De Zwettekrant maart 2020

Page 1

DE ZWETTEKRANT JAARGANG 5 - MAART 2020

Nieuws van De Zwette voor iedereen in Leeuwarden en omgeving

46.000

exemplaren huis aan huis verspreid

Doe mee aan de Fossielvrije Weken van 1 t/m 13 juni 2020 5 | Refurbwatte?

7 | Moto Wijma

Wat houdt refurbished in?

Viert dit jaar alweer Alle voetzorg onder zijn 10 jarig jubileum één dak ZWETTEKRANT | MAART 2020

12 | Voetzorg


PARTNER VOOR VERPAKKINGEN EN DISPOSABLES www.weidelco.nl


VOORWOORD

3

Steeds meer bezoekers

COLOFON Deze krant is een uitgave van De Fabriek Leeuwarden

Ook dit nummer van De Zwettekrant bevat tal van schetsen van, en interviews met, bedrijven die zich richten op een breed publiek. Neem Voetzorg Friesland, een van de toppers van het hele noorden in zijn branche. Alle zorg voor ‘moeilijke voeten’ is hier onder één dak gecentraliseerd. Je krijgt er mooi aangepast modieus schoeisel, of een nuttige verwijzing naar een specialist die je verder kan helpen.

Redactie Het Zwetteteam

Of kijk naar De Fabriek, dat vol leuke startups en ook oudere bedrijven en instellingen zit. Je kunt hier allerlei zaken doen, tot en met lekker eten en drinken. Maar je kunt er ook fitnessen, hout bewerken, motoren repareren of, als je daar meer van houdt, als vrijwiliiger het Rode Kruis helpen.

Acquisitie UitIn media 06-83197634 info@dezwettekrant.nl

We hebben hier in de omgeving meubelzaken en meerdere kringloopwinkels, autohandels en –reparatiebedrijven, jachtbouwers en leveranciers van bouwmaterialen. Uiteraard zijn er ook genoeg Business to Business gerichte ondernemingen, die het vooral van professionele afnemers moeten hebben. Maar het Zwettepark is een mooie etalage van wat ondernemend Leeuwarden te bieden heeft, inclusief langsvarende schepen op het Van Harinxmakanaal en voorbij denderende treinen, die extra dynamiek aan alle verkeersbewegingen geven.

Fotografie Sandra Wolf en dank aan alle bedrijven die fotomateriaal beschikbaar hebben gesteld.

Mooi dus dat er straks vlak naast het casino een publiekstrekker van jewelste bij komt, het nieuwe Cambuur stadion. Ineens geeft dat een nieuwe impuls aan de hele omgeving in westelijk Leeuwarden. Je moet een paar keer goed opletten hoe je van A naar B komt, maar als je het eenmaal door hebt, vergeet je het ook nooit weer. Steeds meer bezoekers mogen we ontvangen, en ons Zwettepark is er klaar voor. Het ziet er, volgens kritische invullers van een recente enquête, netjes en goed onderhouden uit. En dankzij een overzichtelijk verkeerssysteem geeft het een gevoel van veiligheid als je er doorheen rijdt.

Vormgeving Studio Grafische Vormgeving SW-Design De Finne 61, 9062 HB Oentsjerk Tel. 06-523 13 061, www.sw-design.nl

Oplage 46.000 exemplaren De Fabriek Leeuwarden James Wattstraat 4 8912 AR Leeuwarden www.defabriekleeuwarden.nl Telefoon 058 30 30 490 Verspreider FRL vestiging Leeuwarden Verspreidingsgebied: Huis aan huis in Leeuwarden en veertig omliggende dorpen, Winkel & Bedrijvenpark De Zwette

Kortom, wees blij dat je hier zit. En Leeuwarden, wees blij met dit Zwettepark. Het geeft de stad een heleboel welvaart én werkgelegenheid op een betrekkelijk compact bedrijventerrein. Als je zo met positieve ogen naar de werkelijkheid kijkt, is ook dit weer een blad om volop van te smullen.

De redactie

In deze editie: 3 | Voorwoord 5 | HardwareClinics: Refurbwatte?

wat houdt refurbished in en waarom is het goed voor je portemonnee?

7 | Moto Wijma

viert dit jaar alweer zijn 10 jarig jubileum

9 | Groengrijs Bus

Geen beurs is te smal voor een tochtje met Groengrijs Bus ‘Jan’

11| binnema-advocatuur

Algemene voorwaarden: een musthave voor elke ondernemer!

Leeuwarden

11| Kunstgroep Atteljee

Exposeren vanaf eind maart in de Fabriek i.v.m. hun 20 jarig bestaan

12| Voetzorg Friesland

Alle voetzorg onder één dak ‘Soms breekt je hart’

15| IJsselmeubels

Mooi meubilair van hout, leer en stof

20| COLUMN BOUWE DE BOER Zwettsen met de jeugd

20| Hier werk ik

Klaas van der Hoek, Lippe Wonen, Leeuwarden

21| ‘De HET’ 2020

Leeuwarder Ondernemersprijs

21| Fysiotherapiepraktijk Kernfysio binnen ‘De Fabriek Leeuwarden’

17| Doe mee aan de Fossielvrije Weken van 1 t/m 13 juni 2020

21| Uitbreiding DataCenter Fryslân

19| ROC FRIESE POORT - Bouwstudenten ROC Friese Poort op

26| Puzzel

duurzame expeditie over De Zwette - Open Dag ROC Friese Poort biedt toekomstige studenten blik in de toekomst

ZWETTEKRANT | MAART 2020

gaat hand in hand met verduurzaming


Nieuw: Zakelijk boodschappen doen Voordelig en snel alles in 1 keer Betaal je boodschappen achteraf op rekening Een fiscus proof factuur bij elke bestelling Eenvoudige registratie met je KvK-nummer Laat je boodschappen op je werk bezorgen of haal ze op

Al je boodschappen in 1 keer besteld

Ideaal voor: · MKB · Kinderdagverblijven · Verzorgingscentra · Iedereen die zakelijke lunches bestelt

Registreer je op jumbo.com/ zakelijk

Zo makkelijk werkt het

Bestel je boodschappen via jumbo.com of de app

Laat je boodschappen op je werk bezorgen of haal ze op

Klaar! Bestel makkelijk en snel nog een keer

Jumbo, Leeuwarden, Snekertrekweg 23


CIRCULAIRE ECONOMIE

5

Refurbwatte?

Je hoeft tegenwoordig de radio of TV maar aan te zetten en de refurbished apparaten vliegen je om de oren. Refurbished Iphones, refurbished laptops, refurbished Macbooks. Maar wat houdt refurbished in en waarom is het goed voor je portemonnee? HardwareClinics, gevestigd aan de James Wattstraat 4 te Leeuwarden, verkoopt refurbished laptops en Macs aan zowel particulieren als zakelijke afnemers. Eigenaar Pieter van der Weg legt uit: “Refurbished betekent eigenlijk niets anders dan “gereviseerd”, nagekeken in de breedste zin van het woord. Wan-

Refurbished wordt nog al eens geassocieerd met kwalitatief minder of “gerepareerde” apparaten. neer we een partij gebruikte laptops inkopen, wordt deze van A tot Z getest en waar nodig voorzien van een nieuwe accu of fris toetsenbord. Daarnaast zorgen we ervoor dat de machine softwarematig volle-

dig up-to-date is, klaar voor een nieuwe ronde”. Refurbished wordt nog al eens geassocieerd met kwalitatief minder of “gerepareerde” apparaten. Ten onrechte, aldus Van der Weg. “De laptops en Macs die wij verkopen, zijn veelal jonge machines, afkomstig van grote IT-bedrijven die voortdurend hun inventaris vernieuwen. Soms zijn ze zelfs amper gebruikt. De levensduur van deze apparaten ligt vele malen hoger dan de gemiddelde laptop die je bij de MediaMarkt koopt. Ze zijn gebouwd voor het bedrijfsleven en zijn doorgaans robuuster, duurzamer maar ook aanzienlijk duurder dan consumentenlaptops. Nieuw wil je ze echt niet kopen”, lacht hij. “En een tweedehands auto is toch ook niet per definitie minder dan een nieuwe? Je koopt eigenlijk een sublieme machine voor een fractie van de nieuwprijs, maar wel met dezelfde garanties. Beter voor je portemonnee en beter voor het milieu, in deze tijd ook niet onbelangrijk”. Oké, we zijn om. Maar is dit dan ook interessant voor ondernemers? “Juíst ook voor ondernemers!”, zegt

ZWETTEKRANT | MAART 2020

Waarom kies je voor refurbished bij HardwareClinics?

• Prijsverschil – Goedkoper dan nieuw maar met dezelfde garanties; • Duurzaam – Beter voor mens en milieu door hergebruik van duurzame apparaten en materialen; • Voor ieder wat wils – uitgebreid aanbod van jong gebruikte laptops en Macs; • Geen risico’s, uitgebreid advies en de beste service onder het genot van een bak koffie; • Ook voor ondernemers!

Van der Weg. “We hebben niet allemaal een IT-budget als dat van een Ziggo of KPN. Voor veel ondernemers is het vooral van belang dat hun werkpaard betrouwbaar is en datgene doet waarvoor het bedoeld is. Dan kom je toch al gauw bij zo’n model uit”, zegt hij al wijzend naar een stapeltje zilverkleurige laptops. “Vijf voor de prijs van één nieuwe! We blijven toch Nederlanders, hè”.


