Page 1

EL GUITARRISTA JOSÉ LUÍS LOPATEGUI COMENÇA DEMÀ EL XXVII CURS DE GUITARRA A Mm* CUGAT

Divendres. 17 de juliol de 1998

PÀGINA

37

Ü S 4 CANTONS „ El «diari" de Sant Cugat

SUMARI El Cor Infantil i Juvenil vol consolidar un Festival internacional de música anual

Mira-sol i la Floresta surten de Festa Major

225 ptM.

'••WWAH·)

Pàgines 3a6

L'urbanisme serà el principal reclam de les associacions veïnals als consells de districte

El guionista Piti Espanol serà el pregoner de la Floresta Pàgina 16

Les cercaviles són la màxima expressió de les festes majors. FOTO: E4C

na 9

Sant Cugat encara no disposa d'una normativa que reguli la contaminació acústica Pàgina IS

El Centre Borja acull aquest cap de setmana la XV edició de la Universitat de la Pau Pàgina 17

La direcció de la UE Sant Cugat redueix el dèficit del club a 3 milions de pessetes ' Pàgina 33

VAL ~ ~

en,a compra de

LLENYA CARBÓ a la benzinera GrifulOil,s L

Van trencar el pilar dret i part de la reixa. FOTO: F,4C

Més de 140 persones van remullar-se per l'esclerosi múltiple diumenge. FOTO: X. LARROSA

Atemptat contra el Forn Ibèric

La campanya "Mulla't" recull 1 1 5 . 0 0 0 pessetes

La policia no ha trobat els culpables

Els ciutadans van nedar 55.000 m a les piscines municipa

Pàgina 37

Pàgina 20

Dant si vostè és* casa com si no sea mas rentable? ALUMINI

i VIDRE

continua vetijUugt per 1» seva llaurí

DIMONI: Su Socio Tecnológico, ledala solución. DIMONI acaba de lanzar al mercado la Seria 99 en Windows, su nuevo sofware de Gestión Econòmica, Contable, Industrial y de Punto de Venta, recortable a la medida de sus necesidades, absolutamente Innovador, escalable, flexible, modular y preparado para adaptarse a los camblos tecnotógicos sin necesidad de reinstalar datos. Y naturalmwiu C O M I A M U K W K W M a M t o 2000 Y LA ENTRADA DEL EURO.

SISTEMES DE

Solo por ser su cliente DIMONI se convierte en Su Soclo Tacnoiò^co, es decir alguien en quién confiar para aproveChar ahora y en el futuro los beneficiós de las nuevas tecnologías.

SEGURETAT EXPOSICIÓ i VENDA: PI. Ajuntament/C. Xerric, 2 - Tel. 93 675 29 02-Fax 93 675 28 61 08190 SANT CUGAT DEL VALLÈS

Prestigi, Seguretat i Servei Av. Alfons Solo, 50-T»l. 93 589 17 99-Son» Cugot <W Valtèt

Llame aflora o visite nuestra «wb para pedk inforroacion.

4

C\rup de Serveis

Jntegrals

*mxi*JLU.niHHHmtittm.*í.

SjríMrt,32£r*0ei90S»i(Cu^«Vi»!.W.935a92313-F«955S9M3l·Mnll4(piOinlBrct<iit!

V* s


ELS HCANTONS CLUB DEL SUBSCRIPTOR SQUASH CLUB SANT CUGAT

CANALS GALERIA D'ART 20.000 Ptes. de descompte en la compra dún quadre (per una compra superior a 100.000 ptes.) Recolliu a la redacció un val per un descompte de 20.000 ptes. en la compra dún quadre a Canals Galeria d'Art. Ara és el millor moment per invertit en pintura!.

LA CARPA: Consumicions gratuïtes

HÍPICA SEVERINO: Passejades de cap de setmana

SQUASH SANT CUGAT: Sessions de sauna i hidromassatge

Podeu passar per la redacció i recollir el vostre VIP exclusiu i personalitzat de la Carpa, per poder obtenir consumicions de franc, en aquest local de moda de la nostra ciutat.

Recolliu els vals per a una esplèndida passejada a cavall, cada dissabte i diumenge, amb qué podreu gaudir del paisatge de Collserola.

Els membres del "Club del subscriptor" podeu gaudir dels següents avantatges: una sessió de sauna o d'hidromassatge gratuïta, o jugar mitja hora d'esquash, o fer una classe d'aeròbic en horaris concertats. Informeu-vos-en al 589.62.82

tf**

Griful OU, s. L. »Egamnb/e5 A

lexidooptica

Servei Estació

EGA MOBLES: 25 % descomptes

GRIFUL OIL, S.L.: Atractius descomptes en benzina

ÒPTICA TEXIDÓ Examen visual gratuït

Recolliu els vals a la redacció per obtenir un 25% de descompte en adquirir els últims mobles artesans. Aprofiteu aquesta magnífica oportunitat per decorar la vostra llar!

Amb la targeta del Club del Subscriptor podeu gaudir de descomptes de fins a 2 pessetes per litre de benzina, a la Benzinera Griful de la carretera de Cerdanyola. A l'hora de pagar recordeu ensenyar la targeta del club juntament amb el vostre DNI.

Amb el val que us facilitarem a Els 4 Cantons podeu fer-vos un examen visual gratuït i gaudir d'un 15% de descompte en ulleres de sol. Aprofiteu aquesta oportunitat immillorable per revisar la vostra vista.

•£TÜ Tots els subcriptors poden aconseguir aquesta esplèndida gorra gratis, només ha de retallar el cupó i presentar-lo quan entri a GALAXI PARC. Oferta vàlida nomésfinsal 12 de juliol 1998.

-*&JW#*H*,tiL ÈÈ&ik*

• E i l i i : i ; l l P : ' :A L s u BSM innyQnj^g|f

r 1

~ v^/

ELS / (ANTONS recala als pruner- 6 0 subscriptors ducs TTI C A I I T A C I A entrades per gaudir d'un dia a Illa FANTASIA, cl parc aquàlllClm §KV\ I r \ w l F % tic mes «írau d'Europa. Aprofiteu aquesta gran oportunitat i A q u a t . c Park recolliu a la redacció les vostre* entrades gratuïtes.

E N;; CJffi C i f l l I l Q

l s ^ ^fcilf 1 O N O C H EL ISABEL PANTOJA

NOCHE

-i* V

2 2 AGGBTO 1 O N O C H E

2 5

J U L I D «ï 1 O

NOCHE

<fi

M O N ICA NARANJO

M A R I A det M O N T ECÒ5 dfel ROCI

:

A

« í , •$»*"»•*£

v4.-,

/ 1 AGOSTO - 1D

NOCHE

2 l3 i n

P I M P I N E L A » LOS PECOS B

AGOSTO -

1D

NOCHE

C A M E L A

/xriu M-"JL

ROCIO JURADO **•.

; '^S$.#.

PARQUE ACUÀTICO# 4 DISCOTECA!, CONCIERTOS A L A I R E UBRE<

Solida * . Autopista do Mataró. Vilassar de Dalt (Barcelona). Tol. 9 3 7 5 1 4 5 5 3


EIS 4 CANTONS £

1

El tema de la

hetmana Divendres, 17 t/ejuliol lie 1998

B a l a n ç

L'èxit estava cantat Europa Cantat 1998 aplega onze concerts i més de 250 cantaires a Sant Cugat El "somni" del Festival Europa Cantat 1998, definit pel director del Cor Infantil i Juvenil, Martí Marín, ara fa uns mesos, es va fer realitat la setmana passada. El Festival Internacional de Música per a Nens i Joves que enguany s'ha celebrat a Sant Cugat del Vallès ha estat un èxit per als participants, organitzadors i per al públic assistent als concerts de cant c o r a l . Els 250 membres dels deu cors participants en el festival han tornat a casa amb molts records de la seva estada a Catalunya, però sobretot no oblidaran mai l'hospitalitat dels santcugatencs i del seu Monestir. RlTH BOLUNGER -Sant Cugat "Ha estat una experiència molt especial per als nens", assegura Sonja Greiner, Vicesecretària General d'Europa Cantat d'Alemanya. Aquest sentiment positiu s'ha transmès al llarg de tota la setmana passada en els tallers en què han participat els deu cors d'arreu d'Europa i d'Argentina, en els concerts que han ofert per les tardes i nits al Monestir i al Teatre-Auditori, i en les activitats culturals i populars. En aquest sentit, Greiner assegura que està impressionada pel suport i l'ajut que ha ofert Sant Cugat en tots els sentits, com també la col·laboració dels pares i dels membres del Cor Infantil i Juvenil Sant Cugat. L'alcalde de Sant Cugat, Joan

Aymerich, es va mostrar "emocionat" en veure els més de 250 nens i joves cantant junts al concert de cloenda del festival Europa Cantat 1998 al Teatre-Auditori, diumenge a la tarda. Segons Aymerich, la feina realitzada pel Cor Infantil i Juvenil Sant Cugat ha estat "magnífica" i "espectacular". Per als membres del cor santcugatenc, aquest festival ha estat un pas endavant en el treball realitzat durant aquests set anys de la formació musical, ja que es tracta del "reconeixement de la tasca realitzada en l'àmbit internacional", assegura Martí Marín. Segons el director, aquest r e c o n e i x e m e n t "demostra que el treball que hem fet no té fronteres". Després del festival, el cor santcugatenc ha estat convidat a cantar a Finlàndia l'any que ve, i d'aquí a dos estius

Les cameres de TV3 van enregistrar els concerts d'Europa Cantat 1998 per emetre 'Is a partir d'octubre. F0T0:X. L. participarà en un festival de cors a Hongria. A més, l'edició.del festival d'enguany ha estat vinculada a la commemoració del 50è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans i 75è de la proclamació dels Drets dels nens. Per aquest motiu, els diners recollits amb Europa Cantat seran

destinats a un projecte d ' U N I C E F a Somàlia. TV3 emetrà els concerts La cadena de televisió pública catalana ha enregistrat els concerts dels deu cors que han participat en el festival Europa Cantat 1 9 9 8 . A q u e s t s c o n c e r t s

s'emetran a partir d'octubre per una de les dues cadenes de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, T V 3 o Canal 33, en una sèrie de dotze programes que s'anomenaran vi quatre veus. Per completar aquestes emissions, el concert de cloenda del festival va ser gravat simultàniament per sis cameres.


Setmana

ELS /CANTONS Divendres, 17 de juliol de 1998

Els

c o n c e r t s

Argentina i Rússia es troben al Claustre del Monestir IOLANDA PÀMIKS

- Sant Cugat Kl Claustre del Monestir va aplegar la setmana passada alguns dels concerts de l'Europa Cantat. Dimarts, la música de Llatinoamèrica i de l'Espanya del segle XVII va donar pus als cants religiosos de l'Europa de l'est. El marc va enamorar tant els joves cantaires d'Argentina i Rússia com les seves directores. Mariana Rewerski, encarregada del Cor Arion argentí, en remarcava la bona sonoritat i el qualificava de "escénicamente lindo", i la d i r e c t o r a d e l'Art L i c e e Chamber Coir rus en destacava la barreja d'arquitectura romànica i gòtica.

L'agrupació argentina, formada per 21 nens d'entre 11 i 16 anys, va oferir un resum del seu repertori habitual en un claustre ple de gent. La seva directora comenta que pretenen "buscar els punts d'enllaç entre Espanya i Amèrica". Aquest era el primer cop que els nens sortien de la seva província i tot els venia de nou, però Rewerski assegura que aquesta trobada és molt positiva per a ells i que, "estem aquí per donar suport a Unicef i celebrar el 75è aniversari dels drets dels nens". Perquè, com comenta la directora, els components del cor no tenen problemes amb la seva família, però coneixen bé la situació de tants infants al seu país, on "a la gran ciutat hi ha molta

L'Art Licee Chamber Choir de Rússia va oferir un repertori basat en cants d'església. FOTO: A VE BELTRAN pobresa i és molt trist veure'ls pel carrer i saber que no han respectat els seus drets". Quan el Cor Arion va acabar la seva actuació, va ser el torn del grup rus, format per 32 noies d'entre 13 i 25 anys, que van oferir temes de la tradició russa que

El cor Eete de Romania, dirigit per Maria Baiatu, va interpretar un repertori de música tradicional. EO l'O: A. B.

habitualment es canten en esglésies, i també algunes cançons renaixentistes del segle XIX procedents de l'oest europeu. La formació va acabar la seva actuació amb una cançó tradicional folklòrica. Aquesta és la base del repertori que ofereix habi-

tualment l'Art Licee Chamber Choir de Rússia, una formació q u e treballa quatre hores setmanals el seu repertori. En el resum que van mostrar al Claustre les cantants anaven amb vestits tradicionals, i en un tema fins i tot van oferir una coreografia.

La coral de Macedònia va actuar al claustre del Monestir. EOTO: .4. BELTRAN

El cor Stiv Naumov de Les veus de Sant Cugat i Romania porten el cant coral a l'escola Europa Macedònia interpreta peces La directora delcorFete destaca Forganització i la bona acollida tradicionals al claustre J O S E P MARIA M I R Ó

L ' E s c o l a E u r o p a va ser u n altre dels escenaris d e les actuacions del festival i n t e r n a cional d e c a n t coral E u r o p a c a n t a t . El cor infantil i j u v e nil Sant C u g a t i la Coral F e t e d e R o m a n i a van oferir algun e s d e les s e v e s p e c e s a la sala d ' a c t e s d e l'escola, davant més d ' u n a c i n q u a n t e n a d'espectadors. El c o n c e r t va dividir-se e n dues parts. A la primera, la coral santeugatenca va interpretar a l g u n e s p e c e s c o m What a wonderful world de T h i e l c , La Luna asoma basat en un poema de Federico García Lorca i algunes peces populars del Japó, Polònia, Finlàndia o Mauritàn i a / E n la s e g o n a part d'aquesta actuació, el cor Fete de Romania, amb el seu tradicio-

nal i vistós vestuari d e colors vermells, va interpretar algunes de les cançons més populars d e l s e u p a í s i a l g u n e s d'autors com Popescu o M e n d e l s s o h n . U n a d e les p e c e s més aplaudides pel públic va ser la cançó popular finesa On suuri su/i ran/as, q u e c o m b i nava la veu de les joves intèrprets a m b el soroll dels cops de mans i de p e u s . La directora del cor, Maria Baiatu, va mostrar-se "agradablement sorpresa" ja q u e " m o l t e s d e les peces q u e h e m interpretat e n a q u e s t concert eren inèdites". Bona acollida a Sant Cugat Tot i que els tallers i concerts organitzats amb motiu de l'europa Cantat van centrar la major part del temps de la coral a la ciutat, Maria Baiatu va dir

q u e "Sant C u g a t és una ciutat molt bonica, on h e m tingut una molt bona acollida". La directora del Cor Fete també va elogiar la tasca dels organitzadors i la complexitat de tirar e n d a v a n t un festival internacional d ' a q u e s t e s característiques. El Cor F e t e va néixer el 1991 i està integrat en la seva totalitat per noies d ' e n t r e 15 i 25 anys. D e s d e la seva creació han participat en diversos act e s c u l t u r a l s , festivals nacionals i internacionals. El seu repertori se centra en música tradicional i t a m b é e n p e c e s religioses.Baiatu va descriure les p e c e s q u e i n t e r p r e t e n d'"alegres i t í p i q u e s " . La directora d e la formació de cant coral, Maria Baiatu, porta 26 anys com a professora musical i ha fundat molts grups d e música coral a Romania.

J. M. M. - Sant Cagat M o l t s s a n t e u g a t e n c s van aprofitar el bon t e m p s i l'ocasió d'escoltar el cor infantil i juvenil Sant Cugat i Stiv Naumov d e Macedònia en el marc 'incomparable del claustre del Monestir. Les dues formac i o n s corals van i n t e r p r e t a r durant aproximadament unes d u e s hores un repertori molt variat a m b cançons populars d e països d'arreu del món. Els primers d'actuar van ser el Cor infantil S a n t C u g a t , els m é s m e n u t s d e la formació local, s o t a la d i r e c c i ó d e Ferran Campabadal, Elisenda Durà i Laia Granero. Els nens van interpretar la tradicional cançó catalana El rossinyol \ t e m e s d'Israel, Àfrica i Mauritània. M é s tard, el cor infantil i juvenil va interpretar temes de

l ' E s t a t , el J a p ó , P o l ò n i a i Finlàndia. El cor f e m e n í Stiv N a u m o v de Macedònia va encarregar-se de tancar el conc e r t a m b p e c e s d ' a u t o r s iugoslaus com Stevan Mokranjac, Todor Skalovski i Vlastimir N i k o l o v s k i . El cor d ' a q u e s t país d e l'exiugoslàvia fins i tot es va atrevir a int e r p r e t a r Hay momentos, una cançó d'amor espanyola. El director del cor Stiv N a u mov d e Macedònia, Ljubomir Trifunovski, va elogiar la possibilitat d'haver pogut cantar e n un espai c o m el c l a u s t r e del Monestir. Trifunovski va destacar les possibilitats "d'intercanviar experiències amb la resta de formacions corals que participen en el Festival Europa Cantat". El director macedoni va dir que a Catalunya han pogut comprovar l'alt nivell, musical del país.


Setmana

ELS /CAJYTONS Divendres, 11 de juliol de 1998

La

c l o e n d a

L'Auditori vibra amb 2 5 0 veus Els deu cors van cantar una mostra del treball realitzat en els cinc tallers RlTH BOU.INGER

és un viatge que parteix de Catalunya cap a Groenlàndia i Mèxic i cap a la Xina i l'índia. A continuació, el director finès, Kari Ala-Pólanen, va presentar una mostra de les obres de música contemporània finesa amb un gran joc de veus dels joves cantors, Johen Van Bouwelen de Bèlgica va dirigir obres d'arreu d'Europa i D é n e s Szabó va portar música hongaresa al Teatre-Auditori.

Més de 250 veus de joves van omplir el Teatre-Auditori diumenge a la tarda per mostrar part del seu treball realitzat al llarg de la setmana en els tallers del Festival Internacional de Música per a N e n s i Joves, Europa Cantat 1998. L'aforament del teatre es va omplir de gom a gom per presenciar aquest concert de cloenda del festival, que va durar més de tres hores. El director general del Festival i director del Cor Infantil i Juvenil de Sant Cugat, Martí Marín, va donar la benvinguda a tots els assistents i va agrair la col·laboració de tots els voluntaris i organitzadors que" han permès la realització de la trobada a Sant Cugat. A continuació, l'alcalde de Sant Cugat, Joan Aymerich, va fer entrega de les plaques commemoratives als directors dels deu cors participants en l'Europa Cantat 1998. Aymerich va destacar Sant Cugat com una ciutat capdavantera en la difusió del fet musical a Catalunya, ja que la trobada ha estat, "a més d'un festival musical de gran qualitat, una experiència d'intercan-

Cants espirituals

Els 250 nens i joves van cantar•junts al final del concert de cloenda del festival. FOTO: XAVI LARROSA vi entre països i uns dies de festa per als joves participants". El concert de cloenda del festival va començar amb la interpretació de l'orquestra formada per joves de tot Catalunya que han participat en les Estades de Música Simfònica a Sant Cugat, que també van celebrar-se la setmana passada al municipi. Sota la di-

recció de Josep Ferrer i altres directors, els joves músics van interpretar VAllegro del Concert pera dues guitarres i orquestra de Vivaldi, Pere i el llop de Prokofiev i fragments del Nabucco de Verdi, entre altres peces. El concert va continuar amb la mostra de les obres treballades en els cinc tallers de cant coral que

han format l'Europa Cantat 1998 a Sant Cugat. En primer lloc, la directora catalana del Cor Infantil i Juvenil Sant Cugat i del Cor Infantil II de l'Orfeó Català, Elisenda Carrasco, va dirigir l'estrena de Triangles, una obra escrita per Àngela García i que ha estat musicada per Carrasco especialment per a aquest festival. L'obra

En la darrera part del conten, el doctor Walter J. Turnbull va fer vibrar el públic del concert amb cants espirituals que van interpretar tots els membres dels cors. Cançons tan conegudes com Can you feel the love tonight d ' E l t o n John o A train de Linda Twine van aconseguir que el públic seguís amb cops de mans el ritme de les peces. Per recordar la celebració del 50è aniversari de la Declaració dels Drets Humans i el 75è de la proclamació dels Drets dels nens en aquest festival, Freedom va tancar el concert amb les mans alçades de tots els 250 joves dels deu cors que es trobaven a l'escenari cantant.

Mostra

La pau i els drets dels nens centren Pexposició d'Unicef i ANUE i. p. - Sant Cugat "La pau no és només l'amnistia de les armes, ni tan sols el final de la fabricació d'armament. La pau és, abans q u e res, un sinònim de la justícia i la solidaritat" Aquesta cita de Pere Casaldàliga. que fa anys que treballa al Brasil, forma part de l'exposició que s'ha pogut veure al vestíbul de l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels en el decurs dels dies que ha durat la Setmana Cantant, l'nicef i A N U E (Associació per a les Nacions Unides a Espanya) són els p r o t a g o n i s t e s d ' a q u e s t a mostra, q u e e n s e n y a a l g u n s

dels estralls que pateixen molts nens a tot el món, però també explica com intentar millorar la societat. ü n i c e f ha u t i l i t z a t a q u e s t a o p o r t u n i t a t per e x p l i c a r als nens dels diferents cors i també als visitants q u è és l'organització i quina és la situació dels nens que pateixen efectes de la guerra, fam o altres problemàtiques força generalitzades, a m é s dels o b j e c t i u s de l ' e n t i t a t . I ha fet e s p e c i a l incidència en l'educació per al desenvolupament, un projecte pedagògic que l'ONG du a terme basat en una estratègia de l'aprenentatge que potencia un procés estructurat en l'exploració, la resposta i l'actuació i en

F

• i i

iii.li i '<•' ' ' I'I 'i:

/ , i,ull.no menys impressionants sobrrviolaciódediversos drets. FOTO.XAVIIARROSA

assenyalar uns conceptes que ofereixen una lent a través de la qual es pot mirar el món. Per la seva banda, l"ANUE ha ofert diverses dades sobre els drets dels infants i l'alimentació o el m e d i a m b i e n t , p e r

exemple, i ha fet incidència en el d e s e n v o l u p a m e n t sostenible com a mitjà per satisfer les necessitats actuals sense comprometre la capacitat de les futures generacions per satisfer les seves.

Tot plegat, en el marc d'una s e t m a n a que ha cantat per la s o l i d a r i t a t i el r e s p e c t e d e l s drets dels nens, la majoria dels quals es troben indefensos davant les agressions q u e pateixen per factors externs a ells.


6 Setmana Les

ELS'/CAIYroNS Divendres, 17de juliolde 1998

c o n f e r è n c i e s

La UNICEF informa sobre la situació dels infants somalis Al R.\ COSTA/ AI.HKRI IVM.ANZÀ

- Sant Cugat Donar a conèixer quina és realment la situació dels infants del Tercer Món i explicar què es pot fer, des d'aquí, per ajudar-los. Amb aquesta finalitat, l'organització de l'Kuropa Cantat va muntar un seguit de conferències -paral·leles als conc e r t s - q u e van i m p a r t i r membres de diverses O N G vinculades als infants. Maria Mur, membre del departament d'educació pel desenvolupament del Comitè U N I C E F Catalunya va conduir la xerrada central, en la qual va presentar el projecte d'ajut a Somàlia al qual es destinaran els diners recollits durant el festival. Aquest ajut econòmic s'utilitzarà per comprar vacunes i material "que és molt econòmic i alhora útil per prevenir la mort dels infants somalis", va dir Mur. Un exemple d'aquests productes són les sals de rehidratació oral: petites bosses que contenen una barreja de sucre, sal i bicarbonat que, mesclat amb ai-

gua, evita la mort per diarrees. Una part dels diners recollits a Sant Cugat també es destinaran a potabilitzar l'aigua, al trasllat de malalts i a la localització de nens que s'han perdut o han estat s e p a r a t s d e l s s e u s pares. "Somàlia acaba de patir unes inundacions molt greus, i per la manera de viure de les seves g e n t s , hi ha h a g u t d e s p l a ç a ments molt importants de persones, q u e han comportat la difusió massiva d e m a l a l t i e s i e p i d è m i e s " , apunta l'especialista de la U N I C E F . "F^s tracta d'una situació d'emergència i t o t s els d i n e r s q u e p u g u e m aportar-hi sempre seran pocs". E n moltes ocasions, l'educació del món occidental és tant o més important q u e les aportacions econòmiques a l'hora d'ajudar el Tercer Món. Un extrem q u e Maria Mur t a m b é va defensar en una altra de les conferències q u e va impartir durant el festival. S o t a l e s p r e m i s s e s d e "conèixer, comunicar i actuar", Mur va presentar dijous els dossiers educatius q u e l'organització ha editat per als cicles d'e-

Mana Mur ,a reiordarque alTeuei Mon hi ha molts nens que momi desimples diarrees o grips. I-OK) 11/ Itl·l l'RA.X ducació primària i secundària. Una revista amb temes d'actualitat, un butlletí familiar i una

L!educació dels països occidentals és un arma per prevenir els problemes del Tercer Món güia d'activitats serveixen al professor per aprofundir en l'anomenada educació pel desenvolupament q u e , s e g o n s Mur, ha d'aplicar-se amb un "caire ab-

solut de transversalitat". Unicef-Catalunya vol acostar l'educació en els valors a camps de la història, de la geografia o del medi ambient i aposta perquè les referències als dossiers siguin objecte d e treball continuat i participatiu dels alumnes a classe. Els materials no defugen la informació sobre conflictes polítics com la guerra entre Rwanda i Burundi o protestes socials com la marxa contra l'explotació infantil, que recentment ha posat sobre la taula la violació dels drets dels infants en molts racons del planeta. "Són temes q u e t a m b é existeixen per als nens i quan ho coneixen, s'hi

impliquen i ho denuncien", assegura Mur. Amb aquesta campanya, Unicef vol aprofitar la resposta positiva que la població dedica a la causa solidària i vincula aquests esforços als resultats globals. Els professors interessats poden disposar gratuïtament dels materials editats posant-se e n contacte a m b les seus que Unicef té repartides per tot Catalunya. Miquel Martí, membre de l'Associació d'Escoles per la U N E S C O i Xavier Guerrero, de l'Ass o c i a c i ó d ' A m i c s p e r a les Nacions Unides, van oferir altres conferències sobre Educació pels Drets H u m a n s i la D e claració Universal d'aquests.

O p i n i ó

• Ciases para niftos a partir de 8 aftos • CunXoa especiales para colegios • Excursiones de 1 dia por Collserola

Buscant el prestigi

internacional

•Profeaortibiladotécnico deportívo

HÍPICA de bace en equHación S E V E R I N O •M»^*caòa*»<tetocfasfesrazas DIRECCIÓN: ENRIOUE FARRÉS VlDALS

Tel: 674.11.40

i

DERIVA EDITORIAL Carles Riba, 1-5 - Tel. 93 589 04 77 - 08190 Sant Cugat del Vallès "M

'V

'«•"

w··UPMiiii.iviU.·U

íS«rvd AY. Alfa™ $«fa, SO**» «3

XAVIER CASAS

El passat diumenge 12 de juliol va tenir lloc el concert de cloenda de la Setmana Cantant Internacional-Europa Cantat. En aquest concert, que es va fer a l'Auditori del Centre Cultural, es van presentar les obres treballades als tallers realitzats durant el Festival. Als tallers s'hi van inscriure corals d'arreu del món que van tenir l'oportunitat d'aprendre moltes coses assajant amb directors de corals de prestigi internacional. Ha estat una setmana farcida de concerts i d'actes folklòrics amb actuacions de castellers, geganters, grallers i bastoners, l'Esbart Sant Cugat, havaneres, a més de les conferències i exposicions que es van programar per a aquests dies amb motiu de la c o m m e moració del 50è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Per entrar als concerts que els cors van oferir al claustre i al Monestir es van vendre uns bons per valor de 200 pessetes i tots els beneficis recollits es destinaran a un projecte d'ajuda humanitària a Somàlia preparat per UNICEF. El Festival, doncs, a més de ser una setmana dedicada a la música i al cant coral, ha tingut un im-

portantíssim esperit solidari, cosa que l'ha convertit en un veritable intercanvi cultural i humà en què tots els santeugatencs hem pogut participar assistint als concerts, conferències i espectacles. La participació de tothom no ha estat l'esperada, però potser no h e m sabut fer arribar a la gent aquest missatge més solidari. El Cor Infantil i Juvenil Sant Cugat, com a organitzador del festival, ha tingut en tot moment el suport de la Generalitat i d e l'Ajuntament, de la U N E S C O , la UNICEF, i d'institucions culturals que des del principi es van il·lusionar amb la iniciativa i van oferir el seu suport. A més, hem comptat amb un Comitè d'Honor encapçalat pel molt honorable president de la Generalitat, el sr. Jordi Pujol i Soley. El fet de ser un cor realment molt jove augmenta l'esforç en la realització del Festival, un projecte ambiciós que hem sabut fer realitat davant la sorpresa de molta gent i les entusiastes felicitacions d e Sonja Greiner, vicesecretària d'Europa Cantat, que ha destacat el protagonisme dels joves cantaires del Cor Infantil en la coordinació i organització de tots els actes.

L'indiscutible nivell musical dels cors que han vingut i la importància dels directors dels tallers han fet del Festival una magnífica ocasió per conèixer el món de la música coral i per sentir cors de gran prestigi, com el C a n t e m u s d'Hongria, i veure treballar directors com Kari AllaPollanen de Finlàndia i Walter J. Turnbull d e Harlem. Tot plegat, una Setmana Cantant sense p r e c e d e n t s a Sant Cugat, i q u e ha servit per compartir u n seguit d'experiències culturals i h u m a n e s q u e han convertit la nostra ciutat en capital de la música a nivell mundial. L'èxit del festival ens ha animat a començar a preparar-ne una nova edició, i ja estem treballant en la propera Setmana Cantant, que segur que acollirà molts més cantaires i directors. Ens agradaria consolidar un Festival de Música Coral que pretén establir-se a Sant Cugat i adquirir prestigi internacional per convertir-se en una cita anual q u e ningú és voldrà perdre. Xavier Casas és cap de redacció del Cor Infantil i Juvenil Sant Cugat


Setmana

ELS /CANTONS Divendres, 17dejuliol de 1998

L ' e n q u e s t a

Europa Cantat ha unit la música amb la solidaritat amb Somàlia? - Sant Cugat -

La setmana passada Sant Cugat es va omplir a m b les veus fresques i joves de grups corals arribats de tot el món per c a n t a r i fer u n intercanvi cultural per a p r e n d r e els uns dels altres i gaudir en g e r m a n o r d ' u n a gran experiència, p e r ò al mateix temps també es van unir p e r r e c a p t a r fons p e r ajudar un país que pateix la sequera, el neguit <le la fam i d e la g u e r r a i, sobretot, l'oblit per part dels països més afavorits, l'n país on les veus dels m e n u t s n o poden ser fresques ni

musicals,perquè n o m é s poden dir q u e t e n e n gana. Menuts que ploren i estenen els braços famèlics p e r d e m a n a r ajut. Els santcugatencs han sentit en les veus blanques dels gruos d'infants d ' E u r o p a el p r e c dels qui no tenen esma p e r cantar: ban respost? Es bo unir la música i l'intercanvi cultural a m b el r e c o r d dels qui n o t e n e n res? Han entès aquesta intenció els qui han assistit als concerts? Són preguntes importants. Així ens les h a n contestat. / M. S.

JORDI M A R I Í

LILIAN MATEU

MERCHE MORANTE

T O M AMADOR

27 ANYS

21 ANYS

MARTA PAREDES

32 ANYS

34 ANYS

24 ANYS

COMERCIANT

DEPENDENTA

COMERCIANT

PERRUQUER

" É s una manera d ' u n i r d u e s qüestions importants i de trobar u n bon p u n t d'equilibri. Crec que a Sant Cugat s'haur i e n d e fer m é s a c t e s c o m aquesta setmana intercultural."

"Crec que fer venir corals europees pot enriquir la vida cultural i si, a més, hi afegim el fet d'ensenyar a ser solidari, encara millor. Crec que és una forma d'educar en els valors solidaris."

"Tot el que es faci per la cultura i la solidaritat està prou bé, però si a més són uns grups corals de qualitat, com aquests, encara millor."

"Agermanar la cultura i l'intercanvi cultural és fantàstic. L e s corals són de qualitat. Falta saber si l'altra vessant, la de recaptar fons, és positiva o si els diners es perden pel camí."

"S'haurien de fer més iniciatives d'aquesta mena. És bonic veure tants nens i nenes q u e canten per una causa solidària. Ajudar Somàlia és important, i fer-ho cantant és magnífic."

GABRIEL C A S T E T

XAVIER B O R R E G O

JORDI PICCOREI.IT

ROSA PRATS

JUAN S I M Ó

39 ANYS

32 ANYS

25 ANYS

38 ANYS

47 ANYS

ESTILISTA

COMERCIANT

COMERCIANT

"Ajudar els altres i fer que els nens s'adonin de la importància de ser solidaris amb el seu esforç és bonic de veritat, i a més els n e n s fan intercanvis amb altres països."

" E m sembla magnífic ajuntar música i solidaritat. El fet d'intercanviar visites, tant si són corals com escoles, enriqueix les relacions humanes i difon la cultura."

Músic "La qualitat de les veus i corals de fora em va deixar astorat, encara tenim molt de camí a fer si volem arribar al seu nivell. El fet d'enllaçar música i solidaritat li dóna una major dimensió."

EDITOR

" E n c a r a q u e jo no he p o g u t gaudir de cap concert, gent de la família m'han dit que eren magnífics. El fet que la recaptació fos per Somàlia és perfecte."

"Crec que tenir una educació musical és necessari, de fet la nena va a una coral, i intercanviar corals és enriquidor i positiu. Si a més afegim la solidaritat, tot plegat és fantàstic."

moBiLiaRi S A N T

C U G A T

El nou establiment ple de solucions per moblar la seva llar ens trobarà a l'Avinguda Graells 23-25 al costat de Mobil Center.


Exposició Ara és demà - Catalunya. Reptes de futur.

A CATALUNYA, ENTRE TOTS FEM ARA

EL PROGRÉS DE DEMÀ. Cada vegada que els nostres somnis esdevenen una realitat, Catalunya obre una nova via cap al progrés. Són somnis que a més de 200 km/h travessen muntanyes i rius amb l'arribada del TGV. Enlairant-se cap a nous horitzons des d'uns aeroports preparats per al futur. Viatjant per mar, partint de ports que s'han ampliat i transformat. Escurçant distàncies entre ciutats i pobles amb els nous eixos de comunicació del Llobregat, de l'Ebre i el Pirinenc. Impulsant el reequilibri tenitorial i promovent nous nuclis econòmics. Comunicant-nos per vies ràpides més modernes i segures. I és que, gràcies al treball i a la iniciativa de tots, fem que Catalunya sigui un país capdavanter a Europa. On els somnis d'ara, demà donaran la volta al món. I é s

que a Catalunya

Ara és demà P.atali m\/a PontoQ Ho fi iti ir

PORT V£LL Amb el patrocini de: C*rt>mOfcW OeCumtK

gasNatural Amb el suport de:

%òk.

El Consorci Born do Baratat

Aportació tecnològica:

sono

ÏS6£ >S

© RENFE

AM»»

HI participa: ««•.niajíii

2004

Agraïm la col·laboració de: Antoni Accensi, Autoritat Portuària de Tarragona, Bettor MBT S A . Centra d'Estudis Marítims i Activitats del Port de Tarragona (CEMAPT), CESCA. Comissió Europea, Dir Centres de Fitness, Ecotecnia, ESA European Space Agency, Ferrocarrils de la Generalitat, Forges, Fundació Catalana per a la Recerca, Gec Alsthom, IBM. IEEC. Institut de Robotica. La Caixa, Untek Internacional Inc, Mira S A , National Aeronàutics and Space Administration, Orquestra de l'Escola Virtèlia, Patronat Català Pro Europa, Publimob, Racional. Seat, UOC, UPC.


