De Heraut week 49 2020

Page 1

Een uitgave van Weekblad De Heraut BV

www.herautonline.nl

woensdag 2 december 2020

Jaargang 47 Nr. 49 Oplage 24.500 ex. Verschijnt gratis huis-aan-huis in de gemeente Lansingerland: Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk

Duurzaamste weg van Nederland voltooid

3

Gemeenteraad wijst bestemmingsplan af

6

Goed Wonen

19

Culturona brengt verrassende muziek thuis

29

Minister reikt eerste kentekenplaat landbouwtrekker uit aan Aldert van der Spek Bergschenhoek – Al twintig jaar strijdt de brancheorganisatie voor de agrarische sector Cumela voor de invoering van een kenteken op (land) bouwvoertuigen. Nederland is momenteel nog het enige land in Europa dat geen kentekenplicht voor trekkers heeft. Vanaf 1 december is een campagne van start gegaan waar minister Cora van Nieuwenhuizen het startsein voor gaf. Dat deed zij bij het bedrijf Van der Spek groen, grond en infra aan de Schiebroekseweg in Bergschenhoek.

Snelheid Na invoering van de wet wordt de maximumsnelheid voor (land)bouw-

Bergschenhoek - Op een parkeerplaats aan de Anthonie van Dijcklaan is in de nacht van zaterdag 28 november een bestelwagen uitgebrand. De brandweer kwam met twee auto’s ter plaatse. De wagen was in gebruik als kappersbus. De oorzaak van de brand is op dit moment niet bekend.

Politieactie in Berkel centrum Aldert van der Spek ontving in Bergschenhoek de eerste kentekenplaat uit handen van minister Cora van Nieuwenhuizen. voertuigen verhoogd van 25 naar 40 km per uur. Om sneller dan 25 km per uur te mogen rijden, moeten het trekkende voertuig en het getrokken

materieel zijn voorzien van een kenteken. De snelheidsverhoging is een belangrijke voorwaarde om bepaalde rondwegen en doorgaande wegen die nu gesloten zijn voor (land)bouwvoertuigen open te stellen. Op wegen binnen de bebouwde kom zonder vrijliggende fietspaden blijft de maximum snelheid 25 km per uur. Na invoering van de wet moeten alle bestaande landbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid die op de openbare weg rijden worden geregistreerd bij de RDW. Ook bestaande landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen waarmee harder dan 25 km per uur wordt gereden moeten worden geregistreerd. Aanhangwagens met een leeggewicht van meer dan 3500 kilo die geen remmen hebben kunnen niet worden geregistreerd. Gedragen werktuigen in de hefinrichting zijn geen voertuigen en kunnen niet worden geregistreerd.

Na de campagnemaand kan de plaat vanaf 1 januari 2021 worden verstrekt. Het hele jaar 2021 zal worden uitgetrokken voor registratie bij de Rijks Dienst Wegverkeer (RDW), maar vanaf 2022 is de kentekenplaat verplicht. De inschatting van RDW is dat er 270.000 landbouwtrekkers, 130.000 motorrijtuigen met beperkte snelheid (zelfrijdende machines zoals grondverzetmachines en zelfrijdende

De taart werd bij gebrek aan tijd meegegeven naar de ministerraad waar hij in dank werd aanvaard.

oogstmachines) en 300.000 landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen worden geregistreerd in 2021. Deze aantallen betreffen de al bestaande voertuigen. Alle landbouwtrekkers en MMBS’en (motorvoertuigen met beperkte snelheid; dit zijn de zelfrijdende oogstmachines en ook de zelfrijdende grondverzetmachines zoals kranen en shovels) krijgen een kentekenplaat dit begint met een T en het getrokken materieel krijgt een kenteken dat altijd begint met een L.

Taart Vorige week kreeg Aldert van der Spek een telefoontje uit Den Haag. Er werd gezocht naar een bedrijf tussen Den Haag en Rotterdam waar de campagne officieel van start kon gaan. ‘Dichtbij huis’ in verband met de krappe ruimte in de agenda’s. Van der Spek stelde zich gastvrij op en na tijdens het bezoek iets verteld te hebben over de sector ontving hij de eerste kentekenplaat uit handen van de minister, waarna hij haar uitnodigde op koffie met taart, speciaal voor deze gelegenheid door bakker Ammerlaan gemaakt. De ministerraad verplichtte Cora van Nieuwenhuizen echter weer te vertrekken richting Den Haag, maar niet met lege handen; de gastheer sloot spontaan de taartdoos die meeging en ongetwijfeld zorgde voor iets lekkers uit Lansingerland bij de koffie in de regeringsstad.

Online informatieavonden Wolfert Lansing en Wolfert Dalton 7-12 Wolfert Lansing 9-12 Wolfert Dalton

houweling-architecten.nl

STEKELVAREN 2 BERGSCHENHOEK

Bestelauto uitgebrand

Overgangsfase

Heeft u een kavel?

41

619.500,-

Trees Borkus-Henskens Eind januari heeft de Tweede Kamer met grote meerderheid voor het wetsvoorstel voor de registratie- en kentekenplicht van (land)bouwvoertuigen gestemd. Met 125 stemmen voor en 25 tegen het voorstel. Gezien de lange voorgeschiedenis mag het een historisch besluit worden genoemd. Het wetsvoorstel ligt nu voor behandeling bij de Eerste Kamer.

Hoofdsponsors tonen tervredenheid

Kijk op wolfert.nl/groep-78 of scan nu de code met je telefoon

Berkel en Rodenrijs – Donderdagavond 26 november is er politie-inzet geweest in het centrum van Berkel en Rodenrijs. De politie en leden van het arrestatieteam kwamen af op een melding van een persoon met mogelijk een vuurwapen. Het gebied rond het centrum werd afgezet. Bij een onderzoek in de buurt, waarbij ook in een woning van een appartementencomplex boven de winkels is gezocht, is vooralsnog niemand aangetroffen. Hierop is mondjesmaat het dorp weer vrijgegeven. Of er daadwerkelijk iemand liep met een vuurwapen is niet bekend, meldt een voorlichter van de politie. Ook is er (nog) geen signalement vrijgegeven.

Scooter afgebrand Bergschenhoek – Op het Jip en Jannepad werd een geparkeerd staande scooter totaal door brand vernield. Het incident vond plaats in de vroege ochtend van zondag 29 november. De opgeroepen politie-eenheid kon de brand met een blusser doven.

In- en verkoop van ferro & non-ferro metalen

OUDE METALEN Koper (min. 10kg) Messing (min. 10kg) PVC kabel (min. 10kg) RVS (min. 50kg) Aluminium (min. 50kg) Lood (min. 10kg) Zink (min. 10kg) Lood accu (min. 50kg) Licht ijzer (min. 100kg) Zwaar ijzer (min. 100kg)

Prijs per kg € 4,35 € 2,45 € 1,50 € 0,80 € 0,50 € 1,00 € 1,10 € 0,40 € 0,12 € 0,17

Tarieven bij inlevering op ons depot Weg & Land 38, Bergschenhoek. Indien u van uw oude metalen af wilt bel 088-6767200. Open ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur. www.do-metals.com


2

De Heraut woensdag 2 december 2020

Woongeluk. Dat pakt altijd beter uit.

T: 010 203 83 38 E: info@woongelukmakelaardij.nl W: www.woongelukmakelaardij.nl


3

De Heraut woensdag 2 december 2020

N470 de eerste weg met een gesloten energiesysteem

Duurzaamste weg van Nederland voltooid Lansingerland - Met de ingebruikname van het eigen elektriciteitsnetwerk werd op donderdag 26 november de duurzaamste weg van Nederland voltooid. De N470 tussen Delft en Zoetermeer en deels door Lansingerland is de eerste weg met een gesloten energiesysteem, waarbij duurzame energie lokaal wordt opgewekt, opgeslagen en gebruikt. De zonnepanelen in het geluidsscherm bij Delfgaauw wekken voldoende energie op om 323 lichtmasten en 225 verkeerslichten langs de weg van stroom te voorzien. Trees Borkus-Henskens Een grote batterij zorgt ervoor dat de stroom die overdag wordt opgewekt, ’s avonds gebruikt kan worden. Dit ‘DC-grid’ is een van 16 innovaties die de N470 over de volledige lengte van 17 kilometer CO2-negatief maken. De provincie Zuid-Holland wil in deze weg een nieuwe aanpak en nieuwe technieken en materialen uitproberen om uiteindelijk in alle wegen in de provincie toe te passen.

De zonnepanelen in het geluidsscherm bij Delfgaauw wekken voldoende energie op om 323 lichtmasten en 225 verkeerslichten langs de weg van stroom te voorzien.

Enkele cijfers De werkzaamheden aan de N470 hebben 1.586 ton CO2 uitgestoten, terwijl tijdens het groot onderhoud en de levensduur van de weg maar liefst 5.067 ton CO2 bespaard en gecompenseerd werd met maatregelen in en rond de weg, zoals asfalt dat de rolweerstand van autobanden verlaagt of dat versterkt is met houtvezel, slimme verkeerslichten, geluidsisolatie van olifantsgras, duurzame bermen, dimbare LED-verlichting en verkeersborden uit natuurvezel. Naast CO2-besparing was een belangrijke voorwaarde dat de innovaties ook in andere wegen kunnen worden toegepast. Tijdens de ’officiële (digitale) opening kregen de genodigden inzicht in de manieren waarop de N470 duurzaam en innovatief is vernieuwd, maar ook hoe Zuid-Holland erin is geslaagd om deze CO2-negatieve weg te realiseren.

Nieuws- en advertentieblad voor Lansingerland

Verschijnt elke woensdag in: Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk en Kruisweg. Oplage 24.500 ex. Advertentie verkoop en administratie Weekblad De Heraut Berkelse Poort 59 2651 JX Berkel en Rodenrijs Postbus 43 2650 AA Berkel en Rodenrijs Telefoon: Fax:

010 - 511 88 92 010 - 511 48 65

E-mail: WWW:

advertentie@de-heraut.nl www.herautonline.nl

Advertentieverkoop: Simone Roodenberg Sofie van der Linde Inzendtermijn advertenties: Uiterlijk tot maandag 17.00 uur. Redactie: Annette Docter Marianne Karsemeijer Berkelse Poort 59 2651 JX Berkel en Rodenrijs Telefoon: Fax:

010 - 511 88 92 010 - 511 48 65

E-mail: redactie@de-heraut.nl Inleveren kopij uiterlijk vrijdag 17.00 uur, sport maandag 11.00 uur. Nabestellen foto’s: Trees Borkus-Henskens, nabestellingen kleurenfoto’s € 5,Telefoon: 010 - 511 67 10 Klachten bezorging: Bellen tot donderdag 12.00 uur: Telefoon: 010 - 522 44 77 Internet: www.herautonline.nl Volg ons ook op:

Een blik op de N470 met daarboven een overzicht van de duurzame toepassingen.

Ambities Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland ziet in het project twee ambities gerealiseerd: “We willen de best bereikbare provincie van Nederland zijn en we willen onze infrastructuur CO2-neutraal beheren en onderhouden. Op beide vlakken hebben we bij de vernieuwing van de N470 grote stappen gemaakt.” Het project werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met bouwbedrijf Boskalis Nederland, advies- en ingenieursbureau TAUW en Dynniq die het DCGrid heeft ontworpen en gebouwd. “De N470 is de eerste weg met een eigen zelfvoorzienend energiesysteem. De zonnepanelen wekken gelijkstroom op die direct opgeslagen wordt in de naastgelegen ‘groene batterij’. Langs 5 kilometer van de weg werken alle verkeerslichten en lichtmasten op dit netwerk. De afstanden zijn klein, zodat geen elektriciteit verloren gaat bij transport door hoogspanningskabels en omzetting naar wisselstroom. Dat voorkomt energieverlies en CO2-uitstoot. Doordat de energie lokaal opgewekt, opgeslagen én gebruikt wordt, is het elektriciteitsnetwerk van de weg nagenoeg zelfvoorzienend, waardoor het stroomnet niet onnodig wordt belast. De wegverlichting zelf is vervangen door energiezuinige LED-armaturen die ook nog eens kunnen dimmen als het ’s nachts rustig op de weg is,” weet Martin de Haan, projectleider van de provincie.

Zichtbaar en onzichtbaar “In vrijwel alle onderdelen van de weg hebben we duurzame innovaties toegepast. Zichtbaar én onzichtbaar voor de weggebruiker,” aldus David Vermeire, directeur bij Boskalis Nederland. Op de weg ligt een asfaltsoort die het brandstofgebruik van auto’s vermindert. Doordat het oppervlakte extra glad en vlak is, hebben autobanden minder wrijving. Ook worden er vijf innovatieve asfaltmengsel getest, zoals asfalt versterkt met houtvezel dat een eerste stap is naar fossielvrij asfalt, of asfalt met hoge percentages gerecycled materiaal. Slimme verkeerslichten houden zelf het verkeer in de gaten en passen zich aan op de drukte. Het verkeer hoeft minder vaak te stoppen en op te trekken,

wat volgens Boskalis files en uitstoot zal schelen. Naast CO2-besparing is er in de N470 ook plek voor het verbeteren van de biodiversiteit langs de weg met de aanleg van duurzame bermen vol inheemse bloemen en verminderen van geluids- en lichthinder voor omwonenden en dieren langs de weg.

Panelen van plantenresten dempen het geluid uit tunnels. Verkeersborden en hectometerpaaltjes zijn gemaakt van natuurvezel of hergebruikt. De komende jaren zullen nog meer duurzame innovaties aan de weg toegevoegd worden via een innovatiewedstrijd. De winnaars van de eerste editie worden komend voorjaar toegepast: een geluidsscherm op basis van snelgroeiend, duurzaam hennephoutvezel en een veilige middenbarrier van gerecycled beton. Het ontwerp, de samenwerkingen en de aanleg van de weg waren voor alle partijen een leerproces. Aanleiding voor dit project is de doelstelling van de provincie om in 2025 de CO2 footprint van het beheer en onderhoud van haar wegen te halveren ten opzichte van het niveau in 2015, op weg naar CO2 neutraliteit in 2050. Deze doelstelling krijgt concreet vorm in het onderhoud aan de N211 en de N470. Die wegen worden een praktijkproeftuin voor innovatie en samenwerking. Succesvolle innovaties worden opgeschaald naar andere wegen.

Sinterklaas Weet u het nog? Dat gevoel dat je had als kind als Sinterklaas in het land was. Die spanning en verwachting als je je schoen mocht zetten. De schrik als Piet zomaar een hoop snoep strooide en je nooit op tijd was om hem te zien vertrekken. En in de rij staan bij Haitsma in Bleiswijk om Sinterklaas een handje te mogen geven. En dan het heerlijke avondje: was er iets mooiers dan met z’n allen die grote zak naar de kamer slepen, nadat er hard op de deur was gebonsd? Ik herinner me dat onze kinderen uren in de catalogus van Intertoys of Bart Smit konden neuzen en dat ze ruzie maakten wie de gids als eerste mocht zien. En toen ze wat groter waren het maken van surprises en gedichten. Wat een leuke tijd was dat! En weer is het bijna Sinterklaas. Sinterklaas in coronatijd en de steeds heviger wordende discussies over zwarte Piet. Aan corona kunnen we niet veel veranderen, maar we kunnen er wel met elkaar voor zorgen dat het Sinterklaasfeest een mooi kinderfeest blijft. Door naar elkaar te luisteren en in te zien dat iets wat voor ons geen probleem is dat voor een ander wel kan zijn. Ik gun ieder kind dat gevoel van verwachting dat ik vroeger had.

Marianne Karsemeijer

ZAL IK UW HUIS VERKOPEN?

Theo Thijssensingel 17 | 2652HM Berkel en Rodenrijs Theo Thijssensingel 17 | 2652HM Berkel en Rodenrijs T: 010 203 83 38 | W: www.woongelukmakelaardij.nl T: 010 203 83 38 | W: www.woongelukmakelaardij.nl

De ‘Vraag van de week’ Vorige week vroegen we: Gaat u, als het uw beurt is, zich laten vaccineren? In lijn met landelijke trends antwoorden lezers die aan deze peiling meedoen met 54% ‘Ja, graag, ik kan niet wachten’. Een aantal lezers wil liever wachten totdat ze bij anderen hebben gezien dat de vaccinatie veilig is (12%). Een heel klein aantal wil om principiële redenen geen vaccinatie (5%) of denkt dat ze omdat ze jong en fit zijn geen vaccinatie nodig hebben (5%). Bijna een kwart van de lezers die gereageerd hebben denken dat er is geen dodelijk virus is, en dat vaccineren flauwekul is (23%).

Geluidsoverlast Volgens Leendert van Bree draagt geluidsoverlast voor een belangrijk deel bij aan de gemiddelde ziektelast. Als die last oploopt tot 10% kan dat zelfs leiden tot verkorting van de levensverwachting met twee jaar! U kunt daarover elders in deze Heraut lezen. Inwoners van Lansingerland worden ook in toenemende mate geconfronteerd met geluidsoverlast die afkomstig is van vlieg-, trein- en wegverkeer, burengerucht en herrie in de directe woonomgeving. Vliegtuigen die afwijken van vastgestelde vliegpaden of buiten tijdsloten opstijgen of landen, zijn een meer dan een bron van ergernis. De relatieve stilte tijdens de lockdown was voor velen die onder een aanvliegroute wonen dan ook een verademing. Het aanpassen en aanbrengen van geluidschermen langs de HSL laat op zich wachten, evenals

die langs de N209. Bewoners langs de Klapwijkseweg hebben zich al georganiseerd, maar ook daar zal een oplossing zomaar nog jaren kunnen duren. De half verdiepte en overkapte Rottemerentunnel zal te zijner tijd geen geluidsoverlast in het Lage Bergse Bos veroorzaken, maar van de A16 Rotterdam op maaiveldhoogte en viaducten met geluidschermen zal dat nog moeten blijken. Het jarenlang bouwen van woningen in de omgeving kan flink belastend zijn, evenals een jarenlang klussende buurman. Hangjongeren, bezoekers van podia en evenementen kunnen de stilte van weekenden onaangenaam verstoren als je geen fan bent. Wij schreven al eens dat een gemeentelijke ombudsman (geluids)overlast nuttig zou kunnen zijn om te weten welk ongenoegen er in de samenleving op dat gebied leeft. Daarmee zou de lokale overheid de verantwoordelijk die

het heeft voor een leefbare en gezonde woonomgeving niet alleen duidelijk inzichtelijk maken, maar er dan ook consequenties aan moeten verbinden.

De vraag van week 49: Wordt u ‘ziek’ van geluiden in uw woonomgeving? Ga naar de homepage van www.herautonline.nl en breng vóór maandag 7 december eenmalig uw stem uit door te kiezen voor één van onderstaande mogelijkheden: - Nee hoor, ik heb nergens last van - Nee, maar het moet niet erger worden - Ja, ik heb vooral last van vlieg, treinen wegverkeer - Ja, ik heb vooral last van bouw en kluswerkzaamheden - Ja, ik heb vooral last van uitgaande mensen en hangjongeren

Wordt u ‘ziek’ van geluiden in uw woonomgeving?


4

De Heraut woensdag 2 december 2020

Op deze pagina publiceert De Heraut nieuws uit de gemeente Lansingerland. Wij gebruiken berichten die afkomstig zijn van de website van de gemeente Lansingerland en daarnaast vergaren wij via andere kanalen nieuws dat verband houdt met activiteiten in de gemeente. Wilt u reageren op deze pagina? U kunt mailen naar redactie@de-heraut.nl of bel Annette Docter van de redactie, tel. 010 – 511 88 92 (keuze 2). Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

De Heraut

Gemeente Lansingerland biedt collectieve zorgverzekering Lansingerland - In samenwerking met DSW Zorgverzekeraar biedt de gemeente Lansingerland inwoners van deze gemeente de Gemeentepolis aan. Een collectieve zorgverzekering waarbij de gemeente meebetaalt aan de premie. De Gemeentepolis bestaat uit een basisverzekering en één van de twee aanvullende pakketten: Lansingerland Standaard en Lansingerland Top. Op www.gezondverzekerd.nl is een overzicht van de twee pakketten met bijbehorende vergoedingen te vinden. De Gemeentepolis kan tot en met 31 december 2020 worden aangevraagd via www.gezondverzekerd.nl. De gemeente bekijkt dan de aanvraag en beoordeelt of u met uw huidige inkomen in aanmerking komt. Lukt het digitaal invullen niet, dan kunt u ook een papieren aanvraagformulier opvragen bij de gemeente. Om een aanvraagformulier te ontvangen, belt u naar de gemeente via 14 010. Heeft u vragen over de zorgverzekering of de verschillende pakketten? Neem dan contact op met de klantenservice van DSW Zorgverzekeraar via het telefoonnummer (010) 246 64 66. Heeft u vragen over de voorwaarden van de Gemeentepolis? Neem dan contact op met de gemeente via 14 010 of kijk op www.lansingerland.nl/zorgverzekering. Hulp bij het aanvragen Voor hulp bij het aanvragen van de verzekering kunt u terecht op het spreekuur SamenDoen in de Stander, Wilhelminastraat 1a in Bergschenhoek. Op de donderdagen 3, 10 en 17 december is er van 9.00 – 10.30 uur een medewerker van DSW aanwezig om u te helpen. U moet hier wel vooraf

een afspraak voor maken. Belt u daarvoor met (010) 522 55 45. Vergeet u uw mondkapje niet?

Quarantainepakketten Welzijn Lansingerland - Welzijn Lansingerland deelt quarantainepakketten uit aan kwetsbare inwoners van Lansingerland om hen zo door de ‘heftige periode’ heen te helpen. Dit pakket is samengesteld met medewerking van Plus Koelhuis in Bergschenhoek, Kantoorboekhandel Van Atten Berkel en Rodenrijs en Primera Bergschenhoek. Zit u zelf in quarantaine of weet u iemand woonachtig in Lansingerland die in quarantaine zit? Neemt u dan contact met Welzijn Lansingerland op via telefoonnummer 010 522 5545 of mail naar info@swsl.nl. Bereikbaar op werkdagen van 9.00-17.00 uur. Er zijn 50 pakketten beschikbaar gesteld, op=op. Zij zullen er dan voor zorgen dat het quarantainepakket thuis wordt bezorgd. Een vrijwilliger komt dan thuis langs voor het afgeven van een pakketje en om te vragen of er meer ondersteuning nodig is. Deze vrijwilliger komt niet binnen, maar belt bij u aan, draagt een mondkapje en houdt 1,5 meter afstand.

Wegwerkzaamheden en afsluitingen In de gemeente Lansingerland vinden diverse wegwerkzaamheden plaats of zijn er wegen vanwege evenementen afgesloten. Kijk voor de meest actuele situatie op de website van de gemeente Lansingerland. In verband met het coronavirus kunnen werkzaamheden worden stilgelegd. Berkel en Rodenrijs Boerhaavestraat: t/m 22 december 2020, weg dicht in beide richtingen, geldt ook voor het fietspaden rondom de afsluiting. Omleiding ingesteld. Paal in de Westersingel is naar beneden. Laan van Koot: t/m 12 maart 2021 afsluiting bromfietspad. Omleiding ingesteld.

Molenweg: 1 t/m 8 december 2020. Weg dicht in beide richtingen.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet besloten het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea en theaters vanaf 1 december verplicht te stellen. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen. Dit geldt niet voor het openbaar vervoer waar u te allen tijde in trein, bus, tram of metro een mondkapje moet ophouden. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst is een mondkapje niet verplicht. Onderwijs In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft geen mondkapje op in de klas, zolang er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vor-

men van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht. Contactberoepen en zorgverleners Bij contactberoepen is de anderhalvemeter -maatregel vaak niet realistisch. Daarom wordt ook bij onder andere de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstylist het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt zowel voor de klant als voor de beoefenaar van het contactberoep. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. Toch zal het vaak zo zijn dat ook daar gevraagd wordt een mondkapje te dragen. Uitzonderingen De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

Vogelgriep Op dit moment heerst de zeer besmettelijke en (voor vogels) dodelijke ziekte vogelgriep in Nederland. Ziet u een dode vogel? Blijf er dan vanaf en geef het door aan de gemeente via de app BuitenOpOrde of neem contact op via telefoonnummer 14 010. Heeft u een zieke of dode vogel aangeraakt, was dan uw handen extra goed. Bel de dierenambulance als er meerdere zieke of dode vogels zijn. U kunt de dierenambulance bereiken door naar 0900 – 112 0000 te bellen. Breng zelf geen zieke vogels naar de wildopvang in Delft. Meer informatie vindt u op de website van Wildopvang Delft.

WWW.LANSINGERLAND.NL WWW.LANSINGERLAND.NL


5

De Heraut woensdag 2 december 2020

voor het avondje van Sinterklaas

Voorop opa en oma Hans en Sjanie Meijndert, gevolgd door een rij andere familieleden en bekenden die de jarige Brent kwamen feliciteren.

In de rij voor de jarige Brent Berkel en Rodenrijs - Tijdens de coronaperikelen vallen, zoals bekend, bijna alle feestjes in het water. Een hoop gezinnen piekeren zich suf om toch nog iets aan een bijzondere gebeurtenis te doen. Zo ook Sacha Meijndert. Trees Borkus-Henskens Haar zoontje Brent werd dinsdag 24 november zeven jaar. Normaal gesproken een drukke verjaardag met familie, vrienden en kennissen, maar nu een dag voor alleen het gezin. Maar moeder Sacha bedacht een plan. Ze stuurde alle mensen het plan hadden op zijn verjaardag te

komen een berichtje waarin ze werden uitgenodigd voor een drive through. Met een feestelijke partytent voor de deur, een hapje en drankje en een stralende Brent ervoor kwam zaterdag 28 november een rij auto’s aanrijden waarvan je aan de ballonnen kon zien dat ze voor de jarige kwamen. Met voorop opa en oma Hans en Sjanie Meijndert, gevolgd door een rij andere familieleden en bekenden. En allemaal kwamen ze hem feliciteren en verrassen met een cadeautje. Uit een van de langs rijdende auto’s schetterde zelfs luid het ‘Lang zal ze leven” waar de jarige zichtbaar van onder de indruk was. Een kopje koffie, taart, een chipje of limonade; het was er allemaal, zodat het toch nog een echt zonnig feestje op veilige afstand werd voor de verraste Brent.

Speculaaspoppenactie van Humanitas Lansingerland - Deze week ontvingen 100 huishoudens in Lansingerland, die wel wat extra’s kunnen gebruiken voor Sinterklaas, een speculaaspop van Humanitas Lansingerland. De Lionsclub Berkel en Rodenrijs heeft dit mogelijk gemaakt.

Thuisadministratie, Tandem en Nieuwkomers verblijd met een grote speculaaspop. Vrijwilligers van Humanitas hebben deze verrassing van Sinterklaas bezorgd bij de deelnemers. Alle deelnemers waren zeer verheugd met het lekkers in deze lastige tijden. Lionsclub bedankt, mede namens alle deelnemers van Humanitas!

Helaas kon de kerstpakkettenactie van de Lionsclub, zoals al jaren een vaste traditie is, vanwege de coronamaatregelen dit jaar geen doorgang vinden. Maar niet getreurd, want Sinterklaas had een andere leuke verrassing in petto. De Lionsclub Berkel en Rodenrijs heeft maar liefst 100 grote speculaaspoppen gedoneerd aan Humanitas. Zo werden 100 deelnemers van de maatjesprojecten Home-Start,

Mocht u ook behoefte hebben aan een maatje van Humanitas op het gebied van opvoeden, schulden, eenzaamheid of inburgeren, neem dan eens een kijkje op onze website www.humanitas.nl/ lansingerland of neem contact op met Alice Mullemeister via 06-30737088 of a.mullemeister@humanitas.nl. Wil je zelf maatje/vrijwilliger worden van een deelnemer, dan ben je ook van harte welkom.

6,95

Mijterschnitte

De aanbieding geldt t/m 5 december

www.bakkerammerlaan.nl ier

Tipje van de slu

Maatjesprojecten De beste ingredienten. De beste receptuur. De beste sushi.

Hertenbiefstuk 14,80

Wat zit er dit Supercalifornia jaar in de met King Crab en tobiko Kerstboxen van Maki Gunkan met & More? Kreeft en Meloen

8 stuks makiandmore.nl • Dinsdag t/m zondag 16.00 - 21.00 uur • Alleen afhalen Westpolderstraat 11, Berkel Westpolder • 010 737 0691 Lijsterlaan 116, Hillegersberg • 010 737 0742

Luxaflex® smaakt naar meer! Ontvang een dinerbon van €20,bij aankoop van €1000,- aan Luxaflex® raamdecoratie Samen steunen we de horeca!

Honderd deelnemers ontvingen een heerlijke speculaaspop.

Noordeindseweg 134, 2651 CX Berkel en Rodenrijs | www.wiltwoninginrichting.nl


6

De Heraut woensdag 2 december 2020

Gemeenteraad wijst bestemmingsplan Dorpsvilla De Lans af Lansingerland – Tijdens een lang en pittig debat besloot de gemeenteraad op 26 november jl. het postzegelbestemmingsplan Dorpsvilla De Lans aan de Rodenrijseweg af te wijzen. Een amendement waarin de voorgestelde bebouwing van een villa met 10 appartementen en 20 parkeerplaatsen werd vervangen door twee kleine vrijstaande villa’s op het perceel, werd met 18 stemmen voor en 13 stemmen tegen aangenomen. Het aldus geamendeerde voorstel van het college van b. en w. werd met het zelfde aantal stemmen aangenomen. Een motie waarin het college wordt opgeroepen de raad veel eerder bij dat soort projecten te betrekken, behaalde geen meerderheid. Freek J. Zijlstra In de vergadering van commissie Ruimte van 10 november jl. werd het postzegelbestemmingsplan ‘Dorpsvilla De Lans’ uitgebreid en intensief besproken. De VVD, het CDA, WIJ Lansingerland, de ChristenUnie en de PvdA waren toen enthousiast. De fracties van Leefbaar 3B, D66 en GroenLinks zagen dat anders. De precedentwerking bij een aanpassing van de Structuurvisie van dit zuidelijke lint en een fundamenteel andere inrichting van deze postzegellocatie waren gehoorde blokkades. Ook omwonenden waren tegen het plan en hadden dat met zienswijzen kenbaar gemaakt.

Een meerderheid van de gemeenteraad torpedeerde het postzegelbestemmingsplan De Lans.

Amendement Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B) kwam met een amendement dat alles op z’n kop zette. Het huidige plan met de dorpsvilla die onderdak aan 10 appartementen zal bieden, is volgens hem niet passend in de Structuurvisie: te groot en te omvangrijk. In zijn optiek is alleen vervangende nieuwbouw mogelijk en moet het dus kleinschaliger dan het voorliggende plan, waarvoor al geadverteerd is en tientallen geïnteresseerden in de rij staan. Volgens Blonk is de precedentwerking die bij goedkeuring van dit omvangrijke plan uitgaat te groot. Het risico is aanwezig dat dan bij 30 vrijstaande woningen met diepe achtertuinen in het Lint langs de Rodenrijseweg hetzelfde zal gebeuren. Dan zijn er altijd wel argumenten te vinden die de ligging van zo’n locatie aantrekkelijk maken. Blonk: “Er is een verschil tussen gelijke en gelijkwaardige. Gelijkwaardige gevallen bestaan voor het maken van een politieke afweging wel degelijk. Een politiek besluit is geen juridisch besluit.” Het amendement roept het college op voor de locatie Rodenrijseweg 63 een nieuw ontwerpbestemmingsplan te maken dat past in de Structuurvisie, met de restrictie dat op het perceel slechts ruimte is voor twee vrijstaande woningen. Dat ontwerpbestemmingsplan moet vervolgens aan de raad worden voorgelegd. Blonk: “Raadsleden moeten belangen afwegen, en dat is soms verrekte lastig. We gaan niet lichtzinnig met onze verantwoordelijkheid om. Effectief besturen is ook luisteren naar alle inwoners. Het college had over dit plan actiever met de raad moeten communiceren.” Het amendement is mede-ingediend door D66, GroenLinks en verrassend ook door het CDA. In de commissievergadering noemde Hans van der Stelt van het CDA het plan nog een goede invulling en dat er grote behoefte is aan dergelijke appartementen. Hij vond toen dat het aangezicht van het Lint hiermee geen geweld wordt aangedaan. Nu zei Van der Stelt: “Ik heb wel een beetje spijt van mijn stellige uitspraken in de commissievergadering. Maar ook spijt over hoe dit proces is gegaan, want dat is gewoon niet goed. Te weinig betrokkenheid, te weinig openheid. We hebben als raad te laat zicht gekregen op de feiten

en de effecten van de ontwikkeling van dit plan op de directe omgeving. Dat moeten we onszelf als raad aantrekken. Met het amendement wordt een kleinschaliger ontwikkeling open gehouden, maar blijft het Lint intact. Wij moeten als politiek dus duidelijker uitspreken wat wel of niet inpasbaar is.”