DRANKENGROOTHANDEL

WIJNHUIS

Simon Vestdijkwei 10A

www.unikwijnhuis.nl

RIDDER & DE VRIES TRANSPORTEN AMELAND / SCHIERMONNIKOOG Begonnen met paard en wagen is Ridder Transporten actief sinds het jaar 1753. Bijna 100 jaar na de start, in 1850 om precies te zijn, lieten we ons bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Er rijden vandaag de dag, anno 2020, 30 auto’s op de weg om pakketten, groepage- en stukgoederen, koel- en vriesproducten, meubels, bouwmaterialen en veevoeders naar Ameland en Schiermonnikoog te brengen. Daarnaast verzorgen we ook verhuizingen naar deze eilanden. Onze collega, ‘Transport Service Terschelling’ verzorgt de transporten naar Vlieland en Terschelling. Wij delen sinds 1997 het distributiecentrum de Friese Waddeneilanden aan de Newtonweg 3B. In Holwerd beschikken wij over een op-, en overslag aan Landswelvaren 11. Hier worden met name koel/vries producten in een zgn gesloten circuit aangeleverd. Op de eilanden hebben wij opslagruimte voor huisraad en andere goederen. Op de eilanden hebben we mogelijkheden om goederen en huisraad op te slaan.

Voor al uw transporten naar de Friese Waddeneilanden, Newtonweg 3B te Leeuwarden. Ridder & de Vries Transporten verzorgt Schiermonnikoog & Ameland. Transport Service Terschelling verzorgt Terschelling en Vlieland.


MOTOREN

7

Moto Wijma viert dit jaar alweer zijn 10 jarig jubileum

Moto Wijma viert dit jaar alweer zijn 10 jarig jubileum. Klein begonnen maar door passie voor motoren en de trends op het gebied van motoren scherp in de gaten te houden, gegroeid tot een bloeiende motorhandel met een divers aanbod. Een bezoekje aan de showroom in Leeuwarden is dan ook zeker de moeite waard. Ze staan rijklaar in de showroom en worden met garantie afgeleverd In de showroom aan de Zwettestraat presenteren we onze zelf ingekochte motoren, de kosten zijn laag. Hierdoor hebben we een fantastische voorraad kwaliteits motoren voor een scherpe prijs.

Alle motoren worden bij binnenkomst technisch gecontroleerd in onze werkplaats en daar waar nodig voorzien van onderhoud. Ze staan rijklaar in de showroom en worden met garantie afgeleverd. Deze vertrouwde manier van werken is voor ons prettig maar voor u als motorrijder betekend dit geen onverwachte verrassingen en veel veilige kilometers. Wij snappen als geen ander dat motorrijden leuk moet zijn of u nu recreatief rijdt of voor woon/werk verkeer.

ZWETTEKRANT | MAART 2020

Ook nieuwsgierig geworden, bekijk ons aanbod op www.motowijma.nl of kom langs in onze showroom aan de Zwettestraat 14 te Leeuwarden. Omdat deze mijlpaal natuurlijk gevierd mag worden en we het motorseizoen goed willen starten. Hebben we alvast enkele motoren in de aanbieding gedaan.


UCT Leeuwarden Elke week wordt er enthousiast les gegeven in Kungfu voor jong en oud. Deze praktische zelfverdediging afkomstig uit het huidige Hong Kong is genaamd Practical Wing Chun. Er wordt gebruikt gemaakt van snelheid, slimheid en structuur van je lichaam om efficiënt te kunnen verdedigen tegen een (sterkere) tegenstander. De trainingen vinden elke vrijdagavond plaats in De Fabriek in Leeuwarden. 17:00-18:00: Jing Wu kids kungfu 6 t/m 11 jaar 18:00-19:00: Jing Wu kids kungfu 12 t/m 15 jaar 19:00-21:00: Practical Wing Chun volwassenen www.jingwukids.com - www.uct-international.com

UCT Leeuwarden: 06 21 913 064 • Facebook: UCT Leeuwarden

OP ZOEK NAAR EEN INNOVATIEVE WERKOMGEVING?

Vacature

Specialist in:

Acquaint biedt ruimte aan engineers, projectmanagers en commercieel talent. Bel of kijk voor meer informatie op onze website

WWW.ACQUAINT.EU

N U O OO N K IN I G N EN

+31 85 30 32 782

Klimmaterialen - Verfwaren IJzerwaren - Gereedschappen Hang- en sluitwerk - Sleutels Borstelwaren - Touwwerk Slijpservice - Olielampen En nog veel meer... Celsiusweg 33 LEEUWARDEN tel. (058) 21 2 68 29 verkoop@aukerauwerda.nl

Wij verkopen ook Epifanes

Ook op internet:

www.aukerauwerda.nl www.steigerverhuurleeuwarden.nl www.olielampen.nl

Eerst kijken bij Auke Rauwerda bespaart u zoeken

G

R

Klanten beoordelen ons met een

MOBILITEIT BEWEEGT ONS!

Wilt u zorgeloos zakelijk rijden in een jong gebruikte of nieuwe leaseauto? Dan bent u bij Bourguignon Lease aan het juiste adres! Met ons ervaren en vakkundige team bent u snel geholpen. Als hét leasebedrijf van het Noorden zijn de mogelijkheden om bij ons te leasen eindeloos. Uw wensen en behoeften staan voorop. Zo kiest u zelf uw dealer en is er altijd een vestiging bij u in de buurt. Met een persoonlijke en transparante aanpak weet u waar u aan toe bent en leveren wij maatwerk voor iedere klant. Van ons kunt u een passende oplossing voor iedere situatie verwachten. Zakelijk rijden? Dat doet u bij Bourguignon Lease!

PROFITEER VAN ZONNE-ENERGIE OP UW DAK

ZONNE-ENERGIE OP UW DAK? WIJ HELPEN U GRAAG!

Snel, vakkundig en altijd met een glimlach, zo zien wij de service van Bourguignon Lease.

- Schoonmaakbedrijf

Heeft u een groot dak beschikbaar voor zonnepanelen en wilt u met zonne-energie uw bedrijf verduurzamen? GroenLeven helpt u dan graag! U kunt bij GroenLeven zonnepanelen op uw dak aanschaffen, maar u heeft ook de mogelijkheid om uw dak te verhuren. Wij ontzorgen u graag van A tot Z. Meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan op www.groenleven.nl.

C: 75% M: 5% Y: 100% K: 0%

Pantone 361 C

C: 0% M: 0% Y: 0% K: 85%

Pantone cool grey 11 c


VERVOER

9

Geen beurs is te smal voor een tochtje met Groengrijs Bus ‘Jan’

Eén van de loodsen van MindUp aan de Marshallweg biedt sinds kort onderdak aan een flinke touringcar: bus ‘Jan’. Op 14 december 2019 werd deze eerste Friese Groengrijs Bus feestelijk in gebruik genomen. De bus vervoerde op die dag een groep Friezen en Amsterdammers naar Boksum. Een bont gezelschap bezocht daar de kerstmarkt: van een klein Syrisch meisje dat voor het eerst van haar leven in Friesland was tot een bejaarde inwoner van Leeuwarden die met rolstoel en al de reis kon meemaken. De tocht smaakte bij alle deelnemers naar meer.

Bus ‘Jan’

Elke Groengrijsbus heeft een naam. De Friese bus is omgedoopt tot Jan. Het voertuig is vernoemd naar de zwager van Eric Junge, Jan Mars uit Harlingen, die vorig jaar aan de ziekte ALS is overleden. Jan en zijn vrouw Denise hebben zich altijd sterk gemaakt voor dit initiatief. Denise coördineert de bussen in Amsterdam en Jan wilde een Amsterdam-Friesland express opzetten. Dat is er zo toch een beetje van gekomen. De Vereniging Groengrijs werd in 2011 opgericht door Amsterdammer Eric Junge. Eric zag een onvervulde behoefte bij veel Amsterdammers met een sociaal maatschappelijke achterstand die er maar zelden op uit gingen om met anderen nieuwe ervaringen op te doen. Het doel van Vereniging Groengrijs is om mensen van alle leeftijden uit hun sociaal isolement te halen en met elkaar te verbinden. Samen een dag op pad zijn en nieuwe plekken ontdekken bevordert sociale cohesie en kan nieuwe contacten opleveren. De Groengrijs bus is dé mobiele ontmoetingsplaats voor alle leeftijden, van 0 tot 80 plus. Want isolement treft niet alleen ouderen, maar ook alleenstaanden of gezinnen die door gezondheidsklachten of gebrek aan geld niet of nau-

welijks de deur uitkomen. De Groengrijs Bus is de eerste non-profit touringcaroperator. De bus biedt mensen met een krappe beurs vervoer aan tegen zeer budgetvriendelijke prijzen. Voor de kersttocht naar Boksum betaalden deelnemers bij voorbeeld een eigen bijdrage van maximaal 5 Euro. Het Groen-

