juni 2022 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

Nr. 437 JUNI 2022 PRIJS: € 2,90

JAARGANG 38

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., BEGIJNHOF 27, 2320 HOOGSTRATEN www.demaand.be AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

Bert Dufraing:

”Muziek als reddingsboei”

Mobiliteitsknoop vergt harde ingrepen • Geraakt de stadskas leeg? Jungle Wall siert Stede Akkers • Wonen in de Koestraat Dorpsraadcafé’s in Meer en Meersel-Dreef • Sportlaureaten gevierd Natascha Den Ouden knokt voor dameswielrennen Wortelse brouwer scoort met Pasoepjom • Dorpsleven herneemt na corona


Titel Onlangs was er een Koloniehappening, georganiseerd door het Kempens Landschap en de stad Hoogstraten samen met partners die actief zijn in Wortel-Kolonie. Dat in “een puur en uniek stukje Kempens landschap”, aldus de website van de stad. Op het programma o.m. wandelingen, een tentoonstelling van prentkaarten, werk van gedetineerden, djembé spelen, een wandelende boommens. De flyers hadden het vooraf ook over ‘Kempen Kookt’, een traktatie, een streekspecialiteiten- en een ambachtenmarkt, een valkeniers- en schaapscheerdersdemonstratie, volksspelen en kindergrime, speeltuin, “en nog veel meer!” Neen, ik ben er alvast niet geweest. Kreeg u ook de indruk dat dit veel weg zou kunnen hebben van een Vlaamse kermis? Een week of wat eerder vond een motorenclub de weg naar het domein. Wat later was er een gloeikoppenfestival in een weiland pal naast de Kolonie. Er was ook sprake van passages van getunede auto’s, zelfs van een autorally - waar ik verder overigens geen info over terugvond. Op tweede pinksterdag zijn de dreven het decor van een grote rommelmarkt, waarvan de standhouders naar verluidt al rond een uur of vier beginnen te arriveren

Huh? en die honderden auto’s en duizenden bezoekers trekt heel de dag door. Nu was er voorheen ook al enige horeca activiteit in het domein. Natuurpunt Markvallei en Widar baten er een drankgelegenheid uit, ze zijn evenwel niet doorlopend open, mikken niet bewust of stelselmatig op een massaal publiek en dienen onmiskenbaar een ander maatschappelijk doel dan de eigen portemonnee. Bij de partners die samen met Kempens Landschap en de stad het domein beheren, krijgen de kinderboerderij van de Bonte Beestenboel en Zout Erover toch al meer een recreatief horeca cachet dan dat voordien het geval was. Huh? Was de Kolonie geen beschermd landschap waar je niet zonder vergunning iets mag wijzigen of organiseren? Was dit geen werelderfgoed, natuurdomein en stiltegebied? Vonden wij het met z’n allen niet heerlijk om er te kunnen genieten van de rust en de natuur? Was dat niet de reden waarom we zo blij waren met de redding van het domein?

Maar misschien is u wel een andere mening toegedaan. Blijkens de koloniehappening interpreteert onder meer ons stadsbestuur een en ander ook ruim. Misschien dus toch maar eens nagaan wat een stiltegebied eigenlijk is. Het is een milieubeschermingsgebied waarin de geluiden van flora en fauna overheersen, zo lees ik. ‘Stilte’ betekent hierbij niet dat er geen geluid in het gebied waarneembaar is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. Storende, vreemde geluiden, huh? (mdl)

Misschien moet er toch eens nagedacht worden over de grenzen van wat wenselijk en

EVA tekent

2 JUNI 2022 - DE DE HOOGSTRAATSE MAAND

haalbaar is bij het vergunnen van activiteiten en evenementen in de Kolonie. In hoeverre deze in overeenstemming zijn te brengen met wat er logischerwijze in een stilte- en natuurgebied moet mogelijk zijn. Verstoring zal er altijd wel zijn, maar ze moet binnen de perken zijn, toch? Zachte recreatie, wandel- en fietstoerisme hebben zeker hun plaats in zulk domein. Maar geluidsoverlast (zeg maar lawaai), grote horden bezoekers, stank van uitlaatgassen, uitpuilende parkings lijken mij alvast buiten die perken te vallen.


OMSLAGVERHAAL

Bert Dufraing over opgroeien in Meer, de Mussenakker, toneel en muziek

“Het leven blijft ook voor mij een grote zoektocht” HOOGSTRATEN - Als we Bert bellen met de vraag of hij het ziet zitten om eens af te spreken voor een babbel lijkt hij even uit de lucht te vallen. De vraag kwam wat onverwacht wellicht, maar zijn project Mullerthal en de respons hierop zijn ook bij de Hoogstraatse Maand niet onopgemerkt gebleven. “Een babbel? Goed, kom maar af. Ik woon in de Korhoenlaan in Wuustwezel.” De Korhoenlaan roept bij mij wel beelden op van een vogel die in onze Kempen al decennia niet meer in het wild voorkomt. Dus, dat moet echt wel op het einde van de wereld zijn. En dat beeld blijkt aardig te kloppen. “Je komt op een zandweg en je moet die blijven volgen.”, krijg ik nog mee. En het klopt helemaal. Eens Wuustwezel-centrum uit wordt de weg smaller en smaller. De geur is er niet anders dan in Hoogstraten. Auto’s die mekaar kruisen moeten onvermijdelijk de berm in. Uiteindelijk kom ik in een oase van rust terecht. Bert en zijn twee kinderen (Juliette en Alice) wonen hier in een chalet in de bossen. Zou het plaatje van de in zichzelf gekeerde muzikant dan toch kloppen?

Nest Bert is de zoon van Jan Dufraing en Wis Swaenen. Hij groeide samen met zijn zus Greet op in een warm nest op Ter Beek in Meer. “Ik heb hier echt wel een topjeugd gehad. Ons ma werkte in het rusthuis in Hoogstraten, onze pa gaf les in het Klein Seminarie. Van hen heb ik veel meegekregen en heb ik vooral mijn gang mogen gaan om kansen die zich aanboden te omarmen. Voor een groot stuk ben ik ook gewoon in hun voetspo-

ren getreden. Muziek was hun passie en net als onze pa en mijn grootvader ben ik gaan lesgeven. Onze pa sjotte bij FC Meer. Daar ben ik dan op achtjarige leeftijd ook mee begonnen. Trouwens, iedereen in mijn omgeving voetbalde toen bij FC Meer. Ik was geen onverdienstelijke voetballer en hield het vol tot mijn achttiende. Toen ik op kot ging, was het gedaan met voetballen. De liefde voor muziek had toen al een belangrijkere plaats ingenomen.”

Ik heb vooral mijn gang mogen gaan “Ik ben dankbaar voor hetgeen mijn ouders voor mij hebben gedaan en doen. Mijn jeugd was onbezorgd, ik voelde me geborgen en kreeg veel vertrouwen. Dat is iets dat belangrijk is geweest voor mijn verdere ontwikkeling als persoon en ook als muzikant.”

Van zijn achtste tot zijn achttiende “sjotte” Bert bij KFC Meer. Hier poseert hij als miniem. Uiteindelijk nam muziek toch een belangrijker plaats in.

Snotapen Jan en Wis waren actief in jeugdhuis De Mussenakker in Meer. “Eigenlijk was onze pa één van de oprichters van toen nog ’t Kelderke, samen met nonkel Marc en Bert Michielsen. Het toeval wilde dat die allemaal op Ter Beek woonden en de kinderen leeftijdsgenoten waren. Het stond dus in de sterren geschreven dat wij als kleine snotapen ooit in de Mussenakker onze opwachting zouden maken.

In 1994 musiceerde Bert tijdens Meermarkt op het terras van de Mussenakker met enkele buurjongens.

En daarnaast was er de platenkast van onze pa. De LP’s van Neil Young, Bob Dylan en The Rolling Stones werden thuis grijs gedraaid. Dat heeft een blijvende indruk nagelaten. Het is nog dikwijls de muziek uit die periode. Trouwens, niet alleen bij mij is dat zo. Dat geldt evenzeer voor Wim Dufraing (neef) en heel veel andere muzikanten in onze kennissenkring en in onze generatie.”

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 3


OMSLAGVERHAAL “En dan was er Cryptic Skull. Het was een gelegenheidsbandje dat bij festiviteiten het podium onveilig maakte in de Mussenakker. Onze pa was de zanger en het was op één van hun repetities dat ik als bengeltje voor het eerst voelde wat rock ‘n’ roll met een mens kan doen. Wat een openbaring! Snoeiharde drums en gierende gitaren, en het volume maakte toen echt indruk. Ik was direct verkocht. Als elfjarig jongetje “moest” ik van onze pa ook mee naar een concert van The Rolling Stones. Hij dacht toen al dat het de laatste keer zou zijn dat zijn lievelingsband zou optreden en dat moest zoonlief toch meegemaakt hebben! Samen met ons ma boven in de nok van de Kuip in Rotterdam, onze pa en zijn vrienden vlak voor het podium natuurlijk. Het was een ervaring die ik nooit zal vergeten.”

Afgedankt Vooral de inhoud van vaders platenkast blijkt Bert het meest in de “goede richting” te hebben geduwd. “En dat gold evenzeer voor mijn buurjongens Wim Dufraing en Dolf Michielsen. Het is een geluk geweest dat we buren waren en dat onze vaders aan de zelfde toog hingen en dezelfde muzieksmaak hadden. Zo vonden we mekaar blindelings. Ik leerde mezelf gitaar spelen op een afgedankt model zonder snaren op basis van akkoorden die afgebeeld stonden in het tijdschrift van de CM. Zittend op de rand van mijn bed met de koptelefoon op 10 speelde ik al grote shows. In onze hof stond een kot en dat mochten we zonder problemen gebruiken als repetitielokaal. We moesten alleen nog een drummer vinden. En zo kwamen we bij Toon Verboven, de zoon van Jacques, uit. Die zat in de fanfare, dus die zou wel kunnen drummen! En zo geschiedde...”

Met het Gemenebest breidde Bert een vervolg aan de Bonte Avonden van de Mussenakker. Vooral kozijn en vriend Wim blijkt een begenadigd schrijver.

20 frank per song “Het was heel amateuristisch. We waren dertien, veertien jaar en konden op den duur stukjes van liedjes spelen. En toen gingen we voor het eerst tijdens Meer Markt op het pleintje voor de Mussenakker staan en speelden we liedjes op aanvraag voor 20 frank per song. Het was charmant, maar niet meer dan dat. Ons eerste echte optreden gaven we met Eruption op het vrij podium in de Mussenakker naar aanleiding van de kermis. Heel de familie, vrienden en kennissen zaten in de bomvolle Mussenakker en wij het podium op… Kill! Dead! Suicide! Dat was het openingstrio. Eigen songs, haha!”

Adrenaline “Voor sommigen was het er over. Maar wij voelden ons hart bonken en we zijn niet meer gestopt. Nog steeds, na 30 jaar, krijg ik een rilling als ik de basdrum voel pompen en mijn eerste akkoord op gitaar aansla tijdens de soundcheck. Pure adrenaline!” Voor Bert zal het wellicht nog lang niet stoppen, maar dit is alvast het chronologisch lijstje van de bands waarin hij zijn bijdrage mocht leveren: Eruption, P.Y.G.P., d'Ouw Zakke, Cryptic Skull, Jiving Sister Fanny, The Stitch, AC/QUO, Tangled Horns, Pagan Baby, Nashville Bum, La La Blues, 't Verzet, Mullerthal. “We begonnen eigenlijk in de periode dat stevige gitaarmuziek heel populair was en heel veel mensen in onze omgeving met allerlei bands op de proppen kwamen. Gasten uit Meer, Wortel en Hoogstraten die toch hun stempel wisten te drukken. Wij waren toen actief met P.Y.G.P., een punkrockband waarmee we onze eerste opnames maakten. We wilden optreden in de Lintfabriek, een beetje het mekka van de harde muziek in Vlaanderen op dat moment. Uiteindelijk is ons dat ook gelukt. We beseften plots dat we ergens konden geraken als we maar creatief genoeg waren en in onszelf geloofden.”

Houdbaarheidsdatum

Jiving Sister Fanny verwees het record van Nonkel Ney naar de prullenmand.

4 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

“Vele bands sneuvelden na enkele jaren en zo was het ook met P.Y.G.P. Uit de assen van enkele groepen is toen The Stitch, later Tangled Horns, ontstaan. Met de laatste band nam ik drie albums op. De vriendschappen die hier nog sterker werden zullen altijd blijven be-


OMSLAGVERHAAL en doet veel nieuwe ervaringen op. Het leven wordt plots heel intens.”

Eigen ding

In hun jeugd kregen Greet en Bert alle kansen en vooral de vrijheid om zichzelf en de wereld te ontdekken. Kansen waar Bert zijn ouders Jan en Wis nog altijd heel dankbaar voor is. staan. Het was een intense, wilde periode. Elke week waren we wel twee keer bij mekaar om te repeteren, muziek te schrijven of op te treden. Na 15 jaar ben ik gestopt omdat voor mij de houdbaarheidsdatum overschreden was. Ik had zin in een nieuwe uitdaging. Natuurlijk volg ik hun reilen en zeilen nog volop. Jiving Sister Fanny was een exclusief Mussenakkerproduct. Het begon uiteraard aan de toog waar iemand het idee opperde om met muzikanten van de Mussenakker iets op poten te zetten. Amusement en rock ’n’ roll moesten centraal staan en daar zijn we naar mijn aanvoelen aardig in gelukt. Het hoogtepunt was het record van Nonkel Ney dat we aan flarden speelden. Op één dag slaagden we erin twaalf optredens te geven. Het was een geweldige ervaring! We werden van optreden naar optreden gebracht met een limo en de fans volgden ons in de spelersbus van Oranje. Er waren twee wisselende p.a.’s nodig om het technisch voor mekaar te krijgen. Zonder twijfel een hoogtepunt.

moeder van hun dochtertjes) startte hij Bart en Ine. “Onze wereldreis bracht ons in de Verenigde Staten en liet ons kennismaken met countrymuziek. We wilden eens iets anders en samen met Wim Dufraing en Maarten Michielsen begonnen we later Nashville Bum. Het was een schril contrast met het (hardere) werk uit het verleden, maar het gaf veel voldoening en mezelf de mogelijkheid om op een nieuw elan verder te gaan.” De scheiding met Ine viel beiden zwaar. “Ik ben blij dat we nog goed overeenkomen, maar ik ga niet onder stoelen of banken steken dat het een zware periode is geweest. Een relatie van zeventien jaar af moeten breken omdat je geen andere uitweg ziet, is niet eenvoudig. Scheiden doet lijden, maar het heeft me ook goede dingen gebracht. Door alleen te vallen moet je jezelf als het ware ‘heruitvinden’. Je wordt creatief, leert nieuwe mensen kennen

De scheiding en de daarop volgende coronaperiode liggen mee aan de basis van het project dat momenteel veel aandacht opeist: Mullerthal. “Dit is mijn eerste volledig eigen ding. De teksten en de muziek zijn van mijn hand en ik neem voor het eerst ook de zang voor mijn rekening. Het verwerkingsproces en de twee jaar isolement die corona ons allemaal oplegde, zorgden ervoor dat ik de tijd vond om mijn debuutalbum te maken. Het blijkt dat artiesten vooral in moeilijkere periodes heel creatief kunnen zijn. Dat heb ik ook mogen ervaren. De afwikkeling was soms zwaar, maar het proces om een idee om te zetten in een song gaf ook veel voldoening. Ik merk wel dat ik mijn energie voornamelijk haal uit optreden, het op de baan zijn met de bands en de contacten met de mensen. Het opnameproces is echt “werk” voor mij. De coronaperiode was een eenzame tijd. Het gaf me de gelegenheid om me helemaal terug te trekken en om twee jaar lang bijna dagelijks aan de plaat te werken. Het is dan ook leuk te weten dat het eindproduct gesmaakt wordt. Wat oorspronkelijk enkel mijn ding was, is toch weer uitgegroeid naar een project met een hoop bevriende muzikanten. Maarten Michielsen bood zich aan om samen wat aan de plaat te sleutelen in zijn studio. Uiteindelijk is de productie vooral zijn ding geworden. Mullerthal is nu een zevenkoppige groep. Sinds een half jaar hou ik me ook bezig met de praktische organisatie, ben ik eigenlijk een beetje de manager.”

Reddingsboei Naast Mullerthal is Bert ook bezig met ’t Verzet. “’t Verzet is een muzikaal project van Luc

De eerste jaren traden we veel op, maar na enkele jaren nam de vraag af. Het caféleven begon te slabakken en we besloten nog een laatste keer te knallen. Na meer dan 200 optredens sloten we het hoofdstuk Jiving Sister Fanny af voor 650 mensen in Le Cirq. Rock ‘n’ roll is dead!”

Heruitvinden Volgens Bert heeft elke groep een bepaalde houdbaarheidsdatum. “Die wordt bepaald door verschillende factoren. Maar dat het op een bepaald moment stopt, is zeker. Ik voel dan elke keer de drang om met iets nieuws te beginnen, gewoon omdat ik het zo graag doe. Samen met Ine Aerts (de ex van Bert en de

Mullerthal kwam tot stand tijdens de pandemie en na een donkere periode in Berts leven. JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 5


OMSLAGVERHAAL Een bont gezelschap met verschillende smaken Meyvis, Simon Standaert, Miel Horsten en mezelf. De aanzet voor dit initiatief kwam er door het benefietconcert voor Think Muco in Oud-Hoogstraten. Het bijzondere aan deze coverband is dat we met mensen uit verschillende generaties muziek maken. Een bont gezelschap met verschillende smaken. Ik merk dat ik dat heel aangenaam vind. Enerzijds spelen we rock ’n’ roll, maar ook de melodieuze nummers hebben een plaats op onze setlist. Voor deze zomer staan er al 14 optredens geprogrammeerd. En dan is er ook nog La La Blues, mijn akoestisch project. Met topzangeres Bea Mertens uit Minderhout breng ik bluesy nummers in een intieme setting.” Juliëtte en Alice zijn Berts leven… Bert is met veel dingen tegelijk bezig en beseft dat ook. “Ik werk halftijds als leerkracht, anders zou dit allemaal niet kunnen combineren. Soms komt die muziek al eens in conflict met mijn taak in het onderwijs. Ik werk graag met jonge mensen en het onderwijs biedt me zekerheid op financieel vlak. Niemand in mijn kennissenkring die muziek maakt kan er de kost mee verdienen. We doen het omdat de drang zo groot is! En we blijven het doen omdat het zo veel voldoening geeft.” De drukte waar Bert nu mee geconfronteerd wordt is er niet zomaar gekomen. “Tijdens de coronatijd hield ik me voor dat ik er zou staan als het allemaal achter de rug zou zijn. Ik heb me volledig op de muziek gestort en heb deze

als een reddingsboei vastgegrepen. Elke week sta ik nu gemiddeld 2 keer op de planken.”

Met muziek kan je de kost niet verdienen Comfortzone En dan is er ook nog toneel. “Ja, alhoewel toneel wel wat buiten mijn comfortzone ligt. Samen met een collega maakte ik destijds educatief theater rond alcoholisme. Met de productie “Als papa vader wordt” traden we elke donderdag op in scholen in heel Vlaanderen. Nu werken we aan “Samoerai”, een in-

teractief programma met veel muziek en spel voor lagere schoolkinderen. Het thema is verkeersveiligheid. De toneelroots stammen uit mijn kindertijd. Onze pa was toen met de Mussenakker actief met de bekende Bonte Avonden. Met E.Z.E.L. gaven ze de fakkel door aan de jonge generatie Mussen. Vier jaren op rij verzorgden we druk bijgewoonde Bonte Avonden. Wim en ik studeerden in Antwerpen en zaten op kot. Regelmatig zaten we met een hoopke in één of ander bruin café - Den Billenkletser, hoe toepasselijk!) - om allerlei ideeën op papier te zetten. Wim ontpopte zich van in het begin als schrijver en bedenker van de hallucinante verhalen. Zo ontstond het Gemene Best. En er is nieuws voor de lezers. Wim heeft laten weten dat een vierde productie klaar is! Waar het over gaat? Dat weet ik niet. Wim komt altijd op het laatste nippertje met het scenario op de proppen. Hij heeft focus nodig als hij aan het schrijven is en bemoeienissen kan hij dus missen als kiespijn.”

Muziek was altijd mijn trouwe bondgenoot Bondgenoot

Met ’t Verzet “on the road”. Deel uitmaken van een groep en werken aan een gezamenlijk project geeft veel energie. “Tegelijkertijd heeft alles ook een houdbaarheidsdatum.”

6 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

“Ik heb al heel wat wegen bewandeld na al die jaren. Er zit een soort onrust in mij en het leven blijft ook voor mij een grote zoektocht. Kijk, dit is mijn vierde huis bijvoorbeeld. Ook op dat vlak zoek ik telkens vernieuwing op. Andere omgevingen en nieuwe mensen wekken mijn nieuwsgierigheid en op één of andere manier vind ik dat heel aangenaam. Al gaan die veranderingen niet altijd zonder slag of stoot, toch wil ik het leven uitpuren en ten volle ervaren.


OMSLAGVERHAAL Ik heb de zaken terug op een rij Muziek is altijd mijn trouwe bondgenoot geweest. Ik verdiep me graag in de teksten van songs en begon ook zelf teksten te schrijven. Erg kwetsbaar allemaal, maar het zorgt wel voor bepaalde inzichten over jezelf en anderen. Ik las heel wat biografieën van artiesten en ontdekte dat de zoektocht die wordt afgelegd mij niet vreemd is. Het besef dat ik daarin niet alleen ben, heeft me energie en wilskracht gegeven om het album af te maken en de draad van mijn leven terug op te pikken. In die periode ontdekte ik ook dat vriendschappen heel intens kunnen zijn, vooral ook omdat je jezelf kwetsbaar voelt en je jezelf in die vriendschap veilig genoeg voelt om je bloot te geven. Wim is voor mij een rots gebleken. Mijn neef, buurjongen, medemuzikant, Stonesfan, vriend … en creatieve duizendpoot. Ik heb de zaken terug op een rij.”

Belcantogehalte “Juliëtte en Alice betekenen heel veel voor mij. Zowel Ine als ikzelf zijn blij dat we een goede regeling hebben kunnen treffen. Dat

betekent dat ik me een week kan opladen, om dan weer een week alles te geven. Het zorgt er voor dat we een erg intense band hebben met onze kinderen en ja, ze zijn ook muzikaal! Bij Ine staat een drumstel en hier liggen de gitaren. Ze hebben een ongelooflijk gevoel voor ritme. Het zal wel genetisch zijn. Ine is ook zeer muzikaal en natuurlijk krijgen ze de impulsen die ik als kind ook kreeg. Hier wordt veel gerepeteerd, muziek gemaakt en gefeest. Ik woon hier zalig, rustig en in de bossen.” Oeps, een hoog Belcantogehalte precies? “Ja, eigenlijk wel hè! Ik heb hem eens opgezocht na een optreden en hem ineens de LP van Mullerthal meegegeven. De volgende ochtend kreeg ik een mooie recensie van het album van hem. Guido Belcanto is een heel gepassioneerde mens en een zaligheid om mee te praten. Hij sterkt me ook om door te gaan met mijn muziek.” En nu zou er een tweede album moeten komen? Een vervolg? “Ja, maar daar heb ik de tijd niet voor en als er ook weer miserie aan te pas moet komen, dan pas ik toch liever. Let wel, ik ben blij dat ik dit gedaan heb en dat ik het lef heb gehad om de zangpartijen toch voor mijn rekening te nemen. Maar het proces weer doormaken… ik weet het niet. Geef mij maar de live-optredens, het blijven

Een hoog Belcantogehalte precies… plakken, de innige vriendschappen met de bandleden, … the life on the road, kortom.” (ao)

DE WERELD VAN

MUSIC WAS MY FIRST LOVE...

...AND IT WILL BE MY LAST JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 7


VAN HEMELEN

BVBA

Love 2 heal Paul van Huffel Helend medium Carolinestraat 11

VAN HEMELEN

BVBA

NIEUWBOUW & RENOVATIE ELEKTRICITEIT

2322 - Minderhout Tel.: 0475 66 92 77 info@love2heal.be

CENTRALE VERWARMING

www.love2heal.be

SANITAIR ALTERNATIEVE WARMTE WARMTEPOMPEN ZONNEBOILERS ZONNEPANELEN

Industrieweg 4 2330 Merksplas Tel: 03 314 37 67 Tel: 014 26 60 72

info@vanhemelenbvba.be

www.vanhemelenbvba.be 8 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

God gaf aan mij de legkaart van mijn leven Als stukjes speelgoed in een kinderhand. De doos met het voorbeeld heeft hij niet gegeven. Ik vind niet meer dan de hoekjes en de rand Daar binnen in zie ik alleen maar kleuren


VA N U I T H E T S TA D H U I S Gemeenteraden voor iedereen te volgen op de website van de stad

Dure tijden wegen op de stadskas HOOGSTRATEN - Wie voortaan geen zin meer heeft om een gemeenteraad live mee te maken kan al evengoed naar de website van de stad surfen. Sinds vorige maand kan elke raadszitting hier minutieus beluisterd worden. Zo hoor je hoe het bestuur tevreden terugkijkt op haar werking van 2021, terwijl de oppositie zich zorgen maakt over de financies van de stad en een mogelijke belastingverhoging. En ook de aankoop van een stuk grond voor de brandweerkazerne doet letterlijk heel wat stof opwaaien.

Audio-opnames Het zat er al een tijdje aan te komen. Met de ingebruikname van de vernieuwde raadszaal in het historisch stadhuis kunnen alle aanwezigen genieten van een degelijke geluidsapparatuur en kunnen alle zittingen van de gemeenteraad en de raad voor Maatschappelijk Welzijn geregistreerd worden. Tijdens de coronacrisis konden alle geïnteresseerden reeds van thuis uit een digitale gemeenteraad meemaken via Teams. Vanaf maart vonden de raadszittingen weer live plaats en werden deze ook opgenomen. Of dit een invloed zal hebben op de interesse van de Hoogstraatse burger is af te wachten. De zittingen van de Hoogstraatse gemeenteraad zijn qua opkomst meestal geen overdonderend succes. Meestal zagen we een kleine vaste kern waarvan de meeste aanwezigen gelieerd zijn aan één van de vier politieke partijen die het gemeentebestuur uitmaken. Bij belangrijke thema’s of gebeurtenissen kon de zaal wel eens flink vollopen, maar dit waren eerder de uitzonderingen.

Enkele toppers zijn steevast de installatie van een nieuw bestuur en de eedaflegging van de nieuwe raadsleden en schepenen. Maar ook een tweetal keren dat een actiegroep of organisatie spreekrecht kon afdwingen in de raad trok dit heel wat medestanders aan. Het moet gezegd, de weergave van de zittingen op de website van de stad zijn erg degelijk. De inbreng van alle leden is chronologisch goed aangeduid en per onderwerp aangegeven. Wie weinig zin heeft om de bij momenten erg saaie zittingen bij te wonen kan zo toch op een snelle manier de interessantste onderwerpen van thuis uit oppikken. Of het profileringsgedrag van sommige raadsleden bij een volle tribune hiermee getemperd wordt, is afwachten geblazen. Een aparte werkgroep zal het systeem nog verder op punt stellen.

Prijsstijgingen Tijdens de zitting van 25 maart blikte het bestuur terug op het beleid van de stad tijdens het werkjaar 2021 en ook op de drie voorbije jaren. Schepen van Financies Roger Van Ape-

ren maakte een korte analyse van het beleid nu voor deze ploeg van Hoogstraten Leeft en N-VA de helft van haar legislatuur gepasseerd is. Samengevat stelt de schepen dat de voorbije jaren een moeilijke periode geweest is, voornamelijk door de coronacrisis en recent de oorlog in Oekraïne. Hierdoor is het leven sterk veranderd en bracht dit heel wat gevolgen op gemeentelijk en financieel vlak mee. Er zijn tal van prijsstijgingen waarmee men ook in de toekomst rekening moet houden. Toch bleef deze ploeg volgens de schepen trouw aan haar beloften en heeft ze de belastingen op hetzelfde niveau gehouden terwijl men de meerjarenplanning 2020-2025 probeert waar te maken. Op het einde van 2025 zal deze bestuursperiode afgerond worden met een positief saldo van 5 mln. euro. In de voorbije drie jaar zijn er voor 40 mln. euro aan investeringen gerealiseerd en dit niet alleen in bakstenen maar ook in het menselijk verhaal. Ook voor de volgende jaren staan er nog heel wat investeringen op de rails zoals o.a. de bouw van nieuwe kazernes voor brandweer en politie. Het cultuurhuis zit er aan te komen, de mobiliteit in heel Hoogstraten zal verbeterd worden en het parkeren in het centrum krijgt een oplossing. Schepen Van Aperen houdt er verder aan te benadrukken dat de stad wil blijven zorgen voor dat deel van de bevolking dat het financieel minder goed heeft.

Niet akkoord De oppositiepartij CD&V bij monde van raadslid en voormalig schepen van Financies, Marc Haseldonckx, is niet zo optimistisch als de huidige schepen. Enerzijds is hij wel tevreden dat heel wat projecten uitgevoerd worden die in vorige legislatuur, waar CD&V deel van uitmaakte, opgestart werden. Voortaan kan iedereen op de website van de stad de opnames van de gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn beluisteren.

Maar toch maakt zij zich zorgen over de financies van de stad. De personeelskosten stijJUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 9


VA N U I T H E T S TA D H U I S suggestiestroken in de Gelmelstraat, Chaamseweg en Ulicotenseweg. “Ook over het verkeerskruispunt aan de Loenhoutseweg, een gegeven waarvoor in de vorige legislatuur een duidelijk voorkeurscenario werd afgeklopt, vinden we momenteel niks terug in het MJP.” CD&V zal daarom het meerjarenplan voor het boekjaar 2022 niet goedkeuren.

Cultuurhuis Oppositiepartij Anders zit op dezelfde lijn met haar kritiek op het financieel beleid van deze coalitie. Raadslid Maarten Leemans maakt zich eveneens zorgen over de oplopende kosten. De cijfers uit de jaarrekening 2021 geven immers een accuraat beeld van de financies van de stad. Er zijn inderdaad de forse stijgingen van de personeels- en de werkingskosten maar de stad heeft ook financieel stevig moeten inspringen om de tegenvallende resultaten van Sportoase te compenseren. Raadslid Leemans rekent voor dat gedurende 30 jaar jaarlijks minimaal 1 miljoen euro moeten worden ingeschreven in de exploitatiekosten van het Cultuurhuis. gen dit jaar weer met 786.000 euro tot 24 milj.euro, de werkingskosten met ongeveer 1,1 milj. euro. En deze zullen de volgende jaren ook blijven stijgen. Einde 2021 had de stad nog 43,7 mln. euro ter beschikking, maar hierin zat ook een bedrag van 16,5 milj. euro dat geleend werd voor geplande projecten. En juist hiermee heeft het raadslid het erg moeilijk. Deze bedragen werden immers geleend voor projecten zoals het cultuurhuis en de ondergrondse parking of de parkeerpockets, waarover nog veel onduidelijkheid is en die nog niet direct zullen gerealiseerd worden. Was het dan wel zo verstandig om hier al voor te lenen als je weet dat de stad momenteel een negatieve rente moet betalen op het geld dat zij op de bank heeft staan? Zo werd vorig jaar 110.537 euro als negatieve rente betaald. Einde 2021 was volgens raadslid Haseldonckx mede hierdoor de schuldenlast van de stad opgelopen tot 34,6 milj. euro daar waar deze in 2020 nog 20,7 milj. euro bedroeg. Gezien al deze stijgende kosten vraagt het raadslid zich bezorgd af hoe de komende legislatuur, met de beperkte resterende beschikbare middelen in 2025 van 5 mln. euro, nog een degelijk beleid kan voeren zonder te moeten lenen. Intussen moet hij ook vaststellen dat er qua verkeersveiligheid geen budgetten voorzien zijn voor de dossiers van fietspaden of fiets-

10 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Een aantal kosten zijn hoger uitgevallen dan gepland. Zo kostte de gymhal 267.000 euro meer en ook de aanleg van de atletiekpiste zal hoger uitvallen dan gepland. En er zijn heel wat risico’s zoals bijvoorbeeld de onvoldoende raming van investeringskosten waar Anders regelmatig op gewezen heeft die ook door de diensten zouden aangekaart zijn. Investeringen zullen ongetwijfeld leiden tot een groter personeelsbestand en hogere exploitatie-uitgaven zoals voor het nieuwe Cultuurhuis. “Dit heeft een zeer grote impact op de financiering vanaf volgende legislatuur en dat zeker 30 jaar lang! Onze zorgen blijken dus alsmaar meer realiteit. Daar waar we bij de aanpassing van het meerjarenplan vorig jaar in april voor 2025 nog een beschikbaar budgettair resultaat hadden van 10 mln. euro, is dat nu gereduceerd tot 5 mln. euro. En we blijven van mening dat de financiële impact in realiteit veel groter zal zijn dan deze die hier wordt voorgesteld. Investeringen die nog moeten worden opgestart, zullen te maken krijgen met grote prijsstijgingen door de stijgende grondstofprijzen. Aannemers en leveranciers zullen in deze geen risico wensen te nemen en schuiven de rekening door naar de opdrachtgever. We hebben op dit moment geen enkel zicht op de stijgende energieprijzen en de effectieve invloed daarvan op onze organisatie. Of de verhoging die voorzien is, voldoende is, moet nog blijken. Er wordt structureel een indexering van 1% voorzien voor aankoop van goederen en diensten, we vragen ons af of dit voldoende is in de huidige financiële realiteit.

Die belastingverhoging is onafwendbaar Maarten Leemans De kosten van het Cultuurhuis, met daarbij de pachtovereenkomst en parkingvoorzieningen zullen volledig worden doorgeschoven naar de volgende legislaturen. Gedurende 30 jaar zal jaarlijks minimaal 1 mln. euro moeten worden ingeschreven in de exploitatiekosten. Daar waar we vorig jaar vreesden dat een verhoging van de gemeentebelastingen aan het begin van de volgende legislatuur waarschijnlijk zal zijn, kunnen we nu slechts concluderen dat die belastingverhoging onafwendbaar is.”

