Page 1

Voor jong & oud

Schooljaar 2010– 2011 Nummer 3

Veel leesgenot!

“een school op kindermaat” VZW Vrije Basisschool

De Startlijn Sint – Amandusstraat 43 – 3511 Hasselt Stokrooie Tel; 011/25.03.93 E–mail: de.startlijn@skynet.be Website ; www.destartlijn.be Ond. nr.: 0442-403-043


B

este ouders, grootouders, vrienden van De Startlijn,

Jullie hebben weer een prachtexemplaar van ons schoolkrantje in handen, met mooie foto's van de activiteiten in onze basisschool, in goede banen geleid door onze juffen en -meester. Dit klinkt dikke-nek-kerig, maar als het goed is, dan mag dat ook gezegd! We horen dit trouwens ook van onze nieuwe partner, de KT-scholengroep. Jullie hebben ongetwijfeld al gehoord dat we vanaf september met hen gaan samenwerken. We hebben mekaar ondertussen al meerdere keren ontmoet: het schoolteam, het huidige schoolbestuur, de ouders van De Startlijn en de medewerkers van de KTgroep. En elke keer opnieuw klinkt het: 'Jullie zijn goed bezig, en we vinden het een genoegen om met jullie samen te werken'. Fijne complimenten! En die zijn wederzijds... Ook wij zijn verheugd dat we mogen deel uitmaken van deze grotere scholengemeenschap en we merken keer op keer dat we kwaliteit in huis hebben gehaald. We mogen daarbij ons eigenste zelf blijven en zeker verder doen met wat er al goed loopt: De Startlijn blijft De Startlijn. Je kan het vergelijken met de 'pateekes' (zie de foto hieronder) die de ouders hebben mogen proeven bij de carnavalsstoet. Heerlijk, krokant, smakelijk enz. De KT-scholengroep gaat ons nu extra hulp aanbieden in de keuken en zorgen voor nog meer slagroom. Volgend schooljaar hopen we dus om n贸g betere resultaten te kunnen voorleggen! We krijgen hulp om onze school verder te promoten zodat ouders en kinderen binnen en buiten Stokrooie De Startlijn leren kennen. We gaan zelf ook verder met reclame maken voor onze school en haar activiteiten, zeker voor onze schoolfuif van 30 april: Zo zal je ons zien in de carnavalsstoet van Kermt op paasmaandag. Wil je dan met ons mee plezier maken, geef maar een seintje! Vrolijk paasfeest & veel eitjes Bieke Jongen, voorzitter oudervereniging basisschool De Startlijn


Na een feestrijke kerstvakantie was het weer tijd om terug naar het klasje te komen. Juf Kathleen had weer leuke thema’s in petto. We leerden alles over gezonde voeding. We versierden een kookpot, leerden de tafel dekken, we kookten lekkere soep in de klas en kregen een gezond ontbijt op school. Daarna bracht juf Kathleen allemaal ballen en ballonnen in de klas. Hier mochten we mee experimenteren en spelen. We mochten een bal stempelen en leerden een nieuw versje over een balletje hip, we kregen een ballenbad in de klas en speelden spelletjes met de bal. Juf Kathleen had ook een leuk poppenspel gespeeld en een verhaaltje laten zien op de computer. We mochten ook ballonnen schilderen en zoveel meer. Na het thema ballen en ballonnen gingen we alle leren over de kleuren. Elke dag was een nieuwe kleur in de klas, rood, geel, groen, blauw, oranje, paars en bruin. We stempelden een rode aardbei en leerden een nieuw liedje, we verfden blauwe regendruppels, we maakten een gele zon, de koe kreeg groen gras in de wei, we maakten de sinaasappel helemaal oranje en de bloemetjes kleurden we paars. Juf Kathleen had leuke verhaaltjes meegebracht en we leerden ook sorteren per kleur.

