De Zwettekrant juni 2021

Page 1

JAARGANG 6 - JUNI 2021

46.000

exemplaren huis aan huis verspreid

Circulaire economie: opnieuw gebruikmaken van grondstoffen 7 | Economie

15 | Ondernemen

21 | Duurzaam

Culturele activiteiten goed voor de stad en voor ondernemers

Al meer dan dertig jaar passie voor interieurarchitectuur

Workshop waterstof eerste stap in nieuwe duurzame techniek


Ontdek het gemak van FRL

POSTBEZORGING • HUIS-AAN-HUIS VERSPREIDING • PAKKETBEZORGING

FRL is de allround specialist op het gebied van bezorging en logistiek: postbezorging, huis-aan-huis verspreiding, zakelijke markt. FRL biedt landelijke dekking, kwalitatief hoogwaardige bezorging en hanteert aantrekkelijke tarieven.

Leeuwarden • 058 - 21 54 157 • www.frlpost.nl


VOORWOORD

3

Alle beetjes helpen

In deze editie:

Steeds meer mensen, ook ondernemers, nemen hun verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. De een gaat over op een groene energieleverancier of legt zonnepanelen

5 | NIEUWS VAN DE ZWETTE

Nieuw bestuurslid bedrijvenvereniging, ledbord geplaatst, scooterevenement, Welcome to the Village, reststromen

op het dak, een ander gaat minder vlees eten en weer een ander koopt minder nieuwe spullen. En als je de smaak te pakken hebt, krijg je er gaandeweg steeds meer lol in en wordt het een sport om zo duurzaam mogelijk te leven. Dat is mooi, want we willen met elkaar nog wel even genieten van deze prachtige aarde.

7 | CULTUUR EN ECONOMIE

Culturele activiteiten goed voor imago van de stad en voor ondernemers 75-jarig jubileum voor FIB

Er valt ook veel te genieten in deze editie van de Zwettekrant. Op de middenpagina een inspirerend artikel over de Recycle Boulevard. Hier kun je te kust en te keur voor leuke vintage vondsten of originele geüpcyclede spulletjes. Moois biedt ook Media Art Friesland die onder meer LUNA organiseert, het media-, licht- en geluidskunstspektakel in de Leeuwarder binnenstad. Naast naar buiten kijken is het goed om ook af en toe naar binnen

9 | BEDRIJVIGHEID

Kersverse Jumbo geopend op Stadionplein

11 | DUURZAME SAMENWERKING

Van Lieshout & Co: enthousiaste bouwers De Zwette en Energie VanOns werken samen

te keren en tijd voor jezelf te nemen. Soms heb je daar wat hulp bij nodig. Bloementuintjes Coaching & Support reikt je een helpende hand. Het is slechts een kleine greep van de artikelen die je vindt in dit blad.

12 | DUURZAAM

We wensen je een mooie zomer, met aandacht voor jezelf, voor elkaar en voor je omgeving.

15 | INTERIEURARCHITECTUUR

Recycle Boulevard wil blijven verrassen

Een interieur dat past als een maatpak

De redactie

17 | NIEUWBOUW

Nieuwe fabriekshal Visser Leeuwarden

19 | BEDRIJVIGHEID OP DE ZWETTE

Terug naar jezelf met Bloementuintjes Datadiensten Fryslân zorgt voor veiligheid

20 | COLUMN BOUWE DE BOER HIER WERK IK: Peter Kooistra van Eethuis De Lorentz

21 | DUURZAAMHEID EN OPLEIDING

Workshop waterstof eerste stap in nieuwe duurzame techniek

22 | PUZZEL

Colofon

Holwerd

De Zwettekrant James Wattstraat 4 8912 AR Leeuwarden telefoon: 058 - 30 30 494 info@dezwettekrant.nl

Advertentie acquisitie Jan Boonstra - UitInMedia

Redactie José van der Geest - JIPP jobs in print & promotion Gerry Hijlkema, Renate Huisman

Verspreiding FRL Leeuwarden

Vormgeving Gilbert Terpstra - Verkorteweg CCM

Oplage 46.000 exemplaren

Dokkum

Harlingen

Centrum

Ringweg

De Zwette

Verspreidingsgebied Huis aan huis in Leeuwarden en veertig omliggende dorpen, bedrijven & winkelpark De Zwette

Leeuwarden Bolsward

Fotografie Sandra Wolf en bedrijven die beeldmateriaal beschikbaar hebben gesteld

Heerenveen

ZWETTEKRANT | JUNI 2021

Drachten


4

FIB viert 75-jarig bestaan

Van Friesch Isolatie Bedrijf naar FIB Industries 1946

Dirk Albertus van Ekeren zet zijn handtekening in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Friesland. De oprichting van het Friesch Isolatie Bedrijf, dat later grote bekendheid krijgt als 'de FIB' is hiermee een feit. Een van de eerste opdrachten die Van Ekeren krijgt is het repareren van de boiler in de stedelijke badinrichting aan de Noorderweg in Leeuwarden. Ook isoleert hij vele meters leidingen in het Burmaniahuis.

1990

Dynamiek, veranderingen en koerswijzigingen kenmerken FIB vanaf de jaren negentig, met maar één doel: succesvolle continuïteit. Daarbij kristalliseren zich in de loop van tijd twee specialismen uit: roestvaststaal en kelderbiersystemen. De samenwerking met andere bedrijven en het delen van kennis wordt steeds belangrijker. Internationaal timmert FIB aan de weg en de lasdeskundigheid, kennis van exotische metalen en vlotte levering zijn speerpunten. Het bedrijf wordt overgenomen, maar de informele sfeer die het familiebedrijf kenmerkt, blijft ook onder nieuwe eigenaren bestaan.

1956

De zaken gaan goed. Regelmatig heeft Van Ekeren isoleerders, plaatwerkers en jonge krachten nodig, ook met het oog op de 'nieuwe fabriek' aan de oostkant van de stad. Het nieuwe bedrijfsgebouw aan de Jachthavenlaan met kantoor, werkplaats en opslag wordt in augustus 1956 geopend. Zoon Ab van Ekeren werkt inmiddels ook volop mee in het bedrijf, dat nu ook tanks maakt voor de zuivelindustrie. En dochter Alie en haar man starten een paar jaar later een succesvolle vestiging in Dordrecht.

1970

De groei van FIB gaat zo snel dat in 1970 alweer uitbreiding nodig is. De keuze valt op een locatie aan de Einsteinweg. Naast vier montagehallen krijgt FIB in 1970 ook een grote tankenhal van 2000 m2, met een werkhoogte tot zestien meter en een hijsvermogen van 25 ton. FIB kan nu beter tegemoet komen aan de vraag naar complete leidingnetten met appendages voor chemische bedrijven, zuivelfabrieken en elektriciteitscentrales.

Beeld: Historisch Centrum Leeuwarden

2008

Andus Group laat een nieuw kantoor bouwen op dezelfde plek aan het kanaal. In het voorjaar van 2009 opent commissaris van de Koningin John Jorritsma het gebouw, dat nog altijd als nieuw oogt.

2019

De afdeling biersystemen binnen FIB Industries wordt in 2019 een zelfstandig bedrijf op dezelfde locatie: FIB Beer Systems (FBS). FBS is wereldwijd marktleider op het gebied van tankbier. Bij FIB en FBS werken totaal ongeveer 125 mensen.

2021

FIB viert haar 75-jarig bestaan!

ZWETTEKRANT | JUNI 2021


NIEUWS

Scooter sprintcompetitie op De Zwette

5

Sem Holtkamp nieuw bestuurslid we voor het mkb, waarvan zeventig procent actief is in de bouwsector. We denken actief mee met de opdrachtgever, voeren de regie over de strategie en vertalen dit naar online en offline communicatiemiddelen.”

Sjoerd Pieter Karsten organiseert een scooter sprintcompetitie op De Zwette. Dat is bijzonder, want eerder is er nog niet zo’n race in Leeuwarden gehouden. Het is een dragrace van 150 meter met verschillende klassen: 50cc, 70cc, 80cc, 100cc, 125cc, 180cc, en de superklasse 210 cc bicylinders. Iedereen boven de 16 jaar mag meedoen met een scooter of brommer die voldoet aan de eisen van NSSC (Nederlandse Scooter Sprint Competitie). Het Nederlandse kampioenschap met rijders uit binnen- en buitenland, vindt plaats op de Zwettestraat op zondag 18 juli van ongeveer 10.30 uur tot 17.00 uur.

