Page 1

Love Coreea


Steagul contine simbolul ‘marelui absolut’ (tae geuk) centrat pe fond alb, in cele patru colturi ale drapelului regasindu-se opt trigrame. ‘Marele absolut’ este redat prin doua culori, rosu si albastru, unde rosu reprezinta nobletea (yang) iar albastrul speranta (yin), impreuna exprimand conceptia ca totul in univers interationeaza conform princiului yin-yang. Cele patru trigrame din colturi sunt rezultatul interactiunilor dintre yin si yang, respectiv: cer, pamant, luna si apa, soarele si focul, reprezentand, in aceasta ordine: dreptatea, bunastarea, viata si pacea. Albul steagului vorbeste despre natura poporului coreean, iubitor de pace, puritate si intelepciune.

Steagul Coreei Dupa cum se poate vedea in documentele si relicvele descoperite, mebrii clasei conducatoare adoptau tinute colorate, aduse din China, pentru a se deosebi de oamenii de rand. Preferinta maselor pentru culoarea alba a continuat si in perioadele Goryo si Chosun, acest obicei fiind descris de cronicarii straini ai vremii, care vizitau Coreea. Un astfel de exemplu este cel al unui emisar chinez (Ming), care dupa ce vizitase Chosun in timpul domniei regelui Seongjong, a mentionat in cartea sa “Lauda Coreei” faptul ca toti oamenii purtau haine albe. Ernst Jacob Oppert, negustor german care vizita Coreea in 1868 marturiseste in cartea sa “A Forbidden Land (“O tara izolata”) ca toti coreenii, fie barbati, femei sau copii, erau imbracati in haine albe. Se spune ca Ernst Jacob Oppert (1832-1903) a fost cel care a incercat fara succes sa puna mana pe ramasitele pamantesti ale tatalui regentului Lee Haeung, cu scopul de a le folosi pentru a-l santaja pe regent si a obtine astfel ridicarea barierelor comerciale ale Coreei


Spectacol de opera, in care actorii poarta haine albe

Desigur, au existat perioade in istorie cand purtarea hainelor de culoare alba era interzisa. In 1275, in perioada tarzie a Goryeo, regele Chungnyeo ordonase conform principiului celor 5 elemente, ca statul Goryeo reprezinta Estul, iar acesta fiind asociat lemnului, culoarea care ii era asociata era albastrul. De aceea, poporul trebuie sa renunte la hainele albe si sa poarte haine de culoare albastra.� Multi regi ai dinastiei Chosun, printre care Taejo, Sejong, Yeonsangun, Injong si Heyonjong, au continuat sa promoveze albastrul, in timp ce regele Sukjong chiar a emis un decret regal care ii obliga pe oameni sa poarte albastru‌ Odata cu sfarsitul ultimei dinastiei, patrunde in Coreea influenta vestica, perioada in care hainele de culoare alba erau si mai desconsiderate.

Minunata Coreea Festivalul traditonal coreean Daegwallyeong atrage foarte multi turisti si vizitatori locali care se pot bucura in egala masura de frumusetea peisajelor de iarna invaluite in zapada. De asemenea, sunt nelipsite activitatile tipice sezonului: fotbal pe gheata, sanius, diferite concursuri de fotografie si sculptura in gheata, construirea unui iglu, petreceri barbeque, etc O echipa de sculptori a inceput sa lucreze la un proiect care se vrea a fi cea mai mare sculptura de zapada din lume, aceasta urmand a fi prezentata in timpul festivalului.


Cel mai popular ramane insa maratonul topless. Mii de alergatori cu pieptul dezgolit vor incerca sa infrunte vremea geroasa in timp ce vor parcurge 5-10 km. Comitetul Olimpic International va trimite in acest an o echipa de inspectie la Pyeongchang pentru Jocurile Olimpice de Iarna din 2018, ceea ce inseamna ca editia festivalului din acest an va impune o infrastructura la un standard inalt pentru a impresiona membrii comitetului.


Ipchun marcheaza inceputul primaverii, iar in acest an se sarbatoreste pe 4 februarie, in timpul vacantei de Anul Nou chinezesc. Totodata este considerat inceputul unui nou an. Calendarul (lunar) coreean este impartit in 24 de mini-sezoane, jeolgi (절기) fiind primul dintre acestea.

In Coreea de Sud exista o veche traditie, aceea de a saluta aceasta zi postand cuvinte de intelepciune pe stalpii, portile si usile caselor. A fost denumita „ipchuncheop”, iar mesajele scrise pe hartie alba poarta numele de „Ipchun-daegil”, simbolizand norocul care vine odata cu prima zi a primaverii sau „geonyang dagyeong” care ar insemna: „Fericirea si bogatia sosesc odata cu primavara”.

Oamenii, in fiecare an, verifica data la care se serbeaza Ipchun si afiseaza aceste fraze pentru ca noua primavara sa le aduca mai mult noroc si energie. Aceste mesaje de intampinare au o


semnificatie aparte deoarece se crede ca alunga spiritele rele din anul precedent.

In perioada Joseon, pentru aceasta ocazie, la Palatul Regal, oficialii guvernamentali obisnuiau sa scrie mesaje denumite „chuncheopja� sau versuri speciale, in speranta ca acest gest va aduce sanatate si noroc. Traditia s-a pastrat si in Coreea moderna, dar intr-o forma mai simplificata, famiile obisnuind sa se adune pentru a prepara diferite sosuri fermentate si pentru a face curat in case.