Na al die leuke thema’s kwam er wat minder leuk nieuws. Juf Kathleen moest een operatie ondergaan en daardoor ging ze 5 weken in ziekenverlof. Maar niet getreurd juf Dominique had al een nieuwe juf gevonden voor de klas. Ook een juf Kathleen, maar nu met een bril. De kleuters noemen haar dan nu ook ‘de juffrouw met de bril’. Voor de kleuters was het in het begin wat wennen maar na een tijdje waren ze het ook al weer gewoon. Ook juf Kathleen moest natuurlijk wennen aan die nieuwe kleutertjes. De namen waren dan ook niet altijd even juist. Maar nu kan ze ze al allemaal vanbuiten.


Ook nu hebben we weer rond leuke thema’s gewerkt. We begonnen met thema doeken. Juf Kathleen had allerlei verschillende doeken in de klas gebracht, handdoeken, dekens, zakdoeken, stofdoeken,‌ Hier mochten we mee experimenteren en zelfs mee dansen. We leerden een leuk versje over een zakdoek en mochten ook een zakdoek bestempelen. Met als eindresultaat dat alle kleuters een mooi versierde zakdoek mee naar huis kregen. Ook Jules had een doekje meegebracht naar de klas. Maar dit doekje was nog helemaal wit. De kleuters mochten samen met de juf het doekje beplakken met stukjes stof. We speelden ook allerlei leuke spelletjes met de doeken. In de kring mochten we een kleuter verstoppen onder een groot laken, we moesten dan raden wie er weg was. Zo verstopten we ook allerlei voorwerpjes die we dan moesten raden. En om af te sluiten had de juf een leuk liedje meegebracht van Jules. De kleuters mochten samen met hun zakdoek dansen op de muziek. Dit liedje willen de kleuters nu nog iedere dag opnieuw horen.

Na het thema doeken zijn we gestart met thema muziek. Dit naar aanleiding van carnaval. Op een morgen zat Jules naar muziek te luisteren in de klas. De juf liet muziek en instrumenten horen. Ze had ook een hele grote doos bij met allerlei instrumentjes in. We mochten hier mee spelen en samen een orkest mee vormen. De kleuters mochten leuke prenten van instrumenten kleuren en schilderen. We hebben ook samen in de klas een instrumentje gemaakt. De kleuters brachten allemaal een leeg flesje mee. Dit mochten ze dan beplakken met glanspapier en de juf vulde het daarna met rijstkorrels. Zo hadden we een leuk schudflesje gemaakt. De kleuters mochten dit dan ook uitproberen in de klas. Er klonk dan ook veel muziek door onze klas. Na onze muzikale week was het tijd voor een beetje vakantie. De kleuters en ook de juf genoten van een weekje krokusvakantie en na de vakantie was het tijd voor onze stagiaire An. Juf An en de kleuters mochten al dadelijk kennismaken met een nieuwe kleuter Thomas. In het begin ging het allemaal nog wat moeilijk want mama mocht natuurlijk niet mee naar de klas. Maar nu mogen we zeggen dat het al heel goed gaat en Thomas heeft zelfs soms al geen zin meer om naar huis te gaan. In het klasje zitten nu al 19 kleutertjes.


Juf An had ook 2 nieuwe vriendjes meegebracht naar onze klas. Fien, het konijn, en Milo, de muis, kwamen een hele week met ons in de klas spelen. Ze bleven ook slapen in hun huisje, speciaal geknutseld door juf An. De kleuters mochten allerlei leuke dingen doen samen met Fien en Milo. We mochten een masker kleuren van Fien, we leerden een nieuw liedje, we speelden spelletjes van Fien en Milo zoals een memory en een lotto, we stempelden een maan en een ster, we speelden met ballonnen en zoveel meer. Juf An had ook nieuwe spulletjes meegebracht naar de klas. We kregen een hele nieuwe bewegingshoek met een ballenbad en een kruiptunnel. Dit vonden de kleuters natuurlijk geweldig! De balletjes vlogen door de hele klas. Er was wel iedere dag iets nieuws in de klas. Zo vertelde juf An op een dag geen verhaaltje, maar speelde ze Tik Tak voor ons. Dit vonden we allemaal super. De kleuters waren heel enthousiast en wilden het zelfs nog een keertje zien. Deze week kregen we geen turnen van meester Steve maar ook dit werd gedaan door juf An. Ze bracht een grote zak met ballonnen mee en de kleuters mochten hier volop mee spelen. Als verrassing kregen we ook nog een leuke ballon mee naar huis. Zo kwamen we al heel snel bij vrijdag. Op vrijdag mochten de kleuters samen met juf An een lekkere fruitsaté maken. Zelf snijden en prikken van het fruit vonden ze natuurlijk super leuk. De kleuters hebben volop genoten! Na de leuke week met juf An, was het weer de beurt aan juf Kathleen. Op maandagmorgen kwamen de kleuters de klas binnen en zagen ze iets heel gek aan Jules. Jules had zich verkleed als een clowntje. De juf vertelde dat we de hele week gingen werken rond clowntjes. De kleuters hadden zelf allemaal leuke spulletjes meegebracht, een clownspak, een rode neus, een Bumbahoedje, een Dobuspak, slingers, confetti, … We gaven de clown een leuke broek door ze te beplakken met glanspapiertjes, we schilderden een gekke clown, we mochten ons verkleden als een clown, juf Kathleen had leuke filmpjes meegebracht op de computer, we leerden een nieuw liedje en speelden een spelletje over een clown met ballonnen,… De confetti en de slingers vlogen door de hele klas. De juf moest telkens weer borstelen, maar dat vond ze niet erg. De kleuters kregen er maar niet genoeg van!

Juf Kathleen Liam, Kaat, Roos, Ryana, Hayley, Yennis, Thomas, Yamina, Lore, Stiene, Lena, Milo, Xian, Amine, Bryan, Nine, Milan, Lore, Fleur


Na een drukke kerstvakantie is juf Nele gestart in onze klas. Zij is begonnen met het thema Post en heeft er ongetwijfeld vanalles mee gedaan maar wat ... dat vraag je best aan de kleutertjes van 3K. Ook hebben ze geleerd over gezond eten want ze zijn samen met alle kinderen en juffen uit de school gaan gezond ontbijten in de grote zaal. Dat het lekker was moet ik jullie niet vertellen.

Toen ik terug in het klasje kwam, hebben we geleerd over vormen. We hebben een versje geleerd over een vormenkabouter en die hebben we ook gemaakt. Elke dag ging het over een andere vorm en zo kwam die kabouter uiteindelijk tot stand. Je zal hem wel aan ons raam hebben zien hangen. Verder hebben we geschilderd, gepuzzeld en nog zoveel meer. Na die week hebben we de vormen niet links laten liggen maar geintegreerd met kleuren. Ook deze keer leerden we een versje maar dit keer ging het over 7 olifantjes met elk een mooie kleur. Bij het knutselen maakten we met gekleurde vormen een trein. De kleuters kregen vormen die ze moesten uitknippen en daarna moesten ze die puzzelen tot een trein. Op het einde hadden we een mooie verzameling gekleurde treinen. De regenboog kwam ook aan bod en die hangt nu nog te pronken in onze klas.

Voor de oudste kleuters was het inmiddels tijd om eens te proeven van de testjes van het eerste leerjaar. Zij mochten met juf Dominique mee naar de eetzaal. Ze hebben het allemaal heel flink gedaan! Ook zijn we gaan rollebollen. Wat was dat weer leuk! Ze hebben geklommen, met ballen gespeeld, gefietst, in een doolhof rondgelopen en op een groot springkasteel met schuifaf mogen spelen en springen. Kortom te veel om te vertellen maar het was super


Daarna hebben we twee weken over sprookjes geleerd. Elke dag hadden we het over een ander sprookje. Zo is Sneeuwwitje, De nieuwe kleren van de keizer, Doornroosje, De prinses op de erwt, Pinokkio, Klein Duimpje, Assepoester, Hans & Grietje, en Roodkapje aan bod gekomen. We hebben er vanalles mee gedaan: geknutseld, gepuzzeld, geschilderd,over vertelt, ... Het liedje dat we dit keer geleerd hadden was er eentje over Hans & Grietje. Als we het al goed kenden dan speelden we er een toneelje bij; we hadden dan een heks nodig, Hans & Grietje en de andere kleuters moesten de stroofjes zingen. Ook hebben we de koekjes van Roodkapje gebakken omdat we onze jarigen van februari nog extra in de bloemetjes moesten zetten.

Na al die sprookjes was het echt wel tijd om uit te rusten want we hadden hard moeten werken. De krokusvakantie kwam dus net op tijd. Na de krokusvakantie ging het over de bakker, want de week erop gingen we naar de kinderboerderij om ons eigen broodje te bakken. We hebben in onze klas zelfs lekker croissantjes en chocolade broodjes gebakken. Dat was smullen hoor. Juf Sandra gaat met onze kleutertjes verder leren over de bakker en werkt verder met hun tot aan de paasvakantie. Nadat het thema bakker afgerond was, werden de kleuters ondergedompeld in het thema carnaval. Samen met juf Sandra hebben ze gegrimeerd, maskers gemaakt, hun verkleed, zelf muziek gemaakt, meegelopen in een carnavalstoet,‌ Tot slot hebben we het thema jonge dieren in de klas behandeld. De kleuters hebben geleerd hoe de jonge dieren noemen van een varken, een kip, een paard, een koe,‌ Ze hebben zelfs 2 kuikentjes op bezoek gehad in hun klas.


Eerste graad Tijdens deze trimester was er weer de jaarlijkse gedichtendag. De leerlingen mochten deze dag een kussen meebrengen. En wat doen wij met een kussen? SlAPEN! Dankzij dit gedicht kunnen wij nu op 7 manieren slapen. Maar de meeste manieren kenden wij al hoor. Probeer dit ook maar eens uit. Hoe slaap jij het best? Zeven manieren Zeven manieren om in bed te liggen waarom ZEVEN? Zeven is een mooi getal! 'k Zal ze allemaal even noemen, misschien kende je ze al: languit op je rug (dat is één) Lekker op je buik (dat is al nummer twee) Drie is weer op je rug maar wel achterstevoren (neem je kussen wel mee, want waar altijd je tenen liggen nu opeens je oren!) Nummer vier is achterstevoren maar dan op je buik (eerst even staan dan neem je tjoep! een duik) Nummer vijf is gewoon op je rechterzij, en draai je naar de andere kant, dan heb je zes erbij. En de laatste is de mooiste ... als Een Rolmops! met je knieën tegen je neus gedrukt! ZEVEN manieren om te slapen als het je nou nog niet lukt ... - Theo Olthuis -


Voor ons jaarlijks ontbijt zijn we met z’n allen gaan winkelen. Eén deel van de klas ging naar de markt met Juf Martine en juf Ellen. Het andere deel van de klas ging naar de Carrefour met juf Marleen en meester Steve. We kochten allerlei gezonde voeding waar we dan twee dagen later van mochten smullen. Op het menu stond: verschillende soorten brood, yoghurt, cornflakes, kaas, hesp, gekookte eieren en heel veel fruit. Met onze klas brachten wij ook een bezoekje aan de kerk. Hier hebben bij een rondleiding gekregen en eens goed kunnen rondkijken. We mochten zelfs met de misdienaarsbelletjes rinkelen. Ook zijn we helemaal tot boven bij het orgel geweest. Van hieruit heb je een mooi overzicht van de kerk. Wij hebben ook moeilijke woorden geleerd. Zo heb je er het tabernakel: dit is een klein kastje voor het bewaren van de hosties. Maar ook de sacristie. Dit is een kamertje in de kerk waar alles wordt bewaard. Wij zijn ook naar de kinderboerderij geweest om brood te bakken. Hier waren wij even echte bakkers. Wij mochten de gist, het zout, de suiker en lauw water bij het meel doen. Eerst moesten wij alles mengen met een vork. Maar het leukste was toch wel het mengen en kneden met onze handen. Weten jullie dat deeg ook kan rijzen? Neen, neen, niet het reizen met het vliegtuig, maar rijzen wil zeggen dat het brood groter wordt. Wij hadden wel een echte bakker in onze klas. Dit is Bram. Hij helpt zijn opa in de bakkerij en kent dus alle kneepjes van het vak. De foto’s vind je natuurlijk op onze website.

