Page 1

Editorial_PÀG. 3

|

a Fons_PÀG. 4

|

el Poble_PÀG. 8

|

Lectors_PÀG. 18

|

Opinió_PÀG. 20

|

la Ciutat_PÀG. 22

|

Economia_PÀG. 28

|

Esports_PÀG. 34

|

Cultura_PÀG. 46

|

Passatemps_PÀG. 54

Alexandre: “Seria lamentable que Sant Cugat, amb regidors catalanistes, no se sumés a la iniciativa” Opinió _PÀG. 21

DiarideSantCugat SETMANARI INDEPENDENT DE L’ACTUALITAT SANTCUGATENCA

www.diaridesantcugat.cat

NÚM. 727

ANY XVI

1,95 €

Divendres, 5 de setembre del 2008

GUANYA UN FORFET DE MASSATGES DE MAR VIU CLUB DEL SUBSCRIPTOR _PÀG. 55

L’EMD de Valldoreix, 50 anys després de la seva constitució

El DIARI inclou el suplement econòmic ‘B30’

a Fons _PÀG. 4-5 I 6

INTERIOR

A finals d’aquest any s’instal·larà al peatge de la Floresta el sistema pilot que calcularà el nombre d’ocupants. La mesura forma part del Pla Director de Mobilitat de la regió metropolitana.

#LLUÍS LLEBOT

Cotxe ple, menys peatge

Rebaixa Els Túnels de Vallvidrera aplicaran descomptes als vehicles que transportin més persones Objectiu Es vol millorar la mobilitat i reduir el nombre de cotxes la Ciutat _PÀG. 25

Santasusagna substitueix Tàrrega en la presidència del Sant Cugat Esport Futbol Club Esports _PÀG. 34

El 61,4% dels ciutadans no considera raonable les contribucions especials Llorenç Santasusagna #LL. LLEBOT

la Ciutat _PÀG. 22


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008|

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

|

a fons_ 4 |

el Poble_ 8 |

caçadors d’imatges

Lectors_ 18 |

Opinió_ 20 |

la Ciutat_ 22 |

Economia_ 28 |

per Lluís Llebot Güell lluis.llebot@premsalocal.com

Esports_ 34 |

Cultura_ 46 |

Diari de Sant Cugat

Passatemps_ 54

|

3

editorial

La mobilitat, una prioritat

A Aprofitant els últims moments de l’estiu

Després dels viatges, les festes dels pobles, els festivals i la cançó de l’estiu, alguns santcugatencs encara van poder aprofitar el bon temps de l’últim dia del mes d’agost –i possiblement de les vacances d’estiu– per gaudir d’un passeig pel Turó de Can Mates. Afortunadament, el retorn a la rutina urbana es fa menys dur amb aquest entorn.

l’ascensor

K-Gat

PACO MINUESA EXPOSICIÓ A ALEMANYA

SAQUEJOS AL BANC DE ROBA SOLIDARI

L’artista santcugatenc Paco Minuesa exposarà a la població alemanya de Düsseldorf un total de vinti-cinc obres recents, que reflectiran la quotidianitat, del 13 de setembre al 10 d’octubre d’enguany. Minuesa va néixer a Jaén, però fa 41 anys que viu a Sant Cugat. És professor de l’Escola Municipal d’Art de Sant Cugat des de fa quasi 30 anys.

La Creu Roja de Sant Cugat ha denunciat que els contenidors del Banc de Roba Solidari situats a l’exterior de la seva seu, al carrer Sant Julià, són rebentats diàriament per un grup de persones més o menys organitzat que busca fer negoci amb la roba que altres persones donen per als menys afavorits. A més de forçar les portes amb palanques, deixen la roba que no els interessa tirada fora dels contenidors.

per Eloi Alegre www.eloialegre.com

quest és un dels temes que més ens preocupen els santcugatencs i que reflecteixen totes les enquestes. La mobilitat tant interna com externa d’una ciutat que ha apostat clarament pels vianants; les zones només per a persones han anat augmentant en detriment dels vehicles. És una opció i la majoria ho agraeix i manifesta que l’entorn urbà ha millorat, però som una de les ciutats amb més vehicles i no podem defugir aquesta realitat i el que això genera. S’han de trobar fórmules que facilitin aquesta mobilitat, que no es resol només fomentant alternatives com la bicicleta, que queda molt bé, però que és útil per a segons qui. Iniciatives –que en part ja es fan–, que facilitin l’accés al centre, amb grans zones d’aparcament que siguin suficients a les estacions dels FGC més transitades, i que potenciïn de veritat el transport públic tant intern com pels districtes; més busos, més freqüència. La mobilitat més enllà del municipi, sobretot amb Barcelona i l’àrea metropolitana, també és fonamental per a la gran majoria de ciutadans que treballen fora del municipi i que s’han de desplaçar en vehicle privat. El transport públic està col·lapsat, és insuficient i no serveix per a tothom. Com que això s’allarga, ja que afecta directament els recursos públics, cal trobar mesures pal·liatives i imaginatives. Entre les 93 que ha presentat el conseller Nadal una ens afecta de ple. La bonificació als Túnels de Vallvidrera per als vehicles amb plena ocupació. D’això ja n’han sortit els acudits, però si es notés a la butxaca amb alguna cosa més que petits descomptes, més d’un usuari s’ho plantejaria i, com deia el capità Enciam: “els petits canvis són poderosos!”

comissió ciutadana

President: Ramon Grau Director: Josep Maria Vallès Edita: Premsa Local Sant Cugat, SL. c/ Sant Antoni, 42-44 08172 Sant Cugat del Vallès (BCN) www.diaridesantcugat.cat info@premsalocal.com

50 anys de l'Escola comissió ciutadana Catalana de Tapís

Consell Editorial: Antoni Blanch, Antoni Monerris, Francesc Carbó, Ignasi Salvat, Joan Carles Gassiot, Joan Tortosa, Joan Troyano, Jordi Casas, Josep A. Teixidó, Josep Daniel, Josep M. Sans Travé, Josep M. Simeón, Lluís Godayol, Montserrat Rumbau, Núria Zabala, Ramon Grau (president), Rogeli Pedró, Valentí Feixas, Víctor Alexandre i Xavier Grau Gerent: Anna Comella Redacció: Mariona Sagalés, Àlex López, Pere Fernández, Sara Bella, Núria Gutiérrez i Carolina Mercader Correcció: Susanna Turon i Elisabet Kamal Departament comercial: Cristina Fernández, Núria Olivé, Sandra Boix i Elisa Palazón Fotografia: Lluís Llebot, Efrén Montoya i David Fernández Col·laboradors: Àlex Barnils, Àngels Solé, Carles Brugarolas, Carme Colomina, Carme Larraburu, Christian Treceño, David Escamilla, Diana Comas, Dolors Vilarasau, Eduard Jener, Eduard Torres, Eloi Jové, Francesc Carbó, Gerald Fannon, Imma Pueyo, Ivanovitx, Jaume Clavell, Joan Ramon Armadàs, Jordi Casas, Josep A. Teixidó, Martí Olaya, Montse Sant, Miquel Herrada, Pep Blanes, Pep Tugues, Pere Vivó, Quim Pla, Rogeli Pedró, Tomàs Grau, Trini Escrihuela i Víctor Alexandre Disseny i maquetació: Adrià Gállego, Sergi Felip i Francesc Cabeza Disseny de la maqueta original: eixida. cat Impressió: Rotimprés Tel.: 972 40 05 95 Dipòsit legal: GI-405-93 Empresa distribuïdora: Mailing Vallès (93 589 23 71). Entitats col·laboradores: Associació Empresarial de Sant Cugat, Aules d’Extensió Universitària, Canals Galeria d’Art, Club de Golf Sant Cugat, Club de Tennis Set Ball, Club Muntanyenc Sant Cugat, Club Voleibol Sant Cugat, Grup XXI, Olímpic La Floresta, Òmnium Cultural Sant Cugat, PIMEC Vallès sud, Radiotaxi Sant Cugat-Valldoreix, Sant Cugat Esport Futbol Club, Teatre Auditori-Centre Cultural, Unió Ciclista Sant Cugat, Unió Esportiva Sant Cugat, Unió Santcugatenca, Penya Blaugrana Sant Cugat i Junior FC EL DIARI DE SANT CUGAT EXPRESSA ÚNICAMENT LA SEVA OPINIÓ EN ELS EDITORIALS. ELS ARTICLES SIGNATS EXPRESSEN L’OPINIÓ DELS SEUS AUTORS, QUE EL DIARI DE SANT CUGAT NO FA SEVA NECESSÀRIAMENT.


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

4

|

Editorial_ 3 |

a Fons

|

el Poble_ 8 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 18 |

Opinió_ 20 |

la Ciutat_ 22 |

Economia_ 28 |

Esports_ 34 |

Cultura_ 46 |

Passatemps_ 54

a Fons Les entitats municipals descentralitzades #TEXT:

Joan Ramon Armadàs

#FOTOGRAFIA:

Lluís Llebot Güell

Imatge de la plaça de Can Cadena, a Valldoreix. #LLUÍS LLEBOT

A TOTS ENS SONA QUE VALLDOREIX ÉS UNA ENTITAT MUNICIPAL DESCENTRALITZADA. PERÒ, QUÈ ÉS EN REALITAT UNA EMD? QUANTES N’HI HA A CATALUNYA? PER A QUÈ SERVEIXEN?

AUTONOMIA LOCAL DINS EL MUNICIPI (I)

E

MD: tres lletres que amaguen una administració pública al darrere. Les entitats municipals descentralitzades són autonomies municipals repartides al llarg del territori català, sense que molta gent sàpiga exactament què són i com funcionen. Actualment hi ha 58 EMD a Catalunya. Valldoreix, amb una població de 7.200 persones, és la més poblada. La segueixen Jesús i la Canonja, amb 5.000 i 3.900 habitants, respectivament. Aquest setembre l’EMD

de Valldoreix celebra el seu cinquantè aniversari i hem pensat que el millor regal seria mostrar amb detall tots els secrets del funcionament i l’organització d’aquest ens local autònom.

Què és una EMD? Una entitat municipal descentralitzada és una administració local reconeguda com a tal al nou Estatut de Catalunya. De fet, les EMD estan pensades per a petits nuclis de població que, malgrat que geogràficament estan dins del terme municipal d’un municipi, tenen una idiosincràsia i personalitat suficients per controlar algunes de les

competències reservades a l’ajuntament al qual pertanyen. D’aquesta manera, la gestió d’aquestes competències la porta a terme de manera més directa l’administració més propera al ciutadà. El concepte d’EMD no és exclusiu de Catalunya. Arreu de l’Estat hi ha la mateixa figura sota el nom d’entitat local menor, que era el nom que també rebien les EMD abans que es promulgués la Llei municipal i de règim local de Catalunya. En la reforma de l’any 2006 de l’Estatut de Catalunya s’hi van incloure les EMD, a l’article 86, que parla dels municipis i l’au-

tonomia local; en el seu apartat setè s’exposa el següent: “Les concentracions de població que dins d’un municipi formin nuclis separats es poden constituir en entitats municipals descentralitzades. La llei els ha de garantir la descentralització i la capacitat suficients per dur a terme les activitats i prestar els serveis de llur competència”. Aquest precepte legitima l’existència de les EMD a Catalunya i els garanteix autonomia local i personalitat jurídica pròpia. En altres paraules, les reconeix com un subjecte de dret administratiu capaç de tenir competències, drets i obligacions respecte als seus ciutadans.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

Què pot fer una EMD? Les EMD no tenen el dret de fer tot el que fan els ajuntaments, gaudeixen d’una autonomia local limitada i les competències que poden exercir estan especificades per la Llei de bases de règim local. Les EMD tenen competència sobre: - La vigilància dels béns d’ús públic i dels béns comunals. - La conservació i l’administració del seu patrimoni, incloent-hi el forestal, i la regulació de l’aprofitament dels seus béns comunals. - L’enllumenat públic i la neteja viària. - L’execució d’obres i la prestació de serveis de competència municipal d’interès exclusiu de l’entitat, quan no vagin a càrrec del municipi o de la comarca respectius. - L’ordenació del trànsit de vehicles i de persones dins del seu àmbit. - La conservació i el manteniment dels parcs i jardins i del patrimoni històric i artístic del seu àmbit. - Les activitats culturals i esportives directament vinculades a l’entitat. A banda d’aquesta llista, l’ajuntament al qual pertany una EMD pot delegar competències i atribucions si ho considera necessari. Així, per exemple, en el cas de Valldoreix l’Ajuntament de Sant Cugat li va delegar una sèrie de competències, entre les quals hi ha la concessió de llicències d’obres majors i menors, el control de la disciplina urbanística i els plans de millora urbana. Valldoreix també va rebre la transferència de la potestat d’atorgar les llicències d’obertura d’establiments comercials i despatxos professionals, així com la gestió de l’empadronament i els certificats de residència. A l’hora d’exercir totes aquestes competències, les EMD ho fan de manera independent dels ajuntaments i funcionen com una autèntica administració local autònoma.

El finançament Per exercir totes aquestes competències i prestar els serveis pertinents, les EMD necessiten, com qualsevol ajuntament, un pressupost. L’existència d’un conveni econòmic és la manera més habitual de tractar l’espinós tema del finançament entre un ajuntament i una EMD. Seguint amb l’exemple de Valldoreix i Sant Cugat, és el municipi qui recapta els impostos i després en cedeix una part a l’EMD perquè pugui desenvolupar les seves activitats i serveis. En el territori de Valldoreix hi viu quasi el 10% de la població de Sant Cugat, i els impostos d’aquests ciutadans, tot i que els recapta directament l’Ajuntament, acaben en mans de l’EMD en virtut d’aquest contracte econòmic. De la suma que Sant Cugat retorna a Valldoreix s’han de restar les despeses que Valldoreix representa en el total del municipi. Entre Sant Cugat i Valldoreix el pacte inclou un avançament dels diners cada any i un sistema de reajustament de la suma total al final de l’exercici. Malgrat això, aquesta liquidació no es va fer durant uns anys, cosa que va propiciar una pugna entre Valldoreix i Sant Cugat per aquest presumpte greuge històric. Finalment, les dues administracions van solucionar el conflicte, i Sant Cugat va reconèixer el deute i va pagar una part de les quantitats endarrerides en metàl·lic i una altra en forma de cessió de terrenys. A banda del pacte econòmic amb Sant Cugat, l’EMD de Valldoreix també rep ingressos de la cessió de la gestió d’alguns impostos. És el cas de les plusvàlues generades per les transmissions de parcel·les, les llicències d’obertura d’establiments comercials i la recaptació de l’impost de construccions i instal·lacions

|

a Fons

|

d’obres i les plusvàlues corresponents. Una altra part del pressupost de l’EMD sorgeix de la prestació directa de serveis. D’aquesta manera, les instal·lacions esportives, el servei d’autobús, l’escola de música, l’escola bressol o els cursos i els tallers del Casal de Cultura generen uns ingressos que se sumen a les arques de l’EMD.

Els càrrecs i el sistema electoral Els habitants de Valldoreix voten dues vegades a les eleccions municipals. I és que les EMD tenen un sistema propi d’elecció dels càrrecs polítics, diferent del de la resta de municipis. Les EMD no tenen ple ni alcalde, però tenen la mateixa estructura que un ajuntament, amb noms diferents. Així doncs, el president de l’EMD és el càrrec que equival al d’alcalde, i el ple municipal rep el nom de Junta de Veïns, que està integrada pels vocals, que són la figura equivalent als regidors. Pel que fa a les eleccions, els habitants de les EMD voten dues vegades perquè pertanyen a dos ens municipals a la vegada: el municipi i l’EMD. Salvant les distàncies, podríem comparar aquesta situació amb el fet que votar a les eleccions al Parlament de Catalunya no exclou la possibilitat de votar al Congrés dels Diputats espanyol. En el cas de les EMD, però, les eleccions per decidir qui serà el president i els vocals es duu a terme el mateix dia que les eleccions municipals, amb dues urnes diferents. Malgrat que coincideix en el dia, el sistema electoral a les EMD és diferent que el dels municipis. Mentre que la composició dels plens dels ajuntaments es fa col·locant els regidors segons els vots obtinguts a través de llistes tancades, a les EMD no hi ha llistes i el president es decideix sumant els vots en una elecció directa. És a dir, els candidats a president es voten directament, sense que siguin els caps de cap llista de persones. Els vocals es decideixen amb el recompte de vots que els habitants de l’EMD han emès a les eleccions del municipi. És a dir, posant com a exemple Sant Cugat i Valldoreix, per decidir els vocals de la Junta de Veïns de Valldoreix es tenen en compte els vots que els valldoreixencs han dipositat a les urnes de les eleccions a Sant Cugat, però per decidir el president de l’EMD els valldoreixencs voten en una altra urna, directament, el nom del candidat que volen. Acabada la jornada, als col·legis electorals de Valldoreix es fa un doble recompte. D’una banda hi ha les paperetes per escollir el president i, de l’altra, els vots emesos pel ple de Sant Cugat. Aplicant el sistema d’Hondt, amb els vots d’aquesta darrera urna sorgeix la quota de seients que els diferents partits tindran a la Junta de Veïns de Valldoreix. Llavors cada partit polític decideix quins seran els seus vocals, segons els seients que la formació hagi guanyat. Aquest sistema tan enrevessat pot provocar situacions com la que es va donar a Valldoreix en les darreres eleccions: que un partit polític tingui més vocals que el partit al qual pertany el president de l’EMD. En el cas de Valldoreix, Montserrat Turu va recollir el major nombre de vots i va repetir mandat com a presidenta, però els vocals van quedar distribuïts de tal manera que l’oposició va aconseguir cinc vocalies, mentre que la coalició d’esquerres que encapçalava Turu es va quedar limitada a tres seients a la Junta de Veïns. Aquest panorama va obligar totes les forces polítiques amb representació a la Junta de Valldoreix a fer un pacte de govern, ja que, malgrat que Montserrat Turu és la presidenta de l’entitat, necessita els vots de Convergència i Unió per tirar endavant qualsevol acció de govern, perquè la federació nacionalista té la majoria de vocals.

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|
Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

a Fons_ LES EnTITaTS MunICIPaLS DESCEnTraLITZaDES 1. Imatge d’arxiu d’una reunió de la Junta de Veïns de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix, que presideix Montserrat Turu. #ARXIU/ LLUÍS LLEBOT

EMD unides Les EMD de Catalunya són conscients que, per bé que no són poques, encara són poc conegudes arreu del país. Per això, per fer pinya entre totes, existeix l’Agrupació d’EMD de Catalunya, encapçalada per la presidenta de l’EMD de Valldoreix, Montserrat Turu. Aquesta agrupació funciona com un lloc de trobada entre les EMD catalanes, per ajudar-se mútuament i abordar els temes que les afecten a totes de manera unitària i convergent. Una bona mostra d’aquesta unitat va ser el III Congrés d’EMD, que es va celebrar a Valldoreix el juny de l’any 2005. En aquella ocasió es van debatre els nous reptes de les EMD i temes legislatius que, des del seu punt de vista, podien millorar el funcionament d’aquestes entitats. Es va parlar de la millora del procés electoral, de la rela-

ció amb els municipis i del futur de l’agrupació. De la reunió de Valldoreix en va sorgir la nova Assemblea d’EMD, que va tenir lloc el 17 de maig al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, al municipi d’Os de Balaguer, on hi ha l’EMD de Gerb. Tant a Valldoreix com a Os de Balaguer es va abordar un tema delicat que preocupa quasi totes les EMD: la segregació del municipi.

Independència? Pel fet de ser una autonomia i un centre de poder dins d’un altre, sobre les EMD sempre plana l’ombra de la independència. Per ser més exactes, el procés de creació d’un nou municipi a partir de la separació d’una part del seu territori s’anomena segregació municipal. La veïna Bellaterra, per exemple, s’independitzarà de Cerdanyola el 2009, després de 16 anys de reivindicacions. Actualment,

El DIarI DE SanT CugaT donarà a conèixer, la setmana que ve, l’opinió dels ciutadans sobre la independència de Valldoreix respecte de Sant Cugat, a partir d’una enquesta encarregada pel setmanari

l’EMD de la Canonja, que pertany al municipi de Tarragona, té el seu expedient de segregació als despatxos de la Generalitat, i és molt probable que esdevingui la primera EMD que es converteix en municipi, ja que tant la Canonja com Tarragona hi estan d’acord. També l’Estartit va intentar separar-se de Torroella de Montgrí, però el seu expedient va acabar sent refusat. I és que per poder interposar un expedient de segregació hi ha una sèrie de requisits que l’EMD ha de complir. El primer és ser un nucli de població de més de 2.000 habitants, separat geogràficament del municipi per un espai de 3 quilòmetres de discontinuïtat urbanística. També cal tenir una identitat històrica i recursos suficients per complir les competències municipals. Una vegada elaborat l’expedient, es tramet a l’ajuntament on està situada l’EMD i, tant si aquest hi està d’acord com si no, els documents pas-

sen a mans de la Conselleria de Governació, on el consell executiu d’aquest òrgan decideix l’adequació i l’oportunitat de la segregació municipal. El problema de la majoria d’EMD o territoris que volen accedir a la segregació municipal és el requisit de la separació de 3.000 metres de qualsevol nucli urbà. La Canonja no compleix aquest requisit, ja que gairebé està tocant el municipi de Bonavista. Valldoreix tampoc no compliria aquest requisit, ja que el nucli de població de Sant Cugat no es troba tan separat com exigeix la llei. Per aquest motiu, el pròxim pas per aconseguir una segregació municipal satisfactòria probablement hauria d’implicar una reforma de la Llei municipal i de règim local. El que queda clar és que la Canonja serà, segurament, l’EMD pionera en el procés, i que serà un exemple per a les altres entitats que aspirin a aconseguir el mateix objectiu.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|
Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

8

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 18 |

Opinió_ 20 |

la Ciutat_ 22 |

Economia_ 28 |

Esports_ 34 |

Cultura_ 46 |

el Poble

Passatemps_ 54

Robatoris _PÀG. 11

La Creu Roja denuncia que els contenidors de recollida de roba se saquegen cada dia

Passarà la setmana que ve:

Arrenca el curs d’estiu del Grup d’Estudis Nacionalistes: ‘País: arrels i futur’ Del 10 al 14 de setembre, a Santa Maria del Roure, de Cantonigròs

Actuacions. Els concerts de Gerard Quintana i La Puerta de los Sueños, integrats en l’oferta musical de la Festa Jove, seran els plats forts de la Festa Major de l’EMD

Valldoreix celebra la festa gran amb més de 60 actes La crisi afecta el pressupost, que es redueix un 20% La Fira d’Artesans i la Fira del Comerç al Carrer, altres atractius Núria Gutiérrez Bonet nuria.gutierrez@premsalocal.com

FESTA. Valldoreix celebrarà, del 12 al 21 de setembre, la seva Festa Major, en què els plats forts seran els concerts de Gerard Quintana, que tindrà lloc a la Pista Verda el 13 de setembre a mitjanit, i dels santcugatencs La Puerta de los Sueños, que actuaran a les 22 h del diumenge 14 de setembre, a la plaça del Casal Cultural. Ambdós concerts formen part de l’oferta musical de la Festa Jove, que també inclou les actuacions del grup de fusió flamenc Cajonmanía, la formació de rock progressiu de Valldoreix Cheetos Magazine i la del grup de flamenc i punk florestà Des+karadas, totes tres el dia 13, a partir de mitjanit, a la zona de les piscines de la Pista Verda. La celebració de la Diada Nacional de Catalunya donarà el tret de sortida a la festa, amb un acte institucional a la plaça del Casal de Cultura. La Coral L’Harmonia de Valldoreix serà l’encarregada d’interpretar Els segadors i l’Himne de Valldoreix, i posteriorment tindrà lloc una ballada de sar-

Imatge de l’arrossada que va tenir lloc en l’edició passada de la Festa Major de Valldoreix. #ARXIU

Sobre el tema Celebració de l’Any de Sant Cebrià En el programa de la Festa Major de Valldoreix, enguany s’hi han inclòs els actes de celebració de l’Any de Sant Cebrià, que commemora el 1750è aniversari de la mort del sant. La parròquia de Valldoreix ha organitzat diversos actes, els dies 20 i 21 de setembre, com ara tallers artístics, exposicions, un concurs de fotografia, una xocolatada, titelles i un dinar popular.

danes, en què s’estrenarà la sardana Poble de Valldoreix, original de Joaquim Soms. El pregoner o pregonera de la Festa Major, el nom del qual serà una incògnita fins que comenci la festa, llegirà el discurs l’endemà, a les 22 h, a la plaça del Casal Cultural. Abans i després, l’orquestra The Big Jamboree oferirà als assistents un concert de jazz. L’esport també serà protagonista, perquè enguany s’han integrat els actes de la Festa de l’Esport a la Festa Major. Com a activitats destacades hi ha voleibol, futbol sala, handbol, bàsquet, tenis i hípica, a més

de rocòdrom o tirolina. També serà el primer any de la Festa de la Bicicleta. Entre les propostes artístiques es podran veure activitats com la XXVI Mostra d’Art, la Mostra d’Art de Firart, la visita al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat (amb cita prèvia) o a l’Arxiu Gavín, i el combinat de circ Pin Palú Cabaret Circ. També hi ha propostes actuals i trencadores, com el concurs de grafits o l’enlairament amb globus. D’altra banda, l’Associació de Comerç de l’Entitat Valldoreix i l’EMD organitzen la cinquena edició de la

Fira de Comerç al Carrer, que tindrà lloc el dia 14, a la rambla de Jacint Verdaguer, fins a les 14 h. També s’han programat altres activitats tradicionals, com el sopar-degustació de l’Associació de Veïns de la Serreta, el taller de gravat de l’artista local Adolf, el concurs de paelles i la trobada castellera –enguany els Nyerros de la Plana (Vic) acompanyaran els Castellers de Sant Cugat. L’EMD encara no ha confirmat el pressupost total de la festa, tot i que ha avançat que s’ha reduït un 20% respecte a l’any passat, a causa de la crisi econòmica.

Nova seu de l’EMD.#LLUÍS LLEBOT

Valldoreix celebra el 15è curs d’història del seu territori CULTURA. Emmarcat dins dels actes de la Festa Major de Valldoreix i amb la commemoració del 50è aniversari de la institució, l’EMD ha organitzat la quinzena edició del Curs d’Història de Valldoreix. El curs commemoratiu de la recuperació del govern local en aquest territori tindrà lloc del 15 al 19 de setembre, al convent de missioneres S.C. Jesús i Maria. La presidenta de l’EMD, Montserrat Turu, serà l’encarregada d’inaugurar, el dia 15, aquest curs, en què hi intervindran quatre conferenciants. La llicenciada en història medieval Irene Bruguès oferirà la primera xerrada, titulada Memòria gràfica d’un poble, en què es projectaran filmacions de la Segona República a Valldoreix. L’antic municipi de Canals, l’Ajuntament perdut és el títol de la segona conferència, que oferirà el llicenciat en història moderna Pol Meseguer. El president de Valldaurex, el Centre d’Estudis de Valldoreix, Juanjo Cortés, parlarà de l’època anterior a la creació de l’EMD, de la seva creació i del primer intent d’independència. L’advocat Gustau Roca parlarà dels 50 anys de funcionament de la institució. El preu del curs sencer és de 10 euros per als socis de Valldaurex i 15 per als no socis. També és possible assistir a les conferències individualment. El preu és de 3 euros per als socis i de 5 per als que no ho són. _N. Gutiérrez


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

|

a Fons

La Colònia Montserrat celebra l’alta participació en la seva festa grossa La botifarrada va ser l’activitat amb més assistència FESTA. El barri valldoreixenc Colònia Montserrat ha fet un balanç molt positiu del desenvolupament de la seva Festa Major. El cap de setmana del 29 al 31 d’agost, els veïns i veïnes d’aquest barri van sortir al carrer per participar en les diferents activitats programades per a aquests tres dies, de les quals ha destacat l’alta assistència a la botifarrada, amb una participació de prop de 200 persones.

La botifarrada va ser l’activitat amb més assistència. #CEDIDA

Valldoreix no farà la Festa de l’Escuma per ser insostenible

L’EMD afirma que calen 4.000 litres per netejar després de la festa. #ARXIU

Amb aquesta mesura l’Entitat Municipal vol donar exemple SOSTENIBILITAT. L’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix ha anunciat, durant la presentació del programa d’activitats de la Festa Major, que enguany no es programarà la festa infantil de l’escuma perquè la celebració sigui sostenible. La vocal de Cultura i Joventut, Susanna Herrada, ha afirmat, en aquest sentit, que “el nostre Ajuntament vol donar exemple”. Herrada ha explicat que la decisió es va prendre fa mesos, quan, mentre s’estava elaborant el programa de fes-

tes, el govern de la Generalitat va declarar l’estat d’excepcionalitat a causa de la sequera i va aprovar un decret que establia mesures d’emergència per garantir el proveïment de la població, com la prohibició d’omplir piscines i de regar els jardins privats. Tot i que la setmana passada els nou pantans de les conques internes de Catalunya arribaven al 62% de la seva capacitat màxima, el millor nivell dels últims anys en aquestes dates, l’EMD creu que s’han de continuar aplicant mesures d’estalvi d’aigua. “No és només l’aigua que es fa servir durant la festa, són també els 4.000 litres que calen després, per a la neteja”, ha afirmat Herrada. _N. Gutiérrez Bonet

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

El tret de sortida el va donar el sopar de germanor de divendres, amenitzat després pel grup d’havaneres Altamar. Cal destacar que totes les activitats es van dur a terme al Casal de la Colònia, situat al carrer de la Moreneta, excepte una, la visita al castell de Canals (masia Can Monmany). La nit de dissabte va estar protagonitzada pel bingo de Festa Major, a dos quarts de deu, i pel grup de rock Los Desaparitados, format per veïns del barri valldoreixenc i alguns del districte de la Floresta. El president del barri de la Colònia Montserrat, Antonio Yuste, ha destacat el bon ambient i la participació en aquest concert, que es va celebrar sense cap incident. Segons el president de l’associació de veïns del barri, “l’únic punt feble de la festa va ser la baixa participació en els campionats de dards i billar i en el con-

|

Economia

|

Esports

curs de pastissos”, que es van organitzar el diumenge. Només una quinzena de persones es van inscriure en cada campionat, i set pastissos van competir en el concurs gastronòmic. A dos quarts de sis de la tarda va arribar el torn dels menuts, amb una festa infantil a càrrec del grup d’animació Merche & Koko, que es va acabar amb una xocolatada per a tothom. A les vuit del vespre una celebració de cloenda va acomiadar la Festa Major fins l’any que ve.

