__MAIN_TEXT__

Page 1

2018 2019

1


MYCKET ATT ÄLSKA Tack vare Lofsdalens läge intill sjön, med Hovärken och kringliggande fjälls karaktär så är det inte konstigt att vi lockar skoterfantaster, inbitna längdskidåkare såväl som utförsåkare vintertid. Sommartid möter vi på turistinformationen gäster som är ute efter vildmark, stugmys, downhillbackarnas adrenalinpåslag, fiske, vandring såväl som vilda djur.

Vi på Destination Lofsdalen skulle tycka att det vore så roligt att ta del av just dina smultronställen i Lofsdalen. Om du vill dela med dig av just dina bästa stunder i Lofsdalen till oss och andra Lofsdalenälskare så är ett hett tips att tagga dina bilder med #hjärtalofsdalen på Instagram. Gör det innan den 3 mars 2019 så kan du dessutom vinna en weekend med skidåkning.

Personligen upptäcker jag nya smultron– ställen här hela tiden och de flesta av dem kommer genom tips från andra. I denna tidning kan du läsa om Emma Edejerns smultronställen i Lofsdalen. Emma, som jobbar på Karins Sportbod, spenderar en stor del av sin tid på fjällen i och kring Lofsdalen.

Jag ser fram emot att njuta av och upptäcka nya godbitar av vår varierande fjällort med hjälp av er!

Maria Hasselgren VD Destination Lofsdalen

FÖR MER INFO OCH FLER EVENT LOFSDALEN.COM

FÖLJ OSS PÅ… @lofsdalen

@lofsdalen_

@lofsdalen_

Destination Lofsdalen

Vi reserverar oss för ev tryckfel och prisändringar. Foto: Anette Andersson, Martin Olson, Nicklas Bergström, Bosse Lind, Ulf Åkerlind, Emma Edejern, Linnea Nilsson-Waara, Linnea Back, Judith Reischl Text: Anette Andersson, Judith Reischl, Simon Stamming, Sara Ivansson, Maria Hasselgren Formgivning och produktion: Mari Forsell Design Åre. Tryck: Printgraf. Vissa bilder har finansierats av EU-medel.

2


MACKMYRA EVENT Varje år har vi Mackmyradagar, fulla av smakupplevelser och aktiviteter, här i Lofsdalen. För dem med egna whiskyfat som lagras på toppen av Hovärken, i Lofsdalen Skybars lager, erbjuds även fatprovningar. För datum och mer information se lofsdalen.com

4 Tips för en bra skidsemester med familjen 5 Barnens Lofsdalen 6 Ta skidåkningen till nya nivåer 7 Tips för en bra skidsemester 8 Livet leker i parken och skicrossbanan 9 Kan man hyra glädje? 10 Pistinfo 12 Spår och leder i världsklass 13 Starta längdsäsongen tidigt i år 14 Testa topptur i vinter 15 Vintercykling med fatbike 16 Vårvintertips från en äkta lofsdalen-bo 17 Tävling 18 Äkta smaker 19 Äkta shopping 20 Vi har fjällboendet för dig 22 Boendekarta 24 Äkta sommar 26 Låt lofsdalens nya app guida dig 27 Hitta hit

PILGRIMSLOPPET 21 APRIL 30 km lättåkt klassiskt lopp med vackra fjällvyer. Starten går i Sveriges högst belägna by och slingrar sig ner över fjällen till Lofsdalen. Fina utlottningspriser samt prispengar sätter extra krydda på denna folkfest för motionärer och elitåkare. Vasaloppsvinnaren Andreas Nygaard och OS-guldmedaljören Stina Nilsson segrade 2018.

3


TIPS FÖR EN BRA SKIDSEMESTER MED FAMILJEN Att åka på skidsemester med familjen är en dröm för många. Men när ska man åka och varför? Vi har samlat våra bästa tips till dig som vill tillbringa tid i fjällen med barnen. Det finns perioder under vintern som är mer lämpade för skidresa än andra, av en rad olika anledningar. Är barnen i de yngre åldrarna finns ingen anledning att styras av skolloven. I januari och veckorna mellan sportlov och påsklov kan familjen ha hela skidmyset för sig själva. Nästan i alla fall. – I januari är det bättre pris än under de traditionella skollovstiderna såsom jul- och sportlov. Håll koll på erbjudandena – för de kommer garanterat. Här i Lofsdalen har vi både liftkort och boende till reducerat pris i januari. – Unna er en nybyggd stuga – de lite finare stugorna har ett bättre pris under veckor då det inte är skollov. Det behöver inte vara dyrt att lyxa till det lite.

4

– Hurra, inga liftköer! Det är lugnt i backen och gott om svängutrymme för premiäråkande små ben. – Inte heller i restaurangerna är det köer – mat direkt i magen när det kurrar mår hela familjen bättre av. Passa på att låta barnen leka i Aktivitetshuset lekland medan ni njuter av kaffe efter maten. – Grillkåtorna ute på fjället är garanterat mer lediga än under loven. Skida ut med varm choklad och grillkorv i ryggsäcken. Ved finns på plats. – Stugmyset är definitivt bättre i januari. Finns det en bättre känsla än att krypa in under filten och titta in i brasan, med vinterfrostiga kinder och kalla fötter?

TIPS! 20% BILLIGARE SKIPASSPRISER 6-25 JANUARI

LOFFES FAMILJEPAKET Ta med dig hela familjen och kom till Lofsdalen under Loffes familjeveckor (v. 2–6 ,v. 10–15). Loffes familjepaket omfattar skipass i 6 dagar (gratis för barn upp till 7 år), rabatterat boende, sänglinnen, gratis Loffeaktiviteter och gratis inträde till leklandet måndag–fredag samtliga veckor. Från 5140 kr för två vuxna och två barn (0-7 år). Under dessa veckor kommer det hända massa skoj för hela familjen. Träffa Loffe, utmana våra skidlärare i storslalom och familjekväll är några av aktiviteterna som kommer att finnas! Alla våra barnaktiviteter är dessutom gratis för er som bokar detta paket.


BERÄTTELSEN OM LOFFE

VÄRLDENS BLÅASTE, BUSIGASTE OCH SNÄLLASTE BJÖRN En iskall natt för länge sen föddes Loffe i ett björnide intill Hovärken. Då var han brun och lurvig som alla andra björnungar men när sommaren kom förstod hans mamma att han inte alls var som sina björnsyskon. Loffe tyckte nämligen att det godaste som fanns var blåbär. Mycket blåbär. Massor av blåbär! Loffe åt så mycket blåbär att han tillslut blev alldeles blå från topp till tå. Han blev dessutom så pigg av alla blåbär att han inte alls ville krypa in i björnidet för att sova när vintern kom. Så medan alla andra björnar sover, så leker Loffe med sina allra bästa vänner: barnen i Lofsdalen.

BARNENS FAVORITER

BARNENS LOFSDALEN Det är inte konstigt att barnen trivs så bra i Lofsdalen – här finns massor av utrymme för lek och bus. I skidområdet hittar barnen sin plats i Snölandet. Snölandet är en bred och flack backe som innehåller figurer, banor och ett rullband för transport upp i backen för de minsta. Knappliften är alltid bemannad av en av våra duktiga skidinstruktörer som hjälper barnen att tryggt komma upp i backen. Det är nära till värmestuga, café, lekplats med skidkarusell samt aktivitetshus med bland annat lekland och bowling. För dem som börjar bli stadigare på skidorna finns sittliften Lången. Den tar dig till blå och gröna backar såväl som till Äventyrets naturliga kullar och små hopp samt parken och skicrossbanan. Många av barnen som besöker Lofsdalen väljer att gå i skidskola. Här får de träffa nya vänner och skidlektioner anpassade efter

kunskapsnivå. Det bjuds på lek och bus för de mindre barnen och spännande skidåkning med trick, skogsskidåkning och fart för de lite äldre. Loffe, Lofsdalens lilla blå björnunge älskar att dansa, busa och leka. En gång i veckan får alla som vill följa med Loffe på en skattjakt och leta efter hans borttappade skattkista. Loffe och en skidinstruktör kommer med en skoter och släde och hämtar upp dem som vill följa med till Loffes koja och leta efter skatten. I slutet av veckan arrangeras Loffecupen. Barnen får där chansen att visa sina färdigheter tillsammans med alla nya vänner de lärt känna. I mål väntar Loffe med en medalj och en stor kram! Alla Loffeaktiviteter förhandsbokas i skidskolereceptionen.

– Gå i skidskola och träffa nya vänner, samtidigt som du blir en bättre skidåkare. – Spring i benen efter en dag ute? Besök leklandet i Aktivitetshuset. – Åk längdskidor i sagornas värld – Sagospåret är 640 meter långt och kantas av sagofigurer. – Hyr miniskoter vid Lofsdalens Skoteruthyrning. – Ta en tur i karusellen bredvid Snölandet. – Följ med Loffe på skattjakt – Lek i Loffes lekpark, precis bredvid Snölandet och Aktivitetshuset. – Åk bandvagn upp till Våffelstugan och ät en våffla. – Utförsåkningen blir extra rolig i Äventyret och miniparken.

LOFFEKLUBBEN Tillsammans med Loffe och skidskolan hittar barnen på flera olika bus och äventyr. Alla medlemmar i Loffeklubben får inträde till skidskolans aktiviteter och tävlingar. På välkomstmötet, söndagar kl 15.00 utanför ingången till Skidboden, får du information om veckans program. För aktuell information och priser besök lofsdalen.com eller skidskolans reception.

5


GÖSTA LINDER Skidinstruktör

TA SKIDÅKNINGEN TILL NYA NIVÅER Vässa på tekniken? Prova något nytt? Utmana dig själv eller bli tryggare på skidor. I Lofsdalens skidskola finns många alternativ för både barn och vuxna. I dagens skidskola pratar vi gärna om att förmedla glädjen med skidåkning. Våra skidinstruktörer individanpassar alltid sina lektioner så att alla elever ska få ut maximalt av sin upplevelse. – Det finns alltid något för alla att lära eller att utveckla. Kanske bara att våga lite mer. Eller att upptäcka den perfekta svängen oavsett om det är i plog eller carving på rent skär, säger Gösta Linder, skidinstruktör i Lofsdalen. Tiden då skidskola var något endast för barn är förbi. Utveckla din skidåkning tillsammans med kunniga skidinstruktörer utan trängsel i skidbacken. – Mitt mål är att alla kan utveckla sin skidåkning och tycka att det är roligt, berättar Gösta. Våga njuta, skrattar han.

6

– Under våra skidlektioner, framförallt för vuxna, försöker vi, utöver coachning, också att lägga in lite guidning och information om Lofsdalen och den omkringliggande fjällvärlden, berättar Gösta. Det finns så mycket att upptäcka! Inte bara de 25 nedfarterna, de nio liftarna och de tre parkerna med skicrossbanan. Lofsdalen har så mycket mer att erbjuda. – Som Lofsdalens seniorskidinstruktör delar jag gärna med mig av glädjen med skidåkning. Jag har åkt skidor i Lofsdalen sedan mitten av 80-talet och har ännu inte tröttnat. Även efter att ha åkt på andra ställen, både i Sverige och i alperna, så förblir ändå Lofsdalen favoriten säger Gösta. Många barn som besöker Lofsdalen väljer att gå i gruppskidskola. Där får man snabbt nya vänner och utvecklas som skidåkare medan mamma och pappa får lite egentid i backen.

5 MÅSTEN FÖR SKIDÄLSKAREN – Unna dig en timme med en egen skidinstruktör som coachar och fokuserar bara på dig och din utveckling. – Prova jibb, skicross eller offpist. – Ta en timmes längdlektion med våra duktiga längdinstruktörer. – Åk upp till Lofsdalens Skybar och njut av utsikten. – Upptäck fjällmassivet Sömlinghågna på turskidor.

LÄS MER OCH BOKA PÅ LOFSDALEN.COM


TIPS FÖR EN BRA SKIDSEMESTER NÄR RESESÄLLSKAPETS KUNSKAPER I SKIDÅKNINGENS KONST ÄR PÅ OLIKA NIVÅER

Är din partner inte lika förälskad i skidåkning som du är? Du är sannolikt inte ensam om att längta halvt ihjäl dig efter skidåkning medan din kärlek vill göra annat på sin semester. Men en skidortsvistelse behöver inte bara innebära alpin skidåkning från morgon till kväll. Och man behöver inte alls vara lika duktiga skidåkare för att åka tillsammans. Här kommer tips till dig som vill ha hjälp med vintersemesterargumenten!

1. LOFSDALEN ÄR DEN LILLA BYN MED DEN STORA SKIDÅKNINGEN. Oavsett om ni gör olika aktiviteter en dag så kommer ni fortfarande vara nära varandra – lunchdejten är på bara ett skidåk bort.

2. ÅK VAR OCH EN FÖR SIG. Bestäm vilken backe ni ska åka i, och åk i er egna fart. Den snabba åkaren slipper vänta och den långsamme slipper känna sig stressad. En liten stund kan ni vara ifrån varandra!

3. ÅK PÅ SKOTERSAFARI. Ett fartfyllt äventyr med skoter ut på kalfjällets vidder är ett roligt avbrott från skidåkningen. Rykande hett kaffe vid den öppna elden blir garanterat årets mysigaste upplevelse. Våfflan med hjortronsylt på Våffelstugan är alltid uppskattad!

4. JO-JO-ÅK I LÄNGDSPÅRET. Skida ut tillsammans i längdspåret. Efter en stund kan den med mer energi och tekniska fallenheter snabba upp tempot, skida iväg någon kilometer, för att senare vända och möta upp.

5. VAR INOMHUS! Det går fint att spendera en dag inne också. I Aktivitetshuset finns bowlingbanor, shuffleboard och pizza!

6. BOENDE NÄRA BACKAR OCH LÄNGDSPÅR. I Lofsdalen är allt nära, så vill en av er avsluta dagen tidigare eller påbörja dagen senare är det nära hem, då många av boendena i byn ligger vid spår och backar.

7. HYR EN SKIDINSTRUKTÖR. Längdskidåkning eller alpin skidåkning blir så mycket roligare när kunskaperna får sig en skjuts framåt av en kunnig instruktör. Gör det tillsammans och sporra varandra!

8. DELA EN SMAKUPPLEVELSE. Unna er en middag som är något utöver det vanliga. Varför inte prova en viltkväll i väglöst land eller att grilla ditt eget kött på lavastenar på Restaurang HovÄrken.

SKIDÅKARENS HELGPAKET Boende (tors-sön) inkl. slutstädning och 3 dagars liftkort från 1242 kr/person vid 6 vuxna i en 6-bäddslägenhet. Upplev Lofsdalen under de bästa perioderna på säsongen. Under januari är det stjärnklara nätter och gott om plats i backen. Vill man istället unna sig en weekend under våren och känna solen värma och åka skidor i några minusgrader går det minst lika bra. Priset kräver att du utnyttjar RUT-avdrag för städningen.

7


LIVET LEKER I PARKEN

När barnen börjar bli äldre och säkrare på skidorna så kan det krävas något extra för att göra skidsemestern till den bästa ni varit på hittills. Många hittar det där lilla extra i parken, skogen och skicrossbanan. Här kan man utmana och utveckla sin skidåkning och balans. Maximalt nöje, kombinerat med högsta säkerhet – så är Lofsdalens parker uppbyggda. De innehåller ett stort antal rails och hopp i varierande svårighetsgrader, både för små och stora jibbers! – För mig innebär parken ett sätt att utmana mig själv. Man kan alltid bli bättre berättar Emma, skidinstruktör i Lofsdalen. I Lofsdalens parker hittar du alltifrån breda juniorboxar till 12 meters rails, rainbows, battlesships, flat downs samt raka rails. – I jibbskolan tränar vi massvis med skidvaneövningar och balans vilket gör dig till en bättre skidåkare överlag. Vi lär oss att hoppa och raila i parken på ett tryggt sätt, berättar Emma. – Våra parkinstruktörer ser till att du får en bra grund att bygga vidare på. Jibbskolan är till för alla som fyllt 9 år och som har hjälm och ryggskydd. Självklart finns detta att köpa hos oss i Skidboden. Du kan självklart även boka privatlektioner med en parkinstruktör, säger Emma.

8

Alla, även de minsta, kan åka i Lofsdalens parker och upptäcka hur roligt det är att hoppa och trixa i backen. I Loffeparken, som ligger i anslutning till Loffeliften, kan barn och nybörjare lära sig hoppa och raila i en avskild miljö. En av Lofsdalens absolut roligaste nedfarter är den naturliga funparken Äventyret. Njut av 1,9 km åkning i raviner, hopp, stigar och massvis med spännande utmaningar.

SKICROSS – KUL FÖR HELA FAMILJEN I över 10 år har Lofsdalens skicrossbana gett kompisgäng och familjer en chans att utmana varandra i balans och fart på ett roligt och tryggt sätt. Banan ligger i en blå nedfart som är fri från hopp men full av kullar och velodromsvängar från start till mål. – Barn gillar ju att åka i skogen. Skicrossbanan blir som en lika rolig, men säkrare variant av skogsskidåkning och kidsen älskar det! Det är en av våra absolut populäraste backar, säger Jonny Larsson, Platschef på

Lofsdalens Fjällanläggning och initiativtagare till skicrossbanan i Lofsdalen. – Alla som kan ploga, stanna och svänga kan åka i vår skicrossbana, berättar Jonny. Vill du bli riktigt vass på skicross rekommenderas en skicrosslektion med skidskolan. Varje vår brukar det arrangeras tävlingar i Svenska Cupen i Skicross. Då bygger man upp en större bana, anpassad för eliten. 2018 deltog såväl världscupsåkare som OS-åkare i tävlingarna här. Vi arrangerar även barn- och ungdomstävlingarna SNG och Härjecupen. Håll utkik på lofsdalen.com efter datum, om du vill pricka in din Lofsdalenresa under en tävlingshelg i skicross!

TIPS Vill du uppleva känslan av nya skidor igen? I uthyrningarnas verkstäder kan du få hjälp med slipning, montering, reparationer och vallning. Eller varför inte bara snacka skidor!?


OCH SKICROSSBANAN

KAN MAN HYRA GLÄDJE? Vi har ett hett tips på hur du kan höja nöjesnivån på skidsemestern ytterligare ett snäpp! Med garanterat vassa kanter och möjlighet att byta skidmodell efter tycke får du ut det mesta av din skiddag. Istället för att jaga bästa pris i butikerna är det enkelt att hyra allt som behövs på plats. I Lofsdalen kan du hyra utrustning i Fjällanläggningens skiduthyrning, som finns precis bredvid backen eller på Karins Sportbod, mitt i byn. Varje år tar de in det allra senaste som marknaden har att erbjuda och har ett brett sortiment av både slalomoch längdskidor såväl som snowboards. – Vi som jobbar i uthyrningen hjälper till att hitta rätt utrustning efter gästens önskemål säger Josefin Nilsson som jobbar på Fjällanläggningen. Vi har pjäxor och skidor i många olika modeller och storlekar, något för alla. Barnen växer snabbt, så ett tips är att hyra utrustning de första åren. Då kan de hela tiden njuta maximalt av skidåkningen med pjäxor och skidor i rätt storlek.

Skidåkningen brukar i regel både gå bättre och bli roligare när allt passar perfekt. Du som är 16 år eller äldre kan välj mellan bas, medel och avancerad nivå på skidorna när du hyr via Fjällanläggningen. Basskidan passar till den som håller på att lära sig åka, de är mjuka och lätta att ploga och svänga med. Medelskidan är lättåkt och rolig. Den passar dig som kan svänga och antingen vill utvecklas eller som mest vill ut och njuta av backarna.

JOSEFIN NILSSON Fjällanläggningens skiduthyrning

Det finns flera olika sorters skidor på den avancerade nivån. Det gör det lätt att hitta en skida som passar just din åkstil. Allmountain, offpistskidor och race är några av de olika sorterna. De är lite olika styva och de viker sig inte utan ger ett väldigt bra gensvar så man kan komma upp i högre farter.

LÄS MER OCH BOKA PÅ LOFSDALEN.COM ELLER RING 0680-553 22

9


PISTINFO

HOVÄRKEN

Lofsdalen har skidåkning för barn och nybörjare såväl som för den avancerade skidåkaren som gillar att utmana naturens lagar och krafter. De båda 6-stolsliftarna gör att du snabbt och smidigt tar dig hela vägen upp till toppen. De naturliga och tydliga nedfarterna som leder ner mot Lången Express gör det lätt att hålla ihop hela familjen eller kompisgänget.

SKIPASS Barn under åtta år med hjälm åker lift gratis. 
Alla andra måste ha ett skipass. Lofsdalen använder ett skipass-system som heter SkiData. För att kunna registrera dina uppgifter används ett plastkort med ett chip, ett s.k. keycard, som kostar 50 kr. Detta går att köpa på Skidboden vid anläggningen. 
 För er som redan har ett keycard går det bra att ladda det online på lofsdalen.com

1

3

6

1025:- 825:- 825:-

1560:1245:1245:-

PARK

SKI CROSS

DAG DAGAR DAGAR

Vuxen 365:- Ungdom (8-15) 295:- Senior (65+) 295:-

LEKPLATS

20% rabatt på skipass mellan 6–25 januari. Gäller ej säsongskort. Säsongsstart 14 december 2018 Säsongsavslutning 22 april 2019

9 liftar 25 nedfarter 492 fallhöjdsmeter 3 parker 1 skicrossbana Belysning från Toppen Kvällsskidåkning 2 st 6-stolsliftar Barnområde Friåkning Brantaste nedfart 42 grader 1 rullband (med tak)

10

LÅNGEN EXPRESS 6-stolslift från fjällets fot till dess skuldra. Vid avstigningen finns flera barnvänliga backar bl.a. Lången som är elupplyst 1,9 km. TOPPEN EXPRESS 6-stolslift som tar vid där Lången Express slutar och tar dig ända upp på Hovärkens topp 1125 meter över havet.

LIFTAR

1 2 3 4 5 6 7 8 9

LÄNGD FALLHÖJD

Lången Express 1 583 m Loffe 391 m Snölandet 227 m Skogsliften 1 305 m Toppen Express 804 m Toppen 2 608 m Mellanliften 440 m Bergsliften 980 m Tvären 1 552 m

247 m 68 m 22 m 234 m 259 m 244 m 57 m 205 m 288 m


1.125 m.ö.h

NEDFARTER 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Stora Stugsvängen Äventyret Familjebacken Snutten Loffe Skicross Parken Snölandet Lången Tvärvägen Björnrännet Västbranten Sadelsvängen

2 300 m 1 900 m 1 700 m 150 m 350 m 310 m 770 m 205 m 1 900 m 1 650 m 1 300 m 650 m 1 000 m

14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Puckelpisten Toppen Torgetleden Toppvägen Rännan Genvägen Hemvägen Granen Bergshanget Bergssvängen Tvären Mellis

700 m 900 m 600 m 1 100 m 600 m 1 000 m 2 300 m 500 m 550 m 1 300 m 1 800 m 800 m

Svart stolpe med gula ringar

Röd/grön cylinder

Farligt eller avspärrat område

Sidomarkering med grön sida vänd mot markerad nedfart

Mycket lätt

Servering

Lätt Medelsvår Svår Skid- och snowboardområde Upplyst gångväg

Parkering Läkare Längdspår Bycentrum bensin, affär

11


SPÅR OCH LEDER I VÄRLDSKLASS Ditt nästa fjälläventyr väntar här! Genom skyddande skog, upp längs fjällsidan och ut på kalfjället med milsvida vyer sträcker Lofsdalens spår- och ledsystem ut sig. Oavsett om skoter, turskidor eller längd är din grej kommer du inte att bli besviken.

SENASTE NYTT OM SPÅREN Info om spåren hittar du på guide.lofsdalen.com och i appen LOFSDALEN. Lofsdalsspår publicerar även den senaste spårstatusen på sin webbsida lofsdalsspar.se och på sin facebooksida. Det går också bra att ringa 072-264 64 00 för att få senaste nytt.

SPÅRAVGIFTER Lofsdalens spår underhålls av Lofsdalsspår och för att få tillgång till dem köper man en spårknapp (för längdskidåkning) eller ett ledmärke (för skoteråkning) hos Destination Lofsdalen eller i någon av Lofsdalens butiker. Samtliga intäkter går oavkortat till preparering och underhåll av spår och leder.

12

Det finns 122 km markerade skidspår runt om i Lofsdalen – både för klassisk stil, skate och turskidåkning. Spåren norr om Lofssjön hänger ihop och du kan ta dig från byn och flera av stugområdena upp till kalfjällets vackra vyer. Det finns spår och slingor i flera olika distanser och av olika karaktär. Med det 150 km långa och välpreparerade ledsystemet är Lofsdalen även ett eldorado för skoterfantaster. Lederna, som är hela 5 meter breda prepareras med pistmaskin. På de markerade lederna kan du snabbt ta sig ut på fjället och njuta av fantastiska vyer. I skoterkretsar säger man att Lofsdalens skoterleder hör till de bästa i Sverige, eftersom de är snösäkra och sträcker sig högt ovanför trädgränsen. Du kan åka mot Tännäs och Hede och på andra sidan sjön går leder mot Sömlingshågna och vidare in i Dalafjällen. På södra sidan sjön lockar Våffelstugan och den populära turen Sömlingshågna runt. Upp till Våffelstugan kommer du med skoter eller skidor. Du kan antingen åka över sjön eller från Västvallen. Du kan även åka bandvagn upp från byn och välja om du vill

kliva av vid Våffelstugan eller uppe vid passet, där du kan njuta av vyerna utan att behöva skida så mycket i uppförsbacke. Spåren och lederna kantas av flera vindskydd och grillkåtor där ni kan njuta av matsäcken och tiden tillsammans. I grillkåtorna finns ved och tändstickor, det ingår i spåravgiften, så det behöver du inte släpa på. I Lofsdalens skidspår är pulkor och hundar välkomna. Hundbajs plockas upp av ägaren och det klassiska spåret lämnar vi till tvåbenta åkare. Skidutrustning finns att hyra i Skidboden vid Fjällanläggningen eller på Karins Sportbod i byn. Båda kan hjälpa till med vallning. För dig som inte äger en egen skoter, så finns det en skoteruthyrning i byn. Där kan du välja mellan att hyra skoter och köra själv eller att följa med på en guidad tur. För hyra av skoter och mer info: skoteruthyringen.se eller ring 0680-410 10. Information om leder, restriktioner och spåravgifter hittar du på lofsdalsspar.se.


NYHET! STARTA LÄNGDSÄSONGEN TIDIGT I ÅR I Lofsdalen förstår vi vikten och lyckan av att komma igång i tid med längdskidåkningen. Genom det EU-finansierade projektet Lofsdalen Masterplan 2.0 har vi haft möjlighet att anlägga ett 1,5 km långt elbelyst spår med en konstsnöanläggning. – Äntligen, säger projektledaren Torsten Byström. Att erbjuda längdspår tidigt på säsongen har varit en dröm för oss länge. Nu är den verklighet. Det är viktigt för byn att på olika sätt kunna förlänga säsongen. Nu hoppas vi att träningsgrupper kommer hit och försäsongstränar, svenska såväl som utländska. Lofsdalen erbjuder flera typer av boenden i olika prisklasser så vi välkomnar både elit, ungdomsgrupper och vasaloppsmotionärer.

Förra året byggdes ett vindskydd längs elljusspåret och det fungerar som ett kort och enkelt utflyktsmål för familjer med mindre barn som gör längdåkningspremiär. I närheten till elljusslingan har också en varmbonad vallabod byggts för att underlätta och förbättra för längdgästerna. – Hela elljusspåret, tre kilometer, har rustats med nytt underlag som borgar för bättre snöläggning, så givetvis öppnar vi upp fler kilometrar så snart det bara går, säger Torsten Byström. Lofsdalen är en snösäker vinterort tack och lov, men lite hjälp av konstsnö på försäsongen är välkommet. Eftersom dagarna är korta under november och december är det en fördel med elljuset, så träningsgrupper kan träna både morgon och sen eftermiddag, säger han.

Konstsnöanläggningen är bara en i raden av investeringar för en förbättrad längdupplevelse i Lofsdalen. Genom Lofsdalen Masterplan 2.0 har det även tillkommit en skidbro, skidtunnel, flera vindskydd, en ny vallabod vid Hovärkens spårcentral och en app med spårkartor, spårstatus, öppna pister/nedfarter och sevärdheter. För mer information se lofsdalsspar.se

DIGITALA SPÅRKARTOR Planera dagens tur och se spårstatus på guide.lofsdalen.com eller via Lofsdalens app. Sök på Lofsdalen i appstore eller play.

13


TESTA TOPPTUR I VINTER Att få måla en sluttning, långt från liftar och bebyggelse, helt med sina egna svängar ger garanterat en alldeles egen särskild känsla av lyx och frihet. Det är inte konstigt att toppturstrenden verkar vara här för att stanna. Något som inte många känner till är att Lofsdalen, den lilla byn med de stora fjällen, erbjuder fantastiska förutsättningar för dem som vill hitta riktigt fin orörd offpistskidåkning. Här finns fjäll och sluttningar som passar den erfarne freerideåkaren såväl som den som vill testa på att åka offpist i säkra miljöer. I byns skiduthyrningar kan du hyra utrustning för att ta dig upp på fjället för egen maskin. Här finns stighudar, snöskor samt skidor med bindningar som är gjorda för toppturer. Ett lättsamt och roligt sätt att prova på randonné (topptur) i Lofsdalen är att ta sittliftarna upp till toppen av Hovärken. Härifrån kan du sedan skråa ut mot kammen och få några riktigt fina svängar ner i grytan på ”baksidan” av fjället. Hela åket har du Sonfjället i blickfånget och när du kommer ner till björkskogen så sätter du helt enkelt på stighudarna under skidorna och går tillbaka upp igen.

14

Ett annat enkelt sätt att prova på topptursskidåkning är att ta bandvagnen från Karins sportbod upp till Passet. Härifrån når du enkelt fjället Svanhågna som bjuder på jämn fin lutning. Gå upp här några gånger eller skida hela vägen ner till Våffelstugan där du kan ta en god fika samt ta bandvagnen ner till byn igen. Om du vill kan du åka hela vägen ner till Västvallen, men då får du ta några skateskär på ett par platta partier innan du är framme. För den avancerade åkaren så finns det fina åk både på Hovärkens baksida såväl som på Sömlingshågna. Dock så är det viktigt att man är van vid att göra bedömningar för lavinrisk samt har relevant utrustning, teknik och kunskap för att åka i den typen av terräng. Fråga gärna personalen på Karins Sportbod, Turistinformationen eller Skidboden för mer tips på turer eller om du har några frågor och funderingar.

TIPS! – Ta med en kompis när du är ute i terrängen. Åk aldrig själv. – Meddela alltid en närstående om var du ska och när du beräknar vara tillbaka. – Ta med dubbelt så mycket fika som du tror du behöver, det smakar alltid extra gott i friska luften. – Klä dig enligt lager på lager-principen. Du blir snabbt varm när du går uppför samt kall när du åker utförs. – Besök gärna fjallsakerhetsradet.se för tips och information som kan vara bra att veta när du vistas ute på fjället. – Tänk på att anpassa din tur efter förmåga.


VINTERCYKLING MED FATBIKE Vintertid är det främst skidbackarna, längdspåren och skoter som lockar i Lofsdalen men de mjuka och böljande fjällplattåerna lämpar sig också väl för en mer ovanlig aktivitet – vintercykling. Cyklarna lastas in i bandvagnen vid Karins Sportbod och vi gör oss redo för avfärd genom att ta på hörselkåpor. Bandvagnen skakar till vid start och tar oss över den frusna Lofssjön. Vi lämnar byn bakom oss och åker upp mot Våffelstugan. Snöpudrade granar omger skoterspåret vi åker på. Solen försöker tränga igenom ett lätt snöfall, det skapar ett mjukt gyllene och vackert sken. Efter tjugo minuter är vi framme vid våffelstugan och lastar av cyklarna. Det känns märkligt när cykeln leds ut i snön. Att skida ut på fjället ger en bekant känsla, men att cykla känns udda. Och samtidigt spännande. De första trevande tramptagen görs. Efter ett antal skrattsalvor och fall ner i snön får vi till det någorlunda. De breda hjulen rullar lätt så länge man inte kommer utanför skoterleden. Den fjäderlätta kalla

snön som kommit under natten har bäddat in hela fjället, så även lederna. Vilket innebär att vi får göra de första spåren då vi är tidigt ute. Ett knarrande ljud hörs när däcken plöjer fram i pudret. Vita vidder beströdda med knotiga fjällbjörkar är vad som omger oss när vi cyklar fram på kalfjället. Hovärken börjar skönjas i diset på andra sidan dalen. Till vänster om oss i färdriktningen syns en annan välbekant topp, Sömlingshågna. Dagens tur går runt fjället Stenruten, en fem kilometer lång slinga längs en skoterled. De röda kryssen leder oss fram. Efter några kilometer börjar vi känna oss varmare i kläderna och vågade satsningar i utförsbackarna under den senare delen av turen slutar med spektakulära krascher i snön. Fallen är mjuka så det gör inget.

Väl tillbaka vid stugan passar det fint med en våffelpaus. Skidåkare, cyklister och skoterförare samlas inne i stugvärmen på fjället. Även om färdmedlen är olika är glädjen över att vara ute i naturen densamma. Behöver vi tillägga att det inte var något fel på smaken av våfflor med hjortronsylt och grädde efter vårt äventyr?

ATT TÄNKA PÅ Som fatbike-cyklist delar man leden med andra, både skoteråkare och skidåkare. Du som cyklist är ovanlig att möta och ditt rörelsemönster samt fart är inte bekant för andra. Visa därför extra hänsyn och överdriv dina hänvisningstecken så att det är lätt att förstå var du är på väg.

15


EMMA EDEJERN Karins Sportbod

VÅRVINTERTIPS TILL BARNFAMILJER FRÅN EN ÄKTA LOFSDALEN-BO Emma Edejern har turistat i Lofsdalen sedan hon var liten. Hon har numer gått från gäst till bybo. Hon känner därmed byn och dess smultronställen mycket väl. Här delar hon med sig av sina bästa vårvintertips för barnfamiljer. Till vardags jobbar Emma på Karins Sportbod – gå in och säg hej under ert besök!

1. SKIDTUR TILL STENRUTSTUGAN

3. LÄNGDSKIDTUR MED BARNEN I PULKA

Ta med längdskidor eller turskidor och åk bandvagnen upp på södra sidan. Hoppa av vid bandvagnens vändplats och skida ner till Stenrutstugan. Fin utsikt och perfekt ställe att ta med egen lunch till. Gör upp en eld utomhus eller grilla korv i den lilla spisen som finns inne i stugan. Skida sedan, mestadels utför, de 5 kilometrarna ner till byn igen. Ni kan även ta bandvagnen ner igen, från Våffelstugan som ligger 1 km från Stenrutsstugan.

Åk övre Strådalsleden ner till grillkåtan, här tar ni ett fikastopp. Sen fortsätter ni över till Petterssonspåret och upp över Kvarnåsen. Njut av utsikten nu innan det bär utför. När ni är framme vid korsningen av Hovvärksspåret/ Petterssonspåret, ta en till paus vid denna grillkåta. Eller fortsätt Hovvärksspåret upp till spårcentralen igen. 14 fantastiskt fina kilometer, förhoppningsvis i vårsol!

2. NJUT AV VACKRA VYER VID VINDSKYDDET SNÖDÅSEN Högst uppe på Snödåsen utefter skoterleden (Åsvallsleden) ligger ett vindskydd med otrolig panoramautsikt. Ta skoter eller skida längs skoterleden från Slagavallen (2 km) eller från Lofsdalen by (cirka 10 km). Njut av vårsolen och den fantastiska utsikten!

16

4. FULLT I SOLGROPEN? Det finns en alldeles extra populär solgrop i Lofsdalen, utefter spåret Övre Strådalsleden. Chansen att den är full är stor alltså. Men lugn, det finns en till lite bortanför som färre känner till. Det finns även ett vindskydd några hundra meter ovanför. Observera att det ligger längs sommarleden mot Digervålen, så ni får spåra dit själva. Men det kan det vara värt!

5. PULKARACE I GLÖTE Den bästa pulkabacken finns i Glöte, cirka 15 kilometer innan Lofsdalen. Pulkabacken ligger precis intill vägen på vänster sida. Tydlig skylt sitter utmed stora landsvägen.

6. SPÄNNANDE SNÖSKOVANDRING Ta med snöskor ut i orörd terräng. Utgå från Hovärksparkeringen och vandra leden upp mot toppen. Finn er egen plats utefter leden och gräv en snösoffa, grilla korv, åk stjärtlapp, och njut av solen!


TÄVLING #HJÄRTALOFSDALEN Vad är det som gör Lofsdalen till en så speciell plats som många längtar tillbaka till? För någon handlar det om att kunna åka orörda pudersvängar utan liftköer i januari, för någon annan handlar det om att sitta helt ostörd i vårsolen längs med stugväggen med en kopp kaffe och bara njuta. Vi vill veta vad som gör Lofsdalen så speciellt för just dig! Denna vintern har du chansen att vara med i vår tävling och vinna en skidweekend för hela familjen där boende, skipass, sänglinnen och städ ingår *. Gör så här: 1. Tagga din bild på instagram med #Hjärtalofsdalen 2. Skriv en bra motivering till bilden där du beskriver varför just detta gör Lofsdalen till en speciell plats för dig. 3. Följ vår instagramsida @lofsdalen_ där vi kommer att gå ut med vinnaren. Sista datum för medverkan är 3 mars 2019. * Gäller för boende i Fjällterrassen 1 tors-sön i valfri vecka 13, 14 eller 15. Skipass och skidhyra för 4 personer i 3 dagar ingår.

VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED LOFSDALEN?

LINNEA BACK

ANNETTE STRAND

EMILIA HED

Lofsdalens Fjällanläggning

ICA

Karins Sportbod

Det är ett riktigt härligt fjäll med fin skidåkning. Det är mysigt och samtidigt familjärt. Det är liksom inte så mycket business, bara härlig stämning.

Jag tycker det är trevligt att träffa en massa olika människor som kommer från olika ställen i landet och även utomlands, det är ju många tyskar och holländare. Sen att det är lite mindre, mysigare och gemytligt!

Det är utbudet tycker jag och omgivningen med fjällvärlden. Det finns fiske, längdskidor och alpinskidåkning, lite allt möjligt!

17


ÄKTA SMAKER RESTAURANG HOVÄRKEN

VÅFFELSTUGAN

Oavsett om du vill äta lunch, släppa loss på after skin, ta något gott att dricka eller äta en finare trerättersmiddag så har Restaurang HovÄrken, bredvid Lången Express, något för alla. HovÄrken har även black stone där ni grillar er egen mat på en het lavasten. Tel. 0680-553 13, hovarken.se

Med oändliga vidder framför dig är njutningen av fika, våfflor och andra godsaker maximal. Till Våffelstugan kommer du med bandvagn, skoter eller längdskidor. Under vintern arrangeras viltkvällar där du kan avnjuta viltkött från området samt lyssna på berättelser om djuren och naturen. Tel. 070-895 03 17, vaffelstugan.se

LOFSDALENS SKYBAR På toppen av skidfjället Hovärken, 1125 m ö h, ligger exklusiva Lofsdalen Skybar med Europas högst belägna whiskylager. Här kan du njuta av en lättare lunch och god dryck. Söker du en exklusiv fest- eller konferenslokal eller är intresserad av en dryckesprovning av tex öl eller whisky? Då är skybaren platsen för dig. 12 årsgräns. Tel. 0680-553 13

LOFSDALENS FJÄLLHOTELL I Bistron, serveras allt från pizza och olika bufféer till en smaklig a lá carte meny. Hotellet har även en större restaurang för middagsbokningar av stora sällskap. Hotellet kan ordna boende och mat för grupper upp till 200 personer. Tel. 0680-411 77, lofsdalensfjallhotell.se

AKTIVITETSHUSET

CAFÉ VÄRMESTUGAN

På Aktivitetshuset hittar du en restaurang med lunch- och middagsservering, bowlingbanor, lekland med hoppborg och bollhav, air-hockey, sportbar, pizza och mycket annat roligt som får tiden att springa iväg. Tel. 0680-553 19, aktivitetlofsdalen.se

Café Värmestugan är din oas i backen precis vid Lången Express påstigning. Här kan du ta en kopp kaffe, äta en hamburgare, våffla eller en värmande gulaschsoppa. Är vädret fint kan du sitta ute på den stora soltrappan i söderläge. Tel. 0680-553 20

CAFÉ GAMLA SKOLAN

18

Lofsdalens café med campingreception mitt i byn, serverar varma och kalla rätter samt gott fika. Njut av vårsolen på altanen med utsikt över fjäll och sjö. Tel. 0680-730 997

SKOTERKÖKET RESTAURANG, BAR & CAFÉ I nya skoteruthyrningen finns Skoterköket. Genuint lagad mat med lokala råvaror från våra norrländska skogar och fjäll. Till oss kommer du för att avnjuta en härlig bit mat eller bara något gott att dricka framför den varma brasan. Med utsikt över Lofssjön och de vackra fjälltopparna kan du slappna av och bara känna dig som hemma. Tel. 0680-410 10, Skoterkoket@gmail.com

ORSHOLMS BRYGGHUS Orsholms Brygghus är Lofsdalens lokala hantverksbryggeri som drivs av Jens Orsholm. Här arrangeras ölprovningar, visningar och grillkvällar. Ölen hittar du på de flesta lokala restauranger, matvarubutiker och på Systembolaget lokalt i Jämtland/Härjedalen samt som beställningsvara. Vi släpper dessutom små upplagor av lite mer udda ölsorter lokalt på restaurangerna i byn under året. Tel. 070-333 76 60, orsholmsbrygghus.se

RESTAURANG TRAPPER Mitt i byn ligger Restaurang Trapper som serverar pizza och a la carte. Med terrass i solläge är detta den perfekta platsen för soliga dagar. Tel. 0680-411 50, trapperlofsdalen.nu


SKIDBODEN

LIN & LILJA

I Skidboden, bara några meter från backen, finns allt som hör skidåkning till och lite mer. Här kan du köpa skipass, hyra skidutrustning, boka skidskola och shoppa i Fjällanläggningens sportshop. I shopen hittar du allt du behöver för en semester i fjällen: skidor, pjäxor, hjälmar, skidglasögon, handskar, mössor, skidkläder och Lofsdalens profilkläder. Tel. 0680-553 04, lofsdalen.com

I den gamla skolan, mitt i byn hittar du den mysiga present- och inredningsbutiken Lin och Lilja. Här finner du inredning och ”ömse ting från hjärtat”. Tel. 0739-69 86 89, linochlilja.se

KARINS SPORTBOD Karins Sportbod är ett familjeföretag med rötterna i Lofsdalen. Här hittar du allt från mode och smycken till fiskeutrustning och sportkläder. Förutom butiken rymmer lokalen en stor och välsorterad skiduthyrning. Tel. 0680-410 12, karinssportbod.se

ÄKTA SHOPPING ICA NÄRA LOFSDALEN ICA Nära Lofsdalen hälsar dig välkommen till en välsorterad livsmedelsbutik med ett brett sortiment av varor. ICA Nära är även ombud för Apotek, DHL, Svenska Spel och Systembolaget. Tel. 0680-411 30, ica.se/lofsdalen

KOKHUSET HANTVERK & VINTAGE En gårdsbutik som ligger längs Hovärksvägen på gångavstånd från Lofsdalen centrum. Butiken kombinerar gammalt och nytt med fokus på hantverk och vintage. Hovärksvägen 18. Tel. 070-204 78 85

VUAJA En liten gårdsbutik och näthandel i Lofsdalen som har det mesta inom hund- och dragutrustning. Kusmoravägen 7. Tel. 073-022 72 78, vuaja.se

CAROLINE ÅSLUND Kokhuset

Det är jättemycket som är bra med Lofsdalen, jag uppskattar verkligen att det är väldigt lugnt och tyst. Det är så naturnära och optimalt när man har djur.

#HJÄRTALOFSDALEN

FRÅN VÅRA TVÅ NYÖPPNADE GÅRDSBUTIKER I BYN. VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED LOFSDALEN? ROBINE GULDBRANDSSON Vuaja

Jag älskar naturen här, den är som ett vykort. Det känns väldigt öppet, folket här är väldigt givmilda och ställer alltid upp i alla lägen.

19


VI HAR FJÄLLBOENDET FÖR DIG I Lofsdalen finns många typer av boenden. Oavsett om du vill bo i en stuga, lägenhet, hotell, vandrarhem eller på en camping så har du goda möjligheter att hitta det som passar just dina önskemål. Flera av våra stugor och lägenheter ligger i direkt anslutning till eller nära skidspår och skidbackar och flera har även gångavstånd till bykärnan och restauranger. Här har vi valt ut ett axplock av Lofsdalens boenden. För mer information, aktuella erbjudanden och bokning besök: lofsdalen.com HÖGLANDET

LÖVHAMMAREN

PANORAMA

BO MED UTSIKT ÖVER FJÄLL OCH LOFSSJÖN

LAXVÄGEN 9

Panorama, Hovärken, Höglandet och Lövhammaren heter de områden som sträcker sig från Hovärkens fot till kalfjällets början. HOVÄRKEN och LÖVHAMMAREN har till största delen privatägda mysiga och genuina stugor medan HÖGLANDET består av fler nybyggda och större boenden. En del av dem har till och med egna relaxytor med panoramavy. Flera av stugorna ligger med ski in/ski out till både skidbackar och längdspår och de som ligger högre upp i området har dessutom fin utsikt över både fjällen och Lofssjön. På Höglandet finns också de prisvärda och nyrenoverade lägenheterna; LAXVÄGEN 9. PANORAMA ligger intill Hovärkens spårcentral, med vidunderlig utsikt och möjlighet att ta sig via skidled till skidbackarna. Här bor du i parhus, eller om ni är ett stort sällskap i stugan Lillehammer, med rustik lodgekänsla.

20

HOVÄRKEN

MYSIG FJÄLLBY MED STUGOR OCH PARHUS

LOFSENS FJÄLLBY

I LOFSENS FJÄLLBY finns det flera fristående stugor med 4-8 bäddar. Vissa av stugorna är renoverade och andra har kvar den mysiga furukänslan. Djur är tillåtet i flertalet stugor. Alla stugor i LOFSENS FJÄLLBY ÖVRE (bara siffror), LOFSENS FJÄLLBY NEDRE (bokstav plus siffra) och FJÄLLBÄCKEN är välutrustade och har braskamin, egen bastu och terrass. TALLBACKEN kallas de 35 kvm stora lägenheterna i parhus belägna precis intill längdspåren Östan och nära Mellanliften. Detta är ett prisvärt alternativ för fyra personer som vill ha ett mindre boende med bra läge för längd- och utförsåkning.

TALLBACKEN


HJORTRONET

CENTRALA BOENDEN – NÄRA RESTAURANGER OCH LIFTAR, PRECIS BREDVID BACKEN Söker du boende nära liftar, längdspår, restauranger, aktivitetshus, gym och Fjällanläggningens Sportshop samt med gångväg till bykärnan? Då finns det många alternativ för dig.

FJÄLLTERRASSEN

FJÄLLTERRASSENS lägenheter har 8 bäddar fördelade på 4 sovrum. Här finns två badrum med dusch, en bastu samt stora gemensamma ytor att umgås på efter en härlig dag på fjället. För det mindre sällskapet finns HJORTRONETs lägenheter med 4 bäddar och mysiga sällskapsytor. Gemensam bastu finns i byggnaden. LOFSDALENS FJÄLLHOTELL och VANDRARHEMMET BJÖRNEN är ett utmärkt alternativ för dig som vill bo bekvämt utan att vara styrd till fasta ankomst- och avreseperioder och slippa laga egen frukost om morgnarna. Mitt emellan skidbackarna och byn, alldeles intill elljusspåret ligger prisvärda BJÖRNIDET. Här kan ni bo upp till 13 personer i en lägenhet och njuta av att ha gångavstånd till det mesta. I lägenheterna finns bastu och stora öppna ytor för umgänge.

LOFSFOTENS STUGBYAR

BJÖRNIDET

LOFSDALENS FJÄLLHOTELL

FJÄLLRIPAN LODGE

UPPVALLEN

SKI IN/SKI OUT FÖR DET STORA SÄLLSKAPET

MED LOFSSJÖN SOM NÄRMSTA GRANNE

NATURNÄRA PERSONLIGA FJÄLLSTUGOR

I LOFSFOTENS STUGBYAR finns parhus med ski in/ski out i två plan med 10 eller 12 bäddar. Perfekt för stora sällskap eller flera familjer som vill spendera sin fjällsemester tillsammans. Stugorna ligger vid fjällets fot med lift och skidspåret Östan alldeles utanför dörren.

FJÄLLRIPAN LODGE ligger vid Lofssjöns strand men ändå med bara 500 m från backen. Alla stugor är byggda i timmer och natursten. Detta är boendet för dig som vill ha ett rustikt och ombonat boende.

Lite längre från skidbackarna och byn ligger det mysiga stugområdet UPPVALLEN. Här får du en naturnära och personlig känsla och har nära till längd- och skoteråkning på fjället. Området sträcker sig från skogsterräng upp mot kalfjället och bjuder stugor i olika storlekar och stil.

21


Ljungpiparen

Fjällripan Gulärlan

Bergfinken

Lövsångaren

J-vägen

H-vägen

G-vägen

Trasten

Sikvägen Talltitan F-vägen Gråsiskan Laxvägen E-vägen Harrvägen Lavskrikan

UPPVALLEN

Gösvägen D-vägen Hammarvägen

Vesslan C-vägen

Hästhoven

Järven

Linnéan Mosippan

HOVÄRKEN

Mården Björnen

B-vägen

Fjällviolen

Lodjuret A-vägen Älgen Renen

Kokhuset Vuaja

Ekorren

Lägergården

LOFSEN

Camping Mot Sörvattnet och Västvallen

FJ

BYSTUGAN

CENTRUM

ICA Nära Restaurang Trapper Karins Sportbod Bensinstation Fastighetsmäklare Orsholms brygghus Camping Lin och lilja Café gamla skolan

22

DESTINATION LOFSDALEN Bokning – Reception Turistinformation

FJÄ


OMRÅDESKARTA

LOFSDALEN PANORAMA

Områdeskartan finns även på vår hemsida så du alltid kan ha den lättillgänglig i mobilen.

HYR UT DIN STUGA NÄR DU SJÄLV INTE ANVÄNDER DEN

K-vägen

Få goda intäkter och hyr ut din stuga när du inte är där. Destination Lofsdalen förmedlar stugor i Lofsdalen. Det är enkelt, smidigt och trygg att förmedla ditt boende via oss. Det är just nu en stor efterfrågan på stugor och lägenheter i Lofsdalen och vi är ständigt på jakt efter fler objekt att förmedla.

HÖGLANDET Gäddvägen

Mörtvägen

Alla eventuella vinster i Destination Lofsdalen går oavkortat tillbaka till marknadsföring. På så sätt borgar vi för en hög uthyrningsgrad och du kan känna dig trygg med att vi gör allt vi kan för att få din stuga uthyrd, även i lågsäsong.

Rödingvägen Högbäcken

Forellvägen

LÖVHAMMAREN Lövhammarvägen

Rödbläran

LOFSDALENS FJÄLLANLÄGGNINGAR

Barkmoran

Reception Resturang Hovärken Sportuthyrning Skipasskassa Sportshopen Aktivitetshuset Lorem ipsum Skidskola Skybar Café Värmestugan Konferens Gym

Gullriset

8

NS FJÄLLBY ÖVRE

7

9

6

JÄLLBÄCKEN

10 3

4 5

BJÖRNIDET

2

1

FJÄLLTERRASSEN HJORTRONET

L

LOFSFOTENS STUGBY M

O R

N

ÄLLRIPAN LODGE

FJÄLLHOTELLET Restaurang - Bistro

SKOTERUTHYRNING Reception Restaurang

TALLBACKEN Mot Sveg

LOFSENS FJÄLLBY NEDRE Reception

Inga fasta kostnader – du betalar bara för våra tjänster vid en faktiskt uthyrning. Vi tar ut en provision på 26% om du förmedlar minst 5 högsäsongsveckor. Vill du förmedla färre än 5 högsäsongsveckor är provisionen 30% Bokning, prissättning, marknadsföring, nyckelutlämning, avsyning och gästservice ingår i vår provision.

EGET HUS? Förverkliga din fjälldröm. Med högt läge nära vandring, cykling och skidåkning finns nu tomter till salu i Lofsdalen. Befinn dig i fjällvärldens centrum med hänförande utsikt och fjäll precis utanför dörren. Avstånden är korta i den lilla byn med den stora skidåkningen. Läs mer på www.lofsdalen.com.

LEV DIN DRÖM – BO I HÄRJEDALEN Längtar du tillbaka redan innan du har åkt härifrån? Vill du leva mitt i naturen med närhet till fjäll, skog, sjö och tystnad. Härjedalen saknar trängsel och mycket finns nära; både service och människor. Jobb har vi gott om. Kontakta inflyttarservice 0680-161 00 naringsliv@herjedalen.se

23


ÄKTA SOMMAR

SOMMAR

ÄKDTINAGUIDE I LOFSDALEN

Lofsdalen har mycket att erbjuda året om – den storslagna fjällnaturen ramar in alla aktiviteter och gör varje besök till en upplevelse. Cykling, fiske och vandring är tillsammans med viltspaning Lofsdalens stora sommarattraktion men hit kommer man också för att umgås och bara vara nära naturen. 1

ÄKTA CYKLING Upptäck Lofsdalen på cykelsadel – här finns det ett stort utbud av fin cykling både utför, på platten, på stigar och leder såväl som på väg. Kryssa mellan tallar, granar och fjällbjörkar och upptäck Lofsdalen i en helt annan fart och puls. Lofsdalens Bikepark erbjuder en modern och väl underhållen cykelpark med sammanlagt 16 km leder för downhillcykling med störst fokus på barnfamiljer, nybörjare och medelgoda åkare. Lederna, som har olika svårighetsgrader, har blivit designade av downhillvärldens främsta, Tom ”Pro” Prochazka, Whistler Gravity Logic. Du tar dig upp för backarna enkelt och bekvämt med vår sexstolslift. Vår personal finns på plats för att hjälpa er av och på med cyklarna.

LÄTTILLGÄNGLIG VANDRING Här finns väl markerade leder, trevliga utflyktsmål och kalfjäll med underbara vyer som gör mödan värd att komma till topps. Tack vare en bilväg som går upp en bra bit på fjället kan hela familjen få chansen att se och uppleva vandring på kalfjället. För de som har orken att vandra lite längre så rekommenderas en tur med start på Västvallen. Därifrån finns flera vandringsleder som sträcker sig upp över fjällen och bort mot gränsen till Dalarna.

24

Att cykla downhill är mycket mer än bara fart och hopp. Vår erfarna personal finns alltid på plats för att ge er tips och råd på hur du kan bli en bättre cyklist. Ett bra tips är att testa vårt träningsområde med olika balansövningar och hopp innan första åket. På anläggningens parkering finns även en så kallad Pumptrack, en bana med terrängvågor och velodromsvängar som är roligt och utmanande för alla typer av cyklister. NYHET! Under sommaren 2018 byggs nya XC-leder i Lofsdalen. Downhillcykel, skydd, el-fatbikes och XC-cykel kan du hyra på Lofsdalen BikeParks cykeluthyrning vid fjällanläggningen. På Karins Sportbod kan du hyra XC-cyklar, brukscyklar, el-mountainbikes och Fatbikes.


