Page 1


KIES EEN ABONNEMENT DAT BIJ U PAST P.6-78 VUL AAN MET LOSSE CONCERTEN OF STEL UW EIGEN ABONNEMENT SAMEN P.80-89 De voordelen van een abonnement, maar tóch de flexibiliteit van losse kaarten? Dat kan met het flexabonnement. Dit is een abonnement dat u zélf samenstelt. Wanneer u uit deze brochure in één keer voor vier of meer concerten kaarten bestelt, geniet u het voordeel van een flexabonnement. U krijgt 15% korting op de vermelde losse kaartprijzen.

DE GROTEN DER AARDE Sinds de opening van het huidige gebouw in 1966 hebben de groten der aarde in de Doelen opgetreden. Van dirigenten als Herbert von Karajan en Sir John Eliot Gardiner tot sterren als Angela Gheorghiu, Janine Jansen, Lang Lang, Anne Sofie von Otter, Khaled en Moya Brennan. Ook de grote popartiesten weten al jaren de Doelen te vinden zoals Paul McCartney, de Rolling Stones, Aretha Franklin, Elvis Costello en Tori Amos. Met het aantrekken van grote namen willen wij onze ambitie realiseren om een muziekpodium van internationale allure te zijn.


P.3 VOORWOORD P.4 ABONNEMENTSVORMEN P.5 DE ZEKERHEDEN VAN DE DOELEN

P.6 KLASSIEK P.6

P.10

P.20

P.12

P.14

P.16

P.18

P.22

P.24

P.26

P.28

P.30

P.32

P.34

P.36

P.38

P.40

P.46 RED SOFA P.42

P.44

» P.46

P.48


P.46 MAAN ROOS MUZIEK P.50

P.52

P.54

P.56

P.66 WORLD P.58

P.67

P.60

P.68

P.62

P.66

P.69

P.70

P.71

P.75

P.76

P.75 JAZZ P.72

P.77

P.73

P.79

P.80 CHRONOLOGISCH OVERZICHT LOSSE CONCERTEN

P.91 CONVOI EXCEPTIONNEL P.93 VRIJDAG IN DE FLIP P.95 SNEL EN GEMAKKELIJK EEN ABONNEMENT BESTELLEN P.96 PLATTEGRONDEN P.98 DE DOELEN EN HET MILIEU P.99 STEUN DE MUZIEK P.100 UW ZAKELIJKE BIJEENKOMST IN DE DOELEN P.101 CONTACT EN ALGEMENE INFORMATIE P.102 TOELICHTING BESTELFORMULIER P.103 BESTELFORMULIER P.105 COLOFON


klassieke voorwoord muziek 3 3

EEN NIEUW SEIZOEN, IN EEN NIEUW LANDSCHAP Na alle discussies, voorstellen en beslissingen over de kunsten, gesubsidieerd of niet, is de rook wat opgetrokken en kunnen we het nieuwe landschap enigszins overzien. Er is veel veranderd en welk oordeel men daar ook over heeft – er is veel creativiteit gestoken in het inrichten van dat landschap. Dat mag ook verwacht worden van een creatieve sector bij uitstek. Ook voor de Doelen geldt dat. Hoofd programmering Neil Wallace en zijn team (Hans de Lange, nietklassiek, en Miriam Duiker en Madelène Roovers, kinder­programmering en educatie) zijn die creatieve uitdaging aangegaan en hebben alle zeilen bijgezet om met minder budget toch een prachtig seizoen samen te stellen. Er zijn enkele nieuwigheden in deze brochure te vinden, en vele bestaande samenwerkingsverbanden zijn geïntensiveerd. Ook vindt u veel vertrouwde series in deze brochure, zoals Music for the Millions, waarbij u deze keer de mogelijkheid hebt om een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest met Janine Jansen bij te boeken.

SAMENWERKINGEN Met het Rotterdams Philharmonisch Orkest worden enkele bijzondere en spannende concerten georganiseerd. Als twee grote opleggers aan elkaar gekoppeld worden heet dat een ‘Convoi exceptionnel’ – als twee grote instellingen als de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch samen optrekken, kun je dit ook zo noemen. U vindt die projecten her en der in de series terug en we hebben ze op pagina 91 bij elkaar gezet. U zult ook vaker dan voorheen het Residentie Orkest in onze programmering aantreffen. Dit is het eerste resultaat van een intensieve samenwerking tussen de orkesten en de concertzalen van Rotterdam en Den Haag.

Gelukkig zijn enkele van onze vaste partners die moesten vrezen voor hun voortbestaan overeind gebleven. Dat geldt bijvoorbeeld voor het DoelenEnsemble, Jazz International Rotterdam en Music Matters. En met het DoelenKwartet en de Kamermuziekvereeniging zijn de banden innig gebleven.

VRIJDAG IN DE FLIP De Flip, zo noemen we in de Doelen de Eduard Flipse Zaal een beetje oneerbiedig. In deze intieme zaal zullen we 36 vrijdagavonden in een nieuwe concertformule organiseren. U leest meer hierover op pagina 93.

DOELENCAMPUS En dan de DoelenCampus. We proberen steeds meer informatieve randprogrammering rond de concerten te organiseren. Kennis is niet noodzakelijk om van muziek te genieten, maar de verhalen die over elk concert verteld kunnen worden – over de muziek, over de uitvoerenden, over de instrumenten – maken uw concertbeleving nog intenser. Zo zijn we begonnen met het vooraf per e-mail toezenden van programmatoelichtingen en daar krijgen we veel enthousiaste reacties op. We gaan door met de vele concertinleidingen, meet & greets met de musici en bieden online steeds meer achtergrondverhalen. Daarnaast organiseren we in samenwerking met de Volksuniversiteit vier uitgebreide luistercursussen als aanvulling op verschillende series, waarin u meer leert over de muziek die u in de betreffende serie hoort. Wij zijn trots op de programmering zoals die in deze brochure staat. We hopen dat het u genoeg redenen biedt om weer van veel mooie muziek in de Doelen te gaan genieten! Gabriël Oostvogel directeur-voorzitter


abonnementen seizoen 2013-2014 4

EEN ABONNEMENT, DE MOOISTE MANIER OM VAN MUZIEK TE GENIETEN. Concerten van het nieuwe seizoen worden als eerste in abonnement verkocht. Op die manier hebben onze abonnementhouders de beste kans op de mooiste plek in de zaal. Daarnaast bent u met een abonnement veruit het voordeligst uit en heeft u er gedurende het jaar geen omkijken meer naar. Een abonnement biedt u: – de beste plekken in de zaal – de rust van een vastgelegd concertseizoen – de beste prijs, abonnementen zijn tot 45% goedkoper dan losse kaarten

1 MAART TOT 15 MEI VOORVERKOOP KOOP UW ABONNEMENT, VOEG DAAR LOSSE CONCERTEN AAN TOE OF STEL EEN FLEX­ ABONNEMENT SAMEN. Vanaf 15 mei kunt u concerten los kopen.

ABONNEMENTSVORMEN Van 1 maart tot 15 mei 2013 geldt het recht van voor­ verkoop. Tijdens deze voorverkoopperiode kunt u concerten van het nieuwe seizoen kopen op de volgende manieren:

ABONNEMENTEN Met een abonnement op een of meer van de muziekseries uit deze brochure bent u een seizoen lang verzekerd van de mooiste muziek. Bovendien is het de voordeligste manier om concerten te bezoeken. In het geval van Music for the Millions loopt de korting zelfs op tot ruim 45%!

ABONNEMENTEN UITBREIDEN Alle abonnementen zijn uit te breiden met losse concerten. Dus ieder concert uit deze brochure kunt u zelf toevoegen aan uw serie(s). Bovendien krijgt u op deze concerten 15% korting!

FLEXABONNEMENTEN Stelt u liever zelf uw abonnement samen? Kies dan voor een flexabonnement. Bestelt u vier of meer concerten uit deze brochure, dan heeft u uw eigen flexabonnement samengesteld en krijgt u van ons 15% korting over uw hele bestelling.

SNEL EN GEMAKKELIJK EEN ABONNEMENT BESTELLEN Bestel online op www.dedoelen.nl en kies zelf uw stoel uit. Of kijk op pagina 95 voor de andere manieren om te bestellen.


abonnementen seizoen 2013-2014 5

DE ZEKERHEDEN VAN DE DOELEN

GRATIS PROGRAMMATOELICHTINGEN, VOORAF TOEGESTUURD

KIES ZELF UW STOEL

Wij geloven dat meer weten over de muziek de luisterervaring kan verrijken. Voor alle concerten maakt de Doelen daarom programmatoelichtingen die meer vertellen over de muziek en uitvoerenden. Hebben wij uw e-mailadres dan krijgt u deze toelichtingen automatisch en geheel gratis twee dagen voor uw concertbezoek thuisgestuurd.