Canvi de dates Segons l’associació de veïns, la Festa Major d’aquest barri de valldoreix anteriorment se celebrava durant la festivitat de la Mare de Déu d’Agost, però ha traslladat les dates a finals de mes a causa del canvi que s’ha produït al barri, ja que abans era una zona d’estiueig i ara ha esdevingut un lloc de residència. _N. Gutiérrez Bonet

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

9

el síndic JAUME CLAVELL

Honors i deshonors

E

n ple estiu, em vaig trobar amb un santcugatenc, sobrepassats llargament els noranta. Desprenia una melancòlica tristor. Volia parlar, es percebia que necessitava un interlocutor. La passió per la feina m’impulsa a descobrir desitjos i sentiments i tot parlant vaig saber d’honors i de deshonors. El 36, el dictador inicià una guerra, morí molta gent i los no afectos al régimen pagaren amb represàlies i amb la vida. Uns amb honors, altres amb deshonors. Encara, ara, poderosos personatges de l’esport i de la política, fets a l’escalf de la dictadura, reben honors i sols per als humils resta el deshonor. Feia el servei militar a Mallorca, zona nacional, i va haver de fer la guerra amb els rebels. Va ser ferit i honorat, convertit en caballero mutilado por Dios y por la Patria. Acabada la guerra li donaren un càrrec directiu a l’Ajuntament, que va ostentar durant 40 anys. Honorat per qui deshonora, patí aquesta incomprensió. Quan es retirà els companys li dedicaren un homenatge d’amagat de les autoritats i li donaren una placa com a record de tants anys al servei dels conciutadans. Llagrimejava explicantm’ho. Un home vora dels cent, trist i afligit, paga, encara, amargament els honors rebuts. Els altres personatges, esportius i polítics, reben, encara, els honors que no es mereixen. Fóra bo que s’oblidés qui el va honorar i rebés un reconeixement públic després de treballar per la ciutat quaranta anys, abans no se li en vagi, juntament amb la vida, la melangia i trobi la pau. Si els que poden volen ferho, sàpiguen que tornaran l’alegria i l’autoestima a un santcugatenc que no estarà, per llei de vida, gaires més anys entre nosaltres. Els faré saber qui és si no hi cauen. sindic@santcugat.cat


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

10

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

El districte de les Planes comença dimecres cinc dies de Festa Major Organització. La Comissió de Festes no participa en el programa per un conflicte sobre l’ús del Centre Cívic Ajuntament i veïns han elaborat el programa de la festa Núria Gutiérrez Bonet nuria.gutierrez@premsalocal.com

CelebraCió. El districte de les Planes celebrarà, a partir del 10 de setembre i fins al dia 14, la seva Festa Major sense la participació de la Comissió de Festes en l’elaboració del programa d’activitats. Segons la presidenta de la Comissió de Festes de les Planes, Begoña Paradeda, la Comissió ha rebutjat intervenir en el programa pels entrebancs que posa el Casal de Gent Gran a l’hora de compartir el Centre Cívic. Segons Paradeda, aquesta situació es repeteix des de fa temps, fins al punt d’arribar a

imatge de l’edició passada de la Festa Major del districte. #ARXIU

prohibir l’entrada als lavabos en algunes activitats organitzades per la Comissió. L’anunci es va fer al juny i, tot i que hi ha una proposta per part del consistori pel que fa a la utilització d’aquest

equipament, la Comissió encara l’està estudiant. L’Ajuntament i una comissió de veïns del districte han estat, finalment, els organitzadors del programa. Així doncs, l’inici de la festa tindrà lloc el

|

Cultura

|

Passatemps

dia 10, a les 19.30 h, amb la missa de la Mare de Déu al Casal del Pi de Can Borrull, seguida d’una cercavila. El mateix dia, la plaça de la Creu d’en Blau acollirà la lectura del pregó, seguida d’una actuació musical. Durant la resta dels dies de festa se celebrarà un campionat de petanca, així com els concursos de parxís i dòmino, al Casal de la Gent Gran i al Casal del Pi de Can Borrull. També tindran lloc activitats per als més petits, com la Festa de l’Escuma (dijous, 11 de setembre, a les 13 h, a la plaça de la Creu d’en Blau), el taller de manualitats infantils (dijous, a les 18.30 h, al Centre Cívic), així com inflables, jocs i un vermut infantil, que tindran lloc dissabte a la plaça de la Creu d’en Blau (10.30 h). En aquesta plaça també tindran lloc la celebració del ball de divendres, amb l’orquestra Sabor (23 h), l’actuació del Grup Mediterrània i el cos de ball del Centro Popular Andaluz (dissabtem a les 18 h), el sopar popular i el ball posterior (dissabte, a les 21 h), així com les havaneres amb el grup Bergantí (diumenge, a les 20 h). L’11è Concurs de Carros sense Motor, la marató i el VII Concurs de Pintura Joan M. Miras són altres activitats destacables.

La Festa de Tardor, el 2n cap de setmana de novembre La comissió ratifica els dies 7, 8 i 9 com a dates de la festa entitatS. La XXXIII edició de la Festa de Tardor tindrà lloc el segon cap de setmana de novembre, concretament els dies 7, 8 i 9. Així ho ha confirmat la comissió de la festa, constituïda el 10 de juliol en la primera reunió preparatòria de l’esdeveniment. En aquesta reunió la comissió va debatre la necessitat de dotar la Festa Major de les entitats de contingut i de trobar un punt en comú que uneixi totes les entitats cada any. Segons la comissió, la festa està consolidada, però “cal fer un replantejament i una reflexió del que implica la Festa de Tardor per a les entitats”. En qualsevol cas, la comissió no plantejarà aquest debat fins l’any que ve. Aquesta anàlisi es podria fer a través d’una comissió o a través d’un professional extern.

Festa de tardor del 2007. #ARXIU

La mostra d’entitats de la Festa de Tardor és una oportunitat perquè els santcugatencs coneguin de prop tots aquells col·lectius i les principals entitats que formen part del teixit associatiu de la nostra ciutat. La pròxima reunió preparatòria tindrà lloc dilluns que ve, 8 de setembre, a la Casa de Cultura. _N. Gutiérrez


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

L’aspecte que presenta l’exterior de la Creu Roja cada dia. #CEDIDA

COMUNICACIÓ. El periodista Antoni Bassas serà el ponent de la conferència inaugural de la segona edició de les Jornades de Comunicació Ramon Barnils, que tindran lloc els dies 19 i 20 de setembre al Museu de Sant Cugat. Bassas, que ha conduït durant 14 anys el programa El matí de Catalunya Ràdio i ha estat reconegut amb diversos premis, com el Premi Nacional de Periodisme, pronunciarà la seva conferència el dia 19, cap a les set del vespre, després de la inauguració de les jornades per part de l’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder. Les jornades estan organitzades per l’Ajuntament de Sant Cugat, el grup de comunicació Cugat.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, i consistiran en dues taules rodones i la presentació del Premi de Comunicació per a Joves. La primera taula rodona tindrà lloc el 19 de setembre,

El Banc de Roba Solidari és saquejat diàriament

L’endemà tindrà lloc la segona taula rodona, moderada per la periodista de Catalunya Ràdio Rita Marzoa, en què es debatrà l’espai català de la comunicació. En aquesta sessió hi participaran l’exdirector del diari Avui i membre del Grup Cultura 03, Vicent Sanchis, el president de la Fundació Espai Català de Cultura i Comunicació (ESCACC), Àlex Gutiérrez, el director del setmanari El Temps, Enric Rimbau, i l’escriptor i periodista Víctor Alexandre.

Baixen els abandonaments de gossos durant l’estiu La majoria dels gossos recollits s’han retornat als propietaris ABANDONAMENTS. Perprimera vegada en els últims anys, l’estiu s’ha saldat amb un veritable descens en l’abandonament de gossos als nostres carrers. En total, el Servei Municipal de Recollida d’Animals ha recollit 38 gossos, una disminució substancial si ho comparem amb els 50 animals que es van abandonar l’estiu del 2007. De tots els gossos recollits, més de la meitat s’han pogut tornar als seus propietaris, gràcies al xip d’identificació que portaven. Una dada superior que la de l’any passat, quan només 15 dels gossos abandonats als car-

SUCCÉS. La Creu Roja de Sant Cugat ha posat de manifest que els contenidors del Banc de Roba Solidari situats a l’exterior de les seves instal·lacions se saquegen diàriament des de fa quatre o cinc mesos. Aquests contenidors, propietat de l’Ajuntament, els rebenten amb palanques “un grup de gent més o menys organitzat que busca fer negoci amb la roba”, segons explica el president de Creu Roja a la ciutat, Enric Martínez. A més,

després de rebentar el contenidor, els vàndals deixen molta de la roba escampada per la vorera. Fa un mes que la Policia Local i els Mossos d’Esquadra treballen en el cas. D’altra banda, la Creu Roja vol fer una crida per conscienciar la gent de l’ús correcte dels contenidors, ja que és habitual que es deixin altres objectes dins i fora d’aquests dipòsits. Martínez ha recordat que només són per recollir roba. _N. Gutiérrez Bonet

L’EMD finança el Casal d’Avis de Valldoreix Les dues entitats han formalitzat un conveni de col·laboració CONVENI. L’EMD de Valldoreix i el Casal d’Avis del territori han formalitzat en un conveni de col·laboració les normes que regularan a partir d’ara les relacions entre les dues entitats. El conveni, amb vigència des de l’1 de gener i fins al 31 de desembre, es prorrogarà anualment, amb un import total de 5.600 euros.

Aquesta subvenció està destinada a finançar les tasques del Casal d’Avis de Valldoreix, referides, entre d’altres, a les activitats culturals i recreatives. Amb aquest conveni el Casal es compromet a lliurar a l’EMD de Valldoreix, durant el primer trimestre de cada any, la programació d’activitats que es proposa dur a terme durant tot l’any, així com un pressupost orientatiu d’aquesta programació. _Redacció

Aquest estiu s’han recollit 38 gossos dels carrers. #ARXIU/LL.LL.

rers de Sant Cugat es van poder tornar als propietaris. Actualment, quasi el 90% dels gossos de Sant Cugat porten xip i poden ser identificats, segons el resultat de l’última campanya d’estiu. Els gossos que no s’han pogut tornar a les seves llars perquè no portaven xip es posa-

ran en adopció en el pròxim corralet, que segurament es farà els dies 20 i 21 d’aquest mes. Segons l’associació protectora d’animals Cau Amic, la proximitat de la nostra localitat amb Collserola i Barcelona és un dels factors que afavoreixen l’abandonament d’aquests animals. _M. Sant

Passatemps

|

11

Mandra i rutina

redaccio@premsalocal.com

a les vuit del vespre, i tractarà sobre periodisme i política. El director de l’Organisme Autònom Municipal de Comunicació i Informació Ciutadana, Xavier Fornells, moderarà aquesta taula, en què hi participaran el subdirector de l’Avui, Salvador Cot, el director d’El Mundo a Catalunya, Àlex Salmon, el secretari executiu de Comunicació de CiU, David Madí, i el diputat del PSC i exdirectiu de RNE-Catalunya i Barcelona TV, Josep Maria Balcells.

Diari de Sant Cugat

FRANCESC CARBÓ

Periodisme. La segona edició d’aquesta cita tindrà lloc el 19 i 20 de setembre al Museu de Sant Cugat

El periodista serà el ponent de la conferència inaugural. #CEDIDA

Cultura

|

Plaers Santcugatencs

Antoni Bassas obre les Jornades de Comunicació Ramon Barnils

N.G.B.

|

Per a qualsevol consulta i comandes: Te l . : 9 3 6 7 4 1 2 8 5 - F a x 9 3 6 7 5 1 2 9 4 w w w. t u b a u . c o m - t u b a u @ t u b a u . c o m

U

s puc ben assegurar que aquest és l’article que m’ha costat més d’escriure. El curs passat endegava la col·laboració i em feia il·lusió la proposta del director, en Josep Maria Vallès. Ara tornem a la rutina quinzenal, que espero que m’acosti als bons amics que em llegiu. Quina mandra fa tornar als hàbits rutinaris… i a la feina. S’estava tan bé! Tornen a sorgir els reptes personals; tornem a veure, a principis de setembre, com més persones corren pel poble, altres caminen amb convicció tot fent llargues passejades i/o uns darrers pugem a la bicicleta. Tornar abans de la feina,

Les sorpreses cal acceptarles i viure-les intensament anar a fer esports a les instal·lacions esportives santcugatenques, arribar aviat als llocs, comprar de manera més estalviadora, estar amb gent que només veiem a l’estiu són altres propòsits. Vull creure, però, que certes rutines, velles o noves, o també els imprevistos ens fan feliços: les trobades periòdiques d’amics o familiars que tenen tocs d’imaginació, anar a espectacles (bona i atractiva programació, a l’Auditori), conèixer restaurants nous, celebrar aniversaris o tenir aquella mascota que cada dia cuidem o portem a passejar. Tot és vell o potser nou. Les il·lusions ens han de permetre creure que les sorpreses, vinguin d’on vinguin, cal acceptar-les i viure-les intensament. Cada vegada els imprevistos en la salut de coneguts em fan pensar que cal viure el dia a dia amb intensitat i alegria. Us ho proposo en el curs que comença.

francesccarbo@telefonica.net


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

12

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

L’Ajuntament potenciarà les noves tecnologies en el servei al ciutadà Forma part, juntament amb dotze consistoris més, del Plan Avanza teCnologia. L’Ajuntament de Sant Cugat ha signat un conveni per a la realització d’un projecte, en cooperació amb dotze ajuntaments més, per millorar el desenvolupament i la innovació tecnològica de l’Administració local en l’atenció als ciutadans. Aquest projec-

te, que té una durada de tres anys –2008, 2009 i 2010–, forma part d’un pla estatal anomenat Plan Avanza Servicios Públicos Digitales, que pretén implantar la societat de la informació a les entitats locals i potenciar els serveis públics adreçats als ciutadans i les empreses, tal com estableix la Llei d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics (LAECSP). D’aquesta manera, els tretze consistoris milloraran les infraestructu-

elprogramafacilitaràalagentl’accéselectrònical’administraciólocal. #LL.LL.

AFA Vallès Occidental es consolida a Sant Cugat Balanç. La memòria del 2007 de l ’Associació Familiars Alzheimer mostra com creix el nombre de persones ateses L’entitat ofereix una àmplia varietat de serveis als adherits Salut. Segons la memòria de l’Associació de Familiars Alzheimer (AFA) del Vallès Occidental corresponent a l’any 2007, publicada per l’entitat, el nombre de persones ateses ha crescut fins a 271, de les 253 ateses el 2006. Aquesta no és l’única dada que reflecteix la consolidació de l’associació a Sant Cugat, ja que la participació en diferents activitats que va organitzar durant el transcurs de

una celebració recent d’aFa a Sant Cugat. #CEDIDA

l’any passat també ho manifesta, així com la Jornada Tècnica, en què es van atendre fins a 81 persones i que va consistir en una trobada informativa sobre l’ètica en la cura, a càrrec de Victòria Camps. D’entre els múltiples serveis que ofereix l’entitat, la gerent i responsable tècnica d’AFA, Rosalina Sicart, ha destacat el Grup d’Ajuda Mútua (GAM), l’objectiu del qual és ajudar a reorganitzar la família quan es detecta un malalt d’Alzheimer i “donar suport emocional al cuidador o la cuidadora que es fa càrrec de la persona afectada”. Els associats també tenen dret a un servei jurídic i a participar en diferents xerrades informatives, entre altres activitats. AFA Vallès Occidental té la seu oficial a Sant Cugat, concretament a la Casa de Cultura, tot i que actualment estan instal·lats de manera provisional al Club Muntanyenc. L’associació té 114 socis adherits.

res tecnològiques i de comunicacions per simplificar els procediments i millorar els serveis administratius adreçats als ciutadans. El nostre municipi desenvoluparà aquest projecte en col·laboració amb els ajuntaments de Lloret de Mar, Cambrils, Figueres, Martorell, Montornès del Vallès, Olot, Roses, Sant Andreu de la Barca, Santa Coloma de Farners, Sant Joan Despí, el Vendrell i Vilassar de Mar. Per tal de portar-lo a terme, l’Estat ha concedit a aquesta xarxa municipal una ajuda d’un milió d’euros, tot i que la subvenció només cobreix el 80% del cost del projecte. Per aquest motiu, els ajuntaments agrupats hauran de finançar amb recursos

propis la part no subvencionada que els correspongui. El programa l’ha impulsat el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç per desenvolupar la Llei d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics. Aquesta llei reconeix el dret dels ciutadans de relacionar-se amb les administracions públiques per mitjans electrònics, i en regula l’ús en el desenvolupament de l’activitat de les administracions públiques, amb l’objectiu d’assolir més seguretat jurídica en les transaccions telemàtiques entre les administracions, els ciutadans i les empreses, i contribuir a millorar el funcionament de les administracions públiques. _N. Gutiérrez Bonet

Can Borrull celebra la 16a Festa de l’Ou Ferrat L’origen es remunta a quan tots els veïns tenien hort i gallines tradiCió. El barri de Can Borrull, de les Planes, va celebrar, el diumenge 31 d’agost, la setzena edició de la Festa de l’Ou Ferrat. Una seixantena de persones van poder gaudir d’un àpat al Casal de Pi, on els ous i la cansalada van ser els protagonistes. La festa va continuar amb un sorteig, música i ball.

L’origen de la celebració es remunta a l’època en què tots els veïns del barri tenien un hort i unes quantes gallines. Amb l’excedent d’ous, els veïns van començar a muntar una festa que, amb els anys, ha esdevingut una celebració tradicional al barri. La Festa de l’Ou Ferrat, organitzada per l’Associació de Veïns de Can Borrull, va comptar amb la presència de l’alcaldessa accidental fins aquell dia, Mercè Conesa. _Redacció

Celebració del dia de Sant Cugat

_C. Mercader Boldú

religió. La parròquia, com cada any, el 27 de juliol va commemorar el testimoni de fe de Sant Cugat amb un dia de celebració. Un dels actes destacats va ser la veneració de la relíquia del sant i l’ofrena d’una corona en honor al màrtir, a les restes de la basílica paleocristiana del Claustre. #FOTOGRAFIA: Montse Sant


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

a Fons

|

el Poble

L’Ateneu Santcugatenc amplia la seva oferta a infants i gent gran L’entitat guanya un nou espai de 150 metres quadrats Programa. L’Ateneu Santcugatenc enceta el curs amb un nou espai guanyat a la plaça de Pep Ventura, que li permetrà ampliar l’oferta d’activitats, una part de la qual, com a novetat, s’adreçarà a infants i gent gran. Les inscripcions comencen el 8 de setembre i el curs s’inicia el 4 d’octubre. L’Ateneu ha programat 94 cursos, 14 més que l’any passat, que seguiran la línia d’altres que ha ofert fins ara, com els d’idiomes, dansa i restaura-

ramon Pros, president de l’ateneu Santcugatenc. #LLUÍS LLEBOT

Boehringer Ingelheim obre noves àrees d’investigació per al tractament del Parkinson Estudien com retardar els efectes clínics de la malaltia mediCina. Durant el 12è Congrés de la Federació Europea de Societats Neurològiques (EFNS), celebrat a Madrid entre el 23 i el 26 d’agost, on es van presentar noves dades d’estudis en curs en diverses àrees clau d’in-

Diari de Sant Cugat

Divendres, 5 de setembre del 2008 |

vestigació per al tractament de la malaltia del Parkinson, el medicament de Boehringer Ingelheim Pramipexol es va considerar el candidat òptim per a l’estudi Proud, el primer estudi que combina el tractament precoç i tardà amb un grup paral·lel de diagnòstic per a la imatge, per investigar els possibles beneficis clínics del tractament precoç en pacients amb Parkinson.

Vista de Boehringer. #ARXIU

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

ció. Com a novetat, s’han ampliat les hores de català i s’ofereixen classes d’alemany, tango i art floral. També s’ha introduït un grup de lectura i s’ha ampliat l’oferta dels cursos que han tingut més èxit fins ara, com els de benestar (ioga, Pilates, meditació...) i els de cuina (amb monogràfics de cuina mexicana, oriental o italiana). Pel que fa a l’oferta per als més petits, s’ha creat l’Ateneu dels Infants, que es dividirà en activitats per a infants (de 4 a 12 anys) i adolescents (de 12 a 16 anys). Per a ells destaquen els tallers de circ i de cultura popular, i els cursos de pintura, escacs, còmic o fotografia. També s’ofereix la possibilitat de participar en diverses activitats els dissabtes, de matí i de tarda. Pel que fa als més grans, s’inicia el projecte Joves Jubilats, per a persones d’entre 40 i 70 anys, amb què es pretén oferir un punt de trobada on fer els cursos, els tallers i les activitats de lleure que es proposin. Una altra de les novetats són els seminaris, una activi-

tat de xerrades i debats sobre diferents temes. Els dos primers tractaran els drets dels consumidors i els recursos del teixit associatiu.

Actualment, el tractament de la malaltia sol iniciar-se quan els símptomes ja provoquen incapacitat. No obstant això, sorgeix un nou plantejament per investigar com retardar la progressió clínica de la malaltia, una àrea prioritària de la investigació actual, davant la important necessitat de frenar l’evolució del Parkinson. El professor Anthony Schapira, investigador principal de l’estudi Proud, va explicar que “aportar indicis mèdics relatius a un tractament primerenc que retardi o impedeixi la progressió de la malaltia del Parkinson suposa una prioritat terapèutica important, i l’estudi Proud intentarà reunir

més dades relacionades amb aquesta qüestió”. L’investigador considera que el medicament de Boehringer és un candidat òptim per a aquest estudi sobre la base dels indicis que suggereixen possibles beneficis en pacients, més enllà del tractament dels símptomes principals coneguts. “Proud podria constituir una fita significativa en la nostra comprensió del tractament precoç del Parkinson, la qual cosa seria esperançadora per al nombre creixent de pacients diagnosticats amb malaltia de Parkinson”, va afegir Scharpira. Boehringer té la seva central a Espanya a Sant Cugat.

|

Cultura

|

Passatemps

|

13

Un nou espai L’Ateneu ha adquirit un nou local de 150 m2 a la plaça de Pep Ventura, situat a la cantonada del carrer de Sabadell. Aquest nou espai permetrà ampliar els cursos de dansa a vint alumnes per classe. També acollirà l’Ateneu dels Infants, una sala de cinema i una salsateca, un espai obert per ballar salsa cada dijous al vespre (de 21 a 23 h), dinamitzat pel campió d’Espanya de salsa Miguel Ángel Bastida. Els alumnes dels cursos de dansa de l’Ateneu i els aficionats que ho vulguin tindran un lloc per practicar els passos d’aquest ball. El president de l’Ateneu, Ramon Pros, ha destacat que el suport públic només suposa el 5% del pressupost de l’entitat, xifra que ha qualificat “per sota de l’imprescindible”. _N. Gutiérrez Bonet

_Redacció

mosquit tigre. #ARXIU

El mosquit tigre arriba a les comarques gironines exPanSió. El mosquit tigre ha arribat a les comarques gironines cinc anys després que se’n detectés la presència a Sant Cugat. Segons ressalta el responsable del Servei de Control de Mosquits, el primer focus es va localitzar el 22 d’agost en un carrer de l’Escala. A l’hora d’aplicar el tractament pertinent, el Servei va establir un perímetre de control que abastava tot el barri de Montgó i una zona perifèrica. Es van ruixar amb insecticida els jardins de les cases per controlar possibles mosquits adults i també es van instal·lar trampes larvàries per controlar el focus. Segons el responsable del Servei, Eduard Marquès, actualment el focus es considera controlat. A més del focus registrat a l’Escala, el divendres passat el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter va detectar una segona presència de larves de mosquit tigre a Roses. Les postes es van localitzar en una zona de Santa Margarida de Roses; en total, es va localitzar una posta de 26 ous de l’insecte. _Redacció


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

14

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

El CPAC demana que es doni un impuls als estudis de TVE de Sant Cugat Petició. El Col·legi de l’Audiovisual de Catalunya creu que s’ha de garantir la llengua i la cultura catalana a la graella Els fets van tenir lloc en dos domicilis de l’avinguda ragull. #LL. LLEBOT

Entren a robar en dos domicilis de l’avinguda Ragull Els lladres van fer servir el mètode bec de lloro per rebentar el pany robatoriS. Els Mossos d’Esquadra estan investigant dos robatoris que es van produir el dissabte 29 d’agost en dos domicilis del mateix bloc de pisos, situats a l’avinguda Ragull del cèntric barri del Monestir. Els fets van tenir lloc al matí, en un moment en què no hi havia ningú a l’interior dels pisos, quan els lladres van aprofitar per entrar i emportar-se diverses joies i material tecno-

lògic, com ara una càmera de fotos. La policia autonòmica ha confirmat que el mètode que feien servir els lladres és l’anomenat bec de lloro. Aquest nom fa referència a l’estri que van fer servir els lladres per esbotzar el bombí de la porta i entrar als domicilis escollits, aprofitant que els inquilins havien sortit. Els Mossos han afirmat que aquests dos robatoris “són fets puntuals” i que no s’ha produït cap increment ni cap onada de robatoris, en les últimes setmanes, a Sant Cugat. _N. Gutiérrez Bonet

Ho han fet saber per carta al president del ConselldelaCorporació Redacció

societat@premsalocal.com

ComuniCaCió. El Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC) ha demanat aquest estiu que el nou contracte de RTVE doni un impuls als estudis de la televisió pública espanyola de Sant Cugat i garanteixi el futur de Ràdio 4. Així ho ha fet saber per carta al president del Consell d’Administració de la Corporació de RTVE, Lluís Fernández, ara que s’està a prop de tancar la negociació del nou contracte, que establirà les pautes de la cadena estatal entre el 2008 i el 2010.

Els estudis de Sant Cugat, amb la nova imatge corporativa de l’ens. #CEDIDA

Els centres cívics obren la inscripció als cursos i tallers Economia, jardineria o Pilates són algunes de les novetats Programa. La Xarxa de Centres Cívics de Sant Cugat ha obert el període d’inscripcions als cursos i als tallers que començaran el 6 d’octubre. La programació dels centres cívics de la Floresta, Mira-sol i les Planes és molt variada, i hi destaquen els cursos de dansa, benestar

i idiomes, tant de durada trimestral com anual. El Centre Cívic de Mirasol és el que ha programat més activitats per a aquest curs, amb un total de 30 cursos i 12 monogràfics. Entre les novetats destaquen els tallers de bijuteria, estampació, decoració, Pilates, astronomia o jardineria. Els cursos Economia bàsica per a no financers i Aprèn a parlar en públic són altres novetats en la programació d’aquest any.

Centre Cívic de la Floresta. #ARXIU

El Col·legi Professional de l’Audiovisual creu que el centre de producció de Sant Cugat ha de tenir una contribució important en les graelles dels canals de TVE. Així mateix, planteja la necessitat de potenciar la presència de programes en català en els canals amb més audiència, és a dir, TVE 1 i TVE 2. El CPAC considera que la presència de la llengua i la cultura catalanes en el conjunt de l’oferta televisiva estatal s’ha de garantir amb l’increment de la programació en aquesta llengua, també com a via per consolidar els estudis de Sant Cugat com un centre significatiu dins la corporació pública estatal. En aquest sentit, el CPAC considera que les productores independents catalanes haurien de tenir més pes en les coproduccions o les produccions associades a la televisió estatal, per respondre a la important pluralitat d’empreses catalanes del sector i al seu important potencial de talent i innovació. El Col·legi també defensa la definició d’un model de servei públic per a Ràdio 4 que doni solidesa i estabilitat a la continuïtat de les seves emissions com a cadena en català.

El Centre Cívic de la Floresta ofereix 17 cursos i 5 monogràfics, com ara grafologia o escriptura creativa. Pel que fa a les novetats en cursos, destaquen la percussió africana, les manualitats i el disseny de vestuari. Pel que fa a les Planes, els seus habitants tindran disponibles al Centre Cívic un total de sis cursos, entre els quals destaquen els balls llatins i les classes de mètode Pilates com a novetat, i tres monogràfics, d’automaquillatge, bricolatge de supervivència i bijuteria. L’horari d’informació i atenció al públic en els tres centres cívics és de 17 a 20 h, de dilluns a divendres. _N. Gutiérrez


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

El Banc de Sang visita quatre dies la ciutat Núria Gutiérrez Bonet nuria.gutierrez@premsalocal.com

donaCionS. El Banc de Sang i Teixits de Catalunya ha iniciat una campanya especial de donacions de sang arreu de Catalunya, els mesos de setembre i octubre,

Diari de Sant Cugat

Divendres, 5 de setembre del 2008 |

que a la nostra ciutat es concentra en quatre jornades. La campanya es va iniciar el dimecres 3 de setembre, a l’edifici de la Creu Roja del carrer de Sant Juli. La cita següent tindrà lloc el dissabte 6 de setembre, a la Casa de Cultura.

