de Doelen - Brochure seizoen 2014-2015

Page 1

seizoen 2014/2015


De doelen sinds 1697 De geschiedenis van de Doelen wortelt in de Middeleeuwen. Toen was ‘de Doele(n)’ een plek binnen de stad waar het Schuttersgilde oefende in het schieten met pijl en boog op een doel. Na verloop van tijd kwamen de Schutters niet alleen meer om te schieten, maar ook om te drinken, om vrienden en kennissen te ontmoeten en om een spelletje te spelen. In 1697 kreeg de toen­ malige Doele toestemming om ook muzikale activiteiten te ondernemen. Daarmee kunnen we de lijn doortrekken tot nu. In het huidige gebouw gaan concerten hand in hand met de congresfunctie, en komen mensen samen om te genieten en te leren van muziek.


seizoen 14/15 1

Het 49ste seizoen van de Doelen! Het 49ste seizoen, in het gebouw dat sinds kort een rijksmonument is. Is dat iets om te vieren? Wij in de Doelen vinden natuurlijk dat élk nieuw seizoen iets is om te vieren, en we hopen dat u dat ook vindt, maar de symboliek zit ’m in het getal. En met die 49 komen we dichtbij het jubileumseizoen. Daar zijn we nu al mee bezig, en in het seizoen dat nu in deze brochure aan u gepresen­teerd wordt, bouwen we al een beetje op naar de grootse viering van 50 jaar Doelen in 2016. In seizoen 2014-2015 presenteert de Doelen zich nadruk­kelijker dan ooit in internationaal verband. Onze pro­gram­meurs werken vaak jarenlang aan de unieke projecten in de vele genres die de Doelen bestrijkt: klassiek, heden­daags, world, jazz. De Doelen streeft ernaar niet zomaar concerten te boeken, maar samen met de musici bijzondere projecten en meerdaagse programma’s op te zetten, die, behalve voor u, ook voor de verdieping van de musici zélf waardevol zijn. In deze brochure vindt u vele daarvan terug, maar een paar willen we hier toch extra aandacht geven.

Berlijn Berlijn is prominent aanwezig. Het Rundfunkchor Berlin komt met al zijn 70 beroepszangers niet zomaar voor één concert naar Rotterdam, maar als een artist in residence gedurende vijf drukke dagen, waarin ze drie keer optreden en chef-dirigent Simon Halsey voor een openbare masterclass zorgt. In de Laurenskerk zingen ze Rachmaninovs Vespers. Tijdens Festival De Keuze in de Rotterdamse Schouwburg brengen ze een van de grootste hits van vorig seizoen in Berlijn: het Human Requiem, een enscenering door Jochen Sandig en Sasha Waltz van Brahms’ Ein deutsches Requiem in de versie voor piano vierhandig. Wie denkt dat dit de zoveelste uitvoering van dit geliefde werk is, zal voor

een verrassing komen te staan. Het is een ronduit verrijkende ervaring, waarover u meer kunt lezen op pagina 24. Nog meer uit Berlijn: de twaalf cellisten van de Berliner Philharmoniker, de crème de la crème van een van de beste orkesten ter wereld, die hun veel­ zijdig­heid laten zien op een geheel aan hen gewijd Zondagfestival, met oud en bekend werk, een wereld­ première van Sebastian Currier (in opdracht van de Doelen!) en een tango-avond in de Grote Zaal met twee tangodansers. (zie p.45)

New York Een ander geografisch houvast in het seizoen is New York. Het eigenwijze en baanbrekende componisten­ collectief Bang On A Can schrijft daar sinds de jaren zeventig muziekgeschiedenis. Twee componisten uit dat collectief krijgen speciale aandacht. In de eerste plaats David Lang, een kunstenaar die net zo virtuoos met taal werkt als met muziek. Bijzonder van zijn residence in de Doelen is een omvangrijk programma dat laat zien hoezeer hij een componist van deze tijd is, die zijn muziek verbindt met de wereld, met de pijn maar ook de schoonheid van ons bestaan. Het portret van David Lang dat in de Doelenprogrammering geschetst wordt is niet compleet zonder aandacht voor andere Bang on a Can-coryfeeën, onder wie Michael Gordon. Van hem worden twee van zijn bekendste stukken uitgevoerd: zijn epos Decasia (mis het níet!) met volle orkestbezetting en een film van Bill Morrison, en het gedreven Trance. In internationaal opzicht is de terugkeer van de serie Wereldberoemde orkesten een echte traktatie, waarin in elk van de drie concerten een topviolist centraal staat. (zie p.27) Nog meer? Ja nog meer. Maar te veel om hier op te noemen. Daarvoor is deze brochure. En we hopen dat u net zo uitkijkt naar het 49ste seizoen als wij! Gabriël Oostvogel, directeur-voorzitter Neil Wallace, hoofd programmering


inhoud P.1 voorwoord P.4 abonnementsvormen p.5 de zekerheden van de doelen P.6 PROEVEN EN HOREN OP HET HOOGSTE NIVEAU P.10 PJOTR ILJITSJ TSJAIKOVSKI: EEN VIRTUOOS COMPONIST P.12 de groote oorlog p.16 BEZOEKERS IN BEELD P.20 Pioniers componeren voor de troepen uit p.22 WERELDWIJD OP ZOEK NAAR DE BESTE MUZIEK p.24 RUNDFUNKCHOR BERLIN rockt rotterdam

P.26 KLASSIEK

P.26

P.28

P.32

P.36

P.38

P.40

P.42

P.44

P.46

P.48

P.50

P.52

P.54

P.56

P.64

P.66

P.64 RED SOFA

P.58

P.60

P.62


seizoen 14/15 3

P.78 MAAN ROOS MUZIEK P.68

P.72

P.74

P.78

P.76

P.84 WORLD P.80

P.82

P.88

P.90

P.97

P.84

P.86

P.87

P.91

P.92

P.94

P.95

P.98

P.99

P.100

P.101

P.97 JAZZ P.102 DWARS DOOR DE DOELEN

P.106 CHRONOLOGISCH OVERZICHT LOSSE CONCERTEN

P.102

p.104 VRIJDAG IN DE FLIP p.119 BESTELLEN p.120 PLATTEGRONDEN p.122 DE DOELEN EN HET MILIEU p.123 Geef om muziek, steun de Doelen! p.124 UW ZAKELIJKE BIJEENKOMST IN DE DOELEN p.125 CONTACT EN ALGEMENE INFORMATIE p.126 TOELICHTING BESTELFORMULIER p.127 BESTELFORMULIER p.129 COLOFON


seizoen 14/15 4

Een abonnement, een mooie manier om van muziek te genieten. De voordelen van een abonnement: de eerste keus, dus de beste plek in de zaal de rust en het gemak van een vastgelegd concertseizoen de beste prijs, abonnementen zijn tot 40% goedkoper dan losse kaarten

Vanaf 1 maart 2014 kunt u op de volgende manieren kaarten voor het nieuwe seizoen kopen:

ABONNEMENTEN Met een abonnement op één of meer van de muziekseries uit deze brochure bent u een seizoen lang verzekerd van de mooiste muziek. Bovendien is het de voordeligste manier om concerten te bezoeken, met een voordeel tot 40% ten opzichte van de losse kaartprijzen.

ABONNEMENTEN UITBREIDEN Alle series zijn uit te breiden met losse concerten. Dus ieder concert uit deze brochure kunt u zelf toevoegen aan de serie(s) die u bestelt. U krijgt bovendien 15% korting op de concerten die u toevoegt.

FLEXABONNEMENTEN Stelt u liever zelf uw abonnement samen? Kies dan voor een flexabonnement. Bestelt u vier of meer losse concerten uit deze brochure, dan heeft u uw eigen flexabonnement samengesteld en krijgt u van ons 15% korting over uw hele bestelling.

Red Sofa Bankpas

Snel en gemakkelijk een abonnement bestellen Bestel online op www.dedoelen.nl en kies zelf uw stoel uit. Of kijk op pagina 119 voor de andere bestelwijzen.

De Red Sofa Bankpas ver­schaft u voor slechts € 79 toe­gang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden vooraf­gaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangen de Bankpas­houders van ons een e-mail waar­mee u vervolgens gratis uw kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. (p.64 t/m p.77).

Vrijdag in de Flip Knipkaart Met de Vrijdag in de Flip Knipkaart bezoekt u voor € 55 vier concerten naar keuze in de reeks Vrijdag in de Flip (zie p. 104).

Op 15 mei 2014 start de losse kaartverkoop en kunt u concerten los bestellen.


seizoen 14/15 5

De zekerheden van de Doelen PAUZEDRANKJES Bij veel concerten uit deze brochure zijn drankjes in de pauze inbegrepen. In de pauzes kunt u dus vrij gebruikmaken van de buffetten met koffie, thee, bier, wijn en fris.

RUILEN: GEEN PROBLEEM Een abonnement of losse kaart gekocht, maar later blijkt toch dat u verhinderd bent? Geen enkel probleem. Met de tegoedbon die u ontvangt, kunt u uit de Doelenprogrammering een nieuw concert kiezen. De voorwaarden vindt u op www.dedoelen.nl

GRATIS PROGRAMMATOELICHTINGEN, VOORAF TOEGESTUURD Wij geloven dat meer weten over de muziek de luisterervaring kan verrijken. Voor alle concerten maakt de Doelen daarom programmatoelichtingen die meer vertellen over de muziek en uitvoerenden. Hebben wij uw e-mailadres, dan krijgt u deze toe足lichtingen automatisch en gratis twee dagen voor uw concertbezoek thuisgestuurd.

INLEIDING GRATIS Bij veel concerten vinden concertinleidingen plaats. Voor de eigen programmering van de Doelen zijn deze altijd gratis toegankelijk en is het niet nodig vooraf een plaats te reserveren.

KIES ZELF UW STOEL Bestel online en u kunt zelf uw stoel in de zaal uitkiezen. www.dedoelen.nl

bestel online via www.dedoelen.nl


erik van loo chef-kok restaurant Parkheuvel

neil wallace hoofd programmering de Doelen

Zijn uitdaging: hoe breng je nieuw repertoire in een bekende omgeving, hoe breek je bekend repertoire uit de conventionele klassieke sfeer?

Zijn uitdaging: avond aan avond de betoverendste smaak足sensaties voor zijn gasten maken.


experts 7

PROEVEN EN HOREN OP HET HOOGSTE NIVEAU

door Pay-Uun Hiu foto’s Sanne Donders

De één maakt avond aan avond de betoverendste smaak­ sensaties voor zijn gasten. De ander luistert van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat naar uiteenlopende klankwerelden en bedenkt hoe hij zijn concertbezoekers daarin kan meenemen. Wat brengt een chef-kok en een muziekprogrammeur samen? Erik van Loo van restaurant Parkheuvel en Neil Wallace van de Doelen onderzoeken hun raakvlakken.

Het is knollentijd. Het wildseizoen is gedaan, de patrijzen, fazanten en reeën zijn klaar. Maar kijk je naar buiten, eind januari, dan is er nog geen groen – geen peultjes, scheutjes, erwtjes, boontjes. Dat betekent voor chef-eigenaar Erik van Loo van restaurant Parkheuvel dat hij het met knollen moet doen. Knollen hebben wel smaak, maar geen kleur. Echt saai, vindt Van Loo. Dus: hoe maak je met saaie ingrediënten een spannend gerecht? Voor hoofd programmering Neil Wallace van de Doelen is er het lopende seizoen met de concerten die nu te horen zijn. Er is het komende seizoen, dat in grote lijnen klaar is en dat bijna in gedrukte vorm in deze Abonnementen­ brochure verschijnt. En er is het seizoen daarna, waar hij zich nu al op moet richten, want concertagenda’s zijn gauw vol. Zijn uitdaging: hoe breng je nieuw repertoire in een bekende omgeving, hoe breek je bekend repertoire uit de conventionele klassieke sfeer? Het zijn seizoenen uit twee verschillende werelden en toch zitten op een grijze januaridag Erik van Loo en Neil Wallace bij elkaar en zoeken ze naar de raakvlakken tussen hun vakgebieden. Dat is niet alleen omdat Wallace thuis een enthousiast hobbykok is en Van Loo trompet heeft

gespeeld. Het samenstellen van een avond met uitzonderlijk eten en van een avond met uitzonderlijke muziek heeft overeenkomsten waarin de chef-kok en de programmeur elkaar moeiteloos vinden. Al haast Wallace zich om met nadruk te stellen dat hij zich absoluut niet wil vergelijken met het meesterschap van Van Loo. ‘Ik ben een samensteller, een mogelijk-maker’, zegt hij. ‘Ik stel ensembles of artiesten in staat om een klein droompje te vervullen, of misschien zelfs een heel grote.’ Van Loo is als chef in de keuken uiteraard veel directer betrokken bij de uitvoering van het werk dan Wallace. ‘Maar wat mij fascineert’, aldus Wallace, ‘is het ontstaan van ideeën, hoe je dingen uit het hele universum van mogelijkheden kiest, een palet samenstelt en opdient, zoals wij ook doen in de Doelen. Ik kan door twee maten van een muziekstuk zo geraakt worden dat dat het uitgangspunt wordt van een hele serie. Zijn er bij jou knallende momenten van inspiratie, of gaat het stap voor stap?’ ‘Dat is echt een groeiproces’, antwoordt Van Loo. Je kunt, hij noemt als voorbeeld kreeft met spek en bonen, wel van alles op papier bij elkaar zetten, maar de invulling is waanzinnig complex. Dat is proeven, proberen, aan tafel zitten met de maître, de sommelier, twee sous-chefs en Anja, de vrouw van


Bloedsinaasappel en Letse koormuziek ‘Echt een aangrijpend stuk’, vindt Erik van Loo als Neil Wallace hem Evening (2006) laat horen, een kort stuk voor sopraan en a cappellakoor door de Letse componist Eriks Ešenvalds op een gedicht van Sara Teasdale. Het fijnmazige en toch transparante stemmenweefsel zindert van de dissonanten die nergens de zacht dromerige tonale sfeer verbreken. Van Loo: ‘Diep, rustgevend, veel klank, veel dramatiek. Het doet mij denken aan een dessert dat nu bij ons op de kaart staat met bloedsinaasappelcompôte, cake zoals oma die maakte, gesuikerde venkel, champagne sabayon en dan dat dramatische in sereh-ijs. Dat weerspiegelt wel die smaaktonen.’

PLAYLIST: proeven en horen Voor Erik van Loo stelde Neil Wallace een 7-gangen­ diner in muziek samen. Beluister deze playlist via dedoelen.nl/spotify

Van Loo, zodat al die disciplines en smaakvoorkeuren bij elkaar een redelijke gemene deler vormen van de gasten die naar Parkheuvel komen. ‘Je wilt je kunde en kennis laten zien aan de liefhebber die het waardeert en je wilt met je smaken ook mind blowing zijn.’ Maar wat je ook probeert: de gast mag nooit proefkonijn zijn. Wat wordt uitgeserveerd, is het stadium van experiment voorbij. ‘Ik vind het fantas­ tisch als mijn publiek proefkonijn is’, zegt Wallace. Bij een première weet niemand van te voren wat er gaat klinken, dat is voor iedereen onbekend terrein. Maar ook het bekende kan een stuk spannender, vindt de programmeur. ‘Ik vind sommige conventies in de presentatie van klassieke muziek weleens saai. Ik wil een stap verder. Ik wil af en toe mensen traditioneel repertoire laten ervaren in vernieuwende situaties. En wellicht ook een nieuw publiek bereiken. We doen dingen in de foyers, we hebben in de Schiecentrale gezeten, we hebben concerten in de Laurenskerk en we doen dingen buiten. Komend seizoen gaat er een groot stuk uit het ijzeren repertoire als een uitvergrote flashmob, echt een van mooiste dingen die ik in 35 jaar heb gezien.’ Natuurlijk zijn er ook restaurants met ‘knetters, toeters, bellen en rook’ in Rotterdam, weet Van Loo. Daarvoor moeten ze niet bij hem zijn. Koken, zegt hij, is in essentie één ding: de natuur verteerbaar maken. Punt. ‘Maar als je diepte


experts 9

van smaken wilt beleven, dan moet je hier komen. Daar gaat het mij om, dat je altijd het product blijft proeven en dat je het op zo’n manier verwerkt dat de smaak wordt versterkt en intens wordt ervaren.’ De gasten van Parkheuvel komen voor Van Loo, zijn signatuur, zijn statements in smaak en verwacht die ook. Als zijn ravioli met zwarte bressekip opeens niet meer op de kaart staat, is het drama. Het publiek van de Doelen is zich vaak niet bewust van de signatuur van de programmeur die als persoonlijkheid veel onzichtbaarder is. Maar chef-kok en programmeur spelen beiden het spel van herkenning en verrassing, ieder in zijn eigen setting, op het scherpst van de snede met de ultieme ontroering als inzet. Of het nu de tranen zijn van een concertbezoeker bij het slot van Schuberts Schöne Müllerin, of die van een restaurantbezoeker bij een zeetong met krab en een rode wijnsaus. Dat zijn de magische momenten waarvoor je het doet, erkent Wallace. Hij zal nooit de concertante uitvoering vergeten van Schumanns onbekende opera Genoveva. Hij had de tenor gevraagd om tijdens het duet met de sopraan, op wie hij in het verhaal in stilte verliefd is, zijn handen op haar schouders te leggen. Je kunt nooit met zekerheid voorspellen dat het werkt, dat er zo’n magisch moment ontstaat, maar iedereen weet het als het gebeurt: de sfeer in

de zaal, doodstil, breekbaar, ademloos. Van Loo at afgelopen zomer in Londen bij Gordon Ramsay een ogenschijnlijk eenvoudige pasta met een saus van champignons en truffel en parmezaanse kaas. ‘Ik had het liefst een emmer ervan gehad. Zó lekker! De pasta was perfect gekookt, de saus was heel luchtig en heel mooi geconcentreerd, de truffel had zo veel aardse smaken en dan die parmigiano erover­ heen. Echt, dan krijg je tranen in je ogen.’ Daarin ziet Wallace nog een overeenkomst: ‘we zoeken allebei naar topkwaliteit, excellentie’. ‘Ach’, zegt Van Loo. ‘Ik ben een simpel mens. Ik wil gewoon van alles het beste.’

Maak kans op een dinerarrangement Zelf genieten van de kunst van de seizoenen in Parkheuvel? Onder alle abonnementkopers van de serie Wereldberoemde orkesten, mogen wij een dinerarrangement inclusief wijnarrangement in Parkheuvel verloten. Alle abonnementhouders van deze serie dingen mee, de trekking wordt voorafgaand aan het eerste concert gedaan. De winnaar krijgt bericht.


Pjotr Iljitsj Tsjaikovski:

een virtuoos componist door Leo Samama

Hij was een ‘glazen’ kind, meende zijn Franse gouvernante. Maar hij was ook een van de meest virtuoze componisten in het Tsaristische Rusland van de negentiende eeuw en een van de grote meesters van de opera en het ballet. En ondanks zijn liefde voor de muziek van Bach, Mozart en Mendelssohn, was hij een door en door Russische componist. We hebben het natuurlijk over Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, de Russische grootmeester wiens muziek het komend seizoen centraal staat in Music for the Millions.


virtuozen 11

Voor zeer vele muziekliefhebbers is Tsjaikovski vooral de componist van de balletten Het zwanenmeer en De notenkraker. Maar ook het Eerste Pianoconcert, het Vioolconcert, de Vierde, Vijfde en vooral de Zesde Symfonie, en de opera Evgeni Onegin behoren wereldwijd tot de meest succesvolle werken van het concertpodium. Zo ver heeft dat kwetsbare kind het toch maar geschopt. Het moest er ook uit, al die muziek. Dezelfde gouvernante constateerde dat de jonge Tsjaikovski al zeer jong vol muziek zat en er zelfs last van had – al die klanken in zijn hoofd. Als tiener verweet hij zichzelf van alles, ook wanneer dat in het geheel niet nodig was. Later heeft dit er zeker toe bijgedragen dat de beroemde componist nooit tevreden was met zichzelf en zijn muziek. Altijd meende hij dat het beter kon, dat híj beter kon ook. Dat verklaart wellicht Tsjaikovski’s grenze­loze perfectie: elke compositie werd net zo lang geslepen tot het een juweel was. Als telg uit een goed middenstandsmilieu werd Tsjaikovski door zijn dwingende vader een loopbaan als ambtenaar opgeduwd: hij studeerde rechten en werkte enige tijd op het ministerie voor Justitie. Maar zijn oude liefde, de muziek, bleef aan hem trekken. Zijn vader boog voor de vurige wens van Pjotr en zo kon Tsjaikovski zich als twintigjarige student inschrijven aan het Conservatorium van Sint-Petersburg. In amper zes jaar ontwikkelde de jongeman zich tot een vakmusicus die aan het Conservatorium van Moskou als leraar kon worden aangesteld.

niet zonder goede resultaten. Toch zal ik mijn graf ingaan zonder ook maar iets geproduceerd te hebben dat een perfecte vorm heeft’. Dilettantisme was hem een gruwel: ‘Men moet zichzelf overtreffen, wil men niet in dilettantisme vervallen, waarvan zelfs iemand zo begaafd als Glinka niet verschoond is gebleven…’ Een dergelijke opmerking verklaart de wat kunstmatige tweedeling die in zijn eigen tijd ook werd gemaakt tussen de ‘echte’ Russen van het Machtige Hoopje (Moesorgski, Balakirev, Rimski-Korsakov, Borodin en Cui) en de westers georiënteerde Tsjaikovski. Uiteindelijk was Tsjaikovski immers de enige echte professional, de meest virtuoze en volmaakte van alle Russen in zijn tijd, en het meest allround. In Music for the Millions kunt u daar getuige van zijn.

De werken van Tsjaikovski zijn onderdeel van de serie Music for the Millions. Voor meer informatie zie p. 28

Toch duurde het nog ruim tien jaar voordat Tsjaikovski door schade en (in zijn ogen ook) schande wijs geworden, de composities op papier kreeg die hij hem internationaal naam en faam hebben verschaft. Sommige van zijn meest bekende werken, zoals de Ouverture-fantaisie Romeo en Julia, kennen meerdere versies, waarin Tsjaikovski zich de verhouding tussen vorm en inhoud heeft eigen gemaakt. Tsjaikovski heeft zijn leven lang gevochten tegen, wat hij zelf noemde, het ‘onvermogen om in het algemeen een goede greep op de vorm te behouden. Ik heb tegen deze aangeboren zwakheid gevochten en – daar ben ik trots op –

(KLEIN)kinderen mee naar concert Wat is er mooier dan van klassieke muziek genieten samen met je (klein)kinderen? De serie Music for the Millions is heel geschikt als introductie van klassieke muziek. Grootse componisten zoals Tsjaikovski, Beethoven en Mozart komen aan bod. Een uitstekende kans om muziekkennis door te geven aan de nieuwe generaties.


de groote oorlog Veel aandacht besteedt de Doelen dit seizoen aan De Groote Oorlog. Of dit gruwelijke conflict aan Nederland voorbij is gegaan? Huib Ramaer denkt er anders over en zoekt naar weerklank in de muziekgeschiedenis.

Eind oktober 1914. Een soldaat uit Stuttgart vecht tegen Britse troepen in de modder bij het Belgische Ieper. ‘Ons bloed vloeit in stromen’, schrijft hij zijn verloofde, ‘overal om me heen de meest afgrijselijke verwoesting. Dode en gewonde soldaten, dode en stervende dieren, paardenkadavers, uitgebrande huizen, omgewoelde velden, voertuigen, kleding, wapens. Ik had niet gedacht dat oorlog zo zou zijn.’

door Huib Ramaer

De roekelozen Massaslachting, modderige patstelling en moreel failliet van de Europese beschaving in één. De Eerste Wereldoorlog staat voor een onmetelijk diepe kloof tussen de oude en de nieuwe tijd. Verwelkomd door artistieke veranderings­­ fanaten, aangezwengeld en opgehitst door aarts­conser­ vatieve generaals en officieren. Een aan duellerende chique herinnerend militair eergevoel werd hun Waterloo. Het hoefgetrappel, de glimmend gepoetste sabels waarmee hun voorvaders zich militaire decoraties hadden vergaard, in die traditie waren ze opgegroeid. Maar: ‘La feu tue’, realiseerde zich Philippe Pétain, maarschalk van de troepen bij Verdun: ‘Vuur doodt’. Het leek aan dovemansoren gericht. Voeg daarbij het doorgeslagen sociaal Darwinisme, de superioriteits­­ gevoelens van het ene ras over het andere, de niet bij


helden 13

Tegenstanders leggen de wapens neer en spelen voetbal tijdens het kerstbestand van 1914.

te benen vooruitgang in de technologie en de door handels­competitie en imperialisme gestuurde geopolitiek en je begrijpt er nog steeds niets van hoe het zó verschrikkelijk mis heeft kunnen gaan. Het conflict zou een paar maanden duren, even een flink robbertje vechten. ‘The Troops Will Be Home by Christmas!’ maakten alle partijen zichzelf wijs. Gruwelijke onvoorziene consequenties had de cocktail van moderne mitrailleurs en artillerie en hopeloos gedateerde strategie en heroïek. Toch moeten we niet ‘neerkijken op de mensen van 1914 als een stel roekelozen’, maant Christopher Clark. ‘Ze zijn in zekere zin onze tijdgenoten’, vindt de Australische historicus. Clark ziet in het brisante Europa van 1914 zelfs een parallel met de ‘multipolaire wereld’ van nu.

in krankzinnig tempo als een kaartenhuis in elkaar viel. Met u herdenken we bovendien, op het uur af precies een eeuw later, een even uniek als wonderbaarlijk en memorabel moment van muiterij.

The Christmas Truce

Een schokkende voorstelling

Op kerstavond 24 december 1914 was het de mannen aan beide kanten van het front volkomen duidelijk: wij zijn nog allesbehalve thuis, deze monsterlijke strijd kan nog heel lang duren. Zonder toestemming, buiten alle officiële kanalen om, legden duizenden soldaten hun geweren en bajonetten neer en lieten ze de kanonnen zwijgen. Het begon klein. Behoedzaam plaatsten Duitse soldaten kerstboompjes met brandende kaarsjes boven hun loopgraven. ‘Hoch! Hoch! Hoch!’ riepen ze in euforie door de vorstige mist. Schotse soldaten zagen de lichtjes en hoorde plotseling een goedmoedige bariton: ‘Stie-hie-le Nacht... hei-lie-ge Nacht...’. In koor zoemden de Duitsers hun traditionele meerstemmige kerstliederen. Borden gingen omhoog met voorstellen in gebroken Engels als ‘YOU NO FIGHT, WE NO FIGHT!’.

Waar academische woorden tekort schieten, brengen muziek, poëzie, theater en beeldmateriaal de verpletterende catastrofe terug tot menselijke proporties. Het inspireert de Doelen op zijn eigen manier met u het avontuur aan te gaan, De Groote Oorlog vanuit de muziek te bezien en de miljoenen slachtoffers met u in de Doelen te herdenken. Theatergroep Hotel Modern weet de granaatscherven tot een schokkende voorstelling te verbuigen met kleine poppetjes, live gefilmd met vingercamera’s. Een eeuw later kijken we door die cameraatjes vol verbijstering terug hoe het oude Europa

Wijn, chocolade, brood, cognac, kaarten, kranten en sigaretten werden uitgewisseld. Britten zongen hun Christmas carols. Het was de opmaat tot een spontaan, massaal en oh zo hoopgevend staakt-het-vuren. Soldaten sloegen aan beide zijden over wel 350 km langs de westerse frontlijn de handen ineen. ‘À bas la guerre!’ (weg met de oorlog) riepen de Franse soldaten. ‘Nie wieder Krieg! Das walte Gott’, baste iemand uit de loopgraven van het Beierse leger. De wapens zwegen. Soms wel tien dagen.


© Ernest Brooks

helden 14

De verwoeste lakenhal in Ieper.

Eén soldaat houdt de wacht in de loopgraven terwijl zijn kameraden proberen te slapen. Ovillers-la-Boiselle, 1916.

Voor de mannen aan de top een niet te verkroppen afgang! Beroepseer, doorgeslagen patriottisme en achterdocht regeerden in 1914 immers de hoge rangen. In weerwil daarvan begonnen soldaten met doodsverachting deze spontane actie: The Christmas Truce.

Bij de Ieper Het vlakke land bij de Ieper was er getuige van. Ons Vlaanderland, zo weemoedig bezongen door Jacques Brel. We besloten met eigen ogen bij de Ieper te gaan kijken. Filmbeelden van Tessa Joosse nemen u tijdens het concert op 24 december 2014 mee naar de Vlaamse velden. Honderd jaar na dato komt de oorlog er verbluffend dichtbij. Nog steeds werkt er dagelijks een team van twaalf mensen aan het bergen van munitie. In 1981 vloog er nog een depot in de fik en vielen er slachtoffers. Velen zijn ons al voorgegaan. De historicus Koen Koch (1945-2012) maakte er zijn levens­ werk van en organiseerde studiereizen langs de frontlijn. De Nederlandse bard Bram Vermeulen (1946-2004) toerde door Vlaanderen met programma’s als Oorlog Aan Den Oorlog (2000) en Mannen Maken Oorlog (2004) en kroop in de huid van de soldaten. Wat kunnen we nog toevoegen?

Matthijs Vermeulen toog naar Limburg, zag ‘lange leger­ trossen met geschut’ en registreerde vanaf een heuvel de verwoestende werking van artillerie: soldaten ‘door de luchtdruk neergeworpen’. Velen bleven liggen, ‘enkelen stonden weer op’. Hij bezocht Leuven, door de Duitsers in de as gelegd. De neutraliteit van de Belgen was met Teutoonse laarzen vertrapt. In razend tempo raasden de Duitsers brandschattend door België richting Parijs. Ze moesten worden gestopt. Groot-Brittannië mengde zich in de strijd. We besteden aandacht aan Britse componisten, meegezogen in de ramp, zoals Ralph Vaughan Williams, die doden en gewonden moest bergen. Of een in de knop gebroken talent als George Butterworth, gesneuveld bij de Somme op 5 augustus 1916 en haastig begraven in een naar hem vernoemde loopgraaf. We putten uit het oeuvre van de lang verguisde ‘war poet’ Wilfred Owen, zijn dichtregels, omgesmolten tot liedkunst door Rudolf Escher. We nodigden schrijver/componist Elmer Schönberger uit als gids in een programma waarin het duo Doris Hochscheid en Frans van Ruth Vermeulens Cellosonate verdedigt en Barbara Kozelj zijn strijdlied La Veille uit 1917 op dichtregels van een Frans frontsoldaat.

Lange legertrossen met geschut Wij keken in alle bescheidenheid over schouders van musici en componisten. We raakten gefascineerd door de onverwacht grote betrokkenheid van sommige kopstukken uit het Nederlandse muziekleven. Componist en journalist

De Katwijk gekelderd Nederland ‘neutraal’? Dat beeld blijkt al te simplistisch. Eén miljoen Belgische vluchtelingen stroomden onze zuid­ grens over en componist Matthijs Vermeulen ergert


helden 15

zich op 14 april 1915 kapot als recensent. ‘Een zeer dure menigte’ stond te juichen voor een matige Duitse Wagner-productie in Amsterdam, terwijl nota bene juist het stoomschip de ‘Katwijk’ door Duitse torpedo’s was gekelderd! Het schip van de Rotterdamse firma Erhardt & Dekkers, vol mais en graan uit Baltimore, zonk in twintig minuten in het zicht van de haven van Rotterdam. De 23-koppige bemanning had zich het vege lijf gered door naar het lichtschip de ‘Noordhinder’ te roeien. De Duitsers vreesden dat Britse schepen stiekem onder neutrale vlag voeren. Neutrale schepen van onze handelsvloot werden daardoor slachtoffer van ‘misverstanden’. De Medea werd getorpedeerd, de Tubantia, de Palembang, de Berkelstroom en de Blommersdijk. Alle agressie van hun duikboten ten spijt, konden de Duitsers onze havens onmogelijk missen voor hun toevoer.

Tweedeling Rotterdammers waren vaak Duitsgezind op grond van hun binding met het Duitse achterland. Andere Nederlanders waren pro-Duits uit sympathie voor de boeren in ZuidAfrika, door de Britten verslagen in de tweede Boerenoorlog (1899-1902). In de kunsten waren Diepenbrock en Vermeulen francofiel, maar anderen als de acteur-regisseur Willem Royaards en dirigent Willem Mengelberg uitgesproken Duitsgezind. Nu viel er natuurlijk ook allemachtig veel te genieten aan Germaanse dichtkunst en Duitse muziek, dus zo gek is dat anno 1914 niet. Wel vraagt het om een specifiek moment van reflectie. U hoort en ziet de bariton Dietrich Henschel in een theatraal concert met film waarin de grote thema’s van Mahlers Wunderhorn-liederen worden belicht als betrof het een oorlogsverhaal. Clara Pons filmde met Henschel op locatie in zomer en winter onder meer bij de citadel van Malmédy. Vertrekpunt voor haar film vormen de lotgevallen van een Franse soldaat tijdens La Grande Guerre. Er ontvouwt zich een narratief van deze denkbeeldige soldaat.

Versailles De bundel Des Knaben Wunderhorn, waar Mahler uit putte, getuigt van het opbloeiende nationalisme aan het begin van de negentiende eeuw. Von Arnim en Brentano verzamelen hun Duitse folklore in Schuberts jeugdjaren. In taal en cultuur zijn de Duitsers al eeuwen met elkaar verbonden. Bismarck smeedt de lappendeken van staatjes aaneen. Tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 sluiten ook de Zuid-Duitse landen zich bij zijn bond aan. Samen

overmeesteren ze de Fransen en op 18 januari 1871 is de oprichting van het Duitse keizerrijk een feit. De Pruisische koning Wilhelm I wordt geproclameerd tot keizer van een verenigd Duitsland in de Spiegelzaal van het paleis van Versailles. Het is de verdoemde plek waar de geallieerden in 1919 besluiten de overwonnen vijand financieel uit te knijpen. Om de vernedering compleet te maken doen ze dat niet in die Spiegelzaal, maar in een treinstel. De voorwaarden voor het verdrag van Versailles worden in mei 1919 bekend. De dirigent Willem Mengelberg leest de eisen en schrikt zich een rolberoerte. ‘Daags daarna kroop Mengelberg in bed, kennelijk doodziek’, noteert zijn bio­graaf Frits Zwart. Na 1945, Duitsland een nog grotere ravage, was de aflossing nog steeds niet voltooid. Onderhandelaars wisten rond 1950 voor een deel slim uitstel van betaling te regelen tot ná de volstrekt onwaarschijnlijke hereniging met de kersverse DDR. Op 3 oktober 1990 was die fantasie plots keiharde realiteit. Het lijk kwam uit de kast. Een nieuwe lening dan maar? Ja, maar op 3 oktober 2010 [!] is die alsnog afgelost. Een laatste tranche van 70 miljoen (euro inmiddels). Die ‘roekelozen’ van 1914 zijn dus écht onze ‘tijdgenoten’.

