mei 2004 - De Hoogstraatse Maand

Page 1

Ah

MAANDBLAD

I

hoogstraatse

rn a a n d

AFGIFTEKANTOOR:

UITGEVERIJ11)1 [.I.Ici i7Y',1 1 J4j :Y B. A., Loen ho u t s ew e gfJFI'i [.I.Ici i7'i i4

ROCK AROUND DE KERKTOREN M0

1*

- .k

rii.i1P

.. ••,• .•-'-• d' •.

,I•ft•'

,•:-• -

1

•,-••

1

.

• i,••

_»-. ,-

'•

4

-

-

ji

t

I

VOETBAL 2003-2004

DE POLITIEKE KENNIS VAN DE HOOGSTRATENAAR DOOR SARAH MARTENS

'

•-.-

4


25 jaar

De Hoogstraatse Pers 1979-2004 "De trainer komt en de bal is rond!" U hebt het misschien zien staan in de vorige nummers van dit maandblad. Wellicht zonder er bij stil te staan omdat voetbal u geen zier kan schelen. Mogelijk hebt u zelfs gedacht: 'Wat voor flauwekul staat er hier nu weer'. We mogen het u onderhand verklappen. Het stond er niet voor niets. Dit jaar bestaat De Hoogstraatse Pers, uitgever van het vroegere weekblad De Hoogstraatse Gazet' en van het

huidige maanbiad 'De Hoogstraatse Maand' 25 jaar. Dat we 25 jaar bestaan hebben we in grote mate aan u te danken, aan onze lezers en onze adverteerders. Daarom vinden wij dat het passend en billijk is dat wij u mee laten vieren. Op zaterdag 12juni nodigen wij u uit om samen met ons de vertoning mee te maken van 'De bal is rond' door de alom bekende Jaak Van Assche. Waar kan dat beter dan in het nieuwe stadion van HVV, dat ons door de club voor deze heugeljke

gebeurtenis gratis ter beschikking wordt gesteld. Een uitstekende gelegenheid voor voetballiefhebbers om kennis te maken met het theater, voor de theaterliefhebbers om de sfeer van het voetbalstadion te proeven. Of gewoon om een leuke avond te beleven met vele andere lezers van ons blad. Dat alles gratis voor onze lezers! Wat u moet doen om er bij te zijn. leest u in het volgende nummer van uw lijfblad, dat op 26 mei verschijnt. Blijven lezen is dus de boodschap.

De bal is rond DE BAL IS ROND is het verhaal van een (Oost-Duitse) voetbaltrainer die samen met zijn pupil na de val van De Muur naar België is gekomen Een Belgische sponsor had aandelen in een voormalig Oost-Duits bedrijf en heeft deze trainer een nieuwe toekomst geboden in België. Daar heeft hij de afgelopen jaren een ploeg uit 3 provinciale getraind. Op dit moment traint hij het jeugdelftal. "Dat hebben ze hier graag, h, Duitse trainers. Dat zijn nog echte veldbrullers. Ik ben een veldbruller, geen cabinebruller." Brullen is voor hem denken, passioneel denken. Vlak voor de training begint, heeft deze voetbaltrainer een moment voor ons (het publiek). Met grote bezetenheid vertelt hij over de voetbalsport. Hij is voetbal, dat is hij altijd geweest en dat zal hij altijd blijven. Hij begrijpt wel dat erbuiten het voetbal nog ander leven is maar daar draait het uiteindelijk toch niet om. In zijn visie is de bal rond. Punt. En zo zit het leven volgens hem in elkaar. Wie voetbal begrijpt, begrijpt het leven, oreert hij. En vrouwen: die moeten zich ver van het voetbal houden. Hij heeft niets tegen vrouwen maar van voetbal hebben ze geen verstand. En het verloop van de wereld: ja, als iedereen nu eens duidelijk en helder redeneerde, dan zouden de zaken er heel anders voor staan.

DE BAL IS ROND is een vrolijk makende tristesse. Ronduit hilarisch zijnde uitweidingen van de voetbaltrainer over voetbal en vrouwen en over het ontstaan van het voetbal. Hilarisch maar ook bijtend en triest. De pupil komt uiteindelijk tragisch aan zijn einde. Maar de trainer blijft geloven in de kracht van voetbal.

© Koen Broos Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS

hvba Loenhoutseweg 2320 Hoogstraten tel. & fax: 03 314 55 04 e-mail: jozef.schellekens@skynet.be 2

Naar: Leben bis Mhnner van Thomas Brussig Vertaling/bewerking: Walter van den Broeck Spel: Jaak Van Assche i.s.m. een plaatselijk jeugdelftal Regie: Guido Wevers Regie-assistentie: Luc Springuel Vormgeving: Hartwig Dobbertin Lichtontwerp: Johan Vonk Coproductie met Piloot.

H.R.T. 44.797 B.T.W. 419.121.756

BANK 733-3243117-49 Redactie: tel. 03 314 55 04 Administratie: te!. 03 314 5103

14

Lid van de Unie van Uitgevers van de Periodieke Pers Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens. Begijn/wf 27. 2320 Hoogstraten


OMSLAG VERHAAL

Wat vooraf ging . .

Het Stenen liii dperk Door Tonny Priem

L

Er was een tijd dat muziekgroepen betiteld werden als "balorkesten". Met lampenversterkers. op stoelen gezet om meer indruk te maken. Standaards met ronde voet, waar een raargevormde microfoon werd opgeschroefd, die regelmatig letterlijk een vonk deed overspringen naar de bovenlip van de zanger.

Al vroeg deden ze hun ding : "Los Camarados", zowat geheel bestaande uit Hoogstraatse "oudere jongeren", die hun muzikale stappen bij "den Bond' hadden gezet. "The Sunbeats", ontstaan uit de resten van "De Zonnekloppers". De "The Civilians", "The Savages", "The Rubys", "The Sonny Boys", enz. Elementair toen : een 'pakkende' naam, mĂŠt een meervoud. Dezelfde jasjes, smalle stropdassen. Hits nazingen met woorden die leken op de originele Engelse tekst. "Songs" die toen nieuw waren, en nu oldies. Veel lol maken, soms ruzie, soms te veel bier tussendoor, "Balorkesten" waren elk week op pad. Tijdig in de zaal of spiegeltent zijn, opstellen, stemmen, kapotte kabels repareren... Om 19 uur beginnen (!), heel de avond spelen, elke keer "twee halve" met hetzelfde ritme. Op zondagavond tot 1 uur. Elke week een vaste kern "fans". Tussen het plezier

zitten, maar toch werken. Een kleine honderd nummers zingen per avond, en bij een minuutje pauze regelmatig een zageman worden toch betaald om te spelen t ..

Vrijdag en zaterdag een bruiloft of teerfeest. elke zondag "Groot Bal", in streekzalen met klinkende namen: "Victoria", "Roma", " Fortuin"... Uren op een bierhakkenpodium van een door grauwe sigarettenrook beduimelde balzaal, zonder aangepaste verlichting, behalve bij een "trage", waarbij alles werd verduisterd om de jongens toe te laten de meisjes te kussen. We maakten ook de opkomst van de 'vernieuwers' mee. Ruigere of meer alternatieve muziek, en ook een ander kaliber groepsnamen, als Jivaro's of Undertakers. Eigen composities werden driftig neergepend, een single werd geperst en optredens waren soms al beperkt tot twee maal drie kwartier. (tp)

En wat nu is

The times they are a-changin? Dat de tijden zijn veranderd? Ach, dat dacht je maar! Nog steeds hunkeren jongeren, en niet alleen zij, naar de eeuwige roem. Of toch minstens naar de 'fifteen minutes of fame', zoals Andy Warhol het voor iedereen wenste. Tussen de jaren '60 en nu ontstonden alleen in Hoogstraten tientallen groepen en verdwenen er zo mogelijk nog meer. Maar heden ten dage leeft en bruist de Hoogstraatse scene als nooit tevoren. Een overzicht?


OMSLAG VERHAAL

Weil Kevin Kegeleers - vocals Miel Braspenning - drums Sietze Van Ginkel - gitaar Nic de Kock - gitaar Kjell Haest - bas Genre: inetalcore Invloeden: Back fire, A ngel Cren , Biohaza rd, Deviate, Full Court Press, Old Crawispace, Born From Puin.

We zijn een nieuw tijdperk ingegaan Een tijdperk waarin hardcore weer bloeit en op de terugweg is uit de "magerejaren negentig". Kijk maar naar de talloze shows in grote zalen en kleine jeugdhuizen die georganiseerd worden en optredens en videoclips van hardcorebands die zelfs op tv-stations als TMF in volle glorie te bewonderen zijn . Ook Hoogstraten doet mee aan deze golf van vernieuwing: Leprechaun. Skingraft en Since The Beginning zijn allemaal groepen uit de eigen streek die een hardcore-sound hebben. Maar als er ĂŠĂŠn hand is die tegenwoordig in de kijker staat in de plaatselijke scene, is het wel Epos . Wat begon als een punkgroep onder de naam Gain Trust, is uitgegroeid tot de solide metal-harcore formatie die Epos dezer dagen is. Met de nieuwe cd : Life took you down, die eind april uitkomt, slagen de vijf leden ook een andere weg in. De nieuwe nummers zijn harder, brutaIer, maar zitten ook beter in elkaar. 2004 moet het jaar worden voor deze jonge band uit onze fusiegemeente. Wij vonden dat reden genoeg om een interview te maken met zanger Kevin Kegeleers. Kevin, jullie genieten in de streek al redelijk wat bekendheid, maar desondanks zijn er nog steeds mensen die nog niet met jullie of de stijl vertrouwd zijn Hoe zou jij Epos en de stijl die jullie spelen omschrijven ? Epos is eigenlijk begonnen zoals eerder vermeld, als punk bandje zoals er zoveel zijn. Maar na verloop van tijd vonden we dat eigenlijk allemaal wat saai worden. We zochten een nieuwe uitdaging. Die vonden we dan in Hardcore. Met als voorbeelden bands als Facedown en Congress begonnen we aan iets totaal anders. Wonder hoven wonder werd onze muziek redelijk geapprecieerd door het publiek. Toch zeker voor een beginnende band! Nu zijn we volledig nice met de stijl en trachten er onze eigen creativiteit in te passen wat eigenlijk redelijk goed aan het lukken is. We willen niet klinken zoals die typische hardcore band, daarom trachten we metal en hardcore te mengen. We willen iets creatiefs en nieuw brengen wat deze dagen zeker niet simpel is. Maar we doen ons best!! De muziek die we brengen komt zeer agressief over, als je dan verder gaat kijken en eens een kijkje neemt naar de teksten zal je begrijpen dat het eigenlijk ieer anti geweld is. En dat de teksten handelen over positieve zaken en hoe het leven eigenlijk voor ons persoonlijk in elkaar zit; zowel de pro's en contra's ervan

komen aan bod. Teksten over zowel vrienden en vijanden zal je terugvinden. Jullie hebben reeds enkele jaren geleden een eerste cd afgeleverd: Remain silent in the face of evil !! Een veel gehoorde opmerking was dat er iets mis was met de productie van het album en dat Epos klonk als een band met veel potentieel maar die nog moest groeien. Hoe sta jij hier zelf tegenover? Onze eerste cd klonk echt niet zoals Epos moest klinken. We waren zo in de wolken omdat er eindelijk iets op cd ging komen van Epos en konden dit niet snel genoeg klaar zien te krijgen en natuurlijk zoals elke jonge band zo goedkoop mogelijk. Daarom hielpen onze goede vrienden van de Sunflower Crackers ons uit de nood en stelden ze voor om onze eerste cd op te nemen. Helaas zonder al te veel succes. We kunnen wel zeggen dat je van fouten moet leren. Hopelijk valt de nieuwe cd meer in de smaak. En wordt ons harde werk beloond met meer optredens buiten de streek. In welk opzicht denk je dat het nieuwe album verschilt van het vorige ? Wat zijn je verwachtingen voor de nieuwe release ? Eerst en vooral meer optredens zowel in de kempen als erbuiten. We gaan ook de cd opsturen naar labels maar hier verwachten we niet al te veel van. Maar "wie niet waagt die niet wint". We gaan het in ieder geval proberen. Hopelijk gaan de mensen die ons eerst niet goed vonden hun mening herzien en ons een tweede kans geven. Ik zeg jullie wel: Epos blijft niet de eeuwige opener. En we hopen dat deze cd ons niveau zal opkrikken! We blijven vooruitstreven!!

Hardcore is duidelijk een minder voor de hand liggend genre, het is een tamelijk kleine sub-cultuur. Hoe ben je er ingetuimeld? Hoe zou je voor jezelf het genre omschrijven? In de Cahier ben ik geconfronteerd en volledig gevallen voor punk en punk rock! En door naar optredens te gaan kom je direct in contact met aanliggende genres. Hierdoor heb ik hardcore leren kennen. En ben ik meer en meer andere hardcore groepen gaan beluisteren. Voor mij zelf heeft hardcore een zeer positieve invloed gehad. Omdat het een uitlaatklep is die iedereen in deze maatschappij zeker zou kunnen gebruiken. Waarom haat opkroppen en met geweld uiten. Als je het gewoon met muziek maken net zo goed kan. Ik begrijp soms mensen niet die alles zo negatief inzien. 0k, het leven kan soms hard zijn maar uit die tegenslagen kan je toch alleen maar sterker uitkomen! Zo zie ik liet toch!! Het leven is prachtig, niaar je moet wel willen leven. Je zingt niet alleen in een hardcoreband, maar je organiseert ook shows in JH 't Spiraal in Rijkevorsel, waarin zowel binnen- als buitenlands hardcoretalent aan bod komt en je onderhoudt ook nog een website (www.uppernorthsideclan.be.tf ). Zou je eens even kunnen uitleggen hoe dat juist in z'n werking gaat? Door zelf ooit op te treden in het spiraal, heb ik Billy leren kennen. Hij is diegene die vroeger altijd hardcore shows organiseerde in het spiraal. Maar alleen een optreden organiseren is geen lachertje. Hij vroeg mij en nog enkele mensen van Epos of ze wilden meehelpen met shows in 't Spiraal. Zo een kans en aanbod krijgje niet alle dagen. Aangezien hardcore uitgegroeid is tot mijn passie en hobby . En in de kempen na het


OMSLAG VERHAAL toedoen van One X More spijtig genoeg zo goed als dood was. Daarom zag ik het supergoed zitten om mee aan de slag te gaan in 't Spiraal. De website is er gekomen om deze optredens een beetje te promoten. En om andere groepen een kans te geven om hun mp3's online te zetten. Dus als mensen willen, mogen ze deze bezorgen, dan plaats ik ze online, aangezien groepen niet genoeg promotie kunnen krijgen. Ik tracht ze op deze manier een zetje te geven. Dit geldt voor hardcore bands maar net zo goed voor emo- of rockgroepen! Kevin, als je nog een woordje tot iemand wil richten, ga dan nu vooral je gang! Ik wil ten eerste iedereen bedanken die dit interview gelezen heeft en interesse toont voor onze groep. Iedereen die al eens naar een optreden geweest is van ons. En iedereen die dit nog eens gaat doen. Verder nog Miel Van Bavel en De Hoogstraatse Maand om ons deze kans te geven. (redactie: mielvanba vel)

Graag gedaan, Kevin, graag gedaan!

JIVING SISTER FANNY Stijn Vrijsen: zang Bert Dufraing: zang en gitaar Wim Dufaing: gitaar Koen Voeten: gitaar Dolf Michielsen: bass Sander Hereijgers: piano Toon Verboven: drums Genre: Rock- 'n-Roll Muzikale voorbeelden: Rolling Stones, Bruce Springst een, Cracker, Webb Wilder

Het begon allemaal een veertiental jaar geleden in het mooie, rustige Gestel. Drie, toen nog jeugdige. plattelandszonen hadden al op jonge leeftijd door dat ze 20 jaar te laat geboren waren. Het rock- 'n-roll-bloed stroomde hen al door de aderen en dit manifesteerde zich dan ook spoedig op de legendarische Meerse markt. Voor 20Bef kon men een verzoeknummer aanvragen uit een waslijst gerepeteerde nummers. Het oeuvre was allesomvattend: rock- 'n-roll, pLink, metal, hardcore, enzovoort. Wat het ook was. geen muziekstijl werd te zwaar bevonden. Van-

mm

uit de thuisbasis vzw De Mussenakker werd er contact gelegd met andere bands uit de streek. Al snel ontstond er een ware 'scene' in het l-loogstraatse van allemaal jonge honden die hetzelfde wilden, muziek spelen en voor de rest niet te veel.

gecoverd. zij het wel dat deze nummers zich eerst moeten onderwerpen aan een aantal strenge criteria: dansbaarheid, compatibiliteit met een gezonde consumptiedrang, niet al te grote bekendheid en liet mysterieuze doch allesbepalende buikgevoel.

Het was tegen de achtergrond van deze 'local heroes' dat een eerste doorbraak zich aandiende onder de naam Paint Your Grandma Pink of kortweg P.Y.G.P. Als eerlijke. poepstrakke en pijlsnelle punkband werden de eerste deuren geopend en potten gebroken. Er werd gespeeld in het grootste deel van de Kempen. tot een occasioneel optreden in Leuven, Antwerpen cii aan de Belgische Kust.

Sinds kort heeft de groep twee extra helden in dienst genomen. Een setje nieuwe stembanden onder de naam Stijn Vrijsen en een waar meester op de toetsen Sander Hereijgers. Beiden werden bij de eerste repetitie al besmet door het heerlijk virus dat tussen de noten en akkoorden in de lucht hangt. Ik heb het over de besmettelijke bacterie uit de gouden jaren '60 en liet muzikaal gevoel waar ooit the Rolling Stones nice groot werden. Dames en heren, dejivende bende komt binnenkort waarschijnlijk ook uw richting uit. Wie het aandurft, mag komen zien

Een tiental naamsveranderingen, een vijftal ledenveranderingen, een drietal stijlveranderingen en, zoals gezegd. een veertiental lentes later besefte de groep dat het tijd werd om terug te keren naar de oude liefde, de rock- nroll. Onder de groepsnaam Jiving Sister Fanny, naar het gelijknamige Stonesnumnier, proberen de groepsleden als ware rock- 'n-roIl-profeten vandaag hun boodschap over te brengen op de Vlaamse podia. Er wordt enkel en alleen

Contact: JivingSisterFanny@hotmail.com Tel: 0473 60 64 80 (Bert) 0478 26 48 65 (Toon) Meerseweg 57h - 2321 Meer

Meer info: littp://www.jiviiigsisterfanny.tk


OMSLAG VERHAAL

THE STITCH Kris Martens: Drum Raf Vorsselmans: Bass eii backingvocals Bert Dufraing: gitaar en backingvocals Toon Huet: Gitaar Nick De Ruysscher: vocals Stijl: (RafVorsselmans): Wij willen ons zo weinig mogelijk aan een stijl of genre vastklampen. Wij houden van zeer verschillende stromingen binnen de ROCK-muziek. Dat gaat van snelle Speed rock langs pure country over zware inetal naar ongelooflijke A C/DC... want voor ons is het zo: wanneer muziek ballen heeft, is het rockmuziek. Zoals Tinci turnerserieuze ballen heefi... haha Vergelijkbare groepen? Een beetje Supersuckers?, een beetje AC'/DC?, een beetje Peter Pan Speedrock? Rancid misschien? Een beetje Monster Magnet of Motörhead... The Stitch. 'De Steek'. Betekent 'stoot met een scherp voorwerp' of zelfs 'plotseling, kort gevoel van pijn.' Maar het betekent ook harde, energieke, stevige rockmuziek.' Dat is althans de betekenis die de muziekgroep The Stitch uit Hoogstraten eraan geeft. De groep bestaat eigenlijk al sinds mei 2001... Kris Martens uit Hoogstraten zag dat zijn huidige groep 'Riot Upstart' aan het doodhloeden was. Hij zag dan ook niet hoe hij zou kunnen voortbestaan zonder groep. Daarom trok hij, de week na het laatste optreden van Riot Upstart,

SOFT

COMPUTER

RafVorsselmans van de rand van zijn bed. Daar zat Raf al een eeuwigheid, in een intieme omhelzing met zijn basgitaar, te wachten op dergelijk moment. Een drummer en een basgitarist alleen met z' n twee leek echtereen beetje mager om een groep te kunnen vormen. Daarom zochten zij naar een gitarist. Een zoektocht die niet al te moeilijk of langdurig was. Bert Dufraing kwam eveneens uit een gestorven groep, het Meerse 'PYGP'. Hoewel hij ook nog bij'D' ouw Zakke' speelde (nu 'Jivin' Sister Fanny', waar hij nog steeds gitarist is) wou hij

zeker deel uitmaken van de alsmaar groeiende rockformatie. Bert wou graag de taak van gitarist op zich nemen, maar vond het geen goed idee om daar bovenop ook nog eens te zingen. Dus had het trio nog een zanger nodig om de groep te vervolledigen. Toen Tim 'Tuk' Van de Plas uit Wortel de groep 'The Deadly Rythm' (vroeger OneXmore, nu WCCC) verliet, leek het hen de ideale vocalist voor de band. Omdat hij een geboren showbeest was en omdat zijn stem heel dankbaar leek voor het genre.

Digitale Kopieer Apparaten

RsV IVB. COlWi.,TERI

Slkl"ARE

-

- Ttd.FOidIE

'•

KANIIX*\€LIU,

SOFTCOMPUTER Meerseweg8ob 2322 Hoogstraten Te103/315.09.09 info@softcomputer.be www.softcomputer.be

WAS

':--------

KM 1500 Digitaal kopieer apparaat 15 kopie / minuut 16 Mb beeldgeheugen

KM 2030 Digitaal kopieer apparaat 20 kopie / minuut 64 Mb beeldgeheugen


OMSLAG VERHAAL Berts' neef Wim Dufraing deed een kort gastoptreden in het repetitiekot van The Stitch. Maar de definitieve formatie van The Stitch werd: Kris op drums, Raf op Bas, Bert op gitaar en Tim op zang (en op de toog, zo leerden ze later). De muziek was hard, snel, energiek en agressief. Het leunde zelf aan bij het 'hardcore-genre'. Snelle, snedige en vooral luide riffs van Bert en Raf baanden zich een weg door de rollende drums van Kris een de schreeuwen en keelgelutden van het beest dat wij kennen als Tuk. Deze bleek onmogelijk te bedaren eens hij op het podium stond. Dit zorgde voor evenveel hilarische momenten als pijnlijke confrontaties met technici van PA's. The Stitch deed optredens met o.a. Bottom. Peter Pan Speedrock, Fury 161, The Hard Feelings, The Heartaches, The Royal Beat Conspiracy en nogal wat anderen. Ze namen ook hun eerste demo op. Maar na een jaartje, misschien twee begon Tim's liefde voor de muziek te verslappen en hij vond zijn juiste plek binnen de groep niet meer terug. Daarom leek het hem maar best dat hij de groep verliet. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van The Stitch. De band was hun showbeest kwijt, de schreewende stem die de voorvechter van de

groep was geworden... Maar opgeven was geen optie. Lang waren de dagen en nachten dat Bert, Raf en Kris slechts met drie repeteerden en de hoop koesterden dat een nieuwe zanger zou opdagen. Ze schreven nieuwe nummers, en ze wachtten. Het trio was eigenlijk al lang van plan ook een extra gitarist aan te werven omdat de extra dimensie van een tweede gitaar echt wel leek te ontbreken aan de nieuwe nummers die intussen al waren geëvolueerd naar een geheel nieuw genre. Het duurde eigenlijk ook redelijk lang vooraleer Toon Huet uit Hoogstraten zich bij de groep voegde. Maar hij was een zeer welkome nieuweling. Toon was eerder drummer hij 'Simon Says' (later The Laidback Lovers), maar nu kreeg zijn sologitaar zijn plaats in de muziek van de nieuwe Stitch. Nadat Toon volledig in de groep was geïntegreerd werd het ook stilaan tijd om verschillende zangers uit te proberen. Een moeilijke, twijfelachtige periode. Maar toen Nick De Ruysscher uit Minderhout zijn keel openzette en zijn schorre doch melodieuze stem door de zanginstallatie liet blazen, zag The Stitch dat het goed was.

Dus na een lange periode van zoeken en schrijven is de tijd eindelijk weer gekomen om terug te keren naar hun meest natuurlijke biotoop: het podium. De muziek van The Stitch is net zoals vroeger, hard en energiek. Maar het is nu ook veel muzikaler, meer gevarieerd, en misschien zelfs iets toegankelijker. De jongens van de hand willen niet te veel nadenken over een specifiek genre. Uit de mix van verschillende muzikanten komt sowieso een mix van verschillende genres. Klassieke rock, punk, speedrock, blues, stonerrock, metal, enz. Ze zweven liever doorheen verschillende stijlen van muziek, eerder dan dingen kopiëren die al duizend keer gedaan zijn. The Stitch zorgt voor muziek en shows zoals ze die zelf graag zouden horen of zien moesten zij tussen het publiek staan. En hopelijk amuseert het publiek zich op een optreden van The Stitch . . .dat doen zij ook... De nieuwe demo van The Stitch is bijna klaar en er zijn ook weeral wat optredens in het vooruitzicht... Voor meer informatie over optredens, demo's, T-shirts, contact, enz. surf langs www.the-stitch.com Rock hard!

SPITFIRE Olivier De Pryck (akaLongranger): rapper Dominique De Pryck (aka Sixcap): rapper Jorg Keustermans (aka Chief): rapper David Konings: scratch & beats Voorbeelden: Wu Tang Clan, Mobb Deep, Nas, Bootcamp Clik Ontstaan in 1994 toen enkel vrienden de hiphophanden in elkaar sloegen. Ze deden meteen heel wat optredens waarbij regelmatig van bezetting werd gewisseld. In 1999 viel de groep even stil maar in 2001 brak de groep weer los. Ze brengen snelle nummers met harde heats en krachtige teksten en met een herkenbaar refrein om interactie met het publiek los te weken. Hun optredens zijn explosief en sleuren het publiek mee. De teksten schrijven ze zelf en ze halen daarvoor de inspiratie uit hun persoonlijke ervaringen. De teksten zijn in het Engels. Spitfire trad op in het voorprogramma van gerenommeerde hiphopgroepen zoals Osdorp Posse, Postmen, Rhyme Cut Core, Puta Madre, Hof

Er

Van Commerce, dj Lamont. Riot Squad MC' s en CNN 199. Hun eerste cd, Oud forgives - Spitfire won't, bevat 4 sterke nummers van eigen hand.

Wie een stukje van het dynamische optreden wil zien, kan terecht op hun website. www.spitfirehiphop.tk 7


OMSLAG VERHAAL

WHITE CIRCLE CRIME CLUB Jelle De Cremer: gitaar, zang Jan Matthé: bas Sis Matthé: gitaar, zang Krist Torfs: drums Genre: Terwijl de groep vroeger eerder beïnvloed was door o/dschool hardcore bands als Minor Threat (van wie enkele leden nu hij Fugazi spelen), is her tegenwoordig meer Gang Of Four, Stooges, Devo, Jos' Dis'ision, Sonic Yourh en lawaaierige giraarbands allerlei die de klok slaan. Het vanuit Hoogstraten opererende maar tegenwoordig meer in Antwerpen vertoevende White Circie Crime Club werd een paar jaar geleden door broers Jan en Sis Matthé (beiden uit Wortel), Jelle De Cremer (Antwerpen) en Krist Torfs (Brecht) opgericht. Nadat ze voordien niet hun hardcore bands One X More (met op zang de sympathieke brulboei Tim Van de Plas, later op en af bij The Stitch als fenomenale frontman) en Building (waarin enkel Jelle actief was) het halve Europese continent hadden gezien. was het tijd voor iets compleet ai1ders. De scene waarin tot dan toe werd vertoefd was saai. de meeste mensen zout- en humorloos en allerbelangrijkst: de muziek was slecht. De energieke liveprestatie van de nieuwe formatie bleef een constante, de muziek veranderde stilaan van

r'. YG

l.

1¼ (/0/0:

melodieuzere hardcore/punk tot de gitaarnoise van heden ten dage. Het Antwerpse Conspiracy Records, één van de weinige Vlaamse onafhankelijke platenlabels die niet wanhopig azen op succes bij een groot publiek maar wel halsstarrig kwaliteit proberen

Pol 1arîhe

te brengen los van hypes of verkoopsverwachtingen, bleek al zeer snel geïnteresseerd te zijn. De vaag betitelde e.p. "These Are The Secret Sounds Of Fear" kwam in mei 2003 uit, gevierd niet een releaseparty in Cahier De B ro Liillon.

(toto: Pol Matthe)

12


OMSLAGVERHAAL De combinatie van een eigen muzikale smoel, trashy liveprestaties en tonladingen ambitie, bracht White Circle Crime Club al twee keer het quasi hele Westerse gedeelte van Europa's vasteland door. In mei 2003, vlak na de release van de cd dus, werd voor de eerste keer opgetreden in Frankrijk. Italië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Een verslag van die tournee stond toen trouwens in uw Hoogstraatse Maand. Ondertussen verschenen uitermate lovende besprekingen van de cd zowat overal ter wereld. Afgelopen december werd voor de tweede keer een resem optredens uitgevoerd, meer bepaald in Holland. Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Italië en Frankrijk, tot groot genoegen van de aanwezigen. White Circle Crime Club was ondertussen veranderd van een gewoon energieke band in een live-machine die kort maar krachtige optredens vult met stukken geïmproviseerde noise en daarbij niet bang is bestaande nummers in een volledig ander kostuum te steken, al naargelang de stemming van het moment. Somtijds draait dat uit op heel luide, zware soundscapes, soms ook in door krautrock heïnvloede repetitieve doch rustige rock. Geprobeerd wordt om nooit op al te veilig te spelen. vanuit het principe dat de

interessantste momenten de momenten zijn dat er ergens iets fout loopt. Nadat White Circle Crime Club enkele maanden op non-actief stond na deze laatste tour, stonden ze eind maart op een door Con.spiracy Records georganiseerde labelnight in het Antwerpse Hof ter Eo. WCCC was headliner op het zijpodium, waar ook Aldo Struyf (Millionaire's toetsenist) en Mauro Pawlowski hun vreemdste muzikale duivels ontbonden. Momenteel worden nieuwe nummers geschreven, voor een cd die er hopelijk ergens in de tweede helft van dit jaar komt, opnieuw op Conspiracy Records. Daarna zal met zekerheid opnieuw getourd worden, onder andere voor de eerste keer in Amerika. Naast White Circle Crime Club zijn al deze jongens ook bezig in zijprojecten. Krist drumt bij Thunder Heart Machine, een stonerrockachtig ensemble dat helaas in de voorronde van Humo's Rock Rally strandde. Jelle, Jan en Sis spelen tesamen met enkele Antwerpse kunstenaars (o.a. Dennis Tyfus) in Dark Brown Feeling, een asociale karaoke trash koptelefoon megahits-machine, die al mensen aan het lachen en huilen tegelijkertijd bracht in Brussel. Maas-

tricht, Nijmegen en Frankfurt. Ook met deze band zijn verdere "optredens" gepland in Duitsland, Noorwegen, Zweden en Holland. Smokers is het voorlopig nog imaginair gebleven miami bass nevenproject, waarin de naweeën van een auto-ongeval verwerkt worden tot opzwepende en dansbaar irritante eLlh bas-muziek. Ook zijn alle leden van White Circle Crime Club actief als dj's. Matchbox Jean, Tom Noise, Danny Dishko en dj Flicker (met ck). Op de pas vernieuwde website http:// www.whitecirclecrimeclub.com kunnen zowel tour-verslagen gevonden worden, als foto's, mp3's, besprekingen van de cd, nieuws, links naar alle zijprojecten en vrienden in criminaliteit en meer in het algemeen ongein en prietpraat. Wekelijks word je op de hoogte gehouden van wat er gebeurt en niet gebeurt en verklapt webmaster en general manager Jack Sips een slogan die je leven voorgoed zal veranderen. "Iets meer Kristof in de monitor", bijvoorbeeld. White Circle Crime Club speelt op 8 mei op Aspirock en daarna vermoedelijk zowat overal en nergens. www.whitecirclecrinieclb.com

PETER EN Z'N BOTSOTTOS Piet Van Bavel: zang - mondharmonica Jan Van Bavel: gitaar - zang Koen Laurijssen: piano Hans Adriaensen: bas Stijn Boeren: drums Stijl: De mensen clie Peter en z 'n hot ,vottos aan het werk zagen, weten dat de groep garant Staat voor covers van Clouseau. Ravrnond, /trno, tot U2, Golden Earring, John Hiatt, Prince, gebracht in hun eigen "no nonsens" stijl. Het motto van de Botsottos is nok' steeds: "Het podium op, de stekker erin en de boel op gang trekken. Geen gezever, maar feesten. "Ze spelen stevige rock van (le jaren zeventig, tachtig en negentig. De Botsottos ontstonden in 1983. Stichters waren Jan Van Bavel, Lieven Muesen en Martin Jansens. Dat jaar speelden ze op de Chirofuif. Piet Van Bavel voegde zich een jaar later hij de groep. Gedurende de periode 1983— 1992 speel-

ot&#

BOEKHOUDKANTOOR FRED DE GRUYÏ[R BVBA

BOEKHOUDING FISCALITEIT

-

den ze in heel België in het clubcircuit. In 1992 trokelklidnaarandereoordenendegroephield op te bestaan. Tot in het begin van het nieuwe millennium Jan en Piet de draad weer opnamen en met boven-

EIKEN PLAN KEN VLOER -

Meerdorp 72 2321 MEER Tel. 03/315.88.65 Fax 03/31 5.08.67

fred.degruyter@pi.be www.b-f-d-g.be

Eigen fabrikaat en plaatsingsdienst Ook voor de doe-het-zelvers

vermelde bezetting de succesvolle wereldtournee Back Town, Back in Business de Noorderkempen eind 2003 succesvol afsloten. www.peterenznhotsottos.he

- PRACHTIGE NATUURLIJKE UITSTRALING - KASTEELVLOEREN - GRENEN - LAMINAAT PARKET

______

Groot Eyssel 39a, Meerle (België) baan Meerle-Meer Telefoon: 03.31 5.84.32 Fax: 03.31 5.03.99