In de bib van Kuringen hebben wij de voorstelling ‘Marie’ gezien. Marie is een betoverend verhaal over een elfje dat samen met haar vriendjes van alles beleeft. Het boek wordt helemaal tot leven gebracht op DVD met prachtige muziek. Dit stond in het teken van de jeugdboekenweek. Hier hebben wij ook nog een woordje uitleg over gekregen. Het thema van dit jaar is ‘geheim’. Zo weten wij nu dat we geheimpjes niet mogen doorvertellen. De kinderen van het eerste leerjaar hadden al een viering waarin ze hun naam mochten zeggen en hun kruisje al kregen. Nu zijn zij bijna klaar om hun Eerste Communie te doen! Op dit moment zijn wij bezig met het thema carnaval. Wij kijken dan ook al uit naar de carnavalsstoet. Verder wensen we iedereen een vrolijk Pasen en een fijne vakantie toe!


Recept brood Benodigdheden: 25 g gist of 10 g droge gist 1 koffielepel suiker 800 g tarwemeel 1 koffielepel zout 4,5 dl lauw water Bereiding: - het meel in een kom doen - een kuiltje maken (de bodem van de kom moet te zien zijn) - het zout op de randen van het meel strooien - de gist in het kuiltje leggen - de suiker over de gist strooien - het water in het kuiltje gieten en zo de gist oplossen - het meel wordt langzaam met het water vermengd - het deeg wordt uit de kom gehaald en in twee stukken verdeeld - kneed 10 min. het deeg tot een gladde deegbol - als het deeg goed gekneed is, het onder een doek laten rijzen op een tochtvrije plaats (30 min.) - het deeg in de bakvorm doen en opnieuw laten rijzen (20 min.) - de broden in de oven bakken op 200 graden (30 min.) - het brood is klaar wanneer je een hol geluid hoort als je er op klopt.


De leerlingen van het derde leerjaar gingen samen met de kinderen van de eerste graad naar de voorstelling in het C.C.H. Deze voorstelling bestond uit verschillende verhalen. Dit schreven zij.

Er was eens een olifant en een krokodil. Ze hadden allebei een huis. Op een dag vroeg krokodil aan olifant om te ruilen. Olifant vond dit goed. Even later toen hij het huis van krokodil zag, kreeg hij spijt. Olifant wou terug in zijn huis wonen. Hij vroeg aan krokodil om opnieuw te ruilen. Dat deed krokodil niet. Dus bedacht olifant een plan. Olifant vertelde dat er een schat lag onder het huis. Deze keer liet krokodil zich vangen.Krokodil dacht dat er echt een schat lag en ruilde weer van huis. Zo had olifant zijn huis terug. Maarten In de kelder vond krokodil een gitaar. Hij maakte muziek van 's morgens tot 's avonds. Olifant kreeg daar hoofdpijn van. Olifant wou ook een instrument en kocht een trommel. De olifant sloeg zo hard op de trommel dat hij de gitaar niet meer hoorde. Ze speelden als maar harder en harder. Krokodil werd boos en zaagde een gat in de muur. Olifant nam een hamer en sloeg een gat. De hele muur was stuk. Ze besloten dan maar om samen muziek te maken en vrienden te zijn. Amber


Wij, leerlingen van de tweede graad, kennen de hoofdstad van de smaak: 'Hasselt'. Juf Lieve kwam ons leren proeven. Met onze vijf zintuigen proefden we: speculaas, brood met beleg, grenadine met zout (vies was dat) en chocolade.


Tijdens de les drama toonden de leerlingen van 4, 5 en 6 hun toneelspeelkunsten: een prachtig ridderlijk schouwspel.


