UIT in HUIS 2023

Page 1

9 september 2023 UitinHuis.nl Binnenstad Leeuwarden 12.00-17.00 uur Activeer je culturele stappenteller en wandel door de historische parels van de stad Beleef rijk programma en sneak previews vol dans, zang, cabaret, theater en film
Cultuur zet alle deuren binnenstad gratis open Editie 2023
Hallo kleine knutselaars, de musea heten jullie natuurlijk van harte welkom

GRENSVERLEGGEND IN KUNSTONDERWIJS!

ORIËNTEER, KIJK EN DOE MEE!

ZATERDAG 9 SEPTEMBER 2023 van 13.00 - 16.00 uur

VOOR EEN IEDER DIE GEÏNTERESSEERD IS IN BEELDENDE KUNST, IS KUNSTACADEMIE FRIESLAND DÉ PLEK OM ZICH TE ONTWIKKELEN. VAN EEN LAAGDREMPELIGE START TOT JE (SEMI-)PROFESSIONEEL VERDER ONTWIKKELEN. UIT VERSCHILLENDE DISCIPLINES STAAN 40 ENTHOUSIASTE KUNSTENAAR/DOCENTEN KLAAR OM JE TE BEGELEIDEN. BEN JE GEÏNTERESSEERD IN DE INTERNATIONALE KUNSTREIS OF KOM JE BEELDHOUWEN?

• Kies een discipline (zoals: fotografie, kunsttheorie, tekenen, schilderen, keramiek of beeldhouwen)

• Kies een kunstenaar/docent waar je les van wilt hebben

• Kies voor een dag(deel)/workshop/weekend/ week of voor een doorlopende cursus

• Ben je een absolute beginner of gevorderde?

• Wil je beeldend kunstenaar worden? Check dan: https://kunstacademiefriesland.nl/vakopleiding/ (Deeltijd beroepsopleiding tot autonoom beeldend kunstenaar, uitstroom niveau HBO bachelor)

Voor jonge makers van 8 jaar t/m 21 jaar realiseert Kunstacademie Friesland beeldend onderwijs; de Junior Art Academy. Voor kinderen (8-12 jr), jongeren (13-16 jr) en Da Vinci Talents (17-21 jaar). De start is aankomend studiejaar.

Kom je kijken in onze lichte en ruime ateliers in Leeuwarden?

Oriënteer, kijk en doe mee met de gratis workshops op de open dag op 9 september 13.00 - 16.00 uur voor volwassenen en kinderen (elke leeftijdsgroep eigen workshops).

2 | Uit in Huis | Editie 2023
Groningerstraatweg 354
8924 JH Leeuwarden 058-2136542 | info@kafrl.nl
www.kunstacademiefriesland.nl
|
|

Laat de voorpret beginnen!

Stap met je vrienden op een praam om naar een voorstelling te varen. Of reis met opa en oma in een riksja naar een van de dansvoorstellingen in de Blokhuispoort. Maak een stadswandeling langs de bijzondere planten en bomen in het centrum. Kom binnenkijken bij eeuwenoude historische herenhuizen.

Luisteren naar zeemansliederen en en wandel binnen bij een van de andere vijftig locaties van Uit in Huis. Nog een paar dagen en dan barst het nieuwe Leeuwarder culturele seizoen in alle hevigheid los. Helemaal gratis. In deze

festivalkrant is de voorpret alvast begonnen. Lees op je gemak wat er tijdens Uit in Huis allemaal te doen is.

Bezoek op zaterdag 9 september het rijke programma vol dans, theater, poëzie, beeldende kunst, geschiedenis, workshops, taal, exposities, literatuur en een uitgebreid programma voor het gezin. Omdat het Shantyfestival en Open Monumentendag ook meedoen, is de culturele opening in de gemeente Leeuwarden uitgebreider dan ooit tevoren. Bezoek bijvoorbeeld een van de vele activiteiten die door Kunstkade worden

aangeboden, want daar mag je ontdekken welk uniek talent er in jou schuilt door zelf aan de slag te gaan en nieuwe ervaringen op te doen.

Nazomeren in de binnenstad

En zet ‘m alvast in je agenda: de Mooie Nazomer.

Die laat je in de binnenstad van 15 september tot en met 11 oktober genieten van dans, muziek en ontmoetingen op pramen en pleinen. Op 23 september bruist het dankzij Kunstkade

volop tijdens het Wijkcultuurfestival Oost met voorstellingen en workshops: een dag boordevol inspiratie voor jou en de hele buurt. Iets nieuws proberen? Voor de complete agenda, cursussen, workshops, bezoek je kunstkade.nl. Waar wacht je nog op?

Tot het zover is: veel plezier op zaterdag 9 september tijdens Uit in Huis, bij de feestelijke start van een nieuw cultureel jaar.

Ga mee op de meest bijzondere routes

Met meer dan vijftig locaties snappen we dat het even puzzelen is waar je deze dag allemaal naar toe wilt gaan. Geen zorgen: wij hebben een aantal routes gemaakt, zodat je niets hoeft te missen.

Wandelroutes met gids, A Guide to Leeuwarden

Een combinatie tussen Open Monumentendag en Uit in Huis? En ondertussen ook nog alle verhalen van de stad meekrijgen? Ga dan mee op tour met een gids, helemaal gratis en voor niks!

A Guide to Leeuwarden biedt elk half uur een route aan. Een gids neemt je mee langs een aantal culturele locaties in Leeuwarden en

laat je verschillende monumenten van Open Monumenten Dag zien. Ook vertelt hij onderweg bijzondere verhalen. Er zijn drie verschillende routes: - de ‘klein-en-verstoptroute’, - de ‘kijk-mij-eensroute’ - de ‘ooit-was-ik-iets-andersroute’.

Vanaf 12.30 uur begint elk halfuur een andere route. De laatste route vertrekt om 15.30 uur. Elke wandeling duurt 5 kwartier.

Deze expedities starten op het Wilhelminaplein voor de ingang van het Fries Museum. Aanmelden voor de routes kan van tevoren. Kijk hiervoor op de

website van uitinhuis.nl. Je kunt natuurlijk ook op de dag zelf spontaan meelopen, maar we lopen in kleine groepjes, en vol is vol.

Zelf op pad, 7 verschillende routes Wil je zelf op avontuur, maar heb je geen tijd om alle locaties te bezoeken? We hebben maar liefst 7 verschillende routes voor je uitgestippeld;

- Bekijk-het-maarroute. Exposities, tentoonstellingen, film & media

- Dans-en-theaterroute

- Historische route

- Kinderroute - Literaire route

- Muzikale route

- Workshops route

Alle routes zijn gemakkelijk te bekijken en te downloaden op een kaartje via de website uitinhuis.nl onder het kopje routes. Download ze van tevoren, of ter plekke op je telefoon om niets te

Uit in Huis is een initiatief van DOLCI

Dolci is een netwerk van Leeuwarder culturele instellingen: Afûk, dbieb, Film in Friesland (Slieker Film, Noordelijk Film Festival, Fries Film en Audio Archief), de Popfabryk, Fries Museum, Fryske Akademy, Historisch Centrum Leeuwarden, Ivgi&Greben, Keramiekmuseum Princessenhof, Keunstwurk, Kunstkade, Meeuw Jonge Theatermakers, Natuurmuseum Fryslân, Neushoorn, Pier21, Stadsschouwburg de Harmonie, Tresoar, Tryater, LF2028, Landbouwmuseum, Kunstacademie Friesland en VHDG.

missen. Natuurlijk kun je met deze routes ook zelf een combinatie maken.

De stad uit!

Twee programmaonderdelen bevinden zich buiten het centrum: Kunstacademie Friesland (14) en een markt op het terrein van het Fries Landbouwmuseum (Felling 6). Ook geschikt als familieuitje.

Ben je niet in de gelegenheid om hier op eigen vervoer naartoe te gaan? Onze Amerikaanse Schoolbus brengt je gratis. Stap op op het Wilhelminaplein en beleef deze reis in stijl.

Informatiepunten

Wil je meer informatie of ben je het overzicht even kwijt? Bezoek onze infopunten op het Wilhelminaplein of bij OBE. Hier vind je die dag medewerkers die je van alle informatie kunnen voorzien, inclusief plattegronden, de speciale Uit in Huis-kranten en flyers.

Colofon

Uitgave: Devea in opdracht van Uit in Huis/ samenwerkingspartners vanuit DOLCI

Redactie: Annemarie Lindeboom en Radboud Droog

Vormgeving: Jochem Wouda/Woudat

Social media: Laura Lubbers

Advertentieverkoop: Doede Vellema/06

15 37 22 55

Drukker: Mediahuis Noord Grafisch bedrijf Oplage: 55.000

Aan de inhoud van deze krant kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming worden gekopieerd.

Editie 2023 | Uit in Huis | 3

10-jarig jubileum Fries Museum!

Op 13 september 2013 opende Koningin Máxima het nieuwe gebouw in het hart van Leeuwarden. Hiermee werd het Fries Museum het eerste compleet nieuw gebouwde Nederlandse museum van de 21ste eeuw. In het kader van dit 10-jarig jubileum vieren we heel september feest! Hieronder lichten we twee activiteiten uit.

Zeker zijn van toegang? Reserveer alvast je ticket via friesmuseum.nl.

Za 16 en zo 17 sept

Feestweekend

Op zaterdag 16 en zondag 17 september viert het Fries Museum zijn tiende verjaardag. Het hele weekend is het museum gratis geopend.

Er zijn unieke speedtours, gezellige workshops voor de hele familie en je ontdekt de nieuwste tentoonstellingen. Heb je bijvoorbeeld Seeds of Memory, Kate & Christoffel Bisschop: Verlangen naar vroeger of Fryslân van boven al gezien? Kijk voor meer informatie op friesmuseum.nl/10jaar.

