Page 1

GF WORLD CUP ‘10

21.-26. September 2010 NrGi AreNA


SELECT SWEDEN 2011

OFFICIEL KAMPBOLD TIL VM I SVERIGE

SWEDEN 2011 fra SELECT er ikke en hvilken som helst håndbold. Det understreges af, at IHF endnu en gang har valgt bolden som den officielle kampbold til herrernes VM. Denne gang i Sverige i januar 2011. SWEDEN 2011 er specialfremstillet i de svenske

farver i et ekstremt slidstærkt materiale, og den bløde og behagelige overflade giver et perfekt greb. Bolden er let og livlig, men alligevel konstant i balance, så spilleren kan udøve spillets finesser. Og det er jo netop spillerens idéer og færdigheder, der skal afgøre en håndboldkamp - ikke bolde med et tilfældigt opspring. Det er vores grundholdning. SELECT er derfor ikke alene IHF’s choice. SELECT er player’s choice.

WWW.SELECT.DK


Velkommen til

GF World Cup 2010 Nu er det ved at være alvor med forberedelserne frem mod EM i Danmark/Norge i december måned. Ikke alene for vores eget kvindelandshold, men for samtlige 16 mandskaber, der stiller op til slutrunden. Og den stærkeste halvdel af slutrundedeltagerne er samlet her i Århus til GF World Cup. Det kan kun blive en fantastisk turnering. Så det er med slet skjult stolthed, jeg som generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund endnu engang kan byde publikum i NRGi Arena velkommen til GF World Cup. Den i særklasse stærkest besatte kvindehåndbold-turnering i verden. Deltagerlisten udgøres af præcis de samme otte hold som i 2009 – eneste forskel er, at flere af disse mandskaber er blevet stærkere i løbet af det seneste år og at ingen af dem har råd til at give noget som helst ved dørene så tæt på EM. Det giver garanti for underholdning og håndbold på absolut ypperste niveau. Ruslands verdensmestre fører feltet an med Frankrigs vice-verdensmestre og Norges suveræne OL- og EM-guldvindere lige efter sig. Rumænien stiller med det spændende hold, der vandt GF World Cup i 2009, Tyskland har verdensstjernerne Grit Jurack og Nadine Krause til at supplere en flok ualmindeligt talentfulde unge spillere, og både Sverige og Ungarn er repræsenteret i top 10 i verden – begge med opadgående formkurve. Og så er der jo vores eget mandskab. Spillerne har sommeren igennem knoklet med at få de fysiske forudsætninger på plads, truppen er bredere end nogensinde, og alle er uhyre opsatte på at for første gang nogensinde vinde GF World Cup turneringen. EM på hjemmebane bliver en stor håndboldfest, og vores kvindelandshold er gearet til at give både publikum i hallerne og de forhåbentlig tæt på to millioner tv-seere en optimal oplevelse. Og længere fremme i horisonten lurer så den ultimative danske håndbolddrøm: At have såvel kvinder som mænd med, når der i 2012 spilles OL i London. Men foreløbig gælder det altså GF World Cup 2010. Alle omkring dette storslåede arrangement med vores helt unikke og særdeles aktive landsholdssponsor, GF Forsikring, i spidsen glæder sig – Århus Kommune og det topprofessionelle personale i NRGi Arena har endnu engang sørget for perfekte rammer - så på både DHF’s og GF’s vegne er det mig en stor fornøjelse endnu engang at byde jer velkommen til tophåndbold af den fineste karat.

Med venlig hilsen Morten Stig Christensen

GF WORLD CUP ‘10

3


GF WORLD CUP ‘10

Indhold

GF World Cup – den ultimative generalprøve Store pengepræmier på spil

s. 6 s. 8-9

Pytlicks 19 udvalgte

s. 12-21

Holdprofiler

s. 24-33

Landsholdspigerne i trafiksikker kampagne

s. 36-37

Konkurrence

s. 40-41

De danske trænere

s. 44-45

GF World Cup - Verdensklassehåndbold i Århus s. 48-49 4

GF WORLD CUP ‘10


EM 2010 Kampprogram i Danmark

s. 53

EM 2010 – årets håndboldfest

s. 56-57

Gylden sommer for ungdomsholdene

s. 62-63

Kom med til EM!

s. 65

Kommende kampe Herre-A

s. 67

Udgiver

Dansk Håndbold Forbund Idrættens hus Brøndby stadion 20 2605 Brøndby

Redaktion

GF WORLD CUP ‘10

5

Morten Stig Christensen Lars Graabek Finn Tage Jensen

Fotos

Jan Christensen

Layout

René Vingaard

Tryk

Scanprint A/S


GF WORLD CUP ‘10

GF World Cup

– den ultimative generalprøve Når man skal planlægge forløbet op til en stor slutrunde i håndbold, er et af de vanskelige punkter som regel udvælgelsen af træningsmodstandere.

Et helt uhyggeligt stærkt felt, der kun mangler to hold fra den ypperste elite, nemlig Spaniens vice-europamestre og det nye kanonhold fra Montenegro med Bojana Popovic i spidsen.

For hvor finder man mandskaber, der både i forhold til styrke og spillestil minder om de hold, man skal møde ved mesterskaberne? Og hvordan undgår man at løfte alt for meget af sløret for, hvilke elementer i spillet, man selv går og pønser på at udvikle.

Målet med turneringen for vores vedkommende er – udover videreudvikling af vores unge mandskab – at komme med i weekendens semifinaler og finaler, så vi kan få så meget matchpraksis mod kompetente modstandere som overhovedet muligt.

Med GF World Cup er vi helt ude over den slags bekymringer. Og heldigvis for det.

Sommeren igennem har vi trænet hårdt med stort fokus på den fysiske side af sagen og i august har vi så fulgt op med at bygge håndboldmæssige elementer på – kulminerende med to testkampe mod Slovenien. Kampe, som vi begge vandt sikkert i inspirerende omgivelser i både Farum og Roskilde.

Turneringen har i årevis samlet de stærkeste mandskaber i Europa og placeringen i kalenderen, hvor der ikke er meget hul frem til selve slutrunden, betyder, at det ikke kan betale sig at forsøge at bluffe. Alle mand er af hus og der bliver spillet for fuld styrke. Betingelser, der gælder hele feltet. 2010 udgaven af GF World Cup bliver for vores vedkommende om muligt endnu mere spændende end tidligere, fordi vi jo er godt i gang med opbygningen frem mod EM på hjemmebane – den vigtigste turnering for dansk kvindehåndbold i mange, mange år. Selv er vi i indledende pulje med Frankrigs vice-verdensmestre, med Ungarn og Tyskland, mens den anden gruppe udgøres af Norges europamestre, Ruslands verdensmestre, Sverige og sidste års vinder af GF World Cup fra Rumænien.

6

Efter GF World Cup har vi en kort træningssamling i slutningen af oktober, før vi sidst i november skal samles til den afgørende træningslejr frem mod EM. Og i den forbindelse deltager vi også i det norske håndboldforbunds traditionsrige turnering ”Møbelringen Cup”. Vi ligger med andre ord ikke på den lade side – så I kan føle jer helt sikre på, at vi møder velforberedt frem, når det virkelig gælder i Aalborg og – forhåbentlig – Herning i december måned. Og kors, hvor vi glæder os. Med venlig hilsen Jan Pytlick

GF WORLD CUP ‘10


GF WORLD CUP ‘10

Store

pengepræmier på spil Otte af verdens bedste landshold kæmper ikke blot om at kunne kalde sig GF World Cup mestre, men også om store pengepræmier. Der er 55.000 euro eller godt 450.000 kroner på spil i turneringen.

Hvis flere hold står lige i point, afgøres deres placering af:

Pengepræmier: nr. 1 25.000 Euro

• • • • • •

Indbyrdes kampe Indbyrdes måldifference Flest scorede mål i indbyrdes kampe Måldifference i alle kampe Flest scorede mål i alle kampe Lodtrækning

nr. 2 15.000 Euro

Men hvem der går videre som 1. eller 2. afgøres af, hvem der har den bedste samlede målscore. Når man skal afgøre rækkefølgen, tæller måldifferencen mod alle hold i puljen altså med.

nr. 3 10.000 Euro

Lad os tage et eksempel: Hvis fx. Danmark, Rusland og Ungarn hver har 4 point og har en indbyrdes måldifference på + 2 til Danmark, 0 til Rusland og -2 til Ungarn, så går Danmark og Rusland videre fra puljen, da de har den bedste måldifference i indbyrdes kampe.

nr. 4 5.000 Euro

Hvis russerne har slået det fjerde hold Frankrig med fem mål mere end Danmark og russerne dermed samlet har en bedre målscore end Danmark (+3 bedre end Danmark), går Rusland videre som 1’er, mens Danmark går videre som 2’er.

Turneringsregler GF World Cup ’10 afvikles efter Det Internationale Håndbold Forbunds turneringsreglement. De overordnede regler i turneringen er: GF World Cup ’10 består af to puljer med fire hold. Nr. 1 og nr. 2 i puljen går videre til semifinalerne. Det hold, som får flest point, er nr. 1 og de øvrige hold placeres som nr. 2, 3 og 4 i forhold til opnåede point.

8

Hvis en semifinale eller finale ender uafgjort, spilles der omkamp ad to gange fem minutter. Ender denne omkamp lige, skal der spilles endnu en omkamp ad to gange fem minutter, og hvis der stadig ikke er fundet nogen afgørelse, går holdene over til at skyde fem straffekast hver. Scorer holdene lige mange mål, udvælges fem nye skytter, men kampen er afgjort, når det ene hold har en bedre måldifference efter samme antal kast. Dvs. scorer det ene hold på det første skud, mens det andet hold brænder deres første skud, har kampen fundet en afgørelse.

GF WORLD CUP ‘10


Kampprogram Tirsdag den 21.9.2010 14:00 Rusland – Sverige 16:00 Ungarn – Tyskland 18:00 Norge – Rumænien 20:00 Danmark – Frankrig

Onsdag den 22.9.2010 14:00 Rusland – Rumænien 16:00 Tyskland – Frankrig 18:00 Sverige – Norge 20:00 Danmark – Ungarn

Torsdag den 23.9.2010 14:00 Rumænien – Sverige 16:00 Frankrig – Ungarn 18:00 Rusland – Norge 20:00 Danmark – Tyskland

Lørdag den 25.9.2010 14:15 Semifinale 1 16:15 Semifinale 2

Søndag den 26.9.2010 14:15 Bronzekamp 16:15 Finale

GF WORLD CUP ‘10

9


Via Biler tilbyder dig... ra

f YGO* A a t Toyo

,9 9 2 . kr. 86

”Gratis testsyn” af alle bilmærker

”A/C service” til kampagnepris kr. 799

Er din bil ældre end 4 år?

Normalpris kr. 999.

Så vil den hvert andet år blive indkaldt af færselsstyrelsen til et periodisk syn. Derfor vil vi hos Via Biler tilbyde at gennemgå din bil for evt. fejl og mangler inden synet - og det vil vi gøre helt gratis.

Er det mere end to år siden du har fået dit A/C anlæg tjekket? Mange kører med aircondition i bilen, og sommervarmen giver bakterier og skimmelsvamp gode vilkår for at formere sig i anlægget, derfor anbefaler vi, at du får tjekket dit A/C- eller klimaanlæg ca. hvert 2. år.

Ring og bestil dit ”Gratis testsyn” hos Via Biler.

Ring og bestil dit ”A/C service” hos Via Biler.

*Vejledende pris er ekskl. lev.omk. Aygo 3-dørs fås fra kr. 86.299. Brændstofforbrug v/bl. kørsel 21.7-22,2. Halvårlig grøn ejerafgift kr. 260. CO2-udslip 106-107 g/km. Energiklasse A.

