Εφημερίδα Ε3 2013

Page 1

Το πρώτο και ...τελευταίο φύλλο της εφημερίδας του Ε 3 του 60ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών ΔΙΑΒΑΣΤΕ Σ’ ΑΥΤΌ ΤΌ ΤΕΥΧΌΣ: Τα doodlesπου φτιάξαμε… σ. 4 Η γιορτή του Πολυτεχνείου σ. 5 Εκδρομή στα Καλάβρυτα σ. 6 Συνταγές για παιδιά σ. 7 Δημιουργώντας σ. 8- 9 Κόμικ και άλλα σ. 10– 11 Εκδηλώσεις σ. 12 Πολιτιστικό Πρόγραμμα σ. 14 Ασφάλεια στο διαδίκτυο σ. 17 Στην Αθήνα σ. 18 Άδικος Αγώνας σ. 20 Παίζουμε; σ. 24

ς ι ε σ ή ν μ Αν α ς ά ι ν ο ρ χ μιας Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Ε3 τρών του 60ου Δημοτικού Σχολείου Πα Ρωτήσαμε σελ. 21

Φωτογραφίες από τις εκδρομές μας

Μία δημοσκόπηση που θα συζητηθεί...

τους δασκάλους μας… σ. 15-16 1


Editorial

Αγαπητοί φίλοι,

Κ

ρατάτε στα χέρια σας την ηλεκτρονική μας εφημερίδα (e-paper) - προϊόν του πολιτιστικού προγράμματος που δουλέψαμε φέτος στην Ε’ τάξη με τίτλο "Απ' το βυζαντινό πάπυρο στο ebook".

Περιέχει τα κείμενα, τις φωτογραφίες, τις ζωγραφιές και τις δημιουργίες του Θανάση, της Μαρίας, του Νίκου, του Φώτη, του Νίκου, της Βάσιας, της Γεωργίας, του Ηλία, του Νίκου, του Παύλου, της Κων/νας, του Σπύρου, της Ράνιας, της Μαρίνας και του Χρήστου - των πάντοτε χαρούμενων και καλοσυνάτων παιδιών της τάξης μου με τα πολλά ταλέντα και ενδιαφέροντα. Ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα θα δείτε στιγμιότυπα από την όμορφη και ανέφελη φετινή σχολική ζωή μας και πιθανόν να αισθανθείτε τη χαρά και την ικανοποίηση που νιώθαμε δουλεύοντας από κοινού είτε μέσα στην τάξη είτε έξω από αυτήν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου στο 60ο Δημοτικό και ιδιαίτερα στις συναδέλφους της Ε’ τάξης κ. Μ. Παντελέου και Φρ. Τσιπροπούλου για την άψογη και δημιουργική συνεργασία μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές μου, “τα παιδιά μου”, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλη τη χρονιά, για τις μικρές και μεγάλες - πράγματι ανεπανάληπτες - στιγμές που ζήσαμε μαζί τα δύο τελευταία χρόνια. Γιατί πέρα από τα μαθήματα και τις ασκήσεις, τα προγράμματα και τις εκδρομές, τις συζητήσεις και τα παιχνίδια, όταν φτάσεις στο τέλος και κοιτάξεις πίσω σου... αυτό που μένει περισσότερο είναι η αγάπη. Η αγάπη που έδωσες, που πήρες, που μοιράστηκες. Η αγάπη και τα χαμόγελα που πάντα ξαναγύριζαν σ΄ εσένα. Ευχή μου τα λόγια του ποιητή που έγιναν τραγούδι: "Θα βρεθούμε ξανά όταν όλα θα έχουν περάσει. Στην Πατρίδα φιλιά και κουράγιο να πεις, μην ξεχάσεις." Να είστε όλοι καλά! Καλή πρόοδο στα παιδιά και Καλό Καλοκαίρι!

Ε3—paper

Γιάννης Παναγιωτόπουλος - δάσκαλος στο Ε3

Ιδιοκτησία - Έκδοση 60ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Έδρα: Πάτρα Διευθυντής Σύνταξης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΌΥΛΌΣ Υπεύθυνοι ύλης: ΌΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΌΥ Ε3 Ιούνιος 2013 Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κ.λ.π. χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη!!!

2


Πώς να κρυφτείς απ’ τον φακό;;;


ς στο α μ ο ί ε ο σχολ τ ε χ ί ε λύτερο ετοχές α μ κ μ ο υ τ σ 100 le για g ό o π o α G Πάνω γωνισμό της Α". Δ ριΑ δ Λ ν Λ Α Ε α " α ι ν δ ε θέμα ικής κ. Μαρί μ e l μας d o η ξ ρ ο do ά τ φ ο Η πληρ χές. ο ς τ η ε τ μ ς μ ό ιδευτικ καλύτερες συ ου βλέπετε. α π κ ε Η γα π λε τις ρ ι έ ε τ α σ τ έ Ντίνα ίχε με ανού ε τ ε μ Ντούμ μ συ α

Σπύρος Παπαδάκης

ς Μόσ Παύλο

χος

Νίκος Δαραμούσκας

Μαρίνα Χρυσανθοπούλου

ίζηλης

Κ Φώτης

Ηλίας Μοναστηριώτης

4


5


Του Παύλου Μόσχου με την ιστορία και φετινή χρονιά στο 60ο Δημοτι- θαυμάσαμε το μνημείο. Μετά πήγαμε στο μουσείο του ολοκαυτώματος όπου κό Σχολείο Πατρών ήταν εκμας έδωσαν επιπλέον πληροφορίες γιπληκτική. Το γεγονός όμως που ξεχώρισε ήταν η εκπαιδευτική εκ- α τις ηρωικές στιγμές των Καλαβρυτιδρομή στα Καλάβρυτα στις 19 Απριλί- νών και είδαμε τις φορεσιές και τα όπλα τους. Στη συνέχεια επισκεφτήκαου. με την Αγία Λαύρα και το Μέγα ΣπήΜέσω κάθε εκπαιδευτικής εκδρομής λαιο. Εκεί θαμπωθήκαμε από όσα είμας δίνεται η δυνατότητα να αποκομίδαμε και πραγματικά προτείνω σε σουμε νέες γνώσεις για νέους τόπους όλους να επισκεφτούν αυτά τα μέρη με και νέα πράγματα. Επίσης διασκεδάζουτην απίστευτη ομορφιά και τη μεγάλη με και μαθαίνουμε με ευχάριστο τρόπο. ιστορία. Όπως σε κάθε εκδρομή ακολουθήθηκε η Ύστερα κάναμε μια βόλτα στο κέντρο συνηθισμένη προετοιμασία μέχρι να εόπου σταματήσαμε σε διάφορα μαγατοιμαστούμε και να μπούμε στα πούλζιά και πήραμε αναμνηστικά δωράκια. μαν. Η διαδρομή με άφησε άφωνο. Στα Μετά φάγαμε σε μια ωραία ταβέρνα αριστερά του δρόμου μέχρι ένα σημείο στο Σκεπαστό όπου τα φαγητά μας εξέθαυμάζαμε το απίθανο θαλασσινό τοπίπληξαν. Τέλος, πήγαμε απέναντι στην ο και έπειτα στον οδοντωτό τη φύση πλατεία και παίξαμε με τους φίλους που οργίαζε με τα καταπράσινα δέντρα, μας ποδόσφαιρο. τα ποταμάκια, τα ρυάκια και τις τρομαΉταν μια εκδρομή που αποτελεί ορόχτικές χαράδρες. σημο στην μαθητική μου καριέρα και Όταν φτάσαμε επισκεφτήκαμε πρώτα γνώση. Καλώ κάθε άνθρωπο να γίνει τον τόπο που μαρτύρησαν οι Έλληνες μάρτυρας αυτής της ηρωικής ιστορίας κατά τη Γερμανική Κατοχή. Εκεί ακούσα και μαγευτικής ομορφιάς.