Volen restablir les reserves. #ARXIU

Les unitats mòbils visitaran el Club Muntanyenc el dilluns 8 de setembre. La darrera parada serà el dimarts 23 de setembre, a l’Hospital General de Catalunya. Aquesta iniciativa vol compensar la davallada habitual en el nombre de donaci-

ons que es registra durant l’estiu, quan es deixen d’organitzar les col·lectes habituals en universitats i empreses. Amb aquesta campanya, es restableixen els nivells de reserves sanguínies que permeten mantenir una servei mèdic de qualitat.

|

Cultura

|

Passatemps

|

15

pinyons

JoVentut

PremiS de relatS de ViatgeS 8 DE sEtEmbrE 19 h, Casal de Joves torreblanca

El servei d’Informació Juvenil lliurarà dilluns que ve els premis de la primera edició del Concurs de relats breus, que premiarà els dos millors treballs amb dos lots de material per viatjar. nomenament exterior uaB. #ARXIU

La Universitat Autònoma de Barcelona fa quaranta anys aniVerSari. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) celebrarà, al llarg del curs 2008-2009, el seu quarantè aniversari. El tret de sortida de les activitats commemoratives serà l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2008-2009, que tindrà lloc el 26 de setembre, a la sala d’actes del Rectorat, a partir de les 12 h. La lliçó inaugural anirà a càrrec de l’exrector de la UAB, Antoni Serra-Ramoneda. L’acte constarà d’un recital de poemes escrits per persones vinculades, d’una manera o altra, a la universitat, a càrrec de l’actriu Rosa Vila, acompanyada al piano per Francesc Cor tés. En el decurs de l’acte també s’estrenarà un vídeo que repassa la història de l’Autònoma en aquests primers quaranta anys d’existència. D’altra banda, al llarg del curs es faran desenes d’actes a les facultats i els centres de la universitat, una exposició monogràfica i una festa d’aniversari, al pavelló poliesportiu del Servei d’Activitat Física (SAF). La UAB va néixer l’any 1968 amb la voluntat d’establir quatre principis autònoms: lliure contractació de personal docent, lliure admissió d’alumnes, lliure redacció dels plans d’estudi i lliure administració dels cabals de què disposés la universitat. _Redacció

el jesuïta manuel garcía doncel, nou adscrit a la parròquia de Valldoreix manuel García Doncel va ser nomenat nou adscrit a la parròquia de sant Cebrià de Valldoreix dilluns passat, a la catedral de terrassa, en un acte presidit pel bisbe de terrassa, Josep Àngel saiz meneses. García Doncel no tindrà una dedicació total a la parròquia valldoreixenca, però sí que farà tasques puntuals i col·laboracions concretes, així com tasques d’assistència al rector, salvador Cristau, durant l’eucaristia i en cerimònies de casament. traSllat

els Serveis Socials es traslladen a la nova seu de l’emd de Valldoreix L’equip professional de serveis socials atén les necessitats i les mancances socials dels veïns de Valldoreix al nou edifici de l’Entitat municipal Descentralitzada des del 2 de setembre. D’aquesta manera, l’Oficina d’Atenció dels serveis socials deixa l’Hostal d’Entitats, a la Casa de Cultura. L’atenció es durà a terme els dimarts, de 10 a 13 h. eduCaCió

entrevistes d’orientació acadèmica al Casal de Joves El servei d’Informació Juvenil (sIJ) organitza un servei d’entrevistes d’orientació acadèmica amb professionals experts al Casal de Joves torreblanca, cada dilluns i dijous, fins al 30 d’octubre (amb cita prèvia).


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

16

|

Editorial

|

a Fons

|

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Personatges santcugatencs. En Peret i en Josep

Els germans del camió de cal Patota Tomàs Grau

redaccio@diaridesantcugat.cat

T

emps enrere us explicava, parlant del camió dels Patotes, que feien el transport dels comerciants que anaven al mercat setmanal de Granollers. Aquests dos germans, en Peret i en Josep, no només feien aquesta feina setmanal, sinó que portaven a terme molts viatges de transportistes allà on els ho demanaven. A Barcelona era rar el dia que no hi anaven per un motiu o un altre. Eren molt trempats i alegres, quan no s’enfadaven. La majoria de vegades s’emportaven algú del poble perquè els ajudés, si la feina ho exigia, i altres vegades s’enduien el Diego. Aquest era un home molt popular al poble. Qui no recorda

La famosa plaça de la Porxada de Granollers, on tant havien anat els germans de cal Patota. #CEDIDA

aquella persona que, tot i no tenir bé les facultats, tenia un cor com un temple! No feia cap mal a ningú, tot al contrari, més aviat molts n’hi feien a ell, puix sabent que el vi no li anava bé, li pagaven la beguda. Moltes vegades, marxava del camió i el trobaves a qualsevol lloc de la ciutat i li havies de pagar el bitllet del tren perquè tornés al poble. En aquell temps, la ciutat de Barcelona era molt diferent d’ara. Jo m’hi havia passejat molt fent de vigilant de carro, anant a repartir garrafes de vi als clients. Aleshores era molt normal que

la ciutat de Barcelona era molt diferent d’ara. Jo m’hi havia passejat molt fent de vigilant de carro qualsevol que tingués ganes d’orinar ho fes a les rodes del carro o el camió, fins i tot al centre de la ciutat, i no passava res ni ningú no protestava. Un dia, en Peret, el petit dels germans Patota, passant per la ronda de Sant Antoni, digué: “Gran, para, que tinc ganes d’orinar”. Aquest baixà i començà a fer la seva necessitat en una roda del darrere del camió. El gran treu el cap, i observant que no podia fer mal al seu germà, va engegar el camió d’una revolada, deixant-lo al mig del carrer en molt mala situació.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

17


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

18

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 8 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió_ 20 |

la Ciutat_ 22 |

Economia_ 28 |

Esports_ 34 |

Cultura_ 46 |

Passatemps_ 54

lectors@diaridesantcugat.cat ENVIA’NS ELS TEUS MISSATGES: PER CORREU ELECTRÒNIC: santcugatencs@diaridesantcugat.cat

Les cartes enviades no poden superar les 15 línies mecanografiades o els 1.000 caràcters (espais inclosos). El DIARI DE SANT CUGAT es reserva el dret de retallar-ne el text, així com de publicar-les en aquesta pàgina.

PER CORREU TRADICIONAL: Sant Antoni, 42-44 08172 Sant Cugat del Vallès (BCN)

cartes dels lectors Record d’Anna Maria Fa un grapat d’anys, en una audició de sardanes una nit d’estiu al parc, a l’empara del Monestir, sota l’ombra inútil dels plàtans, ens van presentar una parella de nouvinguts a Sant Cugat. Era la que feia dos mil dotze i que com tantes altres podria passar a ser una de les que per a nosaltres continuaria sent anònima per sempre més, que ni a la curta ni a la llarga la seva vinguda representaria cap fet transcendent per a la ciutat. Però, en aquest cas, no va ser així. Ja, d’entrada, no sé què se’n desprenia que ens van impressionar favorablement, d’una manera positiva, com si parléssim amb dues persones conegudes de sempre, ja que transmetien la senzilla confiança dels amics de tota la vida. Era un fet insòlit que poques vegades es dóna en les presentacions, quan el desconeixement mutu, la immediatesa, la sorpresa, fan que, d’entrada, es produeixi una certa distància. Però en aquell cas no va ser així, sinó tot el contrari. L’Anna Maria i el Joan Carles, aleshores recent estrenats santcugatencs procedents del Penedès, tenien grans il·lusions d’integrar-se al seu nou poble i així ho van fer. Les circumstàncies han fet que jo, Joan, habitualment em relacionés més amb en Joan Carles, amb qui he compartit diferents activitats, i molt menys amb l’Anna Maria. Tot i això, per a nosaltres sempre restarà present aquell somriure comunicatiu del primer moment transmetent confiança, aquella nit que ja vam tenir el goig de ballar una sardana aparellats amb tots dos. Si bé el tracte amb l’Anna Maria no ha estat habitual, sí que hem coincidit en diferents trobades, en festes al carrer, en vetllades musicals... És inevitable que el seu record sigui la imatge de placidesa, de bonhomia, d’amiga ben rebuda per tothom, senzilla ànima privilegiada sense voler ser mai protagonista enlloc, però, a desgrat seu, més present que ningú. Sabem que hi ha gent, amics, companys, que poden parlar amb més coneixement de les seves activitats, del seu amor per la música i de la seva sensibilitat. Tan sols volíem fer present el nostre homenatge pòstum, amb les nostres impressions –prou coinci-

lectors@diaridesantcugat.cat

una bena.

Fa tres anys Aquest 4 de setembre ha fet tres anys que ens va deixar en Jaume Tubau i Grau. El temps és el gran aliat contra el dolor de la seva absència, és l’ajuda que ens dóna la sàvia natura per anar transformant la ferida en records. Han estat tres anys sense la seva immensa humanitat, però en Jaume continua viu en tots nosaltres com ahir, com avui i com sempre.

LA SEVA FAMÍLIA I ELS SEUS AMICS

dents amb les persones que l’han coneguda més que nosaltres– a l’Anna Maria, la imatge bondadosa i pacificadora de la qual romandrà present entre els que l’hem coneguda. JOAN TORTOSA I ELENA BOSCH

Anna Maria He tingut el goig de tenir-te als meus braços viva. He tingut el dolor de tenir-te als meus braços morta. S’ha acabat la vida per a tu. S’ha acabat una vida per a mi. La vida és un sospir i altra vegada a la terra. Són molts: els que estan entristits, els que et ploren, els que et recorden. Però tota la teva bellesa, la que tenies i la que transmeties, queda entre nosaltres. Anna Maria, enyorarem la teva dolça i tendra forma de ser. JOAN CARLES

Absència Te n’has anat. Te n’has anat sense avisar. Has passat quasi de puntetes, en silenci i sense dir-nos adéu. Ens hem quedat orfes; orfes de la teva presència, del teu saber, de la teva humanitat. La mort t’ha desnonat del regne que havies guanyat entre els teus i els teus amics. Els carrers de Sant Cugat senten absència de tu. El carrer de Sant Jordi ja no serà el mateix. La teva bonhomia li donava caliu. Eres

com una fada que sabies convertir-ho tot en amistat, dolcesa i esperança. Què serà ara dels teus amics cantaires? Sentiran absència de tu. El Monestir, tan acostumat als teus concerts, l’Auditori, l’Aula Magna del Conservatori, el Club, tots sofrirem la teva absència. Què serà de tots aquells que compartíem control en la Marxa Infantil? I d’aquells alumnes i companys de l’Escola Nabí? No sabrem viure sense tu. Les festes de Sant Fèlix a Vilafranca tindran absència de tu: els castells de nou amb folre, els carrers i les places de la teva vila, allà on corries de molt petita. Ja no sentiràs el despertar de les gralles matineres vilafranquines. Ens haurem d’acostumar a no tenir-te. Ens serà molt difícil i no sabrem com fer-ho. Hem d’estar contents tots aquells que hem gaudit de la teva presència, els que t’hem tingut a prop, aquells a qui tant has ajudat i aconsellat, aquells que hem pogut riure de les teves ocurrències. En definitiva, hem de sentir-nos cofois d’haver pogut comptar amb tu. I allà on siguis, quan arribi l’hora del viatge del qual mai no hem de tornar, et demano una sola cosa, guarda’m un lloc molt a prop teu, i si pogués ser entre tu i la teva estimada Anna, l’altra Anna. GONÇAL

L’Anna Maria al cor Quan de la vida breu només en capim allò immediat restem ben llunyans de la vida plena, som amargs exiliats de tot allò que ens ha estat donat com béns que als ulls duen

No era pas amb tu així, Anna Maria, que del viure en vas fer un alegre joc que acoloria totes les coses de cada dia i esdevenies sense saber-ho pedra de toc. Amb una ampla alegria als llavis i al cor cantaves la vida amb seny, goig, rauxa i cura amb la veu que neix del gresol de l’amor, miracle compartit incansable i sense mesura. Ara que te n’has anat per camins que no coneixem només ens resta seguir ajuntant de l’amor tots els elements, anar contra corrent amb rai valent sense vela ni rem recollint amb la xarxa del viu dolor de tot tots els moments. Ja fa temps que hem après a fer de la tendresa la vida quotidiana,

els cugatitus

a no oblidar mai el prodigi de cada bes, a entendre com només entenen els infants tota cosa del món vana, a acceptar humilment de l’existir el pes.

fidels a l’amor més alt i clar el que únicament depèn de cadascú.

Viure sempre mirant la mar per a tu tan cara i ni en el més atziac temperi perdre la direcció, estimar més que totes la petxina més rara i no viure ni un sol instant sense joia ni emoció.

En primer lloc vull donar les gràcies a l’EMD de Valldoreix per la tasca feta amb el Cinema a la Fresca durant tot l’estiu (avui dia poques coses són gratuïtes). En segon lloc, vull expressar la meva disconformitat per l’última pel·lícula de la temporada, estava anunciada sense títol, com a Sorpresa. La meva sorpresa va ser gran. La meva i la de tota la meva família, i m’imagino que també la de tothom que portés quitxalla. La pel·lícula era 300, sang i fetge i una mica de sexe. Senyor o senyora responsable de l’elecció del títols, estic segur que si hagués estat anunciada no haguéssim passat aquest mal tràngol. Que consti que no critico la pel·lícula, critico que no era apta per a tots els públics. Moltes gràcies.

Anna Maria, per aquella llavor que en la vida vas sembrar fem de l’amor la nostra immensa follia, que el viure és un erm d’un cap a l’altre sense l’estimar i de l’alegria el nostre pa de cada dia. Tot això que ara es fa present a qui viu amb els ulls oberts, a qui com tu que del viure en vas fer un gest que per als teus lluu a fi que els encontres esdevinguin dignes, feliços i desperts,

MANEL ALAYO I MANUBENS

Sorpresa

JOSÉ GONZÁLEZ GÓMEZ

per Josep Maria Cabrerizo cabrerizo@indubruc.com

TOTA LA VIDA PAGANT UNA HIPOTECA PER TENIR UN PIS CONFORTABLE, AMB SALETA D’ESTAR, AIRE CONDICIONAT, BONES VISTES... I ARA, DE SOBTE, L’ALTRE DIA VAIG DESCOBRIR QUE ON EM TROBO MÉS BÉ ÉS AL MIG DEL BOSC I SOTA UN PI.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

19


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

20

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 8 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 18 |

Opinió

|

la Ciutat_ 22 |

Economia_ 28 |

Opinió

Esports_ 34 |

Cultura_ 46 |

Passatemps_ 54

Els nostres avis quasi passaven gana i ara cal baixar del 4x4 per tocar de peus a terra: hi ha molts aturats” Contra _PÀG. 56

dit i fet

Dolors Vilarasau. In memoriam

Montserrat Batlle: la intel·ligència teatral

MIQUEL HERRADA

miquel.herrada @cugat.cat

DOLORS VILARASAU, DIRECTORA DE TEATRE dolorsvilarasau@tetrateatre.com

i ha una cruïlla al centre de Sant Cugat que sembla un Speakers’ Corner londinenc en miniatura. Fa uns dies, una veu profunda em va treure de la letargia del migdia proclamant a crits des del carrer la dualitat civilització-barbàrie. Després d’exposar el tema, la veu va anar desgranant, amb exemples, les matèries en què aquesta confrontació es fa explícita a la nostra societat. Fins que un veí poc interessat per la dialèctica i més atent als Jocs Olímpics televisats va donar per tancada la discussió llançant un ou a l’orador. En aquesta cruïlla s’hi han instal·lat uns quants rodamons que fan vida a la zona, aprofitant la font, el parc i els contenidors. De vegades m’imagino que canten cançons com aquella de Tom Waits que diu: “En aquesta ciutat sense

el guiatge del director Ernest Naté, amic de la família. Provenien de Gràcia, on hi havia una llarga tradició de teatre d’aficionats: havien fet obres al Teatre Orquídia, a L’Afició Teatral i amb l’Agrupació Montserrat. Una obra a la setmana, tres assaigs, coverol per a l’apuntador i representació el diumenge. Així ho havien fet fins aleshores, i es van instal·lar a Sant Cugat per amor al teatre i ho van fer a prop de l’estació al carrer d’Alfonso Sala, en el primer bloc de pisos que es va construir al poble i que encara avui és el domicili familiar.

ASantCugathihaviaunaincipient,peròcreixent afició al teatre plasmada en el grup de la parrò-

quia, anomenat Agrupació Teatral Maragall. La Montserrat –veni, vidi, vincit– va arribar, va convèncer i de seguida es va guanyar l’admiració i el respecte dels seus companys d’escenari. Allí van establir amistats que perdurarien al llarg de tota la vida: amb els Tortosa, amb en Pere Pahisa, amb en Naté i la Montserrat Capellera, amb en Joan Llamas i la Dolors Gabernet.

Si tens sort i t’hi fixes, pots veure el xèrif sense estrella passejant-se amb l’escopeta pel carrer principal

LadonaquevaenamorariadmirarJoanFàbregas era menuda, amb una cintureta de nina, i guapa

Va intervenir en obres com El Tartuf, Farsa camí delcel, L’hipotecarid’Olot, Cuandolasnubescambian de nariz... Van fer una parella memorable

amb en Joan Llamas a Figuretes de vidre. En algunes ocasions havien fet parella artística amb el seu marit, però no era el més freqüent, perquè mentre ella donava un paper de dama protagonista, en Joan, veu greu, orelles, nas i mans prominents, donava més aviat el perfil d’un actor característic.

Lasevarelacióambelteatresantcugatencvaser

La comèdia humana

H

V

a arribar a Sant Cugat l’any seixanta de bracet del seu marit Joan Fàbregas i sota

i elegant, però sobretot era una dona de caràcter i intel·ligent. Va ser una grandíssima actriu. Tenia una manera d’interpretar gens afectada, amb una veu greu i ben timbrada, i aplicava a les seves interpretacions la intel·ligència emocional i el rigor que la caracteritzaven com a persona. Les anècdotes que corrien sobre la profunditat de les seves interpretacions i la concentració que practicava eren constants. Serveixi a tall d’exemple com ella, una dona que personalment era molt escrupolosa, interpretant el personatge d’una indigent que es menjava una salsitxa, aquesta li va caure al terra de l’escenari, que estava ple de pols, i ella la va recollir de terra la va eixugar amb els parracs de roba que portava i se la va cruspir com si res.

DAVID CHALER DELEGAT A SANT CUGAT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE TERRASSA

Alorda-Cucurni // pol.alorda@gmail.com

breu, però de les que deixen petjada. Per allò

Les anècdotes que corrien sobre la profunditat de les seves interpretacions i la concentració que practicava eren constants

que ens passa a les dones, quan va arribar en Lluís va anar deixant la interpretació per ocupar-se del fill, de la família i de la casa, i va anar cedint l’espai públic al seu marit.

Jo, que per una qüestió generacional no havia pogut gaudir gaire de les seves interpretacions, vaig tenir el privilegi de poder-la recuperar anys després en un dels personatges d’Històries de Sant Cugat que van inaugurar el Teatre-Auditori l’any 1993. La Montse va morir el 25 de juliol, però ja feia temps que ens havia anat deixant a poc a poc. Serveixin aquestes línies per recuperar la seva memòria. Aquesta memòria que havia anat perdent progressivament. Nosaltres no t’oblidarem, Montserrat, perquè ens has deixat el perfum dels teus personatges.

alegria només pots tenir set”. El dia comença molt d’hora, en aquesta cruïlla. A les sis del matí passa el camió de les escombraries i poc després la botiga de queviures obre el magatzem i comença el formigueig dels mossos carretejant caixes d’una banda a l’altra del carrer. Riuades de gent s’encaminen cap a l’estació per anar a treballar, a estudiar o a proclamar l’estat d’excepció, qui ho sap. Al vespre, quan tanquen els supermercats, comença un particular estraperlo al voltant dels contenidors. De tant en tant se suma a la festa un trompetista. I, si tens sort i t’hi fixes, pots arribar a veure al xèrif sense estrella passejant-se amb l’escopeta pel carrer principal, xiulant molt baixet una d’Ennio Morricone i fent el seu millor monòleg interior. No és una cruïlla on sigui fàcil dormir, d’acord. Però qui vol dormir quan al carrer hi ha tota aquesta vida? Feu la prova: sortiu al balcó, de nit, a admirar l’espectacle i veureu que, com vosaltres, a la majoria de balcons hi ha observadors insomnes que no es volen perdre aquesta comèdia humana.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

Per crear opinió

CONFERÈNCIA D’ANTONI BASSAS 19 DE SETEMBRE A les 19 h, al Museu de Sant Cugat Monestir

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

Dins de les segones Jornades de Comunicació Ramon Barnils, el periodista Antoni Bassas, expresentador d’El matí de Catalunya Ràdio, protagonitzarà la conferència inaugural. Després serà el torn d’una taula rodona amb Salvador Cot, Àlex Salmon, David Madí i Josep M. Balcells.

Anna Maria, a tu que t’agradava tant anar de

el faristol JOAN TORTOSA I ELENA BOSCH

Record d’Anna Maria

F

a un grapat d’anys, en una audició de sardanes una nit d’estiu al parc, a l’empara del Monestir, sota l’ombra inútil dels plàtans, ens van presentar una parella de nouvinguts a Sant Cugat. Era la que feia dos mil dotze i que com tantes altres podria passar a ser una de les que per a nosaltres continuaria sent anònima per sempre més, que ni a la curta ni a la llarga la seva vinguda representaria cap fet transcendent per a la ciutat. Però, en aquest cas, no va ser així. Ja d’en-

sola cap a l’infinit, un infinit com el que es veu en el mar que tanta serenor et donava mirar. Fa poc més d’un mes vas complir 60 anys, i molts amics, 60 amics, et van desitjar tota classe de felicitat, eres, com em deies, la dona més feliç del món, però ni tots aquells desigs de felicitat, ni mil vegades més han impedit la joia de mantenir-te al nostre costat, viva i vital, tal com eres. Aquest és el gran enigma de la vida, mentre el cos, encara entre nosaltres de l’Anna Maria, queda sense vida, ella continuarà vivint per la llavor que al llarg de la seva existència ha repartit per a tots nosaltres.

Perquè estic segur que tots i cadascun de vosal-

trada, no sé què se’n desprenia que ens van impressionar favorablement, d’una manera positiva, com si parléssim amb dues persones conegudes de sempre, ja que transmetien la senzilla confiança dels amics de tota la vida. Era un fet insòlit que poques vegades es dóna en les presentacions, quan el desconeixement mutu, la immediatesa, la sorpresa, fan que, d’entrada, es produeixi una certa distància. Però en aquell cas no va ser així, sinó tot el contrari. L’Anna Maria i el Joan Carles, aleshores recent estrenats santcugatencs procedents del Penedès, tenien grans il·lusions d’integrarse al seu nou poble i així ho van fer. Les circumstàncies han fet que jo, Joan, habitualment em relacionés més amb en Joan Carles, amb qui he compartit diferents activitats, i molt menys amb l’Anna Maria. Tot i això, per a nosaltres sempre restarà present aquell somriure comunicatiu del primer moment transmetent confiança, aque-

|

21

www.victoralexandre.cat

tres teniu un trosset d’Anna Maria dins del vos-

viatge plegats i conèixer el món, ara has marxat

Passatemps

VÍCTOR ALEXANDRE

jc.alayo@eic.ictnet.es

A

Diari de Sant Cugat

l’horitzó

VIDU D’ANNA MARIA GIL

La teva manera de ser era única, positiva, generaves confiança i a la nostra llar el teu tarannà era imprescindible

Cultura

|

Telèfon de contacte: 93 674 86 61 jm.valles@premsalocal.com

Adéu, Anna Maria!

T’he estimat tant com he pogut, amb les teves virtuts, amb els teus defectes. T’he estimat tal com eres: feliç, vital, oberta, fidel a les teves conviccions i sempre volent complaure’ns a tots. Ens vam conèixer, ens vam enamorar i junts vam iniciar la nostra vida en comú, ara fa 35 anys. Vam viure la nostra primavera, el nostre estiu, i ara que començàvem a preparar-nos per entrar en la nostra tardor, envellint junts per acabar situant-nos en l’hivern de la vida, tu hi has anat directament sense quasi ni pensar-ho. Una malaltia que la medicina no ha pogut aturar t’ha tallat la vida de sobte. Sabies transmetre alegria en el teu entorn, a la llar familiar, a la feina de l’escola, a la coral, arreu... Sempre et feies estimar, eres així. Anna Maria, gràcies pels valors que ens has transmès, a mi, a les nostres filles, a tots aquells que t’han conegut. La teva manera de ser era única, positiva, generaves confiança i a la nostra llar el teu tarannà era imprescindible per a tots nosaltres.

Esports

|

JOSEP MARIA VALLÈS EDITOR D’OPINIÓ

Joan Carles Alayo. In memoriam

nnaMaria.Etselmillorque he tingut en la meva vida.

|

tre cor, perquè allà on estigués, sempre es feia estimar. És una gran pèrdua per a tots. Jo la tinc tota sencera dins del meu cor, i les nostres filles encara més, van sortir d’ella i porten la seva essència arrelada fins al moll de l’os.

Anna Maria, la leucèmia, la malaltia que has patit, és encara molt lluny de ser dominada, i cal treballar molt més per aconseguir dominar-la.

Anna Maria, la joia de tenir-te al costat nostre, d’estimar-te encara més i de gau-

dir del teu escalf, no serà mai més possible, ens has deixat sobtadament. Anna Maria, ara que el teu cos resta en repòs, el teu esperit vital sempre estarà dins el nostre cor, fins que ens tornem a retrobar, allà on siguis.

L’Anna Maria Gil i Albiol ens va deixar el 13 d’agost del 2008, havent viscut poc més de 60 anys.

Aquest text, i una mica més, va ser llegit pel seu

espòs, Joan Carles Alayo, a la cerimònia que es va fer al Monestir de Sant Cugat el 15 d’agost, en què la Coral Sant Cugat i la Coral Camerata Sant Cugat, juntes, acompanyades amb músics de Camerata Sant Cugat, sota la batuta del seu director, van acomiadar la seva soprano Anna Maria Gil amb tot un seguit de cançons.

lla nit que ja vam tenir el goig de ballar una sardana aparellats amb tots dos. Si bé el tracte amb l’Anna Maria no ha estat habitual, sí que hem coincidit en diferents trobades, en festes al carrer, en vetllades musicals... És inevitable que el seu record sigui la imatge de placidesa, de bonhomia, d’amiga ben rebuda per tothom, senzilla ànima privilegiada sense voler ser mai protagonista enlloc, però, a desgrat seu, més present que ningú. Sabem que hi ha gent, amics, companys, que poden parlar amb més coneixement de les seves activitats, del seu amor per la música i de la seva sensibilitat. Tan sols volíem fer present el nostre homenatge pòstum, amb les nostres impressions –prou coincidents amb les persones que l’han coneguda més que nosaltres–, a l’Anna Maria, la imatge bondadosa i pacificadora de la qual romandrà present entre els que l’hem coneguda.

Per la Diada, bandera estelada

C

om més s’acosta l’Onze de Setembre més creix el nombre de municipis que se sumen a la iniciativa de la Comissió 100 Anys d’Estelada, per tal que, durant la Diada Nacional de Catalunya, els ajuntaments del país facin onejar la bandera dissenyada el 1919 a partir de la primera gràfica que se’n té, i que data del 1908. El creador va ser-ne Vicenç Albert Ballester, president de la Unió Catalanista, dissolta el 1936, i impulsor, acabada la Primera Guerra Mundial, del Comitè Pro Catalunya per difondre la demanda d’entrada del nostre país a la Societat de Nacions –l’embrió de les actuals Nacions Unides–, promoguda pel president nord-americà Woodrow Wilson, Premi Nobel de la Pau. Es tracta d’un disseny que fusiona els quatre pals tradicionals amb el triangle blau i l’es-

Seria molt lamentable que Sant Cugat, amb majoria absoluta de CiU, no se sumés a la iniciativa tel blanc, i evoca la simbologia cromàtica dels ideals de la revolució francesa i també els de la bandera de Cuba. El triangle blau representa el cel i és una al·legoria de la humanitat, i l’estel blanc encarna la llibertat. Per això sobta que l’alcalde, Lluís Recoder, digui que Sant Cugat no s’afegirà a la campanya, ja que es tracta d’una bandera de partit. Ah, sí? De quin? D’ERC, potser? I com és que la veiem en tots els actes públics de CiU? Atès que en municipis com Vilassar de Mar o Palafrugell fins el PSC o el PP hi han donat suport, seria molt lamentable que Sant Cugat, amb majoria absoluta de CiU i amb regidors inequívocament catalanistes, no se sumés a la iniciativa. Evidentment, és una acció simbòlica sense cap incidència en la política municipal. Però precisament per això, perquè no va contra ningú i només commemora el centenari d’uns fets històrics molt significatius del nostre país, cap ajuntament governat per una força que es proclami catalanista hauria de cometre l’error de passar a la història per haver-s’hi oposat.


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

22

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 8 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 18 |

Opinió_ 20 |

la Ciutat

|

Economia_ 28 |

Esports_ 34 |

Cultura_ 46 |

la Ciutat

Passatemps_ 54

Reduir els cotxes _PÀG. 25

El govern posarà en marxa polítiques de descomptes en els peatges per als vehicles que portin més passatgers

Està passant:

Les obres de l’avinguda de la Torre Blanca avancen segons el calendari previst

Estudi. Una enquesta de Time Consultants apunta que el 61,4% dels ciutadans no considera raonable que els que viuen més allunyats del centre hagin de pagar la urbanització dels seus carrers amb les contribucions

Contra l’impost especial nari fonts de l’Àrea d’Economia de l’Ajuntament. L’estudi revela que els entrevistats entre 45 i 64 anys, un 68,7%, consideren injusta aquesta manera d’urbanitzar els carrers pendents d’asfaltar, i els que la consideren més justa són els majors de 65 anys, un 45,3%. Els que van néixer a Sant Cugat també són els més crítics amb aquest sistema, en un 68%, en contraposició amb el 35,2%, que hi estan “molt i bastant” d’acord, i que corresponen als que fa entre 10 i 20 anys que viuen al municipi. La llei reguladora de les hisendes locals permet a les administracions municipals exigir, en l’aplicació de les contribucions especials, que els veïns paguin, com a màxim, el 90% de la urbanit-

A Mira-sol el 75% hi està en contra i a la Floresta, el 86,7% Economia diu que tot el que s’urbanitzi serà amb aquest impost Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

OPOSICIÓ. El 61,4% dels santcugatencs està en desacord amb l’aplicació de les contribucions especials per urbanitzar els carrers que encara no s’han asfaltat. La dada l’ha fet pública l’empresa de sondejos i d’estats d’opinió Time Consultans, que ha fet una enquesta sobre un univers de 800 ciutadans, en un estudi encarregat pel DIARI DE SANT CUGAT. Les contribucions especials són l’impost que fa servir l’Ajuntament per urbanitzar els carrers que encara n’estan pendents, i que en gran part es troben als districtes. La majoria dels santcugatencs no considera raonable que es gravi els veïns amb aquest sistema impositiu, una opinió que als districtes de la Floresta i Mira-sol és especialment sensible. Aquesta valoració la comparteixen un 86,7% dels enquestats a la Floresta i un 75% a Mira-sol. “S’urbanitzen carrers per on passa poca gent i és normal que ho paguin els veïns, perquè ho disfruten ells. Al centre de Sant Cugat no hi ha contribucions especials perquè hi passen milers de persones”, han explicat a aquest setma-

La urbanització de l’avinguda del Baixador està subjecta a la retirada de les línies d’alta tensió. #LL. LLEBOT

zació, i que els ajuntaments costegin l’altre 10%. “Teòricament l’Ajuntament aplica un 80 a 20, però la realitat és que els veïns ens fem càrrec del 70% i l’altre 30% el paga el consistori”, assenyala la mateixa font, que manifesta, a més, que l’Ajuntament dóna facilitats de pagament als veïns a través de les liquidacions fraccionades. Dins del municipi encara queda per urbanitzar gran part de la Floresta i de les Planes i algun carrer de Mira-sol. Perquè aquestes vies s’urbanitzin, el consistori continuarà aplicant les seves taxes especials, tal com s’ha indicat des d’Economia, amb l’excepció de les Planes, que aquest any ha estat seleccionada per participar en la Llei de barris.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

23


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

24

|

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

Els cotxes amb més ocupants pagaran menys peatge Mesura. El govern aprova un Pla Director de Mobilitat amb la intenció de reduir el nombre de cotxes a la carretera i rebaixar el consum energètic l’entorn i d’accés a Barcelona que depenguin de la Generalitat, encara que no s’ha precisat quan podria començar a entrar en funcionament.

