WIJ, Magazine van De Lange Wei | Najaar 2022

Page 1

Magazine van De Lange Wei Opening leerafdeling Mooi om praktijk en onderwijs bij elkaar te zien komen Leefcirkels Vergroot de bewegingsruimte van bewoners met dementie Najaar 2022 Gezellig samen bewegen

En verder

2 Inhoud 16 Leefcirkels Biedt meer vrijheid aan bewoners6 De Jong en Vitaal Fysiotherapie in De Rembrandthof 14 De Groene Wei Werken en wonen in onze gloednieuwe locatie 10 Blijf fit Gezellig sporten met leeftijdsgenoten 20 Opening leerafdeling Mooie aanvulling voor bewoner, student en organisatie
Nieuws van de Bestuurder Welzijn bij De Rembrandthof Jongste vrijwilligster Welzijn bij De Zes Molens Puzzelpagina Recept Column Caroline Moerman Adressen en tips 4 8 11 12 22 24 28 31

Woord van de redactie

De zomer was enorm zonnig. Iedere dag, als we de gordijnen openschoven, verwelkomde de zon ons. Velen hebben met volle teugen in eigen land kunnen genieten van het schitterende weer.

Nu staat de herfst voor de deur. De temperatuur daalt en de bomen veranderen in prachtige kleuren. Als de zon zich tussendoor laat zien, is het ideaal om te wandelen in de natuur. Maar regelmatig duiken we ook in onze jas en we twijfelen vaker of we wel met de fiets gaan. Tijd om het thuis gezellig te maken en om bij dingen stil te staan of in rust te lezen. We nemen u in dit magazine graag mee naar een aantal mooie nieuwe ontwikkelingen bij De Lange Wei.

Zo leest u over de invoering van leefcirkels bij De Zes Molens, die binnenkort in werking gaan. De deuren gaan van het slot. Hierdoor komt een nieuwe balans tussen vrijheid en

veiligheid. In Giessenburg openen binnenkort de deuren van het nieuwe woonzorg complex De Groene Wei. De Lange Wei zal hier intensieve ouderenzorg leveren. Er komt ook een logeerkamer, die tijdelijk mantelzorgers ontlast en hen de vrijheid en rust biedt om even tijd voor zichzelf in te plannen.

Meer binnen vertoeven, houdt vaak in dat we minder bewegen. Maar dagelijks goed bewegen is verstandig. De fysiotherapeut en de OKK dragen daar hun steentje aan bij. Genoeg te lezen. Pak een kop koffie, thee of warme chocolademelk en laat u inspireren door de verhalen in dit magazine. Fijne herfst!

Redactie: Jolanda van Toorn, Janny de Munck Cindy Stasse, Jolanda Berkhout, Jealine Meijer en Annemiek Smaal

Colofon

Wij is het officiële magazine van De Lange Wei en verschijnt vier keer per jaar. Het magazine wordt verspreid onder cliënten/familie, medewerkers, vrijwilligers en relaties van De Lange Wei.

Redactieleden: Janny de Munck, Jolanda van Toorn, Cindy Stasse, Jolanda Berkhout, Jealine Meijer

Eindredactie: Annemiek Smaal

E-mail: communicatie@delangewei.nl Website: www.delangewei.nl

Adverteren? Neem contact op met Annemiek Smaal via communicatie@delangewei.nl

De inhoud van dit magazine is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

3

Nieuws van de Bestuurder

Leren in de praktijk

Als iets je interesse heeft, leer je er vaak makkelijker over. Zo hadden wij tien jaar geleden na de verhuizing veel meer vogels in de tuin. Ik vond dat leuk en wilde er graag meer over weten. Ik ben mij er destijds in gaan verdiepen door er veel over te lezen en regelmatig de natuur in te gaan. Ondertussen kan ik de vogels op naam brengen en heb ik er veel over geleerd.

Ook op een andere manier heb ik afgelopen jaren veel geleerd. Een goede vriend van mij is veehouder en in het weekend help ik regelmatig mee op zijn boerderij. Van oorsprong kom ik uit de stad en afgelopen jaren is er daarmee een nieuwe wereld open gegaan. Van hoe het gras binnen te halen (maaien, schudden, wiersen, persen, opsteken) tot en met het zorgen voor de dieren en onderhoud aan de trekker. Elke keer als ik ga helpen leer ik wel iets nieuws. Een duidelijk geval van leren in de praktijk!

Bij De Lange Wei geloven wij ook in continue leren en ontwikkelen en leren in de praktijk. Een recent voorbeeld is de start van de leerafdeling op De Rembrandthof. Leerlingen werken daar zelfstandig met begeleiding van leercoaches op een verpleegafdeling. Een mooi nieuw initiatief om mensen kennis te laten maken met het mooie vak van de ouderenzorg. Daarnaast helpt het ook in deze tijden van grote schaarste op de arbeidsmarkt om zelf extra mensen op te leiden.

Met regelmaat loop ik een aantal uur met een collega mee. Gewoon om weer eens te ervaren en voelen waar ons werk in de essentie om gaat.

Zo liep ik een paar weken geleden een ochtend met collega Andike mee in de wijkverpleging in Hoornaar. Nadat we bij een cliënt op de ochtendroute weer vertrokken, vertelde ze mij dat die situatie haar raakte en ze mevrouw graag op haar vrije dag zou willen ondersteunen. Ik weet dat ik omringd ben door collega’s met een hart van goud. Dat echter zo direct te ervaren en voelen is elke keer opnieuw weer bijzonder en heel waardevol.

Vlak voor de zomervakantie kreeg ik ook een keer het verzoek andersom. Collega Corinde leek het ook wel eens leuk en leerzaam om een dagje met mij mee te lopen. Zo gezegd zo gedaan. Onlangs heeft Corinde met mij meegelopen en had De Lange Wei even een tweehoofdige Raad van Bestuur. Ze heeft hier zelf een stukje over geschreven. Zie de bladzijde hiernaast.

Ik wens u en jullie weer veel leesplezier met deze nieuwe uitgave boordevol mooie verhalen.

Met een hartelijke groet,

Sander van IJsseldijk

4

Veel collega’s zullen nieuwsgierig zijn wat de bestuurder doet door de dag heen. Ik was er daar één van. Daarom leek het me erg leuk om eens een dag mee te lopen. Dit heb ik dan ook gedaan.