Pentru a sarbatori Ipchun (prima zi de primavara), pe 04 februarie, Muzeul National al Palatului din Coreea va fi gazda unui eveniment Ipchuncheop.


El are la baza aceasta traditie si este organizat pentru ca vizitatorii sa se poata bucura de multa sanatate si noroc tot anul. In cadrul evenimentului, participantii pot alege propria lor fraza pentru a fi scrisa pe hartia Ipchuncheop.


Muzeul National Popular va oferi in acest an o varietate de programe speciale pentru a sarbatori Anul Iepurelui, dar si Ipchun, vestitorul primaverii. Printre acestea se numara: „ipchuncheop”, ghicitorile, prepararea prajiturilor traditionale de orez, jocul yut si alte jocuri populare, cum ar fi „jegichagi”, „paengichigi” (titirezul)” *i “tuhodeonjigi” (aruncatul unei sageti intr-un recipient cilindric), diferite jocuri de rol din perioada Joseon, confectionarea unui zmeu, modelarea unor figurine din lut si alte spectacole traditionale.


Dansuri în Hwang Jin YiGeommu-dansul săbiilor Serialul Hwang Jin Yi prezintă viaţa celei mai cunoscute curtezane din epoca Joseon, şi evident nu putea fi lipsit de dans, muzică şi poezie. Ce doresc eu să vă prezint sunt câteva din dansurile tradiţionale pe care le puteţi vedea în acest serial, fie interpretate de Ha Ji Won, fie de alte actriţe. Primul dans la care vreau să fac referire este dansul săbiilor, cunoscut sub numele de Geommu sau Gummu/Kommu. Acest tip de dans este interpretat în costume speciale, cu mişcări de dans şi pe muzică. Dansul este cunoscut pentru graţia dansatorilor. Se pune bază pe mişcarea costumelor, mai exact a mânecilor care trebuie să se mişte în armonie cu mişcările dansatorului. Folosirea simbolică a săbiilor kal păstrează originile milităreşti ale dansului.Geommu a devenit un dans de o frumuseţe rară şi este preţuit ca Proprietatea Intangibilă Culturală Importantă nr.12 a Coreei de Sud.

Care este totuşi istoria acestui tip de dans? Se spune că dansul săbiilor îşi are originile din timpul celor trei regate, mai exact este plasat în jurul anului 660. O legendă spune că un tânăr băiat din regatul Shilla, pe nume Hwangchang avea un talent neobişnuit în a dansa cu săbiile în mâini. Talentul i-a adus mare faimă până în regatul duşman, Baekje, aşa că regele acestuia l-a chemat la curtea sa pentru ai vedea talentul. Băiatul a dansat, dar într-un act de mare sfidare, l-a ucis pe regele


Baekje şi a fost executat de armata regatului. Poporul din Shilla şi-a exprimat durerea şi respectul faţă de tânăr dansând o imitare a dansului său, şi purtând măşti cu faţa tânarului. Atunci oamenii au denumit dansul Hwangchangmu. Supravieţuind ca un dans folcloric în timp a suferit modificări, în special în timpul dinastiei Joseon, când a fost rearanjat de curtea regală şi recreat de curtezane (kisaeng). O modificare importantă aplicată de curtezane a fost renunţarea la masca tradiţională. Geommu a rămas un dans de curte sub forma de jinju geommu dar a şi primit statutul de dans al femeilor.

Jinju Geommu Costumele folosite în dansul săbiilor constau în Kwaeja (o haină), Jeon-dae(o centură/curea) şi Jeon-rip (o pălărie militărească), iar culorile pot fi roşu, albastru, galben, verde sau negru în funcţie de regiune. Săbiile folosite, numite kal, sunt nişte replici, folosite pentru evitarea rănirilor posibile în cazul utilizării unor săbii adevărate. Între lamă şi mâner sunt trei inele,


numite kukhwa care scot sunete în timpul mişcărilor.

Săbiile kal, replici ale unor săbii reale Cum se dansează Geommu? Geommu este un dans în grup de 6-8 persoane. Are două caractere unice, Chum-sawi, mişcarea de dans şi Changdan, cercul ritmic sau „lung şi scurt”. Are trei mişcări tipice, Ipchum-sawi, Anjeon-sawi şiYeonpungdae. Ipchum-sawi este mişcarea prin care dansatoarele formează două rânduri şi stau faţă în faţă. Anjeon-sawi este mişcarea prin care se dansează coborând încet în jos, aproape stând în genunchi, dar păstrând rândurile de la ipchum-sawi, iar yeonpungdae este mişcarea prin care dansatoarele formează un cerc şi se rotesc dansând.


Viata si rolul femeilor animatoare(kisaeng) din timpul dinastiei Joseon Generalitati Animatoarele dansatoare si cantarete la bancheturile din palaturile regale sau din casele nobililor erau numite ginyeo sau gisaeng,sau uneori haeohwa, in traducere “florile care inteleg cuvintele�. Aceste animatoare apartineau de regula oficiilor publice. Faceau parte din clasa de jos, si erau usor accesate de barbati. Ocazional erau recrutate sa devina infirmiere sau tesatorese. Cele care erau mai tinere si mai frumoase trebuiau sa-i distreze pe nobilii birocrati, dar si trupe aflate la granite si soli veniti din alte tari.Asadar, ele erau vazute in general mai degraba ca prostituate, decat ca artiste, cu toate ca aveau talente deosebite. Ele nu erau de fapt prostituate, ci artiste, servind multi nobili si chiar regi. Desigur ca regula nu era neaparat general valabila.