De Groengrijs bus is dé mobiele ontmoetingsplaats voor alle leeftijden, van 0 tot 18 plus grijs concept blijkt in een grote behoefte te voorzien: inmiddels rijden er negen bussen van verschillend formaat in Amsterdam, Amersfoort en de Achterhoek. In 2019 werden er rond de 22.000 personen vervoerd naar zo’n 300 verschillende bestemmingen. Groengrijs draait geheel op vrijwilligers (chauffeurs, gidsen, begeleiders en organisatie), er waren afgelopen jaar 55 personen actief. Dat er nu ook in Friesland een Groengrijs Bus rijdt komt voort uit een gezamenlijk initiatief van Eric Junge en Paul David Meesters, ouderenpsychiater bij GGZ Friesland. Ook Ingemarit van der Wal, tot 1 januari 2020 directeur van MindUp, droeg eraan bij. MindUp is onderdeel van GGZ Friesland en helpt mensen met een psychiatrische beperking bij wonen, werken en meedoen in de samenleving. In dat verband wordt er ook gezocht naar mogelijkheden om deze doelgroep vaker op pad te laten gaan voor

nieuwe ervaringen en ontmoetingen. Het concept van de Groengrijs Bus leent zich daar bij uitstek voor, ook vanwege de mogelijkheid tot uitwisseling met andere sociaal kwetsbare groepen. Met de toezegging door de Raad van Bestuur van GGZ Friesland om de eerste twee jaar de vaste lasten van een Friese bus voor haar rekening te nemen kon Vereniging Groengrijs touringcar ‘Jan’ aanschaffen. Inmiddels is een viertal vrijwilliger-chauffeurs geworven. De verwachting is dat Friesland met haar relatief grijze bevolking en bloeiend verenigingsleven een vruchtbare bodem voor het Groengrijs initiatief zal blijken. Als reisdoelen valt bij voorbeeld te denken aan museum- of theaterbezoek, een wandeltocht, sportwedstrijd, dagje naar Texel of het zeehondencentrum in Pieterburen. Opdrachtgevers kunnen zelf hun tocht op maat samenstellen. Ook groepen voor wie geld niet een probleem is zijn welkom voor een reisje met bus ‘Jan’. Een hogere bijdrage helpt dan een reservepotje opbouwen waaruit mensen die heel krap zitten tegemoet gekomen worden. In Amsterdam is er bij voorbeeld een zangkoor dat de Groengrijs Bus op die manier al jaren sponsort. De naam Groengrijs staat voor jong en oud, maar verwijst ook naar duurzaamheid. De grootste wens van het Groengrijs team is de aanschaf van een elektrische touringcar met voldoende actieradius om in Nederland dagtochten te realiseren. Groengrijs hoopt maatschappelijke partners te interesseren om bij te dragen aan het realiseren van deze doelstelling. Overigens verstrekte het Shell concern tot voor kort Groengrijs een substantiële korting op Shell GTL-fuel. Een andere voorbeeld van bedrijfssponsoring is Albert Heijn dat regelmatig lunchpakketten en picknicks voor uitjes met gebruikers van de Amsterdamse Stadspas verzorgde.

Praktisch

Bus ‘Jan’ telt 50 zitplaatsen inclusief gidsplaats voorin. De bus beschikt over een rolstoellift en biedt de mogelijkheid om meerdere rolstoelplekken te creëren. De bus wordt gereden door ervaren chauffeurs van het Groengrijs vrijwilligersteam. Voor informatie over tochten met bus ‘Jan’: groengrijsbusfriesland@gmail.com Voor informatie over Vereniging Groengrijs: www.groengrijs.com of 06-22620956

Gezocht

Vrijwilligers: Groengrijs bus ‘Jan’ draait volledig op vrijwilligers. Het jonge team zoekt naast reisbegeleiders ook mensen voor de organisatie van tochten en het zoeken van sponsoren Sponsoren: Ziet u of uw bedrijf mogelijkheden om Groengrijs op de een of andere wijze te ondersteunen, neem dan contact op via 06-22620956

ZWETTEKRANT | MAART 2020


Metaalrecycling, goed voor het milieu en uw portemonnee!

Yamaha FZ1 Fazer ABS bj. 2011 24dkm. van €6.450,- voor €5.950,-

Kom bij ons langs met uw Honda ST 1300 Pan European bj. 2009 17dkm. van €8.450,- voor €7.950,-

Moto Wijma viert dit jaar alweer zijn 10 jarig jubileum Zwettestraat 14 8912 AH Leeuwarden | 06 - 181 393 89 info@motowijma.nl | www.motowijma.nl

• • • • •

OUD IJZER METALEN COMPUTERS ACCU’S SLOOPAFVAL

Einsteinweg 16, Leeuwarden Tel: 058-2130402 E-mail: info@vdmm.nl www.vdmm.nl

Meer dan 12 cursus-/vergaderruimtes voor 2 tot 200 personen GRATIS FLEXWERKEN • SPREEKKAMERS • STILTEWERKPLEK • LOKAAL VOOR COMPUTERTRAINING • TRAININGS-/OEFENRUIMTES • DOJO • ETC.

Goed bereikbaar met openbaar vervoer • Volop gratis parkeren • Snelle en stabiele wifi verbinding Ondersteuning op gebied van techniek • Koffie, thee, lunch, warm en koud buffet naar keuze

058 30 30 490 - WWW.DEFABRIEKLEEUWARDEN.NL James Wattstraat 4 - 8912 AR Leeuwarden Bekijk ons aanbod op www.defabriekleeuwarden.nl


ADVOCATUUR EN KUNST

11

Algemene voorwaarden: een Kunstgroep musthave voor elke ondernemer! Atteljee menten. De algemene voorwaarden zijn dan een goede plek om aan die eisen te voldoen. Iets dat met name aandacht verdient, is de verdeling van risico’s. Wat als er een keer iets fout gaat? Ben je dan als ondernemer volledig aansprakelijk of is het mogelijk om daarover afspraken te maken in deze algemene voorwaarden? Dat is zeker mogelijk en met een set goede algemene voorwaarden kunnen risico’s dus worden verkleind.

Wat bij algemene voorwaarden net zo belangrijk is als de inhoud, is de wijze waarop je er als ondernemer mee omgaat.

Als advocaat adviseer ik veel ondernemers. Het is niet zo dat je als advocaat alleen maar procedeert in de rechtbank. Nee, meestal kan dat nu juist voorkomen worden door vooraf goede adviezen te geven ter voorkoming van problemen. Een vraag die ik nieuwe klanten daarom altijd stel, is of zij al gebruik maken van goede algemene voorwaarden. In mijn ogen is dat namelijk voor elke ondernemer een absolute musthave. Als antwoord krijg ik vaak de vraag: wat moet ik dan met die algemene voorwaarden? Het kan veel problemen voorkomen en zorgt ervoor dat je als ondernemer je zaken vooraf goed regelt. Formeel gezien vormen algemene voorwaarden een document met standaard afspraken dat een ondernemer bij elke overeenkomst weer “op de overeenkomst van toepassing verklaart”, zoals dat in juridisch jargon wordt genoemd. Het betekent dat de tekst in de algemene voorwaarden onderdeel gaat uitmaken van de overeenkomst die een ondernemer sluit. Stel dat een bedrijf een keuken verkoopt. Vaak wordt dan een verkoopformulier ingevuld waar de algemene voorwaarden meestal op de achterzijde staan afgedrukt. Juist die algemene voorwaarden regelen veel van wat er met de klant wordt afgesproken.

Wat bij algemene voorwaarden net zo belangrijk is als de inhoud, is de wijze waarop je er als ondernemer mee omgaat. Het enkel hebben van een set algemene voorwaarden die in je bureau ligt te verstoffen is niet voldoende. Bij het sluiten van elke overeenkomst moeten de algemene voorwaarden “van toepassing worden verklaard” en de algemene voorwaarden moeten voor het sluiten van de overeenkomst “ter hand worden gesteld”. Dat houdt in dat in de tekst van de overeenkomst staat dat op de desbetreffende overeenkomst algemene voorwaarden van toepassing zijn, een bepaling die de meeste mensen vast wel eens zijn tegengekomen. Daarnaast moet er voor gezorgd worden dat degene met wie je het contract sluit voor het sluiten van de overeenkomst een set van de algemene voorwaarden heeft gekregen. Zo niet, dan kan de consequentie zijn dat de algemene voorwaarden helemaal niet gelden. Daarom verdient de manier waarop met algemene voorwaarden wordt gewerkt net zoveel aandacht als de inhoud.

Het enkel hebben van een set algemene voorwaarden die in je bureau liggen te verstoffen is niet voldoende

Als advocaat vind ik het dus van groot belang dat mijn klanten met goede algemene voorwaarden werken. Zij kunnen daar veel voordeel van hebben en ik ben er dus een groot voorstander van om met goede algemene voorwaarden te werken. Wanneer ik een klant adviseer over algemene voorwaarden staat niet alleen de inhoud daarbij voorop, maar vooral ook de manier waarop er mee omgegaan wordt. Met name dat laatste is iets dat ik altijd samen met de ondernemer bespreek. Het is namelijk wel van belang dat zoiets goed in het bedrijfsproces wordt ingepast, zodat er op de werkvloer ook echt iets met de algemene voorwaarden wordt gedaan. Anders heb je er helemaal niks aan. Algemene voorwaarden zijn in mijn ogen dus een musthave voor elke ondernemer. Iets waar je als ondernemer zeker voordeel van zal hebben!

Denk aan betalingstermijnen en de vraag wat er gebeurt als er onverhoopt niet of niet tijdig wordt betaald. Maar ook zaken als het omgaan met klachten. Voorts worden er in de wet bepaalde eisen gesteld wanneer je als ondernemer zaken doet met consu-

Tjerk Binnema is advocaat te Leeuwarden en met zijn kantoor Binnema Advocatuur gevestigd op de Zwette in het bedrijvenverzamelgebouw “De Fabriek”.

