Page 1

DE PROEFTUIN PAGINA 5

PROGRAMMA PAGINA 7

BLOKKENSCHEMA PAGINA 12


Oranjewoud. Voor veel Friezen synoniem voor het prachtige landgoed in de bossen rond Heerenveen. Voor veel mensen buiten deze provincie inmiddels ook. Mooi. Laat ze maar komen en laat ze maar genieten. Van Oranjewoud Festival. Topmusici uit binnen- en buitenland die op deze verrassende plek heel de dag door bezoekers in muzikale vervoering brengen. Natuur en cultuur vloeien hier op een unieke manier samen. Stichting Cultuur FB Oranjewoud is Founding Partner van Oranjewoud Festival. Dat is niet zonder reden. Dit festival brengt hoogstaande cultuur op de meest laagdrempelige manier die er is. Niet in doorsnee concertzalen. Maar optredens op plekken waar bezoekers - jong en oud - tot rust komen en optimaal kunnen genieten. Dat is waar Stichting Cultuur FB Oranjewoud zich hard voor maakt. Voor bevordering van de kunsten in Noord-Nederland. Oranjewoud Festival past precies in die doelstelling. Een plek waar regionaal talent zich kan manifesteren maar waar ook de muzikale wereldtop acte de présence geeft. Oranjewoud Festival wil mensen met elkaar verbinden door cultuur. Stichting Cultuur FB Oranjewoud kan daar van harte mee instemmen. Ook om die reden dragen wij bij aan de totstandkoming van dit prachtige evenement. Cultuur beleef je immers met elkaar. Dat gevoel van saamhorigheid komt op Oranjewoud Festival prachtig tot zijn recht. Want waar anders laten gezinnen met jonge kinderen en diehard fans van klassieke muziek zich tegelijkertijd in muzikale vervoering brengen? Daarin is Oranjewoud Festival absoluut uniek. En dat moet zo blijven. Stichting Cultuur FB Oranjewoud wenst alle bezoekers van Oranjewoud Festival dan ook een heerlijke tijd en veel muzikaal genot. Op dat prachtige landgoed bij Heerenveen.

Growing a better world in Oranjewoud Het tweede jaar dat Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland hoofdsponsor is van het Oranjewoud Festival belooft een unieke editie te worden. Vanwege Leeuwarden-Fryslân 2018 staan er maar liefst 10 dagen lang van vroeg tot laat topmusici te spelen op de meest bijzondere plekken.

Ontmoet elkaar Cultuur en muziek brengen mensen bij elkaar. Daarom heeft Rabobank haar naam verbonden een van de podia op het festival: het Rabobank Paviljoen. Op dit podium vinden alle festivaldagen verschillende concerten plaats.

Meer dan muziek Oranjewoud Festival en Rabobank gaan hand in hand als het gaat om duurzaamheid. Een stabiele, succesvolle samenleving kan alleen functioneren als er krachtige en duurzame verbindingen bestaan tussen alle mensen die er leven. Het is onze gezamenlijke missie om mensen met elkaar te verbinden met oog voor mens én omgeving, ‘growing a better world’. Ik tref u graag van 1 t/m 10 juni in Oranjewoud. Rients Schuddebeurs directievoorzitter Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland

Onverwachte ontmoetingen Het bos kent veel gasten. Ze komen voor wat actie of om te ontspannen. Sommige bezoekers zijn minder zichtbaar. Daar moet je oog voor hebben. En wat geluk. Maar dat maakt het wel extra spannend.


03

ORANJEWOUD FESTIVAL 2018 Een voorwoord van Yoram Ish-Hurwitz, artistiek leider

“Vliegenvangers, huismussen, tortelduiven, nachtegalen, pechvogels en lucky birds: unite!”

Wow! Voor wie nog steeds gelooft dat klassieke muziek saaaai is: ik geef het op. Voor alle anderen: blijf lezen. Want de culturele-hoofdstadeditie van Oranjewoud Festival is niet alleen de grootste tot nu toe, het is ook de spannendste, mooiste en verrukkelijkste van allemaal. Je denkt misschien: nou nou, is dat niet wat al te enthousiast? Ik zeg: kom langs en ontdek het zelf. Oude muziek en techno Wat is er dan allemaal zo geweldig? Allereerst is sterviolist en enfant terrible Nigel Kennedy voor het eerst sinds vele jaren terug in Nederland en alleen te horen op Oranjewoud Festival. En wie niet gelooft dat oude muziek en techno kunnen samengaan, moet vooral komen naar het optreden van Musica Sequenza: baroque is the new pop. Of bezoek de Nacht van het Park ‘waarbij droom en werkelijkheid met elkaar vervloeien en de stilte zo nu en dan plaatsmaakt voor wonderschone klanken.’ Ik bedoel maar.

Bruisend festivalhart Fijnproevers kunnen genieten van Jean-Guihen Queyras, Enrico Pace, Noa Wildschut, Navarra Quartet, Francesco Tristano, Calefax en vele anderen. Kom je met de hele familie? Dan is het bruisende festivalhart De Proeftuin dé plek waar je moet zijn. Voor iedereen trouwens. Even helemaal weg van alles, een paradijs voor kinderen, een wereld aan muziek en de heerlijkste gerechten. Allemaal duurzaam uiteraard. Maar even serieus. Al dat moois ontstaat natuurlijk niet zomaar. Daar hebben het festivalteam, het bestuur en alle vrijwilligers super hard aan

gewerkt. Als je na een prachtig concert je handen blauw klapt, klap dan ook voor hen! En voor onze begunstigers, partners, vrienden en alle andere stakeholders op pagina 23. Zonder hen valt er helemaal niets te genieten en te beleven. Zij maken alles mogelijk.

Voor iedereen O ja, en nog iets. Laten we, terwijl we luisteren naar VANBINSBERGEN PLAYSTATION of wegdromen op de klanken van Hannes Minnaar, even stilstaan bij het feit dat de wereld een stukje mooier is als iedereen eraan kan meedoen. Dus: vliegenvangers, huismussen, tortelduiven, nachtegalen, pechvogels en lucky birds: unite! Je hoeft elkaars handje niet vast te houden maar een beetje voor elkaar zorgen, doet niemand kwaad. Is voor ons wel een dingetje. Vogeltjes zijn sowieso een dingetje. Bedacht door Else Boekema, bravo! Je komt ze overal tegen: in het bos, bij concerten, op onze posters én in je buik. Tenminste, als je naar het festival komt. Word je blij van.

Yoram Ish-Hurwitz is te horen tijdens het Openingsconcert op vr 1 juni en in La voix humaine op do 7 juni.


Taalkaravaan tijdens Oranjewoud Festival Lân fan taal – de vrijstaat voor alle talen tijdens LeeuwardenFryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – is present tijdens Oranjewoud Festival. Je ervaart videokunstwerk It Font, typt van je af in Het Redactielokaal en zweeft tot rust in de Relaxerette. Ook zijn er talige, muzikale voorstellingen: ‘Tongen’ van Nyk de Vries en ‘Solo’ met musici van het Noord Nederlands Orkest. Graach oant sjen by ‘de Taalkaravaan’!

lanfantaal.frl


05

Vrij toegankelijk

Ook dit jaar is festivalhart De Proeftuin het begin-, middel- en eindpunt van elk festivalbezoek. Je kunt er picknicken in het gras, naar muziek luisteren onder de bomen, haasje-over-springen, vrienden ontmoeten, verrast worden, genieten, eten, drinken, lachen en ontspannen. Het is er heerlijk voor kinderen. Voor iedereen eigenlijk. En het beste van al: het is helemaal vrij toegankelijk. Proeven

’t Proevertje

Of je een hartstochtelijk liefhebber bent van klassieke muziek, gewoon wilt chillen met vrienden, op avontuur wilt in de bubbel of de bunker, of een dagje uit wilt met het hele gezin: je bent pas op Oranjewoud Festival geweest als je De Proeftuin hebt bezocht. In de lommerrijke historische Overtuin recht tegenover Landgoed Oranjewoud weten elk jaar heel veel mensen deze verrukkelijke plek te vinden waar niets hoeft en alles mag.

Wil je eens iets anders dan de ballenbak of grootschalige avonturenparken? Een groot gedeelte van De Proeftuin is volledig ingericht voor kinderen tot en met 12 jaar. Daar vind je allerlei spannende activiteiten, kunnen kinderen proeven aan het instrument van hun dromen en genieten van dagelijkse kindervoorstellingen. ‘t Proevertje is echt een paradijs voor kinderen waar je ze ook zorgeloos even kunt achterlaten. Kunnen jij en je vrienden zelf ook even ontspannen.

Wereldsterren om aan te raken Op het Proeftuin Podium geniet je heel dichtbij van wereldsterren als cellist JeanGuihen Queyras of pianist Enrico Pace. Na hun korte optredens kun je ze gewoon aanspreken en misschien wel een biertje met ze drinken. En als je echt de smaak te pakken hebt, kun je soms nog een kaartje kopen voor hun hoofdoptreden op het FB Oranjewoud Podium, het Rabobank Paviljoen of waar dan ook.

Spatje regen? Geen zorgen Het grootste gedeelte van De Proeftuin is overdekt en verwarmd. Dus ook als de weergoden een day-off hebben of als het ’s avonds wat frisser wordt, gaat het plezier gewoon door. Je kunt natuurlijk ook binnenblijven en alles missen. Zeg het maar.

Duurzaam Een regenboog aan bands en meer In De Proeftuin maak je ook kennis met de meest uiteenlopende bands zoals Coal Harbour, VanDryver of gitariste Corrie van Binsbergen en haar VANBINSBERGEN PLAYSTATION. Laat je verrassen door Under the Surface of de wilde improvisaties van de Eef van Breen Group. Slechte muziek bestaat niet in De Proeftuin. En dan heb ik het nog niet eens over de bijzondere bijdragen van het Noordelijk Film Festival en Lân fan taal, zoals de Relaxerette, Silent Movies en het Redactielokaal.

