maart 2020 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

Nr. 412 MAART 2020

PRIJS: 2,70 €

JAARGANG 36

UITGEVERIJ DE HOOGSTRAATSE PERS B.V.B.A., BEGIJNHOF 27, 2320 HOOGSTRATEN

www.demaand.be

AFGIFTEKANTOOR: 2300 TURNHOUT

Gust Koyen (Shilshoel):

“Ja, het gezag moet ik af en toe even lossen…”

De cultuur- en sportlaureaten 2019 Historische meetpunten in de gemeente De vier veldtoertochten van Hoogstraten Dorpsraadcafé goed onthaald in Meerle Vaarwel Pax, welkom cultuurhuis De boomklevers en tractoren op Staakheuvel Hoe lang nog winkelhieren in Hoogstraten?


Maandagmorgen. Ontbijt. Naar dagelijkse gewoonte doorblader ik de krant. Ja, ik weet het, volgens mijn nonkel pater zaliger slecht voor de spijsvertering. Na gouden huwelijksjaren kennen wij hier elkaars ochtendstatus en zetten we ieder de dag in vanuit ons eigen blikveld. Dat van manlief, tegenover mij, is het hoge raam in de voorgevel met doorkijk op het ochtendlijk komen en gaan van kinderen. Of het de toekomst is die hem zo boeit of de begeleidende mama's - nog altijd in de meerderheid hoewel de papa's zich beginnen te weren ik heb er zo mijn gedacht van, want ook na de schoolbel lijkt het daarbuiten nog een hele tijd boeiend te zijn.

mannelijke en vrouwelijke medemens. Daar word ik me zó kwaad van. De veelal sluimerende feministe in mij wordt dan wakker. Maandagmorgen wordt dit onrecht me dus opnieuw in het gezicht gesmeten. Daar is het van hetzelfde laken een broek. Met veel moeite en uitsluitend bij echt uitzonderlijke prestaties Kim Clijsters die acte de présence geeft of de Belgian Cats die zich een ticket naar Tokio hebben bevochten - krijgt de damessport wat aandacht. Gauw, gauw tussendoor, in de krant ergens onder- en achteraan. Zelfs de Cats moesten het stellen met bladzijde 14 van het katern en een fotootje van vijf bij zeven centimeter.

Míjn blik scant de krant naar wat de moeite was om op papier vast te leggen. Dat durft nogal eens tegenvallen. Vaste prik is het sportkatern. Dat interesseert me geen mallemoer. Maar wanneer ik het ongelezen terzijde wil schuiven, volgt steevast van over de tafel de vraag: “En, wat heeft Hoogstraten gedaan?” Ergens voorbij het midden van het katern vind ik eindelijk het verdikt. Even terzijde: zeg Rooikes, niet om te stoefen hé jongens?

Hoe komt het eigenlijk dat we de florisserende vrouwenorganisaties hierover nooit horen? Is dit voor jullie geen thema om op de barricades te gaan staan, dames van Femma, van Ferm, zeker jullie Furiadames en Zilverenpassers? Of heb ik iets gemist? Om jullie niet ten onrechte van nalatigheid te beschuldigen checkte ik nog enkele van jullie magazines, maar neen, niks damessport.

Maar dat bladeren door het sportkatern jaagt me elke maandag opnieuw over de rooie. Dat begint eigenlijk zondag al met Sportweekend op teevee. Vijfendertig minuten doen de verslaggevers van dienst ons de sport van het voorbije weekend kond. Nooit slagen zij er in om de toebedeelde tijd evenwichtig te verdelen tussen de

En over magazines gesproken, hoe zit dat met onze eigen Hoogstraatse Maand? Rob? Ik ben eens gaan kijken in nummers die hier nog rondslingeren. Op het eerste zicht zag het er goed uit: ‘Vier op een rij voor Dames A’. Niet het spel, wel volleybal. Zowaar een halve pagina tekst met een fotootje erbij. Maar. Wat verwacht je

dan, een foto van de ploeg of van een van de vrouwelijke sporters toch? Neeeen! Een foto van een manspersoon! Het kan ook aan de lay-outer van dienst liggen die er even met zijn hoofd niet bij was, maar een mannenfoto bij een artikel over vrouwensport! Voel je mijn haren te berge rijzen? Gelukkig, in een ander nummer krijgen de ‘Dames A van Gelvoc’ de eer die hen toekomt nu ze voor het tweede jaar op rij kampioen werden. Met fotootje. Maar mijn vreugde is van korte duur. Je kunt het niet verzinnen. Vooraan voluit in beeld twee blinkende heren. En pas achter hen in V-opstelling, in het perspectief verdwijnend en bescheiden, de damessporters. Als een soort omlijsting van de heren. Wie heeft er zich nu eigenlijk de ziel uit het lijf gespeeld? Gelukkig vallen de dobbelstenen weer een beetje op hun plaats op de laatste pagina, waar Dorien Van de Poel terecht en fotogeniek op het schavotje wordt gezet met haar teamgenoten. Bravo dames. Dus Rob, niet slecht maar er is nog werk aan de winkel. Maar eventjes tussen ons beidjes toch een tip: van dames meld je de leeftijd beter niet en als je de hoofding ‘Werkende moeders’ wezenlijk vindt, zet dan ook bij de mannen waar het past ‘Werkende vaders.’ Evenwicht weet je wel? Sans rancune joh, zeker weten. (anc)

EEN SPORTIEF PODIUM

Een podium gevuld met het sportieve kruim van het voorbije jaar. Elders in dit blad leest u alles over de sportlaureatenviering van 15 februari. Zou de auteur van de column hierboven tevreden zijn met het vrouwelijk gehalte?

2

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


OMSLAGVERHAAL

Gust Koyen over Meerle, designmeubels en het 30-jarige Shilshoel

“Mijn lawaai is ook al wat geminderd…” MEERLE - Toeval bestaat! Toen de redactie besliste om een babbel te doen met Gust Koyen en op de dag van het interview, wisten we niet dat hij op 8 februari bij de Cultuurprijzen laureaat zou zijn van de categorie “uitzonderlijke culturele verdienste” omdat hij al 30 jaar de bezieler is van de volksdansgroep Shilshoel. “Door zijn jarenlange inspanning werd de volksdansgroep een begrip in Meerle en ver daarbuiten”, aldus de jury. Daarnaast is hij ontwerper bij Meubelfabrieken Mintjens en kreeg hij designprijzen voor zijn tafel ‘4-seconds’. Redenen te over voor een fijn gesprek. Gust Koyen is er best trots op geboren en getogen Meerlenaar te zijn. Hij was de vierde van de zes kinderen van Louis Koyen en Anna Van Den Bogerd. Vader Louis was van de Maaihoek in MeerselDreef, toen grondgebied Meer. Moeder kwam uit het grote gezin Van Den Bogerd op de Lage Rooy in Meerle, de boerderij waar nu de Laro is. “We hadden dus ook veel neven en nichten in Meerle, want de meeste van de nonkels en tantes zijn in Meerle gebleven.”

We waren het enige gezin dat een telefoon in huis had Vader werkte op de veiling en moeder op de RTT zoals dat toen nog heette, op Iepenrooi. “Daardoor waren wij ook het enige gezin dat een telefoon in huis had. Alle buren kwam hier telefoneren of wij moesten ze gaan roepen als er iemand voor hen belde.”

Jong volk Toen hij ter wereld kwam, woonden ze al in het nieuwe huis op de toen recent aangelegde Hazenweg. “Er woonden hier veel jonge gezinnen, met veel kinderen. Van Bavel, Jochems, Van Den Heuvel, Theuns, Muësen, Van Aert…. We hadden dus altijd leeftijdsgenoten om samen

buiten te spelen, op straat, in de weiden. Meerle telde toen ook veel jonge kinderen. In het eerste leerjaar zaten we met 36 jongens bij meester Frans Laurijssen. Ik heb altijd gescheiden onderwijs gehad, jongens en meisjes zaten toen nog apart. Na de jongensschool ging ik naar de VITO en ook daar waren toen nog geen meisjes.”

van bij de chiro. “Al vond ze in het begin dat ik teveel lawaai bij had en teveel op de eerste rij wilde staan,” lacht Gust. “Daar had ze wel gelijk in, maar dat was mijn jeugdig enthousiasme hé. Bij de dansgroep in de chiro leerden we mekaar beter kennen en werden een koppel. Mijn lawaai is ook wat geminderd en dus en zijn we nog altijd een koppel!”

Deelnemen aan het sociale leven werd er met de paplepel ingegeven. Zijn ouders waren actief in tal van Meerlese organisaties en stimuleerden dat bij hun kinderen. “Ze vonden de jeugdbeweging heel belangrijk, onze vader was zelf lang lid, leider en verbondsleider geweest bij de BJB, de voorloper van de KLJ. Zodoende waren we allemaal bij de chiro. Vanaf mijn 6 jaar in de Speelclub tot aan mijn 23e in de leiding. Zeventien jaar achtereen ging ik mee op kamp. Later was ik nog acht jaar volwassen begeleider. Ook weer mee op kamp, maar toen ging Chris al mee in de kookploeg. Chiro heeft een stempel op mijn jeugd gedrukt en me voor een stuk gevormd. Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. En het gen is ook aan onze kinderen doorgegeven.”

Er volgden drie kinderen: Jens (28) die webdesigner is, Ruben (25) is industrieel ingenieur bouwkunde. Beide wonen in Antwerpen. Gitte (22) is lerares lager onderwijs en woont nog thuis.

Teveel lawaai Gust is gehuwd met Chris Mertens, dochter van Karel en van “tante Maike” zoals Meerle haar kent. Half Meerle heeft bij haar in de koffieschool gezeten. Chris is kleuterleidster in basisschool De Klimtoren. Ze kenden mekaar vooral

Net zoals de ouders van Gust en Chris waren zijzelf steeds nauw betrokken bij het maatschappelijke leven in Meerle. Vormselcatechese, parochieteam, KBW-wijkmeester, volwassen begeleider van de chiro, waarmee ze samen op kamp gingen, Chris bij de kookgroep. “Wij hebben ons altijd heel goed thuis gevoeld in Meerle en willen er eigenlijk nooit weg.”

Hout Na de lagere school ging Gust naar de Handelsschool. “Vader had dat graag, geestesarbeid had toen nog meer aanzien dan handenarbeid. Maar het zei me niks, ik kon er mijn draai niet vinden. Ik wilde met mijn handen werken en ben na 1 jaar overgeschakeld naar de afdeling hout van de vakschool. Hout zat van heel jong in mijn vingers, timmeren was mijn hobby. Ik ging bij

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

3


BADKAMERRENOVATIE

Installatiebedrijf

VAN DEN BERG VERWARMING

4

SANITAIR

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

: ADRES NIEUW

83 1 g e w e ten Meers a r t s g oo 2322 H

EW EG

BR ED AS E

maak een afspraak in onze toonzaal met tal van badkameropstellingen

W

MEERLE MEER M EE RS

EG

van Advies tot Zalig genieten

OUT MINDERH ATEN HOOGSTR

Tel. 03 315 75 31 info@vdberg.be

www.vdberg.be VENTILATIE

ZONNE-ENERGIE


OMSLAGVERHAAL nonkel Gust op de boerderij helpen en werd betaald in planken. Daar timmerde ik thuis van alles mee: kampen, serretjes, schabben, zitbankjes… Als de kinderen in de buurt een clubhuis wilden bouwen, dan kwamen ze garantie mij halen. Het werken met hout heeft me altijd geboeid. Ik heb de VITO afgewerkt en dan een specialisatiejaar “stijlmeubelen” gevolgd in Mol. Nadien de opleiding beeldhouwen aan het TISP in Mechelen, destijds de hoofdstad van de meubelmakerij met gebeeldhouwde versierselen. Dat is ondertussen helemaal verdwenen, eigenlijk al toen ik afstudeerde.”

Driedeminsionaal Na zijn legerdienst kon Gust al snel aan de slag bij de Meubelfabrieken Mintjens in Westmalle, “toen een gigant onder de meubelfabrieken. Ik ging er graag aan de slag, had altijd meer feeling voor meubelmakerij dan voor schrijnwerk. Mijn eerste job was monteerder aan de band. Mintjens was een gigantische fabriek, de productie was gestoeld op het lopende bandsysteem van de auto-industrie. Dat hield in dat je ongeveer altijd hetzelfde deed en het was best hard werken. Maar dat deerde me toen niet, ik ben nooit met tegenzin naar het werk vertrokken en stond niet op de klok te kijken of het nog geen tijd was om te stoppen.” Het bleef niet bij bandwerk. “Nadien kreeg in een plaats in de reparatieafdeling en vervolgens werd ik modellenmaker. Van elk ontwerp maakte ik een eerste prototype. Ik werd meestergast van de reparatie- en modellenafdeling en geraakte vertrouwd met de technische tekeningen. Daarom vroeg men mij om naar het kantoor te verhuizen als tekenaar. Ik werkte daar samen met Bart Coolen, die enorm goed met de hand kan tekenen. Maar ook bij Mintjens had CAD/CAM zijn intrede gedaan. Ik heb het teke-

De familie Koyen - Van Den Bogerd rond het haardvuur. Boven: vader Louis, moeder Anna en May. Onder: Gust, Luc, Jef, Nell, Jan. Helemaal rechts nonkel Jaak Van Den Bogerd, broer van Anna, die bij hen woonde tot Gust 14 was. Toen is Jaak verhuisd naar het Giels Bos. “Ik heb dat een grote meerwaarde gevonden dat nonkel bij ons woonde. We wisten dat niet iedereen gelijk was, we leerden vanzelf sociaal omgaan met alle mensen.” nen met de computer wel zelf moeten leren en veel geoefend thuis. Met de hulp van collega Tom De Nagel kon ik snel goed uit de voeten met tekenen in 3-D, driedimensionaal dus. Uiteindelijk ben ik ontwerper geworden.”

Schuurpapier Carrièrekansen kreeg je niet zomaar in de schoot geworpen. “Je moest er voor werken. Maar ik heb alle jobs met passie gedaan, nu nog altijd. Dat ik uit de productie weg ging en niet meer echt met het hout in aanraking kwam, heb ik wel gemist. Als ik nu in de fabriek kom, kan ik het nog niet laten om af en toe een schuurpapiertje

te pakken en ergens een randje weg te schuren. Mijn collega’s in de fabriek hebben er nooit moeite mee gehad dat ik promotie maakte en op kantoor terechtkwam. Ik ben altijd goed met iedereen blijven accorderen. Het onderscheid in waardering tussen handarbeid en geestesarbeid vervaagde snel. Dat was bij Mintjens altijd goed geregeld, iedereen werd er gewaardeerd. Hoewel, in het begin dat ik op kantoor zat, waren er nog twee kerstfeesten: één voor directie, bedienden en meestergasten en één voor de fabrieksarbeiders. Gelukkig is dat al een hele tijd achter de rug, nu is het één groot feest voor iedereen. Dat vind ik veel boeiender en fijner, dat is zoals bij de chiro met jongeren uit alle lagen van de bevolking. Op het werk amuseerde ik me het best als modellenmaker. De ideeën van de ontwerper omzetten naar een echt meubel, dat ook geschikt was om in het productiesysteem van Mintjens te maken. Zo samen overleggen en discussiëren met de ontwerper was heel plezant. En er was ook gelegenheid om eens over andere dingen van gedachten te wisselen, over de politiek, het leven thuis, de maatschappelijke dingen. Pas op, we hebben wel altijd goed werk moeten leveren, Mintjens is op dat gebied een echt Kempisch bedrijf!”

Glorietijd

Op het laatste kamp in Zonderschot (Heist o/d Berg) in juli 2017. (vlnr) Chris Tilburgs, Elias in de kookpot, Debbie De Vries, Gust en Chris, May Bastiaensen, Ludo Michielsen, Sonja Martens, Kurt Brosens, Els Pluym en Jean Marie Van Leest.

Met Bart Coolen en Frans Horsten vormde Gust een prima team. “Het was de glorietijd van de eiken meubels en die van Mintjens hadden destijds een onnoemelijk succes. In eigen land, in Europa, maar ook in Amerika en China! Van het modulair kastensysteem ‘1-2-3’ zijn er zeker een paar miljoen gemaakt. Ze rolden van de band dat het een plezier was om zien. Elke dag gingen

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

5


OMSLAGVERHAAL negen, tien of meer grote opliggers of containers naar alle windstreken. Karel Mintjens was de grote baas en die wist wat je waard was. Helaas overleed hij in 1993 door complicaties na een auto-ongeval. Hij wist toen al wel dat die hoogconjunctuur niet altijd zou blijven duren. En toen hij er niet meer was, ontbrak het ook aan visie hoe het met het bedrijf verder moest. We hebben daarna best nog mooie moderne meubelen gemaakt. Maar de tijd van de grote aantallen was voorbij. Die moderne meubelen vereisten een grotere flexibiliteit en diversiteit, wat niet samen ging met het bandwerksysteem. Daardoor was dit ook veel minder winstgevend. Dan is er een switch gekomen en werden er grote ontwerpers aangetrokken. De gerenommeerde Axel Enthoven was de man die het overzicht moest bewaren. De ontwerpers waren Bob Vanden Berghe, Claire Bataille, Paul Ibens en Pascale Naessens. Van bij Mintjens zelf bleven Bart Coolen en ikzelf. Een boeiende tijd, je werd echt uitgedaagd. Bedoeling was om onder hun impuls eigentijdse en ook design meubelen te ontwerpen en te maken.”

Vier seconden “Voor het programma MMooD maakte ik de tafel ‘4-Seconds’. Het was een idee waar ik best een lange tijd mee heb rondgelopen, ook na de werkuren. Tafels groter maken voor als er veel volk moet aanschuiven was altijd een issue in de meubelmakerij. Maar meestal was dat in de lengte en was het niet zo eenvoudig te doen. Mijn gedacht was, het moet gezellig zijn aan de tafel en dan kom je bij een ronde tafel uit. Ik ben thuis wel 15 keer opnieuw begonnen. Uiteindelijk hebben we een eerste exemplaar gemaakt. De eerste keer dat Axel Enthoven de tafel zag, heeft hij er een hele tijd naar zitten kijken. Hij was onder de indruk, niet alleen van het systeem om de tafel groter te maken, maar ook de kruising en het lijnenspel van de poten. In vier se-

Het gezin van Gust en Chris: Jens, Gitte, Chris, Gust en Ruben conden kon je van een lange tafel een grotere ronde tafel maken. Axel heeft doorgedrukt dat de tafel in het MMood programma werd opgenomen. Daar zat ook de gekende cirkante tafel van Bob Vanden Berghe in. Bob was trouwens de eerste die me zei dat ik echt iets knap had gemaakt. Dat deed deugd natuurlijk…” De tafel werd aan de vakwereld gepresenteerd in september 2014 op de Design Furniture Show in Shangai en kaapte er meteen een Golden Award weg. Op de Biënnale Interieur in oktober in Kortrijk kreeg de tafel de Designprijs. “Het was een groot succes. De licentie om ze te maken werd meteen gekocht door Venjakob (Duitsland). Dat was toen allemaal een heftige gebeurtenis. Zoveel erkenning. Nu de credits heb ik ervoor, mijn naam staat er ook op. Maar de royalties waren en zijn voor Mintjens,” zegt hij lachend. “Maar tegelijk besefte men bij Mintjens dat ze best wel talent in eigen huis hadden. Een voordeel was dat ik in de fabriek had gewerkt, modellenmaker was geweest en daardoor

weet ik als geen ander wat de mogelijkheden van de productie zijn. Dat is een grote troef voor een ontwerper.” Ondertussen is de periode met de externe ontwerpers voorbij. Alle ontwerpen zijn nu van Bart Coolen en Gust. “Ik heb veel waardering gekregen. Mintjens was ook altijd een goede werkgever, die zijn mensen betaalt wat ze waard zijn. Als het van mij afhangt en zolang er geen andere reden is om te veranderen, wil ik er graag tot aan mijn pensioen blijven.”

Dansen Tijd om het danshoofdstuk aan te snijden. “Hoe ik aan het dansen ben gegaan? Dat is ook begonnen bij de chiro. Toen ik 14 jaar was kwam Jan Lochten als leider over van Meer. Hij vond daar zijn draai niet. Hij kende veel van volksdansen, dat werd ingepast in het activiteitenprogramma en werd op korte tijd populair. Aspiranten en leiders bleven na een activiteit altijd nog wat hangen en dan kwamen ook de leidsters van de meisjeschiro er bij. We deden al eens een volksdansje en dat sloeg goed aan. Binnen de chiro richtten we dan de dansgroep De Heimeulen op. Elke zaterdag kwamen we voordat we uit gingen, een uurtje of meer volksdansen.

De volksdansgroep Shilshoel in 1998

6

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Toen Jan ermee stopte, kreeg ik de teugels van de dansgroep in handen. Toen ikzelf stopte als chiroleider had ik het in mijn hoofd gehaald om te gaan voetballen bij Meerle FC. Omdat ik eigenlijk liever danste dan sjotte en de anderen aan mijn jas trokken, hebben we besloten om de dansgroep buiten de chiro verder te zetten. Zo hebben we Shilshoel opgericht - Dirk Vermeiren, Goel (Goedele) Antonissen, mijn broer Luc en ikzelf. Om een beetje geld in kas te krijgen om o.a. een muziekinstallatie te kopen, organiseerden we op 20 januari 1990 een eerste Dansinstuif. Dertig jaar geleden was dat de officiële start van Shilshoel.”


OMSLAGVERHAAL

Shilshoel “We dansten op maandagavond. We hadden meteen een 20-tal dansers die al wat ervaring hadden. Er kwamen ook enkele leden bij van buiten de chiro bij. Die groep bleef eigenlijk altijd de kerngroep van onze vereniging. Het is moeilijk om als beginneling aan te sluiten bij een groep die al jaren samen danst, tenzij je ervaring van elders meebrengt.” Op het repertorium prijken internationale dansen, zoals je die ziet op folklorefestivals. “Veel kringdansen, maar ook parendansen, reidansen, Engelse dansen… Het wijkt nogal sterk af van de Gildedansen, ik heb wel spijt dat ik daar nooit kennis van genomen heb, want zo doen we niets echt Vlaams. Enkele dansen hebben wel een Vlaamse naam, maar de Waterdans is Israëlisch, en Lierke Plezierke is Servisch.” Gust was vanaf het begin de leidende figuur voor het dansen, hij volgde ook elders cursussen. “Soms pas ik de choreografie aan voor onze groep. Dat is het creatieve element aan deze bezigheid. Het is een beetje hoe ik in mekaar zit, het matcht met mijn stiel. Net zoals bij meubels ontwerpen heb je voor choreografie een goed ruimtelijk inzicht nodig. Een demonstratiegroep zijn we niet, we doen geen festivals. Soms gaan we wel eens in op de uitnodiging van een andere groep, maar dat is onder de voorwaarde dat iedereen die graag mee

wil doen, dat ook kan doen. Dat is immers de kracht van onze vereniging.”

Vrouwen Shilshoel groeide uit tot een grote vereniging met 89 leden en meerdere dansgroepen. De maandaggroep is nog altijd de kerngroep met een 40-tal leden. “Als beginneling kun je daar nog moeilijk bij aanpikken. Maar er zijn wel ervaren volksdansers bijgekomen uit de deeldorpen en van over de grens. Dat zijn dikwijls mensen die in demonstratiegroepen dansten, maar die het nu eerder voor de gezelligheid blijven doen. Die vinden ze bij ons.”

De meeste leden zijn vrouwen, het gezag moet ik dus af en toe even lossen Het gaat er los en gemoedelijk aan toe. “De meeste leden van de maandaggroep zijn vrouwen. Ja, het gezag moet ik af en toe even lossen,” klinkt het alweer lachend. “Maar we hebben altijd een pauze om iets te drinken en wat te kletsen. Na een kwartiertje zet ik dan een muziekje op en begin ik te dansen, waarna de meesten wel volgen. En als er anderen nog even voort buurten, dan is dat ok. We doen het voor ons plezier hé.”

Daarnaast zijn er drie jongerengroepen, twee voor kinderen van 1e tot 3e leerjaar en een van 4e tot 6e leerjaar. In 2014 kwam er een jongerengroep bij. “Eigenlijk op vraag van ons Gitte. Voke, vroeg ze, als ik een groep jongeren bijeenkrijg, wil jij ons dan les geven? Dat kon ik moeilijk weigeren natuurlijk. Ondertussen zijn er al jongeren die zelf les geven. Enkele jaren geleden hebben we een seniorengroep gestart. Lianne Langstraat leidt die groep.”

Niet alleen Of er veel bij komt kijken? “Ja, best wel. Een instuif organiseren, vraagt heel wat voorbereiding. Maar we verdelen de taken onder mekaar. Momenteel gaat er veel aandacht naar onze grote show op 26 april in de Rabboenizaal. Elke zaterdagvoormiddag is een groep naaisters bezig in de schuur bij Jan Boudewijns op Jal om nieuwe kledij daarvoor te maken. Nee, naaien doe ik niet, ik mag alleen stof knippen volgens het patroon. Ondertussen ben ik bezig veel door te geven aan anderen. Elise Jacobs geeft mee les. We hebben een bestuur, waar ik niet in zit, dat alle praktische zaken op zich neemt. Jonge lesgevers leer ik zelf choreografieën te maken. Ik ben er 55 en al 30 jaar stevig bezig. Nog eens 30 jaar zo ga ik niet volmaken. Al wil ik wel zoveel mogelijk zelf blijven dansen…” (jaf/fh).

DE WERELD VAN

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

7


8

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


VANUIT HET STADHUIS Als laatste centrumstad krijgt Hoogstraten een cultuurhuis

Cultuur en ontmoeting op de locatie van zaal Pax HOOGSTRATEN - De kogel is door de kerk. Hoogstraten heeft gekozen voor een cultuurhuis in het stadscentrum. De zoektocht was al enkele jaren bezig, maar met de locatie van de huidige Pax wordt de realisatie een heel stuk concreter. Het stadsbestuur hoopt in 2024 de deuren te openen. De roep om een cultureel centrum, een degelijk cultuurhuis of een polyvalent gebouw voor cultureel Hoogstraten weergalmt al jaren over de stad. Door het decreet ‘Lokaal Cultuurbeleid’ van 1 januari 2002 behoorde Hoogstraten tot de 77 centrumsteden in Vlaanderen die recht hebben op een cultuurcentrum. Hoogstraten was de enige die er nog geen had. Insiders vreesden daarom dat Hoogstraten deze kans op overheidssubsidies aan haar neus voorbij zou zien vliegen ten voordele van een andere gemeente uit de regio. Om dat te voorkomen keurde de gemeenteraad op 17 december 2002 een intentieverklaring goed waarin ze de bouw van een cultuurcentrum in het vooruitzicht stelde. In 2014 werden de voorwaarden van het decreet versoepeld en besliste het toenmalig bestuur om een gemeenschapscentrum op te richten en subsidies voor Lokaal Cultuurbeleid aan te vragen. De Rabboenizaal van het Instituut Spijker werd ingehuurd als tijdelijk gemeenschapscentrum en einde 2015 werd hier de eerste voorstelling gegeven van het eerste theaterseizoen. Einde 2016 werd een werkgroep opgericht die de toekomst van het gemeenschapscentrum en bij uitbreiding van een cultuurcentrum verder zou onderzoeken.

Studie

dat er 34 die na verfijning teruggebracht werden naar 19. In deze lijst zaten zowel braakliggende gronden als bebouwde percelen. Ook werd er geen onderscheid gemaakt tussen eigendom van de stad of private eigendom. Nadat de praktische haalbaarheid hiervan onder de loep genomen werd, werd het aantal teruggebracht tot 7. Deze kregen alle een beoordelingscijfer waaruit tenslotte de twee beste werden overgehouden. Dit waren de Brouwerijsite van de vroegere bouwerij Brosens en de zaal Pax. De andere mogelijkheden vielen dus uit de boot (nl. de huidige stelplaats van de bussen, de hoek van Molenstraat-Van Aertselaarstraat, de vroegere gemeenteschool in de Karel Boomstraat, de bibliotheek in de Lindendreef, het terrein achter het zwembad).

De Pax Noch de brouwerijsite noch de Pax zijn eigendom van de stad, maar ze boden qua ruimte en ligging allebei voldoende mogelijkheden voor de bouw van een cultuurhuis. Er gonsden evenwel al langer geruchten dat de stad haar voorkeur zou laten gaan naar de locatie van de Pax, de huidige parochiezaal. De gemeenteraad van maandag 27 januari bevestigde het vermoeden. De stad kiest voor de locatie aan de Dr. Versmissenstraat, recht tegenover de IKO. Meerderheid

en oppositie waren verheugd dat er eindelijk een definitieve knoop doorgehakt wordt. Maar van op de oppositiebanken waren er nog heel wat vragen om verduidelijking en twijfels over het verloop van de planning. De oppositiepartijen CD&V en Anders zullen zich daarom onthouden.

Cultuurhuis Het cultuurhuis moet een centrum worden dat aangepast is aan Hoogstraten, vindt het college. Het zal plaats moeten bieden aan het gemeenschapscentrum, de hoofdbibliotheek, de Academie voor Woord en Muziek en de Toeristische Dienst van de stad. Het college maakt zich sterk dat er een nauwe samenwerking moet komen tussen al deze diensten.

Het cultuurhuis wordt een stedelijke huiskamer Arnold Wittenberg “Het cultuurhuis moet een stedelijke huiskamer worden waar voor iedereen een plaatsje is en dat moet zeker ruimer gaan dan enkel cultuur”, aldus schepen Arnold Wittenberg. Niet enkel cultuur moet aan bod komen met o.a. een podiumzaal en andere faciliteiten, maar het cul-

De gemeente nam een externe partner, IDEA consult, bij de hand en startte samen met de werkgroep en IOK startte ze een uitgebreid onderzoek over de noden in Hoogstraten, de opmaak van een ruimtelijk programma, mogelijke scenario’s en een geschikte locatie voor een nieuw cultuurhuis. Einde september 2018, enkele weken voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen, werden de resultaten van deze studie aan de raadsleden voorgelegd. Het zou aan het nieuwe bestuur zijn om op de ingeslagen weg voort te gaan. In De Hoogstraatse Maand nr. 399 van januari 2019 gaf onze cultuurmedewerker een zeer uitgebreide stand van zaken over de resultaten van deze studie. Je kan dit artikel steeds teruglezen in ons archief op onze website (www.demaand.be).

Locaties IOK maakte op grond van de noodzakelijke ruimte voor de bouw en exploitatie van een cultuurhuis een lijst op van mogelijke locaties in het kleinstedelijk gebied. Aanvankelijk waren

Net als bij deze KSA-jongeren zal het nu aan alle politiekers zijn om aan hetzelfde zeel te trekken om een degelijk cultuurhuis in Hoogstraten te verwezenlijken. DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

9


VANUIT HET STADHUIS tuurhuis moet ook een ontmoetingsplaats worden voor iedere inwoner en iedere vereniging, de zogenaamde “derde plek”. Voor de realisatie opteert de stad voor een Publiek-Private Samenwerking (PPS) zoals dat de laatste jaren al verschillende malen is toegepast in Hoogstraten - denk maar aan de bouw van het zwembad, het Woon-zorgcentrum en het toekomstige ’t Gastenhuys. Hierbij engageert de private partner zich voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud, het zogenaamde DBFM-systeem. De openbare partner huurt het geheel en wordt na verloop van tijd zelf eigenaar van het gebouw. De stad wil een team samenstellen die deze DBFM-opdracht kan begeleiden. Dit team krijgt een jaar de tijd om alle noodzakelijke informatie te verzamelen en gesprekken te voeren met toekomstige gebruikers, inwoners en medewerkers. Waarna in 2021 een aanbesteding voor een ontwerp wordt uitgeschreven. Het stadsbestuur hoopt ten stelligste dat inhuldiging van het cultuurhuis nog deze legislatuur zou kunnen gebeuren, wat volgens burgemeester Van Aperen wel haalbaar moet zijn. “Maar we willen liever voldoende tijd nemen om het goed te doen en geen overhaast werk afleveren”, voegt hij er aan toe. Het stadsbestuur mikt op een inhuldiging op het einde van 2014.

Parochiezaal en park De Pax is momenteel eigendom van de vzw Dekenale Werken en van de parochie. Er zijn nu twee zalen die vooral door de parochiale gemeenschap gebruikt worden of afgehuurd worden voor feesten, evenementen, en koffietafels bij uitvaarten. Hierbij aansluitend zijn er tal van lokalen voor de plaatselijke jeugdbewegingen.

KSA, KLJ en de Plussers krijgen de garantie van de stad dat zij op Den Dijk nieuwe lokalen zullen krijgen. Als deze lokalen niet klaar zijn vóór de Pax wordt afgebroken, wordt er voor een alternatief gezocht. “We laten niemand in de kou!” zegt het college. Zo hebben zowel KSA, KLJ en de Plussers er hun vast lokaal. De Pax leunt aan bij het Rozenkranspark dat sinds mensenheugenis de gedroomde rendez-vous plek was voor verliefde koppeltjes maar soms ook wel eens in opspraak kwam omwille van overlast of vandalisme. Na heel wat overleg is er een overeenkomst gesloten tussen de stad en de eigenaar. De stad neemt een erfpacht van drie maal dertig jaar. De bestaande gebouwen worden afgebroken en de omgeving, inclusief het Rozenkranspark opnieuw ingericht. De beelden uit het Rozenkranspark, deels gebouwd met de resten van de

vernietigde kerk en toren, zullen op een andere locatie teruggeplaatst worden. De vzw Pax die momenteel de parochiezaal beheert, zet zijn werking nog verder tot einde 2020. Nadien wordt gekeken of de verenigingen die de parochiezaal gebruiken tijdelijk een andere locatie moeten krijgen. Voor de jeugdbewegingen is er een oplossing in het verschiet door de bouw van nieuwe lokalen op de Dijk. De parochie heeft van de stad de garantie gekregen dat zowel de parochiale activiteiten als die van parochiaal gebonden verenigingen een gelijkwaardige plaats zullen krijgen in het nieuwe cultuurhuis.

Decentralisatie Het stadsbestuur benadrukt dat het ook verder kijkt dan alleen een cultuurhuis in het centrum van de gemeente. Ook wil zij aandacht hebben voor infrastructuur buiten het eigenlijke centrum om het socioculturele leven in de dorpen te stimuleren en te ondersteunen. In die visie past de renovatie van het Raadhuis in Meerle en die van de parochiezaal in het voormalige klooster van Meer. In deze twee plaatsen komt een lokaal dienstencentrum, een uitleenpost van de bibliotheek en allerlei mogelijkheden voor socioculturele activiteiten. Ook de aankoop van de gebouwen van ’t Slot in Wortel (2019) past in dit plaatje om het verenigingsleven van Wortel alle kansen te geven.

Sociaal Zaal Pax zal plaats maken voor een cultuurhuis dat ook een ontmoetingsplaats wordt voor iedereen in Hoogstraten

10

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Het is duidelijk aan te voelen dat alle raadsleden, ook deze van de oppositie, tevreden zijn dat een cultuurhuis in Hoogstraten nu in een stroomver-


VANUIT HET STADHUIS snelling komt. Toch zitten een aantal raadsleden nog met vragen of bedenkingen.

Het cultuurhuis moet ook sociaal zijn Ilse Verachtert Ilse Verachtert (CD&V) is blij met de evolutie en verzekert de raad dat CD&V zeker zal meewerken aan dit project op voorwaarde dat het ook sociaal zal zijn. “Dit cultuurhuis moet een brug leggen tussen cultuur en het sociale aspect. Het moet een ontmoetingsplaats worden voor iedereen.” Anderzijds waarschuwt zij er voor dat de huidige Pax niet enkel gebruikt wordt door verenigingen maar ook privé voor feesten en uitvaarten. Dit mag zeker niet verloren gaan. Zij vraagt zich ook af waarom de Academie voor Beeldende Kunsten (IKO) niet zou opgenomen worden in het nieuwe cultuurhuis en de Dienst Toerisme beter centraal op de Vrijheid zou blijven. Ook de architectuur van het gebouw moet in orde zijn. Anderzijds maakt zij zich zorgen over de jeugdbewegingen wanneer deze lokalen niet meer beschikbaar zullen zijn. “Is er een garantie dat de lokalen op de Dijk klaar zullen zijn vóór de afbraak van de Pax?” Schepen van Cultuur Arnold Wittenberg is tevreden dat CD&V het project mee onderschrijft en geeft aan dat de architect het concept van de derde plek verder moet uitwerken. Het stadsbestuur zal verder inspanningen leveren om alternatieven te zoeken voor de privé gebruikers van de Pax, zo stelt hij.