Motie Mede-indiener Michiel Muis (D66) diende ter aansporing een motie in waarin het college wordt opgeroepen de raad te consulteren bij alle nieuwe verzoeken voor een postzegelbestemmingsplan of afwijkende bebouwing aan de Rodenrijseweg. Bovendien, vooruitlopend op de Omgevingswet, kaders mee te geven aan ontwikkelende partijen voor actieve burgerpartipatie. Die motie kreeg na stemming alleen steun van de andere oppositiepartijen WIJ Lansingerland, GroenLinks en de PvdA, en werd dus verworpen. Michiel Muis was echter heel duidelijk over wat er nu gebeurt met dit postzegelproject: “Het is een drama dat dit nodig is op dit moment in het proces. Het is zuur voor de eigenaar en de ontwikkelaar. Frustrerend voor de omwonenden die er echt niet van kunnen slapen. Teleurstellend wellicht voor wethouder Kathy Arends. We houden hier een onbevredigend gevoel aan over. Daar is deze motie dan ook voor bedoeld om dit soort zaken in de toekomst proberen te voorkomen. Het kan ook anders: Afgesproken kaders zijn belangrijk en daarvan moet niet teveel worden afgeweken bij bestemmingsplannen. Daar moeten ook postzegelbestemmingsplannen aan blijven voldoen. Het is nu voor inwoners onduidelijk wat wel en niet mag bij bebouwingen van percelen. Als het beleid niet duidelijk is, lokt dat speculaties uit. Omwonenden en raad zijn te laat geïnformeerd. De gemeente moet in dergelijke gevallen vooraf duidelijk maken wat het niveau van burgerparticipatie zal zijn, wanneer bewust van het vigerende bestemmingsplan afgeweken wordt. Daarom moeten de kaders beter geborgd worden.” Daaraan voegde Jan Jumelet (WIJ Lansingerland) toe: “Wij zijn voorstander van deze kleinschalige ontwikkeling. De raad moet echter niet te elfder ure

geconfronteerd worden met een plan wat verwarring en onrust in de omgeving veroorzaakt. Betrokkenen hebben het recht al in een eerder stadium te weten wat wel of niet kan.” Jumelet is echter van mening dat de dorpsvilla een versterking van het Lint kan zijn. Hij relativeert het bouwvolume ten opzichte van de volumina van achterliggende bedrijven. Marko Ruijtenberg (GroenLinks) is tegen ontwikkeling van de dorpsvilla op die locatie. Er zou wel degelijk precedentwerking van uit gaan. Herbouw met twee vrijstaande villa’s vindt hij prima. En tegen Hans van der Stelt: “Mijn complimenten aan het CDA om op basis van voortschrijdend inzicht hun oordeel aan te passen.” Petra Verhoef (PvdA) stelt vast dat de plannen al in een vergevorderd stadium zijn en dat het niet heeft geholpen dat de gemeente daarin slecht met omwonenden heeft gecommuniceerd. “Er is een woontekort, dus zullen we creatief om moeten gaan met mogelijkheden die zich aandienen en de kansen benutten. Dan mag het Lint in de ontwikkeling met z’n tijd meegaan. Dus steun ik het oorspronkelijke voorstel van het college, maar vraag me wel af waarom omwonenden zo laat zijn geïnformeerd.”

Boze VVD Kees-Willem Markus (ChristenUnie) vindt dat de Structuurvisie ruimte biedt voor verschillende interpretaties en invullingen. “Het is geen cultuurhistorische plek, er zijn geen doorzichten naar achterliggende kassen, et cetera. Deze locatie is ook geen essentieel onderdeel van dat Lint.” Matthijs Machielse (VVD) was verontwaardigd en nam het op hoge toon voor zijn wethouder op en deed een aantal niet mis te verstane uitspraken. “Wij dragen als raad verantwoordelijkheid voor wat we in onze gemeente willen, bijvoorbeeld als er een tekort aan woningen ontstaat. De positieve kant van dit verhaal is het feit dat deze dorpsvilla aan 10 appartementen onderdak biedt. Plannen voor inbreilocaties zijn nooit optimaal passend in de nabije omgeving. Nu wordt drie jaar aan voorbereiding in de prullenbak gegooid. Waar was u tijdens dat traject, heren Blonk, Van der Stelt en Muis?” En in de richting van het CDA:

“Ik zie een ommezwaai die ik niet kan plaatsen. Het veranderen van standpunt is niet te volgen.” Machielse vindt overigens wel dat de raad bij particuliere ontwikkelingen van projecten niet voortdurend betrokken hoeft te zijn. Toch zegt hij in de richting van de omwonenden: “Ik doe niets anders dan mijn loyaliteit bij de inwoners te leggen.”

De wethouder Wethouder Kathy Arends vindt dat het plan van De Lans in het bebou-

wingsritme past. “Er zijn meerdere bebouwingen met een grote korrel. De dorpsvilla is een verrijking op een unieke locatie.” Over het participatietraject zegt ze: “Er is uitgebreid gecommuniceerd en geïnformeerd.” En over een eventuele precedentwerking: “Daar is geen sprake van! Elke plek is uniek en wordt op de eigen aspecten beoordeeld. De raad heeft altijd de vrijheid om per plan een keuze te maken om iets mogelijk te maken of niet mogelijk te maken.” En dat was nu precies wat de raad in meerderheid deed.

Het is Sint die The Point vindt Bergschenhoek – Op zijn ronde door de drie kernen deed Sinterklaas samen met zijn Pieten ook The Point aan. Zaterdag 28 november bracht hij een bezoekje aan het jongerencentrum in Bergschenhoek waar de kinderen hem al stonden op te wachten. Ze mochten om de beurt bij de Sint komen en er werden volop liedjes

Sinterklaasfeest in The Point.

gezongen. Het was heel leuk; tot het moment dat Piet in de gaten kreeg dat hij de pakjes was vergeten mee te nemen. De Piet ging er als een haas vandoor en gelukkig kwam hij weer snel met volle armen cadeautjes terug. Het werd een complete feestochtend voor de kinderen, want naast het bezoek en de cadeautjes konden de kinderen zich ook laten schminken en ook liepen er diverse bezoekertjes rond met fraaie glittertattoos.


7

De Heraut woensdag 2 december 2020

d n o v a s e j k pa

t i u s r e V

Bleiswijk

Geniet van een heerlijk avondje!

SINTTAARTJE VOOR 6 PERSONEN

VOOR 8,95

Boerenambacht XXL

Boerenkaas

Belegen

Jong belegen

7,95

500 gram

AMANDELLETTER M IN MOOIE GESCHENKVERPAKKING

VOOR 9,45

vanaf volgende week is onze heerlijke stol in de aanbieding!

Elitehaver

Pistachenoten

Vers gebrand

Vers gebrand

4,50

250 gram

DEZE AANBIEDINGEN ZIJN GELDIG T/M ZATERDAG 5 DECEMBER EN ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.

6,45

500 gram

250 gram

4,95

geldig van 3 december t/m 9 december

Wij wensen u een heerlijke

Snel geholpen worden? Bel of mail uw bestelling even door! In overleg bezorgen wij ook. 010-5248215 - info@kaazaak.nl - www.kaazaak.nl - Dorpsstraat 67 - Bleiswijk

DEZE AANBIEDINGEN GELDEN VAN WOENSDAG 2 DECEMBER T/M DINSDAG 8 DECEMBER VISCORNER DO, VR & ZA VERSE DORADEFILET

100 gram

1.65

HOUTHAKKERSTEAKS

4 stuks

HOLLANDSE SPRUITJES Dorpsstraat 70 2665 BK Bleiswijk Tel. 010 - 521 25 37 www.dewith.keurslager.nl

0.79

500 gram

REPARATIE EN ONDERHOUD VOOR ALLE MERKEN ...DAAROM GA JE NAAR LEO VAN DER WEL

2015

6.95 HUISGEMAAKTE STOOFPEERTJES

Per bakje

MAKK EN D ELIJK ICHTB IJ!

2010

RUNDERHAMBURGERS

PEPERSTEAK

4 halen = 3 betalen

100 gram

BISTROBLOKJES

2.38

FOCACCIA

3.99

Per stuk

100 gram

SEIZOENSALADE

3.99

100 gram

2015

€7.700,2014

KIES DAN VOOR ONS LEASEPLAN

Hyundai ix20 Vision automaat 73.000 km €9.400,2018

Hyundai u10 1.0 comfort Toyota Verso 1.6 comfort €15.700,88.000 km €6.925,- 80.000 km

Toyota Aygo 1.0 X-fun 5drs 45.000 km €9.200,-

Voor alle merken (lease)auto’s kunt u nu terecht bij Autobedrijf Leo van der Wel. Voor een nieuwe of gebruikte auto, informatie over private leasing, autoverzekeringen, operationele lease, mobiliteitsgarantie, en onderhoudscontracten bent u bij ons aan het juiste adres. Wij werken o.a. voor Leaseplan, Alphabet en Arval lease. Graag tot ziens ! Bergweg Zuid 92a • Bergschenhoek Wilt u online een afpraak maken? Ga dan naar leovanderwel.nl

1.09

U zou ook wel vaker een nieuwe bril willen met een aantrekkelijke korting?

Elke 2 jaar een nieuwe designbril voor een vast bedrag per maand. Hyundai i10 1.0 comfort 54.000 km

2.15

DORPSSTRAAT 48B 2665 BJ BLEISWIJK 010 - 521 67 57


8

Kleindierensportvereniging sluit bewogen jaar af Berkel en Rodenrijs – In januari kwamen de leden van de Kleindierensportvereniging Door Veredeling Verbetering (DVV) nog voor een nieuwjaarsbijeenkomst bij elkaar. Niet wetende dat dit voorlopig de laatste keer zou zijn, want in maart werden alle samenkomsten verboden vanwege de uitbraak van corona. Het jaarprogramma kwam daardoor op een laag pitje te staan. Trees Borkus-Henskens In juni werd alles weer wat soepeler en kon een vergadering worden uitgeschreven. Met name om samen te bekijken wat de mogelijkheden voor de rest van het jaar zouden kunnen zijn. Grote wens van leden en bestuur was het organiseren van de jaarlijkse Jongdierendag. Zou het mogelijk zijn en kon daar een vergunning voor komen?

Complimenten Bestuurslid Hans Zwijnenburg stelde een uitgebreid coronaplan op, waarna het naar de gemeente werd gestuurd. Aan alle corona-eisen was gedacht en de dag kon plaatsvinden in een hoge en bovendien zeer ruime hal aan de Kleihoogt waar de vereniging de laatste jaren al gebruik van kon ma-

De Heraut woensdag 2 december 2020

ken. “Wat waren we blij toen we de vergunning kregen!” aldus secretaris Nora de Veld. De Jongdierendag was alleen toegankelijk voor leden, inzenders en keurmeesters die de jonge dieren kwamen keuren. Er was alles aan gedaan om alles voor iedereen veilig te houden en gezien de complimenten voor de goede organisatie waren die moeiten niet tevergeefs geweest. Na de zomervakantie begonnen de leden al voorzichtig te denken aan de Wintershow in november. Dit jaar de 97ste en een goede traditie die geen jaar overgeslagen mocht worden. Omdat de organisatie van de Jongdierendag op 3 september zo goed verlopen was kreeg de vereniging al een akkoord voor de winterkeuring. De vraagprogramma’s werden verstuurd en de aanmeldingen van inzendingen kwamen al snel binnen. “Maar toen premier Mark Rutte op 13 oktober de nieuwe vergaande maatregelingen afkondigde – die we al vreesden en waar al rekening mee werd gehouden – hebben we zelf de stekker eruit getrokken. We vonden het met het aanzwellen van de coronacijfers niet verantwoord de grote jaarlijkse show door te laten gaan. De leden konden het hier roerend mee eens zijn, maar ook zij vonden het jammer.” Jan Oostwouder, zowel bestuurslid als fokker van kippen: “Kijken we nu naar de maand november dan zien we dat in verband met de vogelgriep alle veerdieren (met uitzondering van de duiven) niet hadden mogen komen;

Sociale contacten Het bestuur realiseert zich dat het een vervelend jaar was voor de leden. Penningmeester Jilles Koornneef weet ook uit eigen ervaring: “Als fokkers mis je niet alleen het wedstrijdelement, maar ook de leuke gesprekken bij de dieren, de ervaringen van anderen en de sociale contacten die bij een vereniging horen. Achteraf gezien is het uniek dat de Jongdierendag mocht doorgaan als enige in de hele regio. Thuis blijft natuurlijk het plezier met de dieren, maar de Wintershow is jaarlijks de kers op de taart. Daar kun je aan alle kenners en liefhebbers laten zien waar je het hele jaar mee bezig bent geweest.” Opvallend was dit jaar de grote vraag naar konijnen en kippen. “Dat had alles te maken met het thuiswerken van veel mensen. Een klein voordeeltje van corona was dus ook dat meer mensen

In Lansingerland:

Winterterrassen mogelijk zodra de maatregelen het toelaten

De gemeente Lansingerland wil de horeca in deze moeilijke periode zo veel mogelijk faciliteren. Horecaondernemers krijgen de mogelijkheid om een tijdelijk winterterras op te stellen. De opening van de winterterrassen verloopt volgens de door de Rijks-

overheid bepaalde regels en tijdsduur. Wanneer deze coronamaatregelen vervallen dient de horecagelegenheid zich bij het terras weer te houden aan de afmetingen zoals vermeld op de (horeca)vergunning. Ondernemers die niet beschikken over een horecavergunning met vermelding van terras dienen dan alsnog een terrasvergunning aan te vragen.

Aanvragen winterterras Elke ondernemer met een terras (ook buiten de horeca) kan een voorstel indienen en dit direct op eigen risico uitvoeren. De regels die in de noodverordening zijn opgenomen blijven wel onverminderd van kracht. Een volledig afgesloten tent bijvoorbeeld geldt als binnenruimte, met de bijbehorende van toepassing zijnde regels. De on-

www.absdehaan.nl

Start werkzaamheden geluidschermen HSL

dus de show was dan alleen voor de haardieren geweest. Bovendien bestaat ons ledenbestand – van ruim 75 leden – voor een belangrijk deel uit mensen die wat betreft corona in de risicogroep vallen, dus afblazen leek (en bleek ook achteraf) de enige juiste optie.”

Lansingerland - Het besluit van de rijksoverheid om de horeca weer te sluiten heeft een enorme impact op de ondernemers. Sinds 14 oktober 2020 is alle horeca weer gesloten, waarbij uitsluitend afhalen en bezorgen nog toegestane activiteiten zijn. Op 8 december maakt het kabinet bekend of de situatie het toelaat om weer meer mogelijk te maken.

010 - 521 66 55

Christiaan Huygensstraat 12 2665 KX BLEISWIJK

De Jongdierendag op 3 september werd een succes.

De Kleindierensportvereniging DVV werd verrast met een donatie van de Rabo ClubSupport actie.

STERRETJE? WELK STERRETJE?

dernemer moet zelf met zijn directe buren toestemming regelen. Waar belangenconflict kan ontstaan moet de horecagelegenheid ook met nabijgelegen horecaondernemers hierover afspraken worden maken. De gemeente controleert achteraf of de ondernemer zich aan de geldende afspraken en tijdelijk vergunde terrasvoorwaarden heeft gehouden. De gemeente toetst op een aantal harde voorwaarden (m.n. veiligheid) en neemt binnen vier weken een besluit.

Nieuw terrassenbeleid 2021 De periode tot april 2021 wordt gebruikt om het tijdelijke beleid te evalueren om een nieuw horecabeleid op te zetten dat vanaf 1 mei 2021 gaat gelden.

een dier in huis wilden hebben om er voor te zorgen.”

Nieuwe initiatieven Zowel plaatselijk als provinciaal en landelijk werden de grote shows afgezegd. Sommige clubs en organisaties bereiden echter nieuwe initiatieven voor die worden uitgewerkt. “Een daarvan is het organiseren van digitale keuringen en shows. Je kunt foto’s van je dier inzenden die vervolgens door een keurmeester worden bekeken en beoordeeld. Dat blijft natuurlijk ‘op afstand’, maar wel leuk om een eerste indruk te krijgen. En ook leuk om er zelf naar te kijken en contacten te onderhouden met anderen.” Met elkaar kijken de leden echter uit naar het einde van de coronaperiode; om weer gezellig bij elkaar te komen en het over hun gezamenlijke hobby te kunnen hebben in de Kleindierensportvereniging DVV.

Sint-film in Theater ‘t Web Bleiswijk - Op 5 december draait in Theater ‘t Web natuurlijk een Sinterklaas-film. Het wordt de kaskraker uit 2019: De brief voor Sinterklaas, met onder meer Bram van der Vlugt en Lieke van Lexmond. De feestelijke aankomst van Sinterklaas wordt overschaduwd door een gigantisch probleem: door een groot tekort aan Pieten dreigt de traditie voor eens en altijd te verdwijnen. Sinterklaas zit met zijn handen in het haar. De brief voor Sinterklaas draait 5 december, 15.00 uur in Theater ‘t Web (Nachtegaallaan 4, Bleiswijk). Kaarten kosten € 3,50 per stuk, en worden wegens de coronamaatregelen alleen in sets van twee verkocht (dus: twee kaarten voor € 7,00). De kaarten zijn te koop vanaf heden te koop via de website van Theater ‘t Web: www.theatertweb.nl.

Lansingerland - ProRail heeft bewoners rond de HSL laten weten dat binnenkort begonnen wordt met het vervangen van een deel van het bestaande glazen geluidscherm langs het spoor door geluidsabsorwerend materiaal. Volgend jaar zullen ter hoogte van het Annie M.G. Schmidtpark nieuwe geluidschermen worden gebouwd. Eerder dit jaar zijn er al raildempers geplaatst. Door het toepassen van dit hele pakket aan maatregelen gaat het geluidsniveau omlaag. De aanpassingen langs de HSL zijn tot stand gekomen na jarenlang overleg tussen de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL, de gemeente Lansingerland, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen aan de Wildersekade waar een werkterrein wordt ingericht. Vanaf 10 december staan graafwerkzaamheden, de sloop van de fundatie en het verwijderen van de glazen panelen aan de westzijde ter hoogte van het Annie M.G. Schmidtpark op de planning. In de loop van 2021 volgt het bouwen van het nieuwe scherm. De werkzaamheden vinden zowel overdag als ‘s nachts plaatst, waardoor er tijdens de sloopwerkzaamheden enige geluidhinder kan ontstaan. Daarnaast zal er een aantal weken geen geluidscherm staan aan de westzijde ter hoogte van het park, waardoor omwonenden tijdelijk extra overlast van de trein kunnen ervaren. Daarom worden sloopwerkzaamheden zo veel mogelijk overdag gepland en de opbouwwerkzaamheden ‘s nachts.

Een leescadeau cadeau Lansingerland - Met de decembermaand voor de deur is iedereen weer op zoek naar leuke cadeaus. Ook Bibliotheek Oostland heeft nagedacht hoe zij op de verlanglijst van leesgrage mensen kan komen te staan. Weet je iemand die graag leest. Die zijn of haar boekenkast al uit heeft? Iemand die ook duurzaam bezig wil zijn, geld uit wil sparen of denkt aan het milieu? Geef dan eens een bibliotheekabonnement cadeau. Er kan op voorhand een pasje gemaakt worden, maar een fleurige bon krijgen is natuurlijk veel leuker! Op een standaard abonnement van de bibliotheek kun je onbeperkt lenen. Dit abonnement biedt toegang tot de landelijke Online Bibliotheek voor het lenen van luisterboeken en e-books en je hebt de keus uit zo’n 28.000 e-books en 4.000 luisterboeken. Een greep uit de materialen in de collectie van de bibliotheek, zo’n 118.000 titels: boeken, leermaterialen, dvd’s, lees en informatieboeken voor de jeugd vanaf 3 maanden, anders lezen, speelgoed, grote letterboeken, tijdschriften. De bibliotheek, overal in de buurt, ook in Lansingerland. Kijk voor adressen, openingstijden, nieuws en informatie op www.bibliotheekoostland.nl.

“Loop jij tegen een burn-out aan door een combinatie van privé en/of zakelijke redenen? Probeer dat met aller macht te voorkomen.”

Samen werken Ton Kouwets aan jouw oplossing Gecertificeerd Mediator 06 82 998 510 • info@kouwetsmediation.nl

www.mediatorlansingerland.nl


9

De Heraut woensdag 2 december 2020

49

Geldig in week 49

mber t/m mber 2020

zondag 29 november t/m zaterdag 5 december 2020

Geldig in week 49

Pak lek ker uit

zondag 29 november t/m zaterdag 5 december 2020

9.98

12.98

7 1+1 10.2

Pak lek ker uit

9.98 – 12.98

99 . KIES & MIX 12.00

Bij iedere

€10,- een 2 stuks

7

stuks

pakje plaatjes!

99 .

9.98 – 12.98

7

2 stuks

berts Aroma rood Douwe Egberts Aroma rood 6 bakjes offi e Alle enkelpakken à 500 gram, snelfilterkoffie Alle enkelpakken à 500 gram, Alle PLUS n Alle zakken à 500 gram, koffiebonen Alle zakken à 500 gram, PLUS Mandarijnen IX M & FeestMoment ES KI Alle zakken à 54 stuks koffiepads Alle zakken à 54 stuks Net 1 kilo Gourmet mini’s ffi e Alle potten à 200 gram, of oploskoffie Alle potten à 200 gram, 2 netten 12.00 gelijk combineren mogelijk vlees of vega Combineren mogelijk riaties M.u.v. aroma variaties en D.E. café 3.98 en D.E. café Douwe Egberts Aroma rood 6 bakjes snelfilterkoffie Alle enkelpakken à 500 gram, Alle PLUS koffiebonen Alle zakken à 500 gram, PLUS Mandarijnen FeestMoment koffiepads Alle zakken à 54 stuks Net 1 kilo Gourmet mini’s of oploskoffie Alle potten à 200 gram, 2 netten combineren mogelijk vlees of vega

1+1

GRATIS

1.99

3.98

GRATIS

1.99

G TOT 50% KORTIN

1.79 – 1.99

ire

0 .99 Per pot

99

ogelijk

roop l

10.-

Combineren mogelijk

99 Hero Jam

M.u.v. aroma variaties en D.E. café

1 +11+1 1+1

6.87 – 8.97

3 stuks GRA TIS GRATIS

G TOT 50% KORTIN tropical 0% suiker,

1.79 – 1.99

99 .

Alle Wagner Sensazione, piccolinis of pizzies

499

99 .

6.87 – 8.97

Alle Teisseire

Combineren mogelijk 2 stuks** Bijv. Teisseire Siroop tropical 0% suiker, 2 bussen à 75 cl

2.99

GRATIS

Alle Teisseire

5.98

4 . 0 . KKERS WEEKENDPAKKERS

variëren van Alle potten à 295-340 gram

Per pot

0.41

do vr za Hero Jam

Alle potten à 295-340 gram

3 dec

4 dec

5 dec

do vr za 3 dec

4 dec

5 dec

-

3.68 Combineren mogelijk

Alle Wagner Sensazione, piccolinis of pizzies Combineren mogelijk

4.49 49

4.

Per stuk

PLUS Sintgebak

Chocobrownietaart met kruidnoten

of slagroomschnitte, per stuk of Sealord PLUS mini gebakjes, doos 4 stuks Alle flessen Sintgebak

Combineren mogelijk De actieprijzen variëren van 0.41 - 3.68 2 stuks** Bijv. Teisseire Siroop tropical 0% suiker, 2 bussen à 75 cl

5.98

2.99

De actieprijzen variëren van 0.41 - 3.68

WEEKENDPAKKERS

4.99 – 5.99 Per stuk 4.99 – 5.99

3 stuks

5.69 4.50 Per stuk

0 4 299 0 2. Per

59 .59 .

449

fl Peres pak 4.50

Per fles 5.69

49 49 99 .. .

Per stuk

PLUS Cherrytomaten Schaal 250 gram Port à 75 ofPLUS rodecl paprika Per stuk Cherrytomaten

5.69

4.

Per fles

Per pak

Emmi Kaasfondue original Pak 400 gram

Emmi Chocobrownietaart met kruidnoten 49/20 Schaal 250 gram of slagroomschnitte, per stuk Kaasfondue original Aanbiedingen zijn niet bestemd voor of wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden. Om al mini onze klanten te laten profi teren van onze scherpe aanbiedingen, geldt er een maximumPer van stuk 5 aanbiedingen per klant (tenzij vermeld). gebakjes, doos 4 stuks of rode paprika Pak anders 400 gram

Sealord Port

Alle flessen à 75 cl

Sealord Port

Alle flessen à 75 cl

goedkoper . *De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als jouw PLUS; kijk voor overige voorwaarden op plus.nl/nergensgoedkoper. **Voor49/20 1+1 gratis geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. Je krijgt 50% korting op de totaalprijs. zijn niet voor wederverkopers en/of zetfouten voorbehouden. Wil Aanbiedingen je per mail opbestemd de hoogte blijven en/of vangrootverbruikers. de laatste Prijswijzigingen aanbiedingen bij PLUS? Meld je dan nu aan via plus.nl Om al onze klanten te laten profiteren van onze scherpe aanbiedingen, geldt er een maximum van 5 aanbiedingen per klant (tenzij anders vermeld).

*De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als jouw PLUS; kijk voor overige voorwaarden op plus.nl/nergensgoedkoper. **Voor 1+1 gratis geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. Je krijgt 50% korting op de totaalprijs.

plus.nl Openingstijden:ma ma.-do. Openingstijden: - zo - 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00 plus.nl plus.nl

Wil je per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld je dan nu aan via plus.nl

Koelhuis (Naam) (Naam) Koelhuis | De Vlashoeck 24-30 | 2661 LM Bergschenhoek |

Openingstijden:ma ma.-do. Openingstijden: - zo - 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00

Vlashoeck | 2661 LM Bergschenhoek 523 65 63 | Plusweg 93 1 | XXXX | XX | Plusstad | T:| 0523 65 63 93 | Openingstijden: ma - za 8:00 - 21:00 | zo| De 12:00 - 19:00 24-30 Koelhuis | De| Plusweg Vlashoeck 24-30 | 2661XX LM Bergschenhoek 1 | XXXX | Plusstad | T:| 0523 65 63 93 |

plus.nl


10

De Heraut woensdag 2 december 2020

Openingstijden servicepunt

Gemeentenieuws

Iedere werkdag van 12.00 tot 19.00 uur, alleen op afspraak.

Ook in het gemeentehuis is het dragen van een mondkapje verplicht. Op werkdagen zijn we van 9.00

Woensdag 2 december 2020 Speciale uitgave van de gemeente Lansingerland

tot 19.00 uur telefonisch bereikbaar via 14 010. Kijk ook op www.lansingerland.nl/ contact.

ENJij?

In ‘En jij’ vertellen Lansingerlanders over hun leven in coronatijd. Tekst: Andrea van der Houwen • Fotografie: Ariane Kok

“Geef elkaar aandacht en iets kleins wordt al snel iets groots”

Wat is er voor jou persoonlijk veranderd sinds de komst van het coronavirus? “Werkbijeenkomsten worden anders georganiseerd, veel meer via online vergaderen. Wij wonen met z’n vieren en gewoonlijk hebben we allemaal veel bezigheden buitenshuis. Nu dat wegvalt vanwege corona, is het opeens druk met alle digitale vergaderingen, colleges en lessen. Ook al hebben wij de ruimte, het is wel gehorig af en toe. Het is ook gezellig. Een soort studentenhuis met verschillende leeftijden.” Wat mis je het meest en hoe is dat te vervangen? “Persoonlijk mis ik niet zoveel omdat ik nooit denk vanuit gemis. Ik vraag mij liever af: wat kan ik wél? Ook als je de situatie niet kunt veranderen of als je het liever anders wilt, heb je zelf de keuze hóe je met iets omgaat. Zo ben ik gaan wandelen toen er tijd

vrijkwam omdat er activiteiten werden afgelast. De bedoeling was om het Pieterpad te lopen en ik had snel enthousiaste mensen om mij heen verzameld. Toen ook dat plan moeilijk uitvoerbaar was, werd het hele dagen wandelen in de regio. Dan blijkt dat je veel meer oog hebt voor de omgeving en met je zintuigen veel meer waarneemt. Dat biedt weer nieuwe ervaringen en inspiratie. Met mijn werk mis ik het persoonlijke contact en de nonverbale communicatie tijdens een digitaal overleg. Echt verbinding maken met mensen is hierbij lastig.” Heb je zelf creatieve oplossingen gezocht? “Aan het begin van de coronatijd heb ik samen met enkele andere betrokkenen Heel Lansingerland Helpt opgericht waarbij mensen iets voor elkaar kunnen betekenen. Het is uit spontaniteit ontstaan. De Facebookgroep heeft nu 3500

Vuurwerkverbod oud en nieuw Het Kabinet heeft besloten om het afsteken en verkopen van oudejaarsvuurwerk te verbieden tijdens oud en nieuw 20202021. Dit is omdat de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers door corona heel hoog is. Er mogen wel sterretjes en knalerwten (categorie F1, fopen schertsvuurwerk) afgestoken worden. Dit mag iedereen die

ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen en afsteken. Meer informatie vindt u op www. rijksoverheid.nl/vuurwerk. Carbidschieten Het afschieten van carbid is volgens de APV (art. 2:73a) ook verboden in Lansingerland. Ook in de regio is carbidschieten niet toegestaan.

Ingrid de Groen (55) is mede-initiatiefnemer van Facebookgroep Heel Lansingerland helpt en werkt als interimmanager, bestuurder en toezichthouder in de zakelijke en maatschappelijke sector. volgers en er is al veel moois gebeurd in Lansingerland: een alternatieve bezoekregeling met de bezoektrailer ’Bij Ria’, langsgaan bij ouderen met een attentie en een praatje aan de deur, plantjes bezorgen bij verzorgingshuizen en kaartjes sturen voor een speciale gelegenheid. Mensen werden, en worden nog steeds, verrast en krijgen ondersteuning met iets dat gewenst of nodig is. Mooi was ook de bereidheid van muzikanten die ontspanning voor eenzame ouderen wilden verzorgen na onze oproep. De geplande voorstelling voor dertig personen kon door de aangescherpte coronaregels niet doorgaan. RTV Lansingerland maakte er drie uitzendingen van, waardoor nu meer mensen er plezier aan beleven.”

Mondkapje verplicht vanaf 1 december Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verplicht het kabinet het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimten vanaf 1 december. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool), contactberoepen en in stations en bij bus- en tramhaltes moet iedereen van 13 jaar en ouder een mondkapje dragen. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Meer informatie vindt u op www. rijksoverheid.nl/mondkapjes.

Is er een nieuwe kans op je pad gekomen? “Alles biedt voor mij altijd een kans. In mijn werk heb ik veel met strategie en beleid te maken en juist met Heel Lansingerland helpt is gebleken dat je met kleine gebaren het verschil kunt maken voor iemand. En zakelijk gezien: iedereen gaat veel gerichter kijken naar de combinatie van thuis werken en op kantoor.” Heb je een waardevolle tip voor anderen? “Je kunt in je eentje niet de hele wereld veranderen. Je kunt wél het verschil maken voor de wereld van een ander. Geef elkaar aandacht en iets kleins wordt al snel iets groots.”


11

De Heraut woensdag 2 december 2020

Gemeenteraad:

Groen licht voor verhuizing afvalbrengstation en parkeerplan Berkel Centrum Oost Lansingerland – Na een lang en bewogen debat over bestemmingsplan De Lans handelde de gemeenteraad laat op de avond in hoog tempo besluitvorming over plannen voor de ontwikkeling van Bosland en parkeren in Berkel Centrum Oost af. Freek J. Zijlstra Kees-Willem Markus (ChristenUnie)

stelde met het indienen van een amendement aan de orde dat in het raadsvoorstel staat in te stemmen met scenario 2B uit de gebiedsvisie Bosland als voorlopig einddoel voor de ontwikkeling van Bosland. Deze gebiedsvisie is echter niet tot stand gekomen met de inbreng van de betrokkenen in dit gebied. Dit geldt speciaal voor de bewoners van woonwagencentrum. Het opstellen van en het vaststellen van een gebiedsvisie kan pas als hierover afstemming heeft plaatsgevonden met de bewoners van het woonwagencentrum en overige betrokkenen in het

gebied. Dit is de juiste volgorde. Met het amendement wordt de verhuizing van het afvalbrengstation en het woonwagencentrum losgekoppeld van elkaar in de besluitvorming. Nu wordt alleen een besluit genomen over uitplaatsing van het afvalbrengstation naar de Leeuwenhoekweg. Markus wil dat eerst gesprekken met bewoners van het woonwagencentrum worden gevoerd en dan mogelijkheden worden uitgewerkt. Volgens D66 is hier weer sprake van ‘omgekeerd participeren’ en ook GroenLinks stelt vast dat belangheb-

benden steeds via inspreken aan de bel moeten trekken. Uit de inspraak namens bedrijven aan de Leeuwenhoekweg blijkt dat men niet benaderd is door de gemeente over de op stapel staande plannen. Men is beducht voor toestroom van verkeer en een vuilstort tegenover je bedrijf is geen reclame. Jan Jumelet (WIJ Lansingerland): “Ook hier hebben we weer te maken met slechte participatie. Nu gaat het om bewoners en bedrijven die niet door de gemeente worden geïnformeerd. Ik roep wethouder Fortuyn op zo spoedig mogelijk met iedereen overleg te gaan voeren en alle plooien glad te strijken. Ook de inpassing van het afvalbrengstation vraagt om grote zorgvuldigheid.” Wethouder Simon Fortuyn gaat nu ‘het goede gesprek aan’. Zijn verdediging is: “Zo lang de raad niet besloten heeft, wanneer ga je in contact met betrokkenen? Het is overigens geen vuilstort, maar een ‘milieupark’. Maar, we gaan de omgeving er bij betrekken en daar veel aandacht aan geven.”

