juni 2013 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

NR. 338

JAARGANG 29 JUNI 2013 PRIJS: 2,50 € AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Loenhoutseweg 34, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

HVV KAMPIOEN!

MAAR NU?

WIJ SPRAKEN MET JAN MICHOEL - voorzitter

ERIC DE BIE - jeugdwerking

STEF VAN ERCK - bestuurslid

JAN VINCKX - politie

REGI VAN ACKER - trainer

Noorderkempen

SPIJKER IS DE STRAFSTE SCHOOL

VAN BIG TOT TOONBANK CHRIS & DEBBY TILBURGS MEERLE

DELEGATIE BEZOEKT BENIN VOOR STEDENBAND


COLUMN Noot vooraf: in het aprilnummer verscheen de ietwat ironische beschrijving van ‘de Koloniet’ een metafoor voor de vervuilende toerist in een natuurgebied. Of er dan zo veel zwerfvuil ligt in de Kolonie, werd me gevraagd na het verschijnen van ‘de Koloniet’ in het aprilnummer. Wel, eigenlijk valt dat nogal mee, toch zeker in het gedeelte achteraan rond Bootjesven, de Torendreef en Schootsen Hoek. Maar dat is ook wel te danken aan een aantal ‘Kolokwieten’, een andere tweebenige soort - toch ook nog vrij zeldzaam, meen ik - die er niet voor terugdeinst om andermans afval mee te nemen en in een vuilbak te droppen. Heel anders is het gesteld in de dreven die naar de gevangenis leiden vanaf de Grote Plaats, Langenberg en De Diept. Daar vind je elke 20-30 meter wel een blik of flesje of zak. Fietsende jeugd of toevallige passanten? Mensen die er hun middagdutje komen doen? Bezoekers aan de gevangenis? Hoe komt het dat sommigen er zo veel moeite mee hebben om ‘de natuur’, hier in de vorm van een paar vierkante meter slootkant of wegberm, te respecteren? Is het een vorm van ‘verzet’ tegen onze overdaad aan wetten en regeltjes in school en samenleving? Denken de jongeren: “Hier zien ze me toch niet, ik gooi dat lekker weg!”? En zijn de bezoekers aan de gevangenis zo gefrustreerd of in sombere gedachten verzonken dat ze er zelfs niet bij stilstaan? R.E.S.P.E.C.T? Als je het (niet) krijgt, kun je het ook (niet) geven. Gelukkig dat ook de wildbeheereenheid Merksplas jaarlijks (half april dit jaar) de bermen ruimt.

KOLOKEER de KOLOKWIET! Maar ga nu al weer maar eens kijken. Een paar weken geleden werden hier opeens de overblijvende eiken tussen Wortel en Hoogstraten geveld. Daar waren mooie bomen bij, het enige wat daarvan nog kan getuigen zijn de wortelstronken zonder enig teken van schade of kernrot. Moet mooi hout opgeleverd hebben. (Ik koop ook om de paar jaar een vracht hout, vandaar.) Gevaar bij stormweer of langdurige regen stelde een medewerker van de Administratie Wegen en Verkeer (AWV). Ja, dat heb je bij bomen. Zeker naast de weg waar al eens flink in de wortels is gehakt en waar aan de andere kant ook nog een sloot ligt. Tot in de jaren 70 waren zowat alle rijkswegen (de ‘staatsbanen’) afgezoomd met rijen bomen, meestal eiken, hier en daar een acacia. Amerikaanse eiken ook, die zorgden in de herfst voor de mooiste kleuren. En met toch veel meer karakter dan die Canadapopulieren die je nog overal ziet in de Markvallei. Ik dacht dat de omgeving van zo’n belangrijk gebouw als de Hoogstraatse gevangenis (vroeger kasteel en binnenkort hopelijk ons cultureel centrum) ook beschermd was. Dat daarbij ook de dreven en bomenrijen hoorden. Maar als je er zo snel met de zaag ingaat, krijgen we hier nooit echte ‘natuurmonumenten’. Zoals die grootste eik op de hoek van de toegangsweg naar het gevang, dat ze daar dan maar gauw een hek rondzetten!

Den Boulevard ... ... of broken dreams. Hoevelen hebben hier “hun hoop al laten varen”? Vroeger te voet, begeleid vanuit Hoogstraten. Nu aangevoerd met de groene dievenkar. Of als bezoeker bij zoon of man of vriend achter tralies ... Ruim anderhalve kilometer de tijd om iets opbeurends te bedenken. Evenzoveel tijd om de mee naar buiten gebrachte frustratie en onmacht in de berm achter te laten...

Ook in de Kolonie gaan die Amerikanen er op termijn uit. Ik weet niet of onze vriend Howard G., ambassadeur van de V.S. van A. hiervan op

de hoogte werd gebracht. En wat te denken van de ‘rode beuk’ die ook geviseerd en dus gediscrimineerd wordt! En zijn dan binnenkort na het afschaffen van de landloperij ook zwerfdennen niet meer welkom? Of stuifzand? En dat in Wortel! Nu stop ik ermee want anders denkt onze wijkagent nog dat ik wat te diep in die zakken drugsafval gesnuffeld heb. En komt hij hier aanzetten met een formulier ‘Kolokeer die Kolokwiet’! Als onze overheidsdiensten zo achteloos omgaan met ons natuurlijk erfgoed, waarom zou je je dan nog druk maken over een blik en een flesje in de gracht? Waarom zou ik mij dan nog inzetten bij de volgende zwerfvuilactie? Motiveer mij! (fvb)

basismateriaal van ‘Hunker Bunker’, een reeks vierprentjesgags die wij in De Hoogstraatse Maand voortaan ook ‘de onze’ mogen noemen. Met Hunker Bunker herintroduceerde Reinhart de familie-gagstrip in Vlaanderen. De strookjes-

trip van vier kaders is speelt zich af in een modern gezin met tweelingdochters Martje en Cella. In het moderne dagelijkse leven zetten beide ouders hun beste beentje voor om een 'goede ouder' te zijn. Zien maar of dat lukt. Zie pagina 69

HUNKER BUNKER Als je nu naar de laatste pagina gaat en je flappert dan twee blaadjes terug, vind je daar heden en voortaan een leuke strip van Reinhart. Huisje, tuintje, boompje, kindje, dat is zowat het

Hunker Bunker

2 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

door reinhart


HOOGSTRATEN V.V. 1 van de 35 beste ploegen van het land HVV is een oververdiend kampioen in derde nationale A. Het stond bijna heel het seizoen op kop van de rangschikking, tien punten voorsprong, de beste aanval, de beste verdediging, enz. Proficiat! Maar, wat nu? Wij spraken met trainer Regi van Acker, voorzitter Jan Michoel en Stef Van Erck bestuurslid en verantwoordelijk voor accommodatie, publiciteit en socio-club. Hebben jullie al goed gevierd? Stef Van Erck: In Wetteren was het ons opnieuw prima gelukt om een goeie viering te hebben. We maken er blijkbaar een gewoonte van om op verplaatsing de titel te veroveren met 1 – 4, net als vijf jaar geleden in Leopoldsburg. Toen waren er vier bussen die meereden, nu waren het er al zeven. In Wetteren kleurde alles roodwit. De 7de bus was eigenlijk een ‘vip-bus’, met de 30 deelnemers voor het diner vóór de match. De socio in Hoogstraten draait heel goed en we wilden dat het in Wetteren ook een echt feestje zou worden. Men had ons daar in een apart lokaaltje ondergebracht en de sfeer zat er van bij aanvang al goed in. Dat de spelers steeds voorbij dat lokaaltje dienden te komen, zorgde telkens voor de nodige hilariteit. Jan Michoel: Dat initiatief is eigenlijk gegroeid vanuit de supporters, vanuit de groep van jonge socio-leden: “We moeten daar een feestbus hebben, we willen daar gaan eten.” Maar in Wetteren waren ze daar niet op voorzien. Ze hadden al weken geen eters meer. Op ons aandringen, we beloofden 20 mensen, zijn ze toch op zoek gegaan naar een traiteur om aan onze wensen te voldoen. Uiteindelijk waren er dus 30 eters.

Onze gesprekspartners Jan Michoel, Stef Van Erck en Regi van Acker Stef M: In Wetteren kleurde alles rood en wit, van groen en geel was niks te zien. Het was bijna een echte thuismatch. Na de match ontstond er spontaan een feestje.

Jan M: Nadien hadden we ook voorzieningen getroffen om het feestje verder te zetten in ons eigen sociolokaal. Stef VE: We waren redelijk zeker van onze zaak, vijf punten voorsprong, een gewonnen match meer, een tegenstrever die zich juist verzekerd had van het behoud en die een paar geschorste spelers had en wij zaten in de winning mood. Stef VE: En niet te vergeten, ook de laatste thuiswedstrijd hebben we gevierd. Er stond opnieuw een sterk gedreven ploeg op het veld. Weeral de verdienste van onze trainer, hij weet de spelers elke keer opnieuw te motiveren. We hebben Hamme onmiddellijk bij de keel gegrepen, met 3-0 tijdens de rust en een fantastisch 5-1 eindresultaat. Mooier kun je een kampioenschap niet afsluiten. De resultaten zijn ernaar. De meeste punten, beste verdediging enz. (zie www.Vbal4. be) (zie kader)

Bloemen voor de kampioenen

Regi Van Acker: Vergeet niet dat we de heenmatch in Hamme gespeeld hebben op een moment dat we 1 en 2 stonden in de rangschikking. Het was een tegenstrever van formaat. Onze laatste thuismatch was dan nu ook een heel knappe afsluiter.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 3


Kevin Van Weert, Kevin Lauryssen, … die veel vooruitgang boekten waren nooit een verzwakking voor de ploeg wanneer ze mochten spelen. Ook andere spelers die op een bepaald moment toch wel eens een mindere periode kenden stonden enkele matchen later weer volop hun mannetje. Alles zit goed in de groep, de begeleiding, de omkadering. Jan M: Het is dikwijls beter ook een kleine goeie kern te hebben die voor mekaar wil werken. Dat lukte geweldig. In september echter, toen op een bepaald moment zowel Dirk Mathyssen, Yuri Meyvis, Thijs Schrauwen en Ief Van Gansen niet beschikbaar waren, werd de trainer geconfronteerd met een te smalle kern. Hij ging toen aan de alarmbel hangen, maar dat heeft Roger Van Aperen toen opgelost. Hij verscheen zelf in voetbalplunje op de volgende training. Ha! Bijna gans het seizoen aan kop, hoe gingen jullie met de druk om?

Jan Michoel

Stef VE: Er was echt niet veel druk. Er waren geen onmogelijke doelstellingen vooropgezet.

Komt er nog een grote viering?

Jan M: De supporters hebben dikwijls gezegd: als ze maar geen kampioen spelen, want..

Jan M: Op 8 juni, feestviering, kampioenenbal, maar de details daarover zijn nog niet ingevuld. De juiste locatie is niet bekend, we overwegen nog verschillende plaatsen. Maar wellicht zal het een viering zijn met een optocht en een ontvangst op het stadhuis. Stef VE: We moeten zorgen dat iedereen binnen kan. Vijf jaar geleden hebben we gevierd in een bomvolle ‘Le Cirq’. Nu verwachten we nog meer volk. Hadden jullie dit resultaat verwacht? Wat was een realistische doelstelling voor het kampioenschap?

Regi VA: We hebben altijd doelen gesteld, korte termijndoelen. Eerst mikken op een periodetitel, dan moeten we zoveel punten halen. De volgende reeks van drie matchen zouden we dat moeten kunnen, en zo hebben we altijd de doelen verlegd, op een gegeven moment stonden we negen punten los, dat was schitterend, dat had niemand verwacht, maar ik wist ook wel dat er een periode kon komen dat er jongens wat minder zouden spelen, gekwetsten. Doordat Mechelen bij ons kwam winnen, hebben die ons eigenlijk nog meer gestimuleerd, vooral door hun manier van vieren, door hun attitude na de wedstrijd; dat was geen domper, dat was een extra stimulans.

Ik heb toen direct gezegd dat als Mechelen alles wint dan zijn ze kampioen, maar als ze er eentje verliezen dan zullen wij er staan. De gasten hebben dat geweldig opgepakt en de reeks die we daarna hebben neergezet is buitengewoon, de 8 laatste wedstrijden werden gewonnen, 24 op 24. Voor mijn komst was Hoogstraten ook een ploeg die heel veel doelpunten maakte. En als we tegen Hoogstraten speelden dan lieten we hen even uitrazen en daarna pakten we ze wel. Daarin is de ploeg en vooral de verdediging veel volwassener geworden. Ze lopen niet meer uit positie, ze halen het tempo bij de tegenstrever eruit en pas later in de match spelen ze een hoger tempo. In 2de klasse wordt er ook meer gevoetbald. Het is altijd 0 – 0, 1 – 0, en als ge dan met onze groep ertegen aan zou gaan zoals vorig jaar toen ik kwam, dan zouden we niet veel punten halen. Jan M: Veel goals maken maar ook heel veel tegen. Regi VA: Langzaam aan krijg je dat eruit door op balbezit te spelen en niet uit positie te lopen en daarin hebben we toch veel vooruitgang geboekt. REGI VAN ACKER Besluit zou dan kunnen zijn dat Regi Van Acker de beste transfer was. Jan M: Daar zijn we volledig mee akkoord. Maar het klikt ook echt tussen ons, het bestuur en de trainer. We weten beiden waar we mee bezig zijn. Stef VE: We kenden Regi al lang, van bij Racing Mechelen, van bij Sint-Niklaas, een heel gedreven persoon. Twee jaar geleden speelden we in de eindronde tegen hem en verloren tegen een ploeg die slechts 7de was geëindigd in de competitie, maar dan komt het beste in hem naar boven en weet hij zijn ploeg naar een hoger niveau op te tillen. We waren toen best ‘kwaad’ op hem.

Regi VA: Eindronde. En top vijf. Stef VE: Had je mij op voorhand gevraagd of we opnieuw vooraan zouden meedoen, ik zou gezegd hebben van wel. Ondanks het feit dat er enkele belangrijke spelers vertrokken, behield ik het volste vertrouwen in het talent en de gezonde inzet van de ‘blijvers’. Je bent toch verzwakt uit de transferperiode gekomen. De topschutter, Jimmy Fockaert weg, Niels Cox, Nico Vanderlinden, en slechts een paar spelers erbij, Nick Havermans en Roel Engelen. Stef VE: Niet veel transfers, maar de jongeren hebben zich terdege gemanifesteerd. Telkens wanneer er een ervaren speler gekwetst werd of ontbrak wegens ziekte of schorsing, stonden ze er. Die jongens hebben de ploeg misschien niet gedragen, maar die hebben een heel belangrijke dienende rol gespeeld. Veel jonge spelers, Bart Cornelissen, Bob Swaegers, Nick Van Huffel,

4 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Burgemeester Rombouts met de winnaar van de gouden schoen Roy van der Linden


Regi Van Acker

25 april 1955 Beveren-Waas

Spelerscarriére Excelsior Sint-Niklaas White Boys Sint-Niklaas RS Haasdonk KFC Vrasene Herleving Sinaai

Trainerscarrière 10 jaar proftrainer geweest KV Kortrijk 1995-1998 1998-2001 Antwerp FC K.Lierse SK 2001-2002 2002-2005 SC Schwarz-Weiß Bregenz 2005-2006 Antwerp FC 2006-2007 RS Waasland Racing Mechelen 2007-2009 2009-2011 Sportkring Sint-Niklaas 2011-heden Hoogstraten VV

Heb je al meerdere successen gekend? Regi VE: Met Kortrijk naar 1ste klasse gegaan, met Antwerp naar 1ste klasse gegaan, met Sint Niklaas naar 2de, nu met Hoogstraten naar 2de , Europees voetbal behaald met Bregenz in Oostenrijk, .. daar doet ge ’t voor, er is niks plezanter dan winnen, hé. Stef VE: Toen Bart Wilmssen ons in het midden van vorig seizoen verliet, kregen we heel veel aanbiedingen. Regi was aanwezig op onze eerstvolgende wedstrijd op verplaatsing en stond na een verkennend gesprek direct bovenaan onze lijst, maar we dachten eigenlijk dat het geen spek was voor onzen bek. Na een tweede gesprek kwamen we niettemin zeer snel tot een akkoord.

Na de wedstrijd tegen Hamme werd de gouden schoen uitgereikt aan Roy Van der Linden. Hebben de supporters dat goed gezien of niet? Regi VA: Als ik persoonlijk mag antwoorden: nee, ik had dat niet onmiddellijk verwacht! Roy had vorig jaar al de gouden schoen gewonnen en ik denk dat in onze ploeg de verdediging het meeste vooruitgang had geboekt. Daarom had ik gedacht dat één van de sterkhouders van de verdediging de eer zou toekomen. Glenn Van der Linden die als verdediger ook tien maal scoorde, Yuri Meyvis, of Ben Van Bael. – Jan en Stef sloten zich aan bij deze mening – Semi-profspelers, wat moeten we ons daar bij voorstellen? Gaan die mannen niet meer fulltime werken?

Jan M: Nee, dat heeft er niks mee te maken. Die spelers moeten een bepaald minimum bedrag ontvangen per maand. Dat houdt dus in dat ge de spelers twaalf maanden moet betalen, extra vakantiegeld, RSZ, bedrijfsvoorheffing, alles wat er bij komt kijken. En vanuit de voetbalbond staat hier bijna niets tegenover. Prachtig stadion, 2de nationale waardig, maar toch niet goed genoeg?

zitplaatsen moeten zijn. Voor de verlichting is directe aanpassing een ‘must’ en dit is echt wel een groot probleem. We kunnen met de huidige palen mogelijk nog wel een aanpassing doen naar 400 lux, maar niet naar 800 lux. Die investering voor deze aanpassing zou dan binnen amper 2 à 3 jaar weggesmeten geld zijn. We moeten een gezonde ambitie hebben en er niet vanuit gaan dat we binnen een paar jaar terug in 3de staan, dus zullen we moeten kiezen voor de duurste en duurzaamste investering.

'De promotie jaagt de club op kosten: verlichting, tribune, extra lokalen, betalen van semi profspelers...' Jan M: Er is hierover veel protest van de ‘kleinere clubs’. Het zijn protectiemaatregels van de ‘grotere clubs’, de profclubs. Het wordt tijd dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen profclubs en amateurs. Regi VA: Men streeft duidelijk naar een scheiding betaald voetbal en niet betaald voetbal. Men wil in 1ste klasse nog minder clubs om dan in 2de ook enkel profclubs over te houden.

Stef VE: Blijkbaar niet. De voetbalbond stelt voornamelijk twee eisen. De verlichting moet 200 lux zijn in derde en 400 lux in 2de klasse, in 2015-16 wordt dat dan 800 lux. Voor de tribune is het zo dat er voor 3de klasse geen beperkingen zijn, maar in 2de moeten er minstens 750 zitplaatsen zijn. In 2015-16 zouden dat dan 1500

Jan M: Dat men daar maar gauw werk van maakt. Herman Wijnants van Westerlo vraagt dit al jaren.

Stef Van Erck

Trainer Regi van Acker

Jan M: Er worden nog meer eisen gesteld. De mensen van Binnenlandse Zaken (Voetbalcel) komen woensdag 15 mei. Zij komen controleren en zeggen waarmee we allemaal niet in orde

Regi VA: Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik me goed wil voelen bij wat ik doe. Het financiële is niet de hoofdzaak. Ik wil een groep waar ik me goed bij voel, waar ik goed mee kan werken, een bestuur die me mijn ding laat doen. Stef VE: De ambities van Regi klinken heel anders dan van veel andere trainers, die moeten dit en moeten dat. Wij voelen ons als bestuur hier veel beter bij. Jan M: Wij geven de trainer ook altijd ‘carte blanche’. Wij bemoeien ons nooit met het sportieve. ’s Dinsdags op de vergadering wordt er wel eens gezegd, waarom doet hij dit of waarom heeft hij dat gedaan, maar de reactie blijft: niet bemoeien, de trainer is baas, trainer stelt op, trainer beslist. Het transferbeleid gebeurt in overleg. Wij moeten ook niemand binnenhalen waar Regi niet mee wil werken, dat heeft geen zin.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 5


zijn. Dat gaat een ganse dag duren. We hebben al een idee wat het allemaal inhoudt want in het verleden hebben we ook al een lijst gekregen. Stef VE: Ja, de maandag na de match tegen Wetteren ontvingen we van Binnenlandse Zaken een brief met felicitaties voor het behalen van de titel en tevens waren in bijlage alle KB`s gevoegd, die betrekking hadden op de aanpassingen in 2de klasse. Daarbij een verzoek om zelf zo spoedig mogelijk een afspraak te maken om het stadion te laten controleren. (Verdere gegevens over de verschillende zaken die BZ-Voetbalcel oplegt, zijn vermeld in een bijkomend artikel over de licentie) Zouden jullie op hulp kunnen rekenen van de stad? Jan M: We zijn op het schepencollege geweest. We hebben verteld wat we allemaal nodig hebben en hebben verteld hoe dat allemaal gaat in andere gemeentes en ze zouden het bekijken. We moeten hun nog verder informeren over wat er allemaal precies moet gebeuren en dan zullen ze zien wat er kan. Persoonlijk verwacht ik daar toch wel iets van want als dat niet kan, dan wordt het toch wel heel erg. Wanneer we alles met eigen middelen moeten betalen, dat zal niet meevallen.

6 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

NIEUWE ‘KLEINE’ SPONSORS Is er voor een club als Hoogstraten voldoende draagvlak, niet enkel voor het sportieve maar ook voor het financiële, het economische, toeschouwersaantallen, ..? Allen: Dat gaan we ontdekken, he. We weten het niet met zekerheid. Stef VE: Men schildert 2de klasse af als de sterfput van het voetbal, te slecht voor 1ste en te goed voor derde, maar als ik zie hoeveel supporters we de voorbije jaren hadden, dan kunnen we ons ook op dat gebied rekenen tot de beste ploegen van 3de klasse. Jan M: En als we ons durven vergelijken met de ploegen uit 2de, de negen onderste ploegen hebben zeker niet meer supporters dan wij. We zien dat elke week in de krant, 300, 350 toeschouwers of minder, dan doen wij momenteel veel beter. En financieel, we hebben veel sponsors, als er eens éne wegvalt dan kunnen we dat opvangen. Het is bij ons niet zo dat er één grote sponsor is die, wanneer hij wegvalt, alles doodmaakt, zoals er daarvan voorbeelden genoeg (geweest) zijn. We hebben veel sponsors en ze zijn ons goed genegen. In geval van nood kunnen we bij hen terecht

om hulp te vragen, nu ook zijn er opnieuw mensen die Stef spontaan contacteren voor reclame en sponsoring. We vragen ook geen zotte dingen. Beter 20 sponsors van 2.000 euro dan éne van 50.000 euro. En die mensen komen ook allemaal naar de wedstrijden. Ze brengen hun familie mee, hun vrienden en hun relaties. Stef VE: Die 3 jaren aan de top hebben al heel wat teweeg gebracht. Je voelt dat er meer en meer interesse komt en we hopen dat die overgang naar 2de klasse nog eens die overtreffende trap kan brengen om de club financieel gezond te houden. We moeten hier duidelijk verder werk van maken, heel veel tijd in proberen te steken. Maar ook dat is een probleem voor onze kleine kern van ‘actieven’. Er komt nog meer bij kijken nu en dat moet gebeuren door te trachten nog meer mensen te vinden die buiten hun beroepsactiviteiten hier hun tijd en energie in willen steken. En het organisatorische? Stef VE: Ook op dat gebied is er extra volk nodig. We hebben een veiligheidsverantwoordelijke nodig die een week op cursus zal moeten en we hebben stewards nodig. Er worden ook andere dingen verwacht in 2de. Misschien een permanent bevolkt secretariaat of iemand die permanent bereikbaar is.


Verandert er ook iets voor de jeugd? Stef VE: Onze jeugdploegen die doen het ook uitstekend en die staan eigenlijk bijna allemaal bovenaan, bij de drie eersten. En dan zijn dat dikwijls dezelfde ploegen, Dessel, Bocholt en Hoogstraten. Dat zijn ook de ploegen die de laatste jaren telkens voor de titel streden. Bocholt in de andere reeks, wij in onze reeks en Dessel heeft het ook goed gedaan in 2de. De werking bovenaan heeft zijn weerslag bij de jeugd en ook omgekeerd. Het ene kan ook niet zonder het andere. Jan M: Daarom ook dat de telefoon bij Fons Van den Broeck niet stilstaat. Hij krijgt vele vragen om bij een Hoogstraatse jeugdploeg te mogen spelen. Trouwens de vier oudste ploegen moeten ook allemaal tegen dezelfde tegenstrevers spelen als de eerste ploeg. De kleinste clubs worden zelfs uitgesplitst en moeten ook nationaal aantreden. Stef VE: Je kent de Foot Pass. Binnenkort wordt onze jeugdopleiding beloond met een viersterrenlabel, het hoogst haalbare kwaliteitslabel (voor de jeugdafdeling van een ploeg van 3de klasse). Is er dan voldoende ruimte voor alle spelers en ploegen om te spelen? Stef VE: Enkele jaren geleden hebben we onze jeugdaccommodaties nog flink uitgebreid. Als we dan nu de drukke bezetting zien van onze kleedkamers en terreinen, dan valt amper te geloven hoe we dat voordien konden redden.

'Wij gaan op ontdekkingsreis en gaan ons tonen in de tweede klasse.'

Jan M: Wijzelf laten de organisatie hiervan volledig over aan het jeugdbestuur. Er wordt wel gesproken met Loenhout. Net zoals met Wortel wordt er bekeken op welke manier we mekaar kunnen ondersteunen. We zijn beperkt in het aantal velden waarop kan worden gespeeld en getraind en Loenhout beschikt ook over vijf mooie velden. Regi VA: Bij de jeugdploegen maakt men op het einde van het seizoen een evaluatie. Welke spelers zijn goed genoeg om een stap hoger te zetten. De betere spelers schuiven door en wat er eventueel bijkomt van elders wordt gecheckt. Zijn er daar betere bij dan diegene die we zelf hebben, dan zal Fons, Erik, Eddy en hun trainers beslissen, maar altijd met een voorkeur voor de jongen van hier. Wat is jouw rol in de jeugdopleiding? Regi VA: Ik heb vooral aandacht aan datgene wat gebeurt net onder de eerste ploeg. Een paar jeugdspelers komen zes weken met ons meetrainen in de A-kern. Die gaan dan terug en komen er twee andere. Zo hebben we in februari wel de betere spelers gezien en van die beteren bepalen we dan wie er eventueel naar de A-kern komt. Kevin Lauryssen is zo een voorbeeld. Die is zelfs dit jaar al definitief aan de kern toegevoegd en heeft de laatste drie maanden met ons meegetraind. Die werking gaan we ook verder uitbouwen. We moeten de best getalenteerde spelers van 16, 17 jaar verzamelen en we zouden die een topmatch willen laten spelen buiten competitie. We willen elk jaar een paar spelers uit de eigen jeugdopleiding de stap te laten zetten. We hebben dit jaar ook een meeting gehad met de verschillende jeugdtrainers over hoe we voetbal zien, hoe we trainen met de eerste ploeg en hoe we dat kunnen doortrekken naar de jeugd. Daar zijn de trainers in grote getale naartoe gekomen. Dat was een groot succes, er werden heel veel vragen gesteld en had Roger niet gezegd dat we gingen afsluiten, dan ..

Historie Goed twintig jaar na de officiële stichting van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (K.B.V.B.) – 1895 – werden in de Noorderkempen de meeste voetbalploegjes opgericht, midden in de eerste wereldoorlog (1914-’18) thuis te brengen. De bezettingsjaren drukten zwaar op het verenigingsleven en de jonge mannen zochten ontspanning in de voetbalsport. ‘De voetbal wordt een echte furie voor onze jongelui’, schrijft Gazet van Hoogstraten in augustus 1916. Het voortouw wordt in mei van dat jaar genomen door ‘Den Hoogstraetse Voetbalbond’. Een club heeft natuurlijk tegenstrevers nodig, en al vlug verschijnt een oproep: ‘Beginnen de andere omliggende gemeenten ook nog niet? Dat ware een wedijver ondereen en zou ons flinke kampstrijden in’t verschiet beloven.’ Ploegen met fantasievolle namen worden opgericht, zoals ‘OnderOns’ en ‘Vermaak na Arbeid’ in Hoogstraten, wat het aantal clubs in deze gemeente op drie brengt. Na de eerste wereldoorlog vallen de ploegen uit de Hoogstraatse regio de ene na de andere stil. Na een aantal weinig succesvolle pogingen krijgt in 1926, onder impuls van een nieuwe generatie jongeren, de voetbalsport in de Noorderkempen een tweede adem. In juli wordt ‘Hoogstraeten Football Club’ opgericht (stamnummer 978) en in 1928 ‘Vermaak na Arbeid’ (stamnummer 1168). In 1931 was er niets meer over in Hoogstraten, het duurde tot oudejaarsavond 1935 dat rond de kaarttafel een nieuwe club gesticht werd onder de benaming ‘Hoogstraten V.V.’. Op 18 maart 1936 werd ze officieel aangesloten bij de K.B.V.B. en kreeg ze stamnummer 2366 mee. Men startte in derde provinciale, want vierde bestond toen nog niet. De eerste maal promotie werd in het seizoen 1937-’38 gevierd, een jaar later zat men terug in derde. Tijdens de oorlog in het seizoen 1942-’43 werd HVV een tweede maal kampioen. In 1947-’48 een derde keer, ditmaal in tweede provinciale, maar weer een jaar daarop een kaartje retour. Nadien nog eens kampioen in 1951-’52 en degradatie in 1956-’57. Dan begon de glorieperiode. Kampioen in het seizoen 1962-’63, waardoor HVV naar eerste provinciale klom. Het jaar daarop opnieuw kampioen en naar nationale! In het seizoen 1985-’86 volgde de promotie naar derde nationale, waar de club 16 jaar meedraaide. Na het seizoen 2001’02 degradeerde HVV terug naar 4e nationale. Het seizoen 2007-’08 wordt afgesloten met een straatlengte voorsprong op de tweede geklasseerde en zodoende wordt voor de tweede maal gepromoveerd naar Derde Nationale. De seizoenen 2010-’11 en 2011-’12 eindigt HVV telkens tweede in het eindklassement en speelt zodoende jaar op jaar de eindronde voor promotie naar Tweede Nationale. Keer op keer sneuvelen ‘De Rooikens’ na de eerste ronde. Derde keer, goede keer...? En jawel! Het seizoen 2012-’13 winnen De Rooikens de eerste periodetitel wat (opnieuw) recht geeft tot deelname aan de eindronde. Die spelen ze niet, want HVV speelt kampioen en promoveert zodoende rechtstreeks naar Tweede Nationale en dit voor de eerste maal in haar bestaan. Een mijlpaal in de clubgeschiedenis! (Patrick Van den Bogaert) (Bron: www.hoogstratenvv.be) Terug naar 2de nationale. De meeste spelers hebben bijgetekend, enkel Dirk Mathyssen niet. Wat moet er op transfergebied gebeuren? Regi VA: Op momenten als deze wordt je als club overstelpt door managers. Daarin moeten we rustig blijven. We moeten onze filosofie trouw blijven. Op bepaalde posities moet er worden aangevuld maar de aangeDE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 7


worven moeten uit de regio komen ofwel over de juiste mentaliteit beschikken die past bij de club. Iedere club heeft zijn eigen mentaliteit. Deze groep heeft vooral een werkersmentaliteit, gesloten, wat afwachtend, en eens dat ze vertrokken zijn dan ervoor gaan. Dat sluit goed aan bij mijn mentaliteit, ervoor gaan, een goeie winnaarsmentaliteit, niet te hoog van uwen toren blazen, eerst presteren, en dan pas praten. In de groep die we nu hebben is Roel Engelen de enige met 2de klasse ervaring. Dat is te weinig. Ik heb de club gevraagd om twee versterkingen te halen met de nodige ervaring. Je kan niet altijd vinden wat je nodig hebt binnen de 30 km, de mentaliteit is het belangrijkst. En de ambitie voor volgend seizoen? Zou behoud een succes zijn? Regi VA: Nee, je moet niet spreken over behoud. Wij gaan op ontdekkingsreis en we gaan ons tonen in 2de klasse. We benaderen dat op een positieve manier. Behoud is geen positieve manier. We gaan kijken hoe het lukt, de spelers, de supporters, voelen we ons daar thuis, hebben we schrik of kunnen we ons goed aanpassen. Ken je de ploegen waar je volgend jaar tegen moet spelen? Regi VA: We kennen de ploegen van de reeks. De meeste ploegen van 2de blijven, de kampioen van de andere reeks komt er bij maar die zien we zaterdag. De winnaar van de eindronde ook maar dat maakt niet veel uit wie dat is. Er zijn 10 echte profclubs bij. Er zijn ploegen bij met 25 fulltime profs. Die spelers spelen ‘om den brode’, dat maakt wel een verschil. Op zaterdag 11 mei is er de wedstrijd tegen Virton voor de titel van ‘kampioen van 3de klasse. Is deze wedstrijd een geschenk? Regi VA: Ja, ik vind van wel. We kunnen die verplaatsing al eens maken, de spelers weten waar ze terechtkomen, het stadion is dan niet nieuw, als voorbereiding moet je dat meepakken naar volgend seizoen. Virton heeft lang in 2de klasse gespeeld en 2de is toch een ander soort voetbal. Er wordt sneller gespeeld, meer kracht, hardere duels, en ook organisatorisch is het bij profploegen een hemelsbreed verschil. Stef VE: Het is mooi dat we geen nacompetitie moeten spelen, dat we alles kunnen afronden en naar het volgende seizoen kunnen werken. We kunnen de velden in orde brengen en laten rusten. Met een eindronde of onregelmatigheden in de verschillende competities, het wel of niet verkrijgen van licenties, klachten die nog moeten worden behandeld, moeten de clubs veel te lang en in onduidelijke situaties blijven spelen, met een aantal negatieve gevolgen. Jan M: Het is moeilijk te zeggen wat het avontuur in 2de nationale ons zal brengen. 10 jaar geleden moest er een nieuw stadion worden gebouwd.

8 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Na de overwinning: eieren met hesp net over de grens Vijf jaar geleden promoveerden we naar 3de, wat een hele grote stap was, dachten we. Intussen is er veel veranderd, veel verbeterd, we spelen al een aantal jaren mee aan de kop en we werken nog altijd met een heel goed, rustig bestuur, dat altijd kalm en realistisch is gebleven. Vroeger was ik voorzitter met een bestuur van 25 leden, nu zijn we nog met acht, maar je hoeft niet met 20 te zijn, he. Toch spijtig, Aloïs had dit nog moeten meemaken! Stef VE: In het bestuur, in die 15 jaar dat ik erbij ben, heb ik nooit een onvertogen woord gehoord, wel eens een meningsverschil, maar nooit een discussie waar we niet uitkwamen. Stef VE: Een groot verschil met vijf jaar geleden in Leopoldsburg was dat er toen echt euforie was. Nu was iedereen ook uitbundig. Ik heb heel veel felicitaties gekregen, veel gelukwensen,

schouderklopkes, maar ook dikwijls de opmerking: ‘Wat nu?’ Velen zijn dus bezorgd over de toekomst, geven hiermee ook aan dat ze bereid zijn om hun steentje bij te dragen om een goede toekomst voor HVV te verzekeren. 2de klasse! En wat nu? Met deze trainer, met hard werkende spelers gespeend van de juiste mentaliteit, met een rustig en verstandig bestuur, met sponsors die mogen participeren en met sportieve, enthousiaste supporters wil iedereen mee op die ontdekkingsreis. We zijn benieuwd waar ze stranden. (RB)

We feliciteren alle mensen die hebben meegewerkt aan deze uitzonderlijke prestatie; de spelers, de trainer en zijn technische staf, het bestuur, de mensen van de jeugdwerking, de sponsors en de supporters.

De statistieken Hoogstraten is niet zomaar kampioen in 3e A, het is dat met groot overwicht. Dat mag blijken uit enkele relevante stastistische gegevens over het voorbije seizoen. In de eindstand heeft HVV 10 punten voorsprong op de 2e, Racing Mechelen. Het stond gedurende 217 dagen aan de leiding (op de 265 dagen die de competitie duurde). HVV werd periodekampioen in de 1e periode, 3e in de 2e periode (met evenveel punten als de 1e) en 3e in de 3e periode (met 1 punt minder dan de 1e), maw HVV speelde een heel seizoen aan de top van de rangschikking. 22 gewonen wedstrijden, 8 keer gelijk en slechts 4 keer verloren. Het moest dus minste verliespunten optekenen (28, waarvan 13 thuis en 15 uit). HVV was ook de productiefste ploeg met 73 doelpunten en slechts 31 tegen! Het won 15 keer met meer dan 2 goals verschil, 7 maal met 1 goal verschil. Verlies met meer dan één goal kwam slechts 2 keer voor, eveneens met 1 goal! Gedurende 15 wedstrijden kreeg het geen enkel doelpunt tegen, terwijl het slechts in 6 wedstrijden niet tot scoren kwam. Tenslotte zette HVV met 8 overwinningen op rij de tweede langste reeks neer (na Racing Mechelen met 9 overwinningen). Met 18 wedstrijden op rij zonder nederlaag liet het de 2e, hetzelfde Racing Mechelen – 13 opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag) ver achter zich. (jaf) (Bron: www.vbal4.be)


Hoogstraten VV en zijn licentie voor 2de nationale Over het wel of niet verkrijgen van een licentie om in 1ste of 2de nationale te mogen aantreden is elk jaar veel te doen. Clubs met schulden zoals Beerschot en Woluwe pakten eerder dit jaar naast de vergunning. Omdat alles bijzonder ingewikkeld blijkt, hadden we een afspraak met Erik De Bie op het jeugdsecretariaat van HVV. Erik heeft twee jaar geleden het dossier opgemaakt en ingediend omdat Hoogstraten de eindronde mocht spelen met kans op promotie naar de 2de afdeling. Erik vertelt fier dat dit het derde jaar op rij is dat het dossier bij de eerste controle werd goedgekeurd. Het aanvragen van een licentie, wat houdt dat in? Zo ’n dossier in orde maken is niet simpel en het kostte veel tijd. Eerst moesten de statuten van de club in orde zijn. Ze moesten aangepast worden aan de normen van 2de nationale. Dan moest de jaarrekening opgemaakt worden. Deze moest voldoen aan alle wettelijke normen. Alles werd nauwkeurig nagekeken door een bedrijfsrevisor, de volledige boekhouding, met eventuele schulden en tegoeden, attesten van BTW en RSZ, de dimona aangifte (aangifte van tewerkstelling), attesten van arbeidsongevallen, attesten van het ontvangkantoor, enz. Aan de hand van deze gegevens wordt een ratio opgemaakt die zal aantonen of de club leefbaar is in het volgende jaar. Maar daar blijft het niet bij? Nee, dan stelt men voor 2de nationale heel hoge eisen aan het stadion en de accommodatie. Al de ‘kleinere clubs’ klagen hierover, en zeker ook Heist en Dessel die dit jaar in 2de speelden. De voetbalbond stelt eisen aan het veld en de verlichting en het ministerie van binnenlandse zaken heeft om de veiligheid te garanderen duizend-en-één regeltjes opgesteld. Op onze tribune zouden bijvoorbeeld de armleuningen moeten

Eric De Bie dit volhouden, en moeten er voor één of enkele jaren dergelijke hoge onkosten gemaakt worden? Wat zijn de voornaamste problemen, de grootste kosten?

De verlichting is onze grootste zorg. Om '30 van de 36 clubs de capaciteit op 400 de uit 3 nationale lux te brengen, nu is die 235 lux, moeten hebben een accommodatie we misschien nieuwe van de gemeente' lampen op nieuwe palen zetten ofwel 5 lampen bijplaatsen op elk van de huidige palen. Dan spreken we over heel veel geld. We willen worden afgebroken en een beetje hoger worden onze thuismatchen graag op zaterdagavond spegeplaatst, absurd. In onze mooie socio zou ook len omdat we zeer veel supporters hebben van van alles moeten worden aangepast. De regels de omliggende gemeentes. Op zondagnamiddag zijn opgesteld voor profploegen. Wanneer wij werken deze plaatselijke voetbalclubs met hun met onze beperkte middelen op een sportieve eigen eerste elftallen een competitie af. manier een stap hoger kunnen zetten wordt het bijna onmogelijk gemaakt door allerlei regels. Er De tribune zou moeten worden uitgebreid. Nu telt is al langer sprake van de profploegen onder te ze 400 plaatsen, volgend jaar moet dat 750 zijn. brengen in twee reeksen en daaronder de hoogste Voor de veiligheid moet er een veiligheidsverreeks amateurs. Het probleem is dat men onvolantwoordelijke worden aangeduid en opgeleid doende profploegen heeft in België. HVV zou en dit geldt ook voor stewards. Verder legt de graag in 2de aantreden maar hoe lang kunnen we

voetbalcel van Binnenlandse Zaken compartimenteringseisen op, camerabewaking, commandoposten voor de politie en het Rode Kruis, voor de verkoop van tickets moet er gewerkt worden met ‘ticketing’, enz. En gaat dat allemaal in orde komen tegen het begin van de volgende competitie? Daar hebben we wel voor getekend. Op sportieffinancieel gebied is er normaal geen probleem. Met 17 semi-profs werken kunnen we wel. Toch wil ik hierbij zeggen dat van de 36 ploegen in derde nationale er minstens 30 zijn die een accommodatie hebben die eigendom is van de gemeente. Wij zijn één van de uitzonderingen. Wij moeten zelf al onze aanpassingen bekostigen en kunnen pas daarna beginnen te rekenen naar het sportieve luik. We hopen in stilte voor een tegemoetkoming van de stad. We willen ook in 2de onze stijl behouden, werken met jongens uit de streek, die zich hier thuis voelen. Een mix van ervaren spelers met jonge talenten die kansen krijgen en kunnen groeien naar een hoger niveau. Ook met de jeugdwerking zullen we het nieuws halen. We worden beloond met een viersterrenlabel, de hoogst haalbare quotering voor een voetbalclub in derde nationale.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 9


In artikel 409 van het algemeen reglement van de KBVB vinden we de specifieke voorwaarden voor de licentie voor 2de nationale afdeling. Zonder afbreuk te doen aan de algemene voorwaarden, moet een club om een licentie te bekomen voor 2de nationale afdeling, voldoen aan volgende specifieke voorwaarden: 1° uitkomen in, promoveren of dalen naar de 2de nationale afdeling. 2° uiterlijk op 1 september volgend op haar toetreding tot de 2de nationale afdeling beschikken over minstens 17 spelers, tenzij andersluidende bepaling in de afgesloten CAO, met het statuut van betaalde sportbeoefenaar (wet van 24.02.1978) en voor alle spelers voldoen aan de wettelijke bepalingen ter zake. 3° over installaties beschikken die aan de volgende specifieke criteria beantwoorden: a) Het stadion moet uitgerust zijn met een verlichtingsinstallatie met een gemiddelde verlichtingssterkte van minstens 400 lux. b) het speelveld moet een lengte hebben van minstens 100 meter en hoogstens 110 meter, een breedte van minstens 60 meter en hoogstens 75 meter. Het moet in perfecte staat zijn en de club moet bewijzen dat ze over het nodige materiaal en personeel voor het onderhoud beschikt. c) de kleedkamers moeten ruim zijn. d) binnen de installaties of in de onmiddellijke nabijheid ervan moet een parkeerterrein aangelegd zijn. Het moet voldoende groot zijn om de wagens te parkeren van de bestuursleden van de thuisclub en de bezoekers, van de scheidsrechters en assistent-scheidsrechters, evenals van de leden van de bondsinstanties die houder zijn van een kaart “Uitvoerend Comité”. e) er moet een receptiezaal voorzien zijn. f) uitgerust zijn met een medisch kabinet, dat voldoet aan de normen van de voetbalsport. Het moet bovendien beantwoorden aan de noden van het jeugdvoetbal en de medische opvolging van de beoefenaars dient gewaarborgd te zijn. g) de sanitaire voorzieningen moeten toereikend zijn. h) het stadion moet een capaciteit hebben van minstens 3.000 plaatsen, waarvan 750 zitplaatsen. i) de officiële tribune moet duidelijk gescheiden zijn van de overige zitplaatsen. Voor het seizoen 2015-2016 zijn er nieuwe bepalingen waar we hier niet verder over uitweiden. De clubs die promoveren naar 2de nationale afdeling aan het einde van het seizoen 2012-2013 of later dienen slechts te voldoen aan de nieuwe bepalingen vanaf het seizoen 2015-2016 en vanaf het vierde seizoen dat zij uitkomen in 2de nationale, dus dit zijn voorlopig zorgen voor later. Men vermeldt dan wel een verlichtingssterkte van minstens 800 lux, een stadion met een capaciteit van minstens 4.000 plaatsen, waarvan 1.500 zitplaatsen, een pers-, radio- en televisietribune, enz.… (RB) 10 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Politie en stewards ‘VOETBAL EEN FEEST!’ 1 dag nadat HVV zeker was van promotie kwam er op het secretariaat van de club een brief binnen van ‘binnenlandse zaken’ met een opsomming van de veiligheidsvoorschriften voor 2de nationale en de tekortkomingen waaraan de club nog moet voldoen. We vroegen ons af of de ordediensten anders of méér zulllen moeten werken om de veiligheid van de supporters te garanderen. Om die reden hadden we een afspraak met Jan Vinckx van de lokale politie Noorderkempen in Hoogstraten.

Jan Vinckx Zal er veel veranderen wanneer HVV in 2de nationale zal spelen? Jan Vinckx: Wellicht zullen we meer middelen moeten inzetten. Om beter te begrijpen hoe het allemaal precies in mekaar zit, zou je de voetbalwet eens moeten lezen. Sinds de Voetbalwet van 1998, die de clubs wijst op hun verantwoordelijkheid voor een goede organisatie met het oog op de veiligheid tijdens voetbalwedstrijden, is er veel minder politie aanwezig ...

De Voetbalwet Dat hebben we dan wijselijk gedaan. Kort samengevat kunnen we zeggen dat de Voetbalwet verplichtingen oplegt aan de organisatoren van voetbalwedstrijden en er zijn administratieve sancties voor supporters in overtreding. De verplichtingen staan vermeld in het huishoudelijk reglement. Enkele van die verplichtingen van de club is het aanduiden van een veiligheidsverantwoordelijke en het aanstellen van stewards. Een steward is een persoon die de toeschouwers van een voetbalwedstrijd ontvangt en begeleidt

om zo de veiligheid te bevorderen. Hij krijgt een aantal bevoegdheden toegewezen. Bij de administratieve sancties zijn er geldboeten van tweehonderd vijftig tot vijfduizend euro en een administratief stadionverbod voor een duur van drie maanden tot vijf jaar tegen: • eenieder die in het stadion zonder gerechtvaardigde reden één of meerdere voorwerpen gooit of schiet; • eenieder die zich bevindt in de perimeter omwille van en ter gelegenheid van een voet balwedstrijd en die zonder gerechtvaardigde reden één of meer voorwerpen gooit of schiet naar een roerend goed, een onroerend goed of één of meer personen, • eenieder die het stadion onrechtmatig betreedt of poogt te betreden ; • eenieder die in het stadion of de perimeter de richtlijnen of bevelen gegeven door de veiligheidsverantwoordelijke, door een steward in de uitvoering van zijn functie vastgelegd door de wet, of door een lid van de politiediensten of van de hulpdiensten, niet opvolgt; • eenieder die in het stadion of de perimeter bewust zijn materiële hulp aanreikt bij een eenieder die, alleen of in groep, in het sta-


dion aanzet tot slagen en verwondingen, haat of woede ten opzichte van een of meerdere personen; • eenieder die zich, alleen of in groep, in de perimeter bevindt omwille van en ter gelegenheid van een voetbalwedstrijd en aanzet tot slagen en verwondingen, haat of woede ten opzichte van een of meerdere personen (artikel 23bis); • eenieder die pyrotechnische voorwerpen bedoeld om licht, rook of lawaai te produceren binnen brengt, poogt binnen te brengen of die in het bezit is van zulke voorwerpen in het stadion. Jan Vinckx: De voetbalwet is er dus voor de clubs. Dat staat allemaal in het kader van de openbare orde, de openbare veiligheid. De politie is slechts het laatste redmiddel. We zullen wel spotters moeten inzetten, wat we tot nu toe zo veel mogelijk vermeden hebben. Een spotter is een politieman of –vrouw in burger die de eigen supporters heel goed kent en in het oog houdt, ook op verplaatsing. Hoogstraten heeft een fantastisch publiek. We hebben geen risicosupporters en hebben eigenlijk geen spotters nodig, maar de politiediensten van de tegenpartij vragen hierom. Tot nu toe antwoordden we altijd dat we heel rustige supporters hebben, kalme, sportieve supporters. Zij drinken een pintje maar er is nooit agressie, nooit problemen. Voetbal zou een feest

moeten zijn en dat is zo tot nu in Hoogstraten. Maar nu zullen we wel spotters moeten inzetten, niet omdat dit nodig is, maar omdat dit geëist zal worden in 2de klasse. Na de huidige promotie zal de inzet van spotters gevoelig stijgen. Op de ministeriële omzendbrief OOP 38 van oktober 2002 kun je lezen over de efficiënte inzet van de ordediensten naar aanleiding van voetbalwedstrijden en over de informatiehuishouding en de taken van de spotters.

met KV en met Racing, die kennen hun vak. Bij risicomatchen wordt er in samenspraak met de burgemeester gezorgd dat er meerdere veiligheidsmensen paraat zijn, ook van buitenaf want alleen kunnen we niet voldoende mensen mobiliseren. De ordediensten zijn daar om op te treden indien nodig. Liefst niet, want bij een optreden zijn er geen winnaars, enkel verliezers, dus enkel optreden wanneer het echt moet. Wat staat de voetbalclub nog te doen?

Wat gebeurt er bij risicomatchen? Jan Vinckx: Wij ook zijn soms vragende partij bij een risicowedstrijd in Hoogstraten. Het is belangrijk dat er spotters aanwezig zijn wanneer de harde kern van Aalst of Antwerp op bezoek komt. Bij overtredingen wordt er een procesverbaal opgemaakt en het systeem werkt prima. De spotters kennen de boosdoeners en wanneer de overtreders boeten krijgen van een paar duizend euro en een stadionverbod van een half jaar, denken ze wel eens 2 keer na. Vorig jaar bij Westerlo in 1ste nationale waren er bij gewone wedstrijden slechts 6 mensen aanwezig, dat is toch prachtig. Door een paar mensen in te zetten vermijd je het eventuele optreden van vele politiemensen. Dit jaar toen Racing Mechelen op bezoek kwam hebben we enkel spotters ingezet. De spotters van Mechelen zijn professionals, die gaan mee

Jan Vinckx: De accommodatie in Hoogstraten om de supporters gescheiden te houden is werkelijk uitstekend. Ver uiteen liggende, aparte ingangen, de jeugdkantine voor de bezoekers, de bussenparking aan dezelfde kant, eigen drank, eigen sanitair, de supporters van de tegenpartij worden volledig apart opgevangen. Niemand klaagt, iedereen content. Toch zal er nog heel wat moeten gebeuren. HVV zal in orde moeten zijn met de veiligheidsvoorschriften, het zal een veiligheidsverantwoordelijke moeten afvaardigen en stewards aanwerven of aanduiden. Er zal overleg moeten zijn met de lokale politie, de veiligheidsverantwoordelijke van de club en de directeur-coördinator van de federale politie. Er zal een protocol moeten worden afgesloten, enz.. We zien dit allemaal positief tegemoet want de samenwerking met HVV was vanaf het begin altijd aangenaam en goed verlopen. (RB)

DE WERELD VAN

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 11


VANUIT HET STADHUIS Hoogstraatse wegen ter discussie

Traag maar zeker? Hoogstraten telt een uitgebreid wegennet. In totaal 301 km gemeentewegen , 16 gewestwegen die Hoogstraten verbinden met de omliggende gemeenten, en tot slot tal van trage wegen of voetwegen waarover de werkgroep “Oude voetwegen” zich al heel wat jaren bekommert. Het zou al moeten lukken dat dat soms niet tot vinnige discussies leidt over het beheer, de inrichting of het onderhoud. En dat kwam in de gemeenteraad van april zeker tot uiting. Bizar

met snelheden van 30/50/70. Tenslotte verwijzen we naar het advies van de verkeersconsulent die zich ook toch wel vragen stelt bij de verandering van de voorrangsregeling.” Schepen van Mobiliteit Marc Haseldonckx verduidelijkt dat deze vraag vanuit de bevolking van Minderhout en Meerle komt. “Wij geven een positief advies om van Heerle een voorrangsweg te maken. De regeling voor de weg naar de watermolen hebben we indertijd moeten terugroepen om er een voorrangsweg van te maken. Ik ben zelf ook altijd voorstander geweest van de regeling 30/50/70 en dat heb ik op de eerste verkeersraad ook duidelijk gesteld. Maar hier krijgt de hoofdweg voorrang.”

Op de Meerseweg ter hoogste van de Minderhousestraat mag je, afhankelijk van de rijrichting maximum 70 km/uur of maximum 90 km/uur rijden. Dit geeft aanleiding tot een erg dubbelzinnige situatie. Schepen van Mobiliteit Marc Haseldonckx kent het probleem maar al te goed maar het is een bevoegdheid van AWV, het Agentschap Wegen en Verkeer. “Wij zijn hier volop mee bezig en hebben reeds verscheidene brieven verstuurd naar AWV. Wij zijn als stadsbestuur vragende partij om dit zo snel mogelijk op te lossen, en dat heeft men half april ook beloofd. Men was begonnen met borden te plaatsen aan één kant, maar de andere kant moet nog gebeuren. Wij volgen het op.”

Traag op weg

Dringende wegenwerken

Voor 2013 is een bedrag voorzien van 400.000 euro voor buitengewone onderhoudswerken aan de gemeentewegen. Voormalig schepen van Openbare Werken, Jos Martens heeft blijkbaar zijn ronde gemaakt in de gemeente en legt een aantal slechte wegen voor die niet in de planning zijn opgenomen. Zijn opvolger, schepen Michel Jansen, kan Martens zeker gelijk geven. Vele wegen zijn door de vorige winter erg slecht geworden. “ Toch moeten wij de prioriteiten bekijken. Wij hebben keuzes moeten maken en de Hinnenboomstraat slokt een grote brok op.” Omdat het college niet in wou gaan om deze zaak nog eens in de commissie te bespreken stemt Hoogstraten Leeft tegen. Iedereen gaat evenwel akkoord om samen met Wuustwezel een stuk van de Vlamingstraat op te maken. Deze weg is in slechte staat met kapotte asfalt en putten tot op de fundering. De gemeentegrens loopt hier in het midden van de weg.

Voorrang op Heerle

Op de baan Heerle mag men 90 km/uur rijden maar is ook de voorrang van rechts geldig. Het gemeentebestuur wijzigt daarom deze regeling en maakt van de baan Heerle een voorrangsweg met behoud van de snelheidsbeperking 90 km/ uur. Oppositiepartij Anders heeft hier bezwaren tegen hoewel ze de verzuchtingen van de buurtbewoners wel kan begrijpen. Voor haar lijkt het beter de voorrang van rechts aan te houden maar 12 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Schepen Marc Haseldonckx verzekerde de raad dat hij de dubbelzinnige aanduiding van de snelheidsbeperking in Meer zal opvolgen. een snelheidsbeperking tot 70 km/uur in te voeren op deze weg. “Door bij deze weg de voorrangsregels te gaan veranderen, ondermijnen we het mobiliteitsplan dat indertijd werd goedgekeurd, en waar vorig jaar het beleidsplan unaniem door de gehele gemeenteraad werd goedgekeurd. In dat plan staat Heerle gecategoriseerd als lokale weg type III, wat impliceert dat de voorrang van rechts de algemene regel is. Ook de verkeersraad en de verschillende dorpsraden hebben toen dit mobiliteitsplan gunstig geadviseerd zonder opmerkingen. Het lijkt ons dan ook wat diffuus om een jaar na goedkeuring al te beginnen morrelen aan de afspraken en om her en der veranderingen te gaan aanbrengen. Wij zijn er ons goed van bewust dat de combinatie van 90 km/uur en voorrang van rechts absurd is, en zijn er dan ook van overtuigd dat het beter zou zijn om de maximale snelheid aan te pakken en deze terug te brengen naar 70 km/uur. Op blz. 36 van het mobiliteitsplan staat trouwens vermeld dat de omschakeling van 90 naar 70 km per uur op korte termijn kan gerealiseerd worden. Mogelijk dienen er ook begeleidende maatregelen genomen te worden, zoals aangepaste signalisatie, wegmarkeringen, enz. Wij pleiten ervoor om zo snel mogelijk een regeling te treffen voor gans het grondgebied

Dat het traag gaat op de oude voetwegen van onze gemeente is de vanzelfsprekendheid zelve. Minder vanzelfsprekend is echter de trage en moeizame communicatie tussen stadsbestuur en de werkgroep oude voetwegen van Erfgoed Hoogstraten. Deze werkgroep startte bijna 10 jaar geleden haar project om alle oude voetwegen in gans Hoogstraten in kaart te brengen en te inventariseren. Daarvoor doet zij een beroep op de Buurtwegatlas van 1841 die nog steeds kracht van wet heeft. Trage wegen bieden heel wat mogelijkheden als wandel- of fietspad. Ze hebben een belangrijke cultuurhistorische en ecologische waarde of kunnen gebruikt worden als veilige verbinding voor zwakke weggebruiker. Veel van die trage wegen zijn in het verleden reeds verdwenen of dreigen in de toekomst te verdwijnen. Afgesloten, omgeploegd of verdrongen door nieuwe verkavelingen. De achteruitgang van het trage-wegennet gaat nog steeds voort. Een spijtige zaak, vindt de werkgroep, want trage wegen bieden immers heel wat mogelijkheden en voordelen. Steeds meer mensen en lokale besturen erkennen de meerwaarde ervan. Verenigingen, lokale besturen en individuele burgers ijveren daarom voor het terug openstellen van bepaalde verwaarloosde trajecten of van het creëren van nieuwe verbindingen. In de praktijk blijkt dat echter een hele klus. In Hoogstraten werkt Erfgoed samen met het lokaal bestuur, het VVV, de wandelclubs en Natuurpunt om een breder draagvlak te ontwikkelen en op die manier een krachtiger stem te hebben in het promoten, veilig stellen, herope-


VANUIT HET STADHUIS

De werkgroep Oude Voetwegen bekommert zich al bijna 10 jaar om de oude voetwegen nieuw leven in te blazen. nen en bestendigen van deze oude voetwegen. Maar de samenwerking met het gemeentebestuur loopt niet altijd van een leien dakje en dat bleek ook weer op de gemeenteraadszitting van april jongstleden.

Meer en Meerle

De discussie betreft twee buurtwegen, de Kruysweg in Meerle en het Pijperpad in Meer. Voor beide buurtwegen heeft het oorspronkelijk traject zich gedurende de laatste 30 jaar of vroeger gedeeltelijk verlegd. De gebruikers van deze wegen zijn spontaan een ander tracé gaan gebruiken dan deze die oorspronkelijk is opgetekend in de Atlas der Buurtwegen. Dit betekent dat er na 30 jaar openbaar gebruik er op dit nieuwe stuk weg een wettelijke publieke erfdienstbaarheid is ontstaan. Er ontstaat dus eigenlijk een nieuwe openbare weg op net dezelfde manier als zou er geen buurtweg in de omgeving liggen. Maar intussen blijft ook het oorspronkelijk tracé wettelijk bestaan ten voordele van alle inwoners. Dit betekent dat er twee officiële tracés voor die buurtweg vlak bij elkaar liggen. Voor de eigenaar is dit ook niet altijd een aangenaam gegeven.

oorspronkelijk dwars over het perceel van een eigenaar maar verschoof het met de jaren naar de perceelgrens ervan. Deze regularisatie zou voor beide wegen een correcte weergave zijn van de feitelijke toestand en tegelijkertijd duidelijkheid scheppen voor zowel de eigenaar als de gebruiker. Voor iedereen een win-win situatie.

Bezorgd

Volgens CD&V raadslid Danny Adams is de Land- en Tuinbouwsector erg bezorgd over deze voetwegen. “Het wandelpad wordt niet altijd gevolgd en men vindt er vaak veel afval langs de weg. Hopelijk heeft de vzw een goed budget om al de schadeclaims te kunnen betalen”, voegt hij er aan toe. Raadslid Jacobs, die het thema van de buurtwegen aankaartte, heeft alle begrip voor de

bezorgdheid van zijn collega maar de gemeente blijft wel verantwoordelijk voor het onderhoud van de weg en niet de vzw “Oude Voetwegen”, verduidelijkt hij. Burgemeester Tinne Rombouts, die in het verleden niet altijd getuigde van een vlotte communicatie met de leden van de werkgroep, werpt op dat men in deze problematiek alles zo maximaal mogelijk moet organiseren met de eigenaars.” Ik heb verschillende gesprekken gehad met de eigenaar in Meer en ik stel tegenovergestelde signalen vast. Het gemeentebestuur is bereid de weg aan de zijkant te leggen en het stadsbestuur is reeds bezig met dit dossier. Maar het moet ook in samenspraak met de eigenaar.” Raadslid Jacobs dringt er op aan het dossier niet op de lange baan te schuiven en vraagt naar een termijn. “Het initiatief hoort toe aan de gemeenteraad en niet aan het college”, verduidelijkt hij. Wanneer de burgemeester echter verwijst naar de beslissing van het College de eigenaar eerst om een schriftelijk akkoord te vragen komen er opmerkingen los in de zaal bij leden van de werkgroep “Oude Voetwegen”. Zij wijzen de burgemeester er op dat de brief met de goedkeuring van de betreffende eigenaar al geruime tijd op het stadhuis is toegekomen. Het is nog niet vaak voorgevallen dat het publiek vanuit de zaal ongezouten zijn mening kon uiten, iets wat niet toegelaten is. Voorzitter Johan Vermeeren sust de gemoederen en belooft dit punt in de volgende gemeenteraad zelf op de agenda te zetten. Blijkbaar heeft een andere landbouwer intussen de weg omgeploegd. In een schriftelijk antwoord meldde de gouverneur op 16 oktober 2012 reeds dat ‘de gemeente helemaal niet hoeft te onderhandelen met de aangelanden en dat een zachte aanpak niet mag uitmonden in een eindeloos uitstellen omdat deze landbouwer anders de indruk krijgt dat zijn handelswijze wordt gedoogd.”

Redelijke vraag?

De partij Anders plaatste deze problematiek op de agenda van de gemeenteraad. Wijzigingen aan een buurtweg behoren immers tot de bevoegdheid van de gemeenteraad. Zij stelt voor de feitelijke toestand te erkennen als een gedeelte van de buurtweg en nadien het niet meer gebruikte tracé van deze buurtweg te schrappen. Voor Meerle betekent dit dat de historische kerkweg, de Kruysweg, haar oorspronkelijke breedte van 3 meter, zoals voorzien in de Atlas der Buurtwegen, voor de ganse voetweg zou behouden, inclusief het nieuwe tracé. Voor het Pijperpad, waar het tracé zich gedurende de laatste 60-70 jaar verlegd heeft, gaat het om een breedte van 1 meter over gans de voetweg. Hier liep het tracé

Een stuk van het pijperpad bleek onlangs tegen de afspraken in toch omgeploegd. Nochtans zou er vanuit het stadhuis een schrijven aan de landbouwer gericht zijn geweest om de bedding van de weg niet meer te bewerken. De discussie ligt niet bij de landbouwer op wiens grond de verlegging van het pad plaatsvindt, maar wel bij de eigenaar van het omgeploegde land. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 13


VANUIT HET STADHUIS Het Pijperpad

De Kruysweg die de Ulicotenseweg verbindt met de Chaamseweg heeft een breedte van 3 meter maar werd op bepaalde stukken erg slecht onderhouden.

Bis voor Meerle

Voor de Kruysweg in Meerle blijkt, volgens raadslid Jacobs, de eigenaar zelf vragende partij te zijn om de regularisatie van de buurtweg zo snel mogelijk rond te krijgen. Burgemeester Rombouts wijst erop dat ook het stadsbestuur de nieuwe situatie wil erkennen en het oude tracé wil afschaffen. “Maar omwille van de discussie is het dossier teruggenomen en zoeken wij het nu verder uit om duidelijkheid te creëren. Wij zouden willen bekijken hoe we in Hoogstraten zonegericht verbindingen kunnen maken en eventueel verleggingen kunnen doen. Ik wil gans het dossier van de buurtwegen graag in zijn geheel aanpakken. Dit valt niet met één pennentrek te regelen. Er komt een hele procedure bij kijken en daarom gaan wij het in zijn totaliteit behandelen. Deze weg staat momenteel niet onder druk, en vermits je over het oude tracé geen uitspraak doet blijft dit probleem bestaan. ” Raadslid Jacobs vreest dat deze voorstelling om het in zijn totaliteit te bekijken eerder een voorwendsel is om uitstel te zoeken. “Dit dossier is heel duidelijk en kan geen enkel probleem opleveren. Tenslotte zal je ook elke buurtweg afzonderlijk moeten bekijken want zij hebben elk hun eigen geschiedenis. Wij willen dit nu ter stemming voorleggen.” Ook deze keer moet voorzitter Johan Vermeeren de discussie bedaren en stelt voor dit dossier te verdagen naar volgende raadszitting met de nodige actualisatie. Wanneer hij vervolgens laat stemmen over de directe behandeling stemt de meerderheidscoalitie tegen, Anders en Hoogstraten Leeft stemmen voor, terwijl de raadsleden Martens en Coppens zich onthouden.

Rechtzetting

Enkele dagen na deze gemeenteraad valt bij de raadsleden en de pers vanwege de werkgroep Trage Wegen een open brief aan de raadsleden in de mailbox. De aanwezige leden van deze werkgroep hadden tijdens de gemeenteraadszitting 14 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

enkele foutieve en ongenuanceerde uitspraken genoteerd en waren van oordeel dat “een goed overleg enkel maar kan als alle partijen over de juiste informatie beschikken.”

Reactie op de tussenkomst van Danny Adams (CD&V) Wandelaars zouden zich niet houden aan de breedte van de paden. “Onze ervaring is dat wandelaars en fietsers zich zelfs zeer goed houden aan wettelijke breedte van deze paden langs en door velden. Als er al een probleem van het juiste spoor ontstaat, dan is dit meestal veroorzaakt door de landbouwers zelf die deze smalle paden tijdens het ploegen beschadigen of zelfs helemaal ploegen en innemen bij het akkerland waardoor de authentieke bedding belemmerd wordt en zelfs niet meer zichtbaar is. Hierdoor zijn de wandelaars het juiste spoor dikwijls bijster. Misschien moet het bestuur de landbouwers eens oproepen in de toekomst deze openbare paden te respecteren en bij beschadiging terug te herstellen. Wederzijds respect is een gedeelde verantwoordelijkheid.” Het probleem van zwerfvuil rond trage wegen . “OVAM heeft enkele jaren terug een grootschalig onderzoek uitgevoerd op 32 soorten locaties in Vlaanderen. Buurtwegen waren geen specifieke locatie maar kunnen gecatalogeerd worden bij wandel- en fietsroutes. Uit dit onderzoek bleek dat deze routes niet meer zwerfvuil aantrekken dan bv. de dorpsstraat of andere openbare wegen. Integendeel, sommige openbare wegen zijn meer vervuild. Het is gewoon een kwestie van opvoeding, preventie en sociale controle. Waar mensen passeren bestaat uiteraard de kans dat er al eens iemand minder respect heeft voor de regels, de omgeving. Generaliseren is echter een stap te ver en weegt zeker niet op tegen tal van andere meerwaarden van trage wegen voor de gemeenschap. Preventie en handhaving gaan ook hier hand in hand. “

“Wij noteren dat burgemeester Tinne Rombouts gisteren op de zitting van de gemeenteraad verklaarde dat het huidig schepencollege de erkenning van het nieuwe tracé van het Pijperpad over dezelfde eigendom van de aangelande onmiddellijk een gunstig gevolg zal geven om dit te realiseren van zodra deze aangelande zijn akkoord schriftelijk heeft bezorgd. Op 24 september 2012 heeft deze aangelande dit verzoek al schriftelijk overgemaakt aan het College van Burgemeester en Schepenen (geregistreerd op het gemeentesecretariaat op 26 september 2012) en werd ook besproken op in het College van 8 oktober 2012 waarin wordt vastgesteld ‘dat de aangelande, eigenaar van het perceel Afd.3, C499, akkoord is met het verleggen van de buurtweg op hetzelfde perceel C499 Door burgemeester T. Rombouts werd overigens gisteren op de gemeenteraad bevestigd dat deze aangelande op 1 oktober 2012 door het College werd gehoord en dat hij tijdens dit mondeling onderhoud ook al zijn akkoord had gegeven om het pad te herwaarderen over zijn eigendom. Wij stellen dus vast dat het College een half jaar geleden al schriftelijk én mondeling kennis had genomen van dit verzoek en toch heeft ze toen nagelaten de gemeenteraad hierover te informeren! De gemeenteraad is immers bevoegd over wijzigingen aan buurtwegen.”

De Kruysweg

“Burgemeester Rombouts vertelde dat er geen ‘druk’ meer is op het deel van het tracé van buurtweg 22 (Kruysweg) in Meerle en dit dus nu niet meer onmiddellijk hoeft erkend en behandeld te worden. In juli 2012 was er blijkbaar erg veel druk toen het college hals over kop besliste een

Schrijn- en timmerwerken Schrijn- enJANSEN timmerwerken Karel Karel JANSEN PVC RAMEN en DEUREN

PVC enDEUREN DEUREN PVCRAMEN RAMEN en Kömmerling PVC RAMEN en DEUREN Wij leveren en plaatsen Kömmerling

alle schrijn- en timmerwerk. Daken, plafonds, Wijramen, leverendeuren, en plaatsen binnendeuren. alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren. Hoogeind 49

2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 754966 Hoogeind 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

189


VANUIT HET STADHUIS openbaar onderzoek in te stellen om de verlegging van dit tracé juridisch in orde te brengen. De eigenaar had op 2 juli 2012 het college schriftelijk verzocht het tracé over zijn eigendom te verleggen.Het toenmalig schepencollege besliste al op 30 juli 2012 (nog geen maand later), eenzijdig én zonder voorafgaand advies van de gemeenteraad, een openbaar onderzoek in te stellen voor deze verlegging (openbaar onderzoek van 6 augustus tot 20 augustus 2012). Terecht werd dit punt in november 2012 terug van de agenda van de gemeenteraad gehaald omdat de juiste wettelijke procedure hier niet werd gevolgd. En vandaag zou er plots geen haast noch druk meer zijn?” Tot zover de bemerkingen van de werkgroep “Oude Voetwegen”.

Hoogstraten Leeft heeft nieuw bestuur

Vervolg

Het is duidelijk dat over deze materie het laatste woord nog niet is gezegd. Het vermoeden leeft in sommige kringen dat er andere belangen op de achtergrond meespelen. In de volgende gemeenteraad van einde mei krijgen we misschien al iets meer duidelijkheid en worden er concrete beslissingen genomen. De werkgroep “Oude voetwegen” vraagt jaarlijks aan het college om werk te maken van een globaal trage wegenplan. In de buurgemeenten heeft men blijkbaar niet stilgezeten en zijn de meeste reeds klaar met hun plannen. Rijkevorsel zou dankbaar gebruik gemaakt hebben van de vzw Trage Wegen voor de nodige ondersteuning. Deze onafhankelijke vzw heeft intussen ook al heel wat andere gemeenten met succes begeleid. Toen we tijdens ons politiek debat naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 de vraag stelden aan alle aanwezige partijen:” Wat gaan jullie vanaf 2013 doen voor de trage wegen ?” noteerden we van beide meerderheidspartijen de volgende antwoorden. Michel Jansen (N-VA): “N-VA is de enige partij die echt voor trage wegen kiest.” Tinne Rombouts: “Wij willen verder zoeken naar nieuwe trage wegen maar steeds rekening houdend met de eigenaars. We ijveren voor een “gedragen oplossing” en zullen dus in eerste instantie in overleg gaan met de eigenaar.” Wordt zeker nog vervolgd.(jh)

Vanaf 15 mei 2013 heeft Hoogstraten Leeft een nieuw bestuur. Sinds de oprichting, een goed jaar geleden, werkte deze partij nog met een voorlopig bestuur. Hoogstraten Leeft is een combinatie van nieuwkomers, voormalige raadsleden, schepenen en burgemeester en behaalde bij de gemeenteraadsverkiezing een mooi resultaat met 9 verkozen raadsleden en 4 OCMW-leden. Door de coalitievorming verzeilden zij echter in de oppositie. Het bestuur bestaat voortaan uit Marc Van Aperen (voorzitter en persrelaties), Koen Van Leuven (secretaris), Marcel Verschueren (penningmeester), Katrien Brosens, Ann Fockaert, Natasja Snels en Arnold Van Aperen. Van deze 7 bestuursleden zijn er 3 gemeenteraadsleden (Ann Fockaert, Katrien Brosens en Marc Van Aperen) en 3 OCMW-raadsleden (Natasja Snels, Marcel Verschueren en Arnold Van Aperen). Koen Van Leuven is als niet-

mandataris volop actief in het verenigingsleven als secretaris van de Meerse Dorpsraad. “De voorbije maanden hebben wij al enkele opgemerkte tussenkomsten gedaan in de gemeenteraad”, vertelt ons de nieuwe voorzitter Marc Van Aperen. “We hebben de meerderheid kritische vragen gesteld en positieve voorstellen geformuleerd, o.a. over de verkeersveiligheid, het onderhoud van de wegen, over het zwembad, het gebrek aan inspraak, subsidies voor de drie zalen die uit de boot vielen, enz. Anderzijds horen we van onze vertegenwoordigers in de OCMW-raad dat de samenwerking daar zeer vlot en aangenaam verloopt. Wij hopen dat de coalitie in de gemeenteraad hieraan en voorbeeld gaat nemen en ons inspraak en respect zal gunnen. De oppositie vertegenwoordigt immers bijna 48% van de kiezers tegenover 52% voor de coalitie. Wie meer informatie wil of graag lid wordt van de partij, kan surfen naar www.hoogstratenleeft.be “.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 15


De varkenshouderij van Chris en Debby Tilburgs - Meerle

Van big tot toonbank Varkenskwekers en slagers Chris en Debby Tilburgs- de Vries te Meerle hebben hun varkenshouderij gekoppeld aan hun slagerij en verkopen vlees van hun eigen bedrijf. Verser kan het niet! De Hoogstraatse Maand werd nieuwsgierig en besloot eens een kijkje te nemen. DHM: ,,Vertel eens, hoe ben je op het idee gekomen om je varkensbedrijf te koppelen aan een slagerij?’’ Chris Tilburgs: ,,Ik heb eerst houtbewerking gevolgd op het VITO in Hoogstraten. Toen ik afgestudeerd was, heb ik avondschool landbouw gevolgd. Om de puntjes op de i te zetten, vervolgde ik deze cursus met een opleiding culinair traiteurslager. Vorig jaar, 2012, ben ik daarin afgestudeerd. In januari 2012 zijn we dan ook hier, in deze slagerij, gestart. We hebben al acht jaar een varkensbedrijf en eigenlijk was het onze bedoeling om een hoeveslagerij op te richten op het varkensbedrijf zelf en te werken met vleespakketten. Maar de traiteur in Meerle, de vorige eigenaar van deze slagerij, hoorde van onze plannen. Ze kwamen dan ook eens langs en vroegen of we geen materiaal wilden overnemen. Van het één kwam het ander en uiteindelijk hebben we ook deze plaats overgenomen.’’ DHM: ,,Welk verhaal schuilt er nu eigenlijk achter het stukje varkensvlees dat regelmatig op onze borden ligt?’’ Chris: ,,Wij kweken onze varkens zelf, dus we kunnen precies uitleggen wat er met de varkens gebeurt voor ze geslacht worden. De zeugen (vrouwelijke varkens) die we hebben aangekocht, worden kunstmatig geïnsemineerd en precies drie maanden, drie weken en drie dagen later geeft de zeug geboorte aan enkele kleine biggetjes. De zeugen verblijven, samen met haar biggen, drie weken in een kraamstal. Zo’n kraamstal is zo ingericht dat de zeug niet op haar biggen kan gaan liggen. Dit wordt ‘doodliggen’ genoemd. De biggen kunnen drinken wanneer ze willen en als ze er behoefte aan hebben kunnen ze gaan rusten onder de warmtelamp. Na drie weken worden de biggen gespeend (bij hun moeder weggehaald) en vertrekken naar een ander bedrijf. De grotere biggen groeien op in een ander bedrijf, zodat ze de pasgeboren biggen niet kunnen besmetten met een of andere ziekte. De zeugen blijven op hetzelfde bedrijf, maar worden verplaatst naar een groepshuisvesting. De biggen, nu op dat ander bedrijf, worden ook samen gehuisvest. Dit is dan ook de plaats waar ze in alle rust groot en dik kunnen worden door onbeperkt te eten. Dit voederen is volledig geautomatiseerd.’’

DHM: ,,Onbeperkt eten? Ben je dan niet bang dat ze veel te vet worden?’’ Chris: ,,Een varken overeet zich normaalgesproken niet. Het voer dat wij kopen wordt samengesteld door een voederbedrijf. De varkens worden gevoerd naar hun leeftijd. Zoals ik al zei, het voederen is geautomatiseerd. In de computer wordt ingesteld dat de varkens gevoederd worden volgens een bepaalde curve. Zo wordt er automatisch overgeschakeld naar een andere voeding als het varken een bepaald gewicht heeft bereikt. Wij streven naar vetarm vlees. Dus de voeding is op die manier samengesteld dat de varkens niet te veel vet kweken. In Vlaanderen kiezen de consumenten namelijk liever voor vetarm varkensvlees.’’ DHM: ,,Zijn er nog andere zaken in je bedrijf volledig geautomatiseerd?’’ Chris: ,,Ja! De klimaatregeling. Biggen van een bepaalde leeftijd hebben een bepaalde comfortzone. Hoe jonger de big is, hoe meer warmte hij nodig heeft. De computer zorgt ervoor dat de temperaturen binnen deze comfortzone blijven. Als het te koud wordt, zet de computer de verwarming hoger. Als het te warm wordt, zal er meer geventileerd worden. Dit is ook een van de grootste redenen waarom we onze varkens het hele jaar binnen houden. Een ander voordeel van het binnenhouden van varkens is dat ze minder blootgesteld worden aan ziektes.’’

In de kraamstal kunnen de biggen drinken wanneer ze willen DHM: ,,Ziektes, een minder fijne bedoening, heb je daar veel last van?’’ Chris:,,Dat valt heel erg mee. We hebben een goede bedrijfsdierenarts die elke 14 dagen de stallen even inspecteert en vraag of er problemen zijn geweest. Ook het feit dat we met twee locaties werken, zorgt ervoor dat er minder ziekteoverdracht is en dit heeft een duidelijk gezondheidseffect. Met voeding kan je ook een

Hier kunnen de biggen in alle rust groot en dik worden

16 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


hele hoop problemen voorkomen. In de voedermix zitten namelijk ook voedingssupplementen. Elke 14 dagen komt er ook iemand van de voerfabriek om te zien of er problemen zijn en of dit eventueel aan het voer ligt.Uiteindelijk wordt het vlees nog eens gekeurd in de slachterij. Er is daar een dierenarts van het FAVV die een uiterlijke keuring uitvoert op de levende dieren. Daarnaast is daar ook een dierenarts die het vlees achteraf keurt. Genoeg controle dus!’’ DHM: ,,Als er zoveel geautomatiseerd is heb je weinig werknemers nodig, neem ik aan?’’ Chris: ,,Klopt! Op het bedrijf zelf werken wij, mijn vrouw Debby en ik, en hebben we één vaste dierenverzorger in dienst. Af en toe als het echt nodig is, komt mijn broer helpen. In de winkel hebben we een winkelmeisje die ons helpt in de winkel en een slager, Frank, die het vlees mee versnijdt. Een kleine maar fijne ploeg!‘’ DHM: ,,Tof! Maar we waren dus bij de biggenstallen gebleven, wat gebeurt er hierna?’’ Chris: ,,De biggen blijven dus in die groepshuisvesting tot ze 28 tot 30 weken zijn. Dan zijn ze slachtsrijp en gaan ze naar de slachterij. Een deel van de mestvarkens houden we zelf en een ander deel verkopen we. Het deel van de varkens die we zelf houden wordt getransporteerd naar de slachterij en dat vlees wordt gekoeld naar hier gebracht. Hier, in de slagerij, wordt het vlees versneden en bewerkt en belandt dan in onze toonbank in de winkel. Wij slachten enkele keren per week. Varkensvlees kan je namelijk niet zo lang bewaren en we willen ons vlees zo vers mogelijk houden. Op deze manier hebben we ook weinig overschot. Als we een paar dagen minder vlees verkopen, kiezen we ervoor om in het tweede deel van de week minder varkens te slachten. Het andere deel van de varkens verkopen we, meestal aan handelaars. Uiteraard proberen we altijd de beste prijs te verkrijgen.’’

DHM: ,,De beste prijs verkrijgen, dat is niet altijd gemakkelijk lijkt mij…’’ Chris: ,,Zeker niet! Varkens kweken vraagt in de eerste plaats een hele investering. Eerst moet je zeugen inkopen en kunstmatig insemineren. Voor de biggen geboren worden, ben je al 115 dagen verder. Daarna duurt het ongeveer 210 dagen tot de biggen afgemest worden, dus naar de slachterij gaan. Als je net begint met het houden van varkens en al deze stappen nog moet doorlopen, moet je bijna een jaar wachten voordat je je eerste varkens kan verkopen. Alle varkens, zo ook de zeugen, moeten natuurlijk eten krijgen. De voederkost is onze grootste kost. Als je weet dat één biggetje tussen de 250 en de 300 kg. voer eet, ben je al snel een hoop geld kwijt! Als je zeker zou zijn dat je uit de kosten kan komen met het verkopen van de biggen, dan zou het allemaal niet zo’n probleem vormen. Maar de grondstoffenprijs fluctueert heel sterk. Sinds 2007-2008 zijn de grondstofprijzen zeer sterk gestegen. Als deze prijs stijgt, volgt de prijs van het vlees niet onmiddellijk. Voor ons betekent dit dat het voeder duurder is, maar de prijs van het vlees verkopen we aan dezelfde prijs. Dit leidt wel eens tot grote verliezen. Het is verschrikkelijk als je zoveel liefde, tijd en geld in iets steekt en dat daarna moet verkopen met verlies.’’ DHM: ,,Is hier dan geen oplossing voor?’’ Chris: ,,Een pasklare oplossing bestaat niet, maar we proberen wel oplossingen te zoeken. Op dit moment proberen we de fluctuaties een klein beetje de kop in te drukken door een PIG TRADING COMPANIE. Verschillende boeren, inclusief ikzelf, hebben een groep gevormd. Samen stellen we een grondstoffenkorf samen en kopen dit effectief aan op de termijnmarkt. De termijnmarkt is een financiële beurs waar mensen kunnen handelen in gestandaardiseerde futures. Dit wil zeggen dat er een overeenkomst is om een bepaalde hoeveelheid grondstof te ko-

pen tegen een vooraf bepaalde prijs. Als je weet hoeveel je kwijt bent aan voederkosten, een zeer variabele kost, kunnen we makkelijker inschatten hoeveel totale kosten we gaan hebben. Op basis hiervan weten we welke prijs voor onze varkens een eerlijke prijs is. En als we dat weten, kunnen we ongeveer inschatten wat onze winst gaat zijn. Op deze manier tasten we minder in het duister.’’ DHM: ,,En dit kan je nu inschatten voor al je varkens?’’ Chris: ,,Nee, we kunnen dit nu inschatten voor 10 % van onze varkens. In groep kopen we nu een deel van onze grondstoffen op de termijnmarkt aan. We hopen dat we dit in de toekomst voor 30 % van onze varkens kunnen inschatten. Dus aan de ene kant is het een soort risicomanagement. We zijn namelijk twee keer afhankelijk van de markt en op deze manier creëren we een stabieler inkomen. Aan de andere kant zorgt het voor marktkennis. We krijgen regelmatig een update van het adviesbureau over wat er allemaal aan de gang is op de grondstoffenmarkt. Nu weten we met welke aankoopprijzen er gewerkt wordt. Als de aankoopprijzen dalen kunnen we hier onmiddellijk op inspelen en vragen waarom de voederprijzen niet mee dalen. Vroeger moesten we deze zaken van de voederfabriek zelf vernemen. ’’ DHM:,,Van wie komt dit initiatief eigenlijk?’’ Chris: ,,Het initiatief van de Trading Company komt van dat adviesbureau DLV. De Trading Company bestaat uit 70 varkensboeren. Hier in de regio Hoogstraten doen er een 7-tal mee.’’ DHM: ,,Bestaat zo’n termijnmarkt ook niet voor de handel van varkens?” Chris: ,,Het bestaat wel, maar in Europa is men nog niet echt vertrouwd met deze manier van werken. Vooral de slachterijen en groothandelaars werken niet echt mee. Met als gevolg dat de boeren ook niet meewerken. In Amerika werkt dit systeem dan weer wel.’’ DHM: ,, Wij hebben ondertussen ook wat research gedaan en we zijn tot de ontdekking gekomen dat je dit jaar de Flanders Golden Pig Award hebt gewonnen. Wat hield dat juist in?’’ Chris: ,,Er werden zes varkensbedrijven voorgesteld die op een bepaald vlak iets anders realiseren dan anderen. Wij waren genomineerd omdat wij met de Trading Company en onze slagerij den Boergondier proberen op een andere manier een eerlijke prijs voor onze varkens te krijgen. DHM: ,,Leuk! Dit wilden we u graag allemaal vragen. Hartelijk dank voor uw gesprek en tot de volgende keer!’’

Chris, Debby, Kim en ‘nonkel’ Frank in de slagerij.

Chris: ,,Graag gedaan. Tot ziens!”

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 17


Hoogstraten in Afrika

Stedenband in de maak Maandagmorgen 6 mei 2013 stond een delegatie van het Hoogstaatse stadsbestuur gepakt en gezakt op het perron van Berchem station, klaar voor een lange reis naar Benin. Geen plezierreisje, maar een studiebezoek aan twee gemeenten in dit West-Afrikaanse land om een samenwerkingsverband te onderzoeken met Hoogstraten. De eerste concrete kennismaking na jarenlange voorbereiding in de zoektocht naar een ‘stedenband’. Stedenband ?

Al jarenlang steunt de stad Hoogstraten ontwikkelingsprojecten in het Zuiden of in de zogenaamde Derde Wereld-landen. Deze steun gaat meestal naar Hoogstraatse ontwikkelingshelpers of naar projecten die door Hoogstraatse personen of verenigingen worden ingediend. Sinds enkele jaren groeit evenwel ook de idee om als gemeente zelf een bijdrage te leveren in het ondersteunen van lokale besturen in deze landen. Er zijn immers nogal wat gelijklopende taken voor een plaatselijk bestuur, of het nu in het rijke noorden dan wel in het armere zuiden is. Hierbij kan dan o.a. de uitwisseling van ervaringen en de overdracht van kennis een belangrijke bijdrage leveren in het ontwikkelingsproces ter plaatse maar ook voor ons een hele verrijking zijn. Vanuit de nationale en de Vlaamse overheid wordt deze samenwerkingsvorm sterk gepromoot, en ook financieel ondersteund. Tal van Vlaamse gemeenten zijn zo al ingestapt in een stedenband. Van de 308 Vlaamse steden en gemeenten hebben er momenteel al 30 een stedenband aangegaan met partners buiten Europa. Zo heeft Turnhout een stedenband met een gemeente in China, Zoersel met Benin, Herent met Guatemala, Geel met Zuid-Afrika, Mol met Nicaragua, enz

ten, openbaarheid van bestuur, democratie, communicatiemogelijkheden, enz. ter discussie. Ook praktische elementen zoals afstand (vlieguren en binnenlandse verplaatsingen), mogelijkheden tot verblijf, veiligheid, enz werden mee onder de loupe genomen.

De keuze

Toen de gemeenteraad van juni 2012 zich akkoord verklaarde met de opgestelde criteria kon de zoektocht naar een geschikte partner beginnen. Mogelijke kandidaten kregen vanaf begin juli 2012 de kans hun aanvraag in te dienen. Hun dossier moest vóór 15 september schriftelijk of per mail op het stadhuis toekomen. Uiteindelijk meldden zich 12 kandidaten aan uit 6 verschillende landen (Benin, Suriname, Burkina Faso, Senegal, Marokko en Democratische Republiek Congo.) Na een eerste selectie bleven er uiteindelijk 5 gemeenten over waarvan 3 uit Benin, 1 uit Senegal en 1 uit Suriname. Uiteindelijk viel de keuze op Benin. Dit land biedt bovendien het voordeel dat er reeds een aantal Vlaamse gemeenten hier een stedenband hebben waardoor het gemakkelijker maar ook zinvoller wordt om

Benin in West-Afrika in een ruimer gebied samen te werken. Na een werkbezoek in juni 2011 ondertekende de gemeente Zoersel vorig jaar een samenwerkingsverband met een buurgemeente van Za-kpota. Met deze laatste gemeente en met Boukombé werden door de stad Hoogstraten contacten gelegd om ter plaatse een verdere samenwerkingsmogelijkheid af te toetsten. De derde gemeente

Lange weg

Vooraleer de koffers gepakt werden voor het studiebezoek aan Benin, is er vanuit Hoogstraten al heel wat water naar de zee gelopen. Vanuit de Noord-Zuid werking van de gemeente wordt er al enkele jaren gedacht aan de uitbouw van een stedenband. Toen in 2011 het vorige stadsbestuur het licht op groen zette kreeg het idee geleidelijk aan vaste vorm. Begin 2012 werden twee werkgroepen gevormd, een interne (personeel van de stad) en een externe (geïnteresseerden en deskundigen) die begeleid werden door een deskundige van VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten). Aan de hand van talrijke criteria hebben zij een zoektocht gemaakt in de keuze naar een goede partner voor Hoogstraten. Bij deze criteria was bijvoorbeeld de taal al een belangrijke factor. Om de samenwerking en de uitwisseling zo vlot mogelijk te laten verlopen en zoveel mogelijk mensen in Hoogstraten hieraan te laten deelnemen leek de keuze van een Engelstalig of Franstalig land te verkiezen boven bijvoorbeeld een Spaanstalig land. Daarnaast kwamen belangrijke criteria zoals mensenrech18 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Maandag 6 mei 2013 in Berchem station: de Hoogstraatse delegatie vertrekkensklaar voor Benin: v.l.n.r. Hilt Rigouts, Staf Coertjens, Jef Van Looy, Jef Vissers en Jan Verlinden. Anne Geens van VVSG ontbreekt nog op het appel.


uit Benin werd niet verder weerhouden wegens gebrekkige communicatie. Za-kpota en Boukombé mochten zich opmaken voor een bezoek van een Hoogstraatse delegatie. Het gemeentelijke informatiemagazine Info’zine geeft in haar editie van mei 2013 ruimere informatie over dit land en de beide gemeenten.

De delegatie

Een hartelijke ontvangst van de Hoogstraatse delegatie in Za-Kpota .

Terug op de schoolbanken, het is weer even wennen. Jef Van Looy en Jef Vissers in Boukombé

De Hoogstraatse delegatie bestond uit zes leden. De nieuwe schepen van ontwikkelingssamenwerking Jef Vissers was de delegatieleider. Hij heeft zich de laatste maanden fel moeten inwerken in deze nieuwe materie. Gans de voorbereiding en de opbouw gebeurde immers door zijn voorgangster Annie Desmedt. Normaal gezien zou burgemeester Tinne Rombouts de groep geleid hebben, maar zij moest verstek geven. In haar plaats kwam Jef Van Looy, lid van het vast bureau van het OCMW. Vanuit de administratie waren Hilt Rigouts van de dienst ontwikkelingssamenwerking en Jan Verlinden van de dienst lokale economie present. Staf Coertjens vertegenwoordigde op vraag van het

Hilt Rigouts voelt zich blijkbaar al helemaal thuis in Benin. Als ambtenaar op de dienst ontwikkelingssamenwerking van de stad Hoogstraten is zij de drijvende kracht in de zoektocht naar een stedenband.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 19


bestuur de mondiale raad en de werkgroep stedenband. Tot slot sloot ook Anne Geens van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten ter ondersteuning zich bij de groep aan. Op maandag 6 mei vertrok de delegatie, zaterdag 18 mei arriveerde ze terug in Hoogstraten, moe maar met een geweldige ervaring rijker. Je kan het reisverslag nog nalezen op de blog : http:// stedenbandhoogstraten.blogspot.be

En nu?

Uit de verslagen die we kunnen lezen in deze blog, blijkt duidelijk dat het vermoeiende maar boeiende dagen waren. Officiële bezoeken aan de twee gemeentebesturen, de gemeentelijke administratie, scholen, vrouwenbewegingen, landbouwprojecten, enz., maar vooral ook de lange verplaatsingen, de temperatuur en de aanpassing aan de Afrikaanse gebruiken en geplogenheden hebben het geduld en het lichaam op de proef gesteld . In hun bagage brengen zij echter nog bergen stof mee naar Hoogstraten om verder op door te bouwen. Als de vermoeide ledematen wat tot rust zijn gekomen, het hoofd wat opgefrist is begint de eigenlijke evaluatie. Heeft de delegatie het nodige enthousiasme maar ook een zekere garantie gevonden dat het met één van deze twee gemeenten kan klikken? Zijn de verwachtingen ingelost om verder de werken aan de groei naar een echte stedenband? En welke gemeente mag zich binnenkort een partner van Hoogstraten noemen? Za-kpota of Boukombé? Er wachten het stadsbestuur en de werkgroep nog heel wat evaluatiewerk en bijkomend studiewerk alvorens hierin een beslissing te kunnen nemen. In ons volgend nummer blikken wij met enkele delegatieleden terug op hun ervaring en op de verdere toekomst. (jh) Wie graag meer informatie wil over een stedenband surft best naar http://www.vvsg.be/Internationaal/Noord-Zuid/Stedenbanden

Mijmeringen bij het afsluiten van de reis Je moet Afrika gezien, gevoeld, geroken en gehoord hebben om het te begrijpen. Warmte, plakkende hitte, vol met getoeter en gescheur van duizenden kleine moto’s, dat hét transportmiddel bij uitstek is. Een jonge, zelfs heel jonge bevolking, allemaal op zoek naar een toekomst met één grote onduidelijkheid over wat deze brengt, wat die voor hen in petto heeft. Vrolijke, vriendelijke mensen die in hun ogen deze onzekerheid met zich meedragen en die nog niemand van hen kan wegnemen. Dat immense continent met zijn adembenemende natuur, met zijn rode grond, zijn overvloedige vruchten wacht op een helpende en ondersteunende hand. Helpend om hun manier van leven mee te ontwikkelen, ondersteunen in die richting die het hen mogelijk maakt om uit deze uitzichtloosheid te geraken en een nieuwe toekomst te realiseren. Dat heeft de bevolking van Hoogstraten al langer gezien. De gemeenteraad heeft daarom

beslist om een stedenband goed te keuren. Dat was onze opdracht tijdens onze missie hier in Benin. Luisteren, kijken, en beoordelen waar en hoe onze gemeente een andere gemeente in Benin kan helpen, wie ons hierbij vanuit Hoogstraten eventueel zou kunnen helpen en welke middelen wij hierbij kunnen inzetten om dit te realiseren. Met de samenstelling van deze groep was dit een stuk eenvoudiger. We hebben elkaar met onze verschillende achtergrond, visie en inzicht perfect aangevuld. Ernst en humor afgewisseld met emoties en verrassende momenten. Als wij erin slagen om aan de Hoogstraatse bevolking, de verantwoordelijken van het bestuur en de raden duidelijk te maken waar, hoe en wanneer we kunnen helpen, dan zijn we geslaagd in onze opdracht. De mensen van Benin hebben het nodig, de mensen van Hoogstraten kunnen het. Laat ons de verbinding zijn tussen hen en ons.

gordijnen • shutters • zonwering tapijten • vloerbekleding • laminaat behang • verf • kleuradvies bed- en badmode • boxsprings, etc.

Kapelstraat 6 • Baarle-Hertog • T. 014-69 90 02 www. vandersluis.be Geopend: Di t/m vr: 9.00 - 12.30 / 13.30 - 18.00 u. Zat: 9.00 - 12.30 / 13.30 - 17.00 u. Zon: 10.00 - 12.30 u.

HM2011-1.indd 1

20 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

25-01-2011 21:21:03


dorpsleven www.demaand.be REDACTIE

Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05

Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 90 40, marcel.adriaensen@telenet.be Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7, tel. 03 315 88 54, jan.fret@telenet.be

Vakantie Voor het eerst sedert het verschijnen van De Hoogstraatse Maand in mei 1985 neemt de redactie even vakantie. Op 1 augustus zal er geen Hoogstraatse Maand in uw bus vallen of in de winkel liggen. Heb je dus een activiteit te melden die in de maand augustus plaatsvindt, willen we dat graag opnemen in het volgende nummer, dat van 1 juli 2013. Dan verwachten wij de kopij wel uiterlijk op dinsdag 11 juni 2013 redactie@demaand.be

Een brief aan de burgemeester in… 2030

Meersel-Dreef: Jef Jacobs, Markweg 6, tel. 03 315 73 64, dhm.meersel-dreef@telenet.be Minderhout: Paul Drisen, Carolienestraat 11, tel.: 03 314 47 54, paul.driesen@telenet.be Wortel: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05 SPORTNIEUWS: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. 03 322 96 00, eframo@telenet.be

Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Loenhoutseweg 34 - 2320 Hoogstraten ABONNEMENTEN/ADVERTENTIES Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Jozef Schellekens, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten, tel.&fax: 03 314 55 04 info@demaand.be

Schepen Joyce De Saeger en burgemeester Tinne Rombouts overhandigen de postmeester van dienst een brief voor hun opvolger (of voor zichzelf) in 2030. WORTEL – Op zondag 21 april stopte de postkoets bij De Klapekster in Wortel-kolonie. Het thema van erfgoeddag 2013 mocht dan wel “Stop de tijd” zijn, de erfgoedcel Noorderkempen vroeg aan de burgemeesters en schepenen bevoegd voor cultuur om een brief te schrijven aan hun opvolgers, de burgemeester en schepen van cultuur in 2030. Aan hun opvolgers of, gelet op de leeftijd en de ambitie van onze politici, misschien wel aan zichzelf. Hoe dan ook, de brief van Tinne Rombouts en Joyce De Saeger werden verzegeld en worden 17 jaar lang veilig bewaard in een kluis in Caron’s Hofke, het heemhuis van Merksplas. (fh)

Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 21


HOOGSTRATEN

Nieuws uit de Bib Jeugd in de Bib Tijdens de jeugdboekenweek van 2012 organiseerde de bibliotheek een wedstrijd voor de Hoogstraatse basisscholen. Alle klassen mochten een ganzenbord ontwerpen. De inzendingen werden enkele weken in de jeugdafdeling van de hoofdbibliotheek tentoongesteld. Bezoekers konden stemmen, maar ook een professionele jury gaf haar oordeel. De gemeenteschool van Hoogstraten bleek de winnaar. Hun prachtige creatie dient als basis voor het Ganzenbord dat de derde klassen van de basisschool na de paasvakantie in hun plaatselijke bibliotheek speelden. Op een educatieve, maar ludieke manier leerden de leerlingen de bib kennen. De nadruk lag op het zoeken en vinden van boeken, in het rek en via de computer. Tijdens de Digitale week ontdekten de leerlingen van de vierde klas allerlei gameplatformen. Zij puzzelden met Bubbels op de computer, liepen met de Wii de 110 meter horden op de Olympische Spelen in Londen en verkenden allerlei spelletjes op de iPad. De kinderen reageerden zeer enthousiast. Ook voor de vrijwilligers van Digidak en de bibmedewerkers bleken het interessante namiddagen. Jeugdauteur Peter Vervloed boeide de vijfdeklassers van de gemeenteschool Hoogstraten, Scharrel en De Meerpaal met zijn muziek en zijn verhalen over Indonesië en zijn boeken. De kinderen bleken zeer goed voorbereid want ze hadden al veel boeken van hem gelezen. Eén klas had zelfs een verjaardagskaart voor Peter Vervloed gemaakt.

Maand van het spannende boek Juni is de maand van het spannende boek. Een nieuwe collectie thrillers en detectiveverhalen wordt aangeboden. Een overzicht hiervan vind je in de keuzelijsten op de catalogus (www.hoogstraten.bibliotheek.be). In de hoofdbib komt er een speciale tentotafel met spannende boeken.

Zitdagen belastingen Heb je hulp nodig bij het invullen van je belastingaangifte? Belastingambtenaren staan hiervoor ter beschikking op volgende zitdagen: • Buurthuis (Digidak), Hazenweg 4/2, Meerle vrijdag 7 juni, van 9 tot 11.45 en van 13 tot 15.45 uur • Bibliotheek Hoogstraten, Lindendreef 1b, Hoogstraten dinsdag 11 juni van 9 tot 11.45 en van 13 tot 15.45 uur • Telefonisch op nummer 02 579 34 50 Voor het invullen van de belastingaangifte van het aanslagjaar 2013 (inkomsten van het jaar 2012) moet je volgende documenten meebrengen: - Aangifteformulier ondertekend door de belastingplichtige(n) - Aanslagbiljet van het vorige jaar (= aanslagjaar 2012 – inkomsten van 2011) - Kadastraal inkomen van uw onroerende goederen - Huuropbrengsten van gebouwen en gronden die door de huurder worden gebruikt voor de uitoefening van zijn beroep - Fiches 281 van inkomsten, uitkeringen en vergoedingen, voor arbei-

22 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

ders: strookjes van vakantiegeld - Bewijzen van betaalde levensverzekeringspremies, intresten en kapitaalaflossingen van leningen. Indien de premies/lening voor de eerste maal worden afgetrokken: basisattest waaruit blijkt dat uw contract aan de voorwaarden van de aftrekbaarheid voldoet. - Betaalde en/of ontvangen onderhoudsgelden - Attesten van pensioensparen, kosten voor kinderopvang, aftrekbare giften,… - Rekeninguittreksel van gedane voorafbetalingen - Jaaropgaven interesten van bankrekeningen indien u teruggave wil van roerende voorheffing Bijna iedere belastingplichtige kan zijn aangifte indienen via internet, namelijk via het systeem www.taxonweb.be . Via http://www.myminfin.be kan iedere burger zijn persoonlijke fiscale informatie raadplegen en eventueel zijn aanslagbiljetten afdrukken. De persoonlijke gegevens zijn toegankelijk via de elektronische identiteitskaart (eID) of de federale token.

Biboutlet Geïnteresseerd in oude romans, tijdschriften of jeugdboeken? Elk jaar voert de bib oude materialen af en biedt ze te koop aan. Boeken kosten 1 euro per stuk, een pakketje tijdschriften 2 euro. De laatste zaterdag verkopen we de restanten aan de helft van de prijs. Waar en wanneer: Bibliotheek Hoogstraten van zaterdag 15 juni tot en met zaterdag 22 juni van 9 tot 12 uur. (niet op zondag 16 juni). In de uitleenposten tijdens de openingsuren van zaterdag 16 juni tot en met zaterdag 23 juni Meer info: hoogstraten@bibliotheek.be of tel.: 03 314 32 61 (ra/red)


HOOGSTRATEN

Uniek orgelconcert in Hoogstraten met Jos Van Immerseel Inderdaad, de internationaal gerenommeerde pianist, organist en dirigent van Anima Aeterna komt op zaterdag 8 juni naar Hoogstraten om solo te concerteren op het Thomas-orgel in de Sint-Katharinakerk. Wij troffen hem enkele weken geleden tijdens een oefensessie aan het orgel. Alvorens hij de toetsen ging beroeren, mocht DHM hem eventjes storen om hem enkele ‘Hoogstraatse’ vraagjes te stellen. Ik heb vernomen dat u als 11-jarige knaap ooit op het orgel van de Begijnhofkerk heeft gespeeld. Er zou blijkbaar een Hoogstraatste connectie zijn? Jazeker (lacht). Voor zover ik mij herinner, was dat zelfs de allereerste keer, niet alleen dat ik een orgel zag maar ook dat ik er op gespeeld heb. Hier op de Vrijheid was vroeger drogisterij Wuyts en dat was vrij dichte familie langs mijn vaders kant. Daardoor kwamen wij wel eens op bezoek in Hoogstraten. Toon Wuyts was ook organist in de Begijnhofkerk en had bij hem thuis een piano staan. Ik heb nog ergens een oude foto met mij aan die bewuste piano toen ik een jaar of 4-5 was. Al kon ik daar toen geen fatsoenlijke noot op spelen want ik ben maar pas met muziek begonnen op negenjarige leeftijd. Een jaartje later of zo heeft nonkel Toon mij meegenomen naar de Begijnhofkerk en daar kwam ik onder de indruk van het kerkorgel. Van Toon Wuyts mocht ik er ook eens op spelen. Ik vond dat een fantastisch ding, hé, al had ik nog geen benul van de muzikale mogelijkheden die achter het klavier en in de orgelpijpen verscholen zaten. Deze prille kennismaking liet mij niet los en gaandeweg kwam het moment dat ik mij zeer intensief op het kerkorgel en zijn muziek ben gaan toeleggen. Ik deed piano en heb tegelijkertijd orgelstudie gevolgd bij Kamiel D’Hooge (1929) en Flor Peeters (1903-1986) In Hoogstraten woont nog een oud-leerling van u, Lieven Strobbe… Ah ja, die heeft nog les gevolgd bij mij voor clavecimbel. … En die vertelde mij dat u een passie heeft voor “Erard-piano’s”. Daar had ik nog nooit van gehoord. Uit nieuwsgierigheid ben ik dan eens naar een concert van u geweest in de Turnhoutse Warande waarop u het repertoire van Debussy speelde op één van uw historische Erard-piano’s. Dat concert in de Warande herinner ik mij nog. En ja, ik heb een passie, maar niet alleen voor Erard-piano’s natuurlijk. Erard is wel één van de grootste en belangrijkste piano- en instrumentbouwers geweest in de periode van eind 1700 tot begin1900. Zo heeft o.a. Debussy zijn impressionistische muziek gecomponeerd en gespeeld op een Erard. Het ligt dus voor de hand om dat soort muziek te spelen op een dergelijke piano

uit die tijd. Bovendien zijn Erards nog relatief gemakkelijk op de kop te tikken. Ze zijn dermate goed gebouwd dat ze zich meestal ook nog in vrij goede staat bevinden. Ik ben begonnen met een paar types van oude Erards op te kopen, niet bewust om te verzamelen, maar om er mee te kunnen concerteren. Voor pianoconcerten neem ik immers steeds zo’n historische Erard-piano mee. Vandaar. Nu wil het toeval dat hier bij ons in het klooster van het Spijker ook nog een authentieke Erard-piano staat. Dat weet ik. Ik heb hem nooit gezien maar Lieven Strobbe heeft mij daarover gesproken. ----Jos haalt een mobieltje uit zijn zak en na watknopjes-drukken laat hij mij op het schermpje enkele foto’s zien van bij hem thuis. Ik zie een sober zaaltje in een mooi verbouwd schuurtje waarin allerlei piano’s staan opgesteld: allemaal Erards, achttien in totaal! ----Van oude piano’s naar een nieuw koororgel. Wat vind je van ons Thomas-orgel? Ik heb nog niet echt de kans gehad om er voluit op te spelen. Zo dadelijk ga ik beginnen aan mijn oefensessie zodat ik mijn repertoire voor het concert kan afstemmen op de klank en de mogelijkheden van het orgel. Het ziet er in geval prachtig uit en ik verwacht er veel van. Bij het doornemen van de registers daarnet klonk het in elk geval zeer mooi en veelbelovend. Onvoorstelbaar hoe de klank overeind blijft in deze indrukwekkende kerkruimte. Ik ben aangenaam verrast dat in deze kerk met zijn groot Pels-orgel dit tweede koororgel tot stand is kunnen komen. Wie is hier de drijvende kracht achter dit project? ----Ik vertel hem over de droom van Jos Bruurs. Jos Van Immerseel blijkt hem ooit ontmoet te hebben en ik moet hem zonder fout ‘de groeten doen’. Verder gaat het gesprek over het Jos Bruurs Orgelfonds dat het initiatief heeft genomen om in opdracht van de kerkfabriek dit koororgel in de Sint-Katharinakerk te realiseren via de Koning Boudewijnstichting. Ook de bekommernis om de orgelmuziek te promoten, komt aan bod alsook het feit dat jonge mensen kansen moeten krijgen om orgel te leren spelen en als organist te worden opgeleid. Het Thomas-orgel wordt hier volop voor ingezet. Jos Van Immerseel was ook zeer gecharmeerd dat de kerkfabriek voor de bouw

van dit instrument gekozen had voor orgelbouwer Thomas, die hij hoog inschat. ----Om de organist dichter bij het publiek en de toehoorders te brengen gebruikt concertorganisator Mixtuur live-videocaptatie op twee flatscreens die opgehangen worden aan de orgelballustrade. Daardoor hoort men niet alleen de muziek maar ziet men de organist letterlijk ‘met handen en voeten’ aan het werk. Dat is een goed idee. Bij de meeste kerkorgels ziet men de organist inderdaad totaal niet zitten. Ooit heb ik in een orgeltijdschrift uit Nederland een lezersbrief gelezen van een kerel die schreef: “Er zitten een paar honderd mensen een uur lang ergens hoog naar een kast te staren en er gebeurt he-le-maal niets!” (Bulderlach van Jos galmt door de kerk). Mixtuur gaat daar dus eindelijk eens wat aan doen. Jos, veel speelplezier op het Thomas-orgel. De Hoogstraatse cultuur- en muziekliefhebbers kijken alvast uit naar uw concert op zaterdag 8 juni om 19.30 uur in de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten. Na afloop kunnen we met z’n allen nog even bijpraten bij een gratis glaasje wijn of frisdrank achteraan in de kerk.

Epiloog: Enkele weken geleden bij de oefensessie mocht ik hem vanwege Jos en Simone Bruurs de cd overhandigen van Bernard Foccroulle op het Hoogstraatse koororgel, met de boodschap dat Jos Bruurs graag aanwezig zou zijn op het concert van 8 juni. Jos van Immerseel was in zijn nopjes. Het noodlot sloeg echter toe en Jos Bruurs is onverwachts overleden. Het concert van Jos Van Immerseel zal worden opgedragen aan organist Jos Bruurs, de muzikale bezieler en ere-burger van onze stad. (jm) Zie ook: www.mixtuur.be

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 23


HOOGSTRATEN

Dienstencentrum ’t Gebuurt nodigt uit Hoogstraten - Lokaal Dienstencentrum ’t Gebuurt bestaat einde mei één jaar. Steeds meer mensen vinden er de weg naartoe. Alle 100 plaatsen voor het verjaardagsfeest op 30 mei bijvoorbeeld waren in een mum van tijd uitverkocht. Het dienstencentrum is er dan ook voor iedereen in Hoogstraten. Je kan er vrij in en uit voor een babbel, de krant, een koffie, … of je kan vooraf een keuze maken uit de activiteiten. Je hoeft daarvoor geen bewoner van bejaardenwoning, serviceflat of woonzorgcentrum te zijn. Iedereen kan meedoen en dus is het een geschikte remedie tegen verveling. Het aanbod van ’t Gebuurt wordt toegelicht in de centrumkrant die je kan meenemen aan verschillende publieke balies, toonbanken in winkels of wachtzalen in Hoogstraten. Een abonnement nemen kan ook. Volgende activiteiten werden nog ingepland na het verschijnen van de centrumkrant. Ghesellen van de aardbei trakteren Op donderdag 13 juni zijn ‘de Ghesellen van de Aardbei’ te gast op de OCMW-campus. Dit hertogelijk genootschap promoot de Hoogstraten® aardbeien in binnen- en buitenland. Naar goede gewoonte trakteren ze de bewoners van woonzorgcentrum Stede Akkers op deze Hoogstraatse lekkernij. Ook de bezoekers van lokaal dienstencentrum ‘t Gebuurt kunnen die dag een aardbei proeven.

Testpersonen beweegtoestellen 10 tot 21 juni: In de omgevingsaanleg van de OCMW-campus is de plaatsing voorzien van een aantal openlucht beweegtoestellen voor 55-plussers. Een firma zal van 10 tot 21 juni 2013 een aantal demonstratietoestellen op de ocmw-campus plaatsen. Bedoeling is om in deze testweek een beeld te krijgen van de leeftijdsgroepen voor wie deze toestellen nog toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld of ze wel uitdagend genoeg zijn voor vitale ouderen of omgekeerd dat ze juist niet te ingewikkeld zijn

voor hoogbejaarden? Er wordt daarom ruime reactie gevraagd van de Hoogstraatse bevolking. Word lid van ons testpubliek - Door een actieve leefstijl aan te nemen, kunnen 55-plussers veel gezondheidsproblemen voorkomen. Met de beweegtoestellen willen we deze groep inwoners aanmoedigen om actief bezig te zijn in open lucht. In tegenstelling tot de gekende fit-o-meter moet er bij de beweegtoestellen niet gelopen worden maar kan je er toch je fysieke conditie op korte termijn mee verbeteren. Let wel, het zijn géén speeltoestellen. De toestellen zijn geschikt voor personen vanaf 14 jaar en de minimum gestalte is gesteld op 140 cm. Testweek - Via lokaal dienstencentrum ’t Gebuurt nodigt het OCMW elke inwoner uit om de beweegtoestellen te komen bekijken, testen en beoordelen. Ook de betrokken seniorenverenigingen, adviesraden en gemeentediensten worden gevraagd. De toestellen zijn tussen 10 en 21 juni alle dagen vrij te bekijken en uit te proberen op de OCMW campus. Op vrijdagvoormiddag 21 juni komt de ouderenraad alvast testen. Groepen maken een afspraak met de centrumleider als ze

begeleiding willen. Individuele personen kunnen in de testweek tijdens de kantooruren aan de centrale onthaalbalie in de nieuwbouw een beoordelingsformulier invullen en afgeven. De adviesraden kunnen facultatief nog een advies uitbrengen uiterlijk op 1 juli. Van harte welkom.

Plantje tijdens dag van het humanisme Vrijdag 21 juni is de Internationale Dag van het Humanisme. Op deze dag delen humanistische vrijwilligers plantjes uit in enkele zorginstellingen van de provincie Antwerpen. Van 13.30 uur tot 15.00 uur zullen ze aanwezig zijn in lokaal dienstencentrum ’t Gebuurt in Hoogstraten. Elke bezoeker die dan langskomt, krijgt gratis een plantje als geschenk. Voor vrijzinnige humanisten staat het vertrouwen voorop in de mogelijkheid van de mens om zin te geven aan zijn bestaan, geloof in de rede, gelijkwaardigheid, vrijheid, verbondenheid, geloof in de mogelijkheden om een wereld te maken waarin voor ‘elke mens een plaatsje is onder zon’ (red/lvr)

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN

Zeg maar hoe je zitten wil

1

9

7

1

9 2

7 5

0

2

5

0

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49 24 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

www.kempimeubel.be


HOOGSTRATEN

Heilig Bloedspel Boxtel – Hoogstraten

Een schitterend totaalspektakel en kostuumdrama Op zaterdag 1 juni wordt, om 15 uur en om 19 uur in de Sint-Katharinakerk het Heilig Bloedspel opgevoerd. Dit sprankelend wagenspel werd in 1949 geschreven door oud-kapelaan Harrie Beex van de Petruskerk van Boxtel ter gelegenheid van 25 jaar teruggave van het corporaledoek van Heilig Bloed door Hoogstraten aan Boxtel. Nadat het spektakel onder zeer grote belangstelling in Hoogstraten opgevoerd werd in 1952, werd het op vraag van de Hoogstraatse Heilig Bloedstichting terug bovengehaald en door regisseur Maarten Melis in een eigentijds kleed gestoken met God als verteller. Vervolgens werd het door leden van de Boxtelse toneelverenigingen, aangevuld met koorleden en figuranten uit Hoogstraten ingestudeerd. Het is een schitterend totaalspektakel en kostuumdrama geworden, niet in het minst doordat de Heilig Bloedstichting gebruik mocht maken van de historische kledij en logistieke steun van vzw LA:CH gekend van Gelmel de Musical.

Het Heilig Bloedspel Het spel speelt in het midden van de viertiende eeuw en berust voor de voornaamste feiten op historische gegevens. Boxtel en Herlaer, twee aloude Brabantse gebieden, leefden sinds jaren in onmin met elkaar. Onzekerheid over de grenzen,was hiervan de oorzaak. Brandstichting en roverij het gevolg. In Boxtel was Heer Willem de kasteelheer, een wijze en vreedzame bestuurder. In Herlaer regeerde Heer Jan, een driftige ridder. In die dagen kreeg de Pastoor van Boxtel, Heer Gerard, een nieuwe hulppriester, Eligius van den Aker, een pachterszoon uit Boxtel, die om zijn grote talenten in het Vlaamse land had gestudeerd en als priester in zijn geboorteland terugkeerde. Eligius dacht vrede tussen Boxtel en Herlaer te kunnen bewerken door een huwelijk tot stand te brengen, tussen de erfzoon van Herlaer, Dirk, en de erfdochter van Boxtel, Jonkvrouw Maria. In werkelijkheid brengt hij het met zijn bemoeienis zover, dat er een vredelievende bijeenkomst plaats heeft tussen de beide huizen. Allen zijn opgetogen over het resultaat; alleen Jonkvrouw Maria is teleurgesteld, omdat zij begint te vermoeden, dat zij uitgehuwelijkt wordt vanwege haar erfgebied. Eligius begaat een fout als hij bij gelegenheid van die samenkomst van Jonkvrouw Maria het doek opeist, die het liefdespand was tussen Dirk en Maria. Maria wordt hierdoor gesterkt in haar wantrouwen, dat het niet om haar te doen was. Eligius gebruikt het doek de volgende dag als corporaaldoek bij zijn H. Mis. Tijdens die H. Mis stoot hij de kelk om, zodat de altaardoeken rood kleuren. Na de Heilige Mis tracht hij de doeken uit te wassen en als het niet gaat verbergt hij ze in een kist en verzwijgt het mirakel. Angstig dat zijn geheim zal uitkomen doet hij nu allerlei dingen verkeerd. Hij trekt zich schuw terug uit de openbaarheid, vermijdt het kasteel, weigert het doek terug te geven aan Jonkvrouw Maria en hij brengt haar, in het nauw gedreven, tot een breuk met Dirk van Herlaer. In zijn verwarring verbreekt hij zelfs zijn vriendschap met Dirk. Zwijgend ziet hij toe, als na een kortstondige vrede de tweedracht tussen Boxtel en Herlaer weer oplaait. Als Heer Willem op de jacht dan gedood wordt door Jan van Herlaer trekken Boxtel en Herlaer ten strijde op. Eligius weet, dat hij nog de vrede veilig kan stellen door het geweldige mirakel openbaar te maken. Maar hij kan het niet meer doen en zwijgt. Opvoering op 1 juni om 15 uur en om 19 uur in de Sint-Katharinakerk. Toegangsprijs: 10 euro - Kaarten: Dienst Toerisme historisch stadhuis, en parochiesecretariaat Vrijheid 185 Hoogstraten (tijdens de kantooruren maandag en vrijdag 9-11 uur en woensdag 18.30 – 20 uur). (fh)

In Grensland zijn kinderen baas! HOOGSTRATEN / REGIO - In Hoogstraten zijn kinderen deze zomer baas! Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas en Baarle-Hertog zorgen ervoor dat de kinderen niet de kans krijgen om zich tijdens de zomermaanden te vervelen... Zin om op stap te gaan met Fredje & Fraisellie? Op zoek naar het mysterie in het maïsdoolhof? Een spannende vlottentocht op de Mark? Een bezoekje aan de schapenboerderij of genieten van een heerlijk hoeve-ijsje na een partijtje boerengolf? Alles kan… Als klap op de vuurpijl ontwikkelde elke gemeente een speciale kinderzoektocht: in Hoogstraten zoek je samen met Fredje & Fraisellie de code van een geheime kluis, Rijkevorsel heeft je hulp nodig om een heuse trouwpartij te kunnen organiseren, ene Geraar Klosjaar uit Merksplas neemt je mee voor een speurtocht door Merksplas-Kolonie en in Baarle-Hertog wip je de grens over! Stiekem welteverstaan... Haal snel de gratis kinderzomerkrant in huis en ontdek wat Hoogstraten te bieden heeft aan specifieke kinderactiviteiten. Je kan de kinderzomerkrant ook downloaden op www.hoogstraten.be (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 25


HOOGSTRATEN

LIVE@DEMOLEN 2013 Schrijn- en timmerwerken Schrijn- enJANSEN timmerwerken Karel Karel JANSEN PVC RAMEN en DEUREN

PVC enDEUREN DEUREN PVCRAMEN RAMEN en Kömmerling PVC RAMEN en DEUREN Wij leveren en plaatsen Kömmerling

alle schrijn- en timmerwerk. Daken, plafonds, Wijramen, leverendeuren, en plaatsen binnendeuren. alle schrijnen timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren. Hoogeind 49

2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 754966 Hoogeind 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

HOOGSTRATEN - Live@demolen, hét evenement in de Noorderkempen met muziek uit de jaren 50,60 en 70, gaat dit jaar door op zaterdag 22 juni 2013. De organisatie is vanaf dit jaar volledig in handen van V.Z.W. De Laermolen. De opbrengst gaat dan ook integraal naar het onderhoud en de werking van de watermolen te Hoogstraten. Vanaf 20.30 uur treedt CRYPTIC SKULL (B) op. Live@demolen start dus met een échte plaatselijke Meerse band. Ze bestaan inmiddels 40 jaar en van de oorspronkelijke bezetting resten nog drie leden: Jos Haest (drummer), Rik Grauwmans (basgitaar) en Jan Dufraing (zang). Later kwam eerst Piet Loos (gitaar) erbij, dan Mil Gysbregts (saxofoon) en ten slotte Bert Dufraing (gitaar). In deze bezetting hebben ze de laatste tien jaar covers uit de rythm ‹n blues-, de country- en de levens-liedmuziek gespeeld. Zij zingen vooral Engelstalige nummers, maar soms ook Nederlandstalige. Daarbij hanteren ze vooral één criterium: als het maar plezant is. Als hoofdact staat vanaf 23 uur FROM USA (NL) op het podium. From USA is dé topgroep

26 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

van vorig jaar. From USA is een band rond zanger/gitarist Stan Peters uit de omgeving van Venlo. De band heeft zich gespecialiseerd in met name jaren zestig tot tachtig muziek, van aanstekelijke Rock & Roll, swing, ballads tot andere popkrakers. De band is in de jaren negentig begonnen en speelde onder andere in Paradiso (Amsterdam) maar ook in MTC (Keulen). Verder stonden ze in het programma ‘Het Steenen Tijdperk’ van de AVRO en wonnen daarbij de eerste prijs vanwege hun muzikaal-kwalitatief hoogstaande live-show. Met veel enthousiasme en vakkennis weet de band het publiek te boeien, zonder dat daarvoor projectieschermen of complete lichtshows nodig zijn. De vele optredens hebben dit aangetoond. Waar FROM USA staat, daar zijn én blij-ven de mensen. Met covers van o.a. The Beatles, Elvis, The Rolling Stones en Van Morrison gaan zij voor het perfecte repertoire. Het bijwonen van hun optreden is een ware verademing, een visueel feestje, een sfeer van herkenning, van meebrullen en mee bewegen. De positieve sfeer op het podium werkt aanstekelijk op het publiek van oudere jongeren en jongere ouderen. Maak FROM USA mee en je wilt ze nog vaker beleven. (fh)

189

189

Uw belastingsaangifte invullen GROOT-HOOGSTRATEN - ACW Hoogstraten organiseert haar dienstverlening ‘Invullen belastingsbrieven’ in Pax, Dr. Versmissenstraat te Hoogstraten op maandag 17 en donderdag 20 juni telkens van 19 tot 20.30 uur. Deze dienstverlening richt zich tot loon- en weddetrekkenden, al of niet gepensioneerd, die enkel gebruik maken van deel 1 van het belastingformulier en lid zijn van één van de deelorganisaties van het ACW.

Wat moet je meebrengen? - Het aangifteformulier (eventueel de voorbereiding), bij voorkeur ondertekend door de belastingplichtige(n); - Aanslagbiljet van vorig jaar (aanslagjaar 2012, inkomsten 2011); - Aanslagformulier kadastraal inkomen; - Alle belastingsfiches van loon, werkloosheidsuitkering, ziektevergoeding, vergoeding arbeidsongevallen, vakantiegeld (arbeiders), belastingsfiche van de inhaalrustdagen (bouw); - Fiches levensverzekeringpremies, intresten en kapitaalsaflossing leningen, basisattest bij nieuwe verzekering/lening; - Betaalde en ontvangen onderhoudsgelden; - Fiches pensioensparen; - Fiche ter staving kosten kinderopvang; - Fiche ter staving van aftrekbare giften; - Fiche energiebesparende investeringen; - Enz. (RS/red)


HOOGSTRATEN

GOUD IN HOOGSTRATEN Stan Vinkx en Maria Van de Pol

Stan en Maria hebben 2 zonen. Jan woont met echtgenote, 2 dochters en 1 zoon in Rijmenam Hug woont met zijn gezinnetje in Sint-Job, zij hebben 1 jongen en 1 meisje. Beide zonen zijn industrieel ingenieur en vooral Hug heeft nog sterke banden met Hoogstraten. Hij is bijvoorbeeld voorzitter van fanfare Ste Catharina. (foto Xavier-Rombouts). Hoogstraten – Stan Vinkx zal in Hoogstraten vooral bekend zijn als leraar wiskunde op het Seminarie. Hij gaf ook wetenschappen en dat vond hij eigenlijk nog prettiger. Hij vond dat in elke les wetenschappen een proef moest zitten. Proefondervindelijke uitkomsten blijven veel beter hangen bij de leerlingen en het is zo plezant als de proef lukt maar ook als er wat mis gaat. Daar kan hij wel een uurtje over vertellen. Stan is de jongste, nu 75, van 9 kinderen. Zijn broers en zussen zijn allemaal nog in leven en ze waren allemaal op het gouden bruiloftsfeest. Heel zijn familie was erg muzikaal. Iedereen bespeelde een instrument en Stan koos in zijn jeugd voor de trekharmonica, bij ons beter bekend als de trekzak. Hij groeide op in WeeldeStatie en ging voor zijn middelbare studies naar het Seminarie in Hoogstraten. Nadien studeerde hij voor regent wiskunde-wetenschappen aan het Pius-X-instituut in Antwerpen. Hij voetbalde in

het eerste elftal van Weelde en tijdens zijn legerdienst leerde hij Maria kennen op de kermis in Weelde. Onderluitenant Vinkx vroeg haar ten dans, en van het één kwam het ander.

te merken aan de lekkere rabarbertaart. Maria is ook actief in de missiekring en zorgt ook voor de kapellekes in de meimaand. Samen hebben ze een kaartclubje met vrienden van het Seminarie en wandelen of fietsen ze langs de Ourthe wanneer ze in Comblain-au Pont verblijven. Vroeger lange fietstochten en korte stops, nu korte fietstochten en lange stops.

Maria was de jongste van 5 en was van Weelde. Ze studeerde economische wetenschappen in Duffel. Ze werkte even op de personeelsdienst van Philips en deed 9 jaar de boekhouding van de NOPRI in Hoogstraten, totdat ze ook op het Seminarie terecht kon, op het economaat. Hun 2 zonen vertrokken ’s morgens naar school en kregen les van papa en gingen bij mama de passer en de gradenboog kopen. Alle 4 op het Seminarie.

Naast het voetbal van Stan en zijn muziek, hij speelt piano en is maatslager of koorleider bij OKRA, zijn vooral zijn fietsactiviteiten bijzonder. Hij reed zeker een keer op 5 naar Lourdes, een keer naar Santiago de Compostela, fietsvakanties in de Vogezen, en de ‘La Redoute’ die deed hij ontelbare keren.

Veel talenten, vele hobby’s en Comblain-au-Pont

Ze hopen nog lang gezond te mogen blijven, nog veel te kunnen fietsen en nog dikwijls naar ‘Comblain’ te kunnen gaan. Wanneer ze daar zijn is dat een teken dat alles goed zit.

In de huiskamer hangen de zelfgemaakte borduurwerken, gemaakt door Maria met engelengeduld met de kruissteek, het bakkerstalent was

Love 2 heal

Paul Van Huffel - Chantal Greeve Paranormaal genezers voor mens en dier Gemeentestraat 17 2322 - Minderhout Tel. : 0475/66.92.77 Paul Tel. : 0475/94.96.24 Chantal info@love2heal.be animalhealing@love4animals.be

www.love4animals.be www.love2heal.be

Niet WEELDE, maar LIEFDE schept gezelligheid.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 27


HOOGSTRATEN

Grootscheepse “Aardbeifeesten” HOOGSTRATEN – MEERLE - “Zeg nu zelf: Aardbeifeesten in Hoogstraten, dat moest er eens van komen”, zegt Gust Lauryssen, een van de initiatiefnemers en sterkhouder van Hoogstraten, Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land. “Op zaterdag 8 en zondag 9 juni verwachten we veel schoon volk in het Proefcentrum in Meerle. We pakken er uit met een programma waarin iedereen zich kan vinden: van klein tot groot, van democratisch ‘koken in ’t veld’ tot een culinair festijn met Wout Bru”. Even opfrissen. Sinds 31 augustus vorig jaar mag Hoogstraten zich samen met met Kinrooi (Limburg), Oudenaarde (Oost-Vlaanderen), Heuvelland (West-Vlaanderen) en Overijse (Vlaams Brabant) twee jaar lang “Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land” noemen. En we zullen het geweten hebben. Gespreid over twee jaar organiseert een vzw met Gust Lauryssen, Paul Snoeys en Ed Van den Ouweland een groot aantal evenementen die gedragen worden door de plaatselijke horeca. Het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 juni moeten topdagen worden met de eerste Aardbeifeesten. Een initiatief dat, als het van Gust Lauryssen afhangt, geen eenmalig evenement mag zijn, maar een traditie moet worden. Gust Lauryssen vertelt ons wat we mogen verwachten.

Koken in ’t veld Gust: We beginnen op zaterdag 8 juni van 13 tot 17 uur met “koken in ’t veld”. De koks van onze beste horecazaken maken, samen met leerling-koks van de Hotelschool, elk aardbeihapjes die we in de Proeftuin voor een prikje aanbieden. Buiten bij goed weer, binnen mocht het iets minder zijn. Er staan daar dus een paar honderd hapjes van de verschillende horecazaken, ook voor kinderen. Die kunnen hun hartje ophalen door zelf een

aardbeiendessertje of een aardbeiencupcake te maken of aardbeienplacemates te kleuren. Er is een springkasteel, kinderanimatie en muziek voor ieders smaak, met Michel Stoffels als animator – regisseur. Natuurlijk is er ook een tap, met allerlei soorten streekbieren, waarbij de “Erbizzem” en “Nen Bangelijken” natuurlijk niet mogen ontbreken. Tussendoor wandelt en speelt de Strawberry City Jazz Band. Kortom ambiance voor klein en groot, een volksfeest zeg maar.

De lange Tafel van Wout Bru Gust: Op zaterdag 8 juni vanaf 19 uur kunnen maximum 120 personen plaats nemen voor een culinair festijn op topniveau bereid door Wout Bru. De tafel staat binnen, te midden het uitzonderlijk aardbeien-,tomaten- en paprikaproefcentrum. Het wordt genieten, kijken, geleid rondwandelen, zowel buiten tussen de aardbeienvelden als lekker binnen.

MENU

“De lange Tafel van Bru” Zaterdag 8 juni 19 uur 115 euro per persoon Kempense asperges, gelakt buikspek, Ibericoham, Parmezaan en truffelvinaigrette °°° Lasagne van kreeft, botersaus met tijm, jus van kreeft met dragon °°° Wagyu beef, primeurgroentjes in bouillon van zomertruffel, jus van vadouvan, puree “Bru” °°° Hoogstraten® aardbeien op de wijze van “Bru” °°° Aperitief, aangepaste wijnen en drankje achteraf inbegrepen.

Dinner in the sky Gust: Op zondag 9 juni gaan telkens 22 gasten samen met Wout Bru de lucht in voor een exclusieve kookervaring op hoog niveau en dat mag je dit keer ook letterlijk opvatten. Van spektakel en een apart, uitzonderlijk, niet te missen evenement gesproken. Men kan inschrijven voor de sessie van 11, 12.30, 14, 15.30, 17, 18.30 en 20 uur.

DINNER IN THE SKY

“met Bru in de lucht” Zondag 9 juni 155 euro per persoon Tartaar van tonijn, gebakken ganzenlever met peperkoek en bonitovlokken, jus van yuzu, vinaigrette van soja °°° Duo van gebakken kalfszwezerik en hoevekip op lage temperatuur gegaard Kempense asperges met panade van Parmezaan, truffel­ vinaigrette en puree “Bru” °°° Hoogstraten® aardbeien op de wijze van “Bru °°° Aperitief, aangepaste wijnen en drankje achteraf inbegrepen

28 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN De Lange Tafel van bij ons Gust: Diezelfde zondag organiseren we om 13 uur opnieuw een lange tafel, nu “van bij ons”, met Guy Sannen als chef kok. Guy zorgt voor een uitgelezen menu, luchtig begeleid door streekbieren als daar zijn Nen Bangelijke, St.-Paul en Erbizzem: licht, klein en onvergelijkbaar lekker.

MENU

“de Lange Tafel van bij ons” Zondag 9 juni 13 uur 75 euro per persoon Bij het aperitief: in aardbeienjus gemarineerd Sint-Jakobshartje op een puree van zoete paprika °°° Heilbotfilet op rode en groene linzenein een aardbeienboter °°° Tournedos van kalkoen in buikspek op gesmolten tomaat en mergpompoen °°° Krokant gebakken chocolade met aardbei- en passievruchtencoulis °°° Aangepaste dranken inbegrepen

Boekhoudbureau

Profisk cvba

Boekhouding en administratie B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen Advies sociale wetgeving Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

Gust: Net zoals zaterdag is er ook op zondag, naast de lange tafel, nog veel meer te beleven. Er staan ook nu springkastelen in alle maten, de Ghesellen van de Aardbei treden aan, er is de reuze aardbeiluchtballon en opnieuw het koken in ’t veld met overheerlijke hapjes met de pure smaak van aardbeien. (fh)

Praktische informatie:

U kan inschrijven zolang er plaatsen zijn, uitsluitend via het enige gsm-nummer:

0472/426077

E

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

Vakantie

Voor het eerst sedert het verschijnen van De Hoogstraatse Maand in mei 1985 neemt de redactie even vakantie. Op 1 augustus zal er geen Hoogstraatse Maand in uw bus vallen of in de winkel liggen. Heb je dus een activiteit te melden die in de maand augustus plaatsvindt, willen we dat graag opnemen in het volgende nummer, dat van 1 juli 2013. Dan verwachten wij de kopij wel uiterlijk op dinsdag 11 juni 2013 redactie@demaand.be

Dinner in the sky: een hoogtewerker brengt 22 gasten samen met Wout Bru tot een hoogte van 50 meter. Daar, hoog in de lucht, kan u genieten van een enig uitzicht en een culinair festijn getekend Wout Bru.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 29


hoogstraten

GOUD IN HOOGSTRATEN Jos Jansen en Marina Roos Hoogstraten - Jos werkte samen met zijn broer een paar jaar thuis. Na zijn studies was dat een logische zaak, want vader was een wagenmaker. Na zijn militaire dienst ging hij 3 jaar elders werken en zo schoolde hij zich bij tot meubelmaker. Daarna nam hij de zaak van thuis over. Eén van zijn specialiteiten was het maken van mallen voor de steenfabriek, maar Jos mag er prat op gaan dat hij heel wat vrijwilligerswerk heeft gedaan. Zo maakte hij de kerststal voor het gebuurte ‘de Statie’. Het begijntje was een jaarlijks terugkerende activiteit, de Sint-Joris Gilde van Hoogstraten kon ook rekenen op zijn vakmanschap en hij maakt ook de schrijnwerkerij voor de nieuwe gebouwen van HVV. In zijn jonge jaren ging Jos wel eens een pintje drinken in café ’t Fortuin in de Vrijheid en zo leerde hij Marina kennen die achter de toog stond. Marina is de 9de van 10 kinderen. Nadat ze getrouwd waren heeft Marina thuis gewerkt, de winkel doen, meubels verkopen, zorgen voor het huishouden en voor de 3 dochters. Op de dag dat ze 50 jaar getrouwd waren, hebben ze een heel lekker restaurant uitgekozen en hadden de buren alles mooi versierd. Enkele dagen later was het feest met familie en vrienden. Marina, die heel graag danst, had Jos kunnen overtuigen om met haar, net als vroeger, de dans te openen.

Familie van HVV Jos behoort tot de ‘koffiedrinkers’ bij HVV. Elke maandagmorgen komen een aantal vrijwilligers en enkele bestuursleden samen op de club om de wedstrijden van het weekend te bespreken bij een koffietje. De voetbalclub uit Hoogstraten is nooit ver weg van de familie Jansen-Roos. Meer dan anderhalf jaar op voorhand hadden ze samen de datum bepaald voor hun feest. Toch moest Jos zich bij zijn genodigden excuseren, want HVV moest de wedstrijd tegen Berchem Sport spelen zonder secretaris Fons Van den Broeck, zonder Hugo Van Ginneken die zorgt voor de facturatie, zonder jeugdcoördinator Erik De Bie, zonder Patrick Van den Bogaert die verantwoordelijk is voor het feestgebeuren en de pers, en zonder barmoeder Hilda Roos en dan spreken we nog niet over alle andere supporters van ‘de Rooikens’ die ook op het feest waren uitgenodigd. Hoewel ze vroeger dachten dat ze altijd in de Vrijheid zouden blijven wonen, constateren ze nu dat het in de Burgemeester Van Aperenstraat ook heel goed wonen is. Het is er heel rustig en ze hebben heel goeie buren. Ze genieten van de rust. Af en toe wat wandelen en fietsen, kruisboogschieten en een kaartje leggen. En het kan verkeren: Marina staat opnieuw achter de toog, in de cafetaria van ‘het Gebuurt’. Het gaat ze goed en hopelijk nog heel lang goed. (RB)

Jos en Marina met van links naar rechts: kleindochter Britt, dochter Denise, Jef Pelkmans, dochter Ilse, Patrick Vaelenbergs, dochter Karine en kleinzoon Ken.

30 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Dansen op orgelmuziek in de kerk

HOOGSTRATEN - De Turkse derwisj-danser Kadir Sonuk in actie tijdens het voorbije lenteconcert in de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten. Samen met de Nederlandse organist Aart Bergwerff zorgde hij op 4 mei met Canto Ostinato voor een opmerkelijke start van de jaarlijkse Mixtuur orgelcyclus. Op het strak verlichte podium in de centrale kruisbeuk van de kerk met rechts het Thomasorgel, kwam het geheel prachtig tot zijn recht. De repetitieve en minimalistische orgelmuziek van de Canto was in dialoog met de eeuwige draaibeweging van de danser in het wit en het sierlijke kleurenspel van de zwaaiende derwisj. Tijd bestond even niet meer wat zorgde voor een spirituele dynamiek, die rustgevend was en tegelijkertijd ook zeer intens. Kortom, een unieke carrousel van gedachten en emoties. Nadien was er achteraan in de kerk voor alle concertbezoekers een gratis glaasje wijn of frisdrank om nog even gezellig na te babbelen en bij te praten in aanwezigheid van de organist en de danser. Alle aanwezigen alsook de beide artiesten waren aangenaam verrast, niet alleen over de voorstelling en de boeiende interactie maar ook over de kerk als eerbiedwaardige cultuurtempel. Waarmee het kerkgebouw perfect illustreert dat het onvermoede mogelijkheden biedt als onderdak voor culturele manifestaties voor zover ze complementair zijn met de eigenheid en de sereniteit van het gebouw. (jm)


hoogstraten

Ontroerend afscheid van

Jos Bruurs (1928 – 2013)

Op zaterdag 18 mei om 10 uur werd Jos Bruurs (+ 11mei) begraven. Een bomvolle Sint-Katharinakerk heeft hem mee uitgeleide gedaan tijdens een stijlvolle en sobere uitvaartmis volgens een scenario dat Jos zelf reeds lang van te voren had uitgetikt.

Gedachtenisprentje Voor wie deze uitzonderlijk verdienstelijke Hoogstratenaar niet gekend heeft, lichten wij hier twee passages uit de tekst van het gedachtenisprentje. “Jos Bruurs, geboren, getogen en gestorven op de Vrijheid. Gedurende 60 jaar was je organist van de parochie. Orgelkunst op zijn mooist: fijn, feestelijk, professioneel elke dag opnieuw ter ere van God, ten dienste van de gemeenschap. Als bezieler van de muziekschool en de kerkkoren heb je door de jaren duizenden mensen doen musiceren in erediensten en concerten of zo maar voor het plezier. Het mooie Thomasorgel, door u geïnspireerd en door de gemeenschap gebouwd om de eeuwen te trotseren, voor koor, orgelstudie en concerten. We zijn je allen dankbaar voor je uitzonderlijke muzikale levenswerk.” … “Je was er voor de vrienden. Fietsen met De Poot, één pintje drinken na de repetitie op vrijdag of koffie na de zondagsmis. Artikels en in memoria schrijven voor de Gazet van Hoogstraten, op interview voor de Gelmelwacht, een aangepast gedicht voor elke verjaardag of een toespraak voor een gelegenheid, met een kwinkslag, kunstig, doordacht, raak maar met respect. Altijd erg gewaardeerd.”

Uitvaartdienst Reeds om halftien stond er een lange rij mensen aan te schuiven buiten voor de kerk. Honderden vrienden en sympathisanten wilden gepast afscheid nemen van deze zeer verdienstelijke Hoogstratenaar. Voor de aanvang van de dienst speelde het koororgel de geliefde Bachmuziek van Jos. De sobere kist met de overledene werd binnengedragen, geëscorteerd door de Hoogstraatse cantorij Scola Gregoriana die het Requiem zong. Pastoor Bart Rombouts ging voor in de eredienst met assistentie van Fons Van Dijck, pastoor van Wortel. Het kinderkoor mocht de misviering muzikaal openen met een lievelingsliedje van hun stichter en bezieler. Verder werd de eredienst vocaal opgeluisterd door de Scola Gregoriana en het Piuskoor. Omdat het grote Pelsorgel (het Jos Bruurssorgel) momenteel in herstellings, bespeelden de twee organisten Luc Dockx en Nico Declerck, die Jos zijn opgevolgd, het nieuwe Thomasorgel. Pastoor Van Dijck bracht in een pakkend sermoen de figuur en de verdienste van de overledene

in herinnering, waarna er een indrukwekkende stilte viel in de kerk.

‘O keer dine oghen’ Getrouw aan de wens van de overledenen, waren er na de dienst geen toespraken van officiële instanties en verenigingen. Bij de voorbereiding van zijn eigen begrafenis had Jos, sober en bescheiden als hij was, geen rekening gehouden met het feit dat er zoveel volk aanwezig zou zijn. Dit zorgde voor lange rijen tijdens de offergang en de uitreiking van de communie, waardoor er extra ruimte was voor mooie orgelmuziek en een meerstemming lied door het Piuskoor met voorwoord door voorzitster Frieda Martens. Heel ontroerend was de keuze van het lied dat o.a. ook was uitgevoerd tijdens het huwelijksmis van Jos en Simone, alsook tijdens de huldeviering ‘60 jaar organist van de Sint-Katharinakerk’. Hieronder het inleidend woord van voorzitster Frieda Martens. “Beste Simone en familie, Namens het Piuskoor en de gemeenschap bieden wij u allen onze oprechte deelneming aan bij het heengaan van Jos. Uw vele vrienden en mensen zijn hier in deze kerk bijeengekomen om vandaag afscheid te nemen van een bijzonder man. Een afscheid dat in de palm van Gods hand getekend stond op de vooravond van Pinksteren. De dag in het kerkelijk jaar wanneer de kracht van het heilig vuur neerdaalt en mensen de bezieling geeft en het vermogen hun talenten te gebruiken .

De hand met een vingerloze handschoen…. als een applaus

Laat die bezieling nu uitgerekend de rode draad zijn doorheen het leven van Jos. Hier in deze kerk speelde een groot en belangrijk deel van zijn leven zich af Eerst als jonge zanger van het Piuskoor, nu Scola Gregoriana, later als organist, leider en grote bezieler van het gemengd koor, oprichter van een knapenkoor, nu kinderkoor. Boven op het hoogzaal onder de gewelven werd God zijn vriend en leidsman in zijn duisternis. Diezelfde God zorgde hier op aarde voor een bijzondere beschermengel aan zijn zijde. Zo kon hij zijn taak als mens vervullen in het leven, vol overtuiging en overgave ten dienste van zijn gezin en de gemeenschap. Heel veel uren hebben we hier samen mogen zingen, terwijl hij ons op het orgel begeleidde. Goed of minder goed gezongen, steevast verschenen op het einde zijn handen boven het klavier, met zijn vingerloze handschoenen aan gaf hij ons een geruisloos applaus. Dat vergat hij nooit! Zelf was hij geen man voor grote lofbetuigingen. Des te meer lag in zijn eenvoudige “dank u wel” een intense dankbaarheid verscholen voor alle mensen in zijn omgeving. Hij was dankbaar voor het leven tout court. Zo iemand kom je nog zelden tegen. Jos Bruurs voor uw laatste reis heb je ons verrast. Ergens op een mooie dag heb je jouw vertrouwde vintage typemachine genomen. Behoedzaam er een half A4-tje in gestoken en toen heb je voor ons een brief klaar gemaakt. Bovenaan schreef je: wensen voor later … uitvaart J.B. Zorgvuldig heb je de liederen en lezingen met de juiste toon gekozen. Onderaan: Iedereen bedankt, Jos. Dit gebaar omvat zoveel meer dan alle woorden. Teder koesteren we, je laatste opdracht en bewaren het in onze archieven als een kostbaar kleinood. Voor jou was muziek het hoogste, een rechtstreekse plug van het oor naar het hart waar het vreugde maar ook troost en verlichting kan brengen. Dat jouw brandend vuur en inspiratie deze ervaring aan ons heeft doorgegeven is van onschatbare waarde en komt ons vandaag goed van pas. Wij allemaal, waren bevoorrecht om aan jouw hand vertrouwend een eind mee te gaan op dat bijzondere levenspad. Hoe kunnen we u nu beter bedanken dan met een lied van je oud- leraar Jules Van Uffel ‘O keer dine oghen’. Het veroverde een speciale plaats in jouw hart en in dat van uw Simone. Hiermee maken we de cirkel weer rond en sluiten we jou, beste vriend, voorgoed in ons hart. Bedankt Jos.”

