__MAIN_TEXT__

Page 1

Kies de school die bij jou past! Alles wat je moet weten over het voortgezet onderwijs

s d i g e z u e Schoolk Editie 2019 Gids voor

Friesland ,

Urk en N ouders/v erzorgers OP en leerlin gen van g roep 8


2


Inhoudsopgave

Voorwoord

Scholieren aan het woord

5

Naar de middelbare school: wat verandert er allemaal?

6

Wat is jouw talent?

8

Kies de school die bij jou past!

9

De keuze voor een school in het voortgezet onderwijs is een van de belangrijkste keuzes in je leven. Niet alleen omdat je er de komende jaren veel tijd gaat doorbrengen, maar ook omdat het voor een groot deel je toekomst bepaalt. Wat wil je later worden? Waar ben je goed in? Het zijn belangrijke vragen. Was het onderwijs op de basisschool voor iedereen grotendeels gelijk, het voortgezet onderwijs is er in verschillende soorten en maten. Er valt veel te kiezen. Deze schoolkeuzegids helpt jou en je ouders daarbij. Je vindt algemene informatie over de eerste jaren op het voortgezet onderwijs, scholen uit de regio stellen zich aan je voor en de data van open dagen en adresgegevens zijn in deze gids opgenomen. Vergeet niet om op de website van de scholen te kijken voor meer en actuele informatie.

Informatie over het voortgezet onderwijs

10

Checklijst

16

De Diken

17

Gomarus College

18

Tjalling Koopmans College

19

Bonifatius mavo

20

JJ Boumanschool Dokkum

22

Maritieme Academie Harlingen

23

Marne College

24

Dockinga College

25

Berechja College

26

Burgemeester Harmsma School

27

CSG Comenius

28

Terra Wolvega

29

CSG Bogerman

30

Colofon

Singelland

32

Nordwin College

33

Bornego College

34

OSG Piter Jelles

35

Linde College

38

RSG Magister Alvinus

39

Lauwers College

40

Uitgever: Devea Redactionele pagina’s: AchT Opmaak: Devea Fotografie: Simon van der Woude Drukker: Scholma Druk Oplage: 10.000 De Schoolkeuzegids is een uitgave van Devea en verschijnt een keer per jaar voor leerlingen van groep 8 in het basisonderwijs en hun ouders.

CSG Liudger

41

Emelwerda College

42

CSG Anna Maria van Schurman

43

Zuyderzee Lyceum

44

Stellingwerf College

46

Campus Middelsee / CSG Ulbe van Houten

47

RSG Simon Vestdijk

48

OSG Sevenwolden

50

Luzac Heerenveen

52

De Saad

53

Christelijk Gymnasium Beyers Naudé

55

RSG Tromp Meesters

56

Jeugdfonds Sport & Cultuur

58

Met dank aan de kinderen van CBS De Boustien in De Westereen

We hopen dat je met deze gids een goed beeld krijgt van de verschillende scholen in het voortgezet onderwijs. Veel succes bij het maken van de juiste keuze!

Ondanks alle zorg die aan deze uitgave is besteed, blijven vergissingen mogelijk. Wij kunnen daar geen aansprakelijkheid voor aanvaarden. Auteursrecht voorbehouden© Contactgegegevens Devea, Doede Vellema Gouverneursplein 6 8911 HH Leeuwarden T: 06 - 15 37 22 55 E: info@devea.nl I: www.devea.nl www.facebook.com/deschoolkeuzegids

3


advertorial

jouw kind naar het voortgezet onderwijs

Michelle Overdevest Michelle is Orthopedagoog-Generalist en hoofdbehandelaar dyslexie bij Cedin

Leer makkelijker lezen en spellen met Letterster! Een leuke en spannende periode is aangebroken: oriënteren op een nieuwe school en afscheid nemen van de basisschool. De stap naar het voortgezet onderwijs is een hele overgang en kan voor sommige kinderen best spannend zijn. In het voortgezet onderwijs wordt een groter beroep gedaan op leesen schrijfvaardigheden van kinderen dan op de basisschool. Dat kan voor kinderen met lees- en spellingproblemen of dyslexie lastig zijn, want ze willen graag goed mee kunnen doen met de lessen in hun nieuwe klas.

‘Lees- en spellingproblemen of dyslexie komen op ieder niveau voor’ Het is goed om te weten dat hardnekkige lees- en spellingproblemen of dyslexie op ieder niveau voorkomen. Het heeft niks te maken met intelligentie, maar het is een stoornis die soms zelfs erfelijk bepaald is. Omdat kinderen in het voortgezet onderwijs vaker te maken krijgen met het verwerken van teksten, is het belangrijk dat ze actief met de stof aan de slag gaan. Het helpt dan om kernwoorden te markeren of een samenvatting te maken. Een ander goed hulpmiddel is het maken van een mindmap. Dit helpt om de structuur van de stof beter te doorzien en maakt het makkelijk de stof te onthouden. Bij Cedin helpen we kinderen met lees- en spellingproblemen. Wij onderzoeken of kinderen dyslexie hebben en voeren behandelingen uit als er sprake is van dyslexie. Omdat er een grote groep kinderen is die niet in aanmerking komt voor een vergoede dyslexiebehandeling, maar wel moeite heeft met lezen en spellen hebben we Letterster ontwikkeld. Dit is een online programma waarmee kinderen uit groep 4 tot en met eind groep 8 thuis kunnen oefenen om makkelijker te lezen en spellen. Door middel van een intaketoets wordt voor ieder kind een eigen programma samengesteld met oefeningen waarmee hij/zij het meeste vooruit kan gaan. Dat is een effectieve tijdsbesteding! Letterster is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en het zorgt ervoor dat kinderen op een leuke manier met lezen en spellen kunnen oefenen. Dit kan nog net dat laatste steuntje in de rug zijn voordat je kind van start gaat op het voortgezet onderwijs.

Voor nu: veel succes met het kiezen van een leuke, nieuwe school!

Michelle Overdevest www.cedinzorg.nl

zorg@cedin.nl

088 0200 300

Oefeningen voor kinderen met leesen spellingachterstanden of dyslexie

Leuk en leerzaam oefenen Op maat gemaakte lessen voor ieder kind Inclusief feedback en tips van een ervaren orthopedagoog Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek Inclusief ouderportaal

Neem nu een abonnement! www.letterster.nl

Onderzoek en behandeling van dyslexie Altijd bij jou in de buurt, bijvoorbeeld op school Wij behandelen met Letterlicht, de unieke software voor het behandelen van dyslexie


: d r o o w t e h n Scholieren aa Hoe is het op de middelbare school?

Als je een oudere broer of zus of vrienden hebt die al naar de middelbare school gaan, dan vraag je die gewoon het hemd van het lijf. Maar als je die niet hebt? Geen nood! Deze scholieren hebben handige tips voor je. Koen De brugklas vond ik echt niet leuk. Twee jongens waren me vaak aan het pesten. Gelukkig had ik een paar leuke vrienden bij wie ik terecht kon en ik heb er veel over gepraat met mijn mentor. Hij gaf me wat tips om voor mezelf op te komen. Nu is er niks meer aan de hand. Ik heb zelfs een vriendinnetje waar ik iedere dag mee naar school fiets.

Saartje Ik moet iedere dag een heel eind op en neer fietsen van mijn dorp naar de stad. Tip: koop een elektrische fiets. Dat is echt zo relaxed!

Brent Voor de vakantie organiseerde mijn nieuwe middelbare school een kennismakingsdag, om elkaar vast te leren kennen. Wij hebben toen

als klas een appgroep aangemaakt. Zo kenden we elkaar al goed na de vakantie. We gebruiken de app nog steeds, om bijvoorbeeld vragen over huiswerk uit te wisselen, maar natuurlijk ook om leuk met elkaar te kletsen. OkĂŠ, en te roddelen over leraren, haha.

Anna Ik kwam in een klas terecht waar al groepjes waren omdat ze elkaar nog kenden van de lagere school. Ik was de enige van mijn oude school en kende dus niemand. Ik heb me toen over laten plaatsen naar een andere klas.

Ronny In het begin moest ik erg wennen aan het huiswerk, dat was zĂł veel! Aan het einde van die eerste week moest ik er gewoon van huilen. Gelukkig ging het snel beter. 5


: l o o h c s e r a b l Naar de midde aal?

em Wat verandert er all Jammer, maar helaas: de zomervakantie is voorbij! Daar ga je dan, voor het eerst naar de middelbare school. Met een paar vrienden of vriendinnen van de lagere school, of alleen. Misschien ga je naar een school in je woonplaats, maar het kan ook zijn dat je een eindje moet reizen. Welke school je ook gekozen hebt, je gaat er een ontzettend toffe tijd hebben. Al zal het in het begin best even wennen zijn, want alles is anders. Wat precies lees je hier!

Op je nieuwe school weten ze dat het voor jou een hele stap is van de basisschool naar de middelbare school. Je nieuwe school helpt je dan ook om deze stap gemakkelijker voor je te maken.

aken rienden m dat Nieuwe v e school is n een nieuw va ke die u n le e p et H rondlo ijdsgenoten ft e le i e rl u le ie je n we er al betekent dat at D t. n ke maal niet je niet n! Da’s hele e ak m t n ku uw en wil vrienden ereen is nie d ie t an w , stap zo moeilijk ees aardig, en. Hoe? W ak m of n e kt d n lij vrie leuk and af die je m ie p o n o gewo d zitten naast ieman ga in de les n praatje. en maak ee

6

Druk! gewend n dan je e d ij lt o cho , soms andere s ur al vrij u n é é Je hebt rijg je je om l. Ook k ms ben o o o S h . c t s n r e b asisnaa op de b t vijf uur je o t d a je h t n e mo n. E hool ér vakke ieuwe sc é n m je n e p o andere meester, ndere. ak een a én juf of v é l lk o e l: o r h o c s Vo de lokaa eerdere. n hetzelf e n é e é heb je m and r r in naar een niet mee n je e s it s z a k k Oo t je ver je even je vak moe r, zo kun e k k le voor elk t s e igenlijk b trekken. lokaal. E benen s


Veel me er huisw Je krijgt m erk eer vakke n. En mee meer huis r vakken = werk! Zet je huiswe in je (onli rk meteen ne) agend a en begin als je thu direct iskomt aa n je huisw mag best erk. Oké, even een je kwartiertje ’s Avonds relaxen. laat nog a an je aan beginnen je huiswerk , is niet e cht handig zitten waa . Ga ergen r je niet a s fgeleid wo Neem je m rdt. obiel niet mee en ze wchat op t de de compu ter uit. Ve regelmati rg e et niet g even te pauzeren . Da’s goe voor je co d ncentratie .

Reizen Als je in je woonplaats naa r een nieuwe school gaat, verandert er niet zo veel voor je. Maar is er in jouw dorp of stad geen middelbare school, dan mo et je reizen. Met de fiets, bus of trein. Oefen de route een paar keer voordat je écht voor het eerst naar school gaat. Da t scheelt op je eerste schooldag al een hoop stress en gedoe.

gste e De jon e eerst lt het d u z Je n ! per Niks va Brugpie horen. k a a v en en n weke n knikk o o w e zegt: ken. G et ook h aantrek ie w eest! . Want er gew p ie lachen p g u oon k br at gew ij is oo d z j f ji o p ij e h r ro oeiuh! end jaa mers. B o En volg k w u nie naar de 7


? t n e l a t w u o j s i Wat Iedereen heeft een talent. Jij dus ook. Misschien weet je al waar je goed in bent, of misschien ben je nog druk bezig om dat te ontdekken. De middelbare school kan je helpen je talent te ontwikkelen, of erachter te komen waar jouw talent ligt.

Wat is talent eigenlijk? Talent is het vermogen om iets heel goed te kunnen. Er zijn allerlei talenten. Je kunt bijvoorbeeld goed zijn in sport, in taal, in rekenen, in dansen of in een hobby.

Talent = beroep

Wil je weten wa t jouw talent is? De volgende vragen

kunnen je helpen:

1. Waar krijg je energie van? 2. Wat doe je met plezier? 3. Waarvoor wordt jouw hulp gevraagd? 4. Wat gaat jou het gemakkelijkst af? 5. Wanneer vliegt de tijd voorbij? 6. Wat doe je in je vrije tijd? 7. Waar word je enthousiast van? 8. Waar ben je trots op? 9. Waar krijg je complimenten over?

Tip: Je kunt de vragenlijst ook voorleggen aan je ouders, broers en/of zussen, vrienden en vriendinnen.

8

Vaak bepaalt je talent wat je later wilt worden. Ben je goed in verkopen? Dan wil je later vast de baas zijn van een winkel of bedrijf. Ben je goed in Frans, dan wil je misschien als leraar Frans voor de klas staan. Ben je goed in timmeren, dan ga je wellicht je geld verdienen als timmerman. En help je graag mensen, dan is het beroep verpleegkundige misschien iets voor jou.

Motivatie Talent alleen is niet genoeg. Je moet ook gemotiveerd zijn om je talent te ontwikkelen. Hoe meer je piano speelt, hoe beter je wordt. Hoe vaker je voetbalt, hoe beter je wordt. Hoe vaker je Engels spreekt... nou ja, je snapt hoe het werkt. Talent en motivatie hebben invloed op elkaar: als je ergens goed in bent, vind je het leuk om te doen. Tip: Vraag anderen (je ouders, broers en/of zussen, vrienden en vriendinnen) naar je talenten.


! t s a p u o j j i b e i d Kies de school Een middelbare school kiezen, kan best moeilijk zijn. Je wilt natuurlijk naar een leuke school, maar vooral ook een goeie. Een school waar je goed onderwijs krijgt, zodat je over een paar jaar je eindexamen kunt halen. Hoe je erachter komt of een school goed is én bij jou past? Daar zijn verschillende manieren voor.

Website Als je vooraf meer wilt weten over een bepaalde school, dan kun op de website van de betreffende school kijken. Daar staat veel informatie op en krijg je een indruk van hoe de school en het onderwijs eruitziet.

Open dag / Informatieavond Veel scholen organiseren speciale informatieavonden of open dagen, zodat je alvast een kijkje kunt nemen en de sfeer kunt proeven.

Prestaties

goed is of niet. Je kunt gegevens van verschillende scholen met elkaar vergelijken. Op de website van de Inspectie van het Onderwijs vind je informatie over de kwaliteit van scholen, in de vorm van een Toezichtkaart. Daarop staat aangegeven hoe een school presteert en wat voor toezichtsvorm de inspectie heeft toegekend. www.onderwijsinspectie.nl

Profielscholen

Op www.scholenopdekaart.nl vind je veel informatie over het presteren van een school. Je kunt scholen met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld op het gebied van leerlingtevredenheid, tevredenheid van ouders, veiligheid, ouderbijdrage, groepsgrootte of het oordeel van de onderwijsinspectie.

Een goede school bestaat niet alleen uit cijfertjes en prestaties. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat een school bij jouw talent(en) of interesse(s) past. Er zijn zogenaamde profielscholen. Deze scholen bieden naast het reguliere onderwijs extra programma’s aan op het gebied van bijvoorbeeld sport, taal of cultuur.

Schoolgids

LOOT

Scholen zijn verplicht een schoolgids uit te brengen. In zo’n gids vind je informatie over belangrijke onderwerpen, zoals de uitgangspunten en doelstellingen, de manier van lesgeven, maar ook lestijden en vakantieroosters. In de gids staat ook of de school speciale programma’s heeft voor leerlingen die extra hulp nodig hebben, voor topsporters, voor hoogbegaafde leerlingen en ten aanzien van tweetalig onderwijs.

Toezichtkaart Hoeveel procent van de leerlingen blijft zitten? Wat zijn de gemiddelde cijfers voor de eindexamenvakken? De antwoorden zeggen iets over de kwaliteit van een school: of deze

In Nederland zijn 30 scholen die beschikken over een zogenaamde LOOT-licentie. Door de LOOT-licentie is het voor de school mogelijk om voor leerlingen met een LOOTstatus een meer op maat gemaakt onderwijsprogramma aan te bieden. Hierdoor is het voor de leerlingen met een LOOT-status mogelijk onderwijs te combineren met topsport. www.stichtingloot.nl.

Tweetalig onderwijs Er zijn scholen die tweetalig onderwijs aanbieden als je je internationaal wil oriënteren. De meeste tto-scholen kiezen voor Engels als tweede taal, maar tto-Duits wordt ook

Tip:

Kijk o p de webs van d ite e sch ool w en ho a n n eer e je je (kind moet ) in schrij ven.

aangeboden op enkele scholen. Als je wilt weten waar tweetalig onderwijs wordt gegeven, kun je contact opnemen met het EP-Nuffic in Den Haag dat het tweetalig onderwijs ondersteunt. www.epnuffic.nl | www.ikkiestto.nl

Cultuurprofielscholen Er zijn scholen waar het onderwijs met en over kunst en cultuur een grote rol heeft. Dit betekent dat kunst en cultuur prominent op het rooster staan, er meerdere kunstdisciplines aan bod komen en dat de kunstvakken zoveel mogelijk samenwerken met de andere vakken. www.cultuurprofielschool.nl.

Technasium Een technasium is een school voor havo, atheneum en/of gymnasium waar het vak Onderzoeken en Ontwerpen (O&O) wordt aangeboden als examenvak in een van de natuurprofielen. Bij dit vak ontwerpen leerlingen een technisch product. Dit gebeurt in samenspraak met de ‘opdrachtgever’, meestal een bedrijf in de regio. www.technasium.nl.

9


t e z e g t r o o v t e h r Informatie ove Het vmbo, havo, vwo? Een kleine of grote school? Een scholengemeenschap of categoriale school? Hoe zit het met de kosten? Wat zijn de rechten en plichten? Op de volgende pagina’s vind je informatie over de eerste jaren in het voortgezet onderwijs beknopt op een rijtje.

Toelating voortgezet onderwijs

heroverwegen. De basisschool kan ervoor kiezen het schooladvies aan te passen, ook als het om een ‘half’ schoolniveau gaat. Een havo-advies kan bijvoorbeeld een havo/vwo-advies worden.

Sinds het schooljaar 2014-2015 baseren scholen voor voortgezet onderwijs de toelating van een leerling op het schooladvies. Middelbare scholen mogen toelating dan niet meer af laten hangen van het resultaat van de eindtoets.

Is het resultaat minder goed dan verwacht? Dan past de basisschool het schooladvies niet aan. Leerlingen krijgen dan de kans om in het voortgezet onderwijs te laten zien dat ze het geadviseerde schooltype aankunnen.

Schooladvies: waar kijkt de school naar?

Middelbare school neemt advies basisschool over

Basisscholen geven in een schooladvies aan welk type voortgezet onderwijs het beste bij een leerling past. Daarbij kijkt de school onder andere naar: • aanleg en talenten; • leerprestaties; • de ontwikkeling tijdens de hele basisschoolperiode; • concentratie, motivatie en doorzettingsvermogen.

Als een middelbare school een leerling plaatst, baseert de school zich op het schooladvies van de basisschool. Een middelbare school mag een leerling niet weigeren, omdat de school de toetsscores te laag vindt. Een school moet bijvoorbeeld een leerling die havo-advies krijgt minimaal op havo-niveau plaatsen. Heeft de school een vmbo-tl/havoklas, een havo-klas en een havo/vwo-klas?

Schooladvies voor 1 of 2 schooltypes Basisscholen kunnen een schooladvies voor 1 schooltype of voor 2 schooltypes geven. Dus bijvoorbeeld een havo-advies of een vmbo-tl/havo-advies.

Eindtoets tweede gegeven naast schooladvies Basisscholen nemen de verplichte eindtoets af tussen 15 april en 15 mei. Maar basisscholen hebben vóór 1 maart al een schooladvies gegeven. Middelbare scholen laten leerlingen op basis van dit schooladvies toe tot een van de schooltypen in het voortgezet onderwijs. Als een leerling de eindtoets beter maakt dan verwacht, moet de basisschool het schooladvies 10

Dan kan de school zelf bepalen in welk van deze klassen de leerling komt.

Plaatsingsadvies is toelichting op schooladvies Sommige basisscholen geven naast het schooladvies ook een plaatsingsadvies mee aan de middelbare school. Bijvoorbeeld een schooladvies havo en een plaatsingsadvies vmbo-tl/havo. Het plaatsingsadvies is een nadere toelichting op het schooladvies. De middelbare school kan er rekening mee houden bij het plaatsen van de leerling, maar dit hoeft niet.

Extra toetsen door middelbare school verboden De school voor voortgezet onderwijs mag leerlingen geen extra toetsen laten afleggen om het niveau te bepalen. Ook mag de school zich bij de toelating niet baseren op andere toetsen die leerlingen op de basisschool maken (bijvoorbeeld de Entreetoets in groep 7, toetsen van het leerlingvolgsysteem, of een IQ-test). De basisschool mag al deze gegevens wel betrekken bij het schooladvies.

Wel extra toetsen voor scholen waarvoor bijzondere kennis of vaardigheden nodig zijn Scholen waarvoor leerlingen bijzondere kennis of vaardigheden nodig hebben, vormen een uitzondering. Zoals een school met tweetalig voortgezet onderwijs. Of een Topsport Talentenschool. Deze scholen mogen wel extra toetsen of onderzoeken afnemen. Maar alleen


onderwijs om na te gaan of een leerling beschikt over de bijzondere vaardigheden die nodig zijn voor de school.

Toelating tot leerwegondersteuning of tot praktijkonderwijs Indicatiestellingen voor leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) of praktijkonderwijs (pro) staan los van het schooladvies. De basisschool kan dus niet via het schooladvies bepalen of een leerling in aanmerking komt voor lwoo of pro. Een basisschool kan bijvoorbeeld het schooladvies ‘vmbo met lwoo’ geven. Het deel ‘met lwoo’ is dan geen onderdeel van het schooladvies. Het geeft alleen aan dat de school verwacht dat de leerling lwoo nodig heeft op het vmbo.

Schoolsoort moet passen bij schooladvies Soms heeft een leerling extra ondersteuning nodig. Extra ondersteuning kan bijvoorbeeld nodig zijn voor leerlingen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, chronische ziekte, gedragsproblemen of een leerstoornis. Als een school de extra ondersteuning zelf niet kan bieden, moet de school een andere school zoeken voor de leerling. Een school moet een leerling die extra ondersteuning nodig heeft namelijk altijd een passende plek bieden. Dit heet de zorgplicht in passend onderwijs.

De verschillende schoolsoorten In Nederland kun je na de basisschool kiezen voor het: • vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, inclusief mavo) • havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) • vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) • praktijkonderwijs De eerste 2 leerjaren van het vmbo en de eerste 3 leerjaren van de havo en het vwo heten onderbouw. De onderbouw bereidt leerlingen voor op het vervolgonderwijs in de bovenbouw.

Kerndoelen onderbouw voortgezet onderwijs Het onderwijs in de onderbouw moet voldoen aan eisen (kerndoelen). Deze kerndoelen bepalen wat leerlingen in de onderbouw moeten

weten en kunnen. Bijvoorbeeld wat scholieren moeten weten over geschiedenis. En wat ze na de 1e 2 jaar moeten kunnen berekenen bij wiskunde. In totaal zijn er 58 kerndoelen voor de onderbouw voortgezet onderwijs.

Inrichting onderwijs en onderwijstijd Scholen bepalen zelf hoe ze het onderwijs inrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor: • vakken; • projecten; • leergebieden; • een combinatie hiervan. Scholen moeten wel voor 2 dingen zorgen: 1. leerlingen moeten aan het einde van de onderbouw over voldoende kennis en vaardigheden beschikken. En ze moeten klaar zijn voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs; 2. p er jaar moeten leerlingen minimaal 1.000 klokuren onderwijs aangeboden krijgen.

Invulling lestijd onderbouw voortgezet onderwijs Scholen moeten minstens 2/3e van de lestijd in de onderbouw aan de kerndoelen besteden. 11


t e z e g t r o o v t e h r Informatie ove Hierbij wordt ook aandacht besteed aan aspecten van: • geschiedenis en staatsinrichting; • aardrijkskunde; • economie; • natuur- en scheikunde; • biologie; • verzorging; • informatiekunde; • techniek; • beeldende vorming, muziek, drama en dans.

De overige lestijd kunnen zij zelf invullen. Scholen kunnen bijvoorbeeld leerlingen van de havo en het vwo moderne vreemde talen geven. Vmbo-leerlingen kunnen meer praktische en beroepsgerichte programma’s volgen. Ook kan een school meer aandacht besteden aan Nederlands, wiskunde, lichamelijke oefening of kunstvakken. Scholen kunnen ook uitdagende programma’s voor hoogbegaafde scholieren samenstellen.