Parkeren Berkel Centrum Oost Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B) diende een amendement in over het aantal parkeerplaatsen in Berkel Centrum Oost. Aan het raadsbesluit werd toegevoegd geen parkeergarage te realiseren, maar in te zetten op een uitbreiding van het parkeren op maaiveld (parkeervariant 1b), waarbij het dwars parkeren aan de Molenwerfstraat langs de begraafplaats gehandhaafd blijft. Michiel Muis (D66) diende een motie

‘120 blijft 120’ in waarin het college wordt verzocht zo snel mogelijk te starten met het verkennen en uitwerken van opties voor het realiseren van de overige benodigde parkeerplaatsen, zodat er plannen zijn voor minimaal 120 plaatsen. Hierbij moeten nadrukkelijk alle opties die door winkeliers, ondernemers en andere belanghebbenden worden genoemd, serieus verkend worden en bij verdere planvorming betrokken. Hierbij tekent Muis aan dat het realiseren van extra parkeerplaatsen niet stapsgewijs en zeker niet richting 2030 moet zijn. “Niets doen betekent verdere leegstand en verpaupering van Berkel Centrum Oost,” aldus Michiel Muis. Petra Verhoef (PvdA): “Boodschappen doen voor de hele week kan alleen met de auto.” De GroenLinks-fractie denkt daar anders over: “Als je duurzaam bent, ga je niet meer parkeerplaatsen maken,” aldus Selgei Gabin. Volgens wethouder Kathy Arends belemmert dwars parkeren de doorstroming van het autoverkeer en veiligheid van fietsers. Ze steunt het amendement echter wel. Wel is ze van mening dat 82 extra plaatsen de komende jaren voldoende is, maar dat bestrijdt Frits Heel namens de winkeliersvereniging. Het onderzoek uit 2019 laat immers duidelijk zien dat er 120 plaatsen nodig zijn. Fietsparkeren gaat ten koste van plaatsen voor auto’s stelt de wethouder. Ze komt er in de mobiliteitsvisie op terug. Alleen GroenLinks stemde tegen het amendement en de motie. Het voorstel met de bestemmingsplanprocedure Berkel Centrum Oost werd unaniem aangenomen.

Tweewekelijkse Column

Voor de vrijwilligers in de bieb was er veel extra werk door alle maatregelen.

Uw erfcoach en meer

Samen Lansingerland

Vrijwilliger zijn bij de bibliotheek tijdens corona Lansingerland - Na elke verandering die de overheid oplegt in verband met corona past de bibliotheek haar werk en procedures aan. Hoe is de afgelopen tijd geweest voor de vrijwillige gastvrouwen en -heren? Corrie vertelt: “Samen Lansingerland, daar heb ik als vrijwilliger van Bibliotheek Oostland, Berkel tijdens de kleine lockdown aan mogen en kunnen bijdragen. De bieb was dicht, geen klanten die juist die leuke sfeer in de bieb geven. Dat was jammer. Maar ik kon deze keer wel iets voor onze klanten doen: boeken aan huis bezorgen, die bij de bieb gereserveerd waren. Dat was op twee vlakken leuk: iets voor onze klanten doen opdat zij konden blijven lezen en voor mij en mijn man, die mij vergezelde, erg leerzaam: wij leerden de wijk beter kennen. We wonen nu zes jaar in Berkel en kennen nog niet alle wijken en straten. We zijn in straten geweest waarvan we niet wisten dat ze bestonden. Het was ook dankbaar werk, de mensen zijn allemaal blij als je langskomt.” Tineke vervolgt: “Na een periode van niet meer kunnen werken en vervolgens geen werk meer kunnen krijgen is het geweldig weer ‘mee te mogen doen’ in het team van Bibliotheek Oostland. Ik werd met open armen

ontvangen en door enthousiaste en behulpzame collega’s ingewerkt. Het is betekenisvol om deel uit te maken van een team omdat je weet: er wordt op mij gerekend, je doet er letterlijk (weer) toe! Zelfs tijdens de sluiting vanwege de coronapandemie is er nog volop doorgewerkt. Boeken werden via de boeken-inleverbus ingenomen en gereserveerde boeken klaargezet. Voor bibliotheekleden die vanwege besmetting van kwetsbare naasten of een handicap niet in staat zijn of waren boeken te halen en inleveren is er zelfs een haal- en brengservice opgezet. Binnenshuis is er van de gelegenheid gebruik gemaakt om de boekenkastenen planken schoon te maken en oude boeken uit te sorteren. Het was een periode van saamhorigheid.”

Ook boeken in quarantaine Inge: “Toen de bieb in maart dicht moest vond ik het wel even fijn om thuis te zijn. Ik kon mijn zoon helpen met het organiseren van zijn schoolwerk, dat hij nu ook allemaal thuis moest doen. Maar na een week of twee vond ik het wel heel erg fijn om weer wat te kunnen doen in de bieb. Het contact met collega’s was ook erg prettig, omdat je nu natuurlijk alleen maar thuis zat met je gezin en verder niet echt iemand sprak. Ook wel apart dat ik als enige van het gezin de deur uit kon...Toen de bieb weer open ging,

was het prettig om klanten te woord te staan en te helpen wanneer ze naar de bieb kwamen. Wat ik minder prettig van de coronatijd vind, is dat het onbezorgde er een beetje af is. Je moet constant nadenken, sta ik niet te dichtbij, niet aanraken, nu even niet hoesten etc. Verder moet je natuurlijk een mondkapje dragen en dat is zo’n hele ochtend ook niet altijd even prettig (al went het wel). Doordat de boeken in quarantaine moeten is er veel extra werk voor alles weer netjes in de bibliotheek staat.” Vera: “Voor mij persoonlijk betekent het werk in de bieb een welkome afleiding in deze saaie tijd. Vooral in het begin van de eerste golf was er weinig te doen ook al omdat reizen toen niet mogelijk was. Ik kon/mocht niet naar mijn moeder in het verzorgingshuis en ook het oppassen op de kleinkinderen was niet mogelijk. Ik was dan ook blij dat half april weer mensen nodig waren om de gereserveerde boeken uit te zoeken en de teruggebrachte boeken op te ruimen. Sprak daardoor ook weer eens andere mensen. In het begin vond ik het wel spannend en heb dan ook met handschoenen aan gewerkt, vooral omdat ik thuis een man heb die tot de risicogroep behoort. Gelukkig is het altijd goed gegaan. Momenteel is het allemaal weer wat vrijer, pas weer op de kleinkinderen en ga weer eens per week naar mijn moeder. Toch vind ik het nog steeds een welkome afwisseling.”

Adviseren Informeren Ontzorgen

Hoe aanvaarden? Een moeder belde met de vraag of ze de nalatenschap van haar vader beneficiair moest aanvaarden of verwerpen. Het contact met haar vader was de laatste jaren minimaal geweest dus ze wist niet goed wat te doen. Beneficiair aanvaarden, leek haar veilig omdat ze dan niet voor meer schuld aansprakelijk zou zijn dan dat er bezittingen zijn. Verwerpen spreekt haar aan omdat ze dan direct overal van af zou zijn. Het is niet eenvoudig om hier antwoord op te geven. Beneficiair aanvaarden, beschermt haar inderdaad tegen de eventuele schulden in de nalatenschap. Is de nalatenschap echter negatief dan zullen in bepaalde situaties de kosten die te maken hebben met de afwikkeling en kosten die na het overlijden nog ontstaan, voor haar rekening kunnen komen. Verwerpen is dan aantrekkelijker, maar hier toont zich wel de hindernis van haar minderjarige kinderen. Wanneer mevrouw zou verwerpen, treden haar kinderen in haar plaats. Om voor de minderjarige kinderen te kunnen verwerpen moet er een overzicht zijn van de bezittingen en schulden zodat de rechter kan beoordelen of verwerpen wel het in het belang van de kinderen is. Omdat er geen termijn is voor het verwerpen of beneficiair aanvaarden en omdat erfgenamen drie maanden het recht van beraad hebben, adviseren wij mevrouw om een eerste opzet van een boedelbeschrijving te maken aan de hand van

Voor meer informatie: 010 3130823 info@akto.nu www.akto.nu

de beschikbare stukken. Met behulp van dat overzicht is het gemakkelijker een besluit te nemen over het wel of niet aanvaarden van de nalatenschap. Verwerpt moeder en komt ze bij het opstellen van de boedelbeschrijving tot de ontdekking dat de nalatenschap toch positief is, dan zal de rechter het verwerpen van de kinderen niet goedkeuren. Ons algemene advies bij het aanvaarden van een nalatenschap is niet te veel haast te maken. Eerst goed (laten) uitzoeken of de de nalatenschap positief of negatief is (bijvoorbeeld door de executeur die aan de slag kan met een akte van executele) en dan beslissen.

Tip: Wilt u verwerpen of beneficiair aanvaarden, doe dit dan samen met de anderen die dit willen, dan kost het u maar een keer griffierechten. Wilt u meer weten, kom dan eens naar een van onze gratis erfcoach-spreekuren (onder meer in Lansingerland, elke 2e vrijdagochtend van de maand in het Business Center) of maak een afspraak op kantoor. Bel of mail gerust voor een afspraak. Mr. Nicole C. Goud en Nico van Scheijndel


12

De Heraut woensdag 2 december 2020

Kijk voor ons complete aanbod van 350 auto’s op autohofman.nl

W I M H O F M A N A U T O ’ S B. V.

Merk

Toyota

Auris 1,8 Hybrid Camera Alcantara Navi Clima sep-17

€ 18.740

Volkswagen

High Up! Panodak Navi PDC Airco Cruise jun-16

€ 10.390

Audi

A5 Sportback S-Line 1,8 TFSI Xenon Navi 19inch Lmv mrt-12

€ 11.940

Opel

Astra Sports Tourer 1,0 Turbo Camera Navi Trekhk PDC jul-19

€ 17.740

BMW

1 Serie M135i 320PK Leer Navi Keyless Stoelverw. apr-13

€ 23.499

Seat

Ibiza FR Navi Cruise PDC Airco Stoelverw. nov-16

€ 10.740

Type

Jaar

Prijs

Volkswagen

Golf GTE Parelmoerlak Adap Cruise Camera Xenon Excl. BTW!

sep-15

€ 11.440

Seat

Ibiza 1.0 EcoTSI Style Connect 16” LM Navi PDC Cruise

jul-16

€ 10.190

Audi

Q7 3.0 TFSI quattro Pro Line Navi Camera Leer

nov-15

€ 49.990

Volkswagen

Take up! 5Drs Airco Elektr ramen Radio/cd

jul-16

€ 7.440

Audi

A1 Sportback 1.0 TFSI 5Drs S-Line Navi Cruise Airco

jan-18

€ 18.940

Mercedes-Benz

CLA-Klasse Shooting Brake 200 156PK automaat!

aug-16

€ 22.940

Mercedes-Benz

SL-Klasse 500 V8 306PK Autom. Navi Clima Leer PDC

jul-02

€ 23.950

Mini

Cabrio 1.6 Cooper S 184PK Pepper Leer Clima PDC

jan-12

€ 16.490

Mitsubishi

Outlander 2.0 PHEV Navi Echt Leer Clima Camera PDC Excl. BTW!

jun-15

€ 15.750

Opel

Astra 1.4 Turbo 141PK PDC Navi Half Leer Xenon

sep-12

€ 9.690

Porsche

911 3.6 Turbo Navi Clima Schuif/kanteldak Cruise

nov-07

€ 77.440

Porsche

Panamera 2.9 4S 440PK Panodak Adapt-cruise Camera

apr-17

€ 95.900

Skoda

Fabia Combi 1.2 TSI Cruise Navi PDC Clima

feb-17

€ 10.990

Smart

Forfour € 2000,- subsidie! Cruise Clima 100%elektrisch Excl. BTW!

sep-17

€ 11.440

Suzuki

Swift Sport 1.6 126PK Sport Clima Stoelverw

feb-09

€ 5.440

Rottebandreef 38 • 2661 JK Bergschenhoek • info@autohofman.nl

autohofman.nl • 010 521 94 82

APP

- Nieuwbouw - Verbouw - Renovatie - Onderhoud

Is uw woning aan een opknapbeurt toe? Tijdens de wintermaanden voor uw binnenschilderwerk een super scherpe offerte. Leeghwaterweg 16, 2661 TV Bergschenhoek Tel. 010 - 5219338 E-mail info@schildersbedrijfrodenburg.nl Gevraagd oude singeltjes T 06-12055287 T.K. Kunstkerstboom 120 cm T 06 81713796

T.K. Kolonisten van Catan T 06 51192322 T.K. van Haasteren puzzels vanaf €6,50 T 010 52154 33

TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK BERKEL EN RODENRIJS Tandprotheticus A.P.M. van Hartevelt Leerling – tandprotheticus J. Broer – van Hartevelt

Al jaren hét vertrouwde adres bij u om de hoek! Voor een natuurgetrouwe gebitsprothese met een perfecte pasvorm, met of zonder implantaten.

Venus 30 • 2651 HS Berkel en Rodenrijs T.: 06 - 12 03 26 32 • E-mail: r.berg83@kpnmail.nl Bel of mail gerust voor een afspraak of een vrijblijvende prijsopgave!

Vergoedingen via verzekering www.avanhartevelt.nl - 010 511 1700 Kerksingel 16, 2651 CC Berkel en Rodenrijs - Lid van ONT

WISSELLIJSTEN – ALUMINIUM LIJSTEN Nieuwstraat Berkel Nieuwe tijden: Woe t/m zat 10.00 – 17.00 uur

Gevraagd oude Kerstballen en kerstversiering T 010 5117889

Gevraagd gratis fietsen om op te knappen T 06 11 84 89 38 T.K. Elektrische haard met zwarte schouw t.e.a.b. T 06 11726523 T.K. boxen Aiwa T 06 81713796 T.K. Laarsjes nieuw beige maat 38 met rits nieuw T 06 81713796

T.K. Bontempi 55861 toetsen profes T 010 5114564

Gebr. van der Voort

AFVALCONTAINER BESTELLEN? GEBR. VAN DER VOORT BELLEN!

Tel. 010-5118867

www.gebrvandervoort.nl

Wij gaan verder! Tot snel!

Kom nu voor een onderhoudsbeurt met behoud van fabrieksgarantie! • Altijd 500 occasions op voorraad • Zakelijke & Private Lease mogelijk • Eigendomslease • Schadeherstel • Auto verzekering • Autoverhuur • Gratis vervangend vervoer

www.spiering-pluym.nl

10% KORTING

OP UW ONDERHOUDSBEURT

GRATIS WASBEURT NA ONDERHOUD

20% KORTING OP BANDEN

GRATIS APK-KEURING (EXCL. EXTRA KOSTEN)

ADRES

TELEFOON

EMAIL

WHATSAPP

Exportweg 1, Delfgauw

+31(0) 15 369 5140

info@pluym.nl

+31(0)6 131 75260


13

De Heraut woensdag 2 december 2020

Stichting Vrienden van de Dorpskerk staat te trappelen Bleiswijk – Zoals zoveel andere clubs en organisaties staat ook de Stichting Vrienden van de Dorpskerk in Bleiswijk te trappelen om weer van start te gaan met het organiseren van activiteiten. De muzikale agenda van dit jaar zag er zo veelbelovend uit, maar helaas kon daar slechts één concert van doorgaan. Trees Borkus-Henskens “Elk jaar organiseren we tussen de vier en zes concerten. We proberen een zo gevarieerd mogelijk programma te presenteren om onze gasten steeds weer te verrassen,” weet voorzitter Jan Dammes. “Maar de komst van het coronavirus was er de oorzaak van dat we passen op de plaats moesten maken en de concerten die na dat ene in februari zouden komen allemaal moesten afzeggen.”

Plannen In februari leek er geen vuiltje aan de lucht en presenteerden een muziekgroep uit Ouddorp en een kinderkoor uit Linschoten nog een schitterend programma in de statige en goed onderhouden Bleiswijkse Dorpskerk. “Op 28 maart zou het Hollands Christelijk Mannenkoor hier een avondvullend concert komen verzorgen, maar dat moest helaas worden afgeblazen. Als bestuur – tevens bestaande uit Co Neeteson, Barry Vreugdenhil, Dick van der Lecq en Jan van Spengen – hielden we de ontwikkelingen goed in

de gaten. In september leken de ontwikkelingen gunstig en werd besloten de draad weer op te pakken en het voor 3 oktober gepland staande concert aan te kondigen. Die avond zou de muziek- en zanggroep Klezbez present zijn en omdat ze hier al vaker van zich lieten horen beloofde dat een mooie avond te worden. Wel met een beperkt aantal bezoekers, maar wat hadden we een zin om weer aan de slag te gaan!” Alle plaatsen waren al snel gereserveerd, maar gezien de toename van het aantal positief geteste en in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten werd uiteindelijk toch besloten uit voorzorg ook dit concert niet door te laten gaan. “Er stond ook nog een concert voor 12 december gepland, maar we hebben alles afgeblazen.”

Optimistisch In de zes jaar dat het huidige bestuur er de schouders onder zet is er met het organiseren van de concerten veel gespaard. “Zo konden wij recent als Vrienden een bijdrage leveren aan het weer in orde brengen van de pedaalkast in het orgel van de kerk waarvan de restauratie inmiddels succesvol is afgerond. Slechts een bescheiden bijdrage, want gelukkig zijn er ook fondsen en lokale donateurs waar een beroep op kan worden gedaan en draagt de CVK eveneens bij.” Maar ‘geen concerten, geen inkomsten en geen contact met donateurs en bezoekers’, dus begin december komt het bestuur weer bijeen om plannen te maken voor 2021. “Natuurlijk hopen we dat we weer een mooi en gevarieerd muzikaal programma kunnen gaan presenteren waar we iedereen blij mee maken!”

Voorzitter Jan Dammes voor de oude Dorpskerk in Bleiswijk.

Speculaaspoppen voor vrijwilligers De Paardenstal Berkel en Rodenrijs - Sinterklaas is in het land en dus overal zie je de specifieke artikelen in de winkels verschijnen, echter ook de kerstversiering komt al in het straatbeeld. Voor de Stichting Hulp Letland is het al maanden een drukke tijd want vanaf begin september begon al de verkoop van de speculaaspoppen voor het goede doel. Samen met een aantal vrijwilligers, maar ook met de leerlingen van de school de Wiekslag in Bleiswijk werden in totaal 9375 van deze heerlijke poppen verkocht. De school nam ruim 10% van de verkoop voor haar rekening en verdiende daar voor de school € 845.- mee, maar hetzelfde bedrag is ook voor de kerstviering van een

school in Letland. Volgens Joop Fuijkkink, voorzitter van de stichting, was zo’n grote verkoop in deze coronatijd niet verwacht. “Ook veel nieuwe bedrijven bestelden deze lekkernij die met grote zorg, met gelaatmaskers, bij de klanten werden bezorgd. Al 18 jaar organiseren we deze actie. De opbrengst wordt benut voor de kerstvieringen op scholen en in ouderen zorgcentra in het oosten van Letland. Ook projecten worden hiervan ondersteund zoals het nieuwe project van de Anglicaanse Kerk in Riga. Deze kerk verzorgt elke zaterdag, samen met Canadese militairen die in NATO-verband in Letland gelegerd zijn, de warme maaltijd voor 120 dak- en thuislozen in Riga.”

Goede doelen Dit project wordt ook ruimhartig ondersteund door de vrijwilligers

Stichting ‘Onder de Toren’ die in De Paardestal hun spullen een tweede leven gunnen. Door deze verkoop worden diverse goede doelen jaarlijks geholpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sint De Paardestal elk jaar bezoekt om aan alle vrijwilligers een grote speculaaspop aan te bieden. De voorzitter van de Stichting Hulp Letland levert daar ook altijd een passend gedicht bij. “Vrijwilligerswerk, het is zo belangrijk en hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben geeft een voldaan gevoel. Dat zal ook zo zijn als de speculaaspoppen met smaak worden genuttigd”, aldus Joop Fuijkkink. Wie ook een steentje wil bijdragen aan deze actie kan nu al voor volgend jaar speculaaspoppen bestellen; deze worden dan in november 2021 geleverd: mail naar info@stichting-hulp-letland. nl.

Gespot: Sint en Piet! Berkel en Rodenrijs - Nora de Veld spotte Sinterklaas en Piet op de ‘kade’ langs de Noordersingel.

Gevonden en verloren

Voor alle vrijwilligers een speculaaspop.

Lansingerland - Op het wandelpad bij Meerenbos aan de Rotte te Bleiswijk is zondag 29 november jl. een sleutelbos gevonden. Waarschijnlijk van iemand uit Bleiswijk, de sleutel is afkomstig van Haitsma. Wie meer wil weten kan contact opnemen met de redactie via redactie@de-heraut.nl . Ook is er een bril gevonden, op 25 november op de Sterrenweg in Berkel en Rodenrijs. De bril met een blauw montuur en houten poten werd aangetroffen in een stapel herfstbladeren. Bent u uw bril kwijt, mail naar: joscarla@ zonnet.nl .


14

De Heraut woensdag 2 december 2020

Gespot: parkeren...!

Rechtsgebieden:

☑ Arbeidsrecht ☑ Personen- en familierecht ☑ Huurrecht ☑ Jeugdrecht Voor bedrijven en particulieren.

mr. M. (Margot) Theunessen

Berkel en Rodenrijs - Ruim honderd meter van de plek waar het thuishoort stond dit winkelwagentje: naast een intussen weer verlaten auto-parkeerplaats, neergezet in de bosjes. De stoep bleef keurig vrij, dus iedereen kon er wel langs. Tja...

mr. M. (Marieke) de Jong

GRATIS INLOOPSPREEKUUR: IEDERE DONDERDAG VAN 09:00 TOT 10:00 UUR

Herenstraat 26 A | 010-2135997 | www.theunessendejong.nl

Corona sneltest point Bergschenhoek snel en betrouwbaar testen op covid-19

✓ GGD/RIVM en CE goedgekeurde sneltesten. ✓ Non-COVID-19-reisverklaring bij het combi-pakket. ✓ Medisch toezicht door Arts Theo Kessels. ✓ Na 15 minuten ontvangt u de uitslag per mail, ideaal zodat je snel weer aan het werk kan bij een negatieve test. ✓ Geen lange wachttijden en open van maandag tot en met zondag. Antigenen test - neus swap €69,50

Antistoffentest - vingerprik €69,50

Bij beginnende klachten.

Bij klachten variërend van 2 tot 14 dagen.

Combi pakket €99,50

BEST DEAL

Wil je optimaal getest worden kunnen wij ook beide testen uitvoeren. Bij een negatieve uitslag ontvang je automatisch een nonCOVID-19-reisverklaring welke is afgegeven door de officieel BIG geregistreerde arts.

Reserveren: rijnmond.coronasneltestpoint.nl/reserveren Adres: Weg en Land 42s, Bergschenhoek.

THUIS GENIETEN TIJDENS DE FEESTDAGEN!

Geschikt voor +/- 4 personen | €75,Mini chocolade letters, strooigoed, Bleiswijkse oude kaas, prosciutto di Parma, toast met huisgemaakte salades, olijven, notenmix en een fles wijn van Domaine St. Felix naar keuze (wit - rosé - rood). Thuisbezorgd door dé Lake House Pieten, zij bezorgen ook met alle plezier de zak van Sinterklaas! Te bestellen van 26 november t/m 6 december via lakehouserotterdam.nl

BESTEL VIA DE WEBSITE Bergsebosdreef 6 | 2661 GN Bergschenhoek 010 223 53 81 | info@lakehouserotterdam.nl

Dagelijks geopend van 10:00 tot 23:00, vr & za tot 00:00 www.lakehouserotterdam.nl lakehouserotterdam

4-gangen kerstdiner to go €39,50 per persoon €46,50 inclusief een fles wijn per persoon

Maak de feestdagem compleet met onze High arrangementen, ontbijt, lunch- & dinergerechten! Restaurant De Beren Bleiswijk

Hoefweg 163 • 010-5225151 • WWW.BEREN.NL

Een bestelling plaatsen voor het kerstdiner kan tot uiterlijk 18 december 2020 voor 12:00 uur Leeweg 33 • 2651 CL Berkel & Rodenrijs • 010-5114976 • www.tmanneke.nl


DECEMBER

A

2,75

2,00

Westpolderstraat 19 Berkel en Rodenrijs

15

De Heraut woensdag 2 december 2020

MILKSHAKE MIDDEL

Zij kreeg van meester Hugo, collega en medestudent, bloemen uitgereikt voor het behalen van haar meesterproef en afronden van de opleiding cultuurbegeleider. Haar meesterproef ging over erfgoedonderwijs in de kleuterbouw. Aan de hand van de pas ontwikkelde erfgoedlessen van de Cultuurtrein heeft ze een project opa’s en oma’s samengesteld dat aansluit bij de visie van de PWA op onderwijs aan het jonge kind. Samen met haar collega’s uit de kleutergroepen heeft ze met de leerlingen gekeken naar de tijd toen opa en oma

klein waren. Waar speelden opa en oma vroeger mee en wat deden ze op school? Hoe zagen de telefoons en andere spullen er toen uit? Welke liedjes zongen ze en welke boekjes lazen ze? De opa’s en oma’s kwamen op school om met de leerlingen de spelletjes en opdrachten uit hun kleutertijd te spelen. Het was ook leuk om te ontdekken dat sommige dingen echt nog steeds hetzelfde zijn. Sommige verhalen, liedjes en spelletjes gebruiken we nog steeds. En ook oma’s recept voor appelmoes smaakte de kinderen goed.

Creativiteit Erfgoed is een van de onderdelen van cultuureducatie. Vanuit deze vakken wordt er gewerkt aan de creativiteit. Creativiteit in denken, oplossend vermogen, kritisch zijn en een mening vormen. De leerlingen volgen workshops, dans, theater, beeldhouwen en literatuur naast de wekelijke lessen muziek. Er worden musea en theatervoorstellingen bezocht. Ze ontdekken hun talenten en kunnen deze uitbouwen. Door een veelzijdig aanbod wordt interesse gewekt voor kunst en cultuur.

Tijdelijke predikant De Ark Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek - Ds. Hedda Klip zal vanaf 1 december werken als tijdelijk, ambulant predikant in PKN gereformeerde kerk De Ark van Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek. Zij vult voorlopiog de lege plaats in die ds. Antoinette van

der Wel met haar vertrek naar Hendrik-Ido-Ambacht achterliet. Ds. Hedda Klip was eerder gemeentepredikant in Twente (Ootmarsum) en Zeeland (Nieuwerkerk) en docent Oude Testament voor de zending. Ze woont met haar gezin in Leiden.

2,25

6 KIPNUGGETS INCL. SAUS

Westerwater 42 Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs - Op CBS Prins Willem-Alexander is bewust gekozen om de leerlingen een aanbod van kunst en cultuur aan te bieden. In samenwerking met Het Kunstgebouw, Het Muziekpand en de Cultuurtrein wordt een gevarieerd aanbod verzorgd. Juf Jacqueline coördineert samen met meester Hugo, die in december de opleiding afrondt, het cultuuronderwijs op de CBS Prins Willem-Alexander.

3,00

1 bon per persoon • max. 1 per bon • alleen geldig in december 2020

DECEMBER

Bloemen voor juf Jacqueline

B

C

4,15

3,00

BEKER FRITES MET KROKET OF FRIKADEL 1 bon per persoon • max. 1 per bon • alleen geldig in december 2020

DECEMBER

Juf Jacqueline krijgt bloemen uit handen van haar collega meester Hugo.

DECEMBER

1 bon per persoon • max. 1 per bon • alleen geldig in december 2020

D

9,00

SCHNITZELMENU

DECEMBER

1 bon per persoon • max. 1 per bon • alleen geldig in december 2020

E

9,10

7,25 Ds. Hedda Klip.

STEAKHOUSEBURGERMENU

1 bon per persoon • max. 1 per bon • alleen geldig in december 2020

VERHAGE

6,75


16

De Heraut woensdag 2 december 2020

LED verlichte dennentak

Besneeuwde dennentak met harde naalden, 180 cm, met 67 warm witte LED lampjes.

Elders 47,Driesprongprijs 29,99

Stuntprijs! Deze week

19,

Aanbiedingen zijn niet geldig op zaterdag en zondag

99

Aanbiedingen zijn niet geldig op zaterdag en zondag

Arrangement op berken schijf ø29 cm. Opgemaakt met verlichting op batterijen en decoraties.

Van 17,99

Voor 11,99

Arrangement met Amaryllis LED openhaard

30x13x30 cm. Gezellige haard met LED verlichting in openhaardlook. Werkt op batterijen (niet inbegrepen.)

Van 14,99

Voor 9,

99

Glaswerk, 26 cm hoog, opgemaakt met Amaryllis bol, decoratie en verlichting op batterijen.

Van 22,99

Voor 16,99

KERSTBOOM ACTIEDAGEN

Aanbiedingen zijn niet geldig op zaterdag en zondag

Alleen donderdag 3 en vrijdag 4 december: Geselecteerde partij Nordmann kerstbomen. 125 tot 175 cm hoog. 99 OP = OP

9,

17,

99

www.tcdedriesprong.nl | Berkelseweg 5 in Zoetermeer | 079-3611300 | Aanbiedingen zijn geldig t/m 9 december 2020


17

De Heraut woensdag 2 december 2020

Om drukte te verspreiden: kom voor 11:00 of na 16:00 uur.

extra ruime openingstijden ma-vr t/m 23 december

9:30-20:00 uur zaterdag, 5 december

zaterdag, 12 december

8:00-17:30 uur

8:00-20:00 uur

zondag, 6 december

zondag, 13 december

9:00-18:00 uur

9:00-18:00 uur

Veilig winkelen:

• Mondkapje is verplicht djes an m en n re ar lk ke in w n va en ett sm nt •O 16:00 uur) na of 0 :0 11 r oo (v te uk dr de n ite bu • Kom weeks de or do ur ke or vo j bi l ke in w ze on ek • Bezo ers ek zo be al nt aa l aa im ax m n ee en er nt • Wij ha • Extra brede paden

Tuincentrum De Driesprong | Berkelseweg 5, Zoetermeer | www.tcdedriesprong.nl | 079-361 13 00


18

De Heraut woensdag 2 december 2020

BEDRIJVIG LANSINGERLAND Lansingerland wil goede huisvesting arbeidsmigranten Lansingerland - De gemeente Lansingerland heeft naast een beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten nu ook een toetsings- en communicatiekader om aanvragen te kunnen beoordelen. Beide kaders zijn tot stand gekomen in samenwerking met marktpartijen, vertegenwoordigers uit de glastuinbouw en de logistieke sector, huisvesters en de uitzendbranche. Onderdeel van het toetsingskader zijn de geldende wet- en regelgeving en gemeentelijke beleidskaders. Deze kaders moeten ervoor zorgen dat alleen díe huisvestingsvormen tot stand komen die de gemeente kwantitatief en kwalitatief verantwoord vindt en draagvlak hebben in de omgeving van de voorgenomen huisvesting.

Goede huisvesting arbeidsmigranten Lansingerland is een gemeente met een grote en florerende innovatieve glastuinbouw- en logistieke sector. In veel van deze bedrijven wordt gebruik gemaakt van arbeidskrachten uit andere landen. Zowel de bedrijven als de gemeente vinden het belangrijk dat er goede huisvesting is voor deze groep (tijdelijke) arbeidskrachten. De nieuwe kaders zijn opgesteld om de lokale glastuinbouw en de logistieke sector in staat te stellen continuïteit te bieden aan de bedrijfsvoering en gewenste groei te bevorderen. Theo Ammerlaan, voorzitter Glastuinbouw Nederland licht toe: “We kunnen elke dag constateren dat er veel mensen de gemeente binnenrijden op weg naar hun werk. Deze kaders bieden kansen om goede huisvesting dichterbij het werk mogelijk te maken. Kwalitatieve huisvesting verbetert niet alleen de leef-

omgeving maar hierdoor wordt het voor arbeidsmigranten ook aantrekkelijk om in onze gemeente te werken.”

