Page 1

Δ2 τάξη 60ού Δημ. Σχ. Πάτρας

Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Υπ. Εκπ/κός: Μυλωνάκη Δήμητρα


Γεωμετρικά χρόνια 1100-800 π.Χ.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Σήμερα το πρωί σηκώθηκα και πήγα στα χωράφια μου. Αυτή την εποχή ζω στα Γεωμετρικά χρόνια και φυτεύω καρπούζια. Κουράστηκα πολύ για να τελειώσω. Μετά πήγα να ποτίσω το αμπέλι μου και μετά γύρισα στο παλάτι μου που είναι ένα απλό. Όταν έφτασα στο παλάτι κάτσαμε όλοι μαζί να φάμε. Εγώ, η γυναίκα μου, οι ευγενείς και όλοι οι άλλοι. Μετά φώναξα τους ευγενείς να καλέσουν τους ανθρώπους σε αγορά. Τους είπα ότι την Παρασκευή θα κάνουμε πόλεμο. Γύρισα στο κρεβάτι μου να κοιμηθώ. Κοιμήθηκα δυο ώρες. Πέρασα όλο το απόγευμα να σκέφτομαι με ποιους θα πολεμήσουμε. Έφτασε το βράδυ που φάγαμε ψάρι και λαγό και ήπιαμε κρασί. Το έτσουξα λιγάκι. Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο Ο βασιλιάς σου.

Είμαι βασιλιάς και δουλεύω στα χωράφια. Πού ξανακούστηκε!

2


Γεωμετρικά χρόνια 1100-800 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Εγώ είμαι μια βασίλισσα. Τώρα είναι πρωί και μόλις ξύπνησα. Εγώ αρχίζω τις δουλειές μου από το πρωί. Υφαίνω, κεντάω και επιβλέπω τις υπηρέτριές μου αν κάνουν καλά τις εργασίες τους. Επίσης κάνω διάφορες δουλειές μέσα στο παλάτι. Στα γεωμετρικά χρόνια η ζωή είναι πολύ απλή. Ο άντρας μου έχει καλέσει το λαό σε αγορά και τώρα τον περιμένω για να φάμε. Στην αγορά είναι αγρότες, τεχνίτες, κήρυκες, μάντεις και βοσκοί. Σήμερα έφτιαξα ό,τι μου χρειαζόταν γιατί στο εμπόριο λίγα πράγματα μπορεί να βρει κανείς. Τώρα είναι μεσημέρι και ο άντρας μου ήρθε. Είναι ώρα φαγητού και τρώμε όλοι μαζί. Σήμερα έχουμε ψάρι για φαγητό και κάθε μέρα πίνουμε κρασί. Τώρα έφτασε βράδυ. Φάγαμε, κάναμε όλες τις δουλειές και άλλα πράγμα-τα. Είναι η ώρα του ύπνου και εγώ πριν κοιμηθώ γράφω στο ημερολόγιό μου. “Σήμερα τα πέρασα ωραία. Έκανα δουλειές και είδα τις υπηρέτριές μου”. Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Η βασίλισσα

3


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Είμαι ένας άνθρωπος που είμαι έτοιμος να φύγω. Το όνομά μου είναι Αλέξανδρος. Ο τόπος που διάλεξα να πάω να ζήσω είναι παραλιακός για να έχω εύκολη επικοινωνία με την μητρόπολή μου. Πρώτα πριν φύγω κάναμε μια θρησκευτική γιορτή. Αναρωτιέμαι αν είναι καλά εκεί πέρα θα πάω. Αν θα μπορώ να κάνω εμπόριο. Μπορεί να με ερωτευτεί καμιά σέξι γυναίκα. Καληνύχτα, καλό μου ημερολόγιο. Θα τα ξανπούμε αύριο που θα έχω και περισσότερο μυαλό. Γεια! Πάω να φτιάξω καινούρια αποικία.

4


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Εγώ είμαι ένας ευγενής και είμαι ένας μεγαλοκτηματίας. Εγώ θέλω να πάρω τη θέση του βασιλιά. Εάν τα καταφέρω να την πάρω, το πολίτευμα θα ονομαστεί αριστοκρατικό γιατί εγώ λέγομαι και άριστος. Θα μου αρέσει η θέση μου αν πάρω τη θέση του βασιλιά αλλά θα φοβάμαι κι όλας μην μου πάρει άλλος τη θέση μου. Ουφ! μεγάλο πρόβλημα οι θέσεις. Αγαπημένο μου ημερολόγιο, καληνύχτα τώρα. Ώρα για ύπνο. Θέλω να πάρω την εξουσία απ’ τον βασιλιά.

