Page 1

Editorial_PÀG. 3

|

a Fons_PÀG. 4

|

el Poble_PÀG. 6

|

Lectors_PÀG. 15

|

Opinió_PÀG. 16

|

la Ciutat_PÀG. 18

|

Economia_PÀG. 26

|

Esports_PÀG. 30

|

Cultura_PÀG. 50

|

Passatemps_PÀG. 60

Francesc Duch: “Una mica de consideració per al Club Muntanyenc” Opinió _Pàg.17

15

DiarideSantCugat anys

Setmanari inDePenDent De l’actualitat SantcuGatenca

www.diaridesantcugat.cat

núm. 667

any XV

Divendres, 18 de maig de 2007

1,90 €

VOLS anar aL tEatrE ViLLarrOEL a VEurE L’Obra ‘ELS hErEuS’? CLub dEL SubSCriPtOr _PÀG. 63

“Reclamo la paternitat urbanística del model de ciutat”

Classificació oficial de la 49a Marxa Infantil

la Ciutat_Pàg. 22-23

Esports _Pàg. 38-47

Queixes per negligència a les colònies de la Generalitat Dues famílies de la ciutat denuncien la passivitat dels organitzadors davant les agressions a un infant el Poble _Pàg. 6

Els fets van passar a l’abril en un alberg de tremp.

El juvenil A femení del Voleibol Lubesa Sant Cugat, tercer a l’estatal

Creu Roja Sant Cugat ven els seus gegants als geganters de Creixell

El Sant Cugat trade Center és un bon exemple de l’atracció de Sant Cugat per les empreses. #LLUÍS LLEBOT

Som la millor ciutat de Catalunya per invertir Superem, segons el diari econòmic Expansión, ciutats com Barcelona, Cambrils, Cerdanyola i Tarragona Economia _Pàg. 26

Esports _Pàg. 30

El juvenil a, a Las Palmas. #CEDIDA

Cultura _Pàg. 58

SOLUCIONS PER A UNA LLAR CONFORTABLE

Portes

Persianes i motors

Finestres

Mampares de bany

Mallorquines

Tendals

Av. Ragull, 70-72 (Pol. Ind. Can Magí) Tel.: 93 675 29 02 - Fax 93 589 10 01 info@aluminisgarriga.com


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007|

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial_ 3 |

a Fons

|

el Poble_ 6 |

caçadors d’imatges

Lectors_ 15 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

per Lluís Llebot lluisllebot@premsalocal.com

Esports_ 30 |

Cultura_ 50 |

Diari de Sant Cugat

Passatemps_ 60

|

3

editorial

Joc net en campanya

L Apropant el patrimoni històric i artístic de Sant Cugat

Un total de 18 plaques ja s’han instal·lat pels carrers del centre de Sant Cugat, unes plaques que ens ajuden a conèixer millor el nostre patrimoni històric i artístic. Segur que molts se sorprendran en arribar a l’església del Monestir i poder-ne llegir la història, fins i tot les persones cegues, ja que les plaques tenen la versió braille. De les noves rajoles de l’església, però, la placa no en diu res.

l’ascensor

K-Gat

per Eloi Alegre www.eloialegre.com

a imatge que es van emportar els assistents a la taula rodona entre els candidats va ser molt positiva. Així ho va destacar l’Associació Empresarial Sant Cugat, organitzadora de l’acte, i el mateix podem dir des del DIARI amb els sopars-entrevista amb els candidats que hem anat oferint als nostres lectors les darreres setmanes. La seriositat en els plantejaments i el fair play entre els alcaldables de les principals forces són dignes de menció davant l’enfrontament i manca de respecte a què els polítics ens tenen acostumats; com més gran és la institució, pitjor. Els ciutadans reclamem més seriositat i respecte davant els problemes que afecten la societat, des de l’àmbit local fins al més general. Reclamem una classe política digna de la nostra confiança, honesta i amb clara vocació de servei al ciutadà; si no és així, no cal que s’hi posin. Els polítics han de ser un exemple per a la resta de ciutadans i el desgast de la seva imatge es fa notar amb l’alta abstenció a les diverses convocatòries electorals. És per això que cal que les diverses formacions ja en plena campanya a la nostra ciutat evitin el “joc brut” que alguns partits denuncien aquesta setmana. Si n’hi ha proves, cal actuar. Volem que es continuï amb una campanya neta i que els esforços se centrin a explicar-nos clarament quines són les línies d’actuació per a la nostra ciutat. Volem més programa i menys desqualificacions, els ciutadans ho agrairem.

CIUTAT ON INVERTIR

VENDA DE GEGANTS

Sant Cugat s’ha convertit en el municipi més atractiu perquè les empreses fixin la seva seu corporativa. Les diverses vies de comunicació, l’alt índex de formació acadèmica dels habitants i la concentració d’empreses tecnològiques han guanyat la partida a l’alta pressió fiscal i l’elevat preu del sòl industrial, que són els dos únics punts febles que té el municipi.

La direcció de la Creu Roja de Sant Cugat-Rubí ha venut a l’Ajuntament de Creixells els gegants Enric i Florència i els gegantons Cugat i Feliuet, realitzats pels voluntaris del grup de joventut de l’entitat sanitària, fa 12 anys. Tots els que van participar en la realització dels quatre gegants s’ha mostrat molt dolguts amb aquesta decisió gens encertada.

DiarideSantCugat President: Ramon Grau Director: Josep Maria Vallès Edita: Premsa Local Sant Cugat, SL. c/ Sant Antoni, 42-44 08172 Sant Cugat del Vallès (BCN) www.diaridesantcugat.cat

R

����������� ������������������

Patentes y Marcas

� � � � � � �� � � �� � �� � �� � � � � � � � � ������� � � � � � � � � � � � � � � ������� � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � �

Consell Editorial: Víctor Alexandre, Francesc Carbó, Jordi Casas, Josep Daniel, Valentí Feixas, Joan Carles Gassiot, Ramon Grau (president), Pepa Martín, Antoni Monerris, Rogeli Pedró, Montserrat Rumbau, Ignasi Salvat, Josep M. Sans Travé, Josep M. Simeón, Josep A. Teixidó, Joan Tortosa i Núria Zabala Gerent: Anna Comella Redacció: Mariona Sagalés, Susana Díaz, Àlex López, Eduard Romea i Sara Bella Correcció: Susanna Turon i Elisabet Kamal Departament comercial: Cristina Fernández, Núria Olivé, Sandra Boix i Elisa Palazón Fotografia: Lluís Llebot, Efrén Montoya i David Fernández Col·laboradors: Pere Vivó, Martí Olaya, Imma Pueyo, Eduard Jener, Montse Sant, Jordi Casas, Josep A. Teixidó, Tomàs Grau, Rogeli Pedró. Víctor Alexandre, Carme Larraburu, Diana Comas, Pep Blanes, Eloi Jové, Ivanovitx, Dolors Vilarasau, Christian Treceño, Gerald Fannon, Pep Tugues i Trini Escrihuela. Disseny i maquetació: Adrià Gállego, Sergi Felip i Francesc Cabeza Creació i disseny de la maqueta: L’Eixida Impressió: Rotimprés Tel.: 972 40 05 95 Dipòsit legal: GI-405-93 Empresa distribuïdora: Mailing Vallès (93 589 23 71). Entitas col·laboradores: Associació Empresarial de Sant Cugat, Aules de la Gent Gran, Canals Galeria d’Art, Club de Golf Sant Cugat, Club Muntanyenc Sant Cugat, Club de Tennis Set Ball, Grup XXI, Olímpic La Floresta, Omnium Cultural Sant Cugat, PIMEC Vallès sud, Radiotaxi Sant Cugat-Valldoreix, Sant Cugat Esport FC, Teatre Auditòri-Centre Cultural, Unió Ciclista Sant Cugat i Unió Esportiva Sant Cugat. Si voleu ser entitat col·laboradora del DIARI, truqueu al 936748661 (Núria Calonge). EL DIARI DE SANT CUGAT EXPRESSA ÚNICAMENT LA SEVA OPINIÓ EN ELS EDITORIALS. ELS ARTICLES SIGNATS EXPRESSEN L’OPINIÓ DELS SEUS AUTORS, QUE EL DIARI DE SANT CUGAT NO FA SEVA NECESSÀRIAMENT.


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

4

|

Editorial_ 3 |

a Fons

|

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 15 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Esports_ 30 |

Cultura_ 50 |

Passatemps_ 60

a Fons Sant Cugat estrena casa de la vila #TEXT:

Susana Díaz

#FOTOGRAFIA:

Lluís Llebot

Espais oberts El nou ajuntament és un edifici totalment transparent, per facilitar l’entrada de llum natural i la comunicació entre departaments. #LLUÍS LLEBOT

MÉS ESPAI PER TREBALLAR I ATENDRE ELS CIUTADANS, MÉS BONA ACCESSIBILITAT I MÉS SOSTENIBILITAT. AQUESTS SÓN ALGUNS DELS AVANTATGES DE LA NOVA CASA CONSISTORIAL DE SANT CUGAT. L’EDIFICI, SITUAT A LA RAMBLA DEL CELLER, VA ACOLLIR ELS PRIMERS TREBALLADORS MUNICIPALS FA MENYS D’UN MES I JA FUNCIONA GAIREBÉ A PLE RENDIMENT.

CANVI RADICAL A L’AJUNTAMENT


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

D

e la mateixa manera que les persones se sotmeten a cirurgies diverses per fer canvis radicals i aconseguir una “façana” que les faci sentir a gust, les institucions també renoven les seves instal·lacions per adaptar-se als nous temps i satisfer les necessitats dels treballadors i els ciutadans que en són usuaris. I això és el que ha fet Sant Cugat, amb la construcció del nou i modern ajuntament, a la rambla del Celler. Ubicat en una parcel·la municipal de 2.350 metres quadrats, entre el Sant Cugat Hotel i el Club Muntanyenc, el nou edifici té una superfície total de 9.736 metres quadrats, distribuïts en sis plantes, dues de les quals estan soterrades, que es destinaran a aparcament, arxiu i logística. La planta baixa, amb 1.720 metres quadrats, acull la sala de plens i serveis com l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), l’Oficina de l’Agenda 21 i l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), entre altres. A la primera planta, de 1.480 metres quadrats, hi ha el despatx d’alcaldia i les àrees de Gerència, Recursos Humans i Civisme. Els departaments de Promoció Econòmica, Sanitat, Polítiques Socials, Cultura i Serveis Generals es reparteixen els 1.440 metres quadrats de la segona planta, i al tercer pis hi ha Medi Ambient, Territori i Serveis Urbans.

Un trasllat quasi modèlic Després d’esperar durant mesos l’acabament de les obres, l’equip de govern va haver de fer front al temut procés del trasllat dels treballadors, des dels diferents departaments i edificis fins a la nova seu. Amb l’Operació Mudança, el consistori va donar informació de la nova seu i instruccions dels materials que s’havien d’empaquetar per al trasllat. El resultat, segons assegura la regidora de Participació Ciutadana, Marta Subirà, ha estat un trasllat “gairebé modèlic” de 270 treballadors, dut a terme dos caps de setmana, coincidint amb les vacances de Pasqua. “La gent va sortir de l’Ajuntament divendres, després de treballar en un edifici, i, quan es van reincorporar dilluns, ja es tenien a punt la taula i les seves pertinences al nou lloc de treball”, diu la regidora.

Espai obert per a un treball transversal El primer canvi que va sorprendre els empleats municipals va ser el fet de gaudir d’un espai de treball obert i molt més ampli que abans, tot un luxe, comparat amb els cubicles qua alguns ocupaven a les antigues dependències municipals. “On abans érem sis o set persones ara n’hi treballem quatre i, a més, el nou edifici fa molt més fàcil la trobada i el treball transversal”, assegura Víctor Laspalas, treballador municipal de l’Àrea de Recursos Humans. La regidora de Participació Ciutadana coincideix amb aquesta valoració positiva: “El nou espai és més còmode, més ampli, i facilita la feina en conjunt de departaments fins ara separats, la comunicació i un sistema de treball transversal, i no en departaments estancs”. Sobre la possibilitat que el nou Ajuntament pogués haver quedat petit abans d’hora, des de l’equip de govern asseguren que encara hi ha espai de sobres. “Ha vingut tothom que havia de venir i encara tenim un marge de creixement del 34%, per si hi ha un increment de personal”, explica Subirà. Des del consistori han preferit mantenir els treballadors d’algunes àrees municipals, de moment, distribuïts per altres edificis municipals, com la Casa Mònaco –on encara hi ha els departaments de Cultura, Serveis

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Divendres, 18 de maig del 2007

Diari de Sant Cugat

Esports

Passatemps

|

Cultura

||

Socials i Sanitat–, la Casa Aymat –amb el Servei d’Ocupació Municipal (SOM)– o l’antic ajuntament, on continuen funcionant el Servei 010 i el Síndic de Greuges.

Més llum i menys barreres Una altra de les virtuts destacades del nou ajuntament és el guany de llum natural a l’interior de les instal·lacions. “Es podria dir que a l’OAC hem vist la llum, perquè abans estàvem bastant a les fosques”, explica el cap de secció del servei, Rogeli Pedró. I és que aquesta és una de les àrees que ha guanyat més, amb el canvi. A través d’una vintena de taules s’ofereix una atenció unificada als ciutadans, que disposen d’un espai d’espera més ampli i comfortable. L’estructura de formigó, acer i vidre de l’edifici permet aprofitar una gran quantitat de llum de l’exterior, un fet que fa més agradable la feina i que també contribueix a la sostenibilitat i l’estalvi energètic. L’arquitectura del nou ajuntament també ha tingut en compte la millora de l’accessibilitat, incorporant àmplies rampes d’accés a les diferents plantes i espais oberts. “La construcció del nou edifici és un pas més per aconseguir l’equilibri d’igualtats i no discriminació, on la discapacitat sigui una normalitat”, explica Pepe García, treballador municipal i tècnic sindical de CCOO en temes de discapacitat. Com a persona amb una discapacitat física, García sap molt bé el que implica no haver de franquejar barreres arquitectòniques i està molt satisfet amb el resultat aconseguit a l’ajuntament.

1

1

Sala de plens... o de festes? Quan els canvis d’aspecte són radicals, els observadors acostumen a experimentar un primer moment de perplexitat i escepticisme davant de la imatge renovada d’una persona. Amb la nova sala de plens passa el mateix. I és que la transformació de l’espai més noble de l’ajuntament ha estat extrema: de la sala de color crema pujat, amb mobles de fusta massissa i paisatges de Sant Cugat a les parets, s’ha passat a un espai minimalista en detalls, amb mobiliari molt funcional i parets blanques adornades amb desenes de fluorescents de colors, coberts per cortines. A diferència del que es podria esperar, els més escèptics amb la nova imatge d’aquest espai municipal no han estat els ciutadans, sinó els mateixos polítics. “Els santcugatencs han acceptat aquest espai sense problemes, són més moderns que els polítics”, explica Subirà. Encara que, per estètica, s’assembli més a un bar de copes que a una sala de plens, el cert és que aquest espai ha millorat la tecnologia, la capacitat –gràcies a parets mòbils– i la visibilitat, perquè cap polític dóna l’esquena al públic com abans.

Adéu a les quotes de lloguer A més de guanyar espai, comfort i qualitat a l’hora de treballar, la centralització de departaments al nou ajuntament de la rambla del Celler permetrà a la ciutat estalviar-se algunes de les quotes de lloguer que el consistori pagava pels locals ocupats per les oficines de Territori i Medi Ambient al carrer Dos de Maig, pels magatzems d’informàtica i de la Brigada Municipal, al carrer de Sant Antoni i l’avinguda de Graells, i pel local de l’Àrea de Comerç, al carrer de la Riera. En total, l’ajuntament deixarà de pagar 276.875 euros anuals per aquest concepte. Encara que la despesa per aconseguir aquest estalvi ha estat molt més gran –la construcció, a càrrec de l’empresa Copcisa, ha costat 8,6 milions d’euros– la inversió ha permès augmentar el patrimoni immobiliari de la ciutat amb una nova casa consistorial de propietat municipal.

2

3

El nou edifici consistorial ha permès concentrar bona part de l’activitat municipal en un mateix espai, afavorint la comunicació i el treball transversal

1. Les condicions de treball de les 270 persones que s’han traslladat a la nova casa consistorial, des de l’antic ajuntament de la plaça de Barcelona i altres dependències municipals, han millorat de manera considerable, sobretot pel que fa a l’espai, però també a l’accessibilitat i la seguretat. 2. Un dels pocs elements ornamentals del nou edifici –d’estètica molt funcional i minimalista– és un tapís de l’artista santcugatenc Josep Grau-Garriga, encarregat perquè presideixi el vestíbul de l’ajuntament. De moment, està collocat a la Sala Ginesta.

3. Un dels àmbits que ha guanyat més amb el canvi de seu ha estat el de l’atenció ciutadana, que ha concentrat serveis com l’OAC, l’OMIC o l’OME en un mateix espai, a la planta baixa del nou edifici consistorial. #LLUÍS LLEBOT


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

6

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble

www.diaridesantcugat.cat |

Lectors_ 15 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Esports_ 30 |

Cultura_ 50 |

Passatemps_ 60

el Poble

16a Nit Rotària _PàG. 8

Ramon Grau i la coral La Lira van rebre dissabte els premis Paul Harris Fellow i Venus del Rotary Club Sant Cugat.

Passarà la setmana vinent:

El Col·lectiu de la Gent Gran de la Floresta celebrarà el 12è aniversari 27 de maig, al Centre Social i Sanitari de la Floresta

Sense resposta. Els pares de dos nens de Sant Cugat denuncien la passivitat dels responsables d’una estada a Tremp, davant la presumpta agressió d’un altre infant

Queixes per negligència en unes colònies de la Generalitat Les famílies denuncien un presumpte cas de ‘bullying’ infantil Susana Díaz

susanna.diaz@premsalocal.com

AGRESSIÓ. El que havia de ser uns dies de diversió i lleure enmig de la natura es va convertir per en Toni i l’Eduard –els noms figurats dels infants santcugatencs de 9 anys, protagonistes d’aquesta història– en un suplici. Els dos amics van participar en el programa de colònies de Set-

mana Santa que la Generalitat i la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT) va organitzar de l’1 al 5 d’abril, a l’alberg del Pallars, a Tremp. Però lluny de gaudir de l’experiència enriquidora i agradable que promet el fullet d’aquesta activitat, les famílies dels nens denuncien que van patir cinc dies d’abusos i amenaces per part d’un company d’habitació. La mare d’en Toni explica que el presumpte agressor –un nen d’onze anys procedent d’un centre de menors i afectat per un trastorn per hiperactivitat i dèficit d’atenció (TDHA)– va maltractar físicament i psíquicament el seu fill, amb cops de peu, de

puny, empentes i insults continuats durant tota l’estada. “Tenia atemorits tots els nens de l’habitació, que van queixar-se als responsables després de passar la primera nit sense dormir”, explica la santcugatenca. Però el pitjor no van ser els abusos per part del menor, sinó la passivitat dels monitors de les colònies i dels responsables de l’alberg, que, segons explica la mare, “sabien el que estava passant des del primer dia, però no van fer res per evitar-ho”. Segons el reglament intern que regula aquesta activitat, l’agressió física està considerat com a falta molt greu que suposa l’expulsió directa de les colònies. Els pares –que

L’òptica Didi Sant Cugat. #L.L.

Roben en una òptica de l’eix de vianants, en ple dia Una imatge d’una de les fotos del fullet informatiu de la Generalitat.

van assabentar-se dels fets al final de l’estada, en recollir dos infants tristos i atemorits– no entenen per què no es va aplicar la normativa en aquest cas i ja han contactat amb els responsables de l’Àrea de Turisme Juvenil de Catalunya (TUJUCA) per demanar explicacions sobre els fets. “Volem evitar que aquest tipus de situacions es repeteixi i que es prenguin mesures perquè els nens estiguin segurs i els pares els puguem deixar a les colònies amb tranquil·litat”, diu la mare d’en Toni. A més d’una resposta convincent, les dues famílies també reclamen la devolució dels 188 euros de matrícula que van pagar per unes

colònies que no van anar tal i com esperaven.

Un cas “extraordinari” El director de l’Àrea de Programes de TUJUCA, Josep Maria Serrano, ha explicat a aquest mitjà que la Generalitat ha obert un expedient sobre el cas i està acabant de recollir els informes pertinents, per pronunciar-se sobre els fets la setmana vinent. Segons Serrano, es tracta d’un cas “extraordinari” que no s’havia registrat mai en aquest tipus de colònies infantils. L’estiu passat, la Generalitat va expulsar sis nens de campaments per motius com el consum d’alcohol o substàncies psicotròpiques, però cap per agressió.

SUCCÉS. Els lladres ja no s’esperen fins que es faci fosc per actuar. N’hi ha que ho fan a la llum del dia, en ple centre de Sant Cugat i sense por a ser descoberts. I si no que ho preguntin als propietaris de l’òptica Didi Sant Cugat, un nou establiment obert a principis de maig al carrer de Valldoreix. Dilluns, l’òptica va ser víctima d’uns lladres que van emportar-se la caixa registradora amb uns 800 euros. Els delinqüents van aprofitar les tres hores i mitja que l’establiment tanca als migdies per forçar el cadenat de la porta i entrar-hi tranquil·lament. Quan la dependenta va tornar a la feina a la tarda es va trobar amblabotigaremenadaisense la recaptació del matí. L’establiment va denunciar el robatori a la comissaria dels Mossos, que van enviar efectius de la policia científica per trobar pistes dels lladres. _S. Díaz

Oferim el primer mes de manteniment gratuït Netegem oficines, comunitats de veïns, aparcaments... Manel Farrés, 39, local • 08173 Sant Cugat • Tel.: 93 675 95 95


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

Les operàries de la neteja no volen el canvi de TMA a Clece Igualtat de sou. Les treballadores volen que la nova adjudicatària de la neteja en espais municipals mantingui la millora salarial aconseguida amb l’anterior La plantilla d’operaris podria fer vaga si no se soluciona el conflicte Susana Díaz

susanna.diaz@premsalocal.com

PROTESTA.Dilluns,lestreballadores que s’encarreguen de la neteja dels edificis municipals a Sant Cugat van canviar les fregones per xiulets i pancartes, en defensa dels seus drets laborals. Als crits de “Santa Rita, Rita, lo que se da no se quita” o “La igualdad es un derecho, no una vocación”, unes quaranta operàries van concentrar-se davant del nou ajuntament per exigir que l’empresa Clece –la nova adjudicatària de la neteja d’espais municipals– mantigui les millores salarials pactades pel col·lectiu amb TMA, actual concessionària del servei.

Les treballadores de la neteja, davant de l’ajuntament, dilluns. #RSC

Des de 1991 Concessionari oficial

Autocugat Av. Cerdanyola, 100 Telèfon 93 589 32 00 - Fax 93 589 46 40 www.autocugat.com - autocugat@autocugat.com

Les noves condicions, aconseguides després d’un llarg conflicte laboral,van acabar fa dos mesos amb la discriminació salarial que feia que, per la mateixa feina, es paguessin sous molt dispars. “Per nosaltres això ha suposat una diferència de sou de 300 euros al mes”, diu l’operària de la Brigada de Prevenció i Salut Laboral, Montse Ropera. Davant la negativa de Clece a mantenir la igualtat salarial acabada d’estrenar, les treballadores demanen la continuïtat de TMA com a concessionària, perquè s’ha compromès a garantir la millora. Si no aconsegueixen una solució favorable al conflicte, la plantilla amenaça d’anar a la vaga. La concessió de la neteja a Clece es va fer a través d’un concurs públic ratificat al gener en Junta Local de Govern, per valor de dos milions d’euros l’any.

|

Economia

|

Divendres, 18 de maig del 2007

Diari de Sant Cugat

Esports

Passatemps

|

Cultura

|

|El CASC fa una crida a l’objecció fiscal en l’IRPF La campanya vol evitar que l’Estat destini fons a la despesa militar TRIbuTS. El Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC) ha llançat, per sisè any consecutiu, una crida a favor de l’objecció fiscal coincidint amb la campanya per presentar l’impost de la renda (IRPF) 2006. Amb aquesta iniciativa, es vol evitar que l’Estat destini diners recaptats entre els ciutadans a la despesa militar, que l’any passat es va emportar un 12%

dels pressupostos estatals. En comptes d’això, els impulsors de l’objecció proposen desviar aquests diners a projectes antimilitaristes a Sud-amèrica. Per sumar-se a la campanya s’ha de fer un ingrés al banc a favor d’una ONG equivalent al 12% de la quantitat que s’ha de pagar a l’Estat i adjuntar-lo a la declaració de la renda, amb una carta adreçada al ministre d’Economia. Segons el CASC, l’objecció fiscal no comporta risc i té uns 3.000 seguidors a Catalunya. _Redacció

Protesta per la brutícia a la plaça de Josep Playà nETEjA. Dissabte, un grup de veïns i comerciants de la plaça de Josep Playà, al districte de la Floresta, van protagonitzar una acció de protesta per denunciar l’estat de brutícia i deixadesa en què es troben el carrer cada matí. L’ac-

te de denúncia va aplegar unes 150 persones, que van dipositar bosses d’escombraries plenes de papers al mig de la via. L’objectiu d’aquest gest simbòlic era denunciar l’aparició continuada de deixalles a la zona. _Redacció


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

des del taxi

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

El Rotary Club premia l’editor Ramon Grau i els cantants de La Lira

per SUSANA DÍAZ

Implicació sociocultural. L’entitat va reconèixer la tasca dels guardonats amb els premis Paul Harris Fellow i Venus Juan José Romero té 46 anys i en fa 24 que treballa de taxista. Després de conduir per Barcelona durant 17 anys, va decidir creuar Collserola per incorporar-se a Ràdio Taxi Sant Cugat, al volant del taxi Z12. El millor del canvi és el ritme de feina, més relaxat, i el tracte directe amb el client. #J.M.V.

Un milió i mig de rotaris

“L’usuari de taxis a Sant Cugat és molt agraït” Vint-i-quatre anys de taxista deuen donar per explicar moltes anècdotes.

Sí. Una vegada un senyor va demanar un taxi un diumenge a les cinc de la matinada per anar a l’aeroport i quan anàvem cap als Túnels de Vallvidrera li va sorprendre la gran quantitat de gent que sortia de la discoteca a aquella hora. Però és que es pensava que eren les vuit del matí i no les cinc. Poc després vaig portar la seva dona i també ens en va passar una de curiosa. La portava a l’aeroport i a mig camí vam haver de fer la volta, perquè va recordar que havia deixat el cotxe aparcat en doble fila. Un cas!

I s’ha trobat amb alguna situació desagradable?

No. Sant Cugat és un lloc molt tranquil per treballar. Una vegada vaig portar uns nois que sortien de la discoteca Chic a Barcelona i quan vam arribar van obrir les portes i van sortir corrents, sense pagar. Però això aquí no passa.

Com és l’usuari del taxi a Sant Cugat?

El client que tenim aquí el veus assíduament, gairebé són sempre la mateixa gent i hi ha una confiança perquè el tracte és molt directe. En general, els usuaris del taxi a Sant Cugat són molt agraïts.

me, el comportament ètic o la integració social. Sobre La Lira, el president del Rotary Club va elogiar la fidelitat de l’entitat als seus ideals i al lema Virtut, progrés i amor al llarg dels seus 125 anys d’història. “És la degana de les entitats a Sant Cugat i una de les poques a Catalunya amb veus només masculines. A més, ha fomentat la cultura a la ciutat i ha defensat valors com la catalanitat”, va dir González. El president de La Lira, Francesc Ribas, va explicar amb satisfacció que l’entitat de cantaires “ha estat sempre fidel a les tradicions de Catalunya i l’esperit de Sant Cugat”.

el president del Rotary Club de Sant Cugat, Jesús González, amb l’editor Ramon Grau. #EFRÉN MONTOYA

Susana Díaz

susanna.diaz@premsalocal.com

PRemIS. El Rotary Club de Sant Cugat va reconèixer dissabte la implicació sociocultural del santcugatenc Ramon Grau i la Societat Coral La Lira, amb els premis Paul Harris Fellow i Venus 2007, respectivament. L’entitat va lliurar els guardons durant la celebració de la 16a Nit Rotària amb un sopar a l’Hotel Bellaterra, que va comptar amb l’assistència d’unes 100 persones. Després d’assenyalar la

dificultat d’escollir només dos noms entre la gran quantitat d’entitats i personatges de la ciutat que podrien merèixer els premis, el president del Rotary Club Sant Cugat –Jesús González– va destacar els mèrits dels guardonats. De Ramon Grau va destacar la seva capacitat com a emprenedor per impulsar projectes com el TOT Sant Cugat o el Diari De Sant Cugat, que, a més de crear llocs de treball a la ciutat, contribueixen a la integració de tots els santcugatencs. “És un empresari que ha impulsat nombroses activitats

32.507 clubs a tot el món

Des de la seva fundació a Chicago, al 1905, el Rotary Club no ha deixat de crèixer. cíviques i un home implicat i compromès amb el seu poble”, va dir González. Grau va agrair la concessió del premi Paul Harris Fellow amb una defensa dels valors que promulga el Rotary Club, com són el proïs-

Recoder ofereix a la Coral La Lira fer el pregó de Festa Major L’entitat farà el pregó des del balcó de l’antic Ajuntament feSta maJoR. La Societat Coral La Lira serà l’entitat encarregada de donar el tret de sortida a la pròxima Festa Major de Sant Cugat. L’alcalde Lluís Recoder va oferir aquest honor a l’agrupació de cantaires dissabte, coincidint amb el lliurament dels premis Paul Harris Fellow i Venus per part del Rotary

Club de Sant Cugat. La petició, que va agafar una mica per sorpresa els membres de La Lira, coincideix amb la commemoració del 125è aniversari de l’entitat aquest any. “No ho sabíem, però ja feia temps que ho havíem demanat; garanteixo que la gent riurà”, ha assenyalat el president de La Lira, Francesc Rivas. Aquest serà el tercer any que el pregó de la Festa Major de Sant Cugat té com a protagonista un col·lectiu i no un personatge individual.

Fundat el 1905 a Chicago, pel jove advocat Paul Harris, el Rotary Club s’ha convertit en una de les societats filantròpiques més importants del món. L’entitat, que s’autodefineix com aconfessional, apolítica i sense ànim de lucre, té més d’un milió i mig de socis a tot el món, agrupats en 32.507 clubs repartits per 178 països. Entre les campanyes internacionals impulsades per l’organització destaquen el programa d’eradicació de la pòlio o el control de les mines antipersones. A Sant Cugat, el Rotary va néixer el 1986, però no es va constituir fins al 1989. Des de llavors, l’agrupació santcugatenca s’ha agermanat amb el Club Rotary de Castelli Romani i ha apadrinat la constitució de grups rotaris al Prat de Llobregat, Sabadell, Granollers, Sant Quirze i el Tarraco August, a Tarragona. L’alcalde Lluís Recoder –que va aparèixer un moment a l’inici de l’acte per felicitar els guardonats i també els membres del Rotary Club per haver “triat bé”– va animar l’entitat a estrènyer els lligams amb l’entitat homòloga a la ciutat italiana d’Alba, per aprofundir en el procés d’agermanament amb Sant Cugat.

L’any passat, aquest honor va recaure en els Castellers de Sant Cugat, que celebraven el seu desè aniversari, i el 2005, a les llibreries de la ciutat, coincidint amb la commemoració de l’Any del Llibre i la Lectura.

Des de la plaça Barcelona L’alcalde va avançar també que el pregó de Festa Major es farà, com cada any, des del balcó de l’antic ajuntament, a la plaça de Barcelona, i no des del nou edifici consistorial de la rambla del Celler, a causa de les obres d’urbanització que s’estan duent a terme en aquesta zona i que, segons les previsions, no acabaran abans d’un any. Lluís Recoder amb La Lira. #E.M.

_S.Díaz


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

pinyons

Salut

XeRRada SoBRe diaBetiS 30 DE MAIG 19 h, a la Casa de Cultura

La diplomada en dietètica i nutrició Ana Maria Porta parlarà sobre els glúcids d’absorció lenta i ràpida en una conferència a Sant Cugat, organitzada per l’Associació de Diabètics de Catalunya. SenSiBilitZaCió

l’associació d’afectats de Fibromiàlgia i aVan surten al carrer L’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) i l’Associació d’Afectats de Fibromiàlgia van instal·lar un estand informatiu a la plaça dels Quatre Cantons dissabte, coincicint amb la celebració del Dia Mundial de la Fibromiàlgia. L’objectiu de les dues entitats, integrades en la Taula per a Persones amb Malalties Neurològiques i Degeneratives, era sensibilitzar la població de l’abast d’aquest mal. PReMi

Boehringer convoca el 21è Premi al Periodisme en Medicina La multinacional farmacèutica Boehringer Ingelheim, amb seu a Sant Cugat, ha obert la convocatòria del Premi al Periodisme en Medicina d’aquest any. El certamen, que enguany arriba a la 21a edició, premiarà amb 24.000 euros els millors treballs periodístics publicats en premsa escrita i mitjans audiovisuals entre l’1 de maig del 2006 i el 30 d’abril del 2007. Els interessats a participar-hi poden consultar-ne les bases i inscriure-s’hi a la web www.premioperiodistico.es. SuCCÉS

una dona ferida per un atropellament a la zona del mercat vell La santcugatenca A.O.A. va resultar ferida lleu divendres, després de ser atropellada per un camió Man a la cruïlla del carrer d’Enric Granados amb l’avinguda de Catalunya. Els fets van passar cap a tres quarts de cinc de la tarda. La dona va ser traslladada al CAP.