Muzische vorming: Drama Wij, de kinderen van de bovenbouw (4de, 5de en 6de ), hebben een toneeltje gespeeld. Het 4de moest het toneeltje “ De uitvinding” spelen en het 5de en het 6de moesten het toneeltje “De bijna onverschrokken ridder!” spelen. We mochten ons ook verkleden! Bij 5 en 6 waren er de personages: De koning(in), de ridder en de raadgever. Het was heel grappig! Sommigen hadden een Frans, Duist of West-Vlaams accent aangenomen. En sommigen spraken zelfs echt Nederlands! We hadden kronen en mantels gemaakt voor de koningen, want we moesten in groepjes dus waren er verschillende koningen. Mijn groepje bestond uit Bart, Phaedra en mezelf. Sommige ridders hadden een vergiet op hun hoofd. Een vergiet dat is zo’n kom met gaatjes die mama of papa soms gebruiken om spaghetti af te gieten. En er hadden er zelfgemaakte zwaarden of schilden bij. We hadden een stoel met veel kussens erop vooraan gezet, die was dan bedoeld als troon voor de koning(in). Sommigen hadden hele grappige kleren aan, sommige deftige en andere gewone kleren. Voordat we het toneeltje moesten opvoeren was ik wel een beetje zenuwachtig! Maar dat ging al heel snel over, want toen het toneeltje gedaan was vond ik het zelfs spijtig! Het toneeltje van het 4de was ook heel goed! Daar hadden ze als personages: De koning en de koningin die verliefd waren op elkaar, sommigen vonden het “moeilijk” om dat te spelen! Het was grappig om te zien. Zo hebben we een hele leuke namiddag gehad! Anke Mathijs, 6de leerjaar.


W.O.

Forumlezen dieren

Wij hadden tijdens de W.O. lessen geleerd over de dieren. Nadat we er over geleerd hadden moesten we een spreekbeurt houden. We mochten allemaal een dier kiezen. Ik had over de schildpad een spreekbeurt gehouden. We moesten opzoeken waar het dier leefde, hoe we het moesten verzorgen, wat de typische kenmerken zijn, enz‌ We mochten het dier zelfs meenemen naar de klas. Maar ik had een reuzengrote knuffelschildpad meegebracht. Overal mochten we informatie zoeken, op de computer of in de bib, overal waar je maar wat kon vinden. We moesten ook onze informatiebronnen noteren in onze bundel. Dat is waar je je boeken hebt gehaald en welke site je op de computer bezocht hebt. En als onze spreekbeurt af was moesten we een vragenblad maken voor onze medeleerlingen om te kijken of ze goed hadden opgelet. De leerling die de spreekbeurt gegeven had mocht de vragenbladen verbeteren en er punten op geven. Joepie, eventjes juf spelen. De woorden die ze niet snapten moesten ze opschrijven en daarna vragen. We krijgen er punten op voor ons rapport, dus het is spannend. Het was superleuk! DERYCKER KATE 6DE LJ.


Donderdag 10 februari zijn het 5de en het 6de lj. met de bus naar de bibliotheek van Kuringen geweest. Toen we daar aankwamen gingen we al direct in groepjes van twee. Kate en ik waren samen. Wij kregen de kleur rood .De bedoeling van het spel was om het meeste boeken te verzamelen. Je moest een pion nemen en dan gooien met een dobbelsteen. Als je op groen kwam dan kreeg je een groen kaartje met een opdracht. Die opdracht was dan meestal een boek zoeken of kijken of het boek nog in de bibliotheek was en daarvoor mochten we de computer gebruiken. Er staat dan een website van de bibliotheek op de computer. Je moet gewoon de titel intypen dan weet je of het boek dat je wil, aanwezig is zoniet dan staat er ook wanneer het boek terug is in de bibliotheek. En dan moesten we ook bij de cd’s soms gaan zoeken.Als we de opdracht goed hadden uitgevoerd dan kregen we een boek bij op onze stapel. Uiteindelijk waren wij wel als laatste maar dat maakte niets uit. Het was een hele leuke voormiddag in de bibliotheek. Maar het was nog niet gedaan. In plaats van met de bus terug te gaan zijn we te voet naar school gegaan, zo’n 4 km. Onderweg zijn we ook nog bij de mama en papa van juf Martine geweest. Dat was ook fijn. Want we hebben daar een snoepje gekregen en een flesje drinken. En trouwens die mama en papa van juf Martine zien er nog heel goed uit ondanks hun hoge leeftijd. En het zijn hele lieve mensen. Toen waren we nog juist op tijd terug in school om onze boterhammetjes op te peuzelen. Tina Pulinx, 6de leerjaar


En ik! Dit liedje hebben we met het 4de, 5de en 6de lj geleerd tijdens de lessen muzische vorming en de axenroos. De ene mens heeft oren van een halve meter breed. En de 2de die heeft sproeten bij de vleet.