Η

6


Φαγητά που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας — ΌΔΗΓΙΕΣ ΠΡΌΣ ΓΌΝΕΙΣ Φρουτοσαλά

Μπιφτεκάκια

α τα απαραίλ ό ξω έ ι ε λ ά γ β Αφού έχετε τέκια, πείτε στα ιφ π μ ια γ ά ικ λ υ τητα ογίες και αφήλ ο σ ο δ ς τέ σ ω σ παιδιά τις όνα τους. μ ν υ ο σ ά λ π τα α στε τα ν ς να τα απλώώ π ς υ το τε ίξ ε δ , Έπειτα ήστε τα να θ η ο β ι α κ ί ψ τα σουν σε ένα κριλ. τα ψήσουν στο γ

Ο καλύτερος

τα

τρόπος να πα ρακινήσουμε τα πα ιδιά για να φ άνε φρούτα. Δώσ τε τους μαχα ίρια ασφαλείας, ειδ ικά για παιδιά , και δείξτε τους π ώς να καθαρ ίζουν εύκολα τα φρού τα, ενώ μπορ είτε να τους προτείν ετε και νόστιμ ους συνδυασμούς με φρούτα αλλά και με πράσινες σα λάτες.

Φρουτοσαλάτα Ο καλύτερος τρόπος να παρακινήσουμε τα παιδιά για να φάνε φρούτα. Δώστε τους μαχαίρια ασφαλείας, ειδικά για παιδιά, και δείξτε τους πώς να καθαρίζουν εύκολα τα φρούτα, ενώ μπορείτε να τους προτείνετε και νόστιμους συνδυασμούς με φρούτα αλλά και με πράσινες σαλάτες.

Αχλάδι ποντικά

κι

ιακών ρ τ η μ η Mix δ

να τους έ μ η π α αγ ουν τα τ μένα έ α θ ρ σ η ο ξ ρ ο π π α πολ ρπούς, α κ Σε ένα μ για να ς ν ύ υ ο ο ρ λ η έ ξ θ ιακά, τι άλλο , ό αποι δημητρ α ο κ τ ν α ι ι ρ ν ί π , κριτσ ταστικό ρ συο α χ ν ι φρούτα ν α κ ύ ο ό ρ τι υγιειν υν, μπο ά ο κ λ έ ε ν θ ά ν ούρτι. φ A α . ι ι γ δ ί ς ν υ χ ι ο ινό πα ημένο τ π α γ α γευματ ο υν και τ ο σ ώ ρ η μπλ

Καθαρίστε και κόψτε ένα αχλ άδι σε δύο κομμ άτια, έτσι ώστ ε όταν τα τοποθ ετήσετε σε ένα πιάτο, το ένα δ ίπλα στο άλλο , να θυμίζουν δ ύο ποντικάκια . Δώστε στα παιδ ιά ξηρούς καρπούς για να βά λουν μάτια κα ι μύτη στο ποντ ίκι και κόψτε φ ετούλες από μπ ανάνα για τα α υτιά, τα οποία θ α συγκρατούν ται με οδοντογλυφ ίδες.

Επιμέλεια: Κων/να Ντούμα 7


Ψηφιδωτά με χάρτινες ψηφίδες Λαζαράκια

Υπ. εκπ/κός: Σαβράνη Μαρία - Ελένη

Για τα Λαζαράκια τα παιδιά εμψύχωσε η Μουσικός μας κ. Μαρία Μεταξά


Το ημερολόγιο που φτιάξαμε στην τάξη μας

Ό Νίκος Γουρδούπης συμμετείχε στο διαγωνισμό χαρταετού της Τσικνοπέμπτης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχολείο μου Της Βάσιας Μακρή Είμαι η Βάσια, μια μαθήτρια της Ε΄τάξης του 60ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών .

«ΓΑΛΑΤΕΞ» Γάλα πολύ νόστιμο και ωραίο. Όταν είσαι άρρωστος πίνεις ΓΑΛΑΤΕΞ και γίνεσαι καινούργιος. Ελάτε να το πάρετε γρήγορα. Για να μην χάνετε ούτε μια μέρα απ’ το σχολείο!!!

Το σχολείο μου σαν κτίριο είναι πολύ όμορφο. Έχει 24 μεγάλες αίθουσες τάξεις και 20 εξαιρετικούς δασκάλους. Πολύ σημαντικό είναι ότι έχει και Αμφιθέατρο για τις γιορτές μας, Χημείο για τα πειράματα της Φυσικής και εργαστήριο ΗΥ. Όσο για το προαύλιο; Ευτυχώς είναι πολύ μεγάλο και όμορφο. Έχει ένα τεράστιο γήπεδο μπάσκετ και ένα τεράστιο προαύλιο μπροστά και πίσω. Στο πίσω μέρος έχει γήπεδο βόλεϊ και ένα πολύ μεγάλο χωράφι με δέντρα γύρω γύρω. Σίγουρα είναι το πιο ωραίο σχολείο που έχω δει.

Της Μαρίας Γκράμμη 9


Του Φώτη Κίζηλη & του Σπύρου Παπαδάκη

10


Φώτης Κίζηλης

Νίκος Κλαψής

Ηλίας Μοναστηριώτης

11


μπτη έ π ο ν κ ι σ Τ

Ενημέρωση από διατροφολόγο για υγιεινή διατροφή

Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας για την Ε’ τάξη Διαφημιστική εξόρμηση στα καταστήματα της

«Μ ‘ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΌ ΠΕΤΑΩ»

γειτονιάς μας για πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου που κάνει το σχολείο μας.