Kwaliteit leefomgeving Om te zorgen dat de huisvesting veilig is en geen overlast veroorzaakt, zijn er regels opgesteld waaraan de huisvesting moet voldoen. In het toetsingskader zijn onder andere eisen gesteld aan kwaliteit en kwantiteit van de huisvesting. Ook zijn er regels vastgelegd om goed overleg met de omgeving te waarborgen. “Iedereen moet in onze gemeente onder goede en veilige omstandigheden kunnen wonen en werken. Dat geldt ook voor arbeidsmigranten, die een waardevolle bijdrage leveren aan onze lokale economie”, zo stelt wethouder Kathy Arends. “Ik ben heel blij en trots dat we samen met de sector tot een set regels zijn gekomen om dit goed met elkaar te regelen.”

leiding van Emile Roemer, een bezoek aan de gemeente om zich te laten informeren over de aanpak van Lansingerland. Naar aanleiding van dit bezoek is de gemeente aangeboden gebruik te maken van het Rijksvastgoedbedrijf, een ondersteuningsteam van het Rijk. Dit aanbod is beschikbaar voor vier gemeenten in Nederland. De gemeente Lansingerland gaat hier gebruik van maken. Het gezamenlijk optrekken met elkaar rondom huisvestingsinitiatieven beoogt naast ondersteuning van de gemeente ook wederzijds leren.

De gemeente Lansingerland behoort tot de koplopers in de provincie Zuid-Holland als het gaat om duidelijke regelgeving die huisvesting voor arbeidsmigranten moet faciliteren. Dat resultaat is ook niet onopgemerkt gebleven bij het Rijk. Kortgeleden bracht het ‘Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten’, onder

donderdag 3 december

V.l.n.r. wethouder Kathy Arends, Bart Legierse (Stipt), Emile Roemer (Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten) en burgemeester Pieter van de Stadt.

VNO-NCW west

Programma:

Ondernemers bieden oplossingen stikstofcrisis

Locatie:

Online via Zoom

Tijd:

17:15 - 18:00 uur

dinsdag 8 december

Early birds

Programma:

Early Birds ontbijt

Locatie:

Boerderij Het Lansingerland

Tijd:

7:30 - 9:30 uur

Bedrijventerreinen Lansingerland, toplocaties voor ondernemers. Daar kunt u op bouwen!

donderdag 10 december

VNO-NCW west

Programma:

Theatervoorstelling knokken voor de banenafspraak

Locatie:

Online via Teams

Tijd:

11:00 - 12:00 uur

MKB MKB advies? advies? - Wij - Wij helpen helpen u graag. u graag. Onze adviseurs en hun directe contactgegevens:

estorre@alfa.nl 06 11 49 99 77

Wilma Wilma Lindenberg Lindenberg wlindenberg@alfa.nl 06 11 13 19 03

Carol Wit Carol de de Wit caroldewit@alfa.nl 06 22 72 94 92

www.bedrijventerreinen-lansingerland.nl

• MKB bedrijfsadvies • Fiscaal en Juridisch advies • Fusies en Overnames • Subsidieadvies • Digitalisering • Salaris en Personeel • Financiële en Estate Planning

Jeroen van der Burg jvdburg@alfa.nl 06 46 32 18 23

www.alfa.nl

Hoekeindseweg 39, 2665 KA Bleiswijk www.alfa.nl 088 2531850 Alfa Bleiswijk Hoekeindseweg 39 2665 KA Bleiswijk 088 2531850

Bart Legierse, directeur uitzendbureau Stipt: “Het toetsings- en communicatiekader zorgt ervoor dat er vaart komt in het huisvesten van arbeidsmigranten. Door deze kaders komt er ruimte voor nieuwe initiatieven. Hiermee kunnen er concrete plannen gemaakt worden om ervoor te zorgen dat werknemers dichterbij hun werk kunnen wonen in een prettige leefomgevingen tegen markt conforme tarieven.”

Succesvolle aanpak

ondernemers agenda

Eelco Eelco Storre Storre

Toetsingskader in de praktijk

carriere-uitzendbureau.nl


2 december 2020

Een uitgave van

Goed Wonen

Berkel en Rodenrijs Bergschenhoek Bleiswijk

IN LANSINGERLAND

Weidebloem Buurtvereniging wil graag verder met nieuwe voorzitter aard bij de grote aanpak en moet tijdelijk gesloten worden voor alle verkeer. Wij schrokken echter van de invulling van die ‘tijdelijkheid’, omdat er plannen voor een fikse brug zijn waar zowel vrachtverkeer als brandweer overheen moeten kunnen. Bovendien hebben wij het angstige (en hopelijk niet gegronde) vermoeden dat die brug er gezien de grote investering gewoon blijft liggen en we dus – ook als de noodzaak van de brug is opgeheven - veel meer verkeer dwars door de wijk krijgen dat er eigenlijk niets te zoeken heeft en de veiligheid in met name de Zwanenbloemstraat en de Zilverschoonsingel zwaar op de proef zal stellen.”

Energietransitie V.l.n.r. aftredend voorzitter Rob Elderson en de bestuursleden Hans Spijker, Menno Ammerlaan en Hanneke van Wijk-Poort op de plek aan de Zilverschoonsingel waar plannen zijn om een brug aan te leggen voor alle verkeer dat zowel de Vogelbuurt in als uit moet.

Berkel en Rodenrijs – De Weidebloembuurt is een van de weinige wijken in Berkel en Rodenrijs waar een buurtvereniging actief is. De buurt ligt met de entree aan de Klapwijkseweg vlakbij het centrum en werd vlak voor de eeuwwisseling gerealiseerd. Door Trees Borkus-Henskens De voornaamste reden te komen tot oprichting van een collectief was de komst van veel nieuwe inwoners die elkaar (nog) niet kenden. In 1993 werd om die reden de Vereniging Huizenkopers Westpolder Noord opgericht. Nadat de wijk was gerealiseerd en alle kopers er een plekje naar hun zin hadden gevonden werd het een slapende vereniging.

Alert Rob Elderson hanteerde vanaf 2003 de voorzittershamer, maar het zou tot 2015 duren voor de vereniging van naam veranderde naar Weidebloembuurt Buurtvereniging. “In die periode zaten we echter niet stil, want om ons heen werden volop plannen gemaakt die onze wijk ook zijdelings zouden kunnen raken. Zoals bijvoorbeeld het plan om een weg op 40 meter afstand van de wijk aan te leggen waarop we met 13.000 verkeersbewegingen per etmaal zouden worden geconfronteerd. Die plannen werden aangekaart tot aan Gedeputeerde Staten die helemaal achter ons protest stond. Met als resultaat dat de toen aangelegde Oudelandselaan niet door onze ‘voortuin’ kwam maar op een flinke afstand van 110 meter! Gelukkig maar, want hij vormt de doorgaande - en ontsluitingsweg van heel wat verkeer,” kijkt Elderson op die periode terug.

houden en eventuele problemen samen op te lossen. Als een wijk eenmaal staat heb je het daar niet zo druk mee, maar na verloop van jaren merk je toch dat dingen gaan spelen waarbij je de vinger aan de pols moet houden.” Een goed voorbeeld daarvan is het groot onderhoud van de wijk dat al eens werd aangekondigd, maar nog niet in de praktijk wordt uitgevoerd. “We hebben bij de gemeente al aan de bel getrokken om ‘te laat’ te voorkomen en ook over twintig jaar nog met veel plezier hier in de wijk te kunnen wonen. Helaas hebben we nog geen onderhoudsrapporten mogen inzien, maar we hopen toch snel iets te horen van de gemeente. Een ander actueel en heikel punt is de brug die – zoals wij vernamen – tijdelijk zal worden aangelegd om de bewoners van de aangrenzende Vogelbuurt de gelegenheid te bieden de wijk te kunnen verlaten en inrijden. Die wijk wordt namelijk helemaal gerenoveerd en kent maar één inen uitgang. Ook die entree hoort uiter-

Een alerte vereniging dus waarvan de voorzitter echter al eerder aangaf na 17 jaar zijn hamer graag over te willen dragen aan een opvolger uit de wijk. Menno fungeert tijdelijk als a.i. voorzitter. Het bestuur, verder bestaande uit Hanneke van Wijk-Poort en Hans Spijker, hoopt snel een opvolger gevonden te hebben en roept daarom bewoners uit de wijk op te reageren. “Op een leuk moment,” meent Menno, “want we staan aan de vooravond van energietransitie in de Weidebuurt. Volgend jaar zal de richting van de energietransitie in Lansingerland al behoorlijk voor de toekomst worden vastgelegd. Lansingerland is onderdeel van de energieregio Rotterdam-Den Haag en zowel de regio als de gemeente zullen volgend jaar het beeld voor de toekomst bepalen. De hoofdrichting zal vooral worden bepaald door de gemaakte keuzes in de energieregio die bestaat uit 23 gemeentes, 4 waterschappen, provincie, stakeholders en deskundigen. Hierin is maart j.l. het gebruik van een in de hele regio te ontwikkelen warmtenet als belangrijkste strategie gekozen. Wat heeft dit te betekenen voor de Weidebuurt? Nadeel van grootschalig warmtenet is de onzekerheid van prijsontwikkeling, terwijl in een kleinschaliger aanpak meer invloed uitgeoefend kan worden op zowel het prijsniveau als de leveringsvoorwaarden. Binnen de wijk is tevens de discussie ontstaan over de potentie van waterstof-

Doel Het doel van de vereniging is om de belangen te behartigen van de bewoners van de wijk. Mede-bestuurslid Menno Ammerlaan: “Om de wijk toonbaar en leefbaar te

Een overzicht van de warmtenetten in de Energieregio Rotterdam Den Haag.

gas. Ook daar zal – misschien pas na 2030 – rekening mee gehouden moeten worden, al is het maar omdat dan van de bestaande gasleidingen gebruik gemaakt zou kunnen worden!”

Op zoek Het bestuur is op zoek naar een groepje mensen uit de wijk dat zich met deze problematiek zou willen gaan bemoeien. Met als doel informatie te verzamelen van verschillende mogelijkheden en oplossingen voor de energietransitie en daardoor de meest geschikte oplossing voor de buurt in beeld te brengen nu het nog kan. Hierna zullen de activiteiten breder gericht worden om deze oplossing in nauwe samenspraak met de buurtbewoners te kunnen realiseren. “We zoeken mensen met een financiële achtergrond, mensen met kennis van warmte- en elektrotechnologie en met enige ervaring in

projectmanagement. Kennis is inmiddels voldoende te krijgen in tal van projecten die al langer lopen. In elk geval zullen we hierin samenwerken met Nieuwe Lansinger Stroom en het landelijk netwerk Energie Samen.” Dus: “Wil je op de hoogte blijven van hetgeen er gebeurt zowel voor- als achter de schermen in onze mooie wijk, meld je dan (als je dat al niet bent) als lid en/of als belangstellende voor het groepje dat zich voor voorgaande problematiek wil gaan inzetten.” Dat kan via de website weidebloembuurtvereniging.nl. “Maar ook willen we onze vertrekkend voorzitter Rob Elderson heel hartelijk bedanken voor de vele jaren dat hij zich belangeloos inzette voor onze wijk. Hij heeft er voor geknokt en woont er nog steeds met veel plezier. We zijn benieuwd of een ander zijn zo boeiende taak over wil nemen.”

Een boom voor ieder basisschoolkind, maar waar? Lansingerland - Welkom bij de maandelijkse column van het duurzaamheidsplatform Lansingerland Samen Duurzaam. Vanaf deze plek wordt u geïnformeerd over wat er allemaal gebeurt rondom het thema duurzaamheid in Lansingerland. Vorige week heeft Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend gemaakt dat er met de provincies is afgesproken dat alle kinderen op de basisscholen een boom gaan planten. Op deze manier moet er verspreid over het hele land 10% meer bosgebied ontstaan. Het eerste wat dan bij me opkomt is: wat een goed initiatief! Wat is tenslotte een betere manier om de jeugd zich bewust te laten maken van het belang van het planten van bomen dan door ze er zelf deel vanuit te maken? Zeker in deze tijd waar alleen mensen die zich bedienen van struisvogelpolitiek nog ontkennen dat we een wereldwijd probleem hebben met betrekking tot de opwarming van de aarde en de ontbossing die nog steeds doorgaat? Vervolgens denk ik: hoe zouden we ervoor kunnen zorgen dat er een significant gedeelte van deze nieuwe bomen in onze gemeente worden aangeplant en niet voornamelijk in andere gemeentes van de provincie Zuid Holland? In onze gemeente is tenslotte niet spectaculair veel groen voorhanden, mede door de aanleg van de A16 Rotterdam zijn de laatste jaren heel veel bomen gekapt. Natuurlijk wordt hier wel het nodige gecompenseerd met de aanleg van drie hectare bos in de directe nabijheid van deze nieuwe snelweg en twee hectare in de nieuw te bouwen wijk Wilderszijde maar dit staat los van dit nieuwe initiatief vanuit de regering.

Dus rijst bij mij vooral de vraag: waar kunnen die bomen dan geplant worden? Hierin speelt de gemeente als grootgrondbezitter natuurlijk en belangrijke rol. Maar heeft onze gemeente wel de ambitie om hier extra inspanningen voor te verrichten? In een gesprek die wij vanuit Lansingerland Samen Duurzaam hebben gehad met onze gemeente bleek vooral dat onze gemeente gebonden is aan budgetten voor groenbeheer en sprak uit niets de ambitie om op dit vlak creatief na te denken hoe men buiten de gekaderde lijntjes zou kunnen kleuren. Als we onze gemeente leefbaar willen houden moet er echt meer aandacht komen voor de aanplant van nieuw groen, en wat zou er mooier zijn dan dat onze gemeente probeert aanspraak te maken op het vrijgekomen budget vanuit de regering voor dit initiatief? Heeft de gemeente die ambitie of laat het de groene jas aan de kapstok hangen? Martin van Golden Lansingerland samen duurzaam


20

Goed Wonen in Lansingerland

De Heraut woensdag 2 december 2020

GROTE COLLECTIE

RELAXFAUTEUILS

Diverse modellen - verschillende maten (XS-S-M-L) Hand- of electrisch verstelbaar - grote keuze in leer- en stofkwaliteiten Optie: accu en/of sta op.

schilderwerk

glaswerk

spuitwerk

behangwerk

Van december t/m maart

Speciale winterkorting op binnenwerk

SCHILDER- EN WANDAFWERKINGSBEDRIJF Openingstijden:

010-5214150 www.ploegschilders.nl

Volg ons op Dorpsstraat 87-89 • Bergschenhoek • (010) 521 38 33 info@uitenbroek.net • www.uitenbroek.net

Wist u dat wij niet alleen haarden leveren en installeren maar ook

kasten & plateaus op maat maken? Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak een afspraak en kom inspiratie opdoen in onze ruime showroom in Moerkapelle.

ma di wo do vr za

08.30 08.30 08.30 08.30 08.30 09.00

-12.00 -12.00 -12.00 -12.00 -12.00 -16.00

/ 13.00-18.00 / 13.00-18.00 uur / 13.00-18.00 / 13.00-18.00 uur

Jouw eigen adviseur waar en wanneer jij wilt Bij Baderie Bleiswijk maken we het zoeken naar de perfecte badkamer nu wel heel comfortabel! Want jouw persoonlijke adviseur staat voor je klaar. Doe inspiratie op in onze showroom of maak een videobel afspraak en krijg een virtuele tour. Dit kan waar én wanneer het jou goed uitkomt. Ontvang een gratis 3D ontwerp én als je dit wilt, kunnen we op zeer korte termijn de badkamer ook voor je installeren! Enthousiast geworden? Kom snel langs bij Baderie Bleiswijk of maak die -volledig persoonlijke- afspraak.

Jens Haarden BV Nijverheidstraat 1 2751 GR Moerkapelle 079 593 1217 info@jenshaarden.nl www.jenshaarden.nl

Uitgebreide showroom met 100 haarden Openingstijden

I.v.m. de aangescherpte Corona maatregelen momenteel alleen geopend op afspraak.

Baderie Bleiswijk Alfred Nobelstraat 7, Bleiswijk baderie.nl

uur uur uur uur


De Heraut woensdag 2 december 2020

21

Goed Wonen in Lansingerland

Alluvium verwelkomt de eerste kopers

Berkel Centrum West komen in totaal 170 appartementen. Er komen zowel koop- als huurappartementen in verschillende groottes en prijsklassen. De appartementen worden per blok in verkoop gebracht. Berkel Centrum West wordt aangevuld met diverse winkels en Leisure. Uiteraard wordt hiervoor het aantal openbare en privé-parkeerplaatsen fors uitgebreid. Op woensdag 24 november is de digitale verkoop van het tweede gebouw, Brinkhof gestart. Brinkhof is hét kloppende hart van Berkel Centrum West. Hier woont u heerlijk met de gezelligheid van het centrum op loopafstand. Het gebouw kent 54 koopappartementen. De appartementen, variërend van 75 tot 120 m², hebben twee of meer slaapkamers, een heerlijk balkon en een privé parkeerplaats.

Meer informatie? Wilt u meer weten over project Berkel Centrum West? De brochure, prijslijst en plattegronden staan op www.berkelcentrumwest.nl. Heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact op met makelaar Van Dullink Makelaars T. 010 511 4455.

De eerste ondertekening is een feit. Berkel en Rodenrijs - Op 24 november ging appartementengebouw Alluvium, van nieuwbouwproject Berkel Centrum West, in de verkoop. In totaal bestaat het nieuwbouwproject uit circa 170 woningen, 2.500 m² supermarkt en 3.130 m² winkels en horeca. Al snel na de start verkoop stond de agenda van het verkoopteam vol afspraken met geïnteresseerden. Op 19 november zijn de eerste overeenkomsten getekend en ook de komende periode staan veel tekenafspraken gepland. ABB Bouwgroep en Waaijer Projectrealisatie zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het plan. De belangstelling voor de digitale start verkoop was groot. Evenals het aantal inschrijvingen voor de appartementen.

De huidige kopers laten veelal weten te hebben gekozen voor dit prachtige project vanwege de uitstraling en de centrale ligging. Ook de appartementen zelf zijn in trek. Ze zijn heerlijk ruim, hebben een eigen parkeerplaats en de duurzaamheid wordt erg gewaardeerd.

Berkel Centrum West Alluvium is het eerste gebouw van Berkel Centrum West dat in de verkoop is gegaan. In het gehele nieuwbouwplan

Een artist impression van het te bouwen appartementencomplex Alluvium in het centrum van Berkel en Rodenrijs.

Column boswachter Maurice Kruk Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Partir, cést mourir un peu Alle natuurreservaten ten spijt, het verlies aan biodiversiteit in Nederland zet zich nog altijd voort. Dat heeft tot het besef geleid dat er meer nodig is dan natuurreservaten alleen, als we tenminste onze natuurwaarden willen behouden. Vandaar dat Natuurmonumenten ervoor heeft gekozen om ook buiten de natuurgebieden de landbouw te helpen om meer te betekenen voor natuur en landschap. Want de landbouw kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van biodiversiteit in ons land. Onder andere vragen we onze pachters om zich vakbekwamer te maken in het natuurbeheer door middel van het volgen van een cursus, en ook door de rest van hun bedrijf (meer) aandacht aan natuurbeheer te laten schenken. En verder dat we boeren met grond, of anderszins, willen helpen om natuurdoelen te bereiken. Het gaat dan om boeren die hun hoofdinkomen uit de landbouw halen en voor wie er meer toekomstperspectief komt als we ze ondersteunen in het vin-

den van manieren om duurzamer te werken. Maar het betekent dan óók afscheid nemen van pachters die niet (voldoende) in het plaatje passen, bijvoorbeeld omdat het een hobbyboer betreft. En dat is best moeilijk. Soms hebben we al jarenlang een relatie met zo’n pachter. Of heeft de familie van de pachter het land al jarenlang in gebruik, eerst als eigenaren, later als pachter van de gronden. Men kan erg afhankelijk van de pachtgronden zijn voor de bedrijfsvoering. Misschien is het natuurbeheer op zich voldoende goed, en is dat dus geen reden om de relatie te beëindigen. Ik kan me wel indenken wat het dan voor iemand betekent als we desondanks alles de pacht opzeggen. En ik begrijp heel goed dat dit verdriet en boosheid oproept. De Franse dichter Edmont Haraucourt (1857-1941) verwoordde het fraai in de eerste regel van het gedicht Rondel de l’Adieu (1891): ‘Partir c’est mourir un peu’. Letterlijk ‘weggaan dat is een beetje sterven’ , oftewel het is héél moeilijk om afscheid te nemen.

Rijksbijdrage nodig voor bouw 2.600 woningen in Wilderszijde Lansingerland - De gemeente Lansingerland heeft het Rijk om een bijdrage van 11,6 miljoen voor betaalbare en versnelde woningbouw gevraagd. Het gaat om de bouw van ongeveer 2.600 woningen in Wilderszijde. “Met de realisatie van de woningbouwlocatie Wilderszijde van deze 2.600 woningen levert de gemeente Lansingerland een belangrijke bijdrage aan de duurzame verstedelijking van de Randstad”, licht wethouder Jan-Willem van den Beukel toe. “Voor de economische slagkracht, leefbaarheid en werkgelegenheid van de regio is het ontzettend belangrijk dat Wilderszijde in aanmerking komt voor de rijksregeling. Door de krachten tussen steden en nabij gelegen gemeenten nog beter te benutten, wordt de economische concurrentiepositie van de regio verstevigd. Lansingerland heeft hierbij een sleutelrol: het heeft een verbindende rol in de Zuidelijke Randstad. En heeft ook snelle verbindingen naar steden als Utrecht en

Amsterdam. De bouw van woningen in Wilderszijde is daarbij een belangrijke schakel.”

Snelle start bouw Volgens de wethouder kan Wilderszijde snel worden bebouwd. “Wilderszijde is klaar voor de start, want we hebben in het verleden al gesloopt, gesaneerd en deels al voorbelast. Als gemeente leveren we graag onze bijdrage, maar hebben daarvoor wel de steun vanuit Den Haag nodig. Zonder bijdrage moet er gezocht worden naar andere financieringsbronnen en dat vertraagt het proces.” In februari 2021 wordt bekend welke aanvragen in de tweede tranche van de woningbouwimpuls van het ministerie van Binnenlandse Zaken worden gehonoreerd.

Een luchtfoto van Wilderszijde. Foto: gemeente Lansingerland.


22

Goed Wonen in Lansingerland

De Heraut woensdag 2 december 2020

Wij wensen u fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

Verbouwen of verhuizen? Uw hypotheekadviseur is u graag van dienst. Maak nu vrijblijvend een afspraak. Wij houden vanzelfsprekend rekening met de corona tijd. Afspraken op afstand zijn mogelijk maar u mag ook bij ons langskomen op kantoor. Alle voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Een rekenvoorbeeld: wanneer u voor een verbouwing € 30.000,- leent, dan zijn uw maandelijkse lasten maar € 88,- netto per maand*)! *) dit voorbeeld betreft een annuïteitenhypotheek met een 10 jaar vaste rente.

De Hypotheker Berkel en Rodenrijs Kerkstraat 26, 2651 CE BERKEL EN RODENRIJS T: 010 313 3535 E: berkelenRodenrijs1406@hypotheker.nl


23

Goed Wonen in Lansingerland

De Heraut woensdag 2 december 2020

VERKOCHT

Berkel en Rodenrijs • Jupiter 68

“Ik heb de service van 3B Makelaardij als perfect ervaren. Zowel afhandeling van zaken, contact en het regelen van diverse zaken… alles verliep vlekkeloos! Nogmaals dank Bas!”

K E U K E N S | P R O J E C T E N | K E U K E N R E N O VA T I E

VERKOCHT

Bergschenhoek • Oosteindseweg 71 “Wij hebben bij Bas ons nieuwe huis gekocht en oude huis verkocht. In beide gevallen is het ons zeer goed bevallen. Hij heeft een eerlijke, transparante, flexibele en authentieke manier van werken. In beide gevallen was het snel en naar volle tevredenheid geregeld. Wij zouden hem zeker aanraden.”

VERKOCHT

Rotterdam • Nassaustraat 25

“Bas is een zeer ervaren makelaar, met veel passie voor zijn vak! Dat blijkt uit het feit dat mijn huis binnen 3 dagen was verkocht. Ik zou hem aanbevelen voor verkoop van je woning!”

ZET JIJ NOG DIT JAAR DE EERSTE STAP NAAR JOUW WOONDROOM? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

• • •

KEUKENS APPARATUUR WERKBLADEN

• • •

SANITAIR KEUKENRENOVATIE KLEINE VERBOUWINGEN

Weg en Bos 50 • 2661 DK Bergschenhoek • 010 511 14 44 • info@keukenstudiokruize.nl • www.keukenstudiokruize.nl

Winkelen met uw eigen personal vloeren specialist! Wij staan ma. t/m vr. van 08.00 tot 20.00 uur* voor u klaar voor een vrijblijvende afspraak in onze showroom. Bel of mail ons voor een afspraak en onze showroom zal tijdens uw bezoek alleen voor u geopend zijn.

010 20 38 283 info@modusdesign.nl

Uw droomvloer is dichterbij dan u denkt Herenstraat 28a | 2651 CB Berkel en Rodenrijs T. 010 - 20 38 283 | info@.modusdesign.nl | www.modusdesign.nl

op topmerken:

Therdex, Moduleo, mFLOR en Ambiant * Op zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur


24

Goed Wonen in Lansingerland

De Heraut woensdag 2 december 2020

Een ander huis, op een andere plek,

#1

een nieuw thuis, een nieuwe stek.

Soci al M mak edia elaa r Lans van inge rlan d!

In aan- en verkoop zijn we goed, wij zijn hét kantoor dat alles voor je doet.

Want huizen zijn onze passie, dat is een feit,

010 785 08 33 INFO@DBMAKELAARS.NL

en jouw (t)huis is onze prioriteit!

Voegen verdwijnen waar Voegen verdwijnen waar algen en mossen verschijnen algen en mossen verschijnen

De Heraut altijd bij je op zak Verkrijgbaar in de

Laat ook uw (nieuwe) huis impregneren

af van 2 m e6/

Aanbieding van de maand december

Frans eiken multifloor 220 mm breed Geschikt voor vloerverwarming

Voordelen impregneren ✔ 100% dampdoorlaatbaar ✔ Vuil- en waterafstotend oppervlak ✔ Isoleert en beschermt tegen vocht ✔ Milieuvriendelijk en duurzaam ✔ Levensduur 8 tot 10 jaar Wilhelminastraat 27 | 2651 DJ | Berkel en Rodenrijs | Nederland +31 104 613 284 | info@tousainreiniging.nl | www.tousainreiniging.nl

Voordelen impregneren

voor €

53,95

p.m2 (incl btw)

U bent van harte welkom in onze showroom!

U bent van harte welkom in onze showroom! Kleihoogt 34 2651 KV Berkel en Rodenrijs

Openingstijden: Ma.-Vrij.: 7.00-12.30 / 13.00-17.00 uur.

Kleihoogt 34 Tel. 010 - 51 156 03 Openingstijden: Zaterdag: 7.00-13.00 uur Fax. 010 - 51 200 46 Ma.-Vrij.: 7.00-12.30 / 13.00-17.00 uur. 2651 KV Berkel en Rodenrijs E-mail: Bezorging inuur ZH bij bestellingen boven 800,- gratis 010 - 51 156 03 info@houtlijn.nlZaterdag: 7.00-13.00 Tel. Website: www.houtlijn.nl (Alleen voor particulieren) 010 - 51 200 46 Fax. E-mail: info@houtlijn.nl Bezorging in ZH bij bestellingen boven 800,- gratis Website: www.houtlijn.nl (Alleen voor particulieren)


25

Goed Wonen in Lansingerland

De Heraut woensdag 2 december 2020

De gezonde leefomgeving staat flink onder druk Lansingerland – Er is veel te doen over de vele invloeden die onze gezondheid ernstig kunnen aantasten. Het kappen van percelen met bomen, geluidoverlast door allerlei vormen van verkeer waarmee onze woonomgeving helemaal lijkt te worden ingekapseld en blijvende luchtverontreiniging als gevolg van verkeer en industrie. Hoe kunnen we het tij keren? De gemeenteraad denkt na over de toekomst en op welke punten het anders moet. Freek J. Zijlstra Op uitnodiging van het college sprak dr. Leendert van Bree (LvB Business Development en Urban Futures and Health) tijdens een online Beeldvormingsavond op maandag 16 november jl. de gemeenteraad bij over factoren die de kwaliteit van een gezonde leefomgeving bepalen. Vooral in de achterliggende periode waarin thuiswerken het leven sterk beïnvloedde, bleek hoe belangrijk het is eventjes in een aantrekkelijke buitenruimte te kunnen verblijven om te ontspannen. Niet alleen voldoende groen, maar ook schoon water en schone lucht zijn van essentieel belang voor onze gezondheid en welbevinden. Als dat op orde is, wil men graag in Lansingerland komen wonen, werken en verblijven. Van Bree nam ons mee in ‘het verhaal van de toekomst’, waarin hij alles in historisch perspectief plaatste en een beeld schetste van de enorme opgave waarvoor we staan en wat dat van beleidsmakers zal vragen. Hij maakt onderscheid tussen de bescherming van onze gezondheid, het bevorderen van gezondheid en een duurzaam welzijn. Daar liggen taken voor de landelijke, regionale en lokale overheid.

Ziektelast We hebben niet alleen te maken met verontreiniging van lucht, water en bodem, maar ook met geluidsbelasting, effecten van straling en verontreinigende stoffen die in de atmosfeer komen en onze gezondheid ernstig kunnen aantasten. “Zo kan het toch niet langer doorgaan! We moeten de kwaliteit van het milieu veilig stellen en de strenge normeringen van de WHO naleven!”, aldus Van Bree. Bij het bevorderen van de gezondheid spelen genetische factoren uiteraard een rol, maar naast leefstijl en de kwaliteit van de gezondheidszorg is ook een gezonde leefomgeving van groot belang. Die draagt volgens schattingen voor 30-50% bij in de cumulatieve ziektelast. Kwetsbare mensen die in ongezonde wijken wonen en een laag inkomen hebben, kunnen wel 12-14 jaar aan levensverwachting inboeten. Dus gaat het er om niet alleen gezond op te groeien, maar ook gezond volwassen te blijven en gezond en vitaal oud(er) te worden. Daarom overlapt de portefeuille ‘gezondheid’ alle beleidsterreinen, zoals zorg & welzijn, wonen &

openbare ruimte, mobiliteit, onderwijs en economie. Dus moet er gestreefd worden naar een integrale aanpak en zouden bezuinigingen op meerdere terreinen desastreus kunnen uitpakken. Uit de lezing van Leendert van Bree: factoren die bijdragen aan de ziektelast. Mogelijk is 30-50% van de ziektelast omgeving- en leefstijlgerelateerd.

Overlast Fijnstof en geluidsoverlast zijn twee belangrijke factoren in de milieu gerelateerde ziektelast. Volgens Leendert van Bree kan door allerlei maatregelen de hoeveelheid fijnstof in de toekomst dalen, maar worden de effecten van teveel geluid het grootste probleem waarvoor we komen te staan. Hoewel de gemiddelde ziektelast als gevolg van geluid ongeveer 5% is, kan dat plaatselijk bij druk wegverkeer oplopen tot boven de 10%. Dan moet daarbij bedacht worden dat 5% ziektelast tot een verkorting van de levensduur met 9 maanden kan leiden en 10% zelfs tot 2 jaar of meer aan levensverkorting! “Er ligt een enorme opgave om blootstelling aan fijnstof en geluid te verminderen, omdat de plaatselijke ziektelast veel te hoog kan zijn,” volgens Van Bree. Er is volgens de Gezondheidsraad een duidelijke relatie tussen geluidsoverlast en klachten over de gezondheid. Dat kan slaapverstoring betreffen of vermindering in concentratie, en dat kan weer leiden tot stress en psychosomatische klachten. Verhoging van de bloeddruk kan cardiovasculaire aandoeningen tot gevolg hebben en veranderingen in de hormoonhuishouding kan psychische aandoeningen veroorzaken. Uiteindelijk kunnen dat soort problemen tot vroegtijdig overlijden leiden. Dus moet volgens Van Bree de aanpak van geluidsoverlast als een majeur gezondheidsprobleem benoemd en bestreden worden. Er zijn door de WHO niet voor niets richtlijnen gegeven wat de toelaatbare grenzen voor cumulatieve geluidsbelasting zijn. De dag-grenswaarden uit 2019 zijn voor wegverkeer <53 dB, voor treinverkeer <54 dB en voor luchtvaart <45 dB. Voor de nachtelijke uren liggen die waarden lager, respectievelijk <44 dB, <45 dB en 40 dB. Geluidsoverlast door wegverkeer staat in de belevingsindex bovenaan, burengerucht staat op de tweede plaats en vliegverkeer op de derde plaats.