ZWETTEKRANT | MAART 2020

Kunstgroep Atteljee is gevestigd aan de Wijnhorsterstraat 25 in Leeuwarden. Van maandag tot en met vrijdag werken er gemiddeld 12 mensen per dag aan kleurrijke schilderijen, tekeningen en grafiek. Een deel van de gemaakte werken wordt in Atteljee in wisselende samenstelling permanent geëxposeerd. Tentoonstellingen van Atteljee-kunstenaars zijn plezierig om te bekijken en maken vaak grote indruk op de bezoekers. De schilderijen, vaak landschappen en portretten maar ook fantasie-onderwerpen en de verbeelding van eigen belevenissen, zijn prachtig en eigenzinnig geschilderd. Het plezier in het schilderen en de fascinatie voor kleur spat er van af. Op 17 april 2020 is het 20 jaar geleden dat Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland, maar toen wethouder Cultuur van de gemeente Leeuwarden, Kunstgroep en -uitleen Atteljee officieel heeft geopend. Kunstgroep Atteljee is gevestigd aan de Wijnhornsterstraat 27 te Leeuwarden. Van maandag tot en met vrijdag (vrijdag tot 12.00 uur) Daarnaast bestaat de mogelijkheid om werken te kopen of te huren. Op www.atteljeekunst.nl krijgt u een prima beeld van Atteljee, de kunstenaars en hun werken en de activiteiten. Zij komen vanaf eind maart exposeren in de Fabriek i.v.m. hun 20 jarig bestaan aan de James Wattstraat 4 te Leeuwarden


VOETZORG

12

Alle voetzorg onder één dak

‘Soms breekt je hart’

Ook mensen met ‘ongelukkige’ voeten willen er goed, leuk en modieus uitzien. ‘Soms breekt je hart’, zegt Rob Berger. ‘Als een vrouw zegt dat ze niet meer naast haar kinderen durft te lopen omdat ze zich schaamt…’ Dan is ze blij dat Voetzorg Friesland bestaat. ‘Als je toch hoort wat mensen al hebben meegemaakt voordat ze hier komen…’ De 53-jarige Rob Berger is van huis uit fysiotherapeut. Hij is een van de drie firmanten die dit bedrijf tien jaar geleden opzetten. Zelf is Berger een vakman in het aanpassen van schoeisel voor mensen met ‘moeilijke voeten’. Orthopedisch schoenmaker heet dat. Het probleem kan van alles zijn, van aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld ‘klompvoeten’) tot een ernstige vorm van diabetes op latere leeftijd, waarbij wondjes niet genezen en de huid zeer gevoelig is. Veel klanten komen doordat een arts of chirurg ze doorverwijst. Dan hebben ze een heel medisch circuit doorlopen soms. Het komt echter ook voor dat ze van anderen hebben gehoord dat hier een oplossing kan worden gegeven voor een soms lang sle-

pend probleem. ‘Adverteren doen we vrijwel nooit’, zegt Berger. ‘De beste reclame is voor ons de mondtot-mond reclame.’ Tenslotte komt ook het omgekeerde wel voor. Dat iemand met een betrekkelijk overzichtelijke klacht komt, en iets ernstigs onder de leden blijkt te hebben. Met name bij diabetespatiënten komen Berger en zijn collega’s dat tegen. ‘Dan hebben ze een zwarte teen waar geen gevoel meer in zit. Die moet direct behandeld worden, want het kan levensbedreigend zijn. Het verliezen van een teen is iets waar je geen grappen over maakt. Dat ligt vaak heel gevoelig.’

Kosmetisch en comfortabel

De opdracht is in Bergers geval altijd om een zo mooi en modieus mogelijke schoen te creëren rond het omhulsel van de voet. Niet te groot en te zwaar natuurlijk, liever niet blokvormig, want dat is de mode niet. ‘We proberen het altijd een beetje subtiel op te lossen.’ Maar in ieder geval moet de oplossing wel comfortabel zijn, goed te dragen.

ZWETTEKRANT | MAART 2020

Berger weet uit ondervinding dat klanten het belangrijk vinden dat ze er goed uitzien – ongeacht wat ze mankeert. De cosmetiek is voor velen een belangrijk thema. Dat was altijd al zo, dat is in de eenentwintigste eeuw ook gebleven, of misschien nog wel sterker geworden.

Als je toch hoort wat mensen al hebben meegemaakt voordat ze hier komen Dat de jeugd tegenwoordig onbeschroomd beugels in de mond draagt om tanden recht te zetten en dat ouderen massaal achter de rollator lopen of op een scootmobiel stappen, heeft daar niks aan veranderd. Iedereen is op zijn manier een beetje ijdel, wil er leuk uitzien. Ja, dat heeft ook met mode te maken, maar vooral met persoonlijke smaak. En laten mensen met een vlekje nou daar juist extra gevoelig voor zijn. ‘Onze opdracht is om er dan toch nog wat fraais van te maken”, zegt Berger in zijn smakelijke Sneker dialect.


VOETZORG

Alles onder dak

‘Voetzorg Friesland’ levert desgewenst alle service die met voeten en benen te maken heeft. Dat varieert van ‘podotherapie’ tot het vak waar Berger zich op heeft toegelegd, het maken en aanpassen van schoenen. Soms is dat laatste een heel proces met veel passen en meten, waarbij tenslotte bij de verzekering een nota wordt ingediend. Maar het kan ook zijn dat gewoon confectieschoeisel wordt aangepast zodat een klant beter kan lopen. Soms zijn de schoenen aan de buitenkant hooguit wat aan de grote kant, dat is alles. Podotherapie is een heel ander specialisme. Daarin is de voet inzet van medisch handelen, soms gericht op herstel. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een grote teen na een breuk lange tijd pijnlijk blijft of wat scheef staat. Sylvia, die daarin gespecialiseerd is, kan het wellicht verhelpen met een siliconen ondersteuning van de teen of, dat kan ook, ze verwijst de klant/patiënt door naar de orthopedisch schoenmaker, die met een sterke afrolzool het ongerief verhelpt. Dan is het een groot voordeel dat die collega een paar deuren verderop zit.

13 ‘Alles onder het bekken’, is volgens Berger het adagium. Wat zich daarboven allemaal afspeelt, is voor een ander specialisme. Het grote voordeel om alles onder één dak te hebben is voor de klanten dat ze geen grote reizen hoeven te maken om van het ene adres bij het andere te komen. Het is, volgens de eigenaren, een booming bedrijf met een voortdurende groei in het klantenbestand doordat we allemaal wat ouder worden. En vergrijzing is een positieve uitdaging voor dit soort service. ‘Zeventig procent van onze klanten is zestigplus.’ Natuurlijk kom je ook bij jongeren veel problemen met de ‘onderdanen’ tegen, bijvoorbeeld als ze met een afwijking zijn geboren of een ongeluk hebben gehad. Dan is het niet altijd makkelijk om een oplossing te vinden waar de patiënt in kwestie tevreden mee is. ‘Tussen de dertien en de dertig jaar hebben ze er vaak de meeste moeite mee’, zegt Berger.

Belangrijk, zegt Berger, is de analyse van wat er aan de hand is Het kan ook zijn dat het ene been iets korter is dan het andere, waardoor een bekken scheef staat. Dat kan tot chronische rugpijn leiden, zelfs slijtage aan het heupgewricht. Dit euvel is vrij eenvoudig te verhelpen met een iets dikkere zool, waardoor beide benen weer even lang lijken. Maar dat moet je dan wel eerst zien, natuurlijk. Ook dat is belangrijk, benadrukt Berger: een goede diagnose stellen. Het is een van de redenen waarom bij nieuwe klanten meestal een uitvoerig intakegesprek plaatsvindt. En medisch pedicuren wordt hier ook gedaan: kalknagels knippen, eelt vijlen en mogelijke onderhuidse wonden worden alvast behandeld. Als iemand vanwege ouderdom of gebrek echt niet langs kan komen, wordt diegene thuis of in het tehuis bezocht. Vaak, zegt Berger, kan dat financieel niet uit, maar het is wel een belangrijk stukje service. En het hoort bij de kwaliteiten waar door controlerende instanties op wordt gelet. Belangrijk, zegt Berger, is de analyse van wat er aan de hand is. Soms is een kleine correctie al voldoende, bijvoorbeeld een specifieke steunzool of het aanbrengen van een verhoging onder de loopzool. Maar soms moet alles uit de kast worden gehaald om een acceptabel resultaat te bereiken. Dan is het ontroerend om te zien hoe mensen zichtbaar opfleuren als ze gewoon weer kunnen lopen op mooie schoenen – zonder dat iemand ziet dat er wat aan mankeert.

Booming bedrijf

‘Voetzorg Friesland’ is opgericht door vier firmanten die elkaar al kenden. Dat geeft vertrouwen, een kernbegrip in dit vakgebied. Het is een van de grootste bedrijven van de provincie die zich op het brede spectrum van voetproblemen richten.

ZWETTEKRANT | MAART 2020

Maar ook ouderen zijn kieskeurig als het om hun uiterlijk gaat. ‘We nemen er royaal de tijd voor om aan te horen wat de wensen zijn.’ Een intakegesprek kan zomaar drie kwartier duren. En voor de pas-sessie wordt eveneens de tijd genomen. Immers, weet Berger, als mensen de speciaal vervaardigde schoen niet aanstaat, dragen ze die ook niet. ‘We gaan heel ver mee in de wensen van onze klanten. Zij moeten er tenslotte mee lopen.’ Daarom proberen ze bij ‘Voetzorg Friesland’ de wensen van de klanten altijd te respecteren. Het idee dat je pijn moet lijden om mooi te zijn, zoals een oud rijmpje wil, is al lang achterhaald.MEUBELS

15

Hamid Sharokhi maakt het zelf bij IJsselmeubels

Mooi meubilair van hout, leer en stof Custom built

Het duurt even voordat mensen je hebben ontdekt, heeft Hamid inmiddels ervaren. Daarom heeft hij een mooie kleurige leaflet laten maken. En elke dag gaat hij met veel enthousiasme aan de slag om mooie dingen te maken voor mensen die een aparte stijl kunnen waarderen. En anders, zegt hij, mogen ze ook gerust zelf tekenen wat ze willen hebben. Dan vertaalt hij die tekening in fraaie vormen. Dat heet ‘custom built’: speciaal gemaakt voor klanten die hun eigen specifieke wensen hebben. In De Fabriek aan de James Wattstraat in Leeuwarden werkt het prettig, zegt Hamid. Je hebt er de ruimte om ook grotere ontwerpen te realiseren. En elke dag is er reuring, met een eigen restaurantafdeling, fitness en nog veel meer werkplaatsen waar van alles wordt gemaakt. Veel bedrijfjes hier zijn startups, zoals IJsselmeubels van Hamid.