Restmateriaal wordt grondstof

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat Bedrijvenvereniging De Zwette is opgericht. Verschillende ondernemers hebben zich de afgelopen jaren voor de vereniging ingezet. Sinds kort maakt Sem Holtkamp als algemeen lid deel uit van het bestuur. Sem: “Ik onderneem al jaren in deze omgeving met marketing- en communicatiebureau Localink. In 2008 vanuit mijn woning in Westeinde, tot we daar gaandeweg uit ons jasje groeiden en in 2011 verkasten naar een ruimte in Crystalic Business Park. Van daaruit werken

Een goede buur Door zijn werk had Sem al veel contacten op De Zwette. Eerder deed hij ervaring op in het bestuur van de ondernemersvereniging van Westeinde. “Het spreekt me enorm aan dat er op bedrijven en winkelpark De Zwette met veel inzet wordt gewerkt aan duurzaamheid. Ik geloof ook erg in de kracht van lokaal: hoe kun je elkaar versterken. Op De Zwette zie je dit al veel gebeuren, een mooi voorbeeld vind ik de werkgroep Reststromen, waarbij ondernemers kunnen onderzoeken hoe niet bruikbaar materiaal voor de een, nog dienst kan doen voor een ander.” Sem heeft er zin in en hoopt met zijn expertise een bijdrage te kunnen leveren aan het nog meer verbinden van ondernemers en het verder ontwikkelen van de mogelijkheden op De Zwette.

Reclame maken op fossielvrij ledbord

Sjûke van der Ploeg

Er zijn veel voordelen te behalen wanneer je bedrijfsvoering circulair en duurzaam is. Op de Zwette zijn al een aantal ondernemers bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. De bedrijvenvereniging wil de ondernemers helpen om hun bedrijfsvoering, daar waar het kan, circulair en duurzaam te maken. Binnen de vereniging zijn verschillende werkgroepen opgericht, waarin ondernemers van De Zwette actief zijn met de thema’s: energie en water, reststromen, mobiliteit, groen en sociaal inclusief. Elke circulaire en duurzame stap die ondernemers binnen deze thema’s zetten, helpt om gezamenlijk het doel te bereiken om in 2035 een circulair en duurzaam bedrijventerrein te zijn. Reststromen Het bestuur van Bedrijvenvereniging De Zwette heeft adviseur Sjûke van der Ploeg aangetrokken om ondernemers te helpen. Zij onderzoekt bij bedrijven op De Zwette welk (productie)afval een andere nuttige bestemming kan krijgen, zodat het als grondstof kan dienen voor een andere ondernemer. Zo ontstaan ‘reststromen’.

Herhaling is de kracht van de reclame, dat is algemeen bekend. Als ondernemer wil je graag zichtbaar zijn voor je publiek. Zo dacht het bestuur van de bedrijvenvereniging er ook over, daarom besloten zij een ledbord te laten plaatsen op de Johannes Brandsmaweg, de westelijke invalsweg van De Zwette. Alle ondernemers van De Zwette, maar ook elders gevestigde instellingen en ondernemers, kunnen hierop adverteren. Het ledbord is dagelijks zichtbaar voor de ongeveer elfduizend passanten die Leeuwarden inrijden via de invalsweg van bedrijven en winkelpark De Zwette. Lichtsterkte en fossielvrije elektriciteit Het ledbord staat overdag aan, maar is ’s nachts uit. De lichtintensiteit van het ledbord is zo inge-

Welcome To The Village gaat door Het festival gaat door in aangepaste vorm: een soort carrousel. Het evenement speelt zich af op 16, 17 en 18 juli in de Groene Ster bij Leeuwarden. Per dag worden er 1500 bezoekers verdeeld in drie groepen over drie terreinen met elk een eigen karakter qua programmering, sfeer en aankleding.

ZWETTEKRANT | JUNI 2021

steld, dat het afneemt naarmate het donkerder wordt. Op deze manier wordt rekening gehouden met de omgeving. Aan verantwoord energieverbruik is ook gedacht, Energie VanOns levert de fossielvrije elektriciteit.

De groepen verhuizen na tweeënhalf uur naar het volgende festivalterrein. Elk terrein heeft een podium met een groot terras waar je relaxed op een stoel of een kussentje kunt zitten om te genieten van een hapje en een drankje. Het is vooralsnog een ‘zittend festival’ vanwege de geldende maatregelen. Maar ook al is de vorm anders, de organisatie belooft bezoekers in ieder geval een echt Welcome to the Villagefestival.


n e n e k t onderhoude en verbeteri na g van daken en s d i l a i D c e p s n ! dakgoteno in Frit eslae nd. Dankzij onze jarenlange d n a g l s e ri g F ervaring,o bento u verzekerd van hoogwaardi r v Alkimon is hét adres voor reparaties,

KOM LANGS BIJ SANIDIRECT LEEUWARDEN:

BADKAMERS, SANITAIR & TEGELS Ben Lavion badkraan

276,-

vakmanschap.

Ben Lavion wastafelkraan

174,-

Ben Vico bad

1855,-

bouw w u ie N

tie enova R d rhou Onde

- Daken - Goten - Isolatie - EPDM - Zink -

Ben Segno toilet:

414,-

Alkimon is hét adres voor reparaties, onderhoud en verbetering van daken en dakgoten in Friesland. Dankzij onze jarenlange

Bezoek ons op: Schenkenschans 1-S (boven de Keuken Kampioen) 058 289 50 82

Henri en Inge EIGENAREN

SD2021-05-21Advertenties Hoorn en LeeuwardenWk20m - 125x195mm.indd 1

Ter info: getoonde prijzen kunnen afwijken. Check actuele prijzen op sanidirect.nl of in de winkel.

Relaxt!

ervaring, bent u verzekerd van hoogwaardig vakmanschap.

info@alkimon.nl - Daken - Goten - Isolatie Tel. 06 11 91 84 98 - EPDM - Zink www.alkimon.nl info@alkimon.nl Tel. 06 11 91 84 98 www.alkimon.nl

Adv_Alkimon_A4 Stnd_FC.indd 1

22-02-17 16:55

Adv_Alkimon_A4 Stnd_FC.indd 1

22-02-17 16:55

20-05-21 10:32

Meer dan 12 cursus-/vergaderruimtes voor 2 tot 200 personen Meer dan 14 cursus- en vergaderruimtes GRATIS FLEXWERKEN • SPREEKKAMERS • STILTEWERKPLEK • LOKAAL VOOR COMPUTERTRAINING • TRAININGS-/OEFENRUIMTES • DOJO • ETC. Wij werken volgens de RIVM-regels

Goed bereikbaar met openbaar vervoer • Gratis parkeren

058 30 30 490 - WWW.DEFABRIEKLEEUWARDEN.NL James Wattstraat 4, 8912 AR Leeuwarden, T. 058 - 30 30 490 Keuzemenu: 2 James Wattstraat 4 - 8912 AR Leeuwarden Bekijk ons aanbod op www.defabriekleeuwarden.nl


CULTUUR EN ECONOMIE

7

Culturele activiteiten goed voor stad en ondernemers Een aantal decennia geleden was Leeuwarden niet echt een bruisende stad te noemen. In de loop van de jaren, en zeker na het culturele hoofdstadjaar 2018, is er het nodige veranderd. Er gebeurt nu van alles, van kleinschalige activiteiten in de wijken tot grote projecten die publiek uit binnen- en buitenland trekken. Dat is niet alleen goed voor het imago van de stad en voor de kunstenaars uit de regio die zich er voor inzetten, maar ook voor ondernemers. De Zwette is uitvalsbasis voor diverse organisaties die zich bezighouden met culturele activiteiten, waaronder Welcome to the Village, Sense of Place en de voor 2022 geplande musical De Tocht. In het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw het Stationskwartier aan de Snekertrekweg, huist Stichting Media Art Friesland. Directeur Andrea Möller: “Wij

LUNA: de Leeuwarder binnenstad als festivalterrein

Kosten en baten

Vanzelfsprekend zijn voor het ontwikkelen van deze activiteiten, die goed zijn voor het imago van de stad, (financiële) middelen nodig. Andrea: “Dat betekent dat wij als culturele sector moeten voorfinancieren en het risico dragen. Terwijl het ondernemers geld oplevert. In directe zin omdat wij materialen betrekken in de omgeving. Wij hebben voor onze lichtprojecten veel technische en ande-

betrekken lokale en internationale kunstenaars en presenteren op binnen- en buitenlocaties kunst aan een breed en divers publiek. Veel mensen zullen ons kennen van het jaarlijkse LUNA – het Leeuwarder Urban Night Adventure, een media-, licht- en geluidskunstspektakel ’s avonds in de binnenstad van Leeuwarden.” LUNA vindt plaats op verschillende locaties in de openbare ruimte en is vrij toegankelijk.