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 31


d,

o-

eer

hoogstraten

ASO Spijker, de Strafste School van 2013 Sinds woensdag 8 mei mag ASO Spijker zich een jaar lang de Strafste School van 2013 noemen. Precies om 8 uur, maakte MNM presenator Tom de Cock de beslissing van de jury van de radiozender bekend en maakte dagenlange spanning plaats voor euforie. “Een ongelooflijke ervaring van inzet en samenhorigheid van leerlingen, oud-leerlingen en ouders…..en dat alles zonder dat er lesuren moesten sneuvelen”, zegt de directie trots. Het verhaal van kandidatuur tot laureaat. Het begon op 5 april met de vraag van Stijn Mertens, een van de leerlingen, of hij ASO-Spijker mocht toevoegen aan de lange lijst van scholen die zich bij MNM kandidaat stelden voor de titel van Strafste School van hun provincie. Op een argeloos “doe maar”, brachten de sociale media een stemmachine op gang, die eindigde op dinsdag 23 april met het bericht van MNM dat het Spijker de Strafste School van de provincie Antwerpen was.

Een sterrenhemel vol wensen

Annelies Breugelmans (secretariaatsmedewerker): Onze leerlingen kregen die dinsdag vier opdrachten en twee dagen later, op donderdag, liet MNM weten dat de jury op maandagmorgen 29 april zou langs komen. Dan kregen we precies één uur tijd om de jury te overtuigen dat het Spijker wel echt dé Strafste School van Vlaanderen is. Als opdracht moesten de leerlingen een straffe daad doen in de school, een straffe daad doen buiten de school, een schoollied maken en zorgen voor een spetterende ontvangst van de jury. Maandag werd de jury - Tom de Cock en JoyAnna Thielemans - ontvangen aan zaal Pax. In een oude taxi en begeleid door bodyguards en een meute paparazzi werden ze naar de school gebracht. Daar werden ze verwelkomd door de koning en de koningin van het leerkrachtenfeest, een van de vaste waarden hier op school. Zij toonden hen het “grote spijkergeheimenboek”. In de

gang naar buiten, met een feeërieke sterrenhemel van wensen van de leerlingen aan elkaar, werden Tom en Joy-Anna geblinddoekt en met een hoogtewerker tot boven de speelplaats gebracht waar je op dat moment een speld kon horen vallen, zo stil waren de leerlingen. Dan gingen de blinddoeken af en gingen de leerlingen en leerkrachten uit de bol in een rood/ blauw/wit decor, de kleuren van MNM. In het “open leercentrum” (OLC), vertelden een 40-tal leerlingen op evenveel computerschermen waarom het Spijker zo’n Straffe School is.

Op woensdag 8 mei om 8 uur ’s morgens maakt Tom de Cock bekend dat ASO-Spijker de Strafste School van 2013 is. Spanning maakt plaats voor euforie. Naast een erehaag in de gangen, die de juryleden naar het park bracht, stonden dansers, clowns en circusacts allerhande. Naast de vijver, vol bootjes in de MNM-kleuren, doken de kabouters van het lerarenfeest terug op en kreeg de jury een mini-picknick. Op de trap naar de nieuwe muziekklas zong een a-capellakoor, waarvan het aantal stemmen toenam naarmate de jury meer treden betrad. Zo kwam men uiteindelijk op het podium van de Rabboeni­zaal terecht, waar de jury kennis maakte met de enthousiaste groep leerlingen die het jaarlijks terugkerende evenement “Spijker zingt en danst” voorstelden. In de zaal werd ook een film getoond met alle “straffe daden”, zoals het bezoek aan het rusthuis en de bedrijvigheid in de school.

Minister Pascal Smet overhandigt een aandenken aan directrice Greet Kerselaars terwijl Tom de Cock verslag uitbrengt. De kloostersite, een uniek kader voor De Dag van de Buren van ‘t Ver-Zet-je 32 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ongelooflijk

Arne Dondeyne: (PR en leerkracht informatica en economie) Ja, de nominatie als kandidaat van de provincie Antwerpen kwam onverwacht.


hoogstraten Of beter, we zijn waren aangenaam verrast van het groot aantal stemmen voor onze school, een gevolg van onnoemelijk veel positieve reacties van leerlingen, oud-leerlingen en ouders. We stonden erop dat de kandidatuur gedragen werd door leerlingen en derden en hebben bewust nooit omgeroepen in de school. Een bewuste keuze. Ook de opbouw en de organisatie van de ontvangst van de jury was werk van en voor de leerlingen en enkele leerkrachten: een ploeg van 34 man. De verantwoordelijken van elke klas brachten ideeën samen en mijn mailbox zat vol met voorstellen. We zijn hier met het leerkrachtenfeest en de viering van Sint-Niklaas wat gewoon, maar het onthaal van de jury was echt een kippenvelmoment. De inzet, de samenhorigheid en het enthousiasme was echt ongewoon en ongezien. Voor mij kan dit alles niet meer stuk, ongeacht de uiteindelijke uitslag. De verantwoordelijkheid van de leerlingen was enorm. De leerkrachten superviseerden, maar het waren leerlingen die verantwoordelijk voor elk van de deelaspecten die u met Annelies besproken hebt. Alles viel dan nog samen met onze opendeurdag, die al lang gepland was. Maar het was goed, we kenden korte nachten , maar we hebben ons als groep geamuseerd. We hebben er met plezier aan gewerkt. We zijn een kleine school, een school waar zo’n samenhorigheid nog kan.

En de winnaar is

ASO Spijker, dat maakt Tom de Cock met een ploeg MNM mensen op woensdagmorgen om 8 uur op de speelplaats bekend, al geeft directrice Greet Kesselaars tijdens ons gesprek toe dat men haar op dinsdagavond al verwittigde. Er is immers veel te regelen voor de live uitzending op woensdag. Wanneer de leerlingen Tom de Cock zien weten ze hoe laat het is en gaan ze samen met de leerkrachten totaal uit de bol. Gejuich dat hoorbaar is tot op de Vrijheid. Greet Kesselaars (drectrice): Maar om 8.45 uur werden de lessen hervat en keerde de rust voor even terug in de gebouwen. Terwijl enkele leerkrachten hier op mijn bureau de laatste af-

Een geschenk van MNM: een optreden van Brahim, Kato, The Opposites, Safi & Spreej, Paulien en als verrassing de Hoogstraatse trots “Lazy Jay”. spraken maakten voor de avond, werkte Tom & de hele MNM-crew in de living van de school aan hun programma. In de namiddag kregen we bezoek van enkele buren, de ouderraad en ontvingen we gelukwensen van veel sympathisanten. Om 17 uur kwam totaal onverwacht de winnaar van 2012, de Heilige Familie uit Sint-Niklaas op bezoek en een uur later was het de beurt aan minister Pascal Smet in het gezelschap van burgemeester Rombouts. Zij onthulden de MNMtrofee, een plaat tegen de gevel van de school. Inmiddels was het podium opgesteld en werd er een friet- en drankkraam geïnstalleerd. De loges voor de artiesten werden ingericht en zo kreeg alles meer en meer vorm. Vanaf 16 uur was er live-uitzending op MNM en konden de leerlingen verzoeknummers aanvragen, tot om 19 uur de deuren van de feestzaal open gingen voor optredens van Kato, Brahim, The Opposites, Safi & Spreej en de kersverse ‘Voice van Vlaanderen’ Paulien. Voor het verrassingsoptreden moest MNM niet ver zoeken, daarvoor deed men een beroep op de Hoogstraatse trots “Lazy Jay”. Toen ging het dak van de zaal er bijna af.

Een aangenaam kader Greet Kesselaars: ’t Is hartverwarmend als je ziet van hoeveel mensen je spontaan hulp krijgt. Van bakkers, cafés en restaurants en het chocoladehuis, van leveranciers van ballonnen en papier, van catering firma’s. Wat mij getroffen en zelfs verrast heeft is de manier waarop de jury van MNM naar het typische van onze school gekeken heeft. Ik ben geen MNM-luisteraar, maar als ik de argumenten in het juryverslag lees dan kan ik niet anders dan constateren dat ze echt tot de kern van de zaak zijn gaan. Een school waar iedereen mag zijn zoals hij is, waar iedereen erbij hoort en niemand uitgesloten wordt. Als leerlingen samen met de leerkrachten zo’n evenement op poten zetten groeit er respect en zullen leerlingen beter functioneren en gaan de leerkrachten sterker voor de klas staan. De woensdag van de bekendmaking zijn de lessen normaal verlopen, met links en rechts zelfs testen zoals het hoort. Leerlingen moeten graag naar school komen en presteren beter in een aangename omgeving. Daar steken wij altijd, los van het MNM-verhaal, altijd veel energie in. (fh)

het eerste blad waaraan je denkt!

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 33


HOOGSTRATEN

Eretekens Hoge Gilderaad der Kempen GROOT-HOOGSTRATEN / REGIO - Zoals steeds op de eerste zondag na 1 mei worden de verdienstelijke gildebroeders en gildezusters door de Hoge Gilderaad der Kempen uitgenodigd te Lichtaart. Om 9.30 uur werden de aanwezigen welkom geheten met een tas koffie waarna iedereen een plaatsje zocht in de zaal. Na een welkomstwoord door moderator Harry Vanderhenst uit Meerle was het de beurt aan opperhoofdman Theo Aerts uit Westerlo om de aanwezigen welkom te heten. Ook dit jaar werden de andersvaliden niet vergeten en schonk de Hoge Gilderaad vijfmaal een bedrag van 1.000 euro aan instellingen die zich inzetten voor die groep mensen. Dan was het de beurt aan de genomineerden om hun ereteken te komen afhalen. De gildebroeders werden bedacht met een zilveren of gouden papegaai of een gouden plaat. Voor de gildezusters is er de Orde van Trouw.

Ook zij kennen drie rangorden, een zilveren, een gouden of een gouden plus onderscheiding. Een warm en koud buffet besloot deze dag.

en Annita Vervoort, Robert Willekens en Maria Van Ginkel van de Sint-Jorisgilde van Sint-Lenaarts Sint-Jorisgilde:

Een onderscheiding ging onder meer naar (enkel uit onze regio weergegeven):

Gouden papegaai of gouden broche Mil van Beeck en Jozef Brosens van Sint-Joris Hoogstraten. Alfons Sterkens en Agnes Van Beeck van SintJoris Meer. Emma Vermeiren van Sint-Joris Minderhout. Lutgart Janssens van Sint-Joris Wortel. Joanna Van Raak van Sint Sebastiaansgilde Meerle.

Zilveren onderscheiding of zilveren broche Jan Bogaerts en Maria Kenis, François Goetschalckx en Gerda van Hasselt, Irma Janssens, Willy Vermeiren en Imelda Peeters van SintJoris Loenhout. Jef Verheyen en Anna Adams, Gust Goetschalckx, René Vissers en José Mertens, Lu Mertens, Mon Stes, Dré Sterkens, Pat Van Opstal van Sint-Jorisgilde en Marianne Van Opstal van Sint-Ambrosiusgilde Meer:. Anna Laurijssen, Louisa Van Boxel van SintJoris Meerle. Monique De Meyer van Sint-Joris Minderhout. Marcel Verbeeck en Hilda Brosens, Fons Peeraer

Een wat? Een “Repaircafé” te Hoogstraten misschien kan je iemand anders wel helpen om zijn probleem mee aan te pakken,? Je kan ook inspiratie opdoen aan de leestafel waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen. HOOGSTRATEN – Het is geen afkorting, maar daarmee weet je waarschijnlijk nog niet wat “Repaircafé” wil zeggen. Een Repaircafé is een evenement dat draait om ‘repareren’. Het is een plaats waar gereedschap en ander materiaal aanwezig is om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Dikwijls is het spijtig om iets weg te gooien dat met een kleine reparatie nog langer kan meegaan. Dat kan bij kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen enz. het geval zijn. Bezoekers brengen hun defecte spullen mee naar het Repaircafé waar ze (waarschijnlijk) gemaakt kunnen worden. Luk je daar zelf niet in, dan is er hulp voorzien. Omschrijf dan duidelijk wat je verlangt bij de inschrijving en dan kan je samen aan de slag. Je kan ook gewoon eens komen kijken en genieten van een drankje aan de bar. Of

34 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Waarom? Iets maken kennen we niet meer. Gemakshalve gooien we het weg en kopen wel nieuw. Soms kost repareren inderdaad meer dan nieuw te kopen. Dikwijls is het echter verholpen met een kleine reparatie maar, en dat moeten we met z’n allen toegeven, die ervaring hebben wij niet meer. Het Repair café wil daar wat aan doen! Kennis overdragen zodat spullen enkel worden weggegooid nadat ze écht onbruikbaar zijn geworden. Je zal ter plaatse merken dat repareren niet zo moeilijk is en zelfs leerzaam plezant kan zijn op zaterdag 15 juni in het lokaal Dienstencentrum ’t Gebuurt, Jaak Aertslaan 4 te Hoogstraten van 9 tot 12.00 uur. Inschrijvingen tot vrijdag 14 juni en meer informatie op het nummer 03/340.16.00. (FS)

Gouden plaat of gouden broche plus René Schrijvers en Julia Goetschalckx, Frans Snijders van Sint-Joris Minderhout.. Maria Hapers van Sint-Ambrosiusgilde Meer. (FS)

(foto Marcel Floren)

Fietsen honderd jaar geleden Het goede weer wenkt, de mensen kunnen eindelijk weer een buiten komen. Velen doen dit met de fiets. Speciaal voor hen gaan we honderd jaar terug in de tijd toen dit persartikel verscheen: De tien geboden van een wielrenner 1) Rijd nooit zonder bel, goed opgepompte banden, goed aangezette wielen en een betrouwbare rem. 2) Rijd nooit met een volle maag. 3) Vergeet geen gevulde lantaarn, noch gereedschapstasch, noch een gevulde beurs. 4) Zet geen krommen rug als eene kat en zit niet als een opgeblazen kikvorsch. 5) Rijd niet dicht achter een rijtuig of automobiel. 6) Matig uw snelheid bij hoeken en straten. 7) Rijd geen voetgangers in de weg. 8) Drink onderweg weinig. 9) Rust niet op een tochtige plaats. 10) Rijd met gesloten mond en met open ­oogen. *Weergegeven in de schrijfwijze van toen. (FS)


hoogstraten

GOUD IN HOOGSTRATEN Jules Janssens en Maria Roovers Hoogstraten – Op 20 april vierden Jules en Mai hun 50ste huwelijksverjaardag. Een week later genoten ze van een fantastisch feest met familie en vrienden, eten, drinken, dansen, alles erop en eraan. Jules heeft 2 broers, John en Jef, en May komt uit een gezin met 8 kinderen: 4 jongens en 4 meisjes. Alles bij mekaar dus een grote familie. Zelf hebben ze 2 dochters en een zoon die ieder van hen ook gezorgd hebben voor 2 nakomelingen, in totaal 5 jongens en een meisje. Jules volgde handel in Hoogstraten en werkte nadien als vertegenwoordiger, voornamelijk van schoenen en laarzen. Iedereen kent wel de ‘Docksides-schoenen’ en de ‘Aigle-laarzen’. Zij gingen dicht bij het werk wonen, eerst in Turnhout en later in hun nieuwe woning in Oud-Turnhout. May is afkomstig van Loenhout. Ze heeft eerst even in de zaak bij haar vader gewerkt. Later toen ze in Turnhout woonden heeft ze een tijd in een winkel gewerkt en toen er kinderen kwamen is ze, zoals dat destijds de regel was, thuisgebleven om de fulltime taak van huismoeder op zich te nemen. In ’86 kochten ze een huis in de Lindendreef in Hoogstraten. Omdat beide broers van Jules ook in de Lindendreef woonden, sprak men in de familie van de Janssensdreef. Omwille van rugproblemen bij Jules waren ze genoodzaakt om

te verhuizen naar een appartement. Sinds 2008 wonen ze in residentie ‘Den Pellicaen’ in de Burgemeester J. Van Aperenstraat, ideaal gelegen en op loopafstand van het centrum. Jules is erg geïnteresseerd in paarden. Vroeger ging hij naar de wedstrijden van LRV, naar keu-

Met zijn allen naar Antwerpen

ringen in Nederland en nog steeds is hij gepassioneerd door auto’s. Sedan, cabriolet, coupé of limousine, hij kent de uitvoeringen van verschillende merken van een welbepaald jaar met hun kenmerken. Hij was ook veel bezig met het herstellen van fietsen. May was verschillende jaren lid van het Piuskoor in Hoogstraten en is nu nog lid van het OKRAkoor. Ook Jules hoopt opnieuw deel uit te maken van het koor. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn maar van hun feest hebben ze heel erg genoten. Wij wensen hen nog vele mooie jaren samen. (RB)

HOOGSTRATEN - Donderdag 18 april 2013 vetrokken de leerlingen van het 4de leerjaar van de Vrije Basisschool Spijker met de bus naar Antwerpen. Er stonden heel wat culturele activiteiten op het programma. Zo bezochten zij het Rockoxhuis, waar ze met veel bewondering enkele schilderijen van dichtbij bekeken. Daarna mochten ze zelf aan de slag in het atelier, met zeer knappe resultaten! In de namiddag maakten ze o.l.v. een ervaren gids een wandeling doorheen het oude stadsgedeelte. Ze leerden er heel wat over de rijke geschiedenis van Antwerpen. Het was een leerrijke dag. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 35


HOOGSTRATEN

GOUD IN HOOGSTRATEN Marcel Debonne en Rosa Carette

Hoogstraten – Op 18 april waren Marcel en Rosa al 60 jaar getrouwd. Zij wonen nu al 12 jaar in Hoogstraten, in een appartement in de Postweg. Ze vinden het spijtig dat er in hun buurt al zo veel gebouwd werd de laatste jaren. Vroeger was alles groen achter hun woning, maar nu is er een parking en ook wanneer ze het knusse straatje uitlopen botsen ze op allemaal nieuwbouw waar eerder de koeien graasden. Beiden zijn ze afkomstig van Lauwe in West Vlaanderen. Ze hebben samen op vele plaatsen gewoond en zijn tenslotte in Hoogstraten beland. Ze leerden mekaar kennen toen ze allebei werkten voor ‘de witte lietaer’, een bedrijf voor tafellinnen en beddengoed. Rosa werkte er vanaf haar 14de als stopster, ze kreeg prachtig materiaal onder handen, en Marcel werkte er als wever. Maar Marcel was schrijnwerker en ging op zoek naar werk. Eerst bij een meubelmaker, daarna in Noord Frankrijk, dan weer terug bij Linex, een meubelfabriek in de buurt van de witte lietaer. Hem werd zelfs gevraagd om naar Korea te gaan werken maar dat zag hij niet zitten. Hij kreeg de kans om in Duitsland bij het leger aan de slag te gaan als kandidaat kok. Uiteindelijk werkte

hij 28 jaar als schrijnwerker voor het Belgische leger. Voor de luchtvaart en de zeevaart moest allerhande materiaal stevig in kisten worden verpakt, goed ingevet, zodat het bestand was tegen schipbreuk en andere ongelukken. Hij belandde in ‘Fort 4’ in Mortsel-Oude God. Rosa volgde hem overal. Ze is overal direct thuis, ze kan zich heel goed aanpassen. Ze vertelt dat er hier weinig verschil is met de Vlaanders. Er wordt hard gewerkt en veel gespaard. Als er een verschil is dan is het wel dat men hier wat meer geduld heeft. De West-Vlaming is wat korter aangebonden zoals zij het noemen. Marcel is 84 en rijdt nog met de auto. Niet meer naar Lauwe, dat is te ver en er woont minder en minder levende familie. Thuis doen ze alles samen, het huis onderhouden, de tuin in orde maken en af en toe een toerke wandelen. Aan de muur in de huiskamer hangt een mooie foto met hun 6 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen. Ze zijn erg fier en vertellen wat er van hen is geworden en welke mooie beroepen ze mogen uitoefenen. Wij wensen hen nog vele mooie jaren in goede gezondheid. (RB)

Oase schoonheidsinstituut

Heerle 15 - 2322 Minderhout - Tel: 0474 48 00 40 www.schoonheidsinstituut-oase.be

36 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Orthodoxe erediensten in de begijnhofkerk

HOOGSTRATEN – Op vraag van een groot aantal niet-Belgen, die vooral werken in de tuinbouw en hier wonen, gaf de kerkfabriek van het begijnhof de toelating om tweemaal per maand een Roemeens Orthodoxe eredienst op te dragen in de begijnhofkerk. Op 12 en 26 mei waren de eerste twee diensten, voorgegaan door Patriarch Juon Dura die in Brussel woont en gehuwd is. De viering begint om 9.30 en duurt tot 13.30 uur. De ganse zondagvoormiddag staat in het teken van de Goddelijke Liturgie. De liturgie duurt vier uur, maar de mensen komen en gaan en ademen de Goddelijke sfeer op door aanwezig te zijn. Iedereen is uiteraard van harte welkom. (fh)

Vakantie Voor het eerst sedert het verschijnen van De Hoogstraatse Maand in mei 1985 neemt de redactie even vakantie. Op 1 augustus zal er geen Hoogstraatse Maand in uw bus vallen of in de winkel liggen. Heb je dus een activiteit te melden die in de maand augustus plaatsvindt, willen we dat graag opnemen in het volgende nummer, dat van 1 juli 2013. Dan verwachten wij de kopij wel uiterlijk op dinsdag 11 juni 2013 redactie@demaand.be


hoogstraten

Kinderkoor Jubilate had dromen te koop HOOGSTRATEN - Voor een goed gevulde zaal Pax brachten de 25 kinderen van Kinderkoor Jubilate op zaterdag 4 mei een mooie voorstelling met als titel “Dromen te koop”. De vrolijke, pittige, grappige en triestige liedjes werden afgewisseld met leuke teksten en gedichten en dat allemaal in een mooie choreografie. Voor heel wat kinderen was het hun eerste echte concert en ze hebben het er prima van afgebracht. Onder leiding van dirigente Ann en pianiste Annemie zongen de zangertjes alle nummers uit het hoofd en zorgden ze zelf voor de gepaste rekwisieten bij elk liedje! Voor 2 nummers werd er bovendien

Handelaars, opgelet voor reclameronselaars

een beroep gedaan op solisten uit het eigen koor. Techniekers Johan en Bart zorgden dat geluid en licht in orde waren en achter de schermen werden ouders en oud-kinderkoorleden ingeschakeld voor de praktische organisatie van de avond. Het was een boeiende en mooie voorstelling en het smaakt in ieder geval naar meer. Stiekem dromen de kinderen alvast van hun volgende optreden!

REGIO - Het UNIZO Service Center ontvangt dagelijks verschillende klachten over twee recente reclameronselaars: de ‘Infogids’ ( uitgegeven door GCS bvba uit Tongeren) en ‘de Regiogids’ (uitgegeven door XL Media uit Sint-Truiden). De beide gidsen misleiden ondernemers door te doen uitschijnen dat er een samenwerkingsverband bestaat tussen ‘Infogids’ of ‘ De Regiogids’ enerzijds en de gemeente van de ondernemer anderzijds. De ondernemer denkt dus dat hij een advertentie koopt in een infobrochure van de gemeente, maar niets is minder waar. Verschillende gemeenten hebben al duidelijk gemaakt op hun website dat er hoegenaamd geen samenwerkingsverband bestaat. Ook over de oplage bestaat geen duidelijkheid. Als de ondernemer een document tekent, dan verbindt hij/zij aan een contract van twee jaar met een totale waarde van 1760 euro (Regiogids) of 2600 euro (Infogids) ! Dit laatste staat uiteraard ergens verdoken in de bestelbon.

Ben je tussen 5 en 15 jaar en hou je van zingen? Kom dan eens een kijkje nemen bij het Kinderkoor Jubilate! Meer info: www.kinderkoorjubilate.be (fh)

UNIZO wil de reclameronselaars zowel burgerrechtelijk (snelle procedure, voor dit specifieke dossier) als strafrechtelijk (duurt langer, maar viseert het ganse bedrijf en zijn zaakvoerder) vervolgen en wil daarbij de krachten van zoveel mogelijk gedupeerden bundelen. Ook u kan zich bij deze actie aansluiten. Dit aanbod is geheel gratis voor UNIZO-leden, niet-leden betalen € 100 (excl. BTW). (red)

Op stap voor het goede doel HOOGSTRATEN - De kinderen van de gemeenteschool trotseerden de kou en stapten op 25 maart de sponsortocht. Dit jaar gaat de opbrengst naar Sa’taq’a. Deze vereniging steunt een aantal dorpen in Guatemala. De kinderen van de lagere school kregen meer uitleg over Guatemala en Sa’taq’a. Ze maakten ook knutselwerken geïnspireerd vanuit Guatemala. Zo knutselden de kinderen van de eerste graad zelf hun speelgoedje, de jongens en meisjes van 3 en 4 werkten aan een regenpijp en het 5de en 6de leerjaar maakten gelukspoppetjes. Mieke, Bram en Jef van Sa’taq’a kwamen ons helpen. We zijn heel fier op onszelf en zijn blij met het mooie bedrag dat we kunnen schenken. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 37


hoogstraten

Jan Hendrickx loopt 20 km van Brussel voor Kom op tegen kanker HOOGSTRATEN / BRUSSEL - Kom op, steek je tong uit tegen kanker! Kanker brengt vertwijfeling en wanhoop met zich mee. Iedereen heeft of krijgt er mee te maken, rechtstreeks of onrechtstreeks: familie, buren, vrienden, collega’s. Gelukkig geneest de helft van de kankerpatiënten, door hun eigen strijd en ieders hulp. Het geld van KOM OP TEGEN KANKER gaat naar kinderen en kanker, palliatieve zorg, psychosociale ondersteuning, vernieuwende initiatieven in de zorg, wetenschappelijk onderzoek, lotgenotengroepen, preventie en informatie. En weten jullie het nog: gezond leven begint met veel groenten en fruit, veel variatie in het eten en … meer bewegen. Dit leidt tot calorieverbruik en het stimuleert het hele metabolisme. Met mij, Marcel Verschueren, gaat het aardig, alleen mijn rechteroog staat een beetje “kadul”, niet erg, maar wel vervelend. Hopelijk kan men dat wel weer oplossen. Lopen is aan mij niet meer besteed… maar Jan Hendrickx heeft ook de smaak van de sponsoring te pakken en net als in 1997, 2009 en 2011 zal hij ook dit jaar trachten de 20 km door Brussel te lopen. Samen gaan we deze sponsoring tot een goed einde brengen, door jullie steun! Dus, zondag 26 mei: de 20 km door Brussel en voor de elfde maal geven wij iedereen de kans om ons te sponsoren per kilometer, ten voordele van KOM OP TEGEN KANKER ! Graag nodigen wij ook jou uit om ons te sponsoren. Laat het weten, voor 26 mei, aan: MARCEL VERSCHUEREN - 03/314.45.32 of 0476/90.58.52. of nog marcel.verschueren2@telenet.be JAN HENDRICKX - 03/314.39.66 of 0474/38.02.06 of ook nog: hendrickx.j@skynet.be Bedragen vanaf 40 Euro zijn fiscaal aftrekbaar. Na 26 mei zullen wij je verzoeken het bedrag dat je voorstelde, rechtstreeks aan KOM OP TEGEN KANKER over te maken bij succes uiteraard (identificatienummer:110-024-328). De uitdaging is natuurlijk om boven de 10.000 € van 2011 uit te komen, al zal dat niet gemakkelijk zijn. Hartelijk dank bij voorbaat.

Kato Bruynen zorgt voor viergeslacht HOOGSTRATEN - Met de geboorte van Kato Bruynen op 22 januari 2013, dochter van Ines Aernouts en Luk Bruynen uit Loenhout, kwam er een viergeslacht in de familie Govaerts-Verheyen (Hoogstraten). Alle generaties zijn actief (geweest) in de landbouw en Ines vormde destijds zelf een viergeslacht met haar mama. Moeke Jeanne (74) heeft Kato vast, ook mama Ines (23) en supertrotse moeke Hilde (47) staan op de foto. (fh)

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES

38 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


hoogstraten

Oudste klant in de bloemetjes

Vat van ’t Stad verhuist naar Den Dijk HOOGSTRATEN – Na tien uitgaven op ‘den blijk’ van het begijnhof, verhuist het “Vat van ’t Stad” dit jaar naar Den Dijk, het park dat u kan bereiken langs de ’s Boschstraat of langs de Gelmelstraat (tegenover VTI Spijker). Op vrijdag 5 juli in de namiddag wordt het park ‘ingespeeld’ tijdens een Grabbelpasnamiddag in aanwezigheid van burgemeester, schepenen en uiteraard de ouders. Er zijn verschillende activiteiten die begeleid worden door de monitoren. Kinderen kunnen zich via Grabbelpas inschrijven. Tussen 16 en 18 uur kunnen de aanwezigen terecht bij een ijskraam of een puur Vlaamse frietkraam, dat alles in afwachting van de meer officiële opening van Den Dijk om 18 uur door de burgemeester. Om 18.30 volgt RED, een concert of beter een voorstelling voor kinderen en hun ouders met Red & Lily (tekst, muziek en spel), Roeland Vandemoortele (gitaar), Axl Peleman (bas), Ron Reuman (drums) Noem hem geen Reddy! Noem hem RED! RED is een superheld. Tenminste, dat vindt hij zelf. Er valt ook heel wat te redden! De koning van Luilekkerland heeft zich klem

gegeten in zijn stoel… Het mannetje van de maan kan niet meer slapen... RED wil de hele wereld redden! Maar de wereld is groot. Misschien wel te groot. Kan RED het alleen? RED is een gloednieuw kinderconcert van Compagnie Maandacht, met een live band op het podium en met de heerlijke speelse vormgeving van Tom Schamp, winnaar van de Boekenpauw 2008 en 2013. RED is tevens de held uit het boek inclusief CD ‘RED DE WERELD’ (uitgeverij Hannibal), een zeer rijk geïllustreerd luisterboek voor iedereen vanaf 4 jaar. Om 20 uur staat er een optreden van Pagan Baby, de nieuwe groep van Bert Dufraing en nog heel wat ander Hoogstraats volk, op het programma. Afsluiter om 22 uur is Casablanca Carambol Company uit Lier. Smeer uw vetkuif in en haal uw fifties-gevoel van stal, want de Casablanca Carambol Company tapt uit een straf vat van een fijn decennium: pure fifties rock ’n roll en rockabilly met country en swing. Voor deze swingsessie rocken and rollen vier stijlrijke heren uit Lier de ziel uit hun lijf alsof Memphis langs de Mark is gelegen. Allen daarheen. (fh)

HOOGSTRATEN - Elisabeth Anthonissen is de oudste klant van het Landelijk Dienstencoöperatief regiokantoor Hoogstraten. Elisabeth is 95 jaar oud en woont nog steeds zelfstandig in een bejaardenwoning van het OCMW. Het poetsen vertrouwt ze toe aan de goede zorgen van haar huishoudhulp Angelique. “Ons klantenbestand is heel divers.” zegt kantoorverantwoordelijke Ann Willems. “Iedereen kan klant worden. De redenen waarom onze klanten huishoudhulp aanvragen zijn al even uiteenlopend. Voor sommigen wordt het moeilijk om het huishouden nog alleen te onderhouden. Voor mensen die werken is het vaak een hele opdracht om hun werk te combineren met hun gezin en hun huishouden. Een extra paar handen voor de huishoudelijke taken is dan erg welkom. (fh)

© 2012 Studio 100 Animation - ™Studio 100

Vakantie

Dank u wel voor uw steun! U was tijdens de voorbije 14-daagse op de afspraak. U mag op uw beurt op ons rekenen. Dag in, dag uit staan we paraat. Altijd, overal. Uw steun en onze vrijwilligers zorgen daarvoor.

Voor het eerst sedert het verschijnen van De Hoogstraatse Maand in mei 1985 neemt de redactie even vakantie. Op 1 augustus zal er geen Hoogstraatse Maand in uw bus vallen of in de winkel liggen. Heb je dus een activiteit te melden die in de maand augustus plaatsvindt, willen we dat graag opnemen in het volgende nummer, dat van 1 juli 2013. Dan verwachten wij de kopij wel uiterlijk op dinsdag 11 juni 2013 redactie@demaand.be

Rode Kruis

Vlaanderen

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 39


hoogstraten

Vier op een rij HOOGSTRATEN / WORTEL - moeke Anna Peeraer en moeke Tin Lanslots uit Hoogstraten vormen samen met mama Annelies De Prins en de kleine Anna Mattheussen uit Wortel, geboren op 12 maart 2013, een vrouwelijk viergeslacht (fh)

Voor een tentoonstelling in het najaar van 2013 is het Stedelijk Museum op zoek naar oude foto’s, voetbal- of wielertruitjes, oude lidkaarten, trofeeën en medailles en ander materiaal uit het gouden sportverleden van Hoogstraten. Voetbal, wielrennen, tennis, duivensport of paardensport, bedenk het maar,... alles is welkom. Heb jij op zolder de sportschat die zij zoeken uit de periode van vóór 1960? Bel snel naar 03 340 19 80 of mail museum@hoogstraten.be

Hoogstraten supportert voor zijn wielerhelden! In 1927 leeft het Hoogstraatse wielerleven op! De oprichting van De Lustige Wielrijders is daar verantwoordelijke voor. Na enkele stille jaren zal eind jaren ‘40 het wielrennen in de Noorderkempen een hoogtepunt kennen met Jan Zagers, Karel Borghmans, Jos Hinsen, Theo Rijmenants, Jos Wouters, John Van Tongerloo, Emiel Van Besauw, Jos Van Calster, Frans Vermeiren, Corneel Vermeiren, André Huybrechts, Frans Van Hooydonck, Jan Jansen en Stanny Pans! Kent u ze nog de Hoogstraatse renners? Staat u op de foto in het publiek tijdens één van de talrijke wedstrijden? Kortom, alle verdere informatie, foto’s en leuke anekdotes van vóór 1960 zijn welkom! Foto links: De Hoogstratenaar Stanny Pans met zijn verzorger Gaston Hendrickx

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES

40 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

WIN EEN BOEKENBON VAN € 20.00 Los van vorige vraag hebben we nog een PRIJSVRAAG: In 1972 brak een Belgische renner in Mexico het 4 jaar oude werelduurrecord van de Deen Ole Ritter. Hij legde 49,432 kilometer af. Het zou tot 2000 duren voor Chris Boardman ook met een ‘gewone’ fiets beter deed. Wie was die Belgische renner? Zend het antwoord op papier naar ons redactieadres of digitaal naar redactie@ demaand.be Vorige wedstrijd - De winnaar werd Louisa Stoffels uit Meer. Ze wist, zoals velen, dat Wimbledon een grastoernooi is. Je boekenbon komt er aan, Louisa! (lvr) (lvr)


MEERLE

Fietsen voor de parochiezaal

En vormsel

MEERLE – Hij is er weer! De fietszoektocht van Meerle t.b.v. de Parochiezaal. Hij brengt je langs de mooiste plekjes van de fusiegemeente Hoogstraten. Het thema is dit jaar: allerlei. De tocht is ongeveer 36 km en is helemaal niet moeilijk, jong en oud kan meedoen. Voor 4 euro koop je de route met de bijhorende foto's. Je kunt deelnemen van 15 juni tot 30 augustus 2013 en rijden wanneer je wilt. Er zijn 20 prijzen voorzien. Op 1 september 2013 is er een fietstocht voorzien t.b.v. de parochiezaal waar aansluitend (17.00 uur) de winnaars van de fotozoektocht bekend worden gemaakt. Meer informatie is te vinden op www.meerleonline.be Verkoopadressen: Toeristische Dienst Hoogstraten – Slager ‘Den Boergondiër’, Heimeulenstraat 8 - 't Winkeltje, Meerledorp 2 - Prima Van Boxel, Strijbeekseweg 41 – Elly Geerts, Ulicotenseweg 29, Meerle (tel. 03/315.85.86). (eg)

Meerle vormelingen (foto: Fotodesign Meer) MEERLE – Nog zo’n speciale dag, op de drempel van ‘groot worden’. Weldra een eerste grote ommekeer met de gang naar de middelbare school. Nu eerst nog een fijne feestdag vieren met de vrienden uit het dorp, uit de lokale school. De vormelingen: Danique de Hond, Julie Deckx, Tom Verpoorten, Sten Brunson, Senne Van Oorschot, Gitte Verschueren, Catarina Goetschalcks, Diederik van Zwol, Rowan Van Opstal, Christopher Turksma, Kathelijne Daamen, Suzanne Martens, Thomas Brosens-Peeters, Senne Verbreuken, Bricke Van Looveren, Joris Stokkermans

Shilshoel steunt Togo MEERLE – We zullen beginnen bij het begin. Enkele maanden geleden sprak iemand van het ACW mij aan of ik geen interesse had om een ervaringsreis mee te maken naar Togo. Het ACW is het overkoepelend orgaan van o.a. FEMMA, KWB, OKRA, Ziekenzorg, Familiehulp, KAJ, Pasar,ACV…. Om de zovele jaren organiseren zij een reis naar één van hun gebieden die zij steunen langs wereldsolidariteit . ACW probeert van elke deeltak mensen mee te sturen en zodoende werd mij de vraag gesteld of ik mee wilde in naam van FEMMA regio Turnhout. Ik heb mij hiervoor geëngageerd. De onkosten voor de reis betalen we zelf …maar ginder gaan we projecten bezoeken en kennis maken met de lokale bevolking. Die projecten willen we graag steunen, ook van hier uit. De volksdansgroep Shilshoel organiseert een “Golden Oldies” en deze opbrengst mag ik mee nemen naar projecten in Togo. Vandaar mijn oproep: kom naar onze instuif en steun deze actie ! In naam van Wereldsolidariteit en van de mensen in Togo. Van harte welkom op zaterdag 8 juni in de parochiezaal van Meerle. Inkom en tevens steunkaart kost slechts 3 euro. Alvast bij voorbaat dank voor de steun en tot 8 juni. Groetjes, Tonia Jacobs

Kajakken op de Kleine Nete MEERLE – Op zondag 23 juni 2013 heeft KWB Meerle een nieuwe uitdaging voor jong en oud, nl. kajakken op de Kleine Nete. Iedereen kan deelnemen, je hoeft niet per sé lid te zijn van KWB. Vertrek om 12 uur op het Gemeenteplein te Meerle. De kajaks liggen klaar aan de kade bij de Watermolen van Retie, de afvaart is gepland om 13 uur. Er zijn kajaks voor één, twee en drie personen gereserveerd. Je kan zelf kiezen, maar we vragen je wel om dit al bij de inschrijving door te geven. Je hebt keuze uit twee afstanden: een kort traject van 5,5 km (tot aan de Watermolen in Kasterlee) of een langer traject van 9,7 km (tot aan de Ark van Noë in Lichtaart). Op de aankomstplaatsen kan je naar eigen wens nog iets drinken en/ of eten. Deelnameprijs voor leden is 15 euro, niet leden betalen 20 euro (huur kajak, emmer, zwemvest en vervoerskosten inbegrepen). Inschrijven voor 10 juni via mail naar: kwbmeerle@gmail.com of meld je aan bij Filip Declerq, Mgr. Eestermansstraat 3, tel. 03 235 32 06. Geef aan of je kiest het korte traject of het lange traject en of je kiest voor een éénpersoons-, een tweepersoons- of een driepersoons kajak. Opgelet: je inschrijving is pas definitief na betaling. Dit kan contant of via overschrijving op rekeningnummer 787-5500297-69 van KWB Meerle. (jvb/jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 41


42 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEERLE

1.000 Km voor Kom Op Tegen Kanker MEERLE – Het parcours van de jaarlijkse 1.000 km van Kom Op Tegen Kanker bracht de vele fietsende deelnemers ook langs Meerle. Achter het raadhuis was een bevoorradingspost ingericht. Het evenement trok heel wat kijklustigen. De grote groepen fietsers en hun forse begeleiders maakten indruk. Na wafel, banaan, drankje en plasje trokken de verschillende groepen verder op weg naar hun eindbestemming in Mechelen.

Dat pech iedereen kan overkomen, bleek toen Wouter Vandenhaute, grote baas van ‘De vijver’ (Woestijnvis, Vier, Humo) en van Flanders Classics (dat borg stond voor de praktische organisatie van de 1000 km) voor de neus van onze camera plat reed. Hij kreeg snel een nieuw wiel en werd door een motard van de filmploeg snel terug bij de groep gebracht. (jaf)

Eerste communie

MEERLE – Een van die speciale dagen uit je prille jeugd. Wie denkt er niet met plezier aan terug. Voor deze jongens en meisjes ligt hij nog heel vers in het geheugen. Roos Aben, Maarten Adams, Patricia Da Rocha Castro, Giel de Geus, Tim Elst, IJsbrand Hessels, Jens Martens, Ine Oostvogels, Andy, Papanikolaou, Femke Pauwels, Lisse Quirijnen, Lieke Schellekens, Wout van Gils, Daan van Haperen, Stijn van Nijnatten, Ruxandra Varlan, Maud Vorselaars, Lotte Vriends. (fotodesign Meer)

Avond-FietsVierdaagse van KWB MEERLE – Het einde van het schooljaar en het begin van de jaarlijkse vakantie is voor de KWB - Wielertoeristen
 Meerle het ideale tijdstip voor hun avond-fiets-4-daagse, dit keer al voor de 21e keer. Op de avonden van 26 tot 29 juni 2013 nodigen ze iedere liefhebber uit om mee te fietsen voor een fraaie toer door onze streek. 
 Voor elke avond is een route uitgestippeld van 25 à 30 km, zaterdag kan je kiezen tussen een rit van 25 of 40 km. Onderweg wordt aan elke deelnemer een verfrissing en versnapering aangeboden. Wie drie van de vier avonden deelneemt, krijgt ook nog een aandenken. Iedere deelnemer, ook al heeft hij maar één dag heeft meegereden, maakt kans op een mooie prijs uit de tombola. Er zijn ook dagprijzen voorzien. De start en de aankomst zijn aan de parochiezaal “Ons Thuis” in Meerle. De vertrekuren zijn van 18.30u tot 19.30 u. Zaterdag mag je al om 18.00u vertrekken, zodat de liefhebbers de langere rit van ca. 40 km kunnen doen. Deelnemen kost voor KWB - leden 1,25 euro per dag, voor 4 avonden 4,50 euro; niet - leden betalen 1,75 euro per avond of 6 euro voor 4 avonden. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen 1 euro per dag. Na de fietstocht kan je bij een biertje of een koffie nog even napraten in de parochiezaal of op het terras. Als het weer meezit – en meestal is de zon op afspraak - een uitstekende gelegenheid om de vakantiesfeer al wat te proeven. Meer info bij Jos Donckers
- tel. 03/3159201gsm 0477/754.514
- e-mail jozef.donckers@ telenet.be
- - www.kwbmeerle.be (jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 43


meerle

GOUD IN MEERLE Gust Jansens en Irma Verheijen

MEERLE – Op 17 april 2013 was het 50 jaar geleden dat Gust en Irma in Ulicoten samen in het bootje stapten. En hoewel het gouden paar nog maar kort in het dorpscentrum is komen wonen, heeft het gebuurt hen een mooie viering bezorgd. Gust is afkomstig van Baarle-Nassau en Irma van Ulicoten. Ze kregen kennis op de kermis in Ulicoten en trouwden er een tijdje nadien. Samen kwamen ze net over de grens wonen, in een boerderij van Voortman waar ze koeien en varkens

hielden. Later hebben ze de boerderij gekocht en nu ze zelf naar het dorp zijn verhuisd, woont hun dochter Wilma er. Samen kregen ze vijf kinderen, vier jongens – Karel, Jos, Jacques en Dolf - en tenslotte, tot hun grote vreugde ook nog een meisje, Wilma. Ze zijn allemaal in de streek blijven wonen en zorgden voor acht kleinkinderen. Het negende is op komst bij Wilma en Gust en Irma kijken er zeer naar uit.

Sport- en speelterrein krijgt opfrisbeurt MEERLE – Achter de ‘jongensschool’ ligt een ruim sport- en speelterrein. Het werd ca. 12 à 15 jaar geleden heraangelegd en is toe aan een opfrisbeurt. In overleg met dorpsraad en jeugd- en andere verenigingen heeft het gemeentebestuur een ontwerpplan opgemaakt. Het plan voorziet volgende aankopen en investeringen; het verhard plein vegen en behandelen tegen mossen; het terugplaatsen en vastzetten palen voor volleybal en tennis en het herschilderen van lijnen voor volleybal en basketbal; het ophogen en egaliseren voetbalplein (vnl. een helft) en heraanleg met rolgazon. De twee zitbanken bij de huidige petanquebanen worden opgefrist. Nieuw is de aanleg beachvolleybalterrein van

44 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

20 x 10 m, de plaatsing van een tienerhonk / hangbeugel voor jongeren dichter bij het beachvolleyveld. Ter afwerking worden de palen op de scheiding tussen de oprit / parking en het grasplein vervangen door nieuwe diamantkoppalen en het plaatsen van zitbanken onder de bomen.
 De gemeente zal deze werken in eigen beheer laten uitvoeren door de gemeentediensten. De verenigingen en organisaties van Meerle hadden nog meer wensen en vragen zoals voor een looppiste, meer zitgelegenheid, enz. Het college besliste dit later te bekijken bij de opmaak van het masterplan voor dorpskernvernieuwing. (jaf)

Omwille van gezondheid is het echtpaar een tijdje terug van aan de grens naar het dorpscentrum op het Gemeenteplein komen wonen. Ze voelen er zich bijzonder goed thuis en zijn er snel ingeburgerd. Het gebuurte bezorgde hun een mooie viering, met stoet en met een fijn buurtfeest. Irma en Gust waren er zeer van aangedaan en zijn alle buren en iedereen die er toe bijgedragen hebben er heel dankbaar voor. Een dag om nooit te vergeten. (jaf)

Schoolfeest in ‘de klimtoren’ MEERLE – De Vrije Basisschool ‘de Klimtoren’ organiseert op zondag 2 juni 2013 haar jaarlijks schoolfeest. De leerkrachten en de leerlingen zijn al volop bezig met de voorbereidingen. Om 10.00 uur beginnen de feestelijkheden in de parochiekerk. De werkgroep ‘gezinsvieringen’ zorgt voor aangepaste teksten en het kinderkoor luistert de viering muzikaal op. Vanaf 13.30 staat de poort van de kleuterschool open en kan de spelletjesmarkt van start gaan. Op de markt is pret te beleven voor groot en klein met onder meer eendjes vissen, pony rijden, touwtje trek, ballen gooien, schieten, paardenmolen… In de loop van de namiddag wordt het ‘open podium’ geopend voor de jonge artiesten van ‘de Klimtoren’. Dus beste mensen … reden genoeg om eens een kijkje te komen nemen! We duimen alvast voor goed weer! (lj)


’t Dreefke op stadsklassen MEERSEL-DREEF - De lagere school ‘t Dreefke mocht dit jaar voor 3 dagen onder mooie weersomstandigheden op stadsklasse naar Brugge van maandag 6 mei tot woensdag 8 mei. Allerlei activiteiten werden georganiseerd, zoals o.m. een stadswandeling, een bezoek aan het Belfort inbegrepen de beklimming van de toren met 366 treden, een bezoek aan Chocostory of aan het volkskundemuseum, en tot slot kon een boottocht op het afwateringskanaal, beter gekend als de Brugse Leie, niet ontbreken. Zo, weer wat bijgeleerd. (JJ)

De boottocht op de Brugse Leie blijft spannend.

Grote snoek MEERSEL-DREEF - In de watergang van de Meerselmolen kwam een grote vis vast te zitten, maar deze kon gelukkig bevrijd worden.

Snoeken zijn zoetwatervissen en één van de bekendste waterroofdieren. Met een beetje geluk kunnen zij wel 15 jaar oud worden. (JJ)

Het gaat hier om een snoek van ongeveer 90 cm met een gewicht van 4 kg, en het is een goede bekende bij de plaatselijke vissers op onze Marckrivier.

Dauwtrappen met de fanfare MEERSEL-DREEF - De naburige Chaamse Harmonie St. Cecilia vierde haar 120-jarig bestaan, een reden genoeg voor de fanfare Voor Eer en Deugd om op zondag 5 mei om 6.00 uur ’s morgens al dauwtrappend via de Gouwberg (Strijbeek) op bezoek te gaan. Het was een prachtige zonnige ochtend. Zowel voor de muzikanten als voor de Vrienden van de Fanfare een erg plezierige wandeltocht doorheen de natuur, met stevige marsmuziek om lekker op door te stappen. Een koffiestop met cake bij dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch aan de Ginderdoorstraat in Chaam mocht ook niet ontbreken. Regelmatig wordt een mars onderbroken om rekening te houden met de vele paarden in de weilanden, zodat deze dieren niet op hol zouden slaan. Ook zagen we onderweg slaperige hoofden met een vragend gezicht achter het gordijn te voorschijn komen. Na de rondgang in Chaam heette de voorzitter Guust van der Steen van de Chaamse Harmonie St. Cecilia ons welkom en nodigde iedereen uit voor het ontbijt, samen met de andere muziekkorpsen uit Alphen, Gilze, Baarle-Nassau, Uli-

coten en Meerle in de Belle-Vue. Broodjes en koffiekoeken verdwenen vlot in de hongerige magen. Om 10.00 uur hebben de muziekkorpsen op het

plein De Brouwerij gezamenlijk nog drie marsen gespeeld: Arosa, Jubilissimo en Froh und Heiter. Het was een mooie dag van muziek, verbroedering en gezelligheid! (NdG/JJ)

Een gezamenlijk optreden van de verzamelde muziekkorpsen op het Chaamse dorpsplein mocht niet ontbreken.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 45


A-Meezing-concert MEERSEL-DREEF - De fanfare Voor Eer en Deugd heeft weer een historisch mijlpaal toegevoegd in de analen van haar muziekgeschiedenis. Op zaterdag 20 april zat de zaal bij de Paters weer afgeladen vol met enthousiaste Belgen en Nederlanders van Meersel-Dreef, Galder en Strijbeek voor het langverwachte “A-meezingconcert” van het Sing-a-Long Orkest bestaande uit een 40-tal muzikanten o.l.v. Gerard de Krom. Elke bezoeker kreeg een songbook van Belgische en Nederlandse liedjes, die je naar hartelust kon meezingen tot je er dorst van kreeg, maar ook daarvoor was er een oplossing. Vooreerst een opwarmertje door middel van een Medley door Fanfare van Honger en Dorst, gevolgd door het volkslied van onze beider landen. Verder twee programma’s bestaande telkens uit een tiental bekende songs, met tussenin een deugddoende pauze voor de muzikanten. Want het concert duurt inderdaad in totaal toch wel zo’n drietal uren, en dan gaan de lippen toch wel tuiten van al dat geblaas. De avond eindigde tenslotte met de alom gekende Mars “Voor Eer en Deugd”, zeer beroemd in eigen dorp, met de volgende eindnoot uit het songbook:

Mariamaand MEERSEL-DREEF - De mei-maand staat traditiegetrouw in het teken van Maria, de moeder van Jezus. Op zaterdagavond 27 april na de H. Mis van 20.00 uur stonden de vaandeldragers van de verschillende verenigingen en de fanfare Voor Eer en Deugd klaar om de vele belangstellenden voor een rondgang door het Mariapark te begeleiden. Pater Luk bad telkens 10 keer het gebed tot Maria dat begint met de woorden ‘Wees gegroet Maria’ waarna de fanfare het “Ave Maria” speelde. Meersel-Dreef is al meer dan eeuw een gekend bedevaartsoord in België en Nederland. Per jaar bezoeken duizenden gelovigen het alom bekende Mariapark, gelegen recht tegenover het Klooster en de Kapucijnenkerk. Veel groepen uit binnen- en buitenland gaan op gezette tijden naar bedevaart in Meersel-Dreef en bidden in het Mariapark om genezing van zieken en/of tot voldoening van persoonlijke zaken. (NdG/JJ)

De verschillende vaandeldragers bij het begin van de rondgang door het Mariapark.

46 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

“Spelen met elkaar, zoveel jaar, Over grenzen heen, blazen wij voor iedereen. Een mars, wals of filmmuziek, wij spelen alles graag.

Dit zal nooit verdwijnen, Voor Eer en Deugd”. En dit alles gevolgd door een daverend welverdiend applaus. (JJ)

De begeleidende zang van “a-meezing-concert” werd verzorgd door Ben van Dun, An de Hoon, Marloes de Hoon, Liesbeth Bastiaansen en Heidi Van Dun.

Goud voor broeder Xavier MEERSEL-DREEF - Broeder Xavier heeft op zaterdag 18 mei 2013 zijn gouden kloosterjubileum gevierd, met een dankmis en een receptie. Geboren als François Janssens in 1929, besloot hij, godvruchtig van aard, ten rade te gaan bij de Paters Kapucijnen op de Ossenmarkt in Antwerpen. Het besluit was genomen. Na rijp overleg belde hij aan bij de paters in Edingen waar hij zijn voorbereiding op het noviciaat begon op Allerheiligen 1962. Een mooie dag om een nieuw leven naar eigen heiligheid te beginnen. Op 18 mei 1963 sprak hij aldaar in aanwezigheid van familie, vrienden en medebroeders zijn gelofte van trouw aan de orde uit. Nu begint een nieuwe leven als echte kloosterling ten dienst van de orde, de kerk en de medebroeders naar het voorbeeld van St. Franciscus. Zijn eerste benoeming brengt hem naar Izegem. Als nederige broeder krijgt hij de taak te zorgen voor de refter: de refter klaar zetten, de vaatwas doen en netjes in de kasten schikken, zorgen dat de refter altijd proper is en verder hulpje in de keuken. Een nederige huistaak in dienst van de medebroeders. Daarbij komen er nog allerhande karweitjes zodat na verloop van tijd zijn dagen te kort zijn. Op 12 juli 1966 krijgt hij een nieuwe benoeming, ditmaal dichter bij huis nl. Meersel-Dreef waar hij de taak opneemt van Bedelbroeder. Op zijn bedeltoer leerde hij bijna alle mensen kennen in heel groot Hoogstraten en ver daarbuiten. Altijd droeg hij zijn habijt, alleen zijn jongere haarbos van toen had iets meer kleur waardoor hij overal gekend was als “Den Rosse Broeder.”

De jaren komen en gaan. Elke ochtend begint hij zijn dag nu met een wandeling in het Mariapark op zijn zitscootertje met het nu al legendarische nummerplaat X-A-4. Het gaat allemaal wel wat trager maar hij komt er wel. Dagen, weken en maanden volgen elkaar op en dan staat Broeder Xavier daar ineens voor zijn gouden kloosterjubileum. Zowel de kloostergemeenschap als heel MeerselDreef is hem dankbaar voor alles, en wensen en hopen dat hij hier nog vele jaren bij ons mag blijven. (JJ)

Broeder Xavier : 50 jaar in het klooster.


Tentoonstelling in de Sint-Luciakapel MEERSEL-DREEF - In juni is er naar jaarlijkse gewoonte weer een mooie tentoonstelling in de Kapel. Dit jaar zal mevr. Rikke Kuijper de honneurs waarnemen en alle kunstliefhebbers de kans geven te genieten van haar schilderkunsten. Tijdens de weekenden van 22 en 23 juni en 29 en 30 juni kan u telkens van 14.00 tot 18.00 uur gratis haar tentoonstelling bezoeken. Ook bestaat er de mogelijkheid om werken van haar aan te schaffen. Misschien een goede belegging voor uw spaarcentjes die nu toch niks opbrengen.

Biografie Even de kunstenares voorstellen: Rikke Kuijper is in 1960 geboren te Breda, en woont thans in Meersel-Dreef. Zij haalde haar diploma Schoevers in Tilburg in 1979. Later studeerde zij “tekenen” aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten te Hoogstraten met goed gevolg in 2003. Hierna volgde ook nog de Schilderkunst aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten te Arendonk met Specialisatie die afgerond werd in 2010.

Voetbal

Dames zoeken dames GROOT-HOOGSTRATEN / GALDER - De voetbalclub van RKVV GESTA (Galder en Strijbeek Ten Aanval) bestaat ondertussen meer dan 50 jaar. De club heeft ook al een lange traditie van vrouwenvoetbal. Maar bij het dameselftal is er, zoals bij vele clubs, geen voldoende doorstroming vanuit de jeugd wegens studie, werk, verhuis, enz. Het dameselftal is daarom ook dringend op zoek naar sportieve meisjes en dames om bij dit gezellige voetbalteam aan te sluiten voor het nieuwe seizoen 2013-2014. Er wordt één maal per week getraind, en op zondag worden de wedstrijden in K.N.V.B.-competitieverband gespeeld. Je kan reeds vanaf 15 jaar aansluiten voor het dameselftal. Heb je interesse, wil je een keer een proeftraining meedoen of wil je graag nog wat meer informatie laat het dan even weten op onderstaand adres: info@rkvvgesta.nl of telefoneer naar Ria van Dun nr 00.32.76.565.54.18. (JJ)

Rikke schildert realistisch en haar inspiratie haalt ze uit haar directe omgeving . Dit kunnen mensen of kinderen zijn, maar ook landschappen of simpelweg het linnengoed aan de wasdraad in de tuin. Verder experimenteert ze nog steeds met olieverf, dik , dun, penseel, paletmes en mediums. Ook werkt ze graag in series, ofwel meerdere schilderijen over een onderwerp. De schilderijen kunnen daardoor expressief, krachtig maar ook suggestief zijn, in een helder kleurenpalet. Dit komt tot uiting in haar expositie in het St. Lucia Kapel. De onderwerpen die u van haar te zien zal krijgen zijn Mensen, Binnen-Buiten, Wasgoed, en Waterspiegel. In haar eigen atelier verzorgt de kunstenares schilderlessen in acryl en olieverf. Tijdens haar expositie kunt u daar meer informatie over krijgen. Een map met foto’s van het werk van de cursisten ligt ter inzage. Haar motto is: kunst is er om mensen te laten begrijpen in wat voor een prachtige wereld wij leven. En daar heb ik verder niets meer aan toe te voegen. (JJ)

Dwars door België MEERSEL-DREEF - Broederlijk Delen organiseert Dwars door België, ten behoeve van de armsten in Oeganda. Wie inschrijft voor Dwars door België engageert zich om geld in te zamelen voor mensen die het veel slechter hebben dan wij. Elk deelnemer gaat voor minimaal 500 euro. De deelnemers van vorige edities toonden aan dat dit perfect haalbaar is. Ze zamelden gemiddeld 1000 euro in. Dwars door België gaat om een tocht van het noordelijkste punt van België in Meersel-Dreef tot het zuidelijkste dorpje Torgny. Overdag fietsen of mountainbiken en de schoonheid van ons land ontdekken over een uitdagend parcours. ’s Avonds gezellig een lekker glaasje drinken om te bekomen. Voor elke getrainde wegfietser is dit een haalbare uitdaging en voor mountainbikers mag je gerust zeggen dat het een extreme uitdaging is. Vergeet niet dat fietsers en mountainbikers in totaal 4000 hoogtemeters moeten overwinnen. Goed getraind aan de start verschijnen is de boodschap. De start te Meersel-Dreef is op zaterdag 8 juni en de aankomst in Torgny op maandag 10 juni. Meer info omtrent deze actie en eventuele deelname kan je bekomen op http://www.broederlijkdelen.be/doe-mee/dwars-door-belgie en deze actie zal waarschijnlijk ook in elke krant worden aangekondigd. Moedig deze sportieve mensen niet alleen aan, maar steun ook hun actie. (JJ)

Zomerse rommelmarkt MEERSEL-DREEF - Het seizoen voor de jaarlijks wederkerende rommelmarkt te MeerselDreef gaat weer van start. Organisator is zoals elk jaar de fanfare Voor Eer en Deugd, die alzo probeert het financiële plaatje van haar vereniging verder rond te krijgen. Voor de rommelmarkt is er een heus reglement uitgewerkt waar alle marktkramers zich aan moeten houden, teneinde zoveel mogelijk overlast voor de buurtbewoners te vermijden. Drie maanden lang kan je er elke zondag terecht, tussen 8.00 en 16.00 uur, en voor de eerste maal op zondag 2 juni en de laatste maal op zondag 25 augustus. De rommelmarkt is niet alleen bij veel Nederlanders gekend maar ook bij de vele seizoensarbeiders in de land- en tuinbouw. Er valt namelijk altijd wel iets op de kop te tikken voor een schappelijk prijsje. Soms kan je er zelfs nog iets nostalgisch of vintage terugvinden, dat is nou net het plezante ervan. Meer info bij voorzitter Bert Damen op zijn email adres bertdamen@skynet.be. (JJ)

Poolse H. Mis MEERSEL-DREEF - “Matka, która wszystko rozumie, Sercem ogarnia kazdego z nas” (= Moeder die allen begrijpt en omarmt) klonk het luid op Eerste Pinksterdag. Pater Marcin Derdziuk was speciaal naar Meersel-Dreef gekomen om met zijn Poolse landgenoten meimaand te vieren. En een mooie viering werd het, ja zelfs een die naar meer smaakt. Daarom was op de laatste bladzijde van het liedboekje meteen de uitnodiging afgedrukt voor zondag 23 juni om 14.30 uur. Ook dan zal pater Marcin er weer zijn om samen met zijn landgenoten Eucharistie te vieren. Wilt u voor deze middag een uitnodiging ontvangen om die door te geven aan Poolse medemensen, mailt u dan naar fverheijen@hetnet.nl . (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 47


meer

Trekker trekwedstrijden MEER – Op zaterdag 8 juni, van 20 tot 23 uur, en op zondag 9 juni van 9 tot 20 uur vinden de Trekker trekwedstrijden plaats op het terrein aan de Raamloopstraat 2 te Meer Op zaterdag is er vanaf 18 uur de Loonwerkerscompetitie, De Agri-sportcompetitie en de Jeeps 2500. Op zondag is er vanaf 9 uur de Landbouwcompetitie en de Jeeps 3500 Het wedstrijdschema kan je vinden langs www. tractorpulling.nl bij de wedstrijdkalenders. De deelnemer landbouwtractors dient: • volledig op de hoogte te zijn van het wedstrijdreglement (zie www.tractorpulling.nl bij Hypropullers). • W.A. + verzekerd te zijn, d.w.z. dat de deelname aan de Trekker-Trek geschiedt met de toestemming van de verzekeringsmaatschappij (dit moet aan de eigen verzekeringsmaatschappij gemeld worden), als dat niet mogelijk is moet de tractor hiervoor apart verzekerd worden bij een andere verzekeringsmaatschappij. De deelnemer Jeeps dient: • volledig op de hoogte te zijn van het wedstrijdreglement. • deelnemers dienen minstens 18 jaar oud te zijn en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs • deelnemers zijn verplicht een geldige ongevallenverzekering van het voertuig voor te kunnen leggen en de organisatie kan in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen Inschrijven kan via mail – hendrickx.jos@scarlet.be – of telefonisch 0473 314 552. Vergeet niet je naam, woonplaats, merk en type tractor of jeep en categorie te vermelden. (fh)

Digidag bij Digidak MEERLE – De opendeur bij digidak mocht weerom op heel wat belangstelling rekenen. De hele middag door waren er bezoekers, het was weer een gezellige drukte! Het thema was dit jaar “spelletjes”. Daar paste een wedstrijd bij! De bezoekers mochten het spelletje Bubbles spelen en de twee spelers met de hoogste score mochten een cadeaubon van de stad Hoogstraten in ontvangst nemen. De beste spelers waren José Bastijns met de hoogste score en Jef Aerts met de 2de hoogste score. Alle bezoekers werden getrakteerd op koffie of thee met cake. De initiaties van Digidak in diverse computertoepassingen zijn nog altijd een succes en op de vrije inloop op maandag zijn er steeds heel wat bezoekers. Nog niet geweest? Ga eens kijken op maandag van 13.00 tot 16.30 uur. Je kan er inschrijven voor de lessen, om te oefenen, vragen te stellen, te surfen op het net of gewoon om een spelletje te spelen op de pc. Je bent er nooit alleen. (jv/jaf)

48 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


meer

Groot Volksfeest in ‘t Klooster Meer HOOGSTRATEN / MEER - Sinds de Belgische lancering van de Dag van de Buren in 2003 in het kader van de ‘Europese Dag van de Buren’ kent het evenement een groeiend succes: op de 1ste juni 2012 verzamelden ondertussen 500 000 deelnemers in België en 12 miljoen mensen in Europa voor deze unieke afspraak. De Dag van de Buren is dit jaar aan zijn tiende verjaardag toe. Op zondag 9 juni organiseert welzijnsschakel ’t Ver-Zet-je een groot volksfeest ter gelegenheid van deze Dag van de Buren. Vorige jaren waren ze te gast in de wijk De Venhoef in Minderhout. Dit jaar wijken ze uit naar ‘t Klooster te Meer en gaan ze samenbuurten met de inwoners van Meer en de sociale wijk Donkakker/Lokbosstraat.

door Sociaal Huis Hoogstraten. ‘t Klooster in Meer kan je bereiken vanuit Hoogstraten met de lijnbus 602, vertrekuur Begijnhof om 14.20 u. en afstappen Meerdorp (Quirijnen),

dan ca 250 m. stappen via Rommensstraat en Donckstraat. Vanuit Meerle: met belbus (tel 03 218 14 94-tijdig bestellen) (red/lvr)

Het is een unieke gelegenheid om je buren en mede-Hoogstratenaren te ontmoeten tijdens de vele activiteiten voor jong en oud: kinderanimatie op het grasplein, optredens op het binnenplein met muziek en dans, café met beursvriendelijke prijzen. Iedereen is welkom. Om 13.45u worden de bewoners van de Donkakker, Lokbosstraat, Mussenakker en Donckstraat feestelijk ingehaald door de straatfanfare Murga L’Santa Vanaf 14.00 u. is er dan doorlopend kinderanimatie op het grasplein, café op het binnenplein met muziek, dans, optredens en zo meer. En om 16.30 u. wordt er feestelijke afgesloten. Dit feest wordt gesteund door de buurtwerkingen van De Mouterij, De Venhoef en De Melkerij en

De kloostersite, een uniek kader voor De Dag van de Buren van ‘t Ver-Zet-je

DANSLESSEN voor kinderen en jongeren MEER -Wegens groot succes van de afgelopen zeven dansseizoenen, kondigt de Gezinsbond Meer aan dat ook het 8de dansseizoen 2013-2014 van start gaat! Hiphop, Disco, Freestyle, Streetdance,Studio 100 muziek, modern en nog vele andere dansstijlen en moves komen aan bod in de verschillende danscategorieën. De lessen starten op zaterdag 21 september 2013 t/m 10 mei 2014 (onder voorbehoud), uitgezonderd schoolvakanties. De laatste les wordt afgesloten met een leuk optreden op een dansshow! Breng vriendinnen, vriendjes, nichtjes, en neefjes mee en kom elke week een uur sportief plezier beleven op zaterdag in de Turnzaal van Lagere School De Meerpaal. Het aantal plaatsen per groep zijn beperkt. Inschrijven kan tot 15 augustus bij (na telefoontje) Hilde Goetschalckx - 03/315.11.41 en Saskia Vermetten – 03/315.45.94 of via gezinsbond. meer@skynet.be. De gezinsbond kan dit aanbieden aan een democratische prijs.

- 3 & 4- jarigen (30 minuten dans) 40 euro voor leden en 50 euro voor niet-leden. - 5-jarigen t/m 16-jarigen (1 uur dans) voor 70 euro voor leden en 80 euro voor niet-leden. Vanaf het 3de gezinslid betaal je 10 euro minder. Betaling kan per overschrijving op rekeningnummer:

BE18 7333 2430 3665 - Gezinsbond Meer. Je inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijvingsgeld! (red/lvr)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 49wortel

Overhandiging schilderij Robert Houtmans (R. Marcel) WORTEL - Er waren nogal wat belangstellenden opgekomen om in de kerk van Wortel de viering te volgen waarin het schilderij van Robert Houtmans werd overhandigd aan de Wortelse bevolking. Dat gebeurde door zijn zoon Walter en kleindochter Wendy. Tijdens een korte toespraak vertelde zoon Walter hoe hij met zijn vader na diens op pensioenstelling als acteur (hij was een ‘stadsambtenaar’ dus moest hij stoppen op 65 jaar en daar had hij het wel moeilijk mee) nog regelmatig naar Wortel kwam afgezakt om langs diens geboortehuis te rijden aan het kruispunt in Wortel Kolonie. En ook dat hij zijn vader had aangespoord om weer opnieuw te gaan schilderen om wat afleiding te hebben. Het schilderij ‘De Voetwassing’ dateert uit 1927 en je kunt er wel wat expressionistische kenmerken uit die periode in terugvinden. Veel aarde-kleuren en vooral de 2 hoofdpersonages, Jezus die de voeten van Petrus wast, zijn goed uitgewerkt. Het werk zal in de kerk worden opgehangen en zo heeft Wortel een blijvende herinnering aan een gevierd acteur die van hier afkomstig was. Nu nog wat filmpjes op YouTube, dan kunnen we zijn prestaties ook nog eens opnieuw bekijken. Na afloop was er een receptie waarbij de aanwezigen met de familie konden kennis maken. Ook was er heel wat belangstelling voor de werken van andere Wortelse kunstenaars die in de zijbeuk waren tentoon gesteld. Ook de volgende weekenddagen zijn daar nog heel wat bezoekers voor komen opdagen. (FVB)

Minderhout 1 wint Solidariteitsquiz WORTEL - Zaterdag 4 mei organiseerde ACW Hoogstraten haar 11° solidariteitsquiz in parochiezaal Trefpunt Wortel. Ongeveer 120 vrijwilligers pijnigden een ganse avond hun hersenen, ACW zorgde voor een prijzenpot van 1200.00 euro die werd verdeeld onder de goede doelen waarvoor de 19 ploegen speelden.

ACW-voorzitter Vic Cornelissen overhandigt de prijs van 300.00 euro aan de quizploeg KWB Minderhout 1. Zij schenken de prijs aan de Vlaamse Coeliaki vereniging.

Winnaar werd KWB Minderhout 1. Zij schonken 300 euro aan de Vlaamse Coeliake Verenining die werkt rond gluten-intolerantie. Verder werden zes ploegen uitgeloot die elk 150 euro wonnen voor het door hun gekozen goede doel. Deze winnaars waren: Coertjes en Co (voor Amnesty International), Wereldwinkel Hoogstraten (voor Fons en Martha Huet ten voordele van de Indianengemeenschap in Guatemala), De statie ‘k wis ‘t (voor Vriendtjes tegen kanker, het onderzoekswerk rond gynaecologische kankers van Prof. Vergote UZ Leuven), KWB Minderhout 2 (voor het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek), CM Ziekenzorg Wortel (voor Ispahan rond palliatieve thuiszorg in onze regio) en Okra Meer (voor Welzijnsschakel ‘t Ver-zetje).