OS 4 CANTOVS

Política Divendres, 17de juliolde 1998

C o n s e l l s

de

d i s t r i c t e

Les AV s'abocaran a Purbanisme Les set associacions dels districtes dissenyen Festratègia dels grups de treball Després de les reunions informatives de la setmana passada, els portaveus de Mira-sol, la Floresta i les Planes amb veu als nous consells de districte han posat l'urbanisme en el punt de mira de les seves reivindicacions. A l'expectativa del funcionament d'aquests òrgans, cada associació presenta els grups de treball bàsics que començaran a treballar a partir de setembre i recorda les mancances principals encara no resoltes. Al.HI-'.RT B A I . W Z À - Sant Cugat -

I A\ majoria de portaveus de Ics associacions han coincidit a demanar efectivitat en aquesta nova etapa, però han expressat el temor que la presència dels representants polítics i les decisions no vinculants condemnin els consells. Mira-sol A banda de les valoracions sobre l'esborrany de modificació del títol Vè del ROM, el portaveu de l'AV Sant Joan de Mira-sol, Josep Maria Àngel, ha advertit que la proximitat de les eleccions pot limitar els consells a dues o tres convocatòries amb la nova composició. Àngel ha criticat la manca d'inversió urbanística i ha anunciat la creació d'un grup de treball de pressupostos. Això està relacionat també amb l'elaboració d'un pro-

jecte integral del districte, del qual ara hi ha un estudi previ. "El projecte no existeix i s'ha de decidir un pla d'etapes", apunta. Àngel també ha plantejat la necessitat de reconvertir la caserna de la Guàrdia Civil en un consultori. Des de l'AV de Mira-sol, la presidenta Marta Munoz ha incidit en la preparació de grups de treball per a manteniment de l'urbanisme ("no tant per asfaltar, sinó per mantenir") i per a la urbanització específica del sector del Bell Indret. Aquest barri pertany a Sant Cugat, però es relaciona per proximitat amb Mira-sol i els veïns demanen "actuacions sanitàries molt urgents" de clavegueram. També a Mira-sol, el portaveu de l'AV Verge del Carme, Francesc Llahí, coincideix amb Munoz per reclamar l'aparcament de l'estació de FGC i específicament per al barri ha recordat la vella reivindicació del cobriment de la riera.

dels grups de treball sobre l'economia i la hisenda ("una valoració de la inversió i l'execució") i sobre els serveis. Rané reivindica, per als serveis, una brigada de treball i la instal·lació completa de la xarxa de clavegueram, sobretot a la zona d'Aigües de Sabadell, "on necessitarem una petita depuradora". Les Planes

Els consells de districte tomaran amb una agenda plena de demandes. FOTO: A. B.

La Floresta L'AV de la Floresta treballa per crear grups de treball de construcció i manteniment d'infraestructures municipals, de transports i d'urbanisme. La seva portaveu, Pilar Escriche, ha posat èmfasi tant en la construcció de la piscina i dels accessos al Centre Polivalent ("no tenim resposta des de fa sis anys"), com en el manteniment del casal i

de la casa de la plaça de l'Estació, actualment tancada. En el capítol de transports, els veïns reiteren la demanda de condicionar les parades i instal·lar plànols i informació del recorregut. L'asfaltatge de carrers també demana una posada al dia, segons Escriche, que assegura que no s'han començat encara les obres del pressupost de 1997. El portaveu de l'AVP de la Floresta, Emili Rané, ha afegit un control

El districte viurà pendent de l'aplicació del PERI, per al qual ja hi ha un grup de treball en marxa. Les Planes també s'abocarà a l'urbanisme i a la conservació i manteniment. Segons Lluís Soriano, portaveu de l'AVP de les Planes, hi ha una manca de solució dels "petits detalls" com la neteja de vials o el manteniment de les parades de l'autobús. Soriano ha valorat, però, la inversió en el pla de formació vigent al barri, que ha fet canviar la idea que "al barri no es fa res". Des de l'AVP de Can Borrull el seu portaveu, Lluís Mestres, reclama un acord econòmic amb l'Ajuntament per pavimentar el passatge d'Aigües de Sabadell i ha demanat el desallotjament de les Maties, dues cases ocupades de la Font de l'Alba en terrenys de Sant Cugat.

C o o p e r a c i ó

Recoder intervé entre Israel i Palestina perquè es trobin els seus ens locals El Consell d9Europa organitza una trobada a Montpeller A. B. - Sant Cugat -

El diputat santeugatenc i parlamentari del Consell d ' E u r o pa, Lluís Recoder, va viatjar la s e t m a n a passada a Israel i a l'Autoritat Nacional Palestina en una delegació de la comissió europea de Poders locals i Medi ambient per facilitar un acostament dels ens locals respectius en una trobada a Montpeller. E1 polític santeugatenc és cl ponent d'un informe sobre cooperació m e d i t e r r à n i a q u e convida, segons explica Recoder, a revitalitzar els acords a la frontera sud d ' E u ropa. "És la frontera amb la pobresa, a m b una s i t u a c i ó d e mogràfica explosiva", assegura.

Amb vista a la cinquena conferència de Cooperació Parlamentària Local i Interregional de la Mediterrània i el Mar N e gre, que se celebrarà a l'octubre, la d e l e g a c i ó e u r o p e a va constatar la preocupació dels palestins i dels laboristes israelians per l ' e s t a n c a m e n t del procés de pau. R e c o d e r s'ha mostrat optimista, però, en assenyalar que els poders locals estan "disposats a cooperar entre ells" amb l'oportunitat de la conferència de Montpeller. R e u n i ó a la Knesset En una atapeïda agenda, la delegació va reunir-se amb la comissió d'afers interiors d e la Knesset (parlament israelià) per

informar-se sobre una nova llei de poders locals que preveu una regulació estricta del finançament. En una reunió posterior a Ràmala, els representants dels 648 municipis palestins, entre els quals s'hi comptaven els alcaldes d'Hebron i de Gaza, van demanar el suport d'Europa per afrontar les deficiències tècniques i d'infraestructura que pateixen. Els països meridionals de la l ' E h a n c o n s i d e r a t la c o n ferència de M o n t p e l l e r com una primera cita que fomenti al sud la cooperació e x i s t e n t amb l'est. En aquest sentit, els delegats van participar fa un mes en una reunió a Malta per establir les bases d'una nova Assemblea Parlamentària de la Mediterrània.

Recoder ha impulsat un nou fòrum de cooperació mediterrània. FOTO: E4C


US 4 CANTONS

ODÍIIÍÓ J^L

10

eixires. I? dejuliolde IW8

E d i t o r i a l

H S CANTORS SemunJri independent de Sant Cutzal del Vallès Premia Local d« Sant Cugat, S.L. I .irrcr SJIU Amoni. IS. tuiv»-. OH l'K.) SJIH Cim.ii del \ illes I el Wií,_' KJ - F.i\ W> _*<"M Consell d'Administració Ramon («rju (president) Josep M. Cabrcrun. Pere Ksquerd.) i \ j \ i e r l-omclls (editor delegat)

Identitat

• :

Coordinadora da Redacció AuraC.stJ

Redacció Polílira/ KroiMimia: Albert Balan/1; F i i l o r i i / O p i n i ó : Aura (Jisry; S o c i f l a t : lol.ind.t Pàmies; r.ullura: j<wep Mana Miró; tln{M)rtn: \ l e \ l.upe/. Kadio|friifÏH i fiMjucuta: M"iitse S J D I . Soll·llarílal: M o n i c j lïern.ihé. D i M r u l t - * : Kuth Bollm^er Comercial \ n i u Juanola Consell Editorial Rjm.MiíiM.ilptestdciiil Jt,sep M <:jl»reri/iHM(.epTcsiik-iiii \ ictm Alexandre.Iraiucsc ( .jrh<>, J i * d i Cjsas. N a i i i s C j M j n \ e r , M I K - H I >c Pablo. Pere Ks<|ucrda. \ a \ i e r Fornells, K r i s t u n Herlxil/lieimer. R.^eli IViln".. Kjin-m Pn.s. Llins Pm^. K m i l i Rerté, Marta S u h n j . Paco S,.ler. Josep A ícixidó. Jnjn 1 MI [usa. Josep M. Sans l'r.n e, Juan I n v a n o . Jaume T u k i u , llcetor \ j | | . N i i r u Z j l u l j •\ÉiM("..suis^ret^i.i^ Subscripcions I.jnra \ l o n t e r Fotografia \ . I M Laif-sj. V e IICIIMII Disseny i maquetacló J..U, I W i u l Correcció Vlv.ir M a s l l o r e n s

S

ant C u g a t e s d e v é un punt d'atracció de molts c i u t a d a n s i un dels principals reptes és l'arrelament d'aquestes noves famílies per aconseguir la cohesió a m b la ciutat q u e els acull. Una ciutat amb els seus costums i fesomies, que se'ls obre amb una nova història, a m b una i d e n t i t a t i unes arrels. Kn aquesta situació es necessiten més que mai elem e n t s per ajudar a aquesta cohesió, e l e m e n t s q u e van des del paisatge i les pedres de la història fins a la societat civil, les tradicions, l'administració i, en certa mesura, els mitjans de comunicació, q u e són els que posen al dia

de tot allò que tenim més a prop i esdevenen una veritable brújola de la nova societat que han escollit. És en aquest estadi que les pedres de la història doten la ciutat de la personalitat que més necessita, una personalitat que malgrat el cofoïsme ciutadà, cé més perill que mai de perdre's. Les pedres ens ajuden a situar-nos, no tant a saber d'on venim sinó a no perdre de vista el q u e som. La notícia apareguda aquesta setmana de l'atemptat sofert pel Forn Ibèric, comès amb l'ajut de l'anonimat del bosc i de la nit és un atemptat tant llastimós i execrable com el sofert pel Pi d'en Xan-

dri. A q u e s t a c t e v a n d à l i c posa de relleu la fragilitat d'aquests elements d'identitat únics i diferenciadors. Fa temps que un grup d'incansables santeugatencs, int e g r a n t s d e la P e n y a R e galèssia i de l'associació APAC, adverteixen de la perillosa situació en la qual es troba el conjunt q u e conformen cl Forn Ibèric i l'ermita de Sant Adjutori i treballen sense defallir per trobar la solució a la seva restauració. Ambdós m o n u m e n t s es troben al bell mig de la serra de Collserola i pateixen greus desperfectes que fan perillar la seva integritat, després de ser testimonis de segles del

nostre devenir com a comunitat. 1/ estira i arronsa dels propietaris dels terrenys on es troben a q u e s t s símbols i la complexitat i lentitud perquè les a d m i n i s t r a c i o n s actuïn, són obstacles per a la protecció d'aquest patrimoni que. de perdre's, constituiria un error irreparable. Sant Adjutori, el Forn Ibèric, Sant Crist de Llaceras són part d'un llegat i d'una història q u e no ens p o d e m permetre perdre. Tots els santeugatencs hem d'estar sensibilitzats si no volem convertir-nos en una gran i confortable ciutat amb disseny i modernitat però sense ànima.

Impressió RuiiinprcMl'7>l40OS.y5

Un cant amb poca

Distribució Müilint; \ a l l c s S.L, l e l . ,SN4.:.V71 Oipòsiï legal: (ïl-MIS-W Kk-t< jni,.!,. r.prr-.^ om, j.ncru |j «-. j ..pimo en cU edit··njlv Eb article* Mfraa cipK.-iw.-n I I.(IIHK') .(eli wm juui'», iji.t h'.n -4 (Ijniinu mi fj v;i j neceiiinamem

(•)ACPC A,Miciació Cinlini .ie la Premsí

(/SatahnanlOhans U.FnSM»71

Distribució d'ELS 4 CANTONS **?? als subscriptors \^

D

urant una setmana, 250 veus de diferents països del món s'han unit en un cant per la solidaritat. La diversitat d'estils i cultures ha conviscut a Sant Cugat en el marc d'un festival internacional, l'Europa Cantat. Els nens i joves de les deu corals participants han demostrat tenir un gran nivell; i això

£ I

ha satisfet els organitzadors. Ara bé, malauradament, la resposta dels ciutadans ha estat força migrada. La poca assistència ha sorprès els organitzadors perquè, habitualment, els concerts corals registren un bon nombre de públic. D'altra banda, els nens cantaven per recollir diners per Somàlia i per reivindicar la de-

I e c t o r

solidaritat

fensa dels drets dels infants arreu. Però han estat pocs els santeugatencs que han col·laborat en la proposta. I que això passi en una ciutat que es defineix com a solidària i que ja dóna el 0,7% pel Tercer Món, no és massa optimista. Fa la impressió que la solidaritat només s'exerceix des de les institucions.

Els organitzadors reconeixen que potser en tenen part de culpa, d'aquest fracàs, en no haver transmès prou bé als ciutadans el motiu de fons del festival. Sigui com sigui, els responsables ja pensen en repetir l'experiència i consolidar-la a la ciutat. Esperem que en properes edicions tinguin més bona resposta.

e s c r i u

Els textos tramesos a aquesta secció no han d'excedir de les 20 ratlles mecanografiades. L'autor els podrà signar amb inicials o pseudònim si ho sol·licita, però l'original ha de venir signat i és imprescindible que hi figurin el domicili, el telèfon i el número de DNI o passaport del seu autor. ELS 4 CANTONS es reserva el dret de publicar els textos tramesos, i el dret de resumir-los quan ho consideri oportú.

Incendi a La Provocat?

Roaorva.

L a s e t m a n a p a s s a d a es va cremar part d e l'hotel La R e serva, u n c o m p l e x d e q u a t r e e s t r e l l e s u b i c a t a Valldoreix p e r ò q u e mai va acabar d'arrelar a la població com a tal. Ja q u a n es va transformar e n hotel, a l ' è p o c a d a u r a d a d e l s Jocs O l í m p i c s d e Barcelona, molts van tenir les s e v e s sospites. L e s males v e u s del p o ble d e i e n q u e s'havia aixecat com un racó d e " l u x e " per a parelles a m b molts diners. Dig u e s s i n el q u e d i g u e s s i n , però, el cas és q u e la mateixa plantilla del Barca - l a d e l'època Cruyff- s'hi va instal·lar d i v e r s e s v e g a d e s d o t a n t del glamour suficient l'indret. L e s coses, però, no van anar bé, i els d e u t e s van c o m e n ç a r a assetjar els p r o p i e t a r i s d e l ' i m m o b l e , q u e f i n a l m e n t va

caure e n m a n s d e la Caja d e M a d r i d i la d e Navarra, q u e van e m b a r g a r l ' h o t e l p e r i m pagament. Ara, q u a n fa m é s d ' u n any q u e l'hotel està tancat, es crema. N o l'habitava ningú, els seus propietaris semblaven haver-lo oblidat, i q u e se sàpiga oficialment les e n t i t a t s f i n a n c e r e s no e n t e n i e n cap p r o j e c t e . A l e s h o r e s , c o m és q u e s'ha cremat? Hi ha qui assegura q u e l ' i n c e n d i fou prov o c a t . Si no, c o m s ' e x p l i c a q u e a les 5 del matí d ' u n dia feiner un hotel deshabitat com e n c i a cremar? L a q ü e s t i ó , p e r ò , és: q u i n s

interessos s'amagaven darrere a q u e s t edifici? Potser interessos f i n a n c e r s , tal v e g a d a una venjança als qui van e m b a r g a r u n a cosa q u e n o e l s pertanyia, o n o m é s una bretolada? D e b e n segur q u e la policia tardarà dies a fer-nos-ho saber. P e r ò pels cafès del poble corre una tesi: La Reserva va ser c r e m a d a e x p r e s s a m e n t . L e s causes? P o d e n escoltarn e d e s e n e s , segons a m b qui parlin, però sembla q u e l'esp e c u l a c i ó e c o n ò m i c a té tots els n ú m e r o s d e la rifa. H o diu un ciutadà a n ò n i m , una persona q u e s'ha limitat a escol-

JUVÉ, GAVARA, BECH i ROVIRA ASSOCIATS, S.A. «»«•»»

BELL&jé$pc|ATS V

,„.\*

«!«»'

tar els comentaris q u e l'incid e n t va provocar i q u e no e s taria d e m é s q u e algun mitjà recollís. D e v e g a d e s , el poble sap més que les institucions o, a l m e n y s , està m é s d i p o s a t a parlar. / R.P.G (Valldoreix)

Puntualitzacions E n el n ú m e r o d e l seu s e t manari de data 3 d e juliol, a la secció l'enquesta, hi apareixo a m b un p e u d e foto q u e no correspon al q u e vaig respondre a la persona q u e s e ' m va a d r e ç a r pel c a r r e r p e r p r e g u n t a r la m e v a o p i n i ó sobre

Assessorament Fiscal i Comptable Planificació Fiscal Serveis d'Assessorament Financer Assessorament i Planificació Laboral Serveis Jurídics

Rambla del Celler, 17' Tel. 93 674 17 84 • Fax 93 674 16 15 • 08190 SANT CUGAT

la nostra F e s t a Major. E n cap m o m e n t he manifestat q u e " d e s q u e el c l a u s t r e e s t à e n m a n s d e la G e n e r a l i t a t s e m b l a q u e no e s t i g u i a S a n t C u g a t ni sigui n o s t r e " . E n p r i m e r lloc, perq u è ignoro en q u i n e s mans e s t à i, e n s e g o n lloc, p e r q u è d e s q u e visc e n a q u e s t a c i u tat, ja fa s e t z e a n y s , n o t i n c n o t í c i e s q u e els horaris d ' o bertura del claustre s'hagin modificat. Aprofito a q u e s t a o p o r t u n i tat p e r r e i t e r a r el q u e sí q u e vaig manifestar, i é s q u e e m s e m b l a i m p e r d o n a b l e q u e el dia d e S a n t P e r e , e n p l e n a F e s t a Major, el c l a u s t r e e s tigués tancat. T a m b é opino q u e u n indret privilegiat com aquest hauria de tenir uns horaris m é s a c c e s s i b l e s p e r al p ú b l i c q u e v u l g u i visitarlo i g a u d i r - n e . /ISABEL HERRERO ( S a n t C u g a t ) .


Opinió 11

H S / C A N T O N S Divendres, 17 de juliol de 1998

La

l l o t j a

Benestar armat? SEBASTIÀ B E N E T

A

l g u n savi va dir q u e una m e n t i d a r e p e t i d a mil v e g a d e s e s d e v é una veritat i n d i s c u t i b l e . Sobretot q u a n els q u e diuen la m e n t i d a disposen de tots els mitjans per proclamar-la, mentre els receptors no tenen a l'abast mitjans per discutir-la. Algú va llançar la previsió - o l'amenaça- que l'Estat del benestar no es podrà sostenir tal com alguns el fruïm. Q u e el règim d e s e g u r e t a t social és massa onerós per a les arques de l'Estat, i q u e les pensions no es podran pagar, p e r q u è hi ha massa vells a cobrar i pocs joves a pagar. I ens ho hem arribat a creure. Els polítics, a m b to paternal, ens recomanen que siguem previsors per tenir una assegurança mèdica efectiva i una vellesa agradable. I molts ens h e m subscrit a entitats assistencials i a fons de pensió q u e han posat bilions de p e s s e t e s en mans de les entitats de crèdit q u e , a m b els diners estalviats sovint a m b suors, e s p e culen en el mercat internacional del diner. La

El

S e v e r

transferència de d e s p e s e s de l'Estat a les b u t x a q u e s partic u l a r s n o m é s ha p r o v o c a t q u e i x e s dèbils. Es s o r p r e n e n t q u e hi hagi tant conformisme -gairebé fat a l i s m e - envers aquestes perspectives poc estimulants, com si les decisions d e l ' E s t a t fossin d o g m e s d e fe. C o m si els pressupostos de l'estat no poguessin ser discutits pels q u e hi p o s e m e l s diners. Un sol capítol del p r e s s u p o s t és prou important per ser q ü e s t i o n a t : el de l'armament. Cada any l'Estat espanyol compra armes d e tota m e n a i algunes de pesades, tancs i avions de combat, q u e costen milers de milions de pessetes. C o n t r a q u i n e n e m i c cal lluitar? D e q u i e n s h e m d e d e -

i

en

fensar? N o és, doncs, q u e no hi ha recursos, cme no hi ha diners. Hi ha diners pel q u e es vol que n'hi hagi, i no n'hi ha per allò (jue, a fi de comptes, s'ho pa-

MENJADOR

i, d ' u n a altra, als f a b r i c a n t s d'armes, q u e tenen més poder que molts Estats. I cal no o b l i d a r q u e q u a n aquest Estat del b e n e s t a r és en risc de perdre's, encara no és a l ' a b a s t de tots els ciutadans ni, SOCIAL òbviament, de tots els països.

IL·LUSTRACIÓ: LÍDIA 17.AOLA garà el ciutadà que pugui. N o m é s a m b una anàlisi superficial, l'afebliment de l'Estat del benestar dóna beneficis substanciosos, d'una banda als b a n c s i caixes - a q u e s t e s creades amb objectius socials-

T i t o

"Això és demagògia!" dirà més d'un. "Es una visió parcial d e la realitat", diran altres. Hi ha, però, una realitat inqüestionab l e : hi ha milers de persones i famílies q u e , prop d e n o s a l t r e s , v i u e n p e r sota el llindar de la pobresa, i alguns sobreviuen en una precarietat molt greu, i les m e s u r e s socials no són suficients per eradicar a q u e s t e s situacions.

El

És q u e l'Estat del b e n e s t a r és un concepte creat per uns Estats que volien un b e n e s tar limitat per a un n o m b r e limitat de ciutadans - e l s qui tenen feina, els qui p a g u e n impostos, els qui c o n s u m e i x e n - ja que e s t e n d r e ' l a tothom portaria a un altre tipus d ' E s t a t , un Estat q u e no tingués relacions de d e p e n d è n cia a m b cap e n t i t a t e x e m p t a d e control d e m o c r à t i c - c o m els fabricants d ' a r m e s - i q u e fos capaç d e d i s t r i b u i r a m b e q u i t a t la riquesa q u e g e n e rem entre tots. l ' n Estat administrat pensant en tots els c i u t a d a n s serà el q u e , en primer lloc, a s s e g u rarà el seu benestar, i si els recursos són limitats no dirà q u e cal retallar la s e g u r e t a t social o les pensions, sinó q u e limitarà les despeses s u m p t u à r i e s i, ò b v i a m e n t , la compra d'armament. Hem d'admetre que manin més els fabricants d'armes q u e els polítics q u e h e m votat? Sebastià Benet és membre de l'ONG Justícia i Pau

t e r r a t

El quart institut: Vimpuls i el camí

£-*

F R A N C E S C SERRA

x

l ^!#«%N

Q u e a Sant C u g a t hi haurà d'haver un quart institut públic ja no ho discuteix ningú. El Mapa Escolar del D e p a r t a m e n t d ' E n s e n y a m e n t de la G e n e r a l i t a t el c o n t e m p l a en f u n c i o n a m e n t p e r al c u r s 2001-2002. El Delegat del D e p a r t a m e n t d ' E n s e n y a m e n t , basant-se en l'actual n o m b r e de m a t r í c u les de primer d ' E S O als instituts públics, afirmà en el Ple del Consell Escolar M u n i c i pal q u e no cal m o d i f i c a r la data d e la p o s a d a en marxa d ' a q u e l l institut. La realitat és ben diferent. Els tres inst i t u t s públics p l e n s a vessar i a m b nombroses instal·lacions prefabricades. És evident, doncs, q u e si bé hi ha acord en la fita, no n'hi ha pel q u e fa al calendari. Posem a t e n c i ó a les d a d e s q u e durant aquest curs s'han aportat per aquest debat necessari. La c o m u n i t a t e d u c a t i v a ha

presentat la I Mostra d e l'Escola P ú b l i c a , a t r a v é s d e la qual la C o o r d i n a d o r a d e les APA's, i u n g r u p d e P r o f e s sors/es ha presentat dades q u e han posat d e manifest, e n t r e altres coses: a) q u e per mantenir el nivell de qualitat assolit calen u n e s condicions de normalitat q u e s

Es evident, doncs, que si bé hi ha acord en la fita, no n'hi ha pel que fa al calendari requereixen centres sense massificació. b) q u e el nivell actual d e diversitat social i cultural de l'escola pública de Sant Cugat només es mantindrà si, de forma p e r m a n e n t , aquelles famílies

que entren al sistema educatiu de Sant Cugat p o d e n optar lliurament per l ' e n s e n y a m e n t privat o públic dels seus fills, p e r q u è hi ha places en condicions correctes en els dos tipus de centres. A q u e s t és l ' i m p u l s q u e e n s ha d e p e r m e t r e aconseguir a t e m p s el quart institut! Pel q u e fa al c a m í a seguir, una veu autoritzada des dels q u i t e n e n la r e s p o n s a b i l i t a t d o c e n t en els c e n t r e s públics ho va expressar e n el darrer Consell Municipal d ' E d u c a ció: cal posar-nos a treballar Ajuntament i Comunitat Educativa de l'escola pública per presentar al D e p a r t a m e n t d ' E n s e n y a m e n t un p r o j e c t e inicial d e quatt institut per al curs 1999-2000. I s e ' n s va recordar que cadascun dels a c t u a l s i n s t i t u t s van com e n ç a r des d e la provisionalitat gràcies a l ' i m p u l s d e la comunitat educativa.


12 Opinió

ELS í CANTONS Divendres, 11 de juliol de 1998

El

Campanar

L

Sant Adjutori, encara

Solidaritat

MONTSERRAT RUMBAU

D

e gamberros sempre n'hi ha hagut i suposo que sempre n'hi haurà, i les seves bretolades tothom se les ha d'empassar. Potser la que més ens va estremir a tots va ser l'atemptat al Pi d'en Xandri. De nit, i amb una serra mecànica, va ser tocat de mort. Tota la població de Sant Cugat va reaccionar amb estupor, qui pot ser capaç de fer un acte d'aquesta mena? No han sortit els culpables, tot i que un santcugatenc oferia una recompensa per trobar-los. HI pi, de moment, encara és viu. Potser ha tingut lloc una simbiosi entre la força de la natura i la força de les persones, unides intentant salvar l'insalvable. Ara ha tocat al forn ibèric rebre les últimes bretolades dels gamberros de torn. Han intentat reventar la reixa de ferro que tanca el recinte on està resguardat. Han torçat els ferros i han escapçat la paret on aquests s'aguanten. No ho han acabat d'aconseguir, Devien trobar els ferros més forts del que es pensaven. Kl forn ibèric està al cos-

Les

coses

tat de Sant Adjutori. Aquesta petita església, l'única de planta rodona que tenim en tota la comarca i que es remunta al s. X, ja ha estat víctima dels desaprensius. Perquè, per què atemptar contra un forn ibèric o una petita església del s. Xr Pels que acabeu d'arribar a Sant Cugat i no coneixeu Sant Adjutori, aneu-hi, val la pena. Hi arribareu agafant el camí de darrere de Can Borrell. Ara està al mig del bosc, en una petita esplanada. Ens pot semblar lluny de la ciutat, però en altres temps hi havia hagut molta vida. Sabem que al s. XV anava tanta gent des de Barcelona cap a Sant Cugat i cap a Sant Adjutori, que els frares del monestir de la vall d'Hebron -a l'altre costat de la muntanyavan protestar al rei i van demanar que la gent deixés de passar pel costat del monestir perquè els ho feien malbé tot. També sabem que la petita església depenia del Monestir de Sant Cugat i que hi vivia un capellà que es cuidava dels oficis religiosos. Feia les funcions

d'en

'eixida

P. CORTIJOS

de parròquia i tenia com a feligresos els pagesos de la quadra de Vilanova. Eren un grup de masies, la Torre Negra la principal i de fet l'única que ha quedat. A l'esplanada del davant de l'església de Sant Adjutori, que devia ser molt més ample que la que veiem ara. s'hi feien ballades els dies de festa. Els balladors eren els pagesos de les masies de l'entorn i també els veïns de Sant Cugat. A aquests, Sant Adjutori no els devia pas semblar lluny. Pensem que abans la gent anava sempre a peu i que estaven acostumats a caminar. I si ens remuntem molt més en el temps, l'entorn de Sant Adjutori també té coses a dir-nos. S'hi han trobat restes ibèriques i tenim aquest forn catalogat com a ibèric. Mai s'han trobat les restes d'un poblat ibèric en el terme de Sant Cugat, però les condicions de la zona on es troba Sant Adjutori són perfectes per pensar que en aquest lloc potser hi va haver el poblat que mai s'ha trobat. Hi ha aigua, un torrent molt a prop, ter-

Sot

res de cultiu, bona situació estratègica, es troba tocant a l'antic camí que uneix el Pla de Barcelona amb el Vallès... Moltes d'aquestes esglésies de muntanya que es remunten a èpoques tan antigues es van construir damunt antics temples o altars pagans. Potser també és el cas de Sant Adjutori. De totes maneres si l'entorn té alguna cosa màgica i especial, l'estat de degradació actual de l'ermita el desmunta de cop. Cal catalogar urgentment Sant Adjutori i el seu entorn com a jaciment arqueològic. I un cop catalogat intervenir per evitar la seva creixent degradació. També caldria intervenir en el forn ibèric. I si de tant en tant algun guàrdia dels que vigilen la serra de Collserola hi passés, potser deixaria d'haver-hi bretolades.

Sens dubte, quan Els 4 Cantons assegura que som un poble solidari no ho fa a la lleugera. Resulta difícil trobar algú que no estigui disposat a participar en el compromís comú. I per si això no era prou, es vol anar encara més enllà. La solidaritat, en si, sembla poca cosa, per tant, a l'hora d'exercir l'avantguarda social que vol arribar lluny, progressa en la pirueta anomenada solidaritat endogàmica. Uns exemples. Al concurs de paelles de la Festa Major algunes persones es van trobar sense llenya. Demanaren un fogot als posseïdors dels munts de tions. Aquests a canvi ensenyaren les dents... solidàriament. La meitat dels llenyots restaren, al final, abandonats a la plaça. L'Associació de Veïns de Coll Fava afirma en un comunicat a la premsa que desitja participar i acollir tot tipus de manifestacions ciutadanes però, ostres! Un concert (?) de rock per al jovent potser és massa... solidaritat. Un grup de veïns de Sant Domènec-El Colomer s'han fet, a corre-cuita, amb el terreny que el CMSC pretenia per tal d'ampliar les seves dependències. Tenir la seu del CMSC prop de casa suposava, per als susdits veïns, un seguit de molèsties quan la canalla desenvolupés llurs activitats. Molts d'ells són socis del CMSC. Tenint fills som solidaris amb l'espècie però això sí, que els suporti un altre.

Tenim constància que aquesta zona ha estat habitada des del segle X, i segurament encara podríem remuntar-nos molt més enrere en el temps. I ho ha estatfinsarribar al nostre segle; es mereix ser oblidada? El

p o r x o

Polítics en zel Torna a haver acumulació de cartes a Correus Però, què fas? On llences la carta? s Total, si la llenço a una bústia tampoc no arriba a destí. Així, almenys, el paper es recicla

<0tf

FONTCUBERIA

C

ada vegada que s'ensumen eleccions, la classe política de l'Estat espanyol sembla entrar en estat de zel. Fa la impressió que se li aguditzin els sentits i que augmenti la seva capacitat d'agressivitat convertint-se en feres que es treuen el vernís de les formes civilitzades i tornen de sobte a la selva verge. Es perden les maneres, s'utilitza qualsevol excusa per combatre l'adversari, s'obliden els pactes civilitzats que s'aguantaven amb agulles de cap i sembla que valgui tot. E\fair-p/ay que se suposa als nostres representants públics és un autèntic anacronisme. Aquestes són les maneres cada vegada més comunes de fer campanya anticipada que fins i tot es van endurint a mesura que s'acosten les eleccions. Per a molts polítics sembla que s'acabi el

món, una expressió que no és tan desencaminada com pot semblar a primera vista. Si no surten escollits perden el seu càrrec però alguns d'ells poden perdre també altres llocs ben remunerats lligats al seu escó. I ho defensen amb ungles i dents. En els darrers dies han succeït alguns fets que m'han fet pensar en l'olor de les eleccions. Per què el president de Catalunya endureix precisament ara l'aplicació de la llei del català i no ho ha fet abans? Per què precisament ara la ministra de cultura diu que a Catalunya el castellà s'ensenya en català? i ràpidament el portaveu del govern estatal, Miguel Àngel Rodríguez, fa unes declaracions tan agressives que ofenen d'una forma tan barroera? Per què precisament ara el PNV sembla acostar-se a HB i perquè el PSV

es desmarca del govern basc? En aquests, i altres fets, es diuen veritats a mitges, es menteix descaradament i sembla que tots hagin perdut el nord. És l'olor d'eleccions. Però el fet més dramàtic d'aquesta precampanya electoral l'he vist en "El País" i "La Vanguardia" del 9 de juliol. Aznar fotografiat al costat d'un nen de 9 anys que plora. El rostre triomfant, somrient i segur del president contrasta amb les llàgrimes d'un nen que ha perdut el seu pare assassinat per ETA. Aznar sembla com si mostrés al món les tràgiques conseqüències de l'atemptat. Però, és lícit utilitzar un orfe com a eix del seu missatge polític? On són els límits de l'ètica? L'olor de les eleccions no justifica mai que els polítics estiguin en estat de zel permanent, ni tampoc el seu excés de zel.


Opinió 13

ELS4 CANTONS Divendres, 17 dt juliol de 1998

A

grans

Xavier

trets

Cortés

La curiositat d'un home ambiciós El dibuixant Frederic Cabanas i la grafòloga Eugènia Barrachina retraten la personalitat d'aquest polític local, regidor de descentralització territorial de l'Ajuntament de Sant Cugat. L'estudi que ve a continuació ens revela els trets més ocults de la seva personalitat.