Andrea Möller / foto: Harrie Muis re middelen nodig, denk aan containers, hekken, beveiliging, hotelkamers voor onze kunstenaars, catering et cetera. Maar we trekken duizenden mensen naar de stad, die moeten ook allemaal een slaapplek hebben en eten en drinken, wij leveren dus veel op voor de stad. En er is wel een smalle basisfinanciering vanuit de overheid, maar onze materie is een vrij kostbare. Wij willen graag mooie dingen maken en gunnen iedereen het profijt van onze inspanningen, maar een wat eerlijker verdienmodel zou wel mooi zijn. We zouden dan ook ondernemers willen uitnodigen te kijken naar wat het hen gaat opleveren, zodat ze mee aan de voorkant kunnen investeren.”

75 jaar FIB: Van Friesch Isolatie Bedrijf tot FIB Industries FIB Industries is in 1946 opgericht en viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. In september wordt dit jubileumfeest met het personeel en relaties van het bedrijf gevierd. “Wij zullen hier ruim aandacht aan schenken in de vorm van een jubileumboek en er is een commissie samengesteld die de feestelijkheden organiseert”, vertelt algemeen directeur Rien Pepping. Overal ter wereld levert en installeert FIB maatwerkproducten van roestvaststaal voor hoogtechnologische installaties. Deze onderdelen worden onder andere gebruikt binnen de scheepvaart, olieen gasindustrie en voedsel- en landbouwindustrie. Het gaat hier bijvoorbeeld om drukvaten, filtratietanks en warmtewisselaars. “Wij leveren duurzaam maatwerk. Met sommige orders zijn we twee maanden bezig en andere kunnen wel drie jaar in beslag nemen”, aldus Pepping. “Via de eigen kade aan het Van Harinxmakanaal

kunnen grote en zware producten verscheept worden.”

D.A. van Ekeren

FIB Industries is indertijd opgericht door de heer D.A. van Ekeren onder de handelsnaam Friesch Isolatie Bedrijf. Deze onderneming richtte zich op de voedsel- en zuivelsector in Noord-Nederland. Het bedrijf groeide en vestigde zich in 1970 op de huidige locatie aan de Einsteinweg. De productie breidde zich uit en daarnaast specialiseerde FIB zich in de jaren 80 in het produceren van rvs biertanks en kelderbiersystemen. In 2019 ging de afdeling bier zelfstandig door als FIB Beer Systems.

vaak gebak gegeten met jubilarissen en pensionarissen. Zij hebben veel meegemaakt. Dan kijk je samen terug en hoor je de meest mooie verhalen. Wij zijn trots op wat wij doen, het leveren van kwalitatief hoogwaardige producten die wereldwijd worden ingezet. En daar willen wij nog heel lang mee doorgaan.”

Vaak gebak gegeten

Begin jaren 90 is FIB door de familie Van Ekeren verkocht en in 2000 volgde nog een overname. Eind 2006 werd FIB onderdeel van Andus Group en werd de naam FIB Industries. Sinds 2014 staat Pepping aan het roer van het bedrijf. “In die tijd heb ik al

ZWETTEKRANT | JUNI 2021

Rien Pepping / foto: Sandra Wolf


OOK PROFITEREN

Bijdragen aan een beter klimaat, maar

Uw dak voorzien van zonnepanelen was nog nooit zo eenvoudig als met GroenLeven. Wij regelen alles van A tot Z. Inmiddels hebben we meer dan 800 grootschalige zonnedaken gerealiseerd op o.a. boerderijen, loodsen, distributiecentra, transporthallen en woningboulevards. Uw dak ook transformeren tot een zonnedak? Neem contact op met GroenLeven voor een vrijblijvend adviesgesprek.

• Reparatie, onderhoud en montagewerk voor caravan, camper en vouwwagen • Verkoop onderdelen gebruikt en nieuw • Caravanverhuur nieuwsgierig wat wij u kunnen bieden kom langs of bel 06 48 77 86 06 of 06 18 833 749 ( dinsdags altijd gesloten )

058 799 00 00 |

Fahrenheitweg 28A 8912 AJ Leeuwarden naast Aquaduct - Westelijke Invalsweg

Oersterk in vloeren! De voordelen van Vloermarkt Eigen productie Inspirerende showroom Geen aanbetaling Eigen vloerontwerp mogelijk Goede garantievoorwaarden

nu oo k TAPIJ T Vloermarkt levert mooie vloeren om jarenlang van te genieten! Of u nu houdt van landelijk en nostalgisch of juist kiest voor strak en modern; wij bieden een passende, kwalitatief hoogwaardige vloer voor elk interieur!

Bij Vloermarkt Leeuwarden slaagt u altijd!

Specialist in • Laminaat vloeren • PVC vloeren • Houten vloeren planken en parket • Tapijt Vragen? Bel onze informatielijn: 058 - 213 33 35 Showroom Kelvinstraat 6, Leeuwarden Bedrijventerrein De Zwette info@vloermarkt.nl Openingstijden Woensdag 13:00 tot 17:30 uur Donderdag 13:00 tot 20:00 uur Vrijdag 13:00 tot 17:30 uur Zaterdag 10:00 tot 16:00 uur Buiten deze tijden ook op afspraak.

www.vloermarkt.nl


BEDRIJVIGHEID

9

Kersverse Jumbo doet de aftrap op nieuw Stadionplein De nieuwe Jumbo op het Stadionplein heeft een heuse kletskassa. “Als klanten behoefte hebben aan een praatje, dan kunnen ze bij deze kassa aansluiten”, vertelt filiaalleider Paul de Kruijff. Daarnaast is er een uitgebreide versafdeling en ook ’s avonds kun je voor een vers brood bij deze supermarkt terecht. De Jumbo is de eerste winkel die de deuren opent op dit nieuwe plein. Velen hebben al kunnen kennismaken met het Stadionplein dankzij de test- en vaccinatielocatie van de GGD. In de toekomst zal het hier één en al levendigheid zijn dankzij natuur-

Voor een praatje naar de kletskassa lijk het nieuwe Cambuurstadion, het ROC Friese Poort, winkels en restaurants. “Ook bedrijven op het gebied van leisure komen deze kant op, is de planning. We zullen elkaar versterken en samen een grote aantrekkingskracht vormen”, vertelt De Kruijff enthousiast.

Gloednieuw pand

omringende wijken. Voor de buitengebieden zijn wij goed bereikbaar. Wij richten ons op mensen die de grote weekendboodschappen doen.” Naast de kletskassa, waar een praatgrage medewerker wordt ingezet, is er een aantal gewone kassa’s en een groot aantal zelfscankassa’s. “Voor ieder wat wils.”

De Jumbo aan de Snekertrekweg sloot eind april de deuren en verhuisde naar het gloednieuwe pand nabij het WTC. Het hele team van medewerkers ging mee. “We hebben ons hier tweeënhalf jaar op voorbereid”, aldus de bedrijfsleider. “Het voordeel van een nieuw pand is dat het geheel toegespitst is op de Jumbo. We konden het naar eigen idee inrichten. Daarbij is het een duurzaam gebouw met zonnepanelen, een warmtepompinstallatie en goed geïsoleerd. Dat werkt erg prettig.”

Dit is een duurzaam gebouw La Place

Paul de Kruijff / foto's: Sandra Wolf

Vertrouwde gezichten

“De nieuwe mensen die we nodig hadden, in totaal werken hier 126 werknemers, hebben we binnen het Jumbo-concern weten aan te trekken. Maar onze vaste klanten zien veel vertrouwde gezichten. We hebben jonge en wat meer ervaren collega’s in dienst. Zo staat er op de groenteafdeling een groenteman met kennis van zaken.”

Weekendboodschappen

De Kruijff vervolgt: “Ook veel klanten zijn mee verhuisd en we trekken nieuwe klanten aan uit de

De klant heeft een ruime keuze aan vleesvervangers. De vraag naar biologische en vegetarische producten neemt toe en binnen de nieuwe supermarkt is hier goed op ingespeeld. Op de versafdeling ruikt het naar gegrilde kip. Je kunt er pizza’s laten beleggen en de keus in kant-en-klare maaltijden en sushi is groot. “Jumbo is eigenaar van het La Place-merk en verkoopt deze producten ook binnen de eigen supermarkten. Een mooie toevoeging aan ons assortiment.”