OMSLAG VERHAAL

BEKMAN EN DE MUILEZELS Toon Verboven alias 'bekman': drums Kurt Vervoort alias 'de vervort': bass Rudy van den Heuvel alias 'muppet/kipkap/rnoshjna': gitaar Tony Raats alias 'little tony': gitaar Toon Dekkers alias 'den deklat': zang Ben Van Ginkel alias 'de ginkel': zang Kris Meeuwesen alias 'de mieeuwe': zang Genre: zeer uiteenlopend, van hardcore tot rock Muzikale voorbeelden: Biohazard, Pan tera, Sick Of It All, Madhail, Pro Pain, ... maar ook Clement Peerens, Bloodhound Gang, The Datsuns,... Ongeveer een dik jaar geleden tussen poten pint, aan de toog van de Mussenakker, besloten Toon Verboven en Rudi van den Heuvel om in het kader van het 30-jarige jubileum van het jeugdhuis een gelegenheidsgroep op te richten. Hoe en wat er gespeeld zou worden was in het begin nog niet helemaal duidelijk, als het maar leuk was en als iedereen zich maar amuseerde. Zo gezegd, zo gedaan, maar met twee geraakje niet ver, dus de zoektocht naar andere muzikanten werd gestart. Rudy haalde boezemvriend en bassist Kurt Vervoortaan. Samen schuimden ze eind dejaren '90 zowat alle podia van de lokale kermissen af, alsook het akkerpop podium waar ze in '94 de aftrap gaven voor het festival. Hun naam veranderde al even snel als de borstomvang van Pamela Anderson: Jungle Fever, Staalbeton, Alley and the gators, om er maar enkele te noemen. In de Mussenakker werden de andere groepsleden geronseld. Tony Raats, onder meer gitarist bij de Rijkevorselse Metalcoreformatie Leprechaun, werd gevraagd als tweede gitarist. Deze had wel zin om een potje lol te trappen en stemde onmiddellijk toe. De line-up was een feit,

en dat werd gevierd alsof BelgiĂŤ wereldkampioen voetbal was. Koortsachtig werd er verder gezocht naar een zanger(s) en naar een repetitieruimte. Maar ook hiervoor moest er niet verder gezocht worden dan de toog in het stamcafĂŠ. Kris Meeuwesen, Ben Van Ginkel en Toon Dekkers werden als frontmannen aangetrokken. Alledrie hadden zij hun aandeel in de legendarische hardcore band Underpool Clan, dat opereerde vanuit 'het zwembad' ten huize Meewesen, dat tevens weer als repetitiehok gebruikt wordt. Daarnaast speelde Kris ook in Skingraft en zingt Toon Dekkers nog steeds bij Leprechaun. Met Toon Verboven aan de drums, ondertussen een vaste waarde in de 'scene'(speelde o.a. bij

Zakenkantoor

Van BavelmRoniniens

bvba

Meerdorp 21 2321 Meer tel 03 315 72 54

BANK & VERZEKERINGEN www.vanbavelrommens.be 10

P.Y.G.P.. Underpool Clan.... en is nog steeds actief bij Jiving Sister Fanny en Brassband Ste Rosalia) was de bezetting compleet, en ook daarop werd geklonken. Onder de naam Bekman en de Muilezels, (cfr. Bob en de Sportgazonnen, Tony en de Hangmatten. ... ) werd er enkele maanden zeer intensief gerepeteerd. Er werden geen eigen nummers geschreven maar er werd gekozen voor nummers die de bandleden zelf goed vonden met daarnaast enkele klassiekers, gaande van Highway to Mjeel (AC/DC), Mouth For Bek (Pantera),... tot Along Comes Tony (Bloodhound Gang). Eind april 2003 werd er een eerste keer op het podium geklommen. Het optreden werd een groot succes. De gevarieerde muziekstijl wist zowel jong als oud te bekoren en in een mum van tijd stond de Mussenakker op zijn kop. Als klap op de vuurpijl hadden de bandleden zich uitgedost in verschillende outfitjes, wat op bepaalde momenten tot hilarische taferelen leidde. Sindsdien staat de groep bekend als 8-koppig fuifbeest, dat vooral niet te 'au serieux' genomen moet worden. De nadruk ligt vooral op plezier maken en feesten. Bekman en de Muilezels, oorspronkelijk als gelegenheidsgroep opgericht, begint stilaan een eigen leven te leiden. Met een reeks van nieuwe optredens in het vooruitzicht o.a. op Aspirock in Meerle (8 mei) en op Wortel kermis (12 juli), wordt er aan een weg getimmerd waarvan het einde nog niet in zicht is. En voor u het weet ligt deze weg in uw dorp. Contact:Toon verboven - Meerseweg 57 b 2321 Meer 0478/264.865


OMSLAG VERHAAL

SINCE THE BEGINNING Tom Beyers: zang Sander Hereijgers: drums Pieter Gysbregts bas Pieter Vanderhenst: gitaar Genre: een mix van oldschoal hardcore, punk en rock- 'n-rolI

Iedereen steekt een stukje van zijn eigen smaak in de liedjes. Het eerste optreden, een halfjaar na de oprichting, was al gelijk met a200-club en the Scarrots, wat toch bekende namen zijn in de punkscene. Later volgden er nog optredens in de jeugdhuizen uit de streek en op plaatselijke festivalletjes zoals Akkerdju. Aspirock en Ziggy Pop.

Aangezien Tom redelijk ver weg woont van de rest van de groep en nog geen eigen vervoer heeft is het niet altijd gemakkelijk regelmatig te repeteren. Daarom gebeurt het dat er periodes helemaal niet gerepeteerd wordt. Een cd opnemen is er dus nog niet van gekomen en is ook nog niet in het vooruitzicht omdat ze nu in zo' n nietproductieve periode zitten.

alwaar hij menig nachtje achter de groovebox sleet en stiekem piano leerde spelen. Rombouts studeerde als enige groepslid aan de Muziekacademie, en of ze nu ergens ten lande een receptie verzorgt of een voorprogramma voor Mauro & the Grooms, haar vioolspel weekt steevast lang verloren gewaande emoties los in de ziel van haar publiek.

Samen staan zij garant voor een fris geluid, op Amerikaanse roots geënt en doordrongen van de passie voor oerdegelijke songs. Het motto van The Jacks of Heart en tevens een tip aan de rockende Hoogstraatse jeugd: Don't listen to your parents, listen to their records!

Since the beginning is ontstaan in de zomer van 2000. Tom Beyers (zang), Sander Hereijgers (drums). Pieter Gysbregts (bas) en Pieter Vanderhenst (gitaar) zaten toen samen op het Klein Seminarie in Hoogstraten en hadden een gedeelde interesse voor muziek. Omdat Sander, Pieter en Pieter al van in de lagere school muziek speelden, besloten ze een groep op te richten. De groepsnaam komt van een tekst op een t-shirt van O'Neal; er zit dus geen vaste betekenis achter. Oldschool hardcore leek aanvankelijk het beste genre: gemakkelijk te spelen, snel en hard. Later evolueerde dit naar de melodischere kant en nu spelen ze naar eigen zeggen een mix van oldschool hardcore, punk en rock-' n-roll.

THE JACKS OF HEART Guy Brees : toetsen, zang Maarten Michielsen : staande bas, gitaar Rienk Michielsen : gitaar, staande bas. zang

Joos Vollebregt: gitaar, mandoline Sarah Rombouts: viool Genre: Hoogsiraarse A nlericana

The Jacks of Heart is een jonge band die met een overwegend akoestisch instrumentarium oude songs naar zijn hand zet. Voor hun gevarieerd repertoire putten zij uit de rijke erfenis aan oude countrysongs, civil war ballads, gospels, fiddletunes en levensliederen van gezamenlijke helden als Dylan en Waits. Met zijn rihfluwelen stem neemt toetsenist Guy Brees het grootste deel van de zang voor zijn rekening. De tweelingbroers Maarten en Rienk Michielsen spelen beurtelings gitaar en bas, terwijl Joos Vollebregt de sound aandikt met likjes gitaar of mandoline. Sarah Rombouts —het enige vrouwelijke groepslid- doet de strijk (op viool weliswaar). Het geluid van the Jacks werd eerder omschreven als de verklanking van het ultieme bar-tegen-sluitingstijd-gevoel. De geest van de betreurde Man in Black is nooit veraf. De gebroeders Michielsen maakten al eerder lokaal furore als linkerhelft van het helaas ter ziele gegane rock- 'n-rollcombo the Laidback Lovers. De podiumervaring van Vollebregt beperkt zich tot een énmalige acte de présence als gelegenheidsbassist op Wortel Kermis, tevens het explosieve hoogtepunt in het korte bestaan van zijn toenmalige band Crapoloony. Huis, tuin-en keukengenie Brees broedde zijn muzikale talenten intussen geheel binnenskamers uit,

Info en boekingen: beende1777eel@hotmail.com


OMSLAG VERHAAL

REGAIN Gunter Van Den Bogerd (1976) - drums Tool, Hot Water Music, Helmet, Danko Jone

Hans Doornen (1978) - gitaar Faith No More, Zebrahead, Hoohasrank, Ignite

Pieter Driesen (1982) - zang Fugazi, Nada Surf, Strung Out, Pink Flovd

Ward Boeckx (1978) - bas Fugazi, Nada Surf Red Hot Chili Peppers, Voodoo Glow SkuIls Ruim 2 jaar geleden beslisten de leden van RAY 268 om de muziekboeken voorgoed te sluiten. Maar voor gitaristen Hans cii Jan en bassist Ward bleef het vuur van de rockmuziek branden en ze besloten een nieuwe start te nemen. Gelukkig voor hen waren een nieuwe zanger en een nieuwe drummer niet zo ver te zoeken. Gunter Van Den Bogerd ex-drummer van 'Sideshow Bob' werd de nieuw drummer en Pieter Driesen, een goede vriend en aanhanger van het RAY-collectief, kwam in de rangen als nieuwe zanger. Een nieuwe maar naamloze rockband kwam ten tonele. Na lang zoeken naar een goede muzikale richting en een naam werd REGAIN tot leven geroepen. Spijtig genoeg besloot één van de gitaristen, Jan, dan al een punt te zetten achter zijn prille carrière in deze nieuwe formatie. Vele maanden van schrijven, proberen, schrappen, opnieuw schrijven en nog eens proberen

volgen. De band deed er welgeteld één jaar over om zich klaar te stomen voor hun eerste live optreden. Maar voor ze de planken op gingen, besloot de groep even een tussenstop te maken in de studio. Bij Studio 195 werden hun eerste 5 nummers op cd gebrand. 12 april 2003 werd voor hen de grote dag, de eerste keer dat het grote publiek kon kennismaken met Regain. En wat het nog mooier maakte was de affiche waarmee ze konden beginnen, ze kregen de kans om als eerste optreden in het voorprogramma te spelen van Orange Black. Een Belgische rockband die voor de trouwe Studio Brussel luisteraar niet vreemd in de oren zal klinken. Enkele andere grote namen volgde op de aftiches van Regain. Nono Newton en Sincere, die ooit nog toerden Therapy. Ondertussen zijn ze ongeveer 2 jaar bezig en gaat het muziek schrijven als maar vlotter en de zin om te blijven spelen is nog lang niet weg. Ze zijn zelfs met het idee bezig om deze zomer terug de studio in te duiken om hun volgende lading nummers op te nemen. Hun eerste cd is te

koop op elk optreden en via het internet www.regain.tk , op deze site kan u ook enkele stukken uit deze cd beluisteren. Voor de rest vindt u hier alle informatie en het contactadres. Diegene die deze beloftevolle rockband eens aan het werk wil zien moeten zaterdag 8 mei zeker naar Meerle afzakken voor 'Aspirock' waar ze onder andere het podium delen met Smooth Lee, The White Circle Crime Club en Convict.

The SplenditS (eerst Nameless) zijn 4 'punkmaten' die elkaar op 13- l4-jarige leeftijd in het Klein Seminarie hebben leren kennen. Stef en Ben zaten in het eerste middelbaar in dezelfde klas. Hetjaar daarop leerden ze de Steve kennen. Het was toen dat hun passie voor punk groeide en bleef groeien. En om dc groep compleet te maken kwam de Wout erbij.

De groepsleden wonen verspreid over de hele Noorderkempen. Hun repetities hebben steeds plaats in het centrum van Meer: discotheek 't Fortuin. Daar spelen ze de pannen van het dak in de gloednieuwe studio.

mail: hansdooinen@tiscali.be phone: 03.322.97.88 gsm: 0498.144.350 Regain, Heilig Bloedstraat 6, 2320 Hoogstraten. Belgi ii m

THE SPLENDITS Ben Van Arnrnel: gitaar. zang Steve Herrijgers; basgitaar, zang Stef Kustermans: gitaar, zang Wout Geysen: drums Genre: punk Voorbeelden: Blinki 82, Pennywise, NOFX, Don uts

The SplenditS zijn nog maar een half jaartje samen. Toch hebben ze al 4 optredens in de vingers zitten. Eén daarvan gebeurde samen met The Donuts, één van hun grote voorbeelden. Dit vond plaats in de Wildeman in Rijkevorsel. Om op te treden heb je natuurlijk een repertoire nodig. En dat komt niet vanzelf. In het begin was het vooral zwoegen om een goed repertoire op poten te zetten. Vanaf nu willen de jongens meer tijd maken om het professioneler aan te pakken en zo tot een mengeling van 'punk' en 'neopunk' te komen. Ze willen hiervan dolgraag een democd maken die ze in 2005 af willen hebben. Ze willen natuurlijk ook doorgaan met optreden. Tijdens de nakermis van Meer zullen ze in de Mussenakker op de planken staan en wie weet ooit op Akkerpop ....(een van hun doelen). websire: www. nameless. uk . rt" (Letwel, dit is nog hun oude site: binnenkort zal hier een link verschijnen naar hun vernieuwde site.)

12


OMSLAG VERHAAL

Aspirock: van klein naar groot en terug Een festival van de chiro, Rock Werchter is ook zo begonnen. Daar houdt dan elke vergelijking op moet je zeggen. Rock Werchter is uitgegroeid tot één van de grootste festivals ter wereld. Aspirock is klein begonnen, even uit zijn voegen gebarsten, in 1994 verdwenen en in 2002 opnieuw voor de pinnen gekomen. Nochtans is het wezen van beide (en van alle) festivals hetzelfde. Muziek, een pint, lol met leeftijden lotgenoten, kortom rock en roll'.

Bergklimtuig De oorsprong van Aspirock ligt, anders dan cle naam laat vermoeden, niet in de muziek. Een groep chirojongens - aspiranten - moest zich in 1989 bergheklimmersgerei verschaffen voor een avontuurlijk kamp en ze zochten een fijne manier om de fondsen daarvoor bijeen te doen. Een festivalletje organiseren. meende Piet Van Bavel (van Peter en z'n hotsauto's), met bandjes uit de streek. Het chirozaaltje stond er al, alleen nog een PA., de brouwer bestellen en reclame maken. We deden alles zelf, iedereen van de groep hielp mee. "Alles bijeen denk ik dat we met een budget van 20.000 frank gewerkt hebben" weet Piet nog. Op het programma Stiff-Head, Noisy Fellows (van Meerle) en Under Cover. "Met de ca. 150 man publiek die er op af kwamen, kwamen we goed uit de kosten en hielden we er nog een flinke cent aan over. Genoeg voor ons bergklimtuig en reserve voor volgend jaar".

The Scene Genoeg om een jaar later wat bekendere namen te programeren. Zoals 'Derek and the diii' en 'The Candy Men', wiens CD geproduced werd door Thé Lau. Veel meer volk en nog meer geld in 't bakje. Dat was ook te merken aan de aan de affiche van het volgende jaar. Ludo Mariman (ex The Kids), The Danisch Buttercookies (halve finale Rockrally) en The Scene. "We werkten toen al met een budget van rond het half miljoen. P.a. en licht alleen al kostten 80.000 frank. Nu hebben we wel ongeloofelijk chance gehad. Ik heb The Scene 10 maanden op voorhand ge-

boekt, terwijl ze voor het grote publiek nog nobele onbekenden waren. Toen ze in Meerle stonden, kende iedereen ze. Hun hits 'Rij, rij, rij' en 'Blauw' stonden weken bovenaan de Afrekening van Studio Brussel en ze speelden op de grootste podia. Ik was eerlijk gezegd bang dat ze met een of andere smoes onder dat contract met ons zouden uitwillen. Hun normale prijs was op dat ogenblik een veelvoud van wat wij ze betaalden. Maar nee, ze waren er en gingen ervoor. Ik heb ze in totaal misschien 30 maal aan het werk gezien en vindt nog altijd de set die ze in Meerle speelden de beste die ik zag en hoorde. 1500 man kwam er op af en ze gingen allemaal uit de bol."

Geit Goei.chi ik ki, in -omolor 1

iii

Je iooi

lnje twee edities.

Kater Beter doen werd moeilijk, zelfs hetzelfde niveau halen. De affiches van de volgende jaren mochten er nochtans zijn met namen als Betty Goes Green in 1992 en The Dentists (GB) in 1993. Maar in 1993 werd een fors verlies geleden door te weinig publiek. Verlies dat moest gecompenseerd worden door een aantal tentfuiven. In 1994 keerde men terug naar de beginformule: bands uit de streek en terug in het chirozaaltje in plaats van de grote tent. Maar de rek was er uit. En kermisfuiven geven ook. Einde van Aspirock.

Terug van weggeweest Twee jaar terug haalden de aspiranten, onder impuls van Gert Goetschalckx, hun tèstival vanonder het stof. Iedereen was meteen weer enthousiast. De formule was dezelfde als in 1989: groepjes van eigen streek. low budget, alle werk

samen doen. En na de optredens een goede afterparty. Financieel wordt op veilig gespeeld. De kosten voor de groepen en p.a. worden gedekt door sponsoring, het podium wordt gratis ter beschikking gesteld door café 'Af en toe', Mark zorgt voor de belichting want dat is ook door de week zijn werk. Aan het chirozaaltje wordt een shelter aangebouwd, dan kan er 300 tot 350 man binnen. Die worden vlot gehaald, mede omdat de prijzen voor inkom en drankjes bewust laag worden gehouden. "I-Ioofddoel is een portie plezier voor publiek én voor iedereen die er aan meewerkt" zegt Pieter Vanderhenst, medeprogrammator van de editie 2004. "We amuseren ons heel de tijd, maken veel muzikale vrienden en houden er op 't laatst nog een cent aan over om op te doen op het aspirantenkamp. Meer moet dat echt niet zijn".

Garage Luc Ryvers MEERSEWEG 97 2321 I-100GSTRATEN (MEER) Tel. 03/315 90 90

Ook voor tweedehands bedrijfswagens. Met garantie 'Alle werk doen we zelf, mei plezier. 13


OMSLAG VERHAAL

Aspirock 2004 0/) zaterdag 8 mei zullen de aspiranten van de jongenschiro Meerle weer op zijn grondvesten doen daveren met weer een nieuwe editie van aspirock. Als cadeau krijgen de vroege bezoekers dit jaar bier aan halve pri js van half 6101 half 7! Dan wordt hei stamischot gegeven cloorregain, vroeger beier bekendals rav268. Deze heloftevolle Hoogstraatse band speel! een hruisende mix van punk en rock mei hardcore-in vloeclen. Hierna zorgen bekman en de inuil-ezels voor de optimale mussenakkers ft'er. Ze brengen de betere covers zoal onder meer 'De,, Dikke Lii'. Smooth lee is zeker geen onbekende op aspirock. Het feit dat zeer 2 jaar geleden al speelden en nu weer mogen komen zegt al genoeg. Zo is het sliakegehalie door hun opgewekte skapunk ook verzekerd. Ook the the white circie cri,ne club is geen nieuwko,ner. Vorig jaar speelden ze nog in Londen, dit jaar spelen ze opnieuw op aspirock. Ze zijn met hun aanstekelijke indierock één van de bekendste groepen uit de regio. Het rock gehalte vliegt hierna cle lucht in met the heartaches, aangezien deze hand de term 'rock gehalte' belichaamt. Vanuit het Antwerpse zakken zij af naar de Kern pen om Meerle te laten voelen wat echte back-to-the80's-Punk betekent. De topper van de avond is convict. Zij zij'! één van de beste oldschoolhardcorebands uit Vlaanderen en hebben in

nTR .-T7 ~,-

u'flV!0t"

ftÜftgartaC:' 1 '

me

wliijp,fflçq/rui.i r

spigotli lee Ç 10

'

,srmws

1111111811118

rook 2 or~&~ af 1

cÜipflIflksIellMgerIeuIeJpstrstBui 8&7LWIIVMYIh#I8k ,,* AW u, *t1:trtutt.X*M1, *fl!jwt deze streken dus niets neer te hewijzen. In teressant detail: op aspirack spelen ze voor de allereerste keer niet 2 nieuwe leden!! De avond wordt waardig afgesloten 1oct een vette techno -afrerpartv, verzorgd doorlefreak. één van de res ident Dis van 1H spiraal. Info: zaterdag 8 mei, jou genschiro Meerle (aangegeven vanaf de kerk), 8 euro inko,n, 6 euro voorverkoop (bij de aspiranten van de jongenschirc) van Meerle), open vanaf 17.30 uur, groepen beginnen om 18.30 uur. (pv)

FIAT LANCIA SPECIALIST ALFA ROMEO

GARAGE HOGA B.V.B.A. St.-Lenaartseweg 30, Hoogstraten Telefoon 03- 314.71.84 Fax 03- 31 4.83.98

riiiipv

14


GEMEENTERAAD

vanuit het stadhuis.

..

Wie wordt beter van deze politiek? Voor aanvang van de raad kwam de vraag van het college of er - bij hoogdringendheid - drie extra punten aan de agenda toegevoegd mochten worden. Al hadden de oppositiepartijen daar aanvankelijk geen problemen mee, tegen het einde van de avond hebben ze hun eigen soepelheid wellicht betreurd. Vooral omdat de extra punten, die de oppositie zelf had ingediend, gewoonweg niet werden behandeld. En dat was maar één van de opmerkelijke wendingen van de afgelopen raad. Een zitting die verder gekenmerkt werd door verhitte discussies, maar nog meer door het lange wachten als gevolg van meer dan één schorsing. Deze gemeenteraad zal zonder twijfel een tijdje nazinderen: omwille van de hete hangijzers of meer nog omwille van de stijl van vergaderen of precies het gebrek daaraan. Door plaatsgebrek lichten we alleen de voornaamste punten toe. De voornoemde commotie sproot wellicht voort uit de eerste twee agendapunten. Twee gemeenteraadsbeslissingen van vorig jaar werden namelijk door de provinciegouverneur geschorst en dienden opnieuw op tafel te komen. Beide schorsingen waren een gevolg van een klacht vanuit de oppositie. ...

De eerste schorsing betreft de toewijzing van de voormalige Rijkswachtkazerne op de extra gemeenteraad van 29november. Een nipte meer derheid besliste toen om het gebouw te verkopen aan Immo Noord en niet aan de Veiling van Hoogstraten, de enige andere kandidaat. Nochtans had het beoordelingscomité zich eerder uitgesproken voor het Open Aardbeicentrum van de Veiling. Eerder op 28 juli 2003 had de raad een aantal voorwaarden goedgekeurd waaraan het project moest beantwoorden. Volgens deze voorwaarden zou de eigendom maar verkocht worden aan diegene die volgens een beoordelingscomité het best beantwoordde aan de voorwaarden en wensen, geformuleerd in het dossier. Nu kon u de voorbije maanden al lezen dat het merendeel van de raadsleden de voorkeLir van het comité voor het project van de Veiling naast zich neerlegde. De fractie GROEN! diende daarop een klacht in bij het provinciebestuur. In een brief van 20 februari werd hun klacht gegrond verklaard, hetgeen de gemeenteraadsbesl issing meteen schorste. In zo'n geval kan de gemeenteraad de genomen beslissing handhaven en er een duidelijke motivatie aan toevoegen. Het dossier komt dan rechtstreeks bij de minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen terecht, die binnen de 50 dagen een beslissing moet nemen. Zoniet blijft de oorspronkelijke beslissing gehandhaafd! De andere mogelijkheid is dat de raad haar eerder genomen beslissing weer intrekt. Wat nog niet betekent dat de kazerne dan naar de Veiling gaat. De gemeenteraad kan ook een totaal andere beslissing nemen. Omwille van de hoogdringendheid van de zaak laat het college onmiddellijk een verslag van het besproken punt opmaken, dat nog tijdens dezelfde zitting ter ondertekening wordt voorgelegd en dat samen

met de motivatie wordt opgestuurd. GROEN!, HOOP en Vlaams Blok stemmen tegen de handhaving, evenals raadsleden Haseldonckx en Baets (CD&V). De volledige KVB stemt vddr de handhaving, net als raadsleden Sterkens en Verlinden (CD&V). Piet De Bie en Jef Van Looy onthouden zich. Raadslid Desmedt had in de zaal plaatsgenomen. Raadslid Marynissen en schepen Van Ammel zijn afwezig. De toewijzing aan Immo Noord blijft met andere woorden behouden. GROEN! en Vlaams Blok voegen toe niet akkoord te zijn met het onmiddellijk maken van een verslag, omdat er geen sprake is van hoogdringendheid. Hoogdringendheid kan immers maar ingeroepen worden wanneer er sprake is van een schadegeval of van financiële schade.

Jeugdsportsubsicliëring Het tweede agendapunt behandelt het subsidiëren van dejeugdsport. Ook hier heeft de gouver neur een eerder genomen beslissing geschorst na een klacht, ditmaal ingediend door de CD&V. Ook hier moet de raad kiezen tussen het handhaven van de beslissing of het nietig verklaren ervan. En opnieuw zal ter plaatse een verslag gemaakt worden, om nog tijdens de zitting te laten ondertekenen. In de raad van 17 november 2003 stelde het college voor om de subsidie van zes jeugdsportverenigingen te verminderen met 25 %, omwille van het laattijdig indienen van hun dossier. Het vrijgekomen geld zou onder de andere jeugdsportverenigingen verdeeld worden. De oppositie trok toen sterk van leer omdat er in het subsidiereglement - eerder goedgekeurd door de gemeenteraad en de sportraad - geen sprake was van een sanctie voor laattijdig indienen. Er stond wel een uiterste datum in. Het voorstel werd niettemin meerderheid tegen oppositie goedge-

Iii

Eens te meer bleek de voormalige kazerne het hete hangijzer. keurd, waarop CD&V dus naar de provincie stapte. Nu de gouverneur de beslissing geschorst heeft, willen de oppositiepartijen dat de subsidies evenredig worden verdeeld, volgens de 'oude' berekening, goedgekeurd door de sportraad. Het ziet er echter al meteen naar uit dat meerderheid tegen oppositie vddr de handhaving zal stemmen, zelfs zonder er een motivatie aan toe te voegen. Voor het eigenlijke punt gestemd wordt vraagt de CD&V-fractie om een amendement te laten stemmen. Daarin stellen ze voor om - tot de zaak definitief is uitgeklaard - alvast een soort 'voorschot' uit te keren waarop elk van de vereniging minstens recht heeft: 100% van de subsidie aan de verenigingen die op tijd waren met hun aanvraag en 75% voor de laattijdige. Afhankelijk van de uiteindelijke beslissing kan men het resterende bedrag later uitbetalen. Op die manier kunnen de verenigingen alvast verder werken. Het laatste wat CD&V wil, is dat de verengingen door een procedurekwestie gegijzeld zouden worden. Tot hun spijt wordt het amendement weggestemd, meerderheid tegen oppositie.

Net op tijd De CD&V-fractie gaat niet akkoord met de gang van zaken en beslist om samen met de andere oppositiepartijen GROEN! en Vlaams Blok de 15


GEMEENTERAAD raad te verlaten. Door de afwezigheid van KVB'ers Marynissen en Van Ammel komt men één persoon tekort om verder te mogen vergaderen. Hetgeen de burgemeester op de valreep weet te voorkomen, door de zitting voor een halfuur te schorsen, nog voor de oppositie de zaal heeft kunnen verlaten. Hoewel expliciet gevraagd door de oppositie, blijft enige motivering voor deze schorsing achterwege. Tegen de tijd dat de schorsing voorbij is, blijkt schepen Van Ammel gearriveerd te zijn, waardoor de meerderheid juist voldoende aanwezigen telt om alleen verder te kunnen gaan. Begrijpelijkerwijs beslist de oppositie dan toch te blijven. Rond 21 uur gaat de zitting opnieuw van start. Meerderheid tegen oppositie beslist om de beslissing over de jeugdsportsubsidiëring te handhaven. Hooguit enkele minuten na de vorige onderbreking schorst de burgemeester de zitting opnieuw, dit om de secretaris de mogelijkheid te geven het verslag op te maken.

Stichting Kempens Landschap De Stichting Kempens Landschap heeft de mogelijkheid 32 a bos aan te kopen in de buurt van de grond die ze al hebben in de Blauwbossen. De Stichting kan het kopen aan de prijs van 4.000 euro. Het gemeentelijk aandeel dat de raad moet goedkeuren bedraagt 400 euro. CD&V gaat om verschillende redenen niet akkoord met de aankoop. De grond ligt in agrarisch waardevol gebied. Het mag dan om een klein stuk grond gaan, wellicht te klein voor de landbouw. De partij stemt toch tegen om principiële redenen. Ver schillende jonge landbouwers zijn immers bezorgd. Een aantal onder hen vreest zelfs dat de Stichting steeds meer gronden wil kopen om Hal te doen aansluiten met de bossen van WortelKolonie. CD&V vraagt zich af waarom de Stichting überhaupt in de grond geïnteresseerd is. Volgens de meerderheid hebbende landbouwers

hier echt niets te vrezen. Ook raadslid VerhuIst van GROEN! ziet niet in wat het probleem is. De eigenaar wil van de grond af en de Stichting wil het kopen. Zelfs al zou er meer aan de hand zijn. niemand dwingt hen toch om te verkopen? Uiteindelijk wordt de beslissing verplaatst naar april. Men zal eerst bij de Stichting peilen naar een motivering voor de aankoop.

Over luiers, vuilzakken en GGO's Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de gemeentelijke geboortepremie op te trekken van 37,18 euro naar 50 euro. Daarnaast staat er ook een bepaling in het belastingreglement dat men bij een geboorte kan kiezen tussen 20 huisvuilzakken of 75 euro subsidie, voor het gebruik van herbruikbare luiers. Omdat dergelijke 'keuzemogelijkheid' niet in een belastingreglement thuishoort, wil men de tegemoetkoming voortaan opnemen in de regeling voor de geboortepremie. Annie Desmedt (CD&V) wil daar aan toevoegen dat ze 75 euro tegenover 20 vuilzakken wel een wanverhouding vindt. Ze vraagt zich ook af waarom er geen luiersubsidie bestaat voor mensen die een kind adopteren. HOOP-schepen Sprangers bevestigt dat de bestaande regeling niet slecht is maar nog verbeterd zal worden. Daarop besluit men dit punt te verzetten om het later te hernemen. In 2002 ging het schepencollege in op de vraag van de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze (VELT) om een standpunt in te nemen over de aanleg van proefvelden van GGO' s. Volgens de agenda staat de afkorting voor Genetisch Gemanipuleerde Organismen. Raadslid Baets vraagt uitdrukkelijk te spreken van Genetisch Gemoditïceerde Organismen, hetgeen correcter is en minder pejoratief klinkt. Schepen Sprangers leest het standpunt van de milieu- en natuurraad voor: 'De niina-raad kan onvol-

doende de gevolgen van het inrichten van proefvelden met GGO 's inschatten en wenst dan ook niet direct een standpunt pro of contra in te

nemen. Wel wilde raad haar bezorgdheid uiten om niet lichtzinnig om te springen met eventuele aanvragen. Indien aanvragen worden ingediend moet dit in alle openheid gebeuren. Het is noodzakelijk om een breed maatschappelijk debat op gang te brengen. Hier is duidelijk een taak weggelegd voor de hogere overheid. Namens GROEN! noemt Juul VerhuIst het geformuleerde besluit weliswaar een stap voorwaarts, maar het mag nog verder gaan. Vanuit de groene beweging blijft zijn partij zich verzetten tegen GGO's tot bewezen is dat er geen enkel gevaar aan verbonden is. Ook Roger Van Aperen had liever een duidelijk standpunt contra gezien, in plaats van het huidige besluit, dat voor een stuk op de vlakte blijft. Vanuit zijn beroep weet hij immers dat de groothandelaars en supermarktketens waar hij met zijn bedrijf aan levert, zonder uitzondering eisen dat er geen GGO's bijzitten. Zowel schepen Van Aperen als de fractie GROEN! onthouden zich bij de stemming van het verslag.

Parkeren of niet? Bij een bezoek van de leerlingen van de lagere school van het Spijker aan het Administratief Centrum, stelden zij de vraag waarom de borden 'niet parkeren' in de Antoon de Lalaingstraat moeten blijven staan. Ze zijn onleesbaar geworden en men parkeert er toch! De lokale politie stelt voor het verbod op te heffen. De verkeersraad volgt hier het advies van de politie. Volgens May Sterkens is de school evenmin tegen de opheffing van het verbod. Enkel GROEN! lijkt het nog te willen handhaven. May Joris stelt de veiligheid van de kleuters op de eerste plaats. Volgens haar is de straat te smal om te parkeren.

Wonen op het oude voetbalveld De NV Credere wil een verkaveling realiseren in de Brouwerijstraat, op het vroegere voetbalveld

--.- -

Mél een parkeerverbod - dat strikt zou worden toegepast - zag deAntoon de Lalaingstraat eraltijdzo rustig uit als tijdens de paasvakantie. Met de opheffing van het parkeerverbod zal het er wellicht alleen maar drukker worden.

