december 2019 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

Nr. 409 DECEMBER 2019

JAARGANG 35

PRIJS: 2,70 €

Hoogstraatse wijn op de kaart Applaus voor de aankoop van ’t Slot De Meterkensstraat is een wijk Rob en Rian Hoeck naar de Ardèche Samen eten doet Meerle eten De kruidendokter van Minderhout

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., BEGIJNHOF 27, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT


Geen blokje om De eerste maandag van de herfstvakantie zou het gebeuren, zo kondigde een brief aan. Wegenwerken dus, de niet eens zoveel jaren geleden geasfalteerde baan zou worden afgefreesd en van een nieuwe toplaag voorzien. De hele dag lang moesten wij ons stalen ros thuis houden, ofwel vooraf elders stallen want er zou geen doorkomen aan zijn. Kwestie van tijdig maatregelen te nemen. De weersgoden staken geen stokken in de wielen, de aannemer was duidelijk van plan zijn belofte waar te maken. Er daagden al voor zeven uur impressionante gevaartes op, opleggers met allerlei machinerie. Freesmij, zo stond er in koeien van letters tot nut en lering van wie het weten wou. Op verschillende plaatsen werden hekkens dwars over de weg geplaatst, voorzien van verbodsborden om door te rijden.

laadbakken van de karavaan vrachtwagens. Het agentschap wegen en verkeer hield een en ander nauwgezet in het oog, van politie geen spoor te bekennen (maar misschien waren die er wel een kilometer of wat verder). Maar het echte spektakel zou nog op gang komen. Het duurde immers niet lang of de eerste auto’s kwamen door de afgesperde straat, slalomden langs de hekkens over de rijweg. Tot ze er zowat pal voor onze deur met lede ogen achter kwamen dat er geen doorkomen aan was. Die borden hadden er dus toch niet voor niets gestaan. Achteruit dan maar, keren en draaien op fietspad en oprit en met gestreken staart de aftocht geblazen.

Bleek dat de aanpalende straten zoals Heuvelstraat en Katelijnestraat eveneens versperd waren met al even duidelijke verbodsborden. Aan de aardbeirotonde werd de verplichte omleiding voor het verkeer richting Hoogstraten aangegeven.

Van langsom kwamen er meer chauffeurs die met blindheid geslagen bleken. Ze gingen achteloos voorbij aan borden en hekkens, over fietsen voetpad. Sommigen matigden hun snelheid, anderen waren heel wat driester. Ook menig vrachtwagen volgde, zodat het een onvervalst spektakel werd van sakkeren, gesticuleren, uitstappen, wijde armgebaren (ik moet niet verder zijn dan aan de sportoase, meneer).

Binnen de kortste keren deed het freesbeest zijn ding, schraapte en spuugde asfalthopen in de

Toen het (koude) asfalt er lag op het stuk tot aan de Vrijheid, en de gevaartes zich naar de andere

kant richting Heuvelstraat begaven, begon het volgende bedrijf van de mobiliteitskomedie. Afgesperde weg of niet, asfalt pas gelegd of niet, het duurde heus niet lang of de ene na de andere chauffeur reed er vrolijk door en over. Wie op zijn oprit stond, moest uitkijken of hij werd van zijn sokken gereden. Een vrachtwagen hobbelde het fietspad op, schampte de afboording van een voortuin, duwde de hekkens met de verkeerssignalisatie opzij en weg was hij… De buurt bekeek het met ongeloof. Die van wegen en verkeer zei berustend dat het haast altijd zo gaat: de burger wil goeie wegen, maar er mag niet aan gewerkt worden blijkbaar. Het asfalt zou om goed te zijn 24 uur moeten rusten maar daar is al lang geen denken meer aan. ’s Morgens begonnen de werken, tegen zeven uur ’s avonds moest de weg vrijgegeven zijn. Dat het asfalt daar geen deugd van heeft en dus misschien wel weer vroeger aan vervanging toe is, geen burger die er om maalt. Als hij maar kan rijen rijen rijen. Een blokje om? Respect voor de wegcode? Vergeet het. (mdl)

MINDERHOUTSE WIJN BEHOEFT GEEN KRANS…

Sinds enkele jaren timmeren Paul Depauw, Charis Kamoen, Leen Delcroix en Steve Schrijvers flink aan de weg van Wijndomein Hoogstraten. Tussen de serres op een perceel van een aardbeienbedrijf, levert hun eigen wijngaard de druiven voor een “wijn van topkwaliteit”. Elders in dit blad laten we er u alvast kennis mee maken.

2

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SAMENLEVING

Buizelhoek viert 40 jaar en Westhoek zelfs 50 jaar

Twee Hoogstraatse gebuurten in feeststemming HOOGSTRATEN - Op een moment waarop het sociale weefsel steeds meer uiteengerafeld wordt, is het verenigings- en gebuurtenleven misschien wel belangrijker dan ooit. Reden genoeg dus om een babbel te hebben met vertegenwoordigers van twee Hoogstraatse gebuurten die in 2019 een jubileum te vieren hadden. Het mag gezegd, er werd stevig verteld: over een geit in de raadzaal, een vergeetachtige chauffeur, de gaten in de elektriciteitspaal, een ongelukske bij een lift, een gebuur in de kruiwagen en prijsduiven in de slaapkamer… Veel accurate historische informatie over het gebuurteleven is er niet. Gebuurte de Statie zou in 1976 ontdekt hebben dat het een eeuw geleden gedoopt werd onder die naam. Een echt onderzoek naar de benamingen en indeling van de verschillende gebuurten werd nog niet gevoerd, voor zover wij weten. De namen van de gebuurten werden ook nooit officieel gemaakt. Gebuurte Vrijheid, Seminarie, Grote Markt en Lodewijk De Konincklaan, die actief waren vlak na de oorlog, bestaan al lang niet meer. Toen stonden de Buizelhoek en de Westhoek zelfs nog niet op de kaart. Zij besloten op een bepaald moment om apart te gaan. Westhoek scheurde zich af van de Luizenmarkt en het gebuurte Achtelsestraat-Seminarie werd omgetoverd tot de Buizelhoek. Zowel Westhoek als Buizelhoek hadden zo in 2019 een jubileumjaar. En dat werd natuurlijk stevig gevierd.

Gebuurte Westhoek vierde gouden jubileum

Ria Lauryssen is sinds vier jaar voorzitster van de Westhoek en al elf jaar bestuurslid. Marcel Verschueren is al 40 jaar bestuurslid, secretaris voor het leven en was 25 jaar voorzitter en vele jaren voordien schaduwvoorzitter voor zijn tante Lisa. Marcel hield alles bij in een schriftje. Op de viering vertelde hij het verhaal van het ontstaan van de Westhoek, hij vernoemde alle vroegere bestuursleden en haalde enkele memorabele gebeurtenissen aan.

Tuinslang Ria: “Voor de viering van ons 50-jarig bestaan werd een tent opgetrokken in de Muzementen, op de terreinen van VITO, een ideale plaats voor de Westhoek. Gewezen bestuursleden werden

Het bestuur van de Westhoek. Van links naar rechts : Marcel Verschueren, Frank Van den Broeck, Ria Lauryssen, Greet Verschueren, Raf Joosen, Filip Sysmans, Lieve Govaerts, Els Dewulf. Niet op de foto : Ann Oomen en Walter Druyts. uitgenodigd op een receptie. In de loop van die vijftig jaar Westhoek zijn er immers bijzonder veel mensen in het bestuur gekomen en er later weer uitgestapt. Marcel nam bij deze gelegenheid zijn schriftje waarin hij alles van de voorbije jaren netjes had bijgehouden en vertelde wat er in die jaren allemaal gebeurde… Uiteraard was er ook aan de kinderen gedacht. Er stond een springkasteel en er waren enkele activiteiten gepland, maar het weer was spelbreker. Die 29 juni was het immers bloedheet, het hoogtepunt van de namiddag kwam er toen een tuinslang werd aangesloten nabij het luchtkasteel! Maar uiteindelijk zou de viering onze verwachtingen ruim overtreffen met een barbecue waaraan meer dan 150 buurtbewoners deelnamen.”

Handrem Het bestuur is een heel diverse groep en bestaat nu uit 5 mannen en 5 dames: Raf Joosen, Filip Sysmans, Frank Van Den Broeck, Marcel Verschueren, Walter Druyts, Ann Oomen, Els Dewulf, Greet Verschueren, Lief Govaerts en Ria Lauryssen. “Vroeger was de groep bestuursle-

den zelfs groter”, zegt Ria, “vandaar ook nu een warme oproep voor nieuwe enthousiaste medewerkers.” In de loop van een kalenderjaar zijn er een aantal terugkerende activiteiten. “Eind januari is er onze winterwandeling die we om de twee jaar organiseren. Eind februari is het geburenbal. Deze heeft al verschillende vormen gehad, maar telkens in de Pax met eten en een bal. De gezinswandeling heeft plaats in mei. We wandelden al langs de Mark in het natuurgebied Aschputten ten oosten van het recreatiedomein De Mosten. Eerder kozen we voor de natuurwandeling in de Vallei van het Merkske en onze laatste wandeling was in Meerle in natuurgebied Den Rooy.” Of daar ook geen gebuurtenkermis bij hoort? “Jawel, om de drie jaar vieren we Westhoek Kermis in het eerste weekend van juli.” Marcel voegt er aan toe: “De eerste keer was dat op 3 juli 1993, de laatste keer in 2014. De rode draad was telkens het voortduwen van een auto per team. Eén van de teams duwde en duwde, en geraakte amper vooruit. Bleek dat de chauffeur vergeten was de handrem af te zetten… We doen dan estafettespelletjes en de finale is traditioneel

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

3


SAMENLEVING de bierbakkenrace. De plezantste proef was altijd het patatten zoeken onder het hooi - schitterend om zien. En ’s avonds is het barbecue en dans.”

Patatten zoeken onder het hooi, schitterend om te zien... Ria: “We deden ook mee aan de opruimactie van de stad voor een proper Hoogstraten in de strijd tegen zwerfvuil.”

Begijntjes Uiteraard hoort ook Begijntjes Laat Besluit als vast onderdeel op de gebuurtenkalender. Ria: “Dat is 14 dagen knutselen en naaien in de gemeenteschool met een groot feest op de dag zelf. Dit jaar hadden we 44 kinderen. Dat waren er ooit minder. We hebben versterking gekregen van het Slommershof, dat eigenlijk bij de Thijsakker behoort, maar dit gebuurte is niet meer zo actief. Ook in de Moerstraat kwamen jonge gezinnen wonen en die zijn ook bij ons gekomen. Op de zaterdag na het gebeuren volgt dan de uitstap. De meest populaire bestemmingen zijn Bobbejaanland, Toverland en de Efteling.” Marcel: “De voorbereidingen van het Begijntje zijn altijd druk maar ook heel plezant. De vaders zorgen traditioneel voor de wagen. In een bepaald jaar was de wagen te breed en kon hij amper door de poort langs het stadhuis. Daardoor werd de volgende jaren steeds gestart met het opmeten van de poort, gevolgd door een cafébezoek. Een ander jaar hadden we een paardenmolen nodig. Louis Servaes, die een tijd lang zijn werkplaats ter beschikking stelde, beloofde dat deze zelfs zou draaien. En draaien deed hij, gemonteerd op een … hooiwinder.” Ria: “Dit jaar deden nog slechts zes gebuurtes mee aan het Begijntje. De Lindendreef had de begijn, de Buizelhoek won de prijs van de kinderjury en het Begijnhof won het vaandel. West-

Een auto voortduwen op Westhoek Kermis blijft een gezamenlijke inspanning. hoek, Boereneind en Houvast waren de anderen. De beoordeling is een moeilijke taak en hierover wordt wel eens gediscussieerd. Iedereen doet zijn uiterste best om een prijs te winnen en dan zijn er wel eens ontgoochelden.” Verder neemt het gebuurte deel aan de plantjesverkoop voor Kom Op Tegen Kanker. “En het jaarlijks feestje van het bestuur wordt telkens anders ingevuld met een wandeling of een activiteit en een etentje. Bij het sinterklaasfeest krijgen alle kinderen een geschenkje van de sint. Er worden spelletjes gespeeld en liedjes gezongen. Sinds 2008 organiseren we in een tent op de Wereldakker ook een kerstborrel. Mensen komen en gaan vanaf 19 uur tot 3 uur in de ochtend. We babbelen met een hapje en een drankje.”

Camarados Marcel: “Nadat er moeilijkheden geweest waren bij de viering van de diamanten bruiloft van Verschueren in februari 1969, werd op de vergadering van de Luizenmarkt besloten dat de eerstvolgende gouden bruiloft van Luyckx apart

De stoet bij een gouden bruiloft

4

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

zou worden voorbereid. Op de vergadering van 16 september 1969 bleken alle 47 aanwezigen voorstander om apart te gaan.” Hoe kwam men aan de naam? Blijkbaar waren er meerdere voorstellen, “maar uiteindelijk werd de naam Westhoek verkozen. Andere voorgestelde namen waren Kunst en vreugd, De Wereldakker, Vrij en blij, Geren Vet, De schilderswijk, Schoolkant en Het Torendal. Hoe dan ook, op 8 november ’69 werd de gouden bruiloft gevierd en op 4 april ‘70 was er ons eerste geburenbal met ‘Los Camarados’. De Westhoek was vertrokken!” Als Westhoek nam men deel aan de voetbalcompetitie van de gebuurten en vanaf 1971 aan Begijntjes laat Besluit. Marcel noemt een hele rist andere activiteiten op: “het kerstfeestje, kerstverlichting hangen, autozoektochten, bedeling van paaseieren voor 65-plussers, jeugdbals, feestje van het bestuur, fietstocht ‘ken je gebuurte’, verwelkoming nieuwe geburen, plantjesverkoop voor de actie KOTK, wandeltochten, droppings, fietstochten, tennistornooien, badmintontornooien, zaklampentocht, beachvolleybalploeg. “

De stoet met 25-jarig bestaan met vooraan de vlag van de Westhoek


SAMENLEVING zakken in een hoofdrol. En tussendoor moesten wij ook nog gaan werken, he.” “Die gouden bruiloften in die tijd, dat was de max. Hierover kan ik heel wat vertellen,” klinkt het enthousiast. “We zijn ooit met een geit boven in de raadzaal aangekomen. Ik ging met een geit in de stoet en we mochten officieel met 12 personen naar de receptie. Stan Pauwels stond aan de deur te tellen. Hij liet iedereen passeren. Op het einde telde hij 9, 10, 11 en 12. We waren met meer dan 100 mensen naar boven gegaan. Ook de geit liep gemakkelijk de trap op.” Plezante herinneringen zijn er aan de originele fiets- en autozoektochten. “Kan je de gaten van de elektriciteitspaal tellen? Zulke vragen werden dikwijls verkeerd geïnterpreteerd. Het antwoord was simpelweg altijd juist als je ja of nee zei. Ook de droppings waren legendarisch. De groep werd vervoerd met een trekker en een afgesloten oplegger. De deelnemers zaten op balen stro en werden in groepjes afgezet op onbekende plaatsen, met een noodenveloppe. Het gebeurde dat de helft van de ploegen de noodenveloppe gebruikt hadden.”

Een geit in de raadzaal In ’86 ging De Westhoek voor het eerst op reis naar het Hellend vlak van Ronquières en naar Beloeil met zijn merkwaardig kasteel en park. Maar de drukste twee maanden uit de 50-jarige geschiedenis was in 1990. “Het ganse gebuurte werkte mee. Op 19 augustus deden we mee aan het Begijntje, een dag later gingen we op reis naar Wassenaar. Op 1 september vierden we de gouden bruiloft van Vic en Paula Van MerodeKnaepkens met een prachtige stoet. Op 8 september was het geburenfeest ter hunner ere. Een dag later deden we het optreden van het Begijntje opnieuw tijdens Open Monumentendag en op 29 september vierden we de gouden bruiloft van Frans en Anna Janssen-Meyvis. Op 20 oktober was er een geburenfeest ter ere van hen, met ‘De moord in de Muzementen’ van de Spil-

Een bokske en een mokske De tijden veranderen, dat is voor een gebuurte niet anders. “Toen we 25 jaar Westhoek vierden, organiseerden we een stoet. We liepen over de Vrijheid, maar hadden dit helemaal niet aangevraagd. Dat moet je nu nog eens doen! Ook bij gouden bruiloften maakten we dikwijls een stoet. Bij die voor Van Merode werd het leven van de jubilarissen uitgebeeld. Victor Van Merode was een wiskundeleraar, speelde bridge, werkte veel in de tuin, enz. Ook Paula Kneepkens was onderwijzeres. Samen hadden ze 10 kinderen die allemaal in de stoet werden uitgebeeld.”

een mooi liedje. Ik had het nog nooit gehoord maar ik ken het nog, want we zongen het misschien wel dertig keer…” Waarna het feilloos klonk: “Haring is goe Da smaakt af ‘k Wou da mijn mokske er mij zo ene gaf Zij is veur een bokske Ik zen veur de milt Zo ene goeie haring Is altij gewild” En Marcel kan blijven vertellen. Over uitnodigingen opmaken met stencils en corrector, een sinterklaasfeest waarbij thuis bakken bier moesten bijgehaald worden, over de plezante vergaderingen, iemand die ooit zijn auto vergat en de dag daarna dacht dat hij die gewoon kwijt was. Ja, het lijkt plezant om wonen in De Westhoek…

Buizelhoek kijkt terug op 40 actieve jaren

In stoet door de Vrijheid en we hadden niks aangevraagd Niet alle deelnemers aan de stoet volgden hetzelfde feestprogramma… “De viering in de kerk was voor nogal wat mensen niet echt interessant en zij kozen met zijn allen voor de Patria, het café waar nu het stadhuis staat. Er werd gedronken en gezongen. Stan Pauwels, hij weer, kende

De wegwijzers naar de Buizelhoek zijn niet meer ongeschonden. Veertig jaar gebuurte, het werd gevierd met een drie dagen durend feest. Om deze heuglijke gebeurtenis te kunnen kaderen, gingen we op bezoek bij Katrin Christianen, voorzitster van de Buizelhoek en al tien jaar bestuurslid. Ook haar echtgenoot Hans Van Loon, die ook een plaatsje heeft in het Feestcomité, en gewezen voorzitter Staf Coertjens waren van de partij om herinneringen op te halen. Voor Katrin begon het “met een beetje helpen bij Begijntjes Laat Besluit. Na dat knutselen en naaien volgde de rest precies vanzelf.” Het maakte dat ze ondertussen al tien jaar in het bestuur is en sinds vier jaar voorzitter.

Vrouwenquotum

Ook het jonge volk amuseerde zich op de jubileumviering.

Het ontstaan is behoorlijk gedocumenteerd. “Op 17 september 1979 werd een brief opgesteld om een naamverandering aan te vragen aan het college van burgemeester en schepenen. Het gebuurte heette toen Achtelsestraat en Seminarie. Maar ook de Buizelstraat, het Groenewoud, DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

5


2019-2020 Yevgueni Lieven Scheire Martine Prenen BegÄłn Le Bleu Marilou Mermans Els De Schepper

Bestel nu je tickets!

www.gchoogstraten.be

6

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SAMENLEVING met de festiviteiten in de beide gebuurten hebben we mekaar geholpen. En tenslotte was er op zondag een kinderfestival of familiedag met springkastelen, volksspelen, FIFA-tornooi op de Playstation, pannenkoeken bakken en Just Dance, een videogame waarop de deelnemers hun mooiste dansjes moeten tonen. Er was ook een optreden van Vitesse Limitee met Veerle Dingenen, Karel Hofkens, Flor Verschueren en Jef Rombouts.

Achterste rij: Franck Van Bavel, Tom Snijders, Arne Dondeyne, Karine Voeten, Els Daems, Katrien Knaeps Middelste rij: Enneke Elhorst, Nancy Bruyndonckx, Ellen Verschueren, Geert Brosens Vooraan: Paul Van Den Kieboom, Hans Van Loon, Katrin Christianen Pascale Van Cleuvenbergen was niet aanwezig voor de foto

Salm-Salmstraat, Pastoor Lambertzstraat en Jan Van Cuyckstraat behoorden tot het gebuurte. Ere-deken J. Lauwereys koos voor de naam Buizelhoek. De brief werd ondertekend door voorzitter Juul Sterkens en secretaris Viviane Driesen. Tien dagen later werd dit goedgekeurd.”

en dit is uiteindelijk mooi geslaagd. We deden beroep op Veerle Dingenen, Jef Broes en Ruben Van Dijk, allemaal mensen van ons gebuurte. Op vrijdagavond organiseerde Guy Stoffelen van Sint Lenaerts een quiz die hij zelf ook presenteerde. We mochten 22 ploegen van 6 deelnemers inschrijven.

Geen vereniging zonder statuten, al blijkt daar ook een verrassende bepaling in te staan. “We bezitten een geschreven document van 18 december 1978 met beslissingen van het bestuur, een soort van statuten, zeg maar. Daar staat o.a. dat het nieuwe bestuur om de drie jaar zal worden gekozen tijdens het geburenbal. Het is maar goed dat we dat nu anders aanpakken. Maar in diezelfde statuten staat ook dat er vijf vrouwen in het bestuur mogen zetelen. Het bestuur bestaat op dit moment uit tien personen waaronder vijf dames, maar dat is eerder toevallig.”

Op zaterdagavond was het Buizelhoekfestival met een optreden van coverband PSI met Jef Broes. DJ Ruben Van Dijk verzorgde de muziek op de rest van de avond. Meer dan 130 aanwezigen kregen een festivalbandje, speciaal ontworpen hiervoor. Die van de Westhoek zijn komen tappen, tussen de twee gebuurten is er een prima verstandhouding. Wij gaan helpen op hun Kersthappening en zij komen tappen op ons geburenbal. Ooit namen we in de Westhoek deel aan een soort Spel Zonder Grenzen. En ook nu

Enkel voor de quiz moest worden ingeschreven. De andere organisaties waren vrij van inkom. Gelukkig hebben we enkele goede sponsors. Tijdens het festivalweekend moest er betaald worden met buizels, blauwe herbruikbare jetons die speciaal werden gemaakt. We letten er op om heel betaalbare prijzen aan te rekenen. Maar hoeveel eten moesten we bestellen, hoeveel drank...? Het was wel wat bang afwachten naar de opkomst, maar het werd uiteindelijk een groot succes.”

We letten er op om prijzen betaalbaar te houden

Zingende deken “Ook ons 20-jarig bestaan hebben we vroeger gevierd tot in de vroege uurtjes. Uit goede bron hadden we toen vernomen dat zelfs onze toenmalige nieuwe deken in zijn bed de liedjes had meegezongen. De apotheose van dat feest was de inhuldiging van de nieuwe Buizelhoekvlag. De vlag bevat heel wat symboliek : de kerk die vanuit het gebuurte goed te zien is, de mannetjes op de vlag geven de verbondenheid aan van groot en klein en de goede samenwerking in het gebuurte. Ook aan een groen en veilig gebuurte wordt belang gehecht en uiteraard mocht ook het Buizelhoeklogo niet ontbreken.

Bij de viering van het 25-jarig bestaan werd een monument geplaatst door Ron Van Meriënboer. “De kubus is een ontwerp van Leo Darquennes, tekenleraar in het Seminarie, en is zopas gerestaureerd door Kurt Diels. Je ziet het beertje, symbool van de Buizelhoek, de Sint Catharinatoren van Hoogstraten, de datum en de namen van de gewezen voorzitters.” In die tijd werd ook het plaatje ‘Welkom in de Buizelhoek’ geplaatst aan de invalswegen van het gebuurte. “De oorspronkelijke bedoeling was om alle nieuwe inwoners te verwelkomen met een mini-straatplaatje van de Buizelhoek, maar dat initiatief bleek niet haalbaar.”

Betalen met buizels “Drie maal hebben we huis aan huis reclame gevoerd om de leden naar de festiviteiten te lokken

Mooie outfits bij het feest van het begijntje DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

7


SAMENLEVING beurd? Toen de deur van de lift openging, beleefde de laatkomer - wiens naam we maar niet zullen vernoemen - de schrik van haar leven. Er gebeurde zowaar een ongelukske van het verschieten, waardoor ze terug naar huis moest om een andere broek te gaan aandoen. Daar is nog lang en nog dikwijls over nagekaart!”

In de kruiwagen naar huis

Een oplettende jury tijdens de quiz

We kampeerden toen met de buren op de weide naast Gust Hofkens in een tiental kleine tentjes en een grote shelter en mobiele wc. We zongen en babbelden rond het kampvuur tot in de vroege uurtjes. 's Morgens werden we door het gemeentebestuur verwend met een lekker ontbijt.”

Een ander broek aandoen De activiteitenkalender van het gebuurte blijkt goed gevuld. “De eerste activiteit is onze Nieuwjaarsdrink. Dan zetten we een tent op het parkje waar het monument staat. We voorzien drank en een hapje en de mensen komen gewoon af en ’s avonds gaan we rond met een collectebus. De eerste keer was tien jaar geleden en dit is stilaan uitgegroeid tot een druk bezet evenement.

in handen van Jos en Diane, die ervoor zorgden dat iedereen mee kon, van klein tot groot, van heel jong tot oud. Zelfs een ingesneeuwde bus kon de pret niet bederven. In maart is het tijd voor het geburenbal. Hier krijgen de gasten een warme maaltijd voorgeschoteld en nadien is er een DJ met een dansfeest. Onze tombola heeft een zeer bijzondere hoofdprijs: Jef Adams en Geert Brosens koken bij de winnaar thuis voor 6 mensen. Amusekes, voorgerecht, alles er op en er aan. De winnaar stelt zijn keuken ter beschikking en dient voor de drank te zorgen. Het is al voorgevallen dat onze koks geen plaats in de ijskast hebben omdat deze vol met drank lag. De obers Peter De Beck en Danny Vermeeren maken er een amusante boel van. Of juist niet…

De winterwandeling is momenteel een organisatie van Karin en Patrick, meestal gaat het in de richting van de Ardennen. Nadien gaan we ergens iets eten. Vroeger was deze organisatie

Op een keer waren de koks aan het wachten op een laatste tafelgenoot. Het feestje ging door in een appartement met twee liften. Peter De Beck, helemaal verkleed en met zonnebril ging al naar beneden om de laatkomer op te vangen. Maar beiden bleven wel heel lang weg. Wat was er ge-

Affiche met de originele hoofdprijs

Pannenkoeken bakken voor de kinderen

8

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

“In ons gebuurt woont Marc Van Dijk die boten verhuurt om te gaan vissen en hij organiseert kajaktochten. Met zijn boten doen we dan al verschillende jaren een kajaktocht in het voorjaar naar Breda of de Biesbos. Begijntjes Laat besluit is wel de grootste activiteit, die neemt ongeveer 14 dagen in beslag. Dit jaar hadden we maar 26 kinderen, ooit hadden we er meer dan 100. Er zijn nu wat jonge gezinnen bijgekomen, we hopen dus volgend jaar opnieuw met enkele kinderen meer te zijn. De vrijdag voordien is er een drink voor alle medewerkers. Zij hebben dan een hele tijd intens samengewerkt, dan kan het er wel eens stevig aan toe gaan. Dat zijn memorabele avonden. Zo is er al wel eens uit een schoen gedronken en we hebben ooit iemand met de kruiwagen naar huis moeten rijden.”

Zo is er al wel eens uit een schoen gedronken Veel succes heeft blijkbaar ook de bierproefavond in de Pax. “Met een twintigtal personen wordt van verschillende bieren geproefd onder het toeziend oog van een biersommelier die ook zorgt voor bijhorende hapjes. Vroeger was dit een wijnproefavond, maar sinds een jaar of vier is men overgeschakeld naar bier. Voor deze


SAMENLEVING avond moet men snel reageren, want direct uitverkocht. Op 27 december was er de kinderdropping. We rijden naar een streek, hier niet zo ver vandaan, waar de kinderen niet meer thuis zijn. Ze worden dan in groepjes verdeeld en gedropt. Ze zijn vergezeld van enkele volwassenen en moeten hun weg terug vinden. Bij aankomst is er tomatensoep en croque monsieur. Bij deze gelegenheid komen de vendeliers helpen. Als wederdienst gaan wij tappen op hun folklorefestival.”

We zaten met 14 aan een tafel bloemekes te maken

Duiven in de slaapkamer Vaste prik voor ieder gebuurte is het versieren van het gebuurte bij Gouden Bruiloften. “Op een bepaald moment hadden we dit jaar drie gouden bruiloften op twee weken tijd. Dan hadden we wel heel veel volk nodig om bloemekes te maken. Geen probleem, op een bepaald moment zaten we met 14 personen aan de tafel te werken. Een week na het feest gaan we even

goed alles netjes opruimen. Ook 60 jaar getrouwd komt meer en meer voor. We hebben dus ook hiervoor een spandoek laten maken.”

weg terug naar hun gebuurte zodat we bij Begijntjes weer meer gebuurten uit de poort zien vertrekken! (rob)

Maar een mens kan dezer dagen niet voorzichtig genoeg zijn wanneer er van alles over u te lezen staat. “Bij de gouden bruiloft van Louis van Bergen had hij er niets beter op gevonden dan zijn twee beste prijsduiven in zijn slaapkamer op te sluiten. Er moesten zo eens dieven weten dat ze niet thuis waren om dan duiven te komen weghalen.” Jaarlijks neemt het gebuurte ook een taak op in de Heilig Bloedprocessie. De mannen fungeren als kruisdragers en de vrouwen als boetelingen bij de schuldbelijdenis. “Goeie geburen hebben is belangrijk, leven in een goei gebuurte is dat zeker ook,” getuigen onze gesprekspartners. De bewoners van De Buizelhoek en de Westhoek hebben alleszins dat geluk, zo lijkt het toch. Voor zover we weten waren 11 deelnemende gebuurtes ooit het maximum in het Begijntje: Vrede&Vriendschap, Statie, Begijnhof, Luizenmarkt, Buizelhoek, Boereneind, Lindendreef, Westhoek, Thijsakker, Gelmelstraat en later ook Houvast. Hopelijk vinden nog meer inwoners de

Het monument met de namen van de eerste zes voorzitters

DE WERELD VAN

Begijntjes-grijs-besluit: Jaggers in opmars! (JAGGER = Jong Actief Gepensioneerde)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

9


VANUIT HET STADHUIS Fluvius wordt eigenaar van openbare verlichting

Applaus op alle banken voor de aankoop van ‘t Slot HOOGSTRATEN - “Het Begijnhof is gered”, schreeuwde een spandoek in 1992 aan de poort van het begijnhof van Hoogstraten. Vreugde en opluchting bij de initiatiefnemers voor het behoud van deze historische site. Het had bergen moeite en stress gekost om het gemeentebestuur zover te krijgen om zich achter het project te scharen. Vandaag de dag slaakt ook ’t Slot in Wortel een zelfde kreet. Maar dit keer nam het gemeentebestuur zelf unaniem de beslissing over de partijgrenzen heen. Wortel slaat een zucht van verlichting. Enkele maanden geleden vierde jeugdhuis ’t Slot in Wortel haar 50-ste verjaardag. Op 15 november 1968 werd deze jeugdclub boven de doopvont gehouden. Een en ander was maar mogelijk dank zij het genereuze aanbod van Jaak en Jeanneke Aerts-De Clerck die de ouderlijke boerderij aan de Boomkes gratis ter beschikking stelden van de Wortelse jeugd. Na de nodige aanpassingswerken opende ’t Slot haar deuren op 25 januari 1969. Vijftig jaar geschiedenis met ups en downs, met hoogdagen en crisissen, met steeds nieuwe jongeren en ‘jongeren’ die vandaag de dag al iets minder jong blijken te zijn. Toch is de band met het jeugdhuis nog sterk en hebben intussen talrijke clubs en verenigingen er hun stek, zoals de fotoclub, de wijnclub, de pompoenpoaters, de volleybalclub en tal van andere werkgroepen. Toen Jeanneke De Clerck vorig jaar overleed, kwamen de eigendommen van de familie ter discussie en daarmee ook de toekomst van de boerderij aan de Boomkes. Hoe zou de toekomst van het jeugdhuis er uit zien?

Redding Het gonsde al een tijdje van de geruchten dat de stad Hoogstraten zou inspringen om de huisvesting van de Wortelse jeugdverenigingen veilig te stellen. Want niet alleen het jeugdhuis ’t Slot zat met een mogelijke verkoop van deze locatie in moeilijke papieren, ook de plaatselijke KLJ kampt al lang met gebrek aan ruimte in de schoolgebouwen aan de overkant van het plein.

De langgevelhoeve hoort bij het bouwkundig erfgoed Toen de familie Aerts te kennen gaf zowel de boerderij aan de Boomkes als het ouderlijk huis in de Zandstraat met bijhorende gronden te verkopen, nam het schepencollege met hen contact op. Onderhandelingen leidden naar een princiepsakkoord om heel deze eigendom te kopen. Zulke beslissing hoort evenwel aan de gemeenteraad toe die het dossier einde oktober behan-

delde. De aankoop werd unaniem door alle partijen en raadsleden goedgekeurd ook al lag het bedrag beduidend hoger dan het oorspronkelijk schattingsverslag. Op deze raadszitting maakten de aanwezigen kennis met de plannen van de stad, de betaalde bedragen en de visie voor Wortel.

Visie De aankoop van ’t Slot en de andere gronden past in een ruimere visie van de stad over Wortel en haar dorpskern, die verder wordt uitgewerkt met de Turnhoutse vzw AR-TUR. In ons vorig nummer (DHM 408) hebben we de onder de titel “ Quo vadis, Wortel” dit traject voorgesteld. Wortel 2030 wordt door het bestuur vergeleken met het project ‘Meerle ons dorp’ dat tijdens de vorige legislatuur werd opgestart. De aankoop van de gebouwen en gronden van de familie Aerts passen hier volledig in. In feite een win-win situatie waardoor de Wortelse jeugdverenigingen gered zijn en meteen ook het aanzicht van het dorpsplein met de historische langgevelhoeve gevrijwaard wordt. Het onroerend goed situeert zich immers in een woongebied met een culturele, historische of esthetische waarde overeenkomstig het Gewestplan Turnhout, vastgesteld bij Koninklijk Besluit van 30 september 1977. De langgevelhoeve op zich werd opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Prijs Zowel de stad als de verkopers hadden vooraf een schattingsverslag laten opmaken door een landmeter-expert, zoals beschreven in de richtlijnen voor lokale besturen. De twee bedragen lagen aanvankelijk ruim uit elkaar. Het schattingsverslag in opdracht van de stad gaf een waarde aan van 525.000 euro, dit van de verkopers 680.000 euro.