De dag begon op team D op De Rembrandthof, waar Sander eerst ondersteuning heeft geboden bij de ochtendzorg. Rond 10:00 uur hebben we ons uniformjasje uitgedaan en zijn we verder gegaan met de planning van Sander.

Hij heeft me laten zien wat hij zowel doet in een dag. Ook kwamen we bij elkaar met verschillende bestuurders van Drechtzorg om na te denken over belangrijke thema’s voor 2023.

Het is goed om te zien dat de bestuurder(s)/ managers achter de schermen druk bezig zijn met de toekomst van de zorg. Dit om de zorg voor zowel cliënt als werknemer zo fijn mogelijk te houden. Al met al een leerzame dag!

Corinde Stam – Visser Verzorgende IG op De Rembrandthof

5

Fysiotherapie

De Jong en Vitaal

Geschreven door: Annemiek Smaal

We starten met een zeer voor de hand liggende vraag. Wat is het verhaal achter de naam van de nieuw gevestigde fysiotherapie praktijk: De Jong en Vitaal - centrum voor fysiotherapie, in ons ouderenzorg complex in Boven-Hardinxveld? Deze vraag toverde direct een sympathieke lach op het gezicht van de eigenaar. De naam verwijst naar zijn achternaam. We spreken namelijk met Albert de Jong.

In Beneden-Hardinxveld draait hij met zijn team een gerenommeerde praktijk. Op zijn plannen om uit te breiden naar De Rembrandthof, reageerde het team direct enthousiast.

Zo zijn ze dichter bij hun cliënten uit BovenHardinxveld en Giessenburg. Maar ze keken ook uit naar het werken met de cliënten uit De Rembrandthof .

Zeker Marjolein Mostert is erg enthousiast. Zij behandelt de bewoners van De Rembrandthof. De band die ze nu al heeft opgebouwd, vindt ze waardevol. “Het is leuk om de bewoners te motiveren en te activeren. Ze zijn dankbaar en gedreven. Veel bewoners hebben de wens meer actief bezig te zijn en zoveel mogelijk zelfstandig te doen.” licht ze toe. Voor sommige bewoners is het lastig om naar de praktijk te komen. Dan gaat Marjolijn langs bij hen op het appartement. “Daar kun je ook veel betekenen, zoals massage van nek en schouders en balans oefeningen.”

‘het is echt een warm nest’

“Ik ben ook blij met het contact met de zorgteams. Ze denken mee en zijn zeer behulpzaam. Ook de samenwerking met de verpleegkundig specialist is laagdrempelig. Het is echt een warm nest” zegt Marjolijn lachend.

De praktijk is er ook voor mensen uit de wijk. Wanneer ze een fysiotherapeut nodig hebben, kunnen ze zich melden bij het algemene nummer van De Jong en Vitaal. Albert vervolgt dat er vele specialisaties zijn in het team en dat er altijd naar een passende oplossing voor een probleem gezocht zal worden. Collega Anniek

de Waard, met specialisme sport is iedere woensdag aanwezig.

De liefde voor het vak is voelbaar als Albert en Marjolijn vertellen over nieuwe technieken en behandelmethodes. Maar aandacht voor de cliënt staat voorop. Goed luisteren en bijdragen aan vooruitgang motiveert iedere dag weer. Ook preventie heeft hun aandacht. Albert geeft meer bewegen voor ouderen op donderdag van half 5 tot half 6. “Voor ouderen uit de wijk die mobiel zijn maar voor wie gym te uitdagend is, trainen we spelenderwijs voor stabilteit en is er veel aandacht voor valpreventie, uithoudingsvermogen en reactievermogen. Maar het is ook gezellig.”

En dat geloof ik direct. Het interview was ook warm en gezellig. Met duidelijk grote interesse in en aandacht voor de mens achter de behandeling. Jong en oud.

7
www.dejongenvitaal.nl

Vakantie in eigen huiskamer

Waar gaan we naar toe? Spanje, Italië of toch naar de camping in Nederland? We hebben genoten van zomerse vakantieverhalen, zandkastelen gebouwd, heerlijke zomerse hapjes gegeten en meegezongen met zomerse hits.

Locatie De Rembrandthof, BovenHardinxveld

Vakantie in de tuin

Medewerkers van Team D kregen een creatieve ingeving voor de invulling van de middag. De badpak ken, badmintonrackets en opblaasbanden werden uit de kast getrokken en het terras werd omgetoverd tot een gezellig strand. De voorbereiding alleen al, bracht veel lol met zich mee. De collega’s creëerden een feestelijke plek, waar bewoners en medewerkers een balletje overgooiden en waar werd genoten van het zonnetje met een heerlijke sorbet.

Boottochtje over de Linge

Op 12 juli zijn we met een aantal bewoners van team B en C een middag wezen varen over de Linge in Leerdam. De route naar Leerdam met de auto en de bus was voor de bewoners een ware belevenis. Het was een mooie middag met prachtig weer. We hebben genoten van het prachtige uitzicht en heerlijk koffie met appelgebak. Het bracht voor veel bewoners rust en herkenning.

8 Welzijn

Nieuwe bewoners in de beleeftuin

In de Techloods van Servanda hebben vrijwil ligers en buurtbewoners een aantal prachtige egelhuizen gemaakt; twee daarvan staan in de beleeftuin bij locatie De Rembrandthof. De huisvesting is er, het is nu wachten tot de egels hun intrek hebben genomen in deze prachtige huizen!

Creatief met speksteen

Op 16 augustus werd in De Rembrandthof een leuke en vooral creatieve workshop gehouden. Onder deskundige leiding van Janny de Munck, creëerden we mooie amuletten van speksteen. De resultaten zijn prachtig geworden!

De Lange Wei biedt diverse individuele en groepsgebonden activiteiten aan. Kijk voor het activiteitenoverzicht op onze website of haal het activiteitenboekje op bij de receptie van locatie De Rembrandthof in Boven-Hardinxveld.

Wij kijken er naar uit u (weer) te ontmoeten bij onze activiteiten.

9
“ ‘‘

Blijf fit

Al 8 jaar werken sportvereniging OKK en De Lange Wei samen aan een leuk aanbod van bewegen voor ouderen uit de wijk. Bewegen is belangrijk voor lichaam en geest. Regelmatig bewegen draagt bij aan soepelere spieren en gewrichten, goede bloedcirculatie, het houdt vaardigheden in stand en vertraagt zelfs het proces van dementie.