5


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Με το εμπόριο, τη ναυτιλία και τη βιομηχανία απόκτησα πολλά λεφτά. Έτσι αποφάσισα να πάρω τη θέση των ευγενών. Σίγουρα θα τα καταφέρω. Εγώ είμαι πλούσιος. Θα φύγουν με την πρώτη. Το πολίτευμα θα το ονομάσω ολιγαρχικό γιατί εμείς οι πλούσιοι αυτόν τον καιρόείμαστε λίγοι. Με αγάπη καληνύχτα Αχ! πολύ ωραία είναι όταν έχεις πλούτη. Εγώ πλούτησα απ’ το εμπόριο.

6


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Εγώ είμαι ένας τύραννος. Ζω στα αρχαϊκά χρόνια και πήρα την κυβέρνηση στα χέρια μου όσο οι άλλοι τρωγόντουσαν. Είμαι ένας σκληρός τύραννος. Κάνω ότι θέλω γιατί τώρα κυβερνώ εγώ. Άραγε ο κόσμος να με αγαπάει ή όχι; Καλά, δεν θα κάτσω να κλαψουρίζω επειδή κανείς δεν μ’ αγαπάει. Εγώ είμαι τύραννος και κανείς δεν θα με κάνει να κλάψω. Εγώ παίρνω φόρους από τους ανθρώπους κι έτσι ζω κι εγώ. Εάν θέλω μπορώ να σκοτώσω ή να διώξω και κανέναν από τους ανθρώπους. Εάν κανείς με προσβάλει, τον καθάρισα. Ωραία που είναι η ζωή! Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο

Εγώ είμαι ένας τύραννος πολύ σκληρός και όποιος δεν με ακούει, κλακ! τον σκοτώνω.

7


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Είμαι ένας απλός πολίτης και σήμερα ψηφίσαμε στην αγορά για να κάνουμε πόλεμο ή όχι. Τελικά αγαπημένο μου ημερολόγιο ο λαός ψήφισε να κάνουμε πόλεμο κι έτσι κάναμε. Ευτυχώς αγαπημένο μου ημερολόγιο που διώξαμε το τυραννικό πολίτευμα και μπήκε το δημοκρατικό γιατί οι τύραννοι μας σκότωναν και μας βασάνιζαν. Τώρα αγαπημένο μου ημερολόγιο που έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα θα τα ψηφίζει όλα ο λαός. Τώρα όλα είναι πιο δίκαια. Θα κοιμηθώ ήσυχος.

Ζήτω! Έχουμε δημοκρατία!

8


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Εγώ είμαι ο Πέτρος, ένας ολυμπιονίκης, που ζω στα Αρχαϊκά χρόνια. Πήγα στην Ολυμπία για να αγωνιστώ στο τρέξιμο. Στην αρχή έφαγα μια-δυο τούμπες αλλά στο τέλος νίκησα. Μου φόρεσαν το στεφάνι της ελιάς, τον κότινο. Μετά γύρισα πίσω στην πόλη μου και για να με τιμήσουν γκρέμισαν ένα κομμάτι από τα τείχη της πόλης και εκεί πέρα που ήμουνα μου έπεσε ένα τούβλο στο κεφάλι. Αλλά είμαι γερός και δυνατός και δεν πόνεσα. Είμαι υπερήφανος για τον ευατό μου. Είμαι ευτυχής που νίκησα. Η πόλη μου μου έλεγε “Μπράβο!” Και από την πολλή χαρά τους με πλάκωσαν κι όλας. Κάναμε γιορτή και οι αοιδοί μας τραγούδησαν. Κάπου κάπου οι αοιδοί ρευόντουσαν κι όλας απ’ το πολύ κρασί. Αγαπημένο μου ημερολόγιο, σε καληνυχτίζω τώρα. Πρέπει να πάω να κοιμηθώ. Είμαι ένας ολυμπιονίκης και τώρα θα πέσουν οι τοίχοι!

9


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Είμαι μια όμορφη και σέξι γυναίκα που με λένε Αφροδίτη και ζω στα Αρχαϊκά χρόνια. Ήθελα να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μπήκα κρυφά στο στάδιο αλλά με είδαν οι ελλανοδίκες, με πέταξαν έξω με τις κλοτσιές και μου έριξαν και μια μπουνιά και μου μαύρισαν το μάτι. Και τους είπα: “Έχω δυο παιδιά που είναι ολυμπιονίκες και δεν με αφήνετε να δω τους Ολυμπιακούς;” Και μου λένε μετά αυτοί ότι δεν επιτρέπονται οι γυναίκες γιατί δεν είναι έξυπνοι σαν τους άντρες. Έχω γίνει έξω φρενών! Αυτό δεν είναι δίκαιο να κάνουν Ολυμπιακούς αγώνες μόνο οι άντρες! Πού θα μου πάει όμως, θα μπω κάποια μέρα στο στάδιο... Καληνύχτα αγαπημένο μου ημερολόγιο. Πάω για ύπνο μπας και ξεθυμώσω κι όλας. Γιατί δε μ’ αφήνουν να μπω! Τόσες φορές έχω ντυθεί άντρας.

10


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Εγώ η Πυθία το πρωί αφού ξύπνησα πήγα και πλύθηκα στην Κασταλία πηγή. Μετά πήγα στο Μαντείο των Δελφών. Εκεί κάθισα στον τετράποδα αλλά επειδή πάχυνα τώρα τελευταία από τα πολλά φύλλα δάφνης που μασάω, έσπασε το ένα πόδι και τώρα τον λέμε τρίποδα. Μετά από λίγη ώρα ήρθε ο βασιλιάς της Λυδίας, Κροίσος και με ρώτησε τι θα του συμβεί αύριο. Εγώ η Πυθία μέσα στους καπνούς μασούσα φύλλα δάφνης και έδινα τους χρησμούς πολύ μπερδεμένους. Του είπα: “Ο Κροίσος όταν τον περάσει Άλυ ποταμό κράτος καταστρέψει θα μεγάλο ένα”. Εννοούσα: “Όταν ο Κροίσος περάσει τον ποταμό Άλυ θα καταστρέψει ένα μεγάλο κράτος”. Σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα. Το κεφάλι μου γυρίζει γύρω γύρω απ’ τους καπνούς. Το στόμα μου έχει γίνει τσαρούχι απ’ τα λόγια. Όμως εγώ θα λέω χρησμούς στους ανθρώπους και αύριο. Καληνύχτα αγαπημένο μου ημερολόγιο.

11


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Εγώ είμαι ο Κροίσος. Ζω στα αρχαϊκά χρόνια. Εγώ έχω ένα πρόβλημα. Να περάσω τον ποταμό Άλυ ή να μην τον περάσω; Αποφάσισα να πάρω βοήθεια και να ρωτήσω την Πυθία. Προχώρησα και έφτασα στο Μαντείο των Δελφών. Μπήκα μέσα και ζαλίστηκα απ’ τον πολύ καπνό. Ξαφικά είδα μια γυναίκα. Και είπα: “Ποια είναι αυτή;”. Ήταν η Πυθία που καθόταν σ’ έναν τρίποδα και μασούσε φύλλα δάφνης και πίσω της ήταν τρεις άντρες να μεταφράζουν αυτά που έλεγε. Αυτά που έλεγε ήταν ανακατωτά. Την ρώτησα: “Να περάσω τον ποταμό ή όχι;” Αυτή μου είπε ότι αν περάσω τον ποταμό ένα σπουδαίο κράτος θα καταστραφεί. Δεν έβγαλα άκρη. Τι να εννοούσε άραγε; Να τον περάσω τον ποταμό ή να μην τον περάσω; Τελικά τον πέρασα και καταστράφηκε το δικό μου κράτος! Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Είμαι πολύ δυστυχισμένος σήμερα. Να τον περάσω ή να μην τον περάσω τον ποταμό;

12


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Εγώ είμαι ένας αρχιτέκτονας. Όλοι με θαυμάζουν γιατί έχω φτιάξει δύο μεγάλα έργα. Στην Πελοπόννησο έχω φτιάξει ναούς δωρικού ρυθμού. Στην Ιωνία της Μ. Ασίας έχω φτιάξει ναούς ιωνικού ρυθμού. Οι κολόνες του δωρικού ρυθμού δεν έχουν βάση και το κιονόκρανό τους είναι απλό με ευθείες γραμμές. Οι κολόνες του ιωνικού ρυθμού έχουν βάση και το κιονόκρανό τους είναι περίτεχνο με καμπύλες γραμμές. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχω φτιάξει και από τους δύο ναούς, δωρικού και ιωνικού ρυθμού. Έτσι εγώ έγινα ένας λαμπρός αρ-χιτέκτονας. Είμαι και ο καλύτερος,ε; Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Έχω πολλή δουλειά αύριο. Είμαι λαμπρός αρχιτέκτονας! Να σας φτιάξω κι εσάς κανένα ναό;

13


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Είμαι ένα γλύπτης και ζω στα Αρχαϊκά χρόνια. Φτιάχνω αγάλματα. Τους κούρους και τις κόρες. Με πολλές λεπτομέρειες. Εγώ τους κούρους τους φτιάχνω συνήθως γυμνούς. Έχουν τα χέρια τους κολλημένα και με μπουνιές. Έχουν το ένα πόδι μπροστά σαν να θέλουν να περπατήσουν. Φαίνονται τα όργανά τους. Τους φτιάχνω γυμνασμένο σώμα. Εγώ τις κόρες τις φτιάχνω συνήθως γυμνές. Τα μαλ-λιά τους είναι με λεπτομέρειες και έχουν κοτσίδες. Μερικές φορές τους βάζω όμορφα ρούχα και είναι το ένα τους πόδι μπροστά όπως και στους κούρους. Σαν να θέλουν να περπατήσουν. Όλα αυτά τα αγάλματα τα βάζω σε ναούς των θεών ή στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων. Σε καληνυχτίζω, αγαπημένο ημερολόγιο. Δεν είμαι καταπληκτικός; Είμαι γλύπτης κι έφτιαξα αυτήν την κόρη. Είμαι καταπληκτικός!

14


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Σήμερα ζωγράφιζα όλη μέρα αγγεία. Καλά ζωγράφισα ένα ωραίο μελανόμορφο αγγείο και ένα ερυθρόμορφο. Ζωγράφισα άλογα, ιππότες, άμαξες και τον Άρη, το Θεό του πολέμου. Αυτά τα ζωγράφισα στο μελανόμορφο αγγείο. Στο ερυθρόμορφο ζωγρά-φισα τον Ηρακλή να πολεμάει το λιοντάρι της Νεμέας. Ζωγράφισα την Πυθία μέσα στους καπνούς να τρώει φύλλα δάφνης και να κάθεται στον τρίποδα. Αχ! τέλειωσα τη δουλειά και χτύπησα το κεφάλι μου σ’ ένα σίδερο. Νταννννν...!!!! Έκανα ένα καρούμπαλο που ακόμα με πονάει. Καληνύχτα τώρα, ημερολόγιό μου. Σας αρέσει το μελανόμορφο αγγείο που έφτιαξα;

15


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Εγώ είμαι ο Ησίοδος, ο καλύτερος ποιητής στα αρχαϊκά χρόνια. Γράφω ποιήματα που έχουν σκοπό να διδάξουν και να συμβουλέψουν τους ανθρώπους. Αυτά τα ποιήματα λέγονται διδακτικά έπη. Ο αδερφός μου δεν δουλεύει γιατί νομίζει ότι η δουλειά είναι ντροπή. Εγώ τον συμβουλεύω να δουλεύει για να τον αγαπάει το κορίτσι του η Περσεφόνη. “Δούλευε, ρε τεμπέλη, που κάθεσαι συνέχεια στον καναπέ! Που δεν έχεις αγγίξει ούτε ένα εργαλείο στη ζωή σου! Ου, να μου χαθείς που θες και γυναίκα”, του λέω. Κι αυτός όλο μου απαντά: “Υγεία να ΄χουμε κι όλα καλά”. Και δεν σηκώνεται από τον καναπέ. Καληνύχτα αγαπημένο μου ημερολόγιο. Είναι κουραστικό να συμβουλεύεις τους ανθρώπους και να μην σ’ ακούνε. Εγώ γράφω διδακτικά έπη και συμβουλεύω. Είμαι ο Ησίοδος.

