december 2014 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

NR. 354

JAARGANG 30 DECEMBER 2014 PRIJS: 2,50 € AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

WIN

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Begijnhof 27, 2320 HOOGSTRATEN

A ts SCAL e k c i t - 5 tickets - inkom oss cr Cyclo

2

JE T N E T E - OR O V

JAAROVERZICHT DEEL 1

www.demaand.be

1814 - THE MUSICAL IN BEELD

Jos Cools en Fonne Brosens twee creatieve entertainers uit Meer

DHM_dec_354.indd 1

20-11-2014 8:59:58


COLUMN

Zwarte Piet: we schuiven de zwartepiet nog even voor ons uit

Geen leuker discussie het afgelopen jaar dan de Zwart Piet-discussie in Nederland. Verwonderlijk is wel dat de grote meerderheid van de Nederlanders (ruim 80 procent) het niet nodig vindt het (zwarte) uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen, hoewel het welhaast een staatszaak aan het worden is. Dat in Nederland de discussie hoger oplaait dan bij ons heeft verschillende redenen. Het is er niet enkel een puur kinderfeest, pakjesavond is er ook voor de volwassenen. En die kijken niet met kinderogen naar deze oude traditie met een geschilderde zwarte man. In Hoogstraten is het vooralsnog gebleven bij ‘gewone’ ouderwetse zwarte pieten. Als u dit leest, zijn ze misschien net gepasseerd; gewoon, vrolijk ouderwets. Niet het politiek-correcte pietje-precies uithangen, voluit gaan.

Sinterklaas is een Ollander en zijn knechten zijn Kempense ‘boerkes’.

Maar! Laten we volgend jaar deze oefening eens doen bij de intrede van de goedheiligman:

Sinterklaas is een ‘Ollander’. Maar dan ook een échte Ollander. Zo’n betweter die zijn uitspraak vult met kapok en wol, zonder de ‘r’ en veel ge-‘sj’ en ge-‘ouw’. Zijn knechten daarentegen zijn Kempense ‘boerkes’, in traditionele klederdracht. Zoals je ze nog ziet in Bokrijk of bij de schuttersfeesten hier te lande. De ollander-Sint gebiedt hen vrolijk: Nouw

Kamiejl, geejf de kindjes nouw es wat lekkewe drop! De Kempense onderhorigen springen fratsend in het rond. Onderdanig voor de goed-holland-man. Hoe lang zal het duren eer er luid geprotesteerd wordt? Of er brieven uit Meersel-Dreef komen? Peter Vandermeersch, de Vlaamse hoofdredacteur van de gezaghebbende Nederlandse krant NRC moeit zich uiteraard ook. In een column in De Standaard merkt hij onder meer op: “Mijn standpunt is duidelijk: een samenleving die anno 2014 nog steeds in het zwart geschminkte Pieten met kroeshaar, oorringen en dikke lippen laat rondrennen, voedt discriminatie. Zowel in Nederland als België. In een land met verborgen racisme [en hij rekent beide landen daartoe] bevestigt Zwarte Piet het beeld van de domme zwarte negerknecht. Dat moeten we anno 2014 niet willen.” Vervang Pieten, kroeshaar, oorringen en dikke lippen door Kamiel, boerenklak, klompen en ‘floeren broek’ en we zijn al heel wat dichter bij huis. Dus toch misschien? ‘If yes’, dan ook nog Sinterklaas ont-bisschoppen (misbruik in de kerk), de zeven dwergen uit Sneeuwwitje weg krijgen (Chris Willemsen zet zich al schrap), rattenvangers zijn géén kinderlokkers (actie Child Focus), wolf (cfr. Zeven Geitjes en Roodkapje) is een eerbaar dier (actie Natuurpunt 2015). Geef toe, nog heel wat werk aan een zuivere kinderwereld! Maar de Zwarte Piet-discussie blijft leuk. Hopelijk nog heel lang. (lvr)

WERK VAN HONDERDEN VRIJWILLIGERS

De ontroerende slotfase van musical 1814, de Vergeten Veldslag, waarmee de ploeg onder leiding van Ann Leemans zo mogelijk nog beter doet dan met Gelmel de musical, vier jaar geleden. Met zeven voorstellingen voor telkens 1.100 toeschouwers, toonde Hoogstraten zich op zijn best. Zie blz. 14. 2 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 2

20-11-2014 8:59:59


EEN VROEG KERSTCADEAU: 2 mannen-in-de-maand voor de prijs van 1

Jos Cools en Fonne Brosens, twee creatieve acteurs en entertainers uit Meir* ”De wereld is een schouwtoneel”, schreef Joost van den Vondel in de jaren 1600. Hij zal toen wel niet vermoed hebben dat dik vier eeuwen later ergens in de zuidelijke Nederlanden (nu Vlaanderen) twee gezworen kameraden zouden rondlopen die zijn gevleugelde woorden tot hun levensmotto hebben gemaakt. Jos Cools en Fonne Brosens uit Meer staan elk al vijfentwintig jaar op de planken in toneelvereniging ’t Heidebloempje in Meer. Zij hebben ’Gijsbreght van Aemstel’ weliswaar vervangen door de ’Bar van tante Saar’. De renaissance heeft plaats moeten maken voor de economische crisis. En de rederijkers heten nu de poeppieboys. Maar “what’s in a name” zou Shakespeare zeggen. Het heilig theatervuur brandt in Meer nog harder dan een Leuvense stoof. Binnenkort spelen Jos en Fonne samen met hun toneelcollega’s weer de pannen van het dak in zaal Voor Kunst en Volk met het stuk ’Dolle pret in ’t cabaret’. Aldus gewapend met pen en papier trok uw reporter noordwaarts om Jos en Fonne het hemd van het lijf te vragen. Wie zijn zij, wat doen zij, wat drijft hen… En is er meer dan theater alleen? U komt het hier te weten.

Uit de vele levens van Jos en Fonne DHM: Jos, ik herinner mij jou nog als pril garçonneke in Café De Paardekop. Jos: (lacht) Dat is wel heel lang geleden. Ik moest inderdaad op tijd en stond mee inspringen in ’t café bij ons thuis als het druk was. Toch zeker ’bij vollen bak’ met Meer kermis of zo. Dat was niet altijd gemakkelijk. Vooral niet toen ik na het derde jaar handel in het Klein Seminarie overgeschakeld ben naar de grafische afdeling van den Horito in Turnhout. Een job in de horeca zag ik niet meteen zitten. Gelukkig kon ik snel aan het werk als ’drukker van ’t stad’, want zo noemen de mensen mij soms wel eens. DHM: Elke keer als ik het gemeentelijk infoblad in de bus krijg, denk ik: ”de Jos is weer goed bezig.” Jos: (lacht) Ik doe dat niet alleen hé. Ik verzorg de lay-out. Het blad zelf wordt buitenshuis gedrukt. Met de opmaak van het stedelijk drukwerk heb ik mijn handen meer dan vol. Gelukkig kan ik er mijn hart mee ophalen want grafisch werk doe ik graag. Waar wij in de beginjaren vooral tekst moesten verwerken, verwacht men nu meer creativiteit van onze afdeling. Ik hou wel van die uitdaging.

JOS COOLS

FONNE BROSENS

zoon van Domien Cools en Paulin Hessels (destijds bekend van Café De Paardekop), verscheen in 1963 voor het eerst op de planken in het Hoogstraatse ’Moederhuis’ als jongste van 3 kinderen. Hij groeide op in Meer, samen met zijn oudere broers René en Jan. Jos is getrouwd met Kris Bruynen en samen hebben zij 2 kinderen: dochter Jill en zoon Domien. Jos woont met zijn gezin in de Driehoekstraat in Meer.

zoon van Jos Brosens en Lucia Vermonden, blètte in 1972 zijn eerste hoofdrolletje bijeen in het Hoogstraatse ’Moederhuis’ als tweede spruit van vier. Ook hij groeide op in Meer tussen oudste zus Kris, en jongere broers Guy en Roel. Fonne is getrouwd met Monique Leemans en samen hebben zij 3 kinderen: dochter Ellen, zoon Marijn en dochter Tesse. Fonne woont met zijn gezin in Meer in de John Lijsenstraat in Meer.

* Het is geweten: Meer is meer, dus doen wij graag wat meer voor Meer. Maar door verwarring elke keer zegt men meer Meir en minder Meer.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 3

DHM_dec_354.indd 3

20-11-2014 8:59:59


DHM: Fonne, kennen wij jou niet als de zanger van het nummer ’Aan de kant’ op de feestcd van 800 jaar Hoogstraten? Fonne: Inderdaad. Oorspronkelijk zou de Rabbas dat doen. Toen het echter zover was, maakte Jef ’een serieuze totter’ met als gevolg dat hij buiten strijd lag. Te elfder ure moest het feestcomité op zoek naar een vervanger. Jos Cools liet op het stadhuis mijn naam vallen en van het een kwam het ander. Twee dagen later stond ik in de studio het nummer in te zingen. DHM: Wat doe jij voor werk? Fonne: Na de tuinbouwschool kon ik voltijds aan de slag als hovenier bij de groendienst van Hoogstraten. Ondertussen combineer ik dat halftijds met een job als animator in het woonzorgcentrum Stede Akkers.

Fonne in het rusthuis DHM: Wat dachten de bazen? ”Er loopt hier een clown rond in de hof…” Fonne: En daar kunnen we beter een animator van maken. Ja, zoiets moet het geweest zijn. Als hovenier bij de groendienst stond ik te werken in de hof van het rusthuis. Soms stak ik wel eens een handje toe om de bejaarden te helpen als ze dat vroegen. Ik deed dat graag. Zo is bij mij het idee gegroeid om dat meer te doen. De directie zag dat ook wel zitten. Omdat alles echter volgens de regels moest gebeuren, ben ik drie jaar lang één dag in de week een aangepaste animatorcursus gaan volgen. Nu ben ik naast tuinman ook deeltijds gediplomeerd animator van blok A. DHM: Mensen in het rusthuis amuseren. Wat moeten wij ons daarbij voorstellen, Fonne? Fonne: (lacht) Gewoon, de mensen zinnig bezighouden. Ik krijg dikwijls de vraag ’of ik daar heel de dag de lolbroek moet uithangen’. Dat is niet de bedoeling. Wij zijn bezig met gewone dingen: kookactiviteiten, leescontacten, bingo, sjoelen… Jos: Gij zijt wel inventief, hé Fonne? Hij heeft op het rusthuis al eens een vogeltjestentoonstelling georganiseerd. Fonne: Inderdaad. Zoiets brengt leven in de brouwerij. Of we zetten de oude boeren eens samen bij elkaar, of de duivenmelkers of de tuinders…de vrouwen die graag breien. Dan kunnen ze met elkaar babbelen over hun beroep en hun hobby van vroeger. Naar aanleiding van Boereneind Kermis praten wij over de oude dorpskermissen. We vieren met de mensen hier ook echt een paar dagen kermis. Met kermisspekken bij de bingo en feest met frikadellen en krieken. Vrijdag organiseren we kermisvolksspelen. Zulke thema’s spreken die oude mensen aan. Twee jaar geleden zijn we ook begonnen met het bijeenzetten van alle bewoners van hetzelfde dorp. Met die groepen gaan we dan in hun dorp op bezoek. We rijden samen nog eens langs hun

ouderlijk huis en gaan in het dorp een koffietje drinken. Hier in Meer bijvoorbeeld hebben wij bij de Guld gezeten. Met twintig oud-inwoners van Meer. Ze hadden er ook veel deugd van om samen over hun dorp nog eens wat foto’s van vroeger te bekijken. DHM: Krijg jij ook te maken met mensen die dement zijn? Fonne: Ja, dementie komt steeds vaker voor. Daar gaan wij natuurlijk heel anders mee om. Die mensen zijn met heel eenvoudige dingen bezig. Muziek is in hun beleving heel belangrijk. Ik zing heel de dag. Als ik ’s morgens fluitend binnenkom dan zie ik de mensen aan het ontbijt al lachen en zeggen: ”De Fonne is er.” Dan is hun dag al goed en die van mij ook. Maar als ik een week op verlof geweest ben, dan krijg ik van hen naar mijn voeten: ”Amai, gij zijt zo lang weg geweest!”. DHM: Ik neem aan dat er wel eens mindere dagen zijn. Hoe gaat een animator in een woonzorgcentrum om met mensen die sterven? Fonne: Ook daar heb ik inderdaad mee te maken. Ik ken alle mensen op onze afdeling en als er iemand ziek is of stervende, dan ga ik daar regelmatig langs. Dat gebeurt in alle sereniteit. Sommigen doen hun ogen niet meer open. Als ik binnenkom dan zijn er die toch nog moeite doen met een laatste blik of een zachte glimlach. Dat is heel bijzonder en ontroerend. Ik ervaar ook altijd heel veel dankbaarheid van de families van die mensen. Door de speciale band die wij met hen hebben, kunnen wij het lijden tijdens de laatste dagen en uren van onze bewoners toch nog een beetje verlichten zodat zij rustig afscheid kunnen nemen.

aangepast is aan het ritme en aan de noden van oudere bewoners. DHM: Welke van de twee jobs doe je het liefst? Fonne: Alle twee even graag. Mensen amuseren is mijn lang leven. Als zij content zijn, dan ben ik dat ook. Ik heb chance dat ik die job mag doen. Maar altijd binnen staan, dat begint op de duur te kriebelen. Ik ben een buitenmens. Daarom is afwisseling voor mij echt ideaal. Dat kan ik met gemak volhouden tot mijn zevenenzestig, denk ik… (lacht). Ik sta rond 1 november als tuinier veel op kerkhoven te werken. Daar passeer ik wel eens langs graven van mensen die bij ons gewoond hebben. Of kom ik mensen tegen die vaak bij ons op bezoek kwamen. Daar heb ik wel eens een babbel mee over hoe het nu met hen gaat. Dat twee totaal verschillende jobs zoveel raakpunten hebben, daar verbaas ik mij dagelijks over. DHM: Ik neem aan dat er soms ook wel eens grappige dingen gebeuren in het WZC? Fonne: En of. Bij een oud vrouwtje mankeerde er onlangs iets met de lavabo in haar badkamertje. Ze had haar buurman gevraagd ’om eens naar haar kraan te komen kijken’. Die liet zich dat geen twee keer zeggen. Wat ze uitgespookt hebben, weet ik niet. Mijn naam is haas. Maar ’s anderendaags was haar kraan weer kapot. Ontluikende liefde en de spreekwoordelijk schuur die in brand staat, dat is bij ons niet abnormaal. Of iemand die het noorden kwijt is en ’s nachts bij de buurvrouw in bed kruipt, ook dat kan gebeuren. Welkom in het leven zoals het is.

DHM: Ook al lijkt het woonzorgcentrum veel op een luxe hotel, wordt het op de duur niet eentonig om altijd tussen ’golden oldies’ te zitten? Fonne: Bijlange niet! Wij doen er juist alles aan om verveling te doorbreken, om die mensen niet te laten wegkwijnen in hun wereld die alsmaar kleiner wordt. Daarom is het goed dat er veel passage en bezoek is in ons centrum. Wij werken veel samen met scholen om kinderen en oude mensen met elkaar in contact te brengen. Er is een zeer aparte en warme band tussen die twee uitersten. In Bootjesven zijn we onlangs natuurmateriaal gaan zoeken en daarmee komen eerstejaars schoolkinderen samen met onze bewoners schilderijen en collages maken. Het Hoogstraats woonzorgcentrum ligt midden in een levendige winkel-woonomgeving. Altijd is er wat te zien en te beleven. Ons dienstencentrum ’t Gebuurt organiseert tentoonstellingen, voordrachten, cursussen, workshops… Kortom, er lopen daar vogels rond van elke leeftijd en van allerlei pluimage. Ons wooncentrum is geen reservaat van uitgerangeerde mensen. Het is eerder een bonte leefwereld die

Uit de oude doos: Jos was de grote Chiroleider waar wij snotneuzen naar opkeken, beweert Fonne. Dat is op deze foto dan toch niet te merken.

4 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 4

20-11-2014 8:59:59


Samen DHM: Hoe zijn jullie elkaar tegen het lijf gelopen? Fonne: Het is allemaal begonnen bij de Chiro in Meer. Ik ben 9 jaar jonger dan Jos en hij was de grote leider waar wij snotneuzen naar opkeken. In de jeugdbeweging kon ik echt mijn ding kwijt en de leiding zat nooit om grappen en grollen verlegen. We werden ouder en kwamen elkaar overal tegen. Dat klikte gewoon. Eens Chiro, altijd Chiro hé. Jaren later hebben Jos en ik dan samen voor het eerst toneel gespeeld. De theatermicrobe had ons meteen flink te pakken. Jos en ik staan elke jaar op de planken bij toneelkring ‘t Heidebloempje. En om de twee jaar runnen wij het kindertheater. Daar steken wij samen zoveel tijd en energie in dat sommige mensen denken ’dat ik met de Jos getrouwd ben in plaats van met mijn vrouw’ (schaterlacht). Jos: Da’s niet moeilijk. De Fonne heeft jarenlang een act gehad als travestiet op allerlei feestjes. Ik speelde dan soms zijn bodyguard. Geen wonder dat de mensen in Meer dachten dat wij een koppel waren als hij weer eens met zijn pruik, sacoche en hoge hakken naast mij door het dorp liep (brede glimlach van Fonne).

herkende mij eerst niet. Toen ik begon te praten, ontplofte zij natuurlijk. DHM: Fonne, hoe kom je d’erbij om je als vrouw te verkleden? Fonne: Het begon als een grap. Op bruiloften hier op den buiten gebeurde het vroeger wel meer dat ’in het laat van de avond’ een of andere nonkel, verkleed als vrouw, wat pikante leugens over het koppel uit de doeken kwam doen. Zulke volkse typetjes spelen, is het liefste wat ik doe. Ik had een maat van in de tuinbouwschool en die werkte in het vroegere Spookhuis in Turnhout. Hij heeft mij de nodige attributen bezorgd: pruiken, hakschoenen, kleren en juwelen. Na dat eenmalig optreden werd ik met mijn ’foute’ travestie-act plots her en der gevraagd op allerlei feestjes. Verlegen ben ik niet en zo ben ik er ingerold. Ik kan het niet laten om mensen te amuseren en voor de zot te houden. Ouderwetse komedie is een vorm van toneelspelen die mij gewoon op het lijf geschreven is.

Fonny Travestiet DHM: ??? Fonne: Na een toneelrepetitie is de Jos ooit met mij naar Le Cirq gereden in Hoogstraten. Daar zou ik voor de gelegenheid een optreden doen, verkleed als vrouw. Ik was geschminkt, had een pruik op met lang haar, droeg hoge hakken en ook een sacoche. Mijn act begon met een aangebrand liedje en vervolgens deed ik een gelegenheidsspeech met niets dan vuile praat. De levensloop van de feestelingen had ik in de tekst verwerkt. Ik weet nog goed: de slachtoffers van dienst waren Joske Van Loon uit Hoogstraten en Marjan Sprangers Jos: Maar het kon nog straffer! Zijn oudste dochter had een vriendje en op een avond moest Fonne weer gaan optreden als travestiet. Haar vriendje kwam voor de eerste keer thuis op bezoek toen Fonne nietsvermoedend geschminkt en in vrouwenkleren van de trap naar beneden kwam. Die brave jongen sloeg tilt en zijn ogen vielen bijna op de grond van ’t verschieten. Hoe zou je zelf zijn. Ik hoor het zijn dochter nog zeggen: ’Schat, dat is onze pa…”. Of was het ons ma? (billengeklets). Fonne: Myriam Gommers van Meer, de Mok zoals ze zeggen, had een winkeltje in Zundert waarmee ze ging stoppen. Ik reed daar naartoe volledig ‘opgetuierd’ met mijn pruik en de hele santenkraam. Omdat het druk was in Zundert, moest ik nogal ver parkeren. Ik paradeerde op mijn hoge hakken en met mijn sacochke door de drukke winkelstraat naar de zaak van Myriam. Man, wat had ik onderweg bekijks. Myriam

Fonne Travestie in actie, geschminkt, met pruik en veel bling-bling. DHM: Welk typetje speelde jij? Een vrouw van lichte zeden, een viswijf, een tang?… Fonne: Neen, geen straatmadelief. Het was eerder een euh…hoe zou ik het zeggen… Jos: Volgens mij een foorwijf, Fonne. Plat van veur en plat van praat. Hoe vettiger, hoe prettiger. Erg cultureel ging het er niet aan toe als Fonny Travestiet in huis was. Fonne: De meesten konden daar wel mee om. In Vlimmeren is het ooit misgegaan. Sommige vrouwen in het gezelschap eisten dat ik mijn verontschuldigingen zou aanbieden. Daar is niks van in huis gekomen. Zij wisten vooraf wat vlees dat ze in de kuip hadden en dus hadden ze mij maar niet moeten engageren. DHM: Hoe lang heb jij dat dat gedaan? Fonne: Een jaar of twee-drie. Dat was altijd lachen, gieren, brullen. Met heel veel zenuwen vooraf, maar eens ik binnen was, dan verdween ’den track’ als sneeuw voor de zon..

Jos: Ook al was het aan de platte kant, de Fonne zijn optreden was altijd heel vakkundig. Met een toepasselijk liedje, voortreffelijk gezongen, en een toepasselijk verhaal dat met veel theater en overdrijving gebracht werd. Fonne is een echte komediant. Hij eindigde altijd met een schunnig liedje op de wijze van ’Zou het erg zijn, lieve opa’. Rode oortjes gegarandeerd. (Fonne zingt het eerste couplet, doch de tekst is niet voor publicatie vatbaar. Uw reporter komt niet meer bij.)

Twee vrienden uit de kast DHM: Hebben jullie nog zo van die speciale hobby’s? Het is nu het moment om uit de kast te komen hé mannen. Jos: Awel, wij lopen al jarenlang met een geheim rond waarvan de gazetten tegenwoordig vol staan. Zullen we het dan nu maar bekennen, Piet? Fonne: Allez vooruit. Jarenlang hebben Jos en ik de heilige man en zijn knecht mogen vertegenwoordigen voor de KWB in Meer. Al de jonge vaders en moeders van Meer hebben bij Jos op de schoot gezeten en van mij pepernoten en suikermopjes gekregen. Als we aanbelden en de deur ging open, dan was er altijd wel een slimmerik bij die zei: ”Kom binnen Jos.. euh Sinterklaas”. Ooit sprong er een hond op de schoot van de Sint en dat beest bleef in zijn baard hangen. Of de heilige man liep buiten pardoes tegen een paal omdat hij een beetje nachtblind was. Weet jij nog Jos, toen we bij ons thuis op bezoek waren en onze Roel kwijt was. Van schrik voor Zwarte Piet (zijn vader nota bene) was hij in de kast gekropen. Jos: Ja, maar toen bij Wim Aerts, dat sloeg toch alles. (Fonne schiet al in de lacht.) Zijn zoontje had voor zijn verjaardag een chique auto gekregen die je op afstand met een kabel kon besturen. Dat ventje was zo zuinig op zijn speelgoed en zo trots dat hij dat prachtstuk per se aan Sinterklaas wou laten zien. Alles verliep opperbest. Ventje fier en blij want zijn wonderautootje-met-kabelbesturing was het middelpunt van de belangstelling. Maar de kindervriend had die dag zijn bril vergeten en bij het buitengaan -o wee- struikelde hij toch wel over dat vervelende kabelding zeker! Het blinkend autootje vloog tegen de muur ’in frellen’ uit elkaar. Met opengesperde ogen zag het ventje dat gebeuren en de Sint ocharme leek geslagen door de hand Gods zelve (Jos snakt naar adem). Fonne: Wreed accident (hinnikend). Ik heb toen alles bij elkaar geraapt en het ding provisoir terug in elkaar gewrongen. Jos: Waarop een zwetende Sint, wit rond zijn neus, aan het jongetje beloofde om hem een nieuwe en nog mooiere auto te brengen. En geloof het of niet, het manneke begon weer te stralen van geluk. Ik heb buiten nadien wel op mijn donder gekregen van die vader: ”Gij zijt een goeie gij. Gij belooft wel van alles, maar ik kan er weer voor opdraaien hé!”

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 5

DHM_dec_354.indd 5

20-11-2014 8:59:59


fusiegemeente Hoogstraten. Pas op, daar wordt ook stevig in doorgevlamd. Maar de sfeer en de ambiance als je rijdt voor eigen volk, dat geeft een kick. Wel spijtig dat die koers elk jaar georganiseerd wordt met Meer Nakermis. Eigenlijk kan je dan vooraf geen pinten gaan pakken en moet je heel de week braaf thuisblijven en je goed soigneren. Als je van Meer bent, dan lukt dat natuurlijk niet. (lacht smakelijk)

Eens Chiro, altijd Chiro DHM: VB of BV bij de Chiro? Wat is dat eigenlijk?

Jos wordt in triomf rondgedragen door de ploeg van Picojobo in Loenhout na de zoveelste overwinning in de bloemencorso.

Jos en de Bloemencorso

De twee pedaalridders

DHM: Jos, elk jaar trek jij in september richting Loenhout om daar bloemekes te gaan plukken?

DHM: Verder nog hobby’s?

Jos: Bloemen te gaan steken, zal je bedoelen. Ik werk elk jaar mee aan een wagen van de Bloemencorso. Daar moeten tegen de tijd tot diep in de nacht duizenden bloemen worden opgestoken. Ik probeer dat voor een Loenhouts gebuurte in goede banen te leiden. DHM: Hoe ben jij daarin terecht gekomen. Jos: Elk gebuurte ontwerpt al naargelang de mogelijkheden een wagen naar keuze uit een van de vier wedstrijdcategorieën: kinderwagens, juniorwagens, bloemenwagens en corsowagens. Ik teken elk jaar de bloemenwagen voor het gebuurte Zuidhoek. Twee van mijn neefjes wonen in Loenhout. Toen zij negen jaar waren vroegen zij mij of ik hen wou helpen voor hun kinderwagen onder de inmiddels bekende naam Picojobo (Pieter Cools en Jonas Bogaerts). Het tweede jaar wonnen ze gelijk de eerste prijs. Sindsdien weten ze mij wonen natuurlijk. De daarop volgende jaren waren we steevast de eerste of de tweede. Picojobo is in Loenhout een begrip geworden. Dat was een leuke tijd. Ondertussen zijn die gastjes groot geworden en verhuisd naar de Zuidhoek. Dit jaar heb ik voor hen de bloemenwagen ontworpen, een straatorgel volledig in bloemen, met alles erop en eraan, goed voor de tweede prijs. De jurering is overigens niet rimpelloos verlopen want ik heb mij bijzonder kwaad gemaakt op een van die Nederlandse specialisten. Hij was een corsowagenbouwer uit Zundert. Achteraf bekeken had hij niet helemaal ongelijk. Maar net over de grens hanteert men strengere regels over wat wel en niet mag. Plus, daar liggen de kwaliteitsnormen nog hoger dan in Loenhout. Dom van mij natuurlijk want zo steek je geen extra punten in je zak.

Jos: Ik ben aangesloten bij de wielertoeristen, ik speel en regisseer toneel bij ‘t Heidebloempje en ben VB van de Chiro-jongens in Meer. DHM: Wielertoerist, toneel, Chiro… Dat geldt ook voor jou, Fonne? Fonne: Ja, mijn hobby’s lopen in grote lijnen gelijk met die van Jos. Wij doen veel dingen samen. Wij zitten in de dezelfde fietsclub, WTC Victoria. Elke zondagmorgen doen wij onze kilometers. Ik zit bij de A’s, die rijden al wat harder. Jos rijdt mee met de vrouwen. Jos: Ja, bij de vrouwen is ’t veel plezanter, het uitzicht is veel schoner en ze rijden veel trager. Soms lachen mijn kameraden mij uit: ’Doar hed’m wer mej zijnen hoarem’. Maar diep van binnen weet ik dat ze stikjaloers zijn. (Fonne zit te blazen en te schudden) Neen, da’s waar, de Fonne niet. Dat is een echte afgetrainde sportman. Bij hem moet het vooruit gaan. Lopen, fietsen en tussendoor, gelijk ’een echte coureur’, een koers rijden bij de amateurs. DHM: En Fonne, met enig succes? Fonne: Bwah, ik rij mee voor het plezier. Om te winnen hangt mijn hemd veel te kort. Ik ben al blij dat ik de rit fatsoenlijk kan uitrijden. Let op, we praten over een gemiddelde snelheid van 40 km/uur. Die gasten die voor de overwinning gaan, dan zijn halve Tom Boonens. Trainen gelijk zotten om dan elke zondag ergens in België een of andere koers te gaan rijden. Neen, ik hou het liever plezant en doe er maar een paar per jaar. De tofste koers vind ik het kampioenschap van Hoogstraten. Ik heb vorige week nog meegedaan, hier in Meer. Het leuke is ook dat die wedstrijd uitsluitend is voorbehouden aan amateurs van de

Jos: Een BV, zo ver heb ik het nog niet geschopt. Wij zijn allebei gepokt en gemazeld bij de Chiro, eerst gewoon als lid, later als leider. ”Eens Chiro, altijd Chiro”, zeg maar. Enkele jaren geleden heeft men aan mij en Fonne gevraagd of wij de taak van ’volwassen begeleider’ op ons wilden nemen. Kortweg: VB. DHM: Waaruit bestaat die ’volwassen begeleiding’? Jos: Het is onze taak om de leiders mee te begeleiden. Wij zijn de schakel tussen leiding en ouder/parochie. Dat platform was er nodig nadat de parochie een stuk grond ter beschikking had gesteld aan de Meerse Chiro-afdeling om daar een eigen lokaal op te zetten. Ze vonden dat het er soms wat losjes aan toe ging. Daarom was er nood aan een vorm van begeleiding door volwassenen. Bij de meisjes-Chiro bestond dat trouwens al langer in de persoon van Chris Verbist. Ondertussen doen Fonne en ik dat al een jaar of zes. DHM: De Chiro is wel populair in onze contreien, hé? Jos: Ja, Meer en Meerle zijn bij ons de koploper. Wij zijn trouwens de enige jeugdbeweging in Meer. Zal ik jou nog eens wat verklappen? Ik heb gehoord dat de KSJ van Hoogstraten ver gevorderde plannen heeft om ook over te schakelen naar de Chiro. Dat zou voor Hoogstraten wel tof zijn. Dan hebben wij hier in de Noorderkempen met Meer en Meerle drie sterke Chirogroepen. DHM: Och gij! Dat nieuws verrast me. De oude KSA/VKSJ-traditie wordt opgedoekt. Dat is verdorie een stuk van mijn jeugd dat verdwijnt. (slik). Fonne: Ja maar daar krijg je wel de Chiro voor in de plaats, hé jongen. Je zal ze nogal zien floreren als het zover is (brede glimlach). DHM: Waar waren we gebleven. Ah ja, dat VB-systeem, bestaat dat alleen in Meer? Fonne: Neen, dat systeem van begeleiding bestaat ondertussen bijna overal. Waar vroeger elke afdeling een proost had waarbij men terecht kon, heeft men nu de VB’s waarop de Chirojongeren kunnen terugvallen. Wij volgen de werking op via de leidersvergaderingen, via contacten met

6 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 6

20-11-2014 9:00:00


ouders, bij administratieve kwesties en geldzaken, op kamp, bij manifestaties en feesten… En heel soms als de jonge gasten iets te wilde plannen hebben, moeten wij al eens op de rem gaan staan en de scherpe kantjes een beetje afronden. Maar dat gebeurt zelden.

Gelijk grote jongens op kamp DHM: Hoor ik dat goed? Gaan jullie nog op kamp? Jos: Ja, wij gaan al zes jaar als VB’s mee op kamp met de Chirojongens van Meer. Niet om te koken, patatten te jassen of den hudo uit te kuisen. Wij zijn daar om een aantal zaken te regelen waar de leiders geen kaas van gegeten hebben, geen ervaring mee hebben of geen tijd voor kunnen maken. Ik noem maar wat: vergunningen in orde brengen, de toelating regelen om een kampvuur te mogen houden, de veiligheidsvoorzieningen controleren, onderhandelen met gemeentediensten, soms een bengel naar de dokter of het ziekenhuis brengen of optreden tegen vandalen die de kampplaats terroriseren. Allemaal zaken die zich voordoen. Dat is onze job en onze verantwoordelijkheid. Na het kamp meesmuilen mijn kameraden wel eens: ”Zijde wer noar de Chiro gewist, grwotte jonge?” Fonne: Op kamp gaan, daar is natuurlijk voor ons enig jeugdsentiment mee gemoeid. Wij zijn tenslotte opgegroeid in de Chiro. So what. Vandaag telt Meer twee afdelingen: 100 jongens en 120 meisjes. Ze zijn volledig gescheiden en werken onafhankelijk van elkaar. DHM: Is dat vanuit de gedachte dat je de kat niet bij de melk moet zetten? Jos: (gegrinnik) Wat niet belet dat er Chirokoppeltjes gevormd worden. Ons Jill is met Wout, Mathias met Hanneke, Gie met Charlotte, Wouter met Nina… Fonne: Wouter Aerts? (lacht ongelovig) Dat is voor het eerst dat ik daarvan hoor! Jos: Michiel Vermeiren met Marie, euh…neen met Celien. Marie is met Yves! Lang leve de Chiro!

Jos in de miserie DHM: En hebben jullie als VB’s nog straffe kampverhalen meegemaakt? Fonne: (fijntjes) Ja, zo zijn wij eens met ons tweeën met de fiets naar het kamp in Bree gereden.

Brugge. De Fonne is een getrainde coureur en ik ben maar een bescheiden zondagsrijderke. Heel de dag heeft het toen geregend. Met de wind pal op kop. Zeiknat was ik. Nog voordat we in Turnhout waren, zat ik al in café de Bosduif om bij te tanken. Ik heb nooit in mijn leven zo veel afgezien. Met zo een ’smalle geep’ als de Fonne had het ook geen zin om in zijn gat uit de wind te gaan zitten. Ik kon niet anders dan naast hem blijven rijden. Kilometers en kilometers langs het kanaal. Ik van miserie maar zagen: ’Is het nog ver? Zijn w’er bijna?’. ’Nog efkens’, loog de Fonne dan. (heftig) Met een uitgestreken ‘smoelement’ om mij te treiteren! Die martelgang heeft 85 kilometer geduurd. Ik heb ’s anderendaags heel de dag in bed gezeten.

DHM: Welke stukken spelen jullie met die bende?

Heel veel toneel DHM: Ik heb begrepen, dat wie ’toneel’ zegt in Meer, vroeg of laat bij jullie terechtkomt. Jos: Dat zou best kunnen. Frans Van Bladel is 25 jaar geleden komen vragen of ik mee toneel wou spelen. Toevallig was de Fonne ook van de partij. Fonne: Ik was toen zeventien. Zowel voor Jos als voor mij was het de eerste keer dat wij mochten meespelen. Dat was in het toneelstuk ’Felix en Diana’. We waren kameraden van in de Chirotijd. Maar door het toneel zijn wij vrienden geworden. We zitten ondertussen allebei in het bestuur van ‘t Heidebloempje en hebben het zieltogende kindertoneel terug op poten gezet. Jos: Het kindertoneel in Meer is ons ’kinneke’ geworden en daar zijn we best trots op. Wij hadden hier ooit een traditie in kindertoneel. Ik heb als kind nog meegespeeld onder leiding van onderwijzer Herman Dufraing, de vader van Jan. Herman leidde het kindertoneel met harde hand. Na een viertal stukken is het een stille dood gestorven. Ik weet nog dat een opvoering telkens bestond uit een kinderstuk met nadien een eenakter door de volwassenen.

Jos: (met gespeelde verontwaardiging) Dat is hetzelfde alsof je Meer laat sjotten tegen Club

Fonne: We schrijven die stukken tegenwoordig zelf, samen met Karel Martens. Op die manier is het zowel voor de kinderen als voor het publiek zeer herkenbaar. Ons laatste stuk heette: Eirbizzeme in nood - de Kloosterbrigade. Dat was heel vernuftig half film en half toneel. Jos en ik hebben daar zelf in meegespeeld als twee Spaanse boeven. Ontzettend plezant en wij zijn er twee jaar mee zoet geweest… Jos: In onze film figureerden een aantal Meerse figuren en we draaiden op verschillende bekende locaties zoals het Fortuin, in de Mosten, bij Radio Valencia… Op een gegeven moment moesten de Fonne en ik, verkleed als boeven, met een bakfiets in volle vaart door de drukte van Meer Markt laveren. Nietsvermoedende mensen stonden verbouwereerd te kijken naar die twee onverantwoorde zotten. Verder speelde in de film ook nog een kalf van een Deense dog mee en een schattig varkentje. Allemaal te gek om los te lopen. Fonne: Datzelfde varkentje hebben wij nadien in de bloedworst gedraaid en het samen met de Karel en onze vrouwen opgegeten (gebulder)!

Kinderspel met Jos & Fonne

Jos & Fonne als filmregisseurs

DHM: Hoe begin je in godsnaam aan kindertoneel?

DHM: Film en toneel, en dat met kinderen en dieren, dat was wel heel ambitieus, heren. Zelfs Steven Spielberg zou daar niet aan beginnen.

Jos: Wij zijn in Meer in de schoolklassen gaan vragen wie er mee wou doen. Op die manier hebben wij toch een dertigtal bengels bijeen gekregen. Ons eerste stuk was ’Drie kleine biggetjes’. Daar hebben wij toen ’onze père mee gezien’. Werkelijk alles hebben wij moeten organiseren van begin tot einde. Decor, kleding, theatertechniek, repetities, drukwerk… Dat was niet te doen. We hadden er soms meer werk mee om die bengels stil te houden dan om toneel te spelen.

Jos: Smeerlapke! (lacht groen en zwijgt)… DHM: En?

eerste bedrijf laten spelen en het tweede bedrijf door een ander meisje laten overnemen. Met krak hetzelfde haar, hetzelfde kleed, dezelfde schmink. Niemand had het in de gaten en het liep perfect. Sindsdien passen we dit systeem consequent toe. Iedereen speelt mee en de rollen worden telkens door verschillende acteurtjes gespeeld. Vroeger waren er al eens bengels die heel de tijd stomweg bloem of boom moesten zijn. Tja, niet iedereen heeft evenveel talent. Maar bij ons mogen al die gastjes echt toneel spelen en ze hebben allemaal minstens een gesproken rolletje. Iedereen die inschrijft, mag meedoen, dat is onze regel. Tot grote vreugde van alle kinderen… en hun ouders (fijn lachje).