EE1


GEMEENTERAAD van HVV. Het gaat om drie kavels voor appartementen en 45 kavels voor gesloten bebouwing. Naar verluid is de gemiddelde grootte van de kavels 163 m2 . Middenin worden twee rijen huizen rug aan rug gebouwd. Deze percelen zouden slechts 11 bij 11 meter groot worden. Door met kleine percelen te werken blijft de aankoopprijs van een kavel natuurlijk laag. Toch zal de oppositie tegen deze verkaveling stemmen. Alle drie de partijen betwijfelen dat dit kwaliteitsvol wonen kan zijn. Zo vraagt Marc Haseldonckx zich af waar de auto's moeten blijven, daar lijkt duidelijk geen plaats voor voorzien. Om dieren te huisvesten worden er steeds strengere regels opgesteld, wanneer doet men dat eens voor de huisvesting van mensen?' voegt het raadslid er nog aan toe. Lief Pans (GROEN!) voegt er aan toe dat de prijs wel laag lijkt, maar dat - wanneer je de prijs per vierkante meter zou bekijken - het misschien wel dén van de duurste

Waar HVV tot voor kon vpcoli/e. iIioit /11e/t i/rie it/)/ni)teiiti/trsblokken en 45 bouwkaie/v. verkavelingen wordt. GROEN 1 henajnikt verderdat ergeen goede ontsluiting is, dat er onvoldoende groen komt en dat de middelste huiten - dooi liet oiiihtken van een tuin niet langer verplicht zijn een regenwaterput aan te lcggcn. Raadslid Verhuist sluit af met de vraag vaaroiu het hesiLii:r nu geen wedstrijd uitschrijft voor het ganse project.

De brug aan de watermoleti Ruimeen maand voorde opening van deLaennoleii. geeli de burgeiiicester een stand van zaken over de brug naast de watermolen. Daarin licht hij onder meer toe dat er een extra stabiliteitsstudie wordt uitgevoerd door een onatTiankelijk studiebureau. Mogelijk is het een onstabiele laag op 7 meter diepte, die het grootste probleem vormt. Er zal onderzocht worden of men deze laag kan verstevigen of dat men heter palen kan slaan tot op 14 meter.

Een onverwacht slot Na de 27 vooropgestelde punten \ algen nu nos cnke)c iiein. dis iii hei begin bij hoogdringendheid werden toegevoegd. Zo gaat de voltallige raad akkoord met het ondergronds brengen van de nutsleidingen in de Gestelsestraat. Ook over de noodzaak om een wervingsreserve voor schooldirecteurs aan te leggen is men het eens. Een derde dringende kwestie zou onder de besloten vergadering vallen. Het is al 22.45 uur wanneer men met de aanvullende agenda van de oppositie kan starten. Hetgeen nog even wordt uitgesteld, want raadslid Van Bavel (HOOP) vraagt de zitting een kwartier te schorsen. Een deel van het publiek besluit niet langer te wachten en verlaat de zaal. Ook de meerderheidspartijen vertrekken, op het eerste zicht om binnen de fractie te overleggen. Doch verschillende van de overgebleven raadsleden vermoeden dat de leden van de meerderheid vanavond niet meer terugkeren. Een vrees die gegrond blijkt, wanneer burgemeester Van Aperen om 23 uur alleen binnenkomt. Hij zegt vast te stellen dat zijn collega's niet zijn teruggekeerd, waardoor eréén raadslid te weinig is om de zitting te kunnen heropenen. De oppositie reageert ontzet. CD&V'er Herman Verlinden vindt het onfatsoenlijk dat de meerderheid eerst aan de oppositie vraagt om extra agendapunten mee goed te keuren, om vervolgens weg te gaan wanneer de punten van deze oppositie behandeld moeten worden. Juul Verhuist verzekert de burgemeester dat men op deze manier wrevel opwekt bij de oppositie. Vlaams Blokker Jan Huybrechts vraagt zich af wat er nog overblijft van de belofte uit het begin van de legislatuur, namelijk dat er op een positieve manier aan politiek gedaan zou worden. U merkt het: een op zijn minst bewogen gemeenteraadszitting! Wordt ongetwijfeld vervolgd ... (dh)

;:

Workshops op aanvraag

17


HISTORIE

Van de Lalaing naar Salm Salm III. Vorst, prins, hertog,

...

Salm Salm

De Rhijngraven Salm bezaten al vanaf de Middeleeuwen een graafschap in de Vogezen. In 1623 was dat graafschap door keizer Ferdinand II tot vorstendom verheven. De oudste tak van de familie, waarvan Lodewijk Otto van Salm de laatste afstammeling was, mocht de titel van vorst voeren. Dat hield tevens het keizerljk Westfaalse njksdoniein Anholt in. Zij woonden daar in de oude waterburcht van Anholt. Door het huwelijk van Dorothea van Salm, die behoorde tot de oudste erftak van de familie, met toen nog Rhijngraaf Niklaas Leopold van Salm, die behoorde tot de jonge tak, lag de dubbele benaming Salm Salm gewoon voor de hand. Het vorstendom Salm in de Vogezen telde in 1749, tien jaar nadat de nieuwe vorst Niklaas Leopold van Salm Salm het geërfd had. meer dan 30 dorpen met samen meer dan 10.000 inwoners. In 1753 werd het vorstendom, gelegen tussen Nancy en Straatsburg, boven Epinal, met grenspalen afgebakend. In 1754 werd het stadje Senones, met zijn indrukwekkende abdij, de hoofdplaats van deze ministaat. Een kasteel en een stadhuis werden in Senones gebouwd.

Het leger, de kerk of het klooster Twee jaren na de dood van zijn eerste vrouw. vorstin Dorothea, hertrouwde in 1753 de vorst en aanstaande veldmaarschalk (1755) Niklaas Leopold van Salm Salm te Anholt met de vijfjaar jongere zuster van zijn eerste vrouw, Christina van Salm Salm. Zij was toen weduwe Hessen Rheinfels met vier kinderen. Voor dit huwelijk in de eerste graad was echter pauselijke dispensatie nodig. Die verkregen de echtelingen mits de heilige belofte van uitgebreide giften aan kerken en kloosters te zullen voldoen. Na 18 jaren huwelijk met zijn schoonzus Christina van

Salm Salm overleed Niklaas Leopold van Salm Salm in 1770. Christina overleefde hem vijfjaar en stierf te Hoogstraten in 1775. De licht fysiek gehandicapte prins Lodewijk, de oudste zoon van Niklaas Leopold, die nochtans op weg was om kanunnik te worden, greep na de dood van zijn vader naar de vorstenkroon ten nadele van zijn jongere broer Maximiliaan, de derde zoon van Niklaas Leopold. De tweede zoon Willem was immers op 20-jarige leeftijd gesneuveld. Prins Lodewijk huwde gravin d'Horrion van Seraing, maar bleef kinderloos. Drie volgende zonen - na Maximiliaan - maakten carrière in het leger, en nog een volgende zoon werd priester en in 1776 bisschop van Doornik. later aartsbisschop van Praag. Hij overleed daar in 1810. In totaal waren IS van de 18 kinderen volwassenen geworden. Van de acht volwassen prinsessen traden er drie binnen in adellijke kloosterstiften en vijf huwden adellijke heren. De in 1732 geboren Maximiliaan van Salm Salm huwde in 1756 met zijn nicht, dochter van zijn moeders zus. Louisa Eleonora van HessenRheinfels. Zij bewoonden gedurende tien jaar het kasteel van Hoogstraten.

Louisa L/eonora inn Salm 5(1/nl Maximiliaan nam in de Oostenrijkse gelederen niet onverdienstelijk deel aan de Zevenjarige Oorlog (1756-1763). Hij maakte naam nabij Zittau. waar hij het oude regiment van zijn vader redde uit een hopeloze omsingeling door de Pruisen. Hij stapelde de ene heldendaad op de andere. Driemaal werd hij zwaar gewond. Eén van die verwondingen zou uiteindelijk zijn vroege dood veroorzaken. Aan het einde van de oorlog was hij tot generaal-majoor bevorderd en voerde hij de hoogste eretekens, zelfs een ring uit erkenning door keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, hoogst persoonlijk aan hem geschonken, behoorde tot de reeks eretekens. Zoals eer der ook zijn vader dat geweest was, werd hij in 1772, twee jaar na het overlijden van zijn vader, gouverneur van Luxemburg, naar waar hij met zijn gezin verhuisde en werd hij eveneens bevorderd tot Oostenrijks veldmaarschalk. Ook werd hij zoals zijn vader ridder in de Orde van het Gulden Vlies. Om dwingende reden, in verband met zijn gezondheid, diende Maximiliaan van Salm Salm zijn gouverneurschap over Luxemburg voortijdig stop te zetten en verhuisde hij in mei 1773 met zijn gezin naar Antwerpen. De 14 september gaf hij de geest te Antwerpen in het Hof van Hoogstratcn aldaar. Hij werd te Hongstraten in de alm Salm crypte begrAVen. Einde ukluljLi, zes weken ria zijn overlijdcn, werd in Antwerpen zijn 7sde kind geboren. Na de dood van Maximiliaan nam prinses Louisa Eleonora van Hcssen-Rheinfcls het voogdijschap over de minderjarige nieuwe erflicitog Konatuntijn waar. 7ij was n dnuliier van Jozcf, landgraai van Hs5Pn RIiiiiiCel RuiliLoburg en van Christina van Salm Salm, de zuster van Dorothea van Salm Salm.

Praal en schulden

Ivlaxiniliaan dan Sa/ni Sa/in 18

Loui.sa Eleono ïO i'an He.ssen RheinfI.s

Lodewijk, de oudste broer van Maximiliaan, die tegen zijn vaders wil hem toch had opgevolgd, brak het kasteel van Senones volledig af en bouwde op dezelfde plaats een veel groter en luxueuzer kasteel. Dit kasteel staat er nu nog.


HISTORIE Alhoewel enigszins verspilzuchtig en ijdel, was vorst Lodewijk toch een goede bestuurder over het vorstendom Salm. Hij overleed vijf aar na zijn jongere broer Maximiliaan. de 28 juli 1778. Hij liet bij testament alles na aan diens oudste zoon en erfopvolger Konstantijn. Maar die erfde ook de schulden van zijn oom in de orde van grootte van 1.5 miljoen frank. Dat was toen zoveel geld zodat Konstantijn daaronder zijn hele leven zou gebukt gaan. De kinderloze weduwe van vorst Lodewijk, vorstin Salm Salm d'Horion, overleed in 1800. Het oude uit 1512-1526 stammende Hof van Hoogstraten te Mechelen werd verkocht in 1775 aan graaf Coloma. Die verkocht het in 1829 aan Mgr. de Méan, die er het Klein Seminarie van Mechelen liet inrichten. Ook het oude Hof van Hoogstraten te Brussel verkocht de familie Salm Salm in diezelfde periode. Dit gebouw te Brussel stamde eveneens gedeeltelijk uit 1512-1526. Voorheen was het een versterkt 'Steen' geweest. •

Lodewijk Karel Otto van Salm Salm JL

. • -

,,

-,-,-

n

V1 &ztok Kosteel te

~

,1nholt

In 1623 was het prachtig verfraaid geworden in renaissance stijl. Het hof te Mechelen werd in 1940 door oorlogshandelingen volledig vernield. In het hof van Brussel zijn momenteel onderafdelingen van een ministerie gevestigd. Een andere zuster van Dorothea en Christina, Elisabeth van Salm Salm, huwde met Claude Lamoraal II, prins de Ligne. De eisen van deze familie en de verspilzucht van vorst Lodewijk droegen hij tot de financiële aderlatingen, die de familie Salm Salm moesten ondergaan en die zij diende te compenseren met diverse dure verkopen. De weduwe van Maximiliaan. vorstin Louise van Salrn Salm van Hessen Rheinfels, verbleef te Hoogstraten en te Antwerpen. In 1784 en 1789 verbleef zij in de van Salm Salm eigendom in Loon-op-Zand. Die heerlijkheid erfde de Limilie Salm Salm ooit via vorst Lodewijk Otto van Salm, de vader van Dorothea van Salm, die de tweede Salm aan de naam toevoegde. In 1794 vluchtte Louise van Hessen Rheinfels. weduwe Salm Salm. via Loon-op-Zand voor de Franse troepen naar Anholt in Westfalen. De vorstin

arriveerde daar toen doodziek. Zij was door pokken zwaar besmet. Maar zij leefde ondanks alles nog zes jaar en overleed in 1800 beroofd van al haar eigendommen. Haar zoon Konstantijn leed erg onder het accuut geldgebrek. Ondanks de verbanning en de erge verarming, wist hij tijdens die verwarde Franse bezettingstijd toch zijn moeder na haar overlijden in de grafkelder in de kerk te Hoogstraten bij te zetten.

Zwerven Prins Konstantijn, zoon van Maximiliaan en Louisa, was de derde hertog van Hoogstraten. Hij was in het kasteel van Hoogstraten de 22.1e november 1762 geboren. Hij was 11 jaar oud toen zijn vader in 1773 te Antwerpen overleed. Op 31 december 1782 huwde Konstantijn zijn achternicht Victoria Felicitas van Löwenstein Wertheim. Zij was slechts 14jaar oud, te Nancy geboren en zoals Konstantijn uitsluitend Franstalig. Na even in Antwerpen gewoond te hebben, verbleven zij meestal in Senones in de Vogezen.

Konstantijn van Salm Salm Pas in 1784, twee jaar na hun huwelijk, deed het jonge paar zijn intrede te Hoogstraten. Hun onervaren, soms stompzinnige gedrag, onder invloed van verdorven vrienden, deed overal de ronde. Dat ging zo ver dat keizer-koster Jozef II van Oostenrijk Konstantijn persoonlijk op de vingers tikte. Konstantijn werd vanuit Senones op keizerlijk bevel in huisarrest geplaatst te Hoogstraten en Antwerpen en de hofindringers werden met lijfstraffen en de doodstraf bedreigd. Zij stoven weg als hazen. In Hoogstraten werd op 1 augustus 1784 het eerste kind Victoria van Salin Salm geboren. Konstantijn was toen 22 en zijn echtgenote, de moeder. 16 jaar. Ongeveer anderhalf jaar later. 17 maart 1786, werd hun tweede kind Willem Florentijn geboren te Senones waar het jonge paar toen toch weer teruggekeerd was. Einde 1786 overleed de 1 7.5-jarige moeder van Willem Florentijn van Salm Salni aan de pokken, verergerd door een hardnekkige verkoudheid. Zij werd in Senones in de nieuwe grafkelder bijgezet. In 1788 hertrouwde de 26-jarige weduwnaar Konstantijn niet de 18-jarige Walburgis, gravin van Sternberg Manderscheid, die in 1770 te Praag was geboren. Zij bewoonden samen met de twee kinderen uit het eerste huwelijk van Konstantijn het kasteel van Senones. Zij kregen negen kinderen. Na de geboorte van het 91 kind in 1806 overleed vorstin Walburgis de Sternberg op 36-jarige leeftijd in Düsseldorf. Zij hadden samen door de wederwaardigheden van de Franse Revolutie half Europa door gezworven. Vier jaar later, in 1810. hertrouwde Konstantijn voor de derde keer niet een burgermeisje, Katrien Bender, te 's Gravenhage. Zij was te Frankfurt-aan-de-Main in 1792 geboren. Zij kregen vanaf twee maanden na hun huwelijk reeds tot in 1821 vijf zonen. Die noemden allen 'Salni de Loon', verwijzend naar zijn heerlijkheid Loon-op-Zand. Vanaf 1847 echter gingen de vijf zonen van het derde huwelijk graaf van SalmHoogstraten heten. Die titel en naam voeren hun afstammelingen nu nog steeds. Konstantijn had dus in totaal 16 kinderen. Wordt vervolgd. (Ivo Bovend'aerde) -

-


POLITIEK

Onze politieke kennis gewogen door Sarah Martens Als je ouder bent dan 18 jaar, in dén van de Hoogstraatse deelgemeenten woont én kiesgerechtigd was bij de parlementsverkiezingen van 18 mei 2003, dan is er één kans op 20 dat je in september vorig jaar een enquête van p mij in je brievenbus kreeg. In die periode heb ik 600 vragenlijsten verstuurd waarin via 53 vragen nagegaan ' werd hoe hoog de politieke kennis van de kiesgerechtigde — . Hoogstratenaren is. Deze enquêtes maakten deel uit van mijn ciiidwerk en zijn ondertussen verwerkt. Tijd dus om de deelnemers te bedanken. Bovendien lijkt het mij in deze aanloop naar nieuwe regionale en Europese verkiezingen een geschikt moment om hen en andere geïnteresseerden te vertellen hoe dit alles in zijn werk is gegaan en welke de resultaten zijn.

4

)

Waarom deze enquête? Ik zit in het laatste jaar "politieke wetenschappen" aan de Universiteit Gent en dat betekent ondermeer: een thesis maken. Het onderwerp van dit eindwerk mag je zelf kiezen, maar moet natuLirlijk wel met politiek te maken hebben. Velen duiken hiervoor archieven en bibliotheken in en maken een historische studie. Ik opteerde echter voor een meer praktisch onderzoek en besloot hiervoor een wetenschappelijke enquête als basis te gebruiken. Na vier jaar politieke studie, blijf ik met het gevoel zitten er nog steeds niet genoeg over te weten. Hoe zou dat dan zitten met mensen die daar nooit of nauwelijks les over kregen? Velen beweren dat de politieke kennis van "de mensen" bedroevend laag is en dat dit voor problemen zorgt in het stemhokje. Vele kiezers zouden niet weten waarvoor elke partij staat, wie de wetten maakt, bij welke partij de politici horen. enz. Maar klopt dit wel? Is het inderdaad zo dat de politieke kennis van de man in de straat zeer laag is? In mijn zoektocht naar het antwoord vond ik bitter weinig studies die deze problematiek onderzochten. De politieke kennis wordt immers meestal gemeten bij beperkte groepen, zoals leerlingen van het technisch onderwijs en universiteitsstudenten. Maar deze groepen vormen slechts een onderdeel van de samenleving en dus ook van het electoraat. Vandaar dat ik besloot zelf het antwoord op deze vraag te 7oeken en een onderzoek te doen bij ille lagen van de samenleving, van jong tot oud, van laag- tot hooggesch000ld, van sterk tot helemaal niet geïnteresseerd in politiek. En al studeer ik in Gent, het leek mij een stuk plezanter om voor dit onderzoek in mijn eigen gemeente te enquêteren. En zo geschiedde. 20

Wat voor vragen werden gesteld? In samenspraak met mijn begeleiders werd ervoor geopteerd om het geheel samen te stellen rond 6 onderdelen. In de eerste 5 delen werden vragen gesteld met betrekking tot het gemeentelijke, provinciale, Vlaamse, federale en Europese beleidsniveau. Het laatste deel betrof de politici en politieke partijen. De verschillende beleidsniveaus werden op hun beurt ingedeeld in 3 categorieën; hoofd en samenstelling van de uitvoerende macht (college van burgemeester en schepenen, regering, ... ), wetgeving en bevoegdheden. Door de vragen in deze structuur in te delen, konden de antwoorden goed met elkaar vergeleken worden. Zo kon ondermeer nagegaan worden over welk beleidsniveau de mensen het meeste weten. Om de verwerking te vereenvoudigen, werd er enkel gebruik gemaakt van meerkeuzevragen.

Hoe ben ik te werk gegaan? De 11.355 personen die kiesgerechtigd waren voor de federale parlementsverkiezingen van vorigjaar (18mei2003) vormden de "populatie" van mijn onderzoek. Uit deze doelgroep heeft een speciaal computerprogramma 600 personen gefilterd. Door deze selectie elektronisch te laten gebeuren, vermeed ik eventuele persoonlijke beïnvloeding. Het verhoogt bovendien de kans dat deze 600 mensen een correcte en neutrale afspiegeling zijn van het hele Hoogstraatste electoraat. Dit bleek te kloppen. Ten opzichte van de 11.355 kiesgerechtigden zaten er in de steekproef van 600 personen immers ongeveer evenveel mannen en vrouwen, evenveel mensen uit

.1. •'-17

L2

elke deelgemeente en was de verdeling naar leeftijd ongeveer hetzelfde. Dat zat dus goed. De enquêtes werden 600x gekopieerd en om de snel oplopende kosten te drukken, heb ik ze - met wat hulp van vrienden en familie - zelf rondgebracht. Het duurde enkele dagen, kostte heel wat liters benzine, maar vooral veel geduld en speurwerk om elk adres te vinden. Eind september waren alle enquêtes afgeleverd en kon het nieuwsgierig afwachten beginnen. Hoeveel mensen zouden de vragenlijsten invullen? Ondervinding leert immers dat je niet veel meer mag verwachten dan 1/3 of 200 antwoorden. Het was dan ook een hele opluchting om 233 vragenlijsten (38,8%) netjes ingevuld weer in mijn bus te vinden. Hier past dan ook een zeer gemeend woord van dank, want zonder al deze bereidwillige Hoogstratenaren zou mijn lange en degelijke voorbereide onderzoek in het water gevallen zijn.

Wat zijn de voornaamste resultaten? Na het intikken van alle antwoorden kon het echte werk beginnen: de verwerking van de gegevens om te weten te komen hoe het gesteld is met de politieke kennis van de Hoogstratenaren. Vanwege de uitgebreidheid van het onderzoek is het hier niet aangewezen om elke bevinding te behandelen en te duiden. Het spreekt echter voor zich dat ik de lezer een aantal algemene conclusies en echt "Hoogstraatse" vragen niet kan onthouden.


POLITIEK Algemeen

Vijf vragen over het gemeentelijke niveau

Gemiddeld beantwoordden de 233 respondenten (= zij, die de vragenlijst invulden) 23 van de 53 vragen correct. Dit geeft een algemene score van 43,5%, hoewel is gebleken dat deze scores sterk varieerden per beleidsniveau. Op de vragen over het gemeentelijke niveau werden duidelijk de meeste goede antwoorden gegeven. Hier haalden de respondenten een gemiddelde van 56,0%. Ook op het federale deel (45,8%) en op het deel over de partijen (45,8%) werden relatief hoge scores behaald. Maar op de vragen over het Vlaamse niveau werd een stuk minder goed gepresteerd (38,4%). Tot slot werd er heel laag gescoord op het provinciale (29,4%) en het Europese (27,2%) deel. Deze scores zijn duidelijk allemaal aan de lage kant. Ook de categorie "weet niet-geen antwoord" ligt zeer hoog. Deze categorie geeft aan hoeveel respondenten een vraag niet (of foutief) ingevuld hebben, samcngcteld met liet aantal keer dat 'weet niet" werd aangeduid. In totaal bedraagt deze categorie gemiddeld 37,7%. Dit betekent dus dat de respondenten bij gemiddeld één vraag op 3 helemaal niet wisten wat te antwoorden. Bij de vragen over het provinciale en het Europese niveau gebeurde dit zelfs in bijna de helft van de gevallen.

Wie is momenteel burgemeester van Hoogstraten? Te kiezen uit: Eduard Palmans, Arnold Van Aperen, Jos Martens, René Sprangers, Marcel Van Ammel, Staf Peerlinck, Roger Van Aperen, of 'weet niet' Deze vraag werd door 232 personen correct ingevuld ("Arnold Van Aperen"). Slechts één persoon gaf een verkeerd antwoord en vulde "Roger Van Aperen" in. Waarschijnlijk zorgde de achternaam hierbij voor verwarring. 100 80

60 40 20 0 Arnold Van Aperen

Eduard Palmans

Jos Martens

René Sprangers

Marcel Van Ammel

Staf Peerlieck

Roger Van Aperen

Weet niet Geen antwoord

Welke politieke partijen vormen momenteel het College van Burgemeester en Schepen en van Hoogstraten? • KVB • KVB–CD&V • HOOP • Vlaams Blok - HOOP - KVB of 'weet niet'

Te kiezen uit de combinaties: • CD&V • Agalev - KVB - CD&V • CD&V–HOOP • KVB–HOOP

Deze vraag over de samenstelling van de huidige coalitie bleek al veel lastiger. Minder dan de helft van de personen (46,8%) wist dat het College wordt gevormd door KVB en HOOP. 19,3% (45 personen) gaf een verkeerd antwoord en 32.6% (76 personen) zegde het niet te weten.

40 20 CD&V

Agalev -

CD&V -

KVB -

KVB -

HOOP

HOOP

KVB

KVB -

Vlaams Weet niet

HOOP

Blok -

CD&V

Geen

HOOP - antwoord

CD&V

KVB

3. Hoeveel schepenen telt Hoogstraten? Te kiezen uit 1, 2,.. tot 10 schepenen of 'weet niet'

-,--.-'------' --- --__ -. -1- ----'--------..---r--"-- ".--—I ---=:=: --.-'----.-- .L

•-

-

Bij deze vraag werd "weet niet" het vaakst aangeduid (45,5%). Het correcte antwoord "5 schepenen" werd door 34,3% van de respondenten (80 personen) ingevuld. 100 80

.-.'...

-'.-'--,'--'--'-.,---."-------

,

=---

60 40 20 0 1

2

3

mogelijk aantal schepenen

4

5

6

7

8

9

10

Weet niet Geen antwoord

21


POLITIEK Wat is géén bevoegdheid van de burgemeester?

Wie scoorde het hoogst?

• Uitvoeren van wetten en decreten van de hogere overheden • Aanduiden van de schepenen • Voorzitten van de gemeenteraad • Vorderen van een gewapende macht (bv. leger) Of 'weet niet' Het juiste antwoord op deze vraag is "aanduiden van de schepenen". Dit gebeurt niet door de burgemeester, maar door de gemeenteraad. 41,6% van de respondenten (97 personen) wist dit. De eerste en vierde antwoordmogelijkheid werden ook vaak aangeduid, respectievelijk 34(14,6%) en 35 (15%) keer. 3,4% (8 respondenten) dacht dan weer dat het voorzitten van de gemeenteraad geen bevoegdheid van de burgemeester is. Naast deze vele foute antwoorden lag ook bij deze vraag het aantal personen dat "weet niet" aanduidde hoog (22,3%).

100 80.

Om te weten te komen welke persoien over .1e hoogste politieke kennis beschikken, werd aan het begin van de enquête gepeild naar een paar persoonlijke gegevens van de respondenten. Door de antwoorden op deze vragen over hun geslacht, diploma, veel of weinig belangstelling voor politiek, enz. te vergelijken met deze op de kennisvragen, kon achterhaald worden wat het profiel is van mensen met een hoge politieke kennis. De impact van deze persoonlijke kenmerken op te politieke kennis van de respondenten, zal ik hier kort bespreken.

60

Cc'çhwht

40 20 0 Uitvoeren van Aanduiden van Voorzitten van Vorderen van wetten en de schepenen de een decreten vd gemeenteraad gewapende hogere macht (bv. overheden leger, politie)

Weet niet Geen antwoord

Wanneer worden de verkiezingen voor het gemeentelijke niveau gehouden? Te kiezen uit: elk jaar, om de 2,3,4,5, of 6jaar. Of 'weet niet' Deze vraag werd voor elk beleidsniveau op dezelfde manier gesteld. De vraag naar de gemeenteverkiezingen werd correct ("om de 6 jaar") ingevuld door 57,5% van de respondenten. Dit percentage ligt iets lagerdan het aantaljuiste antwoorden (58,8%) op de vraag naar het tijdstip van de federale verkiezingen ("om de 4jaar"). Dat de verkiezingen voor de provincieraad samenvallen met die van de gemeenteraad ("om de 6 jaar"), wist slechts 19.7% van de respondenten. Maar het moeilijkst bleek het tijdstip van de Vlaamse en Europese verkiezingen. Deze verkiezingen vallen samen en worden om de 5 jaar gehouden. 10,7% wist dit voor de Vlaamse verkiezingen en slechts 10,3% wist dit voor de Europese verkiezingen.

Er zijn duidelijke verschillen tussen mannen cii vrouwen met betrekking tot hun politieke kennis. Gemiddeld beantwoordden de mannen 25,1 van de 53 kennisvragen correct (47,3%). De vrouwen scoorden met 21,4(40.5%) beduidend lager. Het geslacht van de respondenten heeft niet andere woorden hun score mede beïnvloed. Deze conclusie betekent echter niet dat dit aan de mannelijke hersenen of genen ligt. Er zijn namelijk nog andere kenmerken belangrijk voor de politieke kennis van de respondenten. Bij bestudering van deze andere persoonlijke kenmerken wordt duidelijk dat mannen gemiddeld een hoger opleidingsniveau hebben en gemiddeld ook meer in politiek geïnteresseerd zijn dan vrouwen. Verder in dit artikel zal blijken dat genoemde kenmerken een positieve invloed hebben op de score van de respondenten. Bovendien zijn er duidelijk meer vrouwen (20,7%) dan mannen (6,7%), die nog nooit een betaalde job hebben gehad. Dit kenmerk zorgde in de meeste gevallen voor een lagere politieke kennis.

WES

°OO

Leeftijd

60

11

40 20 Elk jaar

de jaar

Om

2

Om de 3 jaar

Om de 4 jaar

Om de 5 jaar

de 6 jaar

Om

Weet niet Geen antwoord

In mijn onderzoek blijkt de leeftijd van de respondenten hun score niet te hebben beïnvloed. De bewemiug "liuc ouder, hoc meer p0litieke kennis" kan ik dus niet bevestigen aan de hand van de gegevens uit mijn onderzoek. Dit is een enigszins vreemde bevinding, aangezien leeftijd in gelijkaardige onderzoeken wél een belangrijke invloed had op de politieke kenijs van de deelnemers. Deze studies wezen meer bepaald uit dat deze kennis stijgt naarmate de respondent ouder is.

Deelgemeente De deelgemeente waarin de respondenten wonen, heeft wél een invloed gehad op hun score. Zo blijken de inwoners van Wortel de hoogste gemiddelde score (49,5%) te halen, gevolgd door die van Meer (47,9%). De gemiddelde score van de respondenten uit Hoogstraten (44.5%) ligt nog net hoger dan het algemene gemiddelde (43.5%). De mensen uit Meerle (41,1%) en Meersel-Dreef (41,5%) scoren iets lager en de inwoners van Minderhout sluiten de rij met 35,3%. 22


POLITIEK Gemiddelde score naargelang deelgemeente (in %)

100 90 80 70 60 50 40 30 20

10 0

Hoogstraten

Wortel

Minderhout

Meer

Meerle

Meerseldreef

Opleidingsniveau

i

-

De studie toont verder ook aan dat het opleidingsniveau van een persoon sterk bepalend is voor zijn of haar politieke kennis. De gemiddelde score van de respondenten stijgt namelijk evenredig met hun opleidingsniveau. Daar waarde personen niet "geen tot lager algemeen vormend onderwijs" een gemiddelde score van 39,4% behaalden, stijgt het gemiddelde bij de personen uit de categorie "hoger beroepsonderwijs tot hoger algemeen vormend secundair" tot 41,6%. Daarna volgt een sterke stijging, want de respondenten die tot "niet-Liniversitair en universitair hoger onderwijs" behoren, scoren gemiddeld maar liefst 11% hoger (52,3%).

Gemiddelde score naargelang opleidingsniveau (in %) 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 Geen tot lager algemeen Hoger beroepsonderwijs vormend onderwijs tot hoger algemeen vormend secundair

Niet-universitair en universitair hoger onderwijs

Huidig beroep Uit deze cijfers kan niet zondermeer geconcludeerd worden dat de inwoners van Wortel een hoge politieke kennis hebben omdht ze in Wortel wonen. Het betekent uiteraard ook niet dat hIle mensen uit Wortel hoog scoren (3 van de 30 respondenten uit Wortel behaalden met 7,5% immers een zeer lage score). Waarom liggende scores uit Wortel en Meer dan zo hoog? Zoals ik eerder al opmerkte niet betrekking tot het geslacht, zijn er ook hier weer verschillende redenen. Uit de gegevens van mijn onderzoek heb ik geen uitgesproken wetenschappelijke verklaring gevonden voor deze hoge scores van de inwoners van Wortel en Meer. De oorzaken voor hun hoge politieke kennis zullen dus elders gezocht nioeten worden. De lage score van de 47 Minderhoutse respondenten kan niet mijn gegevens wel deels verklaard worden doordat deze deelnemers een lagere politieke interesse en een lager opleidingsniveau opgaven dan de gemiddelde respondent.

De verschillen in beroep hebben ook een invloed gehad op de score van de respondenten. De laagste score (35,1%) werd behaald door de respondenten die nog nooit een betaalde job hadden, meestal studenten en huishoud(st)ers. Ook de arbeiders scoorden met een gemiddeld percentage van 36,6% relatief laag. De bedienden scoorden zo'n 8% hoger (44,0%), gevolgd door de mensen met een vrij beroep (50,0%), de landbouwers (51,1%) en de zelfstandigen (51,9%). De hoogste scores werden behaald door het onderwijzende personeel (54,7%) en de mensen niet een kaderfunctie (58,5%).

Gemiddelde score naargelang (laatste) hoofdberoep (in %) 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 Arbeider

Bediende

Kaderfunctie Landbouwer Zelfstandige Vrij beroep Onderwijzend Andere Niet van personeel toepassing (nooit betaalde job gehad(

23


POLITIEK

Politieke interesse Zoals verwacht heeft de politieke interesse van de respondenten een sterke invloed gehad op hun politieke kennis. Hun scores stijgen namelijk evenredig met het niveau van politieke interesse (van "geen" tot "heel veel"). De personen die "heel veel" of "veel" hebben ingevuld, scoren met een gemiddelde van 64,0% zeer hoog. De personen die "tamelijk" aanduidden, behalen met een gemiddelde van 54,3% nog een relatief hoge score. Daarna volgt er een grote breuk. De respondenten die zelf zegden weinig politieke interesse te hebben, scoren met 35,8% immers een heel stuk lager. De overige 29 respondenten antwoordden helemaal geen politieke interesse te hebben en dat vertaalde zich in een zeer lage score van 20,6%.

Politieke voorkeur De politieke voorkeur van de respondenten werd gemeten aan de hand van twee vragen. Ten eerste werd aan de respondenten gevraagd aan te duiden waar zij zichzelf situeren binnen het politieke spectrum. Ligt hun politieke voorkeur links of rechts van het centrum? (0 is extreem links, 10 is extreem rechts) Bij de verwerking van de gegevens is gebleken dat hoc linkser een respondent zichzelf noemde, hoe hoger zijn politieke kennis gemiddeld was.