Toyota Skanderborg Danmarksvej 6 Tlf. 87 94 14 00

Toyota Silkeborg Thrigesvej 1 Tlf. 87 24 87 00

www.viabiler.dk · Åbent 9-17.30, lør. lukket, søn. 11-17

Toyota Århus Nord Grenåvej 465, Egå Tlf. 87 47 12 00

Toyota Århus Syd

Chr. X’s Vej 203, Højbjerg Tlf. 87 47 11 00


Vi hepper på Danmark Hva’ med dig - er du klar, når GF-pigerne spiller EM på hjemmebane til december?

7 8 9

Vi frigiver salget den 1. oktober.

GF Forsi kr in g · T lf. 70 1 3 80 80 · w w w.g f forsi kr in g.d k

Hovedsponsor for kvindelandsholdet i håndbold

Gå ind på www.vihepperpådanmark.dk og køb GF’s officielle supporter T-shirt.


GF WORLD CUP ‘10

Pytlicks 19 udvalgte 1

1. Mette Iversen Sahlholdt Født den: 22.07.1977 Klub: HC Odense Landskampe/mål: 37/0 Position: Målvogter Debut: 23.03.2001

Gennem en lang periode har Mette Iversen Sahlholdt været en af de mest stabile målvogtere i den hjemlige liga – ikke mindst fordi den erfarne keeper har et endog særdeles højt bundniveau. Derfor blev hun som et meget naturligt valg kaldt tilbage til landsholdet i starten af 2009, og den 33-årige var med som gardering under VM i Kina i december måned samme år. Mette Iversen Sahlholdt har ikke nogen skræmmende rækkevidde, men det kompenserer hun så rigeligt for med sin veludviklede placeringsevne, sin hurtighed og sit skarpe blik for spillet. Alt sammen egenskaber, hun aktivt giver videre som instruktør for de helt unge målvogtere, der deltager i Fyns Håndbold Forbunds talenttræning.

12. Karin Mortensen

12

Født den: 26.09.1977 Klub: FIF Landskampe/mål: 183/4 Position: Målvogter Debut: 19.08.2000

Fik sin debut ved OL i Sydney og er den målvogter, som – næstefter Lene Rantala (med 226 landskampe) – har stået flest kampe for Danmark. Mortensens gennembrud på landsholdsplan lod dog i første omgang vente på sig til EM på hjemmebane i 2002, men da manifesterede den høje, smidige keeper sig også som en af Danmarks allerstørste profiler, og hun havde sin store aktiepost i, at det blev til guld og glade dage i Århus. Et højt stabilt niveau på både klub- og landsholdsplan har gennem årene karakteriseret den temperamentsfulde målvogter i alle kampe – men det er ved slutrunderne, hun lægger de procent til, der for alvor løfter hendes spil til ren verdensklasse. Rutine, hurtighed, blik for spillet og en kompromisløs ambitiøs indstilling er ikke de værste etiketter, man kan hæfte på en håndboldkeeper. Og alle disse egenskaber besidder Karin Mortensen i rigt mål.

12

GF WORLD CUP ‘10


16

16. Christina Pedersen Født den: 15.12.1982 Klub: Viborg HK Landskampe/mål: 61/1 Position: Målvogter Debut: 06.03.2002

Fik debut på A-landsholdet allerede som 19 årig, men måtte vente fem år, før hun kunne betragte sig selv som fast inventar på holdet. Talentet har altid været der, men det var først, da Louise Bager Due valgte at koncentrere sig om klubholdet, Christina Pedersen for alvor slog til i landsholdssammenhæng og de seneste tre år har hun dannet en stærk duo sammen med Karin Mortensen. Med sine 181 centimeter har hun en fin rækkevidde og når man dertil lægger både hurtighed, smidighed og et glimrende blik for spillet får man en keeper med solide fysiske forudsætninger. Herudover er Christina Pedersen mentalt uhyggeligt stærk og hendes evne til at fokusere og analysere gør hende til en endog meget besværlig målvogter at stå over for. Med sine kun 27 år spiller erfaring og udviklingspotentiale desuden optimalt sammen hos ærkekøbenhavneren, som før den igangværende sæson lod sig lokke til nye udfordringer hos Champions League-vinderne Viborg HK.

2. Mette Melgaard

2

Født den: 03.06.1980 Klub: Randers HK Landskampe/mål: 39/59 Position: Stregspiller Debut: 08.05.2001

Efter en selvvalgt landsholdspause på godt syv år vendte en af verdens måske bedste forsvarsspillere tilbage på Jan Pytlicks mandskab igen i starten af sæsonen 2009/10 og Melgaards tilstedeværelse løftede øjeblikkelig den danske defensiv betydeligt. Mette Melgaard har store aktier i de tre Champions League titler og tre danske mesterskaber, det blev til i tiden i Slagelse og efter skiftet til FCK Håndbold var hun med sin kompromisløse stil også med til at gøre den nu hedengangne københavnerklub til et af ligaens stærkeste mandskaber. I testkampene mod Slovenien i august gav Jan Pytlick mere spilletid i angrebet til forsvarsspecialisten, og Melgaard kvitterede ved med al ønskelig tydelighed at vise, at hun ikke har glemt den side af håndboldspillet.

3

3. Maibritt Kviesgaard Født den: 15.05.1986 Klub: SK Aarhus Landskampe/mål: 57/130 Position: Højre fløj Debut: 01.08.2006

Er formentlig den spiller i den danske A-landsholdstrup, der har rykket mest inden for det seneste år, og med sine kun 24 år er der rigeligt med udviklingsmuligheder fremadrettet også. I flere eksperters øjne minder Kviesgaard mere og mere om landskamprekordholder Janne Kolling – og det er næppe den værste, man kan sammenligne sig med. Med 29 Y-landskampe og hele 44 optrædener på U-landsholdet har den hurtige fløjspiller sin håndboldopdragelse i orden og ved VM i Kina 2009 oplevede hun sit helt store internationale gennembrud. Kun ganske få spillere på verdensplan råder over et så alsidigt skudrepertoire som Maibritt Kviesgaard og er hun først stukket af i kontra, er hun umulig at hente for langt de fleste.

GF WORLD CUP ‘10

13


4

4. Susan Thorsgaard Født den: 13.10.1988 Klub: FCM Håndbold Landskampe/mål: 27/48 Position: Stregspiller Debut: 23.11.2007

Trods mere end 75 landskampe i alt for U/18 og U/20 landsholdene lader Thorsgaards afgørende gennembrud på A-niveau stadig vente lidt på sig. Den 187 centimeter høje stregspillers udvikling i begge ender af banen har dog været så markant, at det er en naturlig ting at sætte store forventninger til hendes fortsatte karriere. I en ung alder startede Susan Thorsgaard med at spille håndbold i Brabrand og efter en afstikker til Silkeborg/Voel tog hun i 2008 springet til daværende Ikast/Brande – det nuværende FCM Håndbold. Med ankomsten af Lærke Møller har midtjyderne sikret sig en af de mest spændende angrebskonstellationer i dansk kvindehåndbold – et samarbejde, de to mangeårige landsholdskammerater gav sublime prøver på, da Danmark i august mødte Slovenien i Roskilde og Møller blindt lagde bolden ind til Susan Thorsgaard, som kun behøver en hånd til at fange de præcise indspil.

5. Mie Augustesen

5

Født den: 17.09.1988 Klub: Randers HK Landskampe/mål: 42/154 Position: Venstre fløj Debut: 16.10.2007

Fik i lighed med U-landsholdskollegerne Line Jørgensen og Camilla Dalby sin debut på det ”rigtige” landshold i forbindelse med GF World Cup 2007, og er endnu en af de lovende spillere fra 1988-årgangen, der skal føre dansk kvindehåndbold tilbage til verdenstoppen. Er oprindelig fra Daugaard mellem Vejle og Horsens og fik sin håndboldopdragelse i Vejle/Bredballe, men allerede i 2005 blev hun hentet til Randers, hvor hun blev elev på klubbens håndboldcollege. Sammenlignet med gennemsnittet af fløjspillere er Mie Augustesen både højere og mere robust, men teknikken fejler ikke det mindste og et hurtigt fodskifte bevirker, at hun også er effektiv mand mod mand i etableret angrebsspil. Desuden er hun en strålende forsvarsspiller og et glimrende aktiv i spillets kontrafase, og hun har betydelige aktier i den succes, Randers HK oplevede i sidste sæson – blandt andet ved at hente EHF Cuppen til byen ved Gudenåens udløb.

6

6. Anna Sophie Okkels Født den: 23.03.1990 Klub: Randers HK Landskampe/mål: 9/14 Position: Bagspiller Debut: 24.11.2007

Trods sine kun 20 år er det snart tre år siden, Anna Sophie Okkels – eller ”AS” som hun sædvanligvis kaldes – fik sin A-landsholdsdebut. Det var dog på det ikke længere eksisterende udviklingslandshold, og derfor var GF World Cup 2009 SK Aarhus-spillerens første egentlige optræden på det danske landshold. Det skete efter et imponerende forløb på Y-landsholdet, hvor den fysisk stærke venstre back nåede at score hele 192 mål i 46 kampe. Men den tidligere Odder og Brabrand-spiller kan andet og mere end blot at fyre kanonen af. Hun er god til at falde ind i spillet, har et glimrende blik for stregen og i forsvaret har hun også vist sine kvaliteter, når diverse skader ikke har sat en stopper for hendes medvirken. Forud for den igangværende sæson valgte Okkels at forlade SK Aarhus for at forstærke Randers HK. Et skifte, der gør de kronjyske DM-sølvvindere til en endnu mere seriøs bejler til titlen, end de var i forvejen.

14

GF WORLD CUP ‘10


8. Louise Lyksborg

8

Født den: 17.01.1988 Klub: HC Leipzig Landskampe/mål: 19/22 Position: Højre fløj Debut: 16.10.2007

Den eneste i den aktuelle danske landsholdstrup, som til daglig spiller uden for landets grænser. Også Louise Lyksborg er en del af det talentfulde 1988/89 kuld, men da hun skulle til at have sit store gennembrud på seniorniveau, blev hun ramt af en ondartet skade i foden, som truede med at tvinge hende til at indstille karrieren. Heldigvis kom hun over den, og i sidste sæson var hun et stærkt aktiv for FCK Håndbold. Da klubben blev nedlagt, valgte Lyksborg at flytte til Leipzig, hvor hun har været en flittig målscorer i klubbens optaktskampe til Bundesliga-sæsonen.

9

9. Camilla Dalby Født den: 15.05.1988 Klub: Randers HK Landskampe/mål: 56/150 Position: Højre bagspiller Debut: 17.10.2007

En af de mest fremtrædende profiler på det suveræne danske U-landshold, der i perioden 2005-2008 formåede at spille 69 kampe i alt uden nederlag. Selv om hun stadig har masser af udviklingspotentiale, har Camilla Dalby de seneste sæsoner markeret sig som en værdifuld spiller i begge banens ender. Hun har i adskillige sammenhænge vist stort overblik under pres og især hendes indspilninger til stregen er af høj kvalitet – ligesom skudrepertoiret er exceptionelt varieret hendes unge alder taget i betragtning. Camilla Dalbys naturlige plads er højre back, men når hun får lov at angribe fra midterbacken, er det ganske få forsvarsspillere, der formår at lægge en effektiv parade på hende.

10. Christina Krogshede

10

Født den: 04.11.1981 Klub: FIF Landskampe/mål: 43/82 Position: Bagspiller Debut: 06.03.2002

Energi, veludviklet spilforståelse og en aldrig svigtende spilleglæde og gejst kendetegner Christina Krogshede, der efter at have været en sæson i Randers vendte tilbage til hovedstaden i 2009 og nu optræder i den klub, hvor hun fik sin håndboldopdragelse, FIF. Krogshede har på grund af sin alsidighed ført en lidt omtumlet tilværelse, hvor hun har spillet alle pladser på holdet undtagen målvogter. Men hendes primære styrke ligger på playmakerpladsen, hvor hun både som iscenesætter og gennembrudsspiller er en konstant trussel for ethvert modstanderforsvar.