Burgerparticipatie Het nemen van tijdige klimaat adaptieve maatregelen in de stedelijke omgeving,

zoals de aanpak van wateroverlast, hittestress en droogteperioden, hebben ook grote invloed op het leefklimaat en ‘well being’. Dat vraagt van een gemeente niet alleen dat het tegemoet komt aan de bouwopgave, maar ook dat er een visie op wonen is. “Wat of wie wil je als gemeente zijn? Voor wie gaan we bouwen en waar? Beperken we de stedelijke verdichting en brengen we voldoende groen aan? Zijn er hangende tuinen in aan te brengen? Is de zorg die ouderen nodig hebben vlakbij in hun woonomgeving?” Vragen die Van Bree bij de gemeente neerlegt. Maar ook de taak bij het inrichten van (nieuwe) woonwijken factoren zoals luchtverontreiniging en geluidsoverlast in de rekenmodellen mee te nemen bij de effecten op de levensverwachting. Dan is het belangrijk niet alleen met die rekenmodellen te werken, maar ook real data van burgermeetnetten te betrekken. Die actuele meetgegevens geven direct zicht op de effecten van gebeurtenissen op fijnstof en geluid [zie de data van het Burgermeetnet tijdens de vorige jaarwisseling en tijdens de lockdown in het voorjaar; fjz].

Gerichter beleid Van Bree is zich bewust van de spanning die er is tussen gezondheid en welzijn en de milieubelasting door economische activiteiten. Het is aan de (gemeentelijke) overheid om weloverwogen afwegingen te maken. Een reductie van bijvoorbeeld fijnstof kan tot een relatief grote gezondheidswinst leiden [zie interview met prof. Johan de Jongste over individuele drempelwaarden bij luchtweginfecties en longontstekingen; De Heraut 31 januari 2018]. “In gemeenten die het ‘schone luchtakkoord’ getekend hebben, boekt men 4 maanden winst in de levensverwachting. Lansingerland heeft dat akkoord niet ondertekend,” aldus Van Bree. Verder beveelt hij de gemeente aan het fietsgebruik aan te moedigen en te faciliteren, groene geluidswallen langs doorgaande wegen aan te leggen en de

hofjescultuur met stille binnentuinen te promoten. Er ligt een flinke opdracht als

je de gezondheid van inwoners serieus neemt.

Provincie Zuid-Holland vraagt inwoners om slimme reisideeën Lansingerland/regio - Wat is er nodig om slimmer te kunnen reizen? Dat is de vraag die de provincie Zuid-Holland met de campagne Slimmer Reizen stelt aan al haar inwoners. Doel is ervoor te zorgen dat Zuid-Holland ook na de coronacrisis goed bereikbaar blijft en iedereen snel, veilig en duurzaam kan blijven reizen. De provincie is benieuwd wat het voor inwoners van Zuid-Holland aantrekkelijker maakt om op een andere manier dan met de (eigen) auto te reizen. Op de website slimmerreizen.zuid-holland.nl kan iedereen tot 3 januari ideeen indienen, liken en op elkaars ideeën reageren. Wie een idee indient mag gratis een slimme reismogelijkheid uitproberen, bijvoorbeeld een deelauto of deelfiets. Gedeputeerde Floor Vermeulen van Verkeer en Vervoer: “Slimmer reizen betekent kijken hoe je het best van de ene naar de andere bestemming kan komen. En dat is niet altijd met de auto. Vaak is de fiets, het openbaar vervoer, lopen of een combinatie hiervan een beter alternatief. Graag daag ik jullie uit om hier tijdens deze campagne verder over na te denken.”

Jury Alle ideeën worden van een advies voorzien door een jury bestaande uit deskundigen van de TU Delft en de provincie Zuid-Holland. Deze jury toetst hoe goed de ideeën uit te voeren zijn en of ze bijdragen aan bereikbaarheid en leefbaarheid van onze provincie. Ook originaliteit en het aantal likes

Extreem hoge kortingen op geselecteerde items!*

per idee telt mee.

Pitchen voor beslissers Alle ingediende ideeën worden door de jury onder de aandacht gebracht van de beslissers in Zuid-Holland, waaronder gedeputeerde Floor Vermeulen. De drie ideeën die de jury het hoogst waardeert, mogen de indienaars zelf aan de beslissers presenteren. De beslissers bepalen welke ideeën (of elementen daarvan) op korte termijn uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast worden de ideeën meegenomen in het omgevingsbeleid van de provincie dat op dit moment wordt vernieuwd. Op deze manier kunnen ook strategische ideeën met lange termijn impact in het nieuwe beleid van de provincie worden opgenomen.

Snel van A naar B Sinds de coronacrisis wordt er minder gereisd. Daardoor stroomt het verkeer nu beter door. Om ervoor te zorgen dat Zuid-Holland ook na de coronacrisis goed bereikbaar blijft – en iedereen snel van A naar B kan reizen - is het belangrijk dat we slim omgaan met de reismogelijkheden die er zijn. Slimmer Reizen dus.


26

uitverkoop Auping Goed Wonen in Lansingerland

De Heraut woensdag 2 december 2020

SHOWROOMMODELLEN

van € 2.535 voor €

1.775

voor €

1.575

Auping • Ombouw essential • Vlak spiraal • Matras inizio • Nachttafeltje • Kleur skin • 100 x 200

van € 2.940 voor €

voor €

5.095

Auping • Original boxspring vlak 180 x 210 cm • Hoofdbord Nice 115 cm hoog • Incl. lampjes • 2 x matras Presige 90 x 210 • (2x medium) • 1 x topper Prestige Rich 180 x 210 cm • Stof Honeycomb 169 Onyx

Auping Match wit • Poot design • Hoofdbord curved • 2x nachtkastje • 180 x 210

van € 2.200

van € 6.360

2.055

Auping Auronde • 1500 deelbaar • Royal blue oak • incl.hoofdbord en 2 tafeltjes

van € 2.185 voor €

1.495

Auping Match grijs • Poot recht • Hoofdbord straght • 2x nachtkastje • 180 x 210

van € 8.110 voor €

5.995

Auping • Hoofdbord Square • voetbord Square • 2 matras De Luxe • 1x topper De Luxe • 180 x 210

Auping matrassen • showroommodellen • diverse soorten • alleen in 90-210 cm NU TOT 40% KORTING!

Auping Studio Frans Mets Rotterdam Hillegersberg Bergweg Zuid 140, Bergschenhoek

Kijk op auping.nl/store voor de openingstijden of maak een afspraak.


De Heraut woensdag 2 december 2020

Werk van Bleiswijks tekentalent siert wand Haags Historisch Museum Communiceren “In coronatijd bleven de kinderen vanaf medio maart thuis en moesten afspraken worden gemaakt. Om duidelijk met zowel de ouders als de kinderen ‘op afstand’ te kunnen communiceren tekende ik een overzicht op papier dat voor iedereen duidelijk was. Wat spreken we af? Welke route volgen we? Welke regeling is voor welk kind de juiste? Op welk niveau zit je? Allemaal vragen die getekende antwoorden opleverden en lekker overzichtelijk waren voor iedereen. Alle ouders en kinderen kregen de tekening en ook op school werd hij – toen de kinderen

27

weer naar school mochten - regelmatig gebruikt.” Blij verrast reageerde Cathelijne toen zij bericht kreeg van het museum dat haar tekening een plekje kreeg in de expositie. Die zal verder bestaan uit een selectie uit dagboeken die een aantal vrijwilligers met heel verschillende achtergronden tijdens de lockdown heeft bijgehouden. En een selectie uit 100 documentaire foto´s van stadsgezichten die een fotograaf tijdens de lockdown in maart en april maakte. De expositie is vanaf 2 december te bekijken in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg 7 in Den Haag. Voor meer informatie: www. haagshistorischmuseum.nl.

Gespot: piloot maakt rondje!

Cathelijne met de originele tekening die vervolgens werd afgedrukt en aan alle docenten, ouders en kinderen werd uitgereikt.

Bleiswijk - Cathelijne Dekkers werkt als docente en teamleider op middelbare mavo/havo school De Populier in Den Haag. Tekenen is al langer een hobby van de Bleiswijkse. Door middel van zakelijk tekenen visualiseert ze verschillende thema’s, veranderingen en visies en zet het tekenen ook in voor school. Trees Borkus-Henskens Een oproep van het Haags Historisch

Museum om voorwerpen / foto’s / filmpjes / teksten in te zenden voor een verzamelproject in het museum over de coronatijd deed haar besluiten een

van haar tekeningen in te zenden die zij maakte voor docenten, ouders en kinderen van haar school. Een ‘routepad’ dat het verloop van het virus, de gevolgen en de stappen die gezet zijn duidelijk laat zien. Haar tekening werd uitgekozen en zal vanaf 2 december in een expositie over het virus onderdeel vormen van de vaste opstelling van het museum.

Bleiswijk -”Deze piloot durfde waarschijnlijk niet over Lansingerland (Rotte/ Bleiswijkse Zoom) en maakte rechtsomkeert boven Gouda - Reeuwijk”, aldus de maker van deze foto Ruurd Visser.

Nissan LEAF

Gedreven door technologie, 100% elektrisch.

€ 4.000

NISSAN ZERO EMISSION BONUS (1) OF

€ 359/MND

MET NISSAN PRIVATE LEASE (2)

VANAF € 30.990 (3)

Automobielbedrijf Cas Lamens Rodenrijseweg 57, 2651 BN Berkel en Rodenrijs Tel: 010 - 511 23 99

www.nissanlamens.nl

(1) De € 4.000 Nissan Zero Emission Bonus is geldig bij aanschaf van een nieuwe Nissan LEAF, ongeacht de uitvoering. Actie is uitsluitend geldig op nieuwe klantorders van 01/12/2020 t/m 31/12/2020, niet geldig voor fleet orders en niet inwisselbaar tegen contanten. Optionele pakketten en/of uitrusting zijn altijd de keuze van de consument en kunnen desgewenst tegen meerprijs worden geleverd. (2) Het Private Lease tarief is o.b.v. Nissan LEAF Acenta 40 kWh batterij, 48 maanden, 10.000 km per jaar. Inbegrepen: motorrijtuigenbelasting, all-riskverzekering (eigen risico € 450 op casco), onderhoud, reparatie & banden, vervangend vervoer na 1 uur, pechhulp Europa, afleverkosten, btw en administratiekosten. Kosten voor wassen, brandstof en updates van een eventueel navigatiesysteem zijn niet inbegrepen. De max. meerkilometerprijs per km bij vanaftarief is € 0,06, max. minderkilometerprijs per km bij vanaftarief is € 0,03. Nissan Private Lease is onder voorbehoud van financiële acceptatie. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Niet mogelijk i.c.m. andere acties. Aanbetaling (uit inruil) niet mogelijk. Nissan Private Lease wordt onder de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease aangeboden door Nissan Financial Services, handelsnaam van RCI Financial Services B.V. Voorwaarden op www.nissan.nl/privatelease. (3) De consumentenadviesprijs is o.b.v. een Nissan LEAF Acenta 40 kWh batterij incl. € 4.000 Nissan Zero Emission Bonus, btw, leges, recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering. Raadpleeg voor de beschikbaarheid en actievoorwaarden uw officiële Nissan-dealer. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

LEAF

0 G/KM 18,5 - 20,6 kW/100 KM (WLTP) - Tijdens het rijden

NISSAN.NL


28

De Heraut woensdag 2 december 2020

For safe keeping. Wij beschermen product, plant en persoon. Kom jij ons daarbij helpen? Houweling Transport bv zoekt een onderhoudsmonteur garage (40 uur)

Houweling Klappolder bv zoekt een onderhoudsmonteur gebouwen (40 uur)

Plastics United bv zoekt een machine operator (40 uur)

Houweling Group is een internationaal opererend familiebedrijf met meerdere vestigingen. Ons hoofdkantoor in Bleiswijk breidt uit en daar kunnen we hulp bij gebruiken. Goed onderhoud van de vrachtwagens waarborgt ons internationale vrachtvervoer. Op ons terrein van ruim 40.000 m² moeten al onze collega’s veilig kunnen werken. En in de gloednieuwe fabriek van zusterbedrijf Plastics United moet de productie van kunststof producten dag en nacht op rolletjes lopen. Geen werkdag is hetzelfde, maar we werken allemaal als één team aan safe keeping. Wij bieden jou een een uitzicht op een vast dienstverband. Bij een stabiel en groeiend internationaal bedrijf in een werkomgeving met korte lijnen. Lees meer op houweling.com/werkenbij

Klappolder 104 2665 LP Bleiswijk

Houweling Group pers adv 263x390_20201130.indd 1

houweling.com +31 88 1210 400

30-11-2020 10:47:08


29

De Heraut woensdag 2 december 2020

Culturona brengt verrassende Lansingerlandse muziek thuis (2) Lansingerland – Vanuit Heel Lansingerland Helpt en Cultuur aan het Lint is een schitterend initiatief gelanceerd dat door RTV Lansingerland in beeld wordt gebracht. Onder de toepasselijke naam Culturona, een programma over cultuur tijdens de coronacrisis. De eerste drie mini-concerten van topmusici uit Lansingerland zijn inmiddels opgenomen in de prachtige r.k. kerk aan de Noordeindseweg.

“Ik ben een jaar of zes geleden met de piano begonnen en na iets minder dan een jaar gespeeld te hebben ontdekte ik mijn liefde voor Chopin en daarmee ook het klassieke repertoire. Sindsdien heb ik een grote ontwikkeling doorgemaakt en ook een aantal mooie concerten gegeven. Zoals het eerste pianoconcert van Chopin met orkest en de 30ste sonata van Beethoven in de Berkelse Onze Lieve Vrouw Geboorte kerk. Een maand geleden nog heb ik mijn eigen fantasie voor piano en orkest mogen spelen. Het is mijn droom om in de toekomst natuurlijk nog beter te worden en nog meer mooie concerten te geven, maar ook wil ik graag nog een compleet pianoconcert of een symfonie componeren.” Een leuke kunstvorm, noemt hij het maken van muziek ook. “Een kunstvorm die nergens aan gekoppeld is en die iedereen kan beleven.”

Trees Borkus-Henskens Aflevering 2 is te zien in week 50; van 7 tot en met 13 december. Iedere avond om 19.00 uur op tv en op YouTube vanaf 19.00 uur op de eerste uitzenddag. Een uitzending in een serie van drie van elk een uur, met drie kwartier optreden van de muzikant(en), aangevuld met een interview. In deze tweede week staat pianist Damiën Heemskerk centraal.

Het programma Ludwig van Beethoven: Sonata no 6 opus 10 no. 2, vrolijk, sprankelend en zeer virtuoos. Edvard Grieg: uit lyrische stukken boek 3, een prachtig melodisch stukje. Frederic Chopin: Impromptu no. 2 melodisch werk, afgesloten met een virtuoze finale. Maurice Ravel: Pavane pour une infante defunte, een van de mooiste melodieën die ooit voor de piano is geschreven. Philipp Glass: mad rush, een afwisseling van glass en een intiem geluid met een allesomvattende, grote klank.

Positieve energie “Muziek maken geeft positieve energie,” verwoordt de 18-jarige Damiën terwijl hij zijn plek achter de piano inneemt. Hij is inmiddels aan het Conservatorium in Rotterdam van start gegaan met zijn bachelor piano, waar hij de kneepjes van het vak leert van hoofdvakdocent Bart van de Roer.

Damiën op de plek waar hij graag zit; achter de piano.

Nordmann Kerstbomen bij Karwei kersvers uitgezocht in Denemarken

De zelf beschilderde dozen werden door de leerlingen vervolgens gevuld en bezorgd bij ouderen in de buurt van de school.

Leerlingen op pad voor ouderen Lansingerland Berkel en Rodenrijs – Leerlingen van Melanchthon Berkroden hebben op school ervaren dat niet alleen de lesstof belangrijk kan zijn, maar ook de aandacht voor een ander. Terzijde gestaan door Heel Lansingerland Helpt gingen zij samen met hun docent Joyce Heijlaerts aan de slag om een verrassingsdoos te maken voor ouderen uit de omgeving. Trees Borkus-Henskens Eerder maakten zij allemaal al een doos die ze eerst helemaal versierden met verf. Maar daar bleef het niet bij. Van verschillende kanten kreeg de school spullen aangereikt om in de dozen te stoppen. Kaarsjes, planten, lekkere luchtjes, pennen, leuke versiersels voor in huis, puzzelboekjes en ook een financiële bijdrage waarvoor doosjes thee werden gekocht.

Op de fiets Nadat maandag de dozen in elkaar werden gezet mochten de leerlingen

zelf de inhoud van de doos samenstellen. De cadeautjes lagen verspreid over alle tafels in het lokaal, zodat ze goed konden uitzoeken wat ze leuk vonden. Thee en een plantje – onderweg nog vers opgehaald bij een verzamelplaats van Heel Lansingerland Helpt – kwamen er in elke doos bij. Dinsdagochtend stapten de leerlingen en hun docent op de fiets om de dozen weg te brengen. Bij ouderen in de buurt die ermee werden verrast en blij reageerden. Met name in de donkere dagen voor Sinterklaas en Kerstmis is een beetje aandacht in deze – voor senioren vaak een ‘veel binnen zit’ tijd - zeer welkom en gewaardeerd.

Berkel en Rodenrijs – Je ziet ze al staan als je aankomt bij Karwei aan de Berkelse Poort; de grote voorraad kerstbomen in verschillende maten die ook dit jaar weer te koop zijn op de parkeerplaats voor het pand. Toen de temperatuur hier in de maand augustus nog aan de zomer deed denken, reisde Sander Pieter Gladpootjes al richting Denemarken om ‘kennis te maken’ met de nieuwe bomen die daar werden geteeld. Trees Borkus-Henskens In het dagelijks leven is SP (zoals hij in de wandelgangen wordt genoemd) zowel docent als zelfstandig ondernemer, maar zodra de maand december nadert wordt hij voor even compagnon van Donald de Vogel, eigenaar van de Lansingerlandse Karwei. Inmiddels al weer voor het tiende jaar.

Van 150 naar 1500 Tien jaar geleden kochten ze voor de eerste keer bomen bij een Nederlandse groothandel. “We oriënteerden ons en kwamen terug met een bestelling van 150 bomen. We wilden de verkoop van kerstbomen eerst eens proberen op bescheiden schaal. Er werd een plek voor ingeruimd naast de entree van de parkeerplaats. We waren verrast toen binnen een week alle bomen waren verkocht. Dat smaakte naar meer.” Jaarlijks groeide het aantal en ook werd soms een andere plek op het terrein ingeruimd als verkoopplaats. Van de achterzijde van het pand naar de zijkant, al eens in een container, maar de vierde en huidige plek bleek tot nu toe de beste. “Met dit jaar een aparte in- en uitgang en tevens een deel overdekt.”

Rechtop te bekijken SP besloot het jaar daarna zelf naar Denemarken te reizen en ook Donald

reisde twee jaar geleden mee om de bomen uit te zoeken bij de leveranciers. “Al die jaren van hetzelfde adres en inmiddels aangevuld met een kleinere leverancier. Twee vrachtwagens vol Nordmann Kerstbomen – 1500 in totaal - gingen dit jaar op transport en zijn hier inmiddels uitgeladen Vorige week is de verkoop van start gegaan. Iets eerder dan andere jaren, maar dit jaar lijken de mensen ook eerder zin te krijgen in het versieren van hun woning en van het gezellig maken voor de feestdagen.” Elke boom waar de klant belangstelling voor heeft wordt rechtop op een standaard gezet om hem goed te kunnen bekijken. Zijn ze tevreden dan wordt hij recht afgezaagd en verpakt in een net. “We leggen hem desgewenst ook nog even in de auto, dus het lijkt hier soms ook net een ‘kerstboomdrive-in’.” De klanten worden in de watten gelegd, want bij elke boom ontvangen ze tevens een kortingsbon van € 10,- die ze in de maand januari kunnen besteden bij zowel Karwei als De Berckelaer Wonen en Slapen.

Nieuws- en advertentieblad voor Lansingerland

Telefoon 010-511 88 92 E-mail redactie@de-heraut.nl

Nordmann kerstbomen bij Karwei: recht afgezaagd, verpakt en in de auto gelegd. Alleen het versieren mogen de klanten zelf doen!


263x190+3mmbleedcmyk300dpi.pdf

1

24-11-2020

16:36

30

De Heraut woensdag 2 december 2020

KG Greenhouses specialiseert zich al ruim 40 jaar in turn-key tuinbouw projecten. Dankzij een team bestaande uit talenten en ervaring zijn zij op het wereldtoneel in meer dan 50 landen vertegenwoordigt. Tevens is KG Systems uitgegroeid tot de toonaangevende ontwikkelaar van innovatieve en duurzame kweektafelsystemen.

Ben/ken jij een talent of een ervaren allrounder in het vak? Scan dan snel de QR code met je mobiele camera of ga naar onze website www.kggreenhouses.com/vacatures.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

MET SPOED

In de App Store app

BEZORG(ST)ERS

GEZOCHT Vanaf 13 jaar

Verkrijgbaar in de

Verdien je eigen zakgeld per 1-1-2021 bij jou in de buurt. Bezorg op woensdag in de volgende wijken:

BERKEL EN RODENRIJS

DE HERAUT APP IS BESCHIKBAAR VOOR IOS (APPLE IPAD, IPHONE) EN OP ANDROID (TABLETS EN TELEFOONS)

Wij zijn op zoek naar jou! Een leuke enthousiaste

VERKOOPMEDEWERK(ST)ER

Voor in het weekend, leeftijd v/a 16 jaar

Heb je interesse? Stuur een e-mail naar: info@leonvandenberg.nl of kom langs! Tel.: 010 - 519 03 00 • Westerwater 1 - 2651 JN Berkel en Rodenrijs

Wijk 4 Wijk 5 Wijk 10 Wijk 38

185 185 260 280

adressen adressen adressen adressen

Spinel / Smaragd / Saffier Spinel / Edelsteenweg / Veldspaat / Opaal / Topaas Robbenstraat / Noordersingel / Meerweg enz. Meerweg / Arnemuidenstraat / Berkelsekade / Oostmeerlaan

BERGSCHENHOEK Wijk 54

270 adressen

Wijk 56 Wijk 64 Wijk 74

220 adressen 280 adressen 65 adressen

Wolfend / Leeuwenhoekweg / Industriegebied Weg en Land Calandweg / Verheullaan / Grooten sloot enz. Laan der vrijheid / Componistenbuurt enz. Bergweg Zuid / Schiebroekseweg

BLEISWIJK Wijk 78 Wijk 94 Wijk 97

135 adressen 140 adressen 150 adressen

Overbuurtseweg / Groenedalseweg enz. Prismapark / Kruisweg Leeuwerikstraat / Wielewaal / Lijsterlaan enz.

AANMELDEN AUB. BIJ F.C. DELIVERIES VERSPREIDINGEN

EN ZEND JE GEGEVENS PER E-MAIL AAN: 06 25587361

verspreidingen@fcdeliveries.nl


31

De Heraut woensdag 2 december 2020

I.K.O. Adventszangdienst Bleiswijk - De adventsperiode is een tijd van bezinning en inkeer op de komst van Jezus Christus. De werkgroep I.K.O. Bleiswijk organiseert ook dit jaar een Adventszangdienst: op 13 december, aanvang 19.00 uur, in de O.L.V. Visitatiekerk, Hoefweg 55. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. De werkgroep I.K.O. Bleiswijk organiseert al vele jaren een Adventsdienst, ook nu in deze tijd waarin coronamaatregelen gelden. De viering van dit jaar wordt als volgt toegelicht: “In deze periode van donkerte mogen wij met onze gebrokenheid op weg gaan naar het licht. Als volk van God zijn wij allen onderweg en solidair met de zoektocht van de ganse mensheid. Om uit de chaos te komen van ons leven, zoals oorlog, geweld, de omgang met het coronavirus moeten wij op zoek en ons bewust worden over de wijze waarop wij samenleven en samen zijn. Jezus Christus de Heer, die op aarde kwam, heeft ons geleerd te leven als broeders en zusters. Het is een weg die zicht geeft op een realiteit van vrede, vreugde en hoop biedt op eenheid. Laten wij als Christen-kerkgemeenschappen in Bleiswijk van de gelegenheid gebruik maken om ons voor te bereiden op het kerstfeest, de geboorte van de Heer, de Bron van

Afvalbrengstation Lansingland - Bent u inwoner van de gemeente Lansingerland dan kunt u uw afval of grofvuil gratis naar het afvalbrengstation aan het Bosland 51 in Bergschenhoek brengen. Medewerkers kunnen u om een legitimatie vragen. U mag geen bedrijfsafval naar het afvalbrengstation brengen. Een uitzondering hierop zijn kleine elektrische apparaten en lampen en armaturen van het midden- en kleinbedrijf. Brengt u afval naar het afvalbrengstation, dan helpt u mee om verschillende typen afval zo goed mogelijk opnieuw te gebruiken, te recyclen of te verwerken. Afvalinzamelaar Renewi beheert het afvalbrengstation. Kijk op www.lansingerland.nl/afval voor meer informatie.

alle vreugde. Laat ons samen zoeken naar de reden van verdienste, en het recht waarop wij mensenkinderen, als kinderen van God steeds weer zijn genade, liefde, geloof en hoop mogen ontvangen.”

Zang Een organist en drie cantors zullen de liederen ten gehore brengen. De aanwezigen kunnen alleen in stilte meezingen, niet met hun stem. Na afloop van de viering kan er helaas geen koffie geschonken en gedronken worden. De organisatoren hopen op ieders begrip voor deze coronamaatregelingen.

Aanhoudingen bij drugsactie Bergschenhoek - Dinsdagavond 24 november hebben politie en het flexteam een drugsactie gehouden in Bergschenhoek. Daarbij controleerden agenten in burger meerdere personen, waarbij de focus op straathandel en drugsoverlast lag. De actie resulteerde in drie aanhoudingen, inbeslagname van meerdere hoeveelheden soft- en harddrugs verpakt in enige tientallen kleine gripzakjes en een aanzienlijk bedrag aan contant geld. De verdachten zijn voorgeleid aan de hulpofficier van Justitie. De recherche zal verder gaan met deze verdachten.

Bijwonen of volgen van de viering Wie de dienst wil bijwonen, dient zich met opgave van naam en telefoonnummer bij het kerkkantoor aan te melden. Dit kan door een mail te sturen naar SecretariaatBleiswijk@ParochieChristusKoning.nl of te bellen, tel. 0105212519. Bij de ingang van de kerk worden de bezoekers gecheckt, zoals de coronamaatregelingen vanuit de overheid dit verlangen. De viering is ook visueel te volgen via de kerk-Televisie. Dit verloopt via https://kerkdienstgemist.nl/stations/1112-OLV-Visitatie-Bleiswijk/ events of kijk via kerkdienstgemist.nl.

De Adventsdienst wordt gehouden in de O.L.V. Visitatiekerk in Bleiswijk.

Jan en Luise Torenvlied vonden de liefde in Belgisch Kongo Bergschenhoek – Hij woonde pas enkele maanden samen met zijn vrouw in Bergschenhoek toen Jan Torenvlied de krant al wist te halen. Hij was het die de naam verzon voor de nieuwe eigen krant die uitgegeven ging worden door de winkeliers van Bergschenhoek. Met ‘De Hoekse Heraut’ werd hij begin 1970 de winnaar uit de vele inzendingen die varieerden van Hoekse Blad tot De Hoeksteen en nog heel veel andere. Trees Borkus-Henskens Nu haalt Jan weer de krant, inmiddels al weer geruime tijd zonder ‘Hoekse’, omdat ook Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk al jaren dezelfde krant ontvangen. De reden voor een plekje deze week? Het echtpaar Torenvlied vierde in november hun 60-jarig huwelijksfeest. In dezelfde woning waar ze in 1969 kwamen wonen en nu nog steeds met veel plezier hun diamanten huwelijk vierden.

Bergschenhoek - Kerst nadert en zo ook de voorbereidingen van de kerstvieringen in de r.k. St. Willibrordkerk. Vanwege de coronamaatregelen zijn er dertig plaatsen in de St. Willibrordkerk en dertig plaatsen in de locatiezaal (waar de viering vanaf een beeldscherm te volgens is) beschikbaar. Bij dit aantal van dertig personen worden kinderen onder 12 twaalf jaar niet meegerekend. Voor alle kerstvieringen dient u een plaats of plaatsen te reserveren bij het secretariaat. Inschrijven kan vanaf 9 december, tel. 010-5212313 of per email SecretariaatBergschenhoek@ ParochieChristusKoning.nl. Behandeling gaat op volgorde van ontvangst. De vieringen voor de kerstdagen zijn op: - kerstavond 24 december: 18.00 uur peuterviering, 20.00 uur gezinsviering - woord en gebed met kinderkoor, voorganger Diaken Dick Vrijburg, 22.30 uur Eucharistieviering met enkele zangers van het St. Caeciliakoor. - eerste kerstdag 25 december 09.15 uur eucharistieviering met enkele zangers van het St. Caeciliakoor,15.00 uur kindje wiegen, kijken naar de mooi opgeknapte kerststal (voor dit laatste is de kerk vrij toegankelijk zonder aanmelding).

Dierenberichten Lansingerland - In deze rubriek een overzicht van vermiste en gevonden dieren (Amivedi) en katten voor wie onderdak wordt gezocht (Zwerfkatten Rijnmond). Info overige: Egelopvang Zoetermeer, tel. 06–28412700; algemene dierenbeschermingszaken 088-3437112; Dierenambulance 0900–1120000.

Drie zonen Jan, een geboren Rotterdammer, was nadat hij zijn dienstplicht bij de marine had vervuld, als verkoper aan de slag gegaan bij een handelsmaatschappij waarvoor hij veel werkzaamheden in Kongo – toen nog een Belgische kolonie – verrichtte. Luise Renno, geboren in Trier, werkte in Kongo bij het Duitse consulaat. Zij ontmoetten elkaar toevallig bij de lift en al snel klikte het tussen de twee. In december 1959 verloofde het paar zich. Later in datzelfde jaar werd Kongo onafhankelijk en kwam Luise in juli terug naar Duitsland en Jan in augustus naar Nederland. Op 3 november volgde het burgerlijk en kerkelijk huwelijk in Trier, waarna het paar zowel bij haar als bij zijn ouders woonde. Het werk bracht het paar naar Lagos (Nigeria) waar een tweeling (twee jongens) werd geboren en waar ze zeven jaar woonden. Hun derde zoon kwam in Duitsland ter wereld toen ze daar op verlof waren. Na zeven jaar kwam het gezin weer terug naar Ne-

Aanmelden kerstvieringen St. Willibrordkerk

Vermist:

Luise en Jan in hun knusse woonkamer. Van de gemeente ontvingen zij naast een felicitatie tevens een fraai ingelijste kopie van hun trouwakte. derland waar ze een woning vonden in Rijswijk. “Naar aanleiding van een advertentie in een krant vonden we in Bergschenhoek een huis dat we kochten, waarna we eind 1969 konden gaan verhuizen.”

Veel op pad Jan bleef als exportmanager veel op reis gaan voor verschillende bedrijven, als laatste voor Stork in Amsterdam waarvoor hij veel in zowel Noord-Afrika als het Midden-Oosten zat. Luise had de zorg voor het gezin en zorgde voor de veilige thuishaven in Bergschenhoek. Het hele gezin was lid van Tennisvereniging Triomf waarbij Jan jarenlang bestuurslid was. Ook

bridgen deden Luise en Jan graag en niet te vergeten er op uit trekken met de caravan. Ze zijn lid van de Caravanclub (inmiddels erelid) en organiseerden in het verleden tal van trips in groepsverband door heel Europa voor tussen de 20 en 25 caravanrijders. “In de zomer zijn we nog zeven weken op pad geweest,” lacht Luise (91). “Op drie verschillende Nederlandse campings. Jan (86) ziet slechter en reed altijd in het buitenland, maar in Nederland kan ik ook goed rijden, dus dan gaan we er nog steeds op uit zolang het kan.” Samen met de drie zonen (die alledrie in Bergschenhoek wonen), partners en drie kleinkinderen vierde het Hoekse paar de diamanten bruiloft in huiselij-

ke sfeer. “We hadden een groot feest in gedachte, maar helaas! Dat houden we dan maar tegoed.”

Nieuws- en advertentieblad voor Lansingerland

Telefoon 010-511 88 92 E-mail redactie@de-heraut.nl

-vogel, Pukkie, grasparkiet, mannetje, 2 jaar, groen met een gele kop, geen ring. De Wielewaal, Bleiswijk.

Gevonden: - poes, Europese Korthaar, overleden, wit-rood-zwart lapje, witte snoet en neus, rood puntje op rechter voorpoot, rood bij en boven rechteroog, rode pet, witte poten, achterpoten links rode hak en rechts zwarte hak, ongechipt. Hoefweg, Bleiswijk; -poes, Europese Korthaar, zwartrood gemêleerde schildpadpoes met een cypers rode streep verticaal over bef, snoet en kopje, gechipt. Noordeindseweg, Berkel en Rodenrijs. Reacties naar Laura Orta Amivedi Lansingerland, tel. 088-0064623, lansingerland@amivedi.com.


32

De Heraut woensdag 2 december 2020

Familieberichten

Kerkdiensten BLEISWIJK Parochie Christus Koning – zo. 6 dec. 1e Advent 11.00 uur, Eucharistieviering, 15.00 uur Poolstalige viering; di. 8 dec. 09.00 uur Eucharistieviering. Informatie reserveren en link naar uitzending www.parochiechristuskoning.nl. Herv. Wijkgemeente Dorpskerk – zo. 6 dec. 2e Advent, 11.00 uur ds. W. Koerselman, Woerden, 19.00 uur ds. F.J. van Harten, Den Haag; diensten te volgen via kerkradio en www.kerkdienstgemist.nl. Herv. Wijkgemeente Het Anker – zo. 6 dec., 2e Advent, 09.00 uur kand. A. Vonk Noordegraaf, Veenendaal, 17.00 uur ds. A. Visser, Harderwijk; reserveren via www.hetankerbleiswijk.nl. Geref. kerk Open Hof – zo. 6 dec. 09.30 uur ds. P. Treep, reserveren via website openhof.nl of beluisteren via kerkdienstgemist.nl. Evangelische gemeente De Driehoek (schoolgebouw Hoekeindseweg 7a, Bleiswijk) – zie website voor actuele informatie www. dedriehoek.org. Ger.Kerk (Hersteld) Lansingerland – zo. 6 dec. 09.00 en 11.00 uur ds. C. Koster, 16.30 uur leesdienst; info dgk-lansingerland.nl.

BERGSCHENHOEK Parochie Christus Koning – elke do. 09.00 uur Eucharistieviering; zo. 6 dec. 09.15 uur Eucharistieviering, pastor Grotaers. Informatie over reserveren en link naar uitzending www.parochiechristuskoning.nl. Herv.Gem. – zo. 6 dec. 10.00 uur, Jeugddienst, ds. A.D.L. Terlouw; 18.30 uur, video uitzending, ds. C. Hendriksen. Reserveren via hervormd.nl. Diensten ook te volgen via www.kerkdienstgemist.nl. Geref.Kerk Vrijgem. – zo. 6 dec. Avondmaalsviering, Vesper, gezamenlijk vormgegeven, 10.00 uur, ds. J.M. Oldenhuis, 17.00 uur, stiltesamenkomst; ook online te beluisteren via kerkdienstgemist. nl. Geref.Kerk – zie onder Berkel en Rodenrijs.

BERKEL EN RODENRIJS Parochie Christus Koning - za. 5 dec. 19.00 uur Eucharistieviering, pastor B. Grotaers (PiusX), zo. 6 dec. 11.00 uur. Eucharistieviering, pastor B. Grotaers ? (O.L.V. Geb. kerk). Informatie reserveren en link naar uitzending www.parochiechristuskoning.nl. Herv.Gem. (Dorpskerk) – zo. 6 dec., 2e Advent, 10.00 uur ds. A. Gooijer, 19.00 uur ds. D. van Duijvenbode, Hoek van Holland. Reserveren www.hervormdberkel.nl, kerkomroep.nl en YouTube. Uitzending via Lansingerland FM. Geref.Kerk B&R/B’hoek – zo. 6 dec., 2e Advent, 10.00 uur ds. H.M. Habekotte, Maasdijk. Reserveren via www.kerk-de-ark.nl/ reserveren. Geref.Kerk Vrijgem. – zo. 6 dec. 10.00 uur br. H. van Leeuwen, 16.30 uur ds. L.M. van der Veen. Vooraf aanmelden via www.gkvdebron.nl/kerkdienst-meevieren, ook te beluisteren via internet. Wijnstokgemeente (Rodenrijseweg 295) – zie voor actuele informatie www.wijnstokgemeente.nl.

REGIO Evangeliegemeente Morgenstond Pijnacker - Tot nader order geen kerkdiensten (Stanislas College, Sportlaan 3a, Pijnacker). Baptistengemeente Zoetermeer (Moeder Teresasingel 100, Zoetermeer) – zie website / Facebook. Evang. Gem. Parousia (Wattstraat 64, Zoetermeer) – zie website. Doopsgezinde Gemeente Rotterdam (Noordmolenwerf 1-3, Rotterdam) - zie website. Harvest Ministries. Turfschipkade 1, Zoetermeer en Rosestraat 1025, Rotterdam - zie websites.

Met enorme trots kijken we terug op het leven van onze warme, zorgzame en liefdevolle moeder, schoonmoeder, oma en kleine oma. Met liefde kijken wij terug op alle mooie herinneringen die zij ons achterliet.

Janny van Ardenne - Oosterwijk * 16 september 1923

† 25 november 2020

weduwe van Wim van Ardenne

Gerda en Kees † Wilco en Caroline Maik, Jordi

Aad Angélique en Dennis Beau, Vayen

Joop en Marijke Wil †

Véronique en Gert Sven, Zoey

José Nathan, Linde, Levi Sonja en Caspar Kylian, Quinn

Met verdriet hebben we kennis genomen van het plotseling overlijden van onze broer, zwager en oom

Marcus Teunis Apperloo * Monster 11-12-1931

† Winnipeg, Canada, 23-11-2020

sinds 20-04-2005 weduwnaar van Erna Doornink

Jan Apperloo (Alie in herinnering) Gerrit en Annie Apperloo Karel en Riet Apperloo Alex en Leny Apperloo Fenny Seldenthuis (Jaap in herinnering) neven en nichten

Correspondentieadres: G. Apperloo Joh. van Oldenbarneveltlaan 12 2651 DD Berkel en Rodenrijs T 010 – 5114668

De uitvaart heeft maandag 30 november plaatsgevonden. Correspondentieadres: Gerda Schippers – van Ardenne, Raadhuislaan 36, 2651 DB Berkel en Rodenrijs

‘k Zal eeuwig zingen van Gods goedertierenheid. Psalm 89 : 1 Na een geduldig gedragen lijden is in vrede van ons heengegaan onze lieve, zorgzame moeder, schoonmoeder en oma

Martha van den Bent - de Vos ~ Mar ~ sinds 23 oktober 2012 weduwe van Johannes van den Bent in de leeftijd van 88 jaar.

Verdrietig maar trots op wie hij was en dankbaar voor alle liefde en goedheid die wij van hem mochten ontvangen, hebben wij onverwacht afscheid moeten nemen van onze lieve vader, schoonvader, opa en partner

Pieter Jacobus Arie Post ~ Pete ~ 25 januari 1949

- 25 november 2020 Mireille en Dion Fenna Rowan Marit Jolijn en John Loek Mette Ank Losekoot

Boxtel: Lida en Huub Driel: Jaap en Berna Herzogenrath: Marike en Jochen en kleinkinderen Bleiswijk, 28 november 2020 Correspondentieadres: J. van den Bent Drielse Rijndijk 29 6665LP Driel Wij waarderen het als wij uw condoleances en blijken van meeleven per post mogen ontvangen. De rouwdienst zal in besloten familiekring gehouden worden D.V. donderdag 3 december om 13.30 uur in de Dorpskerk, Kerkstraat 4 in Bleiswijk, waarna omstreeks 15.00 uur de begrafenis zal plaatsvinden op de Gemeentelijke Begraafplaats, Hoekeindseweg 23 in Bleiswijk. De rouwdienst en de begrafenis zijn live te volgen via: https://begrafenisverzorgingdenhollander.nl/rouwberichten

Correspondentieadres: M. in ‘t Veen-Post Esdoornlaan 52 2651 RB Berkel en Rodenrijs De begrafenis heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden.

EEN WAARDEVOL AFSCHEID

Geen bloemen

Een waardevolle uitvaart, een dierbare herinnering. Met respect voor tradities en de mogelijkheden van vandaag.

010 – 447 99 00 | vanderspekuitvaart.nl


33

De Heraut woensdag 2 december 2020

Medische diensten

Familieberichten

Overweldigend waren de vele lieve kaarten, bloemen, telefoontjes, mailtjes en appjes die wij hebben ontvangen. Dit maakt het ons onmogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken. Het heeft ons getroost en goed gedaan te weten dat John bij velen een speciaal plekje had.

Huisartsen: Bleiswijk Spoedeisende huisartsenhulp buiten kantooruren: 17.00-08.00 uur (werkdagen) en zaterdag, zondag en feestdagen: SpoedZorg Midden-Holland, Bleulandweg 10, 2803 HH Gouda, tel. 0182–322488 (na telefonische afspraak). Volg de borden Groene Hart Ziekenhuis Bleulandlocatie. U kunt eerst de patiënt afzetten en daarna (betaald) parkeren op het parkeerterrein Groene Hart Ziekenhuis. Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs – Spoedeisende hulp in het weekend en van 17.0008.00 uur tijdens werkdagen (na telefonische afspraak): Huisartsenpost Franciscus Gasthuis (HAP), Kleiweg 500, 3045 PM Rotterdam: 0104669573.

Apotheken Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek: - Apotheek Adelheid (Kerksingel 25, B&R, 010 - 5116740) maandag t/m vrijdag 8.3012.00 uur en 12.30-17.30 uur, zaterdag 10.00-13.00 uur; Apotheek Meerpolder (Boerhaavestraat 15, B&R, 010 - 5110270) maandag t/m vrijdag 8.00 tot 18.00 uur; - Apotheek Klapwijk (Klapwijkse Zoom 97, B&R, 010 - 7523079), maandag t/m vrijdag 08.00-12.30 en 13.3018.00 uur. - Apotheek Bergschenhoek (Dorpsstraat 37, Bergschenhoek, 010 - 5212249) maandag t/m vrijdag van 8.1517.30 uur en zaterdag van 09.00-13.00 uur; - Apotheek Parkzoom (Tjeerd Kuipersstraat 5, Bergschenhoek, 010 - 5249414) maandag t/m vrijdag 8.00-17.30 uur en zaterdag 10.00-11.00 uur. Voor alle apotheken geldt: werkdagen 18.00-08.00 uur en zon- en feestdagen: dienstapotheek Rotterdam Noord, Sint Franciscus Gasthuis, Kleiweg 500, 3045 PM Rotterdam, tel. 010–4617878, e-mail: dapnoord@sfg.nl.

En als ik ga, terwijl jij hier nog bent…. Weet dan dat ik verder leef, vibrerend in een andere dimensie, achter een sluier voor jou verborgen. Je zult me niet meer zien, maar heb vertrouwen. Ik wacht op de tijd dat wij weer samen kunnen zweven, ons van elkaar bewust. Tot dan, geniet ten volle van het leven. En als je me nodig hebt, fluister mijn naam dan in je hart … ik zal er zijn.

Bep Boltjes Kinderen en kleinkinderen

Werner Uitvaart werkt “met hart en ziel” Werner Uitvaart uit Bleiswijk is landelijk gezien, onder een aanzienlijk grote groep Keurmerkhouders, de eerste onderneming die van nabestaanden over een heel jaar een gemiddelde waardering ontving van de maximale 10 punten en scoort daarmee binnen de uitvaartbranche een uitzonderlijk resultaat.

Verdrietig hebben wij afscheid genomen van

Gerrit Arie de Lange Ger

in de leeftijd van 86 jaar. Bea de Lange - Hanewinkel Jacqueline en Lorna Mackenzie Cassidy

10 8

Werner Uitvaart: “Dat heeft met onze kernwaardes te maken, afspraken maken, deze nakomen, altijd het maximaal haalbare nastreven, maar ook verwachtingen waarmaken en deze het liefst overtreffen. Maar ook dat wij als gezin voor u klaar staan, onze brede ervaringsdeskundigheid en Elleke’s professionele en passionele begeleiding van (klein)kinderen – www.trotsmettranen.nl – wordt in de beoordelingen als zeer positief ervaren. Het vormgeven van een uitvaart is geen ‘standaard’ dienstverlening en dat mag het wat ons betreft ook nooit worden.

25 november 2020

Schorpioen 7 2665 BC Bleiswijk Het afscheid en de crematie hebben op maandag 30 november plaatsgevonden. Onze grote dank gaat uit naar de dagopvang van De Oudelandsehof, afdeling Cyclaam van De Tuinen en wijkverpleging Vierstroom voor hun liefdevolle zorg voor Ger.

dagelijks 24 uur bereikbaar

10

U mag dan ook gerust even wikken en wegen voordat u een beslissing neemt. En u kunt ook voorafgaand aan een overlijden al met ons in gesprek om een en ander in beeld te brengen en vast te leggen. Onze grote dank gaat uit naar iedereen die ons het vertrouwen heeft gegeven en natuurlijk ook voor hun prachtige beoordelingen. We eindigen met een quote daarvan in ons gastenboek (www.werneruitvaart.nl/ gastenboek): Zou ik Werner Uitvaart aanbevelen? Ja, absoluut en zonder enig voorbehoud!”

010-5216558

www.werneruitvaart.nl

Apotheek Bleiswijk: Adres: Gezondheidscentrum De Tuinen, Oranjetuin 128, tel. 010–5214262. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.00-18.00 uur. Buiten deze openingstijden wordt voor spoedeisende apotheekhulp waargenomen door de Dienst Apotheek Midden Holland, Bleulandweg 10, 2803 HH Gouda (bij de HAP), tel. 0182–698820. Route: zie onder huisartsen Bleiswijk.

Bloedprikken: STAR-SHL Bloedafname: Alleen op afspraak via www. star-shl.nl, op deze website vindt u een actueel overzicht van alle geopende locaties. Locaties in Lansingerland zijn (dus alleen op afspraak): -Huisartsencentrum, Oosteindseweg 1, Bergschenhoek: di. en do. 08.00-10.00 uur. -De Zorghoek, Verzetstraat 12, Bergschenhoek, ma., wo. en vr. van 07.30 – 09.30 uur. -Gezondheidscentrum Klapwijk, Klapwijksezoom 105, Berkel en Rodenrijs, ma. t/m vr. 08.00-11.00 uur. Locaties Huize Petrus en Bleiswijk zijn NIET geopend. Locatie Franciscus Berkel: Boerhaavestraat 19, Berkel en Rodenrijs: bloedprikken alleen op afspraak via www.franciscus.nl/bloedprikken.

Persoonlijk en betrokken

Uitvaartverzorging van den Bogerd

Direct contact

Wanneer de tijd voor u even stil staat nemen wij voor u alle tijd

010 - 524 01 23 dag en nacht bereikbaar

010 - 522 27 90

WWW.UITVAARTVERZORGINGSERRY.NL

• Gespecialiseerd in thuis opbaren • Verzorgen van o.a. kerkelijke uitvaarten • Vooraf vastleggen van uw uitvaartwensen • Opbaren in uitvaartcentrum naar keuze • Uitvaarten in de gehele regio • Nazorg Postbus 79 • 2660 AB Bergschenhoek • info@uitvaartverzorgingserry.nl

Marian van den Bogerd - Kind Karin Verzijden Ireneweg 17 2665 AN Bleiswijk info.uitvaart@kpnmail.nl - www.uitvaartverzorgingvandenbogerd.nl

‘Je kunt een uitvaart maar één keer goed regelen.’ Teeuw Uitvaartverzorging Dag en nacht bereikbaar // 010 - 521 60 16 www.teeuwuitvaartverzorging.nl

Kantoor en Showroom gedenkstenen Hoekeindseweg 61, Bleiswijk

Uitvaartcentrum Bleiswijk Hoekeindseweg 23

Uitvaartcentrum Berkel Plein 1945 - 1995 nr 4


34

De Heraut woensdag 2 december 2020

Gebr. van der Voort ZAND EN GROND BESTELLEN? GEBR. VAN DER VOORT BELLEN!

er Zat

Tel. 010-5118867

Industrieweg 79 - Berkel en Rodenrijs - Tel: 010 - 511 37 66

www.pruisken.biz

U kunt ook uw eigen schaal meenemen of een van onze keramieken zelf opmaken en versieren. Wij hebben verschillende bijstekers en andere versiering voor u klaar staan.

p! P Let o innen

Constructie Speelgoed

ook inbouw bekende merken 2 jaar volledige garantie

FA. VAN WILLIGEN DINSDAG GESLOTEN. Bergweg Noord 38H Bergschenhoek Telefoon 010 - 5213063 Internetprijzen of goedkoper

T.K. Bed en onderschuifbed incl. matrassen z.g.a. nieuw T 010 5118578 T.K. Elektrische haard met zwarte schouw t.e.a.b. T 06 11726523 T.K. gevraagd Marklin T 06 30268003 Gezocht LP van Grease T 06 21562255 T.K. Kolonisten van Catan T 06 51192322 T.K. van Haasteren puzzels vanaf €6,50 T 010 5215433

ogelijk!

500 STUKS DIEPVRIESKISTEN KOEL- VRIESKASTEN WAS- DROOGMACHINES (SMART) TV’S

Wij hebben maatregelen getroffen, zodat u veilig bij ons kunt winkelen. - handen desinfecteren - mondkapje dragen - afstand houden

Nieuwe tijden: Woe t/m zat 10.00 – 17.00 uur

Pannekoek Orchideeën B.V. Roelof Kromkampweg 4 2651 KG Berkel en Rodenrijs www.pannekoek-orchideeen.nl

Nieuwstraat 3 • 2651 CG Berkel en Rodenrijs

Diamant 39, 2651 SH Berkel en Rodenrijs tel.: 010 - 511 89 63, 06 - 53 89 28 40 www.stukadoorsbedrijfdejonge.nl

is m et ni

Stucadoorsbedrijf M. de Jonge Stucwerk • Sierpleisters • Schilderwerk Sauzen van wanden en plafonds • Tadelakt en leemafwerkingen

0 uur

Service en Onderhoud

12:0

Beveiligingsinstallaties

tot

Brandmeldinstallaties

T.K. Bureau (hout) kastje 3laden en spijkerbroek maat 32 / 36 T 06 28207851 T.K. Z.G.N. diepvrieskistje Zanussi 51 x 44 x 53 €50 T 06 48666412 T.K. Rijdend - lig - zit opvouwbaar buitenbed €60 T 010 5115416 T.K. Gazelle herenfiets 10 versnellingen €85 T 010 5115416 T.K. Master TU student geeft bijles wis, nat, sch, T 06 42534454 T.K. Aanhanger 1.70 m x 1.10 m T 06 51184644

00

Data Netwerken

n1 0:

Elektrotechniek

va

Elke zaterdagochtend bent u van harte welkom bij Pannekoek Orchideeën. Er staat een ruim assorassor (vlindertiment aan Phalaenopsis (vlinder orchidee) voor u klaar, zowel los als opgemaakt in een mooie sierpot of schaal.

www.gebrvandervoort.nl

Advies en Ontwerp

d a g ve r k o o p

T.K. Jaloezie beige 4/1,6 m lamellen 5 cm T 010 5213285

T.K. 4 autobanden 195/45R1680w T 06 20245511

Dé plek waar je onder deskundige begeleiding je huiswerk maakt.

Advertentie Heraut kerst 2020 A6.indd 1

www.investereninleren.nl

Voor al u kleine verbouwingen in en rond het huis. Sloopwerk, wanden plaatsen verven of een gehele make-over van uw woning. Die laatste klusjes die blijven liggen maken wij voor u af.

Gunstige tarieven!

Voor vrijblijvend advies: Boendercompany@gmail.com of bel 0623637308

T.K. Z.G.N. diepvrieskistje Zanussi 51 x 44 x 53 €50 T 06 48666412 T.K. Rijdend - lig - zit opvouwbaar buitenbed €60 T 010 5115416 T.K. Laarsjes nieuw beige maat 38 met rits nieuw T 06 81713796

APP

Aannemersbedrijf • Timmerfabriek • Interieurbouw

Aannemersbedrijf • Nieuwbouw

9-11-2020 10:13:15

BELOMA Stukadoorsbedrijf Uw bouwproject, onze zorg! 010 2108407 • 06 44452870 www.belomastukadoors.nl

• Verbouw • Aan- en dakopbouwen • Renovatie

A ANNEMERSBEDRIJF

• Restauratie • Timmerwerken • Onderaanneming

We g en B os 78, 2661 GZ B ergs chen ho ek, info@b ouw b e drijfg ro ene we gen.n l | 010 - 52 19 328 w w w.b ouw b e drijfg ro ene we gen.n l

Herdacht worden zoals u bent Met CVU geeft u de gewenste kleur aan uw begrafenis of crematie en krijgt u de uitvaart die bij u past.

Het is jóuw leven. Dat je ook leeft in jóuw keuken. Die moet een lust voor Hoofdkantoor/uitvaartcentrum Bergweg 287 3037 EN Rotterdam-Noord

Stephanie Lammers

onderdeel van

Melding van overlijden 0800 - 345 67 89

24 uur per dag bereikbaar

T 010 – 466 11 00 info@cvu.nl

WWW.CVU.NL CVU Uitvaartzorg - Lansingerland e.o.

het oog zijn. Maar vooral lekker om in te koken. Tafelen. Werken. Vieren. Luieren. Lezen. Experimenteren. Met 1001 ingrediënten. Of less is more. Alleen. Met je gezin. Of met vrienden. Alles zoals jou dat het beste past. Daar bestaat geen standaard keuken voor. Wij schuiven daarom graag met je aan tafel. Voor een prettig gesprek. Met welkome tips en eye-openers. Waarmee jij doet wat je wilt.

Nootdorp 015 310 15 69 www.keukenstudiopaul.nl


35

De Heraut woensdag 2 december 2020

Actie ‘Geef aan Sint voor een ander kind’ gaat altijd door Bleiswijk - Door de coronamaatregelen gaan activiteiten in scholen niet allemaal door zoals anders. Voor de leerlingen van Melanchthon Business School geldt dit zeker ook. Maar de jaarlijkse actie ‘Geef aan de Sint voor een ander kind’ gaat gelukkig wel door! Opvallend is dat de leerlingen blij zijn dat ze nog wel elke dag naar school kunnen. Dat is toch echt gezelliger dan thuis achter de computer. Het is fijn dat de Sint-actie wel door kan gaan en dat de hele school zich hiervoor inzet. Leerlingen en personeel hebben volop

geld gedoneerd waarvan prachtige cadeaus gekocht zijn in de plaatselijke winkels, want Sint ondersteunt die natuurlijk graag. Kinderen die anders niets krijgen in de decembermaand worden toch verrast met een welverdiend cadeau. De actie is georganiseerd in samenwerking met de Voedselbank Lansingerland. De Sint moet eigenlijk zoveel mogelijk thuiswerken, maar maakt voor deze actie een uitzondering. Hij hoeft de cadeaus alleen maar op te halen en te bezorgen. Dat scheelt Sint en Piet dus veel werk! Bovendien moet zijn ozo snelle schimmel Baron elke dag een stukje lopen. Het paard van Sint heeft in december een goede stal in de manege naast de school. Dus eigenlijk iedereen blij.

Huisarts Van Berkel bij haar nieuwe praktijkruimte aan de Bergweg-Noord.

Nieuwe huisarts vestigt zich in Gezond Lansingerland Bergschenhoek – Met ingang van maandag 4 januari krijgt Lansingerland er een nieuwe huisarts bij. Huisarts Van Berkel vestigt zich in het pand Gezond Lansingerland aan de Bergweg-Noord 41 (voormalige brandweerlocatie) en staat open voor inwoners van zowel Bergschenhoek als Berkel en Rodenrijs. Trees Borkus-Henskens Huisarts Van Berkel: “Het is een zogeheten nul-praktijk die ik vanaf de

basis aan het opbouwen ben. Hiermee hoop ik in te kunnen springen op het grote tekort aan huisartsen in de gemeente Lansingerland. Na vijf jaar als waarnemer gewerkt te hebben open

GELOVEN IN LANSINGERLAND

Een “roep om liefde” zien Op vele verschillende plekken bijvoorbeeld achter op de auto’s zien we vaak stickers met de tekst: Ik hou van Den Haag of ik hou van sport... voetbal, tennis of... ik hou van mijn hond of kat of huisdier… ik hou van… I love… vul maar in. Het is in de decembermaand juist een maand waarin we deze liefde en warmte willen delen. In het donkerste jaargetijde zoeken we naar licht, warmte en liefde. Wonderlijk? Want het delen van deze liefde doen we toch gewoon het hele jaar door. Zo vanzelfsprekend als het lijkt, is het misschien wel niet zoals we hopen of willen. We hebben daarbij soms echt een beetje hulp nodig. Traditie helpt ons daar mooi bij, denkend aan de bisschop van Myra: Nicolaas 5 december of St. Maarten op 11 november, zij inspireren ons elk jaar weer opnieuw, net zoals het kindje Jezus wiens geboorte dag aanstaande is. Door de eeuwen heen zijn mensen geïnspireerd door Nicolaas, Maarten, Jezus, maar ook vele anderen mensen die oog hadden voor de kwetsbare en onze medemens in de wereld rondom ons heen. En het wonder van de liefde kunnen zien, dwars door alle kwetsbaarheid heen. Bedenken we eens wat liefde concreet bewerken kan. Weet je, dat de nabijheid van een liefdevol mens iemand kan doen opleven? Weet je, dat tijd maken voor een mens vaak meer betekent dan geld? Weet je,

dat welwillend luisteren naar een mens wonderen kan bewerken? En, dat iets doen voor een mens meer teweegbrengt dan mooie woorden? Ervaren wij soms niet tot onze eigen schande, dat wij meer leven van prestaties dan van relaties. Voor prestaties komen de harde krachten van de mens in aanmerking. In relaties komen de zachte krachten tot hun recht, zoals nabijheid, warmte, vertrouwen en geborgenheid. Gelovig of niet, herkenbaar is dat we elkaar zo zeer nodig hebben en niet alleen in december, er kan nu veel niet wat we zo gewoonlijk zijn te doen. Wonderlijk dat we toch creatief kunnen zien met ogen van aandacht. Wonderlijk dat het, hopelijk ben ik niet de enige die dat ziet en gelooft. Een roep om liefde zien is met aandacht, met respect en warmte leven samen met elkaar. Ken jij je medemens, in je straat, wijk of dorp. Hoe wonderlijk kan het soms lopen in het leven, waarvan we ons nu ook vaak afvragen welke kant gaat het op in een wereld die op zijn kop staat. Christelijk leven is een leven met hoop op een goede toekomst. Vertrouwen op Gods liefde, God is liefde, God en liefde is hetzelfde. Waar werkelijke liefde is, daar is God zelf aan ’t werk ‘wonderlijk’

Dick Vrijburg diaken Parochie Christus Koning

ik nu graag mijn eigen praktijk waar iedereen welkom is.”

Eigen praktijk De nieuwe huisarts groeide op in Rotterdam en studeerde zowel geneeskunde als psychologie in Leiden. “Ik koos hierna voor het werken in een huisartsenpraktijk, maar de psychologie blijft daarnaast mijn interessegebied en komt in de praktijk goed van pas. Ik werkte in Leiden en omgeving en verhuisde vervolgens met ons gezin naar Berkel en Rodenrijs. Daar realiseerde ik me toen al dat het niet meeviel hier een huisarts te vinden. Nadat ik had vernomen dat er huurmogelijkheden waren in het Hoekse pand maakte ik een afspraak voor een bezichtiging. In een gesprek bleek dat ze al sinds de start van het gezondheidscentrum Gezond Lansingerland voor ogen hadden om een huisarts in het pand te vestigen Er waren twee kamers beschikbaar voor de vestiging van een praktijk en alles was snel geregeld. Het ondernemerschap is voor mij een mooie uitdaging waar ik nu graag mee van start ga. In een praktijk die rustig mag gaan groeien en die vijf dagen in de week geopend is. Het vak van huisarts is zo leuk, omdat je hier alles zelf in kunt doen. Voorlopig ook nog zonder medewerker; eerst maar eens starten en de mensen die zoekende zijn of hier nieuw komen wonen de gelegenheid bieden zich in te schrijven. De deur staat voor hen open. Voor meer informatie: www.huisartsvanberkel.nl.

Nieuws- en advertentieblad voor Lansingerland

Telefoon verkoop 010-511 88 92 Fax 015 - 511 48 65 E-mail verkoop advertentie@de-heraut.nl Telefoon redactie 010-511 88 92 E-mail redactie redactie@de-heraut.nl www www.herautonline.nl

Sinterklaas hoeft de cadeaus alleen maar op te halen en te bezorgen. Dat scheelt Sint en Piet dus veel werk!

Felicitaties

Mert, Mario, Ewoud, Hans, Marianne, Daniel, Anneke

VAN HARTE....! Iemand feliciteren of bedanken kan in De Heraut al vanaf e25,De afmeting van de advertentie is 10 cm breed en 4 cm hoog. Een grotere advertentie is uiteraard mogelijk. Ga hiervoor naar:

www.herautonline.nl


36

De Heraut woensdag 2 december 2020

Laurens Huize Sint Petrus viert bescheiden het 110-jarig bestaan

Heden

& Verleden

In deze aflevering (269) van Heden & Verleden aandacht voor het 110-jarig bestaan van Huize Sint Petrus. Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Een mooie prent van het oude Sint Petrusgesticht.

Berkel en Rodenrijs – Op bescheiden en gepaste wijze werd deze maand het 110-jarig bestaan van Huize Sint Petrus gevierd. Tien jaar geleden wachtte nog een complete feestweek, maar gezien de huidige (corona) omstandigheden is dat helaas niet aan de orde. Maar het helemaal voorbij laten gaan was ook geen optie, dus werden de bewoners verrast op een bescheiden feestmiddag met een hapje en een drankje en een muzikale presentatie met liedjes van toen. De eerste plannen om te komen tot huisvesting van religieuzen dateert al van 1858. Voor echter de oprichter Petrus van der Burg Jobz. de eerste paal kon slaan was het 30 april 1859. Die dag startte in de pastorietuin van pastoor Van Leeuwen de bouw van een huis voor kloosterzusters met daarbij een bewaarschool en een leerschool voor meisjes. Ruim een jaar later vestigden zich de zusters van JMJ zich in de gebouwen. Toen nog voelde Van der Burg niets voor het bouwen van een huis voor ouderen.

Volgende generatie Daar dachten zijn dochters Theodora en Johanna echter anders over. Met hun schenkingen kon na de dood van hun vader een meisjesschool worden verbouwd tot verblijf van ouden van dagen. Achter dit gesticht verrees een nieuwe meisjesschool. In 1910 vond de officiële ingebruikname plaats van het gesticht, waarvoor Sint Petrus als beschermheilige werd gekozen. In die tijd was er nog geen sprake van georganiseerde bejaardenzorg in Berkel en Rodenrijs. De eerste bewoners van Huize Sint Petrus, dat door het kerkbestuur werd geëxploiteerd,

waren drie weduwen van stand, allen gehuwd geweest met een Van der Burg. Zij konden beschikken over een eigen zit/slaapkamer. Het merendeel van de overige bewoners moest het doen met een gemeenschappelijke zit- en eetzaal; een voor de mannen en een voor de vrouwen. Bovendien met voor elk een gemeenschappelijke slaapzaal. De zorg was in handen van de zusters JMJ. Na de Eerste Wereldoorlog steeg het aantal belangstellenden voor het gesticht snel en daarom werd in 1923 een nieuwe uitbreiding in gebruik genomen. Vervolgens werd in 1930 een nieuwe vleugel aan het pand gebouwd, waarna er plaats kwam voor zeventig bejaarden. De plannen voor algehele nieuwbouw kwamen in 1956 al ter sprake, maar het zou nog tot 1965 duren voor het oude pand werd gesloopt. Twee jaar later werd het hoofdgebouw in gebruik genomen en kon begonnen worden met de realisatie van een personeelsvleugel waar de zusters (inmiddels de zusters Augustinessen) gingen wonen. In 1968 was alles gereed. De gemiddelde leeftijd van de bewoners steeg van 65 naar 82 jaar en als een opname werd aangevraagd was er bijna altijd sprake van een graad van verzorging. Er was plaats voor rond de honderd bewoners en

de gemiddelde leeftijd steeg verder. “Terwijl je er in vroeger tijd aan kon kloppen als je de leeftijd van 65 had bereikt,” weten de oudere Berkelaren zich te herinneren. Nog later werden ouderenwoningen achter het pand gebouwd die een verbinding hadden met het bejaardenhuis.

Veranderingen In de jaren die volgden deden zich veel veranderingen voor in de ouderenzorg. De zusters droegen hun taken over en ook kwamen er veel vrijwilligers het huis in die tal van activiteiten voor en met de bewoners organiseerden. Na enkele jaren onder de vlag van ZorgCompas gewoond en gewerkt te hebben vormt Huize Sint Petrus vanaf januari 2010 onderdeel van de Laurensorganisatie, samen met De Oudelandse Hof in Berkel en Rodenrijs, De Tuinen in Bleiswijk en Oranjehoeck in Bergschenhoek. Maar ook de zorg veranderde. Van lieverlee kwamen er steeds meer mensen die zwaardere zorg nodig hadden. Mensen met lichte zorg bleven thuis wonen en kregen daar zorg op maat. In 2012 werd de eerste etage een gesloten afdeling en deels verpleegafdeling, waarna Huize Sint Petrus in 2018 gesloten dreigde te worden, maar door toedoen van mensen met visie veranderde van een verzorgingsnaar een volledig verpleeghuis op de begane grond en eerste etage. Een deel van de toenmalige bewoners moest daarom verhuizen, onder andere naar de nieuw gebouwde Oranjehoeck. De vrijgekomen woningen werden gerenoveerd en vervolgens als appartementen verhuurd. De

Tijdens een familiedag werd een ritje door het dorp gemaakt in een fraaie koets.