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 51


wortel

Superconcert van Brassband Wortel WORTEL - De muziekavond van brassband Wortel op 27 april was een voltreffer. De zaal zat goed vol en de muzikanten hadden er zin in. Ook de ‘een beetje zenuwachtige’ Brasskids. Het was de eerste keer dat ze in volle glorie meededen aan de muziekavond. Van hun zenuwen was op het podium niets te merken, ze speelden vlot hun ingestudeerde nummers en er volgde een luid applaus. De brassband is dan ook zéér trots op hun jeugdband en wil de volgende jaren nog meer bereiken. Leen Janssen deed het woord. Omdat ze wegens zwangerschap en de geboorte van haar kleine

spruit een tijd niet mee kon repeteren was dit een leuke manier om toch haar steentje bij te dragen. De muziekkeuze was dit jaar iets gemakkelijker maar zelfs bij het simpelste stuk haalde dirigent Jan De Maeseneer toch het onderste uit de kan. Ook traden er - en dit begint een Wortelse traditie te worden - opnieuw twee nieuwe solisten op. Gerry Van Dijck en Jos Verheyen konden het beste van zich laten horen. Met Sorry van Kyteman op cornet en I wanna be like you uit Jungle Book op basstrombone konden ze het publiek en muzikanten overtuigen van hun kunnen. Verder speelde de brassband concertwerken afgewisseld

KBC Bank & Verzekering kantoren Meer, Meerle en Hoogstraten

52 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

met lichtere choralen en marsen, een formule die al jaren in de smaak valt. Ook presenteerde ze hun nieuwe uniform, er werd gekozen voor een donkergrijs hemd, dat het blauwe vervangt en voor de vrouwen met een petrolkleurig accent en de mannen met een zilverwitte das. Een mooie verrassende keuze bleek op het podium. Kortom het was een zéér geslaagde avond dank zij het publiek, de Brasskids, muzikanten en dirigent Jan De Maeseneer. (Dave Onincx)

KBC Verzekeringen Aertsen & Partners Nv Vrijheid 169 2320 Hoogstraten


wortel

De Wijsneus presenteert … DE KANWA-SHOW ! WORTEL - In de loop van het schooljaar werkten de kinderen van De Wijsneus rond talenten. Iedereen ‘Kanwa’. Op zaterdag 22 juni wordt het jaarthema afgesloten met de grote KANWA-SHOW. Die show gaat door op het plein aan ’t Slot (de Boomkes). Vanaf half 2 is iedereen van harte welkom. De leerkrachten en kinderen zorgen voor een muzikale start. Daarna volgen er verschillende optredens : de brassband, clown Jabbe Dabbe Doe, een vrij podium, … De kinder-DJ zorgt voor de nodige muziek om de beentjes los te zwieren. Tijdens de hele namiddag voorzien we ook randanimatie en een natje en een droogje. Hierbij laten we aan de buurtbewoners weten dat de Zandstraat en de Rooimans de hele dag afgesloten zullen zijn voor alle verkeer. De grote en de kleine Wijsneuzen kijken uit naar jullie komst. Tot dan! (fh)

Aardbeientocht – Wortel WORTEL - In de schaduw van de vijftiende-eeuwse gotische Sint-JanDe-Doperkerk ligt parochiezaal TrefPunt de startlocatie voor een vroegzomerse Aardbeientocht. Reeds kort na de start maak je, ook al kies je maar voor de 6 km, kennis met een eerste bedrijf waar de roodglanzende juweeltjes ‘uitdagend hangen te pronken’. Langs bos- en veldwegen komt de korteafstandswandelaar nog langs de gevangenis van Wortel-Kolonie, ooit het koninkrijk voor de haveloze landlopers en eenzame zwervers, Den Bayerd, de Bonte Beestenboel en de Klapekster, om dan via de lange Torendreef terug te keren naar de aankomst. Alle andere afstanden splitsen af en gaan verder door het groen naar de rustpost op de Pampa, waar een volgende gastvrije aardbeiteler je in zijn bedrijf zal verwelkomen. Daarna richting Oude Diept en aan het Hof Ter Stokere kan je nog heel wat oud landbouwalaam bezichtigen om daarna terug naar het TrefPunt te wandelen. Afstanden 18, 24 en 30 km leiden je in het grensgebied langs het Zwart Water, Staakheuvel en het mooie Bootjesven. Je kan er zoeken naar de Witte Kei, die in het verleden misschien als grenspaal heeft gediend of was het, zoals ooit vermeld in een wetenschappelijk tijdschrift, toch een zwerfsteen uit de ijstijd en afkomstig uit Scandinavië? Kom het ontdekken en ervaar aan de rand van Wortel-Kolonie de speciale combinatie van stilte en rust in een groene oase. Bij aankomst wachten uiteraard onze Hoogstraatse Koninginnen die je misschien al onmiddellijk ter plaatse smakelijk zal opsmullen, maar je kan ze even goed in een handige verpakking mee naar huis nemen (vooraf reserveren is mogelijk) om er dan in je luie zetel nog eindeloos van te genieten. Meer info: 03/314 66 58 of www.wandelclubdenoorderkempen.jimdo.com

De Boeven(fiets)route WORTEL / REGIO – Op zondag 23 juni organiseert de vereniging “Pasar” de boevenroute, een fietstocht van 42 km waaraan iedereen kan en mag deelnemen.. Het vertrek is gezamenlijk aan de kerk van Wortel om 13.30 uur. Halverwege de route is er in Zondereigen even tijd om te rusten en de keel te smeren. Voor deelname wordt een kleine bijdrage gevraagd waardoor de deelnemers meteen verzekerd zijn. Leden van Pasar betalen 1 euro en niet leden 1,20 euro. Voor meer inlichtingen kan u terecht op het nummer 094957 01 15. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 53


wortel

WTC De Zwaantjes in Mallorca WORTEL - De wielertoeristen van De Zwaantjes waren het kille weer hier in vlaanderen beu en besloten met een goep van 24 leden naar Malorca te trekken dit met Govaka. Op zondag 28 april namen zij het vliegtuig maar de aankomst was een tegenvaller. Het was er 12 graden met wind en regen. Vanaf dinsdag was het weer een stuk beter, zonneschijn en 23 graden, dus prima om te gaan fietsen. De organisatie had gezorgd dat er drie groepen konden fietsen een groep met 25 Km/U gemiddeld, één met 23 Km/u en een groep recreanten. In elke groep waren leden van de Zwaantjes vertegenwoordigd. Al snel ondervond elke groep dat Mallorca niet vlak was en dat er af en toe stevig diende geklommen te worden. Toch hebben wij hier allemaal van genoten en is het zeker voor herhaling vatbaar. Op zondag 5 mei zijn De Zwaantjes terug naar Wortel gekomen en hebben hier nog eventjes van het goede weer kunnen genieten om al vlug terug in het kille en nat weer van België te gaan fietsen. (fh)

ICOMOS-congres in de kolonie

Kruiden en groenten in en rond de keuken WORTEL - Begonnen met citroenmelisse, telkens een kruidje erbij en na 30 jaar alle kruiden voor het dagelijkse gebruik. Rie en Jan Brusselaers vertellen over het kweken ervan en hoe ze te gebruiken in de dagdagelijkse keuken. Uw inbreng en tips worden zeer op prijs gesteld. Plaats en tijd: Op vrijdag 21 juni om 19.30 uur, Grote Plaats 32 te Wortel. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en het aantal personen is beperkt tot maximum 15 deelnemers. Geeft u daarom tijdig op bij Tedda de Jong, (Velt) tel. 03-3158647 of info.noorderkempen@velt.be (fh)

Wandelen in de kolonie WORTEL - Op dinsdag 4 juni organiseert Okra Wortel, in samenwerking met Widar, de landloperswandeling in de bossen van Wortel Kolonie. Het is een unieke gelegenheid om dit prachtige domein, dat straks misschien werelderfgoed wordt, beter te leren kennen. Het grootste gedeelte van de wandeling loopt trouwens ook over het parcours dat door de provincie Antwerpen werd geselecteerd als mogelijke kandidaat voor de mooiste wandeling van het jaar. De dienst Toerisme van Hoogstraten rekent op ons om later dan ook op deze wandeling te stemmen. Er is keuze uit drie wandelingen (5,3 km-7,5 km en 11,3 km). De twee grootste wandelingen kunnen, indien gewenst, met 1 km uitgebreid worden voor een bezoek aan het landloperskerkhof. Start en aankomst in Café-feestzaal Den Bayerd (vroeger Casino) – Kolonie 32 – 2323 Wortel. Inschrijving 1,5 euro en Okraleden 1 euro. Starten is mogelijk tussen 8.00 uur en 14.00 uur (fh)

54 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

WORTEL - Op vrijdag 28 juni aanstaande heeft de jaarlijkse uitwisselingsbijeenkomst van de Nederlandse en Vlaamse afdeling van ICOMOS plaats in Wortel-kolonie. Het programma lijkt veelbelovend te worden, en de bijeenkomst is een uitgelezen kans om veel mensen te ontmoeten die zich bezighouden met erfgoed in Vlaanderen en Nederland. ICOMOS is de organisatie die UNESCO adviseert in verband met de inschrijving van sites op de lijst van het Werelderfgoed. ICOMOS (of International Council on Monuments and Sites), is een niet-gouvernementele organisatie van professionelen gericht op de conservatie van historische monumenten en landschappen over de hele wereld. Gesticht in 1965, na het invoeren van het Charter van Venetië, is ICOMOS een platform voor de bescherming en de valorisatie van monumenten en landschappen. Met een hoofdzetel in Parijs, telt ICOMOS momenteel meer dan 9.000 leden verdeeld over een 120-tal landen. Nadat afgevaardigden van het comité, dat instaat voor de samenstelling van het Unescodossier, een bezoek brachten aan de hoofdzetel in Parijs, vergadert ICOMOS Vlaanderen en Nederland op 28 juni in Wortelkolonie. Het thema die dag is: de Koloniën van Weldadigheid. (fh)


wortel

10 jaar D-Groep WTC De Zwaantjes WORTEL - Op Zondag 14 april 2013 heeft de D-groep zijn tienjarige bestaan gevierd met een gezamenlijk ontbijt. De D-groep is een groep fietsers met de gewone fiets die elke zondag binnen de wielertoeristenclub WTC De Zwaantjes uit Wortel fietsen. Dit is toch wel uniek binnen het wereldje van de clubs van de wielertoeristen. Het ontstaan van deze groep vinden wij terug in het feit dat verschillende echtgenotes het beu waren op zondagmiddag thuis te zitten wachten met het eten tot echtgenoot lief thuis kwam van zijn zondagse fietstocht. Hierop besloten enkele dames ook een fietstochtje te maken op zondagvoormiddag met onderweg een tussenstop om iets te drinken, om nadien ook in het clublokaal van De Zwaantjes te eindigen zoals hun mannen. Zo ontstond de D-groep of aanvankelijk Damesgroep. Ondertussen is deze groep niet enkel tot de vrouwelijke leden gebleven en hebben verschillende mannen, waarvoor de ritten met de racefiets te snel of te zwaar werden zich vervoegd bij onze damesgroep en bestaat deze groep uit een 23 tal personen die elke zondagvoormiddag hun toertje maken. Dankzij deze groep bestaat dus de mogelijkheid om ook op latere leeftijd, zoals onze twee leden van 83 jaar bewijzen, te blijven rijden binnen de club van WTC De Zwaantjes. Een proficiat voor de initiatiefneemsters van deze groep en we wensen hen nog veel fietsplezier toe. (fh)

Slapeloze nachten met KWB WORTEL - Een mens zijn gedachten gaan alle kanten uit en vroeger dacht ik dat het woord ‘verinneweren’ kwam van ‘ver-heen-en-weren’. Kinderen zijn nogal beweeglijk van nature - ook vroeger al - maar ze moesten vaak stil zitten, in school, de kerk en thuis. En als ze dan te veel heen-en-weer schoven op bank of kerkstoel, dan was dat sletig voor broek of rok natuurlijk. En zo hoorde ik al een galmende stem in mijn hoofd zeggen: “Zit nu eens stil, ge ver-heen-enweert uw nieuw floeren broek!” OF misschien is dat wel een echte herinnering ook ... Maar niks daarvan, ‘t komt weer, zoals veel van onze woorden, uit het Frans. Het interview met de Rabas in vorige nummers van de Hoogstraatse Maand maait ons, KWB-Wortel, het gras weg voor de voeten. Of misschien zijn er nu ook veel mensen wakker geschoten... We willen namelijk op zoek gaan naar ‘het mooiste Wortelse woord’. (Of bij uitbreiding het Hoogstraatse of Kempense, zolang we het maar kunnen verstaan - daar ligt de grens.) Iedereen van hier denkt zo met enige nostalgie wel eens terug aan hoe schoon vovo of moemoe iets konden zeggen. Of als inwijkeling werd je getroffen door een rare uitdrukking of onverstaanbaar mompel-mompelwoord ... Surf

naar www.kwbwortel.be, volg de link en stuur het ons door. En na de zomer kun je dan nog je stem uitbrengen op wat jij het mooiste woord vindt - dan niet allemaal voor jezelf stemmen, natuurlijk. De inzendingen komen ook op de site te staan. Ook nog in mei of juni doet KWB samen met OKRA-Wortel weer een samenaankoop stookolie. Enkel leden kunnen meedoen en zo een flinke cent besparen. Wil je daar ook bijzijn? Snel lid worden, dan. In juli gaat de avondfiets3daagse door, 3 fietstochtjes van een kleine 30 km, ideaal om even de

drukte van de dag te vergeten. Op 3, 4 en 5 juni, vertrekken aan De Guld achter de kerk. En vergeet natuurlijk niet: de Landlopersjogging op vrijdag 30 augustus. Eind juni werken we weer aan een nieuw jaarprogramma: voorstellen zijn altijd welkom. ­Misschien voegen we nog een extra activiteit in deze zomervakantie: een nachtje gezins(bond) kamperen in de Kolonie. Of gaan we nog eens buiten- of binnenspelen aan Den Bayerd. Om daar het fijne van te weten, maar één adres: de website. (fvb)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 55


minderhout

Biljart - 'Baffe' clubkampioen 2012 - 2013 MINDERHOUT – Op 26 april werd in café ’t Withofke voor de vijfde maal het clubkampioenschap biljart (vrijspel) van de club “Keu’s Genoeg” gehouden. Winnaar was voor de eerste maal Dave “Den Baffe” Adriaensen na een razend spannende finale tegen Willy “Wix” van Dun. Opvallend voor een biljartclub is het “jonge” podium. “We zijn dan ook een opvallend jonge club,” zegt voorzitter Lu Donckers, met zijn 57 de ouderdomsdeken van de ploeg. “Meer dan de helft van onze leden zijn jonger dan 35. Hoe dat komt? Waarschijnlijk zal onze locatie (café ’t Withofke) daar wel voor iets tussen zitten. Onze spelers zijn niet gebonden aan vaste dagen om te oefenen, dat kan in principe elke keer als het café geopend is. Oudere ploegen waar we vriendschappelijk tegen spelen (lees: de meeste) durven al eens klagen over de muziek, die uiteraard luider staat dan in de gemiddelde parochiezaal, maar dat hoort nu eenmaal bij het nieuwe imago dat we de sport willen aanmeten. Gezien ons jaarlijks stijgend ledenaantal lijken we daar nog goed in te lukken ook,” besluit Lu. Geïnteresseerden worden dan ook warm uitgenodigd om het zelf eens te proberen in ‘t Withofke, met volgende wijze woorden in gedachte: “Iedereen kan een bal in een gaatje mikken, maar voor échte biljart heb je inzicht en beheersing nodig.”

Lezers schrijven

Verkeersborden en zebrapaden

V.l.n.r: Willy “Wix” van Dun, Dave “Den Baffe” Adriaensen, Marijn Geerts

De wereld rond in zeven jaar HOOGSTRATEN - Op maandagavond 15 april hadden alle wandelaars van maandagavondwandelingen van de “CM kern gezondheid” samen 40 000 km afgelegd. Een reis rond de wereld in de zeven jaar dat de wandelingen georganiseerd worden.

Weet iemand misschien waarom op de Meerseweg, vanaf Maes Auto onderdelen, richting Meer, 50 en 70 km per uur mag worden gereden terwijl vanaf Meer richting Minderhout het 70 en 90 km per uur is? Althans, dat geven de borden aan. Twee verschillende snelheden op een en dezelfde weg. Misschien kan de Gemeente zich ook eens beraden waarom er immens veel verkeersborden staan, waarvan vele onnodig. Ik ben geen verkeerskundige, maar ik rijd wel 35.000 km per jaar. De Gemeente Hoogstraten hoeft volgens mij de eerste 10 jaar geen verkeersboden meer te kopen. En wat te denken van de zebrapaden. Er zijn er al veel die niet meer te zien zijn op een regenavond. Waarom gebruikt men ook geen betere verf? En gaat men ze pas weer schilderen na het volgende ongeluk? Wie zoekt het uit? Met vriendelijke groeten

André Bruijns (Minderhout)

56 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Samen legden ze de afstand rond de aarde af

De vaste kern wandelaars, zo’n 20 tot 25 personen, leggen elke maandag samen 125 km af, wat een hele prestatie is. Om dit te vieren werd er een speciale wandeling georganiseerd op maandag 15 april. (fh).


minderhout

Strooien reus op strooien voeten MINDERHOUT - Je kan er niet naast kijken als je de Desmedtstraat passeert tegen de toegelaten snelheid van 50 km per uur! Een uitnodigende, krachtige strooien reus op dito voeten die de 100 jaar KVLV en LG symboliseert. Op zaterdag 1 en zondag 2 juni wordt iedereen uitgenodigd in de feesttent in de Minderhoutsestraat 143 om dit heuglijk feit mee te vieren. (In het vorige nummer van De Hoogstraatse Maand las u alles over “Een eeuw Landelijke Gilde en KVLV”) (rel)

Programma feestelijkheden Zaterdag 1 juni 15.00 uur: Jubileumviering 16.00 – 18.00 uur: Receptie voor genodigden 18.00 – 19.00 uur: Praatcafé 19.30 uur: Ontspanningsavond met barbecue

Zondag 2 juni

13.00 uur: Spel en animatienamiddag, kinderboerderij, volksspelen, trekpaardenshow, huifkartochten

Ecuadoriaans bezoek in Scharrel

verhuur & producties geluid - licht - projectie rigging - podia - distri

feesten & party’s huwelijk tot jubileumfeeest fuiven - bals - guest-DJ’s verjaardags- of teerfeest personeels- of pensioenfeest van vatje tot megaparty

MINDERHOUT - Sinds enkele jaren heeft basisschool Scharrel uit Minderhout een scholenband opgezet met een basisschool uit Ottavalo in Ecuador. Drie leerkrachten van Scharrel bezochten vorig jaar hun partnerschool. Van 5 tot 17 mei kwamen 3 leerkrachten uit Ecuador op tegenbezoek in Minderhout. De werkgroep Ecuador maakte een planning op voor een boeiende veertiendaagse met een combinatie van klasbezoeken en culturele uitstappen. De Ecuadoriaanse gasten logeerden bij Greet Van Bergen, zelf leerkracht op Scharrel. Omdat taal een mogelijk obstakel kon zijn voor het welslagen van deze scholenband volgen enkele plaatselijke leerkrachten sinds een aantal jaren ook Spaanse les. Verder doen we een beroep op lokale mensen die het Spaans machtig zijn of op ingeweken Spaanssprekende mensen om deze weken mee in goede banen te leiden en de communicatie te verzorgen. Op maandagavond 6 mei werden onze gasten door burgemeester Tinne Rombouts ontvangen op het stadhuis waar zij een uiteenzetting gaf over de organisatie van het onderwijs in Hoogstraten. Voor de bijna 500 kinderen van Scharrel zal deze kennismaking meteen een gezicht zijn op het Art-Eco project waarmee ze intensief aan de slag zijn. De scholenband wordt financieel ondersteund door VVOB. Het kunstproject met onze zuidschool wordt dan weer mee gedragen door Djapo en De Veerman. Meer nieuws op telefoonnummer 0477/391566 of via greetv@scharrel. be (pl/red)

Minderhoutsestraat 54 - 2322 Minderhout - Hoogstraten www.music-services.be - info@music-services.be Dinsdag tot donderdag: van 09.00 tot 12.30 u. en van 13.00 tot 18.00 u. Vrijdag en zaterdag: van 08.30 tot 16.00 u. Donderdagavond: van 19.00 tot 22.00 u. Zondagmorgen: van 10.00 tot 12.30 u. (op afspraak en terugleveringen)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 57


Maandag 15 april - De Raad van State heeft het seksclubreglement waarmee de gemeente Hoogstraten de wildgroei van parenclubs wil controleren, definitief nietig verklaard. Een auditeur had de gemeenteraadsbeslissing eerder al geschorst en nu volgde de Raad van State zijn beslissing. Zondag 14 april - Op de E19 ging rond 23u een Nederlandse auto om een nog onduidelijke reden van de weg af. Het voertuig dook van de talud naast de snelweg naar beneden en ging enkele keren over de kop. De brandweer moest de auto openknippen om het Nederlandse echtpaar te kunnen bevrijden. Beiden raakten zwaargewond. Dinsdag 16 april - Edith D.S uit Hoogstraten verscheen voor de rechtbank. Ze zou haar twee dochters hebben geslagen. De feiten dateren van september 2012. De vrouw zou eerst een zelfmoordpoging ondernomen hebben. Een dag later zou ze na een hoog oplopende ruzie met haar minderjarige dochter geprobeerd hebben haar te verstikken met een hoofdkussen. De verdachte zou in dezelfde periode de andere dochter hebben aangevallen met een glazen schaal. Het Openbaar Ministerie vraagt zes maanden cel. 'Maar er zijn in dit dossier geen concrete aanwijzingen', zegt de raadsman van Edith D.S. 'Er is ook geen onderzoek gedaan naar de precieze afkomst van de verwondingen bij de dochter.' Dinsdag 23 april - De brandweer rukte om 14.30u uit naar de Kettingdreef in Meer voor een tractorbrand. Toen de brandweer ter plaatse was, waren de vlammen al geblust met water uit een beerton. De politie kreeg een melding van een diefstalpoging van een BMW in de Tinnenpotstraat. Onbekenden forceerden het slot van een deur, maar de auto is niet gestolen. Donderdag 25 april - Bewoners uit de Bredaseweg in Minderhout ontdekten donderdag dat hun voordeur geforceerd was. De daders maakten geen buit. Dinsdag 30 april - Bewoners van een huis aan Klein Eyssel ontdekten rond 1.30 uur ‘s nachts dat dieven probeerden hun woning binnen te dringen. De daders zijn zonder buit weggevlucht. Maandag 13 mei - Inbrekers drongen in de ochtend binnen in een pand in de Nieuwe Dreef door een schuifraam stuk te slaan. Ze stalen twee laptops, een computer, een smartphone, wat juwelen en geld. Dinsdag 14 Mei – Achter een woning in de Pater Schrijversstraat in Wortel is in de nacht om 2.30u een dubbele tuinconstructie van enkele tientallen vierkante meters compleet in de as gelegd. Dat ging gepaard met een uitslaande brand. Er waren ook kleine knallen te horen, vermoedelijk verfbussen die ontploften. Daardoor werden de buren opgeschrikt. Nadien bleef er helemaal niets meer van het gebouw over. Bij de brand raakte niemand gewond. ‘s Ochtends is op de oprit van Meer richting Nederland een vrachtwagen gekanteld. De lading oud papier van het voertuig is daarbij grotendeels op de rijbaan terechtgekomen, tot helemaal op de linkerrijstrook van de snelweg. De E19 moest er om iets voor 10 uur dan ook volledig worden afgesloten. Het verkeer richting Nederland moest de E19 verlaten in Meer en er over de Nederlandse grens weer oprijden. Er stond een lange file, met wachttijden tot 45 minuten. Vrijdag 17 mei - Gustaaf Rosiers uit Meer is al zes weken vermist. De politie doorzocht een vijver achter de woning van de 65-jarige man, maar die actie leverde niets op. Het is gissen naar de reden van de verdwijning. Gustaaf (Staf) Rosiers werd het laatst gezien op 5 april. Sindsdien heeft niemand nog iets van hem gehoord (lvr)

58 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


GLUREN BIJ DE BUREN Stel school- en kloosterverleden veilig!

Collectie Heilig Graf zoekt … TURNHOUT/HOOGSTRATEN/MEER Het was pas in de loop van de jaren ’50 dat de meisjes uit de streek in Hoogstraten zelf in een humaniora terecht konden. Eerst was er in dat ‘nieuwe Spijker’ alleen een moderne, pas vanaf 1959 kwamen er ook een Latijnse en LatijnGriekse. De nonnen en later de lekenleerkrachten legden er de basis voor het instituut dat onlangs tot “Strafste School van Vlaanderen” werd uitgeroepen. Proficiat overigens! Maar meisjes die vòòr de late jaren ‘50 al zo’n sterke richting konden, wilden en mòchten volgen, die hadden daarvoor noodgedwongen elders hun toevlucht moeten zoeken. Meestal kwamen zij dan op het Heilig Graf in Turnhout terecht. Leo Pleysier stelde ooit dat alleen in De Kempen niemand raar opkeek wanneer je zei “dat meisje zit in ’t Graf”. Tegenwoordig luidt de schoolslogan er ‘Voorsprong op Morgen’ en eigenlijk is die spirit al veel langer aanwezig. Tussen 1906 en 1911 was ’t Graf één van de eerste scholen in Vlaanderen die ‘vervlaamsten’, niet zozeer om politieke redenen, maar vooral omdat de ontvoogding van de jonge meisjes en vrouwen dan meer kans op slagen zou hebben. Eind 19de en begin 20ste eeuw had men met hetzelfde doel her en der ook al bijhuizen opgericht, met naast een klein klooster en lagere school haast altijd een beroepsschool. Het voorbeeld van ons eigen Meer is voldoende bekend. In de jaren ’70 was de school één van de weinige die het lef had om in het experiment ‘Vernieuwd Secundair Onderwijs’ (VSO) te stappen. Niet alle aspecten waren even succesvol, maar op vlak van onderwijsvernieuwing, inspraak en zorg heeft hun deelname zeker als katalysator gefungeerd. Onlangs haalde de school de nationale pers met het ambitieuze STEM-project, waarbij een nieuwe ASO-richting ontwikkeld werd, op het niveau van de richtingen Latijn en Latijn-Grieks (die voor alle duidelijkheid blijven bestaan), maar

De “Collectie Heilig Graf” uit Turnhout is op zoek naar waardevolle ‘Grafgiften’, waarmee de oudste school van de streek een klooster- en schoolmuseum wenst op te bouwen. met extra wetenschappen en wiskunde in plaats van de klassieke talen. Maar een school die actief bouwt aan de toekomst mag daarnaast nooit haar verleden vergeten! Net daarom werden er in 2012 allerhande feestelijkheden georganiseerd; 350 jaar school & klooster was dan ook niet niks … Wandelingen, fietstochten, popfestivals, klank- en lichtspelen maar ook een tentoonstelling-met-herinneringsboekje. En die laatste activiteit vormde meteen de basis voor iets nieuws: het veiligstellen van het rijke schoolen kloostererfgoed van het Heilig Graf Turnhout en de bijhuizen. Zeker nu de laatste zusters van Turnhout naar Tongerlo zijn verhuisd, wil men er alles aan doen om hun stempel op de school en op Turnhout en omgeving niet uit te wissen, maar juist vast te leggen voor het nageslacht. Uiteraard namen de zusters verschillende herin-

Een kleinkind met een handicap REGIO - Vaak is de betrokkenheid van grootouders bij hun kleinkind erg groot. Wanneer dit kleinkind een handicap heeft is de bezorgdheid nog groter. Als grootouders zit je ongetwijfeld ook met dergelijke gevoelens…met vragen en twijfels. Hoe ga je om met een dergelijke situatie? Hoe kan je je kinderen ondersteunen in de zorg van je kleinkind? Hoe geef je je kleinkind een plaats in je eigen leven? Je staat er als grootouder niet alleen voor. Deze namiddag is een samenkomst om ieder de kans te

geven om ervaringen uit wisselen. Na het praatmoment wordt er afgesloten met koffie en gebak. Info moment te Beerse in het Sociaal Centrum, Vredestraat 11, op dinsdag 4 juni aanvang te 14.00 uur, einde omstreeks 16.30 uur. Deze namiddag staat op voor elke grootouder, al dan niet lid van de Katholieke Vereniging voor Gehandicapten. Vooraf inschrijven is noodzakelijk op het nummer 014/40.33.62. of via het email adres turnhout@kvg.be (FS)

neringen met zich mee; daarnaast lieten ze ook een heleboel zaken na aan de school. Een handvol leerkrachten en directieleden ontfermen zich nu met grote zorg over deze bijzondere “Collectie Heilig Graf”. Terwijl er vooral achter de schermen keihard gewerkt wordt, kunt u in het Turnhouts Taxandriamuseum al van een eerste ‘publiekmoment’ genieten. “Project-I” is een fijne tentoonstelling over oude glasplaten, bestaande uit drie luiken: de volkskundige plaatjes van priester-leraar Van Hal, de educatieve reeksen rond ‘menschenrassen’ van het Heilig Graf en een derde, meer eigentijds luik door Tom Woestenborgs, kunstenaar uit Merksplas en leraar aan ons IKO. Liep u zelf op ’t Graf school? Uw ouders of kinderen misschien? Had u er ook een tante nonneke? Zat u op de schoolbanken in Meer? Heeft u nog zo’n doos die te mooi is om weg te gooien, maar toch wat veel plaats inneemt? De Collectie Heilig Graf blijft op zoek naar bijzondere foto’s, oude rapportjes en schoolschriftjes, herinneringen en anekdotes en ga zo maar door. Van het Turnhouts hoofdhuis, maar evengoed van de bijhuizen. Vooral zaken ouder dan 1985 sporen we op. U kunt uw gift bezorgen aan de school zelf, Paterstraat 28, 2300 Turnhout. Voor meer info of om uw collectiestukken op te pikken, mag u eveneens contact opnemen met dries. horsten@heilig-graf.be (Vrijheid 98, Hoogstraten, 0473/50.28.42), peter.coupe@heilig-graf.be of joke.jacobs@heilig-graf. Vriendelijk dank bij voorbaat! (dh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 59


Eventing - Dubbele winst voor Karin Donckers in Montelibretti (It.) De Minderhoutse amazone heeft zich al onmiddellijk laten opmerken bij de start van het eventingseizoen. In het Portugese Barroca D’Alva was Karin gedurende twee weekends aan de start te vinden. In de CIC* (eventing zonder cross) behaalde ze de 2de plaats met Lamicell Charizard en de zesde met Sherkan de la Brasserie. In de CIC** finishte ze als 7de met Lady Brown en 13de met Grandioz. De tweede week opnieuw een succes! In de CCI* (eventing met cross) behaalde ze plaats één en twee met respectievelijk Lamicell Charizard en Lady Brown. In de CIC** eindigde ze met Fletcha als vijfde. Tijdens het weekend van 21 april trok de familie Donckers naar Montelibretti (gelegen in de provincie Rome, regio Latium) en dit weer niet zonder succes. In de zwaarste categorie CIC*** won ze met Lamicell Unique met een eindtotaal van 53 strafpunten en in de CCI* met Lamicell Charizard met een foutloze doorgang in de jumping en cross country. Het weekend van 6 mei werden de tenten opgeslagen in het Duitse Everswinkel (deelstaat Noordrijn-Westfalen) waar ze in een CIC** enkele van haar jonge paarden aan

60 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

een test wilde onderwerpen. Met Calloa van het Kloosterhof wist ze een elfde plaats in de wacht te slepen. Van donderdag 30 mei tot zondag 2

juni gaat het richting Polen en kan je Karin terug vinden in Strzegom. (rel) Foto onder: Karin aan de slag in Montelibretti


SPORT

Ultraloop – Pat Leysen tweede Belg in WK 24 uur Steenbergen

Pat Leysen naast de Rus Vladimir Bychkov die uiteindelijk op de 225ste plaats zou eindigen

Op 11 en 12 mei werd in het Nederlandse Steenbergen het Europees- en Wereldkampioenschap ultraloop 24 uur gelopen. 168 mannen en 108 vrouwen uit 33 landen moesten er gedurende 24 uur zoveel mogelijk kilometers afleggen. Wereldkampioen is hij die de grootste afstand aflegt. Bijkomstig detail: je hoéft niet de volle 24 uur uit te lopen. Alleen het aantal afgemaalde kilometers bepaalt de uitslag. België stuurde zeven mannen en een vrouw. Daarbij zijn er twee Kempenaars: Geert Stijnen uit Turnhout en Pat Leysen uit Minderhout, die 230 km achter zijn naam heeft. Eerste werd de Amerikaan Jon Olson met zo maar even 269,675 kilometer. Olson maakte de volle 24 uur rond. De eerste Belg was Peter Palmans op de 27ste plaats met 234 kilometer. Leysen behaalde de 197ste plaats met 131,605 kilometer op de dagteller na 13uur en15 minuten lopen. De andere Kempenaar, Geert Stijnen werd 229ste met 99,508 kilometer met slechts 10 uur gelopen. (lvr)

21ste Kapellekensloop

de start van de kinderreeksen en tot een half uur voor het startschot van de jogging en halve marathon. (rel)

Programma

MINDERHOUT- Op zaterdag 8 juni worden weer een 1000-tal sportievelingen verwacht aan de inschrijvingstafel van de Kapellekensloop in een organisatie van KWB met medewerking van basisschool “Scharrel” en de sportdienst van de stad Hoogstraten. De deelname staat open voor iedereen en de afstanden heb je maar voor het uitkiezen, ieder naar zijn eigen conditie. Deze wedstrijd maakt ook deel uit van het KWB-Falos-joggingcriterium en criterium De Noordloper. Zoals steeds bestaat deze wedstrijd uit twee luiken, nl. de kinderstratenloop en de jogging-halve marathon voor jeugd en volwassenen. Voor de deelnemers van de jogging staan heerlijke Hoogstraatse aardbeien aan de finishlijn te wachten en de kinderen strijden voor een medaille en de traditionele snoepzak. De eerste drie van elke reeks van de jogging trekken met een trofee naar huis en de halve marathon wordt

begiftigd met geldprijzen en bloemen voor de 1ste, 2de en 3de van elke reeks. Inschrijven kan vanaf 13.00 uur in het PC tot een kwartier voor

14.00 uur: kleuters 100 m, geb.jaar 2009 en later 14.10 uur: kleuters 100 m, geb.jaar 2008 14.20 uur: kleuters 100 m, geb.jaar 2007 14.30 uur: kinderen 400 m, geb.jaar 2005-2006 14.45 uur: kinderen 600 m, geb.jaar 2003-2004 15.00 uur: kinderen 800 m, geb.jaar 2001-2002 16.00 uur: jogging 3 km 17.00 uur: halve marathon 17.05: jogging: 10,55 km 17.10 uur jogging: 5,27 km Info: Luc Herthogs 0475/86 62 34; luc.herthogs@telenet.be en Koen De Bie 0474/69 48 78; debievervoort@hotmail.com (rel)

w w w. fo n s m a r t e n s p l a n ke nv l o e r e n . b e

EIKEN PLANKENVLOER

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 61


SPORT

Eventing - Revanche op

Paaszaterdag

MINDERHOUT- Op 24 maart stond de eerste buitenwedstrijd eventing van het nieuwe seizoen op de kalender. Met 260 deelnemers uit België en Nederland zou dit een mooi gevulde dag worden. Op zaterdag 23 maart was iedereen nog erg hoopvol. Signalen kwamen er al wel dat het her en der sneeuwde, maar de Minderhoutse bodem in de Blauwbossen bleef gespaard. Zou de “buienradar” wel of niet gelijk krijgen was een vraag die bijna iedereen bezig hield. Het crossparcours werd op zaterdag nog een laatste maal gekeurd en goed bevonden. Zaterdagavond werd wel besloten dat Raf en Albert Desmedt rond 04.00 AM de toestand opnieuw zouden bekijken. Om 04.00 uur had alles nog kunnen doorgaan, om 05.00 uur idem dito. Om 05.30 uur sloeg de toestand zo om dat het onmogelijk was om de wedstrijd te laten doorgaan. Gelukkig werd iedereen via de Sociale Netwerken snel verwittigd. Slechts één enkeling, nota bene iemand van diep in Nederland, meldde zich aan op het secretariaat. De cateraar had al het lekkere eten voor de Vips al voorzien, dus dat werd een heuse winterbarbecue. Hoeveel telefoontjes er die dag gevoerd zijn, zullen alleen de operatoren weten, maar het waren er erg veel. Na al die contacten was het zoeken naar een nieuwe datum! Dat werd dus Paaszaterdag! Het was echt een huzarenstukje om op zo’n korte tijd toch nog alles vlot te laten verlopen. Pas dan besef je wat er eigenlijk alle-

62 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

maal komt kijken bij zo’n organisatie. Gelukkig vielen de puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar en konden de deelnemers het nieuwe seizoen op gang crossen.

De winnaars De allereerste die van dit nieuwe seizoen mocht proeven was de plaatselijke Nele Revyn. In de hoogste reeks van de pony’s had zij met Tequila en Corlando acht ijzers in het vuur. Terwijl ze met Tequila nog een foutje maakte op eigen bodem, reed ze haar Corlando van een tweede plaats in de dressuur naar een vlotte overwinning. Hiermee bewijst Nele dat ze niet zomaar genomineerd werd als sporttiener van de stad Hoogstraten. In de reeksen Licht bij de LRV-paarden waren er drie ringen. Ring 5 werd gewonnen door de Nederlandse Marianne Eestermans. In Ring 4 was Dorien De Koning uit Rijkevorsel de beste. Dat de terreinrit geen snelheidswedstrijd is, bewees Luc Janssens uit Meer met zijn paard Wervelwind in Ring 3. Hij kwam exact op de ideale tijd aan en klom van plaats drie in de dressuur naar de eerste plaats, die hij na een foutloze jumping niet meer afstond. Luc moest in de dressuur o.a. olympic Karin Donckers vooraf laten gaan. Karin had voor de gelegenheid het jonge paard Hamilton opgezadeld en zag dit soort wedstrijd als mooie opbouw naar het internationale werk. In de reeks Midden van LRV reed Paul Laurijssen uit Meer met zijn Aristo van kop tot finish aan de leiding. Later in het seizoen zal hij in deze reeds één van de topfavorieten zijn op het Nationale Kampioenschap in Tongeren, waar deze wedstrijd een selectie-

wedstrijd voor was. In de reeks Zwaar LRV was de optimale tijd in de cross best bepalend, want niemand finishte hier binnen de optimale tijd. Tiffany Van Dooren uit Overbroek reed een behoorlijke dressuurproef en klom na de cross naar de eerste stek. Na een foutloze afsluitende jumping bleef zij uiteraard op plaats één. Alhoewel er al een goede samenwerking is tussen de LRV en de Federatie, werden er tegelijkertijd ook aparte wedstrijden voor de Federatie gereden. Wie zich zijn trip naar Minderhout zeker niet zal beklaagd hebben is de Duitser Andreas Ostholt. Hij won de reeksen M en Z en ook het lot was hem gunstig gezind. Hit-Air airbagvest klinkt misschien een beetje futuristisch, maar het wordt meer en meer hot in de eventing. Onder de winnaars van de reeksen werd zo’n airbagvest verloot en uit de trommel kwam de naam van Andreas Ostholt. Van een internationale ruiter als hij verwachtten velen dat hij reeds zo’n exemplaar in zijn bezit had, maar niets was minder waar. Hij keerde dan ook meer dan tevreden terug naar zijn heimat.