GF WORLD CUP ‘10

15


Børn og unge udgør en særlig risikogruppe i

bold, fordi det er nem og god transport.

trafikken. Derfor er der stor fokus på børns

GF Forsikring og Dansk Håndbold Forbund

trafiksikkerhed til og fra skole, men der er

ønsker at tage et medansvar for trafik-

næsten aldrig fokus på trafiksikkerhed til og

sikkerheden ud fra et fælles ønske om at

fra sport.

styrke de seneste års positive udvikling, og som i 2009 førte til et rekordlavt antal

Som et landsdækkende forsikringsselskab

dræbte i trafikken. Hvis vi slækker på infor-

for hele familien Danmark har GF Forsikring

mation og forebyggende tiltag, risikerer vi

gennem årene haft stor fokus på trafiksik-

at antallet af ulykker igen stiger.

kerhed, blandt andet gennem køretekniske kurser for selskabets bilkunder og en natio-

Øvelse gør mester

nal trafiksikkerhedspris.

Under overskriften ”Øvelse gør mester, også i trafikken!” vil de danske håndbold-

Cykler foran med et godt eksempel

børn cykle foran med et godt eksempel –

Med initiativet ”Trafiksikker håndboldspiller”

med hjelm, sikkerhedsvest og lys på cyklen

sætter GF Forsikring og Dansk Håndbold-

– til og fra sport.

forbund fokus på trafiksikkerhed i fritiden blandt de 20.000 danske børn, som går

På www.øvelsegørmester.dk kan du læse

til håndbold (ca. 10 pct. af hele årgangen).

mere om initiativet og deltage i konkurren-

Mange børn tager cyklen til og fra hånd-

cen om en signeret landsholdstrøje.


Trine, Karin, Lærke og Kamilla skal sammen med flere af deres landsholdskolleger ud og besøge håndboldklubber over hele landet. De skal give de 9 til 12 årige børn en sjov og lærerig oplevelse med fokus på, at det sjovt og sundt at cykle. Og det gælder i trafikken ligesom i håndboldens verden, at øvelse gør mester.


11

11. Kristina Bille-Hansen Født den: 03.04.1986 Klub: Aalborg DH Landskampe/mål: 64/91 Position: Højre fløj Debut: 14.10.2005

Det faktum, der umiddelbart forekommer uvirkeligt, når det gælder Kristina Bille-Hansen, er, at hun faktisk kun er 24 år gammel. De fleste, der følger dansk kvindehåndbold, vil sikkert være enige i, at Bille har været med i en meget lang årrække, både i Viborg, i Aalborg og på landsholdet. Men det er altså blot fem år siden, den dengang 19-årige fløjspiller kom med på landsholdet for første gang i optakten til VM i Skt. Petersborg 2005. Her var hun den unge shooting star, der kom lige fra en status som Danmarks mest scorende U-landsholdsspiller nogensinde med imponerende 169 mål i sine 45 U-landskampe. På det seneste har hun dog – sine uomtvistelige evner til trods – haft lidt svært ved at bide sig fast på landsholdet, hvor spillere som Louise Pedersen, Gitte Andersen og Louise Lyksborg også bejler til pladsen på højre fløj, men ved GF World Cup 2010 er Bille sammen med Lyksborg igen med på højre flanke sammen med jævnaldrende Maibritt Kviesgaard. Og de er som sagt kun 24.

15. Pernille Holst Larsen

15

Født den: 06.09.1984 HC Odense Klub: Landskampe/mål: 33/41 Position: Bagspiller Debut: 01.08.2006

I flere år en af ”boblerne” i Jan Pytlicks landsholdstrup med debut under Scandinavian Open i 2006. Efter sølvmedaljerne med Aalborg DH i sæsonen 2008/09 rykkede Pernille Holst Larsen til Odense, hvor hun nu skal i gang med sin anden sæson. Ud over at markere sig som en glimrende skytte har Pernille Holst Larsen også vist sig frem som en fremragende forsvarsspiller og hun kan være meget svær at stoppe, når hun kommer bragende i kontrafasens anden bølge. Ind imellem skyder Pernille Holst Larsen alt for lidt i forhold til de muligheder, både springkraft og skudstyrke giver hende af forudsætninger, men Pytlick arbejder hårdt på at få sin skytte til at tage flere chancer, end hun umiddelbart bevilliger sig selv.

17

17. Gitte Aaen

Født den: 07.11.1981 Klub: FCM Håndbold Landskampe/mål: 33/99 Position: Venstre fløj Debut: 14.06.2003 Fik sin sæsonoptakt delvis slået i stykker, da HYPO Niederösterreich pludselig ikke ville kendes ved de kontrakter, de havde indgået med såvel hende som Mette Melgaard og to andre spillere, men den lynhurtige fløjspiller tog så gruelig revanche på landsholdet, hvor hun spillede forrygende i især den ene af august måneds to testkampe mod Slovenien. Gitte Aaen er uhyggeligt hurtig i sit antrit, hun råder over et stort og alsidigt skudrepertoire og selv om hun ikke er specielt høj har hun en uimodståelig fysisk styrke i mand-mod-mand situationer.

18

GF WORLD CUP ‘10


18. Kamilla Kristensen

18

Født den: 02.09.1983 Klub: HC Odense Landskampe/mål: 76/141 Position: Stregspiller Debut: 24.07.2005

Høstede allerede i en meget ung alder voldsomt meget erfaring, da hun inden hun var fyldt 20 år havde vundet både DM, Pokalturnering og EHF Cup med Slagelse. Før skiftet til GOG i 2007 – og det nuværende HC odense i 2009 - nåede Kamilla Kristensen desuden at vinde yderligere to danske mesterskaber og imponerende tre gange Champions League. Alt sammen med det 18-tal på ryggen, der symboliserer den alder, hun havde, første gang hun optrådte i Slagelses 1.holdstrup. Fra i starten af karrieren primært kun at spille i forsvaret har Kamilla Kristensen udviklet sig til at blive en uhyre løbestærk kontraspiller og en stregspiller, modstanderne ofte har endog særdeles svært ved at få styr på. Hun er meget bevægelig, fysisk bomstærk og så er hun boldsikker uanset om afleveringerne ligger i højt eller lavt leje. Om hun så skal gribe indspilningerne med en hånd, er det heller ikke noget, hun går af vejen for.

19

19. Line Jørgensen Født den: 31.12.1989 Klub: FCM Håndbold Landskampe/mål: 29/87 Position: Højre bagspiller Debut: 16.10.2007

Et af de største talenter i dansk kvindehåndbold i mange år, men desværre kom en knæskade i vejen, da hun i EM-kvalifikationskampene mod Tyrkiet 2008 havde fået sit gennembrud på A-landsholdet. I den skadespause, der fulgte, har Line Jørgensen arbejdet målrettet på at forbedre sin fysik, så hun i dag fremstår mere fit og fysisk langt stærkere, end da hun debuterede på landsholdet. Angrebsmæssigt er hun en alsidig, både hårdt og varieret skydende back, der falder glimrende ind i kombinationsspillet, og forsvarsmæssigt har hun udviklet sig til at være noget af en hård nyser, der både kan læse spillet og sætte nogle afgørende tacklinger ind med flot timing.

21. Kristina Kristiansen

21

Født den: 13.07.1989 Klub: Team Tvis Holstebro Landskampe/mål: 32/81 Position: Playmaker Debut: 23.11.2007

Debuterede på det ”rigtige” landshold mod Montenegro i marts 2009 efter en række kampe på det nu nedlagte udviklingslandshold. ”Mulle”, som Kristina Kristiansen udelukkende kaldes i håndboldmiljøet er i lighed med Lærke Møller, Louise Lyksborg, Line Jørgensen, Mie Augustesen, Susan Thorsgaard og Camilla Dalby en af de spillere fra de gyldne årgange 1988/1989, der efter at have været aldeles suveræne på U-niveau, nu har fundet vej til A-landsholdet. I alt har Roskilde-pigen spillet 77 kampe på Y- og Ulandsholdene. Trods sin beskedne størrelse udstråler Kristina Kristiansen stor autoritet, hun er usædvanligt stærk i sine gennembrud og så råder hun over et varieret skudrepertoire, som hun anvender med stor omtanke.

GF WORLD CUP ‘10

19


22

22. Trine Troelsen Født den: 02.05.1985 Klub: FCM Håndbold Landskampe/mål: 76/178 Position: Bagspiller Debut: 06.04.2006

Et skifte fra SK Aarhus til FCM Håndbold midt i forrige sæson har helt åbenlyst betydet meget for Trine Troelsens tro på egne – helt usædvanligt store – evner på en håndboldbane. Da hun som 18 årig kom til Viborg efter sammen med senere landsholdsspillere som Malene Dalgaard og Marianne Bonde at have vundet to danske mesterskaber for ungdom til barndomsklubben Skjern, ventede alle det helt store gennembrud for det lysende talent. Men det lod vente på sig, og det var først i forbindelse med kval-kampene til og selve slutrunden om VM i Kina 2009 man for alvor fik set, hvilket enormt potentiale, Trine Troelsen råder over. Hun har et formidabelt skud fra distancen, hun evner at spille i et endog ualmindeligt opskruet tempo og så er hendes samarbejde med såvel fløj som streg af usædvanlig høj klasse. Forsvarsmæssigt er hun også et stort aktiv på venstre back – noget nær en komplet håndboldspiller.

24. Berit Kristensen

24

Født den: 02.08.1983 Klub: Randers HK Landskampe/mål: 37/60 Position: Playmaker Debut: 25.09.2003

En playmaker fra den bedste danske håndboldskole. Berit Kristensen, der som meget ung skiftede fra hjembyen Saxkøbing til mægtige Viborg, evner om nogen at sætte spillet fornuftigt og samtidig med, at hun med sit veludviklede blik for spillet, sit tørre hug og sit glimrende gennembrud udgør en konstant trussel for modstandernes forsvar. Hun er hurtig på benene og hurtig i hovedet og efterhånden som hendes rutine er blevet en mere og mere afgørende faktor, har hun også begrænset sin spildprocent. Berit var en af arkitekterne bag Randers HK’s imponerende resultater i den forgangne sæson, hvor holdet blandt andet vandt EHF Cuppen.

Trænere: T

Jan Pytlick Født den: Landstræner siden:

05.06. 1967 2007. Første periode 1998-2006

En af de mest vindende trænere i dansk idræt nogensinde. Guld ved OL i såvel 2000 og 2004, EM guld i 2002, EM sølv i 1998 og 2004 – for slet ikke at tale om en karriere som klubtræner I GOG, hvor murersvenden fra Thurø nåede at vinde DM for både mænd og kvinder (2 gange) samt pokalfinaler for begge køn, før han blev landstræner i en alder af bare 31 år. Som aktiv var Pytlick en taktisk begavet, lynhurtig playmaker for GOG, indtil en ondartet skulderskade satte en stopper for karrieren, da han kun var 19 år gammel. At det så førte ham direkte ind i trænergerningen, er vel så langt fra det værste, der er sket for dansk håndbold.

20

GF WORLD CUP ‘10


AT

Kim Jensen

Født den: 24.10. 1961 Assistenttræner siden: 1996 Landskampe som aktiv: 84 A-, 18 U- og 8 Y-landskampe Har fungeret som assistenttræner for Ulrik Wilbek og Brian Lyngholm og er nu i gang med sin anden periode som makker med Jan Pytlick. Som aktiv en solid forsvarsspiller samt en snu og meget bevægelig playmaker med et giftigt underhåndsskud. Er uddannet kloakmester, men har siden 1992 undervist på Sportshøjskolen i Aalborg, hvor han udover håndbold er instruktør i så vidt forskellige idrætsgrene som klatring, kajakroning og windsurfing. Har sine væsentlige aktier i to gange OL-guld, to gange EM-guld, to gange EM-sølv og Danmarks indtil videre eneste VM guldmedalje i kvindehåndbold.