Maar het is bovenal erg gezellig onderling. De lachspieren worden regelmatig getraind. De speciaal opgeleide trainster zoekt passende muziek bij de oefeningen. Je krijgt alleen al een goed humeur van de leuke nummers van toen. Met verschillende materialen en zeer afwisselende oefeningen is het uur zo voorbij.

In dit uurtje op de donderochtend van 10.30 uur tot 11.30 uur, kan ieder op zijn eigen niveau komen bewegen. Deels zijn de oefeningen vanuit de stoel en deels staand achter de stoel, voor wie dat wil. En in iedere les komt valpreventie aan bod.

Leeftijd is nooit een reden om thuis te blijven zitten. Wilt u met leeftijdgenoten sporten? Kom dan lekker een uurtje bewust bewegen. OKK zet graag een stoel voor u in de kring erbij. Het belangrijkste is dat iedereen zich prettig voelt en dat er, door in beweging te blijven weinig tot geen achteruitgang optreedt in uw mobiliteit.

Grote kans dat u na een proefles graag iedere week gezellig mee beweegt!

ullentibusVitaliteit
info@okkhardinxveld.nl 0184 615454 Of kom gezellig langs in De Rembrandthof
Geschreven
door: Annemiek Smaal

De jongste vrijwilligster

Graag willen wij ons als nieuwe vrijwilligers even aan jullie voorstellen. Wij zijn Hayler Tamboer (41), Mirthe Verspuij (35) en Noé Tamboer (6). Hayler Tamboer is eigenaar van zorginstelling Plezier en hier ben ik (Mirthe) ook werkzaam. We werken voornamelijk met jongeren met autisme, adhd en angst, die uitgevallen zijn binnen het onderwijs.

erg jammer. Wij, als ouders dachten; kunnen we dit niet gewoon zelf voortzetten? Hier werden we alle drie enthousiast van en hebben toen contact opgenomen met Jolanda Berkhout. Inmiddels zijn we al een poosje vaste vrijwilligers en wandelen we iedere woensdag een rondje met één of meerdere bewoners. Even lekker naar buiten en de wind weer door de haren voelen.

Noé Tamboer is onze dochter en tevens de jongste vrijwilligster bij De Zes Molens. Afgelopen schooljaar heeft zij via haar school: de Samen op Weg te Hoornaar, meegedaan met het project ‘Kleuters tegen kwalen’. Iedere middag kwam Noé enthousiast terug met verhalen over De Zes Molens.

In groepjes hebben de kinderen, samen met Giga Molenlanden, verschillende activiteiten gedaan met de bewoners van De Zes Molens. Toen dit project bijna ten einde liep, vond Noé dit

Dit is een mooie kans om mee te geven aan onze dochter hoe belangrijk het is om iets te doen voor een ander. Voor ons is even naar buiten gaan een vanzelfsprekendheid geworden, maar wat als dit door omstandigheden niet meer kan? Dan helpen wij graag mee.

Het contact met de bewoners en de werknemers van De Zes Molens is heel warm. Wij kunnen het aan iedereen aanbevelen. Het kost maar een half uurtje tot een uurtje in de week, maar het is zo ontzettend belangrijk.

11

Locatie De Zes Molens, Hoornaar

Vive la France!

‘Als een God in Frankrijk’ oftewel: zonder zorgen leven en van het goede der aarde genieten. Dat je dat niet alleen in Frankrijk kunt, bewijzen we in De Zes Molens wel! In juli hebben we drie weken genoten van allerlei activiteiten in het thema Frankrijk; een lotto, Harald Veenstra die Franse chansons ten gehore bracht, een heerlijke Franse lunch of wat denkt u van crêpe Suzette? Als afsluiting waande je in de Parijse kunstenaars wijk Montmartre. Een viertal kunstenaars waren bezig met schilderen terwijl er accordeonmuziek klonk. Ondertussen kon er ook zelf geschilderd worden of je werd getekend door een karikaturist. Kortom een fantastische middag om een paar fantastische weken mee af te sluiten.

27 en donderdag 28 juli

Genieten van het buitenleven, van lekker eten en het gevoel om vrijheid te hebben! Waar kan dat beter dan op de camping? Juist dit gevoel wilden wij de bewoners van De Zes Molens meegeven deze zomer. Een week nadat de plannen bedacht waren, was “Camping Costa De 6 Molens” realiteit geworden. Twee dagen genieten van het camping- en strandgevoel. En als we volgend jaar weer mogen genieten van een mooie zomer? Dan slaan we graag de tentharingen weer de grond in.

De Zes Molens biedt diverse individuele en groepsgebon den activiteiten aan. Kijk voor het activiteitenoverzicht op onze website of neem contact op met locatie De Zes Molens. Wij kijken er naar uit u (weer) te ontmoeten bij onze activi teiten.

12 Welzijn
Woensdag

Dinsdag 9 augustus

“Ik zou je ’t liefste in een doosje willen doen en dan bewaren, heel goed bewaren… “ Een liedje gezongen door Donald Jo nes maar geschreven door Annie M.G. Schmidt. Het is een zin die haar moeder al op jonge leeftijd tegen Annie zei omdat ze haar niet wilde verliezen. Tijdens de voorstelling van “Speels Voorlezen”; kwamen herinneringen boven die we koesteren en ook goed willen bewaren. Herinneringen aan de eerste zoen of aan het moment dat je kind zijn kindertijd achter zich laat. Jhanna Houweling en Ellen van Rossum hebben verhaaltjes en gedichtjes verteld en liedjes gezongen. Speelse verha len geïllustreerd door live geluiden en omlijst met muziek. Er werden herinneringen opgehaald, gelachen, gedanst maar ook ontroerd geluisterd.

Dinsdag 16 en woensdag 17 augustus

Nu de coronamaatregelen niet meer gehandhaafd dienen te worden kunnen we in De Zes Molens weer een goede activiteit in ere herstellen; de familie barbecue. Van zowel team Scheprad (begane grond) als team Wiekenas (1ste etage) kwamen bewoners met twee familieleden samen in het restaurant. Terwijl op de barbecue de saté en hamburgers gegaard werden, werd er gepraat en gelachen met elkaar. Op een ongedwongen manier werd contact gemaakt met de overige bewoners en familieleden. Het aanwezige personeel liep graag een extra rondje met drankjes.

Donderdag 18 augustus

Een theatervoorstelling bijwonen is een belevenis op zich. Maar soms kan het een obstakel zijn om met elkaar naar het theater toe te gaan. Als dat zo is, dan laten we toch het theater naar ons toe komen?