Goede zaak Roger Van Aperen reageert als schepen van Financies op de bedenkingen vanuit de oppositie. “Vorig jaar hebben we 65% gerealiseerd van onze plannen. Dat staat toch al in schril contrast met de realisatiegraad uit het verleden. De rest nemen we mee naar de toekomst. De personeelskosten zijn met 3% gestegen, en daarom hebben we nu een stop gezet op verdere benoemingen. Wat die negatieve rentes betreft: daar proberen we vanaf te geraken in samenspraak met andere gemeenten. Je kan je inderdaad afvragen of het nodig was dit bedrag van 16,5 milj. euro nu al te lenen in het licht van die negatieve rente. Toch vonden wij het belangrijk dat toen te doen. Als we nu zouden lenen zouden we 2,2 milj. euro meer moeten betalen voor die lening. Met aftrek van die negatieve rente (1,1 milj. euro) op dat geld doen we dus nog altijd een goede zaak”

Met aftrek van die negatieve rente doen we nog altijd een goede zaak Roger Van Aperen Hij richt zich tot raadslid Leemans met de bedenking over de bouw en exploitatie van het toekomstig cultuurhuis. ”Straf dat je spreekt over een bedrag van 1 mln. euro voor de exploitatie van het cultuurhuis terwijl er nog niets beslist is. Wij hebben geen glazen bol, maar jij weet precies meer dan wij.” Wanneer raadslid Fons Jacobs de bedenking maakt dat


VA N U I T H E T S TA D H U I S het misschien nuttig zou zijn, gezien de felle prijsstijgingen van materialen en uitvoeringen, om een keuze te maken in de verdere planning van de investeringsprojecten kan de schepen zich daar wel in vinden. “Al deze geplande projecten afgewerkt krijgen in de volgende drie jaren lijkt ons een grote uitdaging. De huidige economische omstandigheden helpen ons hier niet direct bij. Wij hebben de belofte gemaakt om bij het einde van 2025 nog 5 mln. euro over te dragen naar de volgende legislatuur. Dus daar zullen we rekening mee moeten houden.” Bij de stemming over de beleidsevaluatie en de jaarrekening 2021 zullen beide oppositiepartijen zich onthouden. Bij de aanpassing van het meerjarenplan zal CD&V tegenstemmen en Anders zich onthouden.

Zand Einde vorig jaar besliste het stadsbestuur om gronden aan te kopen in de Desmedtstraat in Minderhout voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne voor de Hulpverleningszone Taxandria. Vooropgesteld werd dat er een terrein van ongeveer 5.000 m² nodig zou zijn om dit te kunnen realiseren. De recente aankoop van een stuk grond vlak vóór de bocht naar Meer deed evenwel heel wat stof opwaaien. Het betreft hier immers het stuk waar vroeger de zoutopslagplaats voor de wegen was en sinds enkele jaren gebruikt werd voor opslag van grond. Voordien had de stad reeds een ander perceel van de familie Stoffels aangekocht.

In het licht van de gewijzigde kennis over vervuilende stoffen vindt zij dit totaal onverantwoord. Zeker omdat de activiteiten op dit stuk grond nadien niet stopgezet zijn.

Zal de grondprijs hierdoor niet opgedreven worden? Tinne Rombouts Wellicht heeft haar lidmaatschap aan de onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement rond het PFOS-schandaal in Zwijndrecht, haar hierin overtuigd. “Welke activiteiten hebben hier na 2018 nog plaatsgevonden en welke risico’s zijn hier eventueel nog bij ontstaan? Ook de aanwezigheid van een elektriciteitscabine op het terrein, en de locatie van de nieuwe kazerne blijven vragen bij haar oproepen. Met de aankoop van beide percelen beschikt de stad nu over een totale oppervlakte van 4100 m², wat te weinig is voor de vooropgestelde grootte. “Waar gaat men het tekort nog aanvullen en zal de grondprijs hierdoor niet opgedreven worden?” vraagt het raadslid zich af.

Onwetend Schepen Roger Van Aperen bevestigt dat er geen referentiepunten in het schattingsverslag

Zowel de raadsleden Jacobs als Rombouts hebben heel wat vragen over de bepaling van de prijs voor dit stuk. Er zitten in het dossier en het schattingsverslag immers geen referentiepunten van gelijkaardige gronden in de buurt. Op die manier krijgt de oppositie geen fatsoenlijk beeld van de waarde van de grond. “Is er dan niet onderhandeld over de kostprijs?” vraagt raadslid Rombouts aan het college. Blijkbaar zouden alleen referentiepunten aan een onderhandelaar meegedeeld moeten worden en vermits deze er niet was, ontbreekt de bewuste informatie. Zij wijst er op dat er vroeger nooit problemen zijn geweest om referentiepunten op te nemen in een dossier.

De schepen geeft hierbij nog te kennen dat na een bezoek van de verantwoordelijken van Taxandria hij de bevestiging kreeg dat op dit stuk grond een kazerne kon gebouwd worden, maar dat het ideaal zou zijn nog een stukje grond aan te kopen voor de uitrit van de vrachtwagens. En wat de cabine betreft, zal de stad later een contract maken met Fluvius.

Aanrijtijden Burgemeester Marc Van Aperen mengt zich ook in de discussie wanneer raadslid Rombouts blijft doorhameren op de gekende bezwaren en het college verwijt zich niet bewust te zijn van deze ‘problematische situatie’. “Ik ken je voorliefde voor een grote kazerne dichter bij het centrum van Hoogstraten, maar wij hebben als gemeente gekozen voor deze locatie en tegelijkertijd om de professionalisering van het korps te bewerkstelligen. De aanrijtijden zullen verkleinen en ook de politie heeft nu de meest ideale locatie gevonden. Ik hoop dat je je hier eindelijk eens bij gaat neerleggen. En wat de grond betreft: er komt geen kilogram grond uit Zwijndrecht. Alles komt uit de Beemden.”

Geen kilogram grond uit Zwijndrecht Marc Van Aperen

Vervuiling Raadslid Rombouts ergert zich des te meer omdat het hier om historisch vervuilde grond gaat, waar er dus niet over onderhandeld wordt en waar de stad de volle pot voor betaalt. Er is een staalname gebeurd in 2018 maar volgens het raadslid daarna niet meer.

opgenomen werden. Vastgoed Vlaanderen heeft te kennen gegeven dat deze informatie aan gemeentebesturen enkel moet gegeven worden indien er een onderhandelaar bij betrokken is en dit mits geheimhouding. “Wij wisten niet dat we hier een onderhandelaar nodig hadden. Dit zal dus in de toekomst niet meer gebeuren. En wat die vervuiling van de grond betreft: de overdrager heeft bevestigd dat er geen risicogrond opgestapeld werd. Een man uit de Beemden in Minderhout mocht deze grond gebruiken voor tijdelijke stockage van zand met toelating. Voor ons was dit dus in orde.”

Tinne Rombouts noemt het onbegrijpelijk dat er bij de aankoop van grond voor de brandweerkazerne geen referentiepunten in het schattingsverslag zijn en dat er geen nieuw bodemonderzoek werd uitgevoerd.

Wanneer Rombouts blijft aandringen op de noodzaak van een dubbele ontsluiting van het perceel voor het vlot functioneren van de hulpdiensten, vraagt de burgemeester een beetje geduld. “Er zijn nog andere mogelijkheden, maar moeten wij vooraf alles met u overleggen met wie wij gaan onderhandelen?” Waarop Rombouts repliceert: “ Voor zulk belangrijk dossier moeten wij wel alle informatie kennen.” Bij de stemming over de aankoop van het terrein zullen beide oppositiepartijen zich onthouden.(jh)

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 11


MOBILITEIT

Wim van Bergen is de nieuwe voorzitter van de mobiliteitsraad

“Wellicht zullen er hier harde maatregelen genomen moeten worden” HOOGSTRATEN - Te midden van de drukte op de Vrijheid neem ik een foto van Wim Van Bergen. “Hier is nog werk aan de winkel,” geeft hij mee. Sinds begin dit jaar is hij de nieuwe voorzitter van de mobiliteitsraad in Hoogstraten. Tijd voor een babbel over ambities en verlangens om van Hoogstraten een veilige stad te maken. Dat zal allicht niet lukken zonder harde ingrepen. Het op stapel staande mobiliteitsplan van studiebureau Vectris moet daarvoor de wegbereider zijn. Als voorzitter hoopt hij in ieder geval dat de mobiliteitsraad voortaan meer daadwerkelijk betrokken wordt bij de beleidsplannen. Ik voeg er meteen aan toe dat Karlien en Suzy de kloppende hartjes zijn van onze raad. Zij verwerken alle informatie en zetten eventuele beslissingen of adviezen om in daden.

DHM: Sinds kort ben jij voorzitter van de mobiliteitsraad… Wim Van Bergen: Sinds een maand of vier ben ik inderdaad voorzitter van de mobiliteitsraad. Ik woon met mijn gezin in Wortel waar ik me helemaal thuis voel. Daarvoor woonden wij in Hoogstraten centrum, maar het werd ons daar toch wel wat te druk vooral door het groot aantal voertuigen in ons centrum.

DHM: Hoe krijgen jullie hoogte van mogelijke verkeersproblemen of gevaarlijke situaties? De leden van de dorpsraden staan dicht bij de plaatselijke bevolking, bij hen worden sneller lokale problemen aangekaart. Die kunnen ze vervolgens voorleggen aan de mobiliteitsraad. Het gaat dus om praktische problemen of verkeerssituaties die om de één of andere reden gewijzigd moeten worden. Voor zulke zaken vraagt het stadsbestuur de mening van de mobiliteitsraad. Een voorbeeld zou kunnen zijn: het invoeren van éénrichtingsverkeer in een straat of het inrichten van fietsstraten.

In Wortel werd ik lid van de dorpsraad. De dorpsraad is tenslotte hét middel om op de hoogte te blijven van wat er allemaal reilt en zeilt in je gemeente, en om deels mee de lijnen te kunnen uitzetten.

Erfenis DHM: De verkeersdrukte in Hoogstraten ontvlucht? Dat lag je na aan het hart? Zeker, ik mocht al snel Guy Aerts vervoegen in de toenmalige ‘verkeersraad’, zoals dat nog genoemd werd, om mee de belangen van Wortel te verdedigen. Een tweetal jaar heb ik gewoon meegedraaid, tot mijn voorganger, voorzitter Jos Huybrechts, te kennen gaf dat hij wou stoppen met die taak. Ik was de enige kandidaat om ondervoorzitter te worden, en dus bleef de stoel van voorzitter maar leeg. Uiteindelijk heb ik dan toch toegezegd om voorzitter te worden. Er zijn momenteel jammer genoeg geen ondervoorzitters. DHM: Welke erfenis laat de vroegere voorzitter na? Jos Huybrechts is nog het enige lid dat altijd gezeteld heeft in de mobiliteitsraad, en dit al vanaf de oprichting. Hij heeft dit ontelbare jaren gedaan als voorzitter. Hij kent elk straatje in heel groot Hoogstraten, weet bijna elk verkeersbord staan. Hij kent de verkeersvoorschriften als geen ander. Het zal dus niet eenvoudig zijn om hem op te volgen. Ik moet alvast dringend wat meer gaan rondfietsen, vooral in Meerle en Meer-

12 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Wim Van Bergen sel-Dreef, om ook daar de straten wat beter te leren kennen. En misschien moet ik ook mijn kennis van de verkeersreglementen nog eens wat opfrissen.

Kloppende hartjes DHM: Wat doet de mobiliteitsraad precies? Volgens de statuten handelt de mobiliteitsraad over alle kwesties op gemeentelijk vlak die rechtstreeks of onrechtstreeks de mobiliteit aanbelangen. De mobiliteitsraad is bevoegd om op eigen initiatief voorstellen te doen en op verzoek van het schepencollege en/of de gemeenteraad advies te verstrekken. De raad bestaat uit verschillende leden van de dorpsraden, die stemrecht hebben. Daarnaast zijn er raadgevende leden zoals Karlien De Backer (mobiliteitsambtenaar), Suzy Torremans (stadsambtenaar), Michel Jansen (schepen van mobiliteit) en Piet van Bavel (schepen van stadsprojecten). Ook is er een afgevaardigde van de politie Noorderkempen aanwezig en heeft iedere politieke partij een vertegenwoordiger.

Verkeersinfarct DHM: Is er een goede samenwerking tussen het stadsbestuur en jullie? Jammer genoeg kregen we de laatste jaren enkel te horen wat het schepencollege al had beslist en hoe zij dat gingen uitvoeren. Van ‘raad geven’ was eigenlijk weinig sprake zodat de frustraties bij de leden toch lichtjes begonnen toe te nemen. Hopelijk is de kentering nu ingezet. Het doel van de mobiliteitsraad is overigens niet om het grote verkeersprobleem, zeg maar het verkeersinfarct in Hoogstraten, op te lossen. Daarvoor is Vectris bezig met een grondige studie en met het opstellen van een mobiliteitsplan. DHM: Wie of wat is Vectris? Dat is een studie- en ontwerpbureau uit Leuven. Zij werken aan projecten rond het verduurzamen van verkeer én ruimte, gaande van een specifieke site, tot een stad of gemeente. Ik vermoed dat binnenkort toch wel de eerste resultaten bekend geraken. Na goedkeuring volgt de implementatie van deze plannen. Wellicht zullen er hier harde maatregelen ge-


MOBILITEIT nomen moeten worden. In eerste instantie zal niet iedereen hier gelukkig mee zijn, maar ik hoop dat deze uiteindelijk toch voor de nodige verbetering gaan zorgen. DHM: Met de N14 dwars door ons centrum blijft Hoogstraten toch een lawaaierige, ongezonde autostad, niet? Ik weet nog dat de Meir in Antwerpen een drukke straat was waar volop gereden en geparkeerd werd. Hier heeft men toch ook durven beslissen om die verkeersvrij te maken. Maar af en toe zal men daartoe drastische beslissingen moeten nemen, ook in Hoogstraten. We zullen zien wat de toekomst brengt en wat het mobiliteitsplan van Vectris in petto heeft...

Meer betrokken Wellicht zullen er hier harde maatregelen genomen moeten worden. DHM: Verder nog enige ambities? Dat is een moeilijke, eerlijk gezegd. Als ik mijn taak al even goed kan doen als mijn voorganger mag ik best tevreden zijn. Zoals gezegd zijn we slechts een adviesraad en kunnen wij dus niet echt grote zaken veranderen. Het is al een hele stap als wij op een effectieve manier kleine zaken kunnen aanpakken die Hoogstraten veilig en leefbaar houden, vooral voor de zwakke weggebruiker. Dat is in ieder geval mijn persoonlijke ambitie. DHM: En de verhouding tot het college en de gemeenteraad? Zolang het schepencollege eerst alles beslist, zonder ons dus vooraf te consulteren, maar

gewoon een melding doet van: ‘zo gaan we het uitvoeren’, dan kunnen we als adviesraad nog zoveel ambities hebben als we willen, maar dan kunnen we geen verschil maken! Zo is er bijvoorbeeld op de gemeenteraad van 28 maart een beslissing genomen over heel de verkeerssituatie aan het zwembad, de nieuwe gymzaal, de parking van het Klein Seminarie, en het ganse WZC. Hierover is echter voordien met geen woord gerept op de mobiliteitsraad. Dat valt uiteraard te betreuren, want in de raad zitten ondertussen verschillende leden die een

tiental jaren ervaring hebben, die meestal ook ter plaatse de situaties gaan bekijken alvorens hun mening te geven. Zo komen er toch vaak zaken naar voren die eerst niet opgemerkt waren. Tien man zien meer dan twee hé. En zo zoeken we dan op de raad naar de meest praktische oplossingen. Deze feedback geeft dan toch aan het schepencollege of de gemeenteraad de kans om een meer gefundeerde beslissing te kunnen nemen. We hopen dus stilaan terug meer en meer betrokken te worden om mee naar eenvoudige en praktische oplossingen te zoeken. (pm)

www.het-slot.be worteldorp 28, wortel

- W O R T E L -

vrijdag & zaterdag open vanaf 19 uur, zondag vanaf 14 uur

SFEERVOL W O N E N Kom langs en samen creëren we het interieur van je dromen met de mooiste raamdecoratie! GORDIJNEN BINNENZONWERING BEHANG & KLEURADVIES VLOERBEKLEDING PVC-VLOEREN BOXSPRINGS & BEDLINNEN KAPELSTRAAT 6 BAARLE-HERTOG T. 014 69 90 02 WWW.VANDERSLUIS.BE

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 13


GC HOOGSTRATEN

SEIZOEN 2022-2023 NAJAAR 20 10

Pascale Platell & Ben Segers g Theater

17 11

15 12

VOORJAAR 19 1

Rudi Vranckx

16 2

Grof geschut

Guido Belcantto Muziek

16 3

Theater Tierett Locatietheater Meersel-Dreef 20 4

18 5

Lezing Comedy/cabaret

Pieter Embrechts &Noémie Schellens Locatieconcert Wortel kerk

Soe Nsuki Comedy

Vijfde van Ludo Theater (met Frank Focketyn)

G C

HOOGSTRATEN

# GC HOOGSTRATEN Info en tickets op ww ww.gchoogstraten.be

GEMEENSCHAP PSCENTRUM HOOGSTRATEN


STRAAT IN DE MAAND

Koestraat, Minderhout

Koestraat

Van een koeienwegel tot druk sluipverkeer…

MINDERHOUT - De Koestraat is amper enkele honderden meters lang en de naam doet vermoeden dat het een landelijke wegeltje is, tussen de landerijen en weiden met vredig grazende koeien. Dan heb je het goed mis. Van weiden en koeien ondertussen geen spoor meer. Integendeel, alles volgebouwd tussen dorp en de Mark. De Koestraat is, naast de N14 - de grote baan zeg maar - een van de belangrijkste verkeersaders in Minderhout. Dat is allicht nooit de bedoeling geweest, maar enkele grote verkavelingen, een dichtslibbende Vrijheid en de GPS hebben er anders over beslist.

Een beetje geschiedenis Dat valt tegen, geschiedenis en de Koestraat. Niet dat ze niet oud is, ze staat immers al op de bekende Ferrariskaart (1771 - 1778) en in de Atlas der buurtwegen (1841). Op de laatste kaart zowel als ‘chemin’ (weg) als ‘sentier’ (pad). Zo blijkt het geweest te zijn tot eind jaren 60 van vorige eeuw, toen de gemeente er de verkaveling Marckwijk creëerde. Over de herkomst van de naam valt er ook niets te vinden in historische bronnen of te horen bij mensen die er wat van af weten. Tenminste, wij hebben het niet gevonden. Wie van onze lezers het weet, mag het ons zeker melden. Meest aannemelijk is de uitleg dat het een wegeltje was dat leidde naar de achter de hoofdstraat Minderhoutdorp liggende weiden, waarlangs koeien naar die weiden werden gebracht. Simpel en aannemelijk.

De mensen Geschiedenis mag dan al wetenswaardig zijn, maar waar het ons met deze ‘Straat in de Maand’ om te doen is, zijn de mensen die er wonen. Hoe ze er terecht kwamen en hoe het wonen er is.

Zicht van de Koestraat naar Minderhoutdorp anno 1972 (met dank aan Peter Stoops)

deel werd gekocht door de broer van haar moeder. En tenslotte hebben wij het gekocht van Olga’s ouders. We hebben hier nog even samen met haar moeder gewoond.

Voordien woonden we in het Peperstraatje in Hoogstraten, in het huis waar nu Oud Hoogstraeten gevestigd is. Van een heel rustige straat, haast zonder passage, naar een wel heel

Peter Stoops

“Wat moet een mens meer hebben?” De eerste die we tegenkomen, staat toevallig even voor zijn huis de straat op te nemen toen wij er aan kwamen fietsen. Het is Peter Stoops - ook wel Stoopke genoemd - en die woont in nr. 8, net naast de parochiezaal. Een al wat oudere woning. “Wij wonen hier vanaf 1993. Dit huis is gebouwd door de grootouders van mijn echtgenote Olga Meyvis. Daarna is er een tweewoonst van gemaakt en hebben de ouders van Olga er een deel van gekocht. Het ander

Zicht van de Koestraat naar Minderhoutdorp anno 2022 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 15


STRAAT IN DE MAAND die parkeren in de put naast de kerk, maar die staat tegenwoordig half vol met auto’s van de bewoners van de appartementen op de site van de zagerij. Er zijn er blijkbaar nogal wat die geen garage of staanplaats bij gekocht hebben. Maar toch wonen we hier graag. Als we achter in ons tuintje of binnen zitten, letten we niet op dat gerij. We zijn het gewend geworden. En we komen goed overeen met de buren. Wat moet een mens meer hebben? We willen hier nog vele jaren wonen!”

Evelien Adams

“Dit stuk grond was toen een kleine paardenwei” Aan de overzijde van de straat bellen we aan bij een nieuwe woning. Evelien Adams woont er samen met haar partner Jelle Hendrickx. “Met Minderhout kermis zullen we hier 3 jaar wonen. Dit stuk grond was toen een kleine paardenwei, we bouwden er samen met aannemer Bastijns dit nieuwe huis. En het bevalt ons hier prima. Dichtbij de dorpskern, bakker op wandelafstand, Hoogstraten op fietsafstand. Een hele verandering tegenover de plek waar ik vandaan kom, de Eindsestraat in Meer, nabij de Mosten. Midden de natuur. Jelle komt van Meerle. En we gaan nog regelmatig naar onze thuis, dan genieten we van de natuur. Ik werk in Klina in Brasschaat en ben dus vrij snel op de autostrade. Omdat ik er al in St-Job af moet, valt het best mee met de file. Ik ga trouwens ook regelmatig met de fiets.

drukke straat. De parochiezaal stond hier al, dus wisten we dat er daar af toen wat drukte mee gepaard ging. Ook de school hier achter. Maar de hinder is heel beperkt. En het had ook zijn voordeel voor onze dochter, dichter bij school kon ze haast niet wonen.”

De drukte hier in de straat nemen we er bij, we hebben er al bij al weinig hinder van. We werken alle twee heel de dag en ’s avonds valt

Met de jaren nam de verkeersdrukte er uiteraard toe. “Er was in 1993 ook al druk verkeer, maar dat is steeds drukker geworden. Als weg naar Baarle, via de Castelréweg en de Hoogstraatse baan, en als sluipweg naar Wortel en verder naar Merkplas en Turnhout. Ook zwaar vervoer. Dat is wel geminderd toen de tonnagebeperking er kwam. Toontje Hendriks, waarvan hier dagelijks vele vrachtwagen passeerden, heeft ander wegen moeten zoeken naar zijn thuisbasis Baarle. Maar toch komen er nog vrachtwagens door, die bij file op de snelweg via GPS hierlangs naar Turnhout proberen te raken. En tractoren natuurlijk, die steeds groter zijn geworden.

Peter Stoops

16 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ook parkeren is een probleem geworden, als er iets te doen is in de zaal. Normaal moeten

Evelien Adams


STRAAT IN DE MAAND het best mee. Er zijn drukke momenten, zoals ’s morgens en in de latere namiddag als de scholen uit zijn. Maar ons huis is goed geïsoleerd en achter in de tuin merken we weinig van het verkeer.

Eind jaren ’60 is hier dan de verkaveling Marckwijk gekomen en zijn de wegen aangelegd. Wij hebben gebouwd in 1970, wij horen ook bij de Marckwijk. Toen we hier bouwden, lag de straat er nog maar net, ons huis was het eerste in dit nieuw deel van de Koestraat. Aan de overzijde van de straat stonden geen huizen, er waren alleen weiden en akkers. Er was geen verkeer. Ik heb hier leren autorijden en ben daarbij een keer in de maïs terechtgekomen. Ik kwam van de Castelréweg en miste hier mijn draai in de Koestraat. Gelukkig gaf de maïs mee! (lacht hartelijk). Om maar te zeggen hoe rustig het hier toen was. De Marckwijk is wel snel volgebouwd, allemaal jonge gezinnen.

We hebben prima contacten met de buren. Met nieuwjaar doen we samen een Nieuwjaarsborrel, in de zomer spreken we af om samen buiten gezellig iets te drinken. Een van onze buren werd onlangs 50 en dus hebben we een Abraham aan zijn deur gezet. Heel plezant. We hebben het hier echt naar onze zin en hopen er lang te mogen wonen.”

Monique Jansen

“Twee buren tegelijk voor de spiegel” Het opschrift ‘Haarbazaar’ even verder doet een belletje rinkelen? Is dat niet het kapperssalon van de alom bekende Gert Rombouts? Gert is er niet als we binnengaan, hij is in Hoogstraten de mannen hun baard aan het af doen. Wel zijn trouwe medewerkster Monique. “Ik werk hier al geruime tijd en tijdens het kappen zien we de straat. De drukte valt op, zeker in vergelijking met waar ik woon, een rustige straat in Meerle. Drukte die er nog meer is met de aan de gang zijnde rioleringsen wegenwerken in de Marckwijk. Veel verkeer van en naar Wortel. Het valt ook de klanten op als ze hier zitten. ‘Amaai, zoveel tractoren!’. Veel van onze klanten komen uit Minderhout, maar ook steeds meer van verderop. Natuurlijk krijgen we ook bewoners van de Koestraat zelf over de vloer. Gisteren zaten hier nog

May Janssens

twee buren tegelijk voor de spiegel. Vonden ze heel leuk. Lekker buurten, nieuwtjes uitwisselen en ondertussen een mooi kapsel krijgen. Het is prettig werken hier. Een goede baas en een fijne collega. En niet te ver van huis. Geen files voor mij en dat is al heel wat. Neen, ik heb het hier best naar mijn zin en wil dat graag nog lang doen.”

May Janssens

“Gelukkig gaf de maïs mee!” We bellen aan bij het laatste huis, op de hoek van de Koestraat en de Lage Weg en treffen er May Janssens. “Ik ben een geboren en getogen Minderhoutse”, klinkt het, “Sterker nog, ik heb heel mijn leven op een hoek van de Koestraat gewoond. Mijn ouders hielden café op de hoek van de straat met Minderhoutdorp, café De Welkom. Ik was de enige dochter en heb er gewoond tot ik in 1971 huwde en op deze hoek ben komen wonen. Op onze trouwdag hebben we gefeest in het café en ’s nachts zijn we hier voor de eerste komen slapen. Vorig jaar zouden we 50 jaar getrouwd zijn, maar mijn man, Hugo Bijnens, is helaas enkele maanden ervoor overleden.

Monique Jansen

Toen ik kind was, was de Koestraat verhard tot waar nu de Hoge Weg ligt. Verder was het een karspoor. Daarnaast een diepe sloot en daarnaast een fietspaadje aan de kant van Hoogstraten. Aan de hoek hier liep er een paadje naar waar nu de Castelréweg is. Daar lag een bruggetje over de Mark en een zandweg naar Castelré. Daar gingen we langs om boter te smokkelen.

Met de jaren is het dan steeds drukker geworden. Geleidelijk aan, je merkt dat in het begin niet zo. En ook steeds meer kamions, die konden mekaar niet kruisen aan de hoek hier. Dan moest er één achteruitkarren om de andere te laten passeren. Dat was dikwijls een gedoe. Het is wel gebeterd met de tonnagebeperking, maar ondertussen is het sluipverkeer van en naar Wortel wel steeds toegenomen. Ook de weiden en akkers aan de overkant, aan de Hoge en de Lage Weg zijn ondertussen volgebouwd. Ook dat brengt natuurlijk verkeer mee. Maar ik heb hier altijd graag gewoond. Mijn man ook, hij was secretaris op de Proeftuin. Gemakkelijk dicht bij. En steeds goede geburen gehad hier. Veel jonge gezinnen onder mekaar. Een echte buurtwerking is er nooit geweest, maar we kwamen wel goed overeen. Ondertussen is zeker drie vierde van de huizen al verkocht aan jonge gezinnen. Er wordt dus heel wat gerenoveerd. Onze generatie verdwijnt stilaan. Maar ik wil graag blijven, zolang ik mezelf kan behelpen. Ik hoop nog heel lang!” (jaf)

Een relict uit het verleden JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 17


CULTUUR

Een indrukwekkend kunstwerk van IKO afdeling Fotografie

Jungle Wall siert patio in Stede Akkers HOOGSTRATEN - Het woonzorgcentrum Stede Akkers bestaat tien jaar en al even lang keken de bewoners en de bezoekers vanuit de cafetaria aan tegen de saaie betonnen muur van de daarnaast gelegen patio. Nu hangt er een indrukwekkende foto van 6,50 meter breed en 2,50 meter hoog. Het blijkt een kunstwerk gemaakt door vijf oudcursisten en de twee leerkrachten van de afdeling Fotografie van het IKO. Deze Jungle Wall is niet alleen visueel sterk, maar nodigt ook uit tot ontdekken en herinneren.

Goede wil… Het verhaal begint in 2018. Leo Sprangers, toen centrumleider van het WZC, nam contact op met de docenten van de afdeling Fotografie van het IKO met de vraag om een of enkele foto’s te maken om de muur van de patio bij de cafetaria te verfraaien. IKO ging graag in op die uitdaging, maar werd al vlug geconfronteerd met een groot aantal vragen en technische problemen. Waar kan je immers zo’n immens grote foto op een

18 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

weersbestendige drager afdrukken? Hoe monteer je het werk tegen een waterkeringsmuur waarin men niet mag boren? Kortom, veel goede wil… maar het project viel stil.

dat het werk er begin 2022, bij het 10-jarig bestaan van het WZC zou hangen.

In 2019 kwam de vraag terug op tafel, als resultaat van een bevraging van de bewoners over het wonen en leven in Stede Akkers. Hilde Pinxteren, o.a. verantwoordelijk voor het vrijwilligerswerk, nam opnieuw contact op met Sofie Nagels en Jochen Verghote. De twee docenten fotografie maakten zich sterk

Voor het ontwerp en de opname van de foto deden de leerkrachten een beroep op vijf oudcursisten: Annick Timmermans, Conny Elst, Paul Baelemans, Toon De Clerck en Kitty Verheul. Tijdens een bezoek ter plaatse viel hen meteen het contrast op tussen de grijsgrauwe betonnen muur en de blauwe lucht erboven.

Blauwe lucht


CULTUUR

Voor de groep fotografen was de uitdaging tweeledig. De foto moest de blauwe lucht als het ware naar beneden halen en het fotografisch beeld of onderwerp moest een link hebben met de leefwereld van de bewoners. Het beeld moest dus een blauwe achtergrond hebben, het onderwerp moest duidelijk en sterk langs boven belicht worden. Voor dat onderwerp koos men voor een overdaad aan planten, zoals je die ook vaak ziet op de vensterbanken in de huizen van wat oudere bewoners.

Hebbedingetjes Om het geheel een boeiend en speels karakter te geven en nog dichter bij de bewoners te brengen, zou men tussen de planten voorwerpen plaatsen, die de bewoners achterlieten in

het toen leegstaande maar nog niet gesloopte oude rusthuis. De IKO cursisten mochten vrij dwalen en fotograferen in dat gebouw. Het leverde een erg herkenbare verzameling hebbedingetjes op: Mariabeeldjes, krulspelden, een bril, een handtas, een plastic roos, fotootjes, een koffiekan en noem maar op. De zeven fotografen zagen het ontwerp al voor ogen, zoveel was duidelijk. Alleen de foto moest nog gemaakt worden. Hoe en waar begin je daaraan? Bij een bezoek aan Bloemenboetiek kwam men terecht in een gigantisch grote serre met een glazen dak, waar de belichting haast letterlijk uit de lucht viel. Uitbaters Paul Donckers en zijn vrouw Karin Gillis waren het project bijzonder genegen; de fotografen mochten niet alleen de ruimte, maar ook de voor hun compositie meest geschikte planten uit de zaak gebruiken.

van op de Pegelbrug waaiert het landschap open de Mark zoekt zich een weg door het groene weiland de hoge populieren verbergen de watermolen die zijn oude glorie hervonden heeft langs de dreef leiden gezwinde wilgen naar het trage Stip stappepad en dan verschijnt langzaam het oude Gelmelslot het fluitenkruid fluistert vergeten legendes tot bij de mijmersteen van Guido Belcanto Ik zet mij neer op de bank.

Jungle Wall Bleef enkel nog de plaatsing in de patio van Stede Akkers. In de waterkeringsmuur waartegen de foto geplaatst moest worden, mag niet geboord mag worden. Om de foto te printen en ook vakkundig te plaatsen, deed men daarom een beroep doen op derden. Zo kwam men terecht bij de Turnhoutse firma ‘Handson Signmaking’. Het resultaat is zonder meer knap. Een indrukwekkende Jungle Wall van planten, met een knipoog naar de vensterbank van moemoe en vava… waarin je tussen het groen op ontdekkingsreis kan gaan en blijven zoeken naar vergeten spulletjes van de vroegere bewoners uit het oude rusthuis. (fh)

DICH TERL IJKE VRIJ HEID

marleen JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 19


CULINAIR

Goud voor Wortelse huisbrouwer op European Beer Challenge

Tom Dierckx scoort met een stevige Pasoepjom WORTEL - Huisbrouwen, een betrekkelijk nieuwe hobby die in toenemende mate scheikundigen en would be alchemisten van alle soorten is gaan begeesteren. Niet altijd succesvol weliswaar. Tenzij men Tom Dierckx heet en in Londen een gouden medaille wint in de toch wel prestigieuze European Beer Challenge 2022 met zijn biertje ‘Pasoepjom’. Een meer dan voldoende reden om naar de Pater Declerckstraat in Wortel te trekken om ons te laten onderdompelen in hoppen, mouten en andere geheimen van het bierbrouwen. En om dus te ontdekken waar een geschenkje op vaderdag naar toe kan leiden…

Wie is wie Brouwmeester is Tom Dierckx, Antwerpenaar van geboorte, na het Xaveriuscollege en de Karel de Grote Hogeschool IT-er van opleiding en projectmanager (meest van huis uit) bij het softwarebedrijf Ultimo. Gehuwd met Mieke Van Hemeldonck, dochter van de voormalige commandant van de Hoogstraatse brandweer, na Seminarie en Spijker naar de verpleegstersschool, enkele jaren werkzaam in de psychiatrische afdeling van het Zoerselse St.-Jozefziekenhuis en thans personeelscoach in de Kringwinkel. Het paar heeft twee dochters, Minne en Indi, evenals een zeer enthousiaste jonge hond en een kat. Na een tijd in Rijkevorsel te hebben gewoond zijn ze nu al drie jaar gehuisvest in Wortel.