Hoe zit het vmbo in elkaar? Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar en kent 4 leerwegen. Deze leerwegen verschillen van elkaar in niveau en omvang van beroepsgericht en theoretisch onderwijs. Het vmbo bereidt leerlingen voor op een opleiding in het mbo. Soms kunnen leerlingen na het vmbo doorstromen naar de havo. Kerndoelen onderbouw vmbo In de onderbouw (klas 1 en 2) van het vmbo volgen leerlingen onderwijs in de volgende vakken of leergebieden: • Nederlands; • Engels; • rekenen en wiskunde; • mens en natuur; • mens en maatschappij; • kunst en cultuur; • bewegen en sport; • 2e vreemde taal (alleen niet in de basisberoepsgerichte leerweg); • in Friesland: Friese taal en cultuur. 12

Leerwegen in de bovenbouw vmbo Aan het eind van het 2e schooljaar kiest elke vmbo-leerling een leerweg. Een leerling kiest de leerweg die het beste bij hem past. Er zijn 4 leerwegen in het vmbo: 1. T heoretische leerweg (vmbo-t): in deze leerweg volgen leerlingen over het algemeen alleen algemeen vormende vakken. 2. G emengde leerweg: in deze leerweg volgen leerlingen over het algemeen 1 avo-vak minder. In plaats daarvan krijgen ze 4 uur beroepsgericht onderwijs. De avo-vakken zijn van hetzelfde niveau als in de theoretische leerweg. 3. K aderberoepsgerichte leerweg: in deze leerweg volgen leerlingen 12 uur beroepsgericht onderwijs. De avo-vakken zijn van een iets lager niveau dan in de gemengde en de theoretische leerweg. 4. B asisberoepsgerichte leerweg: in deze leerweg volgen de leerlingen zo’n 12 uur beroepsgericht onderwijs. De avo-vakken zijn van een iets lager niveau dan in de kaderberoepsgerichte leerweg. Verplichte vakken bovenbouw vmbo In de bovenbouw (klas 3 en 4) van het vmbo volgen leerlingen de volgende verplichte vakken: • Nederlands; • Engels; • maatschappijleer; • lichamelijke opvoeding; • t en minste 1 vak van de volgende vakken: beeldende vorming, muziek, dans of drama. Profielen vmbo Leerlingen in het vmbo kiezen uiterlijk aan het eind van het 2e leerjaar voor een profiel. Vanaf het studiejaar 2016-2017 zijn er in de basisberoepsgerichte, de kaderberoepsgerichte en de gemengde leerweg 10 profielen: 1. Bouwen, wonen en interieur; 2. Produceren, installeren en energie;

3. Mobiliteit en transport; 4. Media, vormgeving en ICT; 5. Maritiem en techniek; 6. Zorg en welzijn; 7. Economie en ondernemen; 8. Horeca, bakkerij en recreatie; 9. Groen; 10. Dienstverlening en producten. In de theoretische leerweg zijn er 4 profielen: 1. Techniek; 2. Zorg en welzijn; 3. Economie; 4. Landbouw. Extra ondersteuning leerlingen Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, is er leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). De leerlingen krijgen dan extra aandacht, bijvoorbeeld omdat ze in kleinere klassen zitten. Of omdat ze extra begeleiding krijgen. Overstap vmbo naar mbo Na het vmbo gaan veel leerlingen naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) om een beroep te leren. Sommigen kiezen ervoor om door te stromen naar de havo. Voor sommige leerlingen blijkt de overstap naar het mbo lastig. Daarom experimenteren scholen in het vmbo tot 2022 met doorlopende leerlijnen. Hierbij vormen de programma’s van de bovenbouw van het vmbo en het mbo zo veel mogelijk een geheel. Zo kunnen studenten hun opleiding efficiënter doorlopen.


onderwijs Sommige studenten kunnen daardoor ook 1 jaar eerder een diploma halen: de startkwalificatie. Een startkwalificatie is een diploma mbo niveau 2 of hoger.

Hoe zit de havo in elkaar? De havo bereidt leerlingen voor op een studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). De havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt 5 jaar. Verplichte vakken onderbouw havo In de onderbouw (klas 1 en 2) van de havo volgen leerlingen de volgende verplichte vakken: • Nederlands; • Engels; • rekenen; • wiskunde; • mens en natuur; • mens en maatschappij; • kunst en cultuur; • bewegen en sport; • Duits en Frans. Of 1andere officiële taal; • in Friesland: Friese taal en cultuur. Verplichte vakken bovenbouw havo Iedere havo-leerling heeft de volgende verplichte vakken in de bovenbouw: • Nederlandse taal en literatuur; • Engelse taal en literatuur; • rekenen (telt niet mee voor eindexamen); • maatschappijleer; • culturele en kunstzinnige vorming (CKV); • lichamelijke opvoeding

vak in het vrije deel doen. Ook moet iedere havo-leerling verplicht het profielwerkstuk maken. Uiteindelijk doen havo-leerlingen in 7 vakken eindexamen. De andere vakken ronden leerlingen af met een schoolexamen.

Hoe zit het vwo in elkaar? Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) bereidt leerlingen voor op een studie aan de universiteit. Het vwo duurt 6 jaar.

Profielen bovenbouw havo Zit een leerling in de bovenbouw van havo (klas 4 en 5)? Dan kan hij kiezen uit 4 richtingen (profielen): 1. natuur en techniek; 2. natuur en gezondheid; 3. economie en maatschappij; 4. cultuur en maatschappij. Vakken bij profielen havo Per profiel zijn er 2 of 3 verplichte vakken: Natuur en techniek • Wiskunde B; • Natuurkunde; • Scheikunde. Natuur en gezondheid • Wiskunde A; • Biologie; • Scheikunde. Economie en maatschappij • Wiskunde A; • Economie; • Geschiedenis. Cultuur en maatschappij • Geschiedenis; • Moderne vreemde taal. Naast de verplichte vakken in het profiel, moet elke leerling 1 of 2 profielkeuzevakken en 1

Verplichte vakken onderbouw vwo Verplichte vakken in de onderbouw vwo zijn: • Nederlandse taal en literatuur; • Engelse taal en literatuur; • moderne vreemde taal; • rekenen; • maatschappijleer; • culturele en kunstzinnige vorming of Klassieke culturele vorming; • lichamelijke opvoeding. Verplichte vakken bovenbouw vwo Iedere vwo-leerling heeft de volgende verplichte vakken in de bovenbouw: • Nederlandse taal en literatuur; • Engelse taal en literatuur; • rekenen; • maatschappijleer; • culturele en kunstzinnige vorming (CKV). Bij het gymnasium is dit klassieke culturele vorming; • lichamelijke opvoeding; • 2e vreemde taal bij vwo. Bij het gymnasium is dit Latijn of Grieks. Profielen bovenbouw vwo Zit een leerling in de bovenbouw van vwo (klas 4, 5 en 6)? Dan kan hij kiezen uit 4 richtingen (profielen): 1. natuur en techniek; 2. natuur en gezondheid; 3. economie en maatschappij; 4. cultuur en maatschappij. 13


t e z e g t r o o v t e h r Informatie ove Vakken bij profielen vwo Natuur en techniek • Wiskunde B; • Natuurkunde; • Scheikunde. Natuur en gezondheid • Wiskunde A; • Biologie; • Scheikunde. Economie en maatschappij • Wiskunde A; • Economie; • Geschiedenis. Cultuur en maatschappij • Wiskunde C; • Geschiedenis. Naast de verplichte vakken in het profiel, moet elke leerling 1 of 2 profielkeuzevakken en 1 vak in het vrije deel doen. Ook moet iedere vwo-leerling verplicht het profielwerkstuk maken. Uiteindelijk doen vwo-leerlingen in 8 vakken eindexamen. De andere vakken ronden leerlingen af met een schoolexamen.

Hoe zit het praktijkonderwijs in elkaar? Het praktijkonderwijs bereidt leerlingen voor op de arbeidsmarkt. Leerlingen volgen praktijk en theorievakken. Praktijkonderwijs kent geen vaste cursusduur. Vakken praktijkonderwijs In het praktijkonderwijs worden vakken van de onderbouw van het voortgezet onderwijs gegeven, maar deze zijn dan wel afgestemd op de arbeidsmarkt. Elke leerling krijgt een eigen leerroute. Deze wordt samen met de leerling en de ouders opgesteld. Daarnaast lopen leerlingen al vroeg stages bij bedrijven en organisaties. Zo worden leerlingen voorbereid op werk. Inrichting praktijkonderwijs De lessen in het praktijkonderwijs richten zich op: • aangepast theoretisch onderwijs; • persoonlijkheidsvorming; • aanleren van sociale vaardigheden; • voorbereiding op werk. 14

De school traint leerlingen in praktische vaardigheden. Bijvoorbeeld: • koken; • klussen in huis; • rekeningen betalen; • invullen van formulieren; • uiterlijke verzorging; • omgaan met andere mensen. De meeste leerlingen zitten vijf jaar op het praktijkonderwijs, maar er is geen vaste cursusduur. Het praktijkonderwijs kent geen eindexamen. Leerlingen ontvangen een getuigschrift of schooldiploma. Na het praktijkonderwijs Na het praktijkonderwijs gaan veel leerlingen aan het werk. Sommigen stromen door naar het mbo om daar verder te leren.

Welke soort scholen voor het voortgezet onderwijs zijn er? Een leerling kan kiezen uit verschillende soorten scholen voor voortgezet onderwijs. Bijvoorbeeld een school gebaseerd op godsdienst, of opvoedingsidee. Heeft een leerling extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld wegens een beperking? Dan kan hij/zij terecht bij een school voor speciaal onderwijs. Ook zijn er scholen voor topsporters.


onderwijs Openbare scholen

Dit is een vrijwillige bijdrage. Ouders kunnen zelf kiezen of zij hier gebruik van maken (en er dus voor willen betalen).

Openbare scholen staan open voor kinderen van alle godsdiensten en levensbeschouwingen. Deze scholen werken niet vanuit een bepaalde godsdienst of levensovertuiging. Een leerling kind kan op een openbare school soms wel godsdienstles of levensbeschouwelijk onderwijs volgen.

Aantal uren les Leerlingen hebben recht op voldoende uren onderwijs (onderwijstijd). Daarom heeft de overheid de hoeveelheid uren les (normuren) vastgesteld.

Bijzondere scholen Bijzondere scholen gaan uit van een bepaalde levensovertuiging. Bijvoorbeeld: • katholiek; • protestants; • islamitisch.

Scholen met opvoedingsidee of onderwijsmethode Zowel openbare scholen als bijzondere scholen kunnen onderwijs geven volgens een bepaald opvoedingsidee of onderwijsmethode. Zoals: • montessori; • jenaplan; • freinet; • dalton.

Wat zijn de kosten voor mijn kind in het voortgezet onderwijs? Ouders betalen geen lesgeld voor een kind in het voortgezet onderwijs. De meeste boeken krijgt het kind van school. Sommige lesmaterialen moeten ouders zelf betalen. Zoals woor-

denboeken, een rekenmachine of gymspullen. De school kan ook een ouderbijdrage vragen. Bijvoorbeeld voor een excursie of schoolkamp. Elke leerling in het voortgezet onderwijs kost de overheid zo’n € 7.300 per jaar.

Schoolboeken voortgezet onderwijs Scholen stellen de meeste schoolboeken en lesmateriaal gratis beschikbaar aan hun leerlingen. Ze informeren ouders welke boeken en lesmaterialen zij zelf moeten aanschaffen. Bijvoorbeeld een atlas en woordenboeken.

Aangepaste schoolboeken Scholen stellen ook gratis aangepaste schoolboeken beschikbaar: • gesproken boeken; • brailleboeken; • vergrotingen. Deze boeken zijn er speciaal voor leerlingen met een beperking. Bijvoorbeeld voor blinde of slechtziende leerlingen. Of voor leerlingen met dyslexie. Meer informatie over aangepaste schoolboeken is te vinden op de website van de stichting Dedicon.

Schoolkosten voortgezet onderwijs Schoolkosten zijn kosten die ouders moeten betalen. Bijvoorbeeld kosten voor: • gymkleding; • een atlas; • woordenboeken; • een rekenmachine.

Ouderbijdrage voortgezet onderwijs De school kan ook om een ouderbijdrage vragen. Bijvoorbeeld voor: • schoolkampen; • excursies; • culturele activiteiten.

Normuur niet hetzelfde als lesuur Scholen moeten zich aan de vastgestelde normuren houden. Een normuur (60 minuten) is niet hetzelfde als een lesuur. Een lesuur kan variëren van 50 tot 70 minuten. Scholen bepalen zelf hoe lang een lesuur duurt.

Normuren voortgezet onderwijs Sinds het schooljaar 2015-2016 geldt voor het voortgezet onderwijs de onderwijstijd per opleiding. De school stelt zelf het lesrooster vast. De school houdt hierbij rekening met de onderwijstijd per opleiding. Vanaf 1 augustus 2015 gelden de volgende normuren voor het voortgezet onderwijs: • havo (5 jaar): 4.700 uur • vwo (6 jaar): 5.700 uur • vmbo (4 jaar): 3.700 uur

Dagennorm voortgezet onderwijs De middelbare school moet per jaar een minimaal aantal dagen onderwijs geven. Dit is 189 dagen. Door de vakantiespreiding hebben bepaalde regio’s 5 dagen minder beschikbaar dan 189. Dit is toegestaan. De medezeggenschapsraad op school moet vooraf instemmen met de planning van de dagen waarop er geen onderwijs is.

Vrije dagen voortgezet onderwijs De school kent een aantal schoolvrije dagen waaronder de zaterdagen en zondagen. Daarnaast zijn er per schooljaar maximaal 71 andere schoolvrije dagen: 55 vakantiedagen, 4 feestdagen en 12 roostervrije dagen. 15


Checklijst Er zijn veel verschillende manieren om informatie te verzamelen over scholen in het voortgezet onderwijs: rondvragen in de omgeving, de websites van scholen bekijken, open dagen bezoeken, overleggen met de basisschool en schoolgidsen lezen. Al die informatie kan soms wat veel zijn. De onderstaande vragenlijst kan een leidraad zijn bij het kiezen van de juiste school. Schooltype

Begeleiding van leerlingen

• Vmbo, havo, vwo? • Om welke vmbo-afdeling gaat het? • Een openbare of een bijzondere school? • Een kleine of grote school, scholengemeenschap of categoriale school?

• Is er extra begeleiding voor achterblijvers? •Z ijn er extra mogelijkheden voor zeer goede leerlingen? • Is er huiswerkbegeleiding?

Zijn er klassenleraren? Schoolomgeving • Is er één schoolgebouw of zijn er meerdere gebouwen? • In wat voor omgeving liggen de lokalen en velden? • Is de school schoon? • Is het een ‘veilige’ school? • Is er een (bewaakte) fietsenstalling?

• E xtra activiteiten voor de leerlingen •Z ijn er vaak excursies, workshops en werkweken? •W aar gaan de leerlingen naartoe? •W at zijn de kosten? • Is er een leerlingenraad? • Is er een schoolkrant?

De leerlingen in het eerste jaar De schoolorganisatie • Is er een schoolgids? • Hoe hoog is de vrijwillige ouderbijdrage? • Hoe groot zijn de klassen? • Welke vakken geeft de school, naast de wettelijk verplichte vakken? • Zijn er extra vakken mogelijk?

Het schoolklimaat • Wat zijn de schoolregels? • Wat wordt er gedaan tegen pesten op school? • Hoe zit het met spijbelen? • Hoe staat het met vandalisme en crimineel gedrag op school? • Is er een vertrouwenspersoon? • Is er een klachtenregeling? • Wat wordt er op school gedaan aan de geloofs- of levensovertuiging?

De vorderingen en resultaten • Krijgen de leerlingen vaak repetities en toetsen? • Heeft de school een leerlingenvolgsysteem? • Naar welke schoolsoorten gaan de meeste leerlingen vanuit deze school? • Wat zijn de examenresultaten van de school? • Hoe vaak krijgen leerlingen een rapport? 16

•H oe worden de leerlingen in het eerste jaar begeleid? •H oe worden de groepen samengesteld? •K ent de school een brugperiode en hoe lang duurt die, één of twee jaar? • Is er op school aandacht voor de overstap van de basisschool naar de nieuwe school? •H oe laat men de leerlingen wennen aan het nieuwe onderwijs?

Voor, tijdens en na de lessen •H oe zitten de lesroosters in elkaar? •H oe vroeg en tot hoe laat is er toezicht of opvang? •H oe is de begeleiding bij lesuitval of tussenuren? •H oe is het overblijven geregeld?

Contact met de ouders •G ebruikt de school hulp van ouders? • Is er een actieve ouderraad? •H oe onderhoudt de school het contact met de ouders over de leerling? •H oe worden ouders over problemen geraadpleegd?


De Diken

Open Dag

) Sneek

or praktijkonderwijs (PrO

vo Samenwerkende scholen

Ruimte voor meer Vind jij het leuk om met je handen te werken? Om te timmeren, te zagen, te bloemschikken, te koken, te solderen of in het groen te werken? Zie jij het zitten om in leerjaar 3 met je hele klas buiten de school op stage te gaan? En een jaar later zelfstandig bij een bedrijf of instelling te gaan meewerken? Of - als je voldoet aan de toelatingseisen bij ons de Entree opleiding niveau 1 te volgen? Zodat je hierna kunt starten op het MBO niveau 2? Dan ben jij op praktijkonderwijs De Diken in Sneek aan het juiste adres. Op deze school krijg je onderwijs in zowel theoretische als praktische vakken. Het lesrooster is dan ook zo ingedeeld dat je vanaf het eerste leerjaar kennismaakt met de beide kanten van het leren. Op De Diken zitten leerlingen van 12 tot 18 jaar. Het onderwijs bereidt je voor op zelfstandig werken, dus die baan later, een mogelijke vervolgopleiding maar ook op zelfstandig wonen en leven in de maatschappij. De groepen zijn klein. Je hebt een eigen mentor die veel aandacht aan je besteedt. Op het lesrooster staan de vakken groen, metaal, hout, techniek, koken en winkel/ logistiek. Natuurlijk ook de vakken Nederlands, rekenen, Engels, zorg en welzijn, beeldende vorming en bewegingsonderwijs. Daarnaast maak je al vrij snel kennis met arbeidstraining. De meeste leerlingen van De Diken gaan namelijk, na een aantal jaren stage-ervaring te hebben opgedaan, met een baan van school. Een deel van de leerlingen gaat door naar het MBO en een ander deel gaat naar beschut werk. Op onze school is het mogelijk branche erkende certificaten te halen, b.v.: heftruckcertificaat, VCA diploma, lascertificaat, SVS schoonmaakdiploma’s, certificaten Woonhulp, Horeca en ‘Werken in de winkel/logistiek’. Het aanbod hangt af van de leerlijn die de leerlingen kiezen.

Hoe verder je komt op De Diken, hoe meer je lesrooster gericht is op je uitstroom. Heb je in de eerste jaren nog veel lessen in en om de school, vanaf leerjaar 3 heb je een groepsstage buiten de school en in leerjaar 4 heb je al twee dagen externe stage. In leerjaar 5 zijn dat al drie dagen en in 6, het laatste jaar, ben je nog maar één dag in de week op school en loop je vier dagen stage bij een bedrijf of instelling. In heel veel gevallen wordt die laatste stage ook je werkplek. Als je in aanmerking komt voor de Entree opleiding dan heb je uiteraard minder stage en meer theoretische lesuren. Op De Diken zitten ca. 230 leerlingen, afkomstig uit een groot gebied rondom Sneek. Er komen zelfs leerlingen elke dag met de veerboot over van Terschelling! Net als alle leerlingen volgen zij vijf dagen in de week lessen op school, maar de stagecoaches zorgen er natuurlijk voor dat zij, zodra het kan, een stageplekje op hun eigen eiland krijgen. Dit tekent de sfeer

30 januari 2019 16.00 - 19.00 uur. Ook zijn er vertegenwoordigers van De Diken aanwezig op de informatieavonden van de andere VO scholen in Sneek.

Informatie T 0515 - 85 98 00 E info@dediken.nl I www.dediken.nl De ingang van PrO De Diken is: Hemdijk 20, 8601 JV Sneek of Simmerdyk 1a, 8601 ZP Sneek

Zorgcoördinator mevrouw W. Koops Directeur mijnheer P. Zeldenrust

van de school: we proberen zoveel mogelijk maatwerk te leveren voor alle leerlingen. Om de rust en de veiligheid in de school te waarborgen zijn er duidelijke regels en afspraken gemaakt, deze zijn net als andere informatie te vinden in onze schoolgids. Zie www.dediken.nl Wie naar het praktijkonderwijs wil moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Je hebt daarvoor een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. Daar kan je basisschooldocent je alles over vertellen.

PrO De Praktijkschool

PrO De Zuiderpoort

17


Open Dagen 2019

Gomarus College en vo-school waar de Bijbel

. het geloof centraal staan

leren voor je Leven doe je op het Gomarus College Ben je op zoek naar een school waar we God kennen? Een kleine school waar de docenten echt weten wie je bent? Waar je gemakkelijk nieuwe vrienden maakt? Kijk dan eens of het Gomarus College bij je past. Wij hebben een school in Drachten en in Leeuwarden. Én beide scholen hebben een gloednieuw gebouw!

Onderwijs Op het Gomarus College kun je alle richtingen volgen. Van vmbo met ondersteuning tot en met vwo. Onze slagingspercentages zijn uitstekend. En wij merken dat de overgang naar de bovenbouw goed verloopt. Doe je de richting vmbo theoretische leerweg dan kun je bij ons examen doen. Op onze school in Leeuwarden kun je ook je eindexamen havo doen in alle profielen. Alle andere opleidingen kun je bij ons in de onderbouw volgen. We vinden het belangrijk dat je oog krijgt voor de ander. Bijvoorbeeld met onze jaarlijkse goede-doelen-actie of via de maatschappelijke stages. Ook krijg je tijdens je schoolloopbaan de kans om internationale contacten en kennis op te doen. In een deel van de derde klassen organiseren wij een uitwisseling tussen leerlingen uit andere Europese landen. Als je graag leert en leren gaat je gemakkelijk af, mag je extra dingen leren. Maar gaat het een keertje niet zo lekker, dan bieden wij je extra ondersteuning.

Vakcollege Leerlingen van een basis- of kaderberoepsgerichte opleiding volgen het Vakcollege. Op het Vakcollege krijg je vanaf klas 1 extra praktijklessen. Een opleiding voor praktisch ingestelde leerlingen dus.

Onderzoeken en Ontwerpen Voor de havo/vwo leerlingen is er het projectvak O&O: Onderzoeken en Ontwerpen. Bij dit vak staan we stil bij zeven thema’s uit de Bèta-werelden om ons heen: biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, economie, zorg & welzijn en informatica & techniek. 18

Je werkt door het doen van onderzoek, modelvorming, technisch tekenen, plannen, organiseren en een presentatie op een praktische manier aan een project. Alles wat je hier leert kun je ook toepassen bij andere vakken en in de bovenbouw.

Christelijk Het Gomarus College is een gereformeerde school waar de Bijbel en het geloof centraal staan. Wij laten dat graag zien door op een christelijke manier met elkaar om te gaan. Dat merk je aan de goede sfeer, onze dagopeningen en vieringen, aan de aandacht die wij je geven en natuurlijk ook aan de inhoud van de lessen. Op onze school vind je jongeren van allerlei kerkgenootschappen die christelijk worden opgevoed en het fijn vinden dat we dit op school ook belangrijk vinden.

Leeuwarden: 24 januari 19.00 -21.30 Drachten: 1 februari 19.00 -21.30

Drachten Burgemeester Wuiteweg 55 9203 KA Drachten Leeuwarden Irenestaat 5 8931 DG Leeuwarden Meer info T Drachten (0512) 51 52 07 T Leeuwarden (058) 267 38 22 I www.gomaruscollege.nl /gomaruscollege /gomaruscollege Directeur Drachten Dhr. J.C. Hoekstra Directeur Leeuwarden Dhr. K.M. Eschbach Bekijk ons op YouTube youtube.com/gomaruscollege

Introductie Als je bij ons op school komt, dan beginnen we de eerste week met een uitgebreide introductie of een introductiekamp. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat je je snel thuis voelt op school. Je leert de klas goed kennen, de leraren, het gebouw en hoe alles werkt nu je op de ‘middelbare’ zit.

Open dag Benieuwd naar het Gomarus College? Proef de sfeer alvast via onze website, kijk rond en bekijk de filmpjes van onze scholen (www.gomaruscollege.nl). Maar dat kun je natuurlijk nog beter op onze open dag! Je bent van harte welkom en neem ook je ouders mee!

vo-school waar de Bijbel en het geloof centraal staan.


SvPO Hurdegaryp College Tjalling Koopmans

School voor Persoonlijk Onderwijs Voor leerlingen Wij vinden het belangrijk dat je je ontwikkelt op jouw manier. Je bent een uniek persoon en geen nummer. Onze school is overzichtelijk en onze klassen zijn klein (16 leerlingen). Iedereen kent elkaar. Daardoor voel je je snel veilig en thuis. In onze kleine klassen heb je ruim de aandacht van je docenten. Zij zorgen er voor dat je onderwijs op maat krijgt. Leerlingen zijn bij ons samen met de docenten verantwoordelijk voor de school. We nemen je mening serieus. De school is er tenslotte voor jou (en niet andersom)!

Leren en meemaken Zelf dingen meemaken is belangrijk. Wat valt er te leren als het geen indruk maakt? Elk jaar ga je bij ons op reis. In klas 1 ga je een week naar Amsterdam. Je maakt daar kennis met kunst en cultuur en leert onze hoofdstad kennen. In klas 2 ga je een week naar Engeland. Je bezoekt een Engelse school, maakt contact met andere jongeren en doet allerlei uitstapjes. Ook ga je een week naar Frankrijk. In de volgende klassen ga je naar bestemmingen zoals Valencia, Parijs en Berlijn. Doe je Gymnasium dan ga je ook nog een week naar Rome! Leren en doen Je krijgt bij ons niet alleen de ‘kennisvakken’ maar ook vakken als filosofie, creatieve vorming en sport. Tijdens filosofie leer je onder meer presenteren en debatteren. De creatieve vorming bestaat uit tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis. De sportlessen doe je samen met leerlingen die dezelfde sportvoorkeur hebben als jij.

