Page 1

Jaargang 9 • nummer 3 • juni 2011

Polito, ex-cliënt, vertelt over zijn ervaring: “Kort nadat ik was vertrokken bij Krusada, ben ik teruggevallen. Achteraf zie ik precies de stappen van de Faster scale hierin terug. Ik had met mezelf de afspraak gemaakt om niet in een de bar te komen, maar ik deed dit toch. Ik was veel te overmoedig en nam het niet zo nauw met de doelen en prioriteiten die ik in eerste instantie had gesteld. Mensen die me hierop konden aanspreken, vermeed ik. Toen

Een onderdeel van de behandeling bij Krusada is terugvalpreventie. In trainingen en door persoonlijke gesprekken leren gasten signalen van een terugval herkennen en hun leven zo in te richten dat er een verminderd risico is op terugval in gebruik en verslaving. Directeur Gerdien Verkouter vertelt welke gevolgen deze training heeft voor de gasten. “Bij Krusada gebruiken we voor terugvalpreTrap ventie de zogenaamde ‘Faster scale’. Met dit model kun je door middel van stappen weergeven waar je zit tussen ‘herstel’ en ‘terugval’. Een terugval komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Er zijn altijd stappen gezet die maken dat iemand uiteindelijk terugvalt in gebruik. Dit is een eyeopener voor de gasten, want vrijwel allemaal hebben ze zelf te maken gehad met

een periode dat ze clean waren en vervolgens toch weer terugvielen. Als ze daarop terugkijken, verbaast het ze vaak dat het zover heeft kunnen komen. In hun beleving is het soms van de ene op de andere dag.”

“De afdaling van ‘herstel’ naar ‘terugval’ is alsof je een trap afloopt. De treden zijn: prioriteiten vergeten, onrust, speeding up, ticket off en uitputting. Elke trede naar beneden is een stap dichter bij terugval in gebruik. In de trainingen over terugvalpreventie zijn de gasten over het algemeen actief bezig. De stappen zijn voor hen erg herkenbaar en gasten leren om in hun hoofd de ‘film’ af te maken: Een eerste stap, die klein en onschuldig lijkt, kan uiteindelijk leiden tot terugval, met alle negatieve consequenties en emoties van dien. Het is voor gasten erg belangrijk deze stappen bij zichzelf te herkenen. Ook voor de mensen in hun directe omgeving kan dit stappenmodel een goed hulpmiddel zijn om te signaleren. In deze ernstige zaken geldt: beter voorkomen dan genezen!”

ik daadwerkelijk in gebruik terugviel, realiseerde ik me dat ik heel hard de ‘trap’ afgerend was en tree voor tree weer aan herstel moest werken. Nu ik dit ondervonden heb, ben ik heel alert op de signalen van iedere tree. Mijn vrouw en mensen uit de kerk kijken mee. Inmiddels gaat het al ruim een jaar heel goed met mij!”


In de wijk Antriol, op een paar kilometer afstand van het landhuis van Krusada, staat de Walk-in. Michel Verkouter is medewerker in dit inloophuis voor verslaafden. Hij vertelt over een dag in de Walk-in. Michel: “Als medewerkers beginnen we om 8.30 uur met schoonmaken, koffie/thee zetten, afspraken doornemen en het belangrijkste: gebed om de dag aan de Heer op te dragen.

09.00 uur – We openen de deur van de Walk-in en verwelkomen onze bezoekers. Vaak loopt het al snel vol en is het gezellig druk. Een aantal gasten zit meestal al op de stoep te wachten tot we open gaan. De bezoekers krijgen brood en drinken. Intussen maken we een praatje met ze. Een aantal wil ook douchen en kleding ruilen. We hebben op de Walk-In kleding die we krijgen van mensen die de Walk-in ondersteunen. Bezoekers mogen hun oude/vieze kleding inruilen voor een nieuw setje kleding.

10.00 uur – We bestellen warme maaltijden voor het eten om 12.30 uur. Maaltijden zijn gratis, maar deze moeten wel door bezoekers voor 10.00 uur worden besteld. 11.00 uur – Tijd voor een spelletje. De spelletjes ‘mens erger je niet’ en ‘domino’ zijn erg in trek. En het verbaast mij elke keer weer hoe fanatiek iedereen wordt van ‘mens erger je niet’. Op dinsdag staat er Bijbelstudie op de planning. In de ochtend is er ook tijd om mensen te helpen met instanties. Bijvoorbeeld samen de dokter bellen of bankzaken regelen. 12.00 uur – We beginnen met de voorbereidingen voor de maaltijd: tafel dekken, drinken maken. De maaltijden worden geleverd. Regelmatig zijn er gasten die na 10.00 uur binnen komen en geen maaltijd hebben besteld. Soms is er een warme maaltijd over. En anders maken we een tosti voor hen klaar. Om 12.30 uur beginnen we de maaltijd met gebed. Dit wordt regelmatig gedaan door bezoekers. Het is erg bijzonder om te zien dat de bezoekers bijna allemaal een groot Godsbesef hebben en met respect omgaan met God.

13.00 uur – In de Walk-in is een mannen- en vrouwenslaapzaal te vinden. Rond deze tijd kunnen bezoekers hier hun siësta houden. De bezoekers die wakker blijven helpen mee met schoonmaken, maar dat zijn er nooit zo veel. De begeleiding maakt de tafels schoon en veegt en dweilt de Walk-in. 14.00 uur – De administratiewerkzaamheden zijn aan de beurt. Bijvoorbeeld de e-mails beantwoorden. Eventueel dingen regelen, want op de Walk-in worden ook drugstesten afgenomen en intake- of ambulante gesprekken gevoerd. Dit gebeurt door de dag heen. Soms krijgen we ook mensen binnen die hulp zoeken. We gaan dan altijd met hen in gesprek.

15.00 uur – De meeste bezoekers komen uit bed. We doen een spelletje, kijken een film of doen Alabansa (dit is Papiaments voor ‘aanbidding’).

16.00 uur – De bezoekers krijgen brood en koffie/thee. Wij beginnen met opruimen en schoonmaken zodat de Walk-in weer schoon is voor de volgende dag. Iets voor vijf uur gaan de laatste bezoekers weg. Om 17.00 uur sluiten de deuren.


Walter Martijn (47) groeit als kind op bij zijn moeder, stiefvader en vier broers. Zijn biologische vader is kok en Walter besluit dat ook te willen worden. “Op mijn dertiende, toen ik bijna klaar was met de basisschool, begon ik met borden wassen in een restaurant. Daarna ben ik naar de vakschool gegaan om te leren voor kok.” In de tussentijd begint Walter met roken. Zijn eerste sigaret rookt hij op zijn twaalfde en op zijn achttiende gaat hij marihuana en cocaïne gebruiken. “Al snel raakte ik verslaafd.”

Vluchten

Walter stapt op zijn vijfentwintigste in het huwelijksbootje. Het huwelijk duurt ongeveer zes jaar. Uit dit huwelijk worden twee zoons geboren, die bij hun moeder blijven wonen. Na de scheiding wil Walter afkicken. “Daarvoor ging ik naar de

en kreeg veel fooien waarvan ik later dan weer drugs kon halen. Eerst kocht ik drugs van mijn eigen geld, later ging ik dealen en stelen om aan geld te komen. Zelfs van mijn vriendin stal ik geld.” Het werd alsmaar erger. Na zeventien jaar op Aruba te hebben gewoond, moet Walter stiekem vluchten en gaat hij terug naar Bonaire. Hij is verstoten door zijn familie en moet schuilen.

Afkickkliniek Dominicaanse Republiek en later naar Aruba, maar het werd juist erger. Drugs waren gemakkelijk te vinden. Ik werkte in hotels

In die tijd leeft Walter op straat en slaapt in drugshuizen, waar verslaafden bij elkaar zitten om te gebruiken. In gesprek met de eigenaresse van een restaurant waar hij

Ook dit jaar is er weer uitbundig carnaval gevierd op Bonaire. Dit zijn voor onze gasten feestdagen met veel herinneringen en vaak ook veel verleidingen. Alcohol en drugs hoorden voor hen vroeger bij dit feest. Deze periode ‘clean’ doorkomen is dan ook niet al te makkelijk. Om hen te ondersteunen rond deze dagen, hebben we jaarlijks een speciaal programma rondom carnaval. Soms gaan we ‘kamperen’ bij de zee, maar dit jaar zijn we ‘thuis’ gebleven, wel met een aantal bijzondere uitstapjes. Sinds kort is er op Bonaire de gelegenheid om te paintballen; een zeer actieve en uitdagende outdooractiviteit. Voor de meeste gasten was het voor het eerst dat ze dit spelletje speelden, maar ze deden het vol overgave! Een geweldige afleiding en een leuk alternatief voor het carnavalsfeest. Daarnaast hebben we een aantal extra Bijbelstudiedagen gehouden, rondom het thema Heilige Geest. Als afsluiting van deze bijzondere dagen hebben we voor gasten, familieleden, bezoekers van de Walk-in en medewerkers een worshipnight gehad. We zijn God dankbaar dat deze dagen een positieve nieuwe ervaring waren!

vaak eet, geeft hij aan naar een afkickkliniek te willen. Op die manier hoeft hij de maand december niet op straat door te brengen en kan hij zijn leven veranderen. Walter komt terecht bij Krusada. Hier leert hij Jezus kennen. Hij heeft het sterke verlangen om steeds meer met God bezig te zijn in zijn denken en begint zich steeds meer te verdiepen in de Bijbel. “Ik begon het steeds beter te begrijpen.”

Rust Walter wil nu voorgoed een punt zetten achter zijn verleden. “Ik wil volledig opnieuw beginnen en daarom ga ik naar De Hoop in Nederland, om daar mijn behandeling voort te zetten. Op 12 juni word ik 48 jaar. Voorheen vierde ik mijn verjaardag altijd met vrouwen en drugs, maar bij De Hoop wil ik op een andere manier en in alle rust mijn verjaardag vieren. In Nederland begin ik helemaal een nieuw leven als ik 48 word!”, zegt Walter vol overtuiging en hoop.

Op zaterdag 25 juni is de Dag van Hoop in Dordrecht. Hier is ook een stand van Krusada aanwezig. Komt u ook? De Dag van Hoop biedt een doorlopend en afwisselend programma van 10.00 - 16.00 uur en is gratis te bezoeken. Voor meer informatie kijk op www.dehoop.org/dagvanhoop.


De greenhouses van Krusada leveren nu wekelijks verse producten op. Collega’s zijn de straat op gegaan om onze producten aan te bieden. Dit zorgde al snel voor een aantal vaste afnemers. Een eethuisje, een supermarkt en ook een aantal collega’s zijn vaste klant. Om het voor particulieren ook mogelijk te maken om onze producten te kopen, zijn er nu twee tijdstippen in de week dat klanten van buiten welkom zijn om groente te komen kopen. Het is goed om te zien dat er nu wekelijks een goede oogst is, die verkocht kan worden. Eenmaal per maand wordt er op het eiland een zogenaamde ‘boerenerfmarkt’ gehouden. Ook Krusada heeft hier een kraampje. Afgelopen keer stonden er al mensen te wachten, die speciaal voor onze producten kwamen. Er is dus een grote behoefte aan lokale verse groenten van Krusada. Binnen enkele uren is alles wat we mee genomen hebben verkocht!

Voor gasten is de stap van de kliniek naar de maatschappij vaak erg groot. Krusada wil deze overgang graag verbeteren. Dit kan door deze stap te overbruggen met een fase van resocialisatie. Resocialisatie staat in het teken van werk buitenshuis, het opbouwen en in stand houden van een sociaal netwerk en het zelfstandig leren wonen. Door deze tussenstap hebben gasten een grotere kans om succesvol in de maatschappij terug te keren. In de resocialisatiewoning krijgt een gast een eigen woonunit, bouwt hij vrijheden op en kan hij extern gaan werken. Op dit moment ontbreekt een dergelijk project nog bij Krusada op Bonaire. Hierdoor is de kans groot dat een gast na zijn behandeling opnieuw drugs gaat gebruiken. Krusada wil dit project realiseren zodat gasten na hun behandeling in een beschermde plaats kunnen leren zelfstandig te wonen. Voor dit project zijn uw gebed en financiële steun hard nodig!

Ben jij bewogen met verslaafden en geloof je dat Jezus Christus uitkomst biedt? Krusada is op zoek naar enthousiaste gedreven collega’s! We op zoek naar: ➝ Directeur voor duaal directieschap ➝ Ervaren hulpverleners (MBO en HBO) voor verschillende (nieuwe) afdelingen: mannen- en vrouwenopvang en Nazorg (Begeleid Zelfstandig Wonen), bij voorkeur van Antilliaanse of Arubaanse afkomst. ➝ (GZ-)psycholoog ➝ Manager Bedrijfsbureau ➝ Begeleiders Walk-in (MBO), bij voorkeur van Antilliaanse of Arubaanse afkomst. ➝ Medewerker met groene vingers (land- en tuinbouwsector) Zie www.krusada.nl voor meer informatie of mail naar info@krusada.nl. Ook open sollicitaties zijn van harte welkom, want er komen regelmatig nieuwe vacatures bij.

KRUSADA ACTUEEL Verschijnt iedere twee maanden in een oplage van 5.000 exemplaren. HOOFDREDACTEUR: Wouter van Twillert REDACTIE: Gerdien Verkouter, Nadia van Noppen, Ellen van de Polder-Zijp VOOR GIFTEN: ING bank: 66.94.13.682 t.n.v. Stichting Krusada, Dordrecht Stichting Krusada p/a Landhuis Guatemala Kaminda Lagun 191 Kralendijk, Bonaire, Nederlandse Antillen E-mail: info@krusada.nl Website: www.krusada.nl Het werk van Krusada wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor Krusada kunnen worden overgemaakt op rekening 66.94.13.682. Stichting Krusada biedt vanuit een christelijke visie professionele hulp en opvang aan verslaafden op Bonaire. Stichting Vrienden van De Hoop Provincialeweg 122, 3329 KP Dordrecht Telefoon: (078) 6 111 355 Fax: (078) 6 111 360 E-mail: vrienden@krusada.nl

Krusada Aktueel juni 2011  

Krusada Aktueel juni 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you