De toekomst van Wortel leeft sterk, vandaar de ruime opkomst tijdens de gemeenteraadszitting van einde oktober 2019.

10

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Doordat diverse projectontwikkelaars voor de bouw van woningen en appartementen zich mengden in het debat, werd de prijs volgens de burgemeester aanzienlijk opgedreven. Uiteindelijk kwamen de onderhandelaars overeen om de eigendom te kopen voor de som van 720.000 euro.


VANUIT HET STADHUIS

De ouderlijke boerderij van de familie Aerts zal ook na 50 jaar jeugdhuis 't Slot bepalend blijven in het uitzicht van de dorpskern. Het aanpalende huis van de familie Karel en Maria Verschueren werd afgebroken voor de bouw van het Cerakantoor. Voor dit bedrag zou de stad Hoogstraten de nieuwe eigenaar worden van zowel de langgevelhoeve aan de Boomkes (het huidige ’t Slot), het huis in de Zandstraat nr. 2 en de bijhorende gronden. Het stadsbestuur wijkt hiermee af van het schattingsverslag, wat wettelijk kan op voorwaarde dat de aankoop geschiedt omwille van het algemeen belang. De gemeenteraad, die uiteindelijk de koop moest goedkeuren, kon zich hier unaniem in vinden.

Dank Alle gemeenteraadsleden blijken ook erg tevreden dat er door deze aankoop een oplossing gevonden werd voor de toekomst van de Wortelse verenigingen en over de manier waarop de onderhandelingen zijn verlopen. “Vooreerst wens ik namens het stadsbestuur de familie Aerts van harte te bedanken voor de serene en discrete manier waarop ze de verkoop van hun eigendom hebben aangepakt en waarop ze onderhandeld hebben”, vertolkt burgemeester Marc Van Aperen de mening van het bestuur. Hij dankt ook uitdrukkelijk de verenigingen van Wortel voor de kalmte en de sereniteit waarmee ze ongeduldig maar ook hoopvol de verkoopovereenkomst hebben afgewacht. Deze aankoop past zoals gezegd in de toekomstvisie voor Wortel. “Het stadsbestuur wenst - in lijn met de projecten 'Meerle ons dorp' en de ontwikkeling van de dorpskern van Minderhout en Meer - ook voor de dorpskern van de deelgemeente Wortel een project uit te werken”, ver-

volgt de burgemeester. “Hierin staat de bescherming van de unieke authentieke dorpskern en de verzoening daarvan met de behoeften aan ruimtelijke ontwikkeling en invulling van publieke functies, centraal.”

dorpskern en de leefbaarheid van Wortel. “De aangekochte panden zullen hierin ongetwijfeld een cruciale rol spelen”, aldus de burgemeester.

Verankerd

Alle partijen in de gemeenteraad spreken zich unaniem uit voor de aankoop, vooral omdat zo het voortbestaan van ’t Slot gegarandeerd wordt en het uitzicht van de Boomkes bewaard blijft.

De Boomkes, het kloppend hart van Wortel, kunnen nu samen met Jeugdhuis ’t Slot als verbindende factor gevrijwaard worden. Intussen is er ook een studie besteld voor de begeleiding van de opmaak van een ontwikkelingskader voor de dorpskern. “De verbondenheid van de Wortelse dorpsbewoners met het centrale dorpsplein en Jeugdhuis 't Slot - met zijn unieke uitstraling en centrale locatie op het dorpsplein - is sinds oudsher zodanig diep verankerd in de Wortelse dorpsgemeenschap, dat geen enkele andere locatie of gebouw in Wortel dit niveau van collectieve verbondenheid kan evenaren. Het Jeugdhuis 't Slot maakt deel uit van de identiteit van elke Wortelse inwoner en is in dat opzicht onvervangbaar. Om die reden zijn er geen alternatieven voorhanden die deze mate van vereenzelviging kunnen bewerkstelligen”, aldus het stadsbestuur. De stad start op korte termijn een participatietraject op, waarbij de dorpsraad, de verenigingen en de hele Wortelse gemeenschap zich kunnen uitspreken over het toekomstige gebruik. Samen met een delegatie van Wortel en met de stedelijke administratie gaat het schepencollege nadenken over de toekomst van de Wortelse

Applaus

Dorpszicht met de Boomkes en ’t Slot is gevrijwaard Raadslid Van Pelt vraagt uitdrukkelijk de bevoegdheden van de gemeenteraad te respecteren, want de manier van communiceren over dit dossier heeft bij hem vragen opgeroepen. Vooral het feit dat de raadsleden weken vooraf in de pers moesten vernemen dat de aankoop reeds beslist was terwijl deze beslissing officieel door de gemeenteraad moet genomen worden, vindt hij eigenlijk niet kunnen. Burgemeester Van Aperen excuseert zich hiervoor, maar dit gebeurde volgens hem op vraag van de familie. Raadslid Joel Adams is erg tevreden met de realisatie van de aankoop en bedankt hiervoor de familie Aerts en het stadsbestuur. Ook de raadsleden Gert Van den Bogaert en Marcel Verschueren juichen de aankoop toe. Wanneer tot slot Jef Vissers de dorpsgemeenschap van Wortel

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

11


VANUIT HET STADHUIS proficiat wenst, barst er een luid applaus los in de zaal. Heel wat leden van het jeugdhuis waren immers afgezakt naar het stadhuis. Voor de concrete invulling en de extra kosten aan het lokaal is het volgens de burgemeester nog te vroeg. “Voor de invulling zullen wij overleggen met alle verenigingen in Wortel. Het zou niet verstandig zijn dat wij dit nu al zouden invullen. ’t Slot is van Wortel. En wat de kosten betreft, de verenigingen hebben zelf al aangeboden een duit in het zakje te doen. Maar voorlopig mag je verder nog geen concrete antwoorden verwachten op al je vragen.”

Stadsverlichting De stad besliste om alle bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen van de openbare verlichting af te staan aan de distributienetbeheerder Fluvius die ze verder in beheer zal nemen. Hiermee hoopt de stad zonder eigen kosten op termijn over LED verlichting te beschikken wat het milieu en de stadskas ten goede komen. In ruil krijgt de stad aandelen in de intercommunale.

Binnen de tien jaar is er overal LED verlichting Volgens Schepen van Financies Roger Van Aperen heeft de stad de garantie dat er binnen tien jaar overal LED verlichting zal zijn. Daarenboven moet de stad dan de kosten niet zelf betalen en kunnen die centen voor andere zaken gebruikt worden.

Oppositiepartij CD&V is hierover niet te spreken en zal ook tegenstemmen. Volgens raadslid Jos Matthé heeft de stad de mogelijkheden om dit zelf te doen. Ook raadslid Marc Haseldonckx vindt de verkoop niet oké. “Mijn buikgevoel zegt me dat dit geen goede zaak is. Nu gaan we alles verkopen waarvoor we aandelen krijgen, maar zonder dividenden. Wij kunnen dit gemakkelijk zelf met eigen middelen, gezien de rooskleurige financiële toestand van de stad en dit zelfs binnen een tijd van 5 jaar. Dat geeft ons een winst van 5 jaar, en 5 jaar minder elektriciteitsverbruik. Indertijd hebben we de riolen toch ook niet verkocht, nu geef je een stuk van je patrimonium aan een intercommunale.” Schepen Van Aperen is niet van zijn stuk te brengen: “Wij kunnen dit inderdaad zelf doen, want dank zij uw beleid (vorige twee legislaturen nvdr) is er veel geld in kas. Maar wij gaan er van uit dat we zelf geen geld gaan steken in LED verlichting. Iveka geeft ons de garantie dat zij dit op 10 jaar zullen klaar krijgen, en daar zijn wij mee akkoord.” Maarten Leemans van Anders vindt dit een complex dossier waarbij met veel cijfers gegoocheld wordt. “Wij staan heel kritisch tegen dit voorstel om de openbare verlichting in het beheer van Iveka/Fluvius te geven. De cijfers en argumenten die worden aangehaald zijn zeer positief, maar zijn wel opgesteld door Iveka/Fluvius zelf. Het terugdringen van het energieverbruik is voor ons zeer belangrijk en een snelle ver-LED-ing is hierin een belangrijke stap. Maar vermits we openbare verlichting toch als een nutsvoorziening kunnen beschouwen, heeft onze fractie altijd moeilijkheden om dit soort onderwerpen over te dragen aan een maatschappij waar ook privé-aandeelhouders in vertegenwoordigd zijn.

Wij zijn er van overtuigd dat het bestuur dit ook in eigen beheer kan realiseren.” Bij de stemming zal CD&V tegenstemmen, Anders onthoudt zich.

‘t Gastenhuys Het besluit is bekend ondertussen. Het oude rusthuis, de zogenaamde H, wordt afgebroken en er komt een nieuw multifunctioneel gebouw met de naam ’t Gastenhuys. Ook de geschiedenis van dit dossier is intussen bij iedereen wel gekend. Nu Erfgoed Hoogstraten haar strijd tegen de afbraak heeft opgezegd staat er niets meer in de weg om snel voort te maken met de plannen. Het vast bureau van het OCMW keurde de overeenkomst met de bouwgroep Van Roey goed en de voltallige gemeenteraad gaf op 28 oktober haar fiat. Hiermee kan Van Roey dan eindelijk aan de slag. Deze firma werd bij de uitbesteding door het bestuur als beste weerhouden en mocht dus de plannen uitwerken, de bouw neerzetten en het onderhoud van het complex op zich nemen. Dit project wordt immers gerealiseerd in een PPS-systeem, een publiek private samenwerking. Raadslid Jacobs van oppositiepartij Anders wijst er zijn collega’s op dat de voorkeur van zijn groep in oorsprong het behoud van het H-gebouw was. Maar de minister heeft uiteindelijk anders beslist. Anders is in dit dossier regelmatig tussengekomen zowel in de gemeenteraad als in het OCMW “omdat we heel wat vragen hadden over tal van aspecten zoals de manier van toewijzing, de duurzaamheid , de technische aspecten, enz. We moeten besluiten dat uiteindelijk de financiële kost de doorslag gegeven heeft om met Van Roey in zee te gaan. We hopen dat ze zeker op vlak van ‘Onderhoud’ en op vlak ‘Technisch concept en duurzaamheid’ nog een effort zullen doen, want hier scoorden ze eigenlijk gewoon ondermaats!” Ook met het feit dat er in twee prijsklassen assistentiewoningen zullen gebouwd en aangeboden worden heeft Anders het moeilijk. “Het OCMW dient zich vooral te richten naar onze financieel zwakste inwoners die evengoed recht hebben op dezelfde kwaliteit aan zorg als de financieel sterkere inwoners.” Ondanks deze bedenkingen zal Anders zich niet verzetten tegen deze overeenkomst omdat zij er van overtuigd zijn dat een betaalbaar zorgaanbod in Hoogstraten hoogst noodzakelijk is.

Minpunten De vreugde bij het 50-jarig bestaan van ’t Slot zal zeker een vervolg kennen. Vooraan herkennen we Lex Wouters, An Boeren, Evi Verheijen, Dorien Franssen, Eveline Janssens, Anja Maus, Tinne Kimpe, Kathelijne Peeters. Bovenaan: Ann Tilburgs, Raf Laurijssen, Klaas Franssen, Senne Jochems, Dries Thys, Ilse Herijggers, Tom Pinxteren, Tim Sprangers, Brent Houben, Geert Van Overmeire, Etienne Sprangers, Vic Aerts, en verder nog enkele enthousiaste jonge bezoekers.

12

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Schepen Roger Van Aperen geeft toe dat er aanvankelijk minpunten waren bij het ontwerp van Van Roey. Hierdoor haalden zij maar een score van 69 %. Deze punten zijn deels aangepast waardoor ze bij de final offer een score kregen


VANUIT HET STADHUIS van 79%. “Van Roey heeft dus zijn best gedaan om de opmerkingen te verbeteren. Wij gaan de zaak echter goed opvolgen. En wat de tweepersoonsserviceflats betreft: er zijn alle soorten mensen, en getrouwden willen ook samen kunnen opgenomen worden ”, besluit de schepen.

vriendelijke regio komen met energiezuinige woningen, een gezonde leef- en werkomgeving, een regio waar landbouw en natuur hand in hand het groene karakter van onze regio versterken, waar energie slim gebruikt wordt, lokaal en hernieuwbaar geproduceerd wordt en betaalbaar is voor iedereen”, benadrukt de burgemeester.

Van Roey werkt minpunten weg in het bouwproject ’t Gastenhuys

Lange weg Maar hij beseft dat er nog een lange weg te gaan is. “Hoogstraten tekende in 2014 het burgemeestersconvenant met Europa. Er werden de afgelopen jaren waardevolle stappen gezet, maar er zal een versnelling hoger geschakeld moeten worden om de ambitieuze doelen te bereiken. De stad heeft een voortrekkersrol in het nemen van klimaatactie. Hoogstraten zal daarbij op zoek gaan naar die domeinen waarin ze een grote klimaatimpact heeft, zoals ruimtelijk planning en mobiliteit.”

Voormalig OCMW-voorzitter Jos Matthé is zeer tevreden dat het project nu eindelijk kan doorgaan, want de wachtlijsten zijn alleen maar groter geworden. “Het is een redelijk evenwichtig verhaal en ook de Vlaamse Bouwmeester heeft deze visie bijgetreden.” Tot slot bedankt burgemeester Van Aperen Erfgoed Hoogstraten dat zij afgezien hebben van een nieuw bezwaar tegen de afbraak. “Ik ben blij dat we met Erfgoed op goede voet zijn overeengekomen. Er is een wijs besluit genomen zonder dat de vereniging onder druk zou gezet zijn. Ik ben hen daarvoor heel dankbaar.”

Eenzame stoel Wanneer pers, publiek en de raadsleden de zaal De Welgezinde verlaten blijft een groene versierde stoel eenzaam achter. Tijdens de raadszitting stond hij echter heel centraal in de zaal. Het is een cadeau van Maya, een meisje van 11 uit het laatste jaar van de Minderhoutse basisschool Scharrel. Zij is de kinderklimaatambassadeur in Hoogstraten, zet zich in voor het klimaat en communiceert hierover met leeftijds-

De stoel van kinderklimaatambassadeur Maya is vanaf nu altijd aanwezig bij belangrijke beslissingen met impact op het klimaat. genoten maar ook met volwassenen. Deze stoel is een cadeau voor de burgemeester en wil de plaatselijke politiekers er op wijzen dat er bij elke beslissing van de gemeente stevig moet nagedacht worden over de impact ervan op het klimaat. Deze actie had plaats in alle Kempense gemeenten die op 11 oktober het burgemeesterconvenant ondertekenden. Binnen het samenwerkingsverband Kempen 2030 hebben alle Kempense burgemeesters het engagement aangegaan om tegen 2030 40% minder CO2 uit te stoten. “Zo willen we met de Kempen tot een klimaat-

Ook burgers en organisaties moeten aangespoord worden om de nodige acties voor het klimaat te ondernemen en er moet een lokaal klimaatbeleid komen. Dit vraagt evenwel voldoende financiële middelen en een aanpak over de partijgrenzen en bevoegdheden heen. Hiervoor zal een trajectplanning met participatie worden opgemaakt. De stoel van Maya zal hierbij getuige zijn, maar ook een stimulans. “We gaan hem regelmatig bijzetten aan tafel wanneer we beslissingen nemen die een impact hebben op het klimaat, de natuur, de toekomst van onze aarde, van onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en de volgende generaties”, besluit de burgemeester. In elk van de Kempense gemeenten staat voortaan een gelijkaardige toekomststoel van de eigen kinderklimaatambassadeur. (jh)

&

Centrale verwarming Vloerverwarming Sanitaire installaties Gasinstallaties Epelteer 27 - 2320 Hoogstraten 0495 24 24 11 wm.installatiebedrijf@telenet.be wm-installatiebedrijf.be

UW PARTNER VOOR ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN AAN UW CITROËN EN PEUGEOT Contacteer ons: Sint-Lenaartseweg 32 - 2320 Hoogstraten - Tel. 03 340 40 50 info@cp-hoogstraten.be - www.cp-hoogstraten.be

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

13


MEDIA

januari - juni

PERSOVERZICHT JANUARI Na de verkiezingen van 14 oktober 2018, die een triomftocht waren voor Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) leggen de nieuwe schepenen en gemeenteraadsleden de eed af. Heel wat vrienden en familieleden wonen de installatievergadering bij. Na een onderbreking van een jaar wordt de traditie van de nieuwjaarsduik hernomen. Een 60tal stoere ijsberen springen in het water van recreatiedomein De Mosten in Meer. Het filiaal van Aldi in Minderhout gaat voor een half jaar dicht. De nieuwe zaak wordt 1.300 vierkante meter, ruim groter dan het bestaande dat 900 vierkante meter groot is. Sportoase Stede Akkers telde in 2018 bijna 170.000 bezoekers. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2017, maar blijft ver onder de initiële verwachting bij de opening drie jaar geleden. De Zorginspectie doet bij een vijftigtal Vlaamse OCMW’s een onderzoek naar de wachttijd op schuldbemiddeling. In de provincie Antwerpen spant Hoogstraten de kroon met een wachttijd tot vier maanden.

stolen plooibakjes. De buit loopt in de honderdduizenden euro’s. De groendienst gaat hagen, die door omstandigheden te hoog opgeschoten zijn, lager snoeien. Op deze manier bespaart men tijd en kan men het groen in Hoogstraten sneller en efficiënter onderhouden. De politie Noorderkempen richt in een hal van Coöperatie Hoogstraten een verkeerspark in. Leerlingen van het zesde leerjaar van de scholen uit de drie gemeenten van de politiezone kunnen er o.m. in een vrachtwagencabine ervaren waar je niet zichtbaar bent voor de chauffeur.

2019 grotere evenementen. De 26-jarige Michiel van Opstal wordt voor twee jaar de nieuwe stadsdichter. Op 31 januari neemt hij de fakkel over van Daan Janssen. Michiel is geboren en getogen in Hoogstraten, woont in Antwerpen maar heeft nog een nauwe band met Hoogstraatse verenigingen. Swa Janssens uit Meer behaalt in het Nederlandse Zwolle een gouden medaille op het wereldkampioenschap voor siervogels. Aan het kampioenschap namen 25.000 wedstrijdvogels deel in meerdere categorieën.

Team Proper Hoogstraten, een groep van een vijftal personen van vzw Natuurwerk, gaat op pad om de stad proper te houden. Vierentwintig locaties worden extra in de gaten gehouden omdat er vaak afval gedumpt wordt.

Dj Marc van den Broek uit Minderhout zorgt samen met Kurt Lemmens uit Turnhout voor schlagers en après-skimuziek in de publiekstent tijdens het WK veldrijden in het Deense Bogense. Eerder draaiden ze al in wedstrijden in Zonhoven, Mol, Niel en Zolder. Na het WK volgen nog Hoogstraten en Leuven.

Met de slogan 'Beleef Hoogstraten' lanceert Unizo een nieuwe website omdat de vorige te statisch was. Bedrijven kunnen er vacatures en promoties op posten . De Raad van State verwerpt het beroep tot nietigverklaring van het systeem van de witte kassa. Paul Snoeys van De Gulden Coppe was een van de indieners van het beroepschrift.

Het bevolkingsaantal in de Kempen bedroeg begin dit jaar 461.421 personen. Dat zijn er 2.912 meer dan een jaar geleden. Opvallend is dat Arendonk en Hoogstraten, toch niet de kleinste gemeenten in de Kempen, allebei maar vier extra inwoners tellen ten opzichte van januari 2018

In het Telenet Center van Selexion in de Heilig Bloedlaan wordt een ramkraak gepleegd. Twee daders trachten er iPhones en iPads te stelen, maar moeten hun buit met een waarde van 25.000 euro achterlaten omdat er een politiepatrouille passeert.

Het nieuwe bestuur stelt haar beleidsplan voor de komende zes jaar voor. Er wordt gedacht aan trajectcontroles, een vernieuwing van de dorpskern van Wortel, een nieuw cultuurcentrum en een app om Hoogstraten nog meer te promoten.

Tien Nederlanders staan terecht omdat ze 's nachts vrachtwagens vol met fruit- en groentebakjes van o.a. Coöperatie Hoogstraten wegnemen. Ze brengen ze naar een Nederlands inzamelpunt, waar ze geld opstrijken voor de ge-

De stad Hoogstraten gaat gebruik maken van de ‘ambtenaar noodplanning’ van Rijkevorsel. Het is de bedoeling dat hij wordt ingezet voor begeleiding bij de Antilliaanse Feesten, de Heilig Bloedprocessie, de cyclocross en nog andere

FEBRUARI Vader en zoon Broers rijden met twee Audi's uit de jaren 80 een tocht van zo'n 6.000 kilometer van en naar Finland tijdens Carbage Run. Een 29-jarig man uit Hoogstraten wordt opgepakt nadat hij, tussen het centrum van Hoogstraten en Minderhout, een dertigtal wagens beschadigd heeft met een scherp voorwerp. Het agentschap Onroerend Erfgoed heeft Wortel- en Merksplas ingediend voor de tweejaarlijkse Landschapsprijs van de Raad van Europa. De integrale benadering van de landschapszorg en de toeristische ontwikkeling zijn sterke troeven. Bouwbedrijf Bolckmans wil de staalproductie afstoten en zal daarvoor voortaan beroep doen op externe firma's. Daardoor verdwijnen twintig jobs, maar het bedrijf hoopt het aantal naakte ontslagen te beperken De reeds lang aangekondigde ANPR-camera's, die vrachtwagens in de dorpskernen moeten weren, staan er al wel maar kunnen voorlopig nog niet gebruikt worden. Vermoedelijk kan men ze pas vanaf eind dit jaar actief inzetten.

JANUARI - In de feestzaal van De Tram staan honderden borden, glazen, bestek en meubilair uitgestald. Het restaurant, dat de deuren opende in 1917, is sinds 1 januari gesloten. Er is veel belangstelling van vroegere bezoekers die in een nostalgische bui een aandenken kopen.

14

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

In een aantal Hoogstraatse horecazaken kunnen de klanten voortaan een Tripel Katrien bestellen. Het bier met een alcoholgehalte van 8,5% is er gekomen dankzij Rudi Verheyen.


MEDIA

PERSOVERZICHT

januari - juni

2019 Tien gedetineerden en elf personeelsleden in de gevangenis van Hoogstraten reageerden aanvankelijk positief op een huidtest die aantoont of iemand geïnfecteerd is met tuberculosebacteriën. Nu blijkt dat de besmetting beperkt bleef tot één gedetineerde. Niemand van de geteste personen is effectief besmet met tbc. Steden en gemeenten zijn mee verantwoordelijk voor de financiële huishouding van de erediensten. Dat gaat over huisvesting en het bijpassen van financiële tekorten tot bijdrages in renovatie- of bouwkosten. In Hoogstraten was dat in 2018 goed voor 4 miljoen euro of gemiddeld 188 euro per inwoner. In Kalmthout is de tussenkomst het laagst met nog geen 2 euro per inwoner.

FEBRUARI - Een sloophamer maakt een einde aan een brok horecageschiedenis uit Hoogstraten. Café De Warande en de aanpalende gebouwen maken plaats voor een nieuwbouwproject met 24 appartementen en twee handelsruimtes.

Hoogstraten zag zijn inkomsten uit de personenbelasting in elf jaar met 75% stijgen. Daarmee is de gemeente de tweede sterkste stijger in de provincie Antwerpen. In 2007 heeft men de belastingen verhoogd tot 6 % omdat men dertig jaar lang 660.000 euro per jaar moet afbetalen voor het zwembad. Da’s lang financiële baantjes trekken… De 56-jarige Rudi P. uit Hoogstraten heeft in november vorig jaar drie dagen lang naakt voor het raam van zijn appartement staan dansen terwijl hij obscene gebaren maakte naar voorbijgangers. De openbaar aanklager vraagt een internering of een celstraf van 10 maanden.

alle sectoren. Bij De Ster in Hoogstraten staan stakerspiketten en ook de recyclageparken van IOK blijven dicht. De sportlaureaten worden in de bloemetjes gezet. Handboogschutter Senna Roos is sportman 2018, eventingruiter Nele Revyn sportvrouw en veldrijder Lennert Meeusen sporttiener. Het viertal in de 'klasse licht' van paardenvereniging De Marckeruiters wordt sportploeg van het jaar.

Het OCMW geeft voor thuisbezorgde maaltijden voor oudere mensen die in hun eigen woning blijven wonen het minst uit, namelijk 0,47 euro per inwoner. Laakdal trekt daar met 56,36 per inwoners het grootste budget uit.

MAART Presentatrice Sofie Lemaire doet een oproep om meer straten naar vrouwen te noemen. Ook in Hoogstraten heeft men er oren naar. In de verkaveling Zuid-Oost Centrum komt de Maria Verhoevenstraat. Ze was zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. De droogte van de afgelopen zomers zorgt niet enkel voor tegenvallende oogsten, maar tast ook de waterkwaliteit aan. In de Noorderkempen is de kwaliteit merkelijk slechter dan elders in Antwerpen. Daar zitten de aardbeien voor veel tussen.

De Nationale staking wordt goed opgevolgd in

In het proeflokaal van Sterkstokers Distilleries wordt het platform 'Oogststraten' gelanceerd. Dat moet een verzamelplek worden voor initiatieven van land- en tuinbouwers, bioboeren enz. die de voedselketen duurzamer willen maken.

FEBRUARI - De Hoogstraatse Maand brengt nummer 400 uit. Een dubbel jubileum omdat het eerste nummer van voorloper De Hoogstraatse Gazet in februari 1979 van de pers rolde.

FEBRUARI - Etienne Van Neyen en Louis Geerts werden met 20 jaar Hoogstraten in Groenten & Bloemen de winnaars van de Cultuurprijs 2018. De slotviering 500 jaar graafschap Hoogstraten en 27 on the Road kregen een eervolle vermelding. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

15


MEDIA

januari - juni

PERSOVERZICHT

2019 Jongerenbendes teisteren de hele regio. Alles begon in Hoogstraten, Brecht en omliggende gemeenten omdat uit die gemeenten veel jongeren naar school gaan. In Hoogstraten wordt een minderjarige opgepakt en wegens ernstige feiten geplaatst in Everberg. Het blijft onduidelijk wat er met het voormalige rusthuis in de Heilig Bloedlaan in Hoogstraten gaat gebeuren. Het stadsbestuur wil er een nieuwbouw zetten, maar er is bezwaar ingediend tegen de sloopvergunning. Michiel Van Opstal (26), de nieuwe stadsdichter, maakt een eerste tekst over Hoogstraten. Daarvoor ging hij op zoek naar het middelpunt van de gemeente, dat zich in een weiland bevindt naast de Bergenstraat in Minderhout.

MAART - Het Stedelijk Museum koopt voor 3.000 euro een werk van de achttiende-eeuwse bloemenschilder Pieter Faes uit Meer. Andere werken van de man hangen in musea in Cambridge, Stockholm, New York of dichter bij huis in Brugge en Gent. Politiezone Noorderkempen gaat meer een meer samen patrouilleren met agenten van de Nederlandse politie. In februari waren er al gezamenlijke patrouilles op de cyclocross in Hoogstraten. De start van de restauratiewerken van het raadhuis te Meerle is gepland voor oktober, zodat men het gebouw in het najaar van 2020 in gebruik kan nemen. Er komt een lokaal dienstencentrum en ook de bibliotheek wordt er in ondergebracht. Natuurpunt Markvallei beheert samen met Natuur & Bos en het Nederlandse Staatsbosbeheer 1.900 hectare natuurgebied in de Vallei van het Merkske tussen Minderhout en Baarle. Vooral voor wandelaars is het een populair gebied. Het aantal telers aangesloten bij Coöperatie Hoogstraten is met 230 stabiel gebleven. De productomzet klokte af op 220 miljoen euro. Door de hete en droge zomer daalde de aanvoer van aardbeien met 7% en bleef onder 30 miljoen kilogram. Het project School-straten wint de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2019. De stad startte hier enkele jaren geleden mee. Het bestuur ging in gesprek met leerkrachten, ouders en leerlingen om schoolomgevingen veiliger te maken. De Vlaamse Regering heeft één miljoen euro veil voor een aantal klimaatprojecten in de Kempen waaronder het aansluiten van de campus Stede Akkers op het warmtenet. Het wegdek van de Molendreef, vooral voorbij het casino richting Staakheuvel, is in slechte staat. Het stadsbestuur wil nog voor de zomer de

16

klinkers heraanleggen. Ook al wordt er stevig gewerkt aan het vergroten van het vredegerecht in de Lindendreef, in het najaar wordt dat vrederecht gesloten. Het is een gevolg van de hervormingen die de minister van justitieminister Koen Geens twee jaar geleden goedkeurde. Ook in landelijke gebieden maakt men, mede door de fietsostrades, steeds meer gebruik van de fiets als alternatief voor de wagen. In Turnhout, Hoogstraten en Arendonk zijn 11 tot 13% meer fietsers geteld. Onder motto ‘Heb jij een vurig hart voor de brandweer’ is de hulpverleningszone Taxandria op zoek naar 50 vrijwillige brandweermannen en -vrouwen voor verschillende brandweerposten waaronder ook Hoogstraten.

APRIL Tijdens de dorpsraad in Hoogstraten geeft het stadsbestuur toelichting bij de plannen die men heeft voor de heraanleg van de Vrijheid en het stadscentrum. De aanleg van een stadsplein met een ondergrondse parking in de Gravin Elisabethlaan is het meest opvallend. In 2017 waren er 175 ongevallen op het grondgebied van Hoogstraten, in 2018 238. De stijging is heeft vooral te maken het aantal ongevallen met enkel blikschade. De stadsdiensten én de politie werden in 2018 maar liefst 62 keer opgeroepen voor sluikstorten. In ruim zestig procent van de gevallen blijft de dader onbekend.

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Het stadsbestuur wil deze bestuursperiode in elke deelgemeente een openbaar toilet plaatsen. De juiste locaties moeten nog bepaald worden. De politie van de zone Noorderkempen doet samen met de Vlaamse Belastingsdienst en de douane een verkeerscontrole op de Lodewijk De Konincklaan en bij Breebos in Rijkevorsel. Ze stellen 35 pv’s op en innen 3.253 euro aan openstaande boetes. Op sociale media circuleren filmpjes die tonen hoe gedetineerden in de werkplaatsen uit de bol gaan op luide dancemuziek. Een smartphone hebben in de gevangenis van Hoogstraten is verboden, maar niet moeilijk. Het is een penitentiair schoolcentrum met een redelijk open regime. Criminelen rijden met hun auto in de vitrine van parfumerie Ici Paris XL. Ze beschadigden zo de uit veiligheidsglas gemaakte deuren van de winkel om uiteindelijk één deur te verwijderen. Daar graaiden ze zo veel mogelijk producten van de bekende parfummerken bij elkaar. Jan Van Alphen (55) en zijn vrouw Linda Sambre (51) hebben in een gedeelte van hun serres in Achteraard in Minderhout een bezoekersruimte ingericht. Jong en oud is er voortaan welkom om met hun eigen ogen te zien hoe de groenten en het fruit er groeien.

MEI De van oorsprong Nederlandse Scheldebrouwerij viert zijn 25ste verjaardag met de lancering van Knots en Knuppel. Het worden twee limited editions die tijdelijk aan het assortiment van negen vaste bieren wordt toegevoegd. Hoewel buurtbewoners heel wat bezwaren indienden tegen de plannen voor een mestverwerkingsinstallatie in de John Lijsenstraat in Meer, heeft het provinciebestuur de aanvraag goedgekeurd.


MEDIA

januari - juni

PERSOVERZICHT Het stadsbestuur gaat een inventaris maken van leegstaande en verwaarloosde gebouwen. Het is niet de bedoeling om de eigenaars te bestraffen, maar men wil een signaal geven om er iets aan te doen. Voor tweede verblijven komt er een jaarlijkse belasting van 500 euro. Het stadsbestuur verlaagt de maximumsnelheid in de Gustaaf Segersstraat, gelegen naast het begijnhof, naar 30 kilometer per uur. De maatregel komt er nadat bewoners trillingen door zwaar verkeer melden. Barbara Cloet (40) verlaat na net geen vier jaar de politiezone Noorderkempen en gaat voor een nieuwe uitdaging als korpsoverste in Brasschaat. Het stadsbestuur van Hoogstraten verkoopt een stuk grond van 15 vierkante meter op het kerkhof van Meer aan de Sint-Jorisgilde. Op het perceel zijn geen graven en dit sluit aan op het terras van de vereniging. Door zelfontbranding ontstaat brand in een loods van een landbouwbedrijf in Hal in Minderhout. De eigenaar kon de koeien, een tractor en een graafmachine tijdig uit de loods halen. Bij een visuele inspectie stelt men vast dat twee bruggen over de Mark op de grens van Rijkevorsel en Wortel beschadigd zijn. Het gaat om de bruggen op Bolk-Neerven en Zandstraat-Keirschot. De renovatie van het voormalige schoolgebouw achter het raadhuis in Meerle (Hoogstraten) is volop bezig. Om de omgeving aantrekkelijker te maken, wordt 200.000 euro geïnvesteerd. Wat al langer in de lucht hangt, is nu definitief. De jeugdbewegingen KSA, KLJ en Plussers krijgen een nieuwe stek in het park Den Dijk, tussen de Gelmelstraat en de 's Boschstraat.

tegen omdat er volgens hen te weinig controle zal zijn.