OUD Bergschenhoek OUD Berkel en Rodenrijs OUD Bleiswijk

Spelers en (oud-)medewerkers van de toneelgroep POP (Petrus Op de Planken) waren present met vrolijke deuntjes en stroopten tevens de mouwen op bij de zorg voor een hapje en een drankje.

Website oud Berkel en Rodenrijs: www.oudberkelrodenrijs.nl

De jaarlijkse rommelmarkt levert altijd veel geld op voor extra activiteiten in het huis. eerste huurder werd in mei 2018 welkom geheten met de uitreiking van de eerste sleutel. Het winkeltje beneden kon blijven en wordt gerund door vrijwilligers.

En nu Momenteel wonen er rond de veertig bewoners en zestig huurders in het pand. Door het jaar heen worden tal van activiteiten georganiseerd als jeu de boules, bingo, toneel- en muziekvoorstellingen, gezellige maaltijden, rommelmarkten en als hoogtepunt van het jaar al enkele malen een gezamenlijk kerstdiner voor alle bewoners en huurders. Ook werden bezoekjes gebracht aan Kerstshows, Carnaval en Sinterklaas werden gevierd, er was een rolstoeltweedaagse

en een bezoek met rolstoelen aan de kaasboerderij. Maar alles staat dit jubileumjaar op een zacht pitje in verband met corona. Activiteiten als bingo en bloemschikken met kleine groepjes en op afstand, er wordt niet gezongen en er zijn geen activiteiten van en met mensen van buitenaf. Gelukkig is de periode dat er niemand – ook geen familie – het huis in mocht komen nu achter de rug, maar het blijft oppassen. “In de hoop dat deze periode snel achter de rug is,” is de wens van iedereen. Tijdens de feestelijke middag bracht locatiemanager Ellen Hansen samen met de bewoners een toost uit op de toekomst. In de hoop dat volgend jaar weer nieuw perspectief biedt en er weer meer georganiseerd kan gaan worden.

Tijdens het 100-jarig bestaan bekijken toenmalig locatiemanager Jeroen van Basten Batenburg (links) en bewoner de heer Gijsenberg een fraai schilderij van het voormalige Huize Sint Petruspand in de gang van het huis.

Websites historische / oudheidkundige verenigingen: www.histverberkelenrodenrijs.nl www.den-berchsen-hoeck.nl www.ovmb.nl


37

De Heraut woensdag 2 december 2020

Lezers schrijven De ingezonden brieven-rubriek van De Heraut. Anonieme brieven worden niet geplaatst. Brieven die langer zijn dan maximaal 300 woorden kunnen worden ingekort. Publicaties van een brief houdt niet in dat de redactie het met de strekking eens is.

Geluidschermen N209 (2)

Vorige week stond in deze krant een ingezonden brief van Ron Kivit over de geplande plaatsing van geluidschermen langs de N209. Het was een reactie op de discussie in de gemeentelijke commissie Ruimte van 11 november over het taaie en stroperige proces van de plaatsing van de toegezegde geluidschermen langs de N209 bij Bleiswijk. Daar wordt hij niet vrolijk van. Begrijpelijk, want het proces loopt al sinds 2009. Als Bewonerscomité N209 hebben we al meer dan 10 jaar overleg met de opeenvolgende wethouders en ambtenaren. Dat was ook ons eerste doel, het onderwerp op de agenda krijgen en communiceren met de bestuurders. Dat is aardig gelukt; het geluidsprobleem van de N209 is een echt agendapunt geworden en we hebben de gemeente zelfs op onze hand kregen. De N209 is immers een provinciale weg. Enkele jaren geleden bleek er geld beschikbaar te zijn en werden de eerste plannen uitgewerkt. We zijn betrokken geweest bij het organiseren van bewonersbijeenkomsten waar gesproken is over ontwerp en plaats van de geluidschermen. Bewoners konden hun wensen kenbaar maken. De uitwerking tot een definitief ontwerp blijkt een complexe zaak; op zich niet verwonderlijk gezien de zeer beperkte ruimte aan beide kanten langs de N209 en de betrokkenheid van vele partijen, waaronder het Hoogheemraadschap. Niettemin vinden ook wij dat het allemaal heel lang duurt. Daarom besloten we maar weer eens in te spreken bij de commissie Ruimte, die er in de volgende vergadering uitgebreid op terugkwam. Er is echter allerminst sprake van (en nooit geweest) plannen om de schermen in de aangrenzende achtertuinen van bewoners te plaatsten. Ik wil de heer Kivit dan ook oproepen de verslagen goed te lezen en niet onnodig paniek te zaaien. Zoals de plannen nu zijn worden er geen schermen in achtertuinen gebouwd. De agendastukken van de commissie Ruimte op de website van de gemeente geven daarover wat meer informatie. Daaruit blijkt ook dat wij belang hechten aan een brede benadering van de N209, waarbij behalve geluidoverlast ook wordt gekeken naar verkeersveiligheid, fijnstofproblematiek en terugbrengen van de maximum snelheid. Als bewonerscomité hebben we er altijd voor gepleit de bewoners goed en regelmatig te informeren middels bewonersbrieven en -bijeenkomsten. Dat gaat steeds beter. Zo werd in de laatste brief een inloopavond voor begin volgend jaar aangekondigd. Wij willen graag iedere aanwonende van de N209 oproepen daaraan deel te nemen en zijn/haar stem te laten horen.

Bewonerscomité N209 Co Neeteson, Bleiswijk N209lansingerland@gmail.com

Mondkapjes en schijnveiligheid (2) Ik zou graag enkele opmerkingen willen maken op het ingezonden stuk van M. van Driel ‘mondkapjes en schijnveiligheid’ in De Heraut van verleden week. Allereerst, uit zijn tekst maak ik op dat hij geen groot voorstander is van de beleidslijnen van de regering en wetenschappers. Ongetwijfeld kent u het spreekwoord: “de beste stuurlui staan aan wal”? Welnu vanaf het begin van de corona hebben we de meningen van het totale aantal inwoners van Nederland gehoord die blijkbaar allenmaal expert zijn op de bestrijding ervan. Daar denk ik niet bij te horen, ofschoon ik net als alle Nederlanders daar wel een eigen mening over heb. De heer van Driel lijkt niet voor het dragen van mondkapjes te zijn, hij pleit voor de vrijwilligheid van alle maatregelen. Maar wie bewijst dat bijvoorbeeld het handen wassen en de 1½ meter wel belangrijk zijn? In de praktijk blijkt dat wij met zijn allen niet goed overweg kunnen, met zijn ‘vrijwilligheid’. Ik ben van mening dat, als alle regels stipt door iedereen, zonder discussie of uitzondering, indien nodig gedwongen, worden opgevolgd, de pandemie het snelst de kop wordt ingedrukt.

Antoon E. Derix Bleiswijk

Web-Café CDA over Wilderszijde Lansingerland - Op maandag 7 december zal CDA-Lansingerland weer een Web-Café organiseren, aanvang 20.00 uur. Het thema van dit digitale CDA-café is dit keer woningbouwlocatie Wilderszijde. CDA-wethouder Jan-Willem van den Beukel is projectwethouder van deze nieuw te bouwen woonwijk. Hij zal vertellen over de bouwplannen, het proces en de planning. Er zullen circa 2600 woningen gebouwd gaan worden. Aan het CDA Web-Café zal ook deelgenomen worden door Julius Terpstra, CDA-Tweede Kamerlid met woordvoerderschap ‘wonen’. Julius Terpstra zal een inleiding geven over woningbouw en met name voor starters. Vanuit de CDA-fractie zal door raadslid Hans van der Stelt en duo-raadslid Charles van Harn een toelichting en reactie worden gegeven over het proces en de bouwplannen van Wilderszijde. Aanmelden voor dit Web-Café kan door een mail te sturen naar: secretaris.cda.lansingerland@gmail.com, bij voorkeur voor zaterdag 5 december 12.00 uur. De deelnemers zullen maandag 7 december de inloglink ontvangen.

Clubmanager Leon de Gee is dolblij met deze award.

The Fitness Lounge uitgeroepen tot beste fitnessclub Zuid-Holland Berkel en Rodenrijs - The Fitness Lounge Lansingerland is tijdens de award ceremonie van Dutch Fitness Awards op maandag 30 november uitgeroepen tot beste fitnessclub van Zuid Holland! Leon de Gee, clubmanager van The Fitness Lounge, is door het dolle heen als hij tijdens de online awardceremonie ziet dat zijn club de award voor beste club van Zuid-Holland in de wacht heeft gesleept. “Dat is toch geweldig! We maken een bizar jaar mee met z’n allen, en we doen bij The Fitness Lounge ons stinkende best om het voor onze leden en collega’s zo aangenaam en veilig mogelijk te maken in de club. We zijn dan ook enorm trots

en blij dat er in zulke groten getale op ons gestemd is.” Er wordt hard gewerkt om de veiligheid van de sporters zo optimaal mogelijk te maken. De Gee: “Al onze leden krijgen desinfectant mee voor ze gaan sporten, zodat alle materialen altijd gedesinfecteerd kunnen worden. Daarnaast gelden er vaste looproutes, we nemen de temperatuur op van alle leden, onze collega’s werken met mondkapjes en we letten er strikt op dat er nooit teveel mensen in de club zijn.” Het geeft een veilig gevoel, niet alleen voor de leden maar ook voor de medewerkers van The Fitness Lounge. “Onze collega’s staan dagelijks vol goede moed weer paraat voor alle leden, deze overwinning geeft dan ook een enorme blijk van waardering van onze leden.”

De club heeft niet enkel gewonnen op het sterke coronabeleid, vertelt De Gee verder. “Het is voor ons van belang om nauw contact te hebben met alle leden. We begeleiden ze intensief en sturen het persoonlijke en op maat gemaakte programma altijd bij waar nodig. Juist dat persoonlijke contact wordt enorm gewaardeerd, de leden hebben echt een steun in de rug die hen helpt hun doelstelling te behalen.” Sporten bij The Fitness Lounge is onbeperkt al vanaf 33 euro per maand mogelijk. “Je sport dus ook nog voordelig bij de beste club van Zuid-Holland,” sluit De Gee met een knipoog af. The Fitness Lounge Lansingerland is gevestigd in de Celciusstraat 18 in Berkel en Rodenrijs, www.thefitnesslounge.nl.

Zonder woorden Loop eens langs de etalages en ontdek verrassende fotokunst.

Kunst in de etalage: coronaproof Berkel en Rodenrijs - In de etalages van het pand Kerksingel 9, waar eerst Solange zat, zijn nu fotokunstwerken van Yvonne Gruis, Marc Olthoff en anderen opgehangen. Het langgerekte pand leent zich hier uitstekend voor. Er hangen heel verschillende foto’s in allerlei maten en van allerlei onderwerpen.

Kor Wieske Berkel en Rodenrijs

Het werk is ook te koop, maar verkoop wordt rechtstreeks gedaan met de betreffende kunstenaar; het pand heeft geen winkelfunctie. Wel zal er af en toe op woensdag of zaterdag een kunstenaar aanwezig zijn om iets te vertellen over zijn/haar werk. Dat gebeurt vooralsnog buiten, in de open lucht. Bij goed weer is dat al op woensdag 2 december het geval, omdat ook

Muller elke woensdag en zaterdag een coffee-to-go organiseert.

Fotokunst Yvonne: “Het gaat erom de mensen wat te zien te geven op dit mooie stukje Kerksingel, achter het prachtige Dorpskerkje, waar de omringende horeca nu gedwongen gesloten is. Dit dreigde een dode hoek te worden, want ook Hoogvliet is aan deze kant gesloten. Nu ook Galerie Bleiswijk de deuren heeft gesloten, het gemeentehuis beperkt te bezoeken is en andere expositieruimten zeer schaars zijn, is gezocht naar een andere manier om kunst te laten zien en dan nu vooral fotokunst. Gelukkig hebben wij de medewerking gekregen van de eigenaar van het pand en de makelaar: de komende weken, zolang het niet commercieel wordt verhuurd, mogen wij hier exposeren.

Er is tegenwoordig zoveel mogelijk met fotografie. Alle kleurtonen zijn er, maar natuurlijk ook zwart/wit. Er is realistisch en abstract werk. Aan abstract denk je niet meteen bij fotografie, maar dat kan dus wel, ook zonder fotobewerking. Je kunt foto’s laten afdrukken op professioneel fotopapier, maar ook op alu-dibond, acrylglas, en andere materialen. Dat is hier allemaal te zien. Fotokunst is eigentijds en betaalbaar. Zelf hoop ik mensen met mijn fotowerk te inspireren om beter te kijken en daarvan te genieten. Ik heb dit jaar heel veel foto’s gemaakt in de buurt, dus in Lansingerland en enkele kilometers daarbuiten. We hebben een mooi filmpje voor YouTube gemaakt dat door iedereen kan worden gezien en gedeeld: https:// youtu.be/1D691vTw3ZU . De QR-code is op de winkelruit geplakt en zo kan iedereen genieten van onze mooie omgeving.”


38

De Heraut woensdag 2 december 2020

De mooiste ProďŹ teer nu van

keukens vindt u bij Koolschijn

25% KORTING

* op alle SieMatic keukens en de complete Koolschijn Collection *vraag naar de voorwaarden

GROOTSTE COLLECTIE WAND- EN VLOERTEGELS!

TROTS!

Meer dan 40 badkameropstellingen

WANT KOOLSCHIJN WAS IN 2019 HET:

MEESTLE

SUCCESVOL INDIVIDUELE

VERKOOPPUNT Rotterdamseweg 352 2628 AT DELFT Tel: 015 - 251 71 71

Showroom 2500m2

KEUKENS | BADKAMERS | WAND- EN VLOERTEGELS | HAARDEN | BOUWMATERIALEN

• TUINMAN met ruime ervaring heeft nog ruimte en tijd om uw tuin groot of klein op te ruimen en/of te onderhouden voor scherpe prijzen! J. van Stijn Tel: 06-40860479

BON

T.K Winterbanden: Vredestein Snowtrack 175/80, R14, 88T, M&S. Velgen: Steek 5x100, Naaf 57, ET 38. Prijs â‚Ź 100,00 Tel. 06 53587609

Gevraagd Smurfen Ninja Turtles en Nintendo poppetjes Mail 0979327@hr.nl

Gezocht Oud Nederlandse munten(voor 1975) m. 0655818414

Computerklusjes/hulp door student Tel. 06-20329397.

s T.K gevraagd : oude Omega herenhorloges T 06 24843599

â–˛ PRIMERA SANDRA, Dorpsstraat 35, Bleiswijk. â–˛ PRIMERA BERGSCHENHOEK, Dorpsstraat 21, Bergschenhoek. â–˛ KANTOORBOEKHANDEL VAN ATTEN, Kerkstraat 8, Berkel-Centrum.

Een uitgave

van Weekblad

De Heraut

Nr. 3150 Oplage

BV

Woensdag

28 december

2016

24.500 ex.

Verschijnt gratis huis-aan-huis in de gemeente Lansingerland: Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk

Stralende gezichten tijdens kerstviering

3

www.herauton

line.nl

‘Vergeet mij nietjes’

11

Nieuwjaarspuzz

Brandala Veel lief en leed samen gedeeld 23 55 rm luidt afsc heid van Leon Hoe k in el

Kinderen delen kerststukjes uit

Lansingerland nes beloofden – Brandweersire22 december donderdagavon d maar al snel niet veel goeds, het hier om werd duidelijk dat Tijdens de een afscheid ging. laatste raadsvergadering van dit jaar werd – naast brandweerman Leon Hoek raadslid – tevens verrast aantal collega’s met een fiks die hem kwamen halen om afscheid te de brandweer nemen waar hij zich van 1981 als vrijwilliger sinds voor inzette. Trees Borkus-Hensken s Ze kwamen

Juf Gerry neemt afscheid met muziek

62 EEN PAASHE

Vanaf januari kunt u elke week komen genieten

ERLIJKE

DAG!

van een overheerlijke middagscho

tel.

Deze is te bestellen in het restaurant tot 17.00 uur

Tweede Paa BRUN sdag

Landgoed

van Vidaa Hoeksekade 160, 010-5296091, Bergschenhoek www.vidaa.nl

gestoken in hem uit de raadzaal ten ook zo’noude uniformen en halen, brachoudje voor er bijna inpaste. Leon Voor de deur mee die gemeentehuis van het wachtte weerauto, maar ook de oude brandbrandweerwagens een aantal andere die den naar de brand die hem vergezelin het Polderhuis bleek te woeden te Bergschenhoek. Aan de Bergweg-Noord werd al snel duidelijk aangekomen melding’ dat de ‘brandwoonhuis vanuit het naastgelegen was gekomen; lie Hoek! van de famiEchtgenote dochters werden met Mieke en de drie uit het huis de hoogwerker lang onrustiggehaald, waarna het nog bleef in samen met huize Hoek; van toen en een groot aantal collega’s nu.

CH vanaf 11:00

Geniet met elkaar van een dag eten. vol gezelligheid Overheerlijke

Valse sleutel en lekker

Berkel en paasbrunch Rodenrijs • Verse–croissantjes met o.a.: van 23 In de op •24 Sandwiches december nacht door onbekenden is ingebroken er • Broodsoorten een woonhuis in aan de Klapwijkse met Zoom. De • Onbeperkt divers daders gebruikten koffie, thee beleg waarschijnlijk • een Onbeperkt valse sleutel het pand vruchtensappen binnen om komen. diverse zaken• Entenatuurlijk zijn eitje! meegenomen, Ereen Slechts onder computerapparat ₏ 23,- waarKinderenuur. p.p.

t/m

12 jaar â‚Ź Lantaarnpaa 10,- p.p. Zoeklhet beschadigd gouden ei en maak

kans

uur

Reserveer snel

010-5296091

op ons landgoed

op een Artihove Stoppen Bleiswijk – Een 58-jarige beeld! bilist uit Bleiswijk Speciaal voor automo“Vroeger verloor op alle paashaasjes: kerstdag was 55 de eerste in • deSpannende Jan van derpaasspeurtocht je bij de denstraat Nadat Leon vrijwillige leeftijd waarop Heydoor • Kleurrijke een lekke brandweer en dat heb de macht door het bos wagen die een oud brandweerunifo voorband paasmaskers ik altijd in stopte over (â‚Ź 2,50) zijn stuur. • Een den,â€? verklaart gedachte gehouhierdoor maken en rm had aangetrokken gestuurd hem op kwam halen Hij reed tegen eencadeautje versieren die bij hem Leon zijn voor alle speurneuzen officieel op Door de lantaarnpaal. afscheid dat thuis bleekbij het gemeentehuis, mocht botsing raakte te zijn. komt ook, 1 januari ingaat. “Daarbij waarna hij hij plaats nemen en de lantaarnpaal Vidaa • Hoeksekade zijn auto met collega’s in de weer zijn dat het vrijwillige tijd over een beschadigd. 162 man liep geen naar een oude brandweerer tegenwoordig brandkleine • 2661 JL De letsel op. brandmelding vak naast Bergschenhoek bijna een to’s en we hadden garage en twee auis werd het druk van genoten,geworden. Ik heb de achttien • www.vidaa.nl met rond zaamheden in de eigen er altijd Voordelige jeugd de kans.â€?maar geef nu graag als zoveel uitrukken per we ook vaak gemeente Lansingeland deden zich mee aan wedstrijden de leidingen anderen volgde jaar. Net bovendien Zelf kwam Actiefpas samen met ik de opdie enkele de vrijwilligehij op jonge leeftijd brandmeester,nodig waren; tot elkaar op gingen we regelmatig en voor de jeugdbrandweer. collega’s in stap. en naar bevelvoerder waarna hoek samen brandweer in BergschenLansingerland ik twintig met eens geintjes Daarbij werden nogmet ik met plezier “Daar kijk uitgehaald met wat al ze niet op bleef er hangen, de avonduren was. Alles gebeurdejaar heel wat afgelachen.â€? gerland biedt - Welzijn Lansinvrienden. en we hebben alleen op, terug. We leidden “Ik was en op donderdagavond in als een jongensdroom maar gingen ‘dat je bij kamp en voor â‚Ź 12,50. de Actiefpas nu de oefenavond.â€? naar ook de brandweer aan De pas Hoekse brandweer Indruk van de jeugd wedstrijden. Een op tot 1 mei wilde’. De Uit de Hoekse 2017. Met is nog geldig deel stroomde periode vertelt “We beschikte brandweer kan men de Actiefpas in die club vormden in die Leon: en is daar door naar de ger of beroepsmatig deelnemen gratis of met korting nu als vrijwillivan Hoeksenaren. tijd een hechte De grote Rogambrand aan allerlei leukste actief Naast de werk- het korps en evenementen van 1986 activiteiten zal voor was? Die gasten in. Wat het bij Welzijn ging heel niet snel vergeten. singerland. hard, want Lan“Dat om de brandweer! Een warm maken zaten aan aangeschaft De pas kan worden ze iets te prachtleeftijd verschillendede vuurhaarden laten betekenen gebouw. Het groep downloaden door het formulier kanten van voor de het Met en de samenleving.â€? te van de website waarbij tal was een hele belevenis welzijnlansingerla de komst www. van de Veiligheidsregio nd.nl. assistentie van korpsen uit de en verleenden. regio en de samenvoeging van Van der Klugt De brand het Berkelse het Hoekse bij veel was eveneens korps veranderde maar toen voor de enorm, was ik op maakten “De korte leden van de brandweer.er met elkaar vakantie. We ongelukken verdwenen lijntjes van voorheen en mee. Eentje ook heftige ook zijn vergeten; ervaren dat we hebben inmiddels zal ik nooit op 5 december groter niet een moeder altijd beter overleed hoeft te zijn. Daarnaast op de N209 kinderen veranderen konden worden terwijl haar zowel de branden auto vol Sinterklaascadeau en als de de gered uit optredens; uitrukken de die gezin dat door omstanders tjes. En het professioneler en dat worden steeds uit de Noordeindsevaar werd gered dat je er bijna een betekent meteen voor het eerst t. Het was hebt als vrijwilliger. tweede beroep bij Een goede water redden. dat we een baby afscheid te tijd om nemen en De noodlanding uit het ren vliegtuig me te concentreop mijn in van een was ook een een Hoeks spruitenveld het Educatiefbaan als schoolleider belevenis Centrum Rotterdam van vergeet.â€? daarin leerlingen die je niet snel jaar. met En bovendientussen de 15 en 18 op mijn hernieuwJeugdbrandw de politieke eer waar ik voor plek in Lansingerland Ruim twintig gemeenteraad WIJ Lansingerland in de zit.â€? jaar zette Leon Hoek Kortom: “Ik kijk terug rende tijd waarin we op een schittemet elkaar veel lief en Riool problemen? hebben gedeeld, leed gelachen en waarin onvergetelijkegehuild is, maar periode was.â€? wat een

HUIS VERKOPEN?

Allemaal in oude pakken gemeentehuis met Leon gestoken verliet de groep voorop. na de ‘inval’ het Heraut_week_52_2016.

indd 1

010-511054

Hoveniersbed

www.rioolser

5

rijf

tel 010-5117778

vice-sos.nl

0900 767 1234 06 115330 25

www.tongreev

egroen.nl

sos-delftsepost40x50 .indd

1

9-10-2009

13:00:12

27-12-16

13:35

✃

Rubrieksadvertenties kunnen ingeleverd worden bij:

CONTANT GELD VOOR UW OUDE METALEN IN BERKEL Tel. 010-5118867 www.gebrvandervoort.nl

VOOR EEN GRATIS HERAUTJE Particulieren in Lansingerland, die iets te koop vragen of aanbieden, kunnen ĂŠĂŠn GRATIS rubrieksadvertentie* tot 3 regels (maximaal 42 letters) in De Heraut plaatsen. De 4e regel kost â‚Ź 6,00 en voor elke volgende regel betaalt u â‚Ź 0,90 (Met uitzondering van personeel en onroerend goed, tenzij er â‚Ź 6,00 of meer wordt bijgesloten).

Gebr. van der Voort

Contant betaalde rubrieksadvertenties kunnen in een gesloten envelop ook op bovenstaande adressen ingeleverd worden. U vult op onderstaande bon uw advertentietekst in. Plaats in elk vakje slechts ĂŠĂŠn letter of leesteken en houd tussen twee woorden ĂŠĂŠn vakje open. Niet correct ingevulde bonnen worden niet geplaatst.

s T.K. gevraagd : oude kleine antieke spulletjes, munten en antiek speelgoed T 06 24843599. s T.K. gevraagd : oude kapotte gouden sieraden, oude pols- en zakhorloges T 06 24843599. T.K. gevraagd singletjes uit de jaren 60 en 70 . T 06 41684757 Doos Kijks te koop. Kinderen zijn een tijdje zoet. De leuke jaren 1978-1985Â 0630264550

APP

www.koolschijn.nl AANNEMERSBEDRIJF 66NN<L<TU8<:TDG>

AAD

AAD WINDEN 66: VAN \6O ^DO:<O

Voor al

Industrieweg 31 • Voor al “› uwšsÂŒo…“›yƒusƒ verbouwingen \Â…Â…ÂŒ m~

dan eejarar uw w Al 25 ja AAl lm31jaar wude e ar uw 0ertrouuwd 3Industrieweg vertrou 31 • 2651 BC Berkel en Rodenrijs v rtro s! wde ve addrrees! a dres! Wilt u gaan verbouwen, a Telefoon: 010 - 511 79 61

dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Telefax: 010 - 512 03 76

E-mail: bestaan info@aadvanwinden.nl Onze werkzaamheden o.a. uit: % .!! % ! Internet: * " % $!- " % www.aadvanwinden.nl $!--! %..% % % #) *' *% (! !(% , % ! *% ! # 0 .% % * (% "!$-!0% *.% % -% -% , ..% - 0% $% *00% % - !!0)%$% , ..% - 0% $% . $(*% % % - !!0)%$% , ..% - 0% $% %.%- ! % - !!0)%$% , % (% % % %% $ %%0 $! %. # !# % *+ )%. % ( !!( % $% / $ *% %( % -%. % $% *+ %.%' & %.%'!

0!*. * ' !!$ ! * $% , . Internet: www.aadvanwinden.nl

â‚Ź 6,00 â‚Ź 6,90 â‚Ź 7,80

Houten Speelgoed

â‚Ź 8,70

Nieuwe tijden: Woe t/m zat 10.00 – 17.00 uur

â‚Ź 9,60

Nieuwstraat 3 • 2651 CG Berkel en Rodenrijs Naam: ........................................................................ Tel.: .................................................... Straatnaam: ............................................................................................................................

Bijles / examentraining wiskunde Herautjes kunt u ook opgeven via de website!! en economie Postcode ................ Woonplaats: ..................... ................

www.herautonline.nl

Info: 010 - 521 13 31 of www.bijspijker.com

Dorpsstraat 85 2661 CE Bergschenhoek 010 521 92 16 info@coupedeville.nl www.coupedeville.nl


39

De Heraut woensdag 2 december 2020

Aantal stoppende ondernemingen hoger dan in 2019 Regio - De dynamiek in het Nederlandse bedrijfsleven is groot, met zowel een fors aantal startende als stoppende ondernemingen. Het aantal stoppende ondernemingen in Nederland is al zes maanden op rij duidelijk hoger dan in dezelfde maanden in 2019. Dit blijkt uit de Trendrapportage Bedrijfsleven die de Kamer van Koophandel onlangs voor de tweede keer publiceerde. In oktober was het aantal stoppende ondernemingen 16.100, tegenover 11.137 in oktober 2019, een toename van 45%. Het aantal starters is in oktober 2020 in vergelijking met dezelfde maand in 2019 nauwelijks toegenomen, van 21.230 naar 21.338, dat is 1%. In juni nam het aantal starters het meest toe, met 20% in vergelijking met juni 2019. In dezelfde maand

nam ook het aantal stoppers het meest toe, met maar liefst 67% in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Eind oktober was het totaal aantal bedrijven in Nederland 2.060.188.

Grotere krimp starters in de horeca In deze tweede KVK Trendrapportage Bedrijfsleven vallen enkele trends op. Zo is te zien dat de groei van het aantal startende bedrijven in de horeca vanaf het begin van de coronacrisis ook in oktober weer negatief is geweest. Het aantal startende horecaondernemingen nam af met 37% in vergelijking met oktober vorig jaar. De horeca is daarmee de sector met de laagste groei in vergelijking met 2019 als het gaat om starten. De detailhandel is wederom de sector met de hoogste groei van het aantal startende ondernemingen in vergelijking met 2019. Deze groei bedroeg

in oktober 30% ten opzichte van oktober 2019.

Coronatransformatie zet door KVK heeft prof. dr. Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, gevraagd de cijfers uit de Trendrapportage Bedrijfsleven te duiden. Volgens Stam laat deze rapportage zien dat er sprake is van een coronatransformatie. Stam: “Het aantal stoppers groeide weer fors in oktober, maar is nog steeds lager dan het aantal starters. Veel mensen blijven een bedrijf starten. Er is een verschuiving van starten in de (toeleveranties aan) hotels en horeca naar de (ondersteuning) van online consumeren en produceren. De Nederlandse bedrijvendynamiek laat steeds duidelijker een coronatransformatie zien”. Bij de bedrijven die zich bezighouden met de productie en distributie

van films en TV-programma’s is veel dynamiek zichtbaar. Deze bedrijven vallen onder de sector ICT en Media. Onder deze bedrijven waren 39% meer starters dan in oktober 2019, maar er waren ook maar liefst 157% meer stoppers dan in dezelfde maand een jaar geleden.

De regio De KVK-Trendrapportage Bedrijfsleven maakt inzichtelijk hoe de stoppende en startende bedrijven over Nederland zijn verdeeld. Over het algemeen zien we (sterke) groei van het aantal starters in regio’s in het oosten, zuiden en uiterste noorden van het land, terwijl we in stedelijk gebied rond Amsterdam en Den Haag een afname van het aantal starters zien. Bij de stoppers is het beeld meer diffuus.Het aantal faillissementen valt voor de zesde maand op rij lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Waren het er in oktober 2019 257, in dezelfde maand in 2020 werden 161 faillissementen uitgesproken.

KVK Trendrapportage Bedrijfsleven De KVK Trendrapportage Bedrijfsleven geeft de trends weer van de dynamiek in het bedrijfsleven over een periode van twaalf maanden. Daarbij is gekozen voor startende bedrijven, de starters, en bedrijven die zijn beëindigd, de stoppers. Daarnaast worden nog specifiek de faillissementen bekeken. De trends worden voor zowel de sectoren als regionaal in beeld gebracht. Hierbij worden de cijfers voor de maand oktober vergeleken met dezelfde maand in 2019. Naast de trends worden de branches benoemd die de laatste maand opvallen door het grootste aantal starters en stoppers. Bij de faillissementen is verder ook gekeken naar de trend met betrekking tot de absolute aantallen vanaf 2019. KVK publiceert de volgende Trendrapportages iedere eerste week van de maand.

Stop geweld, meld geweld! Lansingerland - Vorige week berichtten wij al in deze krant dat op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, de 16-daagse campagne Stop Geweld tegen Vrouwen van start is gegaan onder de titel Orange the World, een initiatief van UN Women. Ook in Lansingerland werden posters opgehangen.

Minibieb op de Spinel Berkel en Rodenrijs - Op de Spinel 38 in Berkel en Rodenrijs staat een leuke minibieb, met boeken, cd’s en dvd’s, voor kinderen en volwassenen. Begonnen in april, tijdens de coronatijd, toen alles dicht was en nu blijvend. Om te lezen, kijken en luisteren, je mag lenen, ruilen, maar houden mag ook. Hij wordt geregeld bijgevuld, dus kom gerust even langs, nodigt mevrouw Van Leeuwen een ieder uit.

In 2020 is het thema van de campagne: “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Het is het streven met deze thematische invulling het taboe op melden van geweld weg te nemen, door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en te zorgen dat vrouwen en meisjes, maar ook alle anderen, beter kunnen vinden waar geweld gemeld kan worden. Soroptimist International Club Zoetermeer en omstreken, waartoe ook Lansingerland behoort, draagt hieraan onder meer bij door posters op te hangen met de tekst: “Stop Geweld, Meld Geweld!” en de vermelding van de relevante telefoonnummers: het hiervoor al genoemde algemene telefoonnummer 0800-7000, Meld Misdaad Anoniem, en telefoonnummer

De Hoekse Yvonne Lucas verspreidde namens Soroptimist International Club Zoetermeer e.o. de poster onder veel winkeliers, zoals bij PLUS Koelhuis. 0800-2000, het algemene Veilig Thuis meldpunt. In Lansingerland werken veel ondernemers mee aan dit initiatief. In

diverse winkels treft u de posters aan. De campagne duurt tot en met 10 december 2020, de Dag van de Rechten van de Mens.

Gespot: vernielingen!

