juli 2012 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

NR. 327

JAARGANG 28 JULI 2012 PRIJS: 2,30 € AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Loenhoutseweg 34, 2320 HOOGSTRATEN

Rik Verschueren Jef Geerts Jos Van Bavel

www.demaand.be

ALLE WIELERTOERISTEN ZIJN WINNAARS

KUNST IN DE OUDE MELKERIJ VAN MEER ONZE REPORTER KEEK ACHTER DE SCHERMEN VAN DE HEILIG BLOEDPROCESSIE DE MOUTERIJ WORDT DRUK PRACHTIGE WIN 3X EEN FIETSKNOOPPUNTEN-BOX

DHM_juli_327.indd 1

21-6-2012 12:05:18


COLUMN Kinderen worden groot. Naarmate ze opgroeien, groeien ook de zorgen mee. Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen – u weet nog wel dat de volksmond dat al wist. En de volksmond heeft altijd gelijk. Bijna altijd: in het stemhokje dreigt het wel eens fout te gaan – maar daar wil ik het vandaag niet echt over hebben. Toch lijken kinderzorgen tegenwoordig van kleinsaf onbeheersbaar groot. Mama’s en papa’s hebben bibliotheken nodig om het hoofd te kunnen bieden aan al die kopzorg. Veelal is het niet de aard van de zorg die uitmaakt hoe zwaar die weegt, maar wel ons eigen aanvoelen. We beleven het alsof in onze kinderen een dreigende wereldcrisis huist. Pasgeboren grut met koortsopstoot wordt ijlings naar de spoed gereden in de met kommer gevulde gezinsauto, want uitdroging loert al om de hoek. Thuis worden hoeken afgerond tegen vallen, deuren beveiligd tegen dichtslaan, stopcontacten van een slotje voorzien, hekjes sluiten de trap af. Risicobeheersing. Het mariabeeldje mag al lang verdwenen zijn, de stolp nog niet. Als de kleine groter wordt, groeit ook zijn wereld mee – en meteen stijgt de rampdreiging exponentieel. Herinnert u zich nog het zenuwengetrek aan de schoolpoort op de eerste dag van de

Kommer kleuterschool? Dagen voordien ging het er om de haverklap al over, toen het dan eindelijk zover was, bleek de kleuterjuf het heel professioneel in kordate banen te leiden. Voor ma of pa was dat kordaat naar huis. Het afscheid weegt zwaarder voor de ouder dan voor het kind. Kindertraantjes drogen snel, bijna zo rap als krokodillentranen. Hele wolvenroedels dreigen er dan weer rond te dolen in de lagere school. Als mijn kind maar niet uitgelachen wordt om zijn bril, zijn boterhammendoos, zijn stekelhaar, zijn familienaam, zijn gsm... want daar komen trauma’s, depressies, zelfmoorden en burgeroorlog van. Niet dat uitlachen of pesten niet voorkomen, soms vormen die heus wel een probleem. Maar in de meeste gevallen is de schrik vele keren groter dan het probleem. Misschien werkt ouderlijke angst averechts: hoe banger de ouder, hoe meer angst en minnder gerustigheid het kind meekrijgt en hoe groter de kans dat de ergste vrees waar wordt. Ziet ge wel! Komt dan de grote school. Die bullebakken op de speelplaats. Proefwerken en rapporten! De juiste studiekeuze!? Attesten?!? De ouderlijke kruisweg kent minstens veertig staties, de ene al zwaarder om dragen dan de andere. Alleen wie relativeert, komt er zonder al te veel kleer-

scheuren door. Wat zowel voor ouder als kind kan gelden. Hola, maar wat dan met leerstoornissen? Met uitgaansperikelen? Met druggebruik? Met spijbelen, vandalenstreken, slechte vrienden, generatiekloven, computerverslaving, sociale media en ongewenste zwangerschappen? Ouders slapen slecht wanneer zoonlief uitgaat in het weekend. Ouders waken lang wanneer dochterlief haar eerste ridder bewimpelt. Ouders labeuren het zwaarst wanneer hun spruit in proefwerkweeën aan het bureautje zucht. Geen zwaarder lot dan dat van ouderschap, op dat van ijsventer op Nova Zembla na, misschien. Tja, kleine kinderen worden groot en vliegen uit. De ouderlijke zorgen blijven. Veelal maken wij die zorgen groter dan ze zijn – al voelt dat niet zo aan. Een vuile pamper weegt uiteindelijk even zwaar als een niet behaald diploma. Figuurlijk toch, want zo’n gloedvolle luier is best een gewichtige affaire. Al maar goed dat onze oogappels tot aan hun achttiende een goede opleiding kunnen krijgen in de schaduw van onze kerktoren, houden we ze tenminste zo lang nog netjes in het zorgvizier. En wedden dat die gezonde Kempense spruiten met beide voetjes op de grond terecht komen? Laat ze er maar aan beginnen in een kommerloze zomer... (mdl)

VERHUIS VAN DE SENIOREN

c k m h w w ‘ i

R v

Op woensdag 23 mei verhuisden de bewoners van het rusthuis naar het gloednieuwe “Rust- en zorgcentrum”. Het was een feestelijk gebeuren, begeleid door de Strawberry City Jazzband voor de gelegenheid versterkt door een van de bewoners. In onze volgende uitgave leest u wat ze vinden van hun nieuw verblijf. Maar nu laten we hen bekomen van de eerste emoties. 2 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 2

21-6-2012 12:05:18


-

, ?

De wielertoeristen van Hoogstraten Vooral op zondagmorgen, maar ook op andere dagen zien we ze rijden, twee aan twee, netjes in formatie, in grote of kleine groepen, allemaal met dezelfde tenue: de wielertoeristen. De kopmannen zwoegend, wind en regen trotserend, de anderen ‘wieltjes zuigend’ zo kort mogelijk erachter, iets meer ontspannen. Steeds meer groepen begeven zich op de weg maar wie zijn ze en wat drijft hen? We vroegen het aan drie ervaren rotten.

n

j t n k g -

Jos Van Bavel

Jef Geerts

Rik Verschueren

Jos Van Bavel is 62 jaar. Hij rijdt bij de Dreefse Trappers. Hij kocht zijn eerste koersfiets op zijn 25ste. In het begin reed hij alleen of met een paar vrienden, later met een groepje van de KWB van Meerle. Met deze groep werd in 1981 de club gesticht, waarvan hij 25 jaar voorzitter was.

Ook Rik fietst gemiddeld vier keer, nu niet meer zo’n lange afstanden maar vroeger 400 km per week en ongeveer 20.000 km per jaar. Hij fietste in de Alpen en maakte op 72 jarige leeftijd een fietsreis naar Lourdes, 167 km gemiddeld per dag.

Jef Geerts is 73 jaar. Hij fietst al 37 jaar, want hij begon op zijn 35ste. Hij reed gedurende 35 jaar competitie, waarvan 25 jaar veldcross. De eerste koersen werden verplicht gereden met een fiets met één ‘verzet’ (versnelling) en thuis wist men hier niets van, maar het kwam in de krant en daar waren ze echt niet blij mee. Hij mocht een hele week niet buiten komen. Jef is aangesloten bij ‘De Hoogstraatse Wielertoeristen’ en rijdt nog in de A groep en dat wil wat zeggen.

Jos houdt het bij drie keer per week, meestal op vaste dagen. Hoe ouder hij wordt hoe meer kilometer hij doet. Alles wordt netjes opgebouwd. In het begin van het seizoen ritjes van 65 – 70 km en stilaan meer en meer tot ritten van 150 – 160 km. Zij maken om de twee jaar een grote reis, naar Lourdes, naar Oostenrijk, een week in de Alpen, in 2010 op 15 dagen naar Santiago de Compostella en dit jaar naar Praag. De grootste trip was naar Rome, 10 jaar geleden. Jos fietst ook 4 à 5000 km met de tandem samen met Cor Jacobs, een slechtziende en de allermooiste ervaring was de trip van Berlijn naar Londen met 42 tandems. “Alles was prima geregeld, we kregen overal voorrang, we sliepen in jeugdherbergen en we kwamen ook België binnen in Meerle. Den Duits stond daar wel van te kijken dat er in zo`n boerengat zoveel volk stond te kijken.”

die hij in twee richtingen vanbuiten kent. In elke club wordt gereden in verschillende groepen op verschillend niveau. Bij `de Hoogstraatse Wielertoeristen` bv heeft men 4 groepen. De A`s rijden gemiddeld 34 km/u, de B`s 30, de C`s 27 en de D-groep rijdt 24 km/u. In andere clubs varieert de snelheid, maar wordt op gelijkaardige manier ingedeeld. Bij `de Zwaantjes` rijden de mensen van de D-groep met een gewone fiets en sommigen ook met een elektrische fiets. In de laatste groepen rijden ook meer en meer dames en men is vol lof over enkele straffe madammen die even hoge snelheden halen als de mannen en even goed kunnen klimmen. Spurten wordt weinig gedaan, wel wordt soms op `t einde het tempo nog eens flink omhoog gejaagd, op `de rooie weg ` bv, maar er is één gouden regel: samen uit is samen thuis. Er wordt gewacht en iedereen komt samen aan.

d

Rik Verschueren is 81 en fietst met een koersfiets vanaf zijn 58ste, dus nu al 24 jaar. Voordien deed hij geen andere sport, geen tijd want hij moest altijd werken. In zijn eerste jaar bij De Zwaantjes vertrok hij gelijk mee op vakantie naar Hammer in Duitsland, 400 km in twee dagen.

20.000 kilometer per jaar Jef rijdt vier keer per week, elke keer 100 km en met verschillende groepen. Vorig jaar ging hij fietsen in Corsica en nu vertrekt hij naar Griekenland, met de fiets in de valies naar de luchthaven. Iedereen rijdt weleens ‘de Mergellandroute’, ‘de Ronde van Vlaanderen’ of andere mooie toertochten maar de mooiste herinneringen zijn de overwinningen in het veldcrossen, meer dan 200. In de categorie +45 verloor hij in twee jaar tijd geen enkele wedstrijd.

Samen uit, samen thuis Sociaal contact is belangrijk. In kleine groepen rijden is plezant, dan kan men afwijken van het programma en met grote groepen moeten meer afspraken worden gemaakt. Twee per twee en doorschuiven `met de grote ketting`, om de beurt aan kop en om de zoveel kilometer een babbeltje met de volgende. Sommige groepen rijden elke week dezelfde toer, maar nieuwe routes zijn zeker zo plezant. Rik stippelde tal van toeren uit

Gezonde kerels zijn het. De conditie is prima, ze kunnen eten en drinken wat ze willen, ze rijden de kilootjes er wel af. We kunnen het niet laten om het woord doping te laten vallen. Jef heeft dit lang geleden wel eens gezien bij de koers in Nederland maar alle drie zeggen ze: ”Het is een hobby en we fietsen om zo lang mogelijk gezond te blijven, we doen zelfs niks speciaals in de drinkbus, van doping kennen we niks”.

Een hond of een kat in de groep Ook over de gevaren op de weg zijn ze het eens en ze hebben allemaal al wel eens wat meegemaakt. Het gebeurt niet zo vaak, bij voetbal gebeuren veel meer ongelukken, maar af en toe gebeurt

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 3

DHM_juli_327.indd 3

21-6-2012 12:05:19


De wielertoerist van Katastroof Meh een broek gelak ne zak en meh Rik Van Looy z’n klak rij ek ‘s zondagsmorges meh ne koersvelo in et midde van de baan want zoeiet trek ‘k mij ni aan ne velopad lee’ der enkel vör de sho

er wel eens iets. Kinderen die de straat op rennen, opendraaiende portieren van auto`s, gladde wegen, enz. Iemand brak een wervel na een val door een kat die in de groep liep. Het centrum van Hoogstraten is heel gevaarlijk, daar durven ze naar verluid maar 20 rijden Rik heeft eens een heel zwaar ongeluk gehad. Een auto reed op het fietspad en Rik knalde ertegenaan, met zijn hoofd tegen de auto en 7 weken later werd hij geopereerd aan zijn hoofd, hij had gestold bloed op de hersens. Jos had problemen met een rugzakske. Nadat hij een banaan had genomen schoot het ding los en in zijn voorste wiel. Hij rijdt altijd met een helm maar toen juist niet en hij kwam met zijn hoofd hard op het fietspad terecht. Met een gat in zijn kop werd hij naar het ziekenhuis in Venlo gebracht. Jef heeft zijn neus gebroken door een val en heeft ze nooit recht laten zetten. Ze staat nog scheef, ge moet maar eens kijken. Hij kwam uit de Minderhoutsestraat en ineens liep er een bengel over, hij boenk erop en met zijn gezicht op straat.

In Nederland nooit op de rijweg We houden ons goed aan de regels. Met meer dan 15 mag je op de baan fietsen, behalve in Nederland, daar mag het nooit. Met meer dan 50 moet er een auto voor en achter met een plaat op het dak.

trui allemaal in dezelfde maat. Als ’t regende werd ie langer en langer. Wanneer een klein ventje met zo’n trui in de regen reed leek het alsof hij zonder broek rond aan ’t rijden was. Nu is er sponsoring en zijn er evenementen die wat geld opbrengen zoals een fietsvierdaagse of een veldtoertocht. In Wortel krijgen ze om de vier jaar nieuwe kledij. Wanneer ge veel gereden hebt met de club krijgt ge veel gratis, hebt ge minder gereden dan moet ge wat bijleggen. In Meerle rijden ze zonder reclame op de truitjes en als ge 15 keer hebt meegereden krijgt ge iets, elk jaar wat anders.

Carbon, aluminium, titanium of ijzer Ook de fiets is enorm geëvolueerd, de prijs ook. Jos is aan zijn vierde fiets toe. Om de tien jaar een nieuwe. Nu rijdt hij met een carbon fiets. Rik rijdt nog met aluminium en vroeger was dat een ijzeren fiets. Ook hij rijdt met zijn vierde fiets. Zijn beste fiets was van titanium met aluminium. Er is enorm verschil in materiaal. Als ge met een carbon fiets over de kasseien rijdt of met een andere, dan voelt ge dat verschil. Goed loopwerk is heel voornaam, goeie wielen. Het materiaal moet ook prima verzorgd worden. Nieuwe ketting, nieuwe tandwielen, de remblokjes moeten worden vervangen en ook dat moet van prima materiaal zijn, de ene remblokskes zijn de andere niet. Na 5 jaar ook moet ge de boutjes in uw stuur laten vervangen. Jos heeft al eens meegemaakt dat er bij iemand zijn stuur afbrak en over kop ging. Hij wil dat niet meemaken, bergaf tegen hoge snelheid als ge eens hard moet remmen. Ook Rik is al ne keer met één hand aangekomen omdat het beugeltje aan zijn stuur kapot was. Een goeie fietsenmaker is belangrijk en er zijn er veel goeie en ge moet regelmatig, zeker eens per jaar, uwe fiets heel goed laten nakijken.

Schrijn- en timmerwerken

Karel JANSEN Schrijn- en timmerwerken PVC RAMEN en DEUREN Karel JANSEN PVCRAMEN RAMEN en PVC enDEUREN DEUREN Kömmerling

PVC DEUREN WijRAMEN leveren enen plaatsen alle schrijnen timmerwerk. Kömmerling

Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren. Wij leveren en plaatsen alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, Hoogeind 49 binnendeuren.

2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66 189 Hoogeind 49 2321 Hoogstraten-Meer Hoeveel kostTel. nu ne goeie fiets? Ge hebt fietsen 03/315 75 66 189

van 1000 euro maar ook van 7000 euro. Volgens Jos moet iemand die veel rijdt toch wel een fiets hebben van tussen de 2 á 3000 euro. En wat zegt moeder de vrouw daar nu allemaal van? Wel bij ons is dat geen probleem zeggen Rik en Jef, want onze vrouwen fietsen ook. En bij Jos is dit stilaan gegroeid, hij blijft nooit hangen en zeker nooit te lang en de vrouw heeft ook hobby’s, dus dat valt allemaal wel mee. We hopen dat deze fietskrakken nog veel plezier zullen beleven met hun tweewielers, dat Rik snel terug de baan op kan, want hij zit even in de lappenmand, en dat Jef en Jos zolang zullen kunnen fietsen als Rik, dan hebben ze zeker nog enkele jaren tegoed. (rb)

Er wordt gesproken over wielerterroristen maar we rijden altijd per twee achter elkaar, dan zijn er weinig problemen met de andere weggebruikers, maar er zijn natuurlijk ook cowboys bij en groepen die over heel de weg rijden. Ge moet altijd de goeie groepen met de slechte nemen en er zijn ook roekeloze automobilisten. In de jaren ‘70 mocht ge niet met een gewone koersbroek rijden, daar moest een short over aangedaan worden. Een koersbroek, dat was niet zedig. En er was controle op. Iedereen startte gelijktijdig, soms met 400 tegelijk en vooraf was er controle en als er iets niet in orde was, mocht je niet starten. Er mocht ook geen reclame op de truitjes. Er werd dan rustig gereden, 22 tot 25 gemiddeld jonge en oudere gasten samen. Een eerste tenue kregen we destijds van Snoeys in Castelré, een koersbroek en een trui. De broek was nog met een echt zeemvel in en een saaien

4 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 4

21-6-2012 12:05:21

O ‘ L D O C


De allereerste wielerclub van Hoogstraten Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant … , Boudewijn De Groot zong het zo mooi en zo moet het ook in het begin geweest zijn want in 1958 bestonden er in Hoogstraten nog geen echte wielerclubs. In Antwerpen was er wel de Antwerp Wieler- en Supportersclub (AWS). Het was dan ook Jef Mertens, beter bekend als ‘de rabas’, die met enkele fietsfanaten uit Hoogstraten , Rijkevorsel, Brecht en heel de Noorderkempen, aansloot bij AWS. Hij fietste samen met Louis Peeters naar Turnhout naar de vergadering bij sponsor Parein-De Beuckelaer. Bij hun terugkomst en bij verhalen over koffie en koekskes konden ze de geboorte aankondigen van ‘de Hoogstraatse Trappers’.

n

s

l n

t t e

n e

Op de foto (boven vlnr) Herman Mertens, Jef Geerts, Frans Lambregts, Andre Oninckx, Jan Mertens, x Vermeiren, (half verscholen)Jef ‘Rabas’ Mertens, Rombouts, Jos Laurijssen, Verheyen, Jos Brosens, Frans Marissen, Leo Van Aert, Miel Marijnissen, Ludo Van Laer, Ludo Thielemans, Frans De Roover, Eddy Verheyen, Ronny Aerts, Eddy Mertens, Eric Scheynen, Paul De Meyer, Danny Scheynen, Piet De Meyer. Onder (vlnr) Rik Verhoeven, Gust Vermeiren, Jaak Muesen, Mil Van Aert, Gust Thielemans, Jan thielemans, Ronny De Meyer, Scheynen, Cis Strijbos. (info Luc Meyvis van café De Velo)

WIN met de

Gulle Gever Voor de prijsvraag deze maand blijven we in het wielermilieu. Fietstoerisme en bierdegustatie gaan hand in hand. Daarom kunt u deze maand een van de drie prachtige Fietsboxen winnen met alle knooppuntkaarten van de provincie Antwerpen. Deze box heeft een waarde van 20.00 euro. Verder geven we ook drie toeristische Bierboxen weg met daarin onder andere een verrassend recept van een Hoogstraatse kok.

Ga naar onze website en antwoord op de volgende, voor één keer moeilijke vraag: Als je van knooppunt 28 (Princeven) naar knooppunt 29 (Achtel) rijdt, hoeveel kilometer heb je dan gefietst? - 2 km - 3,2 km - 5,9 km - 12,3 km

Misschien wint u wel, zoals vorige maand Marc Van Aelst (Minderhout), Suzanne Keustermans (Wortel) en Els Tuytelaars (Hoogstraten), die elk voor 20.00 euro ‘ijskreem’ mogen gaan eten bij Hoeve-ijs De Bouwhoeve.(lvr)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 5

DHM_juli_327.indd 5

21-6-2012 12:05:21


De Hoogstraatse Wielertoeristen LEDEN: 174 GROEPEN: Gebaseerd op gemiddelde snelheid en gereden afstand per groep: A-groep (32 km/h & 100 km), B-groep (30 km/h & 80 km/h & 70 km, D-groep: 24 km/h & 60 km). Ook een gedeelte van de club die ’s winters veldtoertochten rijden.

TRAININGEN : Alle groepen rijden op donderdagnamiddag, zaterdagnamiddag en op zondag & feestdag in de voormiddag. In zomerseizoen ook regelmatig volledige zaterdag voor langere ritten (130 km of meer)

LEDEN OUDER DAN 60 JAAR: 45 waarvan 11 ouder dan 70 jaar. Jef Geerts (73 jaar en lid van de A-groep), Frans Snijers, AMBITIES, PLANNEN: Inrichten van een veldtoertocht eerste zondag februari (+ 1000 deelnemers). Inrichten van een 4tal wegritten voor wielertoeristen

Hoogstraatse Trappers LEDEN: 17 TRAININGEN : Veel groepuitstappen voornamelijk op zaterdag en zondag LEDEN OUDER DAN 60 JAAR : Robert De Backer, Jaak Muesen, AMBITIES, PLANNEN : Fietsen met plezier de laatste kilometer. Uitstappen: fietsrit in en rond Gouda, en windmolenrit in Nederland, een meerdaagse beklimming van de mont Ventoux, Clublokaal is “café de Velo”. - hoogstraatsetrappers.webs.com/fietsclub.html

6 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 6

21-6-2012 12:05:22


n d

0 n

-

WTC Victoria LEDEN: 33 GROEPEN : Een A-groep met ongeveer 18 mannen Een B-groep met voornamelijk vrouwen en enkele mannen. Ongeveer 15 personen.

TRAININGEN : De A-groep traint op zondagvoormiddag en op woensdagavond De B-groep traint op zondagvoormiddag en donderdagavond

LEDEN OUDER DAN 60 JAAR : Wij hebben 1 persoon van 62 jaar nl. Jos Verschueren AMBITIES, PLANNEN : vooral met plezier wekelijks trainen en af en toe een wedstrijd meedoen.

KWB Wielertoeristen LEDEN: 65

TRAININGEN : Geen trainingsprogramma

GROEPEN : A groep ongeveer 20 personen B groep ongeveer 40 personen C groep ongeveer 5 personen

LEDEN OUDER DAN 60 JAAR : 20 Fons Donckers, Petrus Geenen,

AMBITIES, PLANNEN : Inrichten van avond vierdaagse (22ste jaargang), 3 daagse naar Limburg.

n

 -

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 7

DHM_juli_327.indd 7

21-6-2012 12:05:22


De Dreefse Trappers LEDEN: 53 GROEPEN : Gebaseerd op gemiddelde snelheid en gereden afstand per groep: A-groep (32 km/h & 100 km), B-groep (30 km/h & 80 km/h & 70 km, D-groep: 24 km/h & 60 km). Ook een

gedeelte van de club die ’s winters veldtoertochten rijden.

Woensdag 13u00 en 19u00 - vrijdag 13u00 zaterdag 14u30 - zondag 8u30 en 8u45 en 9u00

TRAININGEN : Wekelijkse ritten (vertrek bij café Den Bud in Meersel Dreef)

AMBITIES, PLANNEN : New Holland, Postel, Willemstad, De Dreefse trip, Scherpenheuvel, Zeelandbrug en Oesterdam, weekend fietsen in de Eifel (Duitsland)

8ste mouterijquiz Voor de 8ste maal organiseert het

‘‘Buurtcomité De Mouterijstraat leeft!’’ haar quiz. Deze algemene kennisquiz gaat door op vrijdag 27 juli 2012, start om 20.00 uur, in de tent op het pleintje van de Mouterijstraat.

Inschrijven voor 16 juli — max 6 personen per ploeg inschrijvingsgeld € 15,00 inschrijven bij: Buurtcomité De Mouterijstraat leeft! Mouterijstraat 4/1 — 2320 Hoogstraten tel 0478/31.04.65 (buurtwerkster Karin) Karin.cotteleer@ocmwhoogstraten.be

8 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 8

21-6-2012 12:05:29


0

, , n

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 9

DHM_juli_327.indd 9

21-6-2012 12:05:34


De wielertoeristenclub Valencia (WTV-Valencia) LEDEN: 33 GROEPEN: Er is een A-ploeg en een B-ploeg TRAININGEN : Per maand worden er 3 ritten van 90 km gereden de zgn Valenciatour. Eens per maand is er een langere rit voorzien.

AMBITIES, PLANNEN : Ook wordt er jaarlijks een veldcross in de Mosten georganiseeerd. In de winter rijdt er ook een groep mee met de veldtourtochten.

De club bestaat al 20 jaar. De groep is van 22- 60 jaar en telt ook een 8 tal vrouwen in haar ledenbestand. Het lokaal is bij radio Valencia in Meer. -www.wtc-valencia.be

Jaarlijks wordt er deelgenomen aan Meetria, De Kelly, De Bilzen classic enz...

MTB De Rokende Ketting LEDEN: 13 GROEPEN : 1 groep TRAININGEN : Zondagvoormiddag recreatie mountainbiketocht in eigen streek of deelname aan een mountainbike toertocht. In de zomermaanden 1 X per maand rit over de weg.

10 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 10

21-6-2012 12:05:35


0

De Meerse wielervrienden LEDEN: 33 GROEPEN : A-renners, al naargelang de vorm van de dag (5 à 10 renners) B-renners, al naargelang van de dag (10 à 20 renners)

TRAININGEN : Elke zondagochtend allen samen - Elke woensdagavond allen samen Elke woensdagmiddag + 55 j. (en wie tijd heeft) LEDEN OUDER DAN 60 JAAR : 5 renners Jan Laurijssen, Bert Ter Harmsel, Frans Van Dun,

AMBITIES, PLANNEN : Jaarlijks weekenduitstap, oa in het verleden in clubverband Marmotte gereden , Trois ballons, … Dit jaar cyclosportieve Trois Ballons voor een 6 tal renners en Dolomietenmarathon. Goede mix van jonge en oude renners zo lang mogelijk trachten te behouden, door wederzijds respect.

De Vlinders LEDEN: 30 GROEPEN : Geen echte indeling in A of B. Er wordt onderweg wel ingekort om toch ongeveer samen de rit te beëindigen.

TRAININGEN : dinsdag om 13u00 - donderdag om 13u00 - zaterdag 13u00 - zondag 7u00 LEDEN OUDER DAN 60 JAAR : 11 Johan Marten, Jaak Dekkers

AMBITIES, PLANNEN : Per fiets van Minderhout naar de Eifel 2 dagen heen en dan terug met ongeveer 18 personen. Clublokaal Café De Papillon.

-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 11

DHM_juli_327.indd 11

21-6-2012 12:05:35


WTC De Zwaantjes LEDEN: 112 GROEPEN : Groep A: Rijden wekelijks naar Scherpenheuvel gem 35 Km/u Groep B: Rijden 35 verschillende op voorhand uitgezette ritten gem 28 Km/u Groep C: Rijden 35 verschillende op voorhand uitgezette ritten gem 24 Km/u

Groep D: Rijden met de gwone fiets ook 35 verschillende ritten met halfweg een halte voor een koffietje. TRAININGEN : Elke zondag van de eerste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober is er een rit die telt voor het ritten klassement Er wordt de dinsdag en donderdagnamiddag en woensdag en donderdagavond gereden om de conditie te verscherpen. - In de winter wordt

er aan, mountainbike gedaan en wordt er tevens zondags een wintertoer gereden op de baan. LEDEN OUDER DAN 60 JAAR : 22 waarvan Rik Verschueren de oudste, Jos Laurijssen, AMBITIES, PLANNEN : Als ĂŠĂŠn grote vriendengroep onze sport blijven beoefenen. Er zijn dit jaar uitstappen gepland naar de Moezel, Alpen en Eifel.

WTC Papillon

12 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 12

21-6-2012 12:05:36


s

WTC De Windklievers LEDEN: 32 waaronder 2 vrouwen

langere ritten, meestal boven de 100km. - zondagmorgen: 60 à 80km.

GROEPEN : 1 groep TRAININGEN : Wij organiseren clubritten op de dinsdagavond: ongeveer 60km. - zaterdag:

steeds allemaal samen, aan een tempo voor iedereen kunnen fietsen onder het moto “samen uit, samen thuis”.

Clublokaal “café de Velo”. Clubadres is: Donkerstraat 7 2387 Baarle-Hertog Proberen de groep beperkt te houden zodat ze

-

DE WERELD VAN

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 13

DHM_juli_327.indd 13

21-6-2012 12:05:36


M g p v 1 m

14 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 14

21-6-2012 12:05:37


VANUIT HET STADHUIS Naweeën van een laks beleid?

Zonevreemde bedrijven krijgen nog 20 jaar respijt Meerderheid tegen oppositie stemde op 23 april 2012 het RUP Zonevreemde bedrijven goed. Hierdoor mogen zes bedrijven in Meer en Meerle nog 20 jaar hun activiteit op die plaats uitoefenen. Nochtans is dit gebied in het Ruimtelijk Structuurplan voorbehouden voor landbouwdoeleinden. In alle voorbereidende werkstukken en contacten was steeds 15 jaar vooropgezet als regularisatieperiode. “Concurrentievervalsing en aanfluiting van de milieuwetgeving” zegt de oppositie. “Noodzakelijke uitdooftermijn” vindt het college. Klein begin Je weet hoe het gaat. Je wil een eigen bedrijfje opstarten en je begint thuis in de schuur of de stal. Als de zaak lukt zien we later wel. Zo zijn er wellicht tientallen in Hoogstraten en het getuigt van ondernemingschap en durf. Maar dat ‘later’ wordt dikwijls verder en verder uitgesteld. Het bedrijf groeit, het gebouw is niet meer aangepast, er komen personeelsleden bij, er moet een ruimte bijgebouwd worden, enz, en dus worden er oplossingen gezocht. Sommigen vergeten een bouwaanvraag in te vullen, enkelen durven wel eens een verkeerde bestemming aangeven, anderen gaan te rade bij een bevriend politicus. En voor je het weet is de bal aan het rollen en raak je verstrikt in het eigen net. Misschien was er bij de opstart of de uitbreiding van de zaak geen geschikte bedrijvenruimte in de buurt, of misschien dateerde de start wel voor de opmaak van het gewestplan Turnhout in 1977. Maar sinds 1997 is er het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen dat de grondgebied vastlegt in woongebied, landbouwgebied, industriegebied, enz. en sinds enkele jaren zijn er in Hoogstraten heel wat bedrijventerreinen bijgekomen. Verschillende ondernemers hebben daar gebruik van gemaakt en volgen de wettelijke weg. Anderen daarentegen zagen op tegen de kosten van verhuis en nieuwe investeringen, en bleven waar ze zaten, zij het dan in de illegaliteit.

geven aan het stadsbestuur, wel oren had. Maar anderzijds werd in 1989 zonder vergunning het gebouw gesloopt en vervangen door een nieuw bedrijfsgebouw. Twee jaar voordien werd aan het bedrijf een tijdelijke milieuvergunning verleend voor een periode van twee jaar, waarbij duidelijk gesteld werd dat het de exploitant de gelegenheid moet geven zijn bedrijf naar een meer geschikte plaats over te brengen. De andere bedrijven zijn van recentere datum en zijn eveneens niet in orde met hun vergunningen. Zo is bijvoorbeeld de bewuste garage helemaal anders ingeplant dan voorzien op de stedenbouwkundige vergunning die daarenboven werd afgeleverd voor een landbouwloods, terwijl er direct een woning en garage werd opgericht. Omtrent dit bedrijf loopt al meer dan tien jaar een gerechtelijke procedure. Zo heeft ieder van deze bedrijven wel zijn eigen voorgeschiedenis en ook zijn argumentatie om begrip te vragen voor haar situatie.

