Page 1

M A G A S I N

H Ö G A

K U S T E N

Sjöbodsliv

Tre vandringar

H I T TA D E N G E N U I N A K Ä N S L A N

N I P O R , U R S K O G & K U LT U R A R V

Små äventyr

Det visste inte ens vi

M E R AT T U P P TÄ C K A

VA N D R I N G M E D D E M I N D R E

12

ÅRGÅNG

SOMMAR

2020

OVÄRDERLIG MEN HELT G R AT I S VARSÅGOD !

EDITION

PRIS

NU

O F F I C I E L L O C H S T O LT L E V E R A N T Ö R A V D E T B Ä S T A F R Å N H Ö G A K U S T E N V A R J E Å R S E D A N 2 0 0 9

148

SIDO R PRIS BELÖ NT MAG ASIN

Njutvatten R

d

rl

FORMBÄ

Wo

ÅR

S

Co

okbook A w

ds

GU L D

T

ar

LTIDSAKADEMIN SVENSKT MÛSTERSKAP

E

M

AR

E

...under sensommarkvällar vid våra hav, älvar och insjöar. s. 48


VÄLKOMMEN TILL FRILUFTSBYN, HÖGA KUSTEN

Höga Kusten Stigen till Skulebergets Toppstuga

Campingstugor

Lägereldar och mys Friluftsbodar Burgers & Beer Temakvällar

Tältplatser

Camping

BESÖKSCENTER

Familjestugor Skulebergsbadet och Kanot

Vad kul att du började läsa. Om du ger oss två minuter till så kommer du få tips som vi tror att du kommer uppskatta. Det här är nämligen den plats vi älskar mest på denna jord och vi har gjort allt för att du ska få ett tryggt, äventyrligt och mysigt besök i Höga Kusten – oavsett om du väljer att hänga några dagar med oss eller bara tittar förbi över dagen och säger hej.

DET HÄR VILL DU UPPLEVA! Fördelen med att göra FriluftsByn till basen under ditt besök är att du befinner dig

mitt i världsarvet Höga Kusten, precis på Skulebergets soliga sydsida. Så oavsett om du vill vandra den populära Höga KustenStigen upp till Skulebergets Toppstuga med Sveriges kanske vackrastes vyer, ta båten till Ulvön, klättra Via Ferrata, hyra en kajak i Höga Kusten Kajakcenter och glida ut mellan bergen, vandra i Skuleskogens Nationalpark eller göra en utflykt till Nordingrå så har du allt runt knuten eller bara några minuter bort med bil. Och som om inte det räcker så är det störthärligt att hänga i FriluftsByn- bada i Gällstasjön,

spela minigolf, kanske grilla, bara slappna av med en bok eller lyssna till en trubadur vid lägereldarna. Ja du förstår, ni kommer gilla det.

TRYGGHET - ÄVENTYR OCH MYS I och med den rådande situationen har vi gjort allt för att du ska få en trygg upplevelse. Vi har dubblat antalet tältplatser och skapat mer utrymme, byggt än fler duschar och även dubblat diskytorna. I Toppstugan, som du bara måste besöka, samt under onsdagarnas Höga Kusten Kvällar och


Båt till Ulvön & Höga Kusten Kajakcenter

Avstickare till Via Ferrata, Naturum och Naturscen

Nya tältplatser med el

Mot Skuleskogens Nationalpark och Utflykt till Nordingrå

Parkering

SKULEBERGET TOPPSTUGA

Konferens

Lekplats

Nya tältplatser

HÖGA KUSTEN STIGEN

Sveriges kanske vackrastes stig. 2,5 kilometer till Skulebergets topp.

Grillplatser

Promenad till Docksta Sko och Höga Kusten båtarna till Ulvön

Njut av lunch, fika och Höga Kustens mäktigaste vyer.

Promenad runt Gällstasjön och till Herrestaberget

HÖGA KUSTEN KAJAKCENTER

Upplev världsarvet från vattnet. För nybörjare och erfarna.

Friluftsbyn är en passion för äventyr, avkoppling och kreativitet. Vi tror du kommer trivas lördagarnas Burgers and Beer, som du är välkommen till oavsett om du bor här eller inte, så har vi sett till att det finns gott om utrymme vid eldarna. Det blev faktiskt riktigt bra.

JO FÖRRESTEN! Några sista tips - När du bläddrat klart i detta magasin bör du googla in på vår hemsida och kanske även kolla in @friluftsbyn på instagram. Du kommer uppskatta våra filmer där du får tips på vad du kan göra, oavsett om du är barnfamilj, kompisgäng

MYSKVÄLLAR MED TRUBADUR

Onsdagar: Höga Kusten Kvällar Lördagar: Burgers & Beer

eller aktiv senior. Till exempel att du bör ta den blå leden över Slåttdalsberget om du vandrar till Slåttdalsskrevan. Vi kan Höga Kusten utan och innan och det är väl förmodligen därför så många även tittar förbi vårt besökscenter som har öppet hela sommaren. Så, vi stannar här och tar resten när du svänger förbi. Men se till att boka i tid! Hoppas vi ses! / Jerry, Anna, Tommy, Emanuel, Jossan, Toni, Lion, Anders och Ulla.

Stugor, camping- och tältplatser fyllt av äventyr och mys mitt i Höga Kusten


VIRVLANDE FORSAR ÄV E N T Y R O C H AV S L A P P N I N G

LASARETTSGATAN 15

|

ÖRNSKÖLDSVIK


STILLA LAGUNER U N D E R S A M M A TA K

+ 46 660 885 90

|

PARADISETORNSKOLDSVIK.SE


TA VARVET RUNT HÄRNÖN Vill du se hela Härnön? Då ska du ta den nya Härnöleden, en drygt två mil lång vandringsled runt den ö som gett Härnösand sitt namn.

På andra sidan berget gör vi en kort avstickare för att spana in Norrlands modernaste hästsportarena. Riktigt fint och imponerande bygge.

− Leden går både i stadsmiljö, genom skog, över berg och längs havet. Den är relativt lätt så de allra flesta kan gå den, säger Eva-LottaÖberg, projektledare för den nya leden.

Därifrån är det inte långt till en av vandringens höjdpunkter, Smitingen. Vi har gått ungefär halvvägs och det är dags för en rejäl rast. Ja, egentligen skulle vi kunna stanna hur länge som helst. Det här är ju så fint!

JAHA, VEM SOM HELST KAN GÅ. DET ÄR VÄL BARA ATT BÖRJA DÅ. Vi börjar vid Härnösand Central och efter att ha gått över Nybron svänger vi vänster längs Skeppsbron. Här följer vi kajen, tittar på båtar och känner doften av hav. Vi tittar också in på Fritidsbåtsmuseet och kollar på ännu äldre båtar. Därefter lämnar vi staden bakom oss (det känns ändå skönt), passerar en badstrand och pustar ut en stund vid de fina, gamla sjöbodarna på Sälsten. Vi kastar också lite ”macka” innan vi tar farväl av havet för en stund. För nu svänger leden in genom skogen och allt blir lugnt och tyst. Efter att ha passerat Myrans flygfält kommer vi in i äldre skog och det blir också lite mer kuperat. Skönt att få jobba lite med benen.

Smitingen är inte bara ett fantastiskt havsbad med en lång sandstrand utan också ett naturreservat med klippor, berg, läckra grottor, svarvade raukar och även en liten badsjö i skogen. Men det får bli en annan gång när vi har hela dagen på oss. Nu måste vi vidare och vandrar in i skogarna igen mellan höga berg. Det bär sakta uppåt och vid Örsjövägen kan vi välja att fortsätta den snälla vägen eller ta ett sidospår över Speckstaberget. Vi har blivit lite kaxiga nu så vi går all in. Stigningen uppför berget är jobbig, men snacka om att få lön för mödan. Vilken utsikt! Det vill vi ha mer av så när vi kommer fram till Vårdkasen går vi direkt upp i utkikstornet. Här ser vi hela stan, södra inloppet och ja, nästan hela Härnön. Här finns även korta


Sälsten

Härnösand Central

Skeppsbron

Myran Vangsta

Södra Sundet

Speckstaberget Smitingen

Vårdkasen Örsjön

avstickare till fler utsiktsberg, men nu måste vi faktiskt vila en stund innan vi tar den sista etappen. Det bär nedför och snart är vi nere vid havet och inne i stan igen. Vi går längs Södra sundet och kommer fram till gästhamnen vid Simhallen. Vi tar ett sista dopp från längst ut på bryggan innan vi vandrar den sista biten över Mellanholmen och runt Nattviken.

ANDRA LEDER I HÄRNÖSAND Lättare slingor – elva promenadstigar över hela kommunen, 1-4 km långa.

Tillbaka vid Härnösand Central pustar vi nöjda ut på en bänk. Nu känns det att kroppen har jobbat, en sådan där skön känsla av både nöjdhet och trötthet. Och en känsla av att det här måste vi göra om.

Gådeåleden – en lättgången led på 5,6 km. Följer Södra sundet och Gådeån.

Fast kanske i kortare etapper då så vi verkligen hinner stanna på alla fina platser, göra spännande avstickare, kanske grilla vid någon grillplats och varför inte övernatta i ett vindskydd.

Härnö Trail – för den som vill ha en tuffare vandring, 7, 14 och 21 km.

VAD SÄGER DU? TUMME PÅ DET!

Fälleberget – tre olika leder på och runt Fälleberget, 3,5-12,5 km långa.

Läs mer på harnosand.se/vandra


2,0 *

Junsele djurpark

1,5 *

Välkommen till Höga Kusten. Du hittar information om hela vår destination på många InfoPoints och servicepunkter som finns utspridda i området, förutom att läsa om dem i Magasin Höga Kusten såklart.

Nämforsen

Höga Kusten Turistinformation

hittar du vid Högakustenbron som har öppet hela sommaren från början av juni och ända fram till september. På webben har Höga Kusten alltid öppet och där hittar du all information du behöver om olika besöksmål, bästa boendet, roligaste aktiviteterna och mycket mer.

hogakusten.com 0771-265000

amapola.nu airleap.se flygbra.se

sj.se norrtag.se


ybuss.se
 bybergnordin.se
 dintur.se

1,0 *

Hallstaberget Sollefteå Camping

SOLLEFTEÅ

hkship.se mfulvon.se trafikverket.se

orntaxi.se taxiharnosand.se taxikramfors.se taxisolleftea.se

ÖSTERSUND

FÅ H J Ä L P AV E N VÄ N Missa inte att höra av er till någon av våra noga utvalda Höga Kusten-vänner för mer information om just ditt intresse. Det kan vara vandring, cykling, bad, jakt eller kultur mfl. Du hittar koden på valda platser här i magasinet, scanna och kom i direkt kontakt med din Höga Kusten-vän via mail.

PERSONLIG SEMESTERPLANERARE Att planera sin semester kan ibland vara svårt. Vår turistservice finns till för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av er semester i Höga Kusten. Vi kontaktar dig för ett personligt samtal och hjälper er med semesterplaneringen. Anmäl dig och läs mer på hogakusten.com S U N D S VA L L


UMEÅ

*

OER

Höga Kusten är en utbredd destination, men vi hjälper dig planera besöket. Kolla in hur lång tid det normalt tar i timmar att ta sig runt till de mest efterfrågade besöksmålen från Högakustenbron.

1,0 *

Ö R N S KÖ L D S V I K

Naturkompaniet Paradiset

1,5 *

Skeppsmaln

0,5 *

Naturum

Skuleskogens nationalpark

2,5 *

0,5 *

High Coast Destilleri

KRF

Ulvön

0,5 *

Nordingrå

KRAMFORS Högbonden

Högakustenbron

0,75 *

Hemsö Fästning

HÄRNÖSAND

0,5 *

Technichus Murberget SDL

Trysunda


M A G A S I N

H Ö G A

K U S T E N

REDAKTION

PEDER SUNDSTRÖM

ANDERS LÖNN

HÅKAN NORDSTRÖM

ELIN HOLMBERG

MEDARBETARE Leif Wikberg, Magnus Lundin, Ann Sandén Nordström, Ludwig Arnlund, David Rocksén, Anton Larsson, Albin Grahm, Patrick Melander, Mattias Sellin, Katarina Norström, Simon Hasstegård, Jan Röhlander, Jonathan Skogsfors, Ulf Norberg Devocy® Communication. Omslagsfoto Magnus Lundin En helt normal arbetsdag för Magnus, som driver Höga Kusten Surf, avrundas här med skönpaddling inne i Bäckfjärden där Anna Maria Nord hittar vägen hem. Njut sommarkvällarna på en SUP med hogakustensurf.se

KONTAKTA OSS

Box 77, 891 33 Örnsköldsvik mail@magasinhogakusten.com | www.magasinhogakusten.com 0660 - 701 07

REDAKTION

|

ANNONSER

0660 - 700 17

Magasin Höga Kusten produceras av Magasin Höga Kusten Publishing AB som ägs helt av de i regionen verksamma företagen Sundstroem ImageWorks, Didot Reklambyrå, Nordströmbild, Grafisk Kompetens i Norr och TMPH Ö-vik AB. För ej beställt material ansvaras ej. Åsikter framförda av enskilda skribenter behöver inte nödvändigtvis överensstämma med redaktionens. Magasin Höga Kusten är tryckt hos Forssa Print. Magasin Höga Kusten produceras med typsnitt från Hoefler&Co.


DIN ENTRÉ TILL ÄVENTYRET Resan till världen och till världsarvet Höga Kusten börjar här, på Örnsköldsvik Airport. En flygplats som spelar en stor roll för näringslivets utveckling, regionens kompetensförsörjning, besöksnäringen och inte minst känslan av frihet! Förutom daglig trafik fyller flygplatsen en rad viktiga funktioner och gör skillnad. Varje år startar och landar ambulansflyg och andra samhällsnyttiga flyg på Örnsköldsvik Airport. Flygplatsen är dessutom testarena för elflyg, ett steg i rätt riktning för att svenskt flyg ska bli helt fossilfritt i framtiden.

VÄLKOMMEN TILL ÖRNSKÖLDSVIK AIRPORT Läs mer på OER.SE


R

d

Co

MAGASIN HÖGA KUSTEN

okbook A w

ds

Wo

rl

FORMBÄ

ar

ÅR

S

E

M

T

AR

E

L E DA R E E T T AV S V E R I G E S M E S T P R I S B E LÖ N TA O C H S TÖ R S TA D E S T I N AT I O N S M AG A S I N , O M E T T

LTIDSAKADEMIN

SVENSKT M€STERSKAP

GULD

AV VÄ R L D E N S M E S T U N I K A K U S TO M R Å D E N .

Skuleskogen, är med sina stora vidder av skogstäckta berg en av landets främsta nationalparker. På sidan 98 i detta magasin hittar du Bengt Wallins tips på ”Skuleskogens fem bästa”. Fem platser att besöka när du vandrar i Skuleskogen, ett smycke i svensk natur. Välkommen!

25

Ett ö-liv

31

Vik av

105

Älvskatten

ÄV E N T Y R

BESÖKSMÅL

KO N S T

Har du besökt Örnsköldsviks skärgård är chansen stor att du passerat Strängöarna. Två idylliska öar med lång tradition av fiske och sågverk, sommarnöje och rekreation.

Längs E4:an ligger några av Höga Kustens bästa upplevelser, bara ett stenkast från asfalten. Som ett pärlband uppradad för både snabba stopp och dagslånga (eller längre) äventyr.

Köpta kräftor i all ära, men nyfångade kräftor är bättre och absolut bäst, är de egenfångade. Äventyret får du på köpet. Vi testar att själva lägga ut, och också njuta av sensommarsmaker.


V

i lever i en konstig tid. Det uttrycket har nog de flesta hört en del denna vinter och vår. Det märkliga 2020. Året ingen av oss ska glömma. Alla har påverkats av coronakrisen. För oss i redaktionen har det inneburit möten på distans, och om vi väl setts har vi hoppat över en och annan efterlängtad kram. Och vi har funderat mycket på vad vi egentligen kan berätta. Vilka av alla härliga evenemang i Höga Kusten kommer att bli av i sommar? Magasin Höga Kusten ger er läsare möjlighet att drömma om sommaren. Göra upp planer. Den här sommaren blir annorlunda, men måste den bli sämre? Inte alls! Kan det här bli sommaren då vi får mer tid för varandra och de människor som är viktiga för oss? Kan det här bli sommaren då vi tar tag i saker som tidigare stannat vid en tanke? Kanske det är nu vi ska förverkliga drömmar? Naturen är inte stängd, den välkomnar oss alla oavsett om vi är boende eller besökare. För oss som har privilegiet att bo mitt i världsarvet öppnas nu otroliga möjligheter att hemestra i Höga Kusten. Kris eller inte, vi kan fortfarande outtröttligt fortsätta berätta om allt njutbart och värdefullt som vi har alldeles inpå oss. Det är rätt fantastiskt när man tänker på det. I det här numret kan du läsa om de magiska nordingråbergen, kanske vill du börja bocka av dem? Vi berättar om fantastiska vandringar och inspirerande personer och företag som fortfarande gör Höga Kusten till världens bästa plats.

Peder Sundström

/redaktionen

I MAGASINET

16 42 55 64 78 102

/ 2020

UTVALT N A T U R , Ä V E N T Y R O C H G E M E N S K A P BERGTAGEN V I T A R O S S A N N O R D I N G R Å S 5 2 B E R G ( N Ä S T A N I A L L A F A L L ) LÄNSMANSGÅRDEN N J U T A V A T T M Å G O T T I H Ö G A K U S T E N TRE VANDRINGAR G Å P Å D E M I N D R E K Ä N D A L E D E R N A I H Ö G A K U S T E N SVETTIGA UTMANINGAR M I S S A I N T E S O M M A R E N S T U F F A R E P R O V BO I SJÖBOD H I T T A G E N U I N A K Ä N S L A N HÖGA KUSTEN 3 6 S I D O R M E D D E T B Ä S T A F R Å N H Ö G A K U S T E N GUIDEN Evenemangen / maten / äventyren / boendena / besöksmålen och självklart alla besöksnäringsföretagen.

13


UR INNEHÅLLET

92

Små & stora äventyr ÄV E N T Y R

Höga Kusten är som bekant ett naturligt val för den som uppskattar vandring och det går givetvis utmärkt att hitta stigar och leder som passar även de lite mindre äventyrarna också.

Varför inte börja dagen med vandring längst Höga Kusten-stigen och avsluta med en tur med kanadensare.


Folk behöver inte gå härifrån och köpa vår gin, men om de får upp ögonen och börjar intressera sig för drycken, då är vi glada.

38

Hernö Gin SMAKER

I den lilla idylliska byn Sala mellan Härnösand och Viksjö produceras gin som flera gånger korats till världens bästa. Hernö Gin har sedan länge fått slut på väggyta att hänga alla sina priser på.


U T V A LT

1

Grattis K U LT U R

Det var naturligtvis på sin plats, och föga förvånande. Men ett stort grattis till Naturscen Skuleberget och Fredric Wedin som blivit utsedd till Årets Konsertplats av Sweden Live. Mitt i världsarvet Höga Kusten stoltserar det mäktiga Skuleberget, och precis vid foten skapas varje år musikaliska upplevelser som lockar besökare från hela landet. I sommar kan du uppleva The Ark, Veronica Maggio och många andra. Hela Höga Kusten är stolta.

skule.se

ÄV E N T Y R

Klimatsmart, utvald och spektakulär

Höga Kusten-leden har tillsammans med bland andra Kungsleden och Jämtlandstriangeln blivit utsedd till en av Svenska Turistföreningens tolv spektakulära signaturleder. Tanken är att underlätta för klimatsmarta naturupplevelser och vandring i Sverige för att fler ska kunna uppleva vandring. Vandringstrenden är på stark uppgång och den aktivitet som ökar mest när det gäller vad man vill göra på sin semester. Med de nya signaturlederna blir det enkelt för nya och erfarna vandrare att hitta nästa vandringsäventyr och STF:s krav är att alla ska vara lätta att nå med kollektiva färdmedel. stf.se

16

TYSTNAD TAGNING ACTION K U LT U R

Under året blir Hemsö fästning inspelningsplats för den tredje säsongen Zombie, en skräckserie för barn över åtta år. Serien handlar om att barn löser uppgifter och räddar världen från en farlig zombiesmitta som kan spridas. Mörka gångar och spännande skrymslen och vrår sägs ha avgjort valet av inspelningsplats. Premiären blir i november, så håll utkik.

hemsofastning.se


Utvecklad här i Höga Kusten. Ansluter och skyddar hela världen Clavister är ett IT-säkerhetsföretag från Örnsköldsvik i världsarvet Höga Kusten. Vi drivs av en passion för innovation och säkerhet. Med vårt koncept Security by Sweden kan företag över hela världen skydda sina verksamheter och vara trygga från IT-hot. Aurora Security Framework, vårt system av starka och samverkande produkter, står redo att säkra ditt företags affärer med stark svensk innovationskraft.

Ett innovativt team

En internationellt attraktiv arbetsplats

Ledande lösningar för att skydda ditt företag

w w w.cl avister .com


U T V A LT

2

Rum & Kök B O & ÄTA

Längst ut i kustbandet ligger det vackra fiskeläget Norrfällsviken. I våras fick hotellet en ny arrendator i Catarina Molitor Sjöberg, en välkänd profil i Höga Kustens hotell- och restaurangvärld. Ett namnbyte har också ägt rum så nu kan du hålla utkik efter Norrfällsviken Rum & Kök. Här bjuds högklassig mat och fina hotellrum i en vacker och avkopplande miljö.

norrfallsviken.se

LANDETS BÄSTA K O N S T & K U LT U R

En kreativ arkitekturfestival och nio unika arkitektritade vindskydd på olika platser i Höga Kusten. Arknat, som festivalen heter, ägde rum för första gången sommaren 2017, och nu belönades man med Arkitekturoch designpriset Swedish Design Awards by RUM 2020 i kategorin Årets Arkitektur. Stort grattis! Har man inte besökt vindskydden är de alla en självklar sommartillflykt för sköna dagar och kvällar.

18

arknat.se

SMAKER

Kustens gårdsbryggeri Får det lov att vara en Frej, en Kolbjörn eller kanske en Express? I Nessom, Bjärtrå, ligger ett litet gårdsbryggeri som brygger öl med passion, kärlek och stolthet. Kustens gårdsbryggeri startade 2018 och brygger både IPA, brown ale och pilsner. Här kan du boka in visning eller provsmakning med middag. Eller varför inte beställa en egen specialgjord etikett till din egen fest?

kustensgardsbryggeri.se


Upplev doften från tunnbrödet som bakas i den vedeldade ugnen och känn förväntan när en klick smör får smälta på den gyllengräddade ytan. För oss på Mjälloms är tunnbrödsbakning ett hantverk, en balans mellan naturliga råvaror och bagarens känsla. Grunden är enkel, bara mjöl, vatten och en het ugn men det är hantverket som gör skillna’n. Besök oss gärna! För bokning av tunnbrödsbakning se hemsidan. www.mjalloms.se/bagarstuga

Besök vår nya delikatessbutik!

Som marens

besöksmål!

Sommaren 2020 slår vi upp portarna till vår nya delikatessbutik! Här hittar du massor av lokala delikatesser och såklart vårt tunnbröd till fabrikspriser. Vi håller också bagarstugan öppen. Där kan du känna doften av nybakat tunnbröd och själv prova på traditionell tunnbrödsbakning. Läs mer på vår hemsida!

Mjälloms Tunnbröd AB, Industrivägen 10, 870 32 Ullånger, 0613 - 71 13 50, www.mjalloms.se


U T V A LT

3

Kajak &MTB ÄV E N T Y R

I vattnen och skogarna kring Härnösand hittar man en av landets bästa havspaddling och mountainbikecykling, vi lovar. Det här vet naturligtvis fler än vi i redaktionen och därför har man numera en aldeles utmärkt uthyrning av riktigt bra utrustning hos Hemsö Kajak och MTB. De har också förslag på flera havsturer och lokala stigar som de gärna visar upp.

hemsokajak.se

Sweet

SMAKER

Sveriges äldsta tunnbrödsbageri, Mjälloms tunnbröd, är en stolthet i Höga Kusten och håller trots sin ålder ett alltid innovativt och förädlat genuint mathantverk. Deras senaste tunnbröd har en härlig smak av sötpotatis. En söt utveckling av klassiskt krispigt matbröd. Finns i de flesta mataffärer men vi i redaktionen rekommenderar att ni tar vägen förbi Ullånger och besöker bageriet där ni har butiksförsäljning av hela deras sortiment, och helt ny delibutik.

mjalloms.se

20

HÖGA KUSTEN APPEN

MEDIA

Osäker vad ni ska hitta på när ni åker runt i Höga Kusten? Då finns lösningen närmare än ni tror. Ladda ner nya Höga Kusten-appen från Google Play eller App Store och vips öppnar sig en helt ny (Höga Kusten-) värld för er. Förutom information om boende och vad man kan göra innehåller den tips på en rad olika vandringsleder och dagsvandringar. Beroende på var man befinner sig kommer appen att visa det som är mest relevant utifrån geoposition. Appen bygger på innehållet i destinationens befintliga InfoPoints.

hogakusten.com


En upplevelse på Ångermanälven med mat & musik Se den vackra Högakustenbron från vattnet!

Bokning/information: www.adalen3.com


U T V A LT

4

Marina SERVICE

Nu öppnar Övik Marina & Motor sin nya sommarbutik mitt i inre hamnen i Örnsköldsvik. I nybyggda Strandkajen kommer Andreas Sjödin med personal att erbjuda allt för aktiva upplevelser och sommaräventyr, dessutom centralt nära stadskärnan och precis vid havet. Och bara ett stenkast från stadscampingen. Bland annat kommer man kunna hyra vattenskotrar, och i butiken shoppa allt ifrån kläder till utrustning för marint liv. Ses där.

ovikmarinamotor.se

Vann BOOOM! Kristallen med vandrande älgar MEDIA

Färska siffror visar att Höga Kusten hade hela 636 497 gästnätter i fjol vilket slår tidigare rekord med hela 22 procent. Höga Kusten har därmed fått epitetet ”Sveriges snabbast växande destination” (igen ska tilläggas). ”Ett stärkt strategiskt samarbete mellan näringen och det offentliga, tillsammans med en större medial genomslagskraft har lockat fler besökare till Höga Kusten under 2019 än någonsin tidigare,” skriver man från våra vänner på destinationsbolaget. Vi på redaktionen gillar särskilt den ”större mediala genomslagskraften”. Grattis till oss alla såklart.

hogakusten.com

22

MEDIA

”Den stora älgvandringen” kammade hem TV-priset Kristallen i kategorin årets förnyare i höstas. I våras filmade 22 fjärrstyrda kameror naturen i Kullberg med målet att skildra hur hundratals älgar tar sig samma väg som de gjort i flera tusen år. Älgvandringen livesändes dygnet runt och visade sig bli en publiksuccé med över tre miljoner tittade timmar.

svtplay.se/den-stora-algvandringen


Det krävs inga fÜrkunskaper. Öppet maj-oktober. viaferrata.se 0613-40500


SERVICE

/ HÖGA KUSTEN VÄNNER

VÅRA VÄNNER SOM ÄLSKAR

världsarvet

HÖGA KUSTEN

E N H Ö G A K U S T E N - V Ä N är en vän att lita på, du kan nämligen lita på att de ger dig det bästa om Höga Kusten. De älskar att dela med sig av okända smultronställen, de bästa stigarna för cykling, de mest pittoreska badplatserna och de vackraste vyerna. Gå in på hogakusten.com och välj vilken vän du vill kontakta. Skriv ned dina frågor och funderingar, maila dem direkt till Höga Kusten-vännen. Inom ett par dagar får du svar på dina frågor, och på köpet kanske också ett bonustips!

Håll utkik efter QR-koder vid våra artiklar för att ställa en fråga till våra Höga Kustenvänner.

1

2 6 5

3 1

2 3 4

5 6 7

8 9 24

4

Bad Pia & Tindra Berggren Höga Kustens egna badinfluencers som når nya rekord varje år i antal besökta badplatser. Känner till varje lilla vik. Nå dem på: bad@hogakusten.com Jakt Peter Holmqvist En sann Höga Kusten-vän som vet var den bästa jaktlyckan finns, helst på småvilt men lika gärna svampar. Nå Peter på jakt@hogakusten.com Cykel Marcus Strömsten Höga Kusten-kännaren och cyklisten som vet exakt vilka stigar som rullar bäst för stunden. Nå Marcus på: cykel@hogakusten.com Längdskidor Mia Karlsson Framgångsrik längdskidåkare i landslaget under många år och vet allt man kan behöva veta om Höga Kusten. Nå Mia på langdskidor@hogakusten.com Vandring Bengt Wallin Erfaren guide med bred och djup kompetens om natur och kultur, alltid ute på nya spännande stråk. Nå Bengt på: vandring@hogakusten.com Smaker Eva Jilkén Driven, kreativ och utåtriktad marknadsförare, projektledare, föreläsare och strateg inom matturism/måltidsturism. Nå Eva på: smaker@hogakusten.com Inland Maaike Smit Ägare av Resele Adventures och projektledare på Leader Projekt Naturturism i Resele och Näsåker. Nå Maaike på inland@hogakusten.com Kultur Annika Wångby Stattin Känd för sitt långa yrkesverksamma liv som violinist. Nybliven ordförande för stiftelsen Mannaminne. Nå Annika på kultur@hogakusten.com Skärgård Anette Eikelboom Sällström och Magnus Sällström Flitiga båtbesökare och båtbloggare i vår vackra, höga och djupa skärgård. Nå dem på skargard@hogakusten.com

7

8 9


STRÄNGÖARNA

/ BO

& ÄTA

Ö LIV Har du besökt Örnsköldsviks skärgård är chansen stor att du passerat Strängöarna. Två idylliska öar med lång tradition av fiske och sågverk, sommarnöje och rekreation. Denna sommar finns även chansen att bo och utforska den pittoreska Västra Strängön, då familjen Sandberg-Folkesson öppnar upp sin charmiga sjöbod.

25


S

trängöarna hamnar lätt i skymundan av de större fiskelägena Trysunda och Ulvön, dit många besökare lockas för att känna fiskartraditionens vingslag. Men faktum är att Strängöarna har en minst lika lång historia. Redan i mitten av 1700-talet fick öarna sin första fasta bosättning. Fram till 1883 var fisket den viktigaste näringen när de så kallade Gävlefiskarna, precis som på många andra platser längs Norrlandskusten, slog sig ner här. Men det är sågverksepoken som präglat Strängöarna. Det gynnsamma läget nära fastland i kombination med den djupa och skyddade hamnen vid Västra Strängön, gjorde att Örnsköldsviks första ångsåg anlades här år 1863. Genom att använda ånga som drivmedel, vilket var nytt, kunde sågarna placeras vid själva lastplatserna vid kusten och inte som tidigare efter älvarna, då vattenfallen bestämt sågarnas placering. Strängön blev därför ett utmärkt val och fram till 1929 var sågverksindustrin den viktigaste näringen på ön. Som mest sysselsatte sågen ett 60-tal arbetare och under sent 1800-tal bodde så många som runt 250 personer på Västra Strängön. Här fanns skola och matbutiker. Men till följd av första världskriget blev det en kraftig nedgång av efterfrågan på trävaror och sågverket lades ner 1929. Många familjer som bott här under sågverksepoken lämnade öarna och fiskarbefolkningen blev kvar till i början av 1970-talet. 2005 flyttade en familj till Östra Strängön på heltid och blev kvar fram till 2017. Joakims föräldrar Siv och Olle flyttade ut till ”Västerön” 2010 och blev kvar till 2018, då Joakim och sambon Julia tog över gården. Drömmen är att så småningom kunna flytta ut hit på heltid. – Här är vi mitt i skärgården, det ger en frihetskänsla.

FOTO TEXT

Håkan Nordström Ann Sandén Nordström

Samtidigt har vi bara 20 minuter till Trysunda och 20 minuter till Ulvön och med den service som finns där. Vi kan också ta oss till fastlandet snabbt, säger Joakim. – Här är man nära naturen, det är rogivande. Sitter man och tittar ut genom fönstret kan det skifta väldigt mycket på bara en timme, det är ett ständigt skådespel, säger Julia. har Joakim, 38 och Julia, 35 den bästa utsikten över Strängösundet med ”Österön” mittemot. Sommartid är det full aktivitet på öarna och i sundet. Fritidshusen fylls av sommargäster och här passerar skärgårdsfärjan, charterbåtar, privata båtar, vattenskotrar och kajaker. Öarna ligger bara ett par minuters båtfärd från fastlandet så det är nära för den som vill ta sig hit, antingen med egen båt eller med färjan. – Sommartid är det mycket trafik. Under juli är det många som paddlar kajak, det kan vara så många som 15–20 kajaker som passerar en fin dag, båtar och folk som kommer för att sola på stranden på Östra Strängön och Högholmen. Det lever verkligen upp! konstaterar Joakim. Och det var som åskådare till allt detta från sin egen tomt, som tanken föddes att göra någonting mer. I sommar hyr Julia och Joakim ut sin sjöbod för slutna sällskap och de har redan fått några bokningar i kalendern. Här går det att lägga till med egen båt direkt vid bryggan eller så erbjuder familjen båttransport till och från fastlandet samt till andra destinationer i Höga Kusten.

FRÅN GÅRDEN

Här är man nära naturen, det är rogivande. Sitter man och tittar ut genom fönstret kan det skifta väldigt mycket på bara en timme, det är ett ständigt skådespel

26


STRÄNGÖARNA

/ BO

& ÄTA


B O & ÄTA

/ STRÄNGÖARNA

– Vi vill erbjuda turisterna Höga Kusten-upplevelser och vara ett komplement till befintliga aktörer. Vi vänder oss till dem som vill ha upplevelser och vara ute i naturen, bo lite enklare och ha en enklare service. I år börjar vi i liten skala men tänker utöka allteftersom, berättar Joakim. – Vi börjar med att hyra ut lokal och badtunna, på sikt kommer man också att kunna bo på sjöbodvinden eller hyra festlokalen. I år har vi även fått en förfrågan från en grupp från södra Sverige som vill uppleva Höga Kusten från kajaker. De vill nyttja vårt ställe för förrådsoch duschmöjligheter, berättar Joakim. med övernattning i våningssäng eller hängmatta är en av framtidsplanerna. I anslutning till sjöboden finns kök, dusch och toalett. Tanken är också att i framtiden kunna erbjuda mat till gästerna, eller kanske använda sjöboden för konstutställningar eller vinprovningar. – Vi använder själva den här anläggningen väldigt mycket, från det att vi sitter här med vårt morgonkaffe, sedan har vi sol hela dagen, vi kan bada i havet och i badtunna, vi grillar och röker fisk. Det är ett helt annat liv när man kan vara ute så mycket, säger Julia. Idéerna för hur de ska kunna utveckla sin verksamhet är många. På den näraliggande och obebyggda ön Högholmen har paret en grillkåta som de hyr ut, för dem som vill pröva ett annorlunda boende.