Revanche gelukt Zo konden de organisatoren toch nog terugblikken op een geslaagde editie Eventing Minderhout 2013 en mocht men echt spreken van een revanche op de weergoden. Zonder sponsors en vrijwilligers is een eventing organiseren onmogelijk. Maar wat al deze mensen in deze editie gepresteerd hebben is echt onvoorstelbaar. Naast de eigen Minderhoutse vrijwilligers is het hier echt wel op zijn plaats om de helpers van het Gewest Hoogstraten te bedanken. (pietdesm./rel)


SPORT

KVNA Wortel

Na de match werd afscheid genomen van trainer Ad Jansen die gedurende 5 jaar op een zeer aimabele manier zeer goed werk geleverd heeft. Aan

hem heeft het zeker niet gelegen dat er volgend seizoen terug in een lagere reeks moet gevoetbald worden.(frbr)

Zwaneven - KVNA Wortel 4 - 0 De wedstrijd begon heel rustig tot in de 13e minuut een speler van de thuisploeg een afgeweken bal onhoudbaar op de slof nam. Willem Horsten werd nog onbestraft gehinderd wanneer hij met de bal aan de voet in de back area liep. Via een owngoal en een kopbal ging de rust met 3-0 in.

Naar NAC Breda - AJAX

De tweede helft was een maat voor niets. Zwaneven legde na een mooie aanval de eindcijfers vast. De competitie eindigt echt in mineur. Met het uitvallen van Willem Pleysier telde het bestuur 15 spelers op wie de trainer geen beroep kon doen. Vandaag moest dan Raf Tilburgs, een van de smaak-makers, tijdens de eerste periode vervangen worden. Ook Hans Van De Mierop moest nog gekwetst naar de kant. Zo kan men natuurlijk geen goed resultaat verwachten. Ekeren - KVNA Wortel 2 - 0 Wortel, onrustig gestart, herstelde na 10 minuten het evenwicht. Halverwege de eerste periode voerde Ekeren, dat aanvallend alle kopduels won, de druk op en maakte na vrijschop met het hoofd een mooi doelpunt. In de 33e minuut floot de scheidsrechter tot eenieders verbazing voor strafschop en het was 2 – 0. De tweede helft gebeurde er niet veel meer. Toch waren Hans Van De Mierop, tweemaal met het hoofd, en Maarten Adriaensen, na een mooie dribbel, nog dicht bij de aansluitingstreffer. Het was een einde seizoen wedstrijd op een hard veld met twee teams die niks meer te winnen of te verliezen hadden.

WORTEL - Om de ploeggeest en sociaal contact bij de jeugd te behouden organiseerde KVNA Wortel een voetbalavond in Nederland. Zo’n honderd supporters, kinderen en ouders van KVNA Wortel, een club waar veel tijd wordt ge-

stoken in jeugdwerking, trokken op zaterdag 27 april naar de wedstrijd NAC Breda tegen AJAX. Met een uitslag van 0 - 2 en een uitverkocht stadion was dit voor de Wortelse supporter(tje)s weer een topper, een onvergetelijke avond. (fh)

Ook HVV meisjes kampioen

KVNA Wortel - Horendonk 2 - 1

HOOGSTRATEN - En dat niet alleen jongens goed kunnen voetballen in Hoogstraten, bewezen de 17 meisjes van HVV U16. Op 27 april wonnen ze hun laatste match en haalden zo de

In het begin van de wedstrijd snoepte Per Bogaerts de bal af en alleen voor doel werkte hij koelbloedig af. In de 18e minuut ontsnapte een bezoeker randje buitenspel en de stand was in evenwicht. Daarna golfde het spel heen en weer met wisselende kansen voor beide doelen. Voor Wortel was Per Bogaerts tweemaal gevaarlijk en Geert Snoeys had een reuze kans aan de voet. Na de pauze was Horendonk het eerst gevaarlijk maar in de 50e minuut na een combinatie uit het boekje tussen de twee beste spelers Per Bogaerts en Geert Snoeys, ondanks een aarzelend begin, scoorde laatst genoemde met een magistraal schot. Daarna zagen we nog gevaarlijke standjes voor beide doelen. De mooiste en eigenlijk niet te missen kans was wel voor de bezoekers. Na vele en meestal zware nederlagen was deze overwinning wel verdiend en deed de trouwe supporters veel plezier. De laatste weken speelde Wortel, door geschorsten, gekwetsten en spelers die afgehaakt zijn, met veel onervaren voetballers. Deze zagen we wel ieder week groeien en met meer vertrouwen spelen.

Op de foto achteraan de 2 delegées Patrick Diels en Pascal Snels. Daarvoor van links naar rechts Julie Bruyndonckx, Griet Roos, Charlotte de Bruin, Lauren Diels, Jenny Snels, Lene Hechtermans, Jinse Brosens, Kim Schrauwen, Kaat Van Bavel, Eline Aerts en Joyce Bastiaansen. Vooraan van links naar rechts: Hanne Snels, Eline de Bie, Ruth Verschueren, Maud Van den Dries, Femke Dedeystere, Flore Cuyvers en trainster Elien Koyen. (fh)

kampioenstitel binnen, met 3 punten voorsprong op achtervolger Beerschot. Wat volgde was een zeer leuk feestje dat de meisjes zich nog lang zullen herinneren.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 63


SPORT

KFC Meer

“Soccer All Stars” jeugdvoetbalkamp op Minderhout VV

Uitbundige feestvreugde van de KFCMeer- kampioenen na de wedstrijd tegen Schilde

Uitslagen Burcht – KFC Meer 0 – 2 KFC Meer – Berendrecht 5 – 1 KFC Meer – Zandvliet 6 – 0 KFC Meer – Schilde 1 – 0

Door het doelpunt van Koen Koyen in de 83ste minuut in de wedstrijd tegen Schilde kroonde KFC Meer zich tot kampioen in 4de provinciale A en komt alzo volgend seizoen terug in de reeks met KFC Meerle en misschien ook Minderhout (als het niet promoveert) VV in 3de provinciale.

Tijdens de zomermaanden, nl. op 29, 30 en 31 juli 2013 organiseert Progress Sports een voetbalkamp op de terreinen van Minderhout VV voor voetballers van 5 tot 14 jaar (U6-U9, U10-U11, U12-U13, U14-U15). Tijdens deze stage worden nieuwe trainingsmethoden geïntroduceerd. Elke dag staan gediplomeerde en ervaren trainers ter beschikking en sport- en spelactiviteiten, voetbaltesten, tornooien, penaltycup… zorgen voor een verfrissende afwisseling. Ook de keepers worden niet verwaarloosd, want een speciale trainer houdt zich gedurende een uur per dag met hen bezig en misschien word jij wel de nieuwe Proto of Courtois. Dagelijks wordt een warme maaltijd aangeboden en misschien ga je wel naar huis met een leuke prijs. Drie dagen leven als een echte profvoetballer, de droom van vele jonge voetballers. Dit alles heeft natuurlijk een prijskaartje, nl 75 euro en vanaf het tweede kind van hetzelfde gezin krijg je 10 euro korting. Inschrijven is verplicht en moet gebeuren ten laatste op 28 juni 2013 via website www.progresssports. com of via inschrijvingsstrook Progress Sports Reiten 24 2440 Geel. (rel) Info: Sander De Bruyn, tel.+32(0)487 688 904 of info@progresssports.com, tel. +32(0)474 55 68 04

Minderhout VV Met 18 punten voorsprong op de derde in de algemene klassering en telkens een tweede plaats in de drie periodeklassementen verdiende MVV ongetwijfeld die tweede stek in het algemeen klassement, en had het niet op het ongenaakbare FC Turnhout gebotst had de promotie zonder slag of stoot een zekerheid geweest. Dan maar langs de eindronde proberen een reeks hoger te klimmen. Gierle, in de competitie ook al een te duchten tegenstander, moest het onderspit delven. De finale tegen Beekhoek zou dan het toetje op de taart moeten brengen, maar hoe dit afgelopen is hebt u ongetwijfeld al vernomen via uw dagblad, want die wedstrijden werden in de tweede helft van mei afgewerkt. Hoe de laatste maanden van de competitie afgewerkt werden, lees je hieronder! Hekkensluiter Kalmthout op bezoek in de Heistraat en het zwakke broertje uit de reeks liet zich niet zomaar in de vergeethoek drummen. Al in de derde minuut kende MVV succes via Kurt Hendrickx en enkele minuten later nam Hassounfi de keeper voor de tweede maal te grazen. Dan volgden er nog kansen bij de vleet, maar zonder succes en wat in voetbal wel meer voorvalt, gebeurde nu ook. De bezoekers milderden op het halfuur en 2-1 luidde de ruststand. Geen doelpunten meer tijdens de tweede helft, wel moest Tom Deckers nog op al zijn kunnen beroep doen in de eindfase om de drie punten veilig te stellen.

64 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

En dan de volgende thuismatch tegen stadsgenoot VNA Wortel dat al veroordeeld was voor degradatie. MVV begon slap aan het duel en de bezoekers wilden aantonen dat ze niet op hun plaats stonden in het klassement. Hun knappe start werd al vlug in de kiem gesmoord door een doelpunt van Jens Lenaerts in de 11de minuut. In de 26ste min. 2-0 via Thomas Mertens. Na de pauze al vlug 3-0 via Fonny Vermeiren. Drie minuten later weer Thomas op de juiste plaats en 4-0. Dan de eerredder in de 60ste min., maar Vermeiren wist nadien nog driemaal de weg naar het doel te vinden. Eindstand 7-1! Voor MVV was de wedstrijd op Merksem van geen belang meer, de tweede plaats was binnen en het ticket voor de eindronde ook. Wel ging men voor winst, want winnen is nog altijd prettiger dan verliezen. Een archislecht veld maakte het voetballen niet gemakkelijk en tijdens de eerste helft gebeurden er weinig spectaculaire dingen, uitgezonderd het kopbaldoelpunt van Souliman Hassounfi. In de tweede helft bleef MVV de gevaarlijkste ploeg en Jens Lenaerts wist in de 70ste min. de 0-2 overwinning veilig te stellen. Ook de verplaatsing naar Horendonk werd tot een goed einde gebracht, 0-1 overwinning. En de laatste wedstrijd van de competitie tegen KFC Meerle moest het kersje op de taart worden voor eigen publiek. Geen kers dachten de pieren uit Meerle en zij haalden met een 1-2 overwinning

de scalp van de thuisploeg, maar daarmee kreeg de KFC ook zekerheid voor het behoud. En dan de eindronde voor een promotieticket. Een zware loting voor de MVV’ers! Op zondag 12 mei naar Gierle voor zeker geen gemakkelijke wedstrijd. Er stond vanzelfsprekend heel wat op het spel en in de 4de min. was MVV al op achtervolgen aangewezen. Hassounfi trof de lat en in de tweede speelhelft zorgde Pieter Hendrickx voor de gelijkmaker. Een belangrijk doelpunt met het oog op de terugwedstrijd. En dat dit doelpunt wel heel belangrijk was , bewees de terugwedstrijd op donderdag 16 mei. MVV speelde een sterke eerste helft, maar stuitte op een zelfzekere bezoekende doelman die zijn ploeg overeind hield. Net voor het uur lukte Thomas Mertens het verlossende doelpunt en deze goal bracht MVV in de finale tegen een andere gevaarlijke klepper Beekhoek. Deze wedstrijden worden op 19 en 23 mei gespeeld zodat u het resultaat reeds vernomen hebt. (rel)

ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN

Meerdorp 72 | 2321 Meer | T +32 3 315 88 65 | F +32 3 315 08 67 hoogstraten@acsac.eu | www.acsac.eu


SPORT

U8 van Minderhout VV gaat internationaal Op zaterdag 4 mei speelden de Minderhoutse spelertjes van U8 tegen Nederland (8-Jarigen van Wernhout). Het waren echte rode duivels die tegen oranje speelden. Ze gingen trouwens winnen met 0-5. Het was de eerste keer dat ze met zeven tegen zeven spelers op een groter veld speelden. De België –Holland sfeer was volledig aanwezig, dus dat hebben ze weer knap gedaan. Via deze weg willen de ouders van de U8-spelers, de trainers Pieter Hendrickx en Pieter Servaes bedanken voor het succesvol seizoen. Er werd veel gewonnen en het was weer een leuk seizoen en dat is het meest belangrijke. (fh)

KFC Meerle Uitslagen St.-Jozef – KFC Meerle 1 – 1 Oud Turnhout – KFC Meerle 2 – 0 KFC Meerle – Dosko 2 – 2 Minderhout VV – KFC Meerle 1 - 2

Handboog - Keizerschieting van de Kempen 2013

Zoals ieder jaar heeft de keizerschieting van de Kempen plaats op de zaterdag voor Ons Heer Hemelvaart. Deze wedstrijd wordt ingericht door de club waarvan de keizer recurve 25 meter van het vorige jaar lid is, in dit geval KVV Meerle van keizer Jac Geenen. De keizerschieting begon om 10 uur voor de jeugd op 12 en 20 meter. Zij schoten eerst tien pijlen voor een geldprijs. Tijdens een rustpauze werden de “stoppen” in het midden van de roos aangebracht. Het is de bedoeling dat men die stoppen raakt en ze daardoor doet knallen. De uittredende keizer krijgt één voorkeurschot, maar miste de stop zodat de andere schutters hun

kans konden wagen. Het duurde niet lang want reeds in de derde ronde liet Floris Renting van KVV Meerle de stop knallen. Hij werd daardoor de keizer op een afstand van twaalf meter.

de compoundboog Yvan Verschueren, ook van KVV Meerle, mochten een voorkeurschot doen. Geen van beiden kon de stop doen knallen, waardoor de wedstrijd open lag voor alle deelnemers.

Bij de jeugd 20 meter was er maar één deelnemer. Charlotte Geerts van MVV Vlimmeren, dus werd zij keizerin op die afstand. Om 14 uur begon dan de eigenlijke keizerschieting. Ook deze schutters schoten eerst tien schot voor een geldprijs, waarna de stoppen op het doel geplaatst werden. Ook hier mochten de uittredende keizer met de recurveboog, Jac Geenen van KVV Meerle, en de uittredende keizer van

Bij de compoundboog was het pleit reeds beslist in de tweede ronde toen Bart Verswijfelt van M.E.I. Lier de stop liet knallen. Bij de recurve was het een spannende strijd omdat de stop meermaals net werd gemist. Pas in de negende ronde liet Eric Jansen van KVV Meerle de stop knallen en hij werd dus keizer recurve 2013. Volgend jaar zal de keizerschieting 2014 dus opnieuw plaats vinden bij KVV Meerle. (FR/red)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 65


66 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


meer

NATUURPUNT We lazen vorige maand met veel interesse de bijdrage over de bijen in de Hoogstraatse Maand. Karel Bolckmans, actief binnen Natuurpunt Markvallei en bovenal een kenner, schetste een niet zo best beeld over de gezondheid van onze bijen. De bijenproblematiek was de voorbije weken bijzonder actueel, ook in het Europees Parlement. Ondanks zwaar lobbywerk van de chemiereuzen haalde het gezond verstand het. Europa besliste om een beperkt en tijdelijk verbod in te voeren op de drie meest giftige pesticiden voor bijen op bloeiende gewassen. Natuurpunt is tevreden met deze uitkomst. Bijen en andere bestuivers zijn onvervangbaar voor natuur en landbouw, maar zowel honingbijen als wilde bijen doen het de laatste jaren bijzonder slecht. Het grootschalige gebruik van neonicotinoïden is één van de voornaamste boosdoeners. Maar het stopt natuurlijk niet bij de bijen. Grootschalig onderzoek wees ondertussen uit dat het systemische pesticide Imidacloprid een nefaste invloed heeft op libellen en andere waterdieren, zoals eendagsvliegen, slakken en schaaldieren. In waterlopen en rivieren, waar de concentraties hoger waren dan de toegelaten norm, daalde de soortenrijkdom met 70%. Deze insecticiden zijn extreem giftig en zijn een enorme bedreiging voor insecten maar ook voor akkervogels. Daarom vraagt Natuurpunt aan federaal minister van Landbouw Laruelle om verder te gaan dan het Europese verbod en werk te maken van een volledige ban van neonicotinoïden op alle gewassen.

Bijenhotels Het is natuurlijk een beetje als David tegen Goliath. Maar samen met JNM bouwden vrijwilligers

van Natuurpunt Markvallei in de Halsche Beemden een prachtig bijenhotel. Mogelijk vinden ze daar de plaats om wat op krachten te komen. De JNM’ers beleefden er in ieder geval veel plezier aan. Ook eens zin om de handen uit de mouwen te steken tijdens een beheersactiviteit van Natuurpunt? Je bent altijd welkom. Op zaterdag 15 juni verzamelen de vrijwilligers om 9 .00 u aan het infopaneel op Hal. Breng laarzen mee, een riek en een hooirijf komen ook van pas. We gaan hooien op de ouderwetse manier. Meer info: Bart Hoeymans (0479 79 93 61). Elke tweede zaterdag staat een beheersactiviteit op het programma.

Planten De studiewerkgroepen van Natuurpunt Markvallei zijn druk doende. Op allerhande gebieden probeert Natuurpunt Markvallei de studiegeest aan te wakkeren, maar op een aangename manier. De cursus natuurgids draait op volle toeren, maar heel wat mensen voelen zich lekkerder bij een korter engagement. Nu is het volop tijd om de plantenkennis aan te scherpen of gewoon om er mee te beginnen. Natuurpunt Markvallei biedt bijna maatwerk. Ben je nog niet echt een crack in het determineren van planten? Als je snel bent pik je nog een Plantencafé meer. Op vrijdag 31 mei start om 20 uur een Plantencafé in bezoekerscentrum De Klapekster, op 21 juni doen we het nog eens dunnetjes over. Tijdens de Plantencafés leren we planten determineren. We werken vooral met Heukels’ Flora van Nederland om een aantal meegebrachte planten uit te sleutelen (maar de flora’s van HeijmansThijsse, De Langhe of Eggelte mogen ook). We projecteren eveneens een elektronische versie van de determinatieflora van Heukels, zodat iedereen kan volgen en leren. Dit alles natuurlijk onder het gezellige genot van een drankje. Ervaring is absoluut niet nodig. Ook de plantenwandelingen, die ook georgani-

seerd worden om op een rustige manier te kunnen genieten van de natuur, zijn eerder laagdrempelig. Natuurgids Jack Govaerts neemt belangstellenden dan mee op sleeptouw. Hij geeft ook meer tekst en uitleg bij de verschillende planten in de verschillende biotopen. Op 2 juni staat zo’n wandeling geprogrammeerd. Om 14 uur verzamelt iedereen aan de kerk van Minderhout, het doel van de uitstap is het gebied De Halsche Beemden. Verantwoordelijke: Jack Govaerts (0478 36 12 22). Voor de doorwinterde plantenkenners zijn er de planteninventarisaties. Deze worden telkens op donderdagavonden georganiseerd en hebben echt studiewerk tot doel. De inventarisaties geven een goed beeld over hoe een biotoop evolueert. Dat is belangrijk voor het beheer in onze natuurgebieden. Info: Jack Govaerts (0478 36 12 22).

Waayenberg Op zondag 9 juni trekken we er ‘s morgens op uit voor een zondagswandeling onder leiding van natuurgids Luc Van Dun. De Waayenberg is een gebied van hoger gelegen zandruggen en lager gelegen vennen en moerassen. In de nattere delen kunt u allerlei bijzondere planten vinden, zoals gagel, de grote ratelaar en de zonnedauw. Ook voelen kikkers, padden en meerdere soorten salamanders zich hier thuis. In het voorjaar is het gebied een trekpleister voor een groot aantal soorten broedvogels. Luc Van Dun verwacht de wandelaars om 9 uur aan de Vredesboom in Meer. Info: Luc Van Dun (0473 37 52 87)

Heemtuin Op zondag 23 juni staat nogmaals een uitstap op het programma. We trekken dan naar de Heemtuin in Rucphen. Het is een van de mooiste wilde bloementuinen van Nederland en Vlaanderen met maar liefst 400 soorten (www.heemtuinrucphen.nl) planten en bloemen. Geïnteresseerden sluiten aan om 13 uur op het kerkplein in Minderhout of om 13,30 uur aan de Vredesboom in Meer. Info: Jack Govaerts (0478 36 12 22). De inkom bedraagt 1,5 euro, kinderen onder twaalf jaar mogen gratis binnen.

Amfibieëntocht

Natuurpunters en JNM’ers bouwden een bijenhotel in de Halsche Beemden.

In tegenstelling tot de bijen, doen de amfibieën het dan weer wel goed in onze regio. Dat is het gevolg van doorgedreven inspanningen aan de noordkant van de rijksgrens, ter hoogte van Wortel Kolonie. In de vallei van het Merkske kom je prachtige amfibieën tegen: boomkikker, kamsalamander, wroedmeesterpad, bruine en groene kikkers, alpenwatersalamanders, … We gaan fuiken leegmaken, werken met een steeknet en een zaklamp. De focus zal liggen op het herkennen van soorten en biotopen. Om 19 uur aan het infopaneel van het Eikelenbosch. Laarzen (eventueel lieslaarzen of broekbotten) kunnen handig zijn. Info: Bart Hoeymans (0479 79 93 61) (ao)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 67


68 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Hanneke Stoffels Absurde en ludieke artikels van in en rond Hoogstraten. Vat het niet te serieus op, het zijn allemaal verzinsels!

Instructies op vuilbakken zorgen voor verwarring Hoogstraten - Verschillende mensen hebben deze maand hun beklag gedaan bij het gemeentebestuur. Ze zijn ontevreden over de instructies die op sommige vuilbakken in Hoogstraten te vinden zijn. Naar hun zeggen is de tekening die aangeeft hoe je het vuilnis erin moet deponeren, onjuist en verwarrend.

was wou ik het in de vuilbak gooien. Daarop stond duidelijk dat het afval er langs boven in moest, maar toen ik dat deed viel mijn blikje gewoon op de grond. Er zat gewoon geen gat in bovenaan! Na lang zoeken ontdekte ik uiteindelijk dat er langs beide kanten een gat zat waar je alles in kon doen.’

Hoogstraten is de kluts kwijt. Niemand schijnt te begrijpen hoe de vuilbakken werken. Wij spraken met Tim Adriaenssen, een ontevreden burger. ‘Ik was een blikje cola aan het drinken. Toen dat op

Magda Van Zeul woont vlakbij zo’n verwarrende vuilbak, ‘er ligt geweldig veel afval rond omdat mensen het principe niet snappen.’ Anita Mertens, administratief medewerkster op het stadhuis, vertelde ons dat de vuilbakken niet verwijderd zullen worden omdat ze zeer veel gekost hebben, ‘We geven wel avondlessen en workshops om uit te leggen hoe de vuilbakken precies gebruikt moeten worden.’ Hopelijk is er binnenkort weer duidelijkheid in Hoogstraten.(hs)

Foto rechts: genomen op 28 april bij de Laermolen in Hoogstraten.

HUNKER BUNKER: op de laatste pagina minus 4 Op deze pagina vind je voortaan de familiestrip Hunker Bunker van ‘reinhart’. Reinhart Croon debuteerde in 1994 in De Standaard met losse cartoons en de surrealistische cartoonreeks Shelter Hotel. Voor Het Nieuwsblad bedacht hij de stopcomic Bruno en Bavo. Hij werkte 7 jaar als allround-graficus voor de VUM (Het Nieuwsblad) en 8 maanden voor Woestijnvis (Bonanza). Eind 2002 vestigde hij zich als voltijds zelfstandig illustrator en striptekenaar en werkt onder meer voor Averbode, Libelle, Goed Gevoel, Grande en Hunter Douglas.

Hunker Bunker

Wie alvast wil vooruitlopen op onze jaargang kan een exemplaar winnen van HUNKER BUNKER - Blijven Oefenen Schat, het tweede verzamelalbum van Reinhart. Stuur gewoon een mailtje naar redactie@demaand.be. Je hoeft geen vraag te beantwoorden. Je mag er wel een stellen. Maar ook dat hoeft niet. Een kaartje naar ons redactieadres mag ook. (lvr)

door reinhart

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 69


Tot 31 oktober OP ZOEK NAAR DE SCHAT van SINTKATRIEN, zoektocht voor kinderen in de St.Katharinakerk.

TENTOONSTELLINGEN Tot en met 26 juni Meester ALFRED OST – DE SCHENKING CARETTE, Honderden schitterende werken in gouache, olieverf, pastel die voor het eerst aan het grote publiek worden getoond in het Stedelijk museum. Geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur of na afspraak

Tot 25 augustus ROMMELMARKT langs de Dreef op zondag van 8 tot 17 uur

Tot en met 30 juni Natuur in zwart-wit, fototentoonstelling in De Klapekster, Kolonie 41 te Wortel. Info 03 314 47 75.

2de en 4de zondag van de maand en de daaropvolgende dinsdag LAERMOLEN IN WERKING op zondag van 14 tot 16 uur en op dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur

Zaterdag 22 en 29 en zondag 23 en 30 juni TENTOONSTELLING van Rikke Kuijper in de Sint-Luciakapel, telkens van 14 tot 18 uur

HOOGSTRATEN

Tot 13 oktober elke zondag OPENDEUR MEERSELMOLEN van 10 tot 17 uur Info 03 315 95 56

Vrijdag 31 mei HEJANOVA, concertavond met jeugdkoor Hejanova met extra optreden van Milestone en Violacc om 20 uur in zaal Pax

Tot 31 oktober VLOTTENTOCHT op de MARK Meer info bij Buitenspel, info@buitenspel.be; 0474/91.65.19 Tot 30 september BIERPROEFROUTE. Een brochure brengt je langs cafés in Hoogstraten, Baarle-Hertog, Rijkevorsel en Merksplas. Info Toerisme Hoogstraten 03 340 19 55 Tot 30 september CULINAIRE FIETSROUTE in Grensland. Viergangenmenu aan 35 euro. Info: Toerisme Hoogstraten 03 340 19 55 Tot 30 september FIETSZOEKTOCHTEN van verschillende organisatoren. Info Toerisme Hoogstraten. 03 340 19 55

70 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

MEER Zondag 2 juni ¼ FLANDERS CUP TRIATHLON aan De Mosten. Een organisatie van Meetria Zondag 2 juni MEERSE MARKT van 9 tot 13 uur in de omgeving van het klooster in de Donckstraat Zondag 9 juni VOLKSFEEST op de kloostersite vanaf 13.45 uur. Een organisatie van ’t Ver-Zet-je. Info 03 218 14 94. Zondag 9 juni BELGISCH KAMPIOENSCHAP TRIPLETTEN PETANQUE van 8 tot 21 uur bij PC Marckdal, Hoogeind 74 A

Zaterdag 1 juni HEILIG BLOEDSPEL, voorstellingen in de St.Katharinakerk om 15 en om 19 uur.

Zondag 9 juni DAG VAN DE BUREN met optredens en kinderanimatie van 13.30 tot 17.30 uur in de kloostersite Organisatie ’t Ver-Zet-je

Zondag 2 juni HEILIG BLOEDPROCESSIE richting Gelmelstraat, Vrijheid en rusthuis.

Vrijdag 21 juni PROCLAMATIEFUIF aan de Raamloopstraat 2 van 21 tot 04 uur Organisatie Minderhout VV

Woensdag 5, 12, 19 en 26 jni PRAATPUNT Nederlands leren door te praten over gewone dingen Van 19 tot 21 uur in de vroegere gemeenteschool in de Karel Boomstraat Een organisatie van ACV en vzw Kretaief

MEERLE

200

MEERDAAGSE ACTIVITEITEN

Vrijdag 5 juli VAT VAN ’t STAD en opening van DEN DIJK met optredens vanaf 18.30 uur

Zaterdag 8 juni ORGELRECITAL door Jos Van Immerseel om 1930 uur in de St-Katharinakerk Organisatie Mixtuur, Info 03 340 19 55 Vrijdag 14 en zaterdag 15 juni MOTORTREFFEN op de 41ste Summerrally met live optredens op vrijdag van 21 tot 04 uur, op zaterdag van 20 tot 04 uur bij de Laermolen Organisatie HDC Breda Maandag 17 en donderdag 20 juni AANGIFTE BELASTINGEN met hulp van ACW telkens van 19 tot 20.30 uur in zaal Pax Dinsdag 18 juni DAG VAN DE MANTELZORG van 14 tot 16.30 uur in het dienstencentrum ’t Geburt met optreden van Annina Zaterdag 22 juni LIVE@DEMOLEN van 20 tot 04 uur bij de Laermolen.

Donderdag 30 mei PLANTENINVENTARIS 'DE ELSAKKER' van 19 tot 21.30 uur. Vertrek Kerkstraat 1 Van 26 tot 29 juni KWB-WIELERTOERISTEN Avond-Fiets4-Daagse met routes van 25 tot 30 km en zaterdag een tocht van 40 km Vertrek aan Ons Thuis om 18 30 uur, zaterdag om 17 30 uur Zondag 2 juni SCHOOLFEEST in de Vrije Basisschool ‘de Klimtoren’ vanaf 13.30 uur Zaterdag 8 juni GOLDEN OLDIES een organisatie van Shilhoel in de parochiezaal ten voordele van projecten in Togo. Zondag 23 juni KAJAKKEN op de Kleine Nete, een organisatie van KWB. Inschrijven voor 10 juni tel. 03 235 32 06


SPORT

MINDERHOUT Zaterdag 1 juni en zondag 2 juni 100 JAAR KVLV en LG jubileumviering in de feesttent Minderhoutsestraat 143. Org. KVLV en LG

MEERSEL-DREEF Zondag 2 juni OPENDEURDAG SINT-LUCIAKAPEL van 14 tot 18 uur Zaterdag 6 juli DE DREEFSE TRIP, een organisatie van fietsclub de Dreefse Trappers. Afstand: 25 km. Start en aankomst: café Den Bud. Zaterdag 8 en zondag 9 juni AARDBEIFEESTEN in het kader van Hoogstraten Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land in het proefcentrum. Info en inschrijven: 0472 42 60 77 Van zaterdag 8 tot 10 juni DWARS DOOR BELGIE ten voordele van Broederlijk delen Zaterdag 22 en 29 en zondag 23 en 30 juni TENTOONSTELLING van Rikke Kuijper in de Sint-Luciakapel, telkens van 14 tot 18 uur Zondag 23 juni POOLSE MISVIERING om 14.30 uur

Zondag 2 juni PLANTENWANDELING in de Halsche Beemden van 14 tot 16.30 uur Vertrek infopunt Hal Info 0478361222 Zaterdag 8 juni KAPELLKENSLOOP, joggingwedstrijd voor kinderen en volwassenen van 14 tot 17 uur Organisatie KWB Zaterdag 8 juni TREKKER-TREK in de Raamloopstraat 2 vanaf 18.00 uur. Org. Minderhout VV Zondag 9 juni TREKKER-TREK in de Raamloopstraat 2 vanaf 09.00 uur. Org. Minderhout VV

WORTEL Vrijdag 31 mei PLANTENCAFE van 20 tot 22.30 uur in De Klapekster Dinsdag 4 juni WANDELEN in DE KOLONIE. Vertrek tussen 8 en 14 uur voor 5,3, 7,5 of 11,3 km. Een organisatie van OKRA en Widar. Vrijdag 21 juni KRUIDEN en GROENTEN in en rond de keuken Rie en Jan Brusselaers vertellen over het kweken en gebruiken van kruiden en groenten op de Grote Plaats 32 Zaterdag 22 juni SCHOOLFEEST DE WIJSNEUS van 14 tot 18 uur in De Boomkens

Woensdag 12 en 26 juni PETANQUE in Markdal te Meer om 14.00 uur Zaterdag 8 juni tot zondag 16 juni MEERDAAGSE REIS NAAR SCHOTLAND Dinsdag 4 juni FIETSTOCHT ganse dag. Vertrek aan het lokaal om 9 uur. "Duvelroute" in Boom. Om 12.30 uur halte in taverne "De Kroon in Ruisbroek. Maandag 24 juni FIETSTOCHT halve dag. Vertrek aan het lokaal om 13.30 uur. Richting Beerse, stop aan "De Waterkant". (+/- 35 km). Dinsdagen 4, 11, 18 en 25 juni KAARTEN / BILJARTEN van 13.30 tot 17.30 uur in het lokaal Dinsdagen 4 en 18 juni RUMMY CUP in het lokaal Woensdagen 5, 12, 19 en 26 juni ZWEMMEN van 10.15 tot 11.30 uur in ‘De Wildert’ Woensdagen 5, 12, 19 en 26 juni AQUAJOGGEN van 11.30 tot 12 uur in ‘De Wilderrt’ Donderdagen 6, 13, 20 en 27 juni NORDIC WALKING van 9.30 tot 12.30. Bijeenkomst in Castelre

Zondag 23 juni BOEVENROUTE met vertrek om 13 30 uur aan de kerk in Wortel Eenorganisatie van Pasar St-Lenaarts Zondag 23 juni 24ste AARDBEIENTOCHT met afstanden van 6, 12, 18, 24 en 30 km Vertrek tussen 7 en 15 uur aan zaal TrefPunt Organisatie Wandelclub De Noorderkempen Info 033146658 Vrijdag 28 juni ICOMOS-congres van de Nederlandse en Vlaamse afdelingen in de kolonie Van 6 tot 13 juli BOERDERIJTAALKAMP in combinatie met DIERENVERZORGING, Frans taalkamp georganiseerd door talencentrum le Crayon Info 0497605832

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JUNI 2013 - 71


BRAND/ONGEVAL

100

Noodhulp 03 314 42 43 Administratie en Ziekenvervoer

03 314 32 11

TANDARTSEN Voor dringende gevallen op zaterdagen, zondagen en feestdagen belt u het centraal nummer 090 33 99 69

LOKALE POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUISARTSEN Bij afwezigheid van de huisarts, tijdens weekdagen vanaf 18 uur ’s avonds tot de volgende dag 8 uur ‘s morgens én tijdens het weekend tot maandagmorgen 8 uur één centraal oproepnummer: 014/410.410. U wordt dan doorverbonden met de huisarts van wacht in uw eigen regio of met de Wachtpost regio Turnhout, Campus Blairon, Steenweg op Gierle 100, 2300 Turnhout.

APOTHEKERS Tussen 22 uur en 9 uur ’s morgens

BEL 0903 92248 www.geowacht.be De telefoon wordt bemand door een operator van het Rode Kruis, dus geen computersysteem. handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03 / 314.71.34 www.zigzag-naaiatelier.be

203

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014.61.48.02. DE VOORZORG, 24 op 14 uur. tel. 014.40.92.44.

Zelfstandige verpleegkundigen: Heidi Van Otten 0486.37.45.27 – 03.314.10.18, Lia Geerts 0498.64.53.80, Nele Segers 0494.92.32.27, Els Koyen 0476.43.07.55 en Anke Aernouts 0479.34.68.03. Vera Haest 03.314.38.39 en May Van Doninck 03.314.30.48. Sandra Van Looveren 0478.21.84.00. Els Dirks 0474.36.08.84. Ilse Van Bouwel 0497.92.20.00, Kristel Rombouts 0474.26.14.41, Inne Van Der Eycken 0478.23.52.89 en Boonen Liesbet 0478.50.09.75. Kathelijne Adams 03.309.27.84 en Anja Krols 014.70.42.72. Kris Swaenen 03.314.24.39. Johan Adams 03.314.17.31. Edith De Busser, 03 315.47.18 / 0477 17.58.06 Inge Geerts, 0478.64.81.61 Linda Lambregts, 0476.94.31.15 72 - JUNI 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

ZATERDAGWACHT Zaterdag 1 juni van 9 tot 12.30 uur Apotheek Pharma Noord, Meerdorp 48 te Meer. tel.: 03 315 77 73 Zaterdag 8 juni van 9 tot 12.30 uur Apotheek Fransen, Vrijheid 160 te Hoogstraten, tel.: 03 314 60 04 Zaterdag 15 juni van 9 tot 12.30 uur Apotheek Horsten, Vrijheid 98 te Hoogstraten, tel.: 03 314 57 24 Zaterdag 22 juni van 9 tot 12.30 uur Apotheek Rombouts, Worteldorp 11 te Wortel, tel.: 03 314 38 68 Zaterdag 29 juni van 9 tot 12.30 uur Apotheek Biopharm, Meerledorp 46 te Meerle, tel.: 03 315 73 75

Martens tuinen

tuinaanleg en onderhoud beregening en bestrating Pyperpad 15 - 2320 MEER - 03 315 43 13 www.martens-tuinen.be

KOPIJ Het JULI AUGUSTUS nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op

woensdag 26 juni

OPGELET Wij verwachten alle kopij en aankondigingen voor de maanden JULI EN AUGUSTUS ten laatste op

DINSDAG 12 JUNI

Antiek - Brocante - Verzamelobjecten - Snuisterijen

redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten eventueel in te korten

Koekhoven 5 2310 Rijkevorsel www.krisvoeten.be

Tel. 0495 57 48 52 Tel. (vast) 03 314 09 04 info@krisvoeten.be

ook inkoop antiek - meubelen - kleingoed - lusters - zilver, enz... Openingsuren : woensdag, donderdag, vrijdag van 10 tot 12 u en van 14 tot 18 u zaterdag van 10 tot 12 u en van 14 tot 17 u - zondag van 10 tot 12 u - gesloten op feestdagen