Bestel uw (flex-)abonnementen en extra losse kaarten online en u kunt zĂŠlf uw stoel in de zaal uitkiezen. www.dedoelen.nl

INLEIDING GRATIS

PAUZEDRANKJES Bij veel concerten uit deze brochure is een drankje in de pauze inbegrepen. In de pauzes kunt u dus gebruikmaken van de buffetten met bier, wijn, fris, koffie en thee. Bij een geselecteerd aantal concerten kunt u tegen een kleine bijbetaling kiezen uit een luxe selectie wijnen en champagne.

Bij veel concerten vinden concertinleidingen plaats. Voor de eigen programmering van de Doelen zijn deze altijd gratis toegankelijk en is het niet nodig vooraf een plaats te reserveren.

RUILEN: GEEN PROBLEEM Een abonnement of losse kaart gekocht, maar later blijkt toch dat u verhinderd bent? Geen enkel probleem. Met de tegoedbon die u ontvangt, kunt u uit de Doelenprogrammering een nieuw concert kiezen. De voorwaarden vindt u op www.dedoelen.nl

BESTEL ONLINE WWW.DEDOELEN.NL


klassieke muziek 7

DE SCHEPPING VAN HAYDN

zaterdag 21 september 2013 Grote Zaal 19.30 uur

zaterdag 21 december 2013 Grote Zaal 19.30 uur

Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace

Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace

Sinfonia Rotterdam Conrad van Alphen dirigent Mikhail Zemtsov altviool Alexander Gilman viool

Residentie Orkest Richard Egarr dirigent Claron MacFadden sopraan Marcel Beekman tenor Maarten Koningsberger bas Laurens Collegium Rotterdam

Mozart Ouverture Don Giovanni / Sinfonia concertante in Es KV364 Haydn Symfonie nr.101 ‘De klok’

ROMANTISCHE REIS zaterdag 26 oktober 2013 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Guido van Oorschot

Orkest van het Zuiden Kees Bakels dirigent Geneviève Strosser altviool Berlioz Harold en Italie op.16 Wagner Ouverture en Venusberg­­­muziek uit Tannhäuser (Parijse versie) / Suite uit Die Meistersinger von Nürnberg

BRAUTIGAM & MOZART zaterdag 2 november 2013 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Huib Ramaer

LUISTERCURSUS In samenwerking met de Volks­universiteit organiseren we bij deze serie een luister­­ cursus. Deze cursus bestaat uit 12 lessen aan de Volks­ universiteit die u meer vertellen over de muziek. Cursusbedrag € 128 U kunt deze cursus via de website en het bestelformulier als uit­breiding op uw abonnement bijboeken.

Kölner Akademie Michael Alexander Willens dirigent Ronald Brautigam piano Mozart Ouverture La finta giardinera / Pianoconcert nr. 15 in Bes KV450 / Symfonie nr. 17 in G KV129 / Pianoconcert nr.16 in D KV451

Haydn The Creation

DE JEUGD TREKT OOSTWAARTS zaterdag 11 januari 2014 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Guido van Oorschot

Rosanne Philippens

Acht zaterdagen en een zondag, met steevast een gratis inleiding vooraf. De route wordt uitgestippeld door dirigenten met klinkende namen als Jonathan Nott en Richard Egarr. Tot de pianovirtuozen die ze meevoeren behoren Ronald Brautigam en Kristian Bezuidenhout. Let ook op Rosanne Philippens, de jeugdige violiste van wie we nog veel zullen horen. De gelouterde krachten van het Concertgebouw Kamerorkest treden aan, maar ook de razendsnel opgeklommen Bamberger Symphoniker. Pak uw koffers voor de Doelen, om samen met Hector Berlioz te struinen door de Italiaanse Abruzzen. Of met de ontgoochelde Richard Strauss even stil te staan bij het zinloze geweld dat oorlog heet.

DE WEENSE CONNECTIE

Rosanne Philippens © xxx

Een duik in de pianoconcerten van Mozart. Met Astor Piazzolla aan de zwier in Buenos Aires. En Anton Bruckner die rondleidt in het romantische hoog­ gebergte. Geen twijfel over mogelijk: de wereld ligt aan je voeten in de serie Music for the Millions.

Nationaal Jeugd Orkest Santtu-Matias Rouvali dirigent Rosanne Philippens viool Janácˇek Sinfonietta Bartók Rapsodie nr.1 / Rapsodie nr.2 Prokofjev Scythische suite

CONCERTGEBOUW KAMERORKEST zaterdag 25 januari 2014 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Huib Ramaer

Concertgebouw Kamerorkest Emily Beynon fluit Godelieve Schrama harp Mendelssohn Sinfonia voor strijkers Mozart Concert voor fluit en harp in C KV299 Tsjaikovski Serenade voor strijkers in C lees verder »


klassieke muziek 8

BEZUIDENHOUT DIRIGEERT

MUSIC FOR THE MILLIONS XL

zaterdag 17 mei 2014 Grote Zaal 14.30 uur

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST MET JANINE JANSEN bestel extra bij uw abonnement zaterdag 22 februari 2014 Grote Zaal 20.15 uur Koninklijk Concertgebouworkest Pablo Heras-Castado dirigent Janine Jansen viool Sjostakovitsj Festival Ouverture Szymanowski Vioolconcert nr.1

Kristian Bezuidenhout © Annelies van der Vegt

Janine Jansen © Sara Wilson

Om 13.45 uur inleiding door Huib Ramaer

Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Kristian Bezuidenhout fortepiano Haydn Keuze uit Parijse symfonieën Mozart Pianoconcert nr.22 in Es KV482 / Symfonie nr.36 in C ‘Linzer’ KV425

NU MET 45% PAKKETKORTING BIJ AANKOOP VAN DE SERIE! U bent nog nooit zo voordelig uit geweest voor 9 concerten, nog geen € 20,- per concert. Bestel nu en ontvang tot € 146 korting op de losse kaartprijzen.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 146 korting op de losse kaartprijzen

BERGEN EN DALEN zondag 23 maart 2014 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace

R. Strauss Metamorphosen Bruckner Symfonie nr.7

PRIJZEN

zaterdag 12 april 2014 Grote Zaal 19.30 uur

prijs serie € 178/ 168 / 158 / 149

Om 18.45 uur inleiding door Guido van Oorschot Jonathan Nott © Thomas Mueller

Bamberger Symfoniker Jonathan Nott dirigent

AMSTERDAM SINFONIETTA

Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson viool Geert Bierling orgel en kistorgel C.Ph.E. Bach Symfonie voor strijkers in Bes Händel Concert voor orgel in F op.4 nr.4 Piazzolla De Vier Jaargetijden van Buenos Aires Ravel Pavane pour une infante défunte Poulenc Concert voor orgel, strijkers en pauken

rang

top / 1e / 2e / 3e

65+ / R’pas € 169 / 160 / 150/ 142 t/m 26 jaar € 81 / 81 / 81 / 81 prijs los

€ 36 / 34 / 32 / 30

65+ / R'pas € 34 / 32 / 30 / 28 t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

MUSIC FOR THE MILLIONS XL Bestel Music for the Millions XL, dat is de hele serie Music for the millions plus het concert van het Koninklijk Concertgebouworkest en Janine Jansen. rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 214/ 204 / 194 / 185 65+ / R'pas € 206 / 196 / 187/ 178 t/m 26 jaar € 90 / 90 / 90 / 90 22 februari prijs los

€ 52 / 47 / 32 / 21

65+ / R’pas € 50 / 45 / 30 / 19 t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9


advertentie 9


klassieke muziek 11

Opnieuw doen Brüggen en zijn vrienden een greep in Beethovens werk. Ze presenteren een tamelijk onbekende parel: de Koorfantasie, waarvan de première in 1808 in een ijskoude zaal dramatisch verliep. Voor het beroemde Tripelconcert gaat het Orkest van de Achttiende Eeuw aan de slag met het Storioni Trio. Kristian Bezuidenhout verfijnt zijn visie op het Vijfde Pianoconcert, terwijl Isabelle Faust het Vioolconcert ter hand neemt. Eén compositie mocht in deze prachtserie natuurlijk niet ontbreken: de Negende Symfonie. De randprogrammering met onder meer gratis inleidingen en live muziek in de foyer maakt uw weekend compleet.

KEIZERLIJK TRIO

zaterdag 8 februari 2014 Grote Zaal 20.15 uur

maandag 10 februari 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Om 19.30 uur inleiding door Guido van Oorschot

Om 19.30 uur inleiding door Guido van Oorschot Kristian Bezuidenhout © Anneleis van der Vegt

PROMETHEUS & FAUST

Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Isabelle Faust viool Beethoven Vioolconcert in D op.61 / Die Geschöpfe des Prometheus op.43

.

Isabelle Faust

Wie er niet bij kon zijn, grijpt nu zijn kans. Want de Beethoven Belevenis in de Doelen, met Frans Brüggen en het Orkest van de Achttiende Eeuw, leidt steevast tot gejuich. In 2011 stond het publiek op de stoelen na sublieme uitvoeringen van Beethovens negen symfonieën. Vorig seizoen kwam aan het jubelen geen eind na de vijf pianoconcerten, met Kristian Bezuidenhout als toetsentovenaar.

Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Storioni Trio Kristian Bezuidenhout fortepiano Beethoven Concert voor piano, viool, cello en orkest in C op.56 ‘Tripelkonzert’ / Pianoconcert nr.5 in Es op.73

TIP Kunt u geen genoeg krijgen van Beethoven? Dit seizoen speelt het uitmuntende Storioni Trio álle Pianotrio’s van Beethoven. Mis het niet! Zie pagina 32.

DE GRANDIOZE NEGENDE zondag 9 februari 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Nine Steps Into Paradise is de titel van de documentaire die een terugblik biedt op de Beethoven Belevenis I. Dit ontroerend mooie beeld­ verslag is nu te bekijken via www.dedoelen.nl/beethoven

Om 19.30 uur inleiding door Guido van Oorschot Frans Brüggen © Anneleis van der Vegt

TERUGBLIK BEETHOVEN BELEVENIS I

Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Kristian Bezuidenhout fortepiano Hanneke de Wit sopraan Maria Fiselier mezzosopraan Sebastian Kohlhepp tenor Konstantin Wolff bas/bariton Laurens Collegium Rotterdam Laurenscantorij

KORTING

Beethoven Fantasie voor piano, koor en orkest in c op.80 / Symfonie nr.9 in d op.125

65+ / R’pas € 34 / 31 / 29 / 26

Bestel nu en ontvang tot € 32 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 76 / 69 / 65 / 59 65+ / R’pas € 72 / 66 / 62 / 56 t/m 26 jaar € 27 / 27 / 27 / 27 prijs los

€ 36 / 33 / 31 / 28

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9


klassieke muziek 13

En zo herbergt onze koorserie wel meer verrassingen. Wat te denken van Jos Van Immerseel, de Vlaamse oudemuziekpionier, die de 20ste eeuw betreedt? Hij houdt de Carmina burana van Carl Orff tegen het licht en u mag rekenenen op een verrassing! Genieten wordt het ook bij de Matthäus-Passion door De Nederlandse Bachvereniging en zijn artistiek leider Jos van Veldhoven. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Rotterdam Symphony Chorus ontfermen zich over A Sea Symphony van Ralph Vaughan-Williams. En met zijn gelauwerde Huelgas Ensemble verkent Paul Van Nevel koormuziek van lang vervlogen eeuwen.

LUISTERCURSUS In samenwerking met de Volks­ universiteit organiseren we bij deze serie een luister­cursus. Deze cursus bestaat uit 10 lessen aan de Volksuniversiteit die u meer vertellen over de muziek. Cursusbedrag € 111 U kunt deze cursus via de

HUELGAS ENSEMBLE dinsdag 1 oktober 2013 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Huelgas Ensemble Paul Van Nevel dirigent Brumel Missa Et ecce terrae motus en werken van De Manchicourt en Gombert

website en het bestelformulier als uit­breiding op uw abonnement bijboeken.

Dit concert ook in de serie Stemtovenaars

EIN DEUTSCHES REQUIEM

SYMFONIE VAN DE ZEE vrijdag 30 mei 2014 Grote Zaal 20.15 uur

dinsdag 26 november 2013 Grote Zaal 20.15 uur

Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace Lucas en Arthur Jussen © Alek

Natuurlijk zijn we er trots op. Lucas en Arthur Jussen, de befaamde Hilversumse pianobroers, werken in de koorserie mee aan Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. Hoe dat zit? Heel eenvoudig. Naar goed 19de-eeuws gebruik vervaardigde Brahms een alternatieve pianoversie, zodat desgewenst een orkest achterwege kon blijven. De broers-Jussen betreden dit spannende terrein samen met dirigent Wiecher Mandemaker en zijn gloednieuwe Rotterdam Symphony Chorus.

Rotterdam Symphony Chorus Wiecher Mandemaker dirigent Lucas Jussen piano Arthur Jussen piano Sunhae Im sopraan Thomas Bauer bariton

Rotterdams Philharmonisch Orkest Rotterdam Symphony Chorus James Gaffigan dirigent Sophie Bevan sopraan Mark Stone bariton Vaughan-Williams Symfonie nr.1 ‘A Sea Symphony’

Brahms Ein deutsches Requiem (versie voor twee piano’s)

CARMINA BURANA zondag 23 februari 2014 Grote Zaal 15.00 uur Om 14.15 uur inleiding door Neil Wallace

Anima Eterna Brugge & Collegium Vocale Gent Jos van Immerseel dirigent Orff Carmina burana

MATTHÄUS-PASSION donderdag 10 april 2014 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace

Ripiënisten en Orkest van De Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent Benjamin Hulett Evangelist Dorothee Mields sopraan I Tim Mead contratenor I Robert Murray tenor I Andreas Wolf bas I Lore Binon sopraan II Alex Potter contratenor II Charles Daniels tenor II Sebastian Noack bas II Bach Matthäus-Passion

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 67 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 153 / 140 / 122 / 105 65+ / R’pas € 145 / 133 / 116 / 100 t/m 26 jaar € 45 / 45 / 45 / 45 prijs los

€ 40 / 37 / 35 / 32

65+ / R’pas € 38 / 35 / 33 / 30 t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9 10 april prijs los

€ 48 / 44 / 39 / 34

65+ / R’pas € 46 / 42 / 37 / 32 t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9 30 mei prijs los

€ 52 / 47 / 32 / 21

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9


klassieke muziek 15

De Catalaanse grootmeester Jordi Savall en zijn orkest Le Concert des Nations geven een swingende bloemlezing van barokke dansmuziek. De Britse dirigent Paul McCreesh stort zich op een minder bekend maar meeslepend oratorium van Georg Friedrich Händel, vol dartele en peinzende noten. Frans Brüggen, onze nationale barokheld, peilt het diepe lijden van de Johannes-Passion. Hij laat zich bijgestaan door jeugdige solisten en de alleskunners van Cappella Amsterdam. De levenslust die Bach aantrof in de noten van Antonio Vivaldi, spuit opnieuw naar de oppervlakte bij Concerto Copenhagen. En De Nederlandse Bachvereniging eert zijn naamgever met het Magnificat, een sublieme aaneenschakeling van aria’s en koren.

ZWIEREN MET SAVALL

BACHS MAGNIFICAT

zondag 26 januari 2014 Grote Zaal 20.15 uur

zaterdag 3 mei 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Om 19.30 uur inleiding

Om 19.30 uur inleiding

Jordi Savall

Een oorstrelende Händel. Sensitieve klanken van Bach. Vier clavecinisten die hun krachten bundelen. Wie z’n blik wil verbreden, is bij de serie Barok internationaal aan het juiste adres. De surprises worden bereid door een exclusieve verzameling sterren.

Praetorius Delen en balletten uit ‘Terpsichore’ Brade Toneelmuziek bij ‘Turkische Intrada’, ‘Der Satyrn Tanz’, ‘Der Piligrienen Tanz’, ‘Robert Batemans Volta’, ‘Ein Schottisch Tanz’ en ‘Der Hexen Tanz’ Philidor ‘Intrada, courante de la Reine d’Angleterre’ / ‘Charivaris pour les hautbois’ / Delen uit ‘Les Pleurs d’Orphée’ / ‘Sarabande ‘A l’Impero d’Amore’ Rosenmüller Sinfonia prima Lully Delen uit ‘Alceste’ Purcell Delen uit ‘The Fairy Queen’

DE JOHANNES VAN BRÜGGEN

zaterdag 28 september 2013 Grote Zaal 20.15 uur

zaterdag 30 november 2013 Grote Zaal 20.15 uur

zondag 13 april 2014 Grote Zaal 14.30 uur

Om 19.30 uur inleiding

Om 19.30 uur inleiding

Om 13.45 uur inleiding

Concerto Copenhagen o.l.v. Lars Ulrik Mortensen clavecimbel Trevor Pinnock clavecimbel Marieke Spaans clavecimbel Marcus Mohlin clavecimbel

Orkest van de Achttiende Eeuw Cappella Amsterdam Frans Brüggen dirigent met o.a. Anders Dahlin Evangelist (tenor) Konstantin Wolff Christus (bas/bariton) Lenneke Ruiten sopraan André Morsch bas

Paul McCreesh © Wratislava Cantans

BACH MEETS VIVALDI

Händel l’Allegro, il Penseroso, ed il Moderato

Bach Concert voor 4 clavecimbels in a BWV1065 Vivaldi Concert voor strijkers in e RV133 / Concert voor strijkers in G ‘Alla Rustica’ RV151 Bach Concert voor 3 clavecimbels in d BWV1063 Vivaldi Concert voor strijkers in g RV156 Bach Concert voor 3 clavecimbels in C BWV1064