Bloemist

Binnen de winkel vind je daarnaast een inpandige slijterij, een kleine afdeling met Hema-artikelen en op vrijdag en zaterdag kun je een fleurig boeket laten samenstellen door een bloemist. “En zodra deze coronatijd voorbij is, kunnen we ook weer proeverijen houden en is eenieder weer welkom bij

ZWETTEKRANT | JUNI 2021

de koffieautomaat”, vertelt De Kruijff. “Wij willen een winkel zijn waar je zo compleet mogelijk je boodschappen kunt doen.”


Op zoek naar uw droombadkamer? Bij Sanisale.com helpen we u graag verder.

9.5 uit 10

Op zoek naar uw droomkeuken? Bij Keukensale.com helpen we u graag verder.

BBL OPLEIDINGEN TIMMEREN METSELEN TEGELZETTEN VOEGEN

KENMERKEN HERSCHOLEN NIEUWE GENERATIE VAKMENSEN LEERLINGBEGELEIDING

TRAININGEN VAKTECHNIEK BOUW COMMUNICATIE EN SAMENWERKING

VEILIGHEID DUURZAAMHEID MAATVOERING & UITZETTEN STEIGERBOUW

BOUWMENSEN FRIESL AND

L E E U WA R D E N

( 0 5 8 ) 2 1 5 70 37


DUURZAME SAMENWERKING

11

Van Lieshout & Co: enthousiaste bouwers in hart en nieren De timmermannen van Van Lieshout & Co zijn echte vakmensen. Het bedrijf is opgericht door de twee Leeuwarder broers Pim en Bram van Lieshout, die beiden al meer dan tien jaar bouwervaring hebben. Het aannemersbedrijf specialiseert zich in reno-vatie, nieuwbouw en innovatie. Sinds 2019 zijn ze aan de Freark Damwei op De Zwette gevestigd. Bijzonder is dat ze hun loods zelf gebouwd hebben. “We konden geen geschikt pand vinden voor ons bedrijf en ook een andere bevriende ondernemer zocht een nieuwe bedrijfsruimte,” vertelt Bram. “Toen dachten we, waarom bouwen we zelf geen bedrijfsverzamelgebouw?”

Met het oog op de toekomst gebouwd zijn de bedrijfsunits gebouwd met kwalitatief hoogwaardige materialen, gasloos opgeleverd en goed geïsoleerd. Een deel is voorzien van zonnepanelen.

Duurzame relaties

“Maar duurzaamheid zit hem voor ons ook in de kwaliteit en de service die we afleveren”, vertelt Bram. Ze streven ernaar om hun projecten zo optimaal mogelijk te plannen, zodat je als klant niet zit met een verbouwing die tijden duurt. Bram: “We raffelen niets af en we komen niet op een later moment terug om het werk af te maken. We gaan pas weg als de klus helemaal klaar is.”

Duurzaam bouwen

De broers bezochten een architect en gingen met de tekeningen naar de gemeente. Ze vonden een mooi plekje op De Zwette en benaderden een makelaar. “We kwamen erachter dat er veel animo is voor bedrijfspanden” aldus Pim. Het werd een bedrijfsverzamelgebouw met in totaal acht duurzame units. “Duurzaamheid is voor ons belangrijk. We

Bram (l) en Pim van Lieshout / foto: Sandra Wolf willen dat de panden lang mee kunnen en ze zijn dan ook met het oog op de toekomst gebouwd.” Zo

Dat de duurzame units een succes zijn geworden, blijkt wel uit fase 2 die in 2020 is opgeleverd. En inmiddels is fase 3 ook in zijn eindstadium. “Het is hard werken”, beaamt Bram, “maar ik vind het prachtig. Je maakt van niets iets. Dat is toch mooi?” Oprecht enthousiast te noemen dus!

De Zwette en Energie VanOns slaan handen ineen De Zwette circulair en duurzaam in 2035

Het gonst op bedrijven en winkelpark De Zwette van duurzame ambities. “De ambitie van De Zwette is om in 2035 energieneutraal en circulair te zijn. Hiervoor werken bedrijvenvereniging De Zwette, de gemeente Leeuwarden en een werkgroep van actieve ondernemers, samen aan de vergroening van de omgeving (biodiversiteit) en het duurzaam opwekken en besparen van energie”, vertelt Jaap Hoekstra namens bedrijvenvereniging De Zwette. Landelijk is er al grote belangstelling voor de ambities van De Zwette en het mooie is, alle bedrijven op De Zwette kunnen hun steentje bijdragen. Een eenvoudige manier om de CO2-uitstoot van je bedrijf te reduceren, is door stroom af te nemen die afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Door te kiezen voor een energieleverancier die volledig groene stroom levert verbeter je direct je CO2-voetafdruk. Een bijkomend voordeel is dat groene stroom niet eens veel duurder is dan grijze stroom. Daarnaast hoef je niet direct grote investeringen te doen om je eigen energie te produceren.

Lokaal kopen Jaap Hoekstra (links) ontvangt duurzaamheidscertificaat van Jan Koster

Jaap Hoekstra: “Lokaal kopen is belangrijk. Wij hebben daarom gekozen voor echte groene energie die lokaal op De Zwette en in de omgeving van Leeuwarden op een duurzame manier wordt

ZWETTEKRANT | JUNI 2021

opgewekt en waarvoor het certificaat Garantie van Oorsprong is afgegeven. Dus geen leveranciers die grijze energie vergroenen door groene stroomcertificaten uit het buitenland aan te schaffen.”

Energie VanOns

Energie VanOns is een coöperatieve energieleverancier. Samen met meer dan honderd energiecoöperaties wekken zij lokaal groene stroom op met bijvoorbeeld een windmolen of zonnepark. Alle opbrengsten worden in eigen streek besteed aan duurzaamheids- of leefbaarheidsprojecten. Kijk voor meer informatie op: www.energie.vanons.org


DUURZAAM

12

Recycle Boulevard wil blijven verrassen met tweedehands Doorverkopen, recyclen en upcyclen bespaart grondstoffen technische dienst, de restyle-afdeling en de houtwerkplaatsen.

Afval wordt grondstof

Leermeester (coach) van de circulaire werkplaatsen is Anne Hoekstra. Hij onderschrijft van harte de doelstelling om afval te verminderen. “We kunnen niet blijven doorgaan met maar kopen en weggooien en niet nadenken over de rommel die we achterlaten. Niet voor onszelf, maar ook niet voor komende generaties. Een stap in de goede richting is om afval te zien als grondstof en te bekijken hoe je het zou kunnen hergebruiken.” Anne Hoekstra / foto's: Sandra Wolf

Inventief

De naam is een knipoog naar de eerder op deze locatie gevestigde Woonboulevard, nu kun je er een scala aan pre-loved artikelen shoppen: de Recycle Boulevard aan de Voltastraat 11. Maar niet alleen goederen krijgen hier een tweede kans, het is ook een plek voor mensen om werkervaring op te doen en om samen bezig te zijn met het opknappen en verkopen van ingeleverde spullen.

Dat er veel mogelijk is, blijkt wel als we een rondje door de winkel en werkplaatsen maken: een stapel boeken wordt een kek krukje, een afgeleefd bijzettafeltje heeft een vrolijk Afrikaans uiterlijk gekregen, een oude typemachine is veranderd in een originele lamp, een zadel en andere fietsonderdelen vormen een artistiek hertengewei en een nachtkastje is

Een unieke poef van stropdassen en een krukje van oude boeken gebruiken als basismateriaal voor iets nieuws. De uitdaging is om met het materiaal dat je binnenkrijgt, je weet nooit wat dat is, steeds weer te verrassen. Onze creatieve medewerkers komen met de leukste ideeën en onze doeners weten daar vaak wel raad mee.” Alfons Sanders geeft als vestigingsmanager leiding aan de leermeesters en medewerkers in het Leeuwarder filiaal van de Estafette recyclewinkels van Omrin. “Er werken ongeveer tweehonderdvijftig mensen bij de Estafette: een aantal betaalde krachten en een tiental stagiaires, maar vooral vrijwilligers, zonder wie we niet zouden kunnen doen wat we nu doen.”