Wij laten niemand in de kou Roger Van Aperen Schepen Roger Van Aperen bevestigt dat in het gesprek met het bisdom niet enkel de erfpacht, maar ook het lot van de huidige gebruikers van de Pax zeer belangrijke thema’s waren. “Alle wensen van de huidige gebruikers zijn uitvoerig besproken en komen duidelijk in de erfpachtovereenkomst. En wat de jeugdbewegingen betreft: de kinderen worden niet op straat gezet ! Wij weten nog niet wanneer de lokalen op Den Dijk klaar zullen zijn, maar als dat niet zo is, gaan we alternatieve oplossingen zoeken. Desnoods leggen we er geld bovenop. We zetten niemand in de kou!” Schepen Van Impe voegt er aan toe dat het project Den Dijk op schema zit.

Deeldorpen Raadslid Baets hoopt dat het bestuur ook voldoende aandacht zal besteden aan de infrastructuur in de verschillende deeldorpen, terwijl Jos Matthé zich zorgen maakt over het recht van op-

De definitieve keuze voor de Pax als locatie brengt cultuur pal in het stadscentrum. stal voor de Pax. Het recht van opstal geeft de niet-eigenaar (huurder, erfpachter) het recht om gebouwen op te trekken op de grond van de eigenaar zonder dat deze eigendom worden van de eigenaar van de grond. Raadslid Haseldonckx begrijpt het niet dat het bestuur de financiering van dit project uit handen zou geven. “Julie verwijzen in je verantwoording dat wij dit ook gedaan hebben met de bouw van het zwembad en het toekomstige ‘t Gastenhuys. Maar wij hebben toen ook overwogen om de financies zelf in handen te houden. Wij hebben hier voor gespaard. Ik vrees dat de financiering ons heel wat geld gaat kosten, vermits we ook niet weten wat dit project uiteindelijk zal kosten. Hopelijk gaan jullie niet in het ongewisse een keuze maken.”

Kostenplaatje Het nieuwe cultuurhuis zal de stad 9 of 12 miljoen euro kosten, afhankelijk of er een ondergrondse parking wordt aangelegd of niet. Dit laatste baart raadslid Jacobs (Anders) wel zorgen omdat er blijkbaar geen onderzoek is gedaan naar mogelijke randparkings in plaats van een ondergrondse parking. Verder heeft hij wel wat vragen over een aantal onduidelijkheden in het dossier. Op welke basis is de keuze voor de Pax gemaakt? Waarom wordt er gekozen voor een PPS met minder controle en hogere kosten? Waarom moeten wij als gemeenteraadsleden deze beslissing eerst lezen in de pers vooraleer ze besproken en goedgekeurd wordt in de gemeenteraad? Op die manier wordt de gemeenteraad eigenlijk buiten spel gezet. Tot slot merkt hij op dat het financiële plaatje van dit project de zwakke schakel is in dit dossier vermits er

niets vermeld staat over de aankoop. “Ik vrees dat al de investeringen van de stad onvermijdelijk zullen leiden tot een verhoging van de belastingen.” Ondanks deze bedenkingen zal de oppositiepartij Anders verder meewerken met het dossier onder voorwaarde dat zij voldoende zullen geïnformeerd worden. Schepen van Financies Roger Van Aperen wuift de bezwaren over te hoge investeringen weg: “Wij hebben nu een kost van 220 euro per inwoner. In Mechelen is dat echter 3.000 euro per inwoner. Het zal dus wel geen probleem vormen om in de toekomst nog te kunnen lenen. De mensen die in het volgende bestuur zitten, zullen gemakkelijk verder kunnen.”

Schorsing CD&V vraagt een schorsing om alles eens op een rij te zetten en een standpunt in te nemen over dit dossier. Wanneer de zitting hervat wordt, deelt fractieleider Hilde Vermeiren de beslissing van de partij mee: “Wij gaan positief meewerken maar vinden dat het paard nu achter de kar gezet werd. We weten immers niet wat de erfpacht nu inhoudt en wat we uit handen geven. Daarom gaan wij ons onthouden.” Ook Anders sluit zich daar bij aan. Jacobs: “Er zijn voor ons nog te veel onduidelijkheden en wij geven de autonomie niet graag uit handen. Wij gaan ons nu toch onthouden hoewel we positief staan tegenover de bouw van het cultuurhuis.” Bij de stemming keuren de meerderheidspartijen Hoogstraten Leeft en N-VA het dossier met de aanstelling van een begeleidingsteam voor de bouw van een cultuurhuis op de locatie van de Pax goed. (jh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

11


MIDDENSTAND

Patrick Melis slaat de standaardboekbladzijde om

Veel meer winkelruimte, minder winkeliers HOOGSTRATEN - In België zijn er op tien jaar tijd 12.000 winkels gesloten. In diezelfde periode is de winkeloppervlakte met 1 miljoen vierkante meter gestegen. Die tendens doet zich ook in Hoogstraten voor. Meer zelfs, de toename van het aantal vierkante meter verkoopruimte, leegstand en in opbouw, ligt procentueel veel hoger dan het landelijk gemiddelde. En dat terwijl steeds meer winkeliers de deuren sluiten. Ook Patrick Melis houdt het na een dikke twintig jaar voor bekeken als uitbater van de Standaard Boekhandel. want als uitbater van een winkel zijn er ook je vaste kosten. En de lokale overheid laat dan nog andere factoren spelen. Ik mis nu twee jaar de verkoop van boeken aan de bibliotheek. De reden? De kostprijs van het plastificeren van boeken ligt bij Amival - waar ik omwille van sociale reden voor kies - iets hoger dan bij een firma ergens te lande. Men promoot ‘Koop lokaal’, maar doet dat zelf niet, jammer toch.”

Internetverkoop Voor een boekhandel is het opboksen tegen de online verkoop. “Nu wordt er naar schatting al zo’n 20% langs internet aangekocht, omzet die de winkelier moet missen. Vooral de zogenaamde ‘decemberverkoop’ van populaire boeken is sterk verminderd. Maar, geloof me,

De tsunami van de internetverkoop moet nog komen

Patrick Melis In 1997 opende Arne Hendrickx hier een Standaardboekhandel en zo’n twee jaar later, in december 1999, nam Patrick Melis de zaak over. “We leefde nog in andere tijden,” zo kijkt hij daar op terug. “De middenstand regeert het land, beter dan ooit tevoren, zong Luc De Vos van Gorky terecht. Standaard Boekhandel bepaalde de boekenmarkt en van e-verkoop was nog geen sprake. In die tijd was het normaal dat de bestelling van een boek zeven tot acht dagen kon duren. Dat was de norm en werd aanvaard.”

Amazon begon in Amerika met de verkoop van boeken. Daar hebben ze gaandeweg hun gamma uitgebreid en nu domineren ze alles. Het gaat op zeer korte tijd de regels bepalen. Ze duiken in elke markt, boeken, geschenken, kleding tot en met voeding en zelfs woonzorgcentra. Zo bouwt Amazon een enorm distributiecentrum in Münchengladbach, vlak bij de Nederlandse grens. Maar ze leveren lang niet alles zelf. In tegendeel. Ze zijn als het ware een soort retailer op wereldschaal. Ze nemen de bestellingen op en laten het vervolgens bezorgen door andere leveranciers. En morgen leveren is al lang, het moet al na enkele uren kunnen…

mada achter zich dicht. Met pijn in het hart. Ze hebben alle twee hun ouderdom, maar zouden graag nog verder doen. De marktsituatie besliste er anders over. Ze startten in 1990 met hun zaak in Vosselaar. Zes jaar later openden ze een tweede zaak in Hoogstraten. Sinds tien jaar was die gevestigd in een ruim pand op de Vrijheid nr. 130.

Maar de tijden zijn veranderd. “Door websites is de wereld ons dorp geworden. Men vraagt bij Jan en Mieke prijs en de leveranciers beconcurreren elkaar te pletter. Dat is of wordt in alle sectoren zo. Wat de boekverkoop betreft trachtte de overheid de boekhandels te beschermen door de toegestane kortingen te beperken.

12

vandaag is dit nog maar een begin, een zacht windje. De tsunami moet nog komen. Bol.com, en Coolblue, dé twee grote spelers van vandaag, worden morgen als Amazon op de markt is, kleine broertjes.

Limada (Lia Leuris): “Hier foto’s nemen en op internet kopen”

Concurrentie

Maar er blijven achterpoortjes. Die maximumkorting telt enkel voor vrij nieuwe boeken. Voor boeken die enkele maanden oud zijn komt er een onvoorstelbare kortingscarrousel op gang. Men eindigt op een winstmarge van nog geen 5%. Dat is onwezenlijk. Dan werk je met verlies,

Men promoot ‘Koop lokaal’, maar doet dat zelf niet

Toonzaal HOOGSTRATEN - Jan Boeren en Lia Leuris trokken op 22 februari de deuren van Li-

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ze zagen met lede ogen hoe hun verkoopruimte steeds meer een toonzaal werd.

“Men neemt hier foto’s of noteert alle informatie en gaat dan op zoek op internet naar de laagste prijs”, zegt Lia. “Op die manier kunnen wij de 3.300 euro huur voor de winkel, de 1.500 euro huur voor een magazijn in de Veilingstraat plus de gewone vaste kosten echt niet meer ophoesten.” “We zagen de bui al wel langer hangen”, gaat Lia verder, “na onze eerste huurperiode van negen jaar bedongen we een jaarlijkse opzeg. Nu is het welletjes geweest.” (fh)


MIDDENSTAND Dit gaat samen met de verschuiving van de computer naar de iPhone. Men denkt aan iets en kan het prompt bestellen, waar men ook is. Fysische grenzen zijn er niet meer. Let op, Amazon is nu al in elk huis aanwezig. Ze weten alles over u en mij. Ze slaan alle data op. Ze analyseren alle kliks die je doet…”

Papierland (Guy Kerstens): “Geen verkoop meer, ik ga als drukker verder”

Hoogstraten Met steun van de Chinese overheid, zo voorspelt Patick Melis, blijft er op termijn voor Amazon met Alibaba nog maar één concurrent over. “Wij Belgen, wij Europeanen zitten gevangen tussen de reuzen van die twee grootmachten.” En waar zit Hoogstraten dan? “Begin vorig jaar telde Hoogstraten maar 6,7% leegstand, het laagste percentage van de provincie. Nu zal dat percentage al veel hoger liggen, zeker indien men de leegstaande vierkante meters winkelruimte telt. Er staan nu immers al veel grote zaken leeg en vergeet het maar: de ketens komen niet meer naar hier. Integendeel, zij die er zijn, blijven enkel op voorwaarde dat ze de huurkost kunnen drukken. Minder huur of ze zijn weg.” Dit zou ook voor de lokale besturen een wakeup call moeten zijn. “Hoogstraten moet zich onderscheiden omwille van zijn historisch karakter, een aangename omgeving met speciaalzaken. Alleen dan zit er nog toekomst in…” Toch betekent het verdwijnen van Melis nog niet het einde van de Standaard Boekhandel hier. “In

MINDERHOUT - In Minderhout staat Papierland, de zaak van Guy Kerstens en zijn vrouw Ils Nuyts, te huur of te koop. In 1995 namen ze Merjan over van Jan Mertens en Fons Stoffels, die acht jaar vroeger met de verkoop van

kranten en papierwaren waren begonnen als buren van Lauryssen Electronics. In 2001 konden ze aan de overzijde van de straat een stuk grond kopen, ze bouwden er en verhuisden. De drukkerij en de winkel, toen 180 m² groot, draaiden goed. “Dat was de reden waarom we in 2014 de zaal vergroot hebben tot 750 m². Ons assortiment, vooral papierwaren, werd veel groter vandaar dat we ook de naam de naam van de zaak veranderden”, kijkt Guy terug.

Kapers “Internetverkoop was nog lang niet wat het nu is, en dat hebben wij onderschat. Het gebeurt dat ik langs internet

tegenstelling tot enkele andere zaken die recent de deur dichtdeden, blijft de Standaardwinkel open. De uitbater van de Standaardwinkel bij Breebos, wat niet bepaald de beste locatie voor

bestelde papierwaren moet aannemen als de buren niet thuis zijn…” En er zijn meer kapers op de kust die de omzet wegkapen. “Bovendien werven kranten tegenwoordig op alle mogelijke manieren abonnementen. Dus die klanten komen ook niet langer over de vloer. En dan is er nog de verkoop in warenhuizen, die in voor ons belangrijkste maanden, zoals bij het begin van de scholen, ook al die producten aanbieden.” De rekening is dan ook snel gemaakt: “Wij stoppen de verkoop hier en ik ga als drukker verder. Op deze locatie als het kan, elders als het nodig is”, besluit Guy. (fh)

dat soort winkels bleek te zijn, neemt nu Hoogstraten over. En wil, naar ik verneem, Breebos trouwens verlaten wanneer dat kan.” (fh)

Tegenover de kerk 24 appartementen en 8 winkels? HOOGSTRATEN - Iets meer dan een maand nadat het stadsbestuur de bouw van een ondergrondse parking onder een plein in de Gravin Elisabeth aankondigde, start er een openbaar onderzoek voor de bouw van 24 appartementen, 1 kantoor, 8 winkels én een ondergrondse parking op de plaats waar nu De Tram, Taeymans Espressobar, fietsenzaak Morello en optiek Tom De Bruyne is. De bouwaanvraag is ingediend door Martrick Projects uit Knokke. Om hun plan te kunnen realiseren vragen ze een afwijking van de voorschriften in het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) Centrum Westkant. Dit wil zeggen dat de projectontwikkelaar buiten de lijntjes van de vooropgestelde regels wil kleuren.

Stadsbestuur Hoe het stadsbestuur tegen deze aanvraag aankijkt, is niet duidelijk. Het college heeft een studiebureau aangesteld om vorm te geven aan hun plan om vooraan in de Gravin Elisabethlaan een plein met een ondergrondse parking aan te leggen. In dezelfde opdracht zit ook een visieontwikkeling voor de Vrijheid. Voor projectontwikkelaars telt een gevulde portemonnee. Houden

zij rekening met de termijnvisie van een stadsbestuur? Hoe zal het stadscentrum en specifiek de Vrijheid er binnen enkele jaren uitzien? Het openbaar onderzoek loopt tot 14 maart. We houden u uiteraard op de hoogte. (fh)

Het eerste blad waaraan je denkt! DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

13


CULTUUR

Het Davidsfonds en Gust Koyen delen in de prijzen

Het Piuskoor wint de Cultuurprijs 2019 HOOGSTRATEN - Wie waren de smaakmakers van cultureel Hoogstraten in 2019? De cultuurraad wikte en woog de kandidaturen in de verschillende categorieën. Als vernieuwend initiatief werd “Een gekleurde wandeling” van het Davidsfonds laureaat. Evenement van het jaar werd de voorstelling “The Armed Man” van het Piuskoor. Gust Koyen (zie ook ons omslagverhaal) kreeg als sterkhouder van Shilshoel de prijs van uitzonderlijke verdienste. Uit deze drie laureaten werd uiteindelijk het Piuskoor weerhouden a winnaar van de Hoogstraatse Cultuurprijs. Het Davidsfonds kreeg tenslotte ook nog de publieksprijs mee naar huis Sinds 2006 reikt het stadsbestuur op voordracht van de Cultuurraad haar jaarlijkse Cultuurprijs uit. Er worden eerst drie laureaten bekend gemaakt in evenveel verschillende categorieën, waaruit tenslotte dé winnaar van de Cultuurprijs gekozen wordt. Het culturele jaar 2019 werd op zaterdag 8 februari 2020 onder de loep genomen.

Nomineren Voor schepen Arnold Wittenberg was het een plezier om iedereen met veel goed nieuws welkom te kunnen heten. Zo vermeldde hij een samenwerkingsverband met De Rode Antraciet, die werkt met gedetineerden, een nieuw zaalreglement waardoor meer zalen van een investeringstoelage kunnen genieten, evenals de plannen voor de bouw van een cultuurhuis op de site van zaal Pax. Hij maakte zich sterk dat de verenigingen betrokken zullen worden in het ontwerp- en bouwproces van het cultuurhuis. Daarna gaf Ludo Knaepkens, de nieuwe voorzitter van de Cultuurraad, een overzicht van wat er in groot Hoogstraten allemaal georganiseerd werd op het vlak van cultuur. Terwijl hij die indrukwekkende lijst voorlas, maakten we ons de

bedenking dat men misschien ruimer of op een andere manier moet nomineren. Nu is het immers vaak vissen in dezelfde vijver, al willen we met deze bedenking geenszins afbreuk doen aan de verdiensten van de laureaten 2019. Hun kwaliteit staat buiten kijf. Na een eerste muzikaal intermezzo door Marlies en Hervé, twee studenten van de Academie Woord en Muziek, ging men over tot de orde van de dag, namelijk het bekend maken van de genomineerden en de laureaat in elk van de drie categorieën.

Vernieuwend initiatief Hierbij gaat het om initiatieven die een frisse wind doen waaien over het culturele veld en daarvoor een steuntje in de rug verdienen. Spannend was het dit keer niet. Doordat enkel het Davidsfonds met “Een gekleurde wandeling“ werd genomineerd, was de laureaat ook meteen gekend. Het Davidsfonds organiseerde een stadswandeling vol muziek en poëzie, waarin de deelnemers op een innoverende manier kennis maakten met geschiedenis en architectuur van en in Hoogstraten. In de kapel van het Klein Seminarie was de

stadsdichter van de partij, in de Sint- Katharinakerk wachtten Luc Dockx en Ilse Verachtert de wandelaars op voor een tweede 'orgel 'punt met zang. De wandeling ging verder naar het Begijnhof voor de tentoonstelling met werk van Maurits Bilcke. En als afsluiter was er op “den blijk” heerlijke troubadoursmuziek van Martens en Huet.

Evenement van het jaar Voor deze prijs komen activiteiten met een éénmalig karakter in aanmerking. Drie evenementen werden genomineerd. Het eerste was ‘Florejan Meets Brassband’. Op 17 november 2019 kon men genieten van een optreden van Brassband Borderbrass met Florejan Verschueren, een samenwerking die blijkbaar al langer op hun verlanglijstje stond. Omdat er bijna geen muziek geschreven is voor piano en brassband, liet Borderbrass nieuwe arrangementen schrijven, onder meer van werk van Florejan. De ouverture van de musical 1814 passeerde de revue, een paar medleys van de betere pop- en wereldmuziek én nummers van Florejans eerste CD “Piano Piano”, die in november uitkwam. De tweede genomineerde was “The Armed Man” van het Piuskoor. Voor deze opvoering tijdens het 11-novemberweekend was een compositie van de Welshe componist Karl Jenkins uit 1999 het uitgangspunt. Hij schreef het stuk tijdens de Kosovo-oorlog en wilde een universele aanklacht neerzetten tegen de oorlogsgruwel. Het Piuskoor vond de boodschap van deze “A Mass for Peace” bijzonder passend bij de herdenking van 75 jaar bevrijding en van het opblazen van de kerktoren in de laatste dagen van de oorlog. Het werd een prachtige uitvoering over de kunstvormen en godsdiensten heen, met een bijzonder pakkende oproep tot gebed door de Hoogstraatse Islamitische gemeenschap. Liefst 1100 toeschouwers kwamen genieten van dit bijzondere project.

Frieda Martens en Kris Van Loon vertegenwoordigen het Piuskoor, dat een jaar lang het logo van de Cultuurprijs mag dragen.

14

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Derde genomineerde in deze categorie was “Gekleurde wandeling door Hoogstraten”, ook al de laureaat in de categorie vernieuwend initiatief, dat we hierboven al hebben toegelicht.


CULTUUR

Joos Croes, Ria Vlaminckx en Carine Sledsens werden met het Davidsfonds laureaat als evenement van het jaar en kregen daar de publieksprijs bovenop. De winnaar in deze categorie werd “Armed Man” van het Piuskoor.

Uitzonderlijke verdienste De derde categorie is voorbehouden voor verenigingen en/of personen die over langere tijd hebben bijgedragen aan het cultuurleven in onze deelgemeentes. Er waren zeven nominaties. De eerste genomineerden waren de kerkwachters, die al jaren voor onthaal en toezicht zorgen in de Sint-Katharinakerk. Een kerkwachter is geen gids maar zorgt vaak wel voor basisinfo aan de toeristen. Veel kerkwachters geven de bezoekers ook informatie over andere toeristische troeven van de stad.

De nieuwe voorzitter

Gust Koyen staat niet graag in de belangstelling. Toch moest hij omwille van zijn culturele verdiensten in de zetel bij schepen Arnold Wittenberg.

Gust Koyen is medeoprichter en al 30 jaar de drijvende kracht achter volksdangroep Shilshoel, die naam is een vertaling van ‘regenworm’ en dat legt meteen de link met de ‘Mjeelse pieren’. Niemand is zo bij de volksdansvereniging betrokken als Gust. Hij ligt aan de oorsprong van het bloeiende volksdansleven in Meerle en is al die jaren een zeer gemotiveerde lesgever. Gust draagt dansplezier, samenhorigheid en verbondenheid hoog in het vaandel. Het gaat hem niet om presteren, maar om deelnemen. De derde genomineerde was het Euregio Jeugdorkest. Al sinds 2012 organiseert vzw LA:CH het jaarlijkse nieuwjaarsconcert met die jonge talenten onder leiding van de Hoogstraatse dirigent Hans Casteleyn. In 2019 bracht men de jonge cellist Theodoor Heyning mee. Het orkest schitterde als altijd in een programma dat draaide rond “Verleiding en verleiders” en het jeugdig talent spatte van het podium af. Halte Merlet, de vierde genomineerde, is aan haar zevende werkjaar bezig. Deze Meerlese cultuurgroep organiseert bijna elke maand een activiteit. Een ludieke activiteit rond Meerlese ‘petite histoire’, een meer ernstige lezing, een concert, een wandeling, een culinaire activiteit of een zangavond. Ze gaan geen enkele kunstvorm uit de weg en doen dat telkens op een knappe en doordachte wijze.

Bij het aantreden van een nieuwe legislatuur, moet ook gesleuteld worden aan de samenstelling van de Cultuurraad, die haar nieuwe voorzitter kiest. Dat is nu Ludo Knaepkens, voor een aantal onder ons wellicht nog een onbekende. Ludo is geboren en getogen in Hoogstraten, groeide op in de Katelijnenstraat en woont nu in de Buizelstraat. Hij is vrachtwagenchauffeur, maar cultuur is zijn passie. Zelf studeerde hij schilderkunst aan het IKO. Hij vertegenwoordigt kunstgroep Meerkunst in de Cultuurraad.

De Gelmelzwaaiers werden als vijfde genomineerd. In 1990 organiseerden voor de eerste keer het Internationaal Folklorefestival in Hoogstraten. Dit was erg succesvol en kent sindsdien driejaarlijks een vervolg. Door dans, muziek en klederdracht maakt Hoogstraten kennis met andere culturen. Dankzij de Gelmelzwaaiers kwam de wereld naar Hoogstraten en de Hoogstraatse vendeliers reisden ondertussen ook de wereld rond. Ook de voorlezers van de bib werden genomineerd. Al 6 jaar lang is deze dynamische ploeg vrijwilligers bezig met projecten rond voorlezen. Ze willen verhalen en boeken tot leven brengen, ouders bewustmaken van de rol van voorlezen in taalontwikkeling en de liefde voor het lezen doorgeven. Op zaterdagmorgen en re-

gelmatig ook op woensdagnamiddag zijn er voorlezers in de bib. Er wordt ook voorgelezen aan anderstaligen en tijdens de picknick van ‘Samen inburgeren’. Ook de bewoners van het WZC worden niet vergeten. Het Luciacomité van Meersel-Dreef was de zesde genomineerde. De Sint-Luciakapel is één van de oudste kapellen uit de streek en zelfs van Vlaanderen. In de jaren 1420-1421 Jan IV van Kuyck de kapel bouwen voor het groeiend aantal inwoners van Meersel. Het comité draagt met een aantal vrijwilligers zorg voor de kapel. Het doel is niet enkel te zorgen voor het interieur en onderhoud ervan, ze stellen de kapel ook ter beschikking van de gemeenschap. Uit deze reeks van zeven kandidaten koos de jury voor Gust Koyen, oprichter en sterkhouder van de dansgroep Shilshoel.

Cultuurprijs Uit de drie hoger genoemde laureaten moest de jury uiteindelijk dé winnaar van de Cultuurprijs 2019 kiezen. Dat die uiteindelijk naar de voorstelling “The Armed Man” van het Piuskoor ging, verbaasde de aanwezigen niet. Zeker niet nadat die op een groot scherm een indrukwekkende montage met klank en beeld van de voorstelling te zien kregen. Het vierstemmige koor heeft een geschiedenis van bijna 80 jaar en een stevige reputatie opgebouwd. Steeds weer zitten er nieuwe programma’s en concerten in de pijplijn. De ene keer in samenwerking met andere verenigingen, solisten of orkesten en de andere keer op zichzelf. En dat resulteert dus in opvoeringen om u tegen te zeggen. De publieksprijs, een wisseltrofee die de steekhoudende naam de Gouden Cactus meekreeg, ging naar het Davidsfonds voor hun vernieuwende aanpak van een stadswandeling. Beslist een mooie opsteker voor een vereniging die al decennialang actief op zoek blijft naar manieren om cultuur tot in de Hoogstraatse huiskamers te brengen. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

15


SPORT

Ben Godrie, Jef Geerts, Dames A Gelvoc en KVNA Wortel laureaat

Senna Roos en Dorien Van de Poel beste sporters HOOGSTRATEN - De individuele titels op de sportlaureatenviering gingen naar Senna Roos - goed voor een wereldrecord, Dorien Van de Poel - Belgisch kampioen op de 400 m en provinciaal ponykampioen Ben Godrie. De ploegen die het best scoorden waren de Dames van Gelvoc met hun tweede kampioenstitel op rij en KVNA Wortel dat zich tot sportvereniging van het jaar gekroond zag. Jef Geerts kreeg de trofee van sportverdienste. Sporttak in de kijker waren de handboogschutters. Op zaterdag 15 februari zagen meer dan 300 aanwezigen deze winnaars en tal van andere sporters het podium beklimmen om terechte felicitaties in ontvangst te nemen.

Sportman: Senna Roos

Sportvrouw: Dorien Van de Poel

Voor het tweede jaar op rij werd Senna Roos gekozen tot sportman van het jaar. De handboogschutter van de Noordervrienden Minderhout had opnieuw een uitzonderlijk jaar. Hij schoot met zijn handboog op 19 mei een wereldrecord op een afstand van 70 meter zowel bij de Senioren als bij de Junioren. Hij werd 2de op de European Youth Cup in Boekarest, Roemenië bij Cadet Men. Hij schoot Nationaal en Liga Records in Boekarest, in Den Bosch en in Minderhout. Hij werd 3de op de indoor World Archery Cup in het Franse Nimes, op de afstand indoor 18 meter bij Junior Men. En hij werd Belgisch kampioen lange afstand 2019 bij Junior Men (70 meter).

Dorien Van de Poel is sportvrouw van het jaar 2019. Als atlete werd ze Belgisch kampioen bij de Masters op de 400 meter W35.

Zijn concurrenten waren nochtans niet van de minste. Kruisboogschutter Igor Sevenans van de Verenigde Vrienden Meer werd Belgisch kampioen op 20m en op 30 m. Hij behaalde goud op het Belgisch kampioenschap op 6 m traditioneel, won de grote Prijs der Kempen en de Gouden Pijl. En François Janssens van De Zandfluiter werd met een grijze zebravink zelfs wereldkampioen in Zwolle, nadat hij ook Nationaal kampioen werd met het maximum van 300 punten.

16

Ze behaalde een 8ste plaats op het Wereldkampioenschap in Torun, Polen bij de Masters W35 op 400m en werd 10de op de 200m. Ze werd Provinciaal kampioen op de 200 en de 400m, zowel indoor als outdoor. Dorien verbeterde in 2019 al haar persoonlijke besttijden. Ook zij had sterke tegenstanders. Karin Donckers behaalde ondanks blessures van haar paarden en haarzelf een selectie voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020 met paard Fletcha van 't Verahof. Zij gaat in 2020 voor de 7de keer naar de Olympische Spelen. Een mooie prestatie aldaar brengt wellicht een volgende titel op, zij werd al meermaals sportvrouw van Hoogstraten. Ook Josephine Embrechts was genomineerd. Zij werd in haar categorie Belgisch kampioen met de kruisboog.

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Sporttiener: Ben Godrie

Ben Godrie werd Provinciaal kampioen springen in BL barema A met pony Carina zowel in het winterseizoen als in het zomerseizoen. Ben is een ruiter van Ponyclub De Marckeruiters uit Meerle. Bij de knock-out proef van de jumping in Mechelen op 26 december werd hij 3de. Wielrenner Lennert Meeusen, sporttiener 2018, en kruisboogschutter Zoë Geudens zullen ongetwijfeld nog kansen krijgen om deze titel binnen te halen.

Sportploeg: Dames A Gelvoc De Dames A van Gelvoc die voor het tweede jaar op rij kampioen speelden, werden verkozen tot sportploeg van het jaar. In 2017-2018 speelden ze kampioen in 1ste Gewest Turnhout en in 2018-2019 deden ze dit nog eens over in 3e Provinciale. De ploeg is een mooie mix van ervaren


SPORT jaar voor de handboogschutters. Groot Hoogstraten heeft vier verenigingen: Koninklijke Verenigde Vrienden uit Meerle, De Noordervrienden van Minderhout, Handboogmaatschappij Vrede en Eendracht van Castelré, Minderhout en Handboogmaatschappij Nieuw Vermaak uit Hoogstraten. Stuk voor stuk voeren ze sportief vermaak en een gezellig clubleven hoog in het vaandel. Karel Martens ging, net als vorige jaren bij de clubs filmen en dat resultaat was te bewonderen op de sportlaureatenviering.

Sportverdienste: Jef Geerts

en jonge speelsters allemaal gelinkt aan Hoogstraten. De gewestelijke Reserven van KVNA Wortel en De kruisboogschuttersploeg van de Verenigde Vrienden Meer waren de andere genomineerden.

Sportvereniging: KVNA Wortel KVNA Wortel kende in 2019 een ongelofelijk topjaar. Het eerste elftal promoveerde naar 3e provinciale na een spectaculaire eindronde met aanvallend voetbal en veel goals. De A-kern won het fusietornooi Arnold Van Aperen, de ploeg van de reserven speelden ongeslagen kampioen in hun reeks en ook de U17 en de U15 speelden kampioen. De sportieve successen van de verschillende ploegen zorgen ervoor dat KVNA Wortel een groeiende club is. Wortel is de kleinste fusiegemeente van Hoogstraten met een eigen voetbalclub en het aantal potentiële leden uit eigen dorp

is beperkt. Maar ondanks de kleine instroom slagen zij er bijna elk jaar in om in elke leeftijdscategorie een ploeg in te schrijven. Het nadeel van een beperkt aantal leden is tegelijkertijd ook een voordeel. Bij Wortel krijgt iedereen de kans om te spelen, te leren en zich te ontwikkelen. Het enthousiasme dat leeft binnen de club, zorgt er ook voor dat KVNA zich mee inzet voor het sociale leven in onze gemeente. De club organiseert dan ook tal van activiteiten en ondersteunt initiatieven van andere organisaties. Denk maar aan de quiz, het sportkamp in de herfstvakantie voor de jeugd, de jaarlijkse ‘mangé’, de sint op bezoek, kaartprijskampen, de kerstmarkt, enz. Deze club is een grote familie, die zowel sportief als op extra sportief vlak niet weg te denken is uit het dorpsbeeld van Wortel.

Sporttak: Handboogschutters Als sporttak in de kijker koos de sportraad dit

Op 5 september verbrak de 80-jarige Jef Geerts uit Minderhout op de wielerpiste van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent het wieleruurrecord met meer dan 2,5 km/u. Hij legde op een uur tijd 33,750 km. Goed voor 135 rondjes op de Gentse wielerpiste. Het was een gedurfde en behoorlijk ambitieuze - maar geen roekeloze - onderneming. Jef Geerts werd geboren op 17 juni 1939. Hij begon pas op 35-jarige leeftijd te fietsen als cyclo-crosser. Hij won in de categorie 45+ maar liefst 202 wedstrijden. Vanaf zijn 60ste fietste hij voornamelijk op de weg en zelden nog in competitieverband. Zijn derde plaats, na twee dertigers, in een tijdrit 60+ in Castelre, met een gemiddelde van meer dan 39 km/u., blijft hij koesteren. Toen er op de piste van het Antwerpse Sportpaleis op winterse vrijdagavonden nog kon worden gefietst, was Jef daar steevast te vinden als pistier en als begeleider van zijn zoon Jan. Hij is lid van de Hoogstraatse Wielertoeristen die hem steunden in de praktische organisatie van deze recordpoging. Voor zijn clubliefde, inzet, mentaliteit, doorzettingsvermogen en natuurlijk voor deze uitzonderlijke prestatie verdient Jef deze mooie trofee.

KVNA Wortel werd winnaar van het fusietornooi in september ‘19

Wij feliciteren alle laureaten, niet enkel de kampioenen, met hun fantastische prestaties in het voorbije jaar. Blijf Hoogstraten op de sportieve kaart zetten! (rob) DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

17


Eigen fabricage

Maatwerk VERNIEU WD WEBSIT E E

Productie en plaatsen van houten vloeren - Interieurprojecten op maat www.martensvloeren.be Groot Eyssel 39a - Meerle - T. 03 315 84 32 - GSM 0478 36 74 88

HOGA bvba Motorhomes

www.vanomobil.be - hoogstraten@vanomobil.be

verhuur en verkoop onderhoud alle merken Sint-Lenaartseweg 30

2320 Hoogstraten

Tel. 03 420 07 80

VAN HEMELEN

VAN HEMELEN

BVBA

BVBA

Deskundig Advies

Vakmanschap

Eigen Atelier

Persoonlijk

NIEUWBOUW & RENOVATIE ELEKTRICITEIT CENTRALE VERWARMING SANITAIR ALTERNATIEVE WARMTE WARMTEPOMPEN ZONNEBOILERS ZONNEPANELEN

Industrieweg 4 2330 Merksplas Tel: 03 314 37 67 Tel: 014 26 60 72

info@vanhemelenbvba.be

www.vanhemelenbvba.be 18

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

• • • • • •

Interieur- en kleuradvies. Gordijnen uit eigen atelier. Binnenzonwering en shu琀ers Vloerbekleding en PVC-vloeren. Boxsprings en matrassen. Vakkundig opmeten en plaatsen.

KAPELSTRAAT 6 - BAARLE-HERTOG - T. 014 69 90 02 WWW.VANDERSLUIS.BE


MOBILITEIT

Het oude rusthuis maakt plaats voor ‘t Gastenhuys

Twee jaar bouwen met “zo min mogelijk overlast” HOOGSTRATEN - De voorgeschiedenis kreeg al ruim aandacht: bijna negen jaar leegstand, een studie over mogelijkheden met het gebouw, een oproep aan firma’s om ontwerpen in te dienen, twee bouwaanvragen en evenveel bezwaarschriften. Midden vorig jaar kreeg het stadsbestuur groen licht voor de sloop van het oude rusthuis. Op die plaats komt een nieuwbouw met publieke diensten op het gelijkvloers en daarboven 35 assistentiewoningen. Op maandag 20 januari kregen de omwonenden en de pers uitleg over de duur van de werken en mogelijke overlast. Afbraak en bouw starten op 17 februari, nemen zo’n twee jaar in beslag met “zo min mogelijk overlast” voor omwonenden. Al zijn er wel extra verkeersmaatregelen nodig. Op maandag 17 februari start de Groep Van Roey uit Rijkevorsel met de sloop van het H-gebouw. Nadat de werfhekkens geplaatst zijn, zal het nog bijna drie maanden relatief rustig blijven, omdat men eerst 3.200 kg asbest uit het gebouw moet verwijderen. Een tijdrovend werk dat door een gespecialiseerde firma moet gebeuren.

Het verwijderen van asbest neemt maanden in beslag

Twee jaar bouwen Maar daarna gaat het vlug. Kort na de dag van de arbeid op 1 mei, gaat het historisch gebouw op één maand tijd tegen de vlakte. De beste oplossing volgens de ene, eeuwig zonde voor anderen. Hoe dan ook, de inkom van Hoogstraten zal nooit nog hetzelfde zijn.

