mei 2009 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

NR. 289

JAARGANG 25

PRIJS: 2,30 €

MEI 2009

AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., Loenhoutseweg 34, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

VANDALISME IN DE

STAD TENTOONSTELLING

JOS MARTENS

GREET KESSELAERS DIRECTEUR ASO SPIJKER

PAPA BUMBA

VIERKANT VOOR HET

LAND

studio 100-tekenaar NIEUW!

DHM_mei_289.indd 1

peter kustermans

23-4-2009 13:39:45


column

Een jaartje geleden parkeerde een Nederlander zijn peperdure Ferrari 612 Scaglietti (€300.000) vlak voor de kerk in Hoogstraten. Jammer genoeg met zijn neus over het fietspad. Naar de reden daarvan kunnen we raden. Was het hautain gekunt-er-eens-rond-gedrag? Waarschijnlijk niet want er was geen enkel voordeel mee gemoeid. Meer waarschijnlijk is de bolide vooruitgebold omwille van een niet aangespannen handrem of gewoon “met name geen fietspad gezien vanochtend vroeg, sjeg maar”. Wat er ook van weze, een landgenoot uit EttenLeur maakte een filmpje van de wegsleepoperatie en plaatste het op YouTube. Genoeg voor een potje Ollanders-Belgen-gescheld heen en weer op dezelfde site. Je kan je afvragen of een verkeerd geparkeerde Opel Kadett uit het brave Loenhout dezelfde

De Hollandse Ferrari

emoties zou losweken. Ik dàààcht van niet… Maar een Nederlander mét Ferrari, dat barbertje zal hangen! In het filmpje zien we een politieoperatie die in het naoorlogse Hoogstraten zijns gelijke nauwelijks gekend heeft. Terwijl fietsers leuk en quasi probleemloos omheen de auto fietsen, laten twee politiemensen de grote middelen aanrukken. Hoewel een gewoon proces-verbaal én de bolide een metertje achteruit slepen reeds ruim voldoende ware geweest, wordt het gewraakte object met stengel én wortel verwijderd. Ondertussen bouwt de file zich op tot de Statie en tot het rusthuis. De verkeershinder wordt onmeetbaar. Een ambulance laveert doorheen de opstopping en het schoolverkeer. “Hij wordt fucking weggesleept!”, roept een geëxalteerde scholier nog uit.

Op zulke momenten kan een mens zich tenminste eens even politiek correct uitleven in raciale vooroordelen. Ollaanders, hé, Ollaanders…Erger nog, rijke Ollaanders! Wil je het filmpje ook eens zien, ga dan naar www.demaand.be en klik HoogStraten Op het net. En heb je ook commentaar, find us dan op Facebook en laat het daar achter. Ook commentaren van Nederlanders zijn welkom, maar dan niet te veel fouten schrijven, hé. Want Ollaanders, hé, Ollaanders… (lvr)

Wil je graag rechttoe rechtaan je mening kwijt over wat dan ook, kan je ook gewoon nog ‘ouderwets’ mailen of een brief schrijven naar onze redactie.

JOS MARTENS – 90 JAAR LEVENSKUNSTENAAR

M o V – d K d n O m P

D v

A i n I g v M j e D d g w w d

t t m b d k e

D

Op 13 april werd Jos Martens 90 jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag organiseren zijn kinderen een tentoonstelling die een blik werpt op het rijkgevulde leven van hun artistieke vader. Zie blz. 8. 2 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 2

23-4-2009 13:39:46

I k e d h l k v e


-

r t p

,

g

PETER KUSTERMANS - Studio 100-tekenaar

Van Pietje Potlood tot Piet Piraat MEERLE - Er heerst een vrolijke stemming, die zondagmiddag, op Palmenzondag. Stijn De Volder heeft net zijn tweede Ronde van Vlaanderen gewonnen en zowat heel wielerminnend Vlaanderen – een paar Balenaars misschien uitgezonderd – voelen zich daar prima bij. Ook wij, die zitten te keuvelen bij Bart en May Kustermans op de Voort in Meerle. We wachten nog even op Peter, de man die hier vroeger thuis was en zometeen met zijn kinderen naar oma en opa komt. En die wij zo graag eens willen spreken. Over Bumba onder andere. Want dat bij de jongsten zo populair mannetje (of is het een vrouwtje?) komt uit de pen van diezelfde Peter. Dhm: Waar komt Peter Kustermans vandaan? Awel van hier! Hier op de Voort in Meerle ben ik geboren en getogen. Hier vlak tegen het bos, nog just in Meerle, bijna in Minderhout. Ik ging in Meerle naar de kleuter- en naar de lagere school. Ik ging er graag, was toen echt ene van Meerle met de andere jongens en meisjes van Meerle. Hoewel, ik ging er alleen naar school. In jeugdbeweging of sportclub was ik niet. Dat had eigenlijk meer met ons ma hare thuis te maken. Dat was op Dreef en daar gingen wij elke zondag naar toe. Mijn ma komt uit een heel groot gezin (14 kinderen). Als wij op Dreef waren, dan waren daar ook de vele neefjes en nichtjes. Dat was een jeugdbeweging op zijn eigen. Ik keek daar echt naar uit. We speelden daar in de grote

ten. Of van een jongen die niet graag in klas zat en aan de meester vroeg om naar de wc te gaan. Zittend op de wc gebeurden er dan allerlei dingen, vloog hij met pot en al weg ‘Op een wcpot de wereld rond’. Heel plezante en soms wat bizarre fantasieën.

Dhm: Het talent, is dat genetisch bepaald? Mijn oma, de moeder van mijn ma, die tekende voor ons als wij klein waren. Dat waren hele mooi dingen. De nonkels tekenden mannekens en figuurtjes op de witte randen van de gazet. En ons ma kan het ook. Een aantal van haar zussen hebben, samen met mijn zus Annemie, vorig jaar in de Lucia-kapel op Dreef tentoongesteld. Samen hebben ze nu bij tante Lief een clubje, waar ze samen tekenen en schilderen. Het komt duidelijk van de Verhoevens.

Dhm: Je wist toen al dat je er iets mee zou doen later? tuin, in de beemden langs de Mark, in de speeltuin van de paters. Snoepjes kopen bij Vanheck met ne cent die we van oma en opa kregen. Van bij ons ma hare thuis gingen we later op de zondag naar onze pa zijn thuis in Meerle. Ook daar kwam ik zeer graag. Zo zag onze zondag er uit en ik vond dat zalig.

Dhm: Kwam er al tekenen bij te pas? Ik heb altijd getekend, van toen ik een potlood kon vasthouden. Dat was en is mijn passie. Iedereen noemde mij Pietje Potlood. Dat zegt genoeg denk ik. Altijd tekenen, mannetjes, fantasieverhalen. Monsterkens, eigenlijk karikaturen. Dat lijf klopte wel, maar dan kwam daar zo’n grote kop op te staan. Ik maakte er hele stripverhalen van. De ‘veter-eters’, creaturen die rondkropen en de veters van de mensen hun schoenen opa-

Daar was voor mij geen twijfel over. Tekenen zou mijn leven worden, dat stond vast. Nu, ja, toen ik moest kiezen na de lagere school dacht ik zelf aan kunsthumaniora. Maar het PMS vond het wijselijk, op basis van de testen, algemeen vormend onderwijs te volgen. Moderne wetenschappen. Ik vond dat niet erg, ik wist dat ik daarna nog best een opleiding kon kiezen met tekenen. Op zich is die richting goed geweest voor mij, want die wetenschappen, fysica vooral, zijn me in mijn latere opleiding goed van pas gekomen.

Dhm: En die opleiding was? Het HRITCS in Brussel. Mijn gedacht was toen ‘ik ga verder voor striptekenen’ en dus ben ik gaan zoeken naar een geschikte opleiding daarvoor. Die lag niet zo voor de hand. Op een beurs kwam ik dan het HRITCS tegen, met de opleiding

MEI 2009 - 3

DHM_mei_289.indd 3

23-4-2009 13:39:47


bumba animatie. Die leunde het dichtste aan bij wat ik zocht, mannekens tekenen.

Dhm: Niet naar de academie? Mij trok vooral het komische in de tekenopleiding aan. De academie, Sint-Lucas, dat zijn klassieke opleidingen, de beeldende kunsten. Merho, de tekenaar van Kiekeboe, ging wel naar de academie, en werd daar scheef bekeken toen hij zei dat hij in de Studio van Willy Vandersteen wilde gaan werken. Het voordeel van het HRITCS was ook dat ze openstonden voor het commerciële, minder gefocust waren op het artistieke. Want dat had je in de animatie ook, bij Raoul Servais in Gent. Ik heb in het HRITCS de richting naar mijn goesting gevonden.

Dhm: Moest je dan zelf filmpjes maken of met anderen samen?

Dat was echt alleen en uw eigen ding maken. Heel plezant, eigen ideeën uitwerken. Van start tot finish. Dat was constant tekenen. Figuurtjes ontwerpen en uitwerken, decors ontwerpen. Allemaal manueel, met de hand alles op papier en met een handcamera opnamen maken. Wel veel werk. Tijdens de opleiding heb ik een lange stage gedaan bij Ray Goossens, de maker van Musti. Die was in de school komen vragen of iemand hem kwam helpen met zijn filmpjes in het kader van een stage. Ik ben er 2 jaar gebleven. Musti was meteen mijn ding. We maakten die filmpjes met ons tweeën, Ray en ik.

Dhm: Wie waren je grote voorbeelden? In de stripwereld was en ben ik nog steeds een grote fan van Franquin. Guust Flater vind ik

Studio 100, een succesverhaal Studio 100 werd opgericht door Gert Verhulst, Hans Bourlon en Danny Verbiest. De samenwerking tussen deze drie begon al in 1989, toen het programma “Samson” voor het eerst uitgezonden werd. Bij de start van Studio 100 maakten ze enkel het programma “Samson & Gert” en daarom werd er beslist om meteen ook een nieuw programma te maken om het productiehuis wat meer bekendheid te geven. Dat werd Kabouter Plop, dat sinds 1997 uitgezonden wordt op VTM.

geweldig. Die tekeningen leven, de verhalen zijn grappig. Enkele jaren geleden heb ik een tentoonstelling van Franquin gezien in Brussel. Man, wat die met zijn potlood kon! Daar werd ik stil van.

In 1999 begint de uiteindelijke uitbreiding van Studio 100. Er worden dan vier nieuwe projecten gelanceerd in Vlaanderen: een musical, een film en twee nieuwe programma’s, Wizzy en Woppy en Big en Betsy. In oktober van dat jaar kondigen Studio 100 en de Vlaamse Mediamaatschappij de overname van MeliPark aan. Dat wordt Plopsaland in De Panne. Later komen daar nog Plopsa Indoor in Hasselt en Plopsa Coo bij.

Dhm: Was je in je jonge jaren een stripliefhebber?

In 2002 nam Studio 100 de populaire muziekgroep K3 over van Niels William. Danny Verbiest maakte in 2005 bekend dat hij niet langer Samson zou vertolken en verlaat niet veel later Studio 100. Ondertussen creëert het productiehuis tal van nieuwe programma’s, zoals Piet Piraat, Bumba, Mega Mindy, Spring (en de Nederlandse variant TopStars), Het Huis Anubis, Amika, Bol en Smik…. In 2007 begint Studio 100 in het buitenland te opereren. Zo krijgen Duitstalige landen Wir 3 (gevormd naar het voorbeeld van K3), in Wallonië beginnen Fred & Samson (Samson en Gert) en Le Lutin Plop (Kabouter Plop). Bumba, een clowntje van Studio 100, wordt aan verscheidene landen verkocht, zoals Canada en Israël. In 2008 koopt Studio 100 het Duitse EM Entertainment, waardoor Studio 100 onder andere het figuurtje Pippi Langkous in de portefeuille kreeg. Op 1 september 2008 zet Studio 100 met Telenet onder de naam Studio 100 TV een digitale kindertelevisiezender in Vlaanderen op. Nog in 2008 brengt Studio 100 de musical Daens op de planken. Honderdduizenden toeschouwers gaan het spektakel bekijken in het voormalige postsorteercentrum Antwerpen X. De kritieken zijn haast unaniem lovend. Ook in 2008 worden Gert Verhulst en Hans Bourlon door het weekblad Trends tot ‘Managers van het jaar’ uitgeroepen. Studio 100 overkoepelt vandaag drie pretparken, maar ook een film- en televisiepoot, een theaterpoot, een uitgeverij, een audio- en video- en een licenties- en merchandisingpoot. Om de veranderingen en de groei aan te pakken, creëerden Bourlon en Verhulst een nieuwe managementstructuur die past bij de nieuwe bedrijfsopdeling in een pretparkendivisie, in Studio 100 Media - de internationale divisie - en in Studio 100 Benelux. Vorig jaar overschreed de onderneming voor het eerst de grens van 100 miljoen euro omzet. Veertig procent daarvan is afkomstig uit het buitenland

Ja, ik las heel veel strips en was daarnaast altijd al geïnteresseerd in hoe dat gemaakt was, was daar heel erg mee bezig. Mijn ouders en mijn familie vonden ook wel dat ik er talent voor had. Ze hebben er altijd achter gestaan dat ik dat wilde worden. Ik heb van hen de vrije hand gekregen, mocht eigenlijk doen waar ik goesting in had. Ook vrienden en vriendinnen hebben altijd aangespoord er iets mee te doen. Ik was in Turnhout bij de scouts, en daar maakte ik het programmaboekje. Dhm: Je was ook bij een speciale scoutsgroep, niet? Ja, een scoutsgroep voor minder-validen, AKABE. Dat is gekomen vanuit de school. Die organiseerde elke jaar een kamp met mindervaliden, bloemenkampen heette dat. Ik vond dat meteen geweldig, de respons die je van die gasten kreeg, heel plezant. Alleen spijtig dat het maar één week in de vakantie was. Daarom ging ik op zoek naar meer en zo ben ik bij AKABE terechtgekomen. Ik ben er 10 jaar gebleven en er de tijd van mijn leven beleefd.

Dhm: Ondertussen haalde je een diploma aan het HRITCS? Ja, dat ging vrij vlot. Werk zoeken daarentegen was niet zo gemakkelijk. Na een jaar heeft iemand me aangesproken om mee te werken aan een projectje. Wel als zelfstandige. Die persoon was tevreden en bracht me in contact met een studio in Antwerpen, Graphics & Animation. Een groepje, dat werk uit het buitenland naar hier haalde. In België is de tekenfilmwereld niet heel groot, we waren wel verplicht werk uit het buitenland naar hier te halen.

4 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 4

23-4-2009 13:39:47

D

V b W m l e e h D b i

D

D d c

D

N e u d

D

O k i O v v i m k e s G t m

D

P M


.

d

n

g n s t

-

e -

t

E n

n n

r

bumba en dat kwam goed van pas voor de belevenissen van dit personage. De getekende versie van Piet Piraat was een creatie van Lighthouse Productions, het bedrijf van tekenaar Wim Swerts, samen met Jean-Pol. Het Laatste Nieuws begon toen net met een dagelijkse Studio100-pagina – strips en spelletjes – en daarvoor tekenden we. Het scenario voor het verhaal werd gemaakt door een redactie, die trouwens alle scripts voor alle verhalen maken.

Dhm: Had je vooraf een beeld hoe zo’n studio in mekaar zat, hoe daar gewerkt werd?

Dhm: Wat maakte je toen? Vooral werk aan Tv-series, zoals de reeks van Pipi Langkous. Later hebben we ook meegewerkt aan een langspeelfilm, ‘Lars de kleine ijsbeer’. We deden vooral lay-out werk. Aan de hand van de storyboards de decors maken, alles goedzetten. De animatie zelf werd meestal aan lage-loonlanden uitbesteed, daar zit enorm veel handwerk in. In de studio werkte een 20-tal mensen, zij het niet constant. Je deed daar je werk, maar op het eindresultaat had je weinig vat. Soms zag je dat zelf niet of anders anderhalf tot twee jaar nadien. Dan was die band met dat werk er ook niet meer. Dat is nu heel anders. Je ziet die boekjes waar je aan gewerkt hebt in de boekhandel liggen, je ziet het in weekbladen. Dan doet toch elke keer weer iets, daar ben je best fier over.

Ik wist totaal niet wat me te wachten stond, had het vooral veel kleiner gedacht. Het bleek toen al een heel bedrijf te zijn, met verschillende afdelingen. Heel snel kwam ik erachter dat er een enorme vrijheid is op de tekenstudio. Je kan er je eigen ding doen en ik voelde me er dan ook onmiddellijk thuis. Op een bepaald ogenblik kwamen ze met beelden van de poppen van Bumba naar de tekenstudio. Bumba is een creatie van Poppentheater Froe-froe, van Jan Maillard. Ze vroegen of een van de tekenaars er eens wat ontwerpen van wilde maken voor de getekende versie. Ik was nog maar net bezig daar, dus hield ik me een beetje op de achtergrond. Maar toen geen van de anderen zo direct kandidaat was, heb ik gezegd dat ik dat wel eens wilde proberen. Ik vond die pop een leuke figuur. Heel de ploeg heeft me direct gesteund. Dat was een fijne ervaring. Gedurende een paar maanden heb ik dan verschillende ontwerpen gemaakt. Alles van boven tot onder geprobeerd. Uit die ontwerpen heeft Gert (Verhulst) dan de keuze gemaakt. Voor dit personage de meest eenvoudige, de simpelste. We hebben dat getest in een kleuterklasje. De kleuters laten doen met die verschillende ontwerpen en ook zij kozen voor de meest simpele uitvoering.

Dhm: Kon je daarmee het hoofd boven water houden? Dat was niet vanzelfsprekend. We hadden ook geen echt statuut, wat wij deden was niet echt te plaatsen. Was het een artistiek beroep of eerder een commercieel?

Dhm: Deed je ondertussen ook je eigen ding? Niet echt. Dat is niet zo simpel. Ik zat heel de tijd eigen dingen te tekenen en had altijd wel ideeën voor projecten. Maar ze zijn helaas nooit tot echt uitwerking gekomen. Je zou dat haast zelf moeten financieren. Animatie, dat is zo een moeilijke wereld om aan de bak te komen.

Dhm: Hoe ben je bij studio 100 terechtgekomen? Op een bepaald moment dacht ik ‘het wordt tijd om wat zekerheid te zoeken’. Dat zelfstandig gedoe, voor een artistiek iemand was dat geen goed idee. Papierwinkel, boekhouding, sociale lasten. Bij mij was dat een ramp. Ondertussen was ik ook Sara tegengekomen en woonden we samen. Zij vond dat ook niet leuk als er zo na een paar maanden nog een afrekening van vele duizenden franken van de sociale kas in de bus viel. In 1993 heb ik gewoon uit eigen beweging gesolliciteerd bij Studio 100. Een map met mijn creaties opgestuurd en gevraagd of ze een tekenaar konden gebruiken. Ze vroegen me hun personages - Samson en Gert, Wizzy en Woppy en Piet Piraat een keer in verschillende standen te tekenen en dat op te sturen. Jean-Pol, de tekenaar van Kramikske, Annie & Peter , Samson en Gert en Sammy moest dat dan beoordelen. Ik mocht op gesprek komen en toen bleek dat ze eigenlijk net op zoek waren naar een tekenaar. Ze vonden mijn werk OK en ik kon aan de slag.

Dhm: Wat was je eerste opdracht? Piet Piraat tekenen. Een echte strip en niet direct iets wat in mijn lijn lag. Maar door mijn ervaring in de animatie wist ik van decors, van perspectief

Nog meer Hoogstraats talent in de Londerzeelse burelen van Studio 100. Ilse Kuypers en RoelindeFrancis werken er als grafici. MEI 2009 - 5

DHM_mei_289.indd 5

23-4-2009 13:39:48


bumba hoe ze er op reageren. Heel plezant is dat, met uw eigen bengels.

Dhm: Kort gezegd, je hebt een fijne job? Ik ben heel content. Zeker ook met de vaste job. Ik heb bij wijze van spreken een ‘9 to 5’ job, maar mag wel heel de dag doen wat ik het liefst doe, tekenen. Natuurlijk werk ik soms ’s avonds wel door. Als iets af moet, dan doe je er thuis aan verder. En vanzelfsprekend zitten die figuren constant in je hoofd, je zet dat niet af om vijf uur. Die leiden hun eigen leven. Gelukkig kan

Izar, Jirte en Ardin Kustermans; onbevangen testpubliek voor Bumba Dhm: Wat doe je ondertussen allemaal met Bumba? Naast het Laatste Nieuws was ook Dag Allemaal met een bijlage van de studio gekomen, Dag Kids. Daar zit Bumba in. We maken er verhaaltjes en spelletjes met Bumba in de hoofdrol. Daarna zijn er de kartonboekjes bijgekomen. Daar zijn

kunnen best ideeën naar voor brengen voor verhalen of spelletjes, de scenaristen kunnen even goed hun gedacht kwijt over de tekeningen, de decors. Er staan geen schotten tussen deze afdelingen, dat loopt door elkaar. Ook Hans Bourlon denkt bijvoorbeeld mee over de verhaaltjes van Bumba.

ik met de trein naar het werk, dat zorgt voor een overgang. Je hebt tijd om een en ander te overdenken, alles op zijn plaats te zetten.

er ondertussen 14 van uitgekomen. Daarnaast maak ik Bumba-tekeningen voor merchandising en de website.

Dhm: Koppel je terug naar je eigen kinderen, leveren zij inspiratie?

tiaan, Karl, Yannick en ik; één zelfstandige inkter (Bruno), één zelfstandige supervisor (Jean-Pol) en twee grafici (Luc en Herlinde). Sommige projecten worden door een ander bedrijf gemaakt, zoals de strip van K3, die wordt bij Dupuis gemaakt. De strips van ‘Mega Mindy’ wordt uitbesteed aan Charel Cambré, maar dan wel in opdracht van Studio 100.

Dhm: De scenario’s komen ook van de redactie? Ja, maar bij Bumba komen een deel van de ideeën ook van mij. Want op dat gebied gaat Studio 100 heel soepel om met de creativiteit. Tekenaars

Natuurlijk, en dat is heel dankbaar. Naast Bumba teken ik nu Bol en Smik (Big and Small) een nieuwe poppencreatie in co-productie met de BBC. Bij de ontwikkeling van de getekende versie werk ik eigenlijk samen met mijn kinderen Izar (5) en Jirte (3). Ik laat hen kijken en zie dan

Dhm: Met hoeveel mensen werken jullie op de tekenstudio? Momenteel met 6 tekenaars: Ward, Filip, Chris-

6 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 6

23-4-2009 13:39:49

D l

D a a m e e

D v t

A t o z h i t r


t

.

n n f n

bumba Dhm: Studio 100 is een bedrijf met een lage piramide? Dat klopt. Gert en Hans zijn heel betrokken, ook al zijn ze met heel veel projecten bezig. Ze zijn altijd bereikbaar, altijd geïnteresseerd. Het klinkt misschien als een cliché, maar het is daar als in een familie. Een fijne sfeer, fijne collega’s. Ik ben er met mijn gat in de boter gevallen.

Dhm: Heb je nog andere ambities, bijvoorbeeld om dingen volledig van jezelf te doen? Ach, ik zit eigenlijk constant bezig met dingetjes te tekenen, wat uit te proberen. Maar de ambitie om zelf een project te starten is er op dit moment zeker niet. Ik zit nu in de situatie dat ik een gezin heb met 3 jonge kinderen, het jongste – Ardin is twee maanden oud. Dan heb je andere prioriteiten dan eigen projecten. Zekerheid, dat geeft rust. Misschien later, maar ook dan alleen als het

mijn werk bij Studio 100 niet zou hypothekeren. Ik voel me daardoor echter niet minderwaardig als tekenaar. Ik ben fier op Bumba en op de andere figuren. Als ik een auto zie voorbijkomen met een zonnescherm met Bumba op, dan denk ik ‘haha, je zou eens moeten weten wie dat getekend heeft’. Of als ik in de boekhandel de mensen de boekjes van Bumba zie kiezen. Hier thuis zie ik dat mijn eigen kinderen heel veel plezier aan die boekjes beleven.

Dhm: Maak je nog ander ‘creatief werk’, schilderijen of prenten? Vroeger deed ik dat veel meer. Meestal op vraag van anderen. ‘Kunde dat voor mij eens tekenen?’. Ik kon er nooit “nee” op antwoorden. Ondertussen heb ik dat wel geleerd, want eigenlijk voor mezelf doe ik dat niet. Soms denk ik wel eens ‘dat zou ik nog wel willen proberen, zo’n artistieke creatie maken’. Maar ik lig er niet van wakker.

Dhm: En Peter buiten het werk? Die woont met zijn gezin in Borgerhout. We kochten er enkele jaren geleden een woning op een leuke plaats, aan een plein. Een fijn huis met een klein tuintje. Wel wat werk aan gehad en nog, veel meer dan we gedacht hadden. Maar dat blijkt eerder de regel te zijn dan de uitzondering. Ik denk dat wij de rest van ons leven in ons huis gaan moeten werken, maar dat is dan maar zo. Het wordt alsmaar meer en meer ONS huis. We wonen er graag.

Dhm: Mis je ‘den buiten’ niet? Eigenlijk woon ik al lang in de stad. Eerst in Turnhout, nu in Antwerpen. Ik kan overal wonen, als ik maar een potlood bij heb. Maar we komen graag terug naar Meerle. Naar ons ma en onze pa, naar de familie. Dat groot familiegevoel, dat is gebleven. (jaf)

Win een gesigneerd Bumba flapboekje! Bij de Standaard Boekhandel in Hoogstraten kochten we driemaal drie flapboekjes van Bumba (*) (waarde: € 7). Wil je er graag een winnen voor je peuter of kleuter, ga dan snel naar onze website www.demaand.be of stuur een kaartje naar De Hoogstraatse Maand, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten. Vermeld ook de naam en de leeftijd van je peuter of kleuter. Want als klap op de vuurpijl laten we het mooie boekje signeren door de enige echte Bumba-tekenaar, Peter Kustermans.

-

(*) Bumba speelt verstoppertje (2008), Bumba met de trein (2008), Goedemorgen! (2009).

DE WERELD VAN

, n

MEI 2009 - 7

DHM_mei_289.indd 7

23-4-2009 13:39:50


Tentoonstelling

Jos Martens – 90 jaar Levenskunstenaar Op 13 april wordt Jos Martens 90 jaar. Zelf vindt hij dat niet meteen een reden om met toeters en bellen te zwaaien. “Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn” zegt hij dan. Voor zijn kinderen is deze verjaardag de aanleiding om een tentoonstelling te organiseren onder de titel ‘ Jos Martens, 90 jaar Levenskunstenaar’. Een overzichtstentoonstelling die een blik werpt op het rijkgevulde leven van hun artistieke vader. Jos Martens heeft met zijn 90 jaar een boeiend en intens leven achter de rug: opgegroeid zonder moeder, krijgsgevangen tijdens WO II, gevlucht en later ondergedoken, machinist, timmerman, vader van een gezin van 8 kinderen, 10 jaar koster van de Sint Katharinakerk…. maar ook, glazenier, fotograaf, zilver- en goudsmid, kunstschilder. Met deze tentoonstelling die bedoeld is als verjaardagscadeau, nodigt de familie Martens alle vrienden, bekenden, Hoogstratenaren en geïnteresseerden uit om als het ware bij hun vader op de koffie te komen.

Zilver & goud Als jonge man vestigde Jos Martens zich in Hoogstraten als juwelier- horlogemaker. Daarnaast was hij ook goud- & zilversmid en maakte hij tal van kunstvoorwerpen voor de gilden zoals breuken, medailles, vogels, plaketten en schotels met gedreven beeltenissen of decoraties. In ’58 werd hem nog gevraagd om werk tentoon te stellen op de expo maar wegens tijdsgebrek kon dit niet doorgaan. Als ambachtsman vervaardigde hij tal van uiteenlopende voorwerpen zoals diverse rekwisieten

E g g z 8 C v

voor de H. Bloedprocessie, geschilderde en gedreven wijzerplaten voor klokken, zelf ontworpen juwelen e.a. Het haantje en de wijzerplaten op de Sint-Katharinakerktoren van Hoogstraten zijn eveneens van zijn hand. Op de tentoonstelling zal een mooie selectie van zijn goud- en zilverwerk te zien zijn.

D p

Artistieke erfenis De artistieke erfenis van deze creatieve Hoogstratenaar is divers. Zo stond hij mee aan de wieg van de stichting van het IKO, het Hoogstraatse Instituut voor Kreatieve Opvoeding. Hij was eveneens de bezieler en initiatiefnemer voor de oprichting van het Ostmuseum in het Begijnhof waar de collectie van het voormalige H. Bloed Volksmuseum een definitief onderkomen kreeg. Samen met zijn vriend Jos Bruurs gaf hij een nieuw elan aan het plaatselijke kinderfeest Begijntjes Laat besluit. Jarenlang was hij illustrator van de Gelmelwacht. Hij maakte zelf instrumenten, schreef en zong liedjes, hij speelde toneel…. kunst en cultuur liepen altijd, zowel in zijn maatschappelijk als in zijn privé leven, als een rode draad door zijn leven.

Vaak denk ik was mijn leven soms veel zorgen, soms groot feest. Tot hiertoe graag toegegeven is ’t goddank zeer mooi geweest. Schilderen een passie Eigenlijk was het Wiebe Reiinga die bij hem de microbe voor het schilderen aanwakkerde. Wiebe was een soort zwerver die door middel van schilderen in zijn levensonderhoud probeerde te voorzien. Vaak gaf hij een schilderijtje weg in ruil voor wat eten, een hemd, een plaats in de schuur. Zo’n hemd verscheurde hij dan meteen om er schildersdoek van te maken. Toch moest Jos wachten tot hij ouder was vooraleer hij de tijd vond om zijn echte schildersdromen waar te maken. Hij was toen al achter in de 50. Sinsdien is hij nooit meer gestopt met schilderen en is hij nog altijd actief. Om het met zijn eigen woorden te zeggen “ Ik heb geen tijd om voor het raam te zitten als een oud mannetje”. Op de tentoonstelling wordt een gevarieerde selectie van zijn werk getoond met o.a. aquarellen, portretten van bekende Hoogstratenaren, dorpsen natuurgezichten, verloren gegane hoekjes uit het Hoogstraten van zijn herinneringen, stillevens. Het merendeel van zijn werk is figuratief en naar de natuur, soms impressionistisch van toon, soms magisch realistisch.

Praktisch: Jos Martens, 90 jaar Levenskunstenaar in zaal Sint Cecilia, geopend op vrijdag 22, zaterdag 23, zondag 24 mei en op zaterdag 30 en zondag 31 mei en op maandag 1 juni, telkens van 14 tot 18 uur. Er is de mogelijkheid om iets te drinken en de toegang is gratis. (tm/fh) 8 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 8

23-4-2009 13:39:51

H W I d g b j e r t D j d o v d

D b

O 8 r c w h m w

M z t g w a w m h n m


e

n t e

n m

-

t

n

vanuit het stadhuis... Eind februari 2009 nam raadslid René Sprangers afscheid van de Hoogstraatse gemeentepolitiek. Gedurende zes jaar maakte hij deel uit van het college maar na de gemeenteraadsverkiezingen van twee jaar geleden moest hij zijn schepenzetel inruilen voor een zitje op de oppositiebanken. Nochtans kende hij de Hoogstraatse politiek al veel langer dan die 8 jaar doen vermoeden. Als doorwinterd ACW-bestuurslid stond hij mee aan de wieg van menig CVP-bestuur maar ook aan de vorming van een nieuwe politieke partij HOOP. Reden genoeg voor een terugblik vóór en achter de schermen van de Hoogstraatse gemeentepolitiek.

Afscheid René Sprangers DHM: Wat was het prille begin van je politieke interesse? Het is allemaal begonnen binnen de KWB van Wortel en het ACW in Hoogstraten. In de tweede helft van de jaren zeventig breidde Wortel sterk uit. Er kwamen heel wat jonge gezinnen in Wortel wonen. De KWB werd een bloeiende vereniging met een uitgebreid en verjongd bestuur . In 1977 werd ik lid van dit bestuur en mocht ik het werk van secretaris voor mijn rekening nemen. Het zelfde gebeurde ongeveer tien jaar later binnen het ACW in Hoogstraten. Dit bestuur werd in 1988 vernieuwd met een jonge ploeg met vertegenwoordigers uit alle deelorganisaties en elke deelgemeente. Ik werd ook hier secretaris en als vertegenwoordiger van ACW opgenomen binnen het bestuur van de toenmalige CVP.

DHM: Had het ACW een serieuze inbreng binnen dat CVP-bestuur? Op de bestuursvergaderingen van CVP eind jaren 80 kwam vooral de dagorde van de gemeenteraad aan bod. De vergaderingen verliepen erg chaotisch, met weinig structuur, dikwijls in afwezigheid van de politieke tenoren. Als deze op het einde van de vergadering kwamen opdagen moest de agenda worden hernomen. Verslagen werden er niet gemaakt. Met een aantal ACW-mensen probeerden wij, zeker in de periode 1994-2000, de CVP-werking te vernieuwen, te verbreden. Er werden verslagen gemaakt van de bestuursvergaderingen, er werden halfjaarlijkse nieuwsbrieven bezorgd aan de CVP-leden. Deze mensen staken er heel wat tijd in. Maar aan de manier van besluitvorming veranderde er weinig. Zo werd meermaals het standpunt ingenomen door het CVP-bestuur niet gevolgd door de CVP-mensen in de gemeenteraad.

Op 2 januari 2007 legt René Sprangers in volle persbelangstelling de eed af als raadslid. Na 6 jaar schepen zal hij nu het beleid van zijn vroegere medewerkers in het college kritisch volgen vanuit de oppositie. DHM: En dit leidde tot heel wat spanning ? Ja, de spanningen liepen met de jaren steeds hoger op. ACW heeft de traditie om als voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen te polsen naar de keuzes en de noden bij de achterban. Op basis hiervan wordt elke keer een programma uitgeschreven. Zo ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1994. Binnen CVP werd afgesproken om met een beperkte werkgroep te werken aan het verkiezingsprogramma. CVPtopmensen verklaarden zich akkoord dat het ACW-programma de basis kon vormen voor het CVP-verkiezingsprogramma op voorwaarde dat

de plaatselijke CVP-top de visie rond land- en tuinbouw kon invoegen want dat was voor haar het allerbelangrijkste. Daarenboven voelden de ACW-ers zich in de coalitiegesprekken in 2000 gebruikt door de CVP-top.

DHM: En toen barste de bom? De frustratie werd almaar groter. Gesprekken binnen het CVP-bestuur veranderden er weinig aan. Wat niemand voor waar wilde aannemen gebeurde dan toch: in de zomer van 2000, een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen, werd de partij Hoop - Hoogstraatse onafhankelijke open partij - opgericht. Hoop bestond uit

MEI 2009 - 9

DHM_mei_289.indd 9

23-4-2009 13:39:51


gemeenteraad ACW-mensen en andere sociaal bewogen vrouwen en mannen uit de 6 Hoogstraatse deelgemeenten. We behaalden 3 vertegenwoordigers. Een onverhoopt succes. KVB en Hoop vormden de bestuursmeerderheid: Staf Peerlinck en ikzelf werden schepen, Jos Van Bavel werd raadslid.

DHM: Uit het “niets” ineens tot schepen, dat was wel een hele stap? Ja, dat wel, maar het college bestond uit nieuwelingen maar ook geroutineerde. Ik kreeg de bevoegdheid over o.a. milieu, seniorenwerking, buitenschoolse kinderopvang en ontwikkelingssamenwerking. Wij hebben zes jaar hard gewerkt binnen het college dat was samengesteld uit mensen met een totaal andere achtergrond. Het werd een boeiende leerschool waaraan ik goede herinneringen en vriendschappen aan overhoud. Geleidelijk groeide ook de samenwerking tussen een aantal ambtenaren, arbeiders en mezelf: de knowhow van de ene en de beleidsvisie van de andere wierpen vruchten af. De Vlaamse overheid beloonde ons met een paar prijzen rond milieubeleid. Geen grote projecten maar wel vele kleine stappen naar een afvalarm, energiezuinig en duurzaam beleid vormden de hoofdmoot. Samen met het OCMW luisterden we naar de noden van bejaarden waarbij o.a. de vraag naar een nieuw rust- en verzorgingstehuis en een éénloketfunctie het hardst klonken. Onze plannen voor het nieuwe rusthuis met herbestemming van het oude rusthuis werden later door de nieuwe meerderheid van de kaart geveegd. Van de roep naar een éénloketfunctie horen we vandaag niets meer. De integratie van lokalen voor buitenschoolse kinderopvang in de nieuwbouw van scholen, de renovatie en uitbreiding van de lokalen voor buitenschoolse kinderopvang in Minderhout werden gerealiseerd. De Vlaamse overheid selecteerde Hoogstraten voor haar convenant ontwikkelingssamenwerking waardoor naast de financiële vooral de ambtelijke ondersteuning werd uitgebreid. Verder werd meegedacht rond andere bestuursdomeinen. Dit verliep niet altijd even vlot. Ik denk hierbij aan verschillende dossiers rond ruimtelijke ordening. Anderzijds werd bij de opmaak van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Hoogstraten terdege rekening gehouden met de visie van Hoop.

DHM: Toch werd HOOP bij de volgende verkiezing afgestraft? Wij hebben met de groep echter heel goed gewerkt. Minstens éénmaal per maand vergaderden wij met de achterban waarbij wij alle standpunten bespraken en voorbereiden. Alhoewel we als lokale partij niet konden terugvallen op bovenlokale structuren en studiediensten en alhoewel onze financiële mogelijkheden erg beperkt waren bouwden we een regelmatige en democratische partijwerking uit. Onder andere de beperkte financiële middelen, mogelijk foute keuzes bij de lijstvorming maar vooral de titanenstrijd tussen Arnold Van Aperen en Tinne Rombouts hebben ons de das omgedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. We hielden nog één ver-

Tijdens het verkiezingsdebat van De Hoogstraatse Maand waren de kaarten nog niet geschud. Gedoodverfd toekomstig burgemeester van Hoogstraten Tinne Rombouts in een pittige discussie met de toenmalige schepen René Sprangers. De verkiezingsuitslag en de daaropvolgende onderhandelingen over een bestuursmeerderheid zullen voor beide eindigen met een kater. Rombouts zal het moeten doen met een schepenzetel en Sprangers ziet diezelfde zetel aan zijn neus voorbijgaan. tegenwoordiger in de gemeenteraad over. We vormden samen met de mensen van Groen! de fractie Groen!Hoop met 3 vertegenwoordigers. Bij de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe bestuursmeerderheid vielen de maskers snel af. Bij de eerste gesprekken tussen een delegatie van CD&V en Groen!Hoop stelde Jef Van Looy namens de CD&V dat hij bepaalde mensen nooit meer rond de gesprekstafel wilde zien, de andere CD&V-ers zwegen. De rekening uit het verleden werd cash vereffend. Het verder verloop van de onderhandelingen kent iedereen.

DHM: Hoe zie je de toekomst van je partij? Het wordt de hoogste tijd voor verjonging. Vóór de gemeenteraadsverkiezingen werd binnen Hoop afgesproken dat ik me na 2 jaar zou laten opvolgen. In de voorbije maand februari werd ik dan ook opgevolgd door Ria Vinckx. Zij is een

jonge vrouw, opgegroeid in Meer en woonachtig in Minderhout. Velen moesten erkennen dat zij in de verkiezingsdebatten in 2006 met duidelijke standpunten gevat uit de hoek kwam. Ria is van opleiding verkeersdeskundige en is beroepsmatig vertrouwd met de werking van o.a. gemeentelijke overheden. Zij zal gedurende de volgende jaren, samen met het bestuur van Hoop en met de mensen van Groen!, de voorstellen van de bestuursmeerderheid kritisch bekijken en, waar nodig, alternatieve voorstellen formuleren.

DHM: En voor jou is het definitief gedaan met de gemeentepolitiek? Ja, wel met de actieve politiek. Ik zal het politieke gebeuren in Hoogstraten nog wel blijven volgen van op afstand. Maar ik blijf sociaal actief binnen KWB en ACW. Een ervaringsreis naar de Dominicaanse Republiek in november van vorig jaar heeft weer nieuwe horizonten geopend.

Herrie in de stad Al geruime tijd heeft Hoogstraten tijdens de weekends af te rekenen met overlast en vandalisme. Buren en Horeca trekken aan de alarmbel. Zij zijn de overlast en vernielingen aan o.a. auto’s en brievenbussen meer dan beu en vragen aan politie en stadsbestuur een kordaat optreden. Plots hoor je Horeca mensen verklaren dat ze de bussen uit Antwerpen ‘met dat volkje’ liever niet meer in Hoogstraten zien verschijnen. Terwijl het schepencollege overweegt om camera’s te plaatsen op de Vrijheid zwengelt raadslid Roger Van Aperen de discussie in de gemeenteraad aan. “Er is weken geleden al beloofd door de politie dat er meer controle zou zijn en dat er zou worden

opgetreden. Toch sneuvelde er veertien dagen later weer een bushokje en werd er over auto’s gelopen in de Vrijheid. Wat is er al ondernomen en zijn er al mensen opgepakt ?” Burgemeester Van Aperen geeft een ruim overzicht van de ondernomen stappen in deze zaak. “Er zijn besprekingen geweest met de buurt en de Horeca en er zullen er nog volgen. Er is één jongere opgepakt voor de vernieling van het bushokje. De politie controleert in burger en met een anonieme wagen. De oorzaak van het probleem situeert zich vooral omdat er een aantal jongeren vanuit het Antwerpse niet meer toegelaten

10 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 10

23-4-2009 13:39:52


n e

g

n e t e

e n

r

gemeenteraad worden in dancing Highstreet en dan afzakken naar het centrum om daar een aantal cafés zoals Het Verschil, Cahier, enz. te bezoeken. Hierdoor nemen nogal veel jongeren de eerste bus ’s morgens aan het Begijnhof. Dit gaat nogal vaak met overlast gepaard. Zo werd er o.a. een man betrapt die over auto’s liep. Het zijn echter niet alleen jongeren van verder weg die kabaal maken, ook eigen jongeren laten zich wel eens gelden in vechtpartijen in het centrum. Vandaar kwam op 17 maart de vraag om een camera te plaatsen in de Vrijheid. Dit kan een ontradend effect geven. Doch hier moet het college haar goedkeuring over geven. Wij zullen dit voorstel in april op de gemeenteraad zetten en zullen dit vooraf bespreken met de zonechef.”

Raadslid Roger Van Aperen is er wel van overtuigd dat er al heel wat gedaan is, ook vanuit Highstreet, maar wil toch de bezorgdheid van de mensen uit Hoogstraten vertolken om zo snel mogelijk van deze problemen verlost te zijn. Hij ziet alvast geen bezwaar tegen het plaatsen van camera’s maar vraagt dat de politie soms eens wat meer mensen zou inzetten om sneller resultaten te bekomen. Raadslid Pans van Groen!Hoop beaamt dat dit een serieus probleem is dat uitdeint en niet alleen ’s nachts. Er ontstaat vaak een grimmige sfeer tijdens de weekendnachten in Hoogstraten, maar ook op de laatste bus die vanuit Antwerpen komt, waardoor jongeren die van hun kot huiswaarts

keren zich ook al niet meer op hun gemak voelen. Er is vooreerst nood aan een degelijk open debat met jeugdcafé’s, horeca, politie en gemeentebestuur over gans deze problematiek en de aanpak ervan. We moeten met zijn allen eerst eens ernstig rond de tafel gaan zitten vooraleer men spreekt over het plaatsen van camera’s.” Schepen Rombouts is het er mee eens dat dit met de jeugdsector moet besproken worden en er samen moet gezocht worden hoe we dit probleem best aanpakken. “Een totaalplan met iedereen dringt zich op. Intussen zullen er extra manschappen van de politie ingezet worden. “

Kwaliteit oppervlaktewater slecht? Naar aanleiding van de vernieuwing van het contract voor de metingen van het oppervlaktewater moesten zowel oppositie als de schepen van Milieu toegeven dat een aantal meetpunten nog steeds erg slecht uitvallen. Vier maal per jaar worden op 14 punten stalen genomen. Vanaf dit jaar komt daar één nieuwe locatie bij: De Raamloop bij de industriezone De Kluis. Raadslid Fons Jacobs van Groen!Hoop leidt uit het rapport van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne die de metingen uitvoert af dat de kwaliteit van de Hoogstraatse waterlopen slecht (soms zelfs zeer slecht) tot matig is. Er was slechts één goed punt, namelijk dat op het Merkske. Zo goed als nergens worden de basiskwaliteitsnormen gehaald en de viswaterkwaliteit lijkt onbereikbaar. “Dat we steeds nauwkeuriger en frequenter meten is prima”, aldus Jacobs, “en al is de kwaliteit de laatste tien jaar verbeterd, toch blijft het slecht. Daarom stellen wij zoals alle vorige keren dezelfde vraag: wat doet de gemeente om de waterkwaliteit te verbeteren? Meestal zijn de oorzaken erg vaag omschreven: “lozing van organisch materiaal”, maar soms is de oorzaak wel gekend zoals in de Nieuwe Meerloop. Waarom worden er daar dan geen dwingende maatregelen getroffen? Er is een procedure afgesproken dat bij een vaststelling van een abnormale toestand een

Jaren geleden maakte de VRT een reportage over de vervuiling van de Mark via de Bolkse Loop. Onder het oog van de camera-ploeg en Koen Verschueren onderzoekt Drej Oomen enkele staalnamen. Ook vandaag nog blijft de Bolkse Loop een bron van ergernis. onmiddellijk optreden mogelijk is. Wat wordt er ondernomen tegen bedrijven die de normen niet naleven? Wij verwachten gerichte acties.”

Boekhoudbureau

Profisk cvba

n s

 Boekhouding en administratie  B.T.W. - advies / aangiften / formaliteiten  Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten  Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijzigingen van vennootschappen  Advies sociale wetgeving

-

n

Industrieweg, 13 B 2320 Hoogstraten www.profisk.be info@profisk.be

Ondernemingsnr. 0438.340.228 Tel. 03.235.03.23 Fax. 03.235.03.24 GSM. 0478.32.76.35

E

Schepen van Milieu Ward Baets moet toegeven dat er een aantal knelpunten negatief uitvallen. Toch is de kwaliteit van de Mark tussen het binnenkomen van de gemeente en de uitstroom er op verbeterd. “De instroom van de beken op het grondgebied van Hoogstraten werkt dus niet vervuilend,” aldus Baets. “Wij hanteren echter wel de strengste normen en dat zijn die van drinkwaterkwaliteit. Daarom krijgen we vaak als resultaat ‘slecht’, maar toch moeten we dit nuanceren. Uit de resultaten van het PIH weten we waar de knelpunten liggen. We gaan die zelf onderzoeken met eigen mensen en deze van PIH. In het voorjaar gaan wij op zoek naar de oorzaken. Ook werken we aan een oplossing voor de overstorten. Wat de vervuiling vanuit Wortel-Kolonie betreft: hier is de medewerking van Justitie nodig en zoals je kan zien is dit hier niet zo maar op te lossen. In de volgende milieuraad zal ik toelichting geven over de kwaliteit.”

MEI 2009 - 11

DHM_mei_289.indd 11

23-4-2009 13:39:52


Nieuwe directeur Instituut Spijker

Greet Kesselaers: met een hart voor haar school. Een heerlijk warme namiddag in de zonnige veranda, thuis bij de nieuwe directeur van het Instituut Spijker, kortweg Spijker ASO. Inderdaad, we mogen: ‘Mevrouw de directeur’ zeggen. Dat hoort ze namelijk liever dan ‘directrice’. Sinds 1 september 2008 staat Greet Kesselaers aan het hoofd van de haar zo vertrouwde school, nadat ze de fakkel overnam van Gust Luyten, die na 18 jaar op pensioen vertrok. Na acht maanden van nieuwe ervaringen en het vreemde werk gewoon worden, vertelt Greet over haar nieuwe leven, de keuze ervoor en de weg ernaartoe. Het verhaal van iemand die goed weet waarover ze spreekt en met gedrevenheid en warmte vertelt over haar school: het Spijker. DHM: Vertel eens: wie is Greet Kesselaers en waar komt ze vandaan? Greet: “Ik ben de oudste van twee meisjes. Mijn vader was arbeider en mijn moeder huisvrouw. Ik ben opgegroeid in Gierle, in het dorp. Van kinds af aan zat ik daar bij de CHIRO, eerst als lid en later ook vier jaar als leiding. Neen, het lesgeven zat thuis niet in de genen. Als jong meisje merkte ik al wel dat ik heel graag wiskunde deed. En dat ik goed in was om dingen, zoals leerstof, duidelijk uit te leggen aan klasgenootjes. Op m’n twaalfde ben ik naar het Sint-Jozefinstituut in Herentals gegaan. Omdat je daar in de hogere cyclus toen nog geen Latijn-Wiskunde kon volgen, en ik echt graag in die Wiskunde verder wilde gaan, ben ik van school veranderd. Zo ben ik in het Heilig Hart in Leuven beland, en heb ik daar de volgende drie jaar op internaat doorgebracht. Het was een leuke tijd, vooral door

D t

de toffe groep met wie we optrokken. De richting zelf beviel me ook enorm. Vervolgens was de keuze om in die Wiskunde verder te studeren vanzelfsprekend, aan de KUL in Leuven.”

DHM: Je hebt bewust voor een universitaire opleiding gekozen? Greet: “Jawel, bewust, omdat ik ook een grondige achtergrondkennis wilde opdoen. Maar ik wist op mijn 18 jaar al zeker dat ik echt wilde gaan lesgeven. Ik zeg het, als kind had ik al de drang om dingen aan mijn klasgenoten of vriendinnen te willen uitleggen. Na de vier jaar in Leuven hebben we met enkele afgestudeerden ook een tijdschrift voor Wiskunde didactiek opgericht, genaamd ‘Uitwiskeling’. Dat was op voorstel van onze prof. van Didactiek. De bedoeling was om laagdrempelig forum te bieden voor leerkrachten om ideeën uit te wisselen. Dat blad bestaat nog steeds. Ik heb

D n

BIO Greet Kesselaers is: - 47 jaar - afkomstig van Gierle - van opleiding Licentiaat Wiskunde - getrouwd met Jan Kesteloot - moeder van Nele, Lore en Wouter - al 22 jaar woonachtig in Hoogstraten - sinds 1 september 2008 directeur van Instituut Spijker 15 jaar deel uit gemaakt van de redactie en tot vorig jaar werkte ik nog mee als corrector. Maar daar ben ik, om bekende redenen, mee gestopt sinds september.”

DHM: Hoe kwam je destijds op het Spijker terecht?

De eerste keer klastitularis van het 3de jaar Moderne, schooljaar 1986-1987. Vervlogen tijden, waarin de juf - de enige zonder uniform - duidelijk opvalt tussen haar leerlingen.

Greet: “Toen ik in 1983 afstudeerde, was er in deze regio een grote vraag naar Wiskundeleerkrachten. Ik kon op meerdere scholen starten, maar het Spijker sprak me het meeste aan. Het klikte duidelijk met Zuster Liesbeth. Hoogstraten zelf charmeerde me ook. Na enkele jaren elders te hebben gewoond, zijn we dan naar hier verhuisd. Jan en ik hadden afgesproken dat we zouden gaan wonen waar één van ons twee het eerste werk vond. En dat was ik. We hebben eerst enkele jaren op de Vrijheid gewoond, dicht bij het Van Aertselaerplein, en daarna een huis gebouwd in de Kampelaar. Ik voelde me van in het begin thuis in het Spijker, en dus vonden we het ook van belang om vlak bij de school te wonen. Wat ook prettig was voor onze kinderen, die zo vlakbij de school woonden.”

12 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 12

23-4-2009 13:39:53

G g h D m r 3 e I A v e P w d D s v d

D o

G l d b D l m z M E h m w a

G i p t


INTERVIEW

De laatste maal als titularis, een kleine 20 jaar later: de 4de Wetenschappelijke A, schooljaar 2005-2006. DHM: Wat drijft iemand om de baan van directeur aan te nemen? Greet: “Na een aantal jaren lesgeven werd ik graadcoördinator van de 2de graad (3de en 4de Middelbaar, red.). Een graadcoördinator is iemand die het reilen en zeilen van die bepaalde graad in de gaten houdt en mee stuurt. Die coördinatoren maken ook deel uit van het directieteam, en bepalen dus mee het beleid van de school. Eigenlijk vormen zij een brug tussen de directie, leerkrachten en leerlingen. Later werd ik graadcoördinator van de 3de graad. Doordat ik mee de krijtlijnen leerde uitzetten, merkte ik dat ik echt interesse had daarin en ook een visie wilde uitbouwen op dat beleid. Ik merkte dat ik daarover graag wilde nadenken. Als directeur kan je meer betekenen voor een school en bepaal je mee de visie van die school. Maar de laatste les die ik gaf eind juni, deed me toch echt wel wat, na in totaal 25 jaar les te hebben geven. Pas op, het was wel echt de keuze om directeur van ’t Spijker te worden. Ik wilde niet zomaar directeur op zich zijn. Had ik het niet gehaald als kandidaat, dan was ik zonder problemen op onze school blijven lesgeven. Dat ik zelf uit het leerkrachtenkorps kom, is denk ik een voordeel voor de school, en voor beide partijen, directie en leerkrachten, omdat je de school van binnenuit kent. Ik voelde me dan ook van in het begin echt gesteund door de rest van de groep.”

DHM: De schooldirecteur van vandaag: is dat een manager of een mentor? Greet: “Beiden, denk ik. Maar vooral toch mentor en ook coach voor de leerkrachten. Zij zijn uiteindelijk het allerbelangrijkste om een school goed draaiende te houden. Hen goed begeleiden, naar hen luisteren, hen eventueel bijsturen, mee de juiste richting wijzen en het accent bepalen. Da ’s toch wel een heel belangrijk deel van mijn job. Het contact met de leerlingen is ook waardevol, zeker het bespreken en oplossen van problemen bij bepaalde leerlingen. En ook in het organiseren van activiteiten, zoals de bouwfeesten. Maar het is ook managen, want een school is vandaag de dag een bedrijf. En er komt zoveel bij kijken, zoveel zaken ook waarmee je je moet bezighouden. Time management is daarin ook heel belangrijk. Je moet bezig zijn met de infrastructuur, de gebouwen: wat moet er worden onderhouden en wat bijgebouwd? Maar ook: hoe passen we ons aan de nieuwe technologie aan? Welke klaslokalen moeten we met welke technieken uitrusten? Gelukkig volg ik daarvoor ook een postacademische opleiding, waarin ik onder andere bijleer over regelgeving. En er is ook het ondersteunend personeel van de school. Dat zijn heel bekwame mensen waar ik altijd bij terecht kan. In die zin is het een voordeel dat we een relatief kleine school

TUINMACHINES STOFFELS Minderhoutdorp 4 • 2322 Hoogstraten • Tel. 03 314 41 15 • Fax. 03 314 14 20 www.tuinmachinesstoffels.be • info@tuinmachinesstoffels.be

MEI 2009 - 13

DHM_mei_289.indd 13

23-4-2009 13:39:53


INTERVIEW zijn (662 leerlingen, red.), zodat ik het gevoel heb dat het me lukt om alles op de voet te kunnen volgen.”

DHM: Is er iets wat je wilt bereiken als directeur? Greet: “Eerst en vooral wil ik ervoor zorgen dat het Spijker de school blijft die ze nu is: een school met niveau en met een hart voor iedereen. De mens achter de leerling is heel belangrijk. Zo werken we bvb. met een serieuze werkgroep aan het pestgedrag bij jongeren. Het hechte leerkrachtenteam is ook een van mijn aandachtspunten: zo’n team evolueert natuurlijk en het is een zaak om de nieuwe collega’s goed te integreren in de groep. Een school die stilstaat, is niet goed. We evolueren als school zelf ook en we moeten ons aanpassen aan de nieuwe trends en daarop inspelen. Dan denk ik bvb. aan levenslang leren: de leerlingen opvoeden tot jonge volwassenen die klaar zijn voor hogere studies maar ook als mens hun mannetje kunnen staan in de maatschappij. Meer dan ooit moeten jongeren in staat zijn zelf hun plan te trekken op alle vlakken. Daarom is het begeleid zelfstandig leren een aandachtspunt voor de leerlingen. Wat ik zelf wil toevoegen aan de school is dat ik een directeur probeer te zijn die te midden van de school staat en niet iemand die apart op een eiland aan haar bureau zit. En dat iedereen die op onze school werkt actief betrokken wordt bij wat we organiseren en zich op die manier ook gewaardeerd voelt voor wat hij of zij doet.”

DHM: Hoe is het om in de voetsporen van Gust Luyten en Zuster Elisabeth te treden? Greet: “Ik heb nooit geprobeerd om hen na te doen. De goede dingen die zij hebben bijgebracht zal ik in stand houden, maar leg ook mijn eigen accenten. Ik ben Greet Kesselaers, niet één van mijn voorgangers.

Om een voorbeeld te geven: er is nog steeds een ‘gebed’ wat ’s morgens door de luidsprekers in alle klassen te horen is. Het is niet evident om dat in te vullen, maar ik doe dat op mijn eigen manier: soms open ik met een gebed, maar dat kan evengoed een verhaaltje zijn, of een citaat van iemand. Het zijn die kleine dingen die je anders doet dan je voorgangers.”

DHM: Hoe zit je school in elkaar qua structuur? Greet: “Zoals al eerder gezegd, hebben we een directieteam, met naast mij de adjunct-directeur, Lut Dhont en de drie graadcoördinatoren. Daar komt vanaf volgend schooljaar verandering in. Een kleine primeur: per één september werkt Lut Dhont de komende twee jaar parttime verder, en komt Diane De Neve deeltijds meedraaien als adjunct-directeur. Met de bedoeling dat zij die taak overneemt na die twee jaar. Natuurlijk heb ik de eindverantwoordelijkheid in alles, maar de feedback van het directieteam is heel belangrijk. Omdat zij de geest vertegenwoordigen van de hele groep.“

menten waarin we ons onderscheiden, zoals het leerkrachtenfeest, waarin onze leerlingen enorm veel ervaring opdoen, en dus een deel van hun zelfstandigheid leren.”

DHM: En hoe combineer je dit alles met je sociaal en je gezinsleven? Greet: “Doordat de kinderen sinds dit jaar alle drie in de week op kot zitten in Leuven, is het in de week een stuk rustiger geworden. Daardoor had ik ook de mogelijkheid om dit werk te doen. Anders was het veel moeilijker geweest, zeker als vrouw en moeder. Maar Jan heeft ook zijn eigen leven, en vindt het niet erg als er door de drukte op school af en toe wordt geschoven in onze dagindeling.

Meer en meer voelde ik dat nadenken over het beleid van de school mij wel lag.

DHM: Wat is volgens jou de plaats van het Spijker ASO in het huidige Hoogstraatse scholenaanbod? Greet: “In de scholengemeenschap Markdal komt er meer en meer samenwerking met de andere scholen, die over het algemeen heel goed verloopt. Zo wisselen we behoorlijk wat informatie aan elkaar uit, en leren we van elkaars kennis en ervaring. Daarbinnen onderscheidt het Spijker ASO zich door onze twee speerpunten: een school met niveau en een hart voor de leerlingen. En er zijn de typische ‘Spijker’-ele-

Voor mijn sociaal leven heeft mijn nieuwe functie wel enkele gevolgen gehad, want ik ben met enkele dingen moeten stoppen. Zo volgde ik een cursus Toneel aan de Academie voor Muziek en Woord: iets dat ik heel graag deed, maar heb moeten stilleggen. Ook ging ik wekelijks naar Aquajogging, wat ook heel leuk was, en wat ik nu op vrijblijvende basis probeer te doen. Maar dat schiet er wel eens bij in. Wat wel blijft is het vrijwilligerswerk voor de Wereld Winkel, maar dan eens in de maand.”

DHM: Kortom, je nieuwe leven bevalt je? Greet: “Jawel, ik doe dit heel graag. Ik mis het lesgeven niet, omdat er heel veel voor in de plaats is gekomen dat ook voldoening geeft.”(ms)

N

M n t “ o h l d s N z b v

W p

N

J k v k M t t s l v v d l e p d

B

E v l H h d w 9 e d l v m s B

V

L n d

14 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 14

23-4-2009 13:39:54


Weekendje Dourbes en bootjevaren op de Biesbosch

t

n

n r

r

e

r

r t

Natuurpunt Misschien heb je het gemist. Op 17 april organiseerde Natuurpunt Markvallei een informatieavond over zonnepanelen. Zonnepanelen zijn “hot”. De bedrijfswereld heeft blijkbaar ook ontdekt dat dit een expansieve markt is en overal hoor je reclamespots van firma’s die zonnepanelen verkopen en plaatsen. De overheid stimuleert dit zodat het ook voor particulieren heel interessant wordt om te investeren in zonne-energie. Natuurpunt vzw moedigt dit uiteraard aan. De zon is een belangrijk alternatief voor de fossiele brandstoffen en een wapen tegen de opwarming van het klimaat. We hopen dat iedereen, de overheid in de eerste plaats, deze inspanningen wil verderzetten.

Nacht van de Duisternis Je wint de oorlog niet op één front. We verbruiken massa’s energie op een onnodige manier. Het vele licht dat we zo ’s nachts produceren gaat zeker zijn doel voorbij. Dat probeerde Natuurpunt Markvallei tijdens de Nacht van de Duisternis te beklemtonen. Van de uitgenodigde gemeentebesturen van Rijkevorsel en Hoogstraten was slechts één (!) raadslid aanwezig, twee leden lieten zich op voorhand verontschuldigen. Een vaststelling die toch vragen oproept, zo vlak voor verkiezingen! Dat niet iedereen wakker ligt van de problematiek van de duisternis en lichtvervuiling, bleek toen de buren van de Klapekster voor een avondfeest tijdens de Nacht van de Duisternis plots drie megagrote halogeenbatterijen naar de donkerte richtten. … zucht!

met de knepen van het vak. Tijdens een wandeling laat hij zien hoe het ringen in zijn werk gaat. Vooral kinderen vinden dit bijzonder interessant. De wandeling met Ludo begint om 14 uur aan de Klapekster. Info: Pol Vandersteen (03 314 07 12). Pol is overigens ook de verantwoordelijke voor de gegidste wandelingen. Wil je met je familie of vereniging een wandeling maken in één of ander natuurgebied of in de kolonie. Ben je op zoek naar een gids? Dan zorgt Pol ervoor dat het in orde komt.

Vroege vogels Op zondag 10 mei organiseert Natuurpunt Markvallei een “vroege vogelwandeling”. In de vroege ochtend wandelen de deelnemers over de Castelrésche Heide naar de Halsche Beemden. Ze hebben vooral oor voor de geluiden van de vogels in de ochtend. Bij terugkomst in de Klapekster kunnen diegenen die dat wensen aan tafel aanschuiven voor spek met eieren (of voor de vegetariërs “kaas met eieren”). Voor het ontbijt moet wel vooraf ingeschreven worden bij Ria Van Aelst (03-315 74 41). Volwassenen betalen acht euro, kinderen tot 12 jaar betalen vijf euro. Iedereen mag zoveel eten als men kan. Voorwaarde: Je moet om 6 uur ’s morgens aan de Klapekster zijn om met de groep te kunnen vertrekken. Jack Govaerts is de gids die de geluiden op naam zal brengen. Info: 03 315 71 85.

Natuurpunt Markvallei organiseert van 21 tot en met 24 mei een lang weekendje in de kasteelhoeve in Dourbes. Op de grote slaapzaal zijn nog enkele plaatsen vrij. Wie interesse heeft, kan zich nog opgeven bij Jaak Brosens (Jaak.Ria.Brosens@telenet.be). De orchideeën staan in deze tijd van het jaar volop in bloei in Dourbes. Maar uiteraard heeft Natuurpunt Markvallei ook oog voor de andere mooie aspecten van de natuur in de Ardennen. En natuurlijk is er ook voldoende tijd voor gezelligheid en plezier. Op zondag 31 mei knoopt de Natuurpuntafdeling aan met een andere traditie. Een hele dag trekt Natuurpunt Markvallei naar de Biesbosch. In kleine bootjes (8 personen) trekken ze door de smalle kreken in dit grote, vogelrijke gebied. Vanuit Drimmelen steken we de Amer over en beleven dan een uitzonderlijk mooie dag. Op het programma staan een picknick buitenboord en enkele uitstapjes. Frans Broos kent het gebied als zijn broekzak en zal fungeren als gids. Inschrijven moet voor 10 mei via Jaak.Ria.Brosens@telenet.be . Volwassenen betalen 13 euro, niet-leden 15 euro. Jongeren vanaf 5 tot 10 jaar betalen 10 euro in de deelnamekosten.

Een dagje zee, strand en polders.

Op dit ogenblik loopt in de Klapekster een cursus “natuurgids”, georganiseerd door CVN en Natuurpunt Markvallei. Op zondag 17 mei staat een excursie naar de zee op het programma. De bus vertrekt om 8 uur aan de Klapekster. In de bus zijn nog plaatsen vrij. Ook niet-cursisten mogen met de bus mee voor een schamele tien euro. Er wordt een bezoek gebracht aan de Uitkerkse Polders en de Baai van Heist. Je lunchpakket kan je opeten in het bezoekerscentrum van de Uitkerkse Polder. Info en inschrijven: koen.verschueren1@ telenet.be (A.O)

Beheerswerkzaamheden

A.F.S.- Kempen

Elke drie maanden organiseert Natuurpunt Markvallei beheerswerken in haar natuurgebieden. De laatste maanden werd flink wat gewerkt in de Halsche Beemden. Daar wordt alles in gereedheid gebracht voor een vernieuwd wandelpad door het natuurgebied. Op zaterdag 9 mei staat weer zo’n werkmoment geprogrammeerd. Om 9 uur ’s morgens verwacht Bart Hoeymans de enthousiaste beheerders aan het infopaneel van de Halsche Beemden. Iedereen is welkom. Breng laarzen en werkgerei mee. Natuurpunt zorgt ook voor materialen en voor heerlijke soep op het middaguur. Het werkmoment wordt met lekkere soep afgesloten. Wil je meer weten? Contacteer Bart Hoeymans (0479-799361).

Een warme thuis gezocht voor 16 buitenlandse studenten

Vogels ringen met Ludo Ludo Berckvens ringt al jaren vogels in de kolonie. Op zondag 3 mei laat hij de bezoekers van de Klapekster in Wortel-Kolonie kennismaken

Elk jaar stellen meer dan 200 Vlaamse gastgezinnen (waarvan een 16-tal in Turnhout en omstreken) hun huis en hun hart open om een buitenlandse AFS-student te verwelkomen. Ze halen een stukje van de wereld in huis en maken kennis met een andere cultuur, maar het gaat veel verder dan dat. Zowel voor de jongeren als voor het gastgezin is dit het begin van een intercultureel avontuur dat ze voor altijd met zich zullen meedragen. De vriendschappen die tijdens het verblijf ontstaan, zijn internationaal en voor het leven.

en anekdotes. De samenstelling van de AFSgastgezinnen varieert van jonge samenwonenden tot iets oudere mensen van wie de kinderen al het huis uit zijn. Ook alleenstaanden kunnen perfect gastouder worden. AFS gaat op zoek naar een gastzoon of –dochter die het best bij het gezin past. Wie zelf graag gastgezin wil worden voor een buitenlandse student voor het schooljaar 2009-2010 of meer informatie wenst, kan contact opnemen met Griet Labee op het nummer 015.79 50 10. Mailen kan naar griet.labee@afs.org.

Een ontmoeting van culturen is steeds een boeiend gegeven. Getuigen daarvan zijn de vele gastgezinnen die elk jaar de uitdaging aangaan, sommigen zelfs al voor de derde of vierde keer. Elk gezin heeft zijn eigen verhaal

Meer informatie vind je ook op www.afsvlaanderen.be . De plaatselijke contactpersoon: Agnes De Roover Pastorijstraat 3 2330 Merksplas, tel. 014.63 54 95; e-mail:leendert. boode@telenet.be.

MEI 2009 - 15

DHM_mei_289.indd 15

23-4-2009 13:39:54


VIERKANT VOOR HET LAND

André Delcroix – Bio-eierenproducent Niet ver van de ouderlijke woning op Maxburg, hield André Delcroix en zijn vrouw Rita vanaf begin jaren ‘80 mestkippen. Uitbreiden en daarvoor opnieuw investeren in nieuwe stallen zat er niet meteen in. Daarom koos André, geheel in de tijdsgeest, voor het opzetten van enkele ‘tomen’ kippen met vrije uitloop, zogenaamde scharrelkippen. “De tweede beste beslissing van mijn leven”, glimlacht André. Momenteel zitten er 10.500 stuks op een oppervlakte van 4 hectare. Omdat Europa maximum 3.000 stuks per uitloop toelaat, is het uitloopdomein opgedeeld in 4 percelen, gelegen rond de (leg)hokken.

De strenge maatregelen die ingang vonden na de vogelpestepidemie in 2003 en waarvan de stal van André ook slachtoffer was, zijn nog steeds van toepassing. Ook bovenstaande foto werd genomen van buiten de omheining. Scharrelkippen zijn niet enkel om hun buitenluchtcomfort bevoordeelde hoenders, ook hun eten is zuiver bio. Opmerkelijk is dat, ondanks hun wit gevederde, de eieren bruin zijn, omdat de ‘markt’ het zo wil. Een toom kippen mag 13 maanden verblijven in Hotel Delcroix, daarna worden ze evengoed ‘soepkip’

16 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 16

23-4-2009 13:39:55


D

groot-hoogstraten

dorpsleven www.demaand.be

Solidariteitsquiz

REDACTIE

Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05

Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 90 40, marcel.adriaensen@telenet.be

Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7, tel. 03 315 88 54, jan.fret@telenet.be

Meersel-Dreef: Jef Jacobs, Markweg 6 tel. 03 315 73 64 dhm.meersel-dreef@telenet.be

Minderhout: Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, tel. 03 322 96 00, eframo@telenet.be

Wortel: redactie@demaand.be tel. 0495 25 25 05 SPORTNIEUWS: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout, tel. 03 314 66 28, rene.laurijssen@belgacom.net

HOOGSTRATEN / WORTEL - Verdienen deze mensen, deze organisaties geen extra duwtje in de rug? Of misschien beter: een stevige duw in de rug? Vind jij dat ook? Wij willen daar samen met jullie werk van maken. ACW Hoogstraten organiseert op zaterdag 16 mei een solidariteitsquiz. Het principe is erg eenvoudig. Je spreekt af met een groepje vrienden en vriendinnen van 4 tot maximaal 6 personen. Dat kunnen familieleden zijn, buren, leden van je vereniging of sportploeg. Je kiest tevens een goed doel waarvoor je gaat spelen. Je deelt deze gegevens voor zondag 10 mei mee aan Jef Vinckx, John Lijsenstraat, 40, 2321 Meer tel. 03 315 88 26 of via mail: jef.vinckx@telenet.be. We verwachten je op zaterdag 16 mei om 20.00 uur in de Wortelse parochiezaal (Poeleinde).

Je betaalt ter plaatse het inschrijvingsgeld van 10 euro per ploeg. Wij zorgen voor zes vragenreeksen van telkens vijftien vragen: gevarieerde kost, geen specialistenwerk voor bollebozen of beroepsquizzers. We maken er een gezellige avond van. Op het einde van de avond kennen we de winnende ploeg. Zij ontvangt van ons 300,00 € voor haar goed doel. Verder worden 5 ploegen uitgeloot die elk 150,00 € ontvangen voor hun goed doel. Zowel de 2° als de laatste van de avond maakt dus evenveel kans op deze prijzen. Kortom: ACW zorgt voor 1050,00 € geldprijzen ter ondersteuning van de ontelbare hartverwarmende initiatieven die onmisbaar zijn in onze samenleving en voor een avond met een hoog goed-gevoel-gehalte. Solidariteitsquiz op zaterdag 16 mei in parochiezaal te Wortel. Inschrijven voor 10 mei bij Jos Vinckx tel 03 315 88 26 of jef.vinckx@telenet. be (rs/fh)

Google Street View was in Hoogstraten HOOGSTRATEN - In enkele wereldsteden kan je momenteel virtueel door de straten wandelen en je even virtuele ‘ hoofd’ links, rechts en opwaarts richten. Ga daarvoor naar Google Maps en tik de gewenste straat in. Dit alles is echter tot heden nog niet mogelijk in België. Maar er wordt stevig aan gewerkt. Getuige de Google-Car die op Tweede Paasdag

door de straten van Hoogstraten toerde. Laatst werd de wagen, met grote camera op het dak, ook gespot in het Turnhoutse wat sterk doet vermoeden dat de Noorderkempen eerlang op het net zal verschijnen. Maar eerst moeten, voor de strenge privacywetgeving, alle nummerplaten en gezichten onherkenbaar gemaakt worden. Spannend… (lvr)

FOTO’s & SCHUTTERSNIEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. 03 322 96 00, eframo@telenet.be ABONNEMENTEN/ADVERTENTIES Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 314 51 03, abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Jozef Schellekens, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten, tel.&fax: 03 314 55 04 info@demaand.be

Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Loenhoutseweg 34 - 2320 Hoogstraten Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten

De beelden die Google met deze camerawagen maakt zijn gewoonweg uniek. MEI 2009 - 17

DHM_mei_289.indd 17

23-4-2009 13:39:55


GROOT-HOOGSTRATEN

Hoogstraten herdenkt oorlogsslachtoffers Huldeviering bij herdenking V-day 9 mei 2009 Het gemeentebestuur organiseert op zaterdag 9 mei 2009 een bijzondere huldeviering voor alle Hoogstraatse oorlogsslachtoffers. Er is elk jaar in elke deelgemeente al een herdenking op 11 november in aanwezigheid van de lokale verenigingen en prominenten. Dit jaar geeft het gemeentebestuur ook bijzondere aandacht aan de herdenking van V-dag. Het is namelijk van 8 mei 1945 geleden dat er een einde kwam aan Wereldoorlog II. De verenigingen worden ook nu uitgenodigd om deze plechtigheid op te luisteren door hun aanwezigheid met het vaandel. Ook alle andere inwoners van Hoogstraten zijn welkom.

14.30 uur: samenkomst in het Administratief Centrum 14.55 uur: optocht naar Sint-Catharinakerk 15.00 uur: huldemis met toespraak door de burgemeester in de Sint-Catharinakerk We vergeten niet dat het herwinnen van de vrede gepaard ging met groot menselijk leed. Het gemeentebestuur wil de nagedachtenis in ere houden van de inwoners die door de oorlog het leven lieten. Het is onze bedoeling om alle broers, zussen, schoonbroers en -zussen, kinderen en schoonkinderen van oorlogsslachtoffers bij deze

huldeviering te betrekken. We denken zowel aan gesneuvelde militairen als aan de achtergebleven politieke gevangenen en lokale burgerslachtoffers. Daarnaast nodigen we alle in leven zijnde oud-strijders uit die in Hoogstraten wonen en ook de leden van oud-strijdersverenigingen Het gemeentebestuur kon voor het opzoeken van adressen rekenen op de medewerking van de lokale oud-strijdersverenigingen. Mocht u iemand kennen die tot de boven genoemde groep hoort en toch geen uitnodiging ontving, laat het ons dan alstublieft weten.

Opwaarderen graven oud-strijders Op Hoogstraatse begraafplaatsen wordt op verschillende wijze aandacht gegeven aan de graven van oud-strijders. Sommige graven zijn bijeengebracht op een ereperk, andere liggen in de rij of bij familie. Sommige gedenkstenen van oud strijders zijn anoniem maar er zijn er ook heel wat herkenbaar door een opschrift of een afbeelding van de nationale vlag. Het gemeentebestuur wil de nagedachtenis aan overleden oud-strijders in ere houden door gratis een gedenkplaatje aan te brengen op de grafsteen of een nis van het columbarium. We doen dit niet zonder de toestemming van de nabestaanden. We vragen hen om hun voorkeur bekend te maken voor een van volgende keuzemogelijkheden: - vervangen van een bestaand gedenkplaatje door een nieuw gedenkplaatje - aanbrengen van een nieuw gedenkplaatje Indien u geen gedenkplaatsje wenst, hoeft u niets te doen. In de andere gevallen is het voldoende om voor 31 september een aanvraag te doen met opgave van naam, sterfdatum en begraafplaats van de betrokken oud-strijder. U kan hiervoor een berichtje sturen of het invulstrookje gebruiken uit het gemeentelijk maandblad van mei 2009. Het aanbrengen van de plaatjes gebeurt door de gemeentediensten tegen 11 november 2009.

Het erepark voor de oud-strijders in Hoogstraten De plaatjes zijn gemaakt in roestvrij staal van 2 mm dik en hebben een afmeting van: - 90 x 60 mm voor gebruik op een grafsteen - 68 x 45 mm voor gebruik op een nis van het columbarium Op het gedenkplaatje staat een afbeelding van de

nationale driekleur met daaronder de tekst “hier rust een oud-strijder�. De plaatjes worden met een geschikte lijm gekleefd. Meer info: loket vrije tijd, Vrijheid 149, tel. 03 340 19 50 of communicatie@hoogstraten. be (FH)

18 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 18

23-4-2009 13:39:56


GROOT-HOOGSTRATEN

Proef van streeklekkers en win prachtige prijzen

“Aan Tafel!” – in Hoogstraten GROOT-HOOGSTRATEN - De titel ‘stadje met smaak’ siert al enige tijd het briefpapier en de folders van de stad. Nu, voor het tweede jaar op rij, wordt daar door het Lokaal Comité voor de Smaak ook echt inhoud aan gegeven. Het startschot werd al gegeven met de opening van het Toeristisch seizoen, waar het Comité Smaak met een kraampje deelnam aan de streekmarkt van Toerisme Hoogstraten. In het kraampje van het comité kon u allereerst gratis proeven van de sublieme aardbeicocktail van Jef Van den Bossche. Daarnaast werden daar ook de eerste folders verdeeld van de 2de editie van de streekgerechtenwedstrijd “Aan Tafel!”.

n

-

t

g

Gebraad met noordkrieken, konijn met pruimen, asperges, rijstpap, aardbeien, maar nog zoveel meer ... Ne Lepe, St.-Paul, Trappist, Tripel, Poortersbier of ga zo maar door … Geniet van de smaak, maar evengoed van de prijs die u er mee in de wacht kunt slepen! “Aan Tafel!” in Hoogstraten, editie twee! (Foto: Frank Croes) Want tot en met 30 juni kunt u in een dertigtal horecazaken weer genieten van allerhande streeklekkers. En met een beetje geluk houdt u er nog een mooie prijs aan over ook! Gangmaker van dit project is dus het “Lokaal Comité Smaak”, met als voornaamste spelers de Werkgroep Culinair Erfgoed, Horeca Hoogstraten (HoHo!) en Horeca Noorderkempen, VTI/Hotelschool Spijker, Feestservice Vandersmissen, de Wereldwinkel, de Veiling en de stad. Ook het IKO, Unizo, Tafelen in Vlaanderen, Brouwer Sterkens en de Scheldebrouwerij verlenen hun steun. De Dienst voor Toerisme tekent voor de coördinatie. De deelnemende zaken zetten, naast het normale aanbod, ook een streekgerecht of streekbier op de kaart. Wie deelneemt aan het project, kan op een deelnemerskaart ofwel 2 ‘eetstempels’ ofwel 3 ‘drinkstempels’ verzamelen. Kiest u voor streekgerechten, dan moeten deze wel allebei in een andere zaak verdiend worden. Kiest u voor streekbieren, dan moeten uw drie stempels niet noodzakelijk in verschillende zaken verdiend worden; wel moet het hier om drie verschillende bieren gaan. In de prijzenpot, ter waarde van ruim 1000 euro, zitten een ballonvaart over de Kempen, verschillende dinerkaarten, waardebons van Unizo, de Wereldwinkel en Toerisme Hoogstraten en nog heel wat meer. U eet toch ook? Brochures met deelnemerskaart zijn te verkrijgen in de deelnemende horecazaken en in het Toeristisch Infokantoor van de stad. Meer inlichtingen bij Toerisme Hoogstraten, 03 340 19 50 of toerisme@hoogstraten. be. (dh/fh)

MEI 2009 - 19

DHM_mei_289.indd 19

23-4-2009 13:39:56


hoogstraten

Woensdag 27 mei PETANQUE in Markdal te Meer om 14 uur. Voor vervoer bellen naar Stan Floren 03 314 57 13 Donderdag 14 mei LEDENVERGADERING met Siegfried Bracke over ‘De Loge’ om 14 uur in Hof ter Smisse Maandag 18 mei FIETSTOCHT halve dag. Vertrek aan het lokaal om 13.30 uur. Via Zondereigen en het Bels Lijntje naar onze locatie ‘Veldekenshof’ te Turnhout (39 km) Dinsdag 26 mei PROVINCIALE ONTMOETINGSDAG in Westerlo. Verdere gegevens volgen Dinsdagen: 05-12-19 en 26 mei KAARTEN/BILJARTEN/RUMMY CUP van 13.30 tot 17.30 uur in het lokaal van de St.-Jorisgilde. Woensdagen: 6, 13, 20 en 27 mei ZWEMMEN van 10 tot 10.45 in ‘De Wildert’ te Zundert Woensdag 13 en 27 mei AQUA JOGGEN van 11 tot 12 uur in ‘De Wildert’ te Zundert Donderdagen 7, 14, 21 en 28 mei NORDIC WALKING van 9.30 tot 11 uur. Bijeenkomst in Castelré

Broederlijk delen Naar jaarlijkse gewoonte richtte Neos Hoogstraten opnieuw een wandeling en een kaart- en biljartnamiddag in ten voordele van Broederlijk Delen. Niet minder dan 76 personen namen hieraan deel. De opbrengst – 670 euro - werd overgemaakt aan het project ‘Tilak’ voor de armsten in India. Aan alle deelnemers onze dank.

Ledenvergadering Karibu Tanzania Op donderdag 19 maart vertelde Geert Horsten voor 60 leden van Neos over haar inleefreis naar Tanzania die ze vorig jaar in februari ondernam, samen met 14 andere dames. De reis werd georganiseerd door Trias, een NGO die zich focust op ondernemende mensen in het zuiden. In Tanzania werden de dames verwelkomd door leden van een Tanzaniaanse vrouwenorganisatie. Gedurende enkele dagen beleefden ze ‘het leven zoals het is’ in Tanzania. Samen met hun collega’s ter plekke veegden ze het erf en bewerkten ze het land om maïs te zaaien. Ze deden de was in een emmer met water en kookten plaatselijke gerechten op een houtvuurtje Daarnaast maakten ze kennis met de activiteiten van een vrouwenbeweging in het zuiden. Ze werden geconfronteerd met de moeilijke situatie in Afrika, werden ingewijd in microfinanciering en maakten kennis met ontwikkelingssamenwerking in de praktijk. Met haar persoonlijk verhaal en mooie foto’s wist Geert ons te boeien en bracht ze een ruimere visie op ontwikkelingssamenwerking. Meer informatie over de werking van Trias vindt u op www.triasngo.be Deze boeiende namiddag werd afgesloten met een lekker etentje van Lamsnootjes op Provençaalse wijze en een crême brulée. (MS/FH)

20 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 20

23-4-2009 13:39:57

S i a T h ‘ t

I V p h D v z U d “ b e d v

D r S s G o t m k a B v z c d m h E V m e p

D d S t v a z D m d g w


HOOGSTRATEN

Met de snelheid van het licht door de ruimte

Staf Verhoeven als vrijwilliger op de Gouden plaat Staf Verhoeven en zijn vrouw Lea zijn omwille van hun jarenlange inzet voor HVV vereeuwigd op een ‘Gouden plaat’, die ons – aardse wezens – moet voorstellen aan ander leven in het heelal. Terwijl het Gouden Signaal met de snelheid van het licht door het heelal flitst vroegen wij aan Staf en Lea hoe zij in het programma ‘Hartelijke groeten van ons allemaal’ en op de Gouden Plaat terecht kwamen. In december lanceerde VRT medewerkster Sofie Van Moll een oproep om ideeën, foto’s en filmpjes in te sturen die een beeld moesten geven van hoe het er hier op aarde aan toegaat. De voorstellen moesten verband houden met zes vooropgestelde thema’s: Eten & drinken, Graag zien, Wonen, Werken, Sport en Cultuur. Uit al de suggesties maakte ‘De Raad van de Gouden Plaat’ een selectie voor het TV-programma “Hartelijke groeten aan iedereen”. Uiteindelijk bepaalde de kijker welk voorstel per onderwerp een plaats zou krijgen op de Gouden Plaat. Maar daar wisten Staf en Lea in de verte verte nog niets van. Vandaar onze vraag: DHM: Hoe hebben jullie het programma leren kennen Staf: Alles begon met een interland van de Belgische beloftenploeg, vorig jaar in het stadion van Genk. Mijn vrouw en ik werden daar uitgenodigd omdat men wist dat wij ons als vrijwilligers inzetten voor HVV. Uiteindelijk mochten we nog tien man meebrengen en toen we daar aankwamen kregen we een VIP-behandeling en moest ik de aftrap van de wedstrijd geven. Blijkbaar waren er 1.900 vrijwilligers aanwezig, velen met jarenlange dienst maar niemand die zich al 39 jaar lang onafgebroken inzet voor een club. Ik moest, in naam van alle vrijwillige medewerkers, de aftrap geven. Ik wist er niets van, maar blijkbaar was het bestuur hier wel op de hoogte. Maar die mannen zwegen natuurlijk. Enkele weken later kreeg ik telefoon van de VRT met de vraag of ze eens in Hoogstraten mochten komen kijken, want ook zij zochten een vrijwilliger met jaren dienst voor een nieuw programma. DHM: En werden jullie één van de kandidaten Staf: Wij maakten deel uit van de groep rond het thema werken. De VRT is hier dan komen filmen, van drie uur tot negen uur ’s avonds. Dat duurde allemaal enorm lang. En voor de opnamen zelf zijn we driemaal naar Vilvoorde moeten gaan. Dan werd het programma uitgezonden en ’s maandags na de uitzending liet men ons weten dat wij van de vier kandidaten het meeste sms-jes gekregen hadden. Dat was niet vanzelfsprekend want één van de andere kandidaten had Steve

Stevaert achter zich. Die verkondigde nogal zelfzeker dat hij als gouverneur met Limburg achter zich wel zou winnen. Dat had hij beter niet gezegd. Wij hadden het geluk dat Hoogstraten op de avond van de uitzending tegen Racing Mechelen speelde en er 260 ‘eters’ in ‘de socio’ waren. Dat heeft zeker geholpen. Omdat we dan bij de uiteindelijke winnaars waren moesten we een derde maal naar Vilvoorde voor de laatste live uitzending. DHM: Een beloning voor 39 jaar inzet voor de club?

Het Gouden Signaal vliegt nu met de snelheid van het licht door het heelal. De gouden plaat waarin wij, aardse bewoners, onszelf voorstellen wordt ook bewaard in de ‘Metradron’ van kunstenaar Louis De Cordier (°1978). Het kunstwerk maakt deel uit van de ku(n)sttentoonstelling Beaufort 03, de derde editie van de driejaarlijkse tentoonstelling ‘kunst aan zee’. Het werk staat op het strand in Bredene en wil de gouden plaat 15.000 jaar lang bewaren, in de hoop dat onze nakomelingen de informatie nog kunnen lezen. zes uur ben ik hier terug, want dan is er training. In het weekend volgen we de matchen thuis of gaan we mee op verplaatsing als verantwoordelijke voor het materiaal.

Staf Verhoeven en zijn vrouw Lea onderhouden de kleedkamers, de kantine, de tribune, zeven voetbalpleinen en zoveel meer. Staf: Ja, ik ben in 1970 begonnen: truitjes wassen, tribune opkuisen, gras maaien, de ‘socio’ kuisen, meststoffen zaaien en noem maar op. Het is hier onze tweede thuis, zeker nadat ik 12 jaar geleden op 58ste met brugpensioen ben gegaan. We onderhouden hier zeven pleinen en het plein van het Seminarie met de piste er rond. Ik ben hier van negen tot vijf. Alle dagen behalve dinsdag, dan gaan we fietsen. En ‘s avonds om

DHM: In die 39 jaar heb je HVV zien groeien Staf: Ja, ik heb onnoemelijk veel trainers gekend en nog veel meer spelers zien komen en gaan. Vooral de laatste jaren. Vroeger waren er nog echte clubspelers. Daarna werden er al langer hoe meer spelers gekocht, maar aanvankelijk bleven die nog een aantal jaren. Ik denk dan aan een Stef Huygen die hier tien jaar was en aan Rafke Baeyens die negen jaar bleef. Nu zijn de spelers bijna elk jaar weg. De goede spelers kunnen op een ander meer verdienen en de minder goede voetballers gaan naar een club waar ze meer kansen krijgen. DHM: Waar bewaar je de beste herinneringen aan? Staf: De reeks waarin je speelt is niet zo belangrijk, als je naar de kop kan spelen is het altijd aangenaam. Dan is de sfeer beter, ga je liever mee op verplaatsing en wordt ook het werk lichter. (fh)

MEI 2009 - 21

DHM_mei_289.indd 21

23-4-2009 13:40:13


HOOGSTRATEN Dirk Mariën Plastics Leemstraat 38a 2320 HOOGSTRATEN www.dmplastics.be

D

Davidsfonds op bezoek bij de buren

H C d w B 2

Tel. 03 314 98 83 Fax. 03 322 01 15 GSM: 0479 217 376

PVC-buizen en hulpstukken PVC-toezichtputten

Specialiteit: Toezichtputten op maat

HOOGSTRATEN - Paul Driesen is stadsgids in Hoogstraten, maar kent vanuit zijn werk ook Brecht als zijn broekzak. Op een zonnige aprildag heeft hij een groep Hoogstraatse Davidsfondsers rondgeleid

langs mooie en interessante hoekjes en landschappen. Waarmee meteen bewezen was dat je niet altijd ver van huis moet gaan om nieuwe dingen te ontdekken. Op de foto: bij het standbeeld van de Brechtse humanist Lessius. (hb/fh)

Gebuurte “ den Buizelhoek” viert 30 jarig bestaan. Het gebuurte “ den buizelhoek” bestaat 30 jaar in 2009. De voorbije feestedities van 20 jaar en 25 jaar zijn telkens uitgebreid gevierd en ook dit jaar zal een feestjaar worden.

Het feestjaar is ingezet met gezellig samenzijn in de vorm van een “buren-borrel”, waaraan veel bewoners van het gebuurte deelnamen. Tijdens deze feestelijke drink zijn de straatborden plechtig onthuld. Aan elke invalsweg van het gebuurte

Buizelhoek is een mooi welkomstbord geplaatst. Het feestjaar zal zijn hoogtepunt bereiken tijdens de driedaagse viering op 11, 12 en 13 september 2009, maar daar hoort u nog van. (ca/fh)

22 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 22

23-4-2009 13:40:14

C M s w v o C m d d g b d t o w w

C s n E p w v g d i t


n n

.

r

hoogstraten

Deze zomer op taalstage naar universiteit van Edinburgh

Cedric Van Dijck wint taalwedstrijd Universiteit Brussel HOOGSTRATEN / BRUSSEL – De 18 jarige Cedric Van Dijck uit Loenhout mag deze zomer drie weken naar Edinburgh omdat hij de taalwedstrijd Engels van de Hogeschool-Universiteit Brussel gewonnen heeft. Hij was de beste van 238 deelnemers. Cedric Van Dijck zit in het laatste jaar LatijnModerne Talen van het Klein Seminarie in Hoogstraten. Zijn laatste rapportcijfer voor Engels was een 9. ‘Onze lerares Duits had aan onze klas voorgesteld om aan de taalwedstrijd mee te doen omdat we een richting met talen volgen’, zegt Cedric Van Dijck. ‘Er hebben acht studenten uit mijn klas deelgenomen en ikzelf heb zowel aan de Engelse als de Duitse proef meegedaan. In de eerste ronde krijg je vragen over spelling en grammatica. Daarna was er een luistertest waarbij je eerst een filmfragment te zien kreeg en er daarna vragen over moest beantwoorden. In de tweede ronde moest ik een presentatie brengen over het Engels in het hedendaagse Europa. Het was voor mij een complete verrassing dat ik de winnaar was.’ Cedric kreeg in het tweede middelbaar zijn eerste lessen Engels en had voordien de taal nog niet veel gebruikt. ‘Ik luisterde niet veel naar Engelstalige muziek en had ook weinig naar tvprogramma’s gekeken waarin Engels gesproken werd. Toen ben ik de tv-serie Friends beginnen volgen en zo heb ik de taal onder de knie gekregen. Ik keek naar de afleveringen zonder de ondertitels te lezen. Op dit moment lees ik boeken in het Engels en kijk bijna alleen naar Engelse tv-programma’s.’

Cedric Van Dijck was de beste van 238 deelnemers aan een taalwedstrijd Engels van de Universiteit Brussel In de zomervakantie krijgt Cedric de kans om zijn kennis van het Engels in de praktijk toe te passen en verder te verfijnen aan de gerenommeerde universiteit van het Schotse Edinburgh. ‘De universiteit trakteert me op een taalstage van drie weken aan deze universiteit’, zegt Cedric. ‘Op die manier krijg ik de kans om mijn kennis van het Engels in de praktijk toe te passen en verder te verfijnen. Ik kijk daar echt wel naar uit, maar ik wist op voorhand niet dat ik er

deze prijs mee kon winnen. Op het einde van de eerste ronde hadden we het er al wel over. Toen vroeg men ons om een motivatie te schrijven voor een reis naar Schotland, dat was duidelijk al een hint”. Cedric houdt eraan zijn supporters te bedanken. “Mijn broer en enkele klasgenoten maakten de reis naar Brussel mee. Die steun kon ik best gebruiken”. (FH)

MEI 2009 - 23

DHM_mei_289.indd 23

23-4-2009 13:40:14


hoogstraten

Met de Ghesellen van de Aardbei op stap HOOGSTRATEN – Het voorjaar is telkens opnieuw een bijzonder drukke tijd voor de Grootmeesters van het Hertogelijk Genootschap van de Ghesellen van de Aardbei van Hoogstraten. Na de verkoop van de eerste aardbeien van het nieuwe seizoen in de veiling van Hoogstraten (vrijdag 27 februari) gingen de Ghesellen naar jaarlijkse gewoonte met de aardbeien naar de Koning waar zij ontvangen werden in het koninklijk paleis te Brussel op donderdag 19 maart. Twee weken later, donderdag 2 april, trok het gezelschap naar het Provinciehuis in Antwerpen met de mooiste aardbeien voor Gouverneur Cathy

Berx en de leden van de Bestendige Deputatie. Zaterdag 4 april kwamen enkele Grootmeesters naar het bedrijf van Jan Schrijvers aan de Minderhoutsestraat voor een fotosessie met het nieuwe Hoogstraatse aardbeiengebak van patissier Van Thillo. Ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde winkel in de Vrijheid op woensdag 20 mei zullen de klanten deze lekkernij kunnen kopen. Donderdag 7 mei worden de Ghesellen van de Aardbei verwacht in het OCMW-rusthuis. Tijdens de jaarlijkse ‘asperge- & aardbeidag’

deelt het Genootschap hier aardbeien uit aan alle bewoners. Het lente-programma wordt dan afgesloten op zaterdag 16 mei met de Aardbei-tour door de Antwerpse Kempen. Daarna mogen de Grootmeesters even rusten. Het Hertogelijk Genootschap maakt niet alleen promotie voor de tuinbouw in de Noorderkempen en de aardbeien van Veiling Hoogstraten, maar ook – meer in het algemeen – voor het ganse Land van Hoogstraten, o.a. ter bevordering van het toerisme in onze streek. (J.S)

H S t e m e g z A t p g o e

D u k n d c B m v w h

De Ghesellen van de Aardbei op bezoek bij Gouverneur Cathy Berx in het Provinciehuis te Antwerpen.

Enkele Ghesellen staan straks te pronken op de verpakking van het nieuwe aardbeiengebak.

E J

W

K p p -

-

-

-

24 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 24

23-4-2009 13:40:15


p e -

r

hoogstraten

Kerkwachters krijgen uniek orgelconcert HOOGSTRATEN - Sinds 2006 beschikt de Sint-Katharinakerk over een eigen ‘kerkwachtersgroep’. Een vijftigtal vrijwilligers zorgen ervoor dat de kerk gedurende zeven en een halve maand per jaar toegankelijk is! Een knap staaltje erfgoedzorg, voorwaar! Vanaf dit jaar is er een groep kerkwachters die de kerk ook op zondag zal openhouden. Als beloning voor de belangeloze inzet trakteert het kerkbestuur haar wachters twee keer per jaar op een lezing of geleid bezoek, telkens gecombineerd met een kort reflectiemoment over het voorbije werkjaar en – wat dacht je – een drankje. Dit keer werden de wachters getrakteerd op een uniek dubbelconcert, op de beide orgels van de kerk. Eerst kregen ze het verhaal te horen van het nieuwe koororgel van de kerk, in 2004 gebouwd door ‘Manifacture d’Orgues Thomas’ uit Francorchamps, op initiatief van het ‘Orgelfonds Jos Bruurs’. Het pijporgel heeft 14 registers, twee manualen en een pedaal en leent zich uitermate voor barok- en romantische muziek. Na zijn woordje uitleg nam gastorganist Luc Dockx aan het klavier plaats, van waaruit hij de aanwezigen

trakteerde op muziek van Pachelbel en Sweelinck, maar evengoed op een eigen improvisatie, één van de visitekaartjes van Luc. Daarna trok het gezelschap naar het hoogzaal, waar ze door Jos Bruurs opgewacht werden. Jos werd al in 1950 aangesteld als organist van de Sint-Katharinaparochie, die toen tijdelijk in de Begijnhofkerk was ondergebracht. Na de heropbouw werd Jos dan organist van de grote kerk, een job die hij tot op de dag van vandaag waarneemt! Weinigen die hem dat nadoen! Speciaal voor de kerkwachters gaf Jos tekst en uitleg bij het grote kerkorgel, dat in 1961 door de firma Pels werd afgewerkt. Het werd gebouwd volgens het elektropneumatisch systeem met 50 registers, over drie manualen en een pedaal. Het orgel telt liefst 3.695 pijpen! Maar ook hier was het moment suprême natuurlijk het kleine concert dat Jos daarna aanboodt. Na een Andantino van Franck en Gavotte van Flor Peeters, trilde de kerk haast op haar grondvesten toen Jos ook de Fanfare van Lemmens ten beste gaf. En al stegen we toen al bijna ten hemelen, er volgde nóg een extra finale, waarbij het lied “Wat God doet, is welgedaan” in samenspel werd gebracht, met Jos op het grote orgel en Luc op het koororgel. Prachtig!

Nieuws uit de Bib Weken van het reisboek Theedegustatie Genieten is belangrijk in het leven. Een lekkere tas thee drinken in een aangename sfeer, is zeker puur genieten. Als u ondertussen ook nog iets kan bijleren, is dat goed meegenomen. Tijdens deze verwennamiddag in de bibliotheek van Hoogstraten maakt Staf Mertens u wegwijs in de boeiende wereld van de thee. U kan de verschillende soorten thee proeven. U maakt kennis met infusies, gearomatiseerde, groene en zwarte thee. Natuurlijk zal een kleine versnapering daarbij niet ontbreken. Van harte welkom op deze gezellige en leerrijke namiddag!

De degustatie vindt plaats in de bibliotheek van Hoogstraten op dinsdag 12 mei om 14 uur. Deelname kost 5 euro per persoon. Haast u want het aantal deelnemers is beperkt.

Thee met Himalaya

n -

Een select groepje kerkwachters mocht genieten van een schitterend dubbelconcert door Jos Bruurs en Luc Dockx.

Wil jij ook kerkwachter worden? Kerkwachters blijven altijd welkom, als vaste pion of als reserve. En is er keuze uit vier groepen, elk met een contactpersoon. - de zondagsgroep: Dries Horsten, horstendries@hotmail.com of 03 314 57 24 - de groep Kerkfabriek: Wies Plasschaert, ml_ voorbraak@yahoo.com of 03 314 42 13 - de groep NEOS: May Van Riel, may.vanriel@ skynet.be of 03/314.52.14 - de groep Beiaardvrienden: Dries Horsten, horstendries@hotmail.com of 03 314 57 24

Openingstijden Sint-Katharinakerk APRIL en OKTOBER Dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 16 uur; zondag van 13 tot 16 uur. MEI tot en met SEPTEMBER Dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur; zondag van 13 tot 16 uur. NOVEMBER tot en met MAART Gesloten, behalve de 14 dagen rond Kerstmis: dan alle dagen open van 11 tot 16 uur. (dh/fh)

Als journaliste voor onder andere Radio 1 en De Standaard trekt Greet Van Thienen al 20 jaar door India op zoek naar verhalen achter de prachtige kleuren. Zij zag dit land de voorbije jaren in sneltempo veranderen. Speciaal voor haar boek “Thee met Himalaya” zocht ze vertrouwde en nieuwe plekken op, langs de route van die voorbijsnellende India-Expres. ‘Reizen gaat niet enkel over bewegen en voortdurend rondtrekken, maar ook over stilzitten en geconcentreerd kijken’, zegt Van Thienen. ‘Zo ontdek je echt wat de mensen zelf van die grote veranderingen vinden.’ Tijdens de Weken van het reisboek komt zij in de bib van Hoogstraten over haar ervaringen vertellen. Een fotoshow van Ingrid Hannes begeleidt deze boeiende lezing.

De lezing begint om 20 uur in de bibliotheek van Hoogstraten. Deelname kost 2,50 euro.

Sluiting De bib sluit: vrijdag 1 mei: Hoogstraten, Meer, Wortel vrijdag 8 mei: sportdag stadspersoneel: Hoogstraten, Meer, Wortel donderdag 21 mei: Hoogstraten, Minderhout (ra/fh)

MEI 2009 - 25

DHM_mei_289.indd 25

23-4-2009 13:40:16


HOOGSTRATEN

T

Leerlingen Instituut Spijker imponeren HOOGSTRATEN - Enkele leerlingen van ASO Spijker werden de voorbije maand beloond voor een project in de wiskunde B-dag en een eindwerk “Zwarte Gaten” tijdens de Wetenschapsexpo in Brussel. Ze vielen met hun werken (inter)nationaal in de prijzen! Daarnaast stoten drie leerlingen uit verschillende jaren, Frederik Moyaert uit het 6de jaar, Leen Lenaerts uit het 4de en Torvald Dockx uit het 3de jaar door naar de finale van de Wiskunde Olympiade.

proeven om te tonen, terwijl ik vooral een paar zelfgemaakte modellen had). Maar gelukkig heb ik veel mensen kunnen boeien. In de loop van de twee dagen zijn Gerben en ik geïnterviewd voor VT4 en TV Brussel , maar ze hebben me ook uitgenodigd voor de Wetenschapsbeurs van het Lucerna College. Ook vroegen ze me om mijn presentatie te geven in de volkssterrenwacht Mira en ze hebben me gevraagd te helpen aan een groot project om

Het slak- en bonenvermoeden Op vrijdag 21 november 2008 namen zo’n 100 leerlingen deel aan de Wiskunde B-dag. Deze dag kadert in de vraag naar de onderzoekscompetenties voor de 3de graad met zes of acht uur wiskunde. De leerlingen werkten aan het project: Het slak- en bonenvermoeden. De beste twee werkjes werden opgestuurd naar Nederland. Koen Michielsen, Frederik Moyaert en Karen Moyaert (6WeWib) behoorden met hun werkstuk tot de tien beste van de 150 ingezonden stukken. Op vrijdag 20 maart was er proclamatie in Utrecht. De drie leerlingen deden het uitstekend! Ze eindigden als derde internationaal en haalden van alle Belgische inzendingen de eerste plaats! (zie ook www.fi.uu.nl/wisbdag/)

D d s h v d I B t m u (

‘Zwarte gaten’ schittert op Wetenschapsexpo Roeland Heerema (leerling uit 6LWIB) is in de prijzen gevallen met zijn deelname aan de Wetenschapsexpo in Brussel. Hij stelde daar zijn eindwerk voor dat handelt over zwarte gaten. De titel van zijn eindwerk luidt “Zwarte gaten, tast in het duister”. Hoewel dit een zeer theoretisch onderwerp is, is Roeland er toch in geslaagd het heel begrijpelijk én boeiend,zowel in het Frans als in het Nederlands, voor te stellen aan de vele bezoekers. Hij gebruikte bijvoorbeeld emmers en nylonkousen om de werking van de zwaartekracht te illustreren. De juryleden waren vol lof over zijn kennen en kunnen. Hij kreeg de derde beste beoordeling van de 70 voorgestelde projecten en won hiermee, net zoals de projecten die op de eerste en tweede plaats eindigden, een reis naar Tunesië tijdens de zomervakantie. Daar mag hij op een internationale wetenschapsexpo zijn project nog eens voorstellen! Een toelichting van Roeland zelf: “De WetenschapsEXPO is een jaarlijkse wedstrijd waar jongeren van alle leeftijden, in categorieën, aan deelnemen. Ze presenteren dan hun wetenschappelijk project - dit kan een populariserend werk zijn, of een onderzoek, of een uitvinding,... Ieder project, bestaande uit 1 tot 5 deelnemers, wordt gepresenteerd op een stand, en alle stands samen vormen de WetenschapsEXPO.

Roeland Heerema op de Wetenschapsexpo in Brussel Voor de Walen bestaat deze wedstrijd al lang, de Vlamingen doen pas een paar jaar mee. Daarom was de wedstrijd voor 80% Franstalig, wat een heuse uitdaging was. Tweetaligheid stond dan ook hoog aangeschreven: er moest van tevoren een samenvatting in beide landstalen geschreven worden, en de presentatie moest zowel in het Frans als in het Nederlands gehouden kunnen worden. Ik heb hier hard op geoefend (en kreeg ook de nodige hulp van mevrouw Leysen, waar ik haar heel dankbaar voor ben). Mijn project ging over zwarte gaten, waar ik ook mijn eindwerk over schrijf. Vooraf vreesde ik dat ik niet zou kunnen opboksen tegen projecten met leuke

lesmateriaal digitaal ter beschikking te stellen voor leerkrachten Blijkbaar vond de jury mijn zwarte gaten ook goed, want ik behaalde de derde prijs. Daarmee was ik de enige individuele deelnemer die in de prijzen viel en ook het Nederlandstalige project dat het hoogst geëindigd is. Ik mag deze zomer dus deelnemen aan de internationale Expo-Sciences in Tunesië. Of ik daadwerkelijk naar Tunesië ga, is nog een ander verhaal... De reis valt midden in mijn International Air Cadet Exchange, maar ik doe er van alles aan om van allebei een graantje mee te pikken. Als dat niet lukt, zal ik moeten kiezen.” (fh)

w w w. fo n s m a r t e n s p l a n ke nv l o e r e n . b e

EIKEN PLANKENVLOER

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers Toonzaal open: Donderdag en zondag GESLOTEN

VEROUDERDE VLOEREN NATUURLIJKE LOOK LEGKLAAR Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.315.84.32 Fax: 03.315.03.99

0177

MAANDAG, DINSDAG, WOENSDAG, VRIJDAG ................... 08.00-12.00 / 13.00-17.00 uur zaterdag .................................................................................. 09.00-12.00 / 13.00-16.00 uur

26 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 26

23-4-2009 13:40:16

L v V r M v “ m E N v o J

E e s Z O g m e

L h D h n N

L T


b

n

-

n e m

e

e

n

HOOGSTRATEN

The Marckriver Jazzclub presenteert

Leroy Jones, zwarte trompettist uit New Orleans (USA) De figuur van deze jonge-50-jarige trompettist typeren is niet zo eenvoudig. Hij wordt geboren in New Orleans op 20/02/1958 en leert trompet spelen op 10-jarige leeftijd in het orkest van zijn school. 3 jaar later wordt hij leider van de” Fairview Baptist Church Marching Band”, een groepje van heel jonge muzikanten opgestart door banjoïst Danny Barker en met de bedoeling amusement te brengen in het sociale leven te New Orleans. In 1974 neemt Leroy de band over en herdoopt hem in “ The Hurricane Brass Band “. Hierbij is het interessant te vermelden dat veel van de latere stichters van de beroemde “Dirty Dozen” allemaal in de Hurricane meespeelden. Na een intense jazzstudie aan het conservatorium van de universiteit van Loyola (La) sluit hij zich aan bij de muzikantenvakbond (the Union) en wordt beroepsmuzikant.

Notaris Paul ROMMENS Meerseweg 16, 2321 Hoogstraten/Meer Tel. 03/315.71.67 – Fax 03/315.71.29 e-mail: info@notaris-rommens.be

OPENBARE VERKOOP VAN WOONHUIS EN PERCEEL GROND TE HOOGSTRATEN / MEERLE Notaris Paul Rommens te Meer zal met 1 % premie openbaar verkopen:

Onder HOOGSTRATEN / MEERLE Leroy verlaat de groep in ’76 en wordt snel een hele beroemdheid in N.O. We vinden hem terug op de bekendste festivals en clubs over heel de wereld. Via de orkesten van Eddie Vinson en Della Reese sticht hij zijn eigen “Leroy Jones Quintet” waarmee hij tot op dag van vandaag optreedt. Maar zijn grote kans is in 1991 wanneer hij door Harry Connick Jr. gevraagd wordt als eerste trompettist in zijn Big Band. Tijdens de wereldtoer “ SHE” in ’94 met deze band, mag hij zelfs het voorprogramma spelen met zijn orkest. In die functie konden wij hem beluisteren in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen in 2003. Naast zijn vele opnamesessies met allerhande orkesten leidt hij ook nog een van de “Preservation Hall Jazz Band-groepen”. En dat is natuurlijk voor ons interessant,want het is juist deze soort muziek die wij in de Marckriver Jazzclub maandelijks presenteren. Eddy Sabbe had in ’90 het geluk, om met hem en de Cotton City Jazzband, een concert te spelen in Ternat, en hem zelfs te ontvangen thuis in Hoogstraten, om daarna samen het Bredase Jazz Festival te bezoeken. Zijn trompetspel heeft alle karakteristieken van de Oude Stijl uit New Orleans bewaard. Zijn swing is enorm, zijn nuances zeer gevoelig Zijn geweldige techniek laat hem toe de authentieke en de hedendaagse NO. muziek te combineren. Zijn repertoire gaat van alle oude klassiekers tot en met de hedendaagse jazznummers. Leroy is voor 4 dagen in België en speelt op 08 mei met zijn Quintet in het “Museum Charlier”, Kunstlaan 16 te Brussel. Op 9 en 10 mei is hij in Dendermonde tijdens de “Jazzbattaklang” en op maandag 11 mei speelt hij in de Marckriver N.O. Jazzclub te Hoogstraten waar hij na 19 jaar opnieuw de Cotton City Jazzband ontmoet, een van de oudste en bekendste New Orleans groepen in België ( en omstreken)

LOT EEN: Een laagbouwwoning op en met grond en aanhorigheden, gestaan en gelegen Meerledorp 84, kadastraal bekend sectie E nummer 62/X en 62/V/deel, groot volgens meting: 1.668 m². (K.I.: 493 euro). Klein beschrijf mogelijk LOT TWEE: Een perceel grond, gelegen aan Meerledorp, kadastraal bekend sectie E nummer 62/V/deel, groot volgens meting 1.033 m². Decreet Ruimtelijke Ordening: vg 24/09/1963; deels wg en deels ag; gdv; gvkr; gvv. Aanvaarding: na betaling koopsom en onkosten. Bezichtiging: elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Zitdagen: inzet op donderdag 23 april 2009 en toewijs op donderdag 07 mei 2009 telkens om 17.00 uur in “De Voorthoeve” te 2328 Hoogstraten/Meerle, Voort 10. Inlichtingen en opmetingsplan ten kantore van de Notaris. Kandidaat-kopers dienen identiteitskaart, trouwboekje en eventueel (wijzigend) huwelijkscontract mee te brengen.

Leroy Jones op maandag 11 mei om 20 uur in zaal St.-Cecilia. Info: The Marckriver New Orleans Jazzclub. Info: 03 314 67 08 (ES/FH)

MEI 2009 - 27

DHM_mei_289.indd 27

23-4-2009 13:40:16


hoogstraten

De selectie van mevrouw Mara

H H D n t l m K e O

Met de tentoonstelling van het werk van Pol Mara zet het Stedelijk museum een traditie verder dat er, naast belangrijke erfgoedtentoonstellingen en werk van plaatselijke kunstenaars ook aandacht is voor de grote iconen uit de kunstgeschiedenis. In het verleden toonde het museum al werk van Käthe Köllwitz, James Ensor, Escher, Roger Raveel en andere. De selectie van de werken voor de tentoonstelling gebeurde door Maria Mara, de weduwe van de in 1998 overleden kunstenaar, en haar broer Tati. Ze hebben werken geselecteerd die een overzicht geven van de verschillende periodes in het werk van Mara. De tentoonstelling is grotendeels samengesteld met werken uit de privécollectie van de familie Mara. De vroege werken van Pol Mara zijn afkomstig uit het Musée Pol Mara te Gordes in Frankrijk, waar Pol Mara een groot deel van zijn leven verbleef. Andere werken zijn afkomstig van privéverzamelaars waarmee de familie goede contacten onderhoudt. (FH)

D é d u w g M h

Mevrouw Maria Mara, de weduwe van de in 1998 overleden kunstenaar selecteerde werken die een overzicht geven van het werk van haar man.

Daar is de lente

Gedicht in de Maand er ankeren dagen van maart rond februari dat luchtledig en onbegrepen zich naakt voelt nadat de winter smalle lippen trok en zeker zoekt naar ijs grommend vel voelt onder de bomen nevels trekt tot alle eenvoud verdwenen is. Maart is een slecht gebouwd schip met veel te lichte ankers. Vrij nooit met maart. Zij spreekt geruchten tegen slaat dan op hol en al het water is voor niets geweest en verrekt nog zo koud, verraderlijk, zo koud

HOOGSTRATEN – Paasmaandag, onder de eerste zonnestralen zitten meteen alle terrasjes langs de Vrijheid vol. Accordeonmuziek zorgt al meteen voor een vakantiesfeer.

Love 2 heal

R. Servaes

Paul Van Huffel - Chantal Greeve Paranormaal genezers voor mens en dier Gemeentestraat 17 2322 - Minderhout Tel. : 0475/66.92.77 Paul Tel. : 0475/94.96.24 Chantal info@love2heal.be animalhealing@love4animals.be

www.love4animals.be www.love2heal.be

Hoe stiller het wordt, hoe meer je hoort. 28 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 28

23-4-2009 13:40:17


hoogstraten

VITO Hoogstraten wint Bouwschoolaward HOOGSTRATEN - Bouwunie heeft VITO Hoogstraten beloond met de Bouwschoolaward. Die award beloont scholen die de meeste inspanningen leveren om het imago van de bouwsector en de bouwopleidingen in een positief daglicht te stellen. Het is een initiatief van onder meer Bouwunie, Batibouw, de Unie van het KMO-bouwbedrijf dat bij UNIZO aangesloten is en met de medewerking van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a). De jury selecteerde uit de 22 ingezonden dossiers één laureaat in elk van de vier studiegebieden die toeleveren aan de bouwsector en daaruit de uiteindelijke winnaar. In het studiegebied Bouw werd VITO Hoogstraten winnaar, in het studiegebied Hout de technische school Sint-Jansberg Maaseik, in het studiegebied Koeling en Warmte het Technicum uit Sint-Truiden en in het studie-

gebied Schilder en Decoratie het VTI Kortrijk.

Niet zomaar bouwwerken VITO Hoogstraten werd de winnaar van de award. “Deze school doet waar werkgeversorganisaties, bedrijven en vakbonden om vragen: de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt verkleinen”, zegt Anja Larik van Bouwunie. “Ze doet dit door de leerlingen concrete bouwprojecten te laten uitvoeren.” “Een appartementsgebouw, een nieuw schoolgebouw met leslokalen, ateliers en een machinezaal, en een sporthal: het gaat niet om zomaar wat bouwwerken maar om gebouwen die achteraf daadwerkelijk in gebruik genomen worden. De waardering voor de leerlingen en de samenwerking met de sector zijn erg belangrijk bij deze

projecten. Bovendien is er meer dan één klas actief bij betrokken.”

Knelpuntberoepen Heel wat bouwberoepen behoren tot de zogenaamde knelpuntberoepen. Het is nu crisis maar zodra de economie opnieuw aantrekt, zal het nijpend tekort aan goede, geschoolde arbeidskrachten in de bouwsector weer pijnlijker worden. Heel wat scholen doen extra moeite om hun bouwopleidingen te verbeteren en meer jongeren naar de bouw te brengen. De laureaten ontvangen elk een waardebon van 1.000 euro en een oorkonde ‘Laureaat Bouwschoolaward 2008’. De winnaar van de Bouwschoolaward ontvangt daarbovenop een waardebon van 3.000 euro. (FH)

BOEKHOUDING FISCALITEIT Meerdorp 72 2321 MEER Tel. 03/315.88.65 Fax 03/315.08.67

info@bfdg.be www.bfdg.be

184

MEI 2009 - 29

DHM_mei_289.indd 29

23-4-2009 13:40:18


j -

l

hoogstraten

IJslandse kleuterleidsters op bezoek HOOGSTRATEN - Samen met scholen in IJsland en Duitsland heeft de gemeenteschool van Hoogstraten een Comeniusproject lopen om te werken aan meer buitenactiviteiten en meer aandacht voor taalontwikkeling bij kleuters. Eind mei wordt het eindproduct gepresenteerd in Friedrichtstadt. De voorbije maand kwamen Hjördis, Eirun en Inda, 3 IJslandse kleuterleidsters, enkele dagen kijken en meedraaien in ons schoolsysteem. In IJsland zitten kinderen van 3 tot 6, samen met de kinderen van 1 tot 3, in een kindergarten. De ouders moeten daarvoor betalen. Je zou denken een kinderkribbe voor kinderen van 1 tot 6 jaar oud. In Vlaanderen zitten de kinderen van 2,5 tot 6 in een kleuterschool die organisatorisch verbonden is met een lagere school. Een basisschool voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar en zonder inschrijvingskosten. Dat maakt een heel verschil. De kleuters in IJsland zitten in een veel huiselijkere omgeving. Ze eten in de school, zetten zelf de tafel mee klaar, … Voor zo’n groep van een 20-tal kleuters zijn er 4 begeleiders van ’s morgens 8 tot ’s avonds 6. Om een betere kijk te krijgen op ons schoolsysteem bezochten ze de buitenschoolse opvang in de school en bij de Landelijke Kinderopvang (Stekelbees zeggen we nog altijd in Hoogstraten). Ook de kinderkribbe van het Spijker en de kleuterklassen van de Gemeenteschool kregen veel belangstelling. Ze waren ook geïnteresseerd in de manier hoe de ideeën van de kleuterschool in de lagere school werden doorgetrokken en hoe beide afdelingen van elkaar leerden. Het tofst vonden ze het meedraaien in de klassen. Hoewel de jongsten nog niet zo goed ter taal

De kleuterleidsters uit IJsland worden verwelkomd door de kinderen van de gemeenteschool zijn, verliep het daar het vlotst. Als een 2,5-jarige zijn knopen wil laten vast doen, komt hij voor de leidster staan en doet teken naar zijn jas en naar de knopen. Een 5-jarige zal heel vlug terugvallen op taal. Ze hebben geleerd dat dit in hun klas de handigste manier is. Als er echter een anderstalige juf is, moeten de kleuters terugvallen op hun gebarentaal en dat lukt vaak niet meer zo goed. Of hoe scholen ook dingen kunnen afleren. Om een huilende kleuter die gevallen is te troosten, is er dan weer geen taal nodig. Dat lukte prima. Hjördis, Eirun en Inda merkten op dat men in de gemeenteschool ook al veel openluchtactiviteiten organiseert. Ze genoten ervan, deden mee met heel wat dansjes en zongen IJslandse versies van onze kinderliedjes zoals “In het bos daar staat een huisje”.

In het vijfde leerjaar presenteerden de kinderen aan de hand van heel veel foto’s hoe onze gemeente en ons land eruit zien. De kinderen van het zesde zongen en dansten hun klaslied met hun refreintje in het Nederlands, het Engels, het Frans en het Zweeds. Sinds dit bezoek kennen ze nu ook de IJslandse tekst. Tijdens de opname die RTV van het bezoek maakte, zongen ze dan ook de IJslandse strofe. De IJslandse kleuterleidsters stelden ook heel wat vragen, zoals: “Hoe doe je dat als je alleen voor 22 kleuters staat, en je moet naar het toilet?” en “Hoe slaag je erin om in je eentje voor 22 kleuters te zorgen? “ Inda verwoordde het zo: “Organisatorisch zijn er heel veel verschillen, maar de kinderen zijn toch overal dezelfden.” (JV/FH)

Culinaire avond voor een goed doel

H a g E e n O v

D s

F Z t t “ V a v m v s k o h

H

L 4 r l M

HOOGSTRATEN - De leerlingen van het vijfde jaar Restaurant Keuken van het VTI Spijker hebben in februari een projectweek gehad rond strandjutters. Daarbij lag de nadruk vooral op visbereidingen, barbecuegerechten en cocktails. Het project, dat de leerlingen zelf uitgewerkt hadden, werd afgesloten met een culinaire avond waarop familie en vrienden werden uitgenodigd. Zo konden de leerlingen met trots en plezier hun opgedane kennis tonen. De opbrengst van deze avond gaven ze aan een goed doel: het brandwondencentrum Oscare, vroeger gekend als het Greet Rouffaerhuis. De leerlingen kozen dit doel omdat ze als leerlingen Restaurant Keuken zelf veel in contact komen met vuur en brandwonden. De directeur van Oscare, Koen Maertens, kwam de cheque op woensdag 18 maart in ontvangst nemen. (fh)

V

V e t

De 5de jaars Restaurant Keuken

30 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 30

23-4-2009 13:40:19


n

t

n

h

hoogstraten scheidsrechter, handboogschutter en lid van ten minste 3 biljartclubs.

GOUD IN HOOGSTRATEN Fred Janssens en Lief Krols

Ik weet nog wat zitten … Hoogstraten - Vroeger liep men niet zo de cafés af. Zeker niet als je er thuis zelf één had. Dit was zowel bij Fred als bij Lief het geval. Thuis een handje toesteken was dan eerder de boodschap. Enkel met H.Bloed mocht men zijn neus al eens buiten steken. Als er dan niet de neef van Fred was geweest die opperde: “Ik weet nog wat zitten…” dan had hij zijn Lief misschien nooit gevonden. Ondertussen zijn zij vijftig jaar getrouwd en vormen zij met hun vier kinderen en 8 kleinkinderen een fijne familie. De dierentuin was zijn speelplaats

als recreatief voetballer. Indertijd reden zij met de fiets van Schoten naar Anderlecht (en terug) om te gaan supporteren. Later was Fred nog

Lief was een hevig supporter naast de lijnen. Ooit is een scheidsrechter voor haar en haar paraplu op de vlucht moeten gaan. Zijn actieve loopbaan bracht Fred merendeels achter het stuur van een vrachtwagen door. Drukker zijn was niet echt wat hem zinde en na omzwervingen in Nederland kwam hij in dienst van Friswit waar hij 31 jaar werkte. Ook Lief bracht een flink deel van haar loopbaan door bij deze firma na zich gewijd te hebben aan de was en de plas van de kleine kinderen.

Terraske doen, thuis in de tuin Vroeger kwamen verdere reizen, zoals naar Italië, Tunesië of Spanje, nog wel op het menu maar de laatste jaren blijven zij in het binnenland met zee en Ardennen. Fred vindt zijn plezier in het onderhoud van de vijver in de tuin en Lief gaat graag zwemmen of een terraske doen. Hoewel dat niet echt nodig is want zij wonen in een fijne straat en buurt en met hun ingericht tuinhuis en mooi aangelegde tuin hebben zij een café en een terras aan hun eigen. Wij waren blij er welkom te zijn en hopen binnen 10 jaar nog eens terug te komen. (pdn)

Fred werd op 23.01.1938 geboren in Antwerpen. Zijn ouders, hoewel afkomstig van Hoogstraten, waren daar naartoe getrokken om de kost te verdienen. Zijn grootvader was stichter van “Het Lustig Wiel” en was uitbater van café “De Volksvriend” waar eens de Skalden was. Wonend aan het atheneum in Antwerpen was de dierentuin voor Fred de dichtstbijzijnde speelplaats waar met een bal kon worden omgesprongen. Later verhuisde het gezin naar Schoten en werd hij er spelend lid van de voetbalclub. Toen hij 16 was kwamen zij terug in Hoogstraten wonen in het ouderlijke huis. Via avondschool behaalde hij het diploma van drukker.

Het Schuttershof Lief groeide vanaf 28.01.1939, als oudste van 4, op, in wat eens “Het Schuttershof” was (nu restaurant Armejaan). Zij was één van de eerste leerlingen aan de snit en naadschool van madame Massez en volgde er les tot haar 18de. Op een kermiszondag leerde zij, via diens neef, Fred kennen. Daarna werden de ontmoetingen talrijker en werd er gedanst bij “Kobekes”. Na Fred’s legerdienst werd de zaak beklonken en stapten zij op 15.04.1959 in het huwelijksbootje. Alras kwamen de kinderen, vier op een rij: Marc 1959, Hilde 1961, Peter 1966 en An 1968. Ondertussen komen ook 8 kleinkinderen aan huis in de Meterkensstraat 5.

Voetbal en nog eens voetbal Voetbal heeft bij Fred en ook een beetje bij Lief, een centrale plaats ingenomen. Fred zelf speelde tot zijn 50ste, in competitie bij Schoten en later

MEI 2009 - 31

DHM_mei_289.indd 31

23-4-2009 13:40:19


HOOGSTRATEN

L w z a z d z z H k g g w l

Frans Jansen en Carola Stoops

Op de (fiets)buis naar huis

D

Frans Jansen en Carola Stoops woonden in hun jonge jaren in de Gelmelstraat . Hoewel ze tegenover elkaar woonden, kenden ze elkaar toch niet zo goed. Carola was toen dienstmeisje in Antwerpen en bleef de hele week weg en Frans was toen een heel verlegen jongen die amper een meisje durfde aanspreken. Hoe ze dan toch elkaar vonden en vijftig jaar wel en wee deelden, kun je hierbij lezen. Over de muur van het seminarie Frans werd in 1937 geboren als veertiende en jongste kind in het gezin Jansen waar voor zijn komst al 5 heel jonge kinderen waren overleden zodat er eigenlijk maar 9 overbleven; Frans scheelde 23 jaar met zijn oudste broer. Vader

Jansen werkte in de Vakschool als wat men nu de conciërge zou noemen; hij was ’s morgens de eerste om overal de kachels aan te steken en de laatste om ’s avonds de deuren te sluiten. “In de vakanties moest ons vader daar ook de grote kuis gaan doen en wij, zijn kinderen, moesten hem daarbij helpen. Ik herinner me nog het eindeloze “keren” in de gangen en heel veel stof. Ons vader werd er wel gewaardeerd, hij mocht altijd samen met de leraars op de jaarlijkse schoolfoto. Als 10-jarige moest Frans naar het seminarie; zijn zeer vrome moeder zag in haar jongste zoon een toekomstig priester. Frans zag dat niet zo en zeker niet toen hij al enkele jaren intern was. “Ik ben er een keer vandoor gegaan. Dat ging zo: bij het voetballen vloog de bal nogal eens over het muurtje en ik mocht die dan gaan halen. Op een keer sprong ik over de muur en dacht: ik wil naar ons moe. En ik ging dan ook maar ons moe was daar niet zo blij mee en ik werd teruggestuurd maar het werd wel het laatste schooljaar op het seminarie. Nadien ging

Frans Jansen en Carola Stoops 50 jaar geleden ik naar de vakschool om voor timmerman te leren en die opleiding heb ik wel uitgedaan;”

Gaan dienen vanaf 14 jaar Carola werd in 1941 geboren als 6de van 8 kinderen in het gezin Stoops dat toen in de K.Boomstraat woonde. Ze liep school in Hoogstraten en op haar 14de ging ze, samen met haar zus, dienen in “de stad”.” Ik kwam terecht in een goeie post, een doktersgezin met 2 kleine kindjes. Ook het werk viel mee: de wachtkamer poetsen, telefoons aannemen, enz. Het was wel de hele dag werken tot zaterdagnamiddag en dat voor 1000 frank per maand plus kost en inwoon natuurlijk. Als ik ’s zaterdagnamiddag met de bus terug in Hoogstraten aankwam, ging ik altijd eerst naar Wiske Pinxteren die kapster was en mijn haar deed zodat ik mijne Frans mooi onder ogen kon komen. Soms kwam hij me in Antwerpen halen met zijn motor en reden dan naar huis, kletsnat van de regen kwamen we dan soms aan.

Op de buis van de fiets Veel gingen ze niet uit, de meisjes van Stoops. Maar Wortel-kermis, dat sloegen ze niet over. De twee zusjes, Jacqueline en Carola, hadden maar één fiets maar dat deerde niet, één van hen kon wel achterop. Tot Jacqueline er alleen mee vandoor ging naar haar vriendje. “Toen zat ik daar alleen, het werd al wat donker en ik werd heel bang; te voet alleen naar huis, dat zag ik echt niet zitten. Tot mijn buurjongen Frans me daar triestig zag zitten. Hij wilde me direct naar huis doen, heel graag zelfs, en zo is onze vriendschap begonnen want meer was het toen niet. Maar het werd wel meer; we spraken al vlug af om ’s zondags naar de cinema te gaan, meestal 2 keer op één zondag, zowel naar de Roma als naar de Roxy in de Gelmelstraat maar altijd wel met onze vader erbij …

32 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 32

23-4-2009 13:40:20

I m a m M d u v d d L e k h r d m v i e a v M a e fi e v h

V

D e d b m e d j d g I P t a b h d e m n W A


r

8

r n

g

n

k d

r

f

l

HOOGSTRATEN Lang duurde de vrijage niet. De moeder van Frans was ernstig ziek en wilde graag dat haar jongste zo vlug mogelijk zou trouwen want “wie zou er anders voor hem zorgen”, zo zei ze. Alles werd zo vlug mogelijk geregeld maar toch stierf moeder Jansen, nog voor de bruiloft. “Frans moest zijn trouwkostuum nog laten veranderen in een zwart pak en ook ik ben in het zwart getrouwd. Het was maar een triestig feest, gewoon een koffietafel. Maar nu we 50 jaar getrouwd zijn, gaan we het anders aanpakken. Ik heb zo het gevoel dat we iets moeten inhalen en dat gaan we nu doen: na 50 jaar gaan we een echt bruiloftsfeest vieren.”

Douanier, de job van zijn leven! In november 59 wisselde Frans zijn job van timmerman voor dat van douanier. “Mijn broer was al bij de douane en dat stond mij wel aan. Examen gedaan en dan werd ik opgeroepen om in Meer te beginnen: per fiets patrouilleren langs de grens. Onze werkdag was in twee verdeeld: 4 uur ’s nachts en 4 uur overdag. We hielden ons vooral bezig met de veesmokkel. Gewone mensen die een kilootje boter of een stoopke jenever over de grens brachten, daar ging ik niet achteraan. Later werden we overgeplaatst naar Turnhout en toen was het gedaan met de fiets. Van toen af konden we altijd met de auto rijden en dat met heel zware wagens, geen andere auto kon zo hard rijden. Dat was een spannende tijd, ik ging elke dag voor mijn plezier naar mijn werk, naar mijn maten. We hebben wel één keer een zwaar ongeval meegemaakt waarbij één van mijn collega’s is gestorven. Maar we waren jong en overmoedig en van verkeersregels trokken wij ons niet veel aan. Als we dat in deze tijd nog zo zouden doen, verongelukten we allemaal. Maar op zijn 55ste was het avontuurlijke leven afgelopen. Vele grensposten werden gesloten en de douaniers konden op prepensioen met een financieel zeer gunstige regeling. Dat was maar een schrale troost voor Frans want thuis zitten viel hem niet mee. Het duurde een heel jaar voor hij weer zin in het leven kreeg.

Vier kinderen en een eigen huis De eerste jaren van hun huwelijk woonden Frans en Carola nog in het ouderlijk huis van Frans, in de Gelmelstraat. Toen zijn ook hun kinderen geboren. Als eerste Marina die echter maar 3 weken mocht leven en later de drie jongens: Eddy, Dirk en Luc. Die zijn nu allemaal het huis uit en zorgden voor 9 kleinkinderen. Carola:”We hebben 10 jaar moeten sparen eer we onze bouwgrond konden kopen en dat was ocharme 135.000 frank. Als ge denkt hoeveel dat tegenwoordig kost … In 1969 betrokken ze hun nieuwe huis aan de Postweg waar ze nu nog wonen. Frans kon, als timmerman, veel aan dat huis werken evenals aan de huizen van zijn zonen. Nog altijd is Frans bezig met een of ander werk en het liefst heeft hij dat Carola dan met hem meegaat. “Maar we doen dat maar 3 dagen per week, voor de rest is er het huishouden voor Carola en de tuin voor mij. Ik ben het liefst thuis bij ons Carola, zij hoeft niet veel te zeggen of te doen, als ze er maar is. Waar zij is, ben ik gelukkig Als dat niet de grote liefde is …(Jof)

“Van onder het Hoogstraatse stof…” HOOGSTRATEN - Het Davidsfonds vulde de Nacht van de Geschiedenis op een eigen en wat eigenzinnige manier in. De archieven van de dekenij, die een schat aan informatie bevatten, werden van onder het stof gehaald en het kleine stukje dat de aanwezigen er dinsdag 24 maart in de Pax van leerden kennen, deed de toehoorders in elk geval heel veel zin krijgen om er meer van te weten te komen. “Afstoffer met dienst”, zo noemde inleider John Janssens, de prima gedocumenteerde spreker Johan Ooms. Hij is bijzonder actief in de dekenij en voor de H. Bloedprocessie. En bij zijn archiveringswerk stoot hij soms op merkwaardige documenten. Ruim 60 aandachtige luisteraars mochten een avond lang meegenieten van zijn ontdekkingen. Johan Ooms nam de periode 1825-1968 onder de loep en hing zijn verhalen op aan de ambtsperiodes van de dekens die Hoogstraten in die periode zag komen en gaan. We kregen een overzicht van de vele congregaties en broederschappen, en hoe het lidmaatschap daarvan tot aflaten konden leiden. Van de neo-gotische restauratie van de negentiende eeuw, de periode van deken Wuyts, zijn de plannen, rekeningen en dagboeken bewaard gebleven: schitterend historisch materiaal. En de verering van heiligen als Blasius, toppunt onder deken Valvekens, vormt ook een hoofdstuk apart. Wat er overgebleven is uit de periode van deken Senden is dan weer van een heel andere orde: uit heel veel dingen blijken zijn andere, wetenschappelijke, interesses. Vreemd dat er aan deze deken geen enkele herinnering in de kerk is terug te vinden…

Deken Lauwerys Tijdens de pauze hadden de toehoorders de gelegenheid om een selectie van documenten en

foto’s te bekijken die Johan Ooms uitgezocht had. De tijd was te kort… heel wat zaken waren herkenbaar en deden mijmeringen over een soms niet eens zo heel ver verleden opwellen. Het hele tweede deel was gewijd aan de na-oorlogse periode van deken Lauwerys. Over zijn grote werken is heel veel geschreven en het standbeeld in de Vrijheid heeft hij verdiend. Maar in de marge van zijn teksten heeft Johan Ooms zo vele andere zaken gevonden: persoonlijke notities op allerlei soorten van briefjes, achterkanten van pamfletten, briefpapier van tijdens de oorlog…. Hij noteerde blijkbaar al zijn overpeinzingen: tegen de eigenzinnige leiders van de scoutsgroep, tegen de dansen en bals die opgang maakten in die periode. Zijn conflict met “den bond” (Fanfare Sint-Catharina) kan van jaar tot jaar gevolgd worden. De “echte” Hoogstratenaren herkenden heel veel: er werd gelachen, soms ook meewarig met het hoofd geschud… (JV/FH)

MEI 2009 - 33

DHM_mei_289.indd 33

23-4-2009 13:40:21


hoogstraten

De musical Frankenstein - Niet te missen Een unieke samenwerking tussen kamerkoor Vialta en toneelgezelschap Tinello HOOGSTRATEN/WORTEL - Er zijn zo van die contracten die geschreven worden op een bierviltje tijdens een avondje stappen. Op de golven van het succes van een vorige productie werd tussen pot en pint, tussen regisseur, acteurs en zangers de overeenkomst op papier (viltje) gezet om eens een musical ten tonele te brengen. Wel het is zover.

D d g t q e V d m ‘

Tilello en Vialta slaan samen met dirigent Sara Van Opstal, toetsenvirtuoos Flor Verschueren en regisseur Walter Smits de handen in elkaar en brengen u “Frankenstein” ofwel “Smrntwsk alleen”. Een hilarisch werkstuk van Hugo Mathijssen en Jan Leyers. (Wie die niet kent keek nooit naar “Het Peulengaleis” of “Kulderzipken” of weet niet wat “Soulsister” is – en nog zoveel andere succesvolle programma’s, CD’s of boeken).

Waar het over gaat Victor Frankenstein, dokter in de kunstgeschiedenis en aanverwante wetenschappen, reist naar het dorpje Smrntwsk, waar hij een kasteel van zijn grootoom heeft geërfd. Smrntwsk blijkt een achterlijk gehucht te zijn, waar, afgezien van de Jaarlijkse Week van de Middenstand, niks te beleven valt. Frankenstein heeft geen geld om de haast onbewoonbare ruïne te renoveren. Ook de hulp van de ééneiïge vierling, de Karamazows, die misschien maar met drie zijn, moet afgeslagen worden. Zijn knecht Kneut vindt in de archieven van het kasteel het boek “Hoe Maak Ik Een Fatsoenlijk En Hardwerkend Mens”, dat hun beider leven een grondige wending zal geven. Slaagt Frankenstein erin om samen met zijn knecht Kneut en Irma, zijn bevallige huishoudster, dit project te realiseren? En worden de dorpelingen niet hinderlijk nieuwsgierig? Of zelfs argwanend?

E

H m d s w b k s

Wanneer en waar kan u dit meemaken? De voorstellingen hebben plaats in wat wij kennen als “Het Casino van Wortel”. (Een kasteel temidden van de bossen) Tegenwoordig heet het “Den Bayerd” en wordt het uitgebaat door de pupillen van Widar, een leef- en werkgemeenschap met volwassen verstandelijk gehandicapten. (Trouwens een gedeelte van de opbrengst van deze voorstellingen gaat naar Widar – maar dat tussen haakjes). Wie wil komen kijken op 30 april, 1, 2, 7, 8, 9, 14 of 15 mei telkens om 20.00u, of op 17 mei naar de matinee om 16.00u. zal kaarten moeten bestellen via het nummer-: 03.3143436.

D t k

H

PS. Jan en Hugo hebben beloofd om zelf ook te komen kijken, alleen weten wij niet wanneer. Dus waag uw kans. (pdn)

34 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 34

23-4-2009 13:40:21

W b w d m p p k z l


hoogstraten

Exquise……omdat genieten mag. De veilinghallen waren vier dagen lang het kader van luxe, lifestyle, glamour, … van “zien en gezien worden”. Allemaal synoniemen voor de tweede editie van het prestigieuze event “Exquise”, dat er plaats vond van donderdag 26 tot en met zondag 29 maart. Vorig jaar was Gesto Events uit Hoogstraten deelnemer. Dit jaar tekende Gert Snoeys, samen met Guy Peeters van Taste2 en het reclamebureau ‘Voor De Leeuwen’, voor de organisatie.

In een prachtig ingerichte omgeving toonden een dertigtal standhouders, waaronder zeven zaken uit Hoogstraten, hun producten of diensten. Auto’s, tuin- en andere meubelen, kleding, wijn, tot champagne en kaviaar. Er was duidelijk meer belangstelling dan vorig jaar en ook de standhouders waren tevreden. De meeste firma’s namen trouwens deel onder de Olympische gedachte dat ‘deelnemen belangrijker is dan (direct) winst maken’.

Een demonstratie door chef Viki Geunes van restaurant ’t Zilte van Mol

Ideeën opdoen 'We mikken met Exquise op bezoekers die interesse hebben in lifestyle en luxury of graag ideeën opdoen zegt Gert Snoeys, Hoogstraten is een bijzonder geschikte plaats om een dergelijk evenement te organiseren. Er is veel potentieel in de grensstreek. Bovendien is Hoogstraten een gezellige plaats en gemakkelijk bereikbaar vanuit Antwerpen, Breda en Eindhoven'. (FH)

Phaedra Hoste, ambassadrice van de beurs. Met Vicky Vanherle van Gesto Events

Een heel leerjaar besmet door de leesbacil HOOGSTRATEN - Regelmatig pakt de bib uit met nieuwe initiatieven. Eén van de tofste van de laatste jaren is ‘de rode draad’. Koffers die samengesteld zijn door de mensen van de bib en waarin allerlei boeken en voorwerpen bijeengebracht werden rond één boek of één thema. Deze koffers worden dan uitgeleend aan alle basisscholen van Hoogstraten. De voorbije maand kregen de kinderen van de twee vierde leerjaren van de Gemeenteschool de koffer van ‘de leesbacil’ in hun klas.

Hier lees je hun verslag. We kregen een koffer met boeken van de bib. “Tof” zal je denken, maar alle boeken waren besmet met een leesbacil. Alle kinderen werden ziek. We lazen elke dag met meer enthousiasme. De laatste dag voor de paasvakantie werd de dokter erbij geroepen. Hij stelde heel wat problemen vast: kinderen met leespijn, striptologie, verhaalzucht, woord- en lettermijt, boekvlo-bult, leeskoorts, tekstulitus, zelfs enkelen met

een boekenwurmontsteking, ... Medicijnen helpen bij zo iets niet. De dokter schreef ons daarom 14 dagen ziekteverlof voor. We mogen de ouderlijke woonst wel verlaten. Ge-

zonde buitenlucht en veel ontspanning zijn de beste remedie. We hopen na de vakantie weer helemaal fit te zijn. (zie ook www.gemeenteschoolhoogstraten.be) (JV/FH) MEI 2009 - 35

DHM_mei_289.indd 35

23-4-2009 13:40:22


WORTEL

’t Slot is 40 jaar, feesten dus! WORTEL - Jeugdclub ’t Slot wordt in mei van dit jaar al 40 jaar: een respectabele leeftijd voor een jeugdclub. Bij hun ontstaan hebben ze wellicht niet gedacht het zo lang te trekken. Maar gelukkig zijn ze nog steeds alive and kicking en vooralsnog niet van plan ermee op te houden. En gelukkig maar voor de jeugd van Wortel …

’t Slot viert feest

Win een weekendkaart! Van de organisatoren mogen we 5 weekendkaarten weggeven. Nu ja, géven… Je moet er wel ietsje voor doen. Ga naar www.demaand.be en vertel ons daar waarom precies jij en niemand anders recht heeft op een weekendkaart. Je mag ook een mailtje sturen of zelfs een ouderwetse brief(kaart) naar onze redactie. Wel voor 10 mei reageren, graag. Op zaterdag 23 mei tenslotte is er de succesvolle Nederlandse party-formule 90’s NOW! om het feestgedruis af te sluiten. 90’s NOW! is: de jaren negentig en wel meteen. Vroeger leken ze onverteerbaar maar nu worden ze gemixt, versneden en hapklaar gemaakt. Dance, rock, pop, hiphop, reggae, R&B – alle stijlen uit de jaren 90 komen voorbij. Ze zijn een groot succes in heel Nederland en zo af en toe vind je ze hier in België en ook daar is het gillen van begin tot eind …Absolute hitguarantee! En de echte fanatiekelingen gaan zondag 24 mei nog nagenieten met een brouwerijbezoekje aan “De dochter van de Korenaar” in BaarleNassau. (Jof)

Team William Maar die 40ste verjaardag gaan ze vieren en wel op 21, 22 en 23 mei en voor deze gelegenheid gaan ze een tent opzetten in De boomkes. Op donderdag 21 mei start men met een avond stand-up comedy. Altijd goed voor lach- en buikspieren en het zijn Xander De Rycke en Thomas Smith die deze spieren zullen bespelen. Xander werd bekend door zijn overwinning in de eerste Comedy Casino in 2007 Zijn eerste avondvullend programma “Uw zoete 666” is volgens critici en publiek de beste debuutshow van het afgelopen jaar. Thomas Smith is een van de grondleggers van de Vlaamse Comedy en hoort zeker thuis tussen namen als Alex Agnew en Nigel Williams. Volgens P-magazine “De meest onderschatte stand-upcomedian van het land”. Op vrijdag 22 mei zorgen 3 bands voor een stevig setje live muziek. Om te beginnen You Raskal You. Het zijn lokale helden met een opwindende en hartverwarmende sound. Vervolgens een fenomeen op het podium: Team William; ze maken Pop met een hoek af: gewaagd, nonchalant en redelijk geflipt. Ze verzamelden al een waslijst aan prijzen en hun eerste plaat ligt half mei bij de platenboer. Als hoofdact van de avond komt Balthazar afzakken uit de streek van het verre Kortrijk. Net als de vorige band, behaalden ze tal van prijzen en hun eerste single “This is a flirt” werd een groot succes. Na hun nominatie in de MIA’s zal ook hun eerste full-cd halfweg dit jaar klaar zijn.

W t L d g p B v d b b M t g g e w

Balthazar

36 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 36

W z 2 i m i M a e v b t O a d O W d d L d m n s n k w m I u t f

23-4-2009 13:40:23


m e

-

e

WORTEL

Ziekenzorg uitstap WORTEL – In navolging van de gewestelijke ziekendag organiseert Ziekenzorg op woensdag 27 mei een uitstap naar de abdij van Postel. Het is een uitstekende gelegenheid om op een rustige manier en met begeleiding van een gids het leven in en rond de abdij te bekijken. Men vertrekt om 13 uur met auto’s op het plein aan De Guld. Rond 14 uur is men in Postel voor een korte wandeling met een gids, het bekijken van een film over het leven in de abdij en een bezoek aan de kerk, de kaasmakerij, de bibliotheek, … Om 16.15 uur is er een koffietafel in café de Beiaard met echt Postels abdijbrood, abdijkaas, Ardeense ham, Kempens gebak en koffie of thee. Omstreeks 17 uur vertrekt de groep terug naar Wortel. Vooraf inschrijven is wel nodig en de deelname in de onkosten bedraagt 10 euro per deelnemer. Laat bij je inschrijving ook weten of je zelf naar de opstapplaats komt en eventueel nog andere mensen in je auto kan meenemen. Kun je zelf niet komen en wens je te worden afgehaald, bespreek het met je ziekenbezoekster. Ook deelnemers die voor de korte wandeling een ziekenwagen wensen, moeten dit wel vooraf laten weten, evenals de personen die vervoer wensen met de handicar. Iedereen is van harte welkom! Inschrijven langs uw ziekenbezoekster of bij Herman Verlinden, tel. 03 314 68 57, ten laatste op 18 mei. (hv/ fh))

Hola hola, niet te vlug

WORTEL – Even dachten we dat het om een tijdelijke constructie van Christo ging. U weet wel de kunstenaar die grote bouwwerken inpakt en landschappen met doeken doorkruist. Maar niets is minder waar. Het is een flagrante bouwovertreding van de overheid zelf. In onze samenleving zijn er bepaalde spelregels die voor iedereen gelden, ook voor de overheid

zelf. Tot verbazing van de Cel onroerend erfgoed, het vroegere Monumenten en Landschappen, stond er plots een tuinafsluiting te blinken bij de woning Kolonie 21, een huis dat nog eigendom is van de Regie der Gebouwen, en gebruikt wordt door de strafinrichting van Wortel. Vergeten werk allicht.

Knap werk WORTEL - Op zaterdag 21 maart staken een tiental leden van de KWB, van tennisclub de Langenberg en van VNA Wortel de handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen. De wegen binnen de bebouwde kom waren vrij proper. De inspectie langs de invalswegen zoals de Beukendreef en Grote Plaats-Molenbaan toverde veel zwerfvuil tevoorschijn. Aan het begin van de Kolonie wordt aan een speciale vorm van burgerzin gedaan. Mensen ruimen wel plichtsbewust hun hondenpoep op in een plastic zakje. Maar eens de blikken van de geburen niet meer te zien zijn deponeert men zakje en inhoud in de gracht. ’s Middags waren een twintigtal zakken gevuld met allerhande zwerfvuil. Een appel en een tractatie vormden de beloning voor de vrijwilligers. (FH)

EU kiezers Op 7 juni worden gelijktijdig verkiezingen voor het Europees Parlement en het Vlaams Parlement georganiseerd. Voor de Europese verkiezingen mogen ook burgers van de EU lidstaten stemmen op voorwaarde dat zij zich als kiezer laten registreren voor 31 maart op de dienst burgerzaken stadhuis Hoogstraten.

Oase schoonheidsinstituut

Heerle 15 - 2322 Minderhout - Tel: 0474 48 00 40 www.schoonheidsinstituut-oase.be MEI 2009 - 37

DHM_mei_289.indd 37

23-4-2009 13:40:24


wortel

Bijna Sotheby’s in de parochiezaal WORTEL – Een ‘Belangrijke kunstveiling’. Dan denk je aan Sotheby’s in verschillende Europese steden, aan Bernaerts of Campo in Antwerpen en eventueel nog aan De Vuyst in Lokeren, maar nooit aan de parochiezaal in Wortel.

J

Mis. Op maandag 30 maart was het zover. Na kijkdagen op zaterdag en zondag organiseerde ABC ART Veilinghuis uit Tervuren een belangrijke openbare verkoping te Wortel. Het veilinghuis dat in lang vervlogen dagen een vaste verkoopzaal had ergens in Merksplas, organiseert nu kunstveilingen in verschillende locaties in de regio, wat niet uitsluit dat men uiteindelijk toch opnieuw voor een vaste locatie, ergens in de Kempen zal kiezen. Het aanbod was groot, net zoals de belangstelling van potentiële kopers op de kijkdagen. Een ruim aanbod antieke meubelen, een groot assortiment decoratieve kunstobjecten en veel litho’s en schilderijen allerhande. Werk van Leon De Smet, Felix De Boeck, Jef Van Tuerenhout, Edgar Tytgat, Max Ernst tot en met een kleurenlitho van James Ensor. Zoveel fraais was er in Wortel nog nooit getoond. Op maandagavond was de mooi ingerichte toonkamer omgebouwd tot een roepzaal met plaats voor een 60-tal kunstliefhebbers die kwamen opdagen voor de verkoop zelf. We zijn te weinig op de hoogte van de waarde van de verschillende voorwerpen, maar kennis vertelden ons na afloop dat er behoorlijk hoog geboden werd en er betrekkelijk weinig loten ingehouden werden. Waar lazen we ook al weer dat er in crisistijden meer geïnvesteerd wordt in kunst? (fh)

Een voor ons onverwacht grote belangstelling tijdens de kijkdagen op zaterdag en zondag.

O

Volgens de organisatoren was de verkoop in Wortel een succes.

a b d V k d z s

Fotogroep ’t Slot voor de 31ste maal WORTEL - Op zondag 31 mei en maandag 1 juni exposeert Fotogroep ’t Slot voor het 31st opeenvolgende jaar in jeugdhuis ‘tSlot te Wortel. Fotogroep ‘tSlot is uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande fotogroepen van Vlaanderen. Getuige hiervan zijn hun exposities in binnen en buitenland, in culturele centra te Antwerpen , Turnhout, Eindhoven…, als graag geziene gast op internationale fotofestivals; FOFETU 2000 te Turnhout, Bredafoto 2004, 2006…2008….. Fotogroep ‘tSlot is altijd een buitenbeentje geweest; een groep gevormd uit professionele en niet professionele fotografen met als énige binding fotografie bedrijven als expressie van persoonlijke creativiteit. De expositie toont een selectie uit het werk van de Slotfotografen over de periode 2008-2009. Eigenzinnig zoals altijd. Fotogroep ’t Slot op zondag 31 mei en maandag 1 juni van 10 tot 18 uur in ’t Slot te Wortel. Info: Marcel De Bruyn (03 314 71 93) (FH)

Foto Toon Declerck

38 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 38

H s m z l w u e w

23-4-2009 13:40:25


minderhout

DIAMANT IN MINDERHOUT

Jef Michiels en Anny Goetschalckx Haast iedere maand vind je in DHM een foto met daarbij een smeuïg verhaal over twee mensen die een halve eeuw lief en leed met elkaar gedeeld hebben. Een gouden bruiloft is helemaal geen zeldzaamheid meer, het is nu eenmaal een feit dat de mensen veel langer leven dan pakweg vijftig jaar geleden. Verder terug in de tijd was een gouden huwelijksjubileum een hele rariteit. Jef en Anny uit de Markwijk vierden op 4 april ll. hun jubilee met alles erop en eraan, het weer was duidelijk in zijn nopjes en voor de feestelingen werd het een dag uit de duizend. Op Gammel in Rijkevorsel werd Jef op 8 februari 1940, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (10 mei) geboren. Een vinnig bazeke die zijn geluk moest delen met drie zussen en drie halfbroers. Jef was en bleef het kakelnestje van de familie en daar profiteerde hij als kind en later als jonge bengel tenvolle van. In een groot gezin kende de jongste gewoonlijk wel de meeste privileges. Na de gemeenteschool in Rijkevorsel bezocht hij nog twee jaar het Vito in Hoogstraten en daarna was het werken geblazen.

boog maken waarmee men eikels kon wegflitsen “en die konden verdorie hard aankomen”! Nu en dan op de vuist met de mannen van Gammel en Achtel op weg naar school behoorde ook bij de geplogenheden. Kortom deugnietenstreken en kattenkwaad, het recept voor een gezonde bengel. Jef werd wat ouder en het andere geslacht liet hem ook niet onberoerd. Met de brommer en enkele kameraden naar een dansfeest in Meer en daar ontmoette hij Anny met wie hij op 4 april 1959 te Meer in het gekende bootje stapte.

Hij presenteerde zich bij bouwbedrijf Van Roey, werd prompt aangenomen en bleef daar 42 jaar hangen tot hij de pensioenleeftijd bereikte. In zijn jeugd was hij lid van de KAJ (kajotters) en bleef vanaf zijn 12de tot zijn 19de in deze jeugdbeweging actief. Jef hield van de natuur, kon niet binnen blijven, en genoot samen met zijn kameraden van de zwerftochten door de Rijkevorselse bossen. Vogeltjes zoeken en eieren roven waren geliefkoosde bezigheden in die tijd en je kan wel raden dat de boswachter niet hun geliefkoosde metgezel was. Allerlei kattenkwaad werd uitgehaald en speelgoed zelf gefabriceerd zoals o.a. een kruis-

Anny’s ouders creëerden een huzarenstukje door hun dochter op 1 januari 1940 te laten geboren worden in Het Lak te Meer. “Niets geforceerd, echt toeval!” Het gezin telde nog een meisje en twee jongens. Anny volgde de lagere school in Meer en vervolmaakte zich daarna verder in de huishoudschool met als doel opgeleid te worden tot een degelijke huisvrouw die alle knepen van het vak kende. Na schooltijd moesten thuis de handen uit de mouwen gestoken worden. Vader was metser en moeder bewerkte nog een stuk grond waarop aardbeien geteeld werden. “Op straat brakken hoorde er niet bij!”

Verder amuseerden ze zich met de vriendinnen die in de buurt woonden. Na haar schoolperiode ging ze “dienen” bij de directeur van de melkerij en later werkte ze nog als poetsvrouw. Na hun huwelijk woonden Anny en Jef nog een jaar in bij Jefs ouders in Rijkevorsel, daarna trokken ze voor tien jaar naar Hoogstraten en in 1971 vestigden ze zich in de Markwijk. Ze kregen twee kinderen, Mark en Kristine, en werden opa en oma van vier kleinkinderen. Jef was en is nog altijd een sociaal bewogen iemand. Hij sloot zich onmiddellijk aan bij de KWB en hielp deze vereniging uit te bouwen tot wat ze nu is, de grootste van de provincie Antwerpen. Ook in het bestuur van ACV verdiende hij zijn strepen en bij Bouw en Industrie is hij nog niet weg te denken. Anny heeft zich jaren nuttig gemaakt bij KAV! Een drietal jaren geleden werd Jef getroffen door een ernstige ziekte, een gezwel aan de luchtwegen en zo werd hij uiteindelijk gelaryngectomeerde. Gevolg: het leven verder bekijken met een stemprothese. Niet dat Jef daardoor minder verbaal geworden is, hij weet het stemknopje handig te hanteren. Anny en Jef hebben ook heel wat afgereisd in hun leven en dit gewoonlijk samen met vrienden. De Eifel in Duitsland behoort bij hun geliefkoosde pleisterplaatsen, maar landen als Frankrijk, Andorra, Italië, Noorwegen, Kroatië, Tsjechië… hebben voor hen al heel wat geheimen ontsluierd en dat hopen ze nog lang te kunnen doen! Anny en Jef, gefeliciteerd en het ga je goed! (rel)

MEI 2009 - 39

DHM_mei_289.indd 39

23-4-2009 13:40:26


MEERLE

Hoogstraats Dartskampioenschap

Viergeslacht in Meerle

M b l t p

(vlnr) Coen Schipperen, Rudy van Alphen, Gert Oostvogels en Jan van Bergen. Op zaterdag 21 maart melden zich 20 deelnemers voor het Hoogstraats Dartskampioenschap. Er werd gespeeld in een poulesysteem, 4 poules van 5 spelers. De eerstevan elke poule ging door naar de winnaarsronde, de laatsten gingen naar de verliezersronde. Deze laasten speelden nog eens in een poulesysteem en Coen Schipperen uit Meerle wist deze winnend af te sluiten. Coen is géén competitiespeler, waaruit blijkt dat iedereen wel degelijk kans maakt om op dit tornooi in de prijzen te vallen! In de winnaarsronde werd er gespeeld in een ‘knock out - systeem’ (rechtstreekse uitschakeling). De halve finale was een duel tussen dc Papillon uit Minderhout en dc No Fear uit Meerle. Gert Oostvogels (Papillon) won van Bart Pemen (No Fear). Rudy van Alphen (No Fear) won van Raf van Dijck (Papillon). De finale werd gespeeld door Gert Oostvogels (Papillon) en Rudy van Alphen (No Fear) . Rudy van Alphen (No Fear) won en werd daarmee voor de tweede keer op rij Hoogstraats Dartskampioen. Jan van Bergen (dc De Eiken) won de trofee van de Hoogste Uitworp (116). (jaf)

Maria Janssen (82), Gerda Michielsen (59), Sandra Goetschalckx (37), Eline Gouwy. MEERLE – Maria Janssen (82) uit Meerle had twee redenen om te feesten. Ze vierde haar diamanten bruiloft en is de oudste van een viergeslacht. Kleindochter Sandra (37) uit Beerse zette Eline op de wereld. Gerda Michielsen (59) is de grootmoeder van Eline. (jaf)

D J t

D 40 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 40

23-4-2009 13:40:27


e

MEERLE

40 jaar Chiro St.-Lutgard MEERLE – Chiro Sint-Lutgard uit Meerle bestaat veertig jaar en dat werd met de gepaste luister gevierd. Het feestweekend begon zaterdag met een misviering in chirostijl in de parochiekerk, gevolgd door een receptie voor

oud-leiding, en genodigden en sympathisanten. Daarna was het ‘bal’. Dansen op muziek van vroeger en nu. Op zondagnamiddag namen 15 ploegen het tegen elkaar op in een leuke spelnamiddag. Hockey,

kussengevecht, estafetten allerhand. Een fijne dag, geholpen door fijn lenteweer. Vandaag de dag telt Sint-Lutgard 13 leidsters en een 65-tal leden. Elke zondag geven ze het beste van zichzelf. (jaf)

De allereerste leidingsploeg van 40 jaar geleden: Jacqueline Van Den Heuvel, May Kustermans, May Brosens, Greet Van Bavel, Julia Jespers en Marie-Jeanne Bensch (was erbij vanaf het tweede jaar). May Christianen was niet aanwezig op de receptie. De proost van toen was Zuster Ursula Vinckx, maar die kon ook niet aanwezig zijn op de receptie.

De jarige meisjeschiro St.-Lutgard bij het begin van hun traditionele zondagnamiddagactiviteit. MEI 2009 - 41

DHM_mei_289.indd 41

23-4-2009 13:40:43


MEERLE

Grenswandeling

MEERLE – De lente hing dan toch in de lucht. Een beetje fris en het zonnetje was nog niet sterk genoeg om al het grijs weg te werken. Maar je kon het voelen, de lente kwam eraan. Mee daarom kwam heel veel volk naar Meerle afgezakt voor de Grenswandeling van KWB. Je kon ze ongelijk geven, want KWB Meerle had weer een bijzonder mooi parcours uitgezet. Dan kan omdat we in zo’n mooi streek wonen. En als je de paadjes weet te vinden (of als je er over mag, zoals bij deze gelegenheid) dan is het nog mooier. Kilometers lang kan je dan wandelen zonder auto’s tegen te komen. Bossen, heide, weiden. Een grenzen zie je ook niet, natuur kent geen grenzen. (jaf)

Paapgooien

MEERLE – Van sommige ‘sporten’ dacht ik dat ze tot de folklore behoorden. Dat ze nog eens bovenkwamen uit de koffer van volkspelen of op een of ander folklorefestival. Paapgooien was er daar een van, dacht ik. Maar zie, ik heb me vergist. Blijkt er in Meerle een zeer levendige paapgooiclub te bestaan, ’t Zoaltje genaamd. Blijkt dat die bijna zestig leden hebben, van jong tot oud. Dat die wekelijke oefenen, onder elkaar wedstrijden spelen, als club deelnemen aan tor-

Paapgooiclub ’t Zoaltje van Meerle nooien en zelfs aan een regionale competitie. Bleek tenslotte op zaterdag 18 april dat deze club in Meerle een tornooi organiseerde met 23 ploegen, meer dan 100 paapgooiers. Een mens kan zich vergissen. Het tornooi werd gewonnen door Melhoven. De 2 teams van Meerle eindigden op de 18e (met 101 punten) en op de 20e plaats (met 100 punten). (jaf)

Garageverkoop groot succes MEERLE – Is het door de crisis en voor de goedkoop? Of hebben de mensen meer oog vooor ecologie, hebben veel dingen een tweede of een derde leven? Ik zou het niet weten, alleen kon ik vaststellen dat er veel mensen in Meerle rondliepen voor de derde garageverkoop van de KWB Meerle. Nu ja, er viel ook veel te snollen, want er waren niet minder dan 67 deelnemers, verspreid door heel het dorp. En het was ook prachtig weer om in het dorp rond te lopen. Het is ook van langsom meer een groot sociaal gebeuren. De straat wordt markt, de marktkramers zijn buren. En is het contact met de buren door de drukte van het dagelijkse leven minder dan vroeger, zondag 18 april was het er volop. Misschien heb je zelfs dat hebbeding, waar je al zolang naar zocht, bij je buren gevonden. (jaf)

Demodag van Turnkring ’t Zolderke MEERLE – Zie je graag sportief spektakel? Op zondag 3 mei kan dat in eigen dorp. Dan zet de Turnkring ’t Zolderke de deuren van de turnzaal open voor iedereen die het spektaculaire trampolinespringen een keer met eigen ogen wil aanschouwen. Voor de ouders van de leden, de grootouders, nonkels en tantes die hun telg graag zien buitelen. Maar ook voor iedereen die er interesse in heeft maar niet zo goed direct durft aan te sluiten.

Vanaf 14 uur geven alle leden demonstraties op de twee grote trampolines. Tussendoor kan je in de tentjes op het sportplein achter de turnzaal een lekkere pannekoek eten en een kop koffie of een pintje drinken. De toegang is gratis. Komen kijken is de boodschap. (jaf)

42 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 42

23-4-2009 13:40:44


s

e

0

MEERLE

Notaris Paul ROMMENS Meerseweg 16, 2321 Hoogstraten/Meer Tel. 03/315.71.67 – Fax 03/315.71.29 e-mail: info@notaris-rommens.be

TOEWIJS NA OPBOD

Bij ons thuis …

… ’t gerief van mijn vader ... ode aan ons vaderhuis

Bij ons thuis…

Frans van de Voort schrijft elke maand een verhaalFrans van de Voort schrijft elkekindertijd maand een tje met herinneringen uit zijn in verhaaltje Meerle. met herinnering zijn kindertijd in Meerle. Tegenwoordig woont hij in het diepe zuiden Tegenwoordig woont hij in het diepe zuiden van land. Zijn kleindochter, Babs M. Fuchs, maakt telkens een mooie teke onsverhaal land. Zijn het vankleindochter, grootvader. Babs M. Fuchs, maakt telkens een mooie tekening bij het verhaal van grootvader.

Notaris Paul ROMMENS te Meer zal, ten overstaan van Mevrouw de Vrederechter van Hoogstraten, toewijzen:

Onder Hoogstraten / Meersel-Dreef: De MASSA van: Koop 3: perceel landbouwgrond, t/s “Vre Heyde”, aan de zijweg van Strijbeek, groot 1ha.31a.50ca. Koop 4: perceel landbouwgrond, t/s “Vre Heyde”, aan de zijweg van Strijbeek, groot 1ha.31a.50ca. Totale oppervlakte: 2ha.63a.00ca. Decreet Ruimtelijke Ordening: Gvg, Lwag, Gdv, Gvkr en Gvv. Aanvaarding: na betaling koopsom en onkosten.

Na hoger bod, gebracht op: 136.200 EURO. Enige zitdag: donderdag 7 mei 2009 om 16.00 uur in De Voorthoeve te Meerle, Voort 10. Deze toewijzing, die voor eenieder openstaat, is definitief. Inlichtingen en plan ten kantore van de Notaris. Kandidaat-kopers dienen identiteitskaart, trouwboekje en eventueel (wijzigend) huwelijkscontract mee te brengen.

Ken uw buren, ken uw dorp

lees De Hoogstraatse Maand

O huis, waar ik geboren ben. Zo fris, in groen en wit. Met sterke luiken, die bescherm weer en wind; waar de zon ons omringde met warmte en licht.

O huis, waar mijn vader en moeder wroetten en werkten; hun zorgen ons 'alleen' toegew Onze grote schuur een tweetal houtentewanden, ruwe gecargeweldige bomenhad onsook omringden en groetten allen tijd. bolineerde planken, die wel stoer en sterk overkwamen. Als je van het erfOinhuis, de schuur was ermet welspeeltuigen, een van 5 meter breedons en 'alleen' 2 metergemaakt werden: waar kwam, we speelden die voor hoog met een indrukwekkend aantal kwik-kwak, stelten en vliegers in dehakken, lucht. rijven, schuppen, enz. te bewonderen. Mooi gerangschikt tussen ingeklopte nagels aan sterke balkjes; alsdat eenmij groep ferme soldaten ’t gelid, klaar te werken O huis, zoveel bood. Dezeinwereld was vol om diamanten en juwelen. Ik was engeborgen dienstbaar zijn. entegelukkig. ZeOwerden verzorgd met eenDag borstel olie gehuis, ikgoed wil dat beeld inen mijmeermaals blijven bewaren. lieve,met gelukbrengende vaderhuis! drenkt, gezalfd om niet te verroesten. Dikwijls heb ik ze helpen slijpen op devan ronde slijpsteen die we met de hand moesten draaien. Hij Frans de Voort stond naast de schuur. Mijn vader kon alle zeisen zelf scherpen door met een speciale hamer te kloppen via een zwaar stuk spoorwegstaaf. Er was ook een heel bijzondere kruiwagen bij het gerief om kasseikes te vervoeren. Onze vader moest bijna elke dag aan de grote baan werken om de sloten open te houden; ’t snoeien van takken en struiken was er ook bij. Het was hard werken. Als er mensen gingen bouwen moest hij altijd de rooilijn vaststellen, een precies werkje. Hij mocht zelfs procesverbaal opstellen op de grote wegen. Hij werkte voor het Ministerie van Bruggen en Wegen. Wij waren de kinderen van de ‘kantonnier’. Ik denk dat het beroep nu niet meer bestaat. Alles gaat voorbij!

Frans van de Voort

MEI 2009 - 43

DHM_mei_289.indd 43

23-4-2009 13:40:45


meerle

GOUD IN MEERLE

Rie Boudewijns en Lisa

M 2 l y d H r D v d g D b m

R d v D d

MEERLE – Groot feest op Schuivenoord. Rie en Lisa zijn al vijftig jaar een gelukkig koppel en dat werd door familie en gebuurte passend gevierd. Na de receptie aan huis, werd het gouden paar en zijn gevolg door de fanfare opgehaald en op feestelijke wijze naar de kerk van Meerle gebracht. Voor een mooie viering, opgeluisterd door live-muziek. Nadien een fijn feest voor familie, vrienden en buren. Maar eerst nog even met heel de familie in de mooie tuin van Rie en Lisa voor een feestelijke foto.(jaf)

Vier op een rij MEERLE – Met de geboorte van Mats telt de familie Brosens weer een viergeslacht. Mats Brosens werd geboren op 11 januari 2009, zijn papa Kurt is 31 jaar, opa Staf is er 52 en de trotse vava Jan Brosens is 83 jaar jong.

M L d m E i o A m e J m z H t w k e b D e 1

44 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 44

23-4-2009 13:40:46


meersel-dreef

Sponsortocht van ‘t Dreefke MEERSEL-DREEF - Op maandag 23 maart 2009 gingen alle kinderen van ‘t Dreefke wandelen ten voordele van het project van Eric Baranyanka. U weet wel, de man van de Ketnet-band die zich inzet voor een weeshuis in Kenia. Het regende en waaide en de vooruitzichten waren niet echt goed, maar dat mocht niet deren. De leerlingen waren er klaar voor. De buggy’s voor de kleuters stonden klaar, de kinderen hadden hun hesjes aan en de petten werden bovengehaald. De leerlingen gingen er voor! Stappen en onze belofte waar maken. Want al dat sponsorgeld moest nog verdiend worden! Rond half één vertrok men. De kinderen van de derde graad mochten de buggy’s van de kleuters voortduwen en ze hebben dat fantastisch gedaan. De kleuters zaten warm in hun buggy, met een dekentje op de benen tegen de kou en de regen.

Het tempo zat er goed in en vlugger dan voorzien kwam de groep aan bij de familie Jochems voor een tussenstop. Een zakje chips en een drankje en hup, weer verder. En ook nu werd er stevig doorgestapt. Er was zelfs nog tijd om bij De Paters in de speeltuin te ravotten. Iets voor drie uur vertrokken de kinderen voor hun laatste trip. Onderweg kwam een fotograaf foto’s nemen voor de krant en aan de poort van de school werden ze opgewacht door hun mama’s en papa’s. Moe maar voldaan kwamen ze in school aan, dit was een prachtige dag. Eric zal blij zijn dat we zijn project zo goed gesteund hebben want we hebben 1.756,15 euro opgehaald. Van Juf May kregen we een getuigschrift waarop stond dat we onze vijf kilometer flink gestapt hadden en Eric komt binnenkort terug naar onze school en brengt een verrassing mee! (MJ/FH)

St.-Lenaartseweg 32 2320 Hoogstraten 03 314 33 33

www.totaalgarage.be info@totaalgarage.be

Opendeurdag Meerselmolen

-

Paardenwijding bij Sint-Luciakapel

MEERSEL-DREEF – Op zondag 3 mei kan u vanaf 10 uur terecht in de MeerselMolen tijdens hun opendeurdag met rondleidingen. Deze idyllische watermolen aan de oever van de rivier de Mark is altijd bepalend geweest voor het dorpsleven van Meersel-Dreef. Na een brand in 1910 werd de molen in zijn huidige vorm herbouwd en deze moderne turbinemolen vormt nu een bijzonder industrieel monument. (FH)

MEERSEL-DREEF - Jaarlijks gaat in de SintLuciakapel in Meersel de Sint-Quirinusviering door en zo ook weer dit jaar op zondag 29 maart ll. Een beetje raar, maar de vroegere benaming was inderdaad de Sint-Quirinuskapel, en dat kan je ook zo terugvinden op oude postkaarten. Aansluitend vindt er een paardenwijding plaats met medewerking van de plaatselijke ruitervereniging de Marckeruiters. Jammer genoeg viel dit jaar de paardenwijding midden in de examenperiode van de jonge ruiters, zodat het aantal ruiters beperkt bleef. Het blijft al bij al een heel mooie vertoning om te zien, en af en toe moet een paard flink in toom worden gehouden als pater Luk te hard met de kwispel zwaait. De kapel zelf is een beschermd erfgoed en het huisvest een aantal zeer oude beelden en schilderingen. De kapel bezoeken kan van mei tot september, elke derde zondag van de maand van 14 uur tot 18 uur. (J.J)

MEI 2009 - 45

DHM_mei_289.indd 45

23-4-2009 13:40:47


meersel-dreef

Restauratie H.Hart

Eerste marathon voor Pol en Pierre MEERSEL-DREEF - Zondag 5 april 2009 werd in het Nederlandse Rotterdam weeral de 29ste marathon georganiseerd, waarbij weer geweldige toptijden werden gerealiseerd door de Kenianen. Ook Meersel-Dreef heeft zijn blanke Kenianen, denk maar aan Marc Van Alphen en vrouw Ellen van den Broek en aan Jef Jacobs, en Meerle met Harrie Hendrickx. Dit jaar hebben ook twee andere Dreveniers, allen aangesloten bij Loopgroep Galder, te weten Pol Geerts (63 jaar) en Pierre Nagtzaam (49 jaar) hun eerste marathon te pakken. Ook zij wilden weten wat het een mens doet als je na 42,195 km over de finish loopt, en waar kan je dat beter dan in de geweldige sfeer van de Rotterdamse marathon.

MEERSEL-DREEF - Vanaf de straat kan je bemerken dat er gewerkt wordt in het Maria-park van de Paters Capucijnen. Je ziet bouwmaterialen en een oranje mortelmolen al van ver staan. Dichterbij gekomen zie je dat de sokkel van het H. Hart beeld volledig hersteld wordt, en het is pas als je er onder loopt, dat je versteld staat hoe groot het beeld wel is. Dit momument werd opgericht als herdenking aan de eerste wereldoorlog 1914-1918, en heeft een arduinen herdenkingsplaat met als tekst “Heer Jezus, ontferm U onzer gesneuvelden Jozef Van Gils, Albert en Adriaan Van Gils”. Nu is mijn vraag: wie zijn deze gesneuvelden ? Wie het weet, mag het mij laten weten. Want als het ooit ergens wordt neergeschreven, dan wordt het nooit meer vergeten. (J.J)

Zonder overdrijven staan daar tienduizenden en tienduizenden supporters aan de kant om je aan te moedigen, en zij geven je een geweldige “boost” om te volharden in de eindeloze (lijdens-)weg naar de eindstreep. Pol Geerts eindigde op een 4.791ste plaats op 6.443 finishers in een mooie eindtijd van 4:21:37 en even later eindigde Pierre Nagtzaam op een 4.928ste plaats in een eindtijd van 4:24:24. Je bent nooit te oud om te sporten en dat hebben beide heren nu nog maar eens bewezen. Op de foto’s herkennen we Pol Van Opstal met startnummer 12137 en Pierre Nagtzaam met startnummer 8338. Proficiat aan beide heren. En misschien komt er nog eens een tweede keer. (J.J)

M p K r o

N w s D v s d

H m w d

A r i D l O d O n D d

Pol Geerts en Pierre Nagtzaam hebben hun eerste marathon gelopen ( foto Ine Mertens)

Dertig jaar Markdal MEERSEL-DREEF – Op zondag 15 maart organiseerde Wandelclub Markdal de laatste wandeling van haar dertigste reeks. De wandelclub bestaat dus dertig jaar. Enkele hoogtepunten uit haar jarenlange bestaan: - In het seizoen 1981 – 1982 noteerde men gemiddeld 117 deelnemers tijdens de door de club georganiseerde wandelingen; - De club telde in het seizoen 1983 – 1984 niet minder dan 145 leden, het grootste aantal leden ooit. - De grootste aantal nieuwe leden, namelijk 46 %, telde de club in 1988 – 1989. - Het grootst aantal trouwe leden in 1999 – 2000, toen 76 % van de leden hun lidmaatschap vernieuwden. (cs/fh.)

KAPPERSZAAK VREDEBOOMSTRAAT 8 2321 MEER

Maandag: 9.00 - 18.00 Dinsdag: 9.00 - 21.00 Woensdag: gesloten Donderdag: 9.00 - 21.00 Vrijdag: 9.00 - 18.00 Zaterdag: 8.00 - 16.00 Zondag gesloten

03 - 315 15 25 www.haarbazaar.com

W d

46 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 46

23-4-2009 13:40:48


n

�

p 7

n

t

meersel-dreef

Vandalisme na tentfuif

Fundamenten nieuwe school

MEERSEL-DREEF - Zaterdag 14 maart was de Belgische Markweg “the place to beâ€? voor de jeugd van Meersel-Dreef en omstreken. Kodex organiseerde weer een tentfuif voor de KLJ van Meersel-Dreef. Dit resulteert in een win-win situatie niet alleen voor de plaatselijke KLJ maar ook in belangrijke mate voor de organisator achter de schermen. Nu heb ik toch wel zeker een probleem: de Belgische Markweg ligt dan wel op de rand van het land, zoals zo mooi op de posters en inkomtickets staat vermeld, maar niet in Meerle-Strijbeek. Als je iemand van MeerselDreef van streek wil brengen, moet je zeggen dat hij of zij van Meerle of van Meer is. Daarom bij deze een oproep aan de organisator achter de schermen: de Markweg ligt in Meersel-Dreef en het zou fijn voor ons zijn dat je dat in de toekomst zou respecteren. Het lawaai-overlast met zo’n tentfuit is natuurlijk niet te onderschatten, maar ja, ook wij zijn jong geweest, dus als er eens occasioneel een tentfuif wordt gehouden in de buurt, dat neem je dat voor lief en probeer je de dag daarna wat uit te slapen, want het is tenslotte toch je vrije zondag. Alleen, en dat is nou zo jammer, is er steeds weer een kleine groep jongeren die zichzelf na zo’n fuif niet in de hand hebben, en alle sporen wijzen in dezelfde richting. De politie zou zelfs preventief gepatrouilleerd hebben, maar de feiten spelen zich af na vier uur ‘s nachts als de fuif reeds is gedaan. Onder andere aan de Kemelsbrug lagen de stille getuigen van jeugdvandalisme in de Marckrivier. Ook nog andere feiten werden mij meegedeeld, en daar wordt je dan toch niet echt vrolijk van. Daarom deze oproep aan de jongeren: hoe meer respect je hebt voor anderen, hoe meer gerespecteerd je zelf zal worden. (J.J)

MEERSEL-DREEF - Bouwvakkers zijn volop bezig met het metselen van de fundamenten van de nieuwe school, en zo kan je al een klein beetje een inzicht krijgen van wat het zal worden. Vrachtwagens rijden af en aan met bouwmaterialen en de schoolkinderen, vooral de schooljongens, geraken niet uitgekeken op de werkzaamheden. Nieuwsgierig als ik ben, kijk ik uit naar het eindproduct van de architect. (J.J)

7K76 @Vciddg

L;HIC?II;D

@7DII;DI <gVk^c :a^hVWZi]aVVc , '('% =dd\higViZc

L;HP;A;H?D=;D 9;DJ;7#87DA B;D?D=;D

Weinig fraaie souvenirs van een tentfuif georganiseerd door Kodex.

L^_ WZodZ`Zc J cV iZaZ[dc^hX]Z V[hegVV` IZa# %( (&) (, -- " ;Vm %( (&) ,) &) lll#kZghb^hhZc_VchhZch#WZ kZghb^hhZc_VchhZch5edgi^bV#WZ

MEI 2009 - 47

DHM_mei_289.indd 47

23-4-2009 13:40:48


MEERSEL-DREEF

OKRA blaast 40 kaarsjes uit OKRA, de afkorting van Open, Kristelijk, Respectvol, Actief, is een bruisende beweging van, voor en met 55+. Deze vereniging, voor en van gepensioneerden, vierde op dinsdag 17 maart haar 40-jarig bestaan. De leden begonnen hun feest met een dankviering in de kerk, gevolgd door een lekker feestmaal in de zaal “Bij de Paters”. Natuurlijk was er ook gezorgd voor ontspanning. Voldoende ingrediënten om er een gezellige dag van te maken. (J.J)

Galder weer bereikbaar

O k H D

(foto Jef Jacobs)

De leden van OKRA wachten geduldig op het feestmaal, onder het genot van een aperitiefje.

Vierde Tourrit MC Op Dreef MEERSEL-DREEF - Zaterdag 9 mei 2009 is weer een hoogdag voor de motards van MC Op Dreef. Reeds voor de vierde keer wordt er een motorrun of toertocht gehouden. Iedereen is van harte welkom. Inschrijven kan tussen 12 en 14 uur bij café Den Bud te Meersel-Dreef, waar de start en aankomst is. De afstand bedraagt ongeveer 150 km en iedereen kan de rit in zijn eigen tempo rijden, hetzij individueel hetzij in groep. Elke motard krijgt een roadbook mee, en indien er geen technische moeilijkheden zijn dan is het tevens mogelijk om voor de eerste keer de rit te rijden met GPS. Deelname bedraagt 6 euro per motor, inclusief 2 consumpties, met of zonder bijrijder. Meer info voor België bij Jef Jacobs, tel. 03 315 73 64, of mcopdreef@telenet.be. Wil je onze vereniging beter leter kennen, dan kan je onze website www.mcopdreef.be bezoeken. (J.J)

MEERSEL-DREEF - Reeds vanaf september 2008 tot het paasweekend 2009, zijnde zowat 8 maanden, is de Galderseweg, zijnde de hoofdweg tussen Meersel-Dreef en het Nederlandse dorp Galder, afgesloten geweest voor de vernieuwing van de plaatselijke riolering. Het was een tijd van kommer en kwel voor Meersel-Dreef omdat de Markweg, Nieuw Dreef en Heieinde te pas en te onpas gebruikt werden als omleidingsweg. Zeker in de beginperiode kwam het vaak voor dat een zware vrachtwagen heel de Dreef terug achteruit moest rijden omdat de camioneur bij de grensovergang voor de opgebroken straat kwam te staan. Ook in het najaar was het uitkijken voor zware landbouwmachines die de maïs afdeden. De kleine wegen waren hier duidelijk niet voor geschikt en vooral de bermen in de Markweg hebben het zwaar te verduren gehad. Het einde van het tijdperk van de Nederlandse omleidingsborden te Meersel-Dreef is eindelijk in zicht. (J.J)

Nieuwe bruggetjes over Markmeanders

foto Paul van Wijk, MC Op Dreef

MEERSEL-DREEF - De bruggetjes over de fietspad langs de Marckrivier zijn aan een opknapbeurt toe. Op verschillende plaatsen is het houten loopvlak versleten, en door de gemeentelijke diensten werden reeds tijdelijke maatregelen genomen om ongelukken te voorkomen. Thans zullen de bruggetjes worden opgeknapt en tegelijkertijd worden ook de hellingen van deze bruggen aangepast zodat het fietsen hier gemakkelijker wordt. De werkzaamheden zouden 25.521,32 euro gaan kosten. (J.J)

48 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 48

23-4-2009 13:40:49

P c e


MEERSEL-DREEF

Eerste communie op Tweede Paasdag Op tweede Paasdag heeft pater Luk slechts 4 eerste Communicanten in zijn Kerk mogen verwelkomen. Het was een hele mooie Eucharistieviering, met als thema “In de wolken”. De muzikale omlijsting werd, zoals steeds, verzorgd door de Franciscaanse Zonnetjes. (J.J)

Zaterdag 16 mei 2009

12de herdenkingstornooi Tim Meyvis Een organisatie van Eddy Meyvis m.m.v. KFC Meer en de familie Meyvis De wedstrijden vinden plaats op de terreinen van KFC Meer in de John Lysenstraat te Meer. Finale scholieren: 16.00 uur en de finale juniores 16.45 uur. Deelnemende ploegen: Juniores: KVSK United, K.Lierse SK, KV Mechelen, K.Diegem Sport, Hoogstraten VV, KFC Meer Scholieren: Club Brugge, Germinal Beerschot, KV Mechelen, KVSK United, KSK Beveren, Hoogstraten VV, KVC Westerlo, Prov.Antw.Selectie

r

g

r f n

Pater Luk in de zonnige tuin van het klooster, samen met Juf Griet en zijn 4 Communicanten, te weten van links naar rechts Hannah Druyts, Bente van de Ven, Jente Van Dun en Thom Mermans.

t

e

e

e -

k n

t

r

MEI 2009 - 49

DHM_mei_289.indd 49

23-4-2009 13:40:51


meer

De Meerse Markt start 17de seizoen Er zijn nog zekerheden in het leven en de Meerse Markt is daar een mooi voorbeeld van. Het comité is opnieuw klaar om voor de zeventiende keer de Donckstraat en de kloosteromgeving om te toveren in een gezellig marktplaatsje, zoals je dat op weinig andere plaatsen aantreft. Het concept met de thema’s blijft behouden, maar elke keer probeert men nieuwe en originele accenten te leggen. In de eerste plaats gaat het immers om de gezelligheid en op de tweede plaats komt de markt, die zich richt op de ware amateur. Geen professionele handelaars, maar de man in de straat die voor een keer iets wil verkopen. Moeilijk is het niet, want een standplaats is volledig gratis en moet voor 09.00 u opgesteld worden. Dat kan op de volgende zondagen in 2009: zondag 3 mei : Kunst- en Lentemarkt zondag 7 juni : Muziek- en Dansmarkt zondag 5 juli : Kindermarkt zondag 2 augustus : Bier-, Wijn- en Smulmarkt zondag 6 september : Boerenmarkt De eerste markt op 3 mei zal er een beetje anders uitzien, want de Chiro organiseert dan haar jaarlijks chiroweekend, waardoor een groot deel van het grasveld wordt ingenomen door een tent. De standhouders kunnen echter nog altijd terecht in de Donckstraat, onder de kloosterbomen en op het zandplein. De kunstenaars en de animatie worden verplaatst naar de speelplaats naast het klooster. Dat is een primeur voor de markt. Benieuwd hoe dat zal uitpakken. De leerkrachten en de leerlingen van het IKO-Meer zijn alvast bereid om zich daar te tonen. Zij verplaatsen die dag hun lessen naar buiten. Ook bieden zij

een creahoek aan voor alle kinderen die willen meedoen. Verder zijn er op de speelplaats stands voorzien van een cartoonist, een tekenaar, een houtdraaier, een fotograaf, iemand met keramiek, enkele schilders , enz… Het lenteaspect van de markt doet vooral een beroep op de verkopers van bloemen, planten, groenten, fruit, enz... Denk bijvoorbeeld aan de overheerlijke asperges en aardbeien die er ongetwijfeld te koop zullen zijn. Aan de aardbeistand kunnen de kinderen bovendien deelnemen aan de jaarlijkse teken- en kleurwedstrijd. Uiteraard wordt er ook de nodige animatie aangeboden. “Pas geverfd”, het nieuwe straattoneelgezelschap uit Hoogstraten, debuteert op de Meerse markt en is vast van plan om de mensen aangenaam te verrassen in de Donckstraat, waar ook Radio Valencia voor de ambiance zal zorgen. Op de speelplaats wisselt het jaarlijkse concert van Brassband Ste.-Rosalia af met het optreden van de Strawberry Sailor Singers, een zeemanskoor uit Zundert. Centraal op de speelplaats baat het marktcomité zijn drankterras uit, waarop je kan genieten van de muziek, een drankje, een hapje en hopelijk veel zon. Voor de kinderen rijden de pony’s weer door het kloosterbos, zodat er voor iedereen weer iets te beleven valt. Deze Kunst- en Lentemarkt gaat door op zondag 3 mei van 09.00 u tot 12.30 u in de Meerse Donckstraat. Wie nog meer informatie wil, kan terecht bij Jan Dufraing, Louis Domsstraat 30, 2320 Hoogstraten ( 03/315 86 80 ) of op de website www.meermarkt.be. (JD/FH)

Garageverkoop MEER - Zit uw zolder, garage of tuinhuis ook volgestouwd met dingen die u waarschijnlijk nooit meer gaat gebruiken? Dat oude kastje of tafeltje, dozen met oude boeken of speelgoed, een grasmaaier of een kinderfietsje die niet meer worden gebruikt, … of wat voor spulletjes dan ook. Wat doet u ermee? Naar het containerpark of de kringwinkel? Mogelijk vindt u dit zonde, of nog te goed om zomaar weg te doen. Dan heeft KWB Meer voor u de oplossing. Zet heel die handel te koop in uw garage of tuin met onze garageverkoop. Deze garageverkoop vindt plaats op zondag 10 mei 2009, van 9u00 tot 15u00. Vooraf inschrijven is verplicht. Je kan inschrijven tot 3 mei bij Jos Cools of Roger Embrechts, later is niet mogelijk. Deelname kost 3 euro voor leden en 5 euro voor niet-leden. De KWB zorgt voor de nodige promotie via allerlei kanalen. De deelnemers ontvangen een week op voorhand een brief met alle uitleg en materiaal. Voor meer info (algemeen reglement) en inschrijvingen kan U terecht bij. Jos Cools : Driehoekstraat 25 03 315.03.37 jos1.cools@telenet.be Roger Embrechts : Lokbosstraat 16 03 315.02.98 roger.embrechts@telenet.be (ma)

M i k o

MEETRIA en LouisLouise MEER – Op zaterdag 20 juni wordt voor de 2e maal een triathlon georganiseerd ten voordele van het goede doel. Met de activiteit willen de organisatoren de patienten en families die met kinderreuma te maken hebben ruggesteunen. Volgens Anja Meyvis van Meetria: “Aanvankelijk was het de bedoeling dat Hilde de Baerdemaeker beter gekend van de tv reeks ‘LouisLouise’ het startschot zou geven. Maar omdat diezelfde dag haar fandag is in Gent kan ze onmogelijk daar gemist worden. Hilde is de Meter van de organisatie ORKA (organisatie van reumma kinderen en adolescenten).“ De triathlon begint om 16.00 uur in de Mosten. Er wordt eerst 350 meter gezwommen, dan 20 km gefietst en 5 km gelopen. U kunt individueel inschrijven of in trio. Er is die dag ook voldoende randanimatie voor kinderen zodat het een sportieve en gezellige happening gaat worden. Kinderen kunnen kennis maken met ‘CLICKS’ speelgoed. En ook dat is een primeur.

Dat de Meerse Markt vooral op de gezelligheid mikt, straalt af van deze drie kloeke kerels, die terras, pint en schaduw alvast veroverd hebben.

Volgens Anja is het mogelijk dat er nog een ander BV het startschot kan komen geven. Maar dat moet eerstdaags uitgemaakt worden. Hou het nieuws over de MEETRIA dus in de gaten en, beter nog, begin nu te trainen en doe mee ! Op www.meetria.be vind je meer info. (ma)

50 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 50

23-4-2009 13:40:51

M c m g s n M h


meer

Opening van de Mosten

Stars on Stage

r

k

0 -

r t

n

-

-

MEER – Dat een vroege opening van de Mosten een goed initiatief is van de gemeente vinden deze jongeren. Vanaf 1 april is de natte kant open en ondertussen is er ook al gezwommen. Laat ons hopen op een zonnig Mostenseizoen deze zomer. (ma)

MEER – Naast vele muzikanten schitterden ook deze Jonge sterren op het podium van het Stars on Stage programma 14 maart jl van Brassband Ste Rosalia. (ma)

Afscheid van een voetbalcarriere

e e t

-

-

n

-

,

MEER - Koen Vermolen (hurkend achter de rug van de keeper) zijn voetbalcarrière zit er op. En omdat Koen toch wel zo’n 20 jaar meedoet met de caféploeg van de Mussenakker werd zijn trouwe inzet als voetballer gevierd met een afscheidsmatch. Hiervoor werd een elite eltal samengesteld van mensen die met Koen gespeeld hebben en de huidige Mussenploeg. Deze laatsten waren jonger en dus sneller en leidden 10 minuten voor tijd met droge 3-0. Maar toen werd Toon Verboven, volgens sommigen lichtjes, gehaakt in het strafschop gebied. Een penalty op vakkundige wijze gefloten door scheidsrechter Piet de Bie was het gevolg. Koen wist hierbij de kieper in ‘baresi’ stijl op het verkeerde been te zetten. De eer was gered en er volgde nog een derde helft. Koen, in de wolken: Ik ben zeer tevreden over mijn voetbalcarrière en met dit waardig afscheid. Ik mocht hierbij 1 keer de gouden Mus winnen en 1 keer kampioen spelen. En momenteel is de toekomst van de Mussenploeg erg rooskleurig. Bedankt Rudy dat je dit alles georganiseerd hebt vanuit het verre Cadiz in Zuid Spanje. Zonder er zelf bij te kunnen zijn. Bedankt mannen!. (ma)

MEI 2009 - 51

DHM_mei_289.indd 51

23-4-2009 13:40:52


meer

De Sint Jorisgilde houdt woord! MEER - Inderdaad, na 20 jaar werd de beeltenis van het Heilig Hart teruggeplaatst op z’n oude, vertrouwde stek aan de Donckstraat. De arme stakker moest destijds wijken bij werkzaamheden aan de schietstand bij de gilde. Stan Goetschalckx, die toen koning van de gilde was, beloofde de Merenaren een wederopbouw maar door omstandigheden kwam het er nooit van… tot vandaag!. Eindelijk voegden gildebroeders en –zusters de daad bij het woord en bouwden nieuwe doelen in de schaduw van de kerktoren. De uitgelezen gelegenheid om het mooie beeld terug de plaats te geven die het verdient. Er werd naarstig gemetst en getimmerd, terwijl andere mensen de tuin een fikse opknapbeurt gaven met een petanquebaan en nieuwe gazon. Kunstenaar én gildebroeder Luc Dockx nam de restauratie van het originele beeld voor zijn rekening. Iedereen stelde zijn of haar talenten ter beschikking. Ondanks het gure winterweer slaagden de leden van de gilde er samen in een prachtig bouwwerk te realiseren. Na de nieuwe sanitaire ruimte en de gerenoveerde schietstand een absolute meerwaarde voor de gilde en de omgeving van het gildenlokaal!

Naar de Dockstraat Wanneer gewezen hoofdman Jef van Opstal hen in 1979 de weg wees, keerden de gildebroeders en –zusters van café “De Welkom” terug naar hun eigen schietstand aan de Donckstraat. Zij waren terecht trots op wat ze er realiseerden, trots op hun gilde. Vandaag, precies 30 jaar later, wordt dezelfde trots nog steeds gedragen door een volgende generatie. Is een gilde dan rijk? Werken van dergelijke omvang overstijgen inderdaad de dagelijkse werking van een vereniging. Die suggestie wordt

M g J j t d i j h o V J D g

De doelen die deel uitmaken van de schietstand van de St.-Jorisgilde dus wel vaker gemaakt en klopt in zekere ook wel. De gilde van Meer is rijk in die zin dat ze steeds kan rekenen op haar leden. Ze zetten zich allemaal vrijwillig en onbetaald in voor hun vereniging, iedereen binnen zijn of haar mogelijkheden. Zonder hen heeft de gilde geen recht van bestaan. Daarnaast zijn we dankbaar voor de participatie van bevriende bedrijven en de logistieke steun die we mochten ontvangen van de stedelijke diensten. Het is voor Sint Joris Meer een uitdaging om het gildeleven te beleven op een eigentijdse manier. Waarden en tradities bestendigen en projecteren in onze hedendaagse cultuur. We leven immers in de 21ste eeuw. Er worden tal van activiteiten georganiseerd om verschillende generaties samen te brengen onder een dak, gaande van een familiedag of een pannenkoekenfeest voor de kleinsten tot fiets- of kaartnamiddagen voor de

oudsten. Het schieten met de kruisboog, het gildedansen, het vendelen of het roffelen zijn de meer voor de hand liggende activiteiten, maar zijn daarom helaas niet beter gekend. Nieuwe mensen verwelkomen is van levensbelang voor elke vereniging. Ga gerust eens kijken in de gildekamer aan de Donckstraat 8 te Meer. Elke donderdagavond, tussen 19.00 en 22.00 uur of op zondagvoormiddag tussen 10.00 en 12.00 uur wordt er geschoten. De senioren verzamelen elke dinsdagnamiddag, de dansers gooien de beentjes in de lucht op maandagavond. Je merkt het wel, de Sint Jorisgilde is nog steeds een b(l) oeiende vereniging waar sport, cultuur en vooral vriendschap hand in hand gaan. Kortom, de Sint Jorisgilde van Meer… een schot in de roos! Voor meer informatie 0476 38 64 87 of gertrombouts@ gmail.com (G.R/FH).

Schrijn- en timmerwerken

Karel JANSEN Schrijn- en timmerwerken

PVC RAMEN en DEUREN Karel JANSEN PVC RAMEN en DEUREN

PVC RAMEN en DEUREN Kömmerling Wij leveren en plaatsen

PVC RAMEN DEUREN alle schrijnen en timmerwerk. Daken, ramen, deuren, plafonds, Kömmerling binnendeuren. Wij leveren en plaatsen alle schrijn- en timmerwerk. Hoogeind 49plafonds, Daken, ramen, deuren, 2321 Hoogstraten-Meer binnendeuren.

Het Heilig Hart beeld kreeg een plaats aan de achterzijde van de doelen 52 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 52

Tel. 03/315 75 66

189

Hoogeind 49 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 75 66

189

23-4-2009 13:40:53

M c c d


meer

Mijn dochter wordt 80 MEER - Op zondag 15 maart werd er feest gevierd in de zaal aan CafĂŠ In Holland. Jeanne Vervoort uit Meer werd immers 80 jaar. Nu is 80 jaar wel een reden om te feesten maar er zijn gelukkig wel meer mensen die zolang tussen ons mogen vertoeven. Het is echter heel uitzonderlijk dat iemand 80 jaar wordt en dat zijn of haar moeder op het feest aanwezig is. We zetten ze samen op de foto: de moeder van Jeanne -Trientje Vervoort- intussen 102 jaar geworden, en Jeanne, 80 jaar jong. Proficiat aan beiden. De familie heeft de verjaardagen passend gevierd. (fs)

e r

Viergeslacht samen 262 jaar MEER - Geluk van leven is niet iedereen gegeven. Een viergeslacht in eerste lijn ook niet. Lang geleden werd dit in Meer een feit. Samen met het verjaardagsfeest van Jeanne Vervoort maakten we deze foto van dit unieke viergeslacht: Trientje is 102, Jeanne is er 80, Marit is er 52 en tenslotte de jongste van dit viergeslacht: Anke, is 28 jaar. Samen zijn ze goed voor 262 jaar of iets meer dan 60 jaar gemiddeld. Knap toch. (fs)

r 0

) l t r

Lenteconcert MEER – Een sfeerbeeld van het lenteconcert van fanfare de Eendracht in de parochiezaal. De toeschouwers genoten zienderogen. (ma)

MEI 2009 - 53

DHM_mei_289.indd 53

23-4-2009 13:40:54


Ook dat nog! Vicky V.D.H. uit Wortel werd op 20 januari vorig jaar in haar woonplaats geflitst. Ze reed 67 km per uur op een plaats waar 50 de maximumsnelheid is. De politierechter veroordeelde haar tot een rijverbod van 6 maanden en een boete van 500 euro maar V.D.H. tekende beroep aan. Haar advocate zei dat haar cliënt in collectieve schuldbemiddeling zit en haar auto nodig heeft om zich te kunnen verplaatsen. Volgens openbare aanklager Luk Daeleman zijn er geen excuses en moet het vonnis van de politierechter bevestigd worden. Vonnis op 30 april.

I g s m d v d t

De strafrechtbank in Turnhout heeft Mathias V.H. (22) uit Hoogstraten veroordeeld tot een maand rijverbod. Op 27december 2007 voerde hij in Merksplas een gevaarlijk inhaalmanoeuvre uit. Een tegenligger kon een aanrijding vermijden door bruusk te remmen. V.H. had het rijverbod vorig jaar van de politierechter gekregen, maar hij ging in beroep. De strafrechter bevestigde het eerste vonnis en motiveerde het dat elke weggebruiker zich aan de regels moet houden.

D p a t p g a r B s n t d k s m D h v j d

Maandagavond 11 februari zijn vier vrachtwagens en twee bestelwagens van het bedrijf Jan Bogaerts Attractie & Creaties in Meer uitgebrand. De brandweer gaat er van uit dat er brandstichting in het spel is. De vrachtwagens en bestelwagens stonden al sinds zaterdag geparkeerd in de transportzone langs de E19 in Meer. Ze behoorden toe tot het bedrijf dat gespecialiseerd is in de verhuur van springkastelen en aanverwante attracties. De brandweer van Breda liet aanvankelijk een deel van de omliggende wijk afzetten. Ook de burgemeester van Hoogstraten, Arnold van Aperen, kwam ter plaatse de toestand waarnemen. Een voormalig adviseur van een KBC-bank in Meer moest voor de rechtbank verschijnen. De betichtingen tegen Piet D. uit Hoogstraten luiden diefstal van een certificaat van 35.000 euro, de verduistering van 65 effecten van in totaal 17.000 euro en witwassen. Volgens inspecteurs en het Openbaar Ministerie heeft de voormalige bankadviseur het vertrouwen van klanten, ernstig beschadigd. De man kwam in maart 2007 in opspraak. “Een klant bood 165 effecten voor verkoop aan. Daarvan heeft hij er slechts honderd verkocht. De andere 65 heeft hij doen verdwijnen”, zei substitute Inge Claes, die een principiële celstraf van zes maanden, eventueel met uitstel vraagt. Piet D. en zijn advocaat gaan voor de vrijspraak. “Hij heeft een schriftelijke verklaring bij de KBC inspecteurs afgelegd omdat hij de druk niet aankon. Die inspecteurs kunnen niet optreden als verbalisanten”, pleitte meester Karel Byl, advocaat van de beklaagde. ”De diefstal en de verduistering van het certificaat en effecten zijn niet bewezen.” De zaak krijgt een vervolg op 22 juni.

D v i u t v k d w

I

H a

Een inval door de politie en het ministerie van Volksgezondheid in fokkerij Meerlenhof in Meerle brengt schrijnende taferelen aan het licht. Veertig honden werden geplaatst in het asiel van Sint -Truiden en Canina in Essen. De fokkerij in Meer moet dicht. “Het was al de tweede keer dat ze deze fokker betrapten,” vertelt Sil, een van de vaste vrijwilligers van dierenasiel Canina. “Maar volgens mij zagen ze de inval aankomen, want tot voor kort zaten hier zeker nog vijfhonderd honden. De besten zijn waarschijnlijk snel doorverkocht. De achterblijvers zaten in een pikdonkere schuur. Toen we de deur daar opentrokken, kregen we tranen in de ogen van de ammoniak. Zelfs de pootjes van de hondjes waren verbrand omdat ze in hun eigen urine moesten lopen. Een van de honden was in geen acht jaar buiten geweest, een andere had twee liesbreuken zo groot als sinaasappelen. De vacht van de bouviers was een grote klit. Voor een aantal honden zijn er nog extra kosten en daarvoor hopen we op de goodwill van de mensen.” (FH)

I h d a g v T e N

I l g p v

54 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 54

23-4-2009 13:40:55


GLUREN BIJ DE BUREN CEL OF HOTEL? Is de naam van de tentoonstelling in het Gevangenismuseum in Merksplas-kolonie. De tentoonstelling behandelt de moeilijke combinatie van mensenrechten met vrijheidsberoving en nodigt de bezoeker uit om mee te denken. Er worden vier vormen van strafuitvoering beschreven, met de vraag bij welk profiel je jezelf het best kunt thuisbrengen. Daarna wordt de bezoeker geconfronteerd met panelen en taferelen die dieper ingaan op enkele artikels uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Die mensenrechten worden geplaatst in de vrije samenleving, maar ook in de gevangenis. Die rechten worden getoetst aan de artikels uit de “Basiswet betreffende de interne rechtspositie van gedetineerden”. Bij elk paneel word je geconfronteerd met een stelling, een duiding, met Belgische en internationale voorbeelden, verpakt in een foto, een tekst, een bewegend beeld of een voorwerp. Ook dan vraagt men de bezoeker om zijn mening kenbaar te maken (een post-it kleven, een krijtstreepje op een bord zetten). Uiteindelijk vraagt men de bezoeker om te kiezen uit twee cellen. De bezoeker kan dan ook formuleren waarom hij voor welke cel koos. Vandaar de ondertitel van de tentoonstelling “Welke cel kies je voor jezelf?” En ben je intussen misschien van gedacht veranderd? De tentoonstelling “Cel of hotel?” in de kapel van Merksplas-kolonie loopt nog tot 3 mei en is geopend op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Een combiticket voor een bezoek aan de tentoonstelling en het museum zelf kost 6 euro voor volwassenen, 5 euro voor houders van een kortingkaart (studenten, senioren, mindervaliden). Kinderen -12 jaar, vergezeld van een volwassene, gratis.

In een vernieuwd museum Het Gevangenismuseum, dat zopas een provinciale erkenning kreeg, vertelt twee verhalen: In zaal 1 wordt de geschiedenis van de vrijheidsberoving in ons land verteld van de middeleeuwen tot vandaag. Het tekstverhaal wordt aangevuld met voorwerpen die het leven in de gevangenis illustreren. De collectie van het voormalige museum in de oude gevangenis van Tongeren vond een onderkomen in Merksplas en een reeks foto’s van Lieve Blancquaert en Lieven Nollet maken de verzameling compleet. In zaal 2 wordt het leven in de voormalige landloperskolonies van Wortel en Merksplas voorgesteld. Ook daar wordt met maquettes, voorwerpen en foto’s gewekt. Info: Gevangenismuseum vzw 014 633 624 (fh)

Milieucharter Kempen Het project ‘Milieucharter provincie Antwerpen’ wil een impuls geven aan kleine en middelgrote bedrijven om hun bestaande milieusituatie te verbeteren. Het project spoort bedrijven aan om milieugerelateerde acties te plannen en uit te voeren binnen een systematisch kader. Deze acties zijn concrete maatregelen die verder gaan dan wat wettelijk of in de vergunning(en) is opgelegd. Na een positieve eindbeoordeling van de uitgevoerde corrigerende maatregelen en acties, ontvangen de deelnemers een milieuchartercertificaat en milieucharterlogo dat gebruikt kan worden in de externe en interne communicatie. Daarenboven kunnen de bedrijven die in het bezit zijn van een milieuchartercertificaat in het kader van de ecologiepremie een verhoogde (+ 1,5 %) subsidie genieten bij milieu-investeringen tot eind 2010. Volgende bedrijven uit onze regio nemen deel aan het initiatief: De gemeente Merksplas Van Roey uit Rijkevorsel Amival en Lavetan uit Turnhout Orakel België uit Retie Liekens NV, Renotec en Vanhout uit Geel Nordex deuren uit Mol Beneens en Havi Logistics uit Olen Telcom uit Hulshout WCT uit Meerhout Info: Voka - Kamer van Koophandel Kempen, Peggy Verheyden, tel. 014 56 30 30, peggy.verheyden@voka.be. (FH)

Ziekenhuizen ondertekenen fusieakkoord AZ Sint Jozef en het Sint-Elisabethziekenhuis worden één ziekenhuis vanaf 1 september. Daarvoor is op vrijdag 10 april een fusieakkoord ondertekend. Het fusieziekenhuis wordt een vzw, met Felix Vanbel als algemeen directeur. De medische diensten die nu in de twee ziekenhuizen worden aangeboden, worden herschikt. Zo gaan materniteit en pediatrie bijvoorbeeld naar SintJozef. Sint-Elisabeth huisvest de cardiologie. Wanneer welke dienst verhuist, hangt af van de infrastructuur. In Sint-Jozef duren de renovatiewerkzaamheden nog tot begin 2010, in SintElisabeth tot 2011.

Boemerang vakantie Wat is die grote vakantie soms lang! Natuurlijk worden er kampen georganiseerd, is er speelpleinwerking of kun je beroep doen op een babysitdienst. Maar wat als je kind bijzondere zorgen en begeleiding nodig heeft? Daarom wordt er reeds een aantal jaren in Merksplas vakantieopvang georganiseerd, “Boemerang”, speciaal voor kinderen met een handicap. Gedurende drie weken tijdens de grote vakantie organiseren wij van ‘s morgens 8.30u tot ‘s avonds 16.30 uur vakantieopvang. Er worden activiteiten voorzien, zowel voor binnen als voor buiten: samen spelen, knutselen, koken, lezen, snoezelen, zwemmen, muziek beluisteren, wandelen, naar de speeltuin… Kortom, spannende en leuke activiteiten waarbij de kinderen helemaal zichzelf kunnen zijn en nieuwe dingen kunnen ontdekken. Belangstellenden nemen contact op met Markdal vzw, Kloosterstraat 5 te 2330 Merksplas 014 63 47 12. Vragen naar Patrick van Gorp. (fs)

Meldpunt voor discriminatie TURNHOUT - In het voormalige stadhuis van Turnhout op de Markt opende het “Meldpunt Discriminatie”. Daar kunnen slachtoffers of getuigen van discriminatie terecht voor gratis advies of ondersteuning. Vlaams Minister Kathleen Van Brempt (SP.a) zei bij de opening dat niet alles via het gerecht moet opgelost worden. ”Ik geloof eerder dat je onderling problemen kan oplossen. Als een moeder bijvoorbeeld niet in een school kan omdat ze in een rolstoel zit, dan moet men daaraan werken. Bemiddeling is nodig. En daarom is dit meldpunt zo belangrijk”, gaat de minister verder. De minister wil in elke centrumstad zo’n meldpunt vestigen. Turnhout is de zesde waar er een geopend werd. (FH)

St.-Lenaartskermis Het is allicht een van de eerste kermissen in onze regio. Daarom vraagt het Gebuurte Kerkstraat ons om het liveoptreden van Silly Coincidence en Desperated Company aan te kondigen. Het optreden heeft plaats op vrijdag 29 mei vanaf 20 uur in tent in de Kerkstraat. De inkom bedraagt 4 euro.

In het fusieakkoord staat ook de financiële regeling van de artsen beschreven. Alleen het luik van het personeel moet nog in overleg met de vakbonden uitgewerkt worden. (FH)

MEI 2009 - 55

DHM_mei_289.indd 55

23-4-2009 13:40:55


sport Sportnieuws: René Laurijssen, Desmedtstraat 22, Minderhout

Tel.: 03-314.66.28

Hoogstraten VV

KFC Meer

Rood-wit schijnt in de eindfase van de competitie wel een beetje op zijn lauweren te rusten. Er kan HVV natuurlijk ook niets meer gebeuren, geen promotie, geen degradatie. Het primaire doel dat men voor ogen had, zich handhaven in derde klasse, werd met onderscheiding bereikt, zodat de Hoogstraatse bewindslui zich volop kunnen concentreren op de uitbouw van het team voor volgend seizoen. HVV had het in de terugronde een pak moeilijker t.o.v. de redelijk succesrijke seizoensstart. Voor een volgende opdracht trokken de roodwitten richting Hamoir , een verre verplaatsing en een snertaccommodatie. Op papier wel een haalbare kaart, maar zeker geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en het gaf zich ook zomaar niet gewonnen. Nog voor de rust namen ze de teugels wat steviger in handen en via een afgeweken schot stond de 1-0 op het bord. Na de pauze een aanvallend HVV en een Hamoir dat zich met hand en tand verdedigde, want zij konden de punten zeer goed gebruiken. In het slotkwartier viel dan toch de gelijkmaker langs Rory Hegelmeers die een fraaie combinatie Dooms, Snoeckx en Lanslots knap afrondde. Het winnende doelpunt bleef echter uit. Voor hun laatste match in maart kreeg HVV Mol-Wezel op visite. In de heenwedstrijd won HVV overtuigend bij een toen ietwat zwalpende thuisploeg. Halfweg de eerste time werd een knap gegeven vrije trap door Tim De Keyser op het hoofd van Jimmy Fockaert geborsteld en deze kopte de bal fraai voorbij keeper Kaya en de rooikens op een 1-0 voorsprong. Na de pauze begonnen de HVV’ers iets te mak aan hun opdracht en de bezoekers waren duidelijk niet gekomen om met lege handen huiswaarts te keren. Stevig aandringen bij de Hoogstraatse verdedigers zorgde ervoor dat ze wakker geschud werden en na een vrije trap krulde Meyssen de bal over het muurtje in doel, 1-1. HVV opgeschrikt, en wanneer een corner, gegeven door Karel Snoeckx, knap werd ingekopt door Niels Cox stond de 2-1 op het bord. Een thuisoverwinning? Dat was al een hele tijd geleden! Halfweg de tweede helft liet Anthony Dooms de bezoekende doelman kansloos en 3-1. Toch bleef de spanning in de wedstrijd en het werd moeilijker om de verdiende voorsprong te behouden. In de slotminuten zorgde Vos nog voor de 3-2 cijfers. Verder bleef de stand ongewijzigd en HVV kon eindelijk thuis nog eens victorie kraaien. De volgende confrontatie, tegen Cappellen, mocht ook zeker niet onderschat worden. Het waren de bezoekers die via Arouna dan ook op voorsprong kwamen. Niet echt onverdiend in die fase van de wedstrijd. De bezoekers bleven gevaarlijk en HVV bleef wat aanrommelen. Na de koffie wat meer druk van de thuisploeg en wanneer Cappellen met tien man kwam te staan was dat zeker niet in het nadeel van HVV. Ook deze keer kon HVV in de slotfase nog de gelijkmaker scoren via Niels Cox. Met dit gelijkspel had Hoogstraten weer niet de volle pot, maar in de laatste negen wedstrijden twee overwinningen en zes gelijke spelen mocht men ook niet mopperen. Over de prestatie op het veld van Verviers kunnen we dan weer wat korter zijn. Vooraleer we het wisten stonden we al op een 2-0 achterstand en wanneer een slecht uitverdedigen tot 3-0 leidde wist men bij HVV al waar de klepel hing. Nog voor de rust werd het 4-0 en dreigde een catastrofe. Zo ver kwam het dan weer niet! Verviers scoorde niet meer en HVV kon in de eindfase de eer redden via penalty verzilverd door Jimmy Fockaert.

Email: rene.laurijssen@belgacom.net

Een sterke tweede en derde periode deden de KFC in de top van het klassement belanden met als verdiende beloning voor een toch regelmatig seizoen een ticket voor de eindronde, waarvan de winnaar ook naar tweede provinciale promoveert. De laatste loodjes wegen het zwaarst en de concentratie moet dan zeker op een hoogtepunt blijven wil men de vruchten die men geoogst heeft tijdens de vorige wedstrijden niet in rook zien opgaan. En daar was KFC Meer zich wel terdege van bewust. Op het veld van kampioen Sint-Job had de Meese elf echter niet veel in de pap te brokken. Met de wind als bondgenoot hield de KFC voor de rust nog KFC Meer sterkhouder Sander Laurijssen redelijk gelijke tred, zegt geel-zwart vaarwel en gaat volgend maar na de pauze zag seizoen zijn geluk beproeven bij bevordemen de echte leider ringsclub Sint-Lenaarts aan het woord. Tussen de 51ste en 59 ste minuut kreeg Wes Lauryssen tweemaal het nakijken en kreeg Wim Aerts rood voor de neus.In de slotfase werd het Meerse lot helemaal bezegeld en kon men afdruipen met een 3-0 nederlaag. Wilde men bovenaan blijven, mocht er zeker op eigen terrein niets prijs gegeven worden tegen Halle dat al tot degradatie gedoemd was. Meer liet niets aan het toeval over en Ben Aerts zorgde voor de rust voor een geruststellende 2-0 voorsprong. Halle voetbalde goed mee en liet zich zomaar niet ringeloren. Koen Koyen kreeg nog rood en Ringo Jacobs legde de 3-0 eindcijfers vast. Ook tegen daler Horendonk bleven de puntjes netjes thuis. Weinig kansen voor beide teams in de eerst helft die dan ook eindigde op een billijke brilstand. Na de pauze een schot van Ben Aerts op de lat en de bezoekers die eventjes fel aandrongen. Opluchting wanneer Sander Laurijssen een vrije trap rechtstreeks in de kruising borstelde. Horendonk gaf zich echter nog niet gewonnen en rook de gelijkmaker. Die kwam er echter niet en op de volreep scoorde Jef Swaenen nog de 2-0. Naar Pulderbos de volgende zondag en ook een team dat reeds veroordeeld was. Koen Koyen trof raak in de 32ste minuut en Sander Laurijssen kopte de 0-2 binnen vlak voor eventjes uitblazen. Meer domineerde daarna rustig maar moest in de eindfase nog een doelpunt toestaan. De Meerse 1-2 zege mocht verdiend genoemd worden en het ticket voor de eindronde kwam in geel-zwarte zakken terecht! (rel)

Ondertussen is de thuismatch tegen Willebroek-Meerhof al gespeeld en wacht er nog een verplaatsing naar Visé op 3 mei. (Luc)

56 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 56

23-4-2009 13:40:56

E r d p n d l v d

D z s k t j n h t o p z

D z z d o n d S

d b fi

T g l b 0 v h o t w

W v t z b z L s E v e z


n d -

s

s r

-

s

p

e

sport

Minderhout VV Een spannende competitie is achter de rug voor de MVV’ers en dit in een seizoen dat het degradatiespook een heel aantal ploegen voortdurend warm en koud in de nek blies. Minderhout is uiteindelijk de dans ontsprongen en wist zich in de voorlaatste wedstrijd definitief te redden. De voorbereiding voor een jaartje meer in derde provinciale kan volop beginnen. De laatste wedstrijden van het seizoen waren zeker niet van het minste belang en MVV besefte dit maar al te goed. Een gesloten wedstrijd kregen de toeschouwers voor ogen op eigen veld tegen Maria ter Heide. Op het uur kon MVV juichen toen Pieter Hendrickx de 1-0 tegen de netten joeg. Goed georganiseerd bleef groen-wit het spel beheersen tot men in twee minuten tijd twee ballen binnenkreeg en werd een zekere overwinning zomaar uit handen gegeven. Drie punten verloren die van groot belang konden zijn in de eindafrekening. De match op Brecht mocht zonder meer een zespuntenwedstrijd genoemd worden en verliezen zou een regelrechte ramp betekenen voor de verdere kansen van het behoud. Dit gold ook voor de thuisploeg die in de aanvangsminuten resoluut op winst joegen. MVV herstelde dan het evenwicht en liet zich duidelijk gelden. Succes in de 40ste minuut via Geert Mertens en met deze voorsprong werd de koffie opgezocht. Brecht moest nu komen en MVV hanteerde de counter via snelle mannen Jens Lenaerts en Yannick Jansen. In de 56ste minuut verdubbeling van de stand langs Jens en MVV op het droge.Een belangrijke zege en een stap dichter bij het definitieve behoud. Titelkandidaat Oelegem heette de volgende tegenstander en tegen dit sterk voetballend en collectief geheel punten pakken zou geen sinecure betekenen. MVV deed het toch met een krappe 0-1 score, doelpunt van Roel Hermans. Deze voorsprong werd met hand en tand verdedigd tot het verlossende eindsignaal. Gevleid mocht de overwinning wel genoemd worden, maar het zijn tenslotte de punten die tellen. Een belangrijke wedstrijd in de Heistraat tegen Achterbroek!

KFC Meerle Een zespuntenwedstrijd in de ontmoeting tegen Brecht! Weinig verheffends viel er te noteren voor de rust en dit zonder doelpunten. De bezoekers beseften nadien dat de punten ook voor hen uiterst belangrijk waren en begonnen aan hun opmars. Meerle zocht zijn heil in de tegenaanval, maar zonder veel gevaar te scheppen. Het kwam steeds verder in de verdrukking terecht, maar kon tenslotte de beginstand toch op het bord houden. Achterbroek, dat reeds veroordeeld was, moest en zou voor de Meerlese bijl vallen. Vissers zorgde dan ook voor de 0-1 voorsprong. Hierop werd de KFC de baas op het veld, maar de vele kansen werden te weinig benut. Gelukkig haalde Vissers een tweede maal uit en kon er met een riante voorsprong gedraaid worden. Hetzelfde scenario in de tweede speelhelft waarin de bezoekers blijven stuntelen voor doel. Naar het einde toe ruikt Achterbroek nog een puntje en gaat gretig op zoek naar de aansluitingstreffer, maar ook hun voorhoede is in hetzelfde bedje ziek als groen-wit. Drie kostbare punten zijn binnen en de voorlaatste partij tegen Loenhout zou de definitieve redding moeten brengen voor de KFC! Maar…! Een gelijkopgaande eerste helft met weinig kansen en even voor de rust een 0-1 voorsprong voor de pezeriken. Na de verfrissing meer Meerlese druk met de gelijkmaker als gevolg. Beide ploegen schenen op een gelijkspel af te stevenen tot de bezoekers onverwacht de winning goal wisten te forceren. Hoe de thuisploeg ook nog aandrong, boter aan de galg, en wordt de uitwedstrijd op Schilde nog van het allergrootste belang waar zeker een puntje moet weggekaapt worden, wil men niet in de degradatieronde belanden.

KVNA Wortel De verplaatsing naar Pulle is altijd zeer moeilijk. De Pullenaars spelen een agressief voetbal dat onze spelers niet ligt. Tijdens de eerste speelhelft zagen we veel middenveldspel met weinig kansen. Direct na de pauze verraste Dennis Rosiers de plaatselijke doelman in de korte hoek. De thuisploeg ging nu nog fanatieker op zoek naar de gelijkmaker,maar onze verdediging hield goed stand. Enkel in de voorlaatste minuut caprioleerde de bal tegen de paal en de 0-1 bleef op het scorebord. Daarna werd hun beste speler nog uitgesloten. Thuis tegen HIH Turnhout speelde KVNA een ongelukkige wedstrijd. Het spel was wel gelijkopgaand, maar Wortel kreeg een viertal zeer goede kansen,maar de bezoekers doelden bij de eerste noemenswaardige doelpoging. Nog voor en ook na de rust hing de niet te missen gelijkmaker voortdurend in de lucht, maar de bezoekers scoorden na een zeer slechte terugspeelbal. Na een mooie aanval werd het zelfs nog 0-3. Zo eindigde een wedstrijd, die altijd moest gewonnen worden met zware cijfers. Voor de match thuis tegen Molenkring werd Hans Van Opstal gevierd. Hij droeg 27 jaren de blauw-witte kleuren, waarvan meer dan 20 in het eerste team. Ook in deze wedstrijd waren de meeste doelpogingen voor de thuisploeg. Enkel op het einde konden de bezoekers even dreigen. (0-0) In Grobbendonk was het aanvankelijk al Wortel wat de klok sloeg. Van de vele zeer goede kansen werd er maar één benut. Willem Pleysier lobte de bal mooi over de doelman. De thuisploeg kwam geleidelijk meer in de wedstrijd maar zonder kansen. (frB)

Winst betekende zekerheid over het behoud, bij verlies zou de laatste wedstrijd uitsluitsel moeten brengen. Een goede start en Geert Mertens zorgde in de 10de minuut reeds voor 1-0 en zo bereikte men ook de rust. Na de koffie een waakzaam MVV dat de stand nog opdreef via Jens Lenaerts. MVV op rozen nu en bevrijd van alle stress. Volgend jaar terug in derde provinciale! Enkele minuten voor tijd nog een applausvervanging voor Roel Hermans, Gunther Jacobs en Kris Fransen die het eerste elftal vaarwel zeggen! (rel)

MEI 2009 - 57

DHM_mei_289.indd 57

23-4-2009 13:40:56


sport

KFC Meerle neemt afscheid van Dirk Van Bavel

Atletiek

R

20 km van Brussel Op 31 mei 2009 is het weer zover. Brussel zal op die dag weer overspoeld worden door de joggers. Die dag is het immers, voor de 30 ste maal reeds, weer de 20 kilometer door onze hoofdstad. Zij die er reeds bij waren weten wat het is om met 25000 lopers en loopsters klaar te staan op het Jubelplein om de start te nemen van de grootste stratenloop in België.

MEERLE – Op zondag 5 april speelde Dirk Van Bavel na een lange carrrière zijn laatste thuiswedstrijd voor KFC Meerle. Dirk is bij KFC gekomen toen hij negen was. Hij doorliep er alle jeugdreeksen. De kadetten, met wie hij nog een tornooi ging spelen in Parijs, een fanstastische belevenis voor een jonge gast. Daarna de scholieren en vervolgens de juniors. Maar Dirk bleek een groot talent en op zijn zestiende kwam hij in het eerste elftal terecht. Dat was erg jong, zelfs in Meerle. Na enkele omzwervingen (in zijn apejaren noemde de voorzitter dat in zijn huldebetoon) in de grote omtrek – Wildert, Lentezon en Minderhout – bleef hij definitief in Meerle. Vele jaren was hij een vaste waarde - de goalgetter – in het eerste

elftal van KFC. Meerdere seizoenen was hij topschutter in de club, zelfs in de ganse reeks. Dirk wilde er vorig jaar een punt achter zetten. Op 37 jaar was zijn tijd gekomen meende hij. Maar voorzitter en bestuur hebben hart op hem ingepraat, om er nog een seizoen bij te doen. Een belangrijk seizoen, waarin gevochten moest worden, omdat niet minder dan 6 ploegen uit de reeks moeten degraderen. Daarvoor konden ze ‘onvermoeibare’ Dirk niet missen. Nu dat seizoen er op zit, zet Dirk er definitief een punt achter. Achter het actieve voetbal, niet achter de club. KFC blijft zijn ploeg. Voor de vele jaren trouwe dienst werd Dirk door bestuur, spelers en talrijke supporters samen met zijn vrouw in de bloemetjes gezet. (jaf)

Coca-Cola Cup 2009 MINDERHOUT – Een voetbalfeest voor jonge voetballertjes! Zo mag je deze cup, georganiseerd door Coca-Cola in samenwerking met de Belgische Voetbalbond, ongetwijfeld noemen. En sport bij de de jeugd promoten is zonder twijfel de hoofddoelstelling van deze overeenkomst. In de provincie Antwerpen mocht Minderhout VV zich dit jaar de trotse gastheer noemen van dit voetbalgebeuren voor preminiemen, uitgekozen omwille van de prachtige accommodatie, parking…! Een groot feest, dat werd het en geen oorlog zoals een bekend Nederlands voetbaltrai-

ner ooit eens orakelde. Op zaterdag 18 januari verwelkomde MVV zomaar eventjes 112 preminiemenploegen, samengesteld uit jongens en meisjes, uit de ganse provincie. Elke ploeg speelde drie wedstrijdjes op een klein terrein en Coca-Cola voorzag als randgebeuren een aantal ontspannende animatievormen, zodat de kinderen werkelijk een aangename sportdag mochten ervaren. Minderhout VV zorgde voor een vlekkeloze organisatie en daar mag het terecht fier op zijn! (rel)

Het parcours van de loop doet mooie delen van Brussel aan. Na de start in het Jubelpark gaat het bergaf richting Schumanplein, waarna de beklimming van de Wetstraat volgt. Eens je daar boven gekomen bent gaat het linksaf richting Koninklijk Paleis. Naast het beursgebouw gaat het dan richting Louisalaan waar een paar nijdige tunneltjes de spieren wat gaan pijnigen. Als je deze gepasseerd bent, kom je in de rust van het Terkamerenbos, de terechte long van Brussel genoemd. Het is echt een lust om hier door te lopen. Hierna volgt de afdaling naar Hertoginnendal, de plaats waar onze ministers vele nachtelijke en andere uurtjes doorbrengen. Ondertussen zitten we reeds op kilometer 15. Nog even volhouden dus en vooral niet forceren want op kilometer 17 begint de klim van de Tervurenlaan, niet echt stijl maar wel lang. Geen nood echter want wanneer je op het Montgomeryplein komt, zie je in de verte reeds de bogen van het Jubelpark staan. Nu nog ongeveer anderhalve kilometer in dalende lijn en dan bereik je moe maar voldaan de verlossende eindstreep. Duizenden toeschouwers zullen je trouwens vooruitschreeuwen op dit traject door Brussel. Zoals we al enkele jaren doen zullen we ook dit jaar weer met een bus naar Brussel rijden. We hebben daar voor de autocar een voorbehouden parkeerplaats in de buurt van vertrek en aankomst. De start van de wedstrijd wordt om 15.00 uur gegeven. Daarom is het toch nodig om te vertrekken om 11.45 uur. De bus vertrekt aan de parking van HVV te Hoogstraten (ingang Katelijnestraat). De lopers en loopsters hebben dan nog voldoende tijd om start en aankomst te verkennen en om de spieren op temperatuur te brengen door even in te lopen. Als iedereen binnen is, zullen we rond 18.00 uur terug richting Hoogstraten rijden zodat we op een mooi uur terug thuis zijn. Omdat een bus nu eenmaal niet voor niets rijdt vragen we 12e per meerijdende persoon. Schrijf je tijdig in, vol is vol. Uw bijdrage in de onkosten voor de bus stort je op rekeningnummer 733-3182944-16 met vermelding “20 km Brussel” Alle info bij Jan Hendrickx, Loenhoutseweg 25 2320 Hoogstraten telefoon 03/314.39.66. Hendrickx.j@skynet.be

58 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 58

23-4-2009 13:40:57

T s ( m h H m t z e e d c p

D e

U

M b e r

E r e d d fi n k b

D m o k A o t

H i h p o F I o v e

E B e


p . ,

e

n t

. , e

-

n

sport

Rallycross

Jos Sterkens primus in Lydden Hill (GB) Tijdens het paasweekend werd in het Britse Lydden Hill de openingswedstrijd van het Europese rallycrosskampioenschap verreden. Jos Sterkens (Minderhout) trad hier aan in de Divisie 2, de vroegere Rallycross Cup, met enkel achterwielaangedreven auto’s. Zijn Fiësta van vorig jaar heeft hij ingeruild voor een Ford Focus. Het concept bleef hetzelfde, maar de auto heeft een langere wielbasis wat meer stabiliteit met zich meebrengt. En deze overstap bleek de juiste keuze te zijn, want Jos bewees in Engeland dat de concurrentie rekening met hem zal moeten houden. De reeksen verliepen vrijwel feilloos en leverden hem een pole position en de A-finale op. Ook deze finale verliep probleemloos en leverde Jos de eerste overwinning op. “Deze eerste zege van het seizoen doet enorm veel deugd en geeft hoop op de Europese titel in Divisie 2. De concurrentie zal in de loop van het seizoen nog wel toenemen maar deze punten nemen ze me al niet meer af”, aldus Jos Sterkens. De volgende wedstrijden worden verreden in Portugal (Montalegre) op 2 en 3 mei en in Frankrijk (Alencon) op 9 en 10 mei. (PegSter)

Ultraloop

Honderd voor Pat Leysen MINDERHOUT – Velen dromen ervan, eens de jeugdjaren tot het verleden behoren, om toch nog sportief actief te blijven of het terug te worden. De ene doet dit en de andere doet dat, maar hier en daar zijn er van die witte raven die pas later op sportief vlak pas echt goed gaan uitblinken.

e -

Eén ervan is zeker Pat Leysen, de ultra-lopende schooldirecteur van Scharrel Minderhout. Ook hij begon, zoals zovelen, als voetballer, maar zijn echte capaciteit bleek toch nog het looptalent te zijn. En dan nog wel op de lange afstand. Zijn eerste marathons (42,195 km) dateren van 1993 en daar haalde hij de goeie middenmoot, maar naarmate de jaren verstreken, finishte hij regelmatig onder de magische 3 uur-grens. En daar bleef het niet bij, en, hoe kan je het beter uitdrukken, het werd hoe langer hoe gekker. Loopwedstrijden van 50 km, 57 km en 63 km bleken een goede voorbereiding te zijn voor de 100 km.

m

Deze ultralopen bleken dan weer een goede opstap te zijn voor het summum van de ultra: de 24 uur-loopwedstrijden, waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk kilometers af te malen. In 2008 won hij het Belgisch kampioenschap in Schaarbeek en legde zomaar eventjes 230,820 km af. Alles bij elkaar heeft deze kampioen zijn aantal marathons en ultralopen ondertussen gebracht op het magische getal van 100, te weten 83 marathons en 17 ultra’s.

g n

r

e m

g

Honderd wedstrijden van dergelijk niveau in een tijdsbestek van 15 jaar is weinigen gegeven. Hier en daar kom je ze wel eens tegen, maar dat is hoogst uitzonderlijk. De jaren 2003 en 2004 waren topjaren waarbij respectievelijk 13 en 16 marathons werden uitgelopen. Pat reisde niet alleen om te leren, maar ook om te lopen. Zo kwam hij aan de start in Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Zweden, Canada en Ierland. Om de kaap van 100 te vieren organiseerde Pat een pasta-party op vrijdag 27 maart voor de naaste familie en voor zijn (loop-)vrienden van vroeger en nu. Er werd heel wat bijgepraat, want elke loper heeft wel een verhaal te vertellen. En zo duurde deze ontmoeting buten categorie tot in de vroege uurtjes. Bij deze nogmaals een dikke proficiat aan het adres van deze ultra-atleet en veel succes met de volgende honderd!