Music Care brengt nostalgisch muziektheater in zorginstellingen. Met muziek, humor, herkenning en contact zorgen ze er onder ander voor dat iemand zich weer zichzelf voelt. In De Zes Molens hebben we mogen genieten van de voorstelling “Ranja met een rietje”. Een heerlijk zomerprogramma waar we meegingen met Sophie en Rietje in het autootje, de step en met de boot naar de ‘Mediterranee’ van Toon Hermans. Ze vertelden over hun vakantieliefde in Mexico en stonden stil bij de kleine dingen die het doen. Kortom we hebben genoten! Nel Groeneweg en Leny Kroos, de dames van De Vrolijke Noot, hebben op woensdag 23 februari een heerlijk optreden verzorgt. Het accordeon duo is een graag geziene gast. Met hun vrolijke en herkenbare muziek bezorgen zij de mensen een gezellige tijd.

‘‘

13

Werken in De Groene Wei

Eline Lommen is een nieuw gezicht in De Lange Wei. Ze is al twaalf jaar werkzaam in de ouderenzorg en weet daardoor alle kneepjes van het vak. Vanaf september stapt ze met haar ervaring, kunde en positiviteit op de fiets naar De Groene Wei. Daar gaat ze haar werkzaamheden als leefplezier assistent vervolgen. Wie is deze ijverige en vooral optimistische vrouw? Wij maakten alvast kennis met haar en stellen u daarmee graag voor aan één van de eerste medewerkers van de gloednieuwe locatie De Groene Wei.

Eline is 29 jaar en woont samen met haar man in Boven Hardinxveld. Als klein kind vond ze de ouderenzorg al erg interessant. ‘Elke woensdag bracht ik samen met mijn oma een bezoekje aan opa, die toen opgenomen was in Waerthove in Sliedrecht. Meestal aten we dan een grote mergpijp en dronken we er wat lekkers bij. Ik wilde mijn opa daar toen al graag bij helpen.’ Op latere leeftijd begon Eline stage te lopen in de ouderenzorg. Daar ondervond ze dat ze in deze sector echt op haar plek zit. ‘Ik heb deze doelgroep in mijn hart gesloten. Ik kan ontzettend veel met ze lachen. Dat vind ik erg belangrijk.’

En zo begon Eline twaalf jaar geleden te werken als helpende en eetgenootje in de ouderenzorg. Daarna groeide ze door tot helpende en leefplezier assistent. ‘Die verschillende functies houden het leuk, doordat je elke keer andere mensen ziet.’

Maar na twaalf jaar werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Eline’s moeder tagde haar in een Facebookbericht over De Groene Wei. ‘Is dit niet wat voor jou?’. En dat was het zeker! Om de tijd te overbruggen, totdat De Groene Wei gerealiseerd werd, mocht ze aan de slag als leefplezier assistent bij team C. ‘Daar ben ik besmet geraakt met het ‘Lange Wei virus’, zoals locatiemanager Arpad Backx dat zo mooi had verwoord tijdens mijn sollicitatiegesprek. Ik voel me hier echt thuis. De kleinschalige- en zelfsturende organisatie spreekt mij erg aan.’

Eline kijkt uit naar haar start bij De Groene Wei. ‘Een nieuw begin met z’n allen maken, lijkt mij erg leuk. Onder de medewerkers zijn veel verschillende leeftijdsgroepen. Van iedereen valt wel wat te leren.’ Met haar team hoopt ze een hechte band te vormen, zodat ze gezamenlijk de beste zorg kunnen leveren aan de bewoners van De Groene Wei.

Wanneer ik Eline vraag waar ze het meest naar uitkijkt bij haar werkzaamheden in De Groene Wei antwoordt ze: ‘Het samen koken, één van mijn favoriete hobby’s. In De Groene Wei krijgen we een grote keuken. Dit is een mooie toevoeging, vooral voor mensen met dementie. Geur en smaak brengt veel herinneringen tot leven. Tijdens het aardappelen schillen kunnen de mooiste verhalen naar boven komen.’

Met veel enthousiasme zal Eline in september starten in De Groene Wei. Met haar optimisme, humor en geduld zal ze zich ervoor inzetten om haar cliënten zo snel mogelijk thuis te laten voelen.

14
De Groene Wei
Geschreven door: Jealine Meijer ‘Tijdens het aardappelen schillen kunnen de mooiste verhalen naar boven komen.’

Wonen in De Groene Wei

Geschreven door: Janny de Munck

De Groene Wei is een fraai gebouw in de prachtige omgeving van Giessenburg. Met uitzicht op de weilanden, vlak bij de Binnen Giessen en op loopafstand van het centrum. De bewoners hebben allen om hun eigen reden gekozen voor het verhuizen naar de ruime appartementen van dit woonzorgcomplex.

vragen of ik moet vertellen waar ik ben geweest.’ In haar tas heeft ze een GPS. Het is haar wens ooit zonder dit systeem de deur uit te gaan.

Zo ook mevrouw Pijl. Zij zal binnenkort intrekken in De Groene Wei. We vroegen haar naar haar verhaal. Voorheen woonde mevrouw in de Bredero’s Hof in Giessenburg, maar door toenemende verwardheid was zelfstandig wonen niet meer mogelijk. Hierdoor volgde een noodgedwongen verhuizing naar verpleeghuis Tiendwaert.

Die overgang was erg lastig. Gesloten afdelingen zorgde ervoor dat mevrouw Pijl niet meer van haar vrijheid kon genieten. Dat maakte het lastig om zich thuis te voelen. ‘In het begin was ik constant bezig met hoe ik uit het verpleeghuis kon ontsnappen’. Na veel gesprekken heeft ze haar focus gelukkig kunnen richten op het herstel van haar zelfredzaamheid. De geboden structuur deed haar goed.

Tijdens ons gesprek sprak mevrouw Pijl veel over het gevoel van opgesloten zijn. Inmiddels is het zelfstandig wonen met intensieve zorg mogelijk, wat haar de vrijheid weer terug zal geven. In De Groene Wei zal ze zelf de regie hebben. Daar is ze erg blij mee. Een groot verschil met nu. ‘Als ik nu de afdeling wil verlaten, moet ik dat eerst

Vrijheid zit voor mevrouw Pijl ook in contact met dieren. Ze mist haar poes Mies. Als echte dierliefhebster voert ze regelmatig de eendjes. Maar zelf weer een poes om haar heen hebben, is haar grote wens. In het ruime appartement van De Groene Wei met mooie woonkamer en aparte slaapkamer zal het goed vertoeven zijn voor een poes. ‘Ik heb erover nagedacht een poes te nemen uit het asiel. Wanneer het niet klikt, kan zij altijd weer teruggebracht worden.’, zegt mevrouw Pijl opgewekt. Dit zal ze zeker met de zorgmedewerkers overleggen.

‘Ik voel me echt gehoord dat mijn wens uitkomt, dat ik weer in het vertrouwde Giessenburg kom te wonen in vrijheid. Ik weet daar de weg. Vroeger ging ik overal in mijn eentje naar toe. Ik ben benieuwd of dat weer kan in de toekomst en of ik weer een poes zal hebben. Maar dan noem ik haar niet Mies.’

Zo sloten we ons gesprek af met een mooie glimlach van mevrouw Pijl.

Leefcirkels

De Wet Zorg en Dwang heeft als motto “Nee, tenzij”. Dit houdt in dat de bewoner van een verzorgingshuis eigen regie houdt over de vrijheid en zorg die hij ontvangt, tenzij er sprake is van een ernstig nadeel voor de bewoner of zijn omgeving.

In De Zes Molens hebben bewoners geen vrije toegang naar andere ruimtes. Wat is er nodig om het leefgebied op de zorgafdeling te vergroten, was de vraag. Om deze vraag te beantwoorden is er een werkgroep samen gesteld die zich verdiepte in hoe dit vorm te geven is. In deze werkgroep zitten de verpleeghuisarts, kwaliteitsadviseur, manager intramuraal, Psycholoog, HBOverpleegkundige, Cliënt Coördinator en twee Gespecialiseerde Verzorgende Psychogeriatrie.

Onze eerste verandering is open toegangsdeuren naar de zorgafdeling. Natuurlijk zal dit een hele verandering zijn voor bewoners, familie, medewerkers en aanleunbewoners. Wat gaan de bewoners met de bewegingsvrijheid doen? Lopen ze alleen door het gebouw of zullen zo ook naar buiten gaan voor een wandeling? De verpleeghuisarts, die al meerdere ervaringen binnen andere organisaties heeft hierin, overtuigde de werkgroep dat er veel positieve kanten aan deze verandering zitten. Bijvoorbeeld dat bewoners meer ruimte ervaren om te doen waar zij op dat moment behoefte aan hebben. Zonder dat de focus ligt op hetgeen wat niet meer kan of mag. Dat geeft rust en vertrouwen.

De werkgroep verdiepte zich in de mogelijkheden op technologisch gebied. Hoe bieden we meer bewegingsvrijheid op een verantwoorde manier? Door de coronapandemie liep de uitvoering wat vertraging op.

Maar de start van leefcirkels is nu nabij. Het uitgangspunt is om de leefruimte, waarin de bewoner zich vrij kan bewegen, zo groot mogelijk te laten zijn. Deuren zijn open, tenzij dit onveiligheid voor de bewoner of zijn omgeving oplevert. De mobiliteit en het bewegen worden gestimuleerd. Er ontstaat meer ruimte voor ontmoetingen. Deze vrijheid draagt enorm bij aan het welzijn van de bewoner.

Leefcirkels bieden veiligheid, bijvoorbeeld door de leefcirkel van een bewoner bewust te verkleinen. Hierdoor kunnen de bewoners hun eigen regie en vrijheid blijven behouden. De grootte van de leefruimte is persoonsafhankelijk en kan ieder moment aangepast worden. Iedere bewoner krijgt een smartwatch. Deze wordt om de pols gedragen en communiceert waar de bewoner zich bevindt naar de zorgmedewerkers. Ook zorgt deze polszender ervoor dat bepaalde deuren uit veiligheid gesloten blijven. Denk hierbij aan de voordeur van een medebewoner, deuren naar de trappen of de buiten deuren van het gebouw.

Per bewoner wordt er een profiel op maat gemaakt. Dit wordt met de familie, arts en de zorg besproken en zo nodig wordt er een stappenplan ingezet. Ook kunnen de bewoners zelf naar buiten. Hiervoor zijn er bakens geplaatst rondom het pad voor De Zes Molens. Komt men voorbij een baken dan krijgt de zorgmedewerker een

16
Zorginnovatie
Geschreven door: Joke Blom & Henriette van Butselaar

bericht op de smartphone. Sommige bewoners kunnen zelfstandig het dorp in. Daarbij is het een veilig gevoel dat de zorgmedewerker via het GPS systeem op de hoogte blijft waar de bewoner zich bevindt.

Annemarie Mollema haar moeder woont al 3,5 jaar in De Zes Molens.

De familie van de bewoners is op de hoogte gebracht met een informatie avond, waar uitleg gegeven werd over de wet Zorg en Dwang, wat er gaat veranderen en over de techniek.

‘Toen moeder nog thuis woonde’ vertelt Annemarie, ‘was het ook evenwicht zoeken tussen vrijheid en veiligheid. Wij, als kinderen hadden toen zelf een gps zender geregeld aan haar sleutelbos. Want als moeder zorgen had, ging ze wandelen zodat het gevoel zakte en ze rustig werd. Dat is nu nog zo.’ De tuin van De Zes Molens geeft haar moeder nog altijd een goed gevoel.

De vrijheid om zelfstandig naar de tuin te gaan was weg na de verhuizing naar De Zes Molens. Dat vond Annemarie heel begrijpelijk, maar jammer. “Het is een prachtige locatie. De natuur is heel dichtbij. Zeker voor mensen die van het platteland komen, is dit buitenzijn belangrijk”. Annemarie is blij dat er met de komst van de leefcirkels een stuk zelfstandigheid behouden blijft. Ze snapt dat het loslaten lastig is. De bewoners hebben een geborgen gevoel op de afdeling. Ik hoop dat rustig aan, het vertrouwde gebied vergroot zal worden.

Over het risico is Annemarie kort. Ze verwacht dat de kwaliteit van leven erg toeneemt en dat is belangrijk. Vroeger hield de buurt een oogje in het zeil, nu neemt de techniek deze functie over.

Ze hoopt ook dat het open karakter van De Zes Molens de drempel verlaagt voor mensen van buiten om naar binnen te komen.

Op dit moment wordt er uitgebreid getest en leert het zorgpersoneel vertrouwd te raken met de nieuwe technologie. De volgende stap is het uitdelen van de smartwatches en uitgebreide uitleg aan familie en aanleunbewoners, waarna alle deuren open kunnen!

De reactie van de omgeving draagt ook bij aan het succes van de leefcirkels. In Hoornaar verwacht ze dat dat wel los loopt .

17
‘Deze vrijheid draagt bij aan het welzijn van de bewoner’

Henri Kievits zijn moeder moest vrij plotseling opgenomen worden.

‘Eerst was er plaats in Leerdam. Later was verhuizing naar De Zes Molens mogelijk. Dat bracht echt rust.’ Henri’s moeder woonde weer dicht bij haar man van 83 jaar. Over de zorg in Hoornaar is Henri erg tevreden. “Moeder is minder knorrig” zegt hij lachend.

‘De eerste informatie avond over de leefcirkels was nuttig. Ook omdat we als familie met elkaar in gesprek gingen. Het was fijn om, als familie van dierbaren die in De Zes Molens wonen, informatie te delen.’

De leefcirkels vindt Henri zowel leuk als spannend. ‘ Mijn moeder is zich heel goed bewust wat haar leefruimte is. Nu is dat niet vaak buiten. Daar komt ze wel tot rust, dus heerlijk dat ze door de open deuren daar zelfstandig heen kan gaan. Tuurlijk is dat ook wel een beetje spannend. Maar ik vind het een geruststellend idee dat zorgmedewerkers kunnen zien waar ze is.’

19 De Buurt 60 3372 DD Boven-Hardinxveld 0184-612658 www.denbreejeninterieur.nl ‘MAKES HOME AN EXPERIENCE’ Bedrijfsuitjes en personeelsreizen Dagtochten en groepsreizen Incentives en evenementen Part of the VR-Group: Wij verbinden de wereld voor uw unieke belevenissen! Schoolreizen en werkweken Touringcar huren Wij adviseren u graag op maat! Verschoor_adv_A4staand_nieuw.indd 1 30-9-2019 11:21:35

Opening leerafdeling

Geschreven door: Jealine Meijer

De Lange Wei heeft leren en ontwikkelen hoog in het vaandel staan. Begin september werd er een leerafdeling geïntroduceerd. De eerste reacties zijn positief: een mooie uitbreiding van onze organisatie. Voor dit artikel interviewde ik Jacoline Huisman, medewerker opleiden en Carin Hoogenberg, hoofd P&O, die mij meer vertelden over de totstandkoming en het belang van de leerafdeling.

Een leerafdeling is een plek waar studenten hun eigen leerproces vormgeven. Ze krijgen ruimte om samen te leren en de mogelijkheid om verantwoordelijkheid nemen. Daarbij zijn voldoende gekwalificeerde leercoaches die de kwaliteit van zorg bewaken en begeleiding en coaching bieden aan de studenten. ‘Het initiatief ligt bij de leerling zelf’, vertelt Jacoline.

De leercoach begeleidt en ondersteunt de leerlingen bij het verplegen, verzorgen en begeleiden van cliënten en is verantwoordelijk voor de multidisciplinaire zorg- en dienstverlening aan cliënten van de leerafdeling. Hierbij betrekt de leercoach de leerlingen en draagt taken naar de leerlingen over. De leercoach ‘coacht de leerlingen met handen op zijn rug’ en behoudt zijn eindverantwoordelijke taak. De uitbreiding zorgt ervoor dat er ruimschoots tijd, aandacht en oog is voor de bewoner.

Wanneer ik vraag waarom er gekozen is voor een leerafdeling, vertellen Carin en Jacoline mij, dat ook De Lange Wei te kampen heeft met

de krapte op de arbeidsmarkt. Het tekort aan personeel vraagt om een creatieve oplossing. Door de opleidingscapaciteit te vergroten met het animo van de leerlingen, hopen wij deels dit op te vangen. Daarin is veel maatwerk mogelijk, waardoor dit traject ook interessant is voor zijinstromers. Een bijkomend voordeel is dat de leerafdeling zorgt voor het behouden van kennis en kunde van medewerkers die al langer in dienst zijn. Als leercoach brengen ze hun ervaring over naar de leerlingen en dat is zeer waardevol.

De leerafdeling vindt plaats op team C in De Rembrandthof. Vanuit deze centrale plek in het gebouw worden de leerlingen voor langere tijd begeleid. De leercoaches behouden altijd de deskundige eindverantwoordelijkheid. Elke week is er een praktijkopleider aanwezig, die in de gaten houdt wat er speelt, leeft en waar behoefte aan is. Daarnaast zullen er verschillende meetmomenten zijn onder de medewerkers, cliënten en studenten. Op deze manier wordt de kwaliteit van de zorg en de leerafdeling gewaarborgd.

20 Ontwikkelen

Na een zorgvuldige voorbereiding, werd op 5 september de start van de leerafdeling gevierd met taart en een speech van de bestuurder tijdens een feestelijke opening.

‘In de praktijk leren, daar leer je het beste van.’, vertellen Carin en Jacoline enthousiast. Een mooie aanvulling voor bewoner, leerling en onze organisatie.

Kom jij ook werken bij De Lange Wei?

Werken bij De Lange Wei betekent werken bij een organisatie waar je werkplezier, tevredenheid en waardering ervaart. Er is een open cultuur waarin er ruimte is voor jouw inbreng en die van jouw collega’s. Je krijgt de kans om je verder te ontwikkelen en door te groeien. De Lange Wei biedt kwaliteit, zowel in de zorg voor onze cliënten, als in de manier waarop wij onze medewerkers in hun werk ondersteunen én faciliteren. Iedere medewerker wordt gewaardeerd!

Geïnterreseerd? Ga dan naar: werkenbij.delangewei.nl of scan de QR code.

Geïnteresseerd in een opleiding bij De Lange Wei? Kijk dan op: werkenbij.delangewei.nl/ - Lerend werken -

Puzzel mee en win!

Hieronder ziet u een woordzoeker met het thema najaar. Zoek alle bijbehorende woorden op en streep ze af. Wanneer u alle woorden gevonden heeft, vormen de overgebleven letters samen een woord. Dit is de oplossing van deze puzzel.

Oplossing:

Heeft u de woordzoeker opgelost? Stuur de oplossing uiterlijk vrijdag 11 november 2022 naar de redactie én maak kans op een heerlijke, gezellige High Tea in één van onze restaurants.

Bij het juist oplossen van de puzzel maakt u kans op een high-tea voor twee personen. Stuur de oplossing van de woordzoeker vóór vrijdag 11 november 2022 met vermelding van uw naam en adres- en contactgegevens naar:

22 Puzzelpagina

Win een high-tea voor 2 personen!

Winnaar puzzel

Mevrouw Jacquelina Kortleve, uit Gorinchem, werkt als vrijwilligester in De Rembrandthof op de huiskamer. Ze is de winnares van de Filippine Puzzel uit de wintereditie van de WIJ. De volledig verzorgde high-tea voor 2 personen geeft ze aan één van onze bewoners. Plonia Boogaard gaat een heerlijk verzorgde middag tegemoet met haar zoon Bert. Wat ontzettend attent van de winnares!

Lekker bij De Lange Wei

Kom naar onze restaurants De Boerse Pracht en De Zes Molens voor een gezellig kopje koffie, een lunch, warme maaltijd of diner. Gezellig samen zijn en bij mooi weer serveren we buiten op het terras. Ook kunt u uw verjaardag ‘ontzorgd’ bij ons vieren. Voor meer informatie: 0184-678000.

23
ONZE GEZELLIGE RESTAURANTS De Lange Wei, locatie De Rembrandthof, Rembrandthof 85, 3372 XV Hardinxveld-Giessendam of per mail naar communicatie@delangewei.nl. T.a.v. Annemiek Smaal. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Recept van vroeger

Praten over eten kan veel herinneringen oproepen. De smaken en geuren prikkelen de hersenen, waardoor er verschillende verhalen naar boven komen. Vandaag zijn we in De Zes Molens waar mevrouw Kievits woont. Samen met haar praten we over haar recept van vroeger.

Mevrouw Kievits zit aan tafel in De Zes Molens. Ik neem plaats naast haar. ‘Heeft u een familierecept?’ vraag ik. Mevrouw Kievits denkt even na. ‘Er is een recept wat mijn eigen oma’s al maakten.’ Mevrouw Kievits is een schipperskind geweest en heeft dus veel gevaren. Aan boord moest je creatief zijn met hetgeen dat er was. Als er haast was, dan was er één gerecht dat regelmatig op tafel kwam namelijk: Duitse rösti – Reibekuchen ook wel Duitse aardappelkoekjes genoemd.

Tijdens ons gesprek over dit familierecept, doken we in onze eigen voorraad en wat bleek? We hadden alle ingrediënten voor het maken van het recept al in huis. Dat kon

maar één ding betekenen: vanavond staat er Duitse rösti op het menu!

Die avond stond mevrouw Kievits in de keuken om de heerlijke aardappelkoekjes te maken. Haar medebewoners en het personeel van De Zes Molens mochten allemaal proeven. Het was een groot succes. Iedereen vond het heerlijk. Dit recept zal in De Zes Molens regelmatig terugkeren.

Misschien staat dit heerlijke gerecht wel binnenkort ook bij u op het menu. Want: speciaal voor alle lezers van het WIJ magazine deelt mevrouw Kievits haar familierecept op de pagina hier naast.

24 Recept

Wat heb je nodig?

(voor 4 personen)

2 Kilo kruimige aardappels

2 Eieren

2 Grote uien

Zout & peper

Zonnebloemolie, of bak en braad

Andere verse kruiden naar smaak, denk hierbij aan peterselie, bieslook, knoflook

Duitse rosti - Reibekuchen

Bereidingswijze

1. Spoel de aardappels af en dep ze goed droog. Rasp de aardappels en ui met een middelgrote rasp en doe ze daarna in een kom.

2. De aardappels laten behoorlijk wat vocht los. Giet het meeste vocht uit de kom. Zo kunen de reibekuchen makkelijker krokant gebakken worden.

3. Voeg de eieren, zout en peper toe aan het aardappelmengsel en meng goed door elkaar.

4. Doe de olie/boter in een ruime koekenpan en verhit deze.

5. Schep met 2 eetlepels 3 bergjes aardappelmengsel in de pan en druk ze plat tot 3 ronde koeken.

6. Bak beide kanten op middelhoog vuur knapperig en goudbruin.

7. Laat uitlekken op keukenpapier.

Lekker als bijgerecht

25
26 0183 - 563948 | 24 UUR PER DAG www.amaranthauitvaartzorg.nl Bel ons voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Vraag ons boekje ‘Uitvaartnotities’ aan om uw eigen uitvaartwensen te noteren. Het vertrouwde adres voor uitvaarten in Hardinxveld-Giessendam en omgeving. RESPECTVOL EN PERSOONLIJK | Ellis Kortlever-Wemmers Petra van de Minkelis-Klop Laurette Grasmeijer

Rembrandthof 95, 3372XV Hardinxveld-Giessendam 0184-614993

www.dejongenvitaal.nl

Apotheek Hagi / De Buurt

W. Pannekoek, mw. A. Brandwijk, apothekers

Apotheek Hagi Peulenstraat 148 3371AR Hardinxveld-Giessendam 0184-614819 www.hagi.nl

Apotheek De Buurt Drijverschuit 7 3372VA Hardinxveld-Giessendam 0184-611283 www.hagi.nl

“Pedicure Anita“ voor behandeling bij u thuis of in de praktijk

Stationsstraat 12, 3371 AX, Hardinxveld-Giessendam 06-51214728

Kinderopvang HINK

Locaties:

KDV De Kleine Wei

Wilhelminalaan

AA Hardinxveld Giessendam

635564

De Bloementuin

Hardinxveld Giessendam

48961149

BSO Merwedeplein

XG Hardinxveld Giessendam

11301553

27
dhr.
Koningin
29 3372
0184
KDV
Hobbemastraat 3 3372 XG
06
Hobbemastraat 3 3372
06
www.onshink.nl info@onshink.nl HINK Kinderopvang staat voor: * Flexibiteit * Warme maaltijden tussen de middag * Continuiteit * Mogelijkheid om te ontbijten * Kinderopvang op maat * Activiteiten met ouderen en kinderen * Kleinschaligheid * Opvang voor kinderen van 0 12 jaar * Ruime openingstijden: 7.00 18.30 uur * Meer dan 20 jaar ervaring * Een veilige en warme omgeving voor * Spelen en ontwikkeling voor kinderen kinderen met leeftijdsgenoten
info@dejongenvitaal.nl

Gekoppelde liefde

‘Ik hou van hem.’ zegt mevrouw de Jong als we samen een wandeling maken. ‘Er is zoveel veranderd sinds mijn man niet meer thuis kan wonen. Ik mis de intimiteit die wij met elkaar deelden. Ik mis die knuffel en het samen slapen.’ Ik kijk haar aan en zeg: ‘Wat kan je die nabijheid dan missen, hé? Wist u dat De Lange Wei twee koppelbeden heeft?’ vervolg ik. ‘Echtparen, die niet meer samen kunnen wonen, kunnen met het koppelbed toch samen zijn en intimiteit en nabijheid ervaren.’