LÆS ALT OM EM 2010 PÅ WWW.EM2010.DK


Danmark

No. Name

Club

1

Mette Sahlholdt

HC Odense

22.07.77

2 Mette Melgaard

Randers HK

03.06.80

3

Maibritt Kviesgaard

SK Aarhus

15.05.86

4

Susan Thorsgaard

FCM Håndbold

13.10.88

5

Mie Augustesen

Randers HK

19.07.88

6 Anna Sophie Okkels

Randers HK

23.03.90

Danskerne var tæt på at træde ind i det forjættede land ved VM i Kina (læs: komme i semifinalen), og undervejs viste holdet mange lovende takter. Angrebsspillet var velorganiseret, kontrafasen hos især fløjene fungerede fint, målvogterne stod rimeligt og forsvaret anført af Mette Melgaard var drønstærkt i store perioder. Og landsholdet faldt absolut ikke sammen, selv om strategen Lærke Møller blev skadet, inden det hele startede.

8 Louise Lyksborg

HC Leipzig

17.01.88

9 Camilla Dalby

Randers HK

15.05.88

10 Christina Krogshede

FIF Håndbold

04.11.81

11 Kristina Bille-Hansen

Aalborg DH

03.04.86

12 Karin Mortensen

FIF Håndbold

26.09.77

15 Pernille H. Larsen

HC Odense

06.09.84

16 Christina Pedersen

Viborg HK

15.12.82

17 Gitte Aaen

FCM Håndbold

07.11.81

18 Kamilla Kristensen

HC Odense

02.09.83

Hun er heldigvis med igen. Heldigvis fordi hun er en blændende håndboldspiller, og heldigvis fordi Louise Mortensen er stoppet, så playmaker positionen var i underskud. Trine Troelsen fik skudmæssigt et bragende gennembrud i Kina, mens Maibritt Kviesgaard fik vist, at Danmark igen har en klassespiller på højre fløj. Jan Pytlick og hans spillere kan bruge GF World Cup til at vise, at holdet er på rette vej.

19 Line Jørgensen

FCM Håndbold

31.12.89

21 Kristina Kristiansen

Team Tvis Holstebro

13.07.89

22 Trine Troelsen

FCM Håndbold

02.05.85

24 Berit Kristensen

Randers HK

02.08.83

Jan Pytlick

Head Coach

05.06.67

Kim Jensen

Ass. Coach

24.10.61

Af Lars Graabek Det danske landshold har mistet en del rutine, men talentmassen er så stor, at holdet ved EM på hjemmebane er en potentiel medaljekandidat. Hvis det skal blive aktuelt er der dog ikke råd til alt for mange skader, da bredden på holdet p.t. ikke er stor nok.

Date of Birth

TRÆNERTEAMET

24

GF WORLD CUP ‘10


Frankrig

Af Lars Graabek Man må tage hatten for træner Olivier Krumbholz og det franske kvindelandshold. De spillede som en pose nødder til GF World Cup sidste år og startede VM-slutrunden i Kina med et otte måls nederlag til Danmark, men efter sejre over Rusland, Tyskland, Angola og Østrig endte de altså i VM-finalen, hvor Rusland dog fik revanche for nederlaget i mellemrunden. Den karismatiske træner evner at skabe et hold ud fra de kvaliteter, han nu engang råder over. Traditionelt består de franske dyder i et stærkt og hårdt forsvar, yderst velovervejede angrebsåbninger samt en aldrig svigtende kampgejst. Plus en taktik, der sjældent rammer ved siden af. Alison Pineau, kåret til verdens bedste kvindelige håndboldspiller 2009, er en elegant og velovervejet playmaker, der styrer det franske landshold. Den 189 centimeter høje Mariama Signate har et bragende skud, hvis hun får pladsen til det, mens bundrutinerede Raphalle Tervel er Frankrigs utrættelige motor. Og så længe træneren hedder Olivier Krumbholz, er de et godt bud på en kommende europamester.

No. Name

Club

1

ALICANTE

04.06.83

2 Amélie Goudjo

ISSY MOULINEAUX

19.04.80

3

Gladys Boudan

ARVOR

08.10.85

4

Nina Kanto

METZ HB

25.06.83

5

Camille Ayglon

NÎMES

21.05.85

7

Allison Pineau

METZ HB

02.05.89

8 Claudine Mendy

METZ HB

08.01.90

9 Paule Baudouin

MIOS

25.10.84

10 Sophie Herbrecht

NÎMES

13.02.82

12 Amandine Leynaud

METZ HB

02.05.86

16 Cléopâtre Darleux

METZ HB

01.07.89

17 Siraba Dembele

TOULON VAR HB

28.06.86

18 Audrey Deroin

TOULON VAR HB

06.09.89

22 Katty Piejos

METZ HB

21.08.81

24 Mariama Signate

AALBORG

22.07.85

64 Alexandra Lacrabere

ARVOR

27.04.87

15 Audrey Bbruneau

ISSY MOULINEAUX

21.02.92

19 Marie-Paule Gnabouyou

TOULON VAR HB

04.03.88

Linda Pradel

TRÆNERTEAMET Olivier Krumbholz

Head Coach

Eric Baradat

Ass. Coach

GF WORLD CUP ‘10

25

Date of Birth


Ungarn

Af Lars Graabek Ungarn har måttet erkende, at deres faste plads i semifinalen i en slutrunde er fortid. Siden bronzemedaljerne ved EM 2004 og VM 2005 er det ikke blevet til medaljer af nogen art, på trods af at holdet er røget videre til mellemrunden i samtlige slutrunder. Ved VM i Kina endte de for eksempel som nr. 9.

No. Name

Club

1

FTC

28.05.81

12 Orsolya Herr

SYMA-Váci NKSE

23.11.84

16 Katalin Pálinger

Györi Audi ETO KC

06.12.78

5

Alcoa FKC RightPhone

14.02.89

6 Orsolya Vérten

Györi Audi ETO KC

22.07.82

7

FTC

22.05.87

Melinda Pastrovics

Tamara Tilinger Zita Szucsánszki

Date of Birth

8 Anikó Kovacsics

Györi Audi ETO KC

29.08.91

Holdets aktuelle form fejler dog ikke noget. De vandt deres kvalifikationspulje til EM 2010 foran Sverige med maksimumpoint, men det skete uden stjernen Anita Görbicz, som tilsyneladende er færdig med landsholdet. Til gengæld var der comeback til Katalin Palinger i målet, mens rutinerede Timeo Toth blev topscorer.

9 Melinda Vincze

Alcoa FKC RightPhone

12.11.83

10 Anita Bulath

DVSC-KORVEX

20.09.83

11 Valéria Szabó

DVSC-KORVEX

02.03.83

13 Anita Görbicz

Györi Audi ETO KC

13.05.83

17 Tímea Tóth

SYMA-Váci NKSE

16.09.80

18 Piroska Szamoránsky

FTC

09.07.86

20 Anett Sopronyi

DVSC-KORVEX

27.11.86

Ungarn, som i 2009 vandt sølv ved U19-EM, har dog masser af unge, lovende talenter, som allerede nu er på vej til at blive internationale klassespillere. Her i blandt den 20-årige venstre back Szandra Zacsik, der kom på U19-EM’s allstarhold og som blev ungarsk topscorer ved VM i Kina. Læg også mærke til den kun 18-årige Aniko Kovacsics, der både på klubholdet Györ og på landsholdet allerede spiller en markant rolle. En semifinale ved et stort mesterskab eller ved GF World Cup ligger og lurer!

22 Bernadett Bódi

Békéscsabai ENK SE

09.03.86

23 Klára Szekeres

Békéscsabai ENK SE

01.12.87

83 Mónika Kovacsicz

FTC

20.11.83

86 Bernadett Temes

SYMA-Váci NKSE

15.05.86

87 Zsuzsanna Tomori

FTC

18.06.87

TRÆNERTEAMET Eszter Mátéfi

Head Coach

Zoltán Marczinka

Ass. Coach

26

GF WORLD CUP ‘10


Tyskland

Af Lars Graabek Med Grit Jurack tilbage i truppen, er Tysklands kvinder transformeret til et hold, der kan slå alle. Så vigtig en spiller er bomberen fra Viborg. Hun scorer dels en hulens masse mål, dels trækker hun altid en masse opmærksomhed og skaffer plads til de øvrige spillere.

No. Name

Club

1

FC Midtjylland

27.11.81

2 Nadine Härdter

Thüringer HC

29.03.81

3

Isabell Klein

Buxtehuder SV

28.06.87

4

Grit Jurack

Viborg HK

22.10.77

5

Natalie Augsburg

HC Leipzig

15.11.83

7

Nina Wörz

Randers HK

14.11.80

Sabine Englert

Date of Birth

VM i Kina (uden Jurack) var en svingende affære, hvor holdet kollapsede mod Frankrig og tabte med 14 kasser. Resten af turneringen gik ok og en syvendeplads må betegnes som tilfredsstillende, især fordi de også manglede ex-FCK’eren Nadine Krause, der nu spiller for hendes gamle klub Blomberg Lippe.

9 Wiebke Kethorn

VfL Oldenburg

10.08.85

10 Anna Loerper

TSV Bayer 04 Leverkusen

18.11.84

12 Katja Schülke

HC Leipzig

18.03.84

14 Susann Müller

SK Aarhus Handbold

26.05.88

15 Sabrina Richter

ProVital Blomberg-Lippe

10.05.82

16 Clara Woltering

TSV Bayer 04 Leverkusen

02.03.83

17 Franziska Mietzner

Frankfurter HC

20.12.88

Tyskerne har et solidt og fysisk stærkt hold, der dækker hårdt og kontant op. Det gode forsvar suppleres af et par dygtige keepere. I angrebet er Randersveteranen Nina Wörz en god styrmand, der forstår at iscenesætte sin hårdtskydende landskvinde på højrebacken. De spiller hamrende effektivt og ligner et godt bud på en farlig outsider til GF World Cup – og EM.

18 Laura Steinbach

TSV Bayer 04 Leverkusen

02.08.85

19 Christine Beier

Frankfurter HC

12.12.83

20 Anja Althaus

Viborg HK

03.09.82

TRÆNERTEAMET Rainer Osmann

Head Coach

Andreas Schwabe

Ass. Coach

GF WORLD CUP ‘10

27


BRIXIUS VVS & MONTAGE

Opstilling og montering af: - Bademiljøer - Toilet - Håndvask - Brusekabine - Badekar - Blandingsbatteri

Tilslutning af: - Opvaskemaskine - Vaskemaskine - Tørretumbler

Kontakt: 3 40 14 60 6

Varmeservice/Udskifning: - Radiator - Pumper - Vand og varmerør

Blik: - Tagrender - Nedløb

Brixius VVS & Montage v/Lars Brixius Gavnøvænget - Tilst Tlf: 87 54 03 63 Mobil: 40 14 60 63 E-mail: larsbrixius@mail.dk


København – Tel Aviv fra kr. 895,Amsterdam fra kr. 545,Zürich fra kr. 495,Istanbul fra kr. 595,Salzburg fra kr. 695,-* *Salzburg flyves også direkte fra Aalborg og Billund

Begrænset antal

Husk Cimber Sterling flyver fra hele Danmark, så du kan flyve fra Aalborg, Århus, Karup, Billund, Sønderborg og Bornholm via København, når du flyver udenrigs, og kombinere med vores direkte flyvninger.

www.cimber.dk


Norge

No. Name

Club

1

Team Esbjerg

04.01.85

12 Emily Stang Sando

Flint IF

08.03.89

16 Katrine Lunde Haraldsen

Györ Audi ETO

30.03.80

2 Mari Molid

Byåsen Håndball Elite

08.08.90

5

Byåsen Håndball Elite

13.06.85

6 Heidi Løke

Larvik HK

12.12.82

7

FC Midtjylland Håndbold

07.05.85

8 Karoline Dyhre Breivang

Larvik HK

10.05.80

Det afbudsramte norske landshold formåede at besejre Danmark i DHF’s jubilæumskamp den 5. juni, hvilket fortæller alt om, at Norge har mange gode spillere til sin rådighed. Kan de undgå skader til GF World Cup og senere EM, har de et skræmmende homogent mandskab, hvor alle spillerne, inklusiv dem på bænken, har et meget højt niveau.