Verrassing

“Afval verminderen, dat is waar we met elkaar aan werken”, vertelt Alfons verder. “Dat kan zijn door artikelen die we binnenkrijgen door te verkopen en daarmee een tweede leven te gunnen, het restylen van spullen, of het binnengebrachte materiaal te

Voor ieder wat wils

Binnen het royale gebouw bevinden zich verschillende afdelingen: aan de achterkant zijn de inbreng en het magazijn te vinden, de winkel met het diverse aanbod is op de begane grond. Op de textielafdeling wordt goed gecontroleerde kleding verkocht voor een eerlijke prijs; in het naaiatelier maken ze van oude kleding en andere materialen nieuwe fashion- en woonitems en op de bovenverdieping vind je Jouw Kringloopkast, waar mensen een kast kunnen huren om hun eigen spulletjes te verkopen. Er is ook een plantenasiel waar afgedankte planten de nodige zorg krijgen. En dan zijn er nog de circulaire werkplaatsen met de afdelingen fietsen,

ZWETTEKRANT | JUNI 2021

Alfons Sanders / foto: Sandra Wolf


13

omgetoverd tot een heus kinderfornuisje, inclusief kleine pannetjes, die ooit bij een gourmetstel hoorden. In de houtwerkplaats liggen stapels gebruikt hout te wachten op een nieuwe bestemming. Er wordt onder meer gewerkt aan een prachtig schaakspel: bord, schaakstukken en schaaktafel worden door een vrijwilliger met veel geduld en precisie vormgegeven. Een oude eiken boekenkast leverde, plus een plaat glas en een leuk deurknopje, het materiaal voor een moderne vitrinekast. Aan kleingoed geen gebrek: in de houtwerkplaats staat een ‘Auke Rauwerda-kast’, met tientallen laatjes, die plek biedt aan beugeltjes, schroefjes, metalen strips, deurknopjes en allerlei andere frutsels die ooit nog eens van pas kunnen komen.

Kopen of zelf maken

Anne: “Mensen kunnen de opgeknapte producten hier in de winkel kopen, maar we willen bezoekers, studenten, vrijwilligers en medewerkers vooral ook inspireren om met andere ogen naar gebruikte materialen te kijken en zelf aan de slag te gaan. Voorbeelden genoeg in de winkel en op social media. We geven ook DIY-workshops.”

Bewustwording

Veel mensen weten de Recycle Boulevard inmiddels wel te vinden. Alfons: “Dat zijn niet alleen mensen met een kleine beurs, maar ook mensen die uit overtuiging bij ons komen winkelen. Omdat ze zich bewust zijn van de noodzaak om de afvalstromen in te dammen of omdat ze niet per se iets nieuws willen, maar wel iets origineels, iets unieks.”

De krachten bundelen

Ook reguliere winkelketens gaan mee in de trend om duurzamer te produceren. Neem bijvoorbeeld Zara en H&M die oude kleding innemen of Ikea waar je je oude matras kan inleveren. Wat betekent dat voor een organisatie als Estafette? “We zullen onszelf steeds opnieuw moeten blijven uitvinden

Denkers en doeners zijn een perfecte combinatie en kijken hoe we kunnen inspelen op de ontwikkelingen”, zegt Alfons. “Wat we nu al doen is steeds meer de samenwerking aangaan met andere organisaties die net als wij de duurzaamheidsgedachte hoog in het vaandel hebben staan en ook sociaal inclusief werken. Zo werken we samen met het op De Zwette gevestigde Wasgoed, die gespecialiseerd is in het reviseren van witgoed, en met Stjoer, Werkpro 'd Ambacht, Wurkjouwer, Stadshout Leeuwarden en LAP/House of Happiness. De Zwette-werkgroep ‘Reststromen’ onderzoekt hoe reststromen en geïnteresseerden bij elkaar gebracht kunnen worden. Zo bundelen we onze krachten om gezamenlijk afval te verminderen.”

Hergebruiken: het in de oorspronkelijke vorm opnieuw gebruiken Recyclen: het opnieuw gebruiken van materialen (glas, plastic, papier) Restylen: een nieuw uiterlijk geven (zoals bijvoorbeeld het bijzettafeltje uit het artikel) Upcyclen: iets beter of net zo goed maken als het was (een tafel van oude autobanden, een schort van oude denim) Cradle-to-cradle: afval is grondstof oftewel van wieg tot wieg in plaats van wieg tot graf (zo ontwerpen en produceren dat er geen afval ontstaat)

ZWETTEKRANT | JUNI 2021


UCT Leeuwarden Elke week wordt er enthousiast les gegeven

verdedigen tegen een (sterkere) tegenstander. De trainingen vinden elke vrijdagavond plaats in De Fabriek in Leeuwarden. 17:00-18:00: Jing Wu kids kungfu 6 t/m 11 jaar 18:00-19:00: Jing Wu kids kungfu 12 t/m 15 jaar

UCT Leeuwarden: 06 21 913 064 • Facebook: UCT Leeuwarden

Renovatie -Renovatie Verbouw - Nieuwbouw - Verbouw - Nieuwbouw

N U O OO N K IN I G N EN

Renovatie - Verbouw - Nieuwbouw e - Verbouw - Nieuwbouw Renovatie - Verbouw - Nieuwbouw

G

R

Klanten beoordelen ons met een

Bouwmaat, dáár kan je op bouwen Bouwmaat, de groothandel in bouwmaterialen, opgericht door bouwers, voor bouwers. Voor elke klus, van klein tot groot: wij hebben het in huis. Met een landelijk netwerk van vestigingen, een webshop en een app zijn wij de maatstaf in bouwen. We helpen bouwers te laten doen waar ze goed in zijn. Door advies, inspiratie en een sparringpartner te bieden vanuit een gedeelde passie. Op Bouwmaat kan je bouwen.

MOBILITEIT BEWEEGT ONS!

Wilt u zorgeloos zakelijk rijden in een jong gebruikte of nieuwe leaseauto? Dan bent u bij Bourguignon Lease aan het juiste adres! Met ons ervaren en vakkundige team bent u snel geholpen. Als hét leasebedrijf van het Noorden zijn de mogelijkheden om bij ons te leasen eindeloos. Uw wensen en behoeften staan voorop. Zo kiest u zelf uw dealer en is er altijd een vestiging bij u in de buurt. Met een persoonlijke en transparante aanpak weet u waar u aan toe bent en leveren wij maatwerk voor iedere klant. Van ons kunt u een passende oplossing voor iedere situatie verwachten. Zakelijk rijden? Dat doet u bij Bourguignon Lease!

ALLES VOOR DE VAKMAN onder één dak PROFESSIONEEL EN BREED assortiment SERVICES EN DIENSTEN om slimmer te ondernemen ONLINE BESTELLEN en afhalen in 49 vestigingen LIEVER BEZORGEN? Thuis of op de klus

Snel, vakkundig en altijd met een glimlach, zo zien wij de service van Bourguignon Lease.

- Schoonmaakbedrijf

Bouwmaat Leeuwarden | Simon Vestdijkwei 1 | 8914 AX Leeuwarden T. 058-2340900 | E. leeuwarden@bouwmaat.nl | www.bouwmaat.nl

Hou onze acties in de gaten op bouwmaat.nl!


BEDRIJVIGHEID

15

Een interieur dat past als een maatpak Kleurrijk, speels en verrassend, dat zijn de termen die bij je opkomen als je het werk ziet van interieurarchitect Dick de Jong, gevestigd aan de Antillenweg 132. In de meer dan dertig jaar dat hij het vak nu uitoefent is er wel het een en ander veranderd, zowel in het vakgebied zelf als binnen de presentatietechnieken, lees: van handmatige 3D-schetsen naar computertechnieken, maar zijn enthousiasme voor het werk is nog steeds even groot.

aanbouwen, dan ben ik benieuwd waarom iemand dat wil. Misschien is het wel veel beter om binnen de bestaande woning ruimte te winnen. Zo zoeken we altijd de best passende oplossing, daarbij rekening houdend met het budget.”

Een interieurarchitect is bouwkundig onderlegd Doelgroep analyseren

Om wat voor opdracht het ook gaat, de klant wordt vanaf het eerste begin meegenomen in het traject en blijft gedurende de hele tijd betrokken. Dick: “Omgevingspsychologie is ook een factor. We maken een uitgebreide analyse van de doelgroep, wat past bij deze mensen, bij deze organisatie? Daarbij zijn wij geen trendvolgers, maar ontwerpen we op maat. Voor de opdrachtgever is het een mooie kans om nog eens na te denken: wat voor organisatie willen we zijn en klopt de inrichting van de ruimtes met hoe we willen werken? Ze zeggen niet voor niets: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.”

Maximaal maatwerk

Zoals veel startende ondernemers begon Dick in 1987 alleen, maar al snel kwam er een stagiaire bij. Dick: “Het is fijn om in mijn vakgebied met iemand te kunnen sparren.” In de loop van de jaren waren er altijd stagiaires van diverse opleidingen: van een mbo interieuropleiding tot NHL Stenden, richting interieurarchitectuur en studenten van Saxion, Interior Design and Styling. “Ik ben altijd veel bezig geweest met overdracht van het vak; ik ben tien jaar hbo-afstudeerbegeleider geweest en geef regelmatig gastcolleges.