Fonne: Het meisje dat de hoofdrol voor haar rekening moest nemen, geraakte op zeker moment zo gestresseerd dat ze moest stoppen. Ze kon niet meer slapen, ze at niet meer. Haar ouders wisten zich geen raad. Toen hebben wij haar alleen het

Fonne: Ja maar wij hadden Karel Martens. En dat is een crack hé. Hij heeft alles gefilmd en gemonteerd en van geluid voorzien. Zonder hem was dat waanzinnig project niet mogelijk geweest. Verder konden wij een beroep doen op een klepper als Jan Dufraing, Zijn ervaring in het schrijven van toneelstukken was onmisbaar. Hij heeft ons geholpen om de structuur en de tekst op punt te zetten. Jos: Vroeger was er hier in Meer en Meerle een gezamenlijke filmclub. Harry Roelen, Gerard Geudens en Louis Van Bavel van Meerle waren de initiatiefnemers. Die club heeft enkele films

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 7

DHM_dec_354.indd 7

20-11-2014 9:00:00


turnen, dansles, IKO. Het is voor de ‘kleinmannen’ ook een hele opgave om het vol te houden. In de paasvakantie is het elke dag repeteren en nog eens repeteren. Daar ben je telkens meer dan twee-drie uur zoet mee. Op het laatst willen die gastjes het podium op’. Hou dertig bengels dan maar in toom. Fonne: Op den duur snak je samen met de kinderen echt naar de opvoering. Na de première is dat echt een ontlading. Dan zitten we allemaal van ‘contentement’ met ons hoofd in de wolken.

Achter de schermen van het Heidebloempje

Twee Spaanse boeven, Jos (liggend) en Fonne (rijdend), ontsnappen met een bakfiets op Meermarkt. Scene uit de begeleidende film van ’Eirbizzeme in nood’. gedraaid met acteurs en actrices van ‘t Heidebloempje. Dat was nog in de tijd van de super-8 pellicule, hé. DHM: Daar staat mij vaag iets van voor. Jos: Een van de titels was: ’Leentje van het Rozenhof’. Jan Dufraing was toen zowat de Brad Pitt van de Noorderkempen. Een andere film was ‘De schat van Maxburg’. Louis Van Bavel had die film op video gezet want zijn zoon Jan Van Bavel speelde daar in mee. Ik herinner mij ook nog dat Jos Stoffels in een andere film als stuntman fungeerde. Hij moest van een hoge kant in het water vallen van de (toen pas uitgebaggerde) put aan de E10. De vampier in die bewuste prent werd vertolkt door de vader van Ingrid Brosens die nu op de milieudienst van de gemeente werkt. Fonne: Het schijnt dat heel Meer naar de première in de parochiezaal is komen kijken. Wij hadden het plan opgevat om een soort remake te maken van deze cultfilm maar dan gespeeld door kinderen. Na het bekijken van de originele prent bleek het verhaal echter wat dunnetjes en zijn wij daar van afgestapt. Ten einde raad besloten wij om van nul te beginnen en na wat brainstormen zijn we met een combinatie van kindertoneel en kinderfilm ’op de proppen’ gekomen. Het is ons meest succesvolle project geworden. DHM: Hoe begin je aan zo’n titanenwerk. Dat moet toch enorm veel tijd gekost hebben. Fonne: Hoeveel uren Jos en ik daar ingestoken hebben, is niet te schatten. En wij niet alleen hé! Ook de Karel en de rest van de ploeg heeft zich uit de naad gewerkt. Dit project werd twee jaar van te voren opgestart. Het verhaal schrijven, spelertjes rekruteren, een filmscenario uitwerken… De opnames onder leiding van Karel Martens zijn gestart in de lente van 2010. Het was op de eerste Meermarkt van mei, herinner ik me nog.

In de zomervakantie was het alle hens aan dek voor de opnames met de kinderen. Dat was niet eenvoudig omdat iedereen op de set aanwezig moest zijn als er gedraaid werd. Bovendien waren we erg afhankelijk van het weer. Dankzij het enthousiasme van de hele crew en de hulp van vele mensen is dat allemaal met de nodige ups en downs gelukt. Tijdens de wintermaanden hebben we de montage gedaan. Het was ideaal dat de film al zo goed als klaar was vooraleer we in september 2011 aan de toneelrepetities begonnen. Met Pasen in april 2012 speelden we de première voor een bomvolle zaal. Het succes was fenomenaal. ’Meir kwam nog eens kleir’ met een staande ovatie (lacht). We hebben het stuk vijf keer gespeeld. Jos: Dat spel zat zo vernuftig in elkaar dat de mensen soms niet wisten waar ze het hadden. Op een groot scherm boven het theaterpodium zie je de boeven, ik en Fonne, bijvoorbeeld door het dorp vluchten, achterna gezeten door de kinderen. Ter hoogte van zaal Rosalia trekken wij in paniek de deur van de zaal open. En op hetzelfde moment dat wij in de film door de deur verdwijnen, komen wij door diezelfde deur in levende lijve de theaterzaal binnengestormd. Ondertussen zie je op het grote scherm ook de troep bengels aan de zaal arriveren en eveneens door de deur de zaal binnenlopen. De filmbeelden floepen uit… En hupsakee, de achtervolging gaat naadloos live verder in de zaal met heel de toneelbende… Fonne: Dat was echt niet normaal. Het publiek werd zot.

DHM: Jullie technische ploeg heeft ongetwijfeld een groot aandeel in het succes van het kindertoneel in Meer. Wie zijn dat allemaal? Jos: De vaste ploeg is eerder klein, maar ze zijn allemaal zeer gedreven en keigoed in wat ze doen. Mensen van Meer waarop wij altijd kunnen rekenen. Karel Martens neemt film, licht en geluid voor zijn rekening en zijn vrouw Annemie Van Opstal doet de grime. Het decor wordt altijd gemaakt door meestergast Stan Strybos, geassisteerd door Jack Godrie. Emelie, de vrouw van Stan staat in voor de kaartverkoop en voor ’snit en naad’. En wat mensen dikwijls vergeten: ook de souffleur is onmisbaar. Mijn dochter Jill heeft dat al enkele keren gedaan. Evenals juffrouw Rosita en Karine Theuns. Zonder al deze gedreven helpers achter de schermen zou het kindertoneel in Meer niet kunnen blijven floreren. DHM: En de kostumering? Jos: Dat ontwerpen en selecteren Fonne en ik allemaal zelf. Gelukkig kunnen we altijd terugvallen op May Braspenning in Wortel. Daar rijden wij drie-vier keren met een auto vol bengels naar toe om te passen. May heeft een hele zolder vol met toneelkleren. Daar hangen misschien wel duizend kostuums. Dat hou je niet voor mogelijk. May weet alles direct hangen of liggen. DHM: Hoe is May daar aangeraakt? Fonne: Een uit de hand gelopen hobby. Jos: En als je iets nodig hebt, dat zij niet heeft, dan naait ze dat wel vlug. Of ze maakt een leuke combinaties met stukken van een MickeyMouse-pakje en een broek van een piraat. May is echt ongelooflijk creatief en handig. Wij hadden eens trollenpakjes nodig. May fikst dat voor ons. Een speciaal kledingstuk voor een indiaan? May duikt in haar collectie, komt met een soort rokje te voorschijn, knip-knip-knip en klaar is kees. Fonne: Die moeten jullie van de Hoogstraatse Maand ook maar eens gaan interviewen.

DHM: Wat ik ook straf vind, is dat jullie zoveel kinderen bijeen kunnen krijgen om toneel te spelen.

DHM: De naam van Karel Martens is hier ook al enkele keren gevallen.

Jos: Vanzelfsprekend is dat niet. Er is veel concurrentie van voetbal, fanfare, muziekschool,

Fonne: Dat is een straffe gast. Hij woont in Hoogstraten maar is afkomstig van Meer. Vroeger

8 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 8

20-11-2014 9:00:00


speelde hij zelf mee toneel tot hij op zekere dag licht en geluid is gaan doen. Dat is ondertussen echt zijn ding geworden. Hadden wij Karel niet, dan zouden wij hem moeten uitvinden. Omdat wij met de toneelkring de dorpsquiz gewonnen hebben, mogen wij de volgende quiz organiseren. Ik zit samen met Karel in de werkgroep en het wordt echt weer iets heel speciaals met filmopnames en videoprojectie. Jos: Een paar jaar geleden hebben wij met het groot toneel ’De Bar van tante Saar’ gespeeld. Dat was met een travestietenbar op de scène. Een echte billenkletser met veel zang, show en lichteffecten. Daarin heeft Karel zich helemaal kunnen uitleven. DHM: Jullie ook, me dunkt. Fonne (gierend): ‘Zij maar zeker’! Ik was tante Saar en hij was garçon. Wij hebben het bont gemaakt, ja. Jos: De Karel met zijn ideeën en zijn talent is een meerwaarde voor ons toneel. Dikwijls moet hij zijn plan trekken met de beperkte middelen waarover wij beschikken. Toch weet hij er altijd het beste van te maken. Al willen wij graag nog ergens een goede beamer op de kop tikken om betere projecties te kunnen integreren in ons decor. Als er een sponsor is die ons daarmee uit de brand kan helpen, graag!

Samen 50 jaar op de planken DHM: Naast het kindertoneel zijn jullie beiden ook nog zeer actief in het groot toneel? Fonne: Elk jaar spelen wij een stuk. Ik ben al 25 jaar bezig en ik heb alle winters meegespeeld en in één jaar zelfs in twee stukken. Jos: Ik was er ook altijd bij en de laatste 4 jaar als regisseur. We zijn dan toch telkens een week of zeven-acht bezig met repetities. Dat begint om 19 uur met de kachel aansteken en koffie zetten. Om halfacht komen de acteurs binnen en wordt er gerepeteerd tot een uur of tien. Als onderdeel van brassband Rosalia hebben wij het geluk om over een eigen zaal te beschikken. Wij moeten niet ergens in een achteraf kelder staan te improviseren want wij kunnen meteen repeteren op ons vertrouwde podium. Drie keer per week en de laatste week vijf keer. Iedereen moet uit zijn pijp komen en men verwacht dat je er altijd staat. Als er iemand ontbreekt dan is dat een serieuze handicap. Daarnaast zitten wij ook nog eens in het bestuur. Er moeten stukken gekozen worden, er moeten stukken gelezen worden… Eigenlijk zijn wij daar tussen de soep en de patatten een heel jaar mee bezig. Fonne: Plus nog een teerfeest en een nieuwjaarsreceptie, de zaal klaar zetten, kuisen. Toneel is zeer arbeidsintensief. Maar het is plezant. Als je dat niet graag doet, hou je dat ook niet vol.

Jos zonder broek en Fonne de snul in het theaterstuk ’De Slappe der Wet”. DHM: Al 25 jaar lang, hoor ik hier zeggen? Tijd voor een zilveren jubilee?

Ik vraag me af hoe jullie dat thuis kunnen blijven verkopen.

Jos: Ik was twee maanden getrouwd toen Sus Van Bladel van ‘t Heidebloempje hier aan kwam met de vraag ”Woont hier ’ne Poeppieboy?” Toen ben ik begonnen en ja, dit jaar zijn wij ook 25 jaar getrouwd. Daarom kan ik dat zo goed onthouden.

Jos: Zwijg stil, want ons vrouwen weten niet beter (hij kan gelukkig al weer glimlachen). Wij spelen thuis ook toneel! Neen, effe serieus. Ons gezin leeft mee met wat wij doen. Het is waar dat onze vrouwen dikwijls alleen hebben gezeten. Ons Kris heeft meermaals laten verstaan ’dat ik en Fonne beter kunnen gaan samenwonen’. Maar Fonne, dat zegt ze maar om te lachen, hé.

Fonne: Ik ben begonnen in hetzelfde stuk samen met Jos. Samen zijn wij dus goed voor 50 jaar toneel in Meer. DHM: Jos plus Fonne samengeteld is dus echt een gouden duo? Jos: Bwah, dat wordt hier niet zo gevierd. Fonne: Vroeger was dat wel de gewoonte. Maar wij zijn daar echt niet mee bezig. Jos: Neen, er is wel iets anders waar ik mee zit. (Kijkt mij indringend aan.) Dat wij na het succesjaar van ’Eirbizzeme in nood’ bij de uitreiking van de cultuurprijs door de cultuurraad over het hoofd werden gezien. Dat blijft ons en heel de ploeg dwarszitten tot op de dag van vandaag. Blijkbaar liggen ze in Hoogstraten niet wakker van onze culturele inspanningen in Meer? Of is het ’omdat het maar kleine cultuur voor bengels is’ en daarom misschien niet zo belangrijk? (En toen werd het even stil…) DHM: Jullie zijn uithuizige bezige baasjes.

Fonne: Onze kinderen hebben nooit anders geweten. Ze zijn ermee opgegroeid. Vanuit het kindertheater schuiven onze ’mannen’ door naar het groot theater. Zolang ze daar plezier in vinden, is dat toch schitterend. Monique, mijn vrouw, heeft wel eens meegedaan met het groot toneel. Maar dat is bij twee keer gebleven. Ene zot in huis is meer dan genoeg. Jos: Weet’e wat daar van is: ons vrouwen komen na vijfentwintig jaar nog altijd met veel plezier kijken als wij op de planken staan. Is ’t niet, Fonne? (Fonne knikt zeer overtuigend zoals alleen acteurs dat kunnen.) DHM: Tot slot, hoe ziet de toekomst eruit? Wat hebben jullie nog op het schab liggen? Jos: De repetities van het groot toneel zijn alweer begonnen. Verder gaan wij ons ook wagen aan het schrijven van een eigen stuk, ditmaal voor het groot toneel. De ideeën staan op punt en de grote verhaallijnen zijn al af.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 9

DHM_dec_354.indd 9

20-11-2014 9:00:00


DHM: Begin december staat jullie eerstvolgende voorstelling op de affiche, heb ik gezien.

zin -en vooral onzin- van een biertapinstallatie op kamp. Jos en Fonne zitten met hun wortels stevig vastgeankerd in Meer, in de Chiro en in toneelkring ‘t Heidebloempje. En dat blijkt heel vruchtbare grond te zijn. Wat niet wegneemt dat acteurs rare vogels zijn. Hun wereld is het theater. Soms weet je niet waar het spel eindigt en het leven begint (en vice versa). Zij pakken je in met hun talent en hun ontwapenende mix van ernst en kolder, van graficus en hovenier, van rusthuis en bloemencorso. Het is een gouden duo waarbij uitersten elkaar in evenwicht houden.

Jos: Dat wordt ’Dolle pret in ’t cabaret’. Fonne speelt een hoofdrol, wat had je gedacht, en ik doe de regie. Zoals de titel al laat vermoeden, wordt het als vanouds een dolkomische avond met veel vaart en hilarische verwikkelingen. Eén ding is zeker: plezier verzekerd voor jong en oud. Meer ga ik niet verklappen want de mensen moeten zelf maar komen kijken. Pas wel op want de kans is groot dat je nadien met buikpijn van het lachen naar huis gaat.

Jos en Fonne zijn goed bezig in Meer. Vanwege DHM mogen zij een pluim op hun hoed steken (of bij Fonne misschien in zijn achterwerk) voor het kindertoneel in Meer. Want ergens in den Dag Allemaal staat geschreven: ”Al het goede wat gij voor onze kinderen doet, hebt gij in veelvoud voor onze maatschappij gedaan”. Of stond dat in de Story?

DHM: Hoe dikwijls wordt een stuk hier opgevoerd? Fonne: Wij spelen het telkens vijf maal. Elke keer voor een uitverkochte zaal van 200 toeschouwers. Dat is voor Meer heel veel. Toch zeker als je bedenkt dat Meer maar 3000 inwoners heeft. DHM: Wanneer kunnen we komen kijken? Jos: Je kan kiezen. We spelen op 5, 6, 12 en 13 december om 20 uur. En zondag 7 december om 14 uur. Plaatsen reserveren kan vanaf 22 november bij Stan en Emelie Strybos (tel. 03/315 83 44) en een kaart kost 7 euro. DHM: Toi-toi-toi, mannen. Ik kijk er naar uit

om jullie in actie te zien. Tot binnenkort in zaal ’Voor Kunst en Volk’ (Rosalia) in Meer.

EPILOOG ’Off the record’ hebben we nog wat nagebabbeld over koetje en kalfjes, over pingpongballetjes wegschieten met een moemoe-bh, over de problematiek van het duivenmelken en over de

Blijven wij nog met één onbeantwoorde vraag zitten: wat betekent voor hen cultuur. Het antwoord is niet belangrijk zolang Jos en Fonne in Meer maar voor warmte en verwondering zorgen. Eureka! Zou dat misschien niet de essentie van cultuur kunnen zijn? Succes mannen, doe zo voort en blijft vooral ’het zotteke uithangen’. Dat laatste is bedoeld als een compliment. (jama)

DE WERELD VAN

10 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 10

20-11-2014 9:00:01


VANUIT HET STADHUIS Mouterijstraat gaat in erfpacht

OCMW groepeert asielzoekers en doorgangswoningen Begin jaren 90. Het Vlaamse Gewest lanceert een ambitieus plan: de bouw van 10.000 sociale woningen om op korte tijd het tekort in de sociale woningbouw op te vangen. Hoogstraten springt direct mee op de kar. De Mouterijstraat is geboren. Vandaag 20 jaar later zijn de subsidies van Domus Flandria opgedroogd, de 88 appartementen zijn aan renovatie toe en het OCMW geeft twee van de drie blokken in erfpacht aan Bouwmaatschappij Noorderkempen. Geruchten De geruchten deden al langer de ronde. Het OCMW van Hoogstraten zou de Mouterijstraat willen hervormen, woningen samenvoegen, eventueel te huur stellen op de gewone huurmarkt, verkopen of in erfpacht geven. Zes jaar geleden (2008) werd er al eens een schattingsverslag gemaakt voor de verkoop aan Bouwmaatschappij De Noorderkempen. Deze verkoop ging uiteindelijk niet door. Nu de lening en de subsidiëring van Domus Flandria afloopt, komt het dossier in een stroomversnelling. De sociale bouwmaatschappij neemt twee blokken van de Mouterijstraat in erfpacht. Het OCMW, eigenaar van het complex, behoudt de kleinste blok en start kortelings met de reorganisatie en renovatie. Een terugblik en een kijk op de toekomst.

Nood Terwijl in Hoogstraten de ene verkaveling na de andere van de tekentafels rolde zat de sociale woningbouw in Vlaanderen begin jaren 90 in een diep dal. Vooral de slechte financiële toestand van de sociale huisvestingsmaatschappijen veroorzaakte haast een complete bouwstop in deze sector. Sociale kavels kwamen er in Hoogstraten nog wel op de markt, dank zij gemeentelijke voorschriften bij nieuwe verkavelingen. Zo stonden er in Hoogstraten in augustus 1993 400 bouwplaatsen in de planning of in de steigers waarvan slechts 61 als sociale kavels te koop werden aangeboden. Maar sociale woningen werden er haast niet meer gebouwd. Tot Norbert De Batselier, minister van Leefmilieu en Huisvesting in de Vlaamse regering Van den Brande, een ambitieus plan op tafel legde om 10.000 nieuwe sociale woningen te laten bouwen. Het project kreeg de naam Domus Flandria en maakte de mogelijkheid open voor een soort PPS-systeem (Publiek private samenwerking) zoals nu ook bij de bouw van het zwembad wordt toegepast. De firma Cosimco uit Kontich werd voor Hoogstraten de initiatiefnemer, de gemeente Hoogstraten de aanvankelijke koper.

Het OCMW, eigenaar van de Mouterijstraat, geeft 72 woningen uit blok 1 (rechts op de foto) en blok 3 (uiterst links op de foto) in erfpacht aan de Bouwmaatschappij De Noorderkempen. De middenste kleine blok zal door het OCMW in eigen beheer blijven en gebruikt worden voor de opvang van asielzoekers en gedeeltelijk als doorgangswoningen. De overige zullen wellicht op de privémarkt verhuurd worden. De huidige bewoners van blok 2 zullen een onderkomen vinden in de twee andere blokken.

Parking of autobus? Wanneer het plan voor een nieuwe sociale wijk met 88 appartementen in het centrum van Hoogstraten op de gemeenteraad werd voorgesteld waren de reacties niet uit de lucht. Voor de toenmalige partij DE (Democratische Eenheid ) zouden deze gronden beter voorbehouden blijven voor een grote parking in het centrum. De toenmalige partij Agalev daarentegen was dan wel tevreden met de komst van sociale woningen, maar in deze concentratie van 88 woongelegenheden zag zij een groot gevaar voor gettovorming. “Wij vroegen een auto en u koopt direct een autobus” verweet toenmalig raadslid Juul Verhulst het college. “Het is voor de gemeente een zeer voordelige zaak om zulk een erfgoed te verwerven zonder dat het de gemeente één frank kost en tegelijkertijd voor zoveel voordelige huurwoningen te kunnen zorgen” , repliceerde burgemeester Arnold Van Aperen. “Maar misschien wordt de zaak na 20

jaar wel niet meer zo aantrekkelijk wanneer de huursubsidie wegvalt ?” vroeg raadslid Verhulst zich toen af. Profetische woorden?

OCMW neemt over Opmerkelijk was dat in het geheel van dit urgentieprogramma de privésector de meeste aanvragen indiende. Voor de Mouterijstraat kwam het initiatief van de firma Cosimco die al een stevige voet in Hoogstraten binnen had door o.a. de bouw van de Transportzone i n Meer. Cosimco zou de woningen optrekken, de wegen en parking inrichten en zorgen voor de groenvoorziening. Nadien zou de gemeente het geheel overnemen voor 210 miljoen BF (5 miljoen euro). Voor deze aankoop zou de stad een goedkope lening krijgen voor een bedrag van 2,28 mlj. BF per wooneenheid over 20 jaar gespreid aan een intrestvoet van 7,49 %. De bouwprijs per woning werd geraamd op 2,36 mlj BF. Al snel bleek evenwel dat wanneer

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 11

DHM_dec_354.indd 11

20-11-2014 9:00:02


VANUIT HET STADHUIS het OCMW deze appartementen zou overnemen men via de Wet Brunfaut ( Wet uit 1949 over de financiering van grote infrastructuurwerken voor sociale woonwijken) een besparing kon doen van 10 miljoen frank. En dus nam het OCMW de Mouterijstraat in bezit. Dit ging evenwel ook binnen het OCMW niet van een leien dakje. Sommigen spraken zelfs van een vergiftigd geschenk. De vrees voor mogelijke leegstand met een financiële strop als gevolg, maar ook het noodzakelijk aantrekken van mensen buiten de gemeente die mettertijd ook wel eens beroep zouden kunnen doen op steun van het OCMW, was meermaals stof tot discussie binnen de raad. Uiteindelijk zal het het OCMW zijn die een lening van 201 mlj. aangaat bij Domus Flandria voor de aankoop van de 88 huurwoningen, een lening van 5 mlj. voor de verwerving van de gronden en 12 mlj. voor de wegen- en infrastructuurwerken.

Noorderkempen baat uit Het werd echter al snel duidelijk dat het OCMW van Hoogstraten niet de nodige kennis en ervaring had om zulk complex van sociale huurwoningen uit te baten. Maar vooral de onverenigbaarheid tussen eigenaar en hulpverlener speelde haar parten. Een huurder die in financiële problemen zou geraken en zijn huur niet kan betalen kan in principe bij het OCMW aankloppen voor steun. Deze zou in dergelijk geval deze persoon moeten opvangen. In dit geval schiet het OCMW als verhuurder zichzelf in eigen voet. Het liet zich raden dat dit voor ernstige conflictsituaties aanleiding gaf. En dus werd er contact gezocht met een sociale bouwmaatschappij, in dit geval met Bouwmaatschappij De Noorderkempen. Tot op vandaag verhuurt deze maatschappij alle woningen in de Mouterijstraat terwijl het OCMW van Hoogstraten de uiteindelijke eigenaar blijft.

Niet over rozen De weg van de Mouterijstraat is zeker niet over rozen gegaan. Zeker in de beginjaren zijn er tal van conflicten geweest. De vrees voor spanningen bij een overconcentratie van sociale huurwoningen is voor een deel ook wel bewaarheid geworden. Mede als gevolg hiervan werd een buurtwerking opgestart in 1997 waarbij aanvankelijk een groep vrijwilligers via wekelijkse activiteiten, buurtfeesten, vergaderingen, kerstvieringen een frisse wind doorheen de wijk deed waaien. De beginjaren waren ook gekenmerkt door de aanwezigheid van vele jonge gezinnen, die later meer een plaats vonden in de Venhoef. Heel wat activiteiten van de buurtwerking waren dan ook gericht op kinderen, zoals o.a. ook deelname aan Begijntjes Laat Besluit, Sint Niklaasfeest, enz. Cin Adams, vrijwillige buurtwerkster, ooit uitgeroepen tot ereburger van de Mouterij, bevestigt dat er in de loop der jaren heel wat ten goede veranderd is in de wijk. De aanleg van een speeltuin, de inrichting van het buurthuis, de buurtwerking, en andere activiteiten resul-

Deze appartementsblok die door het OCMW zal uitgebaat worden bestaat uit 8 kleine studio’s en 8 één-slaapkamerappartementen. Sommige appartementen zullen verbouwd worden tot ruimere woongelegenheden en dienst doen als doorgangswoning of verhuurd worden. De andere komen ter beschikking voor de 7 LOI (Lokaal Opvang Initiatief). Hierdoor komen de vijf woningen die voor LOI tot hiertoe gebruikt werden vrij. Wat daar mee zal gebeuren is nog niet geweten. teerden in een solidariteit onder de bewoners, een grote verbondenheid en veel dankbaarheid. Geleidelijk aan kreeg de buurtwerking een meer professionele begeleiding vanuit het OCMW, met als pionier Geert Standaart en later Karin Cotteleer en Jos Vanluffelen. Beide zijn momenteel nog actief in de wijk.

Anno 2014 We zijn intussen 20 jaar verder. In de toelichting bij het meerjarenplan 2014-2019 van het OCMW lezen we over de Mouterij: “De financiële tegemoetkoming en de huursubsidie Domus Flandria stopt vanaf maart 2015. De aflossing van de lening loopt echter nog over heel 2015.” Begin november 2014 worden de inwoners van de Mouterijstraat in een vergadering bijeengeroepen en vernemen zij het nieuws dat de twee grote blokken (1 en 3) in erfpacht zullen gegeven worden aan Bouwmaatschappij De Noorderkempen. Blok 2, de kleinste van de drie appartementsblokken, zal voortaan gebruikt worden door het OCMW en ingericht worden als doorgangswoningen en woningen voor asielzoekers. Hierdoor zal er een en ander moeten gereorganiseerd worden in de wijk. Om een duidelijke kijk te krijgen op het uiteindelijke opzet maakten wij een afspraak met Jos Matthé, voorzitter van het OCMW.

Erfpacht “Wij gaan inderdaad twee blokken van de Mouterijstraat in erfpacht geven aan De Noorderkempen.” bevestigt de OCMW-voorzitter.” De Noorderkempen was eerst vragende partij om één blok

aan te kopen, voor twee ontbraken de financies. In 2008 waren er ook al eens onderhandelingen geweest voor aankoop en werd er zelfs een schattingsverslag opgemaakt, maar dit is toen niet doorgegaan omwille van de verbintenis met Domus Flandria die toen nog liep. Nu de huursubsidies aflopen einde februari 2015 staat niets nog in de weg. Wij opteren voor een erfpacht van 66 jaar, hoewel De Noorderkempen liever een erfpacht voor 99 jaar zag. Op voorstel van onze diensten zullen wij de kleinste blok 2 behouden en zelf uitbaten. Hierin zitten 16 woongelegenheden: 8 studio’s en 8 eenslaapkamerwoningen.”

De Noorderkempen De Noorderkempen neemt dus 72 woningen in erfpacht. Volgens directeur Jan Van Hoeymissen mogen alle mensen blijven wonen, en ook de wachtlijsten blijven gelden. Toch wil de maatschappij snel beginnen met de renovatie van de woningen. Na 20 jaar zijn er heel wat kosten aan en volgens de huidige reglementen op sociale huisvesting zijn de studio’s te klein. Zodra er een studio of appartement vrijkomt wordt deze eerst gerenoveerd en wordt dan ter beschikking gesteld van de mensen die uit blok 2 verhuizen, tot gans blok 2 leeg is. Deze personen krijgen een minstens gelijkwaardige woning die zelfs groter en beter aangepast zal zijn aan de huidige noden. De verwarming wordt herzien, vloeren vernieuwd, keukens aangepast. Momenteel komen er al 4 studio’s en appartementen vrij. Op de laatste vergadering met de buurtbewoners werd gevraagd wie er wil verhuizen. Het OCMW geeft een vergoeding van 400 euro voor verhuiskosten of herinrichting en één maand gratis huur. Vol-

12 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 12

20-11-2014 9:00:02


VANUIT HET STADHUIS gens de OCMW-voorzitter zal de ontruiming van blok 2 mogelijk sneller verlopen dan aanvankelijk voorzien.

Asielzoekers De kleinste van de drie blokken uit de Mouterijstraat, momenteel nog 16 woongelegenheden, wordt niet in erfpacht gegeven aan De Noorderkempen maar zal door het OCMW zelf gebruikt worden. Voorzitter Jos Matthé legt ons uit dat op voorstel van de diensten hier in de toekomst een deel van het LOI zal ondergebracht worden. Dit is het Lokaal Opvang Initiatief, dat instaat voor de huisvesting van asielzoekers die in een procedure voor erkenning als vluchteling zitten. De opvang van deze kandidaat vluchtelingen wordt volledig gesubsidieerd door de federale overheid. Hoogstraten had in het verleden 23 erkende plaatsen, verspreid over 5 woongelegenheden. Onder het beleid van staatsecretaris Maggie De Block zijn de opvangmogelijkheden fel afgebouwd, zodanig dat Hoogstraten momenteel nog maar 14 LOI plaatsen en 3 bufferplaatsen heeft. Eén van de huizen die hiervoor gebruikt werd in de Leemstraat staat daarom momenteel leeg. Een van de LOI voor gezinnen blijft op de OCMW campus. Wanneer alle asielzoekers overgebracht worden naar de studio’s in blok 2 van de Mouterijstraat komen ook de andere huizen vrij. De sociale dienst van het OCMW is vragende partij om een deel LOI-ers samen te brengen in de Mouterij. Dit vergemakkelijkt de opvolging en zou volgens de voorzitter de integratie bevorderen. Het buurthuis is immers ook vlakbij en de sociale dienst is beter bereikbaar.

Doorgangswoningen Naast het LOI is er ook nog plaats om enkele doorgangswoningen in onder te brengen. De doorgangswoningen die zich momenteel nog bevinden in blok 1 en 3 zullen mettertijd overgebracht worden naar blok 2. Een aanpassing van 2 woningen voor minder mobielen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Na aanpassing van de andere woningen door samenvoeging denkt het OCMW er aan om deze woningen op

de privémarkt te kunnen verhuren. Deze zouden ook tijdelijk kunnen gebruikt worden bij opvang wanneer het doorgangshuis in de Van Aertselaarstraat moet gerenoveerd worden of gebruikt worden als doorgangswoning als de nood groter zou worden.

Patrimonium Vooral door de bouw van de privé-appartementen aan de Vrijheid is men bij het OCMW tot het besef gekomen dat men beter geen gronden verkoopt. Het openbaar domein, de wegen, het speelpleintje, de tuintjes blijven in eigendom van het OCMW. Enkele jaren geleden werd er nog 800 m² achter blok 3 aangekocht. De berging die dit jaar gebouwd werd wordt wel overgedragen aan De Noorderkempen, maar een 10-tal ruimtes blijven beschikbaar voor de bewoners van blok 2. Voor de renovatie van blok 2 werd 297.600 euro voorzien. Daar er in 2014 reeds een aantal werken werden uitgevoerd zoals vernieuwen van vloer en bergplaatsen zal er nog voor een 222.000 euro kosten moeten gemaakt worden om gans de blok aan te passen zoals voorzien. Aan Domus Flandria moet het OCMW nog een bedrag van 361.719 euro afkorten. Het OCMW ontvangt nog de huurgelden van januari en februari . Het overige bedrag, een 305.000 euro zal als instap in de erfpacht aan de Bouwmaatschappij De Noorderkempen aangerekend worden.

Love 2 heal

Bindend sociaal objectief OCMW-voorzitter Jos Matthé maakt zich sterk dat door deze omvorming Hoogstraten wellicht als één van de eerste gemeenten in de provincie Antwerpen in orde zal zijn met het ‘Bindend Sociaal Objectief’. Dit is de verordening van het Vlaamse Gewest naar de gemeenten toe om zich in orde te stellen met voldoende sociale woongelegenheid. Zo moet elke gemeente een aantal huurwoningen kunnen aanbieden in verhouding met het aantal inwoners in de gemeente. Het objectief startte in 2009 en moet zijn eindfase bereikt hebben in 2020. Concreet voor Hoogstraten betekent dit dat zij minstens 3 sociale kavels moet aangeboden hebben, 72 sociale koopwoningen op de markt gebracht hebben en 124 sociale huurwoningen kunnen aanbieden. Tot vandaag ontbreken er nog een 60-tal huurwoningen en een klein aantal koopwoningen. In het verleden werden de woningen in de Mouterijstraat nooit op deze lijst opgenomen omdat zij onder een ander stelsel werden verhuurd. Maar met de nieuwe regeling die nu getroffen wordt komen de woningen uit de Mouterijstraat wel in aanmerking en zal het Bindend Sociaal Objectief volledig ingevuld zijn in 2015. “Gouverneuer Cathy Berx noemde ons de beste leerling uit de klas”, aldus een trotse Jos Matthé. Als de projecten die nu in ontwikkeling zijn (o.a. klooster Meer) gerealiseerd worden in de volgende jaren, zal Hoogstraten wellicht tegen 2017 het BSO volledig ingevuld hebben.

Paul Van Huffel - Chantal Greeve Paranormaal genezers voor mens en dier Gemeentestraat 17 2322 - Minderhout Tel. : 0475/66.92.77 Paul Tel. : 0475/94.96.24 Chantal info@love2heal.be animalhealing@love4animals.be

www.love4animals.be www.love2heal.be

Niet WEELDE, maar LIEFDE schept gezelligheid. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 13

DHM_dec_354.indd 13

20-11-2014 9:00:02


MUSICAL 1814, De Vergeten Veldslag

Veel meer dan een groot evenement De musical die Ann Leemans en haar team neerzetten is veel meer dan zomaar een groot spektakel. Het is een promotie voor de stad Hoogstraten en een bewijs dat cultuur gemeenschapsvormend is. Achter de schermen voel je het enthousiasme van de 500 medewerkers pas echt. Op het podium staan maar liefst 270 acteurs, zangers, dansers en figuranten. Van in de orkestbak zorgen 55 muzikanten voor livemuziek. In totaal werden er meer dan 400 unieke kostuums speciaal voor de voorstelling ontworpen en gemaakt in een eigen atelier. Dat zelfde geldt voor de 11 unieke en bewegende decors en een grote hoeveelheid kleine decorstukken. De lege hallen van de Veiling werden als theaterzaal met foyer en backstageruimtes ingericht. Dat alles werd gemaakt en in elkaar gestoken door vrijwilligers bijgestaan door een groep van (slechts) vijf professionelen. Op het moment dat we dit schrijven zijn er voor de zeven voorstellingen in totaal reeds 7.400 tickets verkocht.

Het verhaal HOOGSTRATEN - De musical 1814 is op de eerste plaats een aanklacht tegen oorlog, wat prachtig in beeld wordt gebracht door het verhaal van de familie Bevers. De Nederlanden werden door Napoleon geannexeerd en maken deel uit van het Eerste Franse Keizerrijk. Frans Bevers moet door loting niet naar het leger, maar verkoopt zijn vrijstelling. Voor veel geld neemt hij de plaats in van Benedictus, de zoon van de burgemeester. Frans vertrekt dus, samen met andere jongens naar het front. De kinderen leren op school over keizer Napoleon. Seppe Bevers hangt de stoere uit en toont het mes dat hij van zijn broer Frans kreeg, net voor hij naar de oorlog vertrok. Intussen zit Napoleon in Fontainebleau, waar een bode komt melden dat Breda is gevallen en de Pruisen en de Kozakken Hoogstraten naderen. Napoleon is radeloos, want Hoogstraten ligt al halfweg richting Antwerpen De drukte op het marktplein wordt plots verstoord door een bataljon Franse soldaten. Hun gardeofficier Jan-Baptist Van Eeckeren heeft een bevelschrift bij: de soldaten moeten in Hoogstraten worden gehuisvest en boerderijen worden opgeëist. De zes kinderen Bevers zijn bezems aan het binden als er op deur wordt geklopt... Jan-Baptist trekt in bij de familie Bevers, die zelf op de hooizolder moet slapen. Napoleon lijdt zware verliezen en in het café in Hoogstraten wordt gespot met de keizer en gemijmerd over het verleden en de toekomst. Vader Bevers troost zijn kinderen en verzekert hen dat alles goed komt. Fientje en Jan-Baptist komen elkaar toevallig tegen en hebben blijkbaar dezelfde dromen over wat nog komen moet … De inwoners van Hoogstraten verlangen naar het einde van de winter, tot een boodschapper komt melden dat generaal Roguet is aangekomen. Het plan van Napoleon lijkt te lukken: oorlog is een schaakspel en de wereld is het bord.

Drukte op het marktplein.

In het Floeren Paradijs

14 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 14

20-11-2014 9:00:03


MUSICAL 1814, De Vergeten Veldslag

Napoleon en raadgever Gaulaincourt Fientje en Jan-Baptist vinden elkaar in hun afkeer tegen de onzinnige oorlog: oorlog verliest altijd. De romantiek hangt in de lucht tot… Frans plots binnenvalt! Hij wil het geld van de loting ophalen, maar dat is blijkbaar nooit aangekomen en woedend gaat hij op zoek naar Benedictus. In het Floeren Paradijs gaat Frans Benedictus te lijf, maar de ruzie wordt verstoord door een boodschapper die de soldaten oproept om te gaan vechten in Minderhout. Jan-Baptist haalt Frans over om nog één keer mee te gaan. De strijd bereikt zijn hoogtepunt en Seppe moedigt de soldaten aan, maar wordt getroffen door een verdwaald schot……Fientje is te laat… Dan zwijgen de wapens. De kinderen brengen een boodschap van hoop: NOOIT MEER OORLOG.