Za 30 sept

Museumnacht

Het Fries Museum is deze tweede editie van Museumnacht FRL open van 20.00 tot 00.00 uur, een unieke kans om het spectaculaire uitzicht in het sfeervolle avondlicht te ontdekken.

Het grootste museum van Fryslân wordt deze zaterdagavond ondergedompeld in het thema van de nacht. Bekijk intieme performances van kunstenaars op zaal,

prikkel eens andere zintuigen bij de geurbar, krijg een snelcursus Fries Museum met de speciale speedtours (in het Engels en Nederlands) en geniet nog tot in de late uurtjes van bands en DJs in de museumhal. Ook zijn er verdeeld door het gebouw, in de gangen en op de trappen, hedendaagse interventies te zien, een samenwerking met Kunstinitiatief VHDG.

Geniet de hele avond van alle tentoonstellingen, speedtours, live muziek en performances voor maar €8,- (heb je een

museumkaart? Die is ook geldig!). Met een ticket kan je de hele avond naar binnen- en buiten lopen. Kijk voor meer informatie op friesmuseum.nl/museumnacht.

September Feestmaand Natuurlijk is er nog veel meer te beleven in het Fries Museum. Meer weten? Kijk voor het volledige programma op friesmuseum.nl/activiteiten

4 | Uit in Huis | Editie 2023
ADV

Een stampvol programma

Bijna 40 organisaties zetten gratis hun deuren wagenwijd open en laten je de hele middag van alles zien, horen en beleven. Een programma dat even rijk als verschillend is. Voor jong en oud. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij alle disciplines keurig op een rij gezet.

Ga met je kinderen naar Stoereloer, de Ukkieconcertjes of de Kleine Tekenschool. Bezoek de nieuwste trailers in de relax seats van Pathé. Ga dansen met Ivgi&Greben en The Factory. Of volg een spoedcursus Fries, bezoek het Shantyfestival en ga daarna gezellig shoppen in de best beveiligde winkelstraat van Leeuwarden.

Op pagina’s 5, 7, 9, 13, 15 en 17 vind je het uitgebreide programma aanbod van deze dag. Beleef wat het komende culturele seizoen voor jou in petto heeft. Neem een kijkje op onze website UitinHuis.nl/routes en stippel je eigen route uit.

Kinderen

Fries Museum 31 - kinderprogramma

In het Fries Museum kun je een dierentour maken. Maak kennis met de bijzondere dieren van het Fries Museum tijdens Uit in Huis. Met Friese paarden, koeien, een papegaai, maar ook een narwal! In een speciale dierentour door het museum, wandel je met een museumgids langs bekende én onbekende dieren, en ontdek je alles over ze.

mensen via kunst. Vanuit de thuisbasis in De DOAS (Cornelis Troostraat 48) vind je Stoereloer ook op andere locaties in de stad. Tijdens Uit in Huis presenteert het team zich vanaf de Blokhuispoort, bij dbieb.

Voor de jongste kunstenaars, vanaf 8 jaar tot en met 16 jaar, wordt een aparte inspiratiemiddag gehouden. Deze is ook van 13.00 tot 16.00 uur. Kunstacademie Friesland is gevestigd aan de Groningerstraatweg 354.

Groningerstraatweg 354

13.00-16.00 uur

dbieb 1

Tijdens Uit in Huis trapt dbieb het nieuwe seizoen met een bijzondere gast af. Met een kunstenaar uit Leeuwarden die vorig en dit jaar landelijk doorbrak dankzij de televisieprogramma’s Legomasters, Sterren op het Doek en de Nieuwe Vermeer. We hebben het natuurlijk over Ernesto Lemke.

watertanden. Feest en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; van een oranjetompoes op koningsdag tot schuimblokken en baklava tijdens Eid-al-fitr (Suikerfeest). Ontdek meer over deze feestdagen in de tentoonstelling Feest!.

Of maak tijdens de familieworkhop Flowerpower je eigen bloembroche. Laat je inspireren door het werk De Leekstertak van Christoffel Bisschop en ga aan de slag met je eigen broche. In deze familieworkshop werk je met hout, crêpepapier en een mooie speld aan de mooiste bloemenspeld. Na de workshop wandel je met jouw creatie aan je kleding het museum uit.

Wilhelminaplein 92

12.00-17.00 uur

Stoereloer 4

Sluit tussen 13.00 en 16.00 uur aan bij Stoereloer. En ontdek hoe het is om te werken met kunst en ambachten. De kunstenaars van Stoereloer nemen verschillende materialen en gereedschappen voor je mee, zodat jij tijdens Uit in Huis naar hartelust kunt experimenteren. Deze inloopworkshop is gratis en voor jong en oud.

Stoereloer bedenkt en organiseert projecten en workshops voor kinderen en ouderen en voor iedereen die daar tussenin zit. Stoereloer verbindt

Blokhuisplein 40, dbieb 13.00-16.00 uur

Kunstacademie Friesland

14

Laat je creatieve geest ontsnappen en doe mee aan een gratis mini-workshop tekenen, schilderen of ruimtelijk werken. Misschien wil je zelf beeldend kunstenaar worden en heb je plannen om een beroepsopleiding te volgen? Dan is een bezoek aan Kunstacademie Friesland een absolute must! De enthousiaste en professionele kunstenaars en docenten staan de hele middag tot je beschikking. Belangstelling? Kom tijdens Uit in Huis naar de open middag en kijk je ogen uit: van 13.00 tot 16.00 uur.

De veelzijdig kunstenaar baarde opzien met zijn Lego-kunst en dan met name de manier waarop hij met de Lego-blokjes portretten schilderde. Het fenomeen brickpainting werd door hem spectaculair doorontwikkeld. In dbieb begint Ernesto aan een nieuw werk en vertelt hij ondertussen hoe hij met Lego kunst maakt. Iedereen die van Lego houdt, jong tot oud, mag dit absoluut niet missen. En als je er toch bent, neem dan meteen de nieuwe programmaboekjes van dbieb mee. Boordevol toffe doe-dingen, lezingen, workshops, meet-ups en meer…

Blokhuisplein 40 12.00-17.00 uur

Keramiekmuseum 17

Princessehof - familieworkshop

Liever een kroket van keramiek of toch een steengoede slagroomsoes als pronkstuk in je woonkamer? Klei zelf je eigen feestelijke lekkernij tijdens een speciale familieworkshop in het Princessehof. Geïnspireerd door het werk van Odette Muijsers ga je zelf aan de slag met allerlei kleuren klei en maak je sculpturen om van te

Kerkstraat 9 12.00-17.00 uur

Ukkieconcertjes 6 CityProms

Ook al duurt het nog even: CityProms Festival is natuurlijk van de partij. Het gratis muziekfestival, dat volgend jaar op 28, 29 en 30 juni plaatsvindt, is op Uit in Huis in dbieb. Met een activiteit voor de allerkleinsten, al mogen hun ouders en verzorgers natuurlijk ook mee. Gezellig zelfs, want Ukkieconcertjes is hartstikke leuk voor jong en oud.

De ukkieconcerten zijn een eerste kennismaking van peuters met muziek; lekker luisteren of ongedwongen zingen en bewegen, begeleid door wisselende instrumenten. Zo ontdekken peuters nieuwe woorden, ritmes en bewegingen.

CityProms haalt de Ukkieconcertjes uit Den Haag, waar het als serie al 10 jaar deel uitmaakt van het culturele aanbod. En hoe leuk: veel kinderen die bij Ukkieconcertjes beginnen, melden zich later aan op het conservatorium.

Blokhuisplein 40 12.00-12.45 en 13.00-13.45 uur

Editie 2023 | Uit in Huis | 5
Grote

Tryater blaast teäterseizoen troch mei muzikaal trijelûk

Met Thúsblaze, deel twee, komt een van de personages uit de grote slotvoorstelling naar een Friese huiskamer, samen met een fanfaremuzikant. Thúsblaze vindt rond maart 2024 plaats, met wisselende acteurs, op zo’n vijftig adressen.

Geïnteresseerde Friezen kunnen hun woonkamer aanmelden bij Tryater!

Vanaf eind mei is in Easterlittens het slotstuk Fanfare te zien, gemaakt door het artistiek team achter succesvolle voorstellingen als Part Time Paradise en Under Wetter

De openluchtproductie gaat over uiteenlopende mensen die op zoek zijn naar harmonie in zichzelf en met elkaar, maar dat lang niet altijd kunnen vinden. Het verhaal wordt gebracht door een grote cast, samen met fanfarekorpsen. Dinamyk en driuwfear

Artistiek leider Tatiana Pratley: “It rekke my om te sjen dat dizze minsken, mei folslein ferskillende eftergrûnen en leeftiden, der alle wiken wer foar kieze om mei elkoar muzyk te meitsjen en op te gean yn wat dat grutter is as harsels.

phōnē

Theatergezelschap Tryater trekt het komend seizoen Fryslân in met een bijzonder drieluik over de lokale fanfarecultuur. Van oktober tot en met juni vinden er drie voorstellingsreeksen na elkaar plaats. De eerste op repetitielocaties, de tweede in huiskamers en de derde in de openlucht bij Easterlittens.

VRI 15 SEP DON 12 OKT VRI 20 OKT DON 2 NOV VRI 10 NOV

Het Fanfare-slotstuk is onderdeel van het project phōnē, ondersteund door de Europese Unie. Het project, met Tryater als penvoerder, is een samenwerking tussen Europese theatergezelschappen die werken met minderheidstalen. Rond Fanfare is er uiteenlopende uitwisseling met internationale partijen. Seizoen 2023-2024 laat naast het Fanfare-drieluik en ander mooi theateraanbod voor jong en oud nog een productie in dit Europese kader zien.

It trijelûk

Met Ynblaze, zoals het eerste deel heet, wordt het publiek deelgenoot van de repetitie van een lokaal fanfarekorps. Tijdens de repetitie hoor je via het spel van Tryater-actrice Brecht Wassenaar wat de korpsleden beweegt. Ynblaze speelt vanaf oktober in diverse dorpen, in samenwerking met de lokale fanfare. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website.