10 Gro Hammerseng

Larvik HK

10.04.80

11 Kari Mette Johansen

Larvik HK

11.01.79

13 Marit Malm Frafjord

Byåsen Håndball Elite

25.11.85

14 Tonje Larsen

Larvik HK

26.01.75

15 Tine Rustad Kristiansen

Larvik HK

12.02.82

17 Linn Sulland

Larvik HK

15.07.84

18 Linn-Kristin Riegelhuth

Larvik HK

01.08.84

19 Sanna Solberg

Helset IF

16.06.90

Deres træner Thorir Hergeirsson har atter udtaget Gro Hammerseng, selv om hun har været meget plaget af skader de seneste år. Rent mentalt betyder hendes tilstedeværelse formentlig meget for holdet. Det samme gør Katrine Lunde, Tonje Larsen og Linn-Kristin Riegelhuth, som er en frygtindgydende trio.

20 Tine Stange

Larvik HK

14.05.86

21 Nora Mørk

Larvik HK

05.04.91

23 Camilla Herrem

Byåsen Håndball Elite

08.10.86

Af Lars Graabek De er altså kun mennesker, de kvindelige norske landsholdsspillere. Efter at have vundet EM og OL i 2008, blev det ’kun’ til bronzemedaljer ved VM i Kina, da Rusland udspillede dem i semifinalen og vandt med otte mål. Men egentlig var bronze et flot resultat, da Norge i lighed med flere andre mandskaber manglede adskillige af deres bedste spillere i slutrunden.

Kari Aalvik Grimsbø

Ida Alstad Tonje Nøstvold

TRÆNERTEAMET Thorir Hergeirsson

Head Coach

Mia H. Høgdahl

Ass. Coach

30

GF WORLD CUP ‘10

Date of Birth


Rumænien

Af Lars Graabek De vandt GF World Cup i 2009, så forventningerne til det stærke rumænske mandskab ved VM var store, men de skuffede (igen) og endte på en ottendeplads. Men det var de berømte små marginaler, der var til ugunst for Rumænien. Både til Norge og Spanien tabte de med et sølle mål, mens de spillede uafgjort mod Sydkorea. Mange troede ellers, at træner Radu Voina kunne skabe et hold, der var i stand til at leve op til de forventninger, de mange stjerner er eksponent for. Rumænien har utrolig mange dygtige spillere, som tillige er begunstiget af, at de til daglig spiller på samme klubhold, Oltchim Valcea. Holdets suverænt bedste spiller – og GF World Cups bedste i 2009 – er Cristina Neagu. På elegant vis magter hun at skyde udefra, lave gennembrud, fordele boldene og gøre sine medspillere farlige. Cristina Varzaru er til gengæld den mest elegante afslutter fra fløjen af alle, mens Oana Manea er en brandstærk stregspiller. Kan Rumænien gentage sidste års GF World Cup-triumf?

No. Name

Club

2 Ramona Petruta Farcau

Oltchim Rm Valcea

14.07.79

4

Florina Chintoan

“U” Jolidon Cluj

06.12.85

5

Carmen Andreea Amariei

Viborg HK

18.03.78

6 Adriana Nicoleta Nechita

Oltchim Rm Valcea

14.11.83

7

Lulia Curea

Oltchim Rm Valcea

08.04.82

8 Cristina Neagu

Oltchim Rm Valcea

26.08.88

9 Aurelia Bradeanu

Eto Gyor -HUN

05.05.79

11 Oana Andeea Manea

Oltchim Rm Valcea

18.04.85

12 Paula Claudia Ungureanu

Oltchim Rm Valcea

30.03.80

13 Adriana Tacalie

Oltchim Rm Valcea

29.01.89

14 Ada Moldovan

HC Dunarea Braila

15.11.83

15 Alice Valentina Ardean-Elisei

Oltchim Rm Valcea

05.06.82

21 Talida Tolnai

Oltchim Rm Valcea

21.08.79

25 Maria Mihaiela Tivadar

HC Roman

14.06.82

55 Melinda Anamaria Gaiger

HCM Baia Mare

26.03.87

88 Patricia Maria Vizitiu

Oltchim Rm Valcea

15.10.88

TRÆNERTEAMET Radu Voina

Head Coach

Luminita Dinu

Ass. Coach

GF WORLD CUP ‘10

31

Date of Birth


Sverige

Af Lars Graabek Da Sveriges U18-piger vandt VM-guld i august, vakte det enorm jubel hinsidans. Det var nemlig første gang, at et svensk kvindehold vandt en medalje ved et mesterskab siden 2000. Det fortæller alt om, at Sverige har haft det svært de seneste år, men også, at der er grøde på kvindesiden.

No. Name

Club

Date of Birth

12 Gabriella Kain

KIF Vejen

25.03.81

16 Cecilia Grubbström

IK Sävehof

02.09.86

1

Lisa Karlsson

Skövde HF

26.10.84

3

Tina Flognman

Toulon Saint Cyr Var Handball 29.06.81

4

Matilda Boson

Spårvägens HF

04.12.81

7

Jenny Wikensten

IK Sävehof

01.08.88

10 Annika Wiel Fredén

BK Heid

21.08.78

Den hjemlige svenske kvindeliga har ikke været god nok, og det var blandt andet derfor, at så mange af spillerne søgte til Danmark for at spille på højt plan (og for at tjene en fornuftig skilling). Med finanskrisen indtog er en del af de svenske profiler vendt hjem, og det kan være med til at løfte deres liga.

14 Sara Eriksson

HC Leipzig

13.04.81

15 Johanna Ahlm

Viborg HK

03.10.87

17 Linnea Torstenson

Ikast

30.03.83

18 Johanna Wiberg

Eslövs IK

06.09.83

23 Therese Wallter

Skövde HF

01.05.82

25 Angelica Wallén

Team Esbjerg

11.04.86

Landsholdet er et meget homogent mandskab, som sætter en stor ære i at alle kender deres rolle til punkt og prikke, men de mangler nogle profiler, der kan gøre en forskel. Holdets stjerne er FCM Håndbolds Linnea Torstenson, som vi jo kender som en yderst hårdtskydende venstre back. Johanna Ahlm spiller en langt større rolle på landsholdet end hos Viborg HK, hvor hun er en indskiftningsspiller, mens højrefløjen Annika Wiel Fredén efter en korsbåndskade er tilbage på sit gamle høje niveau.

27 Sabina Jacobsen

Lugi HF

24.03.89

31 Anna-Maria Johansson

Team Esbjerg

15.02.82

20 Isabelle Gulldén

IK Sävehof

29.06.89

Jessica Helleberg

IK Sävehof

20.02.86

TRÆNERTEAMET Per Johansson

Head Coach

Magnus Johansson

Ass. Coach

32

GF WORLD CUP ‘10


Rusland

Af Lars Graabek Rusland kom til VM i Kina uden en række store profiler og som turneringens outsidere, men endte alligevel som suveræne verdensmestre. Dermed formåede udskældte Evgeni Trefilov at styrke landsholdet på trods af, at det nye hold rent fysisk optrådte i en afdæmpet udgave. Til gengæld var spilforståelse og tempo betydeligt højere. Trefilov har i mange år arbejdet med det russiske tempo og kontrafasen. Han pisker holdet fremad hver eneste gang, de erobrer bolden, og efter generationsskiftet har han spillerne, der kan virkeliggøre hans tempovisioner. Derudover har russerne naturligvis stadig et brandstærkt forsvar, en god målvogter (Inna Suslina), et meget stabilt angrebsspil samt en bredde, de øvrige hold må misunde. De må også misunde Ludmila Postnova. Den fantastiske back, der i årevis på mystisk vis blev nedprioriteret af Trefilov, fik sit afgørende gennembrud på landsholdet i Kina, og blev kåret til turneringens mest værdifulde spiller. Læg også mærke til 20-årige Tatina Khmyrova, der bl.a. har et eminent løbeskud og er skarp i gennembruddene.

No. Name

Club

7

Zvezda

01.07.83

19 Ekaterina Vetkova

Zvezda

01.08.86

34 Daria Gruzdeva

Zvezda

20.01.86

5

Zvezda

11.08.84

24 Oxana Koroleva

Zvezda

17.07.84

27 Anna Sen

Zvezda

03.12.90

29 Olga Chernoivanenko

Lada

17.04.89

36 Ekaterina Davydenko

Lada

07.03.89

35 Maria Sidorova

Lada

21.11.79

11 Olga Levina

Dinamo

04.03.85

16 Anna Sedoykina

Dinamo

01.08.84

26 Tatiana Khmyrova

Dinamo

06.02.90

4

Anna Kochetova

Dinamo

04.05.87

14 Kseniya Makeeva

Dinamo

19.09.90

1

Inna Suslina

Rostov-Don

05.01.79

13 Marina Yartseva

Rostov-Don

17.02.89

38 Elena Slivinskaya

Rostov-Don

09.05.80

Elena Dmitrieva

Ludmila Postnova

TRÆNERTEAMET Evgeny Trefilov

Head Coach

Viacheslav Kirilenko

Ass. Coach

GF WORLD CUP ‘10

33

Date of Birth


Vil du ikke hjem igen fra vores Sunwing Resorts? Det forstår vi godt.

BØRN FRA

1.650,-

Gælder børn 2-11 år

Masser af sjove pools Alle Sunwing Resorts ligger tæt ved havet. Vil I hellere blive ved poolen, sørger poolvagterne for, at du og dine børn altid kan bade trygt.

Få pulsen op i ferien Hold formen ved lige i ferien på vores SATS-fitnesscentre eller gi’ dig selv den totale forkælelse i vores indbydende Spa-afdeling.

Børn under 12 år spiser gratis Vores kokke serverer retter, der går rent ind hos både store og små. Skal det være ekstra godt og nemt i ferien, vælger du Sunwing Inclusive.

