__MAIN_TEXT__

Page 1

2018 SOMMAR

Kalla har nära till stadspuls, god mat och avkoppling.

Birging har hittat hem i Sundsvall.

DESTINATION SUNDSVALL TIMRÅ ÅNGE

Så blev Sundsvall Sveriges vackraste!

ÄV E N T Y R

FISKE

BESÖKSMÅL

Spendera din mc-sommar i gott sällskap.

Lax, öring, harr, gädda! Det hugger i Medelpad.

Vandring från kust till kust längs S:t Olavsleden.


E4 är tråkig. Åk ... En unik sträcka mellan Hudiksvall och Sundsvall

Caféer och restauranger • Levande fiskelägen • Industrihistoria Konst och hantverk • Hotell, pensionat och camping Kilometerlånga sandstränder • Golf och fiske ... Vägen går i huvudsak i skogs- och jordbrukslandskap med närhet till havet.

K

Ljungan Ljungan Ljungan

Sörfjärden Oxsand Oxsand Oxsand

Sundsvall Kustvägen

Hudiksvall

okning o/b f In


frosting.se

BESÖK OSS INNAN DU BESÖKER OSS.

ALLTID MINST 150 BILAR PÅ VÅR WEBBPLATS. VÄLKOMMEN TILL NORRA SVERIGES STÖRSTA BMW OCH MINI-ANLÄGGNING. Surfa in på norra Sveriges största utbud av nästan nya BMW och MINI. Välj ut din favoritbil i lugn och ro och kontakta en av våra säljare direkt via webben. Vi håller bilen åt dig tills du besöker oss, tittar på den, provkör och upplever äkta körglädje.

Molinbil.se

SÖDRA BROFÄSTET SUNDSVALL

Bilförsäljning 060-66 98 80. Öppet mån–fre 9–18, lör 11–15.

! te

e mvggningt. a s nt ilanlä i tvät d raestiskaåben valfr e n mvår fantder vi p e l i b öka bju

tta t bes n så vätt. Tvsäsa på akt uponsgseade bilt Pa med anpa Tag r miljö IS AT ! i vå R G ÄTT TV

Gäller tom: 2018-09-30.


ANNONS

Så här kan du njuta i sommar med M/S Medvind Snart är det dags för M/S Medvind att ge sig ut på de populära skärgårdsturerna från Inre Hamnen i Sundsvall. – Turerna ger mesta möjliga sommarkänsla, säger redaren Pelle Hermanson. Vare sig man åker på familjeutflykt eller har kalas på båten. Och också i år har vi förstklassig underhållning av The Crew. Det är tolfte året som M/S Medvind lägger ut från kajen i Sundsvall. – Hela idén med båten började med att vi ville komma närmare vattnet och ha en krog som serverar mat med fokus på havets läckerheter, säger Pelle Hermansson. Det blev en restaurangbåt istället. I sommar fortsätter matresan till havs och på M/S Medvind serveras den populära skärgårdsbuffén. – Kabysskockarna har lagt ner själ och hjärta i att kombinera rätter som passar de flesta. Med på turen följer den underhållande besättningen som sjunger lika bra som de serverar. – The Crew gör succé varje år med sina tolkningar av allt från covers från 60-talets början till riktigt modern musik. I år är det tredje året som de följer med och det brukar alltid bli succé när de sätter igång. På familjeturerna är alla barn välkomna upp till bryggan där kaptenen tar emot och visar runt. – Faktum är att de medföljande vuxna brukar vara minst lika intresserade. Alla är förstås lika välkomna dit upp och kaptenen berättar gärna. Det är han bra på. Få slår M/S Medvinds kapten i kunskaper om Alnön och dess omgivningar. – Han guidar ofta via högtalarsystemet under turerna, berättar om de vackra områdena båten passerar. Och om den historia med fiskebyar, båtvarv och sågverk som ligger till

m/s MEDVIND Sommar 2018 Sundsvalls självklara sommarnöje!

grund för vår tid här och nu, säger Pelle. Besättningen håller i företagseventen och planeringarna av kvällsaktiviteterna. – Det är nästan alltid sol kvällstid ute på havet. Bara det sätter ju stämningen för kvällen. Förutom de ordinarie kvällsturerna satsar vi också på speciella event. Som Tjejkvällar, Lysnatta och Champagneprovning exempelvis. Till företagseventen brukar M/S Medvinds besättning skräddarsy program som ibland innehåller enbart underhållning och mat. Andra gånger också utbildningar eller föreläsningar. – På M/S Medvind rår man om varandra på ett särskilt sätt. Båten har tre huvuddäck, det största på nedre plan med bar och 80 sittplatser. En perfekt konferenslokal dessutom. På soldäck kan 60-talet gäster njuta vid stora, öppnings-bara fönster. Och på övre däck i den vackra salongen har 50 gäster garanterat Sundsvalls bästa havsutsikt. – Stämningen brukar vara på topp under hela resan. Redan på kajen när folk samlas börjar minglet, ofta till lite musik när man väntar på att få stiga ombord. När M/S Medvind sedan glider ut på Sundsvallsfjärden i den fina sommaren blir stämningen nästan magisk. Välkommen ombord!

KRYSSING SKÄRGÅRDSBUFFÉ UNDERHÅLLNING

En unik upplevelse, nära men ändå långt borta!


Mästarna Nu byter vi varumärke och blir

Mästarna

Mästarna underhåller din fastighet och erbjuder en lång rad tjänster inom: måleri, fasad, golv, fönsterrenovering, rostskydd. Namnet är nytt men i företaget jobbar samma skickliga hantverkare som du tidigare mött hos: Sjölander Måleri, CE Måleri, Öbacka Måleri, Målerifirma G Persson och Nord Team. Vi hoppas att ett gemensamt namn ska bli tydligare och enklare för dig som kund och leverantör.

Välj mästarna – hantverksskicklighet för vinnare

www.mastarna.se Davidstadsvägen 2, Sundsvall | Tel: 060-789 03 00 | E-post: info@mastarna.se


Välkommen till Norra Berget Här finns något för alla! Bo bekvämt, njut en god middag, botanisera bland lokala konsthantverk eller handla lokalt producerade delikatesser.

Bo på vandrarhem! På Gaffelbyn - Sundsvalls Vandrarhem, bor du trivsamt till ett hyfsat pris. Fri parkering, fritt WiFi, gästkök och grillplatser. Fantastisk utsikt vid bergskanten och hela Norra Berget att strosa omkring på, bland byggnader och djur.

Gaffelbyn

boka@gaffelbyn.se

060-61 21 19

www.gaffelbyn.se

Sundsvalls Vandrarhem Norra Berget

Sundsvalls största delikatessbutik! Svenskt, småskaligt & lokalt mathantverk. Vi har presenter som smakar! Vi har Sundsvalls egen Drakenglass - passa på att glassa till dig hos oss. I sommarboden vid Danslogen finns glass, korv, hamburgare, kaffe och godsaker. Öppet alla dagar. Välkommen! smakrummet@telia.com 060-61 65 79 www.smakrummet.se

Medelpads Fornminnesförening Välkommen till vårt museum, Skvaderboden och Café Gesällen. Vi håller till på Norra Berget och våra öppettider är måndag-söndag 11.00-16.00. mff@skvadern.com 060-61 17 48 www.skvadern.com

125 m över havet

Mat, fest eller fika...

Hos oss på Grankotten och Gullgården finns något som passar för varje tillfälle, allt från en god lunch och en välsmakande kopp kaffe till en matupplevelse utöver det vanliga. Väl mött på Norra Stadsberget! Se våra öppettider och menyer på www.grankotten.se

Vår nya vinterträdgård och takterass har härlig utsikt. Boka sommarens hetaste bord.

micke@grankotten.se 060-61 42 22 www.grankotten.se

Vi inviger vår nya vinterträdgård i mitten av maj och takterassen i juni. Musikkvällar, grillbufféer, sommardrinkar, à la carte, temakvällar, quiz med mera.

Trivsam butik med unikt utbud Öppet uppe på Norra Berget alla dagar

Konsthantverksbutiken Norra Gaveln drivs av ett 20-tal lokala hantverkare ochfinns dei flesta kvällar helabelägen sommaren. och den gamla Vinfabriken, i en vacker och trivsam miljö på Norra Berget. Här hittar du vackra föremål att ge bort till en vän eller till dig själv. Öppet alla dagar. Välkommen!

boka@grankotten.se 060-61 42 2265| 06 www.grankotten.se handelsgarden@hotmail.com 060-15 www.norragaveln.se

w w w. n o r r a b e r g e t. s e


MYSIGT FÖR HELA FAMILJEN I SOMMAR! Hos oss äter alla barn under 12 år gratis ur vår barnmeny! * Passa på att njuta av god mat på vår uteservering Solsidan. Avsluta med en familjefilm på bio eller låt barnen gå på bio medan du och din käresta stannar kvar och njuter i q.bar fram till att filmen är slut. Valet är ert! Det är bara en av fördelarna hos oss som har Filmstaden i samma hus! Vi har förmånliga priser på hotellrum och erbjuder även ett familjepaket med vår samarbetspartner Himlabadet. Läs mer på vår hemsida eller ring oss på 060-160002. Boka bord i q.bar? Ring 060-160088 eller 060-160080. * I sällskap av betalande vuxen, från och med 25/6

BIOMAGI PÅ FILMSTADEN

Försvinn i filmens värld på bio! Oavsett om solen skiner eller regnet öser ner - så kan du gå in som vem som helst men komma ut som en superhjälte! Bara fantasin sätter gränser! Öppet alla dagar i sommar. Psst ... Varför inte boka biokalas hos oss? Fira födelsedagen på SF Bio med kalasvärd, mumsig kalaspåse och en härlig familjefilm. Hipp hipp hurra! Boka på https://biokalas.sf.se/


Längs nya vägar! IDÉ & PRODUKTION Devocy® Communication mail@devocy.com // devocy.com Frosting Kommunikationsbyrå hej@frosting.se // frosting.se A N S VA R I G U T G I VA R E Peder Sundström peder.sundstrom@dstnsundsvall.se CHEFREDAKTÖR Håkan Björnström hakan@frosting.se REDAKTION Anders Lönn, Håkan Björnström, Kristofer Lönnå, Håkan Norberg, Peder Sundström, Jennie Zetterqvist. red@dstnsundsvall.se // 060-66 99 33

E N Y T T R E R E S A sätter ofta fart på en inre. Fysiska framåtrörelser fortplantar sig gärna inåt och blir en mental massage som frigör nya idéer och insikter. Det har blivit allt tydligare för oss under arbetet med det här magasinet. Giselle Abbas återfinner livsglädjen genom löpningen och dansen, Sam Madsen och Lena Sundbom fångar upplevelsen av nuet på sina motorcyklar, Sara Krantz är på ständig utvecklingsresa i smakernas värld och Fredrik Birging landade i känslan att ha hittat hem när han tog sitt flyttlass hit till Sundsvall.

Vare sig du finner ditt inre lugn i samspelet med motorcykeln, längs vandringsleden eller under loppisrundan, hoppas vi kunna tipsa dig om nya vägval i det här numret av DSTN Sundsvall. Och så fort du ger dig ut kommer du att märka att vi bara har skrapat på ytan. Det finns ju hur mycket som helst att göra! Men stopp. Kom ihåg de viktiga pauserna.

MEDVERKANDE Petra Berggren, Anders Björk, Håkan Björnström, Johanna Edström, Stefan Evensson, Marc Grein, Svanthe Harström, Robban Höglund, Nils Jakobsson, Ida Jonsson Renman, Jimmy Lilja, Anders Lönn, Kristofer Lönnå, Håkan Norberg, Urban Rundblom, Madelene Schreiner, Peder Sundström, Anders Thorsell, Håkan Wike, Jennie Zetterqvist, Emmeli Åslin med flera.

Precis som pausen är en naturlig del av rytmen i ett samtal eller musikstycke, är det också ögonblick av stillhet som gör det möjligt att njuta av livet till fullo. Slå dig ner på någon av Stenstans rymliga uteserveringar, genomför ett yogapass i det fria, utforska något av våra strandtips eller ta ditt metspö och hitta din drömplats i Medelpads fiskeparadis. Eller tänk om helt och färdas bakåt i tiden. Lär av det förgångna genom en resa tillbaka till Sundsvalls guldålder med vår historiska guidekarta i handen.

ANNONSER Mediamix Sundsvall info@mediamixsundsvall.se // 020-77 11 00

Framåt, inåt, uppåt, bakåt. Hur du än väljer att upptäcka regionen önskar vi dig varmt välkommen till Destination Sundsvall och stort lycka till på färden.

KONTAKT MED REDAKTIONEN red@dstnsundsvall.se // 060-66 99 33

fac e b o o k : d s t n s u n d s va l l

DSTN Sundsvall är ett kostnadsfritt magasin och kommer ut två gånger per år i Sundsvallsregionen. För ej beställt material ansvaras ej.


Vi gör det goda livet möjligt! I Sundsvall finns något för alla när det gäller kultur- och friluftsliv. Här kan du läsa om några av de saker som finns att uppleva och göra. Friluftsliv i Sundsvall Bad i alla väder, här finns äventyrsbad, utomhusbassänger och friluftsbad med härliga sandstränder. Fiska i hav, sjö, å älv 27 fiskevårdsområden med rastplatser och vindskydd. – Kom ihåg fiskekort! Paddla i Indalsälven dagstur eller veckotur, övernatta i en av de 6 raststugorna. Upplev Sundsvall från vattnet och paddla längs Selångersån. Sidsjö friluftsområde med slalombacke, motionsspår, gratis fiske och grillmöjligheter. Friluftscentrum på Södra Berget med äventyrsstigar och motionsspår året runt. Servering i Raststugan, dagligen kl. 11-16. Den äventyrlige hittar också fina klätterleder och krävande vandring i Midskogsberget, Omsberget, Nolbykullen och Brattberget. I de norra delarna finns Lögdö vildmark där jakt- och fiskemöjligheterna är stora.

Norra Berget – lek, historia, upplevelser Ett friluftsmuseum som erbjuder historieupplevelser på ett spännande och roligt sätt. Tvätta, baka, kärna smör och hör berättelser om livet förr i tiden. Se våra fina getter, får, kor, höns, grisar och kaniner av gamla lantbruksraser och hälsa på i de historiska miljöerna. I Norrgården kan man leka bondgård med trädjuren och stöka i köket. Här finns också en stor lekpark, grillplatser, sommarcirkus, utsiktstorn, fina promenadstigar och en fantastisk utsikt över Sundsvallsfjärden och Stenstan. Ät eller fika i restaurang och caféer och shoppa i unika butiker med lokalt hantverk och delikatesser. För öppettider och evenemang se www.norraberget.se

Svartviks industriminnen En havsnära plats där du kan uppleva industrihistoria, promenera i parkmiljö och njuta av blomrabatternas doft och färger. Guider och café på sommaren. För öppettider och evenemang se www.sundsvall.se/svartviks-industriminnen

Gudmundstjärn Känn historiens vingslag i ett skogshemman från självhushållets tid. Ett unikt och välbevarat skogsbruk med boningshus, ladugård, bagarstuga, smedja och vattensåg. Öppet sommartid. Läs mer på www.sundvall.se/gudmundstjarn

Kulturmagasinet Sundsvalls centralt belägna kulturhus med hundratals arrangemang varje år. Här finns museum och stadsbibliotek samt flera andra verksamheter som Unga Magasinet och Medelpadsarkiv. Lunch och fika på Café Stair Culinar. Öppet dagligen. www.sundsvall.se/kulturmagasinet

För mer information: www.sundsvall.se Fritidsinformation 060-19 20 10 Kulturinformation 060-19 18 00


10 DSTN

innehållet

56

46

26

66

62

B O , G Ö R A , ÄTA – I A L L A VÄ D E R

38

40

72–95

INNEHÅLLET // 26 Hinderlopp i tuff terräng // 38 Clownuttryck som gör intryck // 40 Fiskeparadis för alla // 46 Maxad mc-sommar // 56 100 000 härmar henne // 62 Så blev Sundsvall ­Sveriges vackraste // 66 Följ en foodies fotspår // 72–95 Guider: Bo, göra, äta – i alla väder.


DELAD GLÄDJE

I SOMMARDESTINATIONEN

Allt du behöver veta om Destination Sundsvall hittar du på vår webbplats www.visitsundsvall.se

Välkommen, du kommer att trivas!

Himlabadet ligger centralt i Sundsvall på Universitetsallén 13

aVKOPPLING FÖR VUXNa På ReLaXeN

KÖR eN UTMaNING I SURFeN!

ROLIGT FÖR heLa FaMILjeN!

! k n tä s a d la g & k s la p Härliga Välkommen till härliga badupplevelser, vattenrutschbanor, bubbelpooler, klättervägg och vattenpist på Sundsvalls äventyrsbad. Välkomm Vi har ett stort barnpoolområde, multibassäng för träning och en avkopplande relax med takterrasser i bästa solläget.

en till Sundsvall!

Under sommaren kan du bada i vårt fina utomhusbad med 50-meters bassäng och stort grönområde. Dessutom är vi först i Europamed attraktionen Surfstream, där du surfar som på riktiga vågor. Mer information på www.himlabadet.se

Följ oss på facebook.com/himlabadet tel 060-19 20 00 eller e-post info@himlabadet.se


12 DSTN

ett intro

NYHETER

Skvader på pseudo-hyb latin: Tetrao lepus ridus rariss imus L.

BEVINGAD HARE FYLLER HUNDRA Hare som moder och tjäder som fader. Då blir det en skvader! I år ­ fyller Sundsvalls inofficiella symboldjur hundra år. Det fantastiska djuret ska ha skjutits i Lunde skog, Timrå, redan år 1874 av flottningsinspektör Håkan Dahlmark. Han kunde själv aldrig visa upp ”trofén” men han fick senare en tavla med skvadern som motiv. En hare och en tjäder som köpts in på Stora torget i Sundsvall hade använts för att kombinera ihop den unika korsning som fått stå modell för målningen. Före sin död donerade Dahlmark tavlan till Medelpads fornminnesförening, som såg till att en, eh, riktig modell av djuret blev uppstoppad och bevarad för framtiden. Den finns i dag att titta på i en monter på friluftsmuseumet, Norra berget. Gå gärna dit och gratta jubilaren! Museet planerar även ett 100-årsfirande den 3 juni.

CANNELLONI, MACARONI! Världsberömda smaker från ­Italien intar Stora torget i Sundsvall den 4–7 juli när turnerande bymarknaden Italian Village kommer på besök och dukar upp sina delikatesser. Benvenuto.

Barnens bästa bad Himlabadet i Sundsvall är Sveriges bästa äventyrsbad! När de verkliga experterna, alltså barnen, tyckte till i omröstningen Stora Barnsemesterpriset 2018 tog Himlabadet hem guldet i kategorin Bästa Äventyrsbad. Sajten barnsemester.se har i flera år hållit i tävlingen och arenachef Hasse Bergqvist känner stolthet över placeringen, som innebär ett steg upp från silver­ medaljen år 2017. Konkurrensen var hård från tvåan Arena Skövde och trean Lost City på Gustavsvik samt många andra lekfulla anläggningar i landet. – Det är verkligen jätteroligt att vi har tagit hem den här utmärkelsen. Det betyder att många av våra kunder är så nöjda med Himlabadet att de har tagit sig tid och röstat på oss. Det tackar vi för! himlabadet.se


l Kunskap

l Trygghet

l Idrott

l Hälsa

Prolympia är grundskolan för dig som gillar idrott och hälsa. Här får du kunskaper för livet stärkta av idrottens positiva effekter på din personliga och fysiska utveckling.

www.prolympia.se/sundsvall www.yrkesmastaren.se Välkommen in på vår hemsida

Vi är vad vi heter

Din kompletta leverantör av hård- & mjukvara samt utbildningar inom bl.a. IT och Arbetsmiljö Digital kommunikation

Telefonitjänster

IT-lösningar och molntjänster

Dokumenthantering

Kassasystem

KONTAKT: IT-teknik i Sundsvall AB, Lagergatan 14, 856 33 Sundsvall, Tel: 060-14 45 00


14 DSTN

p o r t r ät t

FREDRIK

BIRGING


15

TEXT JENNIE ZETTERQVIST FOTO MADELENE SCHREINER

”Att komma hit var som att komma hem.”

” V A R H A R J A G H Ö R T D E N D Ä R R Ö S T E N F Ö R U T ? ” , tänker många när Fredrik Birgings stämma ljuder. Bor du i Sundsvallstrakten är det troligen på Sveriges Radio P4 Västernorrland varje morgon. Hör du hemma någon annanstans i landet är det nog rösten du numera saknar från både riksradio och -tv. För drygt ett år sedan beslutade sig Fredrik nämligen för att lämna Stockholm, inklusive ett jobb inom underhållningskoncernen MTG som många skulle göra mycket för att ha, och ta plats i Sundsvall. Kärleken till Nettan, ett bekant namn för trogna lokalradiolyssnare, lockade och det förälskade paret bosatte sig i den stad där de träffades. – Det gör att Sundsvall alltid har en naturlig plats i våra hjärtan. Men ärligt talat var det väl också så långt norrut jag max kunde tänka mig att flytta, erkänner Fredrik med ett skratt. Förhoppningen när han kastade sig ut i något helt nytt var att han skulle få ”landa mjukt”. – Och jag har landat betydligt mjukare än jag kunde ana. Mycket tack vare att jag fick ett jobb som är ett av de absolut bästa jag har haft, vilket inte var klart när jag flyttade. Samtidigt har jag insett vikten av att våga bryta sig loss och lita på att det ordnar sig. Med rötterna i Uddevalla fanns även en spirande längtan till enkelheten i en mindre stad. – Jag är en småstadskille från början och Sundsvall påminner på många sätt om Uddevalla. Att komma hit var som att komma hem och allt var lätt när beslutet väl var fattat, men att komma fram till det var allt annat än enkelt. Flytten blev inte bara geografisk, utan även från kommersiell radio till public service. Över till ”andra sidan” som Fredrik skämtsamt kallar det. – Det är kul att vara i det sammanhang jag är nu och jag får uppleva en annan journalistisk tyngd än på många år. Bytet har gått väldigt smidigt och min huvuduppgift som reporter känns naturlig. Jag har inte behövt ändra på mig som person. Under året vid lokalradion har Fredrik mött fler länsbor än vad en del länsbor själva gör under sin livstid. Det samlade intrycket är positivt. – Det finns en värme här som jag uppskattar väldigt mycket, ett välkomnande sätt. Min uppfattning är att Sundsvallsbon inte krånglar till livet så mycket och, precis som jag, gillar det enkla. Det är raka rör som gäller. Jämfört med stockholmaren vågar jag påstå att det är lättare att vara sig själv här uppe. Det är en generalisering och låter som en klyscha, men det finns ett visst fog för det. Fredriks första helvinter i Sundsvall bjöd på enorma mängder snö. Senast liknande nivåer uppmättes var år 1944. Rejält även för en trefaldig Vasalopps-startare. – Jag har förstått substansen i uttrycket ”var försiktig med vad du önskar dig”! Det var mycket att hantera även för mig, men jag är mer fascinerad än besvärad av snö. Det finns något grundläggande positivt med den och kombinationen snö och sol är ju helt oslagbar. Från den nyproducerade lägenheten i inre hamnen njuter han av utsikten över Sundsvallsfjärden varje morgon. Även sommarstaden Sundsvall har vunnit Fredriks gillande. – Många pärlor runt om i stan är bedårande på sommaren. Och det jag gillar allra bäst är att uteserveringarna tar i ordentligt. De går ut i halva gatan och det är inte helt vanligt, faktiskt. Restaurangutbudet imponerar på den forne storstadsbon och paret kämpar vidare med att fullfölja sitt mål att alltid prova ett nytt ställe när de äter ute. Det finns bara en sak som Fredrik saknar från Stockholm. Eller egentligen tre. – Mina döttrar. De är vuxna nu men det är ju de som ska flytta från mig, inte jag från dem. Det är ett dåligt samvete, men i övrigt överväger det positiva. Definitivt.

F R E D R I K B I R G I N G // 52 år // Journalist, reporter och programledare vid P4 Västernorrland ”Det här är ett jobb som jag absolut kan tänka mig att stanna på till pensionen.” // Inflyttad Sundsvallsbo som placerat sig i inre hamnen // Sambo, tre döttrar och två bonussöner // Smultronställe i Stenstan? ”Hela gågatan är väldigt trevlig speciellt med alla uteserveringar på sommaren.” //


16 DSTN

evenemang

FIRAR FEM ÅR I FEM VECKOR

l l a v s d n Subjuder!

Ett femårsjubileum förtjänar ett femveckorsfirande. Varje tisdag kväll i juli kommer det att märkas att folkliga Sundsvall Bjuder fyller fem. Och som vanligt är det gratis för alla besökare. TEXT JENNIE ZETTERQVIST

FOTO EMMELI ÅSLIN, PRESSBILDER

Linda Pira.

Samir & Viktor.

T A K I D A , D O L LY S T Y L E , T H E B O P P E R S , mellovin-

narna Robin Bengtsson och Frans, Joakim Lundell, Lasse Berghagen, Molly Sandén, Jill Johnson, Danny Saucedo, Eric Saade, Jon Henrik Fjällgren, Hep Stars … Listan över stjärnor som gästat Sundsvall Bjuder sedan starten är lång och varierad. I sommar är det dags att fylla på den!

ROCKABILLY, ALLSÅNG OCH HIPHOP

Gratisevenemanget som dragit storpublik till torget återkommer för femte året med en stark uppställning. Den 3 juli får sommarfesten en kunglig start med rockabillydrottningen Eva Eastwood och hela hennes liveband. Den 10 juli kommer Kalle Moraeus med vänner och håller allsång. Den 17 juli är det bara att

Eva Eastwood.

plocka fram shuffle-dansen från Melodifestivalen och hänga på Samir & Viktor. Den 24 juli kommer Linda Pira och fyller Stora torget med hiphop och turnerande Rix FM Festival avslutar kalaset den 31 juli.

FOLKFEST FÖR ALLA VARJE TISDAG

Sundsvall Bjuder är ett samarbete mellan Sundsvalls kommun, näringslivet och restaurangerna som lockat mängder av musikälskare i alla åldrar sedan starten. – Det känns helt fantastiskt att Sundsvall Bjuder återkommer 2018. Det har verkligen bidragit till att lyfta stadskärnan under vanliga tisdagskvällar och det är härligt att se vilken folkfest det har utvecklats till, kommenterar Eva Bergström på Näringslivsbolaget i Sundsvall.

WWW

P S S T ! Även Sundsvall Block Party firar fem år den 24–25 augusti. Kvartersfesten utspelar sig återigen kring två scener inomhus och en utomhus. Håll koll på pipelinesundsvall.se/blockparty för att få veta mer.

s u n d s va l l b j u d e r . s e


SnInGAR G R AT I S F e S T I vA l m e d F ö R e l ä - m AT & ö lT ä lT uppTRädAnden - ARTISTeR eRA! u n G d o m S Tä lT o c h m yc k e T m

1 - 7 juli 2018 www.sundsvallpride.se ArrAngör: rFSl VäSternorrlAnd - StoltA PArtnerS och SPonSorer:


18 DSTN

aktiviteter

”BOWLEN ÄR DET BÄSTA!” TEXT HÅKAN NORBERG

FOTO JIMMY LILJA

KLUBB FÖR ÅKARE WWW

S K E J T K L U B B E N D R A K S TA D E N S S K har omkring 800 medlemmar och driver en inhomhuspark på Universitetsallén. Under sommaren syns många av medlemmarna också i Åparken.

d r a k s ta d e n . c o m


Händer på

bergsåker framöver

familjedag med Fri entré ponnytrav söndag 17 juni, kl.11:00 Med massor av aktiviteter för hela familjen!

åkerlunds

familjedag Fredag 29 juni, kl.18:30

trav och takida på scen.... S U N D S V A L L S S K E J T P A R K L I G G E R vid Selångersån mitt i stan. Den kom till efter att kommunen 2011 fick ett mejl från en 13-årig skejtare som ville ha en utomhuspark. Två år senare påbörjades bygget och 2014 stod Åparken klar. Kommunen beräknar att parken lockar 400–500 besökare varje dag, från små barn till skejtveteraner. Alex Elfving från Sundsvall läser Estetiska programmet med skejtinriktning vid Bryggeriets gymnasium i Malmö. Han tillbringar mycket tid i Åparken när han är hemma i Sundsvall. – Parken är bra! Jag diggar att skejta runt där. Bowlen är det bästa, det är bra att den är ganska stor, säger han. I sommar tar Alex studenten. – Det har varit en dröm att gå det här gymnasiet. Jag har utvecklats massor, både socialt och skejtmässigt. Planen efter studenten är att flytta hem, jobba lite och sedan dra till Barcelona till vintern.

Mittoljor

norrlands grand prix

torsdag 19 juli, kl.18:15

Final 250.000 kr i första pris

två dagars fest med trav i

världsklass 24-25 augusti www.opentrot.se

Mer info om alla arrangemang på www.bergsaker.com


20 DSTN

k u lt u r besรถksmรฅl


21

Vandra

framåt och inåt L Ä NG S VAC K R A S :T O L AV S L E D E N T E X T J E N N I E Z E T T E R Q V I S T FO TO S : T O L AV S L E D E N , H Å K A N W I K E , S VA N T H E H A R S T R Ö M

EN VANDRING FRÅN KUST TILL KUST, i dramatiska landskap som gradvis skiftar karaktär genom två länder. Resan som steg för steg tar dig både framåt och inåt startar i Sundsvall. Följ i Olav Haraldssons fotspår längs pilgrimsleden från Selånger till Trondheim och upplev nära 60 mil av det verkliga livet i mötet med dig själv, naturen och vänliga själar längs vägen.


22 DSTN

k u lt u r besöksmål

Trondheim

ka t. s i r o st tpunk i h n Deens slu led

564 KM

Östersund

V Å R T S Ö K A N D E efter andlig för-

Vid Nidaros­ domen fick Olavs kropp slutligen sin vila.

ståelse har pågått lika länge som vi kunnat kalla oss människor. Och det lockar fortfarande ut hundratals miljoner vandrare på pilgrimsfärder runt om i världen varje år. Men för många är det andra drivkrafter än de historiskt religiösa som håller fötterna i rörelse, mil efter mil. Vandringen handlar bara om nuet, en upplevelse av verkligheten i ett makligt tempo som passar de mänskliga sinnenas uppfattningsförmåga mycket bättre än den vardag med ständigt nya intryck som de flesta av oss annars lever i. Kanske är det den allra största anledningen till att vandringar ökat i popularitet.

med en här av egna soldater hela vägen till norska Stiklestad för att utkämpa det som skulle bli ett av de mest berömda slagen i norsk historia. Men istället för ett triumferande återtagande av tronen, dödades Olav den 29 juli. Hans kropp grävdes ner nära slagfältet. Inte långt efter hans död började rykten cirkulera om att den forne kungen egentligen var en helig man. Svårförklarliga underverk skedde nära hans grav, som till slut grävdes upp. När det visade sig att hans kropp var lika frisk som när han dog och att hår och naglar fortsatt växa, ansågs saken vara avgjord. Sankt Olav blev Nordens första och kanske mest populära helgon. När Nidarosdomen i Trondheim byggdes, flyttades hans kvarlevor dit.

MÖT DIG SJÄLV

Vandring ger ett meditativt lugn som inbjuder till en inre resa parallellt med den fysiska förflyttningen. Starta din resa i Sundsvall, precis som Olav Haraldsson en gång gjorde. Du möter säkert många längs vägen. Men framför allt möter du dig själv längs Europas nordligaste vandringsled. Olav Haraldsson hade ursprungligen helt andra mål för sin resa. Han föddes år 995 och var i ungdomen en framgångsrik viking som genomförde plundringståg i Sverige, Danmark och England, där han även sägs ha ödelagt London Bridge. Efter att ha blivit kristnad lämnade han England för att inta tronen som kung i Norge, uppfylld av sin nya övertygelse och uppenbarligen med ambitionen att kristna landet. Tydligen var Olav duktig på att bygga infrastruktur och kyrkor, men lojalitet och vänskap gick det sämre med. Missnöjet med kungens tyranniska styre växte och till slut tvingades Olav fly till Ryssland.

FRÅN VIKING TILL HELGON

Under sin sista sommar år 1030 gick han i land i Selånger, vid Sundsvalls dåvarande kustlinje. Med siktet inställt på att ta makten över Norge igen och fortsätta kristnandet av landet, tog han sig tillsammans

SAGT OM S:T OLAVSLEDEN ”Underbart väder, vackra panoramavyer och bekväma stigar. Sverige har gett mig allt jag hoppades på. S:t Olavsleden är exceptionellt väl utmärkt. Större delen av tiden kunde jag fokusera på omgivningen och mig själv, istället för att söka rätt på rutten vid vart och vartannat steg. Det var en underbar vandring. Tre vackra veckor och en pilgrimsväg som har förtjänat sin plats jämte Rom och Compostella.” // Christophe Vandewalle, Belgien. ”S:t Olavsledens landskap är idylliskt, med vackra sjöar, skogar och spektakulära vattenfall.” // Ria Warmerdam, Holland. ”I en tid där det finns så mycket hat i vår värld, återställde min pilgrimsfärd längs S:t Olavsleden min tro på mänsk­­ ligheten. Den återuppväckte känslan från barndomen att främlingar bara är framtida vänner. Och de otroliga naturupplevelserna längs vägen lugnade min själ och påminde mig om att vår värld fortfarande är en så underbar plats.” // Hali Liddell, Sverige.


23

OM S:T OLAVSLEDEN, E U R O PA S N O R D L I G A S T E P I L G R I M S L E D Den medeltida pilgrimsleden S:t Olavsleden är 56,4 mil lång och går mellan Selånger utanför Sundsvall och Nidarosdomen i Trondheim, Norge. Leden återinvigdes år 2013 efter omfattande renoveringsarbete och sträcker sig från kust till kust, från Bottenhavet till Atlanten, genom två länder och elva kommuner. Leden är uppdelad i fem etapper som består av ett antal delsträckor. Den första går från Selånger till Matfors och är 14 kilometer lång.

Sundsvall MATFORS

VANDRING BRYTER VARDAGSLUNKEN

S:t Olavsleden sträcker sig idag från Selånger till just Nidarosdomen. Tidiga pilgrimer lockades av möjligheten att dricka vatten från ledens olika källor som enligt legenden kommit till efter att S:t Olav stött sin stav på platsen. Du kan också smaka på det friska källvattnet, kanske vid de allra mest kända S:t Olavs-källorna i Borgsjö och Pilgrimstad. Vandrare som brutit vardagslunken med en annan lunk, där nuet och det inre samtalet blir det allra viktigaste har insett att sann lyx inte har någonting med pengar att göra. När alla yttre attribut är bortskalade skärps dina sinnen och förmågan att uppskatta de

Tidiga pilgrimer lockades av möjligheten att dricka vatten från ledens olika källor.

0

20

40

små sakerna längs vägen. Efter en lång dag av vandring smakar maten utsökt och sällan har väl sömnen haft en så uppfriskande effekt. Och det bästa är att allt börjar om nästa dag. Och nästa. Om du vill.

60 km


24 DSTN

k u lt u r besöksmål

Åtta

anledningar till att våga sig ut på vandring 1. DET ÄR BRA FÖR DIN HÄLSA. Promenerande sänker blodtrycket, minskar risken för hjärt-/kärlsjukdomar och är en perfekt motionsform i en ­annars stillasittande vardag. 2. D  ET PASSAR BÅDE STORA OCH SMÅ. Med behaglig takt och många pauser på en utvald sträcka av S:t Olavsleden kan vandringen bli ett äventyr för hela familjen.

Nytt pilgrims­center i Selånger För snart tusen år sedan seglade vikingen Olav Haraldsson in i Selångers hamn för att påbörja vandringen till Norge med målet att återta kungamakten. I sommar öppnar ett nytt pilgrimscenter på den historiska platsen. C E N T R E T G E R E U R O PA S nordligaste pilgrims-

led en ordentlig startpunkt, vilket blivit allt mer efterfrågat sedan intresset för vandringar ökat. En drygt 100 år gammal lada i anslutning till prästgården byggs om för att välkomna vandrare från hela världen. Bygget finansieras bland annat av Selångers församling, Härnösands stift och Sundsvalls kommun. Här kommer vandrare att kunna få svar på alla tänkbara frågor om den stundande pilgrimsfärden, som boende och upplevelser

längs leden. Den som vill öka sin kunskap om ledens och Selångers historia samt pilgrimsvandring som livsstil, kan ta del av utställningar. Centret kommer också att rymma kafé och konferensutrymmen. En del av centret öppnar den 17 juni i år men den stora invigningen kommer att ske 2021 då Sundsvalls stad firar 400 år.

F L E R VA N D R I N G S L E D E R I M E D E L PA D

r ö g t e g h m a s yckli k c a T dig l

Rotenleden. En 17,9 kilometer lång led genom Mjällåns dramatiska niplandskap. // Helvetesbrännan. Naturreservat med skyltade stigar i Ånge kommun. // Västanåleden. En 7,8 kilometer lång vandring från Mjällådalen till ­Västanåfallet. // Fäbodstigar. Upptäck fäbodstigarna i Tuna, Frötuna, Edsta och Fuske. // Kronvägen. Två mil vandring från centrala Ljustorp till Indal. // Gusturleden. En cirka fyra mil lång ­rid- och vandringsled som startar i Hov, Selånger. Gå in på vandringsguiden.se/vandringsleder/medelpad för att läsa mer.

3. D  ET ÄR ETT BILLIGT OCH MILJÖ­VÄNLIGT SÄTT ATT RESA. Ett par bra vandringskängor räcker för ett hållbart transport­sätt, fritt från miljöbelastande utsläpp. 5. VANDRING I NATUREN MINSKAR DIN STRESS. Studier visar att stressnivåerna sänks och att naturupplevelser har en mycket positiv inverkan på humöret. 6. VANDRING KAN HA EN LÄKANDE EFFEKT, PÅ BÅDE KROPP OCH SINNE. Den terapeutiska effekten liksom förmågan att motverka depression är ­dokumenterad. När den skadliga stressen minskar ökar även kroppens förmåga att bekämpa fysiska sjukdomar. 7. D  ET ÖKAR DIN KREATIVITET OCH SKÄRPER DINA TANKAR. En studie visar att endast fyra dagar i naturen räckte för att öka kreativitet och koncentrationsförmåga med hela 50 procent. 8. DET GÖR DIG LYCKLIG! Vandring hjälper dig att uppskatta de små sakerna i livet och tacksamhet är en viktig väg till lycka.


I spåren av S:t Olav S:T OLAVSLEDEN

PILGRIMSVANDRINGAR

PILGRIMSCENTER

Från Selånger kan du vandra i helgonet S:t Olavs fotspår hela vägen till Nidarosdomen i Trondheim. S:t Olavsleden börjar vid Selångers kyrkoruin och följer så långt som det är möjligt de vägar som dåtidens pilgrimer vandrade och red, genom Ljungans dalgång vidare in i Jämtland, senare längs Indalsälven och gränsfjällen. I Norge följer leden ett jordbrukslandskap nära Trondheimsfjorden. Eftersom sträckningen av S:t Olavsleden går efter stigar och gamla vägar, och inte heller är särskilt kuperad, är den tämligen lättvandrad. Vi fortsätter traditionen och erbjuder vårt 5-söndagars; en pilgrimsvandring uppdelad i fem etapper, som under fem söndagar med start i Selånger den 1 juli ska ta oss hela vägen från Selånger till Borgsjö. Mer information om denna vandring kommer att läggas ut på vår webbsida www.svenskakyrkan.se/selanger. Den 17 juni slås portarna upp till en del av vårt Pilgrimscenter Selånger och vi inviger byggnaden efter pilgrimsmässan i Selångers kyrka kl. 11.00. Vi är glada över att kunna tydliggöra starten på pilgrimsleden och samtidigt skapa ett intressant besöksmål i sig. Om du har frågor kontakta gärna vår diakon Helene Westerlind 060-55 28 15. www.svenskakyrkan.se/selanger www.stolavsleden.com


26 DSTN

tips

REDAKTIONEN GILLAR

Frihet för hunden! Även fyrbenta besökare kan få fritt spelrum i Sund­ svall. I hundparken på södra kajen får din vovve springa lös och kanske träffa andra leksugna hundar. Rastgården ligger nära vattnet i nedre delen av hamnen.

GEMYTLIGT HOS MAMMA AUGUSTA

b a lt i c h ot e l l . c o m / m a m m a - au g u s ta s - ko k . a s p x

Lufta raggarbilen eller beundra den kromstinna kortegen. Fyra av Sundsvalls motorklubbar går samman för att starta glidarsäsongen med en traditionell cruising längs Universitetsallén i Sundsvall den 2 juni. Passar din bil inte in i gänget, kontrollanter från klubbarna avgör, är du välkommen att ta plats någonstans längs sträckan och bevittna skådespelet.

FOTO ANDERS THORSELL

I Mamma Augustas Kök händer det alltid något uppiggande. Är det inte rykande hett Afternoon Tea som serveras i den gemytliga miljön, så är det champagnekorkar som poppar under Sparkling Thursday. Från frukost och lunch till trerätters middag. Mamma Augusta är alltid redo vid grytorna på restaurangen hos Best Western Hotel Baltic.

STREET MEET CRUISING

Besegra dig själv i Bergeforsen

VAR? BERGEFORSENS IDROTTSPLATS. NÄR? DEN 1 SEPTEMBER 2018.

FOTO PER OLERT

Ingen kommer ihåg en fegis, eller hur? Så varför inte avsluta sommaren med en rejäl utmaning. Bergeforsen Obstacle Race är Västernorrlands enda lopp för hinderbanelöpning och har snabbt blivit väldigt populärt. Kräla, klättra, klänga och kliva. Hundratals modiga löpare från olika håll laddar för att delta i traktens första hinderbanetävling som elit, motionär eller ungdom. I år går tävlingen på den nya distansen sju kilometer för att ytterligare utmana fjolårets deltagare som sprang endera fem eller tio kilometer. Ett antal tekniska hinder väntar längs vägen, och arrangörerna lovar att de ska vara både roliga och möjliga att klara av för de flesta. Vill du ändå slippa ett hinder får du leverera 20 burpees som straff, innan du släpps vidare. Har du fyllt tolv år och tycker att det låter kul att testa dina fysiska gränser genom lera, vatten och terräng, ja, då borde du anmäla dig! Kolla in bergeforsenobstaclerace.se för mer information om bokning och kommande träningstillfällen.


27

l l a v s d n u S – S VERIGES SKÖNHETSDROTTNING (TACKA TRÄPATRONERNA FÖR DET.) Vår norrländska kustpärlas arkitektur slog till och med världsarvet Visby när svenskarna själva fick säga sitt i en rikstäckande skönhetstävling. Föreningen Arkitekturupproret utlyste tävlingen för att utse Sveriges vackraste stad och Sundsvall intog alltså den hedrande förstaplatsen. I omröstningen fick visserligen huvudstaden stå åt sidan och överlåta lite kunglig glansen till landets mindre orter. Enligt de mer än 10 000 engagerade tyckarna bildar Sundsvall, Visby och Lund landets snyggaste stadstrio. Enligt Arkitekturupprorets egen analys av röstningen, har både vacker arkitektur och närhet till vatten stor betydelse för städernas ranking.

TIPS! Hyllnings­filmen ”Vardag i Sveriges vackraste stad” lyfter fram några av Sundsvalls vackraste sidor ur oväntade vinklar. Se den via visitsundsvall.se.


28 DSTN

profil

VERONIK A ERIKSSON

Från vardag till Vegas TEXT HÅKAN NORBERG FOTO KRISTOFER LÖNNÅ


29

Strikta rutiner varvat med färg­ explosioner. Konst på gallerier och designprodukter i butiker. Kontrasterna är skarpa i konstnären ­Veronika Erikssons vardag. U P P K L O C K A N S E X . Frukost. Sedan gymmet. Och så hem igen, till ateljén i villan i Sundsvall. På så sätt ser varje dag likadan ut. På andra sätt inte alls. – Jag har rutiner för allt och mår bra av det. Man måste nog ha det så när man jobbar hemma, för att få något gjort. Men det betyder inte att man behöver göra samma saker varje dag, säger Veronika Eriksson. Vissa dagar målar hon sina färgsprakande kvinnoporträtt, byggnader och naturmiljöer. Andra ägnar hon åt designprodukterna som bär hennes motiv, som kuddfodral, servetter och glas. Dessutom behöver återförsäljare kontaktas och gallerister uppvaktas. Det var så Veronikas konst hamnade på Ceasars Palace i Las Vegas för några år sedan. – Jag skickar regelbundet förfrågningar till gallerier runt om i hela världen, det måste man göra. Även skicka målningar eller till och med åka och hälsa på för att visa upp sig. Våren 2019 kommer Veronika att ha sin tredje utställning på kasinot i Las Vegas. Dessförinnan visar hon sina designprodukter på inredningsmässan Formex i Stockholm i augusti och

ställer ut tavlor på Museet Kvarnen i Filipstad i september. Utställningen i Filipstad blir speciell, då det är hennes första i den gamla hemstaden som hon lämnade för Sundsvall för tjugo år sedan. – Det ska bli så kul! Där finns ju mamma, pappa, lillebror, barndomsvänner, mormor, mostrar och kusiner. En av mostrarna målade i olja när Veronika var liten. – När jag såg hennes tavlor ville jag göra detsamma, Jag var omkring åtta–nio år. Sedan dess har jag målat, säger Veronika. Men vägen har inte varit spikrak till att bli konstnär på heltid. Omgivningens prat om ”ett riktigt yrke” gjorde att hon utbildade sig till undersköterska och arbetade i sjukvården i flera år. Men till slut fick det vara nog. – För tio år sedan sa jag ”nu jäklar kör jag, det får bära eller brista”. Och här är vi nu, säger Veronika där hon står hemma i ateljén.

Upp klockan sex. Frukost. Sedan gymmet. Och så hem igen, till ateljén i villan i Sundsvall. På så sätt ser varje dag likadan ut. På andra sätt inte alls.

V E R O N I K A E R I K S S O N S designprodukter finns i butiken Crib på Storgatan i Sundsvall. Den som är intresserad av hennes tavlor kan boka besök i ateljén via veroniccarts.se.


30 DSTN

Nöjesstaden – n re!

aktiviteter

TEXT JENNIE ZETTERQVIST FOTO OLLE MELKERHED, PRESSBILDER

u ä nn u r o l i g a

ingår oard nya leb ff Shu Learys . i O’ skoncept nöje

Nya bostäder byggs, restaurangkulturen blomstrar, konferensbesökare blir allt fler och hotellen utökar. Centrala Sundsvall är inne i ett socialt uppsving som sätter snurr på hela stan, och får fler att satsa. – Vi vill göra Sundsvall ännu roligare, säger Magnus Torstensson, ägare av O’Learys som lanserar ett nytt nöjeskoncept.


31

DANSA, DANSA!

Jocke Sandström, DJ på nattklubben Oscar. S T E N S T A N Ä R S U N D S VA L L A R N A S vardagsrum – och

det finns en anledning till att så många restauranger bygger riktigt rejäla uteserveringar. Sundsvallsbon älskar nämligen att ta vara på solen.

KUL FÖR ALLA

En av de absolut populäraste uteserveringarna finns hos O’Learys, för dit når dagens allra sista strålar. I år har restaurangen även satsat på att bygga ut invändigt för att kunna erbjuda ett helt nytt nöjeskoncept, med bland annat klättervägg, golfsimulator, shuffleboard, biljard, basket- och arkadspel. – Vi tror verkligen på vår fantastiska innerstad som växer och får mer liv och rörelse hela tiden. Det är väldigt positivt med alla nya bostäder som byggs i hamnen och vi hoppas på en fortsatt förtätning med ännu fler lägenheter. Tanken med vårt nya nöjeskoncept är att man inte ska behöva lämna stan för att hitta roliga aktiviteter som passar alla, säger restaurangägare Magnus Torstensson. – Det är testat på andra orter, inte minst hos O’Learys vid Tele2 Arena och Mall of Scandinavia vid Friends Arena, och det har gjort succé.

Det är tydligt att stans förnyade restaurangkultur har nått alla åldrar. Hos Zmak Deli & Restaurang ses ofta skrattande sällskap med silvriga toner i håret som tar långluncher tillsammans, gärna med ett glas gott vin till. Hos Pinchos träffas gärna de yngre för att äta goda smårätter i mysig miljö. Faktum är att det växande restaurangintresset verkar ha gått om intresset för nattklubbsliv hos stans yngre invånare. Jocke Sandström är DJ på nattklubben Oscar och har lång erfarenhet av att iaktta Sundsvalls uteliv. Han konstaterar att dansgolven har blivit färre, men att barer som anlitar DJ:s och trubadurer samtidigt har blivit fler. Och är du ute efter att dansa ordentligt ända framåt småtimmarna finns det två riktigt bra ställen att välja på: Oscar för den yngre publiken och E Street för den mognare. – Visst är det färre som går ut för att dansa jämfört med för tio år sedan, men på Oscar har vi ett bra tryck. Generellt kan man ju historiskt se att i högkonjunktur, som det har varit nu‚ går intresset för nöjesliv på nattklubben ner. Då är det många som unnar sig dyrare nöjen, som middagar ute, resor utomlands och fjällsemestrar. Men när ekonomin tajtar till sig i lågkonjunktur, då fylls dansgolven på hemorten igen. För det behöver ju inte kosta mycket alls att gå ut och dansa, säger Jocke Sandström.

BÅDE MAT OCH NÖJE

Peter Eliasson, delägare i E Street, ser kombinationen av musikkrogens många återkommande matgäster och ständigt välfyllda dansgolv som ett tydligt tecken på att sociala sundsvallare uppskattar både god mat och party. Han tror helt klart att nyfikenheten på nya nöjen hos invånare och besökare är tillräckligt stark för att den positiva nöjesspiralen ska fortsätta snurra. – På E Street är vi är i ständig utveckling och vi har som mål att det alltid ska hända något hos oss, veckans alla kvällar. När nattklubben med livemusik håller igång på fredagar och lördagar är det ingen tvekan om att Sundsvallsborna älskar det sociala utelivet och verkligen vet hur man roar sig, säger han.

JU FLER, DESTO MYSIGARE

I Sundsvall ligger O’Learys vid Olof Palmes torg som de senaste åren har blivit ett riktigt restaurangmecka. – Det är jätteroligt att så många inriktningar etablerat sig här. Från början var vi helt ensamma, men nu har det blivit ett mysigt och trivsamt torg med många restauranger att välja på. Sportintresset är stort i Sundsvall, vilket gör att vi till och med kan få det lite trångt i vår stora restaurang när extra intressanta matcher visas på våra skärmar. GIF Sundsvall spelar ju i Allsvenskan och trycket blir ju inte mindre nu när Timrå IK gått upp i SHL, så vår utbyggnad ligger rätt i tiden på många sätt.

Peter Eliasson, delägare E Street.


TEXT HÅKAN NORBERG

FOTO ANDERS THORSELL

Selångersån – där vattnet möter staden U N D E R D E S E N A S T E Å R E N har området kring Selångersån fått en ordentlig ansiktslyftning. Först rustades den norra kajen upp. En restaurang och en spegeldamm kom till och trappstegen längs ån blev ett välkommet inslag för alla som vill luncha i det fria. Här finns basketplan, boulebanor och ett promenadstråk som leder från norra kajen, via Himlabadet, till universitetet. Några år senare var det den södra sidans tur. Även här har kajen fått trappsteg i sten och detaljer i smide. Vid intilliggande Fisktorget finns en handfull restaurangvagnar och några trappor upp från Sjögatan väntar Olof Palmes Torg med alla sina uteserveringar. Under sommaren kantas ån av fiskare, inte minst när det är metartävling. Och när solen tittar fram fylls de sluttande gräsmattorna snabbt av picknickfiltar och soldyrkare.


34 DSTN

aktiviteter

TEXT IDA JONSSON RENMAN

FOTO PETRA BERGGREN

Finn lugnet med yoga I DET F RIA Världen upplever en yogaboom som även nått Sundsvall med full kraft. Fler och fler får upp ögonen för yoga som något mer än en tränings­form, nämligen som ett njutbart sätt att hantera stress och få en andningspaus i vardagen. Utomhus förstärks frihetskänslan ännu mer. Y O G A B I D R A R till styrka och lugn i både kropp och själ, vare sig vi

yogar som ett komplement till övrig träning eller som vår främsta träningsform. I Sundsvall finns flera yogastudior drivna av lokala eldsjälar som både vill utveckla yogalivet i stan och göra yogan tillgänglig för alla. Det behöver inte alls vara snårigt eller krångligt att börja med yoga. – Jag uppmuntrar deltagarna att släppa prestation och fokusera på nuet och att landa i en känsla av att allt är precis som det ska vara, säger Lotta Renlund som driver Urban Yoga. Tidigare somrar har Lotta ordnat uteyoga på Tranviken och på Norra berget. Håll utkik på Urban Yogas hemsida för information om var du kan yoga ute i år. Och missa inte alla andra möjligheter som Sundsvalls yogastudior erbjuder. Under juni och juli ordnar Urban Yoga helgretreater på ön Högbonden, en del av världsarvet Höga kusten. Till hösten kör Yogastudion barnyoga och i september mandalamålning medan Yoga Shala bjuder på allt från gravidyoga till YOMI-yoga under ledning av legitimerade psykologer.

YOGAKLASSER I SOMMAR U R B A N Y O G A urbanyoga.se // Y O G A S T U D I O N yogastudion.se // Y O G A S H A L A yogashala.se


35


36 DSTN

profil

hennes skalle DE T SNURRAR I

TEXT HÅKAN NORBERG

FOTO KRISTOFER LÖNNÅ


! t g i r r ö ä r Det så

er on oroar sig öv ss n e v S d n lu g körde Annika Hö ade till när hon tr x li b m so es n fartkamera ästarna i henn h v a n e h c O . ckan m förbi härom ve a ett huvud so ik n n A r a h m ssuto stall är sjuk. De utan av idéer. l, e rs y v a te In urra. aldrig slutar sn – O M D E T I N T E B L I V I T restaurangbranschen så hade det blivit någon annan typ av entreprenörskap för mig, säger hon. Tillsammans med Agneta Hedman driver Annika En liten krog i Sundsvall och En liten sjökrog i Sörfjärden, vid kusten fem mil söderut. Båda restaurangerna har en bekväm hemma-hoskänsla och besläktade menyer – ”svenskt med en twist” – men erbjuder olika upplevelser. – I stan får gästerna mest titta på varandra, vid havet kan de också njuta av vår magnifika utsikt, säger Annika.

Efter gym nasiet börj ade hon jo restauran bba extra ggrossist, ho som en pa i väntan p us, något ti s en å att skolt llfälligt röttheten har hon tr skulle gå ö ettio års e ver. I dag rfarenhet som anstä i bransche lld och krö n, både gare. Hon krogliv in har sett Su ifrån, från ndsvalls när somra på Privé o rna utspe ch vintrarn lade sig a på Osca Ritz fortfa r. När natt rande fan kafét n s på Thule Seaport e tablerade gatan. Oc s h p när å H – Då var otell Stran det ingen d. so m h a d e sandwich serverat s och Blood teak y Mary-s Sundsvall oppa och . Det var så nt i world mu och något s ic helt nytt, men med säger Ann mat I dag har ika. Sundsvall ett rikt re Större än staurangu staden kan tbud. bära säger alls säger några, ing andra. An en fara nika såg u vid millen tvec nieskiftet, när krögarn klingen ta fart sig och gö a började n ra saker d e själva tr att försök odde på i st ischa a likna all ället för a andra. H on tar Saff ran som

tapas fullt rjan körde ö b ån fr na an m red t öl i kranar exempel, so na, spansk ar al gt ö h i co en. ut. Flamen vitlök i mat dav olja och r t ganska lu o p ss a ce n m o k och rt vå s n o lse kän nlighet ch – I jämföre et om perso d r la d gen an h r oss är vi verkli digt, men fö rterskrog d va k in . u a n ge nnik att vara en dra, säger A re a och varan n de besöka n er a st m gä m r o se rk te å n n ge e ve r enyn. In Hon beskri rig över m u tj äs te li r sm a k an v av kö som i börj uppmuntran en ed t M at ? r k fö is F tter bearnaise? rova nya rä ing de gästen p a rj eställa röd ö b b ep n sv re m ta o n ta u a in och dag komm tt atlagning. m och förmå ta ra och p förtroende t, tt k e is tt st få ta i n v – Då har et är helt fa D . a rn ga ut svän någon att ta a. ik n n säger A

När de trettio år en i branschen ko mmer på tal minns Annika hu r en kollega som hon jobbade tillsammans med på pianobaren Ho agy’s brukade sitta och vila på et t ölfat bakom bard isken. – Jag tyckte att ho n var så gammal. Nu är jag i samma ålder so m hon var då. Oc h i somras såg jag Agneta sitta pr ecis likadant. När skrattet lagt sig tittar hon ut öv er restaurangen. – Vi firar tre år i år . Vi har gjort det hä r tillsammans, Agneta och jag och vår grymm a personal. Det är jag jättestol t över, säger Anni ka. Vad som i övrigt snurrar i hennes huvud, vad nästa idé är, det av slöjar hon därem ot inte. Men den finns en. Eller flera.

all ett rikt I dag har Sundsv e än staden r r tö S . d u tb u g n restaura ra, ingen fara g å n r e g sä a r ä b kan . alls säger andra

A N N I K A H Ö G L U N D S V E N S S O N // 52 år // Bor tillsammans med sambon Johan Dereborn på en stor gård i Norrfjolsta, Sörfors, utanför Sundsvall // Tre vuxna bonusbarn // Smultronställe? En egen liten sandstrand vid sjön Vikarn.

37


38 DSTN

p o r t r ät t

GISELA

NILSSON


39

TEXT HÅKAN NORBERG FOTO LIA JACOBI

Skådis som gör avtryck

S K Å D E S P E L A R E N G I S E L A N I L S S O N har varit en del av Teater Väs-

ternorrland sedan 90-talet. Här berättar hon om clownteknik, kulturens förmåga att ge perspektiv och sin längtan efter solen. Och om höstens roll i komedin Family Feelings. – Det är många som kommer att känna igen sig i den uppsättningen, säger hon. Det är måndag vid lunch på Köpmangatan i Sundsvall. Solen smälter skoningslöst snön från trottoarerna. Några såna här dagar till så är Västernorrlands rekordvinter snart förpassad till historieböckerna. Vårljuset gör det svårt att se genom glaset i entrén till Konsertteatern. Det är här skådespelaren Gisela Nilsson har lovat att möta mig. Dörren öppnas. Där står en clown. Det tar några sekunder för ögonen att anpassa sig till den mörka foajén, kanske ser jag fel, men nej, det är en clown. – Hej! Kom in, säger Gisela Nilsson. Hon har precis blivit sminkad inför mask- och kostymprovning. Teater Västernorrland ska under våren sätta upp Molières Tartuffe – i clown- och commedia dell’arte-tappning. – Clownuttrycket kräver viss teknik. Det finns vissa regler, säger Gisela. Hon vänder sig mot något som låter utanför rummet där vi satt oss. Hela hennes kropp liksom pekar i den riktningen. Sedan tittar hon åter på mig. – Man använder huvudet väldigt mycket som clown, vänder sig mot publiken, motspelare, ljud. Fokus är alltid utåtriktat. Det är svårt. Min humor kommer intuitivt, men nu ska jag metodisera den, nu finns det plötsligt regler, säger Gisela. Hon berättar om glädjen i repetitioner och mötet med provpubliken när skådespelarna gör genomdrag av föreställningen. Det och premiären, förstås, är höjdpunkterna i de omkring åtta veckor långa förberedelserna av en ny uppsättning. Utöver att vara skådespelare är Gisela Nilsson också konstnärlig ledare för lunchteatern i Sundsvall. Det är hon som sätter programmet och köper in föreställningarna för den populära långköraren, lunchteatern har funnits sedan 2007. Men över sommaren är det uppehåll. – Det har varit väldigt mycket jobb ett tag. I sommar vill jag känna att jag är ledig. Bara vara i solen och ha det bra. Träffa barnen. Och så hoppas jag kunna komma i väg nån vecka på en resa också. Till hösten spelar Gisela huvudrollen i Family Feelings, en pjäs om en kvinna som just ska gå i pension och äntligen göra allt som hon har drömt om. Men familjen vill annat. – Det är en roll jag kan känna igen mig i. Hon står där i mitten men är ändå liksom i periferin, för det är andras behov som är viktigast. Det blir hon som får fixa middagen trots att det är hennes födelsedag och trots att hon inte ens ville ha någon fest. Vi kommer att prata om medberoendeproblematik, om eget ansvar och omgivningens förväntningar. Och att en bra berättelse kan göra att man får syn på saker man tidigare inte har varit medveten om angående sig själv och de närmaste. – Jag hoppas att vi lämnar just såna avtryck hos publiken, säger Gisela innan hon går för att äta något inför eftermiddagens genomdrag.

G I S E L A N I L S S O N // 58 år // Skådespelare // Bor i centrala Sundsvall // Två barn // På Teater Västernorrland sedan 1990-talet.


40 DSTN

fiske

LAX, ÖRING, HARR OCH GÄDDA

Det hugger i Medelpad Fisket är oerhört varierat i Medelpad. Oavsett om du är ett erfaret proffs eller en novis som vill prova på, ensam eller tillsammans med familjen, kommer du att hitta det du söker. Välj mellan allt från flugfiske till att sitta med ett toppknutet metspö i en av alla sjöar i landskapet. Och varför inte pröva lyckan och försöka fånga rekordlaxen! T E X T S T E FA N E V E N S S O N

F O T O S VA N T H E H A R S T R Ö M


41


42 DSTN

fiske

HAVS F I S KE MED E XTR A S PÄN N ING H A V S F I S K E T K R I N G Sundsvallsregionens slingrande, fiskrika kust är av prima slag för såväl gädda som abborre, men du har även chans att fånga de ädlare fiskarna såsom harr, sik och framför allt havsöringen. Medelpads stora älvar, Indalsälven och Ljungan, bidrar till ett rikt hav, där lax, havsöring, sik och harr vandrar upp för att leka och sprida sina gener. Sportfisket längs kusten i Medelpad är fritt och kräver alltså inget fiskekort. Det kan bedrivas året runt efter olika arter, både från land och båt. Var dock uppmärksam på fredningsområden vid Ljungans mynning i havet och i Selångersån.

De minimimått som råder i havet är: • lax: 60 centimeter • öring: 40 centimeter • harr: 30 centimeter • gädda: 40–75 centimeter, max tre stycken per dygn

HAVSÖRING VÅR: Fisket efter havsöring är periodvis bra. På våren

efter islossningen drar jakten på havsöringen igång och den pågår sedan fram till att temperaturen i vattnet når 8–10 grader och betesfisken lämnar det kustnära vattnet. Säsongen startar kring den 10 april, pågår hela maj och vissa år fram till mitten av juni.

HÖST: Höstfisket kommer igång igen när vatten­ temperaturen sjunker framåt hösten, kring september, och pågår till isarna lägger sig. I princip är det möjligt att fiska hela vintern om det är isfritt. Tänk på att använda sunt förnuft när det blir kallare. Då blir stenar och hällar såphala, så fiska gärna med en kompis.

Glöm inte att ta med gott fika och något varmt att sitta på. En kikare är spännande att ha med sig för att se om det är en havsörn som seglar där uppe i skyn eller om det är en säl eller sten som syns där ute i det stora blå. Kameran med i utrustningen är ett måste.

Det är en lisa för själen att vandra längs vår vidsträckta kust. Ofta får man se havsörn, fiskgjuse, sjöfågel och säl. Fisket kan vara trixigt och svårt men skam den som ger sig. Vi brukar säga att fisken är bara en bonus i den totala naturupplevelsen. ÖKA CHANSERNA FÖR NAPP! Metoder som fungerar är spinnfiske samt flugfiske. Fiskedraget skall imitera tobis, strömming, nejonöga, spigg och simpa. Generellt kan man säga att långsmala drag är att föredra. Fiska hem draget oregelbundet, det attraherar havsöringen till hugg. Välj även flugor som imiterar gammarus, spigg, tobis eller simpa. Smyg dig fram och börja kasta när du står en bit från strandkanten. Fiska av nära stranden som i en solfjäder. Skaffa dig polariserande solglasögon som gör att du ser botten och den eventuella havsöring som följer efter draget. Havsöringen är skygg och tillåter dig inte att hoppa ut på den yttersta stenen med färgglada kläder, då har öringen redan blivit skrämd och är på flykt.

ABBORRE OCH GÄDDA Fiskemetoder som fungerar för abborre och gädda är spinnfiske, mete, pimpling samt flugfiske. Vid spinnfiske ska draget imitera småfisk. Spinnare och små drag samt små wobbler och gummijiggar fungerar. Det sistnämnda kan vara en verklig framgångsfaktor. Använd flöte med mask, småfisk (mört, löja) eller maggot när du metar. Vid pimpling passar vertikalpirk, gärna med tafs och mormyska under som agnas med maggot, mask eller mygglarver. När fisken är trög är enbart en mormyska ofta det som gör att du får någon fisk över huvud taget. Använd popper eller färgglada våtflugor som tas hem ryckvis vid flugfiske efter abborre. Vid flugfiske efter gädda brukar stora färgglada skapelser med flash och snirklande stjärtar i grönt/silver, blått/silver fungera. De ska tas hem oregelbundet, ibland jättesnabbt ibland stötvis. Är du båtburen och vill sjösätta så finner du ramper och ytterligare information på fiskeisundsvall.se. Och slutligen: Finns det små fiskar, så finns det alltid mindre fiskar.


43

Att stå och titta ut över ett öppet hav, med ett litet spö i handen kan kännas tröstlöst, men det finns en bra chans att en havsöring kommer och suger i sig draget med en våldsam kraft när de är i tagen. Ett tips är att alltid kolla innan du börjar fiska var du kan landa fisken på ett säkert sätt, när och om den hugger.

H E TA P L AT S E R FÖR FISKE I S U N D S VA L L H AV S Ö R I N G : ALNÖ: Slädaviken, Bänkåsviken, Spikarna, Skorven och Vindhem. ÅSTÖN/TYNDERÖ: Oxviken, Skeppshamn och runt fyren på Åstön. SÖDER OM SUNDSVALL: Bergafjärden samt Lörudden. A B B O R R E O C H G Ä D D A kan du fiska året om och riktiga hotspots finner du i Tynderösundet, Björköfjärden och Alnö­ sundet. Båthamnar brukar vara bra liksom vassar och grundkanter för gäddfiske.


44 DSTN

fiske

Sjöarna och åarna i Medelpad är ­livskraftiga och en del är restaurerade och återställda så att fisken kan leka och reproducera sig naturligt. Ett fint exempel är Ljustorpsån som mynnar ut i Indalsälven vid Stavreviken. INDALSÄLVEN – SVERIGEBÄST PÅ GROV LAX OCH HAVSÖRING FISK E F ÖR ALLA I ÄLVAR, ÅAR OC H S JÖAR S J Ö A R N A Ä R M Å N G A och bjuder på en hel del riktigt fina fiskeplatser. En del av sjöarna är så kallade put-and-take-vatten, där ett fiskevårdsområde sätter ut regnbåge, öring och röding. Där krävs det alltid fiskekort och du som fiskare är skyldig att ta reda på vilka regler som gäller just i det vattnet du tänker fiska i. Sidsjön är dock ett undantag. Här är det gratis fiske för alla året om. (Förutom på vintern när tävlingen ST-nappet går av stapeln. Då stänger Sundsvalls sportfiskeklubb vattnet en vecka innan.)

Indalsälven är 43 mil lång och erbjuder bra fiske hela sträckan. Här redovisar vi fisket nedanför Bergeforsens kraftverk. Sträckan är åtta kilometer lång från kraftverket till havet och vattennivån regleras via Bergeforsens kraftstation. Fisket är öppet året runt, indelat i tre fiskezoner och sker både från land och från båt. Fiskekort krävs. Indalsälven är känt för att vara en av Sveriges absolut bästa älvar för grov lax och havsöring. Laxar på runt 20 kilo landas varje år. Havsöringsfisket är bra och sikfisket är på väg tillbaka. Indalsälven var för några år sedan det fisktätaste vatten vi hade i Sverige. De havsvandrande fiskarna kan bara simma upp till Bergeforsens kraftstation, som färdigställdes 1965. G U I D A D E F I S K E T U R E R : facebook.com/indalsalvenguides Fisket bedrivs av Bergeforsfisket: bergeforsfisket.com

LJUNGAN – FLUGFISKEPARADIS FÖR LAX, HAVSÖRING, HARR OCH SIK Ljungan är omväxlande med forsar och lugnare strömmar och erbjuder, förutom ett bra fiske, en fantastisk naturupplevelse endast drygt 15 minuter från Sundsvalls centrum. Älven är 35 mil lång och erbjuder bra fiske hela sträckan. Här redovisar vi fisket nedanför Viforsens kraftverk som är det nedersta kraftverket i systemet. Sträckan är 18 kilometer lång från kraftverk till havet och vattennivån regleras via Viforsens kraftstation. Fisket är öppet förutom i samband med några fredningstider då harr och havsöring/lax leker. Fiskekort krävs. Ljungan är känt som ett flugfiskeparadis för lax, havsöring samt harr och sik. Laxar på upp mot 20 kilo, samt havsöringar upp mot 10 kilo landas varje år. Glädjande nog är harren på väg tillbaka efter några år av dålig reproduktion. MER INFORMATION: flugfiskenedreljungan.se/om-fisket/fiskekort


HAVERÖ STRÖMMAR – FINT FISKE FÖR FLUGSPÖ Haverö strömmar är ett naturreservat och en del av Ljungans vattensystem. Här håller ett av Ånges mest välbesökta kaféer helgöppet. Fisket är öppet vår, sommar, höst och fiskekort krävs. Platsen är känd för ett fint harrfiske med flugspö samt att riktigt fina öringar fångas där varje år. Flugfiske på försommaren i Haverö-Kölsillre-Vassnäsströmmar. Från den 1 september råder förbud att fiska öring i strömmande vatten på grund av fiskens lek och fortplantning. M E R I N FO R M AT I O N : fiskekort.se/havero/

Haveröströmmar är känt för ett fint harrfiske med flugspö samt att en del riktigt fina öringar fångas där varje år.

SIDSJÖN – CENTRAL PÄRLA FÖR FISKARE OCH SOLDYRKARE Sidsjön är en pärla ett stenkast från Sundsvalls centrum. Fisket är öppet året om och här kan du ägna dig åt flugfiske, spinnfiske och mete/pimpling. Det populära rekreationsområdet har slalombacke samt fina preparerade skidspår på vintern och löparbanor och andra träningsmöjligheter på sommaren. Här är fisket helt kostnadsfritt och Sundsvalls kommun planterar ut regnbåge och röding året om. Vid dalstugan (intill liften) finns en brygga med mycket god tillgänglighet. Runt sjön finns ett antal bryggor som fiskare och soldyrkare samsas om. S U N D S VA L L S F I S K E K L U B B ansvarar för fisket: svenskalag.se/sundsvallssfk

Godycka! l e k s fi


46 DSTN

motorcykel

Den sista

choppern TEXT HÅKAN NORBERG

FOTO KRISTOFER LÖNNÅ


82 47

Nedräkningen har börjat. Hogtech kommer att tillverka 10–15 nya Swedish Style A-Choppers de närmaste åren. Sedan är det slut. För alltid.   – Nu varvar vi upp inför slutsträckan, säger Sundsvallsföretagaren Sam Madsen.

H O G T E C H H A R T I L L V E R K A T sina klassiska choppers sedan 1982. Peder Johansson och Sam Madsen driver företaget med det gemensamma motorcykelintresset som bränsle. – Drömmen har från början varit att få åka hoj så mycket som möjligt. Och är man i branschen, ja då åker man på hojträffar och sånt, man åker liksom i jobbet, säger Sam Madsen. Från 2017 måste alla nyproducerade motorcyklar uppfylla kraven för miljöklassen Euro 4. Det innebär bland annat att förgasarmotorn försvinner till förmån för insprutning samt krav på ABS-bromsar. – Det är slutet för den klassiska slimmade och stilrena svenska choppern, säger Sam. Men Hogtech har ett ess i rockärmen. Företaget har de närmaste åren dispens att bygga och leverera 10–15 registrerade och körklara choppers enligt de gamla reglerna. – Vi kallar dem The Last Choppers, säger Sam.


198 48 DSTN

motorcykel

N Ä R E N E P O K nu går i graven, en chopper har

sett i princip likadan ut i 60 år, finns potential för att de sista cyklarna ska bli samlarobjekt. Men Sam h ­ oppas att de hamnar hos aktiva chopper­ entusiaster. – En båge ska köras, det har alltid varit vår filosofi, säger han. Genom åren har Sam Madsen och Peder Johans­ son blivit kända som motorcykelbyggarna som själva kör till mässor och utställningar över hela Europa. Medan andra tillverkare rullar av sina blänkande motorcyklar från lastbilar och släpvagnar glider Hogtech in på sina choppers, dammiga och skitiga. Ett år blev resan mer strapatsrik än väntat, i ett bergspass mellan Italien och Schweiz. – Plötsligt var det en decimeter snö på vägarna. Få åker hoj under såna förhållanden, ingen gör det med långgaffel. Men vi kom fram den gången också, säger Sam.

Hogtechs choppers säljs till kunder över hela världen.

”En båge ska köras, det har alltid varit vår filosofi.”


82 Beslutet att lägga ner tillverkningen ser Sam och Peder som en sista, vrålande acceleration mot horisonten. Att de slutar med flaggan i topp. – Nu ser utvecklingen ut så här, med tuffare miljökrav för bilar och motorcyklar. Vi tänker inte stå och streta emot. Vi ska i stället bjuda på något alldeles extra som avslutning, säger Sam. Det kommer att bli individuellt numrerade motorcyklar som rullar ut från verkstaden. Och det har redan hört av sig köpare, men Hogtech har ännu inte bestämt hur försäljningen ska gå till. – Vi vill ju att alla intresserade ska ha chansen. Kanske väljer vi att auktionera ut några av hojarna, säger Sam.

Klurigt väglag någonstans mellan Italien och Schweiz.

GÅ ALL IN PÅ CASINOKVÄLL. Upplev en helt ovanlig kväll med casinospel, nöjen och livemusik. Öppet alla dagar: Söndag–tisdag kl 11–01 Onsdag–torsdag kl 11–02 Fredag–lördag kl 11–03 Hitta fler nöjen på casinocosmopol.se

Sam Madsen och Peder Johansson på tur genom Norge. Casinoparken 1 • Åldersgräns 20 år Alla visar id • Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-81 91 00


50 DSTN

motorcykel

g n Hä

med mc-gäng TEXT JENNIE ZETTERQVIST

FOTO ROBERT HÖGLUND, ANDERS THORSELL

Mullret mellan stenhusen hörs från maj till september. Mc-säsongens start markeras med en mäktig kortege mellan Timrå och Sundsvall, sedan väntar en sommar med många njutbara mil längst traktens vackraste vägar. Varje onsdag rullar ett nytt följe iväg från mc-parkeringen vid Vängåvan. Välkommen i gänget! N Ä R U P P T I L L T U S E N M O T O R C Y K L A R glider in i Stenstan under den årliga mc-dagen i slutet av maj, då är det folkfest. Sundsvall Motor Cycle Club står för arrangemanget som är ett verkligt paradnummer, välordnat, tryggt och uppskattat av åskådare som samlas längs hela sträckan för att titta, vinka och fotografera. Turen avslutas med en gigantisk utställning av alla sorters motorcyklar mitt i stan och folkfesten kan fortsätta några timmar till.

MED HOJEN I NUET

I år infaller mc-dagen den 26 maj och självklart har många ivriga förare luftat sina hojar redan innan dess. Men från och med den dagen är det ingen tvekan om att en ny hojsäsong är igång. Alla som sedan

m, ndbo isers Su Lenaident Crue. pres for Lif

vill fortsätta med häng i mc-gäng kan ansluta sig till onsdagsåkningarna, som arrangeras av klubben Cruisers for life sedan åtta år tillbaka. Lena Sundbom är klubbens president och motorcyklist ända sedan tonåren. År 1980 köpte hon en sprillans ny Honda CB 125T, började övningsköra och tog kortet året därpå. – Precis som nu var det väldigt få tjejer som körde då. Men har man en gång kört själv så vill man inte åka bakpå och som tur var hade jag en cool pappa som såg det som en självklarhet att jag också skulle köra när min bror hade tagit kort, berättar Lena. Fordonen har växlat genom åren, men den tvåhjuliga passionen har alltid bestått.

”När det bara är jag, hojen och vägen existerar inget annat än nuet, dofterna och utsikten.”


– Jag jobbar heltid, har många barn och ett liv där det händer en massa saker hela tiden. Men när det bara är jag, hojen och vägen existerar inget annat än nuet, dofterna och utsikten. Då släpper stressen från vardagen och jag är inte mamma, fru eller undersköterska. Jag är Lena.

FIKASTOPP OCH TJEJTURER

I fjol deltog cirka 50 motorcyklar i den återkommande Onsdagsåkningen som är öppen för alla. Utflykterna går i olika riktningar och har en tydlig struktur. När kortegen drar i väg, stannar många till och beundrar synen. – Jag kör ofta längst bak och det är en fantastisk känsla att se alla framför sig. I det gänget är vi alla lika och det är helt ointressant vem någon är eller vad den jobbar med. Det är intresset för hojen som förenar alla och det är otroligt att få chanser att umgås med människor som man aldrig skulle ha träffat annars, säger Lena.

Vägarna varierar men inkluderar alltid det viktiga fikastoppet. – Det är extremt fint att åka över Ljustorp, vidare mot Gussjönoret och Härnösand, till exempel. Och varje sommar tar vi en längre tur till Hemsön eller Bönhamn. Ångermanland bjuder på fantastiska vägar. Andra favoritmål är Galtströms Café, Salteriet i Junibodsand, Holmö Brygga i Tynderö och Café Skäret i Norrfjärden. För fjärde sommaren kommer Cruisers for life även att anordna tjejåkning varje vecka. Gruppen är öppen för alla behöriga förare som är kvinnor. – Det här är en extrem mansvärld och det är alla kvinnliga förare mycket medvetna om. I gruppen bara för tjejer blir det en annan, speciell gemenskap och en frizon från kommentarer om körning och hojval. Vi har otroligt roligt och en atmosfär som gör att även ovana förare kan känna sig trygga i att följa med, säger Lena.

VILL DU DELTA I MC-DAGEN? Läs mer om arrangemanget på smcc.se VILL DU FÖLJA MED på en onsdags- eller tjejåkning? Information publiceras i gruppen A Team Onsdagsåkning Sundsvall på Facebook.


52 DSTN

profil

SUNDSVALL ENLIGT KALLA ... bra träning, stadspuls och avkoppling. TEXT HÅKAN NORBERG

FOTO NILS JAKOBSSON

Charlotte Kalla på Södra berget i Sundsvall. DEN SNÖRIKA REKORDVINTERN 2017–2018 gjorde att Charlotte Kalla knappt ville lämna de utmärkta skidspåren i Sundsvall. Men det gjorde hon. Och återvände hem med fyra medaljer, varav ett guld, från OS i Pyeongchang. Charlotte Kalla har bott i Sundsvall sedan 2011. Hon syns ofta i den kuperade terrängen på Södra berget. – Jag är så tacksam för träningsmöjligheterna här, sommar som vinter. Och den senaste vintern var ju fantastisk, nästan så att jag inte ville resa härifrån, så

mycket snö och så fina spår som det var. Helt underbart, säger Charlotte. Efter OS i vintras hyllades hon av hundratals män­ niskor som trotsade kylan på Stora torget i Sundsvall. Men livet är mer än träning och tävling, även för Charlotte Kalla. Och hon har kommit att värdesätta mycket annat i staden och dess omgivning. – Att det är så nära till allt, det är något som jag uppskattar väldigt mycket. Pulsen från stan, massor av bra restauranger och små pärlor längs kusten. Här finns många möjligheter att koppla av, säger hon.


3 FÖR 1

Behåll alla själv eller dela med en kompis

Min mormor Elsa tipsade om att på Direkt Optik får man tre par glasögon till priset av ett. Nu har jag ett par helt nya glasögon. Mormor fick två. Tillsammans betalade vi bara för ett par.” Vem blir din glasögonkompis?

Bara hos Direkt Optik

0:-

0:-

VÄRDECHECK SYNUNDERSÖKNING Ta med värdechecken så bjuder vi på en synundersökning vid köp av kompletta glasögon i erbjudandet 3 för 1. Gäller ej med andra checkar eller kuponger. Endast en check per köptillfälle.

Gäller t o m 30/9 2018. Namn

400:Datum

Vi har flyttat! Välkommen till Torggatan 2. Sundsvall, Torggatan 2, tel 060-17 62 60, vardagar 9.30 -18, lördagar 10-15

direktoptik.se

Betala för 1 par

• Köp ett par glasögon och få två par extra helt kostnadsfritt • Välj fritt ur hela vårt ordinarie sortiment • Gäller alla slipningar och behandlingar • Behåll alla själv eller dela med en kompis


ÄVENTYR I PARADISET Genom virvlande forsar, stilla laguner, på land och under ytan.


55

FOLKFEST VID KUSTEN

n a k l Forfront! e t a W

Den stora lilla festivalen Folkan Waterfront på Fagerstranden i Timrå arrangeras för sjätte gången i sommar. På scenen: Petter, Miss Li och Shirin. TEXT HÅKAN NORBERG

in ! Bokaaugusti 11

FOTO NILS JAKOBSSON, ERIKBYERIK

M A N D O D I A O , M I S S L I , Ola Salo, Miriam Bryant

och First Aid Kit. Huvudakterna har genom åren varit i toppklass på Folkan Waterfront, en folkparksdoftande heldag arrangerad av Söråkers Folkets Hus. I år frontar Petter, som firar tjugo år som artist. – Det känns spännande att han firar sitt jubileum hos oss. Petter är en ikon, han är stor, säger Christina Thonman, verksamhetschef på Söråkers Folkets Hus. Dessutom får publiken ett kärt återseende i Miss Li, som Christina berättar att många har önskat ska återvända till festivalen. – Hon gjorde ett fantastiskt intryck på vår publik, så det är klockrent att hon kommer tillbaka. Folkan Waterfront har som tradition att också boka en artist som är på väg upp, som inte så många

känner till ännu. Den här gången är det Shirin, som Christina beskriver som en blandning mellan Amy Winehouse och Adele. – Och det hon har gjort tillsammans med Damn! är grymt, säger Christina. Hon berättar att artistbokningarna blev färdiga tidigare än vanligt inför årets festival. Det har gett arrangörerna tid att lägga mer krut på familjedagen, som inleder Folkan Waterfront. – Vi kommer bland annat att bjuda på ännu fler kreativa och roliga aktiviteter för barn. Festivalen äger rum lördag 11 augusti på Fagerstranden i Timrå.

WWW sorakersfolketshus.se/ f o l k a n w at e r f r o n t


56 DSTN

p o r t r ät t

GISELLE

ABBAS


57

TEXT JENNIE ZETTERQVIST FOTO MADELENE SCHREINER

”Det blir power, pepp och 100 % mäktigt.”

G I S E L L E A B B A S Ä R Z U M B A I N S T R U K T Ö R E N från Sundsvall

som sätter över 100 000 svenska kvinnor i rörelse i sommar. Som koreograf av uppvärmningen till turnerande 30-åringen Vårruset uppfyller hon ytterligare en dröm i livet. Som barn spelade Giselle fotboll fast hon nog egentligen ville vara en danstjej. Men med sju syskon i familjen gick det inte att välja och vraka bland fritidsaktiviteterna. Så Giselle hann fylla 18 år innan hon testade danspasset zumba – och direkt fångades av rytmernas frigörande effekt. – Jag hade en rejäl dipp i mitt liv då och upptäckte hur helande det var att träna. Att springa fungerade som min terapi. Då hamnar jag i ett flow som är väldigt stärkande. I zumban fann jag dessutom en enorm glädje som jag bara kunde dyka in i och jag kände ganska snabbt att det var en upplevelse som jag även ville erbjuda andra människor, berättar Giselle. Hon grep ett fast tag om känslan, utbildade sig och håller idag dansklasser som alltid startar med en uppmaning: ”det viktiga är inte att göra rätt, det viktiga är att ha kul!”. – Syns det att jag är passionerad, undrar Giselle skrattande. Gång på gång tar hon sig mot hjärtat när hon tittar ut på de dansande deltagarna. – Jag får så mycket tillbaka och det jag känner när jag leder en klass är en blandning av att det är häftigt, fantastiskt, givande och roligt. Här ska alla få vara den de vill: sig själv, Beyoncé, Michael Jackson eller vem som helst! Deltagarna är väldigt viktiga för mig och jag uppmanar alla att komma även om de har haft en riktigt dålig dag. De som lärt sig hur läkande dansen är, dyker upp även om tårarna rinner av sorger i livet utanför salen. – Det känns stort att personer förlitar sig på att jag kan ge dem det de behöver för att klara dagen när de har det tungt. För ibland behöver man bara klara av dagen. Jobbet är mer personligt än jag hade kunnat föreställa mig och det beror nog på att zumban blev så personlig för mig. Det kändes som att jag hittade hem och idag är jag hedrad över alla som kommer till mig. Att delge dansglädje var en första dröm. Dröm nummer två uppfylls när hon i sommar står inför tusentals vårrusiga kvinnor och leder uppvärmningen inför det populära femkilometersloppet som faktiskt utgör världens största löparserie för kvinnor. Koreografin har Giselle skapat i samarbete med arrangören Marathongruppen och uppdraget fick hon i konkurrens med instruktörer i hela landet. Bara i Sundsvall brukar cirka 5 000 kvinnor delta och totalt sätter loppet fart på runt 120 000 svenska kvinnor, som i år alltså laddar upp genom att följa i Giselle Abbas fotspår. – När jag själv har värmt upp inför loppet tidigare år har jag tittat på scenen och tänkt: ”Där ska jag stå.” När den här möjligheten kom kände jag att det var ”meant to be”. Självförtroendet kom fram, jag utmanade mig och skickade in mitt bidrag. I Sundsvall går loppet den 12 juni och på scenen står Giselle. – Jag kommer nog att rysa och kanske känna mig rörd när jag ser alla eftersom jag har jobbat hårt för det här och Vårruset dessutom är ett väldigt fint event som riktar sig till alla kvinnor. Uppvärmningen ska bjuda på power och glädje som peppar alla att springa, jogga eller promenera. Det blir garanterat 100 procent mäktigt!

G I S E L L E A B B A S // 25 år // Make och en son // Mental tränare och coach samt zumbainstruktör // Bor i Sundsvall ”Efter gymnasiet flyttade jag iväg men Sundsvall är staden jag alltid kommer tillbaka till.” // Bästa springslingan i Sundsvall? ”Gå ut en tidig morgon, ta trapporna upp till Norra berget och upplev staden från ovan medan den fortfarande sover.”


58 DSTN

shopping

Ett brett och ständigt skiftande utbud på Sundsvalls många loppisar skvallrar om att återbruk blivit riktigt hett. Varför lägga mer pengar än man behöver på ett riktigt fint fynd? Och känslan av att göra något bra för miljön samtidigt som man shoppar är ju oslagbar.

Loppisshopping

TEXT IDA JONSSON RENMAN FOTO PETRA BERGGREN

D E T F I N N S A L L T I D N Å G O N som inte ville ha kvar just den pryl du behöver, oavsett om det handlar om personliga plagg, en viktig detalj till sommarens husprojekt eller prisvärd utrustning till den där hobbyn du har tänkt börja med.

SLIPP LOPPISUTBRÄNDHETEN

Även du som inte känner för att gå och rota i timtal kan hitta unika saker på loppisarna i Sundsvall med omnejd. Tycker du att det är för mycket att välja mellan? Undvik loppisutbrändheten genom att bestämma dig för vilken typ av saker eller vilken stil du är ute efter

Tallrikar från Återbruket, Parkgatan 1 i Sundsvall.

FYNDA UTAN ATT SKYNDA

i förväg. Då blir det betydligt lättare att hitta rätt utan att bli uttröttad. Råkar du sedan snubbla över den där vinylskivan du funderat på att köpa i flera år fast du egentligen skulle ha en dansk pajform från 1960-talet är ju det inte heller helt fel.

PROFFS TAR FIKAPAUS

Glöm inte att ta tid för en fikapaus innan någon i sällskapet börjar krokna. På många loppisar går det att få en kopp kaffe, medan andra har fullfjädrade fik. Om du är en loppisräv som redan har letat igenom alla loppisar i stan finns det ändå alltid mer att hitta i Facebook-gruppen Loppisar och marknader i XYZ-län. Här hittar du tips på fasta och tillfälliga loppisar i Västernorrland, Gävleborg och Jämtland. Det bästa tipset för den som vill göra loppisletandet till en upplevelse kräver dock ingen research, bara nyfikenhet och upptäckaranda. Det lyder helt enkelt: ge dig ut en söndag förmiddag, åk runt längs vägarna och håll utkik efter loppisskyltar. Det finns gott om roliga fynd som bara väntar på dig i där ute.

På många loppisar går det att få en kopp kaffe, medan andra har fullfjädrade fik.


59

Loppisglas från Orsil, Orsilgården i Timrå.

Byrå och fåtölj från Erikshjälpen vid Kretsloppsparken, Blåberget.

TRE FINFINA FYNDTIPS: W I I FO R S E N S G Å R D S B U T I K – väl värd en utflykt! Möbler, konst, honung, porslin, smycken. Här finns en härlig blandning av produkter från lokala hantverkare och konstnärer plus fynd från loppisar och auktioner. Kolla in elisabethstavlor.se. Ligger på Vimovägen i Sundsvall. E R I K S H J Ä L P E N – i Ånge, Fränsta, Sundsvall och Timrå. Erikshjälpen driver flera välbesökta butiker i Medelpad och utbudet är brett. Är du mest intresserad av personlig klädstil, rekommenderar vi särskilt special­butiken Återkommande Mode. Sök butik på erikshjälpen.se. O R S I L I T I M R Å – köper hela hem, så här finns ett brett sortiment. Möbler, inredning, glas, verktyg – helt enkelt allt. Kolla in Loppis Orsil på Facebook. Ligger på Orsilgården i Timrå.

Böcker från Bengts Sterbhus Auktioner, Västra Allén 8 i Sundsvall. Kamera från Orsil, Orsilgården i Timrå.

h c o t k i n t U g i l n o s r e p


60 DSTN

profil

M AT C H A SUND S VA L L S

modemod TEXT JENNIE ZETTERQVIST FOTO ROBERT HÖGLUND

Sundsvallarna är modemodiga. Det intygar Ewalena Persson och hennes medarbetare i livsstils­butiken Crib i Stenstan. För dig som också vill våga lite mer bjuder både säsongen och staden på gott om svängrum.   – Modet har tagit en färgstark vändning vars motsvarighet vi inte har sett på evigheter, säger Ewalena. K L A R A F Ä R G E R , G L I T T E R , sammet, paljetter, rutor, ränder och mönstermixer. Modetrenderna är allt annat än diskreta just nu, konstaterar Ewalena och visar upp glittrande byxdressar i kraftigt ärtgrönt och cerise med tvåfärgade revärer och volanger vid ärmsluten.  – Det finns en utbredd fördom om att sundsvallare är försiktiga, men det stämmer verkligen inte. De här dressarna blev populära direkt och då är det ändå ett helt nytt märke. När jag träffar branschfolk utifrån säger alla samma sak om våra kunder, nämligen att de är trevliga, modeintresserade och köpstarka, berättar Ewalena.

STILSÄKER STYLING

Själv har hon arbetat som frisör och drivit salonger under hela sitt yrkesliv. Samtidigt har modebranschen varit en inspirationskälla för henne ända sedan Klara färger och djärva mönster gäller. Hos Crib hjälper Ewalena Persson modemodiga att hitta rätt bland säsongens trender.


barnsben. År 2016 hittade hon och maken Peter Bergseije rätt lokal för Crib och slog upp portarna till ett helt nytt tillskott i Stenstans shoppingutbud.  – Vi har ett handplockat sortiment med främst kläder och inredning och vill erbjuda kvalitetsprodukter i olika prisklasser till modemedvetna kunder som även uppskattar personlig service. Vi är väldigt glada över att vi har så kompetenta medarbetare i butiken.  Om du inte vet vad du har för stil, borde du verkligen besöka Crib. Ewalena har en välövad förmåga att ringa in, tolka och lyfta fram kundens personliga stil, och det har hennes kollegor också.  – Människors olika stilar har alltid fascinerat mig. Oavsett om den är rockig, klassisk eller sportig går det att hitta ett uttryck för alla typer. Så jobbar jag med frisyrer och nu har jag möjlighet att förlänga hela looken genom vårt handplockade sortiment av kläder, säger hon.

STORSHOPPANDE BESÖKARE

Butikens urval av möbler och annan inredning representerar främst en naturnära stil och står för en motreaktion mot ”slit och släng”-kulturen som frestar på naturen. Här finns inga massproducerade varor, vilket gång på gång vinner besökares gillande. Ett norskt par som skulle inreda en fotostudio beklagade att de inte kunde shoppa loss vid sin Sundsvallsvisit.  – Men lördagen därpå var de plötsligt tillbaka med en skåpbil och tömde stora delar av butiken. Jag minns också en Stockholmskille som var här på trav och tittade in i butiken. Han kom sedan tillbaka två helger i rad och köpte rubbet till ett stort hus som han höll på att inreda, berättar Ewalena.

Hos oss på naturum Ånge & turistbyrå kan du bland annat: Delta i aktiviteter och guidningar • Hyra båt Se våra utställningar • Handla i vår presentbutik Få utflykts- och vandringstips. Sommartid öppet 10-17 alla dagar. Borgsjö, E14 • Tel. 0690-205 50 • visitljungandalen.se

FÄRGEXPLOSION FORTSÄTTER

Långväga som fastnar för Crib, kan också handla vidare i webbshopen. Det färgstarka kommer att fortsätta dominera utbudet, förutspår Ewalena. Kristid föder kreativitet och parallellt med den politiska ovisshet som råder i världen har modet fullkomligt exploderat i en kavalkad av färg och form.  – Det började starkt nu i vår, fortsätter hela sommaren och till hösten blir det ännu mer. Efter en lång ”safe” period med mycket svart och grått händer det färg- och mönstermässigt mer än det gjort sedan 1970- och 80-talen. Modet blir väldigt lekfullt, så nu gäller det att släppa sargen och ta ut svängarna med kombinationer som vi inte har sett förut.  Följa de modemedvetna Sundsvallsbornas exempel, alltså.  – Man kan tro att det bara är särskilt coola personligheter som vågar, men till oss kommer alla slags personer som är kvalitetsmedvetna och sugna på att testa något nytt. Det kan nog vara så att de har insett sanningen i uttrycket: ”Life is too short to wear boring clothes!”.

87 HOTELLRUM, 4 HOTELLLÄGENHETER, MODERNT HOTELLGYM, KONFERENS, RESTAURANG OCH BAR I HÄRLIG MILJÖ. Best Western Hotel Baltic är ett centralt och personligt hotell med anor från 1880-talet. I vår restaurang serverar vi frukost, lunch, à la carte, konferensmåltider och festmenyer. Välkommen! Sjögatan 5 060 - 14 04 40 www.baltichotell.com


62 DSTN

k u lt u r besöksmål

Den första och sista staden

TEXT HÅKAN NORBERG F O T O S U N D S VA L L S M U S E U M S F O T O A R K I V

Kung Chulalongkorns besök i Sundsvall och på Hotell Knaust i juli 1897.


63

Berättelsen om Sundsvall finns mitt framför ögonen på oss. På husen i Stenstaden. Så lyft blicken och ta del av en unik stadskärna, med byggnader som inte förekommer så här långt norrut någon annanstans i världen.

S U N D S V A L L S S T E N S T A D reste sig ur askan efter

branden 1888. – Som ett monument över en guldålder utan motstycke i Sveriges historia, säger författaren och journalisten Nils Johan Tjärnlund. Hans bok Staden som reste sig ur askan är en arkitekturguide som illustrerar tillkomsten av Sundsvalls stenstad. Vilka var byggherrarna och arkitekterna? Och vad var husens ursprungliga funktion? Guldåldern som Nils Johan beskriver bottnade i den största koncentrationen av sågverk i världen. Skogsindustrin skapade en makalös tillväxt i Sundsvall, vilket var med och lade grunden till det som skulle bli stadens och hela landets välfärd. – Svensk ekonomisk historia bygger en hel del på utvecklingen av Sundsvall och dess skogsindustri, handel och sjöfart, säger Nils Johan. Med få undantag uppfördes alla byggnader i Stenstaden med privata medel, några faktiskt som enfamiljshus. Regionen var på så sätt mycket självständig och präglades av initiativrikedom och entreprenörsanda. – Sundsvall är också som ett syskon till Östermalm i Stockholm, med sina grandiosa stenhus, uppförda av samma arkitekter och byggmästare. Det återspeglar en tusenårig stadsbyggnadstradition i Europa, säger Nils Johan. Han skriver i sin bok att Sundsvall var en anhalt för norrlänningar som övervägde att söka lyckan i Amerika. Och kanske valde en del av dem att stanna kvar, så stark var nybyggarandan i staden som kom att kallas Porten till Norrland. Det var till Sundsvall varor från hela världen ankom för vidare distribution norrut.

Sundsvall hade spårvagnstrafik mellan 1910 och 1952. Stenstaden var en smältdegel och en sällsam syn, en stad av europeiskt snitt som reste sig bland åkermark och lervägar. Och på så sätt är Sundsvall fortfarande unikt, som konsthistorikern Anders Åman formulerade det 1988: ”Sedd med den gamla europeiska stadsbyggnadstraditionens ögon är Stenstaden den sista staden i Europa. Om man kommer från söder. Eller den första. Om man kommer från norr.” Så följ med på en vandring genom den första och sista staden. Genom Sundsvalls unika stadskärna, med byggnader som inte förekommer så här långt norrut någon annanstans i världen. Genom en stad som efter katastrofen 1888 fick en flygande nystart och vars rika historia ligger öppen för alla att se. För berättelsen om Sundsvall finns mitt framför ögonen på oss. På husen i Stenstaden.

STADEN SOM RESTE SIG UR ASKAN Den kompletta stadsvandringen gör du med Nils Johan Tjärnlunds bok i handen. Den finns att köpa på Akademibokhandeln Vängåvan, i Kihlmanska huset på Storgatan 22, mitt i Stenstaden, eller på Kulturmagasinet.

ngen ! ndri sta sida va Stads på nä ar ­börj


k u lt u r besöksmål

Här är ett axplock av byggnaderna i Stenstaden, med start vid den östra delen av Storgatan och vidare västerut.

HOTELL KNAUST Storgatan 13. Uppfört 1891. Legendariskt hotell omtalat både i Sverige och internationellt. Knaust kom att bli symbolen för träpatronernas Sundsvall med storslagna middagar, mytomspunna fester och bolagsstämmor. Foajéns klassiska trappa och den rikt dekorerade spegelsalen kan få till och med den mest världsvana besökare att tappa andan. Bland de många prominenta gäster som bott på hotellet finns den thailändske kungen Chulalongkorn, Zarah Leander och Louis Armstrong. 3

Bland de många prominenta gäster som bott på hotellet finns den thailändske kungen Chulalongkorn, Zarah Leander och Louis Armstrong. FÖRSÄKRINGSBOLAGET SVEAS HUS Storgatan 18. Uppfört 1893. Ett av många exempel på att den kapitalintensiva försäkringsbranschen tillsammans med många banker drogs till Sundsvall och dess blomstrande ekonomi. Under en period bodde här författaren och feministen Frida Stéenhoff. 4

SUNDSVALLS ENSKILDA BANK Kyrkogatan 15. Uppfört 1883–1886. Sundsvalls Enskilda Bank grundades 1864 på annan adress. Drygt tjugo år senare stod det kvartersstora bankhuset vid Vängåvan färdigt, bara för att slukas av den stora branden ett par år ­senare. Byggnaden blev svårt skadad, men restaurerades. Huset var det dittills största bankpalatset utanför Stockholm och Sundsvalls ­Enskilda Bank den ledande affärsbanken i Norrland. 5

AN

GRANSKA HUSET Storgatan 26. Uppfört 1889–1891. Ett av Stenstadens första exempel på det sena 1800-talets nya arkitekturideal med naturnära material och oregelbundna fasader. Huset uppfördes av den välbeställde apotekaren Peter Gran och texten Apoteket Gripen syns fortfarande i hörnet Storgatan-Centralgatan. Håll utkik efter de många fasadmålningarna och texterna i latin, samt Grans NORRAmonogram. 7

JÄRNVÄ GSGATA N

HOLMSTRÖMSKA HUSET Storgatan 28. Uppfört 1896. HärSÖDlåg stadens saluhall, senare varuhuset RA JÄR NVÄ SGATANgallerian In, som sträcker sig Forum och i Gdag över flera kvarter längs Storgatan. Byggnaden harmonierar så pass mycket med Granska huset intill att de lätt uppfattas som samma. Inner­ gården mellan husen är inbyggd och rymmer i dag en restaurang. 8

HIRSCHSKA HUSET Torggatan 6–8. Uppfört 1890–1891. Hirschska huset sträcker sig längs Stora torgets hela västra sida, nästan i sin ursprungliga glans efter en omfattande restaurering för drygt tio år sedan. Byggherren Isaak Hirsch, vars initialer går att hitta på fasaden, bodde aldrig själv i huset, ett exempel på att kapitalstarka valde att investera i Sundsvall trots svag egen koppling till staden. Fasadklockan mot Storgatan är en kopia av den äldsta hyresgästens (Björnströms urmakerifirma) original. 9

HEDBERGSKA HUSET Kyrkogatan 26. Uppfört 1889–1890. Ett av de bäst bevarade 1800-talshusen i Sundsvall, med vackert läge intill Hedbergska parken. Huset uppfördes av Johan August Hedberg som bostad för honom och hans fru Maria Hedberg. Bland dekoren på fasaden finns stiliserade ansikten och fruktklasar och järngrindarna till gårdsinfarten bär Hedbergs initialer. I dag används delar av paradvåningen för kommunens representation och vigslar. 10

RÅDHUSG ATAN

FLORAG ATAN

KULTURMAGASINET Packhusgatan 4. Uppfört 1890, 1891 och 1895. Ombyggt under 1980-talet. Åtta gamla kolonialvarumagasin ihopbyggda till ett kulturhus med plats för utställningar, bibliotek och restaurang. Här tog Sundsvalls grosshandlare emot varor från hela världen för vidare distribution i norra Sverige. 2

NORRA TJÄRNG WIKSTRÖMSKA ATAN

HUSET Esplanaden 14. Uppfört 1892. Ett av de mest originella husen i Stenstaden, med rikt dekorerad fasad i sydeuropeisk stil. Trevåningshuset uppfördes som en enfamiljsbostad av Gregor Wikström. Familjen Wikström var en av Sundsvalls mest förmögna och ägde Mons SÖDRA sågverk TJÄRsöder NGAT om staden. 6

REKTO RSGATA N

DAHLMANSKA-NORDLINGSKA HUSET Storgatan 12–14. Uppfört 1891–1892. Mellan den första och andra våningen, längs hela fasaden med start på Nybrogatan, finns en målning som kan liknas vid en tecknad serie. Den beskriver byggindustrin, från arkitektritning till uppförande. En bra start för en vandring genom staden vars byggrush kring år 1900 saknar motstycke i svensk historia. 1

STORGATAN

SKOLHU SALLÉN

64 DSTN

14

KÖPMAN


ÅGATAN

SJÖGATA N

11 8 7

9

2

SJÖG ATAN

4

ESPLAN ADEN

CENTRA LGATAN

13 10

HAMN GATA N

BANKGAT AN

TIVOLIVÄ GEN

12

1 STORGAT AN

KYRKOG ATAN

STORA TO RGET

STADSHUSET 150 ÅR

VARVSG RÄND

En av de första stora sten­byggnaderna i Sundsvall fyller 150 år i år. I Stadshuset finns i dag Stenstan Visitor Center, en kombi­nation av turistbyrå, galleri och kunskapscenter. Sväng förbi och ta in mer om stadens historia!

ESPLAN ADEN

RÅDHU SGATAN

CENTRA LGATAN

THULEG ATAN

3

5

6 TORGGAT AN

TRÄDGÅ RDSGAT AN

FREDSG ATAN

NYBROG ATAN

TULLGAT AN

NGATAN

NORRA JÄRNVÄ GSGATA N

SÖDRA JÄRNVÄ GSGATA N

ÖSTRA LÅ NGGATA N

RIKSBANKEN Storgatan 29. Uppfört 1906–1907. En av få byggnader som uppfördes med offentliga medel. Inspirerat av barocken med brant tak i svart tegel och kopparplåtsklädda hörntorn. Ovanför ordet Riksbank syns en stor relief med det svenska riksvapnet.   Riksbanken hade endast filialer i residensstäderna, kontoret i Sundsvall var ett av bara två undantag. Senare inrymde byggnaden BERGSG ATmuseum AN Sundsvalls och i dag är där kontorslokaler. 12

FÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS HUS Storgatan 31. Uppfört 1957. Ett senare exempel på det Stenstaden står för: en tid då man byggde mer för att göra avtryck än avkastning. Det märks inte minst i den konstnärliga utsmyckningen, till exempel träfönster­ bågarna och konstsmidet i entrén från Varvsgränd. Motiven är hämtade från skogen, industrin, havet och hemmet. 13

LÄROVERKET Skolhusallén 6. Uppfört 1882–1886. Först i mitten av 1800-talet inrättades läroverk i a­ndra städer än de gamla stiftsstäderna. I Sundsvall byggdes ett ­ ­mäktigt hus i tre våningar i italiensk renässansstil. En välvd portal markerar huvudingången mot Köpmangatan, där gymnasisterna ­ numera springer ut på trappan varje vår.   Byggnaden klarade sig vid stadsbranden och användes under lång tid som provisoriskt säte för stadens styrande. 14

PARK GATA N

BERNSKA HUSET Storgatan 34. Uppfört 1893–1894. En kandidat till Stenstadens dyraste hus, uppfört helt i natursten med ambitiösa fasadmålningar och ett mycket påkostat trapphus. Ovanför entrén står J Bern, efter byggherren Johan Bern, skrivet i bladguld. Huset inrymmer i dag butiker, kontor och ett kafé. 11


66 DSTN

profil

z t n a r K a r a S dar digs guind staner! g a n l b aura t s e r

e i d o o F MED KÄNSLA FÖR FINSMAK OCH FULKÄK TEXT JENNIE ZETTERQVIST

FOTO PETRA BERGGREN


67

Mat är verkligen livet för Sara Krantz. Inte nog med att hon arbetar i Sundsvalls största restaurang. Fritiden förgylls med kreativa fruktskapelser, kärleksfulla köksdejter och restaurangrätter från stenstans stora utbud.   – Så fort man får en meny i handen vet man att det väntar ­överraskningar och det älskar jag! S U N D S V A L L H A R F U L L K O M L I G T exploderat som

restaurangstad och om man som Sara Krantz älskar goda smaker, är utvecklingen rena drömmen.

 – Det har hänt otroligt mycket i Sundsvall och det hänger väl inte minst ihop med att intresset för mat generellt har blivit större. Se bara på alla matlagningsprogram och på sociala medier som svämmar över av härliga inspirationsbilder. Folk vill gå ut och uppleva mat, då vågar ju krögarna såklart mer och nu har vi en väldigt bra bredd, säger hon.STOPP FÖR SNOBBERIER

Även Saras sociala flöden fylls med matiga motiv, och här vilar verkligen inget snobberi. Semlor från bensinmacken köar med lyxiga avsmakningsmenyer där gourmetmål avlöser varandra i en drömlik parad framför nyfikna läckergommar. Vindlande pannkakstorn med barnsliga förtecken dyker upp bland gourmetpizzor som äts direkt ut hämtkartong och fräscha fiskrätter, omsorgsfullt tillredda i hemmaköket. Fint och fult finns inte för foodien Sara. Ska du kaxa dig kring maten kan hon faktiskt bli lite irriterad. – Alla har en relation till mat och vi måste få göra som vi vill när vi vill. Det finns inte rätt och fel, bara olika tillfällen. Bara för att man tycker om något som betraktas som exklusivt, behöver man ju inte alltid äta det. Mat är något att samlas kring och ibland kan det ju vara otroligt gott med makaroner och korv. Som avdelningschef vid Ikea Food i Sundsvall arbetar hon med mer hållbara rätter som ska passa många. På sommaren serveras ofta 2 500 måltider dagligen i varuhuset, vilket kan vara en verkligt vacker syn för en matälskare.

– Något som gör mig fantastiskt glad är när jag ser en hel familj komma uppklädd till oss för att äta tillsammans, kanske njuta av julbordet. Det ligger något riktigt fint i att vi kan nå ut med matupplevelser till så många, säger Sara.

ÖVERRASKNINGAR PÅ MENYN

Själv vill hon gång på gång återuppleva ögonblicket när hon får en meny i handen. Den första överraskningen, att få veta vilka rätter den innehåller, toppas bara av den andra överraskningen: att faktiskt få se vad som kommer in på tallriken. – Jag kan ju aldrig exakt veta vad jag får, bara vilka komponenter upplevelsen består av. Det roliga är att få upptäcka både utseendet och smaken. Sen spelar så klart servicen och kunskapen hos dem som jobbar på restaurangen stor roll för hur helhetsupplevelsen ska bli. Att välja restaurang efter sällskapet är en konst som Sara hela tiden förfinar. Ska döttrarna också äta gott och trivas, faller valet gärna på Apa eller Kung Louie. – Där kan alla få vad de vill ha: pizza, burgare eller pinchos. Det finns utrymme för barnen och de känner sig välkomna, samtidigt som vi föräldrar får kvalitetsmat och slipper gå till korvmojen eller så.

S A R A K R A N T Z // 32 år. // Avdelningschef vid Ikea Food. // Radhus i Bydalen, Sundsvall. // Sambo och två döttrar. // Godaste smaken: ”Koriander. I alla fall just nu. Det kan variera.” // Äter inte: ”Choklad i kombination med frukt. Dessutom känns det skumt och lite läskigt med kryp som proteinkälla.”

sa nsm or @ m y ra sta g ra m . på I n


68 DSTN

profil

Sara rekommenderar frukosten i hotell Knausts vackra matsal för en riktigt bra start på matdagen.

V I D A N D R A T I L L F Ä L L E N skulle det kunna bli en mer gour-

Kreativiteten och önskan att barnen ska äta mer frukt och grönt har resulterat i färg­starka fruktdjur som även upp­märk­ sammats i lokalpressen.

KÄRLEK I KÖKET

prisbelönta restaurang Fäviken Magasinet i grannlänet Jämtland. Maten betalas i förväg och vad som serveras i form av ett stort antal rätter blir just den totala överraskning som Sara är så förtjust i.
 – Folk åker från hela världen till den där ladan, vilket ju är helt otroligt. Det är min största matdröm just nu. Fast frågan är vad som händer med ens kravbild när man har varit där. Klarar jag av att åka hem och rulla köttbullar igen, funderar Sara med en blandning av lätt rädsla och skratt i rösten.

metbetonad sittning på en klassisk krog med vita dukar eller en tur ut till någon av alla havsnära restauranger i Sundsvall och Timrå. PingPong, ett ”sjaskigt elegant hak” som serverar asian fusion på norrländska, bjöd Sara på den senaste riktigt, riktigt goda nya lokala smakupplevelsen. – Menyn var väldigt härlig med en jättegod tonfisktaco och en fantastisk steambun på halloumi. Helheten med atmosfären och möjligheten att uppleva en prisvärd avsmakningsmeny gör absolut PingPong till en favorit.

Intresset för vällagad mat bär Sara med sig hemifrån och förädlar nu i sin egen familj. Kreativiteten och önskan att barnen ska äta mer frukt och grönt har resulterat i färgstarka fruktdjur som även uppmärksammats i lokalpressen. Sedan barnen kom har dejtkvällar hemma i köket på fredagar och lördagar blivit en värdefull tradition för Sara och hennes sambo. – Då gör vi oss fina för varandra, lagar mat tillsammans, pratar och äter. Det är bra och roligt att ”göra sig till” litegrann. Inte alltid hoppa i mjukisarna och slänga sig i soffan.   Om det skulle bli aktuellt med giftermål för paret i framtiden, kan Sara gärna tänka sig att skippa den traditionella bröllopsfesten och ta med sig maken till den exklusiva och

e a k­ä lska nd s. ~s • en sm ner i] n :d fi e fu b [’ foodie nnat sätt a r e ll e tt m på e s vä rld. person so sa i maten re ig d n tä sig på s


MATTURISTA I SUNDSVALL!

FÖLJ SARAS TIPS för det absolut smakfullaste sättet att turista i Sundsvall, från morgon till kväll.
 N J U T AV S O M M A R E N H O S O S S ! FRUKOST Börja med hotellfrukosten på Knaust. Den historiska atmosfären är väldigt fin och utbudet av frukostmat mycket bra.

Välkommen till oss på Elite Hotel Knaust. Beläget mitt i Sundsvalls vackra stadskärna hittar du vårt vackra och anrika hotell med anor från sent 1800-tal. Boka rum med upp till 25% rabatt i sommar. ELITE.SE/SOMMAR 060-608 00 05

LUNCH Luncha på Brasserie Verket, vars inredning är inspirerad av Sundsvalls industrihistoria. Här kan du även ta ett glas bubbel till maten om du vill.

FÖRDRINK Ta ett glas i Vinbaren vid Stora torget. Det är jättemysigt att sitta i fönstret och titta ut på stadens mittpunkt och alla som passerar.VARMRÄTT Kliv in i vardagsrumskänslan på En liten krog och avnjut kvällens huvudrätt.


Fisk & skaldjur MITT I CITY

EFTERRÄTT Vill du som jag skippa efterrätten och hellre sippa på en drink? Då rekommenderar jag dig att avsluta kvällen på Bar de Ménagerie. Dansa lite till DJ:n, häng i cava-baren eller sitt bara ner och surra.

Bankgatan 5 | 060 - 890 09 30 www.zmak.se


n e g a h Berg

Holmö Brygga, Söråker | www.holmobrygga.se | 060- 420 26

”Allsång på Tynderö” fortsätter i sommar, efter fjolårets premiär. Det första datumet, den 11 juli, kommer dragspelskungen Bengan Janson och Lars Ericson, en av Sveriges bästa basister. Den 18 juli är Lasse Berghagen kvällens Säsongspremiär 25 maj artist, ett uppdrag som borde passa utmärkt för honom som programledde Allsång på Skansen mellan år 1994 och 2003.   Allsången hålls på Anna och Martin Gården i Tynderö. Biljett förköps via Entré Sundsvall.

SVERIGES TUFFASTE KLASSIKER Vi höjer pulsen i Sundsvall!

SUNDSVALLS KLASSIKERN

Läs mer och anmäl dig på www.sundsvallsklassikern.se

Södra Berget Runt

Alnöntrampen

Sundsvalls Klassikersim

Sundsvalls Terrängklassiker

2019 - Datum ej fastställt

27 MAJ

18 AUGUSTI

15 SEPTEMBER

FOTO PRESSBILD

Prova vår klassiska fisksoppa eller sommartallriken med alla tillbehör. Säsongspremiär 25 maj Öppet juni-augusti. Välkommen!

18 JULI

Samarbetspartners:

Sommarrestaurangen med allt från en fika till en middag.

gör allsångs­ comeback i Tynderö


71

GLASSA I SPANVIKEN ELLER HITTA DIN HEMLIGA OAS

TEXT IDA JONSSON RENMAN FOTO PETRA BERGGREN

Strandspan, poolhäng eller solbad i en rofylld vik. I Sundsvall samlar du strandminnen i såväl sprudlande folkliv som i allra största hemlighet. P L A S K A I V A T T N E T M E D F A M I L J E N , spela volleyboll i vattenbrynet och ta ett uppfriskande bad för att svalka solvarm hud. Att skapa sköna minnen på stranden kommer högst upp på många svenskars önskelistor. Bad i Medelpad är självklart förknippat med havet: salta vågor, en segelbåt i fjärran och att slappa på stranden till solnedgången; få sand mellan tårna och en frisinnad frisyr som aldrig går att återskapa med saltvattensprej.

UPPVISNING I SPANVIKEN

På Alnö finns ett pärlband av fina vikar och populärast är kanske Tranviken, som kallas Spanviken av en anledning. Den rymliga sandstranden lockar både dem som vill glassa omkring i en heldagsuppvisning av bästa beachformen och dem som hellre smaskar på en glass och roas av skådespelet. Timrå bjuder på ytterligare nio mil kustupplevelser med strandhugg som Oxviken och Åkerö-

viken på Åstön. Här finns också Sveriges största kustdelta där Smackgrundets kilometerlånga strand belönar den som tar sig an promenaden dit längs breda, tillgängliga stigar och över tre broar.

SJÖBAD I SVERIGES MITT

Runt om i Medelpad väntar svalkande tjärnar och sjöar. Skölj av svetten efter löpturen runt Sidsjön genom att hoppa i från bryggan. Eller bege dig till Sveriges mittpunkt och bada i Munkbysjön. Strax utanför Fränsta hittar du också Gissjön med klipp- och bryggbad som bjuder på fin utsikt över Getberget. Vid Backetjärn strax utanför Torpshammar finns sandstrand och äventyrsanläggning. Vill du stanna lite längre finns både camping och stugor att tillgå. Är det poolbad som lockar rekommenderas Himlabadet och Kubenbadet, barnfamiljernas största stadsnära hits.

det Säg någon! ! h Sch te till in

TRE HEMLIGA STRANDPÄRLOR OXSAND – här är vattnet klart och sanden vit, och ni lär vara så gott som ensamma. Ta med matsäck. VIKEN, ALNÖ – vilken känsla! Åt ena hållet hav, åt andra hållet en perfekt vy över Sundsvall. Ställ bilen vid Vindhem, promenera till Viken för några timmars strandliv och avsluta med en kall dryck i solnedgången på restaurang Vindhems uteservering. MYCKELÄNG – Sundsvalls bästa och hemligaste kite- och surfspot. Plus så långgrunt att ni nästan kan gå över till Alnö.


72 DSTN

aktiviteter

TEXT JENNIE ZETTERQVIST

FOTO ANDERS THORSELL

Raindrops keep falling Vad är väl en regnig semesterdag. Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles … alldeles underbar! I Sundsvall med omnejd finns massor att göra även om det skulle råka regna. KÄNN HOCKEYPULSEN

Vallfärda till Timrå och hockeytemplet NHK Arena, regionens stora publikdragare. Timrå IK avslutade årets säsong med att åter kliva upp i högsta ligan SHL efter fem år i Hockeyallsvenskan. Så räkna med extra tryck, publikjubel och spelglädje i arenan!

RELALALAXA ELLER SURFA LOSS

Hos Himlabadet kan du finna lugnet i relaxavdelningen eller kasta dig in i ett riktigt badäventyr. Ta chansen att utmana balansen i Surfstream, som är konstruerad som en flodvåg. Svårighetsgraden går att anpassa efter dina förkunskaper. himlabadet.se

timraik.se

BESÖK FILMSTADEN I STADEN

BOWLA ELLER BRYT DIG FRI FRÅN FÄNGELSEÖN

Unna dig en härlig bioupplevelse. Hos Filmstaden Sundsvall finns det senaste utbudet och litervis med popcorn. Boka en biosupé så kan du avnjuta middag på restaurangen Q bar i samma hus före eller efter filmen.

Hos Strike Club på Södra berget väntar alla möjliga äventyr. Klassisk bowling på 16 banor kan kombineras med Prison Island, lasergame, olika simulatorfärder eller turer på ­rodeotjuren. Varför inte samla ihop ett gäng och dra igång en tre- eller femkamp?

f i l m s ta d e n s u n d s va l l . s e

strikeclub.se


73

GE RUM FÖR KLURIGHETER

SLÄPP RÖRELSEGLÄDJEN FRI

bodaborg.se

freemovr.com

Hos BodaBorg i Torpshammar ger du dig in i upplevelserum fyllda med pirriga utmaningar som du löser tillsammans med ditt lag på tre eller fem personer. Nyfikna som vill använda sin kreativitet, fantasi och förmåga att samarbeta utlovas en finurlig lagupplevelse.

Freemovr är en 2 000 kvadratmeter stor träningsanläggning för så kallade Free Movement Sports i Birsta. Här kan du låta din kropp få fritt spelrum och studsa, snurra, svänga, klättra eller vad du vill. Du kan också boka en instruktör för dig eller en grupp och lära dig att behärska helt nya rörelser.


74 DSTN

guiden

2018

Ånge FRÄNSTA ÖVERTURINGEN

ALBY LJUNGAVERK

TORPSHAMMAR

ÖSTAVALL

FLATAKLACKEN SVERIGES MITTPUNKT

Stenstan Visitor Center

Naturum Ånge

Här sätter man Sundsvalls stenstad i fokus. Upplev och interagera med stenstans historia genom modern teknik. Varje vecka är det visningar av både centret och de fina lokalerna i Stadshuset på Stora torget. Titta i aktivitets­ kalendern för aktuellt program. Det är självklart öppet året runt.

Här presenteras områdets natur och kultur och det finns även konst- och hantverksutställningar samt försäljning. Naturum Ånge ligger vid E14, åtta mil från Sundsvall, och är Ånge kommuns turistbyrå. Den håller öppet varje dag under sommaren och anordnar då guidningar samt dagliga aktiviteter för barn. Turistbyrån kan ge svar på det mesta som du som besökare vill veta.

s t e n s ta n v i s i t o r c e n t e r . s e

ange.se


75

LIDEN HOLM

LJUSTORP INDAL

E4 BERGEFORSEN

Timrå

SÖRÅKER

STÖDE BIRSTA

E14 NEDANSJÖ

ALNÖ

Sundsvall

TYNDERÖ

MATFORS KVISSLEBY

NJURUNDA JUNIBODSAND

LÖRUDDEN SKATAN

0

10

20

30 km


EVENEMANG FOTO PETRA BERGGREN

Visste du att?

Draken är täckt med guld Draken på Hirschska husets tak är täckt med bladguld motsvarande vikten av den gamla femkronan. Draken är också inspirationskällan för designen av Sundsvalls kommuns logotyp.


n a v å g

n ä V Sundsvall fick ett nytt fjäll i vintras

Årets vinter slog snörekord och Sundsvalls kommun fick tippa 700 000 kubikmeter snö, vilket motsvarar 32 000 lass, i stadsdelen Nacksta. Den enorma snöhögen fick snabbt namnet Nackstafjället och bilder på Sundsvalls tredje stadsberg fick stor spridning.


78 DSTN

guiden

2018

EVENEMANG Tvådagars Tidsresa i Stenstan

travfest

14–15 SEPTEMBER

24–25 AUGUSTI

Aldrig är det mer rätt att dra något gammalt över sig än under Stenstadsdagarna. Då lever Sundsvalls historia upp med marknad, musik, föreläsningar och levande skådespel. Många passar på att klä sig tids­ typiskt i plagg från sekelskiftet mellan 1800och 1900-talet för att komma lite närmare verkligheten som rådde i stan för hundra år sedan.

Årets sporthändelse, påstår traventusiaster. Sundsvall Open Trot är ett av Europas största travarrangemang och Norrlands största idrottsevenemang, enligt arrangören Bergsåker. De bästa hästarna och kuskarna vallfärdar till Bergsåkers travbana för två festliga dagar som även lockar tusentals besökare den sista fredagen och lördagen i augusti varje år. bergsaker.com

LÄNGE LEVE LÖGDÖ 30 JUNI

Visste du att?

F O T O AT G

Lögdö järnbruk la ner verksamheten för över 100 år sedan. Men platsens intressanta historia är bevarad som Sveriges första kommunala kulturreservat och ett par gånger om år fylls den åter till brädden med liv och rörelse. Den 30 juni anordnas Lögdö­ dagen med klassisk marknad och aktiviteter som roar både stora och små.

Det finns hemliga saker nedgrävda på Stora torget 366 föremål döljer sig under de blå plattorna med kryssformation på Stora torget i Sundsvall. Under en daglig stadsritual från den 1 januari 1999 till den 1 januari 2000 fick Sundsvallsbor gräva ner utvalda gåvor som ska bevaras för framtiden. Idén ingick i Millenniumprojektet 1999.


79

Maxad ­ idsommar m 22 JUNI

FOTO THOMAS JANSSON

ANDERSSON WIJ FÄRGAR JUNINATTEN 30 JUNI Årets största picknickkonsert vid Galtströms Bruk skapar sommarstämning med Tomas Andersson Wij. Den erfarne artistens karriär har gått spikrakt uppåt efter fjolårets medverkan i TV4:s ”Så mycket bättre” där han bland mycket annat rörde till tårar i rutan genom sin tolkning av Sven-Ingvars ”När solen färgar juni­natten”. Den 30 juni kommer han och Melissa Horn med var sitt band till Sommarmusik i Galtström och bjuder på en tre timmar lång dubbelkonsert till alla som dukat upp med picknickkorg och campingstol framför herrgården. e n t r e s u n d s va l l . s e

Hela kasinot lyftes 1,5 meter upp i luften 2001 invigdes Casino Cosmopol i Sundsvall som det första av Sveriges idag fyra statliga kasinon. När kasinot byggdes i det gamla stationshuset, lyftes hela byggnaden 1,5 meter rakt upp i luften så att man kunde gräva en källarvåning på drygt 1000 m² under hela tomten.

Den vackraste av alla ljuvligt ljusa sommarnätter i Norrland är väl ändå midsommarafton med sin speciella magi. I Sundsvall finns flera firanden i fulländade omgivningar, men flest samlas till en traditionsenlig midsommarafton på Norra berget. Gratisbussar går från Navet för alla som vill vara med och dansa in sommaren runt stången, som deltagarna dekorerar och reser tillsammans.


80 DSTN

guiden

2018

AKTIVITETER Klassikerdags! 27 MAJ, 18 AUGUSTI OCH 15 SEPTEMBER Ladda för en klassiker i Medelpads naturligt utmanande landskap. Genom att utföra fyra klassikerlopp under ett år kan du klara din Sundsvallsklassiker, och du väljer själv vilken svårighetsnivå som passar dig. Cykla, simma och löp i Alnötrampen, Sundsvalls klassikersim och Sundsvalls terrängklassiker under sommarhalvåret. Till vintern kan du toppa prestationen i skidloppet Södra Berget Runt.

INDALSLEDENLOPPET GENOM TRE KOMMUNER 16 JUNI

I Norafors cirka 25 kilometer från Sundsvall finns ett äkta guldvaskarläger. Hyr eller köp utrustning på plats och lär av erfarna guldvaskare. Om inte rikedomen genast börjar växa, kan du ändå unna dig något fint. Varför inte hyra en helt egen tjärn, full med ädelfisk? Säsongen sträcker sig från maj till oktober och förbokning gäller.

Stafettloppet längs Indalsleden som går genom Ragunda, Sundsvall och Timrå startar i Bispgården och tar löparna ut från Vildhussens land med Döda Fallet. Löpningen fortsätter sedan förbi Thailänd­ska paviljongen som byggdes till minne av kung Chulalongkorns besök för över hundra år sedan. Med Indalsledens vackra vyer som fond, fortsätter loppet mot Järkvissle med konstnären Rolf Lidbergs Trollby. Nära Indal finns turistmålet Gudmundstjärn och vid målgången vid Bergeforsens idrottsplats väntar en trevlig avslutning. Rycker det i löparbenen? Samla ihop ett stafettlag och anmäl er till Indalsledenloppet.

s u n d s va l l s f i s k e r e s o r . s e

indalsledenloppet.nu

s u n d s va l l s k l a s s i k e r n . s e

GULDRUSCH OCH STORHETSVANSINNE

Visste du att?

Birsta City firar tio år hela året Som ett av Sveriges klart populäraste köpcentrum lockar Birsta City cirka fyra miljoner besökare varje år. Det nuvarande utbudet med 95 butiker under samma tak premiäröppnade år 2008 och i mars hölls stor jubileumsfest. Firandet fortsätter dock hela 2018, så håll utkik efter fler festligheter.


Välj vackra vägar Skeppshamnsleden, Ljungandalsvägen eller Kustvägen? Om du verkligen vill låta resan vara målet, bjuder Medelpad på upp­ levelserika sträckor. Badstränder, fiske, utsiktsplatser, herrgårdar, restauranger, kaféer, butiker och loppisar. Utöver njutbar natur kommer du att hitta något som faller just dig i smaken.

rsboda och ån E4 vid To fr r gå N et. E MNSLED h havsband SKEPPSHA på Åstön oc n se et la sp ka yttersta rk och lo ända ut till ptäck hantve up k, på vi ut vs i en ha a. Längst Finn lugnet ler havsfisk el ka iljö fi , em tt sk r, ät go samt en fi delikatesse la kapellet m ga t de du n. Åstön finner , Skeppsham gamla tider ån fr d ra beva eter längs går 47 kilom N E G Ä V mellan S L DA lt med E14 LJUNGAN ång, parallel lg da ittpunkt m ra ck er. Sveriges st Ljungans va vä i jö gs et kommer r och Bor från Getberg Stöde i öste en kt si ut h milsvida cken oc vanliga med på Flataklo t de er öv ut elser sjöar. tjärnar och att ge upplev ska skogar, nd lä rr no er vyer öv sträcka på stlägen är en ku na fi . ed Nm och Svartvik K U S TVÄ G E n Jättendal la el sta m ng lä er et lom t Norrlands totalt 75 ki bland anna ta ds du äl er ds nn fi pa n och Medel Längs väge stri­ älsinglands H du a in rr t et no , , uk sandstrand sista järnbr h Medelpads fiskelägen oc . as tid träpatronern minne från

81

LÄÄÄNGSTA LOPPISEN BLIR ÄNNU LÄNGRE 14–15 JULI

Ta en tur på taket

Sveriges lääängsta loppis är tillbaka för sjätte året. Under två dagar dukas loppisborden upp längs Ljungandalsvägen. Förutom att det är fritt fram för vem som helst att ställa ut bord längs vägen finns också ett antal fasta samlingsytor. I år blir landets längsta loppis faktiskt ännu lite längre. Tankar på att förlänga Ljungandalsvägen genom hela Ånge kommun och in i Bergs kommun finns och för att undersöka intresset uppmuntras prylsäljare att inta platser på det förlängda försäljningsområdet.

Välkommen till Europas första takvandringsbana! Här får du en guidad tur, mitt i centrala Sundsvall, på ett av stadens högsta hus. Vandringen går runt ett kvarter, cirka 25–27 meter upp i luften, och guiden berättar om stadens historia.

ljungandalsvägen.se

ta k va n d r i n g . c o m

Bredden V Döviken-Hammarstrand

Välkommen till Världens första Boda Borg Torpshammar

SKRATTA KÄMPA STÄMPLA www.bodaborg.se/torpshammar tel. 0691-122 00

SkolavSlutning, teambuilding, konf

SKOLAVSLUTNING, TEAMBUILDNING, KONFERENS, OFFROADKÖRNING www.zorbsweden.se | Tel: 070- 589 55 07


82 DSTN

guiden

2018

FESTIVALSOMMAR

Pride-parad på gång 1–7 JULI

MARKNAD MED MÄSSOR 17–19 AUGUSTI

Sundsvall Pride fortsätter sprida glädje och stolthet. Arrangörerna ut­lovar en ny festivalvecka fylld med allvar och skämt, sorg och glädje. Pride Park ligger i Hamnträdgården och programmet kommer att i­nnehålla föreläsningar, artistuppträdanden, samtal och mycket annat. På lördagen är det dags för höjdpunkten: Paraden. Alla som vill får delta. Det enda kravet är att du delar värderingar som bygger på de mänskliga rättigheterna. s u n d s va l l p r i d e . s e

Folkkära Selånger marknad i Bergsåker utanför Sundsvall har arrangerats vecka 33 varje år sedan 1983. Cirka 100 000 besökare och 300 knallar kommer varje år och marknaden har upprepade gånger utsetts till Sveriges bästa av knalle­ organisationen Tomer.   Nytt för i år är mässområdet med både motormässa och jakt-, fiske-, skog- och fritidsmässa. Och som vanligt blir det matservering, underhållning och massor av barnaktiviteter. selangermarknad.se

Visste du att?

Det gått 50 år sedan sista flottningen i Haverö Flottningen i Ljungan var en viktig verksamhet i Haverö-området fram till 1968. År 2000 invigdes Eldnäsets flottningsmuseum i det gamla magasinet, och där kan du lära om historien. Håll utkik efter sommarkonserter och andra händelser via Facebook-sidan Eldnäsets flottningsmuseum & café.


83

Tar Thailand till Norrland 4–7 JULI

a k o B ! t s s s P hotell… SENSOMMARDRÖM BLIR SANN

Doften av asiatiska kryddor och toner från thailändska artister kommer att skapa den rätta stämningen vid Thaifestivalen 4–7 juli i Sundsvall. Upp emot 25 000 besökare har kommit till festivalen tidigare år och ­arrangörerna gör nu en stor satsning på musiken för att locka riktigt stora thailändska artister till scenen. Matstånd, marknad, thaiboxning, fotbollscup och lekområde för barnen fyller Ungdomsfältet i Hamnen med liv och rörelse.

6–7 JULI

FOTO ANDERS THORSELL

Önskan slår in. Alesso kommer till årets upplaga av Sensommar på Idrotts­ parken. Svensken Alessandro Lindblad är en av de internationellt sett största artisterna inom genren house och enligt arrangörerna en av festivalpublikens hetaste önskningar.   – Han kommer att få hela Sensommar att explodera i danseufori, tror Oscar Westerlind, vd för Höga Kusten Nöje.   Icona Pop, Alan Walker, Hov1, Kapten Röd, Tjuvjakt och Tove Styrke är andra populära artister som är klara. Festivalen Sensommar startade år 2015 och har sedan dess tredubblat besökarantalet och lockat ett antal världsstjärnor till Sundsvall. Siktet är inställt på att bli norra Sveriges största festival. sensommar.se

Green Highway går mellan Sundsvall och Trondheim 450 kilometer långa rutten Green Highway som går mellan Sundsvall och Trondheim är Europas längsta vägnät för elbilar. Den gröna transportkorridoren erbjuder en sammanhängande sträcka med laddstolpar för miljömedvetna bilister och är ett samarbete som sträcker sig genom tre regioner och två länder.

Design, konst och mathantverk Mån-fre 11-18, lör 11-16 Trädgårdsgatan 18, SUNDSVALL. Följ oss på Facebook & Instagram.

070-338 58 18 www.madeinmedelpad.se


RESTAURANGER FOTO PETRA BERGGREN

Visste du att?

Utsiktstornet på ”Norra” kallas för glasspinnen på grund av likheten med glassen Puckstång av vanilj? ”Sockerbiten” är ett annat smeknamn på betongtornet som byggdes år 1954 efter en ritning av förre stadsarkitekten Hans Schlyter. Glasspinnen ersatte ett trätorn från 1897 som blivit farligt slitet och därför stängts för besökare.


k s d n n ä l o i r s r o u f Nsian a I Sundsvall kan skorstenar vara konst 50 färgstarka lampor som lyser upp metallindustrin Kubals fem skorstenar är en del av ett konstprojekt kallat Lysande industri. Belysningen går i lila, gult, rött, blått respektive turkost och lättar automatiskt upp den södra infarten till Sundsvall när skymningen faller. Konstnärerna Janne Björkman och Lisa W Carlson står bakom idén.


86 DSTN

guiden

2018

RESTAURANGER Casino Cosmopols hyllade restaurang Casiopeoja har gått i graven. Istället satsar kasinot på ett nytt koncept som ska tilltala en bredare gästkrets. Både miljön och menyn har förnyats och kasinot välkomnar nu matgäster till nya Jackpot Bar & Grill i stället. Målet är ett lättillgängligare utbud, med samma höga kvalitet som tidigare.

FOTO E STREET

Satsar på Jackpot

c a s i n o c o s m o p o l . s e / s u n d s va l l

STILLA KUNSKAPS­T ÖRSTEN Mid Sweden Beer and Whisky Festival är tillbaka i Stadshuset den 25–26 maj. Här finns tillfälle att stilla kunskapstörsten med föreläsningar och dryckesprovningar under kunnig ledning. Det breddade utbudet inbjuder också till smakupplevelser i form av vin, likörer och delikatesser. m i d s w e d e n f e s t i va l . s e

MATIGT MUSIK­NÖJE MED STJÄRNGLANS Nöje veckans alla dagar är musikkrogen E Streets melodi och livemusik är själva livsnerven. Det musikaliska temat genomsyrar såväl menyn som inredningen och hit går du för att äta gott och vällagat, dansa loss, svalka strupen och sedan lufta dina egna sångtalanger vid karaokekvällar. Med den nya satsningen Big Voice Weekend har E Street tagit hjälp av exempelvis Robin Bengtsson och Linda Bengtzing för att sätta extra stjärnglans på populära nöjeskvällar. estreet.nu

Visste du att?

20 000 blommor planteras ut av kommunen för att göra sommar­staden Sundsvall härligt prunkande. Varje sommar får ett nytt, välplanerat uttryck. När säsongen är slut dekoreras staden med cirka 4 000 höstplantor.


Folkets favorit Vindhem blev den stora vinnaren när folket utsåg sin favoritkrog vid Sundsvalls restauranggala 2018. Sommarrestaurangen på södra Alnö vann flest hjärtan med sitt urval av klassiska rätter kryddade med små överraskningar och serverade i en svårslagen skärgårdsmiljö. Säsongen startar i slutet av maj för Vindhem och systerkrogen Carlsvikspiren håller öppet från påsk. vindhem.eu carlsvikspiren.se carlsvikspiren.se/virriga-bakverk.html

Kustnära käk Kustnära restauranger som stimulerar alla sinnen finns det gott om i Sundsvall och Timrå. Här är fler förslag på platser där du kan avnjuta både smakfulla rätter och saltstänkta vyer vid en och samma sittning i sommar:

RESTAURANG LÖRUDDEN Mitt i det levande fiskeläget Löran erbjuder Restaurang Lörudden rätter på råvaror som ofta gått direkt från trålaren till tallriken. Genuin miljö, minst sagt. sillmans.se

SALTERIET JUNIBODSAND I en välbevarad historisk miljö serveras enklare rätter som smör­ gåsar och tapas, mest med smaker från havet såklart. Sandstranden ligger precis utanför dörren sillmans.se

SKATANS CAFÉ OCH KROG Skatan är ett populärt utflyktsmål sedan början av 1900-talet och i en sjöbod som byggts om med varsam hand finns Skatans café. Förutom serveringen finns också rökeri och delikatessbutik. s k ata n s c a f e . s e

HOLMÖ BRYGGA

PS.

Missa inte Virriga Bakverk intill Carlsvikspiren om sötsuget sätter in. Cafét har säsongsöppet från den 27 maj.

Det är ganska enkelt att bada i Medelpad 36 havsbad och insjöbad med fina sandstränder finns inom enbart Sundsvalls kommun. Hitta din perfekta badplats i Medelpad via sundsvall.se, timra.se och visitljungandalen.se. (Och missa inte våra hemliga tips på sidan 71.)

Tynderösundet breder ut sig framför Holmö Brygga som erbjuder klassisk à la carte med det svenska smörgåsbordet som tydlig inspiration. h o l m o b ry g g a . s e


BOENDE FOTO URBAN RUNDBLOM

Visste du att?

Sundsvall är med i Guinness Världsrekordbok 15 000 Sundsvallsbor har slagit rekord med världens längsta Luciatåg. På luciadagen år 2014 tågade ett gigantiskt fackeltåg över nybyggda Sundsvallsbron och efter att Guinness Världsrekordbok godkänt 10 500 av deltagarna var rekordet uppnått.


t s u a n n a Krapp t Stenstan byggdes på rekordtid 600 stenhus byggdes upp på bara sex år efter Sundsvalls stadsbrand år 1888. Stenstan är idag världens nordligaste stadskärna i samma kontinentala byggnadstradition som till exempel Wien och Berlin.


90 DSTN

guiden

2018

BRA BOENDE Stig ombord på Astoria

TIMRAT LYX ELLER TRÄDHUS MED TOPPLÄGE

islandstreehouse.com sarasbnb.se

Visste du att?

ligula.se

FOTO ANDERS THORSELL

Bo på en egen ö nio meter upp i luften. Eller upplev en känsla av flärd i ett nybyggt timmerhus nära S:t Olavsleden. ­ I Ånge kommun finns spännande boende­ alternativ för dig som söker något verkligt unikt. I Öarnas Trädhus nära Haverö hamnar du mitt i vildmarken, på en egen ö med tystnaden som sällskap. Trädhuset med två våningar som du bor i är uppfört på naturens villkor. Hos Sara’s Bed & Breakfast i Erikslund flyttar du in i ett av tre lyxiga och hemtrevliga dubbelrum – eller kanske till och med sviten. Hemlagad mat, jacuzzi, spa och egen strand sätter guldkant på vistelsen.

Fartyget Astoria närmade sig Sundsvalls hamn i höstas. Och hon kom verkligen till kajen för att stanna. Den motorlösa pråmen inrymmer hotellet Good Morning Sundsvall som erbjuder 120 rum och totalt 245 bäddar. Ombord finns också restaurang och konferensutrymme. Innan hotellbåten kastade loss och styrde mot norr, låg den förtöjd i Göteborg i över 20 år.

Sjukhuset kyls med snö på sommaren 70 000 kubikmeter snö kan lagras och användas för att för att få rätt temperatur på medicinsk utrustning, serverhallar och inomhusklimat vid Sundsvalls sjukhus på sommaren. Metoden är gammal men tekniken är ny och anläggningen är den första i sitt slag i hela världen.


91

FESTIVAL­H OTELL IKVÄLL? Den 6–7 juli checkar festivalen in på Quality Hotel Sundsvall. Sensommar som pågår båda dagarna har reserverat hela hotellet för sina besökare och artister. Under helgen kommer hotellet att vara prytt med festivalens färger och målet är att besökarna ska känna att festivalstämningen startar så fort de kliver in i foajén. q s u n d s va l l . s e

r a m m o s n e S hotellet!

Bo som en trä(d)patron Ståndsmässigt boende från träpatronernas tid och en grönskande herrgårdspark med 60 olika sorters träd. Det erbjuder Söråkers herrgård sina gäster. Den anrika hotell- och konferensanläggningen byggdes ursprungligen av träpatron Johan Carl Kempe år 1853 och den unika parken växte fram efter att överjägmästare Axel Fredrik Kjellerstedt och hans familj köpte herrgården. I dag finns allt från Sveriges vanligaste parkträd parklinden till ovanligare sorter som weymouthtall, valnötsträd och sibirisk gran att beskåda i parken. Herrgården har omvandlats till en modern anläggning med gott värdskap i främsta rummet, vilket lockar många att lägga sitt bröllopsfirande där. Ägare i dag är Folkets Hus & Park. sorakersherrgard.com

2 500 uppstoppade djur bor i Ånge Uppstoppade fåglar och andra djur från hela världen finns samlade hos Ånge Zoologiska Museum. Över 2 500 djur, däribland Europas alla ugglearter, visas året runt enligt överenskommelse. På angezoologiskamuseum.nu hittar du mer information.


KULTUR FOTO ANDERS THORSELL

Visste du att?

Flest jobbar på SCA Skogskoncernen SCA är Sundsvallsregionens största privata arbetsgivare. SCA:s huvudkontor ligger i Sundsvall.


a r o t S Medelpads landskapsäpple 2005 blev Sundsäpplet Medelpads landskapsäpple? Sorten härstammar från den gamla herrgårdsträdgården vid Sunds bruk norr om Sundsvall. Landskapsäpplena togs bland annat fram av Sveriges Pomologiska sällskap.

t e g r to


94 DSTN

guiden

2018

KULTUR

LÄNGTAN TILL – OCH FRÅN – STADEN

S VA R T V I K S S P E L E T ÅT E R K O M M E R E F T E R SUCCÉN I FJOL Föreningen Svartviksspelet gjorde i fjol succé med upp­ sättningen Bricken på Svartvik, en utomhusteater baserad på Vibeke Olssons romansvit om den unga kvinnan som växer upp under sågverksepoken i slutet av 1800-talet.­ I sommar blir det nypremiär den 24 juni och därefter följer nio ytterligare föreställningar.

Under hela året visar Sundsvalls museum verk ur sin konstsamling som berör spänningen mellan stad och land. Rubriken är Drömmen om staden. Så här beskriver museet utställningen:   ”Staden är ofta manifesterad i geografi och arkitektur, i hus och parker. Staden har gator och täthet, som ger en känsla av värme och närhet. I by och på landet så kan avstånden verka långa, ytor är öppna, terrängen fri, men stadens känsla av värme är i byn ofta äkta värme.   Många beskriver ensamheten i en större stad. Känslan av att vara helt ensam bland tusentals människor. Inte sällan övergår drömmen om staden till en dröm om landet. En dröm som oftast stannar vid just en romantiserad dröm.”   Du hittar utställningen på Kulturmagasinet.

BLADVÄNDARFEST FÖR SPÄNNINGSÄLSKARE 7–9 NOVEMBER Svenska deckarfestivalen i Sundsvall firade fem år i fjol. Den 7–9 november är det dags för ny spänningsfest. Möt författare, träffa andra läsare och lyssna på seminarier om en av världens populäraste litteraturgenrer. s v e n s k a d e c k a r f e s t i va l e n . s e

Visste du att?

Sveriges längsta träbro ligger i Fränsta Vikbron i Fränsta, Ånge kommun, är Sveriges längsta träbro i sitt slag. Den spänner 133 meter över Ljungan och är öppen för fotgängare. Vikbron byggdes av Finsta-Viken Byamän år 1888 i protest mot att det utkrävdes tullavgift för att få passera den dåvarande bron över Byforsen, en halv kilometer längre bort. Idag är bron ett populärt besöksmål och många beundrar skönheten både i konstruktionen och den omgivande naturen.


95

Kulinariska krumelurer på torget 18–22 SEPTEMBER

FOTO LIA JACOBI

Blandad kompott på lunchteatern

Fem dagar med mat och delikatesser från världens alla hörn. Internationella matmarknaden återvänder till Stora torget i Sundsvall 18–22 september. Känguruburgare från Australien, franska musslor eller fudge från England? Det är bara att välja och vraka – och smaka!

Kultur till maten har lockat lunchgäster till teatern i Sundsvall sedan 2007. Till hösten blir det som vanligt en blandning av teater, monologer och musik. I programmet finns bland annat Skräddar Molins berättelser, med Gunnar Eklund, och Fogelstad, en musikalisk monolog med Anna-Lena Hemström. Först ut är musikgruppen Violet Green den 18 september. Biljetterna släpps 4 juni.   På sidorna 38–39 kan du läsa om Gisela Nilsson, skådespelare vid Teater Västernorrland och den som sätter programmet för lunchteatern. t e at e r va s t e r n o r r l a n d . s e

Gigantiskt Y visar Timrås framtidstro Det kolossala Y:et vid E4:an i höjd med Sundsvall Timrå Airport är 30,5 meter högt och invigdes år 1995. Konstnären bakom verket är Bengt Lindström och Y:et representerar länsbokstaven för Västernorrland. Eller en jätte som sträcker sina armar mot himlen i ett segertecken. Eller ett mäktigt träd som symbol för framtidstro. Den vanligaste frågan från besökare till ägaren Timrå kommun är: Kan man gå upp i Y:et? Svaret är nej. Konstverket får beskådas utifrån.

30m


FOTO ANDERS THORSELL

Visste du att?

Anrikt ölkafé med 20-tal ölsorter på tapp 1929 invigdes Sundsvalls största och mest påkostade ölkafé invigdes, som är öppet även idag? Gambrinushallen återuppstod i varsamt moderniserad form år 2014 och erbjuder bland annat ett 20-tal ölsorter på tapp.


Du har nära till fyra olika skidbackar Inom en radie av två mil från Stora torget i Sundsvall finns inte mindre än fyra skidbackar. Skönviksbacken, Södra bergets slalombacke, Sidsjöbacken i Sundsvall samt Nolbybacken i Kvissleby. ”De ä bar å åk”.

V

m o k l ä

! n me


Upptäck ditt Timrå! Eller bidra själv med din bästa plats! fromtimrawithlove.se

facebook.com/fromtimrawithlove

facebook.com/fromtimra

#fromtimråwithlove

Välkommen att uppleva

STENSTAN VISITOR CENTER Här får du uppleva och interagera med Stenstans historia genom visualisering med ny modern teknik. Stenstan Visitor Center är en blandning av informationsplats, galleri och turistbyrå. Det är startpunkten för att titta på staden och omlandet, ett fönster och en vägvisare. Stenstan Visitor Center erbjuder dessutom guidade turer, seminarier, dramatiserat berättande och en lekfull musikstudiomiljö.

FREDAGSSEMINARIER Möt spännande personer och lyssna till berättelser som knyter an till Sundsvalls historia, kultur eller utveckling. Håll utkik på vår hemsida om aktuella seminarier och teman. Kostnadsfritt!

Varmt välkommen till oss på Stenstan Visitor Center - då, nu och i framtiden! LÄS MER OM VÅRA AKTIVITETER PÅ STENSTANVISITORCENTER.SE Boka på telefon 060-658 5800 - Besök oss i Stadshuset, Stora Torget Sundsvall


GPS N 62.39928° E 17.29686°

r p o s g m r u a e m l i b Ju

10 år på Norra berget i Sundsvall

HEJ DAFF-DAFF! 11 juni – 26 juni Kl. 13.00

Vi bjuder på gratis entr é till cirkusskola n och cirkuspa rken!

35 min Clownshow

2 juli – 28 juli CIRKUSSHOW Kl. 12 och Kl. 14

45 min show

Med clownen Daff-Daff och cirkusartister från Sverige, Norge och Finland

Varmat! välkomn

Biljettkassan öppen 1 tim före föreställning Info/tel: 076-221 90 67 Förköp: www.sommarskoj.nu • Visit Sundsvall

www.sommarskoj.nu Buss: Linje 70 från Sundsvalls busstation (Navet) – Norra berget Velkommen

Tervetuloa

Bienvenida

Welcome

Willkommen

Med stöd av Sundsvalls kommun, Region Västernorrland, föreningen Norra berget och SCA


Mån-Fre 10-20, Lör-Sön 10-18 Glöm inte att besöka oss på birstacity.se

Välkommen till ett av Norrlands populäraste shoppingmål! I Birsta City, ett av Norrlands populäraste köpcentrum, med mer än 90 butiker på två plan hittar du shopping fördelat på världskända kedjor, lokalt nischade favoriter, restauranger och caféer. Med öppet sju dagar i veckan och över 2 500 fria parkeringar är Birsta City det självklara valet i sommar. Välkommen!

Accent | Akademibokhandeln | Albrekts Guld | Apoteket | BikBok | BR Leksaker | Brothers | Buketten | Café Charm | Carlings | Cervera Change | Cubus | Din Sko | Donatello | Dressmann | Dressmann XL | Ecco | Elgiganten Phone House | Elite Nails | Eurosko | Flash Flying Tiger | FOREX Bank | Gant | Gina Tricot | Glitter | Guldfynd | Gynning Design | H&M | H&M Home | Hemtex | Hobbex | Huckleberry Hunkemöller | Håkanssons | Indiska | Intersport | JC | Jack & Jones | Joy | Kahls The & Kaffe | KappAhl | Kicks | Kjell & Company Kronans Apotek | Lagerhaus | Levi’s Store | Life | Lindex | Lyko | MQ | Make Up Store | Monki | Nilson Shoes | Ohlssons Tyger Pal’s Indian Cuisine | Pal’s Kebab | Palt | Palt Syster | Panduro Hobby | Patches and Pins | Peak Performance | Polarn o. Pyret | Pressbyrån Resia | Rituals | Riva Mode | Ruby’s Steakhouse | Rummet | Sakura Sushi | Scorett | Sibylla | Smarteyes | Specsavers | Synoptik Taco Bar | Teknikmagasinet | Telenor | Telia | The Body Shop | Trudes Frisörer | Twilfit | Ur & Penn | Vero Moda | Vila | Volt Väskan | Wayne’s Coffee | Wong’s Asian | Zizzi | Åhléns | ÖoB

Profile for Devocy Communication

DSTN Sundsvall Sommar 2018  

Ett magasin med stor räckvidd, stilren formgivning och modern känsla. En naturlig scen för möten och upplevelser i en av Sveriges mest intre...

DSTN Sundsvall Sommar 2018  

Ett magasin med stor räckvidd, stilren formgivning och modern känsla. En naturlig scen för möten och upplevelser i en av Sveriges mest intre...

Profile for devocy