Bach Magnificat in D BWV243 en andere werken

Le Concert des Nations o.l.v. Jordi Savall viola da gamba

OP EN TOP HÄNDEL

Gabrieli Consort and Players Paul McCreesh dirigent met o.a. Ashley Riches bariton Gillian Webster sopraan

De Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent en diverse solisten

Bach Johannes-Passion

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 57 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 133 / 123 / 116 / 105 65+ / R’pas € 126 / 117 / 110 / 100 t/m 26 jaar € 45 / 45 / 45 / 45 prijs los

€ 38 / 35 / 33 / 30

65+ / R’pas € 36 / 33 / 31 / 28 t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9


klassieke muziek 17

Tot de uitgenodigde choreografen behoort de Spaanse Marta Reig Torres, die als danseres terugkijkt op een imposante carrière bij Het Nationale Ballet. Voor haar stuk Harawi liet ze zich inspireren door de gelijknamige liedcyclus waarin Olivier Messiaen de thematiek verkent van liefde en dood. Lukáš Timulak, een jeugdige Slowaak, heeft zijn sporen verdiend bij het Nederlands Dans Theater. Voor ons werpt hij zich als choreograaf op de noten van Paul Hindemith en Dmitri Sjostakovitsj. De dansende profs worden live bijgestaan door muzikale kanjers als de altviolist Lawrence Power en de pianiste Ellen Corver. Ook het DoelenEnsemble en de blazende virtuozen van het rietkwintet Calefax zijn van de partij.

HINDEMITH & SJOSTAKOVITSJ

BEWEEGLIJKE BRITTEN maandag 17 maart 2014 Grote Zaal 20.15 uur

dinsdag 22 oktober 2013 Grote Zaal 20.15 uur

© Demet

Dans en muziek vormen twee handen op een buik. Dat zou je tenminste denken. Maar gek genoeg floreren de kunstvormen vooral in gescheiden circuits. Die schotten wil de Doelen graag doorbreken. Samen met Codarts Dans presenteren we een driedelige serie die dansfanaten én muziekfans zal bekoren.

Codarts Dans Lawrence Power altviool Simon Crawford-Phillips piano Lukásˇ Timulak choreografie Sjostakovitsj Sonate voor piano en viool / Zeven Preludes Hindemith Sonate (1947) en andere werken n.t.b.

Codarts Dans DoelenEnsemble Codarts Ensemble Arie van Beek dirigent Neel Verdoorn choreografie Bryars Jesus’ Blood Ain’t Failed Me Yet Martland Dance Works Wilson Limena voor piano en strijkkwartet Dit concert ook in de series De Doelen theatraal en DoelenEnsemble

FRANSE ZWIER vrijdag 17 januari 2014 Grote Zaal 20.15 uur Codarts Dans Calefax Rietkwintet Charlotte Riedijk sopraan Ellen Corver piano Keith Derrick Randolph choreografie Marta Reig Torres choreografie Rameau Delen uit ‘Les Boreades’ (bew. Althuis) Messiaen Harawi Pontier Artefaxxx Dit concert ook in de serie O, o Calefax

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 22 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 50

65+ / R’pas

€ 48

t/m 26 jaar

€ 27

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar

€9


klassieke muziek 19

ENGELSE JUWELEN

dinsdag 1 oktober 2013 Grote Zaal 20.15 uur

vrijdag 25 april 2014 Laurenskerk 20.30 uur

Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

New York Polyphony Werken uit de Engelse Renaissance

Huelgas Ensemble Paul Van Nevel dirigent Brumel Missa Et ecce terrae motus en werken van De Manchicourt en Gombert

i.s.m.

Dit concert ook in de serie Beroemde koorwerken

THE QUEEN OF HEAVEN zaterdag 24 mei 2014 Laurenskerk 20.30 uur

KERST OP CYPRUS woensdag 18 december 2013 Laurenskerk 20.30 uur

graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer Kerstmotetten van Jean Hanelle met interpolaties uit Byzantijnse manuscripten afkomstig uit Cyprus en soefi-gezangen Dit concert ook in de serie Kerk, kroeg, kasteel

MOEITELOOS MEERSTEMMIG

The Sixteen © Mark Harrison

In de genereuze akoestiek van de Laurenskerk treedt het Vlaamse ensemble graindelavoix aan met de ruwharige klankwereld van Cyprus. Chanticleer is van de partij, de Amerikaanse mannengroep die de glooiingen verkent van Josquin en Palestrina. Het Huelgas Ensemble en Paul Van Nevel maken duidelijk waarom ze al veertig jaar behoren tot de top. We hebben de hand weten te leggen op New York Polyphony, het herenkwartet dat als een komeet aan de zangershemel is verschenen. De Amerikanen bewijzen hun gloeivermogen met muziek uit de Engelse Renaissance. En natuurlijk vergeten we het heden niet. James MacMillan, de grootste Britse koorcomponist van onze tijd, staat met een selectie uit zijn Strathclyde Motets op de lessenaars van The Sixteen.

HUELGAS ENSEMBLE

graindelavoix

Wat de stem al niet kan! Fluisteren en verleiden. Jubelen en prijzen. Strelen als fluweel, of juist raspen als schuurpapier. Wie de nuances van het strottenhoofd wil leren kennen, bezoekt onze serie Stemtovenaars.

The Sixteen Harry Christophers dirigent gregoriaans Regina caeli Palestrina Regina caeli a 8, Kyrie, Gloria, Agnus Dei I-III van Missa Regina caeli / Stabat mater a 8 / Vineam meam non custodivi; Improperium exspectavit cor meum: Pulchrae sunt genae tuae Allegri Miserere MacMillan Uit The Strathclyde Motets: Dominus dabit benignitatem; Videns Dominus, O radiant dawn

Laurenskerk 20.30 uur Chanticleer Werken van o.a. Josquin, Palestrina en Victoria

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 49 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 115

65+ / R’pas

€ 109

t/m 26 jaar

€ 45

prijs los

€ 31

65+ / R’pas

€ 29

t/m 26 jaar

€9

1 oktober rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs los

€ 40 / 37 / 35 / 32

65+ / R'pas € 38 / 35 / 33 / 30 t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9


klassieke muziek 21

Serie i.s.m. Stichting Laurenskerk

EXTRA Alle concerten in deze serie zijn inclusief een meet & greet met de musici.

MAAGDEN EN MADONNA’S

woensdag 13 november 2013 Laurenskerk 20.30 uur

donderdag 13 maart 2014 Laurenskerk 20.30 uur

Om 19.45 uur inleiding

Om 19.45 uur inleiding

Los Músicos de su Alteza Cappella Artemisia © Alexander Nuding

Denk aan de nasale en raspende klanken waarmee het roemruchte Vlaamse ensemble graindelavoix z’n stemmen kruidt, ideaal voor de muzikale smeltpot Cyprus. Of neem Lucidarium, de groep die zich met hart en ziel inzet voor het vergeten Joodse geluid uit de Renaissance. In de historische akoestiek van de Laurenskerk treedt ook Cappella Artemisia aan, een vrouwengroep uit Bologna die stap voor stap de intrigerende muziekcultuur van het nonnenklooster blootlegt. Verdwenen instrumenten als psalterium en pantaleon worden opgepoetst door de virtuoze roffelaars van La Gioia Armonica. En zie het maar eens droog te houden wanneer de Spaanse sopraan Olalla Alemán (Los Músicos de su Alteza) zich ontfermt over Pianto della Madonna, een verschroeiende klaagzang op de geniale noten van Claudio Monteverdi.

KLANKEN UIT HET KLOOSTER

Cappella Artemisia o.l.v. Candace Smith m.m.v. Bruce Dickey cornetto Speer Motetten naar liederen van een anonieme non

Monteverdi Laudate Dominum / Pianto della Madonna sopra il Lamento d’Ariana Grandi O quam tu pulchra es Correa de Arauxo Tiento y discurso de segundo tono Bergés Oh santísima Cruz Kapsberger Toccata seconda detta arpeggiata Ferrari Cantata spirituale Frescobaldi Toccata prima Sances Pianto della Madonna

i.s.m.

KERST OP CYPRUS

i.s.m.

woensdag 18 december 2013 Laurenskerk 20.30 uur

ROFFELEND HAKKEBORD: PER IL SALTERIO

graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer Kerstmotetten van Jean Hanelle met interpolaties uit Byzantijnse manuscripten afkomstig uit Cyprus en soefi-gezangen Dit concert ook in de serie Stemtovenaars

donderdag 8 mei 2014 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur inleiding

La Gioia Armonica Sonates van o.a. Chiesa, Monza en Pasquini

JIDDISCHE RENAISSANCE woensdag 26 februari 2014 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur inleiding

Lucidarium

Van een Jiddische rouwklacht tot de kieteling van het hakkebord: de serie met oude muziek Kerk, kroeg, kasteel biedt prikkelende extremen. Met bevlogen specialisten zoomen we in op de muzikale rijkdom van vóór de 18de eeuw.

Lucidarium

i.s.m.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 46 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 109

65+ / R’pas

€ 104

t/m 26 jaar

€ 45

prijs los

€ 31

65+ / R’pas

€ 29

t/m 26 jaar

€9


klassieke muziek 23

Daarom organiseren we er ook zo’n uitgebreide serie prachtige orgelconcerten: een reeks concerten op zaterdagmiddag in de Doelen en een reeks op zondagmiddag in de Laurenskerk. En dat niet alleen, alle concerten zijn nog gratis toegankelijk ook!

JONG WAALS ORGELTALENT zondag 9 februari 2014 Laurenskerk 15.00 uur Etienne Walhain orgel

DE KONING DER INSTRUMENTEN EERT DE KONING VAN NEDERLAND zaterdag 26 april 2014 Grote Zaal 15.00 uur

SLOTCONCERT ROTTERDAMSE ORGELDAGEN zondag 13 oktober 2013 Laurenskerk 15.00 uur Hayo Boerema orgel Geert Bierling Frans drukwindharmonium Laurenscantorij Codarts Kamerkoor Wiecher Mandemaker dirigent o.a. Vierne Messe Solennelle op.16

EEN EVERGREEN EN EEN PREMIÈRE zaterdag 26 oktober 2013 Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel o.a. Reger Choral-Phantasie über ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ op.27 Saint-Saëns Poème symphonique ‘La Jeunesse d’Hercule’ op.50 (première)

VLAAMSE ORGELMEESTER zondag 10 november 2013 Laurenskerk 15.00 uur

JUBILEUM HOOFDORGEL HIGHLIGHTS UIT DE LAURENSKERK ROMANTIEK zondag 8 december 2013 Laurenskerk 15.00 uur

zaterdag 22 februari 2014 Grote Zaal 15.00 uur

Hayo Boerema orgel

Geert Bierling Doelenorgel

Hoofdorgel Laurenskerk 40 jaar! Programma met werken die gespeeld werden bij de ingebruikname op 8 december 1973 o.a. Bach, Franck en Messiaen

Feestelijk programma in het o.a. Saint-Saëns Poème kader van de eerste Koningsdag symphonique ‘Danse macabre’ op.40 Reubke Der 94ste Psalm, MOEDERDAGCONCERT Sonate für die Orgel zondag 11 mei 2014 Liszt Symphonische Dichtung ‘Les Laurenskerk 15.00 uur Préludes’ Leonore Lub orgel

HET MEISJE MET DE ZWAVELSTOKJES zondag 22 december 2013 Grote Zaal 20.15 uur Geert Bierling en Hayo Boerema Doelenorgel en harmonium Deze voorstelling brengt het beroemde sprookje van Het meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen. De verfilming van dit aangrijpende kerstverhaal door de Franse cineast Jean Renoir uit 1928 krijgt kleur door een sfeervolle begeleiding op orgel en harmonium (première).

Frank Heye orgel

HAPPY NEW YEAR!

Werken van Reger, Rheinberger en Verschraegen

zondag 12 januari 2014 Laurenskerk 15.00 uur

LISZTS ORGELMONUMENT

Laurenscantorij Wiecher Mandemaker dirigent Hayo Boerema orgel

zaterdag 30 november 2013 Grote Zaal 15.00 uur

Geert Bierling © Gérard van Betlehem

Werken van Bach en Mozart

Programma n.t.b.

Jan Hage Doelenorgel

SYMFONIE VOOR ORGEL

o.a. Liszt Fantasie und Fuge über den Choral Ad nos, ad salutarem undam

zaterdag 25 januari 2014 Grote Zaal 15.00 uur Ben van Oosten Doelenorgel o.a. Widor Symphonie nr.6 pour le Grand Orgue op.42/2

‘PERPETUUM MOBILE’ zondag 9 maart 2014 Laurenskerk 15.00 uur Aart Bergwerff orgel Werken van Bach en minimal music van onder anderen Ten Holt

BACHS GEBURTSTAG EIN TAG SPÄTER! zaterdag 22 maart 2014 Grote Zaal 15.00 uur Bram Beekman Doelenorgel o.a. Karg-Elert Passacaglia und Fuge über den Namen B-A-C-H Werken van Bach

REIS DOOR DE ORGELLITERATUUR zondag 6 april 2014 Laurenskerk 15.00 uur

Geert Bierling Doelenorgel

Moederdagconcert met werken van o.a. Joseph Jongen

FRANSE GRANDEUR zaterdag 24 mei 2014 Grote Zaal 15.00 uur Leo van Doeselaar Doelenorgel o.a. Franck Trois Pièces pour le Grand Orgue: Fantaisie, Cantabilé & Pièce héroïque

NEDERLANDSE PREMIÈRE PARIJSE MIS zondag 8 juni 2014 Laurenskerk 15.00 uur Ribattuta Ensemble Dick Duyst dirigent Hayo Boerema orgel Geerten Liefting orgel Castagnet Missa Salve Regina (Nederlandse première)

Kees van Eersel orgel Werken van o.a. Bach, Franck en Germani

ALLE CONCERTEN ZIJN GRATIS TOEGANKELIJK! U dient wel via de reguliere kanalen kaarten te bestellen à € 0. De concerten tellen niet mee in het samenstellen van flexabonnementen


klassieke muziek 25

Angela Hewitt © Bernd Eberle

vrijdag 6 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Angela Hewitt piano Bach Engelse Suite nr.3 in g BWV808 Beethoven Sonate nr.18 in Es op.31 nr.3 / Sonate nr.24 in Fis op.78 ‘À Thérèse' Bach Engelse Suite nr.6 in d BWV811

ALEXANDRE THARAUD maandag 31 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Alexandre Tharaud © Marco Borggreve

In de serie Meesters aan het klavier ervaar je die sensatie keer op keer. Bijvoorbeeld bij Angela Hewitt, de Canadees-Britse pianiste die diep afdaalt in Beethoven en Bach. Net zo kluisterend belooft het optreden te worden van Alexandre Tharaud. Vrij zwervend door eeuwen en stijlen wekt deze eigengereide Fransman steeds weer een klankdelirium op. Met Grigory Sokolov halen we misschien wel ‘s werelds grootste toetsenmagiër in huis. The New York Times beschreef hem als een melancholieke kleurenzoeker met een eindeloze variatie aan nuances.

ANGELA HEWITT

Alexandre Tharaud piano Mozart Suite in C KV399 / Praeambulum KV deest / Gigue in G KV574 / Sonate in A KV331 'Alla Turca' Mahler/Tharaud Adagietto uit Symfonie nr.5 Schubert 4 Impromptus op.90 D899

AMOUR Alexandre Tharaud maakte in 2012 zijn debuut op het witte doek met een glansrol in de bejubelde film Amour. Lees hier meer over op dedoelen.nl/tharaud

GRIGORY SOKOLOV woensdag 14 mei 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Grigory Sokolov © Marco Anelli

De intimiteit van de Jurriaanse Zaal in de Doelen beleef je het best wanneer slechts één musicus het podium betreedt. Bijvoorbeeld een pianist. Hij of zij neemt plaats in de spotlights. Terwijl de handen al boven de toetsen zweven, volgt een moment van gewijde stilte. En dan, vanaf de eerste tonen in een schemerende zaal, is het alsof de artiest alleen voor jou speelt.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 28 korting op de losse kaartprijzen

Grigory Sokolov piano

PRIJZEN

Programma n.t.b.

prijs serie

€ 59

65+/ R’pas

€ 56

t/m 26 jaar

€ 27

prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar

€9


klassieke muziek 27

In mei 2011 overleed op 53-jarige leeftijd de Nederlandse pianist Rian de Waal. Als solist trad hij op met dirigenten als Jaap van Zweden en Riccardo Chailly. Als kamermusicus ontdekte hij een intrigerend genre: de pianotranscriptie. Vooral in de 19de eeuw, toen er nog geen opnames bestonden, arrangeerde men populaire composities graag voor een of meer piano’s. Rian de Waal groeide uit tot dé kenner van die praktijk. Bij elke bewerking vroeg hij zich af: is het goede muziek? Zo ja, dan had het pianorepertoire er een juweeltje bij. Deze serie met virtuoze transcripties dragen we op aan Rian de Waal. Zijn jonge collega’s Hannes Minnaar en Joseph Moog storten zich op Bachbewerkingen en Godowsky-parafrases. De Zwitser Francesco Piemontesi beziet Beethovens Zesde Symfonie door de bril van Liszt. Stravinsky’s Le sacre du printemps klinkt op vier piano’s. En met trots presenteren we het boek dat Rian de Waal over romantische, virtuoze pianotranscripties schreef en waar hij tot kort voor zijn dood aan werkte. LUISTERCURSUS In samenwerking met de Volks­ universiteit organiseren we bij deze serie een luister­cursus. Deze cursus bestaat uit 6 lessen aan de Volksuniversiteit die u meer vertellen over de muziek. Cursusbedrag € 73 U kunt deze cursus via de website en het bestelformulier als uit­breiding op uw abonnement bijboeken.

HANNES MINNAAR zondag 29 september 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 inleiding en presentatie van het boek Metamorphosis; The Art of The Romantic Virtuoso Piano Transcription met Marion van den Akker, Jaap Heringa, Rineke Smilde en Neil Wallace

Hannes Minnaar piano Marion van den Akker mezzosopraan Bach/Liszt Prelude en fuga in a Bach/Busoni Wachet auf, ruft uns die Stimme / Nun komm’ der Heiden Heiland / Nun freut euch, lieben Christen g’mein Franck Prélude / Choral et fugue Bach/Rachmaninov Prelude, Gavotte, Gigue uit Partita nr.3 in E Bach/Bauer Die Seele ruht in Jesu Händen Bach/Vaughan-Williams Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ Liszt Fantasie en fuga over het thema B-A-C-H

ACHTHANDIGE SACRE zaterdag 12 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Maarten van Veen

FRANCESCO PIEMONTESI vrijdag 7 februari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

Francesco Piemontesi piano Debussy 12 Préludes (Livre I) Beethoven/Liszt Symfonie nr.6 ‘Pastorale’

JOSEPH MOOG vrijdag 14 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

Joseph Moog piano Haydn Sonate in D Liszt Ballade nr.2 in b / Valse mélancolique / Valse impromptu Liszt/Verdi Paraphrase op ‘Ernani’ Godowsky/Chopin Etudes nr.12 in G / nr.17 in cis / nr.33 in e / nr.48 in F Godowsky/Saint-Saëns Le cygne Godowsky/Albeniz Tango Debussy Trois images oubliées Rubinstein Melodie in F op.3 nr.1 / Melodie in B op.3 nr.2 / Fantasie op Hongaarse melodieën

Maarten van Veen, Ralph van Raat, Vitaly Pisarenko en Olga Kozlova piano Stravinsky Le sacre du printemps (bew. Maarten Bon) Debussy Jeux (bew. Maarten Bon) Dit concert ook in de serie Stravinsky Unlimited

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 35 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 83

65+ / R’pas

€ 79

t/m 26 jaar

€ 36

prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar

€9

7 februari prijs los

€ 31

65+ / R’pas

€ 29

t/m 26 jaar

€9


klassieke muziek 29

Haar medeplichtigen zijn een knapenkoor, een geluidskunstenaar en componisten zoals Debussy en Britten. Met als gastheer Ad ’s-Gravesande belichten we drie andere parels van het Nederlandse muziekleven: pianist Hannes Minnaar, saxofonist David Kweksilber en The Stolz Quartet rondom hoboïste Marieke Schut. Er ligt een bruisende middag in het verschiet, met muziek van Mozart tot Stan Getz en met verse noten van Zuidam en Verbey. De spraakmakende Australische componist Brett Dean bezoekt de Doelen met het Scharoun Ensemble, topmusici die elkaar kennen uit de Berliner Philharmoniker. Als altviolist speelt Dean mee in eigen werk, maar ook in Schuberts fenomenale Octet. Vergeet niet dat elke middag afsluit met een meet & greet plus borrel!

LA HARPE, C’EST MOI: EEN DAG MET GODELIEVE SCHRAMA zondag 17 november 2013 Godelieve Schrama harp Quatuor Danel Knabenchor Gütersloh o.l.v. Sigmund Bothmann Porgy Franssen spreker Wouter Snoei compositie, tape, geluid Jos van Kan regie Jurriaanse Zaal 13.00-14.00 uur Debussy Danse sacrée et Danse profane Caplet Conte fantastique d’après ‘Le Masque de la Mort Rouge d’Edgar Allan Poe’ Jongen ‘Harpe’ voor harp en strijkkwartet

Jurriaanse Zaal 14.30-15.30 uur Britten Suite for harp / Canticle V ‘The Death of St. Narcissus’ / A Ceremony of Carols Jurriaanse Zaal 16.00-17.00 uur Wouter Snoei en Jos van Kan ‘La harpe c’est moi’, muziek­ theater voor harp en tape In de pauzes leest Porgy Franssen o.a. uit The Mask of Red Death van Edgar Allan Poe.

HOLLANDSE PARELS

SCHAROUN ENSEMBLE BERLIN

zondag 2 maart 2014

zondag 11 mei 2014 Hannes Minnaar © Merlijn Doomernik

Drie festivals, drie werelden om je in te verliezen, en dat allemaal op de vrije zondagmiddag. We leggen de rode loper uit voor Godelieve Schrama, de virtuoze harpiste die ons door een intrigerend klanklandschap leidt.

Ad ’s-Gravesande presentatie Jurriaanse Zaal 13.00-14.00 uur Hannes Minnaar piano Bach Franse Suite nr.4 in Es BWV815 Franck Prélude, choral et fugue Ravel Le tombeau de Couperin Jurriaanse Zaal 14.30-15.30 uur The Stolz Quartet en strijkers van Conservatorium Amsterdam

Scharoun Ensemble Berlin Brett Dean altviool Jurriaanse Zaal 13.00-14.00 uur Mozart Strijkkwintet in g KV516 Henze Adagio uit ‘Quattro Fantasie’ Dean Epitaphs voor strijkkwintet Jurriaanse Zaal 14.30-15.30 uur Hindemith Octet Dean Recollections Jurriaanse Zaal 16.00-17.15 uur Saunders Into the Blue Schubert Octet in F D803 Dit zondagfestival ook in de serie Brett Dean

Mozart Kwartet in F KV370 Ravel Le tombeau de Couperin (bew. Rob Zuidam) Zuidam Sneakpreview: de eerste zes minuten van het nieuwe muziektheaterstuk voor The Stolz Quartet Verbey Nieuw werk in opdracht van The Stolz Quartet Jurriaanse Zaal 16.00-17.00 uur David Kweksilber saxofoon n.t.b. piano n.t.b. slagwerk leden van The Stolz Quartet strijkers van Conservatorium Amsterdam Herber Werners dirigent Sauter/Getz Focus Suite en andere werken

EXTRA Ieder Zondagfestival inclusief een meet & greet met de musici.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 28 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 59

65+ / R’pas

€ 56

t/m 26 jaar

€9

prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar

€9


klassieke muziek 31

VIJF BLAZERS EN PIANO

zondag 22 september 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

zondag 23 februari 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Osiris Trio m.m.v. Mikhail Zemtsov altviool

Hexagon Ensemble

Schumann Pianokwartet in Es op.47 Martinu Pianotrio nr.1 ‘Cinq pièces brèves’ Zimmerman Selectie uit ‘Melodies of Love and Death’

WARMBLOEDIGE PIANOTRIO’S

JUWEELTJES VOOR ALTVIOOL

zondag 30 maart 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

zondag 20 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Van Baerle Trio

Lawrence Power altviool Simon Crawford-Phillips piano

Haydn Pianotrio in es Hob.XV:31 Gernsheim Pianotrio nr.2 in B Brahms Pianotrio nr.2 in C op.87

Bowen Fantasie voor altviool en piano op.54 Prokofjev Vijf delen uit Romeo en Julia Sjostakovitsj Sonate voor altviool en piano op.147

DUTCH CLASSICAL TALENT TOUR zondag 4 mei 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

VIOOLZANG zondag 3 november 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

MEET & GREET EN CHAMPAGNE Ieder concert is inclusief een meet & greet met de musici en een glaasje champagne.

Saint-Saëns Caprice sur des airs danois et russes op.79 Pauer Kwintet in F op.44 Moesorgski Schilderijen van een tentoonstelling (arr. Kees Olthuis)

Nora Fischer © Marco Borggreve

Na Zimmermans Melodies of Love and Death heeft u vast wat te vragen aan het doorgewinterde Osiris Trio. Aan het eind van het concert van de talentvolle Noorse jongedame Vilde Frang wilt u ongetwijfeld uw liefde voor vioolmuziek met haar delen. Wilt u met het Hexagon Ensemble discussiëren over Kees Olthuis’ arrangement van Moesorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling? Dat kan. Verder wilt u allicht even napraten met het jonge, succesvolle Van Baerle Trio na de pianotrio’s van Haydn, Gernsheim en Brahms. Ten slotte kunt u kennismaken met de aanstormende Nederlandse klassieke talenten. Zeker weten dat u na zo’n Gouden zondag geïnspireerd en goedgemutst aan de nieuwe week begint!

OPERA SENZA PAROLE

Vilde Frang © Marco Borggreve

Niets zo fijn als je vrije zondag te beginnen met een inspirerend kamermuziekconcert in de Doelen. Niet alleen met de mooiste werken voor kleine bezettingen, maar ook met een praatje met de musici onder het genot van een drankje.

Vilde Frang viool Michail Lifits piano Mozart Vioolsonate in A KV305 Fauré Vioolsonate nr.1 in A op.13 Mendelssohn Vioolsonate in F

MELANCHOLIE TEN TOP zondag 15 december 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur Trio Wanderer Liszt Tristia Tsjaikovski Pianotrio in a op.50

Joris van den Berg cello Martijn Willers piano Nora Fischer sopraan Daniël Kool piano Niek KleinJan slagwerk Duo Rosanne van Sandwijk & Jacobus den Herder Programma nader te bepalen

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 49 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 98

65+/ R’pas

€ 93

t/m 26 jaar

€ 63

prijs los

€ 21

65+ / R’pas

€ 19

t/m 26 jaar

€9


klassieke muziek 33

VERNUFTIGE DEUNTJES

dinsdag 1 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

dinsdag 1 april 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Storioni Trio

Storioni Trio

Beethoven Pianotrio nr.10 op.44 in Es / Pianotrio nr.3 in c op.1 nr.3 / Pianotrio nr.7 in Bes op.97 ‘Erzherzog’

Beethoven Pianotrio nr.11 op.121a ‘Kakadu’ / Delen uit Symfonie nr.2 in de versie voor pianotrio / Pianotrio nr.8 in Bes WoO 39 / Pianotrio nr.6 in Es op.70 nr.2

GRAVINNEN EN GEESTEN dinsdag 5 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Storioni Trio Beethoven Pianotrio nr.9 in Es WoO.38 / Pianotrio nr.2 in G op.1 nr.2 / Allegretto in Es Hess.48 / Pianotrio nr.5 in D op.70 nr.1 ‘Geister-Trio’

DE EERSTE KLAP dinsdag 4 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Henk Neven © Marco Borggreve

Het Nederlandse Storioni Trio zet alle pianotrio’s op de lessenaar, inclusief variaties en bewerkingen. ‘Onze kracht is dat we nog altijd enorm genieten’, verklaren de musici van het trio dat al achttien jaar succesvol optreedt. De fijne kneepjes leerden ze bij reuzen als de cellist Mstislav Rostropovitsj en Menahem Pressler, pianist van het Beaux Arts Trio. De broers Wouter en Marc Vossen bespelen een viool en een cello uit de 18de eeuw. Pianist Bart van de Roer wisselt af tussen een hedendaags en een historisch instrument. Riemen vast voor deze unieke serie, met een gastrol voor de Rotterdamse bariton Henk Neven, in 2011 winnaar van de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs.

HET DOVE GENIE

Storioni Trio

Een viool, een cello en een piano. Meer had Beethoven niet nodig om je van de ene verbazing in de andere te laten vallen. In zijn pianotrio’s trekt het leven in al z’n veelkleurigheid voorbij. Je hoort er zowel verliefde melodieën als knagend verdriet. Dansen en zwieren gaat hem net zo makkelijk af als broedend gepeins.

Storioni Trio Henk Neven bariton

‘A group whose quest for perfection is enhanced by their intelligence and sensitivity.’ Menahem Pressler over het Storioni Trio

Beethoven Pianotrio nr.4 in Bes op.11 ‘Gassenhauer’ / Selectie uit Schottische Lieder op. 108 / Pianotrio nr.1 op.1 nr.1 in Es

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 29 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN rang

top / 1e / 2e

prijs serie € 67/ 62 / 53 65+/ R’pas € 64 / 59 / 50 t/m 26 jaar € 36 / 36 / 36 prijs los

€ 24 / 22 / 19

65+ / R’pas € 22 / 20 / 17 t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9


klassieke muziek 35

De Doelen theatraal bevat vier zeer ver­schillende en boeiende muziek­voor­ stellingen, waaronder twee inter­­­nationale coproducties en drie Nederlandse premières. De vertolking van de orkest­ liederen van Hugo Wolf, in een scenische uitvoering met film. Een avond met dans: lichamelijke poëzie spreekt meestal boekdelen. En een passie, versterkt door licht­effecten. Het is duidelijk: bij deze serie kunt u genieten van prachtige muziek in een geën­sceneerde setting. Hiervoor zijn musici en artiesten uitgenodigd die het theater in hun bloed hebben. Zangers als Lenneke Ruiten, Rosanne van Sandwijk, André Morsch en David Wilson-Johnson staan garant voor doldwaze amoureuze verwikkelingen in Mozarts Così fan tutte. Bariton Dietrich Henschel en regisseuse Clara Pons hebben zich door alle facetten van de liefde in Wolfs orkestliederen laten inspireren voor hun programma met de veel­ betekenende titel ‘Forbidden Prayers’. Choreografe Neel Verdoorn laat Britse componisten dansen. En Tan Dun komt de eerste uitvoering in Nederland van zijn Water Passion zelf dirigeren en laat zich voor de visuele effecten bijstaan door Uri Rapaport.

vrijdag 6 december 2013 Grote Zaal 20.15 uur Nederlandse première Rotterdams Philharmonisch Orkest Otto Tausk dirigent Dietrich Henschel bariton Clara Pons film en regie Wagner Siegfried-Idyll Wolf Complete orkestliederen (een scenische uitvoering van orkestliederen van Hugo Wolf)

BEWEEGLIJKE BRITTEN maandag 17 maart 2014 Grote Zaal 20.15 uur Codarts Dans DoelenEnsemble Codarts Ensemble Arie van Beek dirigent Neel Verdoorn choreografie Bryars Jesus’ Blood Ain’t Failed Me Yet Martland Dance Works Wilson Limena voor piano en strijkkwartet Dit concert ook in de series De Doelen danst en DoelenEnsemble

maandag 7 oktober 2013 Grote Zaal 19.30 uur Nederlandse première Reinier Tweebeeke licht Ysbrant decor Mozart Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti

TIP: BLAUWBAARDS BURCHT Breid uw abonnement De Doelen Theatraal uit met de uitvoering van Bartóks Blauwbaards burcht.

BURCHT VOL GEHEIMEN zondag 15 december 2013 Grote Zaal 20.15 uur Orkest van het Koninklijk Conservatorium Jac van Steen dirigent Deirdre Angenent sopraan Andrew Schroeder bariton Bartók Blauwbaards burcht kaarten € 24 65+ / R'pas € 22, t/m 26 jaar € 9

LEESTIP Forbidden Prayers is een project dat door de Doelen en Dietrich Henschel bedacht en gemaakt is en dat nu door zalen wereldwijd zal worden gepresenteerd. Voor het Doelen Magazine interviewden wij Dietrich Henschel over zijn liefde voor de liederen van Hugo Wolf en over Forbidden Prayers. Lees het complete interview op www.dedoelen.nl/dietrich

DE KRACHT VAN WATER maandag 14 april 2014 Grote Zaal 20.15 uur Nederlandse première

VERLEIDING EN INTRIGES

Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Lenneke Ruiten Fiordiligi Ilse Eerens Despina Rosanne van Sandwijk Dorabella André Morsch Guglielmo David Wilson-Johnson Don Alfonso Anders Dahlin Ferrando Cappella Amsterdam Jeroen Lopes Cardozo regie

FORBIDDEN PRAYERS

Cappella Amsterdam Tan Dun dirigent solisten van het Nieuw Ensemble Claudia Barainsky sopraan Stephen Bryant bariton Yuanlin Chen sampler Uri Rapaport licht Tan Dun Water Passion after St. Matthew

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 34 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 78

65+ / R’pas

€ 74

t/m 26 jaar

€ 36

prijs los

€ 32

65+ / R’pas

€ 30

t/m 26 jaar

€9

65+ prijs geldt niet voor 6 december

17 maart en 14 april

Dit concert ook in de series Tan Dun

prijs los

€ 24

en Gastensembles

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar

€9

concertsponsor:


klassieke muziek 37

LUISTERCURSUS In samenwerking met de Volksuniversiteit organiseren we bij deze serie een luister­ cursus. Deze cursus bestaat uit 6 lessen aan de VU die u meer vertellen over de muziek. Cursusbedrag € 73 U kunt deze cursus via de website en het bestelformulier als uit­breiding op uw abonnement bijboeken.

CONCERTTIP Als uitbreiding op uw abonnement kunt u een keuze maken uit alle concerten in deze brochure.

TIP: zaterdag 1 maart 2014 Grote Zaal 20.15 uur Symfonie Orkest Codarts & Koninklijk Conservatorium Susanna Mälkki dirigent Jeanne-Michèle Charbonnet sopraan Schönberg Erwartung Mahler Symfonie nr.10 (voltooiing Cooke) kaarten € 24 65+ / R'pas € 22, t/m 26 jaar € 9

donderdag 16 januari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Florian Boesch

Sarah Connolly © Peter Warren

BOESCH EN MARTINEAU

zaterdag 21 september 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Sarah Connolly mezzosopraan Malcolm Martineau piano

Florian Boesch bariton Malcolm Martineau piano

Howells Come sing and dance / King David Gurney By a Bierside / Sleep Britten O Waly, Waly / How sweet the answer / Corpus Christi Carol / Early one morning Bennett A history of the Thé Dansant

Schubert Die schöne Müllerin

CARTE BLANCHE VOOR REINILD MEES zondag 1 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

QUASTHOFF VERTELT zaterdag 10 mei 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Thomas Quasthoff © Kasskara

Kom naar de Jurriaanse Zaal om u te laten meevoeren naar het hart van het lied! Laat u onderdompelen in de Britse liedkunst door de ‘weldadige chocoladelikeur-stem’ van mezzosopraan Sarah Connolly. Vaar met Ilse Eerens, Maria Fiselier en Peter Gijsbertsen van de Britse eilanden naar het vasteland van Frankrijk. Wandel met de bijzonder expressieve bariton Florian Boesch door het platteland en word ook verliefd op de mooie molenaarsdochter. Beleef ten slotte samen met bariton Michael Volle en verteller Thomas Quasthoff allerlei avonturen in Zuid-Europa en ga op zoek naar de Napolitaanse koningsdochter Magelone.

BRITSE LIEDKUNST

Michael Volle bariton Thomas Quasthoff spreker Helmut Deutsch piano

Reinild Mees

Het liedrecital is een van de intiemste concertvormen en daarom hebben wij ook nu weer de meest getalenteerde liedzangers en -begeleiders voor u uit­ genodigd. Zij verstaan de kunst om u mee op reis te nemen, soms letterlijk door de bergen of naar een eiland, soms door de gedachtenwereld en emoties van de hoofdpersoon in een lied.

Brahms Die schöne Magelone op.33 Dit concert ook in de serie Vertellers in concert

Ilse Eerens sopraan Maria Fiselier mezzospraan Peter Gijsbertsen tenor Reinild Mees piano Bridge Drie liederen Elgar Sea Pictures Britten On this Island Walton Three Songs (Edith Sitwell) Debussy Chansons de Bilitis Hahn Vier liederen (o.a. À Chloris) Chausson Vier liederen Poulenc Liederen

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 37 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 87

65+ / R’dam

€ 83

t/m 26 jaar

€ 36

prijs los

€ 31

65+ / R’dam

€ 29

t/m 26 jaar

€9


klassieke muziek 39

Strijkkwartetten vormen een aparte wereld binnen de klassieke muziek. Ieder van de vier strijkers heeft een eigen stem en het is de kunst om die vier stemmen samen te laten resoneren. Niet elk strijkkwartet brengt het tot een Beroemd Strijkkwartet.

FAURÉ PIANO QUARTETT

PIANOTRIO SHAHAM, EREZ, WALLFISCH

dinsdag 12 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

dinsdag 18 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Fauré Piano Quartett

Pianotrio Shaham, Erez, Wallfisch

Het moeten vier musici zijn die een verhaal te vertellen hebben. Strijkers die weten hoe ze de juiste snaar moeten raken. Die u laten meegenieten van hun liefde voor strijkinstrumenten en hun rijke klankkleuren. Die u laten horen hoe het genre zich heeft ontwikkeld sinds de eerste strijkkwartetten van Joseph Haydn en die u de fijnste exemplaren uit het uitgebreide kwartetrepertoire voorschotelen. Van het Ad Libitum Quartet tot het Bennewitz Quartet en Škampa Quartet samen – ze hebben u komend seizoen allemaal iets te vertellen. En heeft u het concert van het sublieme Jerusalem String Quartet vorig seizoen gemist? In januari 2014 krijgt u een herkansing!

ARTEMIS QUARTETT

‘Anyone who heard the Fauré Quartett perform will want to hear it again.’ Martha Argerich

AD LIBITUM QUARTET dinsdag 22 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Ad Libitum Quartet Enescu Strijkkwartet in G op.22 nr.2 Beethoven Strijkkwartet in f op.95 ‘Serioso’ Sibelius Strijkkwartet in d op.56 ‘Voces intimae

Kirchner Pianokwartet nr.3 ‘Tango’ Beethoven Pianokwartet in Es op.16a R. Strauss Pianokwartet op.13 in c

Schumann Sechs Stücke in canonischer Form op.56 Arenski Pianotrio nr.1 in d op.32 Brahms Pianotrio nr.1 in B op.8

ZEMLINSKY STRING QUARTET

dinsdag 10 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Artemis Quartett

Zemlinsky String Quartet © Tomas Bican

dinsdag 15 april 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Haydn Strijkkwartet in C op.20 nr.2 Hob.III:32 Bartók Strijkkwartet nr.5 Schubert Strijkkwartet in G D887

JERUSALEM STRING QUARTET

Zemlinsky String Quartet

Jerusalem String Quartet © Felix Broede

dinsdag 14 januari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Jerusalem String Quartet m.m.v. Amihai Grosz altviool Mozart Strijkkwintet in g KV516 Brahms Strijkkwintet nr.2 in G op.111

RUYSDAEL KWARTET dinsdag 11 februari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Beethoven Strijkkwartet in F op.18 nr.1 Zemlinsky Strijkkwartet nr.3 op.19 Dvorˇák Strijkkwartet in d op.34

BENNEWITZ QUARTET & ŠKAMPA QUARTET dinsdag 13 mei 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Bennewitz Quartet & Škampa Quartet Sjostakovitsj Prelude op.11 (octet) Dvorˇák Strijksextet in A op.48 Brahms Strijksextet nr.2 in G op.36 Mendelssohn Octet in Es op.20

Ruysdael Kwartet Mendelssohn Strijkkwartet nr.1 in Es op.12 Weill Strijkkwartet nr.1 op.8 Sjostakovitsj Strijkkwartet nr.3 in F op.73

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 120 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN rang

top / 1e / 2e

prijs serie € 224 / 198 / 177 prijs los

€ 43 / 38 / 35


klassieke muziek 41

Schrijver Arnon Grunberg draagt voor uit eigen werk en uit werk van Heinrich (Harry) Heine in een programma met liederen op gedichten van de Duitse meester door Marc Pantus, begeleid door Rudolf Jansen. Pianist Ralph van Raat speelt werken die gebaseerd zijn op sterren en planeten, waarbij astronaut André Kuipers tekst en uitleg komt geven over het heelal. Tot slot komt niemand minder dan Thomas Quasthoff, die vorig jaar afscheid nam van zijn zangcarrière, de sprekersrol vertolken in Brahms’ liederencyclus Die schöne Magelone. HARRY: HEINE IN HOLLAND

Arnon Grunberg © ANP

zondag 8 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Marc Pantus bas/bariton Rudolf Jansen piano Arnon Grunberg spreker Diepenbrock Es war ein alter König Samuel de Lange Ein Fichten­ baum Schmidt-Ernsthausen Dichters Klage

Van Eijken Childe Harold / Es war ein alter König Schlegel Der arme Peter (piano) / Du bist wie eine Blume / Sie haben heut’ abend Gesellschaft / Wo ich bin, mich rings umdunkelt Brandts Buys Du liebst mich nicht Daniel de Lange Du liebst mich nicht Frensel Ein Fichtenbaum / Die stille Wasserrose Nolthenius Ich habe dich geliebt Hol Zes liederen op gedichten van Heine / Altes Lied Bosmans Im Mondenglanze ruht das Meer / Das macht den Menschen glücklich Visman Zahnweh (uit ‘Ideeën, het Boek le Grand’)

ANDRÉ KUIPERS: VAN STERREN EN PLANETEN

André Kuipers

zaterdag 22 maart 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Ralph van Raat piano André Kuipers spreker Poulenc Trois mouvements perpétuels Holst Delen uit The Planets Debussy Et la lune descend sur le temple qui fut (uit Images) Yoshimatsu Regulus Circuit Cage Etudes Australes Crumb Delen uit Makrokosmos Ichiyanagi Delen uit Cloud Atlas

QUASTHOFF VERTELT zaterdag 10 mei 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Thomas Quasthoff © Kasskara

Er bestaan diverse opera’s en andere muziekwerken waarin zingend wordt gesproken of sprekend wordt gezongen, of waarin een verteller de verhaallijn verduidelijkt. Er zijn talloze werken over onderwerpen die wel wat uitleg kunnen gebruiken. En er zijn ontelbare liederen over zaken waar je niet over uitgesproken raakt. Genoeg redenen om een serie samen te stellen met concerten waarin een spreker of verteller een essentiële rol speelt.

Michael Volle bariton Thomas Quasthoff spreker Helmut Deutsch piano Brahms Die schöne Magelone op.33 Dit concert ook in de serie Zangbodem

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 24 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 55

65+ / R’dam

€ 52

t/m 26 jaar

€ 27

prijs los

€ 24

65+ / R’dam

€ 22

t/m 26 jaar

€9

10 mei prijs los

€ 31

65+ / R’dam

€ 29

t/m 26 jaar

€9


klassieke muziek 43

Voor de vogelgeluiden in de muziek van het programma ‘Tuin der lusten’ (geïnspireerd op het beroemde schilderij van Jheronimus Bosch) zijn rietinstrumenten natuurlijk uