Page 1

6e jaargang • nummer 3 • oktober 2012

Bambino info Zomer bij de BSO: feest voor de kinderen Onze redacteur bezoekt de BSO tijdens de zomervakantie. Het is heel gezellig bij de BSO aan de Spuiweg. Vandaag is er een jongens- en meidenmiddag. Dat betekent voor de meiden: zich verkleden als prinsesjes of Mega Mindy en zich (laten) opmaken. Er staan wel twintig potjes nagellak op tafel in allerlei kleuren en aan de nagels van de meisjes is te zien dat er goed gebruik van is gemaakt. Sommige meiden hebben oogschaduw of lippenstift op, of zelfs mascara. Toch voelen ze zich niet te groot om ook nog eens te worden geschminkt: als zebra, of als tijger, of wat meer past bij hun mooie roze of lila jurk: met hartjes op de wangen. Medewerker Gerda is onvermoeibaar bij al dit optutten. Ook de jongens hebben het naar hun zin. Zij zitten in een aparte ruimte en maken een bootje. Een doorgeknipt melkpak wordt met plakband waterdicht gemaakt, een satehprikker er op, een zeil van papier en klaar is de boot! Natuurlijk is het zeil leuk versierd en beschreven, bijvoorbeeld met ‘Olympische spelen 2012’ erop. In het zwembadje, gevuld met water, kunnen de bootjes straks echt varen. Nog even knutselen en de wedstrijd kan beginnen.

Tijdens de ochtend heeft de hele BSO-groep spoorzoekertje gedaan. Eén groep zet het spoor uit en verstopt zich vervolgens in de bosjes bij het park. De andere groep volgt het spoor en voert de opdrachten uit. Gelukkig komen zij op de goede plek bij het Weizigtpark aan. Daar spelen zij een poosje in de speeltuin tot zij terug gaan naar de Spuiweg om lekker te gaan eten. Zo is er tijdens de vakantie op elke BSO-dag wel iets te beleven, ook al is het niet altijd even lekker weer. Tenminste één keer in de week is er een ‘bijzonder’ uitje: naar de Merwelanden of naar een buitenspeeltuin. Tijdens de vakantie komen de thema’s ook goed uit de verf.Aan het begin van de dag kijken zij bijvoorbeeld naar een dvd waarop Krummel een bidsprinkhaan leert bidden. Als je de kinderen vraagt of zij liever naar school gaan of naar de BSO, hoeven zij niet lang na te denken: naar de BSO natuurlijk!


Oogstsupporter Vaak eet ik achteloos mijn broodje. En trek ik wekelijks bij de supermarkt bijna automatisch een afbakstokbrood, een zak volkoren bollen, n gesneden zuurdesem, en een paar krentenbollen uit de schappen. Bijna niets is vanzelfsprekender dan het dagelijks eten van brood, toch? Ook het dagelijks gebed. Eerlijk gezegd soms ook achteloos, als een routine. In de auto onderweg naar m’n nieuwe liefde....een oude stacaravan op Goeree zag ik de graanakkers aan t oog voorbijgaan. En groeide een bewustwording van iets wat ik heus wel wist: mijn boterham ligt niet zomaar op mijn bord! Het journaal laat weten dat graanprijzen met 50% zijn gestegen door misoogst in Rusland en Amerika, ‘s werelds grootste graanexporteurs. Gelukkig mag ik getuige zijn van een goede oogst! Grote combines maaien het tarwe en dorsen het graan. Op een avond zag ik hoe men tot laat in het donker met enorme schijnwerpers doorwerkte om alles binnen te halen! Ik had bijna de neiging om hen als een supporter aan te moedigen, te klappen, te juichen. Want zeg nu eerlijk: wat geeft meer reden tot juichen, dat feyenoord wint of dat we ons dagelijks brood kunnen eten? De protestantchristelijke kerken vieren op 7 november dankdag voor Gewas en Arbeid. Amerikanen hebben “Thanksgiving. Daaraan zou ik willen toevoegen, beleef met uw kinderen eens het binnenhalen van de oogst, zodat ze met eigen ogen aanschouwen hoe wij het graan dat God laat groeien ontvangen. En zij een oprecht Dank U! leren.

Van de kinderen


Wijzigingen in de organisatie en aansturing van Bambino Actueel

Manager Beleidsmedewerker Locatiehoofd Spuiweg

Locatiehoofd Bosboom

Locatiehoofd Dorp

Pedagogisch medewerkers

Pedagogisch medewerkers

Pedagogisch medewerkers

In de vorige Bambino Info stelden wij u op de hoogte van het vertrek van Edith Tol als leidinggevende binnen Bambino. Haar vertrek was voor ons aanleiding om eens goed naar onze organisatiestructuur te kijken, mede omdat Bambino in januari is afgesplitst van De Hoop en een zelfstandige organisatie is geworden binnen Family Care (zie onze brief van 30 januari en www. familycare.nl). In bovenstaand organogram ziet u waarvoor wij gekozen hebben. Op elke locatie komt (weer) één locatiehoofd zodat elke

locatie zijn eigen aanspreekpunt heeft voor zowel ouders als medewerkers. Een beleidsmedewerker zal de manager en de locaties ondersteunen bij o.a. kwaliteitszaken, communicatie en personele aangelegenheden. Janneke Scheurwater zal leiding geven op Bambino Spuiweg, hierdoor ontstaat één vacature bij Bambino aan de Provincialeweg. De functie van beleidsmedewerker wordt ingevuld door Esther Luttik, bij velen al bekend als medewerker planning en plaatsing.

Hoog bezoek Tijdens observatie door de kinderopvanginspecteur worden in een gesprekje met de peuters kleuren benoemd. Medewerker: “Welke kleur is jouw shirt?” Een kind met een bruin shirt aan roept: “Chocola!” Tijdens ditzelfde bezoek zegt een medewerker tegen een peuter: “Niet in je neus peuteren.” Waarop het kind zegt: “We zitten toch in de peutergroep!”

Mees heeft een chocoladetaart gebakken, samen met oma. Bij Bambino mogen ze meesmikkelen. De medewerker vraagt aan de kinderen: ‘’Wie heeft deze taart gemaakt?’’ Mees kijkt stralend rond, maar Yara zegt: ‘’de Here God!’’

Medewerker planning en plaatsing

De organisatiestructuur is bij alle medewerkers en ook bij de oudercommissie goed ontvangen. Wij hopen nog meer te kunnen inzetten op kwaliteit en u met deze organisatiestructuur nog beter van dienst te zijn. Voor de medewerkers is het daarnaast mooi dat zij kunnen doorgroeien en hun capaciteiten met nog meer plezier kunnen inzetten. Dat komt alleen maar ten goede van datgene waar het bij ons om draait: uw kind.

Medewerker Mariëlle gaat trouwen. Nienke: “Ik ben al getrouwd: met papa, mama en Norah.” De tweeling Tim en Mark (peuterspeelzaal) praat thuis over juf Ineke die een baby in haar buik heeft. “O, nee,” zegt één van de jongens, “heeft de juf een baby opgegeten?”

Vader, tijdens aanmeldingsgesprek voor de buitenschoolse opvang: “Hij komt van een groene BSO, dat is ook leuk!” Medewerker tegen kind: “Hoe was dat dan? Was het daar helemaal groen?” “Nee,” is het antwoord “het is daar gewoon natuur-kinderachtig! Je staat ook steeds in de poep en dat stinkt.”

Abel (bijna 4) wordt opgehaald door zijn moeder. Omdat het regent vraagt zijn moeder om een vuilniszak om om Abel heen te doen. “Ik wil dat niet,” zegt Abel, “Ik word toch niet weggegooid?”

Yanaika: “Toen papa een baby was had hij een stoere fiets met wielen! Ik heb een fiets met zonder wielen.”

Prietpraatje s

Een medewerker leest het verhaal van de woestijnreis voor. Mozes gaat de berg op om met God te praten. Wat krijgt Mozes daar van God? Lara (3): “tosti’s”.


Van de issie Oudercomm

‘Bambinootje spelen’

Van de oudercommissie

Bambino-medewerkers in het zonnetje gezet

Een van de leuke dingen van spel is dat je zoveel terugziet van de belevingswereld van je kind. Zo kan onze dochter Willine druk bezig zijn met playmobilepoppetjes keurig in een kringetje zetten. Ze gaan wat drinken of luisteren naar het Bijbelverhaal. En daarna mogen ze buiten spelen. Zo ook de legopoppetjes. Mama mag regelmatig helpen om een ‘Bambino’ te bouwen, waar Willine vervolgens de poppetjes naar bed brengt en eten geeft, of ze hebben straf en moeten op een stoeltje zitten.

20 september was het weer Dag van de pedagogisch medewerker. Deze derde donderdag in september is tien jaar geleden in het leven geroepen om het werk van pedagogisch medewerkers te promoten. Vanzelfsprekend kregen ook bij Bambino de medewerkers extra aandacht. De Oudercommissie draagt daar sinds een paar jaar ook haar steentje aan bij.

Ook op vakantie kwam Bambino terug. ”Ik hoef niet naar Bambino hè mamma?’ “Nee, we hebben vakantie.” ”Ja, Bambino is veel te ver weg hè?” ”Ja, precies.” ”Hier is de ‘Bolloclub”. Tjah… dat is net zoiets, want daar deed ze spelletjes, speelde ze met andere kinderen en kreeg ze drinken, net als bij Bambino. Alleen was er een duidelijk verschil: “Jij hoeft nu niet te werken hè? Jij blijft bij mij kijken.”

Deze gezellige dag is bedoeld als aanzet om als ouders in contact te blijven met de medewerkers én de waardering over hun werk uit te spreken. “Die waardering is het hele jaar belangrijk en wij hopen dat andere ouders ons voorbeeld volgen”, aldus Susan, “zo kunnen medewerkers zich met plezier inzetten voor het welzijn van onze kinderen.”

Als kind wil je graag dat mama en papa zien waar je mee bezig bent en wat je doet. Kinderen hebben behoefte aan betrokken ouders. En niet alleen kinderen… ook voor kinderdagverblijven is het fijn als ouders betrokken zijn. Dat kan op verschillende manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld ook deelnemen aan de oudercommissie. Hebt u interesse? U bent van harte welkom! Gerieke van Kruijl is voorzitter van de oudercommissie aan de Bosboom Toussaintstraat

Susan Kraaijeveld, sinds juni lid van de oudercommissie, doet graag mee. Zij onderstreept het belang van deze dag. “Onze kinderen moeten zichzelf kunnen zijn, zich veilig kunnen voelen en onbezorgd kunnen spelen bij Bambino. De medewerkers van Bambino spelen hierin een heel belangrijke rol. Wij willen hen daarom extra verwennen omdat het in het belang van de kinderen is dat medewerkers met plezier naar hun werk gaan.” De medewerkers weten dat zij jaarlijks een presentje kunnen verwachten, maar wát het is, is elk jaar weer een verrassing. Eerdere jaren zijn er rozen en bonbons uitgedeeld. Dit jaar wordt elke locatie getrakteerd op een taart met een bedanktekst er op. Ook ontvangen de medewerk(st)ers een kaartje waarin een blijk van waardering staat.


‘Drieplus kinderen’ is een veel besproken begrip in kinderopvangland. Het betreft de oudste groep peuters bij de dagopvang. Vanaf de leeftijd van drie jaar hebben kinderen meer uitdaging nodig. Dat merk je thuis en ook op de kinderopvang is dit zichtbaar. Hier is op allerlei manieren op in te spelen. Ook de medewerkers van Bambino kunnen hier over meepraten.

Activiteit en

Aandacht voor ‘3+ kinderen’ bij Bambino “Het is een leuke uitdaging 3+ kinderen te begeleiden en te geven wat ze nodig hebben.” vertelt Janneke Scheurwater, locatiehoofd van Bambinolocaties Provincialeweg en Spuiweg. “Het is een kwestie van goed kijken naar elk kind, nagaan wat het kan en waarvoor het interesse heeft. Daar sluit je als medewerker zoveel mogelijk bij aan en je stimuleert hem of haar zelf dingen te bedenken en te doen en zo grenzen te verleggen. Zo biedt je steeds een stuk uitdaging en help je hen te groeien.” Annette Roos (locatiehoofd bij Bambino aan de Bosboom Toussainstraat vult aan): “Dit kan op allerlei manieren. Tijdens de persoonlijke verzorging kunnen door middel van gesprekjes nieuwe woordjes en begrippen worden geleerd. De inrichting biedt met de verschillende ‘belevingshoeken’ zoals de woonhoek, de bouwhoek mogelijkheden voor kinderen voor eigen rollenspelletjes. Als medewerker speel je daar op in door aan te schuiven, vragen te stellen, te luisteren, nieuwe elementen in te brengen die het kind stimuleert in fantasie, creatieviteit en taal.” Training “Eigenlijk is het dus ook niet echt nieuw

wat we doen voor de driejarigen, vertellen de locatiehoofden van Bambino.” Wel zijn zij het afgelopen jaar geïnspireerd door de training Startblokken. Deze training leert medewerkers van een kinderdagverblijf de ontwikkeling van baby’s, peuters en kleuters te stimuleren. We hebben bij deze training veel ideeën opgedaan. Hieruit is voortgekomen dat we bij het voorbereiden van activiteiten werken met een nieuwe methodiek: het webmodel. Dit model helpt om bij de thema’s diverse activiteiten voor te bereiden die een beroep doen op verschillende vaardigheden.” Praktijk “Eigenlijk bieden we de hele dag door extraatjes aan 3+ kinderen, zowel voorbereid als onvoorbereid, vertelt Janneke. Doordat we werken met het webmodel bereiden we ons bewust voor en kiezen we extra werkvormen of aangepaste werkvormen voor 3+ kinderen. Bij het onderwerp ‘samen lezen’ wordt bijvoorbeeld ingepland dat 3+ kinderen zelf een verhaal mogen vertellen of bedenken welke spullen uit de vertelkoffer allemaal bij het onderwerp passen. Vaak gebeurt dit met de andere kinderen erbij, maar er zijn ook momenten

dat we de driejarigen alleen hebben: tijdens het slaapuurtje van de jongere kinderen. Ook op de 0-4 groepen benutten we de tijd natuurlijk goed.” Annette: “We hadden kort geleden het thema: ‘Wat wil je later worden’. Op de ramen schilderden we beroepen. En de kinderen riepen: “Dat wil ik later ook worden!” De ene wilde bakker worden, de andere politieman. Als echte bakkers hebben kinderen koekjes gemaakt. Tijdens het koekjes maken werd volop gebabbeld. (zo ontwikkelt de taal spelenderwijs). “Wat is er allemaal nodig voor de koekjes?” vraagt de pedagogisch medewerker. Samen met kinderen wordt opgesomd: poedersuiker, bloem, water, ei, een kom, lepel, vormpjes. “Hoe gaan we het doen?” We doen alles in een kom, we kneden, rollen, steken vormpjes uit. De koekjes in de oven, even wachten en dan lekker smullen.” Door zo bezig te zijn leren kinderen ontzettend veel. Niet alleen de woorden. Ze proeven, denken, werken samen, mogen iets doen wat ze misschien nog niet eerder gedaan hebben. Al met al komen de driejarigen heel goed aan bod.


Een bezoekje aan de baby-/dreumesgroep de medewerker praten, lacht een van ons even naar de baby op haar schoot. Ze lacht prompt stralend terug en dat moet de fotograaf natuurlijk vastleggen. Rozijnen Na het spelen is het tijd voor een gezond tussendoortje. Aan eten wordt bij de baby-/ dreumesgroep de nodige aandacht besteed: de keukenkastjes zijn volgeplakt met vrolijk gekleurde schildpadjes waarop het eetplan van de kinderen geschreven is. We kunnen in ieder geval één ding concluderen als we de schildpadjes bestuderen: de meeste kinderen zijn dol op rozijnen!

Op een donderdagmiddag stappen wij (de redactie) de drempel over bij Bambino aan de Spuiweg om een bezoekje te brengen aan alle schattige kleintjes van de baby-/ dreumesgroep. Deze groep is speciaal voor kinderen van 0-2 jaar. Bij binnenkomst moeten we even opletten waar we lopen: we zijn midden in de speeltijd van de baby’s en dreumesen binnengekomen.. Verschillende kinderen zitten of liggen op de grond met duplo, blokken en autootjes te spelen. Een blond meisje komt direct op ons af met wat duplo in haar vuistjes geklemd. Ze geeft het aan één van ons en kijkt gefascineerd toe hoe de blokjes in elkaar worden geklikt. Blijkbaar heeft ze haar speelmaatjes gevonden: binnen een mum van tijd ligt de complete duplo-voorraad van Bambino aan onze voeten! Een stralende lach De Pedagogisch medewerker, Corina, vertelt ondertussen wat over de dag van de baby’s en dreumesen. Het blijkt dat ze al een gezellige ochtend achter de rug hebben: naast het vaste programma van Bijbelverhaal lezen, zingen, slapen, spelen en eten, hebben de kinderen vanmorgen een verjaardag gevierd. Terwijl we zo met

Doorzettingsvermogen Het tussendoortje betekent echter nog niet het einde van de dag: voordat hun mama’s en/of papa’s hen komen ophalen, kunnen de baby’s en dreumesen nog een tijdje naar hartenlust spelen. Een van de jongetjes doet tientallen

pogingen om op zijn eigen, wankele benen te leren staan. Dat hij negen van de tien keer direct weer omvalt, lijkt hem niet te deren: hij gaat onvermoeid door. Van zulk doorzettingsvermogen kunnen wij nog wat leren! Een relaxte groep Terwijl de kinderen nog even verder spelen, keren wij huiswaarts. Er is één ding wat we met zekerheid kunnen zeggen na ons bezoek aan Bambino Spuiweg: de baby-/ dreumesgroep is een heerlijk relaxte groep! Alle kinderen en medewerkers: bedankt voor deze gezellige middag!”


Meer weten? Kijk op www.christelijkekinderboeken.nl voor o.a.voorleestips en een lijst met voorleesboeken.

Bestel de boeken Ga naar www.dehoopshop.nl en bestel de boeken voor de actieprijs tot en met 31 oktober 2012.

De christelijke kinderboekenmaand: over lezen en boeken voor kinderen Op 22 september is de christelijke kinderboekenmaand begonnen. Een maand lang wordt er aandacht besteed aan het christelijke kinderboek. Reden voor ons om ons eens te verdiepen in het lezen van boeken voor en met kinderen: wat is het belang van (voor)lezen voor kinderen en is het ook van belang wát je leest? De christelijke kinderboekenmaand is een initiatief van de Werkgroep voor Christelijke Kinderboeken (WCK). Deze werkgroep is in 1994 in eerste instantie in het leven geroepen om zorg te dragen voor kwalitatief goede christelijke kinderboeken. Dit was nodig omdat er eind jaren ’80 sprake was van een wildgroei aan christelijke kinderboeken. Een ander belangrijk doel is het promoten van het christelijke kinderboek. Voor het opgroeiende kind is het belangrijk dat het kan lezen. Ook al lijken de moderne media de plaats in te nemen van het boek, goed kunnen lezen blijft natuurlijk belangrijk om alle informatie goed te kunnen verwerken. Zelfs voor een vak als wiskunde is het belangrijk om goed te kunnen lezen. Ook voor het jonge kind is (voor)lezen belangrijk. In de eerste plaats vanwege de taalontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan de boekjes met ‘eerste woordjes’. Door kinderen voor te lezen komen zij daarnaast meer te weten over allerlei onderwerpen. Kijk de boekjes van uw kind er maar eens op na: ‘Nijntje gaat logeren’, ’Bobbie is ziek’, ‘Mia de kat op het

potje’. Met de ouder wordende peuter kun je hierover allerlei gesprekjes aanknopen. Met het thema van de Christelijke Kinderboekenmaand gaat er dit keer letterlijk een wereld open: over de ontmoeting tussen kinderen van verschillende culturen. Door de verschillen die worden beschreven en zichtbaar gemaakt worden kinderen gestimuleerd na te denken over wie zij zelf zijn, hoe zij er uit zien en wat zij normaal vinden om te doen. Een voorbeeld is het prentenboek, ‘Ik stuur jou de zon’, dat gaat over een vijfjarig Nederlands meisje dat tekeningen en brieven uitwisselt met een tienjarig jongetje in Kenia. De Christelijke Kinderboekenmaand heeft altijd een thema dat zo dicht mogelijk aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Soms willen de organisatoren van de Kinderboekenmaand echt een tegengeluid laten horen, zoals in 2005. Tegenover het thema ‘Magie’ zette de Christelijke Kinderboekenmaand

het thema: ‘Wonderlijk.’ Meestal biedt de Christelijke Kinderboekenmaand met haar thema’s boeken en bijbehorende verwerkingsmaterialen een extra (christelijke) dimensie, die gewaardeerd wordt door christelijke scholen en ouders. Door alles heen, het lezen uit de kinderbijbel, het lezen uit boeken en het praten hierover willen we als ouders onze kinderen toch leren wie God is, dat alles van Hem is en dat ook zijzelf bij God horen. Als ouder ga je als het ware op reis met je kind en iedere keer wordt er weer iets toegevoegd aan de (geestelijke) bagage van het kind. U als ouder kijkt mee door de ogen van het kind naar het (Bijbel)verhaal en leert steeds beter om in de taal van het kind te zeggen wat u wilt vertellen.

Voor meer informatie: www.mijnkindonline.nl, met een onderzoek van ienemienemedia www.mediasmarties.nl, voor leuke spelletjes voor de allerkleinsten, met recensies www.chris.nl


Oudergesprekken In november worden weer oudergesprekken gevoerd. Heeft u in april geen oudergesprek gehad, dan ontvangt u op uw locatie een uitnodiging voor uw jaarlijkse gesprek. Heeft u in het voorjaar al een gesprek gehad, maar vindt u het van belang om met een medewerker over uw kind te spreken dan is het altijd mogelijk om overdag een moment te plannen. U kunt dit de medewerker zelf laten weten.

Heeft u onze vernieuwde website al bezocht?

20 oktober t/m 28 oktober

Themaochtend Opvoeding Dordrecht Oudergesprekken

31 oktober 6 en 7 november

Kerstfeest Bambino Kerstvakantie 2e Kerstdag

‘Liefdevol loslaten’, dat is het onderwerp van de themaochtenden Opvoeding die Chris op 24 en 31 oktober organiseert in respectievelijk Driebergen en Dordrecht. Als ouder wil je er voor je kinderen zijn, maar er komt een moment van loslaten. Eigenlijk gebeurt dat al als je kind naar de opvang of-, wat later- als peuter naar de speelzaal gaat en je hem of haar uit handen moet geven. Bereiken ze de tienerleeftijd, dan komt het echte moment van loslaten. Onze opvoeddeskundige Ingrid Gorsira zal hierover spreken tijdens de thema-ochtenden Opvoeding. Ingrid heeft zelf voor de klas gestaan, volgde diverse opleidingen op dit terrein, is predikantsvrouw en bovenal moeder van vier inmiddels volwassen dochters.

Agenda 2012 Herfstvakantie

Themaochtend Opvoeding door Chris: liefdevol loslaten

De kosten voor deze bijeenkomst bedragen slechts € 5,- per persoon. Aanmelden kan via de website van Chris. Onder meer nieuws vind u meer informatie en een link.

15 december 22 december t/m 6 januari 26 december Bambino gesloten

* Data voor de schoolvakantie komen uit de onderwijsgids van de Drechtsteden; per school zijn er verschillen mogelijk.

Kerstfeest Bambino De zomer is nog maar net voorbij. Toch willen wij u alvast uitnodigen voor ons kerstfeest op zaterdagochtend 15 december. Noteert u deze datum alvast in uw agenda? U bent van harte welkom met het gehele gezin en opa’s en oma’s. Verdere informatie volgt later dit jaar via de medewerkers.

Bambino Info is een uitgave van christelijke kinderdagcentra Bambino. Bambino is onderdeel van Stichting Family Care. Eindredactie: Ineke Linssen Redactie: Mariëlle de Jong Vormgeving: De Hoop Media, Ellen Brouwer

Bambino heeft drie locaties in Dordrecht: aan de Spuiweg, aan de Provincialeweg (op Dorp De Hoop) en aan de Bosboom-Toussaintstraat. www.bambino-kinderopvang.nl info@bambino-kinderopvang.nl

31 oktober Dordrecht

Bambino Info, oktober 2012  

Bambino Info, oktober 2012

Bambino Info, oktober 2012  

Bambino Info, oktober 2012

Advertisement