DRUKWERK PERSONAL TRAINER ROWWEN HÈZE THIJS BOONTJES SPINVIS

By ús foarûndersyk hearden we safolle moaie, oandwaanlike en grappige ferhalen dat we tochten: dêr kinne we wol trije foarstellingen fan meitsje. Sa ûntstie it idee om in trijelûk te ûntwikkeljen en ús in seizoen lang dwaande te hâlden mei de dynamyk fan de fanfare en de driuwfear fan de minsken dy’t deryn spylje.

Meer informatie en volledige programmering op www.tryater.nl.

Fotografie: DOG EAT DOG RAVERZ FESTIVAL THE DIRTY DADDIES THE FORTUNATE SONS A TRIBUTE TO CCR

Tryntsje Nauta DON 16 NOV ZAT 18 NOV ZAT 23 DEC ZAT 26 FEB

6 | Uit in Huis | Editie 2023
Foar ús stiet de fanfare foar wat grutters, nammentlik de krêft fan de mienskip en it belang om mei elkoar wat weardefols te ûndernimmen.” ADV DIT NAJAAR IN NEUSHOORN WWW.NEUSHOORN.NL

De Kleine Tekenschool 8

De Kleine Tekenschool is dé plek voor creatieve kinderen en jongeren die gek zijn op tekenen en schilderen. Volg tekenles met leeftijdsgenoten in kleine groepjes in een gezellig atelier. Leer werken met verschillende technieken en materialen en ontwikkel je talent. Plezier en persoonlijke aandacht staan voorop.

Kunst in je Buurt 3 (Generatiehuis)

Een flink aanbod cursussen, trainingen en workshops. Het hele jaar door, altijd dicht bij jou in de buurt. En dat allemaal voor een heel vriendelijke prijs. Kunst in je Buurt bezorgt de cultuur bijna bij de mensen thuis. In hun vertrouwde omgeving kunnen bewoners zich (verder) ontwikkelen in beeldende kunst, theater, muziek en dans. Leerzaam en leuk!

Wil je meer weten over het komende programma? Over bijvoorbeeld het Klaagkoor in Bilgaard, de drie wijkorkesten, de songwriting-werkplaats of de beeldende verwonderruimtes en ons aanbod binnen Kennis in je buurt? Bezoek dan onze informatieplek in dbieb. Tussen 13.00 en 16.00 uur.

IJzeren wafelstoelen? Zit dat wel comfortabel?

De workshops zijn leuk voor kinderen en volwassenen. Schilder een kerkuil op hout of maak je eigen button. Kom een kijkje nemen in de Blokhuispoort; in het nieuwe atelier dat tijdens Uit in Huis feestelijk wordt geopend met gratis tekenworkshops en een hapje en een drankje. Je kunt de hele middag inlopen.

Blokhuisplein 40 12.00-17.00 uur

Workshop

Grafisch Atelier 26 Friesland

In hartje Leeuwarden bevindt zich het Grafisch Atelier Friesland. In deze openbare werkplaats kun je alle soorten grafiek maken: van etsen tot houtsneden en van litho’s tot lino’s. In de grafiekwerkplaats staan diverse ets- en lithopersen, zeefdrukapparatuur, een RISO-printer en alle bijbehorende materialen zoals lithostenen, zeefdrukramen, inkten en papier.

Het culturele seizoen in Fryslân gaat weer van start en verenigingen staan te popelen om hun talenten te laten zien. Van koren en orkesten tot dans- en toneelverenigingen, ze zoeken de oefenruimtes en podia weer op. Ook scholen gaan weer aan de slag met kunst en cultuur.

Keunstwurk zet zich in om kunst en cultuur, van verenigingen en educatie op school tot professionele initiatiefnemers, beeldende kunstenaars, talenten en culturele instellingen, te verbinden in en met de mienskip. Tijdens Uit in Huis kun je kennismaken met onze programma’s, projecten en activiteiten. Ook geven we je alvast een voorproefje van het Amateurkunstfestival (23 september in De Lawei in Drachten) en het Cultuureducatiefestival (2 november in het Stationskwartier in Leeuwarden).

Ruiterskwartier 41, Neushoorn Café 13.00-16.00 uur

Afûk en workshop 21 ‘Frysk & Fryslân’

De Afûk biedt tijdens Uit in Huis twee keer een workshop ‘Frysk & Fryslân’ aan. Een leuke toegankelijke manier om kennis te maken met het leren van het Fries en om nog meer te weten te komen over de Friese taal en Fryslân.

Blokhuisplein 40, dbieb 13.00-16.00 uur

Film &Media

Pathé en 30 New Noardic Wave

Media Art Friesland biedt op Uit in Huis een huisgemaakt, boterzacht alternatief. Met de Waffle Chairs van Lambert Kamps ontdek je de magie van stoelen die niet alleen zitcomfort bieden, maar ook betoveren met hun heerlijke geur van echte Fryske sûkerbôle en dúmkes.

Media Art Friesland brengt kunst, technologie en creativiteit samen in Friesland met als hoogtepunt het LUNA Festival. In 2024 is het Stationskwartier van 26 januari tot en met 11 februari de thuisbasis voor de LUNA Young Masters expositie met aanstormend nationaal en internationaal mediakunsttalent. Op 1, 2 en 3 februari verwarmen de mediakunstwerken van de LUNA Nights de donkere winternachten van onze Leeuwarder binnenstad.

Blokhuisplein 40, dbieb

12.00-17.00 uur

Historie

Fries Landbouwmuseum 18

Fries Landbouwmuseum en Projectbureau Middelsee organiseren tijdens Uit in Huis een boerenstreekmarkt op het museumterrein aan Felling 6 in de nieuwe wijk Middelsee. Naast kraampjes met streekproducten is er onder andere ook een kleine boekenmarkt. Bovendien worden activiteiten voor kinderen aangeboden. De entree tot het museum is dan gratis. (van 11.00 tot 17.00 uur)

Over nog meer bijzondere uitjes gesproken. Het Fries Landbouwmuseum, Historisch Centrum Leeuwarden en Stichting Leeuwarden Tour presenteren: ‘Een groene wandeling door de binnenstad van Leeuwarden’.

Binnen het atelier worden cursussen en workshops gegeven. Daarnaast vinden regelmatig grafiektentoonstellingen en educatieve activiteiten voor leerlingen en studenten plaats. Tijdens Uit in Huis is de werkplaats in de Haniahof open voor bezoekers en mag publiek zelf verschillende druktechnieken uitproberen.

Haniasteeg 61 12.00-17.00 uur

‘Yn de workshop ‘Frysk en Fryslân’ fertelle wy jim yn goed in oere oer de ûntsteansskiednis fan it Frysk en leare wy jim oer de Fryske taal en de ferskate dialekten dy’t it Frysk ryk is. We nûgje jim út om aktyf diel te nimmen oan diskusjes oer bygelyks de status fan de taal en om mei-inoar te dielen wat no krekt sa moai is oan Fryslân en it Frysk. Wy biede jim ek in mini-kursus fan de Fryske taal. Foar net-Frysktaligen is der in koarte kursus ‘Lear Mar Frysk’ en foar Frysktaligen sil der omtinken wêze foar de kursus ‘Frysk skriuwen’.’

De workshop in de ochtend is geschikt voor wie (nog) geen Fries spreekt. Deze workshop wordt in het Nederlands gegeven en bevat de beginselen van de cursus ‘Lear Mar Frysk’. De workshop in de middag is gemaakt voor Friestaligen. Deze workshop wordt in het Fries gegeven en bevat ook een korte cursus ‘Frysk Skriuwen’.

11.00-12.00 uur: Workshop Frysk & Fryslân (NL)

14.00 -15.00 uur: Workshop Frysk & Fryslân (FY) Reserveer gauw een workshop via onderstaande link, want vol is vol! afuk.frl/uit-in-huis

Boterhoek 3 11.00-15.00 uur

Kijk onderuit gezakt in de Relax Seats van Pathé naar trailers van de grootste blockbusters van het najaar. Vervolgens presenteert New Noardic Wave een inzicht in hun werkzaamheden aan de hand van prachtige beelden.

Let op! De toegang tot de promotieshow in Pathé is gratis maar wordt alleen verleend op vertoon van een (gratis) toegangsbewijs. Deze kun je eenvoudig reserveren via de website van Pathé. Wil jij de nieuwste bioscoop van Leeuwarden extra relaxed ervaren? Bezoek dan een van de 10 promotieshows tijdens Uit in Huis.

Ruiterskwartier 6a 12.00-17.00 uur

Met een gids wandel je langs de bijzondere tuinen en andere sporen van flora, fauna en landbouw in de binnenstad. De wandeling begint bij het HCL aan de Groeneweg 1, duurt 5 kwartier en wordt twee keer gelopen. Om 12.00 en om 15.00 uur. Deelname is gratis, maar opgave vooraf is niet mogelijk en vol-is-vol. Komt dus op tijd!

Groeneweg 1 11.00-17.00 uur

Editie 2023 | Uit in Huis | 7
Keunstwurk 29
Luna 10

Amateurkunstfestival 23 september 2023

De Lawei – Drachten

KLEAR FOAR DE START!?

Het festivalprogramma van Explore the North

Van horror-hip hop tot literaire dansmoves en van moderne smartlap tot vernieuwende elektronica

WEEKEND VAN DE WETENSCHAP 2023 7&8 OKTOBER

De festivalperiode van Explore the North is terug in november!

Vanaf 10 november vind je op het

Oldehoofsterkerkhof een grote glazen kas: De Stadskas. In dit bruisende festivalhart van Explore the North wordt samen met talloze partners uit Friesland een gratis toegankelijk programma gepresenteerd van 10 t/m 23 november.