Statutul social Aceste femei au aparut pentru prima data in timpul dinastiei Goryeo,insa in timpul dinastiei Joseon au atins numarul maxim. Multe erau angajate la curtile regale, si multe peste tot in tara. Erau instruite cu grija si aveau talent in multe arte: poezie, dans, muzica sau pictura. Din nefericire, statutul lor era cel mai jos din patura sociala, adica cheonmin, la fel ca alte categorii cum erau macelarii si sclavii. Statutul era ereditar, astfel copiii unei gisaeng purtau acelasi statut de cheonmin,iar fetele deveneau automat si ele animatoare. Oficiile guvernamentale pastrau inregistrari cu toate animatoarele pentru ale tine evidenta, a fel ca si in cazul sclavilor.


Ele puteau fi destituite din functia lor in cazul in care un nobil sau un patron bogat platea o suma buna de bani guvernului, adica daca erau cumparate. Despre ele se spunea ca poseda trupul celor din cea mai joasa clasa, dar mintea aristocratilor. Cariera Cariera celor mai multe dintre animatoare era scurta, atingand apogeul in jurul varstei de 16 sau 17 ani, se terminandu-se in jurul celei de 22. Putine erau cele care reuseau sa-si mentina cariera mai mult timp. Toate erau obligate de lege sa se retraga “din bransa� la varsta de 50 ani. Cea mai buna varianta pentru ele pe termen lung era sa devina concubina unui patron, dar nu multi erau cei care isi permiteau sa le cumpere de la stat. Asadar, multe foste gisaeng isi deschideau in general o taverna si traiau din asta. In perioada tarzie a dinastiei s-a dezvoltat un sistem tri-diferentiat. Cel mai inalt nivel era ocupat de asa numitele haengsu care dansau si cantau la petrecerile celor din clasa inalta. Ele nu mai puteau practica dupa ce ajungeau la varsta de 30 de ani. Totusi puteau indeplini alte sarcini cum ar fi croitoria si infirmieria pana la 50 de ani. Primeau oaspeti doar prin alegere. Majoritatea animatoarelor de la curte erau haengsu, numite si seonsang. Mai aveau si obligatia de a antrena si instrui viitoare gisaeng. Cele din nivelul de jos se numeau samsu. Lor le era interzis sa interpreteze dansuri sau cantecele celor haengsu. Acest sistem, ca multe altele, a fost desfiintat spre sfarsitul secolului 19. In cursul carierei lor, unele adunau averi considerabile, dar acestea erau foarte putine. Majoritatea lor erau nevoite sa cheltuie din propriile fonduri bani pentru mancare,haine si machiaj.

Kim Hye Jin, in rolul gisaeng Sul Hee, in drama Dong Yi A deveni o kisaeng Femeile deveneau animatoare prin mai multe cai. Multe dintre ele mosteneau cariera de la mamele lor, altele erau vandute de familiile care nu le puteau creste. Existau cazuri in care si femeile din familii instarite deveneau animatoare daca erau alungate pentru incalcarea legilor morale.


Au existat institutii specializate pe instruirea acestor femei, bazate pe dans si muzica traditionala, institutii cum ar fi gyobang. Cursurile urmate puteau dura trei ani, si acopereau si poezie si alte arte. Cele mai avansate astfel de scoli se gaseau in provincia Pyongyang. In timpul colonizarii japonezilor, aceste scoli erau denumite gwonbeon. Viata de zi cu zi Apartinand guvernului, femeile gisaeng primeau constant vizite de control facute de ofiterul in sarcina caruia erau, numit hojang. El se ocupa si de pastrarea registrelor si se asigura ca nicio femeie cu incearca sa fuga. Se prezentau la o inspectie de doua ori pe luna sau de fiecare data cand un nou oficial aparea in zona. De asemenea trebuiau sa se prezinte la instruirea continua, mai ales la dans si muzica. Totusi, chestiunile detaliate privitoare la viata lor nu erau direct supervizate de stat. In institutiile gyobang, ordinea era mentinuta de catre cele din nivelul haengsu. Cand apareau probleme intre o gisaeng si un client, sau apareau acuzatii de comportament cu tenta criminala contra unei gisaeng, haengsu gisaeng trebuiau sa rezolve conflictele. Aditional, cele mai multe soldati, oameni din guvern sau servitori din casele nobililor. Uneori izbucneau conflicte intre clienti si gibu, desi acestia nu erau sotii animatoarelor, si nu aveau niciun drept legal asupra lor. Casele femeilor gisaeng se aflau de regula in centrul oraselor, in apropierea pietelor si targurilor, si erau foarte bine aranjate, cu flori, gradini si bazine de apa, pentru a atrage clientii.

gisaeng aveau gibu,un fel de sot care le asigura protectie si suport financiar, le cumpara lucruri scumpe sau le asigurau un statut mai bun in schimbul favorurilor evidente. Majoritatea barbatilor gibu erau fosti Gisaeng celebre Hwang Jin Yi (apr.1520-1560), nascuta la Gaeseong, cunoscuta si sub numele de Myeongwol,in traducere “luna stralucitoare� este probabil cea mai legendara figura feminina dintre gisaeng, din timpul dinastiei Joseon. Ea a trait in perioada domniei regelui Jungjong (d.1506-1544).