Deelnemers van De Proeftuin

Waar je je ook geen zorgen over hoeft te maken, is de ecologische voetafdruk van De Proeftuin. Het festivalteam doet er alles aan om die zo klein mogelijk te houden, van afbreekbaar eetgerei tot het gebruik van elektrische voertuigen. Kijk maar eens om je heen als je er bent. Zorgen voor elkaar en voor onze omgeving zit in ons DNA. Kijk vanaf pagina 10 of op oranjewoudfestival.nl/proeftuin voor het volledige Proeftuin-programma.


      

peter

summer academy

de grote een muzikale zomer festival

               

  

   

   

    

    

   

    

   

  

     

  

     

 

   

 

   

 

    

  

   

  

   

 

   

 

    

  

   

  

   

  

   

  

   

 

   

 

    

 

              

ROODE- OF BURGERWEESHUISFONDS

LAMMERT KOOPMANS STICHTING ROODE- OF

STICHTING KLAAS DIJKSTRA FONDS

BURGERWEESH

GRONINGER MUSEUM

All Ears

SFONDS

OODEODEOF OF URGERWEESHUISFONDS GERWEESHUISFONDS

  

LA I JAK F ST S T I C HSTTIINCGH T KILNAG A SK D I JAKSS D TR ORNAD FS O N D S

All Ears

STICHTING KLAAS DIJKSTRA FONDS

amsterdams fonds voor de kunst

Sena Sena

STICHTING KLAAS DIJKSTRA FONDS

ROODE- OF BURGERWEESHUISFONDS

GRONINGER MUSEUM

amsterdams fonds voor de kunst


07

HOOFDPROGRAMMA

BACH Inc. Noa’s Choice Dutch Delight Kroniek van een digitaal tijdperk

Vrijdag 1 juni

Thema’s BACH Inc. Tot op de dag van vandaag is Bach een inspiratiebron voor heel veel componisten, musici en luisteraars. Sporen van zijn muziek zijn te vinden in talloze oude en nieuwe composities. Deze is daarom heel geschikt om te verbinden met andere disciplines, nieuwe technologieën en grensverleggende interpretaties, van Kennedy tot Queyras.

Noa’s Choice De jonge Nederlandse violiste Noa Wildschut (17) is een van de grootste internationale talenten van dit moment. Geen enkele andere musicus was zo vaak te horen op Oranjewoud Festival waarmee zij inmiddels een warme band heeft opgebouwd. Hoog tijd dus voor haar eigen carte blanche.

De Opening 19.00-19.15 Proeftuin Podium Wat hebben voormalig Oerol-directeur Joop Mulder, componiste Vanessa Lann, artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz en de tienkoppige band Coal Harbour met elkaar gemeen? Zij openen de culturelehoofdstadeditie van Oranjewoud Festival. Daarna: muziek! Vrij toegankelijk

Noa & NNO: openingsconcert 20.00-21.15 FB Oranjewoud Podium (Prinsenwijk) Oranjewoud Festival opent groots. Het Noord Nederlands Orkest geeft de wereldpremière van Future Perfect van Vanessa Lann, de jonge topvioliste Noa Wildschut soleert in het aangrijpende tweede vioolconcert van Prokofjev en in Rendering van Berio/Schubert wordt het onverenigbare verenigd. Van 19.35 tot 19.55 gaat Thea Derks in gesprek met Vanessa Lann. 1e rang € 29,50/€ 14,75 t/m 18 jr 2e rang € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr Klassiek

Kroniek van een digitaal tijdperk Ons dagelijks leven wordt onophoudelijk beïnvloed door de wijdverspreide digitalisering en de zich steeds verder ontwikkelende technologie. Wat betekent dat voor de analoge kunsten en klassieke muziek? Een elektrificerende bloemlezing.

Dutch Delight Nederlandse en Belgische topmusici samengebracht in een sprankelend thema.

Zaterdag 2 juni Tongen (première) 13.00-14.00 Rabobank Paviljoen Nyk de Vries is een weergaloze verteller die hardop durft te dwalen door zijn eigen verleden. In Malawi, ver van huis, ontdekte hij zijn heimwee naar de taal en gewoonten van vroeger, naar het dorp van zijn moeder: Zwaagwesteinde. (i.s.m. Lân fan taal) € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Koerikoeloem (première)

13.00-14.00 en 17.00-18.00 In de buurt van Museum Belvédère Acht windharpen staan in een open veld. Zangers dragen flarden voor uit het gedicht Koerikoeloem van Tjitske Jansen. Ze laten een lint van papieren vellen achter, alsof zij de gezongen teksten letterlijk loslaten. Een muzikaal gedicht, gevangen door de wind. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Bach meets Kennedy meets Gershwin 20.00-22.00 FB Oranjewoud Podium (Prinsenwijk) Na jarenlange afwezigheid is de sterviolist terug in Nederland en wel als speciale gast op Oranjewoud Festival. In zijn nieuwe Bach-programma vormt hij verschillende solowerken van Bach om tot eigenzinnige transcripties, gecombineerd met werken van hemzelf en de broers Gershwin. Nigel Kennedy bracht onlangs zijn nieuwe cd uit, Kennedy meets Gershwin: “Voor mij bestaat Gershwins werk uit drie hoofdingrediënten: de fusion van jazz en klassieke muziek, de prachtige, melodische invloeden uit de Joodse cultuur en de unieke energie van New York City. Deze muziek past perfect bij mijn karakter, vaardigheden en ervaring.” 1e rang € 59,00/€ 29,50 t/m 18 jr 2e rang € 34,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Koop kaarten via oranjewoudfestival.nl. Stapelkorting tot 20% bij gelijktijdige bestelling van verschillende concerten. Alle concerten zijn binnen of overdekt, tenzij anders aangegeven.

Les poètes maudits 15.00-16.00 Rabobank Paviljoen Laat je meevoeren door sopraan Lore Binon en pianiste Inge Spinette in een liedrecital gebaseerd op de bloemlezing Les poètes maudits van Verlaine, over zes onbegrepen Franse dichters. Werken van Debussy en Hahn bewegen zich tussen uitersten als extatische gevoelens en doodsverlangen. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Verliefd op Fauré 17.00-18.00 Rabobank Paviljoen De pianomuziek van Gabriel Fauré is niet vaak te horen. Reden te meer om naar het recital van meesterpianist Hannes Minnaar te gaan en je onder te dompelen in de lyrische Impromptu’s en Preludes van deze Franse componist. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Lunar (stilteconcert) 23.00-00.00 Bubbel In een enorme transparante bubbel speelt TEMKO het minimalistische Lunar van Aart Strootman. Musici en publiek dragen koptelefoons en luisteren zo naar de muziek. Eromheen heerst stilte. Bas, slagwerk en gitaar overlappen en verbinden, tot de betovering wordt verbroken en de musici hun eigen weg gaan, de nacht in. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr


08

HOOFDPROGRAMMA

BACH Inc. Noa’s Choice Dutch Delight Kroniek van een digitaal tijdperk

Zondag 3 juni Birds of Bach

(Zonsopgangconcert) 05.00-07.00 Museum Belvédère Sta op met de vogels en begroet de dag met muziek van Bach. Slagwerker Sytze Pruiksma en celliste Geneviève Verhage brengen een sprankelend concert waarbij Bachs tweede cellosuite wordt omlijst door Pruiksma’s vogelcomposities en muziek versmelt met natuur. Inclusief ontbijt vanaf 06.15 uur € 27,50/€ 10,- t/m 18 jr

Marimbach 13.00-14:00 FB Oranjewoud Podium (Prinsenwijk) De Griekse marimbaspeler Theo Milkov was in 2014 al te horen tijdens het openingsconcert van Oranjewoud Festival. Dit jaar laat hij zijn onnavolgbaar virtuoze vertolkingen van Bach en Scarlatti horen tijdens een adembenemend marimbarecital. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Viola meets bandoneon 13.00-14.00 en 15.00-16.00 Landgoed Oranjewoud Twee markante instrumenten komen samen in dit programma. De sonore en speelse klanken van de altviool gaan een intrigerend spel aan met de afwisselend melancholische en hartstochtelijke tonen van de bandoneon. Het resultaat is een even ontroerend als feestelijk optreden. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Dinsdag 5 juni And the winner is… 19.30-20.15 en 21.00-21.45 Landgoed Oranjewoud Niek Baar, winnaar van het Nederlands Vioolconcours 2018, geeft acte de présence op Oranjewoud Festival met als resultaat een bijzondere ontmoeting tussen het festivalpubliek van nu en de vioolvirtuoos van morgen. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Salon de Debussy 20.00-21.30 Museum Belvédère In 2018 is het honderd jaar geleden dat Debussy stierf. Het Ebonit saxofoonkwartet combineert bekende en minder bekende composities van Debussy met werken van zijn leermeesters, vrienden en bewonderaars. Een avond lang genieten van de mooiste Franse muziek. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Goldberg City Variations 17.00-18.00 Rabobank Paviljoen Meesterpianist Francesco Tristano speelt op de grootste klassieke podia ter wereld, componeert en is als DJ te horen op grootschalige techno-optredens. Goldberg City Variations is eigenlijk een traditioneel Bach-recital maar tegelijk een ontdekkingsreis op het snijvlak van muziek en technologie. De structuren van de muziek komen terug in grafische 2Den 3D-beelden. Een meeslepend concert waarin je een geheel nieuwe wereld ontdekt. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Tinteltijd 15.00-16.00 FB Oranjewoud Podium (Prinsenwijk) Violiste Noa Wildschut laat in Tinteltijd samen met accordeonduo TOEAC haar favoriete stukken horen. De veelvuldig bekroonde schrijver en performer Joke van Leeuwen vlecht alles tot een geheel. Het resultaat is een parel van een voorstelling voor alle leeftijden. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Woensdag 6 juni

Donderdag 7 juni MUTED (try-outs)