En ik, en ik, en ik? Ik ben te dik! Mijn ene broer heeft benen in de vorm van een O. En m’n andere broer z’n schouders hangen zo!

En ik, en ik, en ik? Ik ben te dik! Mijn opa die heeft haren op z’n borst niet meer normaal. Maar mijn vader was met 20 jaar al kaal. En ik, en ik, en ik?

Ik ben zo rood, ik ben zo rood ‘k zou wel willen dat de kapper mij eens overspoot. En ik, en ik, en ik? Ik ben zo klein, ik ben zo klein, ik zou zo allemachtig graag een beetje groter zijn!

En ik, en ik, en ik? Ik ben te dik! Mijn nichtje dat heeft puistjes niet tellen zeg hoeveel. En m’n neefje dat kijkt ongelooflijk scheel.

En ik, en ik, en ik? Ik ben zo lang, ik ben zo lang, ‘k voel me langer dan de allerlangste brandweerslang. En ik, en ik, en ik? Ik ben zo rood, ik ben zo rood ‘k zou wel willen dat de kapper me eens overspoot.

En ik, en ik, en ik? Ik ben zo klein, ik ben zo klein, ‘k zou zo allemachtig graag een beetje groter zijn.

En ik, en ik, en ik? Ik ben te dik? De mensen zitten eigenlijk fantastisch in elkaar. Maar tevreden zijn ze nooit, dat is wel raar.

En ik, en ik, en ik? Ik ben zo mager als een lat bang in bad om te verdwijnen door het afvoergat. En ik, en ik, en ik? Ik ben zo lang, ik ben zo lang ‘k voel me langer dan de allerlangste brandweerslang.

En ik, en ik, en ik? Ik ben zo rood, ik ben zo rood ‘k zou wel willen dat de kapper me eens overspoot. En ik, en ik, en ik? Ik ben zo klein, ik ben zo klein ik zou zo allemachtig graag een beetje groter zijn!

En ik, en ik, en ik? Ik ben te dik! Vuurtoren Spillebeen Onderdeur Lange Lijs Pompoen

Je moet er maar om lachen! Er is toch niets aan te doen!

Cédric Bils, 5de lj.


American games Wij, de kinderen van het 5de en 6de leerjaar, zijn donderdag 3 maart naar de American games geweest. We werden verdeeld in 3 groepjes van elk 3 leerlingen. Mijn groepje bestond uit Cédric, Anke en mezelf. Daar werden we samen met nog andere leerlingen in 3 grote groepen verdeeld, die groepen hadden elk een kleur. Wij zaten bij kleur blauw. “Blauw” begon bij baseball. We oefenden daar op gooien en vangen, op slaan, er was een machine dat onze worpsnelheid kon berekenen. Dat was wel leuk! Daarna gingen we naar frisbee gooien, hockey, enzovoort… .Toen hadden we even pauze om te drinken en iets te eten. De pauze duurde wel maar 5 minuten, dus we moesten ons een beetje haasten. Gelukkig waren we nog op tijd! Daar speelden we met een hele grote bal, jager en voorwerpen vangen. Toen was het gedaan, we sloten af met een paar baseball kreten zoals:“ We are the best!” We gingen ons omkleden. Dan brachten mama’s of papa’s ons naar de school. Tina, Cédric, Anke & ik zaten in de auto van de mama van Tina (Heidi). Daar was het heel leuk! Met carnavalsmuziek! Alle ouders die hebben gereden: héél erg bedankt! Het was een hele leuke voormiddag!

Phaedra Jordens, 6de leerjaar.


De kinderen van het 5de en 6de leerjaar hebben voor Kerstmis een Frans gedichtje en een liedje geleerd! Luister maar!!!

Een Frans gedichtje … Planté dans un coin il y a un sapin, une crèche en carton au milieu du salon et des chansons plein la maison! Tu ne me croiras pas mais Noël est chez moi!