Vaderdag Zowat een decennium geleden kreeg Tom van Mieke als Vaderdaggeschenk een startsetje bierbouwen. Eigenlijk niks meer dan een emmer met wat chemicalietjes daarin, te vullen met water, waarna veertien dagen laten rusten, en hocus pocus water werd bier. We zien het de geoefende bierdrinker al fronsend denken: zo ’n brouwsel smaakt naar fluitjesbier van de Sarma. Fout, zo blijkt. Naar Tom’s eigen zeggen viel het best mee. In zoverre zelfs dat hij besloot om te gaan experimenteren. Dat bleef niet zonder gevolgen, want op de duur stond de keuken vol potten en ander brouwgerief, zozeer dat de vrouw danig beknot werd in haar culinaire bedrijfsvoering. En zoals we met z’n allen maar al te goed weten, niks is zo ondeugdelijk voor het geordend huwelijk als een morrende vrouw. Dus werd heel de handel dan maar ondergebracht in een aparte bijbouw achteraan in de tuin.

Slinger Waar Tom ging experimenteren en ondertus-

20 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Tom & Girls in de brouwerij sen ook bezig was met het verkrijgen van allerlei vergunningen. Want laten we wel wezen, de aanmaak van bier, of beter gezegd van alcohol, wordt door de overheid zeer ernstig genomen. Terecht trouwens, de illegale jeneverstook, met alle gevolgen van dien, ligt immers nog niet zover achter ons. Maar dat heeft blijkbaar de slinger doen overslaan in de richting van een oeverloze administratie en regelgeving.

blijft zeer de vraag. Hoe dan ook, na acht jaar gebrouw is Tom Dierckx momenteel in staat om 100 l per beurt en 300 l per maand te produceren. Ondertussen gaf hij zijn brouwerij de naam ‘3 Girls & 1 Boy’. Afgekort ‘Brouwerij 31’. De ‘3 Girls’ verwijzen naar zijn vrouw en 2 dochters, Tom zelve is uiteraard die ‘1 Boy’. Ondertussen zette hij al twee kwaliteitsbieren in de markt: de Hopjom en de Pasoepjom.

Zo is bijvoorbeeld elke brouwer, hoe groot of hoe klein, nog altijd volgens de wet verplicht in zijn accommodatie een bed en een bureau te voorzien voor de douanier of accijnzenambtenaar, die in principe elk brouwproces van het begin tot het einde hoort op te volgen. Elke brouwer dient aangifte te doen van elk brouwsel dat hij gaat opstarten. Ook van de mislukkingen, zodat bevoegden kunnen komen controleren dat misbrouwsels niet op flessen worden getrokken maar wel rechtmatig worden geliquideerd. In theorie allemaal gewettigde bekommernissen, maar wat daar in de praktijk kan van in huis komen,

Hopjom De ‘Hopjom 2022’ is volgens de brochure: “Een goudgele hazy NEIPA volmout verfrissend bier van 6,5% met uitbundige tropische toetsen”. Een mondvol termen waar we nog nooit van gehoord hadden. ‘Hazy’ wil zeggen troebel, niet moeilijk. NEIPA (Nord England India Pale Ale) is een heel verhaal. Dat verplicht ons tot een kleine duik in de geschiedenis. In het 17de eeuwse India, toen nog een En-


CULINAIR wordt toegevoegd. Om economische redenen kan gebruikt gemaakt worden van 2 goedkopere hopsoorten voor de smaakbepaling; die kan je vervangen door één (single) duurdere soort. De Pasoepjom heeft zijn naam niet gestolen, het bier is dermate sterk dat ermee moet oepgepast wuirre. Tom was zo ver gevorderd met zijn ‘Pasoepjom’ dat hij zich durfde te meten met de internationale concurrentie. Hij stuurde een staal naar Londen en won er een gouden medaille mee op de European Beer Challenge 2022. Bij die wedstrijd wagen duizenden brouwers, groot en klein, van over heel de wereld hun kans. Het is Europa's belangrijkste biercompetitie, gejureerd door kopers en gehouden in de London County Hall (naast het bekende London Eye). Niet niks dus, dat Tom hier bedacht wordt met een gouden medaille! Bier kan je op verschillende manieren aan en in de man (m/v/x) krijgen. Ook met een tot bierkar omgebouwde Vespa gelse kolonie, kregen veel Engelse militairen hun loon in bier uitbetaald. De lange reisduur per zeilschip was echter een groot probleem: bij aankomst bleek het bier zijn goede smaak verloren te hebben. Een slimme brouwer uit Burton-on-Trent verhielp dit door meer mout en hop aan zijn bier toe te voegen. Meer mout om het alcoholgehalte te verhogen (langere houdbaarheid) en meer hop (smaakmaker en conservering). Zo ontstond het label IPA. New England wijst op een variant overgewaaid uit de gelijknamige regio in de VS. Het spreekt vanzelf dat het label gebonden is aan bepaalde criteria die op de flesjes dienen vermeld. ‘Volmout’ duidt erop dat aan het bier alleen mout, geen suiker wordt toegevoegd.

Bij het mouten laat men de gerst ontkiemen tot op het exacte niveau zodat het gewenste gehalte aan suiker door de kiem wordt afgescheiden. Een vak apart in het bierbrouwen. Tenslotte die ‘uitbundige tropische toetsen’. Die kunnen verkregen worden door de juiste verhouding te vinden tussen de hoeveelheid mout en hop. Uiteraard is dat een brouwersgeheim.

Intussen werd de hobby dan ook een officiële bijverdienste. De bieren zijn online te koop, ook in de Prik&Tik en de Lochtenberg, beiden in Merksplas. Een verkooppunt in Hoogstraten wordt bekeken, Tom wil vooral lokaal verder werken. Een vervolg waarbij we Tom & Girls graag alle succes toewensen. Schol! (nad)

Pasoepjom De brochure helpt ons ook voor de ‘Pasoepjom 2022. “Een single hop sterke blonde ale ook volmout gebrouwen.” ‘Single hop’ beduidt dat er slechts één hop

Het certificaat van de European Beer Challenge

TOPAANBIEDINGEN nieuwe en 2e handswagens ERKENDE CARROSSERIE alle merken Erkend hersteller I Verhuur I eigen takeldienst

+75 jaar GARAGE GEUDENS BEDANKT voor uw vertrouwen! GEUDENS.BE I sales@geudens.be I +32 3 315 71 76

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 21


OUDE DOOS

De eerste Big Jump twaalf jaar geleden in Meersel-Dreef

Samen springen voor gezond water MEERSEL-DREEF - Een foto uit de oude doos. We schrijven 11 juli 2010, twaalf jaar geleden dus. In MeerselDreef en Wortel staat men voor de kermisweek. En het is de eerste keer dat op Hoogstraats grondgebied een Big Jump georganiseerd wordt. Het zou de eerste in een reeks van vijf worden, maar heel “big” was deze eerste editie niet. De daaropvolgende jaren organiseert Natuurpunt Markvallei tot in 2015 elke tweede zondag van juli een Big Jump in de Mark in Meersel-Dreef. Tegen dan wordt het een behoorlijk grote actie met veel deelnemers en vooral veel toeschouwers. Maar 11 juli 2010 begon het heel bescheiden. Gie Segers: “We wisten toen nog niet goed wat we er van mochten verwachten en de organisatie stond nog niet helemaal op punt. Maar aan de toog in de Klapekster hadden we mekaar al serieus opgejut. En ja, ze zouden allemaal meedoen. Maar toen puntje bij paaltje kwam, was het voor die eerste editie toch maar een mager beestje. Alhoewel, als je naar die foto kijkt zie je dat de buikjes bij enkele oudere mannen toch al wat vorm begonnen te krijgen. (lacht) Het was de bedoeling dat we een duik zouden nemen in de Mark. De waterkwaliteit was al wat beter dan in de zeven-

tiger en tachtiger jaren, maar heel gerust waren we er eerlijk gezegd toch niet in.”

proper en gezond (zwem)water kracht bij te zetten.

Ludiek

De "Europese Kaderrichtlijn Water" legde de EU-lidstaten immers op om de waterkwaliteit van de oppervlaktewateren tegen 2015 in orde te brengen. Om dat doel onder de aandacht te brengen werd de Big Jump in het leven geroepen als een ludieke actie. Men is tot op de dag van vandaag nog niet geslaagd in het opzet om de waterkwaliteit zodanig te verbeteren dat er in gezwommen kan worden. Daarom wordt de actie nog jaarlijks herhaald op verschillende plaatsen.”

De Big Jump is een (nog altijd) jaarlijks weerkerende actie voor proper water in de rivieren. Toenmalig voorzitter Drej Oomen: “De Big Jump is een internationaal evenement waarbij op de tweede zondag van juli jaarlijks duizenden burgers over heel Europa de sprong wagen voor proper water. Mensen springen op dat moment gelijktijdig (om 15 uur) in rivieren, vijvers en kanalen om de vraag naar

De aanloop naar wat een prachtige sprong zou worden in het onbekende en de start van vijf opeenvolgende Big Jumps in Meersel-Dreef.

22 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


OUDE DOOS Gie Segers: “We stelden met Natuurpunt Markvallei in 2010 ook vast dat de waterkwaliteit in de Mark de voorgaande jaren weliswaar verbeterd was, maar dat die evolutie niet werd verdergezet. En een ludieke actie, daar waren we wel voor te vinden.”

Kopje onder “Ik herinner het me nog heel goed. Kermiszondag, de hele familie bij ons moeder thuis en tegen drie uur begonnen er een paar zenuwachtig te worden.”, herinnert Drej Oomen zich. “Onze Jef zou ook wel meespringen en broer Jos vond het wel geen aantrekkelijk idee, maar om eens zot te doen… daar was hij wel voor te vinden. Dus trokken wij met een toch niet zo gerust gevoel naar de sluis aan de watermolen, waar de eerste editie zou plaatsvinden. Langs de weg stonden al een paar kijklustigen, die waren blijkbaar toch op de hoogte. Maar veel zwembroekjes en badpakken waren er uiteindelijk toen toch niet te zien. Ze konden echt allemaal op één foto.” Het werd een sprong in het ongewisse. “De zwarte kleur van het water was niet echt aan-

lokkelijk. Maar de voorzitter moest het voorbeeld geven. Ogen dicht en een kamikazesprong in het onbekende. Het slijk kroop tussen je tenen en waterplanten leken je te omarmen. Kopje onder en zo snel als mogelijk weer naar boven. Het haar zat vol met korreltjes zand en plakte tegen je vel aan en in je oren voelde het alsof er iets levends in zat. Veel tijd om er over na te denken had ik niet. In een snel tempo volgden de anderen mijn voorbeeld en door al dat geweld vormde het water zich om tot een slijkerige substantie. Heel lang bleven we dan ook niet in dat water.”

Over de meet Het was voor de deelnemers wel een leuke ervaring en het “smaakte” duidelijk naar meer. Want de daaropvolgende jaren tekende Natuurpunt jaarlijks present langs de oevers van de Mark. De groep deelnemers en toeschouwers groeide elk jaar aan, de organisatie werd zienderogen beter. De brandweer van Hoogstraten stuurde een paar duikers in een reddingsbootje, het Rode Kruis was aanwezig en op den duur verzonnen we ook systemen om

de deelnemers opnieuw toonbaar te maken na hun sprong. We maakten een drijvend platform om de sprongen nog sierlijker te kunnen maken. Er kwamen akoestische optredentjes aan te pas, een dichter en ook belangstelling van “over de meet”. Het toen nog prille Markdal sloot zich aan. Zij organiseerden telkens een wandeling vanuit Breda naar Meersel-Dreef en kwamen de groep in aantal en in daadkracht versterken. “Hier plukken we nog altijd de vruchten van. De samenwerking tussen de Nederlandse en Vlaamse natuurgebieden is daar een beetje gestart. Sterkhouders, zoals Joop Van Riet onderhouden nauwe contacten met Natuurpunt Markvallei. Joop is nog altijd vragende partij om de Big Jump nog eens op de kalender te zetten. Wie weet?” De deelnemers aan deze eerste editie waren Mariette Pinxteren (als enige dame!), Jan Brusselaers, Kris Elst, Jef Oomen, Jos Oomen, Drej Oomen, Stijn Leestmans, Geert Brosens, Gie Segers, Bruno Vande Wiele en Luc Verleije (oud-Drevenier en toen in de organisatie van de Big Jump). (ao)

~VERSE AARDBEIEN EN KERSEN~ TIJDENS HET KERSENSEIZOEN vanaf 17 JUNI tot EIND JULI OPEN OP woe - don - vrij: 15u - 19u zat: 10u - 15u

Klein Eyssel 22a - 2328 MEERLE JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 23


Erkend vastgoedmakelaar BIV nr. 207427 Reeds 25 jaar uw vastgoedmakelaar voor Hoogstraten en omgeving!

Huis verkopen? Bel ons: 03 314 16 99 www.vanhuffelvastgoed.com info@vanhuffelvastgoed.com Vrijheid 72 - Hoogstraten 24 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


Stef Verschueren, Zürich, Zwitserland

“Echt het beste van twee werelden…” In deze artikelenreeks met uitgeweken stad- en dorpsgenoten zijn er al heel wat avontuurlijke en exotische bestemmingen de revue gepasseerd. Maar het hoeft niet per sé exotisch te zijn. Een oerdegelijk land als Zwitserland is best een aantrekkelijke bestemming om je vertrouwde omgeving voor achter te laten. En hoe je er terecht komt en hoe het leven zich dan ontwikkelt is even nieuw en onbekend als overal ter wereld. Het verhaal van Stef en Yolisa illustreert dat helemaal.

Summer school DHM: Wie is Stef Verschueren? Ik ben 30 jaar oud, afkomstig van Ipenrooi in Meer. Als zoon van Ron Verschueren en Karine Sprangers en broer van Jolien Verschueren ben ik opgegroeid op het aardbeienbedrijf van mijn ouders, en tijdens mijn jeugd heb dus veel tijd in de buitenlucht doorgebracht. Thuis helpen, in de tuin werken en later vele uren op de velden van KFC Meer. De voetbalcarrière bleef uiteindelijk beperkt tot enkele wedstrijden bij de eerste ploeg, maar ik heb er altijd enorm veel plezier aan beleefd. Mijn middelbare studies deed ik in het Klein Seminarie, daarna trok ik naar Leuven om Economische Wetenschappen te studeren. DHM: Had je toen al plannen om naar het buitenland te trekken? De echte interesse om te leven in een internationale omgeving is gewekt door een ‘Summer School’ (een zomerschool is een korte intensieve cursus in bepaalde onderwerpen binnen het eigen studiegebied) te volgen aan de London School of Economics. Daar heb ik drie weken in de City gestudeerd, wat een fantastische ervaring was. Een wereldstad die 24/24, 7/7 bruist. DHM: Dat kreeg een vervolg toen je aan het werk gegaan was? Inderdaad. Na mijn studies begon ik in 2014 als Finance Analyst bij Johnson & Johnson in Beerse, en zo ben ik voor het werk in 2016 verhuisd naar Zwitserland. Als deel van het Finance Leadership Development Program zou ik een rotatie van 10 maanden doen in een ander Europees land. De bestemming hangt daarbij af van je professionele ontwikkeling en enkele voorkeuren die je zelf mocht opgeven, maar het management besliste uiteindelijk wel waar je naartoe ging. In mijn geval werd dat Zug in Zwitserland, een bestemming die sowieso hoog op mijn lijstje stond. Normaal kom je na die 10 maanden dan terug, maar na een extra project van 6 maanden kreeg ik de kans om een lokaal contract te tekenen. Zo heb ik de afgelopen 5

Stef en Yolisa

jaar binnen J&J Zwitserland al een aantal verschillende jobs uitgeoefend.

Een Parijse bar DHM: Was je daar alleen? Of had ja al een relatie toe je vertrok? Ik was nog single toen in vertrok. Maar terwijl ik in Zug woonde, leerde ik tijdens een citytrip in Parijs Yolisa kennen. Zij studeerde communicatiewetenschapen in Brussel en was met vriendinnen een weekendje in Parijs. Het was een ongelofelijk toeval dat wij daar allebei net dat weekend waren, en dat we elkaar daar in een lokale bar tegen het lijf zijn gelopen. De vonk sloeg redelijk snel over en zo waren we al snel om de paar weken heen en weer aan het vliegen tussen Zwitserland en Brussel.

Toen Yolisa afgestudeerd was, had ze ook interesse om internationale ervaring op te doen. Samen hebben we toen beslist dat zij een job ging zoeken in Zwitserland. Hoewel we van collega’s gehoord hadden dat dit niet altijd even evident is, had ze na een maand al een job te pakken die haar interesseerde. Samen verhuisden we toen naar Zürich, zij vanuit België, ik vanuit Zug. Ondertussen zijn we al meer dan 5 jaar gelukkig samen in Zürich, en deze zomer gaan we trouwen in Antwerpen. DHM: Wat waren je eerste indrukken van het land? De prachtige natuur springt er onmiddellijk uit. In Zug deelde ik met een collega een appartement met zicht op het meer, de Zugersee. Een fantastisch uitzicht over het water met de JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 25


SKYPE Alpen op de achtergrond, zeker bij zonsondergang. Maar zelfs in Zürich, de grootste Zwitserse stad, is de natuur nooit ver weg. Langs al die meren vind je zogenaamde ‘Badi’s’, toegankelijke zwemzones waar veel mensen in de zomer na het werk of in het weekend het water induiken.

In de trein dacht ik dat ik in eerste klasse zat Wat mij ook snel opviel, is hoe goed alles georganiseerd is en hoe netjes alles is. De eerste keer dat ik de trein opstapte dacht ik dat ik in eerste klasse zat, tot bleek dat de hele trein zo modern en proper was. Ze rijden dan nog eens heel punctueel ook, wat tot gevolg heeft dat er heel wat mensen zijn die zich altijd met het openbaar vervoer verplaatsen en zelfs geen auto hebben. Stef op het voetbalterrein van KFC Meer

Pittig DHH: Hoe is de levensstandaard en -kwaliteit er? De algemene levensstandaard ligt hier heel hoog, wat je merkt in de publieke dienstverlening, gezondheidszorg en het onderwijs. Werkloosheid is bijna onbestaande, mede door het feit dat je een job moet hebben voor je een verblijfsvergunning kan krijgen. De lat ligt op alle vlakken erg hoog. Daarnaast merk je dat alles gewoonweg een pak duurder is dan in België. Zürich staat al

jaren in de top 5 van duurste steden ter wereld en dat merk je zo goed als overal. In de winkel, op restaurant, het openbaar vervoer of op de woningmarkt… de prijzen zijn meestal redelijk pittig. DHM: En in wat voor omgeving wonen jullie? Wij wonen op dit moment in een ruim appartement in Zürich in een stadszone die in de loop van de laatste vijf jaar volledig ontwikkeld is, dus alles is nog splinternieuw en in volle ontwikkeling. Er is op dit moment heel veel vraag naar extra wooncapaciteit in en rond de stad, als een huurappartement op de markt komt is het niet abnormaal om een rij van 50 tot 100 mensen te zien aanschuiven om het appartement te bezichtigen. Zeker in het centrum is de vraag veel groter dan het aanbod, en er wordt dus ook best wel wat bijgebouwd. Ons appartement ligt op ongeveer 10 minuten van het historische centrum van Zürich, maar ook de natuur is vlakbij. Achter ons appartement loopt een rivier en begint er een bos, dus dit is voor ons echt het beste van twee werelden. Zowel Yolisa als ikzelf werken nog regelmatig van thuis, en dan is het echt zalig om tijdens de middagpauze bijvoorbeeld een korte wandeling in het bos te kunnen maken. Zeker in tijden van Covid, waarbij we allebei 100% van thuis gewerkt hebben, was het een gigantisch voordeel om zo snel in het groen te zitten.

Online shop “Je kan onmogelijk in Zwitserland wonen en niet kunnen skiën.”

26 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM: En jullie beroepsbezigheden? Sinds kort gaan we allebei weer iets frequenter naar kantoor. Yolisa werkt ondertussen als Partner Channel Marketing Manager bij Mi-

crosoft in Zürich, en ik werk momenteel als Finance Manager bij Johnson & Johnson in Zug. Daarnaast is Yolisa haar eigen onderneming gestart, de online juwelen- en lifestyleshop eeden.ch. Ze stond er altijd van versteld dat er in België zoveel boetiekjes zijn, zowel online als offline, terwijl in Zwitserland precies enkel de grote merken spelen. Daar heeft ze op ingespeeld door haar online shop te beginnen. Maar ze wil daarnaast nog steeds een full time job doen om zichzelf te blijven ontwikkelen. DHM: En de ontspanning? We proberen elke week toch een aantal keer te sporten - met een zittend beroep is het belangrijk om in beweging te blijven. In de zomer is dat joggen in het bos of aan het meer, ik liep zelf ook al tweemaal de halfmarathon van Luzern. In de winter hebben we het voordeel dat we maar een uurtje rijden van de bergen verwijderd zijn. Yolisa heeft mij redelijk snel leren skiën, dus nu trekken we een dagje of een weekend de bergen in. Wat frisse berglucht, dan ben je altijd onmiddellijk helemaal ontspannen. In de weekends gaan we sowieso ergens naartoe, een andere stad of regio ontdekken. Zo komen we graag in Milaan, wat maar een treinrit is van een aantal uur. De steden in Zwitserland zijn iets kleiner, dus als we het leuke van een grote stad willen ervaren is Milaan niet heel ver weg. Maar ook binnen Zwitserland is er heel wat te beleven. Steden als Genève, Lugano of Luzern zijn zeker de moeite, en daarnaast kan je


SKYPE altijd de bergen in. In de winter is Zermatt een van mijn favoriete bestemmingen, een bergdorpje in een vallei aan de Matterhorn. Ongelofelijk mooi.

Cruciaal DHM: Hoe verliep de integratie in jullie woon- en werkplek? Onze vriendenkring is redelijk internationaal, en een goeie mix van collega’s, buren en mensen die we elders hebben leren kennen. Yolisa heeft nog redelijk veel Zwitserse collega’s maar in mijn team zit op dit moment geen enkele Zwitser maar voornamelijk expats uit andere Europese landen. Bij J&J zitten zelfs redelijk veel andere Belgen, de meesten zijn net als ik initieel in België begonnen en dan op een gegeven moment naar Zwitserland verhuisd. En zoals gezegd heb ik ondertussen ook leren skiën, wat hier toch een cruciaal deel van de integratie is. Je kan onmogelijk in Zwitserland wonen en niet kunnen skiën. DHM: Wat mis je het meest van het vaderland? Wat we het meest missen zijn vrienden en familie. We hebben nooit de kans om snel even binnen te springen, en als we naar België

komen zijn onze weekends vaak ook zo volgeboekt dat we ook niet overal geraken. Dan doorkruisen we vaak het hele land: familie in Hoogstraten, familie van Yolisa in Hasselt, vrienden in Antwerpen of Brussel en we gaan ook regelmatig naar de zee.

Er wordt er minder rijkelijk gekookt dan in België Daarnaast missen we soms ook de rijke Belgische keuken. Zowel frietjes van de frituur als een goed restaurant,… in Zwitserland wordt er toch iets minder rijkelijk gekookt dan in België, dus als we hier zijn profiteren we er meestal ook wel van om enkele nieuwe restaurants uit te proberen.

Terugkeer DHM: Zou je een terugkeer overwegen? Op dit moment zijn we nog heel gelukkig in Zwitserland dus zijn er geen concrete plannen om naar België terug te keren. Maar zeg nooit nooit! In ieder geval gaan we wel op vrij regelmatige basis naar België blijven terugkomen om langs te gaan bij vrienden en familie. En om iets te gaan eten, natuurlijk…

DHM: Hou je geregeld contact met het thuisfront? Regelmatig bellen via WhatsApp of Facetime zorgt ervoor dat we toch gemakkelijk contact kunnen houden. Daarnaast komen we nu ook regelmatig terug zelf naar België, wat de afgelopen twee jaar jammer genoeg niet zo vaak kon. Zeker nu mijn zus net bevallen is van een dochtertje zijn we blij om regelmatig in Hoogstraten te zijn.

Bij een huwelijk komt heel wat kijken De meeste Covidmaatregelen zijn ondertussen weggevallen zodat we redelijk vrij kunnen reizen. Zoals gezeg willen we trouwen in Antwerpen, met de organisatie daarvan komen we nu wel ongeveer maandelijks terug. Want bij een huwelijk komt heel wat kijken en voor veel zaken moet je gewoon fysiek aanwezig zijn. Gelukkig hebben we met ons werk ook de flexibiliteit om af en toe een dagje vanuit België te werken, wat het gemakkelijker maakt om al die zaken te regelen. En vermits we de afgelopen twee jaar niet veel konden terugkomen, hebben we zeker nog iets in te halen! (jaf)

N NNEEN E E G K G K N E IIN TE EEIIDD --CCAADD T L L P P D D OO NNDD ORRKKSS 33 O O V V AA WO atteenn LIIDDW L O sttrra O S S ooggs Hoo TTee H

Wij geven

trai training

Ochtend- avond- of opleidingen op maat , in onze kantoren, of op locatie. Duur van de opleiding is steeds 10 x 1 avond/week Start AVOND Basistraining SolidWorks: 19 sept. 2022 Start AVOND Vervolgtraining SolidWorks: 20 sept. 2022

VERZEKERINGEN KREDIETEN SPAREN & BELEGGEN VASTGOED – IMMO POINT VERHOEVEN

.be

ning

Trai

@

rks dwo a C 3D

INFO@VANBAVELROMMENS.BE WWW.VANBAVELROMMENS.BE 03 315 72 54 MEERDORP 21 – 2321 MEER

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 27


Doe d eg chec ratis k-u onlin p e

Uw adviseur voor kredieten & verzekeringen zowel voor particulieren als KMO’s bevoorrechte partner van

Van Huffel Verzekeringen Vrijheid 74 2320 Hoogstraten 03/314.46.10 vanhuffel@dvv.be www.van-huffel.be

FSMA:14593 A

BADKAMERRENOVATIE van Advies tot Zalig genieten EG

MEERLE

Installatiebedrijf

VAN DEN BERG VERWARMING

28 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

SANITAIR

RS

DRES: IEUW A

EW

183 g e w e s Meer aten r t s g o o 2322 H

N

EG

BR

EE

maak een afspraak in onze toonzaal met tal van badkameropstellingen

ED AS E

W

MEER M

OUT MINDERH ATEN HOOGSTR

Tel. 03 315 75 31 info@vdberg.be

www.vdberg.be VENTILATIE

ZONNE-ENERGIE


MILIEU

In de schaduw van een oude notenboom

Ook Riet laat het gras groeien op het Kerkveld WORTEL - Op 26 maart gingen opnieuw 3.000 gazondolken de grond in voor het klimaatonderzoek in Vlaamse tuinen. Na een uitzonderlijk natte zomer hoopt het project nieuwe inzichten te krijgen in droogte en hitte. Riet Plasmans is 87 en toch aarzelde ze niet om terug in te tekenen. Oud, maar niet out. Het houdt haar scherp om te weten hoe we de klimaatcrisis, een van de grootste uitdagingen voor de huidige en toekomstige generatie, moeten aanpakken.

Kerkveld Tot voor enkele jaren was Riet nog regelmatig van de partij in de wereldwinkel. Nu leidt ze een teruggetrokken leven op het Kerkveld in Wortel. Enkel de kinderen, de huishoudhulp en de buurvrouw lopen regelmatig langs. Dat houdt haar niet tegen om de maatschappelijke ontwikkelingen op de voet te volgen. Ze kijkt niet weg van wat er reilt en zeilt in de wereld en vormt zich een mening. Wat bedoeld was als een gesprek over CurieuzeNeuzen, draaide uit op een gesprek over het leven toen en nu. Wijlen Bernard Siebelink, de man van Riet, werkte destijds bij den Horsten. Vic Van de Mierop herinnerde hem eraan dat hij nog niet had ingetekend op de verkoop van de bouwgronden. “Er blijven nog 3 percelen over. Je moet rap zijn.” De keuze was snel gemaakt. Zovele jaren later is Riet er nog steeds blij mee. “Ik geniet nog elke dag van de voor- en achtertuin en van de goede oriëntatie. ’s Ochtends schijnt de zon op de ontbijttafel en ‘s avonds kan ik genieten van de ondergaande zon in mijn zithoek of op mijn bank in de tuin. De bomen in de straat zorgen voor verkoeling en in de achtertuin staat nu al jaren een notenboom die ook voor schaduw zorgt.”

Snoeien “De notenboom laten we wel driejaarlijks snoeien om de kruin wat in bedwang te hou-

Riet geniet in alle seizoenen van haar tuin

den, te zorgen dat de buren tevreden blijven en de was nog buiten kan worden gedroogd. Het zijn de Brammen die dat komen doen. Heel professioneel. De ene klimt in de boom en beveiligt zich met een touw. De andere geeft instructies van op de grond. Een aanrader voor wie een boom wil in de tuin maar die niet wil laten domineren. Ze nemen overigens alle snoeihout mee.” En CurieuzeNeuzen? Het idee om mee te doen kwam van dochter Maartje. “Haar koertje op het Begijnhof is er niet groot genoeg voor. Toch is het vooral Pieter die er voordeel bij doet. Hij kwam altijd trouw het gras maaien. We zijn er mee door CurieuzeNeuzen en de campagne Maai Mei Niet van overtuigd dat er vele voordelen zijn aan het niet of minder maaien van het gras. Zeker nu we opnieuw worden geconfronteerd met de grootste droogte sinds jaren. Het gras ziet nog mooi groen en voelt heerlijk koel aan. Hoewel ik wat moeizamer stap, deert het lange gras mij niet.”

Vertrouwd Riet stelt zich wel eens de vraag hoe lang ze nog zal kunnen genieten van thuiszorg. “Het aantal helpsters neemt af en het aantal uren zorg waarvan ik kan genieten vermindert ook.”

Het lezen van de kleine lettertjes loont in de strijd tegen klimaatverandering en armoede. Toch is ze nog heel tevreden in haar vertrouwde omgeving. “Ik heb mijn vaste routines en mijn manier om mijn geheugen te trainen en afspraken na te komen. De oude schooljuf in mij komt dan naar boven. Op de tafel ligt een blaadje met daarop het woord roken in schoonschrift. Dat herinnert me eraan dat ik niet binnen mag roken als de hulp er is. Ik rook trouwens meestal buiten. Mijn doosje van Nivea waarin ik mijn sigarettenpeuken doe, staat altijd op een vaste plek bij de buitendeur.” Wie een strijdbare vrouw aan het woord wil horen, is bij Riet aan het juiste adres… (hr)

De oude notenboom krijgt driejaarlijks een snoeibeurt en biedt verkoeling op hete dagen JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 29


MILIEU

Onderhoudsarme tuinen: een wereld van verschil… HOOGSTRATEN - Wij fietsten door Hoogstraten en konden er niet om heen. Twee trends tekenen zich af: meer en meer kiezels sieren onze voortuinen en elders krijgen wilde planten hun plaats. Een ding hebben deze tuinen gemeen: ze vragen minder onderhoud. Wij tonen daarom een selectie van voortuinen. We namen de foto’s van op de straat en hebben getracht de locaties onherkenbaar te maken (om niemands privacy te schenden). Willen we de klimaatverstoring het hoofd bieden en de biodiversiteit in stand houden dan is verdere verharding - of het nu met kiezels of tegels is - geen optie. Wil je weten hoe klimaatbestendig jouw perceel is? Doe de test op www.groenblauwpeil.be of vraag een tuinranger om advies:: https://www.hoogstraten.be/bouwen-enwonen/leefmilieu/gratis-tuinadvies-voorhoogstraatse-tuinen

Deze voortuin is onderhoudsarm en half doorlaatbaar. Hij biedt geen verkoeling en draagt niet bij tot de biodiversiteit. Wilde planten veroveren in de loop der jaren meer en meer terrein. Zij hebben vaak penwortels en zijn daardoor goed bestand tegen droogte.

Naast kiezels, die half doorlaatbaar zijn, sieren rozen op stam deze tuin. Ook hier vinden wilde planten hun weg. Krijgen ze een kans om hun veroveringstocht verder te zetten of worden ze bestreden met gif, met een hak, met kokend water of met een extra laag kiezel?

Deze recent aangelegde kiezeltuin met niveaus en plantvakken is half doorlaatbaar. De niveaus laten net als terrassen op berghellingen een grotere insijpeling van regenwater toe. De plantvakken geven samen met de bomen een groene toets, maar dragen slechts beperkt bij aan biodiversiteit.

30 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Schanskorven met steen, schors of blad nemen de plaats in van hagen. Bijen of vlinders zal je daar niet aantreffen. De combinatie van materialen en patronen voor de voortuin zorgt voor variatie.

In deze recent aangelegde voortuin liggen stapstenen tussen het houtstrooisel. Schors werkt als een isolerende deken: de grond eronder warmt langzamer op en koelt langzamer af. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.


MILIEU

Voor de bontgekleurde beukenhaag en achter de ongesnoeide buxushaag veroveren bosaardbeien (met witte bloem) en het kruipend zenegroen (met paarse toorts) deze voortuin.

De boom in deze voortuin biedt verkoeling en herbergt vele dieren. Op deze schaduwrijke plek gedijen niet alle planten. We zien madeliefje, vergeet-me-nietje en het loof van allerlei knollen en bollen. Gehakseld hout beschermt de bodem tegen uitdroging en wordt traag verteerd.