Met zijn 34 jaar kan Harib Sharokhi alles maken. Mooie rondingen in hout, prachtig leer en stof. Hij kent de stijl van het Oosten, omdat hij in Isfahan is opgegroeid. Maar als iemand zelf een idee heeft, is dat ook goed. Hamid maakt, zegt hij, alle gewenste soorten meubilair voor je huis, hotel of restaurant; meubels met garantie, voegt hij er nadrukkelijk aan toe.

een verkenning van Nederland als ambachtsman in de jachtbouw in Workum. Hier kun je namelijk nog een betaalbare werkplaats huren. Sommige Nederlanders kennen Isfahan misschien van een bekend gedicht van P.N. van Eyck. Zoek het anders maar op bij Google. De miljoenenstad met bijna twee miljoen inwoners ligt op een hoogte en heeft een zeer bewogen geschiedenis.

Goed materiaal maakt veel uit, zegt Hamid. Daar let hij speciaal op bij de inkoop. Uitstekend hout, echt leer en dat goed behandeld, dan durft hij best twee tot acht jaar garantie op een meubelstuk te geven. Dat is in de beproefde meubelmakerstijl zodanig geconstrueerd dat er amper lijm aan te pas hoeft te komen om alle verbindingen stevig te maken.

Hier had Hamid voordat hij vertrok een flinke meubelmakerij, net als zijn vader en zijn grootvader. In Leeuwarden is al flink geïnvesteerd in goede gereedschappen. Er stonden al een paar uit de tijd waarin hier praktijkleerlingen les in houtbewerking kregen. Die voldoen aan actuele eisen, compleet met beschermkappen. Dat assortiment gereedschappen is nu verder uitgebreid. Want de kost gaat natuurlijk voor de baat uit en Hamid wil goed werk leveren met goede spullen.

Goed materiaal maakt veel uit, zegt Hamid. Daar let hij speciaal op bij de inkoop Een kortere garantieperiode is natuurlijk goedkoper. Maar dan moet je dus niet klagen als het meubilair eerder kapot gaat. Je krijgt het in de lengtes en breedtes die je zelf kiest, wat handig is met de afwijkende maten en de hoge comfort-eisen van de mensen van tegenwoordig. Het wordt allemaal echt ambachtelijk gemaakt, in een grote werkplaats in De Fabriek. ‘Hier kon ik wel drie werknemers hebben’, lacht Hamid. ‘Die ruimte is er wel.’ Maar voorlopig heeft de Iraniër een éénmanszaak, en ook dat geeft al veel drukte.

Flink investeren

Zes jaar geleden kwam Hamid Sharokhi uit Isfahan in Iran, als vluchteling. Hij kwam in Leeuwarden na

De Nederlandse taal is nog wat ingewikkeld voor deze Iraniër, die over zijn vluchtgeschiedenis liever niet praat en er al helemaal geen stukken over in de krant wil. Het gaat hem om de meubelmakerij, waar ook restauratie van kostbaar meubilair bij hoort. Ten bewijze daarvan staat er een mooie chaise longue met rococo krullen. Helemaal gerestaureerd; niet door er schroeven in te draaien, maar met precies passend houtwerk en lijm. Zo maakt Hamid ook zijn meubelen, met ‘warme’ verbindingen. De grote uitdaging van elke starter, ook deze, is om de geschikte klanten te vinden. Bij Hamid moeten ze een cent meer willen betalen voor goed vakwerk dan bij de prijsdumpers van deze wereld. En ze moeten, als het even kan, weten wat ze willen. Dan kan Hamid het maken, ook al wordt het maar schetsmatig getekend.

ZWETTEKRANT | MAART 2020

Vanwaar trouwens die naam?

‘Het klinkt gewoon mooi’, zegt Hamid. ‘En het is een bekende naam in Nederland, toch?’ Zeker, als je niet beter wist, zou je dit als naam voor een oer-Hollands bedrijf kunnen kiezen. Dat het Oosters en een tikje exotisch is, zie je aan de ronde vormen. Louis Quatorze, daar heeft het wat van, denken we. Dat zal best, denkt Hamid. Hij heeft het vak sinds zijn tiende in Iran geleerd en kreeg de vormentaal door via familierelaties tot in het derde geslacht en misschien nog veel verder terug. Tijdloos dus. En dat is precies waar sommige mensen, die genoeg hebben van goedkope confectie, op wachten.


OLIE, BOUGIE’S, GEREEDSCHAPPEN, SPOILERS, UITLATEN,REMBLOKKEN, FILTERS, VERLICHTING, DAKKOFFERS,CARKITS, POETSMIDDELEN, FIETSENDRAGERS EN NOG VEEL MEER! • Reparatie, onderhoud en montagewerk voor caravan, camper en vouwwagen • Verkoop onderdelen gebruikt en nieuw • Caravanverhuur

Leeuwarden Zwettestraat 22 8932 DB Leeuwarden Tel. 058 - 212 43 13

nieuwsgierig wat wij u kunnen bieden kom langs of bel 06 48 77 86 06 of 06 18 833 749 ( dinsdags altijd gesloten )

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 08.00 - 18.00 uur Zaterdag: 09.00 - 17.00 uur

www.ypekramer.nl

Fahrenheitweg 28A 8912 AJ Leeuwarden naast Aquaduct - Westelijke Invalsweg

Wij verlagen uw kostenpost

Door zendingen te combineren besparen we u veel geld Wij hebben een geavanceerd plansysteem. De routes plannen we zo efficiënt mogelijk in. En door het transport van verschillende opdrachtgevers te combineren, kunnen we veel voordeliger voor u rijden.

Straks kunt u uw zendingen duurzaam laten bezorgen Binnenkort is ons wagenpark een Carver rijker. Dat is een tweeper tweepersoons elektrische scooter, waarmee wij uw post, pakketten en geneesmiddelen in Leeuwarden gaan bezorgen. Maar voor welk transport u ook kiest, Pbrunner brengt u in vervoering.

Dankzij GPRS kunnen we heel snel voor u schakelen Al onze auto’s zijn uitgerust met GPRS. Daardoor weten we precies waar onze auto’s zich bevinden. Bij een spoedzending sturen we de dichtstbijzijnde auto naar u toe. En u krijgt direct bericht, als uw zending is afgeleverd.

www.pbrunner.nl, e-mail: info@pbrunner.nl, tel. 058 203 72 44.

Wij zijn een logistieke dienstverlener in koeriersdiensten, postbusservice en medisch transport. Afspraak is afspraak bij ons. Wij combineren zorg en aandacht met efficiëntie.


FOSSIELVRIJE WEKEN

17

Doe mee aan de Fossielvrije Weken van 1 t/m 13 juni 2020 Heel Groningen, Drenthe en Friesland reizen van 1 t/m 13 juni 2020 fossielvrij. Van elektrisch, groengas, blauwe diesel en waterstof tot de (e-) fiets, het OV of thuiswerken. Wij laten zien dat fossielvrij reizen nu al kan! Van jong tot oud, met of zonder rijbewijs, van basis- tot hogeschool en van sportclub tot energiecoöperatie: de hele gemeenschap kan meedoen met de Fossielvrije Weken. Het wordt twee weken feest zonder fossiele brandstoffen!

Iedereen doet mee!

De Fossielvrije Weken zijn van alle noorderlingen. Inwoners van alle leeftijden en achtergronden doen mee. Dorpen presenteren liftplekken en organiseren events. Burgers starten een fossielvrije boodschappenservice in hun buurt of reizen met deelauto’s. De hele gemeenschap kan inhaken en het fossielvrije voorbeeld geven. Laten jij en je dorpsgenoten de fossiele auto twee weken staan?

Een fossielvrije slinger verplaatst zich twee weken lang door de drie noordelijke provincies Het onderwijs doet mee: 50.000 studenten zetten zich in voor speciale mbo- en hbo-projecten, doen communicatie-onderzoek en organiseren (flyer)acties. De jongeren spreken met duidelijke stem: het moet anders en in Noord-Nederland laten we zien dat het kan! Het bedrijfsleven doet mee: bedrijven verduurzamen hun wagenpark en medewerkers experimenteren met duurzaam reizen. Kleinere ondernemers ervaren de voordelen van fossielvrije mobiliteit. Hoe groot je bedrijf ook is, fossielvrij reizen is voor iedereen bereikbaar.

0 02

/ 1T

M

DOE ME E

IK

Lokale overheden doen mee: gemeenten stimuleren duurzame vervoersopties of melden zich aan als evenementenlocatie tijdens de Fossielvrije Weken.

13 JUNI 2

Fossielvrije estafette

De Fossielvrije Weken zijn een samenwerking tussen de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen. Het duurzame evenement is de opvolger van de Elfwegentocht 2018. Toen reden tienduizenden Friezen twee weken lang fossielvrij. Op zaterdag 14 juli vond het slotstuk van het initiatief plaats: de grote Duurzame Parade over de Wâldwei, waarbij honderden fossielvrije voertuigen over, langs en boven de weg reden, voeren en vlogen. De Fossielvrije Weken vinden van 1 t/m 13 juni plaats in Noord-Nederland. Een fossielvrije slinger verplaatst zich twee weken lang door de drie noordelijke provincies. Deze inspirerende estafette vormt het kloppende hart van de Fossielvrije Weken. De slinger doet dorpen, steden, bedrijven, sportclubs en verenigingen aan. Iedere locatie biedt een feestelijke tussenstop vol duurzame activiteiten. Ook stopt de slingerbeweging regelmatig voor bijvoorbeeld een groot zakelijk evenement rondom een duurzaamheidsthema. Op bijzondere locaties, in steden of dorpen die zich profileren met hun groene ambities. Tijdens deze bezoeken zijn discussies over actuele thema’s en het verhaal van de Fossielvrije Weken. Iedereen is uitgenodigd: samen zetten we als Noord-Nederland de schouders onder een schone toekomst!