Reduir la mortalitat

Al peatge s’instal·larà un sistema d’infrarojos per detectar, a través de la calor humana, els ocupants. #LL. LL.

Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

BONIFICACIÓ. Els túnels de Vallvidrera aplicaran descomptes als vehicles que transportin més persones, mentre que el preu pels cotxes amb un únic conductor es mantindran. Aquesta és una de les mesures del Pla Director de Mobilitat de

la regió metropolitana de Barcelona, que ha aprovat el govern català i que pretén millorar la mobilitat i reduir el nombre de cotxes a la carretera. Tot i que encara s’han de definir les bonificacions que s’aplicaran en funció dels passatgers de cada cotxe, sí que queda clar que els conductors que es vulguin benefici-

ar de la nova mesura hauran de dotar els seus vehicles d’un teletac. Un cop a la barrera de peatge, aquest sistema calcularà quantes persones viatgen en el vehicle, i en funció del nombre d’ocupants li carregarà un preu o un altre. En pocs mesos començarà la prova pilot per poder executar el pla de descomptes, que es pretén estendre a totes les vies de

El pla director es desenvoluparà fins l’any 2012 i tindrà una dotació pressupostària de 197 milions d’euros. En total recull 93 mesures, que es posaran en circulació a través de 9 línies de treball. Entre aquests eixos destaquen la reestructuració de la xarxa de ferrocarril, l’increment de la xarxa d’autobusos interurbans, l’impuls de plans de mobilitat urbans i la millora de l’oferta i la freqüència del metro i el tramvia. Amb totes aquestes actuacions es pretén augmentar el pes del transport públic i reduir el pes del vehicle privat i, en conseqüència, reduir un 25% les víctimes mortals per accident de trànsit, doblar l’aparcament de vehicles en estacions, impulsar els carrils bici interurbans, entre ells la connexió entre Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola, rebaixar el consum energètic i disminuir les emissions de diòxid de carboni.

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

25

l’Estirabot JORDI CASAS

casasj@eresmas.net

Modèstia

H

om va quedar aclaparat per l’acte d’inauguració de les Olimpíades –de la clausura no en puc parlar, no la vaig veure–. Xina, tant en el terreny competitiu com organitzatiu, ha demostrat que és capaç de fer el que es proposi. Sens dubte –encara que el mot, segons llegeixo, ha deixat d’emprar-se–, forma part de la seva estratègia d’ascens tranquil, que no és altra cosa que l’intent d’anar perfilant el món d’acord amb les seves idees i els seus interessos. Davant d’una potència així, 1.400 milions de persones i més de 100 medalles olímpiques no són una broma, tot empetiteix. Fins i tot els santcugatencs, que, com tota persona ben informada sap, som el melic del món, hauríem d’admetre-ho. Això ve a tomb d’una notícia que he llegit en aquestes pàgines (en portada): Sant Cugat participa en els Jocs Olímpics de Pequín 2008. Home, potser que no exagerem! Quan un llegeix la lletra menuda, s’adona que es tracta de la participació de dues jugadores d’hoquei sobre herba. D’acord que van tornar amb un diploma, però la contenció emotiva en aquestes qüestions sempre és d’agrair, especialment quan es tracta d’informar. D’altra banda, l’actuació més aviat caldosa de la representació espanyola (i catalana) ens hauria de fer més discrets. La cosa no acaba aquí, però. Ja fora de l’àmbit esportiu, ens assabentem en les pàgines de cultura que Sant Cugat balla a Londres. I, francament, tampoc no és el cas. Per aquelles dates Sant Cugat era bàsicament de vacances, qui va ballar a Londres foren alguns ballarins d’aquí. Que consti –i ho dic perquè no es tracta que els redactors s’autoflagel·lin més del compte i, sobretot, que m’agafin mania– que no culpo els periodistes d’aquesta incontinència localista, per dir-ho d’alguna manera, sinó aquest intent col·lectiu –que algú ha liderat, però callo– de voler ser els primers en tot. I els primers són els xinesos, no ho oblidem. Encara sort que en el tema del ruc ens han aplicat un cert correctiu. El jutge ha admès que l’original és santcugatenc, i que em perdonin els florestans, però ha donat per bona la seva transformació en adhesiu d’àmbit català. Això sí, sempre podrem dir que el nostre era més viril, ja que en el procés de transformació en ruc nacional, el de la Floresta ha perdut els testicles.


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

26

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

L’aparcament de l’hípica de Can Caldés queda tancat Accés. La mesura es va adoptar a finals de juliol perquè només accedeixin al recinte treballadors i usuaris del club Redacció

redaccio@premsalocal.com

Dels tres milions d’euros que costen les obres de la Casa de Cultura, la Generalitat en pagarà 320.000. #LL. LL.

El PUOSC aprova destinar 1,4 milions d’euros al municipi Ajuda econòmica. La Generalitat subvencionarà fins a tres projectes a Sant Cugat i un a Valldoreix L’ajuda anirà a la Casa de Cultura, l’eix de vianants i la biblioteca Al marge queden Can Quitèria, la fibra òptica i el clavegueram Redacció

redaccio@premsalocal.com

DOTACIÓ. El Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) del 2008 destinarà una partida pressupostària de 141,4 milions d’euros a finançar diversos projectes i infraestructures a les comarques catalanes. Aquest gruix econòmic servirà per costejar 955 obres, que arribaran a un total de 5.000 dins del pla quinquennal que preveu el mateix PUOSC entre el 2008 i el 2012, i en què la xifra econòmica

s’elevarà a 600 milions d’euros, dada que significa un 43% de la dotació mitjana, per comparació amb el PUOSC anterior. Per a aquesta convocatòria quinquennal s’amplia el període de sol·licitud, dels quatre anys actuals a cinc, per millorar la planificació dels governs locals, i es para una atenció especial als plans per proveir la població d’aigua. Al Vallès Occidental es projectaran infraestructures per valor de 608.729,66 euros.

Intervenció a Sant Cugat L’acord fa que a Sant Cugat i a Valldoreix es destinin un total d’1.408.497,9 euros, i deixa sense subvencionar la rehabilitació de la masia de Can Quitèria, la connexió amb fibra òptica dels edificis públics i la construcció del clavegueram al Parc Central, que havia demanat l’Ajun-

tament. A Valldoreix tampoc no s’ajudarà econòmicament la construcció del pont del carrer de Rusiñol. A banda, a Sant Cugat el PUOSC té previst destinar una part del pressupost a la segona fase de la rehabilitació de la Casa de Cultura, 320.000 euros dels 3 milions que costa el projecte; per urbanitzar uns trams dels carrers del doctor Murillo i de Villà, la Generalitat pagarà 630.000 euros dels 1,2 milions que costa el projecte, i per ampliar la Biblioteca del Mil·lenari, el PUOSC pagarà 250.000 euros dels 1,9 milions pressupostats. A Valldoreix, el PUOSC té previst ajudar econòmicament a construir equipaments socioculturals a la plaça de la Centralitat, i dels 2.930.000 euros del cost global del projecte en satisfarà 528.497,92.

ACATAMENT. El pàrquing de l’hípica de Can Caldés s’ha tancat perquè només hi tinguin accés els treballadors i els usuaris de l’establiment. L’advocat de l’hípica, Eduard Torres, ha explicat a aquest setmanari que ara només poden accedir a l’aparcament la plantilla i els genets de l’hípica, i que d’aquesta manera “s’ha acatat l’ordre municipal i el problema ha quedat del tot resolt”. A l’espera que es conclogui el pla especial dels usos del pàrquing, que el centre s’ha compromès a entregar a l’Àrea de Territori, Torres ha assenyalat que s’ha destinat una parcel·la darrere del restaurant La Masia perquè tant els usuaris com les visites del SC Trade Center hi puguin deixar els vehicles.

Una imatge actual de com està l’aparcament de l’hípica. #LL.LL.

“És una solució precària, perquè quan es comenci a edificar en aquella parcel·la no quedarà ni un lloc per aparcar i el barri quedarà totalment col·lapsat”. El lletrat ha volgut recordar que tot i estar situada dins del sector de la Torre Negra, l’hípica té la llicència d’activi-

Sant Cugat queda lliure d’incendis aquest estiu FOC. Tot i que queden escassos dies per acabar la campanya de prevenció d’incendis al bosc, Sant Cugat no ha registrat cap foc durant aquest estiu, segons les dades fetes públiques pels Bombers de la Generalitat. Les pluges registrades abans de l’estiu han fet minvar la cota de sequera registrada altres anys, cosa que ha ajudat que no es declaressin tants incendis com en els anys anteriors.

Al municipi, incendis zero. #LL.LL.

tats legal, igual que l’aparcament del centre. De la mateixa manera, l’advocat ha dit que l’alternativa d’aparcar darrere del restaurant La Masia dependrà de la conjuntura immobiliària, i ha assegurat que “l’Ajuntament no dóna cap alternativa per als qui aparquen en aquella zona”.

A tot Catalunya, durant aquest estiu s’ha registrat el nombre més baix d’incendis des de l’any 1992, quan es van arribar a declarar fins a 368 incendis, amb un resultat de 1.554 hectàrees cremades. Aquest 2008, en canvi, amb 360 incendis detectats, s’ha calat foc en un total de 474 hectàrees. Malg rat aquesta dada, al Vallès Occidental s’han detectat vuit incendis forestals, que han arribat a cremar dues hectàrees. De moment, el pitjor incendi de l’estiu l’ha experimentat la comarca del Segrià, on el foc va arribar a cremar 55 hectàrees de matolls i en el qual dos bombers van resultar ferits. _M.S.


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

Fecsa termografia el Vallès per detectar punts conflictius Redacció

redaccio@premsalocal.com

La Diada de l’any passat. #ARXIU

Sant Cugat celebra amb diversos actes la Diada FESTA. Sant Cugat se sumarà, com cada any, als actes de la Diada Nacional de Catalunya el dijous 11 de setembre, en un moment en què plana la complicada negociació pel nou model de finançament català. La Diada començarà a les nou del matí, amb la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova, que es tancarà amb el cant de l’himne nacional, Els segadors, que interpretarà la Coral Sant Cugat del CMSC. A les dotze del migdia i a la plaça de la Vila, serà el moment d’hissar la senyera, i només un quart d’hora més tard l’alcalde, Lluís Recoder, pronunciarà el missatge institucional a la plaça de Barcelona, des d’on també hi haurà una actuació del Cor Aglepta. A tres quarts d’una es farà un aperitiu. A les cinc de la tarda es reprendran els actes amb una ballada de sardanes i de balls noucentistes, a càrrec de la Cobla La Principal del Llobregat, al Centre Social i Sanitari de la Floresta. A Sant Cugat la ballada de sardanes es farà a les set de la tarda, a la plaça d’Octavià, i també seran interpretades per la Cobla La Principal del Llobregat. El punt i final dels actes commemoratius es materialitzarà amb la projecció de la pel·lícula Companys, procés a Catalunya, de Josep Maria Forn, a les nou del vespre, a la plaça de l’Om.

L’estelada al balcó ERC ha demanat a Recoder que durant la Diada a l’Ajuntament hi onegi l’estelada, que enguany celebra el centenari. El portaveu republicà, Raül Grangé, ha dit que “no s’entendria que Sant Cugat no s’adherís a aquesta iniciativa quan té una majoria absoluta nacionalista al seu govern”. A banda, la Coordinadora de l’Esquerra Independentista de Sant Cugat, que integren la CUP, el Casal Popular la Guitza, el SEPC i l’Assemblea de Joves, ha organitzat actes culturals, un sopar i un concert per commemorar la Diada, lanit del dimecres 10. _M. S.

Diari de Sant Cugat

Divendres, 5 de setembre del 2008 |

SUBMINISTRAMENT. L a companyia elèctrica Fecsa Endesa ha acabat les inspeccions termogràfiques a les

tretze subestacions que l’empresa té repartides en diversos punts del Vallès Occidental. La missió d’aquesta acció és millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament elèctric dels 809.764 usuaris

que hi ha a la comarca. A través de diverses càmeres de rajos infrarojos, s’ha mesurat la temperatura dels equips i s’han detectat les zones amb un escalfament superior al normal. Aquest

11è

CONCURS

T OT FOTOPORTADA BASES

|

Economia

|

Esports

calibratge permetrà, de manera preventiva, anticipar-se a possibles avaries, per tal que sigui més fàcil tractar-les en la seva fase inicial i evitar que es converteixin en un problema més greu. Les inspeccions s’acostumen a fer dues vegades a l’any, a inicis d’estiu i a inicis d’hivern, per detectar possibles sobrecàrregues en dues èpoques que destaquen per l’alta demanda elèctrica.

|

Cultura

|

Passatemps

|

27

la toga EDUARD TORRES

Rentrée

E

m deia l’altre dia un amic, que vaig retrobar després de les vacances, que el retorn a les habitualitats es preveia complicat en el terreny econòmic. És cert que aquest ha estat el tema principal de les tertúlies estiuenques, a banda del finançament estatutari, convertint-se, depenent amb qui parlaves, en classes magistrals de les subprimes, del deute extern o de l’hegemonia de Rússia al Caucas. Si la reunió, però, era nocturna, a més de tot l’anterior, a mesura que avançava la nit, es comentaven les Olimpíades, i depenent ja de l’hora, s’acabava discutint, de manera

És curiós l’interregne entre la tornada i l’inici de les escoles esperpèntica, si el nas de l’esposa de l’hereu era còpia d’una o de l’altra, moment clarament indicatiu que calia anar a dormir per no tenir malsons. A Sant Cugat, com a ciutat que és, s’ha aprofitat el mes d’agost per fer obres de calat i que, probablement, haurien de finalitzar abans de l’inici del curs. És curiós que hi hagi com un interregne entre la tornada a les vacances i l’inici de les escoles, que s’aprofita per rematar allò que en un mes és impossible d’acabar. Hi ha també qui, en aquest període intermedi, encara vol pensar que no treballa i perllonga més del degut la vestimenta que ja no toca, o exhibeix petulant un bronzejat que fa mal als ulls, a més de la seva epidermis, com si això li permetés no afrontar la realitat del calendari. S’ha parlat tant de la crisi que avui, per ser la primera columna de la temporada, volia, jo també, allargar l’estiu. Benvinguts tots.

www.torresadvocats.com


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

28

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 8 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 18 |

Opinió_ 20 |

la Ciutat_ 22 |

Economia

|

Esports_ 34 |

Cultura_ 46 |

Economia

Passatemps_ 54

la Xifra

198

organismes públics estaran coberts per les mútues del treball Egarsat i Asepeyo, tal com ha anunciat la Generalitat.

Passarà aquesta setmana:

Aquest divendres, 5 de setembre, s’inaugura la delegació territorial de la Cambra de Comerç a Sant Cugat

Pèrdues. La Cambra de Comerç de Barcelona assegura que la falta de dinamisme que comporta la demora d’aquesta via de comunicació ha suposat que les empreses hagin deixat d’ingressar una quantitat astronòmica

El retard del IV Cinturó fa perdre mil milions d’euros Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

EStudi. L a C a m b r a d e Comerç de Barcelona ha assegurat en un estudi que el retard que està patint el Quart Cinturó, que hauria d’estar acabat des de l’any 1996, ha comportat mil milions d’euros de pèrdues entre l’empresariat català. L’organisme cameral apunta que l’aturada d’aquesta infraestructura tan necessària, que ha d’unir el Vallès Oriental i l’Occidental amb el Baix Llobregat i el Penedès, ha fet baixar el rendiment de l’economia catalana en aquesta zona i en el conjunt de Catalunya, i exigeix al Ministeri de Foment que actuï de manera urgent. De moment, el Quart Cinturó, que també es coneix amb el nom d’autovia orbital B-40, s’estén des de Terrassa fins a Abrera, mentre que el tram que ha d’unir la cocapital vallesana amb Granollers encara no ha estat dibuixat pel govern català, que manté diferències polítiques pel que fa a l’execució del vial. I és en aquest punt on la Cambra demana la màxima celeritat.

Una infraestructura vital La Cambra barcelonina reclama al Ministeri de Foment que acceleri les obres, ja que, segons assegura, l’execució plena d’aquesta autovia facilitaria la creació d’entre 10.000 i 30.000 nous llocs de treball. En el vessant empresarial i comercial, aquesta infraestructura és vital, pel dinamisme econòmic i la creació ocupacional que comportaria. “La carretera contribuiria a un augment significatiu de l’activitat econòmica”. A més d’aquest augment significatiu, l’anàlisi assegura, també, que la via generaria entre 1.000 i 3.600 milions d’euros més. Del total d’aquest capital, fins a un màxim del 70% beneficiaria l’economia catalana, i l’altre 30% repercutiria en benefici de l’economia de l’Estat. A més, el Quart Cinturó té una taxa de rendiment més que positiva, perquè se situa entre un 17 i un 38%. Igualment, la Cambra exposa que el Quart Cinturó farà que la B-30 deixi d’estar col·lapsada, sobretot en les hores punta, i alleugerirà, a les comarques per on passi, la circulació de l’anomenat corredor de la Mediterrània: l’AP7. No és casualitat que l’autovia hagi estat una infraestructura llargament reivindicada i demanada per les cambres, les associacions empresarials i diver-

dels diners que generi el iV Cinturó, el 70% beneficiarà l’economia catalana i el 30% repercutirà en l’economia de l’Estat. #LLUÍS LLEBOT

Xifres

30.000 3.600 llocs de treball

milions d’euros

es podrien arribar a crear si s’acabés el Quart Cinturó, segons assegura la Cambra.

L’autovia faria que es generés un increment en l’economia catalana.

sos ajuntaments del Vallès. En aquest sentit, en la Declaració de l’eix de la B-30, feta per representants empresarials de Sant Cugat, Cerdanyola i Rubí, també es demanava l’execució urgent d’aquest cinturó. La Cambra recorda la importància de les infraestructures de transport per al desenvolupament econòmic. El document apunta que en el moment de la

construcció de la via es genera una demanda, i quan està en servei es redueixen els costos de la producció i es millora la competitivitat. Tanmateix, per a la Cambra el retard comporta un veritable obstacle al desenvolupament financer, perquè el dèficit en infraestructures “afecta de manera negativa el creixement econòmic i redueix el benestar de la població”.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Conei controlarà el Gran El Sabadell, tercer accionista Casino Costa Brava d’Antena 3 TV Més. A través del consorci la marca santcugatenca passa de controlar el 20% de les accions al 55%

Accionariat. L’entitat financera comença a repartir els rèdits del 2008 a un preu de 8 cèntims per acció

M. S.

mariona.sagales@premsalocal.com

AMPLIACIÓ. El Gran Casino Costa Brava, que s’està construint a Lloret de Mar i que estarà acabat el 2009, es dirigirà des de Sant Cugat, a través de l’empresa situada al sector de Can Mamet Conei Corporación. La firma santcugatenca passa a controlar el 55% del total dels actius del Casino, del 20% que tenia abans de l’estiu. Conei va obtenir la llicència del Casino a través del consorci Atzaria, en què participaven, amb un 20% cadascun, Conei, MGA, Binelde, Hoteles Guitart i Rodríguez Villar. La sortida d’aquest últim i l’adquisició del seu tant per cent per part de la marca de la carretera de Rubí fa que el nou casino estigui liderat per Conei, amb un 55%, després de la compra,

_Redacció

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

29

econogresca CARLES BRUGAROLAS

Eleccions als EUA

A La marca santcugatenca és la sòcia majoritària del Casino. #LL.LL.

també, d’una part de Binelde, mentre que MGA i Hoteles Guitart continuen mantenint el seu 20% i Binelde passa a gestionar només el 5% restant.

Tres àrees de negoci Conei té tres divisions de negoci: la primera, l’explotació de màquines recreatives,

sales de bingo, salons recreatius i bingos; la segona àrea és del sector de l’aqüicultura, amb la cria i la comercialització de peixos i mol·luscs de piscifactoria, i la tercera està adreçada a una nova economia, per donar solucions globals per a sistemes informàtics en ISP i ASP.

El programa NORD per a directius de la Cambra es farà des de Sant Cugat DOCÈNCIA. La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa té previst iniciar 86 cursos formatius el darrer trimestre de l’any. Els cursos es destinaran a la formació continuada, la formació a distància i la formació per a directius i postgraus. Els darrers tres mesos de l’any l’entitat egarenca ha incorporat 17 cursos nous, que passen a engrossir l’oferta docent, que es basa a respondre les necessitats de les empreses. Igualment, els cursos tenen l’objectiu de formar aquells perfils professionals que tenen una demanda el mercat. A banda, els programes NORD per a directius de la Cambra s’impartiran des de la nova delegació territorial de la Cambra a Sant Cugat. En el primer trimestre d’aquest any, la Cambra ha impartit classes a 850 persones en2.240hores.Majoritàriament, elsalumnesdelaCambratenen un perfil d’entre 25 i 40 anys, i el 49% tenen un títol universitari, ja sigui diplomatura o llicenciatura.

|

La seu de Can Sant Joan està actualment ampliant-se. #LL. LLEBOT

La banca ha pagat 17 milions d’euros per aquesta operació INVERSIÓ. El Banc Sabadell ha ampliat la seva participació en els actius de la cadena Antena 3 Televisión. L’entitat financera ha passat del 4,9% de les accions a un 5,8%, en una compra que li ha suposat 17 milions d’euros i que el converteix en el tercer accionista del canal, després de Grup Planeta i de la companyia Bertelsmann. A banda, el Sabadell ha llançat la primera targeta de prepagament que promou una entitat financera espanyola. Aquest nou

producte financer es destina a empreses interessades a implantar en la seva xarxa comercial aquest mitjà de pagament, que es pot personalitzar del tot. Les targetes prepagament, destinades, sobretot, a un públic jove i adolescent, permeten a les empreses posar en marxa accions de màrqueting com ara programes d’incentius i fidelització a través del model convencional o el de regal. Finalment, l’entitat financera va començar a repartir els dividends aconseguits en els dos primers trimestres de l’any. El Sabadell va entregar entre el seu accionariat 8 cèntims d’euro per acció. _Redacció

El nou centre de la Cambra acollirà el curs per a directius. #LL.LL.

per a la micro, petita i mitjana empresa Som a Sant Cugat, av. de les Corts Catalanes, 7-9 Edifici Trade Center. Tel.: 93 552 85 09 pimec.vallessud@pimec.es

cabo d’arribar de Nova York, ciutat que no coneixia i que, com era d’esperar, m’ha impressionat. Hi he estat precisament aquests dies en què els demòcrates acaben de celebrar la seva convenció i els republicans tot just acaben la seva. Els Estats Units són un gran país. Admetran sense problemes una dona o un negre a la presidència, però no acceptaran una persona religiosament tèbia. Les desigualtats continuen a la vista de tot visitant... En les seves eleccions del novembre tots ens la juguem. Fa temps que penso que els aspectes relacionats amb l’energia i el canvi climàtic

En les seves eleccions del novembre tots ens la juguem seran els que marcaran les agendes econòmiques de les dues pròximes dècades. La necessitat de reformar sistemes energètics i de substituir la dependència del gas, del carbó i del petroli per la utilització massiva de renovables estan a l’ordre del dia. El que comptarà a partir d’ara, a escala macro, serà la capacitat d’adaptació i la velocitat d’implantació que tots els habitants del planeta aconseguim demostrar. Si guanyen els republicans, molt em temo que la incidència de les indústries petroliera i armamentística continuarà sent molt elevada. I això ens afecta a tots. És evident quins són els grans grups empresarials que han multiplicat guanys en temps de guerres i d’alces espectaculars en els preus energètics, i la incidència que aquests grups van tenir en la victòria del president Bush. A veure què passa, doncs.

carlesbrugarolas@hotmail.com


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

30

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

en global

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Indo xifra en 6,5 milions d’euros les seves pèrdues

Continuen les divergències cícliques

C

ontinua el contrast de dades entre l’economia europea i la nordamericana. Als EUA, la dada més esperada va ser la revisió del PIB 2008, que es va saldar amb un creixement del 3,3% trimestral anualitzat, per sobre de les expectatives del consens, però amb poques sorpreses pel que fa al comportament per rúbriques: feblesa de la construcció residencial i de la inversió empresarial, resistència del consum privat i molt bon comportament del sector exterior. El dubte plana, ara, sobre el consum privat a la part final de l’any, una vegada atenuat l’efecte

S’ha produït una moderació general a l’eurozona de l’estímul fiscal i amb molts llasts presents. A Europa, les darreres xifres de creixement conegudes a l’eurozona, i en especial a Alemanya, posen de manifest unes línies fonamentals que es troben molt afeblides (el PIB queia un 0,5% el 2008). Els senyals oferts pels índexs de confiança (IFO) no permeten avançar un bon comportament a la part final de l’any. Malgrat això, no tot són males notícies en les dades d’inflació corresponents a l’agost, s’ha produït una moderació tant en les dades d’Espanya (4 dècimes fins al 4,9%), com en les d’Alemanya (dues dècimes fins al 3,2%), que han propiciat una moderació del general de l’eurozona, en dues dècimes fins al 3,8%. En aquest context encara complex, és necessari seguir mantenint un posicionament defensiu en l’aproximació als mercats: infraponderació en renda variable, amb preferència per sectors menys apoltronats al cicle. jvilaseca@banif.es

|

Baixada. L’òptica del Parc Empresarial de Can Sant Joan registra en el primer semestre de l’any una caiguda de vendes del 15% i assegura que ho compensa amb una reducció de la despesa La marca diu que la causa és el baix consum d’Espanya i Europa La producció de lents es va deslocalitzar a Tailàndia al juny

Tot i que en el mercat alemany les vendes també han patit una desacceleració d’1,1 milions d’euros, en abandonar el mercat de lents, les vendes en l’àmbit internacional han arribat a un 28% del total pels creixements que s’han obtingut a Xile i al Marroc.

Redacció

redaccio@premsalocal.com

Capital ampliat

Balanç. L’empresa de fabricació i comercialització de material òptic Indo ha anunciat pèrdues per valor de 6,5 milions d’euros en el primer semestre d’aquest any. La marca, situada al Parc Empresarial de Can Sant Joan, assenyala que és el baix consum domèstic que s’està registrant a tot Espanya i a Europa, arran de la conjuntura econòmica actual, el que ha comportat aquesta baixada en la seva facturació. Indo va registrar unes vendes en els primers dos mesos de l’any de 65,5 milions d’euros, que disten molt dels 357.000 milions que la firma va aconseguir en el mateix període de l’any ante-

L’1 d’agost Indo va tancar l’ampliació de capital amb 16,7 milions d’euros, amb què va aconseguir un 100% de la seva subscripció. Amb aquesta operació la companyia vol reduir l’endeutament i millorar la seva eficiència. Dins d’aquesta campanya d’eficiència d’Indo, durant el mes de juny l’empresa va traslladar la producció de lents a Tailàndia, per millorar el resultat del cost de producció. La deslocalització al país asiàtic va tenir un pressupost de 3,9 milions d’euros. Indo comercialitza les marques d’ulleres Carolina Herrera, PurificaciónGarcía,PacoRabanne, Massimo Dutti, Indo, ACB, Converse, Gant, Guess, Tommy Hilfiger, Chupa Chups, Kipling, Nina Ricci, NBA i Seiko.

Indo diu que les pèrdues s’han compensat per la reducció de 2,4 milions en despesa d’operacions. #LL.LL.

357.000 milions d’euros

és el que va ingressar Indo durant el primer trimestre de l’any passat.

rior. L’òptica apunta també que un altre factor del seu decreixement es deu “a la caiguda de la inversió en les obertures de nous centres òptics i als plans de renovació d’establiments òptics provocats per les expectatives de la crisi”. La firma assegura, però,

que la baixada de vendes s’ha compensat, en part, amb una reducció de 2,4 milions d’euros en la despesa d’operacions: la despesa de personal s’ha reduït 1,3 milions d’euros, és a dir, un 5%, de manera que l’impacte de la inflació queda absorbit.