& to«A « LyU, i l rU L·,

P

otser per la seva edat o perquè les seves aspiracions i la necessitat de sobresortir no corresponen en l'actualitat a la seva assertivitat i seguretat en ell mateix, interiorment Xavier Cortés està fet un embolic. Potser contribueix a aquest fet el seu caràcter, molt nerviós i emotiu, la seva curiositat i interès intel·lectiu i una imaginació que el fa allunyarse una mica de la realitat. Pot ser simpàtic, agradable i comunicador, però li costa una mica connectar o escoltar amb distensió i pot arribar a ser tossut a l'hora de reconèixer els seus errors. La seva escriptura es mostra plena d'esperança i ambició i ens demostra que és un home que s'involucra en tot allò que realitza, perquè té la necessitat de demostrar-se i demostrar que és vàlid; suporta malament els fracassos però això li dóna impuls per su-

Equip JOAN AYMERlCH TOMÀS s E l X GERALD-PATRICK F A N N O N N A T À L I A PALAU M i R E I A SANAHUJA AURÈLIA S E B A S T I À C A R L E S PUJOL L U Í S MARIO FERNÀNDEZ DAVID P U J O L PEP T u G U E S PAU R U E D A LAURA C À C E R E S ÀLEX B E R N A L M A R G URQUIZU MOISÈS G A R C í A GABRIEL VENEGAS ELVIRA BRESGANÉ

Humà

Centre

Cultural

perar-se dé manera constant. Xavier Cortés està molt atent a tot allò que passa al seu voltant i s'interessa per tot el que és nou, encara que es pot deixar impressionar. És un home que estudia amb deteniment allò que l'interessa i aprofita en l'àmbit professional i personal els avantatges que li aporta el fet de tenir un sentit pràctic desenvolupat, A través de l'anàlisi grafològica observem la possibilitat que accedeixi a més responsabilitats de les que pot arribar a assumir. Aquest fet pot ocasionar-li un bloqueig odur-lo a adoptar una actitud incisiva envers el seu entorn. Amb la col-laboració:

6QOZJPT SELECCIÓ - F O R M A C I Ó Aragó, 208, 3r 3era - 08011 Barcelona Tel. (931451 04 39" - Fax(93|451 7396


NOVEDAD RÍOS SALVAJES Abierto todos los días de 10 a 19 horas y sàbados noche SALIDA 9 - AUTOPISTA DE MATARÓ - VILASSAR DE DALT (BARCELONA) TEL. 93 751 45 5 3


OS4CANTON5

Entorn

15

Divendres, 17 de juliol de 1998

C o n t a m i n a c i ó

A c ú s t i c a

Control del soroll: l'assignatura pendent Els tècnics municipals elaboren un mapa sònic com a pas previ a la legislació Quan es parla de contaminació, sovint es pensa en grans xemeneies de fum negre, amb taques de cru vessant-se a l'Atlàntic o amb un grapat de peixos morts en la desembocadura d'algun riu curull d'indústries contaminants. Hi ha, però, una altra

AURA COSTA

- Sant Cugat L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix en 65 decibels el nivell de soroll que l'oïda humana pot tolerar sense quedar afectada. A partir d'aquesta xifra i a mesura que els decibels van augmentant, el cos pot sofrir diverses alteracions: estrès, mal de cap, alteració del son. irritabilitat, augment de la freqüència respiratòria i de la pressió sanguínia i, sens dubte, pèrdua substancial de la capacitat auditiva. Kn la vida quotidiana estem envoltats d'elements i situacions que superen aquests 65 decibels tolerats i, per tant, constantment estem agredint el nostre organisme. El soroll d'un menjador escolar, el d'una fotocopiadora en constant funcionament, el d'una discoteca o el del trànsit rodat són exemples que superen amb escreix el llindar tolerable. Amb tot, Catalunya no disposa encara d'una legislació efectiva que reguli aquestes situacions i, per tant, la contaminació acústica continua avançant sense pràcticament cap control.

contaminació que sovint ni tan sols es percep, però que afecta les persones tant o més que la convencional: és la contaminació acústica. L'Organització Mundial de Salut assenyalava en un informe recent que Espanya

Malgrat que els treballs encara no s'han acabat, un primer extracte d'aquest estudi -cedit per fonts municipals- revela que un 69% dels punts mostrejats a Sant Cugat presenta un nivell sonor "acceptable", mentre que el 31% restant supera el llindar de soroll que es considera apte per a l'oïda humana. Per zones, tant el nucli de la ciutat com els districtes mostren valors de soroll semblants dins de l'acceptabilitat, encara que en les zones d'activitat nocturna -on s'ubiquen bars i locals de nit- s'aprecia un important contrast entre el nivell de soroll nocturn registrat els dies laborables i el dels dies festius. Amb tot, les primeres dades del mapa del soroll santeugatenc revelen que si l'anàlisi s'estén a la globalitat del municipi, es podria afirmar que el 74% de la població es troba dins l'interval de 60 a 65 decibels, i per tant dins dels nivells de soroll

és el segon país més sorollós del món, un mal que afecta totes les ciutats, sense que Sant Cugat en sigui una excepció. La normativa vigent cedeix la competència en aquesta matèria als ajuntaments, i el d'aquesta ciutat tot just comença a elaborar

un mapa sònic del municipi, com a preàmbul del que serà la legislació futura. Dels diferents aspectes relacionats amb el soroll que haurien d'estar regulats, Sant Cugat només ha aprovat una ordenança per regular els sorolls de les indústries.

que no perjudiquen l'oïda humana. Treball pendent Les primeres dades positives, però, no exhimeixen l'Administració de la responsabilitat d'elaborar unes ordenances que regulin els nivells de soroll a la ciutat, per garantir que es podrà mantenir la contaminació acústica a ratlla. Kl mapa sònic de la ciutat establirà els punts conflictius pel que fa a soroll, però després caldrà redactar i aprovar les ordenances pertinents. I és que de tots els àmbits relacionats amb aquesta problemàtica, l'Ajuntament de Sant Cugat només ha aprovat una ordenança segons la qual les indústries que s'estableixin a la ciutat i estiguin properes a zones habitades només podran superar en un màxim de 3 decibels el nivell sonor mitjà de la zona habitada. Encara queden per regular, però, molts àmbits ralacionats amb la contaminació acústica: la publicitat sonora als carrers, les festes i fires

La policia local ha fet campanyes de control de soroll de ciclomotors. FOTO: X. L. a l'aire lliure, els nivells de soroll perl'única manera de garantir la salut mesos per a motocicletes i vehicles, del ciutadà i alhora pal·liar les noml'aïllament dels edificis (límits de sobroses queixes que susciten els soroll permesos per a aires condiciorolls excessius. Dades de la policia local de Sant Cugat revelen que les nats, ascensors i electrodomèstics),... denúncies per sorolls han anant creiL'establiment d'una normativa seria xent en els darrers anys. Si en el 1995 els agents locals van haver d'atendre 416 queixes, al 1996 ja van ser 418 i l'any passat 478. Les denúncies es Trànsit I refereixen bàsicament a la música de Soroll wt d'audició locals de nit o festes privades, encadesprés «fur» sició.Pot ra que també han suscitat queixes bilitat. els sorolls ocasionats per veïns o per (75 Db) alarmes que es disparen de nit. SoroH mol audició després d'una ició. Pot Per combatre els perjudicis ocaprovocar ntració. sionats per l'excés de soroll i abans no s'estableixi la regulació pertiit n o Db> Un carrer s paraules nent, s'ha creat a Barcelona l'AssoSoroll mol s'entenen malament. Limita l'ús ciació Catalana contra la Contamidel telèfon. nació Acústica, una agrupació que Una botioa plena de oentao DM dóna informació i gestiona les deSoroll molest. Les paraules s'ennúncies que qualsevol agrupació tenen malament. veïnal de qualsevol població de Catalunya vulgui efectuar.

Digue'm què escoltes i et diré com t'afecta...

L'any 1995 la Generalitat va aprovar un decret que obligava els municipis a prendre mesures contra la contaminació acústica. Tres anys després, Sant Cugat tot just està elaborant el primer mapa sònic de la ciutat, com a pas previ a la redacció de la normativa. L'estudi, redactat en conveni amb la facultat de ciències ambientals de la LAB, contempla l'anàlisi acústica del nucli de la ciutat, en una primera fase. i dels disrricres en una segona etapa.

Uin^af 4 Í . dstor. Perill de patir lesions irreversibles en ei sistema auditiu si el soroH perdura. Çpnçerlde ppp-fock U l Q Qfe> Soroll perillós. Pèrdua d'audició després d'una breu exposició.Pot provocar estrès i mal de cap. Alarma d'un comerç 69Q Db) Soroll perillós. Pot produir fatiga auditiva, alteració del son i pèrdua d'audició.

ALA RONDA NORD DE S.CUGAT

GrifulOil,s.L Servei Estació

Gel

Gasoil

Llenya

Premsa

calefacció

Butà

Gelats

Carbó

£.035094555

EL PAGAMENT DEL GASOIL "C" SERVIT A DOMICILI ES POT FER EN EFECTIU O

Botiga 24 h Pa les 24 h Gel

Premsa Entrepans Congelats

Gelats Accessoris


EIS 4 CANTONS

Societat

16

Dwent/rrs. 17 ili niliol de IM8

A c t i v i t a t s

De Festa Major als districtes Piti Espanol fa el pregó a la Floresta i els Paquita 's Nipples actuen a Mira-sol Arriben festes majors als districtes i Mira-sol i la Floresta són els primers en c e l e b r a r i e s . Algunes novetats i actes t r a d i c i o n a l s f a r a n gaudir t o t h o m d'uns dies d'estiu plens d'activitats. A la Floresta, l'activitat s'inicia avui amb un pregoner d'excepció, el guionista Piti Espanol, i a M i r a - s o l , durant tota la setmana hi ha hagut concursos d'escacs, petanca i altres esports, però el gruix de la festa comença avui amb un acte ben t r a d i c i o n a l , una cercavila; i a la nit, el rock dels santcugatencs Paquita's N i p p l e s . I O L A N D A PÀMIKS - Mira-sol / la Floresta -

"Ks un gran esforç muntar una festa major, i niés en un districte, on la gent viu tan separada; nosaltres demanaríem que hi participés tothom". Participar i gaudir-ne, aquesta és la premissa perquè qualsevol festa funcioni, i Maria Jesús Costa, una de les compon e n t s de la Comissió florestana, ho té molt clar. En aquest districte, com a Mirasol, la Festa Major d'enguany tindrà algunes novetats, per bé q u e en a m b d ó s casos aquesta tímida innovació ve determinada pel pressupost, com comenta una de les comp o n e n t s de la comissió de Mira-sol, Solcdad Varela, "en comparació amb la Festa Ma-

| | «Divendres 17 • 2 0 . 3 0 h . Pregó de Festa Major a càirec de Piti Espanol. (loca, cava i moscatell . l'lava Josep Playà (damunt de • l'estació) i 22.30ti, Exhibició i balls de saló I Al local de l*a UREF * • Dissabte 1 8 | 1 8 . 0 0 b . Simultànies d'escacs | a càrrec d'Abel KarimZair(ELO ! 2.VÍ5) Al local de l'AEC amb el suport de l'AEC ; 22.30h. Teatre: Diàlogm de un \ hotnfttvsob, de Ciirlos Llopis i A càrrec de l'Agrupació Teatral 1 la Floresta Al local de la UREF

jor de Sant Cugat, considero que l'aportació de l'Ajuntament és ínfima i hem de muntar-ho mirant molt la pesseta". També des de la floresta manifesten que tot i intentar fer cada any una festa diferent, han de cenyir-se al pressupost, que en el seu cas volta els dos milions de pessetes, mentre que a Mira-sol calculen que mouran al voltant d'1.600.000 pessetes. Tot i aquest'ajustat pressupost, en ambdós casos hi ha novetats. A Mira-sol destaquen els campionats que ja s'han fet al llarg de la setmana organitzats pel Col·lectiu de Gent Gran, juntament amb el sopar de carmanyola amenitzat per la Banda de les Planes, i el primer trofeu de festa major de patins en línia.

D'altra banda, el guanyador del concurs de dibuix infantil de diumenge veurà reproduïda la seva obra a la portada del llibret amb la programació de l'any vinent. A la Floresta, una de les novetats principals és que enguany es fan diverses activitats a la U R E F dintre del

pressupost de la festa major; actes com l'exhibició de balls de saló, la nit de teatre o les proves de resistència d'escalextric. També destaca que enguany es recupera el pregoner, una figura que havia desaparegut feia molt temps. Enguany, el conegut guionista Piti Espanol, "que fa molts

anys que viu a la Floresta i la coneix bastant bé", segons comenta Costa, serà l'encarregat de donar el tret de sortida a la festa. Un cop més, doncs, tots els ciutadans tenen un bon motiu per sortir al carrer aquest cap de setmana i passar-ho bé gaudint de les festes majors.

1

La Floresta Coca i moscatell A l'església Nostra Sra. de

• Setmamni d e l 2 0 ai 2 4 Competicions de petanca, cartes i dòmino Inscripcions Fins al 15 de juBol al centre poli\ alent de 1630 a -* 2G30h. «D$OHS23

2 2 3 0 b . Cafè- musical a la festa Per Swings Cuitar's Col·labora l'associació de veïns • Divendres 2 4 2 3 . 0 0 h . Ball de Festa Major amb l'orquestra Tropik'up

• Dissabte 25 . • Diumenge 1 9 0 9 . 3 0 h . Cursa popular i Inscripcions gratuïtes plaça Estació ! 21.30h. Cant coral a càrrec det I grup Tardor

Durant tot el cup de setmana, tant la Floresta rom Mira-sol s'ompliran d'activitats. FOTO: XAV1LARROSA

1 1 . 0 0 » . Animació infantil per Oriol Bargalló 12.00b. jocs infontils i escuma (veniu preparats) 1 3 . 3 0 b . Trobada de pacllers 14^30h. Dírtar de germanor

Música de sobretaula del grup Dos-is23.0Qh, màgia i fantasia Cotton Giris Trebol Linares Dtsco mòbil 29 Proves de resistència tric fceeatdelaUREF f"ïJÇQfa, Jocs infantils 4 f c $ 0 h . Cafè de les Arts UO?&M Radiant iocaldciaURKF 20.dOh. Ballada de sardanes Amb la cobla Principal del LloAjftbel suport d'Aigües de ta 2230h» Havaneres amb el gmp La Carota Tradieiortal cremat (Els actes no especificats es faran a les pistes de la Floresta)

• Divendres f?~ 2 0 . 0 0 b . Cercat Major. De la pfaçal Srt$ al Casal. Amb els i de Sant Cugat, Valldoreix, Q b u Roja i el Drac Mira-sol Teaste. 22.0OR. Sopar de Cmmagsfat (cadascú s'ha de portar el sopar) Al Casal Cultural de M^8«sol 2 4 . 3 0 b . Concert de todfe»amb Paquita's Nipples. A la Pista de Club Mira-sol.

24.30b* Ball de Festa Major. A la pista de Masjaner. * Dboneng» f » j í^^(0»»C»ncuïs de dibuix in- , Kk PiM dfc Club Mim^sol 1t«0ObL Passejada en bicicleta. A fe placa Borràs, ?&£Qb* Concurs de tir.

Al CaséCiitaaJ de Mira-sol.

• Dissabte 18 De 10.00 a 13.00b. k Trofeu conde Festa Major d'Hoquei Paéns. A la Pista de Club Mua-soi Al Casal Cuitarà! de Mira-soL 12.30b. Animació amb escu- tft^^i·lorsi&fanriísí berenar. ma a càrrec de la Saragaia, JU fÇ&gï Cútoral de Mira-sol. ' irgaeres amb cl A la plaça de l'Estació. ' i&AíCasalCui12.30b. Concurs de tír. A la pista de Club Mita-soL 1 8 . 0 0 h . Espectacle infantil. totlSdejuSol A la placa de l'Estació. fitfftMMNw Cam2 2 . 3 0 b . Teatre, mfafflmtoS rescacs, petanca, pjngdels tns dragpns pong* joc del uno, ete. Al Casal Cultural de Mira-soL AI Casal Cultural de Mira-soL


Societat

ELS4CAlVroN5 Divendres, 17 de juliol de 1998

17

Arcadi Oliveres. Director de cursos de la Universitat de la Pau 66

De la lluita pacifista en surt una reflexió"

i. p.

Arcadi Oliveres és director de cursos de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat, que va començar ahir al Centre Borja. En aquesta entrevista, parla de la universitat i de la recerca per la pau. - Q u i n és I'objectiu principal de la Universitat d e la Pau? - F e r una reflexió sobre de quina manera es pot anar avançant en la creació de condicions de pau. El nostre director, Frederic Roda, diu que la pau és un bé de segon ordre, que no s'aconsegueix immediatament, sinó que és un bé públic que s'obté amb la suma de moltes condicions prèvies, com el respecte dels drets humans, la justícia social, la protecció del medi ambient, el desenvolupament i el desarmament i la desmilitarització. - C o m es pot aconseguir més projecció de la Universitat? - E s una qüestió de mitjans monetaris i sobretot humans, i una cosa sol anar relacionada amb l'altra. Si obtinguéssim el que hem

desitjat sempre, que és una secretaria permanent, segur que es multiplicaria, perquè la difusió seria relativament senzilla. I necessitem mitjans econòmics. - I aquests mitjans econòmics o n es poden trobar? - E n general aquests projectes no sembla que puguin interessar les institucions privades, almenys les de caràcter lucratiu. Per eliminació arribem a les sub-

desaparèixer les seves subvencions, i s'ha viscut en situació precària sols amb subvencions mínimes de la Generalitat. —I hi h a e s p e r a n c e s d e r e d r e ç a r les relacions amb l'Ajuntament? -Penso que es podran resoldre, estem a les portes d'unes eleccions municipals i vol dir que l'any vinent ens trobarem amb un nou consistori i en conseqüència tots els diàlegs són possibles. Si hem de continuar amb aquesta fórmula d'Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat del Vallès, ha de ser necessàriament amb un nou tipus de relacions amb el consistori, si no també es pot dir de Vic.

Arcadi Oliveres remarca la necessitat de tenir una secretaria permanentper impulsaria Universitat - Q u è és la recerca per la pau? vencions públiques, que són les q u e sempre l'han mantingut. Aquests diners haurien d'estar més distribuïts i no com a l'inici, que en un 80-85% venien de l'Ajuntament, després hem rebut ajuts de la Diputació i de la Generalitat. Els darrers anys hi ha hagut problemes en la relació amb l'Ajuntament que han fet

- É s un àmbit d'investigació dins de les ciències socials relativament nou que agrupa diferents àmbits de treball, com aspectes d'economia, de sociologia, de política, culturals, educatius, antropològics, psicològics, perquè els conflictes, especialment els bèl·lics, estan marcats per aquestes condicions. A l'Estat, és una recerca relativament nova, durant anys es creia que els con-

Ofíveres creu que els problemes amb l'Ajuntament es podrien resoldre. F: X. L. flictes i les guerres eren una exclusiva dels ministeris de defensa. Després ens vam adonar que calia investigar des d'altres òptiques que no fossin estrictament estratègiques. En tot això va ser important el creixement del moviment per la pau a Catalunya. I de la lluita pacifista en surt una reflexió i es creen alguns d'aquests centres.

-Quins resultats s'obtenen d'aquestes investigacions? - E n surten de diferents, difusió i creació d'opinió pública a través dels resultats de les recerques; pressió política per intentar canviar normes; i finalment, com a aspecte novedós però interessant, la possibilitat d'intervenir o de tenir un paper interessant en la resolució d'aquests conflictes.

E s t u d i s

Vicenç Fisas: "Colòmbia és un immens laboratori d'experiències de pau" Linvestigador santcugatenc tornarà a Llatinoamèrica al setembre i. p. - Sant Cugat -

Vicenç Fisas -titular de la càtedra per la Pau i els drets humans de la U n e s c o - ha estat gairebé dues setmanes a Colòmbia, on ha vist de prop la s i t u a c i ó q u e e s v i u e n aquest país llatinoamericà, en el qual no es respecta el dret internacional humanitari, segons explica el s a n t c u g a t e n c a la tornada del seu viatge. Tot i a q u e s t a opinió, però, Fisas m a n t é q u e ha p o g u t palesar q u e la importància de respectar a q u e s t d r e t internacional és un tema q u e està al carrer, e n t r e la s o c i e t a t , " e s p a r l a d ' h u m a n i t z a r la g u e r r a " , explica. I això significa q u e tots els sectors armats han d e resp e c t a r el d r e t i n t e r n a c i o n a l humanitari i, per tant, q u e les forces armades no facin servir m e n o r s d ' e d a t ni involucrin els civils, e n t r e altres q ü e s tions. Però Vicenç Fisas explica q u e és molt difícil fer respectar el d r e t i n t e r n a c i o n a l h u -

manitari en un país en el qual hi ha 30.000 assassinats cada any, d e l s q u a l s u n 10% són perpetrats pels sectors armats polítics i el 9 0 % restant per la violència c o m u n a . I és q u e a Colòmbia "s'ha creat una cultura e n la q u a l tots els c o n -

Fisas ha estat dues setmanes al país llatí, on s'ha entrevistat amb representants dels diferents sectors flictes acaben a m b una arma", explica Fisas, qui afegeix q u e e n a q u e s t país el grau d ' i m p u n i t a t és molt alt, "si mates algú, la possibilitat d e ser cond e m n a t és d ' u n 1 % " . T o t i així, Vicenç Fisas defensa q u e "Colòmbia és u n i m m e n s laboratori d'experiències de pau i no n o m é s d e guerra". E n aquest viatge, s'ha e n t r e -

vistat a m b r e p r e s e n t a n t s d e d i f r e n t s sectors^ i ha visitat camps de desplaçats i t a m b é la zona del nord, q u e és força difícil, segons explica. A m b les dades que ha obtingut, està preparant uns informes per a la Unesco, a qui ha fet diverses propostes per engegar projectes a Colòmbia. A més, algunes d ' a q u e s t e s conclusions t a m b é serviran per a l ' O N G M e t g e s sense F r o n t e res, a m b qui Fisas ha fet part del viatge. Es tracta d'una síntesi en la qual es parla del context polític i de "com p o d e n anar les coses e n els propers temps". Fisas té previst d e tornar a C o l ò m b i a a p r i n c i p i s d e set e m b r e , per fer-hi a l g u n e s conferències, "i aleshores esp e r o q u e ja sabré a m b segur e t a t si la U n e s c o tira e n d a vant algun dels projectes". Abans q u e es prengui aquesta decisió, però, el director general d e la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, s'ha de reunir a m b el nou p r e s i d e n t d e

Colòmbia.

Fisas és titular de la Càtedra per la Pau i els drets humans de la Unesco. F: X. L.

A L U M I N I

i

V I D R E

EXPOSICIÓ i VENDA: PI. Ajuntament

O Xerric, 2 Tel. 93 675 29 02 - Fax 93 675 28 61 08190 SANT CUGAT DEL VALLÈS

NOU SERVEI: • Canvi vidres • Reparació finestres • Tancaments • Persianes C/Valldoreix, 53 Tel. 93 590 00 25


18

Societat

ELS í CANTONS Divendres, 17 de juliol de 1998

E d u c a c i ó

Estudiar a Pestiu, un desig o una necessitat? Anglès i informàtica són els cursos més populars I. V. -Sant Cugat-

Que l'estiu és per descansar no és una màxima globalitzada. I és que algunes persones dediquen aquesta època a estudiar. Sigui per desig o per necessitat, la majoria d'acadèmics de Sant ( aigat s'omplen. Idiomes, informàtica o repàs de batxillerat i C O l són els cursos més freqüents, però també n'hi ha d'altres, com els d e dansa, francès, alemany, castellà per a estrangers o català també per a formis o castellanoparlants. Segons confirmen les acadèmies consultades. són poques les persones que a l'estiu estudien per desig. I ,a necessitat impera i els intensius ofereixen molts coneixements en poc temps. Montserrat Obiols, directora de Sprint Idiomes, comenta que enguany hi ha molta gent que s'apunta als cursos, i remarca que a la seva acadèmia preval la gent jove, sobretot de batxillerat i universitats. per damunt dels més menuts, "perquè els pares prefereixen que a l'estiu els seus fills tacin més activitats de lleure que no pas d'aprenentatge". En can-

vi. la c<x)rdinadora de Yes si, Montse Morillo, comenta q u e . per exemple, a les classes de castellà per a estrangers tenen molta canalla que a l'hivern va a centres com l'escola americana i a més remarca que en aquesta època hi ha "molts nens que durant el curs tenen moltes activitats i al juliol disposen de més temps". Ara bé, molts responsables consultats també c o m e n t e n q u e hi ha forca

de l'acadèmia Program Accés, "es va més ràpid però es treti més suc perquè la gent sap el que vol". A més dels ensenyaments tradicionals, n'hi ha alguns de més atípics, com les 24 hores només de cinema i premsa en anglès, en nivell alt. de Sprint Idiomes, o menys generalitzats, com els de dansa. En aquest àmbit, l'acadèmia de Laura Esteve ha dut dos professors convidats. Eric Margouet.de clàssica, i Víctor Rodrigo, de jazz.

La biblioteca registra

Ara bé. no cal oblidar els qui estudien perquè els ha quedat alguna assignatura pendent, que són molts. Els més joves acostumen a assistir a acadèmies, com CoapEspiral, que s'omple d'alumnes d'ESO i C O l ' . però també d'altres més petits que hi passen el matí fent deures i activitats lúdiques. Eva Cotet, directora de l'escola, comenta que "a l'estiu, els alumnes fan més ambient perquè estan moltes hores junts i molts ja es coneixen de l'institut"; de fet, el centre planteja Ics classes com si fossin a l'escola.

una baixa important d'afluència després dels exàmens del mes de juny adults que aprofiten la jornada intensiva per estudiar a la tarda. Els cursos intensius generalment es plantegen de manera diferent a les classes hivernals, quan es pot aprofundir en els temes perquè hi ha més temps. Ara, en canvi, s'ha de donar molta matèria en poc temps i, com explica Mentxell Margarit. coordinadora de cursos

Els més grans, però, prefereixen estudiar pel seu compte i alguns, pocs, aprofiten la biblioteca. Pepa Forn, responsable de la del Mil·le-

Xnglès, informàtica i rep/h de IUP i COl 'són els nusos més cvnmrtvptts. F: X. /.. nari, comenta que després dels exàmens de juny l'activitat baixa fins al setembre. Entre els que ara utilitzen el centre, hi ha l'Oriol Pérez, que prepara oposicions per als bombers i manifesta que ha triat la biblioteca "perquè hi ha poca gent i amb l'aire condicionat s'hi està força bé". Per la seva banda, tant Maria José Tàrrega - q u e

I n c s a t i v e s

La Festa d e Tardor ja té lema: 'Parlem de barris, districtes, poble i ciutat' En la segona reunió de la comissió s'hi han afegit entitats com ÍAV de Coll Fava

ha d'estudiar les dues assignatures que li han quedat de t u r i s m e com Anna Coromines -una metgessa que es prepara la presentació d'un c a s - en remarquen la tranquil·litat, "aquí no hi ha ni tele, ni ràdio, ni telèfon, ni nevera", matisa la Maria José. Sigui com sigui, les acadèmies tenen més quòrum que la biblioteca.

Un florestà és condemnat a presó per vendre 'niaria' i. p.

i. P. - Sant Cugat -

Enguany, el lema d e la Festa d e Tardor fa e s p e c i a l r e ferència a l ' i m p o r t a n t teixit veïnal q u e hi ha a Sant Cugat i q u e va c r e i x e n t c o n t í n u a m e n t . E n la d a r r e r a a s s e m blea, es va decidir q u e aquest l e m a fos " P a r l e m d e barris, districtes, poble i ciutat", després d e d e s e s t i m a r els altres dos, "Sant C u g a t a m b el p o ble sahrauí" i un altre referent a la restauració del cimbori del Monestir, segons expliquen m e m b r e s de la comissió. En a q u e s t a a s s e m b l e a s ' h i van reunir e n t i t a t s d i v e r s e s , com Amics d e la Unesco, Asdi o l ' A t e n e u , e n t r e m o l t e s al-

tres, i d i f e r e n t s associacions de veïns; algunes, com la d e la plaça d ' e n Coll, q u e ja hi estaven r e p r e s e n t a d e s en altres anys i altres q u e s'hi han incorporat ara, com la de Coll Fava, de recent creació. Ara, el proper pas és convocar el concurs d e cartells per tal de p o d e r tenir-lo p e r al m e s d'octubre. Els m e m b r e s d e la comissió d e la Festa d e Tardor expliquen q u e està previst que aquesta convocatòria, a m b les bascs p e r t i n e n t s , surti d e la propera reunió d e l'assemblea de la Festa de Tardor, el proper 9 de setembre. I també afegeixen q u e , probablement, aquestes bases no seran massa diferents d e les q u e van regir el concurs de l'any passat.

- Barcelona / la Floresta -

Els ciutadans s'a/ioi/uen cada any a la Festa de Tardor. FOTO: F4C

• • • • • • Gra. Sant Cugat a Cerdanyola, Km 3. OBERT DE DILLUNS A DISSABTE • Tel. 9 3 5 8 0 1 5 0 0

CATALONIA CERÀMIC

LA MES GRAN EXPOSICIÓ

Ceràmica Sanitaris Aixetes Mobles de bany Banyeres d'hidromassatge Accessoris Materials per a la construcció

Domingo Cano Fernandez ha estat c o n d e m n a t a un any d e presó p e r v e n d r e un pastís d e marta a la plaça del Sol de Gràcia el passat 21 d'agost de 1997. L'Audiència de Barcelona c o n d e m n a el florestà però no li ha imposat cap multa econòmica. El motiu és que el laboratori q u e va analitzar el pastís no va especificar la quantitat de marihuana q u e hi havia. L'acusat va indicar q u e tan sols guardava la paradeta, però el tribunal assegura q u e , com a mínim, va vendre una porció d e pastís. P e r a q u e s t motiu, se li pot imposar u n delicte d e tràfic d e drogues.


• ASSORTIMENT DE CAFÈS • COMBINATS DE CAFÈ AMB GELAT •REFRESCANTS GRANITZATS • ORXATA

fàte/tenM ^Ma^/txxyné

• DELICIOSOS ENTREPANS AMB PÀ ACABAT DE COURE

Plaça ^elMónèsèf, &-ÉBÍ93 S89 23Í2 081^0 S l N f Í l ) l A l D l l l \ a L l È S Z

CELLER

G/ G ^

BODEGA

A© ,

roe diem

C. Plana Hospital, 3-5 Tel. 93 674 01 69 SANT CUGAT DEL VALLÈS

4 i ,r\ K J 1

l A MASIA

N A K sj nt

WïMmA

ESPECIALIDAD COCINA MARROQUÍ

( M i l

COUSCUS

Carretera Roquetes s/n • T e l . 93 5 8 9 34 45 Sant Cugat del Vallès (BCN)

f j S | | ^ | | B [ | & i i l l i i l l W l |Ití0:A|, J i l l M l I É l l lIBjiTk m«MÍKrate

BAR

lllliflil

RESTAURANTE BRASERIA

LA PONDEROSA BODAS - BAUTIZOS - COMUNIONES, ETC. C. Victòria, 18-20 - 08191 MIRASOL (Sant Cugat) - Tels. 93 589 25 71-93 675 59 28

l^i|tíi^rí^^s^^^^:^^;^p^^i^^^jiK


20

Societat Campanya v* *» »»• r

ELS /GVIYIDNS Divendres, 17 tir juliol eie 1998

«

«• j

«<•

Sant Cugat recull més de 1 1 5 . 0 0 0 pessetes per P esclerosi múltiple ('ugat 48 persones van fer 39.225 metres en l'aigua. "D'aquest estiu, diumenge passat ha estat el dia que ha vingut més gent a la piscina", assegura Núria Sàbat, responsable de la piscina municipal de Valldoreix.

Ri i n Bou.iNíitíR. n El bon temps i la calor de diumenge passat van animar molts santcugatcncs a acostar-se a les piscines municipals per "mullarse" a favor de l'esclerosi múltiple. Al llarg del dia es van recollir més de 1 10.000 pessetes i es van nedar més de 54.000 metres en les dues piscines municipals, la de Sant Cugat a la rambla del Celler i la de Valldoreix.

Donatius i venda de material A més, amb aquesta edició de la c a m p a n y a " M u l l a ' t " , d e la Fundació Esclerosi Múltiple, es van recollir 115.083 pessetes a les dues piscines per podertractar la malaltia. A Valldoreix es van vendre samarretes, bosses, gorres i tovalloles d e la fundació per 47.600 pessetes i es van recollir 20.670 pessetes en donatius. La piscina de Sant Cugat va vendre o b j e c t e s per u n valor d ' u n e s

I AI campanya de "Mulla't de dalt a baix per l'esclerosi múltiple" a les dues piscines municipals de Sant Cugat ha estat un gran èxit. A la piscina de Valldoreix, 85 persones van nedar 15.025 metres en el carril addicional que es va habilitar durant tot el dia, i a Sant

El bon temps va acompanyar la "mullada" d'enguany a Sant Cugat. FOTO: XAVI l.ARRÒS A 40.700 pessetes i va recollir 6.113 pessetes en forma de donatius. Enguany s'ha celebrat la cinq u e n a edició de la campanya "Mulla't de dalt a baix per l'esclerosi múltiple" per sensibilitzar a la població i solidaritzar-la envers les persones que pateixen aquesta malaltia. Les dues pisci-

nes municipals de Sant Cugat es van apuntar amb els altres 300 banys solidaris que es van organitzar a piscines d'arreu de Catalunya. Les més de 40.000 persones q u e han participat en la campanya d'enguany han permès superar amb escreix les 31.215 persones que van nedar l'any pas-

C o m u n i c a c i ó

Xl·j.mi·. nu min es de lii productor

sat. Els més de 20 milions de metres nadats i els més de 20 milions de pessetes ingressats han convertit aquesta iniciativa solidària en una de les més importants de Catalunya. A més, eng u a n y , t a m b é s ' h a n fet les primeres remullades a Madrid, Bilbao, Burgos i Palma.

C o n c u r s o s

•: jan sei dilluns d l'tinissota muniupal l-olo

.Vil/ / \RROSA

/,//.' ",,,,/,/'.

'•<• ...••'teniiuiidelsaiie·.·.thdeltotKUis

!•<) IO ( I-DIDA

Ràdio Sant Cugat és present avui al 'Sense títol, s/n 9 de TV3

Icaro Home guanya el concurs de guarniment Vanessa Raja participa en un petit espai del programa d'aparadors de la Festa Major I. P. - Sant Cagat -

L'emissora municipal tindrà un petit paper aquest vespre al programa 'Sense títol, s/n', de la factoria El Terrat, en la imatge de la conductora del magazín matinal, Vanessa Raja. I és q u e el convidat d'avui és Luis del Olmo i els responsables del programa han volgut parlar amb els seus competidors directes - J o s e p C u n í , Antoni Bassas,

Inaki G a b i l o n d o - p e r q u è expliquin q u è en pensen d'ell i exposin q u è li proposarien de fer e n el seu m a g a z i n . P e r ò també volien alguna representació local i Marta Alonso, productora d'El Terrat, explica q u e es van decidir per Ràdio Sant C u g a t p e r q u è "dins d e les emissores locals té renom i era una de les q u e m é s ens sonava". Maribel Cayuelas, directora de l'emissora, destaca tamb é el fet q u e a R à d i o S a n t

Cugat es faci una programació diària de 24 hores. P e r la seva b a n d a , Vanessa Raja explica q u e "estava més nerviosa abans que mentre gravaven perquè no estic acostumada a estar davant la camera". Q u è ha dit Vanessa Raja davant la camera? Quina opinió en té, de Luis del Olmo? I quina activitat li té reservada per fer a Ràdio Sant Cugat? Ho sabran aquest vespre.

A.C.

El jurat del XVIII concurs d'aparadors de la Festa Major d'enguany ha concedit el primer premi a la botiga de roba Icaro Home, situada al carrer Santa Maria. Amb una puntuació de 47 punts, Icaro Home es proclama campiona, seguida amb 43 punts pel comerç Cugart, i amb 41 per la botiga d'electrodomèstics MilarTobella. El jurat ha decidit atorgar, a més, qua-

tre accèssits a La botiga de Peryben (40 punts), Genevieve Lethu (38), M D C (38) i Blue Moon (38). Enguany han participat en el concurs un total de 37 establim e n t s santeugatencs, quevan guarnir els seus aparadors amb figuretes castelleres, capgrossos, fons marins, espantaocells o motius de l'antiga Grècia, entre moltes altres creacions. Els premis es lliuraran aquesta tardor, durant el sopar anual de Sant Cugat Comerç.

A ZOOM pensem en tu. Ara disposem del millor

CENTRE DE LA IMATGE NQU SERVEI ZOOM. COPIES DES DE 7x10, FINS A 30x45 EN NOMÉS

1 HORA

laboratori fotogràfic del món per poder oferir-te la millor qualitat en el revelatge de les teves fotos i, a més,

OFERTA: Per cada revelatge i còpies, et regalarem una ampliació de en rodets de 135mm (el rodet tradicional) o un*I»J3tl*ÀenAPS.

el més nou en tecnologia fotogràfica: L'ADVANCED PHOTO SYSTEM. (APS) ,mm-.K^i»M*<<m'r?t | J Ü I I Í !