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

SD_184x266_sunwing_Worldcup_sep.indd 1

9/10/10 12:05:00 PM


www.vattenfall.dk

energi til talenter


Landsholdspigerne

i trafiksikker kampagne

Af Finn T. Jensen DHF og kvindelandsholdets hovedsponsor, GF Forsikring går endnu engang sammen om et projekt, hvor sportssponsering er andet og mere end ”et navn på trøjen”, når forsikringsselskabets store kampagne ”Trafiksikker Håndboldspiller” lanceres landet over i løbet af efteråret. ”Baggrunden for kampagnen er det ret bekymrende faktum, at børn oftere kommer til skade i trafikulykker end voksne. En del ulykker sker på vej til eller fra en fritidsaktivitet – og dermed også håndbold, som er en af de største sportsgrene blandt børn. Der har ikke tidligere været taget initiativ til at arbejde med håndboldklubberne om trafiksikkerhed,” fortæller marketingchef Rikke Skovlund, GF Forsikring. ”Kort fortalt går kampagnen ud på, at en eller to landsholdsspillere en eftermiddag i løbet af efteråret gæster en håndboldklub. Typisk en, de har en tilknytning til i forvejen – og at de der under mottoet, ”Øvelse gør mester” snakker med børnene om, hvor vigtigt det er, at øve sig rigtigt meget. Både hvis man vil være en dygtig håndboldspiller og hvis man vil være sikker i trafikken.” Målgruppen er børn i alderen 9-12 år og kampagnen kommer til at dække en stor del af landet. ”Vi lagde ud i Otterup den 7. september – og her var det chefen

36

selv, Jan Pytlick, som skød projektet i gang,” siger Rikke Skovlund, der samtidig kan glæde sig over, at de danske landsholdspiger udviser stort engagement i sagen. ”Det er dejligt at mærke, at pigerne virkelig har lyst til at medvirke i denne kampagne og at de føler, de kan være med til at gøre en forskel i denne ret alvorlige sammenhæng,” siger Rikke Skovlund videre. Udover den eller de medvirkende landsholdsspillere, som både snakker med børnene og leder et par lege-agtige aktiviteter, får de unge mennesker besøg af en lokal politibetjent, som også vil forsøge at indpode dem fornuftige trafik-vaner og endelig vil der være et kort tjek af de fremmødte børns cykler foretaget af en lokal cykelsmed. En aktivitet, som vil kunne fortsættes med den værdikupon til udvidet cykeltjek, GF Forsikring uddeler til de fremmødte unge håndboldspillere. De deltagende børn i foreningen bliver herefter udnævnt til ”trafiksikre håndboldspillere”, hvilket vil være synligt på cykelhjelme, veste og reflekser hos børnene. Børnene skal desuden leve op til 10 ”trafikbud”, der handler om god adfærd i trafikken – f.eks. at man ikke mobilsnakker eller sms’er, mens man cykler. ”Vi laver desuden et lille website med gode råd af både trafikmæssig og håndboldrelateret karakter,” oplyser Rikke Skovlund.

GF WORLD CUP ‘10


ce ur re n nk

Ko GF WORLD CUP ‘10

10 spørgsmål om deltagerne i

GF World Cup 2010 Vind den nye landsholdstrøje signeret af hele det danske kvindelandshold

1. Hvor mange OL-guldmedaljer har Karin Mortensen været med til at vinde? a. 0 guldmedaljer b. 1 guldmedalje c. 2 guldmedaljer 2. Hvilke tre klubber har Trine Troelsen senest spillet for? a. Aalborg DH, SK Aarhus og FCM b. Viborg HK, Team Tvis Holstebro, FCM c. Viborg HK, SK Aarhus, FCM 3. Hvem vandt GF World Cup i 2009? a. Rumænien b. Rusland c. Norge

40

GF WORLD CUP ‘10


4. Målvogter Christina ¨P’ Pedersen er i færd med at uddanne sig til? a. Jurist b. Sygeplejerske c. Dyrlæge 5. Hvem er regerende Europamestre på kvindesiden? a. Rusland b. Norge c. Frankrig 6. Inden Maibritt Kviesgaard kom til SK Aarhus spillede hun for? a. GOG b. KIF Vejen c. Viborg HK 7. Hvilke tre danske byer skal kvindernes EM-slutrunde afvikles i? a. Århus, Viborg og Aalborg b. Herning, Århus og Aalborg c. Herning, Århus og Viborg 8. Hvor mange mål har Grit Jurack scoret for det tyske landshold i hendes 287 kampe? a. 1.014 b. 1.237 c. 1.532 9. Hvem blev kåret til bedste spiller ved GF World Cup i 2009? a. Cristina Neagu, Rumænien b. Allison Pineau, Frankrig c. Linn-Kristin Riegelhuth, Norge 10. Hvor mange gange har Danmark vundet GF World Cup? a. 0 gange b. 1 gang c. 2 gange

Svar på de 10 spørgsmål og send dine svar ind til konkurrence@dhf.dk Der vil blive trukket lod i uge 39 og vinderen vil få besked umiddelbart efter.

GF WORLD CUP ‘10

41


Aalborg| Århus | Holstebro| Rødekro| Slagelse| København

Forhandling af kvalitetsprodukter fra Steff Houlberg

AB Catering Århus A/S | Beta 1, 8382 Hinnerup

Telefon: 72 224 224 | Telefax: 72 224 242 | Email: info@abaarhus.dk | Web: www.abaarhus.dk

10. klasse

– se mere på:

sansestormerne.dk

> Er du vild med dEsign eller sport? > Vil du lære at lave lækker og sund mad? > Vil du opleve nEw York med “sansEstormErøjnE”? så ta' 10. klasse hos sansestormerne Høj faglighed, godt undervisningsmiljø, dygtige lærere, nye venner, fine træningsmuligheder, hyggelige værelser, ved skov og strand, tæt på Århus C.

tretommervej 33 • 8240 risskov • tlf. 8617 8511


Leverandør af”Sport to the people”

Sport er for alle, fra nybegyndere til vindere. Udbyttet af en aktiv livsstil er for alle. Lige meget hvad du gør, eller hvor hurtigt eller langsomt du gør det. Hos InTerSPOrT er vi altid klar til at hjælpe dig med at vælge de sko, den beklædning og det udstyr, som passer bedst til netop dine behov. vi tror på, at sport er for alle, og det er vores mission at levere ”Sport to the People”. Find mere Sport to the People i vores butikker. Du finder nærmeste butik på www.intersport.dk

Hos InTerSPOrT finder du et stort udvalg i håndboldsko. Kom ind og lad os hjælpe med at finde den helt rigtige kombination af stabilitet, støddæmpning og springkraft til dit behov og din spillestil.


De danske trænere

Jan Pytlick Født den: Landstræner siden:

05.06. 1967 2007. Første periode 1998-2006

En af de mest vindende trænere i dansk idræt nogensinde. Guld ved OL i såvel 2000 og 2004, EM guld i 2002, EM sølv i 1998 og 2004 – for slet ikke at tale om en karriere som klubtræner i GOG, hvor murersvenden fra Thurø nåede at vinde DM for både mænd og kvinder (2 gange) samt pokalfinaler for begge køn, før han blev landstræner i en alder af bare 31 år. Skiftet fra klub- til landstræner ligger tilbage i 1998, hvor en noget betænkelig Pytlick skulle afløse succesrige Ulrik Wilbek på posten. Men debut-året gik forrygende med sølv ved EM i Holland, og da Pytlick i 2000 gentog sin forgængers bedrift med at hente OL-guld, var han for alvor trådt ud af Wilbeks skygge. Med sin ligefremme og ofte meget humoristiske facon markerede han sig som en stærkt samlende figur for landsholdsspillerne og der var ægte tårer i øjnene hos de rød/hvide piger, da Pytlick efter en 4. plads ved VM i Skt. Petersborg 2005 vendte tilbage som klubtræner i GOG. Den del af karrieren varede dog kun et år. Så hentede Dansk Håndbold Forbund ham tilbage som afløser for afløseren Brian Lyngholm, der sammen med landsholdet havde haft et miserabelt EM i Sverige 2006. Missionen med, at Pytlick skulle føre holdet til VM i Frankrig 2007 og derfra til OL i Kina året efter mislykkedes, og selv om også han havde et trist EM, har han fortsat arbejdet hen imod det store mål: medaljer ved EM på hjemmebane ved i 2010. Som aktiv var Pytlick en taktisk begavet, lynhurtig playmaker for GOG, indtil en ondartet skulderskade satte en stopper for karrieren, da han kun var 19 år gammel.

44

Kim Jensen om Jan Pytlick: ”Jan kan lide at være gennemstruktureret – men når planerne så skal føres ud i livet, slår han til som improvisator. Så jeg har aldrig oplevet ham gennemføre det, der oprindelig var planlagt. Og så er han en enestående historiefortæller. Jeg kender mange spillere, som altid lige er blevet hængende efter aftensmaden – kun for at høre Jan fortælle. Først og fremmest om hans tid i det meget specielle miljø i GOG. Og selv om jeg har hørt historierne ufatteligt mange gange, er de aldrig ens. De får lige en drejning hist og pist – og det øger unægtelig den i forvejen høje underholdningsværdi. Hans skæve indfald går også ind imellem ud over spillerne. Som på sommerens træningslejr på Ærø, hvor ”præmien” til taberne af en straffekastkonkurrence var, at de skulle samle 30 dræbersnegle i en nabohave til der, hvor vi boede.”

GF WORLD CUP ‘10


Kim Jensen Født den: Assistenttræner siden: Landskampe som aktiv:

Jan Pytlick om Kim Jensen: ”Mit første indtryk af Kim var meget specielt. Lige da jeg var blevet ansat som landstræner skulle jeg mødes med ham et par dage i Vejle for at snakke om, hvordan vores samarbejde skulle være, og da vi skulle i seng den første aften, tog Kim sit liggeunderlag og lagde sig ud under en busk bagved hotellet. Jeg kan huske jeg tænkte, ”Det var besynderligt – her har vi et dejligt varmt hotel og så ligger manden Gudhjælpemig ude på græsplænen – det er sgu for mærkeligt”. Men efterhånden har jeg fundet ud af, at det netop er den alsidighed, der gør Kim til den spændende person, han er. Han spænder utroligt vidt og blandt andet er han altså et udpræget naturmenneske. Hans forhold til USA og alt, hvad der er amerikansk er heller ikke helt entydigt. Han udtrykker tit og ofte, hvor meget han er imod amerikanisering, men jeg har da mange gange kunnet konstatere, at både burgere og colaer glider helt fint ned, når vi er en tur på McDonald’s – USA eller ej.”

24.10. 1961 1996 84 A-, 18 U- og 8 Y-landskampe

Har fungeret som assistenttræner for Ulrik Wilbek og Brian Lyngholm og er nu i gang med sin anden periode som makker med Jan Pytlick. Som aktiv en solid forsvarsspiller samt en snu og meget bevægelig playmaker med et giftigt underhåndsskud. Er uddannet kloakmester, men har siden 1992 undervist på Sportshøjskolen i Aalborg, hvor han udover håndbold er instruktør i så vidt forskellige idrætsgrene som klatring, kajakroning og windsurfing. Som instruktør har Kim Jensen den højeste håndbold uddannelse i Europa, nemlig EHF-mastercoach og han er desuden instruktøruddannet i Dansk Sportsklatreforbund. Kim Jensens imponerende medaljesamling indeholder: EM guld: 1996, 2002 EM sølv: 1998, 2004 VM guld: 1997 OL guld: 2000, 2004

GF WORLD CUP ‘10

45


���������� ����������� ���������� ����������� �

����������������������������������� ���������������������������������� ��������������������������������� ��������������������������� ������������������������������

����������������� ��������������������������� ����������������������������������������������� ������������������������������������������������� ������������������������������������������������������� ������������������������������������������������� ����������������������������������������������� �������������������������������������������� ��������������������������������������� ������������������ ������������������������������������������� ��������������������������������������������������� ��������������������������������������������������� ������������������������������ ������������������� ������������������������������������������������ ������������������������������������������������� ����������������������������������������������� ��������������������������������������������������� ��������������������������������

�������������������������

�������������������

��������������


Massive trægulve Lamelgulve Sportsgulve Indendørs pleje af trægulve, -møbler og -lofter Udendørs pleje af træmøbler og -terrasser

Slap af i smukke omgivelser efter kampen

www.junckers.dk

GF WORLD CUP ‘10

47

CREATING EXCEPTIONAL SPACES


GF World Cup

- Verdensklassehåndbold i Århus Det er et af eksemplerne på det fokuserede arbejde der bliver gjort i Århus i ambitionen om at være landets mest attraktive sportsby.

