Page 1

22ste jaargang • nummer 3 • maart 2011

Chris nieuwsbrief “Chris is het mooiste werk dat er bestaat”

Het werk van Chris groeit. De chatbox is steeds vaker open, de telefonische hulplijn is sinds januari van dit jaar gratis te bereiken en de contactpunten van Chris in Nederland beginnen vorm te krijgen. Daarnaast vertrekt Rob Hondsmerk als directeur van Chris en is Wietske Noordzij per 1 januari 2011 gestart als de nieuwe coördinator van Chris. In deze nieuwsbrief stellen wij u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen het werk van Chris. Voor ons zit Henry Valk, echtgenoot en vader van drie kinderen. Henry is directielid van De Hoop ggz en is sinds kort eindverantwoordelijk voor Chris. Hij is duidelijk enthousiast om zijn verhaal te doen over “het mooiste werk dat er bestaat”.

Wauw! Henry is inmiddels vier jaar directeur bij De Hoop en heeft in zijn leven al vaak met kinderen en jongeren gewerkt. Henry: “Als jeugdspreker, kampleider, jeugdouderling en jeugdwerker heb ik door de jaren heen de nodige kinderen en jongeren ontmoet. Het is een geweldige

doelgroep om mee te werken, maar tegelijkertijd ook een kwetsbare. Ik heb veel kinderen en jongeren leren kennen die in de problemen zaten. Ik weet dus uit ervaring hoe hard het werk van Chris nodig is. Toen ik gevraagd werd om eindverantwoordelijke te worden voor het werk van Chris, dacht ik letterlijk: ‘Wauw, dat ik dat mag gaan doen!’. We zijn toen gelijk aan het werk gegaan om een coördinator te vinden die al zijn aandacht kan richten op Chris. Naast Chris ben ik namelijk ook nog verantwoordelijk voor een aantal andere divisies binnen De Hoop.”

Toekomst Over de wens van Henry hoeft niet lang nagedacht te worden binnen De Hoop, die het werk van Chris als één van haar kerntaken ziet. De sollicitatieprocedure wordt ingezet en na een aantal weken meldt zich de coördinator die Chris zoekt: Wietske Noordzij (zie binnenzijde voor een kennismaking met Wietske, red.). Henry en Wietske zitten op één lijn als het gaat om de toekomst van Chris. “We mogen doorbouwen op het fundament dat Rob de afgelopen jaren gelegd heeft”, aldus Henry. “Dat betekent dat we in de eerste plaats de openingstijden van de chatbox verder gaan verruimen. De Chris Chat moet dagelijks te bereiken zijn. Verder werd er

achter de schermen al langere tijd gewerkt aan het gratis maken van de telefonische hulplijn omdat we vinden dat kinderen en jongeren niet zouden moeten betalen voor het bellen met Chris. We zijn dankbaar dat Chris vanaf halverwege januari 2011 gratis te bereiken is. De contactpunten van Chris in Nederland breiden ook steeds verder uit. Zo is er vorig jaar al een contactpunt gestart in het noorden van Nederland en dit voorjaar opent ons contactpunt in Houten. Ook in het oosten van het land en in Zeeland worden voorbereidingen getroffen voor het starten van nieuwe contactpunten.”

Help mee! “Dit zijn nog maar enkele van de vele bijzondere nieuwe mogelijkheden die God ons geeft”, eindigt Henry zijn verhaal. “Ik hoop dat de lezers van de Chris Nieuwsbrief enthousiast worden van alle ontwikkelingen die momenteel gaande zijn binnen ons werk, want we hebben hun hulp hard nodig! Financieel, in gebed, maar ook als vrijwilliger. Dus ik zou zeggen: ‘Wilt u Chris helpen groeien? Neem dan contact met ons op. Op de achterzijde van deze nieuwsbrief leest u wat u concreet voor Chris kunt betekenen!’.”