De jonge Seppe Bevers

De acteurs We mogen uiteraard niet vergelijken, maar ten opzichte van Gelmel, de musical, is het decor veel meer uitgebreid en zijn er ook veel meer acteurs die een belangrijke rol spelen zoals Gert Boeckx (Napoléon), zijn raadgever de Gaulaincourt (Jef Rombouts), Ruben Mathé (Seppe Bevers), Lukas Fransen (Hendrik Bevers), Line Magnus (Fientje Bevers), Fien Boeckx (Marieke Bevers), Emilie Graff (Mitje Bevers), en Ella Van Dalfsen (Rozeke Bevers), Dries De Bakker (Jan-Baptist Van Eeckeren), Jef Broes (Miel Den Berevechter), Luc Rombouts (Charel), Jana Schrauwen (Delphine) en zoveel anderen die we nog niet genoemd hebben.

In totaal staan er 220 mensen op het podium, waaronder een 80-tal kinderen. Alle 220 hebben ze een even belangrijk aandeel in het geheel.

En een puim voor Maar de grote verdienste gaat naar Ann Leemans (productieleiding) en haar ploeg met Jos (regie en teksten), Florejan Verschueren (componist), Ward Opsteyn (arrangeur), Hans Casteleyn (de algemene muzikale leiding), Lut Goetschalckx (zang), Emelien Raats (regieassistente), Tina Van Roy (dans), Lieve Boeykens (decor) en Elvira Van Bavinckhove. (kostuums) en zoveel anderen meer.

De Slag bij Hoogstraten DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 15

DHM_dec_354.indd 15

20-11-2014 9:00:04


Tussen de minderjarige sekswerkers in Tanzania

Hannelore Van Bavel stelt haar dagboek voor De tweeëntwintigjarige Hannelore Van Bavel uit Minderhout werkt op dit moment haar masterstudie Sociologie af en start de masterstudie in Gender en Diversiteit aan de universiteit van Gent. Voor haar thesis sociologie trok ze drie maanden naar Tanzania, waar ze onderzoek deed naar minderjarige meisjes in de prostitutie. Op 18 december geeft ze een lezing en stelt ze haar dagboek voor. De promotor van de thesis van Hannelore had geen connecties in Afrika, noch in sekswerk. Daarom nam Hannelore contact op met het ICRH (International Centre For Reproductive Health) van Marleen Temmerman. ICRH heeft een afdeling in Kenia en aanvankelijk wilde ze daar, in Mombasa, haar onderzoek doen. Een week voor Hannelore zou vertrekken, kon dat plots niet doorgaan omwille van een groot aantal aanslagen door Al-Shabaab, waarbij tientallen doden vielen. Het werd dus in laatste instantie Tanzania, waardoor de voorbereiding verstoord was en Hannelore nog alle contacten en toelatingen van daaruit moest regelen. Het onderzoek spitste zich toe op “agency”, ofwel de vraag in hoeverre de meisjes controle hebben over hun eigen leven en in hoeverre ze zelf kunnen beslissen om in de prostitutie te stappen. Om agency te meten, onderzocht Hannelore hoe deze meisjes omgaan met gezondheidsproblemen en in hoeverre zij toegang hebben tot gezondheidszorg.

Leefomstandigheden In vergelijking met de omstandigheden hier zijn de levensomstandigheden daar natuurlijk erbarmelijk. De illegale aard van sekswerk in Tanzania verergert de reeds heel precaire omstandigheden en vaak grote armoede waarin de meisjes zich bevinden. Minderjarigen gaan dan ook veelal in de prostitutie omdat ze geen andere uitweg zien en niet uit vrije keuze; het zijn veelal weeskinderen of meisjes die zwanger zijn geraakt en door hun ouders op straat zijn gezet.Het jongste meisje met wie ik gesproken heb, was 13 jaar oud toen ze met sekswerk begon, maar ze vertelde me dat ze weet heeft van meisjes van tien die in de prostitutie zitten. Precies omdat ze zo jong zijn, hebben ze nog niet de macht of ervaring om zichzelf te beschermen. Mannen gaan ervan uit dat de meisjes nog niet besmet zijn met het HIV-virus en eisen of dwingen de meisjes tot onbeschermde seks. De overgrote meerderheid van de meisjes wil echt uit het sekswerk stappen. Ze doen het omdat ze arm zijn. Ze zijn vaak ongeletterd, heb-

Hannelore Van Bavel

Geboren: Turnhout, 17 maart 1992 Dochter van: Suzanne Haest & Fons Van Bavel Woont te: Minderhout Lagere school: Basisschool Scharrel, Minderhout Middelbare school: Klein Seminarie, Hoogstraten (1ste tot 5de middelbaar), Heilig Graf, Turnhout (6de middelbaar) Hoge onderwijs: Vrije Universiteit Brussel (Bachelor Sociologie), Universiteit Gent (Master Sociologie en Master Gender & Diversiteit) ben een zeer laag zelfbeeld en geloven niet dat er iemand is die zich om hen, de hoertjes, zou bekommeren. Ze voelen zich objecten en zijn te beschaamd om hulp te zoeken.

Hulp en ongeloof

Hannelore in het gezelschap van drie moslima’s op Zanzibar. Men gaat pilau eten, een kruidig rijstgerecht, typisch voor de kuststreek van Tanzania en Kenia. Omdat men binnen is en enkel in het gezelschap van vrouwen, mag ze haar hoofddoek uit doen. Bij deze familie heeft Hannelore twee maanden gelogeerd tijdens haar onderzoek.

Voor meisjes die Zayedesa kennen, ligt dat anders. Die zijn sterker en komen voor hun rechten op. Zayedesa is een organisatie die uitgaat van de overheid. De organisatie werd opgericht door de vorige presidentsvrouw en is bezig met heel brede ontwikkelingshulp, zoals onder andere agricultuur en stedenbouw en zoveel meer. Gezondheidshulp en jongeren is er maar een klein deel van. Over sekswerkers, mannen die seks

16 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 16

20-11-2014 9:00:05


hebben met mannen en druggebruikers wordt in de Islamstaat niet openlijk gesproken omdat het niet aanvaard is. Desondanks biedt Zayedesa deze groepen stiekem toch hulp. Er is een mooi gezondheidscentrum waar men terecht kan voor snelle HIV-testen, condooms en anticonceptie. Druggebruikers kunnen er terecht voor propere naalden. De overheid verbiedt dit, omdat het druggebruik zou aanmoedigen, maar Zayedesa doet het toch om zo de verspreiding van het HIV-virus tegen te gaan. Op plaatsen waar een dergelijke organisatie niet bestaat, werd hulp als irreëel ervaren. De minderjarige sekswerkers waren wantrouwing: “Wat is jullie dubbele agenda, waarom zouden jullie je zorgen maken over ons? Wij zijn toch maar de afvalligen van de maatschappij.”

Toekomst Op 18 december stelt Hannelore ook haar volgende onderzoeksproject voor. Daarvoor gaat ze terug naar Tanzania, nu voor een onderzoek naar genitale verminking bij Maasai meisjes. Mijn volgende studie valt samen met een stage voor de master in Gender en Diversiteit. Het is de bedoeling dat ik in april een situatie-analyse doe, onder supervisie van professor Els Leye, een genitale verminkingsspecialiste, om na te gaan of er lokale steun is voor het afschaffen van besnijdenis van meisjes. Als die steun er blijkt te zijn, zal ik in de zomer teruggaan om een interventie tegen genitale verminking door te voeren, niet zoals de blanke missionaris die daar iets komt opleggen, maar wel een door de bevolking zelf gedragen initiatief. Om de duurzaamheid van dit project te garanderen, werk ik nauw samen met de Ngorongoro Youth Development Association, een organisatie opgericht door Maasai die onder andere als bedoeling heeft gender ongelijkheid in de Maasai gemeenschap van Ngorongoro aan te pakken en meisjes en vrouwen meer kansen te bieden. Ik hoop ook dat ik mijn dagboek van mijn vorige reis, een turf van zo’n 250 bladzijden, kan verkopen, om een beetje van het nieuwe project te kunnen

financieren. Ik zal opnieuw vertalers nodig hebben, want Maasai spreek ik nog niet; Swahili, de officiële voertaal in Tanzania, wel. Hannelore geeft een lezing over haar onderzoek bij jonge meisjes die in de prostitutie terecht kwamen en stelt haar dagboek voor op DONDERDAG 18 DECEMBER om 20 uur in het CHIROLOKAAL TE MEER, Meesteeg 20. Voor meer informatie of steun kan u Hannelore bereiken langs hannelorevanbavel@hotmail.com en BE56 7555 3792 6788 (AXABBE22). (fh)

Hannelore gesluierd tussen de vrouwen. Het is nog Ramadan, maar men maakt zich klaar om de ‘Futari’, de naam van de maaltijd die de moslims na zonsondergang eten. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 17

DHM_dec_354.indd 17

20-11-2014 9:00:05


PUBLI-REPORTAGE

In de Rijkswachtkazerne aan de Vrijheid

Chavelli’s

Een nieuwe kijk op gezelligheid

Hoogstraten heeft prima restaurants, in alle categorieën. Toch waait er met Chavelli's, de nieuwe lunchroom in de voormalige Rijkswachtkazerne, een frisse wind door het aanbod. Het concept is tegelijkertijd nieuw en vertrouwd: de gerechten worden bereid met in de eerste plaats eerlijke streekeigen producten. Dat resulteert in een gezellige lunchruimte met een verrassend eigenzinnige kaart. Chavelli Overbeek volgde de Kunstrichting in

brunch of babyborrel kan ook op elk moment

het Heilig Graf in Turnhout. De smaakvolle

de zaak privé gemaakt worden zonder

inrichting van haar zaak is daar nog een stille

huurkosten.

getuige van. Horeca-ervaring deed Chavelli op

Om het eenvoudig te stellen, als je wil

in de eerste plaats bij Vanessa van der Meulen

genieten, stil of iets uitbundiger in gezelschap,

in The Lounge in Turnhout. Die leerde haar het

bij Chavelli's vind je altijd een formule die past.

restaurantwezen kennen. Om vervolgens in

En even terzijde, wie snel zijn laptop of tablet

Ibiza, Andorra en de skigebieden interna-

wil nakijken, er is wifi.

tionale kennis op te doen. Tot ze de stap zette om haar eigen ideeën vorm te kunnen geven.

Kortom, de rijke keuken van Chavelli's moet

“Ik voelde dat er nog nood was aan eenvoudig

ontdekt worden. Zoals een van de getui-

en gezond maar tegelijk ook aan creativiteit. Ik

genissen in Facebook besluit: “Super lekker

werk daarom vooral met streekproducten; zo

gegeten! Geroosterde boterham met gegrilde

heb ik geitenkaas uit Ulvenhout, honing uit

kipfilet, rucola en pestomayo... overheerlijk!

Meerle, speltbrood uit Meersel-Dreef, Kavus-

Aanrader! We gaan zeker nog eens terug!”

koffie uit Kalmthout en natuurlijk aardbeien uit Hoogstraten.” Chavelli's heeft dan ook een uitgebreide kaart; van culinair creatief belegde broodjes, maaltijdsalades met dressings uit eigen keuken tot gezonde rundsburgers. Er zijn ook vegetarische varianten voor de meeste gerechten. Alles kan je afronden met een rijke keuze aan gebak en exclusieve koffie, bier en een natuurlijk een goed glas wijn. 's Ochtends kan je er tussen 8.00 en 11.00uur ontbijten en in de namiddag kan je er terecht voor een stukje appeltaart of versgebakken wafel, alles in eigen huis gemaakt. De

Hapje Tapje - Kerst & Nieuw Op 14 december wordt in Hoogstraten gewoontegetrouw Hapje Tapje ingericht. Ook Chavelli's neemt deel op het binnenpleintje van de Rijkswachtkazerne, samen met Beckerendo Kleding, 't Wijnhuis en Kanus-koffie. Er zal ook een standje met juwelen zijn. Zeker de moeite om er even te vertoeven. Nog in de eindejaarsperiode, vooral met Kerst en Nieuwjaar, heeft Chavelli's een speciale afhaalservice voor hapjes. Vanaf 18.50 euro. Hou haar Facebook in de gaten!

gezelligheidstopper is echter de High Tea; met vriendinnen (nu ja, vrienden kan ook) een hele namiddag genieten van een palet versnaperingen en een keuze uit verschillende theeën. Voor een redelijk bedrag (vanaf 17,5 euro) mag je jezelf twee en een half uur laten gaan. Ideaal voor een verjaardag of een familietraktatie. Voor een 'babyshower',

De gezelligheidstopper is de High Tea; twee en een half uur genieten

Rijkswachtkazerne Vrijheid 208 2320 Hoogstraten Tel. 03 501 29 42 facebook.com/Chavellis.hoogstraten chavellis.hoogstraten@gmail.com

18 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 18

20-11-2014 9:00:06


PERSOVERZICHT

JANUARI Leden van de moslimgemeenschap zetten het nieuwe jaar in met het opruimen van zwerfvuil op de Vrijheid. Ze willen hun steentje bijdragen aan een proper straatbeeld waarin ook zij leven. In de Veilinghallen komen meer dan tweeduizend rashonden uit gans Europa samen voor een tentoonstelling georganiseerd door de Kon. Kempische Kynologenclub. Veel Nederlanders komen in België tanken, zeker nu de accijnzen daar weer verhoogd zijn. Nog meer Noorderburen komen over de grens om sigaretten in te slaan. Een slof sigaretten kost in Nederland al vlug 30 % meer dan in België. Leerlingen van het VITO brengen stromend water in de begijnhofkerk. Het water zal onder andere gebruikt worden voor doopsels tijdens de twee Roemeens-orthodoxe vieringen die er elke maand georganiseerd worden. De politie zoekt in de Schelde naar het lichaam van de 65-jarige Staf Rosiers, die in april 2013 spoorloos verdween. Droogkuis Lux Shop langs de Vrijheid sluit zijn deuren. Daarmee verdwijnt ook het vertrouwde beeld van een half gereinigde zetel, die er sinds de jaren 70 stond, uit het straatbeeld. Dieven gaan aan de haal met 100 kg ijzer afkomstig van afbraakwerken op een terrein langs de Meerleseweg in Meer. Gedetineerden kunnen in Hoogstraten een opleiding “Arbeider in natuur-, bos- en landschapsbeheer” volgen. Op termijn zal men hen inzetten om bij het Penitentiair schoolcentrum een natuurreservaat van drie hectaren aan te leggen. Vijfentwintig jaar geleden vonden Frans en Marcel Geens, in opdracht van stratenmaker Corneel Gysbrechts, de Rollmops uit. De uitvinding evolueerde in die 25 jaar, maar het principe bleef overeind. De Raad van State heeft het nieuwe reglement, dat de opening van een parenclubs in Meer moest tegengaan, afgekeurd. De stad zoekt andere manieren om de opening “Parenclub Amai” tegen te houden. Op elf januari is het precies 200 jaar geleden dat de slag bij Hoogstraten werd gevochten. Dat wordt herdacht met een plechtigheid in het centrum van Minderhout en een lezing in de Sint-Clemenskerk. De ondernemers vragen een snellere uitvoering van het mobiliteitsplan, dat o.a. het doorgaand verkeer via de E34 en de E19 zal sturen en een

JANUARI – JUNI opwaardering van de N14 tussen Zoersel en Hoogstraten wil realiseren. In de Kempen is het aantal werkzoekende werklozen in 2013 met 12 % gestegen ten opzichte van 2012. Turnhout (12,44%), Herentals (8,42%) en Hoogstraten (8,40%) tellen het grootst aantal werklozen. Rijkevorsel (5,61% en Kasterlee (5,68%) kennen het laagste aantal werkzoekenden. De politie betrapt een snelheidsduivel op de Meerseweg. Op deze weg, waar men 70 km per uur mag rijden, reed de man maar liefst 156 km per uur. Het stadsbestuur pakt, samen met de stad Breda, het IOK en OVAM, het zwerfvuilprobleem op de transportzone Hazeldonk aan. Ze investeren samen 180.000 euro in een campagne en de aankoop van vuilniszakken. De raadkamer bevestigt de aanhouding van César S.F., de man die eind augustus 2013 de uitbater van het Tugas café neerschoot. Wildcrossers brengen ernstige schade aan in de Halsche Beemden; een waardevol natuurgebied in het grensgebied tussen België en Nederland, dat deel uitmaakt van de vallei van het Merkske. Het aantal inbraken in de politiezone Noorderkempen daalde van 245 in 2012 naar 213 in 2013. Daarvan gebeurden er 30 in Rijkevorsel en 40 in Merksplas. In Hoogstraten zelf zijn het centrum, Meerle en Meer negatieve uitschieters met telkens 37 inbraken. De residentiële wijken en voor Meer de nabijheid van de autostrade zijn daarvoor een verklaring.

2014 gevolgd door Antwerpen 41,9%, Ravels 41,8% en Hoogstraten 37,6%. In onze buurgemeenten Merksplas wonen 14,9% niet Belgen, in Rijkevorsel 12% en in Brecht 11,6%.

FEBRUARI Adriaan S. wordt veroordeeld tot een boete van 9.000 euro en een verbod om gedurende drie jaar landbouwdieren te houden. Hij werd veroordeeld omwille van het verwaarlozen van 340 varkens. De dienstverlening van het station Noorderkempen, dat in gebruik werd genomen in mei 2009, wordt door de NMBS uitgehold. De laatavond- en middagtreinen worden afgeschaft en de loketten zijn in de namiddag gesloten. Er doen zich problemen voor op Den Dijk, het speelterrein tussen de Gelmelstraat en de ’s Boschstraat. Het geplande wandelpad kwam er nooit, er zijn geen toiletten, de auto’s parkeren op het gras en er worden flessen sterke drank en drugsspuiten gevonden. Uit een studie uitgevoerd door IDEA Consult in opdracht van het provinciebestuur van Antwerpen, blijkt dat de Hoogstratenaren samen elk jaar voor 14 miljoen euro in Nederland kopen. “De Vrijheid is voor mij geen winkelstraat”, lezen we in de studie, “De auto is er baas”. In 2012 gaf het stadsbestuur aan een studiebureau de opdracht om de mogelijkheden van herbestemming van het oude rusthuis, een waardevol beeldbepalend gebouw, te onderzoeken. Er wordt gedacht aan sociale functies op het gelijkvloers en serviceflats op de verdiepingen.

Met een website, een film, een educatief programma en een facebookpagina wil men de processies van Hoogstraten, Loenhout en SintLenaarts op een eigentijdse manier in de belangstelling brengen en tracht men vooral de jongeren te bereiken. In Nederland mag seks vanaf 14 jaar en trouwen vanaf 16, maar om een pint te drinken op café moet men 18 jaar oud zijn. Daarom lanceerden twee Nederlandse jongeren eind vorig jaar zogenaamde “zuipbussen” naar twee Belgische discotheken waaronder Highstreet. Nu blijkt dat er te weinig belangstelling is en wordt het initiatief afgeblazen. De actiegroep Veilig Verkeer Hoogstraten vraagt in een open brief aan minister Crevits om meer aandacht voor verkeersveiligheid. Al twee jaar vraagt men om een zebrapad op de Vrijheid te verplaatsen, maar telkens wordt het door haar verkeersdeskundige afgekeurd. In de provincie Antwerpen telt Baarle-Hertog met 66,4% het grootst aantal vreemdelingen,

FEBRUARI - Johan Ooms en zijn Heilig Bloedstichting ontvangen de Cultuurprijs 2013. Eervolle vermeldingen zijn er voor Toon Horsten, auteur van het boek Landlopers en voor You Raskal You, de band die aan hun tweede cd werkt.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 19

DHM_dec_354.indd 19

20-11-2014 9:00:06


PERSOVERZICHT

JANUARI – JUNI

Met de campagne “Bomen voor morgen” doet het Klein Seminarie een oproep voor sponsoring van 54 lindebomen, per stuk geraamd op 350 euro. Verder zullen er een 50-tal zitbanken geplaatst worden. Het resultaat moet de dreef, waarvan de bomen enkele jaren terug gekapt werden, doen vergeten. De bus tussen Meersel-Dreef, Meerle en Hoogstraten, die sinds januari rijdt, wordt haast niet gebruikt. Per week telt men maar vijf of zes mensen die de bus nemen. De verbinding kost, zoals ze nu bestaat, de stad 42.000 euro. Een reguliere verbinding zou Hoogstraten 400.000 euro kosten. De Lijn en het stadsbestuur gaan de dienstverlening herbekijken. Ook al is het lijk van Staf Rosiers nog niet gevonden, toch zullen de drie verdachten: Kurt E (23) uit Hoogstraten, zijn tante Janny E (44) en haar vriend Johan A (42), beiden uit Minderhout, wellicht voor het Assisenhof moeten verschijnen. Het stadsbestuur heeft een subsidie aangevraagd voor de bouw van een gymzaal. Als die wordt toegekend wil men een zaal bouwen bij het zwembad. Turner Kristof Schroë volgt zichzelf op als sportman van het jaar. Oriëntatieloper Sverre Buytaert wordt uitgeroepen als sporttiener en triatlete Heleen Adams als sportvrouw. HVV krijgt de trofee van sportvereniging en scheidsrechter Frans Baeten ontvangt de trofee voor sportverdienste. De diensten van de stad werken aan een vergroening van de kerkhoven. Door gras aan te planten tussen de graven moeten de kerkhoven onderhoudsvriendelijker worden.

2014

heet water wordt opgepompt, zou een nieuwe economische activiteit voor de Kempen kunnen betekenen. De audities voor de musical 1814, de Vergeten Veldslag, die kadert in de herdenking van Slag van Hoogstraten in 1814, zijn een groot succes. Meer dan zestig kinderen, jongeren en volwassenen zetten hun beste beentje voor om een belangrijke rol in de musical te krijgen. Het stadsbestuur organiseert een vorming tot fuifcoach, een opleiding die een voorwaarde is, wil men een jeugdfuif organiseren. Binnen de opleiding komen thema’s als brandveiligheid, communicatie en preventie aan bod. Ondanks het feit dat er, met de komst van de winteraardbei, gans het jaar door aardbeien zijn, stonden de telers er op dat er een benefietverkoop voor het goede doel zou doorgaat. Delhaize bood voor het symbolisch eerste bakje aardbeien een bedrag van 4.000 euro, waardoor de Veiling een bedrag van 8.000 euro kon aanbieden aan Make A Wish, een vereniging die de hartenwens van zwaar zieke kinderen in vervulling laat gaan. Na een hoger bod wordt het domein Maxburg op 18 maart definitief toegewezen aan Will Hereijgers en zijn vrouw Magda Scheipers uit Zundert. Zij brengen met 1.110.000 euro het hoogste bod uit. Het aantal gevallen van paardenmishandeling is fors gestegen. Nu nam de FOD. Dierenwelzijn 26 paarden en pony’s in beslag in stallen aan de Achteraard in Minderhout. De dieren kregen te weinig eten en drinken.

Op 28 februari ondertekent het stadsbestuur het samenwerkingscontract met Sportoase voor de bouw en de uitbating van het zwembad. Ook alle vergunningen zijn binnen, zodat in april de aannemer zal starten met de werken.

MAART Een privévliegtuigje moet een noodlanding maken in een maïsveld in de Veldenbergstraat op de grens van Merksplas en Wortel. Even is er paniek en waarschuwt men de brandweer, maar die moet uiteindelijk toch niet uitrukken. Honderdzestig melkkoeien ontsnappen aan de dood wanneer brand uitbreekt in de koeienstal bij de boerderij van Martens in de Maxburgdreef, net over de grens van Hoogstraten in Loenhout. De brand ontstond door een kortsluiting in de voedermengwagen. De parlementsleden Tinne Rombouts en Robrecht Bothuyne stellen voor om een kenniscentrum op te richten om de mogelijkheden voor geothermie in Vlaanderen in kaart te brengen. De techniek, waarbij er uit grote diepte

MAART - De actiegroep Veilig Verkeer Hoogstraten stop er mee omdat ze zwaar ontgoocheld zijn bij gebrek aan een degelijk verkeersbeleid van het stadsbestuur. De druppel die de emmer doet overlopen is de weigering van de meerderheidspartijen om de 30, 50, 70 km per uur regeling in te voeren en het niet willen ondertekenen van het SAVE-charter van Ouders van Verongelukte kinderen. Ontgoocheld werpen ze hun mascotte en hun promotiemateriaal voor de voeten van de burgemeester en schepenen en verlaten ze boos de zaal. 20 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 20

20-11-2014 9:00:06


PERSOVERZICHT

JANUARI – JUNI

2014

APRIL Arbeiders van Aquafin breiden het bestaande rioleringsnetwerk op de Hoogstraatsesteenweg in Rijkevorsel uit. De hinder zal ook in Hoogstraten maanden voelbaar zijn. Wortel-kolonie wordt ook de volgende twee jaar begraasd door een kudde schapen. Dat heeft de vzw Kempens Landschap samen met enkele partnerorganisaties beslist. Door de begrazing krijgen de bermen meer structuur en variatie en worden ze aantrekkelijker voor fauna en flora. Woonzorgcentrum Stede Akkers biedt sinds kort nachtopvang aan voor ouderen. Door deze nachtopvang kunnen ouderen wellicht langer thuis en in hun vertrouwde omgeving verblijven. Media Noord uit Hoogstraten moet voor het bezoek van de Amerikaanse president Obama 140 vierkante meter privacy verhogende folie aanbrengen op het atrium van het Justius Lipsiusgebouw in Brussel. De Rabboenizaal, de feestzaal van Instituut Spijker, wordt het gemeenschapscentrum van Hoogstraten. Die gemeenteraad moet die beslissing hals over kop nemen, wil de gemeente 76.000 euro subsidies binnen halen.

Het stadsbestuur ontvangt een delegatie uit ZaKpota, een gemeente uit het West-Afrikaanse Benin. De afgevaardigden van de gemeente waarmee Hoogstraten een Stedenband gesloten heeft, brengen op zeven dagen een bezoek aan verschillende bedrijven in de regio. Ze wonen ook een zitting van de gemeenteraad bij. In de omgeving van de Laermolen drijven een groot aantal zelfgemaakte bootjes. Het evenement maakt deel uit van een kunstenproject van het IKO, de kunstacademie van Hoogstraten.

Schepen van Cultuur Joyce De Sager en haar kersverse man Toon Verheijen beloven elkaar eeuwige trouw in de raadzaal van het stadhuis in aanwezigheid van familie en vrienden. Na de verspreiding van zijn signalement kan de politie een 36-jarige Portugese chauffeur, die een Spaanse collega vermoordde op de parking van het transportcentrum Hazeldonk, aanhouden. Een getuige zag de man biddend bij een kruisbeeld en verwittigde de politie die de man kon arresteren.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 21

DHM_dec_354.indd 21

20-11-2014 9:01:10


PERSOVERZICHT

JANUARI – JUNI

2014 Een optreden van Clouseau in een van de hallen van de transportzone is in allerijl afgelast. De organisator kon niet terecht in de transportzone en wou uitwijken naar Highstreet, maar daar is het podium voor de broers Wauters en hun band blijkbaar te klein. Met een snelheid van 170 km per uur scheurde een wagen met Nederlandse criminelen van Ulvenhout over Strijbeek in de richting van Meerle. Daarna ging het verder richting Hoogstraten, waar de vluchtauto ter hoogte van café Tooghuis wordt klemgereden. Soufian Addou, een 27-jarige Nederlander die in Meerle woont, wordt veroordeeld tot zes jaar cel. Van maart 2010 tot december 2012 pleegde hij bijna 50 ramkraken.

APRIL - Na jaren plannen en werken is het nieuwe gebouw van Chiro Meer langs de Meerseweg afgewerkt. Tijdens het Chiroweekend kunnen alle belangstellenden de nieuwe lokalen bewonderen

De spoeddienst van het AZ in Turnhout krijgt per week minstens tien gevallen van zeer ernstige intoxicaties door de GHB drug. Meestal gaat het om overdosissen van jongeren die de dodelijke drug thuis innemen. Onder impuls van de burgemeesters van de regio wordt er een film gemaakt die de jongeren moet waarschuwen voor de gevaren van de drug.

MEI In Wortel-kolonie wordt een bivakzone geopend. Het is een plaats waar men mag kamperen in de vrije natuur terwijl men gebruik mag maken van een beperkte accommodatie.

APRIL - Een duizendtal varkens komen om bij een zware brand in stallen aan Groot Eyssel in Meer. In de twee stallen, die in vlammen opgaan, zaten ongeveer 1.100 varkens en 900 biggen. De helft daarvan kwam om door het vuur.

Toerisme Hoogstraten geeft een gids uit over Meersel-Dreef, het meest noordelijke dorp van België en een religieuze en toeristische toplocatie. De zaakvoerder van Kempi Meubel betaalt alle aankopen, gedaan in de periode van 10 mei tot 15 juni, terug indien de Rode Duivels wereldkampioen voetbal worden. Gunther Luyckx uit Hoogstraten kreeg een telefonische bestelling van 250 flessen champagne. De man levert normaal niet aan particulieren, maar maakte een uitzondering omwille van de grote hoeveelheid. Later blijkt dat men de bestelling nooit zal betalen. De koper was een zekere Roland Persoons, een meesteroplichter uit Hasselt, die enkele weken eerder voor een zelfde soort feiten veroordeeld was. Jeugdhuis ‘t Slot in Wortel viert zijn 45-jarig bestaan met een comedy- en deejayavond.

APRIL - Op Erfgoeddag wordt de Dodentochtroute officieel ingefietst. De zogenaamde dodendraad, een elektrische versperring, sneed tijdens de Tweede Wereldoorlog NoordMinderhout, Meer, Meerle en Meersel-Dreef af van de rest van België.

Gesto Events uit Hoogstraten legt de boeken neer en wordt failliet verklaard. Het bedrijf, gespecialiseerd in de organisatie van bedrijfsevenementen zou door de crisis in moeilijkheden zijn gekomen. De werken aan het zwembad zijn officieel gestart. Tinne Rombouts kroop zelf achter het

22 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 22

20-11-2014 9:01:10


PERSOVERZICHT

JANUARI – JUNI

Tijdens een verkeerscontrole aan Hoogeind in Meer en de Bolksedijk in Rijkevorsel werd extra aandacht geschonken aan niet-Belgische overtreders. In totaal werden voor 2.500 euro aan boetes geïnd bij overtreders die niet in België wonen.

pen. CD&V (21,5%) verliest bijna 2%, Open VLD (18%) gaat in de kamer ligt vooruit. Groen (8,3%) wint 2,5% en SP.a (5,7%) verliest 2 %. Voor het Vlaams parlement doet CD&V (27,6%) het beter, met Tinne Rombouts op de tweede plaats achter Kris Peeters. Toch kan ze niet verhinderen dat haar partij 7,6% verliest. Zelf valt ze terug van 32.877 stemmen in 2009 naar 29.183 voorkeurstemmen bij deze verkiezing.

Bij de moeder aller verkiezingen op 25 mei volgt Hoogstraten de nationale trend. In Hoogstraten behaalt de N-VA voor de kamer meer dan 39%, de hoogste score in gans de kieskring Antwer-

Hoogstraten VV zakt na één seizoen in de tweede klasse al opnieuw naar derde klasse. De eindronde voor het behoud bleek slechts uitstel van executie voor de Rooikens.

stuur van de graafmachine voor de eerste symbolische spadesteek. De werken zullen in totaal twee jaar duren.

2014

JUNI Discotheek Highstreet geeft op 7 en 8 juni een afscheidsfeest, waarna de huidige uitbaters er mee stoppen. Hi-Club blijft voorlopig nog op zaterdag open tot een nieuwe uitbater begin september de zaak onder een nieuwe naam heropent. Het koppel slechtvalken, dat al een tijdje in en rond de toren van de Sint-Katharinakerk te zien is, heeft aan gezinsuitbreiding gedaan. Eind vorig jaar plaatste Natuurpunt een nestkast in de toren en dat wierp nu, met drie jongen, vruchten af. Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog hebben met het Land van Mark en Merkske een nieuw toeristisch samenwerkingsverband opgericht. Het project is een vervolg op het voormalige Grensland Sinds de H. Bloedstichting vorige jaren alle vaandels en relikwieën gerestaureerd zijn, schitteren nu ook de groepen in hun nieuwe kledij. De kostuums van de vaandeldragers zijn zopas afgewerkt. Daarmee is de processie terug in zijn oorspronkelijke glorie hersteld, zoals ze te zien was in 1952

MEI - Meer dan 13.000 bezoekers komen naar de velden tussen de gevangenis en de watermolen, waar een 900-tal figuranten de Slag van Hoogstraten in beeld brengen. Het echte gevecht speelde zich tweehonderd jaar geleden, in 1814, af toen de legers van Napoleon het aan de stok kregen met de geallieerde troepen. (foto Mia Uydens)

Vijftig sportievelingen fietsen van Schilde naar Hoogstraten en terug voor de tiende editie van de Aardbeitour. Ze zamelen met de tocht van 70 km geld in voor Avira, een project rond autodelen van aangepaste voertuigen voor rolstoelgebruikers. In de gevangenissen van Hoogstraten en Wortel zijn renovatiewerken bezig. Zo komen er vijftien cellen bij in Hoogstraten en op termijn wil men de gevangenis in Wortel fors uitbreiden naar 540 plaatsen. Staatssecretaris Servais Verherstraeten komt een kijkje nemen. Burgemeester Tinne Rombouts mag al voor de derde keer de eed afleggen als Vlaams parlementslid. “Het wordt zeker geen routine”, benadrukt ze. “Uiteindelijk ben je toch door heel wat mensen verkozen.'' Rudy Van Weereld, de “Tettenzot van Hoogstraten”, wordt na de voetbalwedstrijd BelgiëAlgerije een BV door zijn Fellainipruik, zijn gek dansje en de slogan op zijn truitje. Vier brutale overvallers takelen Parminder Singh, de uitbater van de nachtwinkel Teg Night Shop in de Gelmelstraat, zwaar toe. Ook zijn zwangere vrouw en hun tweejarig dochtertje delen in de klappen. Het viertal werd aangehouden.

MEI - Het stadsbestuur organiseert een wedstrijd om een beeld te ontwerpen dat een blijvende herinnering moet zijn aan de Slag van Hoogstraten in 1814. De jury kiest voor het beeld “Het verlangen” van Luk Van Soom, dat een plaats krijgt in het centrum van Minderhout. (foto: Jan Willem Storm van Leeuwen) DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 23

DHM_dec_354.indd 23

20-11-2014 9:01:11


dorpsleven www.demaand.be

Oproep - Wie verdient de Cultuurprijs 2014?

REDACTIE

het jaar, een vereniging of een persoon met een uitzonderlijke verdienste op het vlak van cultuur en een nieuw of vernieuwend initiatief.

Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

Binnen elke categorie wordt een laureaat gekozen, die alvast een eervolle vermelding en een geldprijs van 125 euro krijgt. Uit de drie laureaten kiest de jury de uiteindelijke winnaar van de Cultuurprijs 2014. Die mag een jaar lang het logo ‘Cultuurprijs 2014’ gebruiken in zijn communicatie en wordt beloond met een geldprijs van geen 125 maar 250 euro.

DORPSNIEUWS Hoogstraten: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05

Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 90 40, marcel.adriaensen@telenet.be Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7, tel. 03 315 88 54, jan.fret@telenet.be Meersel-Dreef: Jef Jacobs, Markweg 6, tel. 03 315 73 64, dhm.meersel-dreef@telenet.be Minderhout: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net Wortel: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05 SPORTNIEUWS: Rob Brosens, Alfred Oststraat 3, Hoogstraten; tel.: 03 314 43 39, redactie@demaand.be SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. 03 322 96 00, eframo@telenet.be

Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Begijnhof 27 - 2320 Hoogstraten

SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten

GROOT HOOGSTRATEN - Vind je dat een evenement, een organisatie of een persoon beloond mag worden omdat ze in 2014 een belangrijke bijdrage leverden op het vlak van cultuurbeleving in Hoogstraten? Dien dan uiterlijk 4 januari 2015 een gemotiveerde voordracht in voor de Cultuurprijs 2014. Natuurlijk mag je ook je eigen vereniging, je eigen evenement of jezelf nomineren! Voor deze negende cultuurprijs zijn er weer drie categorieën: het evenement of de blikvanger van

Voordrachten en kandidaturen kunnen tot uiterlijk 4 januari 2015 worden ingediend bij afdeling Cultuur en Vrije Tijd. Het formulier voor kandidaatstelling vind je op de website www.hoogstraten.be/cultuurprijs.html. Je kan ook een formulier opvragen via de onthaalbalie vrije tijd (bij de dienst toerisme in het historische stadhuis). De cultuurprijs 2014 wordt uitgereikt op vrijdag 30 januari 2015 in Le Cirq. De cultuurraad en het stadsbestuur maken er een mooie avond van mét gratis jazzmuziek van 2’s Blues en een optreden van You Raskal You. Dust noteer alvast de datum in je nieuwe agenda voor 2015! Meer info | sharon.vandenouweland@hoogstraten.be | 03 340 19 82 (FH)

Schenk een kerstmaal Iedereen verdient een warme kerst HOOGSTRATEN - Voor de vijfde keer op rij is er dit jaar op kerstavond 24 december 2014 een gezellig samenzijn in VTI Spijker voor mensen die eenzaam zijn en/of minder financiële mogelijkheden hebben. Ook gezinnen met kinderen zijn zeer welkom. De organisatie gebeurt in onderlinge samenwerking tussen de Toevlucht (maandelijkse voedselbedeling), OCMW, Welzijnsschakel ‘t Ver-Zetje, buurtwerk Mouterij en Melkerij, Digidak en VTI Spijker. Er wordt gezorgd voor een lekker en uitgebreid kerstmaal, een zangkoor zingt aangepaste kerstliederen, gevolgd door een muzikaal optreden met samenzang. Deelname is gratis, wel brengt iedere volwassene een cadeautje mee van ongeveer 2,5 euro.