Leren en leven Je moet tijd hebben voor je hobby's, je vrienden of gewoon om te ‘chillen’. Daarom doen we zo min mogelijk aan huiswerk. We zorgen ervoor dat je het werk gewoon op school af kunt hebben. Je schoolwerk doe je met behulp van de laptop. Die mag je meenemen na je examen. Doordat je weinig huiswerk hebt, hoef je ook niet te zeulen met tassen vol schoolboeken. We beginnen de dag om 08:50 uur. Niet te vroeg, want je hebt je rust nodig. De school ligt in de buurt van het station. Dus makkelijk bereikbaar, ook bij slecht weer. Je hebt een 4-daagse schoolweek met een vaste vrije dag. Elk jaar krijgt je 6 extra vrije dagen die je zelf mag inplannen.

Info Dagen Onze Info Dagen zijn in december en januari. Ook tijdens deze dagen staat het persoonlijk contact met ouders en leerlingen centraal. Inschrijven kan op www.svpo.nl via de optie 'Reserveer tijdig'. U ontvangt dan automatisch een uitnodiging.

Bezoekadres Tjalling Koopmans College Easter Omwei 7 9254 GM Hurdegaryp Postadres Postbus 36026 1020 MA Amsterdam T 0511 - 47 17 12 E tjallingkoopmans@svpo.nl I www.svpo.nl Schoolleider Els de Haan

Voor ouders Het Tjalling Koopmans College is een reguliere middelbare school en wordt door OCW bekostigd. We zijn dus geen dure privé school en we hebben een normale ouder-bijdrage. We vinden dat persoonlijke aandacht voor elke leerling belangrijk is. Voor de snelle leerling om meer uitdaging te krijgen, voor de minder snelle leerling om goed bij te blijven. Persoonlijk onderwijs werkt het best, weten we uit ervaring. Afgelopen jaar heeft het Tjalling Koopmans College eindexamen gedaan en waren alle leerlingen geslaagd. Het percentage leerlingen dat blijft zitten is bovendien heel laag. Nergens anders halen leerlingen daardoor zo vaak zonder vertraging de eindstreep. Dat lukt meestal ook nog met meerdere profielen (afstudeerrichtingen) en bijna altijd op of zelfs boven het niveau-advies van de basisschool. Andere scholen met persoonlijk onderwijs halen vergelijkbare mooie resultaten. Ze zijn het gevolg van de tijd en aandacht die docenten er aan iedere leerling kunnen geven.

Wij bieden: • een kleinschalige en veilige school • kleine klassen van gemiddeld 16 leerlingen, ingedeeld naar niveau •2 0% meer onderwijstijd dan gebruikelijk • v eel persoonlijke aandacht van docenten en mentoren • een vast rooster, zonder tussenuren, voor een heel schooljaar • Vier dagen school van 8.50 tot 16.55 uur en een vaste vrije dag •w einig huiswerk • e en goede doorstroom van mavo naar havo en van havo naar vwo en gymnasium • e xtra uitdaging voor snelle vwo-ers  (gymnasium en bachelorvakken)

De kleinschaligheid zorgt bovendien voor een sociaal klimaat dat volgens de Inspectie uitstekend is, waar leerlingen zich gezien en gekend weten en een makkelijke overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs beleven. Het zal niet verbazen dat scholen voor persoonlijk onderwijs populair zijn en er daardoor meer bij komen. Inmiddels zijn er acht van deze scholen (in Hurdegaryp, Kapelle, Geldermalsen, Utrecht, Amsterdam, Deventer, Hengelo en Hoorn). 19


Open Dag

Bonifatius mavo

Maandag 28 januari 2019

rweg

de lee Theoretische of gemeng

TL doe je op de Boni Een school waar je iedereen kent en iedereen jou kent. Dat vind je op de Bonifatius mavo, ook wel ‘Boni’ genoemd. Bij ons ben je geen nummer, maar leren we jou graag kennen. Wat zijn jouw kwaliteiten, interesses en talenten? Je ontdekt ze bij ons! De school De Bonifatius mavo bestaat al sinds 1954 en heeft in al die jaren een naam opgebouwd als een goede en stabiele school, die met haar tijd meegaat. Onze school heeft 21 lokalen, waaronder lokalen voor techniek, natuur- en scheikunde, IT en een praktijklokaal voor de gemengde leerweg. Op de Bonifatius mavo vinden we leerboeken zeer belangrijk. Daarnaast werk je regelmatig met iPads, MacBooks en iMacs. Deze zijn in alle lokalen te vinden, evenals moderne touchscreens. De kracht van ons onderwijs ligt in de combinatie van het leren uit boeken én het

digitale leren. Bij meerdere vakken werken we ook met VR brillen.

alles aan de conciërges vragen. Oud-leerlingen komen ook nog regelmatig terug op de Boni omdat ze de school best wel een beetje missen.

Onderwijs Wanneer je voor de Boni kiest, dan kies je voor een school met een zeer hoog slagingspercentage. Je krijgt les van goede, enthousiaste docenten en samen proberen we ervoor te zorgen dat je de school verlaat met een diploma voor de theoretische of de gemengde leerweg. De leerlingen die op de Boni zitten geven aan dat docenten naar je luisteren, je kennen. Het is een klein overzichtelijk gebouw en je kunt er

Examen Uiteindelijk doe je examen in zeven verschillende vakken, in plaats van de wettelijke zes. Op die manier heb je meer kans van slagen en kun je je nog beter voorbereiden op je keuze voor het vervolgonderwijs. Eén van die vakken mag een GL-vak zijn, maar dat hoeft niet. Binnen deze zeven examenvakken hebben het GL-vak en IT een speciale status. Gemengde Leerweg Je kunt bij ons ook voor de GL (gemengde leerweg) kiezen. Het verschil met de TL is dat je bij de GL naast de theoretische vakken ook nog een doe-vak volgt. Dit is meer op de praktijk gericht (Economie & Ondernemen).

Vakken Informatie Technologie Naast de vakken als Nederlands en Engels, krijg je op de Boni in klas 1 t/m 3 ook het vak IT. Hier maak je kennis met veel aspecten uit de Informatie Technologie (IT). Denk hierbij aan: een database bouwen, 3D-tekenen, robotica, een website bouwen en leren omgaan met een 3D-printer. Aan het eind van klas 3 kun je IT als examenvak kiezen. Economie & Ondernemen In klas 2 maak je al kennis met Economie & Ondernemen (E&O), een vak waarbij je met een kassa leert werken, je opdrachten krijgt die te maken hebben met magazijnwerk, verkoop, secretariaat en nog veel meer. Je bent vaak in groepjes bezig om een opdracht voor een bedrijf uit te werken. Als je het vak leuk vindt, kun je dit kiezen in leerjaar 3 en er uiteindelijk in leerjaar 4 examen in doen. 20


Lichamelijke Opvoeding 2 Vind je het leuk om met sport bezig te zijn en alles wat daar mee te maken heeft? Dan kun je o.a. kiezen voor lichamelijke opvoeding 2 (LO2). Bij dit vak leer je leidinggeven in sport en bewegen, leer je achtergronden van verschillende sporten kennen en vergroot je je vaardigheden in aantal spelen, turnactiviteiten, dansvormen, atletiekonderdelen, keuzeactiviteiten en in een zelfverdedigingsonderdeel. LO2 is een echt examenvak. Je krijgt er dus een cijfer voor dat meetelt op je examenlijst.

En verder B-uren Wanneer je met een vak veel moeite hebt, kun je bij ons terecht voor een begeleidingsuur (B-uur). In dit lesuur word je geholpen met de dingen die moeilijk zijn voor jou. Een extra steuntje in de rug om het maximale uit jezelf te halen.

project of ga je op werkweek. Zo ga je in klas 1 op kamp naar Lemele en in klas 3 naar Praag. Londen of de Ardennen.

Buitenschools Naast de lessen kun je met de Boni naar discotheek Chez in Marknesse gaan, waar wij een paar keer per jaar een leerlingenfeest houden. Ook zijn er ieder jaar verschillende activiteiten, zoals Boni’s Got Talent, de 12 dorpenloop, schaatsen en zwemmen.

Bezoekadres Bonifatius mavo Prof. Lorentzstraat 3 8302 AS Emmeloord Meer info T 0527 - 61 34 69 E adm@bonifatius.nl I www.bonifatius.nl bonifatiusmavo bonifatiusmavo bonifatiusmavo

Meer weten? We zien je graag op onze open dag op maandag 28 januari 2019. Voor meer informatie kun je kijken op www.bonifatius.nl of neem contact op met onze afdelingsleider onderbouw, Mark Brijan (m.brijan@bonifatius.nl).

Projectweken Twee weken per jaar zijn er op de Bonifatius mavo projectweken. In deze weken zijn er geen gewone lessen, maar werk je aan een 21


kkum

JJ Boumanschool Do nderwijs

Chr. School voor Praktijko

Doe Middag Woensdag 30 januari 2019 vanaf 12.30 uur

Open Dag Woensdag 13 februari 2019 vanaf 16.30 uur

Informatie

PRO Dokkum JJ Boumanschool In Dokkum vind je de chr. School voor Praktijkonderwijs, de JJ Boumanschool, een school voor voortgezet onderwijs. In een mooi, modern schoolgebouw gaan zo’n honderdtachtig leerlingen met plezier naar school. De klassen zijn klein, je zit met ten hoogste veertien klasgenoten in een klas. De leerlingen kennen elkaar en de docenten goed en de sfeer op school is erg prettig. Dat vinden wij belangrijk, een goede sfeer is een voorwaarde om tot leren te komen zeggen wij altijd.

Praktijkonderwijs De leerlingen die bij ons naar school gaan hebben meer op met praktijk dan met theorie, zij zijn minder goed in theorie. Dat maakt dat meer dan de helft van het lesrooster gevuld is met praktijkvakken. Zo zijn er op onze school dan ook veel meer praktijklokalen dan theorielokalen. En het aanbod van praktijkvakken varieert van metaal tot groen en van winkel en detail tot koken, er zijn wel elf verschillende praktijkvakken. Daarnaast zijn er interne stages, externe stages en allerlei cursussen waarvoor je branche-erkende certificaten of diploma’s kunt halen.

Toelating Hoewel velen dat wel zouden willen kan niet iedereen naar het Praktijkonderwijs. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om een beschikking voor toelating te krijgen. Die beschikking wordt aangevraagd door de school. Als je wilt weten of jij ook naar het Praktijkonderwijs kan moet je dat maar vragen aan je leerkracht, of kun je bellen naar onze school.

Begeleiding Natuurlijk is de overstap naar het voortgezet onderwijs een spannende. Wij helpen je deze stap te maken; door de speciale info dagen, door de introductiedag maar vooral door de persoonlijke begeleiding. Iedere leerling op onze school heeft een eigen mentor. Deze helpt je wegwijs te maken in school, of als je tegen problemen aanloopt, maar ook als coach in je schoolloopbaan. Hij heeft 22

T 0519 - 29 41 37 I www.jjboumanschool.nl regelmatig een persoonlijk gesprek met je, of vaker als je dat nodig hebt, en hij komt zelfs op huisbezoek. Verder is er een zorgteam op school voor meer specialistische hulp en zijn er binnen school trainingen die je verder op weg kunnen helpen wanneer het eens spaak loopt.

Het onderwijs Het Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen van 12 tot 18 jaar. Je bezoekt de school dus zes jaar en deze periode is verdeeld in drie stukken. De eerste twee jaren worden besteed aan basisvorming. In één schoolweek krijg je dertien uren theorie en achttien uren praktijk. Leerjaar drie en vier zijn bedoeld voor arbeidsvoorbereiding, je leert echt werken in bijvoorbeeld dertien verschillende interne stages. De lessen zijn meer vakgericht en je kunt allerlei cursussen volgen. In het vijfde en zesde leerjaar ga je buiten school stage lopen en helpen wij je naar werk of een vervolgopleiding toe.

Bezoekadres Birdaarderstraatweg 82 9101 PK Dokkum Postadres Postbus 147 9100 AC Dokkum T 0519 - 29 41 37 Directeur Dhr. B. van Kammen

Na het Praktijkonderwijs Van de leerlingen die onze school verlaten gaan de meesten aan het werk. Dat kan zijn in een productiebedrijf, een agrarisch bedrijf maar ook in een winkel of een restaurant. Er is een klein deel dat door gaat leren in het MBO. Dat kan vanaf je zestiende (BOL), je gaat dan naar de zgn. entree opleiding. Natuurlijk moet je dan hebben laten zien dat je op taal- en rekengebied één en ander kunt presteren. Je kunt ook later, wanneer je met werk van school gaat, doorleren op het MBO dat heet werken en leren (BBL).

Iets voor jou? De lestijden op onze school zijn; vier dagen van ’s morgens 8.25 tot ’s middags 14.10 uur en één dag tot 15.00 uur. Er zijn geen tussenuren en er is geen lesuitval. Naast de lessen op school zijn er de buitenschoolse activiteiten. Je gaat mee op excursies, er zijn schoolkampen en in de derde fase zelfs een buitenlandse reis, je komt in bedrijven om daar een kijkje te nemen en er zijn allerlei sportactiviteiten, toernooien en workshops. Check de website!

Check de website! www.jjboumanschool.nl


rlingen a H ie m e d a c A e m e Mariti

Open Huis Woensdag 6 februari 2019 van 18.00 - 21.00 uur Zaterdag 9 februari 2019 van 10.00 tot 15.00 uur.

Welkom aan boord! Maak een afspraak voor een bezoek met rondleiding of vraag een informatiepakket aan.

Welkom bij het VMBO van de Maritieme Academie Harlingen. Hier leren we je varen en leren we je alles over scheeps- en jachtbouw. Vanaf klas 1 gaan we los om je alle kennis en vaardigheden bij te brengen, zodat jij later oceanen, zeeën, rivieren en kanalen kan gaan bevaren.

Bezoekadres Almenumerweg 1 8861 KM Harlingen

Leerwegen & Begeleiding We zijn een kleine VMBO school met de leerwegen BasisBeroepsgericht, KaderBeroepsgericht en Gemengde Leerweg. We besteden alle aandacht aan jou om succesvol het diploma VMBO op jouw niveau te behalen. Dat betekent dat als je meer hulp nodig hebt, je die natuurlijk ook krijgt.

Wonen op school Wij hebben een eigen Woonhuis, we noemen dat de Huisvesting. Daar kun je vanaf klas 1 komen wonen. Vanaf klas 3 is het verplicht. Op onze Huisvesting is het net als op een schip: je hebt keukendiensten, je deelt een slaapkamer met twee anderen en de bootsmannen en bootsvrouwen zijn er de gehele dag voor jou, ook ‘s nachts. Om te zorgen dat je je snel bij ons thuis voelt hebben we gezellige zithoeken met tv’s en spelcomputers. In de recreatieruimte kun je tafelvoetballen, darten of biljarten. Je bent ongeveer 160 dagen per schooljaar op de huisvesting. Op maandag beginnen de lessen later en op vrijdag ben je eerder uit, zodat je alle tijd hebt om van en naar huis te reizen.

LEGO, simulatoren, opleidingsschepen en een laptop Naast de verplichte vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen, Wiskunde, Natuur-/Schei-

Postadres Postbus 58 8860 AB Harlingen kunde, Mens & Maatschappij en Lichamelijke Oefening krijg je bij ons VMBO het profiel Maritiem & Techniek. Voor de vakken in dit profiel hebben wij LEGO Mindstorms, waar je met technisch lego leert programmeren; Simulatoren, waar we je met computers en beeldschermen op school laten oefenen met echte situaties op het water. Op onze opleidingsschepen de ms Maxima, het jacht de Union, de ms Emeli en de tankduwbak Amalia leer je in het echt wat je ook gaat oefenen op de verschillende simulatoren. We zijn trots dat we in Harlingen als enige school in NoordNederland een Lifeboat Trainingscentrum hebben. Naast de leerboeken doen we ook veel met leren via de laptop. Deze laptop krijg je in bruikleen van ons en mag je meenemen als je je diploma hebt gehaald.

Meer info T 0517 - 41 23 00 E informatie@maritiemeacademie.nl I www.maritiemeacademieharlingen.nl Directeur De heer A. Mintjes

Verder leren na het VMBO In het VMBO bereiden we je voor op werken in de maritieme sector met beroepen als matroos, schipper, stuurman, kapitein of scheepswerktuigbouwkundige. Met je VMBO diploma kun je doorstromen binnen ons schoolgebouw in Harlingen naar het Maritieme MBO (onderdeel van ROC Nova College) of je kiest voor MBO scheeps- en jachtbouw van ROC Friese Poort in Sneek.

Open Huis We nodigen je van harte uit voor ons Open Huis op woensdag 6 februari van 18.00 21.00 uur en zaterdag 9 februari 2019 van 10.00 tot 15.00 uur. Welkom bij de Maritieme Academie Harlingen!! 23


Marne college

Open huis Donderdag 7 februari 2019

bo gt - vmbo kb - vmbo

vo - vm Tweetalig vwo - vwo - ha

bb

Dinsdag 29 januari en 12 februari 2019

Vergroot je wereld! Volgend jaar verleg jij een belangrijke grens: je gaat van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Wat een spannende stap! Op het Marne college weten we wat het is om je grenzen te verleggen. We staan voor een veilige en vertrouwde basis, van waaruit je kunt groeien en jezelf kunt ontwikkelen. We zorgen voor een goede en fijne sfeer waarin jij en je klasgenoten je snel thuis voelen. Zo wordt grenzen verleggen vooral heel erg leuk! Voel je welkom op het Marne college en maak snel kennis met ons opleidingsaanbod.

Vmbo: ontdek waar je goed in bent Een stevige basis voor je toekomst vind je op het vmbo. Vind je het prettig om met je handen te werken? Dan ben jij goed op je plek bij de basisberoepsgerichte of kaderberoepsgerichte leerweg. Je maakt kennis met praktijklessen van de Schoolbedrijven. Zo ontdek je waar je goed in bent en wat bij jou past. Leren op een moderne manier staat centraal. Kom jij terecht op de gemengde of

Kijk voor tijden en aanmelden op www.marnecollege.nl

theoretische leerweg? Dan krijg je een breed vakkenpakket aangeboden, gericht op theorie en praktijk. Je leert verder wat voor jou de beste manier is om te leren en hoe je dit kunt omzetten in een planning. Daarnaast werk je veel samen met je klasgenoten aan verschillende opdrachten, die je soms ook in de praktijk mag brengen.

Havo: wil jij onbegrensde mogelijkheden ontdekken? Op de havo word jij uitgedaagd om je talent te ontwikkelen! We moedigen je aan om mee te doen en actief te zijn. Ook leren wij je om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Docenten van het Marne college leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van jouw talent. Daarmee verover jij de wereld!

Vwo: verleg je grenzen Op het vwo dagen wij jou uit om je grenzen te verleggen. We bereiden je voor op het wetenschappelijk onderwijs. Je leert meer over wat jij kunt en wat je kunt bijdragen aan de wereld. Daarom speelt internationalisering een belangrijke rol op het vwo. In meerdere leerjaren staat Europese en internationale oriĂŤntatie op het programma. Tweetalig Onderwijs Op het vwo kun jij je wereld vergroten door te kiezen voor het tweetalig onderwijs. Minimaal de helft van alle lessen wordt in het Engels gegeven. Dit biedt jou een zeer pittige uitdaging. Op deze manier ontwikkel jij de juiste kennis om jouw wereld te vergroten!

De wereld is jouw werkgebied Naast tweetalig onderwijs bieden we jou onbegrensde mogelijkheden! Van excursies naar het buitenland, tot uitwisselingen met leerlingen uit andere landen. Leerlingen van het Marne college hebben al tientallen landen bezocht. Ook komen leerlingen uit andere landen voor uitwisselingen naar Bolsward. Dit zijn zeer leerzame en leuke ervaringen. Op deze manier krijg jij een unieke en bijzondere kans om je grenzen te verleggen! 24

Proeflessen

Bezoekadres Schoolstraat 1 en 7 8701 DX Bolsward Postbus 54 8700 AB Bolsward Meer info T 0515 - 54 82 22 E info@marnecollege.nl I www.marnecollege.nl

Social Media marnecollege @marnecollege


Kom naar onze Open Dagen en Doemiddagen!

Dockinga College or

enschap vo Christelijke scholengeme t vmbo, havo en vwo voortgezet onderwijs me

Open Dagen Dinsdag 29 januari 2019 vmbo-VAKschool 18.30 - 21.00 uur

Jij bent van harte welkom! Het is tijd voor de volgende stap. Na acht jaar op de basisschool ga je naar het voorgezet onderwijs. Je bent van harte welkom op het Dockinga College. Wij hebben vier locaties in Dokkum en één locatie in Ferwert. Het zijn allemaal kleine scholen waar iedereen elkaar kent en waar de sfeer goed is. Je staat er niet alleen voor. Samen met je docenten, begeleiders en je medeleerlingen haal je het beste uit jezelf, op welk terrein dan ook. Wij geven je de ruimte jezelf verder te ontwikkelen. Kom erbij en voel je thuis!

Onderwijsaanbod Ferwert In Ferwert staat de kleinste locatie, maar hier vind je meerdere opleidingsmogelijkheden. We bieden het totale vmbo-t programma. Daarnaast kun je de eerste twee jaren vmbo beroepsgericht en drie jaren van de havo en het vwo volgen; de bovenbouw doe je dan in Dokkum. Er zijn vakoverstijgende projecten en er zijn dagelijkse flexuren waarin je zelf kan kiezen naar welk vak je gaat. Bij het leren wordt (naast boeken) een Chromebook gebruikt.

Onderwijsaanbod Dokkum De locaties in Dokkum onderscheiden zich door hun onderwijsaanbod. Iedere locatie biedt een bepaalde onderwijsstroom. En dat is fijn, want jij kunt daardoor je gehele schooltijd op dezelfde locatie blijven. De locaties bevinden zich dichtbij elkaar; als je doorstroomt hoef je niet veel verder te reizen.

vmbo-VAKschool Hier vind je de beroepsgerichte opleidingen, waarmee je de basis legt voor beroepen zoals timmerman, verzorgende en elektrotechnicus. Dat betekent dat je veel praktijkles krijgt, vooral vanaf het derde leerjaar. We zorgen voor goede begeleiding en bereiden je voor op keuzemomenten. Op de VAKschool gebruiken we digitale leermiddelen.

vmbo-gt Op locatie vmbo-gt wordt naast de reguliere vakken veel aandacht besteed aan persoonlijke

Woensdag 30 januari 2019 vmbo-gt 18.30 - 21.00 uur

vorming. Bij het leren wordt (naast boeken) een Chromebook gebruikt. Sport speelt een belangrijke rol op vmbo-gt. Voor leerlingen die misschien naar de havo kunnen, is er een speciale havo-route.

Woensdag 30 januari 2019 Ferwert 16.00 - 18.30 uur

Havo/vwo

Donderdag 31 januari 2019 havo/vwo 18.30 - 21.00 uur

Onze havo/vwo opleiding bestaat uit twee aangrenzende locaties; één locatie voor de onderbouw (leerjaar 1 t/m 3) en één locatie voor de bovenbouw (leerjaar 4 t/m 5 en 6). Je kunt bij ons ook het gymnasium doen en we bieden in de bovenbouw ruime keuzemogelijkheden, zoals wetenschaps- en creatieve vakken. Daarnaast maken we gebruik van digitale leermiddelen.

...maar er is meer! Leren doe je niet alleen in de les. Daarom organiseren we ook activiteiten buiten de school. Niet alleen in Dokkum en omgeving, leerlingen gaan ook de grens over tijdens de zogenaamde werkweken.

Aandacht voor je omgeving Wij vinden het belangrijk dat je ook leert over jouw omgeving en hoe de samenleving in elkaar steekt. Dat proberen we jou op verschillende manieren te laten ervaren. Als je onze school verlaat met een diploma, willen wij dat jij je goed in die samenleving staande houdt. Dat doen wij natuurlijk niet alleen, maar vooral ook samen met je ouders.

Doemiddagen Dokkum: Dinsdag 15 januari 2019: havo/vwo Dinsdag 15 januari 2019: VAKschool Woensdag 23 januari 2019: vmbo-gt

Doemiddagen Ferwert: Donderdag 17 januari 2019

Aanmelden via de website

Postadres Postbus 66 9100 AB Dokkum Meer info T 0519 - 22 96 00 E info@dockinga.nl I www.dockinga.nl

Kom straks zelf eens kijken op onze Open Dagen en/of op een van onze doemiddagen en ervaar dat het Dockinga College een school is waar je je thuis voelt.

DOCKINGA

college

BETROKKENHEID VERTROUWEN RESPECT

25


Open Dag Woensdag 23 januari 2019 18.00 - 21.00 uur

Berechja College

Bewust, Betrokken, Berechja

Totaal 460 vmbo leerlingen Directeur-bestuurder: dhr. A. Leijenaar

Bewust

Berechja College Waaiershoek 46 8321 BH Urk

Het Berechja College is een christelijke school. En dat laten we graag zien. Jouw ontwikkeling is voor ons het belangrijkste wat er bestaat. Daarmee bedoelen we dat we je leren om zelf keuzes te maken en je er van bewust te laten worden hoe je (positieve) gedrag jezelf maar ook anderen kan beïnvloeden. De Bijbel vertelt ons dat wij geliefd zijn door God en dat we Zijn liefde mogen doorgeven naar de mensen om ons heen. Onze docenten begeleiden jou daarbij met geloof, hoop en liefde. Wij beginnen iedere dag met Bijbellezen en gebed en we sluiten de dag met dankgebed. De christelijke feesten nemen bij ons een belangrijke plek in en worden samen met de leerlingen vormgegeven. Elk leerjaar heeft z’n eigen samenkomst. Daarnaast merk je aan de manier waarop we met elkaar omgaan dat we een christelijke school zijn. Gepast taalgebruik en leren hoe je met elkaar omgaat zijn voor ons heel belangrijk. De school heeft daardoor een vriendelijk klimaat waarin we elkaar waarderen (het gevoel dat je er mag zijn), respecteren (iedereen is uniek) en accepteren (naar elkaar luisteren). Zo proberen wij iets uit te dragen van de liefde die God aan ons geeft. Je zult je waarschijnlijk snel thuis voelen op onze school. Na een paar dagen heb je dan het gevoel dat je hier al veel langer zit. Dat komt ook omdat onze school niet zo groot is. Er is daarom altijd wel een docent in de buurt die je

kan helpen als je een vraag hebt. En dat is fijn want het kan soms best lastig zijn als je net op een nieuwe school zit.

Betrokken Het Berechja College is een school die je helpt te ontdekken welke kant je op wilt en die je goed voorbereidt op een mbo-opleiding. Samen met jou besteden we veel tijd aan je schoolwerk. Dit doen we door samen doelen te stellen en je te stimuleren in het onderwijs en in je zoektocht naar een bij jou passend beroep. Daarbij helpen we je door aandacht te schenken aan je zwakke plekken. Als je voelt dat je iets al goed beheerst, durf je met zelfvertrouwen te kijken naar wat er nog niet zo goed gaat. Je krijgt een mentor die je daarin begeleidt. Bij je mentor kun je terecht voor al je vragen, maar ook gewoon voor een gezellig praatje. Ook zorgt de mentor voor een plezierige sfeer in de klas en kan hij of zij op huisbezoek komen. Soms gebeurt het dat het even niet zo goed gaat op school. Je kunt bij ons dan extra ondersteuning krijgen. Bijvoorbeeld in de vorm van bijwerkles. Ook hebben we begeleiders die je kunnen helpen wanneer je persoonlijke uitdagingen hebt. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij dyslexie! Ook faalangstreductietraining, examenvreestraining of weerbaarheidstraining behoren tot de mogelijkheden.

Meer info T 0527 - 68 12 37 E info@berechja.nl @Berechja_op_Urk @berechjaopurk Berechja_College hetBerechja

Je moet op school veel keuzes maken. Ook keuzes in het kiezen van een vakkenpakket, leerroute, profiel en uiteindelijk een vervolgopleiding. Dat zijn soms lastige keuzes. Gelukkig hebben we een fijne decaan die je samen met de mentor daarbij gaat helpen.

Het Berechja College staat voor: Protestants christelijk onderwijs Een veilige en overzichtelijke school Veel persoonlijke aandacht Remedial Teaching LWOO-onderwijs SOVA/Faalangstreductietraining Hulp bij dyslexie/ dyscalculie Duidelijke regels Betrokken docenten Zomerschool VMBO-Profiel voor elke leerling HAVO-onderbouw Huiswerkbegeleiding Buitenschoolse activiteiten

26


chool S a m s rm a H r te s e e Burgem en ouw, bovenbouw VMBO Brede tweejarige onderb S naar Havo-4 in de regio doorstroom van klas 3 BH

Een gewone school, toch anders dan andere! De school De Burgemeester Harmsma School is een Openbare School voor Geïntegreerd Voortgezet Onderwijs. In klas 1 worden alle leerlingen uit groep 8 toegelaten met uitzondering van leerlingen voor het Praktijkonderwijs. Na het derde jaar kunnen leerlingen die daar geschikt voor zijn doorstromen naar HAVO-4 in Drachten, Heerenveen of Oosterwolde of hun VMBO-opleiding afronden op de Burgemeester Harmsma School.

Waar zijn we trots op? • Onze kleinschaligheid De Burgemeester Harmsma School heeft één locatie (ca. 600 leerlingen). Wij doen er alles aan om iedere leerling te kennen. En dat lukt! Onze mentoren (een duo per klas) helpen ieder kind om te komen tot een bewuste studie- en beroepskeuze. • Leren op lespleinen en buiten de school Alle lessen in de bovenbouw worden verzorgd op of rondom lespleinen of in bedrijven buiten de school. Daar leren leerlingen onder begeleiding van de docent. • Leren in een veilige omgeving in klas 1 en 2 Alle eerste en tweede klassen hebben een eigen lokaal als uitvalsbasis en leren in veilige stamgroepen met en van elkaar. In klas 1 en 2 zitten de leerlingen van alle niveaus bij elkaar in de klas, van VMBO met LWOO t/m HAVO- leerlingen. Iedere leerling werkt op zijn/haar eigen niveau in de richting van de definitieve studie- en beroepskeuzekeuze. Deze samenstelling van onze klassen zorgt ervoor, dat 32% van de leerlingen aanmerkelijk hoger uitstroomt dan het advies van de basisschool.

• Kunst & Cultuur In alle leerwegen in de bovenbouw is het mogelijk om extra kunst&cultuurlessen te volgen. Een prachtige manier om jezelf te ontwikkelen op het gebied van expressie, fotografie, filmtechniek enz. •T urbotechniek Voor de leerlingen uit de gemengde en theoretische leerweg is het mogelijk om versneld door te stromen naar een technische opleiding in het MBO. Deze leerlingen kiezen bewust voor extra turbolessen in klas 3 en 4.

• Sport In alle leerwegen in de bovenbouw is het mogelijk om extra sportlessen te volgen naast je gewone gymuren. Op die manier kun je aan je bewegingstalenten werken en zo beter voorbereid aan je vervolgstudie in bijvoorbeeld het MBO beginnen.

Woensdag 23 januari 2019 van 13.15 tot 15.30 uur voor leerlingen van groep 8.

Open avond Woensdag 23 januari 2019 van 19.00 tot 21.00 uur voor ouders/ verzorgers en leerlingen.

Bezoekadres H. Ringenoldusstraat 3 8401 PV Gorredijk Mevr. J. Voetelink Directeur/bestuurder Meer info T 0513 - 46 34 55 E info@bhs.frl I www.bhs.frl

Leerwegen In de 3e klas maken de leerlingen een keuze uit de volgende leerwegen: •D e theoretische leerweg(TL) / HAVO-route In de TL / HAVO-route worden bijna alleen theorievakken gegeven. Na de derde klas ronden de leerlingen hun opleiding af met een TL-diploma (MAVO) of stromen door naar HAVO-4 in de regio. •D e beroepsgerichte leerweg De beroepsgerichte leerweg heeft een basis- en een kadervariant. Leerlingen volgen dan vooral praktijkvakken en leren in het bedrijf. Leerlingen kunnen bij ons examen doen in profielen uit de sectoren zorg en welzijn, economie of techniek. Ook een leerwerktraject is mogelijk. In het laatste geval zijn leerlingen twee dagen op school en drie dagen in het stagebedrijf. •D e gemengde leerweg (GL) De GL is een tussenvorm: naast theorievakken op TL-niveau wordt een praktijkvak uit de sectoren Techniek, Zorg&Welzijn of Economie aangeboden.

Leerlingbegeleiding Talentontwikkeling

Open Dag

BHS, trots op 50 jaar goed onderwijs!

Elke klas heeft een eigen mentor, die een erg belangrijke rol speelt. In de onderbouw heeft elke klas zelfs twee mentoren. Naast vaklessen, verzorgt de mentor per week twee begeleidingsuren en een projectuur. Een veilige en prettige sfeer in de klas is heel belangrijk! Wij zien je! 27


Open Dagen 2019 Locaties Leeuwarden Vrijdag 8 februari,15.30 - 20.30 uur Locatie Sint Annaparochie Woensdag 6 februari, 16.00 - 20.30 uur

CSG Comenius

Doe dagen 2019

Geloof in je toekomst Ben je op zoek naar een school waar je je talenten kunt ontwikkelen? Bij CSG Comenius zit je goed! Want of je nu een kei bent in leren of liever met je handen werkt, wij vinden dat je moet doen waar je goed in bent. Je kunt bij ons kiezen voor praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo of atheneum. Zo sluiten we met ons onderwijs aan bij jouw talenten en interesses. Daarnaast bieden we unieke ’talentstromen’ aan. Meer weten? Kom naar onze Open dag, Doedag of voorlichtingscarrousels!

Persoonlijke aandacht Persoonlijke aandacht vinden we bij CSG Comenius heel belangrijk. We doen er alles aan om je zo snel mogelijk wegwijs te maken op onze school. Iedere klas heeft daarom een eigen mentor waar je terecht kunt met vragen. Ook zorgt de mentor voor een plezierige sfeer in de klas en houdt hij of zij contact met je ouder(s/)verzorger(s). Het kan soms gebeuren dat het even niet zo goed gaat op school. Je kunt dan extra ondersteuning krijgen. Bijvoorbeeld in de vorm van huiswerkbegeleiding of bijles. Ook hebben we begeleiders die je kunnen helpen bij persoonlijke problemen.

Uniek in Leeuwarden en omstreken: @Forum Ben je leergierig, kun je zelfstandig werken en goed omgaan met vrijheid? Misschien ben jij dan wel geschikt voor @Forum! Een nieuwe en kleinschalige locatie met mavo, havo en atheneumonderwijs. Het onderwijs wordt helemaal op jouw persoon afgestemd. Op die manier ontwikkel je je creativiteit en word je gestimuleerd het beste uit jezelf te halen. Een forum is een plaats waar mensen samenkomen om met elkaar en van elkaar te leren. Om inspiratie op te doen en enthousiasme te delen. En dat is precies waar @Forum voor staat. We maken het onderwijs samen. Daarbij dagen we je uit je creativiteit te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen.

Gezonde School CSG Comenius is de eerste VO school van Friesland die het vignet ‘Gezonde School’ heeft ontvangen. Onze school stimuleert een gezonde en bewuste leefstijl op het gebied van voeding, bewegen en roken. We helpen de leerlingen dit mogelijk te maken door o.a. door het aanbod in de kantine gezond te maken. Daarnaast wordt er in de lessen aandacht besteed aan gezond leven.

Talentstromen Naast de verschillende opleidingen kun je deelnemen aan ’talentstromen’. Talentstromen zijn extra lessen. Voor het vmbo op het gebied van kunst en cultuur, sport en multimedia. Voor de mavo op het gebied van kunst en cultuur, ondernemen en sport. Voor de havo en het atheneum ook nog op het gebied van techniek, muziek, multimedia en Engels. We werken daarbij samen met bedrijven en instellingen, waar je opdrachten voor gaat doen. De talentstromen op CSG Comenius zijn uniek in Leeuwarden en omstreken. Waarin wil jij uitblinken?

Activiteiten buiten school Op CSG Comenius volg je niet alleen lessen. We organiseren ook feestavonden, schoolreizen, sportdagen en vieringen. En we hebben contact met scholen in het buitenland. Het afgelopen jaar gingen leerlingen naar diverse steden in Europa. Ook krijg je te maken met bedrijven buiten de school, bijvoorbeeld wanneer je aan projecten werkt. Zo kun je je breed ontwikkelen. 28

Locaties Leeuwarden Dinsdag 29 januari, 13.30 uur Locatie Sint Annaparochie Woensdag 23 januari, 19.00 - 21.00 uur

CSG Comenius gelooft in je toekomst! Ook jij hebt talent! Weet je nog niet precies welk talent dat is? Bij ons op school kom je daar vanzelf achter. Je zult zien dat je heel wat in je mars hebt. Je leert je mogelijkheden ontdekken, zodat je later een beroep kunt vinden dat helemaal bij jou past. Op CSG Comenius zet je een flinke stap richting je toekomst!

Bezoekadressen Locatie Zamenhof - Praktijkonderwijs en vmbo Robert Kochstraat 6, Leeuwarden Locatie Esdoorn - Mavo, mavo XL Esdoornstraat 52, Leeuwarden Locatie Mariënburg - Havo en atheneum Achter de Hoven 118, Leeuwarden Locatie @Forum - Mavo, havo en atheneum Plataanstraat 1, Leeuwarden Locatie Klein Mariënburg Havo en atheneum leerjaar 1

Knoopstraat 3, Leeuwarden Locatie Sint Anne - Havo en atheneum Hartman Sannesstr. 7, St.-Annaparochie Postadres Postbus 193, 8900 AD Leeuwarden Meer info T (058) 234 76 70 E info@csg-comenius.nl I www.csg-comenius.nl


Open Dag

Terra WolvegaLyceum

Woensdag 30 januari 2019 15:00 - 17:00 uur 19:00 - 21:00 uur

ne

Vmbo-groen en het Groe

Veelzijdig groen onderwijs Zoek jij een fijne, avontuurlijke school waar je helemaal jezelf kunt zijn? Waar je veel leert over natuur, dieren, voeding en techniek? Waar je naast theorie ook veel in de praktijk werkt? Dan is Terra iets voor jou. Welkom bij Terra Wolvega! Bij Terra Wolvega kun je naar het vmbo-groen en het Groene Lyceum. Lees hier alles over onze opleidingen en bezoek onze Open Dag! Je wordt vast enthousiast!

Vmbo-groen Waarom is Terra vmbo-groen echt iets voor jou? • Je bent hier veel buiten bezig en leert van alles over de natuur en de wereld. Dus geen lange, saaie dagen in het klaslokaal… maar veel erop uit. De natuur is namelijk heel belangrijk bij ons. Lekker groen dus. • Elke dag is een avontuur. Je doet van alles. Naast het basispakket groen heb je in de onderbouw ook keuzevakken: sport, techniek, creatief of groene verdieping. Veelzijdig en uitdagend! • Je krijgt een goede mix van theorie en praktijk. Dus leuke praktische projecten, dan weer even in de boeken én je gaat op stage. Dat betekent meekijken bij allerlei interessante bedrijven en organisaties. Heel leerzaam! • Digitaal leren wordt steeds belangrijker bij ons op school. Je werkt hier met een eigen laptop. Cool! • Vind je leren lastig? Terra Wolvega heeft extra begeleidingsuren daarvoor.

• Je werkt veel aan (studie)vaardigheden die je op het hbo goed kunt gebruiken. • Je werkt met leerlingen uit verschillende klassen en leerjaren samen aan opdrachten. Dit noemen we leerpleinleren.

Eigen mentor en goede begeleiding Elke klas heeft een eigen mentor. Deze doet van alles voor en met jou. Heb je een vraag, wil je hulp of advies? Je kunt altijd bij je mentor terecht. We leren je ook hoe je bijvoorbeeld aantekeningen, samenvattingen of werkstukken kunt maken. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor jou en je ouders/verzorgers. Op onze school word je goed begeleid. Docenten spreken regelmatig met jou over hoe het gaat op school en het team van docenten bespreekt jouw resultaten. We hebben vaak contact met je ouders/verzorgers en organiseren informatieavonden. Ook begeleiden we jou bij de overstap naar het vervolgonderwijs.

Bezoekadres Paulus Potterstraat 33 8471 VM Wolvega ingang aan de Stadhouderslaan Postadres Postbus 147 8470 AC Wolvega Meer info T 0561 - 61 88 18 E wolvega@voterra.nl I wolvega.voterra.nl Afdelingsdirecteuren Dennis Wanders Jennifer Wessels Boer Volg Terra Wolvega ook op facebook www.facebook.com/TerraWolvega

uitwisselingen. Er zijn sportdagen, we doen mee aan allerlei sportieve activiteiten en hebben een eigen competitie, de Terra Coppa, een voetbaltoernooi tegen leerlingen van de andere vestigingen van Terra.

Magister Cijfers checken, je rooster of huiswerk bekijken, extra lesmateriaal opvragen; het kan allemaal met Magister, onze Elektronische Leer Omgeving (ELO). Waar je ook bent: met een computer en internetaansluiting heb je altijd toegang tot dit systeem. Via Magister krijg je veel informatie over de school en het leren.

Ouders Voor ouders organiseren we naast de ouderavonden ook regelmatig publiekscolleges over interessante onderwerpen. Dit doen we in samenwerking met Comprix.

Activiteiten Naast de gewone lessen organiseren we allerlei andere activiteiten, zoals voorstellingen, schoolfeesten, excursies en

Ontdek het vernieuwde hGL! Heb jij havo of havo/vwo niveau, maar ben je ook een echte doener? Dan zit je bij het Groene Lyceum op je plek. Hier gebruik je je hoofd en je handen. Aan het einde van de leerroute heb je een mbo-diploma op niveau 4. Daarmee kun je doorstromen naar het hbo! Kenmerken van het Groene Lyceum: • Je rondt het Groene Lyceum in 6 of 5 jaar af. Dat hangt af van jouw tempo van werken en leren en de keuzes die je maakt. • Je kiest zelf je leerroute en daar stem je jouw vakken en stages op af. 29


csg Bogerman

, gymnasium

technasium, atheneum Vmbo (met lwoo), havo,

‘Je maakt ’t samen!’ Samen, dat is waar het bij csg Bogerman om draait. Je krijgt de ruimte om na te denken over wie jij bent en waarvoor je jouw talent wilt laten groeien. Waar loop jij warm voor? Je leert je talent daar in te zetten waar dat nodig is. Wat jij kunt, is ook écht van waarde voor een ander. Daar word je blij van! Ga je voor muziek, sport of creativiteit? Je kunt bij csg Bogerman terecht. Samen succesvol zijn: daar wordt de wereld steeds een beetje mooier van. Maak kennis met ons unieke onderwijsaanbod!

Vakcollege Kies voor praktische uitdaging! Als je kiest voor het vmbo in de richting beroepsgericht, dan kom je terecht bij het Vakcollege. Hier ontdek en ontwikkel je jouw talent. Je leert veel in de praktijk en krijgt theorie die daarbij hoort. Daarnaast bezoek je ook bedrijven om écht een kijkje te nemen in de praktijk. Van technische installaties

tot vakwerk in de keuken: bij het Vakcollege voel jij je thuis!

M@vo Samenwerken en kritisch denken Ga jij voor de uitdaging van de M@vo? De docenten van de m@vo bieden jou een stevige theoretische basis. Ze dagen je uit om nét dat stapje extra te zetten samen met je klasgeno-

ten. Je leert onder andere vaardig-heden als samenwerken, kritisch denken en je creativiteit gebruiken. Ga jij met ons deze uitdaging aan?

Havo Ga samen voor groei Op de havo ontdek je samen met je klasgenoten, je mentor en je docenten wat jouw passie is en waar je goed in bent. Je krijgt ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en je leert om samen te werken met anderen. Dát laat jou groeien! Technasium (havo en vwo, Sneek) Wil jij werken voor echte opdrachtgevers? Samen met je klasgenoten écht goede oplossingen bedenken? Die kans krijg je bij het Technasium. In de gloednieuwe werkplaats leer jij zelfstandig werken, samen werken, creatief denken en nog veel meer! Je bent daardoor zeer betrokken bij wat je leert. Zo zet jij je met hart en ziel in voor een topresultaat!

Vwo Zet je tanden in pittige vraagstukken Ben je nieuwsgierig en wil je graag het naadje van de kous weten? Kies dan voor de stevige theoretische basis van het vwo. Bij csg Bogerman ben je er zeker van dat je uitstekend wordt voorbereid op het wetenschappelijk onderwijs. Ontwikkel jezelf met relevante, actuele kennis die aansluit bij jouw leefwereld! Gymnasium (Sneek) Ben jij toe aan een uitdaging? Houd je van pittige leerstof? Heb jij doorzettingsvermogen, een brede interesse, een nieuwsgierige houding en een meer dan gemiddelde ambitie? Kies dan voor het gymnasium van csg Bogerman: een uitgelezen kans op een bijzondere opleiding. We dagen je uit om je creatieve en sociale talenten maximaal in te zetten en verder te ontwikkelen.

Meertalig Voortgezet Onderwijs (Koudum) Kies je voor havo of vwo op csg Bogerman Koudum? Dan krijg je in de onderbouw Meertalig Voortgezet Onderwijs. Dat betekent dat je de vakken Engels, Aardrijkskunde en Muziek in het Engels krijgt en Geschiedenis en Lichamelijke Opvoeding in het Fries. Op deze manier leer je meerdere talen goed en daar heb je later veel aan. 30


Open Huis Sneek 12 februari 2019 Koudum 31 januari 2019 Balk 8 februari 2019 Kijk voor tijden en meer info op www.csgbogerman.nl

Bezoekadressen Sneek Vakcollege, havo en vwo Hemdijk 2 8601 XH Sneek T 0515 - 48 24 82

Nabij

Extra aanbod (Sneek)

Een school waar jij je thuis voelt, is een plek waar groei mogelijk is. Bij csg Bogerman kun jij kiezen voor een school bij jou in de buurt. In Balk, Koudum en Sneek leer jij in een vertrouwde omgeving waar je jezelf kunt zijn. Daag jezelf uit op weg naar verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Voel je thuis op school en kom verder!

Muziek: speel de sterren van de hemel! Samen oefenen, goed naar elkaar luisteren en toewerken naar dat ene belangrijke optreden. Dat is waar csg Bogerman voor staat! Samen met andere leerlingen blaas jij tijdens optredens het publiek omver. Je maakt bij ons deel uit van de Bogerman BigBand, het Bogerman Kamer Orkest, de Bogies en/of het Bogerman Popkoor.

Balk Zoek jij een school waar je je 100% thuis voelt? Welkom bij csg Bogerman Balk. Deze locatie kent een vertrouwelijke, goede sfeer, is gemoedelijk en gezellig. Iedereen kent elkaar. Nabijheid staat hoog in het vaandel. Binnen de vertrouwde omgeving van csg Bogerman Balk ontdek je de wereld. Je gaat op excursie, er zijn uitwisselingsprojecten en je bezoekt bedrijven. Voor ieder leerjaar staat een culturele dag op het programma.

Koudum Ben je op zoek naar een school waar je echt gezien wordt? Houd je van kleinschaligheid en een fijne sfeer? Dan is csg Bogerman in Koudum een locatie waar jij je snel thuis voelt. Op de grote trap in het hart van de school begint jouw schooldag goed.

Sport: samen ben je kampioen! Ben jij een sportieve teamplayer? Je vindt in Sneek extra uitdaging in de sportklas! Elke week worden er nieuwe sporten uitgeprobeerd. Je leert vertrouwen op je teamgenoten en naar elkaars talent te kijken. Met talent win je een wedstrijd, maar met teamwork ben je kampioen! Leerlingenvereniging: organiseer, denk & beslis mee Wil jij iedereen op school een geweldige tijd bezorgen? Neem je graag de leiding? Dan pas jij in de leerlingenvereniging. Je leert hier veel over samenwerken en leiderschap. Het bestuur bestaat volledig uit leerlingen. Je denkt en beslist mee met de schoolleiding in de leerlingenraad, organiseert feesten in de feestcommissie of schrijft en blogt en vlogt over alles wat er op school gebeurt in de schoolredactie!

Locatie Sneek Koudum Balk

Sneek Brugklas en vmbo GT Hemdijk 47 8601 XJ Sneek T 0515 - 48 24 82 Koudum Ds. L. Tinholtstraat 3C 8723 CW Koudum T 0514 - 53 21 10 Balk Douwe Aukesstraat 1 8561 CS Balk T 0514 - 60 22 16 Postadres Postbus 172 8600 AD Sneek Rector Dhr. J. Osinga Meer informatie T 0515 - 48 24 82 I www.csgbogerman.nl E info@csgbogerman.nl Sociale media csgbogerman csgbogerman @csgbogerman

Onderwijsaanbod Vakcollege (vmbo B/K), m@vo (vmbo G/T), havo, vwo, Technasium en gymnasium. 1e twee leerjaren vmbo-beroepsgericht, vmbo gemengde leerweg en theoretische leerweg, 1e drie leerjaren havo en vwo. Vmbo-beroepsgericht, vmbo theoretische leerweg, 1e drie leerjaren havo en vwo. 31


Singelland

Open Dagen 2019 • wo 16 jan,16-19 uur: De Venen, Drachten • di 22 jan,18-21 uur: Singelland Burgum • wo 23 jan,16-20 uur: VHS, Drachten • do 24 jan,18-21 uur: VO Surhuisterveen • wo 6 febr, 16-20.30 uur: Het Drachtster Lyceum

enschap

Openbare Scholengeme

Talent in ontwikkeling Ontwikkel je talenten op Singelland Aan het einde van dit schooljaar neem je afscheid van de basisschool. Je gaat naar het voortgezet onderwijs. Spannend! Een ander schoolgebouw, nieuwe klasgenoten, onbekende vakken. Samen met ons ontdek jij wat jouw talent is en helpen wij jou om dit verder te ontwikkelen.

Met hoofd, hart, handen en ruggengraat Of je nu goed bent met je hoofd of liever met je handen werkt, je hart laat spreken tijdens schoolprojecten voor een goed doel, alles wilt leren over computers of drie talen wilt leren spreken... Wij vinden het belangrijk dat jij kunt doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Maar we leren je ook om sterk in je schoenen te staan: ruggengraat krijgen noemen we dat. Binnen én buiten de lessen. Er worden ook regelmatig (buitenschoolse) leerprojecten of excursies georganiseerd.

Singelland in het kort Singelland is een Openbare Scholengemeenschap met zes locaties: vier in Drachten, één in Burgum en één in Surhuisterveen. Alle locaties hebben hun eigen leerniveaus. Iedereen vindt een geschikte plek bij ons, van praktijkonderwijs tot en met gymnasium.