^ Q L - J NOU E-MAIL: zoomcentre@anit.es

PI. Dr. Galtes, 9. Tel. 675 56 74 - C. Santa Maria, 14. Tel. 675 57 24 SANT CUGAT DEL VALLÈS


Societat

ElS JCAOTONS Divendres. 11 de juliol de 1998

21

Recomanacions

E n t i t a t

U n domicili buit és una invitació per als lladres i per això cal prevenir I.R

I n (fiilniai r/e pei sanes e/e ton <• les edats i a participen e/í la /esta. FOTO: X11 / /

\RRO\\

Els joves de Les Planes celebren el tercer aniversari del seu Lokal

bústia i canviar de posició les persianes, per exemple. En aquest sentit, també parla d'instal·lar barÉs època de vacances i el bon reres físiques, alarmes, automatemps invita a sortir de casa. Però tismes que accionin llums i percal anar amb compte amb els rosianes de forma periòdica, sempre batoris perquè un habitatge buit que sigui possible. és una invitació per als lladres. Finalment, una darrera proposLeo Aguilar, caporal de la policia ta en relació amb l'habitatge inlocal de Sant Cugat, explica que dica que aquelles persones que en aquesta època acostumen a tinguin contestador telefònic auaugmentar els robatoris. Ara bé, tomàtic no deixin cap missatge també remarca que la majoria de pel qual es pugui deduir el temps furts es produeixen en torres i que que seran fora. Sant Cugat té, en aquest sentit, D'altra banda, la policia aconseun avantatge, i és que moltes d'alla que aquells ciutadans que se'n vagin de viatge questes torres son ^ segones residèn- Cal atiar amb COMpte amb el seu cot cies i, per tant, esi i •j . xe, pensin en tan habitades du- amb els accidents en revisar l'estat rant aquests dies general del seu trajectes curts, que vehicle, i en esestiuencs. Tot i a q u e s t a constatació, per als regtstren un alt grau pedal restat i la pressió del santcugatencs que pneumàtics, de sinistralitat . * tinguin previst *' ,|_ líquid i les pasel deixar la ciutat dutilles de fre, el rant les vacances, des de la policia funcionament correcte dels llums local recomanen que no es coi senyals acústics, la direcció, els menti aquest fet amb persones amortidors i les escombretes del desconegudes i s'assegurin que netejaparabrises. En general, Leo els accessos a l'habitatge quedin Aguilar recomana que s'adapti la perfectament tancats i que les conducció a les característiques claus de pas dels subministrade la via, a la situació meteorolòments -sobretot els d'aigua i gasgica i a la densitat de circulació. estiguin ben tancats. El caporal de la policia local tam-

Aniran de colònies amb els diners recollits en el sopar RlTH BOLMNGER - les Planes Els joves de Les Planes van estar d e festa dissabte a la nit del cap de setmana passat. C e lebraven el tercer aniversari del Lokal de Joves d e les Planes a m b u n sopar i espectacle per a tothom. M é s d e 100 persones van assistir a la trobada que els joves van organitzar a la plaça Creu d ' e n Blau d e les Planes. La festa del tercer aniversari del Lokal de Joves de les Planes va començar passades les deu d e la nit amb un sopar a l'aire lliure amb l'assistència de més de cent persones. Mentre encara sopaven, el ventríloc Xévalo va oferir un espectacle que va fer riure a tots els assistents. A continuació, els joves del Lokal van seguir l'espectacle. Primer va actuar un grup de sevillanes

i altres joves van cantar i ballar. El grup de nois i noies de 12 a 15 anys del Lokal, a n o m e n a t grup pont, també va participar en l'organització de la festa servint els cafès del sopar. Els diners recollits a m b el sopar i la festa seran destinats a cobrir part d e les despeses de les sortides d'estiu que ha organitzat el Lokal de Joves de les Planes. Aquest agost, els joves del Lokal faran una estada d'una setmana en una casa de colòn i e s d e C a n e t d e Mar, i els m e m b r e s del grup pont faran una ruta pels Pirineus. Tres anys d'activitats El Lokal de Joves de les Planes, que està obert cada dia de sis de la tarda a les nou de la nit, ha organitzat a m b l'Esclop d e Sant Cugat moltes activitats al

llarg d'aquests tres anys de funcionament, com el sopar andalús, la festa de carnaval, projeccions de cinema i tallers de rol i de teatre, entre moltes altres propostes. Resposta positiva S e g o n s la r e s p o n s a b l e d e l Lokal de Joves de Ics Planes, M e r c h e Díaz, la resposta dels j o v e s d e l d i s t r i c t e ha e s t a t molt positiva en tots els sentits. En aquests moments, una trentena de joves e n t r e els 13 i els 25 anys participen activ a m e n t en el Lokal de Joves de les Planes, tot i q u e altres hi van esporàdicament. Díaz assegura que es nota molt q u e els j o v e s del d i s t r i c t e e s t a n treballant de valent i q u e s'han g u a n y a t la confiança d e moltes persones de les Planes.

Leo Aguilar remarca que s'han d'evitar les evidències que indueixin a pensar que la casa és buida. En aquest sentit, recomana que algun veí o conegut passi de tant en tant per la casa per tal de recollir el correu acumulat a la

b é remarca q u e es vagi a m b compte amb els trajectes curts que es fan durant les vacances perquè "s'ha observat que tenen una considerable sinistralitat", remarca. Així, doncs, de vacances sí, però amb precaució.

Autogestió

Participants de tot l'Estat i de França van als campaments del Grup de Natura Els participants s'impliquen en Porganització de les estades I.P. - Sant Cugat-

La diversitat caracteritzarà els campaments que han organitzat el Gnip de Nanira, Baula i l'Esplai Sarau per a la primera quinzena del mes d'agost. I és que hores d'ara ja s'hi han apuntat particip a n t s p r o c e d e n t s d e França, València, Jaén, Jerez, Andalusia i Euskadi, a més dels residents a Catalunya. En total, hi ha 19 persones, una xifra no massa elevada, segons els organitzadors, que esperen que s'apunti més gent en els darrers dies, ja que la inscripció és oberta. Es tracta de les primeres estades Aba Guima - q u e significa portes obertes. El destí dels assistents serà primer en uns campaments i

després a Aineto, un poble rehabilitat ara fa 20 anys i que actualm e n t s'organitza de forma assembleària. Germàn Llerena, un dels organitzadors de les estades, comenta que ja ha començat l'esperit de cooperació i autogestió, "els participants que són d'aquí s'han volgut implicar en recollir diners per als campaments" i ja han organitzat diverses activitats. Així, per exemple, van fer alguns actes per la Festa Major, com muntar espectacles entre grup i grup o pintar la cara als nens, entre altres. I per a les persones que són de fora, Germàn Llerena explica que ja els han enviat material perquè es vagin documentant sobre el que es trobaran i el que viuran en aquests campaments, però tam-

bé els han demanat "que busquin campanyes, receptes de l'àvia o maneres de fer tallers, per exemple" i, d'aquesta manera, es pugui dur a terme l'intercanvi que ha de centrar aquests campaments. Unes estades que, a més, està previst que funcionin de manera assembleària, raó per la qual Llerena comenta que el més important és tenir material per poder decidir, un cop al Hoc, els actes que s'han de fer cada dia. Ara bé, també hi haurà alguns conferenciants, l'assistència dels quals els organitzadors estan acabant de confirmar. I per començar la formació, ja han assistit a alguna jornada, com la que es va fer dimecres a E n t r e p o b l e s s o b r e cooperació, o la que es realitzarà sobre formació per la pau.

Servei d'Ocupació Municipal

Busca nous professionals per incorporar a la

seva empresa? Donar resposta a la seva necessitat és el nostre objectiu

Club d'ocupació Tel: 93 674 40 60 Fax: 93 674 66 55 i també al 010

Més que una borsa de treball | 9 J Ajuntament de tyyj/Sant Cugat del Vallès


22 Societat

ELS ICAIVIIONS Divendres, 17 de juliol de 1998

L A S E T M A N A EN I M A T G E S

QUAN LA INTERPRETACIÓ

NOMÉS TÉ

DE 10 A 15 ANYS Els joves santcugatencs d'entre 10 i IS anys que aquest juliol participen en el taller de teatre de la Unió, sota la direcció de Sílvia Servant, van poder demostrar aquest dimarts que tothom pot amagar un gran actor dins seu. Els joves actors amateurs van interpretar l'obra I n pèl idiota, sota la mirada atenta de Servant que va assegurar restar gratament sorpresa per la capacitat d'improvisació i facilitat d'expressió dels seus joves deixebles. Els nens, si més no, van passar una estona divertida en el preludi del que potser la seva professió en elfutur. Pàgina: 37. Foto: XAVI LARROSA

ONADA D'ACTES

VANDÀLICS

?

Primer va ser l'aparador de Sanitaris Díez, després el de la botiga d'electrodomèstics Milar Tobella i ara el d'un establiment de la rambla del Celler. Tots ells han estat objecte d'actes vandàlics fets al més pur estil rudimentari: els lladres els han trencat l'aparador empotrant-hi un cotxe o bé llançant-hi un gran roc, com mostra la fotografia. En poques setmanes, 3 incidents semblants que han posat en alerta els comerciants del centre. Es tractarà d'un grup organitzat que ha triat Sant Cugat com a lloc d'operacions? Foto: XAVI LARROSA

EL TRIOMF MERESCUT DE TRES EQUIPS "DE PRIMERA" Els tres equips de la UE Sant Cugat que enguany han aconseguit Vascens de categoria van oferir divendres els seus respectius trofeus a la ciutat. En un acte institucional presidit per l'alcalde de la ciutat, Joan Aymerich, els sèniors masculí d'handbol i tennis taula i elfemení de bàsquet van poder presumir dels seus respectius triomfs merescudament rebuts després d'una temporada de dur treball. Les aspiracions i els reptes que se'ls presenten ara són molts, per això els esportistes santcugatencs reien amb moderació, conscients que la següent temporada ho han de fer igual o millor que aquesta. Pàgina: 33. Foto: XAVI LARROSA


Societat 23

ELS /CANTONS Divendres. 11de juliolde 1998

L A S E T M A N A EN I M A T G E S

SANT CUGAT RECAPTA MÉS DE 100.000 PESSETES PER L*ESCLEROSI MÚLTIPLE Els ciutadans s'han tomat a "mullar' solidàriament pels qui més ho necessiten: en aquesta ocasió, els malalts d'esclerosi múltiple. El bon temps i la calor que va fer diumenge de ben segur que van ajudar al fet que els ciutadans s'afegissin a la campanya 'Mulla 't de dalt a baix per l'esclerosi múltiple', que es va fer a tot Catalunya. El cas és que durant la passada jornada Sant Cugat va aconseguir recaptar unes 110.000 pessetes per aquesta causa, després que els santcugatencs nedessin més de 54.000 metres en les dues piscines municipals de la ciutat. Una remullada per cada una de les causes solidàries seria impossible, però si més no és important mantenir-ne una. Pàgina: 20. Foto: XAVILARROSA

SANT CUGAT HA CANTAT AMB EL MÓN Corals de mitja Europa i Llatinoamèrica s'han reunit aquesta setmana passada a Sant Cugat en la Setmana Cantant Internacional-Europa Cantat, organitzada pel Cor Infantil i Juvenil Sant Cugat. Una setmana en què, a més de la música, han prevalgut valors com la convivència, la comprensió i l'intercanvi cultural. Els 250 joves cantaires que s'han trobat a la ciutat han perfeccionat la seva tècnica de cant, sense deixar de banda la diversió. Vegeu, si no, una imatge inèdita de l'escenari del Teatre-Auditori ple a vessar de joves cantant al més pur estilgospel. Els intèrprets van vibrar tant o més que el públic, en un ambient màgic. Pàgines: 3 a 7. Foto: XAVI LARROSA

corre mobles Des de 1949 oferint sempre qualitat

LES IDEES MÉS FRESOl ES

V\\ WCKSC \1oiv\c \s. 'Vi - APARTAT DK CORRKI S. 33 TKL. 93 674 09 95 - 93 674 15 50 - V \\ 93 674 08 98 08190 S A \ T (:I(;\TI)KLV'ALIJ>S DlSSABTKS OBMIfl ALS MK.DIKS


24

Societat uctc^A i ^CÍUM^Í

U S /CAPÍTONS Divendres, 11 de juliol de i m

C o o p e r a c i ó

Cada santcugatenc ajuda el Tercer Món amb unes 5 7 5 pessetes anuals Uaportació es fa a través de l'IRPF i els impostos municipals \ l o \ [ < : \ Bi.RWUl·. - Sant Cugat -

Cada santcugatenc ha contribuït enguany a finançar projectes tic cooperació amb una mitjana tic 576 pessetes, a través del pagament de l'impost de la renda i els tributs municipals, segons ha pogut calcular aquest setmanari a partir tic l'ajuda oficial que l'Kstat destina anualment a ajudar el Tercer Món. Aquesta aportació suposa una setanta-einquena part dels diners que els santeugatencs destinen a finançar les despeses militars d e l ' K s t a t a t r a v é s d e l'IRPF, i que aquest any ha estat d'una mitjana de 44.712 pessetes per persona. La major part dels diners que els santeugatencs han destinat enguany a ajudar el Tercer Món de forma oficial, els han aportat mitjançant els tributs municipals, ja q u e l ' A j u n t a m e n t d e Sant Cugat ha destinat enguany el 0,7% del seu pressupost municipal a finançar projectes de cooperació. Kn concret, el consistori ha aportat 18 milions de p e s s e t e s , la qual cosa suposa que, dels diners q u e cada santcugatenc ha pagat en impostos municipals aquest any, una mitj a n a d e 351 p e s s e t e s s'han adreçat a ajudar el Tercer Món La c o n t r i b u c i ó a t r a v é s d e l ' I R P F , en canvi, és inferior. L'any passat TKstat només tenia previst destinar a cooperació un 0,24% dels pressupostos

generals, i les perspectives pera enguany semblen similars. Kn cas q u e finalment el Govern central només destini aquest percentatge, l'aportació de 1998 al Tercer Món serà de 12.708 milions de pessetes. A aquesta xifra, però. s'ha de restar els diners que TKstat destina a Fons d'Ajuda al Desenvolupament (els anomenats crèdits F A D ) , que no es p o d e n considerar ajuda a la cooperació, ja que es tracta d'uns diners que el govern dóna als països del Tercer Món perquè contractin els serveis d'empreses espanyoles i que, per tant, en realitat serveixen per potenciar l'economia de TKstat. Kn general, més del 30% de l'ajuda oficial espanyola al desenvolupament correspon a crèdits FAD, amb la qual cosa, dels 12.708 milions que es destinarien enguany a cooperaració, n o m é s 8.896 milons es tractarien d'una ajuda real. Kn conseqüència, a través del pagament de l'IRPF, cada santcugatenc ajuda enguany el Tercer M ó n a m b una mitjana de 224 pessetes, que sumades a l'aportació realitzada mitjançant els impostos municipals, fa un total de 576 pessetes. Aquesta xifra contrasta amb les 44.712 pessetes que aporta per finançar les despeses militars de TKstat a través de l'impost de la renda, si es té en compte q u e el pressupost militar global d e l ' E s t a t per a 1998 é s d e 1.773.698 milions de pessetes.

Sabia que* • • ? • Els recursos que l'Estat espanyol destina a ajudar cl Tercer M ó n es troben actualment en un procés de congelació i d e retrocés, malgrat els importants avenços aconseguits en la darrera dècada. • Bona part de l'ajuda espanyola contrtbuJex a incrementar l'endeutament extern dels països s u b d e s e n v o l u p a t s eemonúcament, ja que es tracta de crèdits d e reemborsament. • L'Estat espanyol és un dels països europeus on l'ajuda ai Tercer Mòn en forma de crèdits retornable* té .major pes. • Els principals çeceptors d e

l'ajuda espanyola són països de renda mitjana, qve són els que disposen de condicions financeres aptes per poder contractar crèdits. El Govern central encara no destina el 0,7% al Tercer Món. FOTO: E4C

ha nova Llei de • El p a s s a t 18 d e j u n y el C o n g r é s d e l s D i p u t a t s va a p r o v a r u n a nova L l e i d e Cooperació que, en certa m a n e r a , millora l ' a n t e r i o r , però q u e encara té moltes m a n c a n c e s . Kl nou text legal estableix q u e el M i n i s teri d'Afers E s t r a n g e r s serà Túnic r e s p o n s a b l e d e la política d e cooperació del gov e r n , a diferència d ' a b a n s , q u e el M i n i s t e r i d ' E c o n o m i a t a m b é hi t e n i a a dir, cosa q u e feia q u e part d e la considerada ajuda al T e r c e r M ó n es tractés, en realitat, d ' u n a manera d e p o t e n c i a r

Cooperació

l'economia espanyola i aconseguir que e m p r e s e s de l'Estat obtinguessin cont r a c t e s a països del T e r c e r M ó n ( e r e n els a n o m e n a t s F o n s d ' A j u d a al D e s e n v o lupament o crèdits FAD, q u e es van e s t a b l i r l'any 1976). A q u e s t c a n v i e n la llei, malgrat tot, no garanteix l'eliminació dels crèdits FAD, segons ha advertit P e p Ribera, director del C e n t r e d'Informació i D o c u m e n t a ció d e Barcelona ( C I D O B ) , q u e ha declarat q u e cal continuar fent pressió al Govern central e n a q u e s t sentit.

• L'ajuda espanyola es destina sobretot a finançar obres d'infraestructura, i no a desenvolupar projectes social* i de formació que ajuden a eradicar la pobresa, • AJ sistema espanyol de cooperació al desenvolupament existeix una, gran dispersió d'esforços, $x que són moltes les instàncies de l'Administració amb competències en la matèria, ï*c* aquesta raó, les ONG defese» la centralitza^ ció de l'ajuda en organismes amb gran capacitat operativa, com el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, al qM f Ajuntament de Sant es

O p i n i ó

•4

Botifarra

.i.l Els del T*re*r fem tina pe«fuè*i* 'ttomls jr*f

Il·lustració publicada a

pagès

IAI ME S A L L É S P L A

••••as

't.lMundo'

de

L

'any 1990 era una moció que ningú es creia, l'any 1992, una causa perduda, l'any 1994, una il·lusió utòpica, i Tany 1998 és una realitat consolidada. Estic parlant del 0.7 per cent, i m'adreço a tota aquella gent que ens tractava d'il·luminats o que s'escudava en l'argument que "primer cal ajudar els necessitats locals". Als primers, els he de dir que no totes les reivindicacions obtenen tan bons resultats en tan poc t e m p s , i això n o m é s d e mostra que hem treballat de manera molt correcta, tenaç, constant i seriosa. Tot això, sumat a un gran suport popular, ens ha permès variar la voluntat política de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Als segons, tota aquesta gent q u e tampoc ajuda mai els ne-

cessitats d'aquí, els he de dir que busquin una altra excusa de mal pagador, perquè aquesta ja està molt vista. Per ajudar els necessitats d'aquí, encara q u e da el 99,3 per cent dels pressupostos, o sigui, gairebé tot. És molt trist que la gent jugui a una suposada solidaritat local (que mai no atorga) per negar la solidaritat internacional, que també és tan necessària. Per acabar d'arrodonir-ho, i tot adreçant-me a tots dos grups anteriorment descrits, he d e recordar q u e els suposats països evolucionats som els responsables directes de la situació que pateix el mal anomenat Tercer Món. Primer, amb una colonització salvatge, seguida d'una descolonització irresponsable, i acabant amb una neocolonització asfixiant.

No voler pal·liar aquest greuge històric envers aquests països, només té un nom: injustícia. O b l i d a t q u e el nostre benestar és degut al seu patim e n t n o m é s té un nom: inconsciència. Negar la nostra responsabilitat envers aquest desequilibrí a Favor de la nostra c o m o d i t a t , n o m é s té un nom: insolidaritat. Per tant, en pro de la justícia, la consciència i la solidaritat, cal canviar actituds massa aferrades a mirar-se el melic. Cal canviar el xip i entendre que nom é s un equilibri global pot conduir-nos a una societat millor, que vol dir més justa i més solidària. Jaume Sallés és membre de la Plataforma del 0,7% i més de Sant Cugat del Vallès


CENTRE D'ESTUDIS MUSICALS I HUMANS V

VENDA D1NSTRUMENTS MUSICALS Ensenyament, solfeig, piano, violí, orgue, flauta travessera, violoncel, saxofon, guitarra, harmonia, etc.

Roba interior, roba còmoda, bany

Ingrés a conservatoris estrangers classes magistrals

PER A TOTA LA FAMÍLIA C/Major, 3 -Tel. 93 67401 39 - 08190 SANT CUGAT DEL VALLÈS

C/Balmes, 11 - Tel. 93 674 58 62 - Sant Cugat

RT I*

R

~1

TINTORERIES SANT CUGAT Guardem roba de temporada ' Recollida i entrega Gratuïta • Servei Urgent

• Llistes de naixement • "Carrastilles" • Vestits de bateig •De0a7 anys • Especialitat en "Smok"

Sant Cugat del Vallès

34 anys al seu servei

Santiago Rusinol, 35 - Tel. 93 674 11 Alfons Sala, 21 -Tel. 93 674 41 Rbla Ribatalladc, 34 - Tel. 93 675 22 Sant Antoni, 1 -Tel. 93 674 11 08190 SANT CUGAT DEL VALLÈS

83 67 28 82

Manel Farrés, 45 - Tel. 93 675 29 06 08190 SANT CUGAT DEL VALLÈS

CENTRE NATUROSALUT

ÀNGELS SAYOL VACANCES DEL 15 FINS AL 24 D'AGOST • Depilació higiènica • Tractaments corporals per a la cel·lulitis, flacciditat... • Hidratació corporal i facial

Eficàcia i serietat

COMPRA-VENDA I LLOGUERS DE: • PISOS • TORRES • APARTAMENTS •LOCALS • NAUS INDUSTRIALS • TERRENYS ADMINISTRACIÓ DE: LLOGUERS I COMUNITATS

Per a més informació: Dos de Maig, 9 - Tel. 93 589 44 80 08190 SANT CUGAT DEL VALLÈS

Co

*^of

C/ Hospital, 41 (PI. Monestir) - Tel. 93 589 03 07 C/ Francesc Macià, 69-71 (Coll Fava) - Tel. 93 674 24 69


26 Societat

Ï L S ÍCANTO1V3 Divendres, 17 de juliol de 1998

La

r a d i o g r a f i a

LOKAL DE JOVES DE LES PLANES

Un espai per acollir les mil activitats dels joves de les Planes

Un lokal amb K MONTSK SANT

- Sant Cugat -

Entitat: Lokal de Joves de les Planes Usuaris: 73\- SO Any de fundació: 1996 Seu Social: Local de Joves de les Planes

El Casal de les Planes va acollir, des dels seus inicis, un bon nombre d e joves que veien en les seves sales un lloc idoni per trobar-se i parlar o organitzar les seves coses. Així pal·liaven una mica el problema de Ics Planes pel q u e fa a Ics dificultats de transports i c o n n e x i ó a m b el centre d e Sant Cugat, on norm a l m e n t hi ha més activitats per al jovent, que als barris és més deficitària. El local del casal també era la seu que acollia molts altres grups: de música, de dones i de nens, entre altres. El casal era, doncs, un espai

sempre ple a vessar, i per aquesta mateixa raó no sempre podia acollir totes les activitats q u e s'hi v o l i e n fer. E l s j o v e s es veien constrets per la necessitat d'espai per portar endavant totes les seves idees i les seves activitats. En una paraula, al casal no hi havia lloc per a tots. L'any 96 el grup de joves de les Planes va passar a tenir la seu al Lokal, un nou espai que l'ajuntament va llogar i els va cedir per poder ser el cau i lloc de reunió de la joventut de les Planes, l'n local prou gran i per a ells sols on poder muntar les seves particulars mogudes. La gestió del nou espai va ser encomanada al grup d'animació

L'Esclop perquè ajudesin a organitzar i portar endavant l'espai. El n o u local va q u e d a r e n mans dels joves entusiastes que, per torns i amb molta feina, el van adequar a les seves necessitats; i fer-ne un espai atractiu on r e u n i r - s e i fer tota m e n a d'activitats. Ells mateixos van pintar les parets, van fer instal·lacions de canonades i van adequar i condicionar del tot el nou espai. I per fi el mes de juny de 1 9 % el somni va ser una realitat i va ser presentat en societat, batejat amb el nom d'EL LOKAL. Escrit així, amb una k, q u e fa referència al món jove i con-

testatari d'aquests, i com a símbol que el nou espai naixia amb la i n t e n c i ó d'acollir a tots i a tothom q u e volgués integrar-se en un entorn jove i ple d'activitats, t a n t l ú d i q u e s c o m serioses. El lokal m a n t é des dels seus inicis una activitat constant que de vegades es pot qualificar de febril, organitza des de tallers i xerrades fins a sortides i activitats lúdiques, sense descuidar cap c a m p i a m b una recerca constant d e noves activitats i nous actes. C a d a s e t m a n a ofereix diferents activitats, com discomòbil, cinema, teatre, concerts o l'actuació d'alguns humoristes.


Societat 27

ELS4CAlVr0i>B Divendres, 17 dejuliol de 1998

La

r a d i o g r a f i a

LOKAL DE JOVES DE LES PLANES

Neu i gresca. Foto: El Lokal

Tenir un local propi obre les portes a moltes activitats lúdiques i culturals

Fer activitats i gresca, l'esperit dels joves MONTSE SANT - Sant Cugat -

El somni cristal·litzat al lokal va obrir les portes a la possibilitat d e fer encara m é s activitats d e les q u e en un bon principi es feien a les insuficients aules del Casal. Els nois i noies de les Planes es van organitzar ràpidament per aprofitar i gaudir del seu local particular i, ara com ara, el lokal de joves és un dels grups més treballadors i actius d e les Planes. L'ànima del lokal és un grup obert de més de trenta joves, estudiants i treballadors, amics des de fa molts anys però en absolut tancats a altres joves q u e

es vulguin incorporar a la feina d'organitzar i gaudir les activitats. Aquests són els q u e més regularment es troben al local per programar, a m b l'ajut del m o n i t o r d e l ' E s c l o p q u e els dóna el suport logístic i l'experiència organitzativa, els diferents actes i tallers. Es d u e n a terme cada trimestre en les seves aules i el seu espai. L'espai lúdic ofereix tota m e n a d e jocs d e taula, d e s del conegut parxís fins a jocs d'escacs o partides d e botifarra i de d ò m i n o , i t a m b é futbolí o tennis caula. Al lokal es fan tallers d e tota mena, des de teatre i malabars Fins al de jocs de rol, manuali-

tats o fotografia. T a m b é r e g u l a r m e n t s'organitzen xerrades i conferències d e t e m e s que són actuals i que interessen als joves, des d ' e ducació sexual fins a la sida, passant per t e m e s d e solidaritat o d e racisme, o t è c n i q u e s per cercar treball. Per fer les conferències i xerrades es demana a experts de la Generalitat o a persones de Sant Cugat significatives i coneixedores del tema. Una altra de les activitats senyeres del lokal són les sortides d'hivern i d'estiu, sortides que poden ser una visita a algun lloc, o anar a esquiar un cap de setmana, o b é una excursió a m b

acampada tota una setmana. R e g u l a r m e n t es p r o g r a m e n o b r e s d e t e a t e i, j u n t a m e n t a m b els c a s a l s d e j o v e s d e Mira-sol i Valldoreix, es programen actuacions c o n j u n t e s d e diferents grups, una setmana a cada lloc, i una de descans. L e s nits de divendres són sovint nits de gran animació; un d i v e n d r e s al m e s , a l t e r n a n t a m b els altres espais, es programa u n acte q u e pot ser una actuació de teatre, un concert, un sopar internacional a m b degustació d'algun m e n ú e s p e cial típic d'altres països, o bé u n a p a r t i d a d e quinta o u n a bona pel·lícula. Tot un bon seguit d'activitats i actes q u e ,

sens dubte, donen a les Planes un magnífic e s p e r i t d e joves q u e volen fer i sonar molt dins el municipi. El dissabte passat el lokal, sempre a m b activitats noves, va voler celebrar amb una macrofesta i un sopar el tercer any d e funcionament intensiu del seu espai i de la programació continuada de les seves activitats, tant lúdiques com culturals. El grup està molt satisfet d e l'èxit, i diuen q u e volen arribar a celebrar amb la mateixa e m penta i alegria els 25, els 50 i els 100 anys de funcionament, amb altres joves i altres activitats, però amb el mateix esperit d e fer i de gaudir de tot i per tot.


Generalitat de Catalunya Departament de Treball

Servei Català de Col·locació

FONS SOCIAL EUROPEU

En aquest apartat publiquem ofertes de treball del Servei Català de Col·locació que, per la seva complexitat, per l'especialització dels seus requeriments o per la seva localització geogràfica, exigeixen un tractament especial. Si està interessat en alguna d'aquestes ofertes, ha d'adreçar-se a un terminal de ServiCaixa, o bé ha de telefonar al telèfon 902 221111 o al 902 2210 44. En cas que ja sigui usuari del Servei Català de Col·locació només s'haurà d'identificar facilitant el seu NIF i la referència de l'oferta. Si no és usuari del Servei, sol·liciti la seva introducció urgent i doni també el número de referència de l'oferta per la qual s'interessa.

Edificació i obres públiques ENCOFRADOR/A per a empresa constructora Oficial de 2 a , amb experiència en el sector. Jornada completa. Sou brut anual aproximat: 2.328 000 Municipi: Barcelona. Ref: 134515 2PALETES Oficial de 1a. Edat: de 18 a 65 anys. 2 anys d'experiència en el sector. Jornada completa. Sou brutanual aproximat: 2.491.000 Municipi: Barcelona. Ref: 152100 ENCARREGAT/ADA D'OBRA Formació: enginyeria tècnica en construccions civils, valorable. 1 any d'experiència en el sector. Jornada completa. Sou brut anual aproximat: 2.785.000 Municipi: Premia de Mar (Maresme). Ref: 152115 OPERARI/ÀRIA DE REFRACCIÓ Edat: de 30 a 50 anys. Oficial de 1a. 1 any d'experiència en el sector. Disponibilitat a viatjar per l'Estat espanyol. Sou brutanual aproximat: 3 486 000 Municipi: Barcelona. Ref: 155062 AJUDANT/A D'OPERARI/ÀRIA DE REFRACCIÓ

Edat: de 20 a 29 anys. Residència a la ciutat o a les rodalies. Formació a càrrec de l'empresa. Jornada completa. Sou brut anual aproximat 2.226 000 Municipi: Barcelona. Ref: 155057 2PALETES Edat de 25 a 60 anys. Oficial de 1a. 4 anys d'experiència en el sector. Residència a la ciutat o a les rodalies. Jornada completa. Contracte de 6 mesos Sou brut anual aproximat 3.250.000 Municipi: Barcelona. Ref: 154392 CAPATAS/ASSA per a empresa constructora Edat de 24 a 65 anys. Formació: enginyeria en construccions civils. Jornada completa. Sou brut anual aproximat: 2.639.000 Municipi: Barcelona. Ref: 154526 PALETA per a empresa constructora Oficial de 1a. Jornada completa. Sou brut anual aproximat: 2.491.000 Municipi. Sant Cugat delVallès(V. Occidental). Ref: 147444 3PALETES per a empresa constructora Oficial de 2a. 2 anys d'experiència en el sector. Carnet B1 i vehicle propi, valorable. Residència al Gironès. Jornada completa. Sou brut anual aproximat 2.328.000 Municipi: Bordils Ref: 137216 OPERADOR/A DE GRUA per a empresa constructora Jornada completa. Sou brut anualaproximat 2.328 000 Municipi: Rubi (Vallès Occidental). Ref: 134506

3PALETES per a empresa constructora Oficial de 1a 5 anys d'experiència en el sector. Carnet B1 i vehicle propi. Residència a l'Anoia. Jornada completa. Sou brut anual aproximat 2.491.000 Municipi: Piera. Ref: 137193 PALETA Oficial de 1a Residència al Baix Ebre. Jornada completa. Contracte de 6 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat 2.166.000 Municipi: Camarles. Ref: 148096 Docència i investigació PROFESSOR/A D'INFORMÀTICA Edat: de 23 a 35 anys. Formació: enginyena tècnica informàtica. 1 any d'experiència en la docència. Contracte d'11 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat: 1.750.000 Municipi: Ripollet (Vallès Occidental) RSÉÍH8J5 PROFESSORA rWSTALiACONSD'ENERGIASOUR per impartir un curs de formació ocupacional Edat: de 23 a 45 anys. Formació: dipkxnatura universitària. Experiència en formació d'adolescents. Residència al Vallès Oriental Jornada parcial Sou brut anual aproximat: 2.700.000 Municipi: Granollers. Ref: 141712 PROFESSOR/A D'INFORMATÍCÀ per a centre de formació de Barcelona Edat: de 25 a 45 anys. Engin^eriatècnicaeninfomiàtxxi,i2anysd'exD8nencia Domini de Java i Linux. Residència a la ciutat o a les rodalies. Jornada parcial Contracte de 6 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat: 2.100.000 Ref: 151123 EXPERT/A EN RISCOS LABORALS Impartirà cursos de salut laboral en una empresa d'automoció Llicenciatura o diplomatura universitària. 1 any d'experiència en lloc similar. Residència a la comarca de la Selva. Jornada a temps parcial (tardes). Sou brutanual aproximat: 2.500.000 Municipi: Arbúcies Ref: 154201 Automoció MECÀNIC/A Edat mínima: 19 anys. Oficial de la. Carnet B1. Contracte de 3 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat: 1.563.274 Municipi: Tortosa (Baix Ebre). Ref: 155011 MECÀNIC/A Edat: de 21a 50 anys. Formació: FP (mecànica). 5 anys d'experiència en el sector. Carnet B1 i vehicle propi Residència a l'Alt Empordà. Contracte de 3 mesos, prorrogable. Sou brutanual aproximat 1.950.000 Municipi: Figueres. Ref: 147135

APRENENT/A DE MECÀNIC/A DE MOTORS DE GASOLINA Edat: 19 a 21 anys. Formació: FP1 (mecànica). Carnet B1 i vehicle propi. Residència a l'Alt Empordà. Contracte de 3 mesos, prorrogable. Sou brutanual aproximat 1.800.000 Municipi: La Jonquera (Alt Empordà). Ref:151091 Indústria pesada i de construccions metàl·liques SOLDADOR/A Residència al Pla de l'Estany. Jornada completa. Contracte indefinit Sou brut anual aproximat 1.400.000 Municipi: Cornellà del Terri. Ref: 164607

Muntatges, instal·lacions, manteniment LAMPISTA per a empresa constructora Oficial de 1a. Jornada completa. Contracte d'l mes. Sou brut anual aproximat: 1.800.000 Municipi: Barcelona. Ref: 147459 AUXILIAR DE VERIFICADOR/A També farà el control de qualitat Edat: de 18 a 25 anys. Formació: FP1 (mecànica o electricitat) Residència al Vallès Oriental. Contracte de 3 mesos, prorrogable. Sou brutanual aproximat 1.750.000 Municipi: Canovelles. Ref: 155062 TÈCNIC/A DE MANTENIMENT ELECTRÒNIC Edat: de 18 a 35 anys. FP2 (electrònica). Residència al Baix Ebre. Jornada laboral en règim de toms. Contracte de 3 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat 2.000.000 Municipi: Camp-redó.