Bezwaren De stad Hoogstraten wil nu via een RUP een oplossing aanbieden aan deze zes bedrijven. Een RUP is een Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de (gedeeltelijke) uitvoering van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS). In een RUP legt de gemeente de richtlijnen vast waaraan een project in het gebied van het betrokken RUP moet voldoen en wat er in de toekomst in dat gebied nog mogelijk is op vlak van ruimtelijke ordening. Voor de betrokken bedrijven betekent dit RUP een tijdelijke regularisatie. Het bedrijf mag zijn activiteit op die plaats blijven uitoefenen maar krijgt een maximum duur opgelegd. Na die tijd moet de huidige bedrijvigheid uitgedoofd zijn en wordt de bestemming terug landbouw zoals het in oorsprong was. In de planning werd steeds 15 jaar vooropgezet zowel in officiële verslagen naar Provincie, de adviesraad GECORO, de ge-

Probleem Het is niet duidelijk hoeveel dergelijke zonevreemde bedrijven er momenteel in Hoogstraten zijn. Ook niet waarom het stadsbestuur er juist deze zes bedrijven voor een regularisatie uitneemt. Het gaat om vier schrijnwerkerijen, één garage en één stro- en hooihandel. Eén van de bedrijven beroept zich op het feit dat de omvorming van landbouwbedrijf tot schrijnwerkerij reeds in 1974 werd uitgevoerd, nog vóór de goedkeuring van het gewestplan en vóór de verplichting van een stedenbouwkundige vergunning. Dit lijkt een logische argumentatie waarnaar het GECORO (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) die advies moet

Ook aan de Ster in Hoogstraten zijn er de laatste jaren heel wat nieuwe bedrijventerreinen bijgekomen DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 15

DHM_juli_327.indd 15

21-6-2012 12:05:37


VANUIT HET STADHUIS meenteraad, en andere. Maar op het moment dat de definitieve goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd is die 15 jaar plots veranderd in 20 jaar.

Niet iedereen akkoord Er komen in totaal 13 bezwaarschriften binnen tegen dit RUP waarvan er uiteindelijk 7 ontvankelijk verklaard worden. Waar voor de enen het RUP een regularisatie is van een illegale activiteit en dus een fout signaal, is het voor de anderen een belemmering van het vrije ondernemingschap. In die laatste categorie zitten alvast de verschillende ondernemers van deze bewuste bedrijven. Zij vechten dit RUP aan in verschillende bezwaarschriften. De voornaamste bezwaren kunnen we als volgt samenvatten:De uitdooftermijn van 15 jaar is te kort en een herlocalisatie is onbetaalbaar. Destijds was er geen grond beschikbaar voor het opstarten van een bedrijf en het bedrijf heeft nooit klachten gekregen op de plaats waar het nu gevestigd is. Andere bedrijven zouden wel een definitieve oplossing gekregen hebben. Het bedrijf is goed bereikbaar en heeft een aanvaardbare ruimtelijke impact. De bedrijfsleider wil zich engageren om de nodige vergunningen te bekomen. Door een nabestemming (landbouw) te geven zal de leegstand van de landbouwgebouwen toenemen.

Fout signaal De fractie Groen!Hoop/Hoogstraten Anders vindt deze regularisatie via een RUP een foutief signaal en had daarom ook een bezwaarschrift ingediend. Deze bedrijven hebben van bij de aanvang of kort daarna de regelgeving over de Ruimtelijke Ordening en de milieuvergunningen genegeerd. Andere dergelijke bedrijven hebben wel de stap gezet naar een herlocalisatie, ook al was dit een serieuze investering. Een regularisatie van deze zes bedrijven is dus niet rechtvaardig tegenover die bedrijven die zich wettelijk in orde hebben gesteld. Zij zorgt bovendien voor een concurrentievervalsing tegenover hen, maar ook nog eens tegenover die andere die ook zonevreemd zitten en niet geregulariseerd worden. Bovendien is het een slecht signaal naar startende ondernemers om ook op diezelfde wijze te beginnen omdat de indruk lijkt dat alles wel te regelen valt.

stadsbestuur omtrent ruimtelijke ordening in de gemeente. Dit voornamelijk bij de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en bij de opmaak van de ruimtelijke uitvoeringsplannen. Uiteindelijk kon het zich vinden in dit RUP op voorwaarde dat deze bedrijven na 15 jaar zouden uitgedoofd zijn. “De uitdooftermijn van 15 jaar is het resultaat van een afweging tussen de wenselijkheid van het tijdelijke behoud ter plaatse ( of het gebrek hieraan), en het bieden van mogelijkheden voor de bedrijfsleider om een herlocalisatie voor te bereiden.“ GECORO nam alle bezwaarschriften door en concludeerde dat de aangebrachte bezwaren niet zwaar genoeg doorwegen om het RUP aan te passen. Ook het advies van de gewestelijk stedenbouwkundige ambtenaar was grotendeels negatief. Zijn conclusie op 25/8/2011 luidt : Het ongunstig advies ten aanzien van de RUP’s Schrijnwerkerij Verschueren, Schrijn- en Timmerwerken Vermonden, Garage Jos Jansen en Strohandel Herman Jansen blijft behouden. Schrijnwerkerij Martens en Schrijnwerkerij Jansen worden onder de gestelde voorwaarden gunstig geadviseerd.

20 jaar? Groot was de verrassing op de gemeenteraadszitting van 23 april 2012 wanneer bij de definitieve goedkeuring van het RUP Zonevreemde bedrijven het college op de proppen komt met een uitdooftermijn van 20 jaar. Ondanks de felle discussie in de raad wordt dit goedgekeurd, zij het meerderheid tegen oppositie. Zestien raadsleden stemmen voor, vijf tegen en één onthoudt zich. Twee raadsleden namen niet aan de discussie en de stemming deel om mogelijke belangenvermenging te vermijden. Raadslid Roger Van Aperen had gehoopt dat sommige van deze

bedrijven zouden uitgeweken zijn naar één van de 36 terreinen achter de Veiling maar deze zijn nu volzet. Hij pleit ervoor om de termijn van uitdoving op 30 jaar te brengen. Raadslid Aerts stelt dat herlocaliseren niet gemakkelijk is en dat grond nu teruggeven aan de landbouw onmogelijk is. Hij vindt dat uitdoven noodzakelijk is maar dan zonder er een termijn op te zetten en zonder dat het bedrijf wordt overgegeven. Raadslid Huybrechts onthoudt zich omdat men slechts enkele bedrijven selecteert en men geen motivering geeft voor de verlenging van de uitdoofperiode van 15 naar 20 jaar. Groen! Hoop stemt tegen omwille van hoger aangehaalde argumentatie en hekelt de tot nu toe lakse houding inzake handhaving van het gemeentebestuur die ze verantwoordelijk acht voor deze situatie. Zij heeft geen begrip voor de plotse wijziging van de uitdooftermijn. “Gedurende meer dan 2 jaar legt het college de uitdooftermijn vast op 15 jaar, op basis van deze beslissing wordt een volledig nieuw voorontwerp gemaakt, worden adviezen opgemaakt, worden vergaderingen belegd, wordt een openbaar onderzoek gehouden, wordt aan elke instantie gevraagd om akkoord te gaan met een termijn van 15 jaar, en met één pennentrek , en dit zonder op maar enig niveau dit voorstel van verlenging ter bespreking voor te leggen, beslist het College om de termijn met 5 jaar te verlengen. Het college wijzigt de spelregels nadat de match afgelopen is.”

Motivatie Schepen Ward Baets, schepen van Ruimtelijke Ordening, van Milieu en van Landbouw, wijst er op dat dit RUP opgenomen werd in het gemeentelijk structuurplan waarbij heel wat technische toelichting gegeven werd aan de raadsleden.

GECORO De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening heeft zich aanvankelijk twee maal unaniem uitgesproken tegen een regularisatie van deze bedrijven, vooral omwille van de onrechtvaardigheid tegenover andere ondernemingen. Het GECORO is samengesteld uit afgevaardigden van diverse geledingen van de maatschappij, zoals de landbouw en de werkgeversorganisaties, en de politieke partijen, aangevuld met een aantal deskundigen, en geeft advies aan het

16 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 16

21-6-2012 12:05:37


n s

-

. n

-

VANUIT HET STADHUIS “Er werd voor elk bedrijf een oplossing gezocht waarbij 15 jaar als een billijke termijn werd ervaren. Maar uit de bezwaarschriften blijkt dat 15 jaar een korte termijn is als uitdoofperiode omwille van recente investeringen en bijhorende afschrijvingen van de bewuste bedrijven. Het gemeentebestuur gaat op zoek naar mogelijkheden waar nog bijkomende industrieterreinen kunnen ontwikkeld worden. Men moet ook de leegloop van de dorpen in de gaten houden. Het college zal ook een inventaris opmaken van andere bedrijven die in een gelijkaardige situatie zitten.” Volgens burgemeester Van Aperen is er tot nu toe nooit plaats genoeg geweest. Het nieuwe industrieterrein De Kluis zal immers nog een jaar op zich laten wachten.

n

Toekomst

,

In de veronderstelling dat de hogere overheid dit RUP met 20 jaar uitdovingtermijn goedkeurt, blijft er nog de kritiek van GECORO en Anders over de ongelijke behandeling van deze zes bedrijven tegenover al de andere bedrijven die momenteel ook zonevreemd functioneren. Hoeveel het er nog zijn is niet helemaal duidelijk. Bij de opstart van het Gemeentelijk Structuurplan

n t

l ,

Hoogstraten in 2005 zouden er nog 34 bedrijven geïnventariseerd zijn als zonevreemd. Hoogstraten heeft jarenlang de kwalijke reputatie gehad van een gemeente waar heel wat kon. “Doe maar, we regelen het achteraf wel” is heel lang een bekende uitspraak geweest in deze gemeente. Hopelijk kan Hoogstraten geleidelijk aan een punt zetten achter die kwalijke reputatie. Maar dan zal een strikter handhavingsbeleid geen overbodige luxe zijn. Het argument van de betrokken ondernemers dat zij zwaar geïnvesteerd hebben in hun huidig bedrijf is wellicht een correcte vaststelling. Maar je kan je de vraag stellen hoe het zo ver is kunnen komen. Ook de maatschappij en de overheid hebben in de loop van de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd in nieuwe industrieterreinen. Iedere inwoner van de stad Hoogstraten betaalt letterlijk mee voor een correcte ruimtelijke ordening. Indien de mogelijkheden van aangepaste industrieterreinen zich aandienen is het logisch dat er gebruik van gemaakt wordt. Hiermee wordt uiteindelijk iedereen beter.

Verkiezingen Op 14 oktober 2012 trekken we met zijn allen naar de stembus, de meesten uit volle overtui-

ging, anderen misschien dik tegen hun zin. Maar we kunnen er niet tussenuit: deelname aan de verkiezingen is in België verplicht. Maar ook niet-Belgen, zowel uit Europa als elders uit de wereld hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hoogstraten de mogelijkheid hun stem te laten horen. In Hoogstraten is meer dan 20 % van buitenlandse origine, waarvan uiteraard de Nederlanders de grootste groep uitmaken. Er zijn echter enkele belangrijke voorwaarden voor buitenlanders om aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen. Men moet minstens 18 jaar oud zijn op 14 oktober 2012. Men moet ingeschreven zijn op de kiezerslijst in Hoogstraten vóór 1 augustus 2012 en niet door het gerecht geschorst of uitgesloten zijn als kiezer. Mensen afkomstig van buiten Europa moeten daarenboven minstens 5 jaar ononderbroken in de gemeente wonen. Eenmaal ingeschreven, is men ook verplicht te gaan stemmen. Wie een bijdrage wil leveren aan het bestuur van Hoogstraten en wil meestemmen wende zich tot de bevolkingsdienst in het stadhuis en laat zich inschrijven op de kiezerslijst en dit vóór 1 augustus 2012. (jh)

-

e r e

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 17

DHM_juli_327.indd 17

21-6-2012 12:05:38


Merenaar maakt met ‘hexacopter’ unieke luchtfoto’s

Natuurschoon in vogelvlucht in De Klapekster Vanaf 1 juli tot en met 31 augustus kan je in bezoekerscentrum De Klapekster een vrij unieke tentoonstelling gaan bekijken. Merenaar Marco Denis maakte met zijn hexacopter prachtige luchtfoto’s van Wortel Kolonie en de vallei van het Merkske. Naar aanleiding van de tentoonstelling gingen we een babbeltje maken met Marco over zijn passie. De hexacopter is eigenlijk een helikopter op afstandsbediening die wordt aangedreven door zes schroeven. Marco Denis bevestigt onderaan het toestel een digitale reflexcamera en kan zo vanop de grond spectaculaire luchtfoto’s maken. Het is ook een spektakel om hem ermee bezig te zien. De hexacopter stijgt op luttele seconden tientallen meters de hoogte in. Het brommende geluid trekt gegarandeerd de aandacht van toevallige passanten. Marco Denis woont met zijn vriendin Kim en de kinderen in de Zandbergstraat in Meer. ”Ik ben bijna veertig jaar en afkomstig uit Weelde. Daar, vlak bij het vliegveld, is mijn passie voor de vliegerij een beetje begonnen. Ik ben al meer dan tien jaar bezig met op afstand bestuurbare modelvliegtuigjes en ongeveer acht jaar geleden kocht ik me een degelijk fototoestel om de vliegtuigen te fotograferen tijdens airshows. Die passie is nu wel wat voorbij.” Op afstand bestuurde modelvliegtuigjes en fotografie dacht Marco te kunnen combineren. Hij begon wat te experimenteren. “Zo bevestigde ik een licht fototoestelletje op één van mijn vliegtuigjes en slaagde ik erin om toch redelijk mooie opnamen te maken. Ik stuurde die foto’s ook vaak in bij RTV. Bij het weerbericht verscheen meer dan eens één van die foto’s?” “Maar echt tevreden was ik niet. Tot ik op een bepaald ogenblik hoorde dat er een op afstand bestuurbaar hefschroeftuig bestond dat sterk genoeg was om een digitale reflexcamera zonder problemen de lucht in te krijgen. Ik wist meteen dat ik hier voor zou gaan.”

ervaring komt me natuurlijk wel heel goed van pas bij deze hobby.” “ Voor particulieren werk ik enkel op aanvraag. Ik hou er niet van om mezelf aan te prijzen bij mensen en met al gemaakte luchtfoto’s voor hun deur te staan.”

M a s e H

“De hexikopter kan tot anderhalve kilogram gemakkelijk de lucht in krijgen. Er bestaan nog wel zwaardere modellen, bijvoorbeeld met acht hefschroeven. Maar dit toestel is sterk en stabiel genoeg voor mijn camera. Vanop de grond kan ik de positie van de camera bedienen, trillingen zijn uiteraard uit den boze. Inzoomen doe ik bijna nooit om het effect van de bewegingen in de lucht te minimaliseren.” Voor de tentoonstelling in de Klapekster selecteerde Marco een twintigtal foto’s. Ze geven een heel ander beeld van de kolonie en van de vallei van het Merkske. “Die foto’s maakte ik op vraag van Natuurpunt Markvallei. Het was ook voor mij een uitdaging, maar het is me honderd procent meegevallen.”

Marco Denis met zijn hexacopter

De tentoonstelling kan tijdens de openingsuren van De Klapekster bezocht worden (donderdag tot zondag, van 13 tot 17u) of op aanvraag (do)

evenementen of journalistieke items. Ook een luchtfoto van uw eigen woning of bedrijf is altijd mooi, vooral omdat je zelf het gezichtspunt kunt overleggen met Marco.

Een luchtfoto leent zich zeer goed voor vastgoed, bouwprojecten, landschapsfotografie,

Alle informatie en prijzen vind je op www.flightcam.be of telefoon +32 (0)499 32 69 16

Alleen de kostprijs schrok Marco wel af. “Het gaat toch al snel over een investering van 7 000 euro. Louter als hobby kon ik dat niet verantwoorden. Daarom besloot ik in bijberoep luchtopnames te maken. Mijn eerste klant was de Antilliaanse Feesten. Ik stapte op Lode Verschueren af met het voorstel luchtopnames te maken van het festival. Dat bleek ook nog heel handig voor de organisatie om een overzicht te krijgen van de opbouw van het hele terrein. Ze kregen onmiddellijk een zicht op mogelijke knelpunten. Dit jaar werd ik opnieuw gevraagd.” Vooral bedrijven komen aankloppen bij Marco. “Ik werk eigenlijk bij Philips als technisch operator en studeerde twee weken om mijn getuigschrift bedrijfsvoering te halen. Mijn technische

Een luchtfoto genomen ergens in Wortel-kolonie

18 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 18

H g W w h p E d

21-6-2012 12:05:38

O


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE

EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN van de HEILIG BLOEDPROCESSIE Het is de zondagvoormiddag 3 juni, en de regen valt bij bakken uit de hemel. Een blik op de buienradar geeft Hoogstraten geen soelaas, het is voor heel de dag. Dus, de Heilig Bloedprocessie niet naar buiten. Wel een beperkte ommegang, de ‘klein processie’, binnen de kerk. Een noodoplossing. Een tegenslag, want als ervaringsdeskundige (25 jaar onder “de kas” in het Hoogstraats - het Heilig Bloedschrijn in het processiaans - tot de rug het begaf) kent uw dienaar maar al te goed de onvoldaanheid waarmee de processieïsten dan terug huiswaarts keren. Zonder na-pintje met de groep op een zonnig Vrijheids-terras. En zonder die pijnlijke schouders, rug, benen, voeten, die het verdienen van de hemel weer een stukje dichterbij zouden hebben gebracht. Zo denkt men dan toch. Maar hoe zit dat eigenlijk? Wie beslist er over “gaan” of “niet gaan”. En wie zitten er eigenlijk nog meer achter de schermen van de Heilig Bloedprocessie, in die Gazet uit het Antwerpse zo oneerbiedig “de stoet” genoemd. Foei Frut, er bestaat ons inziens nog altijd een wezenlijk onderscheid tussen een stoet en een processie. Hoogtijd dus om maar eens een kijkje achter de coulissen te gaan nemen.

Daarom…

De Stichting kreeg de processie in volle eigendom en begon onmiddellijk met een geleidelijke restauratie van de toch wat in verval geraakte processie. En investeerde in de periode 1980-2000 voor zowat 125.000 euro of 5.000.000 goeie oude Belgische franken in die eerste vernieuwing.

n -

-

zetten: deken Pieter Hannes, Vital Raes, Adrien Van den Bossche, René Van Delm, Jos Bruurs, Jan Mercelis, Fons Pans, Theo Vanderhallen, en onderpastoor Frans Wouters. Deken Hannes was de eerste voorzitter.

Order der redactie ten onzent Ga, fiets, of automobliel desnoods, naar Hoogstraten op Heilig Bloedzondag. Meng u tussen de bedevaarders en vraag wie er de baas is van de stoet. En hou het een beetje eerbiedig, ge zijt daar niet op Wortel-carnaval.

Deken Pieter Hannes

Als vanouds, eerst weer een brokje geschiedenis

Voornamelijk door overlijdens kwamen er in de loop der jaren nogal wat verschuivingen aan de bestuurstafel van de Stichting, tot in 1999 huidig voorzitter van de stichting Johan Ooms de fakkel van ‘de griffier’ overnam, en gestaag doch onversaagd het werk van zijn voorgangers verder zette. Zodat heden zowat de gehele processie is gerestaureerd en/of vernieuwd.

Niet om te diep te graven, wel om te weten wie er momenteel achter de schermen de touwtjes van de Heilig Bloedprocessie in handen heeft. Ná de periode van deken Jozef Lauwerys, want toen hoefde die touwtjes-vraag immers niet te worden gesteld. In 1980 na de woelige mei 68-jaren en de navolgende “normvervaging”, werd door enkele mensen het moedige initiatief genomen om de “Heilig Bloedstichting” in het leven te roepen. Notaris Jan Michoel maakte de stichtingsakte op en de volgende beheerders werden bereid gevonden om er hun brede schouders onder te

De huidige bestuursleden zijn Jos Bruurs, Theo Vanderhallen, alle twee nog oorspronkelijken, en verder May Bruurs, Melda Bruurs, Wiske Damen, Jos Schrijvers, Karel Aerts, Jef Janssens, voorzitter Johan Ooms en pastoor Bart Rombouts.

De Heilig Bloedprocessie zoals Alfred Ost ze zag. (Foto Stedelijk Museum Hoogstraten).

Beetje een pikant detail. Iedereen dacht dat bij de oprichting van de Stichting de nodige stap-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 19

DHM_juli_327.indd 19

21-6-2012 12:05:39


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE pen waren gedaan om de stichtingsakte te laten registreren. Fout. In zijn verwoede maar haast hopeloze poging enige transparantie te brengen in de archiefstukken die zich nog in de dekenij bevinden, vond Johan het ontwerp van de statuten ergens gewoonweg in een schuif verloren gelegd. De nalatige: deken Pjeer Hannes. Moge de Heer toch zijn ziel hebben, goed mens als hij was. Om de geschiedenis af te sluiten, tot vernieuwing van een processiegroep wordt binnen het bestuur van de stichting beslist, waarna good old May Bruurs zich aan de tekentafel zet. Haar ontwerp wordt vervolgens al naargelang de aard van het werk en na prijsaanvraag in uitvoering gegeven

Hoogstraatse particulieren of instellingen. De betreffende groepen werden ter plaatse gekleed en gingen van daaruit naar de vertrekplaats van de processie. Maar de tijden zijn veranderd. En niet alleen dat, die bewaring op verschillende locaties leidde elk jaar weer tot een hoop gedonder wanneer tijdens de pinksterweek kleding en attributen naar de meer centrale kleedplaats diende te worden vervoerd. Daarom werd naar een meer centrale opslagplaats gezocht, die gevonden werd in de kelder van het nieuwe adminstratieve centrum. Goed geacclimatiseerd en door het stadsbestuur goedertierend ter beschikking van de Stichting gesteld.

Een zeer trouwe medewerker achter de schermen van de Stichting heet Jos Schrijvers. Zo goed Jos kon, kan (?) omgaan met de kruisboog, zo goed kan hij overweg met hamer, beitel en ander gerief. Getuige de sokkel van het Heilig Bloedschrijn die Jos maakte naar het voorbeeld van de oude, die zijn beste tijd had gehad. “Een schwoon winterweirk”, zie Jos. aan de zusters Trappistinnen te Brecht of aan de Kunstateliers Slabbinck in Brugge. Een groep vernieuwen kost al vlug 10.000 euro of zowat 1.000 euro per kledingsstuk.

Niet op zolder Teveel geld dus om de stukken zonder meer op een stoffige zolder of schimmelige kelder van jaar op jaar te bergen. Vroeger werd de processiekleding of –stukken verzorgd en bewaard door

Maar er zijn nog van die diehards. Zo bewaart en kleedt May Bruurs nog altijd de groep van Sinte Kathrien. Simonne van Jos Bruurs en schoonzus van, heeft nog steeds kleding en Druiventros onder haar hoede. Hetzelfde doet Mia Michielsen voor de groep van Onze Lieve Vrouw, Margot Torfs voor de Fluitspelers en Liesbeth Hofkens voor de Korenschoof. In het Seminarie zorgt men voor de kruisdragers en kruisen met de angstaanjagende Zeven Hoofdzonden. Een betere plaats kan niet worden bedacht, jong geleerd is oud

niet gedaan. In het Spijker en de gemeenteschool vinden Karteldragers en AgnusDei-schaapjes al sinds mensenheugnis een onderkomen. Ere zij gebracht aan dezen. En sorry moesten we iemand of iets vergeten zijn. Er wel op gelet dat dat dan de schuld is van oppermeester Johan Ooms, die het ons allemaal heeft verteld.

De jaarlijkse Grote Kuis én Verhuis, én de Strijk

20 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 20

21-6-2012 12:05:39

T e z fl

E e k M d


l

n

VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE dag de nodige tijd kan worden besteed aan een grondige en laatste controle van kleding en stukken. Wat ons er aan doet denken dat we eigenlijk nog niet gezegd hebben dat doorheen het jaar het nodige herstel en onderhoud wordt uitgevoerd. Zo werd in 2011 nog alle houtwerk herschilderd, onder de kundige leiding van Cyriel Oomen. De vrijdagnamiddag vóór het grote gebeuren gaan andermaal de vrouwen aan de slag. Om in de zaal Pax met bout op plank de kleding gladjes in de juiste plooi te leggen en per groep in de rekken te hangen. Merk wel, we hebben hier te maken met een klassiek rollenpatroon. Sjouwende mannen, strijkende vrouwen. Voor wanneer de nieuwe man aan de strijkplank, en de sterke, mulier fortis, vrouw de verhuiskar trekkend. Vraag: Hoeven we ons daar eigenlijk hier druk over te maken. Antwoord: Bijlange nie.

Processievolk

Goed voor verhuis en andere diensten. V.l.n.r: Rij vooraan: Jos Janssens, Jos Schrijvers, Jan Bruyndonckx, Jack Van Loon, Jef Janssens. Rij midden: Jaak Snoeys, Jaak Brosens, Roger Michiels, Eddy Schrijvers. Rij achteraan voorzitter Johan Ooms, Jan Martens en pastoor Bart Rombouts. Pastoor Bart gaf toe niet danig van dienst te zijn bij de verhuis, maar we hebben hem er toch maar bij opgezet. De man heeft genoeg andere verdiensten. Trouwens, iedereen komt al eens graag met zijn portret in de gazet, ook pastoors. Te beginnen in de pinksterweek wanneer vlijtige en vaardige vrouwenhanden de ganse kerk, het zilver- en goudwerk van de processiestukken een flinke poetsbeurt geven, en de bloemen schikken. En zoals gezegd, het merendeel van de kleding en de processiestukken wordt gestockeerd in de kelder van het nieuwe administratief centrum. Maar, de processie vertrekt uiteraard niet vanuit die kelder. Daarom, gewilligen spannen in om de

donderdag vóór de eerste Heilige Bloedzondag kleding en stukken te versjouwen naar de kerk en de zaal Pax, de centrale kleedplaatsen. Vroeger toen alles nog links en rechts geborgen zat liep deze karwei over een vijftal dagen. Thans loopt alles op wieltjes en is de zaak met een voormiddag gepiept. Johan en de zijnen hebben immers een aantal navenante tuigen ontworpen en geconstrueerd met wielen eronder. Zodat het gesjouw minder kracht vergt. En in de namid-

Kleding en stukken piekfijn klaar, nu enkel nog zowat 600 m/v processieïsten, 20 ook m/v groepsbegeleiders en nog wat andere medewerkers van alle slag gezocht. Daar moet geen tekening bij, geen eenvoudige klus. En helaas te veel volk om hier met naam, toenaam en hun portret in de Maand te zetten. Hoewel al deze mensen het stuk voor stuk zouden verdienen. Vooreerst zij er de ouwe getrouwen, m/v die al jaren meelopen, begeleiden of wat dan ook en het niet kunnen laten. Er is zelfs opvolging van vader op zoon, van moeder op dochter. Met Hoogstraten in ‘t hart en de nieren. We kennen een familie waar de kleinzonen van de oorspronkelijke titularis nu meedoen en de achterkleinzonen al klaar staan. Een erekwestie in de familie. Tweedens, de Hoogstraatse onderwijsinstellingen zijn ook steeds zeer nauw bij het Heilig Bloedgebeuren betrokken geweest. En leveren dan ook een flink stuk jeugd aan. Velen tegen

De strijk- en poetsploeg: V.l.n.r: Wiske Damen, Annie Peeraer, Mia Michielsen, May Bruurs, Simonne Michielsen. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 21

DHM_juli_327.indd 21

21-6-2012 12:05:40


VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE Nee, niet ‘achter’ de schermen maar helemaal er vóór, dus niet direct thuishorend in deze rubriek. Maar laten we daar geen probleem van maken. Ons werd namelijk gevraagd en passant ook eens te informeren naar de wereldberoemde Heilig Bloeddraadjes, een oude volksdevotie die dateert van 1678. En inderdaad zij, de draadjes bestaan nog. Bestaande uit DMC borduurzijde en gerold in een blaadje sigarettenpapier worden de draadjes de zaterdagavond vóór Heilig Bloed op de Heilig Bloeddoek gelegd en volgens een welbepaald ritueel gezegend. Om dan tijdens de Heilig Bloedzondagen aan de bedevaarders te worden verkocht in de hoop er enig heil van te verwachten.

Tjen Van Nyen door het Boereneind ingehuurd om het Groot Boetekruis te bebloemen. Normaal horen daar nog rododendrons bij, maar die waren allemaal al uitgeregend zei Tjen. hun goesting, dat weten we. Onterecht jongens en meisjes, ge zult later als ge tot de jaren van verstand zijt gekomen beseffen dat er in het leven meer moet zijn dan Torhout, Werchter en andere meer sexy evenementen in deze toch wel exalterende tijden. En laat het u een zorg zijn als ge ermee wordt uitgelachen. Want we weten dat ook dat gebeurt. Weest gewoonweg fier op uw engagement, toont uw persoonlijkheid. Ja bompa.

meteowing van de Belgische luchtmacht. Deze dienst weet op de minuut het juiste weer te voorspellen met inbegrip van de motregen. Een vervelend natuurverschijnsel dat op de bekende buienradar niet te zien is. Stipt om 10.00 uur beslist Johan van ‘ja’ of ‘nee’, en zet een ‘nee’ onmiddellijk op de website, zodat er niet onnodig wordt opgedraafd. ’t Is te zeggen, alleen door het kluitje voetvolk van de ‘kleine processie’ die bij ontij een ommegang maakt binnen in de kerk zelve.

Uit de tijd zult ge zeggen, nee, er is niet alleen op die zondagen maar gans het jaar door vraag naar de draadjes. Bij de toeristische dienst, bij de kerkwachters. De Stichting denkt er dan ook niet aan om er zich vragen over te stellen, en nog minder om deze vorm van oud volksgeloof te knotten.

Er nog bij te vertellen dat er geen enkel risico wordt gelopen. Er loopt de dag van vandaag zoveel aan kapitaal mee dat grote schade kan worden aangericht. Zoals trouwens in het verleden een paar keer is gebeurd. Ouwe getrouwen zullen het zich ongetwijfeld nog herinneren dat er ooit in allerijl in winkels en poorten moest worden geschuild, nadat evenwel het kwaad al was geschied.

Derdens, een toenemende trend. Er zijn al een paar Hoogstraatse gebuurten die processiegroepen hebben geadopteerd. Zo zorgt het Boereneind voor het Groot Boetekruis dat juist vóór het Heilig Bloedschrijn wordt gedragen. De Buisselhoek zorgt (zou dat een reden hebben?) voor de Boetelingen. Een evolutie die door de Stichting verder zal worden gepromoot. Denk daarbij maar aan de bloemencorso’s in Loenhout en Zundert. Daar worden quasi alle groepen en/of wagens door de gebuurten voor hun rekening genomen.