De Stadskas vormt daarnaast tijdens het festivalweekend (24-26 november) hét centrum waar je andere bezoekers ontmoet en kunt eten en drinken. Ook onderdeel van de festivalperiode is De Broeikas op 11 november in De Westerkerk: hét kunstenfestival van en voor jonge makers in Noord-Nederland.

Festivalweekend: 24 – 26 november

De festivalperiode wordt afgesloten met een weekend vol onontdekte kunst op 24, 25 en 26 november 2023.

Op bijzondere locaties in de Leeuwarder binnenstad zie je woordkunstenaars, literaire performances, vernieuwende muziek en wordt je meegenomen op verrassende expedities.

Op het programma staan onder anderen Sophie Straat, Kleine Crack & Slagter, Nynke Laverman met Plant Bloom Sessions, BOYBAND, de literaire boyband (met De Slimste Mens-winnaar Martin Rombouts) en nog veel meer speciale projecten die door Explore the North samen met (lokale) kunstenaars zijn gemaakt. Meer informatie en kaarten op explore-the-north.nl.

KOM KIJKEN WAT DE WETENSCHAP ALLEMAAL KAN!

Wetenschap is tof! En je vindt het echt overal, zonder dat je het door hebt. In alledaagse voorwerpen en in de vele keuzes die je iedere dag weer maakt. Of het nu gaat om je paprikachips, je mobiele telefoon en zelfs een blikje cola. Benieuwd hoe jij met wetenschap in aanraking komt? En hoe leuk en spannend het is? Ontdek het tijdens het weekend van de wetenschap!

Op 7 en 8 oktober doen Campus Fryslân, Natuurmuseum Fryslân, Grendel Games en dbieb Leeuwarden mee aan het landelijke Weekend van de wetenschap. Jong en oud is welkom; vanaf 8 jaar kun je volop ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap te bieden heeft.

EN NOG VEEL MEER!

Het hele programma bekijken? Ga naar: dbieb.nl/WvdW

ZATERDAG 7

CAMPUS FRYSLÂN

Wirdumerdijk 34 | 8911 CE, Leeuwarden

• Energieke lezing over voeding van de toekomst

- Door topkok Pierre Wind

• Workshop Koken met kleur - Feiten en fabels

• Funstations van Mad science

- Proef de wetenschap van het suikerspinnen maken

- Smakelijke smaken: ben jij een superproever?

• Interactieve installaties: ‘Schep maar op’ (een snackbar vol informatie, en een spel) en ‘Klein venijn’ (zijn virussen en bacteriën je vriend of je vijand?)

ZATERDAG 7 OKTOBER | PROGRAMMA: 11.00 - 16.00 UUR

dbieb LEEUWARDEN

Blokhuisplein 40 | 8911 LJ, Leeuwarden

• Mátyás Bittenbinder

• Experimentenlab van Meekit

• Prikkels en fidgets

• Brein work-out: Hoe word je een wetenschapper?

• Sander Koenen: Waarom stinkt een stinkdier?

ZATERDAG 7 OKTOBER | PROGRAMMA: 10.00 - 15.00 UUR

GRENDEL GAMES

Blokhuisplein 40 | 8911 LJ, Leeuwarden

Open Huis. Neem een kijkje in de fascinerende wereld van games maken.

ZONDAG 8 OKTOBER | LEZING: 14:30 - CIRCA 15:30 UUR

NATUURMUSEUM FRYSLÂN

Schoenmakersperk 2 | 8911 EM, Leeuwarden

Auke-Florian Hiemstra (bekend van Willem Wever) doet onderzoek naar ‘animal architecture’, oftewel bouwsels gemaakt door dieren. In het Antropoceen, het tijdperk van de mens, bouwen steeds meer dieren hun nesten met plastic. In sommige bouwsels is zelfs niks natuurlijks meer te vinden.

8 | Uit in Huis | Editie 2023
OKTOBER | PROGRAMMA: 11.00 - 16.00 UUR
ADV
keunstwurk.nl
Marina Herlop in De Westerkerk op ETN22 door Denise Amber

Huis van Eysinga 40

Stap binnen in de rijke geschiedenis van het Huis van Eysinga, een van de bijzondere locaties tijdens Open Monumentendag en Uit in Huis. Werp een blik naar boven, naar het prachtige stucplafond van het al even schitterende herenhuis uit de (laat) achttiende eeuw. Het huis wordt beheerd door Hendrick de Keyser Monumenten dat zich landelijk inzet voor het behoud van historisch waardevolle gebouwen én hun interieurs.

Bovendien werd in 1898 in hetzelfde pand de wereldberoemde graficus M.C. Escher geboren. In deze speedtour ontdek je meer over de bijzondere bewoners van het historische pand.

die zich bezighouden met het Waddengebied, zoals het Waddenfonds, het Omgevingsberaad Waddengebied, de Beheerautoriteit Waddenzee en de coördinator Waddenzee Werelderfgoed.

Ruiterskwartier 121a 12.00-17.00 uur

Shoppen in H-vleugel 9

Wilhelminaplein 92 12.00-17.00 uur

Stadstour op de Fiets

Fietsen langs de vele interessante plekken van de stad en onderweg volop genieten van livemuziek en poëzie? Dan is de Leeuwarder Stadstour op de Fiets zeker iets voor jou.

Het herenhuis is van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek. Speciaal voor Uit in Huis beginnen vanuit het pand aan de Koningsstraat 25 twee gratis stadswandelingen langs de Leeuwarder panden van de stichting. De wandelingen beginnen om 13.00 en 15.00 uur en aanmelden hiervoor kan via de website.

Koningsstraat 25 10.00-17.00 uur

A Guide to Leeuwarden

Kun je niet kiezen uit het ruime aanbod tijdens Uit in Huis? Laat je dan meevoeren door een gids van A Guide to Leeuwarden. De gids neemt je mee langs culturele locaties in Leeuwarden en laat je ook een aantal monumenten van Open Monumenten Dag zien. Onderweg hoor je verrassende verhalen over de stad en zijn geschiedenis.

Open Monumentendag 37

Jouw gids op twee wielen is stadskenner Melvin van Eldik die naast de historische informatie boordevol nostalgische anekdotes zit. Dus pak je fiets en doe mee aan een van de twee fietstochten. De start is bij de gedichtenzuil pal tegenover de ingang van de rijwielstalling Zaailand. Aanmelden is gratis, maar wordt op prijs gesteld: bepfalkje@ hotmail.com

Wilhelminaplein 12.00 en 15.00 uur

Naar boven kijken was nog nooit zo leuk: de rijke geschiedenis van Leeuwarden wordt tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag verteld aan de hand van vijftien opzienbarende plafonds. Ontdek deze verborgen schatten en bewonder de pracht van historische gebouwen die in de meeste gevallen normaal gesloten blijven voor publiek. Een betoverende dag vol erfgoed en verwondering die je Uit in Huis-ervaring nog mooier maken.

Waddenacademie x

Gezellig shoppen kan zaterdag natuurlijk in de best beveiligde winkelpromenade van Leeuwarden. Want de ondernemers van de Shops & Ateliers in de H-vleugel van de Blokhuispoort hebben zich ook aan Uit in Huis en Open Monumentendag verbonden.

Dat vieren ze onder meer met een speurtocht voor kinderen die helemaal in het teken van het voormalige gevangenisleven staat. Voor de beste speurneuzen ligt een prijsje klaar.

Blokhuisplein 40 12.00-17.00 uur

Fries Musum 31 - Verzetsmuseum

Er zijn drie verschillende routes: de ‘klein-enverstoptroute’, de ‘kijk-mij-eensroute’ en de ‘ooit-was-ik-iets-andersroute’. Vanaf 12.30 uur start er elk halfuur een andere route. De laatste route vertrekt om 15.30 uur. Elke wandeling duurt 5 kwartier. De expedities starten op het Zaailand voor de ingang van het Fries Museum. Aanmelden voor de routes kan via de website. Maar je kunt natuurlijk ook op de dag zelf spontaan meelopen. Let op: de wandelingen vinden plaats in kleine groepjes, en vol is vol.

Wilhelminaplein 12.30-15.30 uur

Keramiekmuseum 17

Princessehof - historie

Ontmoet de beroemde voormalige bewoners van het Princessehof. Het 18de-eeuws stadspaleis van Leeuwarden dankt zijn naam aan de stammoeder van het Nederlandse koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau.

De interieurs en plafonds kunnen al vanaf 10.00 uur worden bezichtigd. Decoratief stucwerk, glas-in-lood en zelfs een plafond van blik. Alle monumenten bevinden zich in of vlak buiten de Leeuwarder grachtengordel. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de voogdenkamer van het Nieuw Sint Anthony Gasthuis aan het Perkswaltje. De start en informatiepunt vind je in het Provinciehuis aan de Tweebaksmarkt. Hier ligt ook een programmaboekje met informatie over de deelnemende historische panden. Op sommige locaties biedt Kunstkade verschillende leuke workshops aan, zoals live-tekenen en flamencodansen.

Tweebaksmarkt 52

10.00-16.00 uur

Fries Museum 31 - Alma Tadema

Ga mee naar de klassieke oudheid in het Fries Museum. De Friese schilder Alma-Tadema werd wereldberoemd met zijn schilderijen over de klassieke oudheid. Regisseurs gebruiken ze zelfs als blauwdruk voor films als Gladiator (2000). In deze zintuiglijke ervaring waan je jezelf, onder andere met geuren, voor heel even in de bijzondere scènes van Alma-Tadema.

Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat zich binnen de muren van het Huis voor de Wadden afspeelt? Speciaal voor Uit in Huis opent de Waddenacademie in het voormalig Oud Burger Weeshuis zijn deuren op de begane grond waar de al even statige als prachtige stijlkamers zijn gevestigd. Deze stijlkamers zijn normaal gesproken niet voor het publiek geopend. Is het bekijken meer dan waard!