In de serie De Groote Oorlog staan we met muziek, film en poëzie stil bij ‘the pity of war’. Zie voor meer informatie p.50.

Van het westelijk front geen nieuws Over de Eerste Wereldoorlog zijn ontelbaar veel boeken geschreven. Een van de bekendste en indrukwekkende romans is Van het westelijk front geen nieuws (Im Westen nichts neues) van Erich Maria Remarque, zelf een veteraan van De Groote Oorlog. Het is een aangrijpend verslag van een jonge soldaat die in heldere taal de verschrikkingen van de oorlog beschrijft. Onder alle bestellers van de serie De Groote Oorlog, verloot de Doelen 5 exemplaren van dit boek. De winnaars krijgen bericht.


BEZOEKERS IN BEELD

IK GA SAMEN MET ...

De heer en mevrouw Sap (71 en 67 jaar) reizen regelmatig met de metro van Capelle aan den IJssel naar de Doelen Mevrouw Sap: ‘Veertig jaar geleden zat ik nog met mijn vingers in mijn oren, als mijn man weer eens klassieke muziek opzette. Maar het duurde niet lang voor ik het toch ging waarderen. Nu kan ik niet meer zonder. Naast onze twee concertabonnementen, bezoeken we vaak ook nog losse concerten. Het leuke van Music for the Millions vind ik de afwisseling. Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontdekken, en dit programma verrast mij voortdurend. In de Doelen zit ik altijd lekker op m’n gemak, en lukt het me om me helemaal open te stellen voor de muziek. Het is net als met een voetbalwedstrijd, denk ik. Die kun je thuis op de televisie bekijken, maar als je er live bij bent, beleef je het toch intenser.’


genieters 17

Thamar de Goede (37 jaar, jurist/ fiscalist) bezoekt samen met man Timo, dochter Reza (4 jaar) en zoon Silas (2 jaar) peutervoorstellingen uit de serie Piccolo ‘Goed leren kijken en luisteren, dat wil ik mijn kinderen graag meegeven. Daarom wijs ik ze op mooie dingen, wanneer we buiten wandelen. Of op details in een schilderij dat we in het museum zien. En ik neem ze mee naar peutervoorstellingen in de Doelen. Omdat de Doelen voorstellingen aanbiedt die al voor kinderen vanaf twee jaar geschikt zijn, kunnen we er gezellig met het hele gezin naartoe. Die kleintjes gaan daar helemaal in op! Een abonnement werkt voor ons heel goed; als het in de agenda staat, dan gaan we tenminste echt. Anders blijft het toch vaak bij goede voornemens. Zo doen wij zelf ook nog eens iets cultureels, want dat schiet er nogal eens bij in als je jonge kinderen hebt.’

Allard van den Hoven (23 jaar, student geneeskunde) zette tien jaar geen voet in de Doelen en kocht toen een abonnement op de serie ‘Gitaar, superhelden op de snaren’. ‘Als jongetje van zes, zeven jaar kwam ik voor het eerst in de Doelen. Ik was net begonnen met gitaarspelen, en mijn vader nam me mee naar een écht gitaarconcert. Ik ben toen enorm onder de indruk geraakt van de flamencogitaar. Die vrije stijl, zó muzikaal – ik was totaal gegrepen. Daarna ben ik nog een paar keer in de Doelen geweest, maar vervolgens járen niet meer. Tot ik zag dat de beroemde flamenco­ gitarist Erik Vaarzon Morel naar de Doelen kwam. Het leek me fantastisch om die live te zien, en die ervaring uit mijn jeugd terug te halen. Dus heb ik een abonnement gekocht op een serie van drie gitaarconcerten, waar ik als student flinke korting op kreeg. Mijn vriendin ging met me mee. We vonden het allebei verrassend leuk, leuker nog dan naar de film gaan!’


genieters 18

Mevrouw van der Borden (66 jaar) en haar man passen twee dagen per week op kleinzoon Julian (3 jaar). Ook voor de muzikale opvoeding wordt gezorgd. ‘Met vrienden bezoeken we de concerten uit de Music for the Millions-serie. Het is een sociaal gebeuren; in de Doelen treffen we nog wat andere echtparen die we inmiddels goed kennen, en na afloop drinken we samen wat en praten we na. Omdat we het belangrijk vinden dat onze kleinzoon ook kennismaakt met toneel en muziek, hebben we daarnaast een Piccolo-abonnement genomen en bezoeken we vijf voorstellingen per jaar met hem. Soms ga ik met hem mee, een andere keer zijn moeder of zijn opa. Hartstikke leuk vindt hij dat. Eerst mogen

geef een SERIE cadeau

de kinderen lekker hollen en gillen en als ze een

Of u nu alleen, met z’n tweeën of in een groep de Doelen bezoekt, u heeft

beetje uitgeraasd zijn, begint de voorstelling.

vast wel eens gedacht aan vrienden/familie waarvan u denkt, ‘eigenlijk

Op het podium gebeuren allemaal boeiende

hadden zij het concert ook moeten zien’. Heeft u mensen op het oog aan

dingen, geweldig om aan zijn gezicht te zien

wie u graag een serie cadeau zou willen geven? Laat het ons weten via

hoe spannend hij het vindt!’

communicatie@dedoelen.nl. De vijf leukste inzendingen worden in april geselecteerd en krijgen de kans om twee extra mensen uit te nodigen om zo samen een seizoen lang te genieten van de muziekserie van uw keuze (er kunnen geen aansluitende zitplaatsen worden gegarandeerd).Pioniers componeren voor de troepen uit. Van de Renaissance tot heden, van de Italiaanse hoven tot de moderne poptempel, altijd en overal zoeken componisten en musici naar middelen om bestaande muzikale kaders te verruimen en te verrijken. Gesteund door de erfenis van hun voorgangers en gedreven door inspiratie, of een diep gevoelde noodzaak, kijken zij net wat verder dan hun tijdgenoten. Tegen de stroom in of voor de troepen uit, daar vind je de echte pionier.


pioniers 21

1472 Een Vlaming in Milaan De naam Gaspar van Weerbeke verschijnt in het hofregister van Galeazzo Maria Sforza, hertog van Milaan. Als kapel­ meester reist Gaspar diverse keren terug naar de Lage Landen om nieuwe zangers te werven. Wat deze reislustige componist onderscheidt van zijn Franco-Vlaamse tijdgenoten is het vermengen van de Franco-Vlaamse meerstemmigheid met de stijl van de lokale Italiaanse muziek. Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul Van Nevel Stemtovenaars, 20 november 2014, p.40

1703

1610 Monteverdi’s Mariavespers Claudio Monteverdi componeert zijn Mariavespers. Een baanbrekende compositie, vooruitstrevend omdat hij als een van de eersten het woord boven de muziek stelt, hier gaat Renaissance over in Barok. Lautten Compagney Berlin en ensemble amarcord o.l.v. Wolfgang Katschner Barok internationaal, 28 september 2014, p.36

Het Venetië van Vivaldi 25 Jaar is Antonio Vivaldi wanneer hij wordt aangesteld als ‘maestro di violino’ aan het Ospedale della Pietà in Venetië. Jongens leren er een ambacht, meisjes worden er muzikaal geschoold. Vanaf 1716 zal Vivaldi in dit weeshuis de rol van ‘maestro de’ concerti’ vervullen. Hij schrijft voor zijn ‘weeshuisorkest’ vele sonates, concerten, cantates en oratoria. Zijn pakkende, vaak luchtige stijl heeft veel invloed op Bach en bereikt nog steeds een groot publiek. Il Giardino Armonico Het Zondagfestival, 7 december 2014, p.44

1971 Drumming Vanuit een fascinatie voor ritmische processen slaat de New Yorkse componist Steve Reich in de jaren zeventig nieuwe

1809 De Schepping van Haydn Haydn overlijdt op 31 mei 1809. Hij laat een enorm oeuvre na en is van onvoorstelbaar grote betekenis voor de ontwikkeling van genres als de symfonie, de sonate en het strijkkwartet. Met een gala-uitvoering van zijn oratorium Die Schöpfung wordt op 27 maart 1808 zijn 76ste verjaardag gevierd. Het zal de laatste keer zijn dat Haydn in het openbaar verschijnt. Een Haydn Drieluik met o.a. Die Schöpfung serie Orkest van de Achttiende Eeuw, p.38

1984

wegen in. Een meesterdrummer in de Ghanese hoofdstad

The Perfect Stranger

Accra leert hem in vijf weken een reeks basispatronen van de

Webern, Varèse, Stravinsky en Stockhausen, geen

Gahu-dans. Hierdoor geïnspireerd schrijft Reich Drumming,

compo­nisten die je met een popmusicus associeert.

een hypnotiserend ensemblewerk dat aan de basis staat van

Maar Frank Zappa ziet zichzelf dan ook vooral als

zijn internationale roem.

componist. Hij vermengt rock­muziek met jazz en met

Drumming en andere werken van Steve Reich

eigentijdse gecomponeerde muziek. Hij omarmt

serie Frappez toujours, p.64

de Amerikaanse populaire cultuur en behoudt toch een kritische afstand. Topensembles brengen zijn

2015 Voortbouwen op een rijke historie Muziek uit voorbije eeuwen vormt een basis – of ballast – waar

eigenzinnige muziek op cd uit, zoals Ensemble inter­ contemporain met The Perfect Stranger in 1984. The Black Page van Frank Zappa serie Ralph van Raat, p.72

geen componist omheen kan. David Lang weet wel raad met die erfenis. Met ensembles die gespecialiseerd zijn in oude muziek brengt hij bijvoorbeeld stijlen en sferen samen die ver van elkaar verwijderd lijken. Als artist in residence is zijn werk goed vertegenwoordigd. Van zijn muziektheaterwerk love fail, naar de middeleeuwse legende van Tristan en Isolde, tot de raadselachtige liedcyclus death speaks, geïnspireerd op Schubert. Ook componeert Lang nieuw werk in opdracht van de Doelen. serie David Lang, p.68

PLAYLIST: PIONIERs De pioniers van deze pagina alvast thuis beluisteren? Ga naar www.dedoelen.nl/spotify


Wereldwijd op zoek naar de beste muziek Dit seizoen presenteert de Doelen zich meer dan ooit in internationaal verband. Van over de hele wereld komen musici en componisten op verzoek van de Doelen naar Rotterdam. Over de meest opvallende samenwerkingsverbanden leest u hier meer.

Rusland Valery Gergiev

Verenigde Staten David Lang

Argentinië El Arranque

Geboren in Moskou, groeide Valery Gergiev op in Vladikavkaz in Noord-Ossetië. Deze stad, vlak boven de grens met Georgië, vormt het

De Amerikaanse componist David Lang

Van New York tot Hong Kong, van Rome tot

culturele en wetenschappelijke centrum van de

(Los Angeles, 1957) vestigt zich in 1981 in

Tokio, tango-orkest El Arranque heeft wereld-

noordelijke Kaukasus. Zijn muzikale scholing

New York City. In een kunstgalerie in de wijk

wijd opgetreden. Het is ook niet vreemd dat de

krijgt Gergiev in Leningrad/Sint-Petersburg

Soho begint hij in 1987 de organisatie Bang on

tango zo veel mensen aanspreekt. De muziek

aan het Rimski-Korsakov Conservatorium, de

a Can, samen met collega’s Michael Gordon en

kent immers Afrikaanse, Zuid-Europese en

oudste muziekacademie van Rusland. De rijke,

Julia Wolfe. Doel is om ruimte te bieden aan

Slavische invloeden. De Argentijnse hoofdstad

Russische muziekcultuur brengt hij over met een

nieuwe muziek en nieuwe muzikale ideeën,

Buenos Aires is de bakermat. Daar, aan de

grenzeloze passie en gedrevenheid, die hij ook

los van én dwars door bestaande stromingen

oevers van de Rio de la Plata, komt de tango

loslaat op werk van een romanticus als Wagner.

en grenzen.

tot bloei. En daar ontstaat in 1996 El Arranque,

Valery Gergiev dirigeert Koninklijk

serie David Lang, zie p. 68

Concertgebouworkest, zie p. 27

dat in eigen land minstens zo populair is. Tango Special El Arranque, zie p.85


verkenners 23

playlist: verkenners De verkenners van deze pagina’s alvast thuis beluisteren? Ga naar www.dedoelen.nl/spotify

DUITSLAND RUNDFUNKCHOR BERLIN

Australië Brett Dean

Kaapverdië Tito Paris

Het Rundfunkchor Berlin werd opgericht in

Na een studie altviool in zijn geboorte-

Negen vulkanische eilanden vormen samen

1925 en is het oudste omroepkoor van Duitsland.

plaats Brisbane verwerft Brett Dean in

de archipel Kaapverdië (Cabo Verde), die

Onder leiding van chef Simon Halsey is het uit­

1985 een plaats in de vermaarde Berliner

rond 1460 door de Portugezen werd ontdekt

gegroeid tot een van de beste koren ter wereld.

Philharmoniker. Ook richt hij zich op het

en gekoloniseerd. Hoofdstad van het eiland

Het koor deelde het podium met de meest

componeren. Daarmee behaalt hij zo veel

São Vicente is Mindelo, aan de Baia do Porto

befaamde orkesten en mocht al vele prijzen in

succes dat hij in 2000 terugkeert naar

Grande (Baai van de Grote Haven). Deze haven

ontvangst nemen, waaronder maar liefst drie

Australië om zich daar als vrij kunstenaar te

vormde een belangrijke schakel in de Portugese

Grammy Awards en drie Echo Klassik-prijzen.

vestigen, als musicus en componist. In seizoen

slavenhandel vanuit West-Afrika. Gevoed

Dit seizoen bivakkeren ze vijf dagen lang in

2013-2014 was al een serie aan zijn muziek

door deze rijke mix aan culturen heeft Mindelo

Rotterdam voor een uitgebreid DoelenCampus-

gewijd. Nu buigen twaalf oud-collega’s,

zich ontwikkeld tot culturele hoofdstad van

programma en de uitvoering van Human Requiem.

cellisten van de Berliner Philharmoniker,

Kaapverdië. Het is de geboorteplaats van Tito

zich over zijn compositie Twelve Angry Men.

Paris, die nu al vele jaren in Lissabon woont.

Het Zondagfestival, zie p.45

Tito Paris, zie p.89

Human Requiem en Rachmaninovs Vespers door Rundfunkchor Berlin, zie p.34 en 41


RUNDFUNKCHOR BERLIN rockt rotterdam sterdirigent Simon Halsey doet Rotterdam aan met de baanbrekende ‘totaalervaring’ Human Requiem

Vijf dagen lang zullen ze in Rotterdam aanwezig zijn, de zangers van het vermaarde Rundfunkchor Berlin, primus inter pares onder de Duitse omroepkoren. Tussen concerten met de Berliner Philharmoniker onder Simon Rattle in Berlijn en New York, doet dit fantastische koor met sterdirigent Simon Halsey Rotterdam aan met hun baanbrekende voorstelling Human Requiem.


baanbrekers 25

De Doelen en Festival De Keuze (Rotterdamse Schouwburg) slaan de handen ineen om de eerste uitvoeringen van dit gevierde epos buiten Duitsland te presenteren, als onder­­ deel van Festival De Keuze. Bovendien opent het koor de Doelenserie Stemtovenaars in de Laurenskerk met een uitvoering van de prachtige Vespers van Rachmaninov.

Human Requiem ‘Ik had het geen ‘deutsches’ Requiem moeten noemen, liever een menselijk Requiem’, schreef Johannes Brahms kort na de première van het meesterwerk waarmee hij op 35-jarige leeftijd zijn reputatie als vooraanstaand Duits componist zou bevestigen. Brahms zinspeelde op de wat omstreden ontvangst van zijn Requiem. Hoewel jubelend ontvangen door meer dan 2000 luisteraars in de Dom van Bremen, hadden gelovigen die wat strenger in de leer waren een andere mening over dit werk. Voor hen was Ein deutsches Requiem eerder schokkend dan inspirerend, juist vanwege het weglaten van referenties aan de levens­ loop of de naam van Christus (zijn naam komt niet voor in de door Brahms zelf samengestelde tekst). Brahms heeft zijn Requiem nadrukkelijk als een hoopgevende, en dus wereldse, muzikale belevenis voor de levende geschreven, en niet als een dodenmis voor de overledene. Een ‘humaan requiem’ dus. Dit was de inspiratiebron voor theateren dansmakers Jochen Sandig en Sasha Waltz om die bijzondere inzichten te onderzoeken en zo – met het Rundfunkchor Berlin – van het bekende en geliefde Requiem een ware theatrale belevenis te maken.

De doelen in festival de keuze Human Requiem was vorig seizoen een van de grootste hits van de theater- en muziekscene in Berlijn, met meer­dere uitverkochte voorstellingen in het baanbrekende kunsten­ centrum RadialSystem V. De technische en ruimtelijke eisen van Human Requiem zijn niet te realiseren in de Doelen, maar wel in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg, na verwijdering van een deel van de stoelen. Met gepaste trots presenteren we samen met Festival De Keuze (Rotterdamse Schouwburg) Human Requiem. De Doelen en Festival De Keuze (Rotterdamse Schouwburg) organiseren daarnaast een randprogramma. Kijk op de websites voor nadere informatie hierover. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar!

‘Never before has one heard their voices at such close range… A unique concert, because it was a completely different kind of experience, constantly surprising, consoling, touching.’ Focus online over Human Requiem

Wie is publiek, wie musicus? In deze volledig sceni­sche uitvoering van Ein deutsches Requiem zit u niet in een stoel naar de vele musici te luisteren. U bent zélf deel van de voorstelling. Publiek, zangers, solisten en pianisten begeven zich in dezelfde open ruimte: u wordt omringd door 65 koorzangers, u loopt langzaam mee met de musici en de (verrijdbare) piano. Of u zit op een kussen naast uw buurman, terwijl een deel van het fascinerende en verborgen verhaal van dit Human Requiem zich ontvouwt. Een zeventig minuten tellende ‘totaalervaring’ met licht en eenvoudig decor, waarin niet alleen de solisten maar ook de koorzangers elke noot uit het hoofd zingen.

Bestel Human Requiem als uitbreiding op de serie Beroemde koorwerken. Zie voor meer informatie zie p. 34

trailer Human Requiem wordt gespeeld in een open ruimte. Toeschouwers lopen als een golvende massa mee met de musici. Nieuwsgierig? Bekijk de trailer op www.dedoelen.nl/humanrequiem.klassieke muziek 27

Met het Chamber Orchestra of Europe komt ook jeugdige speelsheid aan bod. De grote Claudio Abbado heeft het orkest in 1981 opgericht. Wie in Europa een béétje talent heeft, zit vroeg of laat in deze topclub. Spannend: met haar viool in de hand zal Janine Jansen het orkest dirigeren. De andere grote vioolsolisten in deze serie heten Leonidas Kavakos en Patricia Kopatchinskaja. De laatste, een ‘briljante, temperamentvolle violiste’ (NRC Handelsblad), is in de Doelen inmiddels kind aan huis. Zo maakte ze furore in een aflevering van Het Zondagfestival. Wie weet laat Kopatchinskaja in Mendelssohns Vioolconcert zien waarom een Duitse krant haar beschreef als ‘een dansende tijgerin’. Chamber Orchestra of Europe en Janine Jansen maandag 6 oktober 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Gergiev dirigeert KCO zaterdag 4 april 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

Valery Gergiev © Joost van Velsen

Orkesten zijn als mensen: ieder heeft z’n eigen karakter. Neem het Orchestre des Champs-Elysées van Philippe Herreweghe. Dat speelt op historische instru­menten, met als gevolg een veder­lichte, transparante klank. Een heel verschil met het Koninklijk Concert­gebouworkest, dat onder gast­ dirigent Valery Gergiev ongetwijfeld z’n spier­ballen laat rollen.

Valery Gergiev die het Koninklijk Concertgebouw­ orkest dirigeert. Het is een droomcombinatie voor iedere muziekliefhebber. Bovendien voeren zij Leonidas Kavakos mee, de meesterviolist die altijd garant staat voor een indringende muzikale ervaring. Uit het oeuvre van Wagner lichten Gergiev en het Concert­ gebouworkest een paar sublie­me passages. Parsifal, Götterdämmerung: je hoeft geen operaliefhebber te zijn om bij deze selectie in de zevende hemel te raken.

vrijdag 1 mei 2015 Grote Zaal 20.15 uur

prijzen

Ravel Le tombeau de Couperin Mozart Vioolconcert nr.3 KV216 Schnittke Sonate nr.1 voor viool en strijkers Schnittke Moz-Art à la Haydn Mozart Symfonie nr.39 KV543

Patricia Kopatchinskaja © Marco Borggreve

Janine Jansen © Sara Wilson

Chamber Orchestra of Europe o.l.v. Janine Jansen viool

Sjostakovitsj Vioolconcert nr.1 Wagner Vorspiel und Karfreitagszauber uit Parsifal Wagner Tagesgrauen und Siegfrieds Rheinfahrt uit Götterdämmerung Wagner Vorspiel uit Die Meistersinger

Orchestre des Champs-Elysées Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Om 19.30 uur inleiding door Guido van Oorschot

Koninklijk Concertgebouworkest Leonidas Kavakos viool Valery Gergiev dirigent

Orchestre des Champs-Elysées Philippe Herreweghe dirigent Patricia Kopatchinskaja viool Mendelssohn Vioolconcert in e Brahms Symfonie nr.4

rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs serie

€ 109 / 99 / 87 / 67

65+ / R’pas

€ 104 / 94 / 83 / 64

t/m 26 jaar of CJP

€ 27

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 49 / 44 / 38 / 29

65+ / R’pas

€ 47 / 42 / 36 / 27

t/m 26 jaar of CJP

€9

4 april prijs los

€ 59 / 54 / 49 / 39

65+ / R’pas

€ 57 / 52 / 47 / 37

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 29

PJOTR ILJITSJ tsjaikovski Tsjaikovski was een van de meest virtuoze componisten in het Tsaristische Rusland van de negentiende eeuw en was een van de grote meesters van de opera en het ballet. Hij staat dit seizoen centraal in de serie Music for the Millions. Meer weten? Lees het artikel op p.10.

zaterdag 20 september 2014 Grote Zaal 14.30 uur Om 13.15 uur lezing door Leo Samama

Kerst met Pjotr Iljitsj zaterdag 20 december 2014 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Huib Ramaer

Sinfonia Rotterdam Conrad van Alphen dirigent Martin van der Merwe hoorn

Noord Nederlands Orkest Stefan Asbury dirigent Nelson Goerner piano

Bizet Symfonie nr.1 in C Mozart Hoornconcert nr.4 Tsjaikovski Suite uit De Notenkraker nr.1

Tsjaikovski Symfonie nr.1 ‘Winterdromen’ Tsjaikovski Pianoconcert nr.2

Tsjaikovski zingt zaterdag 1 november 2014 Grote Zaal 19.30 uur

Lucas Jussen & Rachmaninov

Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace

zaterdag 10 januari 2015 Grote Zaal 14.30 uur Om 13.45 uur inleiding door Guido van Oorschot

Philharmonie Zuidnederland Kees Bakels dirigent István Várdai cello Lucas Jussen © Alek

Ze zitten in zijn symfonieën, maar ook in de geweldige Rococo-variaties voor cello en orkest. De jonge Hongaarse cellist István Várdai komt erin dartelen en neuriën. Naast Tsjaikovski klinken Mozart, Beethoven, Grieg, Rachmaninov en Mahler. Hun werken worden gedirigeerd door maestro’s als Eliahu Inbal en Xian Zhang, de Chinese dirigente voor wie iedereen door de knieën gaat. Tot de eerste­­ klas solisten behoort de Franse mezzosopraan Iris Vermillion. Ook de gebroeders Jussen zijn van de partij. Maar let op: ze treden afzonderlijk op als solist! Noteer de zeven zaterdagen van Music for the Millions alvast in uw agenda. En vergeet niet: u krijgt een gratis inleiding vooraf.

Sinfonia Rotterdam

István Várdai

Wie van Tsjaikovski houdt, zit eerste rang bij de serie Music for the Millions. Dit seizoen richten we de spotlights op deze grote Rus. Tsjaikovski’s populariteit valt gemakkelijk te begrijpen: hij kende het geheim van warme samenklanken en gloeiende melodieën.

Berlioz Ouverture Le corsaire Tsjaikovski Rococo-variaties voor cello en orkest Tsjaikovski Symfonie ‘Manfred’

Olympische Weners zaterdag 29 november 2014 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Guido van Oorschot

NJO Nationaal Jeugd Orkest Xian Zhang dirigent Lucas Jussen piano Stravinsky Divertimento uit ‘Le baiser de la fée’ Rachmaninov Rapsodie op een thema van Paganini voor piano en orkest Tsjaikovski Ouverture-fantaisie Romeo en Julia

Le Concert Olympique Jan Caeyers dirigent Sharon Kam klarinet Beethoven Symfonie nr.1 Mozart Klarinetconcert KV622 Beethoven Symfonie nr.8

vervolg serie Music for the Millions


vervolg serie Music for the Millions

klassieke muziek 30

Arthur Jussen & Grieg zaterdag 21 februari 2015 Grote Zaal 19.30 uur

**** De Volkskrant over een concert van de broers Jussen met Severin von Eckardstein in 2013 in de Doelen:

Om 18.45 uur inleiding door Neil

Arthur Jussen © Alek

Wallace

Residentie Orkest Antonio Méndez dirigent Arthur Jussen piano Brahms Tragische Ouvertüre Grieg Pianoconcert Tsjaikovski Symfonie nr.4

Magistrale Mahler zaterdag 30 mei 2015 Grote Zaal 14.30 uur Om 13.45 uur inleiding door Guido van Oorschot

Düsseldorfer Symphoniker Eliahu Inbal dirigent Iris Vermillion mezzosopraan Mahler Symfonie nr.5 Mahler Lieder eines fahrenden Gesellen

meet & greet Om 17.30 uur feestelijke afsluiting van de serie met een meet & greet met de leden van de Düsseldorfer Symphoniker.

‘De Doelen krijgt voor elkaar waar iedere concert­zaal van droomt: een vol huis met een opvallend aandeel jonge gezichten. Het zijn fans van pianobroers Jussen (…). Bij alle succes gaat het hun nog altijd om het plezier in de muziek. Dat ruik je, dat voel je, dat neem je mee naar huis.’

gratis concert Abonnementhouders krijgen een concert cadeau!

bovennatuurlijke ­muziek zondag 15 maart 2015 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Huib Ramaer

Codarts Symphony Orchestra Arie van Beek dirigent Tsjaikovski delen uit Zwanenmeer Saint-Saëns Le carnival des animaux Escher/Zimmerman Strange meeting Vaughan Williams Pastoral Symphony (nr.3) Bestelt u deze serie, dan krijgt u dit concert cadeau. U krijgt t.z.t. bericht van ons met de uitnodiging om uw gratis kaart(en) voor dit concert te bestellen.

prijzen rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs serie

€ 159 / 150 / 141 / 132

65+ / R’pas

€ 151 / 143 / 134 / 125

t/m 26 jaar of CJP

€ 63

Een serie biedt u tot 40% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 36 / 34 / 32 / 30

65+ / R’pas

€ 34 / 32 / 30 / 28

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.
klassieke muziek 33

Voor al deze meesterwerken halen we topkoren in huis. Bereid u voor op een ware sterrenparade: Cappella Amsterdam met Daniel Reuss, de Nederlandse Bachvereniging met Jos van Veldhoven, het Orkest van de Achttiende Eeuw met Frans Brüggen, het Rotterdam Symphony Chorus met Wiecher Mandemaker. U kunt deze serie uitbreiden met een bijzondere uitvoering van Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. De voorstelling komt uit het atelier van de beroemde Duitse choreografe Sasha Waltz.

Mozarts Requiem

Amerikaanse toestanden

dinsdag 4 november 2014 Grote Zaal 20.15 uur

zaterdag 28 februari 2015 Grote Zaal 20.15 uur

Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Amsterdam Sinfonietta Cappella Amsterdam Daniel Reuss dirigent Carolyn Sampson sopraan Ann Hallenberg mezzosopraan Thomas Walker tenor Roderick Williams bariton Mozart Adagio en fuga Pärt Kanon pokajanen (selectie) Mozart Requiem

WeihnachtsOratorium

Lavinia Meijer

Carolyn Sampson © Marco Borggreve

Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Rotterdam Symphony Chorus Wiecher Mandemaker dirigent Laurenscantorij DoelenKwartet Hayo Boerema orgel Lavinia Meijer harp Arnold Marinissen slagwerk Bernstein Chichester Psalms Adams Chorus of Exiled Jews (bew. Zimmerman) Adams Chorus of Exiled Palestinians (bew. Zimmerman) Barber Agnus Dei Whitacre Water Night en andere a cappella-werken Lang i never

maandag 15 december 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Dit concert ook in de serie Stemtovenaars Jos van Veldhoven

Voor de momenten van het leven die ertoe doen bestaat de prachtigste koormuziek. Bach en Haydn bezongen de schepping in het Weihnachts-Oratorium en Die Schöpfung. Voor het laatste afscheid schreef Mozart zijn Requiem. In de 20ste eeuw liet Leonard Bernstein zich evenmin onbetuigd. De Amerikaanse dirigent en componist is onsterfelijk vanwege West Side Story, maar wanneer hoor je nou zijn minstens zo gave Chichester Psalms? Op Hebreeuwse teksten staan ze stil bij leven, dood en geloof.

Orkest, ripiënisten en solisten van de Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent Meg Bragle alt Nicholas Mulroy tenor Matthias Winckhler bas Bach Weihnachts-Oratorium (cantates 1, 2, 3 en 4)

De schepping van Haydn woensdag 20 mei 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Renate Arends sopraan Fabio Trümpy tenor André Morsch bas Laurens Collegium Rotterdam Haydn Die Schöpfung Dit concert ook in de serie Orkest van de Achttiende Eeuw vervolg serie Beroemde koorwerken


klassieke muziek 34

vervolg serie Beroemde koorwerken

bestel extra concert Human Requiem

gratis concert Abonnementhouders krijgen een concert cadeau!

woensdag 24 en donderdag 25 september 2014 Festival De Keuze, Rotterdamse Schouwburg 21.00 uur

Grootheids­ waanzin zaterdag 4 oktober Grote Zaal 20.15 uur

Human Requiem

Om 19.30 uur inleiding

In deze scenische uitvoering van Ein deutsches Requiem (of zijn menselijk Requiem zoals Brahms zijn werk liever had genoemd) zit u niet rustig in een stoel om naar de musici te luisteren. Publiek, zangers, solisten en pianisten bewegen zich in deze voorstelling door de ruimte als één golvende massa. Human Requiem is een total experience met licht en eenvoudig decor waarin solisten en koorzangers elke noot uit het hoofd zingen. Vorig seizoen was het een van de grootste hits van het muziekseizoen in Berlijn, met meerdere uitverkochte voorstellingen. Samen met de Rotterdamse Schouwburg presenteert de Doelen Human Requiem voor de eerste keer buiten Duitsland. Een voorstelling die u niet snel zal vergeten, en zeker niet mag missen!

Rundfunkchor Berlin Simon Halsey dirigent Sophie Klussmann sopraan Konrad Jarnot bariton Philip Mayers piano Angela Gassenhuber piano Nicolas Fink assistent-dirigent Jochen Sandig regie Ilka Seifert, Sasha Waltz choreografie, dramaturgie Brad Hwang ontwerp Jörg Bittner licht Brahms Ein deutsches Requiem (versie voor piano vierhandig, bew. Brahms) Dit concert ook in de serie Doelen theatraal

trailer Human Requiem wordt gespeeld in een open ruimte. Toeschouwers lopen als een golvende massa mee met de musici. Nieuwsgierig? Bekijk de trailer op www.dedoelen.nl/ humanrequiem.

Arie van Beek

Stelt u zich voor: u zit in een concertzaal wanneer volkomen onverwacht het openingskoor van Ein deutsches Requiem van Brahms klinkt. Niet vanaf het podium, maar links, rechts, achter, voor en boven; overal om u heen klinken de prachtigste stemmen.

DoelenEnsemble notabu.ensemble neue musik Arie van Beek dirigent Messiaen Des canyons aux étoiles... Bestelt u deze serie, dan krijgt u dit concert cadeau. U krijgt t.z.t. bericht van ons met de uitnodiging om uw gratis kaart(en) voor dit concert te bestellen.