Gemiddelde score naargelang stem op 18 mei 2003 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 ,

4Sf O \

c " /

Ten tweede werd gevraagd op welke partij de respondenten bij de federale parlementsverkiezingen op 18 mei 2003 gestemd hadden. Bij deze vraag is gebleken dat de kiezers van SP.A-Spirit. CD&V, N-VA, Agalev, Liberaal Appèl en Vivant gemiddeld een relatief hoge score behaalden. De kiezers van VLD en Vlaams Blok scoorden daarentegen gemiddeld iets onder het algemene gemiddelde (43.5%). Een opmerkelijk lage score (16.5%) werd behaald door de mensen die "weet niet" of "geen antwoord" hebben ingevuld én diegenen die de vraag niet of foutief invulden.

Besluit Mijn onderzoek heeft een duidelijk antwoord kunnen bieden op de vraag: "ls het zo dat de politieke kennis van de man in de straat zeer laag is?" Het antwoord is "ja", aangezien een gemiddelde score van 43,5% op een lage politieke kennis wijst. Op geen enkel beleidsniveau of onderdeel worden echt hoge scores behaald. En dan te weten dat de 233 deelnemers op zich mogelijk reeds meer politiek onderlegd zijn dan de 367 niet-deelnemers. In gelijkaardige onderzoeken wordt meestal wel een iets hogere score behaald door de respondenten, wat erop kan wijzen dat mijn test strenger was. Naast de moeilijkheidsgraad van de vragen kunnen er nog vele redenen gevonden worden voor de lage scores in mijn studie. Hiervoor zou echter een nieuw onderzoek opgestart moeten worden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen nagaan ofde politieke wereld niet eenvoudiger samengesteld moet wordFn(ekirinditkleine ç1gië). Dienen ook de politieke partijen zelf niet hoogdringend te streven naar een duidelijk beeld van hun algemene visie en standpunten? Hebben de media hierin een bepalende, opvoedende rol? Of is hierin een rol weggelegd voor het onderwijs? Het zijn persoonlijke bedenkingen, waar ik vandaag geen antwoord op kan geven. Omdat mijn onderzoek tot het electoraat van Hoogstraten beperkt bleef, zou een studie bij een representatieve steekproef van de hele Belgische bevolking een vollediger beeld kunnen geven van de problematiek (het lage niveau van politieke kennis). Het is immers mogelijk dat dit niveau van streek tot streek verschilt. Toch heeft dit onderzoek een belangrijke bijdrage geleverd aan de wetenschappelijke studie van deze problematiek. Het is in België immers de eerste keer dat dit soort studie wordt gehouden bij een (represenLatieft staal van alle lagen van een gemeentelijke bevolking. Bovendien geven deze Hoogstraatse resultaten ongetwijfeld ook een aanwijzing voor de politieke kennis van de Belg in het algemeen. Ik hoop dat de deelnemers van dit onderzoek door deze kennismaking met een aantal resultaten ervan een duidelijk beeld kregen van het belang van hun medewerking. Zonder hen had deze wetenschappelijke studie nooit kunnen plaatsvinden. Zij verdienen daarom ook mijn grootste dank! Aarzel niet om mij uw vragen of opmerkingen te laten weten. U kunt mij bereiken via Post (Lindendreef 15,2320 Hoogstraten) of mail (martcns_sarah@hotmail.com ). Sarah Martens

24


HOOGSTRA TEN

do r s leve n Contactpunten

(I

i

T1 fl11 1iii t IT

rii

-

DORPSNIEUWS TI! Hoogstraten: Dries Horsten, Vrijheid 98. tel. 03 314 57 24, e-mail horstendi-ies@hotniail.com Meer: Marcel Adriaensen, Venneweg 2, tel. 03 315 9040, e-mail rnarcel.adriaensen@skynet.be Meerle: Jan Fret, Mgr. Eestermansstraat 7. tcl. 03 315 88 54, e-mail jan.fret@pandora.be Meersel-Dreef: Toon Verleye, Dreef 97. tel. 03 315 71 86, e-mail toon.verleye@pandora.be Nlinderhout: Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, tel. 03 314 49 03, e-mail franssnijders@tiscalinet.be Wortel: Maart je Siebelink. Kerkveld 13, tel. 03 31467 09, e-mail dhmwortel@hotmail.com

-

O*

J

HOOG.S'TRA TEN— Vier vrouwen en vier 'encratiev: Anno Marren.v (°1927), gehuwd in

t

Alfons Koyen (Moerstraat II), dochter Ma\ Koven ( - /950), gehuwd mei Eddv Van Looveren en woonachtig in Brasschaat, kleindochter Annemie Van Looveren ( /975), gehuwd tnet Philippe Vleeschdrat'er en woonachtig in Lier, de ouders van de achterkleindochter Evci Vlee.schdrager, ç'eberen 0/) 16 februari 2003.

Fair Play? Fair Pay!

FOTO's: JefFloren. Dorp 39/2, 2310 Rijkevorsel. tel. 03 314 57 54. Frans Snijders. St.-Clemensstraat 25, 2322 Minderhout. tel. 03 314 49 03. SPORTNIEUWS: René Laurijssen, Desmedtstraat 22. Minderhout. tel. 03 314 66 28, c-mail rene. laurjssen@ belacom.net GILDEN- & SCHUTTERSN EEUWS Frans Snijders, St.-Clemensstraat 25, Minderhout, tel. + fax 03 314 49 03, e-mail franssnijders@tiscalinet.be ABONNEMENTEN/ADVERTENTIES Emilia Horsten, Begijnhof 27, 2320 Hoogstraten, tel. 03 31451 03. e-mail Emilia.Horsten@planetinternet.be SECRETARIAAT/DRUKWERKEN Jozef Schellekens, Loenhoutseweg 34, 2320 Hoogstraten, tel. & fax: 03 3145504. e-mail: jozef.schellekens @ skynet.be

HOOGSTRA TEN - üp zaterdag 3 april was er een symbolische fakkeltocht van Hoogstraten naar Turnhout, met start aan de Were/dwinkel. Ondanks regen en wind liepen en fïersten ze tot aan de Grote Markt waar ze samenkwamen met enkele honderden gelijkgestemden. Met de komende Olympische Spelen in het achterhoofd werd daar actie gevoerd voor de arbeidsrechten van mensen die werken in de textielsector, meer bepaald in de sportindustrie en dit onder het motto: 'Fair Play? Fair Pay!' 25


HOOGSTRA TEN

ERFGOED HOOGSTRATEN vzw Erfgoed Hoogstraten redt 'de drukker' Woonhuis en drukkerij Haseldonckx zijn definitief verdwenen uit het straatbeeld in de Vrijheid van Hoogstraten. De gebouwen werden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw bankkantoor. Dankzij de oplettendheid van de voorzitter van de vzw Erfgoed Hoogstraten werd vermeden dat het geveibeeld van 'de drukker', een werk van Paul Verbeeck, samen met het steenpuin werd afgevoerd. Enkele jaren geleden kocht de Kredietbank de panden 172, 174 en 176 aan de westzijde van de Vrijheid. De huizen waren verlaten en stonden daar geruime tijd te verkommeren. Na de fusie met Cera kwam er blijkbaar weer schot in dit bouwdossier en na de jaarwisseling werden deze gebouwen in snel tempo afgebroken.

het een plaats krijgt naast de brievenbus. Na wat heen en weer geloop, enkele telefoongesprekken en veel goede wil van deze aannemer is het monumentje gered. Even later had het waarschijnlijk in een container gelegen en was het weggevoerd samen met de rest van de afbraakwerken.

Maandag 26 januari ziet Patrick Melis (Standaard Boekhandel) vanuit zijn winkel dat nu ook de voorgevel van Haseldonckx aan de beurt is. Hij vreest dat er een stukje Hoogstraats erfgoed gaat vernield worden en loopt naar de overkant van de straat om met de aannemer van de afbraakwerkende situatie te bespreken. Hun opdracht is heel duidelijk: afbreken en opruimen. Hij heeft blijkbaar geen onderrichtingen over wat er met 'die steen' moet gebeuren. Daarop neemt P. Melis, tevens voorzitter van vzw Erfgoed Hoogstraten, contact op met de KBC, eigenaars van deze panden. Volgens de woordvoerder van de bank kan de sloper vrij beslissen over alle afbraakmaterialen.

Donderdag 29 januari belt Jef Haseldonckx, zoon van de vroegere eigenaar van dit pand, aan bij De Hoogstraatse Pers aan de Loenhoutseweg met de vraag: Waar ligt onze steen van 'de

drukker'? In de verkoopakte staat immers vermeld dat bij eventuele afbraak van het pand deze gevelsteen terug naar de familie Haseldonckx gaat. Het beeldhouwwerk bestaat uit twee delen en elke steen weegt vermoedelijk zon 200 kilo. Dat neem je niet zomaar even mee in je auto. Noch de aannemer-sloper, noch de woordvoerder van de bank waren op de hoogte van deze afspraak. Dankzij de bekommernissen van Erf goed Hoogstraten is het beeld toch nog gered en dankzij de medewerking van De I-loogstraatse Pers kreeg het een voorlopig onderkomen. Maar nu (half april) ligt 'de drukker' nog steeds aan de straat naast de brievenbus. J. Haseldonckx wist ons te vertellen dat hij een afspraak heeft met de bank. De aannemer zou de gevelsteen van zijn voorlopige bewaarplaats naar een definitieve bestemming brengen. (it'or/t rervolgd)

Stamboomonderzoek - een hobby in de lift

Het besluit van de aannemer - die wil voortwerken - is: Jullie (Erfgoed Hoogstraten) krijgen van mij dit beeldhouwwerk. We zullen het er voorzichtig uithalen maar zeg ons dan wel waar we het moeten laten. Voorzitter Melis moet snel beslissen maar heeft zelf geen plaats om deze grote steen (2 delen) te bewaren. Hij telefoneert naar Uitgeverij De Hoogstraatse Pers of zij - in afwachting van een betere bestemming - 'de drukker' willen bewaren. Men is akkoord en de aannemer brengt het beeldhouwwerk naar de Loenhoutseweg 34 waar

FIAT LANCIA ALFA ROMEO

SPECIALIST

GARAGE HOGA B.V.B.A. St.-Lenaartseweg 30, Hoogstraten Telefoon 03- 314.71.84 Fax 03 -31 4.83.98

26

HOOGSTRATEN - Het initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF), afdeling Kempen, om in samenwerking met vzw Erfgoed Hoogstraten, een lessenreeks 'familiekunde voor beginners' te organiseren, was echt een schot in de roos. Gedurende vijfdonderdagavonden kwamen een dertigtal geĂŻnteresseerden naar het stedelijk museum op het begijnhof om telkens gedurende een paar uur de hasisregels en vaardigheden te leren die elke genealoog moet beheersen. De vijf lesgevers - met grote praktijkervaring - gaven uitleg over het gebruik van de burgerlijke stand en de parochieregisters, het oud schrift en de verschillende bronnen die de onderzoeker kunnen helpen en tenslotte ook nog de technische hulpmiddelen, o.a. enkele computerprogranima's. Een bezoek aan het VVF-centrum in Merksem was het sluitstuk van deze lessenreeks. De samenwerking - Vereniging voor Familiekunde, Erfgoed Hoogstraten en het Stedelijk Museum - verliep vlot en vriendelijk. Daarom een woord van dank aan Frans Horsten en Vic Bertels die samen verantwoordelijk waren voor de coĂśrdinatie en de verzorging van deze avonden.


HOOGSTRA TEN

ERFGOEDDAG 2004

Herinnering aan

Louis Van Hoeck

't Zit in de familie... Gijsbregts

1

Het thema van de ErUgoeddag 2004 was 't Zit in de familie' en dus mochten de gilden niet ontbreken. Het zijnde oudste nog bestaande verenigingen en als dusdanig 'levend cultureel erfgoed'. Omdat het lidmaatschap vaak overgaat van vader op zoon of dochter, organiseerde het Verbond een wedstrijd tussen ploegen van drie leden van een familie. In barre weersomstandigheden won de familie

Erfgoedprijs

Naast de gekende blauw - witte bordjes die Monumenten en Landschappen aanbrengt op gebouwen die als monument geklasseerd zijn, verschijnen er nu ook rood - Witte bordjes in het straatbeeld. Die bordjes zijn een erkenning van Erfgoed Hoogstraten voor niet beschermde gebouwen die voorbeeldig gerenoveerd werden. De afdeling Monumenten en Landschappen gaf het advies om géén laureaat aan te duiden, maar

Gijshregts (vader, moeder en dochter) van Meerle met 285 punten, voor de familie Hendrickx (Minderhout 284 punten), de familie Eelen (Meer 281 punten), de familie Snoeys (Castelré 279 plinten), de familie Van Hasselt (Loenhout 277 punten), de familie Swaenen (Wortel 276). de familie Joris (Hoogstraten 276), de familie Konings (Sprundel 273) ende familie Daemen (Rijsbergen 265).

EE

de acht genomineerde woningen eenzelfde erkenning toe te kennen. Tijdens de Erfgoeddag werden de bordjes overhandigd aan Mia Jansen en Marc Paulussen (Present, Vrijheid 75). Ilse Verachtert en Luc Dockx (Meerleseweg 38 Meer), Wini Aerts (Meerseweg 72 Meer), Tinne Eggers en Piet Van Deun (Sint Janstraat 23 Wortel) en aan Dirk Van Gompel (Hoogeind 7 Meer).

1

Op 12juli 2003.zijn9ü' \ciLuidae, \\CRI hij tijdens het feestmaal in zaal Pax verrast door een serenade van de fant'are die Louis zelf ook nog even mocht dirigeren. Muziek was zijn lang leven. Hij had een mooie stem en vaardige vingers om heren der orgel te spelen en koren te begeleiden. Louis begon zijn loopbaan als bediende in het gemeentehuis. In 1944 werd hij gemeentesecretaris en hij bereikte de pensioenleeftijd net bij de fusie van de gemeenten. Met zijn echtgenote, Maria Aerts, bouwde hij een mooi gezin van acht kinderen. Maria kwam uit Mechelen. Toen zij bij de kennismaking informeerde naar de familie, grapte Louis: 'Ik ben enige zoon, maar als je met me trouwt, krijg je er meteen acht schoonzusters bij.' Vijf van die acht waren op post om hun broer te komen begraven. De drie oudsten, toevallig ook drie kloosterlingen, waren al eerder overleden hoewel twee van hen ook een eind boven de 80 hadden bereikt. Louis was een ambtenaar van voor de computertijd: een man met lange overuren en steeds bereid om iedereen te helpen waar hij kon. In de Hoogstraatse gemeenschap was hij ijverig bestuurslid van de Bond van de grote gezinnen, het Davidsfonds, de VVV.. e.a. Na zijn pensionering leidde hij het KBGzangkoor en met de VVV reisde hij naar Brussel, Amsterdam en andere belangrijke steden om op toeristische beurzen uitvoerig informatie te verschaffen over al het moois dat in zijn geliefde Hoogstraten te zien en te beleven was. Zijn laatste levensjaren verbleef Louis in het rusthuis. Bij mooi weer zocht hij - zo lang mogelijk - een zonnig plekje in de aloude Vrijheid om er kennissen, vrienden en toeristen te groeten. De grote momenten, zoals o.a. de feestelijke inhuldiging van de gerestaureerde glasramen in de Sint-Catharinakerk, wou hij voor geen geld missen. Zijn woning, pal in de schaduw van de toren, kreeg een andere bestemming en zo verdween een oude, verdienstelijke familie uit onze gemeenschap. (JB)

27


HOOGSTRA TEN

Arnicunst in de mouterij

Bibliotheek Filmprojectie 'Ii Postino' De film "11 Postino"wordt geprojecteci d in openlucht op vrijdagavond 28 mei. Dit gebeurt naar aanleiding van het Pablo Neruda programma dat dit jaar in Hoogstraten wordt georganiseerd op verschillende momenten. We projecteren deze wereldberoemde verfilming van het boek van de Chileense schrijver Antonio Skarmeta. De link met Neruda is het hoofdpersonage van de film, de postbode die Neruda dagelijks zijn Post bezorgt als de gevierde dichter langere tijd in Italië verblijft. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de toen reeds wereldberoemde dichter en de eenvoudige postbode. -

De bibliotheek neemt de organisatie op zich en zal hiervoor samenwerken met de buurtwerking van de Lindendreef en de Mundiale Raad. De avond start om 2luur. Er zullen tal van randactiviteiten voorzien zijn. --

;—

-z--

-

Out/er Ieidiuii inn cle kiui,vte,iacur o/itpo/Ien de kinderen i'auu de Mouterijsiraur zich tot eersteklas kunstenaars. Terecht fier poseren ze bij het resultaat.

HOOGSTRATEN

De kinderen van de Mouterijstraat vroegen al een tijdje naar een overdekte speelruimte. Nu heeft het buurtcomité hiervoor een deel van de fietsenstalling ter beschikking gesteld, dat dichtgemaakt zal worden. De buurtwerkers wilden de kinderen zelf maximaal betrekken bij de verdere aankleding van de ruimte. Zo is het idee ontstaan om de kinderen in het paasverlof, onder leiding van een leerkracht Plastische Opvoeding, grote schilderijen te laten maken. Om dit project concreet vorm te geven, ging de buurtwerking in zee met Arnica, een vzw die zich bezighoudt met mantelzorg. Kunst is voor hen een veelgebruikte uitgangshoek, omdat het verbindend werkt. -

Belangrijk is dat de kinderen door dit project op een positieve en creatieve manier naar buiten treden. Want de traditionele jeugdbewegingen of sportclubs zijn voor hen vaak niet weggelegd. En dan is het niet altijd voor de hand liggend om

een vakantieperiode constructief door te hiengen. Dinsdag 13 april hebben de kinderen eerst gewoon getekend. Ze mochten die dag ook een Tshirt beschilderen, naar eigen ontwerp. Woensdag en donderdag werd een tiental grote plakkaten gemaakt. Enkele bewoners van de straat zorgden telkens voor het middagmaal. En op vrijdag sloot men af met een heus kinderbal. Het resultaat mag echt gezien worden. En hoewel de grote lijnen door de begeleidende kunstenaar werden uitgezet, waren het de kinderen die het eigenlijke schilderwerk voor hun rekening namen. En in plaats van de kinderen te verplichten, ging de kunstenaar eerst gewoon zelf aan de slag. Daarbij probeerde hij hun aandacht te trekken en hen systematisch bij zijn artistieke bezigheden te betrekken. Het was mooi om zien hoe zij één voor één spontaan begonnen mee te helpen. Of hoe er geleidelijk aan ook kinderen uit de verdere buurt bijkwamen, of schoolvriendjes van de kinderen uit de wijk.

Jazz met Chris Mentens RIJKEVORSEL — Vrijdag 30 april om 21 uur kan men in zaal Alma, Stevennekens 174, SintJozef Rijkevorsel, genieten van een optreden van Chris Mentens Jazz Van. Samenstelling: Chris Mentens. contrabas; Sam Versweyveld, trompet: Joe Higham, tenorsax, sopraansax, klarinet; Jan Nihoul, vibrafoon; Bilou Doneux, drums. In oktober 2003 verscheen het debuutalbum van bassist en componist Chris Mentens 'Drivin' with the Chris Mentens Jazz Van'. De composities van Chris Mentens zijn beïnvloed door moderne ECM-jazz en wereldmuziek en doen den28

ken aan de muziek van het Dave Holland Quintet, dat ook met een vibrafonist werkt. Mentens is sinds 1996 vast lid van The Chris Joris Experience en hij werkte reeds samen met klinkende namen waaronder Mal Waldron, Deborah Brown en Slide Hampton. De Britse saxofonist Joe 1-ligham staat met één voet in de traditie van melodische jazzimprovisatie en met de andere voet in de wereld van de Arabische en Turkse muziek. Trompettist Sam Versweyveld was onlangs nog te gast in Rijkevorsel met Buscemi www.chrismentens.be ). Meer info bij de Organisatie: www.ajazzexperience.be

Literaire avond ter gelegenheid van 'De maand/zomer van het spannende boek' De maand juni staat elk jaar in het teken van het spannende boek. Dit jaar organiseert het samenwerkingsverband Noord-Zuid (bibliotheken Baarle-Hertog-Nassau, ChaamlGalder, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel) een auteurslezing. Stan Lauryssens (Belg) en Tomas Ross (Nederlander) worden uitgenodigd. John Vervoort (thrillerrecensent Standaard) zal deze mensen inleiden, zodat het publiek in de ban komt van hun schrijfkunst. Deze avond gaat door in zaal 'Van Roey'. SintLenaartsesteenweg 7 te Rijkevorsel op donderdag 27 mei, aanvang 20 uur, deuren open om 19.30 uur. Inkomkaarten zijn verkrijgbaar in de verschillende bibliotheken aan 2,50 euro.

/~rt Hofmans Begrafenissen Crematies Rouwcentrum Grafzerken

Tel. 03/314.35.84 Loenhoutseweg 4 Hoogstraten


HOOGSTRA TEN

Rode Kruis bloedgevers

HOOGSTRA TEN— üp vrijdag 26 maart werden in liet nieuwe lokaal de eretekens aan de bloedgevers uitgereikt. 100 bloedgiften: Roger Lannoye en Ludovicu.s Van Bavel, 80 bloedgiften: Ludovicus Van Oerle, Jozef Van den Bogerd en Maria Braspenning, 60 bloedgiften: Marleen Dockx, Elisabeth Mertens, Cecilia Brosensen Annv Geerts, 40 bloedgiften: Jos Van Sas en Joannes Kustermans, 20 bloedgiften: ans, Marieke Van der Vloedt, Marc Van den Bogerd, Annenzie Sterkens, Donnique Tilburgs, Edds' Dirk Hae.st, Nancy Hendriks, Dirk Leem n De Mever, Dirk Lan;iove, Ellv Van Gils, Frans Van den Lan genbergh, Diane Van Gestel en Jan Laurvssen.

Uniek grensconcert HOOGSTRATEN - Op vrijdagavond 14 mei kunt u in de Rabboenizaal een indrukwekkend "grensconcert" bijwonen. De Koninkli/ke Hartno/zie lan Financiën van België en de Douane Harmonie van Nederland brengen dan samen meer dan 120 uitmuntende muzikanten op het podium! Het college van burgemeester en schepenen treden als gastheer op, samen met hafabra en de muziekmaatschappijen die daar lid van zijn. De Belgische Harmonie van Financiën is ontstaan in 1896, binnen de syndicale vereniging van de Antwerpse Douane- en Accijnsambtenaren. Sinds hun honderdjarig bestaan, kunnen alle ambtenaren van financiën er deel van uitmaken. Sindsdien behaalt het orkest, onder leiding van dirigent Wim Sas, de ene onderscheiding na de andere. In 2002 behaalde de harmonie een klassering in de afdeling Uitmuntendheid met liefst 85 %. Vorig jaar nog kregen zij in Luxemburg de l' Europese Prijs

met onderscheiding. De Douane Harmonie Nederland bestaat sinds 1955 en telt in volle bezetting wel 90 muzikanten, die in het dagelijkse leven werkzaam zijn bij de douane of een andere Nederlandse belastingsdienst. HLtn repertoire strekt zich uit van licht klassiek tot swingend Latijns-Amerikaans. De muzikale leiding berust bij dirigent Frenk Rouschop. Een onverwachte controle hoeft u overigens niet te vrezen, want de ruim 120 belastingambtenaren zijn er off dutr'. Reserveer integendeel op tijd uw kaarten, want dit grootse evenement zal terecht veel volk naar onze stad lokken. Deze kaarten zijn te krijgen op de Stedelijke Dienst voor Toerisme, aan de democratische prijs van 5 euro. Of ze fiscaal aftrekbaar zijn, moet u ter plaatse maar eens vragen! Grensconcert, 14mei2004, vanaf 19.30 uur, in de Rabboenizaal zon liet Spijker, Antoon de Lolaingstraat, Hoogstraten.

VAN HUFFEL VASTGOED /

IiIkr.Y4I%/ VA N H U F FEL

Voor al uw vastgoedtransacties. U wenst uw eigendom te verkopen of te verhuren? Vraag vrijblijvend inlichtingen!!

Vrijheid 72 2320 HOOGSTRATEN Tel. 031314.16.99 www.vanhuffelvastgoed.com info@vanhuffelvastgoed.com

Apotheken dicht om 19 uur Groot Hoogstraten - Op hun laatste vergadering hebben de lokale apothekers beslist het bestaande sluitingsuur te wijzigen. Al was niet iedereen het hier mee eens, de meerderheid besliste dat er voortaan een halfuur vroeger gesloten moet worden. Goed onthouden dus: vanaf maandag 3 mei sluit LIW apotheker lijn deuren om 19 uur.

10,10, 10 30 om te zien! HOOGSTRATEN - Op zaterdag 1 mei is de Gehandicaptendag, beter gekend als de Dag van Hoogstraten, al aan zijn 30 editie toe. In samenwerking met Jeugd en Gezondheid Turnhout, het Klein Seminarie van Hoogstraten en tal van sponsors en vrijwilligers, kunnen de ruim 300 gasten genieten van een op maat gesneden muziekfestival. Voor het avondmaal brengen Cliff Willy & Zijn Podiumboys (B) Rock 'n Schlagermuziek, horen de gasten Cirque Atomique (VS) met onvervalste jaren '70 disco en mogen ze de enige echte Ketnetband (B) toejuichen! Na het festival volgen er frietjes met curryworst, onder muzikale begeleiding van The Original Seminarie Dixie Stompers. Het grote feest wordt afgesloten met een bal voor de helpers én voor de gasten met hun ouders. 29


HOOGSTRA TEN

The Excelsior Vintage Jazzband (V.K.)

Beiaardmuziek kleurt de lente HOOGSTRATEN - Siadsbeiaardier Luc Dockx programmeerde een aantal nieuwe melodieën op de historische beiaard. Dankzij onderstaande lijst weet je voortaan zeker om welke muziek het gaat: (uur) 'Mv gentle Harp' (een oud Iers volkslied); (kwart na) 'Thema "Have a nice Dcn'"' (uit een modern koorwerkje van Lorenz Maierhofer); (half uur) 'Wilt heden nu treden' (oud Nederlandstalig volkslied): (kwart voor) '!.achend komt de jonge lente aan '(lentecanon van St.-Vaerenberg). Na 30 mei wordt het programma weer aangepast iii het teken van Heilig Bloed.

Met The Excelsior Vintage Jazzband haalt The Marckrit'er Jazzclub opnieuw een grote naam naar Hoogst raten, op 10 mei om 20 uur, in het zaaltje van Cecilia. HOOGSTRATEN - Dit is één van de Engelse topformaties ... En toch zijn deze mensen relatief weinig te horen hier bij ons op het vasteland. Samen met een paar bevriendejazzclubs is het de Marckriver Jazzclub gelukt om de band voor een weekendje naar België te halen. Op maandagavond 10 mei sluiten ze af in Hoogstraten (!) waar ze het maandelijkse concert bij de Marckriver spelen. Momenteel staat de band onder leiding van klarinettist Ron Rumbol, meer dan twintig jaar geleden medestichter van de band. Alhoewel Ron invloeden heeft ondergaan van meester Georges Lewis, van Johnny Dodds en van Albert Nicholas, heeft hij een zeer persoonlijke stijl weten te ontwikkelen die kenbaar de "sound" van The Excelsior Vintage Jazzband is gaan beïnvloeden. Een andere fameuze naam in het orkest is trompettistzanger Jim Holmes uit Londen. Deze uitstekende trompettist is een adept van de legendarische Punch Miller, van wie hij persoonlijk les kreeg in 1962 in New Orleans. toen Jim zich

ginder voor een lange periode ging bekwamen. Jim Holmes is tevens medestichter van The Excelsior Vintage Jazzband. Uit ondervinding weten we dat Engelse formaties steeds hun publiek op een heel speciale manier weten te begeesteren. We hebben daar al meerdere voorbeelden van gehad in onze jazzclub. En "The Excelsior Vintage Jazzband" is hierop geen uitzondering. De repertoirekeuze ligt bij hen net iets anders dan wat we gewoon zijn ... en dat maakt het juist zo mooi De bezetting in Hoogstraten: Ron Rumbol, clarinet: Jim Holmes. trompet; John Wiseman, trombone: Ene Webster, banjo; Ray Good, double bass; Dave Evans, drums. In zaal 'St.-Cecilia'. Gelmelstraat, naast nr. 6, wordt het op maandag 10 mei vast drummen om een plaatsje! Maar dat moet je er dan maar bijnemen! Het optreden vangt aan om 20 uur. Zorg gewoon dat je erbij bent! The Excelsior is tevens het laatste concert van dit seizoen. De Marckriver New Orleans Jazzclub start terug op de 2 maandag van oktober.

Cecilia laat van zich horen HOOGSTRATEN - Even werden we ongerust, toen we niets hoorden van de Koninklijke Toonen Toneelmaatschappij St.-Cecilia. In het leuke zaaltje valt er nochtans heel wat te beleven! Zo speelde de Cotton City Jazzband er begin maart nog de pannen (golfplaten) van het dak. Daarnaast was de zaal ook verschillende avonden verhuurd aan het toneelgezelschap Tinello, die er telkenmale én terecht voor een volle zaal speelde. Maar van de harmonie zelf hoorden we even wat minder. Nochtans hebben ze niet stilgezeten. Zo nam een zestal muzikanten deel aan een solisten30

concours, waar sommigen een puik resultaat behaalden. Daarnaast ging de harmonie ook van start met de repetities voor het jaarlijkse Lenteconcert, dat ditmaal in samenwerking met de muziekmaatschappij van Minderhout doorgaat. Het publiek zal er merken dat de muzikale lijn uitgezet door dirigent Marleen Proost en haar voorganger Luc Tahon - langzaam maar zeker naar een benijdenswaardig hoogtepunt piekt!

Het eerstvolgende concert vindt plaats op zondag 16mei in het eigen zaaltje in de Gel,nelstraat. Om 14.30 uur gaan de Cecilianen van start.

Achter t/it oude geveltje (1882), schuilt een parel van een zaal. Op zondag 16 mei speelt de Toon- en Ton eelmaatschappij St. - Cecilia er haar jaarlijks Lenteconcert. De ingang is dan wel langs de Gelmeistraat, naast nummer 6 Een flinke belangstelling zou hen overigens enorm plezieren. Want het zijn geen gemakkelijke maanden geweest voor het bestuur. Bovenop het verlies van oud-voorzitter en raadgever Karel Van de Heyning, kreeg men nogal plots te kampen met een aantal zware kosten aan de zaal. De verwarmingsinstallatie bleek totaal versleten en ook de verouderde elektriciteit begon meer en meer gebreken te vertonen. Omdat men nu bij Cecilia liever goed dan half werk levert, hakte het bestuur onder leiding van voorzitter Jef Van Laer, de moeilijke knoop door om deze hoogdringende werken niet langer uit te stellen. Het resultaat: een betere verwarming, een vernieuwde elektriciteit en een nieuwe noodverlichting. Het valt zeker niet altijd mee om het 122 jaar oude gebouw in ere te houden, maar voorlopig houden ze het goed vol. Keep up the good work, Cecilia!


HOOGSTRA TEN

Spijkerkoppen zonder uniform HOOGSTRATEN - Eind maart beslist de VZW Spijker, in samenspraak niet haar directies, om de verplichting van het gekende blauwwitte uniform vanaf 1 september 2004 niet meer te handhaven. De opheffing van het schooluni form geldt voor de basisschool, het Instituut Spijker (ASO) en het VTI Spijker (TSO en BSO). Het praktijkuniform van het VTI zou wel blijven. In een korte persmededeling geeft het schoolbestuur enkele argumenten die aan de basis liggen van de beslissing: Omdat daardoor nog meer het eigenrijdse karakter van de scholen tal! VZW Spijker onderstreept wordt. En omdat de zel.f standigheid en de per.voonlijkheid van elke leer ling zo berertot zijn recht kan komen. " Verschillende ouders vullen aan dat, waar het uniform vroeger een vorm van democratisering was, dit nu vaak een meerkost betekent. Daarnaast leek het vooral voor leerlingen meer en meer een rem te zijn om naar Het Spijker te komen. Bovendien bleek het steeds moeilijker om blauwe kleding te vinden. Zoals verwacht is niet iedereen gelukkig niet de afschaffing. Zo lijken de meeste ouders een uniform wel praktisch te vinden. Het scheelt hen in 'de was en de strijk'. En het bespaart hun kinderen flink wat denkwerk over wat ze toch moeten aantrekken En een aantal mensen vreest dat een kind waar men het thuis niet zo breed

Volgend jaar is er zekem' mmdci' 1,/amin' op straal (foto. klas 1 Lat/ja a). heeft, nu sneller uit de toon gaat vallen. Tot slot betreuren verschillende leerkrachten, ouders ĂŠn leerlingen dat er zo toch een stukje eigenheid van de school verloren gaat. Vroeger kon je meteen zien wie van Het Spijker kwam,' nu wordt dat wel

moeilijker." Al mogen we niet vergeten dat zoals ASO-directeur Luyten zegt - de herkenbaarheid van een school als liet Spijker niet alleen van een uniform alliangt. Dat is natuurlijk ook waar! En gelukkig maar.

De Poperinge Groep van Jan Karel Demarest keren drie groepen van zestig schilders bewust terug naar liet authentieke schilderen, dit is liet schilderen vanuit de buik. Precies door dit uitgangspunt, lopen de stijlen en technieken binnen de groep erg uiteen. En al mag de groep inmiddels sterk verkleind zijn, de kwaliteit ligt nog steeds erg hoog. Op dit moment maakt er een aantal schilders met Hoogstraatse 'links' deel uit van cle groep: Carine Knevels is afkomstig uit Minderhout en AloĂŻs Verhaert is getrouwd niet Myriam Van Merode uit I-loogstraten. Het is trouwens dankzij haar broer Paul en haar zus Greet, dat de groep in respectievelijk het Seminarie en het Spijker zo goed onthaald werden.

nT[?,j.-T HOOGSTRATEN - Al voor de 3`1 keer op rij was het gerenommeerde schilderscollectief 'De Poperinge Groep' te gast in Het Spijker. De schilders overnachten telkens op het internaat. Doch van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, zijn ze te vinden in de zonovergoten Torenzaal, aan de Antoon de Lalaingstraat. Voor Het Spijker hun stek is geworden, waren ze al nieer dan

eens te gast in liet Klein Seminarie. In augustus schilderen ze een week in Essen. De Poperinge Groep ziet liet levenslicht in 1984 in het St.-Stanmslascollege van Poperinge. waar Jan Buytaert - leerling van de Oostenrijkse expressionist Kokoshka - enkele gelijkgestemden rond zich verzamelt. Onder leiding 31


WORTEL

Paasconcert BorderBrass

Schrijn- en timmerwerken

Karel JANSEN

WORTEL—Op paasmaandagjl. vond het vierde jaarconcert van de Nederlands-Belgische Brasband BorderBrass plaats. BorderBrass is een groep muzikanten uit de grensstreek die een Brassband wilden vormen, met als doel leuke muziek te maken en brengen op een kwalitatieve manier. Hoewel er in de grensstreek verschillende fanfares en harmonieën bestaan, zijn er slechts twee dorpsbrassbands: in Wortel en in Ulicoten. De leden van BorderBrass komen voor een deel uit deze bands, aangevuld met leden uit andere grensgemeentes. De groep telt op dit moment 22 leden.

Het afgelopen paasconcert was het derde concert wat doorging in Wortel. BorderBrass repeteert namelijk wekelijks in de Wortelse parochiezaal. Er werd gekozen voor een Belgische repetitieplaats, omdat de regelgeving in België veel soepeler is dan in Nederland. Het optreden was een succes: de zaal zat met zo' n 160 mensen vol en de muziekavond was afwisselend en gevarieerd. Volgend jaar zeker en vast dus opnieuw een paas-jaarconcert: zelfde paasmaandag, zelfde zaal, zelfde BorderBrass.

Hoogeind 49 2321 Hoogstraten-Meer Tel. 03/315 7566

F0

BOEKHOUDKANTOOR FRED DE GRUYTER BVBA

BOEKHOUDING FISCALITEIT Meerdorp 72 2321 MEER Tel. 03/315.88.65 Fax 03/31 5.08.67

fred.degruyter@pi.be www.b-f-d-g.be

Marc Dehous en zijn nummer één: Isabelle

Wortel—Zaterdag 17a1)ril. Onder grote belangstelling i'an pers en publiek treedrMoreDeliou.s iii liet hiiitelijh niet isabelle l3aevens. More Dehous, de coach van Kim C1%'sters, is van Merksem en zijn bruid is van Liiie. Hetjongepaarzocht een kleine mooie kerk voor hun huwelijk en dan is hun keuze voor de kerk van Wortel niet verwonderlijk. Het huwelijk werd in gezegend door Luc Van Loov, de bisschop van Gent en vriend van deftimilie van de bruid. Een aantal aanwezigen waren teleurgesteld dat Kim Clvsters niet kwam opdagen. Kim was van oordeel dat het dé dag van Marc en zijn bruid was en bleef liever uit beeld. Daar hadden de aanwezigen respect voor.

32


WORTEL

Gloeikoppersweekeinde groot succes WORTEL - Op zaterdag ID en zondag ii april vond op Wortel- kolonie het eerste Gloeikoppersweekeinde plaats. Een gloeikoptractor of een stationaire gloeikopmotor is een machine die je moet voorverwarmen met gasbrander gedurende zo'n tien minuten en vervolgens met vliegwiel aangedraaid moet worden. De 'Gloeikoppers' zijn een groep vrienden, bestaande uit vier families: de familie Oomen uit Meerle, de familie Everaert uit Mol en de families PortoCarero en Van Steen uit Weelde. Zij hebben een grote voorliefde hebben voor gloeikoptractoren en aanverwanten. Nadat de Gloeikoppers al eerder een toertocht voor Gloeikoptractoren had georganiseerd, leek een heus

1.

Een gloeikoptractor aan het werk tijdens het hoomsiepen.

Vadcr Von icii 1)1/ dc ,I ikopirots con dc Jan iilic.

weekeinde waarop tal van tractoren tal van activiteiten konden uitvoeren een nieuwe uitdaging. Aanvankelijk was het idee om met een 20 tot 30 tractoren een eerder informele tweedaagse te houden, maar na het reclame maken voor het weekeinde bleken er al gauw 127 verschillende tractoren zich te hebben ingeschreven. Op het weekeinde zelf waren er uiteindelijk 127 verschillende gloeikoptractoren en drie stationaire gloeikopmotoren te bezichtigen. Men kon de tractoren aan het werk zien in verschillende demonstraties: dorsen, malen, ploegen, boomslepen, zware wagens trekken en zanddumper rijden. Er was zelfs een heuse 100 meter sprint met tractoren. Een groot succes, maar voorlopig niet jaarlijks voor herhaling vatbaar. Vooral door de organisatie, waar heel wat bij komt kijken. Ook de catering en verzorging van de deelnemers werd door de vier families helemaal verzorgd. Aangezien de inkom het hele weekeinde gratis was, konden ze de opbrengsten uit de eet- en dranktent goed gebruiken. Toch waren de bezoekers heel tevreden en was het, zeker voor een eerste editie, meer dan geslaagd. Misschien dat er over twee jaar een nieuwe editie komt, sowieso ergens in de gemeente Hoogstraten. 33


WORTEL

35 jaar 't Slot

Rommelmarkt

Dit jaar is het exact 35 jaar geleden dat in Wortel de "Oase aan de Boomkes" verrees. Sindsdien heeft jeugdhuis 't Slot een ijzersterke feestreputatie opgebouwd. Dat deze bewering niet uit de lucht gegrepen is, bewijst het programma dat de Organisatie in elkaar wist te boksen. Datum van het gebeuren: van 18 tot 23 mei '04. Op dinsdag 18 en woensdag 19mei zijn er vooral activiteiten voor de eigen gelederen voorzien. Het startsein wordt gegeven met een bezoek aan de Jupilerbrouwerij alwaar de "beste Belgische pils" volop gedegusteerd zal worden. Woensdag staat een 'dikkenekkenbal' (Wortels voor galabal) op het programma.

WORTEL - Voor het tweedejaar organiseert de Sport- & Vriendenkring van de Strafinrichting Wortel een rommel markt. Als datum werd maandag 31 mei. Tweede Sinksendag, genomen omdat dat voor vele mensen een vrije dag is en ook omdat er dan bijna geen rommelmarkten worden gehouden in onze streek. Deze manifestatie heeft plaats in de dreven rond het Casino van Wortel-Kolonie van 6 uur tot 17 uur. De allervroegsten zullen de beste plaatsen hebben (er kan niet gereserveerd worden). Vroeg opstaan is dus de boodschap zoals dat uiteraard gaat met rommelmarktkramers. Heb je thuis nog wat staan datje liever niet meegeeft met het groot

husvuil, dan kan je voor 0,50 euro per meter je plaatsje bekomen. Indien het een succes wordt - zoals met de rommelmarkt van Merksplas-Kolonie - zal het wellicht een overrompeling worden. Volgens de media werden er daar ongeveer 15000 bezoekers genoteerd. Van een succes gesproken! Uiteraard zal er voor iedere rommelmarktbezoeker wel wat te vinden zijn. En zij die er een gezellige familiale uitstap van willen maken, kunnen voor een frisse pint, een koffieke, ijsroom of een warme hap steeds terecht in het Casino. Hopen op goed weer is dus de boodschap. Meer info via: tel. 03 31437 16.

Pinkstertocht naar Abdij van Postel WORTEL - 0p maandag 31 mei wordt er opnieuw een pinkstertocht georganiseerd door het Wortelse Parochieteam, i.s.m. de sportdienst van Hoogstraten. Dit jaar gaat de tocht naar de Abdij van Postel. De voettocht vertrekt om 5 uur aan de parochiezaal van Wortel. Inschrijven kan ter plaatse vanaf 4.45 uur. De afstand bedraagt ongeveer 40 kni en er is een sanitaire stop en een picknickplaats voorzien. De terugtocht gebeurt met de bus. De prijs is 1 euro, voor onkosten en verzekering. Inlichtingen over de voettocht kan je krijgen bij Jan Brosens uit Wortel (03/ 314.72.55). Frans Van Der Kaa uit Wortel (03/ 314.34.03), Lisette Keyzers uit Rijkevorsel (03/ 314.66.90), Paula Sysmans uit Rijkevorsel (03/ 314.36.22) en Thérèse Coppens uit Meersel Dreef (03/315.03)62. De fietstocht vertrekt aan dezelfde zaal om 10 uur. Inschrijven kan vanaf 9.30 uur ter plaatse. Ook luer bedraagt het inschrijfgeld 1 euro. In-

lichtingen hierover kan je vinden bij Guy Aerts uit Wortel (03/3 14.53.37). Rik Verschueren uit Hoogstraten (03/314.67.26) en Frans De Decker uit Wortel (03/314.48.51). De autotocht kan op eigen kracht gedaan worden, men vertrekt om 13 uur aan de parochiezaal. Men vraagt wel om ook mensen mee te nemen die er op eigen kracht niet geraken. Het programma in Postel ziet er als volgt uit. Om 15 uur verzamelen aan de Beiaard, waarna iedereen in processie naar de kerk gaat voor een eucharistieviering. Het thema is 'Jaar van de Verkondiging'. Na de viering is er de mogelijkheid voor een koffietafel in het contacteentrum van de abdij. voor 6 euro per persoon. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan deze dag, ook mensen van buiten Wortel zijn van harte uitgenodigd. Verdere inlichtingen of vragen krijg je bij Pastoor Fons Van Dijek (03/ 314.56.39) of bij Jan de Beuckelaer (03/ 314.35.13).

KOPIJ Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 26 mei. Alle kopij voor deze editie verwachten wij ten laatste op woensdag 12 mei. Tot zondag 16 mei kan u het sport- en dorpsnieuws nog binnenbrengen. 34

Vanaf donderdag begint het "zwaardere" werk. Wat fierljeppen betekent voor de Friezen, en dwergwerpen voor de inwoners van Noord Frankrijk, komt ongeveer overeen met de beleving van het "zwemvliezenjenevervoetbal" in Wortel. Deze sport wordt van generatie op generatie overgedragen en beoefent men slechts om de 5 jaar. Kijklustigen worden verwacht vanaf 17 uur aan het voetbalveld van de strafinrichting in Hoogstraten. 's Avonds kan je je verwachten aan muziek van eigen bodem onder de naam van de Blue Chicken Slot Band. Deze jonge goden vormen de begeleidingsband van de live karaoke-act waarbij iedereen zijn of haar 'one minute of farne' kan beleven. Als kers op de taart volgt de enige echte Kevin Kenzo. Deze André Hazes-imitator was al meermaals op de Vlaamse én Nederlandse televisie te zien en haalde het zelfs tot in de Soundmixshow en idool 2003. Liefhebbers van het levenslied is het deze avond verboden in hun luie zetel te blijven zitten! Vrijdag openen de jongens - én meisje - van GAP II de tent met een mix van covers en eigen nummers. U zal merken dat deze Antwerpse funk-rockers in staat zijn om zelfs de meest onbeweeglijke keinpenaar tot een hipshake te verleiden. Ideaal dus als opwarmer voor dj's It. Castillo en Don Johnson die TMF-gewijs een heuse 80's Hits Night aaneen zullen mixen. 's Anderendaags, zaterdag, nog meer fraais wanneer het twaaltkoppige Proyecto Secreto de beste ska-tunes ten berde brengt. Wederom is stilstaan geen optie. Zeker niet bij wat volgt. Na shows in onder meer in Zuid-Afrika. Spanje. Canada, Duitsland, Turkije, Italië en Mexico is het nu de beurt aan Wortel. Dance-iconen Squadra Bossa en Buscemi laten de vetste Brazilian breakbeats, afro groves en latin house op je los. Voor de moedigen: op zondag vindt de 34 toeristische auto- en fietszoektocht plaats die je langs de mooiste plekjes van onze streek Ioodst. Voor meer info kan je terecht bij Bart Martens via bart.martens 1 @pandora.be Meer gegevens over onze activiteiten en de artiesten vind je op onderstaande websites: www.het-slot.be www.andrehazesimitator.be www.gapll.be www.tmf.be www.proyectosecreto.com www.buscemi.be


MEER

Vissen op Donckakker !IvIEER - Tijdens de afgelopen paas vakan-

tie was de vijver van Donekakker het favoriete speelterrein van Dveii Graumans, Dan' Laurvssen en Niels Venken. Groot was hun tevredenheid (lat ze uit deze toch betrekkelijk kleine vijver deze kanjer van een karperbovenhaalden. Na een knuJfrlen een foto voor later werd het diertje weer aan de vijver teruggegeven. (ma)

Kindertoneel doet harten smelten MEER - [let landerianeel was een weerga-

-S.

1

loos succes. Voor twee uitverkochte zalen gaven de kinderen het beste van zichzelf: Perfecte tekstkennis, grote inle"ing, schitterende kledij en decocรง, doeltreffend gebruik van licht en geluid, ... het was er allemaal en dat zorgde hij de toeschouwers geregeld ''oor een lach en een traan. De beide regisseurs Fonne Brosens en Jos Cools verdienen een grote pluim, want zij "ormnden dertig individuen om tot een hechte toneel groep, waarvan het enthousiasme en de bezieling voelbaar was tot op de laatste rij van een dankbaar publiek. Dit smaakt naar meer..

Concertavond MEER - Op zaterdag 3 april organiseerde ftinfare 'De Eendracht' haar jaarlijkse concertavond. In een goed gevulde parochiezaal waren de aanwezigen getuige van een niooi optreden van het Meerse Jeugdkoor 'Canranimo' onder leiding van Luc Dock. Nadien bracht de ftinfare onder leiding van Marleen Proost, zowel voor als na de pauze erg gewaardeerde muziek ten gehore. Na het concert zorgden Jos Jansen, Fons Stes en Frans Lambrechts nog voor muzikale anitnarie. (ma)

Am 35


MEER

Beginnen met de sokkel

VAN HEMELEN

VAN HEMELEN

Minderhoutsestraat 19

BVBA

ELECTRICITEIT CENTRALE VERWARMING SANITAIR TANKCONTROLE NIEUWBOUW & RENOVATIE

-

2320 Hoogstraten

TeIiFax: 03 314 37 67 GSM: 0496 22 57 67 www.vanhemelenbvba.be

MEER - Tijdens de aprilmaand werden de sokkels gegoten van de 7 windmolens. Een eerste voorteken van de monstermolens die de komende periode de aandacht zullen trekken van Hoogeind en o!nge'iflg. (ma)

Meerse markt bloeit weer open Het begin van 2004 bracht de Meerse Markt geen goed nieuws. In januari overleed Jef Van Opstal, die gedurende vele jaren het hart en de ziel was van de huidige reeks markten. Zonder Jef zou de Meerse Markt nooit gestaan hebben waar ze nu staat. En in april was er ook het plotse overlijden van Jos Van Dijck, nog een man van het eerste uur. Te hunner nagedachtenis is het marktcomité daarom vastbesloten om van de twaalfde jaargang van de Meerse Markt een topseizoen te maken. Daarbij koos het comité opnieuw voor het concept met de verschillende thema's. Dat betekent echter niet dat andere standhouders niet welkom zijn. Integendeel, iedereen die wil, mag iets komen verkopen of ruilen. Wat dat is, maakt in principe niets uit. De vijf markten van 2004 hebben de volgende thema's: zondag 2 mei, Lentemarkt; zondag 6 juni, Kunstmarkt; zondag 4 juli. Kindermarkt; zondag 1 augustus, Bier-, Wijn- en Kaasmarkt; zondag 5 september. Boerenmarkt. Het lenteaspect van de eerste markt op zondag 2 mei doet vooral een beroep op de verkopers van bloemen, planten, groenten, fruit. enz... Naast de kraampjes pakt de markt ook uit met de nodige animatie. Op het kloosterplein, waarde Mussenakker een drankteiTas uitbaat, is er constant muziek van Radio Valencia afgewisseld met het traditionele openingsconcert van Brass- en Drumband Ste-Rosalia. Nieuw is goochelaar HECO, die vanaf 10 uur zijn kunstjes zal vertonen en speciaal is ook de stand van de Chaamse Hoen, waarover laatst in De Hoogstraatse Maand nog geschreven werd. In de onmiddellijke nabijheid bevindt zich natuurlijk de aardbeistand, die beloofd heeft uit te pakken met een knalattractie. De deelnemers aan de kleur- en tekenwedstrijd kunnen hier hun werkjes inleveren en de prijsuitreiking volgt op de kunstmarkt in juni. Via de lagere en de kleuterschool worden de kinderen op de hoogte gebracht van de bedoeling. Trouwens, voor de kinderen zijn er nog meer attracties voorzien. Tenslotte tekent het toneelgezelschap De Lepe Hoek weer present met origineel straattheater, waardoor er aan ambiance geen gebrek zal zijn. Een standplaats op de markt is voor iedereen volledig gratis en aan de verkopers wordt gevraagd ten laatste om 8uur aanwezig te zijn om de stand op te bouwen. Daarvoor gebruikt men best eigen materiaal, want ter plekke zijn slechts enkele tafels te huur. Deze Lentemarkt gaat dus door op zondag 2mei van 9uur tot 12.30uur aan de Donckstraat. Wie nog meer informatie wil, kan terecht bij Jan Dufraing, Terbeeksestraat 43, 2321 Meer, tel. 03/315 86 80 of op de website www.meermarkt.be .

36

Kantoor van Notaris Paul ROMMENS Meerseweg 16- 2321 Hoogstraten/Meer Tel. 031315.71.67- Fax 031315.71.29 e-mail: info@notaris-rommens.be

Notaris Paul Rommens te Meer zal met 1 % premie openbaar verkopen:

;s

Onder Hoogstraten/Meer:

Een hoevewoning met bijgebouwen en aanhorigheden op en met grond en aanpalend perceel weiland, gelegen John Lijsenstraat 70, groot 1 ha.54a.75ca. Indeling: kelder; living, keuken, wasplaats met badkamer, slaapkamer, opkamer, garage/bergplaats; boven: zolder en 1 slaapkamer. Verder: garage en veestal. Klein beschrijf mogelijk. Stedenbouw: landschappelijk waardevol agrarisch

gebied. De bestaande woning moet omgevormd worden tot bedrijfsgebouw 6 maanden na het betrekken van de nieuwe woning, vergund op 21 februari 1972, maar is nooit uitgevoerd. De veestal is groter gebouwd dan vergund. Aanvaarding: na betaling koopsom en onkosten. Bezichtiging: elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Zitdagen: inzet op maandag 3 mei 2004 en toewijs op maandag 17 mei 2004, telkens om 16.00 uur in café Zaal Victoria te Meer, Meerleseweg 4. Verdere inlichtingen ten kantore van de Notaris


MEERLE

Milieuvergunning voor mestverwerkingsbedrijf op Groot Eyssel

Oproep voor onze parochiezaal MEERLE - Vele verenigingen en gebuurten

1

MEERLE - De Bestendige Deputatie van de Provincie heeft een milieuvergunning afgeleverd aan Leenaerts Bio-Producent BVBA voor een mestverwerkingsbedrijf op Groot-Eyssel. De mogelijke komst van het mestverwerkingsbedrijf zorgde in het najaar van 2003 voor flink wat opschudding. De bewoners van Groot Eyssel en de Strijbeekseweg voerden, nadat tot hen doordrong wat de draagwijdte van de plannen was, actie tijdens de Hoogstraatse gemeenteraad in oktober. Op heel korte tijd werden 130 bezwaarschriften ingediend naar aanleiding van het openbaar onderzoek. De buurt verzet zich tegen de komst van het bedrijf omdat de installatie niet voor het bedrijf alleen bestemd is. Een groot gedeelte van het te verwerken mest moet worden aangevoerd met vrachtwagens en er wordt ook gevreesd voor reukhinder. Ondanks de vele bezwaarschriften van omwonenden en van Groen!Hoogstraten en ondanks het negatieve advies van het stadsbestuur van Hoogstraten heeft de deputatie de vergunning toegekend. Ondanks ook een dubbel negatief advies van de Provinciale Mi lieuvergunningcommissie (PMVC), die dat advies gaf na horing

van de aanvrager en zijn milieucoördinator. Behoudens het ongunstige advies van AROHM (het vroegere 'Stedenbouw' - maar dat dit laatste zal worden behandeld in het kader van het afleveren van een stedenbouwkundige vergunning = bouwvergunning) meent de Bestendige Deputatie in zijn besluit dat de bezwaren en de ongunstige adviezen voldoende kunnen weerlegd worden. Om. door de maatregelen die de aanvrager belooft te zullen nemen om de hinder tegen te gaan. Ondertussen moet de aanvrager nog wel wachten op een bouwvergunning om met zijn bedrijf te kunnen starten. Uit het advies van AROHM in de milieuvergunningsprocedure kan worden afgeleid dat deze niet zomaar zal gegeven worden. Hun advies is zwaar negatief. Maar ook de aanvrager kan tegen een weigering van een bouwvergunning in beroep gaan. De betrokkenen zullen zeker niet lijdzaam toezien. Op het ogenblik dat we dit schrijven, wil een aantal bewoners zeker beroep aantekenen bij de bevoegde minister en naar verluidt heeft het gemeentebestuur dat al gedaan. Wordt dus zonder twijfel vervolgd. (jaf

maken regelmatig gebruik van onze parochiezaal. 1-let zaalcomité zou het dan ook op prijs stellen mochten er van de Meerlese verenigingen één of meerdere personen op de jaarlijkse algemene open zaalvergadering aanwezig zijn. Het comité is al enkele jaren in de weer om onze parochiezaal te renoveren. Daar is al heel wat aan gebeurd, maar zeker nog een heel eind te gaan. Het is eenjob die misschien wel nooit af geraakt. Maar het comité versaagt niet. Om hun taak verder behoorlijk te blijven uitoefenen, zoeken ze uitbreiding voor het bestuur. Graag willen ze van elke vereniging die regelmatig onze zaal gebruikt iemand in het bestuur. Verjonging en vervrouwelijking zijn hierbij de ordewoorden. Het kan immers niet zijn dat het altijd dezelfden zijn die de Organisatie van activiteiten op zich moeten blijven nemen, om geld in het laatje te brengen. En wat al ze met deze activiteiten stoppen? Het gevolg zal zijn dat de huur van de zaal drastisch zal moeten opgetrokken worden. En dan kunnen de verenigingen weer klagen dat die de prijzen niet kunnen opbrengen. Daarom een dringende oproep aan de verenigingen: zoek een afgevaardigde die in naam van je vereniging in het bestuur zal zetelen. Zo blijven jullie ook steeds op de hoogte van het reilen en het zeilen van de zaal: dit zal ook de nodige misverstanden voorkomen Ondertussen worden alle belangstellenden verwacht op de algemene vergadering, die heeft plaats op II mei om 20 uur. Op de dagorde: balans 2003, resultaten van de kaartavonden en fietstocht, overzicht van de werkzaamheden sinds vorig jaar, voorziene werken in de toekomst, aanpassing huurprijzen?, aanpassing gebruiksreglement?, varia en rondvraag. Kooi eens luisteren en doe je woord. De parochiezaal is er voor iedereen en het is best dit zo te houden.

(JI)

37


MEERLE

Schoolfeest in de klimtoren

Open kerkclag

MEERLE - De mooi gerestaureerde buitenkant van de St. -Salvatorkerk zullen de meeste mensen onderhand wel kennen. Maar voor heel wat mensen die niet van Meerle zijn, is het interieur een goed bewaard geheim. Met de open kerkdag eind maart was het gebouw de ganse dag te bezoeken, net als de andere kerken van de

gemeente trouwens. Ons viel op dat het hoogteverschil tussen enerzijds het schip (eerste helft 15 5 eeuw) en anderzijds het koor en de dwarsbeuk (uit de 16' eeuw), ook binnenin goed te zien is. Wanneer nu nog de binnen restauratie voltooid zal zijn, wordt het zeker één van de mooiste kerk gebouwen van de streek. (dh)

MEERLE De Vrije Basisschool 'de Klimtoren' organiseert op zondag 2 mei weer haar jaarlijks schoolfeest. Om 10 uur beginnen de feestelijkheden in de paluLInLkLJk. De chool1.;inderen 7(irgI-rI voor aangepaste teksten en het kinderkoor luistert de viering muzikaal op. Van 11.30 lot 13 uur is het estaurant in de parochiezaal open. De mensen van dc ótiderveienilpiiis ,, li ilienen u graag. LOt ervaring van de voorbije jaren kunnen wij getuigcn dat zij zowel voor vnlwisse.nrn als kinderen steeds een lekkeie, verzorgde maaltijd serveren. 1 liervour inschrijven kan hij: IVlevrouw Ria V,iii kavel-Verschueren, Hazenweg 22 tel. 03/315 11 43, fax 03/313 1148, ofin dc basisschool fel. 031 3158288- fax 03/3154072. Vanaf 13.30 uur staande poorten van de kleuterschool wijd voor u open. Daar is pret voor groot en klein met onder meer ballen gooien. sjoelen, pony rijden, grote tombola, vrij podium, cal'ctaria en allerlei andere leuke attracties. Ook dit jaar houdt onze school een gokwedstrijd. Er zijn twee schattige beren te winnen! Bent u een gokliefhebber? Houdt u van beren? Is namen zoeken uw hobby? Of .... wilt ii vooral fun? Allemaal uitstekende redenen om aan onze beren-wedstrijd mee te doen. Deelnemingsformulieren zijn tijdens het schoolfeest te verkrijgen. Wij zijn zeer benieuwd wie de beren in de wacht sleept. Van harte aanbevolen! (n')

BELEEF' TELEVIS IE

NIEUWE VORM. • Het absoluut vervorrnings- en flikkeririgsvrije 94-cm-HD-LCD-beeldscherm n hrdhe1dformait overtuigt door een briljant beelij • Beeld in beeld (ruil PIl, Split-scrn • (3eintegreerde P#'iVlewi (vuuf G verihillende ka&ten) • 3 jaar Loewe-gararitie. • Eveneens verkrijgbaar in 81-cm-beeldschermformaat Xelos SL 32 HD. Xelos 37 HD,

Tafelmodel, Platina

Stimulate your senses.

SELEON

LOEWER

Lauryssen Electronics Hoogstraten (]\/hnderhout)

38


MINDERHOUT

Water van over de grens MEERLE - De grens is al lang niet meer de barrière die ze Ooit was. Een fysieke afsluiting, later een papieren. Maar Europa wordt hoe langer hoe meer een feit. We kopen nu onze telefoonverbindingen en onze elektriciteit waar we willen. Een nieuwe stap werd onlangs gezet door het stadsbestuur van Hoogstraten. Een woning in Leembeek Meerle vroeg om aan te sluiten op de waterleiding. Het huis ligt in dun bewoond gebied tegen de Nederlandse grens en de waterleiding ligt er een heel eind af. Er zou een uitbreiding van het waterleidingsnet nodig zijn met liefst met 600 meter, en de kosten hiervoor zouden hoog oplopen. Pidpa en stadsbestuur komen voor maximum 2.478,94 euro tussen, voor de aanvrager zou er bijna 17.000 euro te betalen zijn. Geen peulschil.

VELTNoorderkempen MEERLE - Velt is de vereniging voor ecologische leef- en teeltwijze. De afdeling Noorderkempen (gemeenten Hoogstraten, Brecht, Rijkevorsel en Wuustwezel) organiseert regelmatig activiteiten met een informerend karakter rond de aspecten voor een ecologische leefwijze in huis, tuin en keuken. De activiteiten staan open voor leden en niet-leden. Zaterdag 8 mei om 9 uur organiseert men een bezoek aan het Proefbedrijf van de Noorderkempen in Meerle (Voort 71). De deelname is gratis maar wel even vooraf aanmelden bij Jan Horsten, tel. 03 314 22 55. Men gaat tijdens dit geleide bezoek kijken naar de installaties, proefvelden en biologische afvalwaterzuivering (rietveld). Het proefbedrijf is gespecialiseerd in onderzoek van teeltwijzen voor aardbeien, tomaten en paprika ten behoeve van de plaatselijke professionele tuinbouwers. Inzicht wordt gegeven over de manier waarop ook de tuinbouw meewerkt aan milieuvriendelijke teeltwijzen door toepassing van o.a. 'biologische' bestrijding en afbreekbare bio-folies.

Lesswoodstock Het schepencollege zocht daarom contact met de Nederlandse maatschappij voor bedeling van drinkwater "Brabant Water", wiens waterleidingnet vlakbij ligt. Samen bereikten ze een akkoord om het betrokken pand aan te sluiten op liet Nederlandse net. Brabant Water zal een distributieleiding leggen tot aan de Belgische grens. Van hieruit verzorgt Pidpa dan weer de drinkwaterbevoorrading naar de woning in Leembeek. De kostprijs voor het geheel wordt zo teruggebracht tot 4.112.89 euro en wordt gedeeld tussen het stadsbestuur en de aanvrager zodat beide partijen hiermee een financieel voordeel doen. Een fijn voorbeeld van hoe samenwerking over de grens heen zijn nut heeft en vooral kostenbesparend werkt. Als het goed is, zeggen we het ook. (jaf)

Fietstocht van de Gezinsbond MEERLE - Op 15 mei is liet de internationale dag van het gezin en de afdeling Meerle Meersel-Dreef wil dat niet ongemerkt laten voorbijgaan. Daarom organiseert ze van 8 tot 31 mei een fietszoektocht. De tocht is ongeveer 22km, dus goed te doen met kinderen. Je kunt ze zelfs nog opsplitsen als je dat wenst. Voor leden van de gezinsbond is deze zoektocht gratis. Zij krijgen allen in de eerste week van mei een fietszoektocht met antwoordkaart in de bus. Niet-leden kunnen een zoektocht kopen aan 1 ,25euro, te verkrijgen vanaf 3 mei bij: Kalinka Van Bavel - Gladinez, Heimeulenstraat 49A: May Pauwels - Koyen. Ulicotenseweg 26: Drankgelegenheid "Bij de Paters" naast de kerk in Meersel-Dreef. Op zaterdag 5 juni is er de slotavond waar de deelnemers hun antwoordkaart kunnen binnen brengen, vanaf 19 uur in de parochiezaal. Clown Flipo zorgt er voor kinderanimatie. Voor alle kinderen is er een kleine attentie en voor de anderen een aanwezigheidstombola. Niet te mis-

sen.

(nik)

MINDERHOUT - Op zaterdag 1 mei wordt het dorpsplein in beslag genomen door de plaatselijke KSJ. Zij presenteren Lesswoodstock, een namiddag en avond muziek van de bovenste plank. Ook plaatselijke talent en de topgroep van Marcel Van Thilt maken hun opwachting. Kaarten in voorverkoop 6 euro, aan de kassa betaal je 8 euro. Aanvan g IS uur.

KWB de grootste MENDERHOUT - Volgens de recentstc cijfers van de KWB is de afdeling uit Minderhout voor het derde jaar op rij de grootste van de provincie Antwerpen. Bij het schrijven van deze tekst hadden zij effectief 397 leden. Bij het verschijnen van de volgende 'Maand' waarschijnlijk meer dan 400. Door het bestuur en dankzij de medewerking van talrijke vrijwilligers worden er doorheen liet jaar tal van gezinsvriendelijke activiteiten georganiseerd. Zo ook onder andere de Kapellekensloop. Deze stratenloop bouwde in de loop van dejaren een zeer goede reputatie op. Ook dit jaar verwacht men een ongekend aantal deelnemers in de verschillende reeksen. Organisatorisch is er vanaf nu wel één en ander aangepast. De KWB heeft besloten om de volledige inrichting in eigen beheer uit te voeren. De inschrijving voor de stratenloop zal nu plaatsvinden in een tent opgesteld aan de achterkant van basisschool Scharrel (Marckwijk). Start en aankomst zijn ook daar. De looprichting wordt aangepast en voor sommige reeksen iets korter. De beslissing om de ganse Organisatie in eigen handen te nemen heeft praktische gevolgen. Nu worden er niet alleen vrijwilligers gevraagd om de loopwedstrijd veilig te laten verlopen maar ook om voor spijs en drank in de tent te zorgen. Wil je hieraan meewerken dan neem je contact op niet de hoofdorganisator Fons Aerts op het nummer 03 314 38 92. De KWB kennende komt dat allemaal dik in orde. Kom en overtuig jezelf in de tent op zaterdag 12juni 2004.

Hemelvaartsdag 20 mei a.s.

Kapelletje in Castelré wordt heringewijd. Dc werkzaamheden zitten er op. Op het moment dat we dit schrijven wordt de laatste hand gelegd aan de direkte omgeving van het kapelleke. En dan kan de werkgroep van Heemkunde kring Amalia van Solms uit Baarle-Nassau/Hertog met voldoening terugzien op de taak die men zich gesteld had. Het was met plezier werken aan de renovatie van het nionumentje. Dit dankzij de medewerking van de inwoners van Castelré. Maar nog interessanter voor de werkgroep was het feit dat men kennis maakte met de geschiedenis die er achter stak. Een verhaal dat de werkgroep steeds meer ging boeien en uiteindelijk

resulteerde in dc uitgave van een boekje met tal van wetenswaardigheden. Dit boekje zal op Hemelvaartdag. 20 mei as., gepresenteerd worden. Op die dag zal het nionunientje opnieuw worden gewijd en zal het weer aan de Castelse gemeenschap worden overgedragen. Dit zal gebeuren tijdens de jaarlijkse viering bij dit kapelleke. De viering zal dit jaar een extra feestelijk karakter dragen. Zo zal fanfare 'De Marckezonen' de plechtigheid opluisteren en zullen de gilden van Castelré aanwezig zijn. Na de viering zal in 'De Castelhoeve' het boekje worden gepresenteerd. Het programma ziet er als volgt uit:

12.45-13.15 uur: Ontvangst van genodigden 'De Castelhoeve' 14.00-15.00 uur: Viering en herinwijding van het kapelleke 15.00 uur: Presentatie van het boek. Het spreekt vanzelf dat de werkgroep iedereen van harte welkom heel.