JUNI Vlaams Belang scoorde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen voor de provincie 11,3 procent in Hoogstraten zonder dat de partij er was opgekomen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Veronique Vervoort uit Hoogstraten wil de partij opnieuw oprichten. Onbekenden dumpen zeven huisvuilzakken vol met slachtafval op de parking van het natuurgebied Den Rooy. Later deze maand worden in Hoogstraten, Lille en Oud-Turnhout nog meer kunstgrasmatten met nepbloemen onder glasbakken uitgerold. In september worden de resultaten geanalyseerd. IOK hoopt dat het experiment aanslaat en het sluikstorten stopt. Gert Snoeys van evenementenorganisatie Gevi Events opent binnenkort een bijkantoor in het Spaanse Marbella. De voorbije jaren organiseerde hij daar al een aantal feesten en de vraag lijkt er alleen maar toe te nemen. Op Poeleinde begeeft één van de grote bomen bij de kapelanie onder het geweld van een storm. De brandweer van Hoogstraten komt ter plaatse om de boom volledig te verzagen. Met 12,2% van de kinderen die in kansarmoede wordt geboren, scoort Hoogstraten beter dan het Vlaamse gemiddelde van 13,1%. De stijgende trend is geen verrassing voor het stadsbestuur omdat kansarmoede in Hoogstraten beter in beeld wordt gebracht. Voka Mechelen-Kempen heeft aan De Ster een

2019 award overhandigd. Het bedrijf is daarmee een van de negen genomineerden voor de Prijs Ondernemen 2019. De Nederlandse keten Jumbo opent een zaak bij Breebos. Dit heeft wellicht gevolgen voor de prijsvorming van Colruyt. Verwacht wordt dat door de komst van Jumbo Colruyt in Hoogstraten zijn prijzen met meer dan 6 procent moet laten zakken. Choreograaf Seppe Baeyens maakte een knappe dansclip waarin 24 vrouwelijke gevangenen, waaronder ook vrouwen van de gevangenis van Hoogstraten, een glimp tonen van hun persoonlijkheid, geïnspireerd door Frida Kahlo. De gemeenteraad keurt de aankoop van audiovisuele technieken voor de raadzaal goed. Dit betekent voorlopig niet dat men de raadzittingen kan volgen via een livestream. “De impact daarvan is vrij beperkt. Uit navraag bij andere gemeenten hebben we vernomen dat er weinig inwoners zijn die kijken”, zegt schepen Arnold Wittenberg. Geen boeiend kijkvoer? Om zich op deze extra warme zomerdagen te verfrissen, kan men in zwembad Sportoase Stede Akkers terecht tot middernacht. Het Fruithuis Minderhout is verkozen tot Groentenvakman van 2019. Het is een wedstrijd van VLAM in samenwerking met de Boerenbond, Flandria en Buurtsuper.be Pleckske vzw, een samenwerkingsverband tussen acht gemeenten waaronder Hoogstraten wil informatie vertrekken over gewassen. Over elk gewas waarover informatie wordt verstrekt, is ook een gedicht geschreven door dichter Stefan Perceval. Via een QR-code op elk bord kun je de gedichten bekijken en beluisteren. (fh)

Vijf Kempense projecten rond ruimtelijk beleid kunnen aanspraak maken op Vlaamse overheidssteun. Het doel is om het inpalmen van de overblijvende open ruimte in Vlaanderen terug te dringen naar drie hectare per dag. Net als Geel kan als Hoogstraten hiervoor aanspraak maken op 60.000 euro. Hoogstraten was overigens koploper in het verdwijnen van open ruimte. Hoogstraten ondertekent het charter 'pleegzorggemeente'. In de Kempen wachten zeventig kinderen op een pleeggezin. Het bestuur wil meewerken om de vraag naar pleeggezinnen te verkleinen. Het Vlaams Parlement keurt het zesde mestactieplan (MAP 6) goed waarin ook veel aandacht is voor mestfraude. Er komen meer controles voor landbouw- en mestverwerkingsbedrijven en voor 400.000 hectare gelden strengere voorwaarden. Het plan wordt verdedigd door Tinne Rombouts (CD&V). Groen en sp.a stemmen

JUNI - De brandweer van Hoogstraten en de omliggende gemeenten organiseren een grootschalige brand- en evacuatieoefening. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

17


WIJNBOUW

Wijndomein Hoogstraten gaat voluit voor een kwaliteitsvol product

Lekkere wijn maken op het ritme van de seizoenen… MINDERHOUT - Je verwachtte het niet meteen: Wijndomein Hoogstraten… Maar al snel bleek dit wel degelijk te bestaan, op een perceel van het aardbeienbedrijf van Steve Schrijvers en Leen Delcroix in Minderhout werden er in 2015 druiven geplant. Samen met Paul Depauw en Charis Kamoen vatten zij het plan op om in de Noorderkempen wijn te produceren. Sommige wijnrassen gedijen immers goed op de arme Kempense zandgrond. Ook de warme zomers dragen hier toe bij. Twee jaar geleden was er de eerste druivenoogst, vorig jaar werd de eerste Muscaris gebotteld en die vond al snel zijn weg naar de wijnliefhebber. Wij maakten dankbaar gebruik van een tekst van Charis om nader kennis te maken met de activiteiten en verwachtingen van hun Wijndomein Hoogstraten. Hoe zit dat nu eigenlijk met Hoogstraatse wijn, is de Kempen echt geschikt als wijnstreek? Ja dus, zo blijkt… Paul Depauw: De Kempen zijn zelfs een exquise wijnstreek, als je er zorg voor draagt. De Hoogstraatse combinatie zand- en leemgrond is uitermate geschikt voor de productie van lekkere wijn. Mede door de warme zomers en het microklimaat dat we zelf creëren doordat de wijngaard tussen de serres ligt, komen we tot een ideale fenolische rijping, met behoud van de nodige zuren en toch voldoende suikers. Ideaal dus voor onze lichtzoete en zeer aromatische witte wijn.

Grond en stokken Hadden jullie al langer plannen om een wijngaard aan te planten? Paul: Mijn vrouw Charis en ik volgden cursussen over het maken van wijn. Zelf liep ik al langer rond met de idee om wijnbouw opnieuw in onze streken te introduceren. Via de kinderen leerden we Steve en Leen kennen en op een mooie zomerse avond rijpte het idee om een samenwerking op te starten.

Leen Delcroix: Ook het volgende jaar kregen we enkele leuke artikels naar aanleiding van onze eerste verkoop. Plots kregen we zoveel telefoontjes dat de eerste jaargang 2017 van onze Hoogstraatse wijn snel uitverkocht was.

“We gebruiken geen sproeistoffen in de wijngaard”

Veel werk Hebben jullie als wijnboeren veel werk op het veld? Steve: Omdat we veel aandacht hebben voor de natuur, gebruiken we geen sproeistoffen. Daardoor is het wel arbeidsintensief om onze wijngaard netjes te houden. De wintersnoei, de zomersnoei en het handmatig plukken doen we samen met de twee families en de kinderen. Tij-

dens de pluk kunnen we ook op familie en vrienden rekenen. Voor het dagelijkse onderhoud van de wijngaard sta ik zelf in. Dat betekent ook dat ik in april vaak moet opstaan om de jonge scheuten te beschermen tegen de nachtvorst. Wie van jullie is de eigenlijke wijnmaker? Charis Kamoen: Als apotheker had ik de meeste ervaring met analysetechnieken en het uitvoeren van metingen. Daarom leek het een logische keuze dat ik hiervoor zou instaan. Zoals gezegd volgden we ook cursussen, bovendien laten we ons ook begeleiden door een professor oenologie - de geboren Hoogstratenaar Hans Van Nyen. Bij de pluk en het persen zijn we zeer streng. Alleen de mooiste en lekkerste druiven gaan in onze wijn. We keuren een deel van de druiven dus af omdat deze de smaak van onze wijn nadelig zouden kunnen beïnvloeden. Ook tijdens

Samen met Steve trok ik op onderzoek in de regio. Zo kozen we uiteindelijk voor de muscaris druif: een schimmeltolerant ras, dat uitermate geschikt is voor onze streken, waardoor we zeer milieuvriendelijk kunnen werken. Steve Schrijvers: Na een grondige voorbereiding en heel wat gezellige zomeravonden later, was het in 2015 eindelijk zover. Samen met de kinderen en vrienden plantten we de wijngaard aan. Leen en ik beschikten over een stuk grond, Charis en Paul kochten de stokken aan. En toen ging het plots heel snel, we kregen al meteen de nodige persaandacht voor onze allereerste, zeer beperkte oogst.

18

Paul, Steven, Leen en Charis maken hun eigen wijn.

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


WIJNBOUW

Wijnland Vlaanderen De Grieken en de Romeinen brachten de wijnteelt tot ontwikkeling in de noordelijke delen van hun rijk, meer bepaald in Gallië. In de middeleeuwen bevonden zich uitgestrekte wijngaarden op de zongerichte flanken van het Hageland en van de Maasvallei, maar ook in het killere Vlaanderen kwamen wijngaarden voor. Tijdens het zogenaamde middeleeuws klimaatoptimum (een warme periode van pakweg 950 tot 1250) floreert de wijnbouw. Er wordt dan volop wijn verbouwd in wat nu België is. Onder meer kloosters bezitten wijngaarden, maar ook veel kasteelheren hebben hun eigen wijn. Deze inlandse wijnteelt stond in verband met de behoefte aan wijn voor de eredienst in de vele kerken en kloosters.

Het transport van de wijnvaten en het laden en lossen ervan was een zwaar en lastig werk. Pas in de zeventiende eeuw zou de wijnfles als recipiënt in gebruik genomen worden, wat meteen ook een minder snelle verzuring, dus een betere houdbaarheid en de ontwikkeling van ‘bouquet’ zou mogelijk maken.

Verdwenen wijngaarden In de 17e eeuw was er sprake van een afkoeling van het klimaat, vaak als kleine ijstijd aangeduid, met extreem koude winters. Deze koude periode heeft met zekerheid een groot gedeelte van de wijngaarden vernietigd. Door de opkomst van de aardappel in Europa, was er een nieuwe cultuur die onmiddellijk vruchten gaf. Daardoor werden de verloren

het jaar zijn we selectief , we kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Kwaliteit

Het persen gebeurt zeer langzaam en gecontroleerd. Nadien vervoeren we de most naar ons huis en daar maak ik de wijn in zeer hygiënische omstandigheden. Daarbij gaat heel veel aandacht naar een natuurlijk en klassiek wijnmaakproces dat evolueert op het ritme van de seizoenen. Na ongeveer een jaar is onze wijn klaar om gebotteld te worden.

Hoe drinken we jullie wijn en hoe smaakt hij? Charis: Onze wijn drink je best bij 12 graden, dus niet net uit de koelkast want dit is te koud. Zo komt het aromatische boeket het beste tot zijn recht. Ook de vorm van je glas heeft overigens een grote invloed op het bouquet van je wijn. Je gebruikt bij voorkeur een glas met een grote kelk waarvan de wanden licht naar binnen gebogen zijn.

Onze wijn past uiteraard perfect bij aardbeien

Respons

Hoe die smaakt? Dat moet je natuurlijk zelf proeven. Het is een zeer aromatische, lichtzoete, witte wijn die vaak als aperitief wordt geserveerd. Hij is ook erg lekker bij Aziatische keuken, fruitige desserts en past uiteraard perfect bij de Hoogstraatse aardbeien.

gegane wijngaarden niet opnieuw met wijnstokken beplant, maar koos men voor gewassen als tarwe en aardappelen. Dan volgt Napoleon, van wie wordt beweert dat hij de opdracht gegeven zou hebben om de wijngaarden te laten vernietigen. Ook de opkomst van de druifluis heeft hier zeker toe bijgedragen. Wat ook de exacte oorzaak was, duidelijk is dat er na Napoleon vrijwel geen wijngaarden meer over waren. Er wordt ook beweerd dat de werkelijke oorzaak de uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815 was. Het was dan wachten tot de eerste helft van de negentiende eeuw wanneer de Belgische overheid de wijnbouw probeerde nieuw leven in te blazen. Sindsdien zijn er geleidelijk aan meer wijngaarden bijgekomen. (CK)

Charis: Zoals Leen daarnet al vermeldde, vind je onze wijn bij toerisme Hoogstraten en in enkele Hoogstraatse restaurants. Sinds dit jaar zijn we daarnaast ook gestart met thuisverkoop bij de familie Schrijvers en de familie Depauw Vooraard 4A en Bredaseweg 20. Wie meer informatie wil, kan terecht op onze facebook pagina. Binnenkort hopen we een website op te bouwen. Waarom trouwens kleine flesjes? Charis: Wij willen mensen terug tijd leren vrijmaken voor een goed product. Onze wijn is vooral bedoeld om eens heerlijk te genieten tijdens een mooie zomeravond of bij het haardvuur. Omdat hij zo aromatisch is, willen we dit graag behouden. Daarom verkiezen we dat het flesje in één keer wordt opgedronken i.p.v. een restje te bewaren. Ook hierbij maken wij bewust de keuze voor kwaliteit boven kwantiteit. (red)

Waar kunnen we jullie wijn kopen? Krijg je een goede respons voor jullie wijn? Charis: Doordat we zoveel aandacht besteden aan het volledige proces, kunnen we een wijn van topkwaliteit produceren. Wij maken ons sterk dat we zo mee de uitstekende naam van Hoogstraatse producten naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Dat krijgt echt wel respons. Zo kozen we er dit jaar voor om contact op te nemen met een aantal sterrenrestaurants. Die wilden heel graag met onze wijn werken. Van deze professionele sommeliers kregen we lovende commentaren - “Zeer goed gemaakt, fantastisch product, subliem...”, zo klonk het. Intussen schenken er al vier eenof tweesterrenrestaurants onze wijn in België. Kiezen jullie daarbij nog voor de Hoogstraatse markt? Leen: Natuurlijk. We dragen allemaal Hoogstraten in ons hart en hopen dat onze wijn ook hier goed ontvangen word. Zo kan je de wijn onder meer aankopen via de dienst toerisme. Het is een manier om bij de bezoekers de kwaliteiten van onze streek mee in de verf te zetten.

“Ook tijdens het jaar zijn we selectief , we kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.” DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

19


METERKENS STRAAT

STRAAT IN DE MAAND

Dit is onze straat:

De Meterkensstraat is ook een wijk

HOOGSTRATEN - Eén kilometer uit het centrum van de stad, een straat en een pleintje met vijf huizen, een twintigtal woningen in wat vermoedelijk de oudste wijk van Hoogstraten is. En geen één van de huizen is hetzelfde, al lijken ze sterk op elkaar want destijds allemaal gebouwd door de Kleine Landeigendom. Bij de één is de garage verbouwd, een raam of voordeur vernieuwd, de tuin ligt achter of eerder uitzonderlijk naast de woning. De oudste huizen langs de Achtelsestraat hebben geen verdieping, wel kamers onder het dak. En toch kan je van een eenheid spreken, en heeft dit het karakter van een wijk. Niet onterecht staat ze op de inventaris van Onroerend Erfgoed als kenmerkende wijkopbouw en dito stijl voor begin jaren zestig. Op een namiddag door de week vind je er niemand op straat. Ergens in een tuin hoor je wat activiteit, dan maar aanbellen op het pleintje, een grotere pijpekop vind je nergens in de nieuwe woonwijken die in Hoogstraten, Minderhout of de andere deelgemeenten zijn gebouwd. Wel geen groene toets te bekennen; in het midden zou je toch enkele bomen kunnen aan-

Naamgeving Veel is er over de naamgeving van de straat niet te zeggen. Via het archief van de stad worden we op de “Toponomie van Hoogstraten” uit 1967 van Leo Hermans gewezen, die ‘de Meterkens’ (Mieters) als laaggelegen beemden en schaarhout verklaart. Mogelijk is “Mieters” verwant aan het toponiem “Miede”, dat grasland betekent. Een en ander kan nog verder in de tijd terug te voeren zijn op Germaanse woorden als “medwa” (weiland) of “maedwo” (vruchtbaar alluviaal land - vb. in het eerste deel van het West-Vlaamse Meetkerke). Tot daar ons taalkundige opzoek- en giswerk… Architecturaal is er al evenmin heel veel te zeggen over de Meterkensstraat. “Bouwen door de eeuwen heen, inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, Deel 16n 4” beschrijft deze sociale woonwijk uit 1958 en 1967-68 als bestaande uit vrijstaande, meestal gekoppelde enkelhuizen. En één of twee bouwlagen onder zadeldak. Opvallende vermelding is toch wel de ‘met bak- of breuksteen beklede geveldelen of een uitspringende deuromlijsting van beton of siermetselwerk.’ Al zijn die dikwijls al overschilderd.

HOOGSTRATEN

planten (of petanqueveld aanleggen, zoals wat later gesuggereerd wordt door één van onze gesprekspartners) en het verkeer -als dat er al is- rondleiden.

Jozefa Kustermans:

“De kleinkinderen spelen hier nog op straat” Jozefa Kustermans, een echte Mjeelse Pier zoals ze zelf zegt, opent de voordeur en wil wel een babbeltje doen. “Heel goed, heel rustig wonen is het hier, wij zijn één van de oudsten hier, meer dan 50 jaar wonen wij hier ondertussen. De eerste huizen zijn hier gezet in 1961, wel langs de Achtelsestraat, dat waren de eerste, zo ongeveer nu 60 jaar geleden. Wij waren bij de laatste die hier komen wonen zijn. Wij konden dat hier kopen van de Kleine Landeigendom.” “Als de kleinkinderen hier zijn, kunnen ze nog spelen op straat, in de winter in de sneeuw. En al de koppels die hier bijkomen, passen zich zeer goed aan. De laatste jaren zijn er heel wat komen wonen, hier op het pleintje zijn wij de enigen nog van in het begin. Toen waren de eersten bijna allemaal afkomstig van Meerle. Nu zijn het niet allemaal nog de oorspronkelijke bewoners, maar dikwijls zijn het er wel de kinderen van, die hier na hun ouders blijven wonen.” Krijgen we een opsomming van wie er allemaal allang woont. De laatste jaren wordt er ook wel een buurtfeest georganiseerd, in de Pax of zo, maar daar gaat Jozefa niet naartoe, “dat op onze leeftijd”. De nieuwjaarsdrink gaat door bij Danny Adams. Terug naar Meerle zou ze zelf niet meer willen. Van de meeste buurtbewoners weet ze wel te vertellen dat ze gaan werken zijn, of niet thuis zijn, zodat we nog eens terug moeten komen om de wijk verder te verkennen…

Gerd Smets:

“Van de Rijkswachtkazerne gekomen” Gerd Smets is vandaag kinderoppas voor twee kleinkinderen, want echtgenoot Jef (Moelans) verricht op hetzelfde moment vrijwilligerswerk in Zwitserland. Tijd voor een babbel is er toch wel. “Wij zijn hier in 1985 komen wonen na drie jaar in de kazerne gewoond te hebben. Dat was de minimumtermijn als je een woonst van de werkgever betrok. Daar had de vorige bewoner de vertrekken al wel laten afkeuren wegens ongeschikt tot wonen met kinderen, en omdat ze al twee jaar leeg stonden, keken wij op dat moment met één kind al snel uit naar iets anders.”

20

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


STRAAT IN DE MAAND eens iemand langs hier vanuit Achtel richting Salm-Salmstraat te rijden.” Hij woont hier al 40 jaar, afkomstig uit Merksplas want “de vrouw was niet uit Hoogstraten weg te krijgen”. “Toen kochten wij het huis van Rik De Rijck. Die moest hier eerst tien jaar blijven wonen, dat was de koopverplichting als je van de Kleine Landeigendom kocht. Sindsdien is er hier natuurlijk veel veranderd, met de jaren zijn er heel wat nieuwe geburen gekomen.”

meer aanwezig in de Buizelhoek. Voor twee jaar was er de energieborrel van de stad hier in onze living en daar waren we toch wel met een achttal personen aanwezig…”

Simon Lenaerts:

“Schot in de roos!”

Danny Adams en Marleen Van Ginkel: Het werd dus de Meterkensstraat. “We kochten deze woning bij een openbare verkoop en waren toen bij de jongsten in de wijk samen met de overbuur Stan Geysen. Nu zijn we bij de oudsten en is er veel veranderd, nieuwe eigenaars omdat de vorige verhuisd zijn, dikwijls naar een appartement.”

“Een vrije bijdrage in de klak…”

Eén van de laatste nieuwe inwoners van de wijk is Simon Lenaerts, die samen met Sara Driesen en de kinderen Cas en Mona misschien wel het mooiste uitzicht heeft van allemaal, over het weidse landschap zuidwaarts.

Al is het er zeker niet eenzaam wonen. “De deuren worden hier niet platgelopen, maar iedereen kent wel iedereen. En met nieuwjaar is er al een tijdje een receptie. Nogal wat sterfgevallen hebben ertoe geleid dat hier wel enkele vrouwen alleen wonen en ook wat vrijgezellen. Het is hier heel rustig, enkel wat schoolfietsverkeer vanuit Achtel naar de wijk hierachter en zo naar het Spijker. Hier is ooit op straat gespeeld, dat hou je niet voor mogelijk, en de meeste kinderen leerden ook fietsen op straat.”

Simon vertelt dat ze op zoek waren naar wat grotere huisvesting. “Eigenlijk waren we niet van plan om iets te kopen, maar toch vielen we voor deze woning die te koop stond. Daar was nog wel wat werk aan, het huis moest vrijgezet worden want het was volledig omgesloten door beplanting.”

Marcel Van den Ouweland:

“Als we dat hier zo kunnen houden…”

“Niet te veel zeggen dat het hier rustig wonen is, want anders wil iedereen naar hier komen”, zegt wandelaar Stan Geysen die passeert bij Eddy en Marleen als we ons bezoekje afronden. Bijna 35 jaar wonen Danny Adams en Marleen Van Ginkel in de Meterkensstraat. Zij kochten het huis van de eerste bewoner Jos Hapers en bouwden er in twee keer een stuk bij.

Het bleef daar nog niet bij. “En omdat de oorspronkelijke oppervlakte van al deze huizen nogal klein was, werd er ook bijgebouwd, zoals veel mensen ondertussen in de wijk hier hebben gedaan. Het is een leuke wijk om te wonen, aan de rand van Hoogstraten en toch in het centrum, en ondertussen zijn alle leeftijden hier aanwezig. En die nieuwjaarsreceptie sedert twee jaar is een schot in de roos!” (ep)

Danny onderbreekt voor ons even het schilderwerk waar hij aan bezig is. Hij beaamt wat we al meer hoorden: “Het is hier heel rustig wonen, enkel wat doortocht van schoolkinderen ’s morgens en ’s avonds. Toen we hier in 1986 toekwamen, waren we bij de jongsten. Al wat er nu bijkomt, is ook jong want die huizen geraken altijd snel verkocht. Sedert enkele jaren probeer ik de geburen bij elkaar te krijgen met nieuwjaar, hier op onze oprit. Een vrije bijdrage in de klak dekt dan onze kosten.” Na een uurtje vertoefd te hebben op straat, treffen we Marcel Van Den Ouweland aan, volop bezig met het ledigen van een remorque vol dampende compost. Die zal alleszins nog moeten overwinteren want nu nog te straf om al te gebruiken. “Het is hier een rustige straat, als we dat hier zo kunnen houden”, zegt hij. “Af en toe durft er wel

“Dat is ooit anders geweest,” zegt Marleen. “Ik was voor het gebuurte Buizelhoek heel lang verantwoordelijk voor de wijk en kreeg de mensen moeilijk mee. Ik voelde toen wel wat wrevel onder sommigen. Ieder was vroeger meer op zijn eigen. Met de komst van Simon en Arne (Dondeyne) is dat veranderd, ineens komen er mensen die we vroeger niet zagen. We zijn ook DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

21


AMBACHTEN

Van Minderhout naar Kazan voor de Olympische Spelen voor beroepen

Robbe Meyvis schittert in WK meubelmaken MINDERHOUT - Robbe Meyvis uit Minderhout nam in het Russische Kazan deel aan het Wereldkampioenschap meubelmaken. Hij nam aan de wedstrijd deel nadat hij eerder al vier keer Belgisch kampioen was. De inzet was de wereldtitel in één van de 56 beroepen die er aan bod kwamen. Met deelnemers uit 64 landen wordt de wedstrijd terecht de Olympische spelen voor beroepen genoemd. Een competitie met honderden deelnemers, een even indrukwekkende openingsceremonie en wedstrijden die door meer dan een miljoen kijkers online gevolgd worden. Robbe Meyvis is 22 jaar, volgde basisonderwijs in de Steinerschool te Turnhout en daarna de opleiding hout in VITO Hoogstraten. Aan HoGent behaalde hij na een driejarige opleiding een bachelor houttechnologie. Momenteel volgt hij een opleiding om les te mogen geven, al is dat niet direct zijn bedoeling. Hij combineert deze deeltijdse opleiding met het maken van meubelen op maat en helpen in de schrijnwerkerij van zijn vader.

Leerkracht DHM: Je bent viermaal Belgisch kampioen meubelmaken. Hoe gaat dat in zijn werk? Robbe: Het begon met wat men de ‘houtproef’ noemt, een test van vakmanschap met hout op Vlaams niveau, waaraan ook leerlingen van VITO Hoogstraten deelnemen. Ik nam daaraan deel, behaalde het beste resultaat van de provincie Antwerpen en eindigde als derde op Vlaams niveau.

Mijnheer Veltmans, een leerkracht in het tweede jaar, moedigde me aan om nog eens deel te nemen aan ‘een andere wedstrijd’. Ik zag dat wel zitten en gaf de toelating om me in te schrijven voor wat uiteindelijk het Belgisch kampioenschap bleek te zijn. Bij die eerste deelname won ik met 1% voorsprong op de tweede. DHM: Pas daarna werd het echt serieus? Zeker, als Belgisch kampioen krijg je een ticket voor deelname aan het Europees kampioenschap. Ik kreeg een coach toegewezen en moest drie maanden elke dag oefenen. Dat jaar is mijn niveau geweldig gestegen. Pas daar heb ik het maken van meubelen echt geleerd.

Je moet je vak voor 100% kennen en stressbestendig zijn In het Europees kampioenschap in het Zweedse Götenborg was ik heel tevreden met een zesde plaats. Toen nam ik de beslissing om ooit deel te nemen aan het Wereldkampioenschap. Maar omdat ik op dat moment begon aan mijn hogere opleiding in Gent stelde ik mijn deelname drie jaar uit. Drie jaar om de eenvoudige reden dat het, om beurten een jaar Europees en een jaar Wereldkampioenschappen zijn. Ik heb dan, na mijn eerste titel, nog driemaal het Belgisch kampioenschap gewonnen.

De openingsceremonie in het immense stadion in het Russische Kazan

22

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Robbe Meyvis

Kazan DHM: En dan naar het hoogst haalbare? Ja, dit jaar nam ik deel aan het WK in Kazan in Rusland. De kampioenschappen beperken zich uiteraard niet tot houtbewerking alleen. In totaal kwamen 56 verschillende disciplines of beroepen aan bod en waren er deelnemers uit 64 landen. Alle denkbare beroepen komen aan bod, gaande van houtbewerking, metselen, koken,


AMBACHTEN

Niet elke Belgisch kampioen mag zomaar naar het WK kappers, tuinaanleg, verzorging tot en met webdesign en Robotica. Je kan geen beroep noemen of het maakt deel uit van het grote geheel. In België werden kampioenschappen in 33 van die 56 verschillende disciplines georganiseerd, maar van die 33 winnaars werden er maar 14 deelnemers geselecteerd voor deelname aan het WK. Het is dus niet omdat je Belgisch kampioen bent dat je zomaar naar Kazan mag. Je moet 100% goed zijn in je vak en daarnaast ook nog door een groot aantal psychologische, fysische en andere testen geraken. Je moet stressbestendig zijn en je wordt in alles, tot en met je dieet, begeleid. In Vlaanderen is het kampioenschap minder gekend, omdat de organisatie hoofdzakelijk in Waalse handen is. Het geheel is indrukwekkend. De openingsceremonie doet denken aan die van de Olympische spelen. De deelnemers van de 64 deelnemende landen stappen samen met hun begeleiders, op en worden voorgesteld in een immens groot stadion …om kippenvel van te krijgen. Ook de wedstrijden zelf worden rechtstreeks online uitgezonden en gevolgd door meer dan een miljoen kijkers. DHM: Op wat voor locatie hebben de kampioenschappen plaats? Dit was in een reeks hallen zoals de paleizen op de Heizel, maar dan tien keer groter. Onze pa en ons ma (Jacques Meyvis en Els Jacobs/nvdr) hebben op de eerste van de vier dagen dat de wedstrijd duurt meer dan 20 kilometer afgelegd en nog hadden ze niet alle beroepen gezien. Zo immens groot is het.

De Belgische delegatie

Medaille DHM: Weet je vooraf welk meubel je moet maken? De deelnemers meubelmakers moesten een welbepaald meubel maken. Elk van de 33 deelnemende landen mocht vooraf een meubel inzenden. Daaruit werden drie meubeltjes geselecteerd en vrijgegeven. Twee maanden voor de wedstrijd werd hét ultiem gekozen meubel bekendgemaakt. Dan restten er dus nog twee maanden tijd om te oefenen. Ter plaatse kregen we de opdracht om één van die drie meubeltje te maken. Het werd de inzending van Ierland, maar in het ontwerp werden nog een aantal wijzigingen aangebracht, zodat je niet alles vooraf kon instuderen. Ik werd er laureaat, behaalde meer dan 85% van de punten en ontving de ‘medaille d'excellence’. Van een podiumplaats kan een Belgische deel-

Deelnemers uit 64 landen voor 56 beroepen nemer enkel maar dromen. Je moet er tenslotte opboksen tegen bijvoorbeeld Japanners, die zich tot zeven jaar lang op deze wedstrijd voorbereiden. DHM: En wat nu? Je mag maar een keer deelnemen aan een Europees of een Wereldkampioenschap. Ik heb dus het hoogste bereikt. Nog een vijfde keer naar het Belgisch kampioenschap zie ik niet meteen zitten. Ik werd wel gevraagd om deel uit te maken van de jury en dat wil ik graag doen. DHM: En beroepsmatig? Wat dat betreft, kijk ik de kat nog even uit de boom. Ik ben geen meubelontwerper, maar ik ben wel vertrouwd met cad-cam tekenen en uitvoering. Kwaliteitsvolle meubelen uittekenen en op maat maken, liefst in massief hout, liggen me het best. En stilaan weet men me te vinden voor het fijne werk. Ik kreeg al opdrachten van de firma Nobhill uit Turnhout en van vergelijkbare interieurzaken De drie meubeltjes die ik als oefening maakte werden in het weekend van 5 oktober voor een goed doel verkocht op de tentoonstelling ‘GrootGroenPlus, een vakbeurs voor boomkwekerijen te Zundert. De opbrengst ging integraal naar Bos+, een vereniging die bomen aanplant in Vlaanderen en in het Amazonenwoud. Zo is de cirkel rond voor de houtbewerker... Wat de toekomst brengt, zien we wel. Wil je een indruk van de organisatie van het WK krijgen, google dan naar WORLDSKILLS. Na wat scrollen vind je er een reeks erg indrukwekkende opnames. (fh)

De meubeltjes die Robbe maakte als oefening werden verkocht voor een goed doel. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

23


KRUIDEN

René De Vrij, de kruidendokter van Minderhout

De geheimen van kruiden en planten MINDERHOUT - Al meer dan een halve eeuw woont René De Vrij in Minderhout. Wij hoorden over hem spreken als “kruidendokter”, maar in een babbel met hem komt er nog heel wat meer aan bod. Zo herinnert hij zich al te goed de verschrikkelijke ervaringen bij het uitbreken van de oorlog, gaan vrijen met de fiets, wonen in Westmalle en Minderhout… Al vroeg legde hij zich toe op biologisch tuinieren en kreeg hij interesse in het maken van zalven, tincturen en andere geneeskundige producten die moeder natuur ons geeft. Ook de zorg voor zijn vrouw Hilda, die lijdt aan Alzheimer, vraagt nu heel wat tijd en aandacht. René groeide op in Westmalle. Het gezin van Frans De Vrij en Martha Riket telde drie zonen en vier dochters, het oudste zoontje werd slechts twee maanden oud. Zijn vader was diamantslijper, destijds waren het enkel de zonen die de stiel mochten leren en uitvoeren. René heeft dan ook 40 jaar lang met het kostbaar goedje gewerkt in Antwerpen.

reed plat en plakte mijn band in het maanlicht. Dat deed ik niet goed want in Oostmalle stond dezelfde band opnieuw plat. Pas om 3 uur kwam ik thuis aan en toen ik de deur opendeed kreeg ik van moeder een lap in mijn gezicht. Achteraf begreep ik wel dat ze thuis heel ongerust waren geweest.” Na hun huwelijk in 1957 woonde het koppel in Westmalle “in een huisje dat eigenlijk thuishoort in Bokrijk. Het staat er nog altijd. We zijn laatst nog een keer gaan kijken, niet te geloven, zo klein. De waterput buiten staat er nog altijd en ook de WC buiten met zo ’n hartje in de deur, .. Toen in 1963 ons vijfde kind geboren zou worden, moesten we op zoek naar een grotere woning. Met acht mensen in dat kleine huisje, dat was niet te doen want ook moemoe woonde bij ons thuis. Overal was het te duur of niet goed. Via een advertentie in de krant vonden we een huis in Minderhout. Ik was er nog nooit eerder geweest.”

Oorlogsindrukken De 86-jarige René heeft goede herinneringen aan zijn jeugd, maar de oorlog maakte een beangstigende en blijvende indruk. “Mijn vader werd meegenomen als krijgsgevangene naar Duitsland zodat mijn moeder toen met twee kinderen achterbleef en genoodzaakt was om te vluchten. Zo reed ik op de buis van de fiets van mijn 14-jarige neef richting Frankrijk. Mijn 4jaar jongere broertje reed mee op een rieten stoeltje achterop de fiets van mijn moeder. Het was een dramatische reis. Eerst werden we beschoten door een vliegtuig, elke keer wanneer we daarna het ronkende geluid van een vliegmachine hoorden, gooiden we ons tegen de grond en verscholen we ons.” René bij de kast met kruiden

Op de buis van de fiets richting Frankrijk Niet iedereen bracht het er levend van af. “Onderweg zagen we dooie koeien en ook dooie mensen. We sliepen in schuren in het hooi of gewoon ergens op de grond, terwijl de kanonnen bulderden en we de vliegtuigen hoorden overvliegen. Jarenlang heb ik hierover nachtmerries gehad. Toen we uiteindelijk in Frankrijk geraakten, bleek het er daar nog erger aan toe te gaan. We keerden daarom op onze stappen terug. Thuis vertelde mijn grootmoeder dat er in Malle helemaal niets gebeurd was...”

Nog een De Vrij René was een liefhebber van films en boeken. “Drie keer per week ging ik naar de cinema. En de boeken die ik las, dat waren geen romans, he. Ik las eigenlijk alleen maar wetenschappelijke

24

boeken, over de natuur, over geneeskunde of over de ruimte. Ik heb heel veel gelezen. Uitgaan was niet echt mijn ding…” Al weet een mens natuurlijk nooit wat het leven in petto heeft, want op een van de zeldzame bals waar hij toch naar toe ging, maakte hij kennis met Hilda De Vrij. “Ook een De Vrij, maar geen familie. Of toch, want in het boek ‘De Vrij, familie van mij’ staat dat wij allebei nakomelingen zijn van twee broers De Vrij. Dat was dan wel in 1600.” Eerst moest hij gaan vrijen van Westmalle naar Rijkevorsel, “met de fiets natuurlijk, dat was maar 9 kilometer, maar toen Hilda naar Kasterlee verhuisde, werd de fietsafstand 27 km. Ik mocht elke zondag naar Kasterlee op voorwaarde dat ik om 12 uur ’s nachts terug thuis zou zijn, zo niet dan zwaaide er wat. Ik was altijd heel stipt op tijd thuis, nooit te laat, behalve die ene keer, een week voor mijn trouwdatum. Ik

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Het werd een definitieve keuze voor Minderhout. Heel zijn beroepsleven bleef hij in Antwerpen aan de slag als diamantbewerker. “Elke dag naar Antwerpen, weliswaar een grotere verplaatsing dan vanuit Westmalle maar vanuit Minderhout was dit nog wel te doen. Eerst zes kilometer met de fiets tot in Hoogstraten, een uurtje met de bus en dan nog een kwartier wandelen en ’s avonds weer terug.”

Kruiden Al heel vroeg ontdekte René een hobby die hem niet meer zou loslaten. “Mijn leven veranderde toen ik van mijn zuster een abonnement aangeboden kreeg van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), een vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Biologisch tuinieren werd een hobby. Nu tuinier ik dus al 47 jaar zonder chemische meststoffen, zonder insecticiden, maar ik gebruik wel insectengaas. Ik gebruik humus die ik een jaar lang zelf laat composteren en paardenmest. Mijn groentes en aardappelen zijn er in ieder geval goed mee.” Met zijn groene vingers en liefde voor de natuur was het nog maar een kleine stap naar de wereld


KRUIDEN van kruiden en planten. “Toen mijn vader stierf aan longkanker in 1968 vroeg ik me af of ik niks kon vinden om dat te genezen. Zo heb ik heel veel geleerd uit boeken zoals ‘De Kleine Dokter’ van Alfred Vogel, de boeken van Mellie Uyldert. En dan is er het 586 pagina’s tellende boek van Broeder Aloysius over de troost der zieken. Daarin zijn ruim 300 geneeskrachtige planten met een grote verzameling huismiddelen van allerlei aard beschreven. De meeste planten vindt men overal: in het veld, in tuinen, in bossen en weilanden.” De kennis die hij opdeed, maakte hem tot een heuse ‘kruidendokter’. “Niet alleen uit boeken, ook van Jos Vorsselmans heb ik veel geleerd. Hij kent alle kruiden en planten met Nederlandse en Latijnse naam. Met hem ging ik wandelen en ben ik heel dikwijls op zoek gegaan naar materialen voor mijn producten. Ik maakte zelf geneeskundige kruiden, tincturen en zalven. Vroeger kwam hier dan ook veel volk over de vloer. Eerst vrienden en familie, maar stilaan kwamen ze van overal met de fiets om drankjes te halen, de paters van Meersel Dreef, mensen van Merksplas, enz. Ik moest er niks aan verdienen. De meeste middeltjes gaf ik gewoon weg.”

100 jaar Zweeds bitter, rode zonnehoed, gingko biloba en vele andere planten bleken een genezende werking te hebben - ten minste, voor wie kennis van zaken had. “Nog zo’n boek waar ik veel inspiratie in vond, was ‘Gezonder leven met geneeskrachtige kruiden’ van apothekers Barbara en Peter Theis. Zo kwam ik als een van de eersten aan Zweeds bitter. Die beroemde Zweedse kruiden waren een erfenis van een Zweedse dokter uit de 17de eeuw die ‘per ongeluk’ overleden was door van zijn paard te vallen op een leeftijd van 104 jaar. Hij werd zo oud omdat hij dagelijks Zweeds bitter dronk. Dat zou goed zijn voor de spijsvertering en voor vele andere dingen.” Of je er gegarandeerd 100 jaar mee wordt, is nog de vraag. René breekt er evenwel een lans voor. “Koning Gustaaf II van Zweden gebruikte dagelijks zelf het elixir en eiste dit ook van zijn leger. De legende vertelt dat het dankzij dit drankje was dat de fysiek en moraal van de Zweedse soldaten zo sterk was dat zij tijdens de dertigjarige oorlog meerdere veldslagen wonnen van de Poolse en Pruisische legers. En van rode zonnehoed (Echinacea) is bekend dat het de weerstand verhoogt, goed is voor keelaandoe-

Er komt heel wat bij kijken om een extract, zalf of tinctuur te maken.

ningen en verkoudheden voorkomt. De bladen van Ginkgo biloba worden uitwendig gebruikt, vooral bij huidaandoeningen zoals pijnlijke aderen in de benen. Het thee-extract zou goed zijn tegen hoge bloeddruk, het voorkomt hersenbloeding en wordt ingenomen tijdens de menopauze. Ik maakte zelf iets voor de bloedsomloop, wondzalf en iets tegen depressies. Ons Hilda had regelmatig last van aderspatten, aderontstekingen of flebitis. Zij kreeg hiervoor spuitjes en bloedverdunners. Op een bepaald moment zei de dokter dat een operatie de beste oplossing zou bieden. Ik ging zelf op zoek naar een middel en vond in mijn kruidenblad een middel. Welnu, twee dagen later had ze geen klachten meer. Toen we door de ramp in Tsjernobyl bepaalde ingrediënten niet meer konden krijgen en het middel dus niet meer konden gebruiken, kwamen na een week de klachten terug.”

Tarwegras

Samen met Hilda “de vrouw van m’n leven”

Als kruidendokter zweert hij bij nog meer natuurlijke producten. “Tarwegras had ik leren kennen in de jaren ‘70 uit het boekje van Ann Wigmore. Het bevat veel vitamines en is heel goed voor verzwakte personen. Het is ideaal om na een verzwakte periode terug aan te sterken. Met een handmolen haal ik het sap eruit en maak er blokjes van die in de diepvriezer belanden. Elke dag een blokje in wat water oplossen doet wonderen. Mijn dochter Anita had meer dan 10 jaar geleden een agressieve borstkanker en ze moest chemotherapie ondergaan en bestraald worden. Anita nam dit alle dagen en haar oncoloog was verbaasd dat ze er zo sterk bleef uitzien. Nu 10 jaren later neemt ze het tarwegrassap nog altijd.”

niet geheeld was, begonnen we opnieuw met het witte koolblad en dat deed de wonde effectief genezen.”

De meeste planten vindt men overal Zelf ondervond hij de werking van duivelsklauw. “Dat helpt om soepele spieren te krijgen. Dat heb ik zelf aan de lijve ondervonden. Op een bepaald moment kon ik mijn arm niet meer boven schouderhoogte heffen. Met duivelsklauw verdween de pijn spectaculair. Viltige bastaardwederik, zo ontdekte de Oostenrijkse kruidenarts Maria Treben, is dan weer een goed middel bij goedaardige prostaatvergroting, een ziekte die na lange tijd in een prostaatkanker kan overgaan. Het voorkomt blaasontstekingen. Bij rugpijn gebruik ik een handdoek met sint jansolie op de zere plekken en ga ik hierover met een strijkijzer. Deze olie is ook goed tegen eczeem en voor het behandelen van wonden. Maar voor wonden gebruik ik meestal witte koolblad. Iemand kwam bij me met een grote open wond. Met een witte koolblad zagen we direct verbetering, maar hij had van de dokter nog ander materiaal gekregen voor de genezing. Toen een tijd later de open wonde nog steeds

Niet iedereen kan zomaar aan de slag met natuurlijke producten. Kennis, ervaring en omzichtigheid zijn geen overbodige luxe. “Een product maken duurt overigens ook lang. Dikwijls worden de producten met een vijzel fijn gemaakt en sommige planten of kruiden moeten wel een heel jaar trekken. Nadien wordt er pure alcohol aan toegevoegd als bewaarmiddel.”

Alzheimer Tot voor enkele jaren was René actief bij OKRA, werd er bestuurslid, wijkmeester, gaf er zelfs turnles. Hij was 50 jaar lector in Mariaveld, zetelde in het hoofdbestuur van ACW, was afgevaardigde bij de ouderenraad en de verkeersraad, vrijwilliger in het rusthuis en zo veel meer. Een druk en gevuld leven dus, dat vijf jaar geleden drastisch veranderde toen zijn vrouw Hilda aan de ziekte van Alzheimer bleek te lijden. Zijn dagen zijn nu dan ook gevuld met de zorg voor zijn vrouw. “Dat was een schok toen. Er viel ineens veel weg. Het is ook niet altijd gemakkelijk omdat mijn vrouw alleen mijn hulp wil. In het begin deed ik alles alleen, nu gaat ze overdag twee dagen in de week naar het WZC Stede Akkers, maar de andere dagen zorg ik met liefde en plezier voor de vrouw van mijn leven…” De kruiden zijn echter niet helemaal naar het achterplan verdwenen. “Ik zou het heel jammer vinden, mocht deze kennis allemaal verloren gaan. Ooit stond ik op hobbytentoonstellingen, maar dat kan nu niet meer. Zolang ik dit nog kan, wil ik het blijven doen, plukken, drogen, malen, enz. Mensen in nood wil ik altijd verder helpen. Maar het zou me ook enorm plezieren moest er een jong enthousiast persoon interesse hebben voor mijn producten en mijn werkwijze!” (rob)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

25


Coaching en dieetadvies door diëtisten Minderhout, Meer, Hoogstraten, Rijkevorsel info@dieetvoorlichting.be - 0486 66 73 90 www.dieetvoorlichting.be

WWW.GEUDENS.BE VERKOOP NIEUWE en 2e HANDS VOERTUIGEN VERHUUR PERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT TAKELDIENST 24/24u - CARROSSERIE ALLE MERKEN (Erkend door Eurogarant, Long Life Repair en de meeste verzekeringsmaatschappijen)

3 min. van op- en afrit E19 “Meer” 6 min. van centrum HOOGSTRATEN

Meerseweg 8 in HOOGSTRATEN Tel. 03 315 71 76 – sales@geudens.be

26

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Gauchos Breda - Grote Markt 33 - 4811 XP Breda - T. 076-5224505 E. info@gauchosbreda.nl - I. www.gauchosgrill.nl - Facebook: Gauchos Breda


SAMENLEVING

’t Ver-Zet-Je werkt al een jaar vanuit ‘De Feftig’

Er is in Hoogstraten meer solidariteit dan je denkt! HOOGSTRATEN - Sinds iets meer dan een jaar heeft ’t Ver-zet-je met De Feftig in de Gelmelstraat een eigen lokaal, een vaste stek waar mensen kunnen samen komen, waar men activiteiten kan organiseren en spullen kan opslaan. “De vereniging is nu zichtbaar aanwezig en dat maakt een groot verschil”, zegt coördinator Frederik Pollet.

Optimaal benut “Is het dit wat ’t Ver-Zet-Je nodig heeft?”, stelt Frederik de vraag in onze plaats. “Nee”, zegt hij, “maar we klagen niet. Het is een begin. De ligging is zeer goed. Niet in, maar ook niet te ver buiten het centrum. Maar de lokalen zijn nu al te klein. We mogen hopen en dromen dat we, wellicht met medewerking van het stadsbestuur, ooit over een grotere ruimte kunnen beschikken, zoals dat ook in Beerse en enkele andere gemeenten uit de regio het geval is. Wij moeten huren en gelukkig kunnen we dat ook door sponsoring van onze sympathisanten, maar het blijft een constante zorg. De actie 1 euro steun per maand loopt overigens nog steeds.” (zie kader) Maar de drie lokalen waarover men nu beschikt, worden optimaal benut. Er is de ontmoetingsruimte, waar iedereen op woensdag van 14 tot 16 uur en ’s zaterdags van 9.30 tot 12.30 terecht kan. Maandelijks is hier ook een spaghettiavond in één of meerdere shiften. Regelmatig vinden er ook andere activiteiten plaats. Meestal ontstaan die op initiatief of in overleg met de bezoekers.

rendabel is, voor onze rekening nemen. Voor ons is dat fruit dat we perfect kunnen verwerken. Het voorbije jaar kregen we zo voor een marktwaarde van bijna 10.000 euro groenten en fruit, voor 5.000 euro voedingswaren en dranken en voor 7.500 euro aan babymaterialen en speelgoed. Hier hebben we weliswaar nog te weinig plaats om al die zaken gemakkelijk op te bergen, maar vroeger was dat gewoonweg onmogelijk.”

Te hoge lage drempel ’t Ver-Zet-Je bereikt momenteel veel meer mensen uit hun doelgroep dan vroeger. “Toch blijft de drempel om hier binnen te komen nog steeds te hoog”, zegt Frederik. “Om die reden is ‘de feftig’ een lokaal waar iedereen welkom is. Het mag hier geen ghettocafé zijn. Onze vrijwilligers moeten iedereen die hier komt onmiddellijk welkom heten. Dat zijn we in onze maatschappij haast verleerd.

In twee daarachter gelegen lokalen worden voedingswaren, babykleding, speelgoed en andere herbruikbare goederen opgeslagen.

Zo ontvangen wij ook mensen, die niet komen voor het gratis verhaal, maar die nood hebben aan contacten. Ook zulke contactarmoede is een vorm van armoede die we kunnen bestrijden. In een vertrouwd milieu zoals hier laten mensen zich ook meer kennen en kunnen onze vrijwilligers hun noden ontdekken.”

Mensen helpen graag

Een belangrijke speler

“Er is in Hoogstraten veel meer solidariteit aanwezig dan men wel denkt” zegt Frederik. “Mensen zijn echt blij als ze zien dat ze met zaken, die ze zelf niet meer nodig hebben, anderen kunnen helpen. Je maakt twee mensen gelukkig.”

“Is t’ Ver-Zet-Je de belangrijkste speler in het verhaal?”, stelt Frederik opnieuw de vraag. “Zeker niet, dat is en blijft de sociale dienst, zij

Frederik geeft twee recente voorbeelden. “Vorige week kreeg ik telefoon van zowel de KVLV van Meersel-Dreef als van Wil Schroer. De KVLV organiseerde een boerenmarkt en wist geen blijf met de overschotten. Waar moeten ze in godsnaam terecht met 60 witte kolen? Wil Schroer verzorgt de catering bij evenementen. Vaak heeft hij spullen over en ook hij is wat blij dat die langs ’t Ver-Zet-Je bij mensen terecht komen die het kunnen gebruiken. Nog behoorlijk wat andere firma’s en donateurs bezorgen ons overschotten, zoals Delhaize, verschillende bakkers, Hema, Sportoase en Stoffels - om er maar enkele te noemen. Met Stoffels hebben we een overeenkomst dat wij met onze mensen een laatste pluk, die voor hen niet meer

staan in de frontlinie. Maar wij werken met onze vrijwilligers wellicht meer flankerend en flexibeler. Dat is geenszins een blaam voor de sociale dienst, zij werken vanuit en met het kader dat hen is opgelegd. Daar kunnen wij elkaar versterken.” Een moeilijkheid waarmee ook ’t Ver-Zet-Je moet rekening houden is de zogenaamde ‘Bescherming van persoonlijke gegevens’, de privacywetgeving. “Wie zijn wij om te oordelen of iemand al dan niet in aanmerking komt voor ondersteuning of niet,” zegt Frederik, “de enige referentie die we hebben, is de verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit. Daar werken we dan ook mee.”

Overleg De dag van ons gesprek heeft Frederik nog samen gezeten met schepenen en andere spelers in de zorgsector. “Ik ben iemand die nogal vlug ‘out of the box’ denkt, mogelijkheden ziet en nieuwe initiatieven voorstelt. In die zin is het belangrijk dat er regelmatig overleg is. Zoals het ook van belang is dat elke speler zijn sterktes, zijn minder sterke punten, zijn mogelijkheden en zijn eigenheid kent.” Hij beseft maar al te goed dat iedere partij in het zorglandschap zijn eigen rol kan en moet vervullen. “Complementair zijn is de boodschap. Door overleg kunnen we elkaar aanvullen om tot de beste vorm van zorg te komen.” (fh)

U helpt toch ook?

weken tijd zijn er al meer dan 200 broden voor ’t Ver-Zet-Je gekocht.

Eén euro per maand De eerste actie die ’t Ver-Zet-Je organiseerde was voor particulieren “Eén euro per maand per inwoner” en “Eén euro per maand per werknemer voor bedrijven”. Deze actie loopt nog steeds.

Hoe steunen Je kan 1 euro per maand, of 12 euro per jaar (of uiteraard ook meer) overschrijven op rekening BE21 9794 3318 3403 van ’t Ver-ZetJe, Gelmelstraat 50 in Hoogstraten.

Schenk een brood Onlangs startte de actie “Koop een tweede brood”. Bij de deelnemende bakkers kan je, naast een brood voor jezelf, een tweede brood kopen voor ’t Ver-Zet-Je. Deze actie is een enorm succes. Op vier

Wanneer je 40 euro of meer steunt en een fiscaal attest wil, schrijf je dit bedrag over op nummer BE70 8939 4402 9125 van Welzijnsschakels vzw, Huidevettersstraat 165 in 1000 Brussel met de vermelding ‘projectcode 17024’. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

27


BUITENLAND

Rob en Rian Hoeck openen B&B in de Ardèche

Lang gekoesterde droom wordt werkelijkheid MEER - Wie van ons droomt er niet van om alles eens om te gooien en iets helemaal nieuws te beginnen? Maar weinigen doen dat ook effectief. Rob en Rian Hoeck uit Meer zijn zo’n koppel. Zij maken hun droom waar en verhuizen naar de Ardèche in Frankrijk om er een Bed and Breakfast te beginnen.

Rian en Rob Hoeck

Het prachtig gerenoveerde klooster torent als Chateau d’ Ucel boven de Ardèchevallei uit.

“In het dorpje Le Vieil Ucel, bij Aubenas, vonden we een schitterend pand om onze plannen in te realiseren”, vertellen Rob en Rian enthousiast. Een voormalig klooster, op een heuvel in een bocht van de rivier de Ardèche, wordt hun nieuwe thuis. En zij willen dat graag delen met andere Frankrijkliefhebbers, want zij starten er een B&B.

Maar op de dag dat de verkoopsovereenkomst voor hun huis hier in Meer werd ondertekend, gebeurde voor het huis in Frankrijk hetzelfde: zij grepen er net naast. Maar ze hadden zich grondig voorbereid, en die eerste tegenslag werd snel verwerkt. In Ucel hadden zij een oud kloosterpand gevonden. “Eigenlijk was het nogal groot, oordeelden we eerst. Maar na een tweede, derde, vierde… bezoek vonden we dat we dit echt niet konden laten schieten”, vertellen zij enthousiast.

Frankrijkliefhebbers zijn zij zelf vast en zeker. Zij doorkruisten het land, kampeerden op tientallen verschillende plaatsen en verloren hun hart aan de Ardèche, die prachtige streek in het zuiden, genoemd naar de rivier die er richting Rhône slingert.

Klooster Het idee om er een B&B te openen, komt niet uit de lucht vallen. Acht jaar geleden stonden zij klaar om mee in te stappen in het Meerse kloosterproject, dat toen veelbelovend in de steigers stond. In het voormalige klooster zouden zij een B&B openen. “We hebben die plannen toen moeten opdoeken omdat ik ziek werd”, vertelt Rob. Achteraf gezien is dat dus misschien niet echt een ramp, want die steigers staan nog steeds rond het klooster, of beter: die steigers moeten zelfs nog gezet worden… Maar Rob en Rian zijn eigenlijk ondernemers en dit project is geen bevlieging. Rob durfde het indertijd aan om een kapsalon te openen op de Transportzone. Velen zagen dat met ongeloof aan. “Maar binnen een paar maanden draaide ik break-even en het werd een mooie zaak”, stelt hij. Rian baatte tot nu een restaurant uit in een seniorenresidentie in Breda. “Een mix van die twee, samen iets doen, dat moet een succes kunnen worden”, oordeelden zij. En zo startten zij de zoektocht naar een mooie plek en een geschikt pand. Hun ‘zoekgebied’ strekte zich uit in een straal van een goede 200 kilometer rond Montélimar in de Rhônevallei. Zowel de Drôme als de Ardèche vallen daar binnen. En het werd dus de Ardèche. Zij stelden, in samenwerking met een plaatselijke immobiliënmakelaarster, een lijst van interessante panden op. Al snel hadden zij een huis op het oog en zij zetten hun eigen huis in de Melkerijstraat in Meer te koop.

28

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Olijfbomen De gebouwen liggen op 4.000 m² grond, met o.a. olijfbomen in de tuin, boven op een berg. De vorige eigenaar had er een mooie weg naar toe laten aanleggen en de restauratie was zo goed als klaar. Toen overleed de man


BUITENLAND plots, 69 jaar oud. Hij had geen kinderen en het eigendom werd te koop gesteld. Dat gebeurde zo’n twee jaar geleden en alles ligt er nog bij zoals de man het heeft achtergelaten. “Zijn levenswerk moet enkel nog voltooid worden, maar met de handigheid van Rob komt dat helemaal in orde”, vertelt Rian. “En met het juiste gereedschap, natuurlijk…”, vult Rob aan. Het gebouwencomplex is overzichtelijk, lang en smal, met een mooie binnenplaats. “Het is gemakkelijk om voor alle gasten voldoende privacy te voorzien”, stelt Rian. Er zijn twee gastenkamers, waarvan één een familiekamer is, en twee studio’s. Alles is voorzien om een twaalftal mensen gerieflijk te kunnen ontvangen. Naast hun eigen ruime woonvertrekken, staat er nog een klein huisje op het perceel. Daar willen zij mettertijd een leuke gîte van maken. “Uiteraard zorgen we dagelijks voor het ontbijt. Maar we plannen ook om in het seizoen een drietal keer per week te koken voor de gasten. Daar nodigen we misschien af en toe ook

Enkele prachtige glas-in-loodvensters werden bewaard. wel eens een gastkok voor uit…” De plannen zijn keer na keer doorgenomen en op haalbaarheid getoetst. Het avontuur van Rob en Rian is nu dus effectief van start gegaan. Zij zijn ondertussen verhuisd en het is de bedoeling tegen het komende zomerseizoen met de B&B operationeel te zijn. (jav)

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN Zeg maar hoe je zitten wil

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49

Mac Ryan

www.kempimeubel.be

Borduuratelier

Borduurwerk voor bedrijven en particulieren

BEZOEK ONZE TOONZAAL JE VIND T E R OO K EEN IDE AA GESCHE L NK

Minderhoutdorp 66 2322 Minderhout Tel 03 314 40 46 info@macryan.be OPENINGSTIJDEN ma10.00 – 18.00 u di10.00 – 17.00 u wo10.00 – 18.00 u do10.00 – 18.00 u vr10.00 – 18.00 u za10.00 – 12.00 u zo - gesloten

www.macryan.be

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

29


www.fonsmartensplankenvloeren.be

EIKEN PLANKENVLOER sterk in

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR

eiken

FONS MARTENS NV Groot Eyssel 39a - Meerle baan Meerle - Meer Tel: 03 315 84 32 Fax: 03 315 03 99

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers

Toonzaal - MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ...08.00 -12.00 / 13.00 - 17.00 uur DONDERDAG EN ZONDAG/ GESLOTEN

ZATERDAG ......09.00 -12.00 / 13.00 - 16.00 uur

HOGA bvba Motorhomes

www.vanomobil.be - hoogstraten@vanomobil.be

verhuur en verkoop onderhoud alle merken Sint-Lenaartseweg 30

2320 Hoogstraten

Tel. 03 420 07 80

VAN HEMELEN

VAN HEMELEN

BVBA

BVBA

Deskundig Advies

Vakmanschap

Eigen Atelier

Persoonlijk

NIEUWBOUW & RENOVATIE ELEKTRICITEIT CENTRALE VERWARMING SANITAIR ALTERNATIEVE WARMTE WARMTEPOMPEN ZONNEBOILERS ZONNEPANELEN

Industrieweg 4 2330 Merksplas Tel: 03 314 37 67 Tel: 014 26 60 72

info@vanhemelenbvba.be

www.vanhemelenbvba.be 30

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

• • • • • •

Interieur- en kleuradvies. Gordijnen uit eigen atelier. Binnenzonwering en shu琀ers Vloerbekleding en PVC-vloeren. Boxsprings en matrassen. Vakkundig opmeten en plaatsen.

KAPELSTRAAT 6 - BAARLE-HERTOG - T. 014 69 90 02 WWW.VANDERSLUIS.BE


DEZE MAAND

Dana Winner met kerstconcert in de Sint-Katharinakerk HOOGSTRATEN - Dana Winner geeft op zondagavond 15 december een kerstconcert in de Sint-Katharinakerk. Voor het optreden zijn 600 kaarten beschikbaar, waarvan er eind oktober al 200 kaarten waren gereserveerd. Dat ze maar een beperkt aantal van dergelijke concerten geeft, zal allicht maken dat ze voor een uitverkochte kerk zal zingen. Gevi Events organiseerde eerder al twee optredens van Scala in de SintKatharinakerk, deze keer is het de beurt aan Dana Winner, die volgend jaar haar 30-jarig jubileum viert. “Gelet op het beperkt aantal kerstconcerten die ze brengt, zijn we er best trots op dat we ze naar Hoogstraten hebben kunnen halen”, vertelt Gert Snoeys van Gevi Events. “We zijn ook blij dat de kerkfabriek wilde meewerken aan het concert, want een optreden in een kerk maakt het allemaal toch net iets specialer.” Kaarten kan men bestellen op een speciale pagina online op Facebook (Dana Winner Hoogstraten) of bij dagbladhandel Kiosk op de Vrijheid. Een plaats in de middenbeuk kost 55 euro, aan de zijkant van het altaar 40 euro en in de zijbeuken 25 euro. Wie kiest voor de vip-formule betaalt 95 euro. Dat zijn plaatsen vooraan bij het podium en een receptie met hapjes en drankjes tussen 17.30 en 19 uur in De Gulden Coppe. Praktisch: Kerstconcert door Dana Winner op zondag 15 december om 20 uur in de Sint-Katharinakerk. (fh)

In de juiste stemming voor Kerstmis

Winterwandelingen

HOOGSTRATEN - Op zaterdag 21 december brengen fanfare Sint-Catharina en dameskoor Marcanto “Spirit of the season”. Vitalski presenteert dit gezamenlijke concert dat de Rabboenizaal in kerstsfeer zal brengen met muziek en vertellingen. Fanfare Sint Catharina werkt al vele jaren projecten uit met andere culturele verenigingen. Zo waren er al concerten met verschillende koren, een Franse avond met Vitesse Limitée, een Keltische avond met doedelzakspelers en een optreden tijdens het Folklorefestival en Groenten en Bloemen met de Gelmelzwaaiers. Na het succes van 'A Christmas tale' vorig jaar in samenwerking met Kamerkoor Vialta en Vitalski breien ze hier graag een vervolg aan, deze keer met de medewerking van Dameskoor Marcanto. “Spirit of the Season” is meteen het concertdebuut van Dries Raes als nieuwe dirigent van de fanfare. De fanfare brengt stemmige nummers in winterse sferen, deels samen met de stemmen van Marcanto, deels instrumentaal.

ten in eigen stad en streek deelden zij door verschillende samenwerkingen met andere koren en orkesten, reeds podia verder buiten de eigen stadsgrenzen. Op het programma staan dit keer kerstmuziek en winterse liederen uit alle windstreken en in verschillende genres, deels begeleid door de fanfare, deels met pianobegeleiding door Annemie Ooms.

Kerstsfeer

Praktisch: Spirit of the Season op 21 december in GC Rabboenizaal. Deuren 19 uur, concert om 20 uur. Tickets aan de kassa: 12 euro (- 18 jaar : gratis). Voorverkoop: 10 euro bij Dienst Toerisme, bij de muzikanten en via fanfarehoogstraten@hotmail.com.

Marcanto ontstond uit het Jongerenkoor Hoogstraten waarvan Anke Seeuws sinds 1994 de leiding heeft. In 2004 werd dameskoor Marcanto geboren. Het telt een 35-tal leden. Naast concer-

De presentatie is in handen van Kempenzoon Vitalski, of Vital Baeken. Deze schrijver en performer brengt doorgaans vooral standup-comedy, maar ook literaire lezingen en muzikale optredens. Als schrijver publiceert hij columns, romans, liedjes, toneelstukken, stripverhalen en poëzie. Hij maakt letterkundige radioprogramma's, organiseert tentoonstellingen en regisseert toneel. In “Spirit of the season” brengt hij tussen de muzikale stukken door kerstgetinte vertellingen met hier en daar een lokaal herkenbaar tintje. (fh)

HOOGSTRATEN - In december 2019 en het voorjaar van 2020 organiseert Toerisme Hoogstraten elke tweede zondag van de maand opnieuw begeleide wandelingen. Een gids begeleidt de wandeling en vertelt onderweg honderduit. Maar er is meer: op elke wandeling staat een exclusief bezoek geprogrammeerd. Het gaat om bedrijven, musea of gebouwen die speciaal voor deze gelegenheid hun deuren open zetten. Op 8 december gaat het naar Baarle waar 150 jaar spoorverleden de rode draad vormt. Op 12 januari wordt gewandeld in Minderhout met een bezoek aan Local Harvest (blauwe bessen). In Hoogstraten worden de wandelschoenen aangetrokken op 9 februari, waarbij een bezoek aan de Oxfam Wereldwinkel op het programma staat. Deelname is gratis.Het aantal plaatsen is evenwel beperkt tot maximum 80 personen. Inschrijven kan tot en met de zaterdag om 16 uur zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Stevige wandelschoenen, een fluohesje en een zaklamp zijn geen overbodige luxe. De wandelingen zijn ongeveer 9 km lang en duren telkens van 13 tot 17 uur. Omwille van veiligheidsvoorschriften en hygiëne zijn honden niet toegelaten. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

31


DEZE MAAND

Met Euregio Jeugdorkest op nieuwjaarsreis HOOGSTRATEN - Het Euregio Jeugdorkest telt een aantal van de meest getalenteerde jongeren uit Vlaanderen en Nederland. Al bijna 20 jaar staat het onder de bezielende leiding van Hoogstratenaar Hans Casteleyn. Voor het Nieuwjaarsconcert van 12 januari 2020 in GC Hoogstraten (Rabboenizaal) brengen dit symfonische orkest Wouter Valvekens mee als solist in een programma met feestelijke muziek uit alle windstreken.

geschreven voor de 100ste verjaardag van het Boston Symphony Orchestra is een uitdaging voor het jonge orkest. Verder is er de opwindende Cuban Ouverture van Gershwin en de spectaculaire Roemeense Rhapsodie van Enescu. Natuurlijk is het nieuwjaarsprogramma niet compleet zonder de Radetzky Marsch van Strauss.

Programma

De 22-jarige pianist Wouter Valvekens kreeg zijn eerste pianolessen aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen, waar hij studeerde bij Rita Degraeuwe van 2004 tot 2014. Van 2014 tot 2018 studeerde hij bij Polina Leschenko aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2017 haalde hij zijn diploma van Bachelor in Music met grote onderscheiding. Hij volgde masterclasses bij gerenommeerde internationale muzikanten. Sinds 2018 studeert hij bij Ian Fountain aan de Royal Academy of Music in Londen. Ondertussen bouwde hij al een rijke concertcarrière uit op podia in heel Europa en neemt ook regelmatig deel aan internationale wedstrijden.

In 2018 werd het orkest nogmaals uitgeroepen tot beste Jeugdsymfonieorkest van Nederland en ook in 2020 dingen ze opnieuw naar een finaleplaats in de Nationale Orkestspelen, die plaats hebben in De Doelen in Rotterdam op zaterdag 27 juni. Voor dit Nieuwjaarsconcert koos Casteleyn voor het thema “Voyage Voyage” met feestelijke muziek zoals de Academische Feestouverture van Brahms en de Rhapsody op een thema van Paganini van Rachmaninov voor piano en orkest. Het Divertimento for Orchestra van Bernstein,

Valvekens

Euregio Jeugdorkest orkestfoto 2019-2020 (foto: Piet Henrard)

Stedelijk museum zoekt oorlogsfoto’s HOOGSTRATEN - Volgend jaar organiseert het Stedelijk Museum samen met Erfgoed Hoogstraten een fototentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten. Hiervoor zijn ze nog op zoek naar bijkomende foto’s. Vandaar deze oproep: heeft u nog een foto die getuigt van de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten? Neem dan contact met het Stedelijk Museum via 03 340 19 80 of museum@hoogstraten.be. We nemen dan een scan van de foto en u krijgt het origineel direct terug. (fh)

32

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Wouter Valvekens, piano

(foto: Piet Henrard)

Het concert is een productie van vzw LA:CH en vzw EJO. Tickets en info: www.vzw-lach.be of bij Toerisme Hoogstraten. Ticketprijs in voorverkoop: 18 euro, aan de kassa: 22 euro. Ticketprijs voor jongeren (- 18 jaar): 10 euro. Praktisch : Voyage Voyage, feestelijk nieuwjaarsprogramma door EJO op zondag 12 januari 2020 om 15.30 uur in GC Rabboenizaal. (fh)


DEZE MAAND

Natuurpunt Markvallei maakt balans op HOOGSTRATEN - Natuurpunt Markvallei mag terugkijken op een mooi werkjaar. Er waren hoogtepunten zoals de opening van het wandelpad in Smisselbergen en de tentoonstelling van Charel Huet, naast tal van voordrachten en wandelingen. Dank zij het vele werk achter de schermen kon men gemiddeld twee publieksactiviteiten per week aanbieden. Het ledenaantal breidde verder uit tot 1100 gezinnen. 2020 wordt een feestelijk jaar, want dan is er veertig jaar een natuurvereniging actief in Hoogstraten. Eerst Wielewaal afdeling Hoogstraten, later Natuurreservaten vzw en sinds 2001 Natuurpunt. Niemand van de mensen van het eerste uur kon toen vermoeden dat hun initiatief zou uitgroeien tot de bloeiende vereniging die ze nu is. En de vrijwilligers blijven aan de weg timmeren, met veel inzet en veel activiteiten.

Nawrot geeft stof tot nadenken Op vrijdag 29 november is er in de Klapekster om 20 uur een lezing met professor Tim Nawrot, die naar aanleiding van Curieuze Neuzen ook de cover van de Hoogstraatse Maand sierde. Nawrot, afkomstig uit Rijkevorsel, is onderzoeker aan de Universiteit van Hasselt en deskundige inzake de gevolgen van fijn stof. Hoewel de luchtkwaliteit de laatste tien jaar fel verbeterd is, hoort Vlaanderen nog steeds bij de slechtste leerlingen van Europa, samen met het Ruhrgebied in Duitsland en de streek rond Milaan in Italië. “We moeten blijven inzetten op betere luchtkwaliteit”, waarschuwt hij. “Slechte lucht heeft immers niet alleen een grote impact op het milieu, maar ook op onze gezondheid. Gemiddeld verliezen we in Vlaanderen een jaar van ons leven door de effecten van luchtvervuiling: bij de ene is het effect groter dan bij de andere.” In een eerste deel van de lezing staat Nawrot stil bij de gevolgen van luchtvervuiling op onze ge-

zondheid, in het tweede deel zoomt hij in op onze leefomgeving.

Winter op Staakheuvel De winterse wandeling van zondag 1 december gaat naar het oude gehucht Staakheuvel. Hier werd omstreeks 1251 de 'witte kei' gelegd op het grenspunt van Hoogstraten, Merksplas en Baarle -Hertog. De wandelaars vertrekken om 13.30 uur aan De Klapekster. Gids Christel Elst focust op de historie en de natuur in dit mooie, maar toch iets minder bekende deel van de Vallei van het Merkske.

Natuur in de Baronie Riet Pijnappels en Jos Pannenkoek zijn twee van negen fotografen uit de regio (waaronder ook Wim Verschraegen) die het fotoboek ‘Met andere ogen - Natuur in de Baronie’ maakten. Zij stellen op vrijdagavond 13 december in de Klapekster het boek voor, dat na afloop ter plekke te koop is. In en rondom Breda liggen tal van mooie en soms weinig bekende natuurgebieden. Over de landschappen, flora en fauna in dit bonte maar kwetsbare palet van natuurgebieden in onze eigen achtertuin getuigen honderden prachtige foto’s. Meteen is dat ook het verhaal van ontstaan, geschiedenis en ontwikkeling van nieuwe natuur en de strijd van natuurbeheerders om bedreigde flora en fauna te redden.

Foto’s in De Mosten De fotowerkgroep organiseert op zondag 15 december een foto-uitstap naar de Mosten. De leden zoeken in het natuurgebied naar mooie foto-objecten en proberen deze op een zo goed mogelijke manier in beeld te brengen. Uiteraard breng je best je fototoestel mee, deelnemen is gratis. De deelnemers worden om 8 uur verwacht op de parking van het Cable Goodlife Park. Info: fotowerkgroep@natuurpuntmarkvallei.be.

Professor Tim Nawrot geeft (fijn)stof tot nadenken…

Nieuwjaarswandeling Om het nieuwe jaar in te zetten is er op zondag 5 januari de jaarlijkse nieuwjaarswandeling. Om 9 uur verwachten we alle geïnteresseerden aan Bezoekerscentrum De Klapekster. Boswachter Bart Hoeymans, bijgestaan door Erik Vervoort, leidt de wandeling doorheen het domein en besteedt aandacht aan het gevoerde beheer, de toekomstplannen en uiteraard de prachtige natuur in Wortel Kolonie. Aansluitend is er een nieuwjaarsreceptie. Een prima gelegenheid om een lidmaatschap te overwegen? Meer over deze activiteiten: info@natuurpuntmarkvallei.be. (ao)

Els De Schepper maakt er geen eind aan HOOGSTRATEN - Els De Schepper blijft bij haar besluit: ze maakt er géén eind aan. Integendeel, ze zal blijven léven. En hoe! Ze gaat zich nog meer amuseren dan voorheen en krijgt daarbij de hulp van de ondertussen legendarische “Rita uit Gent”, die ook haar immer optimistische maar totaal politieke incorrecte vriend “de Vettige Nonkel” meebrengt. “Klein Elske” belt met de preventielijn en weet met haar kinderlijke naïviteit alle harten te doen smelten. Bovendien is er de deurenkomedie “Els is om zeep!”, waarbij een voltallige alter egocast zich te goed doet in een hilarische whodunit in slapstickstijl.

In deze 14e zaalshow, die ze wegens groot succes herneemt, kijkt Els De Schepper dus met een geconstrueerde roze bril naar het leven. Zoals haar vorige “Red Mij!”-tournee bevestigt ze hiermee haar status als grande dame van het Vlaamse cabaret. (fh) Praktisch: “Els de Schepper heeft besloten er geen eind aan te maken” op vrijdag 17 januari 2020 om 20.15 in GC Rabboenizaal. Tickets www.gchoogstraten.

Els De Schepper © Tom Vandewalle 쑺 DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

33


DEZE MAAND

Een kerstmaal voor iedereen HOOGSTRATEN - De Toevlucht, OCMW Hoogstraten, Welzijnsschakel 't Ver-Zet-je en VTI Spijker slaan voor de tiende keer de handen in elkaar om op kerstavond 24 december een gezellig samenzijn te organiseren voor mensen die eenzaam zijn en/of minder financiële mogelijkheden hebben. Voor hen wordt dan een lekker en uitgebreid kerstmaal klaargemaakt, een zangkoor zingt aangepaste kerstliederen en een muzikaal optreden besluit de feestelijke avond. Deelname is gratis, iedere volwassene brengt wel een cadeautje mee van ongeveer 2,50 euro. Met deze cadeautjes worden anderen op het einde van de avond verrast. Vorig jaar mocht men op deze manier aan ruim 125 mensen een fijne kerstavond bezorgen.

Bijdrage Iedereen verdient zo’n kerstmaal, toch?! Ook jij kan bijdragen aan het succes van dit samenzijn door het schenken van een kerstmaal. Stort een bijdrage van 9 euro (dit is de kostprijs van één kerstmaal) of een veelvoud hiervan op rekening IBAN BE86 9731 4102 0250 op naam van 't Ver-Zet-je met de mededeling “Kerstfeest”. Je kan ook een enveloppe met geld afgeven bij Vic Cornelissen, Achtelsestraat 52, Hoogstraten.

Het teveel aan ontvangen schenkingen wordt besteed voor een extra aanvulling van de pakketten tijdens de voedselbedelingen in Hoogstraten door De Toevlucht in de eindejaarsperiode. (fh)

Oldtimers betwisten Kempenrally HOOGSTRATEN / MEER - Tot halfweg de jaren '80 maakte de Kempenrally jaarlijks deel uit van het rallylandschap. Vzw Markland knoopt op zaterdag 14 december weer aan bij die geschiedenis met de editie 2019 die van start gaat op het terrein van de Coöperatie Hoogstraten. Daar worden het servicepark, het podium en het wedstrijdcentrum ingericht. Deze regelmatigheidsrally voor historische auto's wordt verreden in twee categorieën: 60 km/h en 80 km/h, met regelmatigheidsritten op een afgesloten parcours. Dit loopt op den Aard en het gehucht (hoog) Beek. De straten Venneweg-Beekakker-Gestelsestraat-Achteraard-Kleine Pintstraat zijn tijdens de wedstrijden afgesloten zijn voor het verkeer. De buurtbewoners werden hierover geïnformeerd met een brief. Langsheen het parcours en op de kruispunten zullen veiligheidsposten voorzien worden. Voor meer informatie kun je terecht op www.kempenrally.be en op info@kempenrally.be. (red)

Kandidaten voor de cultuurprijs HOOGSTRATEN - Op zaterdag 8 februari 2020 reikt de Cultuurraad de jaarlijkse cultuurprijzen uit. Zoals elk jaar gaat men op zoek naar drie laureaten in evenveel categorieën: het ‘evenement van het jaar’, een ‘vernieuwend initiatief ’ en tenslotte de ‘culturele verdienste’. Nadat de drie laureaten gekend zijn, is er voor één van hen de Cultuurprijs 2019. Vorig jaar ging die naar Etienne Van Nyen en Louis Geerts vanwege hun verdienste voor Hoogstraten in Groenten & Bloemen. Iedereen kan nog tot 3 januari 2020 kandidaten opgeven. U kan zelf uw vereniging of initiatief opgeven, maar ook een evenement dat u in het voorbije jaar is bijgebleven en dat volgens u de Cultuurprijs verdient. (fh)

34

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Het parcours van de Kempenrally is 12 km lang.

Lokaal Dienstencentrum biedt warm welkom HOOGSTRATEN / MEERLE - Wie in de eindejaarsperiode behoefte heeft aan een beetje warmte of gezelschap is welkom in het Lokaal Dienstencentrum in Hoogstraten of Meerle. In LDC Hoogstraten komt de Kerstman op bezoek in de cafetaria tussen 14 en 16 uur op kerstdag. Hij zorgt voor wat animatie, een kleine traktatie en laat u proeven van de kerstsfeer. Op dinsdag 31 december zijn de oudjaarszangers welkom in Hoogstraten (Stede Akkers) en Meerle (De Klimtoren) tussen 9 en 12 uur voor een traktatie. Alle info: Lokaal Dienstencentrum Stede Akkers, 03 340 16 30 (openingsuren Hoogstraten), 0472 18 26 83 (openingsuren Meerle), dienstencentrum@hoogstraten.be. (fh)


DEZE MAAND

Yevgueni zorgt voor verse sneeuw morgen HOOGSTRATEN - “Ligt er morgen verse sneeuw?” Verwijzend naar deze zin uit de titelsong van hun laatste album (Tijd is Alles), trekt Yevgueni deze winter met een bijzondere tournee langs 30 kerken doorheen Vlaanderen. In Hoogstraten geven ze hun concert in Sint-Katharinakerk. In 2020 viert de band zijn twintigjarig bestaan. Dat leek het goeie moment voor iets speciaals. Drums en elektrische gitaren worden even achterwege gelaten. Een cello en een viool vervoegen de rangen, aangevuld met toetsen, akoestische gitaren en hier en daar een streepje bas. Dat levert dus een nooit geziene bezetting op die een andere, eigenzinnige songkeuze maakt.

Favorieten Yevgueni kiest uit het eigen repertoire zijn persoonlijke favorieten en dan vooral de nummers die dit nieuwe jasje het beste passen. Nooit eerder gespeelde arrangementen, telkens in een uitzonderlijk en zorgvuldig uitgelicht decor:. Op een ingetogen manier loodst de band u door zijn twintigjarige bestaan. Met nooit eerder vertelde verhalen, een streepje ontroering, wat humor en af en toe de gekende ambiance. “Morgen verse sneeuw” kijkt niet toevallig naar de toekomst. Want als het van de band afhangt, is dit jubileumjaar nog lang geen eindpunt. Bezetting: Klaas Delrue (zang, akoestische gitaar), Geert Noppe (toetsen, zang), Maarten Van Mieghem (akoestische gitaar, bas, zang), Seraphine Stragier (cello) en Jeroen Baert (viool). Praktisch: Morgen verse sneeuw van Yevgueni op donderdag 19 december om 20.15 in de Sint-Katharinakerk. Tickets: www.gchoogstraten.be (fh)

Wegdromen bij ‘Zacht Lawijt’ HOOGSTRATEN - De Schrijversgroep Yellow Art is de tak van het gelijknamige kunsthuis op de Geelse OPZ-campus waar men vakkundig en stelselmatig met elkaars teksten aan de slag gaat. Begin 2019 nodigde de groep de muzikanten Flor Verschueren (accordeon), Florejan Verschueren (harmonium) en Katrine Druyts (zang) uit om een dialoog aan te gaan. Het thema werd weemoed, dat onbestemd verlangen dat niet weet waar het vandaan komt. Het

werd een lange creatieve wandeling met eerst de onaffe tekst, daarna deze op muziek zetten, wisselwerken, complementeren, afronden, vervolmaken… Flor Verschueren over Zacht Lawijt: “Het is een mengelmoes van instrumentale muziek, gezongen gedichten of liederen en voordrachten. Op het podium staan een harmonium- en een accordeonspeler en een zangeres. Daarachter staan vijf schilderijen gemaakt door Yellow Art, het

kunsthuis op de Geelse OPZ-campus. Vier ervan zijn al afgewerkt, het vijfde wordt tijdens de opvoering gemaakt.” Met ‘Zacht Lawijt’ laat de groep de luisteraar in de begijnhofkerk wegdromen van de lokalen in de bairro’s van Lissabon of van de haven van Athene waar de fado of de rebetika u inpalmen met hun melancholie en hoop. (fh) Praktisch: Zacht Lawijt op zaterdag 7 december om 20.15 uur in de begijnhofkerk. Tickets www.gchoogstraten.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

35


‘Al meer dan 60 jaar bieden wij uitvaartzorg op maat en van de hoogste kwaliteit.’ Gilles Petre - Uitvaartondernemer

03 669 62 66 | 24u/24u en 7/7 dagen

Hoe kunnen we ook na de uitvaart zorgen Begrafenissen - crematies nabestaandenzorg - uitvaartverzekeringen wegnemen? • • • • •

persoonlijke dienstverlening respect voor uw wensen eigen funerarium aula voor intieme plechtigheden snelle levering rouwdrukwerk dankzij eigen beheer drukwerk

Hoe kunnen we u helpen? We regelen niet alleen de praktische kant van de uitvaart. We maken ook tijd om te luisteren, zodat we rekening kunnen houden met de (uitvaart)wensen en het budget van de overleden dierbare en/of de nabestaanden. Elke uitvaart is een héél persoonlijke aangelegenheid. Een mooi afscheid is ook noodzakelijk om een pijnlijk verlies te kunnen verwerken en een plaatsje te geven.

Loenhoutseweg 4 | 2320 Hoogstraten Dorpsstraat 85 | 2990 Wuustwezel Kapellensteenweg 205 | 2920 Kalmthout hofmans@dela.be www.uitvaartzorg-hofmans.be

Bij een overlijden, en vooral na de uitvaart, worden de nabestaanden geconfronteerd met een lawine aan praktische en administratieve verplichtingen. Wie moet er verwittigd worden? Werkgever, vakbond, ziekenfonds, bank, verzekeraars, enzovoort. Lopen er bepaalde abonnementen, wat met water en elektriciteit, met kinderbijslag, pensioenkas, nalatenschap? Wat met de kat of hond die achterblijft? Ook voor hen moeten er instanties op de hoogte gebracht worden van het overlijden van de eigenaar om de chip of registratie aan te passen. Professioneel advies in deze emotionele periode is geen overbodige luxe. De consulente nabestaandenzorg helpt de nabestaanden na de uitvaart en weet precies wat te doen bij elke situatie, omdat zij kan terugvallen op een enorme expertise. Onze consulente is er voor de nabestaanden met raad en daad en met correcte ondersteuning. En niet te vergeten, met een luisterend oor, om samen het leed en het verdriet te verzachten. Iedere uitvaart die we verzorgen, omvat steeds nabestaandenzorg.

Partner van DELA DFA1 bvba - RPR 0412.937.710

60 jaar

Hilde Martens, consulente nabestaandenzorg

36

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


DEZE MAAND

DF viert Kerst met kamerkoor Vialta

Christine Van Broeckhoven over dementie HOOGSTRATEN - Professor Christine Van Broeckhoven is internationaal gekend voor haar onderzoek naar Alzheimer en andere ziekten die leiden tot dementie. Op maandag 2 december komt zij in LDC Stede Akkers spreken over de werking van de hersenen en het effect van het verouderen op geheugen en dementie. Door de toegenomen welvaart leven we steeds langer. Dat is fijn maar deze vergrijzing brengt ook maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Zoals bijvoorbeeld dementie, waarbij de ziekte van Alzheimer het meest voorkomt. Tegen 2050 zal het aantal patiënten verdubbelen. In de groep van 65-plus sterft één op drie met dementie. De lezing verduidelijkt de oorzaken van dementie en mogelijke behandelingen. Van Broeckhoven legt uit wat de ziekte van Alzheimer is, hoe deze verloopt en hoe nieuwe behandelingen worden ontwikkeld. Ze geeft inzicht in de verschillende risicofactoren die bijdragen tot het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, zoals genetica maar ook levensstijl. (fh)

HOOGSTRATEN - “Were you there on that Christmas Night?” Onder die naam organiseert het Davidsfonds zijn jaarlijkse kerstconcert. Op 14 december is dit keer het kamerkoor Vialta te gast in de begijnhofkerk. Voor die gelegenheid schrijft stadsdichter Michiel Van Opstal een nieuwe hedendaagse kerstvertelling, die hij in primeur zal brengen op de concertavond, als rode draad doorheen het muzikale programma.

Christine Van Broeckhoven Praktisch: Professor Christine Van Broeckhoven over Alzheimer en dementie op maandag 2 december om 19.30 uur in LDC Stede Akkers. Inkom 5 euro, VVK 3 euro. Reservatie 03 340 16 30.

Haal met Digidak meer uit je computer kers in Hoogstraten op dinsdag van 13 tot 16.30 uur, en in Meerle, Gemeenteplein 3 op maandag van 13 tot 16.30 uur.

Aanbod

HOOGSTRATEN / MEERLE - Digidak organiseert gratis computerlessen voor prille beginners, dus mensen die weinig of nooit met de computer hebben gewerkt. Stap voor stap leer je met de computer en het internet werken. Er zijn nieuwe initiaties in de periode van januari tot maart.

Inschrijfmomenten Breng alvast je tablet of smartphone mee tijdens de inschrijving. In Digidak Hoogstraten kan dat in de bibliotheek in de Lindendreef op vrijdag 6 december van 10 tot 12 uur, en op vrijdag 13 december van 9 tot 12 uur. In Digidak Meerle, Gemeenteplein 3 kun je inschrijven op maandag 9 december van 14 tot 16.30 uur en op maandag 16 december van 13.30 tot 16.30 uur. Na deze data kan je inschrijven tijdens het internetcafé. Dat heeft plaats in LDC Stede Ak-

Tijdens de opleiding Computergebruik voor beginners maak je kennis met de basis van computer of laptop. Komen aan bod: opstarten en afsluiten van de computer, werking van muis en toetsenbord, bestanden bewaren, een eenvoudige tekst maken. In de lessen Smartphone verken je de basismogelijkheden van je smartphone: werken met het aanraakscherm, telefoneren, de instellingen van je toestel veranderen, enkele eenvoudige apps installeren en gebruiken, snel mobiel de nodige informatie vinden. Er is een aparte initiatie voor iPhone-gebruikers. Breng je eigen toestel mee. Met het gebruik van Internet & e-mail gaat er een hele wereld voor je open. In deze initiatie leer je informatie zoeken op het internet en email. Komen aan bod: internetbrowsers, startpagina instellen, favorieten toevoegen, efficiënt zoeken, e-mail ophalen, beantwoorden en doorsturen, openen en verzenden van e-mail met bijlage, … En ook Fotobewerking komt aan bod. Ben jij ook een amateurfotograaf die graag foto's wil leren bewerken? Je leert met het programma FastStone Image Viewer werken. Dat programma is gratis ter beschikking op het internet. (fh)

Op het programma staat een gevarieerd aanbod aan liederen van 400 jaar oud, nieuwe hedendaagse composities, echte kerstcarols, enkele Nederlandstalige liederen, en uiteraard ook enkele meezingers. Het koor wordt op de piano begeleid door Sander Meersmans en het geheel staat onder leiding van Sander Le Roy. Vialta telt 25 leden, vooral uit het Hoogstraatse. Het repertoire bestaat uit overwegend vierstemmige profane liederen, waarbij het wat modernere genre niet geschuwd wordt. Jaarlijks nemen zij ook de “Onze Vader” groep in de Heilig Bloed processie voor hun rekening. Zijn naam ontleent het koor aan Via Alta, de Latijnse naam voor Hoogstraten. (jav) Praktisch: “Were You there on that Christmas Night?” in de begijnhofkerk op zaterdag 14 december om 20 uur. Toegang kassa: 15 euro, VVK en DF-leden 10 euro, - 12 jaar gratis. Kaarten via dienst toerisme, hoogstraten.davidsfonds@telenet.be, en bestuursleden DF.

Winters repaircafé

HOOGSTRATEN - Het eerstkomende repaircafé heeft plaats op zaterdag 21 december van 9 tot 11.30 uur in LDC Stede Akkers. Er zijn vrijwilligers, gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren aan kapotte spullen. Je krijgt er eerlijk advies of een herstelling nog mogelijk en zinvol is. Daarnaast zijn er de Restantes die telkens een techniek aanleren om met afval nieuwe spullen te maken. Men vraagt geen vergoeding, maar een vrije gift is welkom. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

37


DEZE MAAND

Boekenverkoop HOOGSTRATEN - In december is het weer zover: de bibliotheek maakt plaats voor nieuwe boeken en biedt daarom de oude te koop aan. Zowel voor volwassenen als jeugd is er een overvloed aan boeken, evenals tijdschriften, dvd's, games en cd's. Voor de meeste materialen betaal je 1 euro, de tijdschriftenjaargangen kosten 2 euro. De laatste zaterdag krijg je nog eens 50 % korting. De verkoop heeft plaats van zaterdag 14 tot en met zaterdag 21 december, in de hoofdbibliotheek is dat zowel tijdens de Koffiekrant- als de gewone openingsuren, in de uitleenposten enkel tijdens de openingsuren. (fh)

Coderdojo moet je gewoon doen!

Nieuwe bibcatalogus HOOGSTRATEN - Op zoek naar een bepaald boek of film? Wanneer is de bibliotheek van Minderhout juist open? Is er binnenkort nog een interessante lezing in de BiB? Sinds 22 oktober vind je alle bibinfo in de vernieuwde catalogus op https://hoogstraten.bibliotheek.be. Voortaan kun je probleemloos de catalogus op een mobiel toestel doorzoeken, springen functies zoals het selecteren van de uitleenpost, online verlengen en het digitaal krantenarchief meer in het oog. Verder vind je boekencarrousels met interessante leestips, klik op de cover van

een boek en je ziet onmiddellijk waar het boek aanwezig is. Er is een rechtstreekse link met Uit in Vlaanderen zodat je meteen weet welke activiteiten je in de BiB mag verwachten. Wie opmerkingen heeft, mag die signaleren op bibliotheek@hoogstraten.be of aan de bibbalie.

Winterpret in Ciné Kids (4+) HOOGSTRATEN - Op donderdag 26 december kunnen kinderen vanaf 4 jaar terecht in het auditorium van IKO Groenewoud voor de voorstelling van de film “Ernest en Célestine: Winterpret”. Die biedt vier winterse verhalen over dit ongewone, stijlrijke duo dat in 2012 al de titelrol vertolkte in een lange animatiefilm. Ernest is een dikke beer die dol is op muziek en confituur. Het kleine weesmuisje Célestine woont bij hem in huis. Bij het vallen van de eerste sneeuwvlokken, maken ze zich klaar voor de

winter. Ze zorgen voor Bibi, de wilde gans die aan een trektocht naar het zuiden begint. Op het muizenbal vieren ze de komst van de winter. En ze mogen niet vergeten om grote taarten te bakken zodat Ernest met een volle maag aan zijn winterslaap kan beginnen. (fh) Praktisch: Filmvoorstelling Ernest en Célestine: Winterpret (4+) op donderdag 26 december om 14 uur in het auditorium IKO Groenewoud. Tickets www.gchoogstraten.be

HOOGSTRATEN - Elke eerste zaterdag van de maand is er in de bibliotheek in de Lindendreef een gratis digitaal knutselatelier voor kinderen tussen 7 en 17 jaar. De eerstvolgende keren is dat op 7 december en vervolgens op 4 januari. Er wordt géén les gegeven, de nadruk ligt op proberen en van elkaar leren. Deze digitale ‘jeugdbeweging’ probeert kinderen op een laagdrempelige manier te laten kennis maken met de wereld van IT. Daartoe zijn er gratis, lokaal verankerde codeerclubs (voor alle jongeren tussen 6 en 18 jaar) verspreid over België. Deelnemers leren programmeren en omgaan met technologie. Men start met eenvoudige spelletjes in Scratch en gaat dan steeds verder. Microbits, Arduino, MakeyMakey, Mbots,... Alles kan en alles mag door het zelf te doen. Meer info vind je bij CoderDojo Hoogstraten. (fh) Praktisch: CoderDojo op zaterdag 7 december en 4 januari, telkens van 9.30 tot 12.30 uur in de ontmoetingsruimte van de hoofdbibliotheek Hoogstraten. Omdat het geen lessenreeks is, moeten jongeren zich voor elke samenkomst inschrijven.

GLUREN BIJ DE BUREN De oorlog door de ogen van de toen 7-jarige Jos Vorselmans MINDERHOUT - De vijfenzeventigste verjaardag van de bevrijding die het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende, wordt herdacht in boeken en tijdschriften, door allerhande evenementen en in verhalen van mensen die het oorlogsgeweld van dichtbij hebben meegemaakt. De nu 82-jarige Jos Vorselmans is een van hen.

als derde in een gezin van zeven kinderen. Ze woonden in Loenhout. In 1965 huwde hij met Celestine Van Pelt en drie jaar later, in 1968, vestigde het koppel zich in Minderhout. Jos haalt herinneringen op van een zevenjarige Loenhoutenaar.

Jos werd op 4 juli 1937 in Antwerpen geboren

“Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog

38

Kelder

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

moesten we al op de vlucht bij de bezetting door de Duitsers. De vlucht leidde ons niet ver. Na enkele honderden meter stopten we in de beemden achter ons huis. Toen we terug thuis waren, sliepen we in een zelf gegraven schuilkelder in de tuin. Nadien in onze kelder, waarin we bijna heel de nacht verbleven. Nog later werd de hele buurt verplicht te gaan schuilen in de brouwerijkelder bij Rik Van


DEZE MAAND ting haven. De V1’s hoorde je aankomen. Je had dus even de tijd om je in veiligheid te brengen. De V2’s waren sneller, geluidloos, dus veel gevaarlijker. Op een zondag hadden we na het lof (een wekelijkse kerkelijke plechtigheid op zondagnamiddag met zang, gebed en zegening met de monstrans) vergadering van de Eucharistische Kruistocht (een toenmalige jeugdbeweging, voorloper van de Chiro). E.H. Frans Sanders, onderpastoor en later studieprefect van het VITO, leidde de bijeenkomst. Plots klonk er een daverende slag. Het gebouw waarin we zaten trilde en de kalk viel van het plafond. In allerijl leidde de onderpastoor ons weg uit het lokaal. We liepen richting Wuustwezel. Toen we later naar het centrum terugkeerden

, zagen we de grote ravage: verschillende huizen waren verwoest. Een V2 was neergestort en had verschillende huizen vernietigd. Er waren een zestiental dodelijke slachtoffers. In het kroostrijk gezin van schoenmaker Louis Jansen, met zeven meisjes en één jongen, werden de zeven meisjes gedood. Enkel vader Louis en zijn zoontje Leon, die op dat moment niet thuis waren, overleefden het geweld. We zagen nog verhakkelde lijken liggen en losse lichaamsdelen. Een onbeschrijflijk gezicht dat nooit uit mijn geheugen is gewist. Als dan later de bevrijding kwam, was iedereen opgelucht en werd er duchtig gefeest. Vijf jaar honger, angst, miserie waren achter de rug…” (red)

Jos Vorselmans Dijck, de brouwer van Loenhout. Een ganse week verbleven we daar, tot de grootste dreiging achter de rug was . De tweede vlucht gebeurde in 1944. Met paard en kar reden we naar Brecht, waar we de vaart moesten oversteken bij brug 11. We stopten echter net voor de vaart. Daar kregen we onderdak bij onze goede kennissen, de familie Meeusen, gekend als ‘bieteut’. We verbleven er in de kelder van de oude brouwerij. Vanuit ons vluchtadres, dat we na valavond volledig moesten verduisteren, zagen we de eerste V1 raketten overvliegen richting Antwerpen.”

Ravage “Na onze thuiskomst verhoogde de Duitse druk. Heel wat V1’s en V2’s vlogen over ons dorp rich-

Een V2 vernielde de woning van schoenmaker Louis Jansen in de Kapelstraat. De zeven dochters van het gezin lieten het leven. Enkel Louis en zijn zoon Leon, die op dat moment niet thuis waren, overleefden.

"Alleen op de wereld" in Wuustwezel WUUSTWEZEL - Ten voordele van de Warmste Week brengt Jong Musical Talent Kempen “Alleen op de wereld, de musical”. De jonge talentvolle cast telt verschillende acteurs uit Ketnetmusicals. Eind december zijn er negen voorstellingen in GC Kadans Wuustwezel. Misschien wel het gedroomde en originele eindejaarsgeschenk waar u nog naar op zoek was? “Alleen op de wereld, de musical” is een familiemusical voor kinderen vanaf 6 jaar met een aangrijpend verhaal over op je eigen benen staan, over vriendschap en in jezelf geloven, over afscheid nemen, maar nooit echt alleen zijn. Deze musical is geschreven door Jos Dom (naar Hector Malot) en van muziek voorzien door Stefan Van Guyse. De regie is in handen van Bart Melis, vocal coaching Sander Le Roy en de choreografie wordt verzorgd door Fiona Vanbleu.

De première heeft plaats op donderdag 26 december om 19.30 uur. Op vrijdag 27, zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 december zijn er telkens voorstellingen om 15 uur en om 19.30 uur. Alle voorstellingen hebben plaats in GC Kadans Wuustwezel. Wie nog voor 30 november tickets koopt, kan met de actiecode ‘KADANS19’ 10% korting per ticket krijgen. Info & reservaties: www.alleenopdewereld.be. (NB/JJ)

Abonnement DHM vernieuwen vóór einde maand !

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

39


Love 2 heal Paul van Huffel Helend medium Carolinestraat 11 2322 - Minderhout Tel.: 0475 66 92 77 info@love2heal.be www.love2heal.be

God gaf aan mij de legkaart van mijn leven Als stukjes speelgoed in een kinderhand. De doos met het voorbeeld heeft hij niet gegeven. Ik vind niet meer dan de hoekjes en de rand Daar binnen in zie ik alleen maar kleuren

IMMO VAN HUFFEL bvba

20 Ervaring telt! Huis verkopen? Bel ons! Vrijheid 72

2320 Hoogstraten

info@vanhuffelvastgoed.com 40

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

tel. 03 314 16 99


HOOGSTRATEN

www.demaand.be REDACTIE Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten tel. 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 hoogstraten@demaand.be Meer: Marcel Adriaensen tel. 03 315 90 40 meer@demaand.be Meerle: Jan Fret tel. 03 315 88 54 meerle@demaand.be Meersel-Dreef: Jef Jacobs tel. 03 315 73 64 meersel-dreef@demaand.be Minderhout: tel.0495 25 25 05 minderhout@demaand.be Wortel: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS: Rob Brosens tel. 03 314 43 39 sport@demaand.be Niet alle beeldmateriaal wordt ons met auteursgegevens overgemaakt. Neem contact op met de redactie voor eventuele rechten.

SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Emilia Horsten Begijnhof 27 2320 Hoogstraten tel. 03 314 51 03 abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27 2320 Hoogstraten

De zeven levens van deken Lauwerys HOOGSTRATEN - Een titel die alvast aan duidelijk niet te wensen overlaat: “Joannes Jozef Lauwerys - een biografie van zeven levens”. Of waren het er nog meer dan zeven, zo vragen de auteurs van dit nieuwe boek zich af. Nand Doms en Johan Ooms brengen het levensverhaal van deken en torenbouwer Lauwerys in 265 pagina’s, geïllustreerd met een veelvoud aan foto’s en gekruid door de nodige en o zo menselijke ‘P’tites Histoires’. Op 13 december stellen ze het nieuwe boek voor om 20 uur in het auditorium van het Klein Seminarie, Vrijheid 234. Op het programma een lezing, een powerpoint-presentatie en gratis drankje toe.

Proefstuk De auteurs zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. Eerder brachten ze met “En gij zorgt voor de heropbouw” het verhaal van de heropbouw van de Hoogstraatse St.-Katharinakerk en toren, opgeblazen door de Duitsers bij hun aftocht op 23 oktober 1944. Dat werd een boeiende inkijk in een stuk bewogen geschiedenis voor de huidige generatie voor wie het bestaan van kerk en toren een evidentie lijkt. Dat boek werd eigenlijk ook een postume hulde aan de voormalige Hoogstraatse pastoor-deken Jozef Lauwerys (1896-1982) die zowat 30 jaar bloed, zweet en tranen heeft gelaten aan de heropbouw. Al schrijvende groeide het besef dat Jozef Lauwerys voor de Hoogstraatse gemeenschap meer heeft betekend dan die heropbouw alleen. Na een gelukkige jeugd in Olen en het Herentalse college, een minder gelukkige studietijd tijdens WO I in het Mechelse Groot Seminarie, werd hij in 1919 benoemd aan het Klein Seminarie. 25 jaar lang was hij er leraar geschiedenis, schreef studieboeken en riep er het tijdschrift ‘Komaan’ in het leven. Hij richtte ondertussen ook de Hoogstraatse Oudheidkundige Kring (H.O.K.) op, waarvan hij jarenlang voorzitter van was. Tijdens de hevige bevrijdingsgevechten in oktober 1944 gaf hij in de beschermende kelders van het Klein Seminarie leiding aan de gewestelijke Rode Kruispost.

Levenswerk In juni 1945 stelde kardinaal Van Roey hem aan tot pastoor-deken van Hoogstraten met de haast onmenselijke opdracht kerk en toren naar beeld en gelijkenis te herbouwen. Die taak zou zijn ‘levenswerk’ worden.

Maar daar bleef het niet bij. Hij bestuurde de uitgestrekte dekenij en de parochie meer als naar behoren en organiseerde heel wat memorabele religieuze en culturele activiteiten. Hij vernieuwde de Heilig Bloedprocessie die samen met kerk en toren in 1944 volledig was vernield. In zijn geboortedorp Olen stichtte hij de Heemkring ‘De Linde’, ook daarvan was hij voorzitter en vervolgens erevoorzitter. Lauwerys vond nog de tijd om een uitgebreide bibliografie bijeen te schrijven, met boeken en wetenschappelijke artikelen in allerhande tijdschriften en publicaties. Na zijn pensioen werden hem talrijke eretekens en ridderorden toegekend en werd hij meermaals gehuldigd voor zijn verdiensten.