Στις 13/2/2013 ο Θίασος «Αβάντι» παρουσίασε στους μαθητές μας το δραματοποιημένο παραμύθι «Ό Ζέφυρος και η Γαλάζια».

Επίδειξη πειραμάτων Φυσικής στους μαθητές μας από τον φυσικό κ. Στέφανο Κάσδαγλη

12


εξυπηρετεί συγκεκι ού να υ το υ το α σι αί πλ τις 15/3 στα ες λειτουργικές ανάγκες. έν ιμ κρ υκε ησ Θρ ν τω ς το μαθήμα λος, οι μαθητές μπήκαν τέ ο Στ εεπ ν τη μή ορ αφ τικών και με ι στο Ιερό Βήμα για να δουν κα ν ικώ ετ σχ ων ήτ οτ εν ία ξεργασ . από κοντά την Κόγχη, την Αγ ύ ρο ιε υ το ση μη όσ ακ δι με τη ι την Προσκομιδή. κα α εζ άπ Τρ ίαφ γρ ιο αγ ς τη ναού, την τέχνη ς ας και κατασκευής της εικόνα ηΘερμές ευχαριστίες στον εφ οι μαθητές της Ε' Δημοτικού ού π. Χρήστο ΚαΝα υ φτο κε ο ισ ρι επ μέ να ία ιρ κα ευ ν είχαν τη με πολλή παρασταυ πο Ζα ά ς αβ δα γι ιά Τρ . Αγ Ν. Ι. ν το θούν ι απλό τρόπο εξήκα α ητ ότ τικ ν. ΐκω λε ρουχ στα παιδιά την αξία των σε γη ρη μέ τα Εκεί είδαν από κοντά νων και αγιογραφιών στην κό ει υρ ιτο λε α του ναού, τα διάφορ ράδοση της Εκκλησίας, μίπα τή ρα πα ι κα γικά αντικείμενα λησε για τις μεγάλες σχολές ς. ία αφ γρ ιο αγ ς νε ρησαν τις ζώ αφίας και απάντησε γρ ιο Αγ ς τη ειθε Συνειδητοποίησαν ότι κά τις ερωτήσεις τους. ες όλ σε εί τικ αν κόνα, αγιογραφία και μενο έχει ειδική θέση εντός

Σ

Σ

τις 15/4/2013 οι μαθη τές της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν το σύγ χρονο τυπογραφείο «ΑΦΟΙ Κ. ΚΟΛ ΛΙΟΠΟΥΛΟΙ», για να δουν από κοντά τις εκ τυπωτικές μηχανές offset και να γνωρίσο υν τη διαδικασία παραγωγής ενός εντύπ ου. Ο κ. Κολλιόπουλος όχι μόνο απάντη σε σε όλες τις ερωτή σεις μας αλλά έβαλε και τις μηχανές να δουλέψουν και στο τέ λος χάρισε σε όλους μας μια φρεσκοτυπω μένη εφημερίδα.

Επιμέλεια: Γιαν. Παν.

13


Τ

ο πολιτιστικό πρόγραμμα που δουλέψαμε φέτος στην Ε' τάξη είχε τίτλο: "Από τον βυζαντινό πάπυρο στο e-book". Ήταν ένα θέμα που μας κινητοποίησε για αρκετό χρόνο καθώς το μελετήσαμε διαθεματικά μέσα από την Ιστορία, τη Γλώσσα, τη Φιλαναγνωσία, τα Μαθηματικά, τα Θρησκευτικά, τα Εικαστικά και το μάθημα της Πληροφορικής. Βασικοί άξονές του ήταν:

Στη διάρκεια του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το τυπογραφείο "Αφοί Κολλιόπουλοι" για να δούμε τις μηχανές offset, το μουσείο της Αγ. Λαύρας στα Καλάβρυτα με τα πρωτότυπα χειρόγραφα και τις αυθεντικές περγαμηνές, να χρησιμοποιήσουμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας και να κατασκευάσουμε ψηφιδωτά και παπύρους.

1. ο

Ο πάπυρος και η περγαμηνή στο βυζάντι- Επιστέγασμα όλων ήταν η δημιουργία αυτής της ηλεκτρονικής εφημερίδας (e-paper) για 2. Η εξέλιξη της τυπογραφίας στην Ευρώπη την οποία δούλεψαν με μεράκι όλα τα παι3. Τα στάδια της συγγραφής και παραγω- διά. Έγραψαν τα ίδια τα περισσότερα κείμεγής ενός βιβλίου να και μάλιστα στον ΗΥ, ζωγράφισαν για την 4. e-book: Το νέο βιβλίο εικονογράφησή τους, πήραν συνεντεύξεις, έδωσαν ερωτηματολόγια και ταξινόμησαν το υλικό. Οι φωτογραφίες είναι όλες από το προσωπικό αρχείο της τάξης μας. — Γ.Π.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΠΥΡΟΥ 1. Ανακατεύετε κόλλα (ατλακόλ) με νεσκαφέ 2. Κόβετε με ψαλίδι το περίγραμμα σ’ ένα χοντρό ημιδαφανές χαρτί (ρυζόχαρτο) 3. Απλώνετε το μείγμα με πινέλο πάνω στο ρυζόχαρτο 4. Το αφήνετε μία μέρα να στεγνώσει. 5. Με μαρκαδοράκι γράφετε πάνω στο χαρτί χρησιμοποιώντας βυζαντινή γραμματοσειρά 6. Με σιλικόνη και πιστόλι βάζετε κόλλα σε ξύλα και τα κολλάτε στο πάνω και το κάτω μέρος του παπύρου. 7. Ο πάπυρος είναι έτοιμος.