Ha Ji Won,in rolul lui Hwang Jin Yi, in drama cu acelasi nume din 2006


Se spune ca era de o frumusete rapitoare, foarte fermecatoare si cu un intelect peste masura. Viata ei personala a devenit un adevarat mit, inspirand regizorii coreeni care au produs in 2006 un serial numit Hwang Jin Yi, cu actrita Ha Ji Won in rolul principal, iar in 2007 apare filmul cu acelasi nume, de data asta cu actrita Song Hye Kyo in rolul principal.


asistentelor din timpul

Viata si rolul

dinastiei Joseon Probabil ati urmarit filmul Giuvaerul Palatului si Dr Hu Jan,unde ati observat stilul de viata al asistentelor.Daca nu ati urmarit vi le recomand. Stricta separare dintre barbati si femei din timpul dinastiei Joseon a dus la necesitatea ca infirmierele medicale sa ingrijeasca femeile bolnave. In al 6-lea an al domniei regelui Taejong (d.1400-1418),un oficial de la institutul pentru sanatate publica (Jesaengwon), pe nume Heo Do l-a sfatuit pe rege sa permita instruirea unor tinere servitoare, in vederea invatarii luarii pulsului si aplicarea acupuncturii. Motivul cererii sale era ca multe femei bolnave mureau din cauza faptului ca refuzau sa fie tratate de catre doctori barbati, din cauza rusinii. Astfel, spunea Heo Do, domnia monarhului ar fi fost indreptata spre binele oamenilor,iar acestia l-ar fi apreciat mult mai mult. Taejong a acceptat propunerea acestuia si a ordonat celor din cadrul Jesaengwon sa instruiasca acolo, pentru prima oara, asistente medicale. Asistentele au inceput sa fie recrutate din randul servitoarelor de la diverse oficii publice din capitala. In timpul anilor regelui Sejong (d.1418-1450), recrutarea a fost extinsa si la oficiile din provincie pentru a inaspri conditiile de alegere. Un motiv pentru care servitoarele de la oficiile publice erau recrutate ca asistente medicale era ca ele trebuiau sa-i asiste pe doctori, deoarece era de negandit ca femei din clasele sociale inalte sau chiar femeile obisnuite sa lucreze cu barbatii. In ciuda statutului umil pe care il aveau asistentele,ele erau printre cele mai educate femei. Pe langa faptul ca trebuiau sa dobandeasca abilitati de ingrijire si executare a acupuncturii,erau nevoite sa citeasca si texte in limba chineza,pentru cultura generala si virtuti. Reguli speciale privind asistentele si educatia necesara, si care sa incurajeze invatarea si citirea printre acestea, au fost incluse in Marele Cod pentru Administrarea Statului (Gyeongguk Daejeon) in timpul domniei regelui Seongjong (d.1469-1494).


Pentru ca lucrau cu oameni, si viata lor depindea de cunostintele lor, asistentele trebuiau sa aiba caracter virtuos. Pentru asta, ele citeau scrierile clasice confucianiste, cum erau Analele lui Confucius, Mencius, Marile Invataturi si Doctrina de mijloc (Doctrine of the Mean). Cum numarul asistentelor era intr-o continua crestere, ele au fost asadar impartite in doua, o parte care serveau in cadrul palatului regal, si alta parte care servea la dispensarul public (Hyeminseo). Cate 12 asistente erau repartizate la palatele reginei, reginei-mama si a celorlalte doamne din familia regala, pentru a avea grija de sanatatea acestora.70 de asistente lucrau la Hyeminseo,tratand femei din diferite clase sociale. In serialul Hur Jun, mare parte din actiune se petrece la spitalul comunal, numit Hyeminseo. Asistentele ii insoteau pe doctori si puneau diagnosticul in locul lor, pentru femeile bolnave, iar acestia asteptau afara pentru ca nu aveau voie sa stea personal langa paciente. Ele nu aveau insa voie sa scrie retete, dar puteau trata febra sau durerile de masele ale femeilor, pentru ca ele le puteau atinge. Luarea pulsului si tehnica acupuncturii era in mare parte munca lor, pe langa aceasta, asistau la nasteri ca moase. nele asistente,sau sub alta denumire,infirmiere au avut abilitati iesite din comun,devenind faimoase. Infirmiera Jangdeok, care traia pe insula Jeju era binecunoscuta pentru vindecarea absceselor si durerilor de dinti. In Seul s-au gasit inregistrari despre ea, deoarece multe familii nobile au incercat sa o angajeze ca asistenta personala a familiei. A devenit si mai faimoasa dupa ce a murit, deoarece, o tanara pe nume Gwigeum, care se afla sub stricta ei supraveghere, si pe care o invatase secretele ei, primise sarcina de a instrui doua tinere asistente din partea guvernului, insa daduse gres.


Infirmiera Jang-deok este portretizata in serialul Dae Jang-geum, de catre actrita Kim Yeo Jin. Conform Analelor regelui Seongjong, tanara Gwigeum a fost interogata chiar de rege. Acesta o acuzase ca incerca sa-si ascunda abilitatile medicale, si nu le invatase nimic pe cele doua fete, pentru a beneficia doar de ea de aceste cunostinte. Pedeapsa era torturarea, pana ce recunostea aceste lucruri. Tanara i-a raspuns regelui, si i-a spus ca a inceput sa invete tehnici medicale de la 7 ani, insa doar la 16 ani a reusit sa le si stapaneasca. Asadar, ea le-a invatat pe fete, dar ele au dat gres in a invata. Din pacate,rolul asistentelor s-a modificat drastic in timpul regelui Yeonsangun(d.14941506), considerat cel mai prost rege din istoria Joseonului. Acesta le-a folosit pe post de muziciene la petrecerile din palat, el fiind cunoscut ca un monarh caruia ii placeau chefurile si femeile. De aceea, el le prefera pe asistente in locul femeilor animatoare (kisaeng), pentru ca erau mai bine educate si stiau sa recite poezii si sa scrie frumos. La majoritatea banchetelor, pe langa femeile gisaeng, regele ordona ca asistentele sa fie prezente, pentru a canta si a dansa. De atunci, asistentele au primit denumirea de yakbang gisaeng, in traducere animatoare farmaciste. Mult timp,ele au avut de indeplinit ambele roluri,atat cel de infirmiere cat si cel de animatoare. Ne amintim cu toti, atat in serialul Dae jang-geum (2003), cat si in Hur Jun (1999), cum asistentele medicale erau solicitate la diverse bancheturi, unde trebuiau sa-i distreze pe nobili. Iar cele care refuzau sa participe, erau persecutate si pedepsite.


