Page 1

МЕЖДУЧАСИЕ В броя четете:

Брой 3,

Великден идва!

30.03.2015г.

Великденски брой

Пролетта дойде отново в нашата страна и донесе на света Възкресение Христово, слънце, птички и цветя. Бият радостни камбани във села и градове

и отекват разлюляни над гори, нивя, поля. И зове ни тази песен да си подадем ръцете, да речем: ”Христос възкресе!”, да се чукнем със яйце, та да бъдем живи, здрави, с добри, румени лица, с чисти мисли и сърца.

Новини от училище…...…... 2 Великден ........….3 Как празнуват Великден по света? …………………….....4 Как да направим красиви яйца?.......5 Пролетта дойде….5 Великденска работилница……..6 Великденска трапеза……...….…..7

Великденска рата, събуждането за нов живот. На този приказка……...…..8 Великден е празник на прераждането, вя-

ден светът е по-шарен с всички тези красиво боядисани яйца, семейната радост в дома, огъня от свeщичките, с които обикаляме тържествено храма и който продължава да грее в сърцата. Великден ни връща към самите нас, към детството и ни прави подобри. Кара ни да погледнем човека в нас и този до нас. Това е един велик ден, в койРисунка: 3А клас

то отново се радваме на малките неща като да успеем да победим в „сблъсъка” с яй-

цата или да хапнем топла курабийка или домашно приготвен козунак.

Малки художници .........................….8


Училищни новини Спортни изяви Училищният отбор по волейбол се класира на трето място в състезанието в Пловдив, а футболистите ни продължават на регионално ниво. Състезания и олимпиади

Учениците от училището участваха активно и представиха достойно училището в олимпиади по различни учебни предмети. Учениците от начален курс участваха в състезанията, организирани от СБНУ. Cap project Продължава събирането на пластмасови капачки в помощ на ученици в нужда от 2а клас.

Новини от училище Празник на буквите На 27 март 2015г. от се проведе Празник на буквите за всички първолаци. С това те отбелязват изучаването на цялата азбука и готовността им за срещата с читанката.

Патронен празник на училището На 01.04.2015г. от 10:00 часа ученици и учители ще отбележат патронния празник на училището. Предвижда се концерт, рецитал, рисунка на асфалт и викторина.

Училищно състезание по правопис на английски език „Spelling Bee” За пета поредна година ученици от 5, 6 и 7 клас премериха сили в състезанието по правопис на английски език. На първо място се класира Самир Асад Мехмуд от 5а клас, а на второ - Йосиф Балджийски от 6а клас. Те ще представят училището на регионалните състезания на 18 април. Да им пожелаем успех!

Седмица на отворени врати в училище През седмицата от 23.03 до 27.03 училището отвори своите врати за родители. На 26.03. от 12:00 до 13:00 часа всички кабинети са отворени за посещение. На 25.03.2015г. г-жа Домовчийска представи открит урок по математика пред учители от Община Раковски и Брезово. През седмицата три клуба по проект “УСПЕХ” имаха своите представителни изяви .


Великден Великден /Възкресение Христово/ е найголемият празник през пролетта. Седмицата между Цветница и Великден се определя като велика или страстна, т. е. като изпълнена с велики събития и велики страдания /страсти/. В тази седмица Христос завършва земния си живот. На Велики Четвъртък се извършва Тайната вечеря на Христос с 12-те апостоли, по време на която той предсказва своята смърт и предателството на един от учениците си. След вечеря по време на молитвата му към Бога идват войници, водени от Юда, който целува Христос и по този начин го посочва на властите. Сутринта на Велики петък

Христос е разпънат на краста. Погребан е в каменен саркофаг в пещера, на входа на която властите поставили огромен камък и стража. В събота Богородица и Мария Магдалена отишли на гроба на Христос, но намерили саркофага празен, а пред прага на пещерата стоял Ангел, който им съобщил, че Христос е възкръснал. Празникът е винаги в неделя, седмица след Връбница. На великия четвъртък жените боядисват яйца. Първото яйце се прави винаги червено. Всички се чукат с боядисаните яйца. Чието яйце излезе най-силно, той ще бъде здрав през годината.

Великденски символи Един от основните символи на Великден са великденските яйца. Великденските яйца са специално боядисани или нарисувани яйца.. Най-важният цвят е червеният. Освен в други цветове, яйцата могат да се боядисват и украсяват с различни орнаменти, лепенки и др. Великденските яйца са една от основните характеристики на християнските празници (както е коледното дърво), те са и основни за Християнството, защото напомнят за възкресението на Христос. Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало. За това червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Inside Story Headline

Друг символ на Великден е козунакът. Той е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Върху козунака се поставя едно червено яйце. Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето се пренася в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне (Panettone), които могат да издържат до 6 месеца. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смят а се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915–1920 г.; дотогава за празника са месени хлябове, наричани „колак“, „пармак“, „кравай“.


Великден по света По традиция у нас на един от най-хубавите пролетни празници – Великден, трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, сладкиши и козунаци. Все пак един от най-веселите за възрастни и деца ритуали си остава боядисването на великденските яйца, което се прави сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце задължително е червено – с него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са здрави и силни. То се пази до следващия Великден, когато се чупи – ако вътрешността му е пълна, то и къщата на стопанката ще е пълна. Ето и някои интересни факти как празнуват Великден из различните европейски държави.

В Германия на Великден се ядат шоколадови зайчета. В страната има обичай да се крият великденски яйца из градината. Палят се великденски огньове. Огънят носи нова сила за живот и ще прогонва зимата. В Австралия няма Великденски зайци. По принцип на този континент зайците не са на почит, тъй като унищожават реколтата.

Великденските яйца се носят от торбестото животинче билби, което има голям нос и дълги уши. В Австралия се продават Великденски билбита. Във Великобритания пък по Великден хапват хлебчета със стафиди с изрисуван кръст върху тях. На Острова има обичай да се търкалят боядисани яйца по склоновете. Побеждава този, чието яйце достигне първо финала. В Италия един от специалитетите е сладкиш във формата на гълъб. На Велики понеделник за закуска се яде и салам, баница с плънка и се пие вермут. Продават се огромни шоколадови яйца в гланцова хартия. В Испания по Великден се организират шествия. В Испания религиозните ордени излизат на улиците, а участниците в тях са с качулки. Те разнасят огромни фигури на Исус, някои дори носят и вериги. В САЩ всяко семейство отива на църква преди обяд, след което се събира на празнична трапеза. Децата вярват, че „великденското зайче” им е изпратило кошница с боядисани яйца и лакомства. На този празник се играе популярната игра с надпреварване с цветни яйца по наклонена ливада. Всяко година на поляната пред Белия дом се играе най-голямата такава игра, за което идват стотици деца и родители от страната.


Как да направим красиви яйца? По този забавен начин, снабдени с чифт гумени ръкавици, децата могат да боядисват яйца и всеки път да се получават различни цветни фигури и съ-

След като обвиете добре яйцето с оцветения памук, силно започнете да го въргаляте между ръцете. Така ще сте сигурни, че навсякъде се е покрило с боя. След около 5-6 минути разкъсайте памука и

четания. Имате нужда от парче памук – достатъчно голям, за да обвие яйцето. Различни бои за яйца (като в тях предварително сте поставили лъжица оцет) и лъжички, с които да се нанася боята върху памука.

Пролетта дойде Излез и погледни какви прекрасни дни!

Палитрата на живота ви , да е в пролетни багри!

Сред клони разцъфтели

Радостта да се вплита в дните ви винаги!

са птиците запели.

От аромата на пролетта да сте опиянени!

И всеки млад листец, и всеки бял цветец към слънцето нагоре

Лицето ви да е озарено от слънчевия блясък!

е чашчица разтворил!

Емоционални и незабравими дни изживейте!

По градове, села,

Този пъстър месец да ви

Добре си ни дошла,

зареди с настроение!

зелена, свежа, росна, ти, пролет цветоносна!


Великденска работилница Нарежете на тънки ленти зелена принтерна хартия и я намачкайте на малки топчета с две ръце. Залепете, така направените топчета, около картонената кутия с лепило Ц200. Изчакайте да изсъхне.

Кошничка за яйца Имате нужда от долната част на картонената кутия, в която стоят яйцата, нарязани и намачкани ленти от зелена хартия, лепило Ц200 и подходяща дръжка за кошничката. Намотайте с канап парче тел и направете от него дръжката на кошничката. Захванете я за двете страни на кутията.

От пластмасови чашки и кофички – поставки за яйца От прозрачни и цветни чашки се получават прекрасни поставки за яйца. 1.Най добре става със чаши, които са по-меки като пластмаса. 2. Изрежете горната част на чашата. 3. Нарежете на ленти, като оставите разстояние до дъно около 1 см. 4. на всяка лента направете прорез до среда-

та в горния край (за захващане за долния край на предходната лента. Всяка лента я огънете и

захванете през една лента ( може и през две ленти).


Великденска трапеза Домашни шоколадови бонбони

За вашия добър апетит се грижат учениците от трети клас!

Продукти 660 г обикновени бисквити (2 пакета Закуска) 250 мл прясно мляко 100 г масло 5 с.л. течен шоколад 2-3 с.л. какао есенция ром по желание 50 г орехи по желание 3 с.л. пудра захар по желание НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Бисквитите се натрошават добре, да станат като галета. Към тях се прибавят натрошените орехи (по желание) и какаото. В отделен съд се разтопяват маслото, млякото, течния шоколад, пудрата захар (по желание, ако искате да са много сладки). След сваляне от огъня се добавя есенцията ром (по желание), всичко се разбърква и постепенно се изсипва върху натрошените бисквити с постоянно бъркане. Ако сместа е все още суха, може да се добави още малко мляко. Накрая се мокрят ръцете и се оформят топчета, които по желание може да се овалят в кокосови стърготини, какаови пръчици, натрошени бисквити, цветна захар или смелени орехи. Поставете бонбоните в хартиени кошнички.

ОБЪРНАТА БАНИЦА Необходими продукти: 1 пакет кори „Фамилия“, 5 яйца, 300- 400 г сирене, 200 мл газирана вода, 150 мл прясно мляко, олио, пакет масло, сусам НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвя се плънка от сиренето, млякото, газираната вода и 4 яйца. На дъното на тавата се изсипва 1 черпак от сместа. слага се кора, намазва се с малко олио, пак кора и отгоре 1 черпак смес се разлива по втората кора. Повтаря се реденето в тази последователност, докато свършат корите. После се нарязва на 16 парчета. Разбива се 1 яйце с малко мляко и газирана вода и се полива наредената баница. Върху всяко парченце се поставя парче масло. Поръсва се със сусам. Пече се на 150 градуса около 20- 25 мин. и още 5-10 мин. на 180 градуса. Когато е готова, баницата се обръща върху 4 равни по височина чаши. Щом изстине е готова за консумация. ДОБЪР АПЕТИТ!

Пилешки шишчета на фурна Необходими продукти за 810 шишчета 500гр пилешко филе 3 големи зелени чушки 3 глави стар лук 1 тиквичка 2 домата сол, черен пипер, зехтин, дървени пръчици за шишчета Начин на приготвяне: Нарязваме пилешкото на кубчета, поръсваме с подправките и разбъркваме. Разрязваме лука на половина и го разделяме на люспи. Чушките нарязваме на едри правоъгълни парчета. Доматите и тиквичката нарязваме на филийки с дебелина около 1см. Зеленчуците не се овкусяват предварително, защото пускат течността си. Те ще бъдат посолени след като ги нанижем на шишчето. Започваме да правим шишчетата, като редуваме съставките: лук, чушка, месо, тиквичка, домат. След като са готови ги посоляваме леко и намазваме със зехтин, тъй като пилешкото месо е сухо и няма мазнина. Готовите шишчета слагаме в тавичка и печем на грил около 35мин. на 200 градуса, като ги обръщаме от време на време.


Великденска приказка Стъмва се вече, послушай, дете, приказка чудна разказва щурче: - Великден иде, тази нощ е свята, чуйте в панера как спорят яйцата... - Най съм едро и здраво от всички, само за мене греят свещички. Затова съм жълто, златно съм даже, та смее ли друго да се покаже? - Вие сте смешни, аз съм от гъска - Стига се хвали, то не си струва,

най-дебелото тихо засъска.

никой тук даже и не те чува.

- Всички ще счупя, сега обещавам,

Зелено съм аз - с цвета на гората,

много съм лошо и не прощавам...

най-смело и силно съм сред яйцата! А настрана в панера седеше - Аз пък съм пъстро, в шарките грея,

алено яйчице и мълчеше.

да се сравняват с мене не смеят.

На празника светъл, без много хвалби,

Седем боички по мене рисуват,

смелчаците едри за миг победи.

даже дъгата сега се срамува!

Малки художници

Easter1 2015  
Easter1 2015  
Advertisement