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Divendres, 18 de maig del 2007

Diari de Sant Cugat

Esports

Passatemps

|

Cultura

|

|Sant Cugat obre una La Llar d’Infants Magnòlia de dinamització tindrà 160 places al setembre oficina de parelles lingüístiques L’alcalde inaugura l’escola que ja funciona des de fa mig any i mig

El nou servei funciona els dilluns i dimarts a la Casa de Cultura

S.D.

llengua. Dinamitzar la llengua catalana i oferir suport a aquells que volen potenciar-ne l’ús. Aquests són els objectius de la nova oficina de suport als voluntaris lingüístics, que ja funciona a la Casa de Cultura els dilluns i dimarts, d’onze a dues del matí i de quatre a vuit de la tarda. El tinent d’alcalde de Polítiques Socials i Joventut, Antoni Ramon, ha presentat aquest nou servei, acompanyat del presentador del programa de TV3 Caçadors de paraules, Roger de Gràcia, i la directora del Centre de Normalització Lingüísticadel Vallès Occiden-

susanna.diaz@premsalocal.com

eduCaCió. La Llar d’Infants Magnòlia, situada al número 18 del carrer de Valldoreix, ha quedat oficialment inaugurada després de rebre la visita de l’alcalde Lluís Recoder i la tinenta d’alcalde d’Educació, Àngels Solé, el passat dijous. L’escola, que funciona des de fa un any i mig, és un centre privat que compta amb més d’una vintena de treballadors i que té previst oferir unes 160 places per a infants de 0 a 3 anys, per al curs vinent.

la llar d’infants Magnòlia oferirà unes 160 places el curs vinent. #LL.LL.

Aquesta llar d’infants és el segon centre educatiu de l’escola Magnòlia, que disposa d’unes altres installacions a Barcelona, fundades el 1964 per Conxita Pericó. La seva filla i directora de l’escola de Sant Cugat, Marta Camí, explica que el cen-

L’actor Joan Llamas serà el Caparrot 2007 tRadiCió. El desaparegut actor Joan Llamas és la imatge del Caparrot 2007. La figura, escollida per votació popular de la ciutadania, es va presentar en públic diumenge, en el marc de l’homenatge dedicat als actors i fills predilectes

de Sant Cugat, Joan Llamas i Joan Fàbregas. L’Associació de Veïns del Monestir, promotora d’aquesta iniciativa cultural, va aprofitar l’acte per anunciar que l’elecció dels Caparrots passarà a ser biennal. _Redacció

Trajes i camises a mida al seu domicili o despatx

93 488 00 81 - info@trajeadomicilio.com

Aprima’t de manera sana i natural, sense passar fam, sense ansietat Holoteràpia i holotèrmia • Teràpies manuals • Dietes personalitzades (d’aprimament, per a esportistes...) • Osteopatia • Endomassatges (cel·lulitis i drenatges) • Reiki • Coaching personal

Indústria, 39, 3r Tel.: 93 590 33 73 - Mòbil: 605 90 63 12 cuerpoideal@grupouni2.com Sant Cugat del Vallès

tre ofereix un projecte educatiu “molt actual, innovador, actiu i molt al dia en les noves tendències en pedagogia”, però que compta alhora amb els més de 40 anys d’experiència professional acumulada per l’escola que tenen a Barcelona.

el republicà antoni Ramon. #LL.LL.

tal-3, Montserrat Trillas. Els tres han coincidit a destacar el valor d’integració d’aquesta iniciativa, de cara als estrangers que arriben a Catalunya. La nova oficina de dinamització língüística s’emmarca dins del Pla de Ciutadania i coincideix amb la quarta edició del programa de parelles lingüístiques. _Redacció


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

10

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

El PP enviarà les Barraques a Can Sant Joan si governa eleCCionS. El PP ha garantit als veïns del barri de la Torre Blanca que si governa, les Barraques de Festa Major no tornaran a instal·lar-se al parc de la Pollancreda, sinó als afores de la ciutat. Aquesta és una de les promeses electorals que el regidor del PP, Alfredo Bergua, va fer durant la reunió que va mantenir amb l’Associació de Veïns de Torre Blanca. El popular va assegurar que si el PP entra a l’equip de govern municipal proposarà que les Barraques s’ubiquin de manera definitiva a la zona de Can Sant Joan, on els joves podrien arribar en autobusos llançadora. Bergua també va explicar als veïns de Torre Blanca les propostes del partit per incrementar la seguretat ciutadana a la zona –com la implementació d’una policia de barri, l’augment d’agents o la instal·lació de videovigilància al carrer– i per eradicar l’incivisme, endurint l’ordenança municipal que regula aquesta matèria. _S.Díaz

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Malestar a Cerdanyola i Can Magí per l’anunci del traçat al vial de Roquetes “Falsa i fraudulenta”. Els veïns de la zona critiquen “l’electoralisme” de la notícia publicada al ‘Sant Cugat Avui’ El consistori veí també ha criticat la nota del butlletí municipal Susana Díaz

susanna.diaz@premsalocal.com

PolèmiCa. “Falsa, fraudulenta i amb interessos electoralistes”. Així és com qualifiquen des de l’Associació de Veïns de Can Magí la informació sobre el nou traçat de l’avinguda de Roquetes, publicada al número d’abril de la revista municipal Sant Cugat Avui. Segons la notícia, el nou vial s’allunyarà un mínim de 50 metres de les edificacions existents, envaint una zona ubicada al terme municipal de Cerdanyola, on hi ha empreses i 25 habitatges.

l’avinguda de Roquetes, en el seu estat actual . #LLUÍS LLEBOT

El president de l’Associació de Veïns de Can Magí, Joan Abad, afirma que el projecte proposat des de l’Ajuntament “no té cap ni peus” i acusa l’alcalde, Lluís Recoder, “d’utilitzar un mitjà públic per crear falses expectatives d’eliminar el trànsit a Can Magí, publicant el traçat d’un vial que està pendent de ser aprovat i ignorant també les persones que viuen a Campoamor, a Cerdanyola”. L’entitat veïnal considera “molt greu” aquest fet i ha demanat a l’alcalde que faci una rectificació pública. Tampoc no descarten emprendre accions legals contra l’Ajuntament de Sant Cugat. La tinenta d’alcalde de Territori, Mercè Conesa, explica que la informació publicada correspon a la diagnosi elaborada pel mateix equip redactor del Pla Especial del Parc Rural de Torre Negra, encarregada el 2005 de manera conjunta pels ajuntaments de Sant Cugat i Cerdanyola. Segons Conesa, la proposta “no és en absolut definitiva i s’ha de discutir”. La informació sobre el nou traçat al vial de Roquetes també ha provocat una reacció adversa a l’Ajuntament de Cerdanyola. El consistori veí ha emès un comunicat en què qualifica de “precipitada” la notícia publicada per Sant Cugat.

pinyons

ConCenTRaCiÓ

Protesta d’empleats de Catalana occident el Dia de l’assegurança Un grup de treballadors de Catalana Occident va aprofitar el concert organitzat dimarts al Teatre-Auditori, amb motiu del Dia de l’Assegurança, per protestar contra la decisió de l’empresa de traslladar 240 treballadors de Barcelona a la seu que té al polígon Can Sant Joan. Els empleats volen negociar les condicions del trasllat. aCCeSSiBiliTaT

obert el termini per demanar ajudes al transport adaptat Les entitats que treballen amb discapacitats o malalts neurodegeneratius poden demanar ja les subvencions a l’Ajuntament per al servei de transport adaptat. El termini acabarà el 7 de juny.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

L’Aula tancarà el curs a ritme de jazz S. Díaz

susanna.diaz@premsalocal.com

GENTGRAN.Lamíticabandade jazzLaLocomotoraNegraserà l’encarregada de posar el punt i final a les activitats culturals de l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran de Sant

El CMSC lliurarà els premis de la Marxa Infantil PREMIS. El Club Muntanyenc Sant Cugat (CMSC) acollirà demà dissabte el lliurament de premis de la 49a Marxa Infantil, celebrada el 15 d’abril. L’acte, que començarà a les cinc de la tarda, repartirà premis entre les 136 parelles més ben classificades del grup de 6 a 11 anys, entre les 12 primeres parelles del grup de 12 a 14 anys i també a la parella que ocupi el número 22 a la llista, corresponent als anys que celebra el TOT Sant Cugat, un dels patrocinadors de la prova esportiva. El club també atorgarà premis al CEIP Ferran i Clua i l’Escola Avenç, com a escola guanyadora i centre amb més participants a la Marxa, i a la classe 3-A del CEIP Joan Maragall.

Cugat. Com ja ha fet els últims tres anys, l’entitat vol compartir la cloenda del curs lectiu amb tota la ciutat i per això està preparant un concert de jazz excepcional, que es farà el 5 de juny al Teatre-Auditori. El preu de l’entrada serà de 8 euros. Abans de l’actuació, el direc-

Ricard Gili, fundador del grup.#LL.L.

tor i fundador de La Locomotora Negra, Ricard Gili, farà una conferència sobre l’evolució d’aquest estil musical, des dels ritmes de Nova Orleans fins a les big bands. Fundada el 1971, com un quintet, l’orquestra ha anat creixent amb els anys fins a arribar als 16 integrants. Al

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

11

per llogar-hi cadires QUIM PLA

llarg dels seus 36 anys d’història, la banda ha actuat en nombroses sales i festivals de jazz nacionals i internacionals i ha acompanyat músics de la talla de Bill Coleman, Willie Cook o Scott Hamilton. El concert del 5 de juny serà el primer de l’orquestra al Teatre-Auditori.

Cada quatre • anys ens fan aplaudir

onfian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat rofessionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat rofessional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia onfian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat rofessionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat rofessional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia onfian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat rofessionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat rofessional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia onfian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat rofessionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat rofessional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia onfian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat rofessionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat rofessional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia onfian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat rofessionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat rofessional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia onfian a 1 fiabilitat 1 professionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat rofessionalitat 1 efic cia 1 garantia 1 professional 1 qualitat del servei 1 servei personalitzat 1 confian a 1 fiabilitat

RENDA 2006

N

o puc estar-me de comentar el tema estrella de l’actualitat local. Sí, ja fa una setmana que ha arribat al poble el “circ dels partits”: banderoles, publicitat, pancartes... anuncien els números que podrem veure a la carpa. Bé, de fet, no els podrem veure, un cop haguem “decidit” quina serà la companyia que durant quatre anys actuarà a la gran carpa de vidre es tancarà fins que toqui renovar el contracte. Sí, els polítics ens tenen acostumats a ser simples observadors, públic passiu que es mira un espectacle que no entenem, que no compartim i

Ens cal una oposició forta i atrevida que tingui el poble informat

_Redacció

Sis gats i tres gossos troben amo a l’estand d’adopció ANIMALS. L’estand d’adopció d’animals, instal·lat a la plaça d’Octavià per l’Ajuntament el passat cap de setmana, va trobar una nova llar a sis gats i tres gossos abandonats pels seus antics propietaris. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de les associacions protectores d’animals Cau Amic i Progat, té com a objectius conscienciar la ciutadania sobre el problema dels abandonaments i donar una nova oportunitat als gats i gossos recollits al refugi de la Rabassada. A més d’organitzar aquest estand de manera periòdica, l’Ajuntament també ofereix la possibilitat d’adoptar un gat o un gos abandonat a la web www.santcugat.cat. _Redacció

Servei integral a l empresa Per a la seva tranquilitat...

Comptable i fiscal 1 Laboral 1 Jur dic 1 Assegurances 1 Enginyeria 1 Arquitectura Consultoria inform tica 1 Consultoria de LOPD 1 Recursos humans

Av. Rius i Taulet, 5-9, 1r 3a Tel fon 93 675 33 07 tramit@tramitserveis.com www.tramitserveis.com

que, en el fons, ens avorreix. Per tant, com tots els públics del món, deixem la cadira buida i marxem a casa. Potser va sent hora de plantejar-se seriosament per què avorreix, per què la gent es queda indiferent davant de tanta campanya que, si mirem l’abstenció, no convenç. Crec que és el moment de deixar de ser públic i passar a ser actors, deixar de només aplaudir i actuar conjuntament partits i poble. No tan sols ens cal un bon govern, ens cal una oposició forta i atrevida que tingui el poble informat de l’espectacle que es perd i, així, donar eines per, si vol, actuar i aplaudir amb energia d’aquí a quatre anys. Amb tot, però, això no és feina només dels polítics, no podem esperar que ens hi convidin, cal que nosaltres baixem a la pista i participem de l’espectacle. Perquè, de fet, tots som responsables del que passa a la carpa..

quim.pla@gmail.com


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

12

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

ALTRES SANTCUGATENCS

Entrevistem a Carlos Francisco Barona i María del Carmen Jara Propietaris de la Fruiteria Coll Favà

“Aquest poble és una benedicció de Déu per nosaltres”

Són santcugatencs des de fa vuit anys. Són equatorians, el grup d’estrangers més nombrós de la ciutat.

Els equatorians són el grup d’estrangers més nombrós a la ciutat. Què impulsa la gent de l’Equador a marxar del seu país?

Joan Ramon Armadàs redaccio@diaridesantcugat.com

M

és de 1.100 equatorians viuen a Sant Cugat, segons les dades de l’últim padró municipal. La María del Carme Jara i en Carlos Francisco Barona són santcugatencs des de fa vuit anys i han viscut de primera mà el recent creixement de la població i l’arribada de molts que, com ells, van venir al poble buscant una vida millor.

Per què vau venir a Sant Cugat?

Carlos Francisco (C.F.): La meva cunyada ja estava aquí, ella va ser la que va venir primer i ens va rebre a tots des del principi. Ella ens va dir que vinguéssim i ens vam decidir a fer-ho.

Teníeu permís de treball o visat?

María del Carmen (M.C.): vam arribar com a turistes, com ve tothom, però veníem a quedar-nos. Teòricament veníem de lluna de mel, però ja no vam tornar. La meva germana ens va enviar una carta d’invitació i el govern ens va donar un permís matrimonial per marxar de vacances.

Com vau aconseguir els papers?

M.C.: Jo vaig aconseguir treballar netejant en una casa a través del SOM i a partir d’aquí vaig posar els papers en regla. Volia tornar perquè trobava molt a faltar el meu fill, però en lloc d’això, amb els diners estalviats, vam aconseguir portar el nen, la meva mare i el meu germà.

C.F.: Els mals governs. Els polítics només fan que oferir i prometre i quan arriben al poder se’n riuen del poble i s’enriqueixen amb la corrupció. Entren pobres i surten rics.

Es viu millor aquí que a l’Equador?

M.C.: Sí, la qualitat de vida és més alta, però enyorem la terra, perquè allà tot és més tranquil. Vius més pausadament.

Us considereu integrats a Sant Cugat?

C.F.: I tant, tenim ja una filla nascuda aquí. És catalana. A més, estem en tràmits per nacionalitzar-nos.

Com tracten la immigració els santcugatencs?

C.F.: Hi ha de tot. Hi ha gent que et desitja de tot cor que et vagi molt bé i n’hi ha d’altres que pensen que els venim a robar la feina i els diners. S’estranyen que un immigrant tingui un negoci i creuen que ens matem a treballar per enviar les guanys a fora, en lloc d’invertirlos aquí. Altres ni et saluden i et miren com un bitxo rar. Però per sort hi ha molta gent que és molt agradable i bona.

Heu viscut algun episodi de racisme?

M.C.: No. Nosaltres estem en un altre país i procurem integrar-nos i adaptar-nos a la seva forma de vida i als seus costums i la gent ho nota.

Com veieu Sud-amèrica políticament?

C.F.: Tothom anhela arribar al poder i tots volen passar per sobre dels altres. Però la gent està més unida i hi ha més amor a la família. Aquí tothom va a la seva.

higiene bucal 17,00 €

reconstruccions compòsit

Edif. Trade Center II · Av. Corts Catalanes, 8 SANT CUGAT DEL VALLÈS

Tel.:

93 553 11 53

SALA D’ESPERA PER A NENS

Ajut i humilitat. La germana de la María del Carmen i el seu cunyat –la Candy i l’Omar– van ser claus en l’arribada d’aquesta parella d’equatorians. Van venir amb por i deixant un fill al seu país, però han trobat a Sant Cugat una segona llar, un lloc millor per a la seva família. Amb l’ajut de la Candy i l’Omar van obrir la Fruiteria Coll Favà i entre els quatre porten el bar-restaurant Bokatas, a prop del Monestir. No han perdut les arrels, però estan enamorats de la seva nova ciutat.

Castro, Chávez, Morales i ara Correa a l’Equador. Què us sembla aquest gir cap al socialisme populista?

C.F.: Vaig estar fa unes setmanes a l’Equador i ho vaig trobar molt diferent. Ara qui passa gana és perquè és un gandul. És un canvi total. Ara hi ha més seguretat, abans no podies ni caminar pel carrer. Tenim una economia molt sana i ens arriben colombians i peruans atrets per la força del dòlar del nostre país. M.C.: Correa està fent una bona feina, però a veure el que dura...

Tornant a Catalunya, com porteu el fet d’estar en un país bilingüe?

M.C.: Costa una mica, però des del principi vam portar el nostre fill a l’escola i vam haver d’aprendre català per ajudar-lo a fer els deures. A més, si saps català pots aconseguir millors feines. Una llengua més sempre va bé i si parles català et sents més integrat. C.F.: L’entenc i sé llegir-lo, però no el parlo quasi mai. Em fa vergonya.

Hi esteu a gust, a Sant Cugat?

M.C.: Nosaltres tenim família a Rubí i Barcelona però no canviem per res el nostre poble. Beneït el poble on vivim. No hem d’agafar tren ni autobús per anar al supermercat o a la farmàcia.

29,00 €

1

a visita gratuïta Finançament tractament sense interessos

Conveni amb les mútues principals


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

13


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

14

|

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

Lectors

|

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

lectors@diaridesantcugat.cat ENVIA’NS ELS TEUS MISSATGES: PER CORREU ELECTRÒNIC: santcugatencs@diaridesantcugat.cat DES DE LA WEB: www.diaridesantcugat.cat

Espais electorals usurpats El 14 de maig, quan membres de la nostra candidatura ens adreçàrem a l’única zona amb plafons que tenim assignada per l’Ajuntament per posar-hi la nostra propaganda electoral, ens vam trobar que els plafons que ens corresponen contenien propaganda d’una altra formació, concretament “Ciudadanos”. Tenint en compte que en el seu moment els serveis tècnics de l’Ajuntament van facilitar a totes les formacions que es presenten a aquesta contesa electoral un mapa de la població on es detallen amb precisió les zones assignades a cada formació, considerem que han actuat de mala fe. Malgrat el garbuix o aiguabarreig idiomàtic de la formació okupa, creiem que per interpretar els mapes no cal el do de llengües. És per això que creiem que l’actuació d’aquesta formació viola d’una manera flagrant la legislació electoral vigent. Davant d’aquesta situació vam avisar la Policia Local, que en va prendre nota. A més, vam formalitzar una denúncia davant els Mossos d’Esquadra, per tal de redirigir-la a la Junta Electoral de Zona de Terrassa. Esperem que aquesta junta apliqui a l’esmentada formació les sancions previstes per la llei. Marc Pi i Vendrell CAP DE LLisTA PEL PArTiT rEPubLiCà CATALà A LEs ELECCions MuniCiPALs A sAnT CugAT

Balls de La Unió una de les activitats que al llarg d’aquests darrers anys ha tingut més èxit a La unió santcugatenca són els anomenats balls de La unió, una iniciativa que va sorgir de la ràdio i del TOT, impulsada, en aquell moment, per en Pere Pahissa i l’Anna M. barberà. Avui ja és una secció estable de l’entitat, amb una Junta i uns responsables que la mantenen i li

lectors@diaridesantcugat.cat

i els arbres? Som veïns del carrer de Sant Bonaventura i, quan l’Ajuntament ens va comunicar que arranjaven el carrer, un dels més grisos del centre, amb unes alçades d’altres èpoques que no ens deixen veure el sol, vam estar molt contents. Sobretot perquè en el projecte de vianantització hi havia arbres i, per tant, donarien una mica de vida al carrer. Ara que avancen les obres, veiem que en el primer tram, cantonada Francesc Moragas, tot està empedrat, però no hi ha els escossells per als arbres, i molt ens temem que hagin desaparegut del projecte. Esperem que el que ens van presentar serà el que tindrem al final, amb arbres i tot!

antOni cuSó

carMen Saló

Calefacció del Monestir i obres respectuoses

L’església parroquial de sant Pere d’octavià és la de l’antic monestir benedictí de sant Cugat del Vallès, bellíssim exemplar de transició entre el romànic i el gòtic, edificada entre els segles xii i xiv. Primer va ser enllosada amb pedra del país. Cinc segles més tard, a causa del seu mal estat, l’abat gaiolà va fer arrencar les lloses i va fer enrajolar l’església amb les toves, que eren d’ús domèstic d’aquell temps (finals del segle xviii) i que també cobrien el claustre i les altres dependències monacals. La instal·lació de terra radiant (recentment inaugurada) s’ha disposat al damunt de l’enrajolat de l’època de l’abat gaiolà i ha deixat a la vista una mostra de l’empedrat primer, una mostra més gran de l’enrajolat de final del segle xviii i, naturalment –ben protegides–, totes les lloses sepulcrals. Aquesta actuació, preparada amb anys d’estudi, té l’aprovació unànime de la Direcció general de Patrimoni de la generalitat i de la corresponent llicència municipal. El finançament de l’obra no es

Club del Subscriptor 93 589 62 82

cobreix amb diner públic. s’ha començat a pagar amb les donacions de diferents empreses locals, a qui s’agraeix el seu donatiu. Ara la parròquia està pendent de la resposta de les altres empreses, d’establiments i d’entitats financeres a qui s’ha sol·licitat el seu suport, i espera de la seva generositat poder pagar l’import total amb el procediment previst a l’inici. Aquesta remodelació s’ha dut a terme per sanejar i humanitzar un indret molt estimat, que té una gran ocupació, tant per la funció que li és pròpia, com per l’acolliment que dóna a tothom que, venint d’arreu del món, admira i estima l’art i la història de Catalunya. rafael GóMez OliVé

donen vida, ja són prop de vint anys i grans celebracions, com els carnestoltes, el Cap d’Any, les revetlles a més del tradicional ball dels dissabtes, i sempre amb música en viu, res de música enllaunada. Amb el temps, els balls de La unió s’han fent un lloc i un espai de trobada per a molta gent,sobretot gran, que aquesta estona reviuen moments de la seva joventut, un espai de relació, d’amistat i també d’activitat i exercici. un espai que, si desapareix, el trobaríem a faltar, i molt. Per això, des de la Junta de l’entitat, cal tenir molt en compte el fet que, si programen altres activitats els dissabtes, els balls de La unió queden tocats i van perdent la seva parròquia. si heu de fer teatre o altres activitats, feu-les divendres o diumenge, si les feu dissabte penseu que, per a moltes persones grans, la setmana no té el mateix incentiu.

Cultura_ 50 |

Diari de Sant Cugat

Passatemps_ 60

|

15

Les cartes enviades no poden superar les 15 línies mecanografiades o els 1.000 caràcters (espais inclosos). El Diari De Sant Cugat es reserva el dret de retallar el text, així com també de publicar-les en aquesta pàgina.

PER CORREU TRADICIONAL: sant Antoni, 42-44 08172 sant Cugat del Vallès (bCn)

cartes dels lectors

Esports_ 30 |

Dreceres i aparcaments És freqüent veure com als carrers del centre de la ciutat, que oficialment tenen restringit el pas dels vehicles, hi ha força trànsit que no és per accedir a algun habitatge o aparcament, senzillament és per fer drecera. Hi haurà alguna mena de control? Diem hi haurà perquè, ara per ara, no n’hi ha. D’altra banda, també és freqüent veure que determinats vehicles hi estacionen durant hores i hores. Hem denunciat reiteradament aquest fet a agents de la Policia Local. Ells diuen que no tenen prou personal per sancionar aquestes infraccions. Què cal fer aleshores? Això no és incivisme? senyor batlle, per què no s’hi fa res? Cal que els vehicles que hi estacionin duguin en lloc visible un rellotge que indiqui l’hora d’inici de l’estacionament. Cal que la Policia Local faci la seva feina. Marc Pi i Vendrell CAP DE LLisTA PEL PArTiT rEPubLiCà CATALà A LEs ELECCions MuniCiPALs A sAnT CugAT

Fes-te’n subscriptor ara per només 85 ¤ l’any. Rebràs cada setmana el DIARI a casa i gaudiràs de totes les ofertes!

www.diaride santcugat.cat


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

16

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 15 |

Opinió

|

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Opinió

Esports_ 30 |

Cultura_ 50 |

Passatemps_ 60

Sant Cugat ha crescut i les escoles s’han d’adaptar a les noves necessitats” Cultura _PÀG. 56

el gall del Monestir

Jesús González i Rovira. Nit Rotària

Premis Paul Harris i Venus de Sant Cugat

XAVIER FORNELLS

xavierfornells@santcugat.cat

PRESIDENT DEL ROTARY CLUB DE SANT CUGAT jgonzro@ya.com

C

om sempre, tampoc enguany no ens ha estat fàcil, als membres del Rotary Club de Sant Cugat, decidir els dos guardons. La nostra és una ciutat amb una societat civil viva, potent i molt dinàmica, amb un ric teixit associatiu plural i de llarga tradició, format per entitats de tota mena. És també una ciutat amb un gran capital humà, un veritable gresol d’homes i dones de tota procedència i formació que s’impliquen de ple amb la seva ciutat. L’elecció no és gens senzilla. Pel que fa a les entitats, La Lira és, sens dubte, una de les més emblemàtiques. Malgrat els grans canvis de tot ordre succeïts des de la seva fundació, ha aconseguit arribar amb gran vitalitat al seu 125è aniversari mantenint-se fidel als seus ideals de quan fou fundada, el 1882. És la degana de les nostres entitats i una de les poques corals de veus masculines de Catalunya. La Lira, integrada per un grup d’homes compromesos amb Sant Cugat, ha fomentat la cultura a la nostra ciutat, ha defensat també les tradicions del nostre país i la nostra catalanitat formant part, per mèrit propi, del patrimoni cultural de tots els catalans. L’esperit de Josep Anselm Clavé i l’empremta dels mestres Lluís Millet, Xavier Azqueta i Andreu Recasens, així com el treball de sis generacions de cantaires, han conferit a La Lira caràcter i una identitat estretament associada a Sant Cugat. Avui, amb l’actual Junta Directiva, presidida per Francesc Ribas i dirigida pel mestre Eloi Juvé, La Lira ha iniciat una nova etapa de renovació i de gran creixement. L’atorgament de la Venus de Sant Cugat és un premi a una tasca llarga i continuada. Desitgem que representi, també, un nou impuls per seguir, si més no, 125 anys més defensant la nostra cultura. Pel que fa a Ramon Grau, la seva comesa com a editor de diferents mitjans és ben coneguda i ha estat premiada en diverses ocasions. El Rotary Club de Sant Cugat ha volgut reconèixer públicament amb el Paul Harris els mèrits de Ramon Grau com a empresari que ha creat i ha impulsat diferents projectes que formen part de la personalitat i de la identitat del Sant Cugat actual. Ser un bon empresari sempre ha estat difícil. Cal tenir una forta vocació de lideratge, capacitat de treball, iniciativa, sentit de la responsabilitat, saber combinar audàcia i prudència i un elevat llindar de resistència a la frustració.

ARTUR REGADA PROFESSOR DE L’ESCOLAMUNICIPAL DE MÚSICA VICTÒRIA DELSÀNGELS

Distorsió a les municipals

E

l pròxim diumenge, 27 de maig, els santcugatencs i santcugatenques estem cridats a decidir la formació del proper consistori. Es presenten nou candidatures amb l’objectiu de tenir un lloc a la sala de plens de l’Ajuntament i, en la mesura del possible, determinar el futur de la ciutat. Però el pròxim 27, molts santcugatencs aniran a votar sense saber qui són la majoria dels caps de llista, i molt menys el programa de govern que defensen ells i les seves formacions. Ara bé, molts santcugatencs tindran una idea més o menys precisa del que pensenel Hereu, Trias,Portabella, Mayol i Fernández Díaz. Durant la campanya electortal el temps destinat pels canals delsmitjans públics nacionals a les eleccions barcelonines superarà més del 90% deltemps. Estic d’acord que les eleccions a la

La premsa, la ràdio i la televisió locals són els únics que reflecteixen la realitat que es debat el pròxim 27 de maig

#IVANOVITX

Ens sentim orgullosos de formar part d’una comunitat amb un alt nivell d’implicació ciutadana

Ramon Grau té ben acreditats tots aquests valors personals que distingeixen els autèntics empresaris dels simples gestors d’empresa. Ramon Grau és, a més, un veritable pioner que ha obert nous camins, que ha creat llocs de treball i que ha promogut el nom i la història de Sant Cugat. És també un empresari creatiu que ha posat en marxa i ha patrocinat nombroses iniciatives i activitats cíviques. És una persona, ho ha demostrat sempre, totalment implicada i compromesa, també, amb el seu poble. Cada any els rotaris de Sant Cugat ens sentim orgullosos, quan lliurem els esmentats guardons, de formar part d’una comunitat on l’alt nivell d’implicació dels ciutadans i ciutadanes i de les associacions en les activitats cíviques del poble deixa ben palesos els valors i els ideals de servei, altruisme i generositat que nosaltres professem.

capital de Catalunya són importants, però Barcelona representa una mica més del 20% de la poblaciñó del Principat. I la resta? En cada elecció municipal, els mitjans públics nacionals perden una oportunitat única per fer una autèntica radiografia de la diversitat de problemàtiques dels municipis catalans. Per què no dediquen un 80% del temps al territori i un 20% a la capital? I els mitjans públics estatals, que, guiats per les grans formacions, han convertit les locals i les autononòmiques en unes primàries? L’únic espai on es produeix l’autèntic debat ciutadà el reflecteixen els mitjans de proximitat. La premsa, la ràdio i les televisions locals són els únics que reflecteixen la realitat que es debat el pròxim 27. En aquests mitjans no hi trobarem cap debat sobre ETA, la Pantoja, l’oferta de pisos socials dels candidats barcelonins, etc. Hauríem de fer un esforç entre tots perquè aquesta distorsió que es produeix en els mitjans públics nacionals i estatals s’acabi. Sens dubte, els professionals hi tenen alguna cosa a dir, però, sobretot, els polítics.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

Per crear opinió

DEBAT ELECTORAL DE RÀDIO SANT CUGAT 18 DEMAIG A les 20 h, a la sala d’actes del Club Muntanyenc o al 91.5 de la FM

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

El Club Muntanyenc és una de les entitats més importants de la nostra ciutat, amb més de seixanta anys d’història i més de dos mil socis. És una entitat transversal que treballa els valors en el lleure a través de l’esport, la cultura i l’ecologia. A través de les dotze seccions actuals, estructurem una gran quantitat de grups o nuclis d’activitat que, cada setmana, fan desenes d’activitats obertes a tots els santcugatencs, i que mouen setmanalment més de mil cinc-centes persones. Col·laborem amb l’Administració i amb moltes altres entitats del municipi per tal de millorar les activitats que organitzem plegats. El nos-

el faristol JOSÉ FERNANDO MOTA

L’agonia de la Biblioteca Borja

L

a Biblioteca Borja, present a Sant Cugat des del 1949, té un fons bibliogràfic d’uns 380.000 volums, pergamins, incunables, obres dels segles XVI i XVII, que la converteixen en una de les biblioteques més importants de Catalunya, tant pel nombre com per la importància dels llibres. Doncs bé, tot aquest patrimoni bibliogràfic està en perill, ja que els seus propietaris, la província tarraconense de la Compa-

Procurarem trobar la millor solució per a l’entitat i donar la continuïtat necessària a la nostra seu

És veritat que el CMSC ha fet una aposta molt agosarada i que això ha fet que estiguem en una situació econòmica molt delicada, però cal deixar clar que ho hem fet pensant amb una visió de futur i en clau

nyia de Jesús, per entendre’ns, els jesuïtes de Catalunya, ha decidit deixar-la en “serveis mínims”, reduint les compres i el ja poc personal que se n’ocupava, entre ells jo mateix, acomiadat després de quasi quinze anys de feina. Ara només hi haurà dues persones, això sí, excel·lents professionals, Miquel Carbonell i el germà Bruguera (bon home i home bo) per gestionar aquest immens fons bibliogràfic. Les jerarquies jesuítiques han adduït, per a aquest canvi, que la Biblioteca Borja és una càrrega financera per a la Companyia, valorant la biblioteca només amb criteris econòmics, com si una biblioteca pogués tenir beneficis, o com si la Companyia de Jesús anés justa de diners. A aquesta situació s’hi ha arribat perquè els dirigents dels jesuïtes a Catalunya, i del mateix Centre Borja, no han mostrat cap interès pel futur de la Biblioteca Borja, s’han preocupat només de com redu-

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

17

JOSEP MARIA VALLÈS EDITOR D’OPINIÓ Telèfon de contacte: 93 674 86 61 jm.valles@premsalocal.com

VÍCTOR ALEXANDRE

www.victoralexandre.cat

PRESIDENT DEL CMSC

comunicacio@clubmuntanyenc.org

de ciutat. Com han de ser els equipaments culturals i esportius del Sant Cugat que volem? la societat ens demana cada cop més: millors serveis, millors condicions i millors instal·lacions. Al Muntanyenc hem aconseguit fer realitat aquest somni i l’hem posat al servei de Sant Cugat, el temps dirà si ha estat un encert o no. Nosaltres estem convençuts que sí. Des de la Junta Directiva, que ja fa un any que encapçalo, estem treballant (voluntàriament), des del primer dia, per tal de trobar els recursos econòmics necessaris per poder pagar els deutes que l’obra va acumular. Procurarem trobar la millor solució per a l’entitat, i per donar la continuïtat necessària a aquest magnífic equipament.

tre pressupost anual està al voltant dels 700.000 euros.