Bij ons word je, met name in de onderbouw, heel goed begeleid. Wij leren jou om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen ontwikkeling. Op de meeste locaties (met uitzondering van de praktijkschool) wordt de onderbouw aangeboden: dit zijn de eerste twee leerjaren. Op Het Drachtster Lyceum en in Surhuisterveen wordt door de meeste leerlingen de keuze havo/vwo aan het einde van het eerste jaar gemaakt. Presteer je erg goed op de basisschool en heb je vooral aanleg voor talen, dan is de gymnasium-brugklas op Het Drachtster Lyceum een mogelijkheid. In het vmbo wordt in het tweede leerjaar samen met jou en je ouders/verzorgers bekeken welke opleiding na de onderbouw voor jou de beste is. Op Praktijkschool De Venen leer je via praktijk en buitenschoolse stages om zelfstandig te werken. Elke klas heeft een eigen mentor: dé aanspreekpersoon voor jou en je ouders die jou begeleidt en voor jou klaar staat.

Singelland: plezierig en respectvol met elkaar omgaan Wat voor sfeer heerst er op school? Is het er gezellig, veilig, voel jij je gerespecteerd? Het is belangrijk dat onze leerlingen zich thuis voelen op Singelland. Daarom hebben we samen met de leerlingen afgesproken hoe we graag met elkaar willen omgaan: deze (media-)wijze leefregels gelden voor alle leerlingen en medewerkers.

De eerste jaren op Singelland Na de basisschool kun je in de meeste gevallen dicht bij huis het Voortgezet Onderwijs volgen.

Proeflessen: hoe ziet een les er volgend jaar uit? De één noemt het een doemiddag, de ander een oriëntatiemiddag… proeflessen meedraaien, dat is waar het om gaat! Echt een indruk krijgen van de nieuwe vakken en een andere manier van lesgeven. Leuk om mee te maken! Via je basisschool word je uitgenodigd voor deze middagen. Meld je aan!

Open Dagen De Open Dagen zijn bedoeld om je kennis te laten maken met de sfeer op onze locaties. Docenten, leerlingen en ouders zijn aanwezig om je meer te vertellen. Je bekijkt de school van top tot teen, doet mee aan activiteiten en je kunt je vragen stellen. Tot ziens op Singelland! 32

Doe- en Oriëntatiemiddagen 2019 • di 15 jan: Talent-event Singelland VHS • di 15 jan: Singelland Burgum • do 14 febr: Het Drachtster Lyceum • do 4 apr: De Venen, Drachten

Bezoekadressen Van Haersmasingel (vmbo, incl. oom) Van Haersmasingel 37, 9201 KN Drachten T 0512 - 75 03 00 E VHS: info.vhs@singelland.nl Locatiedirecteur: mw. A. Kingma Tevens hoofdvestiging/centrale diensten Bestuurder: dhr drs. P. Schram Het Drachtster Lyceum (havo, atheneum, gymnasium) Torenstraat 28, 9201 JW Drachten T 0512 - 57 10 20 E drachtsterlyceum@singelland.nl Rector: mw. A. Nieborg Singelland De Venen (praktijkonderwijs) De Ring 4, 9202 NW Drachten T 0512 - 51 76 24 E info.devenen@singelland.nl Locatiedirecteur: dhr. E. Stadman VO Surhuisterveen (vmbo, havo, atheneum) Langelaan 18, 9231 EN Surhuisterveen Postbus 13, 9230 AA Surhuisterveen T 0512 - 36 90 90 E info.surhuisterveen@singelland.nl Locatiedirecteur: dhr. R. Buiter Singelland Burgum (vmbo, havo, onderbouw vwo) Schoolstraat 101, 9251 EB Burgum T 0511 - 46 02 10 E info.burgum@singelland.nl Locatiedirecteur: mw. E. van 't Wout I www.singelland.nl


ge Nordwin ColleHe Sneek erenveen, Leeuwarden en ost,

VMBO-groen in Buitenp

“We helpen jou meer te leren en beter te presteren!” Heb je het advies gekregen om naar het VMBO te gaan? Dan is Nordwin College misschien wel een leuke school voor jou! Je leert meer door de goede sfeer Een goede sfeer op school vinden we erg belangrijk. Het helpt je om je thuis te voelen. Ook het leren en werken in een groene omgeving draagt hieraan bij. Je krijgt op onze kleine, veilige en overzichtelijke scholen theorie- en praktijkvakken. We wisselen de theorievakken af met projecten en excursies, zowel binnen als buiten de school. We zijn ervan overtuigd dat je door de goede sfeer en groene omgeving meer leert en dus beter presteert. En na het VMBO kun je nog alle kanten op.

Onze onderbouw De eerste twee jaar op school Je leert bij ons door het doen van groene opdrachten. Want wat is er nou leuker dan na een biologieles echte zaden te zaaien en planten te verzorgen? Of na een techniekles een waterraket te maken? Door op deze manier te werken leer je sneller, begrijp je dingen beter en onthoud je ze langer. In de onderbouw krijg je les in:

Praktijk • Kunst & Cultuur • Sport & Beweging • Techniek & Innovatie • Dier & Welzijn • Groen & Recreatie • Voeding & Gezondheid • Plant & Productie • Bloem & Styling

Onze bovenbouw Welk advies heb je gekregen? Na twee jaar kom je in de bovenbouw. Als je al twee jaar de onderbouw op een andere school hebt gedaan, kun je instromen in klas 3. In de bovenbouw kies je een leerweg en een keuzepakket. Je kunt bij ons een diploma behalen voor deze leerwegen: Leerwegen • Basisberoepsgerichte Leerweg (Basis of BB) • Kaderberoepsgerichte Leerweg (Kader of KB) • Gemengde Leerweg (GL) • Theoretische Leerweg (TL)* * In de Gemengde Leerweg kun je ook je diploma

Theorie • Nederlands • Fries • Engels • Duits • Wiskunde • Rekenen • Biologie en Natuur-/Scheikunde • Mens & Maatschappij

Theoretische Leerweg halen. Je kiest dan een zesde theorievak naast de basis theorievakken.

Infoavond Woensdag 6 februari 2019 19.00 - 21.00 uur

Bezoekadressen Nordwin College Buitenpost Prof. Wassenberghstraat 3 9285 PS Buitenpost T 0511 - 54 15 98 E infobuitenpost@nordwincollege.nl Nordwin College Heerenveen Domela Nieuwenhuisweg 3 8448 GK Heerenveen T 0513 - 62 30 34 E infoheerenveen@nordwincollege.nl Nordwin College Leeuwarden Jansoniusstraat 2 8934 BM Leeuwarden T 058 - 284 65 71 E infoleeuwarden@nordwincollege.nl Nordwin College Sneek Harste 2 8602 JX Sneek T 0515 - 41 40 95 E infosneek@nordwincollege.nl

Meer weten? Kijk voor meer informatie op www.nordwincollege.nl. Of neem contact op met één van bovenstaande locaties.

Als je al deze zes vakken en je keuzepakket succesvol afrondt, krijg je twee diploma’s.

Volop keuzemogelijkheden na VMBO-groen! Als je je diploma hebt gehaald, dan kun je doorstromen naar alle opleidingen van het

MBO. Afhankelijk van de leerweg kun je naar de HAVO. Ook onze eigen MBO-opleidingen kunnen een prima optie zijn omdat de keuzepakketten van VMBO-groen hier helemaal op aansluiten. De decaan helpt je met het maken van een keuze voor je juiste opleiding of beroep.

33


Bornego Collegeen gymnasium neum vmbo-t/mavo, havo, athe

Goed voor elkaar op het Bornego College gaan zo snel door de stof: zij versnellen of verdiepen. Andere leerlingen krijgen extra ondersteuning in de flex-zone voor bijvoorbeeld dyslexie of faalangst. In de i-zone maak je helemaal je eigen keuzes. Je kiest modules over onderwerpen die jij leuk vindt, bij jou passen of die je nieuwgierig maken. Hoe leuk is dat?

Bornego Joure Woon je in (de buurt) van Joure? Dan kun je dichtbij huis beginnen. Dat is fijn! Het maakt de overstap naar het voortgezet onderwijs minder groot. Samen met OSG Sevenwolden bieden wij mavo, havo, atheneum en gymnasium onderwijs aan. Ga je voor de mavo, dan kun je in Joure blijven en daar je diploma halen. Na drie jaar maken leerlingen van de havo, atheneum, en gymnasium de overstap naar Bornego Lyceum in Heerenveen. Het Bornego College is een christelijke scholengemeenschap met twee vestigingen in Heerenveen en één in Joure.

Bornego Junior & Mavo Bornego Junior & Mavo is de vestiging aan de Ds. Kingweg 2 en vind je achter Bornego Lyceum. Hier begin je je schoolcarrière bij het Bornego College in Heerenveen. Je kunt bij ons mavo, havo, atheneum en gymnasium volgen.

Bornego 2.0 Je moet weten dat het onderwijs bij ons op school vernieuwt. Het wordt leuker, moderner en vooral: er komt steeds meer ruimte voor eigen keuzes. Dat vinden wij fijn en belangrijk en jij vast ook! Vanaf volgend jaar wordt ons onderwijs steeds meer verdeeld in drie zones: de study-zone, de flex-zone en de i-zone.

Ruimte voor eigen keuzes In de study-zone vind je de vakken die je moet volgen om je diploma te halen. Daar krijg je een hele stevige basis aan kennis en vaardigheden om mee verder te kunnen. De flexzone, het woord zegt het al, is flexibel en kan per leerling verschillen. Sommige leerlingen 34

Daarom kies je voor Bornego Joure •O verzichtelijk - Bornego Joure is overzichtelijk en gezellig. Je voelt je snel thuis en dat is belangrijk om goed te kunnen leren. •S tevige basis - Je krijgt bij ons een breed aanbod aan vakken en mogelijkheden. We geven je een stevige basis om verder te gaan. •M aatwerk - Niemand is hetzelfde. Op Bornego Joure houden we daar rekening mee en geven we je de ondersteuning die jij nodig hebt. • L oopbaanleren - Loopbaanleren gaat over keuzes maken voor later. Daar besteden we veel aandacht aan. •B urgerschap - Wij vinden dat een school er niet alleen is om je te helpen bij het vergroten van je kennis. Wij vinden het ook belangrijk dat je de wereld leert ontdekken. Daar helpen we je bij!

Nieuwsgierig? Bornego Junior & Mavo Kom kijken op onze open dag op woensdag 23 januari 2019 van 16.00 - 20.00 uur. Bornego Joure (samen met OSG Sevenwolden) Bornego Joure ontdek je op onze open dag op dinsdag 29 januari 2019 van 18.30 - 21.00 uur. Op 15 en 22 januari organiseren we onze doedagen. De aanmelding hiervoor gaat via de basisschool.

Bezoekadressen Bornego Joure vind je op de Pasteurweg 3 in Joure Bornego Junior & Mavo vind je op de Ds. Kingweg 2 in Heerenveen Meer info T 0513 - 80 18 00 E info@bornego.nl I www.bornego.nl


OSG Piter Jellscehasp voor

Openbare scholengemeen met gymnasium praktijkonderwijs tot en

Volg je talent! Scholen in Leeuwarden: Advies

School

praktijkonderwijs

De Brêge

vmbo-b, -k en gemengde leerweg

YnSicht

vmbo-t

De Dyk, !mpulse en Montessori High School

havo

atheneum (vwo)

De Dyk, !mpulse, Montessori High School, Leeuwarder Lyceum Leeuwarder Lyceum !mpulse

gymnasium (vwo) Stedelijk Gymnasium

Scholen buiten Leeuwarden: Advies

School

vmbo-k+, -t, havo

Dalton Dokkum

vmbo-b, -k, -gl, -t, Campus Middelsee havo, vwo (Sint Annaparochie) vmbo-t, havo, vwo

!mpulse Kollum

OSG Piter Jelles is een openbare scholengemeenschap met scholen in Leeuwarden, Kollum, Dokkum en Sint Annaparochie. Onze scholen zijn allemaal verschillend; de vorm van onderwijs, op welk niveau je leert en hoe je leert, verschilt per school. Maar op alle scholen is een goede sfeer waardoor je je er snel thuis voelt!

Iedereen is welkom Iedere leerling is welkom bij Piter Jelles. Wat je advies van de basisschool ook is en van welke basisschool je ook komt. Om een keuze te maken tussen de scholen van Piter Jelles en om ze te kunnen vergelijken, zijn er Open Dagen en Beleefmiddagen. De Beleefmiddagen vonden plaats in oktober en november en de Open Dagen in januari en februari. Het is de moeite waard om onze Open Dagen te bezoeken, want er is van alles te zien en te doen en je krijgt alvast een goede indruk van de school.

Leeuwarder Lyceum Op het Leeuwarder Lyceum kun je een havodiploma of vwo-diploma halen. Het Leeuwarder Lyceum is een vrij grote school met 1000 leerlingen. Hierdoor hebben we veel te bieden, maar zijn we wel klein genoeg om dichtbij de leerlingen te kunnen staan om rekening te houden met individuele aspecten. Want: we willen maatwerk leveren! Daarnaast hebben we nog iets bijzonders: we zijn een Technasium- en Olympiadeschool. Ons team ontwikkelt continue nieuwe werkwijzen, werken aan doorlopende leerlijnen en ontwikkelen toetsbeleid dat de leerling niet alleen volgt, maar hen ook stimuleert het beste uit zichzelf te halen. In een goede school zijn leerlingen, medewerkers en ouders immers steeds bezig met leren. Van en met elkaar!

Open Dagen 2019 Do. 24 januari, 16.00 - 20.00 uur • !mpulse Kollum Za. 2 februari, 10.00 - 14.00 uur • YnSicht • !mpulse Leeuwarden Ma. 4 februari, 16.00 - 20.00 uur • !mpulse Leeuwarden Di. 5 februari, 16.00 - 20.00 uur • Leeuwarder Lyceum • De Brêge (ook 8+ doeners) Wo. 6 februari, 16.00 - 20.00 uur • Stedelijk Gymnasium • Montessori High School • Campus Middelsee Do. 7 februari, 16.00 - 20.00 uur • De Dyk Wo. 13 februari, 16.00 - 20.00 uur • Dalton Dokkum

Doemiddagen 2019 Di 22 januari, 13.30 - 15.30 uur • De Brêge Vr. 8 februari, 08.45 - 11.30 uur en 12.30 - 15.15 uur • Dalton Dokkum

Kijk voor alle informatie over OSG Piter Jelles en onze scholen op www.piterjelles.nl en check ook onze social media-kanalen

Onderwijs en leren staan bij ons centraal, maar je gezien en gekend voelen gaat om meer dan leren alleen. Daarom hebben we ook veel aandacht voor de begeleiding van onze leerlingen. Elke leerling in de onderbouw 35


lles OSG PitergeJe meenschap voor

Openbare scholen met gymnasium praktijkonderwijs tot en

Stedelijk Gymnasium Het Stedelijk Gymnasium is voor talentvolle leerlingen die het leuk vinden om te worden uitgedaagd. Naast de gewone schoolvakken krijg je Latijn en Grieks. Onze school is uitermate geschikt voor leerlingen met een brede belangstelling. Leerlingen krijgen de kans om zelf initiatieven te nemen. Je kunt je bij ons verdiepen in bijvoorbeeld robots programmeren, de relativiteitstheorie, de schatten van het Rijksmuseum of de organisatie van schoolkrant of Grote Fuif. Als dit jou aanspreekt, dan past onze school goed bij jou! Lees meer over het Stedelijk Gymnasium op www.stedelijkgymnasium.piterjelles.nl.

YnSicht heeft een klassenmentor en in de bovenbouw een coach. We hebben zorgfunctionarissen en pedagogische conciërges, die meer doen dan een oogje in het zeil houden. We willen dat je je bij ons gezien wordt én je veilig voelt. Zodat je optimaal kunt leren. Meer informatie vind je op www.leeuwarderlyceum.piterjelles.nl.

De Brêge De Brêge is een school voor praktijkonderwijs. We hebben ruime, modern ingerichte praktijken leslokalen. Er zijn vier uitstroomrichtingen; economie en handel, techniek, zorg en dienstverlening en groen vanuit deze sectoren stroom je door naar werk of vervolgonderwijs. We hebben een keuken waarin je leert om eten te koken voor jezelf en voor anderen en een kas waar we o.a. bloemen kweken. Ook hebben we een metaal- en een houtwerkplaats. Je loopt ook stages om je voor te bereiden op werk of een vervolgopleiding. Meer informatie vind je op onze website: www.debrege.piterjelles.nl.

De Dyk De Dyk is een mavo-havo school. De school waar persoonlijk leren georganiseerd is: 30% van je lessen kies je zelf, afhankelijk van je interesse, je tempo en je niveau. In overleg met de mentor bepaal jij je leerroute. Extra vakken, versneld examen, havo- én mavoniveau, sportklas, theaterklas: op De Dyk kan het allemaal. Kijk ook op de site: www.dedyk.piterjelles.nl.

Montessori High School Je leeft in een wereld die volop in beweging is en voor je open ligt. Het is belangrijk dat je 36

ontdekt wat je kan en wil leren om vol vertrouwen jouw toekomst tegemoet te treden. Op Montessori High School kijk je veel naar de wereld om je heen en krijg je de mogelijkheid om verschillende talen extra goed onder de knie te krijgen. Montessori High School is een mavo (vmbo-t)- en havoschool waar je de lessen in het Nederlands volgt. Je kan ook kiezen voor Tweetalig Onderwijs. Je volgt dan een deel van de lessen in het Engels. Superhandig, ook voor je vervolgstudie na het mavo of het havo. Met aandacht voor jouw manier van leren, Kunst & Cultuur, de vaardigheden die nodig zijn in de toekomst en vooral goed contact met je klasgenoten, docenten en mentoren, leer je de wereld om je heen steeds beter begrijpen. Je wordt creatiever in het denken en doen. Kortom; ontdek en beleef de wereld! Meer informatie vind je op onze website www.montessorihighschool.piterjelles.nl.

Welkom bij YnSicht. YnSicht is een school voor de basisberoepsgerichte-, kaderberoepsgerichte- en de gemengde leerweg. Iedereen op YnSicht heeft een eigen coach/ mentor die voor persoonlijke begeleiding zorgt bij jouw leerproces. Na een tweejarig traject in de onderbouw, waar je naast de reguliere vakken hebt gewerkt aan allerlei praktische opdrachten binnen Talentenlab, stroom je door naar het profiel Dienstverlening & Producten. Binnen deze brede oriënterende opleiding maak je kennis met verschillende werkvelden. In klas 3 en 4 werk je in groepsverband aan grote geïntegreerde en betekenisvolle opdrachten. Iedere opdracht voer je uit voor echte opdrachtgevers (leerlingen, ouders, instanties of bedrijven). Door het kiezen van keuzevakken specialiseer jij je in een richting die je voorbereidt op een vervolgopleiding in het mbo.


Bezoekadressen Leeuwarder Lyceum Dr. Jacob Botkeweg 3 8935 AB Leeuwarden T 058 - 880 14 00 De Brêge Egelantierstraat 88 8924 EP Leeuwarden T 058 - 880 12 50 De Dyk Egelantierstraat 86 8924 EP Leeuwarden T 058 - 880 16 00 Op deze manier bereidt YnSicht jou voor op een goede toekomst in een snel veranderende maatschappij. Op YnSicht zijn de helft van jouw lessen praktijkgericht. Lees alles over YnSicht op www.ynsicht.piterjelles.nl.

!mpulse Leeuwarden Leren doe je samen vinden we op !mpulse Leeuwarden. We zijn dan ook een leer- en leefgemeenschap waar leerlingen en teamleden samen leren en samen leven. Leerlingen met een vmbo-t-, havo- en vwo-advies kunnen zich inschrijven voor !mpulse en er ook hun diploma halen. Op !mpulse heb je elke week vaste schooltijden zonder tussenuren. Het onderwijs op !mpulse is leerlinggestuurd. Teamleden steunen, sturen en inspireren leerlingen in de persoonlijke ontwikkeling en het aanleren van vaardigheden en kennis. Meer weten? Bekijk de website: www.impulse.piterjelles.nl.

Dalton Dokkum Dalton Dokkum is een kleinschalige school waar leerlingen het snel naar hun zin hebben. Je kunt bij ons terecht met een vmbo-k (met plusprofiel), vmbo-t of havo-advies. Je kunt de school afsluiten met een vmbo-t of havodiploma. Dalton Dokkum is een officieel erkende Daltonschool. Dat houdt in dat we werken volgens het Dalton-principe. Hierbij krijgen leerlingen een zekere vrijheid (in gebondenheid) om zelf te bepalen wanneer ze aan een bepaalde taak werken. Je krijgt bij ons een persoonlijke mentor die met je bespreekt hoe het met je gaat en samen met je bekijkt of je de juiste keuzes maakt. Lees meer op: www.daltondokkum.piterjelles.nl.

Campus Middelsee OSG Piter Jelles heeft samen met CSG Comenius en CSG Ulbe van Houten een school in St.-Annaparochie: Campus Middelsee. We hebben een breed opleidingsaanbod: vmbo-b,-k,-gl, -t, havo en vwo. Campus Middelsee biedt Talentstromen aan. In leerjaar

1 en 2 heb je twee uren per week een Talentstroom. Je kunt kiezen uit Sports, Art Factory, Travel Academy, Technology, Cooking Class en Music Stage.

Montessori High School Douwe Kalmaleane 2 8915 HA Leeuwarden T 058 - 880 13 00

We vinden het belangrijk dat je voldoende uitdaging krijgt bij ons op school, maar ook dat je extra begeleiding krijgt als dat nodig is. We bieden daarom maatwerk aan. Je kunt bijvoorbeeld bijles en huiswerkbegeleiding krijgen. Ook is er een excellentieprogramma. Je kunt hierin een extra vak volgen, zoals: Spaans, kunst, sport of drama. Meer informatie vind je op www.campusmiddelsee.nl

Stedelijk Gymnasium Noorderweg 1 8911 ES Leeuwarden T 058 - 880 12 00

!mpulse Kollum !mpulse Kollum (mavo, havo, vwo) is een kleine, veilige school met een fijne sfeer waar jij je snel thuis zult voelen. Op onze school kennen we elkaar, word je gezien en krijg je de aandacht die jij verdient. Op !mpulse Kollum ben je echt onderdeel van de school omdat we hier op een vriendelijke, gelijkwaardige en open manier met elkaar omgaan. Dat vinden we erg belangrijk omdat je zo met plezier naar school gaat en goede resultaten behaalt. Je ontdekt hier op een leuke en bijzondere manier wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Onmisbaar voor jouw toekomst zijn ook (digitale) vaardigheden en weten wat je kunt en wilt. Daarom besteed je hier veel aandacht aan met een eigentijds programma. Zo heb je een opleiding voor jouw wereld van vandaag en morgen. Meer weten? Ook over de nieuwe Campus Kollum? Bekijk dan onze website: www.impulsekollum.piterjelles.nl.

YnSicht Prinsessenweg 4 8931 EG Leeuwarden T 058 - 880 15 00 !mpulse Leeuwarden Douwe Kalmaleane 4 8915 HA Leeuwarden T 058 - 880 16 80 !mpulse Kollum* Gerrit Bleekerstraat 3 9291 BS Kollum T 0511 - 45 12 16 * P er 1 januari 2018 (tijdelijk adres) Johannes Bogermanstraat 23 9291 HC Kollum Dalton Dokkum Parklaan 1 9103 ST Dokkum T 058 - 880 16 60 Campus Middelsee Hartman Sannesstraat 5 9076 EB Sint Annaparochie T 058 - 880 16 50

www.piterjelles.nl

37


Open Huis

Linde College School voor vwo, havo en

31 januari en 1 februari 2019

vmbo

Doe-dagen 11 en 18 januari 2019

Welkom op het Linde College! Nieuwe klasgenoten, nieuwe leraren en veel nieuwe vakken. Starten in de brugklas is een grote stap. We vinden het belangrijk dat alle brugklassers zich snel thuis voelen op het Linde College. Daarom besteden we in de eerste weken van het schooljaar veel aandacht aan kennismaking met elkaar en de school. In het kort kun je hier lezen wat het Linde College jou te bieden heeft. Maar om écht kennis te maken, nodigen we je uit om naar ons Open Huis en de Doe-dagen te komen. Hiervoor ontvang je een uitnodiging via de basisschool.

goed te kunnen presteren. Als je extra begeleiding nodig hebt, dan kun je ook bij ons terecht. Zo helpen we je het beste uit jezelf te halen en te ontdekken wat je goed kan en leuk vindt. Want leren is belangrijk, we willen ook graag dat je een leuke tijd bij ons op school hebt!

Kies jouw route We stimuleren je om (mede-)verantwoordelijk te zijn voor jouw eigen leerproces. Door je vertrouwen te geven en zelf keuzes te laten maken, kun je jouw eigen leerroute vormgeven. Overstappen van de ene naar de andere leerroute is mogelijk.

Over de school Je kunt bij ons terecht voor vmbo, havo en vwo. Binnen al deze richtingen zijn er veel keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld het Technasium, sport en muziek. Om erachter te komen wat je goed kan en wat je graag wilt, krijg je bij ons de kans om veel verschillende vakken te volgen. Alles is erop gericht om jou uit te dagen om je talenten, kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Alle leerlingen krijgen les in hetzelfde gebouw. Je ontmoet hierdoor tijdens pauzes, bij een sportevenement of kunstproject ook leerlingen uit andere klassen.

Persoonlijke aandacht We werken in kleine teams van docenten. Hierdoor kunnen we alle leerlingen die persoonlijke aandacht geven die nodig is om

38

Voorbeelden voor jouw leerroute • E xtra muzieklessen voor alle brugklassers waarbij je kunt kiezen uit verschillende instrumenten. •H et Technasium is er voor leerlingen van het havo en vwo. Je leert welke technische en bèta beroepen jou interessant lijken. Je werkt projectmatig aan opdrachten die onder andere van het bedrijfsleven komen. •N aast de taallessen bieden we veel mogelijkheden om je nog verder te specialiseren in het Engels, Frans, Duits of Spaans. • In de bovenbouw van het vmbo stel je voor een deel jouw eigen leerroute samen. •W il je gericht met een vak aan de slag? Dan kun je via de vakmanschapsroute versneld je mbo niveau 2 bij ons halen.