Zelf op zoek naar een haalbaar alternatief? Bij ecoflora vind je een waaier van mengsels van wilde planten waaruit je je keuze kan maken. https://www.ecoflora.be/nl-nl/lijstvan-producten/57-bloemenweiden Het mengsel op de foto is ontwikkeld om gangpaden te vergroenen en zo het gebruik van herbiciden of veelvuldig wieden te voorkomen. Dit mengsel wordt ondermeer toegepast in gangpaden van kerkhoven. Het bestaat uit 95% grassen en 5% inheemse bloemenzaden. De soorten zijn laagblijvend en bestand tegen betreding, je mag er dus vlotjes over stappen. Het levert niet enkel minder zwaar beheer (gedifferentieerd beheer) op, het is bovendien een bron van voedsel voor bijen, vlinders en andere insecten. Samenstelling: rietzwenkgras, schapengras, gewoon rood zwenkgras, rood zwenkgas, Engels raaigras, plat beemdgras, veldbeemdgras, duizendblad, madeliefje, muizenoor, hopklaver, gewone brunel, grote tijm, witte klaver en maarts viooltje. Zaaidichtheid 30 g/m2; zaaiperiode bij voorkeur nazomer of vroege voorjaar; maaien gebeurt 5 tot 8 keren per jaar, waarbij het maaisel telkens afgevoerd wordt. (hr)

Mac Ryan

Deze Hoogstratenaren gingen op zoek naar een zaadmengsel dat bij- en vlindervriendelijk is, goed betreedbaar en niet jaarlijks opnieuw volledig moet ingezaaid worden. Zij maaien twee stroken rondom het grasveld om te voorkomen dat er teveel ondergroei komt onder de haag. Het geheel oogt ook strakker en ‘beter’ onderhouden en sluit zo mooi aan bij de stijl van het huis.

Borduuratelier

Borduurwerk voor bedrijven en particulieren

BEZOEK ONZE TOONZAAL

Minderhoutdorp 66 2322 Minderhout Tel 03 314 40 46 info@macryan.be JE VIND T BIJ ONS DE BEST E MERKEN OPENINGSTIJDEN ma t/m vr van 9.00-17.00 u za op afspraak 10.00-12.00 u

www.macryan.be

Eigen ffa abricage

Maatw weerkk PERSON GEZ EEL www..mar OCHT tensvloerreen

.be

Productie en plaatsen van houten vloer l en - Interieurprojecten op maat www.martensvloeren.be Groot Eyssel 39a - Meerle - T. 03 315 84 32 - GSM 0478 36 74 88

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 31


DEZE MAAND

Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten - 0495 25 25 05 - redactie@demaand.be

Meezingen met The Pius Proms HOOGSTRATEN - Het idee was al geboren in de tijden van de Brexit, maar Corona stak stokken in de wielen. Nu het jaarlijkse matineeconcert terug door kan gaan, pakt Piuskoor Hoogstraten uit met The Pius Proms. Op 26 juni wordt de Begijnhofkerk vocaal op stelten gezet.

Promtoppers Uiteraard komen de toppers van de Britse Last Night of the Proms aan bod. De zakdoeken mogen bovengehaald worden bij ‘Tom Bowling’, Kaat Vissenberg haalt de dwarsfluit boven om samen met pianist Olivier Tienpont een opdwepende versie van de Hornpipe te brengen. Misschien kriebelt het bij ‘Jerusalem’ al wel om mee te zingen, bij ‘Rule, Britannia!’ is dat zeker de bedoeling. Staan nog op het programma: ‘Auld Lang Syne’, ‘Fantasia on British Sea Songs’, ‘A Flower Remembered’ van Rutter, ‘Londonderry Air’ (beter gekend als ‘Danny Boy’) en een musical-medley van Andrew Lloyd Webber. Uiteraard mogen ook de Beatles niet ontbreken!

Topmusici Dirigent Kaat Vissenberg behaalde aan het Conservatorium van Antwerpen prijzen voor notenleer en transpositie. Als dwarsfluitiste treedt ze op als soliste en in diverse kamermuziekensembles. Onder haar leiding behaalde het Piuskoor een grote onderscheiding in de eerste afdeling op het laatste Provinciaal Koortornooi. Pianist Olivier Tienpont studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en behaalde zijn masterdiploma met grote onderscheiding. Hij won verschillende gerenommeerde wedstrijden en speelde talloze masterclasses bij grootmeesters.

Popelen Eind 2019 zette Corona een harde noodrem op de gevulde concertagenda voor het Piuskoor. Het totaalspektakel ‘The Armed Man’ (Jenkins), met koor, orkest en beeldprojectie vormde in november een hoogtepunt, het leverde de Cultuurprijs van de stad Hoogstraten op. Voordien waren er al o.m. het midzomer-

Nancy Graumans in galerie Expo 38 vak van vilt maken, ontstond in 2008, nadat ze enkele cursussen en workshops over verschillende vilttechnieken volgde. Nu maakt ze zelf werken in vilt en geeft ze workshops op locatie.

HOOGSTRATEN - In het weekend van 24 juni stelt Nancy Graumans van Viltatelier Lei 55 haar werk tentoon in galerie Expo 38 op het begijnhof in Hoogstraten. Vanaf 2017 volgde Nancy les aan het IKO. Daar is ze begonnen met Kunstexploratie een tweejarige cursus waar je proeft van alle kunstvakken. Ze koos voor de richting Vrije Grafiek en is er nu derdejaars student. Vilt heeft haar creatieve hart gestolen…

Naturel De liefde van Nancy voor het ambachtelijke

32 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Zij gebruikt vilt in de vorm van wandkleden en woonaccessoires. Daarin verwerkt ze allerlei materialen zoals vezels van zijde, bamboe, vlas, natuurlijke stoffen, garen en band, papier en handwerktechnieken. Ze past ook grafische technieken toe. De combinatie van inkt met vilt maakt het spannend. Het kleurpallet is naturel, met hier en daar een toefje kleur. Ze is altijd op zoek naar materiaal dat ze kan hergebruiken en tijdens op haar wandelingen speurt ze dan ook naar bladeren, hout, schelpen en steentjes. Praktisch: Werken in vilt van Nancy Graumans in atelier Expo 38. Vrijdag 24 juni van 14 tot 20 uur, zaterdag 25 en zondag 26 juni van 13 tot 18 uur. (fh)

concert ‘Pius at the Opera’, een artiestenmis in de Sint-Carolus Borromeuskerk, een hoogmis in Brasschaat en in de dom van Erfurt (Duitsland), en de mis van John Leavitt uitgevoerd bij de Maria-omgang in Kalfort Puurs . Het koor zit nu alvast te popelen om opnieuw muziek te kunnen delen met het Hoogstraatse publiek. Het matineeconcert zal er het beste bewijs van zijn… Praktisch: The Pius Proms, matineeconcert van het Piuskoor Hoogstraten op zondag 26 juni om 15 uur in de Begijnhofkerk. Toegangskaarten via toeristische dienst: Visit Hoogstraten en op www.piuskoor.be (fh)


DEZE MAAND

Paters Kapucijnen lanceren App Fr@elli MEERSEL-DREEF - Na het succes van het Franciscaans Belevingscentrum lanceren de pastorale eenheid Sint-Franciscus (Hoogstraten-Rijkevorsel) en de kapucijnengemeenschap in Meersel-Dreef een app Fr@elli. Zinzoekende pelgrims en andere geïnteresseerden kunnen vanaf 20 mei vanop hun telefoon via teksten, beelden, podcasts en filmpjes kennismaken met de Franciscaanse spiritualiteit in het Nederlands en in het Engels.

Fratelli In maart 2019 opende het belevingscentrum in de kapucijnengemeenschap in Meersel-Dreef feestelijk, zeven ruimtes zijn er ingericht om het dagelijkse leven van een kapucijn en dat van Franciscus van Assisi te zien en te ervaren. Veel scholen, groepen en individuele bezoekers en pelgrims maakten zo al kennis met het leven binnen de kloostermuren en de spiritualiteit van Franciscus van Assisi. Met de app “Fr@elli” kan iedereen met een iPhone of Android-toestel nu van overal ter wereld Franciscaanse wijsheden, verhalen, video’s en podcasts raadplegen. De app telt zeven modules die elk verwijzen naar een grondervaring van Sint-Franciscus. In woord en beeld brengt de applicatie mensen in contact met de franciscaanse spirit én met elkaar. Vandaar ook de naam van de app, uitgesproken op zijn Italiaans ‘Fratelli’.

Bezieler Het idee hiervoor leefde al van bij de inrichting van het belevingscentrum. De app verdiept de beleving en wil mensen over de generaties heen aanspreken door te getuigen van een Franciscaanse spirit die nog altijd actueel is. De bezieler van het belevingscentrum br. Kenny Brack (OFM-Cap.) nam br. Igor de Bliquy (OFM-Cap) onder de arm. Het beleidsteam van de pastorale eenheid Sint-Franciscus en Dries de Bakker, Stijn Demaré (TAU - Franciscaanse spiritualiteit vandaag) en Luc Vinkx klopten samen met de broeders aan bij Space4Grace, een Porticus-fonds dat parochieprojecten subsidieert. Dankzij die steun kon men de app ontwikkelen samen met het softwarebedrijf Tapston.

Downloaden Volgens bezieler br. Kenny zal de app de bezoeker triggeren om in actie te komen. “Zo kan hij die Franciscaanse spirit uitstralen in zijn

Kenny Brack hoopt dat de app velen kan triggeren om kennis te maken met de Franciscaanse spiritualiteit denken en doen in de eigen omgeving. Enerzijds versterkt de app de beleving bij een bezoek aan het belevingscentrum en anderzijds nodigt de app ook uit om de kamers van het belevingscentrum en de kloostersite met Mariapark ook in het echt te bezoeken”, klinkt het. Dit mag geen statische app zijn, regelmatig komen er vernieuwende bezinningsimpulsen bij. Bovendien kunnen klassen, catechisten en andere teams zo een aanbod op maat krijgen. Zij kunnen hun eigen notities opslaan, posten en delen met andere bezoekers. De app Fr@elli kan men gratis downloaden via de Apple-store voor de iPhone en via Google Play-store voor Android. De lancering gebeurt vanuit Detroit, Michigan (U.S.A.) op 20 mei om 19.30 uur Belgische tijd. (KB/JJ)

Wat doet de bank met mijn geld? HOOGSTRATEN - Je spaargeld slaapt niet op de bank. Banken gebruiken dat om te investeren, hun keuzes bepalen zo voor een stuk hoe de wereld van morgen eruit ziet. Een bank kan bijvoorbeeld kiezen om te investeren in groene energie, of in wapenbedrijven. Waar kun je zelf binnen en buiten het bestaande geldsysteem naartoe met je spaargeld, als je wil dat het benut wordt voor een duurzame en betere wereld?

een spreker van Fairfin uit. Dat is een sociaalculturele beweging die ijvert voor een duurzame en sociaal-rechtvaardige maatschappij. De spreker zal uitleggen wat er nu juist achter de schermen van een bank gebeurt en ook oplossingen aanreiken. De lezing heeft plaats in het stadhuis en is gratis, je moet wel vooraf inschrijven. Meer info: www.hoogstraten.be/duurzaambankieren. (fh)

Op 9 juni om 20 uur nodigt de mondiale raad JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 33


DEZE MAAND

Hulp bij je belastingaangifte HOOGSTRATEN - Je belastingaangifte invullen is niet altijd eenvoudig. Gelukkig zorgt de FOD Financiën voor hulpmiddelen om deze jaarlijkse taak eenvoudiger te maken.

Zelf doen Velen ontvangen een voorstel van vereenvoudigde aangifte. In dat geval moet je niets doen wanneer dit voorstel in orde is. Wel controleren, dat spreekt. Als je iets wil aanpassen, kan je dit via Tax-on-web: www.myminfin.be of het papieren antwoordformulier doen. Je kan ook zelf je aangifte doen via Tax-onweb (www.myminfin.be). Aanmelden doe je met de app itsme (www.itsme.be), of met je identiteitskaart, de pincode en een kaartlezer. Daar vind je een (grotendeels vooraf ingevulde) aangifte. Indien je met een vraag zit, vind je misschien

wel het antwoord op de website van de FOD Financiën: https://financien.belgium.be/nl/particulieren.

Hulp op maat De medewerkers van de FOD Financiën bieden ook hulp op maat, zowel telefonisch als op kantoor. Telefoneer naar de FOD Financiën op het nummer 02 575 56 66 om een afspraak te maken. Hou dan zeker je identiteitskaart klaar. Je kunt een afspraak maken om je aangifte telefonisch te laten invullen. Ook een afspraak op kantoor is mogelijk. Als je je aangifte telefonisch laat invullen, krijg je op een afgesproken moment telefoon van een medewerker. Samen vullen jullie de aangifte in. Na het invullen per telefoon ontvang je een document met de meegedeelde gegevens. Je ondertekent dit en stuurt het

terug. De indiening van de aangifte kan je ook online afronden op MyMinfin (www.myminfin.be).

Zitdag Als geen van deze mogelijkheden zijn weggelegd voor jou, dan is er nog een lokale zitdag op donderdag 16 juni van 9 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur. Hiervoor moet je een afspraak maken. Dat kan aan de balie in de bibliotheek of op het telefoonnummer 03 314 32 61. (fh)

Boekenverkoop HOOGSTRATEN - Op zoek naar boeiende, maar oudere lectuur? Of meer interesse voor cd’s, dvd’s of tijdschriften? Dan loont het beslist de moeite om eens te komen snuisteren op de grote boekenverkoop van BiB Hoogstraten. Van zaterdag 18 tot en met zaterdag 25 juni tijdens de openingsuren in de hoofdbib en de uitleenposten. Geen verkoop in uitleenpost Meer. (fh)

Hartveilige scholen HOOGSTRATEN - Nog tot midden juni leren meer dan 345 leerlingen en leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar van de basisscholen reanimeren en defibrilleren. Reanimeren kan het verschil maken tussen leven en dood en je kan er niet jong genoeg mee beginnen. Hoe meer mensen deze vorm van eerste hulp kunnen bieden, hoe veiliger onze samenleving wordt.

De leerlingen en leerkrachten die hebben leren reanimeren, worden ook uitgenodigd om zich in te schrijven voor het Evapp-programma, een systeem waarbij inwoners via hun gsm opgeroepen worden wanneer er zich in hun onmiddellijke omgeving een hartfalen voordoet. (fh)

Eind vorig jaar deed het stadsbestuur de oproep om deel te nemen aan de opleiding 'Reanimatie op school', die Rode Kruis Hoogstraten organiseert in het kader van Hartveilige Gemeente. Vijf basisscholen zijn daar op ingegaan: De Meerpaal in Meer en alle vrije basisscholen.

Poppen Het betreft 27 sessies die 2,5 uur duren en waarbij de kinderen oefenen op poppen. Na deze cursus kunnen de scholen die deelnemen in aanmerking komen voor het kwaliteitslabel 'Hartveilige School".

34 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ook de leerlingen van basisschool Spijker oefenden de reanimatietechniek.


DEZE MAAND

Open deur in de Raam RIJKEVORSEL - Op zondag 5 juni viert Imkervereniging De Raam haar 75-jarig bestaan. Van 9 tot 18 uur is iedereen welkom op hun opendeurdag. De bezoeker krijgt informatie over het boeiende verhaal van het leven in en rond een bijenkast. Je neemt een kijkje in de leslokalen, de bijenhal, het slingerlokaal en een ruimte voor de wasbehandeling. Verder geniet je uiteraard ook van de bijentuin, de omgeving, de bloemetjes en de bijtjes. Voor de dorstigen is er iets te vinden in de feesttent. Voor de jongsten is er kinderanimatie en een springkasteel. Imkervereniging De Raam begon destijds als Sint-Ambrosiusgilde Hoogstraten, maar kreeg in de zomer van 1995 de kans om een bevruchtingsstation te openen op gronden in Keirschot Rijkevorsel. Er konden imkers uit de hele regio terecht. Het domein kwam in 2021 in handen van Kempens Landschap.

Het bevruchtingscentrum De Raam

Open Ook na de opendeurdag is het educatief bijencentrum overigens voor iedereen geopend elke zondagvoormiddag van 9 tot 12 uur, zowel in de winter als de zomer. Tijdens de maanden april tot en met september is De

Raam ook elke eerste zondag van de maand geopend vanaf 9 tot 16.30 uur. Voor verenigingen, families en scholen zijn er na afspraak gegidste bezoeken mogelijk. Neem daarvoor contact op via e-mail info@bijencentrumderaam of telefonisch op het nummer 0472 274 993. (fh)

Grenspop brengt drie muzikale hoogdagen MINDERHOUT - Onder de verzamelnaam ‘Grenspop’ organiseert Gevi Events op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 juni een driedaags muziekfestival.

Schlager-Ambiance Op vrijdagavond wordt het podium gevuld met Vlaamse schlagerklanken. Dat wordt dus gegarandeerd meezingen geblazen met Steve Tielens, Dennie Damaro, Yves Segers, Bart Kaëll, Willy Sommers en De Romeo’s. De muziekliefhebbers zijn op vrijdag vanaf 19 uur welkom op het festivalterrein langs het Paterspad nr. 2 te Minderhout. Aan de kassa betaal je 40 euro, in voorverkoop kosten de tickets 30 euro.

Glitter Party Met K3 in de nieuwe bezetting als grootste publiekstekker richt de zaterdagnamiddag zich met de Glitter Party vooral op jongeren. Al zullen ook veel van hun ouders beslist houden van hun aanstekelijke muziek die jeugdherinneringen zal oproepen. Voor K3 is er ook

nog rijzende ster Camille, maar de Glitter Party wordt afgetrapt met Samson & Marie die als eerste op het podium komen. Het festivalterrein is open vanaf 13 uur en tickets kosten 30 euro. Die kan je bestellen langs www.glitterparty.be. Kinderen kleiner dan 1,20 meter mogen de show gratis bijwonen.

Grenspop Zondag begint het feest al om 13 uur en dat heeft te maken met het groot aantal artiesten die een na een het podium zullen vullen. Naast enkele plaatselijke namen en opnieuw Camille, komen de grote kanonnen als Metejoor en vervolgens drie artiesten die stuk voor stuk de hoofdact zouden kunnen zijn, namelijk Regi, De Kreuners en Bart Peeters. De tickets voor Grenspop kosten 50 euro in voorverkoop en 70 euro aan de kassa. Je kan ze bestellen op www.grenspop.com. Aan de kerk in Hoogstraten vertrekt er regelmatig een shuttlebus die je veilig naar het fes-

Veel belangstelling voor Grenspop, ook voor het optreden van K3 op zaterdag 4 juni tivalterrein en wellicht veel later ook weer terug brengt. Wij kregen een stel vrijkaarten voor dit evenement. De winnaars hebben deze inmiddels al ontvangen, het is immers kort dag… (fh)

Geconfronteerd met dementie? HOOGSTRATEN - Vele families worden op een of andere manier geconfronteerd met vormen van dementie en zitten vaak nog met heel wat vragen hierrond. In de familiegroep vind je misschien wel antwoorden hierop. Die dient ter ondersteuning van mantelzorgers van personen met dementie.

Deze familiegroep komt vijfmaal per jaar samen. Eenieder die op welke manier dan ook met dementerenden geconfronteerd wordt, is welkom op een van volgende bijeenkomsten in Stede Akkers: donderdag 2 juni van 19 tot 21 uur met als thema zorgpremies, vrijdag 23 september van 14 tot 16 uur over zinvolle

dagbesteding en vrijdag 25 november van 14 tot 16 uur is er aandacht voor de mantelzorgers. Meer info: Brenthe Graumans, Referentiepersoon dementie, WZC Stede Akkers, tel 03 340 16 00. (fh) JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 35


DEZE MAAND

IKO Meer en Meerle trekken het bos in

Velt zet de Koolhof in de kijker HOOGSTRATEN Op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni organiseert Velt haar Ecotuindagen. Meer dan 200 tuineigenaren stellen gratis hun tuinhekje open voor het grote publiek. De variatie is dan ook enorm, zowel qua grootte, gebruikstype als uitzicht.

MEER / MEERLE - De kinderen- en jongerenateliers van IKO Meer en IKO Meerle presenteren hun openluchttentoonstelling ‘In het bos….’. Het jonge volk maakte rond dit thema kunstwerken in verf, klei, papier-maché, druktechnieken enz. Je kan hun resultaten bewonderen in een route van 3 km doorheen het bos bij het recreatiedomein De Mosten. De start is aan Treehouse bar, Hoogeind 74B. Nog te bezoeken tot en met 19 juni van zonsopgang tot zonsondergang. (ma) gische en authentieke historische groentetuin te maken.

De organisatoren willen op deze dagen zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met het ecologische Velt gedachtegoed en alle mogelijke vragen over sier- en moestuinieren, waterbeheer in de tuin en ‘Maai Mei Niet’ beantwoorden.

De Wereldwinkel zorgt er ter plekke voor dat je dorst gelest wordt. De Velt info- en boekenstand biedt informatie over ecologisch leven, koken en tuinieren.

Begijnhof

Wie dat weekend nog andere tuinen in de regio wil bezoeken, vindt de adressen van de deelnemers op https://velt.be/ecotuindagen.

In Hoogstraten kan je op zondag van 10 tot 17 uur den ouden Koolhof bezoeken achter het museum op het Begijnhof. Dit is een project van de stad, het Stedelijk Museum, een tiental vrijwilligers en Velt Noorderkempen. De doelstelling was om een ecolo-

Praktisch: Opentuindag in de Koolhof, achter het Stedelijk Museum, Begijnhof 9 in Hoogstraten op zondag 5 juni van 10 tot 17 uur. (fh)

W O O R D V A N D E M A A N D (15)

Dan is de geest uit de fles...

1 2 3

1. Peter . . . . . . uit de Koestraat 2. Woonplaats van Stef Verschueren

4 5 6

3. Core business van ’t Spagaatje 4. Riet laat er gras op groeien 5. Geduld is een langdurige . . . . . . . . 6. Zij zet AG Insurance NXTG op de wielerkaart

7 8 9 10

7. Inwoner van het noordelijkste punt van België

Oplossing mei

8. Voornaam van de sportvrouw van het jaar 2021

1 B 2

9. Dit bedrijf uit Meer plaatste een AED toestel

G L

A D S

3 P A R

E

F

L

7 M E

T

R

P

L

A A T

S

E N

E U R

R

T

J

E

E

R M A R

K

T

I

K A N E N

9 B O O M E

36 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

E

6 N O N N E 8 A F

IJ’ is één vakje. Mail het woord uiterlijk dinsdag 14 juni door naar redactie@demaand.be en maak kans op een cadeaubon van Hoogstraten voor de waarde van 20 euro. Of stuur naar: De DE HOOGSTRAATSE MAAND, Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden.

R

4 M A R C A N T O 5 S O U F

10. Deze Wall siert de patio in Stede Akkers

K

E

T O N E

10 S

T

E

R

K

S

E

E N K O O L

11 D U

I

T

S

De cadeaubon van € 20 gaat naar: Stan Vinkx, Burg. J. Van Aperenstraat 5/1 Hoogstraten


HOOGSTRATEN

www.demaand.be REDACTIE Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten tel. 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS w Hoogstraten:

Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 hoogstraten@demaand.be w Meer:

Marcel Adriaensen tel. 03 315 90 40 meer@demaand.be w Meerle:

Jan Fret tel. 03 315 88 54 meerle@demaand.be

Heilig Bloed in volle luister HOOGSTRATEN - Na twee jaar onderbreking door corona kan men dit jaar opnieuw voluit de Heilig Bloedweek vieren. Dat betekent dus de traditionele vieringen in de Sint-Katharinakerk, de processie, kermis, jaarmarkt met stratenloop en optredens.

Heilig Bloedprocessie Zondag 12 juni Om 9.30 uur gaat Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt voor in een hoogmis met de Scola Gregoriana en de dames van het Piuskoor. Om 11 uur gaat de processie noordwaarts, in de richting van het Van Aertselaerplein. Woensdag 15 juni Van 19 tot 22 uur is er ‘Light a candle’ en kan je een kaarsje laten branden in de Begijnhofkerk.

w Meersel-Dreef:

Jef Jacobs tel. 03 315 73 64 meersel-dreef@demaand.be w Minderhout:

tel.0495 25 25 05 minderhout@demaand.be

Donderdag 16 juni Op Sacramentsdag is er om 10 uur een hoogmis, gevolgd door een korte processie in de kerk. Bedevaarders kunnen na de plechtigheid in de kerk voor 10 euro per persoon een eenvoudige koffietafel gebruiken. Inschrijven kan tot 10 juni op het 03 314 51 54.

w Wortel:

Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 wortel@demaand.be

Om 17 uur zijn er vespers, een gezongen avondgebed, in het koorgestoelte.

Rob Brosens tel. 03 314 43 39 sport@demaand.be

Zondag 19 juni Om 9.30 uur gaat Wim Selderslaghs, vicaris van de Kempen voor in een hoogmis met de Scola Gregoriana en de dames van het Piuskoor.

Niet alle beeldmateriaal wordt ons met auteursgegevens overgemaakt. Neem contact op met de redactie voor eventuele rechten.

Om 11 uur trekt de processie zuidwaarts in en langs woonzorgcentrum Stede Akkers.

ADVERTENTIES

Noveenkaarsen Noveenkaarsen met het logo van Heilig Bloed kosten 7 euro en worden te koop aangeboden. U steunt daarmee het Heilig Bloedcomité en de vernieuwing van de processie. Een extra gift is welkom op rekening BE49 7360 6988 9271 van het Heilig Bloedcomité.

SPORTNIEUWS

Jan Croes tel. 0477 66 11 60 advertenties@demaand.be SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Emilia Horsten Begijnhof 27 2320 Hoogstraten tel. 03 314 51 03 abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27 2320 Hoogstraten

vanaf 16.30 uur en op woensdag met de jaarmarkt. Woensdag 15 juni Tussen de twee zondagen in, vindt de jaarmarkt plaats. Ze start om 17 uur en is goed voor een feest tot in de vroege uurtjes. Voor sportliefhebbers organiseert de sportraad een stratenloop. Om 18.30 uur wordt bijna gelijktijdig de start gegeven van de verschillende categorieën, een jeugdloop voor kinderen van de lagere school, een jogging van 5 of 10 km en een wedstrijd van 10 km. Na de stratenloop organiseren de horecazaken optredens op de Vrijheid. (fh)

Kermis en jaarmarkt Kermis op 12, 13 en 15 juni Het is een vreemde combinatie, maar de Heilig Bloedprocessie is onlosmakelijk verbonden met de Heilig Bloedfoor, die is open op zondag 12 juni na de processie, maandag JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 37


HOOGSTRATEN

IKO draait op volle toeren

HOOGSTRATEN - Na jarenlange renovaties en uitstel wegens corona, is er een feestelijke heropening van Zaal CeCilia met een OpenDeur-Café op zondag 12 juni (eerste zondag van Heilig Bloed). Vanaf 14 uur is iedereen welkom. Er zijn doorlopend kleine akoestische optredens voorzien van o.a. Anne Van Opstal en van Het Verzet. Het historisch waardevolle zaaltje in de Gelmelstraat is grondig gerenoveerd, alle werken werden uitgevoerd door lokale ondernemers.

HOOGSTRATEN - “Tijdens de coronajaren moest het onderwijs zich heruitvinden”, zegt Luc Dockx, directeur van IKO de kunstacademie. “Dat was in elke school zo, maar bij opleidingen waar praktisch werken aan bod komt, zoals in het kunstonderwijs, was de uitdaging dubbel zo groot. Toch is het verrassend hoe de onlinelessen weinig of geen vat hadden op de creatieve resultaten van de cursisten. Maar het feit dat IKO hun werk niet kon tonen was bijzonder spijtig, ook voor de leerlingen zelf.” Gelukkig kunnen we nu terugkeren naar wat we ‘normaal’ zijn gaan noemen. “In die zin was de coronatijd ook een gelegenheid om de werking die op routine jaren hetzelfde was, in vraag te stellen.”

Anders En dat geeft wijzigingen. “Vanaf dit jaar gaan we de tentoonstellingen anders organiseren met aandacht voor het werk van de eerstejaars tot de specialisatiejaren. Tijdens het eerste weekend van H. Bloed komt vooral het werk van de 4de en 5de jaars aan bod. Tijdens het tweede weekend dat van de twee specialisatiejaren.” Er is ook nog de tentoonstelling in het Stedelijk Museum. “Dit jaar tonen we daar het

Steun

Een werk van Staf Van Hullebusch uit Hoogstraten, die dit jaar afstudeert in de specialisatie beeldhouwkunst. werk van de twee jaren Kunstexploratie, waarin alle kunstvormen aan bod komen en de cursisten ervaren welke opleiding hen het meest aanspreekt.” Die tentoonstelling loopt van 1 juli tot midden augustus. Praktisch: IKO tentoonstelling 4de en 5de jaar en kinder- en jongerenateliers op zondag 12, maandag 13 juni en dinsdag 14 juni. Tentoonstelling specialisatiejaren op zondag 19, maandag 20 juni en dinsdag 21 juni, Op zondagen van 13 tot 17.30 uur, op maandagen en dinsdagen van 18 tot 21 uur. (fh)

Een echt viergeslacht bij de familie Janssens

HOOGSTRATEN - Bazil Janssens zorgde met zijn geboorte voor een viergeslacht. Overgrootvader Jos Janssens van de Loenhoutsebaan in Hoogstraten is 86 jaar. Grootvader

Opendeurcafé in Zaal CeCilia

Frans is 61 en vader Michiel is 31. Opmerkelijk is dat ze allen de eerstgeborene in hun gezin zijn, een écht viergeslacht dus. Bazil zijn wiegje staat in Achterbroek. (rob)

38 SEPTEMBER. 2021 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Steun was er o.m. van de Vlaamse en stedelijke overheid, diverse firma’s, verenigingen en sympathisanten. Op de projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting zijn giften nog steeds welgekomen. Rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 op naam van Renovatie Zaal CeCilia, met de gestructureerde mededeling +++128/2937/00062+++ Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Wie het zaaltje wil reserveren voor een bijeenkomst of optreden, krijgt die zondagmiddag 12 juni ter plaatse alle info. Je kan ook contact opnemen via info@zaalcecilia.be of 0484/61.64.30. (fh)


HOOGSTRATEN

De absurde foto’s van Christiaan Cuyckens HOOGSTRATEN - Christiaan Cuyckens volgt de specialisatiejaren fotografie in IKO. Hij verzamelde zijn foto’s in ‘Stan in Absurdgium’. De foto’s in dit boek zijn grotendeels gemaakt in Hoogstraten en omstreken. De beelden vormen een geheel, elke foto apart is evenwel een verhaal op zich. Het zijn komische beeldverhalen met absurde humor. Het eerste deel van de titel van zijn werk verwijst naar zijn voornaam - Stan draagt overigens een typerend kledingstuk gedurende een reeks foto’s. Absurdgium is een eigen contaminatie van absurdisme en Belgium - waarmee de fotograaf naar geen enkele politieke achtergrond wil verwijzen.

Tentoonstelling Je kan het werk van Stan ook zien tijdens de tentoonstelling in het IKO atelier Groenewoud in de Buizelstraat in de tweede week van H. Bloed op zondag 19 juni van 13 tot 17.30 uur; maandag en dinsdag 20 en 21 juni van 18 tot 21 uur. Hij toont twee reeksen in kleur: een straatreeks waarbij het steeds bewolkt tot grijs weer was, en een reeks in een thuissetting en de tuin in zonniger omstandigheden. Het boek zal er te koop zijn in beperkte oplage. De exacte prijs is bij het verschijnen nog niet gekend. (fh)

Maria woont in een mobiele zorgwoning HOOGSTRATEN - Sinds einde maart woont Maria Van Hoof in een mobiele zorgwoning in de tuin van haar dochter en schoonzoon in de Kattenhofstraat in Hoogstraten. Het is de eerste mobiele zorgwoning in het kader van het IOK proefproject voor een nieuwe vorm van zorgwoningen. Hoogstraten, Mol en Westerlo zijn de pilootgemeenten.

Vertrouwd Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen wanneer iemand zorgbehoevend is, ook de vraag hoe en waar die persoon dan best woont is lang niet zomaar te beantwoorden. Voor Maria Van Hoof werd het een mobiele zorgwoning in de voor haar de vertrouwde familiale omgeving. Het gaat om een verplaatsbare woonunit, die in de tuin van een zorgverstrekker wordt geplaatst voor de huisvesting van een zorgbe-

hoevende. Voor Maria werd ervoor gekozen om die te plaatsen in de tuin van één van de kinderen. Zo kan een mantelzorger of vertrouwenspersoon voor begeleiding instaan.

Huren Zulke unit kan een prima oplossing zijn om snel in te spelen op een zorgvraag, naast de klassieke opname in het woonzorgcentrum of in een assistentiewoning. Het grote voordeel is dat de oudere kan blijven wonen in de onmiddellijke nabijheid van bekenden zonder hij of zij moet inboeten op privacy en zelfstandigheid.

Beiaard op Pinkstermaandag HOOGSTRATEN - Op maandag 6 juni bezoeken de leden van de Vlaamse beiaardvereniging Hoogstraten. Dat bezoek van de beroepsvereniging van beiaardiers was omwille van corona al twee jaar uitgesteld. Doordat Hoogstraten na de restauratie over een beiaard van wereldklasse beschikt, is de belangstelling voor het bezoek en de jaarvergadering groot.

Een mobiele zorgwoning wordt geplaatst tegen betaling van een huur en kan dus niet gekocht worden. Wie interesse heeft hiervoor, kan op de dienst Wonen van de stad informatie krijgen over de voorwaarden. (fh)

Men verwacht een vijftigtal beiaardiers. Na een korte gidsbeurt door het stadscentrum, is er een ontvangst op het stadhuis, waar een academische zitting en jaarvergadering plaats heeft. Om 13.30 uur geeft stadsbeiaardier een concert, waarna de aanwezige beiaardiers een namiddag lang de beiaard vrij bespelen.