Diverse bibliotheken, kantoren, scholen en bedrijfsruimtes, restaurant Sems, Mannen van Staal, ze prijken allemaal op de website van interieurarchitect Dick de Jong. “Onze klantenkring is heel divers, dat is ook het leuke aan dit werk. Het is steeds weer een nieuwe uitdaging om door goed te luisteren te ontdekken wat bij een partij past en te werken aan een precies passend resultaat.”

De klant is betrokken tijdens het hele proces Vraag achter de vraag

Een interieurarchitect is in Nederland een beschermde titel. Hij of zij is bouwkundig onderlegd en houdt zich bezig met het (her)inrichten van binnenruimtes. “Wij zijn goed in het verbeteren van plattegronden,” licht Dick toe. “Bij de eerste kennismaking probeer ik te achterhalen waarom een klant iets wil. Zoeken naar de vraag achter de vraag, zeg maar. Stel dat iemand een serre wil laten

Dick de Jong / foto: Sandra Wolf

ZWETTEKRANT | JUNI 2021


UU Duurza

rgiet

Verwa Airco E

g i

t

ke

aties g

i

tt atat voor voor

ko

g

aties

Water

S

itair

a aties

Ve ti ati i

a aties

Ri Dak

i g

waterafvoere i kwerk

Bevei gi gsi

a aties

OLIE, BOUGIES, GEREEDSCHAPPEN, SPOILERS, UITLATEN, REMBLOKKEN, FILTERS, VERLICHTING, DAKKOFFERS, CARKITS, POETSMIDDELEN, FIETSENDRAGERS EN NOG VEEL MEER!

1000m2 winkelplezier

Leeuwarden Zwettestraat 22 8932DB Leeuwarden Tel. 058 212 43 13

Gereedschappen van bekende merken

2500m2 aan auto-onderdelen

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 08.00 18.00 uur Zaterdag 09.00 17.00 uur www.ypekramer.nl


NIEUWBOUW

17

Duidelijke productielijn Visser Leeuwarden dankzij nieuwe fabriekshal “Wij zijn heel blij met ons nieuwe pand aan de Brailleweg”, vertelt algemeen directeur Marin Schouten van Visser Leeuwarden. Dit bijzondere bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van hulpverleningsvoertuigen. Voorheen vond je Visser Leeuwarden op drie locaties in de stad: aan de Icarusweg, de Edisonstraat en de Zwettestraat. Na een grote verhuizing zit sinds half mei alles onder één dak. “We hebben nu een betere werkomgeving en dit werkt een stuk praktischer.” veiligheidsregio’s. In de voertuigen worden ook de nieuwste technologische snufjes geïnstalleerd zodat de hulpverleners hun werk zo optimaal mogelijk kunnen doen. Visser Leeuwarden produceert ook speciale duikersvoertuigen voor de brandweer, van alle gemakken voorzien. Daarnaast verzorgt Visser Leeuwarden het onderhoud van de wagens. Dit gebeurt op eigen terrein of op locatie.

Het nieuwe fabrieksgebouw is gerealiseerd door Bouwgroep Noord uit Drachten en heeft een oppervlakte van maar liefst 5.400 vierkante meter, plus 400 vierkante meter kantoren. Ook buiten het pand heeft Visser Leeuwarden alle ruimte met een terrein van 12.000 vierkante meter. “Er valt veel licht naar binnen en het binnenklimaat is nu prima”, vervolgt Schouten. “Het bedrijf groeide uit zijn jasje, we hadden meer ruimte nodig. We moesten even wennen aan de nieuwe werkomgeving maar er zit nu een duidelijke lijn in de productie. Voorheen leken we meer een rangeerbedrijf met al onze voertuigen.”

Nederlandse fabrikant op het gebied van ambulancebouw en speciale voertuigen voor de brandweer. Schouten: “Deze ambulances worden in heel Nederland ingezet. Onze brandweerwagens gaan daarnaast ook de grens over naar Duitsland. We zijn onderdeel van het internationaal opererende Albert Ziegler GmbH en partner van het Duitse

Specialist in hulpverleningsvoertuigen

Al sinds 1910 bestaat dit traditionele Leeuwarder bedrijf dat indertijd is opgericht door Gerben Visser. Deze man richtte zich voornamelijk op de productie van koetsen en sjezen. Toen het gemotoriseerd vervoer in Nederland toenam, groeide Visser uit tot een bouwer van autobussen, ambulances en brancardsystemen. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontwikkelde de organisatie zich meer en meer tot een specialist in hulpverleningsvoertuigen.

Marktleider

Visser Leeuwarden is marktleider en de enige

Marin Schouten Ambulanz Mobile.” Ook levert men hulpverleningsvoertuigen voor defensie. “Het Ministerie van Defensie is dan ook een goede klant van ons.”

Nieuwste technologie

De auto’s komen kaal binnen in de fabriekshal. Vervolgens worden deze voorzien van alle hulpverleningsbenodigdheden, naar wens van de

ZWETTEKRANT | JUNI 2021

Marktleider op het gebied van ambulancebouw Fantastisch team

“Wij hebben tachtig man in dienst, verdeeld over de afdelingen verkoop, engineering en ict, productie en service”, vertelt de algemeen directeur. “Zij vormen een fantastisch team dat goed op elkaar is ingespeeld. De markt is redelijk stabiel voor ons. Een ambulance gaat ongeveer zes jaar mee en een brandweerwagen vijftien tot twintig jaar. In de toekomst zullen we mogelijk meer mensen moeten aantrekken. We hebben wel een aantal concurrenten maar onze groeimarkt kunnen we vinden binnen defensie en bij de politie. Wij zien de toekomst positief tegemoet.”


Nieuw: Zakelijk boodschappen doen Voordelig en snel alles in 1 keer Betaal je boodschappen achteraf op rekening

Eenvoudige registratie met je KvK-nummer Laat je boodschappen op je werk bezorgen of haal ze op

Al je boodschappen in 1 keer besteld

Ideaal voor:

· MKB · Kinderdagverblijven · Verzorgingscentra · Iedereen die zakelijke lunches bestelt

Registreer je op jumbo.com/ zakelijk

Zo makkelijk werkt het

Bestel je boodschappen via jumbo.com of de app

Laat je boodschappen op je werk bezorgen of haal ze op

Klaar! Bestel makkelijk en snel nog een keer

Jumbo, Leeuwarden, Snekertrekweg 23

LAS- EN VERSPANINGSTECHNIEK

MACHINEBOUW RVS DESIGN DRAAI- EN FREESWERK RVS DESIGN TRANSPORT SYSTEMEN LEIDINGWERK SYSTEMEN MONTAGE

Marconistraat 5, 8912 AX Leeuwarden, T. 058 – 299 18 10, info@baron-verhoef.nl


BEDRIJVIGHEID OP DE ZWETTE

19

Terug naar jezelf met Bloementuintjes Coaching & Support Bij het woord bloementuintjes is een coachingspraktijk misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar bij nader inzien klopt het eigenlijk heel goed. Sonja van Stuijvenberg van Bloementuintjes Coaching & Support legt uit: “Bloemen en planten groeien tegen de verdrukking in op plaatsen waar je ze soms niet verwacht. Denk aan verlaten fabrieksterreinen, langs spoorlijnen, op braakliggende landjes. Al lijken de omstandigheden bar en boos, groei en bloei is altijd mogelijk.” Sonja en haar man kwamen vanuit Amsterdam regelmatig met de camper in Friesland om de rust en de ruimte op te zoeken. Dat beviel goed, zo goed dat ze in oktober verhuisden naar deze provincie. Sonja houdt haar praktijk in Amsterdam voorlopig voor een dag in de week aan en is daarnaast op maandag en vrijdag te vinden in De Fabriek aan de

James Wattstraat 4 in Leeuwarden. “Vaak ook nog wel op dinsdag en woensdag”, vult ze aan.

Zoeken naar rust en ruimte Sonja van Stuijvenberg / foto: Sandra Wolf

Alles voor de ander

“De druk van buitenaf is voor veel mensen hoog”, vertelt Sonja. “Vooral vrouwen hebben de neiging om zich eerst om anderen te bekommeren en schieten er dan zelf regelmatig bij in. Tot ze vastlopen en niet meer weten wat ze zelf eigenlijk willen en wat goed voor hen is. Als mensen contact met me opnemen, beginnen we met een intakegesprek om te kijken of het klikt – dat is erg belangrijk – en brengen we het probleem in kaart. Vervolgens maken we een stappenplan en kijken we waar iemand heen wil.”