Intekenen Je kan intekenen op het boek door € 24,90 euro (voor thuisbezorging in Hoogstraten) of € 32 euro (per post naar elders) te storten op de projectrekening nr. BE51 7350 4722 7062 op naam van Ooms J & Doms F, Kloosterstraat 11 2330 Merksplas met vermelding van naam en adres en aantal gewenste exemplaren. Het boek zal te koop zijn tijdens de boekpresentatie op 13 december en nadien bij Standaard Boekhandel Hoogstraten, Toerisme Hoogstraten, Nand Doms (nand.doms@gmail.com) en Johan Ooms (johan.ooms@hotmail.com). Een goede raad: aarzel niet. Er worden slechts 250 exemplaren gedrukt. (red)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

41


HOOGSTRATEN

De lekkerste pannenkoeken ooit… HOOGSTRATEN - De opendeur bij OKRA op zondag 27 oktober werd een groot succes. Veel leden en sympathisanten kwamen er genieten van de lekkerste pannenkoeken ooit. En terwijl

Liza Van Gils en May Leys die bakken staan Roos, Sophia en Annemijn Damman toe te kijken. De opvolging is verzekerd! (fh)

Als Yvonne verjaart HOOGSTRATEN - Yvonne Lambrechts wordt 86 jaar jong en daar mogen de aanwezige OKRA leden van mee genieten. Yvonne trakteerde immers. Op de foto v.l.n.r.: Rina Brokken, Lydia Cleymans, Yvonne Lambrechts, Amelie

Van Dijck, Adje Oomen, Paula Nijs, Maria Doms. Op de tweede rij: Marc De Backker, Frans Tilburgs, Caroline Van Hoeck en Martha Rijvers. (fh)

De poppen en schilderijen van Jeanne Hendriks

HOOGSTRATEN - Jeanne Hendriks is een creatieve dame. Ze maakt poppen van stof en gebruikt hierbij een mal die ze verder volledig zelf vorm geeft, ze beschildert ook zelf de stof. Daarnaast maakt ze schilderijen. Haar werk kun je bekijken in een tentoonstelling van dinsdag 3 december 2019 tot 5 januari 2020 in LDC Stede Akkers. Zoals steeds gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het dienstencentrum. (fh)

Winterse Peperfeesten voor goed doel HOOGSTRATEN - Het Team Oud Hoogstraeten organiseert voor de ‘warmste week’ van StuBru een Think Muco evenement ten voordele van de mucovereniging. Daartoe zijn er live optredens op zaterdag 21 december en een winterdorp op 22 december. (fh)

42

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

1,6 miljoen euro voor eerste fase restauratie kerk HOOGSTRATEN - Minister Matthias Diependaele (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, keurde een subsidie van bijna 1,6 miljoen euro goed voor uitvoering van de eerste van zeven fasen voor de restauratie van het schip van de Sint-Katharinakerk. Dit past in een meerjarenplan waarin de restauratie gespreid over zeven jaar in vijf fases uitgevoerd wordt. Er zijn drie fasen voor de restauratie van de buitenzijde en twee voor werken aan het interieur. De eerste fase heeft betrekking op het exterieur deel van het schip en de zijbeuk, zoals aangegeven op het schematisch plan in bijlage. Tijdens de restauratie, ook tijdens de werken aan de buitenzijde van het gebouw, zal de kerk om veiligheidsreden maar beperkt toegankelijk zijn.

De Verhalenkat brengt geluk voor kinderen HOOGSTRATEN - Gezinsbond Hoogstraten organiseert op zondag 8 december om 10 uur in zaal Pax een leuke voorstelling “Geluk voor kinderen”. Deze voorstelling van De Verhalenkat is gebaseerd op het voorleesboek “Geluk voor Kinderen” van Leo Bormans. Tien rare vogels beleven spannende avonturen. De vogels vliegen, twijfelen en overwinnen zodat ze er telkens een beetje gelukkiger van worden. Na elk verhaal volgt een gesprek over wat kinderen (en grote mensen) nu precies gelukkig maakt. Om 10 uur start de voorstelling van De Verhalenkat, rond 11 uur is er een gratis pannenkoek en drankje. Voor de kleinsten is er een plezant Lego spel. Dit verwenmoment is gratis voor alle kinderen en leden van de Gezinsbond, niet leden betalen €5. Inschrijven via de website www.gezinsbondhoogstraten.be of via mail: bieke.roovers@gezinsbond.be (fh)

De kost van deze eerste fase wordt geraamd op 2.549.750 euro, waarvan 900.297 euro voor rekening zijn van de stad en de kerkfabriek. In totaal worden de werken geraamd op 10.900.000 euro en bedraagt het eigen aandeel in die kosten 3.700.000 euro. (fh)

Jaarboek over het Knechtjeshuis, soldaten en een ridder HOOGSTRATEN - De vzw Erfgoed Hoogstraten heeft een nieuwe publicatie over enkele aspecten van de geschiedenis van Hoogstraten uitgebracht, intussen al het negende boek op rij. Het eerste exemplaar van dit Jaarboek 20202021 werd tijdens een overlegmoment met het stadsbestuur op 29 oktober overhandigd aan burgemeester Marc Van Aperen en het schepencollege.

Knechtjeshuis De eerste bijdrage in de nieuwe publicatie handelt over het Knechtjeshuis, een historisch pand aan de Vrijheid dat onlangs een herbestemming kreeg en wacht op verdere restauratie. Over het knechtjeshuis of jongensweeshuis van Hoogstraten is weinig geweten. Nochtans zijn er heel wat archiefstukken van bewaard gebleven en heeft het prachtige gebouw de tand des tijds vrij goed doorstaan.

welke prijs er toen werd betaald voor de vrede, vrijheid en welvaart die wij nu zo vanzelfsprekend vinden.

Wenemar van Gemmenich In het derde deel gaat Piet Van Deun een heel eind verder terug in de tijd. Hij schreef immers een artikel over Wenemar van Gemmenich. Deze ridder leefde in de tweede helft van de 13de eeuw en is misschien de eerste gekende heer van Hoogstraten. Wenemar was een belangrijk figuur in de Brabantse kringen van die tijd, maar sneuvelde al snel in de Limburgse successieoorlog. Het jaarboek van Erfgoed Hoogstraten is te koop aan 20 euro in Standaard Boekhandel Hoogstraten, het Stedelijk Museum en de Dienst voor Toerisme. (fh)

De Nederlandse Ans-Gunst Jonkers nam enkele jaren geleden de uitdaging aan om een studie over deze instelling in de periode 1562-1644 te maken. Het resultaat van vele jaren opzoekwerk en onderzoek wordt nu gepresenteerd.

Acht militairen In het tweede artikel schetst Francis Huijbrechts portretten van acht militairen uit vaak verre oorden die tijdens WO II in onze grensstreek zijn verzeild geraakt. Zij speelden een rol bij de bevrijding van Hoogstraten in 1944 of de verdediging tegen de Vliegende Bommen in 1945 of ze werden die dagen in deelgemeenten van Hoogstraten ingekwartierd. Voor de huidige generatie die de oorlog of zelfs de nasleep van de oorlog niet meer heeft meegemaakt, is het moeilijk voor te stellen wat er zich 75 jaar geleden in onze regio heeft afgespeeld. Het is belangrijk dat we niet vergeten DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

43


HOOGSTRATEN

Hondenlosloopweide in de Tinnenpotstraat HOOGSTRATEN - Het stadsbestuur heeft in de Tinnenpotstraat na overleg met de dorpsraad van Hoogstraten een eerste omheinde hondenlosloopweide geopend. Dit proefproject is voor iedereen toegankelijk, uiteraard mits het naleven van afspraken. Na een gunstige evaluatie na zes maanden wordt er in het voorjaar van 2020 een tweede, grotere hondenlosloopweide aangelegd. In overleg met Natuurpunt Markvallei wordt gezocht naar geschikte plaatsen om dergelijke hondenweides in te richten. “Een hondenlosloopweide in het stadscentrum is ideaal,” benadrukt schepen van dierenwelzijn Katrien Brosens, “want het is net in de kernen dat honden extra nood hebben aan ruimte. Met zo’n weide bieden we hen de mogelijkheid om zich opnieuw even vrij te voelen. De hondenlosloopweide vergroot bovendien het sociale contact en brengt niet alleen dieren, maar ook mensen dichter bij elkaar.” (fh)

Ferwerda en Dicke volgen hun muzikale hart HOOGSTRATEN - Op zondag 15 december om 15 uur brengen Renze Ferwerda en Freek Dicke een “Loftconcert voor je hart”. Geen toevallig gekozen titel, Ferwerda wordt immers wel eens de zanger van het hart genoemd met liedjes die harten weten te raken… Renze is singer-songwriter van aanvankelijk Nederlandstalig repertoire, maar hij zingt en schrijft ook in het Portugees. Deze geboren Amsterdammer trok al gauw naar het zuiden en volgde o.a. een drama opleiding in België. Vanaf zijn eerste cd in 1990 werden zijn liedjes ook op de toenmalige BRT gedraaid.

Feestelijk

Bib toe

werda en gitarist Freek Dicke werken 30 jaar samen. Freek is een klassiek geschoold gitarist die net zo makkelijk lichtvoetige stijlen uit zijn gitaar tovert. Hij arrangeerde alle zeven cd's van Renze, arrangeert daarnaast ook voor musicals en werkte eerder 18 jaar met Lenny Kuhr. Wie al een voorproefje wil, kan op Spotify terecht voor o.m. “De stem van mijn hart”. Wie het volledige hartverwarmende Loftconcert wil meemaken in de oude Rijkswachtkazerne Vrijheid 208 bus 9 dient vooraf te reserveren. Bijdrage 15 euro inclusief thee en koffie vooraf en drankje(s) na afloop. Reserveren op info@renzeferwerda.be. Je krijgt vooraf nadere praktische info toegestuurd. (fh)

HOOGSTRATEN - De bibliotheek is gesloten van dinsdag 24 tot en met donderdag 26 december en van dinsdag 31 december tot en met donderdag 2 januari. Bib toe, maar daarom de boeken nog niet… (fh)

Het wordt een feestelijk Loftconcert want Fer-

Vergeten groenten niet vergeten! HOOGSTRATEN - Tijdens de culinaire lezing “Vergeten groenten” op donderdag 5 december van 19 tot 22 uur in de bib, Lindendreef maak je kennis met groenten die gelukkig terug uit de vergeethoek zijn gehaald. Je krijgt uitleg over hun bereiding en daarbovenop nog een heleboel weetjes over hun positieve invloed op je gezondheid. De smaak van het verleden staat terug volop in de belangstelling. ‘Vergeten’ groenten zijn niet enkel meer voorbehouden voor de ecologische tuinier. Het aanbod in de supermarkten groeit gestaag en dat creëert de vraag naar info bij de consument. Deze lezing met medewerking van Vormingplus Kempen geeft alvast heel wat antwoorden. Deelname 5 euro. (fh)

44

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

KVLV maakt werk van eindejaarsfeesten HOOGSTRATEN - Ook in december zijn er twee workshopavonden van de KVLV dames. Niet verwonderlijk allicht dat de eindejaarsfeesten daarbij centraal staan.

via kvlvhoogstraten@hotmail.com. Betalen vooraf via overschrijving op de KVLV rekening BE72 7333 1810 0416 met vermelding naam + workshop crea decoratiestuk schelpen.

vuld varkenskaasje met pesto en mozzarella, champignonsaus en bananenmousse met speculaas. Deelnameprijs is 13 euro voor KVLV leden, 16 euro voor niet-leden. Inschrijven voor 5 december. (fh)

Koken En op donderdag 12 december om 19 uur wordt er gekookt in VTI Hotelschool Spijker. Op het programma staat een volledig feestmenu, van aperitief tot dessert uit het alom gekende “Ons Kookboek”. Op het menu cocktail Di Saronno Kirr, zalmbonbon, venkel-knolseldersoep, ge-

GeBAKken for life

Decoratie Vooreerst is er de workshop “decoratie met schelpen” op woensdag 4 december van 19 tot 22 uur in zaal Pax. Creatief aan de slag gaan met schelpen levert een sfeervol decoratiestuk op. Deelnemers dienen enkele dingen mee te brengen: een lijmpistool met vullingen (indien je het hebt), een verlengdraad en een stuk plastic om de tafel te beschermen. De lesgeefster zorgt voor het eigenlijke decoratiemateriaal.

HOOGSTRATEN - Tijdens de kerstshopping op zaterdag 14 december van 11 tot 17 uur worden speculaas en sleutelhangers, gemaakt door gedetineerden, verkocht ten voordele van Music for Life. Info: PSC Hoogstraten judit.bax@cawdekempen.be (fh)

Deelname kost 24 euro per stuk of 34euro per paar/persoon voor KVLV leden, voor niet-leden is dat 27 en 37 euro. Inschrijven + aantal decoratiestukken (1 stuk of 2 stuks) doorgeven voor

Het Plan van Stan van Plan B HOOGSTRATEN Plan B staat in december op het toneelpodium van zaal Cecilia met “Het Plan van Stan“, de nieuwe eigen productie van Jan Dufraing, Marc Koyen en René Michiels. Na de “De Vierde Poort” in 2016 en 2017 komt het drietal in 2019 en 2020 opnieuw op de planken met een muzikale komedie.

Plan B belooft daarom om in 2020 opnieuw zes voorstellingen te programmeren, waarbij de mensen die nu niet aan een plaats raakten, de voorrang zullen krijgen. Daarover zal tijdig gecommuniceerd worden. Wordt vervolgd. Op de foto hernaast herkennen we van boven naar onder: Rick Michiels, Harm De Gruyter, Greet Dufraing, Tine Muesen, Marc Koyen, Fons Jacobs, Fanny Janssen, Stijn Vrijsen, Fred De Gruyter, Tinne Adams, Isabelle Oostvogels, Elien Koyen, Jill Cools, Rik Grauwmans, Wout De Gruyter, Niels Koyen, Toon Verhoeven en Jan Dufraing. Ontbreken op de foto: Ney en Rob Michiels, Bert Dufraing, Karel Martens, Marc Dufraing, Marc Laurijssen, Guy Koyen, Pieter Gysbregts, Pieter. (fh)

“Het Plan van Stan” is een mengelmoes van toneel, film en livemuziek, het handelsmerk van deze oude jongeren. Maar Plan B is veel meer dan deze drie, in totaal werken 28 mensen mee aan deze productie. De jongsten zijn twintigers, de oudsten zestigers. Allemaal met dezelfde ambitie: amusement op een toneelpodium brengen. De zes opvoeringen in december waren in een mum van tijd uitverkocht, waardoor heel wat mensen geen kans kregen om een plaats te reserveren. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

45


MEERLE

11 Novemberviering MEERLE - Op 11 november wordt overal te lande het einde van de 1e wereldoorlog herdacht en wordt er eer gebracht aan de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. In Meerle zorgt de oudstrijdersvereniging er elk jaar voor dat deze dag niet onopgemerkt voorbijgaat. Om 10 uur is er een plechtige H. Mis, opgeluis-

terd door het Sint-Salvatorkoor. Speciaal dit jaar was dat het zangkoor de nationale hymnen Brabançonne en Vlaamse Leeuw ook volledig hadden ingeoefend en ze voluit zongen. Ze kregen er van de aanwezigen een warm applaus voor. Daarna werden de overleden makkers herdacht en geëerd aan de gedenktekens voor de gesneu-

velden van de beide wereldoorlogen. Schepen Jos Martens gaf als vertegenwoordiger van het stadsbestuur een mooie toespraak. De fanfare speelde de Last Post en de nationale volksliederen, terwijl twee witte vredesduiven werden losgelaten. Een waardige viering… (jaf)

Samen eten doet eten MEERLE - Sinds begin juli is de koffiekrant en het restaurant van het Lokaal Dienstencentrum (LDC) verhuisd van het Chiro-lokaal naar de refter van de nieuwe lagere school. Dit in afwachting van een permanent LDC dat in het gerestaureerde en verbouwde Raadhuis onderdak zal krijgen. De aanwezigheid van 20 tot 30 eters in de refter op woensdag bracht een wisselwerking met de school mee. Zo werkten de kinderen rond het thema fruit en groenten. Tijdens het brainstormen kwamen ze op het idee om een restaurant te openen. Niets zo lekker als eigen gekweekte groenten, toch? Ze konden heel wat groenten gebruiken vanuit de moestuin van de school, die in het voorjaar

was aangelegd. Om de twee weken komen enkele vrijwilligers van de Landelijke Gilde hierbij helpen en raad geven.

Win-win

bij de mensen van het LDC. May hielp hen hierbij. De kinderen hebben dus met heel wat mensen van Meerle kunnen en mogen samenwerken. Het was voor hen een hele leuke, maar vooral leerrijke ervaring. En een zeer geslaagde activiteit!

Vervolgens konden ze op heel wat helpende handen van ouders rekenen met de voorbereidingen en het op poten zetten van het restaurant. Zoals in een echt restaurant was er een taakverdeling gemaakt zodat iedereen goed wist wat te doen: onthaal, vestiaire, opdienen, afruimen, gastenboek invullen,... Iedereen heeft zijn steentje kunnen bijdragen.

Naast de kinderen maakten ook de juffen gebruik van de diensten van het LDC en bleven er al eens eten op woensdagmiddag. Door dit alles ontstaat er een fijne symbiose tussen school en bewoners van ons dorp die je anders niet snel in de school meer zal aantreffen. Een win-win situatie noemt men dat. (jaf)

Vooraf leerden de kinderen ook de tafel dekken

Groenten gebruiken uit eigen tuin is lekker en leerzaam.

46

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Een mooie symbiose van oud en jong, dorp en school


MEERLE

Den Dorpel For Life MEERLE - Het is al een jarenlange traditie lang voor er sprake was van De Warmste Week - dat Den Dorpel deelneemt aan het evenement Music for Life. Telkens werd het bijeengehaalde bedrag geschonken aan een goed doel zoals Kom op tegen kanker, De Slinger, Ouders van Verongelukte kinderen, Arktos,….Dat zal dit jaar niet anders zijn. De opbrengst van de activiteiten op zaterdag 7 december zal gestort worden aan de VZW Mekanders - ’t Vonderke in Merksplas. Mekanders begon zo’n 40 jaar geleden in de vorm van kleinschalige zorginitiatieven en groeide harmonisch uit tot een netwerk dat zorg verleent aan 350 cliënten. De vzw biedt zorg op maat voor kinderen, jongeren en volwassenen

met een niet-aangeboren hersenaandoening (NAH), autismespectrumstoornis (ASS) of met een mentale beperking.

’t Vonderke Eén van die zorginitiatieven is ‘t Vonderke in Merksplas. Dat is een opvang voor niet-schoolgaande kinderen met een matige of zware mentale beperking, eventueel met bijkomende motorische stoornissen in de leeftijd van 0 - 21 jaar, bij voorkeur wonende in de regio Noorderkempen. Een afvaardiging van Den Dorpel bezocht de opvangplaats en stelde ter plaatse vast dat ‘t Vonderke een steuntje in de rug best kan gebruiken.

Kerstconcert met St Martinuskoor in Meerle MEERLE - Elke 2 jaar organiseert het kerststalcomité van Meerle een kerstconcert. Op zondag 15 december om 14.30 uur is het Sint-Martinuskoor van Westmalle daarvoor te gast in de stemmige Sint-Salvatorkerk. Het Sint Martinuskoor is een 4-stemmig gemengd kerkkoor o.l.v. Nicole Everaerts en Jo Remans, met pianobegeleiding van Alicia Mennes. Zij hebben een ruim en gevarieerd repertoire opgebouwd: naast religieuze muziek zingen zij zowel hedendaags als klassiek.

Dit concert maakt er beslist een sfeervolle namiddag van, met mooie muziek die je alvast in kerststemming zal brengen. Tijdens de pauze is er gratis glühwein of warme chocomelk. Kaarten zijn te verkrijgen in Spar Express (Strijbeekseweg 7), ’t Winkeltje (Meerledorp 2) en de Dienst voor Toerisme in Hoogstraten. Je kan ze ook verkrijgen bij de leden van het kerststalcomité. In VVK 8 euro, aan de kassa 10 euro, gratis voor kinderen -12 jaar. De deuren gaan open om 14 uur. (jaf)

Om dat te kunnen geven rekent Den Dorpel op de Meerlenaars. Op zaterdag 7 december vanaf 14 uur is iedereen welkom aan het Jeugdhuis op het Gemeenteplein. Je kan er lekkere warme poffertjes eten of je kan ze komen halen om ze thuis met de familie te eten. Je kan er een jeneverke drinken (of iets anders) en de levende Kerststal bewonderen. Om 15 uur begint de traditionele veiling met talrijke leuke en mooie prijzen, voor het grootste deel geschonken door de Meerlese middenstand. Zorg dat je er bij bent en zorg mee voor een warm gevoel in Den Dorpel en een mooie cent voor ’t Vonderke! (jaf)

Changemakers ook in Meerle MEERLE - De jaarlijkse 11.11.11- campagne stond dit jaar in het teken van #changemakers: mensen en groepen die strijden voor sociale en ecologische rechtvaardigheid. In Meerle werden de vrijwilligers van 11.11.11 weerom gastvrij onthaald door Liliane en Johan van Spar Express op de Strijbeekseweg. Zij mochten aan de klanten enkele producten aanbieden of om een bijdrage vragen. En ze kregen ondertussen regelmatig een kopje koffie of thee aangeboden. Fijne gastvrouw en -heer, blije vrijwilligers! (jaf)

Het Sint-Martinuskoor van Westmalle

een abonnement onder de kerstboom ! DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

47


MEERLE

40-jarigen bouwen een feestje in Meerle MEERLE - Om te vieren dat ze dit jaar 40 werden of nog worden, hielden de leerlingen van de basisschool van Meerle van toen een reĂźnie in de Posthoorn. Ze waren er met 35 leerlingen, inclusief de partners met 54. Ook de leerkrachten van toen waren uitgenodigd en drie van hen kwamen mee feesten.

Het werd een heel gezellige avond, plezant om mekaar nog eens terug te zien. Zo plezierig dat ze afspraken om geen 10 jaar te wachten voor een volgende reĂźnie. (jaf)

Mjeelse Dynamite 1 wint Dorpelquiz MEERLE - Op zaterdag 9 november kreeg de quiz van Den Dorpel zijn beslag. Met 25 deelnemende ploegen was die overigens al meteen na de bekendmaking al volzet. Een succes, waarvoor Den Dorpel dankbaar is. Zoals gebruikelijk konden ze ook weer rekenen op de bestuursleden en enkele extra helpende handen die

met veel plezier voor het Mjeelse jeugdhuis klaar stonden. Na een spannende strijd werd de hoofdprijs weggekaapt door Mjeelse Dynamite 1. Proficiat! Den Dorpel dankt iedereen die meedeed of een helpende hand toestak en ziet iedereen graag terug in november 2020. (jaf)

Kerstmarkt in de Klimtoren MEERLE - Om de kerstsfeer vooraf al eens te proeven kun je naar goede gewoonte ook dit jaar weer in De Klimtoren terecht. Op zaterdag 14 december organiseert de oudervereniging samen met de school en de vrijwilligers van de Klimtoren al voor de 15de keer een gezellige kerstmarkt voor jong en oud. Vanaf 17 uur kan je op de koer van de school (Ulicotenseweg, Meerle) diverse kraampjes met leuke kerstspullen bezoeken. De Brommende Trommen geven een optreden en om 18 uur komt er een blaaskapel de boel opvrolijken. De ouders, familie en vrienden kunnen ondertussen genieten van een lekker biertje of een jeneverke. Een lekkere versnapering zal ook niet ontbreken. En er is animatie voor groot en klein. Kortom, alles om enkele fijne uurtjes te beleven in een ongetwijfeld mooi versierde omgeving. (jaf)

48

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEERSEL-DREEF

Meersel wandelt MEERSEL-DREEF - De inwoners van het gebuurte Meersel trekken jaarlijks de vriendschapsbanden met elkaar aan tijdens een gezellige wandeling in de omgeving. Dit jaar

vertrokken de moedigen onder hen, in de regen, op zondagnamiddag 3 november voor een rondje van 6 à 7 km doorheen het “bos van Dupret”, gevolgd door een lekkere pompoenensoep

met brood en kaas, en verder veel buurten met elkaar (en waarschijnlijk ook door) elkaar. Een mooi initiatief, bekroond met deze groepsfoto. (JJ)

Vrienden van de fanfare gezocht MEERSEL-DREEF - Ook voor Fanfare Voor Eer en Deugd loopt het jaar ten einde, aanleiding dus om terug te kijken. De fanfare heeft immers niet stil gezeten en werkt steeds aan vernieuwing om bij te blijven. De middelen die ze via de “vrienden van de fanfare” hebben bijeengesprokkeld, werden besteed aan instrumenten, jeugd en opleiding, en de aanschaf van nieuwe muziekstukken. De gezamenlijke opbrengsten van vrienden vormen jaarlijks een belangrijke bron van inkomsten voor de Fanfare. Het stelt hen in staat om de muzikale werking voor Meersel -Dreef , Galder en Strijbeek verder te zetten.

Steun Vandaar de hernieuwde oproep aan alle vrienden van de fanfare om de bijdrage van 25 euro voor het jaar 2020 over te maken (als het kan nog voor 1 december) op KBC rekeningnummer BE16 7310 3452 2574 met vermelding van uw naam en adres. De fanfare verbindt er zich toe om ook dit keer een goede besteding te vinden voor de financiële steun. Als vriend word je uiteraard op de hoogte gehouden van alle activiteiten. Je kan de fanfare ook volgen op de nieuwe website www.vooreerendeugd.be. (LvR/JJ)

Abonnement DHM NU vernieuwen ! DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

49


MEERSEL-DREEF / MINDERHOUT

Zebrapad met paaltjes? MEERSEL-DREEF - Het zebrapad in de Markweg op de Dreef is heraangelegd met klinkers, zodat deze nooit meer herschilderd moeten worden. Een win-win situatie voor gebruikers en de gemeente. Maar waarom er paaltjes in het midden van het zebrapad aan het begin van beide zijden moeten worden geplaatst, is mij geheel niet duidelijk. Hoort dit zo? Zo ja, dat snap ik het niet, en zo nee, dan zullen deze eerstdaags wel verplaatst worden, zekers? (JJ)

Onze kerstboom wacht op uw wensen MEERSEL-DREEF - De parochiële kerngroep en de KVLV Meersel-Dreef organiseren voor het eerst het project ”onze kerstboom”. Op het plein voor de paterskerk staat een kerstboom en die mag door u worden aangekleed.

blijde boodschap voor iemand van wie je houdt en die veel voor je betekent of betekend heeft. Je mag ook een foto van deze persoon in de bol stoppen, eventueel met een tekst achterop. Zo geef je een voor jou dierbaar persoon een lichtje, je zet hem/haar in het licht.

Lichtjes kijken De kerstbal, die bij de boom gratis verkrijgbaar is, kun je ter plaatse vullen en ophangen. De boodschappen zijn voor iedereen zichtbaar, als je dat zelf wil. De boom blijft staan tot na nieuwjaarsdag en nodigt hopelijk uit tot het samen lichtjes kijken en erover te praten. Zo kan ”onze kerstboom” er toe bijdragen om van Kerstmis een feest met licht voor en door allen te maken. Dat gebeurt met transparante plastic ballen van 10 cm doorsnee. In je kerstbal kun je een briefje stoppen met daarop - duidelijk geschreven - een korte kerstwens, een bedankje voor iemand die je doorheen een moeilijke periode helpt, een

De ballen kunnen worden opgehangen op woensdag 18 december van 18 tot 22.30 uur, behalve tijdens de voorstelling van de Zandkunstenaar om 20.30 uur in de kerk. (JJ)

Kranige tachtigers St Luciaviering op 15 december MEERSEL-DREEF - Het Sint Lucia comité houdt op zondag 15 december om 14 uur haar traditionele Sint Lucia-viering, natuurlijk in de St Lucia kapel op Meersel. De gezongen eucharistieviering zal voorgegaan worden door Pater Luc. Aansluitend kan er nog gezellig nagepraat worden onder het genot van een warme glühwein of warme chocomelk, aangeboden door het organiserende comité. (JJ)

MINDERHOUT - Ze zijn met zeven, de kinderen van Jan Stoffels en Theresia Laurijssen. Hun ouders waren niet meer zo jong toen ze hun gezin uitbouwden. Vader was van 1896 en moeder van 1901, beiden overleden in 1992 en dus meer dan 90 jaar oud geworden. De zeven kinderen zijn allemaal opgegroeid in het ouderlijk huis, waar Frans, als appelboer gekend, nog steeds woont.

Alles lijkt erop dat de kinderen de goede genen meegekregen hebben, want het zijn ondertussen zeven kranige tachtigers. Maria is 89 jaar oud en woont in WZC De Dennen in Westmalle; Frans is 88 jaar en woont in Minderhout; Ambroos is er 87 en trok naar Ekeren; Jos is 85 en woont in Schilde; Alfons is 84 jaar oud en woont in Oostmalle; Julia is er 82 en trok naar Brecht en Jeanne, de jongste, is op 14 oktober 80 jaar geworden en woont in Hoogstraten. (fh)

V.l.n.r.: Jos, Ambroos, Maria, Frans, Jeanne, Julia en Alfons Stoffels.

50

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MINDERHOUT

De Winterkuip in de kersttent

Het kerstverhaal op het dorpsplein MINDERHOUT - Op zaterdag 21 december kan je op het dorpsplein in Minderhout terecht van 18.30 tot 20 uur voor een groots, in onze regio nooit gezien kersttafereel. Initiatiefnemer Ad Rood droomde ervan om bij de nieuwe kerststal ook het kerstverhaal uit te beelden. Na verkennende gesprekken, een oproep in dit blad en veel overleg, ligt er nu een script klaar voor een spektakel waaraan meer dan honderd spelers en figuranten deelnemen. De jongste actrice is Meeri, die half oktober 2019 geboren is en als kindje Jezus aanwezig zal zijn, net zoals haar ouders die de rol van Maria en Jozef op zich nemen.

Vrije gift Je mag je verwachten aan een tafereel met herders, koningen, schapen en een kameel, een 40tal zingende engelen en een sfeervolle begeleiding door fanfare De Marckezonen.

MINDERHOUT - Na de geslaagde edities van de Kuip- en Volksfeesten eerder dit jaar, gaan de organisatoren voor de Winterkuip in zee met de KLJ. Samen maken ze er weer een gezellig, knus, sfeervol winterfeest van op zondag 29 december vanaf 14 uur in een verwarmde feesttent in de Schoolstraat.

Kortom, een grote groep medewerkers die veel zin hebben om een geweldig, sfeervol spektakel neer te zetten. De toegang is gratis, wel hopen de initiatiefnemers op een vrije gift om alle kosten te betalen en om het kerstverhaal volgend jaar, zo mogelijk, nog grootser aan te pakken. Het weer kan frisjes maar de aanwezigen gaan zonder twijfel met een warm gevoel naar huis. (fh)

Dit jaar zal de Nederlandse band "50 Tinten Brijs" het evenement muzikaal opluisteren. Zij brengen leuke Nederlandstalige covers en heerlijke meezingers. Meer dan reden genoeg om de deur uit te gaan en gezellig mee te genieten in de kersttent! (fh)

’t Was weer Castel kermis CASTELRÉ - Het derde weekend van oktober staat al jaar en dag bij veel mensen uit de regio met stip aangeduid in hun agenda. Dan is het Castel kermis. Ook dit jaar had het kermiscomité weer gezorgd voor een boordevol programma met voor elk wat wils. Zo was er op zondag het paardenconcours. Bij de pony's ging Ben Godrie met de eerste prijs aan de haal, bij de paarden ging de overwinning naar Paulien Mertens en bij de aangespannen paarden was Kristof van Dijck de snelste. En, ook naar jaarlijkse gewoonte, waren er op maandag volksspelen. Dit jaar met een recordaantal van maar liefst 136 inschrijvingen. De wisselbeker staat te pronken op de schouw bij Rik Bax. Hij mocht zich de winnaar noemen van de 24ste volksspelen. (fh)

Kristof van Dijck: een combinatie van een toiletborstel en een houten hamer. Daar doe je het voor…

een abonnement onder de kerstboom !

MINDERHOUT - KWB Minderhout pakt uit met een tweedehandsbeurs voor boeken, muziek, games en aanverwante artikelen op zondag 8 december van 10 tot 12.30 uur in ’t Markenhof. Inkom is gratis. Lang geleden gelezen boeken, je vroegere stripcollectie, voorleesboeken, Cd’s die al jaren niet meer uit het doosje geweest zijn of LP’s die een platenspeler zoeken… Stuk voor stuk welkom op deze tweedehandsbeurs. Je kan je materiaal op de beurs te koop leggen zonder dat je zelf aanwezig moet zijn. Na afloop kom je het geld van de verkochte boeken/Cd’s (samen met de niet verkochte spullen) ophalen. Info: Wis Adams, wis.adams1@gmail.com of 0473 67 86 80. (fh)

Member of Premier: www.premierinternational.org

Tweedehandsbeurs boeken, muziek, games…

Ac s

AC|S ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN NV

MEER DAN

40 JAAR IN VERTROUWEN

Desmedtstraat 23 I 2322 Minderhout, België I www.acsac.eu

T +32 3 315 88 65

F +32 3 315 08 67

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

51


MEER

Kerstdromen in de Donkakker MEER - Het wordt een traditie. Tijdens de kerstperiode kan je zowel bij de familie Sterkens als bij André en Nancy Hoefkens, beiden in de wijk Donkakker in Meer, terecht voor kersttaferelen zoals u ze zelden elders ziet.

Hoefkens André Hoefkens en zijn vrouw Nancy Koninckx zijn al meer dan tien jaar lang gebeten door de kerstmicrobe. Hun woonst is één en al kerstsfeer. Hun huis is de Lokbosstraat is zo gevuld met kersttaferelen dat ze een gedeelte moeten afbreken om te koken of af te wassen. Binnen is het huis van muur tot muur,van vloer tot plafond gedecoreerd met ontelbare lichthuisjes, bewegende attracties, vijvertjes, rivieren, treinen en noem maar op. Je weet niet waar eerst te kijken. De voor- en zijgevel zijn versierd en verlicht, ook in de tuin staan grote beelden en hangen grote bioscoopaffiches die op de een of andere manier aansluiten bij het kerstverhaal. Alles samen te veel om op te noemen. Het bezoek is gratis, maar er staat wel een Make-A-Wish collectebus. Uw vrije gift gaat dus naar een goed doel. André en Nancy Hoefkens, Lokbosstraat 14 in Meer, alle dagen van 14 tot 20 uur (niet op 25 december, 31 december en 1 januari). Graag na afspraak op het nummer 03 314 67 90 of 0497 27 23 14.