14


Ρωτήσαμε τους δασκάλους μας και μας απάντησαν... Προτιμάτε να διδάσκετε μικρές ή μεγάλες τάξεις και γιατί ; Μου αρέσουν όλ ες οι τάξεις. ΤόΕίμαι δασκάλα για όλες τις τάξεις. Απολαμβάνω να σο οι μικρές όσο και οι μεγαλύεις του Δημοτικού Σχολείδιδάσκω σε όλες τις τάξεις γιατί όλα τα παιδιά μου τερες έχουν τις χα Προτιμώ να διδάσκω σε μεγάλες τάξ ρές αλλά και διάφορα γνωστικά αντικεί- προσφέρουν κάτι από την προσωπικότητά τους. Δε μ’ τις δυσκολίες τους ου , γιατί μου αρέσουν ιδιαίτερα τα . Είναι συενοχλεί αν είναι μικρή ή μεγάλη η τάξη, γιατί τα παισική, η Γεωγραφία, αλλά γκλονιστικό να π μενα των τάξεων αυτών, όπως η Φυ αρακολουθεί διά είναι εκείνα που τη διαμορφώνουν. Όμως αν διμα θεωρώ πως επικοινωνώ κανείς την εξέλιξ και τα Μαθηματικά Ε’ και ΣΤ’. Ακό η των μικρών , αφού μου είναι πιο ενδια- δάσκεις πολλά χρόνια στο ίδιο επίπεδο τα βιβλία γίμαθητών και αυτ καλύτερα με τα μεγαλύτερα παιδιά ό γίνεται πινονται λίγο βαρετά και γι’ αυτό θα πρέπει κανείς να ογία αυτής της ηλικίας στεύω με το να επ φέρουσες οι ανάγκες και η ψυχολ ιδιώκει ο εκκάνει αλλαγές για να ασχολείται και με διαφορετικά παιδευτικός να δι (προεφηβεία). δάσκει/ αντικείμενα και να μη βαριέται. Αγγελική Αυγέρου, Στ 1 αναλαμβάνει όλες τις τάξεις. Δημ. Μυλωνάκη, Γ2 Μ. Γεωργιοπούλο υ, Α1 Οι προτιμήσεις των δασκάλων, όπως και όλων των ανθρώπων αλλάζουν. Για πολλά χρόνια, σχεδόν 20, δίδασκα σε μικρές τάξεις. Τα δύο Προτιμώ να κάνω μάθημα σε μεγάλες τάξεις, πρώτον γιατί ως καθηγήτρια Αγγλικών έχω εργα- τελευταία όμως ανέλαβα την Ε΄ και Στ΄ τάξη του Δημοτικού. Στην Προτιμώ τις μικρές τάξεις αρχή επιφυλακτικά αι με δισταγμό, γιατί ήταν εντελώς διαφορετικό στεί περισσότερα χρόνια με μεγάλες τάξεις και το επίπεδο, η ηλικία, η ύλη. Τελειώνοντας όμως μπορώ με σιγουριά γιατί τα τελευταία χρόνια έχω συνηθίσει, και δεύτερον γιατί είναι πιο να πω ότι και οι μεγάλες τάξεις κρύβουν προκλήσεις, χαρές και εκ- αυτές μου έτ υχαν και τις ώριμες και συνεργάσιμες από τις μικρότερες… πλήξεις όπως και οι μικρές . έχω συνηθίσει. σχεδόν πάντα! Στα πλεονεκτήματα θα πρόσθετα τις ωραίες συζητήσεις που μας Αγάθη Μουρελά δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε με τα μεγαλύτερα παιδιά, συζητήτο υ, Β1 Τίνα Παπαδοπούλου, καθ. Αγγλικών σεις από τις οποίες βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι. Τελειώνοντας θα έλεγα ότι είμαστε εκπαιδευτικοί για όλες τι τάξεις κι όλα τα παιδιά. Γιολάντα Σπηλιωτοπούλου, Στ 2

Ποιο στοιχείο σάς κάνει να μένετε τόσα χρόνια στο σχολείο μας; Διορίστηκα στο 60ο το Σεπτέμβρη του 1995. Φέτος συμπλήρωσα 15 έτη στο σχολείο. Τόσα χρόνια η παραμονή μου εδώ έγινε ευχάριστη κάνοντας φίλους, δουλεύοντας με τα παιδιά και κάνοντας προσωπική εργασία για διάφορα άλλα θέματα που προέκυπταν. Άλλος ένα λόγος είναι ο χώρος, ο οποίος με εξυπηρετεί πολύ για το μάθημά μου. Και φυσικά είναι ο λόγος ότι κατοικώ σε μικρή απόσταση από το σχολείο κάτι που είναι πολύ εξυπηρετικό. Θανάσης Δορμπαράκης Γυμναστής

λόγοι Δύο είναι οι πιο σημαντικοί στο για τους οποίους παραμένω σχολείο. αι ένα Ο πρώτος λόγος είναι ότι είν ς εγκαμεγάλο σχολείο με σύγχρονε ταστάσεις. λή συΟ δεύτερος λόγος είναι η κα συναδέλνεργασία που έχω με τους υ έχει το φους και το καλό κλίμα πο σχολείο. ντικό Αυτό το θεωρώ πολύ σημα μας. και αποδοτικό στη δουλειά Βάσω Καλογεροπούλου, Δ1

Είναι πολλά τα θετικά στοιχεία που με κάνουν να μένω τόσα χρόνια στο σχολείο. Θα αναφέρω μόνο κάποια: - Η κοντινή απόσταση από το σπίτι μου. - Είναι μεγάλο σχολείο και διαθέτει πολλά μέσα για τη διεκπεραίωση των μαθημάτων. - Το καλό συναδελφικό κλίμα και η χρόνια γνωριμία με τους συναδέλφους. Δώρα Μακρυστάθη, Γ1

Είναι το σχολείο που διορίστηκα και τότε είχε υποτυπώδη εξοπλισμό και ανύπαρκτη κτιριακά υποδομή. Με αγώνες πολλών ανθρώπων έγινε το καινούργιο κτίριο με άρτιο εξοπλισμό και πλήρη οργάνωση. Σ΄ αυτό φοίτησαν τα παιδιά μου και πιστεύω ότι οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς είναι άνθρωποι για εξαίρετη συνεργασία. Το σχολείο αυτό είναι το σχολείο που θέλω! Μαρία Μαρινάκη, Β2

15


Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού μαθητή για εσάς; Ο καλός μαθητής ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για σωστή συμπεριφορά και επιδόσεις στα καθημερινά μαθήματα. Φέρεται στους γονείς , στους δασκάλους, στους συμμαθητές με σεβασμό, είναι υπεύθυνος, επιμελής. Δείχνει προθυμία για απαντήσεις ... Σκέφτεται, δίνει λογικά ορθές, σαφείς και πλήρες απαντήσεις στις διάφορες ερωτήσεις. Ρωτάει ελεύθερα όταν δεν καταλαβαίνει κάτι ή όταν χρειάζεται βοήθεια για να προχωρήσει στην εργασία του. Έχει ομαδικό πνεύμα, συζητά με τους συμμαθητές και με τον δάσκαλο. Παίρνει μέρος στη συζήτηση στην τάξη, έχει κριτική σκέψη. Έχει την ικανότητα να διηγείται ελεύθερα, με δικό του λεξιλόγιο ιστορίες που άκουσε ή διάβασε. Διακρίνει το ουσιώδες από το επουσιώδες. Βάζει σκοπούς κατά την εργασία του, μελετά και μοχθεί για να μάθει.