Asistenta Shin-bee din Dae Jang-geum, interpretata de Han Ji Min Odata cu intronarea regelui Jungjong (d.1506-1544),dupa detronarea lui Yeonsangun printro lovitura de stat, atat regele cat si guvernul le-au incurajat sa se concentreze pe medicina. Cu toate aceste eforturi, raul nu a putut fi indepartat de la radacina, multe dintre ele continuand aceste practici de buna voie sau silite de nobili. Datorita bunei educatii pe care o aveau,asistentele au primit rolul aditional de femeiinvestigator.Erau mobilizate pentru a face investigatii in casele nobililor suspectati de faptul ca pregateau zestre extreme de luxoase. De asemenea investigau cazuri de crima si arestau femei aflate sub suspiune,fie cele din familiile nobile sau chiar din familia regala. .


Erau insarcinate si cu cea mai grea dintre sarcini, inmanarea otravii condamnatelor. Intr-un episod din Hur Jun, le vedem pe asistente cum sunt trimise la o familie de nobili pentru a investiga continutul zestrei,sau cum asistentele sunt nevoite sa dea otrava celor condamnati. Cu toate aceste restrictii impuse femeilor,o singura femeie a reusit sa devina asistenta medicala,iar apoi,medic regal.Aceasta femeie a fost Jang-geum,medical personal al regelui Jungjong, al carei nume este mentionat in Analele Dinastiei Joseon de 7 ori. De atunci si pana in zilele noastre, niciun demnitar nu a mai avut o femeie medic personal


K-Pop Cred ca ati auzit cu toti despre trupa Miss A, nu este foarte cunoscuta si se stiu putine lucruri despre ele ,in acest numar o sa va prezint niste informati noi despre aceasta trupa.

Cum au debutat fetele? Se pare ca fetele au debutat inaintea aparitiei trupei Miss A. Min a avut o auditie cand era in lasa a-6-a si a calatorit in S.U.A pentru a se antrena timp de 6 ani dar sa intors in Coreea de Sud pentru a-si continua cariera.Se pare ca draguta Suzy a debutat pentru prima oara ca model , cat despre Jia si Fei se pare ca au aparut in videoclipul melodiei My Color a trupei 2PM.

Cum a debutat miss A? Trupa Miss A a fost formata in iunie 2010,piesa de debut a prupei a fost "Bad Girl Good Girl"

Cariera Solo


Jia a apトビut テョn muzica video M & D. Min, este テョn prezent, un student fixat pe spectacol de varietati KBS lui Oh! Scoala mea, de asemenea, cunoscut ca 100 din 100. Suzy a jucat in "Dream High" ca personajul principal.

Jia / Meng Jia Data nasterii: 3 februarie 1989 (22) Nationalitate: chineza Locul nasterii: Hunan Limbi vorbite: Mandarina, coreeana'

Suzy / Bae Su ji Data nasterii: 10 octombrie 1994 (16) Nationalitate: coreeana


Limbi vorbite: coreeana, putina Mandarina

Fei / Wang Fei Fei Data nasterii: 27 aprilie 1987 (23) Nationalitate: chineza Locul nasterii: Haikou, Hainan Limbi vorbite: Mandarin, Cantonese, Korean

Min / Lee Min-Young Data nasterii: 21 iunie 1991 (19) Nationalitate: coreeana Limbi vorbite: engleza, coreeana, putina Mandarina


Actrite Lee Young-Ae (născută la 31 ianuarie 1971) este o actriţă sud-coreeană care are numeroşi fani în foarte multe ţări, în deosebi în Estul şi Sud-Estul Asiei unde valul filmelor coreene a dat năvală. În ultimul timp şi-a făcut fani şi în ţări precum Iran (Orientul Mijlociu), Zimbabwe (Africa), şi nici continentul european nu a scăpat de influenţa şi frumuseţea actriţei. Cariera Young Ae şi-a câştigat denumirea de "Oxygen Lady" când şi-a făcut apariţia la debutul său în televiziune ca model în anul 1991. După succesul său în reclamele comerciale televizate, a început să capete din ce în ce mai multă faimă din pricina rolurilor spectaculoase jucate în dramele şi filmele coreene. Cariera sa a fost imortalizată într-un Documentar al NHK în 2005 iar recent o mulţime de aspecte din viaţa sa privată dar şi publică au fost arătate într-un show special al binecunoscutului canal MBC. În spatele profesiei de actor se află şi un suflet mare, ea participând la câteva evenimente de caritate. În 1997 a mers în Etiopia ca ambasador al păcii NGO şi a văzut sărăcia oamenilor şi bolile care îi atacă zi de zi.