‘Wacht... ja, dat is me inderdaad verteld een tijdje terug.’ antwoordt mevrouw de Jong. ‘Maar hoe zit het dan met de privacy? De kamer van mijn man heeft een kijkraampje enne.. kan het personeel dan zomaar naar binnen lopen?’ ‘Mevrouw de Jong, ik kan u daar geen kant en klare antwoorden op geven. Vindt u het de moeite waard om dit uit te zoeken?’ vraag ik. Ze kijkt me aan en knikt. Onze wandeling eindigt, net als ons gesprek. ‘Wordt vervolgd!’, zegt ze en ze fietst in gedachten weer naar huis.

Warme groet, Caroline Moerman Geestelijk Verzorger van De Lange Wei, Locatie De Rembrandthof en De Zes Molens

28 Column

Van grote waarde

Een heel oud echtpaar ging naar bed. Op ‘t kastje twee bakjes met tanden. Vol liefde keek de man naar zijn vrouw en streelde haar rimpelig handen.

Hij zei: ‘Al meer dan 50 jaar zijn wij gelukkig, meid, geloof je me, wanneer ik zeg, “k wil je voor een miljoen niet kwijt?’’ ‘Dat weet ik, jongen’. zei zijn vrouw, ‘ook jij bent niet te koop, en zelfs nog niet voor twee miljoen, dat is een hele hoop.’

Zo lagen ze daar dan tezaam, op het randje van hun leven. Twee mensen die aan elkaar zoveel hadden gegeven.

Ze zeiden: ‘Welterusten hoor!’ en gaven elkaar een zoen. Zij fluisterde: ‘Is de deur op slot?’ ‘want hier ligt voor twee miljoen!’

29 29
30 Consultancy | Ontwikkeling | Beheer HET VERBINDEND ELEMENT bij het ondersteunen van de zorg met ICT TelefonieTraining Mobile Device Management Digitale zorgwerkplek Veilig printen Monitoring Helpdesk ICT beheer ICT security Internet verbindingen ICT Support Document management Kwaliteitsmanagement systemen Veilig mailen Identity management ECD-selectie Business Intelligence

Adressen en tips

bij

Locatie De Rembrandthof

Rembrandthof 85

Hardinxveld-Giessendam

T: 0184-678000

Locatie De Zes Molens

De zes molens 2 Hoornaar

T: 0184-678050

De Groene Wei (in ontwikkeling)

Hof van Giessennieuwkerk 276 Giessenburg Wijksteunpunten

aan huis

Steunpunten wijkverpleging

Boven-Hardinxveld Rembrandthof 85, Hardinxveld-Giessendam

T: 0184-678000

Steunpunt wijkverpleging

Beneden-Hardinxveld Peulenstraat 154, Hardinxveld-Giessendam

T: 0184-679539

Steunpunt wijkverpleging

Giessenlanden

Kastanjeplein 7, Giessenburg

T: 06-30017093

Steunpunt wijkverpleging

Hof van Sliedrecht

Lijsterweg 31, Sliedrecht

T: 06-13352981

Steunpunt wijkverpleging Hoornaar

De zes molens 2, Hoornaar

T: 06-13362245

Aanvullende diensten

Huishoudelijke ondersteuning/Wmo

T. 0184-678129

Personenalarmering

T. 0184-678000

Dagbesteding

• Locatie De Rembrandthof, Hardinxveld-Giessendam

• Locatie De Zes Molens, Hoornaar

• Locatie Hof van Sliedrecht, Sliedrecht

• Locatie Bredero’s Hof, Giessenburg

Maaltijdservice/Tafeltje Dekje T. 0184-678131

De Lange Wei ondersteunt met een missie: Kunnen blijven leven zoals u dat wilt. Het klinkt zo gewoon, maar is eigenlijk heel bijzonder. Het is voor ons extra bijzonder dat u zo gastvrij bent, dat we u daarbij mogen ondersteunen. Omdat het over uw leven gaat, doen wij ons uiterste best om het bijzondere van de ‘gewone‘ dingen in het leven te blijven inzien. Samen met u, uw familie en vrienden.

Deel uw ervaring.

Door

u

wat

gaat in de

helpt anderen om hun zorgaanbieder te kiezen.

het helpt zorgaanbieders om de zorg steeds beter af te stemmen op uw wensen.

ook uw ervaring met de zorg en help zo anderen met kiezen.

ZorgkaartNederland.nl

uw ervaring te delen op ZorgkaartNederland.nl, laat
zien
goed
zorg en wat beter kan. Uw ervaring
En
Deel
Ga naar
De grootste ervaringssite in de zorg. ZORGKAART-FLYER-148x210-Care.indd 1 18-03-2020 14:30 Volg ons op: facebook.com/delangewei linkedin.com/company/1219932 Wonen
ons Zorg
instagram.com/delangewei

Wij zijn u graag van dienst

Zinvolle dagbesteding draagt bij aan uw geluk

Op onze dagbesteding locaties wordt structuur en een zinvolle invulling van de dag geboden. Zelfstandigheid wordt gestimuleerd waar mogelijk. Dagelijks kan men in onze woonzorgcomplexen in contact komen met buurtgenoten en deelnemen aan activiteiten. Daarnaast kunt u de gehele dag bij ons verblijven onder gezelschap van professionele begeleiders.

De Lange Wei biedt ondersteuning om zo lang mogelijk thuis in uw vertrouwde omgeving te blijven wonen. Wij leveren de onderstaande diensten:

wonen wijkverpleging huishouding dagbesteding particuliere zorg activiteiten personenalarmering restaurant tafeltje dekje

32
Hoornaar De Zes Molens
Boven-Hardinxveld De Rembrandthof
Sliedrecht Hof van Sliedrecht Giessenburg De Groene Wei