Doméstico Labora professionalitza el sector Redacció

redaccio@premsalocal.com

FormaCIó. L’empresa especialitzada en assistència a la llar Doméstico Labora ha enfocat la seva activitat aportant un valor afegit a la seva oferta: la formació de la seva

plantilla. D’aquesta manera, Doméstico Labora, que opera des del passeig de la Torre Blanca, a més d’oferir personal format per la mateixa empresa, ofereix assistència personalitzada en funció de les preferències de cada client. A l’escola de Doméstico Labora

la formació empresarial. #LL.LL.

s’imparteixen classes d’humanitats, alimentació, servei de taula i protocol, ordre i neteja, nens, gent gran i malalts, i de formació personalitzada al lloc de treball. En funció de les necessitats de cada cas, Doméstico Labora escull l’assistenta més ade-

quada i l’acompanya al lloc de treball on, juntament amb el client, elabora una llista de les seves responsabilitats i prioritats. Doméstico Labora s’encarrega de fer-ne el seguiment perquè l’assistenta s’adapti a la feina i organitza activitats formatives sense cap cost.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

31


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

32

|

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

33


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

34

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 8 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 18 |

Opinió_ 20 |

la Ciutat_ 22 |

Economia_ 28 |

Esports

|

Cultura_ 46 |

Passatemps_ 54

Esports

Jocs Paralímpics _PÀG. 35

L’atleta Abdel Ait, entre els favorits a la medalla d’or en les proves de 800 i 1.500 metres llisos classe T46

Passarà aquest divendres, 5 de setembre:

Finalitza, al CTN Sant Cugat, la primera edició del Torneig Chocolat Factory de tenis

Relleu a la presidència. El nou mandatari del Sant Cugat Esport Futbol Club va explicar en roda de premsa que Toni Tàrrega, responsable del club des del setembre del 2006, deixa el càrrec “per motius personals i professionals”

Santasusagna substitueix Tàrrega en el Sant Cugat L’acord i l’aprovació van tenir lloc dilluns, en reunió de junta El ja expresident serà el segon vicepresident de l’entitat esportiva

Frases “Vull agrair la tasca desenvolupada per Toni Tàrrega com a president de l’entitat en els dos últims anys”

“La junta directiva està fent bé les coses. Volem seguir millorant per fer un Sant Cugat Esport FC cada dia millor ”

LLORENÇ SANTASUSAGNA

LLORENÇ SANTASUSAGNA

Esport FC el setembre del 2006. Per la seva banda, Llorenç Santasusagna també va entrar a la junta el setembre del 2006, com a directiu de l’àrea institucional. Mesos més tard, el nou president del Sant Cugat Esport FC va assumir les carteres de vicepresident social i institucional. Així, Santasusagna serà el president del club els dos pròxims anys, quan acaba l’actual mandat que va iniciar Tàrrega el setembre del 2006. L’estiu del 2010 caldrà convocar eleccions a la presidència. El nou màxim responsable de l’entitat vermell-i-negra va explicar que el club seguirà en la mateixa línia de treball que fins ara. “Els objectius i els criteris continuaran sent els mateixos. Des de la directiva estem fent bé les coses, amb seriositat, i volem seguir millorant per fer un Sant Cugat Esport FC cada dia millor”. Santasusagna va reconèixer també que “em fa molta il·lusió ser president. Espero fer-ho bé”.

recs de l’organigrama directiu. Els dos vicepresidents de l’entitat seran Robert Herms (vicepresident primer) i Toni Tàrrega (vicepresident segon). El secretari continuarà sent Miquel Garcia. En l’àrea econòmica hi seguiran treballant Robert Herms, Tomàs Subirà i Yolanda Cabo; en l’esportiva, Toni Tàrrega, Martins Fernández, Ferran Benet, Josep Maria Gruart, Joaquim Garcia i Enrique Fortes i, finalment, en la social, Javier Garcia i també Ferran Benet.

PRESIDENT DEL SANT CUGAT

Àlex López Puig

PRESIDENT DEL SANT CUGAT

alex.lopez@premsalocal.com

FUTBOL. Llorenç Santasusagna és el nou president del Sant Cugat Esport Futbol Club. Així ho va anunciar, dimecres passat, en una roda de premsa que va oferir als mitjans de comunicació, a les oficines del club, a la Zona Esportiva Municipal Jaume Tubau. Santasusagna va detallar que “Toni Tàrrega deixa la presidència del club per motius personals i professionals”. Santasusagna, que va comparèixer al costat de Robert Herms, vicepresident primer de l’entitat, va agrair a Tàrrega “la tasca desenvolupada en els dos últims anys”.

L’acord de junta, dilluns Aquest relleu a la presidència del Sant Cugat Esport FC es va acordar i aprovar, dilluns passat, en reunió de junta directiva. Segons els estatuts de l’entitat, aquest pas és suficient per validar aquest procés. El club ho comunicarà oficialment a la Federació Catalana de Futbol i aquest organisme farà arribar aquest acord de junta a la Secretaria

Robert Herms i Llorenç Santasusagna, en la roda de premsa de dimecres . #LLUÍS LLEBOT

Sobre el tema El primer equip prepara la seva estrena El primer equip del Sant Cugat Esport Futbol Club jugarà aquest diumenge, 7 de setembre, el seu quart i penúltim partit de pretemporada. El conjunt que dirigeix Andoni Ortolá rebrà, a les dotze del migdia, a la Zona Esportiva Municipal Jaume Tubau, la UD Viladecans, equip que milita en el grup segon de la Regional Preferent. Fins al moment, el Sant Cugat Esport FC ha guanyat la UE Rubí (01) i ha perdut –diumenge passat– amb el CE Júpiter, de Primera Regional, per 0 a 1. Al tancament d’aquesta edició,

l’equip vermell-i-negre s’havia d’enfrontar amb el Junior FC, que, una temporada més, militarà a la Primera Regional. L’últim partit de pretemporada que disputarà el Sant Cugat Esport FC serà dijous, 11 de setembre, a l’estadi del CE Lliçà d’Amunt, equip del grup segon de Primera Regional. Serà en la presentació oficial del CE Lliçà d’Amunt davant la seva afició. El Sant Cugat Esport FC debutarà a la Lliga del grup primer de la Regional Preferent, el diumenge 14 de setembre, al camp del Bellavista Milán.

General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya. Llorenç Santasusagna també va explicar que s’havia posat en contacte amb Lluís Recoder, alcalde de Sant Cugat, per detallar-li el relleu a la presidència del club. Durant la roda de premsa, Santasusagna també va avançar que, un any més, l’entitat estarà present en la tradicional ofrena a Rafael Casanova, l’Onze de Setembre.

Tàrrega, vicepresident Amb tot, Tàrrega, que no va estar present en la conferència de premsa, passarà ara a desenvolupar funcions de vicepresident segon, responsable de l’àrea esportiva del club. Toni Tàrrega va ser nomenat president del Sant Cugat

No hi haurà més canvis Aquest canvi a la presidència del Sant Cugat Esport FC no afecta la resta de càr-

Filosofia i formació Per primera vegada, l’actual junta del Sant Cugat ha dissenyat una jornada específica on els coordinadors esportius de l’entitat explicaran als entrenadors de l’entitat quina ha de ser la filosofia de treball. La sessió tindrà lloc demà dissabte, 6 de setembre, a l’Hotel Qgat Vallès, de 16 a 19.30 h. En aquesta jornada també hi serà present el cos directiu del Sant Cugat Esport FC, que detallarà els projectes de club. D’altra banda, tal com ja es va anunciar en la Nit del SantCu, la presentació oficial dels 28 equips del Sant Cugat tindrà lloc el dissabte 4 d’octubre.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Abdel Ait lluitarà per les medalles als Jocs Paralímpics de Pequín

pere.fernandez@premsalocal.com

Cesc mata, porter de la selecció estatal sub-21. #WWW.OKEYDIGITAL.ES

joCS paralímpiCS. Abderrahman Ait Khamouch, atleta de l’AE Blanc-i-Blau i amb residència al CAR de Sant Cugat, està entre els atletes favorits a guanyar una medalla en els Jocs Paralímpics de Pequín. L’atleta marroquí nacionalitzat espanyol arriba a Pequín amb la millor marca en els 1.500 metres llisos classe T46, amb els 3:59.46 –a tan sols 1 segon del rècord del món– que va fer la temporada passada al II Míting Internacional de l’Hospitalet. A banda dels 1.500, Ait participarà en la prova dels 800 metres llisos, també amb possibilitats de fer medalla. Per a Abdel Ait aquests són els primers Jocs Paralímpics de la seva vida. Té 21 anys. Entrena diàriament al CAR de Sant Cugat i ara, sis anys després d’arribar del Marroc, lluita per guanyar una medalla olímpica. Tenint Sant Cugat tan a prop com el té, no és estrany veure’l participar (i guanyar) en moltes

Cesc Mata guanya l’or a l’Europeu sub-21 d’hoquei Mata és santcugatenc i juga de porter a l’Egara 1935

abdel ait va guanyar el Cros de Sant Cugat 2007. #ARXIU / D. FERNÁNDEZ

de les proves atlètiques de mig fons que es disputen a la nostra ciutat. Sense anar més lluny, aquesta temporada passada va guanyar al Cros de Sant Cugat i la Milla de Valldoreix. Les semifinals dels 1.500

metres llisos tindran lloc el 9 de setembre, a les 4 h, mentre que la final es disputarà el dia 10, a les 11 h. Les semifinals i la final del 800 tindran lloc els dies 14 i 15, a les 4 h i a les 11 h, respectivament.

L’aleví A del CF Mira-sol-Baco Unión ascendeix a Primera Divisió FUTBol. Una reestructuració ha provocat que l’aleví A del CF Mira-sol-Baco Unión ascendeixi a Primera Divisió, malgrat que va acabar en el tercer lloc la campanya passada, en el grup 29 de la Segona Divisió.

Els mirasolencs iniciaran la Lliga en el grup 4 de la Primera Divisió el cap de setmana del 27 i 28 de setembre, i ho faran al camp del Juan XXIII. El conjunt aleví B de la temporada 2007-2008 serà el que assumeixi aquesta nova categoria,

en què s’haurà d’enfrontar amb els també equips santcugatencs Sant Cugat Esport FC, Junior FC, PB Sant Cugat i CE Europa Sports Center. L’aleví A de la campanya anterior serà l’infantil B d’aquesta temporada. _À. López Puig

Pack duo massatges

48€

Domicili i empreses International Psychologist

Mar Estévez Garcia - Col. 13.360

PSICOLOGIA • COACHING • TREBALL CORPORAL FISIOTERÀPIA • DLM • MASSATGES • PSICONUTRICIÓ

C/ Sant Bartomeu, 1A baixos - Sant Cugat del Vallès - 93 674 15 51 - www.marviu.com - info@marviu.com

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

35

El I Trofeu Chocolat Factory acaba avui al Natació

Favorit. L’atleta del CAR de Sant Cugat té la millor marca, un 3:59.46, en els 1.500 metres classe T46 Pere Fernández

|

hoqUEi SoBrE hErBa. El santcugatenc Francesc Mata va guanyar, el 26 de juliol, a Sant Sebastià, la medalla d’or al Campionat d’Europa sub-21 d’hoquei sobre herba. Encara que és porter de la selecció espanyola en categories inferiors, aquest ha estat, sense cap mena de dubte, el títol internacional més important que ha guanyat mai: “Ja havia jugat amb la sub-16 i la sub-18, però la diferència amb una sub-21 és molt gran”, assegura Mata.

La selecció espanyola va fer un campionat gairebé impecable: quatre victòries i una derrota, comptant la victòria que va aconseguir l’equip de Salvador Indurain en la final, en què Espanya va guanyar Holanda amb un gol d’or de Roger Padrós. “Aquest títol”, recorda Mata, “és la recompensa a dos anys d’esforç”. Dos anys durant els quals Mata ha viscut sota l’ombra del porter titular de la selecció absoluta i del primer equip del Club Egara, Quico Cortés. Aquest any, però, defensarà la porteria de l’Egara 1935, el segon equip de l’Egara, que juga a la Divisió d’Honor B. _Pere Fernández

TENiS. Avui divendres, 5 de setembre, s’acaba al Club Tennis Natació Sant Cugat la primera edició del Trofeu Chocolat Factory de tenis, que va començar dilluns p a s s a t , 1 d e s e t e m b r e. Durant tot el dia es jugaran les finals d’un dels darrers campionats del Circuit Juvenil d’Estiu, que convoca la Federació Catalana de Tennis i que es juga del 23 de juny al 7 de setembre. El torneig és una de les últimes proves d’aquest circuit, que dóna punts per accedir al Màsters del Circuit Juvenil d’Estiu, que es jugarà al CT Torelló els caps de setmana de l’11 i 12 i 18 i 19 d’octubre. En aquesta primera edició del Trofeu Chocolat Factory de tenis, que organitza el Club Tennis Natació Sant Cugat i l’empresa assessora per a clubs i entitats esportives Fit Sport, hi han participat una norantena de joves jugadors, en les categories benjamí (fins a 10 anys), aleví (fins a 12 anys), i infantil (fins a 14 anys). Cal destacar la participació d’una vintena de tenistes del CTN Sant Cugat, com Carlos González-Tarrío, que el 29 de juny es va adjudicar el Campionat de Catalunya Infantil. _À. López Puig


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

36

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

xuts

HANDbOL

Nil Pedrós torna a l’equip juvenil del FC Barcelona després de jugar cedit durant una temporada al CH Sant Cugat.

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Comença el compte enrere per a la Mitja Marató de Sant Cugat Novetat. Aquesta prova, de 21,097 quilòmetres, s’inclou, per primera vegada, en el tercer Challenge de Mitges Maratons. Tan sols queda un mes –5 d’octubre– perquè Sant Cugat l’aculli En la seva 25a edició, també serà Campionat de Catalunya Les inscripcions es podran formalitzar pròximament Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

ATLETISME

Discreta participació de rovira i Abellán a l’estatal El llançador de pes santcugatenc Eloi Rovira va ser novè al Campionat d’Espanya d’Atletisme a l’Aire Lliure, que es va disputar a Tenerife els dies 26 i 27 de juliol. Rovira, amb un llançament de 16,53 metres, es va quedar lluny dels 18 que esperava fer a la final. Per la seva banda, el també santcugatenc Tomàs Abellán no va poder accedir a la final. FUTbOL

Obert el període d’inscripcions de la Pb Sant Cugat La Penya Blaugrana Sant Cugat-Escola de Futbol Hristo Stòitxkov inicia la temporada amb el procés de noves incorporacions en plena activitat. Les places són limitades, i per això el club demana que qui estigui interessat a inscriure-s’hi ho faci al més aviat possible. L’únic requisit que es demana és tenir entre 5 i 18 anys i superar una prova d’accés si es tenen més de 9 anys. NATACIÓ

Els germans Caballero participen en l’estatal absolut Els dos nedadors santcugatencs del CN Sant Andreu van participar, entre els dies 5 i 8 d’agost, a Terrassa, en el Campionat d’Espanya Absolut de natació. Entre els millors resultats de tots dos, destaquen el setè lloc de Melissa Caballero en els 200 m esquena i en els 400 m estil, i el quart lloc en el 4x200 lliure femení. Mario Caballero va ser dotzè en els 200 m braça.

ATLETISME. La 25a Mitja Marató de Sant Cugat afronta el seu últim mes de preparatius. La prova, que aquest any serà puntuable per al Campionat de Catalunya de Mitja Marató, tindrà lloc pels carrers de la ciutat el diumenge 5 d’octubre. Les inscripcions per participar en aquesta prova de mig fons es podran formalitzar, pròximament, en diferents punts. Serà possible fer-ho, entre d’altres, a la web www.cmsc.cat, al mateix Club Muntanyenc Sant Cugat o a la botiga santcugatenca Running Vallès.

La prova, al Challenge Una altra de les novetats significatives serà el fet que, per primera vegada, la Mitja Marató de Sant Cugat (21,097 quilòmetres) formarà part de la tercera edició del Challenge de Mitges Maratons Gran Premi Diputació de Barcelona. Aquest circuit, de catorze mitges maratons, és un conjunt de

Imatge de l’edició del 2007, en què van participar més d’un miler d’atletes. #ARXIU / DAVID FERNÁNDEZ

proves homologades per la Federació Catalana d’Atletisme que es desenvolupen a la província de Barcelona. En concret, la de Sant Cugat serà la segona prova d’aquest circuit, després de la de la 3a Mitja Marató de Sabadell, que es correrà aquest dissabte, 6 de setembre. L’organització de la 25a Mitja Marató de Sant Cugat, que és a càrrec del Club Mun-

tanyenc Sant Cugat, el Club Tennis Natació Sant Cugat i l’Ajuntament de la ciutat, ha apostat per mantenir un circuit molt semblant al del 2007. Pròximament, un jutge del Comitè Català de Jutges de la Federació Catalana d’Atletisme mesurarà el circuit.

Premis en metàl·lic Els tres primers classificats de la 25a Mitja Marató de

Sant Cugat-Campionat de Catalunya tindran un premi en metàl·lic, en categoria masculina i en femenina. La compensació econòmica serà de 500, 300 i 200 euros. En aquesta competició també hi podran participar atletes amb cadira de rodes i amb disminució visual.

Els campions del 2007 En l’edició del 2007, els cam-

pions d’aquesta competició de mig fons van ser Víctor del Corral Morales, campió del món de duatló de muntanya, i la italiana Eugenia Magro. Hi van participar un total de 1.051 atletes.

més info

www.mitjasantcugat.com En aquesta web hi podreu trobar més informació de la 25a edició de la Mitja Marató de Sant Cugat.

Oriol Jorba és l’únic fitxatge del Patí Hoquei Club masculí per a aquesta temporada És defensa, té 29 anys i ve del Mollet HC B, de Segona Catalana HOQUEI SObrE PATINS. Oriol Jorba, jugador procedent del segon equip del Mollet HC, de Segona Catalana, és l’únic fitxatge que aquesta temporada 2008-2009 farà el sènior masculí del Patí Hoquei Club Sant Cugat. Jorba és un defensa

de 29 anys i es converteix, així, en el segon sènior de l’equip, amb Pol de Eguía. El jugador barceloní ha declarat al DIARI DE SANT CUGAT: “Estic molt content d’haver fitxat pel PHC Sant Cugat. És una plantilla de molta qualitat i estic convençut que lluitarem per pujar a Primera Nacional Catalana”. El sènior masculí, que va començar la pretemporada el 25 d’agost, ja ha disputat el

seu primer partit de preparació. Els de Jordi Raga es van imposar, dissabte passat, al CP Monjos, també de Primera Catalana, per 6 gols a 4. Al tancament d’aquesta edició, el PHC Sant Cugat havia de jugar a la pista del CH Caldes, de Primera Nacional Catalana. Aquest dissabte, 6 de setembre, els santcugatencs reben el Pla HC, de Primera Catalana. _À. López Puig

Oriol Jorba, dimarts passat, en l’entrenament del seu equip. #LLUÍS LLEBOT


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

37


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

38

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Xavi Galí prepara la nova temporada amb el Junior FC Competició. L’equip debutarà davant del Natació Línia-22 a la fase prèvia del Campionat de Catalunya

|

Cultura

|

Passatemps

El femení, a punt Aquesta setmana també s’ha incorporat als entrenaments l’equip femení del Junior FC. Ho ha fet amb tan sols dues cares noves, encara que una d’elles, Eulàlia Marcé, ja havia jugat amb anterioritat a l’equip. L’altre reforç arriba d’Anglaterra: la internacional Hayley Brown, que arriba proc e d e n t d e l C a n t e r b u r y, reforçarà la malmesa davantera del Junior, que aquesta temporada ha perdut dos Fran Burgueño, nou entrenador de l’Olímpyc. #LLUÍS LLEBOT

“Encara és d’hora per poder parlar de l’equip. Em calen uns dies més per veure quin planter tenim” XAvI GALí

entrenaDor Del junior FC masC.

Xavi Galí en un dels entrenaments d’aquesta setmana passada. #LLUÍS LLEBOT

Pere Fernández

pere.fernandez@premsalocal.com

HOQUEI SOBRE HERBA. El nou entrenador del Junior FC, el terrassenc Xavi Galí, està concentrat en el primer compromís del seu equip aquesta temporada. Des del 28 d’agost l’equip s’entrena per preparar el debut en competició, que tindrà lloc el 14 de setembre davant del Natació Línia 22 HC, en el primer partit classificatori per al Campionat de Catalunya. Si guanyen a

l’Estadi Federatiu, els blaui-negres accedirien directament a quarts de final, on els rebrà el FC Barcelona. A l’espera del debut de Galí en competició, el club continua treballant per acabar de configurar el planter del primer equip. Ara per ara, l’equip té quatre noves incorporacions. Maurici Carrió torna a la porteria del Junior FC, després del seu pas pel FC Barcelona, mentre que Ignasi Romagosa farà el mateix, després d’aconseguir l’ascens, la tempora-

da passada, amb el RC Jolaseta. Ignasi Pijoan, també davanter de la casa, reforçarà l’atac blau-i-negre. En defensa l’escollit ha estat el defensa internacional sub21 Govert Soeters, holandès. Galí no s’atreveix, per ara, a fer cap valoració: “Encara és d’hora per parlar de l’equip. Em calen uns dies més per veure quin planter tenim”. Els quatre fitxatges cobriran les vacants que deixen els jugadors Ezequiel Paulón, Marcel Coleman, Adrià Serrahima i Albert Ayala, que aquesta temporada abandonen la disciplina del Junior FC. Abans del partit davant del Natació Línia 22, l’equip ha de disputar dos partits amistosos, divendres i dilluns, davant del juvenil i del segon equip del mateix Junior.

efectius molt importants: l’argentina Lucía Manes i la nord-americana Keli Smith. Annemarie Rozendaal també deixa l’equip. “Estem treballant amb un grup de noies bastant nombrós, amb jugadores d’altres categories”, explica l’entrenador, Adrian Lock. De moment, en aquest apartat, l’única jugadora que puja definitivament al primer equip és Guadalupe de San Félix. Pel que fa al Campionat de Catalunya, la carrera d’obstacles del Junior femení és menys complicada que la del masculí. Les noies juguen els quarts de final a domicili, davant de l’Olímpia HC. Aquest partit tindrà lloc el 28 de setembre. La fase final es jugarà a Les Pedritxes, a Terrassa, els dies 4 i 5 d’octubre.

Divisió d’Honor La competició regular no s’iniciarà fins al 12 d’octubre. En el primer partit de la temporada, l’equip d’Adrian Lock rebrà la visita de l’ascendit Club de Hockey Alcalá, mentre que els homes de Xavi Galí debutaran al camp del Pedralbes HC en el primer partit del campionat de Divisió d’Honor B.

L’Olímpyc perd amb el FS Canet el primer partit de pretemporada Proves. Els florestans es van enfrontar amb un equip que serà adversari a la Primera Nacional A L’Olímpyc, contra el Sant Celoni i el Marfil, aquest cap de setmana Els de Burgueño començaran la Lliga el 13 o 14 de setembre FUTBOL SALA. L’Olímpyc Floresta FS va jugar, dimarts passat, el seu primer partit de pretemporada. L’equip, que enguany entrenarà Fran Burgueño, va perdre, a la Floresta, contra el FS Canet, adversari de l’Olímpyc a la Lliga, per 1 gol a 5. Els dos pròxims partits que disputarà el conjunt local es jugaran aquest cap de setmana. El dissabte 6 de setembre, a les 18 h, l’Olímpyc rebrà el FS Sant Celoni, que milita al grup segon de Preferent. L’endemà, diumenge, els florestans visitaran, a les 13 h, la pista del Marfil Santa Coloma, enquadrat al grup 1 de

la Primera Nacional B. L’Olímpyc Floresta FS debutarà a la Lliga del grup sisè de la Primera Nacional A el cap de setmana del 13 i 14 de setembre, a la pista del Gasifred Atlético FS. El conjunt eivissenc és, segons el tècnic Fran Burgueño, “un dels equips favorits al títol de Lliga”. De fet, el Gasifred Atlético FS debuta a la categoria després de descendir, la temporada passada, de la Divisió de Plata.

Marc i Cedric, també Després de les baixes del porter Esteve Miñarro i dels jugadors Josep González i Arnau Mas, Burgueño ha incorporat dos jugadors procedents del segon equip, Marc Quintana i Cedric Rion, que la temporada passada van jugar partits amb el primer equip. Burgueño també comptarà amb els dos porters del segon equip: Carlos Suay i Óscar. _À. López Puig

www.ideaprint.es ideaprint@ideaprint.es 93 590 10 86 Sant Antoni, 15 bis Sant Cugat

· Acabaments · Producció d’estands · Escàner · Impressió de gran format Fusteria · Pintura · Electricitat · Imatge · Àudio · Vídeo · Contractacions


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

39


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

40

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

El CH Sant Cugat apostarà pels jugadors de casa

El PHC Sant Cugat inicia la pretemporada amb dues altes HoQuEi SobrE PAtiNS. L’equip femení del Patí Hoquei Club Sant Cugat va iniciar, dilluns passat, la pretemporada. L’equip que aquesta temporada dirigirà José Enrique Trullols jugarà, com a mínim, dos partits de preparació. Serà el cap de setmana del 20 i 21 de setembre. El dissabte 21 visitarà la pista de l’Sferic Terrassa, mentre que diumenge, en la segona edició de la Copa Monestir, rebrà el Cerdanyola CH. Trullols ha fitxat dues jugadores: la portera Mireia Cabistany i la jugadora Elisenda Gassó. En canvi, no continuen a l’equip la portera Vicky Rodríguez i les jugadores Sonia Lorca i Núria Robles. _À. López Puig

La Copa Catalana de Dificultat, a Sant Cugat ESCAlADA. El rocòdrom Josep Barberà del Club Muntanyenc Sant Cugat serà l’escenari, el dissabte 20 de setembre, de la segona i penúltima prova puntuable per a la Copa Catalana d’Escalada de Dificultat 2008. La primera prova tindrà lloc aquest dissabte, 6 de setembre, a Manresa, mentre que la tercera i última es farà a Sabadell, el dissabte 18 d’octubre. La inscripció a la prova de Sant Cugat té un cost de 15 euros i es podrà formalitzar al lloc web www.cmsc. cat. La competició constarà d’una ronda classificatòria per a totes les modalitats i d’una ronda final, que tindrà lloc a la tarda. _À. López Puig

El conjunt que entrena Gervasio Stopiello comptarà amb 13 fitxes al primer equip . #LLUÍS LLEBOT

El CV Lubesa SC té objectius ambiciosos a la Lliga Catalana Pretemporada. L’equip de Gervasio Stopiello s’entrena des de l’1 de setembre per preparar la tornada a les pistes Valèria Romero, l’última incorporació de l’equip Definits els dos ‘clinics’ del Torneig Internacional Pere Fernández

pere.fernandez@premsalocal.com

volEibol. El Club Voleibol Lubesa Sant Cugat va tornar als entrenaments l’1 de setembre, i ho va fer amb la mirada posada en el primer títol en joc de la temporada, el de Lliga Catalana. Els dies 20 i 21 de setembre, CV Lubesa Sant Cugat, CV Viladecans, CV Esplugues i CV Barça es disputaran les dues places que donen dret a jugar la fase final, el cap de setmana del 27 i 28 de setembre, amb el

classificat CE Camp Escolar de Lleida. L’entrenador, Gervasio Stopiello, té moltes esperances posades en aquest torneig: “És una competició important, a la qual sovint no es dóna la importància que té”, reconeix. “Ens servirà per mesurar la qualitat de les nostres i de la resta dels equips catalans”. D’altra banda, el planter del primer equip ja està tancat de manera definitiva. L’entrenador, finalment, disposa d’un grup de 13 jugadores. L’última a incorporar-se ha estat la central Valèria Romero, que la temporada passada va jugar a l’equip juvenil. Amb aquesta incorporació i les de Carlota Santamaria, Bàrbara Puiggalí, Carol Triguero i Neus Sánchez, Stopiello assegura que té un grup molt competitiu: “Qualitativament, l’equip és millor que el de la temporada passa-

da. Ara ens falta treballar-lo”. Sobre la nova temporada a la Lliga FEV, l’entrenador uruguaià no fa prediccions: “Penso que hi haurà molta igualtat”.

Torneig Internacional El dia 20 és una de les dates assenyalades de la temporada, no només pel debut en competició del primer equip, sinó també per l’inici de la cinquena edició del Torneig Internacional de Voleibol Base Femení. La competició s’allargarà durant tot el cap de setmana –20 i 21 de setembre–, i paral·lelament s’impartiran dos clinics: el primer porta per títol Comparació dels models de promoció del voleibol d’altres països, i el segon, organitzat per la FCVB, es titula La fase del canvi de servei en el voleibol. Tots dos es faran el dia 20 de setembre.

El CH Sant Cugat jugarà aquest any a lliga Catalana. #LLUÍS LLEBOT

L’equip juga dissabte a la pista del Club Handbol Martorell HANDbol. El CH Sant Cugat s’està entrenant des de dilluns per preparar la que s’intueix que serà una temporada llarga i complicada. De moment, l’equip té emparaulats dos compromisos amistosos: un, el que es jugarà aquest mateix dissabte a la pista del CH Martorell. En l’altre l’equip jugarà, el cap de setmana del 13 i 14 de setembre, el Torneig que organitza el CH Barberà. Pel que fa a altes i baixes, el club ha decidit donar continuïtat als jugadors que la temporada passada van aconseguir l’ascens a la Lliga Catala-

na, i ha cobert les sortides més importants amb les incorporacions de Gorka Herrero, que arriba procedent de l’Handbol Granollers, Alejandro Bejarano i Aleix Morera. Els dos últims ja havien jugat a Sant Cugat. L’entrenador, Jordi de la Cruz, completarà l’equip amb jugadors del sènior B o del juvenil. Pel que fa a baixes, deixen l’equip Bernat Tous, Bernat Anducas i Guillaume Clairand; mentre que Jordi Martínez –que com a mínim no tornarà fins al Nadal– i Ivan Carpio seran baixa per lesió. El 28 de setembre, coincidint amb el primer partit que el sènior A juga a casa, es farà la presentació oficial de tots els equips del club. _Pere Fernández

El Junior FC guanya la UE Rubí, de Preferent futbol. El renovat Junior FC de Javi Pérez va aconseguir empatar i guanyar davant del Ripollet CF (2-2) i l’UE Rubí (20), tots dos equips de Preferent Territorial, en els primers dos partits de pretemporada, que van tenir lloc els dies 28 i 30

d’agost. El tercer dels partits el van jugar contra La Guardia CF, en què van aconseguir un nou empat (1-1). Ahir dijous, 4 de setembre, es jugava el derbi entre el Junior FC i el Sant Cugat Esport FC. _Pere Fernández


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

41


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

42

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

La UE Sant Cugat perd en la seva estrena a Sant Julià

L’objectiu de la UE Sant Cugat és treballar per ascendir

BÀSQUET. La UE Sant Cugat no es va poder estrenar amb victòria al torneig de bàsquet Caixa Manlleu, que va tenir lloc a Sant Julià de Vilatorta els dies 29, 30 i 31 d’agost. L’equip que entrena David Lizano va perdre els partits davant del FD Cassanenc, el CB Sant Josep, el Grup Barna i el CB l’Hospitalet B, tots quatre equips de Copa Catalunya. Lizano creu que s’ha de donar temps a l’equip: “Tenim un grup jove i hem jugat amb moltes baixes”. D’altra banda, l’equip Junior 2 de la UE Sant Cugat disputa, des d’ahir dijous, 4 de setembre, i fins al dia 7, les fases de classificació per assolir la categoria Junior Masculí Interterritorial. Per assegurar-se una plaça en aquesta categoria s’haurà de classificar en primera o segona posició en un grup de cinc, que completen el CB Corbera A, el CB Tarragona, el P. Fregatina i el CB Girona B.

