Page 1

actueel Tweemaandelijkse nieuwsbrief van Stichting Krusada Nummer 41 • juni 2009

Krusada opent eerste inloophuis Bonaire

“Kijk, ons inloophuis!” Het is een drukte van belang bij Krusada als ik halverwege april spreek met Gerdien de Jager, directeur van Krusada. Het inloophuis is namelijk net gestart! Gerdien: “De wens om een eigen ‘walk-in’ te hebben is al tweeen-een-half jaar oud. We zijn dan ook dankbaar dat we de deuren van ons inloophuis eindelijk hebben geopend!” Het gebouw dat Krusada de afgelopen jaren op het oog had als huisvesting voor het inloophuis, is een voormalige kerk in de wijk Antriol – de wijk waar het meeste wordt gedeald en gebruikt op Bonaire. Om de boodschap op de buitenkant van het gebouw, kun je maar moeilijk heen: ‘Droga ta matabo, Hesus ta dunabo bida’, wat betekent: ‘Drugs doodt je, Jezus geeft je leven.’

“Het gebouw kopen was geen optie omdat we daar geen geld voor hadden.” Een aantal jaren lang werd het gebouw gebruikt als kerk. Toen de gemeente ‘uit het gebouw groeide’, werd verhuist naar een andere locatie. Het oude pand kwam leeg te staan. Gerdien: “We doen straathoekwerk in de wijk Antriol en dus rijden we vaak langs de voormalige kerk. ‘Kijk, ons inloophuis!’, grapten we vaak tegen elkaar, als we het gebouw weer eens passeerden. Wij wilden het graag kopen, maar dit was geen optie omdat we daar geen geld voor hadden.” Ondertussen diende zich ook geen andere koper aan en de voorganger van de gemeente die in dit gebouw haar samenkomsten hield, besloot voor de verkoop te gaan bidden. In juni 2008 kreeg de voorganger de indruk dat God hem zei het gebouw zélf te kopen, zodat het beschikbaar zou blijven voor Zijn Koninkrijk. “In juli 2008 hoorde ik dat de voorganger het gebouw zelf had gekocht”, vertelt Gerdien. “Ik besloot met hem in gesprek te gaan over de wens die Krusada al jarenlang heeft om in dat gebouw een inloopcentrum te starten. Ik kreeg hem echter op geen enkele manier te pakken!”

“Ons verlangen was exact hetzelfde als dat van hem!” De voorganger heeft geen idee dat Gerdien hem probeert te bereiken, als hij op een dag aan het klussen is in ‘zijn’ kerk, met de hulp van een aantal verslaafden. Op dat moment krijgt hij het verlangen van de kerk

een gebouw te maken waar verslaafden in en uit kunnen lopen, zich kunnen douchen, een hapje kunnen eten, schone kleren kunnen krijgen… het moet eigenlijk een soort inloopcentrum worden. De voorganger besluit hier samen met zijn vrouw voor te bidden. Een week daarna krijgt Gerdien de voorganger eindelijk te pakken. Ze vertelt hem over het verlangen dat Krusada al jaren heeft: een inloopcentrum openen in de wijk Antriol. Gerdien: “De voorganger reageerde enthousiast en enigszins verbaasd: ons verlangen was exact hetzelfde als dat van hem!”

“Als dit verlangen in Gods hart is geboren, dan komt het in orde!” Alles lijkt in kannen en kruiken, maar dan doet zich een probleem voor: Krusada heeft geen geld om de huur te betalen. Gerdien: “We wilden het gebouw ontzettend graag huren, maar de maandelijkse huur was véél te hoog. Uiteindelijk dienden we een aanvraag in bij een fonds, maar ook zij struikelden over de hoge huurprijs. Toch bleven we vertrouwen op God. We wisten: als dit verlangen in Gods hart is geboren, dan komt het in orde! We zijn blijven volharden in gebed en op 30 december 2008 kregen we een telefoontje: onze aanvraag voor het starten van een ‘walk-in’ was goedgekeurd, inclusief de huurprijs!” Op maandag 20 april 2009 opende Krusada officieel de deuren van haar inloophuis. We houden u uiteraard op de hoogte van de vorderingen via Krusada Actueel én onze website.


actueel

Jules (46): “Ik kon niet stoppen op eigen kracht” Tegenover mij zit Jules. Enigszins verlegen kijkt hij me aan. Hij vindt het lastig om zijn verhaal te vertellen. Erg spraakzaam is hij daarom niet. Ik besluit hem een aantal vragen voor te leggen en uiteindelijk vormt zich stukje bij beetje zijn levensverhaal.

Jules groeit op in een gezin van vier kinderen op het eiland Curaçao. Hij heeft goed contact met zijn beide ouders. Jules en zijn drie broers en zussen worden katholiek opgevoed. Jules: “De herinneringen aan mijn jeugd zijn positief. Er was sprake van onderling respect en er werd veel met elkaar gepraat en gelachen.”

“Ik had geen problemen, maar was gewoon nieuwsgierig.” Na de basisschool gaat Jules naar de LTS. Deze opleiding rond hij met goed gevolg af. “Niet lang nadat ik mijn diploma haalde, kwam ik met zowel drugs als gokken in aanraking”, vertelt Jules. “Ik had geen problemen, maar was gewoon nieuwsgierig”. De neef van Jules gebruikt drugs en dealt daar ook in. Het is dan ook niet moeilijk voor Jules om aan drugs te komen. Jules: “Ik ben begonnen met het roken van marihuana. Toen de kick daarvan niet heftig genoeg meer was, ben ik cocaïne gaan snuiven. Basen deed ik zo nu en dan. Mijn druggebruik financierde ik door te gokken.”

“Mijn druggebruik financierde ik door te gokken.” De familie en vrienden van Jules zijn verdrietig en teleurgesteld als ze erachter komen dat Jules zowel drugs gebruikt als gokt. “Als ik zo terug-

Nader verklaard

Marihuana: zijn de bladeren of bloemen van een plant die cannabis sativa (heet bij de meeste mensen beter bekend als wiet). Marihuana wordt meestal gerookt in de vorm van een joint. Cocaïne: is afkomstig van de cocaplant. Het is een wit kristalachtig poeder dat via een chemisch proces uit de bladeren van de cocaplant wordt bereid. Basen: het roken van cocaïne. Het effect van basen is zeer heftig, maar van korte duur. Als het is uitgewerkt, is de trek naar een volgende dosis onweerstaanbaar.

kijk, vind ik het bijzonder dat mijn familie me niet heeft laten vallen. Ook mijn vrienden zijn er altijd voor mij geweest. Gelukkig heeft niemand uit mijn familie en vriendenkring zich laten verleiden om ook drugs te gaan gebruiken.”

“Zowel mijn vrienden als mijn familie, zijn er altijd voor mij geweest.” Na een aantal jaar gebruiken en gokken, besluit Jules dat het genoeg is. Hij laat zich opnemen in een kliniek op Curaçao. Jules: “Ik ben afgekickt, maar dat is niet lang zo gebleven. Mijn vrouw had toen der tijd best veel geld, waardoor ik in de verleiding kwam om weer te gaan gokken. Met het gokken ‘verdiende’ ik geld waarmee ik uiteindelijk weer drugs ben gaan gebruiken. Twaalf jaar lang…”

“Uiteindelijk ben ik toch weer gaan gebruiken. Twaalf jaar lang…” Na twaalf jaar gokken en gebruiken neemt Jules opnieuw de stap om zich op te laten nemen. Dit keer niet op het eiland waar hij woont, maar op Bonaire. “Ik vond het moeilijk om alles op Curaçao achter te laten en me op te laten nemen bij Krusada”, zegt Jules. “Maar ik wist dat ik het moest doen. Ik kon niet stoppen op eigen kracht.”

“Het was moeilijk om me op te laten nemen bij Krusada.” Jules heeft het gevoel dat hij op zijn plek zit bij Krusada. “Van de trainingen en behandelgesprekken leer ik veel”, licht Jules toe. “Maar vooral de terugvalpreventie is erg goed! Daarnaast leer ik hier ontzettend veel over God door de Bijbelstudies, door zelf in de Bijbel te lezen én door te bidden.”

“Ik wil nooit meer gebruiken.” Over de toekomst heeft Jules veel nagedacht de afgelopen tijd. Jules: “Ik wil nooit meer gebruiken en ik wil goed voor mijn twee kinderen zorgen. Daarnaast wil ik meer leren over God en Zijn woord aan mensen verkondigen!”

“Met God is alles mogelijk!” Als ik Jules vraag of hij tot slot nog iets wil zeggen tegen de mensen die deze nieuwsbrief lezen, aarzelt hij niet: “Het leven is moeilijk en kan soms uitzichtloos zijn. Maar denk nooit dat je niet kunt veranderen. Het is mij ook gelukt. Met God is alles mogelijk!”


“Krusada heeft mijn hart geraakt” Een kort verslag van de Eva’s lezersreis naar Bonaire

Roemen in zwakheid

Het vrouwenproject van Krusada werd per januari 2008 door Eva – het grootste christelijke vrouwenmagazine van Nederland – geadopteerd. Gedurende twee jaar voert zij op allerlei manieren actie om geld binnen te halen voor de bouw van het vrouwenhuis op het landgoed van Krusada. Onderdeel van deze ‘adoptie’ was een lezersreis naar Bonaire, inclusief een werkbezoek aan Krusada. Tweeëndertig vrouwen gaven zich op. Het resultaat: een onvergetelijk avontuur! Mathilde van der Ham, één van de vrouwen die deelnam aan de lezersreis, hield een persoonlijk verslag bij. We lezen met haar mee. “Op de dag van onze aankomst vertrekken we na de lunch, verdeeld over vier busjes, naar Krusada. We worden heel hartelijk ontvangen door Gerdien de Jager (directrice) en Kees-Jan (teamleider). Beiden vertellen ze hun getuigenis, samen met een gast. Wat een stralende mensen vol van Gods liefde! We krijgen gelijk te horen welke klussen op ons liggen te wachten, zoals: het schilderen van het landhuis en de keuken, wassen van kussens, merken van kleding en het naaien van gordijnen. Daarnaast wordt er over twee weken een inloophuis geopend waar een Bijbeltekst op de muur moet worden geschilderd: ‘Komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijn en Ik zal je rust geven’. De komende vier ochtenden werken we met z’n allen bij Krusada. En met veel plezier! De ochtenden gaan eigenlijk veel te snel voorbij. Het is leuk om te ontdekken dat het team van Krusada zo bemoedigd wordt door onze komst.

Wat vooral veel indruk op me maakt deze dagen, is de rondrit die we krijgen van twee medewerkers door de meeste slechte wijk van Bonaire: Antriol. Onderweg zien we zwaaiende mensen aan de kant. Maar wat een trieste aanblik! Veel armoede en treurige ogen. We bezoeken een plek waar dealers en gebruikers elkaar ‘s avonds ontmoeten. We zien vier muren zonder dak, een kapot bed met vieze lakens, rondslingerende bierflesjes… alles is smerig. Het is gewoon mensonterend! Maar wat is Krusada een geweldig project te midden van al deze ellende! Wat een team met liefdevolle mensen dat maar één hartsverlangen heeft: mensen aan de voeten van Jezus brengen. Om genezing te ontvangen voor geest ziel en lichaam. Ja, Krusada heeft mijn hart geraakt!” Bovenstaand verslag is slechts een bekopte weergave van het persoonlijke verslag van Mathilde. Verder lezen? Ga naar www.eo.nl/eva. Voor meer informatie over het vrouwenproject van Krusada kunt u terecht op www.krusada.nl/vriendin.