Bachs geschenk

20.00-20.45 en 22.00-22.45 Museum Belvédère

20.00-21.00 FB Oranjewoud Podium (Prinsenwijk)

Vier internationaal gevierde componisten schrijven speciaal voor violiste Monica Germino een stuk ‘zo zacht dat je oren het niet geloven’. MUTED vormt een zoektocht naar verstilling en daarmee een antwoord op het toenemende lawaai en geschreeuw in de wereld. Sssst… € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Na het legendarische concert met Bachs Goldberg Variaties uit 2012 is Calefax weer terug in Oranjewoud, opnieuw met Bach. Het rietkwintet brengt ditmaal Musikalisches Opfer in een splinternieuwe bewerking van saxofonist Raaf Hekkema en Martijn Paddings They are home again! € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Morimur (première) 20.00-21.00 Thomaskerk Katlijk De jonge violist Noé Inui brengt een uniek concept tot leven: hij combineert Bachs tweede vioolpartita inclusief de beroemde Chaconne met zijn koralen, uitgevoerd door vier zangers. Ze bevatten verborgen verwijzingen naar de dood van Bachs vrouw Maria Barbara. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Muhammad 20.30-21.45 Museum Belvédère In het tot boksring omgebouwde cafégedeelte van Museum Belvédère vertellen de jonge musici van Ikarai het verhaal van bokslegende Muhammad Ali. Luister naar het spannende gevecht tussen klassiek en jazz, audiofragmenten van The Rumble in the Jungle en Ali’s wervelende speeches. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

La voix humaine (première) 22.00-22.45 Rabobank Paviljoen Poulencs eenakter opera is nu te horen in een splinternieuwe enscenering van Chris Koolmees, uitgevoerd door Ekaterina Levental en Yoram Ish-Hurwitz. De klassieker krijgt een geheel nieuwe dimensie waarin de vrouwelijke hoofdpersoon een camgirl is die wanhopig de verbinding met haar ex-vriend in stand probeert te houden. Iedereen die ooit verliefd is geweest, moet naar deze ontroerende voorstelling. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Koop kaarten via oranjewoudfestival.nl. Stapelkorting tot 20% bij gelijktijdige bestelling van verschillende concerten. Alle concerten zijn binnen of overdekt, tenzij anders aangegeven.


09

HOOFDPROGRAMMA

BACH Inc. Noa’s Choice Dutch Delight Kroniek van een digitaal tijdperk

Vrijdag 8 juni Navarra speelt Schubert 20.00-21.00 Rabobank Paviljoen Bejubeld om hun ‘intense en poëtische spel met een uitzonderlijk breed spectrum aan kleuren en dynamiek’, landt het internationaal gerenommeerde Navarra Quartet voor even op Oranjewoud Festival. Het publiek wordt getrakteerd op o.a. het grandioze laatste strijkkwartet van Schubert. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

PRIKKEL (try-out) 20.00-21.00 Bubbel De multidisciplinaire voorstelling PRIKKEL gaat over de schijnbare tegenstelling tussen natuur en moderne technologie. Op de meest surreële locatie van het festival, de Bubbel, wordt het publiek met deze tegenstelling geconfronteerd en er uiteindelijk mee verbonden. In samenwerking met Oerol en Grachtenfestival. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Ontwakend Landschap 17.30-09.30 Ga mee op expeditie met Ontwakend Landschap. Na een driegangendiner van streekproducten bezoek je de voorstelling PRIKKEL, om vervolgens te gaan slapen in tenten. ’s Ochtends word je gewekt met een gedicht of lied. Een ontdekkingstocht door de natuur volgt, met tot slot een uitgebreid ontbijt. € 126,- all-in

MUTED (première) 20.00-20.45 en 22.00-22.45 Museum Belvédère Vier internationaal gevierde componisten schrijven speciaal voor violiste Monica Germino een stuk ‘zo zacht dat je oren het niet geloven’. MUTED vormt een zoektocht naar verstilling en daarmee een antwoord op het toenemende lawaai en geschreeuw in de wereld. Sssst… € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Zaterdag 9 juni Délices de France

Shifting Images

13.00-14.00 Rabobank Paviljoen

15.00-16.00 Rabobank Paviljoen

Cordevento, het ensemble van blokfluitist Erik Bosgraaf, gitarist Izhar Elias en klavecinist Alessandro Pianu brengt delicate parels uit de Franse barok. Uit de tijd van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, hoor je swingende barokdansen en grenzeloze ornamentiek. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Een fotografische blik op muziek: Michel Marang voert toegankelijke nieuwe muziek voor klarinet en soundtrack uit en combineert dit met zijn eigen fotosequenties. Ieder stuk is totaal verschillend, resulterend in een originele en veelzijdige multimediavoorstelling. € 14,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Sampling Baroque: Exposing Bach 22.00-23.30 Rabobank Paviljoen Authentieke uitvoeringspraktijk meets elektronica, dat is Exposing Bach. De Duitse barokgroep Musica Sequenza mixt liefdesaria’s van Bach met avontuurlijke digitale klanken. Zo krijgen tijdloze gevoelens als liefde, pijn en blijdschap een heel nieuwe klank. Barok is de nieuwe pop. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Nacht van het Park 22.15-01.00 Diverse locaties Overtuin en Rabobank Paviljoen

BACH Inc. 20.00-21.00 FB Oranjewoud Podium (Prinsenwijk) Meestercellist Jean-Guihen Queyras stelde speciaal voor Oranjewoud Festival een soloprogramma samen rondom de cellosuites van Bach. Met de pure blik van Queyras op Bach wordt het thema BACH Inc. afgesloten. Kodalys cellosonate vormt hierop een bijzondere echo. 1e rang € 29,50/€ 14,75 t/m 18 jr 2e rang € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Noa & Friends

PRIKKEL (première)

17.00-18.00 Rabobank Paviljoen

18.00-19.00 en 20.00-21.00 Bubbel

De jonge violiste Noa Wildschut heeft al veel muzikale vriendschappen opgedaan. Met dit optreden gaat een oude wens in vervulling om samen te werken met de Italiaanse pianist Enrico Pace. Celliste Quirine Viersen en altist Vladimir Babeshko vervolmaken dit exquisiete gezelschap. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Zie vrijdag 8 juni. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

MUTED 20.00-20.45 en 22.00-22.45 Museum Belvédère Zie vrijdag 8 juni. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

De sprookjesachtig verlichte Overtuin vormt het decor voor een fantastisch nachtprogramma. Stap in een feeërieke wereld waarin licht door duisternis wordt verdrongen, droom en werkelijkheid met elkaar vervloeien en de stilte zo nu en dan plaatsmaakt voor wonderschone klanken. Eerst geniet je van drie miniconcerten door diverse musici en ensembles. Tegen twaalven verzamelt iedereen zich in het Rabobank Paviljoen om, gewikkeld in een warme deken, te luisteren naar het Middernachtconcert met een uitvoering van Unremembered van Sarah Kirkland Snider. Van 21.30 tot 22.00 uur gaat Thea Derks in gesprek met de componiste. Passe-partout € 34,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Deel 1 Sheherazades Droom 22.15-23.30 Nocturnal thoughts Pianomuziek om bij weg te dromen. Britten’s Best Liederen voor tenor en harp. Plato’s grot Een digitale en analoge wereld van geluid en beweging. Vuurvliegjes en nachtvlinders Korte verrassingsoptredens terwijl je van concert naar concert wandelt. Nightly Shadows Een muzikaal spel van licht, schaduw en beweging.

Koop kaarten via oranjewoudfestival.nl. Stapelkorting tot 20% bij gelijktijdige bestelling van verschillende concerten. Alle concerten zijn binnen of overdekt, tenzij anders aangegeven.

Deel 2 Middernachtconcert: Unremembered 00.00-01.00, Rabobank Paviljoen Een orkestrale liedcyclus in dertien delen. Met Andrew Dickinson (tenor), Anne Brackman (piano), Diamanda Dramm (viool), Doriene Marselje (harp), Frederick Long (bariton), Izhar Elias (gitaar), Lidy Blijdorp (cello), Lisa Ströckens (sopraan), Marlies van Gangelen (althobo), Micha Häußermann (hobo), Moritz Wappler (slagwerk) en Sarah Kirkland Snider (componist).


10

HOOFDPROGRAMMA

BACH Inc. Noa’s Choice Dutch Delight Kroniek van een digitaal tijdperk

Zondag 10 juni PRIKKEL

Tinteltijd (bis)

10.00-11.00 en 12.00-13.00 Bubbel

12.00-13.00 Rabobank Paviljoen

Zie vrijdag 8 juni. € 17,50/€ 2,50

Violiste Noa Wildschut laat in Tinteltijd samen met accordeonduo TOEAC haar favoriete stukken horen. Schrijver en performer Joke van Leeuwen vlecht alles tot een geheel. Het resultaat is een parel van een voorstelling voor alle leeftijden. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Pitch Dark 12.00-13.00, 14.00-15.00 en 16.00-17.00 BB Bunker In de ondergrondse BB Bunker wordt in het donker met je waarnemingsvermogen gespeeld. De verschijningsvormen van het licht worden gebaseerd op de neurofysiologische effecten die je ziet wanneer je je ogen sluit: beelden en bewegingen aan de binnenkant van je oogleden. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Beethoven Rules 14.00-15.00 Rabobank Paviljoen Het Storioni Trio speelt een volledig Beethoven-programma met twee trio’s die je minder vaak hoort, maar die daarom niet minder subliem zijn: Variaties voor pianotrio in Es en de versie voor pianotrio van Symfonie nr. 2 in D. € 19,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Pynarello meets Nynke Laverman (slotconcert) 16.00-17.00 FB Oranjewoud Podium (Prinsenwijk) Het rebelse collectief Pynarello gaat een bijzondere ontmoeting aan met Nynke Laverman, een van de kleurrijkste zangeressen van Friesland. Klassiek ontmoet pop, Europa ontmoet Fryslân tijdens dit gratis slotconcert. Wees op tijd, want het aantal zitplaatsen is beperkt. Vrij toegankelijk

PROGRAMMA DE PROEFTUIN Festa musica! Vr 1 t/m zo 3 juni, vr 8 t/m zo 10 juni Wisselende tijden ’t Proevertje Snaarinstrumenten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Op de podia kun je er vast een aantal ontdekken. Wat nog leuker is, dat je ze ook zelf kunt gaan maken. Misschien bedenk je wel een heel nieuw instrument! Vrij toegankelijk

Coal Harbour Vr 1 juni 20.00-22.15 Proeftuin Podium Coal Harbour, een Rotterdamse formatie bestaande uit jazz- en klassiek geschoolde musici, is een project dat als doel heeft de grenzen te verkennen tussen klassiek gecomponeerde muziek en jazzmuziek. Met dit optreden presenteren zij hun debuutalbum. Vrij toegankelijk

Under the Surface Za 2 juni 12.00-15.00 Proeftuin Podium Under the Surface is een nieuwe Nederlandse band, gevormd door drummer Joost Lijbaart, gitarist Bram Stadhouders en vocaliste Sanne Rambags. Zij is een van de weinige zangeressen die laat horen in staat te zijn op heel open wijze te improviseren. Vrij toegankelijk

Hands-on: blokfluit, viool/cello/ contrabas, saxofoon en gitaar Za 2 juni 13.00-14.00 (blokfluit) en 17.00-18.00 (strijkers) Zo 3 juni 13.00-14.00 (saxofoon) en 17.00-18.00 (gitaar) Za 9 juni 13.00-14.00 (saxofoon) en 17.00-18.00 (harp) Zo 10 juni 13.00-14.00 (strijkers) en 17.00-18.00 (blokfluit) ’t Proevertje Ontdek de mogelijkheden van de blokfluit, strijkinstrumenten, saxofoon, harp en gitaar. Aan de hand van grappige trucjes leer je deze instrumenten mooi te laten klinken. Vrij toegankelijk

Proeftuin klassiek Za 2, zo 3, do 7 t/m zo 10 juni Wisselende tijden Proeftuin Podium Bij Proeftuin klassiek krijg je de smaak van het festival te pakken met miniconcerten door de topmusici uit het hoofdprogramma. Elk blokje duurt 60 minuten en bevat drie optredens. Wijzigingen voorbehouden. Vrij toegankelijk Za 2 juni 13.00

15.15

16.45

Lore Binon (sopraan), Florianne Remme (cello), Jorian van Nee (piano) Trio Axolot (blokfluiten), Hannes Minnaar (piano), Remme, Van Nee Remme/Van Nee, TEMKO

Vr 8 juni 18.00 Monica Germino (viool), Navarra Quartet (strijkkwartet), Musica Sequenza (barokensemble) Za 9 juni 18.00

Zo 3 juni

Als heksen heksen (4+)

13.00

Za 2 juni 15.00-15.40 ‘t Proevertje Drie blazende heksen maken zich op voor hun nachtelijk ritueel, maar één heks hekst niet mee. Ze krijgt de wind van voren van de andere heksen. Blazerstrio Dividivi3 speelt een spannend verhaal over drie muzikale heksen. Vrij toegankelijk

15.15 17.45

Noa Wildschut (viool) / TOEAC (accordeons), Francesco Tristano (piano), Nynke Dijkstra (klarinet), Welmoed Poelstra (piano) Theo Milkov (marimba), Dijkstra, Poelstra Dana Zemtsov (altviool), Dijkstra, Poelstra

Do 7 juni 18.00

Koop kaarten via oranjewoudfestival.nl. Stapelkorting tot 20% bij gelijktijdige bestelling van verschillende concerten. Alle concerten zijn binnen of overdekt, tenzij anders aangegeven.

Calefax (rietkwintet), Ekaterina Levental (sopraan), Yoram Ish-Hurwitz (piano)

15.30

16.45

Rens Rutten (marimba), Wonder Ensemble, Michel Marang (klarinet) Cordevento, Rutten, Noa Wildschut (viool) / Vladimir Babeshko (altviool) / Quirine Viersen (cello) / Enrico Pace (piano) Jean-Guihen Queyras (cello), de musici van de Nacht van het Park

Zo 10 juni Pynarello, Storioni Trio 12.00 (pianotrio), Anne Brackman (piano) Andrei Makarov (piano), 14.15 Brackman


11

PROGRAMMA DE PROEFTUIN Ikarai speelt FLY

VanDryver

Za 2 juni 16.45-20.00 Proeftuin Podium

Do 7 juni 17.00-20.00 Proeftuin Podium

Ikarai speelt een keuze uit hun programma FLY die de Griekse mythe rond Icarus vangt in klank. Was Icarus te zelfverzekerd en naïef of dapper en vrij? FLY vertelt het verhaal van een jongen die de sprong waagde en vervoering vond in vrijheid. Smaak te pakken? Ikarai speelt Muhammad op wo 5 juni 20.30-21.45 in Museum Belvédère. Vrij toegankelijk

Een prachtige botsing tussen een singersongwriter en een blazersensemble. De tienkoppige groep VanDryver was tijdens de laatste editie een van dé ontdekkingen in De Proeftuin en nu zijn ze terug. Vrij toegankelijk

Di Gojim Zo 3 juni 12.00-15.00 Proeftuin Podium Di Gojim, de band die de klezmer in Nederland groot heeft gemaakt, is energieker dan ooit. De groep bestaat 30 jaar en dat moet gevierd worden. Voormalig bandleden spelen mee met de nieuwe generatie. Dat wordt gegarandeerd een swingend en dampend concert. Vrij toegankelijk

StarkLinnemann Quartet Vr 8 juni 16.30-20.00 Proeftuin Podium In Transcending Chopin bewerkt het StarkLinnemann Quartet bekende werken van Chopin. Hierdoor ontstaan verrassende klankcombinaties en intrigerende ontmoetingen tussen vernieuwing en traditie, improvisatie en compositie, Cubaanse/Afrikaanse ritmes en nostalgische Poolse melodieën. Vrij toegankelijk

Travelling North Zo 3 juni 16.30-19.30 Proeftuin Podium De muziek van de Eef van Breen Group is avontuurlijk; niet te vangen, vast te leggen of in te delen. Met een speciaal voor Oranjewoud Festival samengestelde internationale bezetting rekt de Group zoals gewoonlijk alle grenzen nog wat verder op. Vrij toegankelijk

Kunstatelier Ateliers Majeur Ma 4 t/m do 7 juni 15.00-16.15 ’t Proevertje

Dierenvrienden 4+ Za 9 juni 15.00-16.00 ‘t Proevertje Een concert voor de hele familie: samen met lawaaimaker Lisa Wade van Het Klokhuis, zangeres Klaartje van Veldhoven en accordeonist Bert van den Brink zing je de stoutste, stilste en meest levenslustige liedjes van o.a. Annie M.G. Schmidt en Toon Hermans. Vrij toegankelijk

De Bremer Stadsmuzikanten 4+ Zo 3 juni 15.00-16.00 ’t Proevertje De Ezel, de Kat en de Kip hebben het gehad bij hun baasjes en lopen weg van huis! Maar wat doe je als je in je eentje bent? Gelukkig vinden ze elkaar en besluiten muziek te maken in de grote stad. Vrij toegankelijk

Ateliers Majeur organiseert twee speciale festivalateliers voor kinderen van 8 t/m 12 jaar: het Timmeratelier van XieXie en het ECO-printatelier van Mieke Hoekstra. Deelname is gratis, het maximaal aantal deelnemers is 15. Schrijf je in voor een creatieve middag in het hart van Oranjewoud Festival via oranjewoudfestival.nl/kunstatelier

Schilderijententoonstelling 1+ Vr 8 juni 18.00-19.00 ‘t Proevertje Zet je papieren muts op, pak de schildersezel, neem je palet in de hand en schilder in je hoofd mee op de klanken van deze eigenzinnige tentoonstelling. Deze workshop van SoWhat is voor kinderen van 1 t/m 92 jaar (als je 93 bent, knijpen we een oogje dicht). Vrij toegankelijk

Coal Harbour Sextet Zo 10 juni 13.15-16.15 Proeftuin Podium Coal Harbour weet een unieke en meeslepende sound op de luisteraar over te brengen. De muziek is geschreven aan de hand van persoonlijke ervaringen, waarmee de band je meeneemt op een intrigerende muzikale reis. Vrij toegankelijk

Michel Marang plays Klezmer Za 9 juni 18.15-21.00 Proeftuin Podium De veelzijdige en getalenteerde klarinettist Michel Marang beweegt zich moeiteloos tussen verschillende muzikale en artistieke werelden: kamermuziek op het hoogste niveau, fotografie in combinatie met hedendaagse composities (Shifting Images, za 9 juni 15.00-16.00 Rabobank Paviljoen) of... klezmer: feestelijk en melancholiek, maar altijd uitbundig. Vrij toegankelijk

Coal Harbour Trio Za 9 juni 12.00-15.00 Proeftuin Podium Drie musici uit Coal Harbour, onze huisband in 2018, geven acte de présence. Vrij toegankelijk

Playstation Zo 10 juni 17.00-19.00 Proeftuin Podium Gitariste Corrie van Binsbergen heeft een heerlijke, energieke superband samengesteld: VANBINSBERGEN PLAYSTATION. Hiermee pakt ze de draad van haar eerdere instrumentale bands weer op, zoals Corrie en de Brokken en Vanbinsbergen (met Anton Goudsmit). Een spetterend einde van Oranjewoud Festival. Vrij toegankelijk


12

BLOKKENSCHEMA Vrijdag 1 juni 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00

FB Oranjewoud Podium BB Bunker

Noa & NNO: openingsconcert Secret Passage Swans en Verbinding

De Overtuin

Relaxerette

De Proeftuin

Redactielokaal

Proeftuin Podium 't Proevertje

19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Coal Harbour

Opening

Festa musica!