MEI 2009 - 59

DHM_mei_289.indd 59

23-4-2009 13:40:57


sport

Springindoors

Prijs van de Stad Hoogstraten Tijdens de wintermaanden wordt er door de ruiters en de ponyruiters van het Gewest Hoogstraten gestreden voor de prijzen van de Stad Hoogstraten. Dit is een regelmatigheidscriterium en bestaat uit 4 gewestelijke springindoors met telkens een voormiddag- en een namiddagwedstrijd. Deze wedstrijden tellen ook mee als selectie voor de provinciale indoor. Geen maat op Jan Stoffelen De prijzen van de stad Hoogstraten werden uitgereikt door Schepen van sport Tinne Rombouts. Bij de paarden was Jan Stoffelen uit Minderhout in de klasse Zwaar, de hoogste klasse, duidelijk de beste. Met An Bingo op een eerste plaats en Bulgarie op plaats drie mocht hij uiterst tevreden zijn. Jans prestatie was bovendien zeer uitzonderlijk, want hij won in de hoogste klasse alle wedstrijden. Wim Vinckx uit Meer nestelde zich met zijn paard Rivella netjes op plaats 2.De klasse Midden was Meers getint. Dirk Vinckx won met Chador., Broer Wim (Uptricia) werd 2de en Jef Aerts (Balerina) 3de. Dries Van Der Linden (W.Rubertha.71) uit Hoogstraten won in de klasse Licht voor Eveline Michielsen (Delphine) uit Meerle-Dreef en Guy Lauryssen (Domino B) uit Meer.De ruiters uit ons gewest hebben bovendien zeer sterk gepresteerd op de provinciale en nationale kampioenschappen indoor springen. Jan Stoffelen heeft bewezen dat hij in LRV één van de absolute toppers is. Op het Provinciaal Kampioenschap veroverde hij plaats 1 (An Bingo) en 2 (Bulgarie) in de hoogste klasse. Jan bewees hiermee dat hij in het gewest niet toevallig de beste was. Bovendien presteerde het Gewest Hoogstraten in de intergewest-wedstrijd uitstekend. Veel beter dan een eerste plaats kan je trouwens niet presteren.Op het nationaal kampioenschap werd Jan Stoffelen als topfavoriet naar voor geschoven. Bulgarie werd door kenners aan de kant aanzien als één van de best springende paarden van het hele concours. In een spannende barrage moest Jan Stoffelen enkel zijn meerdere erkennen in de ervaren ruiter Walter Van Massenhoven uit Schoonbroek. Zo werd Jan dus knap 2de met Bulgarie.

ren uit Meerle-Dreef was de beste. Ze ging aan de haal met zowel de eerste als de derde plaats. Loes Leenaerts uit Minderhout strandde op een mooie tweede plaats.Na 8 wedstrijden was in de klasse DL Sofie Christianen uit Meerle-Dreef de meest regelmatige voor Nathalie Voeten uit Meer en Evi Bolckmans uit Minderhout. Ook hier dus echte girlpower…! In CM pakte Loes Leenaerts

zowel de eerste plaats als de tweede plaats met haar pony’s Jay en Django. De derde plaats was voor haar Minderhoutse collega Ward Revyn; de vrouwenhegemonie doorbroken…! De klasse CL werd gewonnen door Kaat Brosens uit Wortel voor Sofie Christianen uit MeerleDreef en Sietske Kennes uit Minderhout. Girls girls girls…! Een speciale vermelding voor Kaat Brosens uit Wortel in de klasse B Licht. Er stond geen maat op Kaat: ze eindigde eerste met Felicity, tweede met Sjalon en derde met Ten Ankers Bileander. What a girl! De ponyruiters deden het ook uitstekend op de provinciale en nationale kampioenschappen. In de klasse CM werd Loes Leenaerts uit Minderhout zowel provinciaal als nationaal kampioen en Ward Revyn uit Minderhout werd in deze klasse derde op het provinciaal kampioenschap. Ward mocht op het nationaal kampioenschap ook mee op het podium en legde daar beslag op de tweede plaats. Elke Vermeiren uit Meerle-Dreef haalde in de hoogste klasse van de pony’s DM een mooie tweede plaats op het nationaal kampioenschap.Ook de toekomst lijkt dus verzekerd. (Piet Desmedt)

De winnaars van de verschillende klassen met v.l.n.r. Dries Van Der Linden (Licht), Dirk Vinckx (Midden), Jan Stoffelen (Zwaar), schepen Tinne Rombouts

Ponyrijden voor het plezier en toch strijden voor nationale eer en glorie… Bij de ponyindoors kunnen de beginnende ruitertjes ervaring opdoen door spelenderwijs een laag parcours af te werken. Mooi om zien, hoe sommige mama’s of papa’s mee huppelen over de eerste sprongetjes van zoon- of dochterlief.Bij de combinaties die meedoen binnen wedstrijd zijn er vijf reeksen die meedingen voor de prijs van de Stad Hoogstraten. In DM, de hoogste klasse was het podium vrouwelijk getint. Elke Vermei-

60 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 60

23-4-2009 13:40:58

E

M e d 5 M h b o

K

I d n S t V m i w a B w v w M v e e w t Z d w o d r u F d D C C M p o r w b R A L v z p


s

s

sport

Eventing in de Blauwbossen

Nationaal kampioenschap LRV eventing in internationaal kleedje

d r

MINDERHOUT - “Bij ons is ’t feest, bij ons is ’t feest, bij ons is ’t feest en wette waarom, wette waarom dat we vieren, wette waarom da wij dat doen?” Dit jaar vieren wij als LRV- club Sint-Clemens Minderhout ons 50-jarig bestaan. Met de organisatie van het Europees Kampioenschap LRV in 2003 in het achterhoofd, gingen er de voorbije jaren meer en meer stemmen op binnen ons bestuur om nog eens een “grote wedstrijd” te organiseren en op zaterdag 16 en zondag 17 mei 2009 is het zo ver!

t

Karin aan de start

Afwisselend parcours

Internationale delegaties zullen dan de weg naar de Blauwbossen “GPSsen” voor hun internationale wedstrijd. Wedstrijden zoals de Olympische Spelen en Badminton krijgen door de internationale paardenfederatie sterren toebedeeld. Vooraleer je als combinatie naar de Spelen kan moet je je uiteraard eerst bewijzen in de lagere internationale klassen. In Minderhout zal er zowel een internationale wedstrijd 1 ster (CIC *) als een CIC ** georganiseerd worden. Binnen de CIC* verwachten we zowel toppers in wording, als combinaties die eens willen proeven van een internationale wedstrijd en voor wie deze wedstrijd de ultieme uitdaging wordt. Vanuit Minderhoutse hoek noteerden we alvast inschrijvingen van Sarah Van Hasselt, Lisa Sabbe, Tine en Greet Van Mieghem, Carl Bouckaert en onze eigen leading lady Karin Donckers. Binnen de wedstrijd CIC** kunnen we een fantastisch initiatief aankondigen: de deelnemers van de klasse Zwaar zullen hun wedstrijd geïntegreerd zien in de CIC**.Er zal wel een aparte uitslag gemaakt worden voor het kampioenschap Z LRV.Met het oog op het Europees Kampioenschap LRV later dit jaar een uitstekende test. Favorieten naar voren schuiven? Als ruiters zoals Stefaan De Smet uit Bassevelde, Bart Hermans uit Kasterlee of Frederik Smet uit Kieldrecht-Vrasene meedoen, dan weet je dat die voor de overwinning gaan. Dat de beste mogen winnen… Concurrenten voor de overwinning binnen deze CIC** kunnen van “heinde en verre” komen. Misschien moeten ze helemaal geen verre verplaatsing maken, want deze wedstrijd staat bij onze olympische ruiters Karin Donckers en Joris Van Springel al aangestipt op de agenda. Zij willen uiteraard graag schitteren op Belgische bodem. Of misschien klinkt het Wilhelmus als Raf Kooremans als primus uit de strijd komt… Als Raf geselecteerd wordt via LRV, kan hij zelfs LRV kampioen worden…!Ook de combinaties van de klasse Midden, Licht en Beginnelingen zullen strijden om de titel van nationaal kampioen eventing.

Afhankelijk van het aantal inschrijvingen zal de dressuur voor de Internationale Wedstrijden CIC** en CIC* zaterdag afgewerkt worden.Op zondag rijden de klasse M, L, B en eventueel enkele combinaties in de klasse Z vanaf 09.00 u hun dressuurproef. Deze opgelegde proef, waarbij de combinaties enkele basisbewegingen onder de knie moeten hebben is zeker geen evidentie met goed getrainde paarden die vaak hoog in het bloed staan. De uitslag in de dressuur is meestal een goede aanwijzing voor de einduitslag, maar zeker geen definitieve uitslag… . Vanaf ongeveer 10u start de cross-country. Dit is het gedeelte waar zowel paarden en ruiters het meest naar uitkijken. In Minderhout staat er traditioneel een zware maar faire cross van ongeveer 3,5 km op het programma. Op dit natuurtraject krijgen de combinaties enkel veilige vaste hindernissen voorgeschoteld. Het parcours is een afwisseling van dikke bomen, hagen, grachten, opsprongen, afsprongen, watercombinaties en andere technisch moeilijke hindernissen. Dit wordt gereden in een snelle galop en de rechte

.

s

k

lijn is altijd de snelste weg, maar ook de moeilijkste. Het vermogen van je viervoeter kunnen inschatten, het aanvoelen van het moment, het wederzijds vertrouwen,… er zijn zoveel factoren die aan de basis liggen van een goede of minder goede terreinrit. De parcoursbouwer heeft nooit de intentie om zoveel mogelijk weigeringen uit te lokken, maar streeft uiteraard naar een fair, doch selectief parcours…! Na de cross-country worden alle paarden veterinair gekeurd, zodat enkel de fitte viervoeters in de afsluitende jumping aantreden. Zonder organisaties kunnen er uiteraard geen kampioenen zijn en ook daar is onze Minderhoutse club niet aan haar proefstuk toe. Het samen werken, het samen opbouwen van de crosshindernissen, het samen voorbereiden van de wedstrijden is en blijft een belangrijk element in ons verenigingsleven. Zaterdag 16 mei en zondag 17 mei 2009 worden opnieuw hoogdagen voor onze club. Of eventing de zwaarste discipline is binnen de paardensport, is moeilijk meetbaar. Het is in ieder geval de meest veelzijdige discipline en in Minderhout wordt wel eens gezegd dat je pas echt paard gereden hebt wanneer je in de startbox hebt gestaan…! Ook de kinderen worden niet vergeten en voor hen voorzien we o.a. een gratis springkasteel met trampoline. Voor kinderen t.e.m. 15 jaar is de inkom ook gratis!

“Daarom is ’t feest, daarom is’ feest, daarom is ’t feest, Nu wette waarom, wette waarom dat we vieren, Wette waarom dat wij da doen…” Info: www.blauwbossenruiters.be (Piet Desmedt)

verhuur & producties geluid - licht - projectie rigging - podia - distri

feesten & party’s huwelijk tot jubileumfeeest fuiven - bals - guest-DJ’s verjaardags- of teerfeest personeels- of pensioenfeest van vatje tot megaparty Minderhoutsestraat 54 - 2322 Minderhout - Hoogstraten www.music-services.be - info@music-services.be Dinsdag tot donderdag: van 09.00 tot 12.30 u. en van 13.00 tot 18.00 u. Vrijdag en zaterdag: van 08.30 tot 16.00 u. Donderdagavond: van 19.00 tot 22.00 u. Zondagmorgen: van 10.00 tot 12.30 u. (op afspraak en terugleveringen)

MEI 2009 - 61

DHM_mei_289.indd 61

23-4-2009 13:40:58


SPORT

Vijf kampioenenploegen voor Tafeltennisclub MINDERHOUT - Nu alle wedstrijden gespeeld zijn en de punten geteld, kan het bestuur van de Minderhoutse tafeltennisclub terugblikken op een fantastisch seizoen, waarin verschillende ploegen konden doorstoten naar de top van het klassement. Maar liefst 5 van de 8 herenploegen legden beslag op de eerste plaats. En ook de jeugdspelers lieten mooie dingen zien, 2 van de 5 ploegen speelden kampioen. “Na onze groei van vorig seizoen en de sportieve resultaten van dit jaar wordt het misschien eens tijd om mee te dingen naar de titel van “Hoogstraatse sportclub van het jaar”, aldus penningmeester Franck Van Bavel. (DV) Een overzicht :

SENIOREN in de Vlaamse Tafeltennis Liga: 2de Prov. B Zoersel B Virtus A Geelse B Minderhout A BASF Kapellen C Gierle F Antonius C Nijlen A Schoten C Mepp Stegeta C Rijkevorsel B Berlaar F 5de Prov. C Minderhout D BASF Kapellen I Berlaar H Hallaar F Gierle N Borsbeek D AFP Kobelco L Nijlen E Gierle O Kobelco Hob. O

Ptn. 42 39 34 31 24 21 21 16 14 10 10 2 Ptn. 35 30 26 23 22 14 13 7 5 5

4de Prov. D Minderhout B Borsbeek C Zoersel E Hulshout B Arendonk B Hallaar D Gierle K Nijlen C Berlaar G St. Lenaarts A AFP Kobelco J Geelse F 5de Prov. E Minderhout E Antonius G Dessel A Lille C Mepp Stegeta E Zoersel F Gierle Q Retie D AFP Kobelco P Geelse G

De Heren B-ploeg v.l.n.r. Paul De Meester, Dirk Vervoort, Robin Pelckmans en Niels Maes

Ptn. 40 37 28 27 26 20 19 19 18 15 12 3 Ptn. 30 30 27 26 22 19 10 8 7 1

4de Prov. C Minderhout C Stemat A BASF Kapellen F Lille B AFP Kobelco H Nodo H Geelse E Mepp Stegeta D Hallaar E Rijkevorsel C ‘O4 C Gierle L

Ptn. 39 37 31 24 24 20 19 18 16 16 16 4

5de Prov. D Minderhout F Nuclea A Wommelgem B Kobelco Hob. N Retie C bp A Gierle P Berlaar I AFP Kobelco O Nijlen F

Ptn. 32 30 29 26 17 16 14 9 4 3

De Heren C-ploeg v.l.n.r.: Yorick Michiels, Boris Voorspoels, Jorik Rombouts en Ruben Van Dijck

62 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 62

23-4-2009 13:40:59

J


k

SPORT

SENIOREN in de Katholieke Tafeltennis Liga 4de Prov. C Bevel F Koningshof I St. Antonius P BASF Kapellen D Nodo I Hendricus G Bart Merksem F Virtus E Stabelino E Leugenberg H Minderhout B 9de Prov. A Heikant D Ekershof-Asters C St. Antonius J Kontich D Bart Merksem C Borsbeek F Minderhout A St. Antonius L Koningshof F Henricus E ’s Gravenwezel G

Ptn. 35 32 29 28 22 21 16 12 11 8 6

Veel belangstelling voor de Scheldeprijs HOOGSTRATEN – Woensdag 15 maart werd de Scheldeprijs gereden en net zoals de vorige jaren lag Hoogstraten op het traject van de wielrenners. Tom Boonen & co reden door alle deeldorpen van de fusiegemeente. Vanuit Loenhout kwamen ze via de Terbeeksestraat Meer binnengereden.

Daarna volgden Meersel-Dreef, Meerle, Minderhout, Hoogstraten en Wortel. Vooral in het centrum van Hoogstraten was de belangstelling voor de wielerkaravaan bijzonder groot. De meest fanatieke supporters reden na de doortocht van de renners in Hoogstraten naar Rijkevorsel om ze daar een tweede keer toe te juichen.

Ptn. 38 36 27 23 19 18 16 14 14 11 4

JEUGD Afdeling 1 Super Play Off Nodo A Sven A Minderhout A Kobelco Antw. A Kobelco Hob. A Nodo B

Ptn.

Afdeling 2A Play Off Minderhout B Gierle B Mepp Stegeta A Kobelco Hob. C Berlaar B Kobelco Ant. C

Ptn.

Afdeling 3A Play Off Minderhout D Mepp Stegeta B Minderhout C Stemat B Gierle D St. Antonius C

Ptn.

Afdeling 3B Play Off Blue Rackets A Sven C Berlaar D Minderhout E Mepp Stegeta C Kobelco Hob. D

Ptn.

17 13 12 6 5 3

Hier rijdt Tom Boonen nog vooraan in groep. In de eindspurt kwam hij ten val en het was Alessandro Petacchi die de Scheldeprijs won.

18 14 12 9 6 1

18 14 12 10 6 0

16 16 15 5 4 4

MEI 2009 - 63

DHM_mei_289.indd 63

23-4-2009 13:41:00


sport

Mooie wandeldag

WORTEL / HOOGSTRATEN - Op zaterdag 18 april organiseerde Nordic Walking Hoogstraten de tweede editie van haar ‘Koloniale Om-

zwervingen’. Nordic walkers maar ook andere wandelaars konden kiezen uit wandelingen van 4, 6, 10 of 20 kilometer. Volgens de deelnemers

stuk voor stuk mooie tochten die bovendien zeer duidelijk werden afgepijld. Het lenteweer was van de partij en de afwezigen hadden nu eens echt ongelijk! Doorheen het jaar wandelt Nordic Walking Hoogstraten iedere zondagvoormiddag en in de lente en de zomer ook op donderdagavond. In mei wordt er op donderdag gewandeld in de Elsakker in Meerle (7/5), de Hoge Bergen/Ekstergoor in Sint-Jozef (14/5), de Buisse Heide in Zundert (21/5) en in Castelré (28/5). Op zondag wordt dat opnieuw de Elsakker (3/5), vervolgens de Krochten en de Goren in Meer (10/5), de Strijbeekse Heide (17/5), de Blakheide in Beerse (24/5) en Maxburg in Meer (31/5). Wil u meedoen met de Nordic Walk? Neem gerust contact op met Johan Hereijgers, 03/315.76.58 of johan_hereijgers@hotmail.com. (dh)

Artistieke Gymnastiek Dames In een organisatie van ’t Spagaatje Hoogstraten in samenwerking met Gymnastiek Federatie Vlaanderen vond op 14 en 15 maart de provinciale voorronde Antwerpen plaats waarin enkele ’t Spagaatmeisjes een mooi resultaat wisten neer te zetten. V.l.n.r. Michelle Bevers, Carolina Ameling, Kendra Van Den Broeck

M G n E k v m n e w s E p

B m z k b a z T l

U i k h v D k 1 D e n d

D

D m v h G Z w o V W n k h m

64 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 64

23-4-2009 13:41:01


jong gezegd

SIMON ZEGT Simon Den Haerynck is 22 jaar. Hij woont in Hoogstraten en studeert in Antwerpen: Engels, Toneel, Film- en Literatuurwetenschappen. Een kort nieuwsbericht roept bij hem meer dan een aantal vragen op.

s

g e

r t

e n

f

-

e

-

Maandag 30 maart. Tussen de 5 en 10 graden. Gedeeltelijk zonnig, met meer bewolking in de namiddag. Er is blijkbaar een site op komst (www.stopkinderporno.be of zo) die de namen en foto’s van pedofielen op internet gaat zetten, zodat mensen namen en gezichten op misdrijven kunnen plakken. Het concept is overgenomen van een soortgelijke site in Nederland, waar je gewoon je dorp moet ingeven en dan berekent de site of er een pedofiel in je omgeving woont. Er is dus iemand die denkt op deze manier het publiek een veiliger gevoel te geven op straat. Beste Hoogstratenaren, laten we alstublieft niet meedoen aan deze dampende hoop onzin. Gezichten plakken op situaties is sowieso al verkeerd, laat staan deze informatie rondbazuinen bij het grote publiek. Het grote publiek, dat zich angstvallig wil beschermen tegen zichzelf, tegen zijn eigen verkeerd begrepen regels en ideeën. Tegen iedereen die ‘niet helemaal aan onze idealen voldoet’. Maar waar zijn de grenzen? En wie

bepaalt ze? En de grenzen van wat nu ook alweer? Kijk, ik ga er altijd van uit dat elke generatie de jeugd krijgt die ze verdient. Kinderen worden nu eenmaal in een bepaalde omgeving geboren en passen zich aan; ideologisch, materieel en emotioneel. Of ze weigeren zich aan te passen en ze gaan er tegenin. Of ze weten het niet goed, leggen verkeerde verbanden, en dat komt bij sommigen dan vroeg of laat bovendrijven. Zo denk ik dat het gaat. En dat heeft in mijn visie niks te maken met stand, ras, geaardheid, beroep of vreemde hobby, en al zeker niet met een gezicht. Dat is de manier waarop de natuur werkt. Hoe fanatiek we ook proberen van dat gigantische proces in kleine hokjes te verdelen met een gezicht, dat gaat niet stoppen, dat gaat zelfs niet merken dat wij er iets aan proberen te doen … Zeg dat Simon Den Haerynck het gezegd heeft. Wat wil je eraan doen? Hoeveel wil je eraan doen? En met hoeveel moeten we in godsnaam zijn om echt een verschil te maken? Veel vragen, ik weet het. Dat zijn zo van

die dingen waar ik aan moet denken als ik moet wachten op warm water in de douche. En wie heeft in godsnaam deze hele onderneming toegestaan? Heeft iemand daar iets van gelezen in de krant? Post voor aangekregen? Een korte boodschap in je hotmail-inbox? Een sms misschien? Emoticon? Nee, een klein bericht in de krant, nadat de beslissing al is genomen. En natuurlijk met een online bijgevoegde link naar de site, zodat iedereen eens lekker online op pedofielenjacht kan gaan‘om te helpen de streek netjes en gezond te houden voor onze kinderen’ (NU OOK MET FOTO’S). Meer zelfbevestiging dan wat anders, lijkt mij zo. Kijk, als ik mij in Hoogstraten op een zaterdagnacht naar huis begeef, ontmoet ik ook vage types van allerlei pluimage, maar moet mijn beeld dan veranderen van iemand als ik wist dat hij ooit heeft gezeten voor pedofilie? Mocht ik een 16-jarige rondborstige dochter hebben, hij zou in elk geval op zaterdagavond niet mogen babysitten, dat lijkt me logisch, maar zou hij nog aan een job kunnen geraken na zijn vrijlating? Zou je hem aannemen? Ondanks het feit dat je eigenlijk alleen maar naar www.stopkinderporno.be bent gesurft ‘veur is efkes te zien’? Meer vragen… De plezantste zijnde, uiteraard: ‘Waar trekken we de lijn voor onze onverzadigbare honger naar informatie?’ Kunnen we binnen 50 jaar lukraak online strafbladen opvragen? Stof tot nadenken, ik hou in elk geval mijn hart vast.”(sdh)

U kent het ondertussen wel: Wie zichzelf herkent in het omcirkelde hoofd op de foto wint een boekenbon van 12,5 euro. Ook de herkenners van het kopje komen bij lottrekking in aanmerking voor een dergelijke boekenbon. Dus wie wil meespelen: Geeft de naam van het kopje en zijn eigen naam en adres door voor de 10de van de maand, hetzij via een briefkaart aan DHM – Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten of via een e-mail: kopje@demaand.be Maar vergeet niet: naam en adres te vermelden. Zie ook www. demaand.be.

De uitslag van de vorige maand: De sportievelingen die op de opgave van vorige maand staan zijn (waren?) leden van de turnkring van Meerle. Het kopje dat zich in het cirkeltje heeft weten te wringen is dat van Evi Goetschalcks, Terbeeksestraat 40b in 2321 Meer. Zij gaf in die tijd les aan een bende keitoffe vrouwen van Meerle. De eerste bon sturen we dan ook richting Meer. Voor de tweede bon werd het wat moeilijker. Wanneer ook “de bond van de kroostrijke gezinnen” gaat deelnemen maken zij natuurlijk meer kans om te winnen. Toch was het een onschuldige hand die, uit de 16 inzendingen die ons toekwamen, het lotje van Arne Hendrickx, Burg. Gle-

nissonstraat 21, 2328 uit de urne haalde. Arne, veel leesplezier zouden wij zeggen.

Opgave voor deze maand: Voorafgaand aan deze foto ontspon zich volgend gesprekje: “Allez zeg, fietsen met zulk een weer?” – “Afspraak is afspraak” – “Vooruit we zijn er mee weg.” - “Wie mij lief heeft volgt

mij, ik zal wel kop trekken. Ik ben trouwens de enige met een plan van waar we naartoe rijden.” Kop trekken en kopje ligt dicht bij elkaar, dus ditmaal een boekenbon waard. Maar voor wie is de tweede? (pdn)

Met medewerking van Standaard Boekhandel - Hoogstraten MEI 2009 - 65

DHM_mei_289.indd 65

23-4-2009 13:41:01


agenda

Z D v I 199

TENTOONSTELLINGEN Zaterdag 23 en 30 mei, zondag 24 en 31 mei en maandag 1 juni JOS MARTENS, 90 jaar Levenskunstenaar van 14 tot 18 uur in zaal St.-Cecilia. Zondag 31 mei en maandag 1 juni FOTOGROEP ’t SLOT in jeugdhuis ’t Slot, Worteldorp, telkens van 10 tot 18 uur

Uw activiteiten in De Maand? Meld het ons

redactie@demaand.be

Zaterdag 16 mei STATIE ‘K WIST’T-QUIZ, algemene quiz om 20 uur in zaal Pax. Info fonsjacobs@telenet.be Zondag 17 mei OPENDEURDAG VITO vanaf 9 uur. Zondag 17 mei WIELERTOERISTENTOCHT over een afstand van 80 km. Vertrek om 8 uur aan café De Gelmel. Info 0497 94 01 86

Tot 21 juni POL MARA, tentoonstelling in het Stedelijk museum, Begijnhof 9. Geopend van woensdag t.e.m. zondag van 14 tot 17 uur. Info 03 314 65 88 of museum@hoogstraten.be

Vrijdag 22 en zaterdag 23 mei FUIF-2-DAAGSE in het stadion van HVV, telkens vanaf 19 uur. Organisatie en info: HVV 03 314 38 58.

Tot 30 augustus HOOGSTRATEN ONDERSTEBOVEN, tentoonstelling met foto’s van Louis Geets in de Laermolen. De tentoonstelling is geopend tijdens de bezoekuren van molen (zie agenda)

Z P h c

Z O h O

Z B C I

Vrijdag 29 mei BOERENGOLFFIETSTOCHT vertrek om 10 uur aan de kerk. Organisatie VIVA-Sportiva Antwerpen.

CURSUSSEN Van 7 mei tot 19 mei EENVOUDIGE FOTOBEWERKING, drie lessen van telkens drie uur. Inschrijven in de Bib

HOOGSTRATEN Zaterdag 2 mei 20 JAAR BURGEMEESTER, viering van Arnold Van Aperen georganiseerd door de Kristelijke Volks Belangen (KVB) in sporthal De Zevensprong. Zaterdag 2 en zondag 3 mei ZOMEROPENDEURDAGEN van de Hoogstraatse winkeliers Donderdag 7 mei FIETSAVOND georganiseerd door KWB Hoogstraten, vertrek aan zaal Pax om 19 uur. Info: 03 314 40 01 Zondag 10 mei OPENDEURDAG KLEIN SEMINARIE vanaf 13 uur. Info: 03 340 40 40 Maandag 11 mei LEROY JONES om 20 uur in zaal St.-Cecilia. Organisatie en info: The Marckriver New Orleans Jazzclub tel 03 314 67 08 Dinsdag 12 mei THEEDEGUSTATIE om 14 uur in de Bib, onder de leiding van Staf Mertens. Inkom 5 euro. Info 03 314 32 61 Dinsdag 12 mei THEE MET HIMALAYA Greet Van Thienen vertelt om 20 uur in de Bib. Inkom 2,50 euro. Info 03 314 32 61.

200

MEER Van vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 mei CHIROWEEKEND met op vrijdag zware bieravond, op zaterdag kinderfuif en op zondag kippenfestijn en estafetterace bij het Klooster. Zondag 3 mei KUNST- & LENTEMARKT vanaf 9 uur in de Donckstraat en de omgeving van het Klooster. Info: 03 315 86 80. Zondag 10 mei GARAGEVERKOOP van 9 tot 15 uur. Organisatie en info KWB 03 315 03 37

66 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 66

23-4-2009 13:41:03

Z O u

Z O 1

Z M M B V k t


0

d

agenda

MEERLE

WORTEL

Zondag 3 mei DEMONSTRATIE TURNKRING MEERLE vanaf 13.30 in de turnzaal op het Gemeenteplein. Info: 0477 59 51 14

Vrijdag 1 april KOETSENTOCHT vanaf 9 uur, door de dreven van de kolonie. Organisatie en info: Menk 0472 60 40 77

Zondag 10 mei PIERENDAG, Spel zonder grenzen om 13 uur op het Gemeenteplein. Organisatie en info: Feestcomité parochiezaal 0486 71 70 33.

Donderdag 30 april Vrijdag 1 en zaterdag 2 mei Donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 mei DE MUSICAL FRANKENSTEIN door het Toneelgezelschap Tinello en kamerkoor Vialta, om 20 uur in het Casino. Info 03 314 34 36 of miekevervloet@skynet.be

Zondag 24 mei OPENDEURDAG KEGELEN vanaf 13 uur in het kegellokaal, Voort 38. Organisatie en info: OKRA 03 315 79 43 Zaterdag 30 mei BINGO-AVOND ten voordele van Fanfare SintCecilia, om 20 uur in de parochiezaal Ons Huis. Info 03 315 06 58

V

-

www.jumpy-springkastelen.be

198

MINDERHOUT

Zondag 10 mei VROEGEVOGELWANDELING vertrek om 6 uur aan De Klapekster. Info Natuurpunt 03 315 02 45

Zaterdag 9 mei LESWOODSTOCK met optredens van verschillende live-groepen om 21 uur in De Kuip in Minderhoutdorp. Organisatie en info: KLJ 0472 53 99 35

Donderdag 14 en vrijdag 15 mei DE MUSICAL FRANKENSTEIN door het Toneelgezelschap Tinello en kamerkoor Vialta, om 20 uur in het Casino. Info 03 314 34 36 of miekevervloet@skynet.be

Zaterdag 9 mei BRUNCH om 10.30 uur in De Kuip in Minderhoutdorp. Organisatie en info: KLJ 0472 53 99 35.

Zaterdag 16 mei SOLIDARITEITSQUIZ om 20 uur in de parochiezaal. Organisatie KWB Hoogstraten. Info jef.vinckx@telenet.be

Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 mei RUITERTORNOOI & EVENTING in de Blauwbossen. Vrijdag om 16 uur, zaterdag en zondag vanaf 9 uur. Organisatie en info: Ruiterij SintClemens 03 315 92 62

Zondag 17 mei DE MUSICAL FRANKENSTEIN door het Toneelgezelschap Tinello en kamerkoor Vialta, om 16 uur in het Casino. Info 03 314 34 36 of miekevervloet@skynet.be

Zondag 31 mei TREKKER-TREK, wedstrijd voor landbouwtractoren vanaf 10 uur op de terreinen van MVV. Info 03 315 03 21

40 jaar ’t Slot Donderdag 21 mei STAND-UP COMEDY met Xander De Rycke en Thomas Smith Vrijdag 22 mei LIVE OPTREDENS van You Raskal You, Team William en Balthazar.

MEERSEL-DREEF

Zaterdag 23 mei 90’s NOW, dance, rock, pop, hiphop, reaggae, R&B

Zondag 3 mei OPENDEURDAG MEERSELMOLEN vanaf 10 uur. Info: 03 315 95 56

Zondag 24 mei BEZOEK aan Brouwerij “De dochter van de Korenaar”

Zondag 3 mei OPENDEURDAG SINT-LUCIAKAPEL vanaf 14 uur. Info: 03 315 78 70. Zaterdag 9 mei MOTORTOERTOCHT georganiseerd door MC Op Dreef. Start en aankomst bij Café Den Bud. Vertrek tussen 12.00 en 14.00 uur, afstand 150 km, met roadbook en GPS. Meer info: Jef Jacobs, tel. 03 315 73 64 of mcopdreef@telenet.be

Woensdag 27 mei ZIEKENZORG uitstap naar Postel. Inschrijven voor 18 mei en info: 03 314 68 57. Vrijdag 29 en zondag 31 mei BOEKLANCERING & EXPOSITIE van het boek ‘Contact’ van Carie van der Kloot. Vrijdag om 19 uur, zondag om 14 uur in de woning van architect Tom Verschueren, Worteldorp 7. Info 03 314 92 12

MEI 2009 - 67

DHM_mei_289.indd 67

23-4-2009 13:41:04


BRAND/ONGEVAL

100

Noodhulp 03 314 42 43 Administratie en Ziekenvervoer

03 314 32 11

TANDARTSEN Uitsluitend zaterdagen, zondagen en feestdagen van 11 tot 12 uur en van 18 tot 19 uur. Tel.nr. 090 556 259 (0,50 euro per oproep).

HUISARTSEN Van maandag tot donderdag van 19 tot 8 uur ’s morgens 03 314 28 18. Vanaf vrijdagavond, tijdens het weekend en op feestdagen 014 41 04 10 van de huisartsenwachtpost regio Turnhout.

Wild & Gevogelte

STOFFELS Kip aan ‘t spit

bvba

din., woe., don., vrij. & zat. Heimeulenstraat 20 - 2328 Hoogstraten (Meerle) Tel. 03 / 315 70 16 Winkel open van 9 u. tot 18 u. Zondag en maandag gesloten 144

LOKALE POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

DE KIKKERPRINS www.dekikkerprins.be

Van Aertselaerstraat 7, Hoogstraten

APOTHEKERS NACHTDIENST

Tussen 23 uur en 9 u ’s morgens BEL 0900 10-500

WACHTDIENST handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken Desmedtstraat 5, 2322 Minderhout Tel./Fax: 03 / 314.71.34 203

THUISVERPLEGING WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014.61.48.02. DE VOORZORG, 24 op 14 uur. tel. 014.40.92.44.

Zelfstandige verpleegkundigen: Heidi Van Otten 0486.37.45.27 – 03.314.10.18, Lia Geerts 0498.64.53.80, Nele Segers 0494.92.32.27, Els Koyen 0476.43.07.55 en Sofie Dictus 0498.07.62.68. Vera Haest 03.314.38.39 en May Van Doninck 03.314.30.48. Lou Van Bouwel 03.314.41.50. – 0473.81.02.03, Ilse Van Bouwel 03.314.80.68. – 0497.92.20.00, Kristel Rombouts 03.314.10.85. – 0474.26.14.41 en Mia Vervoort 0478.42.49.34. Kathelijne Adams 03.309.27.84 en Anja Krols 014.70.42.72. Joris Buyle 03.314.13.08. Kris Swaenen 03.314.24.39. Johan Adams 03.314.17.31. Edith De Busser, 03 315.47.18 / 0477 17.58.06

Van 27 tot en met 30 april APOTHEEK LIECKENS, Dorp 24-25, Rijkevorsel. tel. 03 314 60 38 Van 1 tot en met 7 mei APOTHEEK ROMBOUTS, Worteldorp 11, Wortel. tel. 03 314 38 68 Zaterdag 5 mei van 9 tot 12.30 uur APOTHEEK BROSENS, Meerdorp 61, Meer. tel. 03 315 77 73 Van 8 tot en met 14 mei APOTHEEK DERVEAUX, Kerkstr 20, St.-Jozef Rijkevorsel. tel. 03 312 12 20 Zaterdag 9 mei van 9 tot 12.30 uur APOTHEEK BIOPHARM, Meerledorp 46 te Meerle. tel. 03 315 73 75 Van 15 tot en met 17 mei APOTHEEK DE VOLKSMACHT, Hoek 16, Rijkevorsel. tel. 03 314 62 25 Zaterdag 16 mei van 9 tot 12.30 uur APOTHEEK FRANSEN, Vrijheid 160, Hoogstraten. tel. 03 314 60 04 Van 18 tot en met 21 mei APOTHEEK FRANSEN, Vrijheid 160, Hoogstraten. tel. 03 314 60 04 Van 22 tot en met 24 mei APOTHEEK DE MEESTER, Vrijheid 216, Hoogstraten. tel. 03 314 51 50 Zaterdag 23 mei van 9 tot 12.30 uur APOTHEEK DE MEESTER, Vrijheid 216, Hoogstraten. tel. 03 314 51 50 Van 25 tot en met 28 mei APOTHEEK BIOPHARM, Schuttershofstraat 9, Merksplas. tel. 014 633 383 Van 29 mei tot en met 4 juni APOTHEEK LIECKENS, Dorp 24-25, Rijkevorsel. tel. 03 314 60 38 Zaterdag 30 mei van 9 tot 12.30 uur APOTHEEK BROSENS, Meerdorp 61, Meer. tel. 03 315 77 73

Martens tuinen

tuinaanleg en onderhoud beregening en bestrating Pyperpad 15 - 2320 MEER - 03 315 43 13 www.martens-tuinen.be

KOPIJ De volgende uitgave van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 27 mei. We verwachten alle kopij ten laatste op woensdag 13 mei.

redactie@demaand.be

68 - MEI 2009

DHM_mei_289.indd 68

23-4-2009 13:41:05


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.