Op het gelijkvloers komt de sociale dienst, de Opvoedingswinkel, Kind & Gezin, een peuterspeeltuin, het Centrum voor Geestelijke Gezondheid (CGG), het Jongeren Advies Centrum (JAC), een polyvalente ruimte en een nierdialysecentrum van AZ Turnhout. De eerder geplande zorg-pharmawinkel van CM komt er uiteindelijk niet. Op de bovenverdiepingen komen er in totaal 35 assistentiewoningen met één of twee slaapkamers en, om de een af andere duistere reden, een aantal met een minder en andere met een meer comfortabele afwerking. De assistentiewoningen worden verhuurd. De huurprijzen zijn gekend, maar die kon men nog niet meedelen omdat de gemeenteraad ze nog moet goedkeuren. Daar komen we in een volgende editie op terug. Bewoners van de twee reeds bestaande serviceflats krijgen voorrang om naar de nieuwbouw te

verhuizen. Daarna volgen de mensen die nu op de wachtlijst van de bestaande flats staan en pas daarna krijgen nieuwe kandidaten de kans om in ‘t Gastenhuys te gaan wonen.

Twee jaar overlast? Om de overlast voor de omwonenden, bezoekers en gebruikers van de site en de passanten zoveel mogelijk te beperken en de bouw vlot en veilig te laten verlopen, worden er een aantal verkeersmaatregelen genomen.

Het eenrichtingsverkeer op de zwembadlus wordt omgedraaid • Op de Heilig Bloedlaan, het verlengde van de Vrijheid, wijzigt de situatie voor de voetgangers. Het voetpad wordt afgesloten bij de werf.

Daarna is er een archeologisch onderzoek van de bodem dat een drietal weken zal duren. Zo’n archeologisch is door de overheid verplicht in sites waar vroeger mogelijk bewoning was. Afhankelijk van resultaten start men net voor of direct na het bouwverlof met de graafwerken en na een maand begint dan de ruwbouw, waarvoor in de planning een jaar is uitgetrokken. De afwerking en de aanleg van de technieken duren nog een half jaar zodat men het gebouw, zonder noemenswaardige tegenslagen, eind 2021 kan opleveren. De omgeving moet dan nog aangelegd worden en dat zal bijna drie maanden duren.

Het resultaat Eind 2021, na dik tien jaar leegstand van het oude gebouw, beschikt men dan over een nieuwbouw met een ondergrondse parking voor 42 wagens, een fietsenberging en een ondergrondse verbinding met het Lokaal dienstencentrum, een soort tunnel dus.

Groen licht voor de bouw van ‘t Gastenhuys na veel verloren tijd DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

19


MOBILITEIT

De gevel aan de zijde van de Heilig Bloedlaan Zij moeten aan het Klein Seminarie oversteken en via de Heilig Bloedlaan verder wandelen. Het zebrapad op de Heilig Bloedlaan schuift tijdelijk op naar het kruispunt met de Loenhoutseweg. De bushalte aan de Heilig Bloedlaan wordt, aan de zijde van Stede Akkers, tijdelijk afgeschaft. Voor de auto's en fietsers verandert er niets. •Het werfverkeer rijdt naar de werfzone via de Katelijnestraat, langs de parking van het zwembad en de Jaak Aertslaan en verlaat de werfzone via het plein naast het oude rusthuis, dat uitgeeft op de Heilig Bloedlaan. De vrachtwagens mogen niet tussen de woonblokken rijden en mogen de site dus niet langs de Loenhoutseweg verlaten. Bij het begin- en einde van de scholen is alle werfverkeer verboden. Na 15.30 uur zal er geen vrachtverkeer meer van de werf naar de Heilig Bloedlaan rijden. •Bezoekers van het woonzorgcentrum kunnen niet meer langs de hun vertrouwde weg tussen het oude rusthuis en de tuin naar het rusthuis gaan. Voor voetgangers en fietsers wordt er een nieuwe toegang bij de Loenhoutseweg gemaakt. •Wie met de wagen naar het woonzorgcentrum en het sportcomplex Sportoase Stede Akkers wil rijden moet ook via Loenhoutseweg, de Katelijnestraat en de Jaak Aertslaan rijden. Vanaf de parking van het zwembad is er voor hen eenrichtingsverkeer. Ze zijn verplicht om via de Wereldakker de site bij de Loenhoutseweg te verlaten. Het bestaande eenrichtingsverkeer op de zwembadlus wordt dus omgedraaid. Bezoekers rijden binnen via de Katelijnestraat en buiten via de Loenhoutseweg.

Het voetpad in de H. Bloedlaan wordt afgesloten bij de werf 20

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Vooral bij het afbreken en de grondwerken zal er veel vrachtverkeer zijn. Dat vereist heel wat verkeersmaatregelen.


MOBILITEIT •De Heilig Bloedstraat wordt enkelrichting voor het ingaande verkeer. Er komt daar een tonnagebeperking tot 3,5 ton en een snelheidsbeperking tot 30 km/u. •De werken zelf zouden niet voor erg veel overlast zorgen. Tijdens de afbraak- en grondwerken zal er wel veel transport zijn, het storten van de beton zorgt voor langere werkdagen, het maken van de ondergrondse verbinding tussen ’t Gastenhof en Stede Akkers zal gedurende een beperkte tijd voor hinder zorgen en de omschakeling van de hoogspanningscabine zal voor enkele stroomonderbrekingen zorgen. Tijdens de werken zal men geen gebruik meer kunnen maken van een stuk fietspad achter het Klein Seminarie.

Het blijft zonde dat de burger nooit de andere ontwerpen onder ogen kreeg

Een foto voor ons archief: de inkom van Hoogstraten zal nooit meer dezelfde zijn…

Eind goed, al goed?

ernstig overleg met erfgoed en onvoldoende open communicatie. Dat blijft een pijnpunt voor de stedelijke overheid, ongeacht alle stellige beloften die hier keer op keer over gedaan worden.

Met het slopen van het oude rusthuis en de bouw van ‘t Gastenhuys komt er een einde aan een nodeloos lange verloren periode. Terugkijkend hierop, lijkt deze veroorzaakt door gebrek aan

Ooit werden er drie voorstellen ingediend, die beoordeeld werden via een puntensysteem waardoor de goedkoopste altijd zijn slag thuis haalde.

Het wordt nu dus een PPS-systeem met de Groep Van Roey. De ontwerpen van de firma Vanhout en van de firma Willemen, die volgens bepaalde bronnen knappe ideeën zouden bevatten, werden nooit voorgesteld. Dat blijft hoe dan ook zonde. Wie en waarom was bang om opening van zaken te geven? Had de burger daar eigenlijk geen recht op? (fh)

IMMO VAN HUFFEL bvba

20 Ervaring telt! Huis verkopen? Bel ons! Vrijheid 72

2320 Hoogstraten

tel. 03 314 16 99

info@vanhuffelvastgoed.com DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

21


Kris Adams in Instanbul, Turkije

Wonen en werken in een land van contrasten Kris Adams zag het levenslicht op 29 juni 1972 als de middelste zoon van Julia en Jos Adams. Vanuit de toenmalige Wetenschappelijke B aan het Klein Seminarie behaalde hij aan UFSIA het diploma Licentiaat TEW - Financiering en daar voegde hij nog een Executive MBA van de Vlerick business school aan toe. Net als zijn twee broers Koen (Dallas, Verenigde Staten) en Tom (Parijs, Frankrijk) koos hij voor een internationale carrière. Met Kathleen Roelants en hun twee kinderen Camryn (2006) en Julian (2008) woont en werkt hij momenteel in het Turkse Istanbul.

RUSLAND

Hoogstraten

de Antwerpse haven. Na een paar jaar mocht ik voor hen projecten opvolgen, onder andere het binnenhalen van de concessies aan het Deurganckdok. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit alweer 20 jaar geleden is…

OEKRAÏNE

Kosmopolitisch Zwarte Zee

Istanbul TURKIJE GRIEKENLAND

DHM: Wat moeten we nog meer weten over jouw Hoogstraatse roots, Kris? Mijn jeugd heeft zich volledig in Hoogstraten afgespeeld, de studies op het Klein Seminarie, de jeugdreeks voetbal bij HVV, Begijntjes laat besluit en in het weekeinde misdienaar in de Hoogmis. Opgroeien op een zorgeloze manier als kempenzoon dus, stevig met de voetjes op de grond en het fietske naar de school.

DHM: Wat was de aanleiding om naar een ander land te trekken? Toen P&O Ports in 2001 het regionale hoofdkantoor in Antwerpen opstartte, werd ik aangetrokken om bijkomende activiteiten te ontwikkelen in Europa en Afrika. Opnieuw veel reizen in zowel ontwikkelde als zich ontwikkelende samenlevingen. In 2005 selecteerde het bedrijf mij om gedurende 18 maanden onze terminals in New York en Sydney bij te staan. Kathleen en ik houden ontzettend mooie herinneringen aan het wonen in het kosmopolitische New York en het groene, mooie Sydney.

DHM: Wat deed je voor je emigreerde? Na het Klein Seminarie was de keuze voor een economische opleiding voor de hand liggend, omdat het eigenlijk met de paplepel was ingegoten door mijn ouders die heel service gericht een zaak hebben uitgebaat. Mijn voorliefde voor cijfers bracht me bij een specialisering in financiering. Na Hoogstraten werd het dus het kotleven in Antwerpen - maar ook in het laatste jaar een Erasmus uitwisseling naar Uppsala in Zweden. Ik was behoorlijk onder de indruk van de manier waarop de Zweden toch iets anders bleken te leven en werd gebeten door de microbe van wonen en werken in een andere cultuur. Na mijn studies ging ik werken op de financiële afdeling van Hessenatie, een grote goederenbehandelaar (lossen en laden van zeeschepen) in

22

Het gezin Adams

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Het Britse P&O werd in 2006 overgenomen door DP World, een goederenbehandelaar uit Dubai. Kort daarna werd ik aangetrokken om onze Antwerpse activiteiten mee te leiden. Dit gaf ons de kans om onze kinderen een basis te geven in het Antwerpse. DP World kende het voorbije decennium een enorme expansie en werd een van de voornaamste containergoederenbehandelaars met operaties over de ganse wereld. Toen de vraag kwam om de gloednieuwe operaties in Turkije op te starten, hebben we als familie in de zomer van 2016 onze intrek genomen in Istanbul. DHM: Wat zijn je indrukken van Istanbul en Turkije? Turkije met zijn geografische ligging tussen Oost en West en een grote, vooral jonge bevolking van 83 miljoen inwoners heeft altijd hoog op de agenda gestaan omwille van het grote economische potentieel. Ik bezocht het land en de


SKYPE economishe hoofdstad Istanbul in het verleden dan ook al vaker. Toch bleef het een sprong in het duister om hier te komen wonen. Istanbul groeide op relatief korte tijd explosief naar 17 miljoen inwoners. De mobiliteit is een blijvend zorgpunt hier. En in 2016 had de stad ook nog behoorlijk te lijden onder een terroristische dreiging. Toen mijn vrouw en ik in de zomer van 2016 op huizenjacht gingen, kregen we er diezelfde avond een coup bovenop. Tanks, straaljagers en automatisch geweervuur in de straat was niet echt wat we voor ogen hadden als verwelkoming… We kozen onze woonst dan ook iets buiten de stad. Achteraf gezien is dat een zegen geweest omwille van de nabijheid van de Britse school voor de kinderen, terwijl er ook een grote groep expats in de buurt woont en mijn mobiliteit naar het werk met de nieuwe brug over de Bosphorus en snelwegverbindingen ook fel verbeterd is.

Snelheid DHM: Hoe is het leven en werken in Turkije? Turkije is in vele aspecten een land van contrasten. Er is een grote inkomensongelijkheid met aan de ene kant een klein percentage puissant rijke mensen en aan de andere kant een grote laag mensen die aan een minimumloon werkt of zelfs werkloos is. Tegelijkertijd groeide de middenklasse de voorbije twee decennia met meer dan 20 miljoen mensen, vooral in de steden wat dan weer positief is. Onder impuls van President Erdogan, heeft Turkije de voorbije jaren grote infrastructuurwerken uitgevoerd. De bouw van moderne snelwegen, bruggen en tunnels, nieuwe voetbalstadia, energiecentrales en luchthavens hebben de economie en tewerkstelling mee ondersteund. Dat is niet onbelangrijk in een land dat gemiddeld om de twee jaar nieuwe verkiezingen heeft. De snelheid waarmee beslissingen genomen en uitgevoerd worden, doet me denken aan sommige Aziatische landen. Een grote brug over een rivier met 60 km bijhorende snelwegen bouwen in drie jaar - dat staat in schril contrast met de Antwerpse Lange Wapper, niet?

Turkije kent een grote vorm van solidariteit DHM: En het maatschappelijke leven? De Turkse cultuur wordt gekenmerkt door een grote vorm van solidariteit. Families zorgen voor elkaar, wonen vaak bij elkaar in, of de verschillende generaties zien elkaar nog bijna wekelijks. Men zorgt ook voor de zwakkere in de samenleving. Medische zorgverlening is van een behoorlijke kwaliteit en wordt nagenoeg gratis ter beschikking gesteld. Solidariteitscampagnes

Op de containerterminal in Kocaeli worden door de hele gemeenschap ondersteund. Maatschappelijk boekte het land de voorbije decennia vooruitgang, maar er blijft nog een hele weg af te leggen. De scholingsgraad en de kwaliteit van het gemiddelde onderwijs zijn pover. In vele aspecten geldt de wet van de sterkste of wint diegene met het meeste lef het pleit. Zo is assertiviteit in het verkeer een must is en staat er een prijs op zwakheid tonen in het dagelijkse leven. Hoewel er de voorbije jaren veel verbeterd is, verbaasde het ons ook dat er nagenoeg niet gerecycleerd werd en dat de bevolking heel onzorgvuldig met vuilnis omging. Als expat is Istanbul een erg gemakkelijke stad om te wonen. De levenskwaliteit is er vergelijkbaar met het Westen, alles is beschikbaar, vaak goedkoper dan in België, en cultureel is Istanbul, maar ook Turkije ontzettend rijk en is er heel veel te ontdekken. Bovendien is Istanbul omwille van zijn centrale ligging vaak een regionale hub van multinationals waardoor er nogal wat lotgenoten in de omgeving wonen.

Forse groei DHM: Hoe zijn de vooruitzichten op de werkvloer? Onze terminal is gelegen in Kocaeli, Izmit op een uur rijden van Istanbul (Aziatische kant). Izmit wordt ook wel het industriële hart van Turkije genoemd omwille van het groot aantal bedrijven dat er gevestigd zijn (auto, staal, logistieke distributie). Turkije heeft een zesdagen-werkweek (45 uur), er wordt hard gewerkt. Sinds 2016 zijn we fors gegroeid en momenteel werken we met een 600tal medewerkers - in 2020 zouden we graag verder groeien naar meer dan 1000. De economie heeft het voorbije jaar een dipje gekend, maar de verwachting is dat er dit jaar terug met forse groei aangeknoopt wordt. Uit het

verleden weten we dat dit erg afhankelijk is van de relatie met de verschillende handelspartners, Europa, maar ook Rusland en de Verenigde Staten. De houding van Turkije inzake de burgeroorlog in Syrië, maar ook het mogelijk escalerende conflict in buurland Iran, zullen erg bepalend zijn in de volgende 12 maanden. Het contrast tussen werken in het relatief stabiel België en Turkije is vrij groot. De voorbije drie jaar is de Turkse lira meer dan gehalveerd in waarde, hebben we een poging tot coup meegemaakt, zijn de prijzen jaarlijks tussen de 10 en 25 percent gestegen, was 2018 een jaar van extreme economisch groei, maar is de import in 2019 volledig in elkaar gestuikt. Bovendien wordt wetgeving soms op erg korte termijn aangepast, vaak met belangrijke gevolgen. Het kan steeds alle richtingen uit, maar zo is men het ook gewoon in Turkije. DHM: Hoe is het contact met de Belgen en met België? Via het consulaat en een vrijwilligersorganisatie Istanbul Belgian Business Network hebben we regelmatig contacten met landgenoten, hoewel de Belgische populatie in Istanbul eigenlijk relatief beperkt is. Maar met de moderne communicatiemiddelen en Turkish Airlines die vijf vluchten per dag naar Brussel uitvoert, is onze familie eigenlijk nooit ver weg. Het is altijd fijn om gedurende vakanties terug in België te komen. De voorbije Kerstvakantie heeft nog maar eens bewezen dat er culinair niets boven ons thuisland staat… En in de zomer is er uiteraard niets beter dan de Hoogstraatse aardbeien. Onze terugkeer naar België zal een beetje afhankelijk zijn van de studies van de kinderen die nu het Britse systeem volgen. Voorlopig voorzien we nog minstens een jaar in Istanbul, daarna bekijken we wel waar de wind ons zal voeren… (jaf)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

23


Love 2 heal Paul van Huffel Helend medium Carolinestraat 11 2322 - Minderhout Tel.: 0475 66 92 77 info@love2heal.be www.love2heal.be

God gaf aan mij de legkaart van mijn leven Als stukjes speelgoed in een kinderhand. De doos met het voorbeeld heeft hij niet gegeven. Ik vind niet meer dan de hoekjes en de rand Daar binnen in zie ik alleen maar kleuren

WWW.GEUDENS.BE VERKOOP NIEUWE en 2e HANDS VOERTUIGEN VERHUUR PERSONENVERVOER EN LICHTE VRACHT TAKELDIENST 24/24u - CARROSSERIE ALLE MERKEN (Erkend door Eurogarant, Long Life Repair en de meeste verzekeringsmaatschappijen)

3 min. van op- en afrit E19 “Meer” 6 min. van centrum HOOGSTRATEN

VERZEKERINGEN KREDIETEN SPAREN EN BELEGGEN AGENTSCHAP AXA BANK VASTGOED - IMMO POINT VERHOEVEN

Meerdorp 2321 Meer T: 03 315 72 54

www.vanbavelrommens.be

24

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Member of Premier: www.premierinternational.org

Meerseweg 8 in HOOGSTRATEN Tel. 03 315 71 76 – sales@geudens.be

Ac s

AC|S ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN NV

MEER DAN

40 JAAR IN VERTROUWEN

Desmedtstraat 23 I 2322 Minderhout, België I www.acsac.eu

T +32 3 315 88 65

F +32 3 315 08 67


STRAAT IN DE MAAND

Staakheuvel

Staakheuvel, waar het leven rustig verder kabbelt

STAAKHEUVEL

Staakheuvel is een klein gehucht op de meest oostelijke kant van Hoogstraten, grenzend aan de kolonie van Wortel. Er is een Staakheuvel in Hoogstraten en aangrenzend een gelijknamige straat in Merksplas. Wie tot voor kort van Wortel naar Staakheuvel reed, kwam daar gegarandeerd goed dooreen geschud aan. Vanaf het kruispunt aan de vroegere Casino of de huidige Bayerd in de kolonie reed je over de “heirbaan” van de kolonie, vol gaten en putten die je even deed vergeten dat het nu 2020 is. Gelukkig hebben de gemeentewerkmannen de klinkers een beetje terug in het gelid gelegd en ze bereik je weer zonder vloeken of kreunen het gehucht van drie boerderijen. De klinkerweg dateert van begin jaren ‘70 en werd aangelegd door de “colones” of vagebonden die vroeger de bevolking van de huidige gevangenis van Wortel-Kolonie uitmaakten.

Zeven boerderijen en een bakhuis Momenteel staan er nog drie boerderijen op het grondgebied van Hoogstraten en twee op Merksplas. Volgens Louis Bolckmans, die hier geboren werd, zijn het er ooit meer geweest. “Mijn vader zei altijd: Staakheuvel, dat zijn 7 boerderijen en een bakhuis”. Dat bakhuis sloeg dan op het kleine huisje dat Mieke Sommen had laten aanbouwen aan haar boerderij. Mieke was een ongehuwde rentenierster die samen woonde met haar vroegere knecht, door iedereen boer Van Gin genoemd. De eigenlijke boerderij, de eerste boerderij frontaal op de weg van de kolonie, verhuurde zij aan de familie Geerts. Boer Van Gin maakte een kapelletje van een oude klokkast en hing het op aan een dikke

eik tegenover de hoeve van Suske Geerts. Later is het houten kapelletje vervangen door een mooie, bakstenen kapel, waar de bewoners van het gehucht in de meimaand de rozenkrans kwamen bidden. Intussen is deze boerderij al enkele keren in andere handen gekomen. Maar de twee andere boerderijen behoren nog aan dezelfde families als generaties geleden, nl de familie Geerts en de familie Bolckmans. De vier andere boerderijen van weleer werden in de loop der jaren afgebroken en een aantal gronden kwam via schenking naar de kerkfabriek van Wortel. Volgens Louis Bolckmans, die hier zijn jeugd doorbracht, waren de meeste boerderijen kleine pachtbedrijven. De bewoners van het gehucht hadden vooral contacten met de boeren van de Heikant, die van de Pampa, de mensen van de

Kolonie en ook met die van de Baarle Brug op de weg naar Baarle Hertog. Nederland ligt hier immers haast in de achtertuin. De eigendom van de familie Bolckmans komt oorspronkelijk voort van de familie Wouters die eerst op ‘Holland’ en later op Staakheuvel leefde van de landbouw en een kudde schapen.

Galg, tienden of versterking? Waar de naam Staakheuvel vandaan komt is niet met zekerheid geweten. Volgens Louis Bolckmans werd hen altijd voorgehouden dat dit zou komen van de plaats waar eertijds de staak, de galg stond. Maar uit later onderzoek zou blijken dat dit foutief was. Het zou eerder komen van de afbakening van de tiende van Wortel. Die tienden werden daar afgebakend door een paal op een berg, vandaar Staakheuvel. In een publicatie van de heemkundige kring Amalia van Solms, wordt een andere herkomst van dit toponiem gesuggereerd. Een “stakenheuvel” zou dan terug te voeren zijn op de verdediging van een vroeg-middeleeuwse motteburcht: op een kunstmatig opgeworpen heuvel (motte) met aan de voet een gracht werd een houten toren of opperhof gebouwd met een houten omheining errond. Op het lager gelegen neerhof, eveneens omringd was door een gracht en een palenmuur, stonden hoevegebouwen en huizen van ondergeschikten. Een stakenheuvel diende als een eerste schans tegen indringers via het water, gelegen aan de westgrens van het leen. In de regio van Zondereigen was er zo’n motte, die in 1957afgegraven werd. Hieraan verwant zijn ook namen als Vossenberg of Wijdhof (omheind hof).

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

25


STRAAT IN DE MAAND Maar zelfs hier vraagt het verkeer om aandacht. “Het is de laatste tijd wel wat drukker aan het worden, maar door het eenrichtingsverkeer is dat nu weer verminderd. Men heeft de Kolonie uitgeroepen tot stiltegebied en men wilde daarom het verkeer wat afremmen. Dit heeft wel het nadeel dat de bewoners zelf een stuk moeten omrijden, terwijl er anderzijds in de weekends feesten georganiseerd worden in de Bonte Beestenboel waardoor de muziek en het feestgeluid tot op Staakheuvel te horen is. De enkelrichting van de Molendreef is wel goed, maar er wordt niet gehandhaafd en de bocht aan de vroegere Het Meuleke blijft heel gevaarlijk omdat daar het eenrichtingsverbod nog niet telt. Maar we klagen niet, wij zijn hier heel gelukkig en hebben aardige buren, hoewel wij weinig contact met elkaar hebben.”

Jan Geerts en Linda Boermans Wilfred Schovers werkte jaren aan de restauratie van deze boerderij. Links zie je een deel van het bijgebouw waar Mieke Sommen indertijd samenwoonde met haar vroegere knecht Boer Van Gin, terwijl ze de eigenlijke boerderij verhuurde

Wilfred Schovers

“Boomklevers op mijn broekspijp” We kloppen aan bij het eerste huis en ontmoeten er Wilfred Schovers, de huidige bewoner en eigenaar sinds 2006. Wilfred en zijn vrouw kochten deze boerderij na de dood van Gerard Huet die er aanvankelijk enkele jaren samenwoonde met zijn oudste zus Marie. Marie was de enige onderwijzeres én schoolhoofd van het schooltje van Wortel-Kolonie en presteerde het om alle kinderen van de kolonie en omliggende gehuchten als Pampa en Staakheuvel samen in één klaslokaal les te geven. Van het eerste tot het zevende leerjaar. Stel je voor: Marcel Van Ammel, Suske Baeten en andere Theo Huet’s allemaal samen in één en dezelfde klas. Na haar pensioen kon zij nog enkele jaren blijven wonen in hun huis in de kolonie tot ook Gerard, die technieker was in de kolonie, op pensioen ging. Intussen werd de boerderij verhuurd aan Louis Adriaensen van de Pampa. Marie heeft slechts enkele jaren kunnen genieten van de rust van Staakheuvel, Gerard bijna 20 jaar. Intussen wonen Wilfred en zijn vrouw hier ook al 16 jaar. Wilfred :”Ik was direct verliefd op deze plek. Voor mij is dit één van de mooiste plaatsen uit de omgeving. Sommige bezoekers vinden dit afgelegen, maar voor mij is dat heel relatief. De rust die wij hier vinden, is onbetaalbaar. Je ziet hier nog volop de sterren, je leeft met de natuur mee. Wij hebben ook bijen en zorgen dan ook voor voldoende bloemen in de tuin. Bij de vogeltelling van Natuurpunt sta je te kijken hoeveel vogels er hier wel zitten. De merels zijn aan het terugkomen, de buizerds laten zich horen in de lucht. Vorige lente waren er enkele jonge boomklevers op het terras beland. Ik bleef

26

stokstijf staan en die twee kropen langs mijn broekspijpen naar boven en terug naar beneden!”

Bijzonder Voor Wilfred is dit een heel bijzondere plek. “Voor ons is het dan ook een bewuste keuze om hier te wonen. Ik ben afkomstig uit Zeist in Nederland en groeide er op in een arbeiderswoning. Ik leerde toen accordeon spelen en moest altijd goed opletten om de buren niet te verstoren. Dat is nu wel anders. Hier kan ik onbekommerd accordeon en saxofoon spelen. Als ik alleen naar mezelf zou kijken, mag het hier nog lang heel rustig blijven. Het aantal bezoekers in de kolonie is wel danig toegenomen, maar je kan nog altijd op je gemakje gaan wandelen op plaatsen waar je geen andere wandelaars tegenkomt.”

“Vroeger hier altijd bang geweest” Vlak voor het huis van Wilfred Schovers splitst de weg. Rechts rijdt men naar den Heikant in Merksplas en verder door naar de Strikkenweg. Links loopt een nieuwe weg (2012) van de ruilverkaveling naar de boerderijen van Geerts en Bolckmans en verder door naar Heikant en Baarle Brug. Voordien was dit een akelige klinkerbaan waar menige carter van auto’s op kapotgereden werd. We draaien rechts het erf op van Jan Geerts en vinden een landbouwbedrijf waar de oude boerderij werd afgebroken en plaatsgemaakt heeft voor een moderne woning. Jan (°1964) en zijn vrouw Linda Boermans (°1971) runnen er een gemengd bedrijf met 50 melkkoeien en varkens voor de fok. Vanuit de living kijken zij over de velden op de twee boerderijen van de familie Van Der Flaas op Staakheuvel in Merksplas. Jan nam in 1992 de boerderij over van vader Jos Geerts en Carla

De familie Geerts met vlnr Jan, Linda, Sanne en Kelly

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


STRAAT IN DE MAAND Jansen. De oorspronkelijk boerderij stamde van de jaren 1890 en werd gebouwd door grootvader Geerts. Jan voelt zich heel content op Staakheuvel. “Ik heb hier altijd heel graag gewoond en me nooit alleen gevoeld. Ik weet nog dat we vroeger, voordat er klinkers lagen, vanaf de kastanjedreef over de zandweg door diepe kuilen en plassen moesten rijden. Ik ben in Wortel naar de lagere school geweest en daarna in Hoogstraten naar de Tuinbouwschool tot mijn 16 jaar. Uitgaan dat deden we in Wortel bij de KLJ. Tijdens een carnaval heb ik Linda leren kennen en toen we trouwden hebben we hier de boerderij verdergezet.”

Moeilijk afspreken Linda komt uit Weelde, ze groeide op in een wijk en heeft zich erg moeten aanpassen aan de stilte van Staakheuvel. “Ik ben eigenlijk ‘s avonds en ‘s nachts altijd bang geweest hier op Staakheuvel, ik durfde ook niet alleen thuis blijven. Nu is dat wel veranderd met mijn twee kinderen Kelly (20) en Sanne (22). Maar ik rijd nog altijd niet met de fiets naar het dorp.” Sanne vindt de rust hier helemaal niet erg. Kelly heeft het moeilijker met de slechte gsm-verbinding. “Het is hier dikwijls moeilijk om af te spreken met de vriendinnen”, vertelt ze. Toch is er volgens Jan meer verkeer gekomen. Het is immers de kortste weg tussen Hoogstraten en Zondereigen. In die zin begrijpt hij ook niet de plannen die er enkele jaren geleden circuleerden om de weg aan Staakheuvel af te sluiten met een tractorsluis. Hierdoor zou je gans de buurt isoleren en zou men via Merksplas naar Wortel of Hoogstraten moeten rijden. Waar Jan het ook erg moeilijk mee gehad heeft, was de ingreep van de ruilverkaveling in de streek. Net zoals zijn buurman Marc Bolckmans heeft hij meer grond aan huis moeten afgeven ten voordele van de boeren van de Heikant. Daardoor kreeg hij andere grond op Poeleinde, wat een heel stuk daarvandaan ligt. Voor we afscheid namen, vertelde Jan ons nog het verhaal van een aantal jaren geleden toen inbrekers bij de winkel van Van Opstal in Wortel zich vastreden op het erf van de boerderij. “Met een lading drank in de auto en een goei stuk in hun voeten werden zij daarna door wijkagent Gie Aerts netjes ingerekend!”

Marc Bolckmans

“De boerderij, dat is mijn leven” Even later stoppen we aan de boerderij van Bolckmans. We roepen eens luid, Marc steekt zijn hoofd door de staldeur naar buiten en komt ons lachend tegemoet. Marc (50) nam de boerderij van vader Frans over in 1992 en woont hier sinds diens dood al 20 jaren alleen samen met moeder Maria Mattheussen (82). Moeder is de

Marc Bolckmans geniet nog alle dagen van de natuur en het landschap tussen Kolonie en Baarle Brug. laatste jaren echter ernstig ziek en dus komen broer en zussen regelmatig op bezoek. De boerderij stamt uit 1928 en kwam op de plaats van een klein boerderijtje. “Eigenlijk hadden ze de boerderij veel beter op het hoogste stuk gezet, maar die grond hield men toen liever om graan op te telen. Dat maakt dat de koeien nu vooral op de lagere weiden moeten lopen. Een drogere uitloop zou veel beter geweest zijn. In een natte zomer is slibt de grond hier rap dicht. Ik heb 30 melkkoeien en een 14 stuks vleesvee, maar echt afmesten doe ik niet meer. Het meel kost veel te veel voor wat het opbrengt.” “Ik heb eigenlijk van kleins af aan gedroomd om boer te worden. Na de lagere school in Wortel volgde ik de houtafdeling in de Vito. Ik moest van vader eerst een stiel leren. Later kon ik nog altijd gaan boeren, zei hij. Toen ik afgestudeerd was, was die goesting er nog altijd, maar ik moest gaan werken van ons vader. Laat eerst maar eens zien dat ge uwe kost kunt verdienen, klonk het. Ik heb dan 7 jaar gewerkt, maar ik wou al vanaf de eerste dag stoppen!” De boerenstiel bleef immers trekken. “De boerderij, dat was mijn leven, en dat is het nog altijd. Als klein manneke van 8 jaar ging ik al mee de koe melken. En als jonge gast zaten wij altijd buiten. Wij hebben hier nogal geravot in de natuur, eenden gaan pakken op de Mark hier achter, tot er eens een van mijn vrienden bijna verdronk in zo’n wiel. En ben ook altijd met mijn vader mee gaan jagen op Staakheuvel, heb veel opgetrokken met Henk Simons van de Baarle brug. Ik ging zelfs mee tot ver in Holland om ratten te vangen. En zo ben ik nog altijd. Ik moet de buitenlucht en de natuur hebben.” “Zet me niet tussen vier muren, want dan word ik zot. Daarom zou ik ook nooit varkens kunnen kweken. Dat is voor mij hetzelfde als in een fabriek werken. Ik ben echt een natuurliefhebber,

maar gene groene ! Als ik ga maaien of ploegen, kijk ik altijd vooruit of er geen jonge hazen in het gras liggen of er ergens een nest van kieviten of scholeksters ligt. Dan verleg ik de nest of rijd er rond. Die vogels broeden dan wel voort. Ik zal ze zeker niet kapot maaien of omploegen.”

Ruilverkaveling Marc was altijd heel content hier op Staakheuvel. “Ik zou nergens anders hebben willen wonen. Ik zou zot worden in een dorp. Ik heb eigenlijk maar één keer echt heel veel verdriet gehad, en dat was toen mijn vader stierf. Hij was maar 67 jaar. Mijn vader is gestopt met de boerderij in 1993 en toen heb ik ze overgenomen. Het jaar voordien hadden we samen nog een nieuwe stal gebouwd. Ik ben op de boerderij blijven wonen met vader en moeder, want zelf ben ik alleen gebleven. Mijn broer en mijn twee zussen zijn wel getrouwd. Maar ik ben ooit wel heel kwaad geweest, en nog altijd. Kwaad op de ruilverkaveling en wat ze mij geflikt hebben. Zij hebben stukken van mijn beste grond afgepakt en aan andere boeren gegeven. Ik kreeg wel iets meer grond terug in de plaats, maar die is van veel mindere kwaliteit. En dat kan ik niet hebben! Gelukkig heb ik grond genoeg. Ik krijg al mijn mest wel kwijt op die gronden.” Even later praten we verder met zijn zus May, die op bezoek was bij haar moeder. “Elke dag komt er thuisverpleging en we helpen Marc nu met het huishouden en we gaan winkelen of brengen eten. Marc heeft nooit een auto gehad en ging altijd winkelen of naar het dorp met de fiets of de tractor. “Onze vader was vroeger eigenlijk ook wat zo”, vertelt ze. “Hij ploegde nog met het paard toen alle andere boeren al lang een tractor hadden.” Misschien kan het leven alleen op een plek als Staakheuvel zo nog elke dag rustig verder kabbelen... (jh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

27


Mac Ryan

Borduuratelier

Borduurwerk voor bedrijven en particulieren

BEZOEK ONZE TOONZAAL JE VIND T E R OO K EEN IDE AA GESCHE L NK

Minderhoutdorp 66 2322 Minderhout Tel 03 314 40 46 info@macryan.be OPENINGSTIJDEN ma10.00 – 18.00 u di10.00 – 17.00 u wo10.00 – 18.00 u do10.00 – 18.00 u vr10.00 – 18.00 u za10.00 – 12.00 u zo - gesloten

www.macryan.be

Pauwels Gunther bvba •Centrale verwarming •Sanitair •Zinkwerken •Zonneboilers •Warmtepompen •Onderhoud met attest - (enkel Vaillant)

deejays www.pauwelsgunther.be tel. 0473 60 62 83 28

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

& discobars

www.music-services.be


GESCHIEDENIS

Als meten weten is, weet u dan ook wat ze meten?

Wat wordt er in Hoogstraten zoal gemeten? HOOGSTRATEN - We worden er haast elke dag mee om de oren geslagen. Niet onterecht, want ons doen en laten wordt 24/24, 7/7 in de gaten gehouden. Big Brother, weet je wel, Chinese toestanden met gezichtsherkenning, of loopt het bij ons zo’n vaart niet? Het bracht ons op het idee om eens na te gaan in hoeverre wij in Hoogstraten beloerd (?) worden. Onder het motto ‘meten is weten’ willen we dat nagaan wat wordt er nu zoal gemeten? En wat en hoe werd er vroeger al gemeten? Vinden we daar op het Hoogstraatse grondgebied nog historische sporen van? Toch wel, en het blijkt dat ze nodig waren om Hoogstraten en de regio in kaart te brengen. In het hiernavolgende DHM-nummer komen we dichter bij huis en zullen we nagaan hoe de metingen werden uitgebreid. Dan belanden we ook bij wat er van ons persoontje op dit ogenblik zoal in kaart wordt gebracht. Nu trekken we het veld in op zoek naar de ‘geodetische’ meetpunten van weleer.

Geowat? Geodetisch dus. Geodesie is de wetenschap die zich bezighoudt met de vorm- en oppervlaktemeting van de aarde. Betwistingen over landsen perceelsgrenzen zijn van alle tijden. Ze liggen aan de basis van niet te tellen oorlogen, burenruzies en ander onheil. Vandaar dat o.a. geodesie, en haar onderdeel de landmeetkunde, al eeuwenlang als metingspraktijk beoefend werden. Dat gebeurde voor militaire doeleinden, en/of voor de goede maatschappelijke ordening. Uiteraard ook in Hoogstraten, waar we op zoek gingen naar sporen. Dat voert ons naar wat genoemd wordt ‘planimetrische’ en ‘altimetrische’ meetpunten die in België beheerd worden door

het NGI, het Nationaal Geografisch Instituut.

Planimetrie Planimetrie is het onderdeel van de geometrie (meten van de aarde) dat zich specifiek bezighoudt met het meten van oppervlakken in de ‘platte’ ofwel tweedimensionale ruimte. Zo treffen we op het grondgebied van Hoogstraten een 20-tal planimetrische of grondmeetpunten aan. Een betonnen paal die in de grond zit en waarvan enkel de kraag zichtbaar is, of zou moeten zijn.

De Hoogstraatse toren gold als hoogste gebouw in het zuiden van Nederland Hoewel er volgens de NGI-gegevens in de Katelijnestraat eentje zou moeten zitten, vonden we hem niet terug. Allicht begraven in de berm. Vlakbij op de HVV-sportterreinen was het NGI-

Het planimetrisch ‘Messpunkt’ op de sportterreinen van HVV te Hoogstraten meetpunt wel dadelijk op te sporen, gekenmerkt met de letters ‘NGI’ en de wat vreemde aanduiding ‘Messpunkt’. Andere grondpunten zijn o.a. te vinden in Wortel (schroefkop van een bevestigingsbout van de leuning van de Klinketbrug), in Minderhout (zijweg van Engelenven), in Meer (Elsterdijk), in Meerle (Langstraat) en Meersel-Dreef (Scheurderkousweg). De plaatsbepaling van die grondmeetpunten is geen simpel verhaal. Moeilijk te vatten zonder een gedegen kennis van de hogere wiskunde. Aan ons de opdracht om het begrijpelijk te houden. We doen een poging.

Driehoeken

Altimetrisch meetpunt op de voormalige rijkswachtkazerne

Van oudsher kon op basis van de Noorderbreedte en Oosterlengte elk punt op de bolvormige aarde (dus driedimensionaal of ruimtelijk) bepaald worden. Weinig bruikbaar echter, niet iedereen heeft een aardbol. Daarom waren er genieën zoals o.a. Mercator en Lambert die door een kegel over de aardbol te schuiven de aardpunten konden projecteren op de kegelmantel, een tweedimensionaal vlak. DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

29


GESCHIEDENIS Landkaarten konden getekend worden voor zover men de projectiepunten kon plaatsen als nulpunten op een kruising van een assenkruis met een horizontale x-as en een verticale y-as. Door driehoeken aan het nulpunt en er verder meerdere aan elkaar te koppelen kan men alle hoekpunten een plaats geven.

van de waarde van bepaalde hoeken en zijden, de andere hoeken en zijden kunnen berekend worden (zie ook het kaderstuk). Door de driehoekenstelsels systematisch te verkleinen kan men de afstand tussen de meetpunten kleiner maken zodat ze bruikbaar worden voor de landmeter als referentiepunt voor zijn terreinmeting.

Klinkt ingewikkeld? Diegenen onder ons die in een vorig leven met de studie van de driehoeksmeting geteisterd werden, weten het. Een driehoek heeft namelijk de eigenschap dat bij kennis

Aan de heer Lambert een pluim voor zijn verdienste om de hogervermelde planimetrische meetpunten een naam (cöordinaat - 2 cijfers in meters uitgedrukt) toe te kennen in functie van

hun plaats in een assenstelsel. Zo geldt bijvoorbeeld voor de St.-Katharinatoren (de as voet van het torenkruis/middelpunt inkom) de x-waarde 677321,84 meter en de y-waarde 732426,98 meter in het ‘Lambertcoördinatenstelsel’, niet zolang geleden in 2008 nog verfijnd.

Altimetrie Of hoogtemeting door waterpassing. De hierboven genoemde altimetrische meetpunten zijn vooral bekend van de in trapeziumvorm gegoten

Een bout in de toren… De St.-Katharinatoren heeft een niet onaanzienlijke rol gespeeld in de vroegere landmeting. Bij onze zoektocht naar sporen vonden we rechts onderaan de toren een bout in het metselwerk. Onderzoek leidde ons naar de Nederlandse ‘Bijhoudingsdienst der Rijksdriehoeksmeting’, vandaag ressorterend onder het Nederlandse Kadaster. Deze dienst heeft in 1894 een aantal hoogtepunten (‘vastleggingen’bouten - zie foto) op de St.-Katharinatoren gemarkeerd en de hoogte ervan zorgvuldig genoteerd. Respectievelijk 2,080 - 55,406 - 55,773 - 81,928 (heliotroop) en 96,486 m (bol onder het torenkruis) boven de begane grond. De Hoogstraatse toren was door hen geselecteerd als hoogste gebouw in het zuiden van Nederland. In zoverre de Nederlanders gemakshalve even de grens overstaken om, zij het met eerlijke bedoelingen, Hoogstraten landmeetkundig te annexeren.

In kaart We hebben de vrijheid genomen het document van 1894 van voornoemde Bijhoudingsdienst te gebruiken om met een wat eenvoudige tekening te ondervinden hoe men via driehoeksmeting te werk ging om afstanden te meten. Indien men meetpunt A zodanig situeerde dat van daaruit zowel de torenspits van bijvoorbeeld Hoogstraten als Meer zichtbaar waren, kon men mits het meten van verschillende hoeken en het tekenen van verschillende driehoeken de afstanden naar bijvoorbeeld de toren van Ulicoten berekenen. Door genoeg driehoeken aan elkaar te koppelen en hoeken te meten, kon men op die manier gebieden in kaart brengen. (nad) Een brokje driehoeksmeting Indien in een driehoek 1 zijde en 2 aanliggende hoeken bekend is dan kunnen de andere zijden berekend worden.

BOL ONDER TORENKRUIS

Altimetrisch meetpunt op de Katharinatoren. Dit meetpunt is het laatste restant van de ‘vastleggingspunten’(1894) van de Nederlandse Bijhoudingsdienst der Rijksdriehoeksmeting

Wat als… Wat als de toren weg was? Na de vernieling ervan door de Duitsers op 23 oktober 1944 waren deze Nederlandse altimetrische punten uiteraard verdwenen. Maar bij de heropbouw in 1950 had architect Stynen bij ontstentenis van de oorspronkelijke plannen enkel vooroorlogse foto’s en de puinstukken ter beschikking voor de reconstructie van de bouwplannen. En dus ook de ‘vastleggingen’ van vermelde Bijhoudingsdienst. In 1962 heeft het NGI nieuwe altimetrische punten geïnstalleerd in de ruimte boven de klokkenkamer en de bol onder het torenkruis als meetpunt geregistreerd. Deze meetpunten zijn evenwel niet meer in gebruik sinds de invoering van de GPS-technieken.

30

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

GEKENDE HOOGTE

Hoek B = 90° (rechthoekige driehoek). Zijde (hoogte) BC is bekend. Hoek A kan gemeten worden. De heliotroop is een verzilverde glazen bol die het zonlicht weerkaatst zodat het meetpunt van de toren bij lange afstandsmetingen helder zichtbaar was. Later richtte men met de meer moderne theodoliet op de bol onderaan het torenkruis.

TE METEN HOEKEN

A

TE METEN AFSTAND

PLANIMETRISCH MEETPUNT POSITIE TE BEPALEN EN TE BENOEMEN

B LAMBERCOÖRDINATEN x = 677321,84 meter y = 732426,98 meter


GESCHIEDENIS Meersel-Dreef Watermolen: 9,291 m

Meerle Kerk: 16,649 m

van plaats naar plaats) nauwkeurigheidswaterpassing opgemeten in de zogenaamde Tweede Algemene Waterpassing (TAW - periode 1947/1968, herzien 1981/2000). Voor deze altimetrische punten is het verschil in hoogte gemeten ten opzichte van het gemiddelde laagwaterpeil in Oostende.

E19

1

Meer Kerk: 15,625 m

Minderhout Kerk: 18,796 m Begijnhofkerk: 20,578 m

Hoogstraten

2

Rijkswachtkazerne: 23,556 m

Wortel Kerk: 24,232 m

Altimetrische gietijzeren meetpunten vinden we o.a. terug op het voormalige Hoogstraatse rijkswachtgebouw, op de gevel van café De Nieuwe Buiten in Wortel, aan de brug over de Mark in Minderhout, aan café ’t Hoekske in Meer, aan de brug over de Heerlese loop in Meerle. Ook de bollen onder de torenkruisen van onze kerken zijn in de NGI-inventaris als altimetrisch meetpunt opgenomen.

Moderniteit Als de zeespiegel dan toch gaat stijgen dan gaat de Hoogstraatse jachthaven zich situeren in de buurt van de Meersel-Dreefse watermolen (9 meter boven de zeespiegel). De grond bij Wortel-kerk ligt op ca. 24 meter boven zee. Kerkgangers houden dus langer de voetjes op het droge. gietijzeren uitsteeksels die men aantreft in muren of gevels op een bepaalde hoogte boven de grond. Ze werden zowel in privaathuizen aangebracht als op bruggenhoofden en openbare gebouwen. Al deze punten werden via een (doorgezette -

Jan Koyen, landmeter in Hoogstraten legt uit dat deze historische meetpunten in onbruik zijn geraakt. Vandaag wordt er immers vooral gemeten via GPS met digitale meetinstrumenten. Maar toch. Met de oude theodoliet (hoek- en hoogtemeetinstrument) en het altimetrisch meetpunt op de voormalige Hoogstraatse rijkswachtkazerne werd onlangs nog de vloerpas van de ondergrondse parkeergarage van een nieuwbouw bepaald. De ‘meetbaak’ (een lat met maatverdeling) werd ‘op’ het meetpunt geplaatst, vanuit een bepaald standpunt werd vervolgens

met de theodoliet de hoogte ingelezen en overgebracht naar de bouwput. Deze zogenaamde waterpasmeting blijkt voor dergelijke toepassing nauwkeuriger dan een GPS-meting.

Kerkgangers houden langer de voetjes op het droge Bij elke opmeting van een perceel zet de landmeter op de hoeken van de perceelsgrenzen de x-, y-coördinaten uit. Hiertoe wordt de dag van vandaag ingebeld op de mobiele toepassing Flepos van de dienst Informatie Vlaanderen (het vroegere Agiv) dat vaste referentiepunten heeft die door de satelliet gecorrigeerd worden en doorgestuurd naar de GPS. Op oude meetplannen (van o. a. landmeter Vital Raes) vind je wel eens een ‘lokaal stelsel’ met eerder ingemeten referentiepunten, zoals bijvoorbeeld de dorpel van de buurman. Alles heeft zijn tijd. Tot zover de eerste aflevering van Meten is Weten. Waarbij veel dank aan landmeter Jan Koyen, Kees Hoentjes (adviseur GRS/Rijksdriehoeksmeting Nederland) en Pierre Voet (Directeur Grondslag & Kwaliteitscontrole NGI). (ep/nad)

Doe d eg chec ratis k-u onlin p e

Uw adviseur voor kredieten & verzekeringen zowel voor particulieren als KMO’s bevoorrechte partner van

Van Huffel Verzekeringen Vrijheid 74 2320 Hoogstraten 03/314.46.10 vanhuffel@dvv.be www.van-huffel.be

FSMA:14593 A

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

31


SPORT

Na de veldtochten van Napoleon…

De vier veldtoertochten van Hoogstraten HOOGSTRATEN - Op 2 februari organiseerden De Hoogstraatse Wielertoeristen hun veldtoertocht. Meteen de afsluiter van een winterseizoen waarin vier Hoogstraatse verenigingen een tocht voor mountainbikers organiseren. Alle vier hebben ze een eigen karakter en trekken ze een massa sportievelingen. De Pieretrappers organiseren in oktober in Meerle, in november is het WTC Papillon die de organisatie doet in Minderhout. Begin januari is het de beurt aan Wortel met WTC De Zwaantjes. Met de organisatoren kijken we terug op hun geesteskind… HWT (2 februari 2020)

“De clubkas vaart er wel bij” Jef Vandenbergh kijkt terug op een geslaagde editie. “Ondanks het gure weer - zwaar bewolkt, regen en een stevige wind - kwamen er 1.279 ‘die hard’ mountainbikers opdagen. Dat was zeker een succes… Het aantal deelnemers wordt immers sterk beïnvloed door het weer. Vorig jaar hadden we 1.476 deelnemers, in 2018 waren er dat 1.188 en in 2017 was het weer schitterend en werd het een absoluut recordjaar met 1.723 deelnemers.”

Parcours Zo’n deelnemersaantallen komen niet uit de lucht gevallen. “Het constant groot aantal deelnemers komt wellicht doordat we in de loop der jaren op gebied van parcours, accommodatie en organisatie een ijzersterke reputatie opgebouwd hebben. Op basis van de evaluaties van de vorige edities proberen we toch elk jaar nog wel enkele dingen aan te passen. De meeste stroken zijn wel vaste stek.” DHM: Waar loopt het parcours? “We gebruiken de bosrijke natuurgebieden ten noorden van Hoogstraten. We doen onder andere

het Groeske en de Duitse Nonnen aan en rijden daarna door het prachtige kasteeldomein 'Heerles Hof' en dan door de Smisselbergen. Ter hoogte van de Blauwbossen lassen we enkele klimmetjes in over de zandduinen aan de Desta. Daarna komen de ondertussen bekende slingers door de privé beukenbossen en zo rijden we dan via de Gouverneursbossen naar de sinds vorig jaar volledig vernieuwde bevoorrading aan de serres van bloemisterij Mertens aan de Blauwbossen. Na de bevoorrading komt het technische parkoers aan de Castelreesche heide om zo Wortel Kolonie te bereiken. Hier gebruiken we onder andere een privé domein maar ook de mooiste technische stukken van het Bloso MTB parkoers ter hoogte van Staakheuvel. Grote stukken van de omloop gaan over privé domeinen die eenmalig voor ons opengesteld worden. We vragen dan ook met aandrang aan alle MTB-ers in de streek om die domeinen niet te rijden buiten de dag van de organisatie.”

Teamwerk DHM: Het uitzetten van de omlopen en het opruimen achteraf vergt een flink team, niet? “Dat klopt. Jef Geerts en Leo Van Steen tekenen het parcours uit en zijn daar behoorlijk lange tijd

Zodra de eerste mountainbikers terugkeren begint het werk aan de afspuitstand. mee bezig. De verschillende privé eigenaars worden gecontacteerd om toelating te bekomen. De weken voor de veldtoertocht dienen hier en daar nog obstakels zoals omgewaaide bomen verwijderd te worden. De week voor de veldtoertocht rijden we een verkenningsrit met clubleden die helpen met de afpijling zodat ze het parcours kennen. Het uitpijlen van het parcours start op vrijdag. Dan bewegwijzeren we de route van de invalswegen naar het Seminarie en plaatsen we de splitsingsborden op het parcours. Op zaterdagochtend trekt een groep van een 15-tal leden de omloop op om af te pijlen. Zondagochtend in alle vroegte wordt de omloop nog een laatste keer gereden en geïnspecteerd door enkele leden. Zondagmiddag en maandag wordt alles weer weggehaald.

Het HWT Bestuur met v.l.n.r. Leo Van Steen, Jef Vandenbergh, May Leuris, Jan Adams, Jef De Bie, René Vermeiren en Marian Sprangers.

32

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Verder zijn de coördinerende taken verdeeld over de bestuursleden. We hebben dan ook een uitgebreide takenlijst - toelatingen om privé- en natuurdomeinen te kruisen, contacten met de stad, het Seminarie, de wielerbond, het opmaken van de bestellingen, de organisatie van de bevoorrading, communicatie en reclame, organisatie van de catering in het Seminarie, enzovoort…”


SPORT

Gesleur DHM: Wat komt er allemaal bij kijken op de dag zelf? “Tijdens het weekend van de veldtoertocht werken zo goed als alle 100 leden mee aan de organisatie. Het begint al op zaterdagmorgen. Het parkoers wordt afgepijld, de bewaakte fietsenstalling geïnstalleerd. De parking, de grote zaal en de refter van het Seminarie moeten worden ingericht. Er wordt gesleurd met nadarafsluitingen, tafels, stoelen, drank, gasbranders,… We maken zelfs verse soep, dit jaar werden er 75 kg groenten gekuist en gesneden. Ook de bevoorrading op de Blauwbossen wordt klaargemaakt.

Dit jaar werden er 75 kg groenten gekuist en gesneden Op zondagochtend beginnen we er om 7 uur aan en alhoewel de inschrijvingen pas om 8 uur starten, zijn er vaak dan al deelnemers die toekomen. Heel snel loopt de parking van het Seminarie en Hoogstraten VV vol. En dan barst het feest helemaal los. We organiseren ons zo dat de circulatie op het Seminarie zo vlot mogelijk verloopt en we ongeveer 500 mensen tegelijk kunnen voorzien van drank en hamburgers.

Zodra de eerste mountainbikers terugkeren begint het werk aan de afspuitstand en in de douches die we zo netjes mogelijk proberen te houden. Heel de tijd is er iemand stand-by om technische of medische bijstand te verlenen. Vanaf 13 uur beginnen er enkele ploegen aan het ophalen van de bewegwijzering. Tegen 15 uur zijn de meeste deelnemers naar huis en begint voor ons het gesleur opnieuw. Alles moet netjes achtergelaten worden want maandagmorgen herneemt het gewone leven in het Seminarie. Ook maandag zijn nog enkele mensen bezig om bewegwijzering weg te nemen, nadarafsluitingen terug naar het stadsmagazijn te brengen, niet gebruikte voorraden terug te brengen, alle materiaal te poetsen en op te bergen.” DHM: Dat is een hele boterham, loont het alles bij mekaar de moeite voor de ploeg? “Al dat werk loont zeker de moeite. Het samenwerken voor, tijdens en na de organisatie is hartverwarmend en geeft het clubgevoel telkens weer een boost. We merken ook aan de samenwerking met het Seminarie, de Stad, Natuurpunt, de verschillende privé eigenaars, bloemisterij Mertens en de leveranciers dat de Hoogstraatse gemeenschap onze inspanningen apprecieert. Elk jaar ook krijgen we heel positieve respons van de deelnemers, onnodig te zeggen dat ook dat veel deugd doet. En - laten we daar duidelijk

over zijn - de clubkas vaart er wel bij. De veldtoertocht is jaarlijks onze grootste organisatie en onze belangrijkste bron van inkomsten!”

Meerle: De Pieretrappers (20 oktober 2019)

“Perfect weer, droog met zon” “Onze twintigste editie kreeg 840 deelnemers, en daar waren we best tevreden mee,” zegt Rob Josten van VZW De Pieretrappers. “Eigenlijk zitten altijd rond de 900 deelnemers en één keer een uitschieter met 1200 man. Het weer was op de dag van de tocht perfect, droog met zon.” “De omloop van onze toertocht bleef de laatste drie jaar ongewijzigd. Voordien hadden we die dus wel wat aangepast. De organisatie is een flinke klus waar heel de fietsclub aan meehelpt, dat is dus tussen 25 en 40 man. Ook veel partners en kinderen doen mee. Er zijn dan ook vele taken: parkeerplaatsen begeleiden, oversteken begeleiden, tocht controleren, tappen in de zaal, eten klaarmaken, begeleiden van de fietsparking, verzorgen van de tussenstop, enzovoort. Maar het blijft zeker de moeite en het brengt ook nog eens wat op zodat we fietskleding kunnen geven aan de clubleden.”

De Pieretrappers DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

33


SPORT Minderhout WTC Papillon (30 november 2019)

“Mountainbiken zit echt in de lift” Ook Gert Hillen van WTC Papillon is een tevreden organistor. Hun veldtoertocht kreeg 675 deelnemers, “en dat is meer dan vorig jaar. Onze veldtoertocht viel nu later in het jaar, op de laatste zaterdag van november. Het was de week voordien goed nat, maar op de dag zelf was het mooi en droog weer, en dat hebben we gemerkt aan het aantal inschrijvingen…” De club draait overigens prima, zo blijkt. “Onze club telt vandaag 37 clubleden. We hebben er ook een paar vrouwen bij, steeds meer vrouwen stappen immers op de koersfiets of de mountainbike.”

Zaterdag DHM: Trek je andere liefhebbers met een zaterdagrit? “Wij zijn in de streek de enige toertocht die op zaterdag plaatsvindt. Dat heeft eigenlijk te maken met de kalender van de Vlaamse Wielrijdersbond (VWB). We merken inderdaad dat zo’n zaterdagrit niet alleen volk uit onze eigen streek lokt. We hadden dit jaar ook deelnemers uit Vlaams-Brabant en Oost- en West-Vlaanderen. We gingen zelfs internationaal: een koppel uit Engeland had de dag voordien de masters in Mol gereden en was op zaterdag naar Minderhout gekomen om onze streek te leren kennen. We merken dat mountainbiken echt in de lift zit. In het bos kan je tot rust komen en genieten van de prachtige natuur, en op de toertocht hebt je geen last van het steeds drukker wordende verkeer.” DHM: Wat is er speciaal aan jullie omloop?

“De omloop is telkens grotendeels dezelfde. We doen af en toe wel kleinere aanpassingen als dat nodig is. We overleggen altijd met de grondeigenaars. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld extra linten gehangen voor een strook in het Nonnenbos waar alle fietsers konden passeren, omdat we wisten dat er die dag ook een activiteit van de KSA van Minderhout gepland was. Op die manier konden de fietsers zonder problemen door het bos rijden en konden de kinderen veilig in datzelfde bos spelen. Het is voor ons heel belangrijk dat iedereen zich kan amuseren op een veilige manier.”

Iedereen moet zich kunnen amuseren op een veilige manier

Spek en eieren DHM: Is dit een echte cluborganisatie of draait het eerder op een kleine groep? “De jaarlijkse mountainbiketocht is altijd een gezamenlijke inspanning van de hele club. Iedereen heeft zijn eigen taak, maar we doen ook veel samen. Bijvoorbeeld het uitzetten van de omloop doen we altijd de dag voordien, op vrijdag. Wie tijd heeft, komt mee helpen. De meeste clubleden doen dat met de fiets. We verdelen ons in drie groepen en doen elk een deel van het parcours. Op die manier krijg je het werk in een halve dag gedaan. Door de jaren van ervaring weet iedereen wat hij of zij moet doen. Er volgen ook altijd mannen in een auto en een camionette die met bosblazers over de single tracks gaan om het parcours proper te blazen en met een kettingzaag om omgewaaide takken op te ruimen. Het is een groepsgebeuren: samen

Ook voor de bevoorrading onderweg wordt gezorgd. gaat dat goed en snel vooruit. Na afloop maken we het gezellig. We sluiten af met spek en eieren bij Snoeys.

We willen geen afval of andere spullen achterlaten in de natuur Het opruimen van het parcours is eigenlijk hetzelfde verhaal. Dat gebeurt zaterdagnamiddag: we starten met opruimen zodra de laatste fietsers gepasseerd zijn. Op die manier is alles snel en netjes opgeruimd. We willen geen afval of andere spullen achterlaten in de natuur, daar letten we echt wel op.”

Vliegende mekanieker DHM: Hoe organiseer je het werk? “We runnen alles met onze eigen mensen. We zijn met 37 clubleden die komen op de dag van de toertocht allemaal helpen. We hebben voor die dag zelf een nauwgezet scenario, iedereen weet de hele dag door wat hij of zij moet doen. Er komt immers veel bij kijken: er moeten mensen aan de inschrijving zitten, bij de bewaakte fietsenstalling, bevoorrading onderweg, afspuiten van de fietsen, klaar-overs zodat de deelnemers veilig de grote baan kunnen oversteken, bediening in de kantine voor en na het fietsen, enz.

De vliegende mekanieker Paul Adams aan het werk.

34

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

We hebben ook een vliegende mekanieker. Paul Adams, garagist in Minderhout en lid van onze club, rijdt de hele dag rond met materiaal om mensen te helpen die in panne zijn gevallen. Het is voor ons allemaal weliswaar een heel lange


SPORT Wortel WTC De Zwaantjes (12 januari 2020)

“De grote TV op en de tapkraan open…”

dag, maar het geeft enorm veel voldoening. We doen het allemaal samen voor onze club. De mountainbiketocht brengt dan ook een paar duizend euro op. We gebruiken dat geld om nieuwe kleding voor onze leden te bestellen en we betalen er een stuk van ons jaarlijks teerfeest mee. We weten waarom we het doen, dus…”

We doen het allemaal samen voor onze club DHM: Hoe zou je de doelstelling van jullie club omschrijven? “Wij proberen een groep voor iedereen te zijn, voor jong en minder jong, voor sterk en minder sterk. Ons motto is: samen uit, samen thuis. Niet wereldschokkend, maar wel heel belangrijk. Natuurlijk wordt er wel eens gemeten bij elkaar wie het snelste kan rijden, zoals dat in elke fietsgroep gebeurt, maar onze basisregel is en blijft: vriendschap staat boven prestatie. Wie trouwens eens een testritje met ons wil doen, is altijd meer dan welkom!”

Marc Kenis van WTC De Zwaantjes telde bijna 1200 deelnemers op hun evenement. “Dat was een groot succes dus, we hadden zelfs 450 deelnemers meer dan vorige jaar. Het moet een beetje meezitten, het weer is immers een zeer belangrijke factor voor het aantal deelnemers. Op die zaterdag was het mooi weer en zondagmorgen was het ook droog, waardoor er uiteindelijk een grote opkomst was.”

Natuurlijk wordt er wel eens gemeten wie het snelste kan rijden DHM: Blijft de omloop zowat elk jaar dezelfde? “In grote lijnen wel, onze omloop gaat altijd rond Wortel kolonie met zijn uitgestippelde mountainbikecircuits. We steken ook de rooie weg over richting Hal en Desta om weer terug te keren langs de kolonie. Er is ook altijd een tocht van 30 km en een van 45 km, daarnaast is er een kidstoer.”

Frikadellen DHM: Je moet toch heel wat vrijwilligers aan kant krijgen om de organisatie rond te krijgen, niet? “Bij de inrichting van een veldtoertocht komt

om te beginnen al heel wat voorbereiding kijken. We moeten vergunningen aanvragen, toestemming krijgen bij de betreffende gemeentes en privé eigenaars, contacten leggen met VWB, bos en natuur. Er moeten veel nadarhekkens geplaatst worden, spandoeken gehangen worden. De feestzaal moet in orde worden gebracht, de afspuitstand moet geïnstalleerd worden, de douchewagen plaatsen, zorgen voor sponsors en reclame, enzovoort. Dat is te veel om allemaal op te noemen. De dag zelf helpen er ongeveer 80 mensen, bijna allemaal clubleden. Sommigen beginnen er al om 6 uur ’s morgens aan. Rond 14 uur gaat de tapkraan dicht en vertrekken de laatste deelnemers naar huis. Dan is het tijd om alles op te ruimen.” DHM: En dan meteen droogweg naar huis? “Toch niet. Op dat ogenblik zet Jos Laurijssen de grote TV op en kijken we met z’n allen naar het Belgisch kampioenschap veldrijden, dat altijd samenvalt met onze veldtoertocht. Uiteraard gaat dan de tapkraan weer open. Na het Belgisch kampioenschap steken we onze benen onder tafel voor de traditionele frikadellen met fruit. Kwestie van nadien helemaal tevreden en voldaan naar huis te gaan.

Uiteraard gaat dan de tapkraan weer open Maar het evenement is helemaal geslaagd als alles prima verloopt zonder ongevallen. En natuurlijk doen we het ook voor de opbrengst. Die gaat helemaal in de clubkas en zo kunnen we de aankoop van fietskleren drukken.” (rob)

De Zwaantjes DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

35


DEZE MAAND

“Grenzeloos” kunstwerk laat lang op zich wachten HOOGSTRATEN - In 2017 schreef het stadsbestuur een wedstrijd uit voor het realiseren van een kunstwerk in de openbare ruimte. De exacte locatie zou na overleg met de kunstenaar en betrokken partners bepaald worden. Het voorziene bedrag van 45 000 euro diende alle kosten te dekken. De definitieve ontwerpen moesten op 25 maart 2017 ingediend te zijn, waarna op 10 april de gekozen laureaat zou bekend gemaakt worden. En vanaf dan bleef het stil. Maar nu lijkt er nu eindelijk schot in de zaak gekomen. Al lijkt een doodlopend rondpunt op Kruisblok niet meteen een “grenzeloze” locatie… De wedstrijd sloot aan bij het themajaar “Grenzeloos” waarmee het bestuur in 2017 uitpakte na opvolging van de viering van 800 jaar Hoogstraten in 2010 en de “Vergeten veldslag 1814” in 2014. Met de uitreiking van zogenaamde reispaspoorten met een 40-tal initiatieven van de socio-culturele verenigingen konden de burgers “op zoek naar wat ons verbindt”, om Hoogstraten grenzeloos te beleven, proeven en uit te proberen. Wie herinnert het zich nog?

Locatie gezocht Eind januari zagen we vanop de Loenhoutseweg een metaalfirma bezig met de plaatsing van een ‘gele structuur’ op de nieuwe industriezone van De Kluis. Dit bleek te maken te hebben met het betreffende kunstwerk. De keuze van een geschikte locatie bleek een martelgang voor de kunstenaar en de betrokken partners, die er zich ettelijke keren over hebben beraden. Maar zeker ook voor het vorige stadsbestuur en het huidige. Men dacht aan een plaatsing aan de Zeemansbrug, Paterswiel en aan de Meerselmolen. Maar de enige reden van uitstel die we konden vinden was

Het atelier IZR staat in voor de realisatie van de ontwerpen van Maarten Schaubroeck, die “de synergie tussen functionaliteit en creativiteit op de spits wil drijven”. dat de juiste ondergrond niet aanwezig was om de sokkel voor de sculptuur te plaatsen. Op 7 november 2019 vinden we een besluit van het college van burgemeester en schepenen inzake “goedkeuring van de realisatie van het kunstwerk Grenzeloos”. Inhoud van dit besluit krijgen we niet te pakken, maar blijkbaar is toen eindelijk beslist om een bestemming te geven voor het nieuwe kunstwerk, en nog wel op het doodlopend rondpunt op Kruisblok. Van een grens gesproken.

Vrijheid Maarten Schaubroeck uit Houthulst, afkomstig uit Roeselare, sleepte de opdracht in de wacht. Volgens hem moet de installatie “uitnodigen, verbinden en de gemeenschap die er leeft, werkt en op bezoek komt, alsook de buurt, de omwonenden, de voorbijgangers, de mensen over de grenzen heen inspireren.” “De landmark Vrijheid dient als herkenningspunt en verbindingspunt. Deze sculptuur maakt de aaneenschakeling tussen de verschillende grenzen duidelijk. Het werk bestaat uit omhoog getrokken lijnen, samengebracht in een dynamische vorm. Elke lijn staat voor een individu en zijn te ontdekken grenzen. Het samenkomen van deze denkbeeldige grenzen verwijzen naar de veelzijdigheid van de mens, verbonden in een gemeenschap.” Bij de indiening van zijn ontwerp schreef de kunstenaar: “Bij de opdrachten die we vandaag uitwerken, is de context meer en meer belangrijk, de link met de plek waar iets staat. Er wordt bij IZR (atelier van de kunstenaar, nvdr) steeds vertrokken vanuit de inhoud, de opdracht, de plek, de omgeving en vooral vanuit de mensen die er leven.” Bedenking blijft dan wel hoe het thema “Grenzeloos” oftewel Vrijheid, te rijmen is met de gekozen locatie. Die is zo ver weg van het gewone leven, dat je al grenzeloos veel fantasie moet hebben om de link te vinden... (ep)

36

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


DEZE MAAND

Zet Hoogstraten mee op Wikipedia!

Dorpsraden nieuwe stijl

HOOGSTRATEN - Wikipedia is de encyclopedie van de nieuwe tijd: vrij toegankelijk voor iedereen, met bijdragen die van iedereen kunnen komen. Het is de vervanger van prijzige boekenreeksen geschreven door academici. Duizenden vrijwilligers zorgen voor de inbreng. Een alerte leeshouding is op zijn plaats, maar de snelheid van opzoeken en het gemak er van geven vaak de doorslag. De kritische lezer wordt geacht de tekst en het bijgevoegde bronnenmateriaal op z’n waarde te beoordelen.

HOOGSTRATEN - Het college beloofde een nieuwe aanpak van de jaarlijkse algemene vergadering van de dorpsraad in elk van de kerkdorpen en heeft die belofte blijkbaar waar gemaakt. De reacties na het eerste ‘Dorpsraadcafé’ in Meerle, waarvan u verder in dit blad een verslag leest, zijn dan ook positief. Gedaan met de ellenlange woordenstroom en de goed-nieuwsshow van het college, maar nog enkel die zaken die het betrokken dorp aanbelangen. Met korte eerlijke antwoorden en niet langer het verplicht nummertje zoals dat in elk dorp werd opgevoerd. Als de dorpsraad ook in jouw dorp op die manier wordt aangepakt, heb je geen reden meer om er niet te zijn. (fh)

Tekst… V.V.V. Hoogstraten heeft nagegaan hoe Hoogstraten op Wikipedia voorgesteld werd, zowel in ons taalgebied als vanuit de ons omringende landen. Zo is een “Lijst van Hoogstratenaren” ontstaan. Ieder kan deze aanvullen of verbeteren. Een snelcursus om aan de slag te gaan, vind je op de wikipediapagina zelf. Eens de webpagina geschreven, is het niet meer van de schrijver, maar van het publiek domein. Iedereen kan nu veranderingen en aanvullingen doen.

en foto’s… Een meerwaarde is altijd het toevoegen van foto’s en hier wringt het schoentje. Schrijvers zijn zelden fotografen en bij het toevoegen van foto’s wordt wel geacht dat jij de eigenaar bent van de foto. Foto’s worden niet in Wikipedia

geupload, maar er wordt een link gelegd naar een aparte website, Wikimedia Commons. Dit is een database van foto’s die publiekelijk mogen gebruikt worden. Het is de speeltuin van fotografen, maar ook van Wikipedianen die hier hun foto’s vandaan plukken.

Oproep Dus een warme oproep aan de Hoogstraatse fotografen om hun foto’s over Hoogstraten in het publiek domein Wikimedia Commons op te laden zodat deze Hoogstraten kunnen laten schitteren. Dit kunnen foto’s zijn van landschappen, van gebouwen of van kunstvoorwerpen. (fh)

Wat gebeurde er met de zussen? Zeventig jaar later is Josine een rusteloze nymfomane, Iréne is een zakenvrouw met een eigen postorderbedrijf en fotostudio, Martha trouwde een Duitse industrieel, Madeleine woont in bij haar schoon-

Waar en wanneer? MEER dinsdag 3 maart in de refter van De Meerpaal MEERSEL-DREEF dinsdag 10 maart in zaal De Zevenster HOOGSTRATEN dinsdag 31 maart in Le Cirque

Oud ijzer in de Rabboenizaal HOOGSTRATEN - Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. In de zwarte komedie “Oud ijzer” maken we kennis met de zeventigjarige eeneiige zesling Faire. De zes zussen Faire groeiden op in verschillende pleeggezinnen, en gingen ieder hun eigen weg. Deze theatervoorstelling heeft plaats op vrijdag 13 maart in de Rabboenizaal.

Dorpsraadcafé

dochter en dreigt in een instelling te verzeilen, Charlotte is een gerespecteerd filosofe (en afperster) en Louise trad uit het klooster en trouwde met een conservatief politicus.

