Page 1

Междучасие НАЙ ИНТЕРЕСНОТО В БРОЯ:

Б Р О Й

Отново у дома Александър Керин

В ТОЗИ БРОЙ: Новини от училище

2

Ден на Земята

3

На гости на „Канал М“

4 5

Отново у дома - 6 Александър 7 Керин При педагоги8 ческия съветник Лично творчество Вкусотии в чинии

9 10

Момче и момиче 11 на броя Забавна страница

0 7 . 0 5 . 2 0 1 4

Г .

Ден на Европа

На гости на „Канал М“

6

12

На 9 май Европа празнува своя рожден ден. Пътят до Европейския съюз е дълъг. Днес той прилича малко на училищен клас. Както във всяка добра общност, по-силните помагат на послабите. И подобно на клас, в който някои обичат математиката, а други музиката, някои страни от ЕС имат интереси, които са различни от тези на други. За да живеят хората в мир, всеки трябва да приема останалите каквито са. Всяка страна живее според нейните традиции, език и култура. Това е изразено и в девиза на ЕС “Обединени в многообразието” .

бата с престъпността и се занимава с още много други неща. ЕС работи също за подобряване на живота на децата и младите хора. Вие трябва да знаете правата си, какво можете да очаквате от света около вас и с

какво не трябва да се приЕС се опитва да направи мирявате! живота по-добър за всич- Знаете ли, че в Европейски нас – той следи за опаз- кия съюз живеят над ването на околната среда 500 милиона души? и за безопасността на нашата храна, работи за поЗнаете ли, че хората в Евевтиняването на телефонропейския съюз говорят 24 ните услуги, участва в бор-

Весело лято! Скъпи ученици, наближава края на учебната година! Някои от вас чакат с нетърпение лятната ваканция, а други се чудят: „Колко ли ще имам по история?“. :) Това е и нашия последен брой. През тази учебна година ние се стремяхме да направим нашия вестник интересен и забавен, но

също и малко поучителен. Той беше както за Вас, така

и за Вашите родители. Очакваме с нетърпение новата учебна година, когато

различни официални езика? А че Европейският съюз е създаден преди 50 години и броят на страните в него се е увеличил от 6 на 28? Чували ли сте за европейското знаме с неговите 12 златни звезди на син фон? Много страни в ЕС използват една и съща валута - еврото. Благодарение на това хората могат да пътуват по-лесно в Европа, без да се налага да сменят пари. Едната страна на евро монетите е една и съща за всички държави, а върху другата е изобразена националната емблема на държавата, която е пуснала монетата в обръщение.

заедно със вас ще продължим да издаваме училищния вестник. Предстои издаването на специален брой за 24 май и такъв, посветен на проект „УСПЕХ“, който ще представи дейността на учениците в различните клубове! Пожелаваме Ви една хубава ваканция, с много усмивки и забавления!


СТРАНИЦА

2

Започна националното външно оценяване Целта на изпита е чрез еднакъв за всички ученици тест да се даде обективна оценка на нивото на усвояване на знанията и уменията по предметите. Националното външно оценяване в 4 клас се провежда за осма поредна година по единен формат, който за всеки от предметите включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература със свободен отговор. Децата ще получат оценките си от своите преподаватели. Резултатите трябва да са ясни до 3 дни след изпита. Следващото национално външно оценяване е за седмокласниците. Техните изпити започват на 21 май също с проверка на знанията им по български език и литература, като децата, които ще кандидатстват в профилирана гимназия ще трябва да пишат и преразказ на непознат текст. Следват тестовете по математика, чужд език, природни и обществени науки.

МЕЖДУЧАСИЕ

Новини от училище „Ние вече сме грамотни“ Това казаха на своите родители малките ни ученици от първи клас ден преди пролетната ваканция. Заедно със своите учители те отбелязаха успешния край на изучването на буквара. Децата участваха в игри и се забавляваха и това превърна празника им в още по- вълнуващ, емоционален и незабравим.

Великденски концерт

Математическо състезание През месец април учениците

от

Тази учебна година ОУ „Христо Смирненски“ отбеляза празника с тържествен концерт, в който учениците взеха участие с песни, стихове и драматизация на приказката „Срещу Великден“.

5

клас премериха математически знания в забавни игри организирани от г-жа Домовчийска и г-жа Чавдарова. Учениците показаха отборна игра и логическо мислене, за да се справят с поставените задачи.

Спортни изяви

Учениците от 4 и 5 клас взеха участие във волейболен турнир в Асеновград. На 10 май се проведен спортен празник за учениците от училището. Всички победители получиха награди.

Светът е в нашите ръце! По случай 22 април - Деня на земята учениците изготвиха табло с призив да пазим природата чиста и да мислим за поколенията, които идват след нас. Те напомнят на всички колко важно е да не замърсяваме околната среда и казват на всички, че светът е в нашите ръце.


БРОЙ

22 април - Ден на Земята

6

“Ние не сме наследили зе- ни застигне съдбата на …. динозаврите.

Идеята на този ден е да си припомним, че ние сме жители на планетата Земя и ако искаме да продължим да бъдем такива, трябва да я уважаваме. В противен случай, може би ще

природата за 400 години - Спестената енергия от рециклирането на 2 пластмасови бутилки ще захранят компютър за 1 час

глупаво, но унищожават всичко около

- За разграждане на една стъклена бутилка са нужни 4 000 години

Денят на Земята се чества всяка година на 22 април и е отбелязван от над половин милиард души. Това го превръща в едно от най-мащабните световни събития. Събитие, което обединява хората около идеята да се създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни политики по целия свят. За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. България се присъединява към международното отбелязване на този ден през 1990 година.

3

Само че, измирайки те са дали шанс да

мята от нашите предци, друг вид да се развива – човешкия. А ние я вземаме назаем за човеците не само убиват вида бавно и нашите деца. “

СТРАНИЦА

- 1 рециклирана стъклена бутилка спестява електричеството, нужно на телевизора ви да работи 1,5 часа

Как можем да помогнем?

себе си. И ако това продължи… Един ден не само няма да има човешка цивилизация, а най-вероятно няма да има и живот.

Знаете ли, че: - За да се произведе един тон хартия, е нужна дървесината на 24 дръвчета - Пластмасовата бутилка се разпада в

- Не оставяйте включени електрически уреди, които не ползвате в момента. — Не стойте на „двойна” светлина – използвайте оптимално дневната светлина. - Ходете пеша - Не изхвърляйте боклук - Изхвърляйте разделно боклука - Посадете дърво, цвета - Участвайте в почистването на паркове

Юнските празници Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в България на деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.) На 17 май 1876 г. начело на организирана в Румъния въстаническа чета, Христо Ботев завзема австрийския кораб "Радецки", с който преплува река Дунав и слиза на българския бряг при Козлодуй. След тридневни ожесточени боеве с многократно превъзхождащия я противник, четата достига до подножието на връх Вола в Стара планина, където се готви да пренощува. Там, в местността Камарата, на 1 юни вечерта, вражески куршум пронизва сърцето на войводата.

В борбата за освобождение от турско робство загива един от най-достойните синове на българския народ. Но с подвига си, с героичната си само-жертва и с цялото си творчество Христо Ботев завинаги остава да живее в сърцата на всички българи, така, както сам пророкува: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".

1 юни - Ден на детето Денят на детето се чества в много страни по света. Това е един от найстарите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година. Историята не дава информация защо е решено празника да се отбелязва точно на 1-ви юни. Първото официално международно честване на Денят на детето обаче е чак през 1950 година. Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света. От тогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата.


СТРАНИЦА

4

На гости на ...Канал М

- Здравейте, г-жо Станчева. В последния си брой за тази учебна година екипа ни реши да представи пред читателите си предизвикателството да бъдеш журналист и затова избрахме Вас като известен репортер в града ни, който отразява случващите се събития да ни разкажете повече за това. Как започнахте Вашата кариера като журналист?

ва“? Дори и да ни дадат по някоя телевизия ще е само за минута“. И това е всъщност историята, така започнахме и така вече четвърта година. - Изисква ли се специално образование за тази професия?

- Никога няма да кажа, на мен всички интервюта са ми интересни, защото всеки човек, всяка организация или събитие, което отразявам си има свой

- Да. Аз го нямам. Исках с друго да се занимавам, но така се стекоха нещата, че се учих в движение покрай работата. По принцип се изисква и трябва да се учи много, но най-много човек се учи от практиката. - С какви трудности се сблъсквате в ежедневната си работа?

- Много отдавна, но не бих го нарекла кариера. Това е така да се каже нещо като хоби и го съчетавам и с професията. По телевизията виждате какво значи журналистика – ходят по големи събития, отразяват важни неща. Като цяло ми е интересно да се занимавам с телевизия, не само журналистиката. Обичам и да снимам и да отразявам събитията и то когато са положителни. Но да кажем, че самостоятелно започнах през 2010г., „Канал М“ стартира тогава. Вървя си по улиците, гледам случват се много неща и няма как да ги видим. Сега като започнах да ги отразявам, започнах да се стигат, искаме още и още :) Та, вървя си аз и си казвам: „Колко интересни хора и случки“ и защо никъде го няма то-

- Кое е най-интересното интервю, което сте взимали?

- Студ, жега :) Общо взето не се сблъсквам с много трудности, само се изисква търпение и упоритост, защото някои неща продължават дълго и когато например е много студено или пък участниците се бавят, започва да не ти се стои, понякога не знаеш дали ще ти дадат интервю, притесняваш се. Те са хем трудност, хем адреналин и от тях идва интересното.

собствен живот и е интересно по свой собствен начин. Ако се занимавате с това, не трябва да имате пристрастия какво е интересно и какво не. За едни хора едно е интересно, за други друго, а пък за нас е важно да сме навсякъде, да го покажем на хората. За нас не е важно кое е интересно и кое не е , само да е актуално. И никога собствено мнение, ама никога :) - Отказвали ли са Ви интервю? - Не, само сме го отлагали. - Случват ли се интересни неща в Раковски? - Случват се. И при вас също се случват – работите по проекти, имате чудесен сайт. Всичко в Раковски е интересно, защото е родно и наше. - Допускали ли сте грешки в работата си и ако да, какви? - Всеки ден :) . Различни, постоянно. Няма как да не се греши, поправяме си грешките и продължаваме. Какви грешки ли?


БРОЙ

6

Ами например в бързината забравила съм да задам някой въпрос, не съм направила нещо, както съм смятала и др. - Спомняте ли си първото Ви интервю?

СТРАНИЦА

почваме снимки, те се отказват. - Правили ли сте интервю извън нашата държава? - Да. Още като започнахме отидохме в Гърция, Атина по покана на Албена Иванчева. Българите в Атина празнуваха Трифон Зарезан. Организаторката ни покани за 3 дни. Извън държавата съм правила, но пак с наши хора. - Работили ли сте друго преди това?

- Не. Защото ако сега трябва да кажа за 2010, когато започнахме първото беше с кмета, а пък в далечната 1996, помня че беше с един поп-фолк певец, който тъкмо изгряваше. Тогава беше по-интересно, защото нямаше телевизия „Планета“, а бяха започнали да се появяват тук там и се слушаше за тях от уста на уста, музиката им беше на касети. Тогава идваха тук в заведения да пеят. Тогава нямахме микрофони като сега, а взехме един да изглеждаме професионално. И взимахме микрофона и се правихме, че говорим през него, а звука беше от камерата. Тя пък беше от ония сватбарските, едва ли ги помните:) Това интервю си спомням, че беше много интересно:). Но пък стана, предизвика интерес. - Случвало ли Ви се е да изпуснете важно интервю? - Не. Всички са предразположени да говорят, да казват. А преди не беше така, налагаше се да ги уговаряме с дни, за-

- Да. Това което и сега работа – телевизия и търговия. Едното помага за духовното израстване, а другото за външната красота. Трябва да има баланс :) . - Важно ли е да изгледаш добре пред екрана? - Не винаги е важно. Ние не сме

5

- Понеже снимате и футболни отбори интересно ни е кой е любимия Ви отбор? - Всички, защото те са наши. Те също представят нашия град. Е, малко повече вълнението е при професионалистите, защото там се случват нещата по такъв начин, по какъвто би трябвало да се случват и когато победят се чувстваме горди, защото там излизат срещу отбори от цяла България. - Кажете ни как да си направим телевизия? :) - Ами бих ви казала да не си правите телевизия, защото откакто интернет навлезе много малко хора гледат телевизия. Дори и аз почти не гледам телевизия, така се ориентирайте към електронни издания. Така че продължавайте с училищния вестник, вмъквайте видео в сайта и сте готови. :) - Кажете нещо на нашите читатели? - Да са живи и здрави, да завършат успешно тази учебна година и едно прекрасно лято!

модели. На екрана хората не трябва да акцентират към водещия и неговия събеседник, защото така се отвлича вниманието от темата. Но пък трябва да изгледаш прилично. Красотата идва от разговора и събитието. - Какво правите през свободното си време? - Нищо, то няма такова. Мисля за това какво ще правя за следващия ден. Ходя на фитнес.


СТРАНИЦА

6

Отново у дома - Александър Керин

В този брой в рубриката „Отново у дома“ Ви представяме г-н Александър Керин,

- Първата ми учителка, която е все още в нашето училище е гжа Стефка Кочева, заедно с г-жа Елена Райкова. Г-жа Кочева беше още неомъжена и тогава се казваше г-жа Алексиева. След това от 5 до 8 клас ми беше г-жа Виолета Филчева – учителка по немски език. - Кой беше вашият любим предмет?

който в момента е и учител по физическо възпитание и спорт в нашето училище.

- Както сами се досещате, любимия ми предмет беше физическото възпитание, но също така много обичах и Български език и литература.

- Здравейте , г-н Керин, щастливи сме от факта , че приехте нашата покана за участие в училищния вестник! Учениците от клуб „Млад журналист” искаме да ви зададем няколко въпроса: Представете се с няколко думи? - Казвам се Александър Керин, роден съм и съм израстнал тук. - Какво сте завършили? - Основното си образование завърших в ОУ „Христо Смирненски“, след тогава завърших ПГ „П.Парчевич“ (тогава СПТУ), а висшето си образование по Физическо възпитание и спорт завърших в ПУ „Паисий Хилендарски“ през 2009г. - Кои бяха класните ви ръководители в начален и прогимназиален курс?

го. Затова пожелавам на всички деца да следват мечтите си! - В момента вие сте учител в нашето училище, разкажете ни какви са ви впечатленията от учениците ? - Разбира се всичко е по-различно от времето, когато аз учих в това училище, няма ги доста от учителите, които ми преподаваха, доста от предметите, които учехме също ги няма или са трансформирани в други предмети. Навлизането на компютрите в образованието също ги нямаше по мое време. Всички тези промени няма как да не повлияят на образованието в момента. Също така по мое време учехме на две смени, бяхме много повече деца. Имахме пет паралелки с по 25 деца, аз бяха първи „д“ клас, когато започнах. Сега впечатленията ми са смесени, но все пак преобладават добрите ;) - Разкажете ни някоя забавна случка от времето , когато бяхте ученик в нашето училище?

Имахте ли любим учител ? - Всичките ми бяха любими и с всички се отнасях с уважение, но може би най-дълбока диря у мен оставиха г-н Ишпеков и г-жа Филчева. - Какъв искахте да станете като малък? - Исках да стана футболист и да се занимавам с футбол и мога да кажа, че определено това, което най-много обичах, не спрях да го преследвам и до ден днешен се занимавам с не-

- Най-забавната случка, за която се сещам беше в 6 клас. Тогава с мой приятел играехме с топка в стаята, като си я подавахме с ръце.


БРОЙ

СТРАНИЦА

6

7

- Какво Ви мотивира?

- Не е лесно, особено в днешно

то се наредихме след Спортното

- Много неща ме мотивират, най

време, когато света предлага на

училище и Ботев 2002, като смея

вече не мога да понасям загуби-

младото поколение хиляди въз-

да кажа, че по нищо не им отстъп-

те и „не“ за отговор.

можности. Все пак не се оплак-

вахме. Зад нас останаха отбори с

вам. В града ни има много талант-

големи традиции като Марица,

- Какво правите през свободно-

ливи деца, които се надявам един

Локомотив и др.

то си време?

ден да имат шанса да играят про-

- Обичам да спортувам, да ходя

фесионален футбол и то на много

на разходки с приятели и да гле-

високо ниво. Искрено се надявам

дам филми.

на това и съм готов да дам всичко

- Разбира се и то голяма роля.

от себе си то да се случи!

Спорта учи на дисциплина, на се-

- Искаме да ни разкажете пове-

- Според вас спортът имали роля във възпитанието на детето?

бераздаване,

на

колективност.

че за вашата треньорска карие-

- Кой е любимият ви футболист?

ра? Как започнахте да се зани-

- По-младото поколение може да

вето на децата. Така че спорта

мавате с футбол?

не са го чували, но за мен той бе-

има голяма роля за израстването

Също така е много важен за здра-

- Чак пък кариера… Всичко за-

на децата – да бъдат здрави,

почна, когато покойния кмет г-н

силни и смели.

Франц Коков се обърна към мен

- За какво мечтаете?

и ме помоли да помагам в детската юношеска школа на ФК

- Вече ми е малко късно да меч-

„Раковски“. Това беше в края на

тая, но все пак човек си има меч-

2006г. Оттогава вече 7-8 години

ти, моята е може би да живеем

съм в ДЮШ на клуба. С футбол

по-добре и да се справяме по-

се занимавам от малък, разбира

леко с трудностите.

се непрофесионално, а на ама-

- Пожелайте нещо на ученици-

тьорско ниво. Искам да подчертая, че тогава нямаше сегашните

ше идол – холандеца Марко ван

условия. След казармата пре-

Бастен.

търпях нелепа, но много тежка

- Кой е любимият ви отбор?

контузия и тогава за мое огром-

те? - Пожелавам на всички ученици да бъдат по-добри във всяко едно отношение, да слушат техните ро-

но съжаление разбрах, че с ка-

- Той също е свързан с ван Бастен

дители и учители, за да могат да

риерата ми на футболист е свър-

и това е Милан. От българските

се справят по-леко с перипетиите

шено. Тогава се насочих към

отбори симпатизирам на ЦСКА.

в живота. И дай Боже един да ста-

учението и записах висшето си

- Кой е вашият най-запомнящ се

образование. Няколко години

момент от кариерата ви на тре-

по-късно завърших и започнах

ньор?

да се занимавам с деца от различни възрасти. - Трудно ли е да си треньор?

нат добри родители и добри възпитатели на своите деца! И разбира се преди всичко да са здрави и усмивката да не слиза от лицата

- Най-запомнящият се момент е

им, защото знаем, че няма по-

може би класирането на 3-то мяс-

голямо удовлетворение от това да

то в първенството по футбол за

видиш усмихнато и щастливо де-

деца преди няколко години, кога-

те!


СТРАНИЦА

8

При педагогическия съветник Дисциплината в училище

За много хора дисциплина значи наказание. В днешно време дисциплина не значи толкова наказание, колкото по позитивен начин да помогнеш на детето да се научи на самоконтрол. Защо децата се нуждаят от дисциплина? Родителите са първите учители на деца си. Дисциплинирането на децата може да ви се вижда много трудно, но то е много важна част от израстването на децата. То служи за: 1. За защита / за предпазване/ Често чрез границите и правилата, които налагат, родителите се опитват да предпазят децата от опасностите. Например: Родителите могат да учат детето да не пипа горещия котлон, но не като казват: “Не, не пипай там!”, а като обясняват: “Не пипай горещия котлон , защото ще се опариш и след това ще те боли”. 2. За да имат по-добри отношения с връстниците и възрастните. Дисциплинирането ще помогне на децата да имат по-добри отношения с другите и ще развие самоконтрола им. Например: Дванадесет годишният ви син напомня на приятеля си правилата на добро поведение, което помага и на двамата да избегнат конфликт. 3. За да разберат границите на своето поведение и да научи какво е неприемливо поведение. Дисциплината може да помогне на детето да разбере границите на своето поведение и да научи какво е неприемливо поведение Например: 7 годишните първокласници се научават, че не трябва да стават и да се разхождат по

време на час, защото заедно с учителя са приели такова правило за поведение в класа. Дисциплината помага на децата да: »Да мислят и действат по приемлив начин »Да разбират логическите последствия от своето поведение »Да подбират и използват важната информация да техния успех в училище и в живота »Да научат общоприетите норми за поведение, като уважение към всеки човек, зачитане на чуждата собственост и др. »Да научат ценностите, които са водещи за тяхното семейство или общност Дисциплината не е наказание Дисциплиниране съвсем не значи налагане на наказание. Учените са на мнение, че физическите наказания като стоене прав, пошляпване, бой, както и обидите и подигравките не са ефективни. Тези наказания може да ни изглеждат с много бърз ефект, но в бъ-

деще те имат по-скоро разрушително действие спрямо личността на детето, отколкото помагащо за развитието му. Физическите наказания и словесните обиди. Физическите наказания могат да обезкуражат и затруднят детето, както и да формират у него ниско самочувствие. Някои експерти смятат, че този тип наказания могат да доведат в последствие към физическа агресия, тъй като показват на децата, че насилието е приемливо поведение и те “СЪЩО МОГАТ ДА ПРАВЯТ ТАКА”. Вместо да ги наказваме трябва да научим децата кое поведение е позволено и кое не е и защо не е позволено. Добре е да даваме примери на децата за позитивно поведение.

Например да кажем “Моля те, вдигни си дрехите от пода, че ще чистя”, вместо “Не си хвърляй повече дрехите на пода”. Родители и дисциплината в училище Моделът на поведение, който децата са получили в къщи се принася и в училище. Поведението в училище е продължение на домашната дисциплина. Роделите трябва да виждат проблемите с дисциплината в училище, като проблем в дома си. Ако учителят на вашето дете сподели за проблем с дисциплината в училище – говорете с него и с детето и търсете решение заедно. Опитайте да намерете разумни начини за контрол на поведението и да пренасочите прекалената активност на детето. Това ще окуражи детето и ще развие у него самодисциплина и добри навици. Родителите трябва да познават и подкрепят правилата в училище. Правилата в къщи, в класа и в училище трябва са в синхрон и да не си противоречат. Най–ефективния начин да се научат децата на дисциплина е този, при който самите деца, родителите и учителите заедно държат на спазването на установените правила. Така децата ще получат подкрепа да развиват самоконтрол и дисциплинираност. Децата трябва да усещат, че родителите им очакват от тях да спазват правилата в училище. Родителите трябва да познават училищния правилник и училищната политика по отношение на поведението. Ако няма такава, родителите могат да предложат да се изработи съвместно с децата, учителите и ръководството, или ако не са съгласни с вече съществуващия могат да направят предложения за промени. Това ще направи правилата ясни и разбираеми и децата ще бъдат мотивирани да ги спазват, защото самите те са участвали в изработването им. Важно е да отбележим, че децата се нуждаят от ясни и прости правила и точни указания за спазването им. Както и че най-ефективните правила са тези които са договорени между всички заинтересовани страни - деца, родители, учители, ръководство.


БРОЙ

6

Лично творчество

Земята - нашия дом Вървя бавно по улиците на града, вдишвам с наслада пролетния аромат и очите ми се спират върху разцъфтелите дървета. Времето е така прекрасно, хората са така усмихнати… Спъвам се в натрупан покрай алеите на парка боклук и от моето прекрасно настроение не остава нищо. Идва тревож-

ния въпрос: ‘‘Осъзнаваме ли какво причиняваме ние на Земята,на околната среда,на природата? Даваме ли си сметка,че тя е нашият дом,а ние не сме най добрите стопани? Природата е така красива а ние я възприемаме като даденост без да се замислим изобщо какво огромно място заема тя-в моят, в твоят, в живота на всеки от нас. Тя е слънце, въздух и вода, гори и планини. Тя пази и съхранява живота! И защо наистина човечеството така активно руши всичко дадено му от земята, без да помисли за последиците? А в

нашия век – века на атомните централи, интернета, бурната и шеметна музика, хаоса, природата остава някак си настрани… Ние не мислим за нея, не се стараем да я пазим. Горите, белите дробове на планетата безмилостно се изсичат, а една небрежно захвърлена цигара опустошава огромни площи.

В бистрите някога реки се изливат какви ли не отпадъци от поредната фабрика. А ние пием от тази вода?! Това е днес. Ами утре? Ами по времето на нашите внуци?

СТРАНИЦА

Пролетта

Припев: Пролетта е красива, пролетта е добра и има надежда

Ако не спрем разрушаването няма да остане нищо. Ще бъде като в апокалиптичен филм за бъдещето… страшен, но напълно възможен.

за всички по света.

Пролет е. Всичко се събужда за живот. Слънцето се усмихва. Всичко това е моя дом, вашия дом, който трябва да бъде съхранен.

заедно сме аз и ти

Вятърът носи посланията. Звуците на събуждащата се земя напомнят, че тя трябва да бъде опазена, за да можем и ние да се опазим като човечество. Ех, каква красива мечта! Хармония между хората, природата и земята! Хора, огледайте се! Бъдещето ни чака! Какво ще бъде то, зависи от този момент, от мен, от теб, от всички ни. Да го направим красиво! Петя Петкова - 6а клас

Слънцето грее, птичките пеят,

ьавинаги! Пеперудите летят, а пчеличките бръмчат. Нещо силно в мен искри пролетта навън цъфти!

Ивона Пищийска Натали-Йоана Райкова

9


СТРАНИЦА

10

Вкусотии в чинии Овесени бисквити

За Вашия добър апетит се грижат Клуб „Да играем и да готвим“ и Клуб „Здравословно хранене“

МЕЖДУЧАСИЕ

Продукти: 125г меко масло,150г захар, ванилия, 1 яйце,100г брашно, 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат, 1/2 чаена лъжица канела, щипка сол,120 г фини овесени ядки, 50 г стафиди, 50 г печени, ситно нарязани орехи. Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавя се яйцето и ванилията и отново се разбива.Брашното, овесените ядки, содата, солта и канелата се смесват в купа. Изсипват се към маслено-яйчната смес и се разбъркват доб-

ре.Накрая се прибавят орехите и стафидите и се разбъркват, докато се разпределят равномерно. Купата се покрива с

фолио и се прибира в хладилник за около 30 -40 минути, докато сместа се охлади. Може и да изпечете слад-

ките веднага, но ще бъдат по-плоски.Фурната се загрява на 180°C. Голяма тава се покрива с хартия за печене. От охладената смес се взима малка част (около една чаена лъжица) и се оформя на топка.Сладките се подреждат на разстояние една от друга, защото при печенето се надуват.Пекат се около 10-12 минути, или до зачервяване на краищата. След като се извадят от фурната са все още меки и крехки.Затова се оставят да се охладят за 5-10 минути в нея, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.

Детски ръжени солети Продукти за около 100 броя: 1 чаена чаша типово брашно 1 чаена чаша ръжено брашно 1 чаена чаша кисело мляко, разбито с половин чаена чаша вода половин ч.л. сода за хляб сол – по желание Приготовление: Двата вида брашно се смесват. Содата и айряна се смесват и се добавят към брашното и всичко се размесва добре. Трябва да се получи доста меко лепнещо тесто, което сравнително лесно да се шприцова.

Ако е твърде гъсто или твърде рядко се добавя още малко брашно или айрян. Тестото се пълни в пош и от него се оформят пръчици или други фигурки върху застлана с хартия за печене тава.

Солетите се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна 8-10 минути или докато станат зла-


БРОЙ

6

Момче и момиче на броя

СТРАНИЦА

- Казвам се Десислава Гешева от 4“б“ клас. На 10 години съм, зодия Близнаци. Любимият ми предмет е математика, няма такива, които да не харесвам или пък да са ми трудни. През свободното си време чета книги, играя или пък обикновено уча. Любимият цвят е жълт, а любимото ми число е 20. Нямам любим филм, но пък обичам да слушам музика. Любимата ми песен е на Adel - Rolling in the deep. И музика не слушам

много. Още не съм решила каква да стана, когато порасна. Харесва ми да бъда в училище. Нямам най-добра приятелка, защото всички са ми приятели. Не прекарвам много време пред компютъра, предпочитам игрите навън. На учениците искам да кажа да учат повече и да са по-отговорни за себе си .

- Казвам се Станислав Гешев от 4“б“ клас. На 10 години съм, зодия Везни. Любимият ми предмет е Физическо възпитание, но не харесвам Български език, за мен е труден предмет. През свободното си време играя навън с приятели на футбол. Любимият цвят и любимо число нямам. Харесвам филмите, но нямам любим филм, предпочитам да гледам екшъни. И музика не слушам много. Мечтая да стана футболист, когато порасна. Харесва ми да бъда в училище, но дисциплината е малко лоша. Моите приятели в училище са Десислава, Йосиф, Самир, Ивайло. Признавам си, че прекарвам много време пред компютъра. Не мисля, че уча достатъчно, мога и още. Това, което искам да променя в училище е именно дисциплината да стане по-добра, а учениците да станат по-отговорни към домашната си работа!

11


Забавни страници Първокласникът Ники излиза от училище след първия си учебен ден. Майка му го пита нетърпеливо: - Е, Ники, научи ли много неща днес? - Ами, да, но май не е достатъчно. Учителката иска утре пак да дойда на училище.

- Днес ще имаме контролно. - А калкулатори ще може ли да ползваме? - Да. - А транспортири? - Също може... Така, ученици, пишете тема на контролното. България през управлението на Цар Калоян.

Иванчо: - Татко, днес учителката зададе въпрос и аз първи вдигнах ръка! - Вярно ли? И какво каза тя? - Попита кой не може да реши задачата.

В час: - Иванчо, кажи ми една течност,която не замръзва. - Топлата вода, госпожо.

Дете след посещение на зоопарка пише съчинения на тема, как е изкарало почивните дни: "Видях елен. Той има закачалка на главата."

Учителка изпитва ученик. - Разкажи урока! Ученикът мълчи. - Кажи поне заглавието на урока! Ученикът мълчи. - Какъв предмет учим сега. Ученикът мълчи. По едно време от задния чин се чува глас. - Леле! Тя го разхожда из целия материал!

СТРАНИЦА

12

Иванчо казва на майка си: - Мамо, класната те вика! - Защо? - Не знам?!? Не съм я виждал от месец…

Учителка задава въпрос на ученик: - Какво работи майка ти? - Майка ми е консултант. - Чудесно! А къде работи? - В къщи – непрекъснато дава акъл на баща ми.

Ученик от 12 клас се явява на матура. Минути преди началото от комисията питат: - Има ли някакви въпроси или неясноти преди да започнем? - Да - по какво е матурата?

Урок по история: - Иванчо, кога приключва средновековието? - С появата на Интернет, госпожо.

За малките художници

Редакторска колегия: Миглена Власова, Павлина Мандраджийска, Алекс Матейчин, Антония Райкова, Вера Бенина, Валя Сейрекова, Веселин Делипетров, Валентин Пендов, Йосиф Балджийски, г-жа Деяна Пейкова

Broi 6 2014