Maria Van Hoof en haar twee dochters (foto Jos Cools)

Het aantal concerten van ‘Beiaardzomer’ wordt overigens uitgebreid van 5 naar 8 of 10. De eerste concerten hebben al in juli plaats. (fh) JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 39


HOOGSTRATEN

De Jossen wegen 181,30 kg… HOOGSTRATEN - De volgende editie van het folklorefestival van De Gelmelzwaaiers zal pas in 2023 georganiseerd worden. Toch wil de vereniging in contact blijven met de inwoners. Om die reden kon je in ons aprilnummer kennis maken met een wedstrijd die de vendeliers organiseerden. Je kon raden naar het gezamenlijk gewicht van Jos Van den Kieboom en Jos Smouts, twee sterkhouders van de vereniging die al vanaf het eerste uur actief zijn. De twee Jossen wegen samen 181,30 kg, volledig uitgedost zoals op de foto, met vlag en al. Als schiftingsvraag moest je raden hoeveel paaseitjes er in de bokaal zitten die de Jos links draagt. En dat waren er 305.

MEER

Samana Meer trok naar de Bouwhoeve MEER - Eindelijk kon Samana Meer nog eens op stap. Agnes van Hooydonck was er bij, samen met een flink aantal leden ging het naar de Bouwhoeve in Wortel. Vanaf half 2 plaatsten voorzitter Jaak en Jos een woordje. Maar heel wat meer woorden volgden vanzelf doordat alle tafelgenoten veel te vertellen hadden na zo’n lange tijd. “Maar toen de pannenkoeken binnenkwamen, werd het heel wat stiller, je kon dus horen en zien dat het lekker was”. Niet verwonderlijk dus dat de namiddag veel te snel voorbij leek te gaan... (ma)

Winnaar werd Erik Valkenborghs, hij kwam met 184 kg het dichtst in de buurt van het werkelijke gewicht. De tweede plaats was voor Hanne Crits; Marleen Van Ginkel eindigde als derde. Ze mochten alle drie bloemen in ontvangst nemen. (fh)

Eindelijk weer Mussenakker quiz MEER - Moeilijke coronatijden waren het voor jeugdverenigingen en jeugdclubs. Daar weet de Mussenakker over mee te spreken. Maar nu de gewone werking weer mocht, was er de goesting niet minder om. Zo was er de jaarlijkse quiz voor de leden. Normaal gezien vindt dit plaats in het eerste weekend na nieuwjaar, nu was dat opgeschoven naar eind april. Jos Van den Kieboom en Jos Smouts wegen samen 131,30 kg

Maar niet getreurd, integendeel. De quiz werd in elkaar gestoken door "Bouwjaar '89", de vorige winnaars. Het werd een evenwichtig quizverloop, met lange tijd een gelijk opgaande strijd. Na een lange strijd met de debutanten van Jezus Quiztus kon Catanclan uiteindelijk beslag leggen op de 1e plaats. De Malleuh vervolledigde de top 3. De eer is dus aan Catanclan om in te staan voor de volgende editie. Gewoontegetrouw zal dat opnieuw begin januari zijn beslag krijgen. (ma)

De winnaar (rechts) Erik Valkenborghs was er met 184 dicht bij.

40 SEPTEMBER. 2021 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Catanclan, het winnende team met Elien van Baelen, Manon Boscart, Jasper Adriaensen, Bram Tilburgs en Harm de Gruyter.


MEER

Aandachtig dorpsraadscafé in de parochiezaal MEER - Na een jaartje onderbreking was er opnieuw een dorpsraadscafé. Zo'n 80 Merenaren vonden de weg af naar de gloednieuw gerestaureerde parochiezaal. Een dorpsraadcafé in plaats van openbare vergadering, dat betekent bijna uitsluitend aandacht voor de vragen die de Merenaren vooraf hadden ingediend. Ook de prioriteiten en de vragen van de dorpsraad zelf kwamen aan bod. Goed voor 3 uurtjes aandachtig vergaderen. Een overzichtje van enkele belangrijke punten, volgende maand komen we nog met meer.

Snelheid Binnen Hoogstraten wordt er gewerkt aan een mobiliteitsplan. Dus vele punten die met verkeer te maken hebben worden naar daar doorverwezen. Toch bleken zowat voor alle straten in Meer snelheidscontroles gevraagd. Dat leidde tot een boeiend betoog van schepen Michel Janssen. In het kort gezegd, kwam het er op neer dat het niet alleen de buitenlanders zijn die te snel rijden. We moeten ook naar ons zelf kijken. Slecht punt was ook dat de politie nauwelijks tijd lijkt te hebben voor extra controles.

neer, waar en wie? Met alle geïnteresseerden en betrokkenen werd alvast een nieuwe vergadering afgesproken.

eens goed na te denken en een plan uit te werken. Het lijkt 5 voor 12 voor dit gebouw met zijn historisch koerke en luifel.

Die is ondertussen gehouden en het lijkt erop dat de kermis zich op het eerste weekend van oktober zal concentreren. Geen nakermis meer. Maar wel zaterdag voor de kermis volksspelen voor de jeugd en een reeks andere kermisactiviteiten. En volksspelen op 1 dag, de maandag. Zo moet Meerdorp maar 4 dagen afgesloten worden voor verkeer, en geen 10 dagen zoals nu. Maar de grootste open vraag blijft "wie" de volksspelen gaat trekken. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar een overname door de jeugd.

Fietspad

Lege bib

Meer-kermis

Meer dan 100 jaar had het oude bibliotheekgebouw een openbare functie: postkantoor, school en bibliotheek. Bovendien is het beschermd en heeft het Meerse erfgoedwaarde. Welke nieuwe bestemming krijgt het? Van de plannen om het gebouw gewoon te verkopen ziet het schepencollege af. Er wordt aan gedacht om het in erfpacht te geven. Volgens schepen Roger van Aperen hebben zich al kandidaten gemeld.

Wie werkt mee aan het nieuwe kermiscomité? Deze vraag wordt al een heel jaar gedropt via affiches en vergaderingen. Er lijkt evenwel weinig beweging in te komen. Ook andere vragen dringen zich op rond de kermis. Wan-

De gemeente lijkt niet geneigd om er gemeentelijke functies in onder te brengen. Terwijl IKO bijvoorbeeld in ons dorp niet goed behuisd is. Alleszins reden voor een oproep aan verenigingen die een lokaal nodig hebben, om

Het fietsbruggetje over de Mark is te smal volgens vele fietsers. En oogt gevaarlijk. Maar het zal moeilijk zijn dit te veranderen omdat het niet in eigen beheer is. Het fietspad is duidelijk in trek. Er lopen gesprekken met eigenaars om het door te trekken tot alvast aan de zeemansbrug. Een andere vraag was waarom de wegbermen worden gemaaid wanneer ze in volle bloei beginnen te komen. Hier belooft men beterschap..

Napraten Om 11 uur is de vergadering afgelopen. Nog een aantal mensen blijven hangen en er wordt nog nagepraat. De meesten keren huiswaarts na een avond vol vragen en antwoorden. Waarover volgende keer dus nog meer. De parochiezaal bleek in elk geval een aangename vergaderplek. Het mooie interieur, de gepaste catering van de mensen van de Wereldwinkel, en het aandachtige publiek maakten er een aangename vergaderavond van. (ma)

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 41


MEER

Viergeslacht bij de familie Brosens MEER - Jaak Brosens, geboren op 25 februari 2022 zorgt als tiende achterkleinkind voor een viergeslacht in de familie Brosens. Op de foto ligt Jaak lekker te genieten in de armen van overgrootvader Jaak Brosens (81j) vergezeld door vovo Marc (54j) en papa Hans (31j). Ze wonen allemaal in Meer behalve overgrootvader, die woont in Meerle. Wij wensen Jaak en familie alvast het allerbeste toe… (ma)

Derde viergeslacht voor Josée MEER - Bij een viergeslacht van meisjes komen heel wat meer familienamen te voorschijn dan bij jongens. Dat is het gevolg van de traditie waarbij familienamen door vaders worden doorgegeven. Moemoe Josée Hessels-Coppens heeft dus heel wat te onthouden. Zij heeft al drie zulke viergeslachten binnen de familie. Moemoe Josée is mama van moeke Tilly Pluym-Hessels. Tilly is op haar beurt mama van Ann Pluym, die zelf mama is van de twee dochters Marie en Renee Verschueren. Marie en Renee zijn dus vierde dochters op rij. En het nieuwe babietje van mama Inne Pluym (ook een dochter van Tilly) heet Antje van Bavel (papa is Maarten), geboren op 20 januari van dit jaar. Zij zorgt voor het derde vrouwelijke viergeslacht van Josée. Aan alle betrokken families, proficiat allemaal. Aan de jonge meisjes, veel plezier in het leven! Nog een kleine rechtzetting: in ons aprilnummer vermeldden we foutief dat Josée uit een familie van 15 kinderen kwam, dat waren er 7 (het was haar vader die uit een gezin van 15 kwam). Ook de naam van Fons Paulussen stond verkeerd geschreven. Waarvoor excuses. (ma)

Fons Gilles op Meermarkt MEER - Iedereen zucht van opluchting. Eindelijk weer een heel seizoen Meermarkt. De hele Donckstraat vol met kraampjes. En wie zagen we daar aan het kraampje van de Meirhoeve? Fons Gilles - in nr 435 van ons blad hadden we het er nog over. Fons, hoe is het gegaan met die kakzakjes? Je weet nog wel: de oplossing voor de hondenpoep… “Ja daar is best veel reactie op gekomen,” zegt Fons. “Maar uiteindelijk was het toch geen succes. Je moet gewoon nog altijd je stront (hij bedoelt die van je viervoeter) zelf opkuisen. Daar verandert mijn uitvinding niks aan. Ik had nooit 1 april mogen kiezen als startdatum van mijn project. De mensen hebben dat gelijk door. En gelijk hebben ze. Maar voor veel mensen was het een spiegel die hen werd voorgehouden. Ja je moet echt wel zelf opkuisen. Ze hebben het wel begrepen, de meesten.” En dat is dan weer het positieve van deze 1 april grap. (ma)

42 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Fons toont nogmaals zijn kakzakje. Dat heeft hij altijd bij zich, weet ook de hond.


MEER

Gerry Dockx schiet meteen raak MEER - Op zondag 1 mei schoot Gery Dockx zich tot koning van de Sint-Jorisgilde van Meer voor een tweede termijn van zes jaar. Gerry stak zijn ambitie niet onder stoelen of banken, hij schoot de vogel al bij het tweede van zijn drie voorkeurschoten van de staande wip en verlengde zo zijn titel. Rond 13 uur verzamelden een 40-tal leden van de Sint-Jorisgilde in hun lokaal in de Donckstraat. Daarna trok het gezelschap in stoet met Brassband Ste-Rosalia voorop door het dorp naar de terreinen achter het chirolokaal, waar de staande wip opgesteld stond. Daar brachten welgeteld 44 van een groot aantal aanwezige genodigden de kans om een ereschot uit te brengen. Zo konden ze zelf ervaren hoe moeilijk het is om de koningsvogel te raken.

Ernst En toen werd het ernst. Na een ereschot van hoofdman Gert Rombouts, kreeg de uittredende koning drie zogenaamde voorkeurschoten. Wanneer hij de vogel met een van die schoten van de staak kan schieten is hij opnieuw koning. De andere gildeleden hebben dan geen kans meer, al mogen ze nog wel een schot doen, maar dat kan hen hooguit een fles jenever opleveren indien ze de vogel of een ‘zijvogel’ van de wip schieten. De koning was dus al snel gekend, waarna het gezelschap terug naar de Donckstraat ging,. Daar mocht de koning over de gildevlag het lokaal binnen gaan en kon de officiële viering en het feest beginnen. Gerry Dockx is sinds 1984 lid van de Sint-Jorisgilde, gehuwd met Chris Vlemincx en een meer dan een verdienstelijk schutter. Zes jaar

Koning Gerry Dockx en koningin Chris Vlemincx geleden volgde hij Bert Eelen als koning op. Nu hij aan een tweede ambtstermijn begint, hoopt men in Meer wellicht dat Gerry in de voetsporen van Jan Rombouts zal treden, want een schutter die driemaal koning schiet, mag zich zoals Jan keizer noemen. (fh)

De St Joris gilde van Meer JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 43


MEER

MEERLE

Heecon plaatst AED toestel MEER - Ook Maxburg heeft sinds kort zijn AED toestel. Het hangt aan de ingang van Heecon, Maxburgdreef 11. Martin Heestermans en Marc Oomen maken duidelijk dat het toestel niet alleen bedoeld is voor het bedrijf zelf, maar ook voor de buurt. Het is per slot van rekening de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot zo’n belangrijk toestel. Voor Heecon was het een logische keuze. Naast diverse cursussen over veiligheid en EHBO volgde het personeel ook de cursus reanimatie. Hier werd het gebruik van dit toestel uitgelegd. Logisch dus dat we er zo nodig gebruik van kunnen maken, aldus Martin en Marc. Het toestel is goed zichtbaar vanuit de Maxburgdreef en is het eerste in de buurt. Erg welgekomen dus. Waar je nu al AED toestellen vindt in Meer: Heecon, Maxburgdreef 11; de oude bibliotheek, Meerdorp 4; de ingang van de Mosten, Hoogeind 74b; aan de woning van Brigitte Broers, Gestelsestraat 20; Gaston Schul transportzone, Ryadstraat 14 en bij Van der Velden Beton. Mogelijk nog op andere plaatsen, maar niet alle toestellen zijn publiekelijk toegankelijk. (ma)

Marc Oomen en Martin Heestermans zijn best trots op hun AED toestel.

Alweer een kenmerkend gebouw minder MEERLE - Wanneer u dit leest, staat er waarschijnlijk geen steen meer op een ander van een historisch gebouw in ons dorp: de voormalige melkerij ‘De Merel” zal dan voorgoed verdwenen zijn.

Appartementen De Meerlese coöperatie van melkveehouders werd opgericht in 1901, jaar waarin ook het eerste gebouw werd opgericht. In enkele etappes werd dit verder uitgebreid. Er werd boter en kaas gemaakt. Op haar hoogtepunt produceerde de melkerij 840.000 kg kaas. In de jaren ’60 en ’70 konden de kleine melkerijen niet meer optornen tegen de grote bedrijven en werd de coöperatie opgenomen in de intra-coöperatie Inza. In 1977 stopten de

laatste activiteiten in Meerle en kwam het gebouw leeg te staan. Het werd verkocht aan de firma De Heikip uit Vlimmeren. Later werd het complex omgebouwd tot appartementen. Toen deze op de private markt nog moeilijk verhuurd raakten, werd heel het complex overgenomen door de sociale bouwmaatschappij De Noorderkempen. Wegens niet meer geheel beantwoordend aan de nieuwe normen voor sociale huisvesting, besloot die enkele jaren geleden de verhuring stop te zetten en het gebouw te laten leegkomen.

Uitgewist En nu is het dus voor altijd uitgewist. Ik kan niet ontkennen dat ik dat spijtig vind. Het is

De vroegere melkerij zoals die in 1901 werd opgericht.

44 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

het derde kenmerkende gebouw op enkele jaren tijd dat gesloopt werd, na de voormalige meisjesschool en het resterende deel van het oude weeshuis. Allemaal onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Meerle. En ja, ik ken de eeuwige opmerking: ‘Wat had jij er mee gedaan? Heb je er een bestemming voor?’ Neen, die heb ik zo direct niet. Maar als dat het criterium is voor het behoud van ons erfgoed, maak je dan maar klaar om binnen afzienbare tijd de kerk af te breken. Nog even en er zijn geen kerkgangers meer. Zoals er ook geen boeren meer zijn die melk brachten naar de melkerij. Wel plaats voor appartementen, met zicht op.... ja, op andere appartementen. Meerle, ons dorp! (jaf)

Het gebouw zoals het in 2022 voor altijd verdween…


MEERLE

De Klimtoren kleurde paars… MEERLE - Op 17 mei deden ook leerlingen en personeel mee met de paarse dinsdag. Op deze dag mochten de leerlingen en leerkrachten paarse kleren aandoen om stil te staan bij

de internationale dag tegen homo- en transfobie. Ze willen tonen dat iedereen erbij hoort en zichzelf mag zijn. De kleur komt uit de regenboogvlag en sym-

boliseert de kracht en moed die je nodig hebt om op te komen voor jezelf en te zijn wie je bent. Als school staat de Klimtoren hier volledig achter. Hoe paarser, hoe beter! (red)

Op deze zwart-wit foto is het niet te zien, maar op paarse dinsdag kwam iedereen in paarse kleur naar school.

… en maakt een rusthoek ‘Het Stiltebos’ MEERLE - Daarnaast vindt de school het belangrijk om de noden van de leerlingen in kaart te brengen en hiermee aan de slag te gaan. Door bevragingen en gesprekken merkten ze immers dat leerlingen soms overprikkeld zijn en nood hebben aan een plek waar ze tot rust kunnen komen. Daarom gingen ze samen met Vokan en stagiairs aan de slag om een rusthoek te bouwen op de school. Jolina van Vokan en stagiair Pieter leverden het harde werk en de interessante input hiervoor. De rusthoek is een aanvulling op de stille speeltijd. Kinderen kunnen er naartoe komen wanneer ze de nood voelen om even tot rust te komen. Waarmee ze ook aangeven dat ze op dat moment erg geprikkeld of prikkelbaar zijn. In de rusthoek krijgen de leerlingen strategieën aangereikt om terug rust te vinden in hun hoofd. De leerlingen mochten namen voorstellen, uiteindelijk werd dit ‘Het Stiltebos’. De naam werd prompt op de muur geschilderd, zodat

het stiltebos helemaal klaar is voor gebruik. (red)

Fiets - fotozoektocht van KWB Wielertoeristen MEERLE - Ter gelegenheid van hun 40-jarig bestaan hielden de KWB wielertoeristen van Meerle vorig jaar een fiets-fotozoektocht. Die werd zo gesmaakt dat er een vervolg komt. Er is dus opnieuw een fijne fiets-fotozoektocht die de deelnemers de mooie omgeving van Meerle en omstreken nog beter laat ontdekken. Tijdens de tocht zijn er foto’s te herkennen, met prijsjes voor de deelnemers die alles juist beantwoord hebben. Er hoort ook een schiftingsvraag bij.

Traject De tocht is ongeveer 28 km lang en is te rijden vanaf 15 mei tot 18 september. Het traject passeert langs verschillende horeca zaken en gaat dit jaar weer de grens over. De zoektocht is te koop aan de prijs van 5€ bij de Dienst voor Toerisme van Hoogstraten. In Meerle kan dat in ’t Winkeltje, Meerledorp 2 of bij Harry Verheyen, Heimeulenstraat 59 en bij Jos Van Bavel, Heimeulenstraat 41. Meer info: tel. 0496.44.39.41 of via mail verheyen-van.opdorp@telenet.be. Fiets- en zoekplezier gegarandeerd! (jaf) JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 45


MEERLE

Opendeurdag brandweer Post Meerle MEERLE - Nadat ze in 2021 noodgedwongen moesten passen om de gekende reden, opent brandweer Post Meerle op zondagnamiddag 26 juni weer de deuren voor iedereen die graag nader kennis wil maken met onze lokale brandweerpost. Op het plein vóór het Raadshuis zorgen de brandweermannen voor het nodige animo. Er zijn spectaculaire demonstraties, spuitoefeningen, de voertuigen worden gepresenteerd. Voor het jonge volk zijn er kinderspelen, kindergrime en staat er een reuze springkasteel. Naar goede gewoonte kunnen de kinderen bovendien een rondritje maken in een echte brandweerwagen. Altijd een succesnummer! Via de scholen van Meerle en Meersel-Dreef worden kleurtekeningen uitgedeeld. Breng ze binnen op de opendeurdag om kans te maken op enkele leuke prijzen.

Aanbevolen Ondertussen kunnen volwassenen via een klein spel ook kennismaken met echt brandweermateriaal. In de kazerne van de Post

Reanimeren is levensreddend. Brandweermannen kunnen dat. Meerle kan je het materiaal van de moderne brandweer bezichtigen.

hamburgers en hotdogs. Een leuke tombola kan uiteraard niet ontbreken.

Er is een gezellig buitenterras voor een drankje en om de honger te stillen zijn er

Van harte aanbevolen! Vanaf 13 uur aan het Raadshuis van Meerle. (jaf)

Fietszoektocht van de Gezinsbond MEERLE - Vanaf 26 mei ging de gekende fietszoektocht van de Gezinsbond van start. Tot en met 7 november kan je deze mooie gezinstocht maken op een tijdstip wanneer het je het beste uitkomt. Onderweg is er weer de rebus voor groot en klein. Voor de kinderen (-12 j) is de deelname gratis en is er een aparte trekking van de prijzen. Meerdere antwoordkaarten per adres/gezin zijn mogelijk. Elke kaart die tijdig wordt binnengebracht met een juist antwoord maakt kans op een waardebon of een andere prijs. Alle leden van afdeling Meerle en Meersel Dreef ontvangen een gratis exemplaar op naam. De routebeschrijving met antwoordkaart voor niet-leden en/of extra fietsroutes vind je bij de dienst voor toerisme Hoogstraten, Bij de Paters in Meersel-Dreef, en in Meerle zowel in ‘t Winkeltje bij Bart en Vera als in ’t Kippenwinkeltje bij Miranda. Een fijne manier om de eigen streek te verkennen of een leuke fietstocht te maken in het weekend of tijdens de vakantie! (jaf)

46 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Plezante kofferbakverkoop MEERLE - Ook al waren er misschien nog niet veel deelnemers op de eerste kofferbakverkoop, toch beleefde de Gezinsbond een supergezellige zondag. De zon scheen, het terras zat vol en kinderen konden zich vermaken met de volkspelen, reuzespelen, kubb-spel, badges maken en natuurlijk springen op het springkasteel. Voor de kleine honger waren er heerlijke verse pannenkoeken, hot-dogs en belegde broodjes. Van de deelnemende verkopers kwamen er fijne reacties. Ze hebben allemaal toch wel wat verkocht en vonden het superleuk om deel te nemen. Volgend jaar volgt er een tweede editie. Allicht met een nog grotere opkomst van kandidaat-verkopers. (jaf)


MEERLE

Serenade voor afscheidnemend voorzitter Cel Geenen MEERLE - Na 42 jaar lid te zijn geweest van het bestuur, waarvan 10 jaar als ondervoorzitter en 17 jaar als voorzitter van de fanfare Sints-Cecilia, geeft Cel Geenen zijn mandaat door. Hij blijft wel gewoon muzikant. Om hem te bedanken bracht de fanfare op de zonnige vooravond van donderdag 19 mei een mooie serenade aan zijn huis. Dat past voor zoveel inzet. Naast de muziek kreeg hij een mooi en blijven aandenken in de vorm van een bronzen beeldje. Ook de echtgenote van Cel werd in de bloemetjes gezet. Een totaal verraste Cel - Chris zat mee in het complot nam het eerbetoon zichtbaar aangedaan in ontvangst. Waarna het koppel de muzikanten trakteerde op een fris biertje in hun tuin. Het afscheid van Cel betekent meteen een hele ommezwaai in de werking van de fanfare. Maar daar vertelt de nieuwe voorzitter Liesbeth Smits u meer over in onze volgende editie. (jaf)

Vaderdag met ontbijt op bed? MEERLE - Op zondag 12 juni kan je genieten van een heerlijk samengesteld ontbijt/brunch voor Vaderdag! Tijdig je bestelling doorgeven dus, en de Gezinsbond brengt het ontbijt/brunch gratis aan huis op het door jou gekozen tijdstip. Er is keuze uit een volwassenenontbijt (15 euro), een luxe ontbijt voor 2 personen (35 euro) en een kinderontbijt (8 euro). Leden ontvangen op hun bestelling een fikse spaarkorting van 25%. Inschrijven is enkel mogelijk via overschrijving op IBAN BE30 7512 0191 2311 van de Gezinsbond Meerle met vermelding van naam, adres en je bestelling. Leden vermelden hun lidkaartnummer. Graag ook het gewenste uur van levering te vermelden: tussen 8u30 en 9u30 of tussen 9u30 en 10u30. Indien je het ontbijt/brunch vroeger wenst, mag je dat mailen. Te betalen vóór 6 juni 2022. Nog vragen? Mail naar gezinsbondmeerle2013@gmail.com of kijk voor meer info op https://meerle.gezinsbond.be. Een mooie kans om papa’s, gezin, opa’s, vrienden of familie en natuurlijk ook jezelf lekker te verwennen! (jaf)

Gezocht: juf Kleuterturnen MEERLE - Al meer dan 15 jaar zijn de lessen bewegingsopvoeding voor kleuters, of beter gekend als Kleuterturnen van de Gezinsbond Meerle & Meersel-Dreef een gevestigde waarde in ons dorp. Elke woensdagnamiddag mogen zij een dolenthousiaste groep kleuters verwelkomen om een uurtje te komen sporten, dansen, bewegen, spelen onder toezicht van een enthousiaste juf Sjauke. Maar zij is op professioneel vlak een andere weg op gegaan, zodat de Gezinsbond op zoek is naar een nieuwe lesgever/lesgeefster.

Kandidaat Ben je graag omringd door kindjes, spreek je goed Nederlands en ben je vanaf september 2021 vrij op woensdagmiddag, dan is dit misschien iets voor jou? Ook studenten (M/V), onafhankelijk welke opleiding ze volgen, kunnen zich kandidaat stellen. Minimum leeftijd lesgever: 18 jaar. Neem contact op voor verdere informatie met Kalinka Gladinez - tel. 03/315 09 99 (na 18u). Aan alle lezers: ken je iemand die in aanmerking komt, signaleer het even aan de Gezinsbond. (jaf)

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 47


MEERLE

MEERSEL-DREEF

Feestelijk jubileum van de jongenschiro MEERLE - Het briljanten jubileum van de Meerlese jongenschiro Sint-Jan werd tijdens het weekend van 23 en 24 april op passende wijze gevierd. Zatedagavond was het zoals verwacht volle bak voor de optredens van de muziekgroepen die hun oorsprong vonden bij

Zonovergoten schoolfeest in De Klimtoren MEERLE - Het schoolfeest van de Klimtoren mocht zich op 15 mei verheugen op een zomerse zondag. Zo zomers, dat de traditionele brunch, bereid en geserveerd door het oudercomité in open lucht kon doorgaan. En of dat er veel eters waren! (jaf

Juf Lydie op pensioen MEERSEL-DREEF - Op vrijdag 22 april nam ’t Dreefke afscheid van juf Lydie die op pensioen ging. Ze werd ‘s morgens opgehaald met een mooie auto en feestelijk onthaald in de school. Juffen Kris en Hanne hielden een toespraak en juf Lydie werd meteen in de bloemetjes gezet. Daarna deden alle klassen een optreden, er werd gedanst, gelachen en gezongen. Als kers op de taart was er een lekkere lunch georganiseerd voor juf Lydie, met alle leerkrachten, haar man, kinderen en kleinkind. De ouderraad zorgde ervoor dat de schoolkinderen ondertussen goed opgevangen werden. Juf Lydie bracht tenslotte nog een bezoekje in elke klas en zo nam ze afscheid van ‘t Dreefke. We wensen haar een mooi pensioen toe met vele mooie momenten! (JJ)

48 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

de chiro: de Mjeelse Primitieven, Peter en z’n Botsotto’s, Yannick & Yannick speelden tot in de vroege uurtjes het dak eraf. Zondags speelden de jonge chiroleden volksspelen, terwijl de ouderen, ouders, oud-leden

en veel oud-leiders onder een lekker lentezonnetje een pintje dronken. Rustig, want velen kampten nog met de naweeën van de feestnacht! (jaf)


MEERSEL-DREEF

Dorpsraadcafé met goed gevulde agenda

Geduld is een langdurige pleister… MEERSEL-DREEF - Na twee coronajaren was er opnieuw een openbare vergadering van de dorpsraad met het college van Burgermeester en Schepenen. ‘Bij de Paters’ op dinsdag 26 april waren schepenen Michel Jansen, Piet Van Bavel en Faye Van Impe om diverse redenen verontschuldigd. Dat was ook het geval voor dorpsraadvoorzitter Rens van Rijkevorsel die geveld was door een positieve coronatest. Het voorzitterschap van de vergadering werd daarom in handen gegeven van ondervoorzitter Jos Huybrechts, en dit voor een talrijk opgekomen publiek. Heel wat agendapunten en mededelingen, maar soms blijkt geduld een pleister op langlopende dossiers.

Zoveeljarenplan Burgermeester Marc Van Aperen vindt het aangenaam toeven op Meersel-Dreef. Hij is verheugd om er “eindelijk terug te kunnen komen naar dit dorpsraadcafé dat ons de gelegenheid geeft om rechtstreeks in gesprek te gaan met de Dreveniers.” Hij verstrekt algemene info van de voorbije twee jaren onder meer over het Gastenhuys, het cultuurhuis, de politie, de corona, de brandweer, het zwembad en de vluchtelingenopvang. Ook maakt hij zich sterk voor het doortrekken van het fietspad langs de Mark, eerst tot Minderhout en daarna tot Hoogstraten. Een zoveel-jaren plan, want je mag ervan uitgaan dat aangelanden zich niet zomaar laten onteigenen. Specifiek voor Meersel-Dreef is de toekenning van de subsidie van 5.000 euro per jaar voor de zaal van de Zevenster van het klooster, zoals ook andere zalen in andere deelgemeenten dit hebben gekregen. De dorpsraad kreeg een budget van 12.000 euro voor kerstverlichting voor een termijn van zes jaren.

Het beeld ‘Francis with birds’ verscheen en de stenen bloembakken voor de kloosterkerk werden aangepakt en uitgebreid. De dodenherdenking op 11 november wordt voortaan ook in Meersel-Dreef gehouden. Het meest noordelijke punt van België werd vernieuwd bij café FF Thuis, nadat het bord van Tom Waes bij de paal op het Heieinde met de noorderzon is verdwenen. Klein Eyssel kreeg een nieuwe asfalt toplaag.

Dekkingsgraad Schepen Arnold Wittenberg geeft toelichting bij de GSM-bereikbaarheid. De drie bestaande operatoren vinden het economisch niet rendabel. Met de komst van 5G zou er een dekkingsgraad van 99,8 % bekomen worden. Een extra zendmast van Proximus in de Amsterdamstraat wordt in het vooruitzicht gesteld.

Heikel punt Het grensoverschrijdend ambulancevervoer blijft een heikel punt. Er wordt opgeworpen dat de uitrusting van de ambulances niet conform de respectievelijke wetgevingen zijn,

o.m. sirene en zwaailicht. Ook diploma’s van ambulanciers zijn niet toereikend en de terugbetalingen door de mutualiteiten van de verleende hulpverlening is problematisch. Er is ook een verschil in tarifering. Het Belgisch ambulancesysteem is statisch, dat van Nederland is dynamisch, en ga zo maar verder. Er is al veel over vergaderd geweest en de burgermeester weet te vertellen dat we er nog lang niet uit zijn. Blijkbaar kan dit op andere plaatsen wel, want Meersel-Dreef is toch geen alleenstaand grensgeval. De problematiek zal op het hoger niveau moeten worden aangekaart, o.m. bij provinciegouverneur Cathy Berx. De problematiek is er, heel wat inwoners zijn er ongerust over. De politieke verantwoordelijkheid is groot, hopelijk overkomt u niets.

Mee bezig Het verkeer op het Heieinde wordt als gevaarlijk ervaren, onder meer omwille van het vrachtvervoer en overdreven snelheid. De in-

Burgemeester en schepenen delen de tafel met ondervoorzitter Jos Huybrechts. JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 49


MEERSEL-DREEF

Opnieuw een talrijke opkomst voor dit dorpsraadcafé woners van woonstraten Jan de Wysestraat en Capucienebosschen wensen een voetpad als verbinding met de Dreef door het Mariapark. Het college heeft contact gehad met de kloosterorde en die staat niet weigerachtig, als de sereniteit van het paterskerkhof behouden kan blijven. Een voorgestelde overkapping van de sloot is voorlopig de enige oplossing, maar de Watering De Beneden Mark is hier niet zo voor te vinden. De Watering wenst de gracht zelfs eventueel nog verder uit te diepen om eventueel water te bufferen bij calamiteiten. Schepen Roger Van Aperen is formeel: “We zijn er mee bezig”. Maar u mag van hem altijd een andere voorstel formuleren.

Afschieten In de Capucienebosschen is er sprake geweest van “Co-Housing” maar er is geen privépartner gevonden om dit te ontwikkelen. Ook het

IOK heeft dit afgewezen. Er komen zes (6) bejaardenwoningen met een optie voor een eventuele gemeenschappelijke ruimte. Eind 2023 maar zeker voor de zomer van 2024 zou dit opgeleverd worden, “of u mag mij afschieten” dixit schepen Roger Van Aperen. Gelukkig voor hem antwoordt burgermeester Marc Van Aperen dat we dat niet gaan doen.

Essentieel Over de fietsverbinding Dreef - Strijbeek en Strijbeekseweg valt toch nieuws te rapen, er komt een fietspad op Klein Eyssel, één- of tweezijdig dat is nog niet gekend. Eerlijk gezegd is dit eindelijk eens aangenaam nieuws voor deze straat. Een fietspad tussen twee dorpskernen is immers een essentiële noodzakelijkheid. En er is zelfs meer te melden: het fietspad

Uiterlijk 2024 komen er zes bejaardenwoningen met een optie voor een eventuele gemeenschappelijke ruimte in de Capucienbosschen.

50 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

komt samen met de riolering van Klein Eyssel, vermoedelijke oplevering voor het jaar 2027. De dorpsgemeenschap en zeker de bewoners van Klein Eyssel zullen hier met belangstelling naar uitkijken.

Hemelwater Na de waterbom die in de Ardennen was gevallen, is er ook ongerustheid over de afvloeimogelijkheden in Meersel-Dreef. Er zijn twee gevoelige kwesties: de Leiloop voor de afwatering van het bedrijventerrein aan de grens en de afvoer van regenwater bij sommige knelpunten op de Dreef zelf ingevolge inbuizingen. Er is een basishemelwaterplan voor het plaatselijk opvangen en afvoeren van water, en Meersel-Dreef krijgt hiervoor prioriteit. Watering De Beneden Mark staat in voor het

Ook aan de kloosterkerk kwamen er bloembakken in cortenstaal.