Gespot: Mr. Stork! Berkel en Rodenrijs - Op het kunstig zelfgebouwde nest (er kwam geen mensenhand aan te pas!) bij De Hichte, op Kleihoogt nr. 1, komt Mr. Stork regelmatig kijken en inspecteert de situatie, legt een paar takjes recht en vliegt weer weg. Zo blijft het nest gereserveerd voor het vroege voorjaar. Dan verwachten we hem terug – in gezelschap van Mrs. Stork, aldus Pieter Koen, de maker van deze foto.

Berkel en Rodenrijs Zondag 29 november zag Mary Ann Boerhout deze vernielde graafmachine in het Annie M. G. Schmidt Park en stuk verderop een uitgebrande scooter. “Wat wordt er nog meer vernield!!”, vraagt zij zich af. Ook Hans Woning maakte melding van de vernielde graafmachine. “Wat zou de machinist van deze machine zeggen als hij maandagmorgen weer wil gaan beginnen”, zegt hij. “Ik zie vaak stukjes in de Heraut over dit soort vernielingen, maar zou ook niet weten wat aan dit soort gedrag te doen. Wie het weet mag het zeggen”.


40

De Heraut woensdag 2 december 2020

MET SPOED

BEZORG(ST)ERS

Tel.: 010-5117383

Fysiotherapeutische zorg op maat!

GEZOCHT

www.fysiolansingerland.nl

www.nicoschouw.nl

Computer problemen? PCWIN biedt hulp op locatie. Snel, voordelig & professioneel.

Voor meer info: bel 06 255 87 361

Tel: 06-12.13.81.34

www.fcdeliveries.nl

www.pcwin.nl

Voor het voorkomen en bestrijden van dierplagen zoals mollen, wespen, mieren, zilvervisjes, vlooien, woelratten, ratten en muizen.

FRANS VONK

Chiel van der Helm Tel.: 06 - 53 818 954

010-5116189

www.delyelmo.nl

www.simonmaree.nl

PARKET SCHUREN 06-52663688 www.vloerenleggersbedrijf.nl

www.vanwijkwarmte.nl

www.fransvonk.nl

AANHANGWAGENS & PAARDENTRAILERS

Download De Heraut app!

- KOOP - HUUR - REPARATIE -

www.sonneveldgroenprojecten.nl

010 - 511 27 53

www.vollebregtaanhangwagens.nl

• Langer thuis, digitale vaardigheden aanleren Langer Thuis is een initiatief om burgers te helpen zelfstandig oud te worden in hun vertrouwde omgeving. Digitaal vaardig zijn is dan een hulpmiddel om mee te kunnen blijven doen in de maatschappelijke ontwikkelingen. Welzijn Lansingerland biedt met ondersteuning van de financiële bijdrage van het Oranjefonds, het lesprogramma Welkom Online van het Nationale Ouderenfonds en lokale ondernemers, burgers de gelegenheid om tegen beperkte kosten een tablet te kopen met daarbij de digitale ondersteuning om digitaal vaardig te worden.

• Herinnering in een verhaal Heb je een bijzondere jeugdherinnering? Of een verhaal uit je familie, over een geliefd persoon in je leven? Een verhaal over een bijzondere gebeurtenis uit je verleden? Omdat veel herinneringen het waard zijn om verteld en opgeschreven te worden, koppelt de Winteractie je aan een jongere om jouw herinneringen op te schrijven. De jonge schrijvers krijgen een workshop om te leren zorgvuldig met jouw verhaal om te gaan. In drie ontmoetingen op een veilige en neutrale plek krijgt het verhaal langzaam vorm en ben je daarna in het bezit van een prachtig uitgewerkt stuk levensverhaal! Meld je aan!

• Hondenmaatjes Tijdens de donkere dagen van deze winter verbinden wij hondenbezitters met wandelmaatjes. Ben jij hondenbezitter en vind je het leuk om samen je hond uit te laten? Of hou jij van honden en wil je graag met een hondenbaasje meelopen? Laat het ons weten!

• Lansingerland kijkt kunst

Tijdens onze winteractie verbinden wij de inwoners van Lansingerland met elkaar. Onder het motto ‘Aandacht in de aanbieding’ zetten wij zes activiteiten in de etalage. Kent u iemand die u hiervoor wilt opgeven of doet u zelf mee?

Wij verwelkomen u graag!

Langdurig en veel thuiszitten zoals in deze lastige periode, doet wat met je. Geef je daarom nu op voor de cursus ‘Lansingerland Kijkt Samen Kunst’ Omdat kunst troost biedt en je verbindt met anderen. In zes bijeenkomsten kijk je met elkaar naar kunst (ook werk van lokale kunstenaars) en deel je persoonlijke ervaringen. De cursus kost €40,00. Schrijf je nu in en maak gebruik van de speciale aanbieding van de Winteractie: twee deelnemers voor de prijs van één. Neem iemand mee, die je deze cursus graag gunt, een verre vriend of een goede buur.

Voor wie? Alle inwoners van Lansingerland Wanneer? Tijdens de donkere wintermaanden Kosten? Alle activiteiten zijn gratis op het kunstkijken na.

NB. Alle activiteiten worden coronaproof georganiseerd met in achtneming van de maatregelen die op dat moment gelden.

• Kerst- en nieuwjaarswandelingen Heb jij zin om een frisse neus te halen tijdens kerst en op nieuwjaarsdag? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij organiseren op 25, 26 december en 1 januari 2021 een gezellige wandeling door een van de dorpskernen van Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel &Rodenrijs. Je kunt kiezen tussen een wandeling van 2 kilometer of 4 kilometer en de tour heeft ook nog eens een historisch tintje! Nieuwsgierig? Neem contact met ons op!

Informatie: Telefoon: 010-5225545 Email: winteractie@swsl.nl

• Penvrienden Houdt u van schrijven? Vindt u het fijn om uw verhalen te delen via een kaart of brief? Meld u dan aan voor onze Winteractie Penvrienden, dan wordt u gekoppeld aan een andere inwoner met dezelfde interesses. Meld u aan, wie weet ontstaat er een echte penvriendschap!

Lansingerland


41

De Heraut woensdag 2 december 2020

Hoofdsponsors bij BVCB tonen tevredenheid en verlengen de samenwerking Bergschenhoek - Terwijl de meeste sporters en voetballers al weken niet in actie zijn geweest mag het bestuur van de Bergschenhoekse vereniging BVCB zich verheugen op de continuïteit van het sponsorgebeuren. De drie hoofdsponsoren van de club, Beercoo Schoonmaakgroep, Bergschenhoek B.V. en Jumbo Christiaan Veltrop hebben zich als weldoeners weer voor drie seizoenen aan de club verbonden. Rien Kuyvenhoven Vrijdag 27 november waren de sponsoren uitgenodigd, coronaproef, in het clubhuis van de Bergschenhoekse voetballers. Er was taart met de logo’s van de bedrijven omdat het beoogde etentje door corona niet door kon gaan. Corine Rook kwam namens Bergschenhoek B.V. Haar vader Hugo is tevens een vaste bezoeker tijdens de diverse wedstrijden van de club. Over het sponseren van de club is de directrice van het bedrijf kort maar krachtig. “Wij willen als bedrijf iets betekenen voor de omgeving en BVCB is een mooie club in deze regio”. Corine Rook heeft door Bergschenhoek B.V. en door het voetballen van haar twee zoons al vroeg kennis gemaakt met de vereniging. “De Bergschenhoek Groep B.V. is een familiebedrijf met een lange traditie, die start in het begin van de twintigste eeuw. En een lange traditie wat sponseren betreft willen we met

Coronaproef bij het samenzijn voor het ondertekenen van het sponsorcontract. V.l.n.r.: Christiaan Veltrop, Vincent de Beer, BVCB-voorzitter Andy Bezem en Corine Rook. Foto: Rob Veldkamp. deze verlenging ook hier gestalte geven, we weten dat de verenigingen het op het ogenblik moeilijk hebben”.

Beercoo In 1986 startte Patrick de Beer vanuit een garagebox in Bleiswijk. Inmiddels heeft Beercoo twee vestigingen. De eerste vestiging bevindt zich in Bergschenhoek. De tweede vestiging staat in Woerden. Met meer dan 30 jaar ervaring en 850 medewerkers zet Beercoo zich in voor opdrachtgevers in de regio Rijnmond, Haaglanden, Utrecht en de Randstad. “Schoonmaken met

een smile is ons hoofddevies”, zegt Vincent de Beer namens de directie van het Bergschenhoekse bedrijf. “Ons doel is op een leuke manier doorgroeien tot een top twintig schoonmaakbedrijf, met behoud van ons regionale karakter. Wij gaan voor excellente kwaliteit, optimale klantbeleving en een smile bij onze medewerkers, klanten, leveranciers en omgeving. Daarbij vindt u ons veelal in kantoren, hotels, scholen en wooncomplexen. Met deze sponsoring willen we iets terug doen voor de gemeenschap. Vooral ook omdat klanten en medewerkers van ons ook aan de club verbonden zijn.

Wat ons zo aanspreekt bij deze club is de bereidheid van de vrijwilligers die voor de club in actie komen en dat is heel belangrijk. Wat ook uniek is bij deze club is het kledingplan waar wij ons ook aan verbonden hebben. Iedereen weet dat de verenigingen op het ogenblik de eindjes aan elkaar moeten knopen. Ik noem het een voorrecht dat je als bedrijf kan helpen en dat we ook in mindere tijden tot steun kunnen zijn voor BVCB” .

Jumbo Bergschenhoek Christiaan Veltrop is de eigenaar/ma-

nager van de Jumbo in Bergschenhoek en is voor het tweede jaar hoofdsponsor van BVCB. Op 9 maart 2016 werd de nieuwe supermarkt met 1350 vierkante meter winkelvloeroppervlak geopend. De eigenaar gaat voorop in de strijd en steekt ook zelf op de werkvloer de handen uit de mouwen. De 42-jarige inwoner van Wassenaar die op termijn heel graag naar Lansingerland wil verhuizen, voelt zich als een vis in het water in zijn eigen supermarkt. “Wat ik vooral belangrijk vind als sponsor is dat het lokaal is. We doen ook veel voor verenigingen hier uit het dorp en dat geeft ons veel voldoening. Vooral ook omdat leden van de club zelf de handen uit de mouwen weten te steken. Dat hebben we ervaren tijdens de lockdown toen leden van de club tegen een vergoeding voor hun vereniging onze boodschappen hebben rondgebracht. Een leuke actie die veel waardering heeft gekregen. Ik ben blij dat wij als bedrijf de samenwerking kunnen voortzetten. Vooral ook omdat we als super drie kernwaarden hebben, het grootste assortiment, de beste service en de laagste prijs”.

Trots Onder toeziend oog van de diverse bestuursleden van de club en hoofdtrainer Dick Boereboom wist bestuurslid Ronald Helder de samenwerking nog meer naar voren te brengen door te stellen: “Jullie zijn de basis bij deze club en we zijn heel blij dat de samenwerking al zo lang duurt. We zijn blij en trots als BVCB-ers op zulke bedrijven hier uit het dorp.”

Hoog bezoek op familieavond duikvereniging Fire Divers Lansingerland - De god van de zee Neptunus kwam op de jaarlijkse familieavond van duikvereniging Fire Divers samen met zeemeermin Ariel langs in zwembad De Windas om nieuwe duikers van de vereniging in te wijden. Deze duikers hadden dit jaar hun brevet gehaald en moesten beloven het leven onder water te respecteren en te beschermen. Na het ritueel konden de leden zich uitleven in het zwembad waar leuke conditiespelen werden gehouden. Helaas was het vanwege corona niet

mogelijk na afloop een drankje te doen in de Salon. Hopelijk lukt dit volgend jaar extra uitgebreid. De vereniging traint nu alweer elf jaar in De Windas. In het voorjaar starten cursussen voor beginners. Wie interesse heeft, kan een introductieduik komen maken. De opleidingen, volgens de regels van de Nederlandse Onderwatersport Bond, zijn wereldwijd erkend en worden verzorgd door eigen instructeurs. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd zoals cursussen, buitenduiken, duikweekend, familieavond en zwembadtrainingen. Meer informatie is te vinden op de website www.firedivers.nl of stuur een mail naar info@firedivers.nl.

Vertegenwoordigers van Schaats & Inline Lansingerland , S.V, Rotterdam en RWC Ahoy bij de laatste meters aanleg van de baan. Foto: By Hanneke.

Opening inline-skatepiste komend voorjaar Lansingerland - In 2004 had het toenmalige bestuur van de Trainingsgroep IJsclub Bleiswijk een wens om een skeelerbaan aan te leggen. Nu ruim 16 jaar later zijn de plannen en ideeën uitgevoerd en kan de baan in het voorjaar 2021 officieel worden geopend.

Neptunus werd vergezeld door zeemeermin Ariel.

Een lange weg is er bewandeld om uiteindelijk een geschikte locatie te vinden voor aanleg van de inline-(skeeler)piste. In Bleiswijk en elders in de gemeente Lansingerland was het moeilijk om een geschikte plek te vinden, diverse voorstellen werden niet overgenomen door de gemeente zodat tenslotte uitwijken naar Rotterdam de oplossing was. Een groot aantal jaren werd door de schaatsvereniging al gebruik gemaakt van de Wielerbaan Ahoy aan de Doenkade om op de skeelers te trainen. Toen er plannen kwamen om het Wielerparcours Ahoy te renoveren en er een mooie subsidieregeling kwam vanuit Rotterdam en Lansingerland staken de verenigingen, die actief waren op Ahoy, de koppen bij elkaar om wensen en plannen uit te werken.

Nieuwe piste en veldritparcours Er is op het terrein van Sportpark Noordrand, de nieuwe benaming voor de locatie van RWC Ahoy, een inline-skatepiste aangelegd. Deze spectaculaire wedstrijdpiste van 200 meter, met oplopende bochten, is de eerste officiële piste in Zuid-West Nederland. Schaatsvereniging Rotterdam en Schaats & Inline Lansingerland hebben de ambitie om op de piste veel nationale en regionale wedstrijden te organiseren. Er wordt ook voor de wielersporters een vernieuwd veldritparcours aangelegd, met uitdagende hindernissen, hoogteverschillen en technische elementen. Hierdoor ontstaat naast de geasfalteerde wielerbaan een mooi parcours voor (aspirant) veldrijders waar clinics en (nationale) wedstrijden kunnen worden georganiseerd.

Vitale verenigingen De Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport zijn enthousiast over Sportpark Noordrand. Ze zien de samenwerking van de Wieler vereniging Ahoy en Schaatsverenigingen

Rotterdam en Schaats & Inline Lansingerland als voorbeeld van vitaliteit en vernieuwing in publiekgericht sportaanbod en ondersteunen de verenigingen bij de concrete uitvoering. Met de vernieuwde baan wil Schaats & Inline Lansingerland veel nieuwe leden aantrekken voor de Inline sport die in de winter ook door kunnen stromen naar de schaatssport. Natuurlijk kunnen leden van Schaats & Inline Lansingerland ook deel gaan nemen aan de overige sporten die worden aangeboden op het Sportpark Noordrand zoals de wielersport. Een krachthonk behoort ook tot de faciliteiten die nieuw zijn op het sportpark. Zo kunnen meer mensen kennis maken met de wieler-, schaats- en skatesport, met sportieve clinics en open trainingen voor jeugd, scholen en belangstellenden. Daarnaast wordt ingezet op originele en aantrekkelijke bedrijfsevenementen met clinics, wedstrijden en combinatiesporten. Ben je geïnteresseerd in inlinen, stuur een mailtje naar Ledenadministatie@ schaateninlinelansingerland.nl. Je zult dan tijdig in 2021 over de voortgang en mogelijkheden geïnformeerd worden.


42

De Heraut woensdag 2 december 2020

Prikbord Berkel en Rodenrijs

Klaverjassen Activiteitenclub ‘De Naeld’ Berkel en Rodenrijs – In de Naeldhorst kan weer geklaverjast worden. Op dit moment mag men 28 personen toelaten om te klaverjassen op 1,5 meter volgens de regels van het RIVM. Dit betekent in de Naeldhorst: vol = vol. De eerste keer is dinsdag 1 december. Zaal open 13.00 uur, aanvang 13.30 uur. Inlichtingen: Henny de Vos-Klootwijk, tel. 06-28367200.

Kerstbomenverkoop De Kievit Berkel en Rodenrijs - Speeltuin de Kievit heeft het als gevolg van alle coronamaatregelen zoals veel andere verenigingen niet makkelijk. Gelukkig kan de jaarlijkse kerstbomenverkoop wel doorgaan. De Kievit verkoopt al meer dan 30 jaar kerstbomen vanuit het winkeltje in de speeltuin aan de Wilgenlaan. De leiding en vrijwilligers helpen bij het uitkiezen en inpakken van de boom die contant of met pin kan worden afgerekend. Ook hier gaat de opbrengst naar de speeltuin. De verkoop is dinsdag 1 december begonnen, dagelijks geopend van 10.00 tot 17,00 uur, behalve zondag.

​​​​​​Lunch en Meer niet in december Berkel en Rodenrijs - De besmettingen blijven hoog. De overheid roept ons nog steeds op zoveel mogelijk thuis te blijven. Daarom vindt team Kruispunt het niet verantwoord om bezoekers te ontvangen en kan de Lunch en Meer in Hergerborch ook op vrijdag 4 december niet doorgaan. Zodra het weer mogelijk is, zal dat via een bericht in deze krant worden aangekondigd.

Geen PCOB Adventsviering Berkel en Rodenrijs - De maatregelen van het kabinet met betrekking tot het coronavirus zijn nog steeds van toepassing. Dit heeft ook consequenties voor de PCOB bijeenkomsten. Bijeenkomsten zoals de PCOB die organiseert zijn voorlopig niet toegestaan. De maatregelen blijven van kracht tot half december mogelijk zelfs januari 2021. Dit houdt in dat er dit jaar geen Adventsviering plaatsvindt; toch een hoogtepunt bij de PCOB. Jammer dat dit niet mogelijk is. Het bestuur volgt de landelijke richtlijnen en die van het RIVM alsmede de adviezen van KBO-PCOB. Dit betekent dus dat de bijeenkomst op 10 december 2020 niet doorgaat!

Bergschenhoek

is, organiseert de KBO Bleiswijk wandel- en fietsmiddagen. Op woensdag 9 december wordt er gewandeld onder leiding van Arnold Oosterlaan. Vertrek om 14.00 uur vanaf het kerkplein van de r.k. kerk aan de Hoefweg.

Ophalen oud papier Bleiswijk – In Bleiswijk wordt iedere eerste donderdag van de maand oud papier opgehaald. Deze keer op donderdag 3 december. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan hockeyvereniging HVB en peuterspeelzaal De Peuterhoek. In sommige wijken wordt het papier al overdag opgehaald. Raadpleeg uw afvalwijzer voor de meest actuele informatie.

Regio Muziek voor thuis Berkel en Rodenrijs - Deze week start RTV Lansingerland met de eerste concerten uit de reeks Culturona: Cultuur tijdens Corona. Iedere dag om 19.00 uur brengen fluitiste Bianca de Vrind en pianiste Kate Yun Young bekende klassieke melodieën. De tv-concerten zijn een initiatief van RTV Lansingerland, Heel Lansingerland Helpt en Cultuur aan het Lint.

Tandem Nieuwkomers zoekt vrijwilligers! Lansingerland - Tandem Nieuwkomers van Humanitas Lansingerland biedt ondersteuning aan statushouders. De vrijwilligers begeleiden vluchtelingen die korter dan vijf jaar in Lansingerland zijn. Het gaat om redelijk Nederlands sprekende vluchtelingen die de spil binnen hun gezin nog missen die ze op allerlei gebieden kan bijstaan: samen op pad, oefenen met het Nederlands, mee naar een instantie of helpen met de administratie. Wie ook nieuwkomers in onze gemeente op weg wil helpen, kan zich aanmelden bij Tessa Turner, tel. 06 - 51020427, t.turner@humanitas. nl, of bij Mieke van Tilburg, tel. 06 53100560, m.vantilburg@humanitas. nl. Of neem een kijkje op www.humanitas.nl/lansingerland

Moeders voor Moeders Lansingerland - Net zwanger? Dan kun je je geluk delen. Veel vrouwen worden zwanger als jij helpt. Aanmelden of informatie: tel. 0800 0228070 of Hanneke Beijersbergen, tel. 015 – 369 82 63. Bezoek ook eens de website: www.moedersvoormoeders.nl.

Feest tijdens het ‘buiten’ bezoek van Sint en Piet.

S(Piet) daten met Sint en Piet Berkel en Rodenrijs – Enkele weken geleden bracht de Vooruitlooppiet een bezoekje aan speeltuin De Kievit. Hij kwam met lege handen, maar ook met een verzoek. Omdat er steeds meer kinderen in Lansingerland wonen was hij op zoek naar een opslagplekje waar hij alvast wat cadeautjes neer zou kunnen leggen die Sinterklaas en zijn Pieten al hadden gekocht. Of dat in de speeltuin mocht. Trees Borkus-Henskens Omdat De Kievit in de winter de hekken dichthoudt voor spelende kinderen was dat geen enkel probleem. Wel werd er gewacht tot het donker was voor de Sjouwpiet alle cadeautjes kwam brengen en op een veilig plekje in de zaal van de speeltuin legde.

Goed verzorgd Het Sinterklaasfeest wordt dit jaar iets anders gevierd dan in voorgaande jaren, maar via de speeltuin kwamen toch nog ruim honderd aanvragen voor een bezoekje van Sint en zijn Pieten. Ze mochten echter niet binnen komen en daarom werd door Snelle

Jeugddienst ‘Plot Twist’ Bergschenhoek - Zondag 6 december is de laatste jeugddienst van 2020 in de Hervormde Kerk, Kerkstraat 1 in Bergschenhoek. Let op: het is een ochtendjeugddienst, dus de dienst begint om 10.00 uur. Er kunnen helaas nog steeds slechts 30 mensen fysiek aanwezig zijn in de kerk. Kaartjes voor de dienst kunnen gereserveerd worden via kerkkaartje.nl. De dienst is ook online te volgen via kerkdienstgemist. nl en YouTube. In deze jeugddienst zal predikant Arjen Terlouw voorgaan. In de dienst gaat het over kerst en de vrede van God. De dienst wordt muzikaal begeleid door de band LUX. Vragen, opmerkingen of suggesties kunnen worden gestuurd naar Facebook: jeugddienstbergschenhoek, Instagram: jdcbergschenhoek of YouTube: Hervormde Gemeente Bergschenhoek.

Marja en Joke hielpen met het in de zakken stoppen van de cadeautjes. En ook om even met een kritisch oog te kijken of de mannen wel goedverzorgd de weg op konden. Piet een originele naam verzonnen: “Sinterklaas, we gaan gewoon bij de kinderen en hun ouders langs, maar dan allemaal buiten. Dan maken we er een S(Piet) date van!” Het Spaans lag de goedheiligman beter en dus moest Piet het nog wel even uitleggen, maar daarna werd er luid geklapt voor dit originele plan. De bezoeken werden op diverse dagen afgelegd, maar elke dag werd het Spaanse gezelschap welkom geheten in De Kievit waar Marja en Joke hen hielpen met het in de zakken stoppen van de cadeautjes. En ook om even met een kritisch oog te kijken of de mannen wel goed verzorgd de weg op konden.

Op bezoek Sint en twee van zijn Pieten kwamen

zaterdag ook op bezoek bij Delano (3), Lizz (5) en Aimee (3) die samen met hun ouders al voor hun versierde huizen stonden te dansen en te zingen terwijl ze reikhalzend uitkeken naar hun komst. Gelukkig wist Sinterklaas ook hen te vinden en Piet sjouwde mee met een flink gevulde zak vol verrassingen. Na tekeningen overhandigd te hebben en een dansje met Piet ontvingen de kinderen alledrie een cadeautje waar ze heel blij mee waren, want dat was precies hetgeen ze graag wilden. Maar S(Piet) date Piet hield de tijd goed in de gaten, dus op tijd en zwaaiend vertrokken ze weer naar de volgende kinderen. En gelukkig voor iedereen was het die middag droog en zonnig.

Gespot: prachtige zonsondergang!

Kledingbank Lansingerland Bergschenhoek - De Kledingbank Lansingerland is weer geopend. Per klant maximaal 30 minuten op afspraak. De openingstijden zijn dinsdag en donderdag van 12.00 tot 15.30 uur voor afhalen en brengen van kleding. Adres: Weg en Bos 110 te Bergschenhoek, tel. 06 – 519 316 02. Kijk op de website voor meer informatie: www.kledingbank-lansingerland.nl.

Bleiswijk Soos KBO Bleiswijk - Nu De Leeuwerik gesloten

KaaZaaK zet sponsoring HVB voort Bleiswijk - Op vrijdag 30 oktober opende de sponsor van HVB, de KaaZaaK, de deuren van het vernieuwde winkelpand. De kaasspeciaalzaak is ruim opgezet, met brede paden, en heeft een speciale hoek voor smaakvolle olijfolies, balsamico’s en azijnen. Het assortiment is flink uitgebreid. Niet alleen in kaas, maar ook in borrelhapjes, snacks, koffie, cadeau artikelen en meer. Een genot voor het oog én de (borrel)tafel. Je kunt bij de KaaZaaK terecht voor (buitenlandse) kazen, vers gebrande noten, olijfoliën en azijnen, verse thee, chocolade, Maison Kelder producten en meer. HVB is trots te melden dat de KaaZaak ook dit seizoen het sponsorschap bij HVB heeft voortgezet.

Berkel en Rodenrijs - Maartje Teunisse maakte deze mooie foto in de Groenzoom. Door de lange sluitertijd lijkt het wel een schilderij.


43 De Heraut woensdag 2 december 2020

SITUATIE 1 : 250

erfgrens

erfg ren s

erfgrens

bouwvlaklijn

5000

10000

positie sloot / talud (inmeten!)

8500

erfgrens

15000

3000 3000

bouwvlaklijn

UNIT 1

15000

850

10500

38500

3000

kavel 1 wonen/werken

15000

41500

10000

700

erfgrens

8500

kavel 2 wonen/werken

De stijlvolle architectuur en de flexibiliteit qua indelingen (verdiepingsvloer) zijn kenmerkend voor deze ontwikkeling.

bouwvlaklijn

5000

41500

3000

kavel 3 wonen/werken

8000

34500

6000

UNIT 2

kavel 4 wonen/werken

12500

850

68871

5000

850

700

kavel 5 wonen/werken

erfgrens

3000

UNIT 3

groenbuffer

10000

5000

bestaande erfgrens vervalt?

6000

bouwvlaklijn

5646

6

5000

bouwvlaklijn

6000

bouwvlaklijn

erfgrens

kavel 6

UNIT 20

erfgrens

erfgrens

BESTAANDE INRIT AANPASSEN / VERBREDEN

BESTAANDE INRIT AANPASSEN / VERBREDEN

erfgrens

bou wvla klijn

8000

UNIT 4

700

6950

erfgrens

Z= -5.0

bestaande sloot aanpassen

(5671)

5050 nieuwe inrit

6000 nieuwe inrit

10000

voorstel nieuwe erfgrenzen

850

UNIT 5

UNIT 19

UNIT 18

850

ns

800

850

5050

UNIT 17

850

850

UNIT 8

UNIT 16

850

850

700

850

UNIT 13

UNIT 15

850

700 700

700

700

bestaande erfgrens vervalt?

UNIT 9

UNIT 6

UNIT 12

UNIT 14

850

30000 5050 2000 5050 850

8500

Op een voormalig tuindersbedrijf vindt op dit moment de ontwikkeling plaats van 19 bedrijfsunits en een vrijstaande bedrijfshal/showroom (circa 373 m² bvo / 1224 m² perceel) ter hoogte van Hoekeindseweg 121, Bleiswijk.

Fase 2 bou wvla klijn

850

UNIT 11

850

700

700

850

141

UNIT 7

Interesse?

850

bou wvla klijn

erfg re

bouwvlaklijn

bouwvlaklijn

KAVEL IN HET WERK IN TE METEN (OOK HOOGTEMAATVOERING)

13000

ns

UNIT 10

700

700 850

700 700

700

450 0 2 000

700

700

Indicatie start bouw: voorjaar 2021 Verwachte oplevering: najaar 2021

700

700

Meld u aan via: floris.roessen@vandullink.nl of 010-5114455.

erfg re

Oppervlaktes units vanaf 44 m² t/m 155 m². Koopsommen vanaf € 67.950,- t/m € 239.950,- excl. BTW V.O.N. Koopsom bedrijfshal op aanvraag.

39318

Hoekeind Business Park Bleiswijk

Hoekeindseweg

W

N

Z

O

Situatie

SITUATIE

algemene kavelgege - kaveloppervlak (to - bebouwingspercen - bebouwd oppervlak - maximale bebouwi

overig: - bereikbaarheid / bl i.o.m. brandweer te - peil = ........ +/- NAP

erfgrens

mogelijk nieuwe erg

schoonwaterriool

entree

wegen

water (sloot)

openbaar groen

gras

bestaande bebouwin

nieuwe bedrijfspand

trottoir

parkeervakken

KAVEL IN HET WERK

Aan deze impressie kunnen ge

Nieu

Nieuwbouw H

Opdrachtgever:

Concept


44

De Heraut woensdag 2 december 2020

Versplein Berkel “De lekkerste winkels in het Centrum” Keurslager Lansingerland Westerplein 96 • Berkel en Rodenrijs Tel.: 010 - 519 99 51 KEURSLAGERSKOOPJE: VARKENSHAAS 500 GRAM VOOR ....................................................................................................... ALLEEN DEZE WEEK: GROOTMOEDERS GEHAKTBALLEN ................... ELKE

WESTERWATER 3 • TELEFOON 010-5190168 WWW.DE-KAASWAAG.NL

8.25

SMAAQ RIJP BELEGEN BELEGEN KAAS, ROMIG EN MINDER ZOUT 500 GRAM ...................................................................................................

4E GRATIS

BELEGEN BOERENKAAS VAN BOERDERIJ SNOEK UIT BERGAMBACHT 500 GRAM ...................................................................................................

VLEESWARENTRIO: BEENHAM + GEBRADEN GEHAKT + FRICANDEAU SAMEN 300 GRAM VOOR ...................................................................................

6.50

VLEESWARENKOOPJE: GEBRADEN RIB-EYE 100 GRAM VOOR .......................................................................................................

2.95

SALADE IDEE: TOMAAT MOZZARELLA SALADE 100 GRAM VOOR .......................................................................................................

1.99

UIT EIGEN KEUKEN: CHILI CON CARNE 500 GRAM VOOR .......................................................................................................

4.99

Sonja’s Vitaminebron

6,95 ROOMBRIE VAN HET HUIS 100 GRAM ................................................................................................... 1,39 BONTALEGGIO UIT ITALIË GROTGERIJPT 100 GRAM ...................................................................................................

1,49 OUDE KAAS PESTO SALADE 100 GRAM ................................................................................................... 1,95 CREME PATÉ EEN HEERLIJKE ROOMPATÉ UIT BELGIË 100 GRAM ...................................................................................................

1,85

VLEESWAREN TRIO: ACHTERHAM, BOTERHAMWORST EN GEBRADEN GEHAKT 3 X 100 GRAM ............................................................................................

4,95

CASHEW NOTEN VERS GEBRAND 250 GRAM ...................................................................................................

3,95

Het is alweer bijna tijd om sinterklaas te vieren!

Dat betekent dat u ook nu weer lekkere gourmetschotels bij ons kan halen. Het is een luxe schaal met vele soorten vers vlees. Denk aan varkenshaas, kogelbiefstuk, kipfilet en hamburgertjes. Kom snel langs in de winkel en haal een gourmetschotel, zodat u sinterklaas net zo gezellig als altijd kan vieren!

Leuk om weg te geven Kistje mandarijnen ± 40 stuks

6,50

Keurslager Lansingerland

€ 3,98

Westerplein 96 • Berkel en Rodenrijs Tel.: 010 - 519 99 51

Telefoon 010-5117143

Word ri v enden met ons op Facebook!

Ook op maandag geopend!

Bouillabaisse Goedgevulde Franse Vissoep uit eigen keuken.

1/2 liter 1 liter

3,95 7,50

Kreeftensoep Uit eigen keuken.

4,95 9,50

1/2 liter 1 liter

Schelpje Speciaal

200 gram

Eiersalade 200 gram

4.00 3.

20

VLEESWAREN DUO

Schelpje gevuld met kabeljauw, zalm, garnalen, groentegarnituur en kaas. 180 graden hetelucht oven, 15 min.

4,50 15,00

per stuk 4 voor

TIP:

Fazanten paté

Vries in voor de kerst!

Zie onze folder of website www.visshopberkel.nl voor foto’s en overige assortiment

Kipcervelaat en kipgrillworst elk 100 gram samen

LET OP:

BROODJE VAN DE WEEK

Pistolet Griekse kipsalade

2.

25

per stuk

MAALTIJD VAN DE WEEK

Indische kipschotel met bami of nasi

3.

20

5.

00

per portie

uw kerstbestelling kunt u doorgeven via de kerstbestellijst op www.leonvandenberg.nl.

www.leonvandenberg.nl - 010-5190300 Aanbiedingen geldig vanaf donderdag 3-12-2020


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.