În 1999 a mers în desertul Thar din India pentru a face un show televizat. Mai târziu, mai exact în anul 2001, a publicat aceste experienţe în romanul său autobiografic "A Most Special Love"[6] şi a donat toate încasările din vânzarea cărţii pentru realizarea altor acte de caritate. În 2004 a fost recunoscută ca ambasador al păcii UNICEF. Donaţiile sale s-au îndreptat către numeroase spitale şi şcoli, în special către o şcoală elementară din China care a fost redenumită Şcoala Elementară Lee Young-Ae[7]. Din autobiografia sa scrisă în 2006 "Young-Ae`s Vow"[8], aflăm cum a devenit actriţă. Aici îşi aduce aminte cum a reuşit să intre în televiziune lucrând cu Andy Lau în anul 1991 la un spot publicitar la o ciocolată. În 1995, a luat decizia să termine şcoala în


domeniul artelor actorului. De atunci, a avut parte de o mulţime de roluri, de la personajul Dae Jang Geum până la cel din filmul "Sympathy for Lady Vengeance" care se află la polul opus. A câştigat premiul pentru Cea mai Bună Actriţă la concursul de film Blue Dragon în 2005 şi premiul Baeksang Art pentru filmul "Sympathy for Lady Vengeance" în 2006. În anul 2007 a primit medalia pentru merite culturale pentru contribuia sa în industria filmului coreean din partea guvernului statului Coreea de Sud[9].. În 2006 şi 2007 a avut cel mai mare contract cu gigantul grup sud-coreean LG Corp. devenind imaginea pentru toate produsele LG Electronics.

Filme Sympathy for Lady Vengeance (2005) One Fine Spring Day (2001) Last Present aka The Gift (2001) Joint Security Area (2000) First Kiss (1998) Inch'Allah (1997) Seriale 2003: Dae Jang Geum (Jewel in the Palace)(MBC) 2001: Fireworks)(SBS) 2000: Romance (SBS) 1999: Invitation (KBS) 1999: Ocean (SBS)


1998: Advocate 1997: Medical Brothers (MBC) 1997: The Reason I Live 1996: Papa (KBS) 1995: Chanpumdanja) 1995: Asphalt Man (SBS) 1995: Seogung 1994: Dash 1993: How about your husband (SBS)

Actori

Nume: Kim Hyun Joong Porecla: catel Data de nastere: 6 iunie 1986 Grupa de sange: B Inaltime: 180 cm Greutate: 68 kg Hobby-uri: innotul,fotbalul,gimnastica,baschet Specialitate: pian,dans,chitara Lucruri pe care le uraste: insectele,pasarile Motto: Traiesti doar o data! Animalul cu care crezi ca semeni: leul Membrii familiei: bunica,tatal,mama,un frate mai mare Idol: Seo Tai Ji(un cantaret coreean legendar ) Partea de care este cel mai multumit: ochii


Ceva ce trebuie sa faca inainte sa mearga la culcare: baie Metoda prin care scapa de stress: calatoreste Lucruri pe care le are tot timpul in geanta: iPod,lentile de contact,portofel,telefonul mobil Culoarea favorita: negru Lucrul pe care il face cu cea mai mare seriozitate: munca 3 Dorinte: 1.Sa devina o vedeta internationala,un star universal! 2.Sa adune fanii de peste tot in lume si sa tina un concert gratis pentru ei! 3.Dupa care,sa aiba o viata linistita si fericita! Seriale: Dream High (KBS2, 2011, cameo) Playful Kiss (MBC, 2010) Boys Before Flowers (KBS2, 2009) Spotlight (MBC, 2008, cameo) Hotelier (TV Asahi, 2007) ep 7 Can Love Be Refilled? (KBS2, 2005) Nonstop 5 (MBC, 2005) ep 208 Distinctii si premii:2010 - CSM Drama Premii: Premiul popular actor (Playful Kiss) 2010 - Asia's Top Buzz populare Male Artist 2010 - Steaua cea mai populara a Hong Kong-ului 2010 - Steaua cea mai populara a Taiwan 2010 - A primit premiul în Japonia, în categoria "cel mai bine îmbrăcat bărbat." 2010 - 4th MNet 20′s choice Most Influential Star award 2009 - Premiul Yahoo Buzz 2009: Asia's Top Male Artist 2009 - Premiul Yahoo Buzz 2009: netizens "selectat Artist Top Male 2009 - Premiul Yahoo Buzz 2009: Top coreean Artist Buzz Masculin Premiile Style Icon 2009 - 2009: Cele mai populare Icon Masculin 2009 - Premiul Baeksang Arts Awards - Cel mai popular actor "Boys over Flowers" 2008 - Cea mai buna pereche de canal MBC "Ne-am căsătorit", împreună cu Hwang Bo S-a filmat in videoclipurile: 2010 Gummy – As a Man 2009 Kim Jun – Jun Be OK 2006 ERU – Black Glasses 2005 2Shanghai – She laughed Solo: 2010 - Be My Girl (upcoming solo on SS501's new album) 2009 - (Thing Called Happines) (Boys Over Flowers) 2009 - Because I'm Stupid Acoustic - (Boys Before Flowers) 2008 - Thank You Stiati ca...? 1.Hyun Joong este cel mai mare dintre membrii SS501. 2.Kim Hyun Joong este considerat o persoana 4D(putin ciudat sau traznit,traieste in propria sa lume) 3.Este o fire spontana. 4.Nu ii place sa vorbeasca engleza pentru ca are o pronuntie ciudata. 5.Este bun prieten cu Jaejoong si Yoochun(DBSK).