Om dit mogelijk te maken kunnen de organisatoren rekenen op vele helpende handen. Vorig jaar heeft men aan 140 mensen een fijne kerstavond bezorgd. Dit jaar begroten wij de kosten per persoon op ongeveer 7,5 euro. Ook u kunt bijdragen tot het succes van dit samenzijn door een financiële bijdrage van 7,5 euro of een veelvoud ervan. Uw bijdrage in baar geld kan in een enveloppe en met vermelding “Kerstfeest” afgegeven worden bij Vic Cornelissen, Achtelsestraat 52, Hoogstraten. Een storting kan ook op rekening IBAN BE21 9794 3318 2403 op naam van ‘t Ver-Zet-je met de mededeling “Kerstfeest”. (red/fh)

24 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 24

20-11-2014 9:01:11


HOOGSTRATEN

AANTAL LEERLINGEN IN DE HOOGSTRAATSE SCHOLEN

GROOT-HOOGSTRATEN – Nu het aantal leerlingen in de verschillende scholen stabiel is, geven we hierbij een overzicht van het aantal ingeschreven leerlingen per school en een vergelijking met vorig jaar en tien jaar geleden. De meest opvallende verschillen doen zich voor in de kleuterscholen. Hoogstraten centrum telt ten opzichte van tien jaar terug in totaal nu 280, ten opzichte van 269. Het Spijker en de Gemeentelijke basisschool verloren kleuters aan het Klein Seminarie. Verder zijn er in het buitengebied Meer opvallend minder kleuters. De projecten Meer-oost en de kloostersite moeten die trend doen kereen. Wat ook opvalt is het stijgend aantal leerlingen in de basisschool van het Klein Seminarie, ten opzichte van een toch sterk dalend aantal leerlingen in het middelbaar onderwijs in dezelfde school. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 25

DHM_dec_354.indd 25

20-11-2014 9:01:12


HOOGSTRATEN

Een fietsproject voor Plettenberg Bay (Zuid-Afrika) HOOGSTRATEN - Tijdens een rondreis in Zuid Afrika maakte Jef Michielsen kennis met het werk van ‘Born in Africa’ in de sloppenwijken van Plettenberg Bay. Getroffen door de omstandigheden waarin de kinderen daar leven, besliste hij om een actie op touw te zetten. Jef verzamelt nu fondsen om van hieruit vorm te geven aan een project, waarvoor hij volgend jaar voor enkele weken terug naar ZuidAfrika gaat om er vrijwilligerswerk te doen. “Ik wil de kinderen van de sloppenwijken leren fietsen”, zegt hij, en met zijn ervaring opgedaan bij de Vlaamse Stichting Verkeerskunde zal dat zeker lukken. De meeste kinderen hebben nog nooit op een fiets gezeten, laat staan dat ze er een hebben.

Ecologische voetafdruk Aanvankelijk wou Jef dus hier loopfietsjes inzamelen om ze te vervoeren naar Plettenberg Bay”. Maar na gesprekken met vervoerder bleek echter al vlug dat de kosten om de fietsjes naar ginder te brengen erg hoog zouden oplopen. Bovendien kreeg Jef van de dienst Ontwikkelingssamenwerking van de stad Hoogstraten het advies om de zogenaamde ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden en daarom de nodige materialen voor het fietsproject, zoals . loopfietsen, kinderfietsen, fluo-vestjes, fietshelmen, fietssloten, fietsvaardigheidsmateriaal enz., in Zuid Afrika zelf aan te schaffen.

Born in Africa heeft een aantal fietsen gekregen van een Duitse serviceclub en zal er volgend jaar nog een aantal krijgen. Maar zonder een degelijke fietsopleiding heeft het niet veel zin dat men fietsen heeft. Maar Jef wil nog een stapje verder gaan. “Aanvankelijk was het mijn bedoeling om hier loopfietsen in te zamelen voor de peuters en kleuters ginder”, gaat hij verder, “Dan kunnen ze alvast hun evenwicht oefenen, wat heel belangrijk is want het is de basis van het fietsen”.

Born in Africa, opgericht in 2003, is actief in de sociaal-economisch achtergestelde wijken rond Plettenberg Bay, Zuid-Africa. De vereniging legt zich toe op educatieve ontwikkeling en onderwijs, een basisrecht voor alle kinderen, en wil op die manier de kinderen helpen om uit hun uitzichtloze situatie in de sloppenwijken te ontsnappen. Om die doelstelling te bereiken begeleidt de vzw de kinderen en hun ouders. Born in Afrika stelt schoolmateriaal ter beschikking, zorgt voor individuele begeleiding in huiswerkklassen en zorgt voor elementair medisch onderzoek, zoals oog- en tandverzorging. Voor meer info: www.borninafrica.org en info@borninafrica.org of op facebook: borninafrica vzw

Om het project te realiseren, verzamelt Jef Michielsen nu fondsen voor Born in Africa. Vandaar de oproep om een bijdrage te storten aan Born in Africa. Jef vertrekt zelf begin juni 2015 naar de townships van Plettenberg Bay waar hij als vrijwilliger het fietsprogramma mee gaat ondersteunen in vier lagere scholen, voor in totaal 150 kleuters en 200 leerlingen van het eerste leerjaar. GIFTEN kunnen rechtstreeks gestort worden op rekening van BORN IN AFRICA, Record Bank, Robert Dalechamplaan 4, 1200 Brussel IBAN: BE25 8845 0350 0182 BIC: HBKABE22 met vermelding FIETSPROJECT JEF Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u een fiscaal attest.

Isabelle De Smul, coördinator van Born in Africa, Tussen de kinderen van Plettenberg Bay

Voor meer info kan u terecht bij Jef Michielsen op het nummer 0496-506843 of langs jefmichielsen@telenet.be, facebook: Born in Africa fietsproject Jef. (fh)

26 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 26

20-11-2014 9:01:12


HOOGSTRATEN

OP VLEUGELS VAN GEZANG Kerstconcert door het Hoogstraatse Piuskoor

HOOGSTRATEN - De eindejaarsfeesten naderen met rasse schreden. Om sfeer en gezelligheid te brengen in de donkere dagen voor Kerstmis organiseert het Hoogstraats Piuskoor half december om de twee jaar een enig mooi kerstconcert. Iets om naar uit te kijken, niet alleen voor muziekliefhebbers, maar ook voor iedereen die in de feestperiode graag even wegdroomt bij de romantiek van Kerstmis. Niet te verwonderen dat dit concert traditiegetrouw veel volk trekt. Waar klinken kerstgezangen mooier dan in de indrukwekkende ruimte van de Hoogstraatse kathedraal. En dat alles met begeleiding van een strijkensemble en Peter Maus aan het befaamde Thomasorgel.

Koor en orkest ’Op vleugels van gezang’ brengen koor en orkest werk van H. Purcell, J.S. Bach, W. Croft, O. Gjielo, T.L. daVittoria en vele bekende en minder bekende kerstliederen onder leiding van Tine Rabijns. Deze jonge en bijzonder getalenteerde dirigente heeft in 2012 met het Piuskoor een klinkend succes behaald op het provinciaal zangtornooi met een juryrapport van 83%

waardoor het koor nu aantreedt in de hoogste categorie. Ondertussen werd reeds een prachtig palmares bijeen gezongen vol muzikale parels en uitverkochte concerten, met daar bovenop in 2008 de bekroning met de Cultuurprijs van de stad Hoogstraten. Info: www.piuskoor.be

Onder de vleugels van het koor Alhoewel het Piuskoor met zijn vijftig leden ondertussen een profane invulling gekregen heeft, verzorgt het nog steeds de meerstemmige gezangen bij grote kerkelijke feestdagen. Onder de vleugels van het Piuskoor zijn ondertussen nog twee andere koren ontstaan. Er is allereerst de cantorij Scola Gregoriana o.l.v. Luc Dockx. Dit mannenkoor is gespecialiseerd in het zingen van gregoriaanse en liturgische gezangen. Zij zijn wekelijks te horen in de zondagse hoogmis en zij verzorgen ook de gezangen in de Hoogstraatse radiomissen. De jongste twijg aan de stam van het Piuskoor is Hejanova, een jeugdkoor dat geleid wordt door de energieke dirigente Marnie Zschöckner. Voor jongeren die willen meezingen, zie www.facebook.com/hejanova

75 jaar jong Volgend jaar viert het Piuskoor zijn 75-jarig bestaan. In de aanloop naar dat jubileum werd de lat nog hoger gelegd en het repertoire uitgebreid. Het kerstconcert op zaterdag 13 december om 20.00 uur belooft een schitterende voorbode te worden van een feestelijk nieuw jaar vol muziek. De Sint-Katharinakerk zal stemmig versierd zijn en na het concert is er gelegenheid voor een aangename nababbel met een droogje-en-natje in parochiecentrum Pax naast de kerk.

Concerttelegram Waar en wanneer: zaterdag 13 december 2014 om 20 uur in de Sint Katharinakerk Deuren: 19.30 uur Toegang: 12 euro, in voorverkoop 10 euro. Gratis toegang voor jongeren onder de 16 jaar. Kaarten te bekomen in vvk bij de dienst toerisme, bij de koorleden en aan de ingang van de kerk voor aanvang van het concert. Info: dienst toerisme, Vrijheid 149, Hoogstraten - tel. 03/340 19 55 e-mail: toerisme@hoogstraten.be www.piuskoor.be (jama)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 27

DHM_dec_354.indd 27

20-11-2014 9:01:13


HOOGSTRATEN

Met de klas naar “1814, De Vergeten Veldslag” HOOGSTRATEN / MEER - In het Stedelijk Museum loopt nog tot 21 december de tentoonstelling De ‘vergeten’ veldslag. Voor de scholen werd er een speciaal programma gemaakt. Kinderen uit het vijfde leerjaar van de Meerpaal van Meer waren de eersten die samen met de gids Luce Van Nueten de opdrachten bij de mooie maquette uitvoerden. Voor leerlingen van de Middelbare Scholen ontwikkelden leerkrachten van het Klein Seminarie en het Spijker samen met het museum een workshop in het museum. Tot op heden schreven meer dan 500 leerlingen uit de Hoogstraatse scholen in voor deze tentoonstelling. (VC/red)

De zestigjarigen vierden feest

HOOGSTRATEN – De zestigjarigen, al of niet al op pensioen, kwamen samen in Hof ter Smisse om bij te praten. We herkennen op de foto op de bovenste rij : Herman Van Gils, Cis Vissers, Wilfried Andries, Luc Vanluffelen, Warre Palmans, Staf Coertjens, Jos Lenaerts, Guy Adriaensen, Cel Verschueren, Cel Gabriëls Tweede rij : Marie Louise Quirijnen, Marc Janssen, Fred Meyvis, Jan Lauryssen, Marc Van Der Smissen, Frans Van Den Langenberg, Bert Reijnen, Greet Sprangers, Roger Van Wereld, Simon Van Camp Derde rij : Theo Maenhout, Herman Houben, Lou Standaert, May Donkers, Neel Gysbrechts, Johanna Zagers , Wiske Kinschots, Mian Oomen, Els Lenaerts, May Schrauwen, May Hermans, Joanna Kerstens , Staf Bolkmans, May Aerts, Luc Van Bergen, May Willemsen Zittend : Willy Oostvogels, Chris Van Breda, Frans Vermonden, Leo Van Der Heyden, Stan De Roover Niet op de foto : Lydia Dockx - Verontschuldigd : Mia Michiels, Eddy Mertens, Marie José Claessens. (red/fh) 28 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 28

20-11-2014 9:01:13


HOOGSTRATEN

Wees tijdig voorbereid op de eindejaarsfeesten!

Rudolph’s Glaskabinet Tentoonstelling ten voordele van Coda Hospice

HOOGSTRATEN - De eindejaarsfeesten komen er weer aan! Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar! Gezelligheid, vriendschap, cadeautjes, lekker eten… Stilstaan bij de overvloed, maar zich ook afvragen hoe je een steentje kan bijdragen om onrecht en armoede aan te pakken.

Zuid – Afrikaanse wijn – Groot Eiland duo voor € 13 i.p.v. € 14.95 Argentijnse wijn – Raza duo voor € 16 i.p.v. € 19.40 Daarbij krijg je een gratis geschenkdoos om de wijnflessen in te doen.

Daarom organiseert Oxfam-Wereldwinkel Hoogstraten zijn geschenkenwinkel vanaf woensdag 19 november. Je vindt er cadeaus, wijn en voedingsproducten naar elke smaak en voor elk budget. Natuurlijk is alles van eerlijke kwaliteit en doe je er een producent in het Zuiden een plezier mee.

Acht bekende Vlamingen promoten de cadeaudagen onder het moto: “Je moet geen heilig boontje zijn om voor Oxfam te kiezen.” Doe met hen mee en ga naar Wereldwinkel Hoogstraten, Gelmelstraat 50 en bekijk hun assortiment.

Geniet ook van de wijnduo’s in promotie in november en de ganse maand december! Chileense wijn – Lautaro duo voor € 10 i.p.v. € 11.90

In de week van Kerstmis is de winkel alle dagen open behalve op donderdag 25 december en zondag 28 december. In de week van Nieuwjaar zal de winkel open zijn tijdens de normale openingsuren. Op donderdag 1 januari 2015 is de winkel gesloten. (tm/fh)

HOOGSTRATEN – Het laatste weekend van november en het eerste van weekend van december kan u in de Gravin Elisabethlaan 4 te Hoogstraten voor een tentoonstelling van glaskunst. U kan er werk bewonderen van Luc Bastiaens, Kristin De Smet, An Moors, Bavo Tiebos, Carola Van den Wijngaert, Herman Van Hunsel en Anne Marie Van Wesemael. U zal er, met de eindejaarsdagen in het vooruitzicht wellicht een uniek geschenk kunnen vinden…. maar er is meer. Voor elk verkocht stuk gaat een deel van de opbrengst naar Coda Hospice (paliatieve zorg). Verder zijn er ook de veelgevraagde sneeuwkristallen in pate-de-verre techniek terug. Die worden verkocht aan 15 euro en de opbrengst gaat naar Coda . De tentoonstellinis geopend op vrijdag 28 november van 18 tot 21 uur en verder op zaterdag 29 en zondag 30 november en op zaterdag 6 en zondag 7 december, telkens van 11 tot 18 uur. Alle informatie en een kennismaking met de kunstenaars kan u vinden op www.facebook. com/Rudolphs-Glasbabinet (fh)

21ste editie van Statie ‘k wist ’t HOOGSTRATEN Op vrijdag 16 januari 2015 organiseert Statie ‘k wist ’t voor de 21ste maal haar jaarlijkse quiz. Deze heeft plaats om 20 uur in zaal Pax en staat open voor gelegenheidsteams, familiegroepen, vriendenkringen, en voor iedereen die zich graag een avond amuseert met wonderlijke vragen, rare droedels of andere opgaven. De ploegen bestaan uit zes deelnemers en het inschrijvingsgeld bedraagt 15 euro. Inschrijven kan bij Swa Keysers (03 314 86 98 of fkeysers@ pandora.be) of bij Fons Jacobs (03 314 57 17 of jacobsfons@skynet.be (red/fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 29

DHM_dec_354.indd 29

20-11-2014 9:01:14


HOOGSTRATEN

School uit Tienen bouwt mee aan het 1814 decor

Feestelijke Cocktails HOOGSTRATEN - Wat mag je verwachten? Het concept Cocktails @ Your Place moet je zien als teambuilding met vrienden, collega’s of familie waarin veel leuke ingrediënten aan bod komen. Die doen we in een shaker en krijgen als lekker resultaat: sfeervolle, gezellige avond, cocktails maken en proeven en thuis vlot namaken. Maak je klaar voor een avondje shaken, proeven, lachen en genieten! Feestelijke Cocktails, een organisatie van Markant om 20 uur in zaal Pax. Leden betalen 18 euro, niet-leden 23 euro. (red/fh)

Winnaars vipkaarten 1814, de musical Leo Seeuws, Lief Boeykens en An Leemans, bij de leerlingen en leerkrachten van VIA-Tienen HOOGSTRATEN – We zouden het over het werk van de ontelbare vrijwilligers, die meegewerkt hebben aan de musical 1814, moeten hebben. Maar moeten ons in deze bijdrage beperken tot het werk van leerlingen van VIA-Tienen, die er in een BSO opleiding Decor- en standenbouw volgen.

ten zoals boeken, oud perkament, de kaart van Europa, bezemstelen en noem maar op. Nu verblijven zes leerlingen, die ondertussen in het zevende jaar zitten, drie dagen hier in gastgezinnen. Ze helpen waar het, enkele dagen voor de foto’s voor het programmaboekje gemaakt worden, nog moet. Want dan moet het perfect zijn.

We weten dat de decorploeg 1814 uit een 20tal vrijwilligers bestaat en dat men al veel hulp kreeg van de afdelingen hout en metaal van VITO Hoogstraten. Maar toen we vernamen dat leerlingen uit Tienen hier drie dagen verbleven om mee de laatste hand te leggen aan het decor, gingen we een kijkje nemen.

“Voor onze leerlingen is het een enige kans”, zegt Nora, “meestal doen ze individueel stage in bedrijven of bij theatergezelschappen in daarvoor uitgeruste gebouwen. Hier moeten ze in groep werken in wat een fruithal is. Dat is een totaal andere ervaring waarmee wij als leerkrachten zeer gelukkig zijn”.

“We willen echt niet met de eer gaan lopen”, zegt Nora Van Slycken, een van de drie begeleiders leerkrachten. “We weten dat een aantal vrijwilligers al van in april aan het decor werken en hier vaak 3 tot 4 dagen per week komen werken. Zij leverden het grote werk”

Paulien Van Esbroeck, Thijs Winnen, Axel Blondeau, Mike Odeurs en Romy Bruyninckx doen zeer afwisselend werk, precies omdat het kort dag is en veel details nog een laatste beurt moeten krijgen. Slechts een van hen wil zo vlug mogelijk in de branche werk zoeken. De andere denken aan verdere studies in de modesector, reclame, product design of interieur ontwerp. Dat is voor later. Nu dit decor afwerken en donderdag 20 november komen ze kijken naar het resultaat. (fh)

Voor de school uit Tienen was het een enige kans. We zijn er vorig jaar met het zesde jaar ‘etalage en decorbouw’ mee begonnen. We maakten een aantal decorelemen-

Zo’n negentig inzendingen kwamen er op onze prijsvraag met als prijs 3x2 viptickets voor de musical 1814. Zeventig personen wisten het juiste antwoord op de volgende vragen: “Hoeveel mensen staan er in totaal op het podium tijdens de opvoering van 1814?”, “En hoeveel kinderen zijn daarbij?”. Het juiste antwoord, 220 mensen, waarvan (een kleine) 80 kinderen, kon je terugvinden in het interview met Ann Leemans (DHM nr.357, pg. 5). Een onschuldige kinderhand trok uit de juiste inzending drie winnaars. Nick Verhoeven, Magda Van Den Heuvel en Katrien Decock mogen zich, samen met een partner, in de watten laten leggen tijdens een stijlvol en smakelijk viparrangement bij de musicaluitvoering op zaterdag 29 november. Geniet ervan! (ms)

30 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 30

20-11-2014 9:01:15


HOOGSTRATEN

De cultuurraad nodigt u en uw vereniging uit

Scala-concert tussen kerst en nieuw

Sociale media en ICT

HOOGSTRATEN - Het concert van Scala, het alom geprezen koor van de gebroeders Kolacny, kende vorig jaar zo’n succes, dat een heruitgave zich opdrong. Zij geven een uniek Kerstconcert op vrijdag 26 december (tweede Kerstdag) in de Sint-Katharinakerk. De groep staat bekend voor de unieke en breekbare sound die ze aan pop- en rocksongs geven. Scala brengt in Hoogstraten een exclusief programma, The Best of Xmas, een combinatie van Kerstsongs en nummers uit hun album Black Moon. Dankzij hun hoogst ongewoon repertoire van gekende rock en pop songs van Depeche Mode, Coldplay, Björk, Alanis Morrissette, Radiohead of Rammstein, treedt het koor Scala & Kolacny Brothers geregeld op in gans Europa voor enthousiaste zalen. Wees er op tijd bij want vorig jaar waren de plaatsen op 3 weken uitverkocht. Het concert is het enige in de ruime regio. Tickets : zijkant altaar € 30,-Middenbeuk € 38,-Vip € 85,- (bijwonen soundcheck, drinks & fingerfoods tussen 19.00-20.00 uur in een horecagelegenheid, beste plaatsen/niet aanschuiven, cd Scala en drankje achteraf). De voorverkoop is reeds gestart. Je kan kaarten bestellen bij scala-hoogstraten@telenet.be, op het nummer 0475-272757 of bij Dagbladhandel Kiosk – Vrijheid 112 Hoogstraten.

WIN met De Hoogstraatse Maand – 5 kaarten Wij kunnen alvast een middenbeuk-kaart schenken aan 5 lezers. Ga naar www.demaand.be, antwoord er op dit eenvoudig vraagje: wat zijn de voornamen van de broertjes Kolacny? Je kan zelfs kiezen tussen deze 3 combinaties: “Stybar en Stephan” - “Stijn en Steven” – “Joshua en Jasper”

HOOGSTRATEN – Op donderdag 11 december organiseert de Cultuurraad een algemene vergadering waarop vertegenwoordigers van alle verenigingen en geïnteresseerden uitgenodigd worden. Tijdens de vergadering verneemt u van een afgevaardigde van Digidak hoe je sociale media en ICT in kan zetten om een echte ‘community’ te maken van je vereniging en hoe je daar zelfs mee kan besparen. Digidak leert je alles over het gebruik van ICT en sociale media in je vereniging. Het heeft weinig belang of je vereniging al goed thuis is in de digitale wereld of voorlopig alles nog op papier doet. Digidak zorgt ervoor dat iedereen wat opsteekt en thuis meteen aan de slag kan. Zij geven ook een woordje uitleg over hun eigen werking, hoe zij op een laagdrempelige manier mensen wegwijs maken in de wereld van computertoepassingen, tablets en internet.

U kan ons helpen. Om het vormingsmoment nog beter af te stemmen op jullie behoeften, houdt Digidak op voorhand een korte online enquête over ICT-gebruik binnen verenigingen. De informatie die daarin verzameld wordt, vormt het startpunt van de sessie op 11 december. Wil je dat jouw vereniging daarin haar ei kwijt kan? Stuur dan een e-mail naar cultuur@hoogstraten.be. Algemene vergadering van de Cultuurraad op donderdag 11 december om 20 uur in zaal De Welgezinde in het Administratief centrum, Vrijheid 149. Meer info: Sharon Van Den Ouweland - cultuur@ hoogstraten.be - 03 340 19 82 (red/fh)

Gedicht in gebarentaal wint taalwedstrijd HOOGSTRATEN – De radiozender MNM en Van Dale organiseerden voor de eerste keer de wedstrijd “WoordSlam”, waarbij ze leerlingen uitdaagden om creatief aan de slag te gaan met taal. “Zij zwijgt”, de inzending van Loes, Janne, Fleur, Eef en Laura van het derde middelbaar van het Klein Seminarie won de eerste prijs. Het is wel speciaal dat uitgerekend een filmpje in gebarentaal de eerste prijs wegkaapte. In de les Nederlands maakten de vijf leerlingen samen het gedicht “Zij zwijgt”. Voor de uitvoering kozen ze voor gebarentaal omdat dit een taal is die vaak op de achtergrond verdwijnt. Met het filmpje probeerden ze het bestaan van die taal in de verf te zetten. Er was wel een boekje uit de bibliotheek nodig om dit snel te leren.

Brahim en Eva Daeleman overhandigden de prijs op de boekenbeurs. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 31

DHM_dec_354.indd 31

20-11-2014 9:01:16


HOOGSTRATEN

Ouderen vertellen voluit over vroeger HOOGSTRATEN – Een van de vergaderlokalen van het Woon- zorgcentrum Stede Akkers werd ingericht als een keuken van vroeger, zoals die er wellicht bij de bewoners of hun ouders of hun grootouders uitzag. Het is er een komen en gaan van bewoners van het woonzorgcentrum, die er voorwerpen herkennen en voluit praten over vroeger. We worden ontvangen door An Aerts en Ans Vermeiren, twee van de vier ergotherapeuten van het woonzorgcentrum. De eerste is gekleed als boerin, de tweede als boer. Zij namen samen met de 2 andere ergotherapeuten het initiatief, maar werden in hun zoektocht naar de oude voorwerpen die er getoond worden, geholpen door veel personeelsleden. En ze konden ook terecht bij Ad Haneveer, eigenaar van het museum “Vergane Glorie” in Baarle-Hertog en bij May Braspenning voor kleding. Wanneer we de keuken binnenkomen treffen we de 85-jarige Jan De Bie, die in het woonzorgcentrum verblijft en zijn vrouw Jo Sprenkels, beiden uit Meerle. Ze herkennen een groot aantal van de voorwerpen: van een olielamp en een “speekbak” tot de ‘snelzeiker’ die An Aerts duidelijk zichtbaar onder haar rok draagt. Er komen nog meer herinneringen naar boven wanneer ook Louis Muësen en Elisa Vinkx; ook uit Meerle, binnenkomen. Samen drinken ze een tas koffie, terwijl het verleden heel dicht bij komt. Jan en Louis zijn even oud en stapten bijna samen in de fanfare in Meerle. Samen vertellen ze over de voorwerpen die er staan, die ze bijna allemaal herkennen op uitzondering van een zinken kinderbadje. Nee, dat hadden ze nog nooit gezien. De dochter en kleindochter van Jan en Jo luisteren met veel belangstelling naar wat er allemaal verteld wordt over voor hen lang vervlogen tijden.

Ontbijt en middagmaal De ergotherapeuten en de animatoren van het WZC werken voor iedere bewoner een aangepaste beleving uit. “Elke morgen wordt er in de keuken met enkele bewoners ontbeten en ’s middags eten we samen met anderen hun warme maaltijd”, zegt An Aerts. “Wat mensen hier over vroeger vertellen, kan je in de leefruimte boven niet bereiken”, gaat ze verder.

“In wat men in vaktermen ‘belevingstheater’ noemt worden aan de bewoners prikkels aangeboden om zo hun belevingswereld te ontdekken, te verkennen en te vergroten”, gaat Ans Vermeiren verder. Met de bewoners die nog ‘mee’ zijn, worden herinneringen opgehaald, maar ook voor be-

woners met dementie betekent zo’n bezoek veel. Men ziet ze opleven wanneer ze in een voor hen herkenbare omgeving uit het verleden terecht komen. Een knap initiatief. Op het moment dat we dit schrijven zijn er al een behoorlijk aantal bewoners op bezoek geweest. We hoorden alleen heel positieve reacties. (fh)

NEOS

Dinsdagen 2, 9, 16 en 23 december KAARTEN / BILJARTEN / RUMMIKUB / SCHAKEN in ons lokaal van 13.30 tot 17.30 uur Woensdagen 4, 11 en 18 december ZWEMMEN van 10,15 tot 11.30 uur.in ‘De Wildert’ te Zundert Woensdagen 4, 11 en 18 december AQUAJOGGEN van 11.30 tot 12 uur in “De Wildert” te Zundert Donderdagen 5, 12, 19 en 26 december NORDIC WALKING van 9.30 tot 11.30 uur. Bijeenkomst in Castelré

Woensdag 3 en 17 december PETANQUE in Markdal te Meer om 14 uur. Maandag 8 december JENEVERWANDELING naar en rond Achtel en Keirschot. Bijeenkomst om 13.30 uur aan het lokaal. Donderdag 10 december EINDEJAARSFEEST en STATUTAIRE VERGADERING in Hof ter Smisse. Aanvang 18 uur.

32 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 32

20-11-2014 9:01:17


HOOGSTRATEN

Slotfeest Hoogstraten Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land HOOGSTRATEN – Zondag 16 november was er veel beweging op de bedrijfsterreinen van Veiling Hoogstraten. Terwijl een hal verder de eerste generale repetitie van 1814, de Vergeten Veldslag, doorging, ontving het Comité van de Smaak de eerste van de 250 deelnemers aan het buffet. Het was het begin van een lange dag: het slotfeest als afsluiting van de twee jaar waarin Hoogstraten zich Ambassadeur van de smaak mocht noemen.

Confituur Na de middag werden de laureaten van de confituurwedstrijd bekend gemaakt. Uit eenendertig inzendingen selecteerde de jury, bestaande Paul Snoeys, Katrien Hoebers alias Madam Confituur, schepen Roger Van Aperen en Stafan Jaeken van Veiling Hoogstraten, eerst vijf inzendingen. Die vijf kandidaten, Trees Krijnen, Maureen Van Ham, Charis Kamoen, Sonja Crets en Jef en Gilbert Van Gils, kwamen eerst, in willekeurige volgorde, hun bereiding voorstellen.

Met 250 aanschuiven voor de brunch

Daarna moesten de juryleden elk afzonderlijk de confituur proeven en volgde er een deliberatie. Schepen Roger Van Aperen maakte vervolgens bekend dat de juryleden unaniem de confituur gemaakt door Maureen Van Ham als de beste naar voor schoven. Maureen, die in Hoogstraten woont en les geeft les in het Spijker, ontving haar prijs uit handen van Madam Confituur.

Kamptoppers Gans de namiddag konden alle aanwezigen proeven en hun stem uitbrengen voor de zogenaamde beste ‘kamptopper’ aangeboden door zes jeugdverenigingen van Hoogstraten en zijn deeldorpen. Een kamptopper is een gerecht of versnapering die bij de jongeren het best in de smaak ligt tijdens hun jaarlijks kamp.

Maureen van Ham, winnaar van de confituurwedstrijd legt haar recept uit.

Het publiek bracht het grootst aantal stemmen uit op de bereiding van KLJ Hoogstraten, terwijl KSJ Hoogstraten tweede eindigde. De dag werd afgesloten met “Hoogstraten zingt”. De massa was er niet, maar er was best ambiance. (fh)

ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN

Meerdorp 72 | 2321 Meer | T +32 3 315 88 65 | F +32 3 315 08 67 hoogstraten@acsac.eu | www.acsac.eu

KSJ Hoogstraten, hier samen met KLJ Wortel, werd tweede met hun kamptopper. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 33

DHM_dec_354.indd 33

20-11-2014 9:01:19


HOOGSTRATEN

CAHIER DE BROUILLON

RUNNING en VEILING voor 11.11.11.

Sinds mensenheugnis, allez niet overdrijven, dit jaar al voor de 20ste keer doet de Cahier de Brouillon een flinke duit in de buidel van 11.11.11. Middels 2 acties: een motorrun en een opbodverkoop van werkjes gemaakt door lokale kunstenaars. Waarbij de opbrengst van beide activiteiten integraal wordt doorgestort naar 11.11.11. Al 20 jaar dus, voor ons daarom de hoogste tijd om een en ander eens van nabij te gaan bekijken.

Hoe het begon De eerste motorrun-rit werd georganiseerd in november 1995. Een rit in groep waarvan het concept later niet werd weerhouden. Wegens te moeilijk om de wegen af te zetten, wegens wel spectaculair maar daarom wat gevaarlijk, wegens het niet kunnen aanhouden van het individueel gewenste tempo, wegens het niet kunnen kiezen voor een sanitaire stop, of een ander soort stop die dan later bij hoge nood weer een sanitaire noodzaakt. Vanaf het tweede jaar werd daarom overgeschakeld naar een bewegwijzerde rit over een afstand van zowat 100 km. Meestal richting Holland omdat het daar naar eigen Cahier-zeggen ‘mooier’ rijden is. Een appreciatie die we volledig voor re-

kening van de Cahiejers laten. Ieder zijne meug, zullen we maar zeggen. Naast de bewegwijzerde ritten werd omwille van de regelmaat gekozen voor de derde zondag van oktober als vaste prik. En er nog bij vertellen dat aanvankelijk de organisatie mee geschraagd

zal daardoor worden vermeden dat de motard het bos worden ingestuurd omdat onverlaten de wegwijzers hebben verdraaid, of in het struikgewas hebben gesodemieterd. Niettegenstaande de plaatjes nadat ze op zaterdag zijn geplaatst, op zondagmorgen nog eens worden gecontroleerd.

werd door de Meerse Mussenakker en het Wortelse Slot. Die tot groot spijt van de Cahier gaandeweg de jaren hebben afgehaakt.

Het motorrunnen werd door een aantal Cahierenthousiastelingen een tiental jaren geleden als te gemakkelijk ervaren. Daarom wordt door dezen (een twintigtal) sindsdien het parcours per fiets afgelegd, of wordt parallel een eigen mountainbikerit gereden. Deze moedigen werden door onze woordvoerder als ‘Cahier-ouwe-zakken’ geduid, een kwalificatie die we in weerwil van onze schroom in alle rust mochten bezigen. Ook was het ons toegestaan te schrijven dat genoemden na de rit het verloren vocht op afdoende wijze plachten te compenseren. Een genoegen dat de motorrijders uiteraard is ontzegd. Toch niet op een vergelijkbare manier.

Motards en anderen Voor het inschrijvingsbedrag met supplement voor de eventuele duozitter krijgen de rijders een kaart van het parcours, en sticker en 2 consumptiebonnen die recht geven op een drankje of een kom soep al naargelang vóór of na de rit. Op vraag van de rijders zal vanaf volgend jaar het parcours in hun GPS kunnen worden ingevoerd. Men moet met de tijd mee. Maar bijkomend

In alle maten en gewichten. En van alle tijden. 34 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 34

20-11-2014 9:01:20


HOOGSTRATEN Wie zich op straat begeeft, komt volk tegen. En wat voor volk. Zo stonden wij ons in het motorpark voor de Cahier aan een merkwaardige moto, uit dachten 1936 we, te vergapen toen de eigenaar ons aansprak zo van “ferm masjien hé”. Konden we niet tegenspreken. En hadden graag van deze man zijn verhaal gehoord. Gene tijd, want ‘we’ gaan vertrekken. ‘We’, wie is ‘we’? Bleek dat er aan de run een aantal old-timer-motofanaten deelnamen. Weet je wel, zo van die gasten die hun ouwe getrouwe meer koesteren dan de eigen vrouw. Afin, een gezelschap van Wortelse en Hoogstraatse freaks die er alles aan doen om (op hun eigen buiten enig clubverband) hun lieveling rijdend te krijgen en te houden. Gene tijd dus, maar toen we hen in het vooruitzicht stelden om met hun portret in de gazet te komen waren ze toch na enig aandringen bereid om zich in gelid op te stellen. We herkennen v.l.n.r: Jef Kimpe en Dianne Van Gestel, Luc Aernouts en Conny Van De Voorde, Frans Van Opstal, John Fransen, Koen Van Den Berg, Marcel Haest en Jeroen Haest.

Blauwe kaart aanvraag Minder-validen personen kunnen gebruik maken van de blauwe parkeerkaart. Is deze kaart beperkt in tijd moet de gebruiker zelf tijdig, zeker vier maanden voor vervaldag, zich wenden tot de diensten van het stadsbestuur waar men terecht kan om een nieuwe kaart aan te vragen. De vernieuwing van dergelijke kaar gebeurt dus NIET automatisch. Bron: brief FOD Sociale Zekerheid (FS)

Blauwe kaart teruggave De nevenactiviteit Naast de motorrun wordt telkens weer, en complementair, nog een andere bron van inkomsten aangeboord. Heden ten dage door de organisatie van een tentoonstelling met werken gemaakt door en verkregen van lokale kunstenaars. Wier bijdrage per opbod wordt geveild tijdens de slotavond van het 11.11.11-evenement op 1 november. Met gratis bijgedragen sfeerschepping door een akoestische groep en een DJ.

Kassa kassa Uiteraard afhankelijk van het weer schommelt de deelname aan de motorrun zowat tussen de 100 en 150 deelnemers. Mede door het goede

weer werd dit jaar bij de 20ste editie een record van ca. 200 ingeschreven motorfietsers bereikt. Onder terechte trots kunnen de organisatoren dan ook opgeteld run en veiling een bedrag van 5.600 euro aan 11.11.11. overmaken. Een aanzienlijk bedrag dat gelukwensen rechtvaardigt. Te meer omdat een en ander niet zonder inspanningen kan worden opgebracht. Sponsorwerving, affishes en brochures, advertenties in de Maand en Motoren&Toerisme, mailing, parcoursuitzet, hap&tap… vergen inzet. Daarom en nogmaals, dikke pluim jongens, en meisjes. Met bijzondere dank aan Pelle Verschueren en Geert Van Bruggen. (nad)

Een versleten of vervallen kaart kan u terug sturen naar Administratief Centrum Kruidtuin Finance Tower Kruidtuinlaan 50 bus 150 te 1000 Brussel. Je kan uiteraard de kaart ook binnenleveren op het stadhuis van Hoogstraten. Bron: brief FOD Sociale Zekerheid (FS)

Blauwe kaart rechten Parkeren op voorbehouden plaatsen, de zogenaamde blauwe vakken Ombeperkt parkeren op plaatsen waar de parkeertijd beperkt is: bv de Vrijheid in Hoogstraten; Vijstelling van parkeergeld; enkele Belgische steden en gemeenten verlenen deze vrijstelling niet. Een voorbehouden plaats is niet altijd een gratis plaats. Informeer u vooraf. Bron: brief FOD Sociale Zekerheid (FS)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 35

DHM_dec_354.indd 35

20-11-2014 9:01:21


HOOGSTRATEN

DE DIGITALE BiB

Nieuws uit de Bib CURSUS GRIP OP AGRESSIE Ieder van ons krijgt ooit te maken met agressie in zijn leven: op straat, op het werk of thuis. Agressie bestaat in vele vormen: verbaal, psychologisch, fysiek, seksueel, … Ook de oorzaken van agressie zijn erg verschillend. In deze cursus bekijken we, uitgaande van de verschillende vormen van agressie, wat de beste manier is om ermee om te gaan. Hoe voorkom je escalatie? Deze cursus wordt georganiseerd i.s.m. Ontmoetingscentrum 696. Maximum 15 deelnemers. Woensdag 7, 14, 21 en 28 januari om 19.30 uur in BiB Hoogstraten, Lindendreef. Deelname 20 euro; vooraf inschrijven verplicht via hoogstraten@bibliotheek.be of in de BiB.