Silent Movie

17:00 17:30 18:00 18:30 19:00

19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Zaterdag 2 juni 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

FB Oranjewoud Podium

Nigel Kennedy

Rabobank Paviljoen

Tongen

In de buurt van Museum Belvédère

Koerikoeloem

Lore Binon, Inge Spinette

Hannes Minnaar Koerikoeloem

Solo Secret Passage

BB Bunker

Solo Swans en Verbinding

De Overtuin

Relaxerette Lunar (Stilteconcert)

Bubbel Museum Belvédère

Giorgio Morandi en Quasicello Lezing Staten & Stinzen

Klein Jagtlust

Lezing Staten & Stinzen

De Proeftuin

Redactielokaal Under the Surface

Proeftuin Podium

Ikarai speelt FLY Proeftuin klassiek

Hands-on blokfluit

't Proevertje

Als heksen heksen (4+)

Hands-on viool, cello en contrabas

Silent Movie

Festa musica! 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Zondag 3 juni 05:00 07:00

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30

FB Oranjewoud Podium

Marimbach Onbeperkt Ensemble

Rabobank Paviljoen

Goldberg City Variations Lezing Staten & Stinzen

Landgoed Oranjewoud

Secret Passage Plus

BB Bunker

Viola meets bandoneon

Lezing Staten & Stinzen

Solo

Yoga in concert

De Overtuin Museum Belvédère

Tinteltijd

(5.00-7.00)

Viola meets bandoneon Solo Secret Passage Relaxerette Swans

Giorgio Morandi en Quasicello

Birds of Bach

Zwembad Tjaarda

Floating De klok en het meisje

Thomaskerk Katlijk De Proeftuin

De klok en het meisje Redactielokaal

Di Gojim

Proeftuin Podium

Travelling North Proeftuin klassiek

Hands-on saxofoon

't Proevertje

De Bremer Stadsmuzikanten

Hands-on gitaar

Silent Movie

Festa musica! 05:00 07:00

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30

Maandag 4 juni 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00

't Proevertje

19:30 20:00 20:30

De klok en het meisje

Thomaskerk Katlijk Kunstatelier Ateliers Majeur 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00

19:30 20:00 20:30

Dinsdag 5 juni 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Landgoed Oranjewoud Museum Belvédère

Niek Baar Giorgio Morandi en Quasicello

Ebonit Quartet De klok en het meisje

Thomaskerk Katlijk 't Proevertje

Niek Baar

De klok en het meisje

Kunstatelier Ateliers Majeur 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

= Hoofdprogramma

= De Proeftuin

= Randprogramma


Woensdag 6 juni 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Museum Belvédère

Giorgio Morandi en Quasicello

Muhammad

Thomaskerk Katlijk

Noé Inui Kunstatelier Ateliers Majeur

't Proevertje

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Donderdag 7 juni 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

FB Oranjewoud Podium

Calefax La voix humaine

Rabobank Paviljoen BB Bunker

Secret Passage

Relaxerette

De Overtuin

Swans en Verbinding

Museum Belvédère

MUTED

Giorgio Morandi en Quasicello

MUTED

Redactielokaal

De Proeftuin

VanDryver

Proeftuin Podium

Proeftuin klassiek

Kunstatelier Ateliers Majeur

't Proevertje

Silent Movie

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Vrijdag 8 juni 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Navarra Quartet

Rabobank Paviljoen BB Bunker

Sampling Baroque: Exposing Bach

Secret Passage Relaxerette

De Overtuin

Swans en Verbinding

Bubbel

PRIKKEL

Museum Belvédère

Giorgio Morandi en Quasicello

MUTED

De Proeftuin

MUTED

Redactielokaal Stark Linnemann Quartet

Proeftuin Podium

Proeftuin klassiek

Stark Linnemann Quartet

Schilderijententoonstelling

't Proevertje

Silent Movie

Festa musica! 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Zaterdag 9 juni 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30 00:00 00:30

FB Oranjewoud Podium

Jean-Guihen Queyras Cordevento/ Erik Bosgraaf

Rabobank Paviljoen

Shifting Images

Secret Passage Plus

BB Bunker

Noa & Friends

Middernachtconcert

Secret Passage

De Overtuin

Sheherazades Droom

Relaxerette Swans en Verbinding

Bubbel

PRIKKEL

PRIKKEL

Museum Belvédère

MUTED

Giorgio Morandi en Quasicello

MUTED

Lezing Staten & Stinzen

Orangerie Oranjestein De Proeftuin

Redactielokaal Coal Harbour Trio

Proeftuin Podium

Michel Marang plays Klezmer

Proeftuin klassiek Hands-on saxofoon

't Proevertje

Dierenvrienden

Hands-on harp

Visà-Vis

Festa musica! 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30 00:00 00:30

Zondag 10 juni 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30

Pynarello meets Nynke Laverman

FB Oranjewoud Podium Rabobank Paviljoen BB Bunker De Overtuin Bubbel

Storioni Trio

Pitch Dark

Pitch Dark

PRIKKEL

PRIKKEL Giorgio Morandi en Quasicello

Chanting Forest

Chanting Forest

De Proeftuin

Chanting Forest Redactielokaal Coal Harbour Sextet

Proeftuin Podium 't Proevertje

Pitch Dark

Relaxerette Swans en Verbinding

Yoga in concert

Museum Belvédère Thomaskerk Katlijk

Tinteltijd

Playstation

Proeftuin klassiek Hands-on Dierenviool, cello vrienden en contrabas

De Bremer Stadsmuzikanten

Hands-on blokfluit

Festa musica! 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30

= Hoofdprogramma

= De Proeftuin

= Randprogramma


Leeuwarden-Fryslân is het

grootste podium van Nederland Leeuwarden-Fryslân 2018 gaat over dromen najagen door middel van culturele kruisbestuivingen. Cocktails van heden en verleden, mixen tussen stad en platteland, tussen wetenschappers en kunstenaars. Kunst is dus niet alleen het doel, maar het middel. De evenementen vinden niet alleen plaats in de historische hoofdstad, maar ook in het stoere veelzijdige Friese landschap. Van het UNESCO Werelderfgoed dat de Waddenzee is, tot de vier indrukwekkende Nationaal Parken die de provincie rijk is. Neem een kijkje op 2018.nl voor het gehele programma.

© foto van Henk Veenstra

LANDSCHAPSKUNST

Sense of Place

Hele jaar, Friesland Joop Mulder maakt Wad en stad nog mooier met een lint van grootschalige kunstwerken in het landschap of door het Wad letterlijk naar Leeuwarden te halen. 2018.nl/senseofplace

© Royal de Luxe - Artcompress - Pascal Victor

MUZIEKTHEATER

Conference of the Birds

7 t/m 18 juli, Leeuwarden Overweldigend muziektheater over de kracht van het collectief met meer dan duizend muzikanten, dansers en acteurs, midden in een waterrijk natuurgebied. 2018.nl/conferenceofthebirds

MUZIEK

welstaat

19 t/m 30 september Frederiksoord Welstaat legt een verbinding tussen de utopische gedachten van weleer en de huidige tijd waarin armoede nog steeds voorkomt. Een vervreemdende, magisch-realistische ervaring. 2018.nl/welstaat

App jij ‘m al?

STRAATTHEATER

De ReuZen van Royal de Luxe

17 t/m 19 augustus, Leeuwarden Marionetten zo groot als reuzen dwalen door de straten en vertellen met hun voorstelling de geschiedenis van de stad. Voor het eerst te zien in Nederland. 2018.nl/dereuzen Mede mogelijk gemaakt door ING en De Haan Advocaten & Notarissen.

Onze LF2018 App zit boordevol informatie over events en projecten maar ook met tips voor accommodaties en restaurants. Download ‘m in de App Store of Google Play Store.


PLATTEGROND

LOCATIES

laan

sau

as je N

n

Ora

Wo terw uds

MUSEUM BELVÉDÈRE

eg ane

le

nde

Bra

vanaf De Proeftuin

Museum Belvédère (binnen)

16 min.

FB Oranjewoud Podium (overdekt)

10 min.

BB Bunker (binnen)

8 min.

Landgoed Oranjewoud (binnen)

2 min.

Orangerie Oranjestein (binnen)

8 min.

De Proeftuin (overdekt)

0 min.

Rabobank Paviljoen (binnen)

3 min.

Bubbel (binnen)

1 min.

Theepaviljoen (buiten)

4 min.

Klein Jagtlust (binnen)

14 min.

Hotel Tjaarda (binnen)

10 min.

Thomaskerkje (binnen/buiten)

N.V.T.

Parkeerterrein Prins Bernhardweg

12 min.

Wandelpad

BB BUNKER

Verharde weg

Parkeren voor bezoekers

Niet toegankelijk voor honden; hulp-/geleidehonden uitgezonderd

Parkeren voor mindervaliden

EHBO

Toiletten

Eten & drinken

Mindervalidentoilet

Bereikbaar met fiets en OF Express

Van weg

irum

g St

bur

Lim

FB ORANJEWOUD PODIUM

wei

uoi

em rijk

Ma

ORANGERIE ORANJESTEIN

ter hoogte van nr 25, ca. 12 min lopen

Prins

g

ardwe

Bernh

LANDGOED ORANJEWOUD

De Blocq van Scheltingaweg

inee Dom gel

g

an nsla kma Kru

RABOBANK PAVILJOEN

ssin

swe gne

eA

n erti

Alb

DE PROEFTUIN

BUBBEL

6 km naar Katlijk

THEEPAVILJOEN

Koningin

KLEIN JAGTLUST

Julianaw

eg

ost

aO

m ieru

B

HOTEL TJAARDA

eg ingw

THOMASKERKJE


TRYATER SPILET

DE MYTE FAN IT PLATTELÂN ÚTINOAR RAFFELE

10 OKTOBER O /M 16 DESIMBER

OP LOKAASJE RÛNOM YN FRYSLÂN

WWW.TRYATER.NL

NEW JAGUAR E-PACE

DRIVE LIKE EVERYONE’S WATCHING

De Reefhorst B.V. Hasker Utgongen 12, 8465 SJ Oudehaske 0513 41 3020

ONDERHOUD ZONDER KILOMETERBEPERKING

J A A R

GARANTIE TOT 100.000 KM

jaguar-oudehaske.nl

Min./max. gecombineerd verbruik: 4,7-8,0 l/100 km, resp. 21,3-12,5 km/l, CO 2 -uitstoot resp. 124-181 g/km. Consumentenprijs vanaf € 48.800 incl. BTW, BPM, registratiekosten, recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken. Wijzigingen voorbehouden.