Ref: 146066

Empresa de transformacions metàl·liques de Sabadell cerca OPERARI/ÀRIA DE MÀQUINA EINA AMBCNC Edat de 20 a 40 anys. FP2 (mecànica industrial). 1 any d'experiència en el sector. Residència al Vallès Occidental. Contracte de 3 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat: 2.000.000 Ref: 146635 TÈCMC/ADE MANTENIMENT DE MAQUINÀRIA Edat de 24 a 50 anys. 2 anys d'experiència en el sector. Carnet B1 i vehicle propi. Residència al Segrià. Contracte de 3 mesos. Sou brutanual aproximat. 2.030.000 Municipi: Alcarràs. Ref: 148967 ELECTRICISTA per a empresa constructora Oficial de 1a. Cametd instal·lador. Jornada completa. Sou brut anual aproximat: 2.491.000 Municipi: Barcelona. Ref: 149206 TECNIC/A D'ELECTRICITAT DE MANTENIMENT INDUSTRIAL Edat: de 25 a 30 anys. Formació: FP2(electricitatoelectrónica). CametBI. Residència al Baix Ebre. Contracte de 6 mesos, prorrogable. Sou brutanual aproximat: 2 000 000 Municipi: Roquetes. Ref:INFORMÀTIC/A 150519 TÈCNIC/A EN HARDWARE I XARXES Experiència en reparació i muntatge d'equips informàtics i xarxes. CametBI i vehicle propi. Contracte inicial de 6 mesos. Sou brutanual aproximat: 2.000.000 Municipi: Barcelona. Ref: 144713 Indústries químiques 10OPERARIS/ÀRIES DE PLANTA pera empresa de productes farmacèutics Edat: de 22 a 30 anys Formació: FP2 (qu ímica o laboratori) Residència al Vallès Occidental. Contracte de 6 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat 2 100.000 Municipi: Barberà delVallès. Ref: 154615 Llicenciats i diplomats DIPLOMAT/ADA EN PODOLOGIA per a oficina de farmàcia Sou brut anual aproximat: 2 500.000 Municipi: Terrassa (Vallès Occidental). Ref: 154665

Serveis a les empreses 2 XOFERS/ES Carnet C2. Contracte de 6 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat: 2.100 000 Municipi: Puigcerdà (Cerdanya). Ref: 150432 XOFER/A DE RUTA INTERNACIONAL Edat: de 20 a 35 anys. 1 any d'experiència en el sector. Carnet C2. Residència al Segrià. Sou brut anual aproximat 2.800.000 Municipi: Almacelles. Ref: 148917 OPERARI/ÀRIA DE NETEJA pera supermercat Residència a la Segarra. Jornada parcial (2 hores a la tarda). Contracte de 2 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat: 1.304.016 Municipi: Cervera. Ref: 154262 SERENO CONTROLADOR/A Edat: de 23 a 40 anys. Formació: BUPoEGB. Vehicle propi. Jornada completa. Residència a la comarca de la Selva. Contracte de 6 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat 1.540.000 Municipi: Lloret de Mar (Selva) Ref: 152543 Administració i oficines

AUXUARADMmiSTRATIüVrVA Edat:de20a25anos. FP2 (administrativa). Domini del programa Dimoni i MS Office. CametBI i vehicle propi. Sou brut anual aproximat 1.800.000 Municipi: Sant Just Desvern (Baix Llobregat). Ref: 164833 3 ENCARREGATS/ADES DE PRODUCCIÓ per a empresa d'envasats i manipulats Edat: de 30 a 50 anys. 5 anys d'experiència en el comandament de personal en cadenes de producció. Jornada intensiva. Contracte indefinit. Sou brut anual aproximat: 2.200 000. Municipi: L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). Ref: 152013 RESPONSABLE DEL DEPARTAMENT DE TALL Edat mínima: 25 anys. 3 anys d'experiència en tall automàtic i sistema /nvestrDn/ca.iconeixementsdeteixitsipatronatge. CametBI i vehicle propi. Sou brutanual aproximat 2.800.000 Municipi: Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Ref: 150609 Botiga d'informàtica de Barcelona cerca DEPENDENT/A Edat: de 20 a 30 anys. BUP o similar, i coneixements de l'entorn Apple. 1 any d'experiència enel sector. Residència a la ciutat o a les rodalies. Sou brut anual aproximat: 2.000.000 " Ref. 143838 Màrqueting. vendes i publicitat COMERCIAL d'aïllaments de polieuretà Edat: de 30 a 50 anys. CametBI. Contracte de 3 mesos, prorrogable. Sou brut anual aproximat 2.100.000 Municipi: Deltebre (Baix Ebre). Ref: 146363 jstalena CAMBRER/A Edat: de 20 a 30 anys. Residència al Baix Ebre. Contracte de 3 mesos, prorrogable. Sou brutanual aproximat 1.388.000 Municipi: Tortosa. Ref. 162242

Les empreses poden passar ofertes de treball a l'adreça d'Internet

http://www.gencat.es/scc i també als telèfons 902 221111 i 902 2210 44 oa qualsevol centre col·laborador del Servei Els demandants per donar-se d'alta al Servei es poden adreçar a qualsevol punt d'informació o ServiCaixa


EIS4CANTONS

Economia

29

Divendres. 17 de juliolde IWX

L a b o r a l

Via lliure als incentius per l'ocupació CC.OO. demana "accions directes" per a la franja d'edat de 30 a 44 anys Sindicats i administració municipal han aplaudit aquesta setmana la proposta d e la Generalitat de destinar una partida oberta segons necessitats per incentivar la creació d'ocupació a les empreses q u e reordenin la jornada laboral. El document, q u e no estableix límits d e plantilla, proposa subvencionar fins a un 4 0 % les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social per als contractes indefinits a temps complet o a temps parcial sorgits arran d e l'acord d e reordenació. Al.BF.RÏ B A I . A N / . A

- Sant Cugat HI tinent d'alcalde de Serveis I n t e r n s , Jordi F a r r é s , ha d e fensat la proposta de Treball com "un nou e l e m e n t " per seguir fomentant la contractació i n d e f i n i d a i ha a d d u ï t l'augm e n t de la p r o d u c t i v i t a t i el c r e i x e m e n t e c o n ò m i c com a raons per i n c r e m e n t a r salaris i reduir hores e n benefici de la qualitat de vida dels treballadors. Pel q u e fa a l'oposició inicial de la patronal F o m e n t del Treball, q u e ha rebutjat el d e c r e t com " u n atac a la n e gociació col·lectiva", Farrés ha a d m è s "una certa i n g e r è n c i a " en el marc "sense soscavar-lo". El nou d o c u m e n t de la G e neralitat en matèria d ' o c u p a ció, segons Farrés, s'afegeix a les p r o p o s t e s " r e v o l u c i o n à ries" com la modificació dels

c o n t r a c t e s indefinits a m b ind e m n i t z a c i ó pactada i r e d u ï da. "Són p r o p o s t e s q u e han acabat d o n a n t bons resultats i d e s p r é s s ' h a n e x p o r t a t a tot l ' E s t a t " , assenyala. La G e n e r a l i t a t elaborarà un a v a n t p r o j e c t e de d e c r e t a final de mes amb la finalitat que es p u g u i aprovar a partir del mes de s e t e m b r e . Tot i q u e el nou d o c u m e n t s'adreça e s p e c i a l m e n t a les e m p r e s e s , ja hi ha ajuntaments q u e s'han acollit a la r e d u c c i ó laboral. E n a q u e s t s e n t i t , F a r r é s ha avançat q u e l ' A j u n t a m e n t de Sant C u g a t s'inclina per tancar el c o n v e n i actual a 31 de d e s e m b r e de 1999 i d e s p r é s estudiarà q u i n s col·lectius laborals d e p e n e n t s del consistori p o d e n acollir-se a la proposta de T r e b a l l . El delegat de C C . O O . a l'Ajuntament, Francesc Garcia, ha

OFERTA DE TREBALL B E Q U E S , AJUTS, P R E M I S I SUBVENCIONS Convocatòria del Ministeri d'Educació i Cultura, d'Ajuts a l'estudi de caràcter especial: Beques - col·laboració per al curs 1998 1999. Sol·licituds: fins al 30 de setembre de 1998, unitat de la universitat de l'alumne. Convocatòria del Ministeri d'Assumptes Socials. Institut de la Dona, d'Ajuts destinats a assolir els objectius del Programa Sectorial d'estudis de les dones i el gènere. Sol·licituds: fins al 24 de juliol de 1998, al carrer Agustin de Bethencourt, núm. 4,28003, Madrid. Convocatòria del Ministeri d'Assumptes Exteriors. Aeci, d'Ajuts per a la realització de projectes d'investigació, formació i gestió en el marc del programa de cooperació interuniversitària entre Espanya i Marroc. Sol·licituds: fins al 18 de juliol de 1998, a l'Avda. Reyes Católicos, núm. 4, 28040 Madrid. Convocatòria del Comissionat per a Universitats i Recerca, d'Ajuts per accions de cooperació y mobilitat amb regions i insti-

Els sindicats demanen nous incentius pera la contractació femenina. FOTO: F.4C s e c u n d a t la proposta a escala nacional del sindicat per limitar els incentius en matèria de S e g u r e t a t Social a les e m p r e ses de m e n y s de 250 treballadors, i per incloure també ajuts addicionals a la contractació de personal femení o de la franja d ' e d a t de 30 a 44 anys. Segons Garcia, calen "accions directes" per donar sortida a aquests col·lectius desafavorits q u e , arribats a una certa edat, q u e den absolutament desprotegits.

tucions signatàries d'acords de col·laboració amb Catalunya (PCI): Ajuts per a la mobilitat interregional d'investigadors (AIRE). Sol·licituds: fins al 1 d'octubre de 1998, a via Laietana, núm. 33, 08003, Barcelona. Telèfon:93.306.54,09-Fax:93.306.54.32. Convocatòria del Comissionat per a Universitats i Recerca, d'Ajuts per accions de cooperació i mobilitat amb regions i institucions signatàries d'acords de col·laboració amb Catalunya (PCI): Accions Integrades (ACI). Sol·licituds: fins a l'1 d'octubre de 1998, a Via Laietana, núm. 33, 08003 Barcelona. Telèfon: 93.306.54.09-Fax: 93.306.54.32. Convocatòria de la Fundación Entomo, de Beques per ampliació d'estudis en universitats i centres d ' i n v e s t i g a c i ó tecnològica a l'estranger durant el curs 19981999. Sol·licituds: fins al 15 de setembre de 1998, al carrer Padilla, núm. 17, 28006 Madrid. Telèfon: 91.575.63S4-Fax: 91.575.77.13. Convocatòria de la Fundació Catalana per a la Recerca, Edicions de La Magrana, del Premi de Literatura Científica. Sol·licituds: fins al 30 de novembre de 1998, al Pg. Lluís Companys, núm. 23,08010 Barcelona. Telèfon: 93.315.23.23-Fax: 93.268.01.01.

El representant de C C . O O . assegura q u e totes les reduccions d ' h o r a r i s són " i m p o s s i b l e s " d'assolir si no van acompanyades de subvencions, però s'ha inclinat per un acord e m p r e s a a empresa per la dificultat d'establir acords a escala sectorial. E n a q u e s t s e n t i t i d a v a n t de les o p i n i o n s o p o s a d e s de les d u e s patronals, F o m e n t (en contra) i Pimec-Sefes (a favor), Garcia ha assegurat que els empresaris demanaran conces-

Convocatòria del Ministeri d'Educació i Cultura, de Premis Nacionals de fi d e c a rrera d'educació universitària, destinats per qui hagi acabat els estudis en ef curs 1997-1998. Sol·licituds: fins al 30 d e novembre de 1998, al carrer Tdrrelaguna, riúm. 5 8 , 28027 Madrid. Convocatòria de la Fundació Privada Carmen I M.José Godó, d'Ajuts per a la realització de projectes en l'àmbit de la protecció de menors amb problemes d'adaptació psicosocial, i de subvencions a programes sobre esports per a minusvàlids físics. Sol·licituds: fins al19 de juliol de 1998, a la seu de la Fundació, carrer Balmes, núm. 220, pral. 2.a, 08006 Barcelona. (DOGC núm. 2674/6-7-98)

sions "considerables" per acceptar el d o c u m e n t marc i ha d e m a n a t cautela fins q u e se signi l'acord, tenint en c o m p t e la proximitat de les eleccions: "l'Administració ens oferirà alguna cosa s o r p r e n e n t p e r q u è estarà negociant e n clau electoral". D e s d T ' G T , el secretari d'acció sindical de Metall, C o n s trucció i Afins, E n r i c Roa, ha aprovat la proposta oficial i ha coincidit amb l ' a c o t a m e n t del d e c r e t a les e m p r e s e s de m e n y s de 250 e m p l e a t s . Roa, però, s'ha mostrat cautelós dav a n t la p o s s i b i l i t a t q u e u n a "excessiva incentivació" rep e r c u t e i x i n e g a t i v a m e n t sectors de població no implicats e n a q u e s t e s a j u d e s , c o m els treballadors amb un alt període d ' a n t i g u i t a t i a m b " u n bon s o u " . P e r Roa, la facilitat de contractació de sectors d e p o blació "no ha de desequilibrar la balança d e treball" i la cons e g ü e n t reducció d e la jornada l a b o r a l ha d e t e n i r e n c o m p t e la mecanització creix e n t de les e m p r e s e s per seg u i r la n o r m a d e " t r e b a l l a r m e n y s per treballar t o t s " .

tats de logística í de transport de tot tipus de mercaderies. (BORME núm. 125/3-7-98) Rubí: Constitució de l'empresa Texeuro Moda, SL. Objecte social: confecció, fabricació i transformació d'articles tèxtils i de la confecció en general, etc. (BORME núm. 125/3-7-98) Sant Cugat: Constitució de l'empresa Ambigest Set, SL. Objecte social: prestació de serveis d'assessorament, enginyeria, consultora, etc, (BORME núm. 125/3-7-98)

CONSTITUCIONS I C O N V O C A T Ò R I A DE J U N T E S

Cerdanyola: Constitució de l'empresa.Naturdolc, SL. Objecte social: la comercialització i venda de productes càrnics. (BORMEnúm. 125/3-7-98)

Sant Cugat: Constitució de l'empresa Pinko Palino, SL. Objecte social: estudi, promoció, construcció, administració, lloguer i arrendament no financer de finques rústiques i urbanes, etc. (BORMEnúm. 125/3-7-98)

Rubí: Constitució d e l'empresa Estanybig, SA. Objecte social: la construcció de tota classe d'obres civils i públiques, promoció i venda d'edificacions, etc. (BORME núm. 125/3-7-98)

Barberà del Vallès: Constitució de l'empresa Oiscresab, SL. Objecte social: la intermediació en activi-

DEP Selecció d'Informació Oficial Quatre Cantons


Economia

30

ELS^CAMONS Divendres, 17 de juliol de 1998

Les Empreses: ALUMINI

I VIDRE

GARRIGA

A c a b a d ' o b r i r u n f l a m a n t n o u local a l c a r r e r X e r r i c a m b v i s t e s a la P l a ç a d e B a r c e l o n a . F r a n c e s c X a v i e r G a r r i g a p a r l a s e g u r d e l f u t u r d e l ' e m p r e s a e n a q u e s t a t e r c e r a e t a p a i c o n f i a e n la f i d e l i t a t d e l a c l i e n t e l a i e n la c o m p e titivitat del s e u s preus p e r oferir més espai d'exposició "només pels clients". Catorze anys enrere se'l veia a m b el m e t r e i la l l i b r e t a a g a f a n t e n c à r r e c s , i a r a tria les c o m a n d e s d ' u n a b i b l i o t e c a i n f o r m à t i c a i n t e g r a d a p e r p o r t e s , f i n e s t r e s , t e n d a l s , v i d r e s d e c o r a t s i m a m p a r e s . S i a b a n s e r a la p o r t a c o r r e d i s s a , a r a é s l a p o r t a p r a c t i c a b l e i d e m à , c r e u G a r r i g a , serà la protecció solar i els aïllaments, que ja aplica per estar a l'última en qualitat.

Francesc Xavier Garriga. Propietari <.<.

A. B. - Sant Cugat -

Hem fet l'aposta de Pexposició només pels nostres clients"r>r> - Q u e va. Fot e r a m a n u a l , a p u n t à v e m les mides en una llibreta. M e t r e i llibreta, tot plegat. H e m fet molta inversió en informàtica i i n t e n t e m estar s e m p r e a l'última, q u e a la vegada serveix per reduir preus. —I c o m és el perfil de client? - H i ha molta gent q u e si s'ha de gastar un duro més a m b mi, se'l gasta. Són més exigents o m e n y s . La gamma normal ja és bona, però hi ha gent q u e ja vol coses m é s especials: si li agraden les fulles rodones o el ferratge ocult... —Heu r e b u t algun e n c à r r e c sorprenent?

Al.BKKT BAI.ANZÀ - Sant Cugat -

- l ii n o u l o c a l , p e r ò cada cup més competència. Com afronten aquesta nova etapa? - L a c o m p e t è n c i a s'afronta a m b una b o n a relació p r e u qualitat i amb uns acabats molt b e n fets. La gent, d e s prés de d e m a n a r tres o quatre pressupostos, ens tria a nosaltres pels preus, tot i q u e a vegades som més cars. Així q u e la c o m p e t è n c i a va com va, no es basa només en preus lògics. F e m e n q u e s t e s de mercat, però d e p è n molt del q u e d e mana el client. —Fem u n a m i c a d'història. - V a m c o m e n ç a r fa c a t o r z e anys a m b quatre persones i en aquest local. Jo mateix prenia Ics mides i muntava. Vam triar aquest espai p e r q u è era gran i estava bé de preu. I vam arrencar a m b tot tipus d'articles. D e s p r é s , el 1992, v a m obrir la botiga del carrer Valldoreix. Ja no hi cabíem, aquí, i vam aconseguir un local cèntric per despatxar els clients. Kstem molt c o n t e n t s , p e r q u è ens ha vingut molta gent, però no podíem ensenyar el q u e t e níem. F^n un local de 25 m e tres q u a d r a t s no p o d í e m e x posar d e u o q u i n z e finestres i una baleonera, q u e és l'aposta q u e h e m fet fa dos mesos amb el nou local. —Amb a q u e s t a a m p l i a c i ó , a n e u c a d a c o p niés cap a l ' e i x c o m e r c i a l del centre? - S í q u e ho h e m valorat. E n cara q u e es pagui, va ser una sort trobar a q u e s t local. Tothom coneix la plaça d e Barcelona, la plaça de l'Ajuntament, i hi passa molta gent. — Com era el n e g o c i de 1 9 8 4 i c o m é s ara? - L ' o b e r t u r a e n s va costar i vam apostar pel tracte del dia a dia a m b el client. H e m invertit molt d'esforç i molt d e t e m p s i ara c o m e n c e m a reco-

- F n s basem molt en una lògica, p e r q u è els i n v e n t s són complicats. D'encàrrecs a l ' e n g r ò s h e m fet ara les vidrieres interiors del Wall Street I n s t i t u t e o la botiga d ' e n Tobella. Aquells vidres de les escales vam haver-los de d e manar a Itàlia i atemplar-los, p e r q u è no hi havia forns tan Francesr X/nier Canigi i CarmeL·ifuentetornen a ampliar el negoci. FOTO: X. I. grans, aquí. H e m fet coses espectaculars: vidres de cinc m e nim un m a g a t z e n molt gran. llir e l s f r u i t s . H i ha h a g u t tres d'alçada, templats perquè - I q u a n u n client et d e m a molts canvis, però n o s a l t r e s ho r e q u e r e i x l'obra; a m b vin a u n a finestra s e n s e e s p e hem s e g u i t la m a t e i x a línia. dres b a i x a n t s h e m h a g u t d e cificar m a s s a ? —I e n v e n d e s , a r a i a b a n s ? fer ferratges per lligar un sos- S e li e n s e n y a u n a mica el -Abans es posava molt la portre i posar accessoris per baraproducte, característiques, es ta corredissa i ara hi ha la porna i tot. D e s del primer a l'úlfa el p r e s s u ta practicable, la tim detall. post... Però que s'obre, que

"Anem a buscar molta g e n t ja demana, per elproducte punter. e x e m p l e , vidre d e c a m e Si tenim qualitat, ra, q u e e v i t a que s'escapi tindrem el futur l ' e s c a l f o r . I avui dia ja rec o m a n e m viassegurat"

és molt més pràctica a l'hora de n e t e j a r i si t e n s espai. Ara, d e sist e m e s , e s fa d e tot: ostilobatents, ostiloparal·leles, pivotants, pivotants amb eix vertical o h o r i t z o n tal... —Quants articles esteu oferint a Sant Cugat? -Uf, m i l e r s ! L a g e n t no es creu q u e t i n g u e m d o s - c e n t s articles p e r fabricar una sola finestra. Sense comptar eines, c o m e n c e s per perfils, e s q u a dres, gomes... fas u n a ullada al taller i te n ' a d o n e s q u e t e -

Ordinador AU DISSENY

ASSISTIT

r M P C r k l\/ | j | N S r N / w '—

c/ Sant Domènec, c/aanx uomeneu 7-1 r 1a Tel. 93 589 78 86 SANT CUGAT DEL VALLÈS

Centre Col·laborador Dept. Treball / Servei Català de Col·locació

dres planiterms, que són d e baixa emissivitat. El vidre forma una barrera q u e no deixa entrar el fred. Després de p r e n d r e mides i de fer la comanda, es posen les dades a l'ordinador i automàticament comença a tallar el vidre. - A i x ò n o hi e r a l'any 1 9 8 4 .

El judici pels acomiadats de CNM, vist per a sentència

- I quins s ó n e l s "invents" que p o d r e m trobar al segle XXI e n el s e c t o r ? - E l futur en q ü e s t i ó d'obertures està resolt. Hi haurà canvis, però ja fa molts anys q u e la f i n e s t r a no s ' h a b e l l u g a t d'on està. Va sortir l'alumini i fusta, a c a b a t s d i f e r e n t s , c o lors...Ara el q u e ha d e p r o gressar molt és la protecció solar i e l s a ï l l a m e n t s , q u e nosaltres ja e s t e m c o m e n ç a n t a treballar a m b el v i d r e C a lifòrnia, q u e atura l'escalfor un 60%. T a m b é anem a buscar més qualitat d e les finestres i tenir sempre el producte punter. Si tenim qualitat, t i n d r e m el futur assegurat.

El jutjat 25 de magistratura laboral ha d e c l a r a t vist p e r a s e n t è n c i a el judici per l'acomiadament a mitjan de maig de cinc treballadors de C N M , empresa subcontractada de Lucas Diesel per a tasques de neteja. Els empleats han rebutjat l'acusació de falta greu per aband o n a m e n t del lloc de treball amb repercusió en la producció, i han demanat la nul·litat del judici, tot i (pic asseguren que el més probable és que el jutge es decanti per un acomiadament improcedent amb indemnització. El portaveu dels acomiadats, Javier Morales, s'ha defensat d e l'acusació de C N M per la manca de "cap estadística" i ha circumscrit la falta greu al temps que dedicaven els treballadors a "prendre cafè". 'Fot i q u e fonts de la direcció de Lucas han reiterat el seu paper al marge del conflicte i han assegurat que "no tenim res en contra ni coneixem a qui han acomiadat". Morales ha apuntat a l'empresa santeugatenca com a "instigadora, amb C C O O , d ' u n a c a m p a n y a orquestrada contra el C O P amb vista a les eleccions sindicals de 1999". Els treballadors, integrats al C O P a C N M , acumulaven set anys de mitjana d'activitat a l'empresa i han vinculat el seu acomiadament a l'aparició d'una "llista negra" a Lucas, després q u e defensessin fa quatre mesos un treballador sancionat. A l'espera de la sentència, que es donarà a conèixer d'aquí a quinze dies, els empleats han decidit aturar les vagues parcials que han seguit amb una mitjana del 50% els 38 treballadors de C N M que actualment realitzen les tasques de neteja a la factoria de Lucas Diesel.

sepal Selecció de Personal Especialitzats en Empresa i Comerç Directius, comercials. encarregats, dependents, administratius i tot tipus de persones amb qui vostè podrà confiar i la seva empresa créixer. PI. Unió, I B . Sant Cugat del Vallès Tel. 9 3 5 8 9 5 7 55 F a x 9 3 5 8 9 5 8 15 E-mail sepal@sumi.es


US 4 CANTONS

Classificats guia pràctica

ASSESSORIES • ASESORIA JURÍDICA GÓMEZ Montserrat, 37 93 5 8 9 8 3 66

• JOSEPA TORTOSA PUIG St. Bonaventura, 13 93 675 34 54

• SUPERMERCAT VILARÓ ' Centre Celler 93 589 35 32

ANTENES PARABÒLIQUES • ANTENEX Àngel Guimerà. 2 93 589 22 47

ARQUITECTURA • JORDI MERCADÉ

Creu. 6-8, 2n 3a 93 589 65 61 908 49 45 19

FRUITERIES

93 674 74 49

GUIÓCtIMATOGRAFIC!

• ANTONI CAMPOS Francesc Moragas, 21 93 674 08 82 • J . MIRET Mercat de Torreblanca, parada 1 -42 9 3 6 7 5 53 53

• BELSCON XXI, SJX. Ptge. Font de Sant Ratael. 18-20, baixos Sant Cugat. Tel. 93 675 32 67 Fax. 93 675 32 0 9 E-maH: belsconxxi@nexo.es • FOAP SA. BANYS Rius i Taulet, 27

• J. PINYOL ASSESSORS Manel Farrés, 15 D 93 674 44 69

AUTOESCOLES • AUTOESCOLA PERELLÓ-FARRÉS Balmes, 32 93 589 41 71

93 6740503 93 6755854 • SUBMINISTRAMENTS PER A LA CONSTRUCCIÓ Del Rio c/ 1 núm. 61 Can Barata 93 588 02 49

ALIMENTACIÓ • MENJARS PREPARATS TASTA'M 93 589 29 29 935893535

TALLERS DE RELAT I

CONSTRUCCIONS

ADVOCATS • EULÀLIA PINYOL RIBAS Manel Farrés, 15 D 93 674 44 69

• CUINES J. DÍAZ Rbla. del Celler. 17

AUTOMÒBILS • LUCAS AUTOMOTIVE Ctra. Cerdanyola, s/n 935892000

CRISTALLERIES • GALVANY Alfons Sala, 29

• MOTO RALLY PEUGEOT Ctra. Cerdanyola. 67-71 93 s78S 93 00

93 674 13 98

DECORACIÓ • DECMIO DECORACIÓN, S.L. Francesc Moragas, 4

BELLES ARTS • CABANAS Santiago Rusinol, 54 93 674 06 49

93 674 38 92

ELECTRICITAT •CUGART Torrent de la Bomba 14 93 674 43 90

• NOVA ELÈCTRICA SANT CUGAT Rbla. del Celler, 91

• TALLERS D'INTRODUCCIÓ AL GUIÓ I ESCRIPTURA CREATIVA Av Portal de l'Angel, 1, 3er pis (Barcelona) 4121939 93 674 94 3S

GIMNASOS ESPORTS » CLUB NATACIÓ SANT CUGAT Camí Crist Treballador, s/n 93 674 14 53 _ • G I M N À S ESCOLA SANT CUGAT Elisenda, 11 93 674 61 72 • GIMNÀS SANT CUGAT Anselm Clavè, 20 Baixos 93 675 03 SI • SANT CUGAT ESPORTS S.L. Pça. Quatre Cantons s/n 93 674 30 81 •SOUASH SANT CUGAT Sant Jordi, 33-35 9 3 6 7 4 98 62 • UESC Cànovas del Castillo, 9 93 675 23 90

9367400 60 • SUPER-NATURÀL Anselm Clavé, 1. Obert dissabte tarda 93 675 59 53

HIDROCULTIUS • HIDROFLOR Av. Joan Borràs, 54. Valldoreix 93 674 75 98

PI. Octavià 4 93 675 1115 • DANIEL CALATAYUD Rbla. Ribatallada31 B3 4r 1a 93 675 18 03 • GALERIA ARQUITECTURA Rbla. del Celler. 87 93 589 44 11 • JORDI CUFÍ BORRELL Av.Vall d' or, 2 93 674 26 01 • JORDI FRONTONS Av. Rius i Taulet. 13 93 589 4 1 4 7 • MARTÍ FINET MIRA Sta. Maria. 38 3 2' 93 589 30 65 • M ' DEL MAR EJARQUE Sta Maria. 38.3r. 2a. 935893065 • RAMON SASTRE Escola d'Arquitectura Pere Serra s/n 93 401 78 80

• ARXIU GAVIN 93 674 25 70 • ARXIU MUNICIPAL Rbla. Can Mora. s/n 93 589 07 12 • ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA Jaume I. 33 93 589 77 88

ASSEGURANCES • D G . D'ASSEGU RANCES Rbla. del Celler. 95. 93 675 42 03 • J.G. ASSOCIATS Pi. Barcelona, 9-B 93 675 30 12 • MEDIFIATC Seguro de assistència mèdica Rbla. del Celler, 25. 93 589 34 62

ELECTRODOMÈSTICS • PASQUAL GARCIA GUILLÉN Valldoreix. 44-46 93 674 71 64 • TOBELLA MILLAR Santiago Rusifiol, 49 93 674 06 57 • VILAR ELECTROLLAR, S.A. Maria, 20 93 589 02 71

93 674 05 53 • CARDONA Valldoreix, 41 93 674 15 09 • SUN BIKE Can Matas, 2 93 5 8 9 1 7 5 7

CARNISSERIES

ENSENYAMENT

• MERCAT TORREBLANCA Parades 1.6-1.7 93 675 30 65

•SAGARRA Endavallada. 22 93 674 01 60

• PAPIOL Venda i neteja Cànovas del Castillo, 4 93 674 65 00

CENTRES OIS, PSÍQUICS • TALLER GERONI MORAGAS Av. Viladelprat. 79 93 674 5 0 4 8

CERÀMIQUES • VICAT-3 ST. CUGAT S.L. Pg. Torreblanca, 29 93 589 54 43

COPISTERIES • ARPALI Valldoreix ,45 93 674 96 02 • COPISTERIA THER Sant Antoni, 24. 93 589 74 42 • COPY-GRÀFIC Can Matas, 8:

93 675 36 53 • OFINOVA Alfons Sala. 18 93 675 23 73

FERRETERIES • E L PONT Girona, 3 93 6 7 5 0 1 75 •EUROPA Alfons Sala 24 93 6 7 5 5 2 601

FLORISTERIES

• MERCAT TORREBLANCA Parada 104 93 589 14 18

•TUBAU Latorre. 14 93 674 12 85

IMMOBILIÀRIES • CAL CRISPIN Santiago Rusinol, 23 93 674 03 08 • ESTANC MONESTIR Plaça Octavià, 3 93 674 01 74

• L'ACADEMIA Balmes, 39 93 675 44 58 • MÚSICA í DANSA FUSIÓ Cànovas del Castillo, 20 9 3 5 8 9 28 19 • NOVAULA Valldoreix 22 Sant Cugat 93 674 03 81 • PATUFET PARTICULAR Sant Jordi, 22 93674 12 39 • SPRINT IDIOMES Francesc Moragas,8 93 5 8 9 2 2 64 • TRINITY Rbla. Can Mora, 18

93675 22 01 • WAY-IN Rius i Taulet 2, pral Sant Cugat 93 674 82 15

KSCOLA THAU SANT CUGAT i'sa HA m-t/' SWTCVGM. W.VWJ.S.M.Vr'S f'/V.S M.S /M.VI'.S

l·MOIACOXCl·RTAM l·SOlU.SISI'KRmtS Sl.RXUIH. TIWiSl·lIRTI M:\JMX >lt V i l IT-l.' T ,.ljr , i ^

• FLORS RIERA Ptge. Sant Antoni, 13 93 6741381 93 6751820 • FLORISTERIA SANT JORDI Sant Jordi, 39 93 674 1 0 5 3 • R O S A M. SEGURA Sta. Maria, 8 93 589 64 75

•ARENASAN Endavallada 21 bxs. 93 5 8 9 4 5 66 • FINQUES BACHS Hospital, 41 9 3 5 8 9 03 07 Fax 93 589 11 04 • FINQUES GIRONELLA Plana de l'Hospital, 10 9 3 6 7 4 7 2 54 • ÒRGAN Plaça Octavià. 7 9 3 6 7 4 3 2 08 •101 p i s o s Valldoreix, 58 93 589 73 74

Fincas Sant Cugat Administracicn :Ul rint.1ARI.

COMPRAS VENTAS • MIRA-SOL-MARI FLECA ARTESANA Pça. Joan Borràs. 1 93 674 15 46

PASTISSERIES • LA LIONESA Valldoreix, 79 93 674 07 71

FOTOGRAFIA, VÍDEO • FOTO VÍDEO F.R. Rbla. del Celler, 93 93 674 79 68 • J. LLAMAS Valldoreix, 14 9 3 674 03 93 •ZOOM Centre de la imatge Sta. Maria. 14 93 675 56 74

ALQUIIERES VALORACIONES ASESORAMIENTO Doctor Murillo, 14 Tet. 93 674 08 97

INFORMÀTICA • APPLE CENTER Plaça Unió, 3

• FUSTERIA EBENISTERIA 93699 6748 93674 7068 • FUSTERIA EBENISTERIALS Camí de la Creu, 14 baixos 1a

93589 4 7 5 3

•AUGUET Santiago Rusinol,40 93 674 58 54 __ •FUSET Santiago Rusinol, 45 93 589 50 72 • MIREIA'S Valldoreix, 33 93 674 99 40 • SPADA Balmes, 3 9 - 1rdta. 935895549 __ • SANBER-5 Anselm Clavé, 20 93 674 45 71

• ADMINISTRACIÓ NÚM.1 Valldoreix, 67 A 93 589 47 42 • ADMINISTRACIÓ" NÚM. 2 Maior, 33 93 674 01 74

LLARS D'AVIS • CASAL D'AVIS DE MIRA-SOL Victòria. 48

93 589 20 18 • CASAL D'AVIS DE LA FLORESTA Pearson, 36 93 589 78 00 93 589 78 60 ._ • CASAL D'AVIS DE LES PLANES Molí. 1 93 675 51 05

• MARMOLES SANT CUGAT Can Fatjó dels Aurons Campoamor, 12 - Nau 3 93 675 5 1 0 8

• ATEUER BLAU Av. Torreblanca, 2 93 5 8 9 1 9 31 • MES MARCS Enric Granados. 15 93 589 14 29

MATALASSERIES •SOLSONA Alfons Sala, 10

93 589 3289

MAT. CONSTRUCCIÓ • AP Rius i Taulet, 27 93 674 05 03 • SUMINISTROS VALLDOREIX Mossèn Jacint Verdaguer, 107 93 674 14 90

93 589 33 00 •PROGRAM ACCÉS Rambla Can Mora, 18

93 675 15 56 • 4G SERVEIS INTEGRALS Sant Marti, 32. entsol. 93 589 23 13 • VALLÈS TECNOLÒGIC Plaça Unió, 3 93 589 33 00

MISSATGERS • MRW Ildefons Cerdà, 4 local 11 93 675 10 11

• L A PERLA Major, 3 936740138

MOBLES DECORACIÓ INSTRUMENTS MUSICA

FUSTERIES

93 674 13 96

HÍPIQUES • HÍPICA CAN CALDES Masia Can Caldes, s/n 93 5 8 9 0 0 45 • HÍPICA SANT CUGAT Av. Corts Catalanes Finca La Pelleria 93 674^83 85 •HÍPICA SEVERINO Pg. Calado, 12 93 674 1140

BICICLETES • BICICLETES SANT CUGAT Xerric. 9

• JOGUINES MARGA Sta. Maria, 44 93 674 15 32 • JOGUINES NINS Villa, 9

HERBOLARIS DIETETICí •GERD Plaça Pere San. 9

93 675 25 02

• BONAVENTURA ARAN CORBELLA

93 674 36 94

• TALLEDA RICOMÀ Balmes, 11 9 3 6 7 4 58 62

JARDINERIES •-GARDEN ROCAMORA Llaceres, 12

• CARRÉ MOBLES Francesc Moragas, 33 9 3 674 09 95 93 674 15 50 •CASAJUANA. Galeries Sant Jordi. Santiago Rusinol, 37 Major, 6 93 589 2 2 3 2 • EGA MOBLES

Cànovas del Castillo. 2 93 589 0 0 1 4 •MAJIK Sant Jordi, 29 9 3 5 8 9 0 2 66

• SALVAT Santiago Rusinyol, 46 9 3 6 7 5 12 99

PARAMENT DELALUR • GENEVTEVE LETHU Villa, 6

MOBLES JARDÍ • INDUBRUC Av. Ragull, 9-19 93 589 0 0 2 3

MODA CONFECCIÓ •ARWENBOUTIQUE Elies Rogent, 52 93 5 8 9 6 1 » _ • BENETTON Santa Maria, 21 93 674 8 1 £ e _ • BLUE MOON Major, 16. Horari'. 9.30-13.30 h 16.30-20.30 h 93 6 7 5 0 2 6 7 _ _ •CAMPMANY Valldoreix, 16 Martorell, 15 93 674 14 82 • PEPA MARTIN TALLES GRANS Valldoreix, 28 93 589 72 32 •TOT PUNT Sant Antoni, 19 93 674 00 97 •VORAVIU Sant Antoni, 25-27 93 589 88 55

m •MOTOS ÀLVAREZ Sant Domènech,28 93 6740636 • RENAULT-ACERSA Ctra. Cerdanyola, 55 935892649 •T.M.G. Tallers Borrell 6 Tel i Fax

93 674 03 16

93674 9097

PERRUQUERIES •ANA Cami de la Creu 14 Baixos. H. convenidas 93 589 35 89 • CARNÉI BOSCH Francesc Moragas, 29 93 589 60 88 • FORMAS Bies Rogent, 18 A 93 675 40 06 • LOURDES Monestir 33, entresol 4 93 674 40 26 •NUEVA1MAGEN ANA Y ENCARNA Depilaciones, limpieza, aromaterapa St. Llorenç, 7 93 6 7 4 6 2 88 • SPLASH INVESTIMENT Martorell, 20 93 589 4 7 1 1 •TABOADA Rbla. Can Mora, 10 93 589 5 7 8 5