… en een Frans liedje ! Je choisis un sapin et je le garnis bien. Je lui mets des guirlandes et des boules brillantes. Qu’il est joli, le sapin. Joyeux Noël ! Qu’il est joli, le sapin. Joyeux Noël!

Est joli, le sapin. Joyeux Noël ! Bart Piccard, 5de leerjaar


Met de opbrengst van onze eerste party “Stokrooie gaat foud � hebben we de klas van juf Martine voorzien van nieuwe stoelen en banken. Juf Marleen haar klas is de volgende in rij. Dus zeker komen op 30/04/2011!!!!


Op dinsdag 21 december was er opnieuw de gezellige kerstmarkt in De Startlijn. De leerlingen maakten mooie geschenken om te verkopen via het Kids@Bizz project.


PAPIEROPHALING t.v.v. onze school Beste papa, broer, oom, neef, (ouder dan 18j)

Zaterdag, 16 april a.s. zal er een nieuwe opleidingssessie ‘lader papier en karton met perswagens’ gegeven worden door Veolia voor kandidaat-papierophalers. Deze opleiding is noodzakelijk opdat de opdracht op een zo veilig mogelijke manier wordt uitgevoerd. Het is namelijk niet eenvoudig om de werken uit te voeren onder ideale omstandigheden. We moeten immers rekening houden met het werken op de openbare weg (verkeersdrukte), toepassen van de juiste heftechniek, rekening houden met de weersomstandigheden (donker, regen, sneeuwijzel), de persinstallatie van de ophaalwagen, .... De opleiding en infosessie gaat door : op zaterdag 16 april om 9u00. Centrale uitvoeringsdiensten (refter) Hellebeemden 20 3500 Hasselt Ben je geïnteresseerd en wil jij ook jouw steentje bijdragen voor onze school, geef me dan een seintje vóór 08/04/2011! Per e-mail (laura.geladi@acpco2.com) of per telefoon (0477/523049). Alvast bedankt namens de oudervereniging en onze kinderen

Laura Geladi


Naar jaarlijkse traditie trokken de Driekoningen van De Startlijn door Stokrooie om geld in te zamelen voor de school.


De oudervereniging van basisschool ‘De Startlijn’ in Stokrooie zet op zaterdag 30 april voor het tweede jaar op rij het ontmoetingscentrum Stokrode in de Sint-Amandusstraat op stelten. “We hebben een dag voor jong en oud georganiseerd”, vertelt voorzitter Bieke Jongen van de oudervereniging van ‘De Startlijn’. “Het feest start om 15 uur met een grote kinderfuif. Twee uur lang is er leuke animatie voor kinderen vanaf XXX jaar. Ze krijgen dan ook de kans om zich misschien wel voor het eerst in hun leven op de dansvloer te wagen. Uiteraard onder het toeziend oog van de ouders voor wie we een speciale babbelbar inrichten.” ’s Avonds vanaf 21 uur is het met ‘Stokrooie goes out in RED’ partytime voor de ouderen. Een feest dat na het overweldigende succes van vorig jaar niemand uit Stokrooie en omstreken wil missen. “Met of zonder root attribuut of kledingstuk staat DJ Tom De Groot garant voor een knalfuif”, vervolgt Caroline Fonteyn van de oudervereniging van ‘De Startlijn’. “Hij brengt de grootste hits uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. En vergeet er zeker niet vroeg bij te zijn want van 21.30 tot 22.30 uur organiseren we een Happy Hour om daarna dus tot in de vroege uurtjes uit de bol te gaan.” Tickets in voorverkoop voor de kinderfuif kosten drie euro, aan de kassa betaal je vier euro. Je krijgt er telkens een gratis consumptie bij. Kaarten voor ‘Stokrooie goes out in RED’ kosten in voorverkoop vier euro, aan de kassa betaal je zes euro. Tickets en info via 0473-23 89 94 of 011-37 89 32 en uiteraard via Facebook. De opbrengst van beide evenementen vloeit via de oudervereniging integraal terug naar de kinderen van De Startlijn.


Het STARTLIJNTEAM wenst u een Zalig Pasen en een fijne vakantie!

De Startlijn Schoolkrant 1  
De Startlijn Schoolkrant 1  

Schooljaar 2010-2011