ZWETTEKRANT | MAART 2020

Tussenstoplocatie

Hoe de deelnemers duurzaam reizen? Dat bepalen ze zelf! Alles is mogelijk, zolang het fossielvrij is. Hardlopen, fietsen, suppen of wandelen. Zwemmen, roeien, kanoën, zeilen of steppen. Voortgedreven door menselijke kracht of fossielvrije brandstoffen. Meldt jouw dorp, bedrijf of vereniging zich aan als tussenstoplocatie?

Hoe de deelnemers duurzaam reizen? Dat bepalen ze zelf! Zolang het fossielvrij is Meedoen

Doe mee en reis fossielvrij tijdens de Fossielvrije Weken! Geef met je bedrijf het goede voorbeeld en lanceer een fossielvrije kilometeractie voor je medewerkers. Of organiseer met de plaatselijke kerk een fossielvrije preek. Doe je liever mee met je sportclub? Op de fiets naar de uitwedstrijden reizen kan prima! Misschien bedenk je liever een leuke actie op school en komen de meesters en juffen liftend! Het maakt niet uit wat je van plan bent tussen 1 en 13 juni 2020, zolang het maar fossielvrij is! Meld je actie nu aan via info@fossielvrijeweken.nlROC FRIESE POORT

19

Bouwstudenten ROC Friese Poort op duurzame expeditie over De Zwette

‘Deze dag heeft me veel inzichten geboden’, vertelt student Joost. ‘Ik begrijp nu veel beter waarom duurzaamheid belangrijk is.’ Op maandag 27 januari 2020 bezochten 30 Bouwstudenten van ROC Friese Poort duurzame locaties op het Leeuwarder bedrijventerrein De Zwette. De jongeren deden inspiratie op bij Energiecampus Leeuwarden, startup-centrum There en de Elfstedenhal.

Trias Energetica

Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort, verzorgde in het Energie Kenniscentrum Leeuwarden een workshop over de Trias Energetica. ‘Dit is een hulpmiddel bij het verduurzamen van gebouwen en bestaat uit drie stappen’, legde Westra uit. ‘Het minimaliseren van energieverbruik (isoleren, warmteterugwinning), het gebruik van duurzame energieopwekking (warmtepomp, zonnepanelen) en, indien noodzakelijk, het efficiënte gebruik van fossiele brandstoffen. Als je een stap verder wilt gaan, richting energieneutraliteit, dien je nog een stap toe te voegen: het gebruik van reststromen, zoals douchewater en warmte uit ventilatielucht. Aan jullie nu de taak om 22 duurzame installaties, die in het Duurzaam Doen Huis te zien zijn, in te delen binnen de Trias Energetica aan de hand van ons bordspel.’

Open Dag ROC Friese Poort biedt toekomstige studenten blik in de toekomst

‘Er ontstaat steeds meer overlap tussen verschillende disciplines’, vertelt Jaap Raap, docent ICT bij ROC Friese Poort. ‘De opleiding Technicus Smart Energy is één van onze antwoorden op deze ontwikkeling.’ Op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari 2020 vonden de Open Dagen plaats bij ROC Friese Poort. Onder meer aan de Anne Wadmanwei lieten belangstellenden zich inlichten over de mogelijkheden om onderwijs te volgen. Aan de Anne Wadmanwei zijn onder meer de opleidingen Techniek, Bouw en IT en Media te vinden. Ook Centrum Duurzaam is hier deels gehuisvest.

Technicus Smart Energy

‘Installateurs zetten in huizen steeds vaker apparatuur neer die afhankelijk is van een WIFI-verbinding’, vervolgt Raap. ‘Dan is het wel handig als ze kennis van zulke zaken hebben. Er zijn plannen om de verschillende disciplines dichter bij elkaar te brengen. Deze bevinden zich echter nog in de opstartfase.’ De opleiding Technicus Smart Energy is een van de manieren om met de nieuwe ontwikkelingen om te gaan. ‘Studenten die kiezen voor deze opleiding volgen een brede opleiding met installatietechniek, ICT en duurzame technieken’, legt docent Pieter Hoekstra uit. ‘Smart Energy gaat over het ontwerpen van duurzame energiesystemen zoals gasloos bouwen, warmtepompen, biomassa en all electric als alternatieven voor de verwarming van gebouwen.’

Duurzaam Doen Huis

Eén van de speerpunten van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort betreft het Duurzaam Doen Huis. Dit is een levensechte leeromgeving voor studenten en werknemers van bedrijven. Zij werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken ze in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen.

Levensecht onderwijs

Deze duurzame expeditie is een voorbeeld van levensecht onderwijs van ROC Friese Poort. Dit hybride, levensechte onderwijs – mede-geïnitieerd vanuit Centrum Duurzaam – laat studenten beleven, ontdekken én doen. ‘De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst’, aldus Roeland Westra.

ZWETTEKRANT | MAART 2020


COLUMN/HIER WERK IK

20

COLUMN

HIER WERK IK

BOUWE DE BOER

Projectleider Freonen fan fossylFrij Fryslân & Energiecommissaris Fryslân

Zwettsen met de jeugd De afgelopen maand mocht ik 5 keer optreden op scholen in Fryslân. Het leukste van mijn werk om te doen! Steeds meer docenten zien de wereld buiten school als opdrachtgever om hun leerlingen aan het werk te zetten om de tanden te zetten in maatschappelijke problemen. Klimaat hoort daar uiteraard ook bij. Net als de biodiversiteit, Blue Zone, waterkwaliteit, plastic soup, eenzaamheid, werkgeluk etc. Op het Comenius-college wordt aan de leerlingen van 5 Havo en VWO gevraagd om te kiezen voor een opdracht van de overheid. Mij wordt dan gevraagd om een opdracht te presenteren, de leerlingen mogen dan zelf kiezen of ze die opdracht kiezen of voor iets anders gaan. Daarmee wordt de opdrachtgever uitgedaagd om een creatieve opdracht te maken, waar de jongeren helemaal voor willen gaan. Een groepje van 4 leerlingen (meisjes) koos er voor om hun school mee te laten doen aan de Fossielvriie weken van 1 t/m 13 juni in Fryslân Drenthe en Groningen. Twee weken voortbewegen zonder een druppel benzine of diesel. Gemakkelijk gezegd, maar hoe pak je dat aan? 1300 leerlingen en 75 leraren, hoe krijg je die allemaal mee? Ze begonnen met een gesprek met de directeur. Helaas stapte die in die week net op…. Wat nu? Ze zagen even niet een oplossing. Dus belden ze mij op. Of ze mijn advies konden krijgen. Uiteraard! Die middag zaten we om tafel en zelf kwamen ze uiteindelijk zelf met het idee om een presentatie te geven op de lerarenvergadering van de week daarop. Ze hadden weer een plan! Best spannend om dat te vragen, maar ze kregen toestemming en 10 minuten spreektijd op de agenda. Ik mocht er bij zijn en ze kregen het voor elkaar: alle docenten gingen na hun enthousiaste oproep staan en beloofden mee te doen aan deze uitdaging. Foto’s gemaakt, een verslag geschreven en 4 erg blije en trotse meiden werden zelfs genomineerd voor de LC-prijs voor het beste PWS-project. Hoe mooi kan het lopen? Dit gebeurde net zo in Harlingen op het Simon Vestdijk college, op de NHL-Stenden opleiding Going Green en op de Friese Poort. Voor de Fossielvrije weken in juni 2020 hebben we nu ook meer dan 30 stagairs van Hogescholen, allerlei opdrachten uitgevoerd door leerlingen van Hotelschool tot Economie-opleiding. Het is een prachtige nieuwe ontwikkeling. Scholen die de deuren openzetten om de uitdagingen van de huidige tijd binnen te laten in de schoolgebouwen. Voor ons leuk, maar vooral voor de leerlingen zelf. Hetzelfde gebeurt in de techniek-opleidingen. Het aantal teams wat meedoet met de zonnebootrace door zelf een boot te bouwen stijgt spectaculair. Dit jaar al bijna 40 Technasia die meedoen. Deze kinderen tussen 14 en 16 jaar gaan daarna vrijwel zeker iets doen in de duurzaamheid. Met name de docenten en de ouders zijn er maar wat blij mee en ook erg betrokken. Nu de Energiekampus Leeuwarden van start is, wordt het tijd dat ook op de Zwette jonge mensen een kans krijgen om mee te denken over de toekomst op het bedrijvenpark. De bedrijvenvereniging is gestart met Circulariteit en de energietoekomst van het grote terrein. Het stroomnet raakt vol….nu al teveel zonnepanelen, met al die slimme ondernemers moeten er oplossingen te vinden zijn. Door studenten opdrachten te geven rondom mobiliteit, circulair bouwen en energie-opslag, kan het Zwettepark in Leeuwarden nog meer stralen door de parelprojecten. Zet ze maar in die ROC’s en HBO-ers. Ze staan te springen! ZWETTEKRANT | MAART 2020

Klaas van der Hoek Lippe Wonen Leeuwarden In Damwoude ben ik als 17 jarige jongen mijn werkzame leven begonnen in de woninginrichting. We verkochten voornamelijk vloerbedekking voor woon-, en slaapkamers toendertijd. Alles werd geleverd vanuit de voorraad in de winkel, die grote rollen, u kent ze wel. Die zien we nog maar de markt voor vloerbedekking is veel kleiner geworden. Er worden meer harde vloeren verkocht vandaag de dag, zoals laminaat, hout, pvc etc. En we verkopen nu vooral via zogenaamde stalen en bestellen dan wat nodig is bij onze leveranciers. Eigenlijk geldt hetzelfde voor de gordijnen. Ik heb de gordijnschaar dan ook ontelbare keren gebruikt om gordijnen op gewenste maat voor de klant af te knippen. Het is alweer een tijdje geleden. In het jaar 1994, onvoorstelbaar maar 26 jaar geleden, begon ik bij Kapenga Buitenpost en ik mocht daar leidinggeven aan de afdeling tapijt en gordijnen. Later is deze afdeling overgenomen door Lippe Wonen. Lippe Wonen is een sterk bedrijf met veel kennis in huis voor wat betreft de branche woninginrichting en dat kwam uiteraard de afdeling ten goede. Na 25 jaar in Buitenpost, ben ik in januari van dit jaar 2020 verhuisd naar filiaal Leeuwarden. Onder één dak bij de firma Kapenga Wonen aan de Balthasar Bekkerwei 1 om precies te zijn. Ik vind het geweldig om te werken in deze nieuwe winkel die zo prachtig is ingericht en waar we zoveel mooie spullen mogen verkopen aan onze klanten die vanuit de gehele provincie naar ons toe komen, zelfs vanaf de eilanden. Het bedienen van onze klanten is mijn dagelijkse bezigheid en ik hou ervan. Het adviseren, verkopen maar boven alles mensen blij de deur uit zien gaan, blij met hun aankoop of hun ervaring in de winkel, dat geeft mij veel voldoening.


NIEUWS

21

Leeuwarder Ondernemersprijs ‘De HET’ 2020 Op maandag 20 januari heeft wethouder Friso Douwstra de drie finalisten voor de Leeuwarder Ondernemersprijs ‘De HET’ 2020 bekend gemaakt. Innovatie staat centraal bij deze prijs omdat innovatie een voorwaarde is voor goed ondernemerschap. Voor continuïteit. En omdat innovatie dé kans is voor onze regio om het ondernemersklimaat op peil Foto: Lucas Kemper te houden. De ondernemingen die kans maken op de prestigieuze prijs zijn: • Ekwadraat Groep – Helpen klanten om duurzame projecten en ambities te realiseren. Ze adviseren, ondersteunen, helpen bij de ontwikkeling en bieden financieringsmogelijkheden. • Wafilin Systems – Wafilin Systems ontwerpt én levert baanbrekende en slimme membraanfiltratiesystemen, die een essentiële bijdrage leveren aan de voorraad van hoogwaardige producten in de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie. • Grenzelooswerk – Begeleidt mensen met hun droom om op een buitenlands avontuur te gaan. Ze matchen Nederlandse & Duitse werkzoekenden op een innovatieve manier met internationale opdrachtgevers. Hun hulp wordt ingeschakeld door grote bedrijven als Uber en Louis Vuitton en ook door bijvoorbeeld mini-campings in Frankrijk. De bekendmaking van de winnaar zal plaatsvinden tijdens de BCDN beurs in het WTC te Leeuwarden op 25 maart 2020.

Fysiotherapiepraktijk Kernfysio binnen ‘De Fabriek Leeuwarden’ Op 1 april as. zal Kernfysio haar deuren openen binnen de Fabriek. Vanaf deze datum kun je bij Kernfysio terecht voor fysio- en manuele therapie. Ook voor o.a. dry needling, medical taping, revalidatietraining, mindfulness en running therapie ben je bij Kernfysio op de juiste plek. Kernfysio is een praktijk die samen met jou zal werken aan een zo spoedig mogelijk herstel van jouw klachten. Wij weten dat er klachten door blessureleed kunnen ontstaan, maar soms ook door een fysieke en/of mentale onbalans. Wij gaan tot de kern om voor jou tot de beste behandeling te komen. Kernfysio kijkt uit naar samenwerkingen met zowel sportclubs als bedrijven binnen de Fabriek en in de omgeving. Op dit moment zijn alle voorbereidingen in volle gang, dus ‘the story will be continued’…. Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een samenwerking? Mail dan naar info@kernfysio.nl Graag tot snel!

ZWETTEKRANT | MAART 2020

Uitbreiding DataCenter Fryslân gaat hand in hand met verduurzaming

DataCenter Fryslân is al tijden druk bezig met de aanpassingen en uitbreiding van het datacenter aan de Archimedesweg (DCF2). Hierbij staat duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst. DataCenter Fryslân is continu bezig met verduurzaming, gericht op toekomstbestendig ondernemen. Zo werd ook bij de plannen voor het verfraaien van het datacenter aan de Archimedesweg gedacht aan een duurzame energie-oplossing. De drie zijgevels van het datacenter zijn om deze reden voorzien van zonnepanelen. Hiermee wordt de buitengevel verfraaid én is het datacenter voor een deel zelfvoorzienend op het gebied van energie. De panelen zijn middels ‘optimizers’ op de omvormers aangesloten zodat ook bij gedeeltelijke schaduw op de panelen toch het maximale rendement uit de panelen kan worden gehaald. In totaal zijn er 189 zonnepanelen geplaatst van 300Wp. Else Maria, directeur van DataCenter Fryslân is erg enthousiast over de uitbreiding van DCF2. “Met de zonnepanelen aan de buitenkant is het datacenter een echte eyecatcher geworden als je Leeuwarden binnenrijdt. Ook laat het datacenter zien dat bij elke beslissing die we maken, duurzaamheid een van de aspecten is waar we bij stil staan.” Stijn Grove, directeur Dutch Data Center Association (DDA) is erg blij met de positieve ontwikkelingen die zichtbaar zijn bij de regionale datacenters. “Als brancheorganisatie vinden wij het erg mooi om te zien dat de stappen die worden gezet richting een groen datacenter niet alleen zichtbaar zijn bij de grote spelers maar ook een prioriteit is bij de kleinere datacenters. Daarnaast denkt DataCenter Fryslân mee aan het tegen gaan van de ‘verdozing’ van Nederland, wat de sector erg ten goede doet!”

Over DataCenter Fryslân:

DataCenter Fryslân opende in 2008 de deuren van zijn eerste vestiging (DCF1). In 2014 werd een tweede locatie (DCF2) in gebruik genomen, gevestigd in het datacentrum van de voormalige Friesland Bank. Op beide locaties is nog plek om het aantal racks uit te breiden. De locaties liggen op zo’n twee kilometer van elkaar verwijderd. Er ligt een redundante glasvezelring tussen beide datacenters, waarmee altijd een passend datacenter- en uitwijkconcept geboden kan worden.WONEN 2020 Design, kwaliteit en functionaliteit in badkamer

Accessoires zetten de toon

Met mooie en stijlvolle badkameraccessoires zet je de toon. De nieuwe collecties laten zien dat je design, kwaliteit en functionaliteit prima kunt combineren met luxe.

D

oor een krachtige uitstraling sluiten veel nieuwe series naadloos aan bij de inrichting van de moderne badkamer en het toilet, dankzij een combinatie van scherpe lijnen met vriendelijke vormen en zachte delen. Door de diversiteit in afwerking en rozetstijl is de juiste

stijl snel gevonden. Van een toiletrolhouder, een zelfklevend haakje en een toiletborstelhouder

tot fraaie zeepdispensers, hoekbaskets en handdoekhouders. In verschillende uitvoeringen. Veel accessoires - zoals de zeepdispenser en toiletborstelhouder zijn ook vrijstaand verkrijgbaar. We zien het bijvoorbeeld bij het Nederlandse sanitairmerk Tiger. Een trend is dat veel wandgemonteerde accessoires prima bevestigd kunnen worden met nieuwe lijmsystemen. Geen gedoe meer met boren en dus geen gaten

in de muur. Op iedere gladde, harde achtergrond bevestig je op deze wijze eenvoudig de toiletrolhouder, zeeppomp of handdoekhaak. Met de nieuwste systemen zijn de accessoires op een later tijdstip ook eenvoudig zonder vlekken of beschadigingen - weer te verwijderen. Handig voor als je ze moet vervangen of meeneemt naar een nieuwe woning. Design, kwaliteit en functionaliteit zijn prima te combineren. Foto: Tiger

Bank is niet compleet zonder lekkere kussens

Ultiem moment van ontspanning

E Kussens maken jouw kamer gezellig en compleet. Foto: Kus-sen

en bank of stoel is niet compleet zonder lekkere kussens in je rug. Maar kussens zijn meer dan alleen een zachte plek om in weg te dromen. Kussens maken jouw kamer gezellig en compleet. Zeker als je kiest voor uitgesproken kleuren, kun je de kamer steeds weer een ander accent geven. Kussens zorgen voor gezelligheid en karakter.

Kussens kun je overal kopen. Er zijn genoeg adressen die ze op maat maken. Zo druk je een stempel op jouw eigen kussens. Maak ze bijvoorbeeld persoonlijk door Zo krijg jij kussens die je nergens anders vindt. Kies voor stijlen die kleuren, lijnen of vlakken met een rustige look, het kan allemaal.

Zwettestraat 21 8912 AH Leeuwarden T: 058 213 2040 E: info@runner-meubelen.nl

https://runner-meubelen.nl

Belangrijk: vroeger werd in iedere hoek van de bank een kussen gelegd, maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig mag je je uitleven met kussens op de bank. Al zijn het er twintig. Daarbij mag je verschillende formaten combineren. Er zijn zelfs speciale kussens voor op de bankrand, waarmee je je hoofd ondersteunt. Heerlijk!