Cultura

|

l’horitzó

Consideració pel Club Muntanyenc

J

Esports

|

Berta Rodríguez (PP), Xavier Boix (ICVEUiA), Raül Grangé (ERC), Salvador Gausa (PSC) i Lluís Recoder (CiU) debatren les seves prioritats per Sant Cugat en un debat obert a la ciutadania.

Francesc Duch Altet. La situació de l’entitat

a fa algunes setmanes, per no dir mesos, que vaig veient articles d’opinió que parlen i critiquen el Club Muntanyenc i la seva nova seu. Aquests articles fan que la gent en parli sense conèixer la realitat i s’acaben dient afirmacions totalment fora de lloc. Fins ara no havia contestat mai aquests escrits, per tal de no donar-los més importància de la que tenen. No obstant això, penso que ha arribat el moment de pronunciar-me.

|

Només volia demanar una mica de consideració per l’institució, els seus membres i totes aquelles persones que cada dia ens donen suport en aquests moments tan difícils. Continuarem treballant, tan bé que sabem, per tal d’aconseguir el Muntanyenc que volem. Us convido a participarhi activament. Cordialment.

ir despeses, en lloc de trobar una solució global a una biblioteca de la importància d’aquesta, negociant amb algun organisme públic, o bé buscant un mecenatge, com ha fet, per exemple, la Biblioteca de Montserrat. Tampoc no hi ha ajudat la falta d’interès de l’Ajuntament, que tant s’omple la boca de la importància de la Biblioteca Borja, quan convé, de la Diputació, de la Generalitat o d’ESADE, que ara ocuparà una bona part dels terrenys del Centre Borja i que s’ha desentès de la Biblioteca Borja. Queda el consol que almenys el pare Borràs, mort fa pocs mesos, no ha vist aquesta decadència de la biblioteca que ell dirigí i enriquí durant tants anys. Esperem que l’avarícia d’uns i la desídia d’altres no acabi per deixar morir aquest patrimoni bibliogràfic i històric del nostre poble i del nostre país.

El menfotisme d’Urbanisme

S

ant Cugat és una ciutat que, des del punt de vista urbanístic, té com a mínim un parell de rostres. D’una banda, hi ha el rostre que publicitem cap enfora i que ofereix una imatge idíl·lica de la ciutat: la d’un Sant Cugat benestant, farcit de zones verdes, on caminar és un plaer quotidià. Però hi ha també un rostre menys amable, un rostre que sovint tendim a amagar a tots aquells que, de fora estant, arriben a creure’s que Sant Cugat és la ciutat ideal per viure, i aquest rostre és la transformació que experimenta la nostra ciutat en un senzill dia de pluja. Quan plou, Sant Cugat es converteix en una ciutat hostil al vianant. Els carrers, amb drenatges propis del Tercer Món, s’omplen de bassals i es fa impossible creuar-los sense submergir-hi els peus. Quan plou, diguem-ho clar, no es pot caminar

Quan plou, Sant Cugat es converteix en una ciutat hostil al vianant, els carrers s’omplen de bassals i no es poden creuar per Sant Cugat; no es pot caminar ni tan sols per la vorera, perquè els nombrosos tolls de la calçada deixen literalment xops els vianants cada cop que hi passa un cotxe conduït per un incívic. En definitiva, estem parlant d’un fet tan vergonyós que només es pot entendre des del menfotisme de la Regidoria d’Urbanisme: la impossibilitat de caminar per la ciutat quan plou. Una impossibilitat que en una ciutat escandinava suposaria, en el millor dels casos, el cessament fulminant del titular de l’àrea o l’impediment que es tornés a presentar en unes noves eleccions. Però, és clar, no som escandinaus, som llatins, i un dels pitjors defectes dels llatins és el “ja està bé” com a actitud davant la vida. Ens interessa molt més l’estètica de la immediatesa que no pas el rèdit de la solidesa, ens estimem més inaugurar un espai ciutadà que dotar-lo de contingut. Per això tenim illes de vianants plenes de cotxes i rambles enjardinades sense clavagueres. En definitiva, una lluminosa façana de cartró pedra.


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

18

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 15 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat

|

Economia_ 26 |

Esports_ 30 |

la Ciutat

Cultura_ 50 |

Passatemps_ 60

Resolució _Pàg. 19

El jutje autoritza l’EMD perquè supervisi l’enderroc de la primera casa construïda sobre zona verda a Valldoreix

Passarà aquesta setmana:

El Mussol organitza l’inspecció de la riera de Vallvidrera per Can Busquets el diumenge 20, a les 11,30 h Més informació: www.diaridesantcugat.cat

Acte central. CiU arrenca la seva campanya electoral amb un sopar-míting on participa, a més del cap de llista local, Lluís Recoder, el president de la formació nacionalista, Artur Mas

Mas diu que Sant Cugat és un model d’èxit per imitar El polític va animar a convèncer més gent perquè votin CiU El sopar va aplegar uns 500 comensals a Can Cabassa Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

eleCCionS. “Sant Cugat s’ha convertit en un model d’èxit i en un model per a Barcelona, i si això és així és perquè té un gran Ajuntament i un gran alcalde”. D’aquesta manera, el president de Convergència i Unió, Artur Mas, va definir el municipi a l’acte central de la coalició, que es va convertir en el punt de partida de la campanya electoral de la secció local de CiU, amb un sopar-míting que va aplegar uns cinc-cents simpatitzats, amics i militants a la Masia de Can Cabassa.

Aspectes destacables Mas també va dir que el municipi ha sabut combinar tres factors que l’han ajudat a desenvolupar-se, “la creació de riquesa, l’ànima social i la cura de l’entorn natural”, per la qual cosa el 27 de maig tocarà “recollir els fruits del que s’ha sembrat, s’ha conreat, s’ha adobat i s’ha regat”. A més, el president de Convergència, que va criticar el PSC perquè sembla que “juga al monopoli comprant ajuntaments”, va animar tots els comensals a convèncer altres persones perquè votin CiU i que, d’aquesta manera, l’esforç “sigui correspost”, perquè, segons va puntualitzar, “el model d’èxit ha comportat un gran esforç i això no és producte de la casualitat, sinó que hi ha hagut una feina ben feta”, cosa que s’ha aconseguit, en part, per l’aposta en habitatge públic, el foment de la promoció econòmica i la protecció de Collserola. Per la seva banda, l’alcaldable convergent per Sant Cugat, Lluís Recoder, va expo-

sar que l’amenaça principal és l’abstenció, per la qual cosa va apuntar la necessitat d’anar a votar, perquè “si vota molta gent, CiU tindrà un resultat excel·lent”. Mas va desvetllar la vocació de Recoder per ser alcalde, perquè es va negar, en reiterades ocasions, a ocupar un càrrec a la Direcció Nacional de CiU per ser exclusivament alcal-

ARtuR MAS

PrEsiDEnt DE ConVErgènCia i unió

El PSC vol fer equipaments a la benzinera del centre ConveRSió. La secció socialista local ha explicat, per mitjà del seu cap de llista, Salvador Gausa, que vol reunir esforços per aconseguir que la benzinera del centre, situada del carrer de Rius i Taulet, “es converteixi en equipaments com habitatge protegit”. Gausa també ha ressaltat els beneficis d’aconseguir aquesta fita, perquè podria “ampliar la zona de vianants”, i ha manifestat que aquesta determinació “depèn d’una negociació dels propietaris”, que són de capital privat. El PSC pretén que la benzinera actual també aculli un aparcament que doni servei als clients del mercat de Pere San, i que es connecti amb la que hi ha actualment a la plaça dels Quatre Cantons, a més d’introduir equipaments comercials als baixos de l’edifici.

“Sant Cugat ha sabut combinar creació de riquesa, ànima social i cura de l’entorn natural”

de de la ciutat. Recoder, que va explicar que si la ciutat està bé “és perquè molta gent s’hi ha dedicat en cos i ànima”, també va voler reiterar que el model actual de ciutat podria haver estat molt diferent i que el “model urbanístic és singular perquè hi ha hagut un esforç per contenir els habitatges”.

la benzinera del centre. #LL. LLEBOT

Amb el reclam ‘100%’, Mas va elogiar la tasca de Recoder. #LL. LLEBOT

_M. Sagalés


www.diaridesantcugat.cat

Diari de Sant Cugat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

|

19

Valldoreix reprèn l’enderroc de la casa construïda sobre zona verda Jutge intermediari. La presidenta de l’EMD, Montserrat Turu, ha entrat aquesta setmana a l’immoble construït il·legalment gràcies a l’autorització d’un jutge, ja que la propietat li va denegar l’entrada el dia de la demolició Els Mossos d’Esquadra supervisaran les obres de demolició Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

reSoluCió. L’EMD de Valldoreix ha reiniciat aquesta mateixa setmana les tasques d’enderroc de la casa construïda de manera irregular sobre zona verda, que es troba al número 52 de la rambla de Mossèn Jacint Verdaguer, després que la propietat de la finca, BEI

Barcelona, denegués l’entrada a l’empresa contractada per executar la demolició “per falta de documentació” un dia després de començar l’enderroc. La presidenta de l’EMD, Montserrat Turu, ha explicat que en una setmana la casa estarà totalment derruïda i que ja s’han iniciat els passos pertinents per tirar a terra les altres dues cases, situades en els números 54 i 56, propietat de BEI, i que el jutge també va sentenciar com a nul·les a ple dret. A partir d’ara, una dotació dels Mossos s’encarregarà

de vetllar perquè l’enderroc es porti a terme, ja que l’EMD va demanar una ordre judicial per entrar a la propietat i reprendre la demolició del xalet, perquè, segons ha assegurat Turu, “la propietat ho impedia i l’empresa fins i tot es va plantejar la rescissió del contracte perquè no podia treballar bé”. Turu ha al·legat que BEI no està autoritzat a demanar la documentació a ningú, perquè “només l’autoritat està capacitada per ferho”, i ha exposat que “el propietari gairebé els va posar contra la paret” per demanar-los els

La ràdio i la televisió fan debats electorals

La quarta casa a terra

Turu va entrar a l’immoble amb una comitiva i amb els Mossos. #CEDIDA

El PSC acusa CiU de deslleialtat en la campanya electoral

Els dos mitjans estan organitzant tertúlies amb nou partits

A més, Turu ha explicat que es troben en fase de contractació per enderrocar la casa situada al número 18 del carrer de Ramon Escayola, perquè supera les dimensions fixades per l’Administració.

listes de Catalunya, David Gutiérrez, que ha apel·lat “a la immaduresa política” de les JNC. De moment, la Policia Local, que va aixecar acte del cas, serà l’encarregada de denunciar aquest fet davant la Junta Electoral.

Llocs “usurpats” Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

reSSò. Ràdio Sant Cugat i Televisió de Sant Cugat han iniciat, juntament amb el tret de sortida de la campnaya electoral, un seguit d’especials amb diversos formats radiofònics i televisius, respectivament, per donar a conèixer les nou opcions polítiques que es presenten als comicis municipals del pròxim diumenge 27 de maig. En aquest sentit, la ràdio ha organitzat, aquest divendres, a les vuit del vespre, un debat públic

papers, referint-se al gerent de BEI Barcelona, Sebastià Altet, que ha demanat que l’arquitecte municipal verifiqui els treballadors de l’obra cada matí i reclama saber si l’enderroc es fa amb maquinària pesant o a mà, tal com es va acordar.

un dels debats polítics que es van fer per als comicis al Parlament. #ARXIU

al CMSC amb les forces polítiques que tenen representació consistorial Paral·lelament, la pròxima edició del Diari De Sant Cugat recollirà en les seves pàgines l’especial Eleccions 2007, on es reflectirà tota la informació dels eixos progra-

maris dels diversos partits, i es desvetllaran aspectes més personals de cada candidat. En la mateixa edició,el Diari també inclourà un apartat on donarà a conèixer el programari de les tres forces polítiques que opten a l’EMD de Valldoreix.

JoC bruT. El PSC ha denunciat que el president de les JNC i membre de la llista electoral de CiU Àlex Calmó “busca la confrontació política entre dos grups polítics”. El membre socialista ha exposat que un grup de persones de la seva formació van “enxampar” Calmó desenganxant cartells de la CUP i col·locant-los sobre els cartells dels socialistes. “Condemnem de manera directa l’acció del president de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya”, ha dit el primer secretari de les Joventuts Socia-

Calmó en una imatge d’arxiu. #ARXIU

A banda, el Partit Republicà Català (PRC) també ha presentat una queixa “d’usurpació d’espai electoral” i acusa d’actuar “de mala fe” Ciutadans-Partit per la Ciutadania, perquè “els serveis tècnics de l’Ajuntament van facilitar a totes les formacions que es presenten en aquesta contesa electoral un mapa de la població on es detallen amb precisió les zones assignades a cadascuna”. El PRC, que ha assenyalat “la violació flagrant de la legislació electoral vigent”, ha estès una denúncia a la Policia Local i als Mossos per traslladar la reclamació pertinent a la Junta Electoral de Zona de Terrassa.

Els escenaris acústics, amb el mapa de soroll Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

ACúSTiCA. Un total de doscents punts de la ciutat s’han calibrat per dibuixar l’actual mapa de soroll de Sant Cugat, que haurà de permetre fer simulacions en

diversos escenaris acústics. En la calibració de les mesures sonomètriques, que s’han fet en diverses franges horàries, s’han tingut en compte aspectes com el pas dels trens i dels vehicles, a més de controlar les zones més sensibles al soroll, és a dir, on s’aglutinen

el soroll, un problema. #LLUÍS LLEBOT

els espais de lleure o les zones industrials. En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Medi Ambient, Eduard Pomar, ha manifestat que, per completar aquest mapa de soroll, cap al mes d’octubre està previst finalitzar el el mapa de capacitat acústica,

que indicarà el límit de sons de cada zona. “Quan tinguem el mapa de capacitat acústica, podrem fer una comparativa amb el mapa de soroll. Fruit d’aquest acarament, obtindrem el mapa de conflicte, que assenyalarà quins són els punts conflictius.” El titu-

lar de Medi Ambient ha assegurat que el mapa “és una eina activa per millorar les condicions acústiques del municipi” i que ajudarà a fer simulacions i “veure si, amb determinades accions, s’augmenta o es disminueix el nivell sonor de determinades zones”.


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

20

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Només el 10% dels electors vol el tripartit a Sant Cugat Enquesta electoral (i III). El 24,3% de l’electorat es mostra favorable a un pacte de govern a l’Ajuntament de Sant Cugat entre CiU i PSC i un 23,7% prefereix un pacte entre CiU i ERC, segons l’enquesta del Diari De Sant Cugat tre anys sota el govern de CiU i ERC. Un 18% diu que ha empitjorat i un 2,5% assegura que ha empitjorat molt. Per segments, destaca que els residents al districte municipal 1 (part del nucli) es mostren més satisfets que la resta: el 61,8% considera que el municipi ha millorat. Els residents a les Planes són els únics de tot el municipi on l’opció “Sant Cugat ha millorat” els darrers 4 anys no és la que guanya (25%), sinó que l’opinió que “Segueix igual” destaca sobre la resta, amb un percentatge del 62,5%. El 47,4% dels veïns de Valldoreix considera que Sant Cugat ha millorat i el 26,3% que segueix igual. El 45,8% dels veïns de la Floresta considera que Sant Cugat ha guanyat i el 29,2% que segueix igual. I finalment, el 48,9% dels electors de Mira-sol creu que Sant Cugat ha millorat els darrers quatre anys mentre el 14,9% creu que segueix igual.

El pacte CiU-PSC i CiU-ERC empata entre les preferències El ‘TOT Sant Cugat’ i el Diari són els mitjans líders de la ciutat Josep Maria Vallès jm.valles@premsalocal.com

ENQUESTA. Els pactes postelectorals, la intenció de vot de les municipals del 27 de maig s’hi fossin demà, l’evolució de Sant Cugat els darrers quatre anys i els hàbits d’informació local són els darrers quatre temes que desgranem aquesta tercera setmana de l’enquesta que el Diari De Sant Cugat va encarregar a l’empresa Time Consultants. Un pacte sociovergent seria el que més partidaris tindria entre els ciutadans; el 24,3% considera que seria el millor pacte per a Sant Cugat. Dit d’una altra manera, que Lluís Recoder (CiU) pactaria amb el candidat socialista Salvador Gausa. En segon lloc, en l’ordre de preferències, i a poca distància, se situa la reedició del pacte CiU-ERC: el 23,7% considera que seria aquest el millor pacte. Aquest segona opció, més real que la primera, suposaria el pacte del convergent Recoder amb Raül Grangé, cap de llista d’ERC. De fet, Grangé ja ha manifestat públicament que, a diferència del que ha fet ERC en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, ell té previst donar suport a la llista més votada i si la tendència no varia, seria CiU. A més, el candidat d’ERC ha dit que se sentiria molt còmode renovant el pacte de govern amb CiU. No obstant això, l’actual alcalde, Lluís Recoder, no té gaire clar què passaria si els tres partits d’esquerres poden formar govern. En aquest sentit, només un 10,5% dels electors vol que el tripartit governi a Sant Cugat.

Qui té més pes, el candidat o el partit?

X. Boix (ICV-EUiA), S. Gausa (PSC), Ll. Recoder (CiU) i R. Grangé (ERC) poden tenir el futur del nou govern de la ciutat a les seves mans. #LL.LL.

Pactes postelectorals Les opcions que es posen de manifest són múltiples i molt dividides. No hi ha una clara preferència ciutadana pel que fa als pactes.

CiU-PSC

En el cas que cap dels partits guanyés per majoria absoluta, quin d’aquests pactes creu que seria millor per al municipi?

24,3%

CiU-ERC

23,7%

Convergència i Unió-PP

11,7%

PSC-ERC-ICV

10,5%

PSC-ICV

6,3%

PSC-ERC

5,5%

Altres pactes

5,0%

Cap / NS-NC

13,0%

El 18,5% de la mostra declara la seva intenció de votar Lluís Recoder i el 13,5% votaria CiU, cosa que suposa un 32% assignable a la federació nacionalista. Per tant, l’electorat menciona més el candidat Recoder que el partit que representa. Fet el càlcul sobre els que declaren el seu vot, suposa atribuir un 51,4% de vot directe a CiU segons les respostes dels entrevistats. En segon lloc, es declara la intenció de votar el PSC: 9,75% de la mostra (un 7% menciona el PSC i només un 2,75% menciona el candidat Salvador Gausa). Tot i la formulació immediata de la pregunta, el 34,5% dels entrevistats no declara les seves intencions: el 14,75% es declara indecís i el 19,75% es reserva la resposta.

En els últims 4 anys, vostè diria que Sant Cugat... Més de la meitat dels santcugatencs considera que el municipi de Sant Cugat ha millorat en els darrers qua-

Quin mitjà de comunicació segueix per informar-se de l’actualitat local? La majoria dels santcugatencs, segons la mateixa enquesta feta per l’empresa Time Consultants, afirma informar-se del que passa a Sant Cugat llegint la revista gratuïta TOT Sant Cugat (el 61% esmenta la revista en paper i un 2% la pàgina web). En segon lloc, se situa el Diari De Sant Cugat, amb un 40,3%, dada que ens satisfà a tots els que setmana rere setmana el fem possible. Un percentatge que indica que el Diari De Sant Cugat avança posicions i frega la línia de la consolidació. Pel que fa a les diferències per segments, destaquen significativament les mencions a Ràdio Sant Cugat entre els entrevistats de nivell sociocultural baix o mitjà-baix (20%); Canal 50 Vallès entre els que viuen sols (10,3%) i la revista de l’Ateneu entre els que tenen la sorprenent intenció de votar el PP (8,3%). Justament, els menys identificats amb Sant Cugat són els que menys segueixen la informació local: el 14,5% no segueix cap mitjà d’informació local.


www.diaridesantcugat.cat

Diari de Sant Cugat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

|

21

l’Estirabot Intenció de vot si les municipals fossin demà

JORDI CASAS

Un 18,5% declara la seva intenció de votar Lluís Recoder i el 13,5% votaria CiU. Això suposa un 32% assignable a la federació nacionalista. Fet el càlcul sobre els que declaren el seu vot, s’atribueix un 51,4% de vot directe a CiU.

VOT DIRECTE

CiU

% TOTAL MOSTRA

% DECLARA VOT

Menciona candidat Menciona partit

18,5 13,5

32,0

51,4

PSC

Menciona candidat Menciona partit

9,75

2,75 7,0

15,7

IC

6,25

10,0

ERC

5,5

8,8

PP

3,0

4,8

Ciutadans

1,5

2,4

UNIS

0,5

0,8

CUP

0,25

0,4

PCR

0,25

0,4

Vot en blanc

3,25

5,2

No aniria a votar

3,25

No ho sap / indecís

14,75

Es reserva la resposta

19,75

Canya a la mona, que és de goma

E

ns ha tocat viure en un món on cada cop costa més racionalitzar el que passa i manta vegades aconsegueix treure’t de polleguera. El president d’un país és vilipendiat perquè ha tingut la gosadia de besar la mà d’una exprofessora seva. Un expresident de govern fa una apologia en tota regla del conductor ebri. L’exèrcit d’un país sud-americà adopta un lema en què, amb tota naturalitat, s’apunta la possibilitat de la mort com a destí col·lectiu. El papa se’n va al Brasil a predicar a favor de la virginitat (i no només la dels capellans). I a casa nostra, on sempre hi ha gent disposada a apuntar-se a un bombardeig si ho requereix el guió, transformem el dret constitucional de presumpció d’innocència en insinuació de prevaricació judicial i arma d’erosió política, això sí, vulnerant, o si més no ignorant, els mecanismes establerts per l’Estat de dret. Reconec que he estat una mica el·líptic, però els que estem al corrent de l’assumpte ja ens hem entès.

Quin partit votaria si les eleccions fossin demà?

Evolució de Sant Cugat darrers 4 anys

Mitjans d’informació local

Més de la meitat dels santcugatencs considera que el municipi ha millorat en els darrers 4 anys.

El 61% dels santcugatencs llegeix el TOT Sant Cugat per informar-se del que passa al municipi. El 40%, el DIARI DE SANT CUGAT.

Quins mitjans d’informació segueix per mantenir-se informat del que passa a Sant Cugat?

En els últims 4 anys, vostè diria que Sant Cugat...

2,5 63,0

NS/NC

28,5

18

1,5

40,3

11,8

8,8

4,0

NS/NC

Ha empitjorat

Ha empitjorat molt

29,3

22,5

Cap en concret

Segueix igual

Altres respostes*

47,5

Revista Municipal

Ha millorat

TV Sant Cugat

8

Ràdio Sant Cugat

% S/TOTAL MOSTRA Ha millorat molt

casasj@eresmas.net

1,0

% TOTAL MOSTRA *Entre les altres respostes minoritàries destaquen: Canal 50 Vallès (1%), Més Sant Cugat (1%), Ateneu (1%), On Sant Cugat (0,5%)

Y con esto llegó Fidel...

...y el comandante mandó callar

Efectivament, ja ha arribat la campanya electoral. I amb la campanya les banderoles, les pancartes i els cartells, més que mai, si no vaig errat. També la demagògia. Aquest any, l’estrella de la feta, i perdoneu la frivolitat, és la seguretat. Tot s’hi val: des de l’irresponsable ús del radicalisme islàmic fins a la potineria grollera del fet immigratori. I Sant Cugat no és una excepció. Segons sembla, l’arribada d’uns quants mossos d’esquadra més serà la solució de tots els nostres mals. A alguns els ha semblat que és l’únic missatge que paga la pena expressar a Valldoreix.

És un dir, ja que és moment de parlar. Ara bé, parlar és comunicar? Em refereixo als debats –i els actes electorals- de tot tipus que vivim aquests dies. Tinc motius per pensar que no aconsegueixen convertir-se en un diàleg amb la ciutadania. Quinze dies de campanya no poden compensar quatre anys d’incomunicació o de comunicació escassa. Cal replantejar-se les campanyes: menys inauguracions (i en plena campanya, quin escàndol!), menys paper (i, de pas, menys brutícia als carrers), menys oportunisme i més debat d’idees, i més i millors canals de comunicació.


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

22

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

ELECCIONS MUNICIPALS 2007

Alcaldables. Lluís Recoder. Convergència i Unió (CiU) EL MISSATGE

“DEMANO ALS CIUTADANS QUE CONFIÏN EN NOSALTRES, QUE NO ELS FALLAREM”

L’editor del DIARI DE SANT CUGAT, Ramon Grau, el president i vicepresident de PIMEC Vallès Sud, Francesc Elies i Lluís Godayol, respectivament, i els periodistes Josep Maria Vallès i Mariona Sagalés van sopar amb Lluís Recoder el 9 de maig, al restaurant Be Bop. A l’àpat també hi van assistir

el director del Centre Borja, Ignasi Salvat, i el membre de l’Associació de Veïns de Coll Favà Joan Carles Gassiot.La setmana vinent, el DIARI publicarà un recull especial amb les entrevistes a tots els candidats a l’alcaldia de Sant Cugat. #FOTOGRAFIA:LLUÍSLLEBOT

“No tinc tranquil·litat absoluta en una hipotètica suma de vots del tripartit” Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

L

a nostra proposta vol consolidar el model de ciutat, ja que el Pla general metropolità preveia una ciutat de planta baixa més set; volem fer polítiques de cohesió i polítiques de sostenibilitat, definint una estratègia contra el canvi climàtic”. Aquests són una part dels eixos essencials de la candidatura de Convergència i Unió (CiU) per a aquestes municipals, que encapçala Lluís Recoder. El convergent, que ha apuntat que li fa “il·lusió tornar a representar CiU” aquestes municipals, ha assenyalat que el Sant Cugat d’avui s’ha erigit com un model per a altres poblacions, i ha argumentat que a l’oposició “se li acaben els arguments a l’hora de comparar el municipi amb altres

ciutats”. Recoder, que ha dit que l’opció política que representa “ha fet la seva aportació, per la qual cosa reclamo la paternitat urbanística de l’actual model de ciutat”, i que “encara podem aportar més per al futur de Sant Cugat, tenim les idees”. El polític ha exposat que, si torna a l’alcaldia santcugatenca, el primer que farà quan prengui possessió del mandat serà “reunir-me amb els portaveus dels partits per demanar un jutjat de primera instància per a Sant Cugat i, si cal, demanar hora per anar a veure el president de la Generalitat”.

Mandat complicat L’alcaldable de Convergència també ha dit que les decisions més complexes en l’àmbit de partit i dins de l’Ajuntament es van prendre el mandat anterior, comprès entre el 1999 i el 2003, quan, entre altres, el consistori va decidir vianantitzar el centre, tot i la incomprensió d’alguns comerciants i veïns, que s’hi van oposar. Recoder també ha definit l’actual legislatura com “un mandat molt més fàcil” i ha catalogat de difícil l’autorit-

zació d’una botiga Ikea al municipi. Pel que fa referència als problemes de mobilitat que existeixen a la ciutat, el cap de llista per CiU ha al·legat que no ha estat mai una qüestió prioritària al projecte d’ESADE, Creapolis, que s’està construint al complex del Centre Borja, i que, sense cap mena de dubte, “és una oportunitat per al municipi que el situarà en el mapa”.

Perseguits pel tripartit Amb referència a la reedició de la coalició que ha liderat la casa consistorial els darres quatre anys, i que ha protagonitzat CiU i ERC, Recoder s’ha mostrat satisfet de com ha anat aquest pacte entre les dues forces, cosa que “ha donat estabilitat a la ciutat, perquè hem treballat en equip i el govern no ha estat estèril”, i ha puntualitzat que “ja veurem si el pacte és reeditable”. En aquesta mateixa línia, el líder convergent ha reconegut que “no tinc una tranquil·litat absoluta en una hipotètica suma de vots”, referint-se a si el PSC, ERC i ICV-EUiA es volen decantar per formar un tripartit a Sant Cugat, en el cas

100% polític Encara que és advocat –està llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona–, Lluís Recoder ha preferit apostar per la carrera pública que exercir la seva professió. Això ha portat el candidat de CiU a l’alcaldia a convertir-se en un home amb un carisma 100% polític, avalat per tretze anys d’experiència com a diputat a les Corts de Madrid i set anys com a parlamentari a Catalunya, entre altres. Nascut a Barcelona fa quaranta-vuit anys, casat i amb tres filles, Recoder és l’únic candidat a l’alcaldia de Sant Cugat que ja sap el que significa ser alcalde de la ciutat. Després de vuit anys al capdavant de l’Ajuntament, el convergent optarà per tercera vegada al càrrec enviant als electors un missatge de rigor, coherència i proximitat als ciutadans.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

que, conjuntament, arribessin a sumar fins a tretze regidors, després dels comicis municipals, “perquè el PSC ho posaria sobre la taula de manera insistent”, i ha matisat, en aquest sentit, que “no crec que hi hagi cap alcalde convergent que estigui tanquil”. Recoder ha volgut subratllar que aquest mandat ha catapultat la ciutat com a la primera en construcció d’habitatge protegit, a més de l’impuls definitiu del model de ciutat verda, amb del Parc Urbà de Can Mates, que dóna continuïtat al Parc Central. El polític també ha volgut fer una menció especial de la dotació d’equipaments, com el PAV III, el Fitnes de la rambla del Celler, la posada en funcionament de la Masia de la Torre Blanca i la destinació de l’1% del pressupost municipal a causes solidàries i a cooperació internacional. En matèria de Promoció Econòmica, ha destacat la creació del Consorci de l’Eix de la B-30, l’arribada d’ESADE, la consolidació definitiva del Santcugatribuna i la candidatura de Sant Cugat a l’Institut de Tecnologia Europeu (EIT).