Bezoekadres Drafsportlaan 22 8472 AS Wolvega Postadres Postbus 170 8470 AD Wolvega Meer informatie T 0561 - 69 17 00 E info@lindecollege.nl I www.lindecollege.nl Volg ons ook op Facebook!


s RSG Magister Alvinvmubo, havo en vwo schap voor Openbare scholengemeen ) (atheneum en gymnasium

DoeDagen 28 en 29 januari 2019 zijn de leerlingen van groep 7 en 8 welkom op onze DoeDagen

DoeMiddag Gymnasium 4 maart 2019

De school voor jou! Je kunt naar verschillende scholen in Sneek én de regio. Maar zou je je ook overal thuis voelen? Je houdt niet van vooroordelen en kijkt open naar de wereld. Je hebt interesse in sport, cultuur en wetenschap, maar gaat ook graag creatief aan de slag. Een school waar docenten echt in je geïnteresseerd zijn. Waar ze mèt je praten en niet tegen je, dat lijkt je wel wat. Een school die bij je past en waar andere leerlingen ook een beetje zijn zoals jij. Welkom op de RSG Magister Alvinus!

Brugklas Bij ons kom je in één van de volgende klassen: • vmbo basis/kaderberoeps • vmbo-gemengd/theoretisch • havo-kansklas • havo-atheneum • atheneum • gymnasium Leerlingen met een lwoo-indicatie worden in de reguliere klassen geplaatst.

iets moet inhalen. Ook bieden deze lessen de kans om extra leerstof te volgen. De i-uren zijn er elke dag van 8.15 tot 9.00 uur.

Elke brugklas heeft een eigen mentor. Bij hem of haar kun je met al je vragen terecht. De mentor geeft zelf les aan de klas en kent de leerlingen goed. Je mentor is ook de contactpersoon voor je ouders.

Tutoren

Voor de zomervakantie kom je een dag op school om kennis te maken met je mentor en je klasgenoten. ’s Avonds komen je ouders/ verzorgers op school. Na de zomervakantie ga je twee dagen op introductiekamp naar Balk.

De mentor wordt geholpen door twee tutoren. Dit zijn ouderejaars leerlingen die jou in de brugklas goed op weg kunnen helpen en die veel kunnen vertellen over de school. Zij zijn ook aanwezig bij alle schoolactiviteiten.

Onderwijs

SportAccentklas

Met ons onderwijs willen we bereiken dat jij je talenten kunt ontwikkelen. Op onze school werken we met gedigitaliseerd onderwijs, waarbij we gebruik maken van een iPad. Dat betekent niet dat er geen boeken zijn in onze school, maar wel dat we zo goed mogelijk gebruik willen maken van de mogelijkheden die de digitale wereld ons onderwijs biedt. Het bieden van maatwerk en het aansluiten op wat er speelt in de wereld vinden we daarbij belangrijk. Je cijfers kunnen jij en je ouders/ verzorgers thuis via internet bekijken.

Als je graag met sport bezig bent, is de SportAccentklas misschien iets voor jou. Je krijgt extra uren sport en je kunt je oriënteren op verschillende sportactiviteiten buiten de school. Voor de topsporters is een sportmentor beschikbaar die samenwerkt met NOC/ NSF en Topsport Noord.

In de begeleidingsuren (de i-uren) kun je extra uitleg krijgen als je iets niet begrijpt of als je

Woensdag 30 januari 2019 16.30 - 21.00 uur

Bezoekadres Almastraat 5 8601 EW Sneek Postadres Postbus 341 8600 AH Sneek

Mentor

Introductie

I-uren

Open Dag

Meer info T 0515 - 42 97 60 E info@rsg-sneek.nl I www.rsg-sneek.nl Social Media rsgmagisteralvinus rsgsneek rsgsneek

Hoogbegaafdheid We werken op school met een groep mensen die er speciaal zijn voor jou als hoogbegaafde leerling. Zij zorgen er samen met je mentor en je docenten voor dat jij er ook uithaalt wat erin zit. Dat kan betekenen dat je extra vakken gaat volgen, je eerder examen doet voor een vak of dat je iets geheel anders doet dan je klasgenoten waardoor je jouw talenten verder kunt ontwikkelen. Dit gaat altijd in overleg met jou.

Wat biedt onze school nog meer? • Aandacht voor jou • Begeleiding die jij nodig hebt • Een goede sfeer • Leuke feesten en andere activiteiten 39


e Lauwers Collenescg hap voor vmbo, Christelijke scholengeme mnasium mavo, havo en vwo met gy

Open Dagen • 16 januari 2019 Locatie Buitenpost, 16.00 - 20.30 uur • 24 januari 2019 Locatie Kollum, 18.00 - 21.00 uur • 29 januari 2019 Locatie Grijpskerk, 18.00 - 21.00 uur

Dé school met oog voor jouw toekomst Over enkele maanden ga je naar een andere school. Dan wil je natuurlijk naar een school waar jij je thuis voelt en met plezier naartoe gaat. Een school waar je niet alleen veel leert, maar die ook meedenkt over jouw toekomst. Wij verwelkomen je graag als leerling op het Lauwers College. Het Lauwers College heeft locaties in Buitenpost, Grijpskerk en Kollum.

bedrijfsauto en de zonnepanelen op het dak van de school. -O ndernemend: we hebben de Vecon Business School, waarin je als leerling de mogelijkheid krijgt om samen met bedrijven ondernemendheid te ontwikkelen. Wij vinden het belangrijk dat jij als leerling van onze school volop mogelijkheden krijgt om te werken op het niveau dat het beste bij jou past! Dat doe je niet alleen; dat doen we samen met jou. Samen meer voor elkaar.

GO in Kollum en Grijpskerk

Het Lauwers College is een christelijke scholengemeenschap waar je voortgezet onderwijs kunt volgen, van vmbo tot en met vwo. Op alle locaties begin je met onderbouwperiode. Hierna stroom je door naar de bovenbouw. Daarin zijn de volgende mogelijkheden: • vmbo: kaderberoepsgerichte of basisberoepsgerichte leerweg. • mavo • havo/vwo: hier kun je kiezen uit 4 profielen. Binnen het vwo kun je een atheneum- of gymnasiumdiploma halen.

Locatie Buitenpost 'Samen meer voor elkaar’, dat vinden wij belangrijk. Ons onderwijs is Ambitieus, Duurzaam en Ondernemend! - Ambitieus: wij bieden maatwerk en keuzemogelijkheden. Hiermee stimuleren wij jou om zelf (mede)verantwoordelijk te zijn voor je eigen leerproces. Je kunt kiezen voor verrijking van de leerstof, maar ook voor onderwerpen die je zelf interessant vindt. - Duurzaam: we doen mee aan het project Energy Challenges, hebben een elektrische 40

Bezoekadres locatie Buitenpost De Hoefslag 40 9285 RV Buitenpost Postbus 41 9285 ZV Buitenpost T 0511 - 54 24 15 Locatiedirecteur: mevr. G. Dam Bezoekadres locatie Grijpskerk Reitsema Burchtstraat 4 9843 BG Grijpskerk Postbus 41 9843 ZG Grijpskerk T 0594 - 21 25 43 Locatiedirecteur: dhr. S. de Jong Bezoekadres locatie Kollum J. Bogermanstraat 25 9291 HA Kollum

In het schooljaar 2018-2019 zijn we gestart met gepersonaliseerd onderwijs, oftewel GO. Jouw ontwikkeling en leerwensen staan hierin centraal. Je krijgt precies wat je nodig hebt. Bij elk vak werk je op je eigen niveau. Ben je in één vak heel goed? Dan volg je dat op een hoger niveau. En wanneer je wat meer moeite met de stof hebt, kun je voor dat onderdeel wat extra tijd nemen. Samen met je coach maak je iedere week een planning. Daarin neem je de lessen op die je gaat volgen, de doelen die je wilt halen en je bespreekt wat je die week nodig hebt. Samen kijk je steeds of je je leerdoelen behaald hebt en je bespreekt de resultaten. Je hebt dus meer keuzevrijheid én verantwoordelijkheid.

Regelmatig zijn er excursies en soms organiseren we ook projectweken waarin verschillende vakken met elkaar samenwerken.

Andere activiteiten

Kortom…

Natuurlijk is het belangrijk dat je veel kennis en vaardigheden opdoet en dat je het beste uit jezelf haalt. Maar we dragen ook graag een steentje bij aan je ontwikkeling als mens. Tenminste 1 x per jaar wordt er per klas een culturele activiteit (bijv. theatervoorstelling of film) georganiseerd. Afhankelijk van de locatie kun je meedoen aan naschoolse activiteiten, bv. salsa, turnen, footvolly, enz.

We willen je graag een brede vorming geven in een veilige en plezierige omgeving. Lauwers College, dé school met oog voor jouw toekomst.

Postbus 3 9290 AA Kollum T 0511 - 45 29 00 Locatiedirecteur: dhr. S. de Jong Meer info E info@lauwerscollege.nl I www.lauwerscollege.nl


Open Huis

CSG Liudger

erwijs, enschap voor praktijkond Christelijke scholengeme gymnasium vmbo, havo, atheneum en

Accent op aandacht We willen dat de school een plek is waar jij je veilig en thuis voelt zodat jij jouw talenten kunt ontwikkelen en niet alleen met een diploma van school gaat, maar ook met vaardigheden waarmee je je kunt redden in de maatschappij.

Welk onderwijs waar? Hieronder zie je per locatie op welk niveau je kunt starten: • Locatie Burgum: vmbo (alle niveaus), havo en vwo • Locatie Raai: havo, vwo en vwo tto • Locatie De Ring: praktijkonderwijs • Locatie Splitting: vmbo/mavo (alle niveaus) • Locatie Waskemeer: vmbo (m.u.v. vmbo-bb), havo en vwo

Genoeg te kiezen! • Accentprogramma en mavo+ Op onze vmbo/mavo-locatie Splitting hebben we het accentprogramma. Afhankelijk van je opleiding krijg je 2 of 4 uren per week accentlessen aangeboden. We vinden het belangrijk dat jij de tijd neemt en krijgt om uit proberen wat bij je past. Hierdoor kun je een betere keuze maken voor je examenprofiel in de bovenbouw. Leerlingen die op de grens van mavo en havo zitten, bieden wij mavo+. Bij mavo+ ontdek je welke vervolgstap in je schoolloopbaan - mavo of havo - het meest bij je past. • +school Locatie Burgum biedt je naast goed onderwijs veel extra’s, een paar voorbeelden van deze ‘plussen’: alle leerlingen volgen Modern Skills. Bij de Modern Skills werk je samen met klasgenoten aan uitdagende opdrachten. Je ontwikkelt skills op het het gebied van ICT, kritisch denken, creatief zijn en problemen oplossen! In Burgum volgen alle vwo-leerlingen meertalig

Burgum Locatie Burgum: Woensdag 30 januari 2019 18.00 - 21.00 uur Drachten Locatie Splitting: Dinsdag 29 januari 2019 16.00 - 20.30 uur Locatie De Ring: Woensdag 30 januari 2019 16.30 - 19.30 uur

voortgezet onderwijs (mvo). Je krijgt vakken in het Engels, het Nederlands en het Fries.

Locatie Raai: Donderdag 31 januari 2019 16.00 - 20.30 uur

• Tweetalig en meertalig onderwijs Heb je een vwo-advies? Dan kun je op de locatie Raai kiezen voor tweetalig onderwijs (tto); de helft van je lessen is dan in het Engels. Locatie Waskemeer biedt meertalig voortgezet onderwijs aan in de onderbouw van de theoretische leerweg, de havo en het vwo. Dit betekent dat er extra aandacht is voor de Engelse taal en Friese taal en cultuur. In Burgum volgen alle vwo-leerlingen meertalig voortgezet onderwijs (mvo).

Waskemeer Locatie Waskemeer: Woensdag 30 januari 2019 18.00 - 21.00 uur

• Technasium Als je interesse hebt in bèta en techniek, dan is ‘technasium’ op locatie Raai (havo en vwo) iets voor jou! Je krijgt projectopdrachten uit de praktijk. Bij het technasium leer je vooral door te doen. Samen met je klasgenoten werk je aan interessante en realistische opdrachten van bedrijven, organisaties en instellingen. Locatie Raai beschikt over een technasiumwerkplaats, die helemaal is ingericht op onderzoek en ontwerpen. • Technatalent en keuzewerktijd In Waskemeer maak je tijdens de lessen ‘technatalent’ op een creatieve en onderzoekende manier kennis met de wereld van techniek en wetenschap. Daarnaast heb je in Waskemeer vijf keer per week een uur keuzewerktijd. Tijdens dit uur kun je bijvoorbeeld werken aan je huiswerk, hulp krijgen van docenten bij een vak of je verdiepen in een onderwerp dat tijdens de lessen niet aan bod komt. Ook kun je kiezen voor extra uitdaging.

Contactgegevens Locatie Burgum Tj. H. Haismastraat 1, Burgum T 0511 - 46 02 60 E burgum@csgliudger.nl Locatie Splitting Leerweg 2, Drachten T 0512 - 30 57 00 E splitting@csgliudger.nl Locatie De Ring De Ring 6, Drachten T 0512 - 51 38 36 E dering@csgliudger.nl Locatie Raai Leerweg 1, Drachten T 0512 - 30 57 00 E raai@csgliudger.nl Locatie Waskemeer Leidijk 42d, Waskemeer T 0516 - 42 16 81 E waskemeer@csgliudger.nl

Wil je meer weten? • Certificaten en Boris Op locatie De Ring wordt praktijkonderwijs aangeboden. Je kunt meerdere brancheerkende certificaten halen, zoals het heftruckcertificaat en het certificaat ‘werken in de winkel’. Daarnaast werken we met de Borisaanpak. Dit lijkt op het ‘werkend leren’ binnen het middelbaar beroepsonderwijs, maar is nog meer gericht op jouw talenten en mogelijkheden. Leerlingen komen in aanmerking voor het praktijkonderwijs met een toelaatbaarheidsverklaring.

Kijk dan op www.csgliudger.nl. Of kom langs op ons Open Huis! Kun je niet? Maak dan samen met je ouder(s)/verzorger(s) een afspraak om een kijkje te komen nemen.

41


Emelwerda Colleoog,evmbo (Vakcollege Noordoostol voor lw De ondernemende scho loord gymnasium (vwo) in Emme en um ne he at , vo ha , vo polder), ma

Open Dagen Locatie Emelwerda College Dinsdag 29 januari 2019 Locatie Vakcollege Noordoostpolder Dinsdag 22 januari 2019

Samen ontwikkelen we jouw talenten! Onze uitgangspunten Het Emelwerda College is een christelijke scholengemeenschap. Onze doelstelling is dat we een werkgemeenschap willen zijn, waarbinnen iedereen zich thuis voelt. Alle leerlingen krijgen maximale mogelijkheden om zich te ontwikkelen op het niveau dat bij hen past. Het zonder vertraging halen van een diploma staat voorop. Samen met uitstekende examenresultaten scoren we daarin erg goed!

De brugklas Wij bieden alle opleidingen, van vmbo t/m gymnasium, en er is bij ons de mogelijkheid te starten in een dakpanklas. Deze dakpanconstructie maakt het mogelijk om eenvoudig over te stappen van het ene naar het andere niveau.

Leerlingbegeleiding Iedere klas heeft een eigen mentor. De mentor is de centrale figuur voor de leerlingen. Al heel snel zal er een goed contact zijn tussen de leerlingen en hun mentor. Naast het eigen vak verzorgt de mentor wekelijks twee begeleidingsuren. Daarin helpt de mentor de hele klas, maar is er ook regelmatig ruimte voor individuele gesprekjes. Daarnaast wordt met flexlessen extra hulp geboden in de vorm van studiebegeleiding, steunlessen en motorische remediale hulp. Via ons leerlingvolgsysteem houden we de ontwikkelingen van iedere leerling bij; van brugklas tot en met examenklas.

Onderwijskundig Naast het ‘leerwerk’ vinden we het belangrijk dat kinderen zich op vaardigheden concentreren. We werken in projecten voor meer samenhang tussen de vakken. Voorbeelden hiervan zijn: kunst en cultuur, maatschappelijke stage, internationalisering, plusklassen voor meerbegaafden en sportklassen. • Bèta Challenge Leerlingen van de mavo krijgen vanaf het eerste leerjaar het vak Onderzoek & Toepassen (O&T), waarmee zij deelnemen aan het Bèta Challenge programma. Het Bèta Challenge Programma (BCP) is de brug tussen voortgezet onderwijs en de sector techniek. Het programma wordt in samenwerking met het mbo 42

(middelbaar beroepsonderwijs) en bedrijven en/of maatschappelijke instellingen ontwikkeld en uitgevoerd. Bèta Challenge is een programma voor mavo-leerlingen. Havo- en vwo-leerlingen van onze school kunnen kiezen voor het technasium. Voor basis- en kaderleerlingen is er het Vakcollege Techniek. • Technasium Als enige school in de Noordoostpolder biedt het Emelwerda College het technasium. Het technasium is een onderwijsstroom voor vwo en havo die voortkomt uit de wens van onderwijs, overheid en bedrijfsleven om meer leerlingen te interesseren voor exacte vakken en ze inzicht te geven in de aantrekkelijke beroepsmogelijkheden na een bètastudie. Kern van het technasium is het vak Onderzoek en Ontwerpen. • Vakcollege Noordoostpolder Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen met een basis- en kaderberoepsgericht advies die met hun hoofd, handen en hart willen werken zijn bij het Vakcollege Noordoostpolder op hun plek. Ze krijgen veel beroepsgerichte praktijklessen, gaan bij bedrijven op bezoek, volgen gastlessen en lopen stage. Op deze wijze maken ze kennis met de vele aspecten van het werken in de beroepen en de bedrijven waar ze eventueel later zelf aan het werk gaan. In een doorlopende leerroute vmbo ->mbo worden de leerlingen opgeleid tot vakman of vakvrouw. De leerlingen kunnen op het Vakcollege Noordoostpolder kiezen voor de richtingen Techniek, Zorg & Welzijn of Economie & Ondernemen. Het Vakcollege Noordoostpolder is een duurzame samenwerking tussen het Emelwerda College en het Zuyderzee Lyceum. Open dag Vakcollege Noordoostpolder: dinsdag 22 januari 2019. • Cambridge Engels In de brugklas havo en vwo is het mogelijk te kiezen voor Cambridge Engels. Je blijft tot en met het voorexamenjaar in deze klas. Het doel van de cursus is het halen van officiële certificaten. First Certificate in English voor havo en Certificate in Advanced English voor vwo. Het certificaat geeft je wereldwijd een voorsprong

Aanmelding en inlichtingen Het aanmelden voor het Emelwerda College gaat via de basisschool of de Centrale Administratie. Locaties De Wilg: Wilgenlaan 1 De Es (Vakcollege Noordoostpolder): Espelerlaan 70 De Peppel: Peppellaan 1 Centrale Administratie Postbus 16 8300 AA Emmeloord T 0527 - 63 45 67 E info@emelwerda.nl I www.emelwerda.nl Rector-bestuurder A. Leijenaar

bij de toelating tot een Engelstalige opleiding op b.v. College of University. • Begaafdheidsprofielschool Het Emelwerda College is begaafdheidsprofielschool. Op een begaafdheidsprofielschool is er meer aandacht voor de meer- en hoogbegaafde leerling. Ook de onderpresteerders hebben onze aandacht. • Activiteiten Buiten de school zijn we actief. We organiseren activiteiten zoals de brugklasdag naar Walibi, de Emelwerda show, de sportdagen en de klassenavonden. Alle leerlingen hebben hun eigen culturele uitstapjes en in de vierde klas gaan ze met een buitenlandse reis mee naar Praag, Londen of Rome.

emelwerda college 'Samen ontwikkelen we jouw talenten'


an na Maria van Schurm

CSG An

bo Vmbo Vakmanschap, Vm

+ Theoretisch, Havo, Havo

De focus op jou! Binnenkort is het tijd voor een nieuwe stap: de middelbare school. Grote kans dat je al weet op welk niveau je straks verder gaat, maar op welke middelbare school je dat wilt doen is natuurlijk een moeilijke keuze! Door de persoonlijke en vertrouwde sfeer en veel keuzevrijheid bij AMS, is er veel aandacht voor jou als persoon. We hebben een breed aanbod: veel praktijk bij vakmanschap, verdiepend havo+ of zelfs meertalig onderwijs.

Iedereen is welkom In de onderbouw bieden wij ruimte voor alle adviezen van de basisschool. Je bent dus welkom als je BBL, KBL, TL, havo of vwo als richting hebt meegekregen. Wanneer jouw juf of meester twijfelt en je twee niveaus als advies krijgt, raden we je aan te gaan voor het hoogst haalbare. Te moeilijk? Natuurlijk niet! Alle mogelijkheden staan op deze manier open en we vinden het belangrijk dat je de kans krijgt om te ontdekken wat je kunt en wat je nou echt wilt.

Doe wat je leuk vindt! Als je voor AMS kiest, weet je zeker dat je meer leert dan alleen de kennis uit de boeken. Naast de verplichte onderdelen, heb je op AMS ook een keuzedeel dat je helemaal zelf kunt invullen. Denk bijvoorbeeld aan sport, muziek of informatica.Wij zijn er namelijk van overtuigd dat leren makkelijker gaat als je doet wat je leuk vindt. En huiswerk? Dat hoef je niet mee naar huis te nemen. Je krijgt bij ons voldoende mogelijkheden om dat op school af te maken. Daardoor blijft er voor jou genoeg tijd over voor ontspanning zodat je de volgende dag fris van start kunt gaan!

In de praktijk Heb je al een droombaan in je hoofd? Of weet je het nog niet zo goed? No worries! Je kunt heel veel bereiken als je maar in je achterhoofd houdt dat het niet alleen draait om theorie. AMS heeft nauw contact met het werkveld. Tijdens de opleiding werk je in groepjes aan projecten met echte opdrachtgevers en bedrijven. Op die manier pas je de theorie direct toe in de praktijk en zie je wat jij kunt betekenen in de maatschappij. Altijd al iets met taal gehad? Super! Je hebt bij ons namelijk de mogelijkheid om lessen te volgen in het Frysk, Nederlands en Engels. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst!

Beleefmiddagen Wil je eens ervaren hoe het is om een les op onze school te volgen? Kom dan meedraaien tijdens ĂŠĂŠn van de beleefmiddagen van AMS op 23 januari of 24 januari 2019!

Open Huis Kom sfeer proeven in het Open Huis van AMS Franeker! Op 1 februari van 16.00 tot 21.00 uur kun je binnenlopen en ervaren of AMS bij jou past!

Bezoekadres Cort van der Lindenstraat 1 8802 RX Franeker Voor aanmelden of meer info over onze opleidingen vmbo vakmanschap, vmbo theoretisch, havo en havo+: kijk op www.jouwams.nl

Vakmensen van de toekomst De wereld om ons heen verandert, maar de vraag naar pure ambacht blijft altijd bestaan. Op AMS ontwikkel je skills waarmee je antwoord kunt geven op die vraag. Bij de opleiding vmbo vakmanschap m/v werk je bijvoorbeeld met de nieuwste technieken, zoals 3D-printing, of ontdek je wat een goede interieurstylist in huis moet hebben. Je kunt kiezen uit vijf richtingen: Produceren Installeren Energie (PIE), Bouwen Wonen Inrichting (BWI), Media Vormgeving ICT (MVI), Groen (G) of Dienstverlening en Producten (D&P).

De diepte in Ben je altijd supernieuwsgierig? Zoek je vaak naar het verhaal achter het verhaal? Wil je graag iets meer weten dan de rest? Dan is havo+ echt iets voor jou! Je krijgt hier een ander vakkenpakket dan de reguliere havoleerlingen. Zo laten we je bijvoorbeeld in

een academische setting chemische reacties testen en observeren. Hiermee maak je de verdiepingsslag waar je blij van wordt.

Extra aandacht AMS is niet alleen een goede school waar je veel leert en betekenisvolle dingen doet. Wij bieden je ook een veilige omgeving. Als je hulp nodig hebt, kun je altijd terecht bij jouw mentor. In veel gevallen weet de mentor raad, maar in andere gevallen kunnen we ook deskundigen inschakelen. Weet je bijvoorbeeld dat je binnen een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) valt? Wij hebben de juiste expertise in huis zodat jij de aandacht en begeleiding krijgt die je verdient!

Meer info Wat onze leerlingen uiteindelijk het meest waarderen aan AMS, is de goede sfeer. Maar dat is lastig uit te leggen natuurlijk, dat moet je komen ervaren. En dat kan! Meld je daarom aan voor onze beleefmiddagen of Open Huis op www.jouwams.nl. Je leert de mensen kennen, je maakt kennis met ons onderwijs en ontdekt al snel of dit jouw nieuwe school is!

43


Zuyderzee Lyceum

Ontdek het Zuyderzee Lyceum School voor Talent, Ontwikkeling en Passie Je snel thuis voelen op school. Helemaal jezelf zijn en je eigen keuzes maken. Een fijn contact met medeleerlingen en docenten. Goede lessen, goede begeleiding, keuze-uren én een fijne sfeer. Past dit goed bij jou? Dan is het Zuyderzee Lyceum echt jouw school!