Σίγουρα περιμένατε να σας πω, πως καλός μαθητής είναι αυτός που έχει 10 σε όλα τα μαθήματα. Λυπάμαι που θας σας απογοητεύσω… Για μένα ο καλός μαθητής είναι μια έννοια με πολλές διαστάσεις. Ο καλός μαθητής είναι αυτός που προσπαθεί να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του…

1. Προσέχει στην διδα σκαλία. 2. Κάνει παραπάνω απ' όσα το υ ζητάει ο δάσκαλος. 3. Είναι ΗΣΥΧΟΣ!! Μαίρη Μάρκου, κα

θ. Αγγλικών

Χαρά Σαραφοπούλου, Α2

Αυτός ο μαθητής αυξάνει τις γνώσεις του, τελειοποιεί τον χαρακτήρα του. Η κοινωνία τον αγαπά , τον καμαρώνει , τον εκτιμά, θέτει τις βάσεις της ατομικής και κοινωνικής προκοπής. Κων/να Μαραγκού, Δ2

Είναι: - Ο επιμελής μα - Αυτός που προσέχει στο μάθη υς συμμαθη- Που συμπεριφέρεται άψογα στο τές το υ και στους δασκάλους υποδείξεις των - Αυτός που διορθώνεται από τις άλλων. Φρόσω Τσιπροπούλου—Ε1

Απολαμβάνετε το επάγγελμά σας και πώς; Απολαμβάνω το επάγγελμά μου γιατί μου αρέσει υπερβολικά να ασχολούμαι με μικρά παιδιά, να βοηθάω στην εξέλιξη της σωματικής του υγείας και να νιώθω και εγώ, έστω για λίγο, ένα παιδί που τρέχει, παίζει και γελά. Τζάρας Πανταζής , Γυμναστής

Ναι. Η συναναστροφή μου με παιδιά μιας τόσο τρυφερής ηλικίας με βοήθησε να βελτιωθώ ως άνθρωπος και να αντιληφθώ ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και κανέναν δεν πρέπει να τον θεωρούμε δεδομένο. Κατάλαβα ότι έπρεπε να δουλέψω πολύ και σκληρά και να βελτιώσω πτυχές του χαρακτήρα μου, προκειμένου να κερδίσω την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους. Την μεγαλύτερη ικανοποίηση τη νιώθω όταν τελικά τα καταφέρνω! Απολαμβάνω τον αυθορμητισμό τους, την αθωότητά τους, την αγνότητά τους, που πολλές φορές με παρασύρουν και με κάνουν να αισθάνομαι έστω και για λίγο παιδί. Η μετέπειτα καλή πορεία και εξέλιξή τους με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί γνωρίζω ότι έχω συμβάλει και εγώ, βάζοντας ένα λιθαράκι στη διαπαιδαγώγησή τους στην διάπλαση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους καθώς και στον τρόπο κατάκτησης της γνώσης. Η επιθυμία επίσης πολλών μαθητών μου να κρατήσουν επαφή μαζί μου, να με συμβουλεύονται ακόμη και στα φοιτητικά τους χρόνια, με γεμίζει απέραντη χαρά, ευχαρίστηση και αποτελεί για μένα τη σημαντικότερη επιβράβευση. Δεν αρνούμαι ότι υπήρξαν φορές που απογοητεύτηκα, δυσανασχέτησα και κουράστηκα, όμως αρκούσε ένα βλέμμα ή ένας λόγος τους για να με κάνουν να ξεχάσω όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και να συνεχίσω μαζί τους τον αγώνα. Το ότι με χαιρετούν εγκάρδια όταν με συναντούν ή μου στέλνουν χαιρετισμούς είναι μια απόδειξη ότι τουλάχιστον έχουν εκτιμήσει και αναγνωρίσει την προσπάθειά μου.Αυτό το γεγονός με κάνει να νιώθω πιο βαριά την ευθύνη, να προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς και να μην επαναλαμβάνω τα λάθη του παρελθόντος. Ξέρω ότι συχνά είμαι απαιτητική και αυστηρή, όμως αυτό είναι απόρροια της αγάπης μου και του ενδιαφέροντός μου για τα παιδιά αλλά και της επιθυμίας μου να τους προσφέρω ότι θα ήθελα να δώσω και στα βιολογικά μου παιδιά. Χαίρομαι πολύ όταν οι κόποι τους αποδίδουν καρπούς και πιστεύω και εκείνα το ίδιο. Εύχομαι σε όλους τους μαθητές μου και τους νυν και τους παλαιότερους να πετύχουν το καλύτερο στη ζωή τους χωρίς εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες τους! Μαρία Παντελέου, Ε2

Ναι, πάρα πο λύ γιατί είνα ι δημιουργικό και δίνει στα πα ιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν μέσω θεάτρου. Μαρία Αλεξ ανδροπούλο υ, καθ. Θεατρικής Α γωγής

Απολαμβάνω το επάγγελμά μου γιατί διασκεδάζει εμένα, αλλά και τους μαθητές μου. Η μουσική δημιουργεί πολλά συ ναισθήματα. Απολαύστε τα!!! Μαρ. Μεταξά, καθ. Μουσικής

Μερικές φορές το απολαμβάνω πολύ. Όταν δουλεύω μαζί με τα παιδιά, με κάνουν να νιώθω γεμάτη όρεξη για δημιουργία. Μου αρέσει να τους δείχνω καινούρια πράγματα, και πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να παίξουν, να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν. Είναι συναρπαστικό να φέρνεις την τεχνολογία στην καθημερινότητα σου. Κάποιες άλλες φορές, όσες φορές κι αν διδάξω κάτι , φαίνεται πως δεν περνάει στην άλλη πλευρά κι αυτό με στενοχωρεί και με απογοητεύει. Τότε δεν απολαμβάνω καθόλου τη δουλειά μου. Ανδριανού Μαρίνα, καθ. ΗΥ

16


Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει το ολοήμερο σχολείο; Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι ενώ τα παιδιά διαλέγουν μαθήματα π.χ. πληροφορική, αγγλικά, οι καθηγητές δεν έρχονται από την αρχή του χρόνου ή καθόλου. Έτσι δεν μπορεί να οργανωθεί σωστά το πρόγραμμά του. Θα ήταν καλό επίσης να διαθέτει ένα δικό του, ευχάριστα διαμορφωμένο χώρο με τραπέζια, γραφεία, καναπέδες, βιβλιοθήκη, επιτραπέζια, Η/Υ ώστε να βοηθάει, να ξεκουράζει και να ψυχαγωγεί τον μαθητή. Σπ. Αντωνόπουλος, δάσκαλος ολοημέρου