17

RANDPROGRAMMA

BACH Inc. Noa’s Choice Dutch Delight Kroniek van een digitaal tijdperk

Redactielokaal Vr 1 juni t/m zo 10 juni (m.u.v. 4, 5 en 6 juni) Wisselende tijden De Proeftuin Lân fan Taal opent op Oranjewoud Festival een ouderwets redactielokaal. Twintig redactieplaatsen en evenveel ouderwetse typemachines. Iedereen kan aanschuiven en meeschrijven aan de tekstwand; recensies, gedichten en verhalen van en over het festival. Een bijdrage van Lân fan taal. Vrij toegankelijk

It Font / Seven Short Films (Silent Movie) Films Lân fan taal & Noordelijk Film Festival Vr 1, do 7 en vr 8 juni 20.00-21.45 Zo 3 juni 19.00-21.00 ‘t Proevertje (Overtuin) Van poëtische en muzikale ‘shorts’ tot aan ontroerend drama, animatie en komedie, telkens aansluitend bij de thema’s (klassieke) muziek of taal in de breedste zin. De films van het Noordelijk Film Festival worden vanuit De Taalkaravaan voorafgegaan door het multimediale poëzieproject It Font. Kom naar de Proeftuin, leen een koptelefoon en plof lekker neer bij de Silent Movies. Halverwege aanschuiven mag ook! Vrij toegankelijk

A Family Quartet Za 2 juni 20.00-21.30 ‘t Proevertje (Overtuin) In deze bijzondere documentaire van Simonka de Jong wordt Nederlands jongste én grootste viooltalent Noa Wildschut en haar familie gevolgd in de aanloop naar Noa’s internationale doorbraak en debuutalbum bij Warner Classics. Vrij toegankelijk

Swans Vr 1 juni t/m zo 10 juni Wisselende tijden Overtuin De installatie Swans symboliseert de macht van televisie en massamedia. Acht ‘zwanen’, gemaakt van afvalproducten, worden tot leven gebracht door geluid, wind en water: technologisch afval als natuurlijk wild. Vrij toegankelijk

Lezing Staten & Stinzen Za 2 juni en za 9 juni 11.30-12.15 en 13.00-13.45 Landgoed Klein Jagtlust Bearn Bilker vertelt over de prinsessen van het Oranjewoud. 1 festivalmuntje

Onbeperkt Ensemble

Secret Passage

Zo 3 juni 11.00-12.00 Rabobank Paviljoen

Vr 1 juni t/m za 9 juni (m.u.v. 4, 5 en 6 juni) Wisselende tijden BB Bunker

Het Onbeperkt Ensemble is een klein orkest bestaande uit professionele musici en mensen met een verstandelijke beperking. Oranjewoud Festival, Ateliers Majeur en Talant slaan de handen ineen om deze mensen aan te spreken op hun kwaliteiten en hun passie. Vrij toegankelijk

Daal neer in de oude koudeoorlogsbunker in Oranjewoud en ervaar de onder- en bovenwaterwereld van De Deelen. In ‘It geheim fan De Deelen’ (Het geheim van De Deelen) neemt Omrop Fryslân je op bijzondere wijze mee naar dit natuurgebied. Vrij toegankelijk

Yoga in concert

Secret Passage Plus

Zo 3 juni en zo 10 juni, 10.00-11.30 Overtuin (bij slecht weer Hotel Tjaarda)

Zo 3 en za 9 juni 12.00-12.45 BB Bunker Secret Passage ingeleid door boswachter Roel Vriesema (2 juni) en Christophe Brochard (9 juni). Vrij toegankelijk

Relaxerette

Quasicello

Vr 1 juni t/m zo 10 juni (m.u.v. 4, 5 en 6 juni) Wisselende tijden Overtuin

Di 29 mei t/m zo 10 juni 10.00-17.00, ma 4 juni gesloten Museum Belvédère

Draaien om even tot stilstand te komen: in de Relaxerette kan het. Liggend in een hangmat, met een koptelefoon op je hoofd, word je langzaam richting de wolken getild. Even kun je je terugtrekken in een wereld van klank en taal. Een bijdrage van Lân fan taal. Vrij toegankelijk

De klok en het meisje (première) zo 3 juni t/m di 5 juni Wisselende tijden Thomaskerk Katlijk

Instrumentenbouwer Rob van den Broek laat zijn celloachtige creaties zien in de expositie Muziekgestoord. In zijn werk heeft vorm de overhand. Zijn kokervormige cello speelt een centrale rol in Pitch Dark van o.a. componist Arnold Marinissen en celliste Katharina Gross, te horen en te zien op zo 10 juni in de BB Bunker. Kaartverkoop op locatie

De betoverende klanken van een gitaar en een zachte stem begeleiden je naar meditatie: dat is ‘Yoga in Concert’, een unieke beleving van yoga en muziek. Je kunt actief meedoen op je eigen yogamat, maar ook ontspannen achteroverleunen terwijl je luistert naar de muziek. € 17,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Solo Za 2 juni en zo 3 juni Wisselende tijden BB Bunker Wie zijn eigenlijk die mensen die in het Noord Nederlands Orkest spelen? Waarom kozen ze voor de muziek en voor hun specifieke instrument? Musici laten hun instrument deze keer deels staan en vertellen hun persoonlijke verhaal in een korte solo. 1 festivalmuntje

Proefprojecten

Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oudjaar al eeuwenlang de klokken geluid om demonen te verdrijven. Wie zijn die geesten en wat komen ze doen? Een spannende, mysterieuze muziektheatervoorstelling in samenwerking met Under de Tour en Kameroperahuis. € 10,00/€ 2,50 t/m 18 jr

Verbinding Vr 1 juni t/m zo 10 juni Wisselende tijden Overtuin Een veelheid van draden verbindt de takken van een boom met de grond, als energiestromen of water tussen wortels en takken. ‘Verbinding’ gaat ook over de verbinding die bezoekers maken met de installatie, door langs en tussen de draden door te lopen. Vrij toegankelijk

Floating

Chanting Forest

Zo 3 juni 13.00-18.00 (sessies van 20 minuten) Zwembad Tjaarda

Zo 10 juni 10.00-11.00, 12.0013.00 en 14.00-15.00 Thomaskerk Katlijk

Bij Floating krijg je als deelnemer in het zwembad van Tjaarda Oranjewoud een drijfhelm op en banden rond de knieën. Zo blijf je ontspannen drijven op het water. Pas als je oren onder water zijn, hoor je de fascinerende klanken van ensemble TEMKO, dat aan de rand van het zwembad een live concert geeft. Floating is een proefproject dat de specifieke kenmerken en mogelijkheden onderzoekt van geluid onder water en moet uitmonden in een speciale watercompositie voor 2019. € 12,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Ook Chanting Forest is een pilot. Je loopt geblinddoekt te midden van een zingend koor en kunt de muziek beïnvloeden. Tijdens drie onderdelen probeert componist Diederik Rijpstra antwoord te vinden op de vraag hoe wij onze schaarse tijd en aandacht verdelen. Een unieke ervaring die onze beeldgerichte maatschappij voor even uitschakelt en je oren centraal stelt. € 10/€ 2,50 t/m 18 jr


Naar Oranjewoud Festival? 100% BOB 0% op!


19

De jonge violiste Noa Wildschut (2001) is al vanaf de allereerste editie betrokken bij Oranjewoud Festival. Toen was ze nog maar elf jaar oud. Noa is nu 17 jaar en heeft onlangs haar eerste cd uitgebracht, Mozart. Ook verscheen de documentaire A Family Quartet (ook te zien op Oranjewoud Festival), over Noa en haar familie in de aanloop naar haar internationale doorbraak en debuutalbum bij Warner Classics. Redenen te over om Noa ‘carte blanche’ te geven op deze editie van Oranjewoud Festival. Tinteltijd “Mijn creativiteit nam direct de vrije loop toen Yoram mij vroeg voor de carte-blancheserie,” vertelt Noa enthousiast. “Oranjewoud Festival is een origineel festival waar alles kan en mag. Ik bedacht al vrij snel Tinteltijd, een programma waarin ik kamermuziek combineer met het woord. Van kleins af aan ben ik een groot fan van Joke van Leeuwen. Ik heb al haar boeken verslonden. Daarom wilde ik dolgraag met haar samenwerken voor Tinteltijd.

“Oranjewoud Festival is voor mij het hoogtepunt van het jaar.” Doordat wij verre familie van elkaar zijn – Joke is de zus van de tante van mijn moeder – kon ik haar ontmoeten. Gelukkig vond zij het ook een mooi idee om literatuur en muziek in een programma te verbinden. Joke stelde voor dat ik een programma zou samenstellen en dat zij daar vervolgens een verhaal omheen zou bedenken. Dat was een grote verrassing voor mij, want ik dacht dat het eerder andersom zou zijn!” Met het

accordeon-duo TOEAC als medemuzikanten, is het verhaal compleet. Tinteltijd is een muzikale voorstelling geworden met veel humor, ook voor volwassenen.