Seriale Coreene

Titlu:매리는 외박중 / Maerineun Oebakjoong Cunoscut si ca:Marry Me, Mary! Gen: Dragoste,Comedie Nr.de episoade: 16 Rezumat: Wi Mae Ri este fiica vesela si optimista a unui om de afaceri ce a esuat,obisnuinduse sa nu aiba un domiciliu stabil din cauza recuperatorilor de taxe.Ea se imprieteneste repede cu libertinul Kang Moo Kyul cand aproape l-a accidentat cu masina.Intre timp,tatal ei este salvat de recuperatori de catre vechiul lui prieten,Jung Suk,care a devenit un om de afaceri de succes in industria japoneza de entertaiment.Jung Suk,care a nutrit o dragoste secreta pentru mama lui Mae Ri,a aranjat o intelegere cu Dae Han prin care Mae Ri trebuia sa se casatoreasca cu fiul sau,Jung In.Pentru a scapa de aceasta casnicie,Mae Ri il roaga pe Moo Kyul sa se


dea drept sotul ei,intrand intr-o belea mai mare.Tatal ei ii propune o perioada de 100 de zile in care ea trebuie sa isi imparta timpul in mod egal intre Moo Kyul si Jung In,dupa care va decide cu cine se va casatori..

Top filme si seriale Revista AstarTV a realizat un sondaj în anul 2005 pentru a stabili „Cea mai bună kdramă din viaţa mea” şi „Cel mai iubit personaj masculin” şi la care au participat serialele coreene difuzate în perioada 2000-2005. La sondaj au participat 1.650 de subiecţi. „Cea mai bună kdramă din viaţa mea” 1. My Name is Kim Sam Soon (586 voturi, 36%) 2. Damo (548 voturi, 33%) 3. I’m sorry I love you (502 voturi, 31%) „Cel mai iubit personaj masculin” 1. So Ji Sub în „I’m sorry I love you” (541 voturi, 31%) 2. Hyun Bin în „My Name is Kim Sam Soon” (452 voturi, 28%) 3. Lee Seo Jin şi Kim Min Joon (411 voturi, 25%)

Pentru a sărbători a 46-a aniversare, în 2008, MBC a efectuat un sondaj pentru a stabili „Cele mai bune seriale ale secolului 20 (1970-1999)” şi „Cele mai bune seriale ale secolului 21 (2000-2007)”. Rezultatele au fost stabilite pe baza audienţei, a voturilor online. În topul listei celor mai bune seriale ale secolului 20 se află (1991). În film este vorba despre unirea a două familii diferite (conservatoare şi democratică). Ratingul a ajuns la un uluitor


64%, în timpul difizării în 1991. Foarte popular în China, a devenit primul serial coreean care a cucerit audienţa şi din alte ţări. Pe locul 5 se află kdrama pe care o aşteptăm în curând la TVR. Iată şi clasamentul: CEL MAI BUN SERIAL AL SECOLULUI 20 (1970-1999) 1. <What Is Love> (1991) – Ha Hee-ra, Choi Min-soo, Shin Ae-ra 2. <Class Leader Investigation> (1971) 3. <Eyes Of Dawn> (1991) – Choi Jae-sung, Chae Si-ra, Park Sang-wong 4. <Whole Staff Diary> (1980) 5. <Huh Joon> (1999) – Jun Kwang-rul, Lee Soon-jae, Kim Bong-se 6. <Love And Ambition> (1981) 7. <Three Families> (1986) 8. <Trap of Youth> (1978) 9. <Sons And Daughters> (1992) – Choi Soo-jong, Kim Hee-ae, Chae Si-ra 10. <Jealousy> (1992) – Choi Jin-sil, Choi Soo-jong, Lee Eung-kyung


(2003) a fost desemnată ca cea mai bună kdramă a secolului 21. Ratingurile au atins 57.8% şi a fost difuzată în 60 de ţări.

Iată şi clasamentul: CEL MAI BUN SERIAL AL SECOLULUI 21 (2000-2007) 1. <Dae Jang Geum / Jewel In The Palace> (2003) – Lee Young-ae, Ji Jin-hee 2. <My Name Is Kim Sam-soon> (2005) – Kim Sun-ah, Hyun Bin 3. <Jumong> (2006) – Song Il-kook, Han Hye-jin 4. <Miss Mermaid> (2002) – Jang Seo-hee, Kim Sung-min 5. <First Shop Of Coffee Prince> (2007) – Gong Yoo, Yoon Eun-hye 6. <White Tower> (2007) – Kim Myung-min, Lee Sun-gyun, Cha In-pyo 7. <Damo> (2003) – Ha Ji-won, Lee Seo-jin, Kim Min-joon 8. <Be Strong Geum-soon!> (2005) – Han Hye-jin, Kang Ji-hwan 9. <Aunt> (2000) 10. <Goong / Princess Hours> (2006) – Joo Ji-hoon, Yoon Eun-hye


Interviu cu Han Hey Jin Indragita actrita Han Hey Jin este entuziasmata de rolul ei in din drama Thorn Birds şi vorbeşte despre modul în care acesta a schimbat-o. Actriţă Han Hye-jin a fost distribuită, alături de Joo Sang Wook în drama Thorn Birds . Cu acest rol, actriţa speră să aibă un impact mai mare asupra publicului, chiar decât rolurile ei anterioare. Iata ce a declarat Han Hye Jin despre succesul pe care speră să-l aibă această dramă:

“Este ca şi cum mi-aş număra puii înainte de eclozare, dar am un sentiment că această dramă va avea succes. Am citit scenariul şi, aşa cum au spus şi colegii mei, consider că povestea dramei este foarte interesantă. Sper că acest serial va deveni o altă productie reprezentativă de-a mea şi de fapt, am acest sentiment. Am primit prea multă dragoste din partea fanilor pentru rolul So Seo No din Prince of Legend şi am apreciat asta foarte mult, dar mă simt ruşinată să fiu numită în continuare So Seo No şi în anul 2011’’ Apoi ea a continuat să explice exact care este personajul ei şi la ce să te astepţi de la Seo Jeongeun. (…). Seo Jeongeun este o actriţă care a crescut intr-un orfelinat si care trăieşte cu speranţa că dacă va deveni o vedetă va putea să-şi găsească mama care a abandonat-o. Practic, ea este un personaj pur şi nevinovat căreia îi este foarte dor de mama ei. Până la urmă ea va deveni o vedetă, după multe necazuri şi suferinţe, aşa că am nevoie de abilităţi diverse pentru a putea interpreta acest rol.(…) Personajul Seo Jeongeun este un amestec din fiecare dintre rolurile pe care le-am jucat până acum.


” Han Hye Jin a mai spus că rolul este un pic dificil pentru ea, dar că a acceptat această provocare, iar serialul este o melodramă tipică pe care telespectatorii o pot înţelege cu uşurinţă. Poveste prezinta o confruntare aparent evidentă între bine şi rău în destinele întrepătrunse dintre două femei. Speră că, atunci când telespectatorii vor vedea interpretarea ei, vor înţelege că nu i-a fost prea uşor să intre în pielea personajului. “La început am crezut că povestea ar fi foarte simplă, dar de fapt nu a fost aşa. Pare a fi foarte simplă, dar psihologia mult mai complicată este conţinută în povestea simplă. Exprimarea acestei psihologii complicate este foarte dificilă. Seo Jeongeun oferă toată dragostea ei pentru oamenii din jur, dar de fapt ea suferă din cauza lipsei de iubire. Ea tânjeşte după afecţiune permanent. Pe de altă parte, ea are o personalitate prea pură, suficient pentru a face oamenii să creadă că este o persoană prostuţă. Aceasta va trece prin numeroase situaţii dificule şi va fi mereu umilită de oameni, dar nu-şi va pierde niciodată personalitatea ei pură şi naivă. Am avut emoţii pentru că trebuia să interpretez rolul cu maturitate, pentru a face oamenii să simpatizeze acest personaj. Este ca şi cum ai alerga prin foc. Am fost atât de tensionată, încât, cu o zi înainte de prima filmare, nici nu am putut dormi”.


Actriţa a declarat că personajul este foarte similar cu ea atunci când şi-a început cariera. Şi ea a avut o astfel de dorinţă puternică de a deveni o mare actriţă si a trecut prin o mulţime de dificultăţi până a primit unele roluri, dar, la fel ca personajul ei, în cele din urmă a devenit o actriţă de succes.


Când a fost întrebată despre posibilitatea ca rating-urilor scăzute să afecteze serialul, Han Hye Jin a fost de acord cu privire la acest aspect. A întâmpinat această problemă cu o dramă anterioară numită Jejungwon. Actriţa şi-a exprimat afecţiunea şi mândrie pentru această dramă prin sentimentele ei de deznădejde scrise pe site-ul serialului pentru rating-ul scăzut, atrăgând atenţia oamenilor. “Am vrut doar să spun că rating-urile mici nu pot fi singurul criteriu pentru a decide dacă este o dramă de succes sau nu. Actorii nu ar trebui să fie controlaţi de ratinguri, dar de fapt este adevărat că actorii pot fi încurajaţi de rating-uri ridicate, dar tot atât de uşor pot fi descurajaţi de rating-uri scăzute. Personajul numit Seok Ran pe care l-am jucat în drama Jejujngwon a fost un personaj mare şi am fost foarte


recunoscătoare că am putut juca acest rol. (…) Serialul “Thorn Birds” este o melodramă, dar va fi diferenţiată de alte melodrame prin importante aspecte psihologice. Eu voi depune tot efortul pentru ca această dramă să aibă succes. ”

Fashion

Se pare ca coreeni reusesc si in moda. Park Min Young (Sungkyunkwan Scandal) este prima coreeanca aleasa pentru binecunoscutul brand Anna Sui.Ea a inceput sa pozeze pentru acesta in luna septembrie, anul curent.Managerul brandului a mentionat ca Park Min Young se potriveste brandului lor.”Ea are un aspect dragut si feminin care, sper ca va aduce o diversitate de consumatori datorita farmecului ei”


.Dar nu doar Park Min Young reuseste, se pare ca desigerul coreean Bae Yeo-ri a dat locitura. esignerul coreean Bae Yeo-ri a absolvit cu „summa cum laude” Cursul de master la una dintre cele mai renumite şcoli de design vestimentar din lume, Colegiul Central Sf. Martin de Artă şi Design din Londra.

Această distincţie i-a permis studentei de 27 de ani, să prezinte 15 din lucrările sale pe podiumul ultimului festival de modă „London Fashion Week”, unul dintre cele patru mari evenimente ale lumii modei. Numai jumătate dintre absolvenţii cursului au dreptul să ia parte la spectacol, iar cei mai buni elevi prezintă un număr dublu de lucrări de debut decât ceilalţi .


LoveKoreea  

este o revista despre coreea de sud.