16


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Είμαι κάποιος φιλόσοφος άνθρωπος ο οποίος εξηγώ στον κόσμο τι συμβαίνει με τη λογική και όχι με μύθους. Δεν είμαι κάποιος τρελός να λέω ψέματα στον κόσμο. Δεν πιστεύω πως όταν βρέχει ο Δίας θυμώνει. Εγώ θα το ανακαλύψω τι συμβαίνει με την επιστήμη. Η φιλοσοφία και η επιστήμη είναι σημαντικά στηρίγματα του σημερινού πολιτισμού. Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Είμαι ένας φιλόσοφος που τα ξέρω όλα.

17


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Είμαι ένας μικρός Σπαρτιάτης και ζω στη Σπάρτη. Σήμερα το πρωί ξύπνησα νωρίς γιατί θα έπρεπε να κάνω πολλές ασκήσεις: πρώτα ξεκίνησα με το χορό, μετά έμαθα μουσική, μετά άκουσα τον μπαμπά μου να με μαθαίνει: “Μην αγαπάς τα χρήματα και την πολυτέλεια. Να μη φοβάσαι το θάνατο. Όταν κλέβεις να μη σε παίρνουν χαμπάρι. Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους και να κάνεις θυσίες και να αγαπάς την πατρίδα σου”. Το μεσημέρι καθίσαμε να φάμε και έκλεψα κατά λάθος το ψωμί του φίλου μου. Εμείς τρώμε μέλανα ζωμό, γλυκιά πίτα, χοιρινό και ψωμί από βρόμη. Εγώ σήμερα έκανα κι άλλη ζαβολιά. Όταν τρώγαμε πήρα το νερό του φίλου μου και το μέλανα ζωμό του. Ξέρετε εσείς, εξεπίτηδες το έκανα. Όλο το απόγευμα με σκληραγωγούσαν και μου έμαθαν την πολεμική τέχνη. Πήρα ένα σπαθί μεγάλο και έκανα πολλή εξάσκηση. Μετά ξεκουράστηκα λίγο, ήπια νερό και ξαναξεκίνησα την εξάσκηση. Μετά εγώ πήγα να κυνηγήσω για να πιάσω κανένα άγριο ζώο. Μετά πήγα να κάνω μπάνιο στα κρύα νερά του Ευρώτα. Μετά καθίσαμε όλοι για να φάμε. Εγώ έκλεψα ξανά το φαγητό του διπλανού μου. -Να σου πω.

18


Γιατί κλέβεις τα φαγητό μου; -Εγώ τέτοιο πράμα; Ο διπλανός σου σου το έκλεψε, ντάξει; -Ντάξει, μόνο να σε πιάσω κακομοίρη μου και την πάτησες. Ωχ! άμα με πάρει χαμπάρι αυτός να κλέβω την πάτησα. Ωχ! Παναγία μου! Φοβάμαι λίγο. Μετά από αυτήν την σκληρή μέρα ήρθε η ώρα για ύπνο. Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Αύριο θα είναι πάλι σκληρή μέρα Είμαι ένας Σπαρτιάτης δυνατός και δεν φοβάμαι το θάνατο. Στον πόλεμο έχω θάρρος και προσπαθώ να γίνει σπουδαιότερη η πατρίδα μου.

19


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Είμαι μια μικρή Σπαρτιάτισσα και ζω στα αρχαϊκά χρόνια. Το πρωί μόλις ξύπνησα πήγα στο γυμναστήριο. Στο γυμναστήριο έκανα γυμναστική και μετά πήγα στο σπίτι μου. Μαγείρεψα.... Κάηκα λίγο αλλά δεν πειράζει. Μετά πήγα κι έκανα μπάνιο. Εκεί που έκανα μπάνιο γλίστρησα κι έφαγα μια τούμπα. Δεν ήταν πολύ δυνατό. Μόνο ένα καρούμπαλο έκανα. Μετά ντύθηκα, χτενίστηκα, φώναξα τους γονείς μου για να φάμε. Φάγαμε, ήπιαμε και μετά ο πατέρας μου πήγε στο στρατό. Εγώ έκανα τις δουλειές του σπιτιού. Μου έπεσε ένα αγγείο στο κεφάλι εκεί που ήταν το καρούμπαλο και το καρούμπαλο μεγάλωσε. Επίσης έσπασα και δυο τρία καλά πιάτα. .. Και μετά σκέφτηκα να τα παρατήσω γιατί θα σπάσω κι άλλα. Με όλες αυτές τις δουλειές πέρασαν οι ώρες και ήρθε το απόγευμα. Το απόγευμα Ξαναέκανα γυμναστική και το βράδυ έφαγα. Εγώ αισθάνομαι κουρασμένη και υπερήφανη για την πατρίδα μου. Όταν μεγαλώσω θα παντρευτώ και θα κάνω γερά παιδιά. Όταν θα πηγαί-νουν στον πόλεμο θα τους δίνω την ασπίδα και θα τους λέω “Ή τάν ή επί τάς”. Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Φιλάκια πολλά. Θα πρέπει να κοιμηθώ γιατί Αύριο με περιμένει μεγάλη κούραση. -ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ!!!

20


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο Εγώ είμαι ο Δράκοντας και μου πρότειναν να γράψω νόμους. Εγώ δέχτηκα. Εγώ έγραψα νόμους όμως ήταν υπερβολικά αυστηροί και απογοήτευσαν τους Αθηναίους. Οι νόμοι μου είχανε για τιμωρία το θάνατο. Όλοι τους τηρούσαν γιατί φοβόντουσαν το θάνατο. Οι νόμοι μου, λένε οι Αθηναίοι, ότι είναι γραμμένοι με αίμα και όχι με μελάνι! Όποιος τεμπελιάζει κλέβει, γλυκοκοιτάζει τη γυναίκα του φίλου του τον σκοτώνουν. Εγώ αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που μου πρότειναν να γράψω νόμους. Οι νόμοι μου είναι πολύ σκληροί αλλά όλοι οι Έλληνες πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να έχουν τους νόμους μου παρά να μην έχουν καθόλου νόμους. Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Εγώ είμαι ο Δράκοντας και λένε ότι τους νόμους τους έγραψα με αίμα και όχι με μελάνι!

21


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Με λένε Σόλωνα και με έβαλαν να γράψω καινούριους νόμους. Οι Αθηναίοι δεν ικανοποιήθηκαν με τους νόμους του Δράκοντα και έβαλαν εμένα να γράψω νόμους. Με θεωρούν σοφό. Ο πρώτος νόμος που έγραψα ήταν η σεισάχθεια. Χάρισα τα χρέη στους πολίτες και απελευθέρωσα τους δούλους από τα χρέη. Χώρισα τους Αθηναίους σε τέσσερις τάξεις. Τους χώρισα ανάλογα με το εισόδημα που είχε ο καθένας. Έδωσα μεγάλη δύναμη στην εκκλησία του δήμου. Αυτοί αποφασίζουν τώρα και ψηφίζουν τους νόμους από τη βουλή των τετρακοσίων. Ίδρυσα και ένα μεγάλο δικαστήριο, την Ηλιαία. Τελικά οι Αθηναίοι δεν έμειναν ευχαριστημένοι ούτε από τους δικούς μου νόμους. Γι’ αυτό φεύγω. Είμαι δυστυχισμένος γιατί εγώ πίστευα ότι έγραψα καλούς νόμους! Γιατί μου το ΄καναν αυτοοοοοό! Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Σε χαιρετώ και είμαι πολύ δυστυχισμένος. Πιστεύω να ξαναγράψω καινούριους νόμους.

22


Είμαι ο Σόλωνας κι έφτιαξα τη σεισάχθεια. Με τη σεισάχθεια διώχνω τα χρέη από τους ανθρώπους και απελευθερώνω όσους έχουν γίνει δούλοι από τα χρέη.

23


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Είμαι ένας τύραννος, ο Πεισιστρατούλης και υποστήριξα τους αγρότες και έφτιαξα πολλά έργα στην Αθήνα. Είμαι και πολύ πονηρούλης. Μια μέρα έκανα κάτι. Τραύματα σε όλο μου το σώμα. Τότε εγώ παρουσιάστηκα στο λαό στην αγορά να με βοηθήσει. Τους ξεγέλασα τους καψερούς. Νόμιζαν πως θα μου γλίτωναν! Τους είπα ότι με χτύπησαν οι εχθροί μου για τις πολιτικές μου ιδέες. Τότε αυτοί αγανάκτησαν και φώναζαν τόσο που μου ξεκουφάνανε το αυτί. Οι περισσότεροι ήταν με το μέρος μου. Εγώ όμως ένιωθα πως έπρεπε να είμαι ένας σκληρός τύραννος. Τότε ήρθε ο Σόλωνας και μου χάλασε τη διάθεση. Είπε στους Αθηναίους ότι τους λέω ψέματα. Να θυμηθώ αύριο να κάνω κάτι μ’ αυτόν το Σόλωνα. Ελπίζω οι δυο γιοι μου ο Ιππίας και ο Ίππαρχος να γίνουν το ίδιο καλοί καιπονηροί τύραννοι σαν κι εμένα. Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο.