PESCA SALADA I LLEGUM

• RANGO10 Pous, 13 - local 1 93 675 5 7 55 •VALLÈS NET Sant Ramon, 4 93 674 89 18

OBJ. REGAL FESTA • FIOTTO Sant Jordi, 32 93 589 06 05 • LA FESTA Santiago Rusinol, 8 93 675 33 04 • IONA Major. 18 9 3 6 7 5 59 21 • MAVI Objectes de regal i bijuteria Alfons Sala, 12 Botiga 3

93 675 04 54

OBRES CONSTRUCCIONS • CONSTRUALPA Sta. Maria, 9 - 1r 1a 93 589 0151 • D4 CONSTRUCCIONS Valldoreix. 10 93674 65 98 •MARCOVE Sant Esteve. 29 W 6 7 4 05 0 7 •PROMUSA Av. Torreblanca. 2-8 SO 589 1732 •SERRALLERIA T E RRA I COMAS C.B. Mozart.9. Barcelona 93 218 19 96

ÒPTIQUES • TEIXIDÓ ÒPTICA Sant Jordi, 30

93 5 8 9 4 4 9 5

PASTISSERIES

__

•TATERS Sant Antoni, 62

93 675 5506

SEGURETAT • AUX-VYD Alfons Sala, 50 935891799

, TALLERS MECÀNICS • TALLER ELECTROSOL Sol, 19 93 674 3 6 8 8 •TALLER MECÀNIC P. CANALS Sant Llorenç, 27 93 674 63 62 •TALLERS TORNER Plana de l'Hospital, 35 93 674 69 50 • TALLERESMENA Passeig Torreblanca, 13 93 674 53 0 1

TELEFONIA

• SALUMS Sant Antoni, 50 93 674 5 7 5 2

PERSIANES • COPERSE Avg. Francesc Macià, 81 (Coll Fava) 93 589 8 1 2 9 908 99 6 3 8 1

• AIR TELECOM Telefonia i comunicacions Carretera de Cerdanyola, 49 93 5 8 9 8 7 0 2

TINTORERIES • TINTORERIA SANT CUGAT

93 674 34 75 •T.M.G. Exposició i vendes Alfons Sala 36 936755653

• REPARACIÓ DEL CALCAT SABATA Francesc Moragas,6 93 67532 74 •REPARACIONS DE CALÇAT i COPIES DE CLAUS Sol, 16

• FERRON Jardins i Piscines Rius i Taulet, 20 93 674 68 47 • PISCINES SANT CUGAT Enric Granados, 10

93 5 8 9 2 5 2 9

POLLERIES • POLLERIA SANT CUGAT Mercat Torreblanca, pda.1-5

Sant Antoni, 1 93 6741182 • TINTORERIA SANT CUGAT SartJagoP4Jsrïol,35 93 6741183 • TINTORERIA SANT CUGAT Rbla Rtoatallada, 34 93 6752228 •TINTORERIA SANT CUGAT Alfons Sala,2 93 6744167

93 675 1 3 8 9

INSTAL·LACIONS •INSTALACIONESA. ZAMORA, S.L. Mossèn Cintor Verdaguer, 18. 935M2638 •MAHTSERV.SA Av. Catalunya, 18 93674 60 58

REPARTIDORS • MAILING VALLÈS, S.L. Sant Domènec, 10 - baixos 93 589 23 71

ROBA INFANTIL •CUCARRO Santiago Rusinol, 30 93674 55 80 •NENS Endevallada12

TRANSPORTS •ASSOCIACIÓ RADIO TAXI 93 589 44 22 93 675 51 51

VETERINARIS • DISPENSARI VETERINARI DEL VALLÈS. S.L. Urgències 24 h. Sabadell, 23. Obert nit i festius 9 3 6 7 4 6 9 45 Tel. urgències 90889 8 1 3 6 93 674 69 45 • LA FAUNA Rbla. del Celler, 35-37 93 674 1305 • MASKOTA Villa, 5

93 675 0152

93 589 64 16

ROBA PER ALA LLAR I •FALGUERA vaià, i 93 675 24 01 •PEKVBEN Valdoreix, 45-47 93674 5335 93 674 5 1 0 4

• VETERINOS Rius i Taulet.31 93 589 71 41

• USSIA TOURS Plana Hospital, 10 93 589 6 1 5 0 Fax 93 589 59 65

SABATERIES

XARCUTERIES

•REPARACIONS DE CALÇAT I CÒPIES DE CLAUS

• CANSALADERIA JULIANA Francesc Moragas, 26 93 674 08 81

93 674 00 14


Classificats

H S I CANTONS

lill

O

B

A

E

R

K S A

A R E I M A S A I M • PISO NUEVO Zona monasteno Sup 80m2. 2 hab. dobles, bano completo, gran sal-com.. tot. exterior, calefacción, gas, sumimstros contratados. Alq: 75.000 ptas. Pàrking opcional. 935894566 • PISO NUEVO CON GRAN TERRAZA Zona monasterio. Sup. 80 m2 + 40 m2>trza„ 2 hab. dobles, baho completo, gran sal-com., tot. exterior, calefacción gas, sumimstros contratados. Alq: 80.000 ptas. Pàrking opcional. 93 589 45 66

• PISOS A ESTRENAR. Carrer Orient. 4 hab.. 2 banos, arm y focos emp., pl.bajas con lardin. 93 m2, pi. pk., calefac gas. Alq: Desde 95.000 ptas. 935894566 • DUPLEX NUEVO Zona centro. Sup. 75 m2., 2 hab. dobles, 2 banos, amplio salcom., cocina con encimera vitroceramica, armanos y focos empotrados, calef. elèctrica, trastero, suministros contratados. Alq: 90.000 ptas. 93 589 45 66

P I S O S

93 589 73 74 -93 589 81 61 • ESTACIÓN Piso85m2. 3 hab.,+2 banos. pàrking opcional, salón a dos ambientes, parket, calefacción. Precio: 15.800.000 ptas. 93589 73 74 - 9 3 5 8 9 8 1 6 1

• P. CENTRAL Atico 70m2. tza., 26m2, 2 hab.,+baflo,+aseo, 3PK's, TR., Z. Comunitaria-Piscina, sol T/D, vistas. Precio: 27.000.000 ptas. 93 589 73 74-93 589 8<6J • C. GANXET Bajos 112m2, 40m2, 2 jardín priv.,3 hab.,2 baftos, sol T/D, T/E.Z. Comunitària y piscina. Precio: 29.000.000 ptas.

• RBLA, CELLER Piso 105m2, 4 hab.+2 baflos, A/E, parket, sol T/D, calefacción, 5° real con ascensor. Precio: 18.000.000 ptas. 93589 73 7 4 - 9 3 5 8 9 8 1 6 1

93 589 73 74 -93 589 8161

• ESTACIÓN Piso 100m2. 3 hab.,+bafto, •aseo, tza., cocinaoffice, lavadero. soleado. nuevo a estrenar. Precio: 20.000.000 ptas.

• P. CENTRAL Bajos 120m2. 40m2, 2 jardin priv.,3 hab.+2 banos, sol T/D, A/E, nuevo a estrenar calefacción. Precio: 32.800.000 ptas. 93589 73 74-935898161

93 589 73 74 -93 589 8161

• PLA DEL VINYET Àtico-Duplex 180m2., tzas , 6 hab.+2 baftos+aseo. A/E.Z. Comunitària y Piscina, Calefacción. Precio: 40.000.000 ptas. 93589 73 74 - 93 589 8161

• ESTACIÓN 2/3 hab.,+bario, pisos totalmente reformado, cocina con electrodomésticos, A/A, pk. op.. Precio: 21.000.000 ptas. 93589 73 7 4 - 9 3 5 8 9 8 1 6 1

F I I M C A S

S A N T

C U G A

•PISOS EN ALOUILER EN VARIAS ZONAS

• Otro. 120 m2 4 hab.. sin mueoles. Precio: 80.000 ptas rues.

• Calle Doctor Murillo. Junto estación. Piso 3 hab. Precio: 57.000 ptas mes.

93 674 08 97

._

93 674 08 97 • Calle Rosellón. Junto estación.

• Atonso Sala. Junto estación. Piso amueblado, 4 hab.. en perfecto estado, calefacción. Precio: 72.000 ptas mes. Comunidad incluida.

Piso 3 hab., de 75 m2. bano reformado, etc. Precio: 115 mill. 93 674 08 97

93 674 08 97

F I N Q U E S

• PROXIMO ESTACIÓN Reformado, 110 m2. salón-comedor, cocina, 4 h.. 1 b., 1 í con ducha, calefac. todo ext.. 1 p. pàrking. Precio: 22,5 Mill. 93 589 26 43. £-634

• P° ST. MAGÍ 81 m2, comedor, cocina, 3 h (1 Suittel, 2 b, ascensor, calefac, soleado, Precio: 14,3 Mill. 93 675 33 55. E-519

• JUNTO ESTACIÓN Precioso. almente reformado, comedor. cocina equipada con todos los electr.. 2 h (antes 3) 1b.. calef.. parquet, a. acond., ocupación inmediata Precio: 21 Mill. 935892643. E-618

• RBLA. RIBATALLADA 95 m2, salón con chimenea. cocina, 4 h. con arm. emp.. 1 b., 1 aseo, calefac, ascensor, todo exterior, perfecto estado. Precio; 21 Mill. 93 589 26 43. £-594

• ZONA MONASTERIO OCASION, sup. 74 m2, comedor, 3h., 1b., ascensor, gas natural, Precio 9,9 Mill.

935892643. E-681

• RBLA. RIBATALLADA Piso 110m2, 4hab.,+barto,-i-aseo, A/E, muchas vistas. muy soleado, tza. calefacción. Precio: 23.300.000 ptas. 83589 73 74 - 93 589 81 61

• RBLA CELLER Piso 70m2,3 hab..*bano.A/E, tza., cocina nueva, pàrking opcional, 3° con ascensor. Precio: 14.800.000 ptas.

G I R O N E L

I- A

•ADOSADA El Colomer, sup., 230 m2, garaje 2 c , zona de lavado, salón con chim., cocina office, 4 h., 2 b., 1 a., zona comunit. con piscina, Precio: 51,5 MM. 93 675 33 55. £-598

• ZONA TRANOUILA Sup. 110 m2+15 m2 de terraza, salón-comedor 35 m2, cocina, 3 H. Dob., 2 b., calefac, 2 p.p., piscina comunit., 3 anos, todo exterior. Precio: 30,5 Mill. 93 675 33 55. £-378 • APARTAMENTO 2 H., comedor, cocina, 1 B., parquet calefac., ant. 2 aftos, Precio: 15.550.000 Mill 93 675 33 55. £-589

• ZONA ESTACIÓN Torre de 250 m2, garaje 3 c . Amplia zona de lavado y prancha, salón-comedor con chimenea, cocina-office, 4 h., estudio con terraza, 2 b., 1 a, estudio, parquet, calefac, perfectlsimo estado. Precio: 55,5 Mill. 93 675 33 55. £-564

• VALLDOREIX TORRE DE DISENO, solar 500 m2, const. 145 m2, salón 42 m2, cocina, 4 h., 1 b., 1 a. con ducha, calecfac, piscina, barbacoa, etc, ant. 1 ario, Precio 43,5 Mill. 93 589 26 43. £-664

• SOLAR EN MIRASOL Sup. 608 m2, fachada 23 mts , calle asfaltada, luz, agua. gas y tetf. a pie de parcela, Precio: 24,5 Mill. 93 675 33 55. £-682

Ò R G A N • COLL FAVA Sup. 92 m2, 2 dor., 1 dor ind, com-sal, coc-off, 2 b completos, calefac gas, ase 1 pi pk, parket, viodeoportero, z. comun con pisc, pràct nvo. a estrenar. Precio: 22,5 mill. 936743208 • NUEVO A ESTRENAR . Dúplex de 121 m2, zona residencial Coll Fava, con piscina y jardin com., 4 h., 2 b., terraza-solarium, garaje 2 c , y tratero. Precio: 27 Mill. 93 674 32 08 • ZONA CENTRO . Piso nNuevo a estrenar, 93 m2, solo 6 vecinos, 3 h, 2 b, calef. suelo radiante, cocina-office equip., terraza 10 m2, todo exterior, garaje 2 c . Precio: 27 Mill. 93 674 32 08

• PARC CENTRAL A ESTRENAR BAJOS CON JARDIN PARTICULAR DE 40 M2 3 dormitorios, comedor-salón 40 m2, cocina-office, lavadero. 2 banos completos, calefacción, pàrking. TODO EXTERIOR. 32.600.000 Ras.

OFERTES

• COLL FAVA. NUEVO 3 dormitorios, comedor-salón, cocina-office, lavadero. 2 bahos. pàrking doble. TODO EXTERIOR. ZONA COMUNITÀRIA CON PISCINA. 24.000.000 Ptas. 93 674 72 5* • C. VALLÈS. CERCA NUEVO MERCADO 4 dormitorios. comedor-salón, ncodna. bano completo, calefacción, balcón. BUEN ESTADO. 14.900.000 Ptas. 93 674 72 54

• PEATONAL 3 dormitorios, comedor-salón, cocina, lavadero con patio, 2 baftos completos. balcón. TODO REFORMADO. PARQUET TODO EL PISO. 16.300.000 Ras.

93674 72 54

^

EN ALOUILER: • Apartamentos, pisos, torres, locales, con o sin muebles. A partir de 45.000 ptas. Ras.

93674 7254

•ZONA CENTRO Piso 113 m2, 4 h.(2 dobles, 2 ind.), 2 b., salón comedor 20 m2, cocina equip., terraza de 10 m2, tranquilo. Parquing. Precio: 18.S Mill. 93 674 32 08

•MERCAT PERE SANT Piso 60 m2, con terraza panoràmica de 25 m2, 2 d., 1 b., cocina equip., sol de tardes, no ase, parquet. Precio: 12,9 Mill. 93 674 32 08

• ZONA GOLF 4 dormrtonos, comedor-salón con parquet, cocina-office, lavadero, 2 baflos completos, amplia terraza. Zona comunitana con piscina. 29.000.000 Ptas. 93674 7254

• A ESTRENAR, ZONA RESIDENCIAL 2 amplios dormitorios con armarios, comedor-salón, cocinaoffice, 2 banos completos, calefacción. terraza. Pàrking. Zona comunitària con piscina. ACABADOS1 CAUDAD 23.200.000 Ptas. 93674 7254

•LA POLLANCREDA Cerca Plaza del Coll, piso ref., 85 m2, carp. alumunio, 3 dorm. dobles, 1 b., cocina equipada, ase, patio de 50 m2. Precio: 14.750.000 ptas. 93 674 32 08

• COLL FAVA Piso nuevo a estrenar tipo dúplex, 121 m2, 4 h., 2 b., cocinaoffice equip., terraza con porche, parquing, trastero. piscina y jardin com. Muy buena orientación. Precio: 28 MJII. 93 674 32 08

• PSEO. TORREBLANCA . Piso nuevo a estrenar, 70 m2, 2 h, 1 b, orientación Sur, salón-comedor de 21 m2, cocina-office con vitroceramica, lavadero, terraza y trastero. Precio: 17,5 Mill. 93 674 32 06

• TORREBLANCA Apartamento de 1 dormitorio con armario empotrado, amplio comedor-salón con cocina lateral, cuarto de bano completo, pàrking y trastero. 11.000.000 Ptas. 93 674 72 54

• APARTAMENTO Pseo. Torreblanca, 65 m2,1 dorm. doble ext. con arm. emp., bato compl., saJón-comedor 27 m2, cocina equipada, parquing y trastero. Precio: 11 Mill. 93 674 32 OS

• MERCADO NUEVO . Piso totalmente ref., 80 m2, 4 h, 1 b. compl., salón-comedor de 16 m2, cocina equipada, soleado, terrado comunitario. Precio: 16.850.000 pts. 93 674 32 08

• C. VALLÈS. ATICO 4 dormitorios, amplio comedor-salón, cocina-office, 2 banos completos, terraza 40 m2. SOL TODO EL DIA. 21.000.000 Ras. 93 674 72 54

93674 7254

• RBLA. DEL CELLER 97 m2, reformado, comedor, cocina, 4 h. (dobles). 1b., A., vistas al Tibidabo, soleado, parquing incluido, Precio: 19 Mill. 93 675 33 55. £-644 • SANT CUGAT-MIRA-SOL Cerca Estación, solar 520 m2, sup. Torre de 155 m2 en dos plantas, salón con chimenea, cocina, 5 h.con armarios empotrados, 3 b , calef., piscina, barbacoa, etc. perfecto estado. Precio: 45 Mill. 93 675 33 55. E-526

• RBLA. RIBATALLADA REFORMADO, sup. 105 m2, salón-comedor, cocina offlce, 4h., 1b., 1 a. con ducha, calefac, preciosas vistas, Precio 23 Mill. 93 589 26 43. E-614

• TORRE JUNTO ESTACIÓN MRASOL 5 dormitorios, amplio comedor-salón, cocina-office, 2 banos completos, terraza, estudio, jardín 400m2. TOOO REFORMADO MUCHA LUZ Y SOL. 37.000.000 Ptas. 93 674 72 54

• ZONA RESIDENCIAL 3 dormitorios, comedor-salón 30 m2, cocina, lavadero, 2 bartos completos, armarios empotrados, terraza, calefacción. Zona comunitària con pKckw. MUCHO SOL. EXCELENTES VISTAS. 21.000.000 Ptas. 93 674 72 54

S

I

•MASAJE 93589 4341 • VENC NISSAN ALMERA Diesel 2.0, 23.000 Km. Aire condidonat,tancament centralitzat. 908998091 • PARTICULAR - BAIXOS 3 habitacions + traster + patí. 15 m. 91943 7335 • MONTSENY, 18 Llogo local de 50 m2 MOLTA LLUM, lloc tranquil, fàcil aparcament, ideal per a estudi. Preu: 60.000 ptes. mensuals Offç/na 93 674 72 08 • CLASSES D'ANGLÈS, FRANCÈS i LLATÍ 909340482

DEMANDES • CLASSES D'ANGLÈS, FRANCÈS i LLATÍ

aoaaamn

•ROSES Lloguer apartament nou 1" Unia de mar, 35.000 Res. P/Setmana.

939 7758 9» •AMPURIA BRAVA Lloguer casa canal nova, 3 habitacions, 85.000 Res. P/Setmana.

939 775896 • AMPURIA BRAVA 1* línia mar, lloguer Apt. nou, 3 habitacions, 10 000 Res. P/Setmana.

939 775898-972464257 • OPORTUNITAT SANT FELIU DE GUÍXOLS Cèntric, 2 hab., reformat, planta baixa. 6,5 milions (negociables)

93 67524 56

RECEPTA ESPECIAL. FESTA MAJOR DE LA FLORESTA '98 POLLASTRE AL XAMPANY M. Àngels Quadras amb la col·laboració de Sacramento Corbacho. Ingredients:

- 4 quarts de pollastre - 2 kg de cebetes petites. - 2 pomes "Golden" - 1 paquet de prunes

Fregim el pollastre en una paella, després ho posem en una cassola de fang. Fregim les cebetes, les prunes i les pomes tallades en quatre trossos. Quan estigui tot fregit ho posem en una cassola, juntament amb dues culleradetes d'oli de fregir. A foc fort, tirem el xampany, de manera que ho cobreixi tot. Després baixem el foc i ho deixem coure durant uns 20 minuts. COMENTARI: És millor cuinar-ho d'un dia per l'altre. La mateixa recepta es pot fer amb ànec.


EIS4C4NTONS

33

Divendres, 17 de juliol 1998

En

f i t a

fs

Futbol

L'assemblea fa balanç del bon moment esportiu del club

El Sant Cugat Esport escull president aquesta nit

El dèficit que arrossega rentitat és de tres milions de pessetes

À.L. La Unió Esportiva Sant Cugat ha constatat després de la celebració de l'última assemblea que, esportivament parlant, aquesta ha estat la millor temporada del club. Amb l'ascens dels equips mascu-

lins d'handbol i de tennis taula i el femení de bàsquet, l'entHat santcugatenca ha culminat una excel·lent temporada. Quant a l'aspecte econòmic, el president Enric Tomàs va fer públic quin és

l'estat actual del dèficit, que és de 2.949.0O0 pessetes. "D'un dèficit molt important hem eixugat pràcticament tots els deutes que tenim a curt i a mig termini", ha explicat Tomàs.

ÀI.KX LÓl'KZ - Sant Cugat L'excel·lent balanç esportiu de la temporada i la reducció del dèficit q u e arrossega l'entitat des de fa alguns anys van ser els dos a s s u m p t e s centrals de l'última assemblea ordinària celebrada per la Unió Ksportiva Sant Cugat. L'aspecte més negatiu va ser. sens d u b te, la poca assistència de soc i s . A m b poc m e n y s d ' u n a hora, la j u n t a d i r e c t i v a d e l club encapçalada pel seu president, Enric Tomàs, va fer balanç de la p r e s e n t campanya. Aquesta ha estat el segon any q u e Tomàs i el seu cos directiu treballa per a l'entitat santc u g a t e n c a . E n r i c T o m à s va anunciar que el dèficit que act u a l m e n t té la U E Sant Cugat és de 2.949.000 p e s s e t e s , uns d i n e r s q u e es d e u e n ú n i c a m e n t a col·laboradors d e l'entitat. L'any 1995, però, el d è ficit era de més de vuit milions de p e s s e t e s . És per a q u e s t motiu q u e el màxim responsable del club ha afirmat q u e "si c o n t i n u e m e n a q u e s t a bona línia, anem pel camí corr e c t e . D ' u n dèficit molt important h e m eixugat pràcticam e n t t o t s els - d e u t e s q u e tenim a curt i a mig termini". L'assemblea també va aprovar el pressupost de la temporada vinent, d ' l 1.399.000 pessetes. La secció q u e g e n e r a r à m é s d e s p e s e s és la d ' h a n d b o l a causa d e l'ascens d e l ' e q u i p s è n i o r a p r i m e r a divisió nacional. C o n c r e t a m e n t , la xifra puja a 5.760.000 pessetes. Els arbitratges i els desplaçaments encareixen el pressupost d'aquesta secció. Dins la partida pressupostària, la j u n t a directiva ha destinat 750.000 pessetes per a la nova seu social, q u e e n c a r a no t é u b i c a c i ó . " H e m d e t e n i r un lloc estab l e " . Aquesta ha estat l'afirm a c i ó r o t u n d a q u e ha p r o -

Mrígmz, pint M r<aaji fkmtbtl * ta BE Sart dart, Mura in Ms trtfeu» a l'akiMe Jni %n«teh. Ftn: XMHUMMSA

nunciat Tomàs. E n l'àmbit esportiu, T o m à s va començar explicant q u e en n o m é s dos anys els q u a t r e equips sèniors de l'entitat han assolit l'ascens d e categoria: els e q u i p s masculins d e bàsquet, d'handbol i de tennis taula i el femení d e b à s q u e t . El president del club santcugatenc ha explicat que "aquesta ha estat la millor temporada esportiva d e la U E Sant C u gat. E n a q u e s t s dos anys q u e p o r t e m a la j u n t a d i r e c t i v a h e m assolit èxits molt importants, i més c o n c r e t a m e n t e n a q u e s t darrer", p e r ò T o m à s ja p e n s a e n el futur: " H e m d e c o n t i n u a r t r e b a l l a n t a m b la base sense descuidar la formació dels nostres e n t r e n a d o r s " . L'alcalde r e p el c l u b L'alcalde de Sant Cugat, Joan Aymerich, va presidir d i v e n dres una recepció institucional als tres e q u i p s d e la U E Sant Cugat que enguany han assolit l'ascens de categoria: el sènior

- Sant Cugat -

El Sant Cugat Esport celebra aquesta nit a la Casa de Cultura una assemblea extraordinària amb l'objectiu de convocar eleccions a la presidència. Si a darrera hora no es presenta cap altre candidat, els socis hauran d'escollir entre l'expresident del club, Francesc Ruiz, o bé José Ramon Alacid, secretari de l'actual junta gestora. En principi, aquest és l'únic punt previst en l'assemblea, tot i que fonts de la junta gestora no han descartat que es tractin altres punts d'interès pel soci. Membres de la junta gestora van entrevistar-se divendres passat a m b Xavier Figueres, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat, per tractar diversos afers. La gestora va presentar a Figueres el pressupost amb vista a la temporada vinent, que seria d'l 1.400.000 pessetes. La Federació Catalana de Futbol ha fet públic aquesta setmana el calendari de la Primera catalana de la temporada que ve. El S a n t C u g a t E s p o r t c o mençarà la lliga al camp municipal d'Esports davant el Girona i acabarà el 23 de maig a casa a m b e l Cornellà. El Sant Cugat Esport, la PB Sant Cugat i el Júnior van ser premiats divendes passat en la IX "Nit del Futbol Català".

T e n n I s

El Set Ball acull 12 hores de tennis -SantCagatBpmi*lMI·liKSaMCi«itil'assemi^irtinirta.Ftto:WEaHIUN

masculí d'handbol i de tennis taula i el femení de bàsquet. Aquests conjunts van oferir els trofeus a la ciutat i t a m b é el premi q u e els va atorgar la F e deració Catalana d'Handbol en r e c o n e i x e m e n t a la promoció d e l'handbol. Aymerich va ressaltar q u e " a q u e s t és un pas molt important per l'esport de

Sant Cugat" i també va afegir que "la L>E Sant Cugat passeja el nom del nostre municipi per arreu d e Catalunya". L'alcalde t a m b é va pronunciar-se a favor de la base: "El més important de tot és q u e aquesta entitat està fent un gran treball pel que fa a la base, de formació de nous jugadors".

Les instal·lacions del Set Ball acullen demà a les nou de la nit la II edició de les 12 hores de tennis. El torneig també comptarà amb altres activitats complementàries, com partits de futbol i partides de dòmino i parxís. El tradicional lliurament de trofeus tindrà lloc diumenge a les nou del matí. En la passada edició, el conjunt guanyador va ser el capitanejat per Juan Màrquez. /À.L.


34

Esports

&S/C4IYTONS Divendres, 17de juliolde 1998

H a n d b o l

T e n n i s

Àlex Corretja venç Boris Becker i s'adjudica l'ATP de Gstaad El santcugatenc, amb la selecció estatal, afronta la Copa Davis Àlex Corretja ha tornat a demostrar que és un dels jugadors més consagrats al circuit ATP després d'imposar-se a l'ATP Tour de Gstaad a l'alemany Boris Becker. A i x í , C o r r e t j a a s s o l e i x el seu sisò t í t o l c o m a professional abans d'enfrontar-se com a jugador del combinat estatal a Suïssa en quarts de final de la Copa Davis que es juga des d'avui a La Corunya. Al.KX LÓI'KZ - Gstaad / Sant Cugat Kl t e n n i s t a s a n t c u g a t e n c A l c x C o r r e t j a ha s u m a t a ( j s t a a d (Suïssa), el sisè títol e n la seva carrera e s p o r t i v a com a professional. Corretja va i m p o s a r - s e a l ' A T P T o u r de Gstaad després de derrotar l ' a l e m a n y Boris B e c k e r a la final p e r 7-6 (5), 7-5 i 6-3 en 2 hores i 24 m i n u t s d e joc. Kl s a n t c u g a t e n c , q u e era el cap de sèrie n ú m e r o 3 d'aq u e s t t o r n e i g sobre terra bat u d a , va e l i m i n a r a n t e r i o r ment l'alemany Oliver f í r o s s , el t x e c Slava D o s e del, el lleidatà A l b e r t C o s t a i el b e l g a F i l i p D e w u l f e n semifinals. E n els set a n y s d ' A l e x Corretja c o m a t e n n i s t a p r o f e s -

sional al circuit m a s c u l í , ha a c o n s e g u i t aixecar sis títols: B u e n o s Aires el 1994, E s t o ril, R o m a i S t u t t g a r t el 1997, i aejuesta t e m p o r a d a ha vençut a Dubai - c i m e n t - i Cstaad -terra batuda. D'altra b a n d a , el t e n n i s t a , d e 23 anys, t a m b é ha estat finalista e n altres tornejos c o m M o n tecarlo i M u n i c h l'any passat i H a m b u r g i Roland Carros aquesta mateixa temporada. E n el t r a n s c u r s d ' a q u e s t a Àlex Corretja ha g u a n y a t dos tornejos, a b a n d a d e proclamar-se campió estatal. Gràcies a a q u e s t ú l t i m resultat, el t e n n i s t a s a n t c u g a t e n c passa a o c u p a r la s e t e n a posició al r à n q u i n g m u n d i a l d e l'ATP. Ara fa tot j u s t u n any, Corretja va arribar a ser q u a r t d ' a q u e s t a llista.

Els veterans, al Torneig del Sant Esteve A.L. - Sant Cugat -

A B I Canttja, di Z3 anys, ha |«My*t sis títols M set anys com i jagaal·l proftssi·aai. Fats: XJ.

La Copa D a v i s , a e s c e n a Àlex Corretja és un dels convocats a la selecció estatal per encarar d e s d'avui i fins dium e n g e al C l u b d e T e n n i s La Corunya els quarts de final d e la Copa Davis. D e s p r é s d e superar el Brasil, e n aquesta se-

gona ronda, Suïssa serà l'adversari. El capità estatal M a nolo Santana confia n o v a m e n t e n Corretja, q u e j u n t a m e n t a m b el mallorquí Carles Moya haurà de jugar els individuals. La parella d e dobles la config u r e n J u l i à n Alonso i Javier Sànchez Vicario.

L'equip de veterans de la secció d'handbol de la l ' n i ó Esportiva Sant Cugat participa des de dimarts fins dissabte en la XVIII edició del Torneig Internacional d'handbol, que organitza el Sant Esteve Sesrovires. Dimarts tindrà lloc la presentació de tots els conjunts participants, mentre que dimecres començarà la competició esportiva. Dissabte a la tarda es jugaran les finals. Aquest campionat consta de vuit categories. La I E Sant Cugat, en categoria sènior, haurà d'enfrontar-se amb catorze equips més: cinc catalans, quatre de l'estat, un de Dinamarca, un de Taiwan, un d'Eslovènia, un de Iugoslàvia i un de Portugal. El conjunt de veterans ja ha participat diverses ocasions en aquest campionat, que compta amb la participació d'un munt d'equips. D'aquesta manera, la secció d'handbol de l'entitat posarà punt i final a la present temporada esportiva.

E s q u a i x

L'Esquaix presentarà set equips a la Lliga catalana la temporada vinent AL.

L'Esquaix Sant Cugat ja ha començat a preparar la temporada vinent, en què dos dels seus sis equips han assolit enguany l'ascens de categoria, concretament el de segona i tercera categoria. La campanya anterior el conjunt de tercera va pujar a segona. Santi Altarriba, director tècnic del club santcugatenc, ja ha començat a treballar en la planificació de la temporada 98/99. De moment, l'Esquaix inscriurà un nou equip a la tercera categoria de la Lliga Catalana. D'aquesta manera, seran un total de set els conjunts que integraran els equips de competició de l'Esquaix: dos equips a primera, la màxima categoria, dos a segona, dos a tercera i es mantindrà l'equip de veterans i el de fèmines. Altarriba ha afirmat que l'objectiu amb vista a la propera temporada és que "tots els equips es mantinguin en les seves respectives categories, sobretot els dos que ara tenim a primera. És important ressaltar que mai havíem tingut dos equips a primera". Per al màxim responsable tècnic de l'Es-

quaix Sant Cugat també és primordial que "els nens i nenes de l'Escola pugin als equips". Tots els jugadors dels diversos equips de l'Esquaix són santeugatencs. Els jugadors de la segona categoria que han assolit l'ascens són: Joan Casas, Paco Rueda, Dani Guerrero i Raül Artigas. Els de tercera que han pujat a segona són: Carles Juncosa, Joan Serra, Xavier Vila i Jonathan Garcia. Ek Annandale triomfen Els germans Annandale, Àlex i Philip, van participar al llarg del cap de setmana a Amsterdam en l'última provà del circuit europeu. Àlex Annandale, que partia com a cap de sèrie número setze del torneig, ha acabat en l'onzena posició final, mentre que el seu germà Philip, cap de sèrie número quinze, ha estat catorzè. Àlex Annandale va ser eliminat per l'anglès Tom Young, que el va vèncer per un ajustat 3 sets a 2. Philip va caure amb el també anglès Tom Harris per 3 sets a 2. Tots dos jugadors van prendre part en la categoria sub-14, en un quadre de 60 inscrits.

Jaaa Sana, Cartes Jancasa, Xavi VMa i JtMtkaa Sartia séa ets

• M I M p u j a t Fats:E4C


Esports

ELS4G\IVrCM>B Divendres, 17 dejuliol de 1998

Tennis

K à r i i n g

Cinc pilots locals participen en el Fórmula Catalunya de Karts El santcugatenc Oliver Campos és segon a la general de cadets Oliver i Daniel Campos en categoria cadet, Jordi M o n s e r r a t en júnior, i X a v i e r Illa i S a n d r a Bel e n 1 2 5 c.c. són e l s c i n c p i l o t s s a n t c u g a t e n c s q u e p a r t i c i p e n e n la V I I e d i c i ó d e l Carn-

pionat Fórmula Catalunya de Karts. A q u e s t campionat consta de vuit proves i es disputa al K a r t ò d r o m Cat a l u n y a d e L l i ç à d e V a l l . En l a c i n quena, celebrada dissabte passat,

Oliver Campos, amb només 10 anys, v a s u m a r la s e v a p r i m e r a v i c t ò r i a e n u n a c u r s a d ' a q u e s t a e s p e c i a l i t a t . La propera cursa d'aquest Fórmula serà el 4 d'octubre.

Àl.KX LÓI'KZ - Sant Cugat -

El Fórmula Catalunya de Karts és un campionat que es disputa al circuit Kartòdrom Catalunya de Lliçà de Vall. Cinc pilots santcugatencs distribuïts en diverses categories prenen part en aquesta setena edició, que consta d'un total de vuit proves repartides entre març i novembre. Així, en categoria cadet hi prenen part els germans Campos, Oliver i Daniel, en júnior Jordi Monserrat, i en 125 c.c. Xavier Illa i Sandra Bel. Dissabte passat a la nit va celebrar-se la cinquena d'aquestes curses -l'única nocturna- amb la participació de tots els pilots santcugatencs excepte Jordi Monserrat. Oliver Campos, en categoria cadet, va ser el santcugatenc que va aconseguir classificar-se en millor posició. Campos, de 10 anys, va quedar primer de tretze pilots en la seva primera victòria al Fórmula Catalunya, en el seu primer any com a pilot. Oliver Campos va imposar-se en les dues mànegues. Per a ell l'objectiu és clar: "Seria tot un èxit acabar el campionat entre els cinc primers". En aquesta mateixa categoria cadet, el germà d'Oliver,

Daniel, va finalitzar en sisè lloc i ara és dotzè a la general. Aquest pilot, de 8 anys, també debuta en aquesta disciplina. Els germans Campos han pres part recentment al Campionat d'Espanya aconseguint bons resultats, tot i ser el primer any. La segona i última prova de què consta aquest estatal tindrà lloc a principis de setembre, una cursa on també participarà la santeugatenca Sandra Bel. Quant a la categoria de 125 c.c, els dos representants locals

són Xavier Illa i Sandra Bel. En la cursa de dissabte. Illa va ser sisè de quinze pilots, mentre que Bel, de 22 anys, va acabar en vuitena posició. Xavier Illa, de 17 anys, ha declarat que "en aquesta darrera cursa m'he adonat que puc col·locar-me en les primeres posicions". És per això que el pilot santcugatenc reconeix que a partir d'ara l'objectiu que es fixa és el de "quedar entre els cinc primers en les tres curses que resten", per continuar remuntant

posicions a la classificació general. En aquesta taula classificatòria, Illa ocupa l'onzena posició i Bel la setzena. Jordi Monserrat, pilot que no va prendre part en aquesta cursa, és cinquè a la general de la categoria júnior. La propera cursa d'aquest Fórmula serà el 4 d'octubre al Kartòdrom Catalunya, però en sentit invers. Abans, però, se celebrarà la segona cursa de les 4 hores de resistència. Serà el 12 de setembre.

taula

Bosch i A n t o n destaquen a Vilafranca - Vilafranca / Sant Cugat -

Enric Bosch i Josep Anton van ser els representants de la secció de tennis taula de la UE Sant Cugat presents al X Campionat de Vilafranca del Penedès. El quadre estava format per 48 participants. Enric Bosch va caure eliminat en quarts de final davant Rafael Monzó, qui més tard es proclamaria campió del torneig. Bosch, però, va superar anteriorment Marcos Almagro, tercer classificat fa dos caps de setmana al Memorial Enric Minguillon, a Sant Andreu, on també hi va haver representació santeugatenca. La nova incorporació del sènior, Josep Anton, va perdre a vuitens també amb Monzó. Aquest cap de setmana, Bosch i Anton participaran en les 24 Hores de tennis taula de Vilassar de Mar. /A.L.

