Page 1

НАЙИНТЕРЕСНОТО В БРОЯ: На гости на семейство Лукови Интервю с Антон Хекимян Визита по проект “Бъди умен-спести пари”

В ТОЗИ БРОЙ: Визитата в ОУ”Христо

2

Смирненски” Празникът на буквите

3

Училищно състезание “Spelling Bee” На гости на Йовка

4

Лукова

На живо с Антон

5

Междучасие Б Р О Й

5

2 0 . 0 3 . 2 0 1 3 Г

Великден наближава В навечерието сме на един от най-големите християнски празници - Великден. Евангелието разказва, че Исус е дошъл на земята, за да спаси хората от греховете им. Проповядвал доброто и любов между тях. Но той бил осъден и разпънат на кръст. За това Великден се празнува три дена. Боренето с яйце се тачи повече от самото изяждане на яйцата. Ярко червеното яйце е символът на Великден за всички християни по цял свят. Традиционният православен великденски поздрав е „Христос Воскресе! Воистина Воскресе“. По този начин хората могат да се поздравяват цели 40 дни след Великден. Първото яйце винаги се боядисва в червено, за да символизира кръвта на Христос и се запазва, за да бъде заровено на полето за плодородие, или остава в къщи за късмет. Християнската традиция за боядисване на яйцата в

червено е свързана с една легенда. Мария Магдалена, която Исус е излекувал от злите духове , е била първата, която вижда Исус да възкръсва и тя тръгва по света, за да съобщи радос-

тната вест. Тя стигнала Рим и двореца на император Тиберий. Според римската традиция всеки посетител на императора трябвало да му носи дар. Богатите хора носели скъпи подаръци, докато бедните носели каквото могат да си позволят. Мария Магдалена занесла едно яйце в двореца на Тиберий и го връчила на императора със следния поздрав: “Исус

възкръсна от мъртвите“. Императорът не могъл да повярва на това, което чул и отговорил:“Как може някой да възкръсне от мъртвите? Това е невъзможно, както това бяло яйце не може да стане червено точно сега!“. Докато Тиберий говорел, яйцето в ръцете на Мария Магдалена започнало да променя своя цвят, докато накрая станало ярко червено.Оттогава великденският поздрав е останал същия:“Христос възкръсна от мъртвите!“ и християните по цял свят боядисват яйцата в червено, за да отпразнуват своята вяра в възкресението. Ритуалът за чукане на яйцата се провежда точно преди да започне великденския обяд. Всеки човек избира яйце, след което се поздравяват с „Христос Възкръсна!“ и започват боренето с яйца. За този ,който остане със здраво яйце, се вярва, че ще има щастлива година.

Хекимян Великденска 6 страничка Момче и момиче на

7

Забавна страница

8

Учениците помагат в каузата на Иван Замярски На 26 март по идея на учениците от 7а клас и техния класен ръководител Ана Чавдарова беше организирана кампания за събиране на средства за подпомагане на каузата за събиране на пари за лечението на Иван Замярски. Всеки клас

реши каква част от сумата,

налична в техните спестовни касички ще бъде отделена за даряване. Горди сме да съобщим, че събраната сума е 431 лв. Надявам се да помогне на Иван в неговата борба срещу коварната болест.


СТ РАНИЦА

2

На 21 и 22 март 2013г . ОУ “Христо Смирненски посрещна своите партньори по проект “Be smart-save money” (Бъди уменспести пари). Учители

Визита в ОУ “Христо Смирненски” Разветите знамена на осем държави в двора на училището посрещнаха учителите от другите държави. По български обичай те бяха посрещнати с питка и мед. Коридорите на училището носеха духа на проекта - на специални табла родители, учители и ученици заедно бяха направили прекрасни

пролетни картини от рециклирани материали.

На работните срещи се коментира свършената работа досега и се поставиха срокове за следва-

щите дейности по проекта. Основните моменти в уроците, които всяко училище ще приложи бяха обсъдени. Гостите също присъстваха на среща, организирана от Община Раковски. След края на визитата учителите от другите държави си тръгнаха очаровани от българското гостоприемство и топлота.

и директори от училища в Англия, Германия, Португалия , Италия, Словения,

Марлед Мадер: Хората в България са чудесни!

Ирландия и Унгария

- Благодарим Ви! А какво мислите за учениците в нашето училище?

останаха впечатлени не само от училището, но и от страната.

Марлед Мадер е учител в Grundschule Reinsfeld, Германия. Тя е главен координатор на проекта и за нас беше удоволствие да разговаряме с нея. - Здравейте, ние сме от клуб “Млад журналист” и бихме искали да Ви зададем няколко въпроса. Откъде сте?

М ЕЖДУ ЧАСИЕ

- Успях да видя само учениците от първи и втори клас, но според мен те са страхотни, приятни и изглеждат много добре с техните униформи. - В някои филми ние сме виждали, че всеки ученик си има шкаф. Имате ли такива във Вашето училище? - Да, учениците имат такива, те поставят там своите лични вещи.

- Аз съм от Германия, от западната част на страната.

- Каква е разликата между нашето и Вашето училище?

- Как се чувствате в България?

- Стаите са същите като размер, но е различен начина по който са подредени масите на учениците. Те обикновено седят в кръг, а не с лице към мен. По този начин те могат да дискутират между тях си различни неща за математиката и други учебни предмети.

- Чувствам се страхотно, хората са чудесни и аз съм много впечатлена от Вашето училище и всички тези деца, които видяхме да пеят и танцуват на великденския концерт са чудесни!

- Какво преподавате Вие в момента? - Всички предмети с изключение на Религия. Аз преподавам математика, немски език, природни науки, спорт. - Как е организирано обучението по Религия при Вас? - Още от първи клас има две учителки по религия, които обучават учениците във всеки клас, три часа седмично. Те са учители, които със необходимото специално образование, на които им е позволено да преподават. - Благодарим Ви за интервюто. Надяваме се пак да дойдете в България. - Надявам се да видя Вас в Германия някога. За нас ще е голямо удоволствие да дойдете с Вашите учители, за да Ви покажем нашето училище. Нашият град се намира до найстария град в Германия Трир и е на границата с Люксембург, но също така е близо и до Франкфурт.


Б РОЙ

5

СТ РАНИЦА

3

“Ние вече сме грамотни” Сбогом, миличко букварче, мой приятелю, любим, весело ми е макар, че трябва да се разделим. Ти разкри ни А-Б-Ве-то тия чудни стъпалца към науката - където мамят нейните слънца!

Настъпи време и първолаците в нашето училище да се разделят с букварчетата и всеки от тях да посрещне своята читанка. Това стана по един много забавен и атрактивен

украса, за да отбележат ограмотяването на малките ученици. Всички те бяха включени в безброй забавни игри, които обаче изпитваха знанията им. Да пожелаем на нашите първолачета успех в дебрите на науката!

начин . С настъпването на пролетта букви и цветя се сляха в празнична

Състезание по правопис “Spelling bee” На 21.03. 2013 г. ОУ”Христо Смирненски” се проведе училищния кръг на състезанието по правопис “Spelling Bee” на английски език. На всеки участник се задава дума на английски език, след което трябва да я изговори буква по буква и ако сгреши отпада. Така накрая остава само един победител. Т а з и г о ди н а победител в у ч и лищния кръг е Мартин Стойков от 7 клас, а Алекс Шарков от 5б клас е на второ място. - Мартине, най-напред искаме да те поздравим за първото място и мислиш ли, че неговото продължаване за втора поредна година е добра идея? -Благодаря! Да, мисля, че трябва да се провежда всяка година. - Смяташ ли, че има полза за учениците? - Разбира се! Научава се много добре азбуката, научават се нови думи,

изговарят се правилно, което е особено важно за английския език.

най-трудните.

- Чувстваш ли се горд от факта, че си на първо място?

-Какви са правилата на състезанието?

- Да, много.

-Задава ти се дума, изговаряш я и я спелуваш правилно.

- А каква е наградата? - Посещение на Макдоналс, заедно с един мой приятел и мисля да отида с Алекс Шарков и г-жа Майърс.

-Това означава, че ти освен в четене трябва да се упражняваш и в писане, т а к а ли? - Да.

- Алекс, ти остана на второ място, какво не ти достигна?

Алекс, въпреки че си на вто р о м я с то щ е уч а с т-

Думата, която обърках :) - Беше ли трудна, спомняш ли си я?

ваш ли следващата година?

Да, “prefer”! :)

- Да, разбира се.

- Мартин има малко предимство, защото той е седми клас е учил повече думи на английски език. Как мина Вашата подготовка за това състезание?

- Вие имахте много специална публика, предполагам, че никъде в България не са имали такава публика - 22 учители от 8 държави и Вие имахте възможност да им покажете, че бъгарските ученици са умни и добри в английския език. Пожелаваме Ви успех в регионалния кръг в Пловдив!

- Г-жа Майърс ни осигури малки книжки с 500 думи, които ние учехме всяка седмица. Най-напред започнахме от трибуквените думи и така се усложняваха докато стигнем до


СТ РАНИЦА

4

На гости на Йовка Лукова

В навечерието на един от найголемите християнски празници сме на гости на Йовка Лукова, за да разберем как едно семейство от град Раковски се готви за порещане на Възкресение Христово .

- Как празнувате Великден във вашето семейство?Възкресение Христово Великден е един от най светлите, християнски празници. Както много семейства, така и нашето, рано сутринта, на Великден, отиваме цялото семейство на тържествена литургия в църквата, за да ликуваме за Възкресение Христово и да благословим храната яйца, сол и парче козунак.

рисувам с бои и различни лакове.

- Ще споделите ли с нашите читатели атрактив- Какви ястия приготвяте на рецепта за Великден. "За да привлечете вниманието на за празника ? читателя, поставете тук интересно - Ястията, които приготвям за великденската трапеза са: агнешко месо, домашно приготвени козунаци, обагрените пъстри яйца и не на последно място са и богатите на витамини, зелени салати от първите пролетни зеленчуци.Тази година съм решила да приготвя и курабийки.

изречение или цитат от сюжета."

Козунак с локум

Необходими продукти:брашно около - 1 килограм, захар - 2 чаени чаши, краве масло - 200 грама, кубче мая - 1 брой,олио 100 милилитра, оцет - 1

- Знаем, че сте участвали в различни великденски конкурси. Разкажете ни за тях. - Да, участвала съм в различни великденски конкурси: "Най-красиво великденско яйце" - конкурс, който се провежда в нашия град, участвала съм и в различни интернет конкурси за приготвяне и оформяне на козунаци и различни украси за яйца. - Демонстрирайте различни идеи за украсата на великденските яйца.

М ЕЖДУ ЧАСИЕ

семена - сусам, маково семе, просо, които после

- Начина, по който украсяваме яйцата е с помощта на памук, като накапваме от различните на цвят бои и усукваме яйцето, рисуваме ги с восък или увиваме яйцата в различни мрежички. Обичам да изработвам украса върху яйцата с хербарий и различни видове

супена лъжица, прясно мляко - 400 милилитра,яйца - 8 брой, 2 кутии л о к у м Брашното се пресява няколко пъти и се прави кладенче. В него се слагат разбитите яйца с 1 1/2 ч ч захар(един жълтък се запазва за намазване), солта,100г разтопеното краве масло, оцета, маята разтворена със част от хладкото мляко. Замесваме тесто,като добавяме и останалото мляко. Месим около 15 минути готовото тесто,като постепено прибавяме останалото масло. Бием го 50 пъти върху повърхността,която месим и го слагаме да втаса в

намазнен съд. Като удвои обема си се разделя на три части. Всяка част се разточва и върху нея се разпределят парчета локум и се завива на фитили,след което се сплитат на плитка и се поставя в намазнена кръгла тава. Отново се оставя да втаса,след което се намазва с разбития жълтък и се изпича на 180 градуса до готовност. Пет минути преди да се изключи фурната се намазва с масло и се поръсва с останалата захар.

П ъ лн ена а гне ш к а плешка в майонезенок и с е л с о с Необходими продукти:1 агнешка плешка, 200 гр майонеза, 4 с. л. кисело мляко, 2 скилидки чесън, 20 малки лукчета, 10 маслини, 250гр гъби, 2 моркова, 30 гр краве масло, 250 гр ориз, 2-3щипки кимион, 2 щипки черен пипер, сол на вкус,1/2ч л риган, 1/2 ч л ронена чубрица, 1/2 ч л ч е р в е н п и п е р Начин на приготвяне: Плешката се обезкостява,като се внимава да и се запази цялостта. Подправките се смесват и месото се поръсва с тях. В маслото се запържват малките лукчета,до златисто и гъбите нарязани,добавя се настъргания морков и накрая почистеният ориз. Разбърква се и се залива с чаша вода.Добавят се сол на вкус, черен пипер, кимион и се вари до набъбване на ориза. Плънката се охлажда и се разпределя върху агнешката плешка. Завива се на руло и се осуква с конец. Слага се в подходящ по-малък съд за печене. Майонезата се разбърква с киселото мляко и се добавя и пресования чесън.С готовия сос се залива местното руло. Съдът се покрива с фолио и се пече на 200220градуса до готовност.


Б РОЙ

5

СТ РАНИЦА

5

На живо с Антон Хекимян БТВ предава два дни на живо от град Раковски във връзка с избирането на папа Франциск за глава на католичесската църква. Нашият екип имаше възможност да интервюира един от най-добрите репортети на БТВ, а именно Антон Хекимян.

да уча това, кандидатствах и ме приеха, за което бях много щастлив. Но и на Вас казвам, че журналист и журналистика не се учи, тя се учи в практиката и както Вие в момента ме интервюирате и се опитвате да пишете или правите радиопредаване, това е найдобрия вариант да разберете тънкостите, кое се получава най-добре и т.н. - Трудно ли е да сте репортер?

-Здравейте, ние сме от Клуб “Млад журналист” в ОУ “Христо Смирненски” и за нас е удоволствие да интервюираме известен журналист като Вас. Ние приемаме нашата работа много сериозно и ще се радваме един ден да бъдем Ваши колеги. :) - Добро утро, здравейте на всички! - Знаем, че сте завършили езикова гимназия в Стара Загора. Как решихте да се ориентирате към журналистиката? - Много от малък исках да стана журналист, после промених мнението си, но после в 12 клас прецених, че искам

- Зависи. На мен ми е приятно, но има доста работа, често пътувам. Например нямах план да оставам тук,.но останах защотот продуцентите прецениха, че трябва да се включим и сутринта. Така, че това е една професия, в която незнаеш къде ще замръкнеш. - Отказвате ли се, ако някой Ви откаже да говори с Вас? - Не! Опитвам се до последния възможен мотив от моя страна да убедя човека, че трябва да говори и че е добре да говори, защото обикновено хората, които търся са отговорни за някакви проблеми или разказите им са достатъчно интересни, за да бъдат чути. Но ако все пак човека не иска да говори и наистина ме е помолил изрично за това и въпреки че работата

ни е такава, може и нахално да изглежда отстрани, не всичко трябва да е на всяка цена. - Какъв е недостатъка на Вашата работа? - Ами специално на моята е, че трябва да ставам рано сутрин, а аз си лягам късно вечер и ако това може да е недостатък - не си доспивам достатъчно :) - Как успявате винаги да разбирате за важни събития? - Те важните събития се случват. Разбираме от интернет и самите ние, пък и разбира се има кой да ни уведомява . Просто аз и моите колеги от другите медията се стремим да сме първи. И конкуренцията си е конкуренция в работа като журналистиката. - Били ли сте в друга телевизия преди БТВ? - Не. Започнал съм в БТВ, продължавам си там. Започнал съм със стаж, учил съм се там и там продължавам да работя., което смятам, че е едно от най-добрите места човек да се научи. -Благодарим време!

БТВ излъчва от Раковски Както вече споменахме, БТВ излъчваше на живо от Раковски два дни и най-важната причина беше избора на папата. Но втория ден предаването беше свързано с учениците от ОУ “Христо Смирненски” и тяхното обучение по Религия. Пред БТВ децата заедно с отец Димитър и сестрите изпълниха някои песни и отговориха на въпроси свързани новия папа Папа Франциск І и впечатлиха журналистите от националната медия като показаха своята вяра в Нашия Господ Исус Христос. Източник: Канал М

Ви за отделеното


СТ РАНИЦА

6

Великденска страничка Кошничка за Великден Захванете я за двете страни на кутията. Намотайте с канап парче тел и направете от него дръжката на кошничката. Захванете я за двете страни на кутията.

Кошничка за яйца, с която можете да занесете Великденски яйца на приятели. Отнема около 20

Нарежете на тънки ленти зелена принтерна хартия и я намачкайте на малки топчета с две ръце. Залепете, така направените топчета, около картонената кутия с лепило Ц200. Изчакайте да изсъхне.

минути за да се направи. Имате нужда от долната част на картонената кутия, в която стоят яйцата, нарязани и намачкани ленти от зелена хартия, лепило Ц200 и подходяща дръжка за кошничката. Намотайте с канап парче тел и направете от него дръжката на кошничката.

Боядисване с маслени пастели Яйцата, върху които се поставят пастели, трябва да са толи, но не горещи:) Когато прокарате отгоре пастелите, те се размекват и много приятно се нанасят. Е, малко се цапат ръчичките, но си струва. Може да настържете отгоре с нож малко от пастелите, за да се получат релефни петна. М ЕЖДУ ЧАСИЕ


Б РОЙ

5

СТ РАНИЦА

7

Момче и момиче на броя 1. Име: Памела

1. Име: Любо Денков

Сарийска

2. Прякор: нямам

2. Прякор: нямам

3. Зодия: овен

3. Зодия: овен

4. На колко си години ?: 11

4. На колко си години ?:11 5. Любим предмет?:

5. Любим предмет?: Физическо възпитание.

Английски език

6. Любим учител :

6. Любим учител :

Минчо Пендаков

Деяна Пейкова

7. Хоби: Да играя тенис на корт.

7. Хоби: Да пея.

8. Любим цвят: син

8. Любим цвят: розов

9. Любимо число: 7

9. Любимо число: 7

10. Любим филм: Бен Тен

10.Любим филм: “Оз, великия и могъщия”

11. За какво мечтаеш?: Някой ден да имам хубав живот, да получа добро образование.

11.За какво мечтаеш?: За шестица по човекът и природата.

12. Обичаш ли музиката?: да

12. Обичаш ли музиката?: да

13. Харесва ли ти училището?: да

13. Харесва ли ти училището?: горе-долу

14. Кой предмет мразиш?: математика

14. Кой предмет мразиш?: география

15. Учил ли си в друго училище освен това ?: не

15. Учила ли си в друго училище освен това ?: не 16. Най-интересна случка в училище?:Нямам. 17. Най-добър приятел?: Никол Романова 18. Каква искаш да станеш, когато порастнеш?: адвокат 19. Какво мислиш за фейсбук?: пренася информация :) 20. Какво мислите за аск.фм?: нямам 21. Ти зависима ли си от компютъра ?: не 22. Мислиш ли , че учиш достатъчно?: Не :) 23. Какво искаш да промениш в училището?: Часовете да бъдат намалени.

16.Най-интересна случка в училище?:Не се сещам. 17. Най-добър приятел?: Ивайло Загорчев 18. Къде смяташ да продължите образованието си?: В Пловдив или в София, нещо свързано с компютрите. 19. Какво мислиш за фейсбук?: Нямам. 20. Какво мислите за аск.фм?: Не знам какво е. 21.Ти зависим ли си от компютъра ?: горедолу:) 22. Мислиш ли , че учиш достатъчно?: да

24.Коя е любимата ти песен?:

23.Какво искаш да промениш в училището?: Дисциплината към по-добра, часовете да са помалко.

“Заблести като диамант” - Риана

24. Коя е любимата ти песен?

25. Страхуваш ли се от нещо?: От кучета.

“It’s my life” на Bon Jovi

26. Кажи нещо на учителите?: Пишете повече шестици. :)

25. Страхуваш ли се от нещо?: не 26.Кажи нещо на учителите?: Да се пазят :)


Забавни страници Една учителка попитала един ученик: - В какво глаголно време е глагола "ще кротувам"? - В Бъдеще Невъзможно! - отговорил той.

Учителката на казва на Иванчо: - Утре да дойде дядо ти в училището! - Сигурно искате да кажете - баща ми? - Не, дядо ти. Искам да му покажа, какви грешки прави сина му в твоите домашни.

-Иванчо, кога най-накрая ще си оправиш лошите оценки? - Тате, всеки ден се опитвам, но учителската не оставя дневника без надзор.

През първата учебна седмица учителката дава на учениците съчинение с тема:” Как изкарах лятото”. Иванчо казва: - Госпожо, ако ме бяхте следили в Туитър (Twitter), то отдавна щяхте да знаете!

Урок по английски. Питат Гошо: - Какво означава "Johnny Walker"? - Иван крачи по задачи!

Учителят изпитва ученик: - Кажи, Иванчо, какво внасяме от Индия? - Не знам, господине. - А, откъде вземаме черния пипер? - От съседката…

Бащата на Иванчо го пита: - Какво правихте днес по математика? - Търсихме корен квадратен. - Стига бе! Когато аз бях в училище, също търсихме корен квадаратен! Все още никой ли не го е намерил...

Учебен час в училище: - Марийке, излез на дъската и отговори на някои въпроси от домашното. - Не мога, госпожо, моят адвокат ме посъветва да не отговарям на въпроси, чиито отговори може да се използ-

СТ РАНИЦА

ват срещу мен. - Ти в ред ли си? - А за този въпрос, госпожо, обърнете се към моя психоаналитик.

Учителка изпитва ученик. - Разкажи урока! Ученикът мълчи. - Кажи поне заглавието на урока! Ученикът мълчи. - Какъв предмет учим сега? Ученикът мълчи. По едно време от задния чин се чува глас. - Леле! Тая го разхожда из целия материал!

Първи учебен час. Учителката: - Деца, ако някой иска да каже нещо трябва да вдигне ръка. Иванчо веднага вдига ръка. Учителката: - Кажи, Иванчо! - Само проверявам дали системата работи.

За малките художници

Редакторска колегия: Верка Стаматова, Любомира Бойчева, Тереза Пашкулова, Люба Лукова, Христина Патазова, Теодора Стрехина, Румяна Пънкина, Нели Иванова, Стела Дюлгерска, Даниела Делянина, г-жа Деяна Пейкова

8

Брой 5  

Брой 5 на вестник "Междучасие"

Advertisement