PRAKTISCH

Tot ziens Rob Gods liefde uitdelen Soms komt er iemand op je pad waar je maar een korte ontmoeting mee nodig hebt om te ontdekken dat er een klik is en dat je hart naar diegene uitgaat. Net alsof God je de ogen opent en je heel even met Gods ogen naar iemand mag kijken. Het overkwam mij toen we jaren geleden een jongen van zestien over de vloer hadden. Hij was ongelukkig, opstandig, rebels en eigenwijs. Hoewel er genoeg moeilijke dingen waren, kon ik op de één of andere manier alleen maar een mooi mens zien, weliswaar met veel beschadigingen. We hadden hem die dag bijna letterlijk uit de goot gehaald en hij zou een nacht bij ons blijven slapen. Uiteindelijk is hij veel langer gebleven: hij werd onze pleegzoon. Het is indrukwekkend hoe God ontmoetingen regelt en zorgt voor Zijn kinderen. Nu mag ik zorgen voor Chris, een ‘kind’ van Rob en zijn team. Wat een prachtige taak! Het is overweldigend om te zien hoe God via Chris Zijn armen uitstrekt naar al die kinderen en jongeren die Zijn zorg en liefde zo hard nodig hebben. Wat een voorrecht om zoveel mensen, medewerkers en vrijwilligers te ontmoeten die worden aangevuurd door God om Zijn liefde door te geven aan al die jonge mensen. Om stil en enthousiast tegelijk van te worden.

Wietske Noordzij Coördinator Chris

In dit artikel nemen we afscheid van Rob Hondsmerk en lezen we welke nieuwe uitdaging God op zijn pad heeft geplaatst. Daarnaast maken we natuurlijk kennis met Wietske Noordzij, de nieuwe coördinator van Chris.

Rob Hondsmerk

De afgelopen twintig jaar was Rob Hondsmerk het gezicht van Chris. Per januari 2011 nam hij afscheid als directeur van de organisatie die hij vanaf de grond mee opbouwde. Rob: “Na de fusie van Chris en

De Hoop was mijn takenpakket al behoorlijk uitgebreid, met onder andere het opzetten en leiden van de twee jongerenklinieken van De Hoop (Kiel en Kajuit, red.). Bovendien bleek in de praktijk van het werk van Chris steeds vaker dat een koppeling met het Preventiewerk van De Hoop – dat tevens onder de verantwoordelijkheid van Henry Valk valt – logischer zou zijn. En dus heb ik afscheid genomen van Chris.”

Family Care De afgelopen jaren groeide bij Rob de visie om meer te gaan doen met de thema’s opvoeding, huwelijk en gezin. “In de twintig jaar die ik mocht dienen als directeur van Chris, ben ik tegen veel gebrokenheid in gezinnen aan gelopen”, vertelt Rob. “Door de jaren heen groeide de visie om niet alleen van betekenis te zijn in het oplossen van problemen bij kinderen en jongeren, maar ook preventief aan de slag te gaan. Kinderen vinden hun identiteit in een gezond gezin en leren daar hoe ze zelf een gezond gezin moeten stichten. Ik geloof dat als de principes van God toegepast worden in een huwelijk, een kind pas echt tot zijn bestemming komt. Bovendien kunnen problemen op latere leeftijd hierdoor worden voorkomen. Daar waar ouders op zoek zijn of ondersteuning wensen om Gods principes voor huwelijk, gezin en opvoeding in de praktijk te brengen, wil ik graag een helpende hand bieden. Dat ga ik doen vanuit de nieuwe stichting Family Care.”

Toekomst Rob heeft veel plannen en ideeën en is ten tijde van dit interview druk bezig met het schrijven van een beleidsplan. Rob: “Een tipje van de sluier kan ik al wel oplichten.


en welkom Wietske! We hopen na de zomer van dit jaar de lancering van Family Care te beleven. In eerste instantie gaan we aan de slag met het realiseren van meerdere opvoedpoli’s in Nederland en later ook elders in Europa. Een opvoedpoli kan bestaan uit een christelijke kinderdagopvang en buitenschoolse opvang en een ruimte om één op één opvoedingsondersteuning te bieden aan ouders. Daarnaast gaan we uiteraard diverse cursussen, spreekbeurten en trainingen aanbieden en zijn we bezig met het ontwikkelen van een blad voor ouders van tieners waarin we hen een kijkje gunnen in de huidige jongerencultuur én hen praktische handvatten geven voor de opvoeding van hun tiener(s). Tijdens de lancering van Family Care zullen we ook onze andere activiteiten wereldkundig maken, waarbij we willen inspelen op datgene wat ouders aangeven nodig te hebben.”