Festa

Sandr* M , D M M CMUNS, llvtr CanpM i Xavier Mi participen M el Férmub Catalwya fc Kato. Foto: X/WIB UUMttl

35

Major

XI Cursa popular a la Floresta - La Horesta -

La XI edició de la Cursa Popular de la Floresta, emmarcada dins el programa de la seva Festa Major, se celebra aquest diumenge a partir de dos quarts de deu del matí. El recorregut d'aquesta cursa, que compta amb un total de cinc categories establertes, és de 4,5 quilòmetres. /À.L.

Ajuntament de Sant Cugat del Vallès CAMPANYA: "Per un Esport Escolar qualitatiu a l'abast de tothom" OBJECTIU: Desenvolupament d'una Escola Esportiva de 1 r. nivell Potenciació d'aspectes bàsics de l'educació i la formació CONSIDERACIONS PER UNA ACTIVITAT FÍSICA EN EDAT ESCOLAR: • Necessitat d'esvarcir-se i fer una activitat motriu • Ajuda a l'evolució i educació integral • Ajuda a l'equilibri psicològic i la maduresa afectiva • Millora el rendiment escolar • Potencia el desenvolupament ossi, muscular i articular.

ORGANITZA: OMET COfficina M u n i c i p a l d e l ' E s p o r t p e r a T o t h o m ! DINAMITZA: F u n d a c i ó U n i ó E s p o r t i v a S a n t C u g a t AMB L'ESTRETA COL·LABORACIÓ DE TOTES LES ESCOLES DEL MUNICIPI PER A MÉS INFORMACIÓ I PER A PREINSCRIPCIONS CURS 1998/99: CASA DE CULTURA (Jardins del Monestir) Tel:. 93 589 13 82 De dilluns a divendres de 17.00 a 20.00 hores


ELS i CANTW8 g^\

f

Espectacles

Lultum

36

Divendres, 17de juliolde 1998

Antoni Ros-Marbà i Michael Hass. Director de l'OBC i productor de PECA.

"Els compositors mai escriuen les seves obres per al temps en què viuenr>*> JOSKI' MARIA MIRÓ

- Sant Cugat L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OM '.) i el cor del Liceu han finalitzat aquesta setmana l'enrcgistament del disc I.</ Dolons al l'eatrc-Auditori. LI director Antoni Ros-Marbà i cl productor de la discogràfica internacional D E C A coincideixen que aquest és un projecte molt important però que sobretot es recupera i es ta justícia a una gran obra de Tomàs Bretón. -i)uè suposa l'enregistrament de l'òpera La Dolores? - \. ROS-MARBÀ (A. R.): És un projecte molt important perquè és gairebé una òpera desconeguda, que té uns valors indiscutibles. Es una obra d'una gran volada i de grans dificultats però que, tal com sol passar, havia quedat oblidada. L'enregistrament del disc entra dins d'una política de recuperació d'una sèrie d'obres que haurien quedat en segon terme. - M I C H A E L HASS (M.H.): Tothom coneix l'òpera italiana o la sarsuela, però aquesta és una obra poc coneguda. La història tampoc l'ha ajudat perquè , per exemple, a Franco li agradava molt poc la música i no la va potenciar. IJI Dolores és una peça molt interessant, amb una música molt pintoresca. I na de les seves particularitats és que descriu molt bé l'ambient rural. - D é u n'hi do la feina que porta l'enregistrament. —A.R.: Es un enrenou considerable. Cal treballar amb molta concentració perquè un minut de gravació és un dineral, i per això és necessari el major grau de competència possible. Tot i les dificultats, la gravació ha anat molt bé perquè és una obra de gran envergadura que no té referents. L'única referència és la partitura i, tot i així, hi ha errors que cal corregir.

Michael Hass i Antoni Ros-Marbà han enregistrat aquests dies La Dolores al - C o m ha estat la gravació a través del sistema de l'acústica natural? -M.H.: Al Centre Cultural s'hi treballa molt bé. L'acústica és molt bona per la música i s'hi pot gravar amb molta facilitat. Dóna moltes possibilitats i a més el tracte humà ha estat fantàstic. Hi ha persones que no es troben a altres llocs. Sempre estan a punt per donar-te un cop de mà. —l'n dels reclams del disc és la presència de Plàcido Domingo. - M. H.: Ho és, però he de dir que el conjunt de solistes l'integren una selecció dels millors cantants joves de l'Estat. -Plàcido Domingo no ha pogut enregistrar al Teatre-Auditori, tal com estava previst, i gravarà a part. Ha dificultat el treball? -A.R.: Quan el cantant no hi és dificulta la feina per una qüestió de comunicació. I això passa sobretot amb una persona com Plàcido Domingo, tremendament comunicativa, amb una presència que omple i capaç de crear una complicitat compartida. Afortunadament hem treballat moltes vega-

des junts i per mi les parts que hem enregistrat amb l'orquestra ja és com si el sentís. Tal com si el tingués al costat. —La discogràfica DECA ja va ser fa poc a Sant Cugat per gravar el disc de tangos de l'OBC i a m b el compositor Albert Cuinovart. -M.H.:Era un disc per evitar els

' 'Cal connectar amb el públic, però no a qualsevol preu. El compositor tampoc s'ha de prostituir" tòpics del tango argentí. Em va agradar descobrir una persona amb tanta fantasia com Albert Guinovart. És un músic excel·lent amb un nivell que no es pot trobar en ciutats com I ,ondres o Nova York. L'objectiu era fer un producte que sigui comercial. —En lot cas, ja parlem de tangos o de música clàssica en general,

len trobar la comunicació amb l'auditori. La música és un acte intel·lectual i moltes vegades per això s'ha separat una mica del contacte amb el públic. -S'ha perdut emotivitat. -A.R.: Pot ser que s'hagi perdut. o simplement no s'hagi trobat. —En tot cas, |>erquè la música clàssica arriïn a tots els |>úblics és necessari buscar fórmules més populars com els concerts espectaculars, les bandes sonores,...? -A.R.: Cal connectar amb el públic, però no a qualsevol preu. El compositor tampoc s'ha de prostituir. —Fa la impressió que sigui un cercle molt crític amb tot allò Teatre-Auditori. FOTO: AVE BELTRANque trenca la norma. El compositor no ho té un pèl complicat per ser innovador? fem referència a un públic minoritari. -A.M.: Sempre s'esperen i es po-M.H.: És un mercat difícil però den fer innovacions en música. que creix cada dia. El públic que Queda molt per escriure, però és compra música clàssica cada cop difícil crear nous sistemes. Cal veués més jove. S'ha d'eixamplar el re on han arribat els compositors mercat i per això cal buscar coses dels nostres temps per fer un crepopulars, com el disc de tangos, do particular i procurar ser enteper finançar-ne d'altres amb més sos, admesos i al mateix temps reriscos, com La Dolores. coneguts. -Sovint s'ha criticat la música -Un exemple potser seria José clàssica d'eritista. Maria Cano i la seva òpera Luna. -M.H.: Que la música clàssica si-A.R.:Luna pretén entrar en un gui elitista no s'ha de veure com terreny que no li pertany. Un cop una cosa dolenta. L'art ho és. dins d'aquest terreny presenta un -Al tombant de segle i amb l'autreball de molt poca qualitat. Vaig ge de la manipulació informàtiescoltar-ne deu minuts i ja en vaig ca, quin futur li espera a la mútenir prou. sica clàssica? -M.H.:Cano, a qui conec perso-M.H.: No sé si tinc una resposnalment, és polèmic i crític amb ta. Tinc les meves esperances i les Ystablishment, que és molt consermeves opinions. La música convador i a qui agrada mostrar-se així temporània, per exemple, contial món exterior. \Luna, el sistema nua sent elitista. Els compositors establert prohibeix la mateixa culmai escriuen les seves obres per tura i allò que surt de la norma es al temps en què viuen. La seva considera vergonyós. Cano té raó gran preocupació és compondre en alguns aspectes. El que és cert per al futur. és que a la música pop hi ha molt de talent però fan falta més possi-Potser la resposta està en el bilitats. Hauríem d'aprofitar molt públic. més la creativitat de la música pop. -A.R.:Les noves generacions vo-

Des de sempre donant suport a la vida cultural de la nostra ciutat

Lucas

T

f/miV

Lucas Diesel Systems S.L

Treballant des de Sant Cugat per a tot el món Ctra. de Cerdanyola, s / n

- 0 8 1 9 0 S a n t C u g a t d e l Vallès - (Barcelona)


Cultura

ELS ÍQMVTONS Divendres, 17 dejuliolde 1998

P a t r i m o n i

37

c u l t u r a l

Uns brètols atempten contra el Forn Ibèric de Collserola Fa poc es va destrossar una paret de Sant Adjutori Ai'R.-\ COSTA

- Sant Cugat l n s^rup de persones, que LIL moment de tancar aquesta edició encara no havien estat identificades. ha atemptat aquesta setmana contra el torn ibèric, situat a Collserola. L'acte vandàlic ha afectat el pilar dret de l'estructura de maons que protegeix el forn. deixant en una situació molt precària la reixa de la tanca i el sostre de l'estructura, de manera que ara corre el perill d'esfondrar-se.Pel que sembla, els brètols van intentar tirar a terra aquesta columna, colpejant-la a m b algun instrument contundent. L'associació per a la preservació del patrimoni cultural de Sant Cugat (APAC) s'ha mostrat preocupada per un tipus d'accions que darrerament es vénen repetint. I és que fa unes setmanes, un altre grup ja va malmetre una de les parets de l'església de Sant Adjutori. L'agrupació ha instat les autoritats a prendre mesures ràpidament "abans que s'ensorri tot". Kn un c o m u n i c a t fet p ú b l i c aquesta setmana, l'APAC es lamentava: "Quan aquests edificis

F.ls joves alumnes dels taller s de tuitre van protagonitzar el muntatge. FOTO: X. !..

'Un pèl idiota' mostra els resultats dels tallers de teatre de la Unió J. M. M. - Sant Cugat Els alumnes més joves dels tallers de teatre de la Unió Santcugatenca van representar aquest dimarts l'obra l'ji pèl idiota, davant una trentena d'espectadors. l'atac ha malmès la columna que sustenta el sostre de l'estructura. FOTO: CF.l')//). I I .'obra es una adaptació del monòleg Alotro Indo de Sanchis Sinisdel patrimoni cultural santeugahaurem tingut la culpa, per no ser terra. El muntatge, dirigit per l'actenc hagin desaparegut, cap inscapaços de protegir-lo". L'Ajuntriu i professora dels cursets, Sílvia titució en voldrà ser la responsable, tament ha valorat els danys perpeServan, mostra els resultats dels però la realitat serà que tots n'trats i estudia com actuar-hi. tallers de teatre d e la primera quinzena de juliol a la Unió SantM ú s i c a cugatenca. Alumnes d'entre 10 i 15 anys van participar a Un pèl idiota que combinava el gest i la improvisació. Sílvia Servan va mostrar-se gratament sorpresa per la funció. "Estic molt contenta perquè no m'esperava que el resultat fos tan bo, ja que no es treballava una obra de text", va dir.

José Luis Lopategui inaugura demà el XXVII curs de guitarra amb un concert El curs d'iniciació és la principal novetat d'enguany J. M. M. - Sant Cugat: El C e n t r e Borja torna a acollir el curs internacional de guitarra José Luís Lopategui, que enguany arriba a la seva vint-isetena edició. El curs, q u e es farà del 18 al 25 de juliol, es divideix en dos nivells, el d'iniciació i el mitjà i superior, que imparteix el prestigiós guitarrista José Luis Lopategui. En total s'ofereixen 24 places, entre els dos cursos, q u e ja estan cobertes. La principal novetat d ' a q u e s t any és el curs d'iniciació a la guitarra, ja q u e fins ara només s'impartia el de nivell mig i superior. Per a aquest nou curs, que impartirà Maria José Santos, no cal tenir cap tipus d'experiència i portar únicament l'instrument. El Centre Borja acull des de fa més de vint anys el curs. Una de les organitzadores, Laura Bucar, explica que es va escollir aquest espai "perquè reuneix les condicions a d e q u a d e s de tranquil·litat per impartir un curs d'aquestes característiques". El curs inclou, a més de les clas-

L'actriu pensa que amb aquests tallers els alumnes poden mostrar quines són les seves principals aptituds. Els tallers d'interpretació i veu a càrrec de Sílvia Senan a la Unió Santcugatenca continuaran aquesta segona quinzena de juliol i al setembre. Servan va dir que després de la bona acollida de la representació de dimarts no descarta repetir l'experiència amb els alumnes que participin en la resta de tallers de teatre que hi ha previstos per a aquest estiu. A banda dels cursets de teatre, Sílvia Servan ha estrenat recentment Un paseo porelalma de Lorca amb motiu del centenari del naixement del poeta granadí. L'actriu, que també ha dirigit el muntatge, representarà en breu aquest espectacle de petit format a diverses poblacions de la comarca.

ULTIMA EXPOSICIÓ Fins

F.lcurs de guitarra inclou dos concerts al claustre del Monestir. FOTO: FAC ses, allotjatment i manutenció. Aquest dissabte a les deu de la nit es farà el tradicional concert d'inauguració del curs al claustre del Monestir. Els dos professors, José Luís Lopategui i Maria José Santos, interpretaran ' D u e t d e guitarres del Ren a i x e m e n t al segle X X ' , a m b obres d'autors q u e van des d e

B e e t h o v e n fins a Isaac Albéniz. El dia 25 de juliol es farà el t a m b é tradicional concert de cloenda al claustre del Monestir a càrrec dels alumnes q u e han participat al curs. Enguany, i a causa de la introducció d'un nou nivell, encara falta per det e r m i n a r c o m es farà a q u e s t concert.

al 31 de

juliol

Ruiz Ortega Quintana Martello M. Masdéu Verdaguer Aguilar Morè R. Vilanova Vives Fierro M. Capdevila Sunyer J. Moscardó Malvehy L Mundó Socis fons d'Art Servei de taxació obres d'art

sïnol SantiagoRusiflol,52-SantCugatddVaiès

Horari: matins de 9 a 2 tardes de 5 a 9 Tel. 9 3 6 7 5 4 7

51


38

Cidtiira

ELS/CANTONS Divendres, 17 de juliol de 1998

C r í t i c a

A r t

art

Arthtes per un nou segle, 7 T A T I A N N A BI.ANOUK

I Joc: Galeria d'Art (.anals Autor: Col·lectiva Tècnica: Pintura i escultura Data: fins al 19 de juliol I,a Galeria C lanals de Sant Cugat ens presenta un anv més una mostra d'art jove <|ue intenta ser representativa d'a(]iiest final de segle XX. F.videntmcnt, és molt difícil dir que allò que es presenta sigui la representació definitiva d'aquest final de segle, però és obvi que sí que és representatiu del que encara es practica dins el que tots nosaltres e n t e n e m com a art. Aquesta és una exposició que es diferencia tant per la seva gran varietat com per la seva creativitat. Ks una exposició d'art relativament jove, colorista, atractiva. surrealista, realista, abstracta. simbòlica, contemporània, bé, absolutament completa. Cal fer-hi un tomb per endinsar-se en un bosc ple de formes polides que representen Ics eines del c a m p . a m b les quals sempre s'ha llaurat, en forma d'escultures, fulles con\ ertides en pintures plenes de missatges cpie volen arribar més enllà

P a t r i m o n i

de les branques d'on pengen. ("olors que ens transmeten sensacions de benestar, cadires que es converteixen en cotilles, simulant cossos femenins, potser reprimits però sempre alegres, bodegons subtils que no ens recorden un passat, formes absolutament conegudes per nosaltres però d e s c o n e g u d e s en la seva representació. Litografies monocromes, netes, minimalistes, suas, relaxants i realment interessants. Paisatges construïts amb taques de colors, on els arbres creen moviment, on el possible vent ens frega els pensaments, paisatges urbans on ens perdem pels carrers on les taulades ens deixen saltar d'una a l'altra fins a arribar allí al final, al mig de l'urbs. Kn definitiva, una exposició més, en aquest calendari cada cop més atapeït dins el món de la cultura, que haurien d'anar a visitar per així enriquir-se encara més de quelcom que fornia part de la comunicació. Deixin-se informar visualment de quelcom que no crea més maldecaps que el de gaudir. Val la pena. Gràcies.

c u l t u r a l

Entitats locals sufragaran la restauració de l'ermita del Sant Crist de Llaceras A.C

Kntitats, institucions i aportacions privades seran les fonts econòmiques amb què se sufragaran les obres tic restauració de l'ermita del Sant C -risc Llaceras, que comentaran en breu. La Comissió per la Restauració de l'ermita ha decidit iniciar immediatament els treballs, "per l'avançat estat de deteriorament que presenta l'edifici", segons ha declarat Tomàs Grau. president de la co-

Les primeres actuacions es dirigiran a la protecció de les pintures de l'artista local, Josep Grau-Garriga, que hi ha en algunes parets de l'ermita. El Centre de Restauració de Béns Mobles, ubicat a Sant Cugat, dirigirà i executarà les tasques de restauració d'aquestes l'estiu present. La ('omissió per la restauració ha fet una crida a tots els santeugatencs perquè facin les seves aportacions econòmiques al projecte, a fi i efecte d'enllestir al més aviat possible les obres de restauració i poder, així, salvar l'ermita.

L'artista Josep Maria Mejan mostra les samarretes amb un dels seus dibuixos. FOTO: W'R lil·l.'I'RAN

Canals presenta sis exposicions per a la temporada 1 9 9 8 - 1 9 9 9 La galeria recupera les dues sales d'exposicions J. M. M. - Sant Cugat-

Canals Galeria d'art ha presentat sis exposicions, entre elles dues col·lectives, per a la tempotada 1998-1999. I na de les principals novetats és que la galeria recuperarà les dues sales d'exposicions, una de les quals s'utilitzava fins ara com a magatzem. 50anys (farta Sant Cugat és l'exposició que obrirà el pròxim setembre la temporada. En aquesta mostra, en homenatge als 12 anys de la galeria, s'hi podrà veure un recull de les avantguardes històriques de la ciutat, amb el treball dels artistes Grau-Garriga, Josep Royo, Carles Delclaux, Francesc i Miquel Cabanes, Joan Tortosa, Josep Canals, Xavier Figueres i Mercè Diogène. "Amb aquesta exposició es vol mostrar

Ensenyament, solfeig, piano, violí, orgue,flautatravessera, violoncel, guitarra, etc. C/Balmes, 11 -Tel.

93 674 58 62 - Sant Cugat

tar aquesta mateixa setmana, en roda de premsa, una samarreta que ell mateix ha il·lustrat i que s'inclou en la col·lecció Sant Cugat terra (/'artistes. Mejan ha utilitzat tres únics colors (el blau. el verd i el gnx-) i ha volgut recordar el Sant Cugat més rural. Fins al gener de 1999 també hi ha previstes les exposicions de Carme Aguadé. Subirachs, J a u m e Carbonell i una col·lectiva de pintures de petit format de firmes de primera línia. La Galeria santeugatenca ha iniciat aquest estiu uns nous horaris per atraure més públic. A partir d'aquest mes i fins a principis d'octubre, Canals Galeria d'art tindrà obert fins a les deu de la nit. Amb vista a la pròxima temporada la galeria continuarà amb les exposicions amb visita comentada, que farà el mateix autor de la mostra.

Música

Disminueix e n u n 2 0 % el n o m b r e d e santeugatencs al D o c t o r Músic Festival Elsjoves üfinnen que elprograma era milloren anteriors edicions J. M. M. - Sant Cugat-

CEhfTItE D'ESTUDtS MUSICALS I HUMANS

aquest període artístic a la ciutat. I lan estat uns anys en què hem remogut Ics entranyes artístiques del país", va dir el propietari de la sala, Josep Canals. El galerista també va recordar el compromís del dia a dia amb l'art perquè "cal tenir en c o m p t e q u e avui és demà". El pintor Josep Maria Mejan exposarà a Canals del 7 al 30 d'octubre en una doble exposició. En una de les sales de la galeria, hi mostrarà uns cinquanta quadres amb el seu treball més recent. A la segona hi haurà una retrospectiva, amb un centenar d'obres. L'exposició coincidirà amb la presentació del llibre que l'escriptora Roser Amils ha fet sobre l'artista i q u e inclou u n e s 50 il·lustracions de la seva obra. seleccionades entre més de 1.400. L'artista santeugatenc va presen-

El Doctor Músic Festival que va celebrar-se el passat cap de setmana a la Vall d'Aneu, al Pirineu Lleidatà, ha registrat un 20% menys de santeugatencs q u e en la passada edició. Seixanta-quatre joves van marxar el dijous de la plaça Octavià d e Sant Cugat fins a Escalarre en un a u t o b ú s organitzat des de l'Espai jove de la Casa de C u l t u r a . La s o r t i d a c o s t a v a 2.300 pessetes i únicament incloïa el desplaçament fins a la Vall d'Aneu. L'entrada al F e s tival costava al voltant de les 15.000 p e s s e t e s . E l tècnic de l'àrea de joventut de l'Ajuntam e n t de S a n t C u g a t , M a n e l

Turon, va explicar q u e la disminució de la qualitat del programa i l'elevat preu del Festival han e s t a t els principals factors q u e han fet q u e hagi disminuït el n o m b r e de participants. E n la passada edició del Doctor Músic Festival van ser prop d ' u n s vuitanta santeugatencs els cpie es van desplaçar fins a Escalarre. La carpa de música dance, el g r u p Portishead i Bob D y l a n van ser, segons els joves santeugatencs, alguns dels principals atractius d'aquesta edició del Festival. Tot i així, molts d'ells c o i n c i d i e n q u e el prog r a m a havia d i s m i n u ï t " e n qualitat" respecte a passades edicions. Molts dels assistents al Festival de " L a vaca" van

destacar com a principals al·lic i e n t s els nombrosos serveis q u e s'inclouen i que van des de perruqueria fins a espais on fer-se pearsings o tatuatges. A banda de les xifres de Sant Cugat, la tendència en la present edició ha estat a la baixa. Enguany el Doctor Músic Festival ha registrat una important disminució d'afluència de públic. 21.217 joves d e tot Catalunya, 5.000 m e n y s dels q u e s'esperaven els organitzadors, van desplaçar-se fins a Escalarre, on s ' h a n fet tres dies seguits de concerts. Aquest any s'han superat els 300 milions d'ingressos, tot i que el festival té un pressupost de poc més d e 400 milions de pessetes.


Cultura

B L S 4 C A N I W B Divendres, 11dejuliolde 1998

El

39

Reportatge

Fa més de cent-vint estius que la masia de cal Quitèria viu plantada al mig del poble, amb l'hort davant de la riera, les branques de la palmera respirant cap a la rambla de can Mora, així com el llorer; els solcs de l'horta dormen arrenglerats a la vista dels vianants que van a fer gestions a les oficines de correus.

Cal Quitèria o P e s t i m a c i ó per la casa pròpia Palmera, columna fidel... (Carles Riba) MARIÀSCKLA ROVIRA - Sant Cugat -

La família Pahissa viu a casa seva des de sempre i vol continuar igual. Joan Pahissa es manté actiu i lúcid als seus 91 anys. Parlo amb ell i la seva filla Maria de la situació de la casa. La façana demana una restauració que, per cara, no han pogut fer. L'interior és ben cuidat, la sala conserva una xemeneia notable, així com mobles i records d'època. -Quan van cobrir la riera ens van prendre tres metres d'hort... Aleshores ens oferiren molts milions per la casa, els que construïen aquests edificis d'aquí davant, i nosaltres no ho vam voler, perquè aquí hi estem molt bé. La gent ens deia que perquè no ho acceptàvem, com que tothom valora tant els diners! Expliquen com va començar a estar afectat per algun pla i les gestions, de viatges i viatges, a l'Ajuntament, sense treure'n massa l'entrellat. -Fa tres anys que ens porta el tema una empresa i els seus advocats -ens diu la Maria. Una plaça pública Els propietaris de cal Quitèria ja han assimilat, sembla, que part

del seu hort ha d'acabar desapareixent per cedir l'espai a una nova plaça pública. -Almenys que deixin un espai ample aquí davant de la casa... L'horta havia mantingut sempre la família, amb les verdures i hortalisses que venien al mercat de santa Caterina a Barcelóna. Havien tingut cavalls i premsa i celler pel vi que produïen ells mateixos, fins als darrers temps en què el portaven a "l'Agrícola", el celler cooperatiu que va deixar de fer vi ja fa uns quants anys. Com a tantes masies, ara els cups són tapats, inútils ja després d'un segle de complir la seva funció. Ara són altres temps. Alguns empresaris inverteixen en produir vins de qualitat que puguin competir als mercats mundials -n'hi ha casos destacats al Priorat- però a la nostra població no s'ha donat el cas. L'eixida, enrunada A un lateral de la masia hi ha l'eixida i els corrals enrunats, tocant a la casa veïna, que va ser dedicada a escola i ara és deshabitada. El mal estat d'aquest espai demana una reutilització i neteja. -Nosaltres hi hauríem volgut

C r í t i c a

de

La família

fer alguna construcció, que ens hauria permès, amb els ingressos, arreglar la façana. Perquè demanaven molts diners, només de col·locar les bastides. Ara tot està aturat. A vegades ser tant al centre, al rovell de l'ou, potser porta inconvenients que no hi hauria si la masia fos als afores. Un color original La coloració de la façana, d'aquest to que sembla una mica florentí, no és pas degut a la pintura. Té un origen diferent i una restauració que el respectés seria també més cara. -Abans tenien un forn de ceràmica, a casa, i aquest color es veu que és degut a les totxanes trinxades, barrejades amb el ciment, i al final va quedar d'aquesta manera. Pel corral on hi havia hagut conills i vaques i gallines, ara hi campen els gats. El caquier és carregat de caquis a mig fer, esperant l'acabament de la calor per madurar. Les "solanum lycopersicum" van absorbint l'aigua del rec mentre els seus fruits es fan grossos i agafen color, uns excel·lents tomàquets, com pot comprovar qui en rebi uns d'obsequi del senyor Joan. El llorer,

Les arcades, com fulles de margarida... FOTO: M. ROVIRA com la majoria dels de la seva espècie que han de viure en zones urbanes de trànsit dens, és malalt de contaminació. Per cal Quitèria es pot captar la impressió que si no acceptes modernitzar-te, acceptar un bon feix de bitllets -uns quants quilos- i anar-te'n a un pis nou, et penalitzen... Al mur s'hi veuen uns forats, orificis de bala de la façana que fan un soliloqui lligant la història de les golfes, amb aquestes arcades fetes fa més de cent anys,finsa la tragèdia de la guerra, -quan hi van disparar en confondre la casa amb l'ajuntamenti els avatars d'avui dia. Sembla que tothom hagi d'entrar obligatòriament en la roda globalitzadora de la modernitat monetària i tècnica, de la que són foragitats valors com autentici-

tat i senzillesa. L'esperit d'aquell Sant Cugat sempitern, de vida quotidiana humil i sense pretensions, va quedant arraconat a les golfes del devenir dels temps. Si morís del tot es perdria alguna cosa singular i valuosa com aquell raig de sol que passa entre els núvols i il·lumina una flor única. El diccionari etimològic de Coromines cita la primera documentació del mot casa al primer document català: " casa, del llatí casa, cabana, barraca,la. doc. c. 1.200, Hom. d'Organyà... qui ben tanca sa casa o son castel..." L'arcuació de la golfa sembla una margarida que es pot anar desfullant amb sís i nos per saber quin serà el futur, que s'espera raonable, al sopluig de la teulada centenària.

cinema

Robinson

SUBSCRIVIU-VOS A

ISABEL SÀEZ

Pel·lícula: "Perdidos en el es pacto " Director: Stephen Hopkins Actors: Witliam Hurt, Mimi Rogers, Gary Oldman Durada: 121 minuts

d'un planeta llunyà amb l'esperança de colonitzar-lo. L'ajuda, no sense picabaralles, la seva aguerrida muller i els tres fills de la parella. El més notable de la pel·lícula, un juguet d'estiu, són -com si Si es fa una suspensió total de no!- els efectes especials i un la incredulitat, es veu Perdidos en so eixordador, fet d'explosions, el espacio com una aventura de acceleracions i alguns crits de sèrie B i no es busquen tres l'element femení de l'equip. peus al gat, l'entreteniment pot Pels efectes especials, es pot destacar el moment en què la funcionar. No hi ha lloc per a nau Júpiter 2 queda fora de concap anàlisi. Tots els tòpics del gènere són presents. Perdidos en trol, i l'atac d'aranyes quasi-meel espacio recorda amb força una càniques. Tot un homenatge als versió familiar de Star Trek, de- anys 50, un temps de més imaginació i molts menys mitjans. saprofitant el fet diferencial i acostant-se més al model, Els A Gary Oldman el veiem doRobinson suïssos, passats pel tú- nant vida al pervers Dr. Smith, nel del temps. un dolent íntergalàctic. L'actor Una mena de científic mesiànic deu estar-se especialitzant pervol salvar la humanitat i se'n va què té un precedent a El quinamb tota la família, no d'agra- to elemento de Jean-Luc Bresson. dable pícnic, sinó a la descoberta En aquesta ocasió és un dolent

que a estones se'ns fa fins i tot simpàtic. Serà perquè és una mica potiner i, ja se sap, la imperfecció troba més el favor del públic. I com si fos una obra de la factoria Disney, hi ha espai no tan sols per nens superdotats i robots programats al gust de cadascú, sinó també per una mena de bestiola amb ulls de gat Fèlix i dits de ventosa. La fórmula es repeteix. Juntament amb els efectes especials, els millors apartats de Perdidos en el espacio són la fotografia, el dinamisme amb què ha estat realitzat i els actors, als qui sobra presència i força. La resta és pobre d'enginy, sobrada de recursos materials però curta d'idees. Una proposta amb un bon embolcall que dins no té res i de la que cal esperar-ne seqüeles.

CAVALL Una revista en català per a nois i noies Plaça de Lesseps 33, entresol 2a. 08023 - Barcelona Telèfon: (93) 218 65 66 i 218 62 20 Fax:(93)217 61 00

Subscripcions les 24 hores

ServiCaixa IrK l a ( aixa


j£^L

•m%,

BAR GLOPS

Rosselló, 2

93 674 36 36

Cuina cassolana

BAR MERMELADA

Valldoreix, 56

93 589 11 85

Cafeteria i menjars casolans

VALLÈS PA

BAR PICCOLO

Valldoreix, 29

93 589 11 98

Cafeteria, pizzes i entrepans

El pa de cada dia

BAR EL MONESTIR

Plaça Augusta, 2

93 589 54 92

Tapes casolanes

Plana Hospital, 35-37

93 589 19 72

Cafeteria i entrepans

RSaTCelíer, 131

93 589 84 22

Marisqueria

Alfons Sala, 9

93 589 19 01

Marisc, menú, cuina merc.

93 6741)267

Cuina de mercat

BARBOKATA BOI BÉ CA L'EUGENI

"—

CAN CABASSA CASTANO

Puigmal. s/n

CAN EDO

Lleó, XIII

CAN BARATA

Ctra. Rubí a Sabadell, km 15.200

93 697 06 52

Cargol llauna/ i arròs negre

CAFÈ-BAR SOL

Rbla. Mn. Jacint Verdaguer, 113

93 674 67 21

Jazz Live

CELLER STA. MARIA

Santa Maria, 17

93 675 28 97

Embotits i 320 vins i caves

CASINET

Cami Can Ganxet, 47

93 589 50 83

Menú diari i entrepans

CAN CASOLETA

Sant Bonaventura, 39 Baixos

93 675 10 33

Peix i marisc fresc

CHEZ PHIUPPE

Plaça Pep Ventura, 5

93 674 94 84

Cuina francesa i menú diari

EL JORDI'S

Sant Jordi, 39

93 674 11 18

Amanides i entrepans

ELPEROLET

Av. Francesc Macià, 67

93 675 53 03

Tapes i menú diari

EL MESON

Plaça Octavià, 5

93 674 10 47

Braseria i cuina de mercat

ENTROIDO

Plana de l'Hospital, 7

93 674 58 60

Brasena

FRANKFURT LA PALTA

Rambla Can Mora, 24

93 589 50 11

Frankfurts

ITALIANS 3

Sant Bonaventura, 6

93 674 64 33

Menú diari

Mercat Pere San

KROXAN

Avda. Catalunya, 15

93 589 81 97

Cafeteria i pastes

LA CANTONADA

Plaça Monestir, i

93 584 23 32

Creps. amanides, menús

Parada 1.04

LA LUNA

Sol. 25

93 674 08 10"

Tapes i plats combinats

L'ALBA

Ctra. Cerdanyola, 13

93 675 35 80

Cafeteria, croissanteria

LA GRANJA

St. Antoni-plaça Barcelona

93 675 52 46

Cuina casolana

LA PASTA BOIXA

Alfons Sala. 24

93 675 15 03

Pizzeria, creperia

LA MUSCLERA

Sant Bonaventura, 14

93 675 09 05

Entrepans variats

MASIA MAS ROIG

Raça Mas Roig, 4

93 675 00 86

Xai, entrecot a la brasa

Passeig de Rubí, 108

MESOMENYS

Elies Rogent, 14

93 589 38 23

Mexicà-menú català

PARADA 1 FONDA

Rbla Can Mora, s/n

93 589 26 97

Cuina catalana

Tel. 93 674 57 47

SQUASH

Sant Jordi, 33-35

93 589 14 96

Cafeteria, pizzes, menú

Carrer d e la Tomé, 1 4

Tel. 93 674 12 85 t Mercat Municipal Torreblanca Taula 1.6

Tel. 93 675 30 65 #

Tel. 93 589 14 18 •

~ 1)3~692 24 24

El pa de Sant Cugat

Carn a la brasa i calçots

• FORN "LA CARRETERA" Ctra. Cerdanyola, 6 • FORN DE "COLL FAVA" Psg. Fcesc Macià, 57 • FORN "L'AVINGUDA" Avda. Alfons Sala, 32 • FLECA LA RIERA Psg. La Riera, 15 • FORN DEL MERCAT Mercat Torreblanca, (exterior) • FLECA ROSSELLÓ Rosselló, 22 •FLECA TORREBLANCA Psg. Torreblanca, 14 • FORN MERCAT VELL Mercat Pere San (interior) • FLECA JOAN XXIII Joan XXIII, 27 • ELS FORNETS "DISTOP" Colon, 30 i Girona, 23 • FORN GABRIEL Plaça del Centre - (u Floresta) • FLECA EUNICE Diputació, 3 1 - (La Floresta)

INPROSS wmm Centre de Rehabilitació • SUSANANICOtETl Sant Antoni, 74 « 93 «74 74 37

• 6ERVAL, <S€WATRIA DEL VAUJSSL Atenctó a pereooee grans en el seu domtciH. Assessorament a llurs farrtfiantXàeetió de Rewdèncie» i d'altres r·cursos.lnfarmerta. Formació. el Àngel Guimerà, 3 06160 San» Cuo«t.*83«74oe<>*

_____

Cirurgia • D R FERNÀNOEZ LAYOS Ctrurgta general, aparell dtgestiu. ASC-Previasa-Sannas Av, Torreblanca, 2-B, 2n, Al. Sant Cugat « 9 3 9 8 9 4 7 00

Afencifi ïeompanyfe &$Bf_x~c$rare\ •CANGURS* avfe * nens, contat de n_tatts, ajuda a la lat *a_6oms espadats Sabt i atrwe • doroioA A_ tómblanca, ï-8, Set, òefM 1112 Sant Cugat. tr 9» SW 3967 • rmjE

Consult. Centre Mèdic • CENTRE MÈQJC SAEWT

CerttSea*» de con**-! «nmesr *ae#cma mtema, lasertenepia. c/ Santiago HMvtfHM, z, emet. 1« 3»m Cugat « 9 3 674 I S 2*.

A&SfSTÍNCIA I N -

Sana) itapd* ft ta» paMOnf* aram, malalts creats* t> oor*ífe*;efft*, a i.yinlMMi.il h«fi dat-eoíafia. Sfeftama tmm, «àpid, »«9ur i d* pee cwi Av «tniManca, ü-8, aer. A. « H » San» Cugat W.:t« 93 589398?

qué Ortodòncia. C/ J*m tfirò, 16, Sant Cugat.

«939»S94_ Urg. 97027 9858 • CÉKTRE 0ENT*_ QUlRtÍRàrC Av Catalunya. 21. baSto», Sant Cugat

• ' Í

TT 9 3 ^ 0 0 0O-Fl« 93589030 •CtÍNK»DEWM.Wm»F Odontologia generat, raplenSflIoSi*. protesta, «lonfopedWrS·, ortodontfe, mútues. Av. Tcflefetanca, 8 ^ 2a, 11. Sant Cu»».« 93 «78 08 «T • GÜNCA__nK.i iODOttTOtSQttí .„ o«etor Bairter Sram*. Owodertd»: exotuanament <ieMia_atta. d» Santa Maria Mer. 2a. -S·BTOBjt·t «933-87040 • CtfMrCA OISfUNÇ*

1*1

4mm* Medtona mmmà. dMttifaik OS*** 4h

Ase, a*r*t< í _ t tjf&fJ·v SÉMW^I

,,

i,

Hj,

t ^r

Ora, Arma 8. Ond* • Br*. «o»»r* Sagarm·Or·.Ut·tKS·wi» Cofauftorí* edifici Tarn*_r__ kt, li»n*trt«<sa, 2-ft 2* plani*, dttfh 8.».

*9§5a8*Ï57-99a<»43»

Fisioteràpia • SOFIA R O M * FÉRRÉ Fiatet·rtpi·, Aestetfetcie sarStór* ««3<Kr*4t7t-

\ .-

t*HniintrtqiMMjimi|.r1ypiTi ^ ;

Geriatria

, „ I i . . I8AURA N 6 r i _ « À Í . !».#<<«• 9.13 h > « M t ^ o a f t a t r ^ V t * * a defr**. atíR__Ma^36,2ftS«r*Cljgtt. « 9 3 «7400 2 5

Mútues

mULifrocuRer*r«*)»i*. Convent «mfe t«» " '" t «natee» C/ Santa. Maria,

Mútua d'accidents (ta treball oürn. 27J. ?»*• AHBuatav i Sant Cugat.

Otorinolaringòleg Odontologia íienry HaesoeCI ?n«tQtQ9ta.0r«.Mlr}«a^

• BEGONA VJNAU.ONGA Pedagogia, logopèdia. Prowemes llenguatge i aprenentatge C/ Villa, Z*T, 1f 2a Sant Cugat. «939891215

Pediatria • JOSEP M . COROMINAS CASARAMDNA PeóTatri». aw» frfanl·lt Hores comsngudes Rpta. ttowtattada, 20.1r 3a. Sant Cugat « 9 3 6 7 4 7216 •PILAR CANOSA Ü8EDA Pedetna - Medicina adotescenL Av. •Rutebtanca, 2 - 8, Srpifc Sant Cugat r—-^-^p «93874*7 * ORA. ANNA P Í M I B E T t CALDES Pediatria Vitalicio Sa*ut Mafrffe. endavattaoe.il, Urpis, 9af»t Cugat, «93a8&a9|"' '

• ORA. PALERM Psicologia, Ansietat, depresi6, dificultats de retatiè. trastorna a fadoiescència, psicoteràpia. Hores convmgudes. c/fraftesscMoragaíi. _527.2n la. Sant Cugat. « 9 3 67438 S3-5Í418484B • INSTITUT «aCO-JWÉDIC SANTCUOAT Psicoiogts clínica, paiquE^rie, .de» presaiori», alcoho8»me, <t«íedrrén5«í' trastorns d'ansietat, estrès, tabaquisme. Ay, 1(3rrabtanca,2-8 3er. A cteao. ÚíliSBrftCoaat. «939893787

Tocoginecologia-Obstetrícia Av. CatattMs, ei. «rt l«v^nK»ú»T «93S8B4B88 •' p«rtiou6r,»af«N»«*

• O B . FERRAN FERRAN V&A VBnWrtrtur - Preyíasa - Asítstefwta «•sMttBFttt Madffiad. Francesc Mwa. « _ £ * 3». S«nt Cug««t

MetaWe* det * • * pneet», #wm* ortdpè_K)ues, fjepüdrfte*, «frurgi* deipeu. Horetaewtveflir. »93S8983«-fl_Bie96»

Psicologia-Psiquiatria •> CENtftE m l*^C0LO0^ Trastorns d'epreo*ntàtge i de i» pap. la. Nens. a_d_*Get«te í adults. Av. catatunyaai.aria. Sant Cugat.

^43673 * CENTRE PSICOTERAPfA OELVAIÏÈS Psiootogte, pBkntetría. logopèttta. Plaça Dr, Galtes, S, 2a, 3a. Sant Cu«939894081

•Teleassistència, servei 24 hores • "Cangurs" d'avis i nens • Atenció i companyia a persones grans • Controls a malalts: medicació, cures, sondes,,. «Ajuda ala llar: neteja, bugaderia, compres, menjars,.. •Transports especials: individuals i en grup

Podologia •>*oseí>i4iiwp)u_Si<t

ueWiijiii.tM.i·i·iitn

Oftalmologia

» 99WWÍ3í»/9ÍS0ÍÍmÍ—ii

Pedagogia-Logopèdia

ASSISTÈNCIA A DOMICILI

Traumatologia « M t , GOZZÍ ENE LA T O U 8 ROW :-° Traumatotogis. Ccfaror- i wmMWaj Av, Ibrrebíarwa, ï-& PoNJhift SantCunat < « 9 3 8 7 5 5 7 98 . , - <,;-'•

SALUT I SERVEIS A DOMICILI

•3ÒSE?DOÏWÍpÍ^*Ty,, Traurnatologia, ortopàrfau Aariüir^k aarrfàr^Pti»v«sa;Mé^l^^9lte1k«r ' Tcftebtanç» í*.aa·1(JiÇw«<!MBÍt, « 9 3 5891888

« O R FERMIN ARAIWrtrRçT" CiJTirgmcítcíJ·dtwtfaumaJpi^es.'' Hores ctMWtngude*. Ct <Sf«», 41, lr3s SantCtiat-« 9367443484»3M·.j9Sa4 •

7 AvTorre Blanca 2-B, 3rA, desp. 11-12 Sant Cugat del Vallès


Cultura 41

ELS /CANTONS Divendres, 17 de juliol de 1998

**G

BO i B£

PELUQUERIA

FORMAS

• • • •

C / . Elias Rogent, 1 8 A ([unto mercado nuevo) Tel. 93 6 7 5 4 0 06 - 0 8 1 9 0 St. Cugat del Vallès

l í Jfoón Bar Restaurant

Tota una tradició Menú diari, però de diumenge!!

•CiNESA

•YELMO

SantCusstí "Mr.Magoo"

Yelmo 1 4,30-8,30-10,3C Arrnaggedori Yelmo 2

SantOigaU Percgdosw^esjjaciO

4#>-7,f$*10 t 1íi Perdidoseneiespacto

5,00-8,00-10,40

Yelmo 3

Sant0igat3

PI. Octavià, 6 Tel. 93 674 10 47

4,30 - 7,30 - 10,30

Uaman<toa~/AHiïago|Kl^ 4,15-6,15» 8,25* 10#> Tormentadefuego

4,00-6,15-8,30-10,50

Yelmo 4

Sant Cugat 4 Armaggedon

4,10-7*05*10$i El ultimo patriota

"MONTADITOS" TAPES MARISQUERIA BOUTIQUE D'ALIMENTACIÓ

OBERT TOTS ELS DIES Rbla. del Celler, 131 Tel.: 93 589 84 22 Sant Cugat del Vallès

4,00-6,15-8,30-10,50

Yelmo 5

Sessions golfes de dissabte

La sireníta / Mucho mas» 4,90 / 8,00 - 8,15 -10,55 Yelmo 8 Alcaerelsol Yelmo?

$a•* Cugat 1

OOVK1 Kull el conq/ Mem. del àngel....4,00-6,15/8,30-10,55

MtMageo SantÇt]gat2

Yelmo 8

Perdidos en el estació Com si fos de tota la vida la x o c o l a t a . . .

Sant Cugat 4

e l cafè...

Armaggedon

Espadà màgica/«««ClMhCha 4,15-6,00/8#M0,5Q Yelmo 9

UamandoataspaertasdefGteïo

els e n t r e p a n s . . . <ffvff\. ffvfH

00^CI

SantCugatS

ffsj'h-

4,00-6,15-8,30-10,40

.

00,35 Ahmed.../ Pajarico

, 4,00 - 6,157 8^30 -10.50

'Diumenges i festius sessions matinals a tes 12.00 h 00»&6 "Dissabtes sessions go^es a la 01.00 h.

les pastes... - f f v f f v el suis...

<f*vfK

T PARADA

Si encara no ens coneixes, La granja mereix una visita

BQNBAIt

• C U I N A CATALANA • SERVEI DE CARTA I M E N Ú . • TANCAT DILLUNS NIT

II Pi. Barcelona .. Tel. 93 675 52

SWS/TNT mi ESTRENA

SALA 3:16,15-18,15-20,25-22,35 Golfa: 00,35-APTA Muns, Dknerts, Dfous, Dissabte i Diumenge

RAMBLA CAN MORA S/N - 08190 SANT CUGAT DEL VALLÈS t Tel. 9 3 5 8 9 2 6 9 7 ff

CUGAT

http://www.cinesa.es

Tots els Divendres i Dissabtes SESSIONS "GOLFES"

ESTRENA

2a- SETMANA

3 i SETMANA

GOLFA EN V.O.S.E.

SALA 4:16,10-19,05-22,05 Golfa: 00,50 - A P T A

SALA 2:16,30-19,15-22,15 GOLFA: 00,50 - APTA

SALA 1:16,30-20,30-22,30 GOLFA: 00,30 - APTA

Divendres sessió golfa VOSE SALA1: 01,00

Dimecres - Divendres

§ « ^ S 1 S SÍ

CINESR

t/Wrewrf/UWERSAl

Dia de ^espectador

wsm

Carnet Jove

Carnet d'estudiant universitari

Venda anticipada

Carnet més grans de 65 anys

Reserva per telèfon

Venda les 24 h. als ServíCaixa

àfàïïfà* Ï&SX3&

Sessions numerades


42 Cultura

ELSiC/UVIÜNS Divendres. 17 dejuliol de 1998

LM

«E A D 1 O

9 1,5

.9 M

De dilluns a divendres

Dissabte

• De 8 h a 9.00 h Primera Plana, presentat per Jofre l.lombart • De 9 .00 h a 12 h Matins d'estiu, magazine presentat per A/ex Bldzquez • De 12.00 a 13.00 h Tira mi Iles, el concurs de Pere Pallissa • De 13 h a 13.30 Sani Cugat avui: P informatiu • De 13.30 h a 14.00h Viu l'estiu • De 14h a 19 h Tardes de música amb Salva Vallvé • De 19 h a 11 h Tardes de música amb Al ex Part u al • De 22.00 h a 8h Música al teu costat

• De8hal3h El parasol. presentat per Salva Vallvé i Raquel Iniesta • D e 13.00 h a 16.00 h Aquells meravellosos anys, amb Josep M. Ah ira • D e 16.00 h a 19.30 h Jukebox, presentat per Xavi Montero • De 19.30 h a l · l h Música al teu costat

ta

p r o p o s t a

Diumenge • D e 8.00 h a H.OOh Roda d'amics de l'estiu, presentada per Pere Pa hissa i Joan Fàbregas. • De 14.00 h a 16.00 h Aquells meravellosos anys, amb Josep M. Alzira • D e 16.00 h a 19.30 h Jukebox, amb Xavi Montero • D e 19.30 h a 8.00 h Música al teu costat

La Coral Tardor amenitzarà el vespre de diumenge a la Floresta És ben sabut que, habitualment, les entitats tenen cabuda a les festes majors perquè hi programin les seves activitats. I si el seu objectiu és la música, encara hi encaixen més. D'aquesta manera, la Coral Tardor serà una de les entitats del districte de la Floresta que actuarà en els actes de la Festa Major. Serà diumenge, a partir de dos quarts de deu del vespre, a l'església Nostra Senyora de Montserrat. L'acte és organitzat pel Col·lectiu de Gent Gran -del qual forma part la coral- que també oferirà coca i moscatell als assistents. Aquesta és, doncs, una nova ocasió per veure i sentir les veus d'aquesta coral de creació relativament recent.

Exposicions SALES MUNICIPALS

17 DIVENDRES

FESTA MAJOR D £ LA FLORESTA • Pregó de Festa Major a càrieç de Piti Espafiol. Coç^ eÉva í moscatell. A les 2&30h a la plaça Josep Pfeya. Org: Comissió de iesïes. •Exhibida de balls de saló. Ales 22:30h. A la Uiwéïteereariva i d'Esports de la Floresta. Grg: U.R.E.E FESTA MAJOR DE MIRA S O L • Cercavila é» Festa Major, A les 2Ch00h. Sortida Útè% Pl„4e l'Estació finsal CasaLAmb «i* Gegants de Saní Cu-

^ i | I I

Cultura de Mira-sol Club Miía-soL Oig: Oomíssié Festes; Gdedecinemaahfcesca:MarsAtmàs Ales 2£3uV$íïdïaa del Monestir « XV Uoivetaitait de la Pau. Sessió informativa obem: Resum dels resultats de l'encontre, Í9fl0h. Centre Borja.

18 DISSABTE

FESTA MAJOR DE LA FLORISTA •Siraul*fci«es d'eseacs acàrrec del Sr. Abdei Karím SSafe^Ies l&OOh. Agrupació Esportiva i Cultural (Passatge Segala, 4-6) TOTA M A J O R D * MIRA-SOL •AnimaeBamï) escuma a càrrec de la Saragata. iWm, PI Estació de Mira-sol. •Concura éestÉr. I2r30h. Pista de Club Mira-sol. «EsixttCN&ÏBftmíï. A íes l&06h a la PL Estació de Mira-sol. Org: (4ub Mira-sol •El Cosit®dtk lhí Dragons A les 22:3üh. Casal Cuitarà! de Mira-sol. Org: Mira-sol Teatre. •Ball de Festa Major. A ics 2430b, Pista de Mas Jafleí. Org: Club Mira-sol •lr Trofeu de Festa Major d'Hoquei Patins. De 10 i; 13 hores. Pista de Club Mira-sol. Org: Club Mira-sol

XXVII COlíèwRS INTERNACIONAL OfiJlllTARRA "JOSÉ LUIS LOPATEGUI" Audfctó' del <€5»óde guitarras del renaeirràento al % SES*, A càrrec de j.L·Lopategui i Ma. José Santos A les 22E00k Claustre del Monestir. Org; Ajuntameat^Sant Cugat dcí Vallès.

19 DIUMENGE

FESTA MAJOR DE LA FLORESTA •Cursa àoputer. A les O9:30h. PI. Estació de la Floresta. Org: Comissió de Festes. •Cant deteL'A càrrec del Grup Tardor. Amb coca i moscatell. A les 2130h. Església Parroquial Ntra. Sra, de Moiuse»at Ofee Col·lectiu de ia Cent Gran de la Floresta. FESTA M A J O R DE MIRA-SOL •ConctÉf de dibuix infantil. A Ics 1 l:ü0h. Pista de Club Mira-sol Org; Comissió de Festes •Passejada en íàeSeleta. A les 1 i:00h. PL Borràs. Orgí €o«u^íó de Festes. - ~ • •^dfctfe·A- Jes 12:00h. Pista de OubMím^.O«f.Ckjttüssió de Festes. ,Jfaigtïa. A les 12:30h. Casal Cufcutsltle Mfearsoi Org: Comissió de Festes. *Fes<»Major. Entrega de prej3pabe©nciiis»pà dels jocs de taula. À les 17:30h.Casal Cultural de Mira-sol. Org: CnScarèt de la Gent Gran de Mira-sét, •Jocs iaamife 1 berenar. A les 18:00h. Casal Cultural de Mira-sol. Org: Comissió de Festes. •Havaderes amb el grup "Peix Fregit" A les 21:30h. Casal Cultural de Mira-sol.í )rg: Comissió de Festes. S A N T CUGAT •XV UjBversiíatde la Pau de Sant Cugat. (Conferències i xerrades. Situació de la investigació per la pau. A les lOrOOh. Ce«re~Íoí^< Liaceres,30). Org: 1ÍNIPAI i. DE LA FLORESTA a la fiesea amb " Swing GuitaV Aíes 2£30h. Pistes de la Floresta. Org: Comissió de

DÍJOttS

• Col·laboracions de Cesc Van Campen amb l'E*sp a i Jove.Ci.s2i de Cultura ((Jardins del M o n e s t i r s/n). Fins al 24 de Juliol • Espais públics, lectures privades de Pere Pich. Biblioteca (pi. del c e n t r e C u l t u r a l , s/n). D e l'I de juny al 24 de Juliol.

•XII Exposició d'obres par% ticipants al Concurs de Pin^ tura Ràpida "Francesc Ca1 banas i Alibau". Casa de I C u l t u r a (Jardins del MoI nestir)Fins al 26 de Juliol. | •Rudolf Hasler; Cobra % 1978-1997.Claustre del I Monestir. Fins al 25 de ju-

I liol. I * I 1

«7a. M o s t r a F o t o g r à f i c a d ' a l u m n e s . Espai Jove. Casa de C u l t u r a . Fins al 25 de Juliol. SALES PRIVADES • Col·lectiva de 7. Pou d ' A r t ( B a l m e s , 35). Fins al 31 de Juliol • Trisomni. Pintures de Domi nia ue 0., I. Mir i Núria Sol. Al Club Esportiu Valldoreix. Fins al 31 de Juliol • " C o l o r s " . Pintures i litorafies de Didier Lourenço ,a Galeria (Sant Jordi, 14) Fins al 30 de S e t e m b r e

t

• Artistes per a un nou segle. Número 7. Canals Galeria d'Art ( C/ de la C r e u ) . Fins al 19 de Juliol. •Runde,olis.A.P.V. de Valldoreix. Fins al 24 de Juliol.


Cultura

ELS f CANTONS Divendres, 11 de juliol de 1998

s i\ N .r?síiww :

TELÈFONS D'INTERÈS Ajuntament

93 5892288

SOREA

935890021

Bombers BaüatBra

936928080

Valldoreix (parada)

93674-1111

Grua

93674 33 71

Bombers Rubi-Sant Cugat 938998080

Aigües l a Floresta

936742089

CAP

935891122

AAPPIWMWl·iSOt

936742016

CAPugèncles

935894455

AAWV6fS8C«rmeMra^0l 936741003

Casa de Cuitarà

93 5891382

AAWSat!Ja»Mir*sol

936747103

Cetrtre Social i SanteriLf

93 5897800

AAPPiWWtfdOrw!

936742197

Casal VaBrJorebt

93 674 4S 99

AAPPïWC.MontsenatVaí.93 6742105

Catalana de G w

937252944

AAPPWCftlMtjóM

Centra Ctvíe ta Rortóa

«5890847

AAProp,i*sisLaFtoresta 93674208»

Centre CMc tes Planes

93 675 5165

MWAigiHtofigataFte.

Casat CuHuraiMifa-sol

935832018

Bombers Generalitat

085

Cinemes St. Cugat Peser.) 935880941 93674 7096

Correus Creu Raja Sant Cugat

938741234

Creu Roja VaWorea

936742459

Dispensari La Floresta

935747615

EntMufMcpjlDesesfitj^it

936742719

ENHER Rubf

936991892

FECSA (atenció atsüent)

900737373

FECSA fcvariW)

« 0 7 4 74 74

fFCC

936741934

funerària

93 5895552

G. Cwl (Mifa-soi)

936742379

Hisenda

935891155

Jutjat

AsB. CQA&U#Étor$ CfíptíprfeíSÍ

936745849

936745129 "932684567

Divendres 17 • Sant Generós Dissabte 18 • Sant Federic Diumenge 19 • Santa Àurea Dilluns 2 0 • S a n t Elies Dimarts 21 • Sant Llorenç de Brindisl Dimecres 2 2 • Santa Maria Magdalena Dijous 2 3 • Santa Brígida Divendres 2 4 • Santa Cristina

935891212

H.VaUdtleBron

934272000

H. Sant Joan de Oéu

932034000

Unitat Coronaris

932481040

Tet de l'Esperança

834144848

WormacíS Gatteteres

932042247

Nof (ració Aeroport

934785000

InfcrmaciófrBffE

934900202

WorrnaaóPort

933188750

0MIC

935893188

Policft*; ToRsbtBnca

93 58918 88

PSOMUSA

935891732

Divendres de juliol i agost. A les 22.30 h. Entrada lliure Al pati del Casal de Cultura de Valldoreix 17.7.98 The Game Majors de 18 anys 24.7.98 Mogly y Baloo Tots els públics. 31.7.98 Siete anos en el Tibet Majors de 13 anys 7.8.98 Todos dicen I love you Tots els públics.

CASALS D'AVENTURA

93 6746S96

Del 6 al 17 de juliol

Parròquia St. Pere Octavià 936741163 Parròquia Les Planes

932047503

Parròquia Valldoreix

936740569

IUTÍATS -k Hípica-Esports d'aigua - Esports de muntanya,.

ASDI

936753503

Arxiu Gavln

9367425 70

Casal d'Avis SC

935891638

Llar d'Avis Parròquia

9358905 98

Club Muntanyenc

9367453 96

Coral de la Umo

936741006

Esbart Sant Cugat

9367526 52

Tot Sant Cugat

9387486 61

Grup Sup. Immigrants

936749314

Piscina Municipal Valldoreix 93 675 40 55

CASALS D'ESPLAI D'ESTIU

Cuerpo Nacional de P o t a 93674 7858 Urgències

091

Policia Municipal i Prot C M

092

Poi Municipal (Valldoreix)

908795125

Comissaria de Policia

93 674 7612

Taxis (parada)

93 674 0997

Ràdio Taxi

93 58944 22

RepsoJ-Bulà

93 6741580

Sant Cugat Comerç

93 674 0322

Tel. i. fax 93 589 82 6 (Casal de Cultura de Valldoreix).

•CICLE CINEMA a l'aire lliure

935893080

H. General* Catalunya

CASAL DE CULTURA DE VALLDOREIX • Informació i inscripcions: De dimarts a divendres, dTt1a13idel7al9h.

(91)5434704

GnenpBace

43

Queden places per a: JULIOL (2a quinzena) AGOST (1a i 2a quinzena) - SETEMBRE

Ridio Sant Cugat

936755959

OBERTA LA INSCRIPCIÓ

Bs 4 Cantons

935896282

Al C. Cultura de Valldoreix

HORARI AUTOBUSOS • ÜHiA 1 . SANT CUQAT-MIRA-SOL-MAS JANER; Sortides des de Mas Janer. -Dies feiners. 1a sortida: 06.OOh-O7.O0rt-08.00h i ateshores en punt fins a les 22.00h. L'últim servei finalitza el seu recorregut a l'estació de KG.C. de Sant Cugat. -Dissabtes i festius. 1a sortida: 07.00h-08.00h-09.00 i a fes hores en punt fins a les 22£0h. L'útttm servei finalitza el seu recorregut a l'estació de RG.C- de Sant Cugat. Sortides des de l'Avinguda Alfons Sala. -Dies feiners. 1a sortida: O6.40b-O7.4Or! i als 40 minuts de cada hora fins a les 21.40h. L'últim servei finalitza ef seu recorregut a f estació de F.G.C. de Sant Cugat. -Dissabtes i festius. 1a sortida: 07.40h-Q8,40h i ais 40 minuts de cada hora fins a les 21,40h. L'últim serveifinalitzael seu recorregut a l'estació de F.G.C. de Sant Cugat. Recorregut. Mas Janer, Estacà) Mira-sol, Plaça Cm Cadena, Estacà? St. Cugat, Mercat Torreblanca, CAP, A!fon$ Sala, Can Cadena, Estació Mirasol, Mas Janer.

l i i i p i T ciiiiiipiiRisiMl^iiftSiei Sortides des de F,$olom. -Dies feiners. 1 a $3rtida:05'45h del mati i cada hora i mitjafinsafes22.15h. -Dissabtes i festius. 1a sortida: 07.15h del matí! cada hora i mitja fins ates22.15h. Sortides des de l'&tttio. -Dies feiners. 1a $0$da: 06.35h del matí i cada hora i mitja fins ates21.35h. -Dissabtes i festius» 1a sortida: 08.05h del matí i cada hora i mitja fins ates21.35h. Recorregut. F. Colom, la Floresta, Plaça Centre, Mercat, CAP, Alfons Sala, Estació, Placa Centre, La Ftomsta.F. Colom.

• A 3. SANT CUGAT-RUBI-TERRASSA -Dies feiners. 1a sor&Ja: 05.40h-06,25h i ais 25 minuts de cada hora Snsates22,25h. -Dissabtes i festius.'la sortida: 06.25h i als 25 minuts de cada hora fins ates22.25h. -Sortides addicionals a Terrassa: 06.55h, 07.55h i 1 l.55h.(feíners)

IA 2. NUCLI URBÀ DE SANT CUGAT Sortides des de Sant Domènec. -Dies feiners. 1a sortida: 06.16h-06.46h i als 16 i 46 minuts de cada hora fins a les 22.16h. -Dissabtes i festius. 1 a sortida: 09.16h-09.46ti i als 16 i 46 minuts de cada-hora fins a les 22.16h. Sortides des de Sant Francesc. -Dies feiners. 1 a sortida: 06,23h-06.53h i als23 i 53 minuts de cada Nora fins a les 22.23h. -Dissabtes i festius. 1a sortida: 09.23h-09.53h i als 23 i 53 minuts de cada hora fins a fes 22.23h. Sortides des de l'Estació FGC. -Dies feiners. 1 a sortida: 06.05h-06.35h i als 05 i 35 minuts de cada hora fins 3 les 22.35h, -Dissabtes i festius. 1a sortida: 09.05h-0&35h i ais 05 i 35 minuts de cada hora fins a les 22.35h.

• A 3. SANT CUGAT-BARCELONA -Dies feiners, lasoffea: 05.15-05.40 i als 40 minuts de cada hora fins ales 22.10h. -Dissabtes. 1 a sorífctóíOS. 15-05.40 i 06.10h i als 10 minuts de cada hora fins ates22.1Qn. -Diumenges i festius. 1a sortida: D7.'l0h i ais 10 minuts dècada horafns ales 22.10h, -Sortides addickxiatefl Cerdanyola: 22.40h i 23.0Óh (feiners). 23,00h (dissabtes i festius). • A 3 . BARCELONA-SANTCUGAT

-Dies feiners. 1a sortida: 05.45 i als 15 i 45 cada hora fins a les 21,45h. -Dissabtes. 1a sortida: 05.45 i als 45 minats de cada hora fins ates21.45h. Recorregut Sant Domènec, CAP, Sant Francesc, Plaça Coll, Mercat Torreblanca, Monestir, Estació -Diumenges i fesSus.1 a sortida; 06.45h i ats 45 de cada hora Snsales21.45h. FGC, Colomer, Sant Domènec. -Sortides addicionals a Cerdanyola; 22.l5rt {feiners}.


HS4CANIOINS 44

Divendres, 11 de juliol de 1998

S e t m a n a r i d e SANT CUGAT net VALLÈS

Trànsit

Pedró Vallejo. Policia local.

"Abans de denunciar, cal convèncer l'infractor" de passar un semàfor en vermell. -Les zones niaves donen molts maldecaps. -Sí, són un problema perquè passa sovint que necessites parar el cotxe un moment i no trobes lloc per fer-ho. A la tarda, si no hi ha molt trànsit, es pot permetre deixar el cotxe a la vorera. Però s'ha de tenir molta cura per evitar discriminacions. És la part més difícil. A més, a vegades la gent no entén que per algun motiu oficial el cotxe no es pot deixar en un lloc on normalment es podria aparcar. No diem les coses per caprici.

AMÍKI.SC.YSTIKRA

P e d r ó Vallejo havia fet d e manyà i havia treballat en un parell d'empreses quan li van oferir una feina com a policia local q u e va canviar-li la vida. E n aquesta feina guanyava mil pessetes més que a les altres, i aleshores -fa 26 a n y s - "mil pesset e s e r e n mil p e s s e t e s " . H a patrullat per tots els carrers de Sant Cugat i ara en porta vuit a la porta de l'Ajuntament cada tarda. Tot el poble passa davant seu. - L a feina del policia local ha haguí <le canviar a mesura q u e Sani Cugat ha crescut. -Aleshores érem policia de poble. Sortíem al carrer, regulàvem el trànsit i orientàvem la gent que ens preguntava. Però no hi havia la circulació q u e hi ha ara. D e s p r é s , mica en mica, h e m anat a d q u i r i n t c o n e i x e m e n t s amb cursos de reciclatge de temes judicials i de trànsit. Ara els policies estem molt millor preparats que en aquella època. - L a vigilància a la plaça d e l'Ajuntament és més avorrida q u e voltant pels c a r r e r s ? - L a gent ve molt per aquí, gairebé s'ho estimen més que anar a la Prefectura i esperen que jo mateix els resolgui alguns tràmits que només poden fer allà. De fet, encara que passin coses en altres punts, jo no puc abandonar la vigilància de l'Ajuntam e n t , s e m p r e he d'avisar els meus companys. N o puc saber si és un parany per entrar un paq u e t - b o m b a a l'edifici, per exemple. -La plaça de Barcelona és molt concorreguda, però tranquil·la. - E l p r o b l e m a més gran q u e tinc a vegades és cridar l'atenció dels nens que juguen a pilota, perquè està prohibit Fa molts anys, fins i tot hi havia una normativa que prohibia travessar les places, només hi podies entrar per descansar. Havies de tran-

«4» L r§ * ' i ' r t

H

- E s difícil s e p a r a r la feina de les relacions personals? - M é s d'una vegada m ' h e trobat amb persones que necessitaven explicar els seus problemes i es deixen anar quan em troben. Jo els escolto, tot i que a Pedró Vallejo, davant un senyalde reserva d'aparcament. FOTCXX. LARROSA. v e g a d e s r e c o n e c q u e és u n a mica violent. El fet que jo sigui sitar pels laterals. Aquesta plaça -Realment ha canviat la imatdel poble i visqui entre la gent, és de terra i s'aixeca molta polge d e la policia? canvia les coses. Veure una perseguera. A vegades, els altres - É s clar que sí, per sort. És cert sona coneguda, com jo, amb la usuaris cm demanen a mi que q u e hi ha gent que no confia en trajectòria que tinc a la policia, els adverteixi per no cridar-los nosaltres i sempre criticarà el tranquil·litza més d'un. ells mateixos l'atenció. Els nens q u e fem. Però no és que no li sempre li tenen una mica més agradi la policia municipal: és - H a hagut de fer mai d e code respecte al guàrdia. que no suporta l'autoritat. Cada m a d r o n a improvisada, com a cop són menys. -L'autoritat sempre imposa... les pel·lícules? —Els santeugatencs conduei- E n s tenen respecte, però no - H e estat treballant deu anys xen bé? por. Passen per la porta i e m de nit i passen moltes anècdotes. - J o crec que fa falta més edudiuen : "hola, guàrdia". I això Moltes vegades havia de saltar cació viària, és una assignatura em fa content. Algunes vegades d'un balcó a l'altre per entrar a pendent. Sobretot la joventut, haig de dir a les mares que no les cases. No sé si ara, als 55 anys, encara que tamaa m e n a c i n els ho podria fer. Un cop vaig entrar m e n a e m CIM u n J 1 ciu-aid que i a i i i en un pis que estava tancat feia bé hi ha adults dies i hi havia un balcó obert. Enc ue c m e t e n tro a l'habitació i em trobo una imprudències. ra, sinó a l'in- ma metralladora Alfa col·locada a so-Vostè defensa revés. Sempre més actilud bre del llit, apuntant-me. L'haels dic que el vien comprada a l'exèrcit i estaguàrdia està 5 •* conciliadora va inutilitzada. Però l'ensurt me'l per ajudar-los. fills, Sinó a Vinrevés" que la coercitivaig endur igual! -Moltes ve- E s una de les —S'ha convertit en u n element gades són els primeres coses que vaig aprenmés del paisatge d e la plaça. pares q u e tenen més recel q u e dre en entrar al cos: abans de deels fills. -Serà fins que em retiri, d'aquí nunciar, cal convèncer la perso- P e r ò això és perquè el guàra deu anys, quan m'arribi la juna q u e c o n d u e i x q u e e s t à dia municipal és el qui posa les bilació. Aleshores em dedicaré cometent una infracció i una immultes i s'emporta el cotxe si encara més als meus néts, que prudència. Una vegada vaig haestà mal aparcat, i això no agrasón la meva passió, i a pintar ver de dir-li a un pare de família da. T a m b é conec molts ciutaquadres. O millor dit, a copiar que si volia suïcidar-se deixés la dans q u e diuen q u e hi hauria les pintures d'altres, que, per ser dona i els fills a casa. Acabava d'haver un guàrdia a cada cruïlla. honestos, és el que faig.

seusfiíisamb Sempre demano a les ia nostra figu- res que no utilitzin i « la figura del policia com a amenaça per als .!.'

v a -U1 è

TeoAo

ÏORDi C A S A S

L'I de novembre de 1856 l'ajuntament santeugatenc informava q u e dels set camins que comunicaven amb els municipis veïns, n o m é s dos eren de roda -els altres cinc eren de ferradura- i només un estava en bon estat, el que anava a Cerdanyola. Pel que fa a la situació interna: carros, cavalls i vianants vivien una promiscuïtat més que suportable. Tot s'ha capgirat. Som, com recordava aquest setmanari al darrer número, un municipi privilegiat pel que fa a les comunicacions. T e n i m de tot: autopistes, carreteres, trens-metro, autobusos i, sobretot, molts vehicles privats (amb una ratio superior a la mitjana catalana). Això explica perquè és possible q u e s e t m a n a l m e n t hi hagi 41 milions de desplaçaments a la regió metropolitana. Regió que, pel fet de mesurar-se precisament pel percentatge de gent que surt del seu municipi per treballar, ja ha assolit els 163 municipis. D ' a q u e s t s desplaçaments, el 56,7% es fa en transport privat. És la contrapartida a aquest creixement difús, com el qualifiquen els especialistes, que tendeix a ocupar tot el sòl metropolità. A més casa dispersa, més transport privat. Però és a l'interior on fa més mal. Cada cop usem més el cotxe, des de 1991 ha augmentat en 8 punts el seu ús a la regió metropolitana. A més, segons se'ns diu, l'hàbit d'agafar l'autobús no es consolida i el taxi espera un import a n t c r e i x e m e n t del mercat. Mentre, el 33% dels barcelonins es mostren preocupats pels prob l e m e s d e circulació/aparcam e n t , però n o m é s un 4,4% creuen problemàtic el transport públic. N o sé si perquè els importa molt poc o perquè consideren q u e ja funciona prou bé. Aquí, l'opinió del funcionament dels autobusos no és bona i, això no cal preguntar-ho, la necessitat d'una àmplia zona de vianants és inqüestionable. Qui ho haurà de pagar, ja sigui amb un major esforç físic o amb impostos? La resposta sembla bastant evident: en molt bona part els q u e fan ús rodat (i, e n alguns casos, abús) de la ciutat. Com? Parlem-ne.

PI. de la Unió, 3 - Tel. 93 590 80 60 Sant Cugat del Vallès www.valles.com

Hardware, Software &Webs

Diari de Sant Cugat 249  

Diari de Sant Cugat nº249, 17 de juliol de 1998