RIKA PONNET BLIJF BIJ MIJ

Rika Ponet (foto Jef Boes) Rika Ponnet is een veelgevraagd relatie-expert in de media en als therapeut begeleidde ze vele singles en koppels met relatieproblemen. In deze lezing over haar boek Blijf bij mij geeft ze een verhelderende analyse van hoe relatieproblemen ontstaan en hoe je ze kan voorkomen en beter aanpakken. Waarom is wat je oorspronkelijk aantrok in je partner, na verloop van tijd een bron van frustratie? Waarom kiezen veel mensen telkens weer de ‘foute’ partner? Waarom lijken sommige koppels telkens opnieuw dezelfde discussies te voeren? Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden legt Rika Ponnet de dieperliggende oorzaak van relatieproblemen bloot. Donderdag 22 januari om 20.00 uur in BiB Hoogstraten, Lindendreef 1b. Deelname 3 euro; vooraf inschrijven verplicht via hoogstraten@ bibliotheek.be of in de BiB.

BiB Hoogstraten biedt ook heel wat informatie en lectuur online aan? In BiB Hoogstraten haal je gratis een ticket af met een code die je eenmalig nodig hebt om een account aan te maken op http://mijn.bibliotheek.be. Als je een volgende keer wil aanmelden, heb je enkel je mailadres en paswoord nodig. Zo kan je online heel wat mogelijkheden ontdekken die enkel voor bibliotheekgebruikers beschikbaar zijn.

TERUGBLIK Tijdens de Bibliotheekweek van 11 tot 18 oktober deelde een aantal Hoogstratenaren hun passie in de BiB; Joke Marynissen gaf een boeiende workshop juwelen maken. Chantal Brosens en Antoon van Tuijl vertelden over hun voettochten naar Santiago de Compostela. Zowel de praktische kant als de geschiedenis en hun belevenissen kwamen aan bod. Wil je zelf ook een passie delen via de BiB, mail naar hoogstraten@bibliotheek.be of kom eens langs in de bibliotheek.

Via Gopress krijg je als lid van BiB Hoogstraten gratis toegang tot het digitale archief van 8 kranten en 6 tijdschriften. Zo kan je ook in het buitenland op de hoogte blijven van de gebeurtenissen in Hoogstraten en erbuiten. Voor de e-boeken download je eerst de app Eboeken in de Bib via de App Store of Google Play Store. In de hoofdbibliotheek en de uitleenposten koop je een e-boekenkaart voor 5 euro. Daarmee kan je 3 e-boeken lenen, die 4 weken op je tablet of smartphone bewaard blijven. Je hoeft deze 3 e-boeken niet tegelijk te downloaden. Alvorens het e-boek te lenen, kan je gratis een fragment lezen zodat je zeker bent dat het boek je aanspreekt. Ook een aantal kortverhalen zijn gratis beschikbaar.

Bridgend langs de kroegen

Fundels zijn digitale versies van bestaande prentenboeken. Het verhaal wordt voorgelezen, de figuren op de tekeningen bewegen en het boek wordt met heel wat spelletjes uitgebreid. Je kinderen zullen er zich zeker mee amuseren. Om toegang te krijgen tot de fundels moet je eerst de app Fundels van Cartamundi installeren. In de app meld je je aan via het De BiB-logo links onderaan. Als je bent aangemeld, kies je uit de catalogus een fundel die je wil lenen. Het boekje wordt dan op je toestel gedownload zodat je het ook zonder internetverbinding kan lezen. De uitleentermijn van deze fundels bedraagt 4 weken en je kan maximum 7 fundels lenen. Je hoeft deze niet allemaal tegelijk te ontlenen.

Kerstvakantie BiB Hoogstraten is tijdens de Kerstvakantie open op: zaterdag 20 december maandag 22 december dinsdag 23 december zaterdag 27 december maandag 29 december dinsdag 30 december zaterdag 3 januari Je kan je uitleentermijn ook van thuis uit verlengen via de knop gebruikersactiviteiten op www.hoogstraten.bibliotheek.be. Je kan hier ook je mailadres doorgeven zodat je voortaan enkele dagen voor het verstrijken van je uitleentermijn gratis een herinnering ontvangt.

HOOGSTRATEN - Twee keer per jaar organiseert de Hoogstraatse Bridge Club een kroegentocht. Dit jaar waren er 72 bridgers, die in zeven cafés of tavernes kaartten. Na vier spellen wisselden de bridgers van kroeg. Het stralende weer en het warme welkom in de Hoogstraatse Horecazaken zorgden weerom voor een geslaagde activiteit. Na de 7de kroeg kon de uitslag berekend worden. Winnaars waren Toon Van Heugten en Louis Schryvers. De leden van de bridgeclub kijken alvast uit naar de volgende kroegentocht in de lente. Is bridge iets voor jou, dan ben je meer dan welkom op de clubavond. Meer info: http://hoogstraatse-bridge-club.jimdo.com/ (pc/lvr)

36 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 36

20-11-2014 9:01:22


HOOGSTRATEN

Wordt Barking Bruce de beste coverband?

HOOGSTRATEN - In december strijdt Barking Bruce, samen met negen andere bands, op het podium van de internationaal bekende concertzaal 013 in Tilburg, om de titel van Beste Coverband van de Benelux Jef Broes (zang), Guy Roelands (bas), Kris Van Meel (drums), Hans Doomen (gitaar) en Paul De Kooning (gitaar) spelen als Barking Bruce nummers uit De Afrekening van Studio Brussel van de jaren 90 tot nu. Ze spelen in hoofdzaak rockcovers, maar ook grunge, punkrock, pop en hiphop komen aan bod. Drie jaar geleden traden ze als Barking Bruce voor het eerst op in De Kuip in Minderhout. Tijdens de voorrondes in Ravels werden ze tweede en ook in de voorronde in Lummen scoorden ze goed. Dat bracht hen in de halve finale in Hilversum. Daar werden ze door de jury verkozen tot beste band. Twee volle bussen met fans waren hen gevolgd en gaven hen vleugels.

Hopsabees in de kleuterklas

Jef Broes, vader van Jens Broes uit Hoogstraten die het schopte tot de finale van The Voice Kids, droomt nu samen met zijn bandleden van de hoofdprijs. Prijs: een tournee van 20 concerten, een eigen videoclip én een single, een droom voor heel wat bands. Daarom willen ze hun fans massaal oproepen om mee te gaan op 20 december naar 013 in Tilburg. Die steun is van groot belang, zeker als je weet dat de Nederlandse bands ook heel wat volk meebrengen. Maar daarnaast geeft de wedstrijd hen ook heel wat publiciteit die hen op grotere dan cafépodia kan brengen. Bovendien worden de groepen die deelnemen ook gecoacht en dat is ook meegenomen. Tickets kosten 20 euro. Daarbij zijn de busrit en de toegang inbegrepen. Bestellen kan bij de bandleden of via de Facebookpagina. (lvr)

HOOGSTRATEN - We bewegen allemaal te weinig en we eten te weinig fruit. En dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Dus besloot Veiling Hoogstraten daar iets aan te doen met een tof educatief en motorisch project voor kinderen uit de eerste, tweede en derde kleuterklas. Hopsabees is een gratis, gebruiksklaar bewegingsprogramma voor kleuters, uitgewerkt in samenwerking met kinesisten, leerkrachten LO, psychomotorische consulenten en Hoogstraten® aardbeien. Zo kan de leerkracht op een originele manier gezonde voeding én een gezonde levenswijze in de leefwereld van de kleuters brengen. Waarom Hoogstraten® aardbeien? Bewegen en een evenwichtige voeding gaan perfect samen. Daarom wil Hoogstraten® kinderen van jongs af aan stimuleren om gezond te eten en voldoende te bewegen. Een gezonde boodschap, dus. En die is nodig, want uit onderzoek van iVox en Veiling Hoogstraten blijkt dat drie op de vier kinderen te weinig fruit eten. Dus zet Hoogstraten® aardbeien graag z’n schouders onder Hopsabees. De kick-off Het project werd half oktober gelanceerd met een direct mailing en kende onmiddellijk een groot succes. Momenteel zijn er al meer dan 500 inschrijvingen binnengekomen vanuit heel Vlaanderen. Er gingen al honderden pakketten de deur uit en de inschrijvingen blijven vlot binnenstromen. Leerkrachten die foto’s nemen van de Hopsabees-momenten in de klas, maken kans om uitgekozen te worden als klasje van de maand. Hoogstraten® aardbeien kiest er namelijk elke maand de tofste foto uit en trakteert de winnende klas op keitoffe rugzakjes voor iedereen! Meer informatie op www.hopsabees.be of op www.facebook.com/hopsabees (Veiling Hoogstraten/red lvr)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 37

DHM_dec_354.indd 37

20-11-2014 9:01:22


HOOGSTRATEN

GOUD IN HOOGSTRATEN Brick Buve en Marianne Salden Sinds 2012 wonen Marianne en Brick in een mooi, groot appartement in de Brouwerijstraat. Jaren hebben ze in Schilde gewoond en nadat ze hun bedrijf verkocht hadden, zijn ze naar Hoogstraten komen wonen. Ze hebben er geen spijt van want ze vinden het hier véél gezelliger BUVECO, je merkt het aan zijn familienaam, is een bedrijf dat Brick zelf heeft opgestart en grootgemaakt. Eerst in Nederland en daarna in België, in Merksem. De firma is gespecialiseerd in gasdetectieapparatuur. Het beschermt mens en natuur door draagbaar en vast-opgestelde apparatuur dat zuurstof, koolmonoxide, giftige gassen, enz. opspoort. Klanten in België waren en zijn Solvay, Monsanto, Shell, Exxon, enz… Ook Marianne werkte voor het bedrijf. Zij deed administratief en promotioneel werk. Voor de wet waren ze al langer getrouwd, omdat ze eerst moesten zorgen voor een woonvergunning. Dat was op 4 juni, maar 13 oktober is hun ‘echte’ trouwdatum. Op die datum, vijftig jaar geleden trouwden ze voor de kerk. Ze kregen 2 kinderen. De zoon zorgde voor 2 kleinzoons en woont in Den Haag en de dochter woont met haar 3 kinderen in Curaçao. Ook haar man heeft een speciaal beroep. Hij is gespecialiseerd in forensische ICT. Hij onderzoekt pc’s bij faillissementen en bij verdachte overlijdens. Alles wat niet verbrand is en ooit op een pc gestaan heeft, kan hij terug vinden.

Brick en Marianne wonen al 30 jaar in België. In Schilde hadden ze een grote villa met veel kamers maar de laatste tijd bleven de gastkamers leeg omdat hun beroepsactiviteiten stopgezet werden. Ze gingen op zoek naar een ruim appartement en dat vonden ze niet in de buurt van Schilde maar wel in Hoogstraten en dat lag nog een stukje dichter bij Nederland. In Hoogstraten hebben ze het prima naar de zin. Het is veel gezelliger dan Schilde. Het is gezellig wandelen over de Vrijheid, er zijn de vele terrasjes en er is altijd wel iets te beleven. Heilig Bloed, groenten en bloemen, enz. Hoogstraten leeft, het is er gezellig. Reizen is een passie. Een cruise naar Antarctica, naar de ijsbergen, fantastisch. Ze waren aan de Noordkaap, in Mexico, Zuid-Afrika en natuurlijk reizen ze geregeld voor enkele weken naar Curaçao. Ze golfen nog geregeld. Vroeger deden ze dat in Brasschaat nu in Rijsbergen. Vroeger hebben ze ook veel gezeild met hun eigen boot, zelfs wedstrijden. Ze maakten dikwijls meerdaagse tochten overzee naar Engeland. We feliciteren hen van harte en hopen dat ze nog vele jaren kunnen genieten. (RB)

In balans als ouder De opvoedingswinkel van Hoogstraten stelt haar eerste (gratis) lezing voor op dinsdag 1 december van 20u tot 22u met als thema ‘In balans als ouder’ Elke dag opnieuw voelen we als ouder hoe druk een gezin wel kan zijn. En dat willen we dan nog graag combineren met een boeiende job, tijd voor onze relatie, de vriendenkring, onze persoonlijke ontplooiing, ... Om dit alles vol te houden is een gezonde portie zelfzorg nodig. Dokter Els De Rijck toont ons dat dit niet alleen zinvol is voor onszelf. We krijgen hierdoor ook extra energie, die dan weer geïnvesteerd kan worden in anderen. Iedereen die met opvoeden bezig is, is welkom op deze informatieavond. Deze lezing is gratis, maar graag vooraf inschrijven, om zicht te hebben op het aantal mensen dat men kan verwachten. Begeleiding: Els De Rijck, art. Locatie: zaal De Welgezinde, Stadhuis, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten. Deze vorming is gratis,
inschrijven via de opvoedingswinkel van Hoogstraten: 03/ 633 98 95 of opvoeding@hoogstraten.be Kan je de lezing niet bijwonen, maar heb je vragen over dit thema, of over andere opvoedingszaken? Neem dan gerust contact op of spring binnen in de opvoedingswinkel. Je vindt hem in de Gelmelstraat 81, in Hoogstraten. (open op: maandag: 10u - 12u en 16u - 20u / woensdag: 9u - 14u / donderdag: 13u - 17u)

38 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 38

20-11-2014 9:01:23


HOOGSTRATEN

WereldLichtjesDag

The Sailorettes in zaal Cecilia

voor alle overleden kinderen, jong of ouder

Saskia Vekens

Wianda van der Pluijm

HOOGSTRATEN - Elk jaar op de tweede zondag van december steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan voor overleden kinderen onder het motto: “dat hun licht mag blijven stralen”. De kaarsen worden in de ene na de andere tijdzone aangestoken, telkens een uur na elkaar, zodat in 24 uur een cirkel van licht rond de wereld gaat. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben, ongeacht hoe oud dat kind was, hoe lang het al geleden is en in welke omstandigheden je uw kind verloor. Je kind blijft immers je kind en het besef dat je niet alleen bent met je verdriet is belangrijk.

HOOGSTRATEN - The Sailorettes is een nieuw close harmony trio bestaande uit Marianne Carlier, Anne Van Opstal en Sara Gracia Santacreu. Dit trio brengt een repertoire van jazzy tunes tot popmuziek allemaal in close harmony stijl. Nummers zoals “Boogie Woogie Bugle Boy” (The Andrews Sisters) maar ook “Umbrella” (Rihanna) komen aan bod. Voor meer info surft u naar onze website www.zaalcecilia.be of onze Facebookpagina.

Mensen van alle leeftijden, kleuters, broertjes, zusjes, ouders, grootouders, andere familieleden en mensen die zich verbonden voelen zijn allemaal welkom!

Kaarten te verkrijgen of te bestellen via het VVV – kantoor van Hoogstraten. The Sailorettes op vrijdag 12 december om 20.30 uur in zaal Cecilia. Bestel tijdig, dan bent u zeker van een plaats.

Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat geen kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al vele jaren geleden is. Ook kunt u denken aan de kinderen die zijn omgekomen door bijvoorbeeld oorlogsgeweld. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen, verbinden mensen die elkaar verder niet kennen. Er worden teksten voorgelezen en er is livemuziek, als omkadering van het aansteken van de kaarsen. Daarna is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een (hartver)warm(end) drankje.

Noteer ook alvast in uw agenda: 14 februari Blue Maxx en op 16 mei Rue-Mour. In maart zijn er de opvoeringen van Tinello. (fh)

WereldLichtjesDag Hoogstraten wordt op zondag 14 december gehouden in de begijnhofkerk. Vanaf 18.30 uur bent u welkom, de bijeenkomst start om 18.45 uur zodat we om 19 uur de kaarsen kunnen aansteken. U mag zelf eventueel een zelf versierde kaars meebrengen of anders krijgt je ter plaatse een kaarsje. De bijeenkomst staat los van levensovertuiging of religie en de toegang is uiteraard gratis. WereldLichtjesDag Hoogstraten is een initiatief van twee samenwerkende ritueelbegeleiders in de gemeente Hoogstraten: Saskia Vekens en Wianda van der Pluijm. Voor meer informatie: www.saslevensrituelen.be en info@saslevensrituelen.be of 0494 19 76 21 en www.zilverenmaan.eu en mail@zilverenmaan.eu of 0 329 326 00. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 39

DHM_dec_354.indd 39

20-11-2014 9:01:24


HOOGSTRATEN

En de winnaar is….

Hij komt, hij komt…

VVV voorzitter Guy Rigouts (rechts) naast winnaar Guy Janssen en Erik Geerts, tweede. HOOGSTRATEN – Op woensdag 12 november werden in het auditorium van het IKO atelier Groenewoud de winnaars bekendgemaakt van de fotowedstrijd verbonden aan Hoogstraten in Bloemen & Groenten. En de juryleden, ontwerper Tom De Houwer, fotograaf Dominique Van Huffel en IKO docente fotograaf Sofie Nagels, hadden hun handen vol, bij de beoordeling van de 180 ingezonden foto’s, driemaal meer dan bij de eerste editie vorig jaar. Tom De Houwer had daarbij meer oog voor de manier waarop de bloemen in beeld gebracht werden, terwijl de twee fotografen eerder het globale beeld en de compositie van de foto’s bekeken.

Hoe dan ook, uiteindelijk werden in onderling overleg tien foto’s weerhouden, tien beelden die geprojecteerd werden en waarbij Sofie Nagels het oordeel van de jury bekend maakte. Voor men de drie winnende foto’s toonde, vroeg de jury aan de deelnemers om bij een volgende editie meer oog te hebben voor de omgeving waarin de ontwerpen staan, inclusief mensen die naar de ontwerpen kijken. Kortom, foto’s die wervend zijn voor “Hoogstraten in Bloemen en Groenten” De drie foto’s, waarvan ook wenskaarten gemaakt worden, zijn van de hand van Guy Janssen uit Brecht (eerste prijs), Erik Geerts uit Beerse (tweede prijs) en van Lisa Bouttelgier uit Harelbeke (derde prijs) (fh)

HOOGSTRATEN - Op zaterdag 29 november komt de Sint naar Hoogstraten. Vanaf 13 uur zullen een 15-tal Zwarte Pieten de Vrijheid verkennen en om 15 uur stopt de Sint met zijn koets aan het Begijnhof. Daar wordt de hij verwelkomd door onze burgemeester en natuurlijk is de fanfare van de partij. Kinderen die er zin in hebben, mogen een mooie tekening of een kleurplaat maken en die bezorgen aan een van de Zwarte Pieten. Want voor elke mooie tekening die binnenkomt schenkt de Sint een mooi bedrag aan kinderen in onze gemeente die het minder goed hebben. Aan het werk dus. (pm/fh).

Geboren in 1965 ?

HOOGSTRATEN - Ben je geboren in 1965 (of ken je iemand), heb je je 1ste communie in Hoogstraten gedaan en heb je de lagere school hier gevolgd? Meld je dan zo snel mogelijk op hoogstraten1965@gmail. com (naam, adres, gsm-nr. en geboortedatum) met het oog op de 50-jarigen-viering in 2015.

(RB)

Antiek - Brocante - Verzamelobjecten - Snuisterijen

Koekhoven 5 2310 Rijkevorsel www.krisvoeten.be

Tel. 0495 57 48 52 Tel. (vast) 03 314 09 04 info@krisvoeten.be

ook inkoop antiek - meubelen - kleingoed - lusters - zilver, enz...

De winnende foto van Guy Jansen.

Openingsuren : woensdag, donderdag, vrijdag van 10 tot 12 u en van 14 tot 18 u zaterdag van 10 tot 12 u en van 14 tot 17 u - zondag van 10 tot 12 u - gesloten op feestdagen

40 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 40

20-11-2014 9:01:25


HOOGSTRATEN

NIEUWS UIT HET ’t GEBUURT Eindejaarsdagen vieren in ’t Gebuurt HOOGSTRATEN - Wie in de eindejaarsperiode behoefte heeft aan een beetje warmte of gezelschap is welkom in Lokaal Dienstencentrum (LDC) ’t Gebuurt in de Jaak Aertslaan 4 in Hoogstraten. Het is goed om weten dat de cafetaria er alle dagen open is. De eindejaarsdagen betekenen voor velen onder ons een mooie, gezellige en warme periode. We kijken er naar uit en vieren het samen met familie en vrienden. Maar voor mensen die alleen staan, zijn dit vaak precies de eenzaamste dagen. Op 25 december laten we, met aangepaste decoratie, wat animatie of een kleine traktatie de bezoeker tussen 13 en 16.30 uur mee proeven van de kerstsfeer. Op 31 december zijn de oudjaarszangers welkom tussen 9 en 12 uur voor een warme chocomelk en een traktatie.

Reeks yogalessen overdag Door het grote succes wordt de lessenreeks yoga vanaf 7 januari hernomen. We doen dit op woensdag voormiddag (twee groepen) en namiddag (een groep) met maximum 17 personen. Lesgever is opnieuw Paul Schuur. De beschikbare plaatsen worden toegewezen in volgorde van inschrijven. Door de samenwerking met de gezondheidsraad en de steun van het gemeentebestuur, kunnen we de deelnameprijs beperken tot 32,50 euro voor een reeks van tien lessen.

Inschrijven kan tot 19 december of tot volzet in Lokaal Dienstencentrum (LDC) ’t Gebuurt, Jaak Aertslaan 4, 2320 Hoogstraten, 03 340 16 30, dienstencentrum@ocmwhoogstraten

Workshop huidverzorging Aloë Vera Hoe kun je het beste je huid verzorgen, wat voor type huid heb je eigenlijk? Wat is de conditie van je huid en welke producten zijn voor jouw huid het beste geschikt en vooral hoe/wanneer die te gebruiken? Allemaal vragen die voor jou beantwoord zijn aan het einde van deze workshop. Aloë Vera is een lelieachtige plant uit de woestijn die verwant is aan knoflook en ui. De plant Aloë Vera Barbadensis (Miller) is één van de oudste en meest bekende heilzame planten en is door de eeuwen heen gebruikt in verschillende culturen. Bij binnenkomst serveren we een frisse cocktail (met of zonder alcohol) met Aloë Vera Gel. Daarna ga je zelf aan de slag en leer je in zeven stappen hoe je je huid goed en eenvoudig de beste zorg kunt geven. Er is een workshop op donderdag 15 januari en 12 februari, telkens van 14u30 tot 16u00. We hebben telkens plaats voor 12 personen en deelnemen kost 3 euro per workshop. Dit bedrag betaal je contant bij inschrijving. Dit kan tot en met de donderdag voordien of tot volzet in Lokaal Dienstencentrum (LDC) ’t Gebuurt, Jaak Aertslaan 4, 2320 Hoogstraten, 03 340 16 30, dienstencentrum@ocmwhoogstraten.

De Armoedequiz WANNEER ?

zaterdag 13 december 2014 om 19.30 uur (deuren open), aanvang quiz stipt om 20 uur.

WAAR ? Hoogstraten - VTI-Spijker - Gelmelstraat 62 zaal Lalaing

INSCHRIJVEN HOOGSTRATEN - De Welzijnsschakels, Welzijnszorg, Knooppunt, OCMW Hoogstraten, beweging.net en VTI Spijker nodigen alle verenigingen, gebuurten, politieke partijen, families, scholen, vriendenkringen en parochie uit om deel te nemen aan een gezellige, informatieve en ludieke quiz rond ARMOEDE. Iedereen kan meedoen! Er is geen voorkennis vereist. Op een aangename manier staat men stil bij actuele thema’s, zoals sociale bescherming, recht hebben en krijgen, de sociale zekerheid, de werking van het OCMW, armoede in onze eigen gemeente, ...

Inschrijven is verplicht, vóór 8 december, via huibrecht.provoost@belgacom.net, tel 03 314 38 16 of 0473 22 41 65 met opgave van uw contactgegevens, aantal deelnemende personen (max. 6) en ploegnaam. U betaalt 15 Euro inschrijvingsgeld per ploeg, te storten op BE21 9794 3318 2403 of te betalen aan de kassa.

WEES ER SNEL BIJ ... DE PLAATSEN ZIJN BEPERKT ! ! U doet toch ook mee ?... Wat kan u winnen? meer solidariteitsgevoel en genoeg tijd om gezellig na te buurten met een natje en een droogje. (red/fh)

CAHIER DE BROUILLON In DECEMBER. Vrijdag 5 december STEFF PEIRE AND FRIENDS Eerste editie van “We ain’t got no blues”. Het is al lang geleden, maar het is tijd voor een blues optreden in de Cahier. Beleef een intiem blues-optreden van Steff Peire. Hij is gekend van zijn talent om gitaren te bouwen, en gitaar pick-ups te winden. Buiten dit talent is deze gitaarvirtuoos gebeten door de Blues. Dit komt hij aan ons tonen in de Cahier, samen met wat gast-muzikanten. Kom af, schuifel dichterbij en laat de blues zijn gang gaan. Deuren open: 21:00. Inkom: 3 euro / 5 euro

Zaterdag 6 december SHITFACED BDAY-BASH DJ avond met een hele resem talenten uit de streek en ver daarbuiten. Line up: Stolen Cult, Robinlink, Semla, El Pudys, Badazz, Fonzinator, Barry Green & ScubaSteve

Kerstoffensief Gans de kerstvakantie organiseert de Cahier activiteiten om je te amuseren tijdens de koude winterdagen. Kom zeker meedoen. Op al deze evenementen is iedereen welkom Meer info op facebook en op www.cahier.be Vrijdag 19 december Optreden Steamfun, Equal Idiots en Molesting Weasel Zaterdag 20 december Kroegentocht door Hoogstraten Zondag 21 december Tooghangen Maandag 22 december Bowling Dinsdag 23 december Gameavond Woensdag 24 december Tooghangen Donderdag 25 december Gezelschapsspelletjesavond Vrijdag 26 december Beerpong Zaterdag 27 december Zware bieren-avond Zondag 28 december Jenevermarkt Maandag 29 december Ice-karting Dinsdag 30 december Tooghangen Woensdag 31 december Chocodelen + NYE party! Donderdag 1 januari Eerste pintje gratis Vrijdag 2 januari 2 many dj’s Zaterdag 3 januari Summer/cocktail party

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 41

DHM_dec_354.indd 41

20-11-2014 9:51:33


HOOGSTRATEN

De Geschiedenis van Hoogstraten VV

LEZERS SCHRIJVEN Fietsen is mijn basisvervoersmiddel

Deel 3 en 4 nu ook verkrijgbaar

Fietsen is voor mij als eten en drinken, fietsen doe ik elke dag. Maar fietsen in ons landelijk dorp is geen sinecure . Ik ondervind het elke dag bij mijn verplaatsingen in Hoogstraten. Men heeft al veel gedaan voor de veiligheid van de fietsers . Fietspaden langs de gewestwegen en de gemeentewegen; ook voor de recreatieve fietser zijn er veel mogelijkheden .

HOOGSTRATEN - Hebt u ook genoten van de eerste twee delen van ‘De Geschiedenis van Hoogstraten? Fons Schoenmaekers verzamelde fotomateriaal en verhalen over de voetbalclub uit Hoogstraten. Deel 3 gaat over de periode dat HVV zijn eerste stappen zette in bevordering en deel 4 handelt over de periode van de late jaren zestig. De eerste twee delen gingen over het ontstaan van de club tot aan de viering van het 25-jarig bestaan met een titel in 2de provinciale en over de gloriejaren begin de jaren 60 met een promotie naar bevordering. Deel 3 en deel 4 zijn nu ook verkrijgbaar. Ook dit zijn lijvige exemplaren boordevol verhalen, geïllustreerd met honderden historische afbeeldingen.

Maar helaas zijn hier nog veel knelpunten en gevaarlijke toestanden. Vele ouders zien hun kinderen met schrik naar school vertrekken. Ook voor ouderen en senioren is het niet eenvoudig om door het centrum van Hoogstraten te fietsen. Te smalle fietspaden of zelfs geen fietspad, zelfs geen suggestiestrook, zoals in de Van Aertselaerstraat. Daar beleven fietsers soms doodsangsten bij de gedachten om door een vrachtwagen de goot in geduwd te worden met een valpartij als gevolg. Elke dag kom je wel een chauffeur tegen die zijn auto parkeert op het fietspad, bijvoorbeeld om zijn goederen af te leveren. En de laadklep hangt dan over het fietspad. Je mag er niet aan denken dat je daar tegenaan rijdt met je fiets. En dan zijn er nog de vele bouwwerven op De Vrijheid; al meer dan een jaar worden fietsers en voetgangers daarmee geconfronteerd. Bouwmaterialen worden verplaatst met de torenkraan over de hoofden van de voetgangers; bij mijn weten moet elke bouwvakker een helm dragen als er een torenkraan aanwezig is. Moeten de fietsers dat dan ook ? Wie neemt hier zijn verantwoordelijkheid!? Er is alweer een bouwwerf op til: het oude limonadefabriekje van Louis Nees. Ben benieuwd hoe dat moet met de fietser en voetgangers. Wat kunnen wij doen om dit te verbeteren? Wat wij fietsers vooral kunnen doen is ons verenigen om een belangengroep vormen en ons aansluiten bij de www.fietsersbond.be

In Vlaanderen zijn er al vele verenigingen, vooral in de steden Antwerpen, Gent Brussel ook in Turnhout is er een vereniging. In groot-Hoogstraten zijn helaas maar 3 leden aangesloten bij de Fietsersbond.

De prijs voor de boeken is 22 euro voor deel 3 of deel 4 en 39 euro voor de beide delen. Je kan het bedrag storten op BE23 4189 0498 5191 met vermelding van het gewenste deel en uw contactgegevens (uw naam, adres, tel en evt. emailadres) . Alfons Schoenmaekers, Meergoorstraat 3, Beerse 014 61 58 40 alfons.schoenmaekers@ skynet.be (RB)

Het is niet de bedoeling een actiegroep op te richten maar vooral een belangenvereniging, om samen te overleggen hoe wij die knelpunten kunnen aanpakken. Om daarna met onze voorstellen naar het bestuur stappen met de ruggensteun van Fietsersbond. Ik wil graag die kar mee trekken, wie trekt er mee? Jef Adams (Minderhout)

w w w. fo n s m a r t e n s p l a n ke nv l o e r e n . b e

EIKEN PLANKENVLOER

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

Fons Schoenmaekers

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur

42 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 42

20-11-2014 9:51:35


HOOGSTRATEN

Schrijfmarathon Amnesty International

Repair café

Jullie waren het licht in de duisternis van mijn cel ‘Als er internationaal zoveel aandacht is voor iemand, kunnen de autoriteiten daar gewoonweg niet omheen. Iedere brief gaf mij warmte en de kracht om door te gaan. Het gevoel dat je niet vergeten wordt, is van onschatbare waarde.’ Antoinette Chahin, Libanon, werd in 1997 na een oneerlijk proces ter dood veroordeeld omdat ze betrokken zou zijn geweest bij een politieke moord. Later werd de straf omgezet in levenslang met dwangarbeid. Na vijf jaar kwam zij vrij.

Hoogstraten schrijft mee, jij ook? Van 6 tot 10 december organiseert Amnesty International haar jaarlijkse Schrijfmarathon. Honderdduizenden Amnesty-activisten over de hele wereld schrijven dan voor 12 mensen in nood. Eén van hen is Raif Badawi die in Saoedi-Arabië veroordeeld werd tot 10 jaar cel en 1000 zweepslagen omdat hij kritische artikels op zijn blog schreef. Amnesty voert tijdens de marathon ook actie voor Moses Akatugba, een jongeman uit Nigeria die gefolterd werd en de doodstraf kreeg voor het stelen van drie gsm’s, en Chelsea Manning uit de VS die een straf van 35 jaar kreeg omdat ze overheidsinformatie lekte via WikiLeaks. Een handgeschreven brief met een persoonlijke boodschap blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel te zijn. 1 op 4 van Amnesty’s schrijfacties hebben resultaat: iemand komt vrij, een doodstraf wordt omgezet naar een gevangenisstraf, de leefomstandigheden in de gevangenis verbeteren. Maar zelfs als er niet meteen resultaat wordt geboekt, dan nog betekenen die brieven en solidariteitsboodschappen heel veel. Ze steken een hart onder de riem van de slachtoffers, maar ook van hun familie en vrienden. Door die brieven weten ze dat ze niet vergeten worden, dat mensen aan hen denken en voor hen opkomen. Amnesty International wil dit jaar in Vlaanderen 20.000 brieven schrijven en Hoogstraten draagt uit solidariteit en met enthousiasme haar steentje bij. Tijdens de Schrijfmarathon zullen mensenrechten volop in de kijker staan in onze gemeente.

Graag nodigen we je uit om mee brieven te schrijven op woensdag 10 december in zaal Pax. Wil je erbij zijn ? Je bent welkom vanaf 12 uur tot 24 uur. We zorgen voor een muzikale omkadering met o.a. Geert Standaert en Guido Belcanto en er is een hapje en een drankje voorzien. Meer info over de marathon en de individuele dossiers vind je op www.aivl.be/schrijfmarathon of via staf.coertjens@telenet.be Wil je Amnesty International ook op een andere manier steunen, dan kan dat door kaarsen of wenskaarten aan te kopen. Dit kan op woensdag 10 december in zaal Pax tijdens de schrijfmarathon of ook in Delhaize op vrijdag 5 of zaterdag 6 december. Jouw brief kan levens veranderen. Grijp dus naar die pen en doe mee!

Woensdag 10 december 2014 - zaal Pax van 12 tot 24 uur (lvr)

HOOGSTRATEN - Wat? Nu is het geen afkorting maar weet je waarschijnlijk nog niet goed wat repair café wil zeggen. Een repair café is een evenement dat draait om repareren. Het is een plaats waar gereedschap en ander materiaal aanwezig is om alle mogelijke reparatie’s uit te voeren. Dikwijls is het spijtig om iets weg te gooien dat met een kleine reparatie nog langer kan meegaan. Dat kan bij kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen enz. het geval zijn. Bezoekers brengen hun defecte spullen mee naar het repair café waar ze (waarschijnlijk) gemaakt kunnen worden. Luk je daar zelf alleen niet in, dan is er hier hulp voorzien. Omschrijf dan duidelijk wat je verlangt bij de inschrijving en dan kan je samen met iemand van ons aan de slag. Je kan ook gewoon eens komen kijken en genieten van een drankje aan de bar. Of misschien kan je iemand anders wel helpen om zijn probleem mee aan te pakken,? Je kan ook inspiratie opdoen aan de leestafel waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen. Waarom? Iets maken kennen we niet meer. Gemakshalve gooien we het weg en kopen wel nieuw. Soms kost repareren inderdaad meer dan nieuw te kopen. Dikwijls is het echter verholpen met een kleine reparatie maar, en dat moeten we met z’n allen toegeven, die ervaring hebben wij niet meer. Het Repair café wil daar wat aan doen! Kennis overdragen zodat spullen enkel worden weggegooid nadat ze écht onbruikbaar zijn geworden. Je zal ter plaatse merken dat repareren niet zo moeilijk is en zelfs leerzaam plezant kan zijn op zaterdag 20 december in het lokaal Dienstencentrum ’t Gebuurt, Jaak Aertslaan 4 te Hoogstraten van 9 tot 11.30 uur. Inschrijvingen tot 15 december bij Karel De Swart. Bel voor meer informatie het nummer 0475/71.85.63..(FS)

Leden Verwenmoment HOOGSTRATEN - Zondag 14 december zet de Gezinsbond Hoogstraten haar leden in de bloemetjes met een heus Leden-Verwenmoment. De Gezinsbond laat haar leden gratis proeven van een waaier nieuwe activiteiten, waaronder kinderyoga, zingen met kleuters, knuffelturnen, volkstuintjes maken, volksspelen,... Ook voor de volwassenen heeft men heel wat in petto. Men laat hen kennis maken met de brede waaier aan vormingsactiviteiten die de Gezinsbond kan aanbieden en om het nuttige met het aangename te combineren heeft men voor de volwassenen een heuse bierproeverij. Voor iedereen is er bovendien een gratis pannenkoek en een drankje. En men hoort heel graag welke ideeën en input de leden nog hebben! Het bonnenboekje 2015 zal tijdens het LedenVerwenmoment worden uitgedeeld. Waar moet je zijn? In de Pax, Dr. Versmissenstraat 3, Hoogstraten, van 10 tot 12 uur. (red/fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 43

DHM_dec_354.indd 43

20-11-2014 9:51:36


WORTEL

Een groots concert in een klein dorp WORTEL – Een brozer, intiemer en meer sfeervol concert, dan het eerste concert op het nieuw geplaatste orgel in kerk van Wortel, is wellicht niet mogelijk. Daar zullen alle aanwezigen in de volgelopen kerk van dit kleine dorp het ongetwijfeld mee eens zijn.

Inzegenen… Jef Meyvis heette, namens de kerkfabriek, alle aanwezigen welkom en noemde daarbij Michel Baert, deken van de Noorderkempen, pastoor Bart Rombouts, oud-pastoor Fons Van Dijck, Flor Stes, pastoor van de Bloemendaal parochie in Schoten, en de afgevaardigden van het stadsbestuur, bij naam. Hij noemde de organisatie van orgeldagen lovenswaardig. “Vroeger stond het orgel elke zondag centraal”, zei hij, “maar door veranderd kerkgebruik mag het orgel en de orgelcultuur niet verloren gaan”. We hoorden hierin een pleidooi voor een dubbele bestemming van kerkgebouwen, waarin eredienst en cultuur een plaats krijgen. René Sprangers, die sprak in naam van het parochieteam, wees op de zang- en orgelcultuur in de verschillende kerkdorpen en legde een verband tussen orgelmuziek en geloof. “Orgelklanken zijn als gebeden zonder woorden, die als wierook opstijgen naar het kerkgewelf en de luisteraars verleiden tot heerlijke verwondering”, zei René. Daarna zegende Michel Baert, de deken van de Noorderkempen, het nieuwe orgel.