De woning van André en Nancy Hoefkens is zowel binnen als buiten één groot kersttafereel.

Sterkens De familie Sterkens deelt dezelfde passie. Alles begon 30 jaar geleden toen hun 38-jarige zoon Bjorn 8 jaar oud en ernstig ziek was. Hij kreeg toen een porseleinen kersthuisje met een theelichtje cadeau. Het bleef er niet bij. Nu is de hele veranda herschapen in één groot kersttafereel. Het sprookjesachtige landschap bevat vooral replica’s van 140 bestaande Duitse historische gebouwen, huisjes, kermisattracties, duizenden boompjes en figurantjes. Familie Sterkens, Donkakker 15, van dinsdag tot zondag van 14 tot 20 uur, maandag gesloten (niet op 14 december en 25 december). Info: 0498 11 02 70 en 0479 94 24 23. (fh)

Bjorn Sterkens bij het kersttafereel in de veranda van de ouderlijke woning

Beklijvende viering van Wapenstilstand MEER - Met toespraken van Burgemeester en Schepen afgewisseld met beklijvende muziek van de Brassband werden op 11 november de gesneuvelden van de eerste wereldoorlog en het einde van die oorlog herdacht. Daarna ging het in stoet door Meerdorp. (ma)

52

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEER

Run For Life: lopen voor het goede doel MEER - Run for Life is dit jaar al aan de negende editie toe. Op zondagnamiddag 15 december heeft deze loopwedstrijd voor het goede doel plaats aan de chirolokalen. Het concept van de estafettewedstrijd blijft grotendeels ongewijzigd, al is er dit keer wel een wijzigend doolhof. Daarnaast is er een spaghettifestijn in de chirolokalen. Het ingezamelde geld gaat naar de organisatie SISP in India.

Doolhof In ploegen van maximum 5 lopers worden er op 3,5 uur zoveel mogelijk rondjes met een afstand van 1 km gelopen. Om 13u start de estafetteloop, na elk rondje kunnen de lopers kiezen om te wisselen of door te lopen. Zo kunnen ze afwisselend rusten, de sfeer opsnuiven en zich warm houden met drank en muziek. Nieuw in het concept is dat er een klein doolhof

zal staan op de wei naast het chiroplein. De lopers hoeven niet constant door dit doolhof te lopen, wel worden ze er om het half uur ingestuurd wanneer het doolhof lichtjes wijzigt. De estafetteloop eindigt om 16u30, waarna de lopers zich kunnen omkleden en eventueel douchen. Nadien kan iedereen - lopers, supporters, sympathisanten, sponsors, ... - aanschuiven om verrukkelijke spaghetti te eten. Elke loper betaalt 15 euro voor de estafette, de bevoorrading en de spaghetti. Om enkel deel te nemen aan de spaghetti-avond betaal je â‚Ź 12,5. Meer informatie vind je op runforlife.be of de facebookpagina.

Vlaamse vzw in India De opbrengst gaat naar SISP, een Vlaamse vzw die actief is in het zuiden van India, in Kerala.

Daar zorgen de vrijwilligers voor scholing, sociale ondersteuning en microleningen voor de allerarmsten. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om een specifieke team te sponsoren, wat de betrokkenheid nog kan verhogen en zo een extra stimulans voor de lopers kan vormen. Via runforlife.be kan je eenvoudig sponsoren. Ook kan je rechtstreeks sponsoren aan 'Kinderen Derde Wereld' door een storting op BE 57 0000 0399 9935, met de mededeling 'Run for Life 2019'. Run for Life neemt ook deel aan 'De Warmste Week' van radiozender Studio Brussel. Hopelijk evenaart het evenement het succes van 2018. Een grote opkomst en de steun van Studio Brussel zorgden ervoor dat Run for Life toen met enige trots - meer dan 4000 euro aan SISP kon overhandigen. Toon ook nu je warme kant en kom genieten op zondag 15 december! (ma)

De figuurlijke eerste spade MEER - De eerste spade ging eindelijk figuurlijk in de grond op de kloostersite. Burgemeester Marc Van Aperen hield eraan om aanwezig te zijn bij de eerste werken, die uitgevoerd werden op wat opnieuw het kloppend hart van Meer moet worden. Tot eind dit jaar worden de riolering en andere nutsvoorzieningen aangebracht. Begin volgend jaar beginnen de restauratie en de nieuwbouwwerken. Xavier Delcourt, Frans Brosens en Guy Herrijgers van vzw Klooster Meer, zijn blij dat het eindelijk zo ver is. (fh)

Abonnement DHM NU vernieuwen ! DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

53


BADKAMERRENOVATIE

Installatiebedrijf

VAN DEN BERG VERWARMING

SANITAIR

: ADRES NIEUW

83 1 g e w e ten Meers a r t s g oo 2322 H

EW EG

BR ED AS E

maak een afspraak in onze toonzaal met tal van badkameropstellingen

W

MEERLE MEER M EE RS

EG

van Advies tot Zalig genieten

OUT MINDERH ATEN HOOGSTR

Tel. 03 315 75 31 info@vdberg.be

www.vdberg.be VENTILATIE

ZONNE-ENERGIE

Doe d eg chec ratis k-u onlin p e

Uw adviseur voor kredieten & verzekeringen zowel voor particulieren als KMO’s bevoorrechte partner van

Van Huffel Verzekeringen Vrijheid 74 2320 Hoogstraten 03/314.46.10 vanhuffel@dvv.be www.van-huffel.be FSMA:14593 A

54

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MEER

Honderdjarige Vredesboom krijgt een feestje MEER - 100 jaar dat verdient een feestje, niet? In de vorige maand hadden we het er al over dat de vredesboom jarig is. De vredeswens die de Meerse burgers 100 jaar geleden wilden uiten bij het planten van deze boom is nog altijd actueel. De Merenaren voelen zich verbonden met deze boom en diens boodschap. Op 5 december om 20 uur wordt de eeuweling gevierd.

de jarige goed kan gebruiken. Verder is nog toegezegd: een speech van de burgemeester en een muzikaal vredesmoment, een oproep om verder te gaan met vrede te zaaien door vredesbomen te planten. We sluiten af met een groepsfoto, zodat de jarige zich niet alleen zal voelen in de komende 100 jaar.

Die donderdagavond wordt de kerstverlichting ontstoken. De dorpsraad en sponsors nodigen daarbij eenieder uit om vanaf 20 uur het glas te komen heffen. Na een welkomstwoord zullen de jongste aanwezigen de lichten ontsteken. Met een drankje in de hand wordt het beslist een gezellige bijeenkomst, want licht brengt de mensen dichter bij elkaar in deze donkere tijden van het jaar.

Benieuwd hoe dit allemaal in zijn werk gaat, kom dan naar het feestje. Jouw aanwezigheid is een unieke kans om je verbonden te voelen met de mensen die 100 jaar geleden deze boom geplant hebben. In de hoop dat het nooit meer oorlog zou worden. Mis hem dus niet. Want deze kans is uniek. (ma)

Groepsfoto

De kerstverlichting wordt in de Vredesboom gehangen, die dit jaar zijn 100ste verjaardag viert. Wees er op 5 december zeker bij wanneer we de lichtjes aansteken en onze vredesboom huldigen.

Breng gerust uw verjaardagswensen mee om aan de jarige te bezorgen. Alsook een cadeau dat

Dringend gezocht: overstekers MEER - De laatste tijd is er vaker geen oversteker beschikbaar in Meerdorp bij het kruispunt met de Gestelsestraat. De ouderraad trekt daarom aan de alarmbel. Zij zijn dringend op zoek naar gemachtigde opzichters die de kinderen mee kunnen helpen oversteken - ouders, gepensioneerden,.... die rond half 4 ‘s namiddags een kwartiertje kunnen vrijmaken om de kinderen veilig te laten oversteken.

beurtrol. Dat moet de job zeker doenbaar maken. Ook via deze weg dus een warme oproep aan iedereen die het ziet zitten om de vrijwillgerstaak van gemachtigd opzichter op zich te nemen. Neem contact op via een mailtje aan ouderraad@demeerpaal.be. Een reactie wordt ten zeerste geapprecieerd door de ouderraad, de school en alle betrokken kinderen.

Ondertussen waren er al diverse oproepen maar tot nu toe zonder succes. Als we meerdere geinteresseerden kunnen vinden, voorzien we een

Gust Hoe zinvol dit is, dat spreekt eigenlijk voor zich.

Zo is Gust Timmermans als gemachtigd opzichter al zeven jaar lang trouw op post op het kruispunt met het Hoogeind. “Hulp bij het oversteken is echt wel nuttig”, zegt Gust. “Vele automobilisten zijn ook best vriendelijk bij het laten oversteken, maar helaas niet allemaal. En dan zijn er nog de vrachtwagens. Het verkeer wordt er voor de kinderen niet veiliger op. Hopelijk vinden ze daarom nog een aantal overstekers voor bijvoorbeeld de Gestelsestraat.” Gust, alvast bedankt voor jouw trouwe inzet. Hopelijk volgen anderen dit voorbeeld! (ma)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

55


MINDERHOUT / WORTEL

BRILJANT IN MINDERHOUT

Gust Martens en Maria Vorsselmans MINDERHOUT - Op 20 oktober waren Gust Martens en Maria Vorsselmans 60 jaar gehuwd. Zij zijn allebei geboren te Meer en brachten daar hun mooie jeugdjaren door. Ze leerden elkaar ook daar kennen en zijn op 20 oktober 1959 ge-

huwd. Sindsdien wonen ze in de Minderhoutsestraat. Er werden in de loop der jaren vijf kinderen geboren, die op hun beurt zorgden voor twaalf kleinkinderen. Intussen zijn er ook al zeven achterkleinkinderen en het 8ste achter-

Foto Foto Design Meer

WORTEL

Na vijfenzeventig jaar vrede‌. WORTEL - Traditiegetrouw namen ook dit jaar opvallend veel inwoners van Wortel deel aan de herdenking van de wapenstilstand op 11 november. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog II hebben wij op ons grondgebied gelukkig geen oorlog meer gehad. Maar het mag ons niet de ogen doen sluiten voor de talrijke andere gewapende conflicten in de wereld. Dezelfde landen die 75 jaar geleden in Europa hun geschillen uitvochten, kruisen tegenwoordig de wapens in andere landen op de wereld: in SyriÍ, in Jemen, in Koerdistan. En ook in eigen land is het niet altijd vrede, ook al zwijgen bij ons de oorlogswapens. Evenzeer wordt er bij ons helaas geweld gepleegd - in woorden of in daden - tegen mensen met een andere mening, van een andere origine, geloofsovertuiging, geaardheid of huidskleur. We zullen dus nog wel moeten blijven opkomen voor echte vrede... (fh)

56

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

kleinkind wordt over enkele maanden verwacht. Op zondag 27 oktober vierden ze hun huwelijksjubileum samen met heel de familie in feestzaal 't Markenhof in Minderhout. (fh) (foto Foto Design Meer)


WORTEL

De oude linde vertelt zijn verhaal WORTEL - In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni werd één van de monumentale bomen bij de kerk en de kapelanie getroffen bij een storm. Wat overbleef van de linde moest om veiligheidsredenen verwijderd worden. Maar Wortel wil de monumentale boom niet zomaar vergeten. Dirk Vanhaute stelde voor om iets met de overgebleven stronk te doen. Hij kreeg hulp en steun van de schepenen Michel Jansen en Arnold Wittenberg, archivaris Piet van Deun, Wim Roos en de stedelijke groendienst. Ook Denise Van Gestel en een leerkracht van De Wijsneus werken mee. Men denkt dat de boom zo’n 250 jaar oud is. Om dat precies te weten te komen, kan men gebruik maken van een koolstof 10 proef of eenvoudigweg, maar wellicht moeilijker uit te voeren, de jaarringen tellen. Die jaarringen, die ’s winters anders kleuren dan in de zomer, maken ons duidelijk hoe oud de boom precies is.

Tijdlijn Voor men de stronk uitfreest en een nieuwe boom plant, wil men een schijf of een dwarsdoorsnede van de stronk zagen. Vervolgens wil men de jaarringen tellen en het fragment conserveren, wat geen eenvoudige klus is omdat lindehout niet echt goed bestand is tegen weer en wind.

Eenmaal die klus geklaard, heeft men een ‘monument’ waarop men aan de hand van de jaarringen het verhaal van Wortel in pakweg 250 jaar zichtbaar wil maken. Kortom, wat is er in 250 jaar of meer in Wortel veranderd en gebeurd? Het Stedelijk museum zorgt voor de tijdlijn met Wortelse gebeurtenissen. Men kan rekenen op

steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed en financiering van de dienst cultuur. Wanneer dit alles achter de rug is, volgt er wellicht een receptie (met lindethee?), samen met de lagere school die het peterschap op zich zal nemen. (fh/met dank aan Leo Vanhaute)

Landlopersjogging spekt de KLJ-kas WORTEL - Op vrijdag 25 oktober werd de 17 de editie van de Landlopersjogging administratief afgerond. Dat gebeurde met een hapje en een drankje en de overhandiging van een cheque aan het goede doel. De KLJ van Wortel kreeg 2.100 euro in kas, een bedrag dat wat lager was dan het gemiddelde van de vorige jaren. De oorzaak moet wellicht gezocht worden in de concurrentie van een andere jogging die in de regio werd georganiseerd. Toch kunnen de organisatoren ook dit jaar terugblikken op een zeer geslaagde dag met in totaal een deelname van 350 lopers. Voor de 18 de editie, die plaats heeft op vrijdag 28 augustus 2020, is men al op zoek naar een nieuw goed doel. Alle plaatselijke verenigingen kunnen tot 31 januari hun aanvraag indienen bij de organisatoren van de jogging p/a Benny Goetschalckx, Kerkpad 2 B te Wortel of per mail via bgoetschalckx@hotmail.com. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

57


WORTEL

Jongens en meisjes van 1969 WORTEL - Op zaterdag 26 oktober verzamelden de 50-jarigen van Wortel, geboren in 1969 dus, in cafĂŠ In Holland. Na een halve eeuw had men voldoende verleden om over te vertellen en herinneringen aan de schooltijd op te halen. Waren er bij die avond: Frank Meyvis, Guy Geens, Ria Oomen, Boudewijn Janssens, Geert

58

Coertjens, Marc Mertens, Marc Bolckmans, Toon Horsten, Ben Adams, Inge Van Ammel, Caroline Sterkens, Tino Debackere, Martine Schellekens, Keustermans Carine, Heidi Sprangers, Ingrid Leuse, Nancy Snoeys, Paul Haest, Peeters Chris. Aanwezig maar niet op de foto: Johan De Meester.

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Voor wie er helaas niet bij konden zijn, is er symbolisch een stoeltje bij gezet. Afwezigen: Lieve De Jonghe, Kathleen Fransen, Peter Fransen, Luc Goetschalckx, Ria Govaerts, Luc Houben, Suzanne Keustermans, Els Meeuwesen, Joos Snels, Gert Snoeys, Francis Strijbos, Karin Van Opstal, Geert Vanbrugge en Philipe Verhoeven. (fh)


WORTEL

De Guld nieuwe stijl is een dorpscafé

en de gilde investeerden daarvoor samen meer dan 20.000 euro.

Vaten Schepen van cultuur Arnold Wittenberg benadrukte dat de gilde al jarenlang een belangrijke rol speelt in de ontspannings- en het sociale leven van het dorp. Dat er daarbij ook behoorlijk gedronken werd, staat buiten kijf. Exact 250 jaar geleden, in 1769, werden er op Verloren maandag en Sacramentsdag twee vaten bier en op Sint-Jorisdag en op kermismaandag zelfs drie vaten bier gedronken. De gilde betaalde daarvoor 36 gulden aan de plaatselijke brouwer. De drie sprekers tijdens het openingsweekend. Hoofdman Wim Druyts, schepen Arnold Wittenberg en Rik Ouwerkerk. WORTEL - In het weekend van 8 november 2019 opende De Guld opnieuw de deuren. Tijdens de officiële opening op vrijdag vertelden drie sprekers over het gildelokaal, het gildeleven en het café waar alle inwoners van Wortel en hun verenigingen welkom zijn.

meer dan tien jaar door hen werd uitgebaat. Daarna ging men in zee met brouwerij Haacht. De uitbating verliep niet altijd probleemloos, enkele weken voor de kermis gaven de vroegere uitbaters er de brui aan en deden ze de deuren dicht.

Lokaal

Er volgde een lange periode van onderhandelen met een curator. Samen met Haacht ging men andermaal op zoek naar een geschikte uitbater. Maar ook het gebouw werd grondig aangepakt en het interieur vernieuwd. De nieuwe uitbater

Hoofdman Wim Druyts deed het verhaal van het lokaal van de Sint-Jorisgilde, dat 30 jaar geleden door de leden in eigen beheer werd gebouwd en

Aanknopen Rik Ouwerkerk neemt nu als nieuwe uitbater de handschoen op. Als afgestudeerde leerling van de Hotelschool weet hij waaraan hij begint en maakte alvast een heus businessplan op. Vootal belangrijk voor de toekomstige uitbating, is dat Ouwerkerk duidelijk verder kijkt dan de toog lang is. Hij kiest er bewust voor om weer aan te knopen bij verloren gegane evenementen, zoals volksspelen. De ligging bij de kapelanie en bij het Vagebondplein moeten daarbij belangrijke troeven zijn. (fh)

Ook een uitbater voor De Nieuwen Buiten WORTEL - De Nieuwen Buiten, het tweede café in Wortel dat dit jaar de deuren sloot, gaat vanaf 1 december al terug open. Maar een openingsfeest volgt enkele weken later en is gepland op 14 en 15 december. Voortaan staat de 52-jarige Sylvia Stol er achter de tapkraan. Zij is afkomstig uit Amsterdam en verblijft sinds 1999 in België. Sinds 2005 woont ze in Wilrijk. Ze deed al heel wat ervaring op in de horeca. Eerder werkte ze in een café restaurant, in een frituur in Burcht en een café in Antwerpen. Op dit moment werkt ze in de ambiancerestaurant Mask’ara in Borsbeek, gekend om zijn travestietenshows met diner. Het Wortelse uitgangsleven gaat er allicht toch wat anders aan toe… Sylvia, die als het nodig is de hulp krijgt van haar vriend Steve De Ruyter, wil niet raken aan het interieur. Beiden houden ze van het volkse bruine café zoals het nu is. Ze gaan boven de zaak, die op donderdag gesloten is, wonen. (fh) Sylvia Stol kiest ervoor om het volkse bruine caféinterieur te behouden. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

59


WORTEL

Oudercomité verkoopt kerstbomen WORTEL - Naar jaarlijkse gewoonte verkoopt de Ouderraad kerstbomen ten voordele van de werking van basisschool de Wijsneus. De bomen komen recht uit Wortelse grond en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Voor wie dit wenst, kan de boom ook aan huis geleverd worden tegen een kleine meerprijs. De Ouderraad houdt eraan de verkoop te doen nadat de Sint weer naar Spanje is vertrokken. Dit jaar is dat op zaterdag 7 december van 9 tot 12 uur in de “de Boomkes” en dat mag je bijna letterlijk nemen… (fh)

Wandelen langs drie kerstallen WORTEL / CASTELRÉ - Bijna even traditioneel als Kerstmis zelf, staan er ook dit jaar drie kerstallen op wandelafstand van elkaar. En op elk van de drie plaatsen worden de dorstigen gelaafd. Zo hebben we het geleerd. Waar je vertrekt, maakt niets uit. Aan de kerk in Wortel staat de stal met de meest authentieke beelden ontworpen door kunstschilder Jan Huet. Voor het vertrek kan je er terecht in het onlangs geopende dorpscafé De Guld.

Afhankelijk van de gekozen route kom je anderhalve km verder bij de kerststal in de kolonie. Het oude tramhokje op de hoek van de Boulevard en de Koloniedreef, dat op restauratie wacht, wordt elk jaar door de omwonenden omgebouwd tot kerststal. Er is gelegenheid voor een warme drank of een borrel van zaterdag 21 december tot zondag 5 januari.

Het eerste blad waaraan je denkt! 60

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

En dan gaat het nog richting café In Holland in Castelré. Daar kan je de kerststal bezoeken vanaf 14 december 2019 tot 5 januari 2020. Op zaterdag 21, zondag 22, Kerst- en tweede Kerstdag 25 en 26, en op zondag 29 december staan er naar jaarlijkse gewoonte levende figuren in de stal. Tijdens deze dagen zijn er aan de stal warme dranken en hartverwarmende borreltjes te verkrijgen. (fh)

Abonnement al vernieuwd?


WORTEL

De Wijsneus en de Warmste week WORTEL - Ook basisschool De Wijsneus doet mee met de Warmste Week. De directie, de leerkrachten en de leerlingen doen een oproep aan alle ouders, buren, kennissen,… om samen met hun kinderen een schoenendoos te vullen met lang houdbaar voedsel zoals pasta, koekjes, cornflakes en uiteraard een kerstkaartje. Men vraagt om de doos netjes in te pakken en af te geven in de school. De Wijsneus bezorgt al de dozen dan aan ’t Verzetje en aan vzw De Toevlucht, die voor voedselbedeling in Hoogstraten zorgen. (fh)

Dorpsraad organiseert eerste kerstmarkt WORTEL - Van zodra de dorpsraad op zaterdag 7 december de verlichting bij de kerststal en in de Boomkens doet branden, start ook de eerste kerstmarkt in Wortel. Voorzitter Tom Brosens en secretaris Guy Aerts zijn, samen met de 13 andere leden de dorpsraad, verrast door de vele positieve reacties en het groot aantal deelnemende verenigingen aan de eerste editie van de kerstmarkt. In dertien tentjes, opgesteld rond het plein voor het Slot, bieden evenveel verenigingen kerstartikelen, versnaperingen en drank aan. Verwacht je niet aan dertien tentjes met glühwein. Tussen de deelnemende verenigingen zijn afspraken gemaakt waardoor het aanbod zeer divers is en men nergens dezelfde zaken aanbiedt. Enkele voorbeelden. De ouderraad van de school staat er met volksspelen en biedt chocomelk aan, Het Slot neemt deel met hun actie ‘De Warmste Week’, bij het gebuurte Poeleinde kan je terecht voor cake en in het tentje van de KLJ kan men knutselen en wafels kopen… en dat alles voor een goed doel.

Verder nemen ook KVNA Wortel, de Wereldwinkel, Lotus Body en soul, Maile en Ytse, Magic faces Natuurpunt, Hakers met een warm hart en Kunstkring Wortel deel. Deze eerste kerstmarkt heeft plaats op zaterdag 7 december van 16 tot 22 uur in De Boomkens. (fh)

Ten voordele van Dagopvang ’t Vonderke WORTEL - Op 6, 7 en 8 december 2019 organiseert vzw ’t Slot voor de derde maal het ‘Warmste Weekend’, dat kadert in de Warmste Week van Studio Brussel, ten voordele van Dagopvang ‘t Vonderke Na de vorige 2 edities, waarbij men respectievelijk 4.000 en 5.000 euro kon schenken aan ’t Vonderke’ uit Merksplas, koos men ook dit jaar voor hetzelfde goede doel. Dagopvang ’t Vonderke biedt opvang aan niet-schoolgaande kinderen en jongeren tot 21 jaar met een mentale en/of meervoudige beperking. Het welzijn en het geluk van de kinderen en jongeren staan hierbij centraal. Op vlak van activiteiten is hun aanbod uitgebreid. Van schilderen, verhaaltjes lezen (‘Multi Sensory Telling’), beleven van muziek, basale stimulatie, rolstoelfietsen, snoezelen in de eigen snoezelruimte tot grotere activiteiten op verplaatsing zoals zwemmen, paardrijden en een daguitstap. Om deze opvang en activiteiten te kunnen realiseren, zijn alle financiële

extra’s méér dan welkom. Met deze extra’s kan ’t Vonderke onder meer de inrichting van de lokalen vernieuwen en aangepaste materialen en toestellen aankopen. Zo werd met de opbrengsten van de acties van de Warmste Week 2018 een op maat gemaakt springkasteel aangekocht.

Programma Warmste Weekend 2019 Met onderstaand programma wenst ’t Slot zo veel mogelijk mensen met een warm hart en ongeacht leeftijd te bereiken. Vrijdag 6 december vanaf 16.00 uur After Work Party in 't Slot. Na het werk of de school is iedereen welkom voor een drankje en een hapje, en genieten van aangepaste muziek tot in de late uurtjes. Zaterdag 7 december vanaf 16.00 uur Neemt ’t Slot deel aan de Kerstmarkt in De Boomkes. Om 21.00 uur start het Tirolerfest in 't Slot. Lederhosen, dirndls, halve liters, aangepaste spijzen en natuurlijk de bijhorende muziek. Zondag 8 december De ‘familiedag’ met een wandeling van 5 of 11 km, inclusief een drankje onderweg en pannenkoeken achteraf, aan voor de democratische prijs van 5,00 of 7,00 EUR. Vertrek voor de wandeling kan vanaf 10.30 tot 15.00 uur aan ‘t Slot. Het ganse weekend door is er ook een enveloppentombola met heel wat prijzen. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

61


SPORT

Nationaal voetbal

HVV ondanks thuisoverwinningen nog achteraan HOOGSTRATEN - Vijf wedstrijden heeft coach Eddy Peeters erop zitten en hij kan twee thuisoverwinningen optekenen. Toch staat HVV nog achteraan in de rangschikking. Eddy heeft alle vertrouwen in zijn spelers die hard werken. Hij ziet de toekomst positief tegemoet. DHM: De twee verdiende thuisoverwinningen tegen Spouwen en Hades moeten enorm veel deugd hebben gedaan. Eddy Peeters: Inderdaad. Dat waren verdiende overwinningen met goed voetbal en met veel kansen. We brachten ook het voetbal dat ik voor ogen heb en dat doet me enorm veel deugd. DHM: Wat ging er mis in de andere partijen? Eigenlijk niet veel, eerlijk gezegd. Voetballend waren we telkens de betere ploeg met veel balbezit. Alleen konden we het opnieuw niet afwerken, de doelpunten bleven in deze wedstrijden achterwege. DHM: HVV staat momenteel laatste in de rangschikking. Hoe moeilijk is het om de spelers gemotiveerd te houden? Het is helemaal niet moeilijk. Het is op dit moment raar dat ik dit zeg, maar het is waar. De spelers trainen zeer goed, dat moet ook bij mij. We spelen goede wedstrijden. Wij hebben samen afgesproken om niet te veel naar het klassement te kijken en gewoon ons ding te doen. Ik neem mijn hoed af voor de spelers die dat zo goed oppakken. We zijn een groep vrienden. Niemand die er bovenuit steekt, ook de trainer niet. En dat werkt. Zo gaat ook iedereen voor elkaar door een vuur in de wedstrijden.

DHM: Naar Vosselaar, altijd moeilijk voor Hoogstraten en daarna thuis tegen Berchem. Wat verwacht je er van? Ik verwacht elke keer maar een ding van mijn spelers. Kom na een wedstrijd in de kleedkamer en kijk je trainer in de ogen. Als je dan eerlijk kunt zeggen dat je inzet hebt getoond, mentaliteit en de wil om te winnen, dan kan je niks verwijten. Goed voetballen en winnen heb je nu eenmaal niet op bestelling. Inzet, mentaliteit en de wil om te winnen kan en moet iedereen tonen. Anders hebben ze een probleem met mij. Ik verwacht de volgende wedstrijden natuurlijk wat punten, liefst 6. Maar we gaan beginnen met in Vosselaar iets te rapen. Ik denk dat het al lang is geleden dat we daar iets haalden. Ik kijk er weeral naar uit. (rob)

Uitslagen Hoogstraten VV - SP Hasselt 0-1 In een heel open wedstrijd kregen beide ploegen heel wat kansen. Voor Hoogstraten misten de spitsen enkele hele mooie. Op minuut 40 scoorde Hasselt wel. In de tweede helft zette HVV alles op alles, maar het lukte Hoogstraten en vooral Meeus niet. Op het einde werd risico genomen en ook Hasselt vergat dit te benutten. Hoogstraten VV - Spouwen Mopert 4 - 1 Spouwen kwam al snel op voorsprong maar na een foutje in de verdediging kon Van Zantvoort gelijkmaken. In de tweede helft kreeg HVV heel wat kansen. Meeus, Cox en Van Zantvoort waren de doelpuntenmakers.

Kalender Zondag 1 december 15 uur KVK Tienen- Hoogstraten VV Zaterdag 7 december 20 uur Hoogstraten VV - K Londerzeel SK Zaterdag 14 december 20 uur Hoogstraten VV - K Bocholt VV Zondag 5 januari 14.30 uur SC Wijgmaal - Hoogstraten VV

K. Diegem Sport - Hoogstraten VV 2 - 0 De eerste kans van Diegem was meteen raak. Hoogstraten duwde Diegem weg, had heel veel balbezit, maar kwam moeilijk aan kansen. Enkel van Dooren had de gelijkmaker aan de voet maar hij trapte van dichtbij naast. Diegem kon de wedstrijd op het einde met een counter beslissen. HVV baalde, net als Ruben Tilburgs die zijn 200ste wedstrijd voor HVV speelde. Hoogstraten VV - RC Hades-Hasselt 1 - 0 Heel de wedstrijd overklaste HVV de vierde in de rangschikking. Voor kansen moest het lang wachten en Van Zantvoort, Lauryssen en Meeusen konden niet scoren. Dat deed Jeroen Meeuwis wel met een rake kopbal op slag van rust. Hoogstraten duwde door in de tweede helft, maar telkens liep het mis bij de laatste pas. Hasselt kon er weinig tegenover zetten. Doelman Smet kreeg weinig of geen werk. Verdiende overwinning. (rob)

Opvolger voor May Van Den Bogaert gezocht HVV gaat er prat op dat de accommodatie er steeds goed bij ligt en de organisatie hierrond feilloos verloopt. Sinds deze zomer is May Van Den Bogaert gestopt met haar taken voor de HVV-jeugd en dat waren er heel wat. Sindsdien is de jeugdwerking op zoek naar een opvolger.

Wat wordt er verwacht? De accommodatie openen, spelers naar de juist kleedkamers sturen, zorgen voor de netheid in de kleedkamers, ballen voor de volgende dag klaarleggen, accommodatie afsluiten en zien dat alle lichten uit zijn.

Zij zoeken mensen die hierbij willen helpen, vooral op vrijdag, zaterdag en zondag. Dit werk wordt uiteraard financieel vergoed.

En de permanentie op zaterdag en zondag? Elektronische borden aanzetten, verwarming aanzetten, koffie maken, ballen klaarleggen,

62

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

ploegen ontvangen, kleedkamer aanwijzen, opwarmings- en wedstrijdveld aanwijzen, scheidsrechters ontvangen en drinken geven. Voor meer praktische informatie: info@hoogstratenvv.be, telefonisch 0475/46 26 83 of Vicky Van Besauw. (rob)


SPORT

Provinciaal voetbal

Tevredenheid overheerst bij provinciale ploegen Momenteel bekleden de Hoogstraatse ploegen de plaatsen 4, 9, 10 en 14. En hier zijn ze niet ontevreden mee.

Minderhout VV wint driemaal op rij Nadat Minderhout in Dosko gelijkspeelde met een brilscore, won het daarna driemaal op rij. Dat deden ze met overtuigende cijfers. Vier doelpunten tegen Borsbeek, zes tegen Mariaburg en eentje tegen Pulle. DHM: Driemaal winst op rij. Minderhout is goed op dreef. Jeroen Liekens: We zitten terug op schema. De ziekenboeg geraakt ook stilaan leeg en dat zie je aan ons spel. Elke ploeg heeft wel een keer een dipje op een seizoen. Wij hebben dat gehad met de wedstrijden tegen Meer en Wijnegem. Hopelijk blijft het daarbij. De laatste 4 wedstrijden hebben we een 10 op 12 gepakt en dat doet de groep goed. Hopelijk kunnen we op dit elan verder gaan met wedstrijden tegen Berchem sport en Ekeren in het vooruitzicht. DHM: De ene keer vallen er 9 doelpunten, de volgende keer maar 1. Hoe verklaar je dit? Elke wedstrijd is anders. Tegen een goed voetballende ploeg speel je altijd beter dan tegen een stugge tegenstander. Op ons eigen goed bespeelbare veld tegen Mariaburg, een goed voetballende tegenstander, werd er vlot gecombineerd

Het eerste elftal van Minderhout VV met boven: Jan Schoors, Jeroen Liekens, Dries Janssens, Seb Voorn, Arne Goolaerts, Wim Adams, Emiel de Bruyn, Mitchell Landbrug, Wout Maes, Jan Jochems, Arne Gysen, Elyass Peeters, Arne van de Pol, Frans Michielsen Onder: Gaston Hendrickx, Bart Arnouts, Maarten Sas, Jorgen Hereijgers, Jens verschueren, Laurens van Looveren, Wesley Peeraer, Glenn Vorsselmans, Jens van Meel, Wouter Jansen met als gevolg veel doelpunten. Op een minder bespeelbaar veld in Pulle merk je dat het anders spelen is. We wonnen met 0 - 1 en we zijn gelukkig dat we ook zulke wedstrijden over de streep kunnen trekken. DHM: Denk je te kunnen blijven doorgaan aan dit tempo? Dat is alleszins te hopen. Al kan dat natuurlijk

niet elke week. Wel ben ik erg fier op deze groep. Ze werken elke week hard en pikken de dingen op die we erin willen slijpen. De plekjes worden duur nu de ziekenboeg leeg geraakt en dat wil zeggen dat iedereen elke training en elke wedstrijd scherp zal moeten zijn. Dat moet onze kracht worden dit seizoen. Het team zal de bovenhand moeten nemen. En dan ben ik ervan overtuigd een mooi seizoen te kunnen spelen.