Onze openingstijden: maandag 13.00 – 17.30 dinsdag 10.00 – 17.30 woensdag 10.00 – 17.30 donderdag 10.00 – 17:30 vrijdag 10.00 – 17.30 zaterdag 10.00 – 17.00 zondag gesloten

© Geurts Media

Kruip heerlijk op de bank en nestel je onder een plaid tussen de kussens. Het is een ultiem moment van ontspanning na een lange werkdag.


Oersterk in vloeren! De voordelen van Vloermarkt ✓ Eigen productie ✓ Inspirerende showroom ✓ Geen aanbetaling ✓ Eigen vloerontwerp mogelijk ✓ Goede garantievoorwaarden Specialist in • Laminaat vloeren • PVC vloeren • Houten vloeren planken en parket Vragen? Bel onze informatielijn: 058 - 213 33 35

Vloermarkt levert mooie vloeren om jarenlang van te genieten! Of u nu houdt van landelijk en nostalgisch of juist kiest voor strak en modern; wij bieden een passende, kwalitatief hoogwaardige vloer voor elk interieur!

Bij Vloermarkt Leeuwarden slaagt u altijd!

Showroom Kelvinstraat 6, Leeuwarden Bedrijventerrein De Zwette info@vloermarkt.nl Openingstijden Woensdag 13:00 tot 17:30 uur Donderdag 13:00 tot 20:00 uur Vrijdag 13:00 tot 17:30 uur Zaterdag 10:00 tot 16:00 uur Buiten deze tijden ook op afspraak.

www.vloermarkt.nl

Op zoek naar uw droombadkamer? Bij Sanisale.com helpen we u graag verder.

9.5 uit 10

Sunscreen zonwering is fabrikant en leverancier van diverse buitenzonweringen, markiezen, rolluiken, horeca schermen enz. Kijk ook op www.sunscreenzonwering.nl , hier vind u een diversiteit aan producten welke wij leveren. Bij inleveren van deze bon

15% KORTING op alle producten.

Op zoek naar uw droomkeuken? Bij Keukensale.com helpen we u graag verder.

Zwettestraat 10, 8912 AH Leeuwarden • tel: 058 - 213 13 37

U vind ons aan de Simon Vestdijkwei 12 8914 AX te Leeuwarden telefoon nummer 058 - 289 86 33 of via mail op info@sunscreenzonwering.nl


‘Local Recruiter zorgt voor talent op het juiste moment’ Local Recruiter is 2014 opgericht door Coriene de Jong Coriene begon, met ervaring in personeelsbemiddeling, eerst zelf als Recruiter en startte daarna met succes een eigen vestiging in Sneek. Local Recruiter helpt bedrijven met het vervullen van vacatures in verschillende sectoren van bouw- tot kantoorfuncties. Bij Local Recruiter geloven we in het verbinden van mens en werk. Wij vinden voor onze opdrachtgevers de juiste mensen en bieden hiervoor verschillende constructies aan, waaronder: • Uitzenden; • Detacheren; • Payroll; • Werving & selectie. Doordat wij actief zijn door het hele Noorden van het land, hebben wij besloten om naar de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden, te verhuizen. Een plek waar we verder kunnen groeien en onze doelen kunnen nastreven. De keuze voor bedrijventerrein De Zwette Local Recruiter heeft ervoor gekozen om zich te vestigen op bedrijventerrein “De Zwette” om zo een toegevoegde waarde te kunnen bieden aan de bedrijven die hier zijn gevestigd. Wij zitten in het pand van Energie Inspectie en de LEDfactory. Voor Energie Inspectie zijn wij een Inhouse Recruitment bureau die ondersteuning geeft voor het vinden van de juiste mensen op het gebied van duurzaamheid. Tevens staan wij op 1 april samen met Energie Inspectie op de werkparade in het WTC. De WerkParade is de grootste banenbeurs van het Noorden, waar ontmoetingen tot stand komen tussen ruim 5.000 bezoekers en circa 250 standhouders. Het vinden van nieuwe mensen is tegenwoordig al lastig. Vind dan maar eens de kandidaat die perfect bij jullie past. Talent dat vooruit wil, vol energie zit en bereid is te investeren in zijn of haar carrière. Hulp nodig bij het vinden van nieuw personeel? Ben je als bedrijf op zoek naar nieuw personeel, maar kun je deze zelf niet vinden? Heb je geen specialist in huis die de werving opzet of heb je geen tijd om de eerste selectie te doen? Dan nemen wij dit graag uit handen en vinden voor jouw bedrijf de perfecte kandidaat! Doordat wij als Recruiter bij zowel de klant als de kandidaat zitten, kunnen wij een goede match maken. Samenwerken met Local Recruiter is kiezen voor duidelijkheid, kwaliteit en professionaliteit. Met onze dienstverlening zijn we voor uw organisatie partner op het gebied van adequaat personeelsbeleid. Voor werkzoekenden en werkgevers staan we altijd klaar voor advies dat gerelateerd is aan werk. Wil je eens van gedachten wisselen¬? Geen probleem, ik kom graag eens kennismaken om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen! Local Recruiter | Archimedesweg 20 | Leeuwarden | 058 - 3031101 info@localrecruiter.nl | www.localrecruiter.nl

Slimme technische beveiligingsoplossingen zodat u zich te allen tijde veilig voelt:

Anne Wadmanwei 2 Businesspark Leeuwarden

Alarmsystemen Camerabewaking Toegangscontrole Brandbeveiliging Domotica Maak voor een demo een afspraak in onze showroom!

8914 BD Leeuwarden 088 – 1120 444 info@vs-beveiliging.nl www.vs-beveiliging.nl


26

Puzzel Vul de puzzel in en win een bloembollenpakket ter waarde van euro 50,-- beschikbaar gesteld door: Welkoop Leeuwarden,Snekertrekweg 71, 8912 AB, Leeuwarden.

1

Edunoord biedt opleidingen en trainingen aan voor zowel bedrijven als particulieren. De opleidingen zijn sterk praktijkgericht en gewerkt wordt met een concept dat meer biedt dan kennis en vaardigheden alleen. Wij proberen de eigen werksituatie van de deelnemers een plaats te geven in de opleidingen en trainingen. Daarnaast wordt gewerkt met docenten en trainers die echt met beide benen in de praktijk staan.

2 5

Edunoord Onder de naam Edunoord worden opleidingen en trainingen verzorgd op het gebied van intern transport, logistiek en arbo & veiligheid. In het moderne en goed geoutilleerde opleidingscentrum in Heerenveen worden dagelijks trainingen verzorgd in o.a. het veilig werken met de hef- en reachtruck, de hoogwerker en de bovenloop- of portaalkraan.

6

2

4

3 8

7

4 3

5

1

Beantwoord onderstaande vragen: 1. 2. 3. 4. 5.

Hoe heet het bedrijf dat orthopedisch schoeisel mooi en modieus weet te maken? Hoe heet de Friese Groengrijs bus? Welk evenement vindt er plaats in de eerste 2 weken van juni? Wat betekent ‘refurbished’? Aan welke straat kun je Moto Wijma vinden?

Instituut Röben In Leeuwarden is Edunoord o.a. actief onder naam Instituut Röben en worden sinds 1917 administratieve opleidingen en trainingen verzorgd. Opleidingen en trainingen die nog niets aan actualiteit hebben ingeboet. En waarvan de kwaliteit wordt gewaarborgd door afsluitende examens van onafhankelijke exameninstituten, zoals Associatie voor Examinering en LSSO. Hoewel Edunoord de rol en betekenis van e-learning onderkent, heeft het een keuze gemaakt voor het leren in groepsverband. Klassikale opleidingen en trainingen kunnen in de ogen van Edunoord een extra bijdrage leveren aan het ontwikkelingsproces van individuen. De mogelijkheid om in direct contact met elkaar en onder directe begeleiding van een trainer kennis uit te wisselen en problemen te delen, ervaren deelnemers (nog steeds) als stimulerend en motiverend. De klassikale trainingen worden echter daar waar mogelijk en noodzakelijk ondersteund met meer digitale leervormen.

Crystalic Business Park François HaverSchmidtwei 2 8914 BC Leeuwarden

OPLOSSING PUZZEL

Stuur de oplossing met jouw adres en telefoongegevens voor zaterdag 25 mei 2020 naar: De Zwettekrant, James Wattstraat 4, 8912 AR Leeuwarden. Of stuur een mailtje naar puzzel@dezwettekrant.nl. In de volgende editie maken we de prijswinnaar bekend. 1

2

3

4

5

6

7

8

Prijswinnaars puzzel december 2019 De familie Westerdijk uit Leeuwarden heeft de Jumbo Snekertrekweg cadeaubon twv 50 euro gewonnen. Deze werd uitgereikt door Erna van Vilsteren. De juiste oplossing was GEZELLIGHEID

ZWETTEKRANT | MAART 2020

(058) 233 07 77 info@edunoord.nl www.edunoord.nl


Ontdek het gemak van FRL

POSTBEZORGING • HUIS-AAN-HUIS VERSPREIDING • PAKKETBEZORGING

FRL is de allround specialist op het gebied van bezorging en logistiek: postbezorging, huis-aan-huis verspreiding, (fiets)koerierswerk en pakket- en palletdistributie voor de zakelijke markt. FRL biedt landelijke dekking, kwalitatief hoogwaardige bezorging en hanteert aantrekkelijke tarieven.

Leeuwarden • 058 - 21 54 157 • www.frlpost.nlIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.