WORTEL donderdag 23 april in de refter van De Wijsneus MINDERHOUT donderdag 30 april in zaal ’t Markenhof

Zwarte komedie Tussen de zes zussen bestaat er een geheimzinnige band. Dat blijkt wanneer uit het niets Pauline Faire opduikt. Een zevende, en onbekende zus. Of toch niet? Onverwachte gebeurtenissen dwingen de zussen tot extreme keuzes met verstrekkende gevolgen. Deze zwarte komedie behandelt op ironisch-sarcastische toon thema's als identiteit, aftakeling, liefde en dood. Inspiratiebronnen waren de verhalen van Roald Dahl, Joachim Meyerhoff, Woody Allen, en A.R. Geurney Jr. Voor deze voorstelling gelden geen kortingstarieven. Ze telt wel mee voor het aantal benodigde voorstellingen in een abonnementsformule. (fh) Praktisch: Theatervoorstelling ‘Oud IJzer’ op vrijdag 13 maart om 20.15 uur in GC Rabboenizaal

Mantelzorgcafé Den Erdbism HOOGSTRATEN - Den Erdbism is het maandelijks praatcafé voor personen die zorgen voor een naaste. Ze kunnen er mekaar ontmoeten, van gedachten wisselen en een deugddoende babbel hebben met andere mantelzorgers. In de eerstvolgende bijeenkomst op donderdag 5 maart geeft een notaris er bovendien tekst en uitleg over het thema ‘zorgvolmacht en bewindvoering’. Op donderdag 2 april zal het thema ‘zelfzorg en veerkracht als mantelzorger’ zijn. (fh) Praktisch: Mantelzorgcafé op donderdag 5 maart van 19 tot 21.30 uur in LCD Stede Akkers Hoogstraten. Info: 03 340 16 00

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

37


DEZE MAAND

Natuurpunt mixt binnen en buiten voor jong en oud WORTEL - Een mix van binnen- en buitenactiviteiten voor jong en oud, dat is wat je van Natuurpunt Markvallei mag verwachten in maart. Op 1 maart is er een “Landje-ruil” tocht in het gebied waar binnenkort de ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel zijn beslag krijgt. Op 6 maart houden twee experts een lezing over “klimaatrobuust” water. De steenuil is het voorwerp van een avondlijke zoektocht op 28 maart. En op 5 april haalt de Wilde Buiten Dag te gekke avontuurlijke dingen uit met durvers onder de tien jaar. Klassiekers zijn daarnaast de begeleide Koloniewandeling op zondag 15 maart om 14 uur, en het fotocafé op 20 maart om 20 uur in BC De Klapekster met dit keer als thema zwart/wit (vijf foto’s doorsturen naar verschraegen.wim@telenet.be of meebrengen op een stick).

Landje ruil Natuurpunt Markvallei organiseert op zondag 1 maart een wandeling onder de noemer “Landjeruil in de Bolkse Beek”, verwijzend naar de toekomstige ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel. Die wordt om meer dan één reden speciaal en uniek. Dit project is het laatste in een reeks van acht projecten in onze Noorderkempen. Binnen Rijkevorsel-Wortel vinden we in de valleigebieden waardevolle natte natuur, zoals graslandvegetaties en beekvallei-natuur. De vallei

van de Mark maakt deel uit van de Europese habitatrichtlijngebieden maar door de versnippering in de streek gaat de kwaliteit van de natuur er eerder achteruit dan vooruit. De VLM wil de gronden in de beekvalleien zoveel mogelijk vrijmaken van landbouwgebruik, zodat ze een natuurinrichting kunnen krijgen. De landbouw krijgt dan elders ruimte, liefst dichter bij de verschillende bedrijfszetels. VLM wil de landbouwstructuur verbeteren door percelen dicht bij elkaar te groeperen en tegelijk ruimte vrij maken om Europese natuurdoelen te realiseren. Concreet gaat het om de realisatie van 120 hectare natuur in de beekvalleien van de Mark, de Kleine Mark en de Bolkse Beek. Tijdens deze wandeling in een deeltje van dit prachtig gebied tussen de as N131 (MerksplasRijkevorsel), N14 (Rijkevorsel-Hoogstraten) en Wortel- en Merksplas Kolonie geven we wat meer uitleg over de toekomstige ruilverkaveling en genieten we tegelijk van de mooie natuur en de landschapselementen. We verzamelen om 14 uur aan het kapelletje (Koestraat 12,Rijkevorsel). Info: info@natuurpuntmarkvallei.be

Klimaatrobuust water Op vrijdag 6 maart zijn professor Patrick Meire (Universiteit Antwerpen) en onderzoeker Jan De Schutter om 20 uur te gast in Bezoekerscentrum De Klapekster. Zij hebben het over water. De klimaatverandering confronteert ons met over-

stromingen, stormen, droogteperiodes, hittegolven en orkanen. Maar dat is nog maar het topje van de smeltende ijsberg. Er is ook de verborgen invloed op ons leven: ze verandert de manier waarop ecosystemen functioneren. Vennen, poelen, moerassen, broekbossen en weidevogelgebieden drogen op. Leefgebieden van kwetsbare plant- en diersoorten lopen hierdoor gevaar. Op de meeste plaatsen zijn de lage grondwaterstanden nog niet aangevuld. Wordt droogte het nieuwe normaal? Jan De Schutter werkte jarenlang voor de Vlaamse overheid als waterbeheerder en als onderzoeker bij het Waterbouwkundig Laboratorium. Vandaag is hij actief in diverse milieuverenigingen. Hij pleit al jaren voor méér vernatting in het buitengebied en rationeel omgaan met het alsmaar slinkend grondwater. Patrick Meire is professor ecosysteembeheer aan de universiteit van Antwerpen. Klimaatverandering zal ecosysteemfuncties drastisch wijzigen en beïnvloeden. Hij gaat na hoe we die op basis van wetenschappelijke kennis kunnen optimaliseren en biodiversiteit versterken.

Expeditie Steenuil De nacht dat we de klok op het zomeruur zetten (28 maart) gaan liefhebbers onder leiding van gidsen op zoek naar de steenuil. Peer van Hooydonck stelt voor de gelegenheid de omgebouwde stal bij zijn B&B De Noodwoning in Baarle-Nassau om 19.00 uur ter beschikking. Na een korte uiteenzetting volgt een wandeling door de buurtschap Boschoven op zoek naar de steenuil. De 4 km-lange wandeling voert over het Bels lijntje, het brongebied van de Strijbeekse beek, langs het "Meske Vermoord", de wijngaard het "Hof van Baarle" en één van de oudste huizen van Baarle. De wandeling is gratis. Wandelschoenen volstaan, wel is het aangeraden om een fluo hesje mee te brengen.

Wilde Buiten Dagen Samen met de Gezinsbond van Hoogstraten doet Natuurpunt Markvallei in en rond De Klapester mee met de Wilde Buiten Dagen. Op 5 april kan je er met landloper Zjefke De Zwerver te gekke wilde dingen beleven. Vooral kinderen jonger dan tien jaar zullen hun hartje kunnen ophalen in de natuur. In een boom klauteren, met je blote voeten door de modder, over een gracht springen, zaadbommen maken… Langsheen een parcours daagt Jefke je uit om oerwilde dingen te proberen. De papa's en de mama's mogen ook meedoen ... als ze braaf zijn! Het begint om 12 uur eindigt om 17 uur. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is nodig. In november vorig jaar vond de eerste editie van de klimaatwandelingen plaats. In maart breidt Natuurpunt hier een vervolg aan, ook deze keer in de Vallei van het Merkske.

38

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Voor alle info: Info: info@natuurpuntmarkvallei.be. (ao)


DEZE MAAND

Op zoek naar foto’s van de tramlijn MINDERHOUT - Willy Schalk doet een oproep voor (oude) foto's en verhalen over de tramlijn Antwerpen - Hoogstraten. Hij werkt aan een tentoonstelling op 19 en 20 september in de kapel van het Klein Seminarie met als titel “De tramweg naar Hoogstraten”. Op 20 december van dit jaar is het 135 jaar geleden dat de buurtspoorweg AntwerpenHoogstraeten werd ingehuldigd. Een mooie gelegenheid om terug te blikken op de historische betekenis van de tram en vooral ook van de blijvende zichtbare herinneringen van dit verleden in het hedendaagse landschap.

Notaris Paul ROMMENS Meerseweg 16, 2321 Hoogstraten/Meer Tel. 03 315 71 67 - Fax 03 315 71 29 e-mail: info@notaris-rommens.be

ONLINE VERKOOP VIA BIDDIT.BE van WOONHUIS onder HOOGSTRATEN / MEERLE Een te renoveren woning met 3 slaapkamers, dubbele garage en tuin, NIEUW DREEF 15, groot 1255 m²

Ook namen zoals de statie, de wissel, de wachtzaal verwijzen naar de vroegere aanwezigheid van de tram maar het tramspoor zelf is al lang volledig uit het straatbeeld verdwenen. De verhalen van de personen die gewerkt hebben voor of aan de tram leven nog na in een (soms verre) herinnering. Alle info, foto’s en verhalen zijn welkom bij Willy.Schalk@telenet.be. (fh)

Leer mensenlevens redden HOOGSTRATEN - Stad Hoogstraten wil een ‘hartveilige gemeente’ zijn. Deze samenwerking met Rode Kruis Hoogstraten heeft tot doel de overlevingskansen van slachtoffers van hartfalen te verbeteren. Ook jij kan hieraan meewerken door te leren reanimeren en defibrilleren. De eerstkomende opleiding heeft plaats op donderdagavond 12 maart. De opleiding duurt één avond. Hoe meer mensen dit kunnen, hoe sneller noodhulp kan worden geboden. Na deze opleiding kan je je desgewenst ook opgeven als EVapp-vrijwilliger. Via de tussenkomst van vrijwilligers kan een mensenleven gered worden. Deelname is gratis. Wel vooraf inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt. (fh) Praktisch: Opleiding reanimeren en defibrilleren op donderdag 12 maart van 18.45 tot 22.30 uur in het lokaal van het Rode Kruis Hoogstraten, Slommerhof.

INDELING: • Kelder (125m²) • Gelijkvloers: inkomhal met trap naar eerste verdieping (17m²), apart toilet, keuken (29m²), berging (2m²), leefruimte (71m²) met toegang tot tuin, hal naar garage, dubbele garage (46m²) • Eerste verdieping: hal (18m²), slaapkamer 1 (47m²), badkamer met bad en douche (14m²), slaapkamer 2 (16m²) met toegang tot balkon (6m²) , slaapkamer 3 (17m²) met zolderluik. • Zolder K.I.: 1.514 euro EPC: 274 kWh/m²jaar Elektrische installatie: niet conform op 17/12/2019, herkeuring binnen 18 maanden vanaf ondertekening PV van toewijzing Verwarming: CV op gas met condenserende ketel VCRO: Vg, WgLk, Gmo, Gvkr, Vv Watertoets: gedeeltelijk gelegen in mogelijk overstromingsgebied BEZICHTIGING: elke woensdag van 16.30 uur tot 17.30 uur, en dit vanaf 19 februari 2020 tot en met 11 maart 2020. AANVAARDING: na betaling koopsom en onkosten START BIEDINGEN: maandag 16 maart om 15:00u. Einde biedingen: dinsdag 24 maart om 15:00u. Bieden vanaf €356.000 - Bodverhoging: €1.000

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

39


DEZE MAAND

Dierenplezier aan Zee (2+) HOOGSTRATEN - Nu het schip van Kapitein Winokio is aangemeerd voor onderhoud, nemen Mevrouw de Poes en muziekmatrozen Ivanov en Petrolium de allerkleinsten mee naar zee. Al zingend stellen ze daar hun dierenvriendjes voor: de romantische walvis, de schitterende zeester, de verliefde octopus, de glibberige kwal, de kruipende krab… en tal van andere kleurrijke zeedieren. Een pareltje aan muziek en verhaal op 28 maart in de Rabboenizaal!

In memoriam

Credits: Mevrouw de Poes: Marie-Anne Coppens Muziekmatroos Ivanov: Ivan Smeulders Muziekmatroos Petrolium: Peter Pask Regie: Walter Janssens. (fh) Praktisch: Dierenplezier aan Zee (2+)met Mevrouw de Poes op zaterdag 28 maart om 14 uur in GC Rabboenizaal

Bob* is overleden. Plots. Alleen. Zijn hart begaf het. Men vond hem na enkele dagen. De doodsbrief vermeldde geen partner, kinderen of familie. Hij werd begraven, tijdens een eenvoudig, kort moment op de begraafplaats van Hoogstraten. Rond zijn graf stonden een groep sympatisanten van de Welzijnsschakel ‘t Verzetje en een buurman. Meer niet. Maar Bob verdiende het niet om alleen begraven te worden. Hij was ooit al eenzaam genoeg. Elke week kwam hij wat gezelschap zoeken in ‘t Verzetje. Want armoede gaat vaak niet alleen om het materiële, het is ook de eenzaamheid. Het ga je goed, Bob. Het ga je beter. De zorgen zijn voorbij. (*Bob is een fictieve naam.)

Retro avond in Treehouse Bar bijna volzet MEER - Treehouse aan de Mosten brengt op vrijdag 6 maart opnieuw een retro avond, dit keer met met drie bandleden van Desperated Company. Vooraf reserveren is de boodschap, en blijkbaar moet je er snel bij zijn want de bar is bijna volzet. Eddy Maes (zanger - gitarist), Rik Ooms (solo gitaar en zang) en Mark Bocklandt (piano en zang) spelen unplugged. Ze brengen werk van The Beatles, Eros Ramazzotti, Michel Fugain,

Billy Joel, Gorki, Zucchero, Elton John, The Byrds, Frank Boeyen en andere muzikale helden uit hun jeugd. De aanwezigen worden culinair in de watten gelegd. Tijdens het optreden worden kazen uit de lage landen en zuiderse wijnen geserveerd met lekker Vlaams brood. Wie een Belgisch biertje verkiest, komt ook aan zijn trekken. De inkom voor het optreden, inclusief de kaasschotel, bedraagt € 20 / pp. Wijn, bier en andere dranken kan je bestellen aan de prijs van het huis. Vooraf reserveren via mail op hello@treehousebar.be met vermelding van je naam en het aantal deelnemers. Betalen graag ter plaatse. Meer info: www.treehouse-bar.be of bel 0474 91 65 19 (Jos). (red) Praktisch: Eddy Maes, Rik ooms en Mark Bocklandt unplugged in de Treehouse Bar aan de Mosten op vrijdag 6 maart vanaf 19.30 uur.

40

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

De Feftig, lokaal van de Welzijnsschakel ’t Verzetje, is elke woensdag (van 14 tot 16 uur ) en elke zaterdag (van 9.30 tot 12.30 uur) open. Je vindt er mensen die klaar staan voor een babbel, een drankje en hulp voor mensen in armoede. De Feftig Gelmelstraat 50 - 2320 Hoogstraten. (fp/red)

Samen spullen herstellen HOOGSTRATEN - In het Repaircafé zijn vrijwilligers, gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren aan kapotte spullen. Zij geven eerlijk advies of een herstelling nog mogelijk en zinvol is. De Restantes leren telkens een techniek aan om met afval nieuwe spullen te maken. Men vraagt geen vergoeding, maar een vrije gift is welkom. Het eerstkomende Repaircafé is er op zaterdag 21 maart van 9 tot 11.30 uur in LDC Stede Akkers. (fh)


DEZE MAAND

Vrouwen in de rock’n’roll HOOGSTRATEN - Davidsfonds Hoogstraten kiest een verrassende maar gepaste locatie voor Robert Van Yper, die op 24 maart in Cahier de Brouillon een lezing geeft over de rol van vrouwen in de rock’n’roll geschiedenis. Vrouwen in de rockbusiness: het was immers niet altijd een evident verhaal. Elk decennium heeft weliswaar zijn geprefabriceerde “poppemie-

KVLV heeft zich ontpopt tot Ferm HOOGSTRATEN - Vrouwenvereniging KVLV verandert na een halve eeuw van naam en koos voor Ferm. Die nieuwe naam deelt ze met gezinsondersteunende diensten rond zorg zoals Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang, Puuur Huishoudhulp ... Vandaag vormen ze één krachtig netwerk met een nieuw verhaal. De lokale Ferm-groepen van Hoogstraten tellen samen 1100 leden en 130 teamleden. In alle deelgemeenten is de vereniging actief. Zij zijn een onmisbaar deel van het nieuwe netwerk en bouwen mee aan het nieuwe verhaal dat tegemoet komt aan wat vrouwen vandaag vooral willen - meer balans in het leven, minder zorgen, meer vrije tijd. Ferm ziet geen toekomst in verzuring maar gaat voluit voor ‘verzoeting’ in een warme samenleving waar plaats is voor verschillen. Maar waar ook de vrouwelijke stem weerklinkt wanneer het nodig is.

Op het matje? kes”, maar vrouwen met échte rock-uitstraling en credibility zijn er niet zo gek veel. In de Seventies en Eighties kon je ze op een hand tellen. In de Sixties kom je niet veel verder dan Janis Joplin of Grace Slick. Maar hoe zat het dan in die roemruchte rock-revolutie van de Fifties, en in wat daaraan voorafging? Daar valt wel één en ander te ontdekken. De grote bluesmadammen met zelfs toen al straffe standpunten over agressieve mannen, lesbische relaties, prostitutie, seksualiteit. En er waren heus wel strijdbare countryzangeressen die niet zonder tegenkanting hun ding deden. Er was zelfs een vrouwelijke Elvis, Wanda Jackson gaf de rockabilly een rauwe vrouwelijke toets. Maar hoe komt het dat we daar vrijwel niets over horen? Robert Van Yper is historicus en socioloog, hij doet heel het Me Too-inde-fifties-verhaal uit de doeken, zowel de tegenwind die de rockdames daarnij moesten trotseren als de vernuftige manier waarop ze er mee omgingen. Hij voorziet in zijn lezing heel wat sociale duiding en illustreert dit met talloze muziekfragmenten. (fh) Praktisch: “De geschiedenis van vrouwen in de rock’n’roll” door Robert Van Yper op 24 maart om 20 uur in Cahier de Brouillon.

De naamsverandering ging niet ongemerkt voorbij. Met een nachtelijke stunt op 25 januari verraste Ferm de inwoners van verschillende dorpen en al haar leden met een mooie mat aan de voordeur. In totaal werden er 100.000 matten verspreid, die nodigen uit om buiten te komen en mee te genieten van het aanbod, maar ze staan ook symbool staan voor de vele diensten van Ferm die in huis komen om zorg uit handen te nemen. Bij de Ferm-groepen van Meer, Meerle, MeerselDreef, Minderhout, Wortel en Hoogstraten is er een boeiend en afwisselend aanbod aan activiteiten. Dat levert ervaringen en inspirerende ontmoetingen tussen alle dagelijkse beslommeringen door. Dit is een netwerk dat hen draagt en, als ze er zin in hebben, dat ze ook kunnen helpen dragen. Meer info op www.samenferm.be. (fh)

Al ingeschreven voor Digidak? HOOGSTRATEN - Computer, tablet of smartphone, onmisbaar als je ermee kan werken. Maar misschien heb jij ook het gevoel dat je veel meer zou kunnen doen dan waarvoor je nu je computer gebruikt? In dat geval biedt een initiatie bij Digidak het gedroomde antwoord. Het gaat om gratis computerlessen voor mensen die weinig of nooit met computers te maken hebben. Stap voor stap leer je met de computer en het internet werken.

(bibliotheek, LDC Stede Akkers, Digidak Meerle).

Er zijn nieuwe initiaties in de periode van april tot juni. Een overzicht van alle computerlessen vind je op de Digidakwebsite: www.digidak.be. Of haal de folder op een van de Digidaklocaties

Bij Digidak Meerle kun je terecht in het lokaal in de oude school, Gemeenteplein 3 op maandag 23 maart van 14 tot 16.30 uur en op maandag 30 maart van 13.30 tot 16.30 uur.

Inschrijven

Na deze data kan je inschrijven tijdens het internetcafé. Dat vindt plaats in LDC Stede Akkers Hoogstraten op dinsdag van 13 tot 16.30 uur, in Meerle, Gemeenteplein 3 op maandag van 13 tot 16.30 uur. (fh)

Breng je tablet of smartphone mee bij de inschrijving. Dat kan in de Bibliotheek Lindendreef (Hoogstraten) op vrijdag 20 maart van 10 tot 12 uur en op vrijdag 27 maart van 9 tot 12 uur.

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

41


DEZE MAAND

Kunst staat centraal in de jeugdboekenmaand

Quiz in de gevangenis

HOOGSTRATEN - Zowel boeken als kunst stimuleren je fantasie en nieuwsgierigheid, ze zetten dingen in beweging, roepen gevoelens op en zetten aan het denken. Geen toeval dus dat kunst dit jaar gekozen werd als thema voor de jeugdboekenmaand. Ook de bibliotheek van Hoogstraten haalt deze maand haar artistieke kantje boven. De leerkrachten en leerlingen van het IKO steken de jeugdafdeling van de hoofdbib dit jaar opnieuw in een gepast kleedje zodat er talloze kunstwerkjes te bewonderen zullen zijn. De derde leerjaren van onder meer De Klimtoren, De Wijsneus en Scharrel ontdekken met een ganzenbord hun plaatselijke bibliotheek.

HOOGSTRATEN/WORTEL - Het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) organiseert in elk van de vier gevangenissen van de Kempen een quiz voor het goede doel. Na Turnhout op zondagnamiddag 1 maart volgt de quiz in de gevangenis van Hoogstraten op vrijdagavond 6 maart. Vervolgens is het de beurt aan Merksplas op vrijdagavond 13 maart en men sluit af in de gevangenis van Wortel op zondagnamiddag 22 maart.

Voor de tweede leerjaren is Reine De Pelseneer, schrijfster van vele jeugdboeken zoals de reeks Lam en Loebas, te gast met haar boeiende lezingen. Op de themastand vind je verhalen en informatie over kunst, vaak zijn dat visuele en literaire pareltjes. En zoals gewoonlijk is er ook elke zaterdag (10-12 uur) en op woensdag 25 maart (14-16 uur) een voorleesuurtje. (fh)

Onder het motto "Gluren bij de buren" gunt Retoer van CAW de deelnemers een kleine blik achter de gevangenismuren, deelnemers hebben er een unieke ontmoeting met enkele quizzende gedetineerden. Het inschrijvingsgeld bedraagt 20 per ploeg en de opbrengst gaat naar een lokaal goed doel. Info retoer@cawdekempen.be. (fh)

‘Wij staan u met raad en daad bij voor, tijdens en na de uitvaart.’ 03 669 62 66 | 24u/24u en 7/7 dagen Hoe kunnen we ook na de uitvaart zorgen wegnemen? Bij een overlijden, en vooral na de uitvaart, worden de nabestaanden geconfronteerd met een lawine aan praktische en administratieve verplichtingen. Wie moet er verwittigd worden? Werkgever, vakbond, ziekenfonds, bank, verzekeraars, enzovoort. Lopen er bepaalde abonnementen, wat met water en elektriciteit, met kinderbijslag, pensioenkas, nalatenschap? Anne-Marie Verdaasdonk

Hilde Boden

Begrafenissen - crematies nabestaandenzorg • • • • • • •

42

persoonlijke dienstverlening respect voor uw wensen eigen funerarium aula voor intieme plechtigheden eigen rouwdrukwerk uitvaartverzekeringen nabestaandenzorg

Onze consulenten zijn er voor de nabestaanden met raad en daad en met correcte ondersteuning. En niet te vergeten, met een luisterend oor, om samen het leed en het verdriet te verzachten. Iedere uitvaart die we verzorgen, omvat steeds nabestaandenzorg. Hilde Martens

Wuustwezel I Hoogstraten I Kalmthout Hoofdvestiging: Dorpsstraat 85 I 2990 Wuustwezel 06 669 62 66 I hofmans@dela.be I www.uitvaartzorg-hofmans.be

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Britt Swinkels

Partner van DELA DFA1 bv - RPR 0412.937.710


HOOGSTRATEN

www.demaand.be REDACTIE Frans Horsten Begijnhof 26, 2320 Hoogstraten tel. 0495 25 25 05 redactie@demaand.be

DORPSNIEUWS Hoogstraten: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 hoogstraten@demaand.be Meer: Marcel Adriaensen tel. 03 315 90 40 meer@demaand.be Meerle: Jan Fret tel. 03 315 88 54 meerle@demaand.be Meersel-Dreef: Jef Jacobs tel. 03 315 73 64 meersel-dreef@demaand.be

Folklorefestival zoekt gastgezinnen HOOGSTRATEN - Op 31 juli en 1 en 2 augustus organiseren de Gelmelzwaaiers hun driejaarlijks Internationaal Folklorefestival. Om hun buitenlandse gasten een goede slaapplek te geven, worden ook dit keer gastgezinnen gezocht. Een buitenlandse gast ontvangen, blijkt vaak een leuke ervaring en is een ideale gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Heeft u interesse om gastgezin te zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met de verantwoordelijken: Wendy Joosen, 0478 97 90 73, Lore Van Aert 0498 64 02 20 of via gastgezin@gelmelzwaaiers.be. Op vrijdag 19 juni om 19 uur is er in zaal PAX een infomoment voor de gastgezinnen.

Vernieuwd Tot op heden blijft het concept dat in 1990 bedacht is een schot in de roos. Door de jaren heen stijgen de bezoekersaantallen. Elke editie werd het festival groter met meer bezoekers. Met bijna 3.000 bezoekers was het festival van 2017 een overweldigend succes!

Toen werden vijf buitenlandse groepen verwelkomd, voordien waren dat er vier. Groepen uit BraziliĂŤ, Paraguay, Litouwen, USA en Slowakije gaven het beste van zichtzelf op de verschillende podia. Ondanks het mindere weer op zondag, was er een mooie opkomst aan het stadhuis. Dat laat alweer het beste verhopen voor de editie 2020, die andermaal enkele vernieuwde accenten zal krijgen. Op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus zijn er om 20 uur optredens in de Rabboenizaal. Zondag 2 augustus om 14 uur is het Stadhuis het decor voor de optredens. Dan zijn er ook kinderanimatie, foodtrucks en een ambachtenmarkt. Meer info: www.folklorefestival.be. (fh)

Minderhout: tel.0495 25 25 05 minderhout@demaand.be Wortel: Frans Horsten tel. 0495 25 25 05 wortel@demaand.be

SPORTNIEUWS: Rob Brosens tel. 03 314 43 39 sport@demaand.be Niet alle beeldmateriaal wordt ons met auteursgegevens overgemaakt. Neem contact op met de redactie voor eventuele rechten.

SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Emilia Horsten Begijnhof 27 2320 Hoogstraten tel. 03 314 51 03 abonnementen@demaand.be administratie@demaand.be Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27 2320 Hoogstraten

Wij schrijven.

Wij fotograferen. Wij zoeken naar al wat voor de mensen van hier van belang is. Zoekt u mee? WANT WIJ ZOEKEN U. Wij zoeken

MEDEWERKERS die zoals wij bereid zijn om op vrijwillige basis sporadisch, AF en TOE of geregeld mee te zoeken naar wat

u zelf belangrijk vindt.

Interesse? Stuur een mailtje aan redactie@demaand.be

Doen! DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

43


HOOGSTRATEN

Een zootje voor een glasvezelkabel HOOGSTRATEN - Maandagvoormiddag 10 februari treffen we op de Vrijheid een knotsgekke verkeerssituatie aan ter hoogte van de Tinnenpotstraat. Vanaf daar is er op een stuk Vrijheid enkelrichtingsverkeer naar Minderhout, het verkeer moet over het andere rijvak. Er is ook enkelrichting voor het verkeer komende uit de Tinnenpotstraat, dat amper ruimte vindt om in te voegen op de Vrijheid. Het is helemaal niet duidelijk dat je de Tinnenpotstraat niet meer in mag rijden - rechts staat er geen inrijverbodsbord, het linkse blijkt op dat moment omgewaaid. Fietsers en voetgangers weten amper of helemaal niet hoe zich te gedragen in een kluwen van barelen en borden. In de omleidingsstraat Boxtelstraat weten de zware vrachtwagens dan weer amper te laveren tussen twee rijen geparkeerde personenwagens.

Communicatie De omwonenden weten van niets. Bij de bakker ook niet. Och, het is maar tot 21 februari, kunnen we nog lezen. Op de website van de stad geen uitleg te vinden. Of toch, wie zijn weg op de site weet te vinden, vindt bij ‘Verkeershinder’ tussen andere besluiten uit 2018 en 2019 dan toch wat we willen weten. Een hoogdringende politieverordening van de burgemeester van 28 januari 2020 leert ons dat een firma in opdracht van Proximus een glasvezelkabel moet trekken tussen de Tinnenpotstraat en het politiekantoor op de Vrijheid. Duurtijd is 10 werkdagen. En wij die dachten dat het om een vrachtwagensluis ging om het doorrijdend zwaar vervoer te controleren. In ieder geval was de signalisatie niet uitgevoerd zoals voorzien in het plannetje bij de politieverordening, evenmin leken er richtlijnen opgenomen voor het fietsverkeer en de voetgangers. Het kon beter! Pas op dinsdag 11 februari verscheen op de website van de stad de info over deze werken. En op woensdag bleek de opstelling helemaal aangepast

waaronder een enkelzijdig parkeerverbod in de Boxtelstraat, maar niet zoals beschreven in deze info. Maar wanneer u dit onder ogen krijgt, zouden de werken al achter de rug moeten zijn. (ep)

Rarara, waar loopt de ‘s Boschstraat? HOOGSTRATEN - Bijhorende foto maakten we in de buurt van de ’s Boschstraat. Hoe meer borden, hoe beter de verkeersregeling wordt nageleefd, zou je denken. Deze exemplaren zijn het gevolg van de testfase tot einde 2019 van het project Schoolstraten aan het Spijker, waarbij een 30 km zone ingevoerd werd in de Gustaaf Segersstraat en de Antoon de Lalaingstraat. Maar er is meer aan de hand. Niet alleen een bordje te veel, er ontbreekt zeker één op het kruispunt ‘s Boschstraat - Gustaaf Segersstraat, komende vanuit de Bosuil. ’t Is een kwestie van te weten waar de ‘s Boschstraat eigenlijk loopt…

Zoek de fout Het tijdelijk politiereglement van 25 april 2019 voorziet: “In de Gustaaf Segersstraat wordt een snelheidsbeperking opgelegd van 30 km/u. Dit vanaf Gustaaf Segersstraat met kruising Gelmelstraat tot aan Gustaaf Segersstraat met kruising Leemstraat. … en in de omgekeerde richting aan kruising Gustaaf Segersstraat met Leemstraat.” Nog maar eens lezen, misschien. Tweemaal fout, denken wij: er bestaat immers geen kruising tussen Gustaaf Segersstraat en Leemstraat. De ‘s Boschstraat loopt van de Vrijheid tot aan de kruising met de Molenstraat, waar de Bosuil start. De Gustaaf Segersstraat vertrekt in de Gelmelstraat en stopt aan de kruising met de ‘s Boschstraat. Op het zicht zou je het natuurlijk niet zeggen, want het wegdek suggereert iets anders, evenals de voorrang die je daar hebt. (ep)

44

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

Ook Maison Thirion vertrekt

Wekelijks een overdekte boerenmarkt HOOGSTRATEN - Op vrijdag 20 maart tussen 15 en 19 uur opent de overdekte boerenmarkt op feestelijke wijze in de land- en tuinbouwafdeling van VITO. Op die dag kan je kennis maken met de boeren en hun lekkere aanbod, zijn er gratis proevertjes en een verrassing voor elk kind. Vanaf die datum heeft “De Markt” elke vrijdag plaats, telkens van 15 tot 19 uur. Op deze overdekte pop-up boerenmarkt in Hoogstraten kan je terecht voor kraakverse, (he)eerlijke producten recht van de boer. Verschillende boeren uit Hoogstraten en omgeving komen wekelijks langs met hun hoeveproducten. Samen brengen zij een mooi aanbod met lokale en seizoensgebonden producten, waaronder ook een assortiment bio: groenten en fruit, sappen, kazen, zuivel, eieren, honing, vlees, confituur, desembrood, ijs.

Markthal Tijdens de markt zijn er regelmatig kookdemo’s of -workshops met seizoensproducten, is er een kinderhoek en een kleine bar met regionale dranken. De markthal is in VITO Hoogstraten, afdeling land- en tuinbouw, Hemelrijksestraat 7 Hoogstraten (zijstraat Katelijnestraat). Makkelijk bereikbaar te voet of met de fiets vanuit het centrum bereiken, er is ook parkeergelegenheid aan het gebouw. Dit project wordt gefinancierd met de steun van ELFPO (het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling). Meer info over de deelnemers via Facebook: “de markt Hoogstraten” of de website www.samenferm.be/demarkt. Wie interesse heeft om zelf deel te nemen, stuurt een mailtje aan Stefaan Voet, projectmanager Ferm: svoet@samenferm.be. (fh)

HOOGSTRATEN - Na Hotel-restaurant Den Tram, café Poulet, Signatuur en restaurant Marie, vier eetgelegenheden die eerder al de deuren sloten, vertrekt nu ook Maison Thirion. Samen met de onzekere toekomst van Noordland en de koerswijziging van Het Eglantierken, zorgt dit voor een toch wel ingrijpende verandering van het culinaire landschap in Hoogstraten. Zeven jaar geleden openden Jeroen Maernaut en zijn vrouw Daisy De Decker Maison Thirion in de Gelmelstraat. Hun zoektocht naar geschikt eigen pand in Hoogstraten draaide evenwel op niets uit, waardoor ze beslisten om uit te wijken naar Lier. Daar vonden ze in het voormalige restaurant Tables langs de Mechelsesteenweg een pand waar ze ook kunnen wonen en dat beschikt over een tuin waar ze hun eigen groenten kunnen telen en een parking voor de deur. Jeroen en Daisy gaan er aanpassingen doorvoeren om op 22 maart restaurant Barrel te openen. (fh)

Een quiz uit dankbaarheid HOOGSTRATEN - Sterrenouders Dag Vande Sompele en Sara Van Opstal moesten in augustus 2019 afscheid nemen van hun drie prachtige kindjes Joanna, Sam en Ragnar. Dit afscheid werd ietsje draaglijker gemaakt door een professionele fotoreportage via vzw Boven De Wolken die de mooie herinneringen aan hun sterretjes vastlegde. Uit dankbaarheid organiseren ze op 30 mei een quiz ten voordele van de vzw. De voorbereiding ervan is meteen een volgende stap in hun verwerkingsproces. Deze quiz ten voordele van Boven de Wolken heeft plaats op 30 mei om 20 uur in de Rabboenizaal.

Je kan deelnemen met ploegen van maximum 6 personen en betaalt 20 euro per ploeg. Inschrijven kan nu al via quizbovendewolken@hotmail.com.