Passende coachstijl

Als psychodynamisch therapeute maakt Sonja gebruik van verschillende behandeltechnieken en therapieën, die ze inzet afhankelijk van de persoon en de vraag. Denk aan onder meer cognitieve gedragstherapie, NLP, systemisch werk, hypnotherapie en EMDR. Sonja: “We werken er samen aan dat een cliënt na een aantal sessies, meestal vier tot tien keer, maar soms is er wat meer tijd nodig, met nieuwe invalshoeken en inzichten beter tot bloei kan komen.”

Datadiensten Fryslân zorgt voor veiligheid en continuïteit Ongeveer vijfentachtig bedrijven op De Zwette zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk van DataDiensten Fryslân (DDFR). “Maar wij hebben altijd ruimte voor meer”, vertelt directeur Else Maria van der Meulen. “In een sterk groeiende en snelle datawereld zijn wij voor onze klanten een baken. Een baken van veiligheid en continuïteit.” DataDiensten Fryslân ontwerpt, installeert, beheert en exploiteert complexe computernetwerken. Het bedrijf is in 2002 opgezet door de vader van Else Maria, Rolf van der Meulen. “Hij was toen vijftig jaar en vond dat het tijd werd om voor zichzelf te beginnen. Lange tijd was mijn vader hoofd van de ict binnen het klinisch chemisch laboratorium van het Medisch Centrum Leeuwarden. Mede dankzij deze functie had hij een groot netwerk in de zorgsector. In 2007 is hij helaas veel te vroeg overleden en toen heb ik het stokje overgenomen.”

Weinig vrouwen Else Maria van der Meulen / foto: Sandra Wolf

Else Maria was toen twee jaar werkzaam binnen het bedrijf. “De interesse voor informatietechnologie heb ik meegekregen van mijn vader. Er werken

ZWETTEKRANT | JUNI 2021

De eerste stap: bewustwording weinig vrouwen binnen deze sector, terwijl je in de huidige maatschappij juist het verschil kunt maken. Om dit te veranderen moet je meisjes stimuleren om hun technisch inzicht meer te gebruiken. Voor meisjes is deze sector even interessant als voor jongens”, aldus de gedreven directeur. Bij DDFR werken twaalf mensen: tien mannen en twee vrouwen. “En we zijn altijd op zoek naar goed personeel. Er is nu eenmaal een tekort aan technici op de arbeidsmarkt.”

Beveiliging

Tegenwoordig is het ongelooflijk belangrijk dat een netwerk veilig gebruikt kan worden. Van der Meulen: “Bewustwording is de eerste stap. Je hoeft je namelijk niet af te vragen óf je bedrijf wordt gehackt, maar wannéér. Cybercriminelen komen gewoon makkelijk binnen als het netwerk niet goed beveiligd is.” Via de verbinding van DDFR kun je ook eenvoudig toegang krijgen tot het datacenter waar data veilig staat opgeslagen. “Wij bieden verschillende beveiligingsoplossingen voor onze klanten en daar kun je een hoop schade mee voorkomen.”


COLUMN/HIER WERK IK

20

HIER WERK IK

BOUWE DE BOER

Projectleider Freonen fan Fossylfrij Fryslân & Energiecommissaris Fryslân

It bêste lân fan ierde: Arcadia Leeuwarden-Fryslân was in 2018 Europese Culturele Hoofdstad, we kunnen er nog steeds van nagenieten. Het goede nieuws is immers dat de organisatie al in 2018 heeft besloten dat er in 2022, in 2026 en tien jaar na dato, in 2028, een vervolg komt. Niet zo groot misschien als in 2018, maar wel een cultureel jubeljaar, in dit geval honderd dagen lang. Van april tot augustus 2022 staat Fryslân in het teken van ‘Arcadia’. Wikipedia zegt over Arcadia: Arcadië of Arcadia is een utopisch land vol bloemen, fruit en bossen, helder water, vogelzang en een eeuwige zomer. Al in de klassieke oudheid maakten deze elementen deel uit van een ideaal-landschap dat er ooit geweest zou zijn in een verloren Gouden Tijd aan het begin van de geschiedenis van de mensheid. Dit soort namen en teksten inspireren ongetwijfeld veel Friezen om juist in 2022 Fryslân weer van zijn beste kant te laten zien en een nieuwe beweging op gang te brengen. Ikzelf hoor bij de groep die meteen geïnspireerd raakt door dit soort golfbewegingen. Arcadia, oftewel ‘it bêste lân fan ierde’ is al onderdeel van ons volkslied. Het is een mooi streven om dat bêste lân fan ierde eens goed tegen het licht te houden in 2022. Zijn wij wel op een weg die past bij Arcadia? Een land vol bloemen zijn we niet meer, met de vogels is het niet veel beter gesteld. Veel mensen maken zich terecht zorgen over de kwaliteit van ons voedsel en de relatie met onze gezondheid. De laatste jaren is deze bezorgdheid groeiende en er staan steeds meer groepen mensen in de actiestand. Kijk naar de energiecoöperaties, de initiatieven rond vitaliteit (bloeizones), bedrijven en gemeenten die de SDG’s (Sustainable Development Goals) omarmen. Lokale plukbossen ontstaan; er is een snel groeiende vraag naar lokaal voedsel, het aantal mensen dat zelfs ‘s winters buiten zwemt groeit rustbarend. Op bedrijvenpark De Zwette broeit het ook. Het is geen toeval dat ik graag een column verzorg voor de Zwettekrant. Daar is een saamhorigheid aan het groeien die bestaat uit ‘doeners’. Juist op een bedrijventerrein is dat uniek te noemen. De Zwette is daarmee nu al een voorbeeld voor ‘Arcadia’. Er is onrust in Fryslân en dat is altijd een prima voorbode voor reuring als er een podium wordt geboden. Arcadia is dat podium. Let maar op: in 2022 laat Fryslân op grote schaal zien dat ons volkslied over twintig jaar nog steeds bij Fryslân past. En de skries op ‘e hikke ropt wer grito-griet. Te beginnen op de Zwette? It liket der op.

Jeannette, Peter, Amarens, Kimberley foto: Sandra Wolf

Smullen bij Eethuis De Lorentz “Wij hebben dit eetcafé hier zelf neergezet”, vertelt Peter Kooistra van Eethuis de Lorentz. “Dat is zo’n vijfendertig jaar geleden. Ik heb de bakkersvakschool gedaan, ben scheepskok geweest en heb nog even een eigen schoonmaakbedrijf gehad. Dat is allemaal lang geleden. Dit eethuisje was er wel, maar stond bij het Hoeksterend. De gemeente besloot dat dit moest verdwijnen, de grond moest daar gesaneerd worden. Toen heb ik het gekocht voor duizend gulden. Die centen had ik nog wel liggen.” “We mochten op de Zwette opnieuw beginnen. De aanleg van de gas- en elektriciteitsleidingen heeft mij wel 25.000 gulden gekost. En de hele inboedel moest ook aangeschaft worden. Maar als je de eerste stap zet, moet je ook doorzetten. Het eerste jaar ging het wat moeilijk maar daarna draaiden we goed.” “In deze coronatijd worden we gesteund door de overheid. En het pand is van onszelf, dat scheelt ook. De afgelopen tijd konden we gelukkig rekenen op onze klanten die hun snack of maaltijd afhaalden. Sinds 5 juni zijn we weer open zoals vanouds, de klant kan nu gewoon weer binnen zitten en op ons terras plaatsnemen. Het eethuis is een familiebedrijf. Ik run dit samen met mijn vrouw Jeannette, dochter Amarens en oomzegger Kimberly. Dat zijn gouden krachten." “We zijn vier dagen per week geopend, van dinsdag tot en met vrijdag. We bezorgen ook en staan bekend om onze overheerlijke warme en koude buffetten. Onze specialiteit is de Super Hamburger De Lorentz, die is om te smullen. Ons vlees komt bij Slagerij Rijpma vandaan en de broodjes bij Bakker Bruinsma. Wij werken graag met lokale eerlijke producten. Ik zou zeggen, kom eens langs op de Lorentzkade.”