Geef bij uw bestelling aan welke serie u wilt bestellen: – Beroemde koorwerken – Beroemde koorwerken met Human Requiem op woensdag 24 september – Beroemde koorwerken met Human Requiem op donderdag 25 september

prijzen rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 109 / 102 / 95 / 87 65+ / R’pas € 104 / 97 / 90 / 83 t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs serie incl. Human Requiem

€ 135 / 127/ 118 / 109

65+ / R’pas € 128 / 121 / 112 / 104 t/m 26 jaar of CJP

prijs los

€ 49

€ 40 / 37 / 35 / 32

65+ / R’pas € 38 /35 / 33 /30 t/m 26 jaar of CJP

€9

24 en 25 september prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 26

t/m 26 jaar of CJP

€ 13

Geef bij uw bestelling aan op welke dag u Human Requiem wilt bezoeken

20 mei U kunt uw abonnement uitbreiden met de voorstelling Human Requiem. Geef bij uw bestelling aan op welke dag u Human Requiem wilt bezoeken.

prijs los

€ 36 / 34 / 31 / 28

65+ / R’pas € 34 / 32 /29 /26 t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


shop online

www.assem.nl

Volg ons via facebook.com/assemschoenen | twitter.com/assemschoenen

ADV-DeDoelen-januari 2014.indd 1

17-01-14 16:37klassieke muziek 37

zondag 29 maart 2015 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Philip Ruitenberg

gratis concert

Orchestra of the Age of Enlightenment Mark Padmore dirigent Vocal Consort of the Age of Enlightenment Sophie Bevan sopraan Paula Murihy mezzosopraan Mark Padmore Evangelist Stephan Loges Christus Mary Bevan sopraan Robin Blaze altus Andrew Tortise tenor Matthew Brook bariton Bach Matthäus-Passion

dinsdag 9 december 2014 Grote Zaal 20.15 uur

zondag 28 september 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Om 19.30 uur inleiding door Philip Ruitenberg

Om 19.30 uur inleiding door Philip Ruitenberg

ensemble amarcord

Il Giardino Armonico o.l.v. Giovanni Antonini blokfluit Giovanni Sollima cello

Lautten Compagney Berlin Wolfgang Katschner dirigent ensemble amarcord en gasten Monteverdi Vespro della Beata Vergine

Händel Concerto grosso in G op.6 nr.1 HWV319 Vivaldi Concert voor cello en strijkers in Bes RV423 Geminiani Concerto grosso nr.12 in d ‘La Follia’ Telemann Concert voor 2 chalumeau’s en strijkers in d Vivaldi Concert voor cello in a RV420 Sollima Nieuw werk voor cello, twee chalumeau’s en strijkers

zaterdag 4 oktober 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding

DoelenEnsemble notabu.ensemble neue musik Arie van Beek dirigent

Bestelt u deze serie, dan krijgt u dit concert cadeau. U krijgt t.z.t. bericht van ons met de uitnodiging om uw gratis kaart(en) voor dit concert te bestellen.

vrijdag 15 mei 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 18.45 uur inleiding door Philip Ruitenberg

Jos van Veldhoven © Marco Borggreve

Vivaldi & Sollima

Grootheid­s­­ waanzin

Messiaen Des canyons aux étoiles...

ACTUS TRAGICUS Monteverdi’s Vespers

Abonnementhouders krijgen een concert cadeau!

Arie van Beek

Dat barokmuziek soms aanschurkt tegen jazz, kan de Italiaanse cellist Giovanni Sollima als geen ander laten horen. Hij speelt celloconcerten van Vivaldi alsof hij ze zojuist bij de componist heeft opgehaald. Aan de paus in Rome droeg Monteverdi in 1610 zijn Mariavespers op. Met die fenomenale muziek solliciteerde hij vergeefs naar een aanstelling bij de pauselijke kapel. Drie jaar later kon hij alsnog terecht bij de San Marco in Venetië. Met lutherse devotie werkte Johann Sebastian Bach een eeuw later aan zijn imposante Matthäus-Passion. Onder de verrassende leiding van de Evangelist Mark Padmore laat het Orchestra of the Age of Enlightenment horen dat men op de Britse eilanden z’n Bachklassiekers kent.

Matthäus-Passion

Mark Padmore © Marco Borggreve

Geloof het of niet: vijftig jaar terug was barokmuziek in de concertzaal nog een ondergeschoven kind. Moet je nu eens komen. Het swingt en danst dat het een aard heeft, op klanken die toch al gauw drie eeuwen oud zijn.

Ripiënisten en solisten van de Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent Dorothee Mields sopraan Alex Potter altus Charles Daniels tenor Tobias Berndt bas Bach Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (‘Actus tragicus’) BWV106 / Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir BWV131 / Der Herr denket an uns BWV196 / Brandenburgs Concert nr.4 in G BWV1049

prijzen rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs serie

€ 111 / 102 / 96 / 88

65+ / R’pas

€ 105 / 97 / 91 / 84

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 38 / 35 / 33 / 30

65+ / R’pas

€ 36 / 33 / 31 / 28

t/m 26 jaar of CJP

€9

29 maart prijs los

€ 44 / 41 / 38 / 35

65+ / R’pas

€ 42 / 39 / 36 / 33

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijsklassieke muziek 39

Vorstelijk vuurwerk

Toen Frans Brüggen in 1981 het Orkest van de Achttiende Eeuw oprichtte, gold het als een waagstuk: Mozart en Beethoven spelen op authentieke instrumenten. Ruim dertig jaar later zijn de triomfen van deze muzikale vriendenclub niet te tellen. Na drie opwindende Beethovenavonturen kiest het Orkest van de Achttiende Eeuw nu Joseph Haydn als rode draad.

woensdag 26 november 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Finghin Collins © Colm Hogan

Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met Sieuwert Verster, zakelijk leider Orkest van de Achttiende Eeuw

Van hem klinkt onder meer het oratorium Die Schöpfung, met als onovertroffen soliste de sopraan Lenneke Ruiten. Maar ook voorlopers en navolgers van Haydn komen aan bod. Zo openbaart de Poolse meesterpianist Janusz Olejniczak de poëzie van Chopin. In Händels Music for the Royal Fireworks laat het Orkest van de Achttiende Eeuw zich dirigeren door Kenneth Montgomery. U herinnert zich hem wellicht als de chef van het Radio Symfonie Orkest. Nieuw talent treedt ook aan: de jonge Ierse pianist Finghin Collins laat horen hoe zijn landgenoot John Field het pad effende voor Frédéric Chopin.

Orkest van de Achttiende Eeuw Kenneth Montgomery dirigent Finghin Collins piano Lenneke Ruiten sopraan

maandag 20 oktober 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Janusz Olejniczak

Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met Sieuwert Verster, zakelijk leider Orkest van de Achttiende Eeuw

Orkest van de Achttiende Eeuw Cappella Amsterdam Frans Brüggen dirigent Janusz Olejniczak piano Ilse Eerens sopraan Rosanne van Sandwijk mezzo Jan Kobow tenor

Gratis toegankelijke openbare masterclass en repetities met het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Laurens Collegium o.l.v. Frans Brüggen.

De schepping van Haydn

Bij bestelling van dit abonnement krijgt u de dvd Nine Steps into Paradise, deel II cadeau. Deze dvd, geproduceerd door het Orkest van de Achttiende Eeuw, biedt een terugblik op de Beethoven Belevenis II waarin de pianoconcerten van Beethoven in de Doelen werden gespeeld.

dvd cadeau

woensdag 20 mei 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Renate Arends sopraan Fabio Trümpy tenor André Morsch bas Laurens Collegium Rotterdam Haydn Die Schöpfung

Dit concert ook in de serie Beroemde Haydn Symfonie nr.82 in C 'De beer' koorwerken

Chopin Pianoconcert nr.2 Mozart Mis in c KV427 'Grote'

dinsdag 19 mei 2015 Grote Zaal 20.15 uur

Haydn Symfonie nr.99 in Es Mozart Concertaria 'Ch'io mi scordi di te' KV505 Händel Concertaria's n.t.b. Field Pianoconcert nr.1 in Es Händel Music for the Royal Fireworks

Frans Brüggen © Annelies van der Vegt

Wenen, Warschau V.V.

Openbare masterclass & repetitie

prijzen rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs serie

€ 76 / 71 / 65 / 59

65+ / R’pas

€ 72 / 67 / 62/ 56

t/m 26 jaar of CJP

€ 27

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 36 / 34 / 31 / 28

65+ / R’pas

€ 34 / 32 / 29 / 26

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 41

Paul Van Nevel

Briljante koorzang. Ontroerende solo’s. Schitterende vocale doorkijkjes. De serie Stemtovenaars schotelt het voor in de gulle, warme akoestiek van de Laurenskerk. In vijf concerten trekken bijzondere klanken uit vele landen en eeuwen voorbij.

donderdag 20 november 2014 Laurenskerk 20.30 uur

Paul van Nevel © Luk Van Eeckhout

Om 19.45 uur door Saskia Törnqvist

Nederlands Kamerkoor Paul Van Nevel dirigent

In het kielzog van Bourgondische componisten reizen we in de 16de eeuw naar Italië. Daar bezette Gaspar van Weerbeke hoge posten bij de hertogen van Milaan en in de Sixtijnse Kapel. De gids bij het Nederlands Kamerkoor is de Vlaamse specialist in oude muziek Paul Van Nevel. Ook het Zweedse platteland doen we aan, met volkse kerstmuziek die door het St. Jacobs Kammarkör uit Stockholm sfeervol wordt opgewreven. Dit is het vervolg op Folkjull, waarmee dit koor in 2011 een afgeladen Laurenskerk in vuur en vlam zette. Hoe gaaf de koorzang in en om Riga klinkt, bewijst het fenomenale Lets Radiokoor. Er klinkt onder meer een hedendaags stuk van de Zweedse componist Anders Hillborg. Mysterieuze titel: Muoayiyaoum. We verklappen alvast dat de Laurenskerk verandert in een zoemende, zinderende bijenkorf.

Regnard Super flumina Babylonis / In te Domine speravi / Las, je me plains / Et factum est postquam in captivitatem Van Weerbeke Lamentationes Jeremiae Prophetae / Delen uit Officium Papale Caron Le despourveu infortuneì / Heìlas! que pourra devenir mon coeur / Delen uit diverse Missen: ‘L’homme armé’, ‘Jesus autem transiens’, ‘Clemens et benigna’, ‘Accueilly m’a la belle’ Dit concert ook in de serie Kerk, Kroeg, Kasteel

Folkjull II, Zweedse volkskerstmis dinsdag 16 december 2014 Laurenskerk 20.30 uur St. Jacobs Kammarkör Gary Graden dirigent Gunnar Idenstam orgel Malin Foxdal stem Sandra Marteleur viool

Berlijnse stempracht maandag 22 september 2014 Laurenskerk 20.30 uur De Vespers van Rachmaninov behoren tot de fraaiste koormuziek die ooit is geschreven. Rachmaninov legde zijn ziel en zaligheid in dit 15-delige koorwerk, dat altijd heeft behoord tot zijn favorieten.

Rundfunkchor Berlin Simon Halsey dirigent Judith Simonis alt Robert Franke tenor Rachmaninov Vespers

Hillborg Muoayiyaoum Kurtág Omaggio a Luigi Nono Mahler/Gottwald Ich bin der Welt abhanden gekommen Mahler/Gottwald 'Die Nachtigall' uit Sieben Frühe Lieder Holliger Winter (uit Jahreszeiten) Pärt Miserere Dit concert ook in DoelenEnsemble

Amerikaanse toestanden zaterdag 28 februari 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Rotterdam Symphony Chorus Wiecher Mandemaker dirigent Laurenscantorij, DoelenKwartet Hayo Boerema orgel Lavinia Meijer harp Arnold Marinissen slagwerk Bernstein Chichester Psalms Adams Chorus of Exiled Jews (bew. Zimmerman) Adams Chorus of Exiled Palestinians (bew. Zimmerman) Barber Agnus Dei Whitacre Water Night en andere a cappella-werken Lang I never Dit concert ook in de serie Beroemde koorwerken

De onvolprezen Letten

prijzen

maandag 12 januari 2015 Laurenskerk 20.30 uur

65+ / R’pas

€ 106

t/m 26 jaar of CJP

€ 45

prijs serie

Om 19.45 inleiding door

€ 112

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

Maarten van Veen

prijs los Lets Radiokoor

Simon Halsey © Matthias Heyde

Voor de uitvoering tekenen het fenomenale Rundfunckchor Berlin en topdirigent Simon Halsey. Dit concert maakt deel uit van een vijfdaagse residence in Rotterdam met meerdere concerten en exclusieve DoelenCampus-activiteiten (zoals een masterclass koor­ directie en een meet & greet) waarvoor alle bezoekers worden uitgenodigd.

Een Zweedse volkskerstmis met koor, volksmuziek en orgel.

Lets Radiokoor Kaspars Putnins dirigent DoelenEnsemble solisten van het Nederlands Kamerkoor

€ 32

65+ / R’pas

€ 30

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 43

Human Requiem woensdag 24 en donderdag 25 september 2014 Festival De Keuze, Rotterdamse Schouwburg 21.00 uur Rundfunkchor Berlin Simon Halsey dirigent Marlis Petersen sopraan Konrad Jarnot bariton Philip Mayers piano Angela Gassenhuber piano Nicolas Fink assistent-dirigent Jochen Sandig regie Ilka Seifert, Sasha Waltz choreografie, dramaturgie Brad Hwang ontwerp Jörg Bittner licht Brahms Ein deutsches Requiem (versie voor piano vierhandig, bew. Brahms)

The Little Match Girl Passion woensdag 17 december 2014 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

VOCAALLAB Nederland Jörg Brinkmann cello Miguel Angel Gaspar spel Wout van Tongeren dramaturgie Sacha Zwiers vormgeving Floriaan Ganzevoort / De Theatermachine licht Romain Bischoff muzikale leiding en regie Anthony Fiumara Hope David Lang world to come / the little match girl passion / delen uit memory pieces Dit concert ook in de serie David Lang

maandag 19 januari 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

Muziek en beeldende kunst ontmoeten elkaar op de tonen van Schubert in deze nieuwe, grensverleggende productie. Drie internationaal bekende kunstenaars bundelen hun krachten: beeldend kunste­naar Michaël Borremans, regisseur Johan Simons en compo­nist Mark Andre. Centraal staat de romantische liederen­cyclus Winterreise: het monumentale werk waarin Schubert een wereld schilderde die koel, desolaat en somber is. Een huivering­wekkend mooie voorstelling.

Johan Simons

Neem bijvoorbeeld Schuberts Winterreise: deze liederen over liefde en dood in een winters land­ schap inspireerden Johan Simons in 2011 al tot een aangrijpende produc­tie voor de Münchner Kammerspiele. Voor zijn nieuwe productie werkt hij samen met bariton Georg Nigl, fortepianist Andreas Staier en Ensemble intercontemporain. Bent u vorig jaar bij Dietrich Henschels voorstelling van Wolfs orkestliederen geweest? Samen met regisseuse Clara Pons creëert hij opnieuw zo’n muziek/filmvoorstelling, nu met Mahlers Des Knaben Wunderhorn. Jochen Sandig maakte van Brahms’ Ein deutsches Requiem een geënsceneerd, gechoreografeerd ‘menselijk requiem’ (zie ook het artikel op p.24). Last but not least: in december is de Laurenskerk het decor voor onder meer the little match girl passion van David Lang.

Winterreise theatraal (Nederlandse première)

Ensemble intercontemporain Muziektheater Transparant Julien Leroy dirigent Georg Nigl bariton Andreas Staier piano Michaël Borremans beeld, decor Jan Vandenhouwe dramaturgie Johan Simons mise-en-scène Schubert Winterreise D911 Mark Andre AZ Dit concert ook in de serie Baanbrekers sinds 1697

Wunderhorn (Nederlandse première)

prijzen

donderdag 23 april 2015 Grote Zaal 20.15 uur

65+ / R’pas

€ 70

t/m 26 jaar of CJP

€ 40

prijs serie

Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

€ 74

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los Wunderhorn © Clara Pons

Bij sommige composities, zoals liederen­ cycli, zie je het verhaal gewoon in gedachten vóór je. Hoe vanzelfsprekend is het dan dat theatermakers er daad­werkelijk een schouwspel van maken?

Residentie Orkest Cristian Macelaru dirigent Dietrich Henschel bariton Clara Pons film en regie Vera Streicher, Elias Fret en Sebastian Dutrieux spel (film) Mahler / Glanert Des Knaben Wunderhorn (integrale cyclus) Dit concert ook in de series De Groote Oorlog en Baanbrekers sinds 1697

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.

24 / 25 september prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 26

t/m 26 jaar of CJP

€ 13

Geef bij uw bestelling aan op welke dag u Human Requiem wilt bezoeken.

23 april prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar of CJP

€9klassieke muziek 45

Op een zondagmiddag je verdiepen in de muzikale wereld van een ensemble, is dat niet heerlijk? In Het Zondag­festival kunt u zich drie keer geheel laten mee­voeren door bevlogen musici. In werke­lijk­heid verzet u misschien geen stap, maar in verbeelding gaat u op reis naar verre oorden. Na een ontspannen Zondagfestival in de Doelen begint u monter aan de nieuwe week. Wat een geluk dat u zich een hele middag kunt laven aan het programma ‘Het Venetië van Vivaldi’, uitgevoerd door Il Giardino Armonico. Dat wordt genieten geblazen en na afloop voelt u zich ver­ kwikt. Geef u over aan de grensoverschrijdende klankwereld van het Rembrandt Frerichs Trio en laat u ontvoeren naar de Zijderoute. U zult er verzadigd vandaan komen. Met de 12 cellisten van de Berliner Philharmoniker gaat u zelfs de halve wereld over en belandt u uiteindelijk in een heuse Argentijnse tangosalon. Zingend en dansend gaat u naar huis! Het Venetië van Vivaldi

Vivaldi Concert in D voor blokfluit, viool en cello / Sonates voor blokfluit Sollima Nieuw werk voor cello, twee chalumeau’s en strijkers

Giovanni Sollima

zondag 7 december 2014 Jurriaanse Zaal

Il Giardino Armonico o.l.v. Giovanni Antonini blokfluit Giovanni Sollima cello Tessa Joosse beeld Codarts Kamerkoor Solisten van het Koninklijk Conservatorium Deel I: 14.00-14.45 uur Werken van o.a. Merula, Castello, Legrenzi en Vivaldi Deel II: 15.15-16.00 uur Vivaldi La Follia

Deel III: 16.30-17.30 uur Sollima improvisatie Vivaldi Gloria

Jazz International presents: Portrait by Rembrandt zondag 15 februari 2015 Jurriaanse Zaal

De 12 cellisten van de Berliner Philharmoniker zondag 17 mei 2015, Jurriaanse Zaal en Grote Zaal Ze hebben het tot de Proms, Carnegie Hall en het Japanse keizerlijk hof gebracht en overal is de charme, de humor en het uitzonderlijk hoge muzikale gehalte van deze cellisten de hemel in geprezen. Een unieke kans om dit ensemble uit een van ’s werelds beste symfonieorkesten live te zien. De 12 cellisten van de Berliner Philharmoniker Tangoduo Ispasión Laura Fernández en Daniel Orellana dans Deel I: 12.00-13.00 uur Bach Brandenburgs Concert nr.6 in Bes BWV1051 Schumann Delen uit Waldszenen / ‘Der Dichter spricht’ uit Kinderszenen Verdi Ave Maria uit Quattro pezzi sacri Deel II: 13.30-14.30 uur Currier Nieuw werk (wereldpremière) Dean Twelve Angry Men Pärt Fratres Françaix Aubade Simons Dances for 12 Blacher Blues-EspagnolaRumba philharmonica

Deel III: 16.30-17.20 uur Kayhan Kalhor kamanche Rembrandt Frerichs fortepiano Tony Overwater contrabas Vinsent Planjer slagwerk De hedendaagse fortepiano en de Silk Road

Deel II: 15.15-16.00 uur Rembrandt Frerichs Trio Composities en bewerkingen van Rembrandt Frerichs

Deel IV: 16.00-17.00 uur Tangoprogramma ‘South American Getaway’ met werken van o.a. Piazzolla, Villa Lobos en Bacharach Deel IV van dit Zondagfestival maakt ook deel uit van de serie Tango Time

BERLINER playlist Leer de 12 topcellisten kennen en luister alvast naar onze Spotify playlist met muziek van dit ensemble uit de Berliner Philharmoniker. www.dedoelen.nl/spotify

prijzen prijs serie

€ 60

65+ / R’pas

€ 57

t/m 26 jaar of CJP

€ 27

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

Deel I: 14.00-14.50 uur Amstel Quartet Klaartje van Veldhoven sopraan Werken van Byrd en Purcell

Deel III: 14.30-15.30 uur Foyerprogramma met Red Sofa interviews en optredens van Codarts kamermuziekensembles

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar of CJP

€9

17 mei prijs los

meet & greet Alle concerten in deze serie zijn inclusief een meet & greet met de musici.

€ 35

65+ / R’pas

€ 33

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 47

zondag 12 oktober 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

gratis concert Abonnementhouders krijgen een concert cadeau!

Codarts Pianomarathon zaterdag 11 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur Ivo Pogorelich © Antonia Damato

Pogorelich opent zijn concert met een wel heel bekende pianovirtuoos: Franz Liszt, uitvinder van het pianorecital. Hij reisde door heel Europa om concerten te geven – aanbeden als een popster. Schumann moest zijn pianocarrière vroegtijdig beëindigen vanwege een blessure aan zijn hand en ook Stravinsky verkoos het componeren boven het musiceren. Maar Brahms en Chopin bleven naast componist ook pianist en voerden onder meer hun eigen pianowerken voor publiek uit. Niet zo verbazingwekkend dat die pianisten/ componisten voortreffelijke muziek voor hun instrument schreven. U bent verzekerd van twee schitterende pianorecitals in de Grote Zaal! En wilt u meer weten over de vroege pianovirtuozen en hun muziek? Voorafgaand aan ieder concert is er een inleiding door Huib Ramaer.

Ivo Pogorelich

Liszt Fantasia quasi sonata – Après une lecture du Dante Schumann Fantasie in C op.17 Stravinsky Petroesjka Brahms Paganini-variaties op.35

YUNDI donderdag 30 april 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

Chopin 4 Ballades Chopin 24 Preludes op.28

Studenten piano van Codarts De Boheemse School: muziek van o.a. Dvorˇák, Smetana, Janácˇek en Suk Bestelt u deze serie, dan krijgt u dit concert cadeau. U krijgt t.z.t. bericht van ons met de uitnodiging om uw gratis kaart(en) voor dit concert te bestellen.

YUNDI © Uli Weber

Dit seizoen presenteert de Doelen, naast de pianoconcerten in de Jurriaanse Zaal, ook twee wereldberoemde pianisten in de Grote Zaal. Ivo Pogorelich en YUNDI komen beiden naar Rotterdam met een concertprogramma vol werken van vroegere pianovirtuozen.

prijzen prijs serie

€ 48

65+ / R’pas

€ 46

t/m 26 jaar of CJP

€ 18

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

combinatieabonnement Beroemde pianisten en Meesters aan het klavier prijs combinatieserie € 109 65+ / R’pas

€ 97

t/m 26 jaar of CJP

€ 54

12 oktober prijs los

€ 36

65+ / R’pas

€ 34

t/m 26 jaar of CJP

€9

30 april prijs los

€ 32

65+ / R’pas

€ 30

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 49

Till Fellner

Is het niet elke keer een feest als je een internationale pianist live en dichtbij kunt horen in de Jurriaanse Zaal van de Doelen? Voor pianoliefhebbers is de serie Meesters aan het klavier genieten van de eerste tot de laatste toon.

donderdag 19 februari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Till Felner

Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

Bach, Mozart, Haydn en Schumann zullen in goede handen zijn bij Till Fellner, die wordt geroemd om zijn oog voor detail, stijlzuiverheid en sprankelende trefzekerheid. Over Lise de la Salle schreef een Franse recensent: ‘Buitengewone behendigheid, verbluffende kracht… Dit is geen wonderkind, maar een echte artiest’. Alexander Melnikov staat bekend om zijn verbeelding en zijn vermogen om lange verhaallijnen te creëren, wat hem zeker van pas zal komen bij Schubert, Brahms en Sjostakovitsj. Andreas Grau en Götz Schumacher besluiten de serie met werken voor twee pianisten. En wilt u de muziek niet alleen horen, maar er ook meer over te weten komen? Voorafgaand aan ieder concert is er een inleiding door Huib Ramaer.

Bach 4 Preludes en Fuga’s uit Das Wohltempierte Klavier (II): nrs.9 t/m 12 BWV878-881 Mozart Sonate nr.4 in Es KV282 Haydn Sonate nr.54 in G Hob. XVI:40 Schumann Kreisleriana

Codarts Pianomarathon zaterdag 11 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

maandag 9 maart 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

Studenten piano van Codarts

Grauschumacher Piano Duo

Alexander Melnikov

dinsdag 30 september 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

vrijdag 24 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

Alexander Melnikov © Marco Borggreve

Lise de la Salle

Lise de la Salle © Marco Borggreve

Abonnementhouders krijgen een concert cadeau!

GrauSchumacher Piano Duo

Andreas Grau piano Götz Schumacher piano

Brahms Thema en variaties in d op.18b Brahms Händel-variaties op.24 Debussy Preludes (selectie) Ravel Gaspard de la nuit

gratis concert

Schubert Wanderer-Fantasie Brahms 7 Fantasieën op.116 Sjostakovitsj Preludes en Fuga’s op.87 nrs.1-12

Schubert Fantasie in f D940 Lann Second Nature Mozart/Busoni Fantasie für eine Orgelwalze in f KV608 Skrjabin Fantasie voor 2 piano’s in a op.post. Rachmaninov Suite voor 2 piano’s nr.1 op.5 ‘Fantaisie-tableaux’

De Boheemse School: muziek van o.a. Dvorˇák, Smetana, Janácˇek en Suk Bestelt u deze serie, dan krijgt u dit concert cadeau. U krijgt t.z.t. bericht van ons met de uitnodiging om uw gratis kaart(en) voor dit concert te bestellen.

prijzen prijs serie

€ 79

65+ / R’pas

€ 75

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

combinatieabonnement Meesters aan het klavier en Beroemde pianiste prijs combinatieserie € 109 65+ / R’pas

€ 97

t/m 26 jaar of CJP

€ 54

prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 51

Toch willen we er met u bij stilstaan. Het niet te vatten trauma is ‘als bij toverslag opnieuw actueel’ (De Groene). We houden ons ver van de ratrace om historische scoops. Liever staan we met u stil bij ‘the pity of war’. In alle intimiteit met kamermuziek liederen, getuigenissen en poëzie. We laten zien – in de ruimtes tussen de ellende en het leed – dat muziek en zang toch een rol speelden in het verhaal. Door de ogen van dichters en componisten, veelal zelf soldaat, kijken we terug op een doldrieste chaos vol rampspoed en destructie. We leggen er een wondgaas overheen. We zoeken tussen miljoenen slachtoffers, naar de menselijke schaal. HORROR TAKES A HOLIDAY

zaterdag 15 november 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

woensdag 24 december 2014 Grote Zaal en Willem Burger Zaal 14.00 uur Doris Hochscheid © Camilla van Zuylen

'Ils ne passeront pas'

Doris Hochscheid cello Elmer Schönberger compositie, tekst en voordracht Frans van Ruth piano Barbara Kozelj mezzosopraan Stravinsky Souvenir d’un marche boche / Ragtime Vermeulen Cellosonate nr.1 Vermeulen La veille Schönberger Nieuw werk en werken van o.a. Ives, Debussy en Ravel

Hotel Modern & Arthur Sauer Laurens Collegium Laurenscantorij Wiecher Mandemaker dirigent Maarten Koningsberger bariton Hayo Boerema orgel , piano Huib Ramaer spel, tekst en verteller Tessa Joosse film Deel I: 14.30-15.30 uur Britten ‘In The Bleak Mid-Winter’ uit A Boy was Born Mouton Nesciens Mater Whitacre The Chelsea Carol Andere werken n.t.b. Deel ll: 16.00-17.30 uur Hotel Modern & Arthur Sauer De Grote Oorlog

wunderhorn (Nederlandse première) donderdag 23 april 2015, Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

Wunderhorn © Clara Pons

Een gebeurtenis van ‘baffling complexity’, volgens de historicus Christopher Clark. Een Niagara van nieuwe informatie en visies kregen we dit jaar over ons heen. Waarom dan ook nog die Groote Oorlog in de Doelen? Wij hebben ons die vraag gesteld.

Tijdens dit concert met film interpreteert Dietrich Henschel de Wunderhorn-liederen door de ogen van een fictieve Franse soldaat. Hij filmde met de cineaste Clara Pons op oorlogslocaties in zomer en winter. Detlev Glanert orkestreerde speciaal voor dit project de negen Wunderhornliederen voor piano en zang. Een coproductie van de Doelen.

trailer Bekijk de prachtige filmbeelden die Clara Pons bij dit concert maakte via www.dedoelen.nl/ wunderhorn

'The old lie' zaterdag 14 februari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Residentie Orkest Cristian Macelaru dirigent Dietrich Henschel bariton Clara Pons film en regie Vera Streicher, Elias Fret en Sebastian Dutrieux spel (film) Mahler / Glanert Des Knaben Wunderhorn (integrale cyclus) Een Doelenproductie i.s.m. Schumann Tage, Düsseldorf, La Monnaie, Brussel, BBC Symphony Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, l’Orchestre de Chambre de Geneve, l’Orchestre de Picardie, l’Orchestre de Rennes, Residentie Orkest. Dit concert ook in de serie Baanbrekers sinds 1697 en Doelen Theatraal

prijzen prijs serie

€ 73

65+ / R’pas

€ 69

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Maarten Koningsberger bariton Finghin Collins piano Huib Ramaer tekst en spel

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

Butterworth A Shropshire Lad en andere liederen Wood Roses of Picardy Finck I don’t want to be a soldier Judge/Williams It’s a Long Way to Tipperary Escher Strange meeting werken van Bridge, Gurney en Vaughan Williams

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar of CJP

€9

prijs los

€ 24

23 april prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 53

Nog meer aardse wellust – niet voor niets heet deze serie Kerk, Kroeg, Kasteel – klinkt in de heerlijke zoemende gambaklank van het Ensemble Musicall Humors dat zich ontfermt over de melancholieke Engelse consortmuziek van John Dowland en Anthony Holborne. Op de zondag voor kerst brengt het Ensemble Epsilon een passend programma met werken van onder anderen Heinrich Schütz, Cristóbal de Morales en Giovanni Pierluigi da Palestrina. Al deze concerten worden voorafgegaan door een inleiding van musicoloog Saskia Törnqvist.

Paul Van Nevel

ClubMediéval

donderdag 20 november 2014 Laurenskerk 20.30 uur

donderdag 23 april 2015 Laurenskerk 20.30 uur

Om 19.45 uur inleiding door Saskia Törnqvist

Om 19.45 uur inleiding door Saskia Törnqvist

ClubMediéval

Nederlands Kamerkoor Paul Van Nevel dirigent Regnard Super flumina Babylonis / In te Domine speravi / Las, je me plains / Et factum est postquam in captivitatem Van Weerbeke Lamentationes Jeremiae Prophetae / Kyrie, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei uit Officium Papale Caron Le despourveu infortuneì / Heìlas! que pourra devenir mon coeur / Delen uit diverse Missen: ‘L’homme armé’, ‘Jesus autem transiens’, ‘Clemens et benigna’, ‘Accueilly m’a la belle’ Dit concert ook in de serie Stemtovenaars

Kerstconcert Ensemble Epsilon zondag 21 december 2014 Laurenskerk 14.30 uur

Ballate en madrigalen van Don Paolo da Firenze (ca. 1355-1436)

Grace and Glory zaterdag 23 mei 2015 Pelgrimvaderskerk 20.30 uur Om 19.45 uur inleiding door Saskia Törnqvist

Anonymous 4

Paul Van Nevel © Luk Van Eeckhout

Ooit gehoord van de Franse renaissance­ componist François Regnard of van de Vlaamse tijdgenoot Gaspar van Weerbeke? Paul Van Nevel, dirigent en speurneus naar oude muziek, brengt met het Nederlands Kamerkoor onder andere aan deze twee een hommage. Bijzonder zijn ook de ballate, een oude Italiaanse liedvorm, en madrigalen van de laatmiddeleeuwse Don Paolo da Firenze, hier uitgevoerd door het jonge gezelschap ClubMediéval. Heel blij zijn wij met de komst van het Amerikaanse dameskwartet Anonymous4, dat met middeleeuwse hymnen en motetten de lof zingt van de hemelse Maria en van haar aardse evenknie, de mooie Marion.

Anonymous 4 Ruth Cunningham Marsha Genensky Susan Hellauer Jacqueline Horner-Kwiatek Marie-Marion: Franse motetten en chansons uit 13de eeuw Amazing Grace: Religieuze muziek uit de Amerikaanse volkstraditie van de 17de en 18de eeuw

Om 13.45 uur inleiding door Saskia Törnqvist

Ensemble Epsilon Kerstprogramma met werken van Schütz, Gallus, Phinot, Morales en Palestrina

Musicall Humors vrijdag 27 februari 2015 Laurenskerk 20.30 uur

prijzen prijs serie

€ 112

65+ / R’pas

€ 106

t/m 26 jaar of CJP

€ 45

Om 19.45 uur inleiding door Saskia Törnqvist

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

Ensemble Musicall Humors

prijs los

Engelse consortmuziek van o.a. Dowland en Holborne

€ 32

65+ / R’pas

€ 30

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 55

zondag 26 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

zondag 10 mei 2015 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Nieuwjaarsconcert Hexagon

Nino Gvetadze © Sussie Ahlburg

Hexagon Ensemble © Bokkie Vink

zondag 4 januari 2015 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Ravel Le tombeau de Couperin (bew. blaaskwintet) Debussy Estampes Debussy l’Isle joyeuse Poulenc Sextet voor piano en blazers

Hexagon Ensemble XXL Spohr Nonet in F op.31 Hummel Septet in d op.74 Strauss Till Eugenspiegel - einmal anders (arr. Franz Hasenöhrl)

Zwierig de zondag in zondag 15 februari 2015 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Daniel Kwartet Strijkers van het Utrechts Conservatorium o.l.v. Mikhail Zemtsov altviool Strauss Strijkkwartet in A Strauss Metamorphosen

Nino Gvetadze piano Juliette Hurel fluit Giorgi Gvantseladze hobo Levan Tskhadadze klarinet Bram van Sambeek fagot Laurens Otto hoorn

Beethoven Vioolsonate nr.8 in G op.30 nr.3 Debussy Vioolsonate Franck Vioolsonate in A

Daniel Kwartet © Merlijn Doornerik

Mozart Piano Quartet Saint-Säens Barcarolle Schumann Pianokwartet in Es Fauré Pianokwartet in g

zondag 30 november 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Harriet Krijgh © Nancy Horowitz

zondag 5 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur Mozart Piano Quartet © Josep Molina

Van 4 tot 23 solostrijkers

Nino Gvetadze en ensemble

Vesko Eschkenazy viool Marietta Petkova piano

Het Daniel Kwartet voert u mee in de muziek van Richard Strauss: eerst met zijn vieren, daarna nodigen ze altviolist Mikhail Zemtsov en strijkers van het Utrechts Conservatorium op het podium uit om Metamorphosen, Strauss’ lamento over oorlogsleed, uit te voeren. Een maand later kunt u kennismaken met twee Bulgaarse rasmusici die al jaren in Nederland wonen: Vesko Eschkenazy, concertmeester van het Koninklijk Concertgebouw­ orkest, en pianovirtuoze Marietta Petkova. Het nieuwe jaar luidt u samen met de blazers van het Hexagon Ensemble in. En Nino Gvetadze en vrienden doen u met een geheel Frans programma alvast verlangen naar een zomervakantie in Frankrijk.