Boven de Wolken Wanneer ouders hun baby verliezen voor, tijdens of kort na de geboorte stort hun wereld in. Ze moeten afscheid nemen van hun kindje nog voor ze de kans hebben gekregen het te leren kennen. Vzw Boven De Wolken wil sterrenouders helpen dit grote verdriet te dragen door hen een professionele fotoreportage aan te bieden van hun overleden baby. Deze foto's zijn een tastbare, prachtige herinnering aan hun sterretje en kunnen een groot verschil maken in het verwerkingsproces. De fotoreportage is altijd gratis voor de ouders en wordt volledig gefinancierd door giften. Info: quizbovendewolken@hotmail.com. (fh)

Foto’s met een smartphone HOOGSTRATEN - Met je smartphone maak je tegenwoordig haast even goede foto’s als met je fototoestel. In een workshop op donderdag 5 maart van 19 tot 22 uur in de Bib Lindendreef ontdek je hoe je meer kunt halen uit de camera van je smartphone. Je leert hoe je rekening houdt met kadrering, perspectief en scherptediepte. En hoe je met de app Snapseed je foto’s nabewerkt om ze nog meer tot hun recht te laten komen. Deelname 5 euro. Info 03 314 32 61. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

45


HOOGSTRATEN

Boekenbloemen voor journalisten in spe HOOGSTRATEN - De vijfdejaars uit de acht basisscholen van Hoogstraten namen deel aan de journalistenwedstrijd van Davidsfonds Hoogstraten. In deze creatieve schrijfwedstrijd konden ze een straf verhaal schrijven over het thema “Buren”. Zondag 9 februari werden de jonge journalisten en hun ouders in de gemeenteschool van Hoogstraten verwacht voor de proclamatie. Samen met “de grote vriendelijke buurman” (Gert Boeckx ), jong talent van de Academie voor Muziek en Woord en voorlezer Ria Severijns zette men de genomineerden, de finalisten

en de laureaat van de junior-journalistenwedstrijd in de boekenbloemen. Alle finalisten ontvingen immers naast een diploma ook een boekenpakket. De laureaat Sietze Van Accom gaat met zijn opstel “Nieuwe buren in de Hinnenboomstraat” naar de provinciale finale. Met de giften voor het programmaboekje met de mooie kerstkaart en de inruiling van de inkomkaart tijdens het DF kerstconcert van 14 december kon tijdens deze proclamatie bovendien een mooi boekenpakket overhandigd worden aan stichting de “Kleine Strijders”. (fh)

Beter communiceren met kinderen HOOGSTRATEN - Pia Leurs geeft op woensdag 25 maart om 10 uur in de Bib Lindendreef een lezing over “Communicatie die doet groeien”. Deze gaat over de dagelijkse communicatie met kinderen. Zowel ouders van jonge kinderen vanaf 2 jaar, als ouders van tieners tot 16 jaar, krijgen tips. Ze bekijkt hoe je de vragen van onze kinderen kunt begrijpen en er op inspelen. Zo help je hen groeien. Alle kinderen hebben wel eens emotionele groeipijnen. Opgroeien betekent immers ook leren omgaan met frustratie en verdriet, moed verzamelen om nieuwe ervaringen aan te gaan. Soms tonen kinderen met hun gedrag dat ze het daar moeilijk mee hebben. Ze worden snel boos of werken tegen. Ze zijn minder spontaan en sluiten zich af. Of ze vragen voortdurend om geruststelling. Pia Leurs is ervan overtuigd dat kinderen helpen op hun weg naar volwassenheid een kwestie is van leiden, verbinden en samenwerken. Inschrijven via mail naar inschrijven@olo.be of bellen naar 03/270 06 73 met vermelding van je naam, e-mailadres en telefoonnummer. Opvoedingswinkel Zoersel. Inkom gratis. (fh)

KWB brengt ontbijt aan huis Vergeten groenten niet vergeten HOOGSTRATEN - Op donderdag 19 maart is er in de Bib Lindendreef om 19 uur een lezing over “vergeten groenten”. Al is die vergetelheid eigenlijk relatief sinds de smaak van het verleden terug volop in de belangstelling staat. Vergeten groenten zijn niet enkel meer voorbehouden voor de ecologische tuinier, ook het aanbod in de warenhuizen groeit gestaag.

Tijdens deze culinaire voordracht maak je kennis met groenten die dus gelukkig terug uit de vergeethoek zijn gehaald. Je krijgt uitleg over hun bereiding en daarbovenop nog een heleboel weetjes over hun positieve invloed op je gezondheid. Met ondersteuning van Vormingplus Kempen vzw. Inkom 5 euro. (red)

HOOGSTRATEN - 19 maart is de feestdag van de heilige Jozef, reden waarom we dan vaderdag vieren. Dat is uiteraard de ideale gelegenheid om alle vaders eens extra te verwennen. KWB helpt daar - weliswaar met een paar dagjes uitstel - met een ontbijt aan huis op zondag 22 maart graag aan mee. Verras je man, vader of grootvader eens met een uitgebreid en lekker ontbijt. Creatieve mannen kunnen uiteraard ook even goed zelf verrassend uit de hoek komen voor hun vrouw, moeder of grootmoeder! Je hoeft geen lid te zijn van KWB hiervoor. De levering van de ontbijtpakketten gebeurt tussen 7.30 en 10 uur. De prijs per ontbijtpakket is 9,00 euro. Inschrijving en betaling ten laatste op zondag 15 maart. Contactpersoon: Jozef Smouts, tel. 03 314 31 37. (fh)

46

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


HOOGSTRATEN

Eindelijk een zoen van toen

Van MHKA naar Stede Akkers

HOOGSTRATEN - Het aperitiefconcert van Astrid Stockman en Liesbeth Devos in WZC Stede Akkers werd eerder uitgesteld. Met hun golden oldies-programma ‘Een Zoen van Toen’ zijn Stokman & Vos nu dus eindelijk te gast op zondag 22 maart om 10 uur. De inkom bedraagt 7 euro.

HOOGSTRATEN - Selin Aydinol verhuisde in 2016 van Istanbul naar Antwerpen, waar ze woont met haar man Sam Pinxteren, afkomstig van Meer. Voordien woonde ze al op ettelijke plaatsen. Vanaf 3 maart tot 6 april kan je haar tentoonstelling ‘2nd Instar’ bewonderen in de expogang van het dienstencentrum Stede Akkers.

Het duo wil senioren verblijden met pareltjes uit ons muzikaal cultureel erfgoed, zowel in ontmoetings- en cultuurcentra als in woonzorgcentra. Op het programma staan de mooiste melodieën uit het klassieke en lichte repertoire. Dat levert heel wat meezingers op, begeleid door Stijn Bettens op de accordeon. (fh)

Als buitenlandse in Antwerpen is zij enthousiaster dan ooit om naam te maken in de Belgische kunstwereld. In 2019 behaalde ze haar masterdiploma aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze stelde er al tentoon in het Museum van Hedendaagse Kunst.

Ferm gaat voor klassiek gezonder

De tentoonstelling in Stede Akkers gaat over het begrijpen van haar artistieke pad met het plezier en de beloning voor het blijven werken en doorzetten. Een prima gelegenheid om kennis te maken met haar schilderwerken. Een mooie introductie vind je ook op haar website: selinaydinol.com. (fh)

Fietsen voor het Rode kruis HOOGSTRATEN - In de workshop koken met als thema “Klassiek gezonder’ gaat Ferm (de voormalige KVLV) op donderdag 5 maart aan de slag met Ons Kookboek®. Van de echte klassiekers of populaire gerechten maakt men een lekkere, gezonde variant. Staan op het menu: pizza met bloemkoolbodem, wortel-pompoen spaghetti carbonara, kip-curry met bloemkoolrijst, hamburger met yoghurtsaus, chocomousse en hazelnootchoco. Deze workshop heeft plaats van 19 tot 22 uur in VTI Hotelschool Spijker. Deelname bedraagt 13 euro voor KVLV leden, 16 euro voor niet-leden. (fh)

Natuurlijke producten voor je huid

HOOGSTRATEN - De Hoogstraatse Trappers organiseren op zondag 22 maart een afgepijlde fietstocht ten voordele van het Rode Kruis. De deelnemers aan de zogenaamde ‘Landentocht’ hebben de keuze tussen een afstand van 25, 48 of 62 km, die men mag afleggen met een gewone fiets, een koersfiets of een elektrische fiets. Elke tocht vertrekt aan de gemeenteschool in de Gravin Elisabethlaan tussen 8 en 12 uur. Daar is parking en een drankgelegenheid voorzien. Deelname 3 euro. Info guygeens69@gmail.com. (fh)

Tweedehandsbeurs kinderspullen HOOGSTRATEN - De gezinsbond van Hoogstraten richt een tweedehandsbeurs voor kinderspullen in op zondag 22 maart in zaal Pax, van 10 tot 12 uur. Het betreft een tafelverkoop in twee zalen, dat wil zeggen dat de verkopers zelf hun goederen verkopen.

HOOGSTRATEN - Geen parabenen en vaseline maar wel natuurproducten zoals bijenwas en goudsbloemolie om je eigen dagcrème of lippenbalsem te maken. Wil jij dat ook proberen? Dan maak je zelf een bereiding die je ook mee naar huis neemt. Dat kan in de Velt workshop “Natuurproducten voor je huid” onder begeleiding van herboriste Bieke Roovers op dinsdag 17 maart van 19.30 tot 22 uur in zaal Pax. Aan deze workshop kunnen maximum 16 personen deelnemen. Je betaalt 12 euro per persoon. Inschrijvingen en info: Ann Aertsen, 03 313 01 33 of info.noorderkempen@velt.nu (fh)

Wat kan je er kopen of verkopen? Babyuitzet, kleding tot 12 jaar, speelgoed en fietsen. Uiteraard is de inkom gratis. Er is ook een cafetaria. Alle inlichtingen en verkoopinfo vind je op de website van de Gezinsbond; je kan ook mailen naar Bieke Roovers: bieke.roovers@gezinsbondhoogstraten.be of bellen op het nummer 03 314 66 43. Wie snel inschrijft, heeft de beste plaats. (fh)

UW ADVERTENTIE IN

www.demaand.be/adverteren DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

47


MEER

Chiroweekend voor jong en ouder MEER - Het weekend van 3, 4 en 5 april wordt er weer een om van te smullen en genieten. Want dan vindt het befaamde Chiroweekend van Chiro Meer plaats. Drie dagen lang zijn er activiteiten voor jong en oud. Er is een Bingoavond met tal van mooie prijzen, een kindernamiddag met speelplezier voor de jongsten, de enig echte ‘Frisco in den Discofuif ’ voor de uitgaande jeugd van Hoogstraten en omstreken, er is eetgelegenheid en traditioneel een spannende spektakelnamiddag.

Van bingo tot frisco’s Beginnen doet men op vrijdag met de bingoavond. De inkom bedraagt 6 euro. Hiervoor krijg je ineens een bingokaart om het finalespel te spelen. De hoofdprijs is niets minder dan een weekendje ergens in Europa voor twee personen. Voor de liefhebbers worden er ook zware bieren geserveerd. Je kan dus ook gewoon gezellig iets komen drinken. De jongsten komen op zaterdagmiddag aan hun trekken op de kindernamiddag. Een namiddag vol spel en plezier voor alle lagereschoolkinderen, die zoals steeds wordt afgesloten met een kinderfuif in de tent. Nadien maken zij op zaterdagavond plaats voor de iets grotere jeugd op Frisco in den Disco. De dj’s Rubenski, dj Jenz, dj Hikant en Studio Vibe zullen het dak van de tent eraf blazen tijdens deze fuif, waar ook dit jaar weer lekkere frisco’s

te verkrijgen zijn. VVK is verkrijgbaar bij leiding, aspiranten en keti’s.

Frieten en hindernissen Zondagochtend wordt de fuiftent op magische wijze omgedoopt tot eetzaal. Alles wordt dan in gereedheid gebracht voor het eetfestijn. Vanaf 11.30 uur kan de eerste shift genieten van een grote portie stoofvlees of vidé met frietjes en lekkere groenten. De tweede shift kan aanschuiven om 13 uur. De prijs voor deze feestmaaltijd bedraagt 15 euro (kinderen 10 euro) inclusief dessert met de keuze tussen chocomousse of

rijstpap. Inschrijven kan via www.chiromeer.be. Wanneer de buikjes goed rond gegeten zijn, is het hoog tijd om het startsein te geven voor de Spektakelnamiddag. Hierin strijden verschillende teams van elk vijf personen om de felbegeerde eerste plaats door het hindernissenparcours zo snel mogelijk af te leggen. Ook voor de omstaanders en supporters is spektakel gegarandeerd! Voor meer info over het Chiroweekend en reserveringen kan je altijd terecht op de website www.chiromeer.be. (fh)

Sluikstort of sluiklozing, wat is het ergst? MEER - Hoewel de mentaliteit gelukkig aan het keren is, blijft sluikstorten een hardnekkige kwaal. Overal zie je ze weer opduiken, de vuilniszakken, de rommel die in de kanten her en der gedumpt wordt. De daders probeert men te vatten via camera-bewaking en soms met succes. Een gerespecteerd team van opruimers blijft echter dweilen met de kraan open. We kunnen hen alleen maar lof toezwaaien! Minder beklaagd maar daarom niet minder erg is de waterkwaliteit van onze beekjes en riviertjes. Zijn ook lozingen zoals degene die wde konden vaststellen in de Raamloop begin januari niet even ergerlijk? Melk kleurt de beek hier wit. Slechts voor enkele uurtjes. Het spoor is gemakkelijk te volgen, en wellicht heeft men dat ook gedaan. Wie weet komt men ooit tot inzicht dat sluikstorten maar ook sluiklozen niet meer kan. De tijd is er rijp voor, laten we het hopen. Het leven in de beek zal er wel bij varen. (ma)

Begin januari, de Raamloop kleurt wit. Melk wordt geloosd

48

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ook in de buurt van de Raamloop, een zoveelste sluikstort langs de slootkant.


MEER

Dorpsraadscafé in Meer op dinsdag 3 maart MEER - De openbare vergadering van de dorpsraad krijgt op dinsdag 3 maart een nieuw jasje aangemeten. Voortaan is het een dorpsraadscafe. Een aantal verenigingen zullen aan het woord komen en er zal uitvoerig ingegaan worden op de vragen die via de briefjes bij de huis aan huis uitnodiging verspreid werden. Na de klassieke vergaderpunten wordt afgesloten met een dorpsraadscafé, waarbij de burgers nog kunnen napraten en zo rechtstreeks in gesprek gaan met het schepencollege en andere aanwezigen. Wat staat er op de agenda op 3 maart om 20 uur stip in de refter van de Meerpaal? • Enkele verenigingen aan het woord • De prioriteiten van de dorpsraad: het klooster, de parochiezaal, trage wegen en de vrachtwagenluwe zone, John Lijsenstraat. • Vragen van de dorpsraad aan het stadsbestuur: vragen die reeds langer bekend zijn en op een antwoord wachten. • Vragenronde met de antwoorden op de schriftelijk gestelde vragen. • Hoe werkt het meldingsformulier: een kleine demonstratie. • Dorpsraadscafe. (ma)

De foto die op de uitnodiging van de dorpsraad prijkt,werd genomen op de ontsteking van de kerstverlichting en het verjaardagsfeestje van de vredesboom

Tweedehandsbeurs kinderkleding MEER - De Gezinsbond organiseert op zondag 8 maart een tweehandsbeurs van kleding- en babykinderartikelen tot 16 jaar, ook speelgoed. Zwangerschapskleding is nu ook toegestaan. De verkoop heeft plaats in de vorm van een tafelverkoop, dus een verkoop waar iedereen zelf zijn kinderkleding en babymateriaal te koop kan aanbieden.

Indien je zelf wil verkopen moet je zo spoedig mogelijk inschrijven, want het aantal tafels is beperkt. Inschrijven kan bij Bie Rombouts, Meerseweg 17, tel 0474 40 23 96 of via gezinsbond.meer@gmail.com. Daar krijg je ook alle informatie en het reglement. Leden kunnen inschrijven aan 6 euro per tafel van 180x80 cm, niet-leden betalen 10 euro. Voor

groter materiaal betalen leden 0,50 euro per stuk en niet-leden 1 euro. Voor gebruik van een kledingrek van maximaal 1 meter betalen leden 2 euro en niet-leden 4 euro. Deze tweedehandsbeurs heeft plaats op zondag 8 maart van 10 tot 12 uur in lagere school De Meerpaal. Iedereen is welkom. Gratis inkom. (fh)

bogaerts greenhouse logistics

Samen oogsten we de toekomst! • OUTSIDE SALES ENGINEER

• SOFTWARE ENGINEER

• LEIDINGGEVENDE POEDERCOATING

• 3D-ONTWERPER

• TECHNISCH LASSER

• INSTALLATEUR INDUCTIETRAJECT

• BORDENBOUWER

• SUPPORT ENGINEER

• WERKPLAATSVERANTWOORDELIJKE SERVICE

• MONTEUR SYSTEMEN

• PLC-PROGRAMMEUR / INBEDRIJFSTELLER

• CNC PLAATBEWERKER • ELEKTRISCH TEKENAAR

www.bogaertsgl.com

- fabrikant van exclusieve tuinbouwmachines te Hoogstraten

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

49


MEER

Mussenakker wint dorpsquiz MEER - Op zaterdag 25 januari kwamen de verenigingen van Meer weer samen om te kwissen. Op deze legendarische (30ste!) dorpsquiz namen dit keer 13 verenigingen het tegen elkaar op. Eigenlijk 14, maar de Landelijke Gilde en FERM (voorheen KVLV) besloten hun krachten die avond te bundelen. Dit jaar lag de organisatie bij KWB Meer Volleybal, die hun best hadden gedaan om er een gevarieerde avond van te maken. Rondes vol met vragen over Meer, betonnen kotjes en praktische proeven deden de hersenen van de deelnemers op volle toeren draaien. Tijdens de eerste tussenstand stonden de Valencia-schutters op kop. Bij de tussenstand vlak voor de finale werden ze nipt voorbijgestoken door de Mussenakker. De finale bepaalde de eindstand, waarbij de overwinning welverdiend naar de Mussenakker ging. Toneelkring Het Heidebloempje en de Valencia-schutters vervolledigden de top 3. (ma)

Binnen of buiten petanquen MEER - Wie zin heeft in een spelletje petanque individueel, met familie, vrienden, kennissen of collega’s, kan terecht in petanqueclub Markdal, Hoogeind 74. De weeromstandigheden kunnen de liefhebber niet deren, er zijn immers zowel binnen- als buitenbanen.

Je bent er meer dan welkom op woensdag van 13.30 tot 17 uur en van 19 tot 22 uur. Op vrijdag kan je er terecht van 13.30 tot 17 uur. Kom gewoonweg kennis maken of neem contact op via 0475 53 59 03 of bertillegems@telenet.be. (fh)

De Eendracht brengt Lenteconcert MEER - Fanfare De Eendracht nodigt iedereen uit op haar jaarlijks lenteconcert op zaterdag 21 maart om 20 uur in de refter van lagere school ‘De Meerpaal’ langs de Terbeeksestraat. De muzikanten en dirigent Marleen Proost presenteren een afwisselend en verrassend programma waar eenieder wel zijn muzikale gading in zal vinden. Ook is er een optreden van de drumsectie onder leiding van Rudi Vindevoghel, evenals een optreden van het instaporkest onder leiding van Luc Van Bladel. Zoals altijd is de inkom volledig gratis. Iedereen uiteraard van harte welkom. (fh)

KWB trekt de wandelschoenen aan

Het eerste blad waaraan je denkt! 50

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

MEER De KWB pakt op zondag 8 maart uit met een wandeling op landelijke wegen. De afstanden zijn 7, 14 en 20 km; op de twee langste afstanden is er een tussenstop voorzien. Inschrijven kan van 8 tot 14 uur bij Petanqueclub Markdal, Hoogeind 74 (bij de Mosten). Zowel op de vertrekplaats als op de tussenstop zijn er soep, koffie, broodjes en drinken voorzien (fh)


MEERLE

Rond-de-tafelgesprekken met Meerle als uitgangspunt

Nieuwe formule ‘Dorpsraadcafé’ slaat aan MEERLE - Het moet zijn dat de term ‘Dorpsraadcafé’ nogal wat inwoners getriggerd heeft om op 5 februari naar de parochiezaal te trekken. Het klinkt ook een stuk aantrekkelijker dan Algemene Vergadering van de Dorpsraad. In ieder geval, de zaal was heel goed gevuld die avond met zo’n 120 tot 130 nieuwsgierigen. Het mocht gezegd dat de vorige formule volledig uitgewoond was, de inbreng van de eigen inwoners werd minimaal. Maar een ander concept was zomaar niet uit de mouw geschud. Ere wie ere toekomt, de nieuwe formule is in Meerle uitgedacht. Binnen het bestuur van de Meerlese Dorpsraad was een werkgroep bereid om zich over deze materie te buigen en een alternatief te zoeken. Elke, Lies, Tamara, Frans, Stijn en Cis spendeerden er flink wat tijd aan: brainstormen, overleggen, toetsen bij inwoners, bijschaven en tenslotte voorleggen aan het college en de communicatiedienst. Op dit dorpsraadcafé waren ook bestuursleden van de andere dorpen uitgenodigd, zodat zij kunnen kijken en horen of en hoe het werkt, indien ze dit ook in eigen dorp willen toepassen. De indeling van de avond vormde de kern van de nieuwe aanpak. Eerst een welkomstwoord van de voorzitter en van de burgemeester. Een ‘Rond-de-tafel-gesprek’ over diverse onderwerpen, maar met telkens Meerle als uitgangspunt. In-de-zetel-gesprekken waar enkele verenigingen zich kort konden voorstellen, evenals een lokale sportman/vrouw. Een intermezzo met muzikaal Mjeels talent en tenslotte een bevraging van de aanwezige Meerlenaren: wat moeten de prioriteiten zijn van de dorpsraad in 2020?

tussen het gemeentebestuur en dorpsraad. Hij prees de knappe voorbereiding van wat er komen zou en vroeg de mensen niet aan de toog te blijven hangen tijdens de ronde tafel.

Dorpsraadcafé

het project ‘Oogststraten’ dat streeft naar verduurzamen van de voedselsystemen met de rechtstreekse verkoop van producent aan de consument. Over dit project volgen in het voorjaar nog doe- en denkavonden.

Land- en tuinbouw Als eerste onderwerp van ronde 1 kwam de voor Meerle belangrijke sector van land- en tuinbouw aan bod. Daarvoor was bedrijfsleider Roel Vanderbruggen van het Proefcentrum voor Landen Tuinbouw uitgenodigd. Aan de hand van een presentatie schetste hij het ontstaan van het proefcentrum en gaf uitleg bij de belangrijkste onderzoekprojecten die momenteel lopen en het waarom ervan. Voor meer info verwijzen wij onze lezers graag naar het ruime artikel dat ons blad hierover bracht in het nummer 407 van oktober 2019 (gratis te raadplegen via www.demaand.be). Dhr. Vanderbruggen wees er nog op dat het proefcentrum op regelmatige tijdstippen toegankelijk is voor het publiek, zoals bij open-bedrijvendagen. Schepen Katrien Brosens vulde nog aan dat de gehele land- en tuinbouwsector een belangrijke economische pijler is voor Hoogstraten. Ze maakte de aanwezigen ook attent op

Halte Merlet en het Raadhuis Als tweede punt kregen de toehoorders een stand van zaken omtrent het Meerle Ons Dorp. Ann Van Aelst van Halte Merlet stelde vooraf Halte Merlet voor. Deze vereniging is nauw betrokken bij het Raadhuis. Meer nog, zij hebben door hun volgehouden werking mee bepaald dat het Raadhuis ook in de toekomst een openbare functie krijgt en aldus voor de Meerlese gemeenschap bewaard wordt. De toekomstige functies die er worden samengebracht, zijn een ontmoetingsplaats, de bib verspreid over verschillende niveaus - en het Lokaal Dienstencentrum. Op grondplannetjes werd aangeduid welke bestemming de lokalen krijgen. Eind 2020 hoopt men met de restauratie en de verbouwingen klaar te zijn. Met Meerle Kermis wordt een open deur gepland. Verdere info

Maidentrip Voorzitter Cis Van Aperen was blij met de grote opkomst voor deze maidentrip. Hij prees de bedenkers en de bereidheid van het bestuur hier in mee te gaan. Ook de aanwezigen van andere dorpsraden werden verwelkomd. Cis overliep hoe de avond in mekaar zat en voegde er lachend aan toe - het was tenslotte een café - dat ook tijdens de uiteenzettingen een drankje kon gehaald worden aan de toog op voorwaarde dat het in stilte gebeurde. Burgemeester Marc Van Aperen sprak zijn waardering uit voor de moeite die de werkgroep en de Meerlese dorpsraad zich hadden getroost om het dorpsraadcafé te bedenken. Een dorpsraad is er voor de mensen van het dorp, niet voor de bestuurders en politici. Die hebben andere fora om hun ding te doen. Evenmin is het de bedoeling dat zo’n vergadering een clash zou zijn

Veel volk in het nieuwe dorpsraadcafé DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

51


MEERLE volgt zeker via dorpsraad, gemeentebestuur en bij leven en welzijn ook in dit blad.

School 4-5-6 nadert voltooiing Verder werd de ombouw van de school 4-5-6 toegelicht. De verenigingen kregen de sleutels overhandigd en zijn druk doende hun lokalen mooi in te richten. Stekelbees gebruikt zijn lokalen al een tijdje, inclusief de polyvalente zaal achteraan. Den Dorpel opent officieel zijn nieuwe stek op 22 februari en de meisjeschiro hoopt begin maart de nieuwe lokalen te betrekken. Er wordt volop geschilderd. De IKO verhuist dan naar de vroegere directieen lerarenlokalen boven de turnzaal. Het speelterrein achter de school is klaar voor gebruik door iedereen, niet alleen voor de verenigingen in de jongensschool. Over het gebruik van de nieuwe polyvalente zaal moeten nog afspraken gemaakt worden. Ook andere verenigingen kunnen er gebruik van maken. Noteer alvast dat het hier om ‘naakte vloer’ gaat. Er zijn geen tafels, stoelen of andere inrichtingen. Het is evenmin de bedoeling de zaal voor privaat doeleinden te gebruiken. Er is nog altijd de parochiezaal Ons Thuis, die wel goed ingericht is voor allerlei doeleinden.

Muzikaal talent Na dit onderwerp was het tijd voor een muzikaal intermezzo. Daarvoor was Kim Konings uitgenodigd. Elke Braspenning liet Kim zich even voorstellen. Ze is 19 jaar, geboren in Nederland en woont al 10 jaar in Meerle. Ze studeert in Maastricht interdisciplinaire kunst, dat ze combineert met een muziekstudie. Ze is al op jonge leeftijd muziek beginnen maken en wilde het graag een keer naar buiten brengen. Ze hoopt later op theater- en festivalpodia te kunnen staan, maar was heel blij dat ze nu de kans kreeg haar eigen gemaakte nummers voor het eerst voor een publiek te mogen brengen. Ze kreeg het publiek stil met haar ingetogen nummer en werd beloond met een hartelijk applaus.

23 Nieuwe appartementen Op naar het vervolg van Meerle Ons Dorp, het bouwproject aan het gemeenteplein, op de plaats van de oude meisjesschool en het chirolokaal. Karolien Huybrechts van projectontwikkelaar ICN gaf aan de hand van beeldmateriaal een impressie van de 3 gebouwen die zullen gebouwd worden. Op de locatie A (tegen het Gemeenteplein) komt een blok van 8 wooneenheden, op locatie B (meisjesschool) een blok van 5 wooneenheden en op locatie C een blok van 10 wooneenheden. In totaal 23 appartementen van 64 tot 120 m2. Er komen ondergrondse parkeergarages en fietsenstallingen. In elk blok zullen elektrische deel-

52

fietsen beschikbaar zijn, om de nieuwe bewoners aan te zetten alvast voor kleine verplaatsingen hun wagen te laten staan. Er is een lift in elk blok tot in de parkeergarages. De toegang tot de garages is voorzien via de Ulicotense weg. De aanwezigen kregen ook indelingsplannetjes te zien van de diverse appartementen. Judith Vermonden van Immo Noord, dat de verkoop van de panden verzorgt, wist te vertellen dat de prijzen van de wooneenheden beginnen vanaf 185.000 euro. De verkoop was een dag voor de vergadering gestart en er waren al heel wat reacties. Immo Noord is er vast van overtuigd dat er voldoende vraag komt naar deze appartementen. De afbraakwerken zullen uiterlijk in mei starten, dan zal ook de aannemer worden aangesteld. In augustus wil men met de bouw starten om in augustus 2022 de gebouwen op te leveren.

Okra De tweede vereniging die zich mocht presenteren was OKRA Meerle. Marcel Van Bavel legde uit waar OKRA voor staat als de grootste vereniging voor 55+ in Vlaanderen. In Meerle telt OKRA 170 leden en heeft ze een uitgebreide werking. Gaande van fietsen, sporten, kaarten, petanque op 7 banen achter de jongensschool, een jaaruitstap en 4 algemene vergaderingen per jaar. Marcel is er bijzonder trots op dat op de jaarlijkse sportfeesten van het verbond Meerle twee ploegen afvaardigt, 1 dames- en 1 herenploeg. De eerlijkheid gebood hem te zeggen dat de dames Meerle bijna altijd winnen. Waarop terecht applaus volgde, voor de dames en voor OKRA.

Veiligheid Na een korte pauze keerde men terug naar de ronde tafel, waar de politiemensen hadden plaatsgenomen. Bart Adriaensen, opgegroeid in Meerle, werd voorgesteld als de nieuwe wijkagent, in opvolging van Frank Jespers. De wijkagent wil voor de burgers het eerste contact zijn inzake veiligheid en politie. Hij zal veel aanwezig zijn in Meerle, en zo ook zelf signalen opvangen. Anders kan je hem bereiken op de wijkpost in Meer. Inspecteur Jelle Willebrords kon melden dat het momenteel goed gaat met de veiligheid in Meerle. Er zijn weinig woninginbraken gemeld vorig jaar. Wel werd een probleem gemeld van hangjongeren op het nieuwe speelplein achter de school, ook als het al donker is. Daar zal speciaal aandacht aan gegeven worden. Hij legde ook het systeem uit dat werd uitgewerkt voor de vrachtwagenluwe zone. De signalisatie is aangebracht en de politie zal controleren en indien nodig beboeten. Je leest er alles over in ons vorig nummer (rubriek Mobiliteit). De ANPR camera’s kunnen momenteel niet ingezet worden voor de beoogde vrachtwagensluis, maar worden wel gebruikt door de politie

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Kim Konings brengt een gesmaakt muzikaal intermezzo.

voor andere doeleinden (wagendiefstallen, niet gekeurde wagens of niet betaalde verkeersbelasting).

BIN Heel Mjeel Patrick De Bie, coördinator voor het BIN Meerle gaf een toelichting over de in 2018 opgestarte actie om alle lokale BIN’s in Meerle samen te voegen. De wervingscampagne daarvoor heeft gerendeerd, zodat het netwerk momenteel 300 leden telt, verspreid over heel Meerle. Het BIN is niet alleen dienstig voor inbraken of verdachte bewegingen, maar ook voor calamiteiten (gasgeur, gesprongen waterleiding, …). In 2019 werd het BIN 4 maal opgestart.

Sportieve dame Weer even iets nieuws tussendoor: de voorstelling van een sportieve vrouw of man, die iets speciaals te vertellen heeft. Als eerste viel de eer te beurt aan Annelies Michielsen. Zij vertelde dat ze zich kandidaat had gesteld voor Kamp Waes, het waanzinnig populaire TV1 programma op zondagavond. Zij was bij de 100 geselecteerden voor een interview. Na even wachten kreeg ze bericht dat ze bij de laatste 50 was en dat ze zou opgeroepen worden voor fysieke proeven, waaronder een oriëntatieloop met een rugzak. Van lopen en rugzak was ze niet bang, maar oriëntatie was een ander paar mouwen. Ze riep de hulp in van 2 militairen van Meerle, die haar de beginselen van het lopen met kaart en kompas bijbrachten. Ze werd opgeroepen naar het militair kamp van Leopoldsburg en moest daar een oriëntatieloop doen: zo snel mogelijk in 5 punten in het bos zoeken aan de hand van coördinaten. Een leuke ervaring, net hetzelfde zoals de tv-kijkers te zien


MEERLE

Bushalte De bushalte zou verplaatst worden van het gemeenteplein naar het begin van de Chaamseweg. Daar heeft voortschrijdend inzicht ons geholpen, zegt schepen Michel Jansen. Daar waar Meerle eerst een eindhalte was, waar de bus soms een kwartier moest staan in functie van het uurrooster, loopt de lijn nu door naar Meersel-Dreef. Dus niet meer parkeren, enkel stoppen aan de halte en weer doorrijden. De halte blijft dus op de gekende plaats aan het Gemeenteplein. Ze zal opgenomen worden in de heraanleg van het plein na de bouw van de nieuwe woonblokken. Daarmee was de agenda van dit praatcafé bijna volledig afgewerkt. Bleef enkel nog de bevraging van de inwoners, vooral met het oog op de prioriteiten voor het volgende werkjaar van de dorpsraad.

Prioriteiten Annelies Michielsen: een sportieve dame kregen in de eerste aflevering. Daarna volgende nog een turnproef. Annelies was tot haar spijt niet bij de uitverkorenen en was aanvankelijk teleurgesteld. Maar dat is ondertussen weer voorbij. Toch een straffe prestatie.

Kerkstraat - Ulicotense weg - Chaamseweg Menig inwoner van Meerle gingen even weer wat rechter zitten, want deze materie gaat al jaaaaren mee op de dorpsraad. Schepen Jos Martens kon helaas weerom geen positieve berichten geven. Het is waarlijk moeilijk kersen eten met de mensen van AWV (Administratie Wegen en Verkeer), die beheerder zijn van die straten. Er is onderhandeld over de waardebepaling, gezien de slechte staat van vooral de Chaamseweg. En hoewel het college dacht dicht bij een akkoord te komen, kwam er geen antwoord van AWV. Er is ook geen zicht op een timing voor de mogelijke overdracht. AWV wil nu de piste van een wegenruil bewandelen. Schepen Martens meent dat AWV hier een opportuniteit heeft laten voorbijgaan om deze wegen in de huidige staat over te dragen aan de gemeente, die dan zelf voor de opwaardering zou zorgen (uiteraard mits de juiste compensatie). Maar er is momenteel geen uitzicht op een mogelijke oplossing. Niet fijn voor Meerle, wel fijn van de schepen dat hij geen oplossingen in het vooruitzicht stelt waarvan hij niet weet of ze haalbaar zijn. Ondertussen worden wel gevaarlijke toestanden gesignaleerd van wagens die aan de hoek van de Kerkstraat op de stoep parkeren en het uitzicht voor het andere verkeer belemmeren. De wijkagent noteert dit alvast als werkpuntje voor meer toezicht.

Die zijn er dus wel degelijk, we sommen ze graag even op: □ Er is in Meerle een schrijnend gebrek aan kinderopvang, aan voor-en naschoolse opvang. De bestaande initiatieven zitten met een lange wachtlijst. □ Wat gaat er met de Melkerij gebeuren? Ze staat ondertussen voor een groot deel leeg en er is al lange tijd niets meer van vernomen. □ De inrichting van de Hazenweg beantwoordt niet meer aan de noden van deze tijd (brede betonbaan die uitnodigt tot hard rijden, geen voet- of fietspaden). □ De doorgang tussen Raadhuis, school 4-5-6, de parochiezaal en brandweerkazerne is zeker aan een herwaardering toe. Voorzitter Cis Van Aperen meldt dat daar reeds een ontwerp voor in de maak is, dat met de dorpsraad zal worden besproken.

□ De wadi (waterinfiltratieput) aan het nieuwe speelplein vormt een gevaar voor spelende kinderen. Er zijn volgens de vrager technische oplossingen voorhanden zodat een put niet nodig is. □ Het grote speeltuig op het speelplein in de Heimeulenstraat is verdwenen. Blijkbaar pasten de nieuwe stukken (de schuifaf) niet op het bestaande klimtuig en werd alles opgeladen.

Tenslotte Tenslotte nog enkele opmerkingen die snel aandacht verdienen of misschien wel snel kunnen opgelost worden: □ Heraanleg van het pad tussen de Dalweg en de witte wijk: staat gepland voor dit jaar. □ De massale kapping van bomen in het gebied Smisselbergen door Natuurpunt is voor sommige mensen niet te begrijpen. “Om bij te schreien”, werd er letterlijk gezegd. Voorzitter Cis Van Aperen meent dat Natuurpunt gehouden is aan beheersplannen. Misschien is het nuttig de mensen van Natuurpunt te vragen dit eens te komen uitleggen. Als voorzitter maakte Cis Van Aperen er de aanwezigen nog eens op attent dat ze steeds vragen mogen doorspelen aan de dorpsraad of via de geijkte kanalen aan het gemeentebestuur. Op de vraag of de aanwezigen tevreden waren over deze nieuwe formule van Dorpsraadcafé werd instemmend gereageerd. Voor het werk van het bestuur van de dorpsraad volgde een verdiend applaus. De nieuwe formule heeft dus wel degelijk bijval, maar heeft nood aan een strakke leiding. Als die ont breekt, kan dergelijke vergadering erg lang uitlopen. Maar Cis kweet zich voorbeeldig van zijn taak, bijgestaan door de nieuwe secretaris van de dorpsraad Elke Braspenning. (jaf)

KWB nodigt uit op 22ste Grenswandeling MEERLE - Op zondag 29 maart organiseert KWB Meerle voor de 22ste keer haar Grenswandeling. Je kan weer in Meerle wandelen langs landelijke wegen, zandwegen, natuurgebieden en bossen over afstanden van 7, 14 of 19 km. De deelname bedraagt 1,20 euro per persoon voor KWB leden, niet-leden betalen 1,5 euro. Kinderen mogen gratis mee. Vertrek tussen 7.30 en 15 uur na inschrijving aan de parochiezaal op het Gemeenteplein. Voor de grotere afstanden is onderweg een verzorgde rustlocatie voorzien voor sanitair, waar men ook iets kan drinken of een broodje eten. Dat kan natuurlijk ook na afloop van de wandeling in de parochiezaal.

genomen in het FALOS-wandelcriterium 2019. Wij duimen alvast voor mooi lenteweer! (red)

Voor meer inlichtingen kan men terecht bij Fons Pauwels tel. 0472 43 21 27 - email: kwbmeerle@gmail.com. De wandeling is opDE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

53


MEERLE

KVLV? Dat is Ferm! MEERLE - Na een halve eeuw verandert de vrouwenvereniging KVLV van naam. Voortaan zal ze als Ferm door het leven gaan. Die naam groepeert het netwerk van lokale groepen, agravrouwen, gezinsondersteunende diensten zoals kraamzorg, thuiszorg, kinderopvang en huishoudhulp‌.. Op zaterdag 25 januari werd de nieuwe naam overal in Vlaanderen gelanceerd met een spectaculaire actie. Voor 100.000 huizen lag er een kleurrijke mat met de nieuwe naam voor de deur. Deze matten staan symbool voor de brede werking van Ferm. Een open uitnodiging om buiten te komen en te genieten van het enorme aanbod van Ferm, maar ook een mate waarlangs de vele diensten van Ferm bij je thuis komen, om zorg uit handen te nemen. En ook een oproep om op straat te komen en mee dingen in beweging te zetten. Ferm gaat volduit voor een warme en zorgzame samenleving, waar iedereen meetelt en waar we mensen die het moeilijker hebben met extra warmte omringen om hen te laten voelen dat ze er helemaal bij horen. (jaf)

KVLV Meerle - voortaan Ferm Meerle - altijd al een actieve vereniging, nam uiteraard deel aan de lanceringsactie. Om 13 uur verzamelden de kernleden aan de Mjeelse Pier en vertrokken vandaar naar de leden om hen een mat en een kleurrijke sjaal te bezorgen.