De hemel niet altijd mee Hoewel grotendeels ter Zijner ere, ons Heer is Zijn processie niet altijd goedgezind. Regelmatig worden daarboven de hemelsluizen wagenwijd opengezet zodat de processie niet kan uitgaan. Maar wié neemt in deze een beslissing, en op basis van welke waarnemingen? Ge moogt raden driewerf, maar ’t Is weeral Johan Ooms. Die constant in verbinding staat met ballonvaarder Louis Van Uffelen. Een man van alle luchten met een ferme voet in huis bij de

De boetelingen van de Buizelhoek

22 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 22

21-6-2012 12:05:40


g n n

VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE En dan hebben we het nog niet gehad over de restauratie/vernieuwing van vaandels en andere kostbaarheden. Aangenomen dat de Stichting geen ezeltje heeft dat centen s.h..t, dan weet ge dat dezen van elders moeten komen. Hierbij te weten dat we de inkomsten in 2 categorieën kunnen indelen. Het kleinste aandeel, wat niet wil zeggen het minste, wordt gewonnen uit de manden van de bedelmeisjes, de omhalingen in de missen, de verkoop van kaarsen en de omzet van het ‘winkeltje’. Een grotere sloef komt van de subsidies, met de stad Hoogstraten aan kop. Met niet minder dan jaarlijks 1.000 euro wordt de Stichting betoelaagd. Gij stadje met smaak, zie maar dat ge er niet van aan den arme geraakt.

En ook niet ‘achter’ de schermen maar wel een beetje op de ‘achter’grond. En daarom misschien niet slecht om er eens een beetje aandacht aan te schenken. Journalistiek werkzaam in het kader van deze reportage waren we op sacramentsdag in de kerk versukkeld geraakt op het moment dat de OKRA-Heilig Bloedviering aan de gang was. En een kerk vol gepensioneerden wekt uiteraard de aandacht van elke weldenkende nieuwsgaarder. Waarbij we tot onze grote schaamte moeten toegeven dat we amper kennis hadden van dit toch wel indrukwekkend gebeuren. Met veel volk, verzorgde teksten, gevulde samenzang en op ’t end nog een rondgang van de ‘kleine processie’ toe. En wat een heerlijk gevoel het gaf, beste mensen, om het Tantum Ergo nog eens te kunnen meezingen.

t l

Europa heeft binnen een project van Leader MarKaante Kempen voor de renovatie van de processies van Hoogstraten, Loenhout en St. Lenaarts (Associatie van Processies van de Noorderkempen) 39.224,62 euro veil. In het kader van dit project doen ook de stad (19.927,00 euro) en de kerkfabriek (4.597,16 euro) eenmalig een duit in het bakje. De één zijn dood, is…., klinkt het te scherp. Maar na het plotse overlijden van tandarts Jan Mercelis viel de erfenis van de voormalige H(oogstratens) O(udheidkundige K(ring) open en beurde de Stichting onverwacht 10.000 euro. Een andere meevaller was de 2.500 euro van een milde schenker die voor de restauratie van de mantel van Onze Lieve Vrouw (1902 - Sacramentsgroep) naliet. Om kort te zijn, met het nodige rijden en omzien staan de financiën van de Stichting er een stuk beter voor dan dezen van ons aller Belgische staat. Een vetpot is het niet, maar de balans is voldoende in evenwicht om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

Erkenning Niet alleen in het Hoogstraatse, ook daarbuiten wordt de Heilig Bloedprocessie danig geapprecieerd. Zo werd ze in 2008 geplaatst op de lijst van het Vlaams Immaterieel Erfgoed. Een plaats op deze lijst geeft het recht de processie te nomineren voor de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van de UNESCO.

De centen Hoewel we het best zouden kunnen, we gaan u niet ál te zeer met cijfers overdonderen. Maar

neem gerust van ons aan beste mensen, de Heilig Bloedprocessie van Hoogstraten kost een bom duiten. We hebben het u al gezegd, een te vernieuwen kledingsstuk kost al rap 1.000 euro.

Een aanvraag is in volle voorbereiding. Zij het dat Boxtel waar het in 1380 allemaal begonnen is met het omverstoten van de kelk door Eligius Van Aecker, dit dossier naar zich heeft toegetrokken. Geen probleem, wij het boek, zij de auteursrechten, aldus Ooms. (nad)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 23

DHM_juli_327.indd 23

21-6-2012 12:05:40


Een greep uit het ACW-memorandum Ruimtelijke ordening Onze gemeente blijft een aantrekkelijke plek om te wonen. Niet ‘uit-‘breiden is de boodschap, wel ‘in-‘breiden. Bovendien is verdere verdichting aangewezen. Er is blijvende aandacht voor kleine projecten van sociale huur- en koopwoningen, voor de realisatie van sociale kavels. De gelden die door jonge kopers werden betaald om het gemeentelijk grondfonds te spijzen, worden ingezet voor meer sociale woongelegenheden en sociale bouwkavels. Er moet voor iedereen duidelijkheid komen waar al dan niet appartementen in woonkernen worden toegelaten. De bestaande regelgeving rond parkeerplaatsen bij appartementen moet absoluut behouden blijven (1,5 parkeerplaats per wooneenheid). Om verloedering van het straatbeeld in te perken wordt het afleveren van een sloopvergunning gekoppeld aan het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning. De gronden van het regionaal bedrijventerrein De Kluis dienen primair voorbehouden voor niet-vervuilende, duurzame en arbeidsintensieve ondernemingen. De ontwikkeling van de lokale bedrijventerreinen bij De Ster en Veiling Hoogstraten is onvoldoende benut voor de herlokalisatie van al of niet hinderlijke zonevreemde bedrijven. De overheid die vergunningen aflevert zorgt zelf voor toezicht op de vergunningen. Dat geldt ook voor de gemeente. Tot slot een meer fundamentele vaststelling: hoe moet in de toekomst worden gereageerd als uit een woonbehoeftestudie zou blijken dat er bijkomende nood is aan de ontwikkeling van woongebied? Enkel nadat alle andere mogelijke maatregelen zijn uitgeput (inbreiden en verdichten) wil ACW een geleidelijke en gefaseerde ontwikkeling van bijkomend woongebied overwegen. Wij denken dan in eerste instantie aan projecten in de deeldorpen, nadien het gebied tussen de centra van Hoogstraten en Minderhout ten westen van de gewestweg N146 om op die manier een betere aansluiting tussen beide centra te bekomen.

Natuur en milieu Er wordt werk gemaakt van een coherent beleid rond natuur en bos, passend in het beleidskader van onze hogere overheden.

Er moet, in overleg met de agrarische sector, een beleid worden ontwikkeld waarbij de economische en ecologische leefbaarheid van de familiale land- en tuinbouwbedrijven optimaal worden gevrijwaard. Ook moet bij het verlenen van vergunningen meer rekening worden gehouden met de bezwaren van omwonenden. Mensen gevoelig maken voor thema’s milieu en afval houdt nooit op. Er wordt terug werk gemaakt van een intensieve en continue sensibilisatie. Wij gaan voor de uitbouw van een lokaal energieloket waarbij de doelgroepen persoonlijk worden gecontacteerd. Gemiddeld één vierde van onze woningen heeft geen dakisolatie. Gemiddeld 15 % heeft overal of gedeeltelijk enkel glas. Gemeentelijke financiële middelen worden gericht ingezet om hierin verandering te brengen. Gemeente en OCMW kiezen voor groene energie. De gemeente stimuleert de bevolking om deel te nemen aan samenaankopen, bv. van groene energie en isolatiematerialen.

Mobiliteit Elke verkeersmaatregel dient volgens ons afgetoetst te worden aan het STOP principe: S staat voor stappen, T staat voor trappen, O staat voor openbaar vervoer en P voor privé-vervoer. M.a.w. meer aandacht voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Om de veiligheid van voetgangers en fietsers te verbeteren vragen onze mensen om het zwaar verkeer te bannen uit de woonkernen. Dit kan door het invoeren van een tonnagebeperking en het invoeren van een circulatieplan. Er wordt een budget voorzien om bij alle oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers de zichtbaarheid voor het gemotoriseerd verkeer te verbeteren. Als je zelf fietst, zie je de problemen, zie je de mankementen. Het ontwerp en de kwaliteit van nieuwe projecten moet anders, moet beter. Wij zijn het normaal gaan vinden dat elk jaar honderdduizenden euro’s worden besteed aan het onderhoud van gemeentewegen. Wordt het niet de hoogste tijd om jaarlijks een budget te voorzien voor het onderhouden en aanpassen van fietspaden? Fietsen parkeren op voetpaden gaat ten koste van het comfort van voetgangers. In de woonkernen worden op regelmatige afstanden vlakke en goed uitgeruste fietsenstallingen voorzien. Daar mogen een paar parkeerplaatsen voor auto’s voor worden opgeofferd.

Het regelmatig overleg met De Lijn is de uitgelezen plek om de noden van onze mensen blijvend aan te kaarten. Wij denken hierbij aan de verbetering van de bereikbaarheid van Meerle en Meersel-Dreef, de slechte aansluiting van de lijn Meer - Antwerpen op de lijn richting Turnhout, de bereikbaarheid van Wortel-Kolonie. Wij vragen het instellen van snelheidszones 3050-70 over het ganse grondgebied. Dit geeft meer duidelijkheid naar de weggebruiker waardoor de verkeersveiligheid verhoogt. Het netwerk van wandelknooppunten wordt momenteel uitgebreid over de ganse gemeente. Er is een gemeentelijk beleid nodig dat, in samenwerking met de plaatselijke werkgroep, overgaat tot daadwerkelijke realisaties van oude voetwegen conform de wettelijke mogelijkheden. Het volgend gemeentelijk fietsproject is één van onze toeristische aantrekkingspolen, nl. het fietspad langs De Mark. Op het huidige traject werden barsten gedicht en is hier en daar een stukje in erbarmelijke staat vernieuwd, een aantal bulten bleven. Een vernieuwing over de volledige lengte dringt zich op. Verder pleiten wij voor het doortrekken tot de Bredaseweg.

Cultuur Verenigingen kunnen reeds vele jaren rekenen op een goede ondersteuning vanuit de gemeente. Dat is een verworvenheid. Wanneer we echter de Kempense cultuurkrant Suiker doorbladeren valt op hoe Hoogstraten ontbreekt in het cultureel aanbod. Meer nog: Hoogstraten ondersteunt zelfs dit initiatief niet. Want zeg nu zelf: cultuur wordt al jaren meewarig bekeken en stiefmoederlijk behandeld. Volop inzetten voor de ontwikkeling van het kleinstedelijk gebied is één ding, een culturele invulling geven aan de mogelijkheden die worden geboden vanuit het Vlaams niveau gebeurt niet. En dan hebben we het hierbij in eerste instantie over infrastructuur. Wij zijn voorstander van het invoeren van een schappelijke jaarvergoeding voor volwassenen in de bib. Het beleid rond de instandhouding van waardevolle woningen en andere gebouwen moet vertrekken vanuit een helder document waarbij rekening wordt gehouden met visies en adviezen van de hogere overheid en waardoor aan

24 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 24

21-6-2012 12:05:41


e

,

.

t t n

huidige en toekomstige eigenaars duidelijkheid wordt geboden.

Sociaal welzijn De stijgende vergrijzing en vereenzaming van de bevolking heeft grote invloed op het plaatselijk beleid van gemeente en OCMW. De uitbouw van plaatselijke dienstencentra in Meer en Meerle dringt zich op. Hierbij moet een goede integratie in het plaatselijk sociaal weefsel worden nagestreefd zodat verenigingen de werking van het dienstencentrum niet ervaren als rechtstreekse concurrentie maar als partner. Comfortabele thuisopvang blijft een belangrijke, zo niet dé belangrijkste schakel om sociaal welzijn voor onze senioren te behouden en te verbeteren. De eerste prille stappen worden gezet in de aanpassingen van het openbaar domein aan de wensen van mensen met een handicap. Wij gaan voor vlakke voetpaden in de dorpscentra zodat mensen niet worden verplicht de vlakke fietspaden te gebruiken. Wij verwachten dat zowel De Lijn als de gemeente extra inspanningen leveren om de gehandicapte meer comfort te bieden bij het gebruik van het openbaar vervoer.

woondienst waarvan controle op huisvesting van seizoensarbeiders en andere gastarbeiders een essentieel onderdeel is.

Wij ondersteunen de uitbouw van een gemeentelijk loket voor kinderopvang waartoe ouders zich kunnen wenden voor het vinden van een opvangplaats voor hun baby of peuter.

Noordzuidbeleid

Voor de ondersteuning van jongeren was onze regio lang een blinde vlek. De initiatieven die hierin de voorbije jaren werden genomen worden verder ondersteund en uitgebouwd.

In de voorbije 12 jaar werd het budget voor noordzuidbeleid opgetrokken tot 0,7 % van de gemeentelijke ontvangsten. De uitbouw van een stedenband biedt uitgelezen mogelijkheden tot sensibilisatie. Voor ACW dient hierbij voldoende aandacht te gaan naar de domeinen onderwijs, landbouw en gezondheid.

Onze samenleving wordt geconfronteerd met een stijgend aantal mensen dat op het einde van de maand de eindjes amper aan mekaar kan knopen, dikwijls gezinnen met jonge kinderen. Wij vragen dat iedereen in onze samenleving kan rekenen op een leefbaar loon. Voor een gezin met kinderen is een maandinkomen van 1.047,48 € onvoldoende. Maar evengoed willen wij een beleid dat gaat voor activering, voor het opdoen van werkervaring van deze mensen.

Financiën ACW staat voor een beleid dat nieuwe initiatieven niet schuwt maar dat rekening houdt met de financiële draagkracht voor onze bevolking op lange termijn. Wij vragen dat prestigieuze initiatieven met grote financiële impact vooraf worden voorgelegd aan de bevolking.

Wij stellen al jaren vast dat het onze gemeente ontbreekt aan een coherent kansarmenbeleid, een beleid dat zich niet enkel richt tot enkele buurten maar dat zich richt tot het volledige doelpubliek. Het OCMW heeft hierin een trekkersrol te vervullen.

Elke beslissing met financiële gevolgen voor onze inwoners wordt onderzocht op de impact voor de meest kwetsbare groepen.

Wij staan voor de uitbouw van een gemeentelijke

ACW Hoogstraten

n :

.

KBC Bank & Verzekering kantoren Meer, Meerle en Hoogstraten

n . e

KBC Verzekeringen Aertsen & Partners Nv Vrijheid 169 2320 Hoogstraten

n n

-

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 25

DHM_juli_327.indd 25

21-6-2012 12:05:41


“Hoogstraten Leeft” en lijsttrekker MARC VAN APEREN brengen nieuw leven in de politiek Een nieuwe partij met een vernieuwende naam “ H O O G S T R AT E N LEEFT” is de naam van de partij waarmee Marc Van Aperen en zijn team op 14 oktober zal deelnemen aan de verkiezingen. “ H O O G S T R AT E N LEEFT bouwt weliswaar verder op de realisaties van huidig burgemeester Arnold Van Aperen en zijn KVBploeg, maar wil dit doen met een eigen, nieuwe dynamiek en eigentijdse en frisse ideeën over de toekomst en ontwikkeling van Hoogstraten. Het team dat bestaat uit jong talent en mensen met jarenlange ervaring, zal zich inzetten voor alle mensen van Hoogstraten.

Van mijn vijftiende tot mijn achttiende studeerde ik in Wallonië. Later woonde ik voor mijn werk, met mijn gezin, drie jaar in het groene Denemarken. Dat waren inspirerende en geestverruimende ervaringen: natuur, rust, kalmte, sereniteit, een goed sociaal systeem, ... Mede door die ervaringen heb ik een frisse, moderne, eigentijdse kijk op het leven en op de wijdere wereld. Door onze kinderen ken ik de uitdagingen van vandaag en door mijn beroepservaring in het buitenland zie ik hoe het er elders aan toe gaat en welke de leerpunten zijn. Met mijn 55 jaar ben ik jong genoeg om er met volle geweld tegenaan te gaan en oud genoeg om dit met doordachte overtuiging en de nodige levenswijsheid te doen. Dit is geen jeudige gril, maar een weloverwogen en vastberaden missie. Ik kan nu tijd en ruimte vrijmaken en wil me inzetten

voor het welzijn en de ontwikkeling van Hoogstraten en zijn inwoners.

Respect voor iedereen “Ons programma ligt in grote lijnen vast. We hebben eerst gezamenlijk onze missie (d.w.z. “waar we voor staan”) en onze visie (d.w.z. “waar we voor gaan”) ontwikkeld. Verwacht van ons geen loze beloften, geen megalomane projecten, wel realistische, haalbare initiatieven. We hebben maar één ding voor ogen: met respect voor iedereen Hoogstraten verder uitbouwen tot een gezellige, leefbare, warme, levendige en ondernemende gemeente, waar het goed is om te leven, voor al onze 20.000 inwoners. Wij hopen alvast dat er een nieuwe, frisse wind door onze mooie gemeente zal waaien” zegt Marc Van Aperen vol vertrouwen.

Anders stelt gevarieerde kieslijst samen

“HOOGSTRATEN LEEFT” is een open, onafhankelijke, lokale partij die iedere Hoogstratenaar op gelijke voet wil behandelen. De ideologische tegenstellingen van de nationale politiek spelen op lokaal vlak veel minder.”

Leef het in Hoogstraten In de pre-campagne ‘Leef het in Hoogstraten’, werden posters uitgedeeld aan alle Hoogstraatse gezinnen. Met die posters en langs de website www.leefhetinhoogstraten.be wilden de kandidaten de schoonheid van Hoogstraten delen met alle inwoners. Deze campagne illustreert onze aanpak: we zijn allemaal trots op Hoogstraten en aan de hand van krachtige beelden en een aantal ludieke filmpjes willen we de veelzijdigheid van Hoogstraten tonen. We zijn trots op Hoogstraten zoals het nu is, maar weten dat het allemaal beter kan en daar willen we ons met hart en ziel voor inzetten.”

Wat is jouw persoonlijke ambitie? Wil je echt burgemeester worden? “Mijn partijgenoten hebben mij unaniem aangeduid als lijsttrekker en dus ook als kandidaatburgemeester. Ja, ik wil dus heel graag burgemeester van Hoogstraten worden en, wees gerust, ik zal ongetwijfeld andere accenten leggen dan mijn broer Arnold.

De nieuwe partij anders trekt in oktober naar de kiezer met een gevarieerde kieslijst. Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester wordt Fons Jacobs, momenteel gemeenteraadslid. Ria Vinckx en Gert Thielemans vervolledigen de topdrie. “Willen we ervaren mensen in de gemeenteraad, dan moeten we jongeren voluit kansen geven om ervaring op te doen.” zegt woordvoerder Luc Hendrickx, die zichzelf ook kandidaat stelt. Daarom staat Gert Thielemans op de derde plaats, maar krijgen ook andere jongeren zoals onder andere Marissa Blockx en Jef de Backker prominente plaatsen om de lijst.” “Ervaring kunnen we bieden met gemeenteraadsleden Lief Pans en Ria Vinckx en OCMWraadsleden Jef Roos en Dimitri van Pelt, oud-schepen Staf Peerlinck en oud-gemeenteraadslid Jan Fret” gaat Luc verder. “Ook oudgediende Luc Meyvis zal zich op de lijst zetten.”

26 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 26

21-6-2012 12:06:14

O g

Z

U g D V b r n d

M k v é d b t O m w g d t e b d o w m g g E z z D h E

O s E m t H s m b s d r z N E r m v


-

-

, t

LEZERS SCHRIJVEN Een gapende leegte Open brief aan alle kandidaat gemeentebestuurders Zeer geachte Mevrouw, Mijnheer, U wil er voor ijveren om onze gemeente de volgende zes jaren mee te besturen. Dat is nobel. Velen, ook ik, zijn u oprecht dankbaar voor zo’n belangrijk persoonlijk engagement dat ons allen rechtstreeks aanbelangt. Zo’n mensen hebben we nodig. U mag dus nu al rekenen op onze bijzondere waardering en hoogachting. Mag ik uit eigen naam zo vrij zijn u, nu de vakantie wenkt en u hopelijk nog wat kan genieten van de stilte voor de storm, te wijzen op alvast één ‘missing link’ in het Hoogstraats beleid van de laatste zestig jaar? Verder dan mijn eigen geboortedatum wil ik gemakkelijkheidhalve niet terugblikken. Ok, er ligt zo onderhand bijna overal riolering. De meeste wegen zijn verhard, fiets- en wandelpaden werden aangelegd. De neringdoeners lijken best goede zaken te doen en als de zon schijnt zitten de terrasjes gezellig vol. De beroemde aardbeien, tomaten en komkommers smaken beter dan ooit en onze toren krijgt binnenkort weer een opfrisbeurt. Er wordt gesjot dat het een lieve lust is en de jeugd geniet van een mooi aanbod degelijke opleidingen. Onze (groot)ouders of binnenkort wijzelf kunnen hier bovendien, indien nodig, met gepaste zorg en vakkundigheid worden opgevangen in fris ogende en hedendaagse verzorgingstorens (we zitten tenslotte in Hoogstraten). En wie weet, misschien zwemmen we ooit zelfs nog naast elkaar in een echt Hoogstraats zwembad? Dus jawel, het mag gezegd, er werd en wordt hier hard gewerkt door onze bestuurders. En toch. Op één cruciaal beleidsdomein gaapt er in Hoogstraten al mijn leven lang een groot zwart gat. Een leegte die mij blijft beletten om dit dorp met enige fierheid en geloofwaardigheid ‘stad’ te kunnen noemen. Het is te gek voor woorden. Telkens voel ik de schaamte tot achter mijn oren kruipen als ik dit moet uitleggen aan vrienden of bezoekers. Het beeld van een achtergebleven dorpje ‘diep verscholen en vastgezogen in de Kempische klei’ doemt dan ongenadig op, terwijl je hen meewarig ziet denken: “de trein maakt tenslotte niet zomaar rechtsomkeer in Brecht”. Na station Noorderkempen… de stille kempen! Een kille leegte die ongetwijfeld ook één van de redenen is waarom zo veel getalenteerde jonge mensen na hun studies in de studentenstad blijven hangen. Waarom terugkeren? Zo vloeit er

al jaren plaatselijk talent richting steden, een culturele braindrain van het dorp naar de stad (’t is eens wat anders). Een stille exodus van jonge culturele werkers waar Hoogstraten overigens, verbazend rijk aan is. Wat is dat? Zijn wij ziende blind? Werden we ongevoelig voor onze culturele interesses en (w)vaardigheden? Taant onze Hoogstraatse fierheid? Waarom kunnen wij niet ijveren om ook écht een stralend ‘centrumstadje’ te zijn en niet alleen in onze gedachten? Of denken wij dit hoogmoedig te kunnen blijven pretenderen door alleen maar hoog van de toren te blazen en een brede straat met hier en daar een terras? Laten we een kat een kat noemen. Hoewel de gemiddelde Hoogstratenaar cultureel gevoelig is (bewijzen te over), heeft cultuurondersteuning en culturele infrastructuur nooit hoog op de agenda van onze bestuurders gestaan. Meestal zelfs helemaal niet. De Hoogstraatse gemeenschap beschikt, buiten de BIB en haar academies, dan ook niet over andere culturele infrastructuur van enige betekenis. Hoogstraten telt meer dan 20.000 inwoners maar er zijn nauwelijks of geen professioneel ingerichte vergaderlokalen/zalen (1 per 1000, zou dat een overbodige luxe zijn?). Geen repetitieruimten voor o.m. dansverenigingen, muziekgroepjes, theaterverenigingen of cultuurdeelnemers allerhande. Geen fuifzalen. Geen voordrachtlokalen, geen filmzaal (meer) en geen enkele podiumzaal met professionele omkadering. Ruime subsidiëring van hogerhand is (of was alleszins in het verleden) nochtans best mogelijk voor Hoogstraten. In de late jaren ‘60 en recenter nog werd het, door beleidsplannen van de hogere overheden, haast op een presenteerblaadje aangeboden. Geen interesse. Niettegenstaande het feit dat vele onderzoeken uitwijzen dat zelfs de

puur economische return van een doorgedreven culturele werking meer dan te verantwoorden is en op heel veel andere vlakken gewoon onmisbaar voor een gemeenschap. Ikzelf schreef over deze problematiek in 1990 reeds een zgn. ‘Nieuwjaarsbrief’ aan het bestuur. Dit was in het vooruitzicht van de unieke, infrastructurele mogelijkheden die de toen vrijkomende ‘Rijkswachtkazerne’ ons kon bieden. In die tijd was de hele site nog eigendom van ons allen en strekte zich uit van Vrijheid tot aan de achterliggende straat! Dit was werkelijk het momentum bij uitstek. Het resultaat kent U ondertussen. Bovendien werd in het verleden en tot op heden, het nochtans interessante en ruime departement ‘cultuur’ telkens als een ‘vervelende appendix’ gehaakt aan een of ander schepenambt, meestal ‘onderwijs‘. Men presteerde het ooit zelfs om bij de zetelverdeling ‘cultuur’ gewoonweg te vergeten. Het leidt me te ver om hier op door te gaan en ik wens niemand met de vinger te wijzen. Het heeft ook geen zin. Integendeel, laten we positief denken en naar de toekomst kijken. Want geachte mevrouw, mijnheer, mogelijk bent u over een half jaar zelf een bestuurder. Misschien ben u wel de dorpsgenoot die er geïnspireerd en gedreven voor zal ijveren om van de realisatie van professionele, culturele infrastructuur met vakkundige omkadering nu eindelijk een beleidsprioriteit te maken. Misschien bent u dus de Hoogstratenaar die ons matte blazoen eindelijk weer voorziet van een schitterend laagje culturele hoogglans. God, wat kijk ik daar naar uit. In dat geval sta ik, tegen mijn bioritme in, op zondag 14 oktober vroeg op om fluitend en met geheven hoofd naar het stemhokje te fietsen. Ik kom er aan! Met de meeste hoogachting, Jef Martens - Juni 2012

Oase schoonheidsinstituut

Heerle 15 - 2322 Minderhout - Tel: 0474 48 00 40 www.schoonheidsinstituut-oase.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 27

DHM_juli_327.indd 27

21-6-2012 12:06:15


hoogstraten

dorpsleven

www.demaand.be

Vat van ´t Stad

REDACTIE

22.30 uur - Markriver Jazzfriends

Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05

Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 90 40, marcel.adriaensen@telenet.be Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7, tel. 03 315 88 54, jan.fret@telenet.be Meersel-Dreef: Jef Jacobs, Markweg 6 tel. 03 315 73 64 dhm.meersel-dreef@telenet.be Minderhout: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net Wortel: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05 SPORTNIEUWS: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net

HOOGSTRATEN - Op vrijdag 6 juli om 19 uur is het opnieuw het “Vat van ’t Stad”, nu met gratis optredens van C.MON, Continental Rock en Markriver Jazzfriends en gratis consumptie voor iedereen aanwezig voor 20.30 uur

19.00 uur - C.MON In de vooravond beklimt Simon Standaert het podium onder zijn artiestennaam ´C.MON´. Simon nam deel aan ´Kamp Noord´, een intergemeentelijk rock concours, voor Hoogstraten en behaalde daar de finale. C.MON (lees Simon) brengt een gevarieerde solo-performance met gitaar, piano, zang en loop station. Als Multi-instrumentalist was de komst (en aankoop ;-) van de loop station een welkome evolutie. C.MON combineert intussen live gitaar, piano, stem(harmonie), percussie, etc. tot een welklinkend geheel. U zult versteld staan.

20.45 uur - Continental Rock Deze groep brengt de sfeer erin met Engelstalige en Nederlandstalige poprock.

In de latere uurtjes mogen we ´The Markriver Jazzfriends´ voor een tweede keer op het Vat van ´t Stad verwelkomen. Al tientalen jaren blijven deze muzikanten trouw aan hun muziek en in evenvele jaren brachten zij honderden, zoniet duizenden mensen in vervoering door hun opgewekte, spetterende en soms diepgevoelige vertolkingen van de grootste nummers uit het New Orleansrepertoire. Het orkest neemt u mee voor een avondje uit in de hete en zwoele straten van New Orleans. Hun muzikale waarde vraagt geen toelichting meer, noch hun entertainment op het podium. Met een knipoog, een kleine knik of een stamp tegen het scheenbeen, verstaan zij elkaar en kunnen zo op een magistrale manier inspelen op de expressie en verlangens van de medespelers en het publiek. Het belooft een sfeervolle avond te worden.

Praktisch Locatie: Begijnhof Hoogstraten Aanvang: 19.00 uur Iedereen aanwezig voor 20.30 uur ontvangt bonnetjes voor 2 gratis consumpties. Meer info: Cultuurdienst, 03/340.19.57, cultuur@hoogstraten.be

SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. 03 322 96 00, eframo@telenet.be

100 95

Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba

75 100

Loenhoutseweg 34 - 2320 Hoogstraten

95 25

ABONNEMENTEN/ADVERTENTIES Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be

75 5 0 25

SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Jozef Schellekens, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten, tel.&fax: 03 314 55 04 info@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten

5 0

’t Vat van ’t Stad op vrijdag 6 juli brengt ons Markriver Jazzfriends op de planken.

28 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 28

21-6-2012 12:06:15


RECHT OP ANTWOORD Aangaande het in mei jongstleden gepubliceerde artikel betreffende de sociale groepswoningen in de Gelmelstraat 61-71, met als titel: “Kerkfabriek wil slopen, Erfgoed wil bescherming.” In desbetreffend artikel wordt geïnsinueerd dat architect Van Laer geen specialist is in restauratiewerken, waarbij vervolgens door de auteur, die klaarblijkelijk de wens niet heeft zijn eigen tekst te signeren, verwezen wordt naar, overigens al evenmin nader vernoemde, architecten dewelke verondersteld worden daar wel in gespecialiseerd te zijn, en die de door de heer Van Laer aangehaalde argumenten één voor één weerlegd zouden hebben. Op welke wijze dat dan geschiedt, daar heeft de lezer, gemakshalve, verder het raden naar…

w j s

Hier stelt zich echter de pertinente, trouwens al eveneens onbeantwoord gebleven, vraag waarom collega architecten, die dezelfde opleiding hebben genoten, beter geschikt zouden zijn om te oordelen over restauratiewerken? Immers, men is een gediplomeerd architect, of men is het niet. Het behalen van dit diploma veronderstelt evenwel per definitie de bekwaamheid om een huis te restaureren. Het tegendeel beweren berokkent op een lichtzinnige wijze schade aan de beroepsreputatie van de heer Van Laer.

n n , n t p e .

In hoofde van zijn beroep als gediplomeerd architect werd de heer Van Laer door zijn opdrachtgevers aangesproken om met kennis van zaken een aantal analyses te maken. De heer Van Laer heeft daar op een verantwoorde wijze gevolg aan gegeven door een zeer grondig,

genuanceerd en eerlijk onderzoek te voeren, waarbij alle belangen, kosten en baten secuur werden afgewogen. Hiermee werd door architect Van Laer voldaan aan de gegeven opdracht, dewelke er onder andere in bestond een duidelijke en gedegen financiële ontleding te maken van zowel de renovatiekost enerzijds, als de afbraakkost anderzijds. Vanzelfsprekend kwam het de opdrachtgever zelf toe om hier de eindbeslissing in te nemen. Tot slot, in acht genomen het gegeven dat de kost van een renovatie, zwaar buiten verhouding stond tot het bedrag nodig voor afbreken van het complex, lag de genomen beslissing voor de hand, dit gelet op een verantwoorde besteding van de financiële middelen waarvoor de opdrachtgever verantwoordelijk is. Immers gezien de lamentabele toestand van de Godshuisjes kwam een renovatie er de facto op neer dat zij quasi geheel opnieuw gebouwd zouden moeten worden, vanaf de fundering tot aan het dak, met inbegrip van een volledige vernieuwing van alle binnenmuren, de gehele isolatie en ganse technische inrichting! De “verrassende waardevolle interieurelementen” waarover de heer F. Horsten in zijn epistel spreekt zijn immers volledig aangetast door vocht of verdwenen. Een volledige vernieuwing dus, bovendien dan nog met inachtname van het feit dat hoe dan ook extreme wijzigingen dienden doorgevoerd te worden, teneinde het project te laten beantwoorden aan de huidige normering en opgelegde minimumafmetingen welke gehanteerd worden door Sociale Huisvestingsmaatschappijen.