MEERSEL-DREEF beheer en onderhoud van de waterlopen en beslist uiteindelijk wat er gebeurt. De provincie is eigenaar van de waterlopen. Er zijn hiervoor natuurlijk ook subsidies mogelijk. Uiteindelijk gaat dit ook allemaal een heel lang verhaal worden. Hopelijk lezen de verantwoordelijken van de Watering mee en nemen zij hun toebedeelde verantwoordelijkheid ter harte.

formulier te gebruiken, zodat klachten kunnen worden gebundeld en hieraan het gepaste gevolg aan gegeven kan worden. Het is ook wachten op het mobiliteitsplan, waarbij o.m. voorgesteld wordt om de snelheid in dorpskernen te beperken tot 30 km/uur. Wordt vervolgd.

Schoolstraten

Er is een gevaarlijke verkeerssituatie bij de bushaltes in de Nieuw Dreef, wanneer bussen van De Lijn (België) en van Bravo (Nederland) samen tegenover elkaar geparkeerd staan. Een veilige uitrit van het appartementsgebouw wordt hierdoor sterk gehypothekeerd. Het Agentschap Wegen en Verkeer onderzoekt hoppin-punten, maar als de busverbinding met Nederland zou eindigen in 2025, eindigt ook dit probleem. Er is wel sprake van een busstelplaats aan de grenskantoren, maar dit is ook nog toekomstmuziek.

Bussen en bloemen

De Kapelweg tussen Meersel en Dreef is heringericht en dit wordt als positief onthaald. Er zijn nog enkele nuttige aanpassingen na een testperiode doorgevoerd. De Kapelweg blijft éénrichtingsverkeer, uitgezonderd de laatste 200 meter tegen Meersel, ten behoeve van de plaatselijke bewoners. De fietsstraat is hiervoor ingekort maar dit is geen nadeel. De waardevolle Mariakapel dateert van 1693. Omzichtigheid is geboden bij de restauratie. te vervallen en het einddossier moet dan ingediend zijn bij PIDPA. Een verlenging van subsidies wordt eventueel gevraagd.

Kapellen Bij het gedeelte van de fietsstraat is de helft van de rijweg voor fietsers en is er een snelheidsbeperking van 30 km/uur. De wachtzone voor ouders is heringericht en er komen gekleurde accentpalen. Er is een wegmarkering met aanduiding van schoolzone en er komen fietssuggestiestroken tussen kruispunt DreefKapelweg en kruispunt Klein Eyssel-Groot Eyssel die een optische versmalling creëert.

Frustrerend In het dossier van de riolering-fietspad Hoogeind-Meersel blijkt geduld een goede raadgever te zijn. Er is geen exacte timing in verband met procedures en 2024 wordt niet meer haalbaar. Dit alles door bezwaren van aangelanden tegen grondinnames. Ook het rooilijnplan heeft 11 maanden in plaats van 3 maanden geduurd. Dit alles is natuurlijk frustrerend, ook voor de beleidsmakers van de stad. Maar de eerste spadesteek is voor 2025. Er zijn nog drie hordes: de samenwerking tussen de verschillende studiebureaus, het ministerieel besluit voor het rooilijnplan en de noodzakelijke grondverwervingen. Voor dit laatste zouden er 18 van de 77 dossiers reeds afgehandeld zijn. De toegekende rioleringssubsidie van 2014 komt weliswaar na 8 jaar

Voor de renovatie van de St Luciakapel in Meersel is er een premieaanvraag van 27 januari 2022 en werd een architect aangesteld. Er zijn voor 150.000 euro werken aan dak, toren, loodramen en gevel, maar het is nog wachten op de subsidie van Agentschap Erfgoed. Hopelijk dit jaar nog. De kapel Onze-Lieve-Vrouw Dreef is na onderzoek als waardevol te bestempelen. Zij dateert uit het jaar 1693. Vernieuwende elementen moeten worden verwijderd en de kapel moet zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld, zoals o.m. marmerimitatie op de zuilen. Ondeskundige handelingen moeten zeker worden vermeden om schade te voorkomen. Dus geen werken in eigen beheer uitvoeren, is de boodschap.

Ook nieuws over de bloembakken. Arnold Wittenberg noemt zichzelf al lachend de schepen van bloemencultuur. Hij wilde een einde maken aan de diverse bloemenschotels op paletten, de plastic bakken en de hangplanten. Voor de uniformiteit en eenheid van het gehele grondgebied, werden her en der overal dezelfde vierkante bloembakken in cortenstaal geplaatst.

Gekoppeld Ook nieuws over de riolering MeerselHeieinde. Er komt geen fietspad tussen de Kapelweg en de grens Heieinde. Er wordt daar geopteerd voor een gemengd verkeer. Er zou op het Heieinde een drukleiding-riolering komen, maar drie jaar geleden werd

Wind en snelheid De stad deelt de bezorgdheid van de bewoners van het Heieinde in verband met slagschaduw van de geplande windturbine op het einde van de Oude Tramweg. Maar het is de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen die de inplanting van windturbines goedkeurt. De stad is zeker niet akkoord met een dubbele lijn van turbines, maar de deputatie volgt niet altijd de beslissingen van het lokaal bestuur. Wat met snelheidsduivels? Zoals overal wordt er wel (eens) te snel gereden. Wijkagent Bart Adriaensen vraagt om hiervoor het meldings-

Namens KLJ doet Geert Rutten een oproep voor hulp en ondersteuning. JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 51


MEERSEL-DREEF hierover geen correcte toelichting gegeven. Dit werd bij deze rechtgezet. Alles is gekoppeld en ingevolge de ingediende bezwaren wordt verwacht dat de werken worden uitgevoerd of een aanvang zullen nemen in 2025.

Jongeren Ouders van KLJ-leden schetsen het belang van de jeugdvereniging als een plek voor jongeren om samen te komen. Ondanks de moeilijke periode die de KLJ heeft doorstaan, doet de vereniging verder en blijven de activiteiten ontzettend leuk. Er werd zelfs een leeftijdscategorie min negen (- 9) jaar opgestart.

Maar de ouders zijn op zoek naar mensen om hen bij te staan, te helpen en/of te ondersteunen voor activiteiten op vrijdag en/of zaterdag. Indien u wil helpen, kan u de KLJ contacteren op email: kljmeerseldreef@hotmail.com of bellen naar Ellen Van Dun 0494 838 984.

komt. Hopelijk kan de snelheidsbeperking van 30km/uur van het mobiliteitsplan soelaas brengen.

Tenslotte

- de opbrengst van de frituur op het Paterswielplein wordt niet voorbestemd om elektrische laadpalen te installeren. Zo werkt dat niet. Inkomsten worden nooit rechtstreeks verrekend met uitgaven.

- davert het op de Dreef bij sommige huizen maar het is verboden om werken in eigen beheer uit te voeren op openbaar domein. Er werd namelijk geopperd om een strook fundering aan de huizen te verwijderen zodat de straatbedding niet meer tot tegen de huizen

Bij deze nog een woordje van dank namens de Dreefse gemeenschap en de dorpsraad aan uitbaters Rien, Marice en Louis voor het gebruik van de locatie Bij De Paters, voor hun goede zorgen en vrijgevigheid bij de koffie! (JJ)

Succesvol fanfareconcert MEERSEL-DREEF - De Dreefse fanfare Voor Eer en Deugd hield op zaterdag 7 mei in gemeenschapshuis De Leeuwerik in Galder een succesvolle concertavond. Eerst kwamen de jongeren aan de beurt, daarna volgde het optreden door de fanfare in twee delen. Elk muziekstuk werd voorafgegaan door een zelf gemaakte video als introductie. Deze grensoverschrijdende fanfare is nog steeds springlevend. Dat doet deugd om te zien en te horen na enkele moeilijke jaren. Het zijn echt muzikale vrienden, dat is toch wel de sterkte van deze fanfare. (JJ)

Feestmiddag Dreef Midden MEERSEL-DREEF - Het buurtcomité van Dreef-Midden organiseert voorafgaandelijk aan de kermisspelen een buurtfeest voor alle bewoners en alle oud-bewoners van het gebuurte op zaterdag 11 juni vanaf 15 uur achter de Paterswielparking. Er wordt gezorgd voor vertier voor de kinderen, muziek als entertainment, een verzorgde BBQ en natuurlijk een goed verzorgde bar voor de dorstige mens. Cateraars, brouwers, tafels en stoelen, alles is

52 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

in gang gezet om er een prachtig buurtfeest van te maken voor jong en oud. Aanmelden voor de BBQ is vereist.

Voor meer informatie kan u een berichtje sturen naar ekoningstein@gmail.com. (JJ)

Meimaand - kaarsjesmaand MEERSEL-DREEF - Traditioneel worden er altijd veel kaarsjes gebrand aan de grot van het Mariapark, maar in de meimaand zijn er dat

precies nog meer. Een feeëriek kleurenpallet alleszins en het nodigt je uit om er ook eentje aan te steken. (JJ)


MINDERHOUT

Kapellekensloop voor jong en oud Joggers en lopers

MINDERHOUT - KWB-Minderhout organiseert op zaterdag 11 juni voor de 28ste keer een stratenloop voor jong en oud. Alle sportlefhebbers en supporters zijn meer dan welkom.

15 uur: Jogging afstand 3,8km 16 uur: Jogging afstand 7,9 km 16 uur: Jogging afstand 12,0 km 16 uur: 10 Miles van Minderhout Joggers en wedstrijdlopers kunnen inschrijven vanaf 13 uur tot een half uur voor de start. Deelnemen aan Jogging-Run 4 Fun kost 4 euro voor KWB-leden en 6 euro voor nietleden. Wedstrijdlopers betalen 6 euro als KWB-lid en 8 euro als ze geen lid zijn. Iedere volwassen deelnemer ontvangt Hoogstraatse aardbeien. Er is een medaille voor de eerste drie in elke reeks van de wedstrijdlopers, geldprijzen voor de eerste drie in de 10 miles, zowel voor dames als heren. Organisatie en info: Luc Herthogs, gsm 0475/86 62 34 of lucherthogs@telenet.be en Koen De Bie, gsm 0474/69 48 78 of koen.de.bie1972@outlook.com. (fh)

Kinderen 13.30 uur: Kleuters 100 m (geb. jaar 2018 en later) 13.40 uur: Kleuters 100 m (geb. jaar 2017) 13.50 uur: Kleuters 100 m (geb.jaar 2016) 14.00 uur: Kinderen 400 m (geb. jaar 2014-2015) 14.10 uur: Kinderen 600 m (geb. jaar 2012-2013) 14.20 uur: Kinderen 800 m (geb. jaar 2010-2011) Kleuters en jongeren kunnen inschrijven in ’t Markenhof vanaf 12.30 uur tot een kwartier voor de start van hun reeks. Deelnemen kost 3,50 euro. Voor elk deelnemend kind in de kinderreeksen is een medaille en een snoepzak voorzien.

Aardbeientocht vertrekt in ‘t Markenhof MINDERHOUT - Wandelclub De Noorderkempen organiseert op zondag 19 juni haar 33ste aardbeienwandeling. Het traject voert door de natuur tussen Minderhout en de bossen van Wortel-Kolonie. Na afloop wachten nog Hoogstraatse aardbeien en ambachtelijk

ijs om jezelf zalig te verwennen. Deelname kost 1,50 Euro voor leden, 3 Euro voor niet-leden. Gratis voor jongeren tot 12 jaar. De deelnemers hebben de keuze tussen een wandeling van 5, 12, 18, 24 of 30 km. Vertrek en aankomst in zaal ’t Markenhof in

Mariaviering in OLV van den Akker MINDERHOUT - De tijd dat buren bij elke kapel of kapelletje op 1 mei samen kwamen om de H. Maria te vieren is voorbij. Maar de devotie blijft voor sommigen. Dit jaar verzamelden de gelovigen in de kapel van Onze-Lieve-vrouw van den Akker in Minderhout. (fh)

de Koestraat 6 te Minderhout tussen 7 en 15 uur. De laatste aankomst is voorzien om 18 uur. (fh)

Brandweer redt de klaspoppen MINDERHOUT - Een gewone dinsdagochtend in kleuterschool Scharrel werd al snel een spannende voormiddag. Dribbel, Bijtje, Kikker en Giraf, de klaspoppen van de 1e kleuterklas, waren ontsnapt uit de klas. Ze waren samen op stap en belandden op het dak van het fietsenrek. Maar hoe geraakten ze terug naar beneden? Na enkele vergeefse pogingen, belde de juf de brandweer om het viertal weer van het dak te halen. De brandweer was snel ter plaatse en kon de klaspoppen bevrijden. De juf een de kleuters mochten even in en rond de brandweerwagen kijken en zelfs water spuiten met de grote brandweerslang. Een helm op hun hoofd en een high five met de stoere brandweermannen maakten het avontuur compleet… (fh)

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 53


WORTEL

Dertien fotografen in ‘t Slot WORTEL - Fotogroep ’t Slot, organiseert op zondag 5 en maandag 6 juni de 43ste editie van hun tentoonstelling met werk uit de periode 2019-2022. Deelnemers zijn Vic Aerts, Guy Coertjens, Filip Daelman, Marcel De Bruyn, Hennie Herijgers, Jan Jacobs, Jos Sommen, Chris Swannet, Ludo Van Deun, Hilde Van Hool, Jolanda Van Nijnatten, Marc Van Overveldt en Paul Versmissen. Door Corona kon of mocht men twee jaar niet exposeren zodat het aanbod voor deze pinkstertento bijzonder groot was. Men heeft dan ook in gezamenlijk overleg, een zéér strenge selectie doorgevoerd. Meer dan ooit is de diversiteit van beelden naar vorm en inhoud kenmerkend. Iedere fotograaf of fotografe geeft uitdrukking aan een persoonlijke visie, een zienswijze en een presentatie van beelden, die precies vertolken wat de maker wil delen met zijn publiek. Het resultaat is eigenzinnige fotografie die je niet onberoerd zal laten. Info: Marcel De Bruyn, Pater Schrijversstraat

Vic Aerts is een van de exposanten van fotogroep ’t Slot. 4, 2323 Wortel. gabber@telenet.be. Deze tentoonstelling heeft plaats op zondag 5 en

maandag 6 juni van 10 tot 18 uur in het Wortelse jeugdhuis het Slot. (fh)

Info over woonzorg in de koffiekrant WORTEL - Zoals elke donderdag, tussen 10 en 12 uur, zet de bib ook op 16 juni haar deuren open voor een ‘buurtbabbel’ of koffiekrant. Dit is ook een prima moment om ter plekke inwoners te informeren zonder dat deze zich naar Hoogstraten moeten begeven.

54 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Een kop koffie en een koffiekoek maken van zulk een infomoment meteen een gezellige voormiddag. Op donderdag 16 juni geeft een medewerker van het Lokaal dienstencentrum Stede Akkers

er uitleg over woonzorg (het woonzorgcentrum, serviceflats en bejaardenwoningen). Vorige maand was er al uitleg over wat er allemaal mogelijk is in de thuiszorg. (fh)


WORTEL

Met volle batterij en bakken goesting kermis vieren WORTEL - Na twee jaar corona voelt Jeugdhuis ’t Slot zich weer helemaal klaar voor een echte Wortel Kermis Met volle batterij en vooral bakken goesting staan er van vrijdag 8 tot maandag 11 juli tal van bands en DJ’s op het podium in De Boomkes. Maken hun opwachting: Tangled Horns, BelgianQuoBand, Fleddy Melculy (DJ Set), Manuals, De Bromeo’s, Band Marginal, Karakals & Double-U. De optredens beginnen telkens rond 20 uur. De legendarische afterparties binnen in het jeugdhuis zullen zeker niet ontbreken.

Dorpsspelen En er is meer. Op zaterdag, zondag en maandagnamiddag is er een kermisterras met een iets uitgebreider drankenaanbod dan `s avonds. Op zondag is er terug Bengeltjes Kermis; op maandag organiseert ’t Slot met Dorpscafé De Guld en Café De Nieuwe Buiten dorpsspelen. De inkom is het gehele weekend gratis. Dat moet garant staan voor vier dagen lang dansen op De Boomkes, afterparties tot in de vroege uurtjes, kermispintjes en vooral heel veel plezier. Alle informatie en de volledige

line-up vind je op het-slot.be/wk22. (fh)

Dorpsmoment met een stand van zaken Wortel 2030 WORTEL - Op vrijdag 17 juni tussen 19 en 22 uur laat de werkgroep Wortel2030 zien hoe ver staat met het project Wortel2030. Dat wil men doen tijdens een ‘dorpsmoment’ in De Boomkes, waar men kennis kan maken met de plannen voor Wortel als groenste en sociaalste dorp.

Nakaarten De aanwezigen kunnen bij een kop koffie op verschillende plaatsen op het plein uitleg krijgen over de koffiekrant, de plannen van vergroening en de plannen van de site ‘t Slot en

KLJ. De VLM (Vlaamse Landmaatschappij) zal aanwezig zijn om uitleg te geven over de ruilverkaveling. Nadien kan je nog nakaarten op het terras dat door het Slot zal voorzien worden. Als het weer het toelaat, wordt alles opgesteld buiten onder De Boomkes, bij slecht weer binnen in Het Slot. In ieder geval redenen genoeg om eens te komen kijken!

Groenten en kip In de marge van deze uitnodiging laat de werkgroep ook weten dat er vanaf begin juni

op donderdagvoormiddag naast de kippenkraam ook een groentekraam van ’t Wilaardhof zal staan. (fh)

Wie wordt er koning in Wortel? WORTEL - Op Pinkstermaandag 6 juni organiseert de Sint-Jorisgilde haar zesjaarlijkse koningschieting. Al heeft uittredend koning Catherine Sterkens er omwille van corona een ambtstermijn van acht jaar opzitten. Op 12 juni 2014 schoot zij zich als eerste vrouw tot koning binnen het Verbond van de Sint-Jorisgilden. De gildeleden verzamelen om 13 uur in De Guld. Daarna trekken ze in stoet door het dorp naar het terrein van KVNA Wortel, waar vanaf 15 uur geschoten wordt. Nadat alle aanwezigen eens mogen testen hoe moeilijk het is om met zo’n schot de vogel te raken, wordt het ernst. Dan neemt Catherine plaats onder de wip.

Verlengen Als uitredend koning krijgt ze drie ‘voorkeurschoten’. Als ze de vogel in die drie schoten naar beneden haalt, is ze opnieuw koning. Zo niet, dan krijgen alle schutters hun kans in volgorde van het aantal jaren dat ze lid zijn van de gilde. Dit gaat zo door tot er een koning is. Indien Catherine haar titel wil en kan verlengen, blijft ze nog 4 jaar koning om de 6 jaar vol te maken. Als er een andere schutter koning schiet, begint hij aan een termijn van 6 jaar. (fh)

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 55


WORTEL

Vakantiezoektochten van ‘t Slot WORTEL - Voor de twaalfde keer organiseert vzw ’t Slot tijdens de zomermaanden een vakantiezoektocht. Deze kan gefietst of gewandeld worden van zaterdag 25 juni tot en met

zondag 4 september. De afstand van de fietszoektocht bedraagt ongeveer 23 km, voor de wandelaars is dat zo’n 7 km. Het vertrek van deze zoektochten is aan dorpscafé De Guld, Poeleinde 2 in Wortel. Er zijn leuke eenvoudige zoekvragen en een reeks op te sporen foto’s. Het grensoverschrijdende traject voert door de prachtige omgeving van Wortel-Kolonie en langs mooie plekjes in Rijkevorsel, Zondereigen, Merksplas, Castelré en Wortel. Deelnemen kost 5 €. Inschrijven in vertreken aankomstplaats De Guld. Reiswijzers en antwoordformulieren vind je ook in café In Holland in Castelré, Slagerij Rudi Snels in Wortel, café De Nieuwen Buiten in Wortel of op de dienst voor toerisme in Hoogstraten. (fh)

Gloeikoppers in Wortel WORTEL - Eindelijk kon er nog eens een gloeikopweekend doorgaan in Wortel. Vanuit het hele land, Nederland en Duitsland verzamelden er eigenaars van oldtimer gloeikop-

56 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

tractoren en -stationaire motoren. Het was een druk weekend voor Frans Oomen, de man met pet. Als organisator en liefhebber kunnen hij en zijn vereniging te-

rugblikken op een geslaagde editie van dit tweejaarlijks evenement. (ma)


WORTEL

Rommelmarkt in de Kolonie WORTEL - Op Pinkstermaandag 6 juni tussen 6 en 17 uur heeft in de Kolonie de zeventiende rommelmarkt plaats. De twee vorige jaren kon dat niet. Meer dan 300 standhou-

ders en duizenden bezoekers vinden nu allicht opnieuw probleemloos de weg naar de dreven met zowat 3,5 km bomenrijen.

Een dag om gezellig te snuisteren tussen alle zolderschatten terwijl je rustig verderwandelt, om misschien ook wel ergens halt te houden voor een hapje en een drankje. (fh)

Podcast met het verhaal van Wortel-Kolonie WORTEL - Op zaterdag 7 mei, de vooravond van de Koloniehappening, werd de podcast ‘Aan de rand van het land’ voorgesteld aan vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische Koloniën van Weldadigheid en genodigden.

Overleg De voorstelling van de podcast tussen 17 en 19 uur begon met een korte erfgoedwandeling en een panelgesprek met Kathleen Helsen en Jan De Haes, covoorzitters van Kempens Landschap, burgemeester Marc Van Aperen en schepen Michel Jansen.

De idee voor een podcast kwam van Don Verboven, die in 2006 “Het paradijs der futlozen” had opgevoerd in de Kolonie. Je kan thuis of als bezoeker het verhaal beluisteren. Veel bezoekers blijven bij hun bezoek immers wat op hun honger zitten omdat ze ter plaatse niet zien waarom dat domein toegevoegd werd op de lijst van het Unesco Werelderfgoedlijst. Met informatie uit De Hoogstraatse Maand en het boek ‘Landlopers’ van Toon Horsten gingen de regisseur Layla El-Dekmak en Don Verboven aan de slag voor ‘Uitgesproken’ van o.a. Wouter Van Driessche, ooit nog redacteur voor Humo en De Standaard.

Vasthouden Het resultaat is goed en gevarieerd, en kan 41 minuten lang de luisteraar vasthouden. De

Maar de receptie achteraf was als moment van ontmoeting tussen afgevaardigden van de zeven kolonies en andere betrokken partijen misschien wel belangrijker. De wil om samen te werken is duidelijk aanwezig.

rustgevende stem van Lieven Van Gils gidst je door het verhaal van de kolonie. Geertje Bernaerts, die het dossier voor Unesco schreef, vertelt waarom de kolonie zo uniek is. Die historische informatie wordt afgewisseld met dialogen tussen Danny en Jan, gebracht door Bruno Vanden Broecke en Jonas Vermeulen. Hun verhalen zijn verzonnen en zorgen voor afwisseling.

Je kan de podcast googelen langs Uitgesproken Aan de rand van het land, je kan hem vinden op diverse sites of de QRcode hiernaast scannen. (fh)

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 57


SPORT

Natascha Den Ouden zet AG Insurance NXTG op de wielerkaart

“Jonge rensters kansen geven en klaarstomen voor de toekomst” MEERLE - Dameswielrennen zit in de lift, maar Natascha Den Ouden uit Meerle is ervan overtuigd dat de pool van goeie rensters nog groter moet worden. Alleen zo kan je de sport laten groeien en duurzamer maken. Er zijn nu nog te weinig rensters van topniveau om de bestaande WorldTour-teams te vullen. Ook Patrick Lefevere, de baas van wielerploeg Quick-Step Alpha Vinyl team, kan zich helemaal vinden in deze filosofie. Natascha is niet bij de pakken blijven zitten, zij startte met haar team met juniores en jonge rensters om hen een omgeving te bieden waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Eind april pakte Patrick Lefevere uit met groot nieuws. Hij gaat samenwerken met het team van Natascha Den Ouden, wiens Nederlandse ploeg NXTG Racing Team vooral jonge Belgische en Nederlandse rensters onder contract heeft. Verzekeraar AG Insurance wordt hoofdsponsor tot 2025, het team zal AG-Insurance NXTG heten. Ex-renster Jolien D’hoore is er sportdirecteur, Natascha den Ouden blijft ploegmanager. Natascha Den Ouden is afkomstig van Galder. In de jaren ’80 en ’90 was ze actief als veld-, baan- en wegwielrenster. In het veldrijden werd zij viermaal Nederlands kampioen, ze behaalde ook vier maal zilver en 1 maal brons. Op de baan haalde ze tijdens Nederlandse kampioenschappen medailles in de achtervolging en de puntenkoers. Op de weg was haar specialiteit het tijdrijden. Zo behaalde ze 1 maal zilver en 3 maal brons op het Nederlandse kampioenschap. Maar ook in de andere disciplines behaalde zij podiumplaatsen.

Wielrennen is een groot stuk van haar leven. Ze is getrouwd met voormalig wielrenner en ploegleider Servais Knaven. Samen hebben ze 4 dochters, Britt (21), Senne (19), Mirre (17) en Fee (15), allemaal fervente fietsers. Hoe kan het ook anders?

Maar daarna ging het gewoon verder. Later deed ik ook aan weg- en baanwielrennen, kwam bij het nationaal team van Nederland, waarmee we een keer 2de waren op het WK.

Moskes

DHM: Tijdrijden was je specialiteit? Ja, eigenlijk wel. Ik was niet zo ’n klimmer, nu nog niet hoor.

DHM: Natascha, je bent afkomstig van Galder. Ja, van precies op de grens, van De Moskes, het grenscafé, het meest noordelijk gelegen café van België.

DHM: Je reed ook op de piste. Ben je daar je man tegengekomen? Ja. In ’89 in Moskou. Servaas studeerde in Tilburg aan de universiteit, gelukkig liggen Tilburg en Galder niet zo ver van mekaar.

DHM: Hoe is het racefietsen begonnen? Wij zaten in de bond met Bart Wellens en Erwin Vervecken en er waren geregeld wedstrijdjes veldrijden, ook in Nederland. Mijn broer reed al mee als 8-jarige. Op een bepaald moment was er iemand ziek of zo en dan ben ik een keer ingevallen. Ik was toen 9 jaar. Zo ben ik er eigenlijk ingerold. Mijn vader vond het eigenlijk maar niks.

Meerle DHM: Hoe ben je in Meerle terechtgekomen? We wilden een huis kopen in Ulvenhout, tot iemand zei dat er in Meerle een huis te koop stond. We zijn gaan kijken en nu wonen we er dus al 27 jaar. DHM: Met vier dochters in huis die allemaal koersen? Britt is de oudste, 21jaar, zij studeert rechten en is eind volgende maand klaar met haar studies. Op 2 mei pakte ze goud op het BK tijdrijden bij de beloften. Senne is 19 is op zoek naar een nieuwe studierichting en zit net als Britt in mijn team bij de elite. Mirre is 17, een erg creatieve jonge dame die momenteel haar middelbare studies doet in Breda. Zij koerst bij de juniores. Fee is 15 jaar en is voor haar studies haar zus naar Breda gevolgd. Ook zij heeft de fietsmicrobe te pakken…

Gezicht Dochter Britt won goud op het BK tijdrijden. Ze hield na 23,2 km 25 seconden over op Elena Debouck. De bronzen medaille was voor Eefje Brandt.

58 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM: De manager van een wielerteam, wat doet die precies? In feite ben je het gezicht van de ploeg. Ik ben


SPORT af en toe wel op de koers, maar kan veel van mijn werk verrichten van thuis uit. Je zet de lijnen uit, geeft vertrouwen aan de mensen en duidt aan waar zij moeten opereren, welke taak zij hebben en wat van hen verwacht wordt. Vijf jaar geleden zijn we met het team begonnen en dat is vanzelf gegroeid. Je weet je te omringen met mensen die de nodige ervaring hebben en dan spreken we nu toch al over 23 mensen. DHM: Met vooral jonge rensters? In 2018 zijn we begonnen met een juniorenploeg. Wij zagen dat sommige rensters wel richting elite gingen, maar het grote probleem is dat er een groot gat is tussen de elite en zeg maar een meisje van 18. Die staat plots aan de start met Annemiek Van Vleuten en Lotte Kopecky. Je kan van zo’n jong meisje niet verwachten dat zij al hetzelfde kan. We hebben dan besloten om daar een ploeg U23 bij te zetten. Dat was en is nog steeds de enige ploeg ter wereld. In Rouleur, een van de meest gerenommeerde wielertijdschriften ter wereld, staat nu een groot artikel over ons omdat wat wij doen zo toonaangevend is. De UCI moet daar gevolg aangeven om een categorie U23 voor vrouwen op te richten. Dat platform is er niet. Mijn missie is met name niet om enkel mijn ploeg beter te maken maar het hele vrouwenwielrennen naar een hoger level te tillen. Daar gaat het om. Het groter geheel is het vrouwenwielrennen.

Lift DHM: Het vrouwenwielrennen zit nochtans duidelijk in de lift. Ja, dat wel, maar het gebeurt enkel van boven. Het prijzengeld gaat naar die vrouwen die al aan de top staan. Daar onder gebeurt niks. Als die vrouwen stoppen, dan wordt de top nog smaller. Daar onder zijn er dus heel wat meisjes die geen kansen krijgen. Ik geloof niet in gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk. Met dat af te roepen, zou men eigenlijk moeten stoppen. Even grote afstanden, gelijkheid in wedstrijden? Neen. Maar wel gelijkheid in kansen krijgen. Dààr gaat het om. Jonge meisjes moeten gelijke kansen krijgen. Dat komt niet vanzelf. Er moet geld in worden gestoken om binnen 5, 6 jaar een bredere top te krijgen. Zo krijg je ook specialisten. Wat je nu nog ziet, is dat dezelfde rensters die ParijsRoubaix winnen, ook een bergetappe winnen. Dat komt omdat er aan de top veel geld rondgaat, terwijl er zich daaronder niks ontwikkelt.

Ook Patrick Lefevre gelooft in het project van Natascha Den Ouden. DHM: Dit is echt belangrijk voor jou, niet? Wij hebben het dikwijls over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar waarom moet de beweging altijd van vrouwen richting mannen zijn? Kunnen we mekaar niet halfweg tegemoet komen? Waarom moet een mannenwedstrijd absoluut 250 km zijn? Het wordt er niet echt spannender door. Kunnen we die wedstrijden niet naar 180 km brengen en de vrouwen wedstrijden laten rijden van 170 km? Waarom moet vrouwensport altijd mannensport kopiëren?

je deze vrouwensport niet gelijk stellen met mannenwielrennen, dat is onmogelijk. De salarissen schieten wel de lucht in, maar de ploegbudgetten stijgen niet mee. En dat is met name vanwege die airplay. Je moet altijd een return aan investment hebben. Wat krijg je ervoor terug? Heb je maar een uur uitzendtijd, dan stapt een sponsor niet in. Het gros van het publiek dat naar de mannen kijkt, haakt dan af. Waarom zou je er dan hetzelfde geld instoppen?

Zendtijd

En dan komen we bij de opmerking van Patrick Lefevere: “Ik ben het OCMW niet”, waar heel de wereld overheen viel. Net daarom is hij nochtans ingestapt bij ons. Ik deel zijn visie. Het mag niet zo zijn dat je vrouwenwielrennen gaat ondersteunen van bovenuit en salarissen gaat betalen aan rensters die het niveau niet halen. Belangrijker is dat je de jeugd steunt en klaarstoomt voor de toekomst. Dat willen we doen met AG Insurance NXTG die NXTG staat niet voor niets voor Next Generation…

DHM: Er is dus een directe link tussen tv zendtijd en professionalisering? Zo lang er in de Ronde van Vlaanderen nog vrouwen rondrijden die parttime werken, kan

DHM: Hoe kwam Patrick Lefevere bij jou terecht? Hij wilde iets duurzaams neerzetten voor het vrouwenwielrennen. Hij wil niet zozeer inzet-

We geven gelijk prijzengeld, maar er is maar een uur live TV. Welke sponsor stapt daar nou in? Daar gaat het om. Voor potentiële sponsors moet het aantrekkelijk zijn door voldoende airplay te krijgen. Dan zullen ze instappen in het vrouwenpeloton. Zo creëren we een groter platform om meisjes een salaris te betalen, zodat ze niet nog moeten werken naast het wielrennen.

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 59


SPORT ten op de top, maar wil mee de top creëren. Je kan wel overal de beste rensters wegkopen, maar dan doe je niks voor het vrouwenwielrennen. Dan scoor je alleen maar. Dat is ook waar AG voorstaat. ‘Durven dromen en groeien’, zo staat het in hun hashtag. Ze hebben natuurlijk wel graag dat er eens gescoord wordt met een overwinning of podiumplaats, maar dat is niet het hoofddoel. We proberen jonge Belgische meisjes aan te trekken om hen een platform te geven om zich te ontwikkelen. Er zit echt wel talent in België.

Klimaat DHM: Hoe zit dit in Nederland? In Nederland zijn er verschillende ploegen met een goeie setup en die aan ontwikkeling doen. Ook Italië is een land dat goed bezig is en dan heb je Frankrijk, Duitsland, Engeland. In België is men wel goed bezig om bijvoorbeeld tijdrijden en klimmen te initiëren, talenten te filteren en extra te begeleiden. Dat doen ze wel en dat is waar Nederland dan weer in achterblijft. Waar het in België fout gaat is wanneer er eentje zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, dan is het direct een nieuwe Evenepoel of Merckx, of het is de nieuwe Marianne Vos. Die worden dan in alles gefaciliteerd en die kunnen achterover gaan hangen. Je mag ze echter niet te snel verwennen. Het klimaat voor het wielrennen is er hier wel. Voor de jongeren zijn er mooie en goed georganiseerde wedstrijden, die vind je in Nederland veel minder. Maar nogmaals, je moet ze niet te snel in de watten leggen of verwennen. DHM: Wie zit er allemaal in jouw team? De Belgische rensters zijn Lone Meertens (Antwerpen), Fien Masure (Oudenaarde), Amber Aernouts (Rijkevorsel) en mijn twee oudste dochters Britt en Senne. Daarnaast zij

er een vijftal Nederlandse rensters en een vijftal met een andere nationaliteit. DHM: AG Insurance NXTG is uitgenodigd met een wild card voor de Tour de France Femmes avec Zwift. Gaan de twee Knaventjes meedoen? Ik denk eentje. Je moet de beste ploeg selecteren, hé. De ploegleiding beslist wie meegaat, daar bemoei ik me niet mee, tenzij ik het met iets helemaal niet eens ben. Jolien (D’Hoore) en Christian (Kos) zullen wel de juiste keuzes maken.