Spektakel met paarden MINDERHOUT/MEERLE - Voor de liefhebbers van het trekpaard organiseren De Trekpaardenvrienden van Minderhout en Meerle weer enkele mooie en ook wel spectaculaire evenementen. Op zondag 1 maart is er vanaf 10 uur boomslepen op de Reth in Baarle-Nassau.

54

Bomen worden door paarden uit het bos gesleept. Een uitdaging voor paard en menner. te Baarle-Nassau. Volg de bordjes via de Kapelstraat. Op zaterdag 7 maart vanaf 10 uur zijn de Hol-

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

landse bossen, Wildersebaan in Ulicoten (volg de bordjes) decor voor de paarden die kleine struiken,boompjes en rododendrons uittrekken. Tenslotte is er op zondag 19 april vanaf 10 uur wedstrijdploegen bij de gebroeders Stoffels in de Minderhoutsestraat in Minderhout. (jaf)


MEERLE

Na stille nacht, nu Silent Disco MEERLE - Stille disco dus: een ‘contradictio in terminis’ zou je denken. Dat is het echter allerminst. Bij Silent Disco krijgen de feestvierders een hoofdtelefoon waar je mee kan switchen tussen 3 kanalen, 2 kanalen met dj’s en 1 kanaal waarvoor je zelf liedjes kan aanvragen. Nadat er over heel België en Nederland al Silent Disco feestjes worden georganiseerd, vonden La Plasa Tropical en Den Dorpel dat Meerle niet kon achterblijven. Dus slaan ze dit jaar niet enkel tijdens de zomer de handen in elkaar, maar ook in de paasvakantie. En wat is er beter om de paasvakantie te starten dan een Silent Disco? Meer dan reden genoeg om op zaterdag 4 april vanaf 20 uur naar Den Dorpel, Gemeenteplein (achter het Raadhuis) af te zakken. Wat moet dat kosten? Awel, voor de democratische prijs van 6 euro huur je voor de hele avond een hoofdtelefoon. Heb je een lidkaart van Den Dorpel krijg je daar bovenop ook nog een gratis consumptie. Aangezien het aantal hoofdtelefoons niet onbeperkt is, kan je deze best zo spoedig reserveren via deze link: https://laplasatropical.typeform.com/to/BLlDp. Opgepast: vol is vol. De reservatie is pas bevestigd als je betaald hebt. Meer info vind je via het inschrijvingsformulier en op de Facebookpagina LPT 04.04. (jaf)

Klimtoren zoekt gemachtigde opzichters MEERLE - De Klimtoren is erg blij met de inzet van de gemachtigde opzichters die ook tijdens donkere, regenachtige en mistige winterdagen de kinderen en (groot)ouders helpen om veilig over te steken. Ze springen zelfs voor elkaar in wanneer het voor iemand een keertje niet goed past. Momenteel is de school nog op zoek naar een nieuwe gemachtigde opzichter voor de woensdagochtend. Wil jij de kinderen graag helpen bij het oversteken en wil je dit team versterken? Geef dan een seintje aan de directie of aan juf Sofie (eerste leerjaar). Tel.: 03/315.82.88 of via e-mail directie@deklimtoren.be. (jaf)

Halte Merlet presenteert Vitesse Limitée MEERLE - Het is niet omdat hun ‘thuisbasis Raadhuis’ in de steigers staat en voor langere tijd ontoegankelijk is dat Halte Merlet zijn bezigheden staakt. Ze doen even goed verder en wijken uit naar andere mogelijke locaties. Op zaterdag 14 maart om 20 uur presenteert Halte Merlet in parochiezaal Ons thuis alvast Vitesse Limitée. Vitesse Limitée bestaat uit Flor Verschueren (accordeon), Jef Rombouts ( cello), Karel Hofkens

(gitaar) en Veerle Dingenen (zang). Dit ensemble dompelt de luisteraar onder in Franse muziek en de typische Franse chansons. Graag vooraf inschrijven, dat kan door te bellen naar Lies van Aelst - tel. 0497/91 87 66 of mailen naar haltemerlet@hotmail.com. De inkom voor leden bedraagt 7,50 euro, niet-leden betalen 10 euro. Je kan het bedrag storten op rekening van Halte Merlet - BE71 7310 2634 4969. (jaf)

Wijn proeven bij Chiro Meerle

MEERLE - Op zaterdag 14 maart toveren de chirojongens van Meerle voor de vierde keer hun lokaal om tot een echt wijnhuis. Ze willen je graag vijf verschillende én uitstekende wijnen laten proeven. Deze wijndegustatie wordt gecombineerd met bijpassende hapjes en achtergrondinformatie over de wijnen. Nadien heb je de mogelijkheid om flessen wijn te bestellen, waarmee je meteen tegelijk de chiro steunt. Na de degustatie kan je gerust nog even blijven hangen en een wijntje drinken! Voor deze smaakvolle avond betaal je slechts 10 euro voor 5 wijntjes met hapjes. Inschrijven doe je via de link op de Facebookpagina van Chiro St.Jan Meerle nog tot en met 7 maart. Betalen doet u de avond zelf. Voor meer informatie kan je mailen naar wijndegustatie@chiromeerle.be. (jaf)

Dames en heren, mesdames et messieurs, voilà ‘Vitesse Limitée’!

Gezinsbond serveert ontbijt op bed MEERLE - Op zondag 22 maart bezorgt Gezinsbond Meerle een heerlijk ontbijt kant en klaar bij jou aan huis! Er is keuze tussen een volwassenen-, kinderen- of familieontbijt en dit tegen democratische prijzen.

Tijdig bestellen is de boodschap, het genieten volgt dan vanzelf… (jaf)

De bestelformulieren vallen eerstdaags in je brievenbus. Wie er geen zou ont vangen, kan alle info ook terugvinden op de website : https://meerle.gezinsbond.be of een mailtje sturen naar gezinsbondmeerle2013@gmail.com. DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

55


MEERLE

Klein en groot spelen samen in het dienstencentrum MEERLE - In het eerste leerjaar leerden de kinderen van de Klimtoren de getallenlijn tot en met 10. De mensen van het LDC spelen wekelijks het spel Rummikub dat ook met cijfers werkt. Dit bracht juf Sofie op het idee om zowel klein als groot het spel samen te laten spelen in kleine groepjes. Dat bleek prima te werken. De activiteit werd aangekondigd in het krantje van het LDC en telkens waren er een vijftal vrijwilligers die op woensdagvoormiddag van 11 tot 12 uur met de kinderen samen wilden spelen. Zo leren die op een speelse manier de getallenlijn tot en met 10 en oefenen hun sociale vaardigheden extra in. De juf en de school zijn de mensen van het LDC dankbaar hiervoor. Hopelijk tot de volgende keer! (jaf)

MEERLE - MEERSEL-DREEF

Tweedehandsbeurs kinderkleding en speelgoed MEERLE - Net als in de herfst organiseert de Gezinsbond Meerle op zondag 29 maart voor de tweede maal een Lentemarkt voor baby- en kinderspullen en kledij. De verkoper staat zelf in voor de verkoop van de spulletjes. De toegang voor kopers is gratis. Deuren open van 10u30 tot 13u. Het gaat om speelgoed, babymateriaal, kinderkleding. Voor groot materiaal zoals een box, bedje, buggy,...spullen die niet op of onder je tafel kunnen, verwijzen de organisatoren door naar hun tweedehandsbeurs in november. De beurs heeft plaats in de nieuwe polyvalente zaal, Gemeenteplein Meerle (achter de oude jongensschool - ingang volg de pijlen). Vanaf 1 maart kan je 1 of meerdere tafels reserveren bij: An Aerts 03 295 33 09 na 18u, leden betalen 6 euro, niet-leden 10 euro. Het aantal tafels is beperkt, best dus niet wachten met de reservatie. Want vol is vol! Voor info: https://meerle.gezinsbond.be, met vragen kan je terecht op het mailadres gezinsbondmeerle2013@gmail.com. (jaf)

De Maand te koop bij Koffiehuis Martens MEERSEL-DREEF - Met het sluiten van Bakkerij Rolf van den Broek verdween ook het verkooppunt van uw maandblad in Meersel-Dreef. Op vraag van de redactie was uitbaatster Caroline Martens van Koffiehuis Martens, Dreef 65, onmiddellijk bereid om dit over te nemen. Wij blij, natuurlijk - een gedroomde combinatie overigens, een lekkere kop koffie bij uw eigenste lijfblad.

Koffie en gebak van Halte Merlet MEERLE - Zoals stilaan de gewoonte geworden (4e maal) bood Halte Merlet aan alle mensen die in Meerle zijn geboren, gewoond hebben en naar school zijn gegaan en in het WZC verblijven, koffie en gebak aan. De mensen zijn altijd super enthousiast en komen weer graag terug. Dit jaar waren er 29 bewoners van het rusthuis, 2 uit de bejaardenwoningen en 13 uit de serviceflats. Ze mochten eventueel 1 pers. mee nemen als ze niet graag alleen kwamen. Daardoor kwam het aantal op 57 personen. Echt gezellig koffiekletsen over Meerle! (jaf)

56

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Ook de trouwe lezer(es) zonder abonnement kan dus nog altijd de Maand in het dorp vinden. De openingsuren zijn dinsdag tot donderdag van 9 tot 18 uur, vrijdag van 9 tot 17 uur, zaterdag van 9 tot 19 uur en zondag van 9 tot 20 uur. (JJ)


MEERSEL-DREEF

Dorpsraadcafé op dinsdag 10 maart MEERSEL-DREEF - De dorpsraad van Meersel-Dreef nodigt het hele dorp uit op de jaarlijkse openbare vergadering die plaats heeft op dinsdag 10 maart om 20 uur in taverne “De Zevenster”, Dreef 42. Niet alleen de vergadering kreeg een nieuw jasje aangemeten, ook de voorzitter zal er beslist anders uitzien. Het is immers

Dorpsraadcafé

de nieuwe voorzitter Rens van Rijckevorsel die de avond in goede banen zal leiden. Na 27 jaar voorzitterschap heeft Jos Huybrechts de voorzittershamer doorgegeven aan de jeugd, met name Rens van Rijckevorsel. Een gedreven man met een vernieuwde elan, hopelijk krijgt hij navolging van veel leeftijdsgenoten, de enige manier om ons dorp op weg te zetten naar een volgende generatie Dreveniers. Het dorpsraadcafé wil er zijn voor iedere burger die ideeën heeft om de stad en zijn dorpen beter te laten werken, die op de hoogte wil blijven van de projecten die op stapel staan, of die burgermeester en schepenen eens persoonlijk wil ontmoeten. Vandaar de vernieuwde stijl van de algemene vergadering.

□ voorstelling prioriteiten 2020-2021 □ debat over verkeersveiligheid □ voorstelling van de werking van jeugdvereniging KLJ □ vragenronde met bespreking van ingediende schriftelijke vragen. Wij zullen er zijn. Nu u allemaal nog, en dan zijn we compleet! (JJ)

Bingo, Rick!

Agenda Volgende punten staan er op het programma:

Rens van Rijckevorsel neemt na 27 jaar de voorzittershamer over van Jos Huybrechts.

□ demonstratie nieuwe website van de dorpsraad van Meersel-Dreef □ het stedelijk meerjarenplan 2020-2025 voor ons dorp □ stand van zaken prioriteiten dorpsraad, zijnde riolering en fietspad De Mosten-Heieinde, GSM-bereikbaarheid, veilige fietsverbinding Dreef-Strijbeek en grensoverschrijdende ambulancevervoer

MEERSEL-DREEF - Voorzitter Frank Roelands van fanfare Voor Eer en Deugd feliciteert Rick Simons als winnaar van de hoofdprijs van de jaarlijkse bingo. Hij mocht een mooi koffiezetapparaat mee naar huis nemen. (JJ)

Nieuwe lente, nieuwe Trappers MEERSEL-DREEF - Een nieuwe lente zorgt ervoor dat de fietsen weer blinkend opgepoetst en van stal worden gehaald. Alleen de ‘diehards’ gaan de hele winter door, meestal op hun moutainbikes. De jaarvergadering van de Dreefse Trappers heeft plaats op woensdag 11 maart om 20 uur in café Den Bud. Er kan die avond ook clubfiets-

kleding besteld worden. Wie interesse heeft om mee te fietsen, kan zich aanmelden bij info@haarstudiosindy.be of tel. 03 315 96 53 bij voorzitter Sindy De Bie.

penningmeester Hennie van Aert. Via je ziekenfonds kun je korting krijgen op dit lidgeld. Gelieve het aanvraagformulier zelf uit te printen en mee te brengen naar de vergadering.

Het jaarlijks lidgeld bedraagt slechts 30 euro, contant betaalbaar op de avond zelf of op bankrekening BE12 7512 0595 5692 ten name van

En alvast voor dit jaar: weer vele en veilige kilometers, met af en toe een trappist. Wat wil de cyclist nog meer ? (JJ)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

57


MEERSEL-DREEF

Op bedevaart met bisschop Bonny MEERSEL-DREEF - Bisschop Johan Bonny van ons bisdom nodigt u uit op de mei-bedevaarten op dinsdag 5 mei om 14 uur in de kathedraal van Antwerpen en op donderdag 7 mei om 14 uur in Meersel-Dreef. In deze Maria-vieringen gaat de bisschop voor in concelebratie met vicaris, dekens, medepriesters en diakens. Wie dat wenst, kan de ziekenzalving ontvangen. Na de viering krijg je een drankje aangeboden en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Het einde is voorzien omstreeks 17 uur. Bijzonder is dat de relieken van de Heilige Bernadette van 3 tot 7 mei in ons bisdom aanwezig zullen zijn en een centrale plaats krijgen tijdens deze meibedevaarten. Inschrijven of meer info: voor Antwerpen via tel.nr. 03 202 84 30 of via email vicariaat.antwerpen@bisdomantwerpen.be, en voor Meersel-Dreef via tel.nr. 03 500 00 18 of via email vicariaat.kempen@bisdomantwerpen.be. (JJ)

Gauchos Breda - Grote Markt 33 - 4811 XP Breda - T. 076-5224505 E. info@gauchosbreda.nl - I. www.gauchosgrill.nl - Facebook: Gauchos Breda

Ook KVLV loopt er Ferm bij MEERSEL-DREEF - Het was niet alleen nationaal nieuws, ook de KVLV van Meersel-Dreef doet mee aan de naamswijziging tot Ferm. In 1911 opgestart als Boerinnenbond, in 1971 herdoopt als KVLV (Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen), en nu dus kortweg Ferm.

&

Naar eigen zeggen is dit de grootste Vlaamse vrouwenbeweging, met ook een boel gezinsondersteunende diensten zoals Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang, buitenschoolse kinderopvang Stekelbees, oppasdienst Oziki en Puur Huishoudhulp. Het nieuwe jasje moet de beweging klaar maken voor de uitdaging van morgen met respect voor de wortels in het verleden.

Centrale verwarming Vloerverwarming Sanitaire installaties Gasinstallaties

Vernieuwing en sociaal engagement krijgen aandacht en ruimte. Symbolisch kregen alle leden een nieuwe deurmat uitgereikt, en het plaatselijk bestuur bracht deze persoonlijk aan huis. (JJ)

Epelteer 27 - 2320 Hoogstraten 0495 24 24 11 wm.installatiebedrijf@telenet.be wm-installatiebedrijf.be

Coaching en dieetadvies door diĂŤtisten Minderhout, Meer, Hoogstraten, Rijkevorsel info@dieetvoorlichting.be - 0486 66 73 90 www.dieetvoorlichting.be 58

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


MINDERHOUT

De Marckezonen brengen “Music in the Air”

Begeleiden van leerling autorijders MINDERHOUT - Op donderdag 23 april organiseert KWB Minderhout om 19.30 uur in ’t Markenhof een drie-uur durend vormingsmoment voor (rijbewijs)begeleiders. Zulke vorming is verplicht voor iedereen die een leerling gaat begeleiden tijdens het halen van het rijbewijs. Na afloop krijg je een attest dat 10 jaar geldig is. Tijdens de avond krijg je praktische tips om het leer- en oefenproces van je leerling op een veilige en juiste manier aan te pakken. De leerling in kwestie kan deze avond trouwens gratis bezoeken en meteen al wat tips van de expert horen.

MINDERHOUT - In maart begint de lente te kriebelen. Ook bij de muzikanten kriebelt het, want op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart brengen De Marckezonen hun jaarlijkse Lenteconcert met “Music in the Air”. Een goed gevuld programma brengt twee avonden op rij o.l.v. Kevin Absillis alle geledingen van de vereniging aan bod. Inschrijven is verplicht via www.kwb.be/rijbewijs. De prijs is wettelijk vastgesteld op 20 euro. Voor meer informatie kan je terecht bij Jan Meijer, telefoon 03/297 4638. (fh)

Traditiegetrouw heeft de fanfare de start van het nieuwe jaar niet gemist. Op 25 januari kwamen jong en oud bij elkaar in 't Markenhof voor de jaarlijkse ledenborrel met optredens van de jonge muzikanten, een lekkere broodjes-BBQ en goed gezelschap. Op 16 februari werd de misviering in de St-Clemenskerk opgeluisterd en op 21 februari begeleidden enkele muzikanten de jaarlijkse carnavalstoet van basisschool Scharrel. (fh)

Alles wat u ooit had willen vragen… MINDERHOUT - Op 30 april komen om 20 uur burgemeester en schepenen naar ’t Markenhof in Minderhout voor een dorpsraadcafé. Zoals ondertussen al ruim bekend is, zal deze openbare vergadering van de dorpsraad een ander verloop kennen dan de vorige jaren. Na een inleiding, waarin in het kort ingegaan wordt over wat er afgelopen jaar gebeurd is in Hoogstraten en vooral dan in Minderhout, gaat men samenzitten om verschillende punten te bespreken in kleine groepjes. Het is belangrijk dat de onderwerpen die besproken worden, vooraf gekend zijn. Graag ontvangt de dorpsraad dan ook uw vragen of suggesties voor de onderwerpen die u besproken wil zien . Geef deze vooraf door via dorpsraadminderhout@Hoogstraten.be.

Iedereen is zoals vanouds welkom in zaal ’t Markenhof. De start is voorzien om 19.30 uur stipt, het einde wanneer de laatste de deur sluit. De inkom is vrij.

Dorpsraadcafé

Zestien op een rij voor de KWB quiz Wat de dorpsraad zelf zeker op de agenda wil, is de verkeerscirculatie rond het dorpsplein, de Schoolstraat en de Koestraat. Hoe kan men het verkeer op de veiligste manier organiseren, vooral met aandacht voor schoolgaande jeugd, dus fietsers en voetgangers? (fh)

Kinderen uit een echtscheiding MINDERHOUT - Op woensdag 4 maart van 13.30 tot 16 uur is er bij Het Relationeel Vermogen, Lage Weg 17B te Minderhout een workshop “Groei”. Deze biedt kinderen tussen 7 en 12 jaar handvatten om met de scheiding van zijn of haar ouders om te gaan. Ze verhogen hun veerkracht en komen in contact met andere kinderen in een gelijkaardige situatie. Daardoor krijgen ze zicht op hun talenten, hun emoties en het reguleren hiervan. Dat gebeurt op een ontspannende en creatieve manier in een positieve sfeer. Begeleidster Tinne Wilmssen werkt in kleine groepjes van maximum 5 kinderen. Deelname: 47 euro, inclusief al het materiaal, een tussendoortje en een drankje.

MINDERHOUT Op vrijdag 20 maart om 20 uur in zaal ’t Markenhof organiseert KWB al haar zestiende algemene quiz op rij. De formule blijft dezelfde en staat garant voor een leuke avond met afwisselende vragen, tafelopdrachten, foto’s enz. De deelnemende ploegen mogen maximum uit zes personen bestaan en betalen 20 euro per ploeg. Inschrijven kan per mail via lucherthogs@telenet.be. Betalen kan op het rekeningnummer BE90 0882 863407732 met vermelding van de naam en de verantwoordelijke van de ploeg en een telefoonnummer. Men kan ook betalen bij Luc Hertoghs, Lage Weg 33 te Minderhout, tel 03 314 74 21. (fh)

Inschrijven via mail: tinne@hetrelationeelvermogen.be. Zie ook: www.hetrelationeelvermogen.be. (fh)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

59


MINDERHOUT

Suikerbonen voor Ferm

‘Just op tijd’ om de quiz te winnen!

MINDERHOUT - Ook voor de KVLV-vrouwen van Minderhout wordt het wennen aan de nieuwe naam Ferm. Men heeft de leden maandenlang in spanning gehouden, maar tijdens weekend van 24 januari werd de naam bekend gemaakt en op 25 januari kreeg elk lid een mooie deurmat “Ferm welkom” cadeau. Als symbool dat men nog meer vrouwen naar buiten wil krijgen. De startvergadering op woensdag 5 februari werd met een symbolische koffietafel afscheid genomen van de naam KVLV, maar meteen volgden de suikerbonen om Ferm te verwelkomen. Martine Vermeiren uit Merksplas stelde het jaarthema op een ludieke manier voor, als kers op de taart werd de avond afgesloten met de loting voor de Lourdesreis.

MINDERHOUT - De grote zaal van ‘t Markenhof zat op vrijdag 31 januari afgeladen vol voor de eerste algemene quiz ten voordele van Kom op Tegen Kanker. Met maar liefst 55 ploegen werd deze eerste editie dus een groot succes. Winnaar werd de ploeg “Just op tijd” met een puntentotaal van 91%. De opbrengst van de avond werd integraal doorgestort naar Kom op Tegen Kanker, waar het geld gebruikt zal worden voor het kankeronderzoek. Met deze opbrengst kan ook team “De Kompanie” deelnemen aan de 100 km run in Knokke op 22 maart. En de organisatoren kijken nu al uit naar de tweede editie volgend jaar. (fh)

Beslag In januari en februari werden er al heel wat spullen gemaakt tijdens het creacafé. De wafelbakles kreeg ook al z’n beslag, met meer dan 30 dames werd er volop gebakken, geproefd en goedgekeurd, tips en trics uitgewisseld. Op 24 februari werd de huishoudbeurs Rai in Amsterdam bezocht. Het is al vooruit kijken naar de kooklessen in maart kooklessen en een ochtendwandeling met als afsluiter spek en ei. Daarmee wordt het programma “lekker actief ”, van een tiental weken, opgestart. Begin april is het weer tijd voor het paasfeestje. Wie er meer over wil weten, kan terecht op Facebook of Samenferm.be (fh)

Kaartje leggen bij OKRA MINDERHOUT - Op donderdag 5 maart organiseert OKRA Minderhout haar jaarlijkse kaartwedstrijd. Deze heeft plaats in hun lokaal in de Schoolstraat van 13 tot 17 uur. Deelname is gratis. Info: 03 314 48 76. (fh)

Je weet wel, daar op de hoek in

HOOGSTRATEN Zeg maar hoe je zitten wil

Lod. de Konincklaan 256, Hoogstraten. Tel 03 -314.52.49 60

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

www.kempimeubel.be


WORTEL

Wandelen om de keeper te laten fietsen WORTEL - Op zondag 8 maart organiseert KVNA Wortel een wandeling in de Kolonie met vertrek aan de kantine van KVNA tussen 8.30 en 13.00 uur. Hiermee sponsoren ze hun doelman Indi Smitz. Die zal zich immers in vier dagen, van 21 tot 24 mei, de ziel uit het lijf rijden en maar liefst 1.000 km fietsen ten voordele van Kom op tegen kanker.

Eten en drinken

Om te mogen deelnemen moet hij 6.000 euro startgeld inzamelen, een bedrag dat integraal naar kankeronderzoek gaat en zo een directe invloed heeft op het leven en welzijn van veel patiënten.

Je kan naar keuze 5, 10 of 15 km wandelen. Wie enkel wandelt, betaalt 5 euro per persoon en moet niet vooraf inschrijven. Wie ook voor frikandellen met krieken gaat, betaalt op voorhand 10 euro per persoon op rekening BE97 1043 8407 1749 en stuurt een mailtje naar feestcomitekvnawortel@outlook.com met vermelding van je naam en het aantal personen. (fh)

Om dit geld bijeen te brengen en hun doelman te steunen organiseert KVNA deze wandeling naar en in Wortel-kolonie. Ideaal om sportief en solidair te zijn terwijl je ook nog eens geniet van de mooie natuur. Onderweg kan je bovendien verpozen bij een drankstop. Na afloop staat er desgewenst ook een heerlijk bord frikandellen met krieken te wachten.

Nadenken over het Wortel van morgen WORTEL - De kerkdorpen van stad Hoogstraten veranderen voortdurend, en dat is maar goed ook. Maar, zo titelde De Standaard, “We zijn onze dorpen aan het verknoeien”. En dat wil men in Wortel voorkomen. Wortel bewaarde tot op heden grotendeels zijn nog dorpse karakter en dat wil men behouden en toekomstgericht versterken. Om die reden gaf het stadsbestuur aan AR-TUR de opdracht om op zoek te gaan naar een dorpsontwikkelingskader in Wortel. Na een oproep stelden een 45-tal vrijwilligers, die men de ‘ambassadeurs’ noemt, zich kandidaat om mee te denken over de mogelijkheden, de kansen en de bedreigingen die zich stellen. Op zaterdag 18 januari maakten ze samen een wandeling door het dorp, om daarna in de refter van de lagere school in een aantal groepen, hun bedenkingen samen te leggen en ongeremd voorstellen en ideeën te noteren.

Een groep van een 45-tal “ambassadeurs”, die meedenkt over ruimtelijke toekomst van Wortel, verzamelt ideeën na een wandeling door het dorp AR-TUR zet nu haar onderzoek verder en gaat in gesprek met diverse betrokkenen en experts. Tijdens een tweede werksessie op 12 maart bespreekt de groep ambassadeurs mogelijke ruimtelijke toekomstscenario’s. Ten slotte is er, tijdens het dorpsraadcafé waarover later meer, een publiek dorpsgesprek op donderdagavond 23 april. Wordt vervolgd. (fh)

De site van ’t Slot, nu eigendom van de stad, is veel meer dan de hoeve bij de Boomkens. Op de achterliggende gronden is veel mogelijk DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

61


WORTEL

Kolonie wacht op de beslissing in het Chinese Fuzhou

Nederlands minister Ingrid van Engelshoven, Drents gedeputeerde Cees Bijl, Vlaams minister Mathias Diependaele en de gedeputeerden Kathleen Helsen en Jan de Haes scharen zich eendrachtig achter het dossier van de Kolonies van Weldadigheid. WORTEL -Op maandag 20 januari ondertekenden Vlaams minister Mathias Diependaele, bevoegd voor onroerend erfgoed, en zijn Nederlandse collega Ingrid van Engelshoven het aangepaste dossier waarmee drie Nederlandse kolonies en Wortel-kolonie zich samen kandidaat stellen om opgenomen te worden op de lijst van Unesco Werelderfgoed. In 2017 werd het dossier, waarin toen nog sprake was van zeven kolonies, ingediend door Nederland. Nu is het Vlaanderen dat de kandidatuur

voordraagt. Vanaf dit jaar mag een land nog maar ĂŠĂŠn dossier tegelijk voordragen. Nederland heeft nog een ander dossier in de pijplijn.

Geen onbekend terrein Voor de Nederlandse minister Ingrid van Engelshoven is Wortel-kolonie lang geen onbekend terrein. De minister groeide op in Beerse en volgde middelbaar onderwijs in de regio. Zij was al enigszins vertrouwd met de kolonie, wan-

De genodigden maakten een fietstocht door de dreven van de kolonie.

62

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

neer de genodigden voor de ondertekening van de kandidatuur een fietstocht maken langs Bootjesven, het kerkhof, de boerderij en de gebouwen waar nu nog drie landlopers verblijven. De aanwezige ministers en gedeputeerden stelden overtuigd te zijn van de sterkte van het aangepaste dossier. Hoe dan ook is het nu hoopvol wachten op de beslissing die later in het Chinese Fuzhou zal genomen worden. (fh)


SPORT

Nationaal voetbal

HVV strijdt voor elk puntje HVV mist een aantal basisspelers. De jeugd krijgt dan ook volop zijn kans. Op mentaliteit en met veel duelkracht wordt geknokt voor elk puntje. DHM: 1 - 1 in Geel is niet slecht, maar het brengt ook maar ĂŠĂŠn schamel puntje op. Eddy Peeters: We hebben er hard voor moeten werken om een punt over de streep te trekken. Als je bekijkt met hoeveel afwezigen we zitten op dit moment is elk punt mee genomen. Mijn elftal speelde met een zeer goede mentaliteit wat ons een punt opleverde. Volgende week zullen we opnieuw serieus moeten puzzelen om Aalst te bekampen. Jens Meeus viel uit met een knieblessure en Bob Swaegers is dan geschorst. Onze eigen jeugd krijgt in deze omstandigheden meer dan ooit kansen. Het is voor hen de gelegenheid om zich te tonen. Daar heb ik het volste vertrouwen in. DHM: De wedstrijd in Cappellen verliep dramatisch. Weer geen punten. We speelden daar nochtans een zeer goede wedstrijd. We zetten Cappellen goed vast en hadden veel balbezit. Maar uitgespeelde kansen bleven weg. De laatste 15 minuten drukten we ze helemaal weg. Jammer genoeg liepen we op een fatale counter in de 87ste minuut. Dat was een zware domper voor heel het elftal. Die zure nederlaag hebben we op dinsdag verteerd met een goede, leuke training waar keihard gewerkt werd. Onze sterkte is dat we niet lang bij de pakken blijven zitten en altijd vooruit kijken en niet achterom.

DHM: Door de situatie met Duffel moest HVV 4 weken wachten om opnieuw een wedstrijd te mogen spelen. Hoe moeilijk is dat? Zeer moeilijk! Je kan wedstrijden nabootsen op training maar dat is niet wat je in een competitiewedstrijd kan brengen. Er waren ook geen vriendschappelijke wedstrijden beschikbaar. We hebben dat creatief moeten oplossen met trainingen. DHM: Nog 8 wedstrijden te bekampen. HVV moet zich kunnen redden, toch? Daar gaan we zeker vanuit. We zitten momenteel met een vijftal spelers die langere tijd niet beschikbaar zijn. En dan te weten dat onze kern zeer klein is. Het is niet gemakkelijk voor onze jeugd om het hoofd boven water te houden in wedstrijden waar we verplicht zijn om punten te pakken. Maar ik zie het ook als een uitdaging voor mezelf om deze jonge gasten met nog weinig ervaring klaar te maken voor het grotere werk. We zullen nog 8 weken hard moeten werken om alles tot een goed einde te brengen. Als dat ons lukt, zullen we fier mogen zijn dat we dit hebben verwezenlijkt met deze erg jonge kern. (rob)

Uitslagen Cappellen - Hoogstraten VV 2-1 Wie de wedstrijd niet heeft gezien, gelooft dit niet. Hoogstraten domineerde de ganse wedstrijd. De thuisploeg kwam op voorsprong met een gelukstreffer, een bal vanop 20 meter week af en verdween over een verbouwereerde en

kansloze doelman Smet. Meeusen mikt voorlangs en Van Dyck schoot naast. Na de rust maakte van Zandvoort de verdiende gelijkmaker en Hoogstraten ging op zoek naar winst. In de slotfase kwam Cappellen eenmaal over de helft en kon deze aanval succesvol afronden. Hoogstraten VV - K FC Duffel Deze wedstrijd werd niet gespeeld. Net voor deze wedstrijd besloot Duffel om de boeken neer te leggen en te stoppen. Alle gespeelde wedstrijden met Duffel werden geschrapt. Verbroedering Geel - Hoogstraten VV 1 - 1 Jeroen Meeuwis maakte voor Hoogstraten de gelijkmaker met een rake kopstoot na een hoekschop van Tarik Tarcan. Tien minuten eerder had Geel de score geopend, ook met een kopbal. Geel toonde zich beter en had meer balbezit, maar op wilskracht haalde de rood-witten een punt mee vanuit Geel en was daar heel tevreden mee. (rob)

Kalender Zondag 8 maart 15 uur Spouwen Mopertingen - Hoogstraten VV Zaterdag 14 maart 20 uur Hoogstraten VV - Diegem Sport Zaterdag 21 maart 9u30 Hades Hasselt - Hoogstraten VV Zaterdag 28 maart 20 uur Hoogstraten VV - KVV Vosselaar

Boekhouding en administratie B.T.W.- advies / aangiften / formaliteiten Fiscaliteit - advies / aangiften / formaliteiten Administratie en advies i.v.m. oprichting en wijziging van vennootschappen Advies sociale wetgeving Ondernemingsnr. 0438.340.229

Van Aertselaarstraat 25a - bus 1

tel. 03.235.03.23

-

NIEUW ADRE S

2320 Hoogstraten

gsm. 0478.32.76.35

www.profisk.be - info@profisk.be DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

63


SPORT

Provinciaal voetbal

Minderhout VV wint tweede periodetitel Terwijl Meer en Wortel via mooie resultaten aan een onbezorgd seizoen bezig zijn in de middenmoot van de rangschikking, spurt Minderhout verder richting de top van het klassement. In Meerle begint men zich daarentegen zorgen te maken.

Minderhout VV speelt al zeker de eindronde Minderhout blijft winnen en strijdt samen met Ekeren en Zandvliet voor de titel in derde provinciale A. DHM: Proficiat met het tweede periodekampioenschap. Het waren twee vlotte overwinningen tegen Sint Jozef en Meerle. Jeroen Liekens: Dankjewel. Ik denk dat we met 30 op 33 en een match minder gespeeld dan Ekeren deze periodetitel wel verdienen. Wedstrijden zoals deze tegen Sint-Jozef en Meerle zijn nooit gemakkelijk. Ik had mijn spelers gewaarschuwd dat ze zulke ploegen nooit mogen onderschatten. Mijn groep is daar heel volwassen mee omgaan en dat

zorgt voor vertrouwen voor het einde van de competitie. We merken dat de goeie mix van ervaring en jeugd die we hebben in het team onze kracht is dit seizoen. DHM: MVV doet nog mee voor de titel. Met de periodetitel kan ook promotie worden afgedwongen via de eindronde. Maar jullie zitten in een fantastische reeks met allemaal derby’s. Hoe kijkt Minderhout hier tegenaan? Enerzijds is het inderdaad leuk om vele derby’s te spelen, maar anderzijds krijg je een totaal ander voetbal. Wij zijn een ploeg die graag probeert te voetballen. In 2e provinciale lukt dit beter dan in 3e provinciale. Ons doel was een eindrondeticket te behalen en dat is alvast gelukt. Hopelijk kunnen we Ekeren en Zandvliet zo lang mogelijk het vuur aan de schenen leggen. Binnen 5 wedstrijden zullen we opnieuw kijken waar we staan. Vanuit de club mag en moet er niets, maar heel de groep wil voor promotie gaan. Die kans krijg je niet vaak in je spelersloopbaan. Dus je moet er voor gaan en er hier met volle teugen van genieten.