M E D 1 4 F A S T I G H E T E R på västra Strängön och 3 fastigheter på östra Strängön präglas tillvaron av lugn, i alla fall under vinterhalvåret. Men Julia och Joakim drömmer om att flytta ut hit på heltid. Joakims barn Love, 9 och Vide, 7 trivs också på Västerön och under våren har familjen fått tillökning med tvillingarna Alve och Estrid som föddes i februari. Familjen har även åtta hönor, en tupp och katten Bo-Göran, eller ”Bosse”, som kan springa omkring fritt på ön. – Vi vill ha en annorlunda livsstil och vi har pratat mycket om hur det ska gå att kombinera med en verksamhet så att vi kan bo här året om. Idag har killarna sina aktiviteter och det finns hänsyn att ta men vår ambitionsnivå är hög, säger Joakim.

Det är ett helt annat liv när man kan vara ute så mycket

B E D A N D B R E A K FA S T

28

STRÄNGÖARNA Västerön som den också kallas är 1,5 x 0,5 km. Här finns gästbryggor, färjeläge och en gästplats. Promenadväg finns längs hela ön ovanför bebyggelsen, ett utkiksberg samt lämningar efter sågverket. På södra spetsen av ön finns vad befolkningen hävdar är Sveriges största tall, som lär vara flera hundra år gammal. Har du inte egen båt så stannar turbåten till Ulvön till här. Österön är 2,5 km x 0,4 km. Här finns tre fastigheter, färjeläge och en populär badstrand. På östsidan magiska fina klippor med tältläge. På Instagram, SträngönN63°, kan du följa Joakim och Julia. Här lägger de ut aktiviteter som är på gång. För kontakt, mejla info@strangon.se


SOMMAREN 2020

/ KO L L

POC Require Trendriktig look från POC som passar lika bra på cykelpasset som på uteserveringen, tack vare material som gör att de sitter kvar även om det blir vått och slitstarka linser från Carl Zeiss. Zeiss har även specialutvecklat kontrasten på linserna för att säkerställa trafikljus och bilbelysning. Såja.

pocsports.com

Leblon Bat, Frescobol Carioca Klassisk racketsport som andas Copacabana, där strandsporten utvecklades som Brasiliansk företeelse i början på 40-talet. Tillverkad för hand av Frescobol Carioca, i vackert återvunnet restträ. Allt annat är kopior.

frescobolcarioca.eu

Leica Sofort Snyggaste sommarkombinationen av retroteknik, kvalitetskamera och modern produktformgivning. För er som minns polaroidbilderna, exakt så, här i ny tappning. Inget digitalt, inget dela direkt i sociala medier utan bara snygga pappersbilder direkt från kameran, magiskt.

leica-camera.com

Skön sommar ...och en avslappnad stil oavsett var du tillbringar den.

Gumbies Islanders Flip-flop-sandal perfekt för sommaräventyr, med yttersula gjord av återvunnet gummi från kasserade bildäck och yttertyget i bomullscanvas. Tidlösa skor som bara blir skönare ju mer man använder dem.

gumbies.com

Kavu TakeOut Tote Coolaste kylväskan i sommar från Seattlebaserade Kavu i snyggt mönster för utflykter i skogen, fisketuren, klättringen, en dag på stranden eller i parken. Fullt isolerad och vadderad och har en justerbar, avtagbar axelrem för bekväm transportering. Så stick ut och stick ut.

kavu.com

29


10 timrade stugor i naturskönt och barnvänligt område. Uppvärmd pool och gångavstånd från ulvö hamn.

ulvon.com 076-774 00 09

D STÅN GT AV TRYG N STUGOR A M E LL A SIG NSER DISTA T T A ER L ÄTT Ö K ED LIGT M OVAN DE D U EN K AG EG M E DT

Vi hjälper dig med hela din ekonomi – både företagets och din privata Välkommen in till oss på kontoret i Örnsköldsvik. Du kan också boka rådgivningsmöte på kontakta5371@seb.se eller 0660-28 16 10. Du kan också ringa oss på 0771-365 365 för personlig service dygnet runt, alla dagar.

73948 Annons 210x135_1505.indd 1

2015-05-15 15:41

1


15

Längs E4:an ligger några av Höga Kustens bästa upplevelser, bara ett stenkast från asfalten. Som ett pärlband uppradad för både snabba stopp och dagslånga (eller längre) äventyr. Följ med på en guide, från söder till norr, där vi svänger av för små och stora upplevelser värda ett stopp på resan.

11

9

SKULE

8

10

6

5

4

DOCKSTA

HÖ GA K U S TE N BRO N

3 2 1

HÄRNÖSA ND

7

15 12 13 14 Ö R N S KÖ L DS V I K

riktigt nära anledningar att vilja lämna


RESA

/ BÄSTA E4 STOPPEN

Avstånd E4: 20 m

Gulf Härnösand Ett nästan nödvändigt och väldigt smakligt stopp när du kommer längs E4 är Gulfmacken på Södra vägen i Härnösand som familjen Engström drivit sedan 2002. Visst, det säljs fortfarande bensin, diesel, spolarvätska och godis – precis som sig bör på en mack. Men under åren har mycket hänt, och efterfrågan av gott fika och annat ätbart bara ökar. Familjen Engström driver därför även Engströms Bakery & Deli som ligger vägg i vägg med macken. På macken har du tillgång till nästan hela utbudet av godsaker. Mackor, sallader och luncher men även matkassar och catering. Kaffet är perfekt och gjort på ekologiskt odlade bönor som rostas i ett microrosteri. Stanna och ta en fika, koppla av och säg hej till den trevliga personalen. Här får du verkligen service i världsklass. Och du, missa inte deras egen islatte. Yummie. Lite kuriosa, i år slog de semmelrekord när de sålde 9.638 semlor på fettisdagen. Det kan ju vara värt att fira.

engstromsbakerydeli.com

Hotell Höga Kusten

Högakustenbron är en av Sveriges vackraste hängbroar med magisk utsikt över Ångermanälven. Vid det norra fästet ligger Hotell Höga Kusten som blivit ett evenemangshotell värt namnet, dessutom sveriges första vindkraftsdrivna hotell. I dag erbjuds olika events och upplevelser, gärna kopplade till mat och dryck. Utsikten är hänförande och de gäster som befinner sig på hotellet kvällstid får en extra show i att se bron tändas upp. Härifrån utgår en etapp av Höga Kustenleden och hotellet har också en egen led, ”Lilla Högakustenleden”, en vandring på sex kilometer som bjuder på fina vyer över älv och hav.

hotellhogakusten.com

4

3

Avstånd E4: 300 m

Blå Porten Blå Porten är utsedd till en av de 10 bästa antik & loppisbutikerna i Sverige. Loppisen finns i Älandsbro alldeles vid E4. Här kan besökare botanisera i allmogeföremål, ett “gubbrum” där alla möjliga mackapärer och mojänger samsas på hyllorna, en textil- och second handavdelning med fantastiska hattar, en välfylld butik med glas, porslin, lampor, keramik kuriosa och gamla och nyare möbler. Dessutom finns ett Kafé med gott, hembakat bröd och sötsaker att njuta av till en kopp hett kaffe mellan varven i husen och bodarna.

blaporten.com

Avstånd E4: 40 m

1 32

Avstånd E4: 400 m

2

Härnösands Veteranbilsmuseum Med sina närmare 200 bilar och flera motorcyklar, ett kafé och massor av annan motornostalgi på 4.000 kvadratmeter är bilmuséet i centrala Härnösand Sveriges största i sitt slag. Men det ska bli mer enligt initiativ­tagaren och ägaren till museet Calle Lundkvist. 100 bilar till och 2000 kvadratmeter ytterligare yta ska till inom några år, vilket naturligtvis hyllas hos de motorintresserade. Museets slogan är ”Bilar du glömt att du minns – bilar du helst vill glömma”.

harnosandsbilmuseum.se


5

Avstånd E4: 500 m

BÄSTA E4 STOPPEN

/ RESA

Mjälloms Tunnbröd

Sveriges äldsta tunnbrödsbageri där man under åren har utvecklat och förädlat ett genuint mathantverk, med samma originalrecept som grund. I Ullånger finns bageriet där man sedan några år tillbaka också kompletterat med en charmig bagarstuga som lockar en stor publik hela sommaren. Prova på att baka ditt eget tunnbröd, eller bara njut av doften, testa bröden och upplev den pittoreska inramningen. Givetvis butiksförsäljning av färskt tunnbröd och en helt ny delibutik som gör valet lätt att vika av E4:an.

mjalloms.se

Avstånd E4: 200 m

Docksta Sko Bara ett stenkast från avfarten i Docksta hittar du helt nyrenoverade butiken hos Docksta Sko. Här kan det antingen bli en blommig Gunilla, en brun Patrik eller kanske ett par stilrena Brogues? Oavsett vilken... klassiska tofflor från Docksta Sko är idag bland det trendigaste du sticker fötterna i. De tillverkas i en av de få skofabriker som finns kvar i landet och här har man satsat hårt på kvalitet och hållbarhet i snart hundra år. Butiken är ett måste att besöka när du passerar, eller ja egentligen värd vilken omväg som helst oavsett villken väg du kör längs. Modernt, stilrent och lockar inte bara med skor numera utan även snygg inredning.

dockstasko.se

6

33


RESA

7

/ BÄSTA E4 STOPPEN

Skulebergets Havscamping Skulebergets havscamping bjuder på en fantastisk utsikt, badplats och en liten kaj varifrån man kan ta sig till Ulvön en kväll i veckan med båten Rånö. Det nybyggda servicehuset på 150 kvadratmeter är mer som en hotellobby, en skön lounge, där gästerna kan ta med sig ett glas vin och träffa andra resande.

skulebergethavscamping.se Avstånd E4: 200 m

8 FriluftsByn Bara ett lite längre stenkast från förra stoppet hittar du Friluftsbyn. Vill du kombinera avkoppling med härliga utflykter eller ge dig ut på storslagna äventyr? Ja då är FriluftsByn på Skulebergets sydsida en utmärkt bas för din Höga Kusten-upplevelse. Checka in i någon av stugorna eller på campingen och låt semestern börja! Här arrangeras både stora evenemang, tävlingar, festivaler och ännu många fler mindre sammankomster eller temakvällar runt lägerelden. Allt signerat landets bästa placebrander Jerry Engström, vars drömmar om denna plats aldrig upphör att förvåna. Missa inte Utefest i september, en riktig friluftsfestival som lockar hela sverige.

friluftsbyn.se

34

Avstånd E4: 600 m


9

BÄSTA E4 STOPPEN

/ RESA

10

Avstånd E4: 50 m

Via Ferrata En adrenalinkick och ett fantastiskt äventyr i världsklass. Europas största Via Ferrata-anläggning vid Skuleberget, precis bredvid E4. När du ser Skulebergets mäktiga fasad vändas mot dig då viker du direkt av från vägen och innan du hunnit blinka, står du på parkeringen och behöver bara börja ta på dig klätterselen. Finns allt från väldigt lätt klättring till tuff utmaning även för den vana klättraren.

viaferrata.se

Naturum Höga Kusten Naturum Höga Kusten är en storslagen byggnad där det finns en spännande, nytänkande och färgsprakande utställning om hur världsarvet Höga Kusten har formats av de geologiska processer som har pågått i området sedan den senaste istidens avsmältning. Modernt och snyggt presenterat i formriktig arkitektur.

varldsarvethogakusten.se Avstånd E4: 20 m

Åte badet 11 En het bil, uttråkade barn och en bit kvar till destinationen? Sväng in på Åtebadet och ta en välförtjänt paus! Badplatsen ligger ett par kilometer norr om Bjästa, alldeles invid E4. Det är en liten men fin badplats med lång brygga, klart vatten och sandbotten. Lite längre ut ligger en flytbrygga som är lätt för alla simkunniga att ta sig till. På Åtebadet kan du byta om i fräscha omklädningsrum och njuta av medhavd fika sittande på en filt eller vid rastplatsen. Den här badplatsen lämpar sig bra för familjer med små och stora barn. Kuriöst kan nämnas att detta familjebad blivit utsett till Örnsköldsviks kommuns varmaste bad. Helt ovetenskapligt - men ändå.

hogakusten.com

Avstånd E4: 20 m

35


RESA

/ BÄSTA E4 STOPPEN

12

Naturkompaniet Gore-tex jackor, byxor, skjortor, skor, kängor, sovsäckar, tält, kajaker, fiskeprodukter. You name it! Gillar du shopping och dessutom friluftsliv får du inte missa Naturkompaniets stora outlet i Örnsköldsvik. Sväng av E4 i själevad några km söder om Örnsköldsvik och fram öppnar sig fjällrävens gamla fabrik som syns tydligt från vägen. Det är sveriges största friluftsbutik och outlet med en yta på omkring två tusen kvadrat. Den har blivit ett av Höga Kustens populäraste besöksmål inom handel och har omkring hundra tusen besökare varje sommar. Och därför kan du fynda fantastiska märkesprodukter hela året från några av höga kustens mest trevliga personal.

naturkompaniet.se

Avstånd E4: 250 m

36


14

BÄSTA E4 STOPPEN

Paradiset Låt dina sinnen väckas av värme, dofter, lugnande musik och vällagad mat. På Paradiset i Örnsköldsvik är det lätt att slå ihjäl några timmar genom att bara existera, utan måsten och mål. Varför inte testa den nya Kryoterapin som är välgörande för både leder och hud och ger en energipåfyllnad utöver det vanliga. Ett paradis mitt i stan där jäkt och stress får lämnas utanför. I den lugna och svagt upplysta miljön erbjuds aufgussittningar, upplevelseduschar, bubbelpool, saltarium, saltgrotta och andra rofyllda inslag.

paradisetornskoldsvik.se Avstånd E4: 20 m

Veckefjärdens Golfklubb Någon kilometer söder om Örnsköldsvik hittar du ett härligt ställe för en rejäl bensträckare. Är du golfare så kanske stoppet blir riktigt långt. Veckefjärdens Golf Club är en av Norrlands absolut bästa golfanläggningar. Det finns en 18-hålsbana i toppklass men även en rolig korthålsbana som familjen kan spela utan att vara medlem eller ha grönt kort. Självklart finns det också range, puttinggreen och fina träningsområden. Spelar ni inte golf hittar ni många fina promenadstråk runt anläggningen, eller ta ett dopp från bryggan. Avsluta gärna med något att äta på banans restaurang. De har Örnsköldsviks, och kanske Höga Kusten skönaste altan. Oslagbar utsikt och skönt häng. Som om inte det räckte kan du också sova över och vila ut riktigt ordentligt på anläggningens hotell.

/ RESA

Avstånd E4: 100 m

Mosjöns Camping

Mosjöns camping hittar du 18 km norr om Örnsköldsvik i ett naturskönt område alldeles intill Mosjön. Läget vid sjön ger fina möjligheter till bad och till att fiska inplanterad ädelfisk. Speciellt de handikappanpassade bryggorna är populära. Runt sjön finns även vindskydd och grillplatser och på campingen finns butik, enklare restaurang och en 9-håls bangolfbana.

15

mosjonscamping.se

13

veckefjarden.se

Avstånd E4: 100 m

37


Världens bästa plats att prova på världens bästa gin


HERNÖ GIN

FOTO

I den lilla idylliska byn Dala utanför Härnösand produceras gin som flera gånger korats till världens bästa. Hernö Gin har sedan länge fått slut på väggyta att hänga alla sina priser på. För grundaren Jon Hillgren har den enorma framgången aldrig varit ett självändamål. Den är snarare ett välkommet kvitto på att det är rätt att följa sin passion och att våga satsa på att göra det man drömmer om.

&

TEXT

L

Ludwig Arnlund

ängs grusvägen som leder fram till Hernö Gin tornar den svenska idyllen upp sig på alla sidor medan destilleriets faluröda huskroppar uppenbarar sig bland skog och åkrar. Destilleri och buteljering samt besökscenter i en byggnad, sedan lagret och sist det senaste tillskottet på området – en helt ny restaurangdel med nya kontor på ovanvåningen. Restaurangen har plats för 60 personer inomhus och ytterligare 60 ute på terrassen som blickar ut över de omgivande fälten och skogen. – Sverige är en bit från omvärlden och vi är ännu längre bort än så. Vi vill skapa en genuin miljö och alla förutsättningarna finns här. Våra faluröda hus på en gård i svensk landsbygdsidyll är något väldigt exotiskt för många och vi kan ta med våra besökare ut i skogen och erbjuda en naturupplevelse. Här i Dala skapar vi upplevelser som är unika i vår bransch, säger Jon Hillgren.

39

/ SMAKER


Världens bästa gin hittar du i idylliska Dala utanför Härnösand. Och Jon Hillgren, grundaren till Hernö Gin, söker hela tiden nya vägar att utveckla destilleriet.

stod restaurangen färdig. Det var precis 20 år efter att Jon Hillgren reste till London för att koppla loss efter värnplikten. Det var där han på riktigt upptäckte och intresserade sig för gin för första gången, av den väldigt enkla anledningen att han tyckte att det var gott. Snabbspola bandet till 2011 och Jon flyttade till byn Sala, med år av studier och research bakom sig var han redo att skapa Sveriges första renodlade gindestilleri. – Vårt mål är att göra världens bästa gin, oavsett om vi vinner priser eller ej. Men nu är vi Europas mest prisbelönta gindestilleri 2013–2019 och har blivit krönta till världens bästa gin flera gånger, säger Jon.

FÖRRA HÖSTEN

Folk behöver inte gå härifrån och köpa vår gin, men om de får upp ögonen och börjar intressera sig för drycken, då är vi glada.

40


Det allra första priset de vann var Gin Grand Master 2013, en utmärkelse de flesta gintillverkare bara drömmer om. I dag har Hernö Gin fyra Gin Grand Master och antalet priser och utmärkelser har passerat 200 totalt. Sverige och världen fick snabbt upp ögonen för Hernö Gin och produktionen har ökat i snabb takt varje år. V Ä G G A R N A V I T T N A R om utvecklingen. När man promenerar runt i lokalerna är det lätt att se de olika faserna som destilleriet genomgått. Jon pekar ut var ytterväggen låg i den allra första byggnaden på området, som i dag bara är en liten del av en av destilleriets lokaler. I originalhuset står även den första kopparpannan, Kierstin, med en kapacitet på 250 liter. Kierstin producerar fortfarande specialutgåvor och nya recept, bland annat är den begränsade upplagan Terroir, med ingredienser enbart hämtade från Höga Kusten, destillerad här. – I det här rummet hade vi i början provningar för 20 personer. När de väl hade satt sig kunde det vara svårt för dem att kliva upp igen, säger Jon och pekar på en yta där två skrivbord och ett provisoriskt lager med några lådor gin finns i dag.

Hyresrätten – det smarta valet för dig! Från den första lilla ettan till det rätta trygghetsboendet – en hyresrätt från Övikshem är ett smart val som håller i längden. Vi erbjuder ett flexibelt och bekymmersfritt sätt att leva, där vi tar hand om det praktiska och du får tid att göra det du älskar. Med nytänkande lösningar, i bostaden och i boendeformerna, hjälper vi dig att hitta hem. Tillsammans bygger vi ett boende som är tryggt och hållbart för alla – men framför allt, smart för dig! Gå in på ovikshem.se för mer information.

det som kallas för ”Bryggsalen”, som har plats för 60 sittande gäster och där flera provningar hålls varje vecka. Det är även här pannan Marit är placerad, handgjord i Tyskland av koppar med detaljer i rostfritt stål är den så vacker att det nästan är svårt att tro att man befinner sig i produktionen. Men Jon försäkrar om att pannan på 1000 liter producerar och har en kapacitet på 400000 flaskor varje år. För att hänga med det stadigt uppåtgående intresset för sina produkter har destilleriet investerat i ytterligare en identisk, om än inte officiellt namngiven, kopparpanna vilket kommer att fördubbla kapaciteten.

2 0 1 5 BYG G D E S

F O L K B L I R M E R och mer intresserade av gin. Många gäster kommer till Hernö Gin från runt om i världen för att se och smaka på ursprunget till världens bästa gin. Den nya restaurangen är till för att tillgodose det ökade behovet och möjliggöra för mer spontana besök. – Vi tycker att det är roligare om de som kommer hit också provar gin istället för att bara göra studiebesök. Vi hade 130 provsmakningar i fjol. En vanlig ginprovning på Hernö Gin tar cirka två timmar, och Jon säger att det brukar vara en ahaupplevelse för den som deltar för första gången. – Folk behöver inte gå härifrån och köpa vår gin, men om de får upp ögonen och börjar intressera sig för drycken, då är vi glada. Och vi ser genom åren att allt fler blir mer och mer intresserade av gin.

0660-29 93 50 info@ovikshem.se


N AT U R

/ NORDINGRÃ…BERGEN


1910 vinner landskapsmålaren Helmer Osslund pris för sin avbildning av Storberget. Decennier senare gör någon sig omaket att släpa upp en flaggstång till Själandsklinten. Och i juletid kan de uppmärksamma notera ett mystiskt sken på Krikberget. De bär alla på sina berättelser, de fängslande Nordingråbergen.

FOTO

Peder Sundström, Patrick Melander T E X T Elin Holmberg

B

ergen i Nordingrå ger dig de mäktigaste vyerna över världsarvet Höga Kusten. De sägs vara 52 och de har fascinerat människor i decennier. Vandrare, konstnärer, författare. Även mig – jag ville skriva ett reportage om dem. I Facebookgruppen Nordingrånytt samlas Nordingråbor och lokalpatrioter och där ställde jag en fråga. Vem kan mest om bergen? Gruppmedlemmarna var ivrigt tjänstvilliga och gav mig flera namn. De nu levande Nordingråkonstnärerna såklart. Och geologen Christer Åkerman, och Ehrling Lundholm. Flera inlägg tipsade om Patrick Melander. ”En bergsget”, skrev någon. ”Den som kan allt”, skrev en annan.

Berg tagen Jag började där och vi bestämde träff i Nordingrå. På ett berg såklart. På Plattberget, därifrån ser man Storberget och kan ana den ringlande vägen upp, om man anstränger sig. På Storberget målade Helmer Osslund “Höstafton, Nordingrå” 1910 och vann guldmedalj på världsutställningen i San Francisco. Han använde samma vy för fem olika bilder. Sedan dess har många velat ta sig upp dit för att stå exakt där den kände konstnären själv stod.

Torgny Lindgren använde motivet av Storberget på fyra av sina bokomslag. Patrick Melander har varit där otaliga gånger. Han älskar att fotografera och är bra på det också. Nordingråbergen är ständigt återkommande motiv. Född, uppvuxen och boende i Nordingrå – han kan det mesta. – Jag har nog gått uppför ett 40-tal berg och tar mig an minst ett i veckan, berättar han. Han förklarar att inte alla berg har utsikt, kanske hälften av de påstådda 52. Antingen promenerar han, eller åker skidor. – Tar jag skidorna kör jag inte alltid på stigarna utan kan sicksacka uppför, det är en häftig känsla. Patrick Melander är engagerad i olika

F Ö R FAT TA R E N

byalag. Det är mycket tack vare dem som stigarna hålls fina och att det finns rastplatser. En del har vindskydd och Patrick Melander har själv byggt vindflöjlar på flera berg. Det är tydligt att han älskar dem. – Skuleberget är ju som Kungsleden, men här får du något annat. Ibland möter man inte en enda person. Naturen är orörd men utsikterna obeskrivliga.

och författare har fascinerats av bergen. Vandrarna är såklart en alldeles egen grupp. Alldeles invid Gårdsbutiken i Själand tronar den maffiga Själandsklinten. 1946 byggde traktens ungdomar en raststuga på klinten. Idag är det Själandsklintens förening som sköter om stuga, grillplatser, rastbord och dass. Uppe på klinten finns stigar till flera utsiktsplatser. Tidigt på våren blommar purpurbräckan, som förutom i fjällen faktiskt bara är känd på Själandsklinten och Ringkallen.

I N T E B A R A KO N S T N Ä R E R

43


N AT U R

/ NORDINGRÅBERGEN

Nordingråbergen har lockat vandrare, besökare och inte minst konstnärer i flera generationer. De sägs vara 52, och de bär alla på sina berättelser och anekdoter.

44

sedan bar Patrick och några andra från byalaget upp en flaggstång på berget. – Det fanns en önskan från intresseföreningen att det skulle finnas en. Vi fick tag på en billigt, ett lokalt företag skar ut en rostfri plåt som flaggstången bultades fast i berget och sedan var det bara att kånka upp den. Att man ser flaggstången är såklart en extra grej, säger han och skrattar. I Nordingrå finns inte mindre än tre (!) Dalsberget, varav en av dem faktiskt, det mest kända, är Sverigs högsta kustberg. Det berättas att vasaloppsvinnaren Peter Göransson sprang upp på ett av dem dagligen

F Ö R N ÅG R A Å R

en sommar. Beviset för det ska finnas i gästboken där han skrev in sig varje gång. Alltså la Nordingråberg grunden för seger i Sveriges största skidtävling. I julas släpade Patrick Melander upp ett bilbatteri på Krikberget. – Jag ville göra något extra, jag skulle gärna se att fler byar nappar på det och bär upp lampor. Tänk vad häftigt att kunna lysa upp bergen, säger han entusiastiskt. Besöker du Nordingrå runt jul, håll utkik. N Å G O T A N N AT AT T hålla utkik efter är lappar. Lappar på anslagstavlan på Ica i Nordingrå. Det är endast där en annan berg-


Jag ville göra något extra, jag skulle gärna se att fler byar nappar på det och bär upp lampor. Tänk vad häftigt att kunna lysa upp bergen.

45


N AT U R

/ NORDINGRÅBERGEN

Nordingråkonstnärerna har vallfärdat till bergen i generationer i sökandet efter det alldeles speciella ljuset. skunnig person, Ulrika Sjölander, annonserar sina vandringar. Vill du bestiga nordingråbergen med en guide är hon ett bra val. Hon har sommarboende i Bönhamn och har plockat med sig bergsentusiaster i 15 år. N O R D I N G R Å K O N S T N Ä R E R N A har vallfärdat till bergen i generationer i sökandet efter det alldeles speciella ljuset. Den mest avbildade vyn i Höga Kusten är Stortorget, nåbar från allkonstverket Mannaminne. Det har förevigats av konstnärer, fotografer och turister i alla tider. Uppe på berget finns ett högt beläget klapperstensfält, och här får man på nära håll se effekterna av landhöjningen; den pågår alltjämt. För tio år sedan skrev Stefan Eurenius boken ”Nordingråberg”, en hyllning till nordingråkonsten och dess upphovsmänoch kvinnor. – Det var något som slog mig under min research att det ofta är berg på motiven. Men det är väl ofrånkomligt i detta landskap, berättar han.

av bilder och små poetiska texter om både berg, bilder och människor. Ett gott sätt att lära känna konstnärerna på. I boken finns Ringkallen avbildad, flera gånger. Och Rödklitten, och Ringråberget och Dalsberget. Själv tillbringade Stefan Eurenius delar av sin uppväxt i Nordingrå och där grundlades ett intresse. – Jag tror att de inspirerade varandra. Konstnärer jobbar ju gärna i grupp och det uppstår små kolonier som sedan går i generationer, säger han.

B O K E N B E S TÅ R

46

NORDINGRÅBERG STORBERGET

Gå i konstnären Helmer Osslunds fotspår och besök Storberget som ligger väster om trångsundet i Häggvik. Här får du storslagen utsikt över Gaviksfjärden och halvvägs upp finns en tjärn, Svarttjärn, som ligger 48 meter över havet och som försåg Häggviks ångsåg med sötvatten i början av 1900-talet. HÖGKLINTEN

Högklinten är ett av Nordingrås högsta berg, 282 meter över havet. Från toppen har du fin utsikt i alla väderstreck: Du ser både kust, hav och inåt landet över Nordingrå med angränsande socknar, Högbonden och Skuleskogen . Här ligger också världens högst belägna klapperstensfält, så kallade ”Djävulsåkrar”. 2008 blev Högklinten naturreservat. Uppe på toppen finns dessutom tre grottor där man får åla sig för att ta sig in. RÖVARKLIPPAN

Tillåt dig att grotta ned dig i spännande fantasier! Grottan är mest känd för sina väl dokumenterade rövarsägner om onda rövare som använde platsen att gömma både sig själva och stulet gods. När turismen i Nordingrå tog som början i början av 1900-talet var grottan väl besökt och toppen på berget försågs med en vindflöjel. Stupet på toppen är brant så håll koll på barnen. Det här är en magisk och spännande plats som garanterat tilltalar även små bergsbestigare. Bergsblocken ligger huller om buller och det är kul

att klampa omkring här. Här har du utsikt över Högbonden, Rotsidan, Barsta och utöver horisonten. SJÄLANDSKLINTEN

Själandsklinten sticker upp ur ett skogsklätt bergsmassiv och utsikten är storslagen. Det finns tre vägar upp att välja mellan. Startar du i Själand går stigen genom löv- och granskog upp till foten av själva klinten. En skylt visar där vägen till en fin kallkälla, gör gärna den lilla avstickaren! På yttersta kanten av berget ligger toppstugan, 215 meter över havet. Den är alltid öppen. Passa på att skriva ditt namn i gästboken, här finns besökare noterade ända sedan 40-talet. Det finns även en fin bok som beskriver landhöjningen. KRIKBERGET

Krikberget ligger ute på Öhn i närheten av Omne. Det finns en väl utmärkt stig dit upp, på toppen finns fikabord och en vindflöjel. Här får du storslagen vy över Omneviken och Omnebyn. Stigen fortsätter även ut till Brattberget med vy över Omnefjärden DALSBERGET

Notera att det finns tre (!) dalsberg i Nordingrå. Här syftar vi på det som ligger i Rävsön. Berget ligger långt ut i kusten, i linje med Högbonen och Norrfällsviken. Här har kustbevakningen kvar en radar vilket är ett lite spännande inslag. Har du tur kan du se en rovfågel här, och ett och annat örnnäste.


HOME OF SWEDISH GIN

SMAKUPPLEVELSER

COCKTAILBAR

PROVNINGAR

GUIDADE TURER

Smakupplevelser och kunskap på den plats där allt började. HERNÖ GIN I DALA – HOME OF SWEDISH GIN.

Den lilla byn Dala, nära Härnösand, där Hernö Gin är beläget, har en naturlig skönhet som inspirerar till att skapa världens bästa gin. Här realiserade grundaren Jon Hillgen sin dröm om att grunda Sveriges första renodlade gindestilleri 2011. Här skapas ekologisk, hantverksmässigt framställd gin med inspiration från naturen. Och här är bästa platsen att lära mer om Hernö Gin under en guidad tur eller provning. ÖPPETTIDER, INFORMATION OCH BOKNING: HERNOGIN.COM/EVENTS.

F L E R FA L D I G T U T S E T T T I L L VÄ R L D E N S B Ä S TA G I N . M E S T P R I S B E L Ö N TA G I N E T I E U R O P A 2 0 1 3 – 2 0 1 9 . @HERNOGIN, #HERNOGIN

FA C E B O O K . C O M / H E R N O G I N

V I S I T@ H E R N O G I N .C O M

HERNOGIN.COM

HERNOGIN.COM/EVENTS


ÖGONBLICK

Strand ÄV E N T Y R

Att tälta varma sommarnätter är lika mycket en konst som njutning. Vid sommarskymningen vill man ofta lika mycket se sista ljuset stråla in i tältabsiden som man helst vill undvika de första strålarna på morgonen. Ett kvavt morgontält ger sällan samma njutning. Följ med på våra vattennära tältplatser där strandhuggen ger dig solvarma kvällstimmar och goda möjligheter till behagliga och sköna sommarmorgonar.

STRANDNÄRA T Ä LT P L A T S E R Det löner sig av naturliga anledningar att leta platser i västerläge för den bästa kvällssolen. Bland våra öar har du Lungön precis norr om Härnösand finns en charmig udde som beroende på vind ger ett skyddat läge nära skog. Stadsnära dessutom. På Malmön vid Örnsköldsviks inlopp ger stranden ett skyddat läge och perfekt vik för sena dopp och paddlingar. Strax söderut hittar du upprustade Vågön som är en av skärgårdens främsta platser, där du även har bastu och stor brygga. Insidan av väster Strängön, precis vid norra spetsen ger fina klippor och ett avskilt skyddat läge där du mest troligt är ensam under kvällen. Bland våra många insjöar vill vi tipsa om Vädersjön mellan Sollefteå och Sidensjö, som är en vacker sjö för kanadensare och fiske och har fina platser för sena äventyr och tältning, dessutom smidigt nära 335:an. Även längs hela Nätraälven, som har kanske Höga kustens bästa kanadensarpaddling hittar du flera mysiga grill- och stugplatser där du gärna reser tält och stannar ett tag. Längs Ångermanälven bör du tillbringa kvällen vid Björkå där du har fiske och långsträcka sandbanker att tälta vid. Finns flotte att hyra längre upp.

TIPS Vid val av tält, tänk på att olika konstruktioner medför var de lämpligast kan sättas upp, så att de passar ju din användning. Vid tältning på klippor passar kupoltält bättre som är självstagande. Klätterkilar är annars goda förankringar i sten och sprickor om man inte har ett kupoltält.


Peder Sundstrรถm


ÖGONBLICK

Asfalt

ÄV E N T Y R

Inte helt självklart kanske, men likafullt finns flera av våra naturnära upplevelser att ta del av direkt längs asfaltsvägarna i Höga Kusten. Kustnära sträckningar med havet som blickfång eller böljande skogsvägar längs småtjärnar. Missa inte de här cykelvägarna i sommar, Högst troligt både de bästa och vackraste träningsrundorna i Höga Kusten (men passar givetvis lika bra för lugnare cyklingar också)

SOMMARENS RUNDOR 1

Broarna runt är en så klassisk Höga Kusten-tur att den inte går att bortse ifrån. Utgå från Hotell Höga Kusten. Sök dig upp mot Klockestrand längs östra Ångemanälvens kant. Fortsätt norrut mot Lungvik och Sandslån, sedan över till Nyland och via Kramfors söderut tillbaka till Hotellet. Kan vara läge att passa på att njuta ett natt och middag på hotellet efter denna långa tiomilstur. (De verkliga hjältarna fortsätter självklart ändå upp till Sollefteå, tar lunch och vänder. Inte för alla ska tilläggas). 2

Kanske den vackraste cykelturen i hela Höga Kusten. Från Nordingrå kan man följa vägen ut mot Häggvik, fortsätta ut söderut mot Barsta, njuta av backarna ned mot Näsänget och de slingriga vägen till Bönhamn. Sedan Tillbaka via Omne nå ända ut till Norrfällsviken. Inget mindre än magiskt. Det är en kuperad miljö, men lättcyklat, varierat, och enkelt att hitta bra rundor. Viss kort sträcka packad grusväg men går bra med landsvägscykel. 3

En mycket fin landsvägsrunda som tar lite drygt 2 timmar utgår från Örnsköldsvik. Cykla förbi Hörnett och fortsätt söderut, förbi Bergom och sväng höger efter att ni har passerat Bjästa. Följ den böljande kuperingen rakt in i landet till Sidensjö kyrka där man svänger höger i korsningen och följer 335:an hela vägen tillbaka till Örnsköldsvik. 4

Missa inte heller Moälven runt, en 90 km lång cykelslinga mellan Örnsköldsvik och Bredbyn på ömse sidor av Moälvens dalgång. Den passerar Själevad, Gottne, Mellansel, Anundsjö och Billsta och kan kortas av i Mo och Mellansel till cirka hälften.


Peder Sundstrรถm


ÖGONBLICK

Vatten ÄV E N T Y R

Den varierade kustlinjen med många vikar och fjärdar gör Höga Kusten till ett av de bästa paddelvattnen längs hela ostkusten. En skärgård med många öar gör dessutom det möjligt att hålla sig inomskärs väl skyddad från det öppna havet. Men inte alltid naturligtvis. Erfarenhet och planering är därför väldigt viktigt när man planerar sin tur. Här bjuder vi på några av våra absoluta favoritturer med kajak i sommar.

S J Ä LV K L A R A P A D D E LT U R E R

Gullvik - Trysunda, via Grisslans

charmiga sund. En trevlig paddling och där du stundtals få känna på öppen havspaddling. På Trysundas norra kustlinje finns härlig sandstrand att kliva iland på. Hummelviken - Balesudden, via Tärnättholmarna och Strängöarna. En av de absolut bästa turerna i området. Öst på yttre Strängön finns fantastiska tältplatser på kala klippor vid vattnet. Framme vid Balesudden tar vandringen dig upp till Balestjärn, ett måste. En bra tvådagarspaddling. Skedeviken - Långroudden. Mysig och relativt lugn vik med flera mindre öar och små vikar. Perfekt snabbturspaddling. Många släta klipphällar att stanna till vid.

Norrfjärden och Mjältön runt

Kanske Höga Kustens mest populära havsvik för kajakpaddlare. De hundratals meter höga Skuleberget och Värnsberget stupar här rakt ner i havet vilket ger en dramatisk kuliss. Här är du mitt i Världsarvet och nära till hela kustbandet. Och du får inte missa Baggviken på Mjältöns ostsida, en charmig naturhamn och en perfekt matpaus. Bönhamn - Högbonden - Barsta, är en trevlig tur om bara ca 6-7 km. Kliv iland och upptäck Sveriges högsta fyr på Högbonden. I lugn sjö ska ön rundas, och upptäcka vackra klippor på utsidan. Högakustenbron - Häggvik, via Fjärdbotten, Hårsang och Ramstaviken. Härligt vacker fjärdspaddling som lämpar sig bra vid för hård sjö ute på öppet hav. Ta med kajakvagn då du behöver lyfta och få med kajaken på en liten promenad. Få mer information och hyr utrustning hos: HÖGA KUSTEN KAJAKCENTER HEMSÖ KAJAK BÖNHAMN KAJAK


Peder Sundstrรถm


Hyreslägenheter i hjärtat av Höga Kusten

36

hyreslägenheter 1- 4 rum och kök med balkong

För dig som uppskattar det enkla och trygga, med havet, skogen och bergen som närmsta grannar. Välkommen till Docksta.

1:a 47m² Från

3 354 kr/månad

parhuslägenheter 2 rum och kök med egen uteplats

2:a 56m²

3:a 78m²

4:a 94m²

3 800 kr/månad

5 547 kr/månad

5 991 kr/månad

Från

Från

Från

Söker du bostad? Kontakta oss Vardagar 08.00 – 12.00 • Telefon 070-567 27 37

E-post info@dockstabo.se


LÄNSMANSGÅRDEN

LÄNS MANS GÅRDEN må gott I HÖGA KUSTEN.

NJUT AV ETT GOTT VIN I LUSTHUSET, VANDRA I TRÄDGÅRDEN, ÄT EN VÄLLAGAD MIDDAG, DELTA I EN WHISKYPROVNING OCH AVSLUTA MED SPABAD OCH EN GOD NATTS SÖMN.

väg, en kort avstickare från Lugnviks ”huvudgata”, leder till den vackra Länsmansgården med en brokig historia. Hit kom familjen Jonasson från Östersund för elva år sedan för att satsa på en dröm. –Jag var med och startade Box Destilleri, det som i dag heter High Coast Distillery. Det var på den tiden då det inte ens var klart var det skulle ligga, berättar Anders Jonasson. I Östersund jobbade han med whiskyprovningar och dryckesresor till Skottland.

EN LITEN KRINGELKROKIG

FOTO

Håkan Nordström

Tanken på att få vara med på resan mot ett whiskydestilleri i Höga Kusten var mer än lockande. – Efter några års pendling bestämde vi oss för att leta bostad i Lugnvik eller i närheten. Vi var först ute efter en sommarstuga, berättar Agneta Jonasson. Hon arbetade på olika restauranger både i Sverige och utomlands, och när den fantastiska Länsmansgården dök upp på Hemnet uppstod en omotståndlig chans: Att med Anders gå ihop om mat och dryck och starta ett pensionat.

TEXT

55

Elin Holmberg

/ BO

& ÄTA


LÄNSMANSGÅRDEN

/ BO

perfekt komponerad måltid med både fisk, kött och härliga smaker. När mörkret sänker sig blir det whiskyprovning med Anders i salongen. Det är en av de upplevelser som Länsmansgården erbjuder sina gäster - här finns nästan 200 sorter att välja mellan. Anders arrangerar också guidade turer till destilleriet i Marieberg.

V I H A D E E N D R Ö M om att starta ett Bed and Breakfast. Vi tänkte att det kunde bli svårt, men vi körde på ändå. Anders är dessutom en obotlig optimist, berättar Agneta. 2009 flyttade familjen, som förutom Anders och Agneta bestod av en nioårig dotter, in i Länsmansgården. Stället var i stort behov av renovering, och Jonassons valde att renovera varsamt för att behålla husets

F Ö R E T T P A R Å R sedan köpte Jonassons grannhuset “Gula Villan”, en gammal affär som hade stått tom i åtta år. Även där blev det totalrenovering och idag ligger fyra smakfullt inredda sovrum där, och ett konferensrum. Gott värdskap står högt på Länsmansgården, och gästboken talar sitt tydliga språk. Hit kommer människor från när och fjärran, alltifrån säsongsarbetaren som behöver någonstans att sova, till gourmeten och whiskyvetaren. Länsmansgården hjälper dig att göra din vistelse i Höga Kusten till ett bestående minne.

I salongen ståtar ett vackert antikt piano, omgiven av härliga skinnfåtöljer. ursprungliga charm. De bor själva på halva övervåningen, resten är gästrum, och nedre botten består av kök, matsal och vardagsrum med vackra trägolv och tidstypiska möbler. I salongen ståtar ett vackert antikt piano, omgiven av härliga skinnfåtöljer. 2011 kunde Jonassons slå upp portarna till sitt pensionat.

Matsalen rymmer 35 sittande matgäster och erbjuder bland annat julbord och Afternoon Tea. I den vackra trädgården finns ett ljuvligt spabad, och i det mysiga lusthuset kan gästen ta ett glas gott vin. – Det är perfekt att landa hos oss efter en vandring i världsarvet, säger Agneta Jonasson.

G Å R D E N B Y G G D E S i början av 1900-talet åt länsman Anselm Borin. På 40-talet såldes gården till sågverksägaren P-O Hedberg. Först när Jonassons tog över blev det verksamhet där. Det är Agneta som chefar i köket. När Magasin Höga Kusten hälsar på bjuds vi en

57

& ÄTA


F O K U S PÅ

1

Vision BESÖKSMÅL

Ett berg och en plats. Sedan årtionden har Skuleberget varit en tillflykt för naturälskare, sedan tusentals år ett landmärke, nu samlas potentialen för berget.

Landetsbästa friluftsliv

H Ö G A K U S T E N är en av Sveriges snabbast växande destinationer. I fjol gav EU:s Strukturfondspartnerskap i Mellersta Norrland Kramfors kommun 19 miljoner kronor till fortsatt utveckling av Skuleberget. Målet är nu att Kramfors kommun tillsammans med lokala aktörer ska utveckla Skuleberget till Sveriges bästa friluftsdestination. Det blir bland annat en ny liftanläggning, downhill-bana och ställplatser. Och mer. Utvecklandet av Skuleberget kommer att pågå under kommande fyra år.

hogakusten.com kramfors.se skulenationalpark.se


UNIKA BOENDEN VID BERGET

RODEL BANA KAJAKCENTRAL

NATURSCEN ÅRET OM

ZIPLINE KLÄTTERÄVENTYR

GÄSTHAMNAR

FEM TOPPAR

HIGH COAST SNOWPARK

NY BÅTHAMN Peder Sundström

HELT NY STOLLIFT

HÖGA KUSTEN BIKEPARK

OUTDOOR LEKPLATS


FOKUS

2

Utsikt K U LT U R

Att tänka utanför den klassiska boxen, se nya utmaningar och öppna Höga Kusten för nya naturälskare. Utvandrarna är precis allt det.

Utvandrarna

F R I L U F T S L I V K A N I B L A N D ses som tråkigt och stereotypt. Fokus kan enkelt ligga på det redskap vi använder. Vilka byxor är de mest hållbara eller vilken ryggsäck som passar bäst? Trots att friluftsliv och natur är öppna för alla kan tröskeln vara hög. Jerry Engström vill sänka eller snarare ta bort den helt. “En grupp människor som du sällan ser i naturen är nyanlända unga invandrare. Naturen är en del av vår identitet, så vad kan vi göra för att få dem att känna sig involverade? Vi kan börja med att bjuda in dem att gå med.” Med detta i åtanke föddes projektet “Utvandrarna”. Tre äventyr har arrangerats: Fiske i Gideälven, vandra i Skuleskogen nationalpark och paddla i Moälven. Investeringarna har dokumenterats och utrustningen är gratis för alla utomhusrelaterade aktörer att använda. “Det viktigaste av allt är att vi får en attitydförändring”

friluftsbyn.se ornskoldsvik.se gfgbygdsam.se


www.

LLRE UT E

HE

ÖRNSKÖLDSVIK ÄN

INNE

Libjiesbåaole

Helena Byström, Herrgårdsparken

NATURGUIDEN - din guide till natur och kultur i landskapet 10 tips på besöksmål 3 Nätra fjällskog – vandra i fäbodlandskapet 3 Gammelgården Myckelgensjö – upplev en gårdsmiljö med anor från 1500-talet 3 Brynge kulturområde & konsthall – ett industrihistoriskt riksintresse med hela den Ångermanländska rikedomen på en och samma plats 3 Genesmon/Nyänget – rekonstruerad järnåldersboplats, vackert strövområde och ett av norra Sveriges varmaste havsbad 3 Räckebergsgrottan – testa ekot i Sveriges största tunnelgrotta 3 Skallberget/Granto – prova på grottkrypning, ta ett dopp vid Granto badplats 3 Stockholmsgata/Lillsjöslåttern – vandra i en 50 meter djup kanjon, fika i en jättegryta från istiden och upplev silängarna vid Lillsjöslåttern 3 Fiskeguiden – här hittar du ut till 52 olika fiskevårdsområden 3 Arnäsleden – 7 mil kulturled med start och slut i Arnäsvall

3 Vändåtberget/Locksta/Urskogsleden – vandra i samiska spår

Naturguiden är till för dig som längtar ut och vill upptäcka natur och kultur i landskapet på egen hand men inte riktigt vet när, var eller hur. Och för dig som inte längtar ut – snart kommer du att göra det!

Vill du hitta fler platser att utforska? Följ Örnsköldsviks kommun – Naturguiden på facebook: www.facebook.com/NaturguidenOrnskoldsvik eller gå in på www.ornskoldsvik.se/upplevaochgora

UPPLEV KONSTDALEN! Nätterlundstiftelsen har hittills placerat ut inte mindre än 30 konstverk i området. Konsten bildar ett kulturstråk som sträcker sig från Ulvöarna längs Nätraälvens dalgång och erbjuder förutom konst och kultur även magnifika naturupplevelser. Dalens centrum utgörs av Herrgårdsparken – en konst och naturpark i Köpmanholmen som erbjuder något för alla. www.highcoastartvalley.com

ÖRNSKÖLDSVIKS museum & konsthall Här finns både konst och kulturhistoria Sommarens utställning

DRA ÅT SKOGEN om friluftslivets historia

DRA ÅT SKOGEN! om friluftslivets historia

Skogsvistelsen har gått från nödvändig till nöje, promenaden från transport till rekreation och svampplockning från överlevnad till inlägg på sociala medier. I utställningen tittar vi på ÖRNSKÖLDSVIKS friluftslivets historia och naturens gestaltning. museum & konsthall Här samsas kulturhistoria, fotografi, konst och design. öppettider:

ornskoldsvik.se/museum

tisdagar 11–20 onsdagar–lördagar 11–16 juni, juli och augusti tisdag–lördag 11–16

ÖRNSKÖLDSVIKS

MUSEUM & KONSTHALL

Öppettider: tisdag 11-20, onsdag-lördag 11-16

www.ornskoldsvik.se 0660-880 00

juni, juli och augusti tisdag-lördag 11-16 www.ornskoldsvik.se/museum

ÖRNSKÖLDSVIKS

MUSEUM & KONSTHALL


FOKUS

3

Bygget ÄV E N T Y R

När möjligheten dök upp att ytterligare utveckla mountainbikecyklingen i Örnsköldsvik försvann spadarna snabbt på bygghandeln. Nya leder är på gång.

Leenden för leder TEXT

Albin Grahm


Specialbyggda banor, kilometervis av nya spår, pumptrackbana och mycket mer – till våren ska Örnsköldsviks nya mountainbikeparadis stå helt klart. Jan Erik Backman från CK Örnen är projektledare för det stora bygget i skogen på Skyttisområdet.

D E T S E R U T AT T B L I E N R I K T I G F E S T F Ö R M T B C Y K L I S T E R ! B E R Ä T TA !

– Det blir flera varianter på cross country-banor och ett lekområde med pumptrack, där man tar sig fram utan att trampa, och en skill park med hopp och hinder för de yngsta. Vi har tittat på olika platser, men nu blir det parkering och ett servicehus vid JÄBO-stugan. I anslutning byggs lekområdet, och de nya lederna för cross country där omkring tre kilometer byggs med maskin av professionella MTB-entreprenörer. I steg ett av projektet har vi rustat upp de befintliga lederna och byggt bort en del blöta områden där. VA D H O P P A S N I AT T D E T S K A I N N E B Ä R A F Ö R CYKLINGEN I HÖGA KUSTEN?

– Dels vill vi satsa på ungdomsverksamheten, med banor som är lämpade för yngre åkare. Men det kommer också att bli en turistattraktion, och förhoppningsvis en plats där vi kan hålla tävlingar. Cross country olympisk distans, XCO, är den gren som Jenny Rissveds vann OSguld i 2016. I framtiden kanske vi kan arrangera ett SM i XCO. VA D B E T Y D E R H Ö G A K U S T E N F Ö R E R ?

– Mycket. Vi trivs fantastiskt bra här och det händer hela tiden ny saker. Vi bodde tidigare i Åre och jag känner igen tendensen när det gäller turistnäringen. Höga Kusten fick ett uppsving för fem år sedan och vi har bara sett början. N Ä R K A N M A N F Å I N V I G N I N G S C Y K L A I D E N YA B A N O R N A?

– Banorna ska vara klara redan till hösten, men ordentlig invigning blir det nog först till våren 2021. D E T K A N S E FA R L I G T U T N Ä R M T B - C Y K L I S T E R F LYG E R F R A M I S KO G E N . Ä R D E T F Ö R A L L A?

hogakusten.com ornskoldsvik.se ck-örnen.se

Håkan Nordström

– Ja, det tycker jag. Hela Skyttisområdet är ganska tekniskt med mycket stenar och rötter. Men det kommer finnas mycket att välja på, beroende på nivå. Vi kommer inte att bygga några ”stenkistor”, för det har vi redan gott om!


ÄV E N T Y R

/ TRE VANDRINGAR

Att Höga Kusten briljerar med fantastiska vandringsleder är vida känt. Men kanske är du nyfiken på att ta dig an några mindre kända leder? Isåfall vill vi gärna guida dig till Björna, Sollefteå och Nora. Du får garanterat naturupplevelser att leva länge på.

tre vandrin 64


D

E T S E N A S T E T I L L S K O T T E T av vandringsleder i Höga Kusten-regionen ligger i Nora socken i sydöstra hörnet av Kramfors kommun. Nora omgärdar i alla väderstreck fjärden med samma namn, Norafjärden, som har sin mynning mot havet vid Hornöberget strax öster om Högakustenbron. Norabygden är liksom sin nordliga granne Nordingrå väldigt kuperat och vackert. Bergen, fjärdarna och de ofta uppodlade dalgångarna binds samman av stigar, gamla skogsvägar och vattendrag. En labyrint av möjligheter för den som vill komma ut i naturen för vandring, upptäcktsfärder eller för att bocka av en toppbestigning av ännu ett utsiktsberg. Nu finns också möjlighet att vandra den nästan 95 kilometer långa Erik Danielsleden. Sedan 2012 har Nora hembygdsförening med stöd från Skogsstyrelsen jobbat målmedvetet med att röja fram och märka upp den nya leden i sin helhet.

S A M T I D I G T S O M Erik Danielsleden är den allra färskaste av officiella vandringsleder, den invigdes 2019, så sträcker sig dess historia nästan 200 år tillbaka i tiden. Detta gör att en kortare eller längre tur längs leden blir till en spännande, fantasieggande och kulturhistorisk upplevelse för vandrare i alla åldrar. Upphovsmannen, Erik Daniels, historia är bade fascinerande och lite tragisk. Daniels föddes 1825. Han blev tidigt föräldralös och det är lätt att föreställa sig att han inte hade någon rolig uppväxt. Han var lite av en särling som höll sig undan, samtidigt som han för att klara livhanken byggde ett nätverk av små kojor längs stigar och småvägar i skogen och uppe i bergen mellan byarna i Nora. Många av hans tillfälliga boningar har hittas högt belägna med storslagen utsikt. Möjligen inte bara för de fina utsikterna. Under

gar FOTO

&

TEXT

Leif Wikberg

65

ERIK DANIELS LEDEN S A LT E Å

kalla nätter stiger värmen från dalgångarna och kanske var det en väl så viktig faktor i valet av boplatser. Att vara en fri själ, att inte belasta någon och att hjälpa bönderna med deras sysslor verkar ha varit Erik Daniels recept för överlevnad. Hans hjälpsamhet i byarna kunde ge honom ett mål mat och kanske lite gamla kläder eller uttjänta skor som ersättning. Någon gång under de allra kallaste vinternätterna ska han också ha bott hos någon av bygdens bönder. Men aldrig inne i boningshuset, alltid i stallet med djuren. och startar och slutar i Salteå där Erik Daniels föddes. Härifrån kan man vandra leden i vilken riktning man vill längs de nitton etapperna som binder samman byar med Daniels små hus i utmarkerna. – Man kan naturligtvis starta vart man vill längs leden, säger Hans Öhman. Hans är 79 år ung och den eldsjäl som starkt bidragit till ledens tillkomst. Han har lagt åtskilliga ideella timmar på allt från hembygdsforskning till att ute i fällt leta gamla stigar, markera ut leden med de små gula skyltarna, röja och sluföra projektet. När undertecknad träffar honom har vi till slut hittat en tid som passar oss båda. Möten med Kramfors kommun och skogsstyrelsen, och åtaganden för Norabygdens hembygdsföreningen gör att den aktive 79-åringens kalender är ganska fullspäckad.

LEDEN ÄR EN RUNDLED


ÄV E N T Y R

/ TRE VANDRINGAR

Hans Öhman är den eldsjäl som sett till att Erik Daniels-leden skapats. Han visar vant vägen och så här är en nära vandringsupplevelse när den är som bäst. Redan efter någon halvtimmes vandring är upplevelserna otroligt varierade.

– Nu blir det uppför direkt, du får vänta om jag sackar efter, konditionen är inte vad den en gång varit, berättar Hans när vi tar sats uppför Tjärnbergets sydvästslutning i Allsta. inte vänta, snarare är det jag som får problem att hänga med om jag samtidigt ska hinna fotografera och anteckna. Vi går brant uppför längs ängskanter och in i skogen på någon slags tidig skogsmaskinväg. Det är kulturpåverkad mark. Det känns fint och genuint. Utsikten bakom oss är fantastisk och vidgas för varje steg. Den lilla skogsvägen övergår efter en platå med yngre lövskog i en smal liten stig som sling-

M E N JAG B E H ÖV E R

66

rar sig upp på bergssidan. Vidare längs en ås in i äldre och högre barrblandskog. Samtidigt som det mörknar i den högre och djupare skogen så ljusnar sinnet. Så här är en nära vandringsupplevelse när den är som bäst, tänker jag. Redan efter någon halvtimmes vandring är upplevelserna så otroligt varierade. Jag funderar över min egen eufori men avbryts av det faktum att jag måste öka takten för att inte bli akterseglad av min stigfinnare. en vandring uppför en bergssluttning kan bjuda på så många positiva upplevelser. Fina kulturpåverkade miljöer med spår av generationers brukande av markerna. Det skapar, ofrivilligt förstås, fantastiska förutsättningar för naturturism. Det är såklart det gamla sättet att sköta och bruka sin mark som ger de här värdena. På många ställen längs de kustnära mel-

lannorrländska bygderna har folk levt och varit verksamma med djurskötsel, skog och jordbruk sedan århundraden. Om man tar en titt på markägarkartan ser man att fastighetsgränserna ligger tätt. Mycket tätare än i inlandet där mycket stora arealer kunde ha samma ägare. Detta gör variationen i kulturlandskapet större och det gör i sin tur att upplevelsen känns påtagligt spännande och mångfasetterad. Här hittar den som är uppmärksam lätt spår efter hur människor levt och brukat naturen under tusentals år.

J A G I N S E R AT T

E F T E R E N H A LV T I M M E S innehållsrik vandring längs etapp tre är vi så framme. Precis innan stigen fortsätter ner genom granskogen mot Gaviksfjärdens strand ligger en av de bäst bevarade resterna av Erik Daniels många skogskojor. – Kojorna var små och enkla, allt trä har naturligtvis ruttnat bort. Det är ju ändå mer


URSKOGS LEDEN BJÖRNA

än hundrafemtio år sedan de byggdes. Men man kan fortfarande se stengrunderna. Det här är nog en av de bäst bevarade och här är ju också skorstenen med eldstad kvar, säger Hans Öhman. Precis intill kojruinen, på en slät klipphäll, finns bänkar för fika och vila. En informationstavla berättar historien om Daniels för den oinvigde. Själv är jag med stigfinnare Öhmans hjälp redan invigd, imponerad och inspirerad. En korps hesa kraxande ekar mellan bergen, som vanligt osynlig, men väldigt välkomnande.

I D A G S T R Ä C K E R S I G vandringsleden från Björna camping i Örnsköldsviks kommun till naturreservatet Vändåtbergets parkering vid Sörholmsjön. Leden är i sin helhet ungefär 45 kilometer lång. Urskogsloppet går över de första 20 kilometrarna. Loppet handlar om terränglöpning och denna årliga aktivitet bidrar starkt till att hålla stigarna upptrampade och tydliga. Som vandrare får man under delar av ledens fortsatta väg vara beredd på att stigen inte är speciellt sliten, däremot är den markerad med färg på träden. Ett flertal kilometer går också längs väg och skogsbilväg, här finns stora möjligheter att förbättra leden med attraktivare dragning. E N T I D I G A R E V E R S I O N av leden blev färdigställd under det sena 1980-talet och gick under namnet Ödemarksleden, då slutade leden i byn Remmarn. Idag kan man naturligtvis fortfarande fortsätta att vandra de extra sex kilometrarna till Remmarn. Dock måste man vara beredd på att bitvis orientera själv eftersom stora delar av leden försvunnit på grund av skogsavverkning. För den som vill nyttja kommunala bussförbindelser finns det ändå en anledning att ta sig till Remmarn eftersom det härifrån går att åka buss tillbaks till Björna och Örnsköldsvik eller i motsatt riktning mot Åsele. Urskogsleden passerar flera naturreservat på sin väg. Kålhuvudets naturreservat har en övernattningsstuga för åtta personer samt en

En korps hesa kraxande ekar mellan bergen, som vanligt osynlig, men väldigt välkomnande.

fjällskogsliknande högplatå med en mosaik av stora slutningsmyrar. Hemlingsåns utterreservat är ett långsträckt naturreservat som passeras på en fin liten bro i byn Berg, här är man ganska precis halvvägs på sin vandring längs ledens sträckning. Hela åns sträckning från källflöden till utloppet i Gideälven har kommit till för att spara en för uttern gynnsam livsmiljö. Det gamla brandtornet på toppen av Bågaliden är verkligen en höjdpunkt med fantastisk utsikt över stora delar av norra Ångermanland. Slutligen kan 2-4 personer övernatta vid Innerabborrtjärnens stuga i Vändåtbergets vildmark. Tystnaden här är svår att förstå och ännu svårare att beskriva, den behöver upplevas på plats. intresserade finns det längs leden lämningar av det gamla jordbrukssamhällets fäboddrift och den tidiga skogsindustrins intåg. Lockstamon har flera samiska lämningar i form av härdar och boplatser, en del med informationsskyltar, liksom den nyligen restaurerade Sjul-Jons kåta att övernatta i längs leden med närhet till byn Locksta. Sammanfattningsvis har Urskogsledens sträckning massor att erbjuda den natur, geologi - och kulturhistoriskt intresserade. Dock skulle leden och dess sträckning må bra av en översyn och framförallt, fler vandrare!

F Ö R D E N K U LT U R H I S T O R I S K T

67


ÄV E N T Y R

/ TRE VANDRINGAR

NIP LEDEN SOLLEFTEÅ

grus, sand och fina jordarter som kantar Ångermanälven är ibland upp emot 50 meter höga. De har skapats som en följd av inlandsisens avsmältning och landhöjningen som tog fart därefter. En fantastisk miljö för en vandringsled med slingrande stigar som balanserar på de ibland smala åsryggarna. Det är ett vackert och inspirerande landskap för den vandringssugne. Nipleden är en rundled som alltså börjar och slutar vid campingen på Risön i centrala Sollefteå. Om du väljer att gå den ungefär 27 kilometer långa vandringsleden längs Ångermanälven med eller motsols är upp till dig själv. Den officiella sträckningen går dock motsols.

D E N I P O R AV

i nordvästlig riktning längs med Ångermanälvens norra eller östra strand.

FÖRST GÅR LEDEN

68

Nipleden är en 27 kilometer lång rundled som börjar och slutar vid campingen på Risön i centrala Sollefteå.


Man får ta sig från campingen upp till kraftverket och sedan följa grusvägen längs älven någon kilometer. När vägen övergår i stig är du på rätt spår. Här kommer man direkt in i nipornas förtrollade värld av slingrande branta upp- och nerförsbackar längs ravinerna. I Ed går leden strax förbi ett gravhögsfält från järnåldern. Längs sträckningen finns också fångstgropsystem att utforska för den arkeologiintresserade vandraren. Framme vid bron korsar man älven och så vänder leden riktning tillbaka mot Sollefteå. På den här sidan är vandringen än mer varierad. området som fantasieggande kallas Trolldalen efter ytterligare några kilometers vandring. Och varför inte, någonstans känns nipornas stigar tillräckligt uråldriga för att vara anlagda för länge länge sedan när bergstrollen fortfarande hade ärenden ner i älvdalen. Vägen tillbaka mot Sollefteå når ledens högsta punkt uppe på berget vid Österåsens Hälsohem. Utsikten längs älvdalen mot nordost är minst sagt magnifik härifrån. Därefter vänder leden nedför mot älven igen. Spegeldammarna vid Granvågsbron är i sig en sevärdhet. Precis här mynnar Faxälven i Ångermanälven vid naturreservatet Granvågsniporna. I reservatet som är ett kärt utflyktsmål för Sollefeåborna hittar man de spännande och besöksvärda niporna, Borgen, Svalnipan och Rödskäggsnipan.

T I L L E X E M P E L PA S S E R A S

V I D Ä LV S T R A N D E N finns en naturskön plats med raststuga och ett antal gamla fiskestugor. Stugorna har bevarats för att berätta om laxfisket med not som en gång bedrevs här innan älven byggdes om för kraftproduktion. Idag är den strömmande älvfåran sedan länge borta, liksom laxen. Möjligen finns något enstaka bergstroll kvar längs nipornas stigar.

Med passion för affärsutveckling Q4 EKONOMI är resultatet av en passion för affärs­

utveckling. Vi är ett gäng ekonomikonsulter i Höga Kusten, som via eget driv och mångåriga samarbeten skaffat oss bred kunskap inom allt från bokföring till ekonomistyrning. Med oss kan du lita på att få den tid du behöver – till det du behöver den.

Välkommen till en värdefull vardag!

M E R VA N D R I N G I guideboken om vandring i Höga Kusten skriver författaren Steven Ekholm så här om sina tre favoritställen och perfekta moderna dagsturer. Valkallen - Utsikten definierar vad Höga Kustenleden handlar om. Att invänta soluppgången här en ljus sommarnatt är en av Höga Kustens mest exklusiva upplevelser. Slåttdalsskrevan - Den mest besökta geologiska platsen i Höga Kusten är också den mest imponerande. Sitt stora djup till trots är den ändå en av Skuleskogens nationalparks högsta punkter. Balestjärn - En riktig pärla. Man tror att gamla skaldjursbäddar på tjärnens botten gör vattnet så unikt klart att till och med dykare gör sig besväret att släpa utrustningen upp dit. Men ett cyklop räcker för att få svindel. Missa heller inte Höga Kusten-leden, Nipleden, Gula leden, Geologistigen, Ulviksleden. Höga Kustenstigen eller Stenbergsleden. Ännu mer leder på hogakusten.com

Q4EKONOMI.SE E KO N O M I S T YR N I N G + L E D N I N G S S TÖ D + LÖ N E R R E D O V I S N I N G + R Å D G I V N I N G + S K AT T + B O K S L U T


BESÖKSMÅL

/

MYCKELGENSJÖ

När du stiger in genom grinden förflyttas du minst 100 år tillbaka i tiden och i väggarna kan man ana generationer efter generationers slit. Du har kommit till Gammelgården mitt i Myckelgensjö, en av två mycket välbevarade historiska platser. Östdalbodarna är den andra.

70


MYCKELGENSJÖ

FOTO

&

TEXT

F

/ BESÖKSMÅL

Håkan Nordström

äbodvallar har funnits i stort antal i Höga Kusten-området och flera användes ända in på 1950-talet. Idag har många helt förfallit och försvunnit men fortfarande finns många välbevarade ställen kvar. Sommartid fördes korna ut till fäbodvallen för skogsbete, då marken runt bondgården användes för odling av vinterfoder och brödsäd. Det var unga kvinnor som följde djuren för att ta vara på och förädla mjölken till framför allt smör men även ost. Ett isolerat arbete men ibland ordnades en särskild ungdomshelg, eller käringhelg som det också kallades. Dessutom var det inte helt ovanligt att flickorna stötte på vittra och skrömta (småfolk) som man skulle hålla sig väl med. När man bodde ensligt till, långt hemifrån i de djupa skogarna, var det lätt att skrock och gamla sägner vaknade till liv. I fäbodarna skulle det vara tyst efter tolv på natten och hade ungdomarna något för sig efter midnatt hände det ofta att de hörde någon grind slå igen, eller andra mystiska ljud. E N F Ä B O D VA L L väl värd att besöka är Östdalbodarna i Myckelgensjö, drygt 7 mil inåt landet från Örnsköldsvik. Längst ut på en smal udde i Myckelgensjösjön ligger fäbodvallen som har rustats upp och ett före detta fähus har inretts till raststuga som är öppen för besökare, de övriga 17 byggnad-

erna är privata. Namnet kommer av att de tillhörde den östra delen av Myckelgensjö. Östalbodarna användes från 1860-talet fram till 1951 och var den sista fäbodvallen som brukades i Anundsjö. Fäbodvallen är en av de bäst bevarade i Ångermanland och den ingår i riksintresset. ligger som sagt även Gammelgården, en av landets bäst bevarade bondgårdar på ursprunglig plats. Gammelgården har anor ända från 1500-talet. Den består av drygt 20 byggnader som alla har sin funktion. Den genuina bebyggelsemiljön väckte tidigt intresse hos Kulturhistoriska föreningen Murberget - Länsmuseet Västernorrland, i Härnösand, som 1940 förvärvade gården. Efter fyra års renovering invigdes Gammelgården 1944. Gården är ett byggnadsminne och klassad som kulturmiljö av riksintresse. Gårdens byggnader ligger till stora delar på samma plats sedan 1860-talet. Några båthus och lador utanför tomtens hägnad närmare sjön tillhör också Gammelgården. När gården renoverades på 1940-talet behöll man de delar i interiören som speglar tiden kring 1860. Vissa av gårdshusen timrades ner och skadade stockar och syll byttes ut. Samtliga byggnader fick vedtak med näver.

I M YC K E L G E N S J Ö

Öppna spisar murades i de två murstockarna och vinterkökets schablonmålning rekonstruerades. Husets ursprungliga fasta inredning kompletterades med tidstypiska föremål och möbler. Gammelgården är också lite av en filmstjärna eftersom den har varit inspelningsplats för bland annat filmklassikern ”Barnen från Frostmofjället”.

Den har varit inspelningsplats för bland annat filmklassikern ”Barnen från Frostmofjället”.


GUIDE TILL

/

MINDRE KÄNDA RESMÅL

Efter mer än ett decennium som vi i redaktionen jobbat med magasinet du håller i din hand just nu – Magasin Höga Kusten (inte just det det här numret då, men vi har ju numera gjort över 20 nummer tidigare) tycker vi att vi sett och varit med om det mesta i Höga Kusten. Men...

...det här visste nästan inte ens vi! 72


MINDRE KÄNDA RESMÅL

/ GUIDE

Retro café

V I D D E N S Ö D R A påfarten till legendariska Sandöbron i Lunde ligger förmodligen norra Sveriges charmigaste café. Kändisar av alla de slag har genom åren passerat och enligt rykten så kysstes Lill-Babs och Lasse Berghagen för första gången där. Wästerlunds Konditori är ett K-märkt 50-talscafé med en fantastisk neonskylt i form av en bagare på taket som är omöjlig att missa när man passerar, speciellt under mörkrets timmar.

av landets tunnelgrottor ligger i Höga Kustens kustområde. Tunnelgrottor bildas när stenar och grus sätts i rörelse av havsvågor i sprickor och andra försvagningar i berget. Av landhöjningen har sedan grottorna flyttats upp på land. Den unika samlingen av grottor vid Smitingen är bland Sveriges vackraste i sitt slag.

MER ÄN HÄLFTEN

Tunnel grottor Nipa?

ett häftigt naturfenomen och ett av landhöjningens främsta signum. Nipor bildades genom att älvarna i samband med landhöjningen skar sig ned i sedimenten. De kan bli upp till 50 meter höga och mycket branta. Sollefteå kallas för Nipornas stad.

E N N I PA Ä R

Båten i kapellet

I F I S K E K A P E L L E N i Höga Kusten, exempelvis i Barsta, hänger det en båt vid altaret som syftar till god fiskelycka. Kapellen användes som gudstjänstlokal för fiskarna under sommaren och på vintern hade de sina redskap och nät upphängda i taket. Krokarna från den här tiden sitter fortfarande kvar i taket. När gävlefiskarna fiskat färdigt för sommaren och återvände hem satte de ett sigill på dörren till kapellet som inte fick brytas förrän nästa sommar. När kapellet åter öppnades, ringde man i kapellklockan - det var signalen för att fiskarna fick börja fiska igen.

TILL


/

MINDRE KÄNDA RESMÅL

Den kuperade topografi som erbjuds i Höga Kustenområdet skapar en nästan lika dramatisk bottenformation.

Dolt under ytan

Mattias Sellin

GUIDE TILL

inte bara magnifika vandringsleder, häpnadsväckande klättring eller segling i en storslagen skärgård. Den dykintresserade kan även välja att besöka något av regionens historiska vrak eller göra fascinerande naturdyk längst kusten. Den kuperade topografi som erbjuds i Höga Kusten-området skapar en nästan lika dramatisk bottenformation. Havet når på många ställen ner till över 30 meters djup alldeles utanför strandkanten. Det inte alla vet är att en bit under ytan vid Gnäggen söder om Ulvön kan man hitta den nästan hundra meter långa svenska torpedkryssaren HMS Claes Uggla som sjönk 1917 efter att ha gått på grund på storgrundet. HÖGA KUSTEN ERBJUDER


MINDRE KÄNDA RESMÅL

/ GUIDE

TILL

Galaxen i Betarsjön i Junsele hittar du Höga Kustens absolut största flotte. 300 kvadrat, två våningar, två toaletter, kök och bar. Stort är det, så du kan lugnt bjuda med dig alla dina vänner. Det finns plats för 60 personer inomhus och för lika många utomhus. Vi förstår varför flotten fick namnet Galaxen.

I B E TA R S J Ö N

Minnen från förr K A N S K E Ä R H Ö G A K U S T E N den destination som har flest veteranbilsmuseum inom en radie på 14 kilometer. I Härnösand hittar vi Sveriges största, Härnösands Bilmuseum och i Lunde finns Ådalens Veteranbilmuseum med mer än 50 fordon. Mitt emellan dessa har vi dessutom Arnolds Bilmuseum i Ramvik med härliga bilar, modeller och annan nostalgi.

I Ö S T R A K A N T E N av Sollefteå stad finns ett litet reservat i en fuktig ravin. Där finns den gamla hälsokällan, Trefaldighetskällan, med järnhaltigt vatten som tros ha använts som offerkälla och för att ”dricka brunn”. Man drack av dess vatten för hälsa och sjukdomsbot.

Hälso källa Tillgänglig natur

M Å N G F A L D S P A R K E R och kunskapsskog är skogsområden som präglas av större mångfald än skogslandskap i övrigt. I Höga Kusten finns kunskapsskog i Kunnådalen, här finns rester av liv och rörelse från urminnes tider. Sörgraninge mångfaldspark bjuder på varierad natur, med vackra stigar och möjlighet till fiske.

Mångfaldsparker

är att i Höga Kusten numera finns hela åtta platser som är tillgänglighetsanpassade. Det har gjorts möjligt även för rullstolsburna att ta del av platser i destinationen som har stort naturvärde, såsom Skuelskogens Nationalpark, Rotsidan, Smitingen mfl.

I N T E H E LT K Ä N T

75


E HANTVERK

/ BRYNGE LJUSSTÖPERI

Att tillverka ljus måste få ta sin tid, det gäller att låta ljusen vila mellan varje doppning, då finns det tid för fika. Och när ramarna är klara blir det hemlagad soppa.

n fjällvandring med ett besök på Åre Ljusfabrik i Undersåker, och en visit hos Falu Ljusstöperi. Det är bakgrunden till att Brynge Ljusstöperi såg dagens ljus ifjol. I Alberts hus, granne med före detta Linlyckan som Britta Liljeström tidigare drev – och där hon nu bor tillsammans med sin man Peter – har ett modernt ljusstöperi vuxit fram. Och konceptet är att grupper kan boka in sig här och stöpa ljus tillsammans. – När vi besökte Åre Ljusfabrik kände jag ”wow!” – det var en otroligt härlig stämning där, berättar Britta, som senare gjorde ett studiebesök hos Falu Ljusstöperi. – Där jobbar de med event, och det tände jag till på. Det finns inget ljusstöperi häromkring som har gruppevent så jag började spåna och upptäckte att lokalen här står tom i princip året om. Peter är egentligen pensionär och själv kände jag att jag ville förändra lite i mitt liv, så vi startade det här, säger Birgitta och ler brett. I Alberts hus finns nu allt som behövs för att stöpa vackra ljus, och

här kan Britta ta emot grupper där deltagarna får ta hand om var sin av de tolv stationerna. Varje station är förberedd med ljusramar för ljus i tre olika storlekar och ett tregrensljus. Ramarna har försetts med veke och Britta har fördoppat dem för att vara säker på att all luft i vekarna har försvunnit innan själva stöpningen tar vid, annars brinner ljusen dåligt. Gruppeventen innebär inte bara ljusstöpning. Magen och smaklökarna måste också få sitt så Britta dukar upp med en fikabuffé och dessutom blir det soppa med nybakat bröd. Något man tillsammans med själva ljusstöpningen kan njuta av året runt.

”wow!” – det var en otroligt härlig stämning där

2 0 2 0 - 0 8 - 0 1 /0 2 O r r v i ke n , H u s u m

F Ö R F U L L S TÄ N D I G T P R O G R A M S E B L A N A G L A . S E

Statens Kulturråd, Pappers avd 143, Örnsköldsviks Kommun, Grundsunda Hembygdsförening, Konstfrämjandet.


UPPLEV VÄSTERNORRLANDS KULTURHISTORIA I HÄRNÖSAND

Fri entré www.vnmuseum.se Öppet tis–sön 11–17. 19/6–9/8 öppet i museibyggnaden och friluftsmuseet alla dagar 11–17 Kvällsöppet torsdagar till 20 Butik & kafé, tfn 0611-886 00

MURBERGET

FRILUFTSMUSEUM


ÄV E N T Y R

/ TÄVLINGAR

Flera av våra lopp tar dig genom det vackraste vi har, och snabbare än vanligt. Löpning, landsvägscykling, mountainbike och multisport. Vi ger dig några utvalda utmaningar som höjer pulsen och samtidigt låter dig få njuta av några av världsarvets bästa vyer (om du orkar).

smärta skav svett & stön Höga Kusten Trail lockar varje år hundratals traillöpare från flera nationer som fattat bättre än de flesta, att drygt 4 mil löpning i Skuleskogen är sommarens viktigaste händelse.

78


SOMMARENS KALENDER

14

JUNI

Tolvtjärnsloppet

Tolvtjärnsloppet är ett populärt och omtyckt MTB långlopp. Banan går till mesta del på grusvägar och stigar runt Långviksmon. Är seedningsgrundande för Cykelvasan (och tuffare än Vasan enligt många). ckornen.se

25

Höga Kusten Backyard

1

Höga Kusten Marathon

JULI

AUG

1

AUG

15

AUG

5

SEPT

3

OKT

En unik tävling i en unik miljö. Lag med två deltagare simmar och springer en 35 km lång bana i skärgården, på och mellan öar. 5,4 km simning och 29,6 km löpning. highcoastultra.se

Ett av Svergies absolut hårdaste men även vackraste marathonlopp. Utgår från Nordingrå och tar dig runt på kuperade vägar i regionen de 42 195 m som bansträckningen utgör enligt klassisk marathondistans. hkmarathon.nu

Höga Kusten Multi

HK Multi, som är en del av Höga Kusten Marathon, är en enklare tävling i Multisport. Löpning, cykel och simning med inslag av lätt orientering. Hela banan i omgivningar runt Nordingrå. hkmarathon.nu

Höga Kusten trampet

Numera klassisk landsvägscykeltävling som sträcker sig längs en 44 eller 81 km vacker väg runt kring Höga Kusten, huvudsakligen omkring Kramfors. hkcyklisterna.se

Höga Kusten Trail

Tar dig genom världsarvet Höga Kusten absoluta höjdpunkter. Du har 12 timmar på dig att ta dig 43 kilometer genom Skuleskogen och upp för det mäktiga Skuleberget. hogakustentrail.se

Hernö Trail

Härnö Trail går på Härnön i södra delarna av Höga Kusten. Här finns några av Sveriges bästa möjligheter för ett riktigt utmanande traillopp med vacker omgivning. Roliga stigar, branta klippor, myrar och till och med en sandstrand. Det finns tre olika banor, så du kan välja det som passar dig. hernotrail.se

79


E ÅR

Vi är med och producerar magasinet du håller i din hand. Något vi är mycket stolta över. Hos oss på Devocy Communication får du ett engagerat team inom marknadsföring och strategisk varumärkesutveckling. Hör gärna av dig om du också brinner för bra kommunikation. D E V O C Y. C O M

FORMBÄ

R

E

Vi är gärna med och gör fler.

S

AR

Gillar du magasinet?

T


UTELIVET

/

KO L L PÅ

Silva Waterproof Backpack Vision Fisu 2 Outfit Gjort för att aldrig missa ett tillfälle, ett lättpackat flugfiskeset som snabbt gör dig redo för fiskeuflykten. Bara att montera spöt, knyta på en fluga och sätta igång.

naturkompaniet.se

Sea to Summit Airmat Förhöjer upplevelsen på vilka strapatser som helst. Ett extremt lätt, uppblåsbart sittunderlag med liten packvolym. Ersätter alla standardvantar, liggunderlag eller kanske även den där extra mössan som alltid annars blir en stjärtvärmare. Investera i något på riktigt bra för din bak.

Strand eller klippa? Oavsett vägen dit, vi hjälper dig med packningen.

Strand hugg

seatosummit.se.

Den perfekta väskan för vattennära äventyr. Ultralätt och vattentät som ryms i kajaken och som du samtidigt får med som ryggsäck till vandringen upp på berget bakom stranden.

silva.se

Primus Onja Stove Primus mest kompakta kök med två brännare för den där extra allt matlagningen oavsett om du ska på dagsutflykt i skogen, till parken eller stranden. Kommer även med skärbräda och serveringsfat, för att ännu mer lyxa till middagen ute.

primus.se

Melker Ulvön Lifeproof Fré Vill man inte kompromissa med varken sina äventyr eller att komma hem med minnena från dem, är vattentäta Lifeproof helt självklar i packningen. Telefonen är totalt skyddad mot vatten, smuts och stötar. Komplett skärmskydd med full tillgång till alla funktioner, portar och kontroller. Det särklass mest rejäla du kan hitta för din smarta telefon.

lifeproof.eu

81

Bara namnet sätter ju sin prägel på denna övervackra prisbelönta kajak. Melker tillverkar högkvalitativa kajaker med hållbart fokus i material och tillverkning och i Ulvön har man starkt inspirerats av surfski-egenskaper och surfbräddesign. Imponerar och måste paddlas.

melkerofsweden.com


P O R T R ÄT T

/ ROBIN HÖRNKVIST

Glädje är min grej. Jag är utåtriktad och tar inte allt så allvarligt även om jag också är seriös

ROBIN HÖRNKVIST Som 17-åring blev han utsedd till ”Sveriges yngste pensionär”. Han är en entertainer och lokalkändis, men också en driven affärsman. Robin Hörnkvists hjärta klappar för den äldre generationen. Affärsidén är enkel: Att sprida glädje.

mitt i coronakrisen. Den som varenda en av oss drabbats av på något sätt. För en eventarrangör, producent och egenföretagare betyder det i princip att gå från fullt ös till – i bästa fall lite här och där. Men Robin Hörnkvist är inte den som deppar ihop i första taget. – Det blir småuppdrag. Jag skriver krönikor i ÖA Helg, jobbar lite ideellt med skrivande och så snickrar jag på huset, berättar 24-åringen.

VI BEFINNER OSS

82

H A N S J O B B Ä R att får saker och ting att hända. Nu får saker och ting hända till hösten istället, till exempel den populära Äldregalan. Den grundades 2014. Då gick Robin sista året på gymnasiet och skulle göra sitt individuella val. – Jag ville läsa genusvetenskap och sedan statsvetenskap på universitetet, berättar han. Men av olika anledningar blev det tredjehandsvalet, entreprenörskap. – Jag kommer från hederlig arbetsklass, hemma var det fackligt snack vid middagsbordet. Det där med företagande låg långt ifrån mig. Jag tänkte att det kanske kunde bli en slapparkurs, säger han och ler. Slappt blev det inte. Robin använde sitt musikintresse och startade UF-företag, med seniorer som målgrupp. – Jag hade spelat på ett äldreboende och efteråt kom en man fram till mig och la en hand på min axel. Han tackade och sa att ”nu kan jag leva lite längre”. Det etsade sig fast i mig och jag insåg att de äldre är en bortglömd grupp. Vem gör något för dem? Äldregalan föddes, första året med 200 besökare, nu senast med 2000. Det blev inte statsve-

tenskap på universitetet. Det blev fullt ös i eget bolag. Inte sällan står Robin själv i centrum som underhållare eller konferencier. – Glädje är min grej. Jag är utåtriktad och tar inte allt så allvarligt även om jag också är seriös. Jag har aldrig varit feg att synas och försöker aldrig vara någon annan än den jag är. Han är van vid människor omkring sig och är uppvuxen med stor familj, släkt och bonusfamilj. I uppväxten bodde han varannan vecka hos mamma och pappa. Att morfar är en viktig person är tydligt, han återkommer flera gånger i samtalet. Och det är i hans gama hus som Robin bor med sin sambo Elin. Engagemanget för den äldre generationen har gett honom utmärkelsen ”Årets PRO-ångermanlänning, senare blev det ”Sveriges yngste pensionär”. – Jag har ridit lite på begreppet. Det spred sig och blev uppmärksammat utanför Örnsköldsvik, säger Robin och skrattar. Men han känner sig hemma i begreppet. – Jag har lätt att umgås med äldre, jag trivs med det och älskar att sitta och prata. Och jag känner mig mer hemma med Elvis än Justin Bieber.


I hjärtat av Höga Kusten där Skuleberget möter havet hittar du Skuleberget Havscamping och gästhamn. Båt till Mj ä

n ltö

Härifrån är det inte långt till vandring i Skuleskogens nationalpark, musikaliska upplevelser vid Naturscen Skuleberget, en fika uppe i toppstugan eller Via Ferrata-klättring på Skuleberget. Via båt kan du dessutom ta dig till Sveriges högsta ö Mjältön, Bottenhavets pärla Ulvön eller varför inte ett strandhugg på någon av dom magiska stränderna och klipporna längs Höga Kusten. För mer info, besök skulebergethavscamping.se

ön

Båt till Ulv

Vi erbjuder 42 ställplatser med el, vatten och en fantastisk utsikt! I vårt servicehus finns duschar, toaletter och en lobby med kvällssol och vacker utsikt över stranden och Norrfjärden.

Ny gästha

n m

s

Utsiktspla t

42 st ställplatser • 30 m till havet • 800 m till Skuleberget • 8 km till Skule Nationalpark Entre Syd 30 min till Ulvön • 30 min till Mjältön • Elcyklar för uthyrning • Betalning via VISA/Mastercard


K U LT U R

/

SOMMARPJÄSER

B

Blodiga häxprocesser, skräckinjagande rövare i Skuleskogen och ett brutalt prästmord. I sommar skildras Höga Kustens dramatiska historia på olika utomhusscener i världsarvet.

lodiga häxprocesser skördade hundratals kvinnoliv och Ångermanland drabbades särskilt hårt. År 1675 kan vara det svartaste i vår historia, då var femte kvinna i Torsåker avrättades, anklagad för trolldom och samröre med djävulen. ”Det stora oväsendet”, som den här tidens masshysteri kallas, har skildrats av många författare och konstnärer genom tiderna. 2014 sattes för första gången en musikal med samma namn upp i Prästmon, skriven av Ellinor Berglund och Jenni Skogsfors. I år får föreställningen nytt liv och den här gången är även Teater Västernorrland med i projektet. – Den är mycket mäktigare, med mer musik och mer muskler helt enkelt. Då hade vi inte samma möjligheter. Nu får vi chans att förstärka budskapet, berättar Ellinor Berglund. Hon är bördig från Härnösand och utbildad vid bland annat musikalakademin i Umeå. I ”Det stora oväsendet” spelar hon även en av huvudrollerna, en ung kvinna som blir förälskad i en man ur en annan samhällsklass, något som väcker anstöt och en illavarslande ryktesspridning sätter igång. del av ångermanlänningarnas historia. – Det här har präglat oss och vi ska inte distansera oss. Det är lätt att slå ifrån sig och tänka att folk var så mycket dummare

HÄXPROCESSERNA ÄR EN

84

på 1600-talet men så är det ju inte. Ryktesspridning och masshysteri är ständigt aktuellt. Själv är Ellinor Berglund i rakt nedåtstigande led släkt med prästen Laurentius Christophori Hornæus som var drivande i den ångermanländska häxjakten och dömde 71 kvinnor till döden och med våld tvingade barn att vittna mot sina egna mödrar. – Jag går igång på detta extra mycket av den anledningen. Men här vill jag göra honom flerdiensionell. Vad var det som drev honom? Platsen för dramat är Styresholms fornborg i Prästmon, ett stenkast från platsen där den ohyggliga massavrättningen ägde rum på 1600-talet. – Det är en suggestiv miljö och känns väldigt på riktigt. Vi har såklart använt oss av vår konstnärliga frihet men många av replikerna är direkt tagna ur rannsakningsprotokollen från den här tiden, berättar Ellinor Berglund. Premiären äger rum den 20 augusti och det blir totalt åtta föreställningar. Ensem-

blen består av både amatörer och proffs: i den sistnämnda gruppen ser vi svenska musikalartister – många av dem med karriärer utomlands i sina cv:n. F Ö R R E G I N står länsregissören Iso Porovic. Han regisserar även en annan dramatisk pjäs som berättar om Höga Kustens dramatiska historia, ”De kom från havet – Skulerövarnas sista färd”. Pjäsen tar avstamp i den gamla sägnen om hur rövarna lurades ut till Mjältön och togs av daga av bönderna från Berg. I den här pjäsen har manusförfattaren Bo R Holmberg med konstnärlig frihet lagt till en knorr: Kanske klarade sig två rövare…? Det är andra året i rad som pjäsen spelas och premiären äger rum 2 juli på utomhusscenen vid Nätra hembygdsgård. Men till skillnad från ”Det stora oväsendet” som har en åldersgräns på 15 år, är det här en familjeföreställning som också lockar till en hel del skratt. Den 31 juli blir det även premiär av ett annat hembyggdspel i Nätra. ”Kam i Nesom” skrevs 1945 av prins Lennart Bernadotte och handlar om ett brutalt prästmord, ljuv kärlek och kampen mellan gott och ont.

Vi har såklart använt oss a frihet men många av replik ur rannsakningsprotokoll FOTO TEXT

Elin Holmberg, Jonatan Skogsfors Elin Holmberg


SOMMARPJÄSER

v vår konstnärliga erna är direkt tagna en från den här tiden

/ K U LT U R


ÄVENTYR I HÖGA KUSTEN

Aktiviteter i storslagen natur på mäktig tallmo intill havet vid Genesmons Arkeologiska Friluftsmuseum

I

Paintball

I

Träffa dina vänner på tryggt avstånd

I

I

Minipaintball

I

I

Frisbeegolf

I

ball,

Snällare variant av paint lämplig från åtta år

I

Bubble Football

Fotboll med en helt egen privat sfär

Hyr korgar och discar, spela där du själv vill

I

Archery Tag

I

Med pilbåge men lika ll spännande som paintba

I

App & Go-spelet

I

Spela “Örnjakten” när du vill, dygnet runt

Våra aktiviteter ger social distansering på ett naturligt sätt!

I

Vattenskoter

I

Hyr och utforska nd Höga Kusten på egen ha

Välkommen att boka din aktivitet! 0660-187 77 I 070-211 03 04 info@aktivator.nu Foto: Krister Göransson

I

Havskajak

I

Vi följer hälsovårdsmyndigheternas rekommendationer och all vår utrustning desinficeras alltid efter användning.

Ta dig lätt mellan öarna i vår fina skärgård

Följ oss gärna på sociala medier: Facebook: @aktivator.nu Instagram: aktivator_ovik


Unna dig Ulvön och Högbonden! Skärgården är den bästa biten av Höga Kusten. Höga Kusten-Båtarna gör dagliga turer till Ulvön och Högbonden enligt nedanstående tidtabeller.

TILL OCH FRÅN ULVÖN

Dagliga turer med m/s KUSTTRAFIK 2020-06-08 - 2020-08-23 9.30 10.15 10.45 Ankomst 11.30 Avgång

PRIS

Ullånger Docksta Mjällomslandet Ulvöhamn

17.00 16.15 15.45 15.00

Ankomst Avgång

T.o.r. samma dag Vuxen 250:- Barn 100:- (1-12 år) T.o.r. skilda dagar Vuxen 350:- Barn 150:- (1-12 år) Enkel Vuxen 175:- Barn 75:- (1-12 år) Cafeteria med fullständiga rättigheter finns ombord.

TILL OCH FRÅN HÖGBONDEN

Dagliga turer med m/s RONJA 2020-06-26 - 2020-08-16 FRÅN > TILL Barsta > Högbonden Högbonden > Bönhamn Bönhamn > Högbonden Högbonden >Barsta PRIS

T.o.r. Enkel

Kl. 10.00 10.15 10.30 10.45

Vuxen 200:Vuxen 100:-

Kl. 12.00 12.15 12.30 12.45

Kl. 14.00 14.15 14.30 14.45

Kl. 16.00 16.15 16.30 16.45

Barn 70:- (1-12 år) Barn 50:- (1-12 år)

FRI PARKERING i alla avgångshamnar. Välkommen ombord! Boka via vår hemsida eller per telefon.

Höga Kusten-Båtarna

0613-105 50 • info@hkship.se • www.hkship.se

HÄMTA KRAFT I SOLLEFTEÅ SOLLEFTEÅ - EN KRAFTFULL KOMMUN

Premiär måndag 8 juni

Risöbadet Tempererat bad

Öppet alla dagar kl 10-18

• • • • • • •

50 meters bassäng Rutschbana Två bassänger för barn Omklädningsrum med bastu och duschar Kiosk (glass, snacks, mackor) Badet ligger bredvid camping med matställe, minigolf Cirka 7 minuters promenad till centrum

t o m 14 augusti

(med reservation för ändringar med anledning av rådande situation med Covid-19)

www.solleftea.se


Höga Kusten är ett område med stora kontraster och skiftande naturmiljöer, vilket även präglar fågellivet. Varje årstid, och ibland till och med varje vecka, bjuder på särpräglade fågelupplevelser och dessa upprepas väldigt likartat varje år. En tydlig skillnad jämfört med några årtionden tillbaka är dock att fler fåglar stannar kvar över vintern samt att vårfåglarna kommer någon eller några veckor tidigare än förr. De mest aktiva fågelmånaderna är april till oktober, även om kungsörnarnas fantastiska flyguppvisningar i reviren under vårvintern, samt ugglornas hoanden i mars också är spännande att få uppleva.

ENSÄSONG BEVINGAD UPPTÄCK HÖGA KUSTENS AKTIVA fågelmånader

FOTO

Ulf Norberg

TEXT

88

David Rocksén


Maj

med att följa fågellivet under maj så gäller det att hänga med, för det går onekligen undan. Ibland går det bara dagar från långkalsingar till kortbyxor och fåglarna sträcker förbi med en väldig brådska för att få vip-platserna i häckningsområdena. Denna månad är den bästa månaden för att studera sjöfåglar som sträcker norrut förbi vår kust. Många är på väg till Kolahalvöns tundra och ishavet, t.ex sällsyntheterna bredstjärtad labb och vitnäbbad islom som man kan se enstaka av längs kusten. Lustiga namn men mäktiga fåglar är det! För att se detta skådespel av sträckande sjöfåglar så bör man vara tidiga morgnar på någon

FÅGELSÄSONGEN

Juli

SKA MAN HINNA

April

varma dagarna med sydlig vind inträffar kommer vårfåglarna i stor mängd. Snart kryllar det av liv i hela Höga Kusten och på många fält betar gäss och svanar. Särskilt bra områden för rastande fåglar i april är hela Ångermanälvens dalgång, och särskilt området runt Torsåkers kyrka. Stora mängder brukar också kunna rasta på åkrarna i

S Å F O R T D E F Ö R S TA

/ N AT U R

Juni

I B Ö R J A N P Å juni kan man, om man vill och inte har behov av sömn, uppleva fågellivet under hela dygnet. Under magiska och ljusa sommarnätter kan man få höra nattsjungande fåglar såsom kornknarr och

J U L I Ä R E N tämligen lugn fågelmånad vilket kan vara skönt för utslitna fågelskådare som kämpat för att hinna med allt som hänt under våren. I slutet på månaden börjar dock stora vadarflockar, innehållande bland annat myrspov och kustsnäppa, lämna häckningsplatserna på den sibiriska tundran. Det är de äldre fåglarna som drar iväg först och lämnar föräldrafritt på tundran tills de unga fåglarna flyger söderut i augusti och september. Härnön utanför Härnösand är kanske den bästa lokalen längs hela

Ibland går det bara dagar från långkalsingar till kortbyxor och fåglarna sträcker förbi med en väldig brådska för att få vip-platserna i häckningsområdena. Nora, samt vid Öfjärden i Arnäs och på åkrarna vid Billsta. Ofta brukar man kunna få se blå kärrhökar och pilgrimsfalkar som jagar över de öppna fälten. Snösparvar samlas i flockar på sin väg upp mot fjälls och även lappsparv kan ses här även om den av någon anledning var vanligare förr.

udde i havsbandet. Skags udde är bäst på våren och särskilt vid vindar från ostsektorn eftersom fåglarna då flyger nära kusten. Maj är också en bra månad för att hitta felflugna sällsyntheter. Under senare år har betydligt fler personer i Höga kusten blivit intresserade av fågelskådning vilket gör att fler ovanliga fåglar upptäcks. För att nämna några har Öfjärden i Örnsköldsvik de sista åren bjudit på både citronärla, dammsnäppa, ägretthäger, rostand och rödvingad vadarsvala (alla från södra Europa). Nordamerika ville tydligen inte vara sämre eftersom både amerikansk bläsand och större beckasinsnäppa korsat atlanten för att hedra Öfjärden med ett fint besök.

flodsångare, varefter morgonens fågelkonsert tar vid så fort att solen går upp. Särskilt gynnsamma områden att leta dessa nattsjungande virtuoser är Norra Ulvön och hela Nordingrå. Bara några dagar efter skolavslutningen kommer det första hösttecknet när storspovar börjar att flyga söderut igen. Det är faktiskt honorna som drar iväg på semester först, så i spovarnas värld finns uppenbarligen ingen diskussion om att dela på vårdnadsbidraget.

norrlandskusten för att beskåda dessa vadarsträck. De kommer ibland också nära strandkanten så ett besök rekommenderas vid vindar från ostsektorn.

Kornknarrens skönsång upplever man bäst under sommarnatten

89


September

Augusti

K Ä N N E T E C K N A N D E för månaden är bland annat den stora mängden småfåglar som börjar sträcka söderut. Lövsångare är vanligast och hörs från varje snår, men i Höga Kusten kan man även se fåglar som är ovanliga i södra Sverige. Fåglar såsom videsparv, rosenfink och blåhake flyttar främst mot sydost, med målet att nå sydöstra Asien, och de drar rätt över Östersjön och passerar alltså inte södra Sverige. Annars är den vackra nötkråkan ett tydligt tecken på att augusti är här. Överallt ses de inne i samhällen när de kommer in från skogen och samlar frön från främst cembratallar i trädgårdarna. Den årliga augustifrågan ”vad var det för konstig fågel som var alldeles orädd och satt på min gräsmatta” brukar av fågelskådare ofta besvaras instinktivt med: Nötkråka!

D E T Ä R tänkvärt att ingen gång under året finns det så många fåglar i markerna som under hösten. Alla unga fåglar ska ju också söderut så det är flerdubbelt fler fåglar i markerna. Vindstilla och stjärnklara höstkvällar fylls natthimlen av ljud från trastar och andra fåglar som sträcker söderut. I början av månaden ses fortfarande arter såsom videsparv, lövsångare och svartmes, medan bland annat sävsparv och kungsfågel har sin topp i mitten på september. Om man är ute vid havet kan det under regn eller dimma ansamlas stora mängder kungsfåglar och med dessa följer det ibland med någon felflugen sällsynthet från den sibiriska tajgan, såsom tajgasångaren som numera noteras varje år i Höga Kusten. Men om dimman och regnet avtar och vinden vänder från nordväst gäller det att vända blicken mot skyn. Då kan man nämligen få se stora mängder rovfåglar sträcka söderut. De bästa lokalerna för att bevittna sträckande rovfåglar är Ottelandet i Örnsköldsvik samt om man står på berg nere i Häggdånger. Man kan få se hundratals rovfåglar samma dag om man har tur, både vråkar, falkar, hökar och örnar. I mitten på månaden kan man vid vindar från ostsektorn även få se tusentals bläsänder och stjärtänder som sträcker söderut. Återigen är Härnön en förstklassig lokal för att bevittna detta skådespel.

Kungsörn kan man se i reviren under vårvintern, eller på sträck vid kusten under oktober.

Oktober

oktober finns det fåglar som är på väg söderut. Sent på hösten finns också stora möjligheter att hitta felflugna sällsyntheter. I höstas hittades, för endast elfte gången någonsin i Sverige, en eksångare vid Skeppsmalen, Skags udde. Som närmast häckar den i Turkiet och hade alltså flugit 3000 km åt fel håll! Något att trösta sig med nästa gång man råkar gå lite fel och får ta en omväg. I slutet på månaden har de flesta fåglar flyttat och de sista tappra är ofta sidensvansar och tallbitar som man kan få se kalasande på bland annat rönnbär. Stjärtmesar är också en karismatisk fågel som man kan få se små flockar av under senhösten. Sedan följer en tämligen lugn period från november fram tills februari, när kungsörnarna återigen öppnar flygshowen i sina revir i inlandet.

F O R T FA R A N D E I

TIPS För att undersöka mer om vilka fåglar som finns i Höga kusten, besök gärna

artportalen.se

För att få fler bra tips, kontakta någon i Ångermanlands Ornitologiska Förening (ÅOF) eller delta i någon av ÅOF:s guidade exkursioner. Boende på Ulvön eller Högbonden ger goda möjligheter att uppleva Höga kustens fågelliv..

FRITIDSBÅTSMUSEET HÄRNÖSAND ÖPPET ALLA DAGAR 11-17 19 JUNI – 9 AUGUSTI

WWW.FRITIDSBATSMUSEET.SE


FRIDA KARLSSON

/ P O R T R ÄT T

FRIDA KARLSSON För längdskidlandslagets stjärnskott Frida Karlsson blev säsongen en berg-ochdalbana, men den slutade på topp med seger i tremilen i Holmenkollen. Nu blickar hon framåt – och varvar ner med golf hemma i Sollefteå. – Det är rätt bra att koppla bort skidåkningen ibland, säger hon.

S E G E R N I H O L M E N K O L L E N satte guldkant på vad 20-åriga Frida Karlsson själv beskriver som en ”skitsäsong”, präglad av ett flera månader långt tävlingsstopp av medicinska skäl. Det lyckade rycket mot Therese Johaug, som höll hela vägen till seger i tremilen, blev en viktig revansch. Till sin hjälp hade hon bland andra

landslagskollegan Ebba Andersson, också från Sollefteå. – Vi har optimala träningsförhållanden här, och superbra förutsättningar för att bli längdåkare. Bra rullskidbana, fina spår på Hallstaberget, bra organisation i klubben och vad jag skulle vilja kalla för Sveriges bästa skidgymnasium, säger Frida.

flyttade hon in i ett eget hus tillsammans med sambon William Poromaa. Att stanna kvar i Sollefteå var ett lätt val, tycker hon, inte minst med tanke på att tränaren Per Nilsson också finns där. – Till slut så var det ganska självklart. Jag har ju bott i Sollefteå hela mitt liv, men nu har jag bytt upp mig till ”solsidan” och fått upptäcka de löpstigar som finns här på andra sidan älven. Efter en rivstart förra året med golvbyte, nya tapeter och de viktigaste möblerna på plats avstannade inflyttningen lite, erkänner hon. – Vi får ta en omgång två nu, kanske hänga upp någon tavla eller så.

I MAJ FÖRRA ÅRET

V I D S I D A N AV skidåkningen har Frida Karlsson börjat spela golf. Ett bra sätt att koppla bort allt

Simon Hastegård

Vi får ta omgång två nu. Kanske hänga upp någon tavla eller så.

det som en skidkarriär i världseliten innebär av press och stress. – Man kan verkligen inte tänka på något annat än golf när man är på golfbanan. Det är rätt bra att koppla bort skidåkningen ibland, säger hon. Sommaren tillbringar Frida Karlsson till största del hemma i Höga Kusten. Hon tipsar gärna om Sollefteå GK:s golfbana och Risöns friluftsbad mitt i stan. – Och så vill jag slå ett extra slag för Hallstaberget, där finns superfin myrlöpning, många härliga grillplatser med vindskydd och bra spår. Jag spenderar nog en rätt stor del av min tid där, säger Frida Karlsson. M E N F Ö R E N S K I D Å K A R E är sommaren trots allt bara en parentes i tillvaron – det är ju på snö som allt avgörs. Träningen fortsätter, både på träningsläger och på stigar eller rullskidbana hemma i Sollefteå. – Jag njuter av resan framåt, att hitta saker att förbättra och utveckla. Nästa säsong finns ju där i bakhuvudet, säger hon.

91


Små & stora äventyr Höga Kusten är som bekant en naturligt val för den som uppskattar vandring och det går givetvis utmärkt att hitta stigar och leder som passar även de lite mindre äventyrarna också.

FOTO TEXT

Peder Sundström Elin Holmberg


FÖR BARNEN

T T VA N D R A O C H T Ä L T A med barnen är ett nöje som avnjuts i ett ofta bättre tempo och med större nyfikenhet på vad naturen lockar med. Kan vara de små upptäckerna eller de stora upplevelserna. Båda finns att ta del av i de här äventyren. Vi ger dig några av de bästa små strapatserna i Höga Kusten just nu.

Höga Kusten-stigen är en av Sveriges vackraste stigar och ett perfekt utflyktsmål för dig som upplever världsarvet tillsammans med barn. Den är bara 2.5 kilometer lång men se till att avsätta tid för pauser, ni vill ju såklart njuta av både vyer och medhavd matsäck! Ni hittar stigen i FriluftsByn. För att göra vandringen lite mer spännande kan ni köpa ett vandringspass och en karta i FriluftsByns besökscentrum. Då får barnen bocka av en del observationer längst stigen och få ett diplom i Toppstugan. Ta med barnen på en härlig upptäcktsfärd med Skuleberget som fond. I Gällstasjön paddlar hela familjen kanot utan någon

som helst förkunskap. Om ni tittar riktigt noga är chansen stor att ni får se någon av alla bävrar som bor vid sjön. Varför inte börja dagen en vandring längst Höga Kusten-stigen och avsluta med en tur med kanadensare och bäverspaning i kvällssolen. Ett verkligt sommarminne. Från Entre Nord i Skuleskogen går en bred lättsam stig först ned till en stilla sandstrand för att sedan upp smalna av i en trolsk stig upp mot Tärnettvattnet. En underbar tjärn som är en sann badgläde en varm sommardag, mitt inne i nationalparken. I en djup urskog finns alla möjgliheter till upptäcker, oavsett om man bara stannar vid stranden eller letar sig upp högre för en dagsstrapats. Upplev Ådalens säregna niplandskap längs Nipleden som startar och slutar mitt i Sollefteå stad. Ett perfekt dagsäventyr för barn, med spännande omgivningar

/

ÄV E N T Y R


ÄV E N T Y R

/ FÖR BARNEN

och en möjlighet att välja längd som man själv önskar beroende på barnens ålder. Du vandrar längs Ångermanälven och njuter av vackra utsiktspunkter och ett fascinerande niplandskap.

Lotsstigen är en vacker havsnära vandring som gör

nedslag på några av norra kustremsans små skyddade vikar från Skeppsmaln. En lättsam stig som kan leda till sköna dopp från släta klipphällar. En gång i tiden vandrade framförallt lotsarna efter denna stig och ett besök vid fyren är därför även det en trevlig upplevelse där det finns många berättelser. Leden i sig är inte särskilt krävande men ni passerar bland annat Vårdkasberget om ni vill, som är ett fint utsiktberg med härliga vyer över Skagsudde och skärgården norrifrån.

Ännu ett ställe att kombinera vandring och bad för badsugna unga äventyrare är Smitingens havsbad utanför Härnösand. Där kan ni, förutom att njuta av sol och bad, också göra äventyrliga strövtåg. Här finns vackra grottor i spännande formationer, raukar, flyttblock och klapperstensfält. Det finns många fina vandringsstigar och grillplatser. Även perfekta möjligheter till att testa klättring.

Slåttdalsskrevan i Skulebergets naturreservat är

ett av Höga Kustens främsta landmärken. Här får ni en härlig kombination av skog, berg och makalösa vyer. Inget skapar ett sommaräventyr som en övernattning på en av våra många öar. En hängmatta blir både en lekplats och en annorlunda säng och att stanna uppe sent vid lägerelden, bada i skymningsljus och sedan laga frukost utanför tältet är ren sommarglädje. Naturhamnen på Vågön gör ingen familj besviken, där man lätt stannar mer än en natt. Och där man också gärna besöker Grisslans fiskeläge bara på andra sidan ön. Ta med fiskespön. En vandringsetapp som verkligen förtjänar att vara en del av sommarens planering är världsarvsleden. Vandra Världsarvsleden tillsammans med barn? Låter det jobbigt och svårt? Det behöver det naturligtvis inte vara om man väljer delar av den nästan 12 mil långa leden. En av ledens etapper är faktiskt helt perfekt för barnfamiljer. Här guidar vi dig igenom den så är du redo sedan!

VÄ R L D S A R V S L E D E N

94

Vi törs nästan utnämna etappen Älgsjö-Bönhamn till ett av Världsarvsledens stora mästerverk. Och den går utmärkt att vandra med barn, vi har nämligen testat! Trots att den bara är bara är fem och en halv kilometer lång erbjuder den en hel del mäktiga vyer och även möjlighet att ta ett dopp i det blå! Underlaget på den här etappen är mjukt då största delen av sträckan är gamla körvägar genom skogsmark. I Älgsjö kan ni parkera bilen eller ännu bättre, be någon skjutsa er dit. Efter bara några hundra meter


FÖR BARNEN

kommer ni fram till en liten by med några få hus. Här bor schäfertiken Exa, var beredd på att hon gärna kommer fram och hälsar. Efter ytterligare tre kilometer öppnar sig en havsvik. Här finns också en rastplats där ni får en magnifik utsikt över Bottenhavet. Här tar ni er första paus (ta med mycket fika och godsaker), och är vädret bra passar det ju utmärkt med ett bad.

/

ÄV E N T Y R

Här bor schäfertiken Exa, var beredd på att hon gärna kommer fram och hälsar.

D Ä R E F T E R T A R N I stigen upp på Älgsjöberget. Redan efter ett kort stycke längs stigen till Älgsjöberget ser man öarna Furan, Höglomsen och Högbonden. Stigen leder sedan uppåt genom naturskog fram till Älgsjöbergets västra brant. Långt där nere breder jordbrukslandskapet ut sig.

95


ÄV E N T Y R

/ FÖR BARNEN

Här passar det förövrigt perfekt att inta den medhavda lunchen. Från den blåsnitslade stigens slut kan ni sedan göra egna upptäcktsfärder: Till masten på den 200 meter höga toppen, till en gammal helikopterplatta med storslagen vy mot öster och till ytterligare en bergstopp med utsikt över Rävsön. Under den fortsatta vandringen syns den storslagna havshorisontenen, se till att ta många bilder. N Ä R N I S E D A N T A R E R nedför berget ligger den lilla pittoreska och natursköna byn Bönhamn där. Här kan ni med fördel lägga några timmar till. Här finns nämligen ett fint kapell från 1659 och det går flera turer ut till Högbonden varje dag. Ni kan också ta en bit mat, lite fika eller en glass vid vattnet. Har ni efter denna etapp fått blodad tand så kan ni direkt ta er an den anslutande etappen BönhamnBarsta. Även där kan ni stifta bekantskap med många av byarna i Nordingrå, och njuta av vacker utsikt.

U TA N F Ö R S T I G A R N A Vill man inte nödvändigtvis tillbringa sommardagarna på stigar eller i tält, finns givetvis ett stort urval av familjeupplevelser i Höga Kusten som inte bara ger leende till de yngre. Spännande upptäcktsfärder, blöta badäventyr, öluff i skärgåden eller loppisturné på slingrande grusvägar. Vi törs lova att Höga Kusten som besöksmål passar alla barnfamiljer. HEMSÖ FÄSTNING

Ett spännande underjordiskt fort och en gång ett av Sveriges bäst bevarade försvarshemligheter. JUNSELE DJURPARK I SOLLEFTEÅ

Massor med gulliga djur att både titta på och klappa. Ströva runt och avrunda med en god fika. PARADISET

Är det regnigt och grått passar en dag på Paradiset i Örnsköldsvik bra. Följ med i forsen, bubbla i någon av bubbelpoolerna eller virvla med i Magic Eye som är Sveriges längsta vattenrutschkana. De allra minsta kan leka i ett eget söderhav! STORSANDS HAVSBAD

i Norrfällsviken. Njutbart med härlig, milsvid sandstrand. TECHNICUS i Härnösand är en häftig plats med många spännande och roande aktiviteter för båda barn och vuxna. På hela 2000 kvadratmeter blir komplicerad vetenskap enkel och rolig. BÅTLUFF - TRYSUNDA OCH ULVÖN

Bada, sola och gå på strövtåg i Höga Kustens vackraste öar. HOTELL HÖGA KUSTEN

Kan man tipsa om en rastplats? Ja, vi kan. Rastplatsen vid Höga Kustenbron är faktiskt värt ett stopp, särskilt om du är på väg att lämna, eller anlända, till Höga Kusten. Du får en makalös utsikt över bron och den ringlande Ångermanälven, som är Sveriges tredje största älv. Och det finns en fontän där som barn brukar bli särskilt förtjusta att bada i. LOPPISRUNDA I NORDINGRÅ

Gör av improviserad tur och se vart färden bär dig. Håll utkik efter skyltar och njut av naturen. HONUNGSBUTIKEN I NORA

Kafé, biodling, vacker trädgård och gulliga djur. MS ÅDALEN III

96

En vandring upp till Arknat-vindskyddet “The Tree Cube” blir lätt en lekfull upplevelse. Ligger bara några hundra meter upp från byn Körning vid Nordingrå.

Och apropå Ångermanälven. Är ni sugna på att uppleva Höga Kusten från en båt, är en tur på älven ett måste! Med MS Ådalen III får ni en härlig upplevelse av det natursköna Ådalen. Några av turerna avgår från Sandslån som litegrand påminner om Astrid Lindgrens Saltkråkan, här låg en gång i tiden Sveriges största timmersortering.


SEMESTER I SIKTE? SOMMARPRIS! Dubbelrum från

799 SEK per natt!*

Semester för stora och små eller en weekend för bara två. Välkommen till Quality Hotel Sundsvall. Hos oss bor du centralt med närhet till shopping och nöje för hela familjen. Äventyrsbadet Himlabadet och sommaräventyret Trolska Skogen är bara några härliga besöksmål i närområdet. Våra trevliga familjerum har en dubbelsäng och en bäddsoffa/extrabädd för en person. Är ni fler? Då erbjuder vi ”tonårsrum” i anslutning för bara 500 kr/natt.

Boka redan idag! Läs mer på vår hemsida qsundsvall.se eller ring oss på 060-16 00 02 * sommarpris gäller 15/6 - 21/8, begränsat antal rum.

Upplev Höga Kusten

Boka och beta la din resa direkt på vår hemsida

med M/F Ulvön och M/F Minerva

www.mfulvon

.se

KÖPMANHOLMEN - STRÄNGÖARNA, TRYSUNDA OCH ULVÖN M/F ULVÖN 070-651 92 65 • M/F MINERVA 072-737 73 52 • BILJETTKONTOR 0660-22 38 55

SOMMARTIDTABELL, DAGLIGA TURER, 8 JUNI-16 AUGUSTI 2020 M/F MINERVA

M/F ULVÖN

M/F MINERVA

M/F MINERVA

M/F ULVÖN

M/F MINERVA

M/F ULVÖN

M/F ULVÖN

-

06.00 06.25 07.10 08.00

09.45 10.05 * 10.45

11.25 11.50

11.30 11.55 12.30 13.00

15.00 15.45

15.30 15.55 16.40 17.30

20.15 20.40 21.15 21.45

08.30 * 09.10 09.30

09.00 09.35 10.20 11.00

11.00 11.25 -

12.15 * 12.55 13.15

13.30 13.50 14.25 15.00

-

17.45 18.20 19.05 19.45

22.00 22.20 22.55 23.30

Avg. Ulvöhamn

Ulvöhamn Fjären Strängöarna Trysunda Köpmanholmen Avg. Köpmanholmen

W

Köpmanholmen Strängöarna Trysunda Fjären Ulvöhamn

Hela turlistan och reservation för ändringar se www.mfulvon.se

* Via Strängöarna. Ring: 072-737 73 52

BIL TILL BÅTEN På Köpmanholmen tar man ut parkeringsavgift. Man kan betala för allt mellan en timme till en hel säsong. BUSS TILL BÅTEN Om du vill åka buss till Köpmanholmen, sök bussresa på www.dintur.se eller ring till DinTur kundservice 0771-100 110. Bussen till Köpmanholmen går från Örnsköldsvik, kommer du från annat håll får du byta buss där.


GUIDE TILL

/

SKULESKOGENS AVSTICKARE

5

Skuleskogens Nationalpark är en fantastisk plats för vandring, naturupplevelser och äventyr. Här kan du vandra både kortare och längre turer, med eller utan guide. Sök dig strax utanför stigarna. Vi ger dig Skuleskogens fem bästa, lite vid sidan av leden.

platser att upptäcka. Det Bengt Wallin inte vet om Skuleskogen är nog inte värt att veta. Han driver Höga Kusten Walkabout och känner till varje skrymsle och vrå efter att ha guidat grupper i många år. Att gå ospårat på egen hand kan också vara ett alternativ. Om kunskap finns, vill säga. – Väljer man det får man såklart se annat i skogen, det kan vara väldigt häftigt. Om man törs och har förmågan ska man absolut göra avstickare. Men karta och kompass är viktigt. Jag har stött på personer som är vilse trots att de gått efter stigar, karta och kompass, säger Bengt Wallin. Den stora autostradan i all ära. Avstickare kan alltså vara värda, inte minst om du vill ha lite stillhet utanför de stora turiststråken. Bengt Wallin har också en liten hemlighet. Han känner till en skreva som ingen annan känner till. – Den är i fyra delar, inte lika djup som slåttdalsskrevan men mer mystisk. Men dit behöver man absolut en guide. Så blir du sugen, hör av dig till Bengt Wallin på Höga Kusten Walkabout.

98

Dalsjö fallet

Dalsjön ligger strax söder om Skuleskogens nationalpark, från Skuleskogens pensionat kan du följa skyltningen. Stigen till Dalsjön är fin att gå och väl framme finns en liten rastplats och en utstickande klippa. Dalsjöfallet har en fallhöjd på fem meter. Framförallt på våren och hösten när vattenföringen är full är fallet en imponerande syn. Forssträckan är även botaniskt intressant, här växer sydliga arter som lönn, olvon och blåsippa sida vid sida med bland annat fjälltolta.

Långtjärnshällorna

Från entré väst kan du fortsätta vidare förbi Nylandsruten ut till Långtjärnshällorna. Stigen går till största delen på hällmarker och träsprång vilket gör den lättgången. Njut av fina vyer över Nationalparken!

Mossaberget

Här behöver du kanske en guide, det går nämligen ingen stig hit. Mossaberget ligger norr om Gyltberget. Här ligger världens näst högsta klapperstensfält. Ett vackert platåberg med fin myr och ett spännande stup: Älvdalsstupet. Här får du fin utsikt över Stampberget.

Kälaviken

En kort avstickare från vägen till Slåttdalsskrevan ligger Kälaviken. Det är en fin vik och en badplats, perfekt för barnfamiljer eftersom det är långgrunt. Här finns en fin mulltoa och vindskydd. Från entré syd är det skyltat hit och tillgängligheten är god även för den rullstolsburne.

Gyltberget

Vill du se jättestenar, besök Gyltberget. Uppe på toppen på berget väntar så kallade Gyltstenar, det är en stor klippformation som nästan bildar en grotta. Är det inlandsisen eller en forntida jätte som kastat stenarna tro? En spännande miljö är det!


SKULESKOGENS AVSTICKARE

...om du vill ha lite stillhet utanför de stora turiststråken.

Från Gyltberget har du en enastående vacker utsikt över hela nationalparken.

/

GUIDE TILL


P O R T R ÄT T

/ JOCKE SMÅLÄNNING

JOCKE SMÅLÄNNING Nya attraktioner och spännande satsningar. Skytteprofilen Jocke Smålänning är ny ägare av Kåtabyn och han vill bidra till att göra Junsele till en turistmagnet. en sprakande eld. Ett dopp i tjärnen och några svettiga minuter i vedeldad bastu innan läggdags i en exotisk kåta. Låter det lockande? Det kan nämligen bli verklighet i Kåtabyn. Det är den prisade före detta tävlingsskytten Jocke Smålänning som tillsammans med sin fru Lena vill satsa i Junsele, och det med besked. – Det är en känsla att det är rätt men just nu är det tufft på grund av coronakrisen. Inlandet måste leva men ensam är inte stark. Det är nödvändigt att aktörer på orten samarbetar och i Junsele finns en stark sammanhållning, förklarar han. Jocke Smålänning är född och uppvuxen i

M AT L A G N I N G Ö V E R

100

Hälsingland. 2012 lade han tävlingsskyttekarriären på hyllan efter 32 år i landslaget och med 48 SMguld och några världsrekord på meritlistan. Sedan dess är han egenföretagare och driver egen skjutskola och turnerar som föreläsare. I augusti i fjol köpte paret Smålänning Kåtabyn. Det var en ren ingivelse, några kopplingar till Junsele fanns inte mer än att de samma år blev delägare i Ådalen Fastigheter. Snarare drevs de av en längtan till något nytt och spännande som skulle kunna kombineras med deras jaktintresse. Kåtabyn består av fyra övernattningskåtor, en matkåta och en mongolisk Jurta med konferensmöjligheter. Byn ligger vackert till vid Källsjön Hamptjärn. – Vi vill skapa turistpaket där man kan uppleva riktigt vildmarksliv ena dagen, vandra våra fina leder andra dagen och kanske besöka djurparken den tredje.

N A T U R U P P L E V E L S E R i det vilda, med matlagning på muurikka under bar himmel, ska stå i centrum. Ett utekök ska byggas vid matkåtan. Jocke är matlagningsintresserad och kuriöst kan nämnas att han deltagit i matlagningsprogram-

met Halv åtta hos mig där han också vann med bland annat egenfiskad röding och viltkött. Men framförallt är det en dröm som går i uppfyllelse, att få bygga en egen rolig skjutbana. – Just nu för jag förhandlingar med kommunen om att få köpa marken där byn ligger. Verksamheten ska rikta sig mot jägare, turister och konferensgäster. Makarna Smålänning vill så småningom plantera in fisk i tjärnen och öppna ett hundpensionat. Men som sagt, allt hänger på samarbeten med andra aktörer. Och att coronakrisen upphör.

L E N A S M Å L Ä N N I N G är en stabil partner i projektet. Hur de två träffades är en för bra historia för att inte berättas. 1998 befann sig Jocke på en mässa i Jämtland för att ge en show i Trickskytte. Kvällen innan träffade han Lena. – Vi dansade och tog en gammeldansk. Då berättade hon att hon skulle se en trickskytt nästa dag. Jag sa att jag kunde ordna henne en bra plats på showen. Hon skrattade och frågade hur jag kunde det. Jag sa : ”Det är ju jag som är trickskytten”.

Anton Larsson

Det var en ren ingivelse, några kopplingar till Junsele fanns inte


VälkVoäm enm tile ti ll nenti lkm om tilll en unik mötesplats! unik mötesplats

Hotell Restaurang Konferensanläggning Café Evenemang och temakvällar Vandringsleder Lekpark med vattenplask Souvenirbutik

Bokning och information

0613-72 22 70 I www.hotellhoga-kusten.se


BO I SJÖBOD HITTA DEN GENUINA KÄNSLAN närmast havet

FOTO

Peder Sundström

TEXT

Elin Holmberg

102


BO I SJÖBOD

T

änk att få uppleva solnedgången från en brygga med benen dinglande ned mot vattnet. I Höga Kusten finns det många fina sjöbodar med lång och spännande historia. Och några av dem är faktiskt tillgängliga för turister att hyra. Egentligen är sjöbod ett samlingsnamn för byggnader som används - eller tidigare har använts - som förvaringsutrymme för utrustning för fiskare vid kuster och skärgårdar. Sjöbodarna var ibland utrustade för övernattning på vissa öar, eftersom inte alla båtar var gjorda för övernattning när man fiskade längre utanför kustbandet. I dag är det populärt att förvandla gamla sjöbodar till sommarstugor, det är dock inte tillåtet överallt i Sverige eftersom de anses vara karaktäristiska inslag i miljön och det finns regler kring hur de får förändras.

/ BO

& ÄTA

Du har ju vattnet alldeles inpå dig med det gamla fiskeläget nära, det är rätt härligt. För den som semestrar i Höga Kusten finns det många boendealternativ. Att bo i en sjöbod kan vara både mysigt och ge en lite spartansk känsla. Det kan vara en upplevelse att höra hur det kluckar under köksgolvet, och att ta ett morgondopp direkt från verandan. Sjöbodarna står ju dessutom ofta på gamla, genuina platser med historia. Torbjörn Bergkvist från Stockholm är ägare till en mysig sjöbod i det gamla fiskeläget Bönhamn. – Nästan hela sommaren är fullbokad. Det är ett stort tryck, säger han. Han tror att det beror på närheten till vattnet och den genuina känslan. – Du har ju vattnet alldeles inpå dig med det gamla fiskeläget nära, det är rätt härligt, säger han. och härstammar från slutet av 1800-talet. Torbjörn och hans familj har fått tillåtelse att renovera en hel del, stagat upp den och bytt

S J Ö B O D E N H A R G ÅT T I A R V

tak. Badrummet är modernt och vissa rum är vinterbonade. På nedre botten har han låtit halva ytan behållas, med glesa plankor med vattnet rakt under. – Framförallt är det folk från Stockholm och söderut som vill hyra den, säger han. Att bo i sjöbod i Höga Kusten ger dig direkt tillgång till den vackra skärgården och närhet till bad och fiske.

HYRA SJÖBOD Här kan du hyra en sjöbod i Höga Kusten: NORRFÄLLSVIKEN BÖNHAMNS FISKELÄGE BERGHAMN I NORABYGDEN MÅVIKENS CAMPING

Läs mer på hogakusten.com


U T V A LT

Mobilt TEKNIK

På redaktionen uppstod en mindre diskussion (sen kväll innan deadline ska tilläggas) om bästa sommarappen. Inte helt vetenskapligt, men med grundliga tester och kriterier korades vinnarna. Det hela slutade därför med att vi gjorde lite plats i magasinet och bestämde oss för att helt enkelt ta med resultatet, så därför... de fem bästa apparna när man rör sig i Höga Kusten i sommar. (Noggrannt analyserat med andra ord.)

Höga Kusten Ok, vi erkänner, att inte ha med denna hade varit konstigt, för det kan faktiskt upprepas. Är man i Höga Kusten blir allt lättare med appen. Vi lovar. Hitta boende, aktiviteter, planera resa och kartguiden. Ladda ned, nu!

Sjöräddningen Ett absolut måste för alla som rör sig i de kustnära områdena vid vårt havsband. Här får du en massa nyttig information på det lokala vädret, vindar, vatten och annat som behövs på sjön.

Readly Tidskrifts-appen som utvecklats till något riktigt bra. Ett abbonemang behövs, men då får du i gängäld också en uppsjö av magasin och tidskrifter som du bekvämt bäddrar i digitalt. Alltid med dig.

ReLive En kul app som på ett snyggt sätt sätter samman bilder man tar på en resa. Kan vara golf-, cykel- eller löpturen. Sedan får man allt uppspelat som en film och med markering på var bilderna togs. Snyggt!

Topo GPS Överlägsen kart-app som visserligen kostar en liten slant, men när man väl börjar använda den inser man värdet. Detaljerad topografisk karta, mätverktyg, rutter, lager, och massa annat.


KRÄFTFISKE

/ UPPLEVELSE

Älvskatten

KÖPTA KRÄFTOR I ALL ÄRA, MEN NYFÅNGADE KRÄFTOR ÄR BÄTTRE. OCH ABSOLUT BÄST, ÄR DE egenfångade. ÄVENTYRET FÅR DU PÅ KÖPET. F O T O Håkan Nordström T E X T Ann Sandén Nordström


K

har alltid lockat. Att ro ut i en båt mitt i natten, fira ner burarna och hoppas på fångst. För precis som med svampplockning är det något hemlighetsfullt med kräftfiske. Man har sina ställen och bara en noga utvald skara får följa med. När augustimörkret lägger sig finns numera möjlighet för vem som helst att dra upp sina egna kräftor till skivan. Helt lagligt dessutom, utan att tillhöra något fiskevårdsområde. Längs en ungefär tio kilometer lång sträcka av Ångermanälven, i Översel i Sollefteå kommun, kan du hyra kräftburar från Resele fiskevårdsområde och pröva fiskelyckan helt på egen hand genom att köpa ett dygnskort för kräftfiske. Under några augustiveckor är Resele fiskevårdsområde de enda som erbjuder den här möjligheten i Höga Kusten och intresset är stort, så du bör boka tid. – Vi visste att det fanns kräftor i det här området och att det är hyfsad storlek på dem också. Och så smakar de gott! Därför har vi haft det här under ett antal år. Intresset har ökat allteftersom, berättar Leif Johansson, ordförande för Resele fiskevårdsområde. Det är hos Leif vi hämtar burarna – man hyr tio åt gången – och efter en genomgång av hur kräftfiske går till visar Leif vägen till stugan som vi hyrt för natten för att få den ultimata upplevelsen. Stugan ligger precis intill älven, det är tidig kväll och solljuset klär in hela omgivningen i ett guldskimmer. Så oerhört vackert! Inramningen kunde inte vara vackrare för detta stundande äventyr. Eftersom det är lite för brant att ta sig ner till älvkanten just här traskar vi iväg till Östersels rastplats några hundra meter uppströms. Där vecklar vi ut burarna och agnar med mört och öring som vi haft med oss. – De flesta använder mört som bete men det går bra med strömming eller vilken vit fisk som helst, säger Leif.

UNNA FISKA EGNA KRÄFTOR

106

När burarna är preparerade fördelar vi oss längs med älven med omkring tio meters avstånd och svingar ut burarna i vattnet, knyter fast tampen i närmsta träd och nu är det bara att vänta. Kvällen kommer och när klockan närmar sig midnatt blir vi nyfikna på om vi fått några kräftor. Vi måste tillbaka och titta till burarna! Pannlampa är bra att utrusta sig med för nu är det becksvart ute. Med stövlar på fötterna kan man vada ut i vattnet och där möts vi av en härlig syn. I ljuskäglorna från våra lampor ser vi kräftorna kräla omkring på den grunda botten. Vi kollar några av burarna också och ser att jodå, kräftorna har krupit in. Vi kommer att få fångst! V I D H A LV S E X T I D E N M O R G O N E N därpå, innan dimman lättat, stiger vi upp och beger oss iväg för att vittja burarna. Det är med förväntan vi drar in dem. Det är kräftor i nästan alla! Den fina flodkräftan verkar trivas särskilt bra i området ovanför Forsmo kraftverk och upp till Resele. – Vi har ett väldigt bra kräftbestånd, därför brukar vi rekommendera alla som fiskar att behålla även de minsta kräftorna som fångas för att de mellanstora kräftorna inte ska få konkurrens om maten utan få en chans att äta upp sig, berättar Leif. Flodkräftan lever i sötvatten i sjöar och strömmande vattendrag. Det största hotet, förutom människan, är kräftpesten, som sprids via signalkräftan, som är bärare av smittan. Signalkräftan kommer ursprungligen från Nordamerika men har utplanterats i Europa. Omkring 85 procent av de kräftor som fångas i Sverige är just signalkräftor men eftersom arten är listad som invasiv


KRÄFTFISKE

/ UPPLEVELSE

Precis som med svampplockning är det något hemlighetsfullt med kräftfiske. Man har sina ställen och bara en noga utvald skara får följa med. S M A K F U L LT

KRÄFTLAG HÖGA KUSTEN

Krondill och mörk öl 4 personer

2 kilo kräftor 5 liter vatten 2 dl salt (eller lite mer om du vill) 20 dillstjälkar (krondill), klipp gärna sönder stjälkarna i mindre bitar så at de går ned ordentligt i grytan. 4 dl mörk öl (Gärna en Stout från Hernö hantverksöl) En näve sockerbitar K O K A S Å A T T D E S I S TA kräftorna får koka i sju minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt lagen svalna med kräftorna i, när lagen är kall kan man ta ur kräftorna och lägga upp dem på ett fat för servering. Men det gör absolut inget om man låter kräftorna ligga i lagen i något dygn, de blir bara godare.

inom EU – alltså en art som inte finns här naturligt utan är skadlig för ekosystemet – är det inte tillåtet att släppa ut signalkräftor i vattendrag och sjöar. – Därför har vi regler kring kräftfisket. För att inte riskera smitta får de som fiskar inte ha med sig egna burar som varit i andra vatten utan man får bara använda sig av våra burar, berättar Leif. Innan vi vittjar burarna har vi turen att hitta några gamla handskar i bilen – ett bra tips annars är att packa med sig några par – för att minska risken att bli nypt när kräftorna ska lirkas ut ur burarna. Med lite möda går det och vi lägger vår fångst, 108 fina kräftor, i en stor balja och tvättar av burarna i älven. Tillbaka i stugan sköljs kräftorna en och en under rinnande vatten och vi kontrollerar att alla lever i väntan på att vattnet ska börja koka i den stora grytan på spisen. Sedan plockar vi upp några kräftor i taget i en stor finmaskig sil som vi snabbt sänker ner i det kokande vattnet. Vi låter det gå minst en minut per omgång, kräftorna ändrar snabbt färg till orangeröd. När ”dödkokningen” är klar stoppar vi ner kräftorna i lagen vi blandat ihop i en annan gryta och låter dem koka i den för att förhöja smakerna. Hur kräftorna smakade? Helt ljuvligt förstås!

107


P O R T R ÄT T

/ DE HITTADE HEM

Till Höga Kusten kommer människor från hela världen för att få en bit av vårt magiska världsarv. Men medan de flesta sedan åker hem, blir några faktiskt kvar. Vi förstår varför. Det är lätt att hitta hem i Höga Kusten.

ATT HITTA HEM TEXT

Elin Holmberg


FOTO

Katarina Norström hogakusteninland.com

R

Från radhus i tätbefolkade Holland till stor villa med generös mark i lilla Resele. För fyra år sedan gjorde familjen Smit-Moerman en livsstilsförändring som de inte ångrar en sekund. “Här i Resele har vi livskvalitet och kan ge barnen en fin uppväxt”, säger Maaike Smit-Moerman.

F Ö R S T E F T E R E N T I D dök ett ledigt hus i Tängsta på södra sidan av älven upp. Familjen slog till utan att ha sett det. Huset var i behov av renovering, men tomten var perfekt med ytterligare två hus med potential. Alltihop fick de för en spottstyver. I Holland arbetade Maaike med skolutveckling och tanken var att hon skulle fortsätta med det, på distans. – Men när jag förstod att det skulle bli mycket stress och resor kände jag att det inte var rätt. Jag vill vara på plats i Resele och utveckla landsbygden tillsammans med andra.

olika tankar på vad de skulle ägna sig åt. Idag driver de Resele Adventures som också är kopplat till projektet Höga Kusten Inland, ett samar-

PA R E T H A D E M Å N G A

Vi hade länge tänkt bege oss ut på ett äventyr och bo närmare naturen

esele turistväg är en dold pärla. Vägen kantas av ömsom vildmark med branta berg och nipor, ömsom böljande ängar och undanskymda stränder. Alldeles intill slingrar sig Ångermanälven. Det är inte svårt att förstå att den holländska familjen Smit-Moerman blev helt tagna av miljön när de först kom hit. – Vi hade länge tänkt bege oss ut på ett äventyr och bo närmare naturen. Vi ville passa på när barnen var små, berättar Maaike Smit-Moerman. Ibe Moerman hade semestrat en hel del i Sverige och det var han som kom med idén om en flytt. Och det var Höga Kusten som kändes mest lockande. – Vi drogs hit på grund av den fantastiska naturen och den snösäkra vintern med möjlighet till friluftsliv. Men också för gemenskapen och att det också finns möjlighet att hitta ett billigt boende, förklarar Maaike.

åkte de runt i alla skrymslen och vrår som Kramfors kommun har att erbjuda. De besökte Ulvön, Norrfällsviken och Nordingrå bland annat. Så föreslog Ibe att de skulle sätta sig i bilen och åka till Resele. – Jag var rätt skeptisk kan jag säga. Men när vi kom hit och besökte byskolan och fick ett sådant vänligt bemötande, då fick vi faktiskt tårar i ögonen. Det kändes helt självklart att det var här vi skulle bo, säger Maaike.

UNDER EN SEMESTERVECKA

bete mellan olika turismaktörer i Resele och Näsåker. Där erbjuds upplevelser i naturen så som bäversafari, fiske och kanotuthyrning. Maaike är också projektledare inom Leader Höga Kusten och Ibe är mångsysslare, precis som i Holland. – Om man ska bo så här får man vara beredd på att jobba med allt möjligt, säger han och ler. Resele är en liten by med bara 500 invånare, spridda på en två mil lång sträcka längs älven. Men under fjolåret flyttade ytterligare 35 personer dit. Människor med olika nationaliteter som liksom paret Smit-Moerman ser charmen i det lilla samhället. – Det finns en energi och entreprenörsanda här, den känns tydligt. Om man bara vågar så lönar det sig, säger Ibe. Hela familjen pratar svenska, och sönerna Hieke och Mans, sju respektive fem år, behöver istället underhålla sin holländska. Familjen har många spännande planer inför framtiden. Till exempel vill de skapa spännande övernattningsmöjligheter mitt i naturen: Ett trädhus, en flotte på älven och ett Bed & Breakfast. – Vi tror stenhårt på detta, säger Maaike.

109


P O R T R ÄT T

/ DE HITTADE HEM I Warszawa var vardagen fylld av stress och jäkt. I Höga Kusten har familjen Sienkiewicz funnit lugn och mer tid för varandra, med den storslagna naturen inpå knuten. “Att byta livsstil var precis vad vi var ute efter”, säger Przemek Sienkiewicz.

S

ommarnätter som aldrig tycks ta slut. Krispiga vinterdagar i skidspåren och en maffig natur som alltid är tillgänglig. För två år sedan gjorde familjen Sienkiewicz ett livsstilsbyte som ingen av dem ångrar. – Flytten till Örnsköldsvik och Höga Kusten gav oss bättre livskvalitet , berättar Przemek Sienkiewicz. Han arbetar som chefsstrateg på Clavister i Örnsköldsvik. Hans digra CV innehåller uppdrag på stora multinationella företag som Google och IBM och han såg fram emot att få hjälpa ett medelstort företag att växa. – Den första tiden veckopendlade jag från Warszawa till Örnsköldsvik, berättar han. På sikt var inte det en hållbar lösning och efter nio tuffa månader bestämde sig hela familjen istället för att lämna Polen. förutom Przemek av hustrun Eva och barnen Michalina, 10, och Frank, 14. Under påsken 2018 reste de till Örnsköldsvik och Höga Kusten för att känna lite på området. – Jag försökte sälja in regionen ganska hårt, skattar Przemek. Och snacka om att gå all in. De åkte slalom, de tog isbrytaren till Ulvön och fick en härlig helg på hotellet, och de testade att köra skoter i Solberg. – Vi blev förälskade direkt, säger Eva Sienkiewicz.

FA M I L J E N B E S TÅ R

110

Ni är bra på att leva i nuet och ta vara på stunden. Och de ljusa sommarnätterna, för oss är det hur häftigt som helst att uppleva. Första sommaren här förstod vi inte när en dag slutade och en annan började.


i grunden men arbetade som manusförfattare i Polen, ett jobb som gick att ta med sig till Sverige. – Vi levde ett väldigt stressigt liv och sökte aktivt efter en livsstilsförändring, berättar hon. Barnen Michalina och Frank var försiktigt positiva. – Det var spännande och jobbigt på samma gång, förklarar Frank. – Först var det ledsamt att lämna mina vänner och jag var nervös för det nya språket. Men jag gillar både Övik och vårt hus, säger Michalina. Ingen av barnen hade behövt vara nervösa. I dag pratar de nästintill flytande svenska och de har både fritidsaktiviteter och nya vänner. Nya vänner har hela familjen fått, till exempel familjen Saporito som driver restaurangen Saltmagasinet i Örnsköldsvik. Sienkiewicz är hängivna gäster och det är också där vi ses för en fika. – Fika har vi lärt oss. Ni svenskar fikar ungefär fyra gånger per dag, skrattar Przemek. Att vi skulle vara lite kalla och avståndstagande har de inte heller märkt. – Det är en myt. Ni är öppna och nyfikna. Och väldigt bra på engelska. Därför har också familjen Sienkiewicz omfamnat den svenska, och den norrländska, livsstilen helt. – Ni är bra på att leva i nuet och ta vara på stunden. Och de ljusa sommarnätterna, för oss är det hur häftigt som helst att uppleva. Första sommaren här förstod vi inte när en dag slutade och en annan började, säger Eva. Flytten till Höga Kusten har också fört familjen närmare varandra. – Vi är mer närvarande som föräldrar, det finns helt enkelt mer tid för återhämtning och avkoppling, säger Przemek.

HON ÄR JURIST

en aktiv familj. De tar gärna båten ut i skärgården, de har åkt slalom och vinterbadat fler elefon 070-341 43 65 än de jonas@svedinmedia.se gånger flesta infödingar. Przemek jobbar också för Svenska Sjöräddningssällskapet. – Det är ett sätt för mig att ge något tillbaka till Höga Kusten för naturen och det varma välkomnandet vi fått. På ”attgöralistan” står nu att vandra Högakustenleden, paddla kajak och fiska. Michalina vill lära sig rida och Frank vill surfa. – Skulle vi göra något i Polen så var det alltid ett stort projekt. Här har vi allt utanför huset, säger Eva. SIENKIEWICZ ÄR

t 2019 fil kens Rum & Kök

ser eller liknande. das till sidfot eller bakgrund i annonPrimärfärg 10% opacitet. Kan använ-

örig. som logotypen är komplex och behöver friytan för att inte

Hotell • Restaurang Pool • Vandrarhem Längst ut i havsbandet hittar du vårt charmiga hotell med utsikt över havsviken. Alla hotellrum har egen ingång från altan. Vår matsal är stor och luftig. Tryggt och säkert. Uppvärmd pool Vandringspaket Cykelpaket Konferenspaket Öppet året runt Promenadavstånd till Storsand havsbad, golfbana, fiskeläget med kapell och fiskemuseum. Världsarvsleden går alldeles utanför hotellet.

Norrfällsviken RUM & KÖK

0613-212 55 • info@norrfallsviken.com www.norrfallsviken.com


FAMILJEVÄNLIGA ÄVENTYR

I TRYGG MILJÖ! - Vi följer FHM restriktioner - Vi håller avståndet - Sanitetsprodukter finns på plats - Inga stora folksamlingar -

RAMSELE

EDSELE

NÄSÅKER

Det första som besökarna lägger märke till i Ramsele är det fantastiska niplandskapet och Faxälven som rinner genom orten. I Ramsele finns också SVAR, en avdelning inom riksarkivet med oändligt material för den som vill släktforska. Är man inte intresserad av den så erbjuder naturen till oändliga möjligheter till rekreation. Här arrangeras också ett av Sveriges största event i transportbranschen, Lastbilsträffen, som brukar locka tusentals besökare i september.

Här hittar du Faxälvens sista orörda forssträcka, Meåforsen, med ett ypperligt fiske. Edsele ligger i västra Ångermanland, längs Faxälvens virvlande vatten. Här bor nära 450 personer, naturnära men samtidigt med bekvämligheter så som butik och skola nära till hands. Här finns framtidstro, engagemang och ett aktivt förenings- och företagsliv. på hemsidan hittar du bland annat information om vad du som turist kan göra i bygden och vad som är aktuellt just nu.

Nämforsen är en plats som drabbar besökaren med full kraft. Branta nipor, en mäktig fors och inte minst Sveriges största hällristningsplats skapar tillsammans en unik miljö och ett kulturarv i världsklass. Här har människor levt och verkat i 6000 år. Under Urkult kommer människor, musik och kultur från olika delar av världen till Näsåker, byn som är vackert belägen vid den ståtliga Nämforsen.

www.ramsele.com

www.edsele.se

www.namforsen.com

RESELE

Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör att Resele är en sådan fantastisk plats att bo på. Kanske är det den vackra naturen med böljande nipor, den slingrande Ångermanälven, närheten till bärrika skogar, fiske och friluftsliv. Många nämner den miljömärkta förskolan/skolan med sina barngrupper och naturnära pedagogik. En del pratar om det välbekanta lugnet. Foto: Kerstin Kårén

www.resele.se

LÅNGSELE

Ett samhälle i förvandling Långsele samhälle har, i stort, tillkommit p.g.a. järnvägen. Med Långsele socken menas dock inte bara själva kärnan i byn utan där räknas också Forsse Bruk som hade sin storhetstid kring förra sekelskiftet. Dit räknas också de otaliga torpare och hjon som funnits under förindustriella epoken. I Österforse finns också en 18håls golfbana. Av många ansedd som en av regionens bästa.

www.langsele.se

Foto: Nämforsens Museum

HELGUM

Här hittar du ett unikt insjödelta, ett av Sveriges största, med ett rikt fågelliv och en spännande växtlighet. Helgums socken bildades under senare delen av 1400-talet genom en utbrytning ur Ramsele socken Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Helgums församling och för de borgerliga frågorna bildades Helgums landskommun. Landskommunen uppgick 1971 i Sollefteå kommun.

Foto: Sten Lindström

www.helgum.se


HJORTHÄGN

Vi är ett nystartat Kronhjortshägn beläget i Resele, Hägnet är idag 33 ha stort vilket motsvarar ca 66 fotbollsplaner. Det består både av skog, lägdor, bäckar och blöthål. Vi har idag ca 145 djur i hägnet. ca 80 hindar, 57 fjolårs kalvar och 6 spetsar och 2 hjortar. Under de närmsta åren kommer vi att utöka antalet djur framför allt på hjortsidan.

www.jaktochhjort.se

FARM

BACKSJÖN

organiserar varje år en Tulpanfestival, Titta på ca 60.000-100.000 blommande tulpaner och många olika sorter. Norrland Tulpaner är den nordligaste tulpanlök odling i världen. P.g.a. vinter behöver odlingen i Backsjön ingen användning av bekämpningsmedel och det är helt unik. Varje år i våren organisera Farm Backsjön en tulpanfestival för privat personer och grupper/bussar var man kan titta på blomsterprakt mitt i skogen!

FISKE

Själva brukets historia började 1673 då Carl Larsson Sparre, guvenör över storlänet Västernorrland, kom till Graningebygden för att mäkla fred mellan ett par svedjefinnar som var oense om mark.

www.solleftea.se

www.solleftea.se

Den lilla byn med en fantastisk drivkraft. Här hittar du bl.a. Fields Sweden som erbjuder Eco Tourism ett projekt för att föra människor och naturen närmare varandra. De lantliga omgivningarna omgivna av enorma vildskogar ger möjlighet att uppleva den rena svenska jordbruksmarken i norr. Foto: Fields Sweden

IMNÄS

Vi är ett litet familjeföretag som brinner för mat och service. Grillat och annat gott, tillagat med kärlek i Imnäs. Vi erbjuder allt från kallskuret till grillbufféer eller en middag efter önskemål. All mat förbereds och tillagas i Imnäs och kan levereras inom Västraområdet efter överenskommelse eller tillagas på plats hos er i vårt portabla grillkök.

Foto: Grillat i Imnäs

www.norrlandtulpaner.se www.farmbacksjon.com

www.solleftea.se

BADPLATSER

Här finns det massor av offentliga badplatser i inlandets sjöar med varmare vatten. Är du en badkruka av rang så kanske det enda som hjälper är de handfull tempererade utomhusbad som du hittar runt om i Västra.

På badet finns följande: Bassäng 16 x 50 meter Plaskbassäng Bastu Beachvolly Kiosk

Då han kom till dessa trakter och såg skogen och vattnet insåg han att trakten hade alla råvarutillgångar som behövdes för att starta ett järnbruk.

GRILLAT I

UNDROM

Foto: Norrland Tulpaner

Tempererat bad i Junsele

GRANINGE

I Sollefteå kommun erbjuds du ett spännande fiske i sjöar och strömmande vatten. Både amatörer och proffs kan hitta sina fiskefavoriter. Fisket är varierat i vår vackra natur. Laxfiske mitt i Sollefteå centrum Abborre och gäddfiske i vissa sjöar och ädelfiske i andra Viltmarksliknande fiske av öring och harr Ett flertal vatten restaureras för att underlätta fiskarnas vandring till de naturliga lekplatserna som fanns innan timmerflottningen.

Tempererat bad i Ramsele På badet finns följande: Bassängmått 8 x 25 meter Barnbassäng Bastu Kiosk Café Simskola

www.grillatiimnas.imnasel.se

Tempererat bad i Sollefteå (Risöbadet)

bassäng 50x21 meter (1,2-1,9 meter djup, 8 banor) bassäng 16x8 meter (0,6-0,9 meter djup) plaskbassäng (0,15-0,35 meter djup) Livräddningskunnig personal Defibrillator Vattenrutsch Fotbollsmål Pingisbord Omklädningsrum, dusch & bastu. Basketkorgar Armbrytningsbord Stort grönområde Lekplats Servering och kiosk Beachvolleyplan Utlåning av spel och leksaker


NATURNÄRA ÄVENTYR GALAXEN En ca 300m² stor flotte som ligger vackert belägen i Betarsjön, Junsele. Här kan du ha en effektiv konferens utan störningar, en personalfest där ingen åker hem lite tidigare eller varför inte den efterlängtade släkträffen. Galaxen har plats för 60 personer inomhus och för lika många sittande utomhus. På flotten finns två toaletter, kök och bar. Allt som behövs för ett lyckat event.

- Vi följer FHM restriktioner - Vi håller avståndet - Sanitetsprodukter finns på plats - Inga stora folksamlingar -

Snart erbjuds även skyttekurser med SM-vinnaren Jocke Smålänning!

KÅTABYN

Övernatta på renskinn i vårat vildmarksboende! Fyra varma och ombonade övernattningskåtor med vedkamin, Här sover ni i ljudet och värmen från en sprakande eld. totalt ca 24 sovplatser. Arrangören tillhandahåller liggunderlag och renskinn. Medtag helst egen sovsäck. Bastu och vedeldade badtunnor för härlig avslappning i naturen. - Vi följer FHM restriktioner - Vi håller avståndet - Sanitetsprodukter finns på plats - Inga stora folksamlingar -

FAMILJEAKTIVITETER

CORNER HOUSE

Restaurangen har sittplatser inomhus och ute på vår terass. Ambitionen i köket är att alltid arbeta med förstklassiga råvaror, gärna med lokal anknytning.

UTOMHUSBASSÄNG

Bassäng på 16x50 meter och barnbassäng. Bastu, kiosk och sandområde med Beachvollybollnät.

KVARNÅ TRÄDGÅRD Kvarnå Trädgård är en besöksträdgård i hjärtat av Västra Ångermanland. Där odlas och förädlas bär och grönsaker i äkta mathantverksanda.

I stora växthuset finns över femtio sorters tomater och på friland och i övriga växthus växer allt möjligt ätbart som förädlas och säljs i gårdsbutiken.

-Vi följer FHM restriktioner - Vi håller avståndet Sanitetsprodukter finns på plats - Inga stora folksamlingar -

BOWLINGHALLEN

PIZZERIA GOMORAN

Bowling, lunchbuffé, ala carte Pizza, dagens lunch, husmanskost, a´la carte.Fullständiga och fullständiga rättigheter. rättigheter.

BETARSJÖN & RÖÅN

I Betarsjön kan man fiska bland annat abborre, gädda, öring, harr, lake, ål och mört. I Röån erbjuds paddling längst sjö och å.

BAGERI BRÖDBODEN Bullar, godbitar, bakelser, tårtor, kakor, smörgåstårtor, smörgåsar, lättare luncher och även catering.

BED & BREAKFAST

Centralt och charmigt basläger kan du utforska Junsele med omnejds utbud av olika aktiviteter.


Besök ett whiskydestilleri i världsklass mitt i Höga Kusten Destilleriet är öppet alla dagar 11:00 — 17:00 under sommaren, guidade visningar, whiskyprovning, restaurang och bar. Mer info på highcoastwhisky.se

Hela Höga Kusten ligger nära! ”Det lokala, prisvärda och lugna alternativet i centrum” Mitt i Örnsköldsvik ligger Hotell Focus!

Focus 0660-821 00 info@hotellfocus.se www.hotellfocus.se

Vi har: 300 m till Resecentrum 250 m till hamnen 100 m till shoppinggatan

ng relaxavdelni Nyrenoverad jacuzzi. h oc u st ba med för. te precis utan nära men in Stans uteliv ecialiteter. sp la ka lo med Egen frukost

Each Best Western® branded hotel is independently owned and operated.

bestwestern.se

Höga Kusten Airport 0612 – 718 110 hogakustenairport.se

Alltid fri parkering

highcoastmedia.com

Snabbt och enkelt, till och från Stockholm!


di

n de ui nG te us aK ög H

r Fö

io at in st De

n

au st

id

en

O

l na gi ri

n

0 20

m te be ar

am is

da se et

n te us aK ög H

e. els

l til

le v pp

gu ns

9.

h ed

Tolvtjärnsloppet är en av Höga Kustens främsta cykelutmaningar. Ett populärt och omtyckt långlopp på mountainbike. Banan går till mesta del på grusvägar och stigar runt Långviksmon. Är dessutom seedningsgrundande för Cykelvasan. (och tuffare än Vasan enligt många).

om .c en st

u ak og

sid 117

ÄVENTYR & AKTIVITETER Höj pulsen en aning. Ta del av några av våra många äventyr, upplevelser och utmaningar. sid 126

ARTISTER & EVENEMANG Sommar- och stadsfestivaler. Musikkonserter och en rad andra evenemang du inte får missa. sid 130

BO & ÄTA

Restaurangguide, matkvalitet, trevliga lantgårdar och charmiga boenden. sid 138

KULTUR & BESÖKSMÅL

Intressanta utställningar, konstnärer, familjeutflykter och sevärdheter.

117


Äventyr & Aktiviteter

En ny led

H Ä R N Ö L E D E N , så heter en helt ny led som öppnas i Höga Kusten i sommar och som namnet an-

tyder letar den sig fram på Hernöns omgivningar i Härnösand. Den två mil långa leden är anpassad för att vandrare och cyklister ska kunna ta tåget till stationen i Härnösand och därifrån startar leden direkt utanför entrén. Hernöleden är sedan utformad som en rundslinga som gör att du kommer tillbaka till stationen vid ledens slut. Längs leden, som är anpassad för både vandring och mountainbike finns flera trevliga rastplatser för att bara njuta av vyerna eller stanna och grilla.

harnosand.se

Allsvensk segling E N AV S V E R I G E S Ä L D S T A regattor fyller 111 år och pågår i tre dagar. Mellan den 9 och 11 juli går Norrlands största regatta av stapeln och som vanligt utlovas fina tävlingar i vattnen runt Ulvöarna. Kappseglingen Ulföskrinet, som förmodligen är Sveriges äldsta kappsegling, genomförs fortfarande med det 111 år gamla Ulföskrinet som vandringspris. Ulvöregattan arrangeras av Örnsköldsviks Segelsällskap, Sveriges fjärde äldsta segelsällskap grundat 1874, i samarbete med Ulvö Kapellag och näringsidkarna på Ulvön. En månad senare är det dags för nästa stora seglartävling. Örnsköldsvik är nämligen en av fyra städer som är arena för Allsvenskan Segling 2020. Allsvenskan Segling introducerades säsongen 2015 och blev en succé redan från start. Det är en ligaserie, likt fotbollen, där 18 klubbar möts under fyra deltävlingar och gör upp om vilken som är Sveriges bästa. De bästa får segla Champions League. Den 14-16 augusti avgörs deltävlingen i inre hamnen, Örnsköldsvik.

svensksegling.se

118


HÖGA KUSTEN HIKE

hogakustenhike.se

Följ med oss in i några av alla grottor och skrevor som finns i våra berg runt om i Höga Kusten. Hos oss finns tunnelgrottor, lökgrottor, blockgrottor och grottor som har bildats av en kombination av frostens och havets påverkan.

STOCKHOLMSGATOR

En imponerande urbergskanjon som bildades för cirka 9 000 år sedan. I området finns blockgrottor som har gångar som leder till bland annat salar i fem våningar eller gångar som leder ned till 10 meter under marken.

SKALLBERGSGROTTORNA

In i det mörka inre

En av landets största och mest intressanta urberggrottor. Ett unikt grottsystem och djupa skrevor för den som vill och vågar. Raststuga finns på berget och bara utsikten från det 260 meter höga berget gör ett besök väl värt besväret.

HÄRNÖ ABRASIONSKUST

På Härnön hittar du imponerande strandgrottor och strandgrytor (jättegrytor). Grottorna på Härnö klubb är väl kända bland grottforskare i Sverige och dessutom ganska lättåtkomliga.

ÅBERGSGROTTAN

Ursprungligen en strandgrotta som idag ligger på ca 160 m.ö.h. Grottan har ett högt kulturellt värde genom dess tillflyktsort för ortsbefolkningen vid rysshärjningarna år 1721.

KUNGSGROTTAN

Mytomspunnen rövarkula mitt på Skulebergets branta klippvägg. Lättåtkomlig via stig från Naturum Höga Kusten.

RÄCKEBERGSKYRKAN

Äventyr & Aktiviteter

E T T AV E U R O P A S S T Ö R S T A och mest populära vandringsevent är Höga Kusten Hike. Den tre dagar långa vandringen i Skuleskogens nationalpark, leder genom några av de allra vackraste platserna i hela världsarvet, eller vad sägs om Stampberget, Slåttdalsskrevan, Slåttdalsberget, Tärnättholmarna och mycket mer. Den totala längden är 43 kilometer och du vandrar helt i egen takt med gott om tid för pauser att beundra utsikten eller bara njuta av solen på klipphällarna. Hiken som riktar sig till både erfarna vandrare och välförberedda nybörjare har utvecklats allt mer till en populär naturfestival med spännande friluftsskolor och seminarier som trevligt komplement till själva vandringen. För att inte tala om After Hike i FriluftsByn, en fest med riktigt bra artister. Hiken äger rum 6-8 augusti. De flesta anländer dagen innan och lämnar den 9:e för att vid de stora lägerledarna hinna umgås med vandrare och äventyrare från hela världen.

Räckebergskyrkan i Örnsköldsvik är Sveriges största tunnelgrotta med sina 34 meter och dryga sju meter till tak. Intill Räckebergskyrkan finns ytterligare två tunnelgrottor; Lilla Räckebergskyrkan och Strandnischen.

STAVARHALLEN

Från Salusands havsbad i den nordligaste delen av Höga Kusten utgår en geologistig som leder runt Stavarhallen.

DRAKGROTTAN

I berget Högklintens branta norrsluttning finns ett tiotal grottor. Däribland den välformade “Drakgrottan” och “Stora grottsalen” Den senare är sannolikt en av landets största grottsalar sett till golv-takarealen. Besökare ska dock vara medvetna om att takhöjden i denna “grottsal” endast uppgår till någon halvmeter! 119


Äventyr & Aktiviteter

AKT IV IT E TER, SP ORT & NAT U RU P P L EVEL S ER

Åtråvärda Laxar TA D I G I N Å T L A N D E T längs våra älvar och du hittar fint lax- och havsöringsfiske. Gemensamt för lax och havsöring är att de kommer upp i älvarna endast för att fortplanta sig och växer sedan upp till fullvuxna fiskar i havet. Vi kan rekommendera Nipstadsfisket som numer räknas som en av Sollefteås absolut största turistattraktioner. Under vackra juni- och julikvällar är det massor av åskådare som betraktar de tolv lyckliga fiskare som står längs älvkanterna för att kroka en lax. På Sollefteå Fiskevårdsområdes hemsida kan du läsa mer om detta unika laxfiske och boka en av de åtråvärda platserna.

solleftea-fvo.se

Dags att äntligen lyckas med fisket? Kanske någon som visar dig var och hur du ska fiska. Din egen fiskeguide i sommar. Ge dig själv goda chanser till drömfisket oavsett om du aldrig fiskat tidigare eller känner dig som ett proffs som bara behöver testa nya vatten.

Fiske

E N AV G U I D E R N A I Höga Kusten är Ronny Öberg från Härnösand. En fiskedag går till så att ni

bestämmer plats där fisket ska ske, Ronny kommer dit med sin styrpulpetbåt med plats för maximalt fem fiskegäster. Ni fiskar efter havsöring, insjööring eller gädda, främst längs kusten men även i större insjöar. Självklart finns all tänkbar fiske- och säkerhetsutrustning i båten. Lågt fisketryck i kombination med många åar och älvar skapar tillsammans Sveriges kanske bästa havsöringsfiske. Även gäddfisket och insjööringsfisket håller mycket hög klass. Som grädde på moset får vi ofta se både havsörn och säl på våra fisketurer. En annan av våra fiskeguider håller till i Örnsköldsvik. Det är Anders Hägglund på North Experience. Han är specialiserad på flugfiskeguidning och håller även kurser i kastteknik och fiske.

fiskeguide.nu | northexperience.se

Sköna vågor lockar

I S A L U S A N D , fyra mil nordöst om Örnsköldsvik, samlas varje år brädsurfare för att njuta av frihetskänslan på brädan utan att behöva åka utomlands. Salusand är ett av få ställen i Sverige att välja mellan för dem som gillar att brädsurfa. Vågorna här kan vara uppemot huvudhöjd när vinden är rätt och har du riktigt tur kan du rida en våg närmare 70 meter. Bästa månaderna för att surfa i Salusand är september till november men glöm inte våtdräkten.

salusandsoulsurfers.se

120

Vandra med guide Ä R D U E N nyfiken upptäckare

som upplever att du saknar de kunskaper som behövs för att ge dig ut på egen hand? Eller vill du krydda din nästa vandringsupplevelse med fördjupad kunskap och trevligt sällskap? Nu kan du vandra med guide på flera ställen i Höga Kusten och vi lovar, du kommer ut och får se platser du annars kanske inte ens skulle hitta. Surfa in och kolla guide på:

hogakusten.com


Höga Kusten har fem vackra golfbanor av lite olika karaktär. Allt från kuperade parkoch skogsbanor till moderna seasidebanor. När du är i Höga Kusten får du absolut inte missa att spela golf i midnattssolen.

Naturskön midnattsgolf Äventyr & Aktiviteter

VECKEFJÄRDEN i Örnsköldsvik är en mästerskapsbana och det märks, du får bita ihop för att hålla ditt handicap på denna roliga men svåra seasidebana. Det är en av Norrlands bästa golf-anläggningar och är Peter ”Foppa” Forsbergs egen bana. Stanna också och ät en god middag på restaurangen som har en av Höga Kustens skönaste altaner.// PUTTOM ligger längst norrut, 15 kilometer norr om Örnsköldsvik. En 18-hålsbana som ligger naturskönt mellan två små sjöar och är en park- och skogsbana. Klubbhusområdet är ett av landets trevligaste. //SOLLEFTEÅ GK hittar du i Österforse cirka 15 kilometer väster om Sollefteå. Banan ligger öppet i en något kuperad skogsterräng. Den har tidigare utsetts till Ångermanlands bästa bana. //NORRFÄLLSVIKEN ligger ute vid kusten, en mysig banan i fiskeläget som också fått ge namn åt klubben, med genuint trevlig atmosfär. Norrfällsvikens GK ställer höga krav på dig. Hamnar du i skogen lär du få höra det klassiska “klonkljudet” från någon av de tusentals tallarna som kantar banan. Lätt att komma dit, svårt att ta sig ut. Och väl i skogen kan du faktiskt träffa på ren om du har tur då det är gott om renlav i banans ruff. //HÄRNÖSANDS GK hittar du från E4:an ner mot Härnösand där du svänger vänster innan Älandsbro. Kör längs byvägarna ett tag och du kommer fram till Härnösands GK som är äldst bland banorna i Höga Kusten. Det är en mycket charmig och delvis kuperad bana. Ett bra avsnitt är inspelet mot det femte hålet och det efterföljande korthålet är en fantastiskt naturskön del av banan. Ett värdigt avslut på en golfresa i Höga Kusten.

NÄRA TILL

PAY & PLAY

Höga Kustens mest påkostade naturnära anpassningar. Vid västra entrén har man låtit se till att som funktionshindrad ta del av Nationalparken. I anslutning till entrén finns det mulltoalett, och möjligheter att sitta under tak. Där finns också en grillplats. En cirka 600 meter lång väg har anlagts fram till en vackert belägen utsiktsplattform.

även utan grönt kort, hcp eller medlemskap i en golfklubb. Det är så enkelt som det låter: Betala och spela. På Veckefjärden finns en rolig korthålsbana som är öppen för alla, och man behöver inte vara medlem eller ha grönt kort. Man betalar en greenfeeavgift och sedan är det bara att spela. Klubbor finns att hyra på banan. Korthålsbanan som man då spelar på är på 9 hål och ligger bredvid den stora 18-hålsbanan. Hålen är mellan 60 och 130 meter långa.

. . . S K U L E S K O G E N med en av

hogakusten.com

. . . B E T Y D E R AT T D U kan spela golf,

veckefjarden.com

121


I S O M M A R står en helt ny satsning klar att ta del av. Fem toppar är ett projekt som gjort det möjligt att skapa aktivitetsleder till fem populära bergstoppar i Höga Kusten. De utvalda topparna är Skuleberget, Getsvedjeberget, Herrestaberget, Fäberget och Sveriges högsta ö Mjältön. I anslutning till vandringen till varje bergstopp iordningställs en bättre bilparkering och varje delvandring förses med ett torrdass på lämplig plats för att ännu mer förbättra service. I anslutning till varje topp sätts det upp bänkbord, och såväl grillplatser som vindskydd iordningställs i anslutning till lederna. Dessutom kommer bergstopparna att tillgängliggöras vintertid, med utmärkta leder och anpassningar vilket gör att det blir ytterligare en besöksanledning till Skuleberget och Höga Kusten höst och vintertid.

Fem toppar Bästa klätter bergen

Höga Kustens fantastiska topografi bjuder klättrare av alla sorter adrenalinpumpande utmaningar. Testa bouldering, krävande leder med överhäng eller bara ett av alla dessa fina utsiktsberg. Säkerheten först bara! 122

Från Fäbergets topp kan du se ut över en vidsträck kuststräcka. Lätttillgängligt, och ett måste i sommar.

RÖSÅSBERGET

Magnifik bergssida som med sina 120 lodräta höjdmeter ingjuter djupaste respekt. Ett klassikt klätterberg med ett antal leder upp för det drygt 100 meter höga berget och det handlar främst om brant väggklättring, så för detta berg behöver du vara erfaren klättrare.

SKULEBERGET

Europas största Via Ferrata-anläggning ligger på bästa möjliga plats i Höga Kusten, Skulbergets östfasad. Den 250 meter höga klippan erbjuder flera säkra klättringsupplevelser för såväl nybörjaren som den mer erfarne bergsgeten. Välj bland fyra klättringsalternativ.

GROTTBERGET

På Härnön finner du Grottberget som erbjuder små och varierade klippor på mellan 1020 meters höjd. Läget är fantastiskt, särskilt kvällsklättring med utsikt över Höga Kusten. Här finns vid sidan av utmärkta klätterleder även flera trevliga boulderproblem.

RINGKALLEN

På ett av Sveriges vackraste klätterberg med hela Gaviksfjärden nedanför berget kan du utforska leder som ”Sista marängen”, ”AT-läkaren” och ”Jerry vad gör du?”. Men klättringen här är inte organiserad, den är tekniskt krävande och därför inget för nybörjaren.

Leif Wikberg

Äventyr & Aktiviteter

hogakusten.com


HögaKustenTurer Båtcharter & Båttaxi

Upplev Höga Kustens magiska skärgård!

Vilket äventyr väljer du?

Båtturer & flottfärder i Höga Kusten

Välkommen till Västernorrlands bredaste upplevelseföretag. Vi arrangerar allt från actionfylld Paintball, Archerytag och Bubbelfootball till uthyrning av vattenskotrar och havskajaker. Vi har aktiviteter som ger social distansering på ett naturligt sätt och all vår utrustning desinficeras alltid efter användning.

Häng med M/B POLARIS till: • MJÄLTÖN, Sveriges högsta ö, 236 m. Måste bestigas! • ULVÖN, Bottenhavets pärla, surströmmingens Mekka! • SÄL- OCH FÅGELSAFARI. Se säl och grisslor! • Ta BÅTTAXI och bestäm själv när, vart och varifrån! Vi utgår från Sund, 7 km från E4:an vid Skuleberget, eller hämtar dig där du är.

Här hittar du äventyren för både stora och små – erfarna och nyfikna debutanter. Gör FriluftsByn vid Skuleberget till din bas och upptäck Höga Kustens vackraste vandringsleder och kajakvattnen eller varför inte koppla av i Toppstugan med milsvid utsikt. Bor gör du i FriluftsBodarna, i stugbyn eller på campingen.

Exklusiva båtturer med VIP Guide i Höga Kusten: 8 passagerare kan sitta heltakat eller i soldäck, och se & höra allt om Höga kusten. Catering kan ordnas. Boka en takad flotte med plats för 20 personer: Stor Webergrill, bord & stolar till alla. Catering, levande dragspelsmusik, musikquiz m.m. kan ordnas. Motor med 20 hk motor ger 4 knop.

0660-187 77 www.aktivator.nu info@aktivator.nu

070-688 44 38 www.hogakustenturer.se peter@wojmarin.com

www.friluftsbyn.se info@friluftsbyn.se

070-647 99 11 www.explorehighcoast.se arne.nordlund@ano.se

Äventyr & Aktiviteter

Vandringspaket i Höga Kusten

Risöbadet tempererat bad

Frihet – Äventyr Energipåfyllning

Tre speciella öar, en nationalpark. Kustfärd med vandring och båt i Världsarvet 22-26/6, 10-14/8, 24-28/8 Bekvämt boende & bagagetransport!

Öppet 8/6-14/8 2020 dagligen kl. 10-18

Gillar du att vara aktiv i naturen? Är du nyfiken på att se nya platser, testa nya aktiviteter och samla på härliga upplevelser? Det gör vi också!

En 50 meters bassäng. Rutschbana. Två bassänger för stora/små barn. Omklädningsrum, bastu och duschar. Kiosk med glass snacks, mackor m.m. Camping, minigolf, klättervägg finns intill badet.

Äventyrliga dagsvandringar i Skuleskogens nationalpark 10/6, 10/7, 16/7, 28/7, 6/8, 2/9

Cirka 7 min. promenad till centrum.

Läs mer på vår hemsida. Ring och boka! 070-33 99 914 www.hogakustenwalkabout.se hkwalkabout@gmail.com

hogakusten. com

0620-68 20 00 www.solleftea.se

Äventyr & Aktiviteter

Fartfyllda aktiviteter i Höga Kusten

Med våra nya heldämpade cyklar och bekväma havskajaker ligger nästa upplevelse bara ett telefonsamtal bort. Ring, så planerar vi ditt äventyr på Hemsön!

0611-690 58 www.hemsokajak.se info@hemsokajak.se

123

123


Äventyr & Aktiviteter

Äventyr & Aktiviteter

Golfa i Höga Kusten!

Återhämtning och äventyr

Vandra med egen guide

Vi utlovar en golfupplevelse utöver det vanliga med en havsnära 18-hålsbana vackert belägen mitt i Världsarvet Höga Kusten.

Bada under vattenfall, övernatta i en tältkåta mitt i skogen, paddla den slingrande Ångermanälven eller fantisera om hur stenåldersmänniskorna levde vid Nämforsens hällristningar. Lär dig att laga mat med vilda örter, gå på kräftfiskehelg eller vandra i gammal urskog. Höga Kusten Inland bjuder på återhämtning och äventyr.

Kustvandrarna skräddarsyr er upplevelse i naturen oavsett ålder. Anpassar innehållet efter ditt/era önskemål. Naturen är till för alla. Som utomhuspedagog och idrottslärare ser jag till att du ska känna dig trygg, mätt, glad och ha orken kvar hela vägen.

Välkommen att kontakta oss för mer info! Kansli och tidsbokning 0613-210 85. Pro och shop 0613-210 86

0613-210 85 0613-210 86 www.norrfallsvikensgk.com norrfallsvikensgk@telia.com

hogakusten. com

Flottfärd på Ångermanälven

ETT MAGISKT PARADIS

Vajersäkrade klätterleder

Paradiset är ett himmelrike för dig som vill ha skoj, motionera eller njuta en stund. Passa på att svalka dig i vår utomhuspool eller träffa piraterna och leta upp den försvunna piratskatten under hela sommarlovet.

Ett fantastiskt äventyr där du utmanar din höjdrädsla och njuter av den magiska utsikten över världsarvet Höga Kusten. Här har alla, med en kroppsvikt på 40-140 kg, möjlighet att uppleva bergsklättring under maximal säkerhet. Vi har 4 leder av olika svårighetsgrader så det finns utmaningar för alla.

Upplev Höga Kustens inland tillsammans med vänner på en flotte. Pris fr 600 kr/flotte (korta turen ca 2 tim). En god picknick korg förgyller den rofyllda resan nerför älven. Presentkort på denna Höga Kusten upplevelse är den perfekta “gåbort” presenten!

0613-405 00 www.viaferrata.se info@viaferrata.se

070-641 71 00 www.westinadventure.com info@westinadventure.com

Välkommen till oss mitt i Örnsköldsvik!

0660-885 90 www.paradisetornskoldsvik.se paradiset@ornskoldsvik.se

124

070-241 73 82 www.hogakusteninland.com info@hogakusteninland.com

Vi ses, hälsningar Karin.

Ring Håkan Westin för bokning 070-641 71 00

073-835 78 69 www.kustvandrarna.se info@kustvandrarna.se

Golfbana, hotell och restaurang Strax söder om Örnsköldsvik ligger Veckefjärdens Golf Club, en av Norrlands bästa golfanläggningar. 18-hålsbana i toppklass och en 9-hål pay- and playbana. Fina promenadstråk runt anläggningen. Ta något att äta på Höga Kusten skönaste altan med oslagbar utsikt. Sov sedan över och vila ut på anläggningens hotell.

0660-29 63 00 www.veckefjarden.com kontakt@veckefjarden.com


VETA MER OM HÖGA KUSTEN SOLLEFTEÅ

En riktig mataffär! Vi gör allt för att förgylla din matvardag! I charken finner du ostar, salami och skinkor samt salladsbuffé och butikslagad mat för picknick, mys eller fest. Vår spelavdelning hittar ni i förbutiken där du också hittar glass, fika och enklare maträtter.

Din flygplats i Höga Kusten

Byberg & Nordin är ett familjeföretag från Nordingrå i Höga Kusten. Med omtanke och kvalitet har vi under många år erbjudit våra kunder ett stort utbud av resor med buss, flyg och båt. Välkommen att boka din gruppresa hos oss, en Europaresa eller ta del av vårt breda utbud av evenemangs- och nöjesresor.

Vilken plats drömmer du om? Kanske en helg i Barcelona eller en weekend i Stockholm? Oavsett vilken plats du drömmer om, börja resan hos Örnsköldsvik Airport. För att du ska få en så bra start om möjligt gör vi det enkelt för dig. Fri parkering, restaurang och en incheckning som går snabbt och smidigt.

Öppet alla dagar 06.30-22.00 0620-67 13 60 www.ica.se/kvantum/solleftea

010-722 03 00 www.bybergnordin.se info@bybergnordin.se

0771-26 50 00

Snabbt och enkelt, till och från Stockholm!

0660-874 00 www.oer.se info@oer.se

highcoastmedia.com

Shopping & Service

Shopping & Service

Välkommen till Sollefteås största mataffär!

Res med Byberg & Nordin!

8 110 hogakustenairport.se Snabbt och enkelt, till och från Stockholm! Gruppresor för resebyråer och bussbolag

Höga Kusten Airport har Norrlands enda knutpunkt mellan tåg och flyg och gratis transfer mellan flygplats och järnvägsstationen Höga Kusten Höga Kusten Airport Airport/Västeraspby.

Grossist för gruppresor för bussföretag, resebyråer och researrangörer. Incoming till Höga Kusten. Guide- och reseledarförmedling i 0612 –Höga 718Kusten. 110 hogakustenairport.se Låt Svalans Resor göra din nästa resa! Vi bokar så väl boendet som guider, restauranger och olika besöksmål i Norden och hela Europa.

hogakusten. com

0612-71 81 10 hogakustenairport.se info@hkairport.se

0613-310 20, 070-715 46 59 info@svalansresor.se www.svalansresor.se

Upplev Höga Kustens skärgård M/F Ulvön och M/F Minerva - det självklara valet när du vill resa på bästa sätt till skärgårdsöarna Trysunda, Ulvön och Strängöarna. Flera dagliga avgångar från Köpmanholmen hela sommaren.

highcoastmedia.com

Snabbt och enkelt till och från Stockholm!

Besök vår hemsida där du kan se turlista, reseinformation samt boka och betala din resa.

www.mfulvon.se 0660-22 38 55

125


25 JULI

Höga Kusten är inte bara enastående natur. Här anordnas även varje år mängder av olika evenemang och konserter för alla smaker.