ZWETTEKRANT | JUNI 2021


DUURZAAMHEID EN OPLEIDING

21

Workshop waterstof eerste stap in nieuwe duurzame techniek nieuwe duurzame technieken”, vult Cor aan. “In dit kader is een workshop over waterstof ontwikkeld. Het gaat daarbij om een eerste kennismaking, aangevuld met een korte praktische demonstratie. Zo heb ik een barbecue gekoppeld aan de waterstofauto van ROC Friese Poort om te laten zien wat je zoal met waterstof kunt doen. Deze kennismakingsworkshop heeft als doel om studenten en werknemers te interesseren voor waterstof als energiedrager. Als vervolg is er een katern waterstof in de gebouwde omgeving beschikbaar dat ingezet kan worden ten behoeve van het toekomstig keuzedeel waterstof in de gebouwde omgeving dat op dit moment in aanvraag ligt bij het kenniscentrum S-BB.”

Levensecht onderwijs

Studenten en werknemers van bedrijven in de technische beroepen de kansen van waterstof laten zien, dat was het doel van een workshop die Cor Scholte, intern deskundige van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort, gaf op maandag 31 mei en woensdag 2 juni. Tijdens de workshop liet Cor studenten werkvoorbereider installaties (BBL) en studenten middenkader engineering mechatronica en elektrotechniek (BOL) van ROC Friese Poort kennismaken met de basisbeginselen van waterstof en demonstreerde hij een waterstofgenerator en een barbecue op waterstof. Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort: “De workshop is ook een uitnodiging voor studenten om verder te gaan met waterstof in bijvoorbeeld een keuzedeel, een project zoals de waterstofauto of een waterstofexpeditie bij ontwikkelaar waterstofgenerator Tieluk.”

Energiedrager

“Waterstof is een veel voorkomend element in het universum”, legt docent Cor tijdens de workshop uit. “Op aarde komen drie isotopen van waterstof

voor: protium, deuterium en tritium. Je kunt op meerdere manieren waterstof maken, bijvoorbeeld uit fossiele brandstoffen; als bijproduct in de chemische sector; bij het verkrijgen van chloorgas; of door elektrolyse. In het laatste geval splits je water onder invloed van elektrische stroom, wat resulteert in waterstof en zuurstof.” Vervolgens legde hij de rol uit die waterstof binnen de overgang naar duurzaam energiegebruik kan spelen. “We zitten midden in de energietransitie. Waterstof is een van de energiedragers van de toekomst. Op dit moment is het een hot item, onder meer omdat de grote energiebedrijven als Shell en de Gasunie over willen gaan op deze energiedrager. Hierdoor ontstaat een hele economie rondom waterstof, bijvoorbeeld op het gebied van brandstofcellen, waterstofauto’s en cv-ketels die erop draaien.’

Waterstof

Docenten Pieter Hoekstra en Jeannette Yntema van ROC Friese Poort leggen uit waarom Scholte deze gastles vanuit Centrum Duurzaam verzorgde. “De technieken binnen de installatietechniek veranderen snel. We moeten verduurzamen binnen de woningbouw en nemen steeds meer afscheid van aardgas. Tegenwoordig plaatst men meer en meer zonnepanelen op daken, waarvan overtollige stroom in een accu kan worden opgevangen. Je kunt deze overtollige stroom ook omzetten naar waterstof. Dit kun je later gebruiken of gebruiken voor het laden van een waterstofauto. Je kunt de waterstofauto zelfs laten fungeren als energiecentrale voor de ECOkubus”.

Voorop lopen

“Vanuit Centrum Duurzaam hebben wij de opdracht als interne deskundige om voorop te lopen in

ZWETTEKRANT | JUNI 2021

“Een workshop over actuele thema’s, zoals waterstof, geeft onze studenten up-to-date kennis uit de praktijk die nodig is om duurzame keuzes binnen de technische sector te kunnen maken”, licht Roeland Westra toe. “Een workshop is een van de zes onderwijsstappen van levensecht onderwijs. Met actuele praktijkkennis ontwikkelen onze studenten zich tot duurzame professionals van de toekomst.”


PUZZEL

22

Puzzel

K

B

O

M

F

A

M

I

L

I

E

B

E

D

R

E

R

R

W

U

O

B

E

C

N

A

L

U

B

M

A

A

R

E

E

A

F

A

B

R

I

E

K

S

H

A

L

C

B

Maak kans op een boodschappenpakket van € 50,-, beschikbaar gesteld door Jumbo Stadionplein.

P

I

T

W

N

E

L

O

M

D

N

I

W

A

Y

R

R

S

P

G

H

T

D

E

S

Y

L

A

N

A

B

O

S

I

E

A

W

J

U

E

W

S

E

D

G

R

E

T

G

T

E

1) Zoek de woorden op en streep ze door. De letters die overblijven vormen een woord. 2) Het gevonden woord komt uit een artikel uit deze krant. Noem de titel van het artikel.

G

R

U

U

M

I

N

E

T

U

T

R

C

V

A

R

K

E

E

O

B

O

E

S

L

E

U

C

E

O

I

M

A

S

K

H

B

I

O

D

I

V

E

R

S

I

T

E

I

T

T

A

T

W

L

R

A

I

N

I

Z

W

N

G

O

N

E

E

T

O

U

E

T

K

E

M

S

A

E

A

P

L

S

G

R

N

N

E

U

S

I

I

Y

C

A

H

V

G

B

O

I

R

I

P

I

M

G

N

V

A

K

M

E

N

S

E

N

E

E

L

Y

N

R

E

C

Y

C

L

I

N

G

O

A

N

G

I

I

H

E

L

L

E

I

S

A

N

E

T

N

A

L

P

N

E

N

E

R

G

I

E

B

R

O

N

N

E

N

E

G

E

E

N

E

R

G

I

E

T

R

A

N

S

I

T

I

E

N

Stuur de oplossing met jouw adres en telefoongegevens voor 1 september 2021 naar: De Zwettekrant, James Wattstraat 4, 8912 AR Leeuwarden. Of stuur een mail naar puzzel@dezwettekrant.nl. In de volgende editie maken we de prijswinnaar bekend.

F

Oplossing 1. Oplossing.

2. Noem de titel van het artikel waar het gevonden woord in staat.

AMBULANCEBOUW ANALYSE BIODIVERSITEIT BLOEI BRANDWEERWAGEN CYBERCRIMINELEN DUURZAAM EETHUIS ENERGIEBRONNEN ENERGIENEUTRAAL ENERGIETRANSITIE FABRIEKSHAL FABRIEKSTERREINEN FAMILIEBEDR F FEEST GLASVEZELNETWERK GROEN HYPNOTHERAPIE IMAGO INTAKEGESPREK JUBILEUM KADE NIEUWBOUW PLANTENASIEL RECYCLING SECTOR STRATEGIE STROOM VAKMENSEN WINDMOLEN

Prijswinnaar puzzel maart

De juiste oplossing van de puzzel was ‘klimaatadaptatie’. Tecla Klijnsma van Welkoop Leeuwarden reikt de prijs uit aan Sanne Jager, dochter van prijswinnaar Aline Geurtsen.

Mevrouw Aline Geurtsen uit Oentsjerk heeft de puzzel goed opgelost en hiermee een tuinpakket ter waarde van € 50,- van Welkoop Leeuwarden gewonnen.

PARTNER VOOR VERPAKKINGEN EN DISPOSABLES www.weidelco.nl ZWETTEKRANT | JUNI 2021


Beter & Best,

hét adres voor al uw koeriers- en pakketdiensten

Flexibel 24/7 Scherp in prijs Betrouwbaar en snel Transport door Europa Niwo-vergunning Track & Trace Spoedopdrachten Aangetekende verzending Maatwerk Eenmalig en op vaste basis Zakelijk en particulier

Uw zending wordt door onze enthousiaste collega’s met zorg voor u getransporteerd en op tijd afgeleverd. U kunt rekenen op een passende oplossing voor uw vervoersopdrachten. Of het nu een spoedopdracht is of een vervoersopdracht voor lange termijn. We staan voor u klaar! Vragen? Neem contact op via info@beterenbest.nl of bel 06 46 92 24 90

François Haverschmidtwei 2 (Crystalic) 8914 BC Leeuwarden 06 46 92 24 90 info@beterenbest.nl

Leeuwarden BV

www.beterenbest.nl


Supersnel en veilig internet via glasvezel! De beste glasvezeldeal op uw bedrijventerrein Sneller en stabieler internet Regionale netwerkbeheerder Netwerkbeveiliging passend bij uw bedrijf Security-bewustzijn creëren in uw bedrijf Behoefte aan een kritische blik en een goed veiligheidsadvies?

Bel ons op 058-845 8000 of mail uw verzoek of vraag naar info@ddfr.nl DDFR | François HaverSchmidtwei 3 | 8914 BC Leeuwarden

ddfr.nl info@ddfr.nl | ddfr.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.