Mozart Piano Quartet

Vesko Eschkenazy en Marietta Petkova

Vesco Eschkenazy

Wekker aan op zondag?! Ja hoor, fris uit de veren, lekker ontbijtje en op naar de Doelen! Laat u plezieren en inspireren door enthousiaste kamermusici en aanstormend talent. En na afloop van ieder concert wacht u een meet & greet met de musici en een glas champagne. Een Gouden zondag is de beste start van een nieuwe week!

Harriet Krijgh cello Magda Amara piano Beethoven Variaties voor cello en piano in Es WoO.46 ‘Bei Männern, welche Liebe fühlen’ Rachmaninov Cellosonate in g Chopin Introductie en polonaise brillante voor cello en piano in C op.3

prijzen prijs serie

€ 89

65+ / R’pas

€ 85

t/m 26 jaar of CJP

€ 54

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 21

65+ / R’pas

€ 19

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 57

Er valt dit seizoen veel te beleven in de serie Het leven en het lied. Bij ieder concert kunt u genieten van jong talent: (foyer)optredens van zangstudenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en deelnemers aan de Schubert Master­ class 2015. Voor de liedrecitals zelf zijn opnieuw uitmuntende liedzangers en piano­begeleiders uit­genodigd. Radiopresentator Lex Bohlmeijer is uw gast­heer bij elk concert en na afloop is er een meet & greet met de musici! Drie van de vier concerten stellen misschien wel de bekendste liedcomponist centraal: Franz Schubert. Robert Holl en de zijnen laten u kennismaken met ‘de vrolijke Franz’, alhoewel een zweem van melancholie nooit ver weg is. Vergeet op deze eerste avond vooral niet wijn te proeven. De cd met Schuberts Schwanengesang van Mark Padmore en Paul Lewis is geprezen als ‘een openbaring’. Dit is uw kans om het live te horen! De Schubert Masterclass 2015 ten slotte is gewijd aan een van de grootste liederencycli ooit: Winterreise.

zondag 12 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 18.30 uur Robert Holl bas Ellen van Lier sopraan Daniel Johannsen tenor Henk Neven bariton Roger Braun piano studenten van het Koninklijk Conservatorium Lex Bohlmeijer presentatie Hosman Frères Wijnkoperij B.V. 18.30-19.00 uur Foyerconcert door zangstudenten van Koninklijk Conservatorium 19.00-20.00 uur Schubert o.a. Die Nachtigall D724 / An die Freude D189 / Naturgenuß D422 / La Pastorella al prato D528

Schumann Selectie uit Liederkreis op.39 / Gedichte der Königin Maria Stuart op.135 Poulenc Fiançailles pour rire Gurney Sleep / By a bierside / In Flanders Turina Tres Poemas Falla 7 Canciones populares españolas Howells Come Sing and Dance / King David

Schwanengesang donderdag 16 april 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Vanaf 19.30 uur foyeroptredens door zangstudenten van het Koninklijk Conservatorium.

Mark Padmore tenor Paul Lewis piano zangstudenten van het Koninklijk Conservatorium Lex Bohlmeijer presentatie Schubert Schwanengesang D957

i.s.m.

De vrolijke Franz

Koninklijk Conservatorium Lex Bohlmeijer presentatie

slotconcert Schubert Masterclass 2015 20.00-21.00 uur Wijnproeverij o.l.v. Fons Hosman, programma met zangstudenten van Koninklijk Conservatorium en Robert Holl

(11de editie) zondag 24 mei 2015 Jurriaanse Zaal 13.00 uur Henk Neven bariton Hans Eijsackers piano Renée Wolters beeld Lex Bohlmeijer interviews Maartje Stokkers presentatie

21.00-22.00 uur Schubert o.a. Der Hochzeitsbraten D930 / Licht und Liebe D352 / Ständchen 13.00-14.00 uur D920 / Die Advokaten D37 / Im Optreden geselecteerde liedduo’s gegenwärtigen Vergangenes D710 Schubert Masterclass 2015

Op reis door Europa zaterdag 6 december 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Vanaf 19.30 uur foyeroptredens door zang­studenten van het Koninklijk Conservatorium.

Renate Arends sopraan Maria Fiselier mezzosopraan Roger Vignoles piano zangstudenten van het

14.00 - 15.00 uur Pauze: foyerprogramma met kamermuziekensembles 15.00 - 16.15 uur Henk Neven en Hans Eijsackers Schubert Winterreise D911 I.s.m.

gratis concert Abonnementhouders krijgen een concert cadeau!

wunderhorn (Nederlandse première) donderdag 23 april 2015, Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

Residentie Orkest Cristian Macelaru dirigent Dietrich Henschel bariton Clara Pons film en regie Vera Streicher, Elias Fret en Sebastian Dutrieux spel (film) Mahler / Glanert Des Knaben Wunderhorn (integrale cyclus) Dit concert ook in de serie Baanbrekers sinds 1697, Doelen Theatraal en De Groote Oorlog Bestelt u deze serie, dan krijgt u dit concert cadeau. U krijgt t.z.t. bericht van ons met de uitnodiging om uw gratis kaart(en) voor dit concert te bestellen.

meet & greet Alle concerten in deze serie (m.u.v. het gratis concert) zijn inclusief een meet & greet met de musici.

prijzen prijs serie

€ 89

65+ / R’pas

€ 85

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 31

65+ / R’pas

€ 29

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 59

Samen met de Holland Baroque Society tappen ze voor het programma What if Bach... uit een heel ander vaatje. Hier speelt de vraag hoe Bachs fictieve Zevende Brandenburgse Concert zou hebben geklonken als hij de beschikking had gehad over deze bevlogen Nederlandse blazers en strijkers. Voor Calefax-fijnproevers van het eerste uur bieden de overige twee programma’s meer bekend terrein. In het programma Kerst Anders staan eigen bewerkingen van Tsjaikovski, Ellington en Monteverdi in de schijnwerpers. Op 3 juni 2015 kunt u zich laten benevelen door Bachs Die Kunst der Fuge en in vier korte pauzes een goed glas heffen, geschonken door de wijnspecialisten van Domaine Z uit Rotterdam Delfshaven.

African Roots

What if Bach...

zaterdag 11 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

zaterdag 28 februari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Calefax

Calefax Holland Baroque Society

Kevin Volans Nieuw werk Kevin Volans Matepe (Zimbabwe) Nicole Lizée Nieuw werk voor Calefax en vijf loop stations Steve Reich Vermont Counterpoint Calefax Arrangementen van traditionele Afrikaanse muziek

Kerst op z'n Calefax dinsdag 23 december 2014 Laurenskerk 20.30 uur

Bach/Tineke Steenbrink Het ‘Zevende’ Brandenburgse concert Vivaldi/Bach Concert in a BWV1065 Bach Ricercar a 6 uit Musicalisches Opfer BWV1079 Bach Brandenburgs Concert nr.3 in G BWV1048

Bachs Die Kunst der Fuge & wijnproeverij woensdag 3 juni 2015 Pelgrimvaderskerk 20.30 uur Calefax

Calefax

De plannen van Calefax voor het programma African Roots begonnen te borrelen tijdens een inspirerende tournee door Zuid-Afrika. De mensen, de natuur en natuurlijk de lokale muziek brachten de vijf blazers op het idee om een concert samen te stellen met muziek van de Zuid- Afrikaanse componist Kevin Volans, de minimalist Steve Reich en met eigen bewerkingen van traditionele Afrikaanse muziek.

Calefax Bach Variaties over ‘Vom Himmel hoch’ BWV769 Monteverdi Delen uit Mariavespers Anoniem English Christmas Carols Tsjaikovski Ouverture De Notenkraker Ellington The Nutcracker Jeths Nieuw werk

Bach Die Kunst der Fuge Met wijnproeverij met de wijnspecialisten van Domaine Z uit Rotterdam Delfshaven

prijzen prijs serie

€ 67

65+ / R’pas

€ 64

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 61

Bent u al jaren verslingerd aan strijk­ kwartetten? Of heeft u dat bijzondere muzikale gesprek van vier snaar­ instrumenten net ontdekt? Het mooie van het genre is: er valt altijd iets te ontdekken en te genieten.

Doric String Quartet Quatuor Ebène

Niet alleen is er keuze uit een gigantisch repertoire, van de vroege kwartetten van ‘papa Haydn’ tot composities waarvan de inkt nog nat is. Niet minder belangrijk is hoe de verschillende ensembles zich erdoor laten inspireren en er hun eigen draai aan geven. Het Borodin Quartet heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van Russische muziek. Het Belcea Quartet heeft al eerder met succes een nieuw kwartet van Mark-Anthony Turnage in première gebracht. En had u ooit van Zarebski gehoord? Het Szymanowski Quartet zet een werk van deze Pool op de lessenaars, na een compositie van zijn bekendere landgenoot Zelenski. Als bonus krijgt u een gratis concert vol veelbelovend jong talent: de Finale van De Grote Kamermuziekprijs.

Navarra String Quartet

dinsdag 13 januari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

dinsdag 26 mei 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Navarra String Quartet © Sussie Ahlburg

dinsdag 17 februari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

m.m.v. Bram van Sambeek fagot Mozart Kwartet voor fagot, viool, altviool en cello KV370 Britten Strijkkwartet nr.3 op.94 Du Puy Kwintet in a voor fagot en strijkkwartet

Borodin Quartet

Eggner Trio

dinsdag 14 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

dinsdag 11 november 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Schumann Quartett © Kaupo Kikkas

Schumann Quartett

Haydn Strijkkwartet in D op.76 nr.5 ‘Erdödy’ Bartók Strijkkwartet nr.2 Puccini Strijkkwartet 'Crisantemi' Verdi Strijkkwartet in e

Mozart Divertimento a 3 KV254 Arenski Pianotrio nr.2 Schubert Pianotrio nr.1 D898

Belcea Quartet dinsdag 9 december 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Beethoven Strijkkwartet nr.3 in D op.18 nr.3 Turnage Nieuw werk Schubert Strijkkwartet in a D804 ‘Rosamunde’

Borodin Quartet © Keith Saunders

dinsdag 24 maart 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Borodin Strijkkwartet nr.2 in D Sjostakovitsj Strijkkwartet nr.8 op.110 Tsjaikovski Strijkkwartet nr.2 in F op.22

Quatuor Ebène

Haydn Strijkkwartet in G op.76 nr.1 Janácˇek Strijkkwartet nr.2 ‘Intieme brieven’ Schubert Strijkkwartet in d D810 ‘Der Tod und das Mädchen’

Beethoven Strijkkwartet nr.14 in cis op.131 Beethoven Strijkkwartet nr.15 in a op.132

gratis concert Abonnementhouders krijgen een concert cadeau!

Finale van De Grote Kamermuziek­prijs dinsdag 17 maart 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Codarts en het Koninklijk Conservatorium presenteren de Finale van De Grote Kamer­ muziekprijs voor klassieke ensembles. Bestelt u deze serie, dan krijgt u dit concert cadeau. U krijgt t.z.t. bericht van ons met de uitnodiging om uw gratis kaart(en) voor dit concert te bestellen.

Szymanowski Quartet

prijzen

dinsdag 21 april 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

rang

top / 1e / 2e

prijs serie

€ 226 / 198 / 177

m.m.v. Jonathan Plowright piano Webern Langsamer Satz op.78 Zelenski Pianokwartet in c op.61 Zarebski Pianokwintet in g op.34

t/m 26 jaar of CJP

€ 72

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 44 / 39 / 35

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.klassieke muziek 63

Deze musici weten wel raad met orgelmanualen en -pedalen. Het zijn meesters in het uitvoeren van muziek voor handen én voeten. Laat u meevoeren, verwonderen, overdonderen, stil worden, in vuur en vlam zetten, verrijken. Op zaterdagmiddag in de Doelen en op zondagmiddag in de Laurenskerk, en alle concerten zijn nog gratis toegankelijk ook! De concerten duren een uur en zijn zonder pauze. America! zondag 12 oktober 2014 Laurenskerk 15.00 uur Colin Andrews Laurensorgel Amerikaans orgelvirtuoos brengt muziek van eigen bodem

Hommage à César Franck (1822-1890) zaterdag 18 oktober 2014 Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel en drukwindharmonium Franck Premier, Deuxième et Troisième Choral / Suite en mi / Suite en Do

Bach door kenner zondag 9 november 2014 Laurenskerk 15.00 uur Ute Gremmel-Geuchen Laurensorgel Werken van Bach

Gelauwerde orgelmeester

‘La Nativité’ in woord, toon en beeld zondag 14 december 2014 Laurenskerk 15.00 uur Hayo Boerema Laurensorgel Messiaen La nativité du Seigneur

Happy New Year! zondag 11 januari 2015 Laurenskerk 15.00 uur Hayo Boerema orgel en o.a. Laurenscantorij Wiecher Mandemaker dirigent De musici van de Laurenskerk wensen u een goed nieuw jaar! o.a. Bach, Franck en Reger

Modern Times zaterdag 24 januari 2015 Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel Bert Mooiman Doelenorgel Live begeleiding van Modern Times, zwijgende ­klassieker van Charlie Chaplin

zaterdag 29 november 2014 Grote Zaal 15.00 uur

Schepping en herschepping

Jos van der Kooy Doelenorgel

zondag 8 februari 2015 Laurenskerk 15.00 uur

Van der Kooy Improvisatie Bach Jolanda Zwoferink Laurensorgel Koraalvoorspel ‘Nun komm der Heiden Heiland’ Reger Präludium Henco de Berg Laurensorgel Franck Prélude, fugue et variation Werken van o.a. De Berg, Bach, Dupré Variations sur un Noël Demessieux en Reger

Sinterklaasconcert Franse orgelkunst (6+) woensdag 3 december 2014 Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel Willem de Vries bariton/hoofdpiet

zaterdag 28 februari 2015 Grote Zaal 15.00 uur

Erwin Wiersinga Doelenorgel

Langlais Hymne d’actions de grâces ‘Te Deum’ Franck Pastorale Vierne Allegro vivace Franck Prière Alain 2ème Fantaisie Florentz Prélude de ‘L’enfant noir’ Escaich Quatrième Esquisse ‘Le cri des abîmes’

The Planets zondag 8 maart 2015 Laurenskerk 15.00 uur Marcel Verheggen Laurensorgel Holst The Planets Lambrechts Delen uit Cathédrales Andriessen

schoenen van Bach zaterdag 21 maart 2015 Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel Bach Toccata in F BWV540/1 / ‘Wir glauben all’ an einen Gott’ BWV740 / Pedal-Exercitium BWV598 Bach/Bierling Prelude uit Cellosuite nr.1 Bach Fuga alla Giga BWV577 Buxtehude Preludium, Fugue en Chaconne in Bach Toccata, adagio en fuga BWV564 Bierling Improvisatie ‘My Feet are Killing Me’ Bach Toccata en fuga BWV565

Geïnspireerd door gregoriaans zondag 12 april 2015 Laurenskerk 15.00 uur Hayo Boerema Laurensorgel Schola Cantorum Widor Symphonie Romane, werk van Tournemire en improvisaties

The Art of Organ Transcription

Be my guest zaterdag 9 mei 2015 Grote Zaal 15.00 uur Wouter van der Wilt, Gerard van der Zijden, Eric Koevoets, Anton Doornheim Doelenorgel Cochereau / Lombard Ave maris stella Dupré Prelude et Fugue Bierling ‘Pas de Deux’ pour Orgue 4-mains Van der Wilt Improvisatie Rheinberger Agitato en Cantilene Tournemire Toccata sur un choral

Muziek als vredestichter zondag 10 mei 2015 Laurenskerk 15.00 uur Gonny van der Maten Laurensorgel O.a. Bach, Florentz l’Enfant noir

Veni Creator Spiritus zaterdag 23 mei 2015 Grote Zaal 15.00 uur Kees van Eersel Doelenorgel Bach Fantasia super Komm, Heiliger Geist BWV651 / Komm Heiliger Geist BWV652 Van Eersel Improvisatie De Grigny Hymne ‘Veni Creator’ Franck Grande pièce symphonique

Rotterdam-Dresden Partnersteden zondag 14 juni 2015 Laurenskerk 15.00 uur Thomas Lennartz Laurensorgel Werken van Couperin, Guilmant en improvisaties

zaterdag 18 april 2015 Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel Moesorgski Nacht op de kale berg* Franck Fantaisie en Ut Majeur / Symphonie in d * Grieg Peer Gyntsuite nr.1 * * arr. Geert Bierling

Alle concerten zijn gratis toegankelijk! U dient wel via de reguliere kanalen vrijkaarten te bestellen. Deze concerten tellen niet mee in het samenstellen van flexabonnementen.red sofa 65

Bij dat concert zijn ook de doorgewinterde pianisten Ralph van Raat en Maarten van Veen te gast. Met het Rotterdams Philharmonisch Orkest trekt Colin Currie naar Finland. Daar wacht niet alleen Jean Sibelius, maar ook het spetterende Concert voor slagwerk en orkest van de hedendaagse componist Kalevi Aho. Als klap op de vuurpijl treedt de Schot aan met zijn eigen Colin Currie Group. Fans weten genoeg: een concert lang smullen van Steve Reich!

Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

woensdag 8 april 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

Colin Currie Group © Debbie Scanlan

Rotterdams Philharmonisch Orkest Pietari Inkinen dirigent Colin Currie slagwerk

Colin Currie Group

Kalevi Aho Sieidi, Concert voor slagwerk en orkest Sibelius Lemminkäinen Suite

Reich Music for Pieces of Wood Reich Sextet Reich Quartet (Ned. première) Reich Mallet Quartet

woensdag 25 februari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Maarten van Veen © Rene den Engelsman

Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

donderdag 27 november 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

Colin Currie © Marco Borggreve

New Wolfe

dinsdag 23 september 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Elliott Carter Figment V Per Nørgård Fire over Water Toshio Hosokawa Reminiscence Bruno Mantovani Moi, jeu... Steve Reich Drumming (deel 1) Fredrik Andersson The loneliness of Santa Claus Steve Martland Starry Night

Colin Currie Group plays Reich

vrijdag 30 januari 2015 Grote Zaal 20.15 uur

piano's en slagwerk

Fire over Water

Colin Currie slagwerk DoelenKwartet Slagwerkers van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: Martin Baai, Koen Platinck, Ronald Ent

Start to Finnish

Pietari Inkinen

Het is een line-up om van te watertanden. Colin Currie, de wereldberoemde Schotse slagwerkkoning, bundelt zijn krachten met de beste percussionisten en ensembles uit Rotterdam. Met het DoelenKwartet en een extra batterij slagwerk stort hij zich op Drumming, de legendarische hit van Steve Reich. Bij de Britse componist Dave Maric, die zich zowel thuisvoelt in klassiek als jazz, heeft de Doelen nieuw werk besteld dat in wereldpremière gaat bij het DoelenEnsemble.

Codarts Ensemble Hans Leenders dirigent Colin Currie slagwerk Slagwerkers van Codarts Julia Wolfe riSe and fLY (Nederlandse première) Werken van o.a. Steve Reich, Iannis Xenakis en Steven Stucky

DoelenEnsemble Colin Currie slagwerk Benjamin Ramirez pauken Maarten van Veen piano Ralph van Raat piano Bartók Sonate voor 2 piano’s en slagwerk John Adams Hallelujah junction Dave Maric Nieuw werk (wereldpremière) en andere werken Dit concert ook in de serie DoelenEnsemble

Bestel de Red Sofa Bankpas De Red Sofa Bankpas ver­schaft u voor slechts € 79 toe­gang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden vooraf­gaand aan ieder Red Sofaconcert ontvangen de Bankpas­ houders van ons een e-mail waar­mee u vervolgens gratis uw kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen.

prijzen prijs serie

€ 84

65+ / R’pas

€ 80

t/m 26 jaar of CJP

€ 45

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.red sofa 67

Hij werd geboren in Heerjansdam, onder de rook van Rotterdam, en is uitgegroeid tot een tsaar van het Europese theater. Bij zijn enscenering van Schuberts liederen over liefde en dood beschikt Simons over eminente krachten: de bariton Georg Nigl, de pianist Andreas Staier en het roemruchte Parijse Ensemble intercontemporain. De Duitse bariton Dietrich Henschel verwelkomen we opnieuw. U kent hem ongetwijfeld nog van zijn indringende Hugo-Wolfvoorstelling. Nu zingt hij Mahlers reeks Des Knaben Wunderhorn. De cineaste Clara Pons levert opnieuw het filmbeeld. Wie in 2013 niet kon aanschuiven bij de wereldpremière van Mysteriën, het bejubelde orkestwerk van Louis Andriessen, grijpt alsnog zijn kans.

Winterreise theatraal maandag 19 januari 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

Wunderhorn donderdag 23 april 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace Wunderhorn © Clara Pons

Het zijn liederencycli die erom smeken te worden verbeeld: Schuberts Winterreise en Des Knaben Wunderhorn van Gustav Mahler. De desolate tocht die Schubert in 24 liederen uitstippelt, is een kolfje naar de hand van regisseur Johan Simons.

Ensemble intercontemporain Muziektheater Transparant Julien Leroy dirigent Georg Nigl bariton Andreas Staier piano Michaël Borremans beeld, decor Jan Vandenhauwe dramaturgie Johan Simons mise-en-scène Schubert Winterreise D911 Mark Andre AZ Dit concert ook in de serie Doelen Theatraal

RZEWSKI’S PIANOCONCERT

Residentie Orkest Cristian Macelaru dirigent Dietrich Henschel bariton Clara Pons film en regie Vera Streicher, Elias Fret en Sebastian Dutrieux spel (film) Mahler / Glanert Des Knaben Wunderhorn (integrale cyclus) Dit concert ook in de series De Groote Oorlog en Doelen Theatraal

zondag 8 maart 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

AskolSchönberg Peter Rundel dirigent Daan Vandewalle piano

WORDS & BEYOND II: HUH NANSULHUN maandag 3 november 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

Slagwerk Den Haag Codarts Dans Rie Marks regie Seung-Ah Oh muziek Jinnie Seo decorontwerp Seung-Ah Oh Words and Beyond II

Slagwerkhemel zondag 30 november 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Rzewski Pianoconcert Zender 33 Veränderungen über 33 Veränderungen

Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

Decasia en Mysteriën

Residentie Orkest André de Ridder dirigent So¯ Percussion Ensemble Klang David Lang pierced (versie voor 6 solisten, wereldpremière) David Lang man made Daníel Bjarnason Emergence Dit concert ook in de serie David Lang

zaterdag 18 april 2015 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

Noord Nederlands Orkest Kasper de Roo dirigent Bill Morrison film Louis Andriessen Mysteriën Michael Gordon Decasia

Bestel de Red Sofa Bankpas De Red Sofa Bankpas ver­schaft u voor slechts € 79 toe­gang tot álle concerten in het genre Red Sofa. (zie p. 4)

prijzen prijs serie

€ 109

65+ / R’pas

€ 104

t/m 26 jaar of CJP

€ 54

prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar of CJP

€9

3 november, 19 januari en 8 maart prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.red sofa 69

klang, dans, bang, can

zondag 30 november 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

maandag 12 januari 2015 Grote Zaal en Rotterdamse Schouwburg 20.15 uur

David Lang pierced (nieuwe versie voor 6 solisten, wereldpremière) David Lang man made Daníel Bjarnason Emergence Dit concert ook in de serie Baanbrekers sinds 1697

The Little Match Girl Passion woensdag 17 december 2014 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

VOCAALLAB Jörg Brinkmann cello Miguel Angel Gaspar spel Wout van Tongeren dramaturgie Sacha Zwiers vormgeving Floriaan Ganzevoort / De Theatermachine licht Romain Bischoff muzikale leiding en regie Anthony Fiumara Hope David Lang world to come / the little match girl passion / delen uit memory pieces Dit concert ook in de serie Doelen Theatraal

David Lang © Peter Serling

Residentie Orkest André de Ridder dirigent So¯ Percussion Ensemble Klang Ensemble Klang Codarts Ensemble Codarts Dans David Lang men Julia Wolfe Lick Michael Gordon Trance (Trance na de pauze in de Rotterdamse Schouwburg)

love fail dinsdag 26 mei 2015 Locatie ntb 20.30 uur Om 19.45 uur Neil Wallace in gesprek met leden van het ensemble

Anonymous 4

David Lang (1957) is voor velen synoniem met de succesvolle New Yorkse nieuwe muziekserie Bang on a Can. Sinds 1987 maakt hij zich met medecomponisten Julia Wolfe en Michael Gordon sterk voor genre-overschrijdende muziek met oor voor essentie. Een serie met muziek van David Lang is dus ondenkbaar zonder composities van deze geestverwanten. In deze serie buigen gevierde Amerikaanse musici en Nederlandse talenten zich over Langs werk, zoals Ensemble Klang waarvoor Lang een nieuwe versie schrijft van zijn bekende compositie pierced. Zelf zal hij meermalen te gast zijn.

Slagwerkhemel

So- Percussion © Janette Beckman

Wie lanceert er een kameropera waarin alleen wordt gefluisterd? En wie pluist de 600 liederen van Schubert na op fragmenten waarin de dood zelf aan het woord is? Dit soort zaken zijn typisch voor Pulitzerprijswinnaar David Lang. Met trots presenteren wij de Europese premières van zijn whisper opera (als uitbreiding op de serie te bestellen) en zijn huiveringwekkend mooie liederen­ cyclus death speaks. Maar er is veel meer. Samen met de Rotterdamse Operadagen lanceren wij zijn opera love fail waarvoor hij zelf de regie voert en enkele dagen voor kerst is er een semi-scenische opvoering van the little match girl passion.

Anonymous4 Jim Findlay decor en film Lydia Davis teksten Jennifer Tipton licht Suzanne Bocanegra kostuums Jody Elff geluid David Lang libretto, compositie en regie David Lang love fail (Nederlandse première)

vervolg serie David Lang


red sofa 70

vervolg serie David Lang

death speaks

bestel extra concert the whisper opera

vrijdag 29 mei 2015 Laurenskerk 22.00 uur

maandag 9 en dinsdag 10 februari 2015 Willem Burger Hal 19.00 en 22.00 uur

Shara Worden

new York playlist

DoelenEnsemble Maarten van Veen piano Florian Magnus Maier gitaar Shara Worden zang Neil Wallace / David Lang mise-en-espace David Lang death speaks (Europese première) David Lang Nieuw werk (wereldpremière) Dit concert ook in de serie DoelenEnsemble

Wellicht het meest bijzondere concert van dit seizoen is de Nederlandse première van de the whisper opera uit 2013 van Red Sofa-componist David Lang. Een zeer exclusief concert waar slechts voor enkele tientallen bezoekers plaats is. Bezoekers belanden midden ­in de voorstelling. Om hen heen klinken zachte muziek en gefluisterde teksten – soms op de rand van de verstaanbaarheid. Op uit­drukkelijk verzoek van de compo­nist is er geen parti­tuur en geen opname van dit werk beschikbaar. Als reactie op deze tijd waarin we met één muisklik verwijderd zijn van alle denkbare muziek, wilde Lang intieme muziek schrijven die alleen live is te beleven. Wees er dus snel bij, het aantal kaarten is beperkt!

International Contemporary Ensemble Claire Chase fluit Ross Karre slagwerk Tony Arnold stem Joshua Rubin klarinet Kivie Cahn-Lipman cello Jim Findlay decor ontwerp, licht, regie Jim Findlay decor, licht en regie David Lang the whisper opera (Europese première) Dit is een extra concert dat geen deel uitmaakt van de serie David Lang of Red Sofa Bankpas. U kunt het concert met 15% korting bestellen als uitbreiding op uw abonnement of als uitbreiding op de Red Sofa Bankpas.

prijzen

Benieuwd naar het werk van David Lang, Julia Wolfe en Michael Gordon? Beluister de New York playlist van de Doelen op Spotify. www.dedoelen.nl/spotify

Bestel de Red Sofa Bankpas De Red Sofa Bankpas ver­schaft u voor slechts € 79 toe­gang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden vooraf­gaand aan ieder Red Sofaconcert ontvangen de Bankpas­ houders van ons een e-mail waar­mee u vervolgens gratis uw kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen.

prijzen prijs serie David Lang

€ 75

65+ / R’pas

€ 71

t/m 26 jaar of CJP

€ 45 € 24

prijs losse kaarten

€ 24

prijs los

65+ / R’pas

€ 22

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar of CJP

€9

t/m 26 jaar of CJP

€9

30 april prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.
red sofa 73

Waar loopt de grens tussen muzikale virtuositeit en topsport? Waarom is een watervlugge klavierleeuw voor sommigen een circusnummer en voor anderen een goddelijk medium? Ralph van Raat neemt op verzoek van de Doelen beurte­ lings plaats achter de vleugel en op de Red Sofa om dit soort kwesties nader te onderzoeken. De zwarte pagina’s die hij en zijn medemusici zullen vertolken zijn van onder anderen Frank Zappa (The Black Page), George Crumb (Celestial Mechanics), Yannis Xenakis (Rebonds) en David Lang (wereldpremière voor piano solo).

De terreur van The Black Page

Maar in het oog van de orkaan is het stil. In het middelste concert van deze serie laat Van Raat de keerzijde van het virtuozendom horen in composities waarin stilte, leegte en een gevoel van tijdloosheid de dienst uitmaken. Samen met een aantal gelijkgestemde musici betreedt hij de broze klankwereld van Arvo Pärt, Anton Webern, Gavin Bryars en Vanessa Lann. Iedere noot wordt hier op een goudschaaltje gewogen, alles geschiedt in opperste concentratie. Als dat niet virtuoos is...

zaterdag 7 februari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Zappa’s Black Page zondag 3 mei 2015 Grote Zaal 20.15 uur

Ralph van Raat piano Maarten van Veen piano Ilonka Kolthof fluit Ramon Lormans slagwerk

Ralph van Raat © Sanne Donders

Maarten van Veen © Rene den Engelsman

vrijdag 17 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 21.00 uur

Ralph van Raat piano Moore Sensitive Spot * Zappa The Black Page voor piano solo Alkan Symphonie pour piano seul op.39 (IV-VII) David Lang Nieuw werk voor Ralph van Raat (i.o.v. de Doelen en Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam) Rzewski Down by the Riverside David Lang face so pale voor 6 piano’s *

Zappa The Black Page Lang face so pale (wereldpremière) Higdon Rapid Fire Crumb Celestial Mechanics Xenakis Rebonds

Een avondje anti-virtuositeit

Frank de Groot © Robert Peek

* m.m.v. 5 pianisten van diverse conservatoria

Ralph van Raat piano Hans Woudenberg cello Frank de Groot viool Saskia Lankhoorn toy piano Ramon Lormans slagwerk Bryars Ramble on Cortona (Nederlandse première) Pärt Spiegel im Spiegel Webern Vier Stücke für Violine und Klavier Webern Drei Stücke für Violincello und Klavier Lann Is a Bell... a Bell? Feldman Four Instruments Pärt Fratres / Spiegel im Spiegel

Bestel de Red Sofa Bankpas De Red Sofa Bankpas ver­schaft u voor slechts € 79 toe­gang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden vooraf­gaand aan ieder Red Sofaconcert ontvangen de Bankpas­ houders van ons een e-mail waar­mee u vervolgens gratis uw kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen.

prijzen prijs serie

€ 43

65+ / R’pas

€ 41

t/m 26 jaar of CJP

€ 27

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.red sofa 75

In deze serie laat het DoelenEnsemble zich van een uiterst flexibele kant zien en horen. Reikhalzend zien we uit naar de samenwerking met het Duitse notabu.ensemble neue musik in Olivier Messiaens Des canyons aux étoiles..., een avondvullende compo­sitie waarvoor de kleur-horende componist inspiratie opdeed in het desolate terracotta landschap van de Bryce Canyon in Utah. Een andere opmerkelijke samenwerking gaat het DoelenEnsemble aan met het Lets Radiokoor, wereldvermaard om de tran­sparante stemmenpracht. Op het programmastaat werk van onder anderen Gustav Mahler,György Kurtág en Arvo Pärt. Het DoelenEnsemble is ook te horen in kleinere bezettingen, zoals met de Schotse meester­ percussionist Colin Currie en pianist Ralph van Raat in de meeslepende Sonate voor twee piano’s en slagwerk van Béla Bartók. Of in een deels vocaal programma met muziek van Arnold Schönberg en Anton Webern, samen met mezzosopraan Michaela Riener. Heel bijzonder wordt de Europese première van de liederencylus death speaks van David Lang, dit seizoen ‘huiscomponist’ van de Doelen. Hoor hoe de dood hier zelf het woord neemt, en huiver bij zo veel schoonheid. GROOTHEIDSWAANZIN zaterdag 4 oktober 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Maarten van Veen

DoelenEnsemble notabu.ensemble neue musik Arie van Beek dirigent Messiaen Des canyons aux étoiles...

‘JETZT WAGE ICH NICHTS MEHR’ vrijdag 14 november 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Maarten van Veen

DoelenEnsemble Maarten van Veen piano Michaela Riener mezzosopraan

Van Deurzen Nieuw werk (wereldpremière) Schönberg Verklärte Nacht Liszt Laatste pianowerk Liederen van Schönberg en Webern

LICHT OP DE VRIES zondag 14 december 2014 Jurriaanse Zaal 16.00-22.00 uur 16.00-17.15 uur Muziektheater de Helling Gerrie de Vries sopraan Jellantsje de Vries viool Mathijs Koene panfluit Rafael Vanoli elektrische gitaar Tatiana Koleva slagwerk Age Freerk Bokma orgel Dunja Jocic regie en choreografie De Vries Honderd nachten, honderd jaren van 17.30 tot 18.15 uur nabespreking met Neil Wallace

20.15-22.00 uur DoelenEnsemble o.l.v. Arie van Beek Rotterdamse School Compositieprijs Skrjabin Vers la Flamme De Vries Nieuw werk (wereld­ première) / Pianoconcert nr.1 Premières van werken van studenten van Codarts Van 19.30 tot 20.00 uur Neil Wallace in gesprek met wedstrijddeelnemers

DE ONVOLPREZEN LETTEN maandag 12 januari 2015 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur inleiding door Maarten van Veen

Lets Radiokoor Kaspars Putnins dirigent DoelenEnsemble solisten van het Nederlands Kamerkoor Hillborg Muoayiyaoum Kurtág Omaggio a Luigi Nono Mahler/Gottwald Ich bin der Welt abhanden gekommen Mahler/Gottwald 'Die Nachtigall' uit Sieben Frühe Lieder Holliger Winter (uit Jahreszeiten) Pärt Miserere Dit concert ook in de serie Stemtovenaars

PIANO'S EN SLAGWERK woensdag 25 februari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur Neil Wallace in gesprek met enkele musici

DoelenEnsemble Colin Currie slagwerk Benjamin Ramirez pauken Maarten van Veen piano Ralph van Raat piano Bartók Sonate voor 2 piano’s en slagwerk Adams Hallelujah junction Maric Nieuw werk (wereldpremière) en andere werken Dit concert ook in de serie Frappez toujours

EEN VROEGE SCHÖNBERG zaterdag 18 april 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Maarten van Veen

DoelenEnsemble DoelenKwartet Maarten van Veen piano Bartók Pianokwintet Schönberg Strijkkwartet nr.1 op.7

DEATH SPEAKS vrijdag 29 mei 2015 Laurenskerk 22.00 uur DoelenEnsemble Maarten van Veen piano Floriaan Magnus Maier gitaar Shara Worden zang Neil Wallace / David Lang mise-en-espace David Lang death speaks / Nieuw werk (wereldpremière) Dit concert ook in de serie David Lang

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS De Red Sofa Bankpas ver­schaft u voor slechts € 79 toe­gang tot álle concerten in het genre Red Sofa.

PRIJZEN prijs serie

€ 99

65+ / R’pas

€ 94

t/m 26 jaar of CJP

€ 63

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar of CJP

€9

12 januari prijs los

€ 32

65+ / R’pas

€ 30

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.red sofa 77

Daarnaast klinkt er ook muziek van bekendere namen. Aan de Grieks-Nederlandse Calliope Tsoupaki wijdt het DoelenKwartet een heel programma vol fijnzinnige muziek. Met gitarist Izhar Elias voert het kwartet nieuwe werken uit van Matijs de Roo en Florian Magnus Maier. Micha Hamel werkt niet alleen mee als dichter, maar ook als componist van een grote liedcyclus op tekst van Paul Eluard. Heel bijzonder wordt het laatste concert, waarin naast het Zesde Strijkkwartet van Béla Bartók het Derde Strijkkwartet klinkt van Myriam Marbé (1931-1997), een Roemeens componiste die onder het Ceaucescu-regime alles in klanken zei waarvoor woorden tekortschoten.

zondag 11 januari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Om 19.30 uur inleiding door Izhar Elias

Om 19.30 uur inleiding door o.a. Calliope Tsoupaki

DoelenKwartet Izhar Elias gitaar Matijs de Roo Kwintet voor strijkkwartet en gitaar Josef Bardanashvili ‘Sola’ voor gitaar Florian Magnus Maier Nieuw werk Maxim Shalygin Nieuw strijk­ kwartet Matijs de Roo Solo voor gitaar Antti Auvinen Aerial Alegria voor strijkkwartet en elektronica

Dichter bij de componist zondag 9 november 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Calliope Tsoupaki © Ruud Jonkers

Tsoupaki’s Trilogie

vrijdag 26 september 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Izhar Elias © Marco Broggreve

Kwartet en gitaar

DoelenKwartet Arjan Woudenberg klarinet Tsoupaki Trilogie: Mercurius – Lychnos (klarinetkwintet) – Eothinòn

Bevrijdende klanken zaterdag 21 maart 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Frank de Groot en Hans Woudenberg

DoelenKwartet Illés Torso V Marbé Strijkkwartet nr.3 Bartók Strijkkwartet nr.6

Bestel de Red Sofa Bankpas

Om 19.30 uur inleiding door o.a. Micha Hamel

DoelenKwartet

De musici van het DoelenKwartet hebben een fijne neus voor relatief onbekend com­ positorisch talent. Neem hun keuze voor de Hongaars-Duitse componist Márton Illés, die razende energie in klinkende banen leidt. Of neem de jonge Griekse Aspasia Nasopoulou, die nieuw werk schrijft bij poëzie van Micha Hamel. Of de Oekraïense componist Maxim Shalygin, die met zijn bezwerende muziek steeds meer terrein wint op Nederlandse bodem.

DoelenKwartet Micha Hamel spreker Renate Arends sopraan Boesmans Fly and Driving Nasopoulou Nieuw werk voor strijkkwartet en spreker met gedichten van Micha Hamel Hamel Nous Deux (teksten van Paul Eluard)

De Red Sofa Bankpas ver­schaft u voor slechts € 79 toe­gang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden vooraf­gaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangen de Bankpas­houders van ons een e-mail waar­mee u vervolgens gratis uw kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen.

prijzen prijs serie

€ 59

65+ / R’pas

€ 56

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.maan roos muziek 79

Voor het hele gezin brengt deze serie verhalen en toneel samen met live muziek. Verhalen die eigenlijk ieder kind wel mooi vindt: over piraten en ruimtereizen naar Mars en over verliefde prinsessen en eenhoorns. De voorstellingen vinden tegelijk plaats met de serie Piccolo voor peuters. Zo kan het hele gezin tegelijk genieten van een voorstelling. Druk Werk (6+)

Naar de haaien (5+)

zondag 19 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 14.00 uur

zondag 16 november 2014 Jurriaanse Zaal 14.00 uur

BRISK Gienke Deuten regie

Wëreldbänd Margrith Vrenegoor regie

Muziek van Tye, Telemann, Tsjaikovski, Rossini, Willem Wander van Nieuwkerk en Toek Numan

Ze hebben een bord, maar geen eten. Ze hebben een bed, maar geen deken. Maar ze hebben elkaar. En ze vertellen elkaar verhalen en dromen dat ze koning zijn, of ontdekkingsreiziger of... zeerover. En zo kan het gebeuren dat Zeerover Zwarte Jan samen met zijn maatjes het ruime sop kiest en over de zeven zeeën vaart, op zoek naar eeuwige roem en goud. Een muziekvoorstelling door de Wëreldbänd met veel humor, fantasie, een snufje melancholie en heel veel muziek.

Druk, druk, druk, haasten, haasten, haasten, snel nog even iets afmaken. Ping, een mail. Tring, de telefoon. BRISK heeft het druk op kantoor. Opschieten dus, anders wordt de directeur nog boos! Maar de directeur is met hele andere dingen bezig. Hij fantaseert erover hoe het op zijn kantoor zou zijn als iedereen muziek zou maken in plaats van de hele dag te vergaderen, te telefoneren en te typen.

Wat niemand weet (5+) zondag 8 februari 2015 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Koperkwintet KWIVR Rudi van Hest verteller en klarinet Bastiaan Woltjer muziek Tonke Dragt tekst Joeri Vos regie Van koperblaasinstrumenten tot timmergereedschap tot schelpen om op te blazen, alles wordt uit de kast gehaald om deze kleurrijke variatie op de Ark van Noach tot leven te brengen. ‘Dat het zou gaan regenen en regenen en dat er een Grote Vloed zou komen, was voor de mensen een geheim. Behalve voor Noach. En Noach bouwde een boot. Ook voor de dieren was het een geheim, behalve voor de eenhoorns...’, zo gaat het verhaal. Wie denkt dat eenhoorns fabeldieren zijn, heeft het mis. Want vroeger leefden ze écht wel op aarde.

Enkele Reis Mars (6+) zondag 19 april 2015 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Calefax Rietkwintet Dagmar Slagmolen regie Tien, negen, acht, zeven... De ruimtereizigers staan klaar om naar Mars te vertrekken. Zes, vijf, vier... Het is knap krap daar in die raket. Drie, twee, een, start! En dan blijkt er plots een verstekeling aan boord. Genoeg voor een turbulente reis vol eerste hulp bij ongelukken, spoedreparaties, heimwee, ruzie, onderzoek, ruimteafval en muziek natuurlijk.

Koninginnesoep (6+) zondag 8 maart 2015 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Opera Dolleboelja ‘Prinses Stefanie is smoorverliefd op de kok van het kasteel. De vader van Prinses Stefanie, de koning, wil echter dat zijn dochter gaat trouwen met de buitenlandse Prins Knotsenstein. Deze prins valt bij de prinses absoluut niet in de smaak, zeker niet nu zij verliefd is geworden op die vrolijke kok die vol overgave doet waar hij goed in is: koken! De prinses dreigt toch aan haar vader te moeten gehoorzamen. Wordt deze soep zo heet gegeten als ze wordt opgediend? Zal de kok nu eenzaam achterblijven op het kasteel?’

i.s.m

leeftijdsadvies Wij verzoeken u dringend rekening te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen.

prijzen Prijzen gelden zowel voor volwassenen als voor kinderen prijs serie

€ 34

prijs los

€9maan roos muziek 81

Natuurlijk ontbreekt Ageeth de Haan niet in deze serie. Met haar voorstellingen weet ze iedere keer weer een zaal vol peutertjes te betoveren. En op speciaal verzoek van de Doelen maakt Frank Groothof voor diezelfde kleintjes een spiksplinternieuwe voorstelling. Verder zijn er prachtige muziekvoorstellingen om even lekker bij weg te dromen!

In het Wild (2+) zondag 8 februari 2015 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00uur Samba Salad Dick Hauser eindregie Een vrolijke, muzikale safari voor peuters en kleuters, dwars door de rimboe en over de savanne waar dieren de baas zijn. Maya en Joske gaan op reis naar Afrika om meer te leren over de dieren die daar wonen. De vogels, leeuwen, olifanten, de familie aap en al hun dierenvrienden laten hun zien hoe heerlijk het is om in het wild te leven.

Glimp (2+) zondag 16 november 2014 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Lotte van Dijck zang en tekeningen Tony Overwater contrabas, violone en composities Rob Kloet percussie Bram de Goeij/StoryBasedMedia regie

Dag zon, dag zee! (2+) zondag 19 oktober 2014 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Ageeth de Haan zang en spel Wessel Coppes gitaar Frans Groen contrabas Vinsent Planjer percussie In dit sprankelende, interactieve liedjesprogramma neemt Ageeth het publiek mee naar allerlei herkenbare en fantasievolle situaties. Een programma vol liedjes in verschillende muziekstijlen, die Ageeth met korte teksten met elkaar verbindt. Over een eindje vliegen, wilde dieren, limonade met taart, over papa’s en mama’s en het strand.

Wie kan de maan verstaan? Wat zegt de zon? Wat klinkt lager: een bas of een trom? Hoe speel je een flits? Hoe hoor je een boom? Hoeveel kleuren heeft een droom? In Glimp wordt het kleine en grote publiek meegenomen naar een betoverende droom­wereld, waarin klanken en beelden met elkaar en met het publiek spelen.

Het Paarsje Krijtje (2+) zondag 8 maart 2015 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Woei! (1,5+) zondag 19 april 2015 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Alle hoeken van de kamermuziek

In Woei! word je door drie muzikanten naar een warme wereld van adem en wind Geïnspireerd door het beroemde geblazen. Een wereld waar alleen boek van Crocket Johnson vertelt de taal van de muziek wordt Frank Groothof met tekenaar gesproken en waar elk briesje Gerard de Bruyne het verhaal verandert in prachtige klanken: van Paultje die op een avond een zuchtje door je haar, het besluit een wandeling in de opblazen van een strandbal en maneschijn te maken. Maar zelfs je papa die niest... er was geen maan en Paultje had een maan nodig om in de maneschijn te wandelen. Gelukkig had hij zijn paarse krijtje bij zich, dus tekende Paultje een maan. Hij had ook leeftijdsadvies iets nodig om op te wandelen, Wij verzoeken u dringend rekening dus tekende hij een weg... Frank Groothof spel Gerard de Bruyne tekeningen

te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen.

prijzen prijs serie

€ 53

t/m 26 jaar of CJP

€ 45

prijs los

€ 15

t/m 26 jaar of CJP

€9maan roos muziek 83

Zing de sterren van de hemel (6+)

Tijdens deze workshops, waaraan het hele gezin meedoet, leer je onder leiding van docenten van de SKVR Muziekschool de basisbeginselen van muziek maken. Je zult zien dat je aan het einde van de workshop al een heel mooi stuk kunt spelen of zingen.

zaterdag 21 maart 2015 Eduard Flipse Zaal 10.30 uur Zingen kan iedereen en samen zingen is nog leuker. Als je thuis al aan het oefenen bent gegaan is het nu tijd om met z’n allen de sterren van de hemel te zingen. Leer de liedjes voor groot en klein samen zingen en na het instuderen zingen we als in een echte musical. Vrolijke en droevige deuntjes, liedjes in alle sferen horen erbij en maken het muzikale verhaal (in theatrale stijl) compleet.

Met gamelan naar een andere wereld (6+) zaterdag 20 september 2014 Eduard Flipse Zaal 10.30 uur De klanken van de gamelan nemen je mee naar de kleurrijke warme wereld van Indonesië. Speel en zing mee, en leer je eigen stukje muziek spelen op deze echte Javaanse instrumenten zoals xylofoons, trommels, gestemde gongs en de angklung. Samen vormen we dan een heus gamelanorkest. De mooie muziekinstrumenten, die ter beschikking zijn gesteld door het Wereldmuseum Rotterdam, zijn een pracht voor het oog.

Overal is ritme (6+)

Je stem (6+)

zaterdag 11 oktober 2014 Eduard Flipse Zaal 10.30 uur

zaterdag 29 november 2014 Eduard Flipse Zaal 10.30 uur

De scrapband nieuwe stijl (6+)

Alles heeft een ritme en iedereen tikt wel eens een ritme mee. Wanneer je dat samen met anderen doet, heb je zo een complete ritmesectie van slag- en percussieinstrumenten bij elkaar. Aan het eind van deze workshop vormen de deelnemers een grote, swingende slagwerkband.

Iedereen kan (liedjes) zingen, je hebt je muziekinstrument – je stem – altijd bij je. Bovendien kun je nog veel meer met je stem dan een liedje zingen. In deze workshop (waar we ook nieuwe onbekende sinterklaasliedjes zingen) ontdek je hoeveel muziek er zit in je eigen stem.

zaterdag 30 mei 2015 Eduard Flipse Zaal 10.30 uur

Maak je eigen filmmuziek (6+) zaterdag 31 januari 2015 Eduard Flipse Zaal 10.30 uur Tijdens het International Film Festival Rotterdam leren wij je hoe je zelf een korte soundtrack kunt schrijven bij een scène uit een film of tekenfilm. Je ontdekt onder meer hoe bepalend de muziek is voor hoe je naar de beelden kijkt. We gaan de soundtrack ook zelf inspelen met allerlei muziekinstrumenten, van trommels tot keyboard tot accordeon. Een leuke workshop voor het hele gezin!

Een slagwerkworkshop met allerlei (soms ook ongewone) slaginstrumenten. We gaan muziek maken met alles wat binnen handbereik is. Thuis trommel je er vast ook vaak op los, met een pan, een deksel, een fles, met lepels of emmers. Met z’n allen klinkt het nog veel mooier.

leeftijdsadvies Wij verzoeken u dringend rekening te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen.

prijzen Prijzen gelden zowel voor volwassenen als voor kinderen prijs serie

€ 39

prijs los

€9world 85

De tango kwam Europa binnen via Parijs, ontwikkelde zich in Finland en ook Italië kent inmiddels een levendige tangoscene. Maar vooral Nederland mag als Europees tangoland niet worden onderschat: met een van de belangrijkste bandoneonspelers ter wereld – Carel Kraayenhof – en een unieke tango-opleiding aan de World Music Academy van Codarts is er in ons land een authentieke Argentijnse enclave. Ook in Duitsland is de tango populair, getuige het gelegenheidsproject van het danspaar Ispasión met de cellisten van de Berliner Philharmoniker. Met doorgewinterde veteranen – waaronder Kraayenhof en het orkest van Codarts, een frisse nieuwkomer uit Nederland en het unieke Duitse dansproject presenteert de Doelen de tango in al haar gedaanten. Met één element als leidraad: een ongekend hoog niveau.

met een middag en avond vol concerten, films, een masterclass en een dans­workshop.

Carel Kraayenhof Tango Ensemble zaterdag 7 februari 2015 Willem Burger Zaal 20.15 uur

Carel Kraayenhof Tango Ensemble El Arramque

Orquesta Típica OTRA

zaterdag 29 november 2014 diverse zalen 14.30 uur

Orquesta Típica OTRA, bestaande uit conservatoriumstudenten en docenten van Codarts, viert haar twintigjarig bestaan met een speciale avond in de Doelen. Naast werk van Osvaldo Pugliese en andere oude meesters vertolkt OTRA repertoire dat speciaal voor het orkest geschreven is door hedendaagse tangocomponisten. In alle tango’s en aan het genre verwante ritmen zoals milonga ciudadana, milonga campera en vals criollo zoekt OTRA – met nieuwe arrangementen en solo’s – verbindingen met de huidige tijd. Het veelbelovende en energieke Piazzolla-kwintet Locos Lindos speelt na afloop dansmuziek in de foyer.

South American Getaway zondag 17 mei 2015 Grote Zaal 16.00 uur

20 jaar Gran Tango Special Orquesta Típica OTRA El Arranque zaterdag 4 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Orkest. Het kwintet streeft naar het uitvoeren van nieuwe muziek en arrangementen, geïnspireerd of gebaseerd op Argentijnse tango, maar altijd met een breed blikveld.

Al vrij snel na hun oprichting in 1996 hadden de acht leden van het jonge tango-orkest El Arranque – ‘Het Begin’ – een excellente reputatie. In 2001 werkten ze samen met Wynton Marsalis in het prestigieuze New Yorkse Lincoln Centre en niet veel later speelden ze op de grootste tangofestivals in Europa, Brazilië, China en Japan. Niet alleen internationaal oogst El Arranque veel lof, ook in Buenos Aires maakt de groep deel uit van de vibrerende tangoscene. Nu, na zeventien jaar en zeven albums, is dit achtkoppige ensemble sterker dan ooit. De komst van dit befaamde Argentijnse orkest is reden voor een bijzondere Tango Special

De 12 cellisten van de Berliner Philharmoniker Tangduo Ispasión

Al meer dan 25 jaar is hij een begrip in de tangowereld: naast het werk met zijn eigen groepen werkte Carel Kraayenhof samen met grootheden als Ennio Morricone, Sting, Yo-Yo Ma en orkesten als het London Symphony Orchestra. Verliefd op het klankbeeld van bandoneon en strijkers creëerde hij in 2011 het Kraayenhof Tango Ensemble waarin de bandoneon gecombineerd wordt met strijkkwartet, contrabas en piano. Stukken van Piazzolla voor deze bezetting, maar ook werken van Juan Pablo Dobal en zelfgeschreven composities geïnspireerd op de Argentijnse folklore staan op het programma.

Vorig seizoen waren ze een grote hit in Berlijn en omstreken: het spectaculaire tango- en flamencodanspaar Ispasión. Met hun bijzondere, beeldende performances tonen Laura Fernández en Daniel Orellana de essentie van deze warm­ bloedige culturen. Dit jaar gaat het duo een unieke samenwerking aan met de 12 cellisten van de Berliner Philharmoniker: tijdens het tangoprogramma South American Getaway met arrangementen van onder anderen Astor Piazzolla, Heitor Villa-Lobos en Burt Bacharach zullen Fernández en Orellana hun mooiste choreografieën ten uitvoer brengen.

Trasnoche

Dit concert ook in de serie Het Zondagfestival

vrijdag 8 mei 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Alle leden van Trasnoche – Spaans voor ‘een nachtje doorhalen’ – hebben hun sporen verdiend in diverse circuits: bandoneonspeler Santiago Cimadevilla is een belangrijke figuur in de ArgentijnsNederlandse tangowereld, Elliot Muusses speelt naast tango ook jazzgitaar, pianist Mark Wyman vertolkt genres van klassiek tot punk, Virgilio Monti is een van Italië’s meest gevraagde tangobassisten en violist Ebred Reijnen is lid van het Rotterdams Philharmonisch

prijzen prijs serie

€ 85

65+ / R’pas

€ 81

t/m 26 jaar of CJP

€ 45

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 25

65+ / R’pas

€ 23

t/m 26 jaar of CJP

€9

4 oktober en 8 mei prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


world 86

met Iarla O Lionáird, Lúnasa en Martin Hayes & Dennis Cahill woensdag 29 oktober 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Celtic & Balfolk Night zaterdag 21 februari 2015 Diverse zalen 16.00 uur

Lúnasa

De combinatie van diepe melancholie en extreme levensvreugde maakt dat de Keltische muziek, in al haar diversiteit, eeuwig blijft boeien en inspireren. Ze roept beelden op van groene heuvels en mistige Onder leiding van de briljante bergmeertjes, maar ook van en aanstekelijke accordeonist warme, gezellige pubs in de Mairtin O’Connor is de swingende dorpen en steden van Ierland, instrumentale band Lúnasa Schotland en Wales. Wilt u al jaren een begrip in de Ierse dansen op walsen, mazurka’s, muziek. Evenals violist Martin bourrees en polka’s, of wilt u Hayes en zijn Amerikaanse juist luisterend genieten van een tegenhanger, gitarist Dennis keur aan muziek met Keltische Cahill, die zo’n symbiose vormen wortels? Deze uitbundige, dat het lijkt alsof ze samen één feestelijke avond staat compleet instrument bespelen. Derde in het teken van die rijke Westzwaargewicht is zanger en Europese tradities. producer Iarla Ó Lionáird, een centrale figuur in de Keltische muziek en bekend van zijn baanbrekende project Afro Celt Sound System. Samen laten zij de magie van de Ierse traditie met jazz, klassieke muziek en moderne stijlen versmelten.

David Munnelly zaterdag 2 mei 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

David Munnelly

Irish Super Night

De Ierse knoppenvirtuoos David Munnelly is een van die rasmuzikanten die het oude repertoire nieuw leven inblaast: zijn inspiratie komt met name uit de jaren twintig van de vorige eeuw, waarin de Ierse muziek zich in New York vermengde met klezmer, Oost-Europese folk en zelfs het theatrale van Broadway. Gedreven en met veel liefde voor de muziek illustreert Munnelly tijdens concerten de nummers met anekdotes, voorvallen en historische weetjes. Maar hoofdzakelijk is ‘the bullet from Belmullet’ bekend als een explosieve en vingervlugge muzikant op zijn diatonische accordeon.

prijzen prijs serie

€ 57

65+ / R’pas

€ 54

t/m 26 jaar of CJP

€ 27

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

29 oktober prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar of CJP

€9

21 februari prijs los

€ 27

65+ / R’pas

€ 25

t/m 26 jaar of CJP

€9

2 mei prijs los

€ 20

65+ / R’pas

€ 18

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


world 87

vrijdag 17 oktober 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Zarzamora betekent braamstruik en is in de poëzie van de flamenco een metafoor voor het alsmaar voortvloeiende leven met daarin het samengaan van liefde en pijn – het zoete fruit in het midden van de pijnlijke doorns. In dit programma brengen een danseres, zanger, gitarist en percussionist pure, eenvoudige flamenco. Zij vertellen over hun liefdes en de rare, soms pijnlijke bochten die de weg van het leven plotseling kan maken. Centraal in dit programma staat de ongeremde, vaak moderne expressie en de vrouwelijke elegantie van danseres Irene Álvarez. Na afloop: meet & greet met de musici.

Flamenco Special Alvaro Paños zaterdag 15 november 2014 Diverse zalen, 14.30 uur Deze jonge bailaor uit Córdoba is een van de meest opvallende Andalusische danstalenten. Al heel vroeg ontwikkelde hij een persoonlijke en boeiende dansstijl, boordevol inspiratie en energie. Paños kan perfect uitdrukking geven aan elke individuele flamencostijl. Hij werkte met Enrique Morente en Joaquin Grilo, onderhoudt nauwe banden met danser en choreograaf Javier Latorre en danste de afgelopen jaren in de multimediale flamencoshow Flamenco Hoy van de Spaanse filmmaker Carlos Saura. Paños komt nu voor het eerst met zijn eigen gezelschap naar Nederland. De Doelen, de flamenco-afdeling van Codarts, Dansschool Rosa de Compas en Mundo Flamenco slaan de handen ineen om rondom de show van Alvaro Paños een uitgebreid programma

te presenteren met concerten, films, een masterclass en een dansworkshop.

Eric Vaarzon Morel zaterdag 10 januari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

worden op zijn karakteristieke flamencowijze vertolkt onder de bezielde regie van Diederik van Vleuten. Dit concert ook in de serie String Stories

Eric Vaarzon Morel

Zarzamora

Na een gitaarles van Paco Peña raakte Eric Vaarzon Morel op zijn zestiende verknocht aan de flamenco. Sindsdien werkte hij met Eric Vloeimans, Harry Sacksioni en acteur Gijs Scholten van Aschat, speelde hij op North Sea Jazz en voerde het Jazz Orchestra of the Concertgebouw zijn composities uit. Na shows over El Greco en Don Quichot stort Vaarzon Morel zich nu, met een schilderachtig verhaal in muziek, woord en beeld, op de Hollandse meesters. Klassiekers als Land van Maas en Waal en Aan de Amsterdamse Grachten

prijzen prijs serie

€ 47

65+ / R’pas

€ 45

t/m 26 jaar of CJP

€ 27

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20

t/m 26 jaar of CJP

€9

17 oktober prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.world 89

Een crooner uit Cabo Verde – de ‘prins van de Kaapverdische muziek’ – die met veel gevoel voor poëzie en melancholie zijn liefdesliederen vertolkt; de zwoele, zomerse en swingende klanken van de Portugees/Nederlandse combinatie Luzazul: verbonden door de havensteden Rotterdam en Lissabon – waar al deze artiesten wonen of hebben gewoond, de saudade van de Lusofone diaspora en de Portugese taal vormen deze zeer uiteenlopende artiesten samen een uniek, veelzijdig geheel. Van pure, urbane fado en Kaapverdische lyriek tot cross-overs met flamenco, tango en jazz.

zaterdag 28 februari 2015 Willem Burger Zaal 20.15 uur

Hoewel Carminho, die opgroeide in het fadohuis van haar moeder, al op twaalfjarige leeftijd debuteerde in het Coliseo van Lissabon, duurde het tot 2009 voordat haar debuutplaat Fado verscheen. Vanaf dat moment ging het snel: zowel Fado als de opvolger Alma behaalden een platina status, ze trad op over de hele wereld en had een nummer 1-hit in Spanje met Pablo Alborán: inmiddels is de dertigjarige artieste een van de meest gevraagde fadozangeressen ter wereld. En niet voor niks: ook op de bühne komen haar rauwe talent en intense stem imponerend over.

Cristina Branco

vrijdag 13 maart 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

zaterdag 9 mei 2015 Willem Burger Zaal 20.15 uur

Cristina Branco © Augusto Brazio

De melancholie van de fado, het vuur van de flamenco en de warme, ritmische swing van de Braziliaanse muziek: dat alles vervlecht Luzazul op een basis van organische grooves. Naast de gitaren van Victor Rosinha en de keyboards van bandleider Martijn Morselt staat vooral de heldere, jazzy stem van Magda Mendes in het stralende middelpunt. Na twee goed ontvangen cd’s – de laatste is getiteld Canvas – en veel succes in binnen- en buitenland is Luzazul nog steeds even oorspronkelijk, eigentijds, dromerig, zwoel en toch klassiek.

Fado was niet haar eerste liefde: aanvankelijk hield Cristina Branco vooral van andere Portugese stijlen en van jazz. Pas toen zij een plaat van Amália Rodrigues hoorde, maakte haar hart een sprongetje en haar hoofd een beslissing. Branco behaalde veel succes met het zingen van de vertaalde gedichten van Slauerhoff en schuwt ook andere cross-overs niet: zo vertolkte zij – in het Spaans, Frans en Engels – tango’s, Braziliaanse en Cubaanse liederen en zelfs nummers van Joni Mitchell. Als een van de hedendaagse iconen van de fado blijft Cristina Branco zichzelf, Dit concert ook in de serie Ratatouille en de fado, steeds opnieuw uitvinden.

Tito Paris

Tito Paris

vrijdag 5 december 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Carminho

Carminho

Luzazul

Luzazul © Carlos Breton

Twee fadozangeressen met ieder een geheel eigen klank: het pure talent en de hit­gevoeligheid van de jonge Carminho en de artistieke, intelligente cross-overs van de inmiddels doorgewinterde Cristina Branco.

‘Het neusje van de zalm van de Kaapverdische muziek’ noemen kenners Tito Paris en dat is niet overdreven. Als een van de belangrijkste exponenten van zijn cultuur representeert de componist, gitarist en zanger uit São Vicente al decennialang de poëtische kant van de Kaapverdische muziek. Zowel in het Portugees als in het Creools brengt hij melancholische liefdesliederen die bekend zijn bij Kaapverdianen uit de hele diaspora. Ook op het podium heeft Paris’ overgave een magnetische uitwerking op het publiek. Na zijn laatste show met het Metropole Orkest is Paris na lange tijd weer in Rotterdam terug met zijn eigen band.

prijzen prijs serie

€ 64

65+ / R’pas

€ 61

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20

t/m 26 jaar of CJP

€9

13 maart prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


world 90

Eric Vaarzon Morel

zaterdag 10 januari 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Na een gitaarles van Paco Peña raakte Eric Vaarzon Morel op zijn zestiende verknocht aan de flamenco. Sindsdien werkte hij met Eric Vloeimans, Harry Sacksioni en acteur Gijs Scholten van Aschat, speelde hij op North Sea Jazz en voerde het Jazz Orchestra of the Concertgebouw zijn composities uit. Na shows over El Greco en Don Quichot stort Vaarzon Morel zich nu, met een schilderachtig verhaal in muziek, woord en beeld, op de Hollandse meesters. Klassiekers als Land van Maas en Waal en Aan de Amsterdamse Grachten worden vertolkt met een verrassende vleug flamenco, onder regie van Diederik van Vleuten. Dit concert ook in Fuego Flamenco

The Five Great Guitars met special guest Eddy Zoëy vrijdag 17 april 2015 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

pauze vertellen de bandleden wie hun gitaarhelden zijn, en na de pauze is het de beurt aan het publiek: er is zelfs de kans om samen met de band een song van uw eigen gitaarheld te vertolken!

Eddy Zoëy

Eric Vaarzon Morel

Na meer dan tien succesvolle seizoenen in het theatercircuit – met een keur aan Nederlandse, Afrikaanse en Braziliaanse gastmusici – brengen The Five Great Guitars dit jaar weer een ode aan het veelzijdige en geliefde snaarinstrument. Gitarist Jan Kuiper slaat ditmaal de handen ineen met de funky gitaarbassist Digmon Roovers, de Malinese kora-speler Zou Diarra, de getalenteerde zigeunergitarist Paulus Schäfer en de Braziliaanse gitariste Camila Costa. Ook BNN-presentator en gitarist Eddy Zoëy zal als special guest zijn bijdrage leveren. Voor de

prijzen prijs serie

€ 35

65+ / R’pas

€ 33

t/m 26 jaar of CJP

€ 18

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

10 januari prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20

t/m 26 jaar of CJP

€9

17 april prijs los 65+ / R’pas t/m 26 jaar of CJP

€ 25 € 23 €9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


world 91

zaterdag 3 januari 2015 Willem Burger Zaal 20.15 uur

Sinds ze in 2008 twee grote muziekprijzen ontving, waaronder de Music Matters Award, was Ntjam Rosie te zien bij De Wereld Draait Door, stond ze op nummer 1 bij iTunes en speelde ze op prestigieuze festivals als North Sea Jazz. Haar eerste cd Atouba omvatte een mengeling van soul en Afrikaanse roots; de tweede, Elle, had een jazzy, soulvolle seventies-vibe en op het nieuwste album, At the back of beyond, lijkt ze haar eigen sound helemaal gevonden te hebben: met de inbreng van gitaren en een reflectiever, intiemer geluid laat Ntjam Rosie de luisteraar nu heel dichtbij komen.

Als je in Los Angeles werkt met de bassist en drummer van John Mayer, de geluidstechnicus van Ben Harper en de gitarist van de Counting Crows, dan heb je het als Nederlandse singersongwriter niet slecht gedaan. Maar ook voordat Stevie Ann naar Amerika vertrok had de nu bijna achtentwintigjarige zangeres al een eigen fanclub, speelde ze op Pinkpop en won ze een Essent Award en een Zilveren Harp. Na een akoestische liveplaat in 2010 presenteerde deze vrouw-metgitaar onlangs haar internationale debuut California Sounds, met een warme Americana-sound.

Frédérique Spigt

Frédérique Spigt

vrijdag 12 december 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Stevie Ann

Stevie Ann

donderdag 23 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Ntjam Rosie

Ntjam Rosie

Ras-Rotterdammer Frédérique Spigt is een absoluut icoon in de Nederlandse rock- en theaterscene. In de jaren tachtig was ze de frontvrouw van de populaire powerrockband I’ve got the Bullets en daarna van de band A girl called Johnny. Na haar deelname in 1998 aan het Nationaal Songfestival – met een tekst van Huub van der Lubbe – ging ze op de solotoer. Spigt maakte talloze theatertournees en ontving een Edison, ze bracht diverse (live) cd’s uit, maakte televisie en was het onderwerp van een documentaire van Sonia Herman Dolz.

prijzen prijs serie

€ 46

65+ / R’pas

€ 44

t/m 26 jaar of CJP

€ 27

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar of CJP

€9

3 januari prijs los

€ 23

65+ / R’pas

€ 21

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.world 93

Micheline Van Hautem

vrijdag 16 januari 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Lusofone klanken

Micheline van Hautem en Erwin van Ligten

ti-an-guis

vrijdag 24 april 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Dit concert ook in de serie

vrijdag 27 februari 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Vier windrichtingen en twee versnellingen – vooruit en achteruit: dat zijn de elementen waar ti-an-guis (de naam van een openluchtbazaar in Mexico met eeuwenoude Azteekse wortels) mee aan de slag gaat. Muzikanten van diverse achtergronden zoals jazz, klassieke en Braziliaanse muziek spelen traditionele, volkse composities van over de hele wereld op een niet-traditionele manier. Elk nummer wordt ontleed tot op het bot, waarna de musici zich laten inspireren door diverse invloeden – ritmes, talen, melodieën – van buitenaf, altijd met een eigen stempel, een eigen atmosfeer.

Kompanía

vrijdag 13 maart 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

De melancholie van de fado, het vuur van de flamenco en de warme, ritmische swing van de Braziliaanse muziek: dat alles vervlecht Luzazul op een basis van organische grooves. Naast de gitaren van Victor Rosinha en de keyboards van bandleider Martijn Morselt staat vooral de heldere, jazzy stem van Magda Mendes in het stralende middelpunt. Na twee goed ontvangen cd’s – de laatste is getiteld Canvas – en veel succes in binnen- en buitenland is Luzazul nog steeds even oorspronkelijk, eigentijds, dromerig, zwoel en toch klassiek.

Van jongs af aan sijpelen er invloeden door van Kaapverdische muziek die ze op straat horen, Arabische of Turkse pop van de radio of Caribische brassbands die spelen tijdens het zomercarnaval. Na het aanleren van een solide techniek is ‘fusion’ voor veel musici – aan het begin van hun carrière – al het vertrekpunt. Dat geldt ook voor deze eigenzinnige, vernieuwende en uiteenlopende acts. Van Griekse blues, wereldfolklore en Braziliaanse ritmes tot flamencofusion, Amerikaanse soul en het Franse chanson: deze eclectische nieuwe serie biedt een waaier aan stijlen. ti-an-guis

Luzazul

Na een aantal jaren als rock­ zangeres en radioprogrammeur besloot Micheline van Hautem zich te storten op de jazz, Engelstalige croonerliederen en Franse chansons. Met haar groep Mich en scène gooide ze hoge ogen in Vlaanderen en daarbuiten. Haar definitieve doorbraak kwam toen ze samen met de neef van Jacques Brel, Bruno, een eerbetoon bracht aan de meeslepende en krachtige songs van dit Vlaamse icoon, 35 jaar na zijn dood. Micheline vertolkt nog steeds graag Brel, maar ook Amerikaanse jazz en soul, Jiddische liederen en muziek van Marlene Dietrich en Édith Piaf.

Kompanía

Luzazul © Carlos Breton

In een geglobaliseerde wereld leven muzikanten vandaag de dag niet meer ‘verzuild’, maar groeien zij op in een smeltkroes van visuele en muzikale genres: zo zijn ze niet meer veroordeeld tot één stijl of subcultuur.

Met drie fraaie solostemmen plus bouzouki, ûd, accordeon, gitaar en baglama brengt Kompanía de meest interessante en vernieuwende rebétika en smyrneïka – levendige Griekse blues – van het moment. Ondanks cross-overs met moderne genres creëert Kompanía een onvervalst Griekse sfeer. Met hun eerste (live) cd stonden ze begin 2013 in de top 5 van de World Music Charts Europe en onlangs bracht de groep zijn studioplaat Round Trip uit: een actuele verwijzing naar migratie en remigratie. Hun energieke en dansbare show is een belevenis voor liefhebbers en een verrassing voor nieuwe kennismakers.

Vrijdag in de Flip Knipkaart Keuzevrijheid gedurende het seizoen? Koop de Vrijdag in de Flip Knipkaart: Voor € 55 kunt u gedurende het seizoen vier keer een concert naar keuze bezoeken uit de Vrijdag in de Flip-reeks.

prijzen prijs serie

€ 57

65+ / R’pas

€ 54

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


world 94

donderdag 12 maart 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

De veelzijdige pianist/organist Roel Spanjers tourde al op jonge leeftijd met Amerikaanse bluesen soulartiesten over de hele wereld. Op het Hammond-orgel is Spanjers een van Nederlands grootsten en ook zijn kennis over ‘southern soul’ is ongekend groot. Na drie succesvolle cd’s met zijn groepen The Sunset Travellers en Birdcatcher en talloze tournees met onder anderen Normaal, Ricky Koole, JW Roy en Fréderique Spigt is Roel Spanjers nu voor het eerst met zijn eigen band in de Doelen.

June Noa

donderdag 4 december 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Ze werkte met de geluidsmensen van Joss Stone, kent in Fugeesrapper Pras een groot fan, zong een commercial in voor KFC, werd door Leo Blokhuis gepresenteerd in Bitterzoet en zong al in De Wereld Draait Door. Met haar donkere, rauwe en krachtige stemgeluid past June Noa precies bij de Motown- en gospelsound waar ze naar op zoek is. Op haar debuutalbum Not Guilty, een prettige mix van zware soul en luchtigere pop, laat Noa de luisteraar kennismaken met haar karakter: charmant, bijdehand, cynisch, provocerend, maar altijd met een knipoog.

Scarlet Mae

Scarlet Mae

donderdag 2 oktober 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Roel Spanjers © Johannes de Bie

Roel Spanjers & Band June Noa

‘Verslavend’, ‘zwaar over­ tuigend’, ‘veelbelovend’, ‘echt en innemend’: het zijn enkele van de lovende kritieken op de plaat en shows van Scarlet Mae. De band, gevormd rond zangeres, klassiek pianiste en songwriter Marije van Rijn, creëert een indie-, jazzy singer-songwritergeluid, dat inmiddels al te horen was op Eurosonic/Noorderslag, North Sea Jazz Round Town, Paradiso en een festival als The Great Escape in Engeland. Haar debuutalbum, waarvoor ze samenwerkte met de pianist van Caro Emerald en de gitarist van Kris Berry, werd eind 2013 gepresenteerd in een bomvol Bird in Rotterdam.

prijzen prijs serie

€ 34

65+ / R’pas

€ 32

t/m 26 jaar of CJP

€ 27

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 15

65+ / R’pas

€ 13

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


world 95

Haar verrassende YouTube-hit Oh Meisje, een vrolijke maar geëngageerde aanklacht tegen het huidige schoonheidsideaal, werd door bijna anderhalf miljoen mensen bekeken. Ook was ze al te zien bij Mooi! Weer de Leeuw en na haar indrukwekkende optreden bij De Wereld Draait Door ging het hard met de Zwolse zangeres en liedjesschrijfster Esther Groenenberg: ze bracht twee platen uit en toerde langs de Nederlandse theaters en poppodia. In haar vierkoppige band speelt ze zelf toetsen, maar net zo lief orgeltjes of percussieinstrumenten.

Jeroen Kant

donderdag 5 februari 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

donderdag 2 april 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Ad van Meurs, oftewel The Watchman, is een van Nederlands meest veelzijdige en interessante bluesgitaristen. Vanaf 1988 toerde hij met zijn eigentijdse rhythm ’n folk langs vele podia in de Verenigde Staten, Canada en festivals als Roskilde. Hij kreeg lovende recensies in onder meer Rolling Stone Magazine. Maar Van Meurs heeft meer in huis: hij bracht de Arabische muziek en de folk-blues dichter bij elkaar in de Arabicana-groep NO Blues, maakt deel uit van De Broeders van het Zuiden, was oprichter van de Folksurvival Club en toont zijn ruigere kant in de rockband Hootenanny Jim.

Jeroen Kant © Teis Albers

Esther Groenenberg

donderdag 6 november 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Ad van Meurs

Ad van Meurs

Esther Groenenberg Band

Met zijn rossige krullen onder een oude hoed staat hij stampend op een antieke houten zeepkist. Zonder een blad voor de mond te nemen loodst Jeroen Kant zijn publiek al predikend, zingend, lallend en dichtend door zijn charmant brakke wereld. Zijn Nederlandstalige liedjes en gedichten zitten vol liefde, humor en zelfspot: Kant won in 2011 De Grote Prijs van Nederland, was daarna te zien in het tvprogramma De beste singersongwriter van Nederland en bracht onlangs onder zijn eigen label Bastaard Platen zijn derde cd De Lafaard Kapitein uit.

prijzen prijs serie

€ 34

65+ / R’pas

€ 32

t/m 26 jaar of CJP

€ 27

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 15

65+ / R’pas

€ 13

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.jazz 97

Codarts & Royal Conservatory Large Ensemble o.l.v. John Ruocco met Dave Liebman Sketches of Spain vrijdag 21 november 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur De balans tussen jazz, klassiek, Spaanse volksmuziek en flamenco is uniek in het tijdloze, sfeervolle Sketches of Spain, meesterwerk uit 1959 van trompettist Miles Davis en componist arrangeur Gil Evans. De vermaarde tenor­ saxofonist David Liebman, die in de jaren zeventig lid was van de Miles Davis Group, brengt dit werk nu opnieuw tot leven. De Codarts & Royal Conservatory Bigband wordt voor dit project eenmalig uitgebreid tot een Large Ensemble.

New Rotterdam Jazz Orchestra 10 x 010 vrijdag 19 december 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Het tienjarig bestaan van het flexi­bele en veelzijdige New Rotterdam Jazz Orchestra heeft als thema Rotterdam: speciaal voor haar bewoners speelt het orkest dit jubileumjaar niet alleen op tien uiteenlopende locaties in de stad, maar het laat zich ook inspi­reren door Rotterdamse plekken en mensen. De compo­ si­ties zijn gemaakt door de orkest­­­leden als col­lec­tief. Tijdens het grote, afsluitende concert in de Doelen wordt het volledige pro­gramma – met video­beelden en toe­lichtingen – aan het publiek getoond. Dit concert ook in de serie Klank uit de Maasstad

Holland Bigband o.l.v. Loet van der Lee 10 jaar jong – ‘Push Forward’ vrijdag 23 januari 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Ter ere van het – ook al – tienjarig bestaan brengt de Holland Bigband onder leiding van trompet­tist en arrangeur Loet van der Lee de cd Push Forward uit:

een state­ment over vernieuwing en het opzoeken van grenzen. Het orkest presenteert eigen­ tijdse, span­nende bigbandmuziek aan een breed publiek. Met een schit­terende klankkleur, een melo­dieus, energiek en swingend geluid, en met veel ruimte voor de fantastische solisten is deze bigband een regel­rechte sensatie.

Codarts & Royal Conservatory Bigband met Marjorie Barnes en Angelo Verploegen Tribute to Sarah Vaughan vrijdag 17 april 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur In april 2015 is het 25 jaar geleden dat Sarah Vaughan, een van de grootste jazzvocalisten ooit, overleed. Samen met zangeres Marjorie Barnes en trompettist Angelo Verploegen eert de Codarts & Royal Conservatory Bigband Vaughans nalatenschap. Op het programma werken uit het American Songbook (Gershwin, Ellington), nummers van haar

Braziliaanse albums en repertoire dat bekend werd door Vaughans prachtige, unieke interpretaties.

prijzen prijs serie

€ 51

65+ / R’pas

€ 48

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 15

65+ / R’pas

€ 13

t/m 26 jaar of CJP

€9

19 december prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar of CJP

€9

23 januari prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


jazz 98

Artvark Saxophone Quartet

Album release Eno Supo vrijdag 24 oktober 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

10 jaar & album release party vrijdag 7 november 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Estafest

De leden van het vernieuwende en grensverleggende Artvark Saxophone Quartet komen met hun verschillende achtergronden tot een origineel geluid. Tijdens Artvarks tenorsaxofonist Mete dit feestelijke jubileumconcert Erker speelt ook in Estafest: met – tevens ter ere van de 200ste nog drie eigenzinnige improvi­ geboortedag van Adolphe Sax, sa­toren (Oene van Geel, Anton uitvinder van de saxofoon – Goudsmit en Jeroen van Vliet) presenteert Artvark zijn eerste creëert hij de meest waan­zinnige compilatie-cd en verwelkomt het composities. In ongebruikelijke kwartet een hele bijzondere gast ­bezetting veroor­zaakt het viertal die een speciale verwantschap verwarring en vervoering bij elk heeft met de traditie van het publiek. Mingus meets Schönberg kwartet. meets Bach meets Radiohead, gespeeld door een bassende sax, Houdini’s & een drummende viool en een zinFrans van Deursen gende piano, op een onder­grond play Woodstock van Afrikaans gitaar­getokkel. vrijdag 9 januari 2015 Na lovende recensies voor hun Eduard Flipse Zaal 20.30 uur live-cd presenteert Estafest nu zijn eerste studio­album. De eigentijdse jazz en hardbop van het beroemde sextet The Dit concert ook in de serie Houdini’s – waarin ook Artvarks On the Spot

altsaxofonist Rolf Delfos speelt – barst na 25 jaar nog steeds uit haar voegen van energie. In spannende bewerkingen van de muziek van Jimi Hendrix, Country Joe & The Fish, Jefferson Airplane en Santana brengen zij nu samen met acteur en zanger Frans van Deursen een energieke ode aan het legendarische festival Woodstock.

gloednieuwe samenwerking aan met de gevierde Rotterdamse jazz- en soulzangeres Ntjam Rosie. De van oorsprong Kameroenese vocaliste heeft de juiste charme en timbre om haar ‘mannetje’ te staan naast dit eigenzinnige viertal. Dit concert ook in de serie Klank uit de Maasstad

Artvark Saxophone Quartet & Ntjam Rosie vrijdag 6 maart 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

prijzen prijs serie

Artvark

Estafest

Met hun eerdere, zeer geslaagde project Sly meets Callas – met zangeres Claron McFadden – gaf Artvark al aan een klik te hebben met (soul)zangeressen. Tijdens hun tienjarige jubileum gaat het eigenzinnige kwartet een

€ 55

65+ / R’pas

€ 52

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


jazz 99

De Nederlandse jazzpianist en componist Mike del Ferro speelde al in meer dan 100 landen en met mensen als Toots Thielemans, Jack DeJohnette en Randy Brecker. Maar ook met minder bekende musici uit zeer diverse culturen zoekt – en vindt – hij een muzikale dialoog. Samen met vocaliste en gitariste Ceumar verkende hij de Braziliaanse muziek op de cd Impressions of Brazil. Nu gaan zij opnieuw de samenwerking aan in een avond vol afwisselend, spannend repertoire.

Miguel Rodriguez Quintet vrijdag 20 februari 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Opgroeiend in het multiculturele Madrid kwam jazzpianist Miguel Rodriguez onder meer in aanraking met Latijns-

zijn Colombiaanse roots met verrukkelijke latin grooves, funk en dance. De eerste cd La Loma de la Cruz was een prachtig visitekaartje en met een vette ritmesectie, elektronica en excellente zang wordt de Jaime Rodríguez Band ongetwijfeld een van dé latin-acts van het seizoen.

Maria Mendes

Vier keer naar Vrijdag in de Flip. Met de knipkaart voor slechts € 55.

Jaime Rodríguez Band vrijdag 20 maart 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Na 18 jaar als prominente bandleider in de Nederlandse latinscene (Rumbatá, Rumbatá Big Band), ging Jaime Rodríguez een nieuwe uitdaging aan. In dit nieuwe project onderstreept de percussionist en liedjesschrijver

in New York op. Haar optredens zijn elegant, levendig en vol charme, haar frasering buiten­ gewoon spannend en haar stem kristalhelder.

Vrijdag in de Flip Knipkaart

vrijdag 15 mei 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Maria Mendes

vrijdag 10 oktober 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Amerikaanse muziek en fla­­menco. Na studies aan Neder­ landse conservatoria werkte hij met jazzprominenten als Benjamin Herman en Ben van den Dungen. Nu is de tijd rijp voor Rodriguez’ eigen muziek: een mix van improvisatie, flamenco en latin jazz. Zijn shows – met flamencozang en -percussie – zijn spectaculair, niet in de laatste plaats door zijn fantastische pianospel en knappe composities.

Jaime Rodríguez Band

Mike del Ferro & Ceumar

Vanuit haar rijke culturele – Portugese – achtergrond combineert de virtuoze jazzzangeres Maria Mendes zwoele bossa nova’s, melancholische fado, Amerikaanse jazz en de rijkdom van de klassieke muziek. Dit leverde de afgelopen jaren lovende recensies, talloze prijzen en een optreden in de prestigieuze jazzclub Blue Note

prijzen prijs serie

€ 55

65+ / R’pas

€ 52

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


jazz 100

Vier van de meest eigenzinnige improvisatoren van Nederland, Mete Erker, Oene van Geel, Anton Goudsmit en Jeroen van Vliet, spelen de meest waanzinnige composities. Ze veroorzaken verwarring en beweging bij elk publiek. Mingus meets Schönberg meets Bach meets Radiohead, gespeeld door een bassende sax, een drummende viool en een zingende piano, op een ondergrond van Afrikaans gitaargetokkel. Na lovende recensies voor hun live-cd presenteert Estafest nu zijn eerste studioalbum. Dit concert ook in de serie The spirit of Artvark

Dominic J. Marshall Trio vrijdag 5 december 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

ze een duo-cd op te nemen met de prominente Italiaanse saxofonist Javier Girotto, die zijn Argentijnse wortels op unieke manier ver­ weeft met hedendaagse (latin) jazz. De ontmoeting tussen Soo Cho’s lyriek en Girotto’s energieke spel zit boordevol ontroering en avontuur.

Dit jonge trio van de Britse pianist Dominic J. Marshall werd al geprezen door Jamie Cullum en ook hun cd Icaros (geïnspireerd op de helende songs die sjamanen zingen in het regenwoud in de Amazone) werd binnen jazz­ kringen lovend ontvangen. Bij Marshall vormen invloeden van Duke Ellington, Thelonious Monk, Keith Jarrett en de mathematische werkwijze van Bach, maar ook hip hop-, soul- en folk-elementen een coherent geheel.

de confron­tatie aan. De onortho­ doxe impro-drummer Han Bennink en contrabassist Ruud Jacobs begeleidden Rita Reys en Wes Montgomery. Ook Peter Beets was jarenlang begeleider van Reys en is nu de vaste pianist van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. En New Cool Collective-frontman Benjamin Herman trekt jazz over werkelijk alle grenzen heen.

prijzen

Benjamin Herman/ Peter Beets/Ruud Jacobs/Han Bennink

Duo Soo Cho / Javier Girotto Ballerina vrijdag 29 mei 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

65+ / R’pas

€ 54

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

vrijdag 3 april 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

prijs serie

€ 57

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop. Soo Cho © Signbyans

Album release Eno Supo vrijdag 24 oktober 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Benjamin Herman

Estafest

De Zuid-Koreaanse jazzpianiste Soo Cho reist al meer dan tien jaar met haar ongekunstelde, mee­ Een combinatie extra ordinaire: slepende composities langs de vier persoonlijkheden uit de Neder­landse jazz gaan met swing, Europese podia. Na drie albums bebop, straight-up en impro-jazz met haar eigen ensembles besloot

prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar of CJP

€9

3 april prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.


jazz 101

10 x 010 vrijdag 19 december 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Met haar grote bos krullen is de Rotterdamse Maaike den Dunnen een eigenwijze, stoere verschijning. Ook in haar expressieve muziek klinkt een avontuurlijke kwinkslag door: muzikale intelligentie, lyriek, humor en een aanstekelijke energie wisselen elkaar af. Haar composities en teksten spreken tot de verbeelding, maar ook met alleen haar stem als instrument maakt ze zich perfect verstaanbaar: soms als tweede saxofonist, dan weer op de voorgrond met een geïmproviseerde solo.

Het tienjarig bestaan van het flexibele en veelzijdige New Rotterdam Jazz Orchestra heeft als thema Rotterdam: speciaal voor haar bewoners speelt het orkest dit jubileumjaar niet alleen op tien uiteenlopende locaties in de stad, maar het laat zich ook inspireren door Rotterdamse plekken en mensen. De compo­ sities zijn gemaakt door de orkest­leden als collectief. Tijdens het grote, afsluitende concert in Artvark Saxophone de Doelen wordt het volledige Quartet & programma – met videobeelden Ntjam Rosie en toelichtingen – aan het publiek vrijdag 6 maart 2015 getoond. Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Dit concert ook in de serie Bigbands

Maaike den Dunnen Arrival! vrijdag 6 februari 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Op initiatief van Jazz International gaat het vernieuwende en grens­ verleggende saxofoon­kwartet Artvark tijdens hun tienjarige jubileum een gloednieuwe samen­werking aan met de

gevierde Rotterdamse jazzen soulzangeres Ntjam Rosie. Met hun eerdere, zeer geslaagde project Sly meets Callas – met zangeres Claron McFadden – gaf Artvark al aan een klik te hebben met (soul)zangeressen. Ntjam Rosie is een vocaliste met de juiste charme en timbre om haar ‘mannetje’ te staan naast dit eigenzinnige viertal.

kwartet al op het International Jazz Festival Middelburg, Jazz in Duketown en het North Sea Jazz Festival. Haar debuutalbum, Florigen – het hormoon dat zorgt voor het bloeien van een bloem – kwam uit in 2013. Nu presenteert Francke een nieuw album met haar vaste kwartet met pianist Koen Schalkwijk en drummer Niek de Bruijn.

Dit concert ook in de serie The Spirit of Artvark

Stephanie Francke Quartet vrijdag 1 mei 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

prijzen prijs serie Stephanie Francke

New Rotterdam Jazz Orchestra

De jury van de Erasmus Jazzprijs 2012 was onder de indruk van ‘Stephanie’s betoverende geluid en prachtige composities’. De saxofoniste speelde met haar

€ 55

65+ / R’pas

€ 52

t/m 26 jaar of CJP

€ 36

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.

prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar of CJP

€9

Bestelt u concerten als uitbreiding op uw serie of in een flexabonnement, dan krijgt u 15% korting op de losse kaartprijs.dwars door de Doelen 103

Wereldmuziek in de Jurriaanse Zaal

Jazz in de Eduard Flipse Zaal

20 jaar Gran Orquesta Típica OTRA zaterdag 4 oktober 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Benjamin Herman/Peter Beets/ Ruud Jacobs/Han Bennink vrijdag 3 april 2015 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Orquesta Típica OTRA viert haar twintigjarig bestaan met een speciale avond in de Doelen. Naast werk van Osvaldo Pugliese en andere oude meesters vertolkt OTRA repertoire dat speciaal voor het orkest geschreven is door hedendaagse tangocomponisten.

Klassieke muziek in de Grote Zaal

Mijke Loeven

Arthur Jussen © Alek

directeur Jazz International Rotterdam en North Sea Round Town Mijke Loeven studeerde jazz-zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze speelde jaren­lang op vele podia in Nederland. Ze produceerde kunst- en cultuur­ programma’s voor RTV Rijnmond en de NTR: interviewen, presenteren en regisseren. De laatste jaren houdt ze zich bezig met cultuurbeleid. Haar muzikale belang­stelling is nogal breed. Van Debussy, via Johnny Cash en Paco Peña, langs Bill Frisell en Pergolesi, terug naar Chet Baker, Abbey Lincoln en Keith Jarrett. Loeven presen­teert tot groot genoegen drie dagen lang in zaal Madeira op het North Sea Jazz Festival.

Een combinatie extra ordinaire: vier persoonlijkheden uit de Nederlandse jazz gaan met swing, bebop, straight-up en impro-jazz de confrontatie aan.

‘Er zijn veel verschillende zalen in de Doelen, maar ze kennen er geen hokjes.’

Arthur Jussen & Grieg zaterdag 21 februari 2015 Grote Zaal 19.30 uur

mijke loeven

Benjamin Herman

Orquesta Típica OTRA

Soms is er zo veel te doen, dat het niet meevalt om een keuze te maken. Dan is het fijn als een kenner zegt: dát moet je gaan zien en horen! En als er iemand is die weet wat mooi is, is dat Mijke Loeven, onder meer bekend van RTV Rijnmond. Speciaal voor muziekliefhebbers met een brede smaak, stelde ze voor de Doelen een ‘instapprogramma’ samen, met drie uiteenlopende concerten in drie verschillende zalen van de Doelen die een goede dwarsdoorsnede van het aanbod vormen. Voorafgaand aan elk concert vertelt Mijke over de muziek die je gaat horen en waarom ze vindt dat je deze avond moet meemaken. Dwars door de Doelen is dé manier om kennis te maken met het veelzijdige aanbod van de Doelen.

Residentie Orkest Antonio Méndez dirigent Arthur Jussen piano Brahms Tragische Ouvertüre Grieg Pianoconcert Tsjaikovski Symfonie nr.4 Pianolegende Maria João Pirés rekent de jonge Arthur Jussen nu al tot de grootste talenten ter wereld. Samen met het Residentie Orkest brengt hij Griegs prachtige Pianoconcert.

Mijke Loeven

dwars door de doelen playlist De muziek uit deze serie alvast thuis beluisteren? Ga naar de Dwars Door De Doelen Playlist op Spotify. www.dedoelen.nl/spotify

prijzen prijs serie

€ 51

65+ / R’pas

€ 48

t/m 26 jaar of CJP

€ 27

Een serie biedt u tot 30% korting op de losse kaartverkoop.


© Bas Czerwinski

Iedere week organiseert de Doelen of Jazz International Rotterdam in deze zaal Vrijdag in de Flip: concerten in een intieme clubsetting, maar met de kwaliteit die je van een concertzaal mag verwachten. Na de concerten is het nog altijd lang gezellig met een meet & greet met de musici en een van de musici die die avond heeft gespeeld, draait zijn/haar favoriete muziek. U herkent de concerten in de brochure aan het logo.

Vrijdag in de Flip Knipkaart Met de Vrijdag in de Flip Knipkaart bezoekt u voor € 55,vier concerten naar keuze in de reeks Vrijdag in de Flip. De ideale manier om het financiële voordeel van de voor­ verkoop te combineren met de keuzevrijheid gedurende het seizoen. U schaft de kaart eenmalig aan en kunt gedurende het seizoen uw knipkaart gebruiken en vier keer een concert uit deze reeks te boeken.

© Bas Czerwinski

De Flip: zo noemen de Doelenmedewerkers in de wandelgang en de Eduard Flipse Zaal. Het is echt een koosnaam: sinds tien jaar is de zaal, die tot dan toe een repetitielokaal was, een van onze concertzalen, en zowel musici als publiek zijn er dol op.

© Bas Czerwinski

De intimiteit van een club, met de kwaliteit van een concertzaal


Vrijdag in de Flip 105

Agenda Vrijdag in de Flip seizoen 2014/2015 2014

2015

26 september

2 januari

Spinifex Bollycore

Re:Freshed presents

3 oktober

9 januari

Re:Freshed presents

Houdini’s & Frans van Deursen play Woodstock

Re:Freshed presents

Mike del Ferro en Ceumar

16 januari

17 april

17 oktober

23 januari

10 oktober

Zarzamora 24 oktober

Estafest © Bas Czerwinski

Album release Eno Supo 31 oktober

LUNAPARK 7 november

Artvark Saxophone Quartet 10 jaar en album release party 14 november

Music Matters Presents 21 november

Codarts & Royal Conservatory Large Ensemble o.l.v. John Ruocco met Dave Liebman

ti-an-guis Holland Bigband o.l.v. Loet van der Lee 10 jaar jong ‘Push forward’ 30 januari

Made in Rotterdam (i.s.m. Codarts) 6 februari

Maaike den Dunnen Arrival! 13 februari

BLACK PENCIL 20 februari

Miguel Rodriguez Quintet 27 februari

Micheline van Hautem 6 maart

(i.s.m. Codarts)

Artvark Saxophone Quartet & Ntjam Rosie

5 december

13 maart

28 november

Made in Rotterdam Dominic J. Marshall Trio 12 december

Stevie Ann Jazzconcerten i.s.m.

3 april

Benjamin Herman/ Peter Beets/Ruud Jacobs/Han Bennink

19 december

New Rotterdam Jazz Orchestra 10 x 010

Luzazul 20 maart

Jaime Rodríguez Band

10 april

Codarts & Royal Conservatory Bigband met Marjorie Barnes en Angelo Verploegen Tribute to Sarah Vaughan 24 april

Kompanía 1 mei

Stephanie Francke Quartet 8 mei

Trasnoche 15 mei

Maria Mendes 22 mei

Ties Mellema The End of Desire 29 mei

Duo Soo Cho & Javier Girotto Ballerina 5 juni

Music Matters Presents 12 juni

André Heuvelman Nachtgeluiden

27 maart

Made in Rotterdam (i.s.m. Codarts)

Houd www.dedoelen.nl en facebook.com/vrijdagindeflip in de gaten voor een actueel overzicht van alle concerten in Vrijdag in de Flip.


chronologisch overzicht 106

CHRONOLOGISCH CONCERTOVERZICHT 2014/2015

VUL UW SERIE AAN MET LOSSE CONCERTEN

OF STEL ZELF UW SERIE SAMEN SEPTEMBER ZA 20 Met gamelan naar een andere wereld (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30 uur Workshop voor het hele gezin » p.83

ZA 20 Sinfonia Rotterdam Grote Zaal 14.30 uur Sinfonia Rotterdam Conrad van Alphen dirigent Martin van der Merwe hoorn Bizet Symfonie nr.1 Mozart Hoornconcert nr.4 Tsjaikovski Notenkrakersuite nr.1 » p.29

MA 22 rachmaninovs Vespers Laurenskerk 20.30 uur Rundfunkchor Berlin Simon Halsey dirigent Rachmaninov Vespers » p.41

DI 23

vr 26

Fire over Water

Kwartet en gitaar

Grote Zaal 20.15 uur

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Colin Currie slagwerk DoelenKwartet

DoelenKwartet Izhar Elias gitaar

Elliott Carter Figment V Per Nørgård Fire over Water Toshio Hosokawa Reminiscence Bruno Mantovani Moi, jeu... Steve Reich Drumming (deel 1) Fredrik Andersson The loneliness of Santa Claus Steve Martland Starry Night » p.65

De Roo Gitaarkwintet Bardanashvili ‘Sola’ voor gitaar Florian Magnus Maier Nieuw werk Shalygin Nieuw strijkkwartet Antti Auvinen Aerial Alegria voor strijkkwartet en elektronica » p.77

wo 24 HUMAN REQUIEM Rotterdamse Schouwburg 21.00 uur Rundfunkchor Berlin en solisten o.l.v. Simon Halsey Brahms Ein deutsches Requiem » p.34, 43

do 25 Human Requiem

vr 26 Spinifex – Bollycore* Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Tijdens dit even avontuurlijke als gewaagde concert deelt Spinifex het podium met een van India’s meest vooraanstaande jonge zangeressen, Priya Purushotaman, evenals met de betoverende danseres Maya Sapera.

zo 28 Monteverdi’s Vespers Grote Zaal 20.15 uur

Rotterdamse Schouwburg 21.00 uur Rundfunkchor Berlin en solisten o.l.v. Simon Halsey

Lautten Compagney Berlin ensemble amarcord en gasten o.l.v. Wolfgang Katschner

Brahms Ein deutsches Requiem » p.34, 43

Monteverdi Vespro della Beata Vergine » p.37

DI 30 Pianist Lise de la Salle Jurriaanse Zaal 20.15 uur Brahms Thema en variaties in d / Händel-variaties Debussy Preludes (selectie) Ravel Gaspard de la nuit » p.49

OKTOBER D0 02 Roel Spanjers & Band Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Veelzijdige pianist/organist Roel Spanjers sinds jaren weer te gast in de Doelen. » p.94

VR 03 Re:Freshed presents* Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Re:Freshed Orchestra bestaat uit zeer talentvolle musici met verschillende achtergronden, variërend van pop tot jazz en klassiek. Tegen deze achtergrond geeft de Doelen de leden van Re:Freshed Orchestra carte blanche.


chronologisch overzicht 107

za 04

ma 06

grootheids­waanzin Grote Zaal 20.15 uur DoelenEnsemble o.l.v. Arie van Beek notabu.ensemble neue musik Messiaen Des canyons aux étoiles... » p.75

za 04

Chamber Orchestra of Europe en Janine Jansen Grote Zaal 20.15 uur Chamber Orchestra of Europe o.l.v. Janine Jansen viool Ravel Le tombeau de Couperin Mozart Vioolconcert nr.3 Mozart Symfonie nr.39 Schnittke Sonate nr.1 Schnittke Moz-Art à la Haydn » p.27

20 jaar Gran Orquesta Típica OTRA

zo 12 America! Laurenskerk 15.00 uur Colin Andrews Laurensorgel De Amerikaanse orgelvirtuoos Colin Andrews brengt een programma met muziek van Amerikaanse bodem. » p.63

zo 12 de vrolijke Franz Jurriaanse Zaal 18.30-22.00 uur

Jurriaanse Zaal 20.15 uur Orquesta Típica OTRA, bestaande uit conservatoriumstudenten en docenten van Codarts, viert twintigjarig bestaan met een speciale tango-avond in de Doelen. » p.85

VR 10 Mike del Ferro & Ceumar Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

zo 05

De Nederlandse jazzpianist verkent met vocaliste en gitariste Ceumar de Braziliaanse muziek. » p.99

Mozart Piano Quartet

za 11

Jurriaanse Zaal 11.00 uur Saint-Saëns Barcarolle Schumann Pianokwartet in Es Fauré Pianokwartet in g » p.55

Overal is ritme (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30 uur Workshop voor het hele gezin » p.83

zo 05

za 11

talentfabriek* Jurriaanse Zaal 16.00 uur Codarts Chamber Orchestra Igor Gruppman dirigent Beethoven Symfonie nr.1 Sjostakovitsj/Barshai Strijkkwartet nr.3 op.73 (versie voor strijkorkest) Sibelius Valse trist

Robert Holl bas Ellen van Lier sopraan Daniel Johannsen tenor Henk Neven bariton Roger Braun piano, m.m.v. studenten Koninklijk Conservatorium Lex Bohlmeijer presentatie Liedprogramma rond Franz Schubert » p.57

zo 12 Pianist Ivo Pogorelich Grote Zaal 20.15 uur Liszt Fantasia quasi sonata Schumann Fantasie in C Stravinsky Petroesjka Brahms Paganini-variaties » p.47

di 14

pianomarathon

Schumann Quartett

Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Studenten Codarts

Haydn Strijkkwartet op.76/5 ‘Erdody’ Bartók Strijkkwartet nr.2 Puccini Crisantemi Verdi Strijkkwartet in e » p.61

De Boheemse School: werken van o.a. Dvorˇák, Smetana, Janácˇek, Suk » p.47

za 11 African Roots Jurriaanse Zaal 20.15 uur Calefax Kevin Volans Nieuw werk / Matepe Nicole Lizée Nieuw werk Steve Reich Vermont Counterpoint Calefax Arrangementen van traditionele Afrikaanse muziek » p.59

VR 17 Zarzamora Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Zarzamora betekent braamstruik, in de poëzie van de flamenco metafoor voor het alsmaar voortvloeiende leven met liefde én pijn – het zoete fruit tussen pijnlijke doorns. » p.87

vr 17 De terreur van The Black Page Jurriaanse Zaal 21.00 uur Ralph van Raat en Maarten van Veen piano Ilonka Kolthof fluit Ramon Lormans slagwerk Zappa The Black Page voor 2 slagwerkers Lang face so pale (wereldpremière) Higdon Rapid Fire voor fluit Crumb Celestial Mechanics Bart Spaan Nieuw werk Xenakis Rebonds, voor slagwerk » p.73

za 18 Hommage à César Franck Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel en drukwindharmonium Muziek van César Franck met 19deeeuwse zwijgende filmbeelden van Parijs. » p.63

zo 19 Dag zon, dag zee! (2+) Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Ageeth de Haan zang en spel Meedoen of lekker zitten luisteren, alles is goed in dit sprankelende, interactieve liedjesprogramma. » p.81

zo 19 Druk Werk (6+) Jurriaanse Zaal 14.00 uur BRISK Gienke Deuten regie Druk Werk is een mix van computers, mails, ringtones, een printer, een enorme berg blokfluiten en prachtige muziek van een bonte verzameling van componisten. » p.79

* Dit concert is niet opgenomen in een serie. Ga naar www.dedoelen.nl voor meer informatie.


chronologisch overzicht 108

MA 20 wenen - Warschau v.v. Grote Zaal 20.15 uur Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Janusz Olejniczak piano Ilse Eerens sopraan Rosanne van Sandwijk mezzosopraan Jan Kobow tenor Cappella Amsterdam Haydn Symfonie nr.82 in C ‘De beer’ Chopin Pianoconcert nr.2 Mozart Mis in c KV427 » p.39

DO 23 Ntjam Rosie Jurriaanse Zaal 20.15 uur Met de inbreng van gitaren en een reflectief, intiem geluid laat Ntjam Rosie de luisteraar nu heel dichtbij komen. » p.91

VR 24 Pianist Alexander Melnikov Jurriaanse Zaal 20.15 uur Schubert Wanderer-Fantasie Brahms 7 Fantasieën op.116 Sjostakovitsj Preludes en Fuga’s nrs.1-12 » p.49

VR 24 Estafest - album release Eno Supo Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Mingus meets Schönberg meets Bach meets Radiohead, gespeeld door een bassende sax, een drummende viool en een zingende piano, op een ondergrond van Afrikaans gitaargetokkel. » p.98

zo 26 Daniel Kwartet Jurriaanse Zaal 11.00 uur Strauss Strijkkwartet in A Strauss Metamorphosen » p.55

WO 29 Irish Super Night

ma 03 Words & Beyond II: Huh Nansulhun

De magie van de Ierse muziektraditie versmelt met jazz, klassieke muziek en moderne stijlen. » p.86

VR 31 The Artist* Grote Zaal 20.15 uur Rotterdams Philharmonisch Orkest Ernst van Tiel dirigent Filmvertoning the Artist met live muziek. I.s.m. Rotterdams Philharmonisch Orkest

VR 31 lunapark* Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

NOVEMBER ZA 01 Tsjaikovski zingt Grote Zaal 19.30 uur Philharmonie Zuidnederland Kees Bakels dirigent István Várdai cello Berlioz Ouverture Le corsaire Tsjaikovski Rococo-variaties voor cello en orkest Tsjaikovski Symfonie ‘Manfred’ » p.29

Bach door Bachkenner

Grote Zaal 20.15 uur

Laurenskerk 15.00 uur Ute Gremmel-Geuchen Laurensorgel

Slagwerk Den Haag Codarts Dans

Werken van Bach

Ria Marks regie Seung-Ah Oh muziek Jinnie Seo decorontwerp » p.67

Grote Zaal 20.15 uur Iarla O’Lionáird, Lúnasa en Martin Hayes & Dennis Cahill

zo 09

di 04 Mozart Requiem Grote Zaal 20.15 uur Amsterdam Sinfonietta Cappella Amsterdam Daniel Reuss dirigent Carolyn Sampson sopraan Ann Hallenberg mezzosopraan Thomas Walker tenor Roderick Williams bariton Mozart Adagio en fuga Pärt Kanon pokajanen (selectie) Mozart Requiem in d KV626 » p.33

do 06 Esther Groenenberg Band Eduard Flipse Zaal 20.30 uur In haar vierkoppige band speelt zangeres en liedjesschrijfster Esther Groenenberg zelf toetsen, maar net zo lief een loopstation, orgeltjes of percussie-instrumenten. » p.95

VR 07 Artvark Saxophone Quartet Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Feestelijk jubileumconcert met album release en een bijzondere gast. » p.98

Winnares van de prestigieuze EchoKlassik-Preis voor haar Bachopnamen op Silbermann-orgels. » p.63

zo 09 Dichter bij de componist Jurriaanse Zaal 20.15 uur DoelenKwartet Micha Hamel spreker Renate Arends sopraan Boesmans Fly and Driving Nasopoulou Nieuw werk voor strijkkwartet en spreker met gedichten van Micha Hamel Hamel Nous Deux (Paul Eluard) » p.77

di 11 Eggner Trio Jurriaanse Zaal 20.15 uur Mozart Divertimento a 3 KV254 Arenski Pianotrio nr.2 Schubert Pianotrio nr.1 D898 » p.61

VR 14 ‘jetzt wage ich nicht mehr’ Jurriaanse Zaal 20.15 uur DoelenEnsemble o.l.v. Maarten van Veen piano Michaela Riener mezzosopraan Van Deurzen Nieuw werk (wereldpremière) Schönberg Verklärte Nacht Liederen van Schönberg en Webern » p.75


chronologisch overzicht 109

VR 14

zo 16

Music Matters* Presents Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Jonge muzikanten met professionele ambities verdienen volgens Music Matters alle ruimte om zich muzikaal te kunnen ontwikkelen. En de Doelen biedt die ruimte maar al te graag!

New Wolfe

Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Grote Zaal 20.15 uur

Wëreldbänd

Codarts Ensemble Hans Leenders dirigent Colin Currie slagwerk Slagwerkers van Codarts

Een muziekvoorstelling met veel humor, fantasie, een snufje melancholie, veel muziek en nog meer muziekinstrumenten. » p.79 Julia Wolfe riSe and FlY (Nederlandse première) Werken van o.a. Steve Reich, Iannis Xenakis en Steven Stucky » p.65

Paul van Nevel

Flamenco Special Alvaro Paños

Laurenskerk 20.30 uur

Diverse zalen 14.30 uur Deze jonge bailaor uit Córdoba is een van de meest opvallende jonge Andalusische danstalenten. Uitgebreid programma met concerten, films, een masterclass en een dansworkshop. » p.87

za 15

Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul Van Nevel Werken van Regnard, Van Weerbeke en Caron » p.41, 53

VR 21 Sketches of Spain Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Codarts & Royal Conservatory Large Ensemble o.l.v. John Ruocco met Dave Liebman

De Groote Oorlog: ‘Ils ne passeront pas’ Jurriaanse Zaal 20.15 uur

De balans tussen jazz, klassiek, Spaanse volksmuziek en flamenco is uniek in het tijdloze, sfeervolle Sketches of Spain, meesterwerk uit 1959 van trompettist Miles Davis en componist arrangeur Gil Evans. » p.97

Doris Hochscheid cello Frans van Ruth piano Barbara Kozelj mezzosopraan Elmer Schönberger compositie, tekst en piano Werken van o.a. Ives, Debussy, Stravinsky, Vermeulen, Schönberger en Ravel » p.51

zo 16

wo 26 Vorstelijk vuurwerk Grote Zaal 20.15 uur

Glimp (2+) Eduard Flipse Zaal 11.00, 14.00 en 16.00 uur Lotte van Dijck zang en tekeningen Tony Overwater contrabas, violone en composities Rob Kloet percussie Bram de Goeij/StoryBasedMedia regie In Glimp wordt het kleine en grote publiek meegenomen naar een betoverende droomwereld. » p.81

Naar de haaien (5+)

do 20

za 15

do 27

Orkest van de Achttiende Eeuw Kenneth Montgomery dirigent Finghin Collins piano Lenneke Ruiten sopraan Symfonie van Haydn, Concertaria’s van Mozart en Haydn, Field Pianoconcert Händel Music for the Royal Fireworks » p.39

VR 28 made in Rotterdam* Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Verrassende optredens van de talenten van Codarts. Van klassiek tot jazz, van dans tot acrobatiek: elke editie van Made in Rotterdam biedt iets nieuws.

za 29 Workshop Je stem (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30 uur Familieworkshop: ontdek hoeveel muziek er in je eigen stem zit. » p.83

za 29 Tango Special El Arranque Diverse zalen 14.30 uur Ze speelden met Wynton Marsalis in het prestigieuze New Yorkse Lincoln Centre en waren te gast bij de grootste tangofestivals in Europa, Brazilië, China en Japan. Een bijzondere Tango Special met een middag en avond vol concerten, films, een masterclass en een dansworkshop. » p.85

za 29 Gelauwerde orgelmeester Grote Zaal 15.00 uur Jos van der Kooy Doelenorgel Bach Koraalvoorspel ‘Nun komm der Heiden Heiland’ Reger Präludium in d Franck Prélude, fugue et variation Dupré Variations sur un Noël op.20 en improvisatie » p.63

za 29 Olympische Weners Grote Zaal 19.30 uur Le Concert Olympique Jan Caeyers dirigent Sharon Kam klarinet Beethoven Symfonie nr.1 Mozart Klarinetconcert Beethoven Symfonie nr.8 » p.29

zo 30 Vesko Eschkenazy en Marietta Petkova Jurriaanse Zaal 11.00 uur Vesko Eschkenazy viool Marietta Petkova piano Beethoven Sonate voor piano en viool nr.8 Debussy Sonate voor viool en piano Franck Sonate voor viool en piano in A » p.55

zo 30 Slagwerkhemel Grote Zaal 20.15 uur Residentie Orkest André de Ridder dirigent So¯ Percussion Ensemble Klang David Lang pierced (nieuwe versie voor 6 solisten, wereldpremière) David Lang man made Daníel Bjarnason Emergence » p.67

* Dit concert is niet opgenomen in een serie. Ga naar www.dedoelen.nl voor meer informatie.


chronologisch overzicht 110

December wo 03 Sinterklaasconcert (6+) Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel Willem de Vries bariton/hoofdpiet Geert Bierling, stadsorganist van Rotterdam ontvangt Sinterklaas op zijn orgel. » p.63

do 04 June Noa Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Ze werd door Leo Blokhuis gepresenteerd in Bitterzoet, zong in De Wereld Draait Door en past met haar donkere, rauwe en krachtige stemgeluid precies bij de Motown- en gospelsound waar ze naar op zoek is. » p.94

vr 05 Carminho Jurriaanse Zaal 20.15 uur Carminho trad op over de hele wereld, had een nummer 1-hit in Spanje en is een van de meest gevraagde fadozangeressen ter wereld. » p.89

VR 05 Dominic J. Marshall Trio Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Invloeden van Duke Ellington, Thelonious Monk, Keith Jarrett, maar ook hip hop-, soul- en folk-elementen komen samen. » p.100

za 06 lied: renate arends & Maria fiselier Jurriaanse Zaal 20.15 uur Renate Arends sopraan Maria Fiselier mezzo Roger Vignoles piano m.m.v. zangstudenten van het Koninklijk Conservatorium Lex Bohlmeijer presentatie Schumann Selectie uit Liederkreis / Gedichte der Königin Maria Stuart Poulenc Fiançailles pour rire Gurney Sleep; By a bierside; In Flanders Turina Tres Poemas Falla 7 Canciones populares españolas Howells Come Sing and Dance; King David » p.57

zo 07 Zondagfestival Het Venetië van Vivaldi Jurriaanse Zaal 14.00-18.00 uur Il Giardino Armonico o.l.v. Giovanni Antonini blokfluit Giovanni Sollima cello Tessa Joosse beeld Codarts Kamerkoor Solisten van het Koninklijk Conservatorium en Codarts Concerten, Sonates en het Gloria van Vivaldi, werken van Merula, Castello, Legrenzi en Sollima » p.45

di 09 Vivaldi & Sollima Grote Zaal 20.15 uur Il Giardino Armonico o.l.v. Giovanni Antonini blokfluit Giovanni Sollima cello Händel Concerto grosso in G op.6/1 Vivaldi Celloconcert in Bes RV423 Geminiani Concerto grosso nr.12 in d ‘La Follia’ Telemann Concert voor 2 chalumeau’s en strijkers in d » p.37

di 09 Belcea Quartet Jurriaanse Zaal 20.15 uur Beethoven Strijkkwartet nr.3 Turnage Nieuw werk Schubert Strijkkwartet nr.13 ‘Rosamunde’ » p.61

vr 12 Stevie Ann Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Voordat Stevie Ann naar Amerika vertrok, had deze zangeres met haar warme Americana-sound al een eigen fanclub, speelde ze op Pinkpop, won ze een Essent Award en een Zilveren Harp. » p.91

zo 14 ‘La Nativité’ in woord, toon en beeld Laurenskerk 15.00 uur Hayo Boerema Laurensorgel Messiaen La nativité du Seigneur » p.63

zo 14 licht op de vries Jurriaanse Zaal 16.00-22.00 uur I. 16.00-17.15 uur Muziektheater de Helling diverse solisten Dunja Jocic regie en choreografie De Vries Honderd nachten, honderd jaren II. 20.15-22.00 uur Rotterdamse School Compositieprijs DoelenEnsemble Arie van Beek dirigent o.a. Skrjabin Vers la Flamme De Vries Nieuw werk (wereldpremière) » p.75

ma 15 WeihnachtsOratorium Grote Zaal 20.15 uur Orkest, ripiënisten en solisten van de Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent Bach Weihnachts-Oratorium (cantates 1, 2, 3 en 4) » p.33

di 16 Folkjul II Laurenskerk 20.30 uur St. Jacobs Kammerkör Gary Graden dirigent Gunnar Idenstam orgel Malin Foxdal stem Sandra Marteleur viool Een Zweedse volkskerstmis met koor, volksmuziek en orgel. » p.41

wo 17 The Little Match Girl Passion Laurenskerk 20.30 uur VOCAALLAB Anthony Fiumara Hope David Lang world to come David Lang the little match girl passion David Lang delen uit Memory Pieces » p.43

vr 19 New Rotterdam Jazz Orchestra - 10 x 010 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Het jubilerende orkest laat zich inspireren door Rotterdamse plekken en mensen. » p.97


chronologisch overzicht 111

za 20

wo 24

Kerst met Pjotr Iljitsj

HORROR TAKES A HOLIDAY

Grote Zaal 19.30 uur

Grote Zaal en Willem Burger Zaal 14.30 uur

Noord Nederlands Orkest Stefan Asbury dirigent Nelson Goerner piano

Stille Nacht: Het Kerstmis Staakt-hetVuren van 24 december 1914 herdacht

Tsjaikovski Symfonie nr.1 ‘Winterdromen’ Tsjaikovski Pianoconcert nr.2 » p.29

Hotel Modern, Laurens Collegium en Laurenscantorij Wiecher Mandemaker dirigent Ilse Eerens sopraan Maarten Koningsberger bariton Hayo Boerema orgel Huib Ramaer spel, tekst en verteller Tessa Joosse film

zo 21 Kerstconcert Ensemble Epsilon

Werken van Britten, Mouton, Whitacre en de GROTE OORLOG door Hotel Modern en Arthur Sauer » p.51

Laurenskerk 14.30 uur

januari

Ensemble Epsilon Kerstprogramma met werken van Schütz, Gallus, Phinot, Morales en Palestrina » p.53

vr 02

zo 21

Re:Freshed presents* Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

AFRICAN ANGELS* Grote Zaal 15.00 uur Cape Town Opera Chorus met Leoni Jansen African Angels, de nieuwste show van The Cape Town Opera Chorus, omvat een unieke mix van opera, gospel en Afrikaanse traditionals.

di 23

Re:Freshed Orchestra bestaat uit zeer talentvolle musici met verschillende achtergronden, variërend van pop tot jazz en klassiek. Tegen deze achtergrond geeft de Doelen de leden van Re:Freshed Orchestra carte blanche.

za 03 Frédérique Spigt Willem Burger Zaal 20.15 uur

Kerst op z’n calefax Laurenskerk 20.30 uur Calefax Bach Variaties over ‘Vom Himmel hoch’ BWV769 Monteverdi Delen uit Mariavespers Anoniem English Christmas Carols Tsjaikovski Ouverture De Notenkraker

Ras-Rotterdammer Frédérique Spigt is een absoluut icoon in de Neder­ landse rock- en theaterscene. » p.91

zo 04 Nieuwjaarsconcert Hexagon

Kerst op z’n Calefax met o.a. een Jurriaanse Zaal 11.00 uur lounge versie van de wereldberoemde Hexagon Ensemble XXL Mariavespers. » p.59 Spohr Nonet Hummel Septet Strauss Till Eugenspiegel – einmal anders » p.55

vr 09 Houdini’s & Frans van Deursen play Woodstock Eduard Flipse Zaal 20.30 uur De eigentijdse jazz en hardbop van het beroemde sextet The Houdini’s barst na 25 jaar nog steeds uit haar voegen van energie. » p.98

za 10 Lucas Jussen & Rachmaninov Grote Zaal 14.30 uur NJO Nationaal Jeugd Orkest Xian Zhang dirigent Lucas Jussen piano Stravinsky Divertimento uit ‘Le baiser de la fée’ Rachmaninov Paganini-Rapsodie Tsjaikovski Ouverture-fantaisie Romeo en Julia » p.29

za 10 Hollandse meesters Jurriaanse Zaal 20.15 uur Eric Vaarzon Morel Diederik van Vleuten regie Klassiekers als Land van Maas en Waal en Aan de Amsterdamse Grachten worden vertolkt met een verrassende vleug flamenco. » p.90

zo 11 Happy New Year! Laurenskerk 15.00 uur Musici van de Laurenskerk Hayo Boerema orgel met o.a. Laurenscantorij o.l.v. Wiecher Mandemaker Werken van o.a. Bach, Franck en Reger » p.63

zo 11 Tsoupaki’s Trilogie Jurriaanse Zaal 20.15 uur DoelenKwartet Arjan Woudenberg klarinet Tsoupaki Trilogie: Mercurius; Lychnos (klarinetkwintet); Eothinòn » p.77

ma 12 Klang, dans, bang, can Grote Zaal 20.15 uur Ensemble Klang Codarts Ensemble en Codarts Dans David Lang men Julia Wolfe Lick (wereldpremière) Michael Gordon Trance » p.69

ma 12 De onvolprezen Letten Laurenskerk 20.30 uur Lets Radiokoor Kaspars Putnins dirigent DoelenEnsemble solisten van het Nederlands Kamerkoor Hillborg Muoayiyaoum Kurtág Omaggio a Luigi Nono Mahler/Gottwald Ich bin der Welt abhanden gekommen Holliger Winter (uit Jahreszeiten) Pärt Miserere » p.75

di 13 Doric String Quartet Jurriaanse Zaal 20.15 uur Haydn Strijkkwartet op.76/1 Janácek Strijkkwartet nr.2 ‘Intieme brieven’ Schubert Strijkkwartet ‘Der Tod und das Mädchen’ » p.61

* Dit concert is niet opgenomen in een serie. Ga naar www.dedoelen.nl voor meer informatie.


chronologisch overzicht 112

vr 16

vr 30

vr 06

ti-an-guis

Start to Finnish

Arrival!

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Grote Zaal 20.15 uur

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Muzikanten met achtergronden uit jazz, klassieke en Braziliaanse muziek spelen traditionele, volkse composities van over de hele wereld op een niet-traditionele manier. » p.93

Rotterdams Philharmonisch Orkest Pietari Inkinen dirigent Colin Currie slagwerk

Maaike den Dunnen

ma 19 Winterreise theatraal Grote Zaal 20.15 uur Ensemble intercontemporain Muziektheater Transparant Julien Leroy dirigent Georg Nigl bariton Andreas Staier piano Jan Vandenhouwe dramaturgie Johan Simons mise-en-scène Schubert Winterreise D911 Mark Andre AZ » p.43, 67

vr 23 10 jaar jong – ‘Push Forward’ Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Holland Bigband o.l.v. Loet van der Lee Eigentijdse, spannende bigbandmuziek met een melodieus, energiek en swingend geluid, een sensationele bigband. » p.97

za 24 Modern Times Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling en Bert Mooiman Doelenorgel Zwijgende filmklassieker van Charlie Chaplin live begeleid op Doelenorgel, Frans drukwindharmonium en piano. » p.63

Kalevi Aho Sieidi, concert voor slagwerk en orkest Sibelius Lemminkäinen Suite » p.65

vr 30 made in Rotterdam* Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Verrassende optredens van de talenten van Codarts. Van klassiek tot jazz, van dans tot acrobatiek: elke editie van Made in Rotterdam biedt iets nieuws.

za 31 Maak je eigen filmmuziek (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30 uur Tijdens het International Film Festival Rotterdam leren wij je hoe je zelf een korte soundtrack kunt schrijven bij een scène uit een film of tekenfilm. Een leuke workshop voor het hele gezin! » p.83

FEBRUARI do 05 Ad van Meurs Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Een van Nederlands meest veelzijdige en interessante bluesgitaristen. Hij bracht Arabische muziek en folk-blues dichter bij elkaar, is een van De Broeders van het Zuiden en toont zijn ruigere kant in de rockband Hootenanny Jim. » p.95

Ze is een eigenwijze en stoere verschijning en ook uit haar expressieve muziek spreekt avontuurlijkheid. Muzikale intelligentie, lyriek, humor en een aanstekelijke energie wisselen elkaar af. » p.101

za 07 Een avondje anti-virtuositeit Jurriaanse Zaal 20.15 uur Ralph van Raat piano Frank de Groot viool Hans Woudenberg cello Saskia Lankhoorn toy piano Ramon Lormans slagwerk Bryars Ramble on Cortona (Nederlandse première) Pärt Spiegel im Spiegel; Fratres Webern Vier Stücke für Violine und Klavier; Drei Stücke für Violoncello und Klavier Lann Is a Bell... a Bell? Feldman Four Instruments » p.73

za 07 Carel Kraayenhof Tango Ensemble Willem Burger Zaal 20.15 uur Al meer dan 25 jaar een begrip in de tangowereld, creëerde Carel Kraayenhof in 2011 het Kraayenhof Tango Ensemble waarin de bando­ neon gecombineerd wordt met strijk­ kwartet, contrabas en piano. » p.85

zo 08 In het Wild (2+)

zo 08 Wat niemand weet (5+) Jurriaanse Zaal 14.00 uur Koperkwintet KWIVR ‘Opeens zagen sommige vogels de twee hoorns die boven het water uitstaken. Daar konden ze landen en dat deden ze, de een na de ander en met elkaar een flink gewicht.’ Eén klein musje betekende hun ondergang. Of toch niet...? Naar het prentenboekje ‘Wat niemand weet’, dat Tonke Dragt schreef voor de Kinderboekenweek 2007. » p.79

ZO 08 Schepping en herschepping Laurenskerk 15.00 uur Jolanda Zwoferink en Henco de Berg Laurensorgel Werken van o.a. De Berg, Bach, Demessieux en Reger » p.63

ZO 08 talentfabriek* Jurriaanse Zaal 20.15 uur Codarts String Orchestra Gordan Nikolic´ dirigent Werken van Bartók, Vivaldi en Mozart

ma di 09 10 the whisper opera Willem Burger Hal 19.00 en 22.00 uur International Contemporary Ensemble, New York David Lang the whisper opera (Europese première) » p.70

Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Samba Salad Een vrolijke, muzikale safari voor peuters en kleuters, dwars door de rimboe en over de savanne waar dieren de baas zijn. » p.81

vr 13 Black pencil* Eduard Flipse Zaal 20.30 uur


chronologisch overzicht 113

za 14

DO 19

De Groote Oorlog: ‘The old lie’

Pianist Till Fellner Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Bach Preludes en Fuga’s uit WtK II Mozart Sonate in Es KV282 Haydn Sonate nr.54 in G Schumann Kreisleriana » p.49

Maarten Koningsberger bariton Finghin Collins piano Huib Ramaer tekst en spel Butterworth A Shropshire Lad en andere liederen Wood Roses of Picardy Finck I don’t want to be a soldier Judge/Williams It’s a Long Way to Tipperary Escher Strange meeting en werken van Bridge, Gurney en Vaughan Williams » p.51

zo 15 Zwierig de zondag in Jurriaanse Zaal 11.00 uur Harriet Krijgh cello Magda Amara piano

Miguel Rodriguez Quintet Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Jazzpianist Miguel Rodriguez groeide op in Madrid, studeerde in Nederland, werkte met Benjamin Herman en Ben van den Dungen. De tijd is rijp voor zijn eigen muziek: een mix van improvisatie, flamenco en latin jazz, in spectaculaire shows met fantastisch pianospel. » p.99

za 21

Beethoven Variaties over ‘Bei Männern, welche Liebe fühlen’ Rachmaninov Cellosonate in g Chopin Introductie en polonaise brillante » p.55

Celtic & Balfolk Night Diverse zalen 15.00 uur

zo 15

Diepe melancholie en extreme levensvreugde, daardoor blijft de veelzijdige Keltische muziek boeien en inspireren. Dansen of luisterend genieten, het kan allemaal op deze uitbundige, feestelijke dag. » p.86

Zondagfestival Portrait by Rembrandt Jurriaanse Zaal 13.00-18.00 uur Rembrandt Frerichs met trio en gastmusici Composities en bewerkingen van Rembrandt Frerichs, met piano en fortepiano langs de Zijderoute. » p.45

za 21 Arthur Jussen & Grieg Grote Zaal 19.30 uur

di 17

Residentie Orkest Antonio Méndez dirigent Arthur Jussen piano

Navarra String Quartet

Brahms Tragische Ouvertüre Grieg Pianoconcert Tsjaikovski Symfonie nr.4 » p.30

Jurriaanse Zaal 20.15 uur Navarra String Quartet Bram van Sambeek fagot

vr 20

wo 25

za 28

Piano’s en slagwerk Amerikaanse Jurriaanse Zaal 20.15 uur toestanden DoelenEnsemble Colin Currie slagwerk Benjamin Ramirez pauken Maarten van Veen piano Ralph van Raat piano Bartók Sonate voor 2 piano’s en slagwerk Adams Hallelujah junction Maric Nieuw werk (wereldpremière) » p.75

vr 27 Micheline Van Hautem

Grote Zaal 20.15 uur Rotterdam Symphony Chorus Wiecher Mandemaker dirigent Laurenscantorij, DoelenKwartet Hayo Boerema orgel Lavinia Meijer harp Bernstein Chichester Psalms Adams Chorus of Exiled Jews Adams Chorus of Exiled Palestinians Barber Agnus Dei Whitacre Water Night Lang i never » p.33, 41

za 28

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

What if Bach...

Haar doorbraak kwam toen ze met de neef van Jacques Brel een eerbetoon bracht aan de meeslepende en krachtige songs van dit Vlaamse icoon, 35 jaar na zijn dood. Micheline vertolkt nog steeds graag Brel, maar ook Amerikaanse jazz en soul, Jiddische liederen en muziek van Marlene Dietrich en Édith Piaf. » p.93

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

vr 27 Ensemble Musicall Humors Laurenskerk 20.30 uur Engelse consortmuziek van o.a. Dowland en Holborne » p.53

za 28 Franse orgelkunst Grote Zaal 15.00 uur Erwin Wiersinga Doelenorgel o.a. Langlais Hymne d’actions Franck Pastorale; Prière Alain Deuxieme Fantaisie Florentz Prélude de ‘L’enfant noir’ Escaich Le cri des abîmes » p.63

Calefax & Holland Baroque Society Bach/Tineke Steenbrink Het ‘Zevende’ Brandenburgse concert Vivaldi/Bach Concert in a BWV1065 Bach Ricercar uit Musicalisches Opfer Bach Brandenburgs Concert nr.3 » p.59

za 28 Tito Paris Willem Burger Zaal 20.15 uur Deze componist, gitarist en zanger uit São Vicente representeert al decennialang de poëtische kant van de Kaapverdische muziek. » p.89

maart vr 06 Artvark Saxophone Quartet & Ntjam Rosie Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Artvark heeft een klik met (soul) zangeressen. Tijdens hun tienjarige jubileum gaat dit eigenzinnige kwartet een samenwerking aan met de gevierde Rotterdamse jazz- en soulzangeres Ntjam Rosie. » p.98 * Dit concert is niet opgenomen in een serie. Ga naar www.dedoelen.nl voor meer informatie.

Mozart Fagotkwartet Britten Strijkkwartet nr.3 Du Puy Fagotkwintet » p.61


chronologisch overzicht 114

zo 08

ma 09

di 17

Het Paarse Krijtje (2+)

GrauSchumacher Piano Duo

Finale van De Grote Kamermuziekprijs

Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Frank Groothof spel

Andreas Grau piano Götz Schumacher piano

Codarts Rotterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag presenteren de Finale van De Grote Kamermuziekprijs voor klassieke ensembles, i.s.m. De Kamermuziekvereeniging Rotterdam. » p.61

Met tekenaar Gerard de Bruyne vertelt Frank Groothof het verhaal van Paultje die op een avond besluit een wandeling in de maneschijn te maken. Maar er was geen maan en Paultje had een maan nodig om in de maneschijn te wandelen. Gelukkig had hij zijn paarse krijtje bij zich. » p.81

zo 08 Koninginnesoep (6+) Jurriaanse Zaal 14.00 uur Opera Dolleboelja Koninginnesoep speelt zich af in het decor van een restaurantkeuken met echte dampende potten en pannen. Terwijl het verhaal wordt verteld zijn de kok en de gastvrouw in de keuken aan het werk. Het ‘hier en nu’ wordt zo speels vervlochten met het ‘Er was eens’ van het verhaal dat verteld wordt. » p.79

zo 08 The Planets Laurenskerk 15.00 uur Marcel Verheggen Laurensorgel Holst The Planets Lambrechts Delen uit ‘Cathédrales’ en werken van Andriessen » p.63

zo 08 Rzewski’s Pianoconcert Jurriaanse Zaal 20.15 uur Asko | Schönberg Peter Rundel dirigent Daan Vandewalle piano Rzewski Pianoconcert1 Zender 33 Veränderungen über 33 Veränderungen » p.67

Schubert Fantasie in f Lann Second Nature Mozart/Busoni Fantasie für eine Orgelwalze Skrjabin Fantasie voor 2 piano’s Rachmaninov Suite voor 2 piano’s nr.1 ‘Fantaisie-tableaux’ » p.49

do 12

vr 20 Jaime Rodríguez Band

Scarlet Mae

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

In dit nieuwe project onderstreept percussionist en liedjesschrijver Jaime Rodríguez zijn Colombiaanse roots met verrukkelijke latin grooves, funk en dance. Dit wordt ongetwijfeld een van dé latin-acts van het seizoen. » p.99

Deze band rond zangeres, klassiek pianiste en songwriter Marije van Rijn, creëert een indie-, jazzy singersongwritergeluid, dat inmiddels al te horen was op Eurosonic/Noorderslag, North Sea Jazz Round Town, Paradiso en festivals als The Great Escape in Engeland. » p.94

vr 13 Luzazul Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Luzazul vervlecht de melancholie van de fado, het vuur van de flamenco en de warme, ritmische swing van de Braziliaanse muziek, met in het stralende middelpunt de heldere, jazzy stem van Magda Mendes. » p.89

zo 15 bovennatuurlijke muziek Grote Zaal 19.30 uur Codarts Symphony Orchestra Arie van Beek dirigent Tsjaikovski Delen uit ‘Zwanenmeer’ Saint-Saëns Le carnaval des animaux Escher/Zimmerman Strange meeting Vaughan Williams Pastoral Symphon » p.30

za 21 Zing de sterren van de hemel (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30 uur Zingen kan iedereen en samen zingen is nog leuker. Leer de liedjes voor groot en klein samen zingen en na het instuderen zingen we als in een echte musical. » p.83

za 21 De schoenen van Bach Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel Bach Toccata in F BWV540/1 / Koraalvoorspel BWV740 voor manuaal en dubbelpedaal / PedalExercitium BWV598 Bach/Bierling Prelude uit Cellosuite nr.1 BWV1007 » p.63

za 21 Bevrijdende klanken Jurriaanse Zaal 20.15 uur DoelenKwartet Illés Torso V Marbé Strijkkwartet nr.3 Bartók Strijkkwartet nr.6 » p.77

di 24 Borodin Quartet Jurriaanse Zaal 20.15 uur Borodin Strijkkwartet nr.2 Sjostakovitsj Strijkkwartet nr.8 Tsjaikovski Strijkkwartet nr.2 » p.61

vr 27 made in Rotterdam* Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Verrassende optredens van de talenten van Codarts. Van klassiek tot jazz, van dans tot acrobatiek: elke editie van Made in Rotterdam biedt iets nieuws.

zo 29 Matthäus-Passion Grote Zaal 19.30 uur Orchestra of the Age of Enlightenment Mark Padmore dirigent Vocal Consort of the Age of Enlightenment Bach Matthäus-Passion » p.37

april do 02 Jeroen Kant Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Jeroen Kant loodst zijn publiek al predikend, zingend, lallend en dichtend door zijn charmant brakke wereld. Zijn Nederlandstalige liedjes en gedichten zitten vol liefde, humor en zelfspot. » p.95


chronologisch overzicht 115

vr 03

zo 12

Benjamin Herman/ Peter Beets/Ruud Jacobs/Han Bennink Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Vier persoonlijkheden uit de Nederlandse jazz gaan met swing, bebop, straight-up en impro-jazz de confrontatie aan. » p.100

za 04 Gergiev dirigeert KCO

The Five Great Guitars

Een vroege Schönberg

Grote Zaal 14.15 uur

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Rotterdams Philharmonisch Orkest Ageeth de Haan zang en spel

Gitarist Jan Kuiper gaat de samen­­wer­ king aan met de funky gitaar­bassist Digmon Roovers, de Malinese trou­ ba­dour en kora-speler Zou Diarra en gitariste Camila Costa. Special guest is BNN-presentator Eddy Zoëy. » p.90

DoelenEnsemble DoelenKwartet Maarten van Veen piano

Zingend en vertellend brengt Ageeth de Haan intieme liedjes en orkestrale muziek bij elkaar, met groot gepro­ jecteerde film­­fragmenten van wilde dieren in hun leefomgeving. Alles draait in dit bijzondere concert om families, in de zaal en in het wild.

Koninklijk Concertgebouworkest Valery Gergiev dirigent Leonidas Kavakos viool

Geïnspireerd door gregoriaans

Sjostakovitsj Vioolconcert nr.1 Wagner Vorspiel und Karfreitagszauber uit Parsifal; Tagesgrauen und Siegfrieds Rheinfahrt uit Götterdämmerung; Vorspiel uit Die Meistersinger » p.27

Hayo Boerema Laurensorgel Schola Cantorum

Laurenskerk 15.00 uur

Werken van Widor (Symphonie Romane), Tournemire en improvisaties Laurensorganist Hayo Boerema speelt muziek die geïnspireerd is op het gregoriaans. De Schola Cantorum omlijst deze instrumentale werken met gezongen gregoriaans. » p.63

wo 08 Colin Currie Group plays Reich Grote Zaal 20.15 uur Reich Music for Pieces of Wood / Sextet / Quartet (Nederlandse première) / Mallet Quartet » p.65

do 16 schwanengesang Jurriaanse Zaal 20.15 uur Mark Padmore tenor Paul Lewis piano m.m.v. zangstudenten van het Koninklijk Conservatorium Lex Bohlmeijer presentatie

vr 10 Re:Freshed presents*

za 18

‘ Daar komen de dieren’ *

zo 12

Grote Zaal 20.15 uur

vr 17

Schubert Schwanengesang D957 » p.57

vr 17 Tribute to Sarah Vaughan Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Codarts & Royal Conservatory Bigband met Marjorie Barnes en Angelo Verploegen Deze maand is het 25 jaar geleden dat Sarah Vaughan, een van de grootste jazzvocalisten ooit, overleed. Zangeres Marjorie Barnes en trompettist Angelo Verploegen eren haar. » p.97

za 18 The Art of Organ Transcription

Bartók Pianokwintet Schönberg Strijkkwartet nr.1 op.7 » p.75

zo 19 Woei (1,5+) Eduard Flipse Zaal 11.00, 14.00 en 16.00 uur Alle Hoeken van de Kamermuziek In Woei! word je door drie muzikanten naar een warme wereld van adem en wind geblazen. Een wereld waar alleen de taal van de muziek wordt gesproken en waar elk briesje verandert in prachtige klanken... » p.81

zo 19 Enkele Reis Mars (6+) Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Grote Zaal 15.00 uur

Calefax Rietkwintet

Geert Bierling Doelenorgel

Tien, negen, acht, zeven... De ruimtereizigers staan klaar om naar Mars te vertrekken. Zes, vijf, vier... Het is knap krap daar in die raket. Drie, twee, een, start! En dan blijkt er plots een verstekeling aan boord... » p.79

Moesorgski Nacht op de kale berg Franck Fantaisie / Symphonie in d Grieg Peer Gyntsuite nr.1 » p.63

za 18 DECASIA

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Grote Zaal 20.15 uur

Re:Freshed Orchestra bestaat uit zeer talentvolle musici met verschillende achtergronden, variërend van pop tot jazz en klassiek. Tegen deze achtergrond geeft de Doelen de leden van Re:Freshed Orchestra carte blanche.

Noord Nederlands Orkest Kasper de Roo dirigent Bill Morrison film Louis Andriessen Mysteriën Michael Gordon Decasia » p.67

di 21 Szymanowski Quartet Jurriaanse Zaal 20.15 uur Webern Langsamer Satz Zelenski Pianokwartet in c Zarebski Pianokwintet in g » p.61

* Dit concert is niet opgenomen in een serie. Ga naar www.dedoelen.nl voor meer informatie.


chronologisch overzicht 116

do 23 Wunderhorn Grote Zaal 20.15 uur Residentie Orkest Cristian Macelaru dirigent Dietrich Henschel bariton Clara Pons film en regie Mahler / Glanert Des Knaben Wunderhorn (integrale cyclus) » p.51

DO 23 ClubMediéval Laurenskerk 20.30 uur Ballate en madrigalen van Don Paolo da Firenze (ca.1355-1436) Don Paolo de Florentijn was een abt die wel een en ander wist van het leven buiten de kloostermuren. Hij componeerde zo’n 60 liefdesliederen, die we tot de mooiste polyfonie uit het Italiaanse Trecento mogen rekenen. » p.53

vr 24 Kompanía Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Kompanía brengt de meest interessante en vernieuwende rebétika en smyrneïka – levendige Griekse blues – van het moment. Met de knappe cross-overs met moderne genres ademt Kompanía een onvervalst Griekse sfeer. Met hun eerste (live) cd stonden ze begin 2013 in de top 5 van de World Music Charts Europe. » p.93

do 30 YUNDI Grote Zaal 20.15 uur YUNDI piano Chopin 4 Ballades Chopin 24 Preludes op.28 » p.47

mei vr 01 Orchestre des Champs-Elysées Grote Zaal 20.15 uur Orchestre des Champs-Elysées Philippe Herreweghe dirigent Patricia Kopatchinskaja viool Mendelssohn Vioolconcert in e Brahms Symfonie nr.4 » p.27

vr 01 Stephanie Francke Quartet Eduard Flipse Zaal 20.30 uur De jury van de Erasmus Jazzprijs 2012 was onder de indruk van ‘Stephanie’s betoverende geluid en prachtige composities’. » p.101

za 02 David Munnelly Jurriaanse Zaal 20.15 Gedreven en met veel liefde voor de muziek illustreert de Ierse knoppenvirtuoos David Munnelly zijn concerten met anekdotes, voorvallen en historische weetjes. » p.86

zo 03 Zappa’s Black Page Jurriaanse Zaal 20.15 uur Ralph van Raat piano m.m.v. 5 pianisten van diverse conservatoria * Moore Sensitive Spot * Zappa The Black Page voor piano solo Alkan Symphonie pour piano seul op.39 (IV-VII) David Lang Nieuw werk voor Ralph van Raat (i.o.v. de Doelen en Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam) Rzewski Down by the Riverside David Lang face so pale voor 6 piano’s * » p.73

vr 08 Trasnoche Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Het kwintet Trasnoche speelt nieuwe muziek en arrangementen, geïnspireerd of gebaseerd op Argentijnse tango, maar altijd met een brede muzikale blik. » p.85

za 09 Be my guest Grote Zaal 15.00 uur Wouter van der Wilt, Gerard van der Zijden, Eric Koevoets en Anton Doornheim Doelenorgel Vier Rotterdamse collega’s besluiten de orgelreeks in de Doelen en ‘laten het vierklaviers Doelenorgel van de wand komen...’ » p.63

za 09 christina branco Willem Burger Zaal 20.15 uur Toen Cristina Branco een plaat van Amália Rodrigues hoorde, maakte haar hart een sprongetje en besloot zij zich op de fado te richten. Nu is zij zelf een van de hedendaagse iconen van dit genre vindt zij de fado steeds opnieuw uit. » p.89

zo 10 Nino Gvetadze en ensemble Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Ravel Le tombeau de Couperin Debussy Estampes; l’Isle joyeuse Poulenc Sextet » p.55

zo 10 Muziek als vredestichter Laurenskerk 15.00 uur Gonny van der Maten Laurensorgel o.a. Bach, Florentz (l’Enfant noir) » p.63

vr 15 actus tragicus Grote Zaal 20.15 uur Orkest, ripiënisten en solisten van de Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent Dorothee Mields sopraan Alex Potter altus Charles Daniels tenor Tobias Berndt bas Bach Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (‘Actus tragicus’) BWV106 / Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir BWV131 / Der Herr denket an uns BWV196 / Brandenburgs Concert nr.4 BWV1049 » p.37

vr 15 Maria Mendes Eduard Flipse Zaal 20.30 uur De virtuoze jazz-zangeres Maria Mendes combineert zwoele bossa nova’s, melancholische fado, Ameri­ kaanse jazz en de rijkdom van de klassieke muziek. Ze doet dat elegant, levendig en vol charme. » p.99

zo 17 Zondagfestival 12 cellisten van de Berliner Philharmoniker Jurriaanse Zaal en Grote Zaal 12.00-17.00 uur De 12 cellisten van de Berliner Philharmoniker Tangoduo Ispasión Zondagfestival met werken van Bach tot Bacharach en Verdi tot Pärt. Én met tangomuziek en -dans! » p.45


chronologisch overzicht 117

di 19

zo 24

Openbare master­ class en repetities Grote Zaal 20.15 uur Openbare masterclass en repetities met het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Laurens Collegium o.l.v. Frans Brüggen. » p.39

wo 20 De schepping van Haydn

Slotconcert 11de Schubert Masterclass Jurriaanse Zaal 13.00-16.15 uur Henk Neven bariton Hans Eijsackers piano Renée Wolters beeld Lex Bohlmeijer interviews Maartje Stokkers presentatie m.m.v. geselecteerde liedduo’s Schubert Masterclass 2015 o.a. Schubert Winterreise D911 » p.57

di 26

Grote Zaal 20.15 uur Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Lenneke Ruiten sopraan Sebastian Kohlhepp tenor Thomas Bauer bas Laurens Collegium Rotterdam

Quatuor Ebène Jurriaanse Zaal 20.15 uur Beethoven Strijkkwartet nr.14 op.131 Beethoven Strijkkwartet nr.15 op.132 » p.61

Haydn Die Schöpfung » p.39

vr 22

di 26

ties mellema*

love fail

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Locatie n.t.b. 20.30 uur Anonymous4 Jim Findlay decor en film Lydia Davis teksten Jennifer Tipton licht

za 23 Veni Creator Spiritus

David Lang love fail (Nederlandse première) » p.69

Grote Zaal 15.00 uur Kees van Eersel Doelenorgel Bach Fantasia super Komm,Heiliger Geist BWV651 / Komm Heiliger Geist BWV652 Van Eersel Improvisatie De Grigny Hymne ‘Veni Creator’ Franck Grande pièce symphonique op.17 » p.63

vr 29 Duo Soo Cho & Javier Girotto - Ballerina Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Een ontmoeting tussen de ZuidKoreaanse jazzpianiste Soo Cho en de Italiaanse saxofonist Javier Girotto. Haar lyriek en zijn energieke spel zitten boordevol ontroering en avontuur. » p.100

za 23 Grace and Glory Pelgrimvaderskerk 20.30 uur Anonymous4 Franse motetten en chansons uit de 13de eeuw en religieuze muziek uit de Amerikaanse volkstraditie van de 17de en 18de eeuw. » p.53

vr 29 death speaks Laurenskerk 22.00 uur DoelenEnsemble Maarten van Veen piano Florian Magnus Maier gitaar Shara Worden zang David Lang death speaks (Europese première) » p.70

za 30 De scrapband nieuwe stijl (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30 uur Een slagwerkworkshop met allerlei (soms ook ongewone) slaginstrumenten. Muziek maken met alles wat binnen handbereik is. » p.

za 30 Magistrale Mahler Grote Zaal 14.30 uur Düsseldorfer Symphoniker Eliahu Inbal dirigent Iris Vermillion mezzosopraan

vr 05 Music Matters Presents* Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Jonge muzikanten met professionele ambities verdienen volgens Music Matters alle ruimte om zich muzikaal te kunnen ontwikkelen. En de Doelen biedt die ruimte maar al te graag!

zo 12 andré heuvelman* Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

zo 14 Rotterdam-Dresden Partnersteden Laurenskerk 15.00 uur Thomas Lennartz Laurensorgel Werken van Couperin, Guilmant en improvisaties Thomas Lennartz, organist van de Hofkirche in Dresden brengt een programma met Couperin, Guilmant en improvisaties » p.63

Mahler Symfonie nr.5 / Lieder eines fahrenden Gesellen » p.30

juni wo 03 Bachs Die Kunst der Fuge - Met wijnproeverij Pelgrimvaderskerk 20.30 uur Calefax Bach Die Kunst der Fuge Met geen stuk is Calefax zo vergroeid geraakt als met Bachs Magnum Opus Die Kunst der Fuge. Een avond Kunst der Fuge is bijna een spirituele ervaring te noemen, zeker wanneer het publiek ook kan genieten van een wijnproeverij. » p.59

* Dit concert is niet opgenomen in een serie. Ga naar www.dedoelen.nl voor meer informatie.bestellen 119

Snel en gemakkelijk een abonnement bestellen U kunt op de volgende manieren bestellen:

kies ...

online: www.dedoelen.nl

1) Kies uw serie(s)

Bestelformulier per post

2) Breid uw serie eventueel uit met losse concerten uit andere series

Stuur het bestelformulier naar: Kassa de Doelen Postbus 972 3000 AZ Rotterdam

3) Of stel zelf uw flexabonnement samen door vier of meer verschillende concerten te selecteren

... en bestel

De makkelijkste en snelste manier om uw bestelling te plaatsen. Groot voordeel: u kunt zĂŠlf de stoel van uw voorkeur in de zaal uitkiezen.

U kunt uw bestelformulier ook ongefrankeerd naar ons antwoordnummer sturen, maar houd er rekening mee dat het dan langer duurt voor wij uw bestelling ontvangen. Gebruik in dat geval: Antwoordnummer 1544, 3000 WB Rotterdam

Bestelformulier inleveren Kassabalie Schouwburgplein 50 Rotterdam Geopend van maandag t/m zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur.

Vanaf 15 maart telefonisch Vanaf 15 maart 2014 kunt u ook telefonisch uw abonnement bestellen. De Kassa is van maandag t/m zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur bereikbaar via 010 217 17 17.

Vragen? Of advies over uw bestelling nodig? Aarzel niet en bel onze kassa via 010 217 17 17 of mail kassa@dedoelen.nl.


plattegronden 120

PLATTEGRONDEN

Bestel via www.dedoelen.nl en kies zelf uw stoel

Grote Zaal en Jurriaanse Zaal

Hier vindt u de plattegronden van de Grote Zaal en de Jurriaanse Zaal. Bestelt u via www.dedoelen.nl dan kunt u zelf uw stoelen uitkiezen. Bestelt u via het bestelformulier achterin deze brochure, dan kunt u uw voorkeur voor een zaalvak invullen. Concerten in de overige zalen van de Doelen en in de Laurenskerk en Pelgrimvaderskerk zijn niet geplaceerd.

G POD links IUMRIN

PODIUMRING midden

RING links

PARTERRE rechts

toprang eerste rang tweede rang

TRIBUNE links

TRIBUNE midden

TRIBUNE rechts

RING rechts

PARTERRE links

RING IUM rechts POD

Jurriaanse Zaal


plattegronden 121

Grote Zaal

ORGELRING rechts

Cees en Inge de Bruin RING links

PARTERRE midden

PARTERRE rechts

Arcadis FRONTRING links

Arcadis FRONTRING midden

Arcadis FRONTRING rechts

TRIBUNE links

tribune midden

tribune rechts

LOGES rechts

PARTERRE links

Cees en Inge de Bruin RING rechts

LOGES links

s recht

PODI UMR

ING UMR PODI

ING l inks

ORGELRING links

TOPRANG RANG 1 RANG 2 RANG 3

toprang eerste rang RANG 2 tweede rang RANG 3 derde rang TOPRANG RANG 1


milieu 122

DE DOELEN EN HET MILIEU De Doelen heeft duurzaamheid hoog op zijn prioriteitenlijst staan. Al een aantal jaren is de Doelen de trotste bezitter van hÊt milieu­ keurmerk in de zakelijke en toeristische sector, de Green Key.

Dit certificaat is het milieukeurmerk voor duurzame organisaties en geeft aan dat de Doelen in zijn bedrijfsvoering bewust omgaat met de milieubelasting. Waar mogelijk worden maatregelen getroffen om deze te verminderen of te voorkomen. Dit maatschappelijk verantwoorde milieubeleid gaat verder dan waartoe de wet verplicht. Hiermee loopt de Doelen voor op mogelijke toekomstige wetgeving, vanuit de overtuiging dat duurzaam ondernemen geen trend is maar een noodzaak. Deze benadering past de Doelen ook toe bij de selectie van toeleveranciers.


de doelen steunfonds 123

GEEF OM MUZIEK, STEUN DE DOELEN! Wist u dat al meer dan 600 particulieren de Doelen steunen met een kleine of grote gift, structureel of eenmalig, bij leven of na leven? Het zijn allemaal muziekliefhebbers die het belangrijk vinden dat de Doelen een toonaangevend, laagdrempelig en vernieuwend muziekpodium blijft, met aandacht voor educatie, talentontwikkeling en innovatie. Het zijn allemaal concertbezoekers die graag dichter bij de Doelen willen staan en hun steentje bij willen dragen aan de impact van de Doelen als concertgebouw. Via een gift aan het De Doelen Steunfonds kunt ook ú zich verbinden aan de ambities en doelstellingen van de Doelen. Wat zijn de mogelijkheden?

Periodieke schenking Voor een periode van tenminste vijf jaar schenkt u jaarlijks een vast bedrag. Deze schenking mag u aftrekken van uw inkomen voor de inkomstenbelasting omdat het Steunfonds een ANBI-status heeft. Tot en met 2017 geldt zelfs een aftrek van 125%. Indien u minstens € 500 per jaar schenkt, wordt u Schutter van de Doelen en profiteert u van diverse privileges zoals voorrang bij de abonnementenverkoop en ontvangt u uitnodigingen voor het bijwonen van bijzondere concerten. Vanaf € 5.000 per jaar treedt u toe tot de kring van Patronen. Als Patroon bevindt u zich in een select gezelschap van muziek­liefhebbers die zich mogen verheugen op een aantal bijzondere privileges in de Doelen, zoals een eigen contactpersoon voor vrijkaarten en een vaste stoel in de Grote Zaal bij de eigen programmering van de Doelen.

Structurele of eenmalige gift U kunt het De Doelen Steunfonds tot wederopzegging machtigen om maandelijks een donatie af te schrijven van uw bankrekening. Al vanaf € 5 per maand is het mogelijk om de Doelen op deze manier te steunen. U bent dan Donateur van de Doelen. Uiteraard is een eenmalige gift ook zeer welkom. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag stelt de Doelen daar passende privileges tegenover.

Nalaten Geven ná leven behoort ook tot de mogelijkheden van steun. U neemt dan het De Doelen Steunfonds op in uw testament als (mede-)erfgenaam of legataris. Bij een legaat laat u een vastgesteld bedrag in geld of een goed na aan de Doelen of u kiest ervoor om de Doelen een bepaald deel of percentage van uw nalatenschap te laten ontvangen. Indien u de Doelen informeert over uw vastgelegde nalatenschap, zorgen wij er natuurlijk voor dat u bij leven nog kunt genieten van privileges in de Doelen.

Fonds op Naam U brengt een deel van uw vermogen onder bij een fonds op naam dat wordt beheerd door het De Doelen Steunfonds. U mag als oprichter de naam en de bestemming van het fonds bepalen. Natuurlijk moet deze bestemming wel passen bij de ambities en doelstellingen van de Doelen. Het Steunfonds zorgt er vervolgens voor dat het geld besteed wordt aan het specifieke doel en draagt zorg voor de administratieve afhandeling.

Stichting De Doelen Steunfonds Heeft u belangstelling om begunstiger te worden of heeft u behoefte aan meer informatie, neem dan contact op met Irma van Lierop (directeur) of Alysia van Dijk (relatiebeheer) van Stichting De Doelen Steunfonds. Zij zijn bereikbaar via 010 217 17 55 en steunfonds@dedoelen.nl. Meer informatie vindt u ook op www.dedoelen.nl/steunfonds.


zakelijk 124

UW ZAKELIJKE BIJEENKOMST IN DE DOELEN De Doelen is een van de meest vooraanstaande accommodaties op congresgebied. Door de ligging in het hart van dynamisch Rotterdam is het dé ontmoetingsplaats bij uitstek, op slechts enkele minuten loopafstand van het Centraal Station.

De unieke uitstraling en de jarenlange ervaring met toon­ aangevende opdrachtgevers maken de Doelen een veel­ gevraagde locatie voor zowel nationale als internationale bijeenkomsten. Op het gebied van advisering, voorbereiding, vormgeving en uitvoering van evenementen is de Doelen een gekwalificeerde partner met een eigen team van deskundige medewerkers én een zorgvuldig opgebouwd netwerk van externe professionals. Gezamenlijk zorgen zij ervoor dat de doelstelling van elke bijeenkomst wordt gerealiseerd. De Doelen is d.m.v. een overdekte loopbrug verbonden met het naastgelegen 5 sterren hotel The Manhattan Hotel Rotterdam. Kijk voor meer informatie over de congresmogelijkheden in de Doelen op www.dedoelen.nl/congresgebouw of bel 010 217 17 35, afdeling Evenementenwerving.


contact 125

contact Kassa de Doelen De kassa van de Doelen is uw aan­ spreek­punt voor alle vragen over concerten het bestellen van kaarten. De kassa is bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur via 010 217 17 17 of e-mail kassa@dedoelen.nl. Vijf kwartier voorafgaand aan ieder concert is de kassa eveneens geopend.

aanschaffen voor het hele seizoen 2014-2015 via het bestelformulier. Bestelt u uw concertkaart online? Dan kunt u aanvullend telefonisch de parkeerkaart bestellen.

verzilverd voor concerten uit deze brochure. Voor deze service wordt € 3,50 boekingskosten in rekening gebracht. Kijk op www.dedoelen.nl voor de overige voorwaarden.

Laatkomers

Kaarten kwijt?

Mocht u na aanvang van het concert arriveren, dan zullen onze mede­werkers publieksservice u bij de eerst mogelijke concertonderbreking de Suggesties en opmerkingen mogelijkheid geven om uw plaatsen Suggesties, vragen, opmerkingen? in de zaal op te zoeken. Bij concerten Wij horen het graag. Uw bericht kunt waarin geen geschikt moment is om u sturen naar: de zaal te betreden, wordt geen Directie de Doelen toegang verleend. Kom dus op tijd. Antwoordnummer 1544 Bezoekersvoorwaarden 3000 WB Rotterdam De algemene bezoekersvoorwaarden of directie@dedoelen.nl. U ontvangt van de VSCD zijn in de Doelen van binnen twee weken een reactie. toepassing. U kunt deze inzien aan Bereikbaarheid de kassa of raadplegen op Informatie over bereikbaarheid vindt www.dedoelen.nl. u op www.dedoelen.nl. Wij adviseren bezoekers om met het openbaar vervoer Programmawijzigingen Door ziekte van musici of door naar de Doelen te reizen. bijzondere omstandigheden kunnen Parkeren wijzigingen optreden in de program­ Komt u met de auto en parkeert u mering. Hierdoor ontstaat geen in Parking Schouwburgplein of in automatisch recht op restitutie. de nieuwe garage Kruisplein, dan Ruilen kunt u vooraf­gaand aan het concert U kunt uw concertkaart tot twee een parkeer­kaart aanschaffen. Deze parkeer­kaart biedt korting op het tarief werkdagen voorafgaand aan het concert omruilen voor een tegoedbon dat u betaalt aan de parkeerautomaat. ter waarde van het bedrag van de Daar­naast hoeft u niet in de rij te kaarten die worden geruild, of u kunt staan bij het vertrek, mits u binnen de voor dit bedrag andere concertkaarten geldigheids­duur van de parkeer­kaart (u kunt kiezen uit 4 of 5 uur) weer bent uitzoeken uit de eigen programmering van de Doelen. De tegoedbon is uitgereden. Parkeer­kaarten tegen vier maanden geldig en kan worden dit gereduceerde tarief kunt u nu al

Als u uw abonnement of losse kaarten heeft verloren, dan kunt u aan de Kassa een duplicaat kopen voor € 1,50 per bestelling. Naam- en adres­ gegevens moeten gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke besteller.

Privacy De Doelen gebruikt uw persoonlijke gegevens voor de afhandeling van uw bestelling, om u te informeren over concerten en activiteiten in de Doelen en in culturele instellingen waarmee de Doelen samenwerkt. Indien u helemaal geen informatie wilt ontvangen of bijvoorbeeld alleen prijs stelt op de Abonnementenbrochure, dan kunt u dit aangeven via kassa@dedoelen.nl of via 010 2171717.

Huisregels – In de Doelen geldt een wettelijk bepaald rookverbod; – mobiele telefoons dienen tijdens de concerten te worden uitgeschakeld; – geluids- en beeldopnamen zijn zonder toestemming van de musici en directie niet toegestaan.


bestellen 126

TOELICHTING BESTELFORMULIER SEIZOEN 2014/2015 Bestellen van abonnementen en flexabonnementen kan gemakkelijk via www.dedoelen.nl. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de kassa via 010 217 17 17 of kassa@dedoelen.nl.

1) STANDAARD ABONNEMENT

5) BESTELLER

8) BETALINg

Vul hier uw bestelling van de vaste concert­series, de Red Sofa Bankpas of de Vrijdag in de Flip Knipkaart uit deze brochure in. Vul bij kinder­voorstellingen en andere voorstellingen die op meerdere tijdstippen of dagen worden gespeeld, wanneer u de voorstelling wilt bezoeken.

Vul hier uw gegevens in. Maakt u gebruik van korting 65+ of t/m 26, dan is het verplicht uw geboortedatum in te vullen om van de korting gebruik te kunnen maken.

Bestelt u samen met iemand, vul dan hier de gegevens van uw mede­ besteller in. Wij kunnen hem/haar dan ook op de hoogte houden van eventuele wijzigingen en kunnen hem/ haar vooraf per e-mail de programma­ toelichtingen sturen.

Vanwege wijzigingen in het betalings­ verkeer is het niet meer mogelijk om via een incasso te betalen. Nadat wij uw bestelling hebben verwerkt in ons kassasysteem krijgt u de informatie omtrent de betaling per mail. Nadat u het geld heeft overgemaakt, sturen of mailen wij u uw tickets. Dit kan enige dagen in beslag nemen. Hebt u geen beschikking over e-mail? Dan zullen de kassamedewerkers u telefonisch benaderen na verwerking van uw bestelling en telefonisch de betaalgegevens met u doornemen.

7) VAKVOORKEUR

9) ONDERTEKENING

Voor series met besproken plaatsen (geldt niet voor jazz, wereldmuziek) kunt u hier uw voorkeur voor een zaalvak aangeven. Op de platte­gronden kunt u de zaalvakken bekijken. Wij krijgen veel aanvragen voor dezelfde vakken, dus kunnen niet garanderen dat wij aan uw wens tegemoet kunnen komen. Wilt u zelf uw stoel uitkiezen, bestel dan via www.dedoelen.nl.

Vergeet niet het bestelformulier te ondertekenen. Alleen volledig ingevulde en ondertekende formu­ lieren nemen wij niet in behandeling.

Wilt u in de Grote of Jurriaanse Zaal gebruikmaken van rolstoelplaatsen, geef dit dan ook hier aan. In de Eduard Flipse Zaal en Laurenskerk kunt u met een rolstoel terecht zonder dat vooraf aan te geven.

U kunt uw formulier ook ongefrankeerd aan ons antwoordnummer sturen, maar houd er rekening mee dat het dan langer duurt voor wij uw bestelling ontvangen. Gebruik in dit geval: Antwoord­nummer 1544, 3000 WB Rotterdam.

2) UITBREIDING ABONNEMENT U kunt uw abonnement, Bankpas of knipkaart uitbreiden met losse kaarten voor de concerten uit deze brochure. U krijgt 15% korting op de prijs van de concerten die u aan uw abonnement toe­ voegt. Wij berekenen de korting voor u.

3) FLEXABONNEMENT Stel zelf uw abonnement samen uit de concerten in deze brochure. Kies vier concerten of meer en u krijgt 15% korting op de vermelde prijzen. De korting wordt automatisch voor u verrekend.

4) PARKEERKAARTEN Komt u met de auto naar de Doelen en parkeert u langer dan vier uur in garage Schouwburgplein of Kruisplein? Bestel dan tegelijk met uw abonnementen uw parkeerkaarten, zodat u gebruik kunt maken van korting. U kunt kiezen voor een kaart met een parkeerduur van vier of van vijf uur. Parkeert u langer? Het extra bedrag betaalt u aan de betaalautomaten in de garage. De parkeerkaarten zijn het hele seizoen geldig.

6) MEDEBESTELLER

10) VERZENDING Stuur het formulier in een gesloten envelop naar: Kassa de Doelen Postbus 972 3000 AZ Rotterdam


Bestelformulier 2014/2015 1) Standaard abonnement serie

(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

kies uit de vaste concertseries Rang

aantal normaal

(indien van tarief toepassing)

aantal R’pas, 65+

aantal t/m 26 jaar, CJP

totaal

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

Red Sofa Bankpas

€ 79

Vrijdag in de Flip Knipkaart

€ 55

2) Uitbreiding abonnement datum concert

titel

(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

3) Flexabonnement datum concert

titel

(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

u kunt uw abonnement aanvullen met losse kaarten voor alle concerten uit deze brochure Rang

aantal

(indien van normaal tarief toepassing)

aantal R’pas, 65+

aantal t/m 26 jaar, CJP

totaal

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

stel zelf uw flexabonnement samen uit de concerten in deze brochure (min. 4 concerten)

rang

aantal normaal

(indien van tarief toepassing)

aantal R’pas, 65+

aantal t/m 26 jaar, CJP

totaal

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

4) Parkeerkaarten Schouwburgplein en kruisplein aantal

totaal

Parkeerkaart vier uur

x € 8,50

Parkeerkaart vijf uur

x € 10,50

Administratie- en verzendkosten voor de complete bestelling

€2

TOTAALBEdrag bestelling (de eventuele korting wordt door ons berekend)

€ z.o.z. >>


Bestelformulier 2014/2015 (vervolg) 5) Besteller naam

m/v

straat

huisnr.

postcode

woonplaats

telefoonnummer

e-mailadres

geboortedatum (verplicht indien korting 65+ en t/m 26 jaar) □ Rotterdampas, pasnummer:

korting

6) Medebesteller Als u hier de gegevens van uw medebesteller invult, kunnen wij deze ook benaderen met onverhoopte berichten over annuleringen, programmawijzigingen, servicemails en/of gratis programmatoelichtingen. naam

m/v

straat

huisnr.

postcode

woonplaats

telefoonnummer

e-mailadres

geboortedatum (verplicht indien korting 65+ en t/m 26 jaar) □ Rotterdampas, pasnummer:

korting

7) Vakvoorkeur Grote Zaal

eerste keuze voorkeursvak

tweede keuze voorkeursvak

Jurriaanse Zaal

eerste keuze voorkeursvak

tweede keuze voorkeursvak

Indien dit vak niet beschikbaar is: □ bespreek dan de best beschikbare plaatsen

□ neem telefonisch contact met mij op over een alternatieve vakkeuze

Ruimte voor opmerkingen Ik wil

rolstoelplaatsen en

plaatsen direct daarbij in de buurt.

8) Betaling Vanwege wijzigingen in het betalingssysteem is het niet meer mogelijk om via een incasso te betalen. Nadat wij uw bestelling hebben verwerkt in ons kassasysteem krijgt u de informatie omtrent de betaling per mail. Nadat u het geld heeft overgemaakt, sturen of mailen wij u uw tickets. Dit kan enige dagen in beslag nemen. Hebt u geen beschikking over e-mail? Dan zullen de kassamedewerkers u telefonisch benaderen na verwerking van uw bestelling en telefonisch de betaalgegevens met u doornemen.

9) Ondertekening

Handtekening

Datum

10) verzending Stuur het formulier in een gesloten envelop naar: Kassa de Doelen, Postbus 972, 3000 AZ Rotterdam. U kunt u formulier ook ongefrankeerd aan ons antwoordnummer sturen, maar houd er rekening mee dat het dan langer duurt voor wij uw bestelling ontvangen. Gebruik in dit geval: Antwoordnummer 1544, 3000 WB Rotterdam.

Tip: Geef uw e-mailadres aan ons door, dan sturen wij u voorafgaand aan uw concertbezoek de programmatoelichting bij het concert gratis toe.


COLOFON Programmering

Concept en ontwerp

Blue Sofa en Red Sofa

Miriam Duiker, Hans de Lange, Madelène Roovers, Neil Wallace (Hoofd programmering), Jazz International Rotterdam (Frank van Berkel), Kamermuziek­ vereeniging (Helinth Boks-Keller)

Studio Lonne Wennekendonk

De Blue Sofa en Red Sofa zijn beschikbaar

Redactie en tekst Mira van Baalen, Mathijs Bouwman, Anneloes Brand, Elda Dorren, Pay-Uun Hiu, Philip Leussink, Guido van Oorschot, Huib Ramaer, Studio Lonne Wennekendonk, Saskia Törnqvist

Illustraties kindervoorstellingen Barbara Mulderink

BEGUNSTIGERS VAN DE DOELEN

Druk MediaCenter Rotterdam

Oplage

gesteld door de Woonmall. De Doelen heeft getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Drukfouten en wijzigingen voorbehouden.

20.000

Advertentiewerving Afdeling Marketing en Communicatie de Doelen, Femke Meeuwissen 010 217 17 44, f.meeuwissen@dedoelen.nl

de Doelen maakt uitsluitend gebruik van FSC-papier


www.dedoelen.nl