Op het eerste gezicht lijken het doodgewone, zorgeloze vakantiekiekjes, maar achter de foto’s die zijn gemaakt in ‘De Terrorist’ op Ameland gaan tragische verhalen schuil. Tijdens de speedtour door het Fries Verzetsmuseum hoor je meer over het vakantiehuis De Terrorist, een plek waar nabestaanden van verzetsslachtoffers even aan hun zorgen konden ontsnappen. In de tentoonstelling Vrijheid Nu staan we stil bij de vraag wat we kunnen leren van onze geschiedenis.

Wilhelminaplein 92 12.00-17.00 uur

Editie 2023 | Uit in Huis | 9
Grote Kerkstraat 9 12.00-17.00 uur In het Huis voor de Wadden werken naast De Waddenacademie ook andere organisaties

Deelnemers Plattegrond

1 dbieb, Blokhuisplein 40

2 Ivgy & Greben, Blokhuisplein 40

3 Generatiehuis, Blokhuisplein 40

4 Stoereloer, Blokhuisplein 40

5 The Factory, Blokhuisplein 40

6 Cityproms, Blokhuisplein 40

7 Pier21, Blokhuisplein 40

8 De Kleine Tekenschool, Blokhuisplein 40

9 Shops & Ateliers BHP, Blokhuisplein 40

10 LUNA, Blokhuisplein 40

11 Tromptheaer, M.H. Trompstraat 4a

12 Tryater, Oostersingel 70

13 Meeuw Jonge Theatermakers, Oostersingel 70b

14 Kunstacademie Friesland, Groningerstraatweg 354

15 Natuurmuseum, Schoenmakersperk 2

16 Fryske Akademy, Doelestraat 8

17 Keramiekmuseum Princessehof, Grote Kerkstraat 9

18 Fries Landbouw Museum, Groeneweg 1

19 Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1

20 Leeuwarden UNESCO City Of Literature, Boterhoek 3

21 Afûk, Boterhoek 3

22 Popbunker, Groeneweg 5

23 SPOONK, Kleine Hoogstraat 17

24 Waddenacademie, Ruiterskwartier 121a

25 VHDG, Ipe Brouwerssteeg 10a

26 Kunstruimte H47, Haniasteeg 47

27 Stadsschouwburg de Harmonie, Ruiterskwartier 4

28 Theater de Bres, Wilhelminaplein 92

29 Keunstwurk, Ruiterskwartier 41, Neushoorn Café

30 Pathé i.c.m. New Noardic Wave, Ruiterskwartier 6a

31 Fries Museum, Wilhelminaplein 92

32 Herenhuis hotel-café De Brouwerij, Zaailand 94

33 Woonhuis, Uniabuurt 4

34 Kantoor OBAS, Schrans 57

35 Antiekwinkel, Emmakade 2

36 Herenhuis Post & Everaarts, Over de kelders 6

37 Provinciehuis, Tweebaksmarkt 52

38 Witte Hús PostPlaza, Tweebaksmarkt 27

39 Woonhuizen, Droevendal 1-1a

40 Huis Van Eysinga, Koningsstraat 25

41 Apotheek Sonnega, Tweekbaksmarkt 28

42 Woonhuis, Voorstreek 84

43 Woonhuis, Noorderweg 12

44 Salon bovenwoning, Spanjaardslaan 12a

45 Woonhuis, Noordersingel 78 46 Nieuw Sint Anthonygasthuis, Perkswaltje 47 Woonhuis, Bagijnesteeg 68

10 | Uit in Huis | Editie 2023
49
50 Lombardplein
48 Wilhelminaplein
Het Friesche Paard
31 24 17 22 19 21 16 25 26 30 27 28 29 15 45 44 32 i i 46 49 50 48 20 23 18

Programma Uit in Huis

Programma Open Monumentendag

Programma Shanty Festival

Uit in Huis informatiepunt

Schoolbus, riksja’s en pramen

Niet op de kaart maar zeker de moeite waard: vanaf hun standplaats op het Wilhelminaplein brengen onze riksja’s je naar elke gewenste Uit in Huis-locatie. Gratis vervoer waardoor je je bovendien even in Azië waant. Want deze fietsende taxi’s rijden normaal gesproken in wereldsteden als Calcutta en Tokyo. De riksja’s bieden plaats aan maximaal vijf passagiers. Tijdens Uit in Huis rijden er af-en-aan twee door het centrum.

Nog meer bijzonder vervoer bieden de pramen van Rondvaart Praamverhuur Leeuwarden. Je kunt op verschillende plaatsen langs het water instappen, zoals bij De Harmonie. En speciaal voor de locaties buiten het centrum is er een Amerikaanse schoolbus die je die middag gratis naar deze organisaties brengt vanaf het Wilhelminaplein.

Bij het ter perse gaan van deze krant waren nog niet alle opstapplaatsen bekend. Houd onze website in de gaten voor de actuele updates en (eventuele) wijzigingen in het programma.

De stad uit!

Twee programmaonderdelen bevinden zich buiten het centrum: Kunstacademie Friesland (14) en een markt op het terrein van het Fries Landbouwmuseum (Felling 6). Ook geschikt als familieuitje.

Wandelroutes met gids

Ga op pad met een gids langs een selectie van organisaties en monumenten. A Guide to Leeuwarden verzorgt elk half uur een nieuwe tour. Waar je precies langs komt, verklappen ze niet. Meer informatie over deze routes en (gratis) reserveren vind je op UitinHuis.nl

Editie 2023 | Uit in Huis | 11 Wijzingen in het programma? Houd de website UitinHuis.nl in de gaten voor de actuele updates en (eventuele) wijzigingen in het programma. Legenda 8 9 10 1 7 2 3 4 11 41 12 13 6 43 42 39 40 38 37 36 33 35 34 5
14

Uit in huis in HCL en Pier Pander Museum

Met speciaal voor kinderen: een workshop ganzenveer schrijven en typen op ouderwetse typemachines.

Doe mee met een spoedcursus oud schrift lezen. En om 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur zijn er rondleidingen door de schatkamer in het archiefdepot.

Gratis toegang tot het pier pander museum. Om 13:30 en 15:30 uur rondleidingen in het pier pander museum en de pier pander tempel.

Bezoekers krijgen bovendien een entreebewijs voor de Oldehove en een reproductie van een achttiende-eeuwse stadsplattegrond gratis! www.historischcentrumleeuwarden.nl

12 | Uit in Huis | Editie 2023 www.waddenacademie.nl
ADV
19

HCL en Pier Pander 19

Museum

Fryslân aandacht aan het thema Zwerfvuil in Zee, Sloot en Stad. Blikjes, papieren wikkels, zakken chips: wij mensen laten heel wat troep achter op straat en in de natuur. Al dit zwerfvuil belandt via sloot en plas in zee. Hier zwerft het rond als ‘plastic soup’ om uiteindelijk in microplastics uiteen te vallen en vaak te eindigen in dier en mens. Met verschillende activiteiten gaan kinderen op een plezierige manier oorzaak en gevolg van zwerfafval onderzoeken.

Tijdens Uit in Huis krijgen kinderen alvast een voorproefje van wat er in de Herfstvakantie te doen is. Bezoekers zijn de hele dag welkom tussen 10.00 en 17.00 uur en de entree is deze dag gratis (dat geldt niet voor de OnderWaterSafari).

Schoenmakersperk 2

11.00-17.00 uur

Keramiekmuseum 17

Princessehof

- beeldende kunst

Tijdens de opening van het culturele seizoen in Leeuwarden en omstreken zijn het Historisch

Centrum Leeuwarden (HCL) en het Pier Pander Museum ook open. En er is van alles te beleven voor jong en oud.

In het HCL beginnen er om 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur rondleidingen door de schatkamer in het archiefdepot. Het Pier Pander Museum houdt rondleidingen om 13.30 en 15.30 uur met een bezoek aan de Pier Pander Tempel.

Speciaal voor kinderen zijn doorlopend workshops ganzenveer schrijven en typen op ouderwetse typemachines. En volwassenen kunnen meedoen met een spoedcursus oud-schrift. Voor het HCL staat een stand waar medewerkers van de Leeuwarder historische vereniging Aed Levwerd van alles over onze rijke geschiedenis vertellen. Bezoekers krijgen bovendien een entreebewijs voor de Oldehove en een reproductie van een achttiende-eeuwse stadsplattegrond. Allebei gratis!

Groeneweg 1 12.00-17.00 uur

Exposities en tentoonstellingen

Natuurmuseum Fryslân 15

De tentoonstelling Handle with Care in het Princessehof draait om de hand en gebarenuitingen van intimiteit, mededogen, stilte, dwang, arbeid en feest. De universele rol van handen en vingers in het leven van mens en dier is in deze tentoonstelling gevangen in keramiek. In deze speedtour maak je kennis met de zeer bijzondere verzameling werken van up-and-coming kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Grote Kerkstraat 9

12.00-17.00 uur

Kunstkade 38

- Illustrator Arjen Berg

Tekenaar, portretteur en illustrator Arjen Berg is te gast in Post Plaza. Van jongs af aan ontdekte Arjen een passie voor tekenen en schilderen. Op latere leeftijd werd hij geraakt door Bouguereau, Caravaggio, Raphael Sanzio, Szukalski en James Jean. Mede dankzij hen heeft hij zich gericht op het beheersen van klassieke kunstmethodes en -vaardigheden, waar hij dagelijks aan werkt.

Als onderdeel van Open Monumentendag tref je werk aan van hem dat volgens de 19de-eeuwse methode is getekend. Daarnaast laat hij pen- en inkttekeningen en technieken zien. Arjen kan je meer vertellen over zijn proces en zijn werk.

Tweebaksmarkt 27 12.00-17.00 uur

Fries Musum, beeldende 31 kunst

Kunstkade

- Spoonk Art Cantina

In het Natuurmuseum Fryslân kun je tijdens Uit in Huis vast aan de slag met de grote herfstvakantieactiviteit: De Grote ZooiZee. In deze twee vakantieweken besteedt Natuurmuseum

In de tentoonstelling Seeds of Memory, gebruiken kunstenaars sporen van het verleden om verhalen te vertellen. Ze verbeelden herinneringen en geschiedenissen die mogelijk hebben plaatsgevonden of verzonnen zijn, en herstructureren feiten tot een nieuw verhaal. In deze speedtour maak je in sneltreinvaart kennis met de kunstenaars en de werken in deze bijzondere hedendaagse kunsttentoonstelling.

Wilhelminaplein 92 12.00-17.00 uur

Kunstinitiatief

VHDG 25

Ook VHDG gooit tijdens het Uit in Huis zijn deuren open om het begin van het nieuwe culturele seizoen te vieren. Kom naar de Haniahof en breng een bezoekje aan de gezellige binnentuin, geniet van een muziekje en een drankje en krijg in de AiR een voorproefje van het aankomende VHDGprogramma dit najaar.

VHDG heeft dit najaar al een gevuld programma met onder meer het negende SRV-project, het kunstenaarsduo SMET dat terugkomt in het VHDG Lokaal, een expo door Club VHDG, de Museumnacht en nog meer mooie programmering. Op de website vind je meer informatie over de verschillende kunstenaars en projecten.

Wel eens bij Spoonk geweest? Dan is dit je kans. Want tijdens de openingsuren van Uit in Huis doet Spoonk Art Cantina gezellig mee. Stap binnen in de betoverende wereld van Spoonk, dé hippe vintage winkel aan de Kleine Hoogstraat 17. Kijk rond tussen de vintage schatten, geniet van verse koffie en een huisgemaakt taartje of tosti. Bezoek daarna de tentoonstelling Best Before en doe mee aan de workshop Power Borduren.

Kleine Hoogstraat 17 12.00-17.00 uur

Keramiekmuseum 17

Princessehof - Feest!

In de tentoonstelling Feest! maak je kennis met persoonlijke verhalen van verschillende feestvierders uit Nederland. De expositie behandelt twaalf verschillende vieringen die ons land rijk is.

Feest en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wandel daarom tijdens Uit in Huis mee met een speedtour door de tentoonstelling en ontdek de muziek van de verschillende culturen en vieringen.

Grote Kerkstraat 9 12.00-17.00 uur

Editie 2023 | Uit in Huis | 13
Ipe Brouwerssteeg 10a 12.00-17.00
uur
23

Mear en bettere ferhalen skriuwe?

Wolkom by de Skriuwersfakskoalle!

In nije kursus Skriuwtechniken A (12 lessen) begjint op 4 oktober. Meld dy no oan foar de fergeze yntroduksjeles op woansdei 13 septimber, 18.45-21.45 oere by Tresoar, Ljouwert. Ynfo & oanmelde: skriuwersfakskoalle.frl

De Skriuwersfakskoalle is in gearwurking fan Leeuwarden UNESCO City of Literature, Tresoar en Schrijversvakschool Groningen.

Last van keuzestress, onvervulde verlangens of andere kwalen?

Haal jouw persoonlijke leesrecept tijdens Uit in Huis!

Een dikke pil of een dagelijkse kuur? De Culturele Apotheek heeft een passend leesrecept voor elke ‘kwaal’. Kom op 9 september naar het inloopspreekuur tussen 12.30-13.30 uur of 15.30-16.30 uur bij de Afûk-winkel in Leeuwarden.

Tip: hjir kinst ek terjochte foar in workshop Frysk & Fryslân fan de Afûk, fan 11.00-12.00 oere en 14.00-15.00 oere.

leeuwardencityofliterature.frl

Uit in Huis in De Harmonie

zaterdag 9 september | 13:30 tot 17:00 uur

Uit in Huis is het feestelijke begin van het nieuwe theaterseizoen. Kom gezellig binnenwandelen en geniet van verschillende optredens en previews van voorstellingen die dit seizoen in De Harmonie te zien zijn. Naast deze optredens en meet & greets kun je je in De Harmonie bijvoorbeeld ook laten schminken, tickets winnen en gratis posters scoren.

Vrij toegangelijk, kom je ook?!

Met optredens van:

Sieneke

The Rotterdam Drag Show

MELK | Een ‘motherfokking’ musical

Social Squad | Jesse van Wieren

Mozarts Zauberflöte - the next generation

Rapunzel

Noord Nederlands Orkest

Presentator: Theun Plantinga

14 | Uit in Huis | Editie 2023
harmonie.nl

Literatuur

Fries Museum - literatuur 31

De Fryske Akademy 16

It Coulonhûs is al 85 jier it ûnderkommen fan de Fryske Akademy: wat begûn mei in pear keamers, bestiet no út meardere pannen dêr’t fûneminteel en tapast wittenskiplik ûndersyk dien wurdt nei de Fryske taal, skiednis en kultuer yn de breedste sin.

Muziek

Shantyfestival 48 49 50

Voor de allermooiste zeemansliederen hoef je tijdens Uit in Huis niet het water op. Integendeel: op drie podia in de Leeuwarder binnenstad wordt de 14de editie van het Shantyfestival gehouden. Er doen ook weer koren uit Duitsland mee. De podia staan dit jaar op het Wilhelminaplein, Lombardsplein en de Nieuwestad (bij het Paard).

Popbunker 22 - Te luid voor Uit

Altijd al eens binnen willen kijken in de oude bunker aan de rand van de Prinsentuin? Of ben je op zoek naar goede oefenruimte waar je het komende seizoen lekker op je gitaar kan raggen? Natuurlijk doet de Popbunker ook weer mee. Te luid voor Uit? Ongetwijfeld, maar desondanks een bezoekje waard. Want dat is de sfeervolle oefenruimte - een voormalige oorlogsbunker - sowieso.

Een oude verloren Friese taal? Of een uit de hand gelopen grap? In het Fries Museum maak je kennis met het Oera Linda boek. De schrijvers van het 19de-eeuwse boek bedachten niet alleen het verhaal, maar ook een taal en een schrift. Maar waarom? En hoe kon het dat zelfs het Fries Genootschap het document voor echt verklaarde? In dit speedcollege ontdek je alles over dit bijzondere boek.

Wilhelminaplein 92 12.00-17.00 uur

Leeuwarden 20 City Of Literature en De Culturele Apotheek

Last van keuzestress? Van onvervulde verlangens of werkwalging? Van social media-moeheid of een gebroken hart? Leeuwarden City of Literature en De Culturele Apotheek bieden met boekentips op recept verlichting bij deze en andere alledaagse kwalen.

Besjoch bygelyks de bysûndere gearkomsteromte seal Gryn, mar ek de eardere Noardertsjerke dy’t omfoarme is ta wurkromte foar wittenskipppers. Fansels fertelle de meiwurkers ek graach mear oer it wurk dat se dogge mei mini-kolleezjes oer ûnder mear meartaligens by Fryske bern, it brûken fan de Frysker as taalhelpmiddel, it skriuwen fan wurdboeken en ûndersyk nei Fryske dichteressen. Ek sille der studinten fan de Universiteit van Amsterdam wêze, dy’t kolleezjes Frysk folgje, fersoarge troch ien fan de taalkundigen. De Fryske Akademy set op Uit in Huis de doarren oan ‘e Doelestrjitte iepen tusken 13.00 en 16.00 oere en litte graach sjen wêr’t se wurkje.

Doelestraat 8 13.00-16.00 uur

Dichter bij Leeuwarden

De woordkunstenaars van Dichter bij Leeuwarden kom je op verschillende plekken in de stad tegenkomen. Bij een tweetal monumenten, maar ook op de pramen vertellen ze je de mooiste teksten in het thema “Kijk omhoog”. De woordkunstenaars performen om het kwartier deze middag.

Pramen en monumenten

12.30-16.30 uur

De namen van de koren en de informatie over tijden vind je op leeuwardershantykoor.nl. Een ding weten we alvast zeker: dit uitje is voor zowel de zeeman als de ware landrot verplichte kost! (Maar zeevrouwen zijn natuurlijk ook van harte welkom)

Centrum Leeuwarden

11.30-17.00 uur

Kunstkade 27 - Sing it! Together

Tijdens Uit in Huis is de bunker van 15.00 tot 17.00 uur geopend. Te zien en horen zijn The Milwaukee Beefcakes: na bijna veertig jaar kondigde de band zijn vaarwel aan, maar hoe lang de afscheidstournee nog zal duren? God only knows…

Groeneweg 5

15.00-17.00 uur

Tromptheater 11

Kom tijdens Uit in Huis naar de inloopspreekuren in de boekwinkel van de Afûk. Stort tussen 12.30 en 13.30 uur en tussen 15.30 en 16.30 uur je hart uit bij de apothekers tijdens een kort doch indringend consult. Je ontvangt ter plekke je hoogstpersoonlijke boekrecept op maat, inclusief de juiste dosering, het beste tijdstip van inname en eventuele bijwerkingen.

Bij de Afûk kun je tussen 11.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur bovendien je kennis over Frysk en Fryslân testen.

Boterhoek 3 12.30-13.30 en 15.30-16.30 uur.

De vrolijke zangers en zangeressen van Sing it! Together zingen breed poprepertoire en blijven het publiek verrassen met hun vocal group.

Kom kijken en luisteren om 13.30 uur in de foyer van De Harmonie en wie weet kom je ze deze middag elders nog tegen tijdens Uit in Huis. Wil je meedoen? Meld je dan aan via singitzangles.nl/ aanmelden

Ruiterskwartier 4 13.30 uur

Alle Boomers verzamelen! De Tromp Huisband kent z’n klassiekers. Allemaal Hollandse hits uit de jaren tachtig. De Dijk, Doe Maar, het Klein Orkest en Frank Boeijen. Zelf meezingen kan ook, want in de pauze wordt de karaoke set naar binnen gerold.

Stichting Tromptheater biedt een podium aan bands en theatergezelschappen, er worden feesten georganiseerd en je kunt de studio afhuren om muziek op te nemen. Tromptheater wordt vanuit liefde en toewijding gerund door deelnemers en vrijwilligers van Rondomzorg en daar zijn ze super trots op.

M.H. Trompstraat 4A 12.00-17.00 uurr

Wijzingen in het programma?

Houd de website UitinHuis.nl in de gaten voor de actuele updates en (eventuele) wijzigingen in het programma.

Editie 2023 | Uit in Huis | 15

Start je culturele seizoen in de Blokhuispoort!

Dansen, je creatief uitleven, muziek maken, je verliezen in de mooiste verhalen... de Blokhuispoort bruist tijdens Uit in Huis. De bewoners én hun culturele vrienden geven alvast een sneakpeak van hun nieuwe programma. Kom je ook langs?

Tekenworkshops bij de Kleine Tekenschool

12.00-17.00 uur

De Kleine Tekenschool is dé plek voor kinderen en jongeren die gek zijn op tekenen en schilderen! Tijdens Uit in Huis openen we ons nieuwe atelier. Kom langs voor een hapje en een drankje en doe mee aan de gratis tekenworkshops (op inloop).

dekleinetekenschool.nl

LEGO-art bij dbieb: kijken en doen!

12.00-17.00 uur

dbieb trapt het nieuwe seizoen af met LEGOart. Kom langs en maak zélf LEGO-kunst onder begeleiding van (*tromgeroffel...) Ernesto Lemke! Bekend van LEGO Masters, Sterren op het Doek en De Nieuwe Vermeer.

dbieb.nl

Werken met kunsten en ambachten bij Stoereloer

13.00-16.00 uur

Twee keer The Factory

14.30 en 15.30 uur

Dansschool The Factory betreedt twee keer het podium voor dbieb en verrast het publiek met dynamische en energieke optredens. Geniet van al het danstalent op het plein van de Blokhuispoort!.

Open Huis Cel Demonstraties, expositie en inloopworkshops

13.00 – 17.00 uur

Bij CEL ontdek je het geheim van de smid! Je ziet goudsmeden aan het werk, een expositie van handgemaakte sieraden en je kunt zelf aan de slag en een sieraad maken!

Letterlijk voorproefje voor LUNA 2024

12.00-17.00 uur

Met de Waffle Chairs van Lambert Kamp ontdek je samen met Media Art Friesland de magie van stoelen die niet alleen zitcomfort, maar de heerlijke geur van Fryske lekkernijen bieden.

mediaartfriesland.nl

Kunst in je Buurt

Informatiestand van Het Generatiehuis

13.00-16.00 uur

Het Klaagkoor in Bilgaard, de drie wijkorkesten, de sing & song proeftuin of de beeldende verwonderruimtes: Kunst in je buurt bezorgt de cultuur bijna bij je thuis. Wil je meer weten? Kom langs en maak kennis met ons en onze projecten.

De kunstenaars van Stoereloer nemen verschillende materialen en gereedschappen voor je mee, zodat jij tijdens Uit in Huis naar hartenlust kunt experimenteren met kunst en ambachten. Gratis, op inloop en voor jong en oud.

stoereloer.nl

Wij doen mee:

thefactoryleeuwarden.nl

De Ukkieconcerten van CityProms zijn een eerste kennismaking van peuters met muziek; lekker luisteren of ongedwongen zingen en bewegen, begeleid door instrumenten. Zo ontdekken peuters nieuwe woorden, ritmes en bewegingen. cityproms.nl

kunstinjebuurt.nl

16 | Uit in Huis | Editie 2023
ADV Keramiekverkoop 12.00-17.00 uur
lieskeramiek.nl
15.00
uur
hoe leuk het is om te dansen! Om 14.00, 15.00 en 16.00 uur: All You Can Dance met choreografenduo Uri Ivgi
Laagdrempelig,
voor iedereen. ivgy-greben.nl
Ukkieconcertjes 12.00-12.45 uur, 13.00-13.45 uur
Maak kennis met Lies Keramiek! Ontdek het nieuwe cursusaanbod en bewoner het mooiste keramiek in de verkoopstand.
Dans met Ivgi&Greben! 14.00,
en 16.00
Ervaar
en Johan Greben.
geschikt
CityProms
edelsmedenleeuwarden.nl 2 8 9 9 10 3 6 4 5 1

Dans

Ivgi&Greben 2

Denk je aan ‘dans’ en ‘Fryslân’, dan denk je al gauw aan Mata Hari. De in Leeuwarden geboren Margaretha Zelle werd wereldberoemd met haar exotische dans. In het Fries Museum ontdek je meer over de danseres en haar iconische manier van dansen in een zintuiglijke ervaring.

Wilhelminaplein 92

12.00-17.00 uur

De nieuwste tak aan de boom is feitelijk een gouwe ouwe: want De Emigrant keert terug. Het is de voorstelling waarmee Pier21 in 2013 begon en meteen naam vestigde. Het verhaal van de Friese emigrant, die ruim 50 jaar geleden de oceaan overstak naar Canada, wordt dus opnieuw verteld. Weer met de rasacteurs Freark Smink, Theo Smedes en Ait Bihi en onder regie van Jos Thie. De kaartverkoop is trouwens al begonnen. Tijdens Uit in Huis toont Pier21 meer over het komende programmaaanbod.

Blokhuisplein 40 12.00-17.00 uur

Theater De Bres 28

Ervaar zelf hoe heerlijk het is om te dansen. En leer van de besten. Bezoek om 14.00, 15.00 en 16.00 uur dansgezelschap Ivgi&Greben op de binnenplaats van de Blokhuispoort en maak mee wat dans voor jou kan betekenen.

De internationaal bekende en gewaardeerde choreografen Uri Ivgi en Johan Greben pakken het podium: virtuoos, opzwepend, maar… óók laagdrempelig. Ze nodigen het publiek bovendien uit om mee te dansen. Dansen bij Ivgi&Greben is écht voor iedereen die het wil proberen: jong, oud, voor hen die nog nooit een stap in een dansstudio hebben gezet of voor de juist al wat meer ervaren danser. Ivgi&Greben laten je zien hoe dans ontstaat uit beweging, beelden, uitdrukking en dynamiek.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op ivgi-greben.nl en bekijk beelden van hun dansvoorstellingen. Je vindt er ook informatie over All You Can Dance! En zet ’m alvast in je agenda. Meedansen kan na Uit in Huis iedere maandagavond.

Blokhuisplein 40 14.00, 15.00 en 16.00 uur

The Factory 5

Dansschool The Factory betreedt twee keer het podium voor dbieb en verrast het publiek met dynamische en energieke optredens. Geniet van al het danstalent op het plein van de Blokhuispoort. De show wordt om 14.30 en 15.30 uur opgevoerd.

Van kleuters tot volwassenen, beginnend of gevorderd. Bij The Factory is iedereen welkom! Sfeer, kwaliteit en ontwikkeling staan bij ons voorop.

Kunstkade 37 44 46

- Kadri Flamencodans

Laat je verrassen door de Flamencodansers. Op verschillende plekken (in de stad en bij de monumenten) komen ze voorbij. Kadri Flamenco biedt danslessen voor alle niveaus in diverse steden in Nederland. Je kunt bij hen altijd een gratis proefles doen: spreek ze aan, en ze vertellen je er alles over.

Wilhelminaplein 92 12.00-17.00 uur

Zin een middag vol muziek, cabaret, toneel, poëzie en dans? Op het podium van Theater De Bres gebeurt het allemaal. De Bres biedt in hoofdzaak een podium aan regionale artiesten en richt zich met name op akoestische muziek, maar dus ook cabaret, toneel, poëzie en dans. Alles wat je van een theater verwacht dus.

De Bres is gevestigd in een monumentaal gymnastieklokaal aan de Schoolstraat 4, achter schouwburg De Harmonie. Tijdens Uit in Huis treden afwisselend tussen 13.30 en 16.30 uur songwriter en artiest Sarah Sötemann en zangeres en dichteres Christa Niklewicz op.

Schoolstraat 4

13.30-16.30 uur

In Tryater is een heleboel te doen. Want wanneer de deuren om 12.00 uur openen kun je onder meer rondleidingen door het gebouw maken en mee op safari gaan. In de muzikale theatervoorstelling De Eik Was Hier ontmoet je een vrolijk sombere honingzwam, een kwaaie gaai en een beteuterde worm.

Bezoek ook de populaire, uit de kluiten gewassen patatbak, waarin je op een prettige manier gefrituurd wordt terwijl je de mooiste verhalen hoort. Echt waar! We hebben het over de Oerol-hit Snackgelok. Ook is er een voortdurend educatief programma voor de jongere bezoekers. Om 15.00 uur móet je sowieso bij Tryater zijn want dan wordt het nieuwe theaterseizoen gepresenteerd. Om 15.45 uur eindigt Uit in Huis hier.

Oostersingel 70 12.00-15.45 uur

Meeuw Jonge 13

Theatermakers

Onze liefde en passie voor dans brengen wij over in de kwaliteit van onze lessen met als doel kinderen en volwassenen te activeren, verbinden en talent en vaardigheden te ontwikkelen. Beleef een leuke middag vol talent en passie op een van de meest iconische plekken in de stad.

Blokhuisplein 40 14.30 en 15.30 uur

Pier21 7

Uit in Huis luidt natuurlijk ook het nieuwe theaterseizoen van Stadsschouwburg De Harmonie in. Met van 13.30 tot 17.00 uur een programma dat nu al een staande ovatie verdient.

Wat te denken van bijvoorbeeld TikTok-fenomeen Jesse van Wieren? Of een meet and greet met de echte Rapunzel uit de gelijknamige musical?

Daarnaast geeft het NNO een preview en zingt Sieneke een voorproefje uit haar voorstelling met Frans Bauer. Ook is er een spetterend optreden van internationaal bekende Drag Queens uit The Rotterdam Drag Show.

Benieuwd hoe het er bij een echte theaterrepetitie aan toe gaat? Meeuw Jonge Theatermakers nodigt je uit voor de openbare repetitie van haar nieuwe voorstelling Drie Zussen. Ook kun je een rondleiding door het Tryater-gebouw maken.

Niet meer weg te denken uit het culturele veld is Pier21. Onder leiding van oprichter en creatief producent David Lelieveld timmert het theatergezelschap met spraakmakende voorstellingen al meer dan tien jaar aan de weg. Ze geven in veel gevallen stof tot nadenken. Zoals Free Heri Heri Fryslân, Skaad, Kneppelfreed, Life is Beautiful en Feteranen.

Wandel dus gezellig binnen en geniet volop van de verschillende optredens en previews van voorstellingen die komend seizoen in De Harmonie te zien zijn. Kun je niet wachten? Ga dan naar de agenda op harmonie.nl want de kaartverkoop voor seizoen 2023-2024 is al begonnen. Koop nu je tickets voor onder andere Mozarts Zauberflöte, Jesus Christ Superstar, K3, Bing is Jarig, Het Nederlands Kamerorkest met Lucas & Arthur Jussen, Mamma Mia! en nog veel meer.

Ruiterskwartier 4 13.30-17.00 uur

Drie Zussen is de nieuwste reisproductie van Meeuw en is vanaf 23 november te zien in Friesland en Groningen. Het verhaal, een bewerking van de beroemde theatertekst van Anton Tsjechov, begint in een plattelandsgemeente ergens in de provincie. Drie zussen dromen van één ding: verhuizen naar de grote stad. Daar is het echte leven. Daar wonen knappe jongens waarmee je een normaal gesprek kunt voeren. Daar kun je uitgaan en shoppen. Over drie meisjes die alles in het werk stellen om gelukkig te worden. Die proberen te ontsnappen aan twijfel, onzekerheid en leegte. Oh ja, en er is ook nog een broer…

Je mag de repetitie van de elf jonge acteurs tussen 13.00 en 16.00 uur bijwonen. Om 13.00 en 14.00 uur beginnen de rondleidingen.

Oostersingel 70 B 13.00-16.00 uur

Editie 2023 | Uit in Huis | 17
- dans 31
Fries Museum
Theater
De Harmonie 27
Tryater 12

YNTIME FOARSTELLING OP REPETYSJELOKAASJES

6 OKT O/M 10 DES YNBLAZE

RÛNOM YN FRYSLÂN TRYATER.FRL

Wolkom by de Fryske Akademy!

De Afûk set har doarren ek iepen mei Uit in Huis! Wês Wolkom!

It ûnderkommen fan de Fryske Akademy hat in rike histoarje. It hie mar in bytsje skild of de pannen wiene der net mear west. Dat waard tefoaren kaam

trochdat notaris Nanne Ottema 1937

it Coulonhûs oankocht. De gemeente stelde doe wol as betingst dat de boel opknapt wurde soe en ‘om het Coulonhuis beschikbaar te houden voor de bevordering en de bestudeering van oudere en nieuwe Friesche cultuur’.

Troch de tiid hinne is dat bard. De lêste ferbouwing wie yn 2016. Bestudearring fan de âldere en nije Fryske kultuer giet sûnt 1938 – doe’t de Fryske Akademy oprjochte waard en in pear keamers taskikt krige yn it pân – aloan troch! Kom del op de Doelestrjitte op sneon 9 septimber oankommend tusken 13.00-16.00 oere en gean werom yn de tiid yn seal Gryn, of sjoch hoe’t de eardere Noardertsjerke omfoarme is ta wurkromte

foar wittenskipppers. Foar wa’t ek ynhâldlike kennis opdwaan wol, fersoargje wy ûnder mear minikolleezjes oer wurdboekskriuwen, meartalichheid by bern, it brûken fan Frysker as taalhelpmiddel en ûndersyk nei Fryske dichteressen!

Ek sille der in pear studinten fan de Universiteit van Amsterdam wêze dy’t wat fertelle oer harren ûnderfiningen mei de kolleezjes Frysk dy’t dêr fersoarge wurde troch ien fan de Akademy-taalkundigen.

De Fryske Akademy set him yn foar fûneminteel en tapast wittenskiplik ûndersyk nei de Fryske taal, skiednis en kultuer. Nei 85 jier is dy opdracht, dy’t de Fryske mienskip de Akademy by de oprjochting meijoech, noch jimmer liedend. www.fryske-akademy.nl

Workshop Frysk & Fryslân

De Afûk biedt tijdens Uit in Huis twee keer een workshop ‘Frysk & Fryslân’ aan! Een leuke toegankelijke manier om kennis te maken met het leren van de Friese taal en om nog meer te weten te komen over het Fries en Fryslân.

In de workshop ‘Frysk & Fryslân’ vertellen we je over de ontstaansgeschiedenis van het Fries en leer je alles over de de Friese taal en de verschillende dialecten die het Fries rijk is. De workshop bevat ook een mini-cursus Fries!

De workshop om 11.00 uur is geschikt voor wie geen Fries spreekt. Die wordt in het Nederlands gegeven en bevat de beginselen van de cursus ‘Lear Mar Frysk’ (Fries verstaan/spreken).

De workshop om 14.00 oere is geskikt foar Frysktaligen. Dy wurdt yn it Frysk jûn en dêr is ek omtinken foar it Frysk skriuwen.

Meer informatie: uitinhuis.nl of reserveer

direct op afuk.frl/uit-in-huis Er is plek voor max. 20 personen. Vol=vol!

‘Boeken op recept’

Ook Leeuwarden UNESCO City of Literature biedt een activiteit aan in de Afûk-winkel: twee keer een inloopspreekuur ‘Boeken op recept’ van de Culturele Apotheek!

Tijdschema:

11:00 -12:00 uur: Workshop Frysk & Fryslân

(Nederlands)

12:30 -13:30 uur: De Culturele Apotheek

14:00 -15:00 uur: Workshop Frysk & Fryslân

(Frysk)

15:30 -16:30 uur: De Culturele Apotheek

Locatie: in de Afûk Boek- en Kadowinkel, Boterhoek 3, Leeuwarden.

18 | Uit in Huis | Editie 2023
ADV 21
MEI FERSKATE FRYSKE FANFAREKORPSEN & BRECHT WASSENAAR
16 ADV

Huis Van Eysinga

Kom binnen bij de Friese adel

Kom binnen in Huis Van Eysinga en ga op ontdekkingstocht in deze indrukwekkende 18e-eeuwse stadsvilla. Bekijk de prachtig ingerichte kamers, met origineel stuc- en houtsnijwerk, versierde plafonds, met landschappen beschilderd behang en marmeren vloeren.

Wandel met de audiotour door de geheime gangen van het huis, en ontdek de verhalen van de bewoners én het personeel van dit chique Friese herenhuis. Je hoeft in de huizen van Hendrick de Keyser Monumenten niet te fluisteren. Voel je vooral thuis!

Kijk in de kastjes en gluur achter deuren. En ben je benieuwd hoe de familie Eysinga zich vermaakte? Speel dan net als zij een spelletje aan de speeltafel, knip je eigen silhouet-portret, of probeer hoe de pruik van de heer des huizes je staat. Drink een kopje thee in een van de mooiste kamers van het huis, en vergeet ook de keuken in het souterrain niet! Als je geluk hebt komen daar net verse koekjes uit de oven. Kom je snel op bezoek?

Adres:

Koningsstraat 25, Leeuwarden

Openingstijden:

Woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

hendrickdekeyser.nl/museumbezoek

Bezoek het Princessehof

Ontdek het Princessehof: hét nationale keramiekmuseum! Gevestigd in het 18deeeuwse stadspaleis midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Naast een wereldberoemde keramiekcollectie (van Picasso tot Keizerlijk Chinees porselein) kent het gebouw ook een rijke geschiedenis, met twee beroemde oud-bewoners.

Het Princessehof van Maria Louise

Het Princessehof dankt zijn naam aan de stammoeder van ons huidige koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. Een intieme expositie geeft een blik achter de schermen van haar veelbewogen leven. Ontdek hoe deze Duitse prinses op jonge leeftijd cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie.

Thuis bij M.C. Escher

In het stadspaleis in Leeuwarden ziet de wereldberoemde graficus Maurits Cornelius Escher het levenslicht. In de kleine expositie

Thuis bij M.C. Escher leert de bezoeker de jonge Escher kennen. Door middel van jeugdfoto’s, voorwerpen en een documentaire wordt de band tussen Escher en het Princessehof meer dan ooit zichtbaar. Speciaal voor de presentatie maakte straatkunstenaar Leon Keer bovendien een grote muurschildering in de kelder naast de expositie.

Hij liet zich daarbij inspireren door Eschers werk Hol en Bol. Met zijn driedimensionale vertaling van het werk zorgt Keer voor optische illusies in de gewelfde kelderruimte van Eschers geboortehuis.

Keramiekmuseum

Ontdek de wereldberoemde collectie van het nationale keramiekmuseum. Van kostbaar, keizerlijk porselein uit China tot sierlijk Art Nouveau-design. Geniet van spraakmakende wisselende tentoonstellingen en toonaangevende moderne kunst van bekende en up-and-coming kunstenaars uit binnen- en buitenland. Weten wat er nu te zien is? Kijk dan op princessehof.nl.

Workshops, rondleidingen, colleges en meer…

Het Princessehof organiseert regelmatig activiteiten. Nieuwsgierig wat er nu te zien en te doen is? Kijk op princessehof.nl/ activiteiten.

ADV

Streetart

Doedelzak spelen Luchtacrobatiek

En nog heel veel andere cursussen!

Iets nieuws proberen? Bij Kunstkade vind je de leukste cursussen en workshops in de gemeente Leeuwarden. Bekijk alle activiteiten via kunstkade.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.