Muzikale vriendschappen Noa heeft de afgelopen jaren veelvuldig opgetreden en samengewerkt met inspirerende musici. Daar komt op Oranjewoud Festival een solistisch optreden met het Noord Nederlands Orkest bij, waarmee Noa het aangrijpende tweede vioolconcert van Prokofjev vertolkt. Ook treedt ze onder meer op met de vermaarde pianist Enrico Pace, die ze op een eerdere editie van Oranjewoud Festival ontmoette. Zo leerde ze tevens celliste Quirine Viersen kennen. “De muziekwereld is klein,” lacht Noa. “Bij concerten of op festivals kom je elkaar regelmatig tegen.” Noa prijst zichzelf gelukkig dat ze mag samenwerken met gerenommeerde musici. Tijdens een tournee georganiseerd door de Anne-Sophie Mutter Stiftung (deze biedt Noa als ‘Stipendiat’ een brede ondersteuning in haar ontwikkeling), speelde ze met altviolist Vladimir Babeshko samen. “Ik krijg zoveel energie van deze inspirerende mensen. Voor het programma

Noa & Friends heb ik Franse muziek uitgekozen, van onder anderen Fauré en Debussy. Quirine, Vladimir en ik spelen ieder een keer samen met Enrico. Tot slot treden we op als ensemble met het Pianokwartet nr. 2 in g klein van Fauré.”

Hip jasje “Oranjewoud Festival is voor mij het hoogtepunt van het jaar. Er hangt een ontspannen sfeer, waardoor optreden ook heel soepel gaat. De sfeer en de bijzondere omgeving maken het festival uniek. Daarbij gaat Yoram eindeloos ver in zijn creativiteit: er zijn concerten in een zwembad, in tipi’s, of je luistert in stilte met een koptelefoon op naar muziek. Vaak wordt er dan toegankelijke muziek geprogrammeerd om zoveel mogelijk mensen te bereiken, maar dat is bij Oranjewoud Festival niet het geval. Hier wordt de klassieke muziek in ere gehouden, maar dan wel gestoken in een hip jasje. Klassieke muziek is niet alleen voor oudere mensen. Ook jonge mensen vinden het leuk, maar niet in de ouderwetse concertzaal met musici in galajurken.” Noa hoopt dat ze met haar aanwezigheid andere jongeren kan laten zien dat klassieke muziek voor iedereen is. Zelf gaat ze in ieder geval naar het concert van Nigel Kennedy en naar een aantal andere optredens, maar ze vindt het nog lastig kiezen uit het uitgebreide programma-aanbod. Kijk voor een overzicht van Noa’s concerten op oranjewoudfestival.nl/noa


HEERENVEEN IS FAIRTRADE GEMEENTE Fairtrade betekent producten van ver waar een eerlijke prijs voor is betaald. Arbeiders en boeren kunnen hierdoor een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen opbouwen. De werkgroep (H)eerlijk Heerenveen staat voor (h)eerlijke producten van ver en uit de eigen streek.

• Fairtrade = Fairplay • (H)eerlijke producten van ver en dichtbij • (H)eerlijke prijs - minder ongelijkheid • (H)eerlijke prijs - meer aandacht voor arbeidsomstandigheden en milieu • (H)eerlijke producten dichtbij - biologisch en minder CO2 uitstoot

N?iger? E O ED vrijwill

E nisatie of een of mail M K edrijf, orga rlijkheerenv ail.com OO eb gm hee irtrad een@ com/

. a v Als F facebook teheeren n p e o e m Kijk p ftge ons o

Heerenveen • Scan & Herken • Online boekhouden • Online salarisadministratie Loket • Jaarrekeningen • Belastingaangiften • Herstructurering rechtsvorm • Bedrijf starten • Bedrijf groeien of overnemen • Bedrijf verkopen of overdragen

K.R. Poststraat 100-6 • 8441 ER Heerenveen 0513 - 62 09 76 • info@jonkers-dejonge.nl


21

Aan de voorkant is Oranjewoud Festival een feest voor oren, ogen en voor iedereen die wil genieten van de prachtige omgeving en van elkaar. Mooie muziek doet dat met mensen, maar kan nog veel meer teweegbrengen. Al in een heel vroeg stadium van het festival zijn wij begonnen om kinderen van basisscholen te betrekken bij de activiteiten. Later volgden mensen met een verstandelijke beperking. Bij deze editie wordt voor het eerst samengewerkt door professionele theatermakers, muziekstudenten en enthousiaste amateurs. Verbindingen leggen is waar het bij ons altijd om draait.

Tip: Kunstateliers Ateliers Majeur Tijdens het festival organiseert Ateliers Majeur verschillende workshops, zoals Festa Musica, waarbij klankobjecten worden gemaakt met XieXie en Hands-on waarbij verschillende instrumenten kunnen worden uitgeprobeerd. Nieuw dit jaar is de speciale festivaleditie van de buitenschoolse Kunstateliers. Deze zijn vrij toegankelijk, mits gereserveerd via oranjewoudfestival.nl/kunstatelier of de website van Ateliers Majeur. Voor tijden zie pagina’s 10 en 11.

Tip: Shifting Images In Shifting Images speelt Michel Marang live nieuwe, toegankelijke muziek voor klarinet en soundtrack in combinatie met eigen fotosequenties. Omdat de insteek bij ieder stuk totaal verschillend is en de relatie tussen de beelden en de muziek gebaseerd kan zijn op tekst, inhoud, vorm of vrije associatie, resulteert dat in een zeer originele en veelzijdige multimediavoorstelling. Op za 9 juni van 15.00-16.00 in het Rabobank Paviljoen. € 14,50/€ 2,50 t/m 18 jr

Schaapjes Al sinds 2012 werkt Oranjewoud Festival vruchtbaar samen met kunstencentrum Ateliers Majeur uit Heerenveen. Pieter Jan Struik is daarbij de drijvende kracht. Als Combinatiefunctionaris Cultuur en Hoofd Onderwijs, Zorg & Welzijn bij Ateliers Majeur barst hij van de creatieve ideeën hoe kinderen, maar ook ouderen en verstandelijk beperkten, bij het festival kunnen worden betrokken. Kunst en cultuur is immers voor iedereen. Pieter Jan zet zich onvermoeibaar in voor het toegankelijk maken hiervan. Daar komen de mooiste educatieprojecten uit voort. Wij hebben prachtige kunstwerken rond grote filosofische thema’s als ‘ondraaglijk licht’ tentoongesteld zien worden in De Overtuin en de meest fantastische geluidskunstwerken. Dit jaar lieten een groot aantal schoolkinderen zich inspireren door ritmische patronen in de foto’s en het klarinetspel van Michel Marang (Shifting Images, za 9 juni, Rabobank Paviljoen), zoals een torenfoto van een weiland vol schaapjes. Deelnemende scholen zijn OBS Albertina Agnesschool Oranjewoud, OBS De Compagnonsschool De Knipe en CBS Het Kompas Heerenveen.

Onbeperkt Een andere interessante samenwerking is met Talant, eveneens via Ateliers Majeur. Muziektherapeut Remi Adriaansz is ervan overtuigd dat muzikale expressie geheel los kan worden gezien van het niveau waarop je een

instrument beheerst. Als je zo virtuoos viool kunt spelen als Nigel Kennedy is het wel een stuk makkelijker om je uit te drukken, maar in de basis is er geen verschil met iemand die dat probeert met slechts drie noten. Dat uitgangspunt heeft Remi en Stephan Mooibroek gebruikt voor het opzetten van het Onbeperkt Ensemble, waarin mensen met een verstandelijke beperking zij aan zij musiceren met professionele musici. Zij krijgen geen kunstje aangeleerd maar de kans écht muziek te maken, vanuit het diepst van hun ziel. Het resultaat is verbluffend.

Tip: Onbeperkt Ensemble Wie is er eigenlijk zonder beperking? Oranjewoud Festival, Ateliers Majeur en Talant slaan de handen ineen om mensen met een verstandelijke beperking op een actieve manier bij het festival te betrekken en hen aan te spreken op hun kwaliteiten en hun passie. Dit doen wij door een uitdagende en inspirerende muzikale verbinding te maken met professionele musici. Op zo 3 juni van 11.00-12.00 in het Rabobank Paviljoen.

Klok Wat gebeurt als je een kerk, een verhaal, kunstenaars, de lokale gemeenschap en een snufje Europa bij elkaar voegt? Under de Toer! Op meer dan dertig locaties verspreid over Friesland worden met dit LF2018-project verhalen van kerken ontsloten. Een daarvan maakt ook deel uit van Oranjewoud Festival en vindt plaats in het Thomaskerkje in Katlijk, bekend om het traditionele Sint-Thomasluiden. Toneelvereniging De Twa Doarpen Mildam/Katlijk, leerlingen van het Bornego College Heerenveen, jonge Friese blazers en conservatoriumstudenten uit Groningen werken al maanden samen met Kameroperahuis aan een bijzondere muziektheatervoorstelling rond een (bijna vergeten) liefdesgeschiedenis: De klok en het meisje. Over demonen, klokgelui en een onvoltooid verleden…

Pieter Jan Struik (57): “Het is magisch om te zien, te ervaren en te ontdekken dat hoe jong of hoe oud de deelnemers ook zijn, kunst en cultuur vaak het beste in de mens omhoog haalt en dat het soms tegen alle stigma’s en vooroordelen in, de mensen in hun kracht zet. Dat alles raakt en ontroert me en geeft me een enorme drive!”


DOKKUM

Het is mooi wonen in het noorden! 23 APPARTEMENTEN HOUTKOLK - DOKKUM

HEERENVEEN

De bouw is in volle gang!

Beschikbaar:

3 Maisonn Maisonnettes Penthouse vanaf / v.o.n. € 389.000,vanaf / v.o.n. € 649.000,-

In de sfeervolle opgezette gebouwen kunt u rekenen op alle gewenste en mogelijke luxe en comfort. Fraai en natuurlijk vormgegeven, veel raampartijen en buitenruimtes met een gunstige zonligging. Gelegen in een parkachtige omgeving, op steenworp afstand van het centrum van Heerenveen.

VANAF / V.O.N.