Gebeds- en dankpunten

Zo vaak kunnen we denken: ‘Ik kan dit niet. Ik heb geen kracht, ik heb de kennis er niet voor’. Herkent u dat? Bij Krusada denken we dat als werkers vaak. Veel situaties confronteren ons met onze zwakheid of we hebben het idee dat we te weinig werkers hebben om al het werk te doen. Al met al denken we allemaal wel eens: ‘Ik kan dit niet!’ Toen ik onlangs in de Bijbel zat te lezen, besefte ik ineens dat we hierin (gelukkig) geen uitzondering zijn. Hoeveel grote mannen Gods voelden zich ook te zwak om hun roeping te vervullen?! Ik denk aan Mozes die twijfelde aan zichzelf. Of Jeremia, die zich zwak en te jong voelde. Maar God bekrachtigde hem! Ook Paulus heeft hierin blijkbaar een les geleerd. Hij spreekt namelijk over ‘roemen in zwakheid’. Dit betekent dat God juist iets goeds haalt uit onze zwakheid. Zijn kracht wordt zichtbaar door onze zwakheid. Zo kan ons leven, door onze zwakheden heen, God de eer geven! De gedachte ‘Ik kan het niet’ kan ons lam leggen en passief maken. Maar als we bereid zijn om onszelf – mét onze zwakheden – aan God over te geven, dan kan Hij ons tot Zijn eer en glorie gebruiken. De keuze om me volledig aan God over te geven, wil ik graag maken. U ook? Gerdien de Jager Directeur Stichting Krusada

te werken. We danken de Heere God voor deze mogelijkheid en bidden de toekomstige studenten Gods zegen toe.

We zijn dankbaar dat studenten hun SPH-diploma kunnen halen bij Krusada en tegelijkertijd hun steentje bij kunnen dragen door bij ons

We danken de Heere God voor alle vrijwilligers die bij Krusada werkzaam zijn en bidden hen Zijn kracht en Zegen toe! Bidt en dankt u mee?

column

We zijn de Heere God dankbaar dat we de deuren van ons inloophuis hebben kunnen openen. Wilt u bidden dat onze ‘walk-in’ een plek zal zijn waar mensen tot rust komen? Daarnaast bidden de bezoekers kennis zullen maken met de Heere Jezus én dat ze het besluit gaan nemen een verslavingsvrij leven te leiden. Bidt en dankt u mee?

We bidden voor Jules, de gast van Krusada wiens levensverhaal u in deze nieuwbrief leest. We bidden hem kracht toe om zijn behandeling bij Krusada af te maken!


Vrijwilligers gezocht!

Wanneer u niet in staat bent om te werken bij Krusada maar wel wilt helpen, dan kan dat door Krusada financieel of in gebed te steunen. Het gironummer van Krusada vindt u in de colofon van deze nieuwsbrief.

De komende maanden zijn er veel nieuwe vrijwilligers nodig bij Krusada. Een greep uit de huidige vacatures: groepswerkers, verpleegkundigen, mannen die de gasten van Krusada willen begeleiden op de werkervaringsplaatsen (metaal, hout en greenhouse), ICT-er, medewerker kwaliteitszorg, vrijwilligers ‘walk-in’, etc. Bent u bereid om een jaar van uw leven apart te zetten om te werken met verslaafden op Bonaire? Of kent u iemand die hier interesse in zou kunnen hebben? Bekijk dan snel onze vacatures op www.krusada.nl. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie over werken bij Krusada.