5 SNABBA SOMMARTIPS – Testa Lofsdalen Bike Park och dess magkittlande downhillcykling. – Följa med på någon av våra populära barnaktiviteter så som t.ex. björnidevandring – Cykla Sömlingshågna runt på XC-cykel. – Hyr S.U.P, kanot eller båt hos Turistinformationen och utforska Lofssjön. – Ta en bad- och bastutur med M/S Lofsdalen. Perfekt efter en varm dag på cykeln.

BJÖRNSPANING I MYSIG STUGA En av Lofsdalens mest unika upplevelser är en övernattning i mysiga Lofsdalen Bear’s Den. Bear’s Den är en stuga som ligger på hemlig plats, mitt ute i skogen. En guide tar dig den hemliga vägen fram till stugan medan guiden berättar om björnen i Härjedalen och i synnerhet i Lofsdalen. Tack vare åtling i närheten av stugan får man chansen att se vilda björnar i deras naturliga miljö. Platsen är även frekvent besökt av räv, järv och olika fågelarter. Det finns ett mysigt rum med fönster mot åtelplatsen samt bra möjligheter för fotografering och filmning.

DISCGOLF Utmana familj och vänner i Lofsdalen discgolfbana. Garanterat kul för hela familjen. Banan ligger vid skidbackarnas fot och du hyr discar, löser greenfee och får en karta i Sportshopen, Aktivitetshuset eller på Turistinformationen

FANTASTISKT FJÄLLFISKE I Lofsdalen finns tjärnar, sjöar, bäckar och åar, vilket gör fisket varierande, spännande och riktigt bra. Lofssjön tillhör ett av Härjedalens bästa vatten för att fiska öring, och det bevisades sommaren 2016 då en fiskare drog upp en öring på 9,8 kilo och hela 90 cm lång.

MER INFORMATION OCH BOKNING: TEL. 0680-413 50 ELLER LOFSDALEN.COM.

25


LÅT LOFSDALENS NYA APP GUIDA DIG PÅ FJÄLLSEMESTERN När du packar och planerar årets fjällresa till Lofsdalen finns nu ett nytt verktyg som du bara måste prova. Nu kan du nämligen få information om spår och leder via Lofsdalens app, oavsett om det är sommar eller vinter. I appen, som heter Lofsdalen, finns information om när längdspåren och skoterlederna senast pistades samt svårighetsgrad och spårsträckning. Appen visar även vilka liftar och nedfarter som är öppna. Kartvyn finns i både 2D och 3D och ger en bra överblick över fjällets alla möjligheter till skid- och skoteråkning. – När snön fallit under natten, och gästen sitter i stugan och funderar över om spåren är preparerade eller inte, så kan man alltså på några sekunder få svaret i mobilen, säger Torsten Byström, projektledare för besöksnäringsprojektet Lofsdalen Masterplan 2.0.

26

I sommarkartan hittar du information om Lofsdalens vandringsleder, downhill-leder samt våra XC-cykelleder. Både sommar- och vinterleder är graderade i svårighetsgraderna mycket lätt, lätt, medelsvår och mycket svår för att gästerna ska kunna hitta leder som passar just dem. Förutom att appen kan guida dig till våra spår och leder samt nedfarter så innehåller den också information om parkeringsplatser, restauranger, logi och caféer. Den finns på svenska och engelska och fungerar även offline.

– Vintertid är Lofsdalen ett mecka för skidåkare och skoterentusiaster och under sommaren är vandring och cykling de mest eftersökta aktiviteterna, därför känns det extra bra att kunna ge den här servicen till våra besökare. Hela vistelsen får ett mervärde. Jag skulle vilja beskriva appen som digital turistinformation, säger Maria Hasselgren, VD på Destination Lofsdalen. Appen heter LOFSDALEN och är utvecklad för både Android och iOS-mobiler. Samma information som finns i appen finns även på webben under adressen guide.lofsdalen.com.  


HITTA HIT

WSG84: 62°06’46.5”N 13°16’19.2”E RT90: 62.112909, 13.272002

TÅG Res med tåg från Stockholm till Sveg och ta buss eller hyrbil den sista knappa timmen till Lofsdalen. Vissa sträckor går att boka direkt till Lofsdalen. Resan bokas via sj.se

BUSS DIREKTBUSS MED HÄRJEDALINGEN Att åka buss till oss är ett bekvämt, enkelt, säkert och prisvärt sätt att resa. Måste förbokas! För mer information: 0680-605 80, harjedalingen.se

BIL FRÅN STOCKHOLM En skidort nära Stockholm – endast 50 mil till snön. Kör E4 norrut Uppsala – Gävle till Tönnebro. Väg 83 via Bollnäs Väg 84 till Ljusdal – Sveg – Linsell. Ta av i Linsell mot Lofsdalen. FRÅN GÖTEBORG Packa resväskorna och kör 61 mil till härliga Härjedalen. Kör väg 45 mot Lödöse – Trollhättan – Mellerud – Åmål – Säffle – Grums – Torsby – Stöllet – Malung – Mora – Orsa – Sveg. Väg 84 från Sveg till Linsell. Ta av i Linsell mot Lofsdalen. FRÅN MALMÖ/HELSINGBORG Från Malmö är det 88 mil till fantastisk skidåkning. Kör E4 norrut till Jönköping. Väg 47 mot Mullsjö. Väg 26 till Mariestad – Kristinehamn – Filipstad – Lesjöfors – Mora Väg 45 Mora – Orsa – Sveg. Väg 84 från Sveg till Linsell. Ta av i Linsell mot Lofsdalen.

Östersund LOFSDALEN Sveg Hudiksvall Mora

FLYG TILL LOFSDALEN

Stockholm

På bara 2 h har du tagit dig från Stockholm, Arlanda hela vägen fram. Snabbare och enklare resa till svenska fjällen får du leta länge efter. Med Direktflyg tar du dig till och från SvegArlanda två gånger per dag måndag-fredag och söndagar. Boka din biljett på: direktflyg.com ÄR NI I BEHOV AV ATT BOKA TRANSFER? Ring Mohlins Taxi: 0680-105 00 Buss från flygplatsen behöver förbokas på tel 0771-82 00 83. Beställning skall ske senast kl 17.00 vardag före resdag. lanstrafiken-z.se

Göteborg

BILUTHYRNING SIXT +46 (0)680-109 68 HERTZ +46 (0)70-662 91 96

Malmö

Destination Lofsdalen AB, Olsvensbacken 6, 840 85 LOFSDALEN. +46 (0) 680-413 50, info@lofsdalen.com, lofsdalen.com

27


AVS: 21 Grams AB, Box 90166, 120 22 STOCKHOLM

Returadress: Destination Lofsdalen, Olsvensbacken 6, 840 85 Lofsdalen

PRISVÄRDA JANUARI Januari är en magisk månad för skidåkning. Det är stjärnklara nätter och gott om plats i backen och på fjället. Åk skidor i ett vackert snölandskap mellan snötäckta träd och andas in den krispiga luften. Prisexempel: 1242 kr/pers i en 6 bäddslägenhet tors–sön, inkl slutstäd och liftkort Boka på 0680-41350 eller på lofsdalen.com

DESTINATION LOFSDALEN Hos oss bokar du boende, städning, fastighetsservice sänglinne, aktiviteter samt köper fjällkartor, fiskekort, spårknappar och ledmärken. Sommartid hyr vi ut kanoter, båtar och S.U.P. Här hämtar du också nycklar till Björnidet, Lofsfoten, Fjällbäcken, Hjortronet, Höglandet, Lofsens Fjällby (söndagsbyte) och privata stugor. Under sommartid hämtas även nycklar till Fjällterrassen och Tallbacken hos oss.

Destination Lofsdalen AB Olsvensbacken 6, 840 85 LOFSDALEN +46 (0) 680-413 50 info@lofsdalen.com lofsdalen.com

Profile for Destination Lofsdalen

Äkta Vinter 2018-19  

Lofsdalen - inspiration, tips och fakta inför årets skidsemester.

Äkta Vinter 2018-19  

Lofsdalen - inspiration, tips och fakta inför årets skidsemester.

Advertisement