¤ 222.000,DockVier in Dokkum. De stevige woontoren die in de verte wel wat weg heeft van een oud pakhuis aan de haven. Wie er straks woont, mag onbekommerd genieten van een vleugje scheepvaartromantiek, in een gerieflijk, licht en eigentijds onderkomen aan de Dokkumer Ee.

za. 2 juni START VERKOOP restaurant Kodja Radja tegenover locatie 10-12 uur

ASSEN

14 Koopappartementen Vredeveldseweg in Assen

20 halfvrijstaande woningen in jaren '30 stijl in Delfstrahuizen

za. 26 mei START VERKOOP

start verkoop | za. 19 mei 10.00 - 12.00 uur | op locatie

10-12 uur / op locatie

Een unieke kans om uw droom te verwezenlijken; een smaakvol en gerieflijk appartement in een prachtige, groene omgeving. Niet zo ver van het levendige centrum van Assen.

VANAF / V.O.N.

¤ 225.000,-

Sfeervol, ruim, tussen het groen, in een huis met de exclusieve, robuuste uitstraling van dee jaren ‘30 plus de warmte en het comfort van nu. Het kan an in Delfstrahuizen, aan het Tjeukemeer, hartje Friesland. esland.

• Compleet All-electric • Dichtbij station Assen • Vloerverwarming • Kunststof kozijnen • Volledig gelijkvloers • Aanwezigheid van lift

www.mooivredeveld.nl

DELFSTRAHUIZEN

ww k ier.nll w www.dockvier.nl w dockv

www.tellepark.nl

• Extra ruime balkons

www.mooiwetterwille.nl wille.nl

Wilt u meer weten over deze mooie projecten? Bezoek dan gauw de projectwebsites. websites. ess.

n.

-

, 00

0

4. 2 2

n va

af

.o. /v


23

FESTIVALINFORMATIE Kaartverkoop

Met de auto

Kaarten voor Oranjewoud Festival bestel je eenvoudig via oranjewoudfestival.nl. Direct nadat je hebt betaald, ontvang je de kaarten in je mailbox. Afdrukken mag, maar is niet noodzakelijk; met de barcode op je telefoon kunnen wij de kaarten scannen. Voor alle vrij toegankelijke onderdelen zijn geen kaartjes of reserveringen nodig. Vanaf vrijdagmiddag 1 juni bevindt zich in De Proeftuin een festivalkassa en informatiebalie. Mochten er concertkaarten over zijn, dan kun je ze daar ook kopen. Ook zijn er muntjes te koop voor de hapjes en drankjes van De Proeftuin. Je kunt contant betalen, maar liever met PIN.

Oranjewoud ligt tegen Heerenveen en is bereikbaar via de A7 en de A32. Neem op de A32 afslag 11 (Oranjewoud). Volg de borden naar de centrale parkeerplaats van het festival op de Prins Bernhardweg. Het is daarna circa 10 minuten lopen naar De Proeftuin. Voor mindervaliden rijden golfkarren tussen de parkeerplaats en De Proeftuin. Als je in het bezit bent van een invalidenkaart, kun je parkeren op de De Blocq van Scheltingaweg.

Entreeprijzen De prijs die je ziet, is de prijs die je betaalt. Er komen geen servicetoeslagen of administratiekosten bij. De prijzen van de concerten variëren van € 10 tot € 29,50 met enkele uitzonderingen. Je krijgt stapelkorting tot wel 20% als je kaarten koopt voor verschillende concerten binnen een bestelling. Jongeren tot en met 18 jaar betalen slechts € 2,50 per concert (exclusief ontbijttoeslag Zonsopgangconcert).

Regen? Nagenoeg alle concerten zijn overdekt of binnen en gaan bij regen door. Indien nodig wordt uitgeweken naar een alternatieve locatie. De Proeftuin is grotendeels overdekt en verwarmd. Pas je kleding aan de weersomstandigheden aan. Comfortabele schoenen zijn aan te raden.

Route en parkeren Openbaar vervoer In Heerenveen is een intercitystation waar elk half uur een trein vertrekt en aankomt. Ook is daar het busstation. Voor het laatste stukje maak je gebruik van de Oranjewoud Express, een shuttle tussen station Heerenveen en het festivalhart. Kijk voor de dienstregeling op oranjewoudfestival.nl/info.

Steun Oranjewoud Festival: word vriend! Oranjewoud Festival laat zien dat hoge kwaliteit prima samengaat met een brede toegankelijkheid. Het is een plek waar iedereen zich welkom voelt, met muziek als universele taal. Draag jij cultuur ook een warm hart toe en Oranjewoud Festival in het bijzonder? Meld je dan aan als Vriend. Loop tijdens het festival langs bij onze Vriendenstand in De Proeftuin of kijk op oranjewoudfestival.nl/vrienden.

Het festival is ook toegankelijk voor mensen met een beperking. Meer informatie vind je op: oranjewoudfestival.nl/toegankelijkheid. Heb je vragen of assistentie nodig tijdens je bezoek? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via contact@oranjewoudfestival. nl. Tijdens het festival zijn we telefonisch bereikbaar via 06-47483481.

Openingstijden De concertlocaties zijn allemaal een kwartier voor aanvang van het concert geopend. Je kaartje wordt bij de ingang gecontroleerd door een gastheer of -vrouw van het festival. Bij de concerten buiten De Proeftuin is geen horecavoorziening, tenzij anders aangegeven.

Openingstijden De Proeftuin vrijdag 1 juni 17.00 tot 23.30 zaterdag 2 juni 12.00 tot 00.00 zondag 3 juni 12.00 tot 21.00 donderdag 7 juni 16.00 tot 23.30 vrijdag 8 juni 16.00 tot 23.30 zaterdag 9 juni 12.00 tot 00.00 zondag 10 juni 12.00 tot 19.00 maandag 4 t/m woensdag 6 juni is De Proeftuin gesloten

Ingrid Metz, voorzitter Gerrit Kramer, penningmeester Yvonne van den Berg Klaas Dijksma Jacques Malschaert Lode van Piggelen

Bestuur Stichting Vrienden Oranjewoud Festival

Yoram Ish-Hurwitz artistiek leider

Frans Bouwers, voorzitter Hiltsje Leffering, penningmeester Dineke Hoekstra Ingrid Metz Janny Klein

Dorine Schreurs zakelijk leider a.i.

NDC Print en Media

Johan de Vries hoofd productie

Drukwerk en verspreiding Oplage: 77.000 stuks

Franca Klaus marketing & communicatie

Colofon

Adres voor navigatie: Prins Bernhardweg 25, Oranjewoud

Toegankelijkheid

Bestuur Stichting Oranjewoud Festival

Festivalteam

Anne Madrid Y Lopez De Proeftuin/look, feel & spirit van het festival Bart Mesman techniek Nanda Tuinstra productieassistent en coördinator vrijwilligers Margreet van Litsenburg marketingassistent

Yoram Ish-Hurwitz, Margreet van Litsenburg en Franca Klaus tekst, coördinatie en eindredactie Studio Captain en Harlingseboys ontwerp Peter Boorsma webbouwer Harlingseboys ontwerp huisstijl en campagnebeeld

Kim Dekker assistent-vrijwilligerscoördinator

Janita Baron, Marco Borggreve, Merlijn Doomernik, Carly Hyde, Hans Jellema, Chris Koolmees, Sophie Schwarzenberger, Marie Staggat, Jantina Talsma, Ruben van Vliet fotografie

Maamke van Zwol Proeftuin-assistent

Doede Vellema/ Devea advertentieverkoop

Jurjen Enzing kaartverkoop

Robin Bos locatievormgeving

ORANJEWOUD FESTIVAL 2018 WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: FOUNDING PARTNER

BEGUNSTIGERS EN SUBSIDIENTEN

HOOFDSPONSOR

SAMENWERKINGSPARTNERS

FOUNDING FRIEND

PARTNER

150 JAAR

| 18 68 - 2018

De Beier De mooiste pianobeleving van Nederland


Combineer het Oranjewoud Festival met een bezoek aan de regio Heerenveen

Vorstelijk Oranjewoud Giorgio Morandi | Bologna

Museum Belvédère Dit museum beschikt over verschillende tentoonstellingen van moderne en hedendaagse schilderkunst. De collectie bestaat voornamelijk uit 20ste-eeuwse en eigentijdse werken van kunstenaars uit Noord-Nederland. Centraal staat de relatie van kunst met omliggende langschappelijke natuur. Tot en met 10 juni is hier een expositie te zien van Giorgio Morandi | Bologna. Deze Italiaanse kunstenaar is de grootmeester van de 20ste-eeuwse stilleven kunst. Met zijn subtiel geschilderde vazen, potjes en flessen groeide hij – ondanks die schijnbaar eenvoudige thematiek – uit tot een icoon.

Prachtige landhuizen

Koninklijk groen Koninklijk groen: Oranjewoud Dit koninklijke bos ligt ten oosten van Heerenveen en bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken, een handjevol overgebleven landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen. In de Overtuin, aan de overkant van Huize Oranjewoud, wandel je over kronkelige paden, langs kunstig gesnoeide hagen, een slangenmuur en kruidentuin. Ontdek de mooie natuur die Oranjewoud te bieden heeft via één van de vele wandelroutes. Of beleef Vorstelijk Oranjewoud vanaf de 20 meter hoge uitkijktoren Belvédère.

Prachtige landhuizen en stijlvolle lanen Oranjewoud dankt zijn naam aan de aanwezigheid van de Oranjes. In 1676 kocht Albertine Agnes van Oranje-Nassau, prinses van Oranje, het landgoed en gaf het de naam ‘’Oranjewoud’’. Zij was getrouwd met de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau-Dietz. Statige landhuizen en stijlvolle lanen herinneren aan de tijd dat de koninklijke familie in Oranjewoud verbleef. In hun kielzog bouwden andere rijke Friezen hier ook landhuizen en legden parken en tuinen aan.

Meer informatie over Vorstelijk Oranjewoud en de regio Heerenveen is te vinden op

ngoudenplak.nl

Oranjewoud 2018  
Oranjewoud 2018  
Advertisement