KFC Meer toont zich van zijn sportiefste kant Zelden gezien. De spelers van Meer geven aan de tegenstrever een vrijgeleide om het winnende doelpunt te scoren. De voorafgaande gelijkmaker werd door de scheidsrechter goedgekeurd maar ontstond op onsportieve wijze na een blessurebehandeling. DHM: Vertel eens over de twee laatste doelpunten tegen Wijnegem. KFC Meer heeft laten zien wat sportiviteit is. Filip Pelckmans: Tegen Wijnegem speelden we een zeer sterke tweede helft waarin we meteen na rusten verdiend op 3 - 2 kwamen. We hadden daarna verschillende kansen om 3 -

Het elftal van Minderhout dat de periodetitel mocht vieren. Boven: Arne van de Pol, Elyass Peeters, Emiel de Bruyn, Arne Goolaerts, Dries Janssens, Wim Adams, Seb Voorn, Tom Adams, Jan van Meel, Jeroen Liekens. Onder: Maarten Sas, Wout Maes, Jens Verschueren, Jan Jochems, Wesley Peeraer, Glenn Vorselmans.

64

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT 3 te maken maar die werden gemist. Enkele minuten voor tijd was er een blessure bij een speler van Wijnegem en de tegenstrever trapte de bal buiten. Er volgde een vrij lange blessurebehandeling. Toen het spel terug begon, trapten wij de bal terug naar de doelman maar ĂŠĂŠn van onze aanvallers was de blessure vergeten, onderschepte de bal, ging alleen op doel af en scoorde. De scheidsrechter kon niet anders dan het doelpunt goed te keuren. Onze aanvaller bood meteen zijn excuses aan en wij als trainersstaf gaven meteen de opdracht aan onze spelers om Wijnegem een vrijgeleide te geven om te scoren. We verdienden wel een punt, maar niet op deze manier. Fairplay blijft enorm belangrijk in het voetbal en wij als KFC Meer willen daar zeker aan meewerken, wat we hiermee ook bewezen hebben. DHM: Met twee mooie overwinningen tegen Borsbeek en nu tegen Dosko staat KFC Meer heel comfortabel op de 8ste plaats. Onze wedstrijd tegen Borsbeek was niet goed maar we konden gelukkig wel de drie punten thuis houden. De wedstrijd tegen Dosko was wel een goede wedstrijd van ons. We kwamen weliswaar 1 - 2 achter maar na de rust bleven we goed voetballen en werd het verdiend 4 - 2. We scoren best veel en genieten van ons zorgeloos seizoen in de middenmoot.

KFC Meerle geeft nooit op De laatste driepunter van Meerle dateert al van 3 november. Het gelijkspel tegen Dosko brengt te weinig op om uit de degradatiezone te raken. Trainer De Muyter mikt op twee overwinningen in de volgende drie wedstrijden. DHM: Met 1 puntje uit 3 wedstrijden geraak je niet weg onderaan. Zat er meer in? Koen De Muyter: Tegen Dosko hadden we altijd moeten winnen. We waren dan ook erg ontgoocheld na de wedstrijd. Tegen Minderhout lagen we heel de wedstrijd onder en hadden we een goede doelman nodig om de schade te beperken. Op verplaatsing bij Wijnegem speelden we best goed, maar de individuele kwaliteiten van Wijnegem maakten het verschil, zodat we ook daar een spijtige nederlaag opliepen.

DHM: KFC Meerle staat nu allerlaatste. Er zakken drie ploegen in jullie reeks. Het ziet er stilaan slecht uit, maar een Meerlenaar geeft nooit op, zeker? Ik geloof zelfs dat er 4 ploegen zullen zakken,

omdat er 17 ploegen spelen in onze reeks. Er moet een ploeg extra uitvallen zodat de reeks terug 16 ploegen telt. Bij elke wedstrijd geeft iedereen het beste van zichzelf. Hopelijk resulteert dat een keer in enkele overwinningen na elkaar om zo uit het dal te komen. Opgeven zullen we inderdaad zeker niet doen.

DHM: Met Pulle, Berendrecht en ook Berchem komen er belangrijke, haalbare wedstrijden aan. Dit zijn inderdaad wedstrijden waarbij we de nodige punten moeten vergaren om het behoud mogelijk te maken. Twee overwinningen uit de komende drie wedstrijden is een must.

Wortel wint drie maal op rij Na 6 verloren matchen knoopte Wortel terug aan met de overwinning. Het won driemaal op rij en klimt uit de degradatiezone naar de middenmoot van de rangschikking. DHM: Ik vernam dat je verlengd hebt en dus volgend jaar opnieuw trainer bent van Wortel. Piet Van Bavel: Vanuit het bestuur kwam de vraag om mijn contract te verlengen. Wortel is een fijne en zeer warme, familiale club. Wij hebben een heel leuke ploeg met jonge gasten waar nog zeker progressiemarge in zit. Iedereen die mij kent, weet dat ik bijzonder graag met jonge gasten werk. Genoeg argumenten dus om ook volgend seizoen in Wortel actief te blijven. DHM: Na 6 verloren duels behaalt Wortel nu 9 op 9. Dat hadden jullie nodig. Vertel. Zoals ik in de vorige editie van DHM heb aangegeven, waren wij er met de ganse ploeg rotsvast van overtuigd dat het tij snel moest en zou keren. We verloren in de meeste gevallen nipt en tegen sterke tegenstanders. Wanneer je dan tegen op papier haalbare tegenstanders komt, is dat geen garantie op succes. Je moet elke keer opnieuw de wedstrijd op de juiste manier aanpak-

ken, anders win je tegen geen enkele ploeg in deze reeks. Op Pulle dreigde het aanvankelijk weer niet te lukken. Alles zat tegen en op slag van rust werd het 1 - 1 terwijl wij de wedstrijd al in een beslissende plooi hadden kunnen laten vallen. Nadien toonden wij een grote dosis mentale weerbaarheid en trokken het laken naar ons toe. Deze wedstrijd was belangrijk voor het vertrouwen. Tegen Borsbeek kwamen we snel op een voorsprong die we konden vasthouden tot het einde. Ook op het veld van Berendrecht behaalden we een vlotte overwinning. Nu moeten we deze focus vast houden want we moeten nog punten halen en willen niet meer in de problemen komen. DHM: Wortel staat nu op een veilige 10de plaats in de rangschikking. Door de storm werd de volgende wedstrijd uitgesteld. Dat is wel jammer na drie opeenvolgende overwinningen. Voor ons is dit inderdaad bijzonder spijtig. Maar het was de enige juiste beslissing om in deze omstandigheden niet te voetballen. Dat neemt niet weg dat het misschien wel het uitgelezen moment was om leider Ekeren op ons eigen veld te bekampen. (rob)

Uitslagen Speeldag 21 KFC Meer - Zandvliet Sport Wijnegem VC - KFC Meerle KFC Pulle - KVNA Wortel Minderhout VV Vrij

0-4 2-0 1-4

Speeldag 22 KFC Meer - Borsbeek Sport KFC Meerle - KVV Dosko KVNA Wortel - Berchem Sport Sint Jozef - Minderhout VV

3-2 1-1 1-0 1-4

Speeldag 23 Minderhout VV - KFC Meerle Wijnegem VC - KFC Meer KFC Berendrecht - KVNA Wortel

3-0 4-3 1-4

Speeldag 24 KFC Meer - KVV Dosko 4-2 KFC Meerle - Excel Mariaburg Uitgest. KVNA Wortel - Ekeren FC Uitgest. Zandvliet Sport - Minderhout VV Uitgest.

Wij schrijven.

Wij fotograferen. Wij zoeken naar al wat voor de mensen van hier van belang is. Zoekt u mee? WANT WIJ ZOEKEN U. Wij zoeken

MEDEWERKERS die zoals wij bereid zijn om op vrijwillige basis sporadisch, AF en TOE of geregeld mee te zoeken naar wat

u zelf belangrijk vindt.

Interesse? Stuur een mailtje aan redactie@demaand.be

Doen! DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

65


SPORT KFC Meerle - Ekeren FC Minderhout VV - Borsbeek Sport

Kalender Zondag 1 maart 15 uur Minderhout VV - KVV Dosko Borsbeek Sport - KVNA Wortel KFC Berendrecht - KFC Meerle KFC Pulle - KFC Meer Zaterdag 7 maart 19.30 uur KFC Meer - Berchem Sport 20 uur K Brecht SK - KVNA Wortel Zondag 8 maart

15 uur

Zaterdag 14 maart 20 uur Exc Mariaburg - Minderhout VV Ol Pirates - KFC Meerle Zondag 15 maart 15 uur KFC Berendrecht - KFC Meer KVNA Wortel Vrij Zaterdag 21 maart KFC Meer - Ekeren FC

19.30u

Zondag 22 maart 15 uur Minderhout VV - KFC Pulle KFC Meerle - KFC Poppel FC Sint Jozef - KVNA Wortel Zaterdag 28 maart 19 uur Berchem Sport - Minderhout VV 20 uur Ol Pirates - KFC Meer Zondag 29 maart 15 uur KFC Meerle - KVNA Wortel

De U17 van MVV momenteel competitieleider

Boven: Martine Brokken (afgevaardigde), Koen De Bie (afgevaardigde), Senne Bevers, Thymo Kennes, Mika Huybrechts, Giel Bastiaansen, Brent Van Dijck-Verheyen, Milan Martens, Max Kemmeren, Huub Kleij, Christian Vissers (trainer) Onder: Alessandro Brouwers, Sidney van de Zwaag, Jorbe Brosens, Senne Pemen, Wouter Straetemans, Arnoud Renders, Fiebe De Bie, Benno Roelen, Sietze De Bie Ontbreken op de foto: Arne Martens en Marius Desmedt

VOLLEYBAL

Dames A blijft het goed doen

Na enkele voorspelbare nederlagen, in de beker tegen Amigos en in competitie tegen het sterke Mortsel, knoopten de Dames opnieuw aan met een overwinning.

nanciÍle redenen hebben zij een stap terug gezet, maar de omkadering is voor een groot stuk gebleven, groot terrein, muzikale ondersteuning, ballenmeisjes, meer publiek,‌ .

DHM: De bekerwedstrijd tegen een ploeg van een hoger niveau werd verloren met 3 - 0. Was het toch een mooie ervaring voor jouw team? Bert Van Ginkel: Het was zeker en vast een leuke ervaring. De setting alleen al zorgde voor meer spanning en sfeer. Amigos speelde vorige jaar nog in liga A, de hoogste klasse met hun eerste heren- en damesploeg. Om fi-

En dat alles maakte toch wel dat we een beetje onder de indruk waren tijdens het wedstrijdbegin. De eerste set hebben we dan ook niet veel weerwerk kunnen bieden. Onze voorsprong van 6 punten die we bij het begin van de set kregen, was onmiddellijk weg en we kwamen nooit echt in de set. In de tweede set gaven we wat meer tegengas. Maar onze voorsprong was toch weer te snel weg om hen echt kopzorgen te geven.

66

In de derde set lukte dat wel. We slaagden erin om in het begin van de set zelfs onze voorsprong uit te diepen waardoor Amigos half de set in een

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

weinig comfortabele positie zat. Maar dan kwam hun hoofdaanvalster aan opslag en kregen we spijtig genoeg een hele reeks opslagen tegen waardoor onze voorsprong smolt als sneeuw voor de zon en daarmee ook het vooruitzicht op setwinst. Maar zoals gezegd een leuke en leerrijke ervaring. De tegenstand speelde vooral letterlijk op een hoger niveau en daar moesten we ons bij neerleggen. DHM: In de competitie behaalden de Dames opnieuw een mooie overwinning tegen de Lions uit Turnhout en zelfs een gewonnen set tegen Mortsel, de absolute koploper van de reeks. Een ploeg die nog niet verloor en nog maar 7 sets niet kon winnen.


SPORT Zoals vorige maand aangegeven waren de wedstrijden tegen Mortsel en Amigos ingecalculeerde verlieswedstrijden. Mortsel heeft allemaal speelsters met ervaring op de hoogste niveaus. We konden ook nu weer een setje afhandig maken en dat is iets waar nog niet veel ploegen in gelukt zijn. Maar op meer konden we geen aanspraak maken. Dan was het toch weer afwachten wat de wedstrijd tegen Lions ging geven. Na twee ontspannen wedstrijden was het nu terug bittere ernst. Lions stond net onder ons. We konden dus spreken over een 6-punten wedstrijd. Door de competitiehervorming in de nationale reeksen gaan er waarschijnlijk in de provinciale reeksen 4 dalers zijn. Het is dus cruciaal om de aansluiting te houden bij de top 6 en de kloof te maken met de 9de in de rangschikking. Momenteel zit alles binnen de 4 punten. Terug naar de wedstrijd, we startten goed. Lions is geen ploeg met echte afmakers. Het was dus zaak om de foutenlast te beperken en onze kansen te nemen wanneer het kon. De eerste twee

WIELRENNEN HOOGSTRATEN - Fietsen kan je in je eentje doen en dat is prima! Fietsen met een koersfiets in groeps- of clubverband heeft toch net dat tikkeltje meer: de sportieve invalshoek, de regelmaat, de sociale contacten, nieuwe kennissen die misschien wel vrienden worden. Vaak is er wel de goesting om aan te sluiten bij een wielertoeristenclub, maar zijn er de drempels. Ligt het fietstempo niet te hoog? Kan ik de afstand wel aan? Is fietsen in groep niet gevaarlijk? De Hoogstraatse Wielertoeristen bieden je op zaterdag 28 maart de kans om vrijblijvend kennis te maken met de club en het fietsen in groep.

sets hadden we de wedstrijd volledig onder controle. Maar vanaf set 3 begon Lions vooral in opslag meer risico te nemen en hadden we problemen om deze onder te controle te krijgen. Na deze slechte start konden we deels terug inlopen, maar nooit helemaal overpakken en zo ging deze set verloren. Set 4 waren we ondertussen gewoon aan het zwaardere opslagspel, maar het bleef wel knokken voor de puntjes. We konden een kloofje maken en toen brak de veer bij Lions. Al bij al een verdiende overwinning die iets spannender verliep dan gehoopt, maar de punten zijn binnen. DHM: De Heren van Gelvoc laten nog altijd geen steekje vallen. Ze winnen alles. Daar wordt winnen een gewoonte. Ook deze week was de zaak op een klein uurtje afgehandeld. Het is een kwestie van bij de zaak te blijven, maar daarvoor zit er normaal voldoende ervaring in de ploeg. (rob)

Uitslagen Dames A - Mortsel Antwerpen Dames A - VST Lions Turnhout

1-3 3-1

Beker van Antwerpen Amigos Van Pelt Zoersel - Dames A 2P+6 3-0

Kalender Zaterdag 29 februari 19 uur Dames A - WEGI Lille A Zaterdag 14 maart 17 uur BVMV NKempen - Dames A Zaterdag 21 maart 19 uur Dames A - VC Zoersel C Zaterdag 28 maart 19 uur Amigos Zoersel - Dames A

HWT organiseert een initiatierit ‘fietsen in groep’ motto (zoals bij elke rit van de HWT): samen uit, samen thuis.

Programma Om 13 u. spreken we af in het zaaltje van café de Rijkswacht en daar wacht de geïnteresseerden een boeiende namiddag. Starten doen we met een korte inleiding ‘Fietsen in Groep’. Welke veiligheidsafspraken maken we? Welke snelheid fietsen de verschillende groepen? Hoe communiceren we tijdens een groepsrit?... Daarna zijn er verschillende groepsritten met de koersfiets aangepast aan het niveau van de deelnemers. Je fiets met je eigen koersfiets. De ritten worden begeleid door ervaren clubleden. Het

Après-bike: nadien horen we graag wat de deelnemers vonden van de rit en stellen we kort de club voor. Vragen staat vrij. Uiteraard hoort daar een koffietje (of een ander drankje) bij. Deelnemers zijn verzekerd via een dag licentie van de Vlaamse Wielrijdersbond, het dragen van een fietshelm is daarbij verplicht. Info: info@hwt.be of 0496/509 180. (rob)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

67


SPORT

VELDRIJDEN

4500 bezoekers voor de Mostencross

MEER - Het was al de vijfde keer dat Niels Koyen de Mostencross organiseerde, samen met familie en vele helpers. Het stralende weer en een recordaantal deelnemers zorgden mee voor een prima editie. Organisator Niels Koyen: “De voorbereidingen beginnen steeds vroeger, eigenlijk ben ik er een heel jaar mee bezig. Maar het echte leuke werk, het parcours uitzetten, begint rond de Kerstperiode. Daarna gaat het meestal in sneltreinvaart richting het weekend van de Mostencross. Maar door de vele vrijwilligers is dit allemaal goed doenbaar.”

Zaterdag

vanaf het eerste jaar. Maar door de groei van de organisatie hebben we er steeds meer nodig. Ook de steun van de gemeente, de vele sponsors en partners is erg nodig. Het kost een heleboel geld om dit allemaal op poten te krijgen, ik ben dus meer dan blij dat er bedrijven zijn die in de Mostencross geloven en hier graag mee hun steentje bijdragen. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer een prachtige editie neerzetten. Momenteel worden we geroemd als een van de beste B-veldritten van het crossseizoen. Dat wil-

len we zeker evenaren de volgende jaren.” Leeft de ambitie om van de Mostencross een Aveldrit te maken? “Dat is natuurlijk een droom, maar financieel is dat momenteel nog niet haalbaar. Ook de hervorming van het veldrijden is daar zeker geen positieve evolutie voor. Maar we doen ons best. Qua parcours zijn er weinigen die beter doen, denk ik. Laat ons maar met de voeten op de grond blijven en voluit gaan voor de beste B-cross van het seizoen!” (rob)

Op zaterdag vonden eerst de Hoogstraatse Kampioenschappen plaats. Het werd een succes met bijna 60 deelnemers. Frank Mertens, Dirk Van Dijck, André Lauryssen en Sverre Van Herck gingen met de kampioenstruien lopen. De renners vonden het naar verluidt een mooie maar lastige omloop met de balken, brug, zandstroken en vele heuvels. Daarna was het tijd voor de G-renners. Met een 45-tal deelnemers, wat het grootste aantal was van dit crossseizoen, gingen ze het veld in. De eerste 15 renners zijn zeer fanatiek en leverden een prachtige strijd. De plaatsen daarna zijn evenzeer de moeite waard, want iedereen fietste alsof zijn leven er van afhing op de lastige omloop. De jeugd van 8 tot 14 jaar ging vanaf de middag van start in leeftijdscategorieën. Ook zij moesten de zware zandstroken bedwingen, maar her en der werd er een lusje afgepitst om het haalbaar te houden.

De dames in actie: Valerie Boonen in tweede positie in achtervolging op Mirthe Van De Brande.

Zondag Op zondag vonden de reeksen van de Moedige Veldrijder plaats. In deze slotmanche van het seizoen konden er nog belangrijke punten verdiend worden. Voor de nieuwelingen en junioren was dit een wedstrijd voor de Beker van België, er zakten dus ook uit Wallonië renners af om punten te verdienen. Het werden prachtige wedstrijden onder een stralende zon, enkel de elites en beloften kregen een fikse regenbui. Niels blikt meer dan tevreden terug. “Het is een droom om op dit domein een mooie cross te mogen uitbouwen. Er gaat veel energie en tijd in de organisatie ervan, maar dat blijft zeker de moeite waard. Als je al de positieve reacties hoort, neem je het werk er graag bij. Deze editie was zeker een voltreffer met het mooie weer en een recordaantal bezoekers. Over het hele weekend waren er 4500 toeschouwers en aan de Mostencross namen een 600-tal renners deel.”

Ambitie “Veel is te danken aan onze geweldige vrijwilligers,” vervolgt hij, “de meesten zijn er al bij

68

Prijsuitreiking met winnaar Dirk Van Dijck, Jef Roelen en Tim Van De Locht. Arnold Wittenberg en het bloemenmeisje Michelle Franken applaudisseren

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND


SPORT

VELDRIJDEN HOOGSTRATEN - De Hoogstraatse Spurters zitten in zak en as. Ook de vele medewerkers en sponsors zitten met een kater. Nadat Merksplas als nieuwe locatie was gekozen voor hun Superprestigerit moest er veel werk geleverd worden. Een nieuwe omloop, een nieuwe organisatie, nieuwe afspraken met verschillende instanties, noem maar op. Er was keihard gewerkt om ook van deze aarbeiencross een succes te maken, maar toen kwam storm Ciara. In laatste instantie moesten de wedstrijden worden afgelast.

Uitgerekend nu Voorzitter Marc Van Gestel is er het hart van in: “Het was een pijnlijke beslissing, maar om de algemene veiligheid van de renners, supporters en organisatie niet in gevaar te brengen moest de cross worden afgelast. In de 30 jaar dat ik naar alle crossen ga kijken, heb ik dit nog maar 2 keer meegemaakt. En uitgerekend nu overkomt het ons”, vertelt Marc. “We zijn een groep vrienden onder elkaar en de cross is ons levenswerk, al zo ‘n 34 jaar. We hadden hier zo lang naartoe geleefd, zo hard voor gewerkt!” Op 21 november 2020 staat de volgende editie

HOCKEY

Ciara steekt een stokje in de crosswielen… op het programma. Toch is het niet helemaal zeker dat het allemaal haalbaar gaat zijn. “Eerst is er het financieel plaatje. Onze cross valt onder de Superprestige en de verkoop van tickets en vip-tenten is voor onze rekening. We plaatsten tenten voor ongeveer 2500 vips. We zijn weliswaar gedeeltelijk verzekerd voor een annulering, maar dit wordt ongetwijfeld een financiële kater.” Onmiddellijk na de afgelasting werd op sociale media fel gereageerd, met zowel positieve als negatieve commentaren. “Hopelijk kunnen we toch op begrip rekenen van onze sponsors, van de vele medewerkers en van onze supporters.”

Kaarten voor niks De Hoogstraatse Maand mocht 2 keer 5 inkomkaarten uitdelen. De winnaars kwamen dan wel blij hun kaart afhalen maar ook zij zullen er weinig plezier aan beleefd hebben dit keer.

Jens Adams kon zich voor de eerste keer tonen in de gemeente van zijn nieuwe sponsor, de Hollebeekhoeve. Ciara besliste er anders over…

Winnaars van het januarinummer: Joeri Van Gils (Merksplas), Hans Vriends (Hoogstraten), Seppe De Bont (Minderhout), Maarten Brosens (Rijkevorsel) en Jeff Dictus (Meer).

Winnaars van het februarinummer: Jan Van Riel (Rijkevorsel), Rita Vermeiren (Meerle), Maarten Brosens (Rijkevorsel), Sébastian Pellegrin (Brecht) en Brent Meyvis (Oostmalle). (rob)

Peuterhockey HCNK HOOGSTRATEN - Hockey is er voor iedereen, dus ook voor de allerkleinsten. Sommige peuters zijn er immers al aan toe om een sport te gaan doen. Om 3- 4- en 5-jarigen alvast op een leuke en natuurlijke manier kennis te laten maken met sportief bewegen is er bij HCNK peuterhockey.

De jongste leden tonen trots hun nieuwe shirtjes van HCNK samen met voorzitter Inge Hofkens

Dat gebeurt op zondagochtend. Ook de ouders zijn bij dit programma actief betrokken. Voor de lessen werkt HCNK samen met Kicks & Sticks, een organisatie die materiaal en software aanbiedt aan clubs. Met professionele trainers worden spelen en wedstrijdjes gedaan. Leuk en leerzaam, met spelmateriaal dat speciaal is ontworpen voor kinderen. Zo zouden coördinatie, behendigheid en balans gestimuleerd worden. (red)

DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

69


AGENDA

TENTOONSTELLING Van 4 februari tot 2 maart • HANDWERK van Martha Vorselmans in de inkomhal van het dienstencentrum LDC Stede Akkers. Vanaf 3 maart tot 6 april • SCHILDERIJEN ‘2nd Instar’ van Selin Aydinol in de expogang van het dienstencentrum Stede Akkers. Tot 22 maart • SCHILDERIJEN EN FOTO’S Clara Voortman & Lionel van den Boogaerde in het Stedelijk museum, geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur en na afspraak 03 340 19 80.

HOOGSTRATEN Donderdag 5 maart • MANTELZORGCAFÉ over zorgvolmacht en bewindvoering in LDC Stede Akkers om 19 uur. • WORKSHOP koken “Klassiek gezonder” org. Ferm in VTI Hotelschool Spijker van 19 tot 22 uur. • WORKSHOP fotograferen met je smartphone in de Bib Lindendreef van 19 tot 22 uur.

Zaterdag 21 maart • REPAIRCAFÉ in LDC Stede Akkers van 9 tot 11.30 uur. Zondag 22 maart • ONTBIJT AAN HUIS door KWB, voor 15/03 inschrijven, levering tussen 7.30 en 10 uur. • FIETSTOCHT 25, 48 of 62 km ten voordele van het Rode Kruis, org. De Hoogstraatse Trappers, vertrek aan de gemeenteschool, Gravin Elisabethlaan tussen 8 en 12 uur. • TWEEDEHANDSBEURS voor kinderspullen org. Gezinsbond van 10 tot 12 uur in zaal Pax. • APERITIEFCONCERT “Een zoen van toen” door Astrid Stockman en Liesbeth Devos in WZC Stede Akkers om 10 uur. Dinsdag 24 maart • LEZING “De geschiedenis van vrouwen in de rock’n’roll” door Robert Van Yper, org. DF in Cahier de Brouillon om 20 uur. Woensdag 25 maart • LEZING over communicatie met kinderen door Pia Leurs in de Bib Lindendreef om 10 uur.

Vrijdag 6 maart • GEVANGENISQUIZ org. CAW in de gevangenis van Hoogstraten van 18 tot 21 uur.

Vrijdag 27 maart • INSCHRIJVEN DIGIDAK in de Bibliotheek Lindendreef van 9 tot 12 uur.

Vrijdag 13 maart • SCHRIJFNAMIDDAG Amnesty International in Oud Hoogstraten, Peperstraat 2 van 14 tot 16 uur. • TONEEL ‘Oud IJzer’ in GC Rabboenizaal om 20.15 uur.

Zaterdag 28 maart • CONCERT “Dierenplezier aan Zee” (2+)met Mevrouw de Poes in GC Rabboenizaal om 14 uur.

Donderdag 12 maart • EHBO opleiding reanimeren en defibrilleren in het Rode Kruis, Slommerhof van 18.45 tot 22.30 uur. Dinsdag 17 maart • WORKSHOP “Natuurproducten voor je huid” met Bieke Roovers, org. Velt in zaal Pax van 19.30 tot 22 uur. Donderdag 19 maart • LEZING over “vergeten groenten” in de Bib Lindendreef om 19 uur. • SCHRIJFAVOND Amnesty International in Oud Hoogstraten, Peperstraat 2 van 20 tot 22 uur. Vrijdag 20 maart • INSCHRIJVEN DIGIDAK in de Bibliotheek Lindendreef van 10 tot 12 uur.

70

• BOERENMARKT openingsfeest “De Markt” in de land- en tuinbouwafdeling van VITO tussen 15 en 19 uur.

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

Dinsdag 31 maart • DORPSRAADCAFÉ openbare vergadering van de dorpsraad in Le Cirque om 20 uur.

MEER Vrijdag 28 februari • TONEEL “Wanda’s bonte was” door ’t Heidebloempje, ook op 29/02 en 6-7/03, in Zaal voor Kunst en Volk om 19.30 uur (deuren 18.30 uur). Zaterdag 29 februari • HUIS AAN HUIS VERKOOP “Wafelwaanzin” door de Chiromeisjes. Dinsdag 3 maart • DORPSRAADCAFÉ openbare vergadering van de dorpsraad in de refter van De Meerpaal, Terbeeksestraat om 20 uur.


AGENDA Vrijdag 6 maart • OPTREDEN Eddy Maes, Rik Ooms en Mark Bocklandt unplugged in de Treehouse Bar aan de Mosten vanaf 19.30 uur. Zondag 8 maart • TWEEDEHANDSBEURS kinderspullen, org. Gezinsbond in De Meerpaal, Terbeeksestraat van 10 tot 12 uur. • WANDELING 7, 14 en 20 km, org. KWB met vertrek bij Petanqueclub Markdal, Hoogeind 74 van 8 tot 14 uur. Zaterdag 21 maart • JAARCONCERT Brassband Ste Rosalia in Zaal voor Kunst en Volk om 19.30 uur. • LENTECONCERT door Fanfare De Eendracht in de refter van De Meerpaal, Terbeeksestraat om 20 uur..

MINDERHOUT Woensdag 4 maart • WORKSHOP “Groei” voor 7-12 jarigen, org. Het Relationeel Vermogen in het lokaal Lage Weg 17B van 13.30 tot 16 uur. Donderdag 5 maart • KAARTWEDSTRIJD org. OKRA in hun lokaal in de Schoolstraat van 13 tot 17 uur. Vrijdag 13 maart • LENTECONCERT “Music in the Air” fanfare De Marckezonen in zaal ’t Markenhof om 19.30 uur. Zaterdag 14 maart • LENTECONCERT “Music in the Air” fanfare De Marckezonen in zaal ’t Markenhof om 19.30 uur. Vrijdag 20 maart • ALGEMENE QUIZ org. KWB in zaal ’t Markenhof om 20 uur.

MEERLE Vrijdag 28 februari • KAARTAVOND rikken, org. Den Dorpel , ook op 6 en 13/03, nieuwe lokaal Gemeenteplein 1C bus 1 om 19 uur. Zaterdag 14 maart • WIJNDEGUSTATIE org. jongenschiro St Jan, in het chirolokaal om 19.30 uur. • OPTREDEN Vitesse Limitée org. Halte Merlet in parochiezaal Ons Thuis om 20 uur. Zondag 22 maart • ONTBIJT AAN HUIS org. Gezinsbond. Maandag 23 maart • INSCHRIJVEN DIGIDAK in het lokaal in de oude school, Gemeenteplein 3 van 14 tot 16.30 uur.

Zondag 29 maart • GRENSWANDELING 7, 14 of 19 km org. KWB Meerle met vertrek aan de parochiezaal op het Gemeenteplein tussen 7.30 en 15 uur. • TWEEDEHANDSBEURS kinderspullen org. Gezinsbond in de polyvalente zaal, Gemeenteplein Meerle van 10u30 tot 13u. Maandag 30 maart • INSCHRIJVEN DIGIDAK in het lokaal in de oude school, Gemeenteplein 3 van 13.30 tot 16.30 uur.

MEERSEL-DREEF Dinsdag 10 maart • DORPSRAADCAFÉ openbare vergadering van de dorpsraad in zaal De Zevenster om 20 uur. Woensdag 11 maart • JAARVERGADERING van de Dreefse Trappers in café Den Bud om 20 uur

WORTEL Vrijdag 28 februari • MUZIEK- EN DANSNAMIDDAG met Nostalgie, org. OKRA, in parochiezaal Trefpunt om 13.30 uur. Zaterdag 29 februari • KINDERCARNAVAL in de tent in het dorpscentrum om 14 uur. Zondag1 maart • NATUURWANDELING “Landje-ruil in de Bolkse Beek”, org. Natuurpunt Markvallei, vertrek om 14 uur aan het kapelletje Koestraat 12, Rijkevorsel. Vrijdag 6 maart • LEZING OVER “klimaatrobuust water” door prof. Patrick Meire en Jan De Schutter, org. Natuurpunt Markvallei in BC De Klapekster om 20 uur. Zondag 8 maart • SPONSORWANDELING 5-10-15 km t.v.v. Kom op tegen kanker, org. KVNA Wortel met vertrek aan de voetbalkantine tussen 8.30 en 13 uur.

www.het-slot.be worteldorp 28, wortel

Zondag 15 maart • KOLONIEWANDELING van Natuurpunt Markvallei met gids aan BC De Klapekster om 14 uur. - W O R T E L -

Vrijdag 20 maart • FOTOCAFÉ zwart/wit, org. Natuurpunt Markvallei in BC De Klapekster om 20 uur.

vrijdag & zaterdag open vanaf 19 uur, zondag vanaf 14 uur

Zondag 22 maart • GEVANGENISQUIZ org. CAW in de gevangenis van Wortel van 13.15 tot 16.15 uur. • OPTREDEN country namiddag met Jack and the Jillaroos, inkom 7 euro, in de parochiezaal van 13.30 tot 18 uur. DE HOOGSTRAATSE MAAND - MAART 2020 -

71


112

NOODNUMMER een abonnement tot eind 2020:

€ 20,-

Ongeval / Brand / Ziekenwagen Administatie Brandweer 03 314 32 11

BE34 7512 0801 1890 (met vermelding naam en adres)

POLITIE

101

Noorderkempen 03 340 88 00 Wijkpost MEER 03 315 71 66

HUIS ARTSEN vanaf 18 uur tot 8 uur 's morgens én tijdens het weekend

014 410 410

TANDARTSEN zaterdagen, zondagen en feestdagen

090 33 99 69

THUI S V E RP L E G I N G WIT-GELE KRUIS, 24 op 24 uur. Voor Hoogstraten en deelgemeenten: tel. 014 61 48 02. DE VOORZORG, 24/24 uur: tel. 014 40 92 44.

WACHTDIENST Zelfstandige Thuisverpleegkundige Noorderkempen, 24/24 uur: tel 014 40 50 13 Jochems Shannen 0473 60 49 39 Bogers Erika 0479 45 90 78

Zelfstandige verpleegkundigen Adams Lieve Aernouts Anke Aerts Joke Bartholomeeusen Liesbeth Boonen Liesbet Brosens Celine De Busser Edith Dirks Els Geerts Inge Geerts Lia Koyen Els Krols Anja Lambregts Linda Leys Nele Machielsen Kim Rombouts Kristel Rombouts Kristien Segers Nele Spannenburg Anke Tomby Hella Van Bouwel Ilse Van Der Eycken Inne Van Gastel Katrien Van Looveren Sandra Van Otten Heidi Verheyen Kathleen Vervoort Mia

0479 43 53 89 0479 34 68 03 0471 62 42 45 0474 38 25 23 0478 50 09 75 0498 39 72 23 0477 17 58 06 0474 36 08 84 0478 64 81 61 0498 64 53 80 0476 43 07 55 0495 23 02 43 0476 94 31 15 0499 29 77 86 0477 81 27 61 0474 26 14 41 0477 04 41 40 0494 92 32 27 0478 38 96 94 0478 42 08 13 0497 92 20 00 0478 23 52 89 0468 12 64 26 0478 21 84 00 0486 37 45 27 0474 29 33 09 0478 42 49 34

Zelfstandige vroedvrouwen Christiaensen Nathalie Martens Sandra

72

0494 86 93 84 0473 25 91 92

- MAART 2020 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

WACHTDIENST APOTHEKERS

INHOUD MAART

090 39 90 00

Column . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

(1.50 euro per minuut)

www.apotheek.be

Gust Koyen over design en 30 jaar Shilhoel . 3 Vanuit het stadhuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

www.demaand.be

Over winkels en winkeliers . . . . . . . . . . . . . . . 12

_ REDACTIE _

Sportlaureaten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

redactie@demaand.be

Bouw van ‘t Gastenhuys . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

_ DORPSNIEUWS _

Skype met Kris Adams in Instanbul . . . . . . . 22

hoogstraten@demaand.be

Staakheuvel in De Maand . . . . . . . . . . . . . . . . 25

meer@demaand.be

Meten is weten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

meerle@demaand.be

Vier veldtoertochten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

meersel-dreef@demaand.be

DEZE MAAND . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

minderhout@demaand.be

DORPSNIEUWS – Hoogstraten . . . . . . . . . . . . 43

wortel@demaand.be

DORPSNIEUWS – Meer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

_ SPORTNIEUWS _

DORPSNIEUWS - Meerle . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

sport@demaand.be

DORPSNIEUWS – Meersel-Dreef . . . . . . . . . . 57

_ ABONNEMENTEN _

DORPSNIEUWS – Minderhout . . . . . . . . . . . . 59

abonnementen@demaand.be

DORPSNIEUWS – Wortel . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61

_ ADVERTENTIES _

SPORT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63

advertenties@demaand.be

Agenda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70

Cultuurprijzen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Wachtdiensten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72

De volgende uitgave van de Hoogstraatse Maand verschijnt op de

laatste donderdag van de maand Voor volgende editie alle KOPIJ ten laatste op

DINSDAG 10 maart redactie@demaand.be De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten in te korten


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.