… en inspelen Ton Jansens, de titularis organist van de parochiekerk, gaf een inleiding bij het eerste concert op het nieuwe orgel. Hij was bijzonder verheugd dat hij drie topmuzikanten in Wortel kon verwelkomen: Nico Declerck, organist van o.a. de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten en twee countertenoren: Oscar Verhaar en Guilaume Houcke. “Ik maak me sterk dat weinig van de hier aanwezige mensen ooit al een concert in die combinatie hebben gehoord”, wist Ton te vertellen. En hij kreeg gelijk. De aanwezigen kregen het ongehoorde te horen. Een prachtig, bij momenten ontroerend mooi concert, dat – zo leek het althans – op maat van de kerk van Wortel geschreven was. Afwisselend orgel, alleen of als begeleiding van een of beide countertenoren. Bijna 90 minuten van het beste dat men kan programmeren. Voor zijn dankwoord aan de mensen die de aankoop, de verhuis en de plaatsing van het orgel mogelijk maakten, verbaasde Ton alle aanwezigen. “Weet je”, zei hij, “De twee countertenoren hebben elkaar pas vanmiddag voor het eerst ontmoet en organist Nico Declerck kreeg pas vandaag de partituren van de muziek.” Over topmuzikanten gesproken. (fh)

Een sfeervol verlichte kerk, een ideale ruimte voor meer intieme concerten.

44 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 44

20-11-2014 9:51:37


WORTEL

Grote belangstelling voor de 11 novemberviering WORTEL – In Wortel is er traditioneel veel belangstelling wanneer het dorp op 11 november de gesneuvelden en burgerslachtoffers van beide Wereldoorlogen herdenkt. Maar dit jaar, honderd jaar na het begin van de Groote Oorlog, was de opkomst gewoon indrukwekkend. Dat heeft wellicht te maken met de organisatie in handen van een zeer actieve vereniging van oud soldaten, met regisseur Ron Vermeiren op kop. De herdenking begon met een misviering, waarbij ook de leerlingen van de lagere school betrokken werden. Een zo goed als volle parochiekerk herdacht de slachtoffers van de oorlogen in een viering met als thema NOOIT MEER OORLOG. Toch kon pastoor Van Dijck niet anders dan verwijzen naar die plaatsen waar het ook vandaag nog oorlog is. In het bijzonder naar de jongeren die gevolg geven aan de oproep om zich in te zetten en te strijden voor de IS staat in Syrië. Tijdens de viering las Marcel Van Ammel, voorzitter van de oud-soldaten, de namen voor van alle gesneuvelden en burgerslachtoffer van Wortel in beide oorlogen en de ouderdom waarop ze het leven lieten. Een te lange lijst voor zo’n klein dorp als Wortel, een lijst die we u niet willen onthouden. Verder in deze bijdrage worden ze vermeld, samen met de in de Wortel omgekomen slachtoffers van de Dodendraad.

Voor de bloemenhulde door het stadsbestuur legden kinderen van de lagere school tekeningen neer bij het monument voor de gesneuvelden.

1914 – 1918

Militaire slachtoffers

COX Jan Frans

Vlaggenhulde in de goed gevulde kerk, waar pastoor Van Dijck aandacht vroeg voor de vele plaatsen waar het vandaag nog oorlog is. Na de misviering begaven de aanwezigen zich naar het monument van de gesneuvelden. Daar legden de leerlingen van De Wijsneus elk een bloem neer en legde schepen Michel Jansen, in naam van het stadsbestuur een bloemenkrans neer. Tot slot trok het gezelschap met de fanfare voorop naar café De Nieuwen Buiten voor een receptie aangeboden door het stadsbestuur. Voor 68 leden van vereniging van oud-soldaten volgde er nog een middagmaal.

° 07.03.1893 Loenhout + 24-25.10.1914 sector Tervate Sdt. 1e Regiment Grenadiers, 1/ 2, 2e cie. (stamnr.135/50729) Jan Cox werd vermist na de legendarische stormloop van zijn eenheid tegen de Duitsers die in de Bocht van Tervate waren doorgebroken. Zijn stoffelijke resten werden pas na de oorlog teruggevonden en bijgezet op de militaire begraafplaats te Keiem, graf 407. Zoon van Pieter Cox en Joanna Van Veldhoven. Bij het uitbreken van de oorlog was hij handarbeider en woonde op het Rijkevorselse gehucht Bolk, nr 92.

DEBIE Petrus Geboren: 01.05.1891 te Niel Gestorven: 29.09.1914 Sint Katelijne Waver Sdt./OV, 2e Regiment Karabiniers, 1/ 4, 4e cie. (stamnr. 137/7921) Werd oorspronkelijk begraven op de plaats waar hij gesneuveld was, maar in het begin van ’15 herbegraven op het militaire ereperk van de stedelijke begraafplaats te Mechelen. Hij sneuvelde op 29 september ’14 ter hoogte van de Elzenstraat in Sint Katelijne Waver. Hij was bij het uitbreken van de oorlog douanier en gedomicilieerd op de Kleine Plaats.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 45

DHM_dec_354.indd 45

20-11-2014 9:51:38


WORTEL GOVAERTS Frans Geboren: 18.09.1891 Wortel Gestorven: 29.10.1914 Ramskapelle Sdt., 5e Linieregiment, 3/1 Sneuvelde bij de zware offensieve gevechten bij Ramskapelle. Kreeg op 30.10.1914 een geïmproviseerd veldgraf op de plaats waar hij viel. Mogelijk werden zijn stoffelijke resten na de oorlog als onbekende bijgezet op de Belgische militaire begraafplaats te Ramskapelle.

HORSTEN Jan Geboren: 02.06.1892 Wortel Gestorven: 23.11.1918 St. Jean Cap Ferrat (Fr.) Sdt. 7e Linieregiment, later gereformeerd naar 2 / 5, 2e Regiment Genie Bezweek aan een ziekte, vermoedelijk de Spaanse Griep. Werd op 25.11.1918 begraven op het Belgisch militair erepark op gemeentelijke begraafplaats te St. Jean Cap Ferrat, graf 87. Later werden zijn stoffelijke resten gerepatrieerd naar Wortel. Zoon van Adriaan Horsten en Amelia Peeraer. Woonde op de Kleine Plaats.

RABBAEYS Adelson Geboren: 16.11.1889 Nieuwpoort Gestorven: 23-24.10.1914 Ramskapelle Kpl. / BV, 3e Linieregiment, 2e Bn. (stamnr.103/53008) Sneuvelde tijdens de zware afweergevechten te Ramskapelle. Hij werd getroffen door schrapnellkogels bij de Grote Hemme en als vermist opgegeven na dit gevecht. Werd wellicht na de oorlog als onbekende begraven op de militaire begraafplaats van Ramskapelle. Zoon van Hendrik Rabbaeys en Stephanie Van Hugaerts. Hij was bij het uitbreken van de oorlog douanier en woonde op de Rooimans. Zijn stamboekdossier geeft echter de Esplanadestraat 9 te Ieper op als officieel adres.

Buitenlandse militairen Zeven onbekend gebleven Russische krijgsgevangenen Zij overleden tijdens hun internering in Wortelkolonie en werden begraven op de begraafplaats van de Kolonie.

Slachtoffers grensincidenten aan de Dodendraad in Wortel DEHMEL, Wilhelm Gestorven: 07.05.1917 Wortel Hilfsdienstplfichtiger, Zielbaukommando, Infanterie Ersatz Truppe Beverlo. (Was mogelijk een deserteur die aan de grens werd doodgeschoten.) Werd na de wapenstilstand herbegraven in Leopoldsburg. Na WO II bijgezet op de Duitse militaire begraafplaats te Lommel, blok 31, graf 138

DESREUMAUX, Jules Geboren: 1890 Gestorven: 6.08.1915 in Wortel-Kolonie Werd geëlektrocuteerd aan de Draad. Zijn graf is in Wortel verdwenen.

KÖLLNER, Karl Gestorven: 30.05.1917 Wortel Musketier, Infanterie-Ersatz-Truppe Beverlo, 10e cie. Werd herbegraven in Leopoldsburg. Na WO II bijgezet op de Duitse militaire begraafplaats te Lommel, blok 31, graf 137

MARINUS, Lodewijk Frans Geboren: 16.02.1888 Turnhout Gestorven: 29.03.1916 Wortel-Kolonie Was smid en grensgids / brievensmokkelaar. Werd samen met Livinus Verstappen uit Beerse geëlektrocuteerd. Na de Wapenstilstand met militair eerbetoon herbegraven op de stedelijke begraafplaats van Turnhout.

MAURITS, Lucien Geboren: 1896 Aubiy (Fr.) Gestorven: 26.07.1915 te Wortel Arbeider uit Valenciennes (Fr.), werd geëlektrocuteerd ‘…ter streke de Kolonie op den openbaren weg van Hoogstraeten naar Baerle-Hertog’. Zijn graf is in Wortel verdwenen.

VAN DER KELEN, Jan Jozef Albert Geboren: 30.10.1898 Etterbeek Gestorven: 08.08.1916 Wortel Woonde te St.-Kwintens-Lennik, maar het grootste gedeelte van zijn familie verbleef als vluchtelingen in Engeland. Hij was onder het voorwendsel zich te gaan inschtrijven aan het Klein-Seminarie met Duitse toestemming naar de Noorderkempen gekomen en heeft meteen

geprobeerd de grens over te steken. Hij werd doodgeschoten door Duitse grenstroepen bij het Poeleinde in de buurt van de boerderij van Lodewijk Meyvis. Volgens getuigen was hij reeds enkele tientallen meters op Nederlands grondgebied toen hij in het hoofd werd geschoten.

VERHEIJEN, Joanna Maria Geboren 18.08.1879 Minderhout Gestorven: 09.10.1916 Wortel Dienstmeid, woonde te Castelré (waarschijnlijk bij haar ouders). Dochter van Francis Verheijen en Paulina Jespers. Werd samen met haar zuster geëlektrocuteerd ‘…ter streke de Lange Beemden, aan de draadversperring’.

VERHEIJEN, Maria Catharina Geboren: 12.04.1884 Baarle-Nassau (Nl.) Gestorven: 09.10.1916 Wortel. Dienstmeid te Antwerpen. Dochter van Francis Verheijen en Paulina Jespers. Werd samen met haar zuster gedood aan de draad.

VERSTAPPEN, Livinus Geboren: 20.01.1897 Beerse Gestorven: 29.03.1916 Wortel-Kolonie (01.00 u.) Was schoenmaker en woonde te Beerse. Was grensgids en brievensmokkelaar, werd samen met Lodewijk Marinus gedood. Werd na de oorlog met militair eerbetoon herbegraven.

46 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 46

20-11-2014 9:51:38


WORTEL

Belgische vluchtelingen BRIERS Joanna Eulalie (° 28.03.1914 Rotselaar / + 13.10.1914 Wortel (Wijk D, nr. 13) Vluchteling uit Rotselaar. LEMMENS Juul Norbert (° 14.03.1914 Pellenberg / + 13.10.1914 Wortel-kolonie) Vluchteling uit Pellenberg. LEONARD Auguste (° 11.08.1852 Brussel / + 18.10.1914 Wortel) Vluchteling uit Tienen SPREUTELS Hendrik Corneel (° 22.02.1914 Mechelen / + 21.10.1914 Wortel-kolonie) Vluchteling uit Mechelen STROOBANTS Irma (° 11.05.1914 Herent / + 09.10.1914 Wortel-kolonie) Vluchteling uit Wijgmaal. Verder drieëndertig Franse vluchtelingen, waarvan er 23 afkomstig van het departement Aisne. Zij stierven op allemaal in 1917 of 1918 in Wortel-kolonie.

1940 – 1945 Militaire slachtoffers BRASPENNING Adriaan Gesneuveld op 11 mei 1940 bij een bombardement op troepentransport bij het station Tienen, 27 jaar oud.

DAMEN Jozef Overleden op 8 november 1941 te Overijse ten gevolge van ziekte opgelopen tijdens krijgsgevangenschap.

Politieke gevangene

VAN OPSTAL Hendrik

Burgerslachtoffers

Overleden op 6 februari 1945. Hij reed met paars en kar op een mijn aan de Langenberg, 41 jaar oud.

LEENAERTS Jan, SPRANGERS Catharina, LENAERTS Karel, LENAERTS Alfons.

CHRISTIAENSEN Jozef

Omgekomen op 13 oktober 1944 bij een bombardement op Wortel-kolonie, respectievelijk 60, 56, 20 en 14 jaar oud.

Gedood door een mijn op de Polder op 4 november 1944, 16 jaar oud.

VAN DEN BROECK Corneel Gedood te Wortel-kolonie op 10 oktober 1945 bij het uit een halen van een landmijn, 39 jaar oud.

SOMMEN Maarten Omgekomen op 14 oktober 1944 getroffen door granaatscherven bij het verlaten van een schuilkelder; 54 jaar oud.

MICHIELSEN Constant

PELCKMANS Cato

Op een mijn gelopen tijdens het houthakken bij de polder en overleden op 8 december 1945, 39 jaar oud.

Omgekomen op 16 oktober 1944 getroffen door granaatschareven en aan koudvuur, 74 jaar oud.

VERMEIREN Corneel.

VERSMISSEN Louis

HENDRICKX Jacob

Gearresteerd bij een Duits munitiedepot in Wortel-kolonie en overleden op 3 april 1945 te Bremen-Farge

Gedood door een mijn op 4 november 1944, 18 jaar oud.

Gedood op 22 april door achtergebleven oorlogstuig aan de Bolkse brug, 13 jaar oud. (fh/met veel dank aan Jan Huijbrechts voor de informatie)

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN

100 95

Zeg maar hoe je zitten wil

75 100

100 95 75 100

95 25

95 25

75 5

75 5

0

0

25

25

5

5

0

0

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49

www.kempimeubel.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 47

DHM_dec_354.indd 47

20-11-2014 9:51:38


WORTEL

3.333 euro voor de Wortelse kerststal

Kerstfeest van Ziekenzorg WORTEL – Ziekenzorg nodigt u uit op hun kerstfeestje op dinsdag 16 december in parochiezaal TrefPunt. De deelnemers worden om 13.30 uur rond de kerstboom verwacht. Vanaf 14 uur zorgen de hoogste jaren van de basisschool voor een kerstsfeer met toneeltjes en kerstliedjes. Vanaf 16 uur staat er de koffietafel klaar en het einde is voorzien rond 17 uur. Deelname kost vijf euro. Inschrijven kan langs uw ziekenbezoekster of bij Annie Van Keulen op het nummer 03 314 27 20 en dat ten laatste op 8 december. (fh)

Nieuws van de KWB Met de opbrengst van de Landlopersjogging is het behoud en het onderhoud van de kerststal van Wortel voor jaren verzekerd. WORTEL - Op vrijdag 29 augustus organiseerde een werkgroep binnen KWB Wortel de 12° Landlopersjogging. Meer dan 500 atleten kwamen opdagen waaronder tot ieders verrassing 110 kinderen die de Kidsrun aflegden. Iets minder dan 500 onder hen overschreden de eindmeet. De opbrengst van deze jogging gaat telkens naar een plaatselijk goed doel. Dit jaar naar de vrijwilligers die in de kerstperiode zorgen voor de prachtige Wortelse kerststal. De opbrengst bedraagt dit jaar € 3.333, een recordbedrag. De cheque werd op vrijdag 15 november symbolisch overhandigd. De jogging kon dit jaar rekenen op de materiële steun van een aantal plaatselijke boeren en tuinders, zelfstandigen en bedrijven. Een aantal Wortelse verenigingen zorgden voor extra financiële en andere hulp zoals Wielertoeristenclub De Zwaantjes, Landelijke Gilde, Sint Jorisgilde, voetbalvereniging KVNA Wortel, OKRA en KWB. En net zoals elk jaar konden de inrichters

rekenen op een groep van meer dan 70 vrijwilligers die zorgden voor een vlekkeloze organisatie. Aan iedereen van harte dank voor haar of zijn bijdrage in het welslagen van ‘De mooiste jogging van de Noorderkempen’. Bij deze doen we graag een oproep voor het indienen van nieuwe goede doelen voor volgend jaar. De oproep gaat uit naar initiatieven die een plaatselijke werking ontplooien in Wortel. Kandidaturen worden schriftelijk bezorgd bij de Landlopersjogging p/a Han Joosen, Kerkveld 7 te 2323 Wortel voor 31 januari 2015. In de loop van de maand februari wordt beslist wat het nieuwe goede doel gaat worden van de 13e Landlopersjogging die zal doorgaan op vrijdag 28 augustus 2015. Geïnteresseerden vinden op website www.landlopersjogging.be bijkomende informatie van de jogging zoals uitslagen, foto’s en filmpjes. Misschien sta jij er ook wel tussen. (rs/fh)

400 keer Raak(ske) In september 1978 werd bij de RAAK, het kwb-maandblad, voor de eerste keer een Wortels ‘Raakske’ gevoegd. Doe dat zo 11 keer per jaar en we zijn nu aan de 37e jaargang gekomen met in december nummer 400. Okee, ’t is niet te vergelijken met de Hoogstraatse Maand, maar toch de moeite om er even bij stil te staan. De eerste en de meeste van die Raakskes werden door René Sprangers gemaakt. Ondertussen heeft de techniek niet stilgestaan. Computer, email en drukkerij maken het werk gemakkelijker en er verschijnt zelfs een kleurenversie-meestal ook nog wat uitgebreider, want niet te vangen op 4 blaadjes A5 - op de website van kwb Wortel. En misschien wordt een digitale nieuwsbrief wel de volgende stap?

Kaartavonden Parochiezaal ’t TrefPunt ontvangt verschillende keren de kaarters van de Noorderkempen. Op vrijdag 12 december is de kwb weer gastheer. Vorig jaar telden we net 100 kaarters … en er kunnen er altijd nog wel een paar bij. Amusement verzekerd (als je van rikken of jokken houdt!) en iedereen heeft prijs. Start om 19.30 u. stipt, dus tijdig inschrijven. Kosten: 3 euro. En leden van kwb-Wortel kunnen hier nog van hun pejschijven 2014 af geraken: korting van 50 ct op een drankje. (fvb/fh)

48 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 48

20-11-2014 9:51:39


MINDERHOUT

GOUD IN MINDERHOUT Karel Aerts en Jozefa Van de Locht

“Gezondheid is onze grootste rijkdom!” En of ze hun 50-jarig huwelijksjubileum goed gevierd hebben! ”Bijna al de mensen die een uitnodiging ontvingen, hebben daar ook positief op gereageerd en dat vonden we natuurlijk heel aangenaam!” Karel is een echte Minderhoutenaar, geboren en getogen in de Minderhoutsestraat en Jozefa haar wieg stond in SintLenaarts. Op 26 juni 1937 rolden de suikerbonen door de huiskamer voor Karel en één maand later, 31 juli 1937, speelde hetzelfde scenario zich af voor Jozefa enkele kilometers verderop in Sint-Lenaarts. Na enkele jaren kwamen er heel wat broers en zussen bij zodat Karel tenslotte als oudste van zes in de trouwboek vermeld staat en Jozefa als achtste van tien kinderen. Karel volgde de lagere school in Minderhout en zwaaide af op zijn veertiende. “Veel geleerd van Karel Adriaensen, toenmalig hoofdonderwijzer. Heb altijd veel respect gehad voor die man waar orde en stiptheid hoog in het vaandel prijkten.” Dan werd het helpen geblazen op vaders boerderij, hij volgde nog twee jaar avondschool en twee jaar gewestelijke avondschool zodat hij wel degelijk klaargestoomd was om in de voetsporen, als landbouwer, van zijn vader te treden. In zijn jeugdtijd en ook later verkneukelde hij zich vooral met honden en vogels. “Vanaf mijn zevende levensjaar ben ik bezig met duiven, nu ben ik er 77, dus ik mag me al 70 jaar duivenmelker noemen. Vanaf 1993 ben ik pas echt beginnen spelen in prijskampen.

Karel en Jozefa lonkten al eens naar mekaar op het H.Bloed in Hoogstraten, maar de vlam sloeg over op Brecht kermis. Zij trouwden in Sint-Lenaarts op 6 oktober 1964 en namen hun intrek in de ouderlijke boerderij in de Minderhoutsestraat.Vooral varkens en runderen vormden het hoofdbestanddeel van het bedrijf. Aan heel wat veeprijskampen werd deelgenomen en aan prijzen geen gebrek. Een koe behaalde in Brussel zelfs de kampioenstitel bij roodbont en in 1995 kwamen ze in de belangstelling met koe Elly 86, die gedurende dat jaar zomaar eventjes 100 000l melk produceerde in haar eentje. “Voor die tijd was dat wel uitzonderlijk, nu is dat helemaal geen unicum meer!” Karel en Jozefa werkten niet alleen voor het welzijn van de boerderij, ook het nageslacht mocht niet verwaasloosd worden. Twee kinderen kwamen op de wereld! Paul heeft het bedrijf overgenomen en Kathleen werkt als kleuterjuf in Merksplas. Beiden schonken ze hun ouders elk drie kleinkinderen, vier jongens en twee meisjes. Beiden wonen ze ook links en rechts van Karel en Jozefa zodat het contact

met de kleinkinderen heel close mag genoemd worden. De pensioenleeftijd heeft hen niet doen stilzitten en de stallingen van zoon Paul worden dagelijks bezocht en de honderd koeien worden nauwlettend in de gaten gehouden. Jozefa doet haar boodschappen zoveel mogelijk met de fiets, runt het huishouden en beheert de groentenserre. Karel zorgt o.a. voor de asperges en de druiven en verzorgt zeker wel honderd buxusplanten die in allerlei vormen geknipt worden. De spieren en de knoken moeten soepel en de geest op tijd en stond gezuiverd worden. Om de veertien dagen trekken ze naar Rijsbergen om de vroeger geleerde danspassen in de praktijk om te zetten en daar genieten ze intens van, ook van hun contacten met de Nederlandse collega’s! De fiets blijft ook niet op stal! Karel is nog altijd geweldig geïnteresseerd in wild, honden en vogels en die kennen voor hem nog weinig geheimen. Kortom, Karel en Jozefa, een bezig koppel dat dankbaar is voor het leven en de prima gezondheid, de grootste rijkdom die ze koesteren. Gefeliciteerd! (rel)

De familie Aerts-Van de Locht Boven v.l.n.r. Karen Aerts, Stijn Aerts, Paul Aerts (zoon), An Bevers, Kathleen Aerts (dochter), Paulien Renders, Koen Renders, Arnoud Renders Onder v.l.n.r. Jarno Aerts, Karel en Jozefa, Mathijs Renders DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 49

DHM_dec_354.indd 49

20-11-2014 9:51:40


MINDERHOUT

Jens Broes, finalist in The Voice Kids

Geen dag zonder muziek MINDERHOUT - Jens sluit zijn ogen, zet in op de piano en zingt. Duizenden mensen kijken, maar tijdens de lange adempauzes kan je een speld horen vallen. Hij zingt ‘Strong’ van London Grammar. Het is adembenemend. Kippenvel…. Zijn stem en piano, meer heeft Jens niet nodig om ’t Kuipke in Gent in te pakken. Na de laatste noten volgt een daverend applaus en nog wat later de ophemelende commentaren van de juryleden. Het is zeldzaam dat een zanger mensen zo kan ontroeren met zijn stem. Jens is de zoon van Jef Broes, ook gekend als Barking Bruce, een coverband die nummers speelt uit ‘de afrekening’ van Studio Brussel van de jaren ‘90’ tot nu. Ook zij zitten momenteel in de finale van Clash of the coverbands. Dat is een internationale muziekwedstrijd voor de beste coverbands in de Benelux. Jef speelde ook koning Askald van de vikings in Gelmel – de musical. Ook Jens had hier als 10-jarige een rol. En ook nu zullen Jens, Jef en nog 2 familieleden meespelen in musical ‘1814, de vergeten veldslag’.

Jens Broes Wanneer Jens muziek maakt is hij van de wereld. Hij kan zich elke keer opnieuw volledig inleven in een nummer. Hij wil voelen waar het over gaat. Hij zit in zijn eigen wereldje aan zijn piano. Er mag een bom ontploffen, hij merkt het niet. Hij zingt en speelt verder. Van de sint kreeg hij een klein pianootje waarop hij broeder Jacob leerde spelen. Later werd hij gestimuleerd om ‘Für Elise” te leren spelen. Van dan af volgde hij muziekschool in Hoogstraten, 4 jaar klassieke piano en 1 jaar jazz piano. In 2011 en 2012 schreef hij zich in bij Junior Eurosong en in die laatste editie bereikte hij de finale. Vanaf dat moment groeide het besef dat hij talent had. Elk jaar keek hij naar The Voice Kids op de Nederlandse televisie waar het programma al drie jaar liep. Hij vond het fantastisch. Wanneer dat programma in Vlaanderen zou worden georganiseerd, dan zou hij zich inschrijven. ‘The blind auditions’, waarbij de coaches Natalia, Regi Penxten en Sean Dhondt de artiest niet zien maar zich kunnen omdraaien, hadden plaats in december 2013. The battles in februari 2014 en de finale waarin hij schitterde, werd opgenomen op 30 mei 2014. Jens is nu 14 jaar en we wilden wel eens weten hoe hij dit zelf allemaal beleefde. DHM: Was het niet moeilijk om zo lang te moeten zwijgen? Iedereen zal toch gevraagd hebben: Heb je gewonnen Jens?

Jens: Het duurde wel tot 20 oktober voordat de finale werd uitgezonden. Zolang mochten we niks vertellen over de uitslag. Alle deelnemers moeten een streng contract ondertekenen. Bijna een half jaar lang moest ik zwijgen, dat was wel moeilijk. Ook mijn klasgenoten van het Spijker zaten met hetzelfde probleem. Gelukkig kon ik er met hen wel over praten. Maar in de zomervakantie en nu ik in Turnhout op school zit, moest ik opnieuw heel erg opletten om niks te verklappen. Mieke Bols had er op aangedrongen om Jens muziek te laten studeren en nu volgt Jens kunsthumaniora (muziek en jazz) in het Heilig Graf in Turnhout. Zijn hoofdinstrumenten zijn piano en zang. DHM: Kon je kiezen wie je coach was?

Swinnen, de hulpcoach, kende ik al van Eurosong. De finalisten moesten allemaal een eigen liedje hebben dat door de winnaar mocht worden uitgebracht. Hij schreef mijn liedje. Het was erg tof om opnieuw met hem samen te werken. DHM: Had je ook contact met de andere coaches? Jens: Tijdens de wedstrijden zag ik hen enkel backstage, dus eigenlijk niet veel. Ik vond het wel grappig dat Regi vertelde dat hij een donkerder type verwachtte bij het horen van mijn stem. Samen met Mentissa ben ik mogen gaan optreden met Natalia in Nieuwpoort voor 25 jaar VTM. Ik zat aan de piano en er waren paarden die erg nerveus waren. Ik was er helemaal niet gerust in. Ze moet dit gezien hebben en zei: Rustig schatteke, het komt wel goed sè! DHM: Hoe gaat het nu verder? Wat zijn je ambities? Jens: We hebben besloten om het rustig aan te doen, geen stappen overslaan, dingen uit proberen, kijken welke stijl het best bij me past. Ik ben veertien, misschien zal mijn stem nog veranderen. Het maakt niet uit wat ik later zal doen maar het moet iets met muziek zijn. Voor TV werken, eventueel achter de schermen, lijkt me ook wel wat. Ik wil zeker niet elke dag hetzelfde doen. Ik wil uitgedaagd worden en als het kan met muziek. Geen dag zonder muziek. Het musicalgenre ligt me ook wel. Twee maal per

Jens: Nee. The blind auditions waren niet goed. Ik was zó zenuwachtig, ik wilde zó graag doorgaan, ik was misschien te gefocust. Maar Sean draaide zich om, fantastisch. De beleving bij The Voice was heel anders dan bij Junior Eurosong. Bij Eurosong doe je allemaal dingen samen met een groep en The Voice is echt een wedstrijd. DHM: Was Sean Dhondt een goede coach en viel hij mee in de omgang? Jens: Sean lijkt een ruige, maar hij is eigenlijk een heel gevoelig man. Ik heb heel veel van hem geleerd, bijvoorbeeld hoe ik me moest gedragen op een podium. Hij nam ook zijn tijd voor ons. Op een bepaald moment zijn we samen gaan lasershooten en zelfs nadien zijn we met gans zijn team naar Bellewaerde geweest. Ik heb nog steeds contact met hem via facebook. Jeroen

Jens, Sean en Juliette

50 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 50

20-11-2014 9:51:41


MINDERHOUT jaar ga ik op musicalkamp. Voor de achtste maal ging ik met heel veel plezier naar Line Magnus in Bonte Beestenboel. We repeteren daar dan een week lang voor een musical. Dansen wat minder, maar zingen en acteren is wel mijn ding. Ook vier anderen van The Voice hebben de laatste maal samen met mij ingeschreven. Vol passie spreekt Jens over muziek en alles wat er rond hangt. De oude piano van zijn grootvader in de living, de liedjes die hij gezongen heeft, gaat zijn voorliefde naar Engelstalig of Nederlandstalig, zijn oogjes blinken bij dit alles. We hadden er nog lang samen over kunnen babbelen, maar wat wil hij nog kwijt? Jens: ik zit nu in Turnhout op school maar het was 2MOE van het Spijker dat meeging naar de finale. Samen met de klas hebben we nadien gekeken op een groot scherm. Ik vond het heel plezant om dit samen met hen opnieuw te beleven. Proficiat Jens! En nog veel succes. We blijven je volgen. (RB)

De dertigjarigen vierden feest

MINDERHOUT - Op zaterdag 8 november kwamen de 30-jarigen van Minderhout samen in cafĂŠ ‘t Withofke. Een twintigtal (ex-)Minderhoutenaars van het bouwjaar 1984 waren erbij: Dave Verschueren, Greet Gijsbegts, Wendy Geerts, Katrien Vissers, Kim Verheijen, Leen Michielsen, Ilvy Hendriks, Marijn Geerts, Gitte Martens, Jelle Aerts, Tom Van Delm, Hanne Jacobs, Hans Jacobs, Marianne Van Erck, Tina Fransen, Kristof De Bie, Koen Hendrickx, Dries Houben, Tim Willekens, Sietze Van Ginkel, Wim Van Bergen

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 51

DHM_dec_354.indd 51

20-11-2014 9:51:41


MINDERHOUT

Bomen sterven staand

Onder de leiding van natuurgids Frans Van der Kaa bezochten de Vito’s (oud-leerkrachten VITO) de vallei van het Merkske en stonden even stil bij de 200-jarige boom MINDERHOUT- Vlak bij de grens met Nederland bevindt zich het ongerepte natuurgebied De Halsche Beemden dat je gemakkelijk kan bereiken via Hal en het Laarzenpad. Het is het oudste natuurgebied in de Markvallei en het idyllische Merkske, een zijrivier van de Mark, slingert zich doorheen dit gebied dat een grote biodiversiteit kent en uit hooilandjes, beekbegeleidende bosjes, een rijke fauna en flora bestaat. Daar beleef je de natuur pas echt, wel moet je gewapend zijn met een stel stevige laarzen om dit drassige gebied te doorkruisen. In dit natuurgebied ontmoet je nog een uitzonderlijke boom, een vliegden, die volgens de jaarringen om en bij de 200 jaar moet tellen. Je kan hem best vergelijken met de Achtzalighedenboom in Lille. Lang zal deze merkwaardige boom niet meer overleven, want de meeste takken zijn afgestorven. Gewezen natuurgids Jos Vorsselmans kan nostalgisch terugblikken naar de tijd dat hij in dit gebied dagelijks een kijkje kwam nemen met zijn kinderen en die de vliegden dan als hun geliefkoosd speelterrein beschouwden. “Zo’n soort boom mag je toch als een rariteit beschouwen, ze komen echt niet meer zoveel voor. Ik heb nog een foto in mijn bezit die in 1906 getrokken en waarop de boom nog in volle pracht te zien is.” Natuurgids Frans Van der Kaa verklaart ook dat er niet zoveel mensen zijn die deze merkwaardige boom met zijn prachtige vertakkingen al opgemerkt hebben, want de meeste wandelaars lopen er voorbij zonder hem een blik te gunnen en dit komt ook wel door de overvloedige ondergroei zodat hij niet zo echt opvalt! Ja, bomen sterven staande en met deze vliegden zal het in de nabije toekomst net zo vergaan! Spijtig, maar de spechten, insecten en zwammen zullen er des te meer van kunnen genieten! (rel)

Veilig zingen op oudjaar

Net zoals vorig jaar zal men ook op 31 december van dit jaar de zangertjes veilig laten oversteken en verwennen. MINDERHOUT - Het duurt nog even, maar het comité dat zorgt voor de veiligheid van de zangertjes op woensdag 31 december heeft reeds een vergadering achter de rug. Om ook dit jaar alles in goede banen te leiden rekent men opnieuw op de verschillende verenigingen (KWB, Oudervereniging, KVLV, KSJ, KLJ,) en sponsors (frituur - café De Vlinder) die de afgelopen jaren hun steentje hebben bijgedragen tot het welslagen van deze activiteit. Zonder hen is het heel wat moeilijker om het veilig oversteken te organiseren. Wie zich niet met het briefje van de vrije basisschool of via het Rakkertje kan inschrijven om mee te werken, kan dit ook telefonisch of per mail bij Heidi Van Otten, Minderhoutsestraat 111 (0486 37 45 27 of heidi.van.otten@telenet. be). Vermeld je naam, adres, telefoonnummer, je geboortedatum voor de verzekering en het uur dat je kan komen helpen (van 9 tot 10.45 uur of van 10. 45 tot 12.30 uur of 9 tot 12.30 uur). Wanneer je dit laat weten voor 17 december weet je iets later op welke oversteekplaats je terecht kunt. Ook dit jaar wordt de Minderhoutsestraat weer afgesloten voor alle verkeer tussen 9 en 12.30 uur. En, zoals al enkele jaren de gewoonte is, zorgt de KLJ in Minderhoutdorp voor warme chocolademelk en pannenkoekjes. (red/fh).

Wandelen langs verborgen plekjes

MINDERHOUT- De fiets staat netjes gepoetst op stal, dan maar de stapschoenen aangetrokken zoals de meeste fervente wandelaars! Via KWB krijg je heel wat gelegenheid om de gewrichten en de spieren enigszins soepel te houden, want het ganse jaar door kan je deelnemen aan organisaties die in het KWB-wandelcriterium 2015 opgenomen zijn. De Kapellekenswandeling op zondag 14 december, een organisatie van KWB, maakt er ook deel van uit en heel wat natuurliefhebbers zullen op die datum naar Minderhout afzakken. Mooie plekjes zijn er genoeg in onze omgeving en die zal je dan ook ontdekken en bewonderen. Spreek af met je buren en vrienden en maak er een gezellig sociaal gebeuren van. Aan de Parochiezaal kan je vertrekken tussen 8 en 15 uur en de afstanden bedragen: 5 km (ook voor rolstoelgebruikers en buggy’s), 10 km, 15 km en 20 km. Dus, voor ieder wat wils en verloren lopen zal je zeker niet doen want het traject wordt perfect bewegwijzerd. De deelnameprijs bedraagt 1 euro en kinderen onder de 12 jaar lopen gratis mee. Na de wandeling ga je zeker nog niet recht naar huis want in het PC wachten nog heerlijke pannenkoeken, verse soep of een heerlijk drankje op jou. Wil je meer info? Albert Van Bouwel 03/314 45 36 en Ronny Leemans 03/314 21 81 zullen je graag de nodige inlichtingen verschaffen. (rel)

Jokken Op vrijdag 26 december nodigt fanfare De Marckezonen alle liefhebbers uit op een kaartavond jokken. In de koffieschool van het parochiecentrum worden de eerste kaarten gedeeld om 19.30 uur. (FS)

Herdenking einde van “Den Grooten Oorlog” MINDERHOUT- In Ieper aan de Menenpoort weerklonk een speciale Last Post als hulde aan de vele duizenden oorlogsslachtoffers (militairen, politieke gevangenen, burgers), een hulde die bijgewoond werd door een stilzwijgende ingetogen massa. Ook in Minderhout werden de dorpsgenoten herdacht, van de beide oorlogen, die het slachtoffer werden van de nietsontziende oorlogsmachine. De klaproos, het symbool van “Den Grooten Oorlog” kreeg een ereplaats bij het monument samen met de bloemenkrans van het stadsbestuur. Opmerkelijk was wel de geringe belangstelling van de Minderhoutse bevolking voor deze herdenking. (rel)

52 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 52

20-11-2014 9:51:42


MEERSEL-DREEF

JNM Markvallei wint KLJ-dorpsquiz MEERSEL-DREEF – De jaarlijkse dorpsquiz van de KLJ op vrijdag 31 oktober kende een onverwachte winnaar. De gestelde vragen waren niet altijd even gemakkelijk en waren soms van een jeugdige kwaliteit. Niet zeuren, anders moet je maar thuis blijven.

JNM Markvallei bestaande uit Vincent Smeekens, Jaspers Adriaensen, Tinne Van Aert en Lysander Fockaert namen de beker mee naar huis. Dat is wel heel bijzonder omdat een vragenronde alleen ging over typische Dreefse zaken en zij deze achtergrond niet onmiddellijk hebben. Proficiat met het behaalde resultaat. (JJ)

Vincent Smeekens, Jaspers Adriaensen, Tinne Van Aert en Lysander Fockaert winnen de jaarlijkse KLJ-quiz.