Het Zuyderzee Lyceum is een openbare school voor voortgezet onderwijs in Lemmer en Emmeloord. De school heeft bijna 1700 leerlingen. Dat zijn er best veel. Toch merk je dit niet als je op school bent. Je krijgt namelijk les in één van onze gebouwen (locaties). Daar leer je iedereen snel kennen en voel je je snel thuis. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of wat je geloof is: iedereen is welkom op het Zuyderzee Lyceum.

Open Dagen Lemmer • Woensdag 23 januari 2019 8.30 - 12.00 uur voor leerlingen van groep 8 • Woensdag 23 januari 2019 18.30 - 21.00 uur voor ouders/ verzorgers en leerlingen Emmeloord • Donderdag 24 januari 2019 8.30 - 15.30 uur voor leerlingen van groep 8 • Donderdag 24 januari 2019 18.30 - 21.00 uur voor ouders/ verzorgers en leerlingen

We vinden het belangrijk dat leerlingen, docenten en ouders respect hebben voor elkaar.

Talent, Ontwikkeling en Passie

Extra inloopavonden

Niemand is hetzelfde. Je kunt je talent en passie verder ontwikkelen op het Zuyderzee Lyceum. Je kunt denken aan: •S port & Bewegen: De sporttrajectgroep, het vak Bewegen, Sport en Maatschappij en Olympic Moves •K unst & Cultuur: De theaterklas en de schoolband •V ersterkt taalonderwijs: Cambridge/Anglia Engels/Goethe-zertifikat Duits/Delf Scolaire Frans •G ymnasium: met je vwo-advies kun je ook starten in onze gymnasiumklas •D iverse Exact-programma’s en excellentieprogramma’s. De jaarlijkse wiskundeolympiade en het vak Wiskunde D. Klinkt goed hè? Jij mag kiezen!

Heb je na de Open Dagen nog vragen of wil je eens een lesje volgen? Dan kun je op de volgende momenten bij ons binnenlopen:

Ga je naar Emmeloord? mavo/havo - havo - havo/vwo - atheneum gymnasium kun je volgen op het Zuyderzee Lyceum locatie Junior en Senior Emmeloord Ben jij een mavoleerling met havo-ambitie? Dan hebben wij een mavo/havo-brugklas. Ben jij een havo/vwo-leerling met vwoambitie? Dan kun je naar onze havo/vwobrugklas. Wat dat precies inhoudt kun je vragen tijdens de open dagen en inloopavonden op onze locaties. Heb je een havoadvies, dan start je in een havo-klas met de mogelijkheid om tussendoor op te stromen naar het vwo in de onderbouw. Na het behalen van je mavo- of havodiploma ben je klaar om door te stromen naar een hoger niveau binnen dezelfde school. Heb je vwo-advies, dan kun je bij ons kiezen tussen atheneum of gymnasium. 44

KOM EENS LANGS!

Emmeloord • Woensdag 13 februari 2019 19.00 - 20.30 uur voor ouders/ verzorgers en leerlingen Lemmer • Donderdag 14 februari 2019 19.00 - 20.30 uur voor ouders/ verzorgers en leerlingen

vmbo basis-kader opleidingen binnen het Zuyderzee Lyceum kun je volgen op het Vakcollege Noordoostpolder en op het Zuyderzee Lyceum in Lemmer. Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen met het advies basis of kader die met hun hoofd, handen en hart willen werken zijn bij het Vakcollege Noordoostpolder op hun plek. Het Vakcollege Noordoostpolder biedt vanaf het eerste jaar beroepsgerichte praktijklessen, bedrijfsbezoeken, gastlessen en stages. Op deze wijze maak je kennis met de vele aspecten van het werken in de beroepen en de bedrijven waar je eventueel later zelf aan het werk zal gaan.


Bezoekadressen Lemmer Locatie Lemmer Riensingel 2 T 0514 - 56 13 87 Emmeloord locatie Junior (onderbouw) Professor Ter Veenstraat 6 T 0527 - 63 59 80 locatie Senior (bovenbouw) Professor Ter Veenstraat 5 T 0527 - 63 59 50 Vakcollege Noordoostpolder Espelerlaan 70 T 0527 - 63 45 88

Na vijf, zes of zeven jaar heb je een vmboen een mbodiploma en ben je klaar voor een beroep op mbo-niveau. Je kunt kiezen voor de richtingen Techniek, Zorg & Welzijn of Economie & Ondernemen. Een opleiding voor doeners dus! Het Vakcollege Noordoostpolder is een samenwerking tussen het Emelwerda College en het Zuyderzee Lyceum.

Ga je naar Lemmer? Alle opleidingen van het Zuyderzee Lyceum kun je volgen in Lemmer. De eerste drie jaar van het havo en vwo kun je in Lemmer volgen. Daarna ga je in het vierde jaar naar onze locatie Senior in Emmeloord. Gymnasium in Lemmer wordt alleen in leerjaar 1 en 2 aangeboden. Leerlingen die door willen met gymnasiumonderwijs, zullen na klas 2 de overstap naar Emmeloord moeten maken.

Op het Zuyderzee Lyceum: • werken we met een iPad en boeken. Dit noemen we blended learning • doe je veel uitdagende extra’s naast de lessen • kun je kiezen voor extra sportlessen • kun je kiezen voor het gymnasium • heeft elke klas een mentor die je helpt tijdens de hele schoolperiode • werken we aan het onderwijs van de toekomst • zijn er decanen die je helpen bij het maken van keuzes, gericht op de toekomst

Het vmbo (alle leerwegen) kun je helemaal afmaken in Lemmer. In Lemmer kun je kiezen uit de volgende vmbo-opleidingen: • LWOO (leerwegondersteunend onderwijs) • basis-kader, gemengde leerweg: Intersectorale leerroute Dienstverlening en Producten • theoretische leerweg Kies je in Lemmer voor een andere leerroute dan Dienstverlening en Producten? Dan ga je na het tweede jaar naar het Vakcollege Noordoostpolder of een andere school voor vmbo.

De leerling staat centraal Zorg hebben we allemaal nodig en wij doen ons uiterste best om je zo snel mogelijk vertrouwd te laten voelen op het Zuyderzee Lyceum. Soms heb je extra zorg nodig. Jouw mentor speelt hierbij een belangrijke rol. Bijvoorbeeld op het gebied van plannen, huiswerk maken, maar ook als je bang bent om fouten te maken of als je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen. Het aanbod is groot omdat we het erg belangrijk vinden dat jij goed in je vel zit. Uiteraard worden je ouders/verzorgers hier ook bij betrokken.

Inlichtingen en aanmelden Wil je meer weten of je direct aanmelden? Dat kan op twee manieren. • Vraag de meester of juf van jouw basisschool. • Je kunt ook bellen of neem contact op via de website. Wij ontvangen je graag! Zuyderzee Lyceum Openbare scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs. T 0527 - 63 59 80 I www.zuyderzeelyceum.nl

Opleidingen per locatie Junior mavo - mavo/havo - havo havo/atheneum - atheneum - gymnasium Senior havo - atheneum - gymnasium Lemmer lwoo - bb - kb - mavo/havo mavo (gtl) – atheneum - gymnasium Vakcollege bb - kb

Kom eens langs Ontdek het Zuyderzee Lyceum en kom eens langs! We organiseren Open Dagen, inloopavonden, proeflessen en workshops. Neem ook eens een kijkje op onze website www.zuyderzeelyceum.nl. 45


ge Stellingwerf Conellume, ha t vo, mavo en beroepsgerich Verrijkt en versneld vwo,

athe

Stellingwerf College staat voor kansrijk onderwijs! Je zit in groep 8 van de basisschool en je staat dit jaar voor de keuze: naar welke school ga ik hierna?

het Technasium, waar je via Onderzoeken en Ontwerpen samenwerkt aan uitdagende opdrachten.

We vinden het belangrijk dat je in groep 8 al kennis komt maken met het Stellingwerf College in Oosterwolde. Hiervoor bieden we drie mogelijkheden: • Een kennismakingsochtend samen met je eigen groep 8 in de maanden november en december. • Bezoek aan de Open Dag op woensdag 6 februari 2019 samen met je ouders, je bent van harte welkom van 15.00 tot 21.00 uur. • Kennismaken met je nieuwe school en de klas nog voor de zomervakantie op maandag 24 juni 2019.

Leerlingen met extra, bovengemiddeld talent bieden wij de mogelijkheid van verrijkt én versneld vwo.

Kansen en mogelijkheden Het Stellingwerf College biedt je een goede opleiding met ruime mogelijkheden en kansen. Je kunt je talent benutten via extra vakken en tal van activiteiten. In het vmbo krijg je vanaf het eerste moment techniek en zorg & welzijn zodat je in het tweede leerjaar kunt kiezen uit 4 verschillende beroepsgerichte keuzemogelijkheden. Heb je wat meer moeite met leren, dan hebben we voor jou een geschikte klas met onderwijs op maat. Heb je in havo en atheneum belangstelling voor bèta en techniek grijp dan je kans in

Het Stellingwerf College is een openbare school, dat betekent dat iedereen bij ons welkom is. De school heeft een zeer breed aanbod en is gevestigd in een modern, kleurrijk gebouw op één locatie. Leerlingen zijn heel verschillend van elkaar en daar willen we in ons onderwijs rekening mee houden. ´Als je weet waarvoor je leert, ben je ook gemotiveerder om te leren´. Dat wordt bij ons belangrijk gevonden. We zorgen bovendien voor (leer)hulp of (studie)begeleiding als je een extra steuntje in de rug nodig hebt. We willen je tijdens je schoolperiode een veilige brug naar de toekomst bieden.

De brugklas en daarna.... Onze brugklassen zijn zo ingericht dat je met wat extra inzet meer kan bereiken. Is er nog twijfel over je mogelijkheden, neem dan plaats in één van onze dakpanklassen. Leerjaar 1 en 2 behoren tot de onderbouw. Vanaf jaar

Open Dag woensdag 6 februari 2019 15.00 - 21.00 uur

Bezoekadres Quadoelenweg 29 8431 LN Oosterwolde Postadres Postbus 86 8430 AB Oosterwolde Meer info T 0516 - 56 85 00 E administratie@stellingwerfcollege.nl I www.stellingwerfcollege.nl

3 kom je in de bovenbouw ter voorbereiding op het examen. Als je uit één van de dorpen in de omgeving van Oosterwolde komt, zorgen we ervoor dat je samen kunt fietsen. Daarom word je zoveel mogelijk bij elkaar in één klas geplaatst. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen zich direct veilig en thuis voelen. Iedere klas heeft daarom een mentor bij wie je altijd terecht kunt.

Meer dan leren Een fijne schooltijd is meer dan leren alleen. Samen een voorstelling maken, met de hele klas op excursie gaan, aan diverse schoolactiviteiten meedoen of een gezellige klassenavond verzorgen, dat is minstens zo belangrijk. Daarom worden gedurende het schooljaar diverse activiteiten georganiseerd. Op vrijdagmiddag biedt de school leuke en interessante workshops aan waaruit je zelf een keuze kunt maken. Want leren = eindeloos! Ook op sportgebied wordt er bij ons veel georganiseerd.

Kom kennismaken Je bent samen met je ouders van harte welkom tijdens onze OPEN DAG op woensdag 6 februari 2019. Via de basisschool ontvang je een persoonlijke uitnodiging.

46


/ Campus Middelsee n CSG Ulbe van Houte

Doe avond voor leerlingen 24 januari 2019, 19.00 - 21.00 uur

Voorlichtingsavond ouders 24 januari 2019, 19.00 - 21.00 uur

Open Dag 7 februari 2019, 16.00 - 21.00 uur

Goed voorbereid De ULBE is een begrip in Noordwest Friesland. De kwaliteit is goed en er is veel zorg en aandacht voor jou als leerling. De scholen zitten in een prachtig, nieuw en modern gebouw; Campus Middelsee. In een kleinschalige omgeving bieden wij het onderwijs, de zorg en de begeleiding die jij nodig hebt.

Opleidingen •V mbo KL en BL (Dienstverlening & Producten, Zorg & Welzijn) • Vmbo TL (mavo) • Vmbo GL (Dienstverlening & Producten) • Havo en atheneum (onderbouw)

Onderbouw Campus Middelsee / CSG Ulbe van Houten biedt samen met CSG Comenius 5 Onderwijsniveaus aan. Van basisberoepsniveau tot en met atheneumniveau, waarbij de basisberoepsgerichte leerlingen natuurlijk veel meer praktijk krijgen en de atheneumleerlingen meer theorie. Op alle niveaus is er aandacht voor ontwikkelingsmogelijkheden en voor de vaardigheden waarover je moet beschikken om later een goede vervolgopleiding te kunnen kiezen. Die aandacht zit met name in het vak SKILLS. We werken veel samen met bedrijven in de regio. Vier maal per jaar zijn er speeddates met deze bedrijven. Je leert veel over deze bedrijven en wat je moet kennen en kunnen om hier later te kunnen gaan werken.

Opstromen: Basis > Kader > TL > Havo > Atheneum We werken veel in combinatieklassen en er is de mogelijkheid als je aan de voorwaarden voldoet vakken op een hoger niveau te doen. Je kunt hierdoor makkelijker opstromen. Leerlingen kunnen opstromen van basisniveau naar kaderniveau, van kaderniveau naar de theoretische leerweg, van de theoretische leerweg naar de havo of van havo naar het atheneum.

Adresgegevens Hartman Sannesstraat 5 9076 EB St.-Annaparochie Postbus 64, 9076 ZP St.-Annaparochie Meer info T 0518 - 40 14 47 E e.bruinsma@csgulbevanhouten.nl I www. csgulbevanhouten.nl

Mavo & Mavo-XL TL-leerlingen die aan de voorwaarden voldoen, kunnen kiezen voor de mavo-XL. Bij de mavo-XL kun je aan het einde van leerjaar 1 opstromen naar klas 2 havo of na klas 4 naadloos aansluiten op klas 4 havo van CSG Comenius in Leeuwarden. Met deze school zijn hele goede afspraken gemaakt, zodat je goed voorbereid je havodiploma kunt halen.

maakt een website/ app. Ook als je niet lekker in je vel zit, willen we er voor je zijn door extra zorg te bieden. Die zorg vind je o.a. terug in lefcursussen en examentrainingen. De leerlingen met dyslexie krijgen extra ondersteuning van de dyslexiecoach.

Buitenschoolse activiteiten Bovenbouw In de bovenbouw gaan de vmbo-leerlingen naar de verschillende leerwegen van het vmbo. TL-leerlingen (Theoretische Leerweg) kunnen ook kiezen voor de GL-variant (Gemengde Leerweg). Ze verrijken dan hun vakkenpakket met een beroepsgericht vak, nl: Dienstverlening & Producten. Daardoor hebben ze een uitstekende aansluiting op het mbo. Sinds twee jaar bieden we voor kader- en basisleerlingen een nieuw programma. Binnen de twee profielen Zorg & Welzijn en Dienstverlening & Producten is er keuze uit vier routes: Zorg, ICT, Sport & Recreatie en Ondernemerschap.

Talentstromen: waarin wil jij uitblinken?

Begeleiding

Naast de verschillende opleidingen kun je ook deelnemen aan de ’Talentstromen’. In deze lessen ga je praktisch bezig en maak je kennis met veel nieuwe dingen. Je kunt je talenten verder ontwikkelen in de volgende Talentstromen: Sports, Art Factory, Travel Academy, Music Stage, Cooking Class of Technology. Misschien hou je van sporten of ben je juist meer creatief ingesteld? Geen punt; wij bieden deze mogelijkheden. De talentstromen op CSG Ulbe van Houten zijn uniek in Sint Annaparochie en omstreken. Waarin wil jij uitblinken?

Alle klassen hebben mentoren/coaches. Zij zijn een belangrijke schakel tussen school en thuis. Alle klassen beginnen het nieuwe jaar met een introductieprogramma, dat vooral gericht is op kennismaking met elkaar en met de mentor. Naast de gewone lessen staan er ook maatwerkuren op de lesrooster: voor als het met een bepaald vak niet goed gaat kun je op de 1e lesuren extra les krijgen. Ook kun aan het einde van de dag huiswerkbegeleiding krijgen. Als je ergens goed in bent kun je mee doen aan het Excellent-programma. Je bent dan b.v. een poosje bezig met Spaans, autotechniek of je

Naast de gewone lessen zijn er o.a. schoolreizen, schoolfeest, excursies, werkweken, activiteitenweken, sport/ actieve leefstijldagen, theater, is er de First Lego League en jaarlijks de kerstmarkt voor een goed doel.

Kwaliteit op de Ulbe van Houten Onze leerlingen behalen hele goede resultaten. De meeste leerlingen slagen in hun examenjaar voor hun diploma. Daar zijn we supertrots op. Kijk voor informatie ook eens op de site van de onderwijsinspectie; je vindt daar een beoordeling van onze en andere scholen. Op onze school word je goed voorbereid op jouw toekomst!

CSG Ulbe van Houten vmbo

47


RSG Simon Vestdijk

Een zee aan mogelijkheden! Nog even en dan ga je naar klas 1 van het voortgezet onderwijs. Spannend maar vooral leuk. Je wilt natuurlijk naar een school waar je wordt uitgedaagd én waar je met plezier naar toe gaat. RSG Simon Vestdijk zorgt daarvoor! We hebben twee mooie moderne locaties: één in Harlingen en één in Franeker. Op onze openbare school is iedereen welkom en vinden we respect en begrip voor elkaar dan ook heel belangrijk.

de overstap maken naar het CIOS of een andere sportopleiding. Ook kun je in Franeker terecht voor de opleiding Zorg en Welzijn (Z&W).

Mavo Binnen RSG Simon Vestdijk kun je kiezen voor de volgende opleidingen: vmbo-bb, vmbo-kb, mavo, havo en atheneum.

Vmbo-basis en kader Houd je ervan om lekker praktisch bezig te zijn? Dan is het vmbo precies de opleiding die je zoekt. Binnen het vmbo kun je na klas 2 kiezen voor verschillende richtingen. In Harlingen hebben we een brede opleiding Dienstverlening & Producten (D&P). Bij D&P ga je aan de slag in het technieklokaal, maar ook in de keuken. Je organiseert activiteiten, leert digitale producten te ontwerpen en je houdt je bovendien bezig met multimedia, zoals het maken van een website. D&P is dus ontzettend veelzijdig! Houd je van sport? Dan moet je in Franeker zijn! Daar hebben we Sport, Dienstverlening en Veiligheid (SDV). Hiermee kun je na je eindexamen makkelijker

Ben je wat meer geïnteresseerd in theorie, dan is onze mavo misschien wel wat voor jou. Houd je ook van sport? Dan moet je in Franeker zijn! Daar kun je kiezen voor mavosport. Hiermee kun je na je eindexamen makkelijker de overstap maken naar het CIOS of een ander sportopleiding.

Havo Ben je praktisch ingesteld en wil je leren door te doen? Dan is de havo een opleiding die goed bij je past. Op de havo van RSG Simon Vestdijk krijg je niet alleen de gewone vakken, maar kun je kiezen voor Technasium of Projecten. Heb je extra belangstelling voor exacte vakken of techniek? Dan past havo met Technasium goed bij je. Je gaat dan met het vak onderzoeken en ontwerpen nadenken over techniek en technologie. Je kunt ook kiezen voor Projecten. Daar ligt het accent niet alleen op kennis,

Open Dagen 12 en 13 december Gemeenschappelijke voorlichtingsactiviteiten RSG Simon Vestdijk en Maritieme Academie Harlingen. Nadere informatie volgt. Locatie Harlingen 21 en 28 november 14.45 - 16.45 uur Doe-middag 6 februari 2019 15.30 - 20.30 uur Open Dag 13 februari 2019 14.45 - 16.45 uur Doe-middag Locatie Franeker 7 februari 2019 12.00 - 14.30 & 19.00 - 21.00 uur Beleefmiddag voor leerlingen groep 8 en infoavond voor ouders en leerlingen

Kijk op voor verdere informatie op www.vestdijk.nl

maar ook op het krijgen van praktische vaardigheden. Dit zijn: onderzoek doen; zelfstandig leren; omgaan met informatie; samenwerken; problemen oplossen. Ook zijn er projecten waarin je je kunt oriënteren op de verschillende beroepen en opleidingen.

Atheneum Ben je nieuwsgierig, houd je van uitdagingen en wil je veel leren? Dan is het atheneum een opleiding die heel goed bij jou past. Op het atheneum op RSG Simon Vestdijk krijg je niet alleen de gewone vakken, maar kun je kiezen tussen twee richtingen: WON (wetenschapsoriëntatie) of Technasium waar het vak O&O (onderzoek & ontwerpen) gegeven wordt. WON staat voor Wetenschaps Oriëntatie Nederland. Volg je de richting WON dan krijg je in klas 1 en klas 2 vier uren in de week WON lessen. In klas 3 krijg je WON projectdagen. In deze lessen en projecten leer je wetenschappelijk te denken en wetenschappelijk te werken. Een goede voorbereiding op de universiteit! Wanneer je niet voor WON kiest volg je het Technasium. Onder het kopje havo vind je meer informatie.

Huiswerk Het maken en leren van huiswerk en het daarbij behorende plannen is een belangrijk 48


BO,

-LWOO, VM gemeenschap voor VMBO len ho sc re ba en op le na Regio um (WON en Technasium) MAVO, HAVO en Athene

Bezoekadressen RSG Simon Vestdijk Harlingen Kon. Julianastraat 3 8862 TA Harlingen T 0517 - 43 29 00

onderdeel van je studie. Daarom willen we je er vanaf het begin mee helpen. Dat gaat eerst via de mentorlessen. Daar leer je allerlei handige studievaardigheden. Wanneer blijkt dat je voor een bepaald vak extra hulp nodig hebt, bieden we meerdere moment per week hulplessen/ondersteuningsuren aan, waar je voor ieder vak met je vragen kunt komen. Wanneer je je huiswerk nog niet af hebt organiseren we op de vrijdagmiddag een werkuur.

Studie Stilte Uren We bieden alle leerlingen in onder- en bovenbouw Studie Stilte Uren. Van maandag t/m donderdag kun je tussen 15.00 - 17.00 uur in stilte en onder toezicht in de mediatheek huiswerk maken. Wanneer je dan thuiskomt ben je grotendeels klaar met je werk!

Talentontwikkeling We vinden talentontwikkeling in en buiten school belangrijk. Je gaat samen met je docenten ontdekken waar je goed in bent. Maar als je al een bepaald talent hebt, voor topsport, muziek of dans bijvoorbeeld, dan zorgen we samen met jou en je ouders voor een aangepast programma. Zo kun je bij ons je diploma halen en ook je talent ontwikkelen.

Begeleiding en ondersteuning We willen dat je met plezier naar onze school gaat, want dan leer je het best. Je veilig voelen is een voorwaarde en daarom treden we streng op tegen pesten. Verder staan allerlei mensen voor je klaar; de belangrijkste is je mentor die je vanaf het begin van het schooljaar begeleidt en waar je terecht kunt met je vragen of met problemen. Gaat het even niet zo goed met je, op school of thuis, dan kijkt je mentor welke mensen je bij ons op school kunnen helpen je probleem op te lossen. Dit kunnen onze interne leerlingenbegeleiders zijn, maar ook anderen. Zij werken met elkaar samen om je de juiste begeleiding te bieden. Overigens helpt het enorm dat je vóór de zomervakantie al een aantal keren bij ons op school komt voor een kennismakingsprogramma. Daardoor voel je je al snel thuis.

iPad en boeken Je werkt op RSG Simon Vestdijk met een combinatie van boeken en iPad. Op die manier blijft het leren afwisselend. Tijdens de lessen krijg je de stof op verschillende manieren aangeboden, zodat je kunt leren op de manier die bij jou past. En het is fijn dat je niet meer met veel boeken hoeft te sjouwen! In al onze gebouwen is wifi. Dat betekent dat je overal in de school met laptops of tablets kunt werken. Verder gebruiken we digitale schoolborden en touchscreens.

RSG Simon Vestdijk Franeker IJsbaanweg 6 8801 ER Franeker T 0517 - 43 29 00 Meer info E info@vestdijk.nl I www.vestdijk.nl

Meer dan leren alleen! Leren staat bij RSG Simon Vestdijk op de eerste plaats, maar wij vinden het natuurlijk ook belangrijk dat je nog andere dingen doet. Wij organiseren daarom sportdagen en excursies. Als je houdt van schrijven dan kun je lid worden van de schoolkrantredactie. Onze leerlingenvereniging organiseert leuke schoolfeesten. Het eerste feest is al tijdens de kennismakingdagen in de eerste week van het nieuwe schooljaar. Verder organiseren we in elk leerjaar excursies. In de hogere klassen zijn er ook nog schoolreizen naar Londen, Parijs, Berlijn en de Ardennen. Vind je het leuk om te dansen, te zingen of om creatief bezig te zijn? Doe dan mee aan onze schoolmusical en schitter op het podium of help mee achter de schermen aan deze productie!

Wist je trouwens dat ... Onze locaties in Harlingen en Franeker ook goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer? Handig als je wat verder weg woont. En mochten de bus- of treintijden niet helemaal aansluiten op de schooltijden dan kun je hiervoor een speciale pas aanvragen. Voor leerlingen van de eilanden geldt dat, waar mogelijk, rekening wordt gehouden met de boottijden.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan een kijkje nemen tijdens onze informatiedagen of kijk vast op onze website www.vestdijk.nl of op onze Facebook pagina's.