Απολαμβάνετε το επάγγελμά σας; Το μάθημα των εικαστικών είναι συχνά ένα αγαπημένο μάθημα για τα παιδιά. Το ίδιο και για μένα στα σχολικά μου χρόνια, ανυπομονούσα κάθε φορά ια το (τι θα κάνομε σήμερα) και έχω κρατήσει όλες τα παιδικές ζωγραφιές μόνο γιατί μου θυμίζουν πολλές ευχάριστες στιγμές και πόσο περήφανη με έκαναν να νιώθω. Σήμερα διδάσκω εγώ το μάθημα των εικαστικών και πάλι έχω ενθουσιασμό για το τι θα κάνουμε σήμερα!) γιατί έχω την ίδια αγάπη για την ζωγραφική αλλά είναι κάπως διαφορετικά γιατί έχω περισσότερες ευθύνες. Ο καθηγητής των εικαστικών πρέπει συνέχεια να βρίσκει καινούργιες ιδέες για ζωγραφική και κατασκευές που να αρέσουν στα παιδιά και να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Η καλλιτεχνική παιδία, η ανάπτυξη των εκφραστικών και κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών είναι για μένα μια ευχάριστη και δημιουργική πρόκληση. Το να διδάσκει κανείς έχει και δυσκολίες όπως την κούραση, τις μετακινήσεις μακριά από το σπίτι τους για κάποιους εκπαιδευτικούς και διάφορα άλλα στα οποία δεν θα ήθελα να σταθώ. Γιατί πα’ όλες τις δυσκολίες θα επιμείνω στα θετικά, όπως η αγάπη που δημιουργείται ανάμεσα σε εμένα και τα παιδιά μου. Όσον αφορά το μάθημα των εικαστικών μου αρέσει που είναι ένα μάθημα στο οποίο δεν υπάρχει σωστό και λάθος, δεν υπάρχον καλοί και κακοί μαθητές, είμαστε όλοι ίσοι. Μου αρέσει να βλέπω τα παιδιά να καταφέρνουν πράγματα που δεν μπορούσαν πριν, μα η μεγαλύτερη ικανοποίηση νομίζω είναι όταν βλέπω τα παιδιά να ευχαριστιούνται και να εκφράζονται μέσα από την ζωγραφική.

Σαβράνη Μαρία—Ελένη, καθ. Εικαστικών

Με αφορμή τις πρακτικές του 4ου έτους του ΠΤΔΕ Πατρών φιλοξενηθήκαμε φέτος από το 60ο Δ.Σ Πατρών και συγκεκριμένα από το τμήμα Ε3 του κ. Παναγιωτόπουλου Γιάννη. Οι εντυπώσεις μας ήταν οι καλύτερες! Τόσο οι μαθητές όσο και ο κ. Γιάννης μάς καλοδέχτηκαν και μας υποστήριξαν στην προσπάθειά μας να διδάξουμε. Υπήρξε θετικό και φιλικό περιβάλλον, ευχάριστο κλίμα και πολύ καλή συνεργασία. Ο κ. Γιάννης υπήρξε εξαιρετικός μέντορας για εμάς, μας συμβούλεψε και μας φέρθηκε σαν πραγματικούς συναδέλφους του. Στα πλαίσια των υποχρεώσεων μας από το τμήμα της σχολής, ήταν ωστόσο και η πραγματοποίηση και η υλοποίηση ενός project το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χάρη στον ενθουσιασμό και την συμμετοχή των μαθητών μας για ένα θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για αυτούς, το διαδίκτυο. Το ενδιαφέρον τους και ο τρόπος που το χειριστήκαμε ως προς την παρουσίασή του αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για την επιτυχία του project. Ευχόμαστε στο μέλλον να βρούμε μαθητές και δασκάλους συναδέλφους σαν αυτούς που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε αυτήν την χρονιά! Δρόσου Φωτεινή & Μπερδένη Νικολίτσα φοιτήτριες 4ου έτους Π.Τ.Δ.Ε.

17


Στην α ν ή θ Α τις 22 Οκτωβρίου 2013 Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα. Τα η τάξη μας επισκέφτηκε εκθέματά του που είναι περίπου την Αθήνα. Πρώτα πή- 1.200 μουσικά όργανα του 18ου γαμε στο Πλανητάριο. Εκεί είδαμε αιώνα, προέρχονται από τη συλλομία ψηφιακή παράσταση με τίτλο

γή του σπουδαίου μουσικολόγου

"Η μεγάλη περιπέτεια". Στην

Φοίβου Αναγειανάκη. Όλα τα

παράσταση αυτή περιγράφονται,

όργανα ήταν πολύ ωραία, παραδο-

σύντομα αλλά περιεκτικά, οι δρα-

σιακά και μέσα σε βιτρίνες προ-

στηριότητες των διαστημικών λε-

στατευμένα με γυαλί. Επίσης, δί-

ία 30 χρόνια, πλα από κάθε όργανο υπήρχαν αη εκπαίδευση και οι συνθήκες δια- κουστικά κι ένα κουμπί. Όταν φοβίωσης των αστροναυτών στο διά- ρούσες τα ακουστικά πατώντας το στημα και η εμφάνιση και η εξέλιξη κουμπί άκουγες όλους τους ήχους των διαστημικών σταθμών. Όπως του οργάνου αυτού. Αυτό ήταν καόλα τα παιδιά και εγώ φυσικά όταν ταπληκτικό και το είδα πρώτη φοκαθίσαμε στις ειδικές καρέκλες

ρά σε μουσείο!

νομίζαμε όλοι ότι ήμασταν στο διά- Η εκδρομή στην Αθήνα είχε ενδιαφέροντα πράγματα και θα ήθελα Μετά επισκεφτήκαμε το Μουσείο

να ξαναπάω.

Επιμέλεια: Μαρία Γκράμμη 18


ο τ σ ή μ Εκδρο r e t n e C s o d e v Pre Της Μαρίνα Χρυσανθοπούλου

Ε

πειδή τον τελευταίο καιρό, τα οικονομικά όλων μας δεν είναι σε καλή κατάσταση, αποφασίστηκε να πάμε ημερήσια εκδρομή στον Πρέβεδο και όχι σε άλλους πιο μακρινούς προορισμούς, όπως: Μυκήνες, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Δελφούς κ.α. Τέλος πάντων. Εκεί πέρα ήταν λίγο βαρετά, γιατί είναι η 3η φορά που πηγαίνουμε στο ίδιο μέρος και κατά τη γνώμη μου μπορούσαμε να πάμε σε πιο κοντινούς προορισμούς, όπως : Ρίο, Ψαθόπυργο, Ακράτα, Παραλία Κάτω Αχαΐας, Νιφορέικα κ.α. Το παράπονο μου όμως είναι ότι όλες οι σχολικές εκδηλώσεις και εκδρομές γίνονται πάντα Τετάρτη, Παρασκευή και έτσι δεν μπορώ να απολαύσω τις αρτύσιμες λιχουδιές που μου προσφέρουν. Πάντως εκεί είχαμε καλό καιρό και πολύ ήλιο για να παίξουμε όσο θέλουμε. Άλλωστε 260 παιδιά να βρεθούν μαζί και να ευχαριστηθούν κιόλας δεν είναι μικρό πράγμα. Άντε και του χρόνου αλλά εκδρομή την Πέμπτη και σε άλλο μέρος!