Vrienden van de fanfare

MEERSEL-DREEF - De dagen worden korter, het jaar loopt ten einde. De Fanfare Voor Eer en Deugd heeft een feestelijk jaar achter de rug met leuke activiteiten. Ondertussen wordt al weer naar 2015 vooruit gekeken, met onder meer de aanschaf van nieuwe kostuums met het nieuwe logo erop. Ook zij willen meegaan met de moderne tijd. Daarom vragen zij aan eenieder om vriend van de fanfare te worden. De bijdrage hiervoor is 25 euro welke u kan overmaken op kbc-rekening BE16 7310 3452 2574 met vermelding van uw naam en adres. U mag gerust zijn dat uw financiële steun goed zal worden besteed. In de toekomst wordt u dan automatisch op de hoogte gebracht, maar u kan de fanfare ook altijd volgen op de vernieuwde website www.vooreerendeugd.be . (JJ)

Klaar voor het kerstgevoel? MEERSEL-DREEF - In de aanloop naar de Kerstdagen nodigt de fanfare Voor Eer en Deugd u uit voor een sfeervol Kerstconcert op een unieke locatie, de St-Lucia kapel te Meersel-Dreef, een van de oudste kapellen van Vlaanderen. De kapel is bij uitzondering open gesteld voor dit dubbele Kerstconcert. Er zijn slechts 120 zitplaatsen, dus wees er tijdig bij om een kaartje te kopen. Een toegangskaartje kost slechts 5 euro. De fanfare brengt dit Kerstconcert met zang en mooie Kerstmuziek op zaterdagavond 20 december, aanvang 20.00 uur, en op zondagnamiddag 21 december, aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop te bestellen via e-mail bij Bert Damen: bertdamen@skynet. be of bij Marlène Roelands: roelands.kox@ casema.nl . Er zullen twaalf nummers ten gehore worden gebracht waarvan enkele met zang. Kom samen met uw familie en vrienden genieten van dit warme samenzijn. Bij binnenkomst wordt u een passend welkomstdrankje aangeboden en ook in de pauze staat er iets lekkers voor u klaar. (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 53

DHM_dec_354.indd 53

20-11-2014 9:51:43


MEERSEL-DREEF

De onthoofde grenspaal

RIP Thea Rompa-Meyer MEERSEL-DREEF – Vier jaar geleden, op 10 oktober 2010, werd Marie-Thérèse RompaMeijer van de Nieuw Dreef 100 jaar. Een feestelijke gebeurtenis welke uitgebreid gevierd werd met haar 10 kinderen en vele klein- en achterkleinkinderen. In de vorige editie werd zij nog gefeliciteerd voor haar 104de verjaardag. Op een leeftijd gekomen dat het altijd kan gebeuren, is zij op zaterdag 18 oktober toch nog plots overleden. Wij wensen de familie veel sterkte bij het overlijden van deze toch wel bijzondere vrouw. (JJ)

St.-Luciaviering MEERSEL-DREEF – In de St-Luciakapel zal op zondag 14 december om 14.00 uur de jaarlijkse St-Luciaviering worden gehouden, een gezongen H. Mis voorgegaan door Pater Luk. Aansluitend is er een gezellig samenzijn onder het genot van een glaasje Glühwein of warme chocomelk, aangeboden door het St-Luciacomité. U wordt bij deze allen van harte uitgenodigd. Voor andere zaken die de St-Luciakapel aanbelangen, kan u steeds terecht bij voorzitters Cris Smeekens, Maaihoek 2A, of Marcel Stoffels, Heieinde 22A. (JJ)

MEERSEL-DREEF – De top van de onthoofde grenspaal 218 aan het fietspad langs de Marckrivier aan de grensovergang is terecht. In de vorige editie verscheen hierover nog een bericht van de beschadiging. Een attente Drevenier heeft dit stuk bij zijn vondst onmiddellijk in veilige bewaring mee naar huis genomen, zodat het zeker niet met een plons in het water zou terecht komen door een of andere onverlaat. De administratieve overheden van België en Nederland zouden door hem verwittigd worden, zodat de noodzakelijke herstelling in de toekomst mogelijk is. En nu de vraag van één miljoen: wanneer denkt u dat het hersteld zal zijn ? (JJ)

Jaarlijkse ontbijtactie MEERSEL-DREEF – De school ’t Dreefke organiseert haar jaarlijkse ontbijtactie op zaterdag 7 februari 2015 tussen 8.00 uur en 10.00 uur. U kan de kinderen, juffen of meesters vanaf 12 januari bij u aan de deur verwachten om hun rijkelijk gevulde en heel lekkere ontbijtpakketten te kopen. Een pakket kost slechts 8,00 euro. U vindt eerst een brief in de bus, nadien komen de kinderen of leerkrachten een keertje aan de deur om uw bestelling te noteren en tegelijkertijd af te rekenen. Als u niet thuis was, vindt u een helaasbriefje in de bus waarmee u nadien nog altijd op onze school een pakket kan komen kopen door het geld te bezorgen op het secretariaat. Het geld wordt dit schooljaar gebruikt voor de plattelandsklassen voor de lagere school en in de kleuterschool wordt er extra spelmateriaal mee gekocht. Alvast hartelijk dank! (JJ)

54 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 54

20-11-2014 9:51:44


MEERLE

Kerstconcert met Marcanto MEERLE – Het kerststalcomité bouwt dezer dagen weer zijn mooie Kempense kerststal. Hij staat al 20 jaar op de vertrouwde plek voor de kerk. Het is een mooie kerststal, die op heel wat bezoekers kan rekenen. Overdag staat de poort open en is het bekende kersttafereel te zien, met enkele levende dieren. ‘s Nachts gaat hij op slot. Er is nog nooit iets gestolen of beschadigd. Verleden jaar was er voor het eerst een inbraakpoging, maar gelukkig zonder succes. Een plank moest er aan geloven, maar dat werd spoedig hersteld. Dit jaar heeft de kerststal een nieuwe beschermlaag gekregen, zodat hij weer beter bestand is tegen regen en wind. De kerststal wordt feestelijk geopend op zondag 14 december. Om de twee jaar gaat dit samen met een kerstconcert in onze kerk. Dit jaar is het Dameskoor Marcanto te gast. Zij brengen een zeer muzikaal concert met 25 zangeressen, onder leiding van Anke Seeuws. Zij worden op de piano begeleid door Annemie Ooms. Het is een lustig en een temperamentvol zangkoor dat beroep doet op aangename stemmen van groot Hoogstraten. Met een breed programma van oude en moderne liederen, brengen ze de luisteraars in een stemmige kerstsfeer. De liefhebbers krijgen de kans enkele liederen mee te zingen. Tijdens de pauze worden de luisteraars vergast op een warme glühwein of chocomelk, gratis aangeboden door het kerststalcomité. Na het concert wordt de kerststal plechtig geopend, waarbij het koor nog een kerstlied ten gehore brengt. Het kerststalcomité doet een warme oproep om te

komen luisteren naar dit enig kerstconcert, gebracht door een koor uit eigen streek. Kaarten kosten 5 euro in voorverkoop, 7 euro aan de ingang (kinderen mogen gratis binnen) en zijn te bekomen op de Dienst voor Toerisme te Hoogstraten of bij de leden van het Kerststalcomité en bij de leden van het Salvatorkoor. Zeer de moeite! Zondag 14 december om 14.30 uur in de kerk van Meerle. Halte Merlet, de Meerlese kunstkring, hangt ook dit jaar blinkende kerstbollen op in de bomen rond de kerststal, waarin je een wens of een spreuk kan steken, die betrekking heeft op Kerstmis of Nieuwjaar. (kp/jaf)

Kerstmarkt in de Klimtoren MEERLE – De kerstdagen zijn in aantocht, dat merk je overal. Ook in Meerle. Op zaterdag 13 december is er weer de jaarlijkse Kerstmarkt van de Klimtoren. Zodra het donker wordt vind je de kleuterschool omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt. Op de speelplaats staan verschillende kraampjes waar je van alles kan kopen, zoals kerststukken, sierraden, knutselwerkjes, ... Er zijn ook drank- en eettentjes waar je je honger kan stillen en de dorst lessen. Kortom, plezier voor groot en klein! Noteer deze datum alvast in je agenda! (jaf)

Cabaretavond - Comedy met Karel Declercq MEERLE – Karel Declercq staat al jaren op de planken en zal deze winter zijn 3.000ste optreden geven. Voor velen is deze man geen onbekende. Sommigen hebben hem al eens aan het werk gezien en willen hem nog eens terugzien, want hij brengt jaarlijks een nieuwe show. Op initiatief van KWB brengt hij in Meerle een mix van zijn Komisch Jaaroverzicht met een aantal hoogtepunten uit die 3.000 optredens. Met de onrechtstreekse hulp van Elio en Bart, Kris en Maggie, Wilmots & de Duivels, Albert & Filip, … zorgt Karel voor een avondje ontspanning en vrolijke humor. Meer informatie vind je op zijn website: www.kareldeclercq.com. Je zal versteld staan van wat Karel allemaal in petto heeft. Deze cabaretavond vindt plaats op zaterdag 10 januari 2015 in de Parochiezaal van Meerle op het Gemeenteplein. Deuren open om 19.30 uur. Aanvang om 20 uur. Tijdens de pauze en na de voorstelling is er gelegenheid om iets te drinken. Kaarten kosten in voorverkoop 6 euro, aan de inkom 8 euro. Kaarten in voorverkoop zijn te verkrijgen bij: - Jos Van Bavel, Heimeulenstraat 41, Meerle - Pluimveehandel Stoffels, Heimeulenstraat 20 - Prima Van Boxel, Strijbeekseweg 7 - ‘t Winkeltje Bart en Vera, Meerledorp 2 - Toerisme Hoogstraten, Vrijheid 149, Hoogstraten. (fd/jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 55

DHM_dec_354.indd 55

20-11-2014 9:51:44


MEERLE

11 Novemberviering MEERLE – Ook in Meerle stond de traditionele viering van Wapenstilstand in het teken van de 100e verjaardag van het begin van de eerste wereldoorlog. Het symbool van de deze dag, de klaproos, of poppies zoals zo treffend beschreven in het beroemde gedicht van John Mc Rae ‘In Flanders Fields’ kreeg ook hier speciale aandacht. Tijdens de mooie viering werd de betekenis en de symboliek ervan toegelicht. Klaprozen bloeien als andere planten in de buurt dood zijn. Klaprozenzaden kunnen jarenlang op de grond liggen en pas beginnen te groeien als de nabije planten en struiken weg zijn, bijvoorbeeld als de grond werd omgewoeld en vervuild. Natuurlijk was de grond rond de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog grondig ‘omgespit’ en besmet door de gevechten en bombardementen. McCrae moet dan ook honderden klaprozen hebben zien bloeien toen hij in 1915 het gedicht schreef. Daarbij is de aanblik van de bloem vervuld van symboliek: niet alleen zijn de blaadjes rood als het bloed van de gevallenen, en is het binnenste zwart, kleur van rouw, in het hart van de bloem is ook een kruisvorm te zien, christelijk symbool van lijden en verlossing bij uitstek. De deelnemers aan de viering kregen een klaproos aangereikt, die ze op het einde van de plechtigheid aan de monumenten op borden konden prikken. (jaf)

56 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 56

20-11-2014 9:51:45


MEERLE

Streekbierenavond MEERLE – Dat België een land is met veel bieren is voor niemand een geheim. Ook bij ons in de streek worden enkele bekende en minder bekende bieren gebrouwen. Op vrijdag 12 december kan je er door toedoen van KWB Meerle een tiental komen proeven op de Streekbierenavond. We schenken onder andere Pater, Flodder, Grenswipper en Vageblond. Dit alles vindt plaats in het zaaltje op de bovenverdieping van de parochiezaal en start om 20 uur. De inkom is gratis, net als in een café betaal je de bieren die je gedronken hebt. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, vragen we om in te schrijven voor 1 december bij Ronny van den Ackerveken – 0496/11 29 73 - mail ronny-vda@telenet.be of bij Jos Van Bavel – 03/315 92 09 - mail josvan-bavel@skynet.be (rvda)

Den Dorpel for Life MEERLE – De week voor Kerstmis wordt dit jaar opnieuw De Warmste Week. Dan landt Music For Life van Studio Brussel in De Schorre in Boom. Vanaf 1 december kan iedereen die dat wil acties organiseren om geld in te zamelen voor het goed doel van hun keuze.

Naar goede gewoonte organiseert ons jeugdhuis Den Dorpel zijn eigen Dorpel for Life. Het goede doel dat zij kiezen is De Slinger, de jeugdvereniging voor andersvaliden. Zoals altijd zijn er weer lekkere wafels, een jeneverbar en een grootse veiling. Maar dit jaar hebben ze ook iets nieuw, een levende kerststal. Benieuwd? Afspraak op zaterdag 6 december vanaf 13 uur bij Den Dorpel aan de parochiezaal. De veiling begint om 16 uur. Zeker doen! (jaf)

11.11.11 MEERLE – In het weekend van 8 en 9 november werd overal te lande de actie 11.11.11 gehouden. Traditie rond 11 november. Het is fijn om te weten dat ook in Meerle nog steeds een heel aantal mensen te vinden zijn die enkele uurtjes uittrekken om aandacht te geven aan de medemens in minder florissante omstandigheden. Ruim 35 Meerlese vrijwilligers gingen in Meerle op stap en haalden 1.624 euro cash op ten bate van de door de gemeente geselecteerde projecten. De resultaten van de overschrijvingen zullen maar later bekend zijn. De lokale steunpilaren, Rit en Mai, leidden zoals al vele jaren alles in goede banen. De medewerkers werden na hun tocht langs de Meerlese straten vergast op een warme kop koffie en een koffiekoek, geschonken door de bakkers en kruideniers van ons dorp. Fijn toch? (jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 57

DHM_dec_354.indd 57

20-11-2014 9:51:45


MEERLE

KFC Meerle plaatst AED MEERLE – De Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft zich geëngageerd om via de clubs een steentje bij te dragen aan de bestrijding van mogelijk hartfalen. De voorbije jaren zijn er immers ook op de voetbalvelden slachtoffers gevallen ten gevolge van hartfalen, dikwijls jonge slachtoffers die mogelijk hadden kunnen gered worden door een AED. Dank zij een aantal partners kunnen zij clubs de mogelijkheid geven tegen een sterk gereduceerde prijs een AED aan te schaffen. De Automatische Externe Defibrillator is een medisch toestel dat door iedereen mag gebruikt worden tijdens een reanimatie. Het geeft, na analyse van het hartritme van het slachtoffer en indien het nodig zou zijn, een elektrische schok. “Het bestuur van KFC Meerle heeft daar niet lang moeten over verzinnen” zegt voorzitter Jan Verheyen. “Binnen een kwartier was alles beslist en onlangs is het apparaat in onze kantine geplaatst. Bereikbaar voor alle trainers en afgevaardigden, tijdens trainingen en wedstrijden. Het kost de club wel duizend euro, maar als je ziet dat er mogelijk een mensenleven mee kan gered worden, zijn dat peanuts. Niet dat de club geld genoeg heeft, we moeten ook op de kleintjes letten. Maar het bestuur vond het in dit geval goed besteed geld.” Op 20 november werd door de brandweer van Meerle aan alle trainers, afgevaardigden en geïnteresseerde sporters een demonstratie en korte opleiding gegeven in het gebruik. “We hopen natuurlijk dat we het apparaat nooit nodig zul-

len hebben” zegt Jan, “maar je kan maar beter voorkomen dan genezen”. Het apparaat hangt in de kantine van KFC, en die is toegankelijk als er getraind of gespeeld wordt. “Vanuit de gemeente en de sportraad is er de vraag aan sportclubs die over een AED beschikken deze buiten te installeren, zodat er ook buiten de sportclub in geval van nood gebruik van kan gemaakt worden. Het gemeentebestuur zou dan de kosten van een ‘buitenkast’ op zich nemen. “Allemaal mooi, maar het is hier toch

wat afgelegen als er geen activiteiten zijn. En we vrezen voor vandalenstreken. Regelmatig zijn er – gelukkig kleinere – feiten, maar met een apparaat van duizend euro willen we toch voorzichtig zijn. We zullen met de sportraad overleggen, maar misschien kan de gemeente toch beter zelf een toestel plaatsen in de buurt van parochiezaal en raadshuis”. KFC in ondertussen wel fier op zijn aankoop, terecht zouden we zeggen! (jaf)

Daguitstap Kerststad Valkenburg MEERLE – Rond Kerstmis trekt KWB Meerle er een dagje tussenuit naar de Kerststad Valkenburg. Valkenburg aan de Geul is de kerststad van Nederland. Het sprookjesachtige heuvelland is gedurende de winterdagen een sfeervolle plek met lichtjes, kerstbomen en glühwein.

KWB legt een bus in naar Valkenburg op zaterdag 20 december. Vertrek in Meerle om 10 uur op het Gemeenteplein. De aankomst is voorzien rond 23 uur. Deelnameprijs (busreis + inkom Fluweelgrot) is 15 euro per persoon voor KWB-leden en gezinsleden. Niet KWB-leden betalen 20 euro per persoon.

Ondergronds in de Fluweelgrot kan u genieten van een unieke kerstmarkt. Het uitgebreide ondergrondse gangenstelsel is vrij te bewandelen waarbij de vele bijzondere kraampjes u zullen verbazen. De inkom (5 euro) is in de prijs inbegrepen. Ook een bezoek aan Europa’s grootste kerststal ‘Magisch zand’ in de Wilhelminagrot is zeker de moeite waard (inkom 5 euro is niet in de prijs inbegrepen). En op zaterdag is er ook de Christmas Parade: om 19.30u trekt een betoverende parade van verlichte praalwagens en dansers in prachtige kostuums op een speciaal gecomponeerde Christmas Song door het centrum van Valkenburg.

Inschrijven voor 10 december bij: Jos Van Bavel: tel. 03 315 92 09 - jos-van-bavel@skynet.be of kwbmeerle@gmail.com. Uw inschrijving is pas definitief na betaling. U kan inschrijven via mail en het geld overschrijven op rekeningnummer BE71 7875 5002 9769 ten name van KWB Meerle met vermelding “Kerstmarkt” en aantal personen. (jvb/jaf)

Boekhoudbureau

Profisk cvba

Boekhouding en administratie B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen Advies sociale wetgeving Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

E

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

58 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 58

20-11-2014 9:51:46


MEER

MEER KUNST, creatief zijn is de boodschap MEER – Van 7 tot en met 11 november gingen de deuren van de voormalige melkerij van Meer open voor alle belangstellenden. Onder de titel MEER KUNST toonden Rita Sprangers, Joske Baremans, Staf Ghysebrechts, Riet Mouws, Kees Van Boxel, Nellie Faas, Jos Lanser, Luce Van Nueten en Diane Mees, allemaal ex-cursisten van het IKO, er hun werk. Van met zware verfstrepen neergezette impressies van landschappen van Rita Sprangers tot de bijna hyperrealistische en zeer herkenbare stadgezichten van Kees Van Boxel. Sinds 2009 zijn de negen kunstenaars er samen aan het werk. Elk afzonderlijk in hun

eigen herkenbare stijl, stimuleren ze elkaar om creatief bezig te blijven. Iets wat hen elk afzonderlijk thuis wellicht niet zou lukken. Rita Sprangers nam het initiatief. Ze kende de oude melkerij met lokalen die leegstonden, maar ingericht waren omdat IKO er ooit een tijdelijk onderkomen vond. Een jaar later organiseerde men reeds een eerste tentoonstelling en twee jaar later, in 2012, kwam men opnieuw met hun werk naar buiten. Nu, nog eens twee jaar later, toonden de niet professionele kunstenaars er opnieuw hun werk. Hopelijk wordt het een traditie en kunnen we in 2016 kennis maken met de evolutie in hun werk. (fh)

Schrijn- en timmerwerken Schrijn- enJANSEN timmerwerken Karel Karel JANSEN PVC RAMEN en DEUREN

PVC enDEUREN DEUREN PVCRAMEN RAMEN en Kömmerling PVC RAMEN en DEUREN Wij leveren en plaatsen Kömmerling

alle schrijn- en timmerwerk. Daken, plafonds, Wijramen, leverendeuren, en plaatsen binnendeuren. alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren. Hoogeind 49

2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 754966 Hoogeind 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

189

Schepen Joyce De Sager bij de opening van de tentoonstelling: “Ik moedig jullie kunstenaars en de eigenaars van leegstaande panden aan om kansen te geven aan ‘meer’ kunst in de verschillende deeldorpen”

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 59

DHM_dec_354.indd 59

20-11-2014 9:51:46


MEER

Nieuwe Deken bij Sint Ambrosiusgilde MEER – Op zaterdag 25 oktober 2014 gingen de leden van de Sint-Ambrosiusgilde hun nieuwe Deken ‘uithalen’ De rangorde voor deze functie wordt bepaald door de volgorde van inschrijving in het gilderegister. Zo wordt men één van de vier Dekens van de gilde. Het is een eeuwenoude gewoonte dat de nieuwe deken ‘zich naar godsvrucht en vermogen’ laat uithalen. Willy Pluym liet zich als nieuwe deken op een originele wijze uithalen. Om 16 uur vertrokken de gildeleden, met de huifkar, naar de woning van Willy en Roos. Ze werden daar met zijn allen hartelijk ontvangen, aan hapjes en drankjes geen gebrek. Te vlug was de tijd gekomen om afscheid te nemen. Hoofdman Jan Jansen omgorde Willy de dekensjerp, als teken van zijn ambt. Vanaf dit moment is Willy voor vier jaar deken. Na de felicitaties trok men met de huifkar terug naar het gildelokaal waar de frikadellen met krieken zich goed lieten smaken. Een gezellig samenzijn sloot deze avond af. (FS)

Van Antwerpen naar Meer voor het goede doel

RUN FOR LIFE 2014 MEER - Voor de vierde keer ondertussen, lopen een aantal jongeren een marathon van Antwerpen naar Meer voor een goed doel.. Dit jaar weer voor SISP, Sebastian Indian School Project. Ze zijn daar geweest zijn, het is een Indo-Belgisch project is en men heeft zelf ter plaatste gezien hebben dat het echt werkt. Eigenlijk was het voor Wannes De Loore, de organisator, dit jaar heel moeilijk om iets te organiseren. U kent het. Net verhuisd, een kindje, ander werk en dus niet eenvoudig om daar dan nog iets extra bij te nemen. Maar na het zien van de reportage over Kovalam Surfclub op Canvas, konden we eigenlijk niet terug. “De kinderen die we zagen in de reportage zijn geen onbekenden. Wij herkenden ze van in de school daar. Op zo’n moment komt het wel erg dicht: het voelt heel erg raar om te weten dat je een meisje van drie “kent” dat ‘s nachts door ratten wordt gepest...”, zegt Wannes

“We moeten lopen. En daarom lopen we”, besluit hij Op zaterdag 13 december, van Antwerpen naar Meer. (Je kan natuurlijk ook halverwege starten, als je een marathon niet ziet zitten.). Men vertrekt bij Crossfit in Antwerpen en dan gaat het richting Meer. Daar worden ze opgewacht door een team masseurs en is er eten en drinken op de kerstmarkt van de KWB. Dolle pret, dat staat vast!

Hoe je kan helpen? Door je in te schrijven op runforlife.be Of door te sponsoren op: “Kinderen Derde Wereld” – Brussel IBAN BE57 0000 0399 9935 - BIC BPOT BE B1 Mededeling: RUN FOR LIFE 2014 (fh)

60 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 60

20-11-2014 9:51:48


Op 14 oktober zond Opsporing Verzocht een uitgebreide oproep uit omtrent de overval op 2 september bij Juwelen Martens aan de Vrijheid. De hele uitzending is nog te zien bij de AvroTros. Googel de woorden avrotros – opsporing – hoogstraten. Zondag 19 oktober - De brandweer van Hoogstraten werd opgeroepen om een koe uit de gracht te redden nabij de gevangenis van Hoogstraten. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was het dier al gered door de mensen van de gevangenis zelf. In de Gelmelstraat is tijdens het weekend een inbraak vastgesteld in sporthal De Zevensprong. De daders forceerden een raam en brachten binnen enkele vernielingen aan. De buit is niet gekend. Rechtbank -De rechter veroordeelde de vier beklaagden van de overval op de nachtwinkel Teg Shop in de Gelmelstraat, elk tot een effectieve gevangenisstraf van twee jaar en een voorlopige schadevergoeding van 6.000 euro. Dat bedrag kan later nog oplopen. Politie - Een bende die het gemunt had op luxe-wagens zoals BMW X6 en Range Rover Evoque is opgerold. Drie Marokkanen die in Nederland verbleven, zijn gearresteerd na een politiecontrole in Brasschaat. De bende wordt verantwoordelijk geacht voor minstens 14 diefstallen van luxewagens in de regio. Rechtbank - Een vrouw uit Brasschaat die een ontuchthuis in Hoogstraten uitbaatte, is door de strafrechter in Turnhout veroordeeld tot een jaar celstraf met uitstel. De klager beweerde dat Liliane V.D.B. (55) in haar woning drie tot vier illegale meisjes had opgesloten. Woensdag 22 okt. – Dieven hadden het in de Maxburgdreef gemunt op een Range Rover Evoque van amper één maand oud. In de nacht is een raam van de auto ingeslagen. De politie vermoedt dat de daders de auto wilden stelen, maar een grote elektrische poort heeft hen de doorgang belet. Zondag 26 okt. - In een loods van een boerderij aan de Hinneboomstraat werd ‘s nachts ingebroken en vervolgens in de woning. De politie heeft een man opgepakt, een Roemeen. Raadkamer - Twee broers uit Borgerhout verschenen voor de raadkamer in Turnhout voor diefstal. De twee verdachten die bij een bedrijf in Hoogstraten vertelden dat ze wilden solliciteren, gingen er vandoor met een portefeuille waarin 4.000 à 5.000 euro zat. Die portefeuille werd bij de huiszoeking teruggevonden. Zondag 2 november – Bij een inbraak in woningen aan de Langenberg en Achtelstraat werden er juwelen en een portefeuille gestolen. Aan het kruispunt van de Lodewijk de Konincklaan en de Sint-Lenaartseweg gebeurde in de namiddag een kop-staartaanrijding. Maandag 3 nov. - De politie Noorderkempen heeft in Hoogstraten en in Merksplas controleacties georganiseerd. Tijdens de actie werden 22 bestuurders zonder gordel geverbaliseerd. In de Heuvelstraat zijn daarnaast in één uur 27 voertuigen geverbaliseerd voor het negeren van de uitzondering voor plaatselijk verkeer. Dinsdag 4 nov.- In Meersel-Dreef is in de ochtend een Volkswagen Golf gestolen, die voor de woning van zijn eigenaar geparkeerd stond. Rechtbank - Anderhalf jaar na de mysterieuze verdwijning van Staf Rosiers (65) heeft het gerecht in Turnhout het dossier afgerond. Staf Rosiers uit Meer verdween in april vorig jaar van de aardbol. Het gerecht gaat ervan uit dat hij vermoord is.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 61

DHM_dec_354.indd 61

20-11-2014 10:31:28


LEZERS SCHRIJVEN

Anonieme brieven worden geweerd. De redactie neemt het recht lezersbrieven in te korten.

Steeds verder van de dichter … 2014. Een jaar waarin ‘herdenken’ het perpetuum mobile werd. Honderd jaar groten oorlog en zeventig jaar bevrijding van die andere vernietigende strijd. En 1814, iets groots met Napoleon in de Hoogstraatse velden. De eigen doden herdenken doen we ieder jaar, op eigen wijze of in grote getale met Allerheiligen. Kleine doden en grote doden. De afgelopen jaren liep het al eens mis op de kerkhoven. En het kàn anders, dat bewijzen Lommel, Vosselaar, Turnhout en ja, zelfs Rijkevorsel. Akkoord, op de Hoogstraatse begraafplaatsen moest plaats bijkomen en één en ander mocht wat onderhoudsvriendelijker. Zoals wat extra groen zelfs welkom was. Ik wil absoluut geen verwijt maken aan onze groenwerkers of grafdelvers, integendeel, zij deden gewoon hun ding zoals het hen werd opgedragen. Hun best, dat deden ze ook, zoals altijd. Het probleem zit dus bij het beleid en niet bij de uitvoerders ervan. En geef toe: echt vlot is dat kerkhofbeleid de laatste jaren toch niet verlopen? Allereerst de massale ontgravingen van de voorbije twee jaren. Het stadsbestuur stelde dan wel dat het correct de wet had gevolgd bij het informeren van de nabestaanden in kwestie. Dat zal dan wel, maar naast ‘de letter’ is er nog zoiets als ‘de geest van de wet’ en door heel wat mensen werd de aanpak van de stad als zakelijk en te koel ervaren, op het killige af bijna. Tweedes was er de overwoekering van talloze graven door de allicht goedbedoelde, maar ò zo verschrikkelijke bodembedekkers, waarbij enkele verontwaardigde mensen, die er terecht de schaar in wilden zetten, nog eens zwaar op hun donder kregen ook …

Wèl was ik opgelucht dat de naamborden van de verdwenen graven al op een respectvollere wijze dan voorheen aan de uitgang van het kerkhof geëtaleerd lagen. Ik hield er bewust even halt en langzaam – net niet hardop – las ik de namen voor. Niet dat ik hen allemaal gekend had, maar àlle doden, kleine en grote doden, verdienen nog één laatste merci en vaarwel. Er zullen geen veto’s gekomen zijn en dan is ontgraven naar de letter van de wet toegestaan. Het zij zo … Toch viel één bordje me extra op. Van een bijzondere figuur die nooit kinderen kreeg. Dus ook geen kleinkind dat een veto had kunnen stellen. Iemand die wèl veel kinderen van ànderen op de wereld heeft gezet. Iemand die door weer en wind reed, eerst per fiets en later met z’n Anglia, om zieken te genezen voor zover dat toen lukte. Iemand die lang niet altijd visite aanrekende omdat dit kleine, grote heertje een onuitputtelijke en door God-de-Vader ingegeven compassie had met al wie het om welke reden ook minder goed verging. Legerdokter tijdens WO I. Een vrome dorpsdokter die in zijn schaarse vrije tijd aan cultuurzorg deed en zelf meer dan 20 boeken schreef. De dokter-dichter die mee aan de wieg stond van tal van verenigingen. Fiere, gematigde Vlaming en authentieke Kempenaar. En al zou hij het zelf nooit gewild hebben, postuum kreeg hij daar in warmere tijden een eigen straat voor. In 1979 volgde een sierlijk monument dat een kleine tien jaar geleden nog door de stad (en op initiatief van de dorpsraad) verplaatst werd naar de dokter z’n eigen straat. En het staat er inderdaad beter in ‘t zicht, veiliger en bovendien in de schaduw van de kerk waarover hij zo mooi schreef “Hoe kwam die paarl op schaamle

zanden? Hoe rees die pijl uit lage landen … O spits met bogen stout en stijl, doorweven met kanten veil, ik duizel als ik opwaarts stare, naar ’t schitteren van uw lichtlantaren …”. Gelukkig werd de mooie, bronzen herdenkingsplaquette (door Jef Martens) daarbij herbruikt. De nieuw gemetste muur vind ik afschuwelijk. Op de arduinen plaat staat als overlijdensjaar 1976 terwijl het 1966 moet zijn. Op het kerkhof liep ik al eens langs zijn graf. Een simpel graf, arduinen plaat-met-kruis en zo’n broos, zwartglazen naambord erop. Tussen de gewone mensen en niet in de ‘eregalerij’ achteraan, waar je een gevierd dorpsdokter zou verwachten … Zie het daar nu liggen, aan de uitgang … “Dokter Hendrik Versmissen, 18-1-1879 – 18-12-1966, echtg. van Martha Koyen”. Het graf is weg, er rest alleen een plaatje. En er waren geen kinderen. Dus ook geen kleinkind om het verder te koesteren. In 1939 schreef de dokter-dichter over een oud en onverwachts gesloopt kapelleke. Anno 2014, pal op Allerheiligen, tonen zijn woorden zich spijtig genoeg brandend actueel: Ondank vaak is ’s werelds loon! Maar waarom die schande en die hoon? Wat had en heb ik toch misdreven Dat men mij heeft uitgedreven … Qua vadis, Hoogstraten, dat g’ uw doden zò gedenkt. Foei. Dries Horsten

Recent liep het in Meerle mis. Vlak voor Allerheiligen nota bene! Een graf waarvan men wel wist dat het weg zou gaan, maar waarvan niemand had gedacht dat er zoveel haast bij was … De laatste bloempot was eraan voor de moeite en het scheelde niet veel of ook de foto van de dierbare was verdwenen. “We wilden de graven vòòr Allerheiligen geruimd hebben,” aldus burgemeester Rombouts in GVA, “omdat dit duidelijker is voor de graven waar nu een ontruimingsbericht over komt”. Andermaal een zakelijke beslissing, waarvan het voordeel nooit opweegt tegen het resultaat dat we op 1 november tegen wil en dank mochten aanschouwen. Propere lappen grond, vers omgeploegd en fijntjes platgereven, het roodwitte lint er nog rond. Bedoelde boodschap: “Zie toch eens hoe proper!”. Aangekomen boodschap: “Opgeruimd staat netjes, lekker veel plaats, tabula rasa, uit het oog is uit het hart, ander en beter en ga zo maar door.” Bad timing, dat in ieder geval …

62 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 62

20-11-2014 10:31:28


SPORT

HVV herpakt zich Met een zeven op negen nestelt Hoogstraten zich opnieuw stevig in de linker kolom van de rangschikking waar het thuishoort. De organisatie in de laatste wedstrijden is prima, de weg naar het doel wordt beter en beter gevonden en het zelfvertrouwen bij de spelers groeit. Dat blijkt uit de laatste 45 minuten tegen het tweede gerangschikte Ciney. Na een mindere periode koos trainer Gevers voor een meer behouden aanpak. Hij zette een stevig blok neer om minder kansen weg te geven. Het is prettig voor de supporters om aanvallend voetbal te zien maar wanneer de kansen niet worden benut en de tegenstrever efficiënter blijkt, dan heb je daar niets aan. Punten halen is de boodschap. Samen met deze aanpak pakte HVV zeven punten uit de laatste drie wedstrijden. De spelers in de voorste lijn, Van Kruijssen, Beyens, Segers en Didi, die voorheen nooit samenspeelden, vinden elkaar beter en beter. Er wordt beter afgewerkt en het vertrouwen groeit. We stelden trainer Tom Gevers enkele vragen. DHM: Een verdienstelijk gelijkspel bij een ploeg uit de top vijf en twee thuisoverwinningen waaronder een fantastische overwinning tegen de tweede uit de rangschikking. Dat zal weg deugd doen en zal hoop geven voor de toekomst. Tom: Deze 7/9 doet ons inderdaad zeer veel deugd. Ik weet dat dit een goedkoop cliché is maar als trainers in eerste klasse zich hierachter mogen verschuilen, kunnen wij daar misschien ook mee wegkomen (lacht). Als je een drastische vernieuwing in uw kern doorvoert (13 vertrekkers/8 nieuwkomers) en met een totaal vernieuwde technische staf gaat werken, dan kost het even tijd om op elkaar ingespeeld te geraken. En ingespeeld raken geldt dan letterlijk en figuurlijk. Als we terugkijken op ons traject tot nu toe, blijven we herhalen dat we meer punten verdiend hebben dan we gekregen hebben maar feit is dat dit niet enkel met pech of scheidsrechterlijke beslissingen te maken had, maar zeker ook met onszelf. In bepaalde wedstrijden slikten we veel te gemakkelijk goals terwijl we ook veel te veel kansen nodig hadden om zelf te scoren. Aan het voorkomen van die tegendoelpunten hebben we de laatste weken enorm hard gewerkt en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Tegen Union, Wezet, Hasselt en Ciney hebben we beduidend minder kansen weggegeven dan in de voorgaande wedstrijden. In totaal 3 tegengoals tegen deze ploegen is ook aanvaardbaar. Temeer omdat ze alle drie uit stilstaande fases (hoekschop, penalty en vrije trap) vielen. Deze lijn moeten we duidelijk doortrekken. Dat we zelf nog efficiënter moeten worden is duidelijk. Hier hebben we nog stappen te zetten en dat is nu de volgende stap in ons pro-

Foto Tom Gevers ces, zonder de voorgaande stappen te verwaarlozen uiteraard. Ondertussen krijgen steeds meer eigen opgeleide jongeren speelminuten in het eerste elftal. Hopelijk wordt 1 (stappen in dat proces) +1 (extra ervaring van jongeren) = 2 en kunnen we hiervan in de terugronde de vruchten plukken. Om op uw vraag terug te komen. Dit geeft inderdaad hoop voor de toekomst. DHM: Er komt een interessante periode aan. Na Grimbergen volgen de wedstrijden

op Turnhout en daarna tegen Cappellen, de leider in de competitie met enkele ex-spelers van HVV, Roel Engelen, Dirk Mathyssen en Jimmy Fockaert. Kijk eens in de toekomst. Tom: De wedstrijden tegen Grimbergen en Turnhout zijn inderdaad interessant maar ook gevaarlijk. Interessant omdat dit wedstrijden zijn waarin we kunnen laten zien dat we stappen zetten in onze efficiëntie. Dit zullen wedstrijden zijn waarin het initiatief bij ons komt te liggen en we moeten laten zien dat we daar goed mee om kunnen gaan. Gevaarlijk omdat we absoluut moeten vermijden om op achterstand te komen want dan kan het zeer moeilijk worden tegen deze ploegen. De combinatie van deze beide aspecten maakt dat we zeer scherp moeten zijn. Het zou natuurlijk geweldig zijn dat we onze goede reeks kunnen verder zetten in aanloop naar de wedstrijd tegen het ongenaakbare Cappellen. Want is het duidelijk dat we onze PR moeten verbeteren. Deze periode kan er hopelijk toe bijdragen dat het stadion in Hoogstraten nog eens lekker vol loopt voor het weerzien met de ex-HVV spelers bij Cappellen! Het weerzien met de spelers die je vermeldt gaat trouwens zeer hartelijk zijn want Roel, en vooral Dirk en Jimmy hebben toch wel iets betekend voor het voetbal in Hoogstraten en dat zijn onze supporters zeker nog niet vergeten. DHM: Je hebt ervaring als trainer in provinciaal, in bevordering en nu in derde nationale. Kan je een vergelijking maken tussen de verschillende reeksen? Hoe moeilijk is het voor een speler om een stapje hoger te slagen?

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 63

DHM_dec_354.indd 63

20-11-2014 10:31:29


SPORT Tom: Voor mij is het verschil tussen 1ste provinciale en 4de nationale kleiner dan tussen 3de en 4de nationale. Toen we met Vosselaar vanuit 2de provinciale in 2 jaar tijd doorgroeiden tot 4de nationale, eindigden we met quasi dezelfde ploeg in het eerste seizoen in 4de nationale meteen 5de. Het grote verschil is voor mij dat in provinciale en voor een stuk ook in 4de nationale, het verschil tussen de sterke en zwakke punten van een ploeg groter is waardoor je u daar beter op kan instellen. In 3de nationale is het niveau van de meeste spelers over het algemeen goed tot zeer goed waardoor dit moeilijker is. Dat er voor de spelers zelf ook een verschil is, getuigt het parcours van Jelle (van Kruijssen). Vorig seizoen in 4de nationale scoorde Jelle bijna met zijn ogen dicht terwijl hij het nu veel moeilijker heeft om zich door te zetten. Ervan uitgaande dat Jelle nog steeds dezelfde kwaliteiten bezit, wil dit voornamelijk zeggen dat het niveau van de verdedigers die hij tegenover zich krijgt beduidend hoger is.