Nodig Krusada uit! Bent u benieuwd naar het werk van Krusada? Of wilt u anderen in uw omgeving kennis laten maken met Krusada? Nodig ons dan uit voor een presentatie! Gedurende anderhalf uur vertelt een oudvrijwilliger van Krusada over het werk op Bonaire. De presentatie is onder andere geschikt voor een gemeenteavond, een zendingsavond of voor een catechisatie- of jeugdgroep. Voor het aanvragen van een informatiefolder of het maken van een afspraak, kunt u bellen met (078) 6 111 355. Een e-mail sturen kan ook: vrienden@krusada.nl.

Lijfrenteschenking: voordelig voor u? Overweegt u om Stichting Krusada regelmatig of voor een langere periode te steunen? Dan is het voor u wellicht voordelig om een lijfrenteschenking te doen. Als u een schenking doet voor een periode van tenminste vijf jaar, dan is het bedrag voor de belasting aftrekbaar. Afhankelijk van uw inkomen ontvangt u 33 tot 52 procent van het gedoneerde bedrag terug. U kunt heel eenvoudig uw lijfrenteschenking aan Krusada regelen. Wij hebben namelijk de afspraak met onze notaris dat hij lijfrenteschenkingen kosteloos verzorgt. Hiervoor moet u wel gebruik maken van het lijfrenteschenkingsformulier dat u op www.krusada.nl vindt. Dit formulier kunt u heel eenvoudig invullen, printen en per post naar ons toesturen. Vergeet u niet een kopie van uw geldige legitimatiebewijs mee te sturen?

Colofon

KRUSADA ACTUEEL Verschijnt iedere twee maanden in een oplage van 5.000 exemplaren. HOOFDREDACTEUR: Wouter van Twillert REDACTIE: Diana Langerak, Gerdien de Jager

In samenwerking met Christelijke Hogeschool Ede (CHE) is het nu mogelijk om bij Krusada in ongeveer drie jaar een diploma Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO) te behalen. In maart werden enkele medewerkers van Krusada getraind door docenten van de CHE met als doel aankomende duaal studenten in de praktijk te kunnen begeleiden. De training bestond uit twee dagen die werden gevuld met een stuk theorie, maar ook veel praktijk. “De theorie was interessant, maar de rollenspellen waren het leukste”, aldus één van de medewerkers die de training heeft gevolgd. “De rollenspellen tussen ‘studenten’ en ‘werkbegeleiders’ werden opgenomen op video, zodat we onszelf terug konden zien. We kregen de gelegenheid om elkaar feedback te geven. Dit was erg leerzaam!” Vanaf september 2009 is er plek voor drie studenten om de uitdaging van werken en leren bij Krusada aan te gaan. Daarna zal elk halfjaar een instroommogelijkheid zijn. Ken je iemand die hier interesse in heeft, of heb je zélf interesse, dan kun je contact opnemen met Gerdien de Jager via g.dejager@krusada.nl of telefonisch (+599) 7172233.

Giften

Februari Krusada Algemeen 1881,- Resocialisatiewoningen 20,- Tuinbouwproject 20,- Vrouwenproject* 120,-

Bedankt

E-mail: info@krusada.nl Website: www.krusada.nl Stichting Krusada wordt in Nederland vertegenwoordigd door Stichting Vrienden van De Hoop. Zij beheert de giften en onderhoudt de contacten met de achterban.

VOOR GIFTEN: ING bank: 66.94.13.682 t.n.v. Stichting Krusada, Dordrecht Stichting Krusada p/a Landhuis Guatemala Kaminda Lagun 191 Kralendijk, Bonaire, Nederlandse Antillen

Training medewerkers Krusada voor SPH-duaal traject

Stichting Vrienden van De Hoop Provincialeweg 122, 3329 KP Dordrecht Telefoon: (078) 6 111 355 Fax: (078) 6 111 360 E-mail: vrienden@krusada.nl

voor uw gift!

* Voor meer informatie over het vrouwenproject verwijzen we u naar www.krusada.nl/vriendin

Maart 1111,62,20,-

Krusada Actueel juni 2009  
Krusada Actueel juni 2009  

Krusada Actueel juni 2009

Advertisement