Ploegleider DHM: Dat zijn de ploegleiders, die dus een geheel eigen takenpakket hebben… Klopt. Een ploegleider zit in de koers maar doet uiteraard veel meer dan in de volgwagen zitten. Bij de afgelopen wedstrijd bijvoorbeeld gaat een pdf naar alle rensters zodat ze zich kunnen voorbereiden. De dagindeling: 13 uur lunch, 13:30 aankomst, racemeeting, neutrale start, officiële start, hoe de wind staat, temperatuur, parcours. Dan zijn er de objectives, wat er moet gebeuren, altijd iemand mee in de ontsnapping, … Dat alles krijgen ze een aantal dagen op voorhand. De zones worden bekeken waar ze drinkbussen kunnen aanpakken en wastezones waar ze dingen mogen weggooien. De cruciale punten, vluchtheuvels e.d. dat staat allemaal in hun Garmin. Dan heb je ook de teamtactics. Van elke renster wordt vermeld wat van hen verwacht wordt. Dat allemaal wordt op de koers nog ’s overlopen en als er vragen zijn, wordt dat teruggekoppeld. Na de wedstrijd wordt er een lijst ingevuld per renster en wordt alles tot in de puntjes geëvalueerd . DHM: Hoe zijn de trainingen georgani-

Tour de France Femmes De Tour de France Femmes avec Zwift is een nieuwe rittenkoers op de vrouwenkalender maar heeft nu al de faam en status van een gevestigd evenement. De start is op 24 juli 2022 op de Champs Elysées in Parijs op de slotdag van de mannenkoers. Het laatste weekend van de koers bevat de alomgekende Vogezen-beklimmingen zoals de Ballon d’Alsace en La Planche des Belles Filles. De wedstrijd zal wereldwijd live op televisie worden uitgezonden.

seerd bij deze meisjes? Trainen doen ze meestal individueel. Ze gaan wel op trainingskamp, maar het gros van de trainingen werken ze alleen af. Er is een performancemanager, hij overkoepelt alle rensters en alle trainers. Hij kijkt elke dag alle trainingsschema’s na en als hem iets opvalt bij een renster dan meldt hij dat, waarna dit ‘probleem’ wordt doorgesproken. Alle trainingen zijn voor hem te bekijken op ‘Trainingpeaks’, een centraal platform van Garmin waar wij door worden gesponsord.

Sportcarrière DHM: Ben je eigenlijk zelf nog actief? Nee, ik ben zelf te druk bezig om nog de fiets te pakken. Helaas. DHM: Elke wielerliefhebber kent natuurlijk Servaas. Wat doet die nog op sportief gebied? Servais is sportdirecteur bij INEOS Grenadier en pakt af en toe de fiets met zijn dochters als ze een rustig ritje hebben. DHM: Welke sportieve objectieven heb je met jouw ploeg op korte termijn? Er is het Belgisch Kampioenschap op de weg en de TT elites en juniores. Daarna komt de Tour de Femmes, het EK en het WK. We willen en kunnen al meedoen voor de prijzen. DHM: En wat verwacht je van je dochters? Ik verwacht niets van mijn dochters. DHM: Ik begrijp wat je wil zeggen, maar stiekem hoop je toch? Natuurlijk hoop ik dat ze het beste uit zichzelf zullen halen maar dat moet vooral van uit henzelf komen en niet omdat ze aan verwachtingen van anderen willen voldoen. Anders heeft een sportcarrière geen lang leven.

De 19-jarige Senne maakt net als Britt deel uit van het eliteteam van AG Insurance NXTG.

60 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Een straffe dame met een missie om het dameswielrennen een volwaardige plek in het sportlandschap te geven. We wensen Natascha en haar dochters alle succes daarbij! (rob)


JUNI 1972

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 61


SPORT

Sportnieuws: Rob Brosens - Alfred Oststraat 3, 2320 Hoogstraten, 03 314 43 39 - sport@demaand.be

Nationaal voetbal

Vier kampioenstitels bekronen seizoen 2021-22

Hoogstraten VV viert titel en promotie HOOGSTRATEN - Met een kleine kern van spelers werd het voorbije seizoen aangevangen. HVV was evenwel in het begin buitengewoon productief. In de eerste periode van 10 wedstrijden werd 8 keer gewonnen en het was geregeld doelpuntenkermis. Weinig kwetsuren, er kon bijna telkens met dezelfde sterke 11 spelers worden aangetreden waardoor het halfweg de competitie ruim aan de leiding stond. Hoogstraten bleef de overwinningen opstapelen, uiteindelijk won het niet minder dan 22 keer van de 30 wedstrijden.

Historisch Spelers en staf mogen terecht fier zijn en genieten van dit uitzonderlijke seizoen. De club werd liefst vier keer kampioen! Het eerste elftal behaalde de kampioenstitel met 70 punten en een doelsaldo van + 50. In de einduitslag telde HVV 13 punten voorsprong op de bij het begin van het seizoen gedoodverfde titelkandidaten Lyra-Lierse en Eendracht Aalst. Ook een kampioenstitel bij de beloften met 71 punten en een doelsaldo van + 88. Net als

bij het 1ste elftal zorgden ook zij voor heel wat doelpuntenfestijnen. Ze speelden maar liefst 12 wedstrijden waarin 5 of meer doelpunten werden gescoord. En ook de gewestelijke U17 én de IPU19 mogen zich eveneens kronen als verdiende kampioen in hun reeks.

Voetbalfeest Al zeker zo belangrijk is dat op het einde van het seizoen verschillende jeugdspelers aan spelen toe kwamen. Naast Sieben Meeusen, die in zowat alle laatste wedstrijden mocht

starten, kwamen ook Maro Budts, Ian Simons, Nick Bastiaensen, Lars De Roos, Bobby Oenen, Robbe Aerts, Sem Druyts en Dieter Bruyndonckx ervaring opdoen in het eerste elftal. Deze spelers zorgden er overigens mee voor dat de beloftenploeg kampioen speelde. Er werd dan ook duchtig gefeest op 6 en 7 mei. Op vrijdag 6 mei was er een feestdiner in de socio ter ere van de uittredende bestuursleden. Op zaterdag 7 mei stond de kampioenenviering gepland met een receptie, speeches van burgemeester of schepen van sport, voorzitter, trainer,…en huldiging van

De kampioenenploeg van de beloften. Achteraan herkennen we Michiel Deckx, Nick Bastiaensen, Nickolas Pauwels, Joren Lenaerts, Robbe Aerts, Dieter Bruyndonckx, Vincent Van Dyck, Maro Budts, Luc Strijbos, Glenn Vanderlinden, Jef Govers. Vooraan: Sem Druyts, Bobby Oenen, Maxime McClymont, Ferre Denhaene, Wout Vandersmissen, Witsen Meeusen, Ian Simons, Sieben Meeusen, Endrit Voca en liggend doelman Senne de Fré.

62 SEPTEMBER. 2021 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT

Ook de Gewestelijke U17 behaalden de titel, onder leiding van trainer Bjorn Vlaminckx en afgevaardigde Kurt Goossens. de spelers gevolgd door het kampioenenbal.

Palmares De gouden schoen is voor Nick Havermans. Hij speelde eerder 7 seizoenen voor Vosselaar en werd ook daar in verschillende seizoenen

verkozen als beste speler. In zijn eerste volledige seizoen voor HVV was het opnieuw raak voor hem. Nick Havermans klopte Ruben Tilburgs op de meet, ook een middenvelder. Endrit Voca werd derde en Jouk Vermeeren, de revelatie van het seizoen omdat hij als eigen speler doorbrak in dit sterke elftal,

werd vierde. Bij de topschutters scoorde Fallou Fall 18 competitiedoelpunten, Endrit Voca was goed voor 16 stuks, Nick Kuijlaars nam er 14 voor zijn rekening en Mehdi Naqqadi 4. Deze spelers vormden in de meeste wedstrijden de voorlinie.

De vierde kampioenenploeg van HVV. De U19 met boven: Luc Strijbos, Willem Serrien, Jakub Golanski, Stan Haamel, Toon Renders, Arne Havaux, Wout Schokkaert, Ashcroff Akpa-Chukwu, Xander Verdonck en Maurice De Wilder. Onder: Warre Lemmens, Michiel Deckx, Mattice Van Rompaey, Gabriel Martins, Jordy Borgmans, Jef Mouws, Brennan Sap, Maxime Bevers en Misael Sandoval Martinez. JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 63


SPORT Maar ook de verdedigers waren opvallend productief. Jeroen Meeuwis en Senne Van Dooren maakten 4 doelpunten; Jouk Vermeeren 3. Verder waren er verschillende spelers met een competitiedoelpunt op de teller.

Transfernieuws Na doelman Wim Kustermans (Dessel Sport), Yannick Bevers (Sint-Lenaarts) werd ook Daan Driesen (KVC Westerlo) binnengehaald. De 19-jarige polyvalente middenvelder was in KVC Westerlo kapitein van de

beloften. Hij woont in Lille. Robin Lauwers komt over van Jong PSV. De 22-jarige aanvallende middenvelder woont in Gierle en genoot zijn jeugdopleiding bij Willem II en PSV Eindhoven.

Uitslagen Pepingen-Halle - Hoogstraten VV 0 - 2 HVV kwam al snel op voorsprong. Fall liet Vandervorst geen kans vanop de stip na een lichte overtreding op spits Bastiaensen. De

doelman van Pepingen behoedde zijn ploeg voor een grotere achterstand tot Ian Simons een tweede doelpunt lukte op voorzet van Voca. Mooie afsluiter van het prachtige seizoen. Op het wedstrijdblad stonden 6 eigen jongens die uit de HVV-jeugdwerking zijn doorgegroeid. De 2 - 0 werd gescoord door jeugdproduct Ian Simons. Daarnaast maakte Sem Druyts (17 jaar) zijn debuut. Sem woont vlakbij het stadion en speelt al zijn hele leven bij HVV. (rob)

Nick Havermans toonbeeld van duelkracht en strijdlust Gouden schoen 2021-2022 Nick Havermans voetbalt niet enkel in Hoogstraten, hij verdient er ook de kost. Als opvoeder in het internaat van ’t Spijker spendeert hij heel wat uurtjes in onze gemeente. Onder onze kerktoren hadden we een gezellige babbel over zijn carrière als voetballer en het indrukwekkende seizoen van HVV. Nick Havermans is afkomstig van Vosselaar en speelde in de jeugdreeksen van Westerlo. 10 jaar geleden speelde hij al een keertje voor HVV, maar verhuisde daarna voor 7 jaar naar Vosselaar. In zijn tweede jaar voor Hoogstraten werd hij beloond met de gouden schoen als beste voetballer.

een eersteklasseclub met adelbrieven, maar de stap naar de eerste ploeg is gigantisch, zelfs op een lager niveau. Er zijn heel veel spelers die denken dat ze het daar wel eens eventjes gaan maken, dat ze daar ‘de man’ worden en die vervolgens met hun kop tegen de muur knallen. Zo eenvoudig is het niet.

De 32-jarige Nick woont samen met Michelle Nuyens in Vosselaar. Hij is vader van de 2-jarige Flo, een tweede baby’tje is op komst. Hij is bachelor L.O.

Motivator

Niet eenvoudig DHM: Gefeliciteerd met de titel en met de gouden schoen! Nick Havermans: Dankjewel. Er waren er wel meer die deze trofee verdienden. Voor mij was Ruben (Tilburgs) de man van het seizoen. DHM: Je bent afkomstig van Vosselaar. Heb je daar gespeeld bij de jeugd? Tot mijn 11de heb ik bij Vosselaar gespeeld. Vanaf het middelbaar heb ik opleiding bij Westerlo gehad gedurende 10 jaar. Op mijn 22ste, ik was toen semi-prof, kreeg ik te horen dat ik niet mocht bijtekenen. Ik kon toen naar Hoogstraten of Vosselaar. Ik koos voor HVV omdat dat een niveau hoger was. Ik kwam terecht in een heel sterk team met goeie middenvelders als Tilburgs, Swaegers en Schrauwen. In de heenronde werd ik elke wedstrijd geselecteerd, maar in de tweede ronde plots niet meer. Veel uitleg kreeg ik hierover niet van Regi Van Acker. DHM: Jij hebt aan de lijve ondervonden wat het verschil is tussen jeugdvoetbal en mannenvoetbal? Daar is zeker een groot verschil. Dat zie je nu ook heel duidelijk. Er zijn jongens met heel veel talent, zij kunnen van alles met een bal, jongens die uit het beloftenteam komen van

64 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM: Na 1 seizoen HVV koos je voor Vosselaar. Daar lukte het wel, hoewel het eerste jaar toch ook niet zo schitterend was. Ik kreeg er wel een vaste stek en in het derde seizoen werd ik zelfs kapitein van de ploeg. Daar was ik wel fier op. Ik heb er heel veel trainers zien passeren, soms zelfs drie verschillende op een seizoen. Op een bepaald moment deed Frank Belmans zijn intrede. Toen ging het plots in stijgende lijn. Halfweg het seizoen stonden we op de laatste plaats met 13 punten. Na de

winter behaalden we de ene overwinning na de andere en konden we zelfs promoveren. DHM: Wat maakt van Belmans volgens jou zo ’n goeie coach? Hij is eerst en vooral een zeer sterke motivator. Hij weet heel goed hoe je met spelers en mensen moet omgaan. Hij eist 100% op de wedstrijden maar ook op de training. En dan is er nog zijn alomtegenwoordige coaching naast het veld tijdens de wedstrijden. Die coaching helpt echt wel. Hij kijkt niet naar ‘namen’, is het niet goed dan krijgen ze het te horen. DHM: Dit was wel een uitzonderlijk seizoen. Zoiets maak je nooit meer mee, toch? De start van de competitie is superbelangrijk en die was ongezien. We begonnen met de ambitie om elke match te winnen en het zat in het begin allemaal mee. De ballen vlogen erin, dikwijls al in de eerste minuten van de

Gouden schoen Nick Havermans haalde het nipt van Ruben Tilburgs


SPORT

Nick samen met zijn tweejarige dochter wedstrijd. Dan groeit het vertrouwen, de sfeer in het team is dan ook fantastisch. We hebben heel wat feestjes gehad na de zaterdagwedstrijd. We hebben alle feestjes in de regio afgeschuimd. Westmalle, Minderhout kermis, festivals, … en dikwijls ook met de vrouwtjes erbij. Dat schept een band met elkaar.

Duelkracht DHM: En nu naar 1ste Nationale Amateur. Ja. Ik heb er wel zin in. Het is weer wat nieuws, een ander niveau. We zullen wel verdere verplaatsingen hebben en het wordt een competitie met 20 ploegen, dat zijn 38 matchen. De kern zal moeten uitbreiden, denk ik. DHM: Jouw timing en sprongkracht zijn opmerkelijk. Er zijn wedstrijden waarin je geen enkel kopduel verliest. Je bent nu 32.

Hoe lang denk je nog door te gaan? Ik moet het inderdaad hebben van mijn duelkracht, duels winnen, dat houdt altijd wel wat risico ‘s in maar dat moet toch nog wel enkele jaren lukken, toch zeker wel 2 à 3 jaar. Lichamelijk is alles nog in orde. Ik heb gelukkig weinig kwetsuren.

die konden uiteindelijk het laatst lachen.”, zo stond er nog te lezen.

DHM: Denk je er aan om later trainer te worden? Ik was al een jaar of 5 aan de slag als jeugdtrainer. In principe denk ik wel dat het iets voor mij is. Ik heb ook al 2 trainersdiploma’s, maar om op een bepaald niveau te kunnen trainen zal ik nog wel eens naar de lessen moeten. Dat vind ik wel een opdracht.

Dipke

Tractor

Ook toen Vosselaar besliste om te stoppen met amateurvoetbal was dat wel hard om te vernemen. Op een open vergadering werd het nieuws mee gedeeld. Niemand van de spelers wist ervan. We stonden op dat moment samen eerst met Hasselt. Nadien verloren we nog zeker 5 of 6 matchen. De motivatie was weg.

DHM: Wat was tot nu toe het mooiste moment in je voetbalcarrière? Er zijn al vele mooie momenten geweest. Maar als ik moet kiezen vertel ik graag over de wedstrijd met Vosselaar op het veld van Beerschot Wilrijk. Op 10 minuten voor tijd stonden we nog 2 - 3 voor, uiteindelijk verloren we met 4 - 3. Tijdens de opwarming zag ik een tractor staan naast het veld. Voor de grap zei ik tegen mijn ploegmaats: “Als ik vandaag scoor, dan kruip ik op die tractor”. Ik stond linksbuiten in die wedstrijd, scoorde de gelijkmaker en moest heel het veld oversteken om aan die tractor te geraken. “Vosselaarse ‘boer’ geeft Beerschot-fans lik op stuk”, stond in zowat alle kranten. “Nadat de thuisaanhang hem en zijn ploegmaats voor ‘boeren’ hadden uitgescholden, zette hij de 2 - 2 op het bord en ging hij ostentatief op een tractor naast het veld zitten. De Beerschotfans werden even op hun plaats gezet, maar

We verloren met 4 - 3. Het was helemaal niet zoals de kranten schreven, maar het was wel plezant. Hieraan wordt ik nog heel dikwijls herinnerd.

DHM: Ook een minder moment gekend? Dat moet dan het afscheid op Westerlo zijn. Na 10 jaar opleiding krijg je te horen dat het niet goed genoeg was. Ik was 22 jaar toen, ik kan niet zeggen dat het niet correct was, maar ik zat toen toch een tijdje met een dipke.

DHM: Ben je nog sportief actief buiten het voetbal? Tennissen is ook een hobby. Dat doe ik meestal met mijn vriend Yannick Defossez. Hij was een jaar eerder bij Vosselaar en is ook een jaar langer gebleven. Dit seizoen speelde hij ook bij HVV. Hij is een echte vriend geworden. Binnenkort moet ik interclub spelen Verder probeer ik met enkele vrienden ook wat te fietsen We wensen Nick verder succes in 1ste amateur. Hopelijk kan HVV nog vele jaren genieten van zijn inzet en doorzettingsvermogen. Voor de trainer en de fans is hij immers het prototype van een speler met een goede strijdersmentaliteit. (rob)

HVV huldigde uittredende bestuursleden en medewerkers HOOGSTRATEN - Bij de start van het feestweekend op 6 mei werden enkele HVV coryfeeën gepast in de bloemetjes gezet. Zij hebben zich vele jaren met hart en ziel ingezet voor HVV en hebben de club de uitstraling gegeven van dé voetbalclub van de Noorderkempen. Deze mensen, die de afgelopen twee jaar gestopt zijn, mogen fier terugblikken op heel wat mooie verwezenlijkingen. Voortbouwend op de mooie club die HVV was bij de eeuwwisseling, o.a. met de bouw en ingebruikname van het nieuwe stadion aan de Katelijnestraat, zorgden ze voor het dagelijks reilen en zeilen in de club. Zij namen ook een aantal - soms moeilijke - strategische beslissingen.

Medewerkers Ludo & Jeanneke Koyen Begonnen als kantine-uitbater op de Ster, waar toen een tweede plein voor de jeugd lag. Dit moet ongeveer half de jaren 80 geweest zijn. Bij de opening van het nieuwe jeugdcomplex waren ze daar de eerste kantiniers, maar al snel verhuisden ze naar de A-kantine die zij hebben

uitgebaat tot twee seizoenen geleden. Ludo & Jeanneke zullen altijd bekend blijven voor hun vriendelijke en correcte bediening, in een steeds propere en verzorgde kantine.

Frans Lambrechts Hij begon als afgevaardigde van zijn zoon. Later zat hij samen met Wim Bruyndonckx iedere week achter het loket. Het eerste half uur van de wedstrijd werd dan ook steeds gemist, want de kas moest geteld worden en kloppen. Vanaf de bouw van het stadion heeft Frans zich ook meer met de terreinen bezig gehouden. Dit doet hij nog altijd. Sinds de werken van het project Wereldakker aangevangen zijn, volgt Frans alles op voor HVV. Hij kent blijkbaar iedere vierkante meter van het terrein en zoekt voor alles de beste oplossing, alles in het belang van de club. JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 65


SPORT werken zoals de kleedkamers en kantine van de jeugd. Daarnaast hebben zij als hoofdsponsor en via binnengehaalde sponsoring ook alle jaren gezorgd voor een stabiele inkomstenstroom voor HVV. Karl was ook de initiële drijvende kracht achter het socio concept waarmee HVV zo hoog scoort. Het takenpakket van Stef werd door verschillende mensen overgenomen, wat hij allemaal deed, is niet haalbaar voor één persoon. Deze mensen zijn blij dat ze op zijn expertise kunnen blijven rekenen.

Uittredende beheerraadsleden Rik Croymans Rik was lid van de raad van bestuur sinds 2015. Hij heeft de boekhouding en de loonberekening van Hugo overgenomen. Dit laatste neemt hij nog steeds voor zijn rekening. Daarna heeft hij het zoeken naar sponsors voor de wedstrijdballen op zich genomen en bracht extra sponsors aan.

Dave Martens Wim, Ludo en Jeanneke zijn maar enkele van de vele verdienstelijke medewerkers die onmisbaar zijn voor een goede clubwerking.

Wim Bruyndonckx Wim is het langst aangesloten lid binnen de club. Hij startte er op 10jarige leeftijd in 1958. Hij was speler, jeugdtrainer, terreinenverzorger, loketbediende en de technieker binnen HVV. Een groter clubmens kan je dus niet zijn. Wim was als speler één van de betere spitsen uit de HVV geschiedenis. Nu kennen we hem als de man achter het loket voor de ticketverkoop, hij stond klaar voor allerlei werken als gras maaien, velden belijnen, borden ophangen en zo veel meer. Wim was ook altijd de technische specialist als er een verwarming of iets dergelijks uitviel.

In 2014 kwamen een aantal jonge ondernemers het bestuur vervoegen. Voor de meesten was het een kort avontuur. Dave Martens was wel een blijver. Hij bekommerde zich vooral met de sportieve zaken en transfers. Ook de zoektocht naar matchballen nam hij de laatste jaren voor zijn rekening. Zijn taken bij HVV zijn voor hem echter moeilijk te combineren met de drukke werkzaamheden in zijn eigen bedrijf.

Jan Martens Ook Jan Martens kwam in 2014 bij het bestuur. Als medesponsor was hij wel al veel langer actief binnen HVV met de bouw van het nieuwe stadion. Eigenlijk is hij al jaren de man die meedenkt over de uitbouw van de gebouwen en zorgt voor een betaalbare uitvoering. In het bestuur nam Jan de taak van de spelersbesprekingen over. Geen eenvoudige taak na het avontuur in 2de klasse om het spelersbudget terug onder controle te krijgen. Hij is hier goed in geslaagd. Jan blijft meedenken en wil ook nieuwe sponsors blijven aanbrengen.

Hugo Van Ginneken Hugo is één van de medewerkers die weinig in beeld kwam, maar wiens werk minstens even waardevol is. Sinds 2007 verzorgde hij de boekhouding en loonberekening tot Rik dit van hem overnam. Tot vorig seizoen is hij de uitgaande facturen voor HVV blijven maken.

Willy Jansen Willy startte als talentscout en trainer voor de jeugd. Later is hij mee in het jeugdbestuur gestapt om de lijnen uit te zetten. Hij zorgde voor de verkoop van de abonnementen, boekje van het Paastornooi, enz. Daarnaast zorgde Willy als lid van het dagelijks bestuur ervoor dat de post gelicht werd en de correspondentie van de club op de juiste plaats terecht kwam. Ook een groot deel van de uitgaande post nam hij voor zijn rekening. Ook zocht hij lange tijd mee naar sponsors voor de wedstrijdballen.

De trekkers van het stadion Karl Lanslots en Stef Van Erck De uitstraling van HVV wordt voor een groot deel bepaald door de accommodatie. Velen hebben verdiensten hieraan. Vrijwilligers verrichtten heel wat werk bij de bouw van het stadion in 2003, evenals voor het onderhoud achteraf. Ook aannemers, waaronder Jan Martens, hebben hier een grote bijdrage geleverd. Onrechtstreeks zijn ook de werking van het Feestcomité en Antilliaanse feesten nodig geweest om dit alles mee te financieren. Karl en Stef waren de trekkers van dit hele project en de andere bouw-

66 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Nadat voorzitter Dominiek Van Den Bosch tussen de gerechten door van het sociodiner telkens het woord nam, had ook oud-voorzitter Jan Michoel veel dankwoorden voor de vele medewerkers.


SPORT Ludo Maene Ludo was lid van de beheerraad sinds 1999. Als er statistieken zouden bestaan welk bestuurslid bij de uitwedstijden de club het meest zou vertegenwoordigen zou Ludo zeker winnen. Ludo stond verzorgde mee de ontvangst in de socio.

vooral bezig met het sportief beleid en de transfers. Hij waakte er vanuit de stad over dat alle nodige faciliteiten buiten het A-stadion in het nieuwe sportpark Wereldakker aanwezig zijn voor een optimale werking voor de club. Hij geeft nu de fakkel door aan dochter Kathy.

Guy Fransen Fons Van Den Broek Fons werd jeugdtrainer in 1992. Zijn ambitie binnen de jeugdwerking lag echter hoger, eerst als coördinator, later als jeugdvoorzitter. Hierdoor kende hij de werking van de club beter dan wie ook. Sinds het seizoen 2008/2009 heeft Fons de functie van gerechtigd correspondent op zich genomen. Zo werd hij “de machtigste man van de club”. Hij heeft 13 jaar de club perfect vertegenwoordigd.

Hij was lid van de beheerraad sinds 1984. Als verantwoordelijke voor de kantines werd alles steeds tot op de cent gecontroleerd. Later zou hij ook het budget gaan beheren, alles precies afgewogen zoals het een apotheker betaamt. Zo had hij de vervelende taak om er steeds op te moeten wijzen dat er weer bespaard moest worden, maar het heeft er wel voor gezorgd dat het budget de laatste jaren beter onder controle kwam.

Roger Van Aperen

Jan Michoel

In navolging van zijn vader Jos stapte Roger in 1989 in de beheerraad. Roger hield zich

Jan zat al in 1972 in de raad van bestuur. Bij aanvang van zijn mandaat was hij verslagge-

ver van het bestuur en zette hij mee de lijnen uit. Hij werd voorzitter in het seizoen 1990/91 en sinds die jaren heeft de club heel wat successen gekend. Als voorzitter was hij vooral de man die wou verbinden. Hij wilde samen besturen als vrienden, niet altijd eenvoudig in een grote club met veel diverse karakters. Medewerkers konden steeds met hun verhaal bij hem terecht. De laatste decennia onder zijn leiding, beleefde de club echte hoogdagen: kampioen in 2008, 2013 en nu in 2022. Ook van deze laatste titel mogen de vorige bestuursleden immers nog mee de pluimen op hun hoed steken. De basis hiervan werd door hen gelegd, o.m. het binnenhalen van Frank Belmans als trainer zorgde voor een nieuwe sportieve wind. (rob)

Provinciaal voetbal Volgend seizoen weer met drie in 3de provinciale De competitie zit er op. De balans is wisselend. Meerle struikelde in de eindronde en blijft in 4de. Wortel vermeed in extremis de eindronde om een extra daler aan te duiden. Meer eindigde midden in de groep, de buren uit Minderhout degraderen. Het maakt dat we volgend jaar drie Hoogstraatse ploegen hebben in 3de provinciale.

De gouden schoen van MVV 2021-22 ging naar Seb Voorn, voor Maarten Sas en Dries Janssens.

Jorn Aernouts werd verkozen tot talent van het jaar. JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 67


SPORT

Minderhout VV degradeert Minderhout verloor zijn laatste 5 wedstrijden en eindigde op de voorlaatste plaats. DHM: Je had je de laatste wedstrijden wel anders voorgesteld. Jeroen Liekens: Ja dat klopt. Al kan ik de jongens niets verwijten. Ze legden hun kop ervoor. En we misten wel wat spelers de laatste wedstrijden. Komt er

nog eens bij dat we te gemakkelijk laten scoren en het zelf moeilijk hebben om een doelpunt te maken. Dat is een beetje onze rode draad dit seizoen. We waren telkens wel de evenknie van de tegenstander maar daar koop je niets mee. Dus is het wel zuur om zo te eindigen. DHM: Je verlaat MVV… Inderdaad, eerst wil ik iets neerzetten in Poppel. Ik wil vooral groeien als trainer en als het

kan later een stap hogerop zetten. Ik heb geen glazen bol, we zien wel wat de toekomst brengt. Op 6 jaar Minderhout kijk ik enorm blij terug. Ik heb heel veel leuke mensen leren kennen en hier een mooie tijd beleefd. Ik blijf er ook actief als jeugdtrainer bij de ploeg van mijn zoontje. Ik ben 14 jaar actief geweest in een 1ste ploeg, bijna de helft daarvan in MVV. De club heeft dus een speciale plek in mijn hart…(rob)

Geen eindronde, KFC Meer eindigt 7de KFC Meer mist de eindronde op 1 puntje en blikt terug op een mooi seizoen. Trainer Pelckmans verhuist na drie mooie seizoenen naar Flandria. De nieuwe T1 heet Kris Van De Sande. DHM: Geen eindronde voor KFC Meer. Lille was ook te sterk in de laatste wedstrijd. Filip Pelckmans: Eigenlijk speelden we een heel goede laatste wedstrijd maar wij konden niet scoren uit een achttal kansen en Lille was heel efficiënt met de mindere kansen. We missen de eindronde zo op 1 punt. Toch denk ik dat we een heel sterk seizoen hebben gespeeld. Vooraf had iedereen hiervoor getekend. De eindronde had een mooie beloning geweest maar het is zeker geen drama dat we die niet gehaald hebben.

staat er volgend jaar opnieuw een mooi seizoen te wachten met drie Hoogstraatse ploegen. Het was misschien aangewezen om niet te promoveren? Dat gegeven heeft onze prestaties zeker niet beïnvloed. Je moet als sporter altijd proberen het hoogste na te streven. Maar het is zeker leuk dat er volgend jaar opnieuw drie streekderby’s zijn. De derby tegen Minderhout is altijd speciaal, dus in Meer is men heel blij om volgend jaar weer tegen hen te kunnen spelen.

wen dus we kunnen de beslissing wel begrijpen. Het elftal gaat Ben wel missen. Ook in de kleedkamer en voor de 3e helft was Ben een belangrijk figuur. Ook Wouter is een heel belangrijke pion. Ik hoop dat hij ook de 400 wedstrijden gaat halen, dit moet volgens mij mogelijk zijn. Deze twee clubspelers bewijzen ook wat een leuke club KFC Meer is.

DHM: Ben Aerts neemt afscheid en Wouter Laurijssen werd gevierd voor 300 wedstrijden in het eerste elftal. De carrière van Ben bij Meer is eigenlijk ongelofelijk. Ben speelde nooit voor een andere club, speelde meer dan 400 wedstrijden en 17 jaar in het eerste elftal. Dergelijke clubspelers kom je in de huidige tijd niet veel meer tegen. Ondanks zijn 34 jaar was Ben fysiek nog altijd bij de beteren en is hij eigenlijk ‘te goed’ om te stoppen. Hij is bezig een huis te bou-

DHM: Nog nieuws over de club? De spelersgroep blijft ongeveer intact. Er zijn momenteel geen inkomende transfers. Enkele jongens van het U21 elftal zullen volgend seizoen wellicht hun kans krijgen in de kern. Een speler verlaat de club: Gracia Kadima verhuist na 4 jaar naar de buren van Minderhout. En er komt ook een nieuwe coach: Kris Van De Sande, die overkomt van Vlimmeren. Ikzelf zal volgend seizoen een nieuwe uitdaging aangaan bij KFC Flandria. Vanuit mijn woonplaats Turnhout zal mij dat alvast heel wat kilometers besparen. Ik kijk terug op heel mooie drie jaren bij KFC Meer. (rob)

Op zondag 1 mei speelde clubicoon Ben Aerts zijn laatste wedstrijd in het eerste elftal. Na een carrière van 17 jaar en maar liefst 415 wedstrijden besliste hij om de voetbalschoenen aan de haak te hangen.

Jubilaris Wouter Laurijssen werd gevierd voor 300 wedstrijden in het eerste elftal.

DHM: Met Minderhout erbij in de reeks

68 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT

KVNA Wortel gered na een fantastische eindspurt Met een gelijkspel tegen Flandria heeft Wortel het seizoen mooi afgesloten. In de laatste zeven wedstrijden werd niet meer verloren en het behoud werd zo verzekerd. DHM: De laatste wedstrijd was toch nog van belang. Piet Van Bavel: In de aanloop naar de laatste wedstrijd hebben wij een prachtig parcours afgelegd in de 3de periode. Vooral thuis waren wij een onklopbaar geheel geworden. Intussen hadden wij ons naar een veilige plek in het klassement geknokt maar stonden wij

nog voor een loodzware opdracht in Ravels. We hadden nog niets in handen en het kon nog altijd faliekant aflopen. We behielden onze koelheid en behaalden het nodige punt waardoor het behoud zeker was. DHM: Wortel heeft het spannend gemaakt, maar mag uiteindelijk toch terugblikken op een geslaagd seizoen? Ik denk inderdaad dat we mogen terugblikken op een geslaagd seizoen met heel veel emotie. De 2de periode gingen wij door een diep dal en zag het er op een gegeven moment zeer slecht uit. De manier waarop mijn ploeg zich uit dit dal geknokt heeft, geeft mij als coach bijzonder veel voldoening.