Det er for sjette år i træk lykkedes Dansk Håndbold Forbund i samarbejde med Sport Aarhus Events at samle verdens bedste damelandshold, når NRGi Arena lukker dørene op for dette års GF World Cup i kvindehåndbold. De suveræne OL- og EM-vindere fra Norge og de russiske verdensmestre fra VM er med i turneringen igen i år. Også det danske kvindelandshold er med. Sidste år var de tæt på en podieplads og i år er der på forhånd store forventninger til det danske hold, så jeg glæder mig meget til at følge det danske mandskab i kampen om en medaljeplads. Sport Aarhus Events, der er Århus Kommunes sportevent-sekretariat, gør en massiv indsats for at få sportsbegivenheder til byen. De har stor erfaring i at begå sig i den nationale og internationale sportsverden. Dette er medvirkende til, at Århus gennem de seneste år har været værtsby ved en række store sportsbegivenheder med både national og international deltagelse. Satsningen på de store sportevents bunder dels i en ambition om at skabe attraktiv underholdning og sportslige fyrtårne for byens borgere, og til dels i den almindelige profilering af Århus i den store verden via idrætten netop for at markere Århus som sportsby. Hertil kommer at byen råder over gode sportsfaciliteter, hvilket er lige så vigtige forudsætninger for en ambitiøs sportsby, som den organisatoriske ekspertise hos Sport Aarhus Events. En af de senest afviklede internationale sportevents i byen er VM i 505-joller, der i sommer samlede over 125 af verdens bedste besætninger i Kaløvig i Århus Bugten og blev det mest eksponerede 505-stævne i verden nogensinde. Det skyldes blandt andet, at Århus har et af verdens bedste sejlerfarvande men også at det er lykkedes at udvikle sporten gennem et samarbejde mellem byens forsknings- og uddannelsesmiljøer, idrætsforeninger og virksomheder har formået at skabe en helt ny platform for eksponering af sportevents. Via en hidtil uset kombination af teknologi og brug af sociale medier fik flere end 55.000 unikke besøgende fra over 109 lande mulighed for at følge med direkte fra sejladserne i Århus uden selv at være til stede på havnen.

48

Et andet eksempel er det tætte samarbejde som Sport Aarhus Events har med Elite Idræt Århus, der formidler kontakten til eliteidrætsmiljøet i byen, herunder også til håndboldmiljøet. Elite Idræt Århus er, ligesom Sport Aarhus Events, etableret som et samarbejde mellem Århus Kommune og erhvervslivet. Formålet er at løfte eliteidrætten i Århus til et højt nationalt og internationalt niveau, så Århus bliver det bedste sted at dyrke eliteidræt. GF World Cup er blevet en tradition i Århus og det århusianske publikum står klar, når de mange tophold løber på banen. Mon ikke det danske mandskab efterhånden betragter NRGi Arena som deres foretrukne hjemmebane. I hvert fald er det i den hal, kvindelandsholdet har spillet de fleste af deres landskampe i det seneste årti. I Århus glæder vi os, hver gang GF World Cup kommer til byen. Og denne gang er ingen undtagelse. Jeg vil gerne ønske alle en rigtig god turnering.

Med venlig hilsen Marc Perera Christensen Rådmand for Kultur og Borgerservice

GF WORLD CUP ‘10


GF WORLD CUP ‘10

49


Kom sikkert i mål med din IT Brancheløsning … EG er en danskbaseret virksomhed, som leverer it-brancheløsninger og konsulentydelser til det skandinaviske marked. Vores forretningsforståelse og brancheindsigt sikrer, at vi holder fokus på udbyttet af den optimeringsproces, vi varetager for vores kunder. Gå ind på www.eg.dk og se hvordan vi kan skabe værdi for dig, din forretning og dine kunder. Det kalder vi ”Adding value to business”

God kamp!

EG har dedikerede brancheløsninger til: • Advokat • Boligadministration • Byg & Installation • Finans • Forsyning/ Energi • Handel og Engros • Lægesystemer • Media • Produktion og Logistik • Retail

EG www.eg.dk

• Tekstil • Transport • Trælast • Kommune • Region • Stat


OK støtter sporten


STORE

OPLEVELSER

Starter HOS OS

OL LONDON 2012, EM UKRAINE/POLEN 2012, VM BRASILIEN 2014, OL BRASILIEN 2016, PREMIER LEAGUE, SERIE A, CHAMPIONS LEAGUE, PRIMERA DIVISION, HÅNDBOLD, ISHOCKEY, NFL, NHL, NBA, FORMEL 1, BOKSNING, GOLF, CYKLING, WIMBLEDON, GASTRONOMI, EKSKLUSIV REJSER, SPA & WELLNESS, KONCERTER, FABELAGTIGE DUBAI, OPLEVELSESREJSER, RUNDREJSER, SOMMERFERIE, STORBYREJSER, GRUPPE- BUSINESSREJSER

Tlf. +45 70 23 06 44 info@travelsense.dk, www.travelsense.dk


EM 2010 Kampprogram i Danmark Aalborg GIGANTIUM Danmarks indledende runde, Gruppe A: Tirsdag den 7.12.2010 Kl. 18:15 Spanien – Rumænien Kl. 20:45 Danmark – Serbien Torsdag den 9.12.2010 Kl. 18:45 Serbien – Spanien Kl. 20:45 Rumænien – Danmark Lørdag den 11.12.2010 Kl. 16:00 Israel – Finland. Finale i Women`s Challenge Trophy 2010 Kl. 18:45 Rumænien – Serbien Kl. 20.45 Spanien – Danmark

Århus NRGi ARENA Indledende runde, Gruppe B Tirsdag den 7.12.2010 Kl. 18:15 Montenegro – Rusland Kl. 20:15 Kroatien – Island Torsdag den 9.12.2010 Kl. 18:15 Island – Montenegro Kl. 20:15 Rusland – Kroatien Lørdag den 11.12.2010 Kl. 18:15 Rusland – Island Kl. 20:15 Montenegro – Kroatien

Herning MCH MULTIARENA Mellemrunde, Gruppe 1 Mandag den 13.12.2010 Kl. 16:45, 18:45 & 20:45 Tirsdag den 14.12.2010 Kl. 16:45, 18:45 & 20:45 Torsdag den 16.12.2010 Kl. 16:45, 18:45 & 20:45 Lørdag den 18.12.2010 Kl. 11:30 Placeringskamp 5/6 Kl. 14:30 Semifinale 1 Kl. 16:30 Semifinale 2 Søndag den 19.12.2010 Kl. 14:30 Bronzekamp Kl. 17:00 Finale

Køb billetter på www.em2010.dk


Clausens Fiskehandel stiller strenge krav til at vi altid kan levere kvalitetsrøgvarer. Dette sikrer vi ved kun at anvende en førsteklasses råvare og høj hygiejne- og produktionskrav. Hastværk er lastværk, så derfor får produkterne al den tid i røgeovnen, de behøver, for at blive gode. Vi laver både kold og varmrøgede fisk, som videresælges til blandt andre fiskehandlere, butikker, restauranter, hoteller, institutioner og private. Samtidig kan du indlevere din fisk til vores røgeri og senere afhente din ny røgede friskfangede fisk.


Tøj i store størrelser fra: X-Boyz, X-Girlz, SMS, Claire Plus, Lemmi Fashion New Facts Plus dreng. Besøg netbutikken.

Nu også skibukser og skijakker med ekstra livvidde! Få 20% på dit første køb. Skriv: Håndbold i rabatkodefeltet.

Sletvej 52, 2D • 8310 Tranbjerg J Tlf. 30 29 00 68


EM 2010 – årets håndboldfest

Fest i gaden og på heden i den store hal, og man skal virkelig være om sig, hvis man skal se Danmarks indledende kampe live.

Af Finn T Jensen Gigantium i Aalborg og Messecenter Hernings nye Multiarena. Rammerne kan ikke blive bedre, når det danske kvindelandshold i perioden fra 7. til 19. december skal optræde på hjemmebane i det, der med rette er blevet betegnet som ”den største idrætsbegivenhed på dansk jord i 2010”. Tirsdag den 7. december lægger Pytlicks piger ud med at møde Serbien i Aalborgs Gigantium, to dage efter gælder det Rumænien samme sted og den 11. står det danske kvindelandshold over for Spanien i den sidste kamp i indledende gruppe A. Alle kampe med start klokken 20.45. Og nordjyderne har været på stikkerne. Lige fra billetsalget blev givet frit den 18. august, har der været rift om at sikre sig plads

56

Hvis – forhåbentlig når – holdet har kvalificeret sig til mellemrunden, drager hele truppen, de ledsagende presse og tv-folk samt tilskuere i tusindvis ud på den jyske hede, hvor de driftige folk fra Messecenter Herning har opført Danmarks i særklasse mest imponerende Multiarena med plads til 14.000 tilskuere. I mellemrunden venter de tre bedste hold fra indledende gruppe B, som spilles her i NRGi Arena: Montenegro, Kroatien, Rusland og Island. Og så er der selvfølgelig semifinaler og finaler til sidst – i weekenden den 18./19. december. Det bliver den største håndboldfest på dansk jord nogensinde.

GF WORLD CUP ‘10


Småt og stort om EM Pytlick er velforberedt Længe før den sidste kugle var trukket op af bowlen ved EM-lodtrækningen i Odense den 5. juni, havde fødselaren den dag – Jan Pytlick – kigget samtlige modstandere dybt i kortene, og den danske landstræner føler sig optimalt forberedt på opgaven: Pytlick om Serbien: ”Umiddelbart et af de hold ved EM, jeg har det mindste forhåndskendskab til, men de har et spændende ungt hold med et par spillere fra den danske liga blandt andet: Målvogteren Katarina Tomasevic fra Team Esbjerg og Jelena Eric fra Randers HK. Serbien var så klart det stærkeste af de fire hold, der ved lodtrækningen lå i nederste seedningslag.” Pytlick om Rumænien: ”Rumænerne har den fordel, at de er særdeles godt sammenspillet i og med, at langt de fleste landsholdsspillere også spiller sammen til daglig i Oltchim Valcea, som i sidste sæson nåede semifinalen i Champions League. Holdet er stærkt besat på alle pladser og har i unge Cristina Neagu en af de mest spændende spillere i international kvindehåndbold overhovedet. Det bliver en hård nød at knække, men vi har slået dem før.” Pytlick om Spanien: ”De har en noget anderledes spillestil end de fleste andre hold i den europæiske top. De har små hurtige fløje og deres bagspillere har tendens til at spille meget tæt på forsvaret. Det er et hold, jeg forventer vil kunne nå meget langt ved EM, men jeg mener også, at de står godt til mit eget hold.” Pytlick om de eventuelle mellemrunde-modstandere: ”Rusland er verdensmestre – og det siger vist det hele. Holdet er begyndt at spille langt mere aggressivt, end vi har set tidligere, og deres fysik er fantastisk. I EM-kvalifikationen kunne de dog ikke besejre Montenegro – og det fortæller så historien om, hvor stærke montenegrinerne med Bojana Popovic i spidsen er. Og endelig er det unge teknisk velfunderede kroatiske mandskab ved at have opnået den rutine, der gør dem til en endog meget vanskelig modstander. Så mellemrunden bliver en tæt og spændende affære.”

• Slutrunden i Danmark/Norge er den 9. om det europæiske mesterskab i kvindehåndbold. • Kun en nation ud over Norge og Danmark har vundet EM. Det var Ungarn i 2000, hvor slutrunden fandt sted i Rumænien. • Danmark har vundet EM tre gange – i 1994, 1996 og 2002 – mens Norge har vundet fire – heraf de tre seneste slutrunder. • Norge har i det hele taget vundet medaljer ved alle EMslutrunder på nær 2000, hvor holdet blev nummer 6. • Udover tre guldmedaljer har det danske kvindelandshold vundet to sæt sølvmedaljer – i 1998 og 2004. • Danmark har i alt spillet 55 kampe ved EM-slutrunder. Det er blevet til 38 sejre, 2 uafgjorte og 15 nederlag. • Danmark vandt 18 sejre i træk fra EM’s start i 1994. Første EM-nederlag var mod Norge i 1998. Det var så også tydeligt: 19-28. • Det er tredje gang, Danmark arrangerer EM i kvindehåndbold. Første gang var i 1996 anden gang i 2002. • Bortset fra den første slutrunde om kvindernes EM i Tyskland 1994, hvor kampene lå i september, har EM i kvindehåndbold altid været spillet i december måned. • Udover Danmark og Norge har Ungarn, Ukraine, Rusland og Tyskland deltaget i alle otte hidtidige slutrunder. • Island er eneste EM-debutant. Montenegro er også med for første gang under eget navn men har tidligere tre gange været en del af Serbien/Montenegro. • Jan Pytlick er træner ved sit femte EM – Ulrik Wilbek var ansvarlig i de to første slutrunder mens Brian Lyngholm stod i spidsen for kvindelandsholdet ved EM i Sverige i 2006. • Kun en af de nuværende danske spillere er tilbage fra det hold, der vandt EM-guld i Århus i 2002: Målvogter Karin Mortensen, der fik sit store gennembrud i netop den turnering. • DHF har på sin website produceret en dansk EM-side, hvor du på dansk kan læse ALT relevant om den store slutrunde.