39


MEERSEL-DREEF

Eerste communie viering

4 4

/

vk ;

\\

1 \\

0~~

x

'

bezoekçn 'ii

L

'Tet:03/31437.88 5a:O3/314.74,14 vem&seasefie Q versinLsenjansseiis@portirna.fie —teafi 71 Het was ooit anders,

we

hebben jaren geluid met geen of enkele

eerste communicanten. Gelukkig is dat nu anders. Op de foto 12 glunderende kinderen met een even glunderende pater Luc en juffrouw Denise. Ze deden hun eerste communie op paasmaandag.

Plechtige Communie Een week later was het de beurt aan de plechtige communican ren. Het vormsel werd gedaan door onze bisschop van Antwerpen, Mgr. Paul Van den Berghe. Hij was te gast te Meer.rel-Dreef op zaterdag 17 april voor de plechtige viering.

De beide coinmuniei'ierin gen staken goed in elkaar. Met liedjes van her kinderkoor, allerlei verhalen en rituelen, werden er sfeervolle inomen ten opgebouwd. Die deze hoog tepunten in het jonge leven toch een diepere betekenis kunnen geven. Een pluim voor al de medewerkers.

40


MEERSEL -DREEF

Laatste restant dreef verdwijnt

Paardenwijding

7

w

— ------,- 1

Wat gaat er nu gebeuren, is je eerste gedachte als je ziet dat de lanlaarnpalen aan liet klooster verdwenen zijn. Dan valt je eurocent, ze gaan beginnen met het rooien van de eiken en beuken. De eerste bomen lieten als laatste groet nog even hun lentegroene blaadjes zien...

... 1

Her St. -Liv iw o,n iie eigwi iscci'cle ook dii giar weer ccii piiaiilemi - cii pon vttlJc/i/ig. in samenwerking met de Marckeruiters van Meerle en Meer.rel-D reef en al de ruiters van het gewest. Die later ook nog deelnamen aan een dressuurdag op Meersel. Ook tractoren waren welkom bij de wijding. Op de foto krijgen Jan Vermnonden en z 'n vlam, alle zegen toegewen.rt van Pater Luc. Gezien de zwiep wijwater zal deze zegen waarlijk niet gering zijn...

Jubileumconcert

MEERSEL-DREEF - Je staat er zo niet bij stil maar al. jt, hij liet klooster de bomen bekijkt die nog het laatste restant vormen van de originele DREEF aan het klooster, overvalt je toch een gevoel van weemoed. Als schoolgaande jeugd hingen we er rond als we van en naar school fietsten, we zochten beukennootjes en eikels om popjcs mee te maken. We hingen er tegen als er nog wat uil de doeken moest worden gedaan. We slalomde rund de bomen om de diepe kuilen en plassen te vermijden die vioeger het uitzicht bepaalde van de parking, we gingen bijna op onze neus op de gladde kasseien clie door de wortels omhoog werden gedrukt. Later deden ze ons hart sneller slaan als we na een week op internaat, op kot of na een vakantiereisje, met de bus weer de Dreef op draaiden en in de verte de grote bomen zagen staan met het klooster, we waren weer thuis. Nog even en ook dat is weer verleden tijd, natuurlijkja, ze zijn versleten, afen toe waaien er grote happen uit bij storm en ontij. Maar toch, er verdwijnt weer een stukje authentiek Meersel-Dreef. Als u dit leest zijn ze er misschien al niet meer, men was terwijl ik dit schreef bezig met de voorbereidende werkzaamheden, al de lantaarnpalen en het infobord werden voorlopig verwijderd om schade te vermijden. Hopelijk vormen de nieuwe bomen die zullen worden aangeplant snel weer een statige rij en een groen kader voor het Mariapark en het klooster. Er is voor alles een tijd van komen en gaan... (te)

zaterdag 8 mei 20u zondag9 mei 1411

4

1

,

219

ia,iJ Bij de Paters Mversd. Dreef

Van Harte Welkom

Merel-Dreef - Ga1d- Strijek zz MEERSEL-DREEF - Indien u het nog niet wist, de fanfare "Voor Eer en Deugd" viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan met een heel feestprogramma. Zie internet www.vooreereiideugd.nl . Op zaterdag 8 mei om 20u en zondag 9 mei om 14u, concerteren ze in de zaal "Bij de Paters" te Meersel-Dreef. Er staat heel wat op het programma. In het eerste deel van de avond treedt het jeugdorkest op, daarna is het de beurt aan de fanfare. Ze brengen dan o.a. een jubileumwerk bestaande uit drie delen, speciaal gecomponeerd door de jonge componist Kevin Houben voor de fanfare, ter gelegenheid van hun 100-jaar bestaan. Het werk werd geschonken door hun Erevoorzitter André Rommens. Na de pauze is het tijd voor filmmuziek, die zal worden onder-

steund met filmbeelden, in samenwerking met de filmclub van Wuustwezel. Ook hunjubileummars, de Voor Eer en Deugd mars, staat op het programma. Deze mars werd geschreven door Adriaan Martens uit Galder en viel bij de openingsviering duïdelijk in de smaak. Ten slotte presenteren ze dit weekend nog hun nieuw uniform. U merkt het, er staat heel wat te gebeuren. U bent van harte welkom. Op zondag 16mei staat dan al weer de volgende activiteit op de agenda. De fanfare maakt een muzikale rondrit door Galder. Strijheek en Meersel-Dreef met diverse stopplaatsen. Het is de bedoelin g dat ze onderweg en op die stopplaatsen muziek maken. En er zo een gezellige dag van maken. Ii ziet het, u hoort er nog van en dat is deze keer letterlijk. (iv)

41


MEERSEL-DREEF

Carnavaisvij gen na pasen MEERSEL-DREEF GALDER - STRIJBEEK - Eigenlijk wel wat laat om het nu nog over carnaval te hebben maar het enthousiasme van de Meersel-Dreefse carnavalsvierders was zo groot dat we hier hun nabeschouwingen nog even weergeven. Eerst komen de organisatoren aan de beurt en daarna een stukje van de Dreefse carnavalsvereniging (C.V) De Leutemeute. -

Internationale carnavalsoptocht in Maerkrattenland trekt veel

volk! Voor het eerst na vele jaren trok de carnavalsoptocht van Maerkrattenland weer door de dorpen Strijbeek, Galder èn Meersel-Dreef. De voorgaande jaren trok de optocht alleen via Strijbeek naar Galder, dit kwam omdat het 12 jaar geleden moeilijk was om een Raad van Elf bij elkaar te krijgen. Vanaf dat moment werd er door een aantal verenigingen besloten om samen carnaval te organiseren. Dit gebeurt nu al weer elf jaar, daarom vonden een aantal enthousiastelingen dat dit carnavalsjubileum gevierd moest worden met een hereniging van carnaval met Meersel-Dreef. Zodoende werd de oude samenstelling van het Maerkrattenland weer in ere hersteld, zeker gezien de toenemende actieve deelname van de Dreetse jeugd. Te meer omdat de carnavalsvereniging De Leutemeute uit Meersel-Dreef de afgelopen twee jaar tijdens de optocht beslag wist te leggen op de eerste prijs in de categorie wagens. Dit heeft weer andere Dreefse verenigingen aangesproken om ook wat te gaan bouwen, zoals C. V. We kenne dr wa val?. en C. V. 't zal al/einaol wel en C. V. Naam/ons. Er wordt wel eens gezegd dat carnaval vieren niet echt in het bloed zit bij de Kempenaars. Nu, dan hebben de ouderen en de jeugd uit MeerselDreef nu laten blijken dat dit allemaal fabeltjes zijn. Wat een enthousiasme en een feest. Dit allemaal gezamenlijk met de mensen uit Galder en Strijbeek in het herenigde Maerkrattenland. Dat er grote belangstelling was voor carnaval 2004 in Meersel-Dreef bleek al toen de carnavalskrantjes verkocht werden, er moesten zelfs boekjes bij gemaakt worden. Verder waren er weer meer aanmeldingen voor de optocht van het Maerkrattenland. Het motto van dit jaar was "Als de duvels wir meej de leeuwkes speule". En dat de duvels en de leeuwkes het goed samen kunnen vinden, werd door de verschillende categorieën tijdens de optocht duidelijk uitgebeeld. De categorieën die mee deden waren als volgt onderverdeeld: de individuen, de duo's, de groepen en tot slot de wagens. Na een voorspoedig verlopen optocht, was het wachten op de prijsuitreiking waarbij de jury de winnaars bekend zou maken. De eerste prijs bij de individuen ging naar C.V. John, een als dame verklede jongeman, welke op zoek was naar duvels en leeuwkes om samen mee in bed te "speule". Bij de duo's werd de eerste prijs gewonnen door C.V. De Leutneuzen, zij bleken de grote hulp voor de burgemeesters bij het doorknippen van het lint (zie foto). Voor de groepen waren de beker en de bloemen voor "D 'Ouwe manne", met het levensgrote tafelvoetbalspel voor de interland

42

Nederland - België. Bij de prijsuitreiking van de wagens was het wederom spannend. wie zou er ditjaar winnen. Uiteindelijk bleek dat Carnavalsvereniging De Leutemeute voor de derde maal achtereen ging lopen met de prijzen, zowel de eerste prijs bij de jury, maar ook de eerste publieksprijs. Terug kijkend op carnaval 2004 kunnen we zeggen dat alle activiteiten druk bezocht werden en dat de optocht iederjaar weer mooier en langer wordt. Hierbij willen wij als organisatie iedereen bedanken voor deze geweldige carnaval en hopen we dat de hereniging van het Maerkrattenland niet snel vergeten zal worden en dat deze in de komende jaren door blijft

1t

Garage Luc Ryvers

bvba

MEERSEWEG 97 2321 HOOGSTRATEN (MEER) Tel. 03/315 90 90

Ook voor tweedehands bedrijfswagens. Met garantie

Tjden.v de cantavalsoptocltl werd (100/ (Ie hIlrgeI/teesle/.s lul? Hoo,çsîiareii en AlplienChaam de hernieuwde samensmelting van het Maerkrattenland op een symbolische wijze kracht bijgezet. Op de grens van België en Nederland werd, net voordat de optocht de grens passeerde, door de burgemeesters een lint doorgeknipt. Hoewel dit niet meteen lukte, was de klus toch snel geklaard. Zeker toen er hulp kwam van 't Geknipte Paar, welke uitgedost waren als de evenheelden van de beide bu,genieesters.

Wr HERIJGERS I 'Ikk Bouwspecialiteiten Industrieweg 7 - 2320 Hoogstraten Tel. 031314 47 55 - Fax 03/314 80 65

Kunststof gooten gevelbekleding in kleur


MEERSEL-DREEF Meersel-Dreef drie jaar achtereen succesvol in Maerkrattenland! E-Iey leutmakers, hier is een stukje van C.V. De Leutemeute. Carnaval 2004 zit er helaas al weer een tijdje op. maar toch willen we op deze manier nog een aantal mensen bedanken. Carnaval 2004: Elf jaar had het geduurd, voordat de carnavalsoptocht van het Maerkrattenland weer over het door ons geliefde Meersel-Dreef trok. De voorgaande jaren waren wij al actief bezig geweest met het deelnemen aan deze optocht, ook met

succes. Wat als klein en bescheiden begon werd ons aangeleerd door onze grootste animator voor het Dreefse carnaval Gert Jan van Rijen. Met groot verdriet hebben we, door het plotselinge overlijden van Gert Jan, afscheid moeten nemen van ons grote voorbeeld. C.V. De Leutemeute heeft zijn passie voor carnaval trachten voort te zetten, en zal dat blijven doen. Het doet dan voor ons ook veel goed dat er weer veel nieuwe Dreefse verenigingen komen, welke ons voorbeeld van bouwen gaan volgen en mogelijk gaan verbeteren in de komende jaren. Daarom willen wij deze groepen C.V. We kenne

De succesvolle Meersel-Dreefse carncivalsgroep De Leutemeute met hun waรง'en, waarmee ze moor de derde keer op rij wonnen.

d'r wa van, C. V. 't zal allemaol wel en C. V. Naamloos heel veel succes wensen om ons te verslaan. Het motto van dit jaar was "Als de duvels wit meej de leeuwkes speule". En dat de duvels en de leeuwkes het goed samen kunnen vinden, blijkt wel uit het feit dat er al jaren samen carnaval gevierd wordt door de ouderen en jeugd uit Meersel-Dreef, Galder en Strijbeek. Na veel maanden gewerkt te hebben aan onze carnavalswagen, mocht het resultaat gezien worden (zie foto). Onze praalwagen bevatte fragmenten van de film van de Leeuwen Koning, waarbij de duvels samen met de leeuwkes hand in hand danste door het Maerkrattenland. Met veel trots zijn we vervolgens begonnen aan de optocht en werden we op Meersel-Dreef uitbundig verwelkomd door de vele mensen langs de kant van de weg. Dit deed ons enorm veel goed, en gaf ons vertrouwen voor de prijsuitreiking welke 's avonds volgde. Uiteindelijk bleek dat wij voor de derde maal achtereen ging lopen met de prijzen, zowel de eerste prijs bij de jury, maar ook de eerste publieksprijs. De volgende dag werden we in de grote optocht van Chaam 15de van de 36 grote wagens. Op de dinsdagmiddag waren er de Olympische Bierspelen in de "Speeltuin bij de Paters". Deze spelen werden door ons samen georganiseerd met CV. De Prul Iers. Hier werden door verschillende teams spelletjes gedaan, waaronder: het lunchspel, de bierestafette en het vlegelhangen, etc. Ook hierbij kunnen we terugzien op een geslaagde carnavalsmiddag, welke voor herhaling vatbaar is. Tot slot willen wij iedereen bedanken die ons heeft geholpen en gesteund heeft bij het bereiken van al deze mooie resultaten. En dan vooral ook onze sponsors, want het kost iedere keer weer handen vol met geld om onze praalwagen te kunnen maken. Daarom hopen wij als C.V. De Leutemeute ook dat we volgend jaar weer op deze steun kunnen bouwen, en dan laten wij heel graag ons resultaat volgendjaarweerop MeerselDreef zien. (Paul van Rijen, tv)

Zeg maar hoe je slapen wil 15j6rie>C -,

au ng 11

43


Sportnieuws: René Laurijssen, Desmecltstraat 22, Minderhout Tel.: 03-314.66.28 Email: rene.laurijssen@belgacom.net

K.VNA Wortel

Hoogstraten VV zal de eindronde niet spelen Als u dit leest moet er nog één wedstrijd gespeeld worden en heel waarschijnlijk zal er geen eindronde inzitten voor de roodjes tenzij er heel onverwachte dingen moesten gebeuren. De match op Aarschot was belangrijk, doch niet beslissend. Met een 3-3 stand op het bord waagde een thuisspeler van zeer ver zijn kans en gejaagd door de wind viel de bal in het HVV-doel. Wie op verplaatsing driemaal scoort, moet minstens één punt overhouden. Jammer, maar helaas. MeerhoLit, dat al een heel seizoen op de dooi is, verloor dan weer voor eigen publiek de volle pot tegen een HVV dat er echt niet goed voor moest spelen. Een afgeweken bal in eigen netten leverde roodwit een mooie startpositie op en toen Swaegers er nog eentje bij zette, was voor de thuisploeg de match van de laatste kans ook weer voorbij. HVV Zwarte Leeuw, enorm belangrijk voor de bezoekers, trok veel publiek en dat was uiteindelijk nog min of meer een troost voor de verliezende roodwitten. Tijdens de eerste helft raakten -

de thuisaanvallers tweemaal de doelpaal en toen een roodwitte aanvaller de bal vanop één meter niet in een leeg doel kreeg, kwamen de bezoekers goed weg. Zwarte Leeuw geraakte nog beter weg toen na een goed uur spelen de eerste aanval die naam waardig een mooi doelpunt opleverde. HVV had ruimde kans gehad om het pleit in haar voordeel te beslechten, doch wie teveel kansen laat liggen, krijgt op het einde dikwijls de rekening gepresenteerd.Plaats vijf in het eindklassement zou HVV toch zeker moeten behalen! In ons schitterend stadion hebben we teveel punten laten liggen om echt als een titelkandidaat voor de dag te komen. (Jnie)

Supporters! Op zondag 2 mei vindt de uitreiking van de Gouden Schoen plaats door de supportersclub "Onze Rooikens". Receptie vanaf 19 uur!

Wedstrijd: zondag 2 mei om 15 uur KermtHasselt

-

Hoogstraten VV.

Karakter alleen heeft Minderhout VV niet kunnen redden Het hing al langer in de lucht dat MVV de degradatie nog moeilijk zou kunnen ontlopen. Een ietsje te weinig kwaliteit, karakter en moed genoeg, heeft MVV niet kunnen redden, zodat het volgende seizoen de draad opnieuw zal moeten opnemen in 4de provinciale.

omknelling. Bibberen tot het bittere einde, maar wel een verlossend schot toen invaller Jan Martens in de 90ste min, met een tweede doelpunt alle twijfels wegnam. Een beetje geluk voor MVV, maar dat mag ook wel eens!

Exc.Essen MinderhoutVV

-

Brasschaat 0

-

2

Weinig bekijkenswaardig spektakel tijdens de eerste helft met weinig of geen kansen zodat de 0-0 ruststand een duidelijke weergave was van het gepresteerde. MVV stak in de tweede periode een tandje bij en creëerde enkele kansen die een beter lot verdienden. Het doelpunt viel echter aan de overzijde in de 68ste min. Brasschaat ontbond zijn duivels en Gunther Jacobs hield MVV in de wedstrijd tot hij zich in de 80ste min. op strafschop moest gewonnen geven. In de slotfase nog rood voor Dries Van Bavel van een overigens keurig leidende scheidsrechter.

Halle

-

Minderhout VV 0

-

44

-

-

minimum aan kansen maximaal benutte en de MVV-foutjes genadeloos afstrafte. MVV startte onder een goed gesternte, want Raf Van Dyck scoorde al meteen in de 8ste min.! Een minuut later hingen de bordjes al weer gelijk. Op het halfuur klommen de gastheren op voorsprong en na een mistasten stonden de bezoekers met 3-1 in het krijt. MVV gaf zich echter niet gewonnen. Bart Wilmsen trapte op de paal, maar in de 75ste min, bracht diezelfde Bart zijn ploeg terug in de wedstrijd. Stefaan Boudewijns miste dan de gelijkmaker en Essen betaalde cash met nog twee doelpunten.

2

Drie en een halve maand was het geleden dat MVV nog eens de zoete smaak van een overwinning mocht proeven. Onmiddellijk nam de thuisploeg het heft in handen toch was het Jan Dc Roover die de bezoekers in de 7de min, op voorsprong schoot. De thuisploeg kwam nog enkele keren dreigend opzetten, maar de MVVdefensie hield stand. Na de rust de forcing van de thuisploeg! Gunther Jacobs toonde wat keepen inhield en MVV geraakte niet meer los uit de .

Minderhout VV 5 2 Een zware nederlaag waarin de thuisploeg een

Minderhout VV

-

KFC Meer 0— 3

Een wedstrijd waarin MVV weinig in te brengen had tegen het meesterschap van de bezoekers, die geen puntenverlies mochten lijden wilden ze in koers blijven voor promotie. Meer was de nederlaag uit de eerste ronde nog niet vergeten en versloeg de thuisploeg kansloos met duidelijke cijfers, die daardoor zeker is van degradatie naar 4de provinciale. (rel)

In Poederlee hielden de blauw-witten tijdens de eerste helft het spel in evenwicht tot vlak voor de rust de thuisloeg op voorsprong kwam. Na de pauze konden onze spelers nooit aanspraak maken op de gelijkmaker. De twee laatste wedstrijden werden tegen twee lager geklasseerde ploegen verloren. Tegen hekkensluiter Emblem kregen beide ploegen kansen, we verloren na een betwistbare penalty met 0 1. Daarna kwam Grobbendonk met een jong en fel team op bezoek. Maarten Sprangers opende de score. Voor de rust werd het nog 1 1. Raf Mertens bracht VNA met een verre en botsende bal weer op voorsprong. Maar door schorsingen fel verzwakt moesten we toezien hoe we nog met 2 3 verloren. Alhoewel we het seizoen met veel optimisme tegemoet zagen, is het er één om rap te vergeten. De voorbereiding was behoorlijk. De start van de competitie werd echter gemist. Er sloop onzekerheid in de rangen en de trainer kreeg de ploeg nooit op de rails. Dit werd hem ook noodlottig want na twee seizoenen werd hij opgevolgd door de jonge Wim Braspenning, die wegens kwetsuren vroegtijdig moest stoppen met voetballen. Hopelijk krijgt Wim er weer vuur in. Doelman Nick Mertens trekt volgend jaar zijn handschoenen aan bij buur Minderhout. -

-

-

Doelman Van Beek keert na enkele omzwervingen terug en Wim Vermeiren, een snelle voor-

speler van Meer, komt onze rangen versterken.

GARAGE cCIîRoËN LI Carro SSEH E

CA%

i

~~

HErbruik 0101511 -451 St-Lenaartseweg 32 HOOGSTRATEN Tel. 03 314 33 33 www.totaalgarage. be


SPORT

Promotie voor KFC Meer? anders over. Slechts uitgesteld, want in de 43st min. krulde Soffers alweer een hoekschop binnen. 3-0 aan de rust en de schaapjes op het droge! In de tweede speelheift drukte Meer zijn meesterschap nog verder uit met doelpunten van Jan Aerts, Nick Jansen en Maarten Laurijssen.

KFC Meer

-

Brecht 2-0

Een open en temporijk eerste halfuur voor beide ploegen waarin Meer tweemaal scoorde langs Nick Jansen en Maarten Laurijssen. Even de voet van het gaspedaal en de bezoekers waren weer van de partij, echter zonder succes. Na de koffie nam de KFC duidelijk een afwachtende houding aan en Brecht stelde zich gevaarlijk aan zonder efficiënt af te werken, alhoewel een eerreddend doelpunt zeker verdiend was;

Jeugdtornooien Tijdens de paasdagen werden er in de John Lysenstraat een aantal jeugdfestiviteiten georganiseerd door het Meerse jeugdbestuur. In het Miniemen A-tornooi , dat een finale zag tussen Meerle en KFC Meer en dat onbeslist op een 00 eindigde, toonde de thuisploeg zich uiteindelijk het behendigst in het nemen van strafschoppen en veroverde daardoor de wisselbeker.

Defiere Meerse A-Miniemen met de beker. Het zit er dik in! Toch op je zaak letten KFC Meer, want een verplaatsing naar Putte S.K. mag zeker niet onderschat worden en de laatste wedstrijd, thuis weliswaar, tegen leider Wildert is zeker ook geen doetje. De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 28 april, op 25 april eindigt de competitie, dus beste lezer die de KFC op de voet volgt was het reeds feesten geblazen! Of toch nog uitstel?

Minderhout VV

-

Aerts in de 1 2de min. De bezoekers zorgden voor repliek, maar de Meerse defensie stond pal en gaf geen krimp. In de 39ste min, trapte Soffers een hoekschop rechtstreeks binnen, iets wat zich enige tijd later herhaalde maar de paal dacht er

Alle wedstrijden won Vosselaar VV in het Miniemen B-tornooi en veroverde vanzelfsprekend de cup, Gooreind eindigde op de tweede plaats. Duiveltjes A en B lieten zich ook van hun beste zijde bewonderen. KFC Meer en Zoersel kwamen uiteindelijk in de finale en Zoersel haalde het met 1 —3. Duiveltjes C en D toonden ook hun kunnen en hier werd Zwaneven de winnaar voor Meerle, terwijl bij Duiveltjes Een F Meerle zich op de eerste stek plaatste voor Zwaneven. (rel)

KFC Meer 0 —3

MVV vechtend tegen de degradatie, KFC Meer met de promotie voor ogen mocht in geen geval verliezen. Een lange studieronde tijdens de eerste helft waarin Meer zich toch als het gevaarlijkst aanstelde en de MVV-defensie verre van zeker acteerde. Toch moest er tot in de 43ste min. gewacht worden op een doelpunt. Een corner van Soffers werd door Sander Laurijssen onhoudbaar binnengekopt. Na de pauze bleef Meer de meest aanvallende partij en Koets Koyen schoof in de 57ste min, vanuit een scherpe hoek onberispelijk binnen. Minderhout roeide met de voorhanden zijnde riemen, toonde karakter, maar kwam duidelijk te kort. Het laatste kwajtier kleurde volledig Meers en Dirk Boeren dikte aan tot 0 - 3. Voor Minderhout betekende dit de waarschijnlijke degradatie.

KFC Meer

-

Horendonk 6

-

0

Een voorzichtig begin aan beide kanten, maar toch vlug succes voor de thuisploeg langs Jan

In het Tor000i voor Duiseltjes Een F snoepre Meerle de overwinning weg voor Zwunes'en. 45


SPORT

Vrouwen- en jeugdvoetbal

7de

Herdenkingstornooi Tim Meyvis en Jan Croymans

Jan C', -i ) v1)litI!.s

tin, Mevris MF:ER - Zaterdag 8 mei, een hoogdag

vuur de ler cme '. oetbali efhebbers in een organiaue van Eddy Meyvis met medeis erking s .tn KFC Meer en de lamilies Me vis en Crus mans. Voorde7de keer al is men er in oeskuod een uiterst aantrekkelijke affiche aan te bieden \ oor dit heiden ki no tornno i Ti iii \ le S S is en Jan Crovmans, twee jonge S oetballers die jammerlijk om het leven kis amen. De deelnemende ploegen: Anderlecht. Lierse S.K., R.C.Genk, K.V.Mechelen. K.V.Oostende, Verhr.Geel, Hoogstraten VV en KFC Meer bij de juniores (16-20 jaar); Club Brugge, R.C.Genk, Willem II, Lierse S.K.. G.B.A.. Hoogstraten VV, K.V. Mechelen en KFC Meer bij de scholieren (14-16 jaar). Het eerste fluitsignaal weerklinkt om 9.30 uur en de finales vangen aan om 17.30 uur! Locatie: KFC Meer-terreinen aan de John Lysenstraat te Meer. Info: Eddy Meyvis. tel. 03 31472 20 (rel)

46

Voor KFC Meer en Hoogstraten VV de titels Sportiiefhehbers, als je dit artikel onder ogen krijgt, ben je ook ongetwijfeld al op de hoogte van het feit of HVV al dan niet de eindronde betwist, of Meerle al dan niet de degradatie is ontsprongen, of KFC Meer al of niet promoveert! Belangrijke momenten voor de eerste elftallen! Hun eindklassement en ook dat van de HVV-nat.reserven verneem je in de volgende DHM.

Derde Prov. Reeks B 1 Blauberg 2 Flandria 8 3 Meer 4 Moldavo B 5 SKS Herentals 6 Vlimmeren C 7 Grobbendonk 8 Meerle 9 Zandhoven B 10 Zwarte Leeuw B

18 8 0 18 12 4 18 11 4 18 11 5 18 8 5 18 8 6 18 5 11

3

59 42 36

2 5 4 2

70 31 35 57 35 29 39 42 28 28 59 17

18

4 12 2

29 66 14

8 18

2 16 0 1 17 0

13112 8122

Dedameselftallenkendeneenmatigseioenmet toch enkele uitschieters, nI. de derde plaats van Meer en de derde stek van de lloogstraatse meisjes kadetten. Bij de gewestelijke reserven Meisjes kadetten staken HVV en Meer A beiden een titel op zak, 1 Konticli 26 rerwljlMeem fldctwccdeplaatnwegkaapte mde 2 Vlimmeren 26 de provinciale jeugdreeksen liet HVV hoopge26 venderesultatenoptekenen:junioresenscholie- 3 Hoostraten 4 Davo Puurs 26 ren eindigden als 6de, de knapen 3de en de 5 's Gravenwezel 26 miniemen op een uiterst verdienstelijke 2de 6 Zandvilet 26 plaats. De gewestelijke jeugdreeksen zorgden 7 Achterbroek B 26 voor ĂŠĂŠn kampioenstitel, nI. Meer bij dejuniores 8 Loenhout 26 plus daarbij nog een mooie derde plaats voor de 9 Weelde 26 10 Achterbroek A 26 Meerse knapen. Meerle A deed zich vooral op11 Zandhoven 26 merken bij de miniemen met een prachtige 12 Westmalle 26 tweede plaats. Minder plezier beleefden de kna13 Flandria 26 pen uit Wortel aan hun optreden: nul punten. 249 14 VE Stabroek 26 goals tegen en 10 voor. Volhouden jongens, het kan volgend seizoen allccn maar beter! (rel)

25 21 21

21 14 14 8 7 9 7 6 4 3 0

Vrouwen

Gew. reserven

Eerste Prov.

Reeks B

1 Vlimmeren A 2 Davo Puurs A 3 Zandviiet A 4 Lentezon Beerse 5 s Gravenwezel A 6 Flandria A 7 Massenhoven 8 Kapellen A 9 St-Jozef 10 Berchemse A 11 Hoogstraten A 12 Kontich 13 Poppel 14 Lad.Wiliebroek

25 25 25 25 25 25 25 25 25 25

23 18 17 15 14 12 11 11 11 9

25

9

25 25 25

5 2 1

2 5 6 6 8 10 10 10 12 15 16 15 20 23

0 132 29 69 2 87 34 56 2 65 21 53 4 69 36 49 3 71 35 45 3 53 36 39 4 64 44 37 4 51 41 37 2 41 54 35 1 53 69 28 0 81 87 27 5 44 80 20 3 15 96 9 1 9173 4

11 Minderhout B

12 VE Stabroek B

22 19 22 17

0 3 4 5 8 9 13 11 16 16 15 8 16 26

6 3

1 254 8 /6 2 112 24 65 1 151 27 64 0 123 20 63 4 63 34 46 3 76 41 45 5 52 92 29 8 35 37 29 1 54 95 28 3 51 95 24 5 56106 23 4 39148 16 7 31111 16 4263 0 0

1 2 106 21 59 3 2

94 32 53

21 11 8 2 22 10 10 2 21 9 7 5 22 9 8 5 21 10 10 1 22 8 9 5 22 8 11 3 21 5 9 7 22 4 16 2 22 1 19 2

52 5935 54 51 32 48 51 32 71 62 32

22 15

2 5

62 17 50

22 12 22 12 22 10

5 5 7 3 7 5

54 37 41 59 41 39 39 33 35

22

9

9 4

40 44 31

22 22 22

8 7 7

8 6 9 6 9 6

32 41 30 30 29 27 35 38 27

22

8 12 2

40 47 26

22 22

6 11 5 5 10 7 4 14 4

38 66 23 34 45 22

62 49 31

59 56 29 47 49 27 43 53 22 28 76 14

34139

5

Reeks M

Tweede Prov. 1 Moldavo A 2 Zandhoven A 3 Achterbroek A 4 Westmalle 5 Weelde 6 Wijnegem 7 s Gravenwezel B 8 Davo Puurs B 9 Vlimmeren B 10 Vrij Arendonk 11 Wortel

1 Hoogstraten 2 Meer B 3 Kaart B 4 Wildert B 5 Kalmthout B 6 Poppel 8 7 Meerle B 8 Gooreind C 9 01. Essen B 10 Wortel 6

0 179 4 54 2 63 32 38

24 24 24 24 24 24 24 24 24 24

12 Hoogstraten B

24 24

13 Zwarte Leeuw A

24

0 156 14 69 90 23 58 1 2 59 33 47 5 53 37 38 3 45 40 36 3 51 68 36 5 53 55 32 2 51 53 29 5 39 66 29 7 35 59 28 6 29 76 21 3 16 5 31101 14 1 19 4 15 82 7

23 19 15 11 11 11 9 9 8 7

1 4 7 8 10 10 10 13 11 10 5 13

1 MeerA 2 Zw. LeeuwA 3 Lentezon A 4 Loenhout A 5 Minderhout A 6 Vosselaar VV 7 St.-Jozef A 8 Brecht A 9 Meerle A 10 Gierle 11 HIHTurnh.A 12 Wortel A

22

33 58 16


SPORT 4 Meerle 5 Wortel

Jeugd Jongens Prov. Juniores Reeks B 1 Zwarte Leeuw 2 SC Mechelen 3 KECO Wilrijk 4 Hoboken 5 Meerhout 6 Hoogstraten 7 Verbr. Geel 8 Loenhout 9 Nijlen 10 Sparta L.O. 11 Dessel Sport 12 Bornem 13 Sint-Dimpna 14 Wiilebroek-Mh

26 25 26 26 26

21 18 17 16 14

1 3 4 6 9 10 10 10 11 15 19 21 22 20

26 14

26 13 26 11 26 11 25 8 26 6 26 5 26 4 26 3

4 4 5 4 3 1 3 5 4 2 1 0 0 3

110 20 67 64 20 58 70 42 56 85 46 52 75 47 45

6 Hoogstraten

26 12 10 4

7 Loenhout 8 Verbr. Geel 9 Dessel Sport 10 Lyra 11 St-Dimpna 12 Liiie 13 Kapellen 14 KV Turnhout

25 10 10 5 25 10 12 3 26 9 11 6 26 9 14 3 25 7 15 3 26 6 15 5 26 3 21 2 25 2 22 1

22 18 17 14 15

2 4 4 6 8

2 4 4 6 2

72 55 42 44 44 38 63 54 37 50 75 26 42 83 19 36103 15 32101 12 26 99 12

125 40 68 89 38 58 92 50 55 79 62 48 73 52 47 52 57 40 63 74 35 52 62 33 69 69 33 57 60 30 40 83 24 53 74 23 44 89 11 34112 7

Prov. Knapen Reeks B 1 Zw. Leeuw 2 St-Dimpna 3 Hoogstraten 4 Meerhout 5 Geel 6 Nijien 7 Liiie 8 Heist 9 Loenhout 10 Dessel Sport 11 06 Vorseiaar 12 Lyra 13 Kapellen 14 KV Turnhout

25 20 26 20 26 17 25 15 25 13 25 13 26 13 25 10 26 7 26 6 26 6 25 6 26 2 26 2

2 3 3 3

102 21 63 86 35 63

4 5

58 26 56

4 7 4 4 6 4 6 5 4 3 0

74 37 49 56 40 46 66 34 43 49 40 43 58 50 36 33 69 25 38 54 24 57 74 23 33 62 22 28 90 9 29135 6