24


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ. Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Είμαι ο Κλεισθένης. Είμαι ο θεμελιωτής της δημοκρατίας. Σήμερα το πρωί χώρισα τους Αθηναίους σε δέκα φυλές με δέκα δήμους η κάθε μία. Σε κάθε φυλή φρόντισα να ανήκουν πολίτες από διάφορες περιοχές της Αττικής και να είναι και πλούσιοι και φτωχοί. Οι Αθηναίοι ήταν πάρα πολλοί. Μου έφαγαν όλο το πρωί. Το μεσημέρι αντικατάστησα τη βουλή των τετρακοσίων με τη βουλή των πεντακοσίων. Έδωσα όλη την εξουσία στην εκκλησία του δήμου. Εγώ είμαι πολύ υπερήφανος. ΕΓΩ δημιούργησα τη δημοκρατία! Κανείς άλλος δεν το σκέφτηκε αυτό. Καλά, είμαι και ο πρώτος. Και έχω μεγάλη επιτυχία και στις γυναίκες. Τώρα όλες με αγαπάνε και στο στόμα με φιλάνε! Το βράδυ εγώ καθιέρωσα τον οστρακισμό. Κάθε πολίτης γράφει σε κάθε όστρακο το όνομα αυτουνού που νομίζει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία. Όποιος μαζεύει τα περισσότερα όστρακα φεύγει. Γι’ αυτό που έκανα οι πολίτες με αγάπησαν ακόμα πιο πολύ! Τώρα καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο.

25


Αρχαϊκά χρόνια 800-500 π.Χ.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Με λένε Γροσθέτη και ζω στα αρχαϊκά χρόνια. Είμαι ένας οστρακισμένος. Βρήκαν έξι χιλιάδες όστρακα με το όνομά μου! Φταίει ο Κλεισθένης που έφτιαξε τον οστρακισμό.... Κλαψ!!! Γιατί να μην έφευγε δηλαδή ο κακούργος ο Κέρωνας, ένας παλιός μου φίλος;;; Έτσι μου ΄ρχεται να του χώσω μια μπουνιά και να φύγει αυτός έξω από την Αθήνα. Αισθάνομαι άσχημα. Είμαι απογοητευμένος και πολύ λυπημένος που με διώχνουν απ’ την πατρίδα μου... Κλαψ!!! Κλαψ!!! Πήγα σπίτι μου, μάζεψα τα πράγματά μου κι έκλαιγα τη μοίρα μου. Όταν μ’ έδιωξαν μου έδωσαν δυο κλοτσιές (βέβαια με πόνεσε ο ποπός μου) και με ξαπόστειλαν έξω από την Αθήνα. Και στην προσγείωσή μου έπεσα πάνω σ’ ένα δέντρο. Οι βαλίτσες μου έπεσαν πάνω στο κεφάλι μου και τι να δω! Ήταν μέσα τα ρούχα της μαμάς μου. Ρούχα γυναικεία θα φορέσω τώρα; Καληνύχτα, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Αχ, τι έπαθα ο καψερός!

26


Είμαι ένας οστρακισμένος και μάζεψα έξι χιλιάδες όστρακα. Έτσι με εξορίζουν για δέκα χρόνια τον καψερό! Άντε γειαααα!

27


Και όμως είναι αλήθεια! Κρατάτε στα χέρια σας το αυθεντικό ημερολόγιο σημαντικών προσώπων της ιστορίας. Τίποτα από δω και πέρα δεν θα είναι πια μυστικό. Ότι δεν ξέρατε και θέλετε να το μάθετε βρίσκεται σ’ αυτές τις σελίδες. Μοναδική προσφορά της εφημερίδας μας. Απολαύστε το!

Ημερολόγιο σπουδαίων προσώπων  

Και όμως είναι αλήθεια! Κρατάτε στα χέρια σας το αυθεντικό ημερολόγιο σημαντικών προσώπων της ιστορίας. Τίποτα από δω και πέρα δεν θα είν...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you