19


Απόψεις

Ή

ς α ν ώ γ Α ς ο Άδικ Της Ράνιας Παρασκευοπούλου

ταν ένα ακόμα Σάββατο στο

όνειρο της Ελπίδας ήταν να κάνει παιδιά

δύσκολο αγώνα της Ελπίδας.

που τα υπεραγαπούσε.

Μπορεί να ήταν ηλιόλουστο

Ο καιρός πέρασε και έφτασε η τελευταία

και φωτεινό αλλά για την 18χρονη μαθήτρια εβδομάδα που κρινόταν όλο το μέλλον της δεν άλλαζε τίποτα. Ακολουθούσε το πρόκαι η ζωή της. Και ενώ πίστευε πως όλα τα γραμμά της με μεγάλη ακρίβεια.

ελέγχει και ορίζει την εξέλιξη των πραγμά-

Είχε βάλει έναν στόχο και το μόνο που των ένα απρόσμενο γεγονός έφερε τα πάνω την ένοιαζε ήταν να τα φέρει εις πέρας.

κάτω. Η Ελπίδα έσπασε το χέρι της μια ε-

Δεν έβλεπε τίποτα άλλο μπροστά της παρά βδομάδα πριν τις «Πανελλαδικές.» Την μ όνο την ημέρα που θα έδινε

πρώτη χρονιά δεν κατάφερε λόγω ψυχολο-

«Πανελλαδικές». Δεν μπορούσε τίποτα να

γικής κατάρρευσης να δώσει ούτε προφορι-

τη σταματήσει και να της αλλάξει τη διάθε- κά τα μαθήματα. Την επόμενη χρονιά ξαση. Τη ζωή της την προσαρμόσει στα πλαί-

ναέδωσε αλλά δεν πέρασε στη σχολή που

σια αυτού του στόχου.

επιθυμούσε. Πέρασε στη Νοσηλευτική.

Τις ώρες που χαλάρωνε από το διάβα-

Σήμερα η Ελπίδα δουλεύει σαν νοσοκόμα

σμα τις περνούσε να ονειρεύεται ότι είναι

σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Μπορεί να μην κα-

φοιτήτρια της Ιατρικής και αργότερα εξα-

τάφερε να γίνει πραγματικότητα το όνειρό

σκούσε το επάγγελμα του γιατρού και έκανε της αλλά έκανε παιδιά και οικογένεια που καριέρα. Το μόνο που την άγχωνε στα όνειρά της ήταν πως θα συνδύαζε την κα-

ήταν το άλλο όνειρό της. Στη ζωή τελικά δεν τα έχεις όλα !!!!!!!!!

ριέρα της, με την οικογένεια. Ένα ακόμα

Στο Τελευταίο Θρανίο της Πάτρας… Κάθονται δυο δάσκαλοι από την Πάτρα που blog – άρουν για τους συναδέλφους τους, τους μαθητές και τους γονείς τους, τους φίλους τους… http://teleytaiothranio.blogspot.gr 20


Επιμέλεια: Ν. Δαραμούσκας & Μαρίνα Χρυσανθοπούλου

Έρευνα στους μαθητές της Ε΄ τάξης

Ποιο μάθημα σου άρεσε

Σε ποια μαθήματα είχες

περισσότερο φέτος;

λιγότερο διάβασμα

Μαθηματικά 42% Φυσική 36% Ιστορία 13% Γεωγραφία 4 %

για το σπίτι; Αγωγή Πολίτη 42% Φυσική 28% Θρησκευτικά 16%

Γλώσσα 3%

Μαθηματικά 6%

Θρησκευτικά 2%

Γλώσσα 4%

Αγωγή Πολίτη

Γεωγραφία 2%

Ποια μαθήματα θεωρείς

Ιστορία 2%

Τι ήταν πιο δύσκολο στα Μαθηματικά; Τα προβλήματα 41% Οι πράξεις με κλάσματα 35% Η γεωμετρία 13% Οι πράξεις με δεκαδικούς 9% Οι Πράξεις με συμμιγείς 2%

Ποιο μάθημα από τα παρακάτω σού άρεσε περισσότερο; Γυμναστική 39%

πιο χρήσιμα;

Ποιο μάθημα από τα

Θεατρική Αγωγή 35%

Μαθηματικά 39%

παρακάτω μάθαινες

Μουσική 11%

Γλώσσα 22%

ευκολότερα φέτος;

Η.Υ 8%

Ιστορία 12% Φυσική 12% Αγωγή Πολίτη 7% Γεωγραφία 6%

Φυσική 65% Ιστορία 26% Γεωγραφία 9%

Εικαστικά 7%

Πόση ώρα περίπου διαβάζεις για την άλλη μέρα;

Θρησκευτικά 2%

Τι ήταν πιο δύσκολο

Ποιά μαθήματα θεωρείς

στην Γλώσσα;

Περίπου 1,5 ώρα - 20%

η Γραμματική 45%

Περίπου 1 ώρα - 30%

πιο δύσκολα; Γεωγραφία 27% Ιστορία 24% Μαθηματικά 14% Γλώσσα 9% Φυσική 7% Θρησκευτικά 6%

Περίπου 2 ώρες - 47%

η ορθογραφία 18% τα κείμενα και η κατανόησή τους 13% η παραγωγή γραπτού λόγου 10% οι ασκήσεις για το σπίτι 6% ΓΛΩΣΣΑ

το συντακτικό 6%

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΣΤΟ ΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ

οι ασκήσεις του βιβλίου 2%

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΑΓΩΓΗ

Αγωγή Πολίτη 3% 21


Αγαπώ το σχολείο μου γιατί:

Στην εκδρομή στα Καλάβρυτα μού άρεσε περισσότερο :