De heer F. Horsten ging met zijn pen dan ook wel zeer kort door de bocht door te stellen dat architect Van Laer slechts een pleidooi heeft gegeven voor de afbraak van de huisjes. Nota bene een bewering die door geen enkel stuk wordt ondersteund, integendeel, de werkelijke inhoud van de brief waarnaar door de auteur wordt verwezen, alsmede de verslagen van de diverse besprekingen dewelke hebben plaatsgevonden spreken de beweringen van de heer F. Horsten duidelijk tegen. Zo staat in het verslag expliciet te lezen (een bekwaamheid dewelke men normalerwijze toch van een beroepsbekwaam journalist zou mogen verwachten) dat de heer Van Laer de gebouwen wel degelijk in aanmerking neemt als zijnde restaureerbaar en historisch waardevol, doch vereist de gedegen uitvoering van zijn opdracht tevens dat hij zijn opdrachtgever daarbij bewust maakt van de totaalkost en het daarmee te behalen eindresultaat. Het is immers niet de heer Van Laer zelf, en al zeker de heer F. Horsten niet, die de prijs dient te betalen… Gezien uit de eindanalyse bleek dat enerzijds de renovatiekost meer dan het dubbele van een courante restauratiekost zou bedragen en dat, anderzijds, na renovatie het eindresultaat zou bestaan uit een kleiner aantal beschikbare woningen voor de sociaal zwakkeren in onze samenleving, hoeft het dan ook niemand te verbazen dat voor de opdrachtgever uiteindelijk mensen voorgaan op gebouwen! Ellen De Ketelaere advocate

-

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN

100 95

Zeg maar hoe je zitten wil

75 100

100 95 75 100

95 25

95 25

75 5

75 5

0

0

25

25

5

5

0

0

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49

www.kempimeubel.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 29

DHM_juli_327.indd 29

21-6-2012 12:06:15


HOOGSTRATEN

Inbreiding en verdichting…… maar dan HOOGSTRATEN – In de vorige uitgave (DHM nr 326, blz 17) van ons blad stelden we u het bouwproject van bvba Bedibo langs de Vrijheid voor. Op de redactie ontvingen we overwegend positieve reacties, zeker wat de architectuur langs de Vrijheid betreft. De buurtbewoners zijn niet tegen het project, maar zijn niet te spreken over de ontsluiting langs de Mouterijstraat. Bovendien vrezen ze dat er nog veel meer appartementen komen in hun buurt. Blijkbaar weten ze meer en dat wilden we horen. Voor ons ligt een luchtfoto van Hoogstraten genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, nog voor de vernieling van de kerk door de Duitsers op 23 oktober 1944. Hoogstraten is op dat moment nog niet veel meer dan de Vrijheid. Van de Gravin Elisabethlaan en de Tinnenpotstraat is nog lang geen sprake. (zie DHM maart 2003/ nvdr) Op een tweede foto, genomen in 2003, valt vooral het groot aantal verkavelingen op, vooral ten Oosten van de Vrijheid, tussen de Lindendreef en Heilig Bloedstraat. Na de omstreden verkaveling langs de ’s Boschstraat, waardoor een prachtig stuk natuur verdwijnt, spreekt men steeds meer over wat men “verdichting” of “inbreiding” van het centrum noemt. Concreet richten de ontwikkelaars hun pijlen nu op de achterliggende gronden ten Westen van de Vrijheid. Dit tot grote ergernis van vooral de bewoners van de Mouterijstraat, de Karel Boomstraat en de Brouwerijstraat. Hoogstraten heeft de kans gemist om een ring rond het centrum aan te leggen, zoals die in 1977 voorzien was in het Gewestplan Turnhout. Daardoor moet alle doorgaand verkeer nog steeds door de Vrijheid en moet men op zoek naar mogelijkheden om de auto’s van alle nieuwbouw in het

Het gebouw met 19 appartementen op de achterliggende gronden, boven een ondergrondse parking voor 51 wagens centrum naar die Vrijheid te brengen. Daardoor slipt de Vrijheid nog meer dicht en wordt de woonkwaliteit in vroeger relatief rustige zijstraten aangetast.

De schrik zit er in De buurtbewoners hebben geen echt probleem met het project dat bvba Bedibo langs de Vrijheid en de achterliggende gronden wil realiseren. Maar een ontsluiting van de ondergrondse parking langs de Mouterijstraat zien ze niet zitten. Meer zelfs; het is volgens hen technisch onverantwoord, zelfs onmogelijk. Men schept problemen in de Mouterij- en de Karel Boomstraat om vervolgens vast te stellen dat de wagens tweehonderd meter verder toch de Vrijheid op moeten. “Trouwens” zegt Kris Lauryssen, “er komt veel meer op ons af. Nu spreken we nog maar van een 75-tal auto’s, 51 van het project van Van der Linden en een 25-tal van de bewoners van de Mouterijstraat zelf. Van de plannen van de familie Servaes weten we weinig of niets”. “We weten enkel dat de huurders dringend moesten verhuizen omdat, zei de eigenaar, ‘alles hier plat gaat’ en dat de OCMW-raad de ontsluiting van elf wagens voor hun project al heeft goedgekeurd”, vult Rik Van Alphen aan.

Volgens Stéphane Declercq (tweede van links) en Kris Lauryssen (derde van links) is het onmogelijk om deze smalle rijstrook, tussen geparkeerde wagens, te gebruiken als in- en uitrit voor zo’n 90 wagens.

“En”, gaat Stéphane Declercq verder, “daar zal het niet bij blijven. Het OCMW wil de gebouwen van de Mouterijstraat renoveren en, daar mag je zeker van zijn, op termijn zullen ook daar, in de

30 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 30

21-6-2012 12:06:16


m

hoogstraten richting van de Brouwerijstraat, ook appartementen komen”. Vanuit het gebuurte is dan ook bezwaar ingediend. Niet tegen het project van Van der Linden op zich, maar tegen de ontsluiting ervan én voor het behoud van de groene buffer ten westen van de Mouterij. Niet minder dan 211 bewoners van de Mouterijstraat, de Karel Boomstraat en de Brouwerijstraat ondertekenden een petitie om de wagens rechtsreeks naar de Vrijheid te brengen.

Gebrek aan overleg Zowel Kris Lauryssen als Stéphane Declercq klagen over het gebrek aan overleg met Van der Linden. “Men is (bewust ?) voorbijgegaan aan het belang van de omwonenden en heeft nagelaten deze buurtbewoners bij de beslissing tot ontsluiting te betrekken. Voor een project met zo’n grote impact op de omgeving, zou overleg met de buurt vanzelfsprekend moeten zijn. Daarmee wachten tot het verplicht openbaar onderzoek is onfatsoenlijk” zegt Kris. “En”, gaat Stéphane Declercq verder, “het klopt dat vooral de gemeente vragende partij was voor een ontsluiting langs de Mouterijstraat. Van der Linden zelf had initieel de intentie om de parking gewoon langs de Vrijheid te ontsluiten”.

Om en rond de Mouterij Na het afsluiten van het openbaar onderzoek was er dan toch een overleg tussen de buurtbewoners, OCMW voorzitter Jef Van Looy en Marc Haeseldockx, schepen van verkeer. Jef Van Looy is formeel. “Het OCMW wil de Mouterij niet uitbreiden. Er wordt wel gedacht aan renovatie van de bestaande blokken. Men denkt er aan om van de 88 bestaande meestal kleine appartementen een 70-tal grotere te maken met meer comfort wat betreft verwarming, keukens, buitenterrassen en wellicht enkele liften”.

De diepe tuinen langs de Karel Boomstraat zijn op dit moment groen ingekleurd. De roden daarachter zijn eigendom van het OCMW. Het stadsbestuur denkt aan een wijziging van het BPA, zodat bouwen hier mogelijk wordt. de Karel Boomstraat, voorbij de Mouterij, zijn geen bouwgrond, maar vroeger, op vraag van de toenmalige eigenaars, groen ingekleurd. Ik heb van de gemeente wel verkregen dat ze dit geheel eens gaan bekijken om eventueel dat BPA te wijzigen zodat daar wel kan gebouwd worden (privé en gesloten bebouwing). Dat alles uiteraard op voorwaarde dat de eigenaars de ontsluiting financieren. Maar die plannen staan nog maar in een pril begin en gans de procedure zal jaren duren”..

Na renovatie wil men een aantal appartementen verkopen, waarbij de huidige huurders een recht op voorkoop krijgen en men ook denkt aan Hoogstraatse jonge mensen Als het ooit zo ver is zal men uiteraard niemand uit zijn of haar appartement zetten, maar pas verkopen op het moment dat de appartementen vrij komen. “Om de gelijkvloerse appartementen in de derde blok een buitenterras te kunnen geven, moet de huidige weg, evenwijdig aan de derde blok (en de Karel Boomstraat), opschuiven naar het zuiden. We zouden daar ook graag enkele kinderspeeltuigen en zithoekjes willen maken. Dat is de reden waarom we van die achterliggende tuinen graag een stuk van 10 of 20 meter willen kopen. Maar als één iemand niet wil verkopen gaat het niet door. Het is alles of niets”.

Schepen van Verkeer Haeseldonckx geeft aan dat er rond mobiliteit en verkeer en, onder andere, het ontlasten van de Vrijheid met het doorgaand verkeer de voorbije legislatuur veel in beweging is gekomen en veel werk is verricht. Wat het dossier zelf betreft, belooft hij een overleg met afgevaardigden van de buurtbewoners, Dirk Van der Linden en Jef Van Looy. (fh)

“De diepe tuinen van de eigendommen langs

-

gordijnen • shutters • zonwering

-

tapijten • vloerbekleding • laminaat

m

behang • verf • kleuradvies bed- en badmode • boxsprings, etc.

n

e

-

Kapelstraat 6 • Baarle-Hertog • T. 014-69 90 02 www. vandersluis.be Geopend: Di t/m vr: 9.00 - 12.30 / 13.30 - 18.00 u. Zat: 9.00 - 12.30 / 13.30 - 17.00 u. Zon: 10.00 - 12.30 u.

n

e HM2011-1.indd 1

DHM_juli_327.indd 31

25-01-2011 21:21:03

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 31

21-6-2012 12:06:17


hoogstraten

Ken uw buren, ken uw dorp

In Grensland zijn kinderen baas deze zomer

LEES

J p T b s h m s 4 m a v i f k 2 l s

Snoei mee tegen kanker! REGIO HOOGSTRATEN - Dit jaar kan u weer van 15 juni tot 1 augustus uw taxussnoeisel gratis binnenbrengen op het containerpark. Bovendien ondersteunt u zo de strijd tegen kanker. Taxussnoeisel bevat baccatine, een actief bestanddeel dat wordt verwerkt in heel wat kankermedicijnen. Voor 1 kg baccatine heb je echter 12 ton vers taxussnoeisel nodig, een hele hoop! Daarom doen we een beroep op de Kempense taxussnoeiers. Stel de snoei van uw taxushaag of –struik nog even uit tot in die periode en breng dan massaal uw taxussnoeisel gratis naar het containerpark.

Praktisch: • Niet snoeien als het regent, snoeisel droog houden. • Eenjarige, jonge, niet houtachtige scheutjes van max 20-30 cm. • Snoeisel opvangen op doek, niet mengen met ander snoeisel of bladeren. • Na de snoei onmiddellijk naar het containerpark brengen (binnen de 24 uur). (fh)

REGIO HOOGSTRATEN - Toerisme Grensland Hoogstraten ontwikkelde een leuke kinderkrant die alle kinderactiviteiten die tijdens de zomermaanden in Hoogstraten, Rijkevorsel, Baarle-Hertog en Merkplas plaatsvinden, bundelt. Zin om op stap te gaan met Fredje & Fraisellie? Op zoek naar het mysterie in het maïsdoolhof? Een spannende vlottentocht op de Mark? Een bezoekje aan de schapenboerderij of genieten van een heerlijk hoeve-ijsje na een partijtje boerengolf? Haal dan snel de kinderzomerkrant in huis en ontdek wat Grensland Hoogstraten te bieden heeft aan specifieke kinderactiviteiten.

Als klap op de vuurpijl bevat deze kinderkrant een spaarkaart waarmee er leuke prijzen te winnen zijn! Als je deelneemt aan vijf activiteiten uit het aanbod, krijg je een stempel op je stempelkaart. Aan het einde van de zomer lever je deze spaarkaart terug in en wie weet word je achteraf nog beloond met een fijne verrassing! In de kinderkrant staan zowel permanente activiteiten als specifieke kinderevenementen! Mama en papa mogen ook meekomen, als ze durven tenminste … Tot binnenkort in Grensland Hoogstraten! (fh)

IKO-laureaten in het Stedelijk Museum HOOGSTRATEN - Voor het vijfde jaar op rij stellen de laureaten van het IKO tentoon in het Stedelijk Museum van Hoogstraten. De laureaten van de afdelingen tekenkunst, grafiek, schilderkunst, interieurvormgeving, beeldhouwkunst, fotografie en keramiek krijgen hierdoor de kans hun werk aan het grote publiek te tonen. Zoals elk jaar belooft het ook dit jaar weer een boeiende en gevarieerde tentoonstelling te worden. De tentoonstelling loopt van woensdag 27 juni tot en met zondag 29 juli. Het Stedelijk Museum is geopend van 14.00 tot 17.00u, van woensdag tot en met zondag. Meer info: Stedelijk Museum Hoogstraten, Begijnhof 9, 2320 Hoogstraten, tel. 03 340 19 80 en museum@hoogstraten.be. (fh)

32 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 32

21-6-2012 12:06:18

M t h 5 e j J H

J v


e f

-

n

hoogstraten

BRILJANT IN HOOGSTRATEN Jozef Lanslots en Maria Willems Jozef Lanslots, 87 jaar en afkomstig uit Merksplas en Maria Willems, 86 jaar en afkomstig van Turnhout vierden op 27 mei 2012 hun briljanten bruiloft. Ze woonden eerder in Turnhout en Vosselaar en kwamen in Hoogstraten wonen omdat hun dochter Hilde hier woonde. Zij betrekken een mooi ruim appartement in het centrum van Hoogstraten recht tegenover de kerk. Hun familie telt 4 kinderen maar Hilde, de oudste overleed jammerlijk 6 jaar geleden. Er zijn 8 kleinkinderen, 4 achterkleinkinderen en nog eentje op komst. Zij vierden hun 65jarige bruiloft in familieverband in ‘De Zoete Waters’ in Oud-Heverlee. Op de foto zien we het knappe koppel met 6 van hun 8 kleinkinderen en met de 4 achterkleinkinderen. 2 kleinkinderen moesten spijtig genoeg op het laatste moment afzeggen wegens beroepsomstandigheden. Maria had thuis de handen vol met de 4 kinderen terwijl Jos 40 jaar lang werkte in de papiernijverheid bij Van Genechten Biermans, een bedrijf met 500 werknemers. Hij werkte zich op tot financieel directeur van het bedrijf. Jos hielp ook enkele jaren bij het oprichten van N.V. Lanca want Jos, Juul, Jack en Karl Lanslots, wel allemaal echte Hoogstratenaren, zijn kozijns. Jos speelde ook 10 seizoenen in het eerste elftal van KFC Turnhout, werd nadien trainer van Wit-

goor Dessel, Kasterlee en Verbroedering Arendonk en werd met elke ploeg een keer kampioen. Wat komt er na briljant? Juist! Platina! We zijn

allebei krakende wagentjes zeggen ze maar we hebben geen echte klachten, dus op naar platina. We wensen het hun van harte. (RB)

Humo-biele tombola tocht

HOOGSTRATEN - Verleden jaar in juni hielden Jan Hertoghs en Dieter Coppens in Hoogstraten voor Humo een ruiltocht, de zogenaamde ‘appel en ei’. Vertrokken met één jonagold appel verzamelden ze een zootje prullaria dat ze dit jaar eveneens te koop kwamen aanbieden in de vorm van tombolaprijzen. Met de slogan ‘Doe Zot! Koop een Lot!’ sleten ze in enkele wijken en later op de Vrijheid voor een totaal van netto 248.06 euro lotjes. Deze som ging integraal naar een ‘goed doel’. Volgend jaar komen ze terug om koeken en spekken te verkopen. Het luimige verslag van hun tocht kon/kun je lezen in ‘den Humo’ van 12 juni. (lvr)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 33

DHM_juli_327.indd 33

21-6-2012 12:06:20


hoogstraten

ACW-waarderingsprijs 2012 Nieuws uit de Bib Ons vakantieaanbod Nog op zoek naar een interessant boek om tijdens de zomermaanden in je tuin te lezen? Of heb je graag een dvd om ’s avonds gezellig voor de televisie te kruipen? Dan vind je zeker iets interessants in de keuzelijsten op onze catalogus, www.hoogstraten.bibliotheek.be. Om de kinderen tijdens een lange autorit bezig te houden biedt de bibliotheek ook luisterboeken en games aan. Als je langer op reis gaat, kan je aan de balie een vakantieregeling vragen: je mag je boeken dan maximaal 8 weken bijhouden. Een vakantieregeling geldt enkel voor boeken, luisterboeken, strips en tijdschriften.

Zomersluiting HOOGSTRATEN van woensdag 11 t.e.m. zaterdag 21 juli en op 15 augustus MEER van woensdag 4 t.e.m. 13 juli en van woensdag 15 t.e.m. 17 augustus MEERLE van dinsdag 10 t.e.m. zaterdag 21 juli en van sinsdag 14 t.e.m. zaterdag 18 augustus MINDERHOUT van maandag 6 t.e.m. zaterdag 21 juli MEERSEL-DREEF van woensdag 11 t.e.m. zaterdag 21 juli en van woensdag 15 t.e.m. zaterdag 18 WORTEL op woensdag 11, woensdag 18 en vrijdag 20 juli en van woensdag 15 t.e.m. woensdag 22 augustus Tijdens de maanden juli en augustus zijn er geen Koffiekrant, Digidak of voorleesuurtje. De Koffiekrant start opnieuw op maandag 3 september met de Week van de Koffiekrant. Inschrijvingen voor de nieuwe Digidakcursussen vinden in de bibliotheek plaats op vrijdag 14 en 21 september van 9 tot 12 uur. Kinderen van 5 tot 9 jaar zijn vanaf 1 september opnieuw van harte welkom tijdens het voorleesuurtje op zaterdag om 9.30 uur.

HOOGSTRATEN - Op maandag 21 mei overhandigde ACW Hoogstraten de ACW-waarderingsprijs of beter prijzen 2012 aan de vrijwilligers van voedselbedeling De Toevlucht en de vrijwilligers van Digidak.

aan te halen. Daarnaast is ook de ontmoeting op kerstavond een jaarlijks topmoment: het eerste jaar met 55 aanwezigen, vorig jaar met liefst 120 aanwezigen in de lokalen van VTI Het Spijker.

De vrijwilligers van voedselbedeling De Toevlucht zorgen sinds mei 2010 op de 3de zaterdag van elke maand voor de bedeling van voedselpakketten in de lokalen van de Evangelische Kerk op de speelplaats van de vroegere jongensschool in de Karel Boomstraat in Hoogstraten. Dit in samenwerking met diverse partners waaronder de OCMW’s uit de omgeving.

De vrijwilligers van Digidak gaan in op de Europese ambitie om de digitale kloof te verkleinen en te streven naar een open kennismaatschappij voor iedereen. Gestart in Hoogstraten in 2008 wordt gratis computerinitiatie aangeboden in de Mouterijstraat, Melkerij Meerle en bib Hoogstraten. In de komende weken wordt ook Het Gebuurt, de ontmoetingsruimte in het nieuwe woon- en zorgcentrum, in gebruik genomen. Het doelpubliek van Digidak is erg uitgebreid: kansarmen maar ook iedereen die zichzelf computeranalfabeet vindt zoals bv. de generatie 40 tot 60-jarigen die vanuit het onderwijs niet wegwijs zijn gemaakt in de informaticawereld. Zij zijn nog op zoek naar vrijwilligers om mensen mee op weg te helpen.

Elk OCMW zorgt voor een attest waardoor de mensen toegang krijgen tot de voedselbedeling. De tijdelijke stop op de instroom van nieuwe gezinnen is opgeheven zodat maandelijks nog 50 bijkomende pakketten kunnen worden bedeeld. De bedeling is een gelegenheid om bij een tas koffie mekaar te ontmoeten en vriendschapsbanden

Op het einde van de bijeenkomst werden de ACW-waarderingsprijzen 2012, een ingekaderde kalligrafische tekst van Kofi Komma rond verdraagzaamheid, overhandigd. Beide winnaars wisselden onderling gegevens uit en samen werd het glas geheven op een succesvolle toekomst en een warme samenleving. (rs/red)

Bij de start van de bijeenkomst schetste voorzitter Vic de voorgeschiedenis: het ACW-jaarthema ‘Iedereen mee’, de selectie van de 4 kandidaten voor deze prijs en de uiteindelijke verkiezing door 118 bestuursleden op ons trefmoment van zondag 29 januari te Meerle.

Najaarsprogrammatie Na de zomervakantie bruist de Hoogstraatse bib opnieuw door tal van lezingen en cursussen. We starten al op 3 september met de Week van de Koffiekrant. We organiseren ook lezingen, o.a. over hooggevoeligheid bij kinderen, leven met een dementerende en de eurocrisis. De meerdelige cursussen behandelen dit jaar zeer uiteenlopende onderwerpen: computer- en internetlessen, kleding maken voor starters, actualiteit en kleuradvies voor je interieur.

34 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 34

21-6-2012 12:06:21


n

8

-

.

hoogstraten

Hoogstraten gecamoufleerd HOOGSTRATEN - Op zondag 29 juli 2012 staat Hoogstraten in het teken van bodypaint. Ga tijdens een boeiende wandeling op zoek naar de camouflagepaints en laat je verrassen. In 2010 kende Hoogstraten een geslaagd bodypaintfestival dat op veel bijval kon rekenen. Ook dit jaar staat er weer een dag in het teken van de kunstvorm ´bodypaint´. Laat u verrassen door diverse ´camouflagepaints´. De painter zal het model volledig laten opgaan in de omgeving of achtergrond. U zal verbaasd staan van het resultaat. Op verschillende locaties doorheen Hoogstraten komt u al wandelend of fietsend de painters tegen. Op een centraal punt op de route wordt kinderanimatie en een drankje aangeboden. Het Deken Lauwerys-pad is een aangenaam wandelpad doorheen oudHoogstraten dat de basis vormt voor de route. Tijdens deze wandeling ontdekt u het rijke culturele verleden, de mooie natuur en het open landschap van huidig Hoogstraten en voor deze gelegenheid; gecamoufleerde modellen!

Publiekprijs Wie is jouw favoriet? Wie is er het beste in geslaagd om het model te laten verdwijnen in de muur, boom of het landschap? Stem en maak kans op leuke prijzen! Haal bij Toerisme Hoogstraten GRATIS de route en je stembiljet op. Alle deelnemers maken kans op een mooie prijs. Winnaars worden persoonlijk verwittigd en gepubliceerd in het Info´zine en op de website.

Praktisch De painters starten om 9.30 uur. Nieuwsgierigen mogen vanaf dat moment gaan kijken maar het afgewerkte resultaat is pas later op de dag zichtbaar. Afgewerkte paints kunnen bewonderd worden tussen 13.00 en 17.00 uur. Aangeraden wordt om tijdig (voor 15 uur) te vetrekken als je de vol-

ledige route wilt afleggen. Dit evenement is gratis en was maar mogelijk door de medewerking van Bodyartstudio Magic Faces uit Wortel.

Fuchsiatentoonstelling HOOGSTRATEN - Het Begijnhof van Hoogstraten wordt op zaterdag 21 en zondag 22 juli letterlijk in de bloementjes gezet. Ontelbare fuchsia´s, in de volksmond ook wel ´bellekes´ genoemd, geraniums, hosta´s en allerlei potplanten zullen de sfeervolle locatie kleuren.

e -

VZW Magellanica organiseert al vele jaren een ´Fuchsiashow´ in Essen. Een Hoogstraats bestuurslid greep de kans om een dergelijke manifestatie in Hoogstraten te organiseren aan de kapstok van BUITENgewoon Charmant. VZW Magellanica is opgericht midden jaren 1980 als een Fuchsia club en is later een algemene bloemenvereniging geworden. De leden komen uit heel de Noorderkempen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het hoofddoel van de vereniging is het opkweken en vermeerderen van bloemen. Fuchsiatentoonstelling op zaterdag 21 en zondag 22 juli van 10 tot 18 uur in het begijnhof.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 35

DHM_juli_327.indd 35

21-6-2012 12:06:21


hoogstraten

Gedicht van de Maand

Jonge uitvinders en hun ‘CO²-sprankelmachine’

“Het is een harde tante!” Dat dènken sommigen van onze huisdichteres. Maar nee hoor! Een ‘hart van koekebrood’en oog voor échte schoonheid. Rosette kijkt goed en schrijft de feiten neer. ‘Feiten, geen verwijten.’ En is het mis, dan is het ook écht mis. Maar is ’t gewoon juist, plezant of mooi, dan lees je dat evengoed. Zoals bij de aandoenlijke schoonheid van moeder natuur, hier in de gedaante van twee katten …

Ik zag in de tuin twee droevige katten, ze lagen met tweeën zo triestig te chatten, een op haar buik, de ander haar rug. Ik hoorde ze kwelen: o, kom terug! Ze weenden met tweeën de sloot in en vol. Het water sloeg klotsend en botsend op hol. Het kwam tot mijn huis en dan tot mijn trap. Eén kat zwom erdoor. Die gaf ik een lap, om beide haar ogen wat schoner te boenen. De ander bleef achter. Zij was er aan ’t zoenen. Met wie? Dat bleef toch nog gissen tot later. Want tussen ons was er veel, heel veel water. Pardoes schoof ik uit en zwom door de sloot. De kat die tot dan toe het meeste vergoot hield op met haar chatten en zoenen en huilen. Zij vroeg toen aan mij om van ruimte te ruilen. Ze zou zich graag nesten in heel mooie huizen. Ze zou er dan jagen op heel grote muizen. Maar ik zei hard: Nee! Ga jij hier maar weg. Jouw vriendje zit daar, daar ver, in die heg.

HOOGSTRATEN - MyMachine, het door de Verenigde Naties bekroonde initiatief voor kleine (en grote) kinderen die hun eigen droommachine willen ontwikkelen, ging in oktober 2011 voor de vierde keer van start en dit met een pilootcyclus in heel Vlaanderen. Vanaf dit moment lieten 250 enthousiaste kinderen hun fantasie de vrije loop om hun droommachine te bedenken en te tekenen (IDEE). De favoriete droommachine van elke klas werd verder uitgewerkt door Howest studenten van de masteropleiding Industrieel Ontwerpen. Daarnaast ontwierpen studenten van de bacheloropleiding Digital Arts & Entertainment

(ONTWERP) de tweede MyMachine-computergame. Bovendien werd voor de gecreëerde droommachines een marketingcampagne opgesteld door studenten van de bacheloropleiding Netwerkeconomie. Tot slot bouwen leerlingen van het technisch secundair onderwijs deze machines echt (MACHINE). Het enthousiaste team van VITO Hoogstraten slaagde er in om een prachtige droommachine te realiseren. En, op donderdag 31 mei kregen de jonge uitvinders van het 6de leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool uit Hoogstraten hun ‘CO²-sprankelmachine’ te zien. (fh)

Genieten van sport en spel

Toen kwam de kattin, haar vaste vriendin. Die trok haar dan mee, die heg verder in. Ik zag ze niet meer, tot gister, twee uur. Ze speelden verstoppertje achter de muur. Hun speeltjes, mobieltjes, die vond ik in ’t water. Ze dreven voorbij. Op één stond er: Kater. Ze zijn nu van mij. ‘k Bewaar ze voor later. ’t Gedichtje is uit. En dicht nu die snater. R. Servaes

HOOGSTRATEN - Naar jaarlijkse gewoonte genoten de kinderen van de gemeenteschool van de zomersportdag. Dit jaar organiseerden we deze dag in de Mosten. De weergoden waren ons goedgezind. De jongens en meisjes beleefden veel plezier aan de nieuwe spelvormen. Bij tal van proeven dienden de leerlingen goed samen te werken. Deze dag kaderde dan ook perfect in ons jaarthema ‘Spelen is leren’.

36 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 36

21-6-2012 12:06:22


-

g

h -

hoogstraten

Buurtbank ’t Plekske HOOGSTRATEN - Op zaterdag 26 mei 2012 vierden de buren van de Remi Lensstraat en E.van den Akerplein feest. De buurtbank, die de naam ’t Plekske kreeg, werd er plechtig in gebruik genomen. Eigen ontwerp De buurtbewoners kwamen sinds vorig jaar regelmatig samen voor buurtoverleg over het idee en het uiteindelijk ontwerp van een bank voor hun buurt. Zo wonnen zij “Bank Zoekt Buurt”, een wedstrijd van gemeente Hoogtraten en Vormingplus Kempen. Aan de hoek van deze twee straten werd een geschikte plaats voor de bank gevonden. De buurtbewoners bepaalden, naast de vormgeving van de bank, ook mee de inrichting van het terrein er rond. De leerlingen van de afdeling BSO hout van VITO Hoogstraten maakten de bank. De gemeentelijke technische dienst zorgde voor de aanleg van het terrein. Met het project Bank Zoekt Buurt wil Vormingplus Kempen het buurtleven stimuleren. ’ t Plekske zal in de toekomst een centrale rol spelen voor ontmoetingen en activiteiten. De bank wordt

Het prachtige resultaat, een bank voor een gans gebuurte. (Foto Bart Van der Moeren) zo een echte ontmoetingsplek voor de buurt. Na Olen, Balen en Merksplas is Hoogstraten de

Van ‘Medisch centrum west’ naar de kolonies

n

a

Brugfiguren gezocht HOOGSTRATEN / REGIO - Het brugfigurenproject streeft naar gelijke onderwijskansen voor alle kinderen. Soms kunnen kinderen een steuntje gebruiken bij hun schoolloopbaan. De thuissituatie, taalachterstand of een tegenslag kunnen drempels zijn om basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen te leren. Het brugfigurenproject van Rode Kruis Hoogstraten (in samenwerking met CLB Kempen en gemeente) helpt hen hierbij.

n

e -

vierde gemeente in het arrondissement Turnhout waar zo’n buurtbank is geplaatst. (fh)

HOOGSTRATEN / WORTEL – De nu 61-jarige Wil Schackmann studeerde politieke wetenschappen, kraakte daarna een aantal jaren panden, zoals dat bijna hoorde in die dagen, tot hij scenario’s begon te schrijven voor de Nederlandse TVserie Medisch centrum west. Daarmee verdiende hij goed geld, zodat hij in 1996 besliste om alleen nog over die dingen te schrijven die hem echt konden boeien. En dat waren de menselijke verhalen achter de Nederlandse landbouwkolonies. En, al zegt hij zelf dat het niet helemaal waar is, volgens ons kent hij alles wat in de 300 lopende meter archief van de Nederlandse ‘Maatschappij voor Weldadigheid’ van buiten.

Dat was de reden waarom Erfgoed Hoogstraten samen met het Gevangenismuseum van Merksplas de man vroeg om een lezing te geven over de kolonies die model stonden voor eerst Wortel- en daarna Merksplas-kolonie. Schackman was nog nooit in onze kolonies geweest, maar gaf en geeft er nu drie lezingen op minder dan een maand tijd. Hij sprak tijdens de ‘denkdag’ in voorbereiding van het dossier voor Unesco op 5 juni, voor de twee erfgoedverenigingen op 15 juni en hij zal spreken tijdens de officiële ondertekening van de kandidatuurstelling van de kolonies als Werelderfgoed op 5 juli. Hij heeft dan ook een en ander te vertellen (fh)

Vrijwilligers vormen de brug tussen de school en thuis voor kinderen uit het basisonderwijs die te kampen hebben met (tijdelijke) leermoeilijkheden. Het project richt zich vooral op maatschappelijk kwetsbare kinderen en gezinnen. Zij krijgen ondersteuning van een vrijwilliger die gedurende het schooljaar wekelijks langskomt om te helpen met het huiswerk, een spelletje of uitstap te doen, voor te lezen, enz. Bovendien maken de vrijwilligers de ouders wegwijs in rapporten, oudercontact en schoolactiviteiten. Zo wil men ook het contact tussen de school, de ouders en de leerlingen verbeteren. Voor dit project zoeken we enthousiaste vrijwilligers, die minstens 18 jaar oud en vlot Nederlandstalig zijn. Dit zowel voor kleuters als lagere schoolkinderen. Geïnteresseerd? Meldt u dan voor september bij het Rode Kruis of het gemeentelijk vrijwilligersloket. Begin september houden we een infovergadering. Info: Rode Kruis, Annemie Sterkens tel. 03 314 13 45 en vrijwilligers@hoogstraten.be (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 37

DHM_juli_327.indd 37

21-6-2012 12:06:22


hoogstraten

VITO wint 1ste prijs Verkeersveiligheid 2012 HOOGSTRATEN/GENT – Samen met Tom van Gansen mocht VITO Hoogstraten de eerste prijs in ontvangst nemen op het Vlaams Congres voor Verkeersveiligheid 2012. Met zijn Geïntegreerde Proef (GIP) toonde hij aan hoe belangrijk het is een gordel te dragen in de auto. Op het Vlaams Congres voor Verkeersveiligheid 2012, dat plaats vond in De Bijloke, Jozef Kluyskensstraat, 9000 te Gent, werden de 3 genomineerden verwacht met de opstelling van hun proef. Na het plenaire gedeelte werden de prijzen uitgereikt door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Vito Hoogstraten mocht met Tom van Gansen de 1ste prijs in ontvangst nemen. Om de leerlingen van het secundair onderwijs te laten inzien dat bij een botsing of bij zeer hevig remmen de wetten van de fysica gelden, stelden de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de provincie Vlaams-Brabant en de Pedagogische Begeleiders verkeers- en mobiliteitseducatie voor om in schooljaar 2011-2012 samen met de leerlingen van de derde graad technisch secundair onderwijs (TSO) een Geïntegreerde Proef (GIP) te maken over het thema ‘gordel’. De opdracht luidde: Leerlingen moeten individueel of in groep een leskoffer rond het thema ‘gordel’ ontwerpen en uitwerken. Met deze leskoffer moeten medeleerlingen zelf één of meer proeven uitvoeren die een concrete illustratie zijn van de wetten van Newton. Het ontwerpen van de proef was een uitdaging voor Tom Van Gansen uit de afdeling Elektromechanica (TEM6). Onder begeleiding van zijn leerkracht Stijn Slegers bracht hij deze opdracht tot een goed einde. Het materiaal dat door Tom ontwikkeld werd, laat leerlingen inzien dat het gewicht van een persoon die bij een botsing betrokken is door de impact 15 x groter wordt. De begrippen ‘massa’ en ‘kracht’ worden door de proeven die de leskoffer ‘gordel’ voorziet heel concreet. Bovendien is de relatie ‘snelheid en impact’ duidelijk in beeld gebracht.

De proefopstelling bestaat uit een auto met een stoel waar je een ei in kan zetten en vast kan maken met elastiekjes (een gordel). Op de voorkant van de auto kan je een veer (met “kreukelzone”) of een vaste voorkant (zonder kreukelzone) schroeven. De kreukelzone is een opzettelijk zwak gemaakt deel dat energie van een botsing absorbeert door te vervormen. De auto heeft ook een uitneembare ballast om aan te kunnen tonen dat zwaardere auto’s harder botsen dan lichte auto’s. De auto rijdt over een rail die in hoogte verstelbaar is om de snelheid te kunnen wijzigen en zo aan te tonen dat de impact bij hogere snelheden veel

groter is. Om de kracht van de botsing te kunnen zien botst de auto tegen een sensor die de kracht meet en weergeeft op een scherm. In België dragen nog steeds te weinig personen de gordel in de wagen. Nochtans heeft wie de gordel draagt 50% meer kans om een ongeval te overleven. Het principe is heel eenvoudig. De inzittenden van een auto bewegen zich met dezelfde snelheid voort als de auto zelf. Als de auto plots tot stilstand komt, blijven de inzittenden met dezelfde snelheid voortbewegen. Daar komt de gordel in het verhaal: hij houdt de inzittenden op hun plaats. (fh)

38 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 38

21-6-2012 12:06:23


t

n e

t

r

hoogstraten

Culinaire postkaartenreeks

Jos Wens vertegenwoordigt Hoogstraten in de reeks postkaarten. REGIO - Kempen kookt!, een unieke samenwerking tussen de drie Antwerps-Kempense erfgoedcellen, vzw RURANT en Vormingplus Kempen heeft een reeks culinaire prentkaarten uitgegeven. Dit initiatief was maar mogelijk dankzij steun van Europese subsidies langs Leader MarkAante Kempen. De reeks bevat een oude foto uit elk van de 46 Antwerps-Kempense gemeenten en is niet te koop. De 2000 gedrukte exemplaren in een mooi verzameldoosje kunnen enkel via acties bemachtigd worden. De volledige reeks wordt wel online tentoongesteld en kan u bekijken langs www.kempenserfgoed.be of langs www. kempenkookt.be.

Teenage Club wordt vervolgd

HOOGSTRATEN - Op vrijdag 25 mei vond de eerste ‘Teenage Club’ plaats in Le Cirq te Hoogstraten. Door dit initiatief kunnen onze 12 tot en met 15-jarigen een avondje weggaan (op een verantwoorde manier) en zich amuseren met hun leeftijdsgenoten. De eerste editie was alvast een schot in de roos. Dancemoves raakten uitgewisseld en sociale vaardigheden werden nu ook buiten Facebook uitgetest. Kortom, de coole aanwezige jongens en meisjes konden zich helemaal laten gaan op de beats van DJ Glenn.

Die draaide de ene hit na de andere waarbij de jongeren luidkeels meezongen. Bij het verschijnen van dit verslag zal ook de tweede editie al achter de rug zijn. Maar niet getreurd, ook in de zomervakantie zijn er twee edities van ‘Teenage Club’. Voor alle informatie kan je een kijkje nemen op www.teenageclub.be of op de Facebookpagina. Hier vind je ook alle foto’s en filmpjes terug. (fh)

Een bezoek aan de ‘grote’ school

Er werden 2000 verzameldoosjes gemaakt, en daarnaast werd elk kaartje ook nog eens op 500 exemplaren gedrukt. In totaal is dat dus goed voor zo’n 115.000 kaartjes. Elke gemeente kreeg 400 prentkaarten van hun eigen dorp of stad en 20 verzameldoosjes. (fh)

Vakantie openingsuren van de Wereldwinkel

Van 1 juli tot 14 augustus worden de openingsuren van de Wereldwinkel aangepast. U kan er dan terecht van woensdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur.

HOOGSTRATEN - Het einde van het schooljaar is in zicht, ook voor de kleuters van basisschool t‘ Spijker . Tijd dus voor de kinderen van de derde kleuterklas om een bezoekje te brengen aan het eerste leerjaar. Want na een welverdiende vakantie, is het tijd voor deze jongens en meisjes om de grote stap naar de lagere school te zetten. Heel de woensdagvoormiddag zijn de kleuters op bezoek geweest in de klassen van juf Jeannine, juf Liesbeth en meester Ruud. Het was niet de eerste keer dat zij op bezoek kwamen dus iedereen kende elkaar al een beetje. Er werden verhaaltjes voorgelezen en liedjes gezongen. Er werd zelfs al een beetje gelezen en gerekend! Ja hoor, deze kleuters zijn helemaal klaar voor het eerste leerjaar. Maar eerst nog genieten van die superleuke zomervakantie. (RO/red)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 39

DHM_juli_327.indd 39

21-6-2012 12:06:24


MEER

35 jongens en meisjes gevormd in Meer Op een zonovergoten Pinksterdag heeft kanunnik Louis De Belder 35 jongeren gevormd in de O.L.Vr. Bezoekingkerk in Meer. Het vormsel is de bekroning op de lange tocht die de catechisten met de vormelingen het voorbije jaar hebben afgelegd. Van harte proficiat aan de vormelingen en hun ouders. Van harte dank ook aan de mama’s, papa’s en vrijwilligers die het voorbije jaar aan de catechese meegewerkt hebben.

Werden gevormd tot getuigen van Christus: (eerste rij) Kamiel Dockx, Jelle Voet, Jef Meyvis, Thijs Jansen, Janne Christiaensen, Anke Brosens, Tim Jochems, Loes Laurijssen (Tweede rij) Daan Cools, Ellen Goris, Miguel Dekkers, Kobe Martens, Lars Kerstens, Jonas Dictus, Mariëlle Christiaensen, Matthia Van Cleuvenbergen, Jolien Michielsen, Siebe Vervoort, Ben Krijnen Ceric Thijs, Dolf en Dylan Pemen (achterste rij) Ilse Verachtert (catechist), Yannick Stoops, Jessie Verheijen, Sara Van Aperen, Fien Snoeys, Raquel Sofia Da Nova Rebelo, Nele Faes, Fleur Van Dijk, Bo Christiaensen, Jenthe Vermeiren, Shirley Geerts, Rika Van Hal, Jenna Klijn, Jorde Quirijnen Catechist Luc Dockx was tijdens het nemen van de foto druk bezig in de kerk en heeft de foto gemist…

Composteren doe je zo! MINDERHOUT - Meehelpen om de groene afvalberg te verkleinen kan je op een zeer eenvoudige manier! Keuken-en tuinafval composteren! Maar je bent misschien niet helemaal op de hoogte hoe dat proces exact in zijn werk gaat. Wel, de Hoogstraatse compostmeesters staan tot uw dienst elke 2de zaterdag van de maand van maart tot oktober op de demonstratieplaats in het containerpark en dit van 10.00 tot 12.00 uur! Zij zetten zich volledig vrijwillig in om de compostboodschap te verspreiden en om je bij te staan bij eventuele compostproblemen. (rel)

Hier zien we Huibrecht Provoost (met pet) uit Wortel die enkele geïnteresseerden informeert over het composteren en afvalarm tuinieren 40 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 40

21-6-2012 12:06:25

O r e k e d l d

A m k c v 1 j S l n z e r b d n p l


a

e

p .

d s

e j

MEER

Poppentheater PROPOP op de Kindermarkt

Weinig belangstelling voor het ‘GRUP Meer Oost’ MEER – Nog tot 2 augustus loopt er een openbaar onderzoek rond het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) ‘Meer oost’. Misschien een wat moeilijke materie, al bepaalt zo’n GRUP de wat er binnen enkele jaren in het centrum van Meer mogelijk is. Maar al te vaak is er weinig belangstelling voor zo’n GRUP en gaan de poppen aan het dansen als er later echte bouwaanvragen volgen. Maar al te vaak volgt er dan protest, maar is het figuurlijke kalf verdronken omdat de spelregels goedgekeurd werden. Kortom, op dat moment komt men te laat. Als er al bezwaren zijn moeten die nu geformuleerd worden. In die zin was het tekenend dat er maar een handvol mensen kwamen opdagen voor de informatieavond over dat GRUP op 6 juni in het administratief centrum. Het is niet de eerste keer dat een GRUP geruisloos passeert met alle gevolgen vandien. (fh)

Op zondag 3 juni veroorzaakte de overvloedige regen een algemene afgelasting van de muzieken dansmarkt. Heel spijtig, maar tegen het weer kan je niet op. Het Meerse marktcomité laat echter de moed niet zakken en hoopt alle kinderen van de fusie Hoogstraten een zonnige en leuke start van de zomervakantie te bezorgen op de Kindermarkt van zondag 1 juli. Alle kinderen zijn uitgenodigd om zich te komen amuseren in de Meerse Donckstraat en kloosteromgeving van 09.00u tot 12.30u. Speciaal voor hen organiseert het comité een gratis voorstelling van het poppentheater Propop van 10.30 u tot 11.30 u naast het klooster. Zowel jong als oud zullen kunnen genieten van “ De Stoefpotloden “, een echte poppenkastvoorstelling in een modern en interactief jasje. Voor en na de voorstelling krijgen de kinderen de kans zich te laten schminken door Hylke Huybrechts en kunnen ze in het kloosterpark op de ezeltjes rijden. Tegelijk kunnen ze deelnemen aan de ballonwedstrijd, die doorgaat aan de stand van de Hoogstraatse Aardbei. Daar kunnen de winnaars van de kleur- en tekenwedstrijd ook hun prijs gaan afhalen. Kinderen die een centje willen bijverdienen, krijgen bovendien de kans om

eigen spulletjes te verkopen. De marktplaatsen zijn immers gratis, ook voor de volwassen standhouders. Het drankterras op het zandplein wordt uitgebaat door het marktcomité en op het muziekpodium treden Will Van Kuyck en Jack Van Aert op van 09.30 u tot 10.30 u en van 11.30 u tot 12.30 u. Meestal spelen zij op het terras van de Mussenakker, maar deze keer is het hoofdpodium voor hen. Hun aanstekelijke covers zorgen ongetwijfeld voor de nodige ambiance en die wordt verder verzekerd door orgelman Kees Strijbos en Radio Valencia. ’s Middags eindigt de kindermarkt, maar dan neemt vzw De Mortel de fakkel over. Op de speelplaats van het klooster organiseert zij vanaf 11.30u een grote barbecue, ten voordele van de nieuwe chirolokalen. Daarvoor kan je inschrijven bij Chris Verbist, Tilly Hessels en via vzwdemortel@gmail.com. Wie bij deze Kindermarkt nog vragen heeft of meer informatie wenst, kan daarvoor terecht bij Jan Dufraing ( 03/315 86 80 ) of op de website www.meermarkt.be. (JD/red)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 41

DHM_juli_327.indd 41

21-6-2012 12:06:26


MEER

Een geslaagd chiroweekend MEER - In het weekend van 18-20 mei organiseerde Chiro Meer het jaarlijkse chiroweekend aan het klooster in Meer. Dit zonovergoten weekend stond bol van leuke activiteiten. Zo was er op vrijdagavond een Golden Oldies voor jong en oud met optredens van de jonge mannen (chiroleden) van King Size en de gevestigde waarden The New Industry en Jiving Sister Fanny. Op zaterdag stond er in de namiddag een heuse spelnamiddag gepland voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Hier konden de kinderen genieten van een hele namiddag vol spel en plezier, een hapje en drankje en met aansluitend de chiromisviering en een bangelijke kinderfuif. ‘s Avond was het tijd voor de oudere jongeren om zichzelf uit te leven met Frisco in den Disco op de beats van oa. Boeuf, Bass system en Paranoya. Zondagmiddag kon zoals gewoonlijk iedereen

komen eten aan het klooster. De kip werd voor het eerst in jaren vervangen door videe of stoofvlees, wat gezien de opkomst geen slecht idee bleek te zijn. In de namiddag kwamen allerlei ploegen van zowel Meer zelf als omliggende gemeenten (Meerle, Minderhout, Loenhout, Merksplas,Hoogstraten,...) naar het klooster afgezakt om te strijden voor de felbegeerde trofee van de spektakelnamiddag. We kregen enkele zeer spannende duels te zien met de Aspi’s meisjes Loenhout II als uiteindelijke winnaars bij de meisjes en de Aspi’s jongens Merksplas bij de jongens. Wij van de leiding van Chiro Meer willen iedereen bedanken voor u komst en hopen dat u er even veel van heeft genoten als wij zelf. Hopelijk mogen wij u volgend jaar weer verwelkomen op een even zonnig weekend.

Het jaarlijkse Chiro weekend staat bol van de activiteiten. Golden oldies op vrijdag. Chirobal op zaterdag en zondags de afsluiter met de spektakelnamiddag. Foto: Verschillende ploegen bekampten elkaar onder de kundige commentaar van leider Jaap.

Als de zon dan toch eens schijnt MEER – Zaterdag 26 en zondag 27 mei waren twee van die uitzonderlijk zonnige dagen. Meteen was het aanschuiven aan de ingang van De Mosten en moest men drummen om een plaatsje bij het water te bemachtigen. Maar ook zonnige liedjes duren niet lang, maandag 28 mei was het opnieuw grijs en te koud voor de tijd van het jaar. (fh)

Schrijn- en timmerwerken

Karel JANSEN Schrijn- en timmerwerken PVC RAMEN en DEUREN Karel JANSEN PVCRAMEN RAMEN en PVC enDEUREN DEUREN Kömmerling

PVC DEUREN WijRAMEN leveren enen plaatsen alle schrijnen timmerwerk. Kömmerling

En hier is het allemaal om te doen. Terwijl de Chiro van alles doet om geld in het laatje te krijgen spuit ondertussen de eerste Mortel in de funderingen. De bouwers van het VITO zijn ondertussen vlot begonnen met de bouw van de nieuwe chiro-lokalen. (ma) 42 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 42

Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren. Wij leveren en plaatsen alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, Hoogeind 49 binnendeuren.

2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66 Hoogeind 49 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

189

21-6-2012 12:06:27


n e

MEER

Kunst in de Oude Melkerij MEER - Midden juni stelden negen niet professionele kunstschilders hun werk tentoon in de Oude Melkerij te Meer. Maar er is meer, de negen kunstenaars, allemaal oud cursisten van het IKO, hebben er samen hun atelier en werken er elke dinsdag en donderdag, uitgezonderd tijdens de schoolvakanties. Wij gingen kijken.

s

Rita Sprangers en Rit Bennebroek namen het initiatief voor het groepsatelier schilderen. Het tweetal studeerde in september 2009 af aan het IKO en, net zoals een aantal andere cursisten, wensten ze verder te werken. “Maar weinig cursisten van het IKO blijven, na een opleiding van vijf jaar, actief met kunst bezig. Van vroeger afgestudeerden weten we dat het moeilijk is om actief bezig te blijven eens men het IKO verlaten heeft en er alleen voor staat. En dat wilden wij vermijden”, zegt Rit, “Ik wist dat dit gedeelte van de melkerij, eigendom van Juul Van Aperen, leeg stond en zeer goed geschikt was als atelier. Voor het IKO het atelier Groenewoud in gebruik nam, werd de cursus binnenhuiskunst hier gegeven. Wat verlichting en zo betreft is het gebouw dus zeer goed geschikt”, vult Rita aan. “We zijn destijds met dertien afgestudeerd. Zeven ervan werken nu verder in het groepsatelier. Louis Van Kessel zat een jaar hoger en Diane Verheyen is een jaar later afgestudeerd. Enkele anderen van ons jaar volgen nu een andere opleiding aan het IKO. Sommigen zijn met ons begonnen, maar al vlug werd duidelijk dat die combinatie niet kan”, verduidelijkt Rit, “Alle

Rit Bennebroek en Rita Sprangers de initiatiefnemers van het schildersatelier. kosten worden verdeeld tussen de verschillende deelnemers. Dus door negen, al is er eventueel in de lokalen nog plaats voor drie kunstenaars meer. Ze moeten dan wel in de groep passen”.

tisch op doek. Binnen de groep van negen leunt het werk van Riet Mouws er bij aan. Haar werk is even abstract, maar domineren de lijnen en niet de volumes.

“Dat er nood is aan zo’n kunstateliers bewijst het feit dat er na ons vanuit het IKO nog andere groepen gestart zijn, o.a. in Brecht en Zundert”, weet Rita nog.

Het werk van Cor Van Boxel gaat van bijna realistische figuren tot wat naïef geschilderde interieurs en taferelen.

Het is de tweede maal dat de groep tentoonstelt. Nu met iets meer promotie en publiciteit dan de eerste bescheiden tentoonstelling in 2010.

Op bezoek Rita Sprangers schildert impressies van landschappen met wat ruwe brede borstelstreken; indrukken die de groene omgeving op haar maken. De landschappen die Louis Van Kessel schildert hebben meer detail en zijn daardoor realistischer. Hij volgde modeltekenen in het IKO en toont dus ook enkele portretten. Rit Bennebroek laat zich inspireren door stadsgezichten, maar brengt die abstract, bijna kubis-

Staf Ghysebrechts schildert fragmenten uit het stadsleven gezien vanuit ramen of door andere glaspartijen. Daardoor krijgt zijn werk een mysterieus karakter. Even breekbaar is het werk van Diane Verheyen. In overwegend zachte tinten is haar werk heel abstract, al kan je er natuur in vermoeden. Joske Baremans toont pentekeningen en een zuiders tafereel, een duidelijk herkenbaar beeld ook al is de verf dik aangebracht met penseel en spatel. En tenslotte is er Jos Lanser. Hij maakt kleurrijke wat ruige composities, waarin kriskras door elkaar een groot aantal figuren verborgen zitten. Puik werk daar in die Oude Melkerij. Nog MeerKunst. (fh)

Ken uw buren, ken uw dorp

lees De Hoogstraatse Maand Een werk van Staf Ghysebrechts DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 43

DHM_juli_327.indd 43

21-6-2012 12:06:27


wortel

WK2012 OFTE WORTELKERMIS 2012

Jeugdhuis ’t Slot zorgt weer voor kleppers van formaat WortelKermis heeft een lange en mooie geschiedenis met veel goede bands. Dit jaar doet de editie niet onder voor de welhaast legendarische affiches van de voorbije jaren. De concerten zijn gratis en de drankprijs democratisch. Wat een weelde! Zondag 8 juli gaat lichtjes de andere richting uit... Met een frontman die de wereld zag met Drive Like Maria en de drummer van The Sore Losers kunnen we gerust zijn dat het rockt! Samen vormen ze nu The Prospects en brengen ze blues op een manier die rock ‘n’ roll heet. Een erg toffe band om de zondag mee in te zetten!

Op vrijdag 6 juli openen twee lokale bands het feestgedruis in ‘t Slot zelf. Wulf Of Collision is nog maar kort actief en werd al geselecteerd voor de Belgische finale van Global Battle of The Bands. Daarna geven de jongens van Point of View, een straffe lokale oldschool hardcore band hun laatste show aller tijden! Wil je deze band nog eens zien, dan is dit uw kans! Op zaterdag 7 juli is er naar goede gewoonte eerst weer tijd voor het ruwere werk met Strzebonsky Noizescene, een alternatief (punk)-rockduo met een noisy edge. Dit duo heeft lak aan alle regels en met niets meer dan een ronkende basgitaar en een drumstel speelt dit duo alsof ze hun zieltjes aan de duivel verkochten. Vervolgens bestormen de heren van Kabul Golf Club het podium. Deze bende brengt sinds juni 2010 compromisloze, tegendraadse en in noise gedrenkte rock. Intussen kregen ze al de nodige aandacht van o.a. Humo en Studio Brussel (Select).

De tweede band scheert sinds 2011 hoge toppen met hun album “Canop”. De muziek baadt in een minimalistisch discosfeertje en de nummers zijn tegelijk origineel en complex. Na concerten met o.a. Alabama Shakes staat Great Mountain Fire deze zomer op Les Ardentes, Dour, Boomtown en andere festivals. Maar eerst komen ze langs WortelKermis! Verwacht je aan een licht ontvlambare show! Met de komst van The Hot Stewards komt de foute jaren ‘80-muziek in een heel ander daglicht te staan. Ze vegen op compromisloze wijze de vloer aan met zoetsappige en gezapige liefdesliedjes over gebroken harten en drama. De stewards hebben een remedie gevonden tegen dit verdriet: Feest! 80’s klassiekers op een luide, gladde en smerige wijze, zoals ze orgineel eigenlijk hadden moeten klinken! The Hot Stewards... een nostalgisch en oorverdovend feest, voor de laatste keer in België! Maandag 9 juli staat als vanouds weer in het teken van roots, blues, rock & roll en ander lekkers... Gooi de deur van een rokerige nachtclub open, sla

een flink glas whiskey achterover en je dendert de wereld van Maison Du Malheur binnen. Vanaf het moment dat de eerste noten uit de trompet worden geperst en de vooroorlogse drumbeat je hartslag omhoog stuwt, word je meegesleurd in een roes van eigenzinnige blues en jazz die je niet meer loslaat voordat het laatste bodempje uit de fles is verdwenen. Doghouse Sam & His Magnatones is zonder twijfel de nieuwste roots-sensatie van de lage landen. Vorig jaar stond de band als nieuwe formatie al op Blues Peer én Gevarenwinkel blues. Enkel gewapend met contrabas, drums en archtop gitaar weet dit trio elk publiek moeiteloos in te pakken met een eigen én energieke benadering van de blues. Doghouse Sam & his Magnatones verdienden eerder hun sporen bij o.a. Rhythm Bombs, Seatsniffers, The Big Four Quintet. Een aanrader! Een afsluiter vinden voor de kermis heeft ook dit jaar weer veel bloed, zweet en tranen gekost maar werd uiteindelijk gevonden met Moonshine Reunion. Met hun vorige band ‘Los Fabulous Frankies’ sloten ze in 2000 op grandioze wijze de kermis af. Geen wonder dat Moonshine Reunion al van dag één een superfijne live-show brengt. Met een een reeks prachtige songs tapt de band uit een halve eeuw rootsmuziek. Verwijzingen naar Sun Records en Johnny Cash zijn nooit ver weg. Hun live shows zijn steeds weer een gigantisch feest! Vergeet ook niet dat er op zondagnamiddag Bengeltjeskermis is.(Jan De Bie /lvr)

De muziek van de derde band van de avond, The Rott Childs, stuitert z’n weg door je oren, nestelt zich als een complot in je achterhoofd. Het debuut “Riches Will Come Thy Wy: A Musical” is een dijk van een album, een krankzinnige samenzwering die je misleidt met tegendraadse songs waar de melodie de touwtjes in handen heeft. Met de helft van het te ziele gegaane El Guapo Stuntteam staan ze garant voor rauwe rockmuziek. Dit jaar komen Rock & roll kermis dj’s Gunther D (idd. StuBru-product) e Lonely P met een reeks swingende hits de zaterdag afsluiten! Gunther Desamblanx blaast en brult iedere vrijdag op Studio Brussel. Tijdens het weekend vormt hij samen met zijn jeugdvijand Pieter Vanassche het dj-duo Only The Lonelies. Noem hen gerust de kermis-dj’s van de 21e eeuw, én de ultieme soundtrack voor elk volksfeest of soirée chiquée met een randje.

Maison_du_malheur

44 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 44

21-6-2012 12:06:28


wortel

In memoriam Dré Van Wellen

f t

Ziekenzorg tombola 2012 Wint een aankoopcheck van 50 Euro de loten S 112639 en S 113639 Winnen 25 euro de nummers S 112678 – 112988 – 113207 – 113401 – 113678 - 113988. Proficiat aan de winnaars en de anderen dank voor uw steun! Voor het bekomen van uw prijs, zie keerzijde van uw lot.

Met Ziekenzorg naar de Biesbosch

n e e

n s ,

n .

n -

t

s e n . d n t

-

Op zaterdag 9 juni werd op het kerkhof van Wortel-Kolonie Dré Van Wellen begraven. Hij was de maandag daarvoor op 86-jarige leeftijd overleden. Als één van de laatste landlopers woonde en leefde hij nog in de kolonie. Hij besloot, bij de afschaffing van de wet op de landloperij in 1993, in Wortel te blijven. Bijna een halve eeuw lang leefde hij als landloper in Wortel. Dré Van Wellen werkte onder meer als vodden- en oudijzerhandelaar, vooraleer hij in de tweede helft van de jaren ’60 in Wortel belandde. Zijn leven was uit de rails gelopen, en in Wortel zocht hij rust en bescherming. Hij werd een bekend gezicht, en nam veel verantwoordelijkheid op bij het draaiende houden van de boerderij van de Kolonie. Hij sliep met enkele lotgenoten op de boerderij. “We stonden in alle vroegte op. Zeker als er bevallingen waren. Jan Patat, een kolonist die ook in de boerderij woonde, en ik deden dat samen”, vertelde hij een paar maanden geleden nog. “De zeugen waren voor mij, de koeien deden Jan Patat en ik samen. We haalden de biggetjes uit, gelijk bij een vrouw. Tandjes knippen of de fles geven, dat deden we ook zelf. De vétérinaire moest niet meer komen,

we hadden geen veearts nodig. Op den duur leer je alles, gewoon door het te doen. Ook insemineren. Ik zag de vétérinaire bezig als hij de zeugen kwam bevruchten. Eerst had je daar nog een beer voor nodig, later kon dat allemaal kunstmatig. -Dat kan ik ook, dacht ik. Gewoon tegen de klok in draaien. -Héla, Dréke. Mijne stiel niet afpakken, zei de veearts. Ik ben het daarna altijd zelf blijven doen. Het was gewoon een kwestie van het te snappen. Ik hád het gesnapt, dus dan moest dat geen geld meer kosten. We deden het voortaan zelf.” Later onderhield hij de tuin van verschillende personeelsleden van de kolonie. Een dertigtal mensen kwamen op het kerkhof van de kolonie afscheid nemen: de verpleegsters die hem de voorbije jaren verzorgden, bewakers, directeurs, de Hoogstraatse burgemeester en de pastoor van Wortel. Ook enkele vrienden uit Kapellen, bij wie Dré regelmatig ging logeren wanneer hij de kolonie voor een paar dagen verliet, kwamen hem uitgeleide doen. Met Dré Van Wellen sterft een landloper die decennia mee het gezicht van de kolonie bepaalde. Op dit moment verblijven in de kolonie nog vijf landlopers. (th)

WORTEL - Op woensdag 30 mei 2012, vertrok Ziekenzorg met 38 personen op uitstap , naar de Biesbosch. Een luxe autocar van Reizen Verhoeven pikte hen om elf uur op aan het Vagebondplein te Wortel. Langs rustige polderwegen reden we naar het restaurant de Witte Zwaan in Lage Zwaluwe, voor het middagmaal. Daarna reed men verder door het natuurpark, met zijn vele dijken, naar Drimmelen. Daar kon men in het bezoekerscentrum kennis maken, met het heden en verleden van de Biesbosch, aan de hand van een interactieve tentoonstelling. Om drie uur scheepte het gezelschap in op de “Zilvermeeuw”. Met een stralende zon, werd het bovendek opgezocht en ontdekte men de weidsheid van het uitzicht, de prachtige rietvelden, bomenrijen, vogels in hun vlucht en wolken in steeds wisselende formaties. Met een boot begaf men zich ook in de smalle, ondoordringbare kreken en de dichtbegroeide oevers, de wilgen en andere beplanting. Men vaarde ook voorbij de torens van de elektriciteitscentrale, waarvan het koelwater gebruikt wordt voor de verwarming van een twintigtal hectare serreteelt. Rond vijf uur meerde het gezelschap terug aan en ging het terug richting Wortel (HV/red).

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 45

DHM_juli_327.indd 45

21-6-2012 12:06:28


wortel

De Wijsneus, een MEGA COOLe SCHOOL

Landlopersjogging WORTEL - De 10e editie van de Landlopersjogging komt eraan, de laatste vrijdag van augustus, ofwel 31 augustus 2012. De opbrengst van deze lustrumeditie gaat naar de Paardenvrienden van Wortel. Deze sportieve club uit Wortel probeert hun onderkomen meer eigentijds te maken en op één plaats gesitueerd te krijgen. Er wordt dit jaar ook een springkasteel opgesteld als extra attractie voor de kinderen.

WORTEL - We weten het. We zijn rijkelijk laat, maar het bericht was op een verkeerde plaats in onze computer terecht gekomen. Zonde, want de musical van De Wijsneus was meer dan de moeite waard. Bijna 500 mensen kwamen kijken naar het muziekspektakel van de Gemeentelijke basisschool De WIJSNEUS. De voorbije maanden hadden leerlingen en leerkrachten met Flor Verschueren een musical

opgebouwd rond Janos, een jongen die half slapend door zijn huis gaat en in elke kamer wel iets speciaals beleeft. Heel kleurrijk en gevarieerd, met life uitgevoerde muziek en een koortje van leerlingen ... Oudere kinderen die samen met de kleintjes op het podium verschijnen en mekaar aanvullen... Alle uitvoerders mochten fier zijn op wat ze lieten zien. En toen ze, als slot, op de speelplaats het nieuwe schoollied zongen, kregen ze dan ook een zeer verdiend applaus. (fvb/red)

Het blad “Runnersworld” heeft vorig jaar een mooi artikel gewijd aan deze mooiste loop van de Noorderkempen. Conclusie in dit artikel was: “Een sprookjesachtige omgeving, een parcours dat voor 90% voor de langere afstanden over bospaden en fraaie dreven gaat, waar het woord ‘moe’ nooit gespeld kan worden. langs een verleidelijk ven dat uit een sprookjesfilm lijkt te zijn geplukt en waar alleen een bosmeermin aan ontbreekt. De Landlopersjogging is ideaal om je loop- en levensprioriteiten op een rijtje te zetten en dat kunnen alleen de mooiste races”. Hoort u het ook eens van een ander. (fh)

Avond fietsdriedaagse WORTEL - Ze zijn niet met velen, maar ze houden hardnekkig vol en proberen er elk jaar weer bij te zijn: de kwb-leden die de drie fietsritten willen uitrijden. Ze kijken al uit naar woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 juli want dan kunnen ze ‘s avonds tussen half 7 en 7 uur (18.30 u. en 19.00 u.) vertrekken aan De Guld. Drie ritten van maximaal 30 km, dat kun je op drie uur wel bolwerken, want tegen half 10 (21.30 u.) worden de laatsten weer terugverwacht. Ergens halverwege is er een verfrissing, één avond kun je ook een ijsje krijgen onderweg en wie de drie avonden meefietst kan ook nog geluk hebben en uitgeloot worden voor één van de vijf aankoopbons van de Supra. Inschrijven kost twee euro voor leden, drie euro voor niet-leden én als je er drie avonden bijbent rijd je de derde gratis! Wat een voordelen allemaal. Zo vlak voor de kermis, mag dat wel want die kan veel geld kosten. En dan hebben we het nog niet over de frisse lucht gehad, of hoe gezond bewegen wel is ...! (fh)

Gelmelwandeling WORTEL / REGIO - Op zondag 29 juli wordt de 18de Gelmelwandeling ingericht door de KVG, de Katholieke Vereniging Gehandicapten, afdeling Hoogstraten, Minderhout en Wortel. Vanaf 7 uur kan u vertrekken vanuit de parochiezaal van Wortel. De wandelafstanden zijn: 5, 8, 12, 17, 22 en 28 km. De wandelingen brengen u langsheen het Gelmelslot te Hoogstraten, langs en doorheen oude dreven van Wortel kolonie, langsheen de gebouwen van de vroegere Landlopers-kolonie. Ook al bent u geen wandelaar ook dan nog bent u welkom voor een hapje en een drankje. (fh)

46 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 46

21-6-2012 12:06:28

W t z z g

H t e W t

V e W w “ g

D b c

D 9


-

r e

n :

r d -

n

wortel

Kermiswandeling naar De Raam WORTEL - De traditionele ‘kermiswandeling’ brengt ons dit jaar naar “Bijencentrum De Raam” in Keirschot. En, neem het van mij aan, de kennismaking met het bijencentrum in opbouw en de uitleg van Jef Lauryssen mag je echt niet missen. Drie jaar geleden kreeg De Raam subsidies van Leader Markante Kempen. Dat was de start van de uitbouw van een prachtig nieuw bijencentrum, dat alles samen 280.000 euro zal kosten. De subsidie bedraagt 65 % zodat de vereniging zelf nog 100.000 euro moest bijbrengen om alles te realiseren. De wandeling vertrekt om 9.15 uur aan De Guld, zodat we een klein uur later bij De Raam aankomen. Daar wacht Jef Lauryssen op ons om uitleg

te geven over de opvatting, de financiering en de realisatie van het bijencentrum. Hij heeft het ook over de ziekte van de bijen en de gevolgen daarvan voor de land en tuinbouw. Want, al denken we bij bijen op de eerste plaats aan honing, zij zorgen op de eerste plaats voor bestuiving en zijn onmisbaar in die sector. Juist Jef vroeg ons om al aan te kondigen dat er in september een cursus ‘imker voor beginners’ start. Daar leest u meer over in onze volgende uitgave. Kermiswandeling op zondag 8 juli met vertrek om 9.15 uur aan De Guld in Wortel. Een organisatie van de Sint-Jorisgilde in samenwerking met de KWB en de Gezinsbond. (fh)

Jef Lauryssen, vertelt op kermiszondag alles over het bijencentrum in opbouw. Ongelooflijk wat een gedreven, relatief kleine groep mensen kan realiseren.

Fiets- en wandelzoektocht van Het Slot

n

r n

. -

n

r t

t

WORTEL - Voor de tweede maal organiseert vzw ’T SLOT van Wortel tijdens de zomermaanden een “Vakantie fiets- en wandeltocht”. Deze zoektocht kan gereden of gewandeld worden van zondag 1 juli tot en met zondag 2 september 2012. De afstand van de fietszoektocht bedraagt ongeveer 23 km. De wandelzoektocht beslaat ongeveer 7 km. Het vertrek van deze zoektochten is voorzien aan café “De Guld” in Wortel. De zoektochten omvatten een reeks van leuke eenvoudige zoekvragen en een reeks van niet te versmaden op te sporen foto’s. Wij stelden alles in het werk om de mooiste plekjes voor u uit te zoeken en u te laten kennismaken met de prachtige omgeving van Wortel en omstreken. Voor het luttele bedrag van 4 euro kan je al inschrijven voor deelname aan een van deze zoektochten. Dat kan in café “De Guld”, Poeleinde 2 a in Wortel van waaruit de zoektocht vertrekt en eindigt. Reiswijzers en antwoordformulieren kunnen ook bekomen worden in “Bolks Heike”, café “De Nieuwen Buiten”, café In Holland, café “Schuttershof” in Zondereigen en op de dienst voor toerisme in Hoogstraten. De originele antwoordformulieren moeten uiterlijk op zondag 2 september binnen zijn en moeten gedeponeerd te worden in de speciale urne in café “De Guld”. U mag ze ook afgeven in een van de andere startplaats. De prijsuitreiking van deze zoektocht heeft plaats in Het Slot op zondag 9 september om 16 uur. (fh)

Ken uw buren, ken uw dorp

t

, . ,

LEES

s ,

r n

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 47

DHM_juli_327.indd 47

21-6-2012 12:06:29


wortel

Kruispunt De Vier Gebouwen

WORTEL- Wanneer De Maand verschijnt moet het “kruispunt de vier gebouwen” bij het Casino en de boerderij opnieuw aangelegd zijn. De aanleg van het kruispunt is slechts klein bier in vergelijking met de werken die nog op stapel staan. Eind juni zullen de werken die deel uitmaken van de ruilverkaveling zichtbaar worden en, afhankelijk van de weersomstandigheden worden er nog voor de winter bomen aangeplant om de dreven in hun vroegere glorie te herstellen. Nog later worden er “tractorsluizen” geplaatst om de kolonie autoluw te maken en komt er tegenover De Klapekster een parking voor en 90-tal wagens achter de tweede rij bomen van de koloniedreef. (fh)

Door de borden het bos niet zien

Einde in zicht

WORTEL – Men heeft er jaren op moeten wachten, wat vaak tot verhitte discussies leidde in de dorpsraad. Maar eind maart was het dan eindelijk zo ver. De Zandstraat kreeg riolering en meteen een nieuw wegdek. Nu, bijna twee maanden later, komt het einde van de werken en de overlast die ze met zich brachten in zicht. (fh)

Poosplaatsen WORTEL – Terwijl het stadsbestuur een oproep doet aan dichters om teksten te schrijven voor (echte) “poosplaatsen” bij De Mark, brengt KWB-Wortel al langer virtuele poosplaatsen op hun website. Een foto, een korte tekst om de mensen wat tot rust te laten komen in deze snel-klik-tijden. (fh)

WORTEL – De kolonie is een als landschap beschermd domein waar veel instanties zich voor inzetten of gebruik van maken…. en dat zullen we geweten hebben. Het wordt tijd dat de vzw Kempens Landschap ingrijpt en met alle betrokken instanties en verenigingen op zoek gaat naar meer discrete oplossingen om ons de weg te wijzen. De kolonie verdient beter. (fh)

Een virtuele “poosplaats” bij het kerkhof in de kolonie op de site www.kwbwortel.be.

48 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 48

21-6-2012 12:06:30

M d w p v m b P M h s v t m o v w o h o l B v d e i p l d z d w o

E m 2 i a h d d v p b 1


s

. n

meerle

Buitengewoon Charmante Pierendag MEERLE – De inhuldiging van de Mjeelse Pier die staat te pronken op een voetstuk niet ver van waar hij vroeger in de ‘mozzegoot’ aan de oude pastorij verbleef, het stralende voorjaarsweer en vooral het enorme enthousiasme van de deelnemers zijn onvergetelijke indrukken die achter blijven van de 4e editie van de Pierendag op 2e Pinksterdag. Met het idyllische kader van het Mjeelse Raadhuis als decor streden 19 ploegen voor de wisseltrofee Mjeelse Pier, een beeldje van de hand van Lil Maes. De inleving van de teams was bij tijden olympisch groot. Wild enthousiast werd met water, balletjes van PVC pijpen geschoten, om nadien deze balletjes weer in de open mond van enkele bekende stripfiguren te mikken. Het water mistte al eens zijn doel, maar of dat per ongeluk was of eerder een stiekeme straal naar het joelende publiek laten we aan ieders mening over. KLJ en Chiro zowel de jong als de oudleiding lieten zich van meet af aan opmerken. Belangrijk bij de eerste 3 estafette spelen was het verzilveren van de joker met dubbele punten. Tijdens het soms bijna striptease spel, waslijn, lukte enkel de ploeg van Bart en Vera, ’t Winkeltje, er in om hun 10 punten te verdubbelen. De skippybalrace, ken je ze nog de kangoeroeballen om lekker op te wippen, was veel moeilijker dan de deelnemers verwachten. Al springend moesten ze een balletje overbrengen in een emmer die op de rug gebonden was. Licht en beducht springen was de boodschap, anders balletje kwijt en dus opnieuw beginnen. Een tussenstand voor het finalespel werd opgemaakt met toevoeging van de scores behaald in de 2 rode draad spelen. In de A-run gaf de speler die in een immens grote letter A-stond aanwijzingen aan begeleiders die met koorden de A overeind hielden. 5 vakken van 3 meter doorwandelen in de A was Jack-pot en bracht 20 punten op de lijst, de teamspirit was sterk en leverde 12 ploegen de volle pot ! Ook bij het bakstapelen waren er 11 ploegen die over een waaghals beschikten om behoedzaam maar zeker bovenop een stapel van 16 bakken te klimmen!

De winnende ploeg van KLJ-Meerle. Zij waren de beste in alle onderdelen van de competitie en de verdiende winnaars van de wisseltrofee. De finale begon met een schuiver van formaat. Louis Jansen leverde strobalen zodat we een schans van 6 meter lang en 3 meter hoog konden bouwen, een stevig zeil erover, een emmer groene zeep en het lachen was aan al wie er niet over moest ! Dat was de eerste etappe van de estafette waarbij 6 spelers van elke ploeg een flinke afstand op klompen (croques voor de gelegenheid) moesten afleggen en er tussendoor nog aardappelen geschild werden en pieren opgevist uit een mozzegoot. LOL, de Leukste Oud Leiding gingen voor een ereplaats, de dames wisten uiteindelijk de derde plaats te veroveren net achter de Oud leiding Jongens 2. De wisseltrofee werd overhandigd aan Jeroen, Stijn, Robby, Tijmen, Martijn, Stijn en

Tom die de 2e ploeg van KLJ-Meerle vormden. KLJ was sterk aanwezig in de ranking met nog een 7 plaats voor de -16 meisjes en 14e plaats voor de 1e ploeg. Proficiat aan alle deelnemers voor hun sportieve deelname en een bijzonder woordje van dank aan de vrienden van de Heimeulenstraat en alle helpende handen bij het welslagen van de 4e Pierendag. Een Buitengewone Charmante afsluiter waren Peter en z’n Botsotto’s die zang- en danstalenten van alle Mjeelse Pieren naar boven haalden. Met dank aan de Stad Hoogstraten voor de ondersteuning van de organisatie (De Pierendag is een organisatie van het feestcomité van de Mjeelse parochiezaal) (pc)

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 49

DHM_juli_327.indd 49

21-6-2012 12:06:31


meerle

Superbingo Fanfare Sancta Cecilia

Fietsen voor de parochiezaal MEERLE – Hij is er weer! De fietszoektocht van Meerle t.b.v. de Parochiezaal. Hij brengt je langs de mooiste plekjes van de fusiegemeente Hoogstraten. Het thema is dit jaar: opritten. De tocht is ongeveer 47 km en is helemaal niet moeilijk, jong en oud kan meedoen. Voor 4 euro koop je de route met de bijhorende foto’s. Je kunt deelnemen van 15 juni tot 1 september 2012 en rijden wanneer je wilt. Er zijn 20 prijzen voorzien.

MEERLE – Naar aloude gewoonte hield de fanfare met pinksteren een bingo-avond in de parochiezaal. In het kader van 100 jaar fanfare werd het een speciale editie, een superbingo. Voor de gelegenheid was Karel Pauwels nog eens medepresentator en nummerroeper. De eerste prijs was dit keer een reischeque ter

waarde van 500 euro naar keuze. De gelukkige winnaar is Michiel Martens. Aangezien hij een grote voetbalfan is, wil hij de cheque gebruiken om in een van de grote Europese voetballanden een match te gaan zien van een superteam. Het is hem van harte gegund. (jaf)

Op 2 september 2012 is er een fietstocht voorzien t.b.v. de parochiezaal waar aansluitend (17.00 uur) de winnaars van de fotozoektocht bekend worden gemaakt. Meer informatie is te vinden op www.meerleonline.be Verkoopadressen: Toeristische Dienst Hoogstraten – Slager ‘Den Boergondiër’, Heimeulenstraat 8 - ‘t Winkeltje, Meerledorp 2 - Prima Van Boxel, Strijbeekseweg 41 – Elly Geerts, Ulicotenseweg 29, Meerle (tel. 03/315.85.86). (eg)

Met Ziekenzorg op bedevaart naar Scherpenheuvel

MEERLE – Naar aloude tradities wordt in de meimaand Maria gevierd. Ook Ziekenzorg houdt zich aan die traditie en trok dit jaar op bedevaart naar Scherpenheuvel. De bus en de handicar werden besproken zo dat ook de rolstoelgebruikers mee konden gaan. Omdat het de eerste keer is dat ze met een bus op bedevaart gingen, was het een beetje spannend afwachten hoeveel mensen er mee zouden gaan. En dat viel reuze mee, want er waren 47 inschrijvingen (zieken, begeleiders en 80- plussers). Ook het weer viel mee, want 24 mei was een stralende dag. Iedereen ingestapt, de rollators in de koffer van de bus geladen en dan op weg. De handicar volgde de bus, die was de rolstoelgebruikers thuis al gaan ophalen. Rond half één waren ze in Scherpenheuvel, waar in de “Ram” een lekkere maaltijd klaar stond. Daarna was er even tijd om langs de kraampjes te wandelen, moppen te kopen en een kaarsje aan te steken. Om drie uur was het tijd voor de viering. Meerle zat helemaal vooraan. Er was nog een groep uit Tremelo en veel andere bedevaarders, de basiliek zat helemaal vol. Het was een mooie viering, met aangepaste teksten en Marialiedjes. Er was speciale aandacht voor de mensen van ziekenzorg die het afgelopen jaar zijn overleden. Alleen spijtig dat we de pastoor niet goed konden verstaan. Nog een groepsfoto en dan was het weer tijd om in te stappen voor de terugreis naar Meerle. Ziekenzorg dankt van harte de chauffeur van de handicar en alle andere vrijwilligers die het mogelijk maakten een aangename dag te beleven. 50 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 50

21-6-2012 12:06:33


meerle

Feestelijke inhuldiging van de Mjeelse Pier

t e

t

. r

n 0 d n

-

, g

MEERLE – Op 2e Pinksterdag was heel was volk verzameld op het gemeenteplein voor de inhuldiging van het standbeeld van de Mjeelse Pier, geschonken door Landelijke Gilde (100 jaar geworden in 2006) en KVLV, dat in 2013 zijn eeuwfeest zal vieren. Meerle is terecht fier op zijn nieuw standbeeld: een echte mjeelse pier! Het beeld is ontworpen door een lid van de KLJ, Maarten Matthé en werd onthuld door 4 mensen: het oudste lid van de landelijke gilde : Jan Huybrechts (bijna oudste mjeelse pier), Maria Van Boxel- Snels van KVLV, de jongste KLJ-er Maarten Kustermans en de oudste KLJ-er Leen Matthé. En het mag gezegd worden: er was veel volk, veel zon en veel lachende mensen… Er was ambiance en onder leiding van Karel Pauwels en met begeleiding van de fanfare werd het lied van de Mjeelse Pier gezongen. In zijn speech legde Jos Matthé de link tussen het nieuwe beeld, de legende van de Mjeelse Pier en de Meerlenaars van vandaag. “Meerle het dorp waar pieren zowel boven als onder de grond leven, beiden werken aan de vruchtbaarheid van de grond. Een beeld van graniet als symbool voor de standvastigheid en het taaie karakter van de Kempenaars, waarmee ze van schrale zandgronden door hard labeur vruchtbare landbouwgrond maakten. Goedlachs ook, hij knipoogt, want zijn gewroet heeft uiteindelijk welstand gebracht. En een pier is hermafrodiet, zowel mannelijk als vrouwelijk. Hij staat dus voor beiden symbool, ook de vrouwen hebben evenveel aan die welvaart meegewerkt. De banken rond het beeld nodigen de Meerlenaars uit om rond of met de pier een ‘Pierenklapke’ te doen. De Pier zal je toelachen, een knipoog geven, maar er vooral het zijne van denken!”. Na de inhuldiging werden alle aanwezige Meerlenaars getrakteerd op lekkere eigentuinse groenten en bijpassend drankje. (tj/jaf).

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 51

DHM_juli_327.indd 51

21-6-2012 12:07:01


meerle

Verkeersweek feestelijk afgerond in de Klimtoren

MEERLE – De kinderen van basisschool De Klimtoren leerden tijdens de verkeersweek wat meer over verkeer: wat is (on)veilig, verkeersborden,... Ze leerden erover in de klas, tijdens de turnlessen en het hoekenwerk of contractwerk. Elke dag was er ook een actiepunt: helm dragen, met fiets naar school,... Zo konden ze rode bollen verzamelen voor Sam de verkeerslang en werden ze af en toe beloond met een leuke activiteit.

Het fluomannetje Floris kwam op bezoek en overhandigde de fietsbrevetten aan de kinderen. De kinderen zongen en dansten als afsluiter en bedankje het lied ‘De fluo-rap’, dat ze tijdens de voorstelling van muziektheater ‘Levende muziek’ (eerder dit schooljaar) geleerd hadden. Ook al is nu de verkeersweek achter de rug, toch blijven ze zich allemaal goed inzetten voor een veilig verkeer. (svdo)

Jarige koster Ceeske

MEERLE – Op 3 juni 2012 werd onze koster “Ceeske” 90 jaar. Dat konden de parochianen niet zomaar laten passeren. Omdat Ceeske van een Latijnse eucharistieviering houdt, werd hij op zaterdag 2 juni 2012 verrast met een dankviering met Latijnse gezangen. Het koor had er speciaal voor geoefend, want sedert het Vaticaanse concilie van 1968 zijn die mooie Gregoriaanse gezangen veelal vervangen door Nederlandstalige. Ceeske was er heel blij mee.

Den Dorpel in opgefrist lokaal Schrijn- en timmerwerken

Karel JANSEN Schrijn- en timmerwerken PVC RAMEN en DEUREN Karel JANSEN PVCRAMEN RAMEN en PVC enDEUREN DEUREN Kömmerling

PVC DEUREN WijRAMEN leveren enen plaatsen alle schrijnen timmerwerk. Kömmerling

MEERLE – Om voeling te houden met de achterban en aan alle leden openheid van zaken te geven, hield het bestuur van Den Dorpel op 16 juni haar algemene ledenvergadering. Het bestuur gaf uitleg over de werking van het voorbije jaar, de geplande activiteiten voor het volgende jaar, financiën en de prijs van het pintje, de contacten met gemeentebestuur, jeugdraad en andere jeugdhuizen. Na vijf jaar heeft het Meerlese

jeugdhuis zijn plaatsje tussen de Hoogstraatse jeugdhuizen verdiend. De algemene vergadering was meteen de eerste activiteit in het met vereende krachten opgefrist lokaal dat ze in de parochiezaal ter beschikking hebben. Het bestuur zat voor de gelegenheid op de fraaie geschilderde muur met het logo van het jeugdhuis en de skyline van Meerle! (jaf)

Daken, ramen, deuren, plafonds, binnendeuren. Wij leveren en plaatsen alle schrijn- en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, Hoogeind 49 binnendeuren.

2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66 Hoogeind 49 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

189

52 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 52

21-6-2012 12:07:02


-

t

-

meersel-dreef

Oproep van Famke Oomen MEERSEL-DREEF – Deze zomer, in juli, gaat Famke Oomen als vrijwilliger naar Togo in Afrika. Famke gaat er werken in een weeshuis en aan speelpleinwerking doen in een dorpje midden in de brousse, waar zelfs geen elektriciteit noch stromend water is. U kan Famke helpen en een groot plezier doen door “kralen, parels en andere zaken om sieraden te maken” te bezorgen. Ook haarpennen, wol, stof, kleurpotloden, stiften, wasco’s, penselen, waterverf, papier, tekenboeken, speelkaarten enz. kan ze bij haar werk daar gebruiken. Doe Famke en plezier en breng die kleine dingetjes om leuke dingen mee te maken op zondag 1 juli tussen 12 en 16 uur naar Groot-Eyssel 64 A in Meersel-Dreef. Als tegenprestatie belooft Famke om voor ons blad een verslag met foto’s te maken. Doen dus. (fh)

Een foto gemaakt door ‘nonkel Drej Oomen’, vier jaar geleden in Togo.

Een monoloog in de kapel MEERSEL-DREEF – Er zijn van die dingen die kwaliteits- en waardevol zijn, maar die bijna geruisloos plaatsvinden. Zo organiseerde de ‘Soroptimist International Club Breda’ op zondag 17 juni een toneelvoorstelling in de St.-Luciakapel. Toneelgroep Expressie bracht de monoloog “Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran” een bekend stuk van Eric Emmanuel Schmitt. De Soroptismist International Club Breda is een wereldwijde serviceorganisatie van vakvrouwen die hun krachten bundelen en aandacht voor onder meer mensen rechten en de leefomgeving. De naam komt uit het Latijn: Sorores (zusters) die het optimum (beste) nastreven. Je zou het kunnen omschrijven als het beste voor vrouwen. Het is een organisatie met meer dan 3000 clubs en alles samen 90.000 leden. Zie ook www.soroptimist.ne/breda. (fh)

Boekhoudbureau

Dreefse trip

Profisk cvba

Boekhouding en administratie B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen Advies sociale wetgeving Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

E

MEERSEL-DREEF - De Dreefse Trappers organiseren op zaterdag 30 juni in de namiddag hun jaarlijkse Dreefse trip. Deze fietstocht is mogelijk voor zowel jong als oud met een totale afstand van omstreeks 25 km. Er wordt getracht om een verkeersluwe parcours samen te stellen, zodat de fietsers een aangename ontspannen tocht hebben. Onderweg is er zelfs nog een drankpauze voorzien. Aan de deelnemers wordt slechts een kleine bijdrage gevraagd. Start en aankomst bij café Den Bud. (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 53

DHM_juli_327.indd 53

21-6-2012 12:07:02


meersel-dreef

Back to the roots De tweede zondag van juli is het steevast kermis, samen met het begin van het jaarlijks bouwverlof. Dat zijn twee vliegen in één klap om deze samen uitbundig te vieren. En wat staat er dit jaar op de kermisagenda ? Maandag 9 juli ‘s Maandags worden de volksspelen georganiseerd door voorzitter Peter Daems en zijn discipelen van de gebuurten Heieinde, Meersel, DreefMidden, Geiteneinde en Moleneinde. De naam van de gebuurte zegt al uit welke windstreek zij afkomstig is. Op deze dag wordt er weer een waaier aan gekke spelletjes gehouden, die steeds plaatsvinden bij en tussen de cafés. De Dreef is daarom ook verkeersvrij gemaakt, maar niet iedereen houdt zich hieraan, vooral buitenstaanders snappen niet waarom de hoofdstraat moet afgesloten worden. Dat gebeurt ook in de andere deeldorpen, maar veel effectiever. Wat kunnen we dit jaar verwachten: planklopen, lunchspel, vlegelhangen, paapgooien, en nog veel meer. Iedereen die van “de Dreef” is, en die leeftijd van 12 jaar heeft, mag dan ook deelnemen aan dit dorpsgebeuren. Voor de jongere kindjes zijn er aangepaste kinderspelen die zelfde namiddag in de Jan de Wysestraat, vanaf 14.00 uur, onder de deskundige leiding van juf Lizette Van Opstal en haar trouwe helpsters. Kortom groot en klein komen ‘s maandags aan bod, en daarna met z’n allen ook nog eens naar de foor. Ambiance verzekerd.

Dinsdag 10 juli Het heeft lang geduurd, maar na ruim 20 jaar, verhuizen de volksspelen weer terug naar de oude speelweide aan de Marck. Vroeger gingen deze volksspelen nog om een

Een foto uit de kermisdoos van 2006: dezelfde oud-Dreveniers vormen nog steeds de huidige jury, zo verknocht zijn zij aan hun kermisfunctie. stevige pot verkleed voetbal, maar op de dag van vandaag is er heel wat veranderd. Zo is het voortaan meer en meer een strijd tussen de verschillende gebuurten geworden. Sinds enkele jaren is er zelfs een “zesde gebuurt” bijgekomen, waarvan alleen oud-Dreveniers deel van kunnen en mogen uitmaken. Traditiegetrouw starten de ludieke verkleedspelen op dinsdag met een voorstelling door de verschillende gebuurten met de daarbij horende praalwagens en acts, daarna vertrekken alle gebuurten naar de speelweide aan de Marck voor

een gezellige namiddag vol sport en spel met o.a. zaklopen, levende stoelendans, waterspelen en nog veel meer. Deze spelen worden dan ook nog eens door een vakkundige jury van oud Dreveniers gequoteerd. Uiteraard kan er uiteindelijk maar 1 gebuurte de winnaar zijn op het einde van de middag. Ben je benieuwd wie het dit jaar wordt, neem dan zeker een kijkje deze dinsdag bij de IJzeren Brug en geniet mee van een middag vol plezier. Oh ja, hoe warmer het weer, hoe natter de spelen. (PD/JJ).

Vervuiling van de Mark MEERSEL-DREEF - De Marckrivier werd in het tweede weekeinde van juni vervuild. De politie deed bij de watermolen de nodige vaststellingen en een dam werd stroomafwaarts in de Markweg over de gehele breedte van de rivier aangebracht om verdere verontreiniging te voorkomen. En dat enkele weken voor de “Big Jump” aan de grens. Sensibilisatie van de bevolking van de problematiek van proper water is dus nog steeds noodzakelijk. (JJ)

54 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 54

21-6-2012 12:07:03


m

. -

meersel-dreef

KLJ viert kermis MEERSEL-DREEF - Nog enkele dagen en het is weer zover. ‘t Is Meersel-Dreef kermis en hoe! Na het grote succes van vorig jaar, heeft de KLJ opnieuw voor een ijzersterke line up gekozen die zowel bij het jonge als het minder jonge publiek gesmaakt wordt. Dit jaar wordt er volgend programma voorgeschoteld. Zaterdag 7 juli Coverband Blue Thrill Na het overdonderende optreden van vorig jaar, zal ook dit jaar coverband “Blue Thrill” het officiële startschot geven. Deze coverband, afkomstig uit regio Vilvoorde, speelt een mix van de beste liedjes van vroeger en nu. Zo weten deze muzikanten van begin tot het einde het publiek te vermaken met het nodige entertainment. Een top-avond is bij deze dan ook verzekerd! Wil je meer over deze band weten, surf dan naar www.bluethrill.be . Verder zal DJ Jef Daems de draad verder oppikken, om de avond in stijl af te sluiten. Het feestje zal ongetwijfeld tot de vroege uurtjes duren. Maar dat is nog niet alles. Op deze avond wordt er ook een dress-code van de aanwezigen verwacht. De KLJ vraagt om in de kleuren van Meersel-Dreef (blauw/wit) naar de feesttent te komen, om te laten zien hoe trots we eigenlijk wel niet zijn op ons klein dorpje. Tot slot om de avond compleet te maken zal er tussen 20.00u en 21.00u een dobbel hour voorzien worden. Dubbele ogen gooien met de dobbelstenen = dubbele pinten gratis bij je bestelling krijgen! Redenen genoeg dus om een kijkje te komen nemen en er op tijd bij te zijn.

Maandag 9 juli Feestband Drievoud Na lang weggeweest, verwelkomen we op maandag weer een oud Drevenier in onze feesttent.

Feest in de KLJ-tent: Dreef kermis op zijn best. Op deze avond verwachten we John Sprenkels met zijn feestband “Drievoud”. Deze felbegeerde artiest kon dit jaar niet ontbreken op de kermisaffiche. Feestband Drievoud weet van elk feestje een knaller van formaat te maken. Het wordt wederom een avond om niet snel te vergeten.

De feesttent zal opgesteld staan bij het KLJ lokaal (parking Paterswiel). Weekendkaarten kosten 8 euro en zijn verkrijgbaar bij Café ‘t Jachthuis en Bogers Totaalvoeding. Aan de deuren betaal je steeds 5 euro inkom/ dag. (KLJ/JJ)

Big Jump MEERSEL-DREEF - Zoals in de vorige DHM reeds stond geschreven: “Kopje onder voor een propere Mark”, nodigt Natuurpunt Markvallei u ook dit jaar weer uit op haar Big Jump, wat staat voor zuiver water in de hele wereld. Dit jaar op zondag 8 juli om 15.00 uur stipt aan de grensovergang, bij het pontje over de Marckrivier. Deelnemers moeten best vanaf 14.30 uur present zijn. Daarnaast wordt er ook nog aan touwtrekken over de Marck gedaan, zoals dit vroeger ook wel eens bij de kermisspelen werd georganiseerd. Touwtrekkers aanmelden bij Natuurpunt op het gekende e-mailadres drej.oomen@natuurpunt.be . U jumpt toch ook ? (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 55

DHM_juli_327.indd 55

21-6-2012 12:07:03


meersel-dreef / minderhout

Stedenbouwkundige vergunningen

Tentoonstelling St.-Lucia kapel

MEERSEL-DREEF - Om een stedenbouwkundige vergunning te verkrijgen, moet je aanvraag bekend worden gemaakt door middel van de gele aanplakbiljetten. Soms dienen deze voor een verlenging van een milieuvergunning, soms voor een gewone bouwvergunning van een huis. Maar thans hangen er in Meersel-Dreef toch wel enkele bijzondere aanvragen. De Paters Kapucijnen willen het klooster verbouwen en uitbreiden met een éénsgezinswoning. Daarnaast hangt de aanvraag van de K.L.J. voor het bouwen van een jeugdlokaal. En op het Heieinde, tegen de grens met Meersel, in de draai bij de vossenkuil, loopt een aanvraag voor het bouwen van een zorgwoning. Niet alledaagse aanvragen voor een dorp als het onze. (JJ)

KWB-Wandelzoektocht

De St.-Luciakapel op Meersel: een uniek kader voor weer een tentoonstelling. MEERSEL-DREEF - Naar goede gewoonte organiseert het St.-Luciacomité ook dit jaar weer een tentoonstelling in onze prachtige eeuwenoude St.-Luciakapel. Elk jaar komen er steeds meer mensen kijken naar en genieten van de kunst die er tentoongesteld wordt. Soms blijft het hier zelfs niet bij en veranderen kunstwerken van eigenaar. Diverse kunstvormen zoals beeldhouwkunst, schilderkunst, fotografie e.a. zijn reeds aan bod gekomen. De kunstenaars die hier tentoonstellen komen bij voorkeur uit de fusiegemeente Hoogstraten, maar dit is geen vereiste. Ook kunstenaars uit omliggende dorpen worden met plezier een kans gegeven, zodat ook zij hun

talenten kunnen tonen en aangemoedigd worden om met hun creatieve bezigheden door te gaan. Dit jaar verwelkomen we Mella Anthonissen en Malvine Vanhooydonck. Beide kunstenaressen wonen in Loenhout en zijn al jaren bezig met hun kunstzinnige activiteiten. Mella Anthonissen schildert (meestal in de natuur) mooie natuurimpressies, bloemen en alles wat het leven aangenaam maakt. Malvine Vanhooydonck creëert, door het samen verwerken van oud ijzer en keramiek, verrassende artistieke stukken. De tentoonstelling loopt op 23-24 juni en op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli, telkens van 14.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis en u bent bij deze van harte uitgenodigd. (JJ)

w w w. fo n s m a r t e n s p l a n k e n v l o e r e n . b e

EIKEN PLANKENVLOER

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES

MINDERHOUT - Wil j’r even “uit” zijn? Enkele uurtjes ontsnappen aan de drukte van alledag? Misschien wil je wel een moment alleen zijn, even bezinnen, even mediteren! Voor anderen betekent wandelen met de familie en vrienden samen vertoeven, sociale contacten zoeken…! En natuurlijk is wandelen gezond! Niet overdrijven natuurlijk, de blik op oneindig en maar kilometers malen zonder een blik links of rechts mag je toch niet echt ontspanning noemen. KWB-Minderhout organiseert op zondag 19 augustus geen wandeling in wandelclubverband, maar wel een leuke wandelzoektocht bestemd voor groot en klein, waarin je je ogen extra goed de kost moet geven. De kinderen worden ingedeeld in twee groepen: kleuterklas en lagere school en de opdrachten bestaan uit een gevarieerde waaier, zoals foto’s zoeken, vragen oplossen, praktische opdrachten…! Kortom, het wordt ongetwijfeld een verkwikkende, ontspannende wandeling voor het ganse gezin. Een wandeling van rond de 4 km kan voor niemand een probleem zijn en om de sociale banden nog wat nauwer te smeden word je na afloop nog getracteerd op een heus broodbuffet (brood met kaas of ham, confituur, choco en voor iedereen nog een hot-dog). Als je lid van KWB bent betaal je 3 euro voor kinderen onder de 12 jaar en 5 euro voor volwassenen. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen iets meer: 5 euro voor kinderen en 7 euro voor volwassenen. Dus op zondag 19 augustus wandelzoektocht voor iedereen en trek je gemakkelijkste schoenen aan! (rel) Info: Kurt Pelckmans (03 313 61 01); Steve Van Dun (03 314 29 49); Luc Herthogs (03 314 74 21)

56 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 56

21-6-2012 12:07:05

-

M i e “ m

H l l d o m r p b e i a l

D

O u a D v e d T e p

O o O o m


g

minderhout

DE ACHT WERKEN VAN DORIEN EN CHRISTIAN

- Gebonden voor het leven MINDERHOUT - Op 16 mei 2012 huwden Christian Vissers (31, Meerle) en Dorien Janssens (26, Keirschot) in het bijzijn van familie en vrienden. Na het stadhuis, een viering met Rent-a-Priest en een etentje met de eretafel ging het gezelschap loos in Le Cirq. “Et alors?”, hoor ik je vragen. Wel, lees verder en je zal merken dat wij, De Hoogstraatse Maand, er toch wat mee te maken kregen.

l

-

r

g

t

, n -

-

Het is heden ten dage gebruikelijk dat een ‘huwelijksgebeuren’ ingezet wordt met een vrijgezellenfeest. Zo ook voor Dorien, die met haar vriendinnen een make-up-workshop mocht/moest ondergaan en daarna een en ander straatgewijs moest verkopen. Met de verklede Christian (Maradona) hadden de vrienden een traject uitgestippeld met leuke stopplaatsen en mini-opdrachten: bij Spek-en-eieren gaan eten, dan met de huifkar een tourtje naar Boerengolf, dat echter letterlijk in het water viel dus gewoon mini-golf en een avondje ‘stappen’ in Breda. Allemaal niet moeilijk en zeker geen gênante opdrachten.

De Hoogstraatse Maand Op het avondfeest in Le Cirq kwam echter de aap uit de mouw. Hun vrienden (voor de volledigheid alle boosdoeners bij naam !) Luk Stoffels en Kim De Bie, Wim Gorissen en Ellen Haest, Nic Vervoort en Suzanne Koyen, Nick Van Der Linden en Ellen Vrints, Dirk Gorissen en Veerle Vandekeybus, Jeroen Haest en Nele Van Dun, Tom Thielemans en Greet De Bont, Dirk Schipperen en Sofie Goris hadden een reeks opdrachten in petto vooraleer ze hun cadeau zouden krijgen. Opdracht 1: - Maak een filmpje met jullie beiden op Doriens vader z’n crossmotor. Opdracht 2: - Stuur een aangetekende brief. Deze opdracht is inmiddels ‘creatief’ uitgevoerd, een makkie voor Christian die postbode is.

-

Opdracht 3; - Organiseer een namiddag met ‘onze’ kinderen. Ook een makkie voor ‘juf’ Dorien. Opdracht 4: - Een van beiden moet op de foto met een enkele bekende mensen, Arnold op kop. Opdracht 5: - Dorien moet enkele danspasjes uitvoeren en het filmpje op YouTube zetten. Opdracht 6: - Loop de stratenloop met je benen aan elkaar vastgemaakt. Is ondertussen ook ‘creatief’ uitgevoerd.

Opdracht 7: - Zorg dat je in De Hoogstraatse Maand komt. Opdracht 8: - Organiseer ten slotte een groepsactiviteit waarbij we jullie cadeau kunnen overhandigen. Met een dergelijke reeks opdrachten ben je wel een tijdje zoet. Maar het jonge en dynamische paar gaat er samen voor. Ze zijn tenslotte aan elkaar… gebonden voor het leven (lvr)

verhuur & producties

e

geluid - licht - projectie rigging - podia - distri

a t r

feesten & party’s huwelijk tot jubileumfeeest fuiven - bals - guest-DJ’s verjaardags- of teerfeest personeels- of pensioenfeest van vatje tot megaparty

r -

Minderhoutsestraat 54 - 2322 Minderhout - Hoogstraten www.music-services.be - info@music-services.be Dinsdag tot donderdag: van 09.00 tot 12.30 u. en van 13.00 tot 18.00 u. Vrijdag en zaterdag: van 08.30 tot 16.00 u. Donderdagavond: van 19.00 tot 22.00 u. Zondagmorgen: van 10.00 tot 12.30 u. (op afspraak en terugleveringen)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 57

DHM_juli_327.indd 57

21-6-2012 12:07:05


minderhout

Gouden gildenbroeders

20ste Avond-fiets-vierdaagse MINDERHOUT - Ook dit jaar kunt u weer deelnemen aan de Avondfiets-vierdaagse van KWB-Minderhout op vrijdag 6, zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 juli. De succesvolle formule van de vorige jaren blijft ongewijzigd. U heeft de mogelijkheid om tijdens deze vier avonden gezellig te fietsen met het hele gezin, de buren, de vrienden en/of kennissen. Elke avond wordt een route afgelegd van ongeveer 25 km langs rustige, landelijke wegen. Ook dit jaar zijn weer 4 prachtige routes uitgezet, zodat u per fiets onbezorgd kunt genieten van de prachtige natuur, rust en open ruimte. Om niet verloren te rijden, ontvangt u een duidelijke routebeschrijving. Kortom, U hoeft alleen nog maar de route te volgen en op de trappers te duwen om de route op eigen tempo af te leggen. Op de uitgestippelde routes kom je zelden een café tegen. Onderweg biedt KWB-Minderhout je daarom gratis een drankje en een versnapering aan. Men kan iedere avond starten tussen 18u30 en 19u30 aan het Parochiecentrum.

MINDERHOUT - Door de Hoge Gildenraad der Kempen werd onlangs in Lichtaart de Gouden Papegaai uitgereikt aan v.l.n.r. Robert Meyers, Jozef Laurijssen en Frans Tackx voor hun 50 jaar ononderbroken lidmaatschap en trouw aan de St.-Jorisgilde van Minderhout. Gust Vermeiren (r) ontving een extra gouden plaat voor 60 jaar trouw aan de gilde. (rel)

Dankzij onze gulle sponsors vindt de laatste avond nog een aanwezigheidstombola plaats voor elke deelnemer. Wie minimum 3 van de 4 avonden deelneemt, ontvangen nog iets extra. Voor de volwassenen is een gezonde zak appels voorzien. De kinderen ontvangen een mooi, betonnen beeldje. Onder de trouwe deelnemers die 3 of 4 avonden gefietst hebben en die avond zelf aanwezig zijn, worden twee prachtige fietsen verloot. Deelnemen kost: Voor KWB-leden 1,25 euro per avond of 3,50 euro voor de vier avonden Voor niet KWB-leden 1,75 euro per avond of 5 euro voor de vier avonden Meer inlichtingen bij Louis Van Bavel, tel 03/314.71.94 (mv/red)

KVLV Fietstweedaagse

MINDERHOUT - Dinsdag 29 mei stonden weer 23 vrouwen met vaart klaar aan het kapelleke van Hal om aan de fietstweedaagse te beginnen. Na 88 km gefietst te hebben langs mooie landelijke wegen en ook wel eens langs een grote baan om het aantal kilometers binnen de perken te houden, bereikten we om 18.00 vakantieboerderij “De buitenhorst” te Schaijk. Precies het einde van de wereld, zo rustig was het er. We werden er héél hartelijk ontvangen en kregen een ontzettend lekkere maaltijd voorgeschoteld die ons lang liet natafelen. Na een verkwikkende nachtrust stonden we om half 9 weeral paraat om terug richting Minderhout te fietsen. Een heerlijk zonnetje vergezelde ons huiswaarts en het beetje wind gaf ons af en toe een duwtje in de rug zodat we voor de afgesproken tijd neerstreken aan tafel in “De Kneut” te Ulicoten. Na het lekkere stoofvlees met frietjes, werden we nog getrakteerd op een heerlijke ijscoupe met chocoladesaus en slagroom. Helemaal voldaan keerden we dan huiswaarts en riepen elkaar toe: tot volgend jaar. (fh) 58 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 58

21-6-2012 12:07:05


n

s

t

-

n

Zondag 13 mei 2012 - Een 23-jarige Roemeen uit Merksplas is rond middernacht zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval in de Lodewijk De Konincklaan. De auto knalde frontaal op een boom. De brandweer moest de bestuurder uit de verhakkelde wagen bevrijden. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis van Brasschaat gevoerd.

Zaterdag 19 mei - Dieven zijn in de vroege ochtend betrapt in een handelszaak aan de Heimeulenstraat. Zij drongen naar binnen via de achterkant, maar zijn op de vlucht geslagen toen de eigenaar hen opmerkte. Ze maakten geen buit, maar beschadigden drie deuren. Ook werd er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de SintLenaartseweg. De daders stalen een gps-toestel, een autoradio, een iPad en waardepapieren

Rechtbank: - De rechter in Turnhout heeft de 42-jarige Irene S. uit Ulvenhout en Christopher D.G. (62) uit Hoogstraten veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden met uitstel. Speurders troffen in maart 2011 een kleine cannabisplantage van zo’n tweehonderd planten aan in een woning in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Meerle. De twee gaven de feiten onmiddellijk toe. Vier Roemenen, drie mannen en een vrouw, verschenen voor de rechter voor een winkeldiefstal en een poging tot diefstal, einde maart, in de Carrefour in Hoogstraten. De vier werden gefilmd, maar ze ontkenden elke betrokkenheid. Wesley V.B. (30), een Nederlander die in Hoogstraten woont , is door de correctionele rechtbank in Turnhout veroordeeld tot tien maanden celstraf en 550 euro boete. Op zijn MP4-speler trof de zus van de beklaagde een kinderpornofilm aan. Ze vertelde het verhaal aan een vriendin. Die stapte naar de politie.

Woensdag 23 mei - Bewoners van een woning aan de Langenberg in Wortel merkten bij hun thuiskomst dat er een televisietoestel was gestolen. De inbrekers hadden een raam geforceerd. De bewoners stelden de diefstal vast toen ze terugkeerden van vakantie.

Zaterdag 2 juni - De politie heeft in de avond in Meer een schot gelost op een vluchtende auto. Het kwam er nadat de bestuurder van de vluchtauto eerst een politieauto had aangereden. De achtervolging was even voordien gestart in Nederland. De bestuurder vluchtte richting België. Na de aanrijding en het schietincident vluchtte de bestuurder via de E19 opnieuw richting Nederland. In Breda kon de auto uiteindelijk worden klemgereden. Twee inzittenden zijn opgepakt. Het gaat om Nederlanders.

Maandag 11 juni - Onbekenden zijn in de nacht van zondag op maandag binnengedrongen in een woning aan Worteldorp. Binnen vonden ze de sleutels van een witte Land Rover en gingen ermee vandoor. Inbrekers braken binnen in een woning aan Schuivenoord. Ze hebben een gsm, juwelen, een laptop en autosleutels gestolen. De auto werd doorzocht, maar niet meegenomen.

Rechtbank - Jan V. uit Hoogstraten wordt beticht van het toedienen van hormonen aan een van zijn kalveren. Het hormoon werd ontdekt bij een controle in het slachthuis van Geel. Er werd ook een grootschalige controle gedaan op zijn bedrijf, maar die was negatief. De verdediging houdt vol dat Jan V. geen hormonen heeft toegediend en dat het mogelijk om een natuurlijk proces gaat. Toch riskeert de man een boete van 6.000 euro.

Vrijdag 15 juni - Dieven hebben rond 3.35 uur ingebroken in een woning in Meersel-Dreef. Ze drongen het pand binnen langs de voordeur, maar moesten vluchten toen het inbraakalarm afging. De bewoners zagen de dieven nog vluchten maar zonder buit. (lvr)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 59

DHM_juli_327.indd 59

21-6-2012 12:07:06


TRANSBELGICA Mountainbike

Van Meersel-Dreef naar Torgny HOOGSTRATEN / MEERSEL-DREEF - Vrijdagmorgen 25 mei, 6.45 uur in de ochtend, negen mountainbikers en twee begeleiders arriveren met slaapogen aan het klooster van de paters in Meersel-Dreef voor hun mannenweekend (jawel heren – bestaat nog). In drie dagen van de meest noordelijke grenspaal van België naar de meest zuidelijke grenspaal (Torgny, aan de Franse grens). Een tocht van ruim 400 km met 4300 hoogtemeters over veldwegen en bospaden, de ene al wat beter berijdbaar dan de andere. Frank Deboosere heeft een prachtig weekend aangekondigd. We hebben het geweten. Na de standaardfoto’s bij aanvang, bewijsmateriaal voor het thuisfront, vertrekken we goedgemutst richting Outgaarden. De eerste kilometers zijn bekend maar daarna zijn we aangewezen op de GPS-route van Solosride, waarvoor dank heren, die ons feilloos naar de juiste bospaden of karresporen wijst. Onze tocht brengt ons via Beerse, Herentals, Olen, de abdij van Tongerlo (ideaal kader om even tot rust te komen), de venijnige Huldenberg in Aarschot en veel brandnetels naar B&B L’epicurie in Outgaarden. Een prachtige oude herenhoeve die door de huidige eigenaar is omgebouwd naar een bed&breakfast met vijf moderne kamers. Een aanrader. De eerste dag was de langste dag, 155 km met een 600 hoogtemeters. Dag twee wordt gekenmerkt door het betere klimwerk en de passage door de Maasvallei. Burdinne, de sluis in Andenne, genoeg hoogtemeters om de groep uit elkaar te trekken. Gelukkig zijn onze twee begeleiders, Eddy en Filip, de ganse dag in de weer om ons op tijd en stond van het nodige krachtvoer en drank te voorzien. We eindigen in Wellin waar een welstellende burger ons gastvrij ontvangt en zijn hogedrukreiniger ter beschikking stelt. Vriendelijke mensen aan de andere kant van de taalgrens. Dat België adembenemende MTB-routes kent, hebben we dag drie geweten. Koude spieren en de eerste 25 km 650 hm moeten overbruggen. Kan je verzekeren dat je kuiten dan op scherp staan. Afzien maar tegelijkertijd ook genieten als je boven bent. Wat een vergezichten. Van hier uit ziet het er niet zo moeilijk uit, maar achter het stuur van je fiets bekijk je deze singletracks met een heel andere gedachte. Een moment op zondag, onze derde dag, om niet te vergeten. Na een stevige afdaling loopt het pad dood aan de rivier de Semois, 20 meter verder aan de overkant loopt het pad verder. Er zit niets anders op dan de fiets op de rug te nemen en de rivier te kruisen. Nog nooit zoveel kajakvaarders zich zien afvragen welke idioten ze hier tegenkomen. Dolle pret, zeker als Dirk halverwege uitschuift en tot aan zijn schouders in het water ligt.

SEMOIS – Even de rivier oversteken v.l.n.r. (achteraan) Dirk Christianen, Peter Geerts, Stef Damen, Patrick De Bie (midden) een verbaasde kajakker (vooraan) Sam Broeckx, Wim Van Aelst en Pieter Schellekens.

En dan … bordje Torgny, nog een stevige klim naar de grens en ja, daar is de grenspaal: een ordinaire kei op een paaltje. Maar wat zien we hem graag. Champagnekurken ploffen de lucht in. Weer enkele sterke verhalen bij om de volgende weken, maanden, jaren in het café over op te scheppen en ja, ze zullen sterker worden naarmate de tijd verstrijkt. (Pieter Schellekens)

Ken uw buren, ken uw dorp

lees

De Hoogstraatse Maand

TORGNY – Aankomst met v.l.n.r. (boven) Wim Van Aelst, Stef Damen, Patrick De Bie, Sam Broeckx (onder) Dirk Christianen, Peter Wouters, Pieter Schellekens, Peter Geerts en Bob Van Loon.

60 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 60

21-6-2012 12:07:06


Triathlon - Iron Man Lanzarote Dit jaar deden er maar liefst vijf Hoogstratenaren mee aan de zwaarste Ironman van de wereld, die van Lanzarote. Een heftige cocktail van zon,wind en een fietsparcours waar het nooit vlak is, maken van deze wedstrijd de zwaarste maar ook de mooiste. Zaterdag 19 mei, na maanden van lange en eenzame duurtrainingen was het dan eindelijk zover. Om 4 uur opstaan, ontbijt, rustig aan klaargemaakt en naar de start gaan. Het is nog pikdonker als de vijf atleten rond 6 uur de banden van hun fiets banden, bidons vullen en hun voeding klaarleggen. Dat alles nog eens 3 à 4 keer checken. Wetsuit aangetrokken, nog een applaus voor de anderen en zichzelf en om 7 uur klinkt het startschot. Ondertussen is de zon al van de partij en de 1.553 starters smijten zich in de Atlantische oceaan om de 3.800 meter al zwemmend af te leggen. Gekkenwerk ... toch zeker de eerste 500 meter. Na 1 uur en nog wat zijn ze terug bij hun fiets die hen 180 km, zonder te stayeren, moet brengen over de beklimmingen van de Timanfaya, de 3,8 km zwemmen Hans Raats 1u 2min 8sec Johan Adams 1u 0min 50sec Danny Meyvis 1u 7min 31sec Guy Brosens 1u 13min 7sec Eric Scharpé 1u 19min 47sec

Haria en de Mirador. Via de kliffen van El Golfo en langs het idyllische witte dorpje Tequise. De schoonheid van dit alles motiveerde hun keuze voor de Ironman van Lanzarote. Terug in Puerto Del Carmen, waar de atleten hun loopschoenen aantrekken. In de brandende zon op de dijk . Terrasjes vol en duizenden mensen die de lopers enthousiast aanmoedigen. Vooral de prestatie van Hans Raats is indrukwekkend. Hans was vorig jaar als eerste Belg geëindigd in de triathlon van Almere (NL) en was vast besloten om in Lanzarote een prachtprestatie neer te zetten. In een totaal tijd van 9 u 51min en 15 sec won Hans in zijn age groep en was hij 32ste in de algemene rangschikking. Hij heeft met deze knalprestatie een ticket(slot) weten te bemachtigen voor het WK Iron Man Triathlon begin oktober in Hawai. Een droom voor menig triathleet die voor Hans is uitgekomen. Proficiat en veel succes in Kona,Hawai ! Ook de prestaties van de anderen waren goed tot zeer goed.Als je ziet dat we alle 5 bij de eerste 500 zijn geëindigd, kan je toch wel spreken van een zeer geslaagde missie. (fh)

180 km fietsen 5u 23min 24sec 5u 49min 8sec 5u 36min 04sec 5u 50min 48sec 6u 27min 17sec

42,2 km lopen 3u 17min 41sec 3u 53min 2sec 4u 14min 2sec 3u 56min 32sec 3u 51sec 45sec

Totaal 9u 51min 15sec 10u 55min 18sec 11u 6min 30sec 11u 10min 26sec 11u 55min 56sec

k

n

r

Turnen - Kristof Schroé in Challenger Cup 2012

Kristof aan het rek tijdens het BK in St.Niklaas Nog maar pas geleden kroonde Kristof Schroé zich tot Belgisch kampioen AGH (Artistieke Gymnastiek Heren) in St.-Niklaas, nam hij deel, op 27 mei, aan de Europese kampioenschappen in Montpellier waar hij met het Belgische team een eervolle 14de plaats op een deelnemersveld van 28 landen wegkaapte of een andere belangrijke wedstrijd meldde zich reeds aan, nl. de Challenger Cup 2012 AGH, een wereldbekerwedstrijd die doorging in de Topsporthal in Gent. Een wedstrijd met de deelname van een groot aantal medaillewinnaars en wereldvedetten uit 39 landen. 172 gymnasten, heren en dames, uit toplanden zoals Roemenië, Groot-Brittannië, Oekraïne, China, Japan, Cananda, Brazilië… wedijverden voor het hoogste schavot. Dit evenement was ook de laatste grote internationale ontmoeting voor de start van de Olympische Spelen in Londen.

Van links naar rechts: Anke Brosens – GUY BROSENS – Ward Brosens – DANNY MEYVIS – JOHAN ADAMS – Melissa Meyvis

Op zaterdag 9 juni vonden de kwalificatiewedstrijden plaats en de acht beste gymnasten per toestel mochten op zondag 10 juni aan het werk in de finale. Voor deze eindstrijd wisten vier Belgische turners zich te kwalificeren, waaronder Kristof Schroé. Hij behaalde aan het rek een vierde stek met 14.950 punten en zodoende wenkte de finale. Daarin presteerde hij op een zeer behoorlijk niveau in een hoogstaande finale en werd door de jury gehonoreerd met een uitstekende zesde plaats met een score van 14.475 punten. Winnaar aan dit toestel werd de Nederlander Epke Zonderland. (rel)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 61

DHM_juli_327.indd 61

21-6-2012 12:07:07


Pieter Hendrickx wint stratenloop Masters Mannen 60-64 jaar Jan Vermeiren (Meer 45,13) Masters Mannen 65-69 jaar Pol Geerts (Meersel-Dreef 50,13) Franz Bos (Etten-Leur 53,09) Ad Van Hees (Breda NL 54,32) Vrouwen t/m 34 jaar Katleen Brosens (Hoogstraten 38,31) Greet Verstappen (Oostmalle 39,37) Tinne Sprangers (Hoogstraten 40,23)

Ondanks de minder gunstige weersvoorspellingen kwamen er opnieuw meer dan duizend lopers aan de start bij de stratenloop in Hoogstraten. 287 wedstrijdlopers, joggers en jeugd hebben het hun niet beklaagd want de buien waaiden over. Het was zelfs prima weer om te lopen. Dat bewijst de excellente tijd die Pieter Hendrickx uit Retie neerzette. Hij deed slechts 29,51 minuten over de 10 km. Hoogstraatse lopers bij de eerste 25 waren Dirk Vermeiren, Guido Hendrickx, Eddy Oomen, Bert Martens en Bart Meeusen.

Uitslagen (10 km) Alle categorieën Heren Pieter Hendrickx (Retie 29,51) Yannick Michiels (Retie 30,33) Toon Heeren (St. Willenrord,NL 30,56) Tomas hendrickx (Arendonk 31,11) Gino Steegmans (Retie 31,12) Alle categorieën Dames Maria Vranckx (Herenthout 37,39) Katleen Brosens (Hoogstraten 38,31) Greet Verstappen (Oostmalle 39,37) Tinne Sprangers (Hoogstraten 40,23) Katrien Dieltiens (Arendonk 40,30) Mannen t/m 39 jaar Pieter Hendrickx (Retie 29,51) Yannick Michiels (Retie 30,33) Tomas hendrickx (Arendonk 31,11)

Masters Mannen 40-44 jaar Huub Maas (Wuustwezel 31,39) Dirk Vermeiren (Hoogstraten 32,37) Johan Verbist (Kalmthout 33,33) Masters Mannen 45-49 jaar Toon Heeren (St. Willebrord,NL 30,56) Luc De Kindeen (Ravels 32,53) Michel Kerstens (Beerse 33,17) Masters Mannen 50-54 jaar Dirk Volders (Laakdal 35,27) Eddy Van Steenbergen (Weelde 35,37) Dré Billet (35,48) Masters Mannen 55-59 jaar Eddy Oomen (Hoogstraten 34,22) Gaston Diels (Ravels 36,34) Marc Bruggemans (Schoten 38,31)

Masters Vrouwen 35-39 jaar Dagmar Knaepkens (Vorselaar 40,47) Edith Eelen (Beerse 43,54) Lieve Anthonissen (Vorselaar 46,07) Masters Vrouwen 40-44 jaar Marion Van Den Broek (Chaam NL 41,35) Helena Rodriguez (Brasschaat 45,28) Ellen Van den Broek (Meersel-Dreef 46,02) Masters Vrouwen 45-49 jaar Maria Vranckx (Herenthout 37,39) Katrien Dieltiens (Arendonk 40,30) Lieve De Kinderen (Hoogstraten 46,07) Masters Vrouwen 50-54 jaar Greet Buts (Herenthout 41,58) Gerd Martens (Vorselaar 49,10) Vera Verrept (Hoogstraten 48,59) Masters Vrouwen 55-59 jaar May Costermans (Kalmthout 48,31) Lydia Struyf (Rijkevorsel 50,08) Kathleen Engels (St. Lenaerts 52,12) Masters Vrouwen 65-69 jaar Hilda Vermeiren (Stabroek 55,45)

Ook de allerkleinsten waren van de partij. Naast de wedstrijdlopers en de joggers zijn er nog 2 groepen van kinderen uit de lagere scholen. 62 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 62

21-6-2012 12:07:07


Erik Caluwaerts wint 20ste Kapellekensloop Juist geteld 853 deelnemers prikten hun rugnummer op voor de 20ste editie van de Kapellekensloop, een wedstrijd die opgenomen is in het provinciaal Falos-KWB-joggingscriterium en het criterium “De Noordloper”. Dit zeker tot algehele tevredenheid van de inrichters die in de voetbalwedstrijd Nederland- Denemarken toch met een geduchte tegenstander af te rekenen hadden. Toch primeerden bij velen de actieve sportbeoefening boven het passieve kijken naar de voetbalmiljonairs en de oranjegekte scheen bij ons toch niet echt toegeslagen te zijn. In de namiddag mochten de kleuters en de kinderen al eens proeven van een echte wedstrijd en zij werden voor hun inspanning beloond met een echte medaille en een overvloedige snoepzak. Niet zo goed voor hun jonge tandjes misschien, maar het kan maar lekker zijn. De jeugd en volwassenen bevolkten rond 17.00 uur het parcours met als hoogtepunt de halve marathon, het paradepaardje van de Kapellekensloop. 92 deelnemers stuurden hun inschrijving voor deze proef, 72 heren en 20 dames! Erik Caluwaerts uit Lier liet al vlug in zijn kaarten kijken, werd nooit bedreigd, won tenslotte met twee minuten voorsprong op zijn naaste belager en verscheen na afloop fris als een hoentje voor de RTV-camera’s. Bij de vrouwen toonde Maria Vranckx uit Herenthout zich uit het beste hout gesneden en zij zag haar naaste concurrent zomaar eventjes tien minuten later de finish bereiken! (rel)

Ook de kleuters lieten zich niet onbetuigd en deze atleten-in-spe, luid aangemoedigd, repten de beentjes op weg naar de begeerde medaille en snoepzak

Uitslagen

Kinderen

Halve marathon heren (72 deeln.)

800 m geb. 2000-2001 Jongens (22 deeln.): 1. Dylan Pemen (Meer) Meisjes (21 deeln.): 1. Julie Wouters (Hoogstraten) 600 m geb. 2002-2003 Jongens (45 deeln.): 1. Gert Van Alphen (Meersel-Dreef) Meisjes (33 deeln.): 1. Anne-Sophie Schrauwen (Hoogstraten) 400 m geb. 2004-2005 Jongens (38 deeln.): 1. Jarne Van Laerhoven (Stabroek) Meisjes (40 deeln.): 1. Kaba Dyalanka (Westmalle)

1. Erik Caluwaerts (Lier, 1.11.49) 2. Geert Lauryssen (Brecht, 1.13.59) 3. Eric Bartholmeeusen (St.-Len., 1.14.31) 4. Michel Kerstens (Beerse, 1.14.51) 5. Koen Steeman (Stekene, 1.14.56)

Halve marathon dames (20 deeln.) 1. Maria Vranckx (Herenthout, 1.24.29) 2. Ellen Suetens (Wilrijk, 1.34.01) 3. Katleen Brosens (Hoogstraten, 1.34.22) 4. Greet Buts (Bouwel, 1.35.50) 5. Katrien Bastijns (Meer, 1.37.39)

Jogging 10,5 km (114 deeln.) 1. Guy Arnouts (Essen, 0.36.59) 2. Stef Anthonissen (Loenhout, 038.26) 3. Niels Koyen (Minderhout, 0.39.23)

Jogging (,27 km (161 deeln.) 1. Stijn Van Buggenhout (Kampenhout, 0.17.45) 2. Kurt Aerts (Minderhout, 0.18.08) 3. Benny Aerts (Minderhout, 0.18.15)

Jogging 3 km (117 deeln.)

De zegevierende aankomst van Erik Caluwaerts

1. Dries Janssen (Rijkevorsel, 0.09.52) 2. Daan Broeckx (Rijkevorsel, 0.09.59) 3. Bart Van Nijlen (Kasterlee, 0.10.18)

Kleuters 100 m geb. 2006 Jongens (29 deeln.): 1. Vic Dihaeyer (Minderhout) Meisjes (16 deeln.): 1. Janna Braspenninckx (Minderhout) 100 m geb. 2007 Jongens (44 deeln.): 1. Lennert Meeusen (Hoogstraten) Meisjes (19 deeln.): 1. Frauke Bruylandts (Poederlee) 100 m geb. 2008 Jongens (44 deeln.): 1. Len Geerts (Loenhout) Meisjes (26 deeln.): 1. Jinte Mertens (Minderhout)

. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 63

DHM_juli_327.indd 63

21-6-2012 12:07:07


Triathlon - De

weergoden en Meetria

Alweer voor de 5e maal organiseerden Triathlon vereniging Meetria een plaatselijke wedstrijd met veel deelnemers uit groot Hoogstraten en van zeer ver daarbuiten. Er waren ook atleten uit Nederland en er was zelfs één deelnemer die speciaal vanuit Zweden overvloog om aan deze triathlon deel te nemen. Meer Sport voor het Goede Doel is het welbekende motto van deze triathlonvereniging in Meer. Dit jaar ging de opbrengst naar De Slinger, gevestigd in Wortel-kolonie. De Slinger is een organisatie opgericht door ouders die zich vrijwillig inzetten om gehandicapte kinderen een fijne zondagnamiddag te geven. Bij de starts om 13 en 15 uur waren de weergoden iets beter gezind en konden de deelnemers van de 1/8 afstanden de spits afbijten zonder regen. De temperatuur van het water was zodanig goed, dat het er beter “in” vertoeven was dan erbuiten. De atleten trotseren de weersomstandigheden en trachten hun persoonlijke tijden in alle disciplines te verbeteren op dit snelle, volledig autovrij parcours. In de 1/8 afstanden stonden een 80 atleten aan de start. In de uitslagen te beginnen met de Dames 16+, heeft onze trouwe deelneemster Heleen Adams uit Minderhout een welverdiende 1e plaats weten te behalen in een tijd van 1 uur15 min 33sec, gevolgd op ruim 6 min. door Imke Bouters uit Sint-Amandsbergen op een 2e plaats. Een mooie 3e plaats was voor Liesbeth Buytaert

Aan de start van de kwart-triathlon stonden erzo maar even 130 deelnemer Bij de Dames 40+ is de 1e plaats vastgelegd voor Renilde Verryckt uit Zoersel in een tijd 1 uur 22min 19sec, gevold door Carla van Aert (Meetria) uit Meer op een mooie 2e plaats en op korte afstand gevolgd door Jose van Aert (Meetria) die de 3e plaats in wacht wist te slepen.

In de categorie Dames 18+ verschenen 7 dames aan de start. Een knappe 1e plaats was voor Bianca Bellekens uit Grobbendonk in een even knappe tijd van 2 uur 4min 26sec. Een 2e plaats is voor Kathleen Smeyers uit Retie en de 3e plaats voor Lien Suls uit Balen.

Bij de Heren 16+ verschenen in volgorde aan de finish; Ruben Scheers uit Zoersel 1e in een tijd van 1 uur 8min 50sec, Tim Weemaes uit Leuven op de 2e en Hans Verbist uit Essen op de 3e plaats.

In de Categorie H 40+ is de eerste plaats voor Peter Peeters uit Aarschot gevold door Benny Peeters op een 2e plaats en als 3e is geëindigd Jo van den Berghe uit Deux-Acren. Daarnaast verschenen ook in deze categorie enkele trio’s aan de start waarbij STAP sport uit Meerle de 1e plaats in handen heeft genomen. Ondanks dat er op een steenworp afstand (Brasschaat) eveneens een triathlon gaande was kan de organisatie zeer tevreden terug kijken op een perfecte en geslaagde editie met een groot aantal deelnemers. Lof van/door de atleten werd meermaals uitgesproken over het gehele traject van de omloop. Alle uitslagen en andere info : www.meetria.be

In de categorie Heren 40 mag Edwin Juliens uit Mechelen een 1e plaats op zijn naam schrijven met als tijd 1 uur 11min 1sec. De 2e plaats was voor Jozef Gouwkens uit Mechelen en de 3e plaats ging naar Paul Van Dijck uit Vorselaar. Het trio VENI VIDI VICI uit Loenhout mocht zich de eerste plaats toe-eigenen. Gevolgd op de 2e plaats door De Voetballende Triatleten uit Meer en het Trio Frank Janssen uit Meerle. De atleten voor het grotere werk, gaan voor de ¼ afstanden. Een geluk ook dat bij deze start, en de rest van de middag, de weergoden gunstig gezind bleven. Geen zonnestraal te bekennen maar wel flitsende atleten in en rond Meer. Ook de plaatselijke vedetten en leden van Meetria willen van zichzelf voor eigen publiek het allerbeste geven. Samen met hen stonden er een 130-tal atleten aan de start.

Kenneth Mariën (Meetria), Roel Van der Donck (Meetria) en Eddy Rombouts (Essen)

Stenn Goetstouwers uit Wuustwezel was als eerste uit het water en in de categorie Heren 18+ heeft hij deze mooie 1e plaats weten te behouden. Hij is binnen gekomen in een totaaltijd van 1 uur.43min.39sec. Glen Vekemans volgde hem op de voet met een verschil van iets meer dan 3 minuten, goed voor een welverdiende 2e plaats; gevold op de 3e plaats door Kris Vermeiren uit Loenhout.

In bosrijke omgeving tussen Baarle-Nassau en Hoogstraten • Fiets / Wandelcafé • Terras • Feesten en partijen De Castelhoeve - Groeske 2 - 5114 AE Castelre Tel.: 0031(0)13 503 9731 - info@decastelhoeve.nl www.decastelhoeve.nl

64 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 64

21-6-2012 12:07:09


Kruisboog 20 meter –– België 1899 - Nederland 1928 De Verenigde Vrienden van Meer waren gastheer van de jaarlijkse landenprijs tussen België en Nederland met de kruisboog op een afstand van 20 meter. In de landenprijs nemen 24 schutters van elk land het tegen elkaar op. Voor België werden zes schutters van de Verenigde vrienden geselecteerd, naast één schutter van St.-Joris Meerle. De andere schutters kwamen uit Rijkevorsel, Gent, Leuven, Antwerpen en Brussel. De wisseltrofee ging dit jaar naar Nederland dat 1928 punten verzamelde tegenover 1899 voor België. (fh)

Op de foto staande v.l.n.r. Peter van de Wiele en Mr Desmedt (NUKB), Arnold Van Aperen (LUK), Jan Cornelis (NKB), Stefaan Van Dooren, voorzitter van de Belgische federatie en Lian Van Beers (NKB). Zittend: Adrie Roelands, Erik van Opstal en Frans Delcroix

s a

e

t -

.

Handboog - VNA Minderhout en de keizerschieting Noorderbond Op zaterdag 26 mei 2012 organiseerde handboogmaatschappij Vermaak Na Arbeid (VNA) Minderhout de keizerschieting van de Noorderbond. Iedere vereniging stuurde haar koning en prins om de titel van keizer of opperprins te bemachtigen. Na een spannende strijd waren de titels bekend, waarvan VNA er drie van de vier wegkaapte. Jan De Bie werd Keizer Recurve, Peter Snoeijs Keizer Compound en Edgart Dullaart Opperprins. Door de puike prestatie zall NVA Minderhout ook de inrichting van de wedstrijd in 2013 organiseren. VNA Minderhout is al lang op zoek naar een eigen lokaal en zal dus voor de inrichting moeten uitwijken naar een andere vereniging. (fh)

Love 2 heal

Paul Van Huffel - Chantal Greeve Paranormaal genezers voor mens en dier Gemeentestraat 17 2322 - Minderhout Tel. : 0475/66.92.77 Paul Tel. : 0475/94.96.24 Chantal info@love2heal.be animalhealing@love4animals.be

www.love4animals.be www.love2heal.be

Niet WEELDE, maar LIEFDE schept gezelligheid. DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 65

DHM_juli_327.indd 65

21-6-2012 12:07:09


Duivensport De Noordhoek

Uitslag van 10 juni

Uitslag van 27 mei

Uitslag van 20 mei

Quievrain 348 oude duiven 1. Fred Schrauwen (Mr); 2. Stanny Laurijssen (Hgstr); 3. Marcel Van Gestel (Mrle); 4. Stanny Laurijssen (Hgstr); 5. Francis Jansen (Mind)

Noyon 246 oude duiven 1. Willy Van Lommel (Ranst); 2. Idem; 3. Idem; 4. E. en L. Van Peer (Halle); 5.Willy Van Lommel (Ranst)

477 jaarse duiven 1. Francis Jansen (Mind); 2. Marcel Martens (Mr); Luc Van Dijck (Mrle); 4. Eddy en May Poels (Hgstr); 5. Francis Jansen (Mind)

357 jaarse duiven 1. William Geerts (Schilde); 2. Willy Van Lommel (Ranst); 3. E. en L. Van Peer (Halle); 4. Jochems-Van Goubergen (Rijk)

1384 jonge duiven 1. Marcel Kinschots (Mind); 2. Angelo Roelen (Hgstr); 3. Idem; 4. Idem; 5. Jozef Haest (Wort)

Uitslag van 10 juni

Quievrain 215 oude duiven 1. Jan Brosens (Hgstr); 2. Angelo Roelen (Hgstr); 3. Francis Jansen (Mind); 4. Angelo Roelen (Hgstr); 5. Idem 305 jaarse duiven 1. Francis Jansen (Mind); 2. Jozef Haest (Wort); 3. Jan Brosens (Hgstr); 4. Angelo Roelen (Hgstr); 5. Idem 131 jonge duiven 1. Jozef Haest (Wort); 2. Henri Pemen (Mr); Jozef Haest (Wort); 4. Angelo Roelen (Hgstr); 5. Gino Geets (Mind)

Uitslag van 27 mei Quievrain 243 oude duiven 1. Jozef Haest (Wort); 2. Idem; 3. Francis Jansen (Mind); 4. Jan Brosens (Hgstr); 5. Francis Jansen (Mind)

De Noordhoek + Nieuw Verbond Antwerpse Kempen Uitslag van 20 mei

320 jaarse duiven 1. Angelo Roelen (Hgstr); 2. Francis Jansen (Mind); 3. Idem; 4. Idem; 5. Idem

Noyon 249 oude duiven 1. Jos Elst-Frank-Chanty (St.-Job); 2. Jaak Bluekens (Mrle); 3. Jochems-Van Goubergen (Rijk); 4. E. en L. Van peer (Halle); 5. Francis Jansen (Mind)

399 jonge duiven 1. Walter Coertjens (Hgstr); 2. Marinus Dekkers (Mr); 3. Idem; 4. Idem; 5. Karel Spannenburg (Hgstr)

363 jaarse duiven 1. Louis Van Dijck (Mrle); 2. Freddy Aerts (Hgstr); 3. Alo誰s Havermans (St.-Len) 4. Louis Van Dijck (Mrle); 5. Alo誰s Havermans (St.-Len)

Noyon 204 oude duiven 1. Willy Mertens (Mrle); 2. Francis Jansen (Mind); 3. Jeffrey Leemans (Mrle); 4. Henri Pemen (Mr); 5. Stanny Laurijssen (Hgstr) 254 jaarse duiven 1. Marcel Kinschots (Mind); 2. E. en L. Van Peer (Halle); 3. Francis Jansen (Mind); 4. Jan Brosens (Hgstr); 5. Karel Aerts (Mind) 243 jonge duiven 1. E. en L. Van Peer (Halle); 2. Emiel Hermans (St.-Len); 3. Marcel Kinschots (Mind); 4. Jos Brosens (Mr); 5. Idem.

Gouden Schoen van MVV

Naar jaarlijkse gewoonte kiest Minderhout VV elk jaar drie spelers die een Gouden Schoen, brons, zilver en goud in ontvangst mogen nemen. Voor het seizoen 2011-2012 waren dat v.l.n.r. Dirk Harezlak (zilver), Ben Rombouts (brons) en Pieter Hendrickx (brons). (fh) 66 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 66

21-6-2012 12:07:09

1 i t b

2 T b 9

3 v s

4 l n

5 n u


-

-

s

TIEN OP TIEN Tuur Pluym (14) - Rijkevorsel 1. Welke school/klas volg je? - Ik zit in gtw2b in het VITO Hoogstraten. Dat is Techniek-Wetenschappen, een meer theoretische richting, bijvoorbeeld als voorbereiding op elektronica. 2. Wie zijn je huisgenoten? - Mijn vader heet Tom, mijn moeder heet Liesbet Jansen, mijn twee broers heten Flor en Bert en zijn respectievelijk 9 en 6 jaar en dan mijn zus Stien is 12 3. Wat zijn je hobby’s? - Ik zit bij de volleybal van Rijkevorsel en ga naar het IKO in Hoogstraten. 4. Welk dier zou je willen zijn? - Ik zou een luiaard willen zijn want die doet heel de dag niets anders dan slapen en eten; dat is pas leven! 5. Hecht je veel belang aan kleren? - Ik hecht niet te veel belang aan kleren: ik sta niet elke dag uren te kiezen, maar het moet wel fatsoenlijk zijn

Elke maand plukken wij een jongere van de straat en schenken hem of haar een Standaard-boekenbon ter waarde van €20. Maar daarvoor moet de uitverkorene wel in zijn of haar hartje laten kijken…

6. Hou je van muziek? - Ik ben geen echte muziekfan, maar ik heb toch graag continu muziek opstaan: nog het liefst hardcore. Ook nu bij het studeren staat de radio altijd op Studio Brussel. Dat stoort me niet. 7. Ben je tevreden met hoe je er uitziet? - Best wel, maar het kan altijd beter 8. Ben je in een jeugdvereniging? - Ik zit in de Chiro Rijkevorsel. 9. Wat is je lievelingsvak op school? - Geschiedenis is veruit mijn lievelingsvak. Dat is altijd al zo geweest. Het waren vooral de Griekse en Romeinse mythen die me aanspraken. 10. Wat moet er in je school veranderen? Meer speeltijd zou altijd welkom zijn want 70 minuten voor een hele dag is wel wat weinig naar mijn zin. En in Hoogstraten zou een cinema heel veel jeugd trekken en vooral na de examens is dat zeer welkom. (red.lvr)

Met medewerking van Standaard Boekhandel - Hoogstraten

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 67

DHM_juli_327.indd 67

21-6-2012 12:07:10


ZOMER 1962

68 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 68

21-6-2012 12:07:11


Natuurpunt Markvallei Natuurpunt bundelt in onze regio de krachten met betrekking tot het beleid. Op deze manier wil de organisatie een duidelijk en eenduidig antwoord bieden op een aantal belangrijke dossiers die in de komende tijd de aandacht zullen opeisen. Een antwoord dat gedragen wordt door meer dan drieduizend aangesloten gezinnen.

Natuurpunt Taxandria Natuurpunt heeft er een nieuwe telg bij. De afdelingen Markvallei, Kievit, Turnhoutse Kempen, De Wulp en Wamp & Neten verenigden zich op 16 mei in de koepel Natuurpunt Regio Taxandria. Natuurpunt Regio Taxandria is geen nieuwe afdeling, maar een koepel waarin de bestaande afdelingen hun krachten bundelen rond beleidsdossiers. Het is niet toevallig dat Natuurpunt Regio Taxandria net nu het levenslicht ziet. In het werkingsgebied van de afdelingen is er heel wat aan de hand. Zo loopt momenteel een haalbaarheidstudie voor de oprichting van een Regionaal Park Turnhoutse Kempen, waarin doelen rond robuuste natuur, optimale landbouw, kwaliteitsvolle landschappen en toeristische validatie worden vooropgesteld. Natuurpunt Regio Taxandria is in deze studie een volwaardig partner. Daarnaast is er de lopende mobiliteitstudie van de provincie Antwerpen en veertien gemeenten uit de regio. In die studie neemt het Regionaal Park ook een belangrijke plaats in. Voorzitter van de nieuwe koepel Jan Van den Berghe: “Op verschillende plaatsen werken de Natuurpuntafdelingen meer en meer samen met allerlei doelgroepen. Die evolutie biedt het natuurbehoud in onze regio geweldige kansen, maar ook uitdagingen. In die omstandigheden is het noodzakelijk met één visie, één stem, en vanuit één gemeenschappelijk standpunt te spreken. Verder kijken dan de eigen tuin, het eigen natuurgebied, de eigen gemeente is een must. De maatschappelijke partners verwachten dat van ons.” “De komende jaren verandert er wellicht veel

voor de natuur in onze regio. Via Natuurpunt Regio Taxandria willen we op een innovatieve manier de kansen grijpen en onze vereniging en het natuurbehoud in de streek grondig en duurzaam vernieuwen.”

Big Jump Zondag 8 juli neemt Natuurpunt Markvallei voor de derde keer deel aan de internationale actie voor zuiver oppervlaktewater, de Big Jump. Vanaf 14.30 uur verzamelen deelnemers en kijklustigen aan de grensovergang in Meersel-Dreef langsheen de Mark. Om 15 uur springen de deelnemers het water in, zoals op verschillende andere plaatsen in Europa. Bovendien heeft Natuurpunt teams uit Nederland en België uitgedaagd om het tegen mekaar op te nemen in touwtrekwedstrijdjes over de Mark. De Belgische en Nederlandse natuurverenigingen stellen zichzelf voor in een infostand, ook de VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij) is van de partij. Geregistreerde deelnemers ontvangen van de VMM een badhanddoek.

Plantenwandelingen In deze periode van het jaar wordt elke donderdagavond, vanaf 19 uur, een plantenwandeling georganiseerd. Een groep geïnteresseerden trekt dan een natuurgebied in en probeert een zo getrouw mogelijke opname te maken van de planten die in het gebied groeien. De plantenwandelingen laten je op die manier kennismaken met de mooiste natuurgebieden uit onze streek en stellen je tegelijkertijd in staat om je plantenkennis bij te schaven. Op donderdag 5 juli brengt de groep een bezoek aan de Castelreesche Heide en ook een week later staat een plantenwandeling in dit gebied op het programma. De deelnemers verzamelen om 19 uur op de parking van de Castelreesche Heide. Voor meer informatie kan je best contact opnemen met Jack Govaerts. (03 315 71 85)

niet per se in natuurgebieden van Natuurpunt georganiseerd. Er wordt ook al eens uitgeweken naar gebieden over de landsgrens heen. Zin om een keer mee te werken? Meer informatie krijg je bij Bart Hoeymans . (bart.hoeymans@ hotmail.com)

Werkgroep natuurfotografie Op zondag 29 juli trekt de werkgroep “natuurfotografie” er op uit. Ook hier wordt de Castelreesche Heide het doel. Met zijn uitgestrektheid is de Castelreese heide uiterst geschikt voor landschapsfotografie. Bovendien zijn de zomermaanden goed om het insectenleven en de bloemen beeldvullend in beeld te brengen met macrofotografie. Iedereen die geïnteresseerd is, mag deelnemen. De begeleiders van de foto-activiteit geven graag tips, zij hebben al jarenlang ervaring en zijn graag bereid die kennis te delen met anderen. Info: Wim Verschraegen (03 314 47 75). (AO)

Samen werken met de buren Op zaterdag 14 juli organiseert Natuurpunt Markvallei samen met ANB en Staatsbosbeheer beheerswerken. Die beheerswerken worden dan

Ken uw buren, ken uw dorp

LEES

DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 69

DHM_juli_327.indd 69

21-6-2012 12:07:12


agenda

TENTOONSTELLINGEN Van 1 juli tot 31 augustus TENTOONSTELLING LUCHTFOTO’S van Wortel-kolonie en de Halse Beemden. In De Klapekster. Geopend op donderdag van 13 tot 17 en van vrijdag t.e.m. zondag van 13 tot 18 uur Van 15 juli tot 15 oktober MAISDOOLHOF bij ’t IJskompke, Elsakker 23a. Info 03 315 82 36 Tot 29 juli LAUREATEN van het IKO in het Stedelijk museum, geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur en na afspraak. museum@ hoogstraten.be of 03 314 65 88.

Woensdag 4 juli SAMEN AANKOOP GROENE STROOM van 14 tot 16 uur in Dienstencentrum ’t Gebuurt bij het Rust en zorgcentrum. Info 03 340 21 51 Vrijdag 6 juli VAT VAN ’T STAD op het begijnhof met vanaf 19 uur optredens van achtereenvolgens C.mon, Continental Rock en The Marckriver Jazzband. Vrijdag 20 en 27 juli PARKFEESTEN van 20 tot 22.30 uur in de Gravin Elisabethlaan Zaterdag 21 en zondag 22 juli FUCHSIATENTOONSTELLING van 10 tot 18 uur op het begijnhof. Info: 03 34 019 55

Tot 30 september KUNST SCHIET WORTEL, openluchttentoonstelling met werk van de leerlingen van het IKO

200

MEERLE Zondag 1 juli SMIKKELTOCHT met 5-gangenmenu. Vertrek om 10 uur in de Hazenweg voor een wandeling van 12 km of een fietstocht van 33 km. Info: info@lgmeerle.be

FIETSZOEKTOCHTEN 199

Tot september lopen er verschillende fietszoektochten in Hoogstraten: Gezinsbond Wortel, VABS Hoogstraten, Gezinsbond Meerle & Meersel-Dreef , Ecocyclo Hoogstraten, Buitengewoon Charmant en Parochiecentrum Meerle. Deelnameformulieren zijn te verkrijgen bij Toerisme Hoogstraten. Twee zoektochten richten zich tot jongeren, zoals de zoektocht bij de tentoonstelling De Wereld Vertelt (tot 16 juni) en “Op zoek naar de schat van St.-Katharina” in de kerk van Hoogstraten (tot 30 september)

Zondag 1 juli COMPETITIE TOUWTREKKEN van 10 tot 17 uur op het grasveld in de Hazenweg 5. Info 0472 27 87 95.

MEERSEL-DREEF Tot 14 oktober Elke zondag RONDLEIDINGEN IN DE MEERSELMOLEN. Info 03 315 95 58

HOOGSTRATEN

Zaterdag 30 juni DREEFSE TRIP, fietstocht van ongeveer 25 km, georganiseert door de Dreefse Trappers. Start en aankomst in café Den Bud

Zondag 8, Zaterdag 14, donderdag 19 en vrijdag 27 juli PICKNICK IN HET GROEN Bestel een zalige picknick bij Toerisme Hoogstraten. Volwassenen betalen 14 euro, kinderen 9 euro. Info 03 340 19 55

Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli TENTOONSTELLING met werk van Mella Anthonissen en Malvine Vanhooydonck in de Sint-Luciakapel. Geopend van 14 tot 18 uur. Info: 03 315 80 58.

Tot 30 augustus FIETSAVONDEN Elke donderdag twee uur fietsen op een rustig tempo. Vertrek om 19 uur aan de Pax. Info 03 314 31 37 Van 1 tot 7 juli ONTMOETINGSDAGEN MET JOKRI. Samen met een 100-tal jongeren op kamp in het Internaat Spijker. Deelname 165 euro. Info: 09 235 78 66

MEER Tot 31 oktober VLOTTENTOCHT OP DE MARK. Spannende groepsactiviteit voor jong en oud. Kostprijs op aanvraag. Meer informatie: info@buitenspel.be of 0474 91 65 19. Zondag 1 juli KINDERMARKT van 9 tot 13 uur in de omgeving van het klooster en de Donckstraat Vrijdag 20 en zaterdag 21 juli MAXBURG HEIFEESTEN in de Maxburgdreef 7, telkens vanaf 21 uur. Info: 0478 56 89 10

Van 4 tot 10 juli MEERSEL-DREEF KERMIS Zaterdag 7 en maandag 9 juli KLJ BAL – DREEF KERMIS van 20 tot 4 uur bij het Paterswiel. Info KLJ: 0474 42 59 36 Zondag 8 juli BIG JUMP van 14.30 tot 18 uur bij het overzetpont bij grenspaal, Dreef 14.

70 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 70

21-6-2012 12:07:13


agenda

WORTEL Tot 2 september FIETS- EN WANDELZOEKTOCHT georganiseerd door ’t Slot. Inschrijving café De Guld Vrijdag 29 juni KRUIDEN IN EN OM HET HUIS van 19.30 tot 22 uur bij Rie en Jan Brusselmans, Grote Plaats 32. Inschrijven op het nummer 03 314 86 47. Organisatie Velt. Zaterdag 30 juni INHULDIGING VAANDEL en PROCESSIE tijdens de eucharistieviering van 18 uur en een optocht van 18. 45 tot 19.30 uur in het dorp. Zaterdag 7 t.e.m. maandag 9 juli WORTELKERMIS met optredens in de Boomkens bij ’t Slot. Zondag 8 juli KERMISWANDELING naar De Raam in Keirschot. Vertrek om 9.15 aan De Guld.

MINDERHOUT Vrijdag 6 t.e.m. maandag 9 juli AVOND-FIETS-VIERDAAGSE, vertrek tussen 18.30 en 19.30 aan het parochiecentrum

Zondag 29 juli GELMELWANDELING met vertrek van 7 tot 15 uur aan zaal Trefpunt. Keuze tussen verschillende afstanden. Info: 0473 70 53 66

NEOS Activiteiten juli en augustus Woensdag 18 juli PETANQUE in Markdal te Meer om 14.00 uur Maandag 30 juli FIETSTOCHT van een halve dag. Vertrek aan het lokaal om 13.30 uur voor een tocht naar Merksplas-kolonie, Beerse en Sint Jozef. Locatie: “Cartouche” Sint Jozef Dinsdag 21 augustus FIETTSTOCHT van een ganse dag: “Pallieteren langs de Nete”. Vertrek aan het lokaal om 9 uur. Dinsdagen 3, 10, 17, 24 en 31 juli en 7, 14, 21 en 28 augustus KAARTEN/BILJARTEN van 13.30 tot 17.30 in ons lokaal Dinsdag 3 en 17 juni RUMMY CUP in het lokaal St. Jorisgilde Brouwerijstraat 2 Woensdagen 4, 11, 18 en 25 juli en 1, 8, 22 en 29 augustus ZWEMMEN van 10.15 tot 11.30 uur in ‘De Wildert’ te Zundert Donderdagen 5, 12, 19 en 28 juli en 2, 9, 16, 23 en 30 augustus NORDIC WALKING van 9.30 tot 11 uur. Bijeenkomst in Castelré

De wekelijkse rommelmarkt in Meersel-Dreef, één van die vaste waarden elke zomer DE HOOGSTRAATSE MAAND - JULI 2012 - 71

DHM_juli_327.indd 71

21-6-2012 12:07:14


BRAND/ONGEVAL

100

Noodhulp 03 314 42 43 Administratie en Ziekenvervoer

03 314 32 11

TANDARTSEN Voor dringende gevallen op zaterdagen, zondagen en feestdagen belt u het centraal nummer 090 33 99 69

LOKALE POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUISARTSEN Bij afwezigheid van de huisarts, tijdens weekdagen vanaf 18 uur ’s avonds tot de volgende dag 8 uur ‘s morgens én tijdens het weekend tot maandagmorgen 8 uur één centraal oproepnummer: 014/410.410. U wordt dan doorverbonden met de huisarts van wacht in uw eigen regio of met de Wachtpost regio Turnhout, Campus Blairon, Steenweg op Gierle 100, 2300 Turnhout. Tussen 22 uur en 9 uur ’s morgens

BEL 0903 92248 www.geowacht.be

APOTHEKERS handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03 / 314.71.34 www.zigzag-naaiatelier.be

203

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014.61.48.02. DE VOORZORG, 24 op 14 uur. tel. 014.40.92.44.

Zelfstandige verpleegkundigen: Heidi Van Otten 0486.37.45.27 – 03.314.10.18, Lia Geerts 0498.64.53.80, Nele Segers 0494.92.32.27, Els Koyen 0476.43.07.55 en Anke Aernouts 0479.34.68.03. Vera Haest 03.314.38.39 en May Van Doninck 03.314.30.48. Sandra Van Looveren 0478.21.84.00. Els Dirks 0474.36.08.84. Ilse Van Bouwel 0497.92.20.00, Kristel Rombouts 0474.26.14.41, Inne Van Der Eycken 0478.23.52.89 en Boonen Liesbet 0478.50.09.75. Kathelijne Adams 03.309.27.84 en Anja Krols 014.70.42.72. Kris Swaenen 03.314.24.39. Johan Adams 03.314.17.31. Edith De Busser, 03 315.47.18 / 0477 17.58.06 Inge Geerts, 0478.64.81.61 Linda Lambregts, 0476.94.31.15

Van 29 juni tot 1 juli Apotheek Biopharm Merksplas, Schuttershofstraat 9 te Merksplas, tel 014 63 66 83 Zaterdag 30 juni van 9 tot 12.30 uur Apotheek Horsten, Vrijheid 98 te Hoogstraten, tel.: 03 314 57 24 Van 2 tot en met 5 juli Apotheek Schevelenbos, Kapelstraat 11 te Loenhout, tel.: 03 669 64 24 Van 6 tot en met 8 juli Apotheek Fransen, Vrijheid 160 te Hoogstraten, tel.: 03 314 60 04 Van 9 tot en met 12 juli Apotheek Biopharm, Schuttershofstraat 9 te Merksplas, tel.: 014 63 66 83 Zaterdag 7 juli van 9 tot 12.30 uur Apotheek Fransen, Vrijheid 160 te Hoogstraten, tel.: 03 314 60 04 Van 9 tot en met 12 juli Apotheek Biopharm, Schuttershofstraat 9 te Merksplas, tel.: 014 63 66 83 Van 13 tot en met 15 juli Apotheek De Volksmacht, Hoek 16 te Rijkevorsel, tel.: 03 314 62 25 Zaterdag 14 juli van 9 tot 12.30 uur Apotheek De Meester, Vrijheid 216 te Hoogstraten, tel. 03 314 51 50 Van 16 tot en met 19 juli Apotheek De Volksmacht, Hoek 16 te Rijkevorsel, tel.: 03 314 62 25 Van 20 tot en met 26 juli Apotheek De Schrijver, Dorp 24 te Rijkevorsel, tel.: 03 314 60 38 Van 27 tot en met 29 juli Apotheek Brosens, Meerdorp 48 te Meer, tel.: 03 315 77 73 Zaterdag 28 juli van 9 tot 12.30 uur Apotheek Brosens, Meerdorp 48 te Meer, tel.: 03 315 77 73 Van 30 juli tot en met 2 augustus Apotheek De Meester, Vrijheid 216 te Hoogstraten, tel. 03 314 51 50

Martens tuinen

tuinaanleg en onderhoud beregening en bestrating Pyperpad 15 - 2320 MEER - 03 315 43 13 www.martens-tuinen.be

KOPIJ Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op

woensdag 25 juli

OPGELET

Wij verwachten alle kopij ten laatste op

DINSDAG 11 JULI redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten eventueel in te korten

72 - JULI 2012 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM_juli_327.indd 72

21-6-2012 12:07:15


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.