KFC Meer staat voorlopig waar het wil staan KFC Meer staat momenteel op een mooie negende plaats en is daar best tevreden mee. Met een jonge groep wordt aanvallend voetbal gebracht, wat resulteert in vele doelpunten. We noteerden driemaal de uitslag 2 - 2.

De reserven van KFC Meer, met staand: Jo Donckers, Jonas Van Aperen, Niels Van Den Ouweland, Seppe Van Gils(c), Robin Koyen, Frederik Broere, Dimitri Stulens (afgevaardigde), Jacky Van Aaert Zittend: Ruud Oomen, Robin Muesen, Rik Aerts, Koen Koyen, Joey Rombouts, Raf Laurijssen

DHM: Zes punten op vier matchen en geen enkele keer verloren. Ben je hiermee tevreden? Filip Pelckmans: Ik ben hier best tevreden mee. Ik had graag de thuiswedstrijd tegen Berendrecht ook nog gewon-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

63


SPORT nen maar daar hadden we wat pech. De thuisoverwinning tegen Pulle was verdiend en als je bij leider Ekeren en Berchem, de vierde in de stand, een punt gaat halen, is dat een goed resultaat. In Ekeren zetten we een 1 - 0 achterstand om naar 1 - 2, maar in de laatste minuut incasseerden we een wereldgoal. Zuur, maar dat gebeurt in voetbal. DHM: KFC Meer staat nog steeds op een veilige 9de plaats. In elke wedstrijd vielen vier goals. Hoe kan het beter. Ik denk dat wij in het klassement thuis horen

tussen plaats 6 en 10. Dus moeten we proberen die kloof met de achterste ploegen groot genoeg houden zodat we niet in problemen komen. We maakten bijna de meeste doelpunten van de reeks en we hebben ook al in elke wedstrijd gescoord. Dat toont onze aanvallende speelstijl. Het is voor onze jonge groep een werkpunt om in de volgende maanden wedstrijden te controleren nadat we op voorsprong komen en om minder doelpunten te incasseren door concentratieverlies.

nenkort komt Wortel op bezoek. We hebben inderdaad al sterk gepresteerd in de derby’s. Dit toont de geweldige mentaliteit die er in de groep zit en we proberen elke keer nog wat extra te brengen in die burenduels. We kijken hard uit naar de wedstrijd tegen Wortel. Ze staan dicht bij ons in het klassement en doen het als promovendus enorm goed. Toch hopen we in dit burenduel de drie punten te pakken. We verloren thuis nog geen enkele wedstrijd en dat willen we zeker in een derby ook niet laten gebeuren. (rob)

DHM: In derby’s presteren jullie sterk. Bin-

KFC Meerle vecht voor elk puntje Meerle won zijn laatste twee thuiswedstrijden en dat was ook nodig om de strijd aan te gaan met de concurrenten. Ze wapenen zich al voor de wedstrijden tegen Wortel en Brecht.

werking en een ongelukkige owngoal nekken ons in Poppel. Ondanks de nederlaag hebben we toch veel vertrouwen uit deze nederlaag gepuurd. Heel belangrijk met het oog op de volgende twee wedstrijden tegen Wortel en Brecht.

DHM: Verliezen van de leider met slechts 1 doelpuntje is niet slecht, maar je koopt er niets voor. Koen De Muyter: Heel jammer, want we speelden één van onze beste wedstrijden van het seizoen. We waren de evenknie van de leider, maar enkele scheidsrechterlijke beslissingen, weinig geluk bij de af-

DHM: KFC Meerle behaalde in deze laatste periode wel twee knappe overwinningen, niet? We zijn al geruime tijd goed aan het voetballen en eindelijk begint dat punten op te leveren. Tegen Berendrecht waren we de betere ploeg en halen we een verdiende overwinning. Tegen City Pirates Deurne hadden we het heel moeilijk tegen een jonge en sterk voetballende ploeg. Gelukkig konden we de overwinning binnen halen, waar we eigenlijk iets te veel kregen. De punten waren wel broodnodig om niet achterop te gera-

KVNA Wortel kijkt uit naar de derby’s tegen Meerle en Meer Wortel trekt zijn plan in derde provinciale. Het staat op een mooie tiende plaats. De vele derby’s maken de competitie extra boeiend. Blauw-wit mag op bezoek bij groen-wit en bij geel-zwart. DHM: Een periode met een gewonnen wedstrijd, een gelijkspel en een verliespartij. Had je niet op iets meer gehoopt? Piet Van Bavel: Tegen het bijzonder ervaren en sluwe Sint Jozef moesten wij, vooral wat betreft ervaring, het onderspit delven. Maar toch ben ik bijzonder trots op wat onze jonge gasten brachten. We hebben tot het laatste fluitsignaal gevochten voor een punt, verloren er uiteindelijk met het kleinste verschil. DHM: Ook met een rustdag erbij blijft Wortel mooi op een tiende plaats in de rangschikking. Ik hamer er constant op dat we niet naar de rangschikking mogen of moeten kijken. We spelen echter competitie en de rangschikking volgen is misschien wel een normale reflex. We staan nog steeds op een mooie tiende plaats. Ook de ploegen achter ons pakken punten en alles zit dicht op elkaar.

64

Als ik naar de kwaliteit kijk bij de andere ploegen, besef ik dat we er elke wedstrijd opnieuw moeten staan om deze plaats in de rangschikking vast te houden. Maar dat schrikt mij en mijn spelers niet af. DHM: Naar Meerle volgende match, dat moet voor jou speciaal zijn. En ook veertien dagen later naar Meer. Kijk je er naar uit? Meerle zal voor mij inderdaad zeer speciaal zijn. Ik heb er heel mijn actieve carrière gevoetbald en was er vele jaren jeugd- en hoofdtrainer. Het maakt dat ik nog altijd een zeer groot supporter ben. Wat de wedstrijd tegen Meerle extra speciaal maakt, is dat mijn zoon Lars er vaste waarde is in het eerste elftal. Uiteraard ben ik zijn grootste supporter, maar zondag hoop ik hem toch een nederlaag aan te smeren. De spanning tijdens de lunch zondagmiddag zal te snijden zijn. Ook een wedstrijd tegen Meer is voor mij persoonlijk altijd bijzonder. Ook daar kende ik fantastisch mooie jaren als trainer. KFC Meer en de mensen die ik er heb leren kennen, zullen voor altijd in mijn hart zitten. Twee mooie streekderby’s dus, waarin het voor ons evenwel noodzakelijk zal zijn om punten te pakken. (rob)

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

ken in het groepje van de ploegen die vechten tegen degradatie. DHM: Volgende wedstrijd komt Piet Van Bavel op bezoek. Leeft dit in de groep? Voor ons komt Piet niet op bezoek, maar Wortel. Dat Piet daar trainer is, dat is bijzaak. Piet is enorm geliefd in Meerle omwille van zijn persoon en vanwege de prestaties die hij de voorbije vier seizoenen heeft weggezet met Meerle. We hebben veel respect voor Piet, maar tussen 14u30 en 16u20 verdwijnt dat en gaan we met het mes tussen de tanden voor de overwinning. Voor Piet zal het altijd een goede zondag zijn. Of hij wint met zijn ploeg, of Meerle wint en dan kan hij vieren met zijn zoon Lars, die bij ons speelt. (rob)

Uitslagen Speeldag 10 KVV Dosko - Minderhout VV

0-0

KFC Meer - KFC Pulle

3-1

KFC Meerle - KFC Berendrecht

3-1

KVNA Wortel - Borsbeek Sport

5-2

Speeldag 11 Borsbeek Sport - Minderhout VV

1-4

Berchem Sport - KFC Meer

2-2

Ekeren FC - KFC Meerle

3-0

KVNA Wortel - K Brecht

1-1

Speeldag 12 Minderhout VV - Exc. Mariaburg

6-3

KFC Meer - KFC Berendrecht

2-2

KFC Meerle - OL Pirates

2-1

KVNA Wortel Vrij Speeldag 13 KFC Pulle - Minderhout VV

0-1

Ekeren FC - KFC Meer

2-2

KFC Poppel - K Meerle FC

1-0

KVNA Wortel - FC Sint Jozef

1-2


SPORT

KALENDER PROVINCIAAL VOETBAL Zaterdag 30 november

19.30u 14.30u

Minderhout VV - Ekeren FC

Zaterdag 4 januari

Zondag 15 december

20 uur

19.30u

KFC Meer - FC Sint Jozef

KVNA Wortel - Wijnegem VC

Zondag 5 januari

14.30u

14.30u

Minderhout VV - KVNA Wortel

KFC Poppel - Minderhout VV

KFC Meerle Vrij Zaterdag 7 december

14.30u

FC Sint Jozef - KFC Meerle

KFC Meer - KVNA Wortel Zondag 1 december

Zondag 8 december

Zandvliet Sport - KFC Meerle

KFC Meerle - Borsbeek Sport

Ol Pirates- Minderhout VV

KVNA Wortel - KVV Dosko

K Brecht SK - KFC Meer

KFC Meer Vrij

VOLLEYBAL Dames bekeren verder, Heren opnieuw in provinciale? HOOGSTRATEN - De Dames A van Gelvoc zitten in een reeks waar voor elk puntje moet worden gevochten. In elk van de 6 gespeelde wedstrijden wonnen ze telkens minstens 1 set maar winst zat er nog maar 1 keer in. De Heren wonnen al hun wedstrijden tot nog toe en verloren nog geen enkele set. De weg is nog lang, maar wie weet zijn ze opnieuw op weg naar provinciale. DHM: Eind oktober behaalden de Dames een belangrijke overwinning tegen Turnhout, momenteel op de 7de plaats. Nadien twee verloren wedstrijden, waarvan eentje tegen het laatst geklasseerde Lille…? Bert Van Ginkel: In Turnhout hebben we een mooie teamprestatie geleverd wat tot een 0 - 3 resultaat leidde. Dat was tot nog toe de enige wedstrijd die geen close-game was. Ik vond nochtans dat we in deze wedstrijd niet zoveel extra hebben gebracht t.o.v. de andere wedstrijden. De wedstrijden nadien konden beide kanten uit. Tegen Loenhout misten we 3 speelsters en hadden nog een gekwetste speelster op de bank waardoor we weinig mogelijkheden hadden om de wedstrijd te doen kantelen, terwijl bij de tegenstrever de wisselspelers echt het verschil hebben gemaakt. Tegen Lille startten we heel sterk maar konden we die lijn niet doorzetten in de 2de set. De 3de set kwamen we dan héél sterk terug tegen het einde maar dan volgde een scheidsrechterlijke fout waardoor ons een setpunt werd ontnomen.

Het eerste blad waaraan je denkt!

We verloren daarna de set. Nadien konden we de 4de set nog binnen halen, maar de tiebreak is altijd een dubbeltje op zijn kant en die verloren we nipt. Ik vond dat Lille helemaal niet speelde als een ploeg die laatste stond. Ze verdedigden zeer sterk waardoor we heel de wedstrijd moeilijk tot scoren kwamen. En zo merk je dat de verschillen onderling heel klein zijn. Het zal knokken worden tot het einde van het seizoen. DHM: Tegen WOVO, in de bekerwedstrijd werd dan weer gewonnen. Op naar de volgende bekerwedstrijd. Bert: Tegen WOVO Malle was het wéér een felbevochte 5-setter die we dan wel kunnen winnen, nota bene op verplaatsing bij de nr. 2 uit onze competitie. Nogmaals een bevestiging van die kleine onderlinge verschillen in onze reeks. Het leuke aan deze overwinning is dat we nu tegen Kasterlee uit 2de divisie mogen spelen. In de bekercompetitie is het zo dat je per reeks verschil 2 bonuspunten krijgt. Dat wil zeggen 4 - 0 in ons voordeel bij de start van elke set. Als je dan goed kan starten in de set, kan je vaak de hogere ploegen het vuur aan de schenen leggen, altijd leuk. Alleen moet er ergens in de kalender nog een gaatje gevonden worden voor Kerstmis. DHM: De Heren van Gelvoc in 1ste gewest hebben al zes keer op rij gewonnen en nog geen set verloren. Dat ziet er goed uit.

Uitslagen VST Lions Turnhout - Dames A

0-3

Dames A - WEK Loenhout A

1-3

WEGI Lille A - Dames A

3-2

Kalender Zaterdag 30 november 15 uur VC Zoersel C - Dames A Zaterdag 7 december 19 uur Dames A - Amigos Zoersel C Zaterdag 14 december 19 uur Dames A - VBC Zandhoven C Zaterdag 21 december 20 uur SVEKA Schoten A - Dames

Bert: Zij doen het inderdaad fantastisch. Ergens was dat ook de verwachting doordat er een aantal spelers uit de ploeg van 2de provinciale zijn overgebleven. Maar je moet het nog altijd doen. Het zou dan ook leuk zijn als ze naar 3de provinciale kunnen promoveren om terug op het provinciale niveau te kunnen spelen. Maar eerst nog wat verder doen op dit elan! (rob)

Abonnement al vernieuwd? DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

65


Boekhouding en administratie B.T.W.- advies / aangiften / formaliteiten Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijziging van vennootschappen Advies sociale wetgeving Ondernemingsnr. 0438.340.229

Van Aertselaarstraat 25a - bus 1

tel. 03.235.03.23

-

NIEUW ADRE S

2320 Hoogstraten

gsm. 0478.32.76.35

www.profisk.be - info@profisk.be

Pauwels Gunther bvba •Centrale verwarming •Sanitair •Zinkwerken •Zonneboilers •Warmtepompen •Onderhoud met attest - (enkel Vaillant)

deejays www.pauwelsgunther.be tel. 0473 60 62 83

& discobars

www.music-services.be


SPORT

GOLF

Cuypers en De Roover kampioen, Rigouts wint jaarcompetitie

Op woensdag 9 oktober kreeg het vierde Hoogstraatse Golfkampioenschap zijn beslag op Princenbosch, in Bavel bij Breda. Dit stond open voor alle golfers, mannen en vrouwen van Groot Hoogstraten. Er waren 45 deelnemers. Lieve Cuypers en Nick De Roover behaalden de titel. In de jaarcompetitie was Guy Rigouts de sterkste.

Handicap De organisatie van het HGV kampioenschap was in handen van Jef Michielsen en Bernard Kin. Bij een 18 holes wedstrijd zoals deze in Princenbosch is de golfer meer dan vier uur op de baan en stapt daarbij 10 tot 12 km over een glooiend terrein. Om 10 uur vertrok de eerste groep van 3 spelers, mannen en vrouwen gemengd. De score van elke speler wordt gecorrigeerd door zijn of haar handicap, berekend aan de hand van officiële wedstrijden die je speelt. Hoe lager je handicap, hoe beter je bent. De professionele golfers hebben een handicap van 0 of nog minder. Bij amateurgolfers wordt de score meestal berekend met de Stableford methode. Deze is ontstaan vanuit de frustratie dat het te lang duurde om de bal in de hole te krijgen en een positieve score te kunnen noteren, eerder dan een negatieve. Bij elke hole krijgt een speler twee punten vooraf. Dus 36 in totaal. En bovendien krijg je nog een aantal bonuspunten. Hoe hoger je handicap, hoe meer bonuspunten je krijgt. Een speler met handicap 20 krijgt 20 bonuspunten, een handicap 30 geeft 30 bonuspunten.

Kampioenen Wie op een wedstrijddag precies speelt op niveau van zijn persoonlijke handicap haalt daardoor dus 36 punten. De gemiddelde score komt rond 29 punten, dus 7 punten minder goed dan handicap. De persoonlijke handicap is immers niet gebaseerd op het gemiddelde resultaat dat je haalt in wedstrijden, maar op het gemiddelde van je beste wedstrijden. De winnaar haalt doorgaans een score tussen de 34 en de 38. Het Hoogstraats Golfkampioenschap 2019 werd bij de dames gewonnen door Lieve Cuypers met 34 punten en bij de heren door Nick De Roover met 40 punten. Een knappe prestatie van beiden! Lieve golft al geruime tijd. Nick is echter nog maar net begonnen, heeft nog een hoge handicap en dus veel bonuspunten. Hij is nog jong en kan nog veel verbeteren. Curieus hoe zijn resultaten de volgende jaren zullen evolueren.

Tom Bruurs, Ludwig Segers en Guy Rigouts vormden het podium van de jaarcompetitie.

Competitie Daarnaast is er de jaarcompetitie van de Hoogstraatse Golfvrienden (HGV). Dit is een groep mannen die in van maart tot oktober elke maand ergens in Nederland of België een wedstrijd spelen, telkens in hun roodwit uniform en met meestal een twintigtal deelnemers. Dank zij het Stableford systeem, heeft elke speler evenveel kans om punten te scoren. De laatste HGV wedstrijd van 2019 was op 23 oktober in Tilburg en werd gewonnen door Jef Michielsen. Het ging die dag echter ook om het winnen van de felbegeerde wisseltrofee van de HGV jaarcompetitie. Voor de laatste wedstrijd stond Guy Rigouts aan de kop van de rangschikking. Tom Bruurs scoorde 2 punten meer dan Guy, maar dit bracht geen verandering. Guy won de competitie voor Ludwig Segers en Tom Bruurs. De eindscore van Rigouts was met 33.8 de hoogste ooit in de HGV jaarcompetitie hoewel hij van alle HGV spelers met 12.6 de laagste handicap en dus de minste bonuspunten heeft. Een mooie bekroning van een sterk seizoen, want met zijn teamgenoten van Rinkven Golfclub in ’s Gravenwezel werd Guy ook Belgisch Kampioen Interclub bij de Senioren II (handicap minimaal 12.5).

Nick De Roover en Lieve Cuypers sloten het kampioenschap winnend af.

Wie doet beter in het volgende golfseizoen dat start in maart? De meest ambitieuze golfers werken tijdens de winter aan hun fysieke paraatheid en aan hun techniek, eventueel door lessen bij een professionele trainer. De minder fanatieke spelers doen het dan wat kalmer aan en genieten van de winterrust. (rob) DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

67


SPORT

HOCKEY Dames 1 ontmoetten coach en keepers van de Belgische ploeg De Dames 1 ploeg van Hockeycklub Noorderkempen ging op bezoek bij Olympia in Wilrijk. Is dat niet de keeper van de nationale ploeg? Inderdaad, en Vincent Van Asch met nummer 21 was niet alleen. Ook Loic Van Dooren, tweede

68

doelman van de Belgische ploeg en Shane McLeod, de coach van de Belgische ploeg waren bereid om samen met hen op de foto te gaan. Allemaal lachende gezichten dus, ook coach

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Gert Van De Bogaert, teammanager van Dames 1 van HCNK (de grootste in het midden van het beeld), genoot er zichtbaar van. Nadien wonnen ze de wedstrijd met klinkende cijfers. (rob)


Hoogstraatsefilippine In het diagram geldt dat gelijke cijfers gelijke letters zijn (y en ij gelden als één en dezelfde letter) De letters in de grijze balk vormen van boven naar beneden de oplossing. Cryptische tip: elke deelnemer deze maand is er een. 11

N S U

1 – (paardensprong)

I

I

1 6

8

2

1

11 4

3

12

E H S

2 – Dit buurtschap viert zijn 40-jarig bestaan 3 – Dagopvang voor jongeren met een beperking in Merksplas(1,8) 4 – Kruidendokter uit Minderhout (4,2,3) 5 – Russische stad waar het WK meubelmaken plaatsvond 6 – Geeft op 15 december een kerstconcert in de St.Katharinakerk (4,6) 7 – Deze Meerse straat loopt van de Gestelsestraat naar de Gestelsestraat en sluit de Lokbosstraat in. 8 – Lokaal van ‘t Ver-Zet-Je aan de Gelmelstraat (2,6) 9 – 25 leden tellend Hoogstraats muziekkoor met hoofdzakelijk profane liederen 10 – Elektrische versperring tussen België en Nederland gedurende WO1 11 – Type wijn, onder andere verbouwd in Minderhout 12 – Specifieke vorm van dementie

3 7

9

5

10 5

6

10

1

7

7

4

4

4

12

12

7 3

10 5 2

7

3

11

1

11

i

WIN EEN HOOGSTRAATSE CADEAUBON T.W.V. De voorlaatste winnaar ooit is Raf Van Bouwel uit de Rooimans in Wortel. Hij vond het heden ten dage, in deze ondertussen perfecte genderneutrale wereld volledig foute begrip keukenprinses. Met de filippine van deze maand maak je een laatste kans op...

4

9 10

1

13 – (droedel)

9

5

9 12

9 1

10 7

9

1

11

6

8

10

10

12

12

9

9

DE LAA TSTE

€30

...een prachtige cadeaubon! Stuur het 13-letterwoord van bovenstaande filippine naar redactie@demaand.be of stuur een brief(kaart) naar De Hoogstraatse Maand, Begijnhof 26 te 2320 Hoogstraten. Een briefje gewoon in de bus mag ook. Insturen mag tot 10 december

HUMOR

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

69


AGENDA

TENTOONSTELLING Tot 2 december NATUURFOTOGRAFIE van Wim Verschraegen in LDC Stede Akkers. Tot 22 december SCHENKINGEN ‘Gekregen - Gekoesterd Getoond’, in het Stedelijk Museum, geopend van woensdag tot en met vrijdag van 14 tot 17 uur.

www.het-slot.be worteldorp 28, wortel

- W O R T E L -

Van 3 december tot 6 januari POPPEN EN SCHILDERIJEN van Jeanne Hendriks in LDC Stede Akkers. Tot 19 januari SCHILDERIJEN van Karel Huet in BC De Klapekster, Kolonie 41 in Wortel-Kolonie.

vrijdag & zaterdag open vanaf 19 uur, zondag vanaf 14 uur

HOOGSTRATEN Maandag 2 december LEZING “Alzheimer en dementie” door Christine Van Broeckhoven in LDC Stede Akkers om 19.30 uur. Woensdag 4 december WORKSHOP “decoratiestuk met schelpen”, org. KVLV, in zaal Pax om 19 uur. Donderdag 5 december MANTELZORGCAFÉ “Valpreventie en tiltechnieken”, org. Stadsbestuur, in LDC Stede Akkers om 14 uur. LEZING “Vergeten groenten” in de bibliotheek, Lindendreef 1b om 19 uur. TONEELOPVOERING “Het plan van Stan” door Plan B, ook op 6-7-12-13 en 14/12, volledig uitverkocht, in zaal Cecilia. Vrijdag 6 december WORKSHOP “babymassage”, org. Huis van het Kind, in LDC Stede Akkers van 9.30 tot 10.30 uur. INSCHRIJFMOMENT Digidak (ook op 13/12 van 9 tot 12 uur), in de bibliotheek, Lindendreef 1b van 10 tot 12 uur. Zaterdag 7 december CODERDOJO, digitaal knutselatelier voor jongeren vanaf 7 jaar, vooraf inschrijven, in de ontmoetingsruimte van de hoofdbibliotheek van 9.30 tot 12.30 uur. MUZIEKVOORSTELLING “Zacht Lawijt” met Flor - FlorejanVerschueren, Katrine Druyts, Yellow art in de begijnhofkerk om 20.15 uur. Zondag 8 december KINDERVOORSTELLING door De Verhalenkat, org. Gezinsbond, vooraf ionschrijven, in zaal Pax om 10 uur. Woensdag 11 december WORKSHOP “Reanimeren en defibrilleren” in het lokaal van het Rode Kruis, Slommerhof 18 van 13.15 tot 16.30 uur.

70

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Donderdag 12 december WORKSHOP koken feestmenu, org. KVLV, inschrijven tot 5/12, in VTI Spijker, Gelmelstraat 62 om 19 uur. Vrijdag 13 december LEZING “Hartekracht” org. Just Bie, inschrijven via tinnedebie@telenet.be , in het Vijfde Huis, Vrijheid 67 om 19 uur. BOEKVOORSTELLING “Jozef Lauwereys, een biografie van zeven levens” in het auditorium van het Klein Seminarie om 20 uur. Zaterdag 14 december KEMPENRALLY voor historische auto’s, org. Vzw Markland, met showproef in Coöperatie Hoogstraten. VERKOOP speculaas en sleutelhangers tvv Music For Life, org. PSC, in de Vrijheid van 11 tot 17 uur. KERSTCONCERT “Were You There on that Christmas Night?” met Vialta, org. DF, in de begijnhofkerk om 20 uur. Zondag 15 december LOFTCONCERT met Renze Ferwerda en Freek Dicke, vooraf reserveren, in de voormalige Rijkswachtkazerne, Vrijheid 208 om 15 uur. KERSTCONCERT door Dana Winner, org.Gevi Events, in de Sint-Katharinakerk om 20 uur. Donderdag 19 december WORKSHOP BLOEMSCHIKKEN, inschrijven tot 12/12, in LDC Stede Akkers, om 9.30 uur en 13.30 uur. CONCERT “Morgen verse sneeuw” van Yevgueni in de Sint-Katharinakerk om 20.15 uur. Zaterdag 21 december REPAIRCAFÉ in LDC Stede Akkers van 9 tot 12 uur. MUSIC FOR LIFE “Think Muco” met optredens (en winterdorp op 22/12) in Oud Hoogstraeten om 20 uur. MUZIEKVOORSTELLING “Spirit of the Season” met fanfare Ste Catharina, Marcanto en Vitalski in GC Rabboenizaal. Deuren 19 uur, concert om 20 uur. Donderdag 26 december FILMVOORSTELLING “Ernest en Célestine: Winterpret” (4+) in het auditorium IKO Groenewoud om 14 uur.

MEER Donderdag 5 december VREDESBOOM viering 100-jarig bestaan en ontsteken van de kerstverlichting aan de Vredesboom om 20 uur. Zaterdag 14 december KEMPENRALLY voor historische auto’s, org. Vzw Markland, met buitenproef op een parcours Venneweg, Beekakker, Gestelsestraat, Achteraard, Kleine Pintstraat.


AGENDA Zondag 15 december FOTO-EXCURSIE in de Mosten, org. Natuurpunt, verzamelen op de Cable Goodlife parking om 8 uur. RUN FOR LIFE met estafettewedstrijd en spaghettifeest aan de Chirolokalen vanaf 13 uur.

MEERLE Zondag 1 december SINTERKLAASONTBIJT van de volleybalmeisjes, inschrijven voor 20/11, thuislevering van 7.30 tot 11.30 uur. Zaterdag 7 december DORPEL FOR LIFE met o.m. veiling om 15 uur, in Jeugdhuis Den Dorpel, Gemeenteplein 1c van 14 tot 23 uur. Maandag 9 december INSCHRIJFMOMENT Digidak (ook op 16/12 van 13.30 tot 16.30 uur), in Digidak Meerle, Gemeenteplein 3 van 14 tot 16.30 uur. Zaterdag 14 december KERSTMARKT, org. ouderraad en school, op de speelplaats van de Klimtoren, Ulicotenseweg vanaf 17 uur. Zondag 15 december KERSTCONCERT door St Martinuskoor Westmalle in de kerk om 14.30 uur. Woensdag 18 december WORKSHOP BLOEMSCHIKKEN, inschrijven tot 11/12, in LDC Stede Akkers, Ulicotenseweg 1 van 13.30 en 16.30 uur.

MEERSEL-DREEF Zaterdag 30 november MUZIEKCONCERT door fanfare Voor Eer en Deugd in zaal Bij De Paters aanvang 19.30 uur. Zondag 15 december ST LUCIAVIERING met eucharistieviering en nababbel in de St Luciakapel om 14 uur. Woensdag 18 december ONZE KERSTBOOM met wensen, org. Kerngroep en KVLV, aan de Paterskerk van 18 tot 22.30 uur. VOORSTELLING ZANDKUNST “Kerst op de zandkorrel” met Immanuel Boie, org. KVLV en parochieteam, in de Paterskerk om 20.30 uur.

MINDERHOUT Zaterdag 30 november VELDTOERTOCHT mountainbikes org. wielerclub Papillon, vertrek in de kantine van Minderhout VV in de Heistraat 2A tussen 8 en 14 uur. Zondag 8 december TWEEDEHANDSBEURS boeken, cd’s, platen, games, org. KWB, in ’t Markenhof, Koestraat 6 van 10 tot 12.30 uur. Zaterdag 14 december KEMPENRALLY voor historische auto’s, org. Vzw Markland, met buitenproef op een parcours Venneweg, Beekakker, Gestelsestraat, Achteraard, Kleine Pintstraat.

Zaterdag 21 december OPENLUCHTTHEATER met kerstvertelling en liederen aan de kerststal van 18.30 tot 20 uur. Zondag 29 december WINTERKUIP in de verwarmde feesttent in de Schoolstraat, optreden 50 Tinten Brijs van 14 tot 1 uur.

WORTEL Vrijdag 29 november LUISTER- EN DANSNAMIDDAG met Nostalgie, org. OKRA, in de parochiezaal van 13.30 tot 17.30 uur. LEZING "(Fijn) stof tot nadenken" door Tim Nawrot, org. Natuurpunt in BC De Klapekster om 20 uur. Zaterdag 30 november BINGO-AVOND org. Brassband Wortel in de parochiezaal om 19.30 uur. Zondag 1 december NATUURWANDELING naar Staakheuvel, org. Natuurpunt, vertrek aan BC De Klapekster om 13.30 uur. Vrijdag 6 december AFTER WORK PARTY in het kader van het Warmste Weekend, in ’t Slot vanaf 16 uur. Zaterdag 7 december KERSTBOMENVERKOOP door de ouderraad van basisschool de Wijsneus aan de Boomkes van 9 tot 12 uur. KERSTMARKT met diverse verenigingen en Wortel Kunstkring aan de Boomkes van 16 tot 22 uur. FUIF “Tirolerfest” in het kader van het Warmste Weekend, in ’t Slot om 21 uur. Zondag 8 december WANDELING 5 of 11 km met drankje en pannenkoeken, in het kader van het Warmste Weekend, vertrek aan ‘t Slot tussen 10.30 en 15 uur. Vrijdag 13 december BOEKVOORSTELLING “Natuur in de Baronie” met Riet Pijnappels en Jos Pannenkoek, org. Natuurpunt in BC De Klapekster om 20 uur. Zondag 15 december KOLONIEWANDELING van Natuurpunt Markvallei met gids aan BC De Klapekster om 14 uur. Vrijdag 20 december LEZING “Hoe eet ik vaker plantaardig” door Etisch Verantwoord Alternatief, org. Natuurpunt in BC De Klapekster om 20 uur. Vrijdag 27 december WINTERWANDELING 10 km org. CM met vertrek aan BC De Klapekster om 14 uur. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

71


112

NOODNUMMER

Ongeval / Brand / Ziekenwagen Administatie Brandweer 03 314 32 11

POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

Beautyhuisje - gelaatsverzorging - microdermabrasie - cryolipolyse - massage therapieën

HUIS ARTSEN

Vrijheid 134, 2320 Hoogstraten

www.baborhoogstraten.be info&boeking: 0499-315.114

vanaf 18 uur tot 8 uur 's morgens én tijdens het weekend

014 410 410

TANDARTSEN zaterdagen, zondagen en feestdagen

090 33 99 69

THUI SV E R PL E G IN G WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur.

www.demaand.be

Zelfstandige verpleegkundigen 0479 43 53 89 0479 34 68 03 0471 62 42 45 0474 38 25 23 0478 50 09 75 0498 39 72 23 0477 17 58 06 0474 36 08 84 0478 64 81 61 0498 64 53 80 0476 43 07 55 0495 23 02 43 0476 94 31 15 0499 29 77 86 0477 81 27 61 0474 26 14 41 0477 04 41 40 0494 92 32 27 0478 38 96 94 0478 42 08 13 0497 92 20 00 0478 23 52 89 0468 12 64 26 0478 21 84 00 0486 37 45 27 0474 29 33 09 0478 42 49 34

72

0494 86 93 84 0473 25 91 92

Gebuurten in feeststemming . . . . . . . . . . . . . . 3 Vanuit het stadhuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur: tel 014 40 50 13 Jochems Shannen 0473 60 49 39 Bogers Erika 0479 45 90 78

Christiaensen Nathalie Martens Sandra

Column . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

www.apotheek.be

WACHTDIENST

Zelfstandige vroedvrouwen

INHOUD DECEMBER

090 39 90 00 (1.50 euro per minuut)

Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014 61 48 02. DE VOORZORG, 24/24 uur: tel. 014 40 92 44.

Adams Lieve Aernouts Anke Aerts Joke Bartholomeeusen Liesbeth Boonen Liesbet Brosens Celine De Busser Edith Dirks Els Geerts Inge Geerts Lia Koyen Els Krols Anja Lambregts Linda Leys Nele Machielsen Kim Rombouts Kristel Rombouts Kristien Segers Nele Spannenburg Anke Tomby Hella Van Bouwel Ilse Van Der Eycken Inne Van Gastel Katrien Van Looveren Sandra Van Otten Heidi Verheyen Kathleen Vervoort Mia

WACHTDIENST APOTHEKERS

Persoverzicht . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Wijndomein Hoogstraten . . . . . . . . . . . . . . . . 18

_ REDACTIE _

De Meterkensstraat is ook een wijk . . . . . . . 20

redactie@demaand.be

Robbe Meyvis op WK beroepen . . . . . . . . . . . 22

_ DORPSNIEUWS _

De kruidendokter van Minderhout . . . . . . . . 24

hoogstraten@demaand.be

’t Ver-Zet-je een jaar vanuit ‘de feftig’ . . . . . . 27

meer@demaand.be

Rob en Rian Hoeck in de Ardèche . . . . . . . . . 28

meerle@demaand.be

DEZE MAAND . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

meersel-dreef@demaand.be

DORPSNIEUWS - Hoogstraten . . . . . . . . . . . . 41

minderhout@demaand.be

DORPSNIEUWS - Meerle . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

wortel@demaand.be

DORPSNIEUWS - Meersel-Dreef . . . . . . . . . . 49

_ SPORTNIEUWS _

DORPSNIEUWS - Minderhout . . . . . . . . . . . . . 50

sport@demaand.be

DORPSNIEUWS - Meer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

_ ABONNEMENTEN _

DORPSNIEUWS - Wortel . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56

abonnementen@demaand.be

SPORT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62

_ ADVERTENTIES _

Filippine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69

advertenties@demaand.be

Agenda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70 Wachtdiensten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72

De volgende uitgave van de Hoogstraatse Maand verschijnt op de

laatste donderdag van de maand Voor volgende editie alle KOPIJ ten laatste op

DINSDAG 10 december redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten in te korten

- DECEMBER 2019 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2019 -

72


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.