Μαθαί νω γρα μματα- 36%

Η ανα βαση με τόν όδόντωτό- 58%

Περνω ευχα ρίστα ό λη τη με ρα - 26%

Ο τό πός θυσί ας- 11%

Παί ζω με τόυς φί λόυς μόυ- 25%

Η βό λτα στα Καλα βρυτα- 11%

Έχεί καλόυ ς δα σκαλόυς- 11%

Τό Με γα Σπη λαίό- 11%

Εί ναί ωραί ό κτί ρίό- 2%

Διαθέστε χρόνο στα παιδιά σας, όχι χρήματα Είναι ευκολότερο να είσαι διευθυντής ή δάσκαλος και γιατί; Πιστεύω ότι πιο εύκολο είναι να είσαι δάσκαλος, γιατί έχεις να ασχοληθείς μόνο με την τάξη σου και τα συγκεκριμένα παιδιά. Ενώ ο διευθυντής έχει την ευθύνη για όλα τα παιδία του σχολείου, κάνει μάθημα και παράλληλα έχει οργανωτικά και διοικητικά καθήκοντα. Επίσης έχει την ευθύνη και για την συντήρηση του σχολείου… Καλό Καλοκαίρι! Ό διευθυντής του 60ου Δημοτικού Γ. Αντωνίου

22


ό ι λ α π ν ο τ ό π α ς έ ν Σκη ελληνικό ο φ ά ρ γ ο τ κινημα Στη γιορτή λήξης του σχολείου μου, η τάξη μου έκανε κάτι φανταστικό. Σκηνοθετήσαμε αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες με τη βοήθεια της δασκάλας μας της θεατρικής αγωγής κ. Μαρίας Αλεξανδροπούλου. Ακόμα, συγκινηθήκαμε όλοι όταν αποχαιρετήσαμε τις Έκτες αφού ήμασταν τόσο δεμένοι μαζί τους. Πριν φύγουν όμως για το γυμνάσιο χόρεψαν μια χορογραφία που είχαν βρει μόνοι τους. Ήταν τέλεια!!! Ο Σύλλογος Γονέων Και Κηδεμόνων, όπως κάθε χρόνο, έψησε σουβλάκια και οργάνωσε γλέντι. Τα παιδιά που πήγαιναν χορό στο σχολείο, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς που τους έχει μάθει η κυρία Μαίρη. Περάσαμε και φέτος καταπληκτικά και πιστεύω του χρόνου να τα περάσουμε ακόμα καλύτερα αφού θα είμαστε εμείς στην Έκτη!!!! Γεωργία Μάστορα

23


ΑΠΡΌΣΔΌΚΗΤΑ ν τρώει; Τι έχει δόντια κι όμως δε ν μπορεί να δει; δε λά αλ τι μά ει έχ μα άγ Ποιό πρ ται πάντα οι δικαστές; ύν λο χο ασ δι ού υλ λο ιό Με πο νούν στη φλυαρία; κι ρα πα ς μα α ύτ ρο φ ά Ποι υ 69; Ποιό είναι το ανάποδο το ς να ξέρει καμία; ρί χω ες σσ ώ γλ ς τι ες όλ Ποια μιλάει τυριού; Πώς λέγεται η άκρη του πάντα κρυώνει; Ποιό πουλί μας λέει ότι ατάει τα αυτιά του; κρ υ πο ς τό αυ ι τα γε λέ ς Πώ παιδιά στη τσέπη τους; τα ν ου έχ ν τη λη πό ά οι Π τιό σου με έξι πόδια; μά δω ο στ ς ει μπ να ς εί Πως μπορ με 6 “ΟΧΙ”; Ποιά λέξη σχηματίζεται αι για το λάδι; Ποιό φρούτο παραπονιέτ ική; Ποιό νόμισμα παίζει μουσ νω σ’ ένα βουνό; πά δά ου αγ τρ υ πο ς τό αυ Πώς λέγεται

Σ _ _ _ _ _ _ _ ΖΗΤΑΜΕ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ Τ_ _ __

ΕΙΧΕ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΥΡΩ ΤΗΣ

Α__ _

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ

Υ___

ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΝΕΡΟ

Ρ___

ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Ο_____

ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Λ_____

ΒΑΘΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Ε _ _ _ _ _ _ _ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ Ξ___

ΜΕ ΑΥΤΑ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΦΩΤΙΑ

Ο___

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ

Βρες την πόλη που… είναι στρογγυλή

Μπορείς να βρεις τα ονόματα των συμμαθητών σου;

είναι φρούριο είναι άσπρη

Α

Ξ

Χ

Ν

Σ

Ο

Γ

Ν

Γ

Σ

Α

Ι

Ρ

Α

Μ

έχει σχέση με το άλογο

Η

Χ

Ρ

Η

Θ

Γ

Σ

Χ

Π

Θ

Η

Λ

Ι

Α

Σ

παίζει θέατρο

Ν

Λ

Η

Θ

Α

Ν

Α

Σ

Η

Σ

Ε

Θ

Ε

Ι

Π

έχει 4 α

Τ

Α

Σ

Ο

Ι

Α

Ι

Π

Α

Ο

Ξ

Π

Α

Θ

Υ

έχει μία νότα

Ι

Ε

Τ

Η

Ο

Ε

Κ

Γ

Λ

Ε

Ξ

Ν

Μ

Α

Ρ

είναι λουλούδι

Ν

Τ

Ο

Τ

Σ

Λ

Ξ

Π

Ρ

Α

Ν

Ι

Α

Ο

Ο

έχει χώμα

Α

Ν

Σ

Ι

Α

Ξ

Σ

Λ

Ε

Ξ

Χ

Θ

Ρ

Η

Σ

έχει γυναικείο όνομα

Ν

Ο

Λ

Ψ

Η

Λ

Ξ

Ο

Ξ

Ε

Ξ

Π

Ι

Γ

Υ

έχει 3 καλά

Χ

Ν

Η

Λ

Α

Γ

Τ

Ξ

Κ

Λ

Τ

Ο

Ν

Ε

Α

διαβάζεται και ανάποδα

Ι

Σ

Τ

Υ

Ι

Λ

Φ

Α

Λ

Ι

Τ

Η

Α

Ω

Ν

δεν είναι καστανή

Ν

Λ

Ο

Χ

Ξ

Η

Σ

Ω

Ο

Ξ

Ν

Χ

Π

Ρ

Ο

Ε

Υ

Λ

Ο

Θ

Α

Λ

Υ

Τ

Ξ

Λ

Υ

Θ

Γ

Ι

Β

Α

Σ

Ι

Α

Θ

Π

Ε

Ι

Η

Η

Π

Α

Ι

Ο

Ι

Υ

Ξ

Τ

Α

Π

Α

Υ

Λ

Ο

Σ

Λ

Σ

Α

Ε

Ε

Λ

Χ

Ν

Ι

Κ

Ο

Σ

Χ

Α

Λ

Ι

Ε

Λ

Η

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Αθανασόπουλος Νίκος Γουρδούπης 24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.