Repte. Enric Bosch assegura que “el grup quart és, a priori, més assequible que el de la temporada passada. Per tant, l’objectiu és lluitar per pujar”

_Pere Fernández

L’equip, en contacte amb un jugador que coneix la categoria Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

TENIS DE TAULA. El primer equip de la secció de tenis de taula de la Unió Esportiva Sant Cugat va iniciar, dimarts passat, la pretemporada. Aquesta campanya 2008-2009, l’equip vermelli-negre continuarà estant integrat per Enric Bosch – jugador-entrenador–, Josep Anton i Xavi Panadera. Amb tot, la Unió Esportiva Sant Cugat podria incorporar un jugador que coneix la Primera Nacional. El club manté contactes amb el jugador, que finalment podria incorporar-se aviat a la disciplina santcugatenca.

Tot i que encara no hi ha cap partit fixat, Enric Bosch té la intenció de lligar diferents encontres de preparació abans que el seu equip comenci la Lliga, el cap de setmana del 4 i 5 d’octubre.

El CN Mataró, el rival La UE Sant Cugat militarà un any més a Primera Nacional, després que la temporada passada l’equip local acabés en la quarta posició, empatat a punts amb el tercer classificat. La UE Sant Cugat, que aquesta campanya ha estat enquadrat en el grup quart de Primera Nacional, haurà de jugar contra nou equips més. Es tracta del CTT Vilanova, el CT Barcino, el CPP Igualada, el Borges General d’Olis, el CBR SC Els Amics, el CTT Ripollet, el CN Mataró, el Club Sa Pobla TT i el Club Palma TT. Enric Bosch ha assenyalat que “aquest grup és, a priori,

Sobre el tema Una nova edició de les Escoles d’Estiu La secció de tenis de taula de la Unió Esportiva Sant Cugat va organitzar, la segona quinzena del mes de juliol, una nova edició de les Escoles d’Estiu de Tenis de Taula. Una vintena de joves palistes –la majoria procedents de l’Escola Avenç i del Centre Obert Sant Cugat– van participar en aquest programa, que des de fa anys organitza, amb èxit, la UE Sant Cugat. més assequible que el de la temporada passada. Per tant, l’objectiu ha de ser el de lluitar per jugar la promoció d’ascens”.

Cinc equips

Enric Bosch, jugador-entrenador del primer equip. #LLUÍS LLEBOT

La UE Sant Cugat de tenis de taula disposarà de cinc conjunts aquesta campanya 20082009. A banda de l’equip de Primera Nacional, també tindrà un conjunt a Segona Nacional, un a la Divisió d’Honor Catalana, un a Segona Provincial i un altre a Tercera Provincial. Enric Bosch continuarà exercint les funcions de director tècnic esportiu d’aquesta secció.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

L’AXA afronta el primer partit de pretemporada Nou jugadores ja s’han incorporat als entrenaments. #LLUÍS LLEBOT

Vallejos, que arriba procedent de l’UB Barça, i la jugadora interior Carla Martínez, que havia jugat, dues temporades enrere, amb l’equip júnior de la UE Sant Cugat. A més, pugen al primer equip les júniors Laura Benedicto i Anna Boté, i deixen el conjunt Eva Torres, Glòria Alarcón, Sònia González, Àngels Martorell i Sara Signo. El debut en competició oficial serà el 27 de setembre, a casa, davant del Grupo Consultoria-CBF Sarrià B.

Oriol Giralt, del CM Sant Cugat, en l’expedició que va fer cim al Broad Peak Giralt es va retirar quinze dies abans per culpa d’un virus ALPINISME. El santcugatenc Oriol Giralt i Espot, soci del Club Muntanyenc Sant Cugat, va participar, entre els dies 28 de juny i 26 de juliol, en l’expedició internacional que dies més tard va fer cim al Broad Peak, la dotzena muntanya més alta del planeta (8.047 metres) i tercer cim més alt de la serralada del Karakorum, a la frontera entre el Pakistán i la Xina. Encara que la intenció de Giralt era atacar el cim,

|

43

Laformació, laprioritat estratègica Jaume Martínez, entrenador de l’AXA FS Sant Cugat. #LLUÍS LLEBOT

pere.fernandez@premsalocal.com

L’equip comptarà amb onze fitxes en el primer equip, entre les quals hi ha les incorporacions d’Elisabeth

Passatemps

VICEPRESIDENT DEL JUNIOR FC-1917 SPORT&SPA

Pere Fernández

Entrades i sortides

Diari de Sant Cugat

MARCOS HOFMANN

Qualitat. Pablo Moreno creu que, tot i les baixes, té un equip prou competitiu per aconseguir l’ascens

da, treballarem molt més l’aspecte físic, que és el que ens cal més”. La UE Sant Cugat jugarà tres partits amistosos: el dia 13 de setembre jugarà a la pista del CB Olot, el 17 davant del Basket Almeda, de Primera Categoria, i el 21 a casa, davant del Basket Rubí.

Cultura

|

la Tribuna

El femení de la UE Sant Cugat aspira a pujar de categoria aquest any

BÀSQUET FEMENÍ. El sènior femení de la Unió Esportiva Sant Cugat treballa des del dilluns 1 de setembre en la preparació de la nova temporada, que està a punt de començar. Segons l’entrenador, Pablo Moreno, aquesta ha de ser la temporada de l’ascens. L’equip juga a Segona Divisió Catalana i l’objectiu, no tan sols de l’equip, sinó de tota la secció de bàsquet de la UE Sant Cugat, és tenir, i en el cas de l’equip masculí mantenir, els dos equips sènior a Copa Catalunya. El repte és difícil, perquè s’han de superar dues categories, però Moreno ho veu factible: “La base de l’equip és la mateixa que la de la temporada passada, però tenim un equip molt competitiu, que pot aspirar a l’ascens”. Segons l’entrenador, l’aspecte físic és el marge de millora d’aquestes jugadores: “Les noies tenen talent, però respecte de la temporada passa-

|

L’equip visita dissabte el FS Ripollet, de la Primera Nacional A FUTBOL SALA. Amb quatre baixes respecte a la temporada passada i sense cap fitxatge, el primer equip de l’AXA Futbol Sala Sant Cugat ha iniciat els entrenaments de pretemporada. Jaume Martínez, l’entrenador, reforçarà el conjunt amb jugadors del segon equip, que la campanya passada tenien fitxa federativa amb el filial. Martínez, però, encara no ha decidit quins seran aquests jugadors que, definitivament, faran el salt al primer equip. L’AXA FS Sant Cugat juga-

una indisposició causada per un virus el va obligar a renunciar-hi: “Aleshores em trobava al camp 1. Em van dir que tenia un virus i que no podia fer l’atac. Em vaig retirar quinze dies abans d’hora”. De totes maneres, un dels seus companys –l’expedició estava formada per quatre francesos i un català– sí que el va poder fer: “Podríem dir que l’expedició sí que ha triomfat”. El Broad Peak, també conegut com el K3, es veí del conegut K2 –només els separen vuit quilòmetres–, el segon pic més alt del món. També se’l coneix amb el nom Faichan Kangri.

Una experiència única

Oriol Giralt, al camp base del Broad Peak. Al fons, el K2. #CEDIDA

La idea original de l’expedició internacional Broad Peak 2008 era fer cim amb un equip lleuger, constituït per dues cordades i tres integrants, sense la utilització d’oxigen i sense portadors d’altura. Giralt va aportar el seu gra de sorra perquè,

rà el primer partit de pretemporada aquest dissabte, 6 de setembre, a la pista del FS Ripollet, del grup sisè de la Primera Nacional A. La resta de partits previstos per a aquesta pretemporada són els següents: AXA FS Sant Cugat - FS La Unión-Las Palmas (Primera Nacional A, grup sis), el dimarts 9 de setembre, i AXA FS Sant Cugat - PB Castelldefels (Primera Nacional B, grup 2), el dissabte 13 de setembre. L’AXA, que va iniciar la pretemporada l’1 de setembre, no debutarà a la Lliga del grup 1 de Primera Nacional B fins al cap de setmana del 27 i 28 de setembre, quan visitarà el FS Ràpid Santa Coloma. _À. López Puig

com a mínim, funcionés tot l’engranatge i tirés endavant el projecte, que culminava a 8.047 metres. No era la primera vegada que Oriol Giralt anava a l’Himàlaia, però sí la primera que intentava fer un vuit mil: “El 2004 vaig ser-hi per primer cop, però aquesta vegada ha estat molt diferent”. Giralt assegura que ha estat una experiència molt bona: “Més enllà de fer o no fer el cim, ha estat una gran experiència, tant des del punt de vista personal com des del punt de vista alpinístic”, explica. “Ho és també per l’ambient que es viu en un vuit mil com aquest”. Després de l’experiència d’aquest estiu, el santcugatenc mira cap al futur i, encara que no vol desvelar quines són les seves intencions, sí que té clar que vol tornar a intentar pujar un vuit mil: “Tinc moltes ganes de tornar-hi, hi ha unes quantes idees per al 2010”. _Pere Fernández

A

quests dies estem celebrant la participació de dues jugadores d’hoquei del Junior FC als Jocs Olímpics de Pequín. Ho celebrem perquè uns Jocs Olímpics són la màxima expressió de l’esport, i també perquè feia dotze anys que cap jugadora del Junior no hi participava. Amb la incorporació de l’Albert Bou i de tot el seu equip de treball, la secció d’hoquei del Junior FC pretén redreçar aquest dèficit històric i començar a posar les bases per aconseguir que el nen o nena que aquest any s’apunti a l’Escola d’Hoquei del Junior tingui més possibilitats per arribar a uns Jocs Olímpics. L’Escola d’Hoquei és la prioritat estratègica de la secció, i per això hem invertit en formació, amb dues iniciatives. En primer lloc, hem portat una plataforma informàtica d’Holanda per estructurar l’aprenentatge de l’hoquei des dels 7 anys fins als 14, fent que els nostres entrenadors estiguin més ben formats per ensenyar les diferents tècniques. En segon lloc, el nostre estimat Lluís Casas torna al cos tècnic del Junior FC, com a responsable del programa d’alt rendiment individual per a les edats entre 15 i 18 anys, que anomenem ARGOS. L’equip masculí de DHB intentarà estar entre els millors de la categoria, mentre que el primer equip femení intentarà assolir tots els títols en què participi. L’Albert Bou, com a director tècnic, està al capdavant d’un projecte esportiu que centra els esforços en la formació de jugadors i en el desenvolupament de l’esperit d’equip.


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

44

|

www.diaridesantcugat.cat

Publicitat

Agenda setembre del 5 al 14 5 Divendres 20.30 h Trade Center Concert A càrrec del Cor Infantil Sant Cugat i el Cor Domino de Txèquia Org.: Trade Center i Juventuts Musicals Col·l.: Ajuntament de Sant Cugat 22 h Claustre del Monestir Concert de sardanes A càrrec de la cobla Jovenívola de Sabadell Organitza: Entitat Sardanista de Sant Cugat 6 Dissabte 12 h Museu de Sant Cugat - Monestir Visita teatralitzada. 'Deixeu parlar els capitells, ells ho saben tot' Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 18 h Aula Magna Concert A càrrec del Cor Infantil Sant Cugat i el Cor Domino de Txèquia Organitza: Aula de So Col·l.: Ajuntament de Sant Cugat 7 Diumenge 12 h Museu de Sant Cugat - Casa Aymat Jornada de portes obertes al Museu de Sant Cugat - Monestir

Visita guiada a l'exposició permanent: 'Oració, treball i poder' Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 12 h Museu de Sant Cugat - Casa Aymat Visita guiada. 'L'Eros primordial en l'obra de Pla-Narbona' Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

19.30 h Inici de Festa. Missa de la Mare de Déu 20 h Cercavila A càrrec de la Banda de les Planes, els Gegants de les Planes, Gegants de Sant Cugat i Caparrots de Sant Cugat Pl. de la Creu d’en Blau 21 h Pregó de Festa Major 22.30 h Actuació musical A càrrec del grup Celeste Org.: Comissió de Veïns i Veïnes de les Planes 22 h Pg. dels Plàtans Cantada d'havaneres A càrrec del grup Rems Org.: Convergència i Unió 11 Dijous Festa Major de les Planes Casal de la Gent Gran i Casal del Pi de Can Borrull 10 h Campionat de petanca Pl. Colom 11 h XI Concurs de Carros sense Motor Centre Cívic de les Planes 12 h Inauguració de l'exposició de l'Associació de les Arts Pl. de la Creu d’en Blau 13 h Festa de l’escuma i animació A càrrec de Noe Rivas Casal de la Gent Gran i Casal del Pi de Can Borrull 17 h Campionat de parxís i dòmino Org.: Racó de l’Amistat i AV de Can Borrull Centre Cívic de les Planes 18.30 h Taller de manualitats infantils Pl. de la Creu d’en Blau 22 h Cinema a la fresca Org.: Comissió de Veïns i Veïnes de les Planes Diada Nacional de Catalunya

10 Dimecres Casal del Pi de Can Borrull + activitats a: www.santcugat.cat. Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la informació 15 dies abans a la Casa de Cultura, Jardins del Monestir, s/n.

Sant Cugat Música a l'Estiu 2008

010

Monument a Rafael Casanova 9 a 11 h Ofrena floral dels partis políticis i entitats 11 h Ofrena floral institucional Pl. de la Vila 12 h Hissada de la senyera Pl. Barcelona 12.15 h Missatge institucional de l’alcalde Actuació del Cor Aglepta 12.45 h Aperitiu Centre Social i Sanitari de la Floresta 17 h Ballada de sardanes i balls noucentistes Pl. d'Octavià 19 h Ballada de sardanes Pl. de l'Om 21 h Cinema. 'Companys, procés a Catalunya' Org.: Ajuntament de Sant Cugat

10 h Pl. d'Octavià Punt d'informació. Pla d'equipaments Vine al punt d’informació del Pla d’Equipaments Participa-hi i rebràs un obsequi Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

12 Divendres

14 Diumenge

Festa Major de les Planes Pl. de la Creu d’en Blau 19 h Animació infantil 23 h Ball amb l'orquestra Sabor Sabor Org.: Comissió de Veïns i veïnes de les Planes

Festa Major de les Planes Bar Miguel 10 h Sortida marató Casal de la Gent Gran 10 h Final campionat de petanca Pl. de la Creu d’en Blau D'11 a 13 h VII Concurs de Pintura Joan M. Miras 12 h Missa de Festa Major 13 h Paella i ball Casal de la Gent Gran 17 h Final campionat parxís i dòmino Pl. de la Creu d’en Blau 20 h Havaneres i cremat per a tothom A càrrec del grup Bergantí Org.: Comissió de Veïns i Veïnes de les Planes

13 Dissabte 9 h C. Maresme (Urb. Can Barata) Campionat de Catalunya d'Ultrallarga Distància i Cursa Popular Cursa d'orientació per a diversos nivells (mig, alt) per diferents circuits Inscripcions tel. 626 59 86 o c/e rcasal@mesvilaweb.cat Organitza: Senglar Orientació Sant Cugat De 10 a 20 h Plaça del Rei Mercat d'artesans Organitza: Associació d'Artesans de Sant Cugat Festa Major de les Planes Casal de la Gent Gran i Casal del Pi de Can Borrull 10 h Campionat de petanca Pl. de la Creu d’en Blau 10.30 h Inflables, jocs i vermut infantil 18 h Ball folklòric 21 h Botifarrada popular 23 h Música per ballar Org.: Comissió de Veïns i Veïnes de les Planes

10 h Oficina de Turisme Visita guiada. El campanar, l'església i el claustre Durada: 2 h 30 min Preu: 8 euros (menors de set anys, gratuït) Cal fer reserva prèvia a l'Oficina de Turisme Tel. 93 675 99 52 Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

12 h Museu de Sant Cugat - Casa Aymat Visita guiada. 'L’Eros primordial en l’obra de Pla Narbona' Org.: Ajuntament de Sant Cugat Casal de Joves TorreBlanca Programa d’activitats joves setembre-desembre 2008 Cursos i tallers. Inscripció prèvia del 8 de setembre al 2 d’octubre Hi trobaràs cursos de cinema i cinema documental, tallers de capoeira, escriptura a través de blocs, batucada, fla-

Tel. 93 589 13 82 i fax 93 674 66 55. A/e agenda@santcugat.cat. La responsabilitat dels actes i de la informació publicada en aquesta agenda recau en les entitats organitzadores.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

menc, percussió cubana, ioga jove... Espais oberts, gratuïts, de malabars, arts marcials, break dance i dansa lliure I també: Música, poesia, campionats, exposi-cions, xerrades, cinema i dansa A partir del 9 de setembre, tota la informació a: www.santcugat.cat/ torreblanca Nous horaris: Casal de Joves TorreBlanca De dilluns a divendres, de 9.30 a 14.30 h i de 17 a 24 h. Dissabtes, de 17 a 22 h Tel. 93 544 19 65 casaldejoves@torreblanca.cat Servei d'Informació Juvenil - SIJ: Dimecres i divendres, de 9.30 a 13.30 h De dilluns a divendres, de 17 a 20.30 h sij@torreblanca.cat II Jornades de Comunicació Ramon Barnils

Divendres 19 Museu de Sant Cugat - Monestir 19 h Inauguració de les Jornades A càrrec de l’alcalde de Sant Cugat Conferència inaugural A càrrec d’Antoni Bassas 20 h Taula rodona: 'Periodisme i política' Amb Salvador Cot (Avui), Àlex Salmon (El Mundo), David Madí (CiU), Josep M. Balcells (PSC) Modera: Xavier Fornells (Cugat.cat) Dissabte 20 Museu de Sant Cugat - Monestir 19 h Presentació del Premi de Comunicació Ramon Barnils per a Joves A càrrec de Xavier Escura, tinent d’alcalde de Cultura 19.15 h Taula rodona: 'L’Espai català de comunicació' Amb Vicent Sanchis (Cultura 03), Àlex Gutiérrez (ESCAC), Víctor Alexandre (periodista i escriptor) Enric Rimbau (el Temps) Modera: Rita Marzoa (Catalunya Ràdio) Cloenda de les Jornades A càrrec de Jordi Puigneró, regidor de Comunicació

21 h Pica-pica amb música

A càrrec del grup Charlie’s Mother Blues Org.: Ajuntament de Sant Cugat, Cugat.cat, Grup de Periodistes Ramon Barnils Col·l.: TOT Sant Cugat, Diari de Sant Cugat Patrocina: Sorea

|

45

llibre 'El nacionalismo lingüístico', on l’autor desvela les manipulacions amb les quals en moltes ocasions s’intenta ocultar un nacionalisme lingüístic subjacent. 21 h Pati de la Biblioteca Contes per a adults en diverses llengües A càrrec de persones parlants de diverses llengües no majoritàries d’Europa, podrem sentir contes, textos i poemes en les seves versions originals. Org.: Ajuntament de Sant Cugat Col·l.: Comissió per la Llengua Patrocina: Sorea

Dia Europeu de les Llengües Dijous 25 de setembre 20 h Biblioteca del Mil·lenari Xerrem amb Màrius Serra i Juan Carlos Moreno Cabrera Sota el guiatge de l’escriptor Màrius Serra podrem sentir en directe les opinions que el lingüista de la Universidad Autónoma de Madrid, Juan Carlos Moreno Cabrera, expressa en el seu

+ activitats activitats a: a: www.santcugat.org. www.santcugat.org. + Si voleu sortir en aquesta agenda cal que Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la adreceu la informació 15 dies abans a informació abans Pl. a l'Oficina de s/n Turisme Pl. l'Oficina 15 de dies Turisme Octavià, Torre Octavià, s/n Torre de l'Homenatge. 99 5293i de l'Homenatge. Tel. 93 675Tel.999352675i fax 675 99 53. A/e agenda@santcugat.org. La fax 93 675 99 53. A/e agenda@santcugat.org. La resresponsabilitat dels actes i de la informació ponsabilitat dels actes i de la informació publicada en publicada en aquesta agenda recau en les aquesta recau en les entitats organitzadores. entitatsagenda organitzadores.


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

46

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 8 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 18 |

Opinió_ 20 |

la Ciutat_ 22 |

Economia_ 28 |

Esports_ 34 |

Cultura

Cultura Agenda _PÀG. 52

diaridesantcugat.cat/agenda

|

Passatemps_ 54

Concurs _PÀG. 48

Espart podria estar entre els cinc finalistes del concurs de maquetes Sona 9

CONCERT COR INFANTIL 5 DE SETEMBRE A les 20.30 h, a la Sala Tibidabo del SC Trade Center

Pintura. El pintor santcugatenc exposa la seva darrera col·lecció a la Galerie Fries, una sala alemanya dedicada exclusivament a artistes espanyols, del 13 de setembre al 10 d’octubre

Düsseldorf acull Minuesa La col·lecció està formada per 25 quadres L’autor ha volgut fer protagonistes els fets quotidians Carolina Mercader

carolina.mercader@premsalocal.com

ART. El pintor santcugatenc Paco Minuesa ha estat seleccionat per exposar a la Galerie Fries, situada a Kaarst, una població de prop de Düsseldorf (Alemanya). Aquesta sala comercial es dedica a promocionar artistes d’art contemporani exclusivament de l’Estat. L’obra estarà exposada des del 13 de setembre, dia de la inauguració, fins al 10 d’octubre. La mostra està formada per 25 quadres de la darrera col·lecció de l’artista. El tema de les obres és “la quotidianitat, la vida sense projecció social, els fets de cada dia. Aquí és on hi ha, per mi, la bellesa de l’ésser humà. Són els moments a què donem menys importància, però són els que ens ocupen més temps i és quan normalment fem les reflexions de la vida i quan passen els moments més extraordinaris”. La tècnica utilitzada és el resultat de la combinació de l’oli i l’acrílic. Com és habitual en la seva obra, el color és el canal per “transmetre la força de les persones que hi apareixen”, i amb aquesta intenció abunden els colors intensos. Tot i que encara s’ha de determinar, segurament el

Una imatge recent de Paco Minuesa al seu estudi santcugatenc, situat a la zona de Mercantic. #LLUÍS LLEBOT

Prenent el solet a la plaça Reial. L’autor s’ha centrat en la quotidianitat, en els fets de cada dia, en què “sovint es reflexiona més sobre la pròpia vida i arribem a la sublimitat”.

títol de la col·lecció farà referència a una poesia de Joan Salvat-Papasseit, Res no és mesquí. De tota manera, Minuesa reconeix que no dóna gaire importància a la titulació quan es tracta de les obres, i per aquest motiu ha anomenat les pintures amb referències molt òbvies, perquè sigui l’espectador qui les interpreti després lliurement. “El títol

condiciona molt el contingut de l’obra i jo no ho vull. A vegades els títols les espatllen”.

Docència i creació Paco Minuesa va néixer a Beas de Segura, Jaén, el 1955, i viu a Sant Cugat des de fa 41 anys. És titulat en arts i oficis a l’Escola Llotja de Barcelona. Treballa de l’Escola Municipal d’Art de la ciutat des del

1979, on actualment imparteix el curs de pintura de màxim nivell, el Taller, dedicat a promocionar els artistes santcugatencs novells. Complementa la tasca docent amb la creació d’obra pròpia. L’artista reconeix que intenta que ambdues facetes “es donin la mà i s’equilibrin, ja que en cas contrari acabaria fracassant”.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

Entrevistem Gonzalo Mascheroni, productor de ‘Fràgil’

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

47

de lluny i de prop PERE VIVÓ

pere_vivo@yahoo.es

Una imatge del claustre del Monestir. #LLUÍS LLEBOT

Una escena de ‘Fràgil’ un espectacle de teatre musical que s’estrenarà a Tàrrega després d’haver-se presentat a Sabadell. #CEDIDA

“El teatre musical fusiona cant,música,text i dansa” Sara Bella Puigdomènech sara.bella@premsalocal.com

Fràgil va néixer com un recital i s’ha acabat convertint en un musical de mitjà format. Tracta temes tan universals i atemporals com la gelosia, l’enamorament, la traïció o el rancor. Crec que no entén ni de pobles, ni de llengües, ni de països, ni de res, perquè està basat en les relacions humanes, que són comunes per a tota la humanitat”.

Quan podrem veure l’espectacle?

S’estrena a la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega. La presentem, al Teatre Ateneu, l’11 de setembre, a les 18 h, i el 12, a les 22 h. Tot i això, la primera representació va ser al maig, a Sabadell, i va ser molt útil per fer els últims retocs tècnics i dramatúrgics. La veritat és que som molt optimistes, perquè vam rebre una resposta molt bona per part del públic.

Quins canvis heu introduït?

Hem potenciat el que va agradar més i hem eliminat coses que no van entusiasmar tant, i que a nosaltres mateixos no ens convencien, tant del guió com de la il·luminació i d’altres aspectes tècnics. Però el canvi més important és el pes que hem atorgat a la música. Té molta més rellevància que el text, i això aporta dinamisme a l’espectacle.

Fràgil no és un musical convencional.

Tots els creatius i jo tenim un ampli bagatge en el món dels musicals, i a l’hora de fer el nostre projecte ens hem basat molt en tot

el que es presenta a Broadway i, més concretament, en el circuit de l’Off Broadway. Tot i que avui dia el que funciona a l’Off Broadway acaba passant per Broadway. Salvant les distàncies, crec que és el que podria passar amb Fràgil: ha nascut a Sabadell, però es pot traslladar a Barcelona.

Pel que fa a l’escenografia també és molt especial.

Hem intentat tractar tota l’escenografia en conjunt per definir bé l’estètica de l’espectacle. Amb la il·luminació hi juguem moltíssim. Per exemple, els músics estan col·locats darrere de quatre ciclorames, que són unes pantalles que et permeten il·luminar l’escenografia des de dins i des de fora. També hem col·locat unes cabines fetes amb vidres espia, que actuen com un mirall fins que els il·lumines. Aleshores veus l’interior. Tot això fa que l’espectacle, visualment, sigui molt atractiu.

Esteu contents amb la feina del Taller d’Escenografia del Teatre-Auditori? L’experiència tècnica i la construcció que fa en Carles Pujol amb tot el seu equip és d’una qualitat excel·lent. Per aquest motiu, molta gent del sector, com nosaltres, té el Taller d’Escenografia de Sant Cugat entre els seus referents principals.

Què té el musical respecte a altres gèneres? Encara que sovint es cataloga de superficial, per a mi és la fusió de tot: la música, el cant, el text i la dansa. Quan un actor canta, està corroborant la dramatúrgia del text. L’essència i el contingut de la cançó són tant o més rellevants que el text de l’escena anterior. Després de tot, la música forma part de la nostra vida, les nostres emocions i els nostres sentiments.

Passió pel teatre. Aquest santcugatenc de tota la vida, que es defineix com un enamorat del teatre, és el productor d’una de les propostes que es presentaran aquest setembre a Tàrrega. Després d’una estada de tres anys a Londres, on es va formar com a professional de la producció en el món del teatre musical, considera que en aquest terreny estem a la cua d’Europa, per darrere, lògicament, de països com el Regne Unit, Alemanya o França.

Un claustre més per a tothom, si us plau!

D

igne aixopluc. Ple d’activitats ciutadanes i d’arreu. Però: no en podríem treure més profit? Una ciutat amb aquest espai és una privilegiada, i cal esprémer els privilegis pensant en tothom! Ho dic –novament– des d’una experiència tot just viscuda: acompanyo un grup, vingut de lluny, tots ja grans! Comencem per l’església, bellament vivenciada al DIARI per la Montse Sant: amb bancs arreu, podem seure, revivint cada tros de monument. Després, cap al claustre: no fer-ho seria estafarlos, mutilar el monument, la seva història... Ben al revés! Ni un sol seient! I no és pas que –de serhi– mutilés l’estructura: tot claustre convida a passejar, meditar, pregar, reposar, protegits per l’ombra, pel silenci, per la quietud de cada racó. Els claustres, ja florits en el gòtic, tenen grans bancades de pedra que formen part dels seus murs, convidant monjos i hostes a reposar, pensar, llegir, pregar, parlar, quan toca... El nostre és romànic, florit abans, pertanyent als més bells d’Europa, i no hi mancava una gran bancada: a l’ala tocant a l’església encara hi descobrim els fermalls que la sostenien, de fusta massissa, on monjos i hostes

Els tres mags podrien ser el senyor alcalde, el senyor regidor de Cultura i el senyor director del Museu s’hi esplaiaven, fins amb la lectura comunitària, a l’hora foscant, abans del repòs de la nit. I no és pas que calgui reproduir-lo mimèticament: només fent trobadís, de tant en tant, un estri discret, fins movible –si voleu–, convidant a seure, reposar, contemplar... Imatge envejable. La de joves enfilats al gran pedrís, entre capitells, llegint o contemplant la bellesa, regal del conjunt! La meva colla, i d’altres de casa i de fora, ja no som capaços d’enfilar-nos-hi! I somio despert!: amb tantes coses ben afegides –algunes no tant!–, per què no es repensa el claustre com a lloc plantat al cor de la ciutat, invitant tothom a passar-hi una estona gaudint d’un dels millors lleures que ens ofereix? No seria prendre-li res, retornar-li el que li pertany: d’ahir i d’avui! Brams d’ase no pugen al cel. Però el bram d’aquest ase no vol enlairar-se gaire, només fins als “manaires de torn”: com una carta als Reis Mags? Tres? Aneu a saber: però que em serveix per a la meva benèvola paràbola. Els tres mags podrien ser el senyor alcalde, el senyor regidor de Cultura i el senyor director del museu! DIARI parit en temps de vacances, potser no hauran tornat els “mags” –bona gent!– i m’estalvio de passar per protestant, civil... Una mica d’esperança. Hi ha cartes que els costa d’arribar, però arriben i, al final, donen fruit! Sap prou la gent que el claustre és obert llargues hores, matí i tarda, i de franc per als santcugatencs i jubilats d’arreu? Em consta que no gaire! I tot ell és un museu! Us invito a afegir-vos –com sigui– al meu bram: a veure si, compadits dels ja molts tocats de cames, en traiem algun profit! Millor: abans de cent anys...!


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

48

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

a prova. El grup santcugatenc es troba en la tercera fase d’un certamen que li podria obrir les portes del panorama musical català. Aquest mes sabrà si forma part dels cinc seleccionats per participar en la final

El rock rústic d’Espart guanya posicions al concurs Sona 9 Sara Bella Puigdomènech sara.bella@premsalocal.com

múSiCa. Sant Cugat té representació en un dels esdeveniments per a músics emergents amb més repercussió del territori català, amb el grup de rock rústic Espart. Temes com Namorat, Tria el camí o Mirant el mar han fet possible que els espartans superessin les dues primeres fases del Sona 9, un concurs de maquetes organitzat per TV3, iCat fm, ritmes.cat i la revista Enderrock, i que aquest any celebra la seva vuitena edició. En la tercera fase del certamen, els nou grups seleccionats han d’interpretar un concert i, posteriorment, un jurat decidirà les cinc formacions que passaran a la final. Els santcugatencs van actuar el dissabte 30 d’agost, en el festival Acústica de Figueres, amb dos grups més. La resta de formacions actuaran al llarg de tot el mes en diferents indrets.

“Tocar a l’Acústica va ser increïble, ens ho vam passar molt bé i en guardem una sensació molt bona. A més, vam compartir cartell amb grups i artistes com Marc Parrot, Marlango o Ménage à Trois”, expliquen Pau Quintana, Axel Cayuela i David Curto, tres dels set membres d’Espart. Jordi Portales, Xavi Grau, Dani Ramos i Alba Cayuela completen la formació. A banda de l’experiència musical per si mateixa, els músics santcugatencs valoren molt positivament el contacte amb els altres grups que s’estableix arran d’aquests concursos. “És el que ens agrada més, perquè així veus una mica com està el panorama musical”. En aquest sentit, estan molt contents, ja que després de la seva actuació les altres dues formacions els van felicitar i els van animar a continuar.

En família Espart va néixer l’any 2006 per iniciativa de l’Axel, com a cantant, i en Quintana, amb la guitarra acústica, però des d’ales-

hores la família ha crescut amb un baix, una bateria, una guitarra elèctrica i dos coristes. Encara que cadascun té els seus referents musicals, a l’hora de compondre sempre troben un espai comú on tots se senten a gust. Justament, per als espartans, aquest és un dels seus punts forts, ja que proporciona al grup “molta riquesa”. A més, el projecte els ha unit personalment i musicalment. “Tots estimem Espart per sobre de moltes coses, i això fa que ens posem d’acord a l’hora de prendre decisions”, assegura en David.

Grans oportunitats En el millor dels casos, el Sona 9 podria proporcionar a Espart l’edició del seu primer disc, la gravació d’un videoclip, la signatura d’un contracte discogràfic i una forta empenta pel que fa a promoció. Tot això per al primer grup classificat. Per al segon hi ha reservada una dotació de 3.000 euros en material musical i tres concerts promocionals. Els tercers també faran tres concerts pel territori català.

Espart, en concert, a l’escenari de Barraques, el passat mes de juny d’aquest any . #ARXIU / LL. LLEBOT

Guardó. La formació coral ha rebut el primer premi de cors infantils a Hongria

El SC Trade Center acull el primer concert del curs del Cor Infantil

imatge del cartell promocional de l’exposició col·lectiva. #CEDIDA

Sara Bella Puigdomènech sara.bella@premsalocal.com

ConCErt. El Cor Infantil de Sant Cugat, juntament amb el Cor Domino d’Opava, una formació vinguda de la República Txeca, ofereix un concert obert al públic, avui divendres, 5 de setembre, a les 20.30 h, a la Sala Tibidabo del SC Trade Center. L’agrupació santcugatenca, dirigida per Oriol Castanyer i Elisenda Carrasco, ha viatjat aquest agost fins a Hongria, on ha estat guardonada amb el primer premi del VII Cantemus International Choral

El Cor infantil durant la seva actuació a Hongria. #CEDIDA

Festival, celebrat a la ciutat de Nyíregyháza. Aquest és un concurs de cors infantils en què participaven formacions de mig món. Alguns dels països que hi tenien representació són Holanda, Rússia, Hongria, el Japó i Israel, entre molts d’altres. Per la seva banda, el Cor Domino és una de les formacions corals més rellevants de la República Txeca. Al llarg de la seva trajectòria ha anat acumulant una llarga llista de premis i distincions. Aquest any, el Domino ha estat seleccionat pel Cor Infantil com a convidat a les Jornades Cantemus.

La GaLeRia arrenca amb una col·lectiva art. Una quinzena d’artistes participen en l’exposició Mirades, la primera mostra de la temporada 2008-2009 de La GaLeRia. Raquel Arévalo, Arranz Bravo, Didier Lourenço, Bofarull, els germans Moscardó, Miguel Olivares, Jordina Ordañanos, Perico Pastor, Jordi Pintó, Jaume Roure, Xavier Salvador, Raimon Sunyer i J.M. Subirachs són els

protagonistes d’aquesta mostra, que està emmarcada dins del desè aniversari de La GaLeRia. Es tracta d’un recull pictòric de les diferents percepcions dels artistes i de la seva manera particular de plasmar-les. Pel fet de ser una mostra col·lectiva, també vol ser una mirada i un punt de trobada entre l’espectador, l’artista i la seva obra. _Redacció


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

Inici. L’equipament municipal comença el trimestre el 28 de setembre, amb un concert i un espectacle a la plaça del Centre Cultural

Un programa de luxe i festa grossa, teló de fons dels 15 anys de l’Auditori ra, Marlango, PaGaGnini o l’Orquestra Simfònica Sant Cugat, a la vegada que el coreògraf Víctor Ullate celebrarà amb nosaltres el 20è aniversari de la seva companyia. Però el moment més emotiu d’aquest trimestre serà, sens dubte, el 28 de setembre, dia en què l’equipament celebrarà l’aniversari amb tots els santcugatencs i santcugatenques. D’una banda, hi haurà el concert commemoratiu 15 anys, 15 cançons, amb Lluís Gavaldà i Maria del Mar Bonet, entre d’altres. A continuació, la plaça del Centre Cultural s’omplirà de foc, música, circ i color.

Sara Bella Puigdomènech sara.bella@premsalocal.com

anIverSarI. El teló del Teatre-Auditori està a punt d’aixecar-se per donar pas a un nou trimestre. Aquest, però, serà més especial que els anteriors, perquè, precisament aquest mes, l’equipament municipal celebra el seu 15è aniversari. Per aquest motiu, s’ha configuratunprogramadeluxeen què el teatre i la música tenen una rellevància especial, deixant lloc també a la dansa, la poesia, l’òpera i els espectacles familiars. En l’àmbit teatral podrem gaudir amb muntatges com El llibertí, Estriptis o Espectres, protagonitzats per grans figures del teatre català com són Ramon Madaula o Emma Vilarasau. Pel que fa a la música, l’equipament acollirà els concerts de Pedro Guer-

Venda de localitats

Chucho valdés és un dels plats forts del programa. #CEDIDA

estrena. El 8 de setembre s’inaugura la iniciativa

Els cinemes Yelmo retransmeten òpera en directe en pantalla gegant CInema. L’òpera estarà més a l’abast del públic gràcies a la iniciativa que Yelmo Cines engegarà aquest dilluns, 8 de setembre, a les sales de cinema d’una vintena de municipis, entre ells, Sant Cugat. Amb el títol Vive la ópera, l’empresa d’exhibició cinematogràfica oferirà la retransmissió en directe de grans espectacles, com Las bodas de Fígaro o Un baile de máscaras, entre molts d’altres, al

Imatge del compositor italià Giacomo Puccini . #CEDIDA

Els abonaments del TeatreAuditori estan a la venda des del passat dimecres, 3 de setembre. Pel que fa a les localitats generals, es podran adquirir a partir del dia 9.

llarg d’aquest curs 2008-2009. D’aquesta manera, els amants de l’òpera podran gaudir, en pantalla gegant, dels espectacles que s’emetran en directe des d’alguns dels teatres més emblemàtics d’Europa. Aquest mateix dilluns, 8 de setembre,ales19.55h,esretransmetrà, des del Royal Opera House (Covent Garden) de Londres, Don Giovanni, de Mozart, un autor que tornarà a fer acte de presència el 28 del mateix mes, amb Un baile de máscaras, des del Teatro Real de Madrid. El 28 d’octubre serà el torn de La Sonnanbula, de Britten, també des del Royal Opera House de Londres i, el 16 de desembre, des del mateix teatre, es retransmetrà Hansel & Gretel.

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

49

IMMA PUEYO

immapueyo@telefonica.net

Pep Pujol. Foto per al poema ‘Tardor’. #CEDIDA

Fotografies d’un itinerari poètic

L

a idea d’acompanyar el poema amb una imatge és una fórmula habitual que permet una interpretació visual del tema i pot proporcionar-nos una mostra directa de la realitat. El fotògraf santcugatenc Pep Pujol ha realitzat vint-i-quatre fotografies que il·lustren un recull de poemes del seu paisà Jordi Pàmias i Grau (Guissona, 1938). El llibre Itinerari poètic és el resultat del projecte inicial de Robert Cama, que, captivat per la seva terra i pròxim a la sensibilitat narrativa del poeta, organitza, amb voluntat didàctica, un recorregut per la vila i els paisatges de la Segarra. J. Pàmias estudia filologia i té com a professors destacats A.M. Badia i Margarit, Martí de Riquer i J.M. Blecua, i ha obtingut els premis de poesia Joan Salvat-Papasseit (1972), Carles Riba (1978), Miquel de Palol (2001) i altres. Els poemes seleccionats del conjunt de la seva obra, amb comentari crític de Xavier Macià, evoquen el temps viscut a Guissona amb una mirada emocionada per les persones, els costums col·lectius i el seu entorn natural, i recorda els elements més significatius que van conformar-lo. La vila és el centre d’un univers personal i Pep Pujol, compartint sentiments amb el poeta, reprodueix en les fotografies els espais protagonistes del text, recerca imatges referencials, prepara els objectes acuradament amb voluntat de captar l’essència de les paraules. Cada imatge s’apropia d’un fragment de la realitat amb una especial atenció al contrast de la llum, als contrallums i també a l’element imprevist que pot potenciar-la, com la figura que camina entre l’atmosfera misteriosa de la porxada al capvespre, que acompanya aquest text.

‘ITInerarI PoèTIC de jordI PàmIaS’ LLOC: anTIGa FaSSIna. GUISSona Data: 8 de setembre

Aportar valor mediante la innovación

Nuestras especialidades farmacéuticas y productos se han ganado la confianza de la comunidad científica y de la sociedad, avalando así una larga trayectoria al servicio de la salud. La mentalidad emprendedora de todos y cada uno de los que formamos parte de Boehringer Ingelheim hace posible la realización de nuestro objetivo: Aportar valor mediante la innovación.

La cantant virgínia. #ARXIU

|

pinzellades d’art

La visión de futuro, el carácter innovador y la dedicación a la investigación han mantenido a Boehringer Ingelheim entre los líderes mundiales del sector farmacéutico.

Vulpalleres vist des d’un cotxe descapotable. En aquests moments, el clip s’està acabant d’editar. El proper concert del grup de pop-rock santcugatenc és el 14 de setembre, a Valldoreix. _Redacció

Esports

|

Visión de futuro, carácter innovador.

Nou clip de La Puerta de los Sueños Les imatges s’han enregistrat a finals del mes d’agost a diferents punts de Sant Cugat i Barcelona. Els santcugatencs podrem reconèixer fàcilment la plaça del Centre Cultural, els ponts del Parc Central i el paisatge urbà de Coll Favà i

Economia

|

_Sara Bella Puigdomènech

Local. Les imatges s’han gravat a Sant Cugat i Barcelona

múSICa. El grup santcugatenc La Puerta de los Sueños ha enregistrat recentment un nou videoclip a la nostra ciutat. El tema seleccionat per fer-lo és Plou, una de les cançons de Tres, el darrer treball de la formació.

|

abcd


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

50

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Conveni entre la Inauguració. ‘Aigües d’Europa’ és el títol d’aquesta mostra, formada per una vintena Fundació Jesús d’olis i una dotzena de dibuixos, que s’inaugura aquest vespre a la galeria santcugatenca Serra i els Amics del Liceu ACoRD. La Fundació Jesús Serra, que pertany al Grup Catalana Occident, amb seu a la nostra ciutat, aportarà 75.000 euros a la Fundació Amics del Liceu després de la signatura del conveni de col·laboració entre ambdues entitats, que va tenir lloc a finals de juliol. Aquesta xifra es prolongarà durant les edicions del concurs dels pròxims tres anys, a raó de 25.000 euros anuals, fins al 2011. L’acord, signat per Federico Halpern i Manel Farré, president i director general de la Fundació Jesús Serra, respectivament, i per Josep M. Bricall i Manuel Bertrand, president i vicepresident de la Fundació Amics del Liceu, suposa la continuació d’una col·laboració iniciada fa tres anys destinada a consolidar un concurs de composició vocal d’àmbit estatal. El concurs és l’únic d’aquest gènere a Espanya, i s’inclou en les iniciatives de la Fundació Jesús Serra relacionades amb el món de la música. Aquesta iniciativa és la segona que emprèn aquest any, després de col·laborar amb el reconegut Concurs Internacional Maria Canals, el maig passat.

Joves compositors La Fundació Amics del Liceu considera necessari estimular la creació d’obres de joves compositors per facilitar-los l’accés al món professional. Davant les dificultats amb què es troben els joves compositors, la Fundació Amics del Liceu va crear el Concurs de Composició Vocal l’any 2005. El premi, dotat amb 4.000 euros, està adreçat a joves menors de 35 anys autors d’obres originals i inèdites dins el gènere del lied, i l’obra guanyadora s’interpreta en el Cicle Joves Intèrprets, organitzat també per Amics del Liceu. Segons Federico Halpern, president de la Fundació Jesús Serra, “poder col·laborar en un projecte com aquest i al costat d’una institució com Amics del Liceu ens omple d’orgull, no tan sols pel simbolisme de la institució, sinó també perquè ens permet continuar treballant en la divulgació musical i artística, una de les qüestions que volem impulsar des de la nostra Fundació”. _Redacció

L’artista local Nuria Valles omple de color la Sala Rusiñol Sara Bella Puigdomènech sara.bella@premsalocal.com

ARt. Una maqueta de grans dimensions de la base de la Torre Eiffel és la targeta de presentació de l’exposició de l’artista santcugatenca Nuria Valles. Aquesta és la primera vegada que l’artista treballa amb el volum d’una manera tan directa. La mostra, formada per una vintena d’olis de mitjà i gran format i una dotzena de dibuixos, s’inaugura aquesta tarda, a les 20 h, a la Sala Rusiñol. Amb el títol Aigües d’Europa, Valles ens transporta a diferents ciutats del nostre continent que tenen dos factors en comú: d’una banda, són poblacions on l’aigua té un paper principal, com el

riu Sena, a París, la platja de la Barceloneta, el port d’Hèlsinki o la Costa Brava. No obstant això, l’artista santcugatenca no representa mai l’aigua d’una manera convencional, sinó que acostuma a atorgar-li nous colors i qualitats. D’altra banda, l’artista ha viscut o ha passat llargues temporades en totes aquestes localitats, la qual cosa li facilita la feina a l’hora d’escollir els paisatges i les perspectives més adequats a la seva tècnica. Nuria Valles ens presenta totes aquestes ciutats a través de dos formats. Les parets de la Sala Rusiñol s’ompliran amb vint olis plens de color i contrastos, i amb una dotzena d’esbossos d’alguns dels olis exposats. “Acostumo a fer quadres molt coloristes”,

ha explicat l’artista al DIARI, “el color és una elecció que faig quan sóc davant del quadre. M’influeixen molt l’estat d’ànim, la llum o l’atmosfera on em trobi”.

Projectes artístics

Un dels quadres que acull la Sala Rusiñol de Nuria Valles. #CEDIDA

Aquesta és la primera vegada que Nuria Valles exposa a la galeria de la família CabanasBallbé. A partir d’una visita al taller de l’artista, va sorgir la idea de dur a terme una mostra on l’aigua fos un element important. El pròxim projecte de la creadora local és la col·lecció Llums de la ciutat, en què plasma diferents racons de la capital de l’Estat que ha anat descobrint al llarg de diferents viatges. La mostra s’inaugurarà, a Madrid, l’abril del 2009.

Protagonistes. Dos monjos, un batlle i Arnau Cadell són els protagonistes de les visites teatralitzades

Mira-sol Teatre condueix les visites del Monestir Sara Bella Puigdomènech sara.bella@premsalocal.com

tEAtRE. Les visites teatralitzades del Monestir i del Claustre de Sant Cugat corren a càrrec de la companyia Mira-sol Teatre des del mes d’agost. Un total de quatre actors es posaran en la pell de dos monjos, un batlle i l’arquitecte i escultor Arnau Cadell. La directora del grup, Rosa Sicart, ha explicat al DIARI que amb aquesta activitat “es poden aprendre coses de la història de la nostra ciutat d’una manera distreta, especialment els nens i les nenes”. La primera sessió, que ha tingut lloc aquest estiu, ha servit com a prova o com a assaig general i, aquest dissabte, 6 de setembre, a les 12 h, Mira-sol Teatre conduirà la segona visita.

la Descarregada se celebra el primer diumenge de mes. #ARXIU

Torna La Descarregada al pati del Mercantic

Els quatre actors de Mira-sol teatre, després de la visita. #MONTSE SANT

MoblES. Després de l’estiu torna la rutina. Però no només la laboral, sinó també la dolça rutina dels caps de setmana. Sense anar més lluny, aquest diumenge, 7 de setembre, arriba una altra vegada La Descarregada del Mercantic i, amb ella, l’oportunitat per a tots els amants de les antiguitats i les peces de col·leccionisme de triar i remenar entre milers de productes decoratius. A partir de les vuit

del matí i fins a les tres de la tarda, el pati d’aquest local comercial s’omplirà de tot tipus de productes per a la llar. Comerciants, compradors i curiosos assisteixen, el primer diumenge de cada mes, a la nostra ciutat per participar en aquesta descarregada literal de mobles procedents de desembrossar cases, pisos i fàbriques. Per a més informació, visiteu la pàgina www.mercantic.cat. _Redacció


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

De nit. La trobada se celebra aquest divendres, 5 de setembre, a partir de les 22 h, amb l’actuació de la Cobla Jovenívola de Sabadell

El Claustre del Monestir acull el tradicional ‘Concert de sardanes’ Carolina Mercader

carolina.mercader@premsalocal.com

múSiCa. El Claustre del Monestir de la ciutat acull aquest divendres, 5 de setembre, a partir de les deu del vespre, el tradicional Concert de sardanes i música de cobla organitzat per l’Entitat Sardanista de Sant Cugat, a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell. Aquesta trobada tanca la programació de Sant Cugat Música a l’Estiu, que va començar al juny. El concert està dividit en dues parts. En la primera la cobla sabadellenca interpretarà sardanes, mentre que en la segona els assistents podran gaudir de diferents estils, per exemple, de sarsuela. Com a peculiaritat destaca que enguany, la primera part s’acabarà amb una

El concert de cobla se celebra des de fa nou anys al Claustre. #ARXIU

sardana composta especialment per al desaparegut Jaume Tubau, anomenada Sempre un somriure, d’Enric Ortí. Les entrades estan a la venda a la Casa de Cultura, tot i que també es poden adquirir just abans de començar, al mateix Claustre.

El Concert de sardanes i música de cobla és una tradició molt arrelada a Sant Cugat, que se celebra des de fa nou anys i que sempre ha comptat amb la participació de la Cobla Jovenívola de Sabadell. L’Entitat Sardanista de Sant Cugat va néi-

Pròximament. La trobada se celebrarà el 5 d’octubre

Els Castellers de Sant Cugat no participenenelconcurstarragoní Carolina Mercader

carolina.mercader@premsalocal.com

traDiCió. Els Castellers de Sant Cugat no participaran en el tradicional Concurs de Castells de Tarragona, que se celebrarà el 5 d’octubre a la plaça de Braus de la ciutat. Tot i que la colla local ocupa la posició número 18 en el rànquing casteller, i hi poden parti-

Diari de Sant Cugat

Divendres, 5 de setembre del 2008 |

Un castell de la colla local, els camises verdes. #ARXIU

xer l’any 2000 –tot i que la tradició sardanista arrenca molt abans– i a dia d’avui té 90 socis, aproximadament. Per a aquest mes de setembre l’Entitat ha programat més activitats, com la ballada prevista per a l’Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, a la plaça d’Octavià, a les set del vespre, aquest cop a càrrec de la Cobla La Principal del Llobregat. A més, l’últim diumenge de mes se celebrarà l’Aplec Sardanista. La Cobla Jovenívola de Sabadell va néixer el 1976 i actualment és una de les bandes més actives en el terreny de la cobla a Catalunya. Al llarg de la seva trajectòria ha participat en actuacions destacades i en aplecs internacionals (a Amsterdam, París o Zuric, entre d’altres). Actualment està dirigida per Joan Lluís Moraleda.

cipar les 18 millors colles del país, les bases del concurs també determinen que les colles locals de Tarragona hi tenen l’entrada garantida, encara que oficialment no figurin entre les 18 millors colles del rànquing. Així que els santcugatencs reculen posicions i, tot i que per molt poc, només podran prendre par t en l’espectacle com a espectadors. El concurs de Tarragona se celebra cada dos anys. La colla local només hi ha participat en l’edició del 2000. Un dels caps de colla, l’Eric Bellmunt, ha explicat al DIARI que per a la trobada del 2010 intentaran “fer-ho més bé” per assegurar-se “del tot l’entrada al concurs”.

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

|

51

sota el barret eduard jener

eduardjener@telefonica.net

La cultura en temps de crisi (2) Com cada any, des del 1997, ”la Caixa” publica l’Anuario Económico de España 2008. Selección de indicadores, un treball del Servicio de Estudios de ”la Caixa”, dirigit pels professors José Vicens, Pedro Chasco i Coro Chasco, responsables, diu la presentació signada pel senyor Isidro Fainé, president de ”la Caixa”, d’un equip de professors universitaris i investigadors de l’Instituto Lawrence R. Klein de la Universitat Autònoma de Madrid. És una tasca exhaustiva que compila dades demogràfiques, econòmiques i comercials de 3.234 municipis espanyols de més de 1.000 habitants, la població agregada dels quals representa el 96,6% del total de l’Estat. Suposo que es tracta d’uns bons professionals i que les dades són correctes, però no sé si el senyor Isidro hagués pogut trobar gent de Catalunya per fer-ho tan bé com els esmentats. Tot això em porta a recollir unes dades que ens afecten. Sant Cugat és la catorzena ciutat amb més percentatge de variació en nombre d’habitants (la primera a Catalunya), amb el 21,2% del 1991/96, el 27,7% del 1996/01 i el 24,2% del 2002/07. D’aquesta darrera variació (2002/07), que són 14.508 persones, 4.139 són estrangers. La població total és de 74.345 persones, 65.435 del país i 8.910 estrangeres. Sant Cugat, després de Pozuelo de Alarcón, és la ciutat amb menys atur: 2,3%. El nombre d’oficines de bancs i caixes ha augmentat, en percentatge, un 64,3% en els darrers cinc anys (el setè d’Espanya). Per cada 1.000 habitants, Sant Cugat té 473 línies de telèfons fixos (de mòbils deu ser tantes orelles, tants

Sant Cugat és la catorzena ciutat amb més percentatge de variació en nombre d’habitants (la primera a Catalunya) aparells) i de línies de banda ampla, la vuitena d’Espanya i la primera de Catalunya, 222 per a cada 1.000 habitants. No voldria cansar l’hipotètic i voluntariós lector amb més dades d’aquesta mena, cotxes, rendes, etcètera, però és evident que aquesta és una ciutat que ha evolucionat molt en els darrers 15 anys i que té un potencial humà molt important. Potencial en tots sentits i direccions, sobretot pel que fa a la piràmide demogràfica, que, segons el padró fet a la ciutat el 31 de desembre del 2006, té un 34,11% de 0 a 24 anys, cosa que sembla aconsellar que qualsevol política de cultura s’ha de fer tenint en consideració aquesta realitat. Hi ha una característica important que cal tenir present, i és que Sant Cugat té un 13,6% de població estrangera, però amb la diferència substancial que els originaris d’altres països de la UE són equivalents als d’Amèrica del Sud. Així doncs, hi ha tants francesos com bolivians, o els alemanys i els italians (junts) superen els equatorians, i hi ha pocs marroquins. L’Ajuntament d’aquesta ciutat, dibuixada en quatre xifres que ens permeten albirar la que podria ser en el futur, té un pressupost per a cultura, esports, educació i joventut, és a dir, els àmbits que serviran per prefigurar una realitat a curt termini (5 a 10 anys) de 9.400.191 € d’un pressupost total de l’Ajuntament de 138.063.918 €, és a dir, un 6,8%. Per habitant suposen 126,44 €. Els pressupostos dels anys 2001 i 2002 (segons el document editat per la Diputació de Barcelona Xarxa de Municipis, Pla de Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, suposaven 152,57 i 159,53 € per persona. La gent de la cultura, doncs, ha perdut pel camí (només en sis anys) el 20,7% individualment, en una ciutat on es parla de marca Sant Cugat i de l’alt nivell cultural. És obvi que entrem en una època de crisi, paraula acceptada, finalment, pels estaments polítics, però com sempre hi ha opcions i prioritats, en aquest món, i tinc la sensació que la cosa no marxa com hauria de ser. Ho continuarem esbrinant amb dades i comparacions escaients, òbviament, dades objectives, però també comentaris subjectius, perquè, no en dubteu pas, aquí està la gràcia.


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

52

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Agenda cultural didascàlia PEP TUGUES

per Carolina Mercader agenda@diaridesantcugat.cat Més activitats a: www.diaridesantcugat.cat/agenda

Propostes per a la setmana

Jordi Bosch!

J

ordi Bosch és un gran actor, això ho ha demostrat amb escreix damunt els escenaris de Catalunya, però també és un actor valent, decidit, que assumeix reptes com el de Spamalot, al Teatre Victòria de Barcelona. El musical de Monty Python, amb direcció de Tricicle, és un gran divertiment, per riure de veritat, amb un humor molt anglès, molt especial i esbojarrat. Jordi Bosch és el rei Artús i l’impulsor de la Taula Rodona, que busca i busca, i ens ofereix la seva faceta més còmica, divertida i propera. Seria fantàstic que un dia aquest muntatge es pogués veu-

El musical és un gran divertiment, per riure de veritat re a Sant Cugat. Esperem que això sigui possible, i més quan en Carles Pujol ha fet el disseny de l’escenografia, en David Pujol el de llums i el Taller del Teatre-Auditori ha construït l’escenografia. Llarga vida a aquest musical, i nosaltres, si voleu, ens saludem en la programació del TeatreAuditori, que iniciarem el 19 de setembre amb un concert de l’Orquestra, i continuarem amb el concert 15 anys, 15 cançons. Però són 22 els espectacles, molt variats, que us proposem per a aquest trimestre, de setembre a desembre. Seria fantàstic que, com a mínim, en trobéssiu un que us agradés! I Spamalot es pot veure més d’una vegada!

peptugues@santcugat.cat

Dissabte, 18 h. Música. Concert del Cor Domino (Txèquia) i el Cor Infantil Sant Cugat. Una trobada en què es mostrarà el taller conjunt de les Jornades Internacionals Cantemus a Sant Cugat. Gratuït. ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA. PL. DEL CENTRE CULTURAL

Divendres 20.30 h. Música. Concert del Cor Infantil Sant Cugat i el Cor Domino de Txèquia. TRADE CENTER AV. DE LES CORTS CATALANES, 7

22.00 h. Música. Concert de sardanes a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell. Una trobada organitzada per l’Entitat Sardanista de Sant Cugat. Preu: 5 euros.

12.00 h. Visita. Visita teatralitzada per conèixer més a fons el Claustre del Monestir, Deixeu parlar els capitells, ells ho saben tot. MUSEU-MONESTIR DE SANT CUGAT JARDINS DEL MONESTIR

18.00 h. Música. Concert a càrrec del Cor Infantil Sant Cugat i el Cor Domino de Txèquia. ESCOLA DE MÚSICA VICTÒRIA DELS ÀNGELS PLAÇA DEL CENTRE CULTURAL

CLAUSTRE DEL MONESTIR JARDINS DEL MONESTIR

Diumenge

Dissabte

12.00 h. Visita. Jornada de portes obertes al Museu de Sant Cugat, amb visita

guiada per l’exposició permanent Oració, treball i poder. MUSEU DE SANT CUGAT JARDINS DEL MONESTIR

12.00 h. Visita. La Casa Aymat ofereix la possibilitat de visitar l’exposició L’Eros primordial en l’obra de PlaNarbona. MUSEU-CASA AYMAT C/ VILLÀ, 68

Dimecres 22.00 h. Música. Cantada d’havaneres a càrrec del grup Rems. PASSEIG DELS PLÀTANS MONESTIR DE SANT CUGAT

Dijous 09.00 h. Diada. Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, ofrena floral dels partits polítics, institucional i de les entitats. PLAÇA DE RAFAEL CASANOVA

12.00 h. Diada. Hissada de la senyera amb motiu de l’Onze de Setembre.

de sardanes i balls noucentistes, amb motiu de l’Onze de Setembre. CENTRE SOCIAL I SANITARI DE LA FLORESTA C/ PEARSON, 36

19.00 h. Diada. Ballada popular de sardanes a la cèntrica plaça d’Octavià. PLAÇA D’OCTAVIÀ

12.15 h. Diada. Missatge institucional de l’alcalde, amb actuació del Cor Aglepta.

21.00 h. Cinema. Projecció oberta a tothom de la pel·lícula Companys, procés a Catalunya (1979). Una crònica dels darrers anys de la vida del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys.

PLAÇA DE BARCELONA

PLAÇA DE L’OM

PLAÇA DE LA VILA

17.00 h. Diada. Ballada


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 5 de setembre del 2008

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

53

crítica de cinema

Cinema a Sant Cugat

DiAnA COMAS

diana_comas@yahoo.es

eStrena. Che, el argentino. Director: Steven Soderbergh. Amb: Benicio del Toro, Franka Potente, Benjamin Bratt. El 26 de novembre del 1956, fidel Castro es dirigeix a Cuba amb vaixell amb vuitanta rebels. un d’ells és Ernesto Che Guevara, un metge argentí que comparteix un objectiu comú amb Castro: enderrocar la dictadura corrupta de fulgencio Batista. YELMO: 17.00 - 19.30 - 22.20 h. DiSSABtE: 16.00 19.00 - 22.00 h SESSió GolfA DiSSABtE: 00.40 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22 CinESA: 16.15 - 19.00 - 22.00 h SESSió GolfA DiSSABtE i viGíliA DE fEStiu: 00.35 h tElèfon rESErvES: 902 33 32 31

eStrena. Viaje al Centro de la tierra. Director: Eric Brevig. Amb: Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem. Durant una expedició científica a islàndia, el científic i visionari trevor Anderson, el seu nebot i una guia local queden atrapats de manera inesperada en una cova i l’única manera de sortir-ne els porta a endinsar-se cada vegada més en les entranyes de la terra. YELMO: 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 h. DiSSABtE: 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 h SESSió GolfA DiSSABtE: 01.00 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22

eStrena. la Conjura de el eSCorial. Director: Antonio del Real. Amb: Jason isaacs, Julia Ormond, Jordi Mollà. Ambientada en el segle xvi, narra les intrigues de palau, les traïcions i les lluites entre la Casa d’Alba i els seus fidels, d’una banda, i la Casa dels Mendoza amb Antonio Pérez i la princesa d’èboli, de l’altra. YELMO: 16.45 - 19.15 - 22.10 h. DiSSABtE: 16.45 19.15 - 22.10 h SESSió GolfA DiSSABtE: 00.40 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22

eStrena. el tren de

laS 3:10. Director: James Mangold. Amb: Russell Crowe, Christian Bale, Peter Fonda. Remake del film del 1957 de Delmer Daves. Dan Evans és un típic ranxer d’un poble d’Arizona i veterà de la Guerra de Secessió que, per alleugerir les penúries econòmiques, decideix escoltar el perillós pistoler Ben Wade mentre arriba el tren que l’ha de portar davant la justícia. YELMO: 17.15 - 19.45 - 22.30 h. DiSSABtE: 17.15 19.45 - 22.30 h SESSió GolfA DiSSABtE: 00.50 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22

eSpeCialS. 8 de setembre.

trencar-se l’antiga treva existent entre els éssers humans i el regne dels éssers fantàstics, l’infern està a punt d’esclatar a la terra. YELMO: 17.00 - 19.45 - 22.30 h. DS.: 17.00 - 19.45 - 22.30 h SESSió GolfA DiSSABtE: 00.45 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22 CinESA: 16.00 - 18.25 h SESSió GolfA DiSSABtE i viGíliA DE fEStiu: 01.00 h tElèfon rESErvES: 902 33 32 31

loS giraSoleS CiegoS. Director: José Luis Cuerda. Amb: Maribel Verdú, Javier Cámara, Raúl Arévalo. Basada en la novel·la d’Alberto Méndez.

Wall-e. Director: Andrew Stanton. Després d’haver estat centenars d’anys dedicat a fer les tasques per les quals va ser construït, Wall-E descobreix un nou objectiu en la seva vida. YELMO: 16.15 - 18.20 h. DiSSABtE: 16.15 - 18.20 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22 CinESA: 18.10 h tElèfon rESErvES: 902 33 32 31

MaMMa Mia! Director: Phyllida Lloyd. Amb: Meryl Streep, Julie Walters, Colin Firth. la Sophie és una jove que ha crescut en una petita illa grega, educada per una mare que sempre s’ha negat a revelarli la identitat del seu pare. YELMO: 18.15 - 20.30 - 22.45 h. DS.: 18.15 - 20.30 - 22.45 h SESSió GolfA DiSSABtE: 01.00 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22 CinESA: 20.50 - 22.55 h tElèfon rESErvES: 902 33 32 31

eStrena. la iSla de niM. Directors: Jennifer Flackett, Mark Levin. Amb: Jodie Foster, Gerard Butler, Abigail Breslin CinESA: 16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30 h SESSió GolfA DiSSABtE: 00.40 h

retransmissió en directe en alta definició de l’òpera Don Giovanni de Mozart, a les 19.55 h. 11 de setembre. Pel·lícules en sessió matinal, a les 12 h. YELMO: tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22

Star WarS: the Clone WarS. Director: Davi Filoni. Enemics sinistres, liderats per Palpatine, el compte Dooku i el general Grievous, estan preparats per governar la galàxia. YELMO: 16.00 - 18.05 - 20.10 h. DiSSABtE: 15.55 - 18.00 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22

hellboy 2: el ejérCito dorado. Director: Guillermo del Toro. Amb: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones. En

CarlitoS y el CaMpo de loS SueñoS. Director: Jesús del Cerro. Amb: Gustavo Salmerón, irene Visedo, José María Pou. Carlitos, un orfe de 12 anys, només desitja dues coses: una família i jugar a futbol. YELMO: 16.00 h. DiSSABtE: 16.00 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22

Cada vegada que l’Elena tanca la porta de casa, tanca amb clau els seus secrets. YELMO: 20.40 - 22.50 h. DiSSABtE: 20.40 - 22.50 h SESSió GolfA DiSSABtE: 01.00 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22 CinESA: 16.00 - 20.15 - 22.20 h tElèfon rESErvES: 902 33 32 31

Zohan: liCenCia para peinar. Director: Dennis Dugan. Amb: Adam Sandler, Alex Luria, Emmanuelle Chriqui. un agent dels serveis d’intel·ligència d’israel fingeix la seva mort per poder viatjar a nova York i ser perruquer estilista. YELMO: 18.00 - 20.20 - 22.40 h. DiSSABtE: 18.00 - 20.20 - 22.40 h SESSió GolfA DiSSABtE: 01.00 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22

SpaCe ChiMpS. Director: Kirk De Micco. ham iii, el besnét del primer simi enviat a l’espai, s’embarcarà en un viatge espacial únic a través d’un forat negre, amb rumb a un planeta desconegut. YELMO: 16.00 h. DiSSABtE: 16.00 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22

el Caballero oSCuro. Director: Christopher nolan. Amb: Christian Bale, Heath Ledger, Michael Caine. Batman es proposa desmantellar les organitzacions criminals que infesten els carrers de la ciutat. YELMO: 22.15 h. DiSSABtE: 20.15 - 23.30 h tElèfon DE rESErvES: 902 22 09 22 CinESA: SESSió GolfA DiSSABtE i viGíliA DE fEStiu: 00.25 h tElèfon rESErvES: 902 33 32 31

raúl arévalo i Maribel Verdú. #CEDIDA

Quan la malaltia mental pren el poder

o

urense, 1940. Temps d’asfíxia i opressió: la postguerra. El règim havia dividit la població: bons i dolents (vencedors i vençuts). Per als vençuts que sobrevivien, la vida s’ofegava entre les tenses i doloroses cadenes morals d’un règim incapaç de respectar i acceptar la diferència en un món evidentment divers i ple de matisos: una mirada malalta, incapacitada i distorsionada ocupava el poder. En aquest context, Cuerda (amb la col·laboració pòstuma del gran Azcona en l’escriptura del guió) desenvolupa l’adaptació al cinema de l’única novel·la d’Alberto Méndez (que va morir abans de gaudir dels elogis que va rebre la seva obra). Una peça intensa que es converteix en realitat paral·lela emmarcada per la foscor de la sala, estenent una atmosfera carregada de realitat que ens envolta fins a engolir-nos. El pols dels personatges es fusiona amb el propi fins al punt de carregar dins la nostra memòria vivencial el record de la història. Excel·lent interpretació de M. Verdú, que aconsegueix convertir-se en la reprimida i angoixada Elena, oblidantse de la seva existència (anterior i posterior). També cal destacar la terrorífica encarnació de diaca desorientat de Raúl Arévalo, la construcció de J. Cámara del marit d’Elena (amagat indefinidament i castrat ideològicament) i el petit i talentós Roger Príncep, que ja ens va captivar amb El orfanato.

loS giraSoleS CiegoS (ESPAÑA, 2008). DirECtor: José Luis Cuerda. intèrPrEtS: Maribel Verdú, Javier Cámara, Raúl Arévalo, Roger Príncep, irene Escolar, Martín Rivas MÉS info: www.girasolesciegos.com

El CinEMA dE CAsA TEVA P

Parking 2 h gratis

CE Dimarts dia de l’espectador

65 Carnet més gran de 65 anys

VA Venda anticipada

Carnet d’estudiant universitari

CARNET JOVE Accéssos minusvàlids

1

carnet jove

2

Sessions numerades

Pagament amb targeta crèdit

la iSla de niM

Che, el argentino

hellboy 2

loS giraSoleS CiegoS

16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30 h SESSió GolfA DiSSABtE i viGíliA DE fEStiu: 00.40 h. APtA

16.15 - 19.00 - 22.00 h SESSió GolfA DiSSABtE i viGíliA DE fEStiu: 00.35 h. MAjorS DE 7 AnYS

16.00 - 18.25 h SESSió GolfA DiSSABtE i viGíliA DE fEStiu: 01.00 h. mamma mia!: 20.50 - 22.55 h

16.00 - 20.15 - 22.20 h. wall-e: 18.10 h. el caballero oscuro: SESSió GolfA DiSSABtE i viGíliA DE fEStiu: 00.25 h


Diari de Sant Cugat Divendres, 5 de setembre del 2008

54

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 8 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 18 |

Opinió_ 20 |

la Ciutat_ 22 |

Economia_ 28 |

Esports_ 34 |

Passatemps

Cultura_ 46 |

per J.M. Vallès

Passatemps

si l’encertes... És molt petit i molt conegut a Sant Cugat, i cada vegada es dóna a conèixer en altres poblacions catalanes. Aquest estiu ha enviat la família a picar a la Costa Brava. Que es preparin! Solució de la setmana anterior: L’antic edifici del Celler Cooperatiu

mot encreuatenc per Susanna Turon susanna.turon@premsalocal.com

MOT ENCREUATENC: Grup musical local: 10-1, 2-9, 8-6, 3-2, 5-10, 3-6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1 2

HORITZONTAL: 1. Cognom literari. Res. 2. Entre elles hi ha molt mal rotllo. 3. Si ho està, bufa. Monarca. 4. Prefix negatiu. Ponedor. 5. Citat de forma breu. Al revés, distància curta. Romania. 6. Lesotho. Els romans en pateixen per falta d’aigua. Desfilada festiva. 7. Seu. Poso bo. Vocal. 8. Hi ha qui en té per estona. Galta. 9. Giga. Fibra tèxtil. El més sol. Consonant. 10. Fases. Casa d’algú. VERTICAL: 1. Reutilització. 2. Autocomplaença. Consonant generosa. 3. Contracció no paridora. Consonant. Estri sotmès a una gran pressió. 4. Al revés, peix animat. Victòria. Al revés, projecte. 5. Inflamació nasal. Institut d’educació. 6. Al revés, fons natural o urbà. Silenci. 7. Porta. Al revés, igual. Número acabat d’estrenar. 8. Pàrquing d’avions. Cent romans. 9. Emissora existencial. Primer. Menys de dues però alguna. 10. Oxigen. Estat bíblic.

BRUIXOT REBEL. ACPG redaccio@premsalocal.com

3

MOT ENCREUATENC: Castellers HORITZONTAL: 1. Accidents. 2. Sardanes. A. 3. Sri. Tatami. 4. Obama. Fe. C. 5. Cota. TS. On. 6. I. Uniu. Fre. 7. Arri. Talla. 8. Cua. TC. U. N. 9. IL. Fingiré. 10. Olimpíades. VERTICAL: 1. Associació. 2. Carbó. Rull. 3. Criatura. I. 4. Id. Mani. FM. 5. Data. I. Tip. 6. Ena. incaut. 7. Netes. L. Ga. 8. Fast. Fluid. 9. S.M.Ora. Re. 10. Sentència.

Necessitareu la comoditat d’estar a casa fent coses tranquil·les o descansant una mica. El més important és que la vostra relació amb la família serà força bona i directa. Cal que no us atabaleu per ben res a la feina, que tot anirà bé.

5 6

Seran uns dies genials per poder fer les coses que us agraden. Tindreu ganes de fer molta broma i d’agafar-vos les coses amb molta simpatia. Heu d’anar amb compte amb el tema de la parella, ja que us sentireu atrets per algú diferent.

8 9

Bessons 21/5 al 21/6

Serà fàcil que en el camp de la feina se us posin les coses molt bé, us reconeixeran el que feu i us donaran l’oportunitat per demostrar fins on podeu arribar. Cal dir també que estareu envoltats de gent que us estima i us dóna suport.

10

Cranc 22/6 al 22/7

Sereu una mica bitxos i ho fareu tot amb un segon sentit per divertir-vos; ara bé, no deixeu que el sarcasme sigui massa accentuat, ja que potser algú es molestarà per algun comentari massa fort. Per cert, és fàcil que converseu amb alguna antiga parella.

Poliglots Si féssim una llista de tots els propòsits que la gent es fa quan arriba el setembre, segurament aprendre algun idioma encapçalaria el rànquing . El que aquestes vacances hem pogut descobrir a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que cada any se celebra a Prada de Conflent, és que som capaços d’aprendre i parlar de cop totes les llengües d’una mateixa família lingüística. El prestigiós filòleg Til Stegmann va oferir una conferència en què, a part de defensar la inutilitat d’haver d’aprendre castellà a les escoles catalanes, va compartir amb els assistents el seu mètode EuroCom, un sistema d’ensenyament que vol implantar com a prova pilot en algunes aules catalanes. Tenint en compte que l’home parla dotze idiomes, això ens fa pensar que potser aquest mètode funciona. Si en voleu conèixer el mecanisme complet, us recomano que visiteu la pàgina www.eurocomresearch.net.

Telèfons bàsics ADF. S. CONTRA INCENDIS: 93 589 80 80 AMBULÀNCIES: 93 588 57 70 BOMBERS GENERALITAT: 112 BOMBERS RUBÍ: 93 697 60 80 CAP SANT CUGAT: 93 589 11 22 (DIA I HORA): 93 589 76 98

(URGÈNCIES): 93 589 44 55 CAP VALLDOREIX 93 583 74 00 HOSPITAL GENERAL CATALUNYA: 93 565 60 00 93 565 60 20 MOSSOS D’ESQUADRA: 088 / 93 583 50 00 POLICIA MUNICIPAL: 092 / 93 589 13 28

POLICIA NACIONAL: (DNI): 93 674 78 58 (URGÈNCIES): 091 SANITAT RESPON 902 111 444 SÍNDIC DE GREUGES 93 565 70 10

DÍAZ-PUERTO Pg. Sant Magí, 50 Tel. 93 674 33 53. 24 hores tot l’any. Obert a les nits i diumenges. No tanca per vacances

SALAVERT Santiago Rusiñol, 38 Tel. 93 674 06 45. Laborables, de 9 a 13.30 h i de 16.30 a 20.30 h. Dissabtes, de 9.30 a 14 h

LLORENS Santa Maria, 27 Tel. 93 674 15 31. De 9 a 22 h, de dilluns a dissabte. No tanca per vacances

ORENGA Rbla. del Celler, 97 Tel. 93 674 77 49. Laborables, de 8.30 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

CULLELL Ptge. Diputació, 6 Tel. 93 674 03 64. Laborables, de 9 a 13.30 h i de 16.30 a 21 h. Dissabtes, de 9 a 13.30 h

BERINGUES Av. Lluís Companys, 46 Tel. 93 674 04 83. De 8.30 a 21.30 h, de dilluns a dissabte. No tanca per vacances. www.farmaciaberingues.com

RIERA-RIVIERE Dr. Murillo 1 / Sant Jordi Tel. 93 674 04 30. Laborables, de 8 a 14 h i de 16.30 a 21 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

MORAL Santa Teresa, 40 Tel. 93 675 33 44. Laborables, de 8 a 22 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

PARC CENTRAL Manel Farrés, 95 Tel. 93 674 05 12. Laborables, de 9 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h. Diumenges i festius, de 10 a 14 h SERRET (MIRA-SOL) Pg. Baixador, 78 Tel. 93 674 23 72. De dilluns a dissabte, de 9 a 14 h i de 16 a 21 h ISERN (LA FLORESTA) Pg. La Floresta, 9 (Estació FGC) Tel. 93 674 18 63. Laborables, de 9 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h. Dissabtes i diumenges, de 9 a 14 h. No tanca per vacances PINTO (VALLDOREIX) Església, 3 Tel. 93 674 28 71. De 9

per la cara Lluís Fabregas Càmera de TVSC

URGÈNCIES I EMERGÈNCIES SANITÀRIES 061

Farmàcies a 22 h, tot l’any. Obert diumenges. No tanca per vacances SANTIAGO (LES PLANES) Pg. Torrent, 1 Tel. 93 674 92 51. Laborables, de 8 a 13.30 h i de 16 a 20 h. Dissabtes, de 9.30 a 13.30 h. No tanca per vacances RUIZ DE BUSTILLO Av. Cerdanyola, 23 Tel. 93 590 10 35. Laborables, de 8.30 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h. No tanca per vacances QUIRANTE Pg. Olabarria, 50 Tel. 93 675 33 11. Laborables, de 8 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Pop ‘a feira’

Taure 21/4 al 20/5

lletres al cove

Serveis

MARIA ÀNGELS QUADRAS

Àries 21/3 al 20/4

4

7 SOLUCIÓ DEL NÚMERO ANTERIOR:

signes

recepta

Intel·lectualment es tracta d’una persona observadora i amb capacitat de concentració, però bàsicament pels temes que li interessen. També està dotat d’imaginació, intuïció i capacitat de reflexió. Tot i això, en el seu comportament habitual de vegades funciona de manera precipitada, li manca paciència i això fa que prengui decisions que, més madurades, haguessin estat diferents. És fort i físicament resistent. Li agraden els nous reptes, però sempre vol tenir el control de la situació. Eugenia Barrachina, grafòloga - pèrita cal·lígrafa

Lleó 23/7 al 23/8

Si us entrebanqueu quan parleu no en feu cas, seran uns dies en què voldreu dir les coses massa ràpid. També us sentireu molt bé amb vosaltres mateixos, cosa que us farà estar més sexis que de costum.

Verge 24/8 al 23/9

Tindreu molt presents les ganes de viatjar, i és que necessiteu canviar d’aires i renovar la vostra visió de la vida. Esteu passant una mala temporada personal, en què us sentiu sols; convé que feu alguna cosa amb els amics.

Balança 24/9 al 23/10

El més genial que tindreu serà el vostre encant personal i el vostre saber fer davant dels problemes. En el tema de diners serà on hi pot haver més sorpreses i, a sobre, de les bones; per tant, no cal patir.

Escorpí 24/10 al 22/11

Serà molt fàcil que descobriu les mentides dels altres i això serà com un regal, ja que és el moment de conèixer un munt de veritats i de secrets. En el tema dels diners és on agafareu més mal rotllo, ja que descobrireu que us han pres el pèl.

Sagitari 23/11 al 21/12

Hi haurà moltes coses relacionades amb la feina que no veureu gaire clares, cosa que us pot fer estar una mica inquiets. Si em voleu creure, no us esvaloteu i mireu de relacionar-vos més amb la vostra família. Anireu una mica bé de diners.

Capricorn 22/11 al 20/1

El vostre pensament estarà molt lluny, i és que no hi ha manera que us concentreu en el que esteu fent. Us toca mirar endavant i, sobretot, deixar-vos anar amb el pensament. Feu una mica de cas a la figura de la mare, sembla que us necessita a prop.

Aquari 21/1 al 19/2

Podeu tenir molt d’èxit en diversos aspectes, tant a la feina com en les relacions socials o en el tema de diners. Us serà fàcil connectar amb alts càrrecs per aconseguir favors per pujar de nivell a la feina i també en el camp de les amistats.

Peixos 20/2 al 20/3

Us vindran ganes de canviar tot el que envolta la vostra vida. Us heu de donar una mica de marge; sort que els amics us faran veure que les coses són molt millors del que us penseu.

R

enteu el pop. Poseu molta aigua a bullir en l’olla més gran que tingueu. Submergiu el pop tres cops dins de l’aigua bullent, deixant-l’hi uns tres segons cada vegada. Deixeu el pop dins l’aigua, amb una mica de sal, perquè vagi coent força estona. Quan estigui tou, traieu-lo i aneu-lo tallant a bocins. Teniu l’opció de fer les patates per acompanyar en aigua neta o en l’aigua de cocció del pop. Si les feu així, a Carballo (Astúries) n’hi diuen borratxes, perquè queden de color de vi. Finalment, poseu en una safata les patates i, a sobre, el pop i una bona ració de pebre vermell, sal Maldon i un raig d’oli. INGREDIENTS: 1 pop Patates Sal Oli Pebre vermell de qualitat


www.diaridesantcugat.cat

Divendres,5 de setembre del 2008

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

55

www.diaridesantcugat.cat/subscriptors

Club del Subscriptor

DiarideSantCugat

Per veure totes les ofertes o fer-te subscriptor, visita la nostra web: www.diaridesantcugat.cat

Fes-te’n subscriptor ara per només 88 € l’any. Rebràs cada setmana el Diari a casa i gaudiràs de totes aquestes ofertes!*

Atenció al subscriptor: 93 589 62 82 / www.diaridesantcugat.cat Restaurant

Restaurant

Restaurant

Mascotes

Menú degustació, de dilluns a dijous

Sopar per a 2 persones, de dimarts a divendres

Menú ibèric per a 2 persones Tasta l’autèntic sabor de la Dehesa

Veterclínic

Av. Rius i Taulet, 120

Sant Domènec, 19

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Teatre · Novetat

Bany hidratant + tractament antiparasitari per a la teva mascota

Pl. Augusta, 3

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Av. Torre Blanca, 2-8, local 13

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Teatre · Novetat

Dentistes

‘La ruïna’

1a visita gratuïta i, a més, 1 higiene bucal completa sense càrrec

‘La tortuga de Darwin’ amb Carmen Machi

Diumenge 28 de setembre, a les 18.30 h Hospital, 51

Diumenge 14 de setembre, a les 18.30 h Villarroel, 87

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Promoció

Fins que se n’exhaureixin les existències

Moda

Relax

Trajes i camises a mida al

Forfet Relax Màgic

seu domicili o despatx. Amb la compra del primer traje li regalem una camisa feta a mida

Elies Rogent, local 2

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Tel. d’atenció als clients: 93 488 00 81 info@trajeadomicilio.com PER ALS SUBSCRIPTORS

PER ALS SUBSCRIPTORS

Més ofertes! Cinema Yelmo Entrades gratuïtes Via Augusta, 2-14 Benzina Benzinera Griful Descompte de 0,01 €/litre en benzina. Presentant el carnet del Club Av. de Rius i Taulet

Cafè espresso ...a casa?

3 mesos de Club Família gratis

Edifici Trade Center II Av. Corts Catalanes, 8

Mascareta facial antiestrès + massatge facial i capil·lar + massatge corporal amb essències marines i aromateràpia Sant Bartomeu, 1A (pl. d’Octavià)

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Obsequi Box Racing & Car Wash Rentatge manual exterior, laterals, vidres, aspiració interior tauler i llantes Polígon Can Magí - Av. Corts Catalanes, 8 Salut Spa Ben Essere Diagnòstic personalitzat i posterior tractament tonificant, d’aprimament, anticel·lulític, etc. Rbla. del Celler, 121 Consulta’ns les condicions especials de tarifes i enviaments per a empreses i col·lectius. Tel. 93 589 62 82 / www.diaridesantcugat.cat


i la setmana que ve...

5.09.2008 Editorial_PÀG. 3

|

a Fons_PÀG. 4

|

el Poble_PÀG. 8

|

Sabrem la nova programació de la temporada del Teatre la Unió Lectors_PÀG. 18

|

Opinió_PÀG. 20

|

la Ciutat_PÀG. 22

|

Economia_PÀG. 28

|

Esports_PÀG. 34

|

Cultura_PÀG. 46

|

Passatemps_PÀG. 54

el Temps

Subscriptors

Per la cara

Dissabte Diumenge màx. 27º mín. 22º màx. 27º mín. 19º

Restauració. Guanya un sopar per a

Descobreix en Lluís Fàbregas. En

dues persones, de dimarts a divendres, al restaurant japonès Haiku. Entra en el sorteig trucant al telèfon 93 590 86 00.

aquesta edició del DIARI DE SANT CUGAT et revelem la personalitat del càmera del mitjà de comunicació local: Televisió de Sant Cugat.

Club del Subscriptor_PÀG. 55

l’Entrevista DaviD Chaler, delegat de la Cambra de Terrassa a Sant Cugat #TEXT: M. Sagalés la cultura de l’esforç

“Els catalans sempre ens n’hem sortit de totes” Sant Cugat té dues coses molt interessants, la primera, un centre comercial urbà que és l’enveja de moltes poblacions de les rodalies. Tot i això, el comerç ha de buscar un punt mitjà entre botigues de tota la vida, grans marques i centres comercials, i poden conviure les tres coses.

I l’altre?

Que la indústria és de qua-

litat i no contamina, és un molt bon estatus. Encara que això perjudica l’empresa petita, que per ampliarse té problemes econòmics. Si parlem de crisi, crec que estem ben posicionats, així que costarà que es noti.

Com pot ajudar la Cambra les empreses i els comerços davant la crisi? En aquests casos només podem aconsellar, i el que

GESTIÓ I CONFIANÇA

diem és que hi hagi una contenció de la despesa, que es faci servir la imaginació i que els treballadors es formin. Estem vivint per sobre de les nostres possibilitats, en només tres generacions hem fet un salt espectacular! Els nostres avis quasi passaven gana i ara cal baixar del 4x4 per tocar de peus a terra: hi ha molts aturats i no és broma, i això es controla amb molta precaució.

Nascut el 1945 a Terrassa, Chaler pertany a una saga d’impressors egarencs, activitat que ell mateix va iniciar als 11 anys; actualment és el director general d’Orbital Graphics. La seva vinculació amb la Cambra de Comerç i indústria de Terrassa es va iniciar el 1991, com a membre del ple de la institució, i la seva confiança en el president de la Cambra, Marià Galí, ha fet que passés a ser el responsable de la delegació territorial que la Cambra inaugura a Sant Cugat, des d’on donarà servei a les 14.000 empreses i comerços de Sant Cugat, rubí i Cerdanyola. “Oferirem els mateixos serveis que els que oferim a la seu de la Cambra, i estem aquí perquè en aquesta zona hi ha el 40% de les empreses de tota la demarcació”, assenyala.

#FOTOGRAFIA: lluís llebot

que té problemes per pagar la hipoteca. Tota la culpa és de la construcció? Jo diria que no. I de la banca? Potser sí.

...

El que tampoc no és just és que a les empreses se les sotmeti a tantes exigències amb multes, seguretat, medi ambient. L’empresa està torturada i no pot competir amb les produccions de l’Àsia. A més, estem girats d’esquena a l’Àfrica, que són els nostres veïns i es moren de gana, hem de fer un esforç i entrar d’una vegada en aquell continent.

Per invertir a l’àfrica primer han de baixar els nivells de corrupció? Sí, però si anem esperant, qui ho veurà això?

La legislació actual és propícia per crear empresa? Se’n poden crear, però d’on surten els diners per ferho? Potser sí que s’hauria de ser més elàstic per donar crèdits amb interessos més baixos als emprenedors. Als nous emprenedors se’ls demanen escriptures i una persona que acaba els estudis no té escriptures, perquè no ha treballat mai.

S’hauria de fomentar més En aquesta crisi es pot donar la figura de l’emprenedor? un missatge optimista? Sí, perquè l’emprenedor jove Crec que queda un any molt dolent i s’ha de caminar amb peus de plom i pensar que patirem, i les empreses han de continuar funcionant.

Els polítics haurien d’haver deixat més clar que s’acostava una crisi? Sí, perquè no es pot enganyar ningú, la gent viu la crisi a casa seva i hi ha molta gent

té dificultats per constituir-se.

Que s’hagin perdut mil milions pel retard en el IV Cinturó, com diu la Cambra de Barcelona, hauria de fer que les administracions es posessin les piles? Sóc totalment partidari del IV Cinturó, que està dissenyat des dels anys setanta. Li diré més, haurien d’estar

pensant en un V Cinturó, hem de pensar en els litres i litres de gasoil que es cremen a les carreteres embussades, que és igual de perjudicial per al medi ambient i car per a l’economia. Fins que no trobem l’alternativa al petroli estem collats.

Les cambres tenen pensat algun cop d’efecte perquè es facin les infraestructures que falten?

Es fan accions, però no ens escolten. La Cambra de Terrassa era partidària que el TGV passés per Sant Cugat i que el IV Cinturó no morís a Terrassa, i no ens ha escoltat ningú.

I què més falta?

Hem de començar a pensar en alguna altra via ràpida i en altres túnels pel Tibidabo. El Vallès ha crescut massa, així que, o es para d’ampliar poblacions, o es tiren endavant les comunicacions, però una cosa sense l’altra no pot ser.

La manca d’infaestructures com ha afectat cadascuna de les empreses? Els empresaris han de pagar el transport, perquè s’apuja. Com més fluïdesa hi ha a les carreteres més barat és el transport, cosa que repercutiria en el preu de venda.

Com preveu l’economia del país?

És un any especialment dur i no es veurà cap millora, però els catalans sempre ens n’hem sortit de totes.

I el vent ens és favorable? Tenim la barca parada, però ja remarem fort i ens en sortirem.

Gestoria

Comptes anuals

Assessoria fiscal i laboral

Constitució i administració de finques

Comptabilitat

Lloguer i vendes

Impost de societats

Serveis jurídics

Carrer Sant Medir, 35 - Tel. 93 589 22 20 leontomas@leontomas.com

Diari de Sant Cugat 727  

Diari de Sant Cugat 727, 5 de setembre de 2008