Uitslagen: Hoogstraten VV – CS Visé 3–0 De jonge spelers van Wezet deden het meer dan behoorlijk. Ze waren technisch onderlegd en brachten mooi voetbal. Hoogstraten liet zich niet vangen en bleef met een goeie organisatie de aanvallen opbouwen zonder kansen weg te geven. Het werd uiteindelijk een droge 3 – 0 met doelpunten van Mauro en tweemaal Van Kruijssen. Sporting Hasselt – Hoogstraten VV 1 – 1 HVV zette in Hasselt een sterk blok neer. Hasselt kreeg weinig kansen en het was Beyens die zorgde voor de 0 – 1. In de tweede helft kon Hasselt toch nog gelijkmaken. Hoogstraten VV – Ciney 2-1 HVV stunt tegen het tweede gerangschikte Ciney. De spelers van Ciney speelden de eerste helft autoritair en hadden controle over de wedstrijd. De ruststand was 0 – 1 en de hoop op een thuisoverwinning was niet zo groot bij de supporters.

Met een fantastische tweede helft waarin de roodwitten groeiden en Ciney helemaal wegspeelden kwam die onverhoopte zege er toch. Didi maakte gelijk, Segers ging keer op keer zijn mannetje voorbij alsof hij er niet stond en zorgde voor verscheidene kansen maar het was Beyens die scoorde op aangeven van Tilburgs.

De wedstrijden Zaterdag 15 november 14.30 uur SC Grimbergen – Hoogstraten VV Zaterdag 22 november 20 uur KV Turnhout – Hoogstraten VV Zaterdag 29 november 20 uur Hoogstraten VV – Cappellen FC Zaterdag 6 december 20 uur Hoogstraten VV – RZ Walhain Zondag 14 december 15 uur Berchem Sport – Hoogstraten VV Zaterdag 20 december 20 uur Hoogstraten VV – Sprimont

Alle Hoogstraatse ploegen winnen Dat zal nog niet dikwijls gebeurd zijn. Al de Hoogstraatse elftallen wonnen hun wedstrijd op de speeldag van 8 en 9 november. Als voetballiefhebber van Hoogstraten kijk je ’s maandags in de krant om te zien wat de andere ploegen van de gemeente hebben gepresteerd. Welnu: Met HVV erbij behaalden ze 15 op 15. Minderhout had het in het begin van het seizoen moeilijk maar ging in de laatste minuut van de wedstrijd met de zege lopen in Arendonk. Meer droogde Horendonk af met een droge 4 – 0. En ook onze ploegen in vierde wonnen ieder hun wedstrijd. Meerle won op HIH Turnhout met 1 – 2 en Wortel won met 2 – 0 van Poederlee. Blauw-wit, groen-wit of rood-wit: gejuich alom. Alle vier de ploegen doen het trouwens goed. Minderhout herpakt zich en komt weg van de laatste plaatsen. Meer miste wel de periodetitel maar staat nog steeds op één punt van de eerste en Wortel en Meerle staan respectievelijk op de 3de en de 5de plaats in de rangschikking.

MINDERHOUT VV Tweede provinciale B DHM: 6 op 6 en uit de buurt van de laatste plaatsen, dat zal wel deugd doen. Was het verdiend? Erik: Uiteraard zijn we heel tevreden met onze laatste resultaten en we hebben ze zeker niet gestolen. Het Erik Leffelaer geleverde spel was de voorbije weken ook zeker niet slecht, alleen was scoren een tamelijk groot probleem. In onze laatste 2 matchen hebben we onze kansen iets beter afgemaakt dan voordien en is dit het verschil.

DHM: De wedstrijd tegen Merksplas komt er aan. Leeft dit extra bij de spelers.

kan rekenen in deze fantastische groep en mijn technische staf.

Erik: Merksplas is een derby die wel leeft in Minderhout. Vorig jaar waren dit ook matchen met veel spankracht en Merksplas heeft echt wel veel kwaliteit in zijn rangen. Ik hoop in ieder geval dat ook nu iedereen klaar zal zijn voor deze confrontatie. Merksplas koestert hoge ambitie, wil naar eerste provinciale en dit treffen zal zeker voor ons een zware dobber worden. We doen er alleszins alles aan om ook tegen hen de punten thuis te houden. DHM: Verwacht je dat jullie trein vertrokken is nu of kijk je nog steeds naar onder in de rangschikking? Erik: We bekijken het van week tot week en het klassement is iets wat op het einde van de competitie telt. Hard blijven werken en iedereen die het beste van zichzelf geeft, dat is nu het belangrijkste. Dat zijn nu juist de punten waarop ik

Uitslagen: Minderhout VV – Verbr. Balen Linda Olen – Minderhout VV Minderhout VV- K Retie SK Verbr. Arendonk – Minderhout VV

1–1 4-1 3-1 0–1

De wedstrijden: Zondag 16 november 14.30u Minderhout VV – K Merksplas VV Zondag 23 november 14.30u KFC Poppel – Minderhout VV Zondag 30 november 14.30u Minderhout VV – KSK Kasterlee Zondag 7 december 14.30u KFC Herenthout – Minderhout VV Zondag 14 december 14.30u KAC Olen – Minderhout VV

64 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 64

20-11-2014 10:31:29


SPORT

KFC MEER Derde provinciale A DHM: Net naast een periodetitel grijpen is niet plezant. Zoersel ging er mee lopen. Waren zij de betere ploeg? Piet: Zoersel was zeker niet de betere ploeg. Omwille van verschillende afweziPiet Van Bavel gen hadden we onze ploeg tactisch aangepast aan de tegenstander. Ondanks het belang van de partij en de enorme beleving naast het veld begonnen wij zeer volwassen en zonder complexen aan de partij. We misten echter 4 open kansen en dan weet je dat je in de problemen komt. Op het half uur was Zoersel wel efficiënt en meteen stond de 1-0 eindstand op het bord. De ontgoocheling direct na de wedstrijd was bijzonder groot. Wij konden ons optrekken aan onze goede prestatie en namen dit mee naar de komende wedstrijden. Over de periodetitel hebben wij niet gesproken. Ik wil dat mijn spelers plezier beleven op training en in de wedstrijd. Gretigheid en goede resultaten volgen dan automatisch.

DHM: Er was ook de wedstrijd tegen Bouwel waar jullie nog een punt konden halen na een 0-3 achterstand. Vertel eens hoe dit gebeurde. Piet: We wisten dat we met Bouwel een te duchten tegenstander hadden met grote ambities en levensgevaarlijke spitsen. Ze misten hun start omdat ze een groot aantal geblesseerden hadden maar hebben die intussen gerecupereerd. Bij de rust stonden we 0-2 achter maar we lieten ons hoofd niet hangen en stuurden een en ander bij. Echter direct na de rust dreigde het finaal mis te lopen toen het 0-3 werd. Dit maakte wel dat we geen enkel risico meer hoefde te schuwen en er vol probeerde uit te halen wat er nog in zat. Bij de 1-3 was er nog een half uur te voetballen en voelde je paniek bij de tegenstander, ook fysiek zaten ze door hun beste krachten heen. Winnen lukte niet meer, maar als je een 0-3 achterstand kan omzetten in een gelijkspel kan je niet anders dan tevreden zijn. DHM: Na de 4 – 0 overwinning tegen Horendonk ontmoet je drie ploegen uit de top acht van de rangschikking. Wat verwacht je ervan? Piet: Eén ding is duidelijk in deze reeks, dat is dat iedereen van iedereen kan winnen. Zo verloor bv. (ex)leider Zoersel gisteren totaal verrassend van het laatste geklasseerde Pulle. Dit is ook wat voetbal zo mooi maakt. De traditie bij kfc Meer de laatste jaren wil dat de 2de periode zeer moei-

zaam verloopt waarna telkens een miraculeuze 3de periode volgt. Hier willen we definitief mee afrekenen en er ook in de 2de periode vol voor gaan en daarom was winnen tegen Horendonk een absolute verplichting. Met onze verbrede kern moeten wij er in slagen gans het seizoen de regelmaat vast te houden. Een dip zoals we de laatste jaren telkens kenden moet absoluut vermeden worden. Hier gaan we, te beginnen met de komende wedstrijden, alles aan doen.

en Rauw (nrs 1,2 en 4). Maar we bekijken het van week tot week. In voetbal kan het immers snel keren door bv. schorsingen, blessures, ... Met vlak voor de winterstop in Rauw en op 4 januari thuis tegen Dosko krijgen we de kans om revanche te pakken en na die wedstrijden zullen we de rangschikking opnieuw bekijken.

Uitslagen:

DHM: Grobbendonk en HIH Turnhout zijn opnieuw haalbare tegenstrevers. 6 op 6? Bart: Dat zal inderdaad de doelstelling zijn, maar Grobbendonk is een fysiek sterk elftal met enkele goeie spelers. We gaan die twee wedstrijden aanvatten zoals elke andere match: zonder onderschatting van de tegenstrever maar wel met de overtuiging dat we de drie punten kunnen binnenhalen. Laten we hopen dat we nog een aantal weken in deze flow blijven.

Zaterdag 16 november 14.30u KFC Grobbendonk – KVNA Wortel Zondag 23 november 14.30u KVNA Wortel vrij Zondag 30 november 14.30u KVNA Wortel – HIH Turnhout Zondag 7 december 14.30u Rosselaar-Hulsen – KVNA Wortel Zondag 7 december (RB) 14.30u KVV Rauw Sport – KVNA Wortel

Uitslagen: Borsbeek sport – KFC Meer KFC Meer – Excelsior Bouwel KFC Zoersel – KFC Meer KFC Meer – Horendonk FC

2–1 3–3 1-0 4–0

De wedstrijden: Zondag 16 november 14.30u Gooreind VV – KFC Meer Zondag 23 november 14.30u KFC Meer – Mariaburg VK Zondag 30 november 14.30u Ekeren FC – KFC Meer Zondag 7 december 14.30u KFC Meer – Maria Ter Heide Zondag 14 december 14.30u KFC Meer – KFC Broechem

KVNA WORTEL Vierde provinciale D DHM: De wedstrijd tegen Meerle is voor Wortel zeker een speciale wedstrijd. Was je tevreden met de uitslag? Bart: Direct na de match was ik toch vooral ontgoocheld omdat we in een goeie Bart Wilmsen eerste helft genoeg mogelijkheden hadden om meer dan één doelpunt te maken. In plaats daarvan kregen we op een domme manier de 1-1 binnen vlak voor rust. De tweede helft was een pak minder langs onze kant en Meerle kwam beter in de match. Beide ploegen kregen nog de mogelijkheid om te scoren maar de doelmannen lieten zich niet meer passeren. Dus een gelijkspel was uiteindelijk de juiste weergave van de match.

Olmen - KVNA Wortel KVNA Wortel - Alberta KFC Meerle – KVNA Wortel KVNA Wortel – VC Poederlee

3–1 4-1 1-1 2–0

De wedstrijden:

DHM: Je staat nu al op de derde plaats in de rangschikking. Durf je nog hoger mikken? Bart: Als sporter moet je altijd zo hoog mogelijk mikken dus ja, waarom niet? We hebben een gemotiveerde en goeie spelersgroep. Momenteel hebben we 3 keer verloren, tegen Olmen, Dosko

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 65

DHM_dec_354.indd 65

20-11-2014 10:31:30


SPORT

KFC MEERLE Vierde provinciale D DHM: Je speelde ooit voor Wortel. Wat deed het je wanneer ze op bezoek kwamen en was je tevreden met de uitslag? Dirk: Het is altijd leuk om tegen een ploeg spelen waar je zelf ook lang gevoetbald hebt en leuke jaren Dirk Gysels hebt meegemaakt, als het dan ook nog een derby is maakt het nog veel leuker. Dat er nog steeds mensen rondlopen die ik ken van vroeger maakt het ook nog specialer. Een gelijkspel is misschien wel de juiste uitslag, maar als je op het einde van de wedstrijd nog een reuze kans krijgt moet je het simpelweg koud afmaken. DHM: Meerle heeft een mooie stap voorwaarts gezet. De club klom van de 9de naar

de 5de plaats in de rangschikking. Denk je die positie vast te kunnen houden? Dirk: We zullen met ons jonge team trachten om elke week progressie te maken in ons spel. Dat gaat wel met vallen en op staan maar deze groep heeft nog veel progressie marge. We gaan trachten deze plaats te behouden met elke week goed verzorgd voetbal te brengen met onze mogelijkheden. Om nu al met de rangschikking bezig te zijn vind ik veel te vroeg. Voor de jongens is dit natuurlijk wel een leuke opsteker en motivatie. DHM: Er komen nu drie tegenstrevers die hoog gerangschikt staan, de wedstrijd tegen Dosko bijvoorbeeld. Is dit ook voor Meerle een speciale wedstrijd? Dirk: De sfeer is heel goed op training en de wil om er iets van te maken elke week is aanwezig. Ik heb dan ook geen schrik om tegen ploegen te spelen die hoger gerangschikt zijn. Dosko en Zwalm Olmen zijn de te kloppen ploegen in onze reeks. Daar hebben we niets tegen te verliezen

en kunnen we ontspannen naartoe leven. Het is ook een wedstrijd die als derby genoteerd staat en dat maakt het nog altijd iets leuker.

Uitslagen: KFC Meerle – VC Poederlee KFC Grobbendonk – KFC Meerle KFC Meerle – KVA Wortel HIH Turnhout – KFC Meerle

2–1 1-1 1-1 1–2

De wedstrijden: Zondag 16 november 14.30u KFC Meerle – Rosselaar-Hulsen Zondag 23 november 14.30u KVV Rauw Sport – KFC Meerle Zondag 30 november 14.30u KFC Meerle – KVV Dosko Zondag 7 december 14.30u KFC Wechelderzande – KFC Meerle Zondag 14 december 14.30u SKS Herentals – KFC Meerle (RB)

Lorenzo-Beckman-Lapré: bokser

Daar gaan we nog van horen Lorenzo is dertien jaar, woont in Hoogstraten en studeert in VITO. Bij een groot boksgala in Nederland werd hij gekozen als de beste technische bokser van de avond. Kenners voorspellen hem een grote toekomst in deze sport.Meerdere sponsors klopten al aan de deur. Zijn vader was een bokser en was ooit kampioen van Zuid-Nederland. Geen wonder dat Lorenzo ook koos voor deze harde sport. De familie telt 6 kinderen en het is een echt boksgezin. Het is ook een vorm van zelfverdediging, vertelt hij en dat vind hij erg belangrijk. Je bouwt conditie op en het is gewoon een leuke sport. De trainingen zijn erg gevarieerd: touwtjepringen, techniek bij slagen en bij het ontwijken van slagen. De verschillende slagen zijn een rechtse, een linkse, een rechtse hoek, een linkse hoek, de rechter opstoot en de linker opstoot. Lorenzo volgt wekelijks 1 à 2 maal trainingen in Ulvenhout bij Boxing University en ook 1 of 2 maal in Breda bij De Bredase Ring. Hij volgde ook training bij Marc De Wit, een kickbokslegende. Daar heeft hij heel veel van geleerd. Op zondag is het geregeld bootcamp. Dat is een zeer intensieve training waar ook je conditie wordt getest. Je traint kracht en snelheid. Je wisselt 20 seconden arbeid af met 30 seconden rust. Opdrukken, sit-ups, oefeningen met gewichten zijn enkele voorbeelden. Op die manier wordt de vooruitgang of conditieverbetering opgetekend. Op zijn leeftijd mag Lorenzo al wedstrijden boksen maar voorlopig doet hij dit niet omdat hij een beugel draagt. Maar hij droomt ervan om een beroemde en rijke bokser te worden. Zijn grote idool is Floyd Mayweather, zijn linker hoek is enorm. Lorenzo is een aankomend talent. Hij heeft de gave. Hij is sterk, snel en heeft de technische kwaliteiten om een uitstekend bokser te worden. We zullen zijn naam in ons geheugen bewaren. (RB)

Lorenzo met Pedro Van Raamsdonk, een bokslegende uit Nederland. Hij werd verschillende malen Nederlands kampioen en behaalde verschillende internationale titels.

66 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 66

20-11-2014 10:31:30


SPORT

Superprestige Cyclocross op zondag 8 februari De Hoogstraatse Spurters organiseren reeds meer dan 25 jaar een jaarlijkse internationale veldrit. In 1987 werd hun eerste veldrit gewonnen door de plaatselijke favoriet Wim Lambrechts. De wedstrijd is immers ontstaan uit de supportersvereniging van Louis Leemans en Wim Lambrechts. Wim overleed jammerlijk aan een hartfalen in augustus 1992 tijdens een mountainbikewedstrijd in Overijse op het parcours waar hij in 1987 als jonge snaak tweede werd achter de toen ongenaakbare Roland Liboton. Het was misschien wel Wims meest opmerkelijke crossprestatie. Daarnaast werd hij ook Belgisch juniorenkampioen in het veld en won hij een superprestigewedstrijd in het Franse Harnes. Ondertussen staat de Aardbeiencross dan ook bekend als de ‘Herdenkingsprijs Wim Lambrechts. (RB)

Win een inkomkaart

voor de cyclocross in Hoogstraten. Heb je zin om onze veldritkampioenen aan het werk te zien? De Hoogstraatse Maand geeft 5 inkomkaarten weg voor de cyclocrosswedstrijd van zondag 8 februari 2015 op de terreinen naast de Veiling te Hoogstraten. Lijkt je dit wel wat? Rep je dan als de wiedeweerga naar www.demaand.be en beantwoord de volgende vraag: In welk jaar won de plaatselijke favoriet Wim Lambrechts de veldrit in Hoogstraten georganiseerd door de Hoogstraatse Spurters? Uit de juiste inzendingen worden 5 winnaars getrokken. Ze ontvangen elk een inkomkaart.

Wim Lambrechts

Marathonuitslagen Hierbij volgen de marathonuitslagen van de voorbije maanden. In de verschillende uitslagentabellen konden volgende resultaten worden teruggevonden: Marathon Etten-Leur (NL) op zondag 26 oktober: Adrian Siemons (Meer) in 3:08:49 , Dries Van Bavel (Minderhout) in 3:30:45 en Bart Brughmans (Minderhout) in 3:37:55. Marathon Dublin (Ierland) op maandag 27 oktober: Jef Jacobs (MeerselDreef) in 3:55:52 , Jos Van Bavel (Hoogstraten) in 4:35:17 en Jan Koyen (Hoogstraten) in 4:50:21. Marathon Terschelling (Berenloop - NL) op zondag 2 november: Cees Voesenek (Meersel-Dreef) in 4:19:41. Battice (33 km) op zondag 9 november: Chris Boonen (Meer) in 2:40:02 ; Frank Tilburgs (Meer) in 3:02:57 en Jan Koyen (Hoogstraten) in 3:59:46. Marathon Kasterlee op zondag 16 november: Marc Van Alphen (MeerselDreef) in 3:59:50 ; Jef Jacobs (Meersel-Dreef) in 4:00:10 ; Harrie Hendrickx (Meerle) in 4:10:00 en Jos Van Bavel (Hoogstraten) in 4:37:00. (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 67

DHM_dec_354.indd 67

20-11-2014 10:31:30


68 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 68

20-11-2014 10:31:31


Langzaamaan verwerft Natuurpunt natuurgebieden in onze regio om deze veilig te stellen voor de toekomst. Het voorbije jaar kon Natuurpunt Markvallei vooral in de vallei van het Merkske enkele aankopen realiseren. Dat is prachtig nieuws, want deze vallei is topnatuur. Natuurpunt Markvallei blijft zich inzetten om meer natuur in onze regio veilig te stellen. En we hopen hierbij uiteraard op de steun van iedereen te mogen blijven rekenen.

Fotocafé Zoek je al lang een aanleiding om zonder argwaan te wekken op café te gaan? Dan is het fotocafé een geknipte gelegenheid. Maak kennis met de fotowerkgroep van Natuurpunt Markvallei en hou samen met hen je foto’s tegen het licht. Wim Verschraegen: “Tijdens het fotocafé worden ingezonden foto’s besproken en worden allerlei fototips en informatie uitgewisseld. Deze keer is het thema paddenstoelen. Er mogen maximum 5 foto’s van paddenstoelen en 5 andere natuurfoto’s worden doorgestuurd naar verschraegen.wim@telenet.be. Deze foto’s worden dan gezamenlijk besproken.” Info: Wim Verschraegen (0497 28 18 66)

Prachtig reisverhaal over Indonesië ‘Selamat Datang’: Welkom. Indonesië is een wereld op zich. De verscheidenheid aan culturen, mensen en landschappen is onvoorstelbaar groot en het kent een unieke flora en fauna. Het land is de grootste archipel ter wereld. Ongeveer 6000 van de 17000 eilanden zijn bewoond. In 2013 verkende Riet De Strooper een stukje van Java, Bali en Sulawesi. Op vrijdag 5 december laat zij ons in De Klapekster delen in haar prachtige ervaring. Start om 20 uur - gratis. Info: Wim Verschraegen (0497 28 18 66)

Leden betalen 24 euro, niet-leden betalen 40 euro. Inschrijven via bc.deklapekster@natuurpunt.be . Cursus op woensdag 26 november en woensdag 10 december, telkens om 19,30.00u in BC De Klapekster. De excursies op zaterdag 13 december en zaterdag 17 januari, telkens om 9 uur..

Koloniewandelingen Vanaf volgend jaar zal Natuurpunt Markvallei elke derde zondag van de maand een gegidste wandeling organiseren in Wortel Kolonie. Veel wandelaars en natuurliefhebbers bezoeken Wortel-Kolonie op zondag. Een natuurgids van Natuurpunt zal telkens om 14 uur aan Bezoekerscentrum De Klapekster klaar staan om een groep op sleeptouw te nemen. Meewandelen is gratis. De eerste wandeling, op 18 januari, zal focussen op vogels. Info: bc.deklapekster@natuurpunt.be

Over uilen gesproken Vorig jaar organiseerde Natuurpunt Markvallei, in samenwerking met het stadsbestuur, een sensibiliseringsactie rond de steenuil. Bij verschillende mensen werd een steenuilenbak geplaatst en vrijwilligers van Natuurpunt gingen ’s avonds op pad om roepende steenuilen te lokaliseren. De natuurstudiewerkgroep besliste dit jaar te focussen op de bosuil. Op dinsdag 2 december worden hierrond de nodige afspraken gemaakt. Kom dan zeker langs in Bezoekerscentrum De Klapekster. Het overleg start om 20 uur. Meer info: marc.van.opstal@nedschroef.be

Op tocht met een gps-toestel Natuurpunt Markvallei biedt op zondag 14 december, om 9 uur, een variant aan op de traditionele, maandelijkse zondagswandeling. Men-

sen die een keer willen kennismaken met een gps-toestel en wat je er zoal mee kan, kunnen voor een kennismaking terecht in Bezoekerscentrum De Klapekster. Vooraf geeft Drej Oomen een woordje uitleg bij de werking van een gps-toestel en nadien is het de bedoeling dat we gewapend met een eenvoudig gps-toestel gezamenlijk op pad gaan. Op die manier proberen we de deelnemers de basisbegrippen van het gps-toestel bij te brengen. Deelnemen is gratis. Info: bc.deklapekster@natuurpunt.be

Lezing Bart Heirweg Op vrijdag 19 december organiseert Natuurpunt Markvallei een lezing met landschapsfotograaf Bart Heirweg. De lezing start om 20 uur, maar tot in tegenstelling tot de andere lezingen is deze niet gratis. Leden betalen 5 euro, niet-leden 10 euro. Dat heeft alles te maken met het feit dat het hier gaat om een topfotograaf. Bart Heirweg is gespecialiseerd in landschapsfotografie, geeft boeken uit, deelt zijn kennis tijdens workshops en valt regelmatig in de prijzen. Tijdens de lezing in Bezoekerscentrum De Klapekster ligt de focus op landschappen. Zeker een aanrader. Info: Wim Verschraegen (0497 28 18 66)

Warme oproep om warm van te krijgen Elke maand komt de beheerwerkgroep bijeen om in een van onze natuurgebieden te gaan werken. Er is op dat vlak een heel nauwe samenwerking met JNM en met de vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer – Nederland. Ondertussen is deze groep uitgegroeid tot een hecht team. Het is bijzonder aangenaam en leerrijk om met mensen van beide kanten van de grens aan het werk te gaan. Gelijkenissen, maar ook verschillen. De samenwerking komt vooral de biodiversiteit ten goede, maar ook de mensen die meedoen putten hier enorm veel energie uit. Ook zin om deel uit te maken van deze warme groep mensen? Geef een seintje aan Bart Hoeymans (0479 79 93 61).

Cursus Vogels in de tuin Lesgever Koen Leysen geeft in twee theorielessen een korte inleiding over vogels. Daarna bespreken we de vogels in onze tuin. Daarvoor is de beplanting erg belangrijk. Ook nestkasten kunnen nuttig zijn. We overlopen enkele typen en basisregels. Uiteraard komt de wintervoedering ruim aan bod. Hierbij wordt ook het Natuurpunt project Het Grote Vogelweekend toegelicht. Tot slot worden enkele typische tuinvogels besproken. Het geheel wordt ondersteund met een powerpointvoorstelling. Info: Chris Van Boxel , Tel: 03 383 02 08 - bc.deklapekster@natuurpunt.be

Natuurpunt organiseerde in het kader van de Nacht van de Duisternis een passage langsheen de dodendraad, in goede banen geleid door ervaren grensgidsen. DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 69

DHM_dec_354.indd 69

20-11-2014 10:31:31


TENTOONSTELLINGEN

HOOGSTRATEN

Tot 21december DE VERGETEN VELDSLAG, tentoonstelling in het Stedelijk museum Begijnhof 9 geopend van woensdag t.e.m. zondag van 14.00 tot 17.00u en op afspraak. Info: 03 340 19 80

Zaterdag 29 november SINTERKLAAS met Zwarte Pieten vanaf 13 uur in de Vrijheid en om 14 uur in het begijnhof.

Tot 31 december JOUW VAKANTIEFOTO’S -fototentoonstelling in BC De Klapekster Zaterdag 29 en zondag 30 november Zaterdag 6 en zondag 7 december RUDOLPH’S GLASKANINET, glastentoonstelling ten voordele van Coda Hospice in de Gravin Elisabethlaan 4 te Hoogstraten. Geopend van 11 tot 18 uur

Zaterdag 29 november NACHT VAN DE JEUGD in Cahier de Brouillon Maandag 1 december IN BALANS ALS OUDER. Vormingsavond door dokter Els De Rijck om 20 uur in het Administratief centrum.

Zondag 14 december WERELDLICHTJESDAG. Denkend aan overleden kinderen, jong en ouder. Om 18.30 in de begijnhofkerk. Info: 0494 19 76 21

Dinsdag 2 en 9 december TABLET WEGWIJS. Digidak leert je omgaan met het functioneren van een tablet. Telkens in de bibliotheek van 9 tot 12 uur

Zondag 14 december LEDENVERWENDAG van de Gezinsbond van 10 tot 12 uur in zaal Pax.

Woensdag 3 december TABLET WEGWIJS. Digidak leert je omgaan met het functioneren van een tablet. Van 18.45 tot 21.30 uur in ’t Gebuurt Vrijdag 5 december STEFF PEIRE AND FRIENDS, blues-optreden in Cahier de brouillon vanaf 21 uur. Zaterdag 6 december SHITFACED BDAY-BASH, DJ avond met een resum talenten in Cahier de brouillon. Woensdag 10 december SCHRIJFMARATHON AMNESTY INTERNATIONAL van 12 tot 23.59 in zaal Pax. Info: 03 314 66 43 of langs staf.coertjens@telenet.be

MEERDAAGSE ACTIVITEIT Elke maandag GEZONDHEIDSWANDELING, vertrek om 19 uur aan het lokaal van de St.-Jorisgilde te Minderhout. Elke 2de en 4de zondag en dinsdag daarop LAERMOLEN IN WERKING, zondag van 14.00 tot 16.00u, dinsdag van 19.30 tot 21.30u

Woensdag 10 december CINE HORIZON, met de film “Who is Dayani Cristal?” om 19.30 uur in Le Cirq. Inkom 2 euro Donderdag 11 december ALGEMENE VERGADERING CULTUURRAAD om 20 uur in zaal De Welgezinde. Vrijdag 12 december THE SAILORETTES om 20.30 uur in zaal Cecilia Zaterdag 13 december ARMOEDEQUIZ om 19.30 uur in VTI Spijker. Een organisatie van de Welzijnsschakels, Welzijnszorg, Knooppunt, OCMW en Beweging.net. Zaterdag 13 en zondag 14 december KERSTSHOPPING met GLUHWEINFESTIVAL in het centrum, telkens van 10 tot 18 uur Zaterdag 13 december KERSTCONCERT door het gemengd Piuskoor, van 20 tot 22 uur in de Sint-Katharinakerk.

Dinsdag 16 december WERKEN IN DE CLOUD. Digidak leert je werken met gegevens in “the cloud”, van 9 tot 12 in de bibliotheek Woensdag 17 december TABLETS INTRODUCTIE. Digidak leert je je eerste stappen zetten in het gebruik van een tablet. Van 18.45 tot 21.30 in ’t Gebuurt. Woensdag 17 december FEESTELIJKE COCKTAILS MAKEN o.l.v. Reinout Gelaude. Ambiancemuziek en hapjes aanwezig. Om 20 uur in gelagzaal PAX. Inschrijven voor 10/12/14. Organisatie MARKANT. Info: www.markantvzw.be/hoogstraten. Donderdag 18 december BLOEMSCHIKKEN van 9.30 tot 12 en van 13.30 tot 16 uur in ’t Gebuurt. Deelname 10 euro voor materialen. Info 03 340 16 30 Zaterdag 20 december REPAIR CAFE van 9 tot 11.30 uur in ’t Gebuurt Maandag 22 december BLOEMSCHIKKEN van 13.30 tot 16 uur in ’t Gebuurt. Deelname 10 euro voor materialen. Info 03 340 16 30 Donderdag 25 december KERSTSFEER tussen 13 en 16.30 uur in ’t Gebuurt Vrijdag 26 december SCALA-CONCERT in de Sint-Katharinakerk Van 29 december tot 3 januari KERSTOFFENSIEF in Cahier de brouillon met elke dag activiteiten waarop iedereen welkom is. Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp

70 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 70

20-11-2014 10:31:31


MEER

MEERLE

MEERSEL-DREEF

Vrijdag 5 t.e.m. zondag 7 december DOLLE PRET IN ’t CABARET, toneel door ’t Heidebloempje in zaal voor Kunst en Volk.

Zondag 30 november SINTERKLAAS voor kinderen tot 12 jaar en hun ouders.

Zondag 14 december SINT-LUCIAVIERING om 14 uur met een misviering voorgegaan door Pater Luk.

Zaterdag 13 december RUN FOR LIVE 2014, wandelen van Antwerpen naar de Kerstmarkt in Meer voor het goede doel.

Zaterdag 6 december DEN DORPEL FOR LIFE ten voordele van De Slinger vanaf 13 uur in de parochiezaal.

Zaterdag 20 en zondag 21 december KERSTCONCERT door de fanfare Voor Eer en Deugd in de St.-Luciakapel. Aanvang zaterdag om 29 uur, zondag om 15 uur.

Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp

Zondag 7 december WANDELING IN CHAAM-GILZE o.l.v. J. Sprangers (03/315 83 64).. Trefpunt: ChaamGilze even voorbij de Steengroeve links. Org. WC Markdal

Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp

Dinsdag 9 december WERKEN MET BESTANDEN USB STICK, Digidak leert je hoe je mappen kan maken, kopiëren enz. Om 13.30 uur Hazenweg 4/2 Vrijdag 12 december STREEKBIERENAVOND om 20 uur in het zaaltje op de verdieping van de parochiezaal. Info en inschrijven op het nummer 03 315 92 09. Zaterdag 13 december KERSTMARKT in De Klimtoren

MINDERHOUT Zondag 30 november SINTERKLAASFEEST in het Parochiecentrum tot 12 jaar te 13 uur. Org. KWB, LG, KVLV Donderdag 5 december SINTERKLAASFEEST in de kleuter- en basisschool “Scharrel” Zondag 14 december KAPELLEKENSWANDELING over een afstand van 5, 10, 16 of 21 km. Vertrek aan het parochiecentrum tussen 8 en 15 uur. Vrijdag 26 december JOKKEN ten voordele van fanfare De Marckezonen om 19.30 uur in het parochiecentrum Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp

Zondag 14 december KERSTCONCERT met Marcanto om 14.30 uur in de parochiekerk. Donderdag 18 uur TABLET WEGWIJS. Digidak leert je omgaan met het gebruik van een tablet van 13.30 tot 16.30 uur, Hazenweg 4/2 Zaterdag 10 januari COMEDY met KAREL DECLERQ van 19.30 tot 22.30 uur in het parochiecentrum. Zaterdag 20 december DAGUITSTAP naar kerststad VALKENBURG voor leden en niet-leden. Info Jos Van Bavel 03/315 92 09, jos-van-bavel@skynet.be, kwbmeerle@gmail.com. Org. KWB

WORTEL Donderdag 27 november LANDLOPERSWANDELING over verschillende afstanden met vertrek tussen 8 en 15 uur in de parochiezaal. Zaterdag 6 december BINGO AVOND om 19.30 uur in parochiezaal Trefpunt. Vrijdag 12 december RIKKEN of JOKKEN om 19.30 uur in parochiezaal TrefPunt. Een organisatie van KWB.

Zondag 21 december WANDELING te 14 uur o.l.v. Jos Verbreuken (0473/66 88 21). Trefpunt: St.-Jozef Rijkevorsel kerk. Org. WC Markdal

Dinsdag 16 december KERSTFEEST van Ziekenzorg vanaf 13.30 uur in parochiezaal TrefPunt.

Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp

Woensdag 31 december NIEUWJAARSZINGEN in het dorp

199

DE HOOGSTRAATSE MAAND - DECEMBER 2014 - 71

DHM_dec_354.indd 71

20-11-2014 10:31:32


BRAND/ONGEVAL

100

Noodhulp 03 314 42 43 Administratie en Ziekenvervoer

03 314 32 11

HUISARTSEN Bij afwezigheid van de huisarts, tijdens weekdagen vanaf 18 uur ’s avonds tot de volgende dag 8 uur ‘s morgens én tijdens het weekend tot maandagmorgen 8 uur één centraal oproepnummer: 014/410.410. U wordt dan doorverbonden met de huisarts van wacht in uw eigen regio of met de Wachtpost regio Turnhout, Campus Blairon, Steenweg op Gierle 100, 2300 Turnhout.

LOKALE POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

APOTHEKERS Voor de wachtdienst overdag van 9 tot 22 uur

200

www.geowacht.be Voor de wachtdienst overdag van 9 en 22 uur en de wachtdienst ’s nachts van 22 tot 9 uur ’s morgens

BEL 0903 92248

handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03 / 314.71.34 www.zigzag-naaiatelier.be

203

(1.50 EUR/minuut)

ZATERDAGWACHT Zaterdag 29 november van 9 tot 12.30 uur Apotheek Horsten, Vrijheid 98 te Hoogstraten, tel.: 03 314 57 24 Zaterdag 6 december van 9 tot 12.30 uur Apotheek Horsten, Vrijheid 98 te Hoogstraten, tel.: 03 314 57 24

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014.61.48.02. DE VOORZORG, 24 op 14 uur. tel. 014.40.92.44. WACHTDIENST Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur, tel 014 40 50 13.

Martens tuinen

Zaterdag 13 december van 10 tot 12.30 uur Apotheek De Meester, Vrijheid 216 te Hoogstraten, tel.: 03 314 51 50 Zaterdag 20 december van 9 tot 12.30 uur Apotheek Biopharm Meerle, Meerledorp 46 te Meerle, tel.: 03 315 73 75

tuinaanleg en onderhoud beregening en bestrating Pyperpad 15 - 2320 MEER - 03 315 43 13 www.martens-tuinen.be

Zaterdag 27 december van 9 tot 12.30 uur Apotheek Swaenen, Worteldorp 11 te WORTEL, tel.: 03 314 38 68

Zelfstandige verpleegkundigen: Heidi Van Otten 0486.37.45.27 – 03.314.10.18, Lia Geerts 0498.64.53.80, Nele Segers 0494.92.32.27, Els Koyen 0476.43.07.55 en Anke Aernouts 0479.34.68.03. Vera Haest 03.314.38.39 en May Van Doninck 03.314.30.48. Sandra Van Looveren 0478.21.84.00. Els Dirks 0474.36.08.84. Ilse Van Bouwel 0497.92.20.00, Kristel Rombouts 0474.26.14.41, Inne Van Der Eycken 0478.23.52.89 en Boonen Liesbet 0478.50.09.75. Kathelijne Adams 03.309.27.84 en Anja Krols 014.70.42.72. Kris Swaenen 03.314.24.39. Johan Adams 03.314.17.31. Edith De Busser, 03 315.47.18 / 0477 17.58.06 Inge Geerts, 0478.64.81.61 Linda Lambregts, 0476.94.31.15 Lieve Adams, 0479.43.53.89 of 03.315.01.18

KOPIJ De volgende uitgave van De Hoogstraatse Maand verschijnt op

woensdag 24 december 2014

OPGELET Wij verwachten alle kopij ten laatste op

DINSDAG 9 DECEMBER redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten eventueel in te korten

Antiek - Brocante - Verzamelobjecten - Snuisterijen

Koekhoven 5 2310 Rijkevorsel www.krisvoeten.be

Tel. 0495 57 48 52 Tel. (vast) 03 314 09 04 info@krisvoeten.be

ook inkoop antiek - meubelen - kleingoed - lusters - zilver, enz... Openingsuren : woensdag, donderdag, vrijdag van 10 tot 12 u en van 14 tot 18 u zaterdag van 10 tot 12 u en van 14 tot 17 u - zondag van 10 tot 12 u - gesloten op feestdagen

72 - DECEMBER 2014 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_dec_354.indd 72

20-11-2014 10:31:33


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.