6 5 8 9 9 15 14 15 15 21 24

3 3 7 3 3 3 3

6 Wuustwezei 7 Gooreind 8 Wildert 9 Horendonk 10 Bezemheide

22 9 22 10 22 10 21 6 21 6

11 Minderhout

22

2 18 2

12 Exc. Essen

21

1

18 3

65 50 39 53 44 36

53 43 34 69 50 33 64 57 33 47 60 21 41 59 21 17 89 8 27104 6

1 Antonia 2 Vosselaar VV A 3 Oostmaile A 4 Lentezon A 5 Meer A 6 St.-Jozef 7 Brecht B 8 Hate 9 Westmafle 10 Zw. Leeuw 12 Zoerstel 13 Vlimmeren

24 24 24 23

20 19 18 17

23 14

1 4 3 5

3 1 3 1

106 29 63 128 34 58 90 22 57 76 35 52

8 1

86 46 43

24 13 8 3 24 8 12 4 24 7 15 2 23 7 15 1 24 7 16 1 24 7 17 1 24 6 17 1 23 0 22 1

79 49 42 48 65 28 34 71 23 41 90 22 42 87 22 54 82 19 54 82 19 15153 1

2 0

26 20

3 3

25 26 26 25 26 25 26 25 26 26 25 26

17 14 14 13 12 10 9 7 7 5 4 2

6 9 9 6 10 9 13 14 16 19 20 21

2 3 3 6 4 6 4 4 3 2 1 3

129 22 69 75 25 63 74 40 53 73 49 45 54 44 45 55 36 45 59 59 40 42 36 36 57 74 31 38 62 25 55 86 24 36 77 17 53100 13 34124 9

Gew. Juniores Reeks A 1 Meer 2 Loenhout A 3 Kalmthout

2 4

21 14 21 14

5 2 5 2

25 25 25 26 26 26 26 26

15 15 12 11 11 10 7 5 26 1 25 1

5 7 9 10 13 14 14 17 19

5 3 1 3 2 1 2 2 2

25 0

25 0

137 36 53

103 42 48 95 69 46 115 76 39 73102 35 88107 34 82 90 32 43 84 23 53106 17 25182 3 7221 3

71 26 52 71 21 44 55 30 44

Gew. Miniemen Reeks H 1 Brecht B 2 Flandria B 3 Poppel 4 St-Lenaarts B 5 Meerle B 6 Weelde B 7 Dosko 8 Meer B 9 Wortel

21

10 Hoogstraten B

21

11 Loenhout B 12 Merkspias C

22 22

22 22 21 21

17 17 15 14

2 3 2 4

3 2 4 3

81 37 54 89 19 53 104 46 49 98 47 45

22

9

9 4

60 62 31

22 22

9 10 3 9 11 2

75 63 30 62 56 29 50 78 25

22

8 13 1 4 3

38 80 16 38 58 15

3 2

25100 15 28102 11

2 1 3 3 1 3 3 6 3 3 1 1 4

120 30 65 98 43 52 84 55 45 76 54 45 75 43 43 58 43 36 64 67 36 57 62 30 49 63 24 33 55 24 33 63 22

4 13 4 14 4 15 3 17

Gew. Miniemen Reeks 1 1 Zwaneven A 2 Kasterlee A 3 Tielen 4 0.-Turnhout 5 White Star 6 Meerle 7 Poppel 8 Weeide 9 Minderhout 10 Fiandria A 11 Wortel 12 HIH Turnhout

21 22 22 21 22 21 21 22

19 1 1 18 2 2 17 3 2 10 7 4 10 9 3 9 11 1 7 10 4 7 11 4

22

6 11 5

22

7 14 1 5 14 3 0 22 0

22

22

96 25 88 85 25 56 98 30 53 58 34 34 96 51 33 59 61 28

49 54 25 61 81 25 37 45 23 60 69 22 53 60 18

16233

0

1 Gierle B 2 Vosselaar VV B 3 Vrij Arend. B 4 Oosthoven B 5 White Star B 6 Lentezon C 7 KV Tumhout B 8 0-Turnhout B 9 Zwaneven B 10 Fiandria C 11 Verbr. Arend. B 12 MeerC

13 Merksplas 0

Gew. Scholieren Reeks 0 1 AC Oien A 2 Oosthoven 3 Liiie 4 05 Vorselaar 5 Wechelderz. 6 Zwaneven B 7 Verbr.Arend. 8 Dosko 9 Merksplas 10 Flandria B 11 Meer B 12 Oostmalie B

22 22 22 22 22 22 22 22 21 22 22

22

22 18 13 12 12 12 9 7 6 5

0 2 8 6 6 7 10 15 12 15

0 2 1 4 3 3 3 0 3 2 2 19 1 2 20 0

154 12 66 114 24 56 50 42 40 95 60 40 51 31 39 81 41 39 54 53 30 36 59 21 31 68 21 38 79 17 25150 7 23133 6

1 Merkspias A 2 Weelde 3 Meer 4 Zw. Leeuw A 5 Lentezon A 6 KV Turnhout 7 Flandria A 8 Poppei 9 Brecht A

24 21 23 21

1 2 2 0

128 35 65 134 32 63

24 16

5 3

100 32 51

1 2 1 4 1 4 1 1

91 47 43 119 55 41 76 59 37 69 43 34 73 62 31 74 60 31 77 92 22 46 76 19 30185 9

23 24 23 22 23 24

11 Vosseiaar VV A

14 13 12 10 10 9 24 7 22 6

8 9 10 8 12 11 16 15

12 lloogstraten A 13 Wortel

24 24

3 21 0 0 24 0

10 Meerle

10249

0

Gew. Knapen Reeks R

22 16

26 16

Gew. Schoelieren Reeks 1

Gew. Knapen Reeks II 25 23

5 Zw. Leeuw B 6 Oosthoven B 7 St-Lenaarts 8 Merksplas C 9 Dosko 10 Lentezon B 11 0.-Turnhout B 12 VosselaarVV B 14 Vlimmeren 8

Prov. Miniemen Reeks B 1 Nijien 2 Hoogstraten 3 Zw. Leeuw 4 Liiie 5 Dessel Sport 6 Lyra 7 St.-Dimpna 8 Heist 9 KV Turnhout 10 Meerhout 11 Kapellen 12 06 Vorselaar 13 Geel 14 Loenhout

4 Minderhout

13 l-loogstraten B

Gew. Scholieren Reeks H

11 Hoogstraten

26 26 25 26 25

7 8 6 9 9 12 12

72 52 44

Prov. Scholieren Reeks B 1 Zwarte Leeuw 2 OG Vorselaar 3 Heist 4 Nijien 5 Meerhout

22 12 22 11

1 St. Jozef 2 Vrij Arend. A 3 Fiandria B

26 23 25 22 26 17

2 1 0 3 6 3

165 31 70 122 29 69 121 54 54

24 24 24 24 24 23 24 24 23 24 23

21 17 14 14 14 11 11 8 7 7 7 24 4 23 2

1 6 7 7 9 9 10 10 13 14 15 19 17

25136 13

16 74 10

Gew. Miniemen Reeks L 1 Exc. Essen A 2 Meerle A 3 Wuustwezei A 4 Brecht A 5 Kaimthout A 6 MeerA 7 Zw. Leeuw A 8 Hoogstraten A 9 Achterbroek A 10 Loenhout A 11 Wiidert A 12 01. Essen 13 Horendonk 14 St.-Jozef

24 21

1 2

104 22 65

26 20

4 2

136 39 62

26 18 26 18 25 14

4 4 6 2 6 5

25 14

8 3

26 12 26 11 26 9 26 8 26 8 25 3 25 2 26 1

10 4

117 28 58 108 30 56 85 48 47 63 31 45 63 50 40

12 3

50 66 36

13 13 15 19 23 25

4 5 3 3 0 0

39 47 31 50 59 29 55 71 27 26106 12 26161 6 21185 3

1 3 3 3 7 3 5 3 2 1 5 2 4 4

140 27 73 122 47 60 87 30 57 92 61 51 83 45 49 65 45 45 77 51 44 71 79 33 62 97 29 64 82 28 42 97 23 45404 14 21 94 10 29141 7

Gew. Miniemen Reeks V 1 St.-Lenaaerts A 2 Exc. Essen B 3 Putte SK B 4 Zoersei B 5 Wuustwezel B 6 Nieuwmoer 7 St-Job B

26 26 26 26 26 26 26

8 Minderhout

26 10 13

9 Kaart B 10 Mariaburg B 11 Kalmthout D 12 Kaimthout C 13 Zw. Leeuw B 14 Oostmaile B

26 26 26 26 26 26

24 19 18 16 14 14 13 9 9 6 4 2 1

1 4 5 7 5 9 8 15 16 15 20 20 21

47


SPORT

Gebuurtenvoetbal t

• - -,

Wie van de drie?

_

Een Uiterst spannend verloop kende de gebuurtenvoelbalcompetitie alleszins! Zomaar eventjes drie ploegen, nI. Westhoek, Boereneinde en Vikings hielden de spanning er in tot het ultieme einde. Het verdict ZOU op de laatste speeldag moeten vallen, maar wat bleek? Bovengenoemde teams eindigden allen op de eerste plaats! Drie kampioenen is van het goede een beetje teveel, daarom betwisten deze drie tenoren nog een nacompetitie om de onvervalste kampioen te hekronen. Het gebuurtenvoetbal is na 38 jaar nog altijd springlevend, alhoewel het vinden van geschikte telTeinen de laatste jaren wel voor de nodige problemen blijft zorgen. Dit seizoen vonden alle wedstrijden plaats op de velden van het penitentiair centrum, maar hier zorgden vooral de mollen . en dan zeker in de beginfase, voor serieuze problemen. Het stadsbestuur stelde wel een veld ter beschikking aan het Casino te Wortel, maar de gestelde condities konden door het gebuurtenvoetbal niet geapprecieerd worden. Deze piste wil men echter nog verder blijven bewandelen en hopelijk komt er een joker uit de bus. (rel)

*1tIP

-

-b

L.eiisicrt.s (,ii t tioJce), 0//Hifi Ç(/ (/00/ 11(1 ge/211 1//lef! '0cl/)(//l)(.5 111/1/', eventjes dertig keer raak en ontving de troft'e voor de beste goalgetter.

Jcn,s

S (/1001

:01//oor

.-.,

T

i

-

1

1

:

Attentie!

NIEUWE OPENINGSUREN in de Wereidwinkel, Gelmeistraat 50, Hoogstraten. Vanaf zaterdag 1 mei: van woetisdag tot en met zaterdag van 10 uur tot 17 uur.

• -

ø

• 'f•'.

..

,, .•

•,..-

iss.

Vikings met de glimlach, maar de buit is uoi

.j

..

..

/0/1 bniiicn.

• •'--

•.

'

t '

a

•'\

,

Li

........

'•

Boereneinde laat niets aan liet toeval over en wil de titel.

48

4L

1

Als twee honden vechten om een been loopt Westhoek er misschien wel m,iee heen.


SPORT

Marathon

Vreemd gaan in Rome

Na de marathon in Eindhoven (12/10/2003) mochten de Mareklopers aanschuiven aan de feesttafel ter ere van Suske Onincx. Voor zijn 65ste verjaardag werd hem de marathon van Rome met hijhorende reis cadeau gegeven. Onmiddellijk was er interesse om met een aantal Marcklopers het avontuur te wagen. Na de nodige voorbereidingen (vlucht boeken, inschrijving marathon, moeizame zoektocht naar hotel en ook een beetje (2) lopen) vertrokken we op zaterdag 27/3/2004 ii i de vroege uurtjes naar Charleroi waar we het vliegtuig richting Rome namen. Voor enkelen was het de eerste keer, dit zorgde voor heel wat nervositeit. Aangekomen in Rome gingen Jos en Louis de horstnumniers ophalen, terwijl wij ons met drie taxi's naar het hotel lieten brengen. Blijkbaar zijn de Romeinse taxi's uitgerust met een decihelmeter wat de prijsverschillen (30€. 55€ en 70€) misschien kan verklaren. Na een eerste verkenning van Rome en een lekker avondmaal kropen we vroeg onder de lakens.De volgende morgen namen de lopers een vervroegd ontbijt om tijdig de bus te nemen richting start (gelegen in liet historische gedeelte van Rome). Om 9u20 werd er samen niet ca. 9000 lopers gestart aan het Colosseum om nadien de mooiste plekjes van Rome te passeren. Bij kilometer 7, net voor we het St.- Pietersplein bereikten, werden we aangemoedigd door onze supporters. Na onze doortocht bezochten zij de Engelenburcht om ons nadien op te vangen bij de aankomst. Na3u09' was Louis Onincx deeersteMarckloper die de finish bereikte, kort gevolgd door Pat Leysen.Een half uurtje later passeerde Jos Van Bavel het Colosseum en de aankomstlijn. Brigitte Wendrickx dook voor de eerste keer onder cle 4u grens door te finishen in 3u55'. In de laatste kilometers was zij Rit Van Aert voorhijgestoken, die na een blessure en met slechts enkele trainingskilometers toch nog knap eindigde in 4u02'.Suske Onincx, Griet Praet en Jan Koyen namen samen de start, maar na 30km moest Jan de anderen laten lopen, nog enkele kilometers verder kwam er ook afscheiding tussen Griet en Suske. Ervaren loper Suske bereikte comfortabelde eindstreep van zijn 41ste marathon (hop, naar de volgende 42 x42km. toch iets speciaals). Bij de laatste bevoorrading (k11140) kwam Jan terug aansluiten bij Griet om zo samen te finishen. Griet Praet heeft hierniee voor de eerste keer een marathon gelopenl Proficiat! Na een frisse douche en een drankje in de bar van het hotel waren we het ergste afzien (wat een marathon toch wel is) alweer vergeten.

% ï

j

I)e iIiiiiIe,'Iunitse Marcklopeis verblijf in de Eeuwige Stad.

/11e!

Dinsdagmorgen vlogen we terug naar België en werd in Sint -Lenaarts het weekend afgesloten met een donkere Leffe die we in Rome hadden gemist. Hier werden ook de eerste plannen gesnieed voor een volgend weekendje marathon (waarschijnlijk Venetië najaar 2005). (Jan

Resultaten Marathon Rome Louis Onincx Rit Van Aert Pat Leysen Suske Onincx Jos Van Bavel Griet Praet Brigitte Wendrickx Jan Koyen

3u09' 17" 4u02'22" 3u15'36" 4u35'47" 3u42'34" 4u37'45" 3u55'39" 4u37'45"

Marathon Parijs Jef Jacobs (Meersel-Dreef) 3u25' 13"

Vreemd 's Avonds namen we de metro richting Centruni om daar de Spaanse trappen te beklimmen (en ook af te dalen) en een bezoekje te brengen aan de Trevifontein. Na een terrasje werd er zelfs te voet naar het hotel gewandeld, alweer wat extra kilometers. Maandag werd Ronie nog wat verder verkend, wat hierbij opviel was het vreemd gaan

Erpent (16.7 km) Brigitte Wendrickx lu29'

§

ni1

upporte/a O/igea7ç'e/i (wer 1/11n înaiatlionprestaties en

van sommigen, vooral bij het afdalen van trappen. Bij het ontbijt was ook al duidelijk geworden dat er meerdere marathonlopers in het hotel logeerden (anderen zien vreemd gaan werkt troostend voor de eigen pijn).Als je wilt vreemd gaan ktmnen we een marathon sterk aanbevelen, maar misschien zijn hiervoor wel leukere manieren?

Koven)

n

Rallycross

A-finale voor Tom Geenen in Valkenswaard VALKENSWAARD - Een kleine maand na België startte op 4april de strijd voor liet Nederlandse kampioenschap in Valkenswaard. Het eurocircuit lag er vrij modderig en glad bij wat het voor de meeste rijders en onze lokale piloot Toni Geenen weer niet gemakkelijk maakte. In de eerste reeks kwam Tom als derde uit de startblokken en kon hij direct aansluiten bij zijn naaste concurrenten. Dit leverde een zesde tijd algemeen op. De tweede en derde reeks verliepen gelijkaardig en leverden een zesde en vijfde tijd op. Met deze resultaten boekte Toni de zevende plaats in de A-finale. (in Nederland worden de finales met 8 i.p.v. met 6 deelnemers gereden). Na tweemaal starten, cle eerste was een valse op naam van Kuypers, toerde Tom als zesde deelnenier door de eerste bocht, maar Huyhs passeerde heni vrij vlug. De overige vier ronden beukte Tom op de stelling Huybs, maar kwam enkele meters te kort zodat hij zich tevreden moest stellen niet een zevende plaats. De Noor Isachsen toonde iedereen zijn achterwielen en werd glansrijk winnaar. De volgende wedstrijden worden betwist in Arendonk op 25 april. Valkenswaard 9 mei, Portugal 16 mei en Frankrijk 23 mei!

(PeSter) Bousval (14,3 km) Axel Aerts Jan Vermeiren Brigitte Wendrickx luiS'

0u57' 1 u05'

Uitslag: 1 lsachsen. 2 Geeraerts. 3 Van Mechelen, 4 Kuypers, 5 Langenberg, 6 Huybs (Beerse), 7 Tom Geenen en 8 Achten.

wei


SPORT

Biljarten een wintersport NOORDERKEMPEIN - Het biljartseizoen 2003-2004 is voor het Verbond van de 'Verbroedering der Noorderkempen' weer ten einde. Reeds 35jaar lang heeft de Verbroedering een kompetitie ingericht voor vrjspel en drieband. Op 3 april had de prijsuitreiking van het voorbije seizoen plaats. Na een gezellig en uitgebreid etentje werden de winnaars van de verschillende konipetities in de bloemetjes gezet. Winnaar van de interclubcompetitie vrijspel werd dit seizoen de biljartclub Krijt op Tijd uit Meer voor de biljartclub De Vlinders uit Rijkevorsel en de club De Pechboys uit Loenhout. Vierde werd de Meerlese club voor de Strijdlustige en Kalm en Krijt, beiden uit Hoogstraten. Laatstgenoemde club mocht ook de traditionele 'rode lantaarn' in ontvangst nemen. De Vlinders uit Rijkevorsel wonnen de wisselbeker over de seizoenen 2001 —2004; deze beker gaat telkens over drie jaar. De competitie drieband wordt gespeeld in 6 poules tijdens de voorronden, verdeeld in drie hogere en drie lagere reeksen. Werden winnaar in deze reeksen: Sooi Verheyen, Jos Anthonissen, Jos Rommens, Alex Van Gestel, Jan Verheyen en Jos Van Aelst. Na de voorronden werd een driebandfinale ge-

!t

speeld waaraan de zes kampioenen deelnamen plus de zes best geplaatste spelers. Kampioen van de hogere reeks werd Jos Anthonissen (reeds voor de derde achtereenvolgende keer) en winnaar van de lagere werd Jan Verheyen.

Jan Verheyen won ook glansrijk de super finale. Op de prijsuitreiking werden tevens acht spelers gehuldigd om hun 35-jarig lidmaatschap bij dit Verbond. Drie spelers werden gevierd om hun 25-jarig lidmaatschap. (BV)

Garage Luc RyverS MEERSEWEG 97 Tel. 03/315 90 90

bvba

2321 HOOGSTRATEN (MEER) Fax. 03/315 8901

Als u van Service houdt!! n

A

0 1,1

1!J

1


SPORT Atletiek

20 km van Brussel

Paardensport

Jonge amazones domineren winterwerking

Op zondag 30 mei is het weer zover! Brussel wordt die dag voor de 25ste maal overspoeld door joggers van gans België en ver daarbuiten. Voor deze jubileumeditie laten de organisatoren uitzonderlijk 25.000 deelnemers meedoen. 25.000 is echt wel het absolute maximum. Vorig jaar waren het er 22.500 en toen stond het plein van het Jubelpark reeds helemaal vol. Brussel is reedsjaren, en zonder concurrentie, de grootste stratenloop van België. Het parcours voert Ianei de mooiste kanten van Brussel.

V. In. r. Girie Bariltoloineeusen, E/.v Marten.s en Evelien Michielsen.

Geen noemenswaardige problemen vorig jaar in de halve marathon van Oisterwijk (Nl) voor Jan Hendrickx (winnaar) en nu maar reikhalzend uitkijken voor de 20 km van Brussel. Langsheen het traject vindje massa's mensen die je gewoon vooruitschreeuwen. Overal hoor je muziek. Alle rassen en standen zijn vertegenwoordigd, zowel bij de lopers als bij het publiek. Kortom, een niet te missen evenement. Ik kan het weten, want zelf ben ik op 30 mei voor de 1 Sde maal van de partij en ik vind het nog altijd de moeite waard om erbij te zijn. Reeds velejaren wordt er vanuit Hoogstraten een bus ingelegd die de lopers en loopsters veilig heen en weer naar Brussel voert. De bus krijgt een voorbehouden parkeerplaats vlakbij start en aankomst. Dit is ideaal omdat je zelf geen parkeerplaats moet zoeken in Brussel en je dus in alle rust kan voorbereiden op je 20 kilometer door de hoofdstad. De bus vertrekt om 11.45 uur aan de achterzijde van het Rusthuis te Hoogstraten. (ingang Loenhoutseweg). We proberen na de wedstrijd rond 18 uur in Brussel terug te vertrekken zodat we op een deftig uur terug in Hoogstraten zijn. Om mee te rijden vragen we een bijdrage van 10 euro per persoon. Wacht nier te lang om je in te schrijven.want vol is vol. Voor verdere inlichtingen of inschrijvingen: Jan Hendrickx, tel. 03/314 39 66, hendrickx.j@skyner.be (bij voorkeur 's avonds nti 19 uur).

Vrijdagavond 16 april werden de laureaten van de winterwerking gevierd. De prijs van de stad Hoogstraten, een regelrnatigheidscriterium over de 4 indoors, werd uitgereikt door schepen van sport Roger Van Aperen. De winnaar in de klasse

licht was Els Mertens van Wortel. In midden ging de overwinning naar Evel ien Michielsen uit Meerle. De hoogste klasse Zwaar werd gewonnen door Gitte Bartholomeeusen uit Wortel.

3de Aardbeienkoers Groot-Hoogstraten - Omwille van de Belgische Kampioenschappen voor nieuwelingen en dames in 2003, werd toen geen aardbeienkoers georganiseerd. Dit jaar dus weer wel: op zondag 2 mei in de namiddag. Net als vorige keer gaan De Lustige Wielrijders hiervoor met de Veiling van Hoogstraten in zee. Om de wedstrijd nog meer allure te geven dan voorheen, werd niet langer de Thijsakker. maar wel het centrum van onze stad als begin- en eindpunt gekozen. Het zal zonder twijfel een indrukwekkende karavaan zijn. Ruim 150 renners (26 ploegen van 6) plus de voorop rijdende wagens, vier wagens met ofticiëlen, het rode kruis, de bezemwagen, 26 volgwagens met de ploegleiders en 2 neutrale wagens. Dit alles begeleid door de wegpolitie. De officieuze start vindt plaats om 1 3uSD in de Veiling. Het officiële startschot wordt om 14 uur gegeven voor het Hoogstraatse stadhuis. De aankomst wordt voorzien omstreeks 1 7u.30. Bij de eerste ronde komen de renners achtereenvolgens door Wortel, Minderhout,

Meerle. Meer en opnieuw Minderhout. Bij de 2 en 3 11 ronde doen ze Wortel niet meer aan. Omwille van de plaatselijke zondagsdrukte. werd Meersel-Dreef helaas uit het parcours geschrapt. De organisatoren trachten de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken. Meer inlichtingen over de koers, inclusief het uur van doortocht voor de verschillende deelgemeenten, krijgt u nog via een rondschrijven dat huis aan huis bedeeld zal worden. Toch nog even melden dat de Lustige Wielrijders het ganse gebeuren gratis aanbieden. Dit zou natuurlijk onmogelijk zijn zonder hulp van hun sponsors: de Veiling Hoogstraten en de firma Van Reusel Snacks. Nog een 'wielerdatum' om niet te vergeten: zaterdag 14 augustus. Dan richten de Lustige Wielrijders niet minder dan 6 Belgische Kampioenschappen. met name voor aspiranten van 12, 13 en 1 4jaar en dit zowel voor jongens als voor meisjes. Maar daar hoort u later meer van,

51


Frans Snijders. tel. 03/3 14.49.03, email: franssnijders@tiscalinet.be

Kleine kruisboog

Karabijn kringschieting Meersel Dreef Bij de karabijnschutters uit de Noorderkempen heeft er tijdens de derde kringschieting, ingericht door Meersel-Dreef een uniek wapenfeit plaatsgevonden. Zowel vader Karel als zoon Bart Kusters uit Baarle-Hertog besloten op het maximum der punten 160 op 160. In deze Ere reeks behaalde geen enkele schutter uit onze gemeente een ereprijs. In de A-reeks schoot o.a. Ad De Bruyn uit Meer 157 punten. Maar liefst zeven schutters besloten op 155 punten. In de B-reeks waren twee dames aan elkaar gewaagd voor de eerste plaats. O.a. Hilda RoeIen uit Meer eindigde op 155 punten. Fons Geerts uit Meer behaalde 153 punten en bleef maar liefst zes schutters voor die eindigden op 152 punten. In de C-recks vinden we drie schutters van Meersel-Dreef terug op het hoogste schavotje. Jos Oomen en Mike Van Der Stap behaalden 153 punten voor Miranda Smeekens niet 152.

kringschieting Wuustwezel In de Ere reeks konden de fusiegemeente schutters geen vuist maken. Enkel in de A-reeks school Ad De Bruyn uit Meer 156 punten. Ook in de B-reeks speelden ze geen rol van betekenis. In de C-reeks behaalde Mike Van Der Stap uit Meersel-Dreef het beste resultaat met 154 punten. Leo Van Buynder uit Meer sloot af op 152. Roos Brosens en Willy Pluyni, beiden ook uit Meer. behaalden 151 punten.

r

Eerste bondssehieting Oostmalle Met 168 schutters ging de eerste bondsschieting met de kleine kruisboog door te Oostmalle. 0. a.André Bols uit Meer sloot afop 118 punten. In de A-reeks schoot Karel Verschueren uit Meerle en Robert Martens uit Hoogslraten 115 punten. In de B-reeks wat Gust Tobé uit Meer met 115. Rob Van Loenhout uit Meerle eindigde op 114 punten. Keizer Jan Martens en koning Peter Snoeys, beiden uit Meer, behaalden 113 punten. In de C-reeks Eddy Geets uit Meer schoot als enige 113 punten. In de D-reeks schoot Jos Schrijvers uit Hoogstraten het beste met 115 punten. John Theuns en Frans Theeuwes beiden uit Meer eindigden op 113 punten.

Handboog Koningsschieting bij de Nieuwe olijftak Steeds op de eerste zaterdag van april richt de handhoogmaatschappij de Nieuwe Olijftak uit Hoogstraten haar koningsschieting in. Ene Schrauwen behaalde deze jaarlijkse titel door de stop in cle zesde ronde te laten knallen. Aftredend koning Jef De Bie kon geen gebruik maken van één voorkeurschot om de titel te verlengen. Daarna was het de beurt aan de 21 andere schutters. Verschillende pogingen waren heel dichtbij de stop die uiteindelijk knalde in de zesde ronde door een schot van Ene Schrauwen. Gust Verheyen schoot later op de avond de titel van prins met 96 punten.

Na een broodmaaltijd bestaande uit spek met eieren was het de beurt aan de nationaal aangesloten schutters om te strijden voor de kuningstitel. Ook hier viel de beslissing in de zesde ronde toen de stop knalde na een raak schot van Jan Verheyen. Ene Schrauwen behaalde de titel van prins met 94 punten.

Boek 50 jaar Hoge Gildenraad De Hoge Gilclenraad der Kempen is liet overkoepelend orgaan van de schuttersgilden uit de Kempen. Enkel gilden die kunnen bewijzen dat zij bestaan van voor de Franse Revolutie kunnen hierbij aansluiten. Op 3 februari 1952 werd dit overkoepelend orgaan opgericht om de wildgroei van gildenfeesten te beperken. Doorheen de jaren sloten steeds meer gilden aan en werd cle werking van de Hoge Gildenraad mee aangepast. Momenteel herbergt de HGK meer dan 70 aloude gilden. In 2002 vierde de Hoge Gildenraad haar 50 jarig bestaan. Om dit overkoepelend orgaan voor te stellen aan elke belangstellenden verwerkte Dhr. E. Van Autenhoer. huidig Opperhoofdman van de Hoge Gildenraad. een massa gegevens tot een handig boekwerk. Op zaterdag 17 april werd dit boekwerk aan de gilden en de pers voorgesteld. Belangstellenden kunnen dit boekwerk bekomen bij E. Van Autenboer op het telefoonnummer 01441 46 51.

ijten Vloerbedekking 1500 m2 gordijnen, tapijten, vloerbedekking, traplopers, slaapcomfort, behang, binnenzonwering, en bed- en hadmode. Een ervaren team adviseurs, naaisters en plaatsers zorgen voor een perfect

eindresultaat. Een bezoek méér dan waard!

drn. woondecoratie Kapeistraat 6 Baarle-Hertog Tel. 014 69 90 02 www.vandersluis.be ' maandag gesloten 52


.;fl

til

..

.

-

^

1 . .'

.

'.

-'

•1:.

1'.

,

-

-

-.

00

-

4.

-

&

.-

-,

;.

•...

.

4&

-

l-_

-

: •--

::•.-

-


HALVE EEUW wagen namaken. En namaken betekent: met hoedanigheden en gebreken. Iets wat een beetje scheef staat, moet op de wagen ook scheef staan, anders is het hun kapelleke niet. De hoedanigheden daarvan hebben ze met een scherp oog bestudeerd tijdens het dagelijkse rozenhoedje. Wat de één niet opgemerkt heeft, werd hem door een andere diets gemaakt tijdens de buurt die na het dagelijkse gebed gehouden wordt, ditjaar bij het kapelleke zelf en niet hier of ginder tegen een huisgevel of onder de lindeboom.

Çnî NHOOG STRtTEN

L

- KTH0 IE V'LAAMS \WîEEK ttD

Minderhouts kapelleke 300 jaar Viering op 30 mei 1954 Bij het begin der week reeds is Minderhout in volle feestroes. Wie verleden donderdagmorgen door het dorp fietste, kon nog niets ongewoons merken, tegen de avond echter was het een wespennest. Tot de kleinsten toe waren in de weer en we zagen kleine broekventen een stootkar duwen, volgeladen met sierpaaltjes die naar het uiteinde van het dorp moesten. Aan de deuren werden natuurlijk de evenementen met belangstelling gevolgd. Stilaan kon men uitmaken wat het worden zou en nog voor de donkerte viel, was heel het dorp een kleurenweelde.

In Bergen hebben we in een gezellige huiskring, die voor de gelegenheid gevuld werd met de bloemen van het gehucht, kunstige roosjes zien groeien tot grote letters; wat die letters moeten gaan uitmaken, durf ik niet te zeggen anders krijg ik heel de bres tegen. Wat ze in Hal gaan doen met hun halve kerk? Geen haan of hen kraait er over en we zijn benieuwd of er in heel Minderhout een wagen te vinden is die het bouwwerk zal kunnen dragen. Ze zullen met de hoogte van de schuurdeur moeten rekening houden, om niet te varen als de man die op zolder een kreemglaskar had gemaakt, welke hij nadien terug moest afbreken om er mee naar beneden te kunnen. Ook zullen er buitenlanders van de partij zijn; vraag het aan die van Castelré en ze zullen u

Dat gebeurde in het dorp, maar op de gehuchten was de beer al vroeger aan 't dansen gegaan: een wagen optimmeren is geen klein bier, bijzonder wanneer gelegenheidstimmerlieden voor de karwei staan. En geheimzinnig dat het er toegaat! Over de plannen wordt van mond tot mond gefezeld: 'En vooral, vertel het niet op een ander, anders is het nieuw er af'. De vindingrijkheid van die mensen kent geen grenzen. Ze hebben niet veel leiding nodig om met iets voor de pinnen te komen dat de stoutste verwachting te boven gaat. Welke opdracht ze hebben? Het kapelleke dat hier of daar langs de weg van hun gehucht staat, moeten ze op een

DEKENIJ HOOGSTRATEN

ORDE DER PROCESSIE

MARIA-OMME GANG

1 Vkrq von. 0 L Vcu 2. Vrouwvalk op uien van S vearbidsters In qtoep aard samen cli traag 3 Verlicht Moriobeeld, oedragen door 4 Lrevevrouwmeisjes hij langere afstanden door B.J.B -ere of Kojotfers is uniform. 4 Evenfi.neet fanfare, die de liederen begeleidt

van PAASDAG (18 APRIL) tot 1 ZATIRDAG (t MEI

954)

5 Mnnvnlk op rijen van S voorbidders in groep goed samen en traag!

Afwisselend ene lied en een tientje, of, bi1 grotere afstanden 3 srrn.nten en cnn tientje. 6. Atv afscheids en wetkornsgroet steken we hij elk AVE vas « Te Lourdes op de bergen onze kaartjes omhoog 7 Tijdens de overdracht van het Mariabeefd kcrnt de vlag terug, elk blij It Ataarn doch maakt rechtsomkeer za stoot het manvolk aan de kop, dan de lnfarc, ree slotte het vrouwvolk. Zingend en biddend keert de pracessie terug tot aan de kerk al tot aan een kopelleke, waar ze uiteengoot. NOTA. Kaarsjes met papieren kopte zhrs vanaf een half uur wAAr de pracessie verkrijgbaar aan de kerkdeur en worden verkocht ten voordele corn de Mario-Onmimegang (5 Ir).

Mrrrlr Apet

Bceweq van de Gulden Lieve Vrouw,

214 April ,/

/

%tnsdrrtnnnn,t / .444 April (ee Alt Mei) /

/ Ln,estnout / _7 Apn /

Hoogsiratre

t Met

/

III

0

•\i'nrrlet Ii April t)vcrhrork

0---__

Elk gezin volge 05

April

de kaart de

weg van 0. L. Vrouw, die bij U op heevaarf komt

/ 243 Atsit

tlrcrtrt `5 Iprit

t St Lrsornr'n 24 April • Rnjken'orsrl April , Anne JomtA 41 April

Wesrrrralfe 23 April

t)nslnnutls' 22 April

Op Zondag 30 Mei, kannen de Lieve Vrouwkens zit al de parochies van de Dekennj het DERDE EEUWFEEST der Kapel van 0 L. Vrauw is des Akker, te Minderhaul, rneevleres.