GF WORLD CUP ‘10

57


EM I KVINDEHåNDBOLD – åRETS HØJDEPUNKT På ALLE NIVEAUER Når Dansk Håndbold Forbund i dagene fra den 7. til 19. december 2010 blænder op for den 9. slutrunde om europamesterskaberne i kvindehåndbold er det ikke alene årets største idrætsbegivenhed på dansk grund – det er også en enestående mulighed for at kombinere sport i verdensklasse med et hospitality arrangement på allerhøjeste niveau. Dansk Håndbold Forbund kan tilbyde dig tre forskellige produkter, der alle vil gøre lige præcis din EM-oplevelse til et ekstraordinært event i absolut verdensklasse: For nærmere information kontakt DHF’s Salgsafdeling på +45 4326 2400

VIP ExCLUSIVE:

VIP SUPERIo R

DEN ULTIMATIVE EM o PLEVELSE

EkSTRAo RDINÆRT Hygg E

Eksklusiv 3 retters gourmetmenu med matchende vine

Lækker buffet-menu inklusiv drikkevarer

Underholdning i absolut særklasse under arrangementet

En håndboldprofil kigger forbi til en snak om dagens kamp

Håndboldbillet til hele dagen i bedste kategori

Håndboldbillet til hele dagen i bedste kategori


VIP Lo UNgE VIP HELE DAgEN •

VIP-buffet i hallen

Lokalet åbner en time før kampstart – og holder åbent indtil en time efter sidste kamp

Håndboldbillet til hele dagen i bedste kategori


Viby Fabrikvej 4 8628 2588


Skal du låne til et nyt anlæg, når festen alligevel altid ender i køkkenet? Skal du låne til det, du går og drømmer om. Og hvad er egentlig vigtigst for dig. Måske er det slet ikke et anlæg men et nyt køkken? Under alle omstændigheder er det altid godt at tage en snak med os om dine muligheder for at finde ud af, om det hele hænger sammen økonomisk. Kom ned i filialen eller book et møde på al-bank.dk.


Gylden sommer for

Af Lars Graabek Det har, som sædvanlig fristes man til at sige, været en gylden sommer for DHF’s ungdomslandshold. Det mandlige U20-landshold vandt EM-guld i Serbien, og U18-kvinder fulgte smukt trop ved at ende øverst på skamlen ved ungdoms-OL i Singapore efter en forrygende afslutning mod Rusland. Selvsamme U18-landshold, men med nogle andre spillere (’1. holdet’), endte på sjettepladsen ved VM i Den Dominikanske Republik, mens U18-herrerne i deres EM-slutrunde i Montenegro fik et sæt flotte bronzemedaljer med i bagagen.

Udklassede Portugal Det mandlige danske U20 landshold forsvarede i starten af august de EM-guldmedaljer, deres forgængere vandt i Rumænien for to år siden, da holdet udklassede Portugal med 30-24 i finalen i den slovakiske hovedstad Bratislava.

62

Selvom holdets store profil, Rasmus Lauge Schmidt, i sidste minut før pausen var blevet krøllet godt og grundigt sammen af portugiserne, formåede træner Ole Nørgaards drenge uden de store dikkedarer at snuppe EM-titlen. Som det er sædvane med et dansk ungdomslandshold, var U20-herrerne deres modstander overlegent rent taktisk og kollektivt, og Ulrik Wilbek må gnide sig i hænderne over talentmassen på herresiden, som tilsyneladende er uendelig.

Individuelle kvaliteter Jan Pytlick må sidde med samme rare følelse som kollegaen på herresiden efter at have overværet U18-kvindernes comeback i OL-guldkampen mod Rusland. Selvom det i realiteten var et 2. hold forstærket af Signe Sjølund Pedersen, der drog til Singapore, spillede de helt forrygende i finalen mod det russiske VM-hold, og holdet viste en fighterindstilling og nogle individuelle kvaliteter, som kan give tårerne i øjnene på selv den mest hærdede håndboldnørd.

GF WORLD CUP ‘10


ungdomsholdene

I realiteten råder landstræner Heine Eriksen over 30 kvalificerede spillere i 92-93 årgangen, så han har et såkaldt ’positivt problem’, når han fremover skal sætte sin startopstilling.

Medaljeoversigt

Forrygende indsats Da U18-herrerne vandt bronze ved EM i Montenegro ved at slå de stærke tyskere i den sidste kamp, var træner Claus Hansen naturligvis glad og stolt over triumfen, men samtidig lurede skuffelsen over semifinalenederlaget til Spanien i hans stemme. Det danske hold havde nemlig spillet forrygende og besejret de senere europamestre fra Kroatien i mellemrunden, og de havde kvaliteterne til at komme i finalen. Men turneringen var en værdifuld erfaring for de unge spillere, som de kan få stort udbytte af i de kommende år.

Dame-U18 guld ved Ungdoms OL i Singapore Danmark – Rusland 28 - 26 Herre-U20 guld ved EM i Serbien Danmark – Portugal 30 - 24 Herre-U18 bronze ved EM i Montenegro Danmark – Tyskland 28 - 27

GF WORLD CUP ‘10

63


BILER FOR ENHVER SMAG - hos Anders Petersen Automobiler

DEN BILLIGSTE

Når din tid er for dyr!

DEN PRAKTISKE

Dyrlægernes IT-løsning

DEN ELEGANTE

Hjælper med at holde journaler ajour, tidsbestilling, korrekt medicinering, overholdelse af lovgivningen og ikke mindst fakturering.

RISSKOV Ravnsøvej 10 · 8240 Risskov · Tlf. 8741 5800 HADSTEN Skanderborgvej 2 · 8370 Hadsten · Tlf. 8785 7700

www.apabiler.dk

Novasoft A/S Langdyssen 5, 8200 Århus N, Tlf. 7027 0744, Fax. 7027 0755 Mobil. 2172 6101, Mail. info@novasoft.dk, www.novasoft.dk Vetvision programmets journalfaglige dele er udviklet i samarbejde med følgende medarbejdere ved Hospital for Mindre Husdyr på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Lektor Thomas Eriksen, Lektor Henriette Strøm, Dyrlæge Asger Wenck. Andre Bidragsydere: Lektor A.T. Kristensen, Hospital for Mindre Husdyr (tilpasning til problemorienteret journalisering POMR).


GF WORLD CUP ‘10

Kom med til EM ! DHF og GF Forsikring giver dig chancen for at blive klædt rigtigt på til EM i december, hvor Danmark skal forsøge at vinde medaljer på hjemmebane! Hvis du kan svare på de nedenstående spørgsmål, er du med i konkurrencen om 2 EM-billetter og et GF kampkit til den 13. december, hvor Danmark forhåbentlig spiller sin første mellemrundekamp.

Du kan nemt være med! Udfyld konkurrencekortet, som er vedhæftet nederst på siden, og aflever det i svarboksen i forhallen ved EM-standen.

Præmien • •

2 EM-billetter til den 13. december 2010. GF Forsikring kampkit som består af: GF Ansigtsmaling GF Stofflag GF Horn GF Vikingehjelm Supporter Tee

5

3 Vinderen af dagens konkurrence vil blive annonceret lige efter den sidste kamp, hvorefter præmien kan afhentes ved dommerbordet. Hvis du ikke er helt sikker på svarene, kan du finde informationerne i forhallen.

1

4 2

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Klip - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Konkurrencekortet Navn: _______________________________________________________ Mobil:_______________________________________________________ 1.

Hvad er førstepræmien i GF’s skudkonkurrence i forhallen?

2.

Hvad hedder NRGi Arenas café?

3.

Hvor bliver Danmarks indledende EM-kampe spillet?

4.

Hvor mange klubber er der i DHF?

5.

Hvilken bil har Christian Østergaard udstillet i forhallen?


Mange kan gøre dig klogere… Vi gør dig bedre! Besøg os på www.tack.dk eller ring 70 10 12 01

TACK International er en af verdens førende uddannelsesvirksomheder inden for hovedområderne uddannelse og udvikling. Vi tilbyder et af markedets bredeste uddannelsesprogrammer inden for salg, ledelse, brug af telefon, service og personlig udvikling. TACK har været i Danmark siden 1960 og har i dag samarbejdspartnere i 46 lande, der alle udbyder en lang række træningsprogrammer, hvilket har haft stor betydning for internationale virksomheder, der hermed har kunnet give den samme træning til alle medarbejdere verden over. Alle TACK medarbejdere, partnere og aktionærer er overbeviste om nødvendigheden af et tæt samarbejde med kunderne for at kunne levere den praktiske træning, som giver investeringen i udvikling af medarbejdere og organisation det rigtige udbytte.

TACK International A/S, Rosenvængets Allé 25, 2100 København Ø • Tlf: 70 10 12 01 • www.tack.dk • info@tack.dk GF WORLD CUP ‘10 66


Kommende Herre-A landskampe i Danmark Herre-A EM-kvalifikation Nu starter herrelandsholdets spændende kvalifikationspulje til EM i Serbien 2012 i gang. Danmark møder Hviderusland i deres første kamp på hjemmebane, og du kan godt glæde dig til at se profiler som Mikkel Hansen, Lars Christiansen, Bo Spellerberg og Hans Lindberg i en afgørende kamp på dansk grund. De fysisk stærke hviderussere er klar til at udfordre de danske drenge, som satser voldsomt på at gentage guldsuccesen fra de glade EM-dage i 2008. Kom til Aalborg og hep på drengene – de har for brug for din støtte! Gigantium, Aalborg Onsdag den 27. oktober kl. 20.15 Danmark - Hviderusland Billetter sættes til salg i uge 38 på www.dhf.dk

Herre-A 4-Nationers Turnering Herre-A skyder 2011 i gang med en meget interessant 4-Nationers Turnering, hvor Brasilien, Sverige og Tunesien gæster Danmark og giver kamp til stregen før det endelig går løs til VM i Malmø i Sverige. Kampene spilles følgende dage. Fredag den 7. januar 2011 Lørdag den 8. januar 2011 Lørdag den 9. januar 2011

Danmark – Brasilien Danmark – Sverige Danmark - Tunesien

Spillestederne er stadig ukendte, men følg med på www.dhf.dk, hvor det vil blive offentliggjort så snart de er fastlagte. Billetterne sættes i salg på www.dhf.dk i løbet af efteråret 2010.


Højre side hvis muligt


GF WORLD CUP ‘10

Vi er med på holdet..... Hovedsponsorer::

Tøjsponsor:

prodUKTsponsor:

dommersponsor:

eKsKLUsIv pArTnere:

BUsIness pArTnere:

vIp pArTnere:

BV-TRAPPEN.DK

Building Value

Lidt spatieret

offIcIAL sUppLIers:

FL SportMarketing

GF World Cup 10 kampprogram  

Læs om turneringen, Pytlicks 19 udvalgte, holdprofiler, konkurrence, aktiviteter under GF World Cup m.m.

GF World Cup 10 kampprogram  

Læs om turneringen, Pytlicks 19 udvalgte, holdprofiler, konkurrence, aktiviteter under GF World Cup m.m.