Wietske Noordzij

Wietske voltooide in 2003 haar studie Psychologie. Ze studeerde af in de richting ‘Ontwikkelings- en onderwijspsychologie’. Het werk van Chris heeft al jaren haar hart. Wietske: “Ik kwam voor het eerst in aanraking met Chris toen ik namens Youth for Christ een workshop gaf op een jeugdleidersdag. Chris was daar ook aanwezig. Ik hoorde waar Chris voor stond en dacht: ‘Deze organisatie heeft alles in zich waar ik hart voor heb: kinderen, jongeren, laagdrempelige hulpverlening en het is werk in het Koninkrijk van God!’. Toen afgelopen zomer onze jongste naar school ging, besloot ik op zoek te gaan naar werk. Ik keek op de site van Chris en mijn oog viel op de functie van Chris Coördinator. Toen ik de functieomschrijving aan mijn man liet zien, zei hij: ‘Wiets, dat ben jij!’. We zijn gaan bidden en puzzelen met de combinatie gezin, werk en vrijwilligerswerk en ik heb gesolliciteerd

bij Chris. Wat er toen gebeurde is geschiedenis aangezien ik hier nu zit als de nieuwe coördinator van Chris.”

God is hier aan het werk! Wietske is een enthousiaste vrouw die bruist van de ideeën. Als we haar vragen naar de toekomstplannen die ze heeft voor het werk van Chris, is ze niet meer te stoppen. En dat terwijl ze ten tijde van dit interview nog maar vijf dagen voor Chris werkt! We laten u graag meegenieten van al haar plannen, maar helaas laat de ruimte in deze nieuwsbrief dat niet toe. Gelukkig wordt Wietske de komende jaren het gezicht van Chris, wat maakt dat u nog genoeg van haar zult horen. Als we Wietske vragen wat we absoluut nog moeten noemen in dit artikel, hoeft ze niet lang na te denken: “Chris verricht prachtig werk. Na vijf dagen op deze afdeling kan ik met volle overtuiging zeggen: God is hier aan het werk! Ik ga met veel enthousiasme aan de slag en zie uit naar wat God de komende jaren gaat doen.”

Dit is Wietske Getrouwd: met Lex, de meest fantastische man die er bestaat Kinderen: een meisje van 7 en jongen van 4 Leeftijd: 30 Dit maakt mij boos: onrecht dat mensen wordt aangedaan Hier word ik gelukkig van: eigenlijk van heel veel dingen! Als ik ergens voor moet kiezen dan zeg ik: mijn kinderen die gelukkig zijn. Maar ik word er ook gelukkig van als ik God aan het werk zie en er getuige van mag zijn hoe Hij mensen herstelt.

Voor de werkzaamheden van zowel Chris als Family Care geldt dat er de komende jaren groei wordt verwacht. We hebben uw steun hierbij hard nodig! U kunt ons helpen door voor het werk te bidden, door u aan te melden voor een vrijwilligersfunctie en uiteraard financieel.

Gebedspunten De gebedspunten van deze maand treft u aan op www.chris.nl.


De toekomst van Chris Chris groeit. En als het aan Wietske en Henry ligt, blijft dat ook zo. Henry: “Natuurlijk hopen we dat Chris over een aantal jaren overbodig is, maar de realiteit leert ons dat er steeds weer kinderen en jongeren met problemen bijkomen.” Gezien de verwachte groei, vroegen we Henry en Wietske naar hun dromen en ambities voor Chris. Wat kunnen we allemaal verwachten de komende jaren? Ze maakten een top vijf voor ons:

Agenda 2 maart Family Builders (3), Giessen Leefwereld tieners, Oudewater 5 maart Nazorg/pastoraat tieners, Deventer 6 maart Media-invloed, Medemblik 7 maart Media-invloed, Genemuiden Seksualiteit, Krimpen aan de IJssel Media, Kootwijkerbroek Eetstoornissen, Rotterdam 9 maart Media-invloed, Ede 14 maart Media-invloed, Kootwijkerbroek Eetstoornissen, Rotterdam 15 maart Media-invloed, Kootwijkerbroek 16 maart Seksualiteit, Hardinxveld-Giessendam Eetstoornissen, Rotterdam 18 maart Identiteit, ’s-Gravenmoer 23 maart Family Builders (4), Giessen 31 maart Ouderschap in Bijbels perspectief, Gouda

Voor meer informatie over deze spreekbeurten en presentaties kunt u contact opnemen met ons Informatiecentrum via telefoonnummer: (078) 6111 222.

1. De chatbox gaat dagelijks open 2. In elke regio heeft Chris één contactpunt 3. Kinder- en tiener/jeugdwerkers weten dat Chris hét kenniscentrum is rondom kinder- en tienerpastoraat 4. Over vijf jaar is Chris in staat minimaal het dubbele aantal kinderen/jongeren te woord te staan ten opzichte van nu 5. Gezien de uitbreiding van Chris moeten ook de giften met 50% toenemen. Gebedsondersteuning is echter nóg belangrijker. Daarom hoopt Chris op een toename van het aantal gebedsvrijwilligers

Kom stagelopen bij Chris Wil jij ontdekken hoe je je talenten, je opleiding én je geloof kunt inzetten om in actie te komen voor kinderen en jongeren? Kom dan stagelopen bij Chris! Je kunt bij ons terecht als je een sociale studie volgt, zoals GPW, SPH, psychologie of pedagogiek. Maar ook als je communicatie- of journalistiekstudent bent, kun je stage bij Chris lopen. Benieuwd of jij binnen onze organisatie past en of we een plek voor je hebben? Neem dan contact met ons op via pz@dehoop.org.

Zo kunt ú helpen… Chris wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren te woord kunnen staan. Dit is echter niet mogelijk zonder uw steun. Helpt u Chris helpen? Dat kan op verschillende manieren:

Bid voor Chris Giften

December 2010

Chris algemeen De Weg Kwijt Telefonische hulplijn

€ 50.219,- € 561,- € 865,-

Bedankt voor uw gift!

CHRIS NIEUWSBRIEF Maandelijkse uitgave van De Hoop ggz (www.dehoop.org). Chris is onderdeel van de kinder- en jeugdzorg van De Hoop ggz. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventie-

Uw gebed voor de kinderen en jongeren waar Chris mee in contact komt, is onmisbaar. Ook onze medewerkers kunnen uw gebedssteun gebruiken! In de maandelijkse Chris Nieuwsbrief treft u actuele gebedspunten aan. Voor de gebedspunten van deze maand kunt u terecht op www.chris.nl.

Steun Chris financieel Het werk van Chris is volledig afhankelijk van giften. Wilt u ons financieel steunen? Giften kunt u overmaken op giro 3112 t.n.v. Stichting Vrienden van De Hoop, i.z. Chris te Dordrecht. Online doneren kan ook. Ga hiervoor naar www.chris.nl.

projecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org. De website van Chris is www.chris.nl. REDACTIE Rob Hondsmerk (hoofdredacteur) Diana Langerak (eindredactie) Medewerkers van De Hoop Media (opmaak)

REDACTIEADRES Provincialeweg 70, 3329 KP in Dordrecht Telefoon: (078) 6 111 356 E-mail: media@dehoop.org

Adreswijziging? Stuur een e-mail naar: info@vriendenvandehoop.nl of bel naar: (078) 6 111 355.

Het werk van Chris wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van de Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF-keur en het RfB-keurmerk en is door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor Chris kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer 3112 ten name van Vrienden van De Hoop inzake Chris.

DRUK De Hoop Grafisch Centrum Provincialeweg 86 3329 KP DORDRECHT Telefoon: (078) 6 111 333 E-mail: grafisch@dehoop.com www.dehoopgrafischcentrum.nl Chris… Wat er ook met je is! 0800-63 123 00, www.chris.nl, help@chris.nl

Chris nieuwsbrief maart 2011  

Chris nieuwsbrief maart 2011

Advertisement