0. L VROUW VAN

MET UW KIND ONS ZO GENEGEN GEEF, MARIA, ONS UW ZEGEN!

IIJSTÂNrI vsn Nosgsmretee

boedschspl U de komsl

ns

1 LAUWERYS, Pastoor.dekes

de mirokoteuzo

GULDEN LIEVE VROUW Dnk

54

Rmm.e ,.


zeggen wie het zijn, maar dat zal dan ook alles zijn wat ge uit hun mond zult vernemen. Mijnheer Stas de Richelle heeft alleen al werk met zijn berkeboompjes uit te zoeken en hij kent ook Jozef Desmedt, die lid is van de feestcommissie en die er voor zorgt dat er op 't Heike geen gerief te kort is. De mensen uit de Beemden hadden dit keer minder geluk: hoe zouden ze het klaar kunnen spelen om met hun Lieve Vrouwke naar de Feestelinge te rijden? Maar ze hebben een andere eer, de grootste eer zou ik zeggen: 0.L.-Vrouwke van den Akker zelf in hun midden te hebben. Noblesse oblige, dat is Frans en dat wil zeggen dat ze hun uiterste best zullen moeten doen om de andere Lieve Vrouwkens waardig te ontvangen. Op 'Den Aard', daar gaan 'ze een kunsttoer uithalen. Hun Lieve Vrouwke is wel een van de jongste in de rij, het kapelleke natuurlijk ook, het is nog in volle was: een boomkapelleke dat nog tegen een huisgevel hangt. Maar wat hebben ze hier een prachtige meiversiering aangebracht Dat moet allemaal op de wagen want heel Minderhout moet dat zien, wat zeg ik? Heel de Kempen moet weten dat iets simpel ook schoon kan zijn en daarbij hebben ze nog de eer vooraan te paraderen met hun wagen Aard begint met een A, ziedaar de oorzaak. De Minderhoutse Baan Waarom komt die laatst aan de beurt? Misschien omdat zij de laatste was die voor mij een tipje oplichtte van het gordijn. Wat ik hier te zien kreeg, mag ik natuurlijk niet verklappen. Ik heb het voor de anderen ook niet gedaan één ding kan ik u aanbevelen: ge moet het dak eens bekijken en dan zullen we later nog eens spreken. Als het weder nog van de partij is, dan wordt 30 mei voor Minderhout een ware hoogdag, voor alleman zonder uitzondering, want er heerst eensgezindheid op alle gebied. Het zal ook een dag vol zegeningen zijn, want er zal gebeden worden in die stoet, gebeden en gezongen alles ter ere van O.-L.-Vrouwke van den Akker. Het gelukkig toeval dat deze feestelijkheden deed vallen tijdens het Mariajaar, moet er ons allen toe aanzetten met nog meer verbetenheid onze hoop te stellen op de bijstand van Maria wier hoge titel "Troosteres der bedrukten" wij vooral door deze ommegang willen eren. ...

(Bron: Guet

t'a,t

Lezers schrijven Open Brief aan het gemeentebestuur Geachte dames en heren. Wij hebben het artikel "JEUGD ZOEKT RUIMTE VOOR EEN SKATEPARK'in het Hoogstraats infoblad gelezen. Wij gaan echter niet akkoord met de inhoud van dit artikel. Er wordt namelijk vermeldt dat er in Meerle al een skateplein ligt, alsof de gemeente het heeft aangelegd met als doel ons een skateplein te geven. Een skateplein hoort ook meer te zijn dan een aantal vierkante meters asfalt, voor de toestellen die er wel opstaan hebben de skaters en de ouders van de skaters gezorgd. En daarbij zou het niet de eerste keer zijn dat na het groot huisvuil een deel van onze spullen zouden m'neegenomen zijn. Het "skateplein" moeten wij daarbij ook nog delen met KLJ en Chiro en andere verenigingen. De ondergrond is niet echt goed om op te skateboarden (kleine stenen veroorzaken vallen en blijven af en toe in een wonde zitten). Wij vragen goede toestellen en een oplossing voor dit probleem. Vriendelijke groeten. Dries Jordens, Robbert Rommens en de andere skaters in Meerle. Eventueel antwoord naar robbertrommens@hotmail.com .

Hoogsiraten, mei 1954)

DEKENIJ HOOGSTRATEN

Cl e hoogstraatse fl1 a

and

Dierbare Gelovigen, lv dit Mçn;cncrcir willen we beantwoorden aan de oproep ee' onze H vader de Paus, en aan het verlangen von onze Bisschop. Z. Ee: Kordittaal von Roep, om aan onze Hemelmoeder een grootse, indr'd'

TER GELEGENHEID VAN HAAR 25 JARIG BESTAAN IN SAMSNWbKIgING MET H000STRATEN '1V

wekkende Hiti DE te brengen. We kiezen daartoe tIn tijd irAN PA3CN TOT 1 MEI, ozo tevens haar mjldste ZEGEN al te smeken over heet onze Dekenij es wij willen Haar nragen Ii dol het christelijk geloot steeds in allit hoztmi trouw moge bewaard blijven en aangroeien 21 dat alle mensen ap waardige wijze hun Paasplicht vervullen; 3) dat allen in het licht von Pasen hun plicht mogen begrijpen en steeds volbrengen van de Zondag te heili gen door 't bijwonen van

ccii vrolijk makende tristesse op tekst nan THOMAS BRUSSIG er In non bewerking een WALTER VAN DEN BROECK met

de H. Mis es 't onderhouden van de Zondagrust; 41 dat Maria de Koningin moge zijn in al onze gezinnen, om er de kinderen te helpen opvoeden, de ouders in hun zware look te steunen en de zieke en oude mensen te troosten en op te beuren 5) dat Zit ons allen eenmaal bij Haar Goddelijke Zoon in de Hemel moge

op000izo.

DAAROM WILLEN WIJ: II Haar Gulden Beeld veerkon dagen lans i,i kaorskensprocessie, met telkens honderden volwassenen, van parochiekerk tot porochjekerk drogen. 21 in elke parochie Maria 24 uren aan een stuk met lot, liederen, rozenkronsen, H Missen en H Communièn vereres. 3) Deze verering omvat: Klokgelsi, lof cmi korte toespraak in elke kerk, bij de aankomst en het vertrek von 't Moriabeeld. 2. NACHTWAKE, tijdens deezeiko telkens andere groepen ol gebuurten, met Iroaggebeden rozevkroosen cc krachtiggezongen liederen, Mario zullen begroeten Biechtgetegen' heid. 3 H. Missen en algemene LE Communie in de mnrgeouien men mag communiceren van na middernacht, indien men sedert middernacht niets meer gegeten of gedronken hieR tenzij zuiver water, 4 DAGWAKE, wcmartae naast de volwassenen, die kunnen tijd maken, vooral de schooljeugd wordt uitgenodigd. Von Paasdag oF: oonplakken van deze afbeelding van 0. L. Vrouw von Bijstand, patronen der reizigers, en op de dag von de aankomst der Gutden Lieve Vrouw versiering van Uw mooiste Marua'aeeld aan uw raam, es 's avonds verlichting van dit beeld, overal waar de processie voorbijkomt 5. Zo mruaetijk, uitzending van Murjaljederen van uit de kerk. toren

55


NA TUUR

Plantenwandelingen

natuurpuntg Kleurrijk Vlaanderen Natuurpunt Markvallei heeft er een drukke maand op zitten. De Hoogstraatse Maand valt enkele dagen na de Dag van de Aarde in je brievenbus. De Hoogstraatse afdeling was er ook in Mechelen om Vlaanderen te laten horen en zien dat wij kiezen voor een kleurnjk Vlaanderen. In een kleurrijk Vlaanderen moet iedereen kunnen beschikken over gezonde lucht, zuiver water en gezond voedsel. We willen wonen in een leefbare en veilige buurt, zonder stank, lawaai of lelijke constructies die ons verhinderen te genieten van mooie landschappen of natuur. Een milieuvriendelijke economie moet hoogwaardige producten afleveren en voldoende jobs opleveren. We streven naar een wereld zonder hongersnood en zonder gewapende conflicten. In een kleurrijk Vlaanderen erven onze kinderen een beter milieu en laten we onze kleinkinderen geen milieuschuld achter. Daarom moeten we economisch ontwikkelen niet minder grondstof-

feii, minder energie en minder milieuaantasting. Een proper milieu bij ons betekent niet dat we de beschikbare grondstoffen in andere landen mogen uitputten en de vervuiling exporteren. Wij willen een economische ontwikkeling die de leefbaarheid van onze aarde verzekert. Een goed leefmilieu, zuivere lucht, propere energie, drinkbaar water en gezonde voeding is een grondrecht voor iedereen. Burgers, verenigingen, bedrijven en beleid zijn daar samen verantwoordelijk voor. Wij - alle mensen van nu - hebben de toekomst van onze kinderen en van de wereld mee in handen. In een kleurrijk Vlaanderen werken overheid, bedrijven en gezinnen samen aan het behoud van de aarde. In 2010 behoort liet ad hocmilieubeleid tot het verleden en wordt de milieukost meegerekend in de kostprijs van productie en diensten. De overheid heeft ook het sociaal kapitaal versterkt en één op twee Vlamingen is actief in het vrijwilligersleven, wat het vertrouwen van de burger in de samenleving en haar instellingen verhoogt.

De eisen van de milieubeweging Kies voor een blauw Vlaanderen: Ruimte voor water! Beken en rivieren moeten opnieuw tijd en ruimte krijgen om te overstromen waar dat kan. zodat elke Vlaming veilig is voor overstromingen. Vlaanderen moet opnieuw 'onthard' worden: het water moet weer in de grond kunnen dringen, grachten moeten worden geherwaardeerd. Een betere bescherming van ons oppervlakte- en grondwater is nodig voor natuur én mens - ook onze kinderen hebben recht op veilig én betaalbaar drinkwater.

Kies voor een geel Vlaanderen: (H)Eerlijke voeding! In 2010 moeten landbouw en natuur verzoend zijn. Vlaanderen moet vrij zijn van GGO's. 10% van de landbouw moet biologisch zijn. Natuurbeheer in de landbouw, hoevetoerisme, streekproducten en natuurtoerisme zijn belangrijke toeristische troeven in Vlaanderen.

Kies voor een wit Vlaanderen: Gezonde lucht! De uitstoot van stikstof, zwavel en fijn stof moet 56

in die mate afnemen dat ook de meest kwetsbare bevolkingsgroepen (ouderen, kinderen, zieken) geen gezondheidsschade oplopen door de luchtvervuiling in het milieu. Schadelijke stoffen moeten over één generatie uit de handel worden genomen.

Kies voor een groen Vlaanderen: Natuur voor iedereen! Iedereen in Vlaanderen moet ook in de eigen kunnen buurt beschikken over springlevende natuur en mooie landschappen. Ook in de rest van de wereld moeten we een bijdrage leveren tot het behoud van de biodiversiteit.

Kies voor een rood Vlaanderen: Een beter binnen- en buitenklimaat Het atoomtijdperk wordt stilaan afgesloten. 22% van de elektriciteit moet uit hernieuwbare energiebronnen komen. We moeten efficiënter omgaan met energie - betaalbaar en zonder verlies aan comfort. Ondertussen gaan we door met onze activiteiten

Elke donderdagavond organiseert de Plantenwerkgroep een plantenwandeling. Het is telkens de bedoeling om de vegetatie in de Floogstraatse natuurgebieden te onderzoeken. Het is de geschikte gelegenheid om planten beter te leren kennen. Wil je meer informatie? Neem contact op met Jack Govaerts (03-3 15 71 85) In de maand mei staan wandelingen aan de Leiloop in Meer, de Aschputten, de Markmeundei in flrrint F','rrel, h1 Moer in Zondereigen en de Markoevers op het prograrnnia.

Zondagswandeling

ii

Op zondag 9 mei gaat Natuurpunt Markval/ei op zoek naar nachregaien. In de Haische Beemden zullen ze niet ver moeten zoeken Het is uitzonderlijk, maar deze maand kiezen we de tweede zondag ( 9 mei !)uit voor onze traditionele zondagswandeling. De wandeling vertrekt om 8 uur en gaat door in de Halsche Beemden. Dit unieke stukje natuur in Hoogstraten is een uitgelezen locatie om nachtegalen waar te nemen. Deze keer zal ook een flinke delegatie uit Zundert aan de wandeling deelnemen. Natuurpunt Markvallei onderhoudt nauwe contacten met de Vogelwerkgroep Zundert en het Vogelrevalidatiecentrum in deze grensgemeente. Jack Govaerts leidt zoals gewoonlijk alles in goede banen, maar kan zondag rekenen op flink wat assistentie van andere Natuurpuntgidsen. Laarzen noodzakelijk! (Info: 03-31571 85)

Zonnebankcenter

--- -

Ipatinga Kom je kleurtje nog eens halen Gelmeistraat 30 - Hoogstraten (03)314.47.66 - www.ipatinga.be Open van 9.00 tot 21.00 uur zondag en maandag gesloten


NA TUUR

In de wei met Stijn

Installatiebedrijf van den Berg

Slijn Lcestmans neemt binnen Natuurpunt Markvallei de werkgroep Natuurstudie op sleeptouw, maar is tegelijkertijd én van de gezichten van de JNM-leiding (Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming).

Voox 2 - Hoegstraten v1eerle) Tel 0313157531

sanitair

INSTALL.ATIE8EDRL]F VAS DEN I3ERG

. vorwarmng

zonnepanelen Met Stijit iii cle nci.' Maar

Rel Ct'C/t

wachieji. It/JIJ/t soep

1,5 /U),Ç /IIC!

op. Zaterdag 15 mei organiseert JNM voor kinderen vanaf 8 jaar een fietstocht met als thema 'In de wei niet Stijn'. Het is de bedoeling om op zoek te gaan naar weidevogels en de vogels te observeren. Wil je nice met deze leuke bende? Contacteer Stijn op het numnier 047993 21 12 Sanienkomst om 13.15 uur aan het lokaal (Jan Spannenhurgmuseum Karel Boomstraat, Hoogstraten) of om 14 uur aan de Vredesboom in Meer.

Qil j(}j

Bezoek ons ook op internet El ectrabete www.vclbei_,be

Aa3merner

Openingstijden toonzaal

Me - vrij 8h —12h 13h-18h Donderdagavond tot 21 h Zet 8h- 12h Zon -en feestdagen gesloten

Ernail: info©vdherg he

Heemtuin Rucphen t

STIHL

In de eemeente Ruephen is ei een prachtige heemtuin. Op zondag 6 juni staat deze tuin als bestemming van de zondagswandeling op liet prograninia van Natuurpunt Markvallei. Noteerde datum alvast in de aganda' s.

Een beetje redelijkheid alsj eblief Tijdens de gemeenteraad \an maart stond de aankoop van 32 a bos (bestaand bos!) op de agenda van de gemeenteraad. De aankoop zou gebeuren door de Stichting Kempens Landschap. Het aandeel van de gemeente bedraagt 10% en zou necrkonien op een bedrag van 400 euro. De verwerving van bos past in de strategie van de Vlaamse overheid om het bosareaal uit te breiden en het bosje sluit aan bij een perceel dat al door de Stichting aangekocht werd (weliswaar gescheiden door een weg). Op vraag van een politieke fractie werd het agendapunt verdaagd omdat landbouwers in het gebied zich zorgen maken. Natuurpunt Markvallei zou willen vragen dat de politici die bedenkingen uiten over de aankoop omdat liet bosje gelegen is in landschappelijk waardevol agrarisch gebied volgende keer ook hun bedenkingen zouden willen uiten als er illegaal bomen gekapt, ontzaveld, gestort ... wordt in agrarisch gebied. Zouden die politici dan ook zo vriendelijk willen zijn om deze mensen persoonlijk op hun vingers te komen tikken in plaats van anderen die ondankbare job te laten uitvoeren.

Lid worden: Wil je actief deelnemen aan de werking van Natuurpunt, afdeling Markvallei, of wil je gewoon de natuur in de Noorderkempen een duwtje in de rug geven? Word dan lid. Voor 17.5 euro kan je het hele gezin een jaar lang lid maken. Elk gezinslid geniet dan van de kortingen.je krijgt het Bieteutje driemaandelijks in de brievenbus en uiteraard krijg je ook liet nationale ledentijdschrift zes keer toegestuurd. Je kan uiteraard ook ieniand een lidmaatschap als geschenk geven. Je bent dan origineel, maakt ieniand blij en steunt de natuur. Schrijf 17,50 euro over op het rekeningnummer 0000000999-29 van Natuurpunt en vermeld de naam en het adres op de mededeling van de overschrijving. Even telefoneren kan ook: 03-3 15 02 45.

-elke hoeveelheid houL

' i•

STIHL motorzagen voor elk gebruik, sterk, betrouwbaar en handzaam Vanaf 1.2 - 6.3 kW (1,6 - 8.6 PKi

-

gyT#fL.

...•

BIJ ONS DRIE TROEVEN ONDER EEN DAK '. KWALITEIT ' SERVICE PRIJS Een motorzaag vraagt goede service na verkoop. Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf met persoonlijke service voor herstellen van alle merken motorzagen met 25 JAAR ERVARING Ook verkrijgbaar kettingen, tandwielen, zaagbladen, kettingolie, kliefhamers, enz. Erkende dealer voor de Noorderkempen.

kMOTOR

4MLAND

STOFFELS

Minderhoutdorp 4 • 2322 Minderhout Tel. 03 314 4115 - Fax 03 314 14 20

57


KALENDER

Op stap in...

hairstyling

c

mode...

Uw kappersteam

Kerkstraat

21 Bus 1, 2330 Merksplas Na afspraak Tel.: 014/6331 99 www.kcmode.be

HOOGSTRATEN

116e

t/m zondag 23 mei TENTOONSTELLING biografische musea' in het stedelijk museum, begijnhof, woe. t/m zon. van 14 tot 17 uur.

Vrijdag 30 april VERLtCHTE AVONDMARKT in het centrum vanaf 17 uur. JOGGEN voor beginners op de piste van het Klein Seminarie om 19 uur, org. KWB.

MEER ZIE OOK: WWW.FLAPUIT.BE STREEKAVOND met keurselectie van plaatselijke groepen vanaf 21 uur in de Cahier.

FIETSZOEKTOCHT, formulieren en informatie bij de toeristische dienst, org. KWB.

Zaterdag 1 mei FEEST van de ARBEID GEHANDICAPTENDAG vanaf 13 uur in het Klein Seminarie. OPTREDEN METALFEST met Houwitser, Fleshmould en Inhuman Hatred. vanaf 21 uur in de Cahier de Brouillon, Vrijheid 84.

CONCERT brass- en drumband & optreden 'Just for fun' op het hibliotheekplein in het dorp om 19.30 uur. org . Ste.-Rosalia.

Zondag 2 mei Zaterdag 15 t/m zondag 23 mei

Vanaf 1 mei tlm september

Zaterdag 1 mei

LENTEMARKT bij het klooster en aan de Donckstraat van 9 uur tot 12.30 uur, org. Markt-

AARDBEIDUBBELTORNOOI van de Hoogstraatse Tennisclub.

comité.

Zondag 16 mei

Zaterdag 8 mei

OPENDEURDAG van het VITO, Gravin Elisabethlaan, van 10 uur tot 16 uur. RIT Chaamse Bossen,vertrek café De Gelmel, tussen 8 uur en 10.30 uur. LENTECONCERTom 14.30 uurin zaal Cecilia, org. Toon- en Toneelmaatschappij St.-Cecilia.

HERDENKINGSTORNOOITim Meyvis en Jan 17.30 uur, terrein John Croymans, 9.30 uur -

Lijsenstraat. Dinsdag 11 mei KASTELEN KIJKEN, vertrek aan De Post in Hoogstraten om 18.30 uur, org. Davidsfonds.

Dinsdag 18 mei MARKT in het centrum van 8 uur tot 12.30 uur.

Zondag 2 mei OPENDEURDAG Spijker, Gelmelstraat Lindendreef Antoon de Lalaingstraat, van 10 uur tot 17 uur. AARDBEIENKOERS. Vrijheid, om 14uur,org. Kon. Lustige Wielrijders.

-

-

Vrijdag 7 mei JOGGEN voor beginners op de piste van het Klein Seminarie om 19 uur, org. KWB. BEGIJNHOFCONCERT. begijnhofkerk, Latent Talent, om 20 uur, org. Lionsclub HoogstratenMarkland.

Donderdag 20 mei HEMELVAARTDAG

-

Vrijdag 21 mei JOGGEN voor beginners om 19 uur op de piste van het Klein Seminarie, org. KWB.

OPENDEURWEEKEND van de winkeliers van 10 uur tot 18 uur.

www.caflier.hc 031314.32.64

Dinsdag 25 mei LAERMOLEN in werking van 19.30 uur tot 21.30 uur, org. vzw De Laermolen.

Vrijdag 28 mei Zaterdag 8 en zondag 9 mei

C~A H0IE RB>

Eerste Communie.

JOGGEN voor beginners om 19 uur op de piste van het Klein Seminarie, org. KWB. FILM in openlucht 'II Postino', Lindendreef, om 21 uur. org . Bibliotheek & Mondiale Raad.

t

-,

lirijteib 183 îoo5trnten 031314 66 65 50

Zondag 9 mei OPENDEURDAG in het Klein Seminarie, Vrijheid 234, vanaf 13 uur. LAERMOLEN in werking, Molenstraat, van 14 uur tot 16 uur, org. vzw De Laermolen.

Maandag 10 mei JAZZCONCERT The Excelsior Vintage Jazzband, zaal Sint-Cecilia (Gelmelstraat), om 20 uur, org. Marckriver New Orleans Jazzclub.

Zaterdag 29 mei AARDBEIEN BRIDGETORNOOI in de zelfbediening van hotelschool Spijker. Gelmeistraat 60, om 14 uur, org. Hoogstraatse Bridgeclub. OPTREDEN Thou', vanaf 21 uur in de Cahier, Vrijheid 84.

MINDERHOUT Zaterdag 1 mei LESSWOODSTOCK in de tent op het dorps plein, vanaf 15 uur, org. KSJ.

Zondag 30 mei PINKSTEREN LAERMOLEN in werking, van 14 uur tot 16 uur, org. vzw De Laermolen.

Zaterdag 15 mei

Dinsdag 11 mei

SOLIDARITEITSQUIZ om 20 uur in de parochiezaal, org. ACW.

LAERMOLEN in werking, Molenstraat, van 19.30 tot 21.30 uur, org. vzw De Laermolen.

Zaterdag 29 en zondag 30 mei

Vrijdag 14 mei

BONDSCHIETING aan het Gildehuis. zat. 15 uur en zon. 10 uur, org. Sint-Jorisgilde.

GRENSCONCERT om 19.30 uur in de Rabboenizaal, Antoon de Lalaingstraat. JOGGEN voor beginners om 19 uur op de piste van het Klein Seminarie, org. KWB.

58

bE LIKEN e-orse-eestoal la ~

Maandag 31 mei John Lijsenstraat 26 - 2321 Meer Tel. & Fax: 03 31574 29

KONINGSCHIETING aan het Gildehuis, om 13 uur, org. Sint-Jorisgilde.


KALENDER

MEERLE

RIJKE VORSEL

gd

Zondag 2 mei SCHOOLFEEST van de basisschool 'De Klimtoren', vanaf 10 uur.

30 jaar een oase aan de Boornkes

Wortels jongerencafé zonder pretentie

Zaterdag 8 mei

Vrijdag 30 april JAZZCONCERT met Chris Mentens Jazz Van om 21 uur in zaal Alma. Stevennekens 174, SintJozef. org . A Jazz Experience.

Open: donderdag 120.00ul, vrijdag, oaterdag(19 00v) en zondag 13 30v) 55

Zondag 9 mei

BEZOEK aan het Proefbedrijf der Noorderkempen. Voort 71. om 9 uur. org . Velt. ASPIROCK, jongens-Chiro (wegwijzers vanaf de kerk), om 18 uur.

NATUURWANDELING gezinswandeling. vertrek om 14 uur aan café Bolks Heike, org. -

WORTEL

Gezinsbond Hoogstraten.

Zaterdag 1 tlm zondag 9 mei Van 8 tot 31 mei

TENNISTORNOOI open enkel hij TC De Langenberg.

FIETSZOEKTOCHT van de Gezinsbond Dinsdag 11 mei

Donderdag 20 mei

ALGEMENE VERGADERING om 20 uur parochiezaal-comité.

ZWEM VLIEZENJENEVERVOETBAL, voetbalveld strafinrichting Hoogstraten, 17 uur, org. 't Slot OPTREDEN van BItje Chicken Slot Band en Kevir, Kenzo in het 35-jarige Slot.

Zaterdag 15 mei TAFELVOETBALTORNOOI in café-feestzaal D'n Af'n Toe, Kerkstraat, org. Reserve A KFC Meerle.

Zondag 30 mei BINGO in het parochiecentrum om 19.30 uur

Donderdag 27 mei LITERAIRE AVOND met Stan Lauryssens en Tomas Ross in zaal Van Roey, SintLenaartseweg 7 om 20 uur, org. bibliotheken

samenwerkingsverband Noord-Zuid. CAFE-BRASSERIE

DeGuldenCoppe

Vrijdag 21 mei 35 JAAR 't Slot, feest in de tent met de jongens en meisjes van GAP11, dj's brengen 80's Hits Night.

Vrijheid 173 -2320 Hoogstraten

Te!.: (03)31491 94- Fax: (03) 314 87 17

org. fanfare Sancta Cecilia. Zaterdag 22 mei 35 JAAR 't Slot, feest in de tent met het twaalf-

CArn

koppige Proyecto Secreto.

1*lwi

H. Bloediaan 285, Hoogstraten tel. 031314.83.11

Zondag 23 mei

AUTO- en FIETSZOEKTOCHT (34s6), vanaf 12 uur, een Organisatie van het 35-jarige Slot. 16

MEERSEL-DREEF Zondag 2 mei

OPENDEURDAG Sint-Luciakapel, Meersel, van 14 uur tot 18 uur, org. St.-Luciacomité. WATERMOLEN, Dreef 2, opendeurdag van 10 uurtot 17 uur.

Maandag 31 mei

BIER-WIJN HANDEL

PINKSTERTOCHT naar Postel, vertrek aan de parochiezaal: te voet om 6 uur, per fiets om 10 uir en met de auto om 13 uur, org. parochie. CLUBKAMPIOENSCHAP, ruitersplein Beukendreef, om 9.30 uur, org. Paardenvrienden. ROMMELMARKT Kolonie, omgeving Casino, vanaf 6 uur tot 17 uur, org. Sport- en Vriendenkring Strafinrichting.

GORRENS WILLY LEVEREN VAN BIEREN, WIJNEN, DRANKEN AAN HORECA, BEDRIJVEN, FEESTEN, EVENEMENTEN AFHALINGEN IN WINKEL EN MAGAZIJN van 9 tot 19.00 uur Zondag en maandag gesloten

GORRENS WILLY-VERVOORT Worteldorp 49 - 2323 Hoogstraten-Wortel Tel 03/3145328-Fax,03/3149349

56

SUPRAVINS GROTE PLAATS 28 2323 WORTEL TEL: 031314 35 83

Zaterdag 8 en zondag 9 mei JUBILEUMCONCERT in de zaal 'bij de Paters', zat. om 20 uur en zon. om 14 uur, org. fanfare Voor Eer en Deugd.

DE BESTE WIJNEN UIT DE COTES DU RHONE .EN NOG VEEL MEER

Zondag 16 mei MUZIKALE RONDRIT door de fanfare 'Voor Eer en Deugd'.

Garage

F. GEUDENS bvba

Zondag 23 mei

Meerseweg 8 2321 Meer Tel. 03/315.71.76

KJNDERVIERING in de kerk bij de paters om 10.30 uur, org. werkgroep Franciscaanse zonnetjes.

~

rp

HOOGSTRATEN

*

Ford concessiehouder personen- en bedrijfswagens * Tweedehandswagens * Erkende carrosserie

vzw Mussenakker Meer 5JJfr

Waar mensen zich long voelen Waar jonge mensen zich thuis voelen!

FORD 'VEILIGHEID EERST...'

Geopend: vrijdagavond vanaf 20.00 u., zaterdag. avond vanaf 18.00 u.. zondagnarniddag vanaf 14.00 iv., zondagavond vanaf 20.00 u. 6

[Ietro D@ Jongh8

0/2 1 .0 . 96

0v17 /2O.4.92

www. geudens. be

59


/

ZIEKENVERVOER GEMEENTE Hoogstraten

Ongevallen Brandweer 031314.42.43

Noorderkempen

031314.32.11

Tel. 03 340 88 00

Wijkpost MEER Tel. 03 315 7166

HUISARTSEN Als u beroep wilt doen op de wachtdienst, dient u het centraal oproepnummer te bellen: 03.314.28.18 en dit vanaf zaterdagmorgen 8u tot maandagmorgen 8u.

Desmedtstraat 36 - 2322 Minderhout Tel.: 03/3145450

ma

APOTHEKERS

Wild & Gevogelte

STOFFELS

LOKALE POLITIE

bvba

Ruime keuze uit eigenbereide kipgerechten

Heimeulenstraat 20 - 2328 Hoogstraten (Meerle) Tel. 03/3157016 Winkel open van 9 u. tot 18 u. Zondag en maandag gesloten

Van 30 april tot 7 mei: APOTHEEK LUYTEN, Minderhoutdorp 40. Minderhout, tel. 03 31440 74.

CONTAINERDIENST

VAN SPAANDONK Hoogeind

2321

54

Tel. Fax

MEER

03/315.74.46 03/315.88.35 64

'uIt91Çjj

Zaterdagvoormiddag 1 mei: APOTHEEK LUYTEN, Minderhoutdorp 40, Minderhout, tel. 03 31440 74.

Van 7 tot 14 mei: APOTHEEK ROMBOUTS, Worteldorp 11, Wortel, tel. 033143868.

Lu

Martens1

Zaterdagvoormiddag 8 mei: APOTHEEK ROMBOUTS, Worteldorp 11. Wortel, tel. 03 31438 68.

Van 14 tot 21 mei: Speciaalzaak in grenen en eiken meubelen, koloniaal teak en decoratieve geschenken (hout, glas, aardewerk, ijzer, brons...), antiek, brokante es curiosa

/('rws Uoelest ook inkoop van alle antiek en inboedels Koekhoven 5 - Rijkevorsel TeL: 0495/57.48.52 - www.krisvoeten.be 65

Uw maat inje tuin!!! Tuinaunleg-onderhoud/Beregening en bestrating

APOTHEEK DE MEESTER, Vrijheid 230. Hoogstraten, te]. 03 31451 50.

Zaterdagvoormiddag 15 nsei: APOTHEEK DE MEESTER, Vrijheid 230, Hoogstraten, tel. 03 31451 50. Van 21 tot 24 mei: APOTHEEK SCHEVELENBOS, Tienpondstraat 2, Loenhout, tel. 03 669 64 24.

Zaterdagvoormiddag 22 mei:

Pyperpad

IS - 2321

SLAGERIJ UL

Meer - tel.

03/315.43.13

Vrijheid 62 2320 Hoogstraten Tel/fax: 03/314.50.93

Openingsuren: Di Ons za: 8.30 - 8.00 uur Zo.: 8.30 - 12.30 uur - Maandag: gesloten

APOTHEEK FRANSEN, Vrijheid 160, Hoogstraten, tel. 03 3146004.

Van 24 tot 28 mei: Uitgeverij DE HOOGSTRAATSE PERS bvba Loenhoutseweg 34 2320 Hoogstraten tel. & fax: 03 314 55 04 e-mail: jozef.schellekens@skynet.be

APOTHEEK BROSENS, Meerdorp 61, Meer, tel. 03 315 7773.

Van 28 mei tot 4juni: APOTHEEK LIECKENS, Dorp 26, Rij kevorsel. tel. 03 314 60 38.

Zaterdagvoormiddag 29 mei: APOTHEEK HORSTEN, Vrijheid 98. Hoogstraten, tel. 03 3 14 57 24.

H.R.T. 44.797 B.T.W. 419.121.756 BANK 733-3243117-49

Redactie: tel. 03 314 55 04 Administratie: tel. 03 314 5103

V*: Lid van de Unie van Uitgevers van de Periodieke Pers Verantwoordelijke uitgever: F. Brosens, Begijnhof 27, 2320 Lloogstraten

handwerken - naaigerei - breiwol alle verstelwerken esmeclts ra: xi 5. 2322 ivltn'ler /r'cix 03 / )14 7 -'Al

:'1n jl

KOPIJ Het volgende nummer van De Hoogstraatse Maand verschijnt op woensdag 26 mei. Alle kopij voor deze editie verwachten wijten laatste op woensdag 12 mei. Tot zondag 16mei kan u het sport- en dorpsnieuws nog binnenbrengen.

155

THUIS VERPLEGING EIGEN HAARD: Inc Van der Eiken, tel. ()3315 95 65 & Ingrid de Bie, tel. 014 43 85 10. WIT-GELE KRUIS, 24 uur op 24. Voor Hoogstraten en alle deelgemeenten: tel. 014/61.48.02. DE VOORZORG, 24u/24u, tel. 0 14 40 92 44.

Zelfstandige verpleegkundigen: STEF KROLS, LIEVE VAN MECHELEN (03/ 3 15.92.29) en LIA GEERTS (03/314.81.63) JORIS BUYLE (03/3 14.13.08) LOU VAN BOUWEL (03/3 14.41.50) en ILSE VAN BOUWEL (03/314.80.68) VERA HAEST (03/314.38.39), MAY VAN DONINCK (03/3 14.30.48) en MAY VERMEIREN (03/315.75.48) KRIS SAENEN (03/314.24.39) JOHAN ADAMS (03/3 14.17.31) en ANJA KROLS (03/314.85.17) LIEVE ROOS (03/314.58.76)

Wil u 5-30kg of meer afslanken? Persoonlijke begeleiding en blijvend resultaat. Bel Mireille 0477 40 36 99


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.