DHM: Nog drukke tijden voor de club? Uiteraard zijn er nog wat einde seizoensfeestelijkheden gepland en genieten wij met volle teugen na. Een gouden schoen wordt niet uitgereikt in deze club, persoonlijk ben ik hier ook geen voorstander van. Voetbal is voor mij een uitgesproken ploegsport. Wortel zal bescheiden zijn op de transfermarkt en wil zoveel mogelijk met eigen jeugd werken. Philippe van Erck stopt helaas met voetballen. Fons Van Dyck komt over van Hoogstraten en Yorben Daemen van Merksplas. (rob)

K Meerle FC struikelt in de eerste eindrondewedstrijd Meerle besloot het reguliere seizoen met een propagandawedstrijd. Maar de eindronde zat er al snel op na een nederlaag tegen Grobbendonk. Trainer Christian Vissers neemt in ieder geval eervol afscheid.

(Zwarte Leeuw) 2 maal en bracht de spanning terug in de wedstrijd. Via een hoekschop werd het toch nog 4 - 2. Al bij al een wedstrijd waar we met opgeheven hoofd naar kunnen terugkijken.

DHM: Feest na de laatste thuiswedstrijd. 5 - 0 tegen Sint Job! Christian Vissers: Tegen een van de best voetballende ploegen uit de reeks, speelden we een haast perfecte wedstrijd. In het begin moest keeper Dirven wel redding brengen oog in oog met de talentvolle Andreas Fooy, maar daarna kwamen wij op voorsprong na een goal van onze topscorer Bjorn Voeten.

DHM: Het seizoen zit er nu ook op voor Meerle. Je kan met voldoening terugblikken? Top 5 was de doelstelling en door een sterke start draaiden we het hele seizoen mee in de top 3. De 3de plek is een knap resultaat waar we heel tevreden mee zijn. Oostmalle was veruit de beste ploeg en daarna wilden we graag ‘best of the rest’ zijn. De 2de plaats moesten we uiteindelijk aan Sint Lenaarts B laten, maar ook die ploeg verdient dat absoluut. Ik denk dat we er uitgehaald hebben wat erin zat.

Na rust kwamen we vrij snel op 2 - 0 en de veer bij Sint Job brak. We konden gebruik maken van de geboden ruimte en liepen uit tot 5 - 0 mede door 2 knappe goals van de net 17-jarige Daan Van Haperen. We verwenden de ruim 200 toeschouwers met mooie goals en een ferme zege! Wout Michielsen kreeg nog een applausvervanging in zijn laatste wedstrijd uit zijn actieve voetbalcarrière en mag terugkijken op een mooie voetballoopbaan. Hij kan nu genieten van een kopje koffie drinken met het vrouwtje. DHM: In de eindronde tegen Grobbendonk waren 7 dolle minuten van de thuisploeg fataal. De eerste grote kans was voor ons, maar Michiels trapte naast. Tussen minuut 32 en 35 beleefden we 4 zwakke minuten waarin we 3 tegengoals slikten. Net voor en net na rust scoorde de afscheidnemende Van Gog

DHM: Is er nog nieuws over de club te melden? Ik wil even stilstaan bij de statistieken van aanvoerder Bjorn Voeten. In 25 wedstrijden scoorde hij 28 keer en gaf hij 22 assists, dat is toch indrukwekkend. Ook mooie resultaten waren er voor onze reserveploeg die 3de werd en de ploeg van de U15 die eindigde als 4de. Op 4 juni gaan we een hele dag op stap met de groep om het seizoen af te sluiten in stijl. Dat wordt ongetwijfeld nog een sterk laatste wapenfeit van de groep en mij samen....

zoen gesteund heeft en mee heeft gewerkt aan ons knappe seizoen. Hierbij een speciale vermelding voor de hele technische staf en omkadering, T2 Ad Jansen en keeperstrainer Kim van Vugt in het bijzonder. Mijn grootste dank gaat uit naar de groep spelers die mijn eerste jaar als hoofdtrainer tot een succes hebben gemaakt. Ik heb een enorme chemie gevoeld met veel spelers en zal volgend seizoen op vrije momenten supporter nummer 1 blijven van die jongens… (rob)

Uitslagen KFC Wuustw. - K Minderhout VV

1-0

VC Herentals - K Minderhout VV

4-2

K Minderh. VV - Zwaluwen Olmen 1 - 2 KFC Poppel - KFC Meer

2-2

KSK Oosthoven - KFC Meer

2-1

KFC Meer - Lille United

0-3

K Nieuwmoer FC - KVNA Wortel

4-1

KVNA Wortel - KFC Beekhoek

2-1

KFC Flandria- KVNA Wortel

2-2

KFC Sint Lenaarts- K Meerle FC

6-2

K Meerle FC: K Meerle FC - KFC Sint Job

Vrij 5-0

DHM: Want zelf trek je naar MVV. Klopt. Ik ben achter de schermen al een tijdje bezig met de voorbereidingen, maar ga mezelf en mijn gezin de komende weken ook wat tijd en ruimte gunnen. Binnen enkele weken vlieg ik er wel weer in met mijn hele ziel en zaligheid. Ik kijk enorm uit naar de nieuwe uitdaging. Eerst wil ik iedereen bedanken die mij dit seiJUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 69


SPORT

Sportlaureatenviering 2021 (en 2020)

Karin, Jorn, Merel en de Mertensmannen trekken aan het langste eind HOOGSTRATEN - Eindelijk kon op zaterdag 23 april de Hoogstraatse sportlaureatenviering plaatsvinden. De vorige editie was al twee jaren geleden, ook de viering die normaal gezien ingepland was in februari diende te worden verplaatst. Het was dan ook met uitstel dat de kampioenen van 2020, sportvrouw Dorien Van de Poel en -tiener Merel Braspenning hun prijs in ontvangst mochten nemen. Voor het jaar 2021 verlengde Merel Braspenning haar titel bij de jeugd, Karin Donckers kreeg de titel van sportvrouw en triatleet Jorn Van Bergen die van sportman. De heren van touwtrekkers de Mertensmannen viel in de prijzen als sportploeg, hun club behaalde ook de titel van sportvereniging. Pluimen waren er verder voor Guy Donckers van KVNA Wortel die de prijs voor de sportverdienste in de wacht sleepte. Ten slotte zit ook het niveau van de sporters bij Goodlife Cablepark in de lift, wakeboarden en waterskiën werden sporttak in de kijker.

Sportvrouw: Karin Donckers

van haar paard Fletcha, is Karin weer helemaal terug bij de absolute top in de eventing.

Karin Donckers van Rijvereniging Sint Clemens, Minderhout staat al jaren bij de top in de wereldranglijst. Momenteel staat ze 7de met de meeste overwinningen op internationale wedstrijden. Op de dag van de viering was ze actief in Strzegom, Polen. Na een moeilijk jaar met kwetsuren aan ribben en knie en na het missen van haar 7de deelname aan de Olympische Spelen door een kwetsuur

Ze werd 19de op het Europees Kampioenschap Eventing in Avenches, Zwitserland. Ze behaalde met de Belgische ploeg in Arville de overwinning in de FEI Nations Cup Eventing. Individueel behaalde ze er een 2de plaats in het Belgisch Kampioenschap Eventing paard Leipheimer van ’t Verahof. In Pritano de Vivaro, Italië behaalde ze een 4de plaats met paard Fletcha van ’t Verahof op een CCI4*-L

(een hoog internationaal concours, een cross country met lange afstand, veel inspanningen en hoge snelheid). Voor de titel van sportvrouw was er stevige concurrentie. Tweevoudig sportvrouw Dorien Van de Poel behaalde ook het voorbije jaar immers mooie resultaten. Ze werd opnieuw Vlaams en Belgisch kampioen op de 400m en 200m in de categorie W35. Spijtig voor haar was dat er dit jaar geen internationale wedstrijden werden ingericht. Hanne Cools van

De leden van touwtrekvereniging De Mertensmannen geflankeerd door onze burgemeester en schepen van sport. Vooraan met de plakkaten zien we ook Guy Donckers, Jorn Van Bergen, Merel Braspenning en Valerie Rodenburg die het podium opklom in de plaats van sportvrouw Karin Donckers. Valerie en Josephine Rodenburg (nominatie sporttiener) zijn grote fans van Karin.

70 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT Rijvereniging Hoogstraten werd in dressuur L2 nationaal en provinciaal kampioen. Overigens is de 51-jarige amazone ondertussen tijdelijk buiten strijd na een zware valpartij op een eventingwedstrijd in Frankrijk. Ze liep daarbij een breuk op in haar bovenarm en een hersenschudding. Het is nog niet duidelijk hoelang ze inactief zal zijn.

Sportman: Jorn Van Bergen Jorn Van Bergen van triatlonclub Meetria behaalde een 42ste plaats op Ironman in Thun, Zwitserland over all en werd 5de in zijn leeftijdscategorie waardoor hij een kwalificatie behaalde voor de Ironman World Championships in Hawaii in oktober 2022. Na zijn studies in 2014 nam Jorn een eerste keer deel aan de 1/8ste triatlon van Meetria in de Mosten. Die wedstrijd werd een fantastische ervaring, niet alleen zijn prestatie maar vooral de geweldige sfeer had indruk gemaakt op hem. Eind 2014 werd hij lid van triatlonclub Meetria. Elk jaar stak hij meer tijd en moeite in triatlon. Hij verlegde zijn grenzen naar een kwart en halve triatlon. In juni 2020 was hij klaar voor zijn eerste echte Ironman in Zwitserland (3.8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen). Corona stak er een stokje voor. Jorns doorzettingsvermogen en zijn wekelijkse organisatie om een voltijdse job te combineren met meer dan 15 trainingsuren per week zijn bewonderenswaardig. Hij bleef in deze moeilijke periode trainen en was op 5 september 2021 helemaal klaar voor de Ironman Switzerland in Thun. Bij die eerste Ironman eindigde Jorn als 42ste

Jorn kreeg felicitaties van Arnold Wittenberg.

van 1029 deelnemers; binnen zijn leeftijdscategorie (man 30 - 35 jaar) werd hij 5de van 146 deelnemers. Deze knappe prestatie leverde hem zelfs een kwalificatieticket op voor de Ironman World Championship in Hawaii later dit jaar.

Sporttiener: Merel Braspenning De zestienjarige Merel Braspenning werd 15de op het Europees kampioenschap in Strzegom te Polen. Het lid van ‘Paardenvriendjes Wortel’ selecteerde zich na 3 jumping selectiedagen. Tussen 63 deelnemers klom ze naar een 15de plaats. Ze behaalde een eerste plaats op de Wereldbeker in Herning te Denemarken, won in Opglabbeek en behaalde verschillende eervolle plaatsen in GP’s met hoogtes tot 1m30.

tensmannen die in samenwerking met de familie Janssens een gouden medaille behaalden op het WK touwtrekken te Bilbao, Spanje. Zij werden ook winnaar van de Belgische competitie in 2021. De Mertensmannen trokken ook de prijs van sportvereniging over de lijn. Naast de sterke prestaties van de herenploeg behaalde ook de jeugdploeg opmerkelijke resultaten. Zo wonnen ze een bronzen medaille op het Europees Kampioenschap voor jeugdploegen in Heidelberg, Duitsland. Frits Aerts, Wout Aerts, Thomas Bruynen, Yorre Dierckx, Wannes Kox, Jarne Mertens, Mats Mertens, Joren Van Dun en Bram Vermeiren worden getraind door Pieter Peeraer.

Sporttak: wakeboarden en waterskiën

Ook Josephine Rodenburg (9 jaar) van Van Goghruiters uit Wernhout werd genomineerd. Ze haalde haar prijzen over de grens, maar woont in Hoogstraten. Josephine doet aan jumping en dressuur en stalt haar paard bij Karin Donckers. Ze werd provinciaal (Noord Brabant) en Nederlands kampioen jumping met pony Hamtaro.

Wie geregeld in de Mosten komt heeft zeker al een keer staan kijken naar het wakeboarden, een spectaculaire sport met sprongen en hindernissen. De sportraad koos ervoor om deze minder gekende sport in de kijker te zetten omdat het niveau van de wakeboarders bij Goodlife Cablepark aan de Mosten een gunstige ontwikkeling doormaakt.

Bram Godrie is 9 jaar en doet aan ponyrijden bij De Marckeruiters Meerle/Meersel-Dreef. Hij werd provinciaal kampioen dressuur in de klasse BB1 met pony Carina.

Sportverdienste: Guy Donckers

Sportploeg en -vereniging: TTV Mertensmannen Corné Buiks, Luc Mertens, Raf Mertens, Jimmy Schuermans, Johny Schuermans, Yente Van Den Nieuwenhuyzen, Jens Van Loon, Bart Vanthillo en Pieter Peeraer zijn de sterke beren van de herenploeg van de Mer-

Guy Donckers is het prototype van iemand die de voor de trofee voor sportverdienste in aanmerking komt. Al 50 jaar dient hij KVNA Wortel. In 1969 trok hij zijn voetbalschoenen aan en zet hij zijn eerste stappen op een voetbalveld als gepassioneerde competitievoetballer. Na zijn carrière wilde hij zich blijven inzetten voor de club. Hij werd trainer en later bestuurslid en be-

Marc Van Aperen en Guy Donckers JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 71


SPORT leefde heel wat successen naast de lijn. Al 20 jaar volgt hij elke wedstrijd vanop de eerste rij. Bij het eerste elftal treedt hij op als afgevaardigde. Voor aanvang van elke thuiswedstrijd ontvangt hij de scheidsrechters en zorgt ervoor dat ze niets te kort komen tot het moment dat ze weer vertrekken. Een warme drank op koude winterdagen of een verfrissend glas op warme zomerdagen, hij staat altijd klaar voor de man/vrouw in het zwart. Niet enkel op wedstrijddagen staat Guy klaar

Wielrennen

voor de club. Sinds 20 jaar vervult hij de taak van secretaris. Als GC (gerechtigd correspondent) vult hij vele uren met administratief werk. Nieuwe leden aansluiten, transfers regelen, vergaderingen van het Provinciaal Comité, een overleg met de verantwoordelijke van de voetbalbond, contacten met andere clubs, … Guy zorgt dat alles geregeld is. Daarnaast is Guy ook dikwijls te vinden achter de toog van de kantine. Als bestuurslid is hij regelmatig verantwoordelijke, waardoor

hij veel contacten met spelers en ouders kan leggen. Recent werd Guy gevierd binnen de club voor zijn 50 jarig lidmaatschap. Een sportvereniging valt en staat bij mensen als Guy Donckers. Hij verdient deze trofee dubbel en dik! Wij feliciteren Guy en alle laureaten met hun sportieve prestaties in het voorbije jaar. Blijf Hoogstraten op de kaart zetten! (rob)

Opnieuw BK in Hoogstraten in 2023 en 2025

HOOGSTRATEN - Vorig jaar organiseerden De Hoogstraatse Spurters vzw samen met Bicycle Club Hoogstraten het BK voor aspiranten. Ze mochten terugblikken op een zeer geslaagde organisatie en stelden zich succesvol kandidaat voor het organiseren van het BK nieuwelingen in 2023. Bovendien mogen ze 2025 ook het BK voor junioren inrichten.

Op de kaart Kristof van Gestel van De Hoogstraatse Spurters vzw en Jeff Snyers van Bicycle Club Hoogstraten kijken alvast uit naar 2023: “Wij zijn bijzonder tevreden dat we in 2023 kunnen verder bouwen aan het succes van het BK voor aspiranten vorig jaar. We ontvingen van alle renners, ouders en hun begeleiders alleen maar lof en dat heeft ons deugd gedaan. We hebben toen de ambitie uitgesproken om Hoogstraten opnieuw op de wielerkaart te zetten nadat we met de Aardbeiencross verhuisd zijn naar Merksplas. Met de twee BK’s is het duidelijk dat we deze ambitie waar aan het maken zijn. Een tweede en een derde keer organiseren is altijd gemakkelijker dan een eerste keer iets op de rails zetten. We kunnen verder bouwen op wat we realiseerden in 2021.”

Gymnastiek HOOGSTRATEN - Op 11 juni van 9 tot 17 uur zet ’t Spagaatje de deuren van de nieuwe gymhal wagenwijd open. Heel de dag door kan je kennismaken met de gymnastiek- en danszaal achter het Seminarie, bereikbaar vanuit de Kathelijnestraat. Voortaan zullen activiteiten van de vereniging er plaats vinden. Enkel kleuters in beweging blijft op zaterdagochtend les hebben in Minderhout. Heel wat leden zullen aan het werk zijn, doorlopend zijn er activiteiten in de verschillende zalen van en voor alle leeftijden. Ook het programma van 2022-2023 wordt er voorgesteld. (mdl)

72 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

De stad is heel blij met de organisaties van Jeff Snyers en Kristof Van Gestel.

Schouders Ook de Stad Hoogstraten is tevreden dat Belgian Cycling voor beide kampioenschappen naar Hoogstraten komt. Arnold Wittenberg, schepen van Sport, blikt vooruit: “Hoogstraten terug op de wielerkaart zetten is een ambitie die wij als stad delen. Het BK voor aspiranten van vorig jaar was een geslaagd pilootproject. Toen de organisatie ons vroeg om opnieuw de volgende BK’s te mogen inrichten hebben we dan ook niet geaarzeld. Het zijn

evenementen die bij Hoogstraten passen. Hoogstraten heeft een wielergeschiedenis en we zijn dan ook heel blij dat we daar een verlengstuk aan kunnen breien.” Burgemeester Marc Van Aperen: “We kijken er naar uit om deze prachtige koers voor nieuwelingen en junioren hier te organiseren. We zijn er dan ook trots op dat we dit als kleine stad mogen uitdragen samen met alle partners die hun schouders onder dit evenement zetten.” (rob)

’t Spagaatje zet de deuren open


SPORT

Atletiek

Faye in de Marathon Rotterdam

HOOGSTRATEN - In ons vorige nummer verscheen een kort verslagje van de marathon van Rotterdam met de resultaten van de Hoogstraatse lopers die we hadden teruggevonden na een zoektocht in de einduitslag met 11.722 finishers. Een van hen was Faye Van Impe. Een dag na de marathon verscheen in het Nederlands Dagblad AD (editie Rotterdam) op maandag 11 april onder meer een verslag over haar marathon, met een heel mooie foto waarvan de emotie eraf spat. Ze noemt haar prestatie een ‘ode aan wilskracht’, maar ook een ode aan haar man Fons Gieles die haar heeft geholpen, trainingsschema’s maakte en op sleeptouw nam. Fons Gielis zelf liep de marathon in 4:16:57, een mooie tijd, maar volgens hem ‘eens maar nooit meer’. (JJ)

Tafeltennis

TTK Minderhout opnieuw in eerste provinciale

MINDERHOUT - Voor het eerst sinds de uitbraak van de Coronacrisis is de tafeltennisliga er opnieuw in geslaagd een seizoen volledig af te werken. Al moest er hier en daar toch nog gebikkeld worden om een voltallige ploeg bijeen te krijgen. Achteraf gezien is het dat allemaal waard gebleken, want na 10 jaar zal de A-ploeg opnieuw in eerste provinciale mogen aantreden!

Promotie Nochtans waren ze ingedeeld bij enkele kleppers in tweede provinciale A, maar er werd boven de verwachtingen gepresteerd. O.m. Glenn Geets en Jeroen Bruurs lieten hun beste seizoen ooit optekenen en moesten niet vaak onderdoen voor kopman Lense Swaenen. Antonius A nam vanaf speeldag 1 de leiding en zou deze positie niet meer uit handen geven. Voor plaats twee en drie bleef het nagelbijten tot de laatste speeldag wie uiteindelijk het ticket voor de eindronde zou kunnen bemachtigen. Uiteindelijk slaagde Minderhout erin om Berlaar de loef af te steken met een marge van zeven punten in het eindklassement.

In de eindronde werd op het veld van Sokah Hoboken het laatste ticket voor eerste provinciale verdeeld tussen Minderhout A en Salamander D (Mechelen). De maneblussers kwamen vinnig uit de startblokken en kwamen 2-4 voor. Zenuwen speelden beslist een rol, zes wedstrijden werden verloren met het kleinste verschil (3-2). Maar na enige gewenning volgden er overwinningen, Jeroen Bruurs en Ruben Naulaerts hadden geen last van de stress en zetten met knap spel hun tegenstander opzij. Het werd 8-6 in het voordeel van Minderhout. Een knappe collectieve prestatie van Lense Swaenen, Glenn Geets, Jeroen Bruurs en Ruben Naulaerts. Eervolle vermeldingen voor Tom Lauryssen, Tuur Lauryssen, Anton Brosen en Ruben De Kock die de A-ploeg doorheen het jaar mee naar de tweede plaats hebben gestuwd.

Behoud Voor de B-ploeg viel het dubbeltje veelal aan de kant van de tegenstrever. Mede door Covid-gevallen, werkverplichtingen en kwetsuren werd het elke week puzzelen om een ploeg bijeen te krijgen. Gelukkig kon geregeld een beroep gedaan worden op reservespelers of spelers uit andere ploegen. Zo werd het behoud in derde provinciale verzekerd. Een gelijkaardig verhaal bij de C- D- en E-ploeg die een rustig seizoen kenden in de buik van het klassement. Nu er een nieuwe lichting van jeugdspelers en aspiranten aankomt, kunnen deze ploegen vanaf volgend jaar rustig naar boven beginnen kijken en een plaats in de (sub)top ambiëren. Ook de jeugd liet zich niet onbetuigd. De A-ploeg hield gemakkelijk stand in tweede provinciale en etaleerde een zuivere techniek. Ploeg B en C boekten duidelijk progressie.

De jongeren in de club boekten duidelijk progressie en vormen een wissel op de toekomst.

Een combinatie van sportieve ambities en teamspirit, een gezonde mengeling van gezelligheid en (top)sport - daar wil TTK Minderhout voor staan. Interesse? Kom een kijkje nemen of stuur een berichtje naar info@ttkminderhout.be of via het Facebook-kanaal van de club. (mdl) JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 73


SPORT

Volleybal HOOGSTRATEN - Op 1 mei speelden Dames A de finale van de Beker van Turnhout thuis tegen Amigos Van Pelt van SintAntonius Zoersel. Het werd een ware thriller. Er kwam een korte vijfde set aan te pas die uiteindelijk verloren ging. Setstanden waren 19/25, 20/25, 25/16, 25/18 en 10/15. Dames B en Dames D wonnen ook hun laatste wedstrijden. Beiden wonnen ze 19 van de 20 matchen met 3 - 0, en eentje wonnen ze met 3 - 2. Beiden behaalden ze 59 punten op 60. DHM: De bekerfinale was een ware thriller… Dries Helsen: We begonnen heel onzeker aan deze wedstrijd, Een combinatie van wat stress, het vele publiek en misschien ook wel het vroege uur. Het duurde

Volleybal Gelvoc heeft een tekort aan mannelijke volleyballers. De herenploeg, die zich verzekerd had van een verlengd verblijf in Promo 3, stopt ermee. DHM: Ook de laatste wedstrijd tegen Wommelgem werd verloren terwijl concurrent Hollebeekhoeve zijn wedstrijd won. Gelvoc staat dan met gelijke punten op de voorlaatste plaats. Werner De Bie: Met een beter setgemiddelde hielden we Hollebeekehoeve onder ons in het eindklassement. De wedstrijd tegen Wommelgem werd een historische wedstrijd, omdat het helaas de laatste wedstrijd van de herenploeg in Hoogstraten werd. De combinatie van chronisch geblesseerde spelers en het gebrek aan gegarandeerde nieuwe aanwinsten deed ons in onderling overleg noodgedwongen besluiten dat er geen toekomst meer is voor het Heren-Volleybal in Hoogstraten. DHM: Dat moet wel een heel bijzonder gevoel geven… Een zeer vreemd gevoel dat ik op papier niet echt kan beschrijven. Ik kan wel meegeven ik deze groep en ook de vorige generatie nooit zal vergeten. De ervaring en het metier van spelers als Thijs Mertens, Koen Koyen en Je-

74 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Dames van Gelvoc doen het schitterend heel lang voor we onszelf konden terugvinden en ons eigen niveau konden opkrikken. Maar toen stonden we al 2 - 0 achter. We hebben dan de derde en vierde set toch met overwicht kunnen binnenhalen waardoor alles moest beslist worden in een korte vijfde set.

We zijn met de club en de medetrainers nog bezig om ons huiswerk voor volgende jaar te maken. Het is toch de bedoeling om in elke reeks een degelijke ploeg op te stellen die sportief zijn plaats waardig is. Echte verwachtingen zijn er dan ook nog niet opgesteld.

We begonnen goed aan deze set maar halfweg maakte de tegenstand 2 heel mooie punten en daarbij kregen we er nog een 'gelukspuntje' bovenop. Zo brak de veer. We verloren eervol met 3 - 2.

DHM: Welke ploegen neem je volgend seizoen onder jouw hoede? Tot nader order zal het naar alle waarschijnlijkheid ook opnieuw Dames A en Dames B worden...

We mogen terugblikken op een prachtig seizoen. Op weg naar de bekerfinale schakelden we de nummers 1, 3 en 4 van het klassement uit 1ste gewest uit en ons enige verlies, 3 - 2 dan nog tegen de 2de uit 1ste gewest. We mogen fier zijn op onze bekercampagne.

DHM: En wat met de damesploegen volgend seizoen? We hebben veel jonge speelsters die nog studeren of binnenkort gaan afstuderen. Hoe zit het met lessenroosters, hoe zit het met de werkuren… dat heeft natuurlijk allemaal zijn invloed op de mogelijkheden voor de trainingsuren. We moeten ook kijken naar de beschikbare uren van de zaal. Veel meer dan het aantal ploegen, ligt er nog niet definitief vast.

DHM: Dames A opnieuw in Promo 2, Dames B naar 1ste gewest Turnhout en ook Dames D een reeks hoger. Wat verwacht je ervan?

Definitief einde verhaal voor Heren A roen Vinck. De klasse van Jef Vermissen, Jan Koyen en Tom Lauwereysen.

Toch mooie sportieve herinneringen inderdaad.

Wouter Jansen is de teamspeler aller tijden met in zijn zog Robin Voeten, Bjarne Van Opstal, Thijs Vinckx en Lennert Verboven. Ruud Bols, Kris Maes, Bob Jansen brachten dan weer een mix van kwaliteit, grenzeloos enthousiasme en motivatie. De aandoenlijke bescheidenheid en aanvalskracht van een Bart Goetschalckx.

Tot de laatste weken heb ik mee gezocht naar oplossingen, maar het bleek onmogelijk. Pas nadien gaf ik mijn woord aan Wek Loenhout, kampioen in onze reeks.

De atypische maar verstandige en productieve speelstijl van Sis Van Looveren. Ondergewaardeerde spelers met een hoekje zoals Jonas Scheynen, Kobe Peeters en Jan De Bie. Heel betrokken en beschikbare voorzitters zoals Johan Vermeeren, Joeri Fransen en Marc Van Opstal, gesteund door de zeer gedreven bestuursleden Lieve Der Kinderen en An Bastiaansen. Ook zij verdienen complimenten. DHM: Met ook op sportief vlak toch wel mooie herinneringen? Bovenop de uitmuntende sfeer tijdens de korte nachten waren er de sportieve uitschieters met een 4de plaats in 2de provinciale inclusief 2x derbywinst tegen Loenhout. De onvergetelijke bekerfinale tegen Turnhout, de sterke prestatie in de beker tegen Liga B ploeg Zoersel en als enige ploeg kunnen winnen tegen Helvoc, Hemiksen, hoeveel ploegen gingen de voorbije jaren in Oxaco winnen?

Niks meer aan te doen dus, en dan kunnen wij de afscheid nemende trainer alleen maar alle succes toewensen bij het vervolg van zijn sportieve loopbaan. (rob)

Uitslagen Dames A - MOLVOC Mol

0-3

WOKA Wommelgem - Heren A

3-0

Finale Beker van Turnhout Dames A - Amigos Van Pelt Zoersel 2 - 3


SPORT

Hockey The strawberry hockeycup krijgt een vervolg HOOGSTRATEN -Hockeyclub HCNK heeft het lustrumjaar achter zich gelaten en afgesloten met twee kampioenen, U14B en U19G. Het eerste Damesteam heeft zich in een zware regionale tweede klasse vast op de tweede plek genesteld. Alle teams hebben de gestelde doelen behaald en dat met goed hockey en veel blijheid en vrolijkheid. Plezier wat zich vooral ook uitte tijdens het tornooi en de clubfestiviteiten in het paasweekeinde. De bezoekende clubs waren net zoals de eigen leden blij verrast door de goede organisatie van de eerste Strawberry-Cup. De plannen voor het volgend jaar zijn daarom al in de maak. De plaatselijke middenstanders waren gul tijdens de tombola, ook sponsors Jumbo en Van Houdt Volvo dragen de sport een warm hart toe. (rob)

&

Centrale verwarming Vloerverwarming Sanitaire installaties Gasinstallaties Warmtepompen Airconditioning Epelteer 27 - 2320 Hoogstraten 0495 24 24 11 wm.installatiebedrijf@telenet.be wm-installatiebedrijf.be

Laurijssen Minderhout Uw Tuin en Dier www.uwtuinendier.com

Uw speciaalzaak voor tuin, dier, paarden- en hengelsport

JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND 75


112

NOODNUMMER

Ongeval / Brand / Ziekenwagen Administratie Brandweer 03 314 32 11

Antiek - Brocante - Verzamelobjecten - Snuisterijen

“ Kris Voeten”

Koekhoven 5 2310 Rijkevorsel www.krisvoeten.be

Gsm. 0495 57 48 52 Tel. 03 314 09 04 info@krisvoeten.be

ook inkoop antiek - meubelen - kleingoed - lusters - zilver, enz...

POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUISARTSEN vanaf 18 uur tot 8 uur 's morgens én tijdens het weekend

Open: donderdag, vrijdag, zaterdag: 10 - 12u en 14 - 17u zondag: 10 - 12u / ma, di, wo en feestdagen gesloten

SAM VAN DIJCK Aan & Verkoop van antiek en vintage-design Opkoop van volledige inboedels Leegmaken van huizen, zolders, kelders,... +(32) 485 67 01 49 Ook via WHATSAPP bereikbaar

samvdijck@gmail.com www.samvandijck.be

014 410 410 bvba

TANDARTSEN zaterdagen, zondagen en feestdagen

Kruisblok 12 - 2320 Hoogstraten - 0473 52 14 56

www.martens-tuinen.be

THUI SV E R P L E G I N G WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014 61 48 02 DE VOORZORG, 24/24 uur: 014 40 92 44

WACHTDIENST Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur:tel 014 40 50 13 Bogers Erika 0479 45 90 78

Zelfstandige verpleegkundigen Adams Lieve Aernouts Anke Bartholomeeusen Liesbeth Bastijns Tine Bevers Lena Christianen Anke Christianen Sofie De Busser Edith de Jong Pascalle Dirks Els Geerts Inge Geerts Lia Jansen Laura Koyen Els Krols Anja Lambregts Linda Leys Nele Machielsen Kim Roefs Bianca Rombouts Kristel Rombouts Kristien Segers Nele Sempels Sabrina Spannenburg Anke Tomby Hella van Bavel Bowy Van Der Eycken Inne Van Gastel Katrien Van Leuven Leen Van Loon Hanne Van Otten Heidi Verheyen Kathleen

0479 43 53 89 0479 34 68 03 0474 38 25 23 0472 73 16 05 0493 15 16 65 0472 57 07 81 0472 37 83 85 0477 17 58 06 0473 31 15 79 0474 36 08 84 0478 64 81 61 0498 64 53 80 0474 60 89 06 0476 43 07 55 0495 23 02 43 0476 94 31 15 0499 29 77 86 0477 81 27 61 0493 02 04 19 0474 26 14 41 0477 04 41 40 0494 92 32 27 0499 16 92 56 0478 38 96 94 0478 42 08 13 0497 15 92 09 0478 23 52 89 0468 12 64 26 0479 50 98 05 0476 24 98 66 0486 37 45 27 0474 29 33 09

Zelfstandige vroedvrouwen Christiaensen Nathalie

0494 86 93 84

76 JUNI 2022 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

090 33 99 69

WACHTDIENST APOTHEKERS 090 39 90 00 (1.50 euro per minuut)

www.apotheek.be

INHOUD JUNI Column . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 De muzikale zoektocht van Bert Dufraing . 3 Vanuit het stadhuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

BLOEDGEVEN 2022

Wim Van Bergen en de mobiliteitsraad . 12

Het Rode Kruis maakte de data bekend waarop je dit jaar bloed kunt geven. Wel graag een afspraak maken via het gratis nummer 0800/77700.

Jungle Wall, kunstwerk in Stede Akkers . 18

_____ HOOGSTRATEN _____ Rode Kruislokaal, Slommershof 18 17.00 – 21.00 uur 05/08 - 10/08 25/11 - 30/11

_____ MEER _____

De Koestraat in De Maand . . . . . . . . . . . . . 15 Huisbrouwer Tom Dierckx in de prijzen . 20 Big Jump, twaalf jaar geleden . . . . . . . . . . 22 Skype met Stef Verschueren in Zürich . . 25 Onderhoudsarme tuinen . . . . . . . . . . . . . . . 29 DEZE MAAND . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 Woord van De Maand . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 DORPSNIEUWS - Hoogstraten . . . . . . . . . . 37 DORPSNIEUWS - Meer . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Gemeentelijke lagere school, Terbeeksestraat 6 17.30-21.00 uur 15/06 - 28/09 - 14/12

DORPSNIEUWS - Meerle . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Parchiezaal Ons Thuis, Gemeenteplein 2 17.30-20.30 uur 20/06 - 29/08 - 05/12

Natascha Den Ouden begeleidt rensters . . 58

_____ MEERLE _____

DORPSNIEUWS - Meersel-Dreef . . . . . . . . 48 DORPSNIEUWS - Minderhout . . . . . . . . . . . 53 DORPSNIEUWS - Wortel . . . . . . . . . . . . . . . . 54 Een halve eeuw geleden . . . . . . . . . . . . . . . 61 SPORT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62 Wachtdiensten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76

De volgende uitgave van de DE HOOGSTRAATSE MAAND verschijnt op

donderdag 30 juni Voor volgende editie alle KOPIJ ten laatste op

DINSDAG 14 JUNI redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten in te korten


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.