F Ö R R A Å R E T släppte Veronica Maggio sitt sjätte album ”Fiender är tråkigt” och genomförde i samband med det en omfattande turné. Turnén inleddes med att hon tog över Gröna Lund i Stockholm under tre kvällar på rad, något som aldrig tidigare gjorts i modern tid. Under de tre magiska kvällarna kom det hela 51.000 människor vilket är nytt publikrekord för Grönan. Sommaren 2020 intar hon ett antal väl utvalda sommarscener runt om i Sverige varav Naturscen Skuleberget är en av få i Norrland. Med fem Grammisar, två P3 Guld, tre Rockbjörnen, tre Gaffa-priser och över 250.000.000 lyssningar på Spotify är det knappast något överdrift att kalla Veronica Maggio Sveriges popdrottning.

skule.se

Artister & Evenemang

o i gg a M HUMOR KALASET

28 JUNI

H U M O R K A L A S E T på Dalhalla blev en storslagen succé sommaren 2019, en sådan succé att man nu växlar upp och lägger till två av Sveriges absolut vackraste och natursköna scener som får ta del av detta humorspektakel. Och då platsar självklart Naturscen Skuleberget in som spelplats. Humorkalasets uppställning denna gång är minst lika stjärnspäckad som senast. Det kommer att bjudas på en storslagen standupkväll med unika inslag. Kvällen leds av konferenciererna Petra Mede och Johanna Nordström och några av de övriga komikerna är David Batra, Nour El-Refai, Babben Larsson, Karsten Torebjer och Özz Nûjen.

skule.se

126


Jazz

24-25 JULI

är det åter dags för Sveriges vackraste jazzfestival. New Orleansfestivalen som har funnits på somrarna i lite olika varianter på Mannaminne firade 25 år förra året. I år har New Orleansbandet Spicy Advice Ragtime Band klivit in som arrangör i samarbete med övriga band och Mannaminne. Tonvikten ligger på tradjazz, men även andra festliga stilar med koppling till New Orleans kan vara aktuella, det viktiga är att det blir en trevlig festival och hög kvalitet på musiken.

D E N 2 4 -2 5 J U L I

mannaminne.se

VILDMARKSROCK

westinadventure.com

8-12 JULI

Nostalgidagar

Är du mycket, lite eller bara måttligt motorintresserad? Oavsett vilket så får du inte missa Mellanorrlands största och häftigaste motorfest. Nostalgidagarna äger rum i Härnösand den 8-12 juli och dagarna är fyllda av utställningar, cruising, rallytävlingar och framförallt – gemenskap. Det här evenemanget växer för varje år. Det som började som en motordag på torget är nu en folkfest som lockar besökare från hela landet. Mingla, möts och njut i Härnösand och i och kring Höga Kustens vackra skärgård. PS… Missa inte heller Höga Kusten Motorvecka i Kramfors 31 juli - 4 augusti. Garanterat en höjdare för den motorintresserade.

nostalgidagarna.com

Midsummer Meet

11 JULI

19-20 JUNI

och chrome som glänser i solens sken. Olikfärgade Wunderbaum i framrutan och rockabilly i den gamla kassettbandspelaren. Brylkräm i håret på de tuffa killarna och de tidstypiska brillorna på brudarna. Sveriges största Midsummer meet sker under midsommarhelgen i Junsele. Där möts de fräckaste bilarna, läckraste hojarna, coolaste kläderna, roligaste tävlingarna och där infinner sig den skönaste stämningen - missa inte årets cruising.

S N YG G A M OT I V L AC K

facebook.com/groups/midsummermeet

The Ark

Artister & Evenemang

W E S T I N A D V E N T U R E med Vasaloppsvinnaren Håkan Westin i spetsen har i flera år erbjudit gruppaktiviteter efter Ångermanälven som teambuildingsövningar, vintergolf, femkamp och fiskeutflykter som ofta avslutas med ett besök på deras 108 kvadratmeter stora bastuflotte. Nu erbjuder företaget ett par helt nya aktiviteter på deras flottar. Trubadurkvällar och whiskyprovningar. I sommar kör de igång med ”Vildmarksrock” med trubaduren på en flotte och publiken utspridda på flera andra flottar. Samma upplägg på Whiskyprovningarna.

E T T AV tjugohundratalets största svenska band återuppstår för en turné i sommar. 20 år efter debuten och tio år efter beskedet att de bestämt sig för att sluta är The Ark tillbaka. Nu är Sveriges främsta Glamrockare i form av Ola Salo, Mikael Jepson, Martin Axén, Jens Andersson, Lasse Ljungberg och Sylvester Schlegel redo att inta sommarsverige med Höga Kusten som ett självklar stopp. Hits som “It Takes a Fool to Remain Sane”, ”Calleth You, Cometh I”, “One of Us is Gonna Die Young”, “The Worrying Kind”, “Father of a Son” med flera är i dag en självklar del av den svenska pophistorien och folksjälen. Detta lär bli uppenbart en gång för alla under sommarens spelning på Naturscen Skuleberget.

skule.se

127


11-13 SEPTEMBER

Artister & Evenemang

För 13:e året i rad är det återigen dags att njuta av mäktiga lastbilar och aktiviteter för hela familjen.

Last bils träff

Friluftsliv & festival

Sveriges största friluftsfestival, mitt i hjärtat av Höga Kusten. Utefest i Skule äger rum 13-15 september och erbjuder tre fullmatade dagar där allt kretsar kring friluftsliv. Förutom intressanta kurser, föreläsningar och workshops kan besökarna vandra i skog och berg, klättra den populära Via Ferrata eller paddla i skärgården. Kvällarna fylls med spännande möten med några av Sveriges främsta äventyrare. Missa inte ”The outdoor music quiz” under lördagens ”After hike”. VÄ L KO M M E N T I L L

utefest.se

11-12 SEPT

kom över 10 000 besökare till Lastbilsträffen i Ramsele. I år, den 11-12 september, är det dags igen. I över tio år har man kunnat ställa ut sin lastbil och på samma gång träffa andra lastbilsintresserade och lyssna på spännande föredrag. Publiken får i uppgift att rösta fram sina favoriter som vinnare i olika fordonsklasser, som ”timmer” och ”veteran”. Mat och underhållning finns på området under hela helgen. Då kvällen kommer och entusiaster och publik gjort sitt bland de ca 300 utställda bilarna, bjuds det in till fest med underhållning och gott sällskap. Missa inte det.

FÖRRA SOMMAREN

lastbilstraffen.se

KLASSISKA STADSFESTER Kramfors

12-13 JUNI

P Å T O R G E T På torget mitt i Kramfors kommer det 12-13 juni att bjudas på underhållning av mycket hög klass. Dessutom skönt häng med god mat och dryck utlovas. Men det är ändå musiken som lockar mest, till exempel Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest 2020, The Mamas. Garanterat sommarens höjdpunkt i Kramfors!

kramforsstadsfest.se

17-18 JULI

Härnösand

M A R K O O L I O , Hanna Ferm, Victor Leksell och självaste Mando Diao är bara några av de sköna artister som besökarna till Härnösands Stadsfest kommer att få njuta av 17-18 juli. Det populära festivalområdet ligger i hjärtat av Härnösand, mitt i centrum på vackra Mellanholmen. Höga Kusten Nöje som arrangerar Stadsfesten lovar inte bara underbara toner från scenen utan även god mat och dryck på området.

harnosandsstadsfest.se

128


Artister & Evenemang

Musik- och kulturfestival vid Ångermanälven

Victory Restaurang & Bar

Folk- och världsmusik | Kurser & workshops

Lunchöppet 10,30 – 13,30

Poesi | Ekologisk mat Föreläsningar | Camping i naturen

hogakusten. com

0622-107 89 www.urkult.se kontoret@urkult.se

0660-21 66 00 www.modohockey.se Restaurang@modohockey.se

59

21-22 JULI 2017

Lastbilsträffen 20-21 september 2013 Välkommen till lastbilsträffen i Ramsele För sjätte året i rad!

MISSA INTE DET BÄSTA MED HÖGA KUSTEN

Artister & Evenemang

En festival i skogen för hela familjen! Uppe på en av de höga niporna som omger Ångermanälven är var du hittar festplatsen – vackert belägen i den natursköna byn Näsåker vid Nämforsen.

Utöver luncher, elithockey arrangeras här konserter, mässor, festmiddagar, konferenser och kick-offer. Med ett meny- och evenemangskunnande som backas upp av professionell personal är vi fast beslutna att vi kan göra ert arrangemang till något alldeles extra.

Härnösands

11 & september 2020 är branschutställningen öppen. Stadsfest 2020 Fredagen den 20 12 september mellan 12.00-17.00 Lördagen den 21 september mellan 10.00-17.00 är bransch & lastbilsutställningen Till Lastbilsträffen i Ramsele årligen finns en uppsjö med spännande företag, största festival är öppen. Mat ochkommer underhållning på området under hela helgen. Vill du ställaÅngermanlands ut oss!och Vi vanliga syns i Ramsele. 19 sept startar glada åkerier din sombilvill- kontakta visa upp sig besökareRedan som bara vill ha roligt!vi med föredrag på tillbaka! 17-18 juli på vackra Restaurang – mer info hemsidan. 11-12 september 2020 är Solporten det för trettonde året på dags för den makalösa Lastbilsträffen Mellanholmen i centrala Härnösand. i Ramsele. I år siktar vi på att det ska bli något utöver det vanliga och hoppas därför I år med Victor Leksell, Mando Diao, 070-651 38 12 • 070-250 36 94 • 070-307 88 29 att just du hittar hit och blir en av dem som; kom, såg och kanske segrade i någon Markoolio, Hanna Ferm och mycket lastbilstraffen@hotmail.com • www.lastbilsträffen.se av våra tävlingar! Mat och underhållning finns på området under hela helgen. mer! Fredag 11 september kl. 10-17 är branschutställningen öppen. Lördag 12 september kl. 10-17 är bransch & lastbilsutställningen öppen.

Missa inte det, varmt välkommen!

Bransch- & bilutställare, anmälan på www.lastbilstraffen.se 070-651 38 12 • 070-250 36 94 www.lastbilstraffen.se info@lastbilstraffen.se

www.harnosandsstadsfest.se

0771-26 50 00 129

129


White Guide*

I våras dök två uppstickare upp på restaurangkartan i Örnsköldsvik. Gör ett besök i hamnen i sommar - hos The Chef By The Sea och Strandkaj Kök & Bar får du mat lagad med kärlek, i stans bästa läge.

Boende, Mat & Dryck

t a n pp Nyö

E T T nedslag i årets utgåva av White Guide ger oss några välkända restaurangnamn i Höga Kusten. Missa inte ett gastronomiskt besök hos någon av våra välrecenserade krogar.

Ö R N S K Ö L D S V I K är stan som på senare år höjt kvaliteten rejält när det gäller restauranger och matställen, och på den upptrampade stigen verkar man vilja fortsätta. I våras öppnade ”The Chef By The Sea” i före detta hockeyproffset Markus Näslunds nybyggda hyresfastighet i hamnen. Upphovspersonerna, Andreas och Marie Westermark, driver även en restaurang i Nordmaling och de nöjer sig dessutom inte med att öppna bara en restaurang i Örnsköldsvik: Senare i sommar blir det invigning av ”The Chef on the Top på Varvsberget, den håller öppet åtminstone sommarsäsongen ut. I hamnen hittar du också Strandkaj Kök & Bar. Det är hemvändaren Emelie Göransson som är restaurangschef, och här kan du förutom vällagad mat njuta av skönt loungehäng medan du njuter av utsikten. thechef.nu / strandkaj.se

LINNÉA & PETER

Har satt Örnsköldsvik på den stora matkartan. Vällagat och kreativt. Och gott så det förslår.

BRYGGHUSET

Fräsch restaurang vid vattnet mitt i Härnösand. Massor av fiskrätter, bra kött och goda viner.

VÄGG I VÄGG

Kvalitetsrestaurang för gastronomiska utmaningar med hållbarhet som fokus. Ligger i centrala Härnösand.

GÅRDSBUTIKEN

Mysig restaurang och gårdsbutik i Nordingrå. Missa inte deras raggmunk eller strömming.

Ådalen III

genom att tuffa fram på vackra Ångermanälven, Sveriges tredje längsta älv. En resa med MS Ådalen III är en spännande och minnesvärd tur där du får uppleva den storslagna naturen och känna historiens vingslag från båten. Älven knyter samman det vackra landskapet Höga Kusten, och du passerar flera landmärken, bland annat den mäktiga Högakustenbron. Båten avgår från Härnösand, Kramfors eller Sandslån. Se till att boka biljett i tid!

ULVÖ HOTELL

Pittorest skärdgårdshotell med fantastisk mat. Allt från lunch till avsmakningsmeny.

ULVÖBYN

Fika, lunch och mysig á la cartebistro på Ulvön.

UPPLEV VÄRLDSARVET

adalen3.se 130

SKOGS-HILDAS

*

Flera SM-medaljer i mathantverk för sina kakor och härliga matbröd. Café i Ullånger.

White Guide är den enda heltäckande restaurangguiden i Sverige som utvärderar den svenska restaurangscenen med journalistisk integritet. Genom White Guide har Sverige en restaurangguide där restauranger bedöms och får olika betyg eller omnämnade. whiteguide.se


FiskarFänget

fiskerestaurang & fiskaffär

Dans, Mat, Boende i Höga Kusten

Fiskarfänget Norrfällsviken

Sommar på Bryggan!

First Hotels i Höga Kusten

Vi har prisvärt boende med strategiskt läge nära världsarvet Höga Kusten. Vi erbjuder både rum, stugor och campingplatser. I vår restaurang serverar vi en meny som passar både stora och små och vi har fullständiga rättigheter. Fredagar under juni, juli och augusti dansar ni till några av Sveriges just nu populäraste dansband. Se hela dansprogrammet på vår hemsida.

Upplev ljumma sommarkvällar på bryggan och avnjut hemlagade fiskrätter från egen fiskebåt i genuin sjöbodmiljö. Här finns också allt från fika till à la Carte och oxfileplanka. Skärgårdsbuffé 50-tal fiskinläggningar kötträtt dessert lö-sö,juni-aug Räkfrossa tis o torsd under högsäsong Fiskdisk Färsk rökt gravad och inläggningar Trubadur-karaokekvällar (fr-lö) Välkommen!

Vår matlagning är enkel. Den går ut på att laga så ärlig mat som möjligt. Det får gärna vara kreativt, överraskande och spännande. Men framför allt ska det vara gott, magiskt gott! Att använda de bästa råvarorna för årstiden är en självklarhet. För det blir faktiskt ännu godare när vi vet vem som tagit hand om djuren, odlat grönsakerna och fiskat hållbart.

0613-130 64 www.kustladan.se

0613-211 42 www.fiskarfanget.com info@fiskarfanget.com

0611-219 11 F IRST HOTEL STATT // ÖRNSKÖLDSVIK www.firsthotels.se www.brygghusetharnosand.se #firstihogakusten ornskoldsvik@firsthotels.se +46 660 265590 info@brygghusetharnosand.se

FIRST HOTEL STATT ornskoldsvik@firsthotels.se +46 660 26 55 90 FIRST HOTEL KRAMM kramm.reception@firsthotels.se +46 612 77 13 30

FIRST HOTELS I HÖGA KUSTEN

Vi lovar!

FI R ST HOTEL KR AM M / / KRAM FORS

kramm.reception@firsthotels.se +46 612 771330

F IRST HOTEL STADT // HÄRNÖSAND harnosand@firsthotels.se

YOU R SEC ON D H OM E IS FIRS T

+46 611 554440

firsthotels.se #firstihogakusten

Bo bekvämt mitt i Höga Kusten! Hos oss har du en bra utgångspunkt när du vill uppleva Höga Kusten! På vårt hemtrevliga hotell har du utsikt över vackra Dockstafjärden och gångavstånd till det mesta du kan behöva. Bara 250 m till Ulvöbåtarna och 1,5 km till Skuleberget med klättring och vandringsleder. Vi finns nära E4 och har öppet året om!

0613-400 10 www.dockstahotell.se dockstahotell@telia.com

En storslagen upplevelse!

I Höga Kusten Hotell i herrgårdsmiljö med magisk utsikt

Hemester i Höga Kusten

• À la carte restaurang & café • Spamassagepool med bastu • Konferens • Souvenirbutik och turistinformation • Weekendpaket med olika teman • Frisbeegolfbana • Lekpark med vattenplask • Vandringsleder & kajaker

Välkommen attoch boka Er: Ligger vackert naturnära vid * Konferens älven med en magisk utsikt över * Familjefest Högakustenbron! **AHotell la carte restaurang Middag **Hotell Födelsedag **Konferensanläggning Bröllop& Födelsedagsfest **Bröllop * Bastu vid älven med brygga och badmöjlighet * Vandringsleder * Uthyrning av kajaker

Elite Plaza Hotel är beläget vid inre hamnen mitt i Örnsköldsvik med närhet till allt i staden. I hotellet finns The Bishops Arms med en härlig inglasad uteservering vid kajkanten.

0613-72 22 70 www.hotellhoga-kusten.se info@hotellhoga-kusten.se

0613-501 15 www.bjorkudden.se info@bjorkudden.se

0660-23 51 00 www.elite.se info.ornskoldsvik@elite.se

Hotell med en fantastisk utsikt över Högakustenbron och Ångermanälven.

Boende, Mat & Dryck

FIRST HOTEL STADT harnosand@firsthotels.se +46 611 55 44 40

Boka något av våra paket och upptäck Höga Kusten! Vandring, Golf, Skärgårdstur till Ulvön, Paradiset Bad & Spa m.m.

131


Boende, Mat & Dryck

Boende, Mat & Dryck

GULLVIKS HAVSBAD Hotell City i Härnösand

Stans mesta café

Ett familjärt nyrenoverat hotell mitt i Härnösands stadskärna. Från oss är det nära till allt! Shopping, restauranger, nya simhallen med spa och gym samt gamla stan. Sommarpriser från 750 kr inklusive frukost samt mycket bra erbjudande för familjer. Ring för mer information och bokning 0611-220 10. Varmt Välkomna!

Välkommen till ett mysigt café nära centrum. Hos oss kan du äta lunch, enklare maträtter och vi har ett stort utbud av fikabröd, smörgåsar och glass. Stor uteservering för soliga dagar och fint lekrum för de minsta. Vi har öppet nästan varje dag men titta gärna in på vår hemsida för aktuella tider! Ring oss gärna! Följ oss på instagram & facebook

0611-220 10 www.hotellcity.nu boka@hotellcity.nu

0660-140 84 www.cafeuh.se cafeuh@efsovik.se

Camping & Stugby vid en av Norrlandskustens finaste stränder. Kombinera sol och bad med en fantastisk naturupplevelse.

hogakusten. com

0660-745 82 www.gullvikshavsbad.se info.gullvikshavsbad.se

Hela Örnsköldsvik ligger nära Hotell Focus

En oas för alla sinnen

Känn dig som hemma fast du bor på hotell!

Solstingspaketet

“Det lokala, prisvärda och lugna alternativet i centrum” Mitt i Örnsköldsvik ligger Hotell Focus!

I vår restaurang och kafé kan ni njuta av mat- och smakupplevelser tillagade av lokalproducerade råvaror, eller botanisera i butiken som erbjuder ett stort sortiment av vårt mathantverk, heminredning och plantor.

Det trivsamma boendet, absolut MITT I STAN, vacker utsikt! Enkel- och dubbelrum, flerbäddsalternativ, möjlighet att ta med husdjur, samt lägenhet med självhushåll. Rejäl frukostbuffé, fri tillgång till gym med dam- & herrbastu, Wi-Fi m.m.

Sommarens mest prisvärda paket på härliga Hotell Hallstaberget i Sollefteå. Del i dubbelrum, badrock, fri spaentré, 3-rätters middag, frukostbuffé. 1095:-/pp. Enkelrumstillägg: 200:-. Uppge bokningskod: SOMMAR. Gäller 24 juni-11 augusti. Gör din bokning redan nu! Välkommen

Vi har: 300 m till Resecentrum 250 m till hamnen 100 m till shoppinggatan Nyrenoverad relaxavdelning med bastu och jacuzzi. Stans uteliv nära men inte just utanför. Egen frukost med lokala specialiteter. 0660-821 00 info@hotellfocus.se www.hotellfocus.se

132

Camping & Stugby

Vi är belägna i hjärtat av Höga kusten med direkt närhet till utsiktsmålet Själandsklinten där ni kan njuta av en fantastisk vy.

0613-204 24 www.gardsbutiken.net info@gardsbutiken.net

SERVICEANDA, PERSONLIGT VÄLKOMMEN! 0620-167 00 www.cityhotellsolleftea.com info@cityhotellsolleftea.com

0620-123 20 www.hallstaberget.se reception@hallstaberget.se


Kaffe är kärlek, skönhet och konst

Genuint, lugnt och naturnära

En lugn och vackert belägen camping som är mycket barnvänlig. Naturskönt område med egen strand. Trampbåtar, lekplats, hoppborg och minigolf. Det finns ett minilivs och en restaurang med uteservering. Med närheten till Örnsköldsvik och Umeå så är allt möjligt. En del av stugbyn är öppen året runt.

Det är allt i livet. Varje morgon vaknar vi upp för att få oss en nybryggd kopp. När du doftar på vårt kaffe från Kaffe smaks rosteri, känner du att du vill smaka på det. När du har smakat på det vill du ingenting annat än att dricka kaffet—ett kaffe med många aromer och goda smaker från munnen till magen. Ett kaffe så gott som du aldrig tidigare druckit i ditt liv.

På Lappuddens Friluftscenter bor du avskilt och vackert, precis vid Höga Kusten-leden. En perfekt bas för vandring och upplevelser i hela Höga Kusten. Vi hyr ut stugor, rum, tältplatser, husvagnsplatser, kajaker, kanoter, cyklar, båt, bastu, vildmarksbad. Helpensionspaket, grupparrangemang.

Här njuter du av en vällagad à la carte meny och fantastisk utsikt över fjärden. En kombination som ger mersmak, helt enkelt.

Välkommen till friluftslivet!

Följ oss på Instagram och Facebook

076-270 89 27 barsalona1@hotmail.com

070-286 43 05, 070-625 07 83 www.lappudden.se maria@lappudden.se

0660- 22 33 44 info@kajkanten19.se www.kajkanten19.se

0663-200 89 Info@mosjonscamping.se www.mosjonscamping.se

Norrfällsvikens Camping Stugby & Marina HHHH

Måvikens Camping & Naturområde

Vid det yttersta havsbandet

Lugn och rofylld miljö direkt vid havet

På sommaren öppet för Bed & Breakfast

Vid det yttersta havsbandet och vid Norrfällsvikens vackra fiskeläge är vår 4-stjärniga semesteranläggning belägen mitt i Unescos världsarv Höga Kusten med bl.a. husvagnsplatser vid havet, stugor och hotellrum. Restaurang för mysiga middagar på bryggan.

I direkt anslutning till havet ligger Måvikens Camping & Naturområde i en lugn och rofylld miljö. Här hittar ni en 900 m handikappanpassad naturstig längs viken, badstrand, gästhamn, bryggor och grillplatser.

Högt på klipporna längst ut på Härnön ett stenkast från havet med vidsträckt utsikt över Höga Kusten. Här hittar du Lotsstugan, en fantastisk mötesplats. Boka bed & breakfast i sommar eller håll er konferens med full service här.

Boka online.

0613-213 82 www.norrfallsvikenscamping.com info@norrfallsvikenscamping.com

Campingen består av 12 husvagnsplatser med el och stort grönområde för alla tältare. Vi har 8 stugor varav 4 är med wc och trinettkök och 4 med gemensamt wc/kök i servicehus. 070-300 11 69 www.facebook.com/mavikencamping/ info@maviken.com

Restaurang med platser inne & ute

Bed & Breakfast i skärgårdsmiljö Här erbjuder vi prisvärt boende med havet som granne. Välkommen hit önskar Håkan & Annika med personal

Boende, Mat & Dryck

Mosjöns Camping

Njut på vårt pensionat Släktmiddag eller konferens, hos oss är det lätt att trivas. Drömstället för whiskyälskaren, eller för dig som behöver varva ner. Åtta sovrum och en härlig trädgård. Afternoon Tea med scones “to die for”.

0611-790 00 www.lotsstugan.com info@lotsstugan.com

070-660 01 92 www.lansmansgarden-adalen.se agneta@lansmansgarden-adalen.se

133


24 AUGUSTI

hernogin.com

Boende, Mat & Dryck

Hernö Gin Cocktail Awards

av augusti kommer några av världens bästa bartendrar till Höga Kusten och den natursköna byn Dala, Home of Swedish Gin, strax utanför Härnösand. Då äger finalen av Hernö Gin Cocktail Awards rum, ett event där färdigheter, kreativitet och bartenderns förmåga att utmana gränser är avgörande. Många är kallade, men få kommer att få tävla i finalen. I slutändan kan det bara finnas en vinnare. Ett årligt succéevenemang och de som köpt biljett garanteras en upplevelse utöver det vanliga i det utbyggda Hernö Gin.

I A N D R A H A LVA N

UNIKA UTSIKTER PÅ LOTS STUGAN D E N VA C K R A L O T S S T U G A N utanför Härnösand är en gammal lotsstation som byggts om till konferensanläggning och på sommaren ett Bed & Breakfast. Den här fantastiska platsen andas Höga Kusten rakt igenom. Hög kvalitet och personligt värdskap viktiga ledord. Här får du som gäst närproducerad mat, och du kan njuta av bastu och vildmarksbad, utflykter och guidade turer. Uppskattar du naturen, friheten och tystnaden, då är Lotsstugan väl värd ett besök.

lotsstugan.se

KVARNÅ TRÄDGÅRD

utanför Junsele, odlas och förädlas bär och grönsaker i äkta mathantverksanda. Här växer över femtio sorters tomater och allt möjligt annat ätbart som förädlas och säljs i gårdsbutiken. Strosa runt och slå dig sedan ner och ta en avkopplande kopp kaffe eller varför inte en lunch i solen på uteserveringen. Gårdsbutiken och caféet är fyllda med säsongens delikatesser med stort fokus på egen- och närproducerat. Besök även Kvarnå Surdegsbageri och Kvarnå Hantverksvinäger. Glöm absolut inte att testa deras prisbelönta innedryck Kvarnå Shrub.

P Å K VA R N Å T R Ä D G Å R D

kvarnatradgard.com 134

Välbesökt evenemang 4-5 SEPT

H I G H C O A S T Whiskyfestival anses av många vara sommarens höjdpunkt i whiskysverige. Helgen den 4-5 sept. är det dags att bege sig till Marieberg och som vanligt blir det whiskyprovningar, mattält och livemusik. Missa inte ett populärt event vid den vackra Ångermanälven som med all säkerhet blir uppskattat även i år.

highcoastwhisky.se


Norrfällsviken

SKUTSKEPPARN

RUM & KÖK

Lugn oas med hållbar profil Här trivs både barnfamilj och par!

Vi har öppet året om. Välkomna!

070-780 33 22, 076-946 81 84 info@pelleabergsgarden.se www.pelleabergsgarden.se

NÄR ÄNTLIGEN! BARNEN FÅR VÄLJA

Längst ut i havsbandet hittar du detta charmiga året-runt-öppna hotell med utsikt över havsviken. - Relaxavdelning med jacuzzi - Uppvärmd pool - Vandrings- och cykelpaket - Konferenspaket Promenadavstånd till Storsand havsbad, golfbana, fiskeläget med kapell och fiskemuseum samt Världsarvsleden just utanför.

Vi Välkomna är barnsligt till nya förtjusta utbyggda i familjer. Scandic Vi Örnsköldsvik. erbjuder bekväma familjerum, Sigges – Nya fräscha lekrum,hotellrum tempererad pool, sommarbuffé – Ny fantastiskoch restaurang barnmeny med glassbuffé. – Ny ljus atriumlounge Självklart fritt Wifi i hela hotellet. – Ny utökad Smart-TV, relax Pressreader och en härlig – Ny modern frukostbuffé konferens för alla ingår alltid.

0613-212 55 info@norrfallsviken.com www.norrfallsviken.com

0660-27 0660-27 22 22 00 00 www.scandichotels.se/ornskoldsvik www.scandichotels.se/ornskoldsvik ornskoldsvik@scandichotels.com ornskoldsvik@scandichotels.com

Hoppas Hoppas vi vi ses ses ii sommar! sommar!

Varmt välkomna till Höga Kustens hjärta Njut av mat och dryck i en fantastisk miljö eller beställ catering. Vi utgår från lokala råvaror i vår matlagning. I vårt eget bageri bakar vi allt från småkakor till tårtor och matbröd. Stanna lite längre i vårt B&B. Vi har små, hemtrevliga rum för våra gäster. Även din hund är välkommen om den sover i egen korg.

072-235 23 50 www.skutskepparn.se info@skutskepparn.se

Boende, Mat & Dryck

Här finner ni: – vandringsled utanför dörren – arrangerade vandrings-, kajak-, elcykel- och återhämtningspaket – lugn och avskildhet med möjlighet att boka samtalscoaching

Hotell - Restaurang Pool - Vandrarhem

Sollefteå

Bo där Höga Kusten möter Lappland Våra 36 campingplatser och 21 stugor ligger belägen vid stranden av Inre Lemesjö, omsluten av lummigt grönområde. Hos oss kan du uppleva tungt gäddfiske, storslagen urskog, häftig bäverspaning, uppfriskande naturbad, fina vandrings- och cykelleder och mycket mera. Kika in på vår hemsida för att se vad vi mer har att erbjuda.

Bara 2 km från Högakustenbron

Sollefteå Camping Sollefteå Camping Risön Risön

Njut av lugnet! På semestern är det viktigt att bo bra och bekvämt. Vi har många olika boendealternativ att välja mellan. Allt från enkla camping/övernattningsstugor till nyrenoverade självhushållsstugor, villavagn, vandrarhem och vantelllägenheter. Båt- och cykeluthyrning, sommargrill och café med frukostservering.

Sollefteå camping vid Ångermanälvens strand gångavstånd till centrum. Sollefteå camping vid Ångermanälvens strand medmed gångavstånd till centrum. Barnvänlig camping med mycket aktiviteter: Barnvänlig camping• med mycket aktiviteter: Pooler • GoCart • Kanot/kajak • Bangolf • Pooler GoCart Klättring Kanot/kajak Hoppborg Minibilar BMX-bana • Hoppborg • Minibilar • BMX-bana • Tennis • Quick Stop • Tennis

0612-405 05 www.snibbenscamping.se info@snibbenscamping.se

0620-100 21 42 0620-68 25 www.solleftea-camping.se www.solleftea-camping.se solleftea.camping@telia.com solleftea.camping@telia.com

området finns även Camping Cupolens restaurang fullständiga På På området finns även Camping Cupolens bar bar ochoch restaurang medmed fullständiga rättigheter och med en uteservering med fantastisk utsikt. rättigheter och en uteservering fantastisk utsikt. KAMA Fritid med det mesta för Husvagn/Husbil & Camping finns på området. Hjärtligt välkomna, vi har öppet 29 april till 16 oktober!

Välkommen till en rofylld upplevelse! 070-636 35 25 kontakt@trehorningsjocamping.se www.trehorningsjocamping.se

135


klassiskt lagad nordisk mat med stor nyfikenhet på det närproducerade. Så lyder Ulvö hotells matfilosofi. Restaurangen serverar högklassig, lokalproducerad mat och finns i White Guide. Hotellet erbjuder fina, moderna rum och utomhusbastu. Rummen är individuellt inredda med stora ljusinsläpp och vackra designdetaljer. Unna dig vardagslyx i avkopplande skärgårdsmiljö, på en vacker plats där himmel möter hav.

MODERNT OCH

ö v l U ll e t o H

Boende, Mat & Dryck

ulvohotell.se

Mörk rostade Följ lukten i sommar till nya väldoftande platser. I Höga Kusten kan vi numera stoltsera med två smakfulla kafferosterier som hjälper oss att bättre njuta olika kaffesorter och variationer. V I S S T E D U AT T svensken är ett av världens mest kaffedrickande folk? Höga Kusten Kafferosteri ligger bredvid Mannaminne i Häggvik, Nordingrå, och där rostas och levereras högkvalitativt arabicakaffe från Etiopien, kaffets urmoder. Ta chansen och njut av nybryggt kaffe direkt från rosteriet! Butiken har öppet under hela sommarsäsongen. I Sollefteå ligger numera också rosteriet Kaffe Smak, integrerat i Lilla Cafét. Det drivs av Adam Bozan som även sätter ihop egna spännande kaffeblandningar som snabbt vunnit en trogen publik.

hogakustenkafferosteri.se

TOPP HEMLIGT

var på sin tid ett topphemligt underjordiskt fort och en av Kalla Krigets största försvarsanläggningar. Idag är fortet en turistattraktion för både vuxna och barn som söker få sitt lystmäte av spänning. Hemsö fästning drivs sedan 2009 som museum och besöksmål med guidade turer dagligen under sommaren. Från fästningen är det fri sikt långt ut över Bottenhavet och utmed Höga kustens rand

H E M S Ö FÄ ST N I N G

hemsofastning.se 136

Hallsta berget

Ä R D U L I V S N J U T A R E ? Hotell Hallstaberget i Sollefteå erbjuder både boende, vällagad mat, spa och gym. Välj bland flera lyxiga boendepaket där du kan förena en härlig hotellnatt med en trerättersmiddag och en heldag på spa. Är du golfare? Med golfpaketet kan du först lägga en heldag på fina Sollefteå golfklubb innan du njuter av ångbastu och bubbelpool på spaet.

hallstaberget.se


Hotellet mitt i världsarvet Höga Kusten! Hotellet har 25 rum med totalt 53 bäddar, samtliga rum är helt nyrenoverade under 2015-2016. Vi ligger nära alla aktiviteter som Höga Kusten har att erbjuda.

Allt som händer hos oss och aktuella öppettider kan ni se på vår hemsida! 0613-109 00 www.ullangershotell.se info@ullangershotell.se

Skulebergets Havscamping

Sommarens Gastropaket

Ta med familjen, vännerna eller din käresta på en minnesvärd båtutflykt utmed vackra Ångermanälven! Låt oss skämma bort er i vår flytande restaurang med en stor skärgårdsbuffé som har något för alla smaker. Vi erbjuder härliga dagsturer, underhållande kvällsturer av det musikaliska slaget, charter och konferenser med skräddarsydda upplägg för både små och stora grupper. Välkomna!

I hjärtat av Höga Kusten där Skuleberget möter havet hittar du Skuleberget Havscamping och gästhamn. Härifrån är det inte långt till vandring i Skuleskogens Nationalpark, musikaliska upplevelser vid Skule Naturscen eller Via Ferrata-klättring på självaste Skuleberget.

Älskar du exceptionella måltidsupplevelser? Gastropaketet riktar sig till den genuina matnörden. Välkomstgåva på rummet, vår klassiska skärgårdsbuffé samt aperitif och en smakmeny på kvällen! Pool och magisk miljö ger en extra guldkant. Allt detta på Bottenhavets pärla, Ulvön. Från 1750 kr per person.