RSG Simon Vestdijk: je bent van harte welkom! 49


OSG Sevenwolden

Activiteiten

neum en gymnasium

mavo, havo, athe School voor pro, vmbo,

Dat voelt meteen vertrouwd! Leren wat bij jou past Wat wordt jouw volgende stap na de basisschool? Weet je het al of kijk je nog rond? Kies je net als zo’n 3000 leerlingen voor OSG Sevenwolden, dan ga je een mooie, interessante en gezellige middelbareschooltijd tegemoet. Een schooltijd waarin je zelf veel invloed hebt op wát je gaat leren en doen. Maar ook: hóé je dat kan doen op een manier die bij jou past. Want of je nu straks naar Heerenveen, Grou of Joure gaat, onze docenten en je mentor helpen je graag, zodat jij het beste uit jezelf haalt. Daar hebben we op elk niveau ons onderwijs voor gemaakt en op ingericht.

Helemaal van deze tijd Bijna 3000 leerlingen klinkt misschien veel. Tja, dat is natuurlijk meer dan op jouw basisschool zitten. Toch merk je daar in de praktijk eigenlijk

50

niets van. Je ontdekt al snel dat het niet zo groot is als je nu misschien denkt. Onze leerlingen en docenten vind je niet op één locatie; ze zijn verspreid over meerdere vestigingen. Je zult je vast gauw thuis voelen, waar je ook zit op Sevenwolden. Stuk voor stuk fijne plekken waar je plezierig kunt leren, gezellig kunt overblijven en rustig aan opdrachten kunt werken. Dit vinden we belangrijk voor onze leerlingen, dus besteden we er veel zorg aan.

Sevenwolden Grou Doemiddagen: 15 + 16 januari 2019 Open huis: 22 januari 2019 Sevenwolden Joure Doedagen: 15 + 22 januari 2019 Open huis: 29 januari 2019 Sevenwolden Buitenbaan Open huis: 6 februari 2019 Doemiddagen AVO Plus & SportLifeStyle: 23 + 29 januari 2019 Workshopmiddag Jena voor leerlingen en ouders: 15 januari 2019 Sevenwolden Fedde Schurer Open huis gymnasium: 7 februari 2019 Openbare lessen gymnasium: 12 december 2018 en 9 januari 2019 Sevenwolden Compagnie Praktijkonderwijs Open huis: 13 februari 2019

Wat kun jij goed en vind je leuk? Sommige van onze leerlingen kunnen uitstekend leren en weten soms zelfs al wat ze daarna willen studeren of worden. Andere leerlingen leren ook goed en vinden het leuk om zelfstandig te werken aan opdrachten. We hebben ook leerlingen die misschien iets minder snel of anders leren en met hun handen de prachtigste dingen maken of repareren. En weer andere leerlingen blinken uit in

sport en krijgen daar veel les in om hun talent verder te ontwikkelen. Dat is juist zo mooi van Sevenwolden: de leraren zeggen niet ‘Dit moet je leren’, maar kijken vooral naar wat bij je past, wat je kunt en nog niet zo makkelijk vindt. Zelf heb je dus veel keuze in wat je wilt doen. Maar zover is het nog niet; kom eerst maar eens sfeer proeven! Kijk hierboven voor de kennismakingsmomenten. Zien we je dan?!


Bezoekadressen Sevenwolden Buitenbaan Buitenbaan 5 8441 HB Heerenveen T 0513 - 644 960 Sevenwolden Compagnie Praktijkonderwijs Buitenbaan 3 8441 HB Heerenveen T 0513 - 654 155 Sevenwolden Fedde Schurer Schans 100 8441 AE Heerenveen T (0513) 657 310 Sevenwolden Grou Burstumerdyk 5 9001 ZC Grou T 0566 - 625 144 Sevenwolden Joure Pasteurweg 1 8503 AB Joure T 0513 - 482 166

Sevenwolden Buitenbaan • AVO Plus - gericht werken aan je succes: goed worden in wie je bent. • Jenaplan - actief, samenwerkend en projectmatig leren. • SportLifeStyle - Binnen de combinatie van onderwijs en sport leren talentvolle (sport) leerlingen sturing (regie) te geven aan hun eigen leerproces.

Praktijkonderwijs De Compagnie •K leinschalig, professioneel en zeer betrokken. • Samen ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn en deze nog krachtiger maken. • Individuele leerroutes: iedere leerling heeft een individueel ontwikkelplan. • Naast theorie veel stages en praktijkvakken gericht op wonen, werken, vrije tijd en burgerschap.

Locatie Joure • Kleinschalig en vertrouwd. • Je wordt goed begeleid waar je dit nodig hebt. • Veilige en uitdagende leeromgeving. • Breed aanbod aan vakken en mogelijkheden o.a. door de samenwerking met het Bornego College.

•N aar een niveau hoger of lager, zonder dat je naar een andere klas moet. •D e gezelligheid van een knusse school en kleine groepen. •W erken uit boeken, in schriften en met een iPad.

Locatie Fedde Schurer •V oor havo en vwo: toekomstgericht onderwijs gericht op talentontwikkeling •V oor gymnasiumleerlingen: een uitdagende opleiding met klassieke talen en cultuur •V oor ondernemende havoleerlingen: International Business College •V oor topsporters: TopSportTalent school voor leerlingen met een LOOTstatus.

Centrale gegevens OSG Sevenwolden DS. Kingweg 10 8446 KZ Heerenveen T 0513 - 657 385 E info@sevenwolden.nl I www.sevenwolden.nl

Info en kennismaking Kijk op sevenwolden.nl voor meer info en exacte tijden van onze opendagen, doe-middagen en openbare lessen voor het gymnasium. Je bent meer dan welkom!

Locatie Grou • Leren en doen wat precies bij je past. • Vrijheid, zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. 51


Luzac Heerenveen

Open Dagen Zaterdag 19 januari, 11.00-14.00 uur Zaterdag 22 juni, 11.00-14.00 uur

mavo, havo, vwo

Zo goed kan onderwijs zijn Met 19 vestigingen in het hele land is Luzac de grootste particuliere middelbare school van Nederland. Onze onderwijsmethode is gebaseerd op drie pijlers: kleine klassen, persoonlijke aandacht en een manier van lesgeven waardoor iedere leerling met plezier het maximale uit zichzelf haalt. Uw kind kan bij ons terecht voor mavo, havo en vwo. Instromen kan op elk moment.

Optimale aandacht De switch naar het voortgezet onderwijs is voor veel leerlingen ingrijpend. Onze school is kleinschalig en persoonlijk, waardoor de impact van de overstap minder groot is. Dankzij onze tweejarige brugklas en klassen met gemiddeld 12 leerlingen, krijgen leerlingen optimale aandacht. Uw kind went hierdoor snel en maakt vrienden voor het leven.

mentaal vlak altijd voor hem of haar klaarstaat. Onze aanpak levert niet alleen een diploma op, maar ook zelfinzicht en zelfvertrouwen. Als een leerling een aangepast rooster nodig heeft, bijvoorbeeld omdat hij of zij aan topsport doet, zijn we flexibel en denken we mee. Wat het verhaal van uw kind ook is, Luzac geeft ambitie de ruimte.

Bezoekadres Zonnebloemstraat 6A 8441 CV Heerenveen Meer info T 0513 - 61 00 12 E succes@luzac.nl I www.luzac.nl/heerenveen @luzac.heerenveen luzac.heerenveen

Luzac biedt persoonlijk en wendbaar onderwijs in een overzichtelijke en veilige leeromgeving, voor mavo, havo en vwo. Maak persoonlijk met ons kennis: bezoek onze open dag of maak direct een afspraak. Kijk voor meer informatie op www.luzac.nl.

Huiswerk op school Schooladvies Luzac neemt een schooladvies uiteraard serieus, maar we kijken ook verder. Omstandigheden, wensen, motivatie en ambitie spelen voor ons een belangrijke rol. Door onze persoonlijke en wendbare aanpak kunnen de meeste leerlingen alsnog doorstromen naar het (voor hen) hoogst haalbare niveau. Vaak al in de brugklas.

Persoonlijke begeleider Iedere leerling krijgt een persoonlijke begeleider, die zowel op inhoudelijk als

Een schooldag duurt bij Luzac gemiddeld van 09.00 uur tot 17.00 uur. Huiswerk wordt onder toezicht op school gemaakt. Door de rust in de studiezaal hebben leerlingen hun huiswerk af als ze thuis komen. Dan is er tijd voor andere dingen. School is school, thuis is thuis.

Toekomstcoach Op Luzac draait het niet alleen om goede schoolresultaten. We besteden aandacht aan persoonlijke ontwikkeling en organiseren culturele en sportieve activiteiten. Ook werken

we met de door onszelf ontwikkelde toekomstcoach TIM (This Is Me). Met behulp van TIM ontdekken leerlingen wie ze zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. Hierdoor maakt uw zoon of dochter de juiste toekomstbepalende keuzes, zoals de profielkeuze en studiekeuze.

Persoonlijke afspraak Meer weten en sfeer proeven? Neem dan contact op met Luzac Heerenveen voor het inplannen van een afspraak. We zullen dan uitgebreid de tijd nemen om uw kind en u rond te leiden en te informeren over de dagelijkse gang van zaken bij ons op school.

COLLEGE - LYCEUM 52


Open Avond

De Saad

6 februari 2019,18.30-21.00 uur

Christelijke Mavo

Maatwerk op De Saad

Christelijke Mavo De Saad staat in Damwâld. Je kunt bij ons de theoretische leerweg volgen (vmbo-t) of de gemengde leerweg (vmbo-gt), en ook voor lwoo kun je bij ons terecht. De school is niet zo groot. Dat werkt gewoon heel prettig, omdat je dan iedereen kent.

Structuur De Saad staat vanouds bekend om de duidelijke structuur. We geven daar op een eigentijdse manier vorm aan. Leerlingen hebben geen tussenuren, zijn altijd vroeg uit en weten wat er van ze wordt verwacht. De Saad staat ook bekend als christelijke school. Een school is eigenlijk een samenleving in het klein en we leiden je op voor een plaats in de maatschappij.

een TL-school. De Saad is een school voor meertalig onderwijs, waarmee je algemene taalvaardigheid zich verstevigt. We werken met mixed-media: op je eigen laptop en ook uit boeken. Naast alle ‘gewone’ vakken bieden we 3 stromen aan. • IT-design-stroom: in klas 1 kies je voor @design, en heeft iedereen sowieso IT. In de bovenbouw kun je verder met IT en met MVI (Media, Vormgeving en ICT). Je leert foto’s bewerken of video-animaties maken. •T echniek-stroom: in klas 1 kies je voor @techno, en heeft iedereen sowieso techniek. In de bovenbouw kun je verder met T&T (Technologie & Toepassingen). Daar leer je niet alleen iets te maken, je denkt ook na over het hele proces van iets bedenken tot iets uitvoeren. Je doet dat aan de hand van échte opdrachten voor échte bedrijven. •S port-stroom: in klas 1 kies je voor @sport, naast het gewone LO. In de bovenbouw kun je verder met LO2. Je maakt kennis met een veelheid aan sporten (o.a. skiën) en je gaat lesgeven op de basisschool. Kom zelf maar eens kijken, De Saad is misschien wel heel anders dan je altijd hebt gedacht! Als je naar De Saad gaat, is het komend jaar in elk geval tijd voor een feestje: dan hoopt De Saad zijn 100-jarig bestaan te vieren.

Maatwerk We kijken heel goed naar wat elke leerling nodig heeft en waar zijn interesses liggen. Je hebt een persoonlijke mentor: een constante factor voor jou en voor je ouders. Dat werkt wel zo prettig. Als je moeite hebt met bepaalde vakken, horen huiswerkbegeleiding en bijles er voor ons gewoon bij; we bieden dit gratis aan. Net als RT, of eens een gesprekje met een begeleider als je even wat minder lekker in je vel zit. Kun je het niveau juist heel goed aan, maar is een scholengemeenschap nog net een maatje te groot? Kom dan bij ons ‘sprinten’: na 3 jaar doe je examen TL en ga je verder in havo-4.

Tot ziens op onze Open Avond op woensdag 6 februari 2019!

Contact Nijewei 1 9104 DK Damwoude T 0511 - 42 15 81 E administratie@desaad.nl I www.desaad.nl Directeur: Jantine van der Kooij

@DESIGN

@TECHNO

@SPORT

Jouw toekomst Op De Saad gaat het om jouw toekomst. De vakken die we aanbieden, zijn daarop gericht en ook verrassend praktisch voor 53


Even niet bang zijn omdat mama als een monster tegen je praat Zieke kinderen voelen zich beter als hun ouders dichtbij zijn. Daarom zijn er de Ronald McDonald Huizen. Dan is zo’n lekkere knuffel van papa of mama nooit ver weg.

Een ziek kind kan niet zonder zijn ouders www.kinderfonds.nl


ers Naudé lijk Gymnasium Bey

Christe

asiumonderwijs

categoraal gymn Christelijke school voor

Informatieavond voor ouders: 20 november in de school, aanvang 19.30 uur

Open Dag

Wat denk je zelf? Wie zijn wij? Het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé is een moderne, kleinschalige school, die zich onderscheidt door een ambitieuze leercultuur,een homogene leerlingenpopulatie, persoonlijke aandacht en ontplooiingsmogelijkheden voor leerlingen die wat meer aankunnen. Het schoolklimaat wordt gekenmerkt door veiligheid en respect voor elkaar. De school, gesitueerd in een rustige woonwijk vlakbij het trein- en busstation, telt ruim 500 leerlingen. Olympiadeschool & Verrijkt VWO Het Beyers Naudé moedigt leerlingen aan tot deelname aan diverse Olympiades (scholierenwedstrijden). Het predicaat Verrijkt VWO is toegewezen vanwege het ruime aanbod voor leerlingen die meer willen en kunnen. Het gymnasium is een schooltype waar leerlingen die nieuwsgierig en onderzoekend zijn zich thuis zullen voelen. Zij worden er uitgedaagd zich te ontwikkelen en hun ambities waar te maken. Dit is mogelijk door een groot aanbod van vakken, waaronder de klassieke talen, en door aandacht voor wetenschap, onderzoek en cultuur. Op een gymnasium is de eigen inbreng van leerlingen groot. Met min of meer hetzelfde intelligentieniveau en dezelfde ambities hebben ze een stimulerende invloed op elkaar. Op een gymnasium word je voorbereid op het wetenschappelijk onderwijs, de universiteit. Je ontwikkelt er onderzoeksvaardigheden en leert kritisch te zijn en vragen te stellen. Onder het motto Wat denk je zelf? wordt de onderzoekende houding gestimuleerd.

Wanneer kiezen voor gymnasium? Als je goed kunt leren en graag wilt leren, een brede belangstelling hebt en bereid bent te werken, dan zul je je thuis voelen op het gymnasium. Je bent toelaatbaar met een VWO advies van de basisschool. Daarnaast dien je te beschikken over een goede leer-motivatie en enig doorzettingsvermogen. Voor zulke leerlingen, die bovendien eigen verantwoordelijkheid voor

23 januari 2019 van 16.00 - 20.30 uur

Proeflesmiddag 17 januari 2019, opgave zie de website www.cgbn.nl

het leren kunnen dragen, is het gymnasium een goede keuze.

Het onderwijs Ons onderwijs is gericht op een zo breed mogelijke vorming van zowel de leerling die goed is in talen als de leerling die juist van exacte vakken houdt. Bij ons kun je ook filosofie en kunst kiezen als examenvak. Leerlingen kunnen bovendien vanaf het eerste jaar deelnemen aan het Cambridgeprogramma, waarin zij worden voorbereid op examens Engels voor niet-Engelstaligen. Deze examens leveren wereldwijd erkende certificaten op, die een aanbeveling zijn bij Engelstalig (vervolg)onderwijs en toelating tot buitenlandse universiteiten.

Bezoekadres Gymnasiumstraat 36 8932 GW Leeuwarden Meer info T 058 - 212 44 71 E info@cgbn.nl I www.cgbn.nl Rector Mw. B.M.T.G. Pelgrum Leerjaarleider onderbouw Mw. N. Eijgelaar-v.d. Veen

Keuzevakken en -modules In klas 2 t/m 5 volgen alle leerlingen een halfjaars keuzevak. Tevens worden ze gestimuleerd bij te dragen aan organisatorische en bestuurlijke taken. In de bovenbouw zijn er mogelijkheden voor eigen onderzoek.

Leerlingbegeleiding Vanzelfsprekend worden nieuwe leerlingen begeleid bij de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs. Is er een extra steuntje in de rug nodig dan biedt studiehulp, tutoring of desgewenst huiswerkbegeleiding uitkomst.

Naast de lessen Buitenschoolse activiteiten, zoals schoolfeesten, kerstgala, concert en toneelavond zijn onderdeel van de schoolcultuur. In het schoolorkest, de debatclub of toneelgroep oefenen leerlingen hun talenten. Elke klas gaat jaarlijks op excursie naar een bestemming passend bij het leerjaar. In de vierde klas is dat een Europese stad, in de vijfde klas maken leerlingen een klassieke reis naar Griekenland of Italië.

Aanmelding en toelating Aanmelden gebeurt via de basisschool. Voor informatie over toelaatbaarheid kan men zich wenden tot de leerjaarleider onderbouw. 55


rs RSG Tromp Meesijste praktijk), ,, vmbo (zowel theorie als l onderw Praktijkonderwijs, speciaa asium havo, atheneum en gymn

Het accent op jouw talent Er breken spannende tijden voor je aan! Nu ga je nog naar de basisschool maar dat is straks voorbij. De RSG Tromp Meesters verwelkomt jou graag! De school biedt alle leerrichtingen aan, op twee verschillende locaties. Op de locatie Lijsterbesstraat vind je het vwo (atheneum en gymnasium), havo en mavo (vmbo theoretische leerweg) binnen het Junior College. Op de locatie Stationsstraat vind je het Vakcollege (vmbo basisberoepsgericht en kaderberoepsgericht), het praktijkonderwijs en het speciaal onderwijs. Vakcollege Binnen het Vakcollege geef jij aan wat je leuk vindt en waar jij goed in bent. Dat betekent onder andere dat je iedere week tien praktijklessen hebt. Binnen de praktijklessen kun je uiteindelijk kiezen uit drie profielen: ‘Bouwen, Wonen en Interieur’, ‘Produceren, Installeren en Energie’ en ‘Zorg & Welzijn’. De brugklas en het tweede jaar van het Vakcollege zijn bedoeld om je te laten ontdekken waar je talenten liggen. Daarna kies je dan een profiel. De helft van de lessen in je gekozen profiel staat vast. De andere

56

helft mag je zelf invullen. Zo kan je echt doen wat jij zelf leuk vindt.

Praktijkonderwijs In het praktijkonderwijs heb je les in kleine groepen waardoor je veel persoonlijke aandacht van de docent krijgt. Er wordt gekeken naar wat het beste bij jou past en wat jij leuk vindt. Daarbij horen ook stages. Je begint met een stage binnen school. Daarna loop je snuffelstages bij verschillende bedrijven. Vanuit je ervaringen tijdens deze stages stroom je door naar een stage die is

afgestemd op jouw talenten. Zo kun je in de praktijk alle dingen leren die je later nodig hebt voor een baan.

Speciaal onderwijs (vso) Binnen de afdeling vso heb je een eigen plek in een vast klaslokaal. Je krijgt persoonlijke begeleiding en ondersteuning bij het leren. Je krijgt alle ruimte om je eigen weg te vinden


Open Huis 2019 Woensdag 30 januari 14.00-21.00 uur op locatie Lijsterbesstraat Woensdag 6 en donderdag 7 februari 19.00-21.15 uur op locatie Stationsstraat en CSG Eekeringe

Bezoekadressen Locatie Stationsstraat Stationsstraat 40 8331 GK Steenwijk Locatie Lijsterbesstraat Lijsterbesstraat 1 8331 NS Steenwijk Postadres Postbus 168 8330 AD Steenwijk

en je talenten te ontwikkelen. Samen met je ouders of verzorgers gaat de school op zoek naar wat het beste bij jou past. Praktijklessen volg je onder begeleiding van je groepsdocent bij de andere afdelingen binnen de RSG Tromp Meesters.

bijvoorbeeld de talentprogramma’s. Je kunt kiezen tussen drama, sport, fashion design, muziek en Spaans. En speciaal voor de (hoog) begaafde leerlingen in het vwo is er een uitgebreid wetenschappelijk programma. De talentprogramma’s volg je naast je andere lessen.

Junior College

Op de RSG Tromp Meesters kan iedere leerling dus terecht en zijn er alle mogelijkheden om jouw talenten te onderzoeken, te ontwikkelen en je vol zelfvertrouwen naar je diploma te helpen. Kom de sfeer proeven tijdens het Open Huis!

Op de locatie Lijsterbesstraat start je in het Junior College. Je volgt in het Junior College vakken als Nederlands, Frans, Engels, geschiedenis en wiskunde. Naast deze vakken kun je nog veel meer leuke dingen doen. Zo zijn er

Meer info T 0521 - 51 41 37 E info@rsgtrompmeesters.nl I www.rsgtrompmeesters.nl Contactpersonen Junior College: Mevr. A. Gerrits Vakcollege: Dhr. D. Vossebelt Praktijkonderwijs: Mevr. E. Abrahams VSO (speciaal onderwijs): Dhr. J. Wouda Vind ons ook op Facebook en Twitter!

57


advertorial

Geen geld om mee te doen? Wij helpen! Sporten, dansen, muziek maken, tekenen en zingen zijn leuk en belangrijk. Kinderen leren samenwerken, omgaan met winnen en verliezen en maken nieuwe vrienden.  Het is goed voor het zelfvertrouwen en de concentratie. Een kind dat lekker in zijn vel zit, presteert beter! Te weinig geld? Als er thuis te weinig geld is, helpt het Jeugdfonds Sport & Cultuur. We betalen de contributie of het lesgeld en eventueel de spullen zoals sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrument.

Zo kan een kind meedoen! Ouders kunnen zelf geen bijdrage aanvragen. Daar is een intermediair voor nodig. Bijvoorbeeld de leerkracht, buurtsportcoach, schuldhulpverlener, jeugdhulpverlener of het sociaal wijkteam.

Als de aanvraag ingediend is, kan het kind vaak al binnen drie weken sporten of op les. De contributie of het lesgeld wordt direct betaald aan de club of instelling waar het kind op les gaat.

Stap 4 Als de aanvraag goedgekeurd is, kunt u uw kind aanmelden bij de sportclub, dans- of muziekschool of organisatie waar uw kind op les wil. Wij betalen de contributie of het lesgeld direct aan de sportclub of lesgever. U ontvangt zelf geen geld.

Goed om te weten! •A anvragen mogen voor meerdere kinderen uit een gezin gedaan worden. • Een aanvraag kan alleen gedaan worden door een intermediair.

Hoe werkt het? Stap 1 Vraag aan de juf of meester op school, de buurtsportcoach, schuldhulpverlener of bij het sociaal wijkteam of hij/zij een aanvraag bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur voor u kan doen. Degene die de aanvraag doet, noemen we ‘de intermediair’. Stap 2 De intermediair doet, in overleg met u, een aanvraag bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

• De contributie of het lesgeld wordt direct betaald aan de sportclub of instelling waar uw kind les heeft. • Voor kinderen en jongeren van 4 t/m 17 jaar. • De bijdrage moet jaarlijks opnieuw aangevraagd worden. • Kijk voor exacte spelregels per gemeente op jeugdfondssportencultuur.nl

Vragen? Stap 3 De intermediair hoort vaak binnen een week of de aanvraag goedgekeurd of afgekeurd is en laat u dat weten.

De coördinator van het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan u verder helpen! Via jeugdfondssportencultuur.nl kunt u de contactgegevens vinden.

Rainer de Groot | Coördinator Jeugdfonds Sport Friesland M 06 - 30 34 72 49 | E rainer.friesland@jeugdfondssport.nl Ali de Jong | Coördinator Jeugdfonds Cultuur Friesland Gemeenten: Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel, Ferwerderadeel, Harlingen, Kollumerland, Leeuwarden, Tytsjerksteradeel, Vlieland, Terschelling, Waadhoeke M 06 - 51 08 11 81 | E friesland@jeugdfondscultuur.nl Cecile Steenwijk | Coördinator Jeugdfonds Cultuur Friesland Gemeenten: De Fryske Marren, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland M 06 - 12 07 57 63 | E cecile.friesland@jeugdfondscultuur.nl

58


Veel plezier op je nieuwe school

Iedere leerling heeft talent Maar soms gaat de ontwikkeling op school of daarbuiten niet vanzelf. Wij helpen kind, school en gezin graag verder!

Thuis en school worden op elkaar afgestemd

Als (helpen) opgroeien een uitdaging is

Cedin Zorg helpt kinderen en jongeren als het opgroeien niet vanzelf gaat. De driehoek kind-gezin-school staat hierin centraal. Dit betekent dat ouders en school altijd bij de behandeling betrokken worden.

www.cedinzorg.nl zorg@cedin.nl

Je kunt bij ons terecht voor onder andere: Onderzoek en behandeling van dyslexie

088 0200 300

Kinder- en jeugdpsychiatrie Opvoeding en ontwikkeling

Wij helpen je meteen!

Ziek zijn en onderwijs Paramedische zorg Thuiszitters

Leer makkelijker lezen en spellen met Letterster! Oefeningen voor kinderen met lees- en spellingachterstanden of dyslexie. Inclusief tips en feedback van een ervaren orthopedagoog!

60

Neem nu een abonnement! www.letterster.nl

Profile for Devea

De schoolkeuzegids  

De schoolkeuzegids  

Profile for devea
Advertisement