Assignatura pendent El membre de CiU no ha volgut reconèixer que els districtes són una assignatura pendent per a l’actual govern municipal, i ha mantingut que, mentre que amb el pròxim mandat, que s’iniciarà després de les eleccions municipals, s’acabarà d’executar la urbanització de Mira-sol, a la Floresta s’està acabant d’urbanitzar el sectror del Bosc de Saladrigues i del pavelló, i, segons ha reconegut, “no hem sabut donar el tomb definitiu als districtes”. Continuant amb això, ha dit que no està satisfet amb el funcionament dels consells de districte, així que “s’haurà de fer alguna cosa per replantejarho”. Recoder, que ha argumentat que l’ens local sempre ha intentat tenir bones relacions amb l’EMD de Valldoreix, ha manifestat que és alcalde de tot Sant Cugat i de Valldoreix, i que quan pren decisions “no ho faig en clau política, sinó per com afecta els ciutadans”. L’alcaldable també ha tingut unes paraules per la seguretat, de la qual ha dit que s’hauran d’aconseguir els Mossos d’Esquadra que pertoquen al municipi, i no vuitanta-cinc agents, com es va dir en un principi, dels quals actualment només n’han arribat seixanta-set, i ha assegurat que s’ha de tenir en compte “la dispersió del territori i els 48,2 quilòmetres quadrats que té el municipi”. De la mateixa manera, ha explicat que s’ha d’incrementar de manera progressiva la plantilla de la Policia Local i crear uns controls fixos als diversos barris de la ciutat, amb un punt policial o una via de comunicació amb la comissaria, mitjançant un intèrfon, i que esdevinguin un lloc de referència per als policies, a més de fomentar un pla de seguretat en cada barri. Recoder ha tornat a donar suport, tal com també manté la seva formació, a l’execució completa del IV Cinturó. En matèria de desenvolupament empresarial, ha avançat que els convergents opten per atreure fins als parcs diversos serveis, com la restauració, i ha apuntat que el Consorci de la B-30 “començarà a veure els fruits de la imatge conjunta de Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola”. El candidat convergent ha volgut respondre al PSC i ha dit que Sant Cugat no està a la Mancomunitat de Municipis perquè aquest tipus de decisions “queden supeditades a l’interès de la ciutat”, i ha acabat dient que “si ho gestiono jo, sé que revertirà en benefici de la ciutat, però si ho gestionen ells no ho sé, no tinc tota la confiança que retorni cap a Sant Cugat”.

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

més personal

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

23

L’estudi del caràcter MARIA ROSA VICENS

“No crec que hi hagi cap alcalde convergent tranquil amb el tripartit” “S’haurà de fer alguna cosa per replantejar els consells de districtes” “Quan prenc decisions no ho faig en clau política, sinó per com afecta els ciutadans” “Reclamo la paternitat urbanística del model de ciutat”

Què és el primer que pren al matí? Un Danacol, pel colesterol. Què li molesta de les persones? Que siguin petulants. I què n’admira? Que siguin sinceres i intel·lectualment honestes. Per què la gent no té una bona opinió dels polítics? Perquè hi ha polítics que contribueixen a aquesta opinió i no dignifiquen la política, i per una certa falta de valors de servei. Digui’ns alguna virtut seva. Sóc treballador, intento ser coherent i intel·lectualment honest. I algun defecte, a banda d’impuntual? No ho sóc tant, he millorat! Sóc tossut i sóc tímid. Quantes llibretes ha gastat? Moltes, no les compto. A quina banda del llit dorm? A l’esquerra. A quina edat va fer el primer petó? No ho sé... als 16. Quan es va emancipar? Als 25 anys. Té hipoteca? Sí. Quin cotxe té? Un Toyota, però per Sant Cugat vaig a peu. Quin és el seu objecte més preuat? La foto de les meves filles. Què no farà mai? Anar amb el iot d’un amic milionari mentre sigui alcalde. És supersticiós? No. Què és l’últim que fa abans d’anar a dormir? Reso quatre coses.

Professora de fisiognomonia i psicomorfologia

Grans dots diplomàtics, control i cert esgotament emocional

E

ls trets més significatius de la personalitat de Lluís Recoder indiquen que és una persona amb una intel·ligència i un pensament ràpid i pràctic. Té dots destacades de diplomàcia i és una home segur d’ell mateix i amb una bona autoestima. El perfil de la seva cara permet observar que té un gran control d’ell mateix i sap enfocar les qüestions pràctiques amb una mentalitat freda i racional. Recoder té una gran capacitat i molta habilitat per aconseguir els propòsits i els objectius que es fixa, i no acostuma a cedir davant de cap circumstància, encara que els seus dots diplomàtics puguin fer pensar el contrari. Certes asimetries del rostre denoten que es tracta d’una persona dual, que pot presentar una personalitat molt diferent en cada àrea de la vida, com l’àmbit professional i personal. La depressió en el modelatge de la cara que presenta en la zona mitjana de la dreta indica un cert esgotament psicoemocional, compensat per la capacitat per l’autosuperació i l’esperit positiu que indica la forma de la banda esquerra del rostre.

Detalls que marquen

1

2

3

1, 2 i 3. El rellotge esportiu, l’aliança, d’or i senzilla, i la corbata amb vestit jaqueta de color fosc són l’uniforme habitual del candidat de CiU a l’alcaldia.

SOPARS AMB CANDIDAT MUNICIPALS Organitza:

Patrocina: Col·labora:

‘07


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

24

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Fernández Díaz dóna suport al PP local, al CPA

Esquerra assumeix el programa electoral del PACMA

COMICIS. Augmentar la policia local i millorar la seguretat, aquest és un dels eixos electorals amb què el PP es presenta a les municipals, segons ha avançat en l’acte de presentació de l’alcaldable popular per Sant Cugat, Berta Rodríguez, que ha dit que espera obtenir uns bons resultats aquest any i ha destacat la gran participació de les noves generacions en la llista electoral. El diputat al Parlamentespanyol,JorgeFernández Díaz, que tanca la llista santcugatenca, ha volgut donar suport a la presentació de Rodríguez, que s’ha fet al CPA, i on Fernández ha destacat que la cap de llista del PP “coneix molt bé la problemàtica” del municipi per “haver estat tinenta d’alcalde”.

COalICIó. Esquerra assumirà el programa del Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal (PACMA), perquè, com ha avançat l’alcaldable republicà, Raül Gran-

_Redacció

gé, “compartim totalment la seva defensa” per aconseguir una societat que respecti els animals. La delegada de Sant Cugat del PACMA, Conxita Dempere, ha dit que presentar-

|

Cultura

|

Passatemps

se al costat d’Esquerra “és fantàstic” i que a poc a poc els altres partits hauran d’introduir les bases del PACMA. Tot i que el PACMA es presenta de manera independent a Barcelona, i de manera simbòlica a Camarles, per pressionar contra una granja que experimenta amb micos, i a Amposta, en contra dels correbous, és present a Molins de Rei amb CiU i a Sant Andreu amb ICV-EUiA. _M. Sagalés

Rivera visita per segona vegada Sant Cugat per donar suport a Ciutadans SupORt. El partit CiutadansPartit de la Ciutadania ha col·locat Sant Cugat en el punt de mira i espera aconseguir entre un i dos regidors per ser decisius a l’Ajuntament, encara que el “repte és arribar als tres regidors”,

tenint en compte els resultats per accedir a la Generalitat, “on vam aconseguir més del 5% dels vots totals que es van fer a Sant Cugat”. Així ho ha explicar el diputat i líder de Ciutadans, Albert Rivera, en la seva segona visita al muni-

ci per donar suport a la candidata de Ciutadans per Sant Cugat, Carme Gómez, que ha dit que de moment estan tenint una bona acollida a la ciutat. _M. Sagalés

llambordes

Romeva,enunafotod’arxiu.#ARXIU

La solidaritat i la seguretat prenen força per a ICV-EUiA eleCCIOnS. L’eurodiputat i membre de la candidatura d’ICV-EUiA a Sant Cugat Raül Romeva ha explicat la necessitat d’augmentar l’actual pressupost municipal que es destina a cooperació i solidaritat i arribar “com a mínim fins a l’1,3%”. L’ecosocialista també a desgranat on s’hauria d’invertir l’increment d’aquesta xifra i ha apuntat la possibilitat que el 0,3% és destini a investigació en polítiques de pau i l’altre 1% restant real a cooperació. “Cal fer un canvi de concepció i deixar de parlar de despesa en cooperació i desenvolupament i començar a parlar del que és realment, és a dir, inversió”. Romeva ha volgut destacar la llarga i rica trajectòria d’entitats solidàries de Sant Cugat, per la qual cosa el deure de l’equip de govern és “fomentar el treball que fan aquestes entitats” i ha apel·lat a “la necessitat de trencar amb la idea que els municipis han de donar allò que els sobra, com si la cooperació fos quelcom paternalista o caritatiu”. Paral·lelament, el secretari general de Seguretat Ciutadana de la Generalitat, l’ecosocialista Joan Boada, ha argumentat, en un acte de suport a la candidatura local d’Iniciativa, que a Sant Cugat, com en els altres municipis, caldria crear un Consell de Seguretat Local, que garanteixi una “política de seguretat integral”.

Dinar

unIS celebra el 86è aniversari de Sagalés amb la premsa local El partit Unió d’Independents Sant Cugat (UNIS) va organitzar un dinar la setmana passada al restaurant El Mesón, per celebrar el 86è aniversari de Ramon Sagalés –el seu candidat a l’alcaldia– amb els representants de la premsa local. Al dinar hi van assistir més d’una vintena de periodistes del Diari De Sant Cugat, el TOT Sant Cugat, Televisió de Sant Cugat i Ràdio Sant Cugat, i també la número dos de la llista presentada per UNIS a les properes municipals, M. Àngels Quadras.

noves tecnologies

Sant Cugat seguirà la participació electoral per SMS Un sistema de SMS permetrà a l’Ajuntament conèixer de manera immediata el percentatge de la participació ciutadana que exerceixi el seu dret a vot el pròxim diumenge 27 de maig. Aquesta iniciativa pionera permetrà a través dels SMS que enviaran les diferents meses electorals conèixer al moment quants ciutadans han anat a votar, dades que es podran consultar a la pàgina web de l’Ajuntament.

_M. Sagalés

Especialistes en carns a la brasa Av. Lluís Companys, 36 - 93 675 97 40


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

25

enganxada de CaRteLLS de mitjanit

Lluís Recoder (CiU)

Salvador gausa (PSC)

Raül grangé (eRC)

Coincidint amb el primer dia de campanya, el dijous a la nit Recoder va enganxar un dels cartells de CiU amb l’eslogan ‘Recoder, 100x100 alcalde’ com a reclam principal.

Acompanyat de diversos socialistes, Gausa va encolar un dels cartells de la seva campanya política, un projecte d’esquerres amb el leimotiv ‘Problema? Solució!’

El cap de llista d’Esquerra va col·locar el primer cartell a la plaça de Lluís Millet. Amb el lema ‘Fem-ho junts’, ERC espera augmentar el nombre de regidors actuals.

xavier Boix (iCV-eUia)

Berta Rodríguez (PP)

Carme gómez (Ciutadans)

Amb el lema ‘Tu pots marcar la diferència’, el cartell dels ecosocialistes reivindica que, aquests comicis, ICV-EUiA reduirà el consum de paper.

Amb el lema ‘Treballem per les famílies. Fes-ho per tu, fesho per Sant Cugat’, el PP va enganxar els cartells de la candidata per Sant Cugat i els del candidat per Valldoreix.

Els membres de Ciutadans, que esperen ser decisius aquesta legislatura, van iniciar la campanya a l’avinguda del Pla del Vinyet amb l’eslògan ‘Vótate’.

Ramon Sagalés (UniS)

guim Pros (CUP)

marc Pi (PRC)

UNIS, que té com a prioritat la igualtat dels estaments socials, va donar el tret de sortida a la campanya amb la tradicional enganxada de cartells a la plaça de Barcelona.

Diversos membres de la Candidatura d’Unitat Popular van engengar la campanya, amb una imatge poc convencional i que trasmet una “idea d’equip”, a la plaça d’Octavià.

El cap de llista del Partit Republicà Català, amb un projecte independentista, va arrancar la campanya electoral amb el reclam ‘El teu Ajuntament, per la independència’.

Tota l’oferta immobiliària, amb un clic www.totimmobiliari.cat

Des de 1973 al seu servei ASSOCIATS, S.L.

Assessorament empresarial

Assessorament jurídic Divorcis

Fiscal Laboral Mercantil Comptable

Contractes Comunitats

CAMPANYA RENDA 2006

Arrendaments

C/ Rosselló, 13, baixos, Sant Cugat

Deutes Herències

Tel.: 93 674 12 50

Per a qualsevol consulta i comandes: Te l . : 9 3 6 7 4 1 2 8 5 - F a x 9 3 6 7 5 1 2 9 4 w w w. t u b a u . c o m - t u b a u @ t u b a u . c o m


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

26

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 15 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia

|

Esports_ 30 |

Cultura_ 50 |

Economia

Passatemps_ 60

la Xifra

5,5

milions d’euros És el volum de vendes de la cadena de restauració Viena, que en dos mesos inaugurarà seu a la plaça de Lluís Millet

Passarà aquesta setmana:

La immobiliària Comprarcasa situa la ciutat com la que té els pisos de segona mà més cars, amb un creixement anual del 18% Més informació: www.diaridesantcugat.cat

Competència entre municipis. La decisió de les empreses d’establir-se en una població depèn dels actius en fiscalitat, sòl o infraestructures que presenten els municipis i que tenen un paper clau

Sant Cugat s’erigeix com la millor ciutat per invertir El municipi supera Anàlisi de les 50 ciutats més grans en habitants de Catalunya Barcelona, Cambrils, Cerdanyola i Tarragona Municipi Punts Municipi Punts Municipi Punts L’alta pressió fiscal i el 396 462 Sant Vicenç dels Horts 615 Manresa Sant Cugat del Vallès preu del sòl, punts 392 453 Viladecans 612 Molins de Rei Barcelona febles principals 391 451 Cornellà de Llobregat 544 Igualada Cambrils Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

rànquing. Sant Cugat és el millor municipi perquè les empreses inverteixin, seguit de Barcelona, Cambrils, Cerdanyola i Tarragona. Mentre que Sant Cugat presenta com a punts forts unes bones connexions en infraestructures, una concentració de centres tecnològics i un elevat grau acadèmic entre els seus habitants, la pressió fiscal sobre les empreses, entre les més altes, i el preu i la disponibilitat del sòl, continuen sent el principal problema que presenta la competitivitat a Sant Cugat, tot

Cerdanyola del Vallès

532

Sabadell

449

Pineda de Mar

388

Tarragona

515

Esplugues de Llobregat

449

Ripollet

385

Girona

506

Montcada i Reixac

445

Rubí

385

Sitges

504

Mollet del Vallès

439

Olot

380

Martorell

497

Castelldefels

433

El Prat de Llobregat

373

Lloret de Mar

495

Sant Joan Despí

427

L’Hospitalet de Llobregat

368

Vic

490

Vilafranca del Penedès

427

Salt

366

Sant Pere de Ribes

490

Vilanova i la Geltrú

424

Sant Boi de Llobregat

356

Lleida

490

Reus

415

Blanes

353

Barberà del Vallès

478

Sant Andreu de la Barca

414

Sant Adrià de Besòs

351

Granollers

474

Gavà

414

Premià de Mar

350

El Vendrell

472

Tortosa

405

Badalona

315

Mataró

467

Figueres

399

Santa Coloma de Gramenet

300

Terrassa

464

Sant Feliu de Llobregat

397

615 punts

És la màxima puntuació, que recau en Sant Cugat. Barcelona la segueix amb 612

i que el municipi s’erigeix com l’opció “més equilibrada”, segons publica el diari econòmic Expansión, que ha comptat amb la col·laboració de l’Idescat, el Ministeri d’Economia i Hisenda i la Direcció General del Cadastre, entre d’altres, per elaborar aquestes

conclusions. Aquesta públicació, que ha analitzat 40 indicadors econòmics, com ara la fiscalitat, l’entorn universitari, el preu i la disponibilitat de sòl, la riquesa, les infraestructures i les condicions socioeconòmiques de les cinquanta poblacions més grans de Catalunya,

col·loca Sant Cugat amb 615 punts, d’un total de 1.000. La segueix Barcelona, amb un total de 612 punts, gràcies a les seves dimensions i a la centralitat de les infraestructues, Cambrils arriba als 544, pels actius que presenta en fiscalitat i preu del sòl, mentre que Cerdanyola i Tarragona sumen 532 i 515 punts, respectivament. A la cua del rànquing se situen les ciutats menys atraients empresarialment: Premià de Mar, Badalona i Santa Coloma.

Un punt neuràlgic L’AP-7, la B-30, els Túnels de Vallvidrera, la C-58 i l’A-2, els FGC, Renfe i la seva relativa proximitat a l’aeroport del Prat i al port de Barcelona han convertit el municipi en un punt àlgid per a les emprees que s’estableixen als parcs empresarials que hi ha a Sant Cugat. La ciutat aconsegueix la màxima puntuació en l’actiu de la formació, que se suma a l’oferta universitària local a través de l’UPC, UIC, l’escola universitària Gimbernat i la futura implantació d’ESADE.

Obriran d’aquí a dos mesos. #LL.LL.

Viena invertirà sis milions en quatre nous establiments inVErSió. La cadena de restauracióViena invertirà un total de 6 milions d’euros en la construcció de quatre restaurants, que s’inauguraran els pròxims dos mesos i que s’estan acabant d’executar a Castellar del Vallès, Salt, Montcada i Reixac i Sant Cugat. Els quatre nous locals de la firma catalana tindran una superfície mitjana de 700 metres quadrats i capacitat per atendre 250 comensals. A més, donaran feina a 160 treballadors i faran créixer les seves vendes, segons les expectatives del mateix Viena, un 20%. L’empresa, que va tancar el passat exercici amb unes vendes de 50,5 milions d’euros, un 18% més respecte al mateix període de l’any anterior, arribarà amb aquestes dues noves inauguracions a contractar 1.300 persones i 24 locals. _Redacció

Vol llogar, comprar o vendre oficines o locals? Des de 50 fins a 20.000 m2

Gestión Inmobiliaria

93 367 11 02 www.tasinsa.com cgil@tasinsa.com


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

en global

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

GOES organitza una jornada amb dones empresàries

Contrast EUA-Europa

L

’abultada bateria d’indicadors publicada a Europa i els EUA subratllen el contrast en el cicle d’ambdues economies. Mentre a Europa la fortalesa del PIB –creix 0,6% intertrimestral– es substenta en la solidesa d’Alemanya, als EUA les coordenades són mixtes, no deteriorant-se l’escenari inflacioniste, en un context d’activitat industrial tendent a la recuperació i la residencial, encara amb senyales d’incertesa. Aquesta divergència cíclica es trasllada als mercats. A Europa, els índexs bursàtils continuen repuntant i la TIR dels abonaments a llarg termini abasten la cota del 4,30%. Al mercat

Solidesa en el cicle europeu, dades mixtes als EUA

Els partits van intervenir del més petit al més gran. #LLUÍS LLEBOT

L’AESC debat el fet empresarial amb cinc alcaldables La sessió es va centrar en el programa empresarial dels partits tErtúliA. L’empresariat santcugatenc es va reunir al SC Trade Center per conèixer les propostes electorals dels alcaldables en matèria de desenvolupament empresarial en el debat públic organitzat per l’Associació Empresarial Sant Cugat (AESC). La primera intervenció va ser a càrrec de la popular, Berta Rodríguez, que va prometre millores als parcs empresarials i un guardó de 60.000 euros per a emprenedors, mentre que el d’ICVEUiA, Xavier Boix, va exposar

de divises, el creuament euro/dòlar, s’estabilitza en nivells d’1,36. La darrera dada d’IPC americà (moderació d’una dècima de la tasa subjacent) i els constants moviments corporatius sigueixen dibuixant un escenari positiu per als mercats europeus. A Europa, en qualsevol cas, la prima en valoració de la renda variable està avalada per la sorprenent solidesa del cicle.

que “tirarem endavant el pacte per a l’ocupació al Vallès Occidental, que ja ha gestionat més de 20 milions d’euros”. L’alcaldable d’ERC, Raül Grangé, va proposar l’execució de Tram Vallès per solucionar els problemes de mobilitat, a més d’incloure bonificacions a través del segell verd. De la seva banda, el socialista, Salvador Gausa, va apuntar l’opció de fer un districte econòmic, “tipus el 22@”, i arreglar les entrades i sortides de la ciutat, mentre que finalment, el convergent, Lluís Recoder, va repassar el desenvolupament econòmic de CiU i va assegurar que “l’objectiu és encarar la ciutat cap a l’economia del futur”. _M. Sagalés

Una de les imatges que va donar la jornada. #LLUÍS LLEBOT

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

27

rEUnió. Un grup de directives finlandeses ha visitat l’empresa GOES, ubicada al carrer de Vic, per conèixer més de prop la manera de treballar d’aquesta companyia, que produeix, dissenya i distribueix peces de pell en l’àmbit de la moda i de l’interiorisme. Aquesta no és la primera visita d’empresàries a GOES, ja que, l’any passat, la firma catalana va tenir el primer contacte amb un altre grup de dones empresàries de diversos sectors. L’acte va estar presidit pel vicecònsol de Finlàndia, Albert Ginjaume. Segons Iolanda Gómez, membre de l’equip de direcció de GOES, les empresàries “volen conèixer com portes i gestiones l’empresa i com funciona la nostra empresa de pelleteria”. _Redacció

La Federació de Comerciants dóna 6.200 euros a tres projectes solidaris prEmiS. La Federació de Comerciants de Sant Cugat ha premiat amb 6.200 euros els projectes solidaris de tres entitats: les vacances d’estiu de l’Associació Pro Disminuïts Físics i Psíquics (ASDI), la formació de cuidadors de l’As-

sociació de Familiars de Malalts d’Alzheimer(AFA)ilacreacióde dos equips d’hoquei herba de la Fundació Jeroni de Moragas. La Federació de Comerciants ha recollit aquests diners a travésd’unsorteigbenèficquetambé ha premiat la participació ciu-

tadana amb 6.000 euros repartits en set premis. El president de la Federació de Comerciants, José Luis Galvany, s’ha mostrat molt satisfet que el comerç pugui contribuir a la tasca sociosanitària de les entitats premiades. _S. Díaz

EdiCtE REfERènCiA: Exp. núm. UA70/07/01-x/07/4309

projECtE d’UrbAnitzACió dEl pASSAtgE mirAllES A lA FlorEStA, dE SAnt CUgAt dEl VAllèS pRomoCió: mUniCipAl DAtA ApRovACió iniCiAl: 17 DE mAig DE 2004

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, en sessió ordinària amb data de 2 d’abril de 2007, va aprovar inicialment el Projecte d’Urbanització del passatge Miralles a la Floresta, de Sant Cugat del Vallès, promogut pel Sr. Ignasi Subirachs Giner, en els mateixos termes del projecte elaborat pels arquitectes Sr. Ricardo Font Jorba i Sr. Marc Pascual, i sotmetre l’esmentat expedient a informació pública per termini d’un mes, d’acord amb el que determina l’article 70 en relació amb els articles 87.6 i 113.2 del Decret Legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei d’Urbanisme. Durant l’esmentat termini d’un mes, comptant des del dia següent de la data de l’última publicació d’aquest edicte en el Butlletí Oficial de la Província o en la premsa escrita, tota la documentació tècnica i administrativa de l’expedient es podrà examinar a les dependències de l’Àmbit del Territori, Negociat Plànol de la Ciutat, carrer Dos de Maig, número 33, planta baixa, els dies feiners de 9 a 14 hores, i s’hi podran presentar al·legacions mitjançant qualsevol dels procediments previstos en l’article 38 de la Llei de Règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, de 26 de novembre de 1992. La qual cosa es fa pública per al general coneixement. Sant Cugat del Vallès, 24 d’abril de 2007

jvilaseca@banif.es

L’alcalde, Lluís Recoder i Miralles

TREGUI MÉS AVANTATGES A LES SEVES PÒLISSES D’ASSEGURANCES Tel. 93 675 00 17 • Fax 93 675 21 10 mail@mail.com

Av. Corts Catalanes, 2 , 3º , 3ª 08173 Sant Cugat del Vallès (Barcelona) • www.imb.es imb@imb.es


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

28

|

www.diaridesantcugat.cat

Publicitat

�������������������������������������

� ����������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������

������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ����� ������������������������������������������������������������ �������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������ ����������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������� ������������������

�������������������������� ���������������������������� ������������� �������� ����������������������������������������� �������� ���� ���� ���� ��� ���� ���� ���� ���

������������������������������������������������������������ ��������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������� ���� ���������� ����� ������� ��� ������� ��������� ������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� �����������������������������������������������������

������������������������ ��������������������������������������������� ����������������������������������� ��������������������������������������� �����������������������������

����������������� ������������������������������������� �����������������������


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Diari de Sant Cugat

Publicitat

����������������������������������������������� ����������������������������������� ����������������������� ������������������������� �������������������������������������������� ����������������������������������������������

�������������������������� �������� ���� ���� ���� ��� ���� ���� ���� ��� ��������������������������

����������������� ��� ����������������� �������� ���� ���� ���� ��� ���� ���� ��� ��� ��

|

29


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

30

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 15 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Esports

|

Cultura_ 50 |

Esports

Passatemps_ 60

Bàsquet masculí _PàG. 31

La Unió Esportiva Sant Cugat Grup Catalana Occident puja de categoria a Copa Catalunya

Números en joc _PàG. 37 fUtbOL SaLa: wiNtErthur 4t al Grup 2n de Primera Nacional b

Fan història. En dues temporades, l’equip ha conquerit, juntament amb la medalla de bronze al campionat d’Espanya, dos campionats de Catalunya

El CV Lubesa Sant Cugat juvenil, tercer a l’estatal Les de Stopiello passen a semifinals sense perdre cap set Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

VOLEiBOL. L’equip juvenil A femení del Club Voleibol Lubesa Sant Cugat ja forma part de la història del club. En tan sols dues temporades ha estat capaces d’endur-se dos campionats de Catalunya i un tercer lloc a l’estatal. Amb un balanç al Campio-

nat d’Espanya Juvenil Femení de Voleibol de sis victòries per tan sols una derrota, el conjunt que entrena Gervasio Stopiello ha superat, de llarg, els objectius fixats per a aquest estatal. Enquadrat en el Grup E, el CV Lubesa Sant Cugat va finalitzar primer de grup amb 6 punts, després de superar l’AD Medina Cauria (Extremadura) per 2 sets a 0, el Voleibol Torrelavega (Cantàbria), per 2 a 0, i el CV Realejos Dispayta, també per 2 a 0. En la segona fase del campionat, situades ara en el grup quart, les santcugatenques van desfer-se de l’Emevé Laboratorios Nupel (Galícia) per 3 sets a 0, i del C. La Unión

(Múrcia), també per 3 a 0. Així, una altra vegada com a primeres de grup, amb 4 punts, van classificar-se per jugar la fase final d’aquest estatal juvenil femení, sense perdre ni un sol set en cinc enfrontaments. En semifinals, el CV Lubesa Sant Cugat va perdre davant el conjunt que, més tard, es proclamaria campió d’Espanya juvenil. El CV Mazotti Las Palmas (Canàries) va guanyar per 3 sets a 1. Finalment, en el partit que definia el tercer i quart lloc en la competició, les santcugatenques van guanyar el CVB Barça per 3 a 1. Miquel Martínez, president en funcions del Club Voleibol Sant Cugat, ha detallat

L’equip juvenil A femení ha escrit una de les pàgines més importants de la història del CV Sant Cugat. #CEDIDA

Sobre el tema L’infantil i el cadet, també als estatals En una temporada històrica, el CV Lubesa Sant Cugat ha situat fins a tres equips de formació als campionats d’Espanya. L’infantil A, campió de Catalunya, jugarà l’estatal del 13 al 16 de juny, també a Las Palmas de Gran Canaria, mentre que el cadet A, subcampió català, ho farà a Terol, del 20 al 24 de juny. En categoria infantil competiran pel títol 18 equips, i en cadet, 24.

al Diari De Sant Cugat que aquesta medalla de bronze a l’estatal “representa el premi al treball d’una generació de noies que va començar fa quatre anys amb un objectiu clar: estar al més amunt possible”. Martínez també ha detallat que “la tercera posició, però, ens col·loca on ens correspon, bàsicament pel potencial dels dos primers classificats, clubs que ens han superat amb estructura professional, tot i tractar-se de categoria juvenil”. El Campionat d’Espanya Juvenil Femení va jugar-se a Las Palmas de Gran Canaria, del 8 al 12 de maig, amb la participació de 24 equips.

En un comunicat de premsa, Enric Pérez, administrador de l’empresa santcugatenca Hierros Lubesa i principal patrocinador del CV Sant Cugat, ha manifestat el seu “orgull i satisfacció per la tasca duta a terme pel CV Lubesa Sant Cugat durant aquesta temporada” i també ha ressaltat “la bona gestió que s’ha fet des de la direcció del club”.

Sopar de cloenda El CV Lubesa Sant Cugat celebrarà dissabte a la nit, a la Ciutat Esportiva Municipal, el sopar de cloenda de la campanya 2006-2007, tot i que l’infantil A i el cadet A encara han de jugar l’estatal.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

La UE Sant Cugat torna, sis temporades després, a Copa Segon classificat. El sènior A masculí que dirigeix David Lizano i el CB Grup Barna són els equips que ascendeixen a Copa Catalunya Els vermell-i-negres aconsegueixen la fita en l’última jornada Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

bàSquEt. Després de sis temporades –les tres últimes a Primera Catalana, una a Segona Catalana i una altra a Primera–, el sènior A masculí de bàsquet de la Unió Esportiva Sant Cugat torna a la categoria de Copa Catalunya. Ha acabat segon a la Lliga i ascendeix amb el CB Grup Barna, campió del grup. La UE Sant Cugat Grup Catalana Occident va assolir l’ascens, dissabte passat, en l’última jornada de Lliga al grup tercer de Primera Catalana, a la pista del fins llavors segon classificat, el CN Tàrrega, per 75 a 84, en un par-

tit que es va suspendre quan quedaven dècimes de segon per acabar, perquè el públic local va envair la pista. En aquest partit va reaparèixer, després de molts mesos lesionat, David Martín. El conjunt que prepara David Lizano ha segellat una segona volta extraordinària: amb tan sols tres derrotes s’ha convertit en el segon millor equip de la segona volta de la Lliga, per darrere del CB Grup Barna.

Economia

|

Esports

ofert una bona imatge i hem millorat moltíssim el concepte d’equip”. Aquest ascens, a més, té encara molta més importància per les nombroses lesions que ha anat arrossegant l’equip durant la temporada. L’entrenador santcugatenc també ha detallat que “en la segona volta a la Lliga, l’equip ha sabut aguantar la pressió, que ha estat molta, per no despenjar-se de la part alta de la taula classificatòria”. Lizano ha explicat que, dissabte, a Tàrrega, per exemple, “l’equip va superar la pressió de guanyar a la pista del segon”.

Cap a la final a 4

Objectiu acomplert “Un dels objectius que ens havíem marcat amb el nou projecte FES (Formació i Esport) era l’ascens del primer equip masculí a Copa Catalunya. I ja ho hem assolit”. Lizano ha assenyalat que “ha estat una temporada magnífica, hem jugat a un alt nivell, amb un salt qualitatiu en el nostre joc, hem

|

temporada brillant de la uE Sant Cugat Grup Catalana Occident. #ARXIU

Ara, l’equip més anotador al grup tercer de Primera Catalana, amb 2.299 punts, vol aconseguir, aquest cap de setmana, una plaça que li permeti disputar el 2 i 3 de juny la final a 4 de la Primera Catalana, a Blanes, davant el CB Blanes, el CB Valls i el CB Grup Barna. En aquesta fase de classificació, es jugaran els següents partits: CB Gavà-Vilassar de Mar (divendres, a les 21 h, al Pavelló 2 de la Zona Esportiva Municipal Rambla del Celler); UE Sant Cugat-Vilassar de Mar (dissabte, a les 20.30 h, a Gavà), i UE Sant Cugat-CB Gavà (diumenge, a les 19.30 h, a Vilassar de Mar.

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

31

El CH Sant Cugat busca el relleu del president ElECCiOnS. El Club Handbol Sant Cugat ha convocat eleccions a la presidència de l’entitat esportiva local per al dimecres 27 de juny, sempre que s’hi presenti més d’una candidatura. El divendres 25 de maig, a les 19.30 h, al local social del CH Sant Cugat, al Pavelló 2 de la Zona Esportiva Municipal Rambla del Celler, es designaran, per sorteig, els components de la junta electoral. Dos dies més tard, el 27 de maig, s’obrirà el període de presentació de candidatures, que es tancarà el dilluns 11 de juny. El termini d’exposició del cens electoral i de possibles reclamacions serà el divendres 8 de juny. Josep Lluís Rius, president del CH Sant Cugat les últimes quatre temporades, ja va anunciar, a principis de temporada, que no es presentaria a la reelecció a la presidència. La junta actual ha fet públic que presentarà una candidatura, malgrat que ha preferit no avançar el nom del candidat. _Àlex López Puig


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

32

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Lucas Porcar es doctora Cortés: “Hem consolidat el com a gran futbolista guanyant l’Europeu Sub-17 pilar de l’esport” Projecció. El jugador santcugatenc ha estat un dels pilars d’aquesta selecció en la conquesta del títol

Final de trajecte. El regidor d’Esports s’acomiada de la política local, després de quatre anys

Víctor Aznar

redaccio@diaridesantcugat.com

FUTBOL. El futbolista santcugatenc Lucas Porcar, que en l’actualitat milita a les files del juvenil B del RCD Espanyol, ha disputat l’Europeu Sub-17 amb la selecció espanyola de futbol. El jove jugador no esperava anar a aquest torneig jugat a Bèlgica i, encara menys, disposar de tants minuts de joc. En declaracions al Diari De Sant Cugat, Lucas afirma que “no m’esperava anar convocat a aquest campionat i tampoc no m’esperava jugar la semifinal i la final després de no comptar amb gaires minuts de joc al principi”. Després de vèncer en la final al combinat anglès per 1 a 0, alguns dels jugadors que han estat clau en la conquesta del campionat, entre ells Lucas Porcar, tenen serioses opcions de poder assistir al Mundial Sub-17, que es disputarà a Corea a l’agost. Pel que fa al seu futur a l’Espanyol, el futbolista donarà el salt al juvenil A, que actualment disputa la Lliga de Divi-

Xavier Cortés no continuarà en la política local. #LLUÍS LLEBOT

Cortés diu que Sant Cugat tindrà “nous elements esportius” Lucas Porcar vestint la samarreta de la selecció espanyola . CEDIDA

sió d’Honor, després d’haver participat en diversos partits aquesta mateixa temporada. Les seves grans qualitats permetran que pugui jugar en la màxima categoria juvenil, tot i ser un any més petit que la resta de jugadors.

Per altra banda, el seu actual equip ha perdut totes les opcions de guanyar la Lliga, després de perdre els dos últims partits contra l’Europa i el Lleida i deixar la Lliga en mans de l’etern rival, el FC Barcelona.

BaLanç. En una conferència de premsa que es va allargar per espai de gairebé quaranta minuts, Xavier Cortés, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Sant Cugat, va fer balanç, dilluns passat, de les principals accions del mandat (2003-2007) en la seva Àrea d’Esports. Cortés, que ja havia fet pública la seva intenció de desvincular-se de la política local, va assegurar que “hem consolidat el pilar de l’esport de Sant Cugat” i també va explicar que “hem projectat la ciutat a través de l’esport”.

El regidor d’Esports va destacar la creació del Pla de Formació per a les Entitats Esportives, “la multiplicació de recursos humans” a l’Àrea d’Esports del consistori, el desenvolupament del Mapa d’Instal·lacions Esportives Municipals (MIEM) i el suport que han rebut altres disciplines esportives com el karate i el corfbol. Xavier Cortés va lloar la importància de l’OMET, la col·laboració amb d’altres àrees de l’Ajuntament i el fet de millorar equipaments esportius als districtes. Cortés també va anunciar, sense concretar, que Sant Cugat tindrà aviat “nous elements esportius”. _Àlex López Puig

Moisés Hurtado. #LLUÍS LLEBOT

Moisés i Golobart, a la penya Pericos de Sant Cugat COL·LOqUi. Més de cinquanta assistents són els que, el passat 9 de maig, van seguir en directe la taula rodona que van presidir Moisés Hurtado, jugador del RCD Espanyol, i Joan Golobart, exjugador del club barceloní que va jugar la final de la UEFA, a Leverkusen, l’any 1988. Aquest col·loqui es va fer a la penya Pericos de Sant Cugat. Golobart, que per primera vegada visitava aquesta penya, i Moisés, un habitual de la penya espanyolista local, van parlar sobre la final de la UEFA entre el RCD Espanyol i el Sevilla. Golobart també va explicar que si Sánchez Llibre no es presenta a la reelecció, té la intenció de presentar un projecte a JoséManuelLaraamb“l’objectiu d’optar al millor Espanyol possible”. Golobart pretén que “el club aspiri a coses importants en els pròxims anys i que sigui molt ambiciós”. D’altra banda, la parella formada per Albert Martín i Jordi Atar s’ha adjudicat el primer Campionat de Dòmino de la Penya Pericos de Sant Cugat, que va finalitzar el passat 4 de maig. _Àlex López Puig

EdiCTE RefeRència: expeDient núm.: 81002/07 - x/07/5744

PLa dE MiLLOra UrBana dE L’iLLa dELiMiTada PEL CarrEr dE MarTOrELL i LES LíniES dE SaBadELL i TErraSSa dELS FGC pRomoció: pública municipal Data apRovació inicial: 19 De maRç Del 2007

L’Ajuntament Ple, en sessió ordinària del dia 19 de març del 2007, va acordar aprovar inicialment el Pla de millora urbana de l’illa delimitada pel carrer de Martorell i les línies de Sabadell i Terrassa dels FGC, de promoció de referència, en els mateixos termes del projecte presentat, i sotmetre aquest expedient a informació pública per termini d’un mes, d’acord amb el que disposa l’article 83.4 del Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol. Durant l’esmentat termini d’un mes, a comptar des de l’endemà de la data de l’última publicació del present edicte en el Butlletí Oficial de la Província o en la premsa escrita, tota la documentació tècnica i administrativa de l’expedient podrà examinar-se a les dependències de l’Àmbit de Territori, Negociat Plànol de la Ciutat, carrer Dos de Maig, número 33, els dies feiners, de 9 a 14 h, i s’hi podran presentar al·legacions mitjançant qualsevol dels procediments previstos en l’article 38 de la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú de 26 de novembre del 1992. La qual cosa es fa pública per al coneixement general. Sant Cugat del Vallès, 4 de maig del 2007 L’alcalde, Lluís Recoder i Miralles


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

UNIÓ ESPORTIVA SANT CUGAT

������ �������������

���������

�������������������������

��������

���������

����������������

�����������

���������

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

33


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

34

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Hoquei patins. PHC Sant Cugat - CP El Pla de Santa Maria (3-0) Una victòria al Pav-2 (20.30 h) davant del CP Monjos li donaria l’ascens

Si guanya dissabte, puja

La Sala de Plens va acollir la presentació. #LLUÍS LLEBOT

PHC Sant Cugat: Sahun, de Eguia,Casajuana, de Juan i Tenas –equip inicial–, Jiménez i Rosell. CP EL PLa dE Santa MarIa: Abril, R. Masgures, Ramos, Valls i A. Masgures –equip inicial–, Peña i Ballo. gols: 1-0 Tenas (6), 2-0 Jiménez (24), 3-0 de Juan (26). Àrbitre: Mireia Estrada. instal·lació: Pavelló 2 de la Zona Esportiva Municipal Rambla del Celler. Públic: 75 espectadors. inciDències: 31a jornada de Lliga del grup A de la Primera Catalana d’hoquei patins

Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

E

l sènior masculí del Patí Hoquei Club Sant Cugat afronta, aquest dissabte, al Pavelló 2 (20.30 h), el seu tercer matchball, amb la diferència, però, que ara no depenen del resultat que faci el tercer classificat a la Lliga, el CP Vilanova L’Ull Blau B, per ascendir. Així que un triomf davant del CP Monjos, novè a la taula classificatòria, donaria l’ascens matemàtic als vermell-i-negre a la Primera Nacional Catalana. El PHC Sant Cugat va derrotar, dissabte passat, el CP Pla en un partit on el millor va ser l’excel·lent porter del PHC Sant

El PHC Sant Cugat va superar el CP Pla (3 a 0). #EFRÉN MONTOYA

Cugat, Jaume Sahun, clau en la victòria del seu equip. D’altra banda, Arnau Roqué ha deixat, les últimes setmanes, per motius personals, el primer equip de l’entitat.

Els partits polítics analitzen la funció de l’esport dels pròxims anys Noves instal·lacions i el pressupost esportiu: el que preocupa els clubs ELECCIonS. La Coordinadora d’Entitats Esportives de Sant Cugat va organitzar, dimarts passat, a la seu del Club Muntanyenc Sant Cugat, una taula rodona amb representants de nou dels deu partits polítics que el pròxim 27 de maig es presenten a les eleccions municipals de Sant Cugat. L’únic partit polític que no va assistir a l’acte, que va tenir l’assistència d’unes setantacinc persones, va ser la Unió d’Independents Sant Cugat (UNIS).

En la seva intervenció, Ramon Puigneró (ERC) va assegurar que “aquest ha estat el mandat de la política i el vinent ha de ser el de l’esport”. Puigneró va explicar que cal un pla per construir noves instal·lacions esportives, perquè les actuals estan col·lapsades. En aquesta línia, Puigneró va afirmar que “no s’ha de posar límit al creixement dels clubs”.

Gestió dels clubs

La taula rodona es va fer al Club Muntanyenc. #LLUÍS LLEBOT

Guim Pros, de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), va assenyalar que “són els clubs els que fan servir i coneixen els equipaments esportius municipals de la ciutat. Per tant, són ells els que, de la mà de l’Administració, els han de gestionar, no pas entitats privades.” Xavier Boix, d’ICV-EUiA, creu en la creació de l’Institut Municipal de l’Esport com a òrgan gestor. També va criticar “la falta de transparència en el pressupost de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament”. Tomás Peire, del PSC, va afirmar que “cal un canvi en l’es-

La Transcollserola, el 26 de maig, amb novetats CICLISME. La quarta edició consecutiva de la Marxa Cicloturista Transcollserola, que organitzen la Unió Ciclista Sant Cugat i les empreses Grup XXI i Àrea 3, tindrà lloc el dissabte 26 de maig, a partir de les vuit del matí. Dues de les novetats de l’edició d’enguany és un nou espai de sortida i d’arribada, i el fet que la prova –de caràcter no competitiu– serà puntuable per al

til de la gestió esportiva a Sant Cugat” i que el Consell Municipal de l’Esport “no és un òrgan àgil de participació”. Peire aposta per la construcció de nous pavellons als districtes. Alfredo Bergua, del PP, aposta per un nou pla d’installacions esportives a vuit anys i en l’increment substancial del pressupost municipal esportiu. Xavier Cortés (CiU) va anunciar que l’equip de govern actual té reserves d’espais per construir-hi noves instal·lacions. Ricardo Olivares, de Ciutadants-Partit de la Ciutadania, va dir que creu en la creació d’una entitat gestora que defineixi les noves instal·lacions i en el naixement d’una fundació, iniciativa que comparteixen altres formacions polítiques. Finalment, Albert Pérez, del Partit Republicà de Catalunya (PRC), aposta per l’augment del pressupost esportiu local i l’apropament de l’esport a les persones amb menys poder adquisitiu. _Àlex López Puig

Campionat de Catalunya de Llarga Distància. La sortida i l’arribada de la IV Marxa Cicloturista Transcollserola serà davant de la Zona Esportiva Municipal Jaume Tubau. Aquesta activitat, que forma part del cinquantè aniversari de la Unió Ciclista Sant Cugat, també té el suport del Diari De Sant Cugat i el TOT Sant Cugat. _Àlex López Puig

Priven el CP Can Cabassa de jugar l’Interclubs PoLèMICa. Quatre dels cinc clubs de petanca de la ciutat, el CP Sant Cugat, el CP Sant Cugat Atlètic, el CP Sant Francesc i el CP Mirasol han pres la decisió de no comptar amb la participació del CP Can Cabassa de Mira-sol en la pròxima edició de l’Interclubs de Festa Major. El club afectat, que es va fundar el mes de desembre passat, s’ha mostrat indignat per aquesta mesura, però no renuncia a participar en el torneig. Xavier Cortés, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Sant Cugat, ha qualificat d’antiesportiva l’actitud d’aquests quatre clubs petanquers locals. _Àlex López Puig


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

El Junior FC dóna el primer cop a les grans favorites HOQUEI HERBA. El primer equip d’hoquei herba femení del Junior FC ha aconseguit la victòria en el primer partit de les semifinals pel títol de Lliga contra el Club de Campo de Madrid per un ajustat 2 a 1. Les noies de Lluís Martín disputaran el segon partit el pròxim dissabte amb la moral molt alta, però sense relaxar-se. Segons l’entrenador, “estem al nivell de joc més alt de la temporada, però serà molt complicat passar l’eliminatòria perquè elles tenen el millor equip de la Lliga.” El conjunt de Sant Cugat, que fa dos anys va arribar a la final i l’any passat a les semifinals, afronta el següent partit amb la tranquil·litat que dóna guanyar el primer punt, però també amb molta prudència. Lluís Martín afirma que “som optimistes, però no ens podem confiar davant un equip ple de jugadores internacionals i que tenen la millor portera del món”, i afegeix: “Haurem de sacrificar-nos molt i mirarem d’aprofitar l’avantatge que tenim perquè elles hauran de forçar la situació.” En cas de derrota, el Junior FC tindrà una altra oportunitat diumenge, també al camp del Club de Campo.

|

a Fons

|

flaixos xuts

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

35

40.000 persones segueixen el Sant Cugat per televisió Empat dels de Muñoz, que s’apropen més a l’objectiu de la salvació

Kubica, a Media Markt Sant Cugat MOTOR. Robert Kubica, el pilot polonès que diumenge va

aconseguir la quarta posició en el Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1, al circuit de Montmeló, va signar autògrafs, el passat 9 de maig, al Media Markt Sant Cugat, al Sant Cugat Centre Comercial. Kubica és pilot oficial de BMW-Sauber.#LLUÍS LLEBOT

Rèplica del cotxe d’Alonso a La Carpa FÓRMULA 1. Una rèplica sense motor del monoplaça de Fer-

nando Alonso es va exposar el passat 12 de maig a La Carpa Sant Cugat. L’MP4-22, propietat de McClaren, va ser la gran atracció del públic assistent. La Carpa ha estat un dels dos llocs escollits a Catalunya per organitzar la mostra.#CEDIDA

_Víctor Aznar

BENZINERA

el Poble

|

24 H.

GRIFUL 93 590 79 00 A L I M E N TA C I Ó N · PA I PA S T E S QUIOSC · ACCESSORIS AUTOMÒBIL Av. Rius i Taulet en ple centre de Sant Cugat Centre de distribució de gasoil: Ctra. Cerdanyola Rda. Nord

FUTBOL. El Sant Cugat Esport Futbol Club va empatar a 2 amb la UE Vic, en el partit corresponent a la 32a jornada de Lliga de la Regional Preferent. El conjunt de Jordi Muñoz va obtenir un important punt de cara a aconseguir la permanència matemàtica a falta de dues jornades per a l’acabament de la competició. Actualment, l’equip està cinc punts per sobre dels llocs de descens. L’entrenador de l’equip, en declaracions al Diari De Sant Cugat, afirmava: “Estic molt content del treball del meu equip i si tot va amb normalitat, és difícil que baixem.”

Imatge del partit entre el Sant Cugat Esport FC i el Vic. #EFRÉN MONTOYA

El partit, que va ser retransmès dissabte, en directe, pel canal 33, va registrar una audiència d’uns 40.000 espectadors de mitjana, amb un share del 4,1%, superant el partit disputat la setmana anterior entre dos equips de la Tercera Divisió, com són el Palafrugell i el Sabadell, que va obtenir 35.000

espectadors de mitjana i un share del 3,8%. El president de l’entitat, Toni Tàrrega, mostrava la seva alegria afirmant que “teníem la il·lusió que vingués la televisió i, tot i que no ens ha reportat cap benefici econòmic, sí que ens ha permès obtenir més publicitat per al club.” _Víctor Aznar


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

36

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Números en joc

el Marcador

2.299 PUNTS FETS

rànquing

resultats esport federat HoquEi HErba

divisió d’honor femenina playoff pel títol Junior FC-Club de Campo ........................ 2-1 divisió d’honor B masculina Junior FC-València....................................3-2 segona divisió masculina Junior 1917-E.H.C. .................................... 2-1 RC Polo-Junior FC .....................................2-9 segona divisió femenina Junior FC. ..................................... (descansa) juvenil masculí campionat de catalunya EHC-Junior FC ..........................................2-2 juvenil femení campionat de catalunya Olímpia HC-Junior FC .............................. 3-1 cadet masculí campionat de catalunya Junior FC-Catalonia..................................2-2 infantil masculí campionat de catalunya Junior FC-FC Barcelona............................3-4 infantil femení campionat de catalunya Junior FC-RC Polo .................................... 6-0 aleví masculí campionat de catalunya Junior FC-RC Polo .....................................0-1 Junior FC-Pedralbes HC ...........................2-0 aleví femení campionat de catalunya Junior FC-Atlètic Terrassa HC B...............1-4 Benjamí 4X4 masculí campionat de catalunya Matadepera 88-Junior FC......................10-7 Junior 1917-Can Salas ............................ 7-13 Junior 1917-Junior 1917 B........................ 4-0 Junior 1917-Matadepera 88 ....................6-3

HoquEi Sala

Benjamí 6X6 Junior FC-Vallès Esportiu .........................5-6 Atlètic Terrassa HC B-Junior FC...............2-5 Atlètic Terrassa HC-Junior FC ..................2-2 Benjamí 6X6 femení Vallès Esportiu-Junior FC ........................ 0-3

VolEibol

lliga catalana sènior segona divisió a femenina CV Olot-CV Lubesa Valldoreix A............. 0-3 lliga catalana sènior segona divisió B femenina CV Lubesa Valldoreix B-Vilassar Mar ..... 3-0 lliga catalana suB-17 femenina Sta Isabel cad.-CV Lubesa St Cugat inf . 0-3 CV Lubesa Valldoreix infantil...... (descansa) lliga catalana suB-19 segona

agenda esport federat

divisió femenina SAFA-Gavà cad.-CV Sant Cugat cad ....... 1-3

ruGbi

femení copa CR Sant Cugat-Gòtics RC...................... 0-75 CE Universitari-CR Sant Cugat..............71-0 cadet copa L’Hospitalet-CR Sant Cugat...................86-7

Futbol Sala

preferent catalana Olímpyc Floresta FS B-L’Hospitalet ........2-5 segona divisió a femenina Vilassar de Mar B-Olímpyc Floresta FS...4-1 juvenil primera divisió Olímpyc Floresta FS-Futsal Mataró ........2-4 aleví segona divisió Futsal Mataró-Olímpyc Floresta FS ........2-2

Futbol

regional preferent Sant Cugat Esport FC-UE Vic ..................2-2 primera regional CCD Turó Peira-Junior FC A .....................2-3 segona regional Junior FC B-CD La Farga ......................... 3-0 tercera regional Can Boada CF B-PB Sant Cugat .............. 2-1 CF Mira-sol-Baco-UD La Planada ...........1-4 UD Castellar B-Sant Cugat Esport FC B.. 5-1 veterans vallès-maresme primera divisió La Roca-Junior FC.....................................2-5 juvenil primera divisió UE Mollet CF-Sant Cugat Esport FC A....3-3 juvenil segona divisió PB Sant Cugat-Can Boada CF..................3-3 CN Terrassa-Junior FC.............................. 5-1 Sant Cugat Esport FC B-UE Les Fonts ....8-5 cadet primera divisió CN Terrassa B-Sant Cugat Esport FC B...1-0 CE Sabadell-Junior FC A .......................... 1-3 Sant Cugat Esport FC A-PB Barcino ....... 5-0 cadet segona divisió CD Monopol-PB Sant Cugat B ................ 6-0 Arrabal B-Sant Cugat Esport FC C ..........4-3 PB Sant Cugat A-UE Sabadellenca B ......4-1 Junior FC B-Juan XXIII ............................. 5-1 infantil primera divisió PB Sant Cugat A-UE Rubí ........................2-2 Sant Cugat Esport FC B-CD Badia...........4-2 aleví primera divisió Igualada CF B-Sant Cugat Esport FC A .. 1-5 Sant Cugat B-CD Olímpic Can Fatjó .......5-3 Junior FC A-CE Jábac Can Jofresa B.........8-1 PB Sant Cugat A-CE Mercantil B .............2-2 HoquEi HErba divisió d’honor femenina play-off pel títol

Ds. 13.00 h Club de Campo-Junior FC segona divisió masculina

Ds. 17.00 h Línia-22 HC-Junior 1917 Dg. 11.30 h Junior FC-Iluro HC segona divisió femenina

Ds. 15.00 h Junior FC-Club Egara tercera divisió masculina

Iluro HC B-Junior FC juvenil masculí campionat de catalunya

Dg. 10.00 h Junior FC-EHC

juvenil femení campionat de catalunya

Ds. 16.00 h Olímpia HC-Junior FC infantil masculí

la uE Sant Gugat Grup Catalana occident acaba la lliga sent l’equip que més punts ha fet.

campionat de catalunya

Ds. 12.30 h Junior FC-Club Egara Junior FC-CD Terrassa

infantil femení campionat de catalunya

Junior FC (descansa)

aleví masculí campionat de catalunya

Ds. 09.30 h Club Egara-Junior FC Ds. 10.30 h Egara 1935-Junior FC Ds. 10.30 h Junior 1917-Sant Andreu Junior FC-Atlètic Terrassa HC C Vallès Esportiu BJunior 1917

aleví femení campionat de catalunya

Ds. 10.30 h Junior FC-Club Egara B

Benjamí 4X4 masculí campionat de catalunya

Voleibol. El juvenil del CV Sant Cugat, tercer a l’estatal. aleví segona divisió UD Castellar B-Sant Cugat C...................1-4 PB Sant Cugat B-Junior FC B .................. 0-3 CF Mira-sol-Baco A-Europa S. Center.... 0-9 Juv. 25 Sept.-CF Mira-sol-Baco B ............4-5 Benjamí 7 preferent CE Europa-Sant Cugat A ................(ajornat) Benjamí 7 primera divisió Sant Cugat B-Santboià FC B....................4-1 CF Mira-sol-Baco Unión A-Artés FC .......7-0 CE Mercantil C-Junior FC A ..................... 1-6 Sant Cugat C-Can Boada CF................... 6-0 Benjamí 7 segona divisió PB Sant Cugat B-CCD Turó Peira B .......... 6-1 CCD Turó Peira-PB Sant Cugat C .............4-4 CP San Cristóbal-CF Mira-sol-Baco B .....3-2 Terrassa FC C-Sant Cugat Esport FC D ....1-1 CE Sabadell C-Sant Cugat Esport FC E ...2-3 Europa Sports Center-Terrassa FC D..... 5-13 Sant Cugat F-CF Mira-sol-Baco C .......... 0-4 Junior FC B-Juventud 25 de Septiembre .4-8 PB Sant Cugat A-UE Sabadellenca C ...... 6-1 Ds. 11.00 h Matadepera 88 BJunior 1917 Junior FC (descansa) Ds. 12.00 h Junior 1917 B-Catalonia HC Ds. 12.30 h FC Barcelona-Junior 1917 Ds. 11.00 h Junior FC-Vallès Esportiu C HoquEi Sala Benjamí 6X6 masculí

Dv. 18.30 h Junior FC-Club Egara Ds. 09.15 h Línia-22 HC-Junior FC Ds. 12.00 h Junior FC-Pedralbes Benjamí femení

Ds. 09.00 h Junior FC-Vallès Esportiu Ds. 13.00 h Junior FC-Atlètic Terrassa HC VolEibol lliga catalana sènior segona divi-

sió a femenina

Ds. 19.45 h AE Santa Isabel-CV Lubesa Valldoreix A

lliga catalana sènior segona divisió B femenina

CV Barberà-CV Lubesa Valldoreix B

lliga catalana suB17 femenina

Ds. 12.00 h CV Lubesa Sant Cugat infantil-AE Paidos infantil AE Roca infantil-CV Lubesa Valldoreix infantil

lliga catalana suB19 primera divisió femenina

Ds. 16.00 h CV Lubesa Valldoreix juvenil-CV Martorell juvenil

lliga catalana suB19 segona divisió femenina

Ds. 16.00 h CV Lubesa Sant Cugat cadet-CV Salou cadet

femení cadet complementari Sant Cugat Esport FC.................. (descansa) femení Base complementari Base Vicremei CF-Sant Cugat ..................1-1 CF Mira-sol-Baco Unión-CE Manresa.... 4-0

bàSquEt

primera catalana masculí CN Tàrrega-UE Sant Cugat 1 .............. 75-84 segona catalana femení BC Andorra-UE Sant Cugat ................ 52-59 tercera catalana masculí UE Sant Cugat 2-CB Solsona...............74-59 tercera catalana femení UE St Cugat 2-AESC-Ramon Llull B ...44-46 campionat catalunya B masculí Escolapis Sarrià C-CB Mira-sol-UESC 63-69 campionat territorial masculí Bàsquet Sant Cugat A-E.E. Brafa ........79-62 Bàsquet St Cugat B-CB Premià Dalt... 34-76 suB-21 masculí CB Sant Ramon Nonat-UE St Cugat .. 69-62 Futbol Sala primera nacional a

Ds. 18.30 h AE Centelles-Olímpyc Floresta FS

primera nacional B

FS Winterthur Sant Cugat-FS Sant Andreu de la Barca

preferent catalana

Ds. 17.30 h FS Llinars-Olímpyc Floresta FS

primera divisió territorial

Ds. 19.00 h ChessFS Winterthur Sant Cugat-FS Avinyó segona divisió a

Ds. 15.00 h FSC Champion La Floresta-CFS Sentmenat B

segona divisió a femenina

Ds. 18.30 h Olímpyc Floresta FS-MC Sant Cugat juvenil primera

divisió

Ds. 16.00 h Olímpyc Floresta FS-Sícoris Club B juvenil segona divisió a

FS Winterthur Sant Cugat-FS Cardedeu cadet primera divisió

Ds. 11.30 h CN Sabadell-Olímpyc Floresta FS Ds. 16.00 h FS Winterthur Sant Cugat-FS Gavà infantil segona divisió

FS Polinyà-Olímpyc Floresta FS aleví primera divisió

Ds. 11.30 h AE Martorell-Olímpyc Floresta FS A aleví segona divisió

Ds. 11.00 h Olímpyc Floresta FS B-FS Vilassar de Mar B

jÚnior masculí nivell a UE Sant Cugat-CB Santa Coloma ...... 45-63 jÚnior masculí nivell c B.I.M.-CB Mira-sol UESC .....................32-61 jÚnior femení UE Sant Cugat 1-CN Sabadell ............ 56-65 jÚnior femení nivell-a CE Les Franqueses-UE St Cugat 2 .(ajornat) cadet masculí campionat de catalunya TGN Bàsquet-UE Sant Cugat 3 ..........64-50 cadet masculí nivell a-1 AB Esplugues-UE Sant Cugat 2...........79-51 cadet masculí nivell c-2 Casino Centre B-CB Mira-sol-UESC... 60-72 cadet femení nivell a-1 UE Sant Cugat 1-Bosco Hispano ........60-55 cadet femení nivell a-2 UE Sant Cugat 2 .......................... (descansa) infantil masculí nivell B-2 CE Europa-UE Sant Cugat 1 ................26-72 infantil masculí nivell c-1 CB Sentmenat-UE Sant Cugat 2 ........ 36-66 infantil masculí nivell d Sant Medir B-CB Mira-sol-UESC......... 51-18 infantil femení nivell B-1 UE Sant Cugat-CE Escola del Carme . 53-70 preinfantil masculí nivell B-1 CB Vic 2-UE Sant Cugat 1 ................... 72-40 preinfantil masculí nivell c-2 UE Sant Cugat 2 .......................... (descansa) Sagrat Cor-CB Mira-sol-UESC............ 59-53 preinfantil femení nivell B-1 UE Sant Cugat-Granollers ...................27-28

HaNDbol

lliga catalana masculí fase de permanència H. Pardinyes-H. Sant Cugat................ 34-28 segona catalana masculí H. Vilamajor-CH Valldoreix..................28-15 juvenil H. Sant Cugat A-Gavà......................... 28-28 H. Sant Cugat B-H. Sant Quirze ..........27-32 cadet primera catalana masculí H. St Cugat B-CE Vilanova i la Geltrú..38-27 cadet femení H. Sant Cugat .............................. (descansa) infantil masculí copa catalunya segona fase H. Sant Cugat A-Igualada ...................34-23 H. Sant Cugat B-Escola Avenç............ 23-20 H. Sant Cugat C ........................... (descansa)

HoquEi patiNS

primera catalana masculí PHC Sant Cugat-CP Pla........................... 3-0

Benjamí

Ds. 12.00 h Olímpyc Floresta FS-AE Martorell Futbol regional preferent

Dg. 16.30 h CE Sant Celoni-Sant Cugat Esport FC primera regional

Dg. 12.00 h Junior FC A-UD Unificación Bellvitge segona regional

Dg. 12.00 h Carolinense CFJunior FC B Dg. 12.00 h CD La Farga-Sant Quirze Vallès FC

veterans vallèsmaresme primera divisió

Dg. 09.00 h Junior FC-UE Vilassar de Mar juvenil segona divisió

Dg. 17.00 h UE Rubí

la victòria Hoquei herba femení. El Junior FC femení d’hoquei herba va guanyar el Club de Campo (2-1) en la semifinal anada del play-off pel títol.

El derbi Futbol. El Junior FC B va imposar-se al CD La Farga (3-0), en partit corresponent a l’antepenúltima jornada de Lliga.

la prèvia Futbol sala. L’Olímpyc Floresta FS es juga dissabte la permanència a la Primera Nacional B, a la pista de l’AE Centelles.

B-PB Sant Cugat Ds. 16.30 h Junior FC-Juventud 25 de Septiembre B Dg. 12.00 h Can Boada CF-Sant Cugat Esport FC B

Andalucia D Ds. 11.30 h CD Badia del Vallès B-CF Mirasol-Baco Unión A Dg. 10.00 h CF Mira-sol-Baco Unión B-Can Boada CF

cadet segona divisió

Benjamí 7 segona divisió

Ds. 17.45 h PB Sant Cugat B-Cerdanyola Ds. 16.00 h ArrabalCalaf de Gramanet B-Sant Cugat Esport FC C Ds. 13.15 h Sabadell Nord CF B-PB Sant Cugat A Ds. 16.30 h Roureda VDF-Junior FC B aleví segona divisió

Ds. 13.00 h Sant Cugat Esport FC CSant Quirze Vallès FC Ds. 09.30 h PB Sant Cugat B-CE Europa Sports Center Ds. 09.30 h Junior FC B-EF Barberà

Ds. 09.15 h CD Sant Gabriel B-PB Sant Cugat B Ds. 11.00 h PB Sant Cugat C-CD Sant Gabriel C Ds. 11.15 h CF Mirasol-Baco Unión B-CD Can Parellada Ds. 10.00 h UD Can Anglada-Sant Cugat Esport FC D Ds. 09.30 h Sant Cugat Esport FC E-CFU Can Rull Rómulo Tronchoni B Ds. 10.00 h CE Europa Sports Center-CP San

Cristóbal B Ds. 09.30 h Sant Cugat Esport FC F-Juventud 25 de Septiembre Ds. 10.00 h CF Mirasol-Baco Unión C-CE Sabadell D Ds. 09.00 h UE Sabadellenca CJunior FC B Ds. 13.15 h CN Terrassa D-PB Sant Cugat A femení cadet complementari

Ds. 14.30 h CE Sabadell-Sant Cugat Esport FC bàSquEt segona catalana femení

Ds. 19.00 h UE Sant Cugat-Esquaix Igualada tercera catalana femení


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

a Fons

|

|

el Poble

|

Lectors

Opinió

|

la Ciutat

|

|

Economia

esports

|

Junior Fc-València HC (3-2) Vallès Esportiu-RS Tenis (2-2) Pedralbes HC-CH Benlamádena (4-2) Caja Cantabria Sardinero-Egara 1935 (2-1) Honigvogel-CH Complutense (1-7) Equip

pJ pG pE pp GF Gc p

RS Tenis CH Complutense Junior Fc Pedralbes HC Vallès Esportiu C.C. Sardinero Egara 1935 CH Benalmádena València HC Honigvogel

18 18 18 18 18 18 18 18 18 18

12 11 8 5 7 7 7 7 4 0

6 2 3 8 4 3 3 2 6 7

0 5 7 5 7 8 8 9 8 11

52 45 51 37 33 35 20 30 32 17

22 25 44 25 38 37 28 32 38 63

Equip

pJ pG pE pp pG pE pp GF Gc p

CP San Cristóbal Bellavista Milán

32 11 5 0 9 3 4 48 26 68 32 12 3 1 7 4 5 57 28 64

uE Canovelles uE Mollet At. Vilassanés CE Sant Celoni Martinenc FC uD Tossa

32 4 32 6 32 7 31 2 32 3 31 3

6 2 4 4 4 3

6 5 8 4 5 2 9 4 9 2 10 0

4 3 2 4 5 2

7 9 12 8 9 14

34 48 39 57 35 41 39 55 30 52 24 64

37 35 33 26 24 14

30 24 19 18 18 17 17 16 14 7

Futbol Sala

primEra nacional a gRuP 6 Equip

pJ

pG pE pp GF

Gc p

AE Montornés FS Vilassar Mar CF Corbera FS gavà SD Formentera FS Canet AE Centelles CE Escola Pia Santvicentí FS Èpic Casino FS FS Ripollet FS Sineu Metacom CFS Figueres FS olímpyc Floresta CE Rubí FS

29 29 29 29 28 28 29 29 29 29 29 28 29 29 29 28

23 21 19 18 13 12 11 12 10 11 10 9 7 9 8 2

102 97 99 88 124 122 137 126 114 161 136 117 139 151 120 156

4 2 4 4 4 6 8 3 5 2 2 4 9 3 6 4

2 6 6 7 11 10 10 14 14 16 17 15 13 17 15 22

159 157 161 122 140 115 137 118 112 137 117 88 114 111 113 87

73 65 61 58 43 42 41 39 35 35 32 31 30 30 30 10

Hoquei patins. Si el patí guanya el Cp Monjos, ascendeix.

pJ pG pE pp pG pE pp GF Gc p

10 8 11 10 11 9 8 9 7 9 8 7 6 3 3 3

1 1 0 0 1 1 2 1 3 1 1 0 1 0 0 4

1 12 3 9 2 7 3 7 2 6 4 6 4 4 2 3 3 3 4 1 5 2 6 3 6 2 10 3 11 3 7 2

0 2 0 3 0 1 2 2 1 0 0 0 2 3 1 0

2 150 74 67 3 137 108 54 6 100 79 54 4 159 126 54 6 110 93 52 5 107 77 47 7 131 117 40 9 133 128 39 10 102 125 34 12 124 143 31 11 115 144 31 11 110 130 30 10 100 134 27 7 111 135 21 9 86 126 19 10 86 122 19

Pròxima jornada (20 de MAIg): PB CastelldefelsCCR Castelldefels; CFS Esplugues-Sícoris B; PB Solsona-CE Sant Julià; Cn Sabadell-CFS Casa Alcalá; Vila-seca FS-P. Hermanos Úbeda B; FS Martorell BTàrrega; Fs Winterthur sant cugat-FS Sant Andreu de la Barca; PB Trinitat Vella-CFS Balaguer.

Futbol

rEGional prEFErEnT gRuP PRIMER Vilassanés At. -CE Sant Celoni (1-0) sant cugat Esport Fc-uE Vic (2-2) uE Llagostera-Martinenc FC (2-3) uD Tossa-L’Escala FC (0-2) uD Taradell-Parets CF (1-1) AD guíxols-uE Mollet (3-1)

Dg. 09.00 h Voramar B-uE Sant Cugat 2 campionaT dE caTalunya B masculí

CB Mira-sol-uESC (descansa) campionaT TErriTorial masculí

Dg. 16.00 h Joventut Les Corts B-Bàsquet Sant Cugat A Dg. 17.30 h Llavaneres BBàsquet Sant Cugat B JÚnior masculí nivEll c

Dg. 12.00 h CB Mira-sol uESC-CE Europa B JÚnior FEmEní

Dg. 16.00 h Cn Sabadell-uE Sant Cugat 1 JÚnior FEmEní nivEll-a

uE Sant Cugat 2 cadET masculí

bàsquet masculí. la ueSC ha pujat a Copa Catalunya. AD guíxols CD Montcada uE Vic gironella CF CE Vilassar Dalt Parets CF uD Taradell uE Llagostera sant cugat L’Escala FC

32 12 4 32 9 3 31 12 2 32 6 6 32 8 4 32 5 5 32 10 2 32 7 2 32 4 9 32 6 5

inFanTil masculí nivEll c-1

Ds. 12.30 h uE Sant Cugat 3-Tgn Bàsquet

Ds. 12.45 h uE Sant Cugat 2-Montcada B

Dg. 09.30 h uE Sant Cugat 2-Círcol Badalona cadET masculí nivEll c-2

Dg. 09.00 h CB Mira-sol-uESCJoventut Sant Vicenç cadET FEmEní nivEll a-1

Ds. 16.00 h Sagrada Família-Claror-uE Sant Cugat 1 cadET FEmEní nivEll a-2

Dg. 10.00 h Joventut Les Corts-uE Sant Cugat 2 inFanTil masculí nivEll B-2

Ds. 11.30 h uE Sant Cugat 1-CEB Sant Jordi

pJ pG pE pp pG pE pp GF Gc p

olesa Montserrat uD San Mauro Martorell CF Base Espirall CF Espluguenc FA uE St Joan Despí uE Sant Ildefons CE Esparreguera CCD Turó Peira Marianao Poblet B Junior Fc a uD u. Bellvitge CD La guardia Santa Eulàlia CF uD Vallirana La Florida CF Vilanova Camí CF CE Torrellenc

32 12 4 32 11 2 32 10 3 32 7 3 32 8 3 32 9 2 32 5 5 32 8 7 32 7 4 32 7 6 32 8 4 32 7 7 32 9 4 32 8 3 32 7 2 32 7 2 32 6 4 32 3 3

0 9 3 6 3 7 6 7 5 5 5 4 6 7 1 3 5 5 3 5 4 5 2 4 3 1 5 3 7 5 7 3 6 2 10 0

4 5 2 4 5 5 4 5 5 2 1 3 8 6 2 5 1 1

3 64 29 5 56 37 7 70 46 5 48 43 6 51 43 7 49 40 5 54 43 8 50 44 6 42 47 9 52 40 10 62 58 9 44 53 7 50 53 7 47 58 9 50 51 8 37 48 13 22 61 15 27 81

71 58 56 49 47 46 45 45 45 44 44 43 42 42 40 37 29 13

bàSquet

primEra caTalana masculí gRuP 3

0 4 2 4 4 6 4 7 3 5

6 9 4 8 5 7 2 4 5 4

4 4 7 1 5 3 6 8 4 4

6 3 4 7 6 6 8 4 7 8

53 27 58 34 58 27 43 43 46 49 35 33 42 44 42 37 43 47 25 39

62 61 57 49 48 44 44 43 40 39

Ds. 12.00 h Joventut BBC-uE Sant Cugat Handbol

inFanTil masculí nivEll d

lliGa caTalana masculí FasE dE pErmanència

Ds. 12.00 h CB Mira-sol-uESC-uE gaudí B

Ds. 19.00 h CH Sant Cugat-CH La Salle Montcada

inFanTil FEmEní nivEll B-1

sEGona caTalana masculí

Dg. 09.30 h SR Lima-Horta B-uE Sant Cugat

CH Valldoreix-CE Riudoms

prEinFanTil masculí nivEll B-1

Dg. 12.30 h CH Sant Cugat-H. Veterans

Ds. 10.15 h uE Sant Cugat 1-B. Martinenc prEinFanTil masculí nivEll c-2

Ds. 09.00 h uE Sant Cugat 2-PME Les Franqueses Ds. 10.30 h CB Mira-sol-uESC-CB Cerdanyola B prEinFanTil FEmEní nivEll B-1

vETErans

JuvEnil masculí

Ds. 18.00 h H. gavàCH Sant Cugat A Dg. 10.45 h CH Sant Cugat B-Cardedeu cadET FEmEní

Ds. 10.30 h L’ullBlau Vilanova-CH Sant Cugat inFanTil masculí copa caTalunya sEGona FasE

Dg. 09.00 h CH

Pròxima jornada (20 de MAIg): At. Vilassanésgironella CF; CE Sant Celoni-sant cugat Esport Fc; uE Vic-uE Llagostera; Martinenc FC-uD Tossa; L’Escala FC-uD Taradell; Parets CF-AD guíxols; uE Mollet-CD Montcada; uE Canovelles-CE Vilassar de Dalt; CP San Cristóbal-Bellavista Milán.

pp pF

pc

CB grup Barna uE sant cugat Cn Terrassa uE Barberà Cn Tàrrega Lluïsos de gràcia S.E.S.E. CB Esparreguera CB IPSI Sícoris CB Ciutat Vella CB olesa B CB CIC CB guinardó CB Cerdanyola BC Andorra B

30 23 30 21 30 21 30 21 30 20 30 19 30 17 30 15 30 14 30 13 30 13 30 10 30 9 30 8 30 8 30 8

7 9 9 9 10 11 13 15 16 17 17 20 21 22 22 22

1960 53 2096 51 1992 51 2060 51 2107 50 2007 49 2201 47 2242 45 2294 44 2134 43 2129 43 2262 40 2224 39 2204 38 2132 38 2420 38

primEra rEGional gRuP TERCER

Sant Cugat ACastelldefels Ds. 11.30 h Sant Esteve de Palautordera-CH Sant Cugat B Hoquei patinS primEra caTalana masculí

Ds. 20.30 h PHC Sant Cugat-CP Monjos

CB Balaguer-CB Elvira Cuyàs (67-39) Cn Caldes B-Atlètic Terrassa HC (59-51) granollers-AEC Collblanc-La Torrassa (57-55) Sant gervasi-Cn Sabadell B (59-52) CB Mollet-Sant Quirze BC (58-48) CB Sant Celoni B-CB Seca (43-60) Esquaix Igualada-Valentine Montcada (41-49) BC Andorra-uE sant cugat 1 (52-59) Equip

pJ pG pp pF

pc

p

Montcada CB Seca granollers uE sant cugat Cn Caldes B CB Mollet BC Andorra

29 27 2 29 23 6 29 21 8 29 18 11 29 17 12 29 17 12 29 16 13

1418 1275 1561 1492 1571 1535 1481

56 52 50 47 46 46 45

1982 1623 1818 1638 1753 1563 1526

1593 1492 1530 1793 1501 1702 1578 1660 2226

Passatemps

|

37

PRESIDEnT En FunCIonS DEL CLuB VoLEIBoL LuBESA SAnT CugAT

44 44 44 40 39 39 39 36 29

Pròxima jornada (20 de MAIg): uE sant cugat a-Esquaix Igualada; Valentine Montcada-CB Sant Celoni B; CB Seca-CB Mollet; Sant Quirze BC-Sant gervasi; Cn Sabadell B-granollers; AEC CollblancLa Torrassa-Cn Caldes B; Atlètic Terrassa HC-CB Balaguer; CB Elvira Cuyàs-BC Andorra.

Handbol

lliGa caTalana FASE DE PERMAnÈnCIA HC Manyanet-Les Corts-H. Bordils (36-31) oAR gràcia-CH Palautordera (33-327) BM Barberà-Sant Martí Adrianenc B (34-31) Pardinyes- h. sant cugat a (34-28) CH La Salle Montcada-Creu Alta Sabadell (26-11) CH Sant Fost-KH-7 BM granollers C (36-47) Equip

pJ pG pE pp GF

Gc

p

H. Bordils CH Palautordera HC Manyanet CH La Salle M. oAR gràcia BM granollers C Pardinyes h. sant cugat Creu Alta Sabadell St Martí-Adrian. B BM Barberà CH Sant Fost

20 21 21 21 21 21 20 21 21 21 21 21

536 575 568 480 535 568 571 572 587 573 639 705

30 29 29 27 27 26 19 18 16 16 11 2

14 13 14 13 12 12 8 8 7 6 5 1

2 3 1 1 3 2 3 2 2 4 1 0

4 5 6 7 6 7 9 11 12 11 15 20

576 614 616 533 579 599 564 580 567 564 600 517

Hoquei patinS

pJ pG

2266 2299 2111 2234 2264 2149 2282 2238 2214 2093 2084 2079 1987 1988 1923 2253

29 15 14 1736 29 15 14 1564 29 15 14 1499 29 11 18 1644 29 10 19 1422 29 10 19 1524 29 10 19 1466 29 7 22 1426 29 0 29 1224

Pròxima jornada (20 de MAIg): Creu Alta SabadellHC Manyanet-Les Corts; CH Bordils-oAR gràcia de Sabadell; CH Palautordera-CH Sant Fost; KH-7 BM granollers C-BM Barberà; Sant Martí-Adrianenc B-Pardinyes; ch sant cugat a-CH La Salle Montcada.

Equip

sEGona caTalana FEmEnina gRuP 4

campionaT dE caTalunya

cadET masculí nivEll a-1

Equip

Cn Tàrrega-uE sant cugat 1 (75-84) CB CIC-CB Esparreguera (78-69) CB IPSI CB-CB guinardó (90-88) CB grup Barna-Sícoris (64-60) Cn Terrassa-Ciutat Vella (64-61) S.E.S.E.-CB Cerdanyola (70-69) uE Barberà-Lluïsos de gràcia (75-45) CB olesa B- BC Andorra B (86-85)

primEra nacional B gRuP SEgon Cn Sabadell 26 FS Martorell B 26 St Andreu Barca 26 W. sant cugat 27 CFS Casa Alcalá 26 Tàrrega 26 Sícoris Club B 27 Vila-seca FS 26 PB Castelldefels 27 P. Hermanos u. B 27 CFS Balaguer 27 PB Solsona 27 CFS Esplugues 27 PB Trinitat Vella 26 CCR Castelldefels 27 CE Sant Julià 26

Sant Quirze BC Cn Sabadell B CB Balaguer Sant gervasi Atlètic Terrassa AEC Collblanc Esquaix Igualada CB Elvira Cuyàs CB Sant Celoni B

Vilanova Camí CF-uE Sant Joan Despí (1-1) CE Esparreguera-uD Vallirana (3-2) La Florida CF-CE Torrellenc (4-2) Martorell CF-uE Sant Ildefons (3-1) uD San Mauro-olesa Montserrat (3-2) Santa Eulàlia CF-CD La guardia (0-0) CCD Turó Peira-Junior Fc (2-3) uD u. Bellvitge-Base Espirall-Les Clotes CF (3-1) uD Marianao Poblet B-Espluguenc FA (3-2)

Pròxima jornada (20 de MAIg): Vilanova del Camí CF-Espluguenc FA; uE Sant Joan Despí- CE Esparreguera; uD Vallirana-La Florida CF; CE Torrellenc-Martorell CF; uE Sant Ildefons-uD San Mauro; olesa Montserrat CF-Santa Eulàlia CF; CD La guardia-CCD Turó Peira; Junior Fc a-uD unificación Bellvitge; Base Espirall-Les Clotes CFuD Marianao Poblet B.

Pròxima jornada (19 de MAIg): AE Centellesolímpyc Floresta Fs; Metacom CFS-FS Sineu; AE Montornés-CE Rubí FS; Santvicentí FS-Èpic Casino FS; CE Escola Pia-Figueres FS; FS Ripollet- CF Corbera; SD Formentera-FS gavà; Canet FS-FS Vilassar de Mar.

Equip

Diari de Sant Cugat

miquEl marTínEz

CD Montcada-uE Canovelles (6-2) CE Vilassar Dalt-CP San Cristóbal (1-1) Bellavista Milán-gironella C.F.(4-1)

divisió d'honor B masculina

Cultura

|

la tribuna

Classificacions esport federat Hoquei Herba

|

p

primEra caTalana gRuP A

CH Juneda -Calafell CP (4-8) Igualada HC-CP Riudoms (15-3) CH Vila-seca-CP Vilanova B (2-3) Cambrils CH-F.C. Martinenc (4-3) C.H. Corbera-HC Piera (6-5) CP Sant Ramon de Vilafranca-Pla HC (4-3) phc sant cugat-CP Pla (3-0) CP Monjos-Cn Reus Ploms- (5-2) CH Mollerussa-CP Congrés (4-2) Equip

pJ

pG pp pE GF

Gc p

Calafell CP phc sant cugat CP Vilanova Cn Reus Ploms CH Vila-seca Pla HC CP Sant Ramon V. CP Congrés CP Monjos Cambrils CH Igualada HC CH Corbera HC Piera CP Pla FC Martinenc CH Mollerussa CH Juneda CP Riudoms

31 31 31 31 31 31 31 28 31 31 30 29 31 31 30 31 30 31

24 23 20 15 15 15 15 14 14 12 12 12 11 10 11 10 7 1

74 88 77 103 88 106 115 95 115 105 117 92 154 103 122 136 166 246

3 1 3 7 5 5 4 5 3 7 4 4 5 5 2 1 3 1

4 7 8 9 11 11 12 9 14 12 14 13 15 16 17 20 20 29

132 148 143 108 120 125 130 99 112 110 118 102 122 102 116 107 112 96

75 70 63 52 50 50 49 47 45 43 40 40 38 35 35 31 24 4

Pròxima jornada (20 de MAIg): CP Congrés-Cn Reus Ploms; Calafell CP-CH Mollerussa; CP Riudoms-CH Juneda; CP Vilanova B-Igualada HC; FC Martinenc-CH Vila-seca; HC Piera-Cambrils CH; Pla HC-CH Corbera; CP Pla-CP Sant Ramon de Vilafranca; phc sant cugat-CP Monjos.

Sant Cugat, bressol del voleibol

p

er al Club Voleibol Sant Cugat aquest any serà difícilment reproduïble. Ens avala haver aconseguit dos campionats i un subcampionat de Catalunya, arribar a participar en campionats d’Espanya en totes les categories de promoció (infantil, cadet i juvenil) i un projecte sènior amb èxit a la Lliga FEV estatal basat en jugadores locals. Aquests èxits els hem de sumar a la important història d’aquest club. Disset anys competint en una lliga estatal i sis a la màxima. Ja ens hem convençut que aquest projecte és referència a Catalunya i té futur. No hi ha res millor que un campionat estatal per posar-te on et toca. El tercer lloc aconseguit aquests dies pel juvenil ens colloca com el millor club no professional del campionat, però ens ha fet adonar que el bressol corre perill. S’ha de vigilar i mantenir el potencial econòmic que es mou en el món del voleibol estatal, que pot fer que algunes jugadores marxin de Catalunya enlluernades pel món professional. Per evitar-ho ens toca fer adonar a la ciutat del potencial d’aquest esport a casa nostra, no solament esportiu sinó social i educatiu i que sense remei Sant Cugat és marca de voleibol.

Tu n’ets el protagonista Si ets esportista, fes-nos arribar els teus èxits. Truca’ns o envia un correu electrònic i ho explicarem a tothom

Tel.: 93 589 62 82 redaccio@diaridesantcugat.com


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

38

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opini贸

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opini贸

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

39


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

40

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opini贸

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

41


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

42

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opini贸

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opini贸

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

43


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

44

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opini贸

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

45


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

46

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opini贸

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opini贸

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

47


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

48

|

www.diaridesantcugat.cat

Publicitat

Agenda maig del 18 al 26 18 Divendres Museu de Sant Cugat Monestir Dia Internacional dels Museus 10 h Jornada de portes obertes Visita guiada a l’exposició permanent 17 h Taller d’escriptura medieval Per a infants de 6 a 14 anys 19 h Descobrir la vila de Sant Cugat Itinerari guiat pel nucli històric de la ciutat Org.: Ajuntament de Sant Cugat 16 h Aula Magna de l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels 1r Concurs de Joves Intèrprets

Categoria A per a joves de 17 a 20 anys Organitza: Joventuts Musicals de Sant Cugat Casal de Joves TorreBlanca Escola itinerant de música 16 h Preparació dels temes del grup instrumental amb els professors 18.30 h Taller de composició i producció de cançons, professor Marc Parrot Informació i inscripcions www.campusrock.com Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 20 h Arxiu Nacional de Catalunya Debat-col·loqui Història col·lectiva i memòria personal: les dificultats sobre la recuperació de la història contemporània recent Presentat per J.M. Figueres Organitza: Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat, Òmnium Cultural, ANC 21 h Teatre-Auditori Òpera. La Cenerentola De Gioacchino Rossini. Preu: 45 euros Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 22 h Teatre la Unió Concert. Quimi Portet. World Tour 2007 Organitza: La Unió Santcugatenca

D'Octavianum a Sant Cugat Any de la Vila

22 h Pl. d’en Coll Concert Jove A càrrec de D’Callaos, Pegatina’s i Kimbala Organitza: Aprop Produccions, Ajuntament de Sant Cugat

22 h Casal Cultural de Mira-sol Teatre. Un dels últims vespres de carnaval A càrrec de Mira-sol Teatre. Preu: 6 euros Organitza: Ajuntament de Sant Cugat VII Nit de l’Art

19 Dissabte Aula Magna de l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels 1r Concurs de Joves Intèrprets 10 h Categoria C per a joves de 8 a 11 anys 16 h Categoria B per a joves de 12 a 16 anys Organitza: Joventuts Musicals de Sant Cugat Campus Rock Sant Cugat Casal de Joves TorreBlanca De 10 a 14 h Combos de Pop Rock, Groove i Latin De 16 a 17.30 h Rock d’autor: Dani Nel·lo De 18 a 21 h Combos de Pop Rock, Groove i Latin Teatre la Unió 23 h Concert d’alumnes del Campus Rock Sant Cugat Informació i inscripcions: www.campus-rock.com Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 10 h Centre Social i Sanitari la Floresta Trobada de col·leccionistes de plaques de cava Organitza: Olímpyc la Floresta, Comissió de Festes de la Floresta 12 h Biblioteca del Mil·lenari Hora del conte. Contes xics A càrrec de Sara Fuentes Per a infants a partir de 3 anys Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 18 h Pl. Doctor Galtés Uaal·la! Quina canya Taller cívic a càrrec de Gest Lúdic l’Obrador Organitza: Ajuntament de Sant Cugat A partir de les 19 h Canals Galeria d’Art La Nit dels Museus Organitza: Canals, Galeria d’Art

A partir de les 10.30 h Sortida C. Santiago Rusiñol, 3 Visita comentada al taller d’artistes 19.30 h Claustre del Monestir Veredicte 2n Premi Petit Format Autocugat A partir de les 20 h Espais dansa. Paspartú A càrrec de l’Esbart Sant Cugat Visites comentades a les galeries i espais d’art Sortida de l’Oficina de Turisme De 21 a 24 h Música en viu a tots els espais d’art 0.15 h Claustre del Monestir Festa de cloenda Jazz i sorteig d’una peça d’art de Marta Ballvé als participants del Tiquet Art Per a més informació: Oficina de Turisme Org.: Ajuntament de Sant Cugat 20 Diumenge Aula Magna de l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels 1r Concurs de Joves Intèrprets 10 h Final de les 3 categories 17 h Entrega de premis i clausura Organitza: Joventuts Musicals de Sant Cugat Campus Rock Sant Cugat Casal de Joves TorreBlanca 10 h Mostra de les composicions dels alumnes 11 h Grups instrumentals: repàs Pl. de l’Om 18 h Concert final d’alumnes Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

010

10 h Carrer Santiago Rusiñol Mostra Firart Mostra d’art al carrer Organitza: Firart 12 h Museu de Sant Cugat - Casa Aymat Visita comentada. El cartellisme de Ramon Casas Organitza: Ajuntament de Sant Cugat, Fundació Caixa Girona 12 h Teatre-Auditori Teatre. La bella dorment A càrrec de Dreams Teatre Preu: 6,50 euros. Socis de La Xarxa: 5,50 euros Organitza: La Xarxa, Ajuntament de Sant Cugat 12 h Teatre la Unió Teatre. La caputxeta vermella A càrrec de Júlia Mora i Josuè Guasch Preu: 6 euros. Infants: 4 euros Organitza: La Unió Santcugatenca 13 h Canals Galeria d’Art Visita comentada. Exposició M. Assumpció Raventós Organitza: Canals Galeria d’Art 18.30 h Teatre la Unió Teatre. Banishment D’Anna Torres Preu: 15 euros. Socis: 12 euros Organitza: La Unió Santcugatenca 19 h Casal Cultural de Mira-sol Teatre. Un dels últims vespres de carnaval A càrrec de Mira-sol Teatre Preu: 6 euros Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 21 Dilluns 20 h Terra Dolça Tast de vins dolços A càrrec d’Alexander Barzen Preu: 20 euros Cal inscripció prèvia fins al dia 19 Organitza: Terra Dolça 23 Dimecres 20 h Casal de Joves TorreBlanca Debat. Política... te la creus? Et sents representat? T’avorreix la política i els polítics? Organitza: Ajuntament de Sant


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Diari de Sant Cugat

Publicitat

Cugat 22 h Club Muntanyenc Sant Cugat Cicle cinema Stephen Frears: Liam Organitza: Club Muntanyenc Sant Cugat, Casal Popular la Guitza 24 Dijous 19.30 i 22 h Cinemes Sant Cugat Cinema d’autor. Quin Hong Del director Wang Xiaoshuai Preu: 3 euros Organitza: Cinesa, Ajuntament de Sant Cugat Patrocina: Grup XXI 20 h Arxiu Nacional de Catalunya Conferència. Història i novel·la: un estira-i-arronsa cordial A càrrec d’Antoni Dalmau Organitza: Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat, Òmnium Cultural, ANC 25 Divendres 17 h Punt d’accés a Mira-sol Hora del conte. Un arbre de contes A càrrec de Santi Rovira Per a infants a partir de 3 anys Organitza: Ajuntament de Sant

Cugat 17 h Pl. d’Octavià Festa de cloenda dels Jocs Esportius en Edat Escolar Activitats recreatives i repartiment de premis per a tots els nens i nenes que han participat en aquests jocs Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 19 h Casal de Joves TorreBlanca Body painting Porteu banyador, biquini i una tovallola Organitza: Ajuntament de Sant Cugat A les 20 h Pl. de l’Om Taller obert del Paga-li, Joan Mostra del Grup Mediterrània i de l’Esbart Sant Cugat Organitza: Comissió Paga-li, Joan

Impromtus! Escenari boig i Jam Session Oferim l’escenari per què hi feu el que vulgueu!

Organitza: La Unió Santcugatenca Practica l’esport de nit! De 22 a 24 h Casal de Joves TorreBlanca Batuka De 23 a 1 h Skat Parc (Parc de la Pollancreda) Patinatge urbà De 23.30 a 2.30 h Pavellons municipals Futbol torneig a 7 Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 26 Dissabte

22 h Casal Cultural de Mira-sol Concurs. Tria la teva Música Organitza: Ajuntament de Sant Cugat, Joventuts Musicals de Sant Cugat 22 h Teatre la Unió

10 h Oficina de Turisme Visita guiada: El campanar, l’església i el claustre Durada: 2 h 30 min Preu: 7 euros. Menors de 7 anys: gratuït Cal fer reserva prèvia a l’Oficina de Turisme

|

49

Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 16.30 h Aula Magna de l’Escola Municipal de Música Tallers de dansa africana Informació i reserves: 646 244 141 Organitza: Associació Karamalà 18 h Pl. d’Octavià Uaal·la! Lluís Atcher amb te de roca Animació a càrrec de Lluís Atcher Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 20.30 h Casal de Joves TorreBlanca Campionat de “Descobridors de Cattan” Cal inscripció prèvia Organitza: Ajuntament de Sant Cugat + activitats activitats a: a: www.santcugat.org. www.santcugat.org. + Si voleu sortir en aquesta agenda cal que Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la adreceu la informació 15 dies abans a informació 15 dies abans Pl. a l'Oficina de Turisme Pl. l'Oficina de Turisme Octavià, s/n Torre Octavià, s/n Torre deTel. l'Homenatge. Tel. 93 99 5293i de l'Homenatge. 93 675 99 52 675 i fax 675 99 53. A/e agenda@santcugat.org. La fax 93 675 99 53. A/e agenda@santcugat.org. La resresponsabilitat dels actes i de la informació ponsabilitat dels actes i de la informació publicada en publicada en aquesta agenda recau en les aquesta recau en les entitats organitzadores. entitats agenda organitzadores.


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

50

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 15 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Esports_ 30 |

Cultura

Cultura Agenda _PàG. 58

diaridesantcugat.cat/agenda

|

Passatemps_ 60

Exposició _PàG. 54

Pep Blanes inaugura la seva mostra ‘Dos claustres, una mateixa mà mestra’ a la ciutat de Girona

CONCERT QUIMI PORTET 18 DE MAIG a les 22 h, al Teatre la Unió

Pèrdua. Sant Cugat s’ha quedat sense els gegants i els gegantons de Creu Roja Sant Cugat-Rubí. L’entitat sanitària els ha venut a la colla gegantera de Creixell

La Creu Roja ha venut els seus gegants a la colla de Creixell Aquests gegants i gegantons tenien un valor sentimental El motiu de la venda és que molestaven i ja no es feien servir Sara Bella Puigdomènech sara.bella@premsalocal.com

CULTURA. Durant una trobada gegantera que va tenir lloc a Creixell, una localitat de la comarca del Tarragonès, Alberto Merino, un membre de la colla gegantera de Rubí, es va sorprendre en veure ballar, juntament amb els altres gegants d’aquesta població, els gegants Enric i Florència, i els gegantons Cugat i Feliuet, aquests dos últims, més coneguts per tothom com a Zipi i Zape, perquè s’assemblen a aquests personatges de còmic, excepte pel color dels cabells (un és ros i l’altre morè). Aquests quatre personatges de cartó pedra pertanyien a Creu Roja Sant CugatRubí, i van ser creats, el 1996,

pels voluntaris del Grup de Joventut d’aquesta entitat sanitària amb la finalitat primordial de participar activament en les festes locals. Merino els va reconèixer a l’instant, i, tot seguit, va decidir posar-se en contacte amb la colla gegantera de la nostra ciutat per assabentar-se del motiu d’aquest canvi de residència. Els geganters locals no tenien constància d’aquest esdeveniment i, per això, van comunicar-ho ràpidament a un dels principals promotors de la iniciativa de fer els gegants per a Creu Roja Sant Cugat-Rubí, Albert Civis.

Sentiment d’indignació En un primer moment, Civis va reaccionar amb incredulitat. A continuació, sense pensar-s’ho dues vegades, va trucar a la seu de Creu Roja de la nostra ciutat per tal d’esbrinar què hi havia de cert en totes aquelles acusacions. La seva sorpresa va ser rebre una resposta afirmativa: “Em van contestar que els havien venut perquè molestaven, que ja no es feien servir i que, a més, s’estaven fent malbé.” Després de tots els esforços que van fer possible la creació

dels gegants, com, per exemple, les donacions voluntàries de molts santcugatencs i santcugatenques, o la feina totalment desinteressat de Joan Miras, dissenyador i creador dels gegants, i Maruja Torres, modista dels quatre desapareguts, així com la feina i la il·lusió del Grup de Joventut de l’entitat, Albert Civis no va poder fer més que sentir una gran indignació: “No vaig dedicar tot aquell temps i tota aquella feina per fer negoci. Ni jo, ni ningú. Ho trobo realment vergonyós.” Respecte a l’opció de recuperar l’Enric, la Florència, en Cugat i en Feliuet, Civis té molt clar que és un somni impossible. “Jo ja els dono per perduts, però em sap molt de greu i no penso callar”, va exclamar.

Gran valor sentimental La venda d’aquests gegants suposa, per sobre de tot, una gran pèrdua sentimental per part de tots aquells que van dedicar temps i esforços en la seva construcció. Tots haurien preferit, sens dubte, que els gegants haguessin estat regalats a qualsevol de les colles geganteres del terme municipal de Sant Cugat o de Rubí.

Els gegants Enric i Florència i el Grup de Joventut de voluntaris de la Creu Roja Sant Cugat-Rubí, el 1996. #CEDIDA

Sobre el tema Els creadors dels gegants se senten decebuts L’Albert Civis va formar part del Grup de Joventut de voluntaris de la Creu Roja Sant Cugat-Rubí durant divuit anys, i al llarg de tot aquest temps va treballar amb il·lusió per dur a terme tots els projectes que engegava l’entitat. Una de les iniciatives que va protagonitzar va ser la creació d’aquests gegants i gegantons que han estat venuts als geganters de Creixell. L’Albert ha volgut fer palesa la seva indignació a tra-

vés del Diari De Sant Cugat. “La motivació de fer aquest escrit és en record de tota aquella gent que voluntàriament, desinteressadament i sense ànim de lucre vam fer aquests gegants i gegantons perquè participessin en les festes de la nostra població i els acollís la Creu Roja de Sant CugatRubí, que se n’ha desfet sense miraments. En comptes de vendre’ls a una altra població, hauria estat molt millor donar els gegants a

una colla de la zona on pertanyen, com Sant Cugat, Valldoreix, la Floresta, les Planes o Rubí. Així, hauríem gaudit amb ells a l’hora de celebrar les nostres festes populars. Des d’aquí, m’acomiado: adéu siau, Enric, Florència, Cugat i Feliuet, en nom de la gent que estic segur que us vam estimar, els que estan entre nosaltres i els que ja no hi són, com vosaltres mateixos, la Maruja Cabezas,en Joan Miras o el Cugat...”


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

Fotografia. UnioArt 2007 presenta una nova exposició

Albert Pérez vesteix les parets del Teatre la Unió Sara Bella Puigdomènech sara.bella@premsalocal.com

inauguraCió. “Crec recordar que era un informàtic amb ganes de fer fotografies, per això ho vaig deixar tot per començar a estudiar una altra vegada.” Amb aquesta contundent afirmació es presenta Albert Pérez, l’últim santcugatenc que ha exposat dins del cicle UnioArt 2007, una iniciativa que Martí Urroz va engegar l’any passat per promoure l’art jove a la nostra ciutat. Quan l’Albert va acabar la carrera d’informàtica, va marxar a Edimburg a treba-

aquesta és una de les fotografies que formen l’exposició. #ALBERT PÉREZ

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

llar, i allà es va decidir a dedicar-se al que sempre havia estat la seva veritable passió: la fotografia. Actualment està cursant el tercer curs d’aquesta disciplina al CITEM, Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia de la UPC, i té previst marxar a Nicaragua aquest setembre per fer el projecte de final de carrera. A més, ha obtingut una beca per estudiar a Londres a partir del gener de l’any vinent. fotografiaNORMAL és el nom d’aquesta mostra fotogràfica que, des de divendres passat, omple les parets del hall del Teatre la Unió, obert a tothom de manera gratuïta. Les imatges que formen el recull presenten cossos nus amb la forma alterada, una alteració que l’autor ha fet amb el programa informàtic Adobe Photoshop. Segons el jove artista, “en aquesta sèrie de fotografies la nostra condició s’altera per descobrir-nos com a objectes vius indefinibles”.

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

51

crítica de teatre EDUARD JENER

eduard.jener@telefonica.net

Escena de ‘Passat el riu’, dirigida per Orior Broggi. #CEDIDA

Tengo famiglia!

E

ns arriba la preestrena nacional d’una obra de l’autor de T’estimo, ets perfecte... ja et canviaré, el musical de petit format que vam veure aquí l’octubre del 2000. DiPietro sap treballar els diàlegs amb tendència als aparts que, d’altra banda, són estrictament l’essència de la seva manera de fer teatre, és a dir, dirigir-se constantment a l’espectador i fer-lo partícip de les vicissituds dels seus personatges entranyables. Aquí es tracta de quatre avis, immigrants italians, que són consogres i veïns des de sempre, a Hoboken, Nova Jersey, i que cada diumenge reben la visita del seu nét per sopar i, suposadament, per conèixer les novetats de la vida del jove. Fins que arriba un dia, i no és el diumenge habitual, que el noi els convoca a tots per fer-los saber una novetat que trastoca l’estructura de la seva relació: l’empresa on treballa li ha ofert un ascens que el portarà a treballar molt lluny, a Seattle. Aquest desplaçament, que els avis són incapaços d’entendre, fa que s’engegui una estratègia per fer que el noi es quedi, i que consisteix a donar-li un motiu per fer-ho, en aquest cas, buscar una noia que l’enamori i li tregui del cap el seu justificat anhel, que suposa la incorporació, en el seu món tancat, d’una altra visió que trastocarà, d’alguna manera, els seus punts de vista i el desenvolupament de la situació. Comèdia d’estil que recorda el cinema de Capra i, per mi, sobretot l’ambient, el clima que es desprenia del film de Norman Jewison Hechizo de luna (1987). L’obra, estructurada en els tres actes reglamentaris, exposició, nus i desenllaç, passa del sainet costumista al drama de profunditat amb habilitat per tocar els ressorts sentimentals sense fer gaire mal, però amb prou subtilesa i capacitat perquè l’espectador rigui, somrigui i pugui escoltar dins la crida de les emocions ancestrals i, potser, alguna llàgrima aflori sense dificultat, plenament assumit el missatge que deixa anar l’autor per boca de l’àvia Emma: “™em aconseguit que tinguis una vida millor? Segur que pitjor no, però, millor? Potser només diferent.” Oriol Broggi, jove director que comença a tenir en el seu historial treballs de referència, fa una feina intel·ligent i, sobretot, no traeix les intencions de l’autor, que amb aquesta obra ha escrit un homenatge als seus avis. Broggi, també, ha tingut l’habilitat de reunir dues actrius (Àngels Poch com l’àvia Emma i Marissa Josa com l’àvia Aida) i dos actors (Jaume Pla com l’avi Frank i Jordi Banacolocha com l’avi Nunzio), grans per la seva edat i pel seu treball, que broden els personatges teixint diàlegs ràpids, plens de recursos gestuals i d’una dificultat extrema per ser entenedors sense deixar de ser reals, cantant, si convé, i trepitjant-se els uns als altres, però projectant les veus amb seguretat i versemblança, una completa lliçó de bon fer. Amb ells, Xavier Ripoll, el nét, que estableix un diàleg amb força presencial i suficients matisos, i Míriam Alamany, una Caitlin correcta, però faltada de convicció. Un espectacle aconsellable que és el fruit de moltes complicitats però, sobretot, de la perseverança i visió d’un home de teatre integral al qual vull felicitar: Jaume Pla.

PaSSaT EL riu, de Joe DiPietro TRADUCCIÓ DE: Jordi Fité DIRECCIÓ: Oriol Broggi INTÈRPRETS: Míriam Alamany, Jordi Banacolocha, Marissa Josa, Jaume Pla, Àngels Poch i Xavier Ripoll ESCENOGRAFIA: Oriol Broggi i Carles Pujol. Tallers del ta! LLOC: Teatre-auditori de Sant Cugat. DATA: 11 de maig


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

52

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Castellers. Els camises verdes han dut a terme diverses activitats per promoure el fet casteller a Sant Cugat durant les dues últimes setmanes

L’actuació de Sant Ponç tanca la Quinzena Verda Sara Bella Puigdomènech

Cap de setmana intens Els últims esdeveniments de la Quinzena Verda han tingut lloc aquest cap de setmana. El dissabte a la tarda, Kimbala i els Diables es van reunir amb els Castellers per celebrar una cercavila castellera pels carrers del centre de Sant Cugat. Entre cançó i cançó, es van descarregar tres pilars de quatre, la torre de sis, el tres de sis aixecat per sota,

GRUP D’ESTUDIS LOCALS (GEL)

Imatge del Claustre del Monestir de Sant Cugat. #LLUÍS LLEBOT

sara.bella@premsalocal.com

CULTURA. Diumenge passat es van acabar els actes de celebració de la Quinzena Verda dels Castellers de Sant Cugat. Al llarg d’aquestes dues setmanes, els camises verdes han fet tot tipus d’activitats amb tres finalitats principals. D’una banda, continuar promovent el fet casteller a la ciutat; de l’altra, preparar-se per a la Festa Major, i finalment, consolidar la celebració de la diada de Sant Ponç, ja que tota colla castellera aspira a disposar de més d’una actuació fixa a la seva localitat. Entre els diferents actes que es van programar, val la pena destacar la xerrada que van protagonitzar diversos membres de les colles més importants del panorama casteller sobre l’origen del nou de dos amb folre i manilles, així com l’assaig a la fresca, que es va fer divendres passat a la plaça d’Octavià. A l’assaig, que estava obert a tots els santcugatencs i santcugatenques, es van practicar els castells més difícils de la gamma de set.

històries

Mestre del Monestir

S

A l’actuació de Sant Ponç, els Castellers van descarregar el tres de set i el quatre de set. #ARXIU

el quatre de sis amb agulla i el primer pilar de cinc de la seva història aixecat per sota. Al final de la rua, que va acabar a la plaça d’Octavià, van aconseguir descarregar el tres de set, el quatre de set i el cinc de sis. La participació de la ciutadania va ser tan esplèndida que va aconseguir posar la pell de gallina als nostres castellers. Tot seguit, van celebrar una botifarrada popular al Parc de Ramon Barnils, que

COL·LECTIVA PRIMAVERA Fins al 30 de juny

va acabar amb un concert de Yerba Buena i Midland. Finalment, el diumenge, a les dotze del migdia, els camises verdes, acompanyats dels Matossers de Molins de Rei, van dur a terme l’actuació de Sant Ponç. Malauradament, la falta de gent a la pinya va dificultar que els castellers locals fessin els seus millors castells, i només van aconseguir descarregar el tres de set i el quatre de set. L’actuació va tenir lloc

enmig de les parades de la Fira de Sant Ponç, que cada any vesteixen la plaça d’Octavià.

Un balanç molt positiu Pelquefaalavaloraciód’aquests quinze dies, els camises verdes s’han mostrat molt satisfets i amb intenció de consolidar la Quinzena Verda, tant en la seva temporada com en les activitats festives del poble. A més, continuaran treballant per aconseguirunamàximaparticipacióde la colla i de la ciutadania.

ant Cugat del Vallès. 1500. Els monestirs importants, com el de Sant Cugat o Ripoll, s’havien convertit en grans centres culturals, dotats de bones biblioteques. Davant de la manca d’escoles públiques, era habitual que els monjos fessin una tasca de suplència ensenyant els infants que els eren confiats en règim d’internat. Normalment, eren fills de famílies nobles i se’ls anomenava mongets. Les ordenances del Monestir recullen un apartat dedicat a les funcions que havia de complir el mestre de minyons. L’abat era el responsable de proveir la plaça de mestre, que havia de ser un clergue al qual s’exigia que conegués les cerimònies i els costums del Monestir. Era un aspecte important de la seva comesa. Al marge de l’ensenyament habitual, el mestre els havia d’instruir en la música, en els diferents cants dels oficis religiosos i en el comportament que havien de seguir en el seu transcurs. Les seves obligacions diàries començaven per despertar-los i conduir-los a l’església, on deien una petita oració davant de l’altar, abans de passar al cor per resar les matines. La jornada s’omplia amb l’estudi, els assaigs de cant i la preparació dels oficis. Les possibles faltes que poguessin cometre els mongets eren corregides pel mateix mestre, en un acte a la sala capitular, seguint un procediment semblant al dels monjos. També era de la seva incumbència portar un inventari de tota la roba dels infants i procurar que no tinguessin diners propis. Per tot això, cobrava sis florins corrents per cada alumne. Malgrat que no estigui especificat en el document, el mestre de minyons devia ser mantingut pel Monestir, tant pel que fa a menjar com a habitatge. “El sou no és alt –ens deia–, però sempre hi ha la família satisfeta que es recorda del mestre.” Bibliografia: VIVÓ, Pere: El monestir vist des d’un document de fa 500 anys! Col·lecció Trossos de la Nostra Història. Parròquia de Sant Pere d’Octavià

24 maig

AGUILAR MORÉ

Un pintor, un estil, una trajectòria

Wang Xiaoshuai Qing Hong Xina, 2005 (119’)

Abelló LaurentinoMartí Martinez Lozano Lluís Ribas Tharrats De dimarts a divendres, de 18 a 21 h. Dissabtes, d’11.30 a 14 h i de 18 a 21 h. Diumenges, d’11 a 14.30 h C/ Gorina, 13 Sant Cugat Tel. 93 589 57 76 info@espailluisribas.com www.espailluisribas.com

XXI ANIVERSARI

Tel. 93 675 47 51

FINS EL 29 DE MAIG

www.salarusinyol.net


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

Difusió. Els diferents distintius repartits pels carrers de la nostra ciutat expliquen els trets principals de l’edifici o l’element urbà senyalitzat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

53

www. L’espectacle reflexiona sobre els límits de les noves tecnologies

Divuit plaques identifiquen el El Teatre la Unió la innovadora patrimoni històric i artístic local acull obra ‘Banishment’ cinquanta-dues més, com la de Cal Quitèria, la de la Casa Mònaco o la del Casino de la Floresta.

Sara Bella Puigdomènech sara.bella@premsalocal.com

Cultura. Els elements arquitectònics principals del centre de la nostra ciutat seran senyalitzats amb unes plaques d’identificació, per tal de difondre el coneixement del patrimoni historicoartístic entre la ciutadania. Aquests distintius posaran de relleu els trets principals pels quals els elements en qüestió presenten una especial importància, i serviran per proporcionar una eina de promoció turística i cultural. Entre la informació que s’inclourà en les diferents plaques, que estan escrites en català, castellà, anglès i sistema braille català, hi ha el nom de l’edifici o de l’entorn, l’autor i la cronologia, així com una petita ressenya historicoartística, que ha estat escrita per Xavier Escura. De moment, ja s’han instal·lat divuit d’aquestes plaques, com la de la plaça d’Octavià o la del Mercat Municipal, i els pròxims dies se’n col·locaran

Presentació als mitjans

una de les plaques distintives del patrimoni. #LLUÍS LLEBOT

Divendres, 18 de maig 21h

El dimarts, 15 de maig, l’alcalde, Lluís Recoder, acompanyat per Àngels Solé, tintenta d’alcalde de Cultura, i Lluís Campins, director del Museu de Sant Cugat, van presentar les plaques als mitjans de comunicació. Recoder va explicar que “l’objectiu és donar a conèixer a la ciutadania aquest patrimoni meravellós que hi ha a Sant Cugat, i conèixer, així, una mica més de la història i del patrimoni que la conforma”. Pel que fa al disseny de les plaques, se n’han fet dos models. D’una banda, unes d’ubicades davant de la façana de l’edifici, de més d’1,5 m d’alçada i 25 cm d’amplada, i unes altres per adossar al mur, de 0,5 m d’alçada i 40 cm d’amplada. Són de ferro Corten, un material de color ataronjat del qual l’alcalde, Lluís Recoder, va fer una broma dient “això està rovellat, ho haurem de pintar!”, després d’haver felicitat l’autor del disseny, Carles Fargas.

‘Banishment’ està basada en la web ‘secondlife.com’. #CEDIDA

innovaCió. Aquest diumenge, a dos quarts de set del vespre, el Teatre la Unió presenta a tots els santcugatencs i santcugatenques, per només quinze euros, l’obra teatral Banishment. Aquest espectacle, dirigit per Josep Mesia, parteix de la descoberta, per part de l’autora, del joc interactiu Second Life. Per mitjà de la pàgina web www.secondlife.com, la factoria Linden Lab ha creat un cibermón en el qual tot és possible, des de seduir l’home o la dona ideal fins a comprar sexe, illes o armes,

LA CENERENTOLA de Gioacchino Rossini Cicle Òpera a Catalunya (sobretitulada en català)

passant per volar o especular amb terrenys que existeixen de veritat. Així doncs, Banishment és una obra de teatre que parla de com la tecnologia ens ha modificat, al llarg dels anys, els hàbits, les actituds i, de manera general, la nostra vida. Amb uns diàlegs còmics i, de vegades, també irònics, Anna Torres, autora del text, ens fa plantejar fins on arriben els límits de la manipulació a la qual estem sotmesos i a la qual ens sotmetem nosaltres mateixos. _S. B. P.

Entitats benefactores:

ÒPERA �������������������������������� ������������������������������ Director d’orquestra i del cor: ���������������

Col·laboren:

VENDA DE LOCALITATS

93 589 12 68 www.teatre-auditori.santcugat.cat

Diuen que a Rossini no li agradaven les històries de màgia, i que per això quan Jacopo Ferretti li va proposar el tema de la Ventafocs com a argument per a una òpera, el compositor va insistir en treure tots els elements màgics del conte de Perrault per fer-ne una història creïble i d’ambient quotidià. En realitat, Rossini no va fer treure els elements màgics de la història, sinó que aquesta

va ser reconcebuda en clau d’òpera bufa. Una història per tots coneguda on se’ns presenten set personatges, alguns còmics, entre els quals brilla la protagonista, Angelina, la sacrificada Ventafocs. Rossini va voler que quedés clar que era una noia que sabia el que volia, i que no era cap bleda ni cap frívola com les seves germanes lletges.


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

54

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Participació. La inauguració de la mostra de “l’artista del claustre” a la ciutat de Girona va ser tot un èxit

Pep Blanes exporta el seu art fins a la ciutat de Girona AgermAnAment. L’artista santcugatenc Pep Blanes ha inaugurat a Girona la seva última exposició, Dos claustres, una mateixa mà mestra, que consta d’una trentena de peces que plasmen dues obres arquitectòniques d’Arnau Cadell, el Claustre del Monestir de Sant Cugat i el de la Catedral de Girona. L’acte, que va ser presidit per un representant del bisbe de Girona, Joan Balouvés, i va comptar amb la presència de l’alcalde de la nostra ciutat, Lluís Recoder, la tinenta d’alcalde de Cultura, Àngels Solé, i representants dels Amics de la UNESCO Sant

Pep Blanes durant l’acte d’inauguració de la mostra a girona. #CEDIDA

museus. La iniciativa se celebra a tot Europa

La Nit dels Museus, a la Canals Art. La Nit dels Museus és un projecte promogut pel Consell d’Europa que se celebra aquest dissabte, 19 de maig, a tot el continent. A Sant Cugat, a banda de la iniciativa de la Nit de l’Art, promoguda per l’Ajun-

tament, Canals-Galeria d’Art participarà en aquest esdeveniment europeu tot exhibint, per a l’ocasió, una excel·lent mostra de tapissos de l’artista Maria Assumpció Raventós. Es tracta d’una col·lecció singular, ja que aplega obres

d’una disciplina que no s’acostuma a veure a les parets de les galeries d’art. Raventós és una de les millors artistes plàstiques del país i, precisament, el dia 19 fa setanta-set anys. Així doncs, les activitats programades

|

Cultura

|

Passatemps

Cugat-Valldoreix, es va celebrar en una sala gòtica, restaurada recentment, del Palau Solterra. Després de diversos discursos d’algunes persones destacades del món de l’art i les lletres, es va fer un recital poètic, a càrrec d’Isabel Oliva i Lluís Lucero. Blanes, “l’artista del claustre”, va rebre moltes felicitacions pel seu treball, que ha representat tota una descoberta artística per als gironins i les gironines. Aquesta mostra, que va ser exposada a la Sala Capitular del Claustre del Monestir a principi d’aquest any, està emmarcada dins del projecte d’agermanament d’aquests dos claustres. El projecte és una iniciativa conjunta dels Amics de la UNESCO Sant Cugat-Valldoreix i els membres de la mateixa associació de Girona, que té com a objectiu final fer que aquestes dues obres arquitectòniques esdevinguin Patrimoni de la Humanitat. _S. B. P.

per Canals per dissabte són la celebració de l’aniversari de Raventós, a les set de la tarda, un concert de guitarra clàssica a càrrec de José Galeote, a les vuit, l’estrena del documental Revelació, de Triptych Group, que està basat en l’obra de l’artista santcugatenc Sergi Barnils i, finalment, música en viu a càrrec de José Galeote, a partir de les deu de la nit. _Redacció

pinzellades d’art IMMA PUEYO

immapueyo@telefonica.net

Un dels cartells més representatius de la mostra. #CEDIDA

Cartells de ramon Casas

A

final d’octubre de 1890, Ramon Casas i Santiago Rusiñol se’n van plegats a Montmartre, on llogaran un apartament i es reuniran amb una bona colla d’artistes catalans que són a París. L’any anterior a la seva arribada, s’havia inaugurat el Moulin Rouge i el pintor Jules Cherét va ser l’encarregat de dissenyar un cartell per a l’establiment. El 1891, el director del local encomanarà un nou cartell a Toulouse-Lautrec, més innovador en la composició, més funcional en l’aplicació del color i en la simplificació de les formes, que substituirà el passat. A les acaballes del segle xix, el cartell es presentava com el millor mètode publicitari per activar el consum dels productes de la industrialització i destacar-ne certs esdeveniments. Ramon Casas descobreix a París la importància del cartellisme, una activitat que, en el seu retorn al país, esdevindrà destacable. En opinió de Daniel Giralt-Miracle, en serà el pioner a Catalunya i, en conseqüència, del disseny gràfic. Actualment podem admirar, a la nostra ciutat, un bon grapat de reproduccions litogràfiques que mostren les singularitats dels seus treballs en el camp del cartellisme publicitari, taurí i disseny de postals. En la majoria es constata que la figura femenina és l’element principal del tema, on aboca tot el seu art. La defineix morena, pentinada amb el cabell recollit amb un monyo, amb gestos suaus i elegants, vestida a la moda, segons el moment del dia o l’activitat realitzada, amb llargues túniques que estilitzen la figura. Dones que fumen, beuen, llegeixen llibres d’art, van amb bicicleta o condueixen cotxes. Tota una descripció de la modernitat.

Soci protector principal:

CArteLLS De rAmOn CASAS LLOC: CASA AYmAt DAtA: del 3 de maig a l’1 de juliol

M. Assumpció RAVENTÓS Tapissos C/ de la Creu, 16 / Tel. i fax: 93 675 49 02 www.canals-art.com / galeria@canals-art.com

NB

Neteges Boix Neteges en general

Neteges de vidres, domicilis particulars, comerços, indústries, pàrquings, oficines, locals, escoles. Tractament de terres Abat Biure, 20, baixos 1a 08190 Sant Cugat

www.netegesboix.com Tel. 93 675 35 02 - Fax 93 590 91 87

Aportar valor mediante la innovación sant cugat del 9 al 14 de juliol de 2007

INSCRIPCIONS:

www.cameratasantcugat.com 609 209 903

dolceblue

Visión de futuro, carácter innovador.

�������������������������� ���������������������������������

Nuestras especialidades farmacéuticas y productos se han ganado la confianza de la comunidad científica y de la sociedad, avalando así una larga trayectoria al servicio de la salud.

dolceblue

La mentalidad emprendedora de todos y cada uno de los que formamos parte de Boehringer Ingelheim hace posible la realización de nuestro objetivo: Aportar valor mediante la innovación.

�������������������������� ��������

����������������������������������������������������������������������

La visión de futuro, el carácter innovador y la dedicación a la investigación han mantenido a Boehringer Ingelheim entre los líderes mundiales del sector farmacéutico.

abcd


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

55


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

56

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

a mitges tintes ÀLEX BARNILS

després de Frankfurt

N

o importa tant la Fira del Llibre en si, sinó els resultats en la realitat del món editorial internacional. No m’interessa si Ruiz Zafón hi viatja en business o si l’Empar Moliner s’està en un hotel millor que el de l’Ada Castells. El que m’agradaria és saber si surt a compte continuar escrivint en català i si les oportunitats seran les equivalents a les de les llengües amb un Estat al darrere. De no ser així, continuaran succeint coses com la viscuda per un servidor en un viatge de creuer pel Mediterrani. A la internacional biblioteca del vaixell hi havia llibres en anglès, espanyol, francès, portuguès i italià, entre altres. Però també hi havia alguns llibres en català, Espècies protegides, de Ferran Torrent, i Les set aromes del món, d’Alfred Bosch. El primer estava entre els llibres en espanyol i el segon a la prestatgeria dels de francès. Després de Frankfurt, per anar bé, a les biblioteques dels creuers de luxe hi hauria de figurar, almenys, un prestatge on hi posés: Llibres en català. El català, tot i assemblar-s’hi, no és ni francès ni espanyol.

alexbarnils@gmail.com

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

artur Regada. Un professor de l’Escola de Música Municipal Victòria dels Àngels ens explica la importància de la música en l’educació de la canalla

L’eina principal per ensenyar música és la motivació Romina Vallès

múSiCa

‘noCtuRn PER a aCoRdió’ 20 De maig

19 h, Casal de Cultura, Valldoreix

redacció@diaridesantcugat.com

múSiCa. Quan la tarda s’acaba, el terra gris de l’exterior de l’Escola de Música s’omple de petjades de nens i nenes que surten de classe amb els instruments. En Vicent porta un violí a l’esquena. Té dotze anys i en fa quatre que aprèn a tocar-lo: “A classe de música em van deixar provar alguns instruments i vaig triar el violí perquè m’agrada el so que té i perquè ja el conexia, gràcies als concerts de Bach. A casa, els meus pares posen música clàssica. De gran no sé si seré músic, de moment m’ho prenc com un hobby.” L’Anna té tretze anys i toca el piano (ja està molt avançada, al nivell mitjà): “Vaig triar el piano pel so i perquè la meva mare sempre l’ha tocat.” Però confessa: “Quan arribo a casa prefereixo desconnectar de tanta música i mirar la tele.” A l’escola, a l’aula 13, un professor de contrabaix renya carinyosament una nena que li mostra un dit embenat que no li permet fer un pizzicato: “Un músic mai no s’ha de ficar a la cuina amb els ganivets. Les nostres mans són sagrades!” Després de mitja vida actuant en festivals i clubs de jazz, i de tocar en obres musicals, l’Artur va sentir la necessitat d’ense-

vitralls

el Casal de Cultura de Valldoreix acollirà el concert Nocturn per a acordió. Un passeig per la vida i l’obra de Joan Salvat-Papasseit, emmarcat dins del cinquè cicle Les Veus de la Paraula. ESPECtaCLE inFantiL

‘La Caputxeta Vermella’ visita el teatre la unió

artur Regada, professor de contrabaix de l’Escola de música municipal, fent classe a la Paula . #LL. LLEBOT

nyar tot el que sabia de música: “Que els nens aprenguin a tocar un instrument és important. Però encara ho és més que s’ho passin bé i que tinguin ganes de tornar a classe la setmana que ve”, explica. I continua: “Els nois que vénen a l’escola tenen l’oportunitat de triar instrument a partir dels vuit anys. I en el cas del contrabaix, en només un parell d’anys ja poden tocar a l’orquestra de joves de l’escola. Aquí formem músics, però, per damunt de tot, volem formar persones. Ensenyar músi-

ca no és només teoria i pràctica: és motivar.” L’Artur diu que si un nen es vol dedicar professionalment a la música li aconsella estudiar: “Avui es pot viure dignament d’aquesta professió, perquè, a més, en el meu cas, el contrabaix és molt versàtil i està present en gran quantitat de ritmes, des del rock fins al jazz, passant pel tango. Però abans de res aconsello estudiar la llicenciatura musical”. Sobre el futur de l’Escola de Música Victòria dels Àngels, Regada es mostra optimis-

ta: “El centre s’ha consolidat com a escola municipal i ara comença una etapa de remodelació, amb l’ampliació dels espais, i qui sap si també d’oferta educativa. Sant Cugat ha evolucionat, la població ha crescut i les escoles s’han d’adaptar a les noves necessitats. A mi, particularment, també m’agradaria obrir-me a nous ritmes en les meves classes. De fet, la LOGSE ja obliga a fer música moderna als conservatoris. Però tot plegat s’ha de fer sense presses, piano, piano.”

aquest diumenge, a les dotze del migdia, tindrà lloc, al Teatre la Unió, l’espetacle musical infantil La Caputxeta Vermella. L’obra pretén fomentar, mitjançant l’entreteniment, valors tan importants com el respecte pel medi ambient, el reciclatge o l’amistat. ConCuRS

Continuen els concerts de ‘tria la teva música’ a mira-sol aquest dissabte a la nit, el Casal de mira-sol acollirà l’últim concert del concurs Tria la teva música, de Joventuts musicals, en què el públic decideix el grup guanyador. el premi del jurat s’atorgarà la setmana vinent, després d’una actuació de tots els participants.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Presentació. J. M. Figueres presentarà els seus llibres

sara.bella@premsalocal.com

‘Matem els dimarts i els divendres’ és el nou disc de Portet. #CEDIDA

ConferènCia. Avui divendres, 18 de maig, a partir de les vuit del vespre, l’Arxiu Nacional de Catalunya acollirà l’acte Memòria de la guerra i de l’exili. En aquest context tindrà lloc la presentació dels llibres Veus de l’exili. Vint testimonis de la diàspora catalana i Entrevista a la guerra. Cent converses de Lluís Companys a Pau Casals, tots dos de l’historiador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Maria Figueres. El primer llibre, Veus de l’exili, recull una vintena d’entrevistes a catalans exi-

Quimi Portet presenta disc al Teatre la Unió Josep Maria figueres, historiador i professor de la UaB.

liats i pretén descobrir el que va suposar aquest fenòmen migratori per al nostre país. L’altre, Entrevista a la guerra, inclou un centenar de converses amb personatges represenatius de la Guerra Civil Espa-

#ARXIU

nyola, com Lluís Companys. La presentació d’aquestes publicacions anirà a càrrec d’Albert Balcells, professorde la UAB, i José María Murià, professor de la Universitat de Guadalajara, de Mèxic.

La Nit de l’Art celebra la setena edició amb un joc de pistes art. La Nit de l’Art omplirà els carrers de Sant Cugat de formes, colors i melodies aquest dissabte, 19 de maig. Enguany se celebra la setena edició de la iniciativa, que en aquesta ocasió

incorpora una novetat lúdica, el TiquetArt, que consisteix en un joc de pistes per les diferents galeries locals amb el qual es podrà optar al sorteig d’una peça d’art de l’artista santcugatenca Marta Bellvé.

Al llarg d’aquesta nit artística, les galeries i les entitats exposaran les seves obres, els comerços exposaran Aparadors d’Art i hi haurà música en viu al carrer. _S. B. P.

El quart Concurs de Cartells del Centre Comercial ja té guanyadors ConCUrS. Les guanyadores del quart Concurs de Cartells per a petits i grans que va organitzar el Centre Comercial per la diada de Sant Jordi han estat Isabel Angulo, de Barberà del Vallès, en la cate-

goria d’adults, i Lara Ordóñez, de Molins de Rei, en la categoria infantil. Les obres guardonades seran la imatge central de la campanya de la pròxima edició del concurs. Les guanyadores.

#CEDIDES

_Redacció

Descobreix la Dieta de la Zona

Pl. Pep Ventura, local 5

CONSULTA I PRODUCTES:

93 675 1711 - 669 930 591

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

57

Mou-te al Ritme Santcugatenc, al Vinil, amb Ràdio Sant Cugat

‘Memòria de la guerra i de l’exili’, a l’Arxiu Nacional Sara Bella Puigdomènech

|

ConCert. Avui divendres, 18 de maig, a partir de les deu de la nit, Quimi Portet actuarà al Teatre la Unió per presentar el seu nou disc, Matem els dimarts i els divendres. El concert, que forma part de la gira de l’artista, la World Tour 2007, està emmarcat dins del cicle de programació continuada d’aquesta sala munici-

pal, que des de la temporada passada aposta per una oferta cultural estable, de qualitat i a un preu assequible, en aquest cas, de quinze euros. El músic estarà acompanyat per Xarli Oliver, a la bateria, Antonio Fidel, al baix, Jordi Busquets, a la guitarra, i Àngel Nogueras com a tècnic de so. _S. Bella

MÚSiCa. Ràdio Sant Cugat ha convocat la primera edició del Cicle de Tardor Musical a Sant Cugat. Mou-te al Ritme Santcugatenc, per promocionar la música que es fa a la ciutat amb deu actuacions al bar musical Vinil. Per participar en aquesta iniciativa cal presentar, a Ràdio Sant Cugat i abans del 25 de juny, quatre còpies d’una maqueta que contingui com a mínim quatre temes i un guió escrit del possible concert. Almenys el 20% del repertori ha de ser original del grup o del solista. Posteriorment, un jurat escollirà els deu artistes que participaran en el cicle, que se celebrarà entre el 4 d’octubre i el 6 de desembre d’aquest any. _S. B. P.


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

58

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Agenda cultural galliner TRINI ESCRIHUELA

per Sara Bella agenda@diaridesantcugat.cat Més activitats a: www.diaridesantcugat.cat/agenda

Propostes per a la setmana

Divendres Dos Joans

E

n aquesta meva primera collaboració en el DIARI, vull, abans que res, sumar-me a l’homenatge als DOS JOANS. El món del teatre m’ha permès conèixer i estimar grans persones, i amb en Joan Fàbregas i en Joan Llamas he tingut l’honor de compartir, des de la inauguració de l’Auditori, moments de teatre, d’amistat i, sobretot, d’admiració. GRÀCIES. Sempre he trobat en el teatre un mitjà de comunicació, de denúncia, de reflexió. Però el que sempre m’ha emocionat és la màgia del teatre: donar vida a uns personatges que descobreixes en un llibre, gràcies a l’autor, que un dia

Crec que la nostra societat necessita la màgia del teatre els va imaginar i els va plasmar. Aquest procés de descobrir el missatge, els sentiments i la psicologia de cadascun dels personatges, prestant no només el nostre cos, sinó també la nostra ànima, el trobo apassionant. Crec que la nostra societat, que camina de pressa, atrafegada, necessita aquesta màgia que ens permet la comunió amb autors, personatges, companys i públic. Ell ens retorna, amb un efecte mirall, milers de matisos que ens ajuden a entendre i estimar, encara més, cadascun dels elements que intervenen en el miracle que és cada representació. Ell fa que tot això sigui possible.

redaccio@diaridesantcugat.cat

de Joan Salvat-Papasseit. SALA CASAL DE CULTURA SANT ALBERT, 5

10 h. Visita. Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, es fa una jornada de portes obertes al Museu de Sant Cugat i una visita guiada a la seva exposició permanent.

18.30 h. Teatre. Els avenços tecnològics es posen en qüestió en l’obra Banishment, una producció del Teatre Lliure amb la direcció de Josep Mesia. Preu: 15 euros

MUSEU DE SANT CUGAT PLAÇA DE L’OM

TEATRE LA UNIÓ ANSELM CLAVÉ, 17

17 h. Taller. L’Ajuntament de Sant Cugat ofereix un taller d’escriptura medieval per a nens i nenes de 6 a 14 anys.

Dilluns

MUSEU DE SANT CUGAT PLAÇA DE L’OM

18.30 h. Campus Rock Una escola itinerant de pop-rock i música popular contemporània ha arribat a Sant Cugat amb un munt d’activitats per als joves de la ciutat. La primera és un taller de composició i producció de cançons, amb Marc Parrot com a professor. Més informació a la pàgina www.campus-rock.com CASAL SOCIAL TORREBLANCA AV. DEL PLA DEL VINYET, 81-85

19 h. Visita. Amb el lema, Descobrir la vila de Sant Cugat, l’Ajuntament organitza una visita guiada pel nucli històric de la nostra ciutat. MUSEU DE SANT CUGAT PLAÇA DE L’OM

21.00 h. Òpera. El TeatreAuditori acull La Cenerentola, una òpera de Gioacchino Rossini que, en aquesta ocasió, compta amb la interpretació del Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès. Preu: 45 euros TEATRE-AUDITORI PL. DEL CENTRE CULTURAL S/N

21.30 h. Cinema. Dins del Cicle de Cinema d’Entitats es projecta El séptimo sello, un film del 1957 d’Ingmar Bergman. Entrada gratuïta NAU DE CULTURA VALLDOREIX SANT ALBERT, 5

22.00 h. Concert. Aquest divendres, 18 de maig, Quimi Portet presenta el seu nou disc, Matem els dimarts i els divendres, al Teatre la Unió

20.00 h. Cultura. L’Espai Cultural i Gastronòmic Terra Dolça organitza un tast de vins dolços, a càrrec d’Alexander Barzen. Cal inscripció prèvia. Preu: 20 euros TERRA DOLÇA ENRIC GRANADOS, 8

ANSELM CLAVÉ, 17

22.00 h. Concert. Aprop Produccions i l’Ajuntament de Sant Cugat han organitzat un concert jove a càrrec de D’Callaos, Pegatina’s i Kimbala. PLAÇA D’EN COLL

per l’Ajuntament de Sant Cugat. PLAÇA DE DOCTOR GALTÉS

12.00 h. Teatre. Un dels últims vespres de carnaval, a càrrec de Mira-sol Teatre. Preu: 6 euros CASAL DE CULTURA MIRA-SOL VICTÒRIA, 42

Dissabte 12.00 h. Infantil. Sara Fuentes presenta l’Hora del conte. Contes xics, per a tots els nens i nenes de Sant Cugat.

23.00 h. Campus Rock. Els alumnes d’aquesta escola itinerant fan un concert al Teatre la Unió. TEATRE LA UNIÓ ANSELM CLAVÉ, 17

BIBLIOTECA DEL MIL·LENARI PL. DEL CENTRE CULTURAL, S/N

17.30 h. Cultura. L’EMD Valldoreix ofereix l’espectacle Show de primavera, de la mà dels Marxosos del Vallès. NAU DE CULTURA VALLDOREIX SANT ALBERT, 5

18.00 h. Infantil. Dins de les activitats del Uaal·la! es fa un taller cívic, a càrrec de Gest Lúdic l’Obrador, organitzat

Diumenge 12.00 h. Visita. L’Ajuntament de Sant Cugat ofereix la visita comentada de l’exposició El cartellisme de Ramon Casas, que està ubicada a la Casa Aymat. MUSEU ST. CUGAT-CASA AYMAT VILLÀ, 68

12.00 h. Infantil. El TeatreAuditori presenta La bella dorment, una obra infantil interpretada per la companyia Dreams Teatre. Preu: 6,5 euros TEATRE-AUDITORI PL. DEL CENTRE CULTURAL, S/N

12.00 h. Intantil. El Teatre la Unió ofereix l’espectacle musical La Caputxeta Vermella, interpretat per Júlia Mora i Josuè Guasch i dirigit per aquest últim. Preu adults: 6 euros Preu infants: 4 euros TEATRE LA UNIÓ ANSELM CLAVÉ, 17

Dimecres 22.00 h. Cinema. Dins del Cicle de Cinema Stephen Frears, es projecta la pel·lícula Liam, de l’any 2000. Entrada gratuïta CLUB MUNTANYENC (CMSC) DOS DE MAIG

Dijous

13.00 h. Visita guiada Canals-Galeria d’Art organitza una visita guiada de l’exposició de tapissos de Maria Assumpció Raventós.

22.00 h. Cinema d’autor. Aquesta setmana, el Cicle de Cinema d’Autor dels Cinemes Cinesa Sant Cugat presenta el film xinès Sueños de Shangai, de Wang Xiaoshuai. Preu: 3 euros

CANALS-GALERIA D’ART DE LA CREU, 16

CINEMES SANT CUGAT PL. DEL CENTRE CULTURAL, S/N

19.00 h. Concert Pentagrama presenta, dins del V Cicle de Les Veus de la Paraula, l’espectacle Nocturn per a Acordió, una antologia

Fòrum_ Notícies_ Agenda_ Cinema_ Tecnologia_ Esports...


www.diaridesantcugat.cat

Diari de Sant Cugat

Divendres, 18 de maig del 2007

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

|

59

crítica de cinema

Cinema a Sant Cugat

DiAnA COMEs

diana_comas@yahoo.es

ESTrEna. EllaS Y ElloS. Director: Bart Freundlich Amb: Julianne Moore, David Duchovny, Billy Crudup es tracta d’una comèdia elegant i sofisticada, que gira al voltant dels reptes que planteja l’amor i el matrimoni als novaiorquesos d’avui dia. La pel·lícula ressegueix la vida sentimental de dues parelles: una actriu d’èxit i el seu marit, que tendeix a recloure’s a casa; i el mandrós germà petit de l’actriu i la seva companya, aspirant a novel·lista. YELMO: 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 h SeSSIó goLfA DISSAbte: 01.00 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22

ESTrEna. El niño dE Barro. Director: Jorge Algora. Amb: Maribel Verdú, Daniel Freire, Chete Lera. Inspirada en fets reals. A buenos Aires, el 1912, es propaga per la ciutat una sèrie de brutals assassinats a menors. en Mateo, un nen de deu anys, amaga un secret: algunes vegades la seva ment el porta a un lloc fosc de la memòria on és testimoni dels assassinats. Quan es descobreix el seu secret, molts pensaran que és l’assassí. YELMO: 16.15 - 18.30 - 20.40 - 22.45 h SeSSIó goLfA DISSAbte: 01.00 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22

El rETorno dE loS maldiToS. Director: Martin Weisz. Amb: Ben Crowley i Eric Edelstein una unitat de soldats de la guàrdia nacional s’atura en una posició avançada de nou Mèxic per entregar equipament a un grup de científics atòmics. Però, quan arriben al camp d’investigació, està misteriosament desert. YELMO: 18.30 - 20.30 - 22.40 h SeSSIó goLfA DISSAbte: 01.00 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22

El novio dE mi madrE Directora: Amy Heckerling. Amb: Michelle Pfeiffer, Paul Rudd, Tracey Ullman. Rosie és una mare soltera de quaranta anys que viu a Los Angeles. La vida no li està anant exactament com havia planejat: el programa de televisió que produeix té seriosos problemes. I les coses, a casa, no van gaire millor... YELMO: 18.15 - 20.30 - 22.40 h SeSSIó goLfA DISSAbte: 01.00 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22 CinEsA: 16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30 h SeSSIó goLfA DIvenDReS I vIgíLIeS De

prEmoniTion. Director: Mennan Yapo. Amb: sandra Bullock, Julian McMahon, Jeff Galpin. Linda hanson té una casa molt bonica, un marit que l’estima i dues filles adorables. La seva vida és perfecta, fins que rep la notícia de la mort del seu marit, Jim, en un accident de cotxe. Però, quan es lleva l’endemà, Linda descobreix que el seu marit encara és viu. YELMO: 20.40 - 22.45 h SeSSIó goLfA DISSAbte: 01.00 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22

ESTrEna. zodiaC. Director: David Fincher Amb: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey Jr. YELMO: 16.00 - 19.00 - 22.00 h - DISSAbte: 17.30 - 20.40 h. SeSSIó goLfA DISSAbte: 00.15 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22

feStIuS: 00.40 h teLèfon ReSeRveS: 902 33 32 31

SpidErman 3. Director: sam Raimi. Amb: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco. Peter Parker aconsegueix establir un equilibri entre la seva devoció per Mary Jane i els seus deures com a superheroi. Però una tempesta amenaça l’horitzó. YELMO: 16.15 - 17.30 - 19.15 - 20.30 - 22.15 DISSAbte: 16.00 - 19.00 - 22.00 h SeSSIó goLfA DISSAbte: 23.30 - 00.45 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22 CinEsA: 16.00 - 17.00 - 19.00 - 20.00 22.00 h SeSSIó goLfA DIvenDReS I vIgíLIeS De feStIuS: 23.00 - 00.45 h teLèfon ReSeRveS: 902 33 32 31

la maldiCiÓn dE la Flor dorada. Director: Zhang Yimou. Amb: Chow Yun-Fat, Gong Li, Liu Ye. Quan s’acosta el festival Chong Yang, el Palau Imperial s’omple de flors daurades. L’emperador torna inesperadament amb el seu segon fill, el príncep Jai, amb el pretext de celebrar la festa amb la família. YELMO: 16.00 - 18.15 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22

damE 10 razonES. Director: Brad silberling. Amb: Morgan Freeman, Paz Vega, Anne Dudek. un cèlebre actor en hores baixes es veu obligat a

acceptar un paper en un film independent que tracta sobre un encarregat de supermercat. CinEsA: SeSSIó goLfA DIvenDReS I vIgíLIeS De feStIuS: 00.40 h teLèfon ReSeRveS: 902 33 32 31

TÚ la lETra Y Yo la mÚSiCa. Director: Marc Lawrence. Amb: Hugh Grant, Drew Barrymore, Brad Garrett. Alex fletcher és un cantant pop dels anys vuitanta que ha perdut l’èxit i ara es conforma fent petites actuacions. YELMO: 20.15 - 22.40 h SeSSIó goLfA DISSAbte: 01.00 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22 CinEsA: 16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30 h teLèfon ReSeRveS: 902 33 32 31

laS vaCaCionES dE mr. BEan. Director: steve Bendelack. Amb: Rowan Atkinson, Willem Dafoe, Emma de Caunes. Mr. bean decideix anar a passar les vacances a la Costa blava francesa. YELMO: 16.30 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22

la vida dE loS oTroS. Director: Florian HenckelDonnersmarck. Amb: Martina Gedeck, Ulrich Muehe, sebastian Koch. el capità gerd Wiesler és un oficial extremadament competent de la Stasi, la totpoderosa policia secreta del règim comunista de l’antiga República Democràtica Alemanya. YELMO: 17.30 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22

dESCUBriEndo a loS roBinSonS. Director: steve Anderson. Wilbur Robinson és un noi que inventa una màquina capaç de recuperar records del passat. YELMO: 16.00 h teLèfon ReSeRveS: 902 22 09 22

Una escena de la pel·lícula. #CEDIDA

la pfeiffer torna a la gran pantalla

D

esprés de cinc anys sense aparèixer a la gran pantalla (la seva darrera participació en un projecte va ser a La flor del mal), michelle Pfeiffer torna al cinema amb una comèdia romàntica on encarna una mare soltera que treballa d’escriptora en una cadena de televisió nord-americana, i que passa per una crisi laboral i personal. immersa en problemes amb la productora i en el seu romanç amb un jove actor, el guió posa sobre la taula el rerefons de la relació amb la seva filla, i ho planteja d’una manera gairebé hormonal: mentre la mare es panseix, la filla floreix. i és en aquest punt on, tot i que els conflictes entre mares i filles tenen prou substància per crear una bona història, la guionista i directora amy Heckerling banalitza completament el tema, infantilitzant fins a nivells vergonyosos la protagonista, en lloc de potenciar la part positiva de la seva maduresa física i personal (cal mencionar que l’estupenda forma física de la Pfeiffer continua gairebé intacta), i plantejar els conflictes reals de l’etapa que viu (i així no humiliaria tant el sector femení al qual es refereix a la pel·lícula). deixant de banda el contingut del film, cal destacar, d’una banda, el potencial interpretatiu de Paul Rudd (el jove enamorat de la Pfeiffer) i de saoirse Ronan (la filla adolescent), i també els diàlegs de la pel·lícula, força més enginyosos que els que solen contenir aquestes comedietes nord-americanes presentades amb llacet de color rosa.

El novio dE mi madrE (I CouLD neveR be YouR WoMAn, euA, 2007) DIReCtoR: Amy Heckerling IntèRPRetS: Michelle Pfeiffer, Paul Rudd, saoirse Ronan + Info: www.deaplaneta.com/elnoviodemimadre

El cinEma dE casa tEva P

Parking 2 h gratis

VA Venda anticipada

902 33 32 31*

CE Dimarts dia de l’espectador

65 Carnet més gran de 65 anys

Informació i venda 24h.

Carnet d’estudiant universitari

CARNET JOVE Accéssos minusvàlids

1

carnet jove

2

Sessions numerades

Pagament amb targeta crèdit

El novio dE mi madrE

SpidErman 3

damE 10 razonES

TÚ la lETra Y Yo la mÚSiCa

16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30 h. SeSSIó goLfA DIvenDReS I vIgíLIeS De feStIu: 00.40 h. teLèfon De ReSeRveS: 902 33 32 31

16.00 - 17.00 - 19.00 - 20.00 - 22.00 h. SeSSIó goLfA Dv. I vIgíLIeS De feStIu: 23.00 - 00.45 h. teLèfon ReSeRveS: 902 33 32 31

SeSSIó goLfA DIvenDReS I vIgíLIeS De feStIu: 00.40 h. teLèfon De ReSeRveS: 902 33 32 31

16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30 h. teLèfon De ReSeRveS: 902 33 32 31


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de març del 2007

60

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

www.diaridesantcugat.cat

el Poble_ 6 |

Lectors_ 15 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Esports_ 30 |

Passatemps lletres al cove

Cultura_ 50 |

per J.M. Vallès

si l’encertes... Aviat la trauran del magatzem. Quan l’exposin a primera hora del matí, estarà buida. Ens esperarà pacient i, al vespre, ajudarà a saber els cinquanta peus que ens representaran. Solució de la setmana anterior: El pirulí o monòlit de Coll Favà

lligamots

per Susanna Turon susannaturon@diaridesantcugat.cat

Passatemps

signes

Vu(ll)palleres (2)

G A M I S T A M T S

BRUIXOT REBEL. ACPG

E O I P N E S A F U

Àries 21/3 al 20/4

Què, ja sabeu quina és la forma correcta de dir Vul(l)palleres? Per als que us decanteu per una opció o l’altra, aquí teniu el que en diu l’Institut d’Estudis Catalans: “Malgrat l’ús actual de les formes Vulpalleres/Vullpalleres, la forma ortogràfica correcta d’aquest topònim és Volpelleres. Aquest nom correspon a un derivat del llatí VULPE (concretament la forma VULPILIARIAS, en què la U és breu, per la qual cosa en català dóna com a evolució regular -o-), que en català antic va donar volp, ‘guineu’. Aquest topònim ja apareix citat en el Cartulari de Sant Cugat: Vulpiliarias (any 985), Volpeieres (1167), etc.” Apa, doncs, per tenirho en compte en la pròxima revisió del nomenclàtor.

A T C E G N A R G S

S M M S I D U V I A G Z G P Z O G I G A A U B R E C O D E R L U Q O A C U R J

A

E L P S I W G Z T L S O D U B X U P S I

A Z E U G I R D O R Aquesta setmana us proposem que descobriu el cognom dels 9 candidats a l’alcaldia de Sant Cugat.

2

3

C

1

4

5

6

7

T

A

P

A

P

I

2

S

A

N

G

3

A

L

E

V

4

M

D

V

5 6 7

E C

I S

I

R

U

E

L

S

E

R

R

V O

M

T

A R

O

T

Si esteu afectats per alguna qüestió de salut, aquests dies podeu tenir molt bones influències per alleugerir el vostre estat físic. D’altra banda, estareu molt xerraires.

Taure 21/4 al 20/5

El que teniu més ben marcat és el tema dels viatges. Les coses relacionades amb gent més gran que vosaltres us poden ser de gran ajut, no deixeu passar l’oportunitat d’agrair les facilitats que us posin per solucionar coses.

Bessons 21/5 al 21/6

Teniu uns dies d’indecisió i, al mateix temps, una mica desastres, ja que gairebé tot us surt girat i, com més ho voleu arreglar, més s’espatlla.

Cranc 22/6 al 22/7

Ja us convenia tenir uns dies de descans i de despreocupació. Trobareu suport constant en els amics; també n’haureu d’ajudar algun.

Lleó 23/7 al 23/8

SOLUCIÓ DE LA SETMANA PASSADA: 1

redaccio@premsalocal.com

fa 15 anys... Sis mil santcugatencs sortien al carrer per rebre la flama paralímpica. El CAR acollia la presentació dels Jocs Paralímpics.

Si us he de dir què us pot passar, se’m fa difícil, ja que ho teniu tot ple de canvis i de sorpreses. De totes maneres, el que no heu de fer és atabalar-vos gaire. Potser que celebreu la festa d’un amic o conegut.

Verge 24/8 al 23/9

No són els millors dies per viatjar, ja que teniu facilitat perquè hi hagi entrebancs. Però us esperen altres coses per fer que potser us interessen més i que estan relacionades amb el vostre cercle d’amics.

Balança 24/9 al 23/10

Quan estigueu a casa voldreu estar al carrer, quan estigueu al carrer voldreu estar a casa. Al llarg d’aquests dies estareu molt nerviosos i us costarà molt de controlar-vos.

Escorpí 24/10 al 22/11

Serveis

Telèfons bàsics ADF. S. CONTRA INCENDIS: 93 589 80 80 AMBULÀNCIES: 93 588 57 70 BOMBERS GENERALITAT: 112 BOMBERS RUBÍ: 93 697 60 80 CAP SANT CUGAT: 93 589 11 22 (DIA I HORA): 93 589 76 98

(URGÈNCIES): 93 589 44 55

POLICIA NACIONAL (DNI): 93 674 78 58

CAP VALLDOREIX 93 583 74 00 HOSPITAL GENERAL CATALUNYA: 93 565 60 00 93 565 60 20 MOSSOS D’ESQUADRA: 088 / 93 583 50 00 POLICIA MUNICIPAL: 092 / 93 589 13 28

P. NACIONAL (URGÈNCIES) 091 URGÈNCIES I EMERGÈNCIES SANITÀRIES 061 SANITAT RESPON 902 111 444

Farmàcies DÍAZ-PUERTO Pg. Sant Magí, 50 Tel. 93 674 33 53. 24 hores tot l’any. Obert a les nits i diumenges. No tanca per vacances

SALAVERT Santiago Rusiñol, 38 Tel. 93 674 06 45. Laborables, de 9 a 13.30 h i de 16.30 a 20.30 h. Dissabtes, de 9.30 a 14 h

LLORENS Santa Maria, 27 Tel. 93 674 15 31. De 9 a 22 h, de dilluns a dissabte. No tanca per vacances

ORENGA Rbla. del Celler, 97 Tel. 93 674 77 49. Laborables, de 8.30 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

CULLELL Ptge. Diputació, 6 Tel. 93 674 03 64. Laborables, de 9 a 13.30 h i de 16.30 a 21 h. Dissabtes, de 9 a 13.30 h

BERINGUES Av. Lluís Companys, 46 Tel. 93 674 04 83. De 8.30 a 21.30 h, de dilluns a dissabte. No tanca per vacances. www.farmaciaberingues.com

RIERA-RIVIERE Dr. Murillo 1 / Sant Jordi Tel. 93 674 04 30. Laborables, de 8 a 14 h i de 16.30 a 21 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

MORAL Santa Teresa, 40 Tel. 93 675 33 44. Laborables, de 8 a 22 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

PARC CENTRAL Manel Farrés, 95 Tel. 93 674 05 12. Laborables, de 9 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h. Diumenges i festius, de 10 a 14 h SERRET (MIRA-SOL) Pg. Baixador, 78 Tel. 93 674 23 72. De dilluns a dissabte, de 9 a 14 h i de 16 a 21 h ISERN (LA FLORESTA) Pg. La Floresta, 9 (Estació FGC) Tel. 93 674 18 63. Laborables, de 9 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h. Dissabtes i diumenges, de 9 a 14 h. No tanca per vacances PINTO (VALLDOREIX) Església, 3 Tel. 93 674 28 71. De 9

a 22 h, tot l’any. Obert diumenges. No tanca per vacances SERRES (LES PLANES) Pg. Torrent, 1 Tel. 93 674 92 51. Laborables, de 8 a 13.30 h i de 16 a 20 h. Dissabtes, de 9.30 a 13.30 h. No tanca per vacances RUIZ DE BUSTILLO Av. Cerdanyola, 23 Tel. 93 590 10 35. Laborables, de 8.30 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h. No tanca per vacances QUIRANTE Pg. Olabarria, 50 Tel. 93 675 33 11. Laborables, de 8 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Heu de mirar d’acceptar les coses tal com són, hi ha massa coses bones en perspectiva com per deixar-vos influenciar per un estat de mala lluna temporal. D’altra banda, a la feina es preparen canvis força bons. Per cert, amb la família, no us hi enfadeu.

Sagitari 23/11 al 21/12

Heu de mirar de vigilar més el que feu, perquè hi ha molts moments en què correu riscs innecessaris, sobretot aquests dies, ja que teniu tendència a fer que de sobte hi hagi sorpreses no gaire divertides.

Capricorn 22/11 al 20/1

Són dies molt bons per estabilitzar el vostre camp sentimental. D’altra banda, hi ha la possibilitat que hagueu d’assistir a algun acte públic al qual no teniu gaires ganes d’anar, però és un compromís, no deixeu d’anar-hi. Hi trobareu algú molt interessant i us ho passareu molt bé.

Aquari 21/1 al 19/2

El que feu us vindrà molt guiat pel que facin els altres i us veureu una mica atrapats per les decisions que prenguin. La qüestió és que us ho passareu la mar de bé. De totes maneres, hi haurà moments en què les coses us forçaran a actuar per nassos i resoldreu bé la situació.

Peixos 20/2 al 20/3

Us convé canviar d’aires i buscar noves coses per fer, a veure què es pot fer per millorar el present, que ja seria hora que anés més bé.

recepta MARIA ÀNGELS QUADRAS

Trinxat de la Cerdanya

P

oseu una olla al foc amb aigua. Quan bulli tireuhi un pessic de sal, la col a trossos i les patates pelades i trossejades. Deixeuho bullir durant 25-30 minuts. Un cop bullit, escorreu-ho bé tot i poseu-ho en un bol. Tritureu-ho fins que quedi ben barrejat. A part, poseu oli en una paella i fregiu-hi dos grans d’all pelats, fins que estiguin daurats. Retireu els alls i amb el mateix oli fregiu la cansalada. Un cop cuita la cansalada, traieu-la del foc. Poseu dues cullerades d’aquest oli dins del bol de la col i les patates. Remeneuho bé. Poseu tot el que hi ha en el bol dins de la paella i coeu-ho com si fos una truita. Poseu-hi la cansalada daurada per sobre. INGREDIENTS: Per a 4 persones: 1 col verda d’hivern 1 kg de patates 4 trossos de cansalada 2 grans d’alls

per la cara Xavier Fornells Director de Ràdio Sant Cugat Ens ho ha posat complicat, l’amic Xavier Fornells, amb tants cabells i ulleres, però podem dir que on hi ha cabells hi ha força. Un altre tret significatiu és la seva mirada, té uns ulls de mitja lluna que diuen que, segurament, és una persona simpàtica i amb mà esquerra per aconseguir el que vol. Finalment, direm que el llavi inferior indica que és una persona afable, però que també té cops de geni que poden sorprendre. #JOAN C. LOZANO, ESPECIALISTA EN PSICOMORFOLOGIA


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 18 de maig del 2007

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

61


Diari de Sant Cugat Divendres, 18 de maig del 2007

62

|

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat


www.diaridesantcugat.cat

Diari de Sant Cugat

Divendres, 18 de maig del 2007

63

www.diaridesantcugat.cat/subscriptors

Club del Subscriptor

DiarideSantCugat

Per veure totes les ofertes o fer-te subscriptor, visita la nostra web: www.diaridesantcugat.cat

Fes-te’n subscriptor ara per només 85 € l’any. Rebràs cada setmana el Diari a casa i gaudiràs de totes aquestes ofertes!*

Atenció al subscriptor: 93 589 62 82 / www.diaridesantcugat.cat Restaurant. Novetat!

Cinema

Teatre

Teatre

Menú per a 2 persones de dilluns a dijous: amanida + asado argentino*

Entrades gratuïtes*

Els Hereus

Passat el riu

De dilluns a dijous Via Augusta, 2-14

Av.de Lluís Companys, 36

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Humor i cinisme en una comèdia impregnada d’un realisme ferotge*

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Una comèdia sobre la família, les tradicions i l’amor. Cinc entrades dobles de 4 E*

Del 13 d’abril al 17 de juny, al Teatre Villarroel Villarroel, 87 PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Del 18 de maig al 17 de juny, al Teatre Romea Hospital, 51 PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Teatre

Obsequi

Música

Restaurant

L a Bella Dorment Dreams Teatre*

Trajes i camises a mida al

Dulce Pontes Presentació del disc O coraçâo tem três portas*

Sopar per a 2 persones de dilluns a dijous*

seu domicili o despatx. Amb la compra del primer traje li regalem una camisa feta a mida*

Diumenge, 20 de maig, a les 12 h, al Teatre-Auditori Pl. Centre Cultural, s/n PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Benzina

Tel. d’atenció als clients 93 488 00 81 info@trajeadomicilio.com

Divendres 1 de juny, a les 22 h, al Teatre-Auditori Pl. Centre Cultural, s/n PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

PER ALS SUBSCRIPTORS

Restaurant

Restaurant

Av. de Torre Blanca, 2-8 Local 10

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Més ofertes Restaurant Be Bop Menú degustació, de dilluns a dijous Sant Domènec, 19 / Participa en el sorteig.

Benzinera Griful Descompte de 0,01 e/litre de benzina* Av. de Rius i Taulet

PRESENTANT EL CARNET DEL Club

Menú per a 2 persones dissabtes al migdia* Rambla del Celler, 125

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Menú La Flauta per a 2 persones de dilluns a divendres*

CD La Puerta de los Sueños El meu món Gratuït per als subscriptors.

Elies Rogent, 50-60

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Consulta’ns les condicions especials de tarifes i enviaments per a empreses i col·lectius. Tel. 93 589 62 82 / www.diaridesantcugat.cat


diarideSantCugat

i la setmana que ve...

18.05.2007 Editorial_PÀG. 3

|

a Fons_PÀG. 4

|

el Poble_PÀG. 6

|

...entrevistarem els tres caps de llista que opten a presidència de l’EMD de Valldoreix TRObARÀs TOTA lA InFORmAcIó dIÀRIA A:

Lectors_PÀG. 15

|

Opinió_PÀG. 16

|

la Ciutat_PÀG. 18

|

Economia_PÀG. 26

|

www.diaridesantcugat.cat

Esports_PÀG. 30

|

Cultura_PÀG. 50

|

Passatemps_PÀG. 60

el Temps

Subscriptors

Per la cara

Dissabte Diumenge màX. 24º mín. 17º màX. 24º mín. 16º

Camisa a mida. A tots els subscriptors

Coneixes en Xavier Fornells?

Club del Subscriptor_PÀG. 63

www.diaridesantcugat.cat

que es comprin un traje fet a mida a Personals Taylor’s, el Diari els regalarà una camisa exclusiva feta a mida.

l’Entrevista ÀLEX BARBERO, interiorista

Descobreix la personalitat que s’amaga darrere les ulleres del director de la ràdio de Sant Cugat, en Xavier Fornells.

#TEXT: Núria Gutiérrez #FOTOGRAFIA: Lluís Llebot

“Avui en dia es pot muntar un bany en un metre quadrat” El que més m’agrada del món del disseny d’interiors i la decoració és la creació. Saber que has posat una mica de la teva vida a cada casa i que una família n’està gaudint. És apassionant perquè cada vegada estàs creant i sempre és un prototip nou que es fa i s’acaba en cada projecte. No ens em trobat mai haver repetit un projecte.

Quan va establir el seu negoci a Sant Cugat no coneixia la ciutat. Després de 30 anys, com ha canviat la població i els seus habitatges?

En tants anys treballant als habitatges dels santcugatencs hem observat una gran evolució de la ciutat. Quan ens vam establir aquí el 1977 hi havia 25 o 26.000 habitants, i si sorties una mica del centre els carrers no estaven asfaltats. Tot i això, s’intuïa que es tractava d’una població amb molta projecció. A més, els primers habitatges en què vam treballar eren pisos enormes, de 160 metres quadrats. Ara, aquestes dimensions

GESTIÓ I CONFIANÇA

només les podem trobar a les torres.

és el segment que abasta dels 40 anys en endavant i una classe mitjana i mitja alta. Tot i això, aquests establiments fan el seu servei; nosaltres moltes vegades recomanem que, depenent de les necessitats, facin ús d’aquests mobles que, val a dir, són dignes per a la funció per a la qual han estat pensats. Això sí, posats fora del seu context podrien tenir problemes.

Va ser un dels fundadors de la Unió de Botiguers. Quin era l’objectiu d’aquesta associació en els seus inicis?

tot és minimalista. La idea del gran mirall es continua fent, però, si vius en un pis molt petit, avui hi ha solucions per a tot.

És clar, ara els pisos són més petits. Com es pot moblar un pis de 30 metres quadrats? L’estil en la decoració d’inAmb un pis de 30 metres teriors ha variat molt amb quadrats ara es poden fer el temps? meravelles. Però, evidentment, hi ha moltes coses que s’han de fer a mida. Hi ha molta modulació, espais oberts i diàfans. El tret de sortida dels espais diàfans va ser els famosos lofts; grans espais, magatzems on no hi havia divisions. Aquest concepte ara s’ha traslladat a “minipisos” de 40 o 50 metres quadrats.

Existeix una mida XS de mobles per a aquests espais?

Sí. Ara el mercat ho té absolutament tot pensat i tot al mil·límetre. Hi ha productes per fer tot el que es desitgi en un pis i el minimalisme és la moda imperant. Avui en dia es pot muntar un bany en un metre quadrat. Ja existeix el necessari per fer-ho. El fabricant ja ha procurat de fer kits amb rentamans, mirall, moblet...

Intentàvem motivar, revitalitzar i fidelitzar els clients que, ho hem de tenir en compte, agafaven el tren i en un quart d’hora eren a Barcelona. Aquesta problemàtica encara la tenim, ara és cada 3 minuts, abans era cada 20, però el Corte Inglés està al mateix lloc ara que abans. L’associació va ajudar a fer que les persones prenguessin consciència que hi havia un comerç que donava servei a Sant Cugat.

I tant. No té res a veure els primers projectes que vam començar a fer amb la moda d’ara. Al principi tothom treballava el que es deia clàssic, recarregadet, colors foscos... Ara és tot el contrari. Predominen línies minimalistes, com més llises millor, fins i tot en els colors.

I ara, quina és la moda?

Ara la moda són colors terrosos. El moble també ha canviat i ara ja no ens trobem els colors tan vermellosos, són més foscos, gairebé negres. Colors wenge i fumé.

Aviat obriran un nou Ikea a Sant Cugat. Què n’opina, d’aquest tipus d’establiments?

Normalment els fan servir gent jove que ja té problemes per accedir a l’habitatge. És un altre mercat, que no el nostre. El nostre públic

Què troba a faltar en el comerç de la ciutat?

Creador d’espais Ja de molt jove li agradava moure els mobles de casa seva d’un lloc a l’altre per investigar i crear ambients més funcionals. Anys després, l’Àlex Barbero va aterrar a Sant Cugat, moment en què -reconeix- “ni tan sols coneixia la ubicació del carrer Major” i va fundar Stanza, un establiment que dóna serveis relacionats amb el disseny i la planificació d’espais interiors i que ara celebra el seu 30è aniversari. Amb 1.500 projectes fets en aquest temps i la satisfacció d’haver creat tot això començant de zero, espera continuar treballant molts anys més. Darrere, la satisfacció d’haver estat un dels fundadors de la Unió de Botiguers de Sant Cugat sent un nouvingut i organitzar la I Mostra de Comerç de la ciutat.

Jo sóc una persona molt romàntica i encara tinc a la ment la idea del comerç d’època. Ara ha vingut molta més gent i han vingut de ple totes les franquícies. Ja no és tan arrelat com era abans. Parlo de botigues amb tradició, com Tobella, Casajuana o Sàbat. Ara vas per un carrer, veus una franquícia, i al cap de poc ja no hi és. Trobo a faltar quan abans eren els mateixos propietaris, i no dependentes, els que atenien el públic.

Gestoria

Comptes anuals

Assessoria fiscal i laboral

Constitució i administració de finques

Comptabilitat

Lloguer i vendes

Impost de societats

Serveis jurídics Carrer Sant Medir, 35 - Tel. 93 589 22 20 leontomas@leontomas.com

Diari de Sant Cugat 667  

Diari de Sant Cugat 667, 18 de maig de 2007

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you