070-660 52 92 www.adalen3.com info@adalen3.com

www.skulebergethavscamping.se info@skulebergethavscamping.se 076-105 35 08

0660-22 40 09 www.ulvohotell.se boka@ulvohotell.se

Boende, Mat & Dryck

Restaurangen erbjuder många olika alternativ: Take away/ fri utkörning / äta på plats.

En upplevelse på älven med mat och musik

Höga Kusten Båtarna Stugbyn med närhet till Ulvöhamn Bo i naturskön miljö i någon av våra timrade stugor. Här har du tillgång till uppvärmd pool, bastu och aktiviteter som volleyboll och badminton m.m. Barnvänligt område med gott om plats för lek och möjlighet till grillning. Gångavstånd till Ulvöhamn och havet. Vi finns på Booking.com

076-774 00 09 www.ulvon.com bokning@ulvon.com

Räkkryssningar i förtrollande skärgård

Boende utöver det vanliga!

Er oas i Ulvöhamn!

Räkfrossa ombord på m/s Kusttrafik och njut samtidigt av en naturskön skärgårdskryssning i Höga Kusten. Vi avgår från Arken i Örnsköldsviks inre hamn kl. 19.00 för en 3 timmars oförglömlig båttur med trubadur ombord. Se datum för våra kryssningar och boka plats på vår hemsida eller genom att ringa oss. Välkomna!

Välkommen att boka boende i en pampig sekelskiftesvilla på solsidan av Örnsköldsviksfjärden nära till stadens alla utbud, aktiviteter och sevärdheter. Vindarnas Hus erbjuder allt från enkelrum till lösningar för större grupper till låga priser. Trådlöst internet och TV i alla rum samt fritt te och kaffe. Gratis parkering.

Mitt på den pittoreska hamngatan i Ulvöhamn hittar ni vår restaurang med en blomstrande trädgård.

0613-105 50 www.hkship.se info@hkship.se

070-22 77 633 www.vindarnashus.se boka@vindarnashus.se

070-713 06 98 www.ulvobyn.se kontakt@ulvobyn.se

Hos oss kan ni dagtid njuta av en fika eller en matigare lunch med god dryck. På kvällen förvandlas vi till en mysig och personlig á la carte-bistro.

137


I

ÅNGERMANLAN D har några av Sverige s mest dramatiska skeend sig. Häxprocesserna och sko en utspelat tten i Ådalen är två exemp el. Dessa starka händelser kan upplevas genom två rundtu rer. I den ena besöker du Torsåkers kyrka och den ens liga avrättningsplatsen som i folkmun kallas Bålberget Häxmuseet i Prästmon bel . yser de fasansfulla händel ser som skedde i världen, Sverige och i våra bygder i . I rundturen om Ådalen 31 får du följa upptakten till konflikten, hur demonstrationståget spontant bildade s i det lilla samhället Frånö, för att sedan ringla mot Lunde och konfrontatione n med militärerna. I Lunde ligger ett känt monument om händelserna.

Kultur & Besöksmål

adalen1931.se

Skeppsmaln är mest känd för sin ståtliga fyr som reser sig 39 meter över havet. Skags fyr ligger på Skagsudde, ni vet ”Väst, nordväst, 5-8 m/s” som det kan låta i den dagliga väderleksrapporten. 1957 invigdes fyren och utsikten är fantastisk. Vid klart väder kan man se Högbonden, Ulvöarna, Trysunda och Grisslan. Med fyren som utgångspunkt finns två uppmärkta promenadslingor. Dels ”Fyrstigen” på 900 meter med information om fauna, fåglar och kulturhistoria. Dels ”Landhöjningsstigen” på 600 meter som beskriver forna strandnivåer. Båda stigar leder tillbaka till fiskeläget. Där har bosättning förekommit åtminstone sedan 1682 och omkring sekelskiftet 1800 uppfördes Skeppsmalns kapell av Gävlefiskarna. Här ligger också Sveriges första surströmmingsmuseum och i området finns även båtmuseum, café och restaurang.

SKEPPSMALN

ornskoldsvik.se 138


Kultur & Besöksmål

Sveriges största bilmuséum Välkommen till Sveriges största bilmuseum. Här hittar du allt från ut­ ställningspärlor med massor av krom och lyx till våra vanligaste folkhems­ bilar – bilar du glömt att du minns!

hogakusten. com

Upplev Västernorrlands kulturhistoria Vi har aktiviteter, basutställningar, tillfälliga utställningar och friluftsmuseum. Butik & kafé Info om våra öppettider i sommar hittar du på vår hemsida. Fri entré. Välkommen!

0611-886 00 www.vnmuseum.se hej@vnmuseum.se

070­213 44 45 www.harnosandsbilmuseum.se info@harnosandsbilmuseum.se

Upplev en dröm som blivit sann

Här produceras single malt whisky som prisas världen runt. Gå en guidad tur i det mäktiga destilleriet och de stora lagerhusen där över 10 000 fat whisky mognar. I vår restaurang äter du eller fikar gott och i whiskybaren kan du utforska våra produkter. Öppet 11-17 varje dag hela sommaren, med utökade öppettider vissa kvällar och helger.

I Dala utanför Härnösand skapas ekologisk, hantverksmässigt framställd gin med inspiration från naturen. En gin så smakfull att den är utmärkt att dricka som den är. Allt började med en passion för gin som utvecklades till gintillverkning. I dag är Hernö Gin Europas mest prisbelönta gindestilleri. En dröm som blivit sann.

0612-530 60 highcoastwhisky.se info@highcoastwhisky.se

0611-50 57 70 www.hernogin.com visit@hernogin.com

Förboka ginprovning och besök.

Besök vår nya delikatessbutik

Besök Docksta Fabriksbutik

Sommaren 2020 slår vi upp portarna till vår nya delikatessbutik! Här hittar du massor av lokala delikatesser och såklart vårt tunnbröd till fabrikspriser.

Ett av Höga Kustens populäraste besöksmål. Här hittar ni en skön mix av skor, kläder, inredning och accessoarer.

Vi håller också bagarstugan öppen. Där kan du känna doften av nybakat tunnbröd och själv prova på traditionell tunnbrödsbakning.

Öppet alla dagar under sommaren. Välkommen. Obs! I år flyttar vi ut delar av butiken för att skapa en säkrare miljö. Kartongvägen 2, Docksta 0613-402 50

Läs mer på vår hemsida!

0613-71 13 50 www.mjalloms.se info@mjalloms.se

Kultur & Besöksmål

Alla dagar kl 11­18, 9 juni ­ 31 augusti i september fre­lör­sön kl 12­17. Djuphamnsvägen 4, avfart 239 Härnösand

Besök ett whiskydestilleri i världslass

www.dockstasko.se instagram.com/dockstasko facebook.com/dockstasko

139


Kultur & Besöksmål

Arknat X I S A M A R B E T E med arkitekturfestivalen Arknat som under tre somrar skapat spektakulära vindskydd runt om i Höga Kusten, ska nu teknikstudenter med designinriktning från Sollefteå gymnasium ta fram egna versioner av vindskydd till fyra platser i Sollefteå kommun. Projektet heter Arknat X och ska liksom sin förlaga blanda arkitektur och natur. Projektet drivs tillsammans med Höga Kusten Destinationsutveckling och arbetet påbörjas i juni i Resele, Hallstaberget, Kullaborg och Österåsen.

arknat.com

“The Tree Cube” - som byggts under arkitekturfestivalen tidigare år.

Gårdsbutiken

Unna dig ett mat- och vandringspaket i Nordingrå i sommar. Invid Själandsklinten med milsvid utsikt ligger Gårdsbutiken som serverar mat och delikatesser med lokal prägel. M E D S J Ä L A N D S K L I N T E N som praktfull kuliss skapas smakfulla marmelader, saft, glögg, chutney, geléer och syltsorter i Gårdsbutiken i Själand, Nordingrå. Här pågår produktion året om och under sommarmånaderna välkomnas besökare från hela landet. Sedan 2009 drivs Gårdsbutiken av familjen Nilsson: Berith, och hennes son David och svärdotter Anna. Under årens lopp har Gårdsbutiken blivit mer och mer etablerat som utflyktsmål i Höga Kusten. Många är de som vill titta förbi, ta en bit mat eller ett hembakt bakverk i lustgården för att sedan strosa runt bland plantor, kryddor och lantlig heminredning. För att inte tala om alla de delikatesser som tilldrar sig läckergommar och gourmeter. Allt görs lokalt med så korta innehållsförteckningar som möjligt. Råvarorna finns nästgårds och Nilssons köper mest av lokala plockare och odlare. Så nära som möjligt, är deras motto. Varför inte kombinera ditt besök på Gårdsbutiken med en relativt kort vandring upp på Själandsklinten? Ett rätt oslagbart Nordingråpaket tycker vi!

gardsbutiken.net

MANNA MINNE det skulle bli ett litet café med ett utställningsrum. Idag 30 år senare består Mannaminne av mer än 50 byggnader. Rundlogen, Stavkyrkan, Teknikhuset, Emigrantmuseet, Jordbruksmuseet och Önlogen är bara någa av de fantastiska byggnader som är ditflyttade från bland annat Norge, Estland och Ungern. Bakom detta unika utflyktsmål ligger konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro. Cafét har blivit en restaurang och utställningsrummet ett helt konstmuseum. Ett livsverk som verkligen är värt ett besök i sommar. Mannaminne ligger strax utanför Nordingrå i Kramfors kommun på väg mot Häggvik.

T A N K E N VA R AT T

mannaminne.se 140


ETT ÄVENTYR FÖR HELA FAMILJEN

hemsö fästning, en gång i tiden en av Sveriges mest välbevara

hemligheter, är nu ett äventyr för hela familjen. Ta del av den svens militära historien i kombination med Höga Kustens unika natur. Här förflyttas du tillbaka till Kalla krigets dagar då 320 soldater tjän gjorde på en av Sveriges hemligaste platser för att försvara Sverig Guidade turer tar dig både 40 meter ner under markytan och till top av fästningen på Storråberget med milsvid utsikt över kust, hav oc

Mellansels Bad & Camping Välkommen till Häxmuseet

Tempererat utomhusbad och camping

Häxmuseet berättar om den korta men intensiva period av häxhysteri som kallades “Det stora oväsendet” mellan 1668-1676. Totalt halshöggs och brändes 71 personer på Häxberget i Torsåker, Kramfors kommun.

I Mellansel finns Örnsköldsviks mest besökta utomhusbad med tre tempererade pooler. Se aktuella öppettider för badet på vår hemsida.

Du hittar oss i Prästmon i Kramfors kommun. 0612-856 01 www.haxmuseet.se info@hola.se

Välkomna! 0661-407 01 www.mellansel.se info@mellansel.se

T H E

Unna dig avkoppling!

Unna dig avkoppling! ”En atmosfär präglad av stillhet och ro högt över bottenhavets Avkopplande Säsong 15 maj –atmosfär 31 brusande augusti vågor, i världsarvet Höga Kusten. i hjärtat av Höga Kusten Kom över dagen och ta enstillhet fika elleroch bo atmosfär ”EnAvkopplande atmosfär präglad av Fyrvaktarbostaden.” ro kvar högti den överunika bottenhavets brusande

i hjärtat av Höga Kusten

Följ oss gärna vågor, i världsarvet HögapåKusten. facebook & instagram HogbondenFyr.se Kom över dagen och ta en fika eller bo kvar i den unika Fyrvaktarbostaden.” info@hogbondenfyr.se HogbondenFyr.se Tel: Följ 0613oss 230 05 på gärna facebook & instagram Instagram.com/hogbonden info@hogbondenfyr.se Facebook.com/hogbonden Tel: 0613 230 05 0613-230 05 Instagram.com/hogbonden www.hogbondenfyr.se info@hogbondenfyr.se

Facebook.com/hogbonden

0613-230 05 www.hogbondenfyr.se info@hogbondenfyr.se

C O L D

W A R

E X P E R I E N C E

Besök en av Sveriges hemligaste platser Hemsö fästning - en upplevelse för alla åldrar. Guidade turer genom bland annat sjukhus, verkstäder och stridsledningscentraler, 5 500 kvm historia och dramatik. Stor utomhusutställning med fordon, kanoner och tältläger i bästa MASH-anda. Restaurang med möjlighet att njuta av mat och utsikt. Se våra öppettider på hemsidan. 070-370 23 60, 070-544 13 20 www.hemsofastning.se destinationhemso@gmail.com

UPPLEVA I MÖTAS I ÄTA I FIKA I BO

En kulturell mötesplats

Familjepaketet 2 vuxna & 3 barn

Följ oss på vår hemsida och Facebook,

Här i Vännersta by vid Dalsbergets fot, möter du en myllrande konstverksamhet med ateljéer och konstnärsverkstäder.

- Entré, djurpark, cirkuspark & lekland - Entré, tempererade badet - Cirkusskola 1 dag och Zooskola 1 dag

där uppdaterar vi vad som händer i sommar på Mannaminne. Facebook: #mannaminne

Myller B&B – litet och trivsamt, har öppet året runt. Under sommarsäsong öppnar också galleriet, konsthantverksbutiken samt ekokaféet - med teater och allsångskvällar. Välkomna!

0613-202 90 www.mannaminne.se kontakt@mannaminne.se

0613-66 80 99 myllerkultur.se annikka.arvidsson@myllerkultur.se

Kultur & Besöksmål

Öppet året runt., för aktuella tider besök gärna vår hemsida. Servering.

Det finns även en camping med fem timrade stugor och 12 husvagnsplatser samt ett servicehus i anslutning till badet. Campingen är öppen året om.

HEMSÖ FÄSTNING

Boende med två övernattningar Husvagnsplats med el 1 800:Fritidsstuga 3 500:Semesterbystuga 4 500:För hela familjen. Gäller 19/6-16/8 Djurparken öppen 19/6-16/8 Alla dagar 10.00-16.00 0621-105 54 www.junseledjurpark.com camping@aventyrsberget.se

141


Kultur & Besöksmål

High Coast Art Valley

Höga Kusten är ett konstmirakel och du behöver inte åka särskilt långt för att hitta ett öppet galleri eller en spännande utsmyckning i det fria. I S O M M A R Ö P P N A R Ingrid Edberg Norlin portarna till sitt sidengalleri i Ramvik. Här kan du frossa i det urgamla materialet i alla former, siden i kläder eller siden som konst eller utsmyckning. I fjol 20-årsjubilerade galleriet och har under åren varit ett uppskattat utflyktsmål bland såväl konstintresserade och modeintresserade till turister och högakustenbor. Ingrid Edberg Norlin har sysslat med siden i hela sitt liv och några av hennes kreationer har uppmärksammats internationellt.

sidengalleriet.se

K O N S T S A T S N I N G E N tar avstamp i en händelse långt tillbaka och där en central person var Jonas Nätterlund. Han föddes i byn Sidensjö på 1920-talet men levde hela sitt vuxna liv i Stockholm. I största hemlighet placerade han pengar och i samband med sin död 1995 avslöjades det att han testamenterat 24 miljoner kronor för inköp av konst och skulpturer. Den generösa donationen bidrog till 25 variationsrika konstverk och utsmyckningar i konstdalsområdet. Dalen sträcker sig från Ulvöarna i skärgården till Nätraälvens dalgång och konstverken bildar ett fascinerande kulturstråk. Konstdalens nav är konst- och naturparken Herrgårdsparken i Köpmanholmen, ett populärt utflyktsmål för både vuxna och barn. Här möts orörd natur och anlagd parkmiljö och här finns spår av både djurliv och industriellt arv. En promenad runt hela parken tar en timme och längs stråket finns bänkar och grillplatser.

Siden för alla sinnen

hogakusten.com

Lemurer & vita tigrar

J U N S E L E D J U R P A R K är en av Höga Kustens största publikdragare. Här kan du se några av våra svenska rovdjur som lodjur och björn men även exotiska lemurer, kameler och de välkända bengaliska vita tigrarna som har funnits i parken sedan 1992. Parken är gemytlig och vänder sig till hela familjen och har öppet från midsommar och några veckor in i augusti. Populärast bland de yngre besökarna brukar den lilla inhägnaden vid handelsboden vara, där på Bondgårdens zoo kan barnen följa med en av djurparkens duktiga djurkötare bland de vanligaste lantgårdsdjuren som grisar, får, hästar, getter och höns och lära sig mer om djuren.

junseledjurpark.com

142

142


Foto: Pelle Kronestedt

Natur och kultur i skön förening!

Välkommen till Technichus, science center i Härnösand. På Technichus finns flera spännande attraktioner och inspirerande aktiviteter för stora och små. Programmering, hjärngympa och annat skoj. Technichus erbjuder både utmaningar och tid till upptäckarglädje.

Hantverk, Utställningar, Barnens naturstig, Turistinfo Café Krubban, m.m.

För aktuella öppettider se vår hemsida.

0611-34 96 35 www.technichus.se reception@technichus.se

30 maj-30 augusti öppet alla dagar kl. 11-17 Följ oss: Instagram: vastanafallet Facebook/ Västanåfallet natur & kulturcentrum Viksjö

070-341 60 66 070-729 15 00 www.vastanafallet.se info@vastanafallet.se

Matäventyr Sommartider 29 juni- 16 augusti. Lunchöppet kl 12-14. Middagsöppet kl 16-20, alla dagar. Välkomna till oss, restaurangen och skogen! Väg 335, 15 km från Örnsköldsvik. Bokningar hela året.

0660-711 01, 073-28 29 89 www.strutsfarmen.se info@strutsfarmen.se

Sveriges största & vackraste hällristningsområde Utställningar • Shop • Café • Fri entré Barnhörna där små och stora kan testa kopior av stenåldersredskap och kläder

Vi odlar allt möjligt! Utforska, smaka, upptäck och mys hos oss! Här kan du fika, köpa nybakat bröd, mathantverk och grönsaker...

Hällristningsområdet är alltid öppet för besökare. Nipvägen 7, Näsåker, Sollefteå

0622-106 30 www.namforsen.com info@namforsen.com

Utställningar Café

Guidningar

Välkommen till vår trädgård!

Gratis guidning av hällristningarna kl 12.00 & 14.30 (stängt måndagar & midsommar)

På naturum Höga Kusten vid Skulebergets fot kan du njuta av utställningar om världsarvet och Skuleskogens nationalpark. Med naturum som inspiration ger du dig ut till världsarvets pärlor. Program

Nämforsens hällristningar och museum – en tidsresa på 6000 år

Se museets sommaröppettider på vår hemsida

Ur havet steg berget

Välkommen! Håll även utkik på sociala medier för info om vad som händer hos oss i sommar @kvarnatradgard

0613-700 200 www.naturumhogakusten.se info@naturumhogakusten.se

Kultur & Besöksmål

AHA-upplevelser!

Kultur i Nätradalen Höga Kusten Guidade turer i Herrgårdsparken & Nätradalen m. Nätterlundskonst mm Nätra Hembygdsgård med loppis/ café/utställningar 22/6-9/8 kl 12-16 Köpmanholmens Bruksmuseum med Café Svea & utställningar mm Öppet 15/6-16/8 alla dagar 12-16 Second Hand i Bjästa 700 kvm på Nätragatan 37, månd-fred kl 11-17 Se hemsidan & Facebook för info om arrangemang och övrigt utbud

070-280 13 26 kvarnatradgard@telia.com www.kvarnatradgard.com

0660-22 30 97 www.natrahembygd.se bokning@natrahembygd.se

143

143


Äventyr & Aktiviteter AKTIVATOR 0660-187 77 aktivator.nu EXPLORE HIGH COAST 070-274 69 80 Explorehighcoast.se FRILUFTSBYN 070- 540 85 77 friluftsbyn.se HALLSTABERGET FRILUFTSOMRÅDE 0620-68 20 00 solleftea.se HEMSÖ FÄSTNING 070-544 13 20 hemsofastning.se HEMSÖ KAJAK OCH MTB 0611-690 58 hemsokajak.se HÖGA KUSTENBÅTARNA 0613-105 50 hkship.se SVALANS RESOR 0613 310 20 svalansresor.se KUSTVANDRARNA 073-835 78 69 kustvandrarna.se LAPPUDDENS FRILUFTSCENTRAL 070-286 43 05 lappudden.se HÖGA KUSTEN WALKABOUT 070-339 99 14 hogakustenwalkabout.se JUNSELE DJURPARK 0621-105 54 junseledjurpark.com MELLANSELS BAD/CAMPING 0661-407 01 mellansel.se SKULESKOGENS NATIONALPARK/NATURUM 0613-700 200 naturumhogakusten.se

144

VIA FERRATA 0613-405 00 viaferrata.se VECKEFJÄRDEN GC 0660-29 63 00 veckefjarden.com WESTIN ADVENTURE 0620-171 00 westinadventure.com

Boende, Mat & Dryck BJÖRKUDDENS HOTELL & RESTAURANG 0613- 501 15 bjorkudden.se HIGH COAST DESTILLERY 0612-530 60 highcoastwhisky.se BREDBYNS GÄSTGIVERI 0661-107 10 bredbyns-gastgiveri.se CITY HOTELL SOLLEFTEÅ 0620-167 00 cityhotellsolleftea.com DOCKSTA HOTELL 0613-400 10 dockstahotell.se DOCKSTA VANDRARHEM & CAMPING/KUSTLADAN 0613-130 64 kustladan.se ELITE PLAZA ÖRNSKÖLDSVIK 0660-23 51 00 elite.se FIRST HOTELS Härnösand, Kramfors, Ö-vik firsthotels.se FISKARFÄNGET 0613-211 42 fiskarfanget.se FJÄLLRÄVEN CENTER 0660-21 66 11 fjallravencenter.se FRILUFTSBYN 070-540 85 77 friluftsbyn.se

SOLBERGSBACKEN 0661-501 75 solbergsbacken.se

GÅRDSBUTIKEN I NORDINGRÅ 0613-204 24 gardsbutiken.net

NORRFÄLLSVIKENS GK 0613-210 85 norrfallsvikensgk.com

GULLVIKS HAVSBAD 0660-745 82 gullvikshavsbad.se

RESELE ADVENTURE 070-241 73 82 reseleadventures.com

HEMSÖ FÄSTNING 070-544 13 20 hemsofastning.se

RISÖBADET 0620-68 25 43 solleftea.se

HOTELL CITY 0611-220 10 hotellcity.nu

PARADISET 0660-885 91 paradisetornskoldsvik.se

HOTELL FOCUS 0660-821 00 hotellfocus.se

TECHNICHUS 0611-34 96 37 technichus.se

HOTELL HALLSTABERGET 0620-123 20 hallstaberget.se

HOTELL HÖGA KUSTEN 0613- 72 22 70 hotellhoga-kusten.se HÖGBONDEN 0613-230 05 hogbondenfyr.se LOTSSTUGAN 0611-79 000 lotsstugan.com

BRYGGHUSET HÄRNÖSAND 0611-219 11 brygghusetharnosand.se CAFE UH 0660-140 84 cafeuh.se KAJKANTEN 0660-22 34 96 restaurangkajen.se

LILLA CAFÉT 0620-107 56

TREHÖRNINGSJÖ CAMPING 070-636 35 25 trehorningsjocamping.se

LÄNSMANSGÅRDEN 0612-515 92 lansmansveranda.se

PELLE ÅBERGS GÅRDEN 070-780 33 22 pelleabergsgarden.se

MANNAMINNE 0613-202 90 mannaminne.se

SKUTSKEPPAREN 072-235 23 50 skutskepparn.se

MOSJÖNS CAMPING 0663-200 89 mosjonscamping.se

SNIBBENS CAMPING 0612-405 05 snibbenscamping.se

MÅVIKENS CAMPING & NATUROMRÅDE 070-300 11 69 maviken.com

SOLLEFTEÅ CAMPING 0620-68 25 42 solleftea-camping.se

NORRFÄLLSVIKENS CAMPING & STUGBY 0613-213 82 norrfallsvikenscamping.com NORRFÄLLSVIKENS RUM & KÖK 0613-212 55 norrfallsviken.com NÄTRA MOTELL & RESTAURANG 0660-22 05 40 natradalen.se ULLÅNGERS HOTELL 0613-109 00 ullangershotell.se SCANDIC HOTELL 0660-27 22 00 scandichotels.se

VETA MER OM HÖGA KUSTEN

STRUTSFARMEN 0660-711 01 strutsfarmen.se ULVÖ HOTELL 0660-22 40 09 ulvohotell.se ULVÖBY/ LILLA SALTERIET 070-592 44 92 kartell.se VINDARNAS HUS 070-227 76 33 vindarnashus.se ÅDALEN III 0612-505 89 adalen3.com

Kultur & Besöksmål HIGH COAST WHISKY VISITOR CENTER 0612-530 60 boxwhisky.se HEMSÖ FÄSTNING 070- 544 13 20 hemsofastning.se HERNÖ GIN 073-274 44 93 hernogin.com HÄGGBY GÅRD 0611-711 33 haggbygard.se HÄRNÖSANDS BILMUSEUM 070 - 213 44 45 harnosandsbilmuseum.se

0771-26 50 00 SKULEBERGETS HAVSCAMPING 076-105 35 08 skulebergethavscamping.se

HÖGBONDEN 073-096 29 31 hogbondenfyr.se MANNAMINNE 0613-202 90 mannaminne.se MJÄLLOMS TUNNBRÖD 0613-711 350 mjalloms.se


MYLLER KULTUR & HÄNDELSER 0613-66 80 99 myllerkultur.se

Artister & Evenemang MURBERGET 0611-88 600 murberget.se NÄTRA HEMBYGDSFÖRENING 0660-22 30 97 natrahembygd.se NÄMNFORSENS HÄLLRISTNINGSMUSEUM 0622-106 30 namforsen.com SIDENGALLERIET 0612-401 34 sidengalleriet.se

MISSA INTE DET BÄSTA MED HÖGA KUSTEN

DOCKSTA SKO 0613-402 50 dockstasko.se HÄXMUSEET HOLA 0612-856 01 haxmuseet.se EVENEMANGSARENAN/ FJÄLLRÄVEN CENTER 0660-21 66 11 fjallravencenter.se HÖGA KUSTEN NÖJE 070-246 22 69 hogakustennoje.se LASTBILSTRÄFFEN RAMSELE 070-651 38 12 lastbilstraffen.se VERKSTÄLLANDE BYRÅN/ SKULE NATURSCEN 070-262 27 37 skule.se

Shopping & Service BYBERG NORDIN 0613-72 03 00 bybergnordin.se HÖGA KUSTEN AIRPORT 0612-71 81 10 hogakustenairport.seWQWQ SOLLEFTEÅ HANDEL 0612-22191 handelsolleftea.se HÖGAKUSTENTURER 070-688 44 38 hogakustenturer.se ICA KVANTUM, SOLLEFTEÅ 0620-67 13 60 ica.se QL I SOLLEFTEÅ/NIPYRAN 070-585 53 30 qlisolleftea.nu ÖRNSKÖLDSVIK AIRPORT 0660-874 00 oer.se ÖRNSKÖLDSVIKS HAMN OCH LOGISTIK 0660-787 13 mfulvon.se

Unna dig Veckefjärden! Vakna upp med utsikten över en av Norrlands vackraste golfanläggningar. Ät frukost, ta en skön promenad eller varför inte en golfrunda. Vi har en fantastisk 18-hålsbana och en korthålsbana i vacker miljö. Väljer du att bo på Hotell Veckefjärden har vi olika rum att välja på, från tvåbäddsrum till svit med jacuzzi. GOLFRUNDA MED GULDKANT

Sätt guldkant på din resa. Boka ett golfpaket med del i dubbelrum med badrum, frukost, greenfee och tvårätters middag. Pris från 995 kr/pers HOTELLMYS

Inled kvällen med en middag på vår restaurang och sov över i vårt hotell med sköna sängar, Vakna upp och till en god frukost och upptäck sedan de natursköna omgivningarna. Pris från 795 kr/pers VÄ L K O M M E N

Vi har självklart bara rum med frukost. Pris från 595 kr/pers Läs mer på veckefjarden.com eller kontakta oss direkt för bokning.

hogakusten. com JUNSELE DJURPARK 0621-102 95 junseledjurpark.com VÄSTANÅFALLET NATUR & KULTURCENTRUM 070-3416066 vastanafallet.se

18-HÅL | KORTHÅLSBANA | SHOP HOTELL | RESTAURANG | KONFERENS

Golfbanevägen 21, Örnsköldsvik | 0660-29 63 00 | veckefjarden.com


Bara en kan vara

ry

VolvoStörst V60 och V90 Cross Country bila i Norrland på begagnade Just nu! Erbjudande på ett begränsat antal välutrustade bilar.

för att klara

Gör en trygg affär med hos oss! Vi har alltidhögre stort urval av fräscha Volvo V60 och V90 Cross Country robust design, markfrigång och AWD Norrlands fyrhjulsdrift största är byggd utbud föravatt begagnade klara bila alla typer av vägar. och Justfina nu begagnade erbjudandebilar på ett begränsat antal bilarmer till ett mycket bra pris. Välkommen in! i lager och marknadens generösa Några av marknadens mer generösa garan garantier. Bilbolaget PlusGaranti som gäller i upp till 2 år. Volvo Volvo Selekt, nästan ny Volvo med nybilsg Selekt, nästan ny Volvo med nybilsgaranti. Dessutom möjlighet Bilbolaget PlusGaranti i upp till 2 år att välja till Bilbolaget Komplett – begagnad bil inklusive allt. Bilbolaget Komplett med bl.a 6 månaders fr Välkommen att kontakta Team Bilbolaget!

Volvo V60 Cross Country D4 AWD Advanced Edition Göran Sahlén automat Alexander Nordin Härnösand

Härnösand

Volvo V90 Cross Country Hans Strömqvist Sollefteå 900:0620-574 12

D4 AWD Advanced SE automat Jonatan Sköldebjer Andreas Byström Ulf Jonsson Nicklas Östlund Sollefteå Örnsköldsvik Örnsköldsvik Örnsköldsvik ...................................................................................................... 399 000:- 06 Pris 0620-574 11 0660-867 13 0660-867 09 0660-867

399 000:4 503:-/mån 4 464:-/mån

Pris ....................................................................................................... 0611-52 10 26 0611-52 10379 27 Billån*................................................................................................. 4 287:-/mån Business Lease**.................................................................... 4 250:-/mån

miniumfälg.

Köp till vinterhjul för 4 900:Vinterdäck monterade på Volvo Original aluminiumfälg.

Köp till vinterhjul för 9 900:Vinterdäck monterade på Volvo Original aluminiumfälg.

rtphone ensorer, nd.

Köp till Teknikpaket för 6 900:Bakre parkeringskamera, navigation, Smartphone Integration, bakre och främre parkeringssensorer, ljudsystem Harman Kardon Premium Sound.

Köp till Teknikpaket för 6 900:Bakre parkeringskamera, navigation, Smartphone Integration, bakre och främre parkeringssensorer, ljudsystem Harman Kardon Premium Sound.

Renault ZOE

Låt varje dag vara elektrisk

Billån** ............................................................................................. 4 503:-/mån Business Lease**................................................................... 4 464:-/mån

Mag Örns 066

Upptäck Dacia Dus

oss Country D4 AWDBränsleförbrukning liter/100 km vid blandad körning (prel). WLTP: 6,0–6,6. NEDC korr: 5,1–5,3. CO2, g/km. WLTP: 158–171. NEDC korr: 135–139. (V60 Cross Country D4 AWD Är du nyfiken på en elbil? Välj privatleasing i 12, 24 eller Med SUVen Dacia Duster fårspecifikation. du köregensk å bilens specifikation.aut–V90 Cross Country D4 AWD aut). Miljöklass Euro 6d-Temp. WLTP-värden avser EU-marknader. Marknadsspecifika avvikelser kan förekomma beroende på bilens avgifter tillkommer. *Volvo Billån: 20% kontant som inbytesbil, månader,Zoe 50%har restvärde, ränta 4,95% (effektiv ränta 5,06%).design Inga uppläggningseller aviseringsavgifter tillkommer. 36eller månader. Nya36Renault längre räckvidd, kortare som vanligtvis kostar betydligt mer. Till ofinans Bank, är exkl Prisexempel beräknat på körsträcka 1 500 mil/år. **Business Lease: Första förhöjd hyra 10%, restvärde 50%. Volvo Business Lease omfattar leasing via Volvofinans Bank, är exkl laddtid och är utrustad med teknik som gör det både hör bland annat utförkörningshjälpen rtstyrelsens avgifter moms och beräknad på 36 månader och totalt 6 000 mil. Kostnad för Originalservice samt försäkring via Volvia företagsförsäkringar tillkommer. Transportstyrelsens avgifter Hill D tillkommer. Originalserviceenklare ingår i 36 månader (max 1500 mil/år). Bilarna på bild är extrautrustade. Reservation för eventuella tryckfel. Control, handsfree nyckelkort och multiview-k och bekvämare att köra 100% elektriskt.

Bilbolaget Härnösand Industrigatan 3 0611-52 10 20 harnosand@bilbolaget.com

Bilbolaget Sollefteå Storgatan 135 0620-574 00 solleftea@bilbolaget.com

Bilbolaget Örnsköldsvik Ångermanlandsgatan 28 0660-867 00 ornskoldsvik@bilbolaget.com


Bara en kan vara

Störst i Norrland på begagnade bilar!

Gör en trygg affär hos oss! Vi har alltid stort urval av fräscha och fina begagnade bilar i lager och marknadens mer generösa garantier. Bilbolaget PlusGaranti som gäller i upp till 2 år. Volvo Selekt, nästan ny Volvo med nybilsgaranti. Dessutom möjlighet att välja till Bilbolaget Komplett – begagnad bil inklusive allt.

Norrlands största utbud av begagnade bilar Några av marknadens mer generösa garantier Volvo Selekt, nästan ny Volvo med nybilsgaranti Bilbolaget PlusGaranti i upp till 2 år Bilbolaget Komplett med bl.a 6 månaders fri försäkring

Välkommen att kontakta Team Bilbolaget!

Göran Sahlén Härnösand 0611-52 10 26

Alexander Nordin Härnösand 0611-52 10 27

Hans Strömqvist Sollefteå 0620-574 12

Jonatan Sköldebjer Andreas Byström Sollefteå Örnsköldsvik 0620-574 11 0660-867 13

Renault ZOE

Låt varje dag vara elektrisk

Är du nyfiken på en elbil? Välj privatleasing i 12, 24 eller 36 månader. Nya Renault Zoe har längre räckvidd, kortare laddtid och är utrustad med teknik som gör det både enklare och bekvämare att köra 100% elektriskt.

Ulf Jonsson Örnsköldsvik 0660-867 09

Nicklas Östlund Örnsköldsvik 0660-867 06

Magnus Olsson Örnsköldsvik 0660-867 15

Upptäck Dacia Duster

Med SUVen Dacia Duster får du köregenskaper och design som vanligtvis kostar betydligt mer. Till tekniken hör bland annat utförkörningshjälpen Hill Descent Control, handsfree nyckelkort och multiview-kamera.


FRILUFTSBUTIK OCH OUTLET Välkommen till Naturkompaniet i Örnsköldsvik. Här hittar du en 2 000 kvm stor friluftsbutik med både outlet och fiskeavdelning, fylld med massor av spännande friluftsprodukter från världens ledande varumärken.

örnsköldsvik

brogatan 141, fjällrävenhuset tel: 0660-103 40 | mån–fre 10–18 | lör 10–16 | sön 11–16 www.naturkompaniet.se

Profile for Devocy Communication

Magasin Höga Kusten Sommar 2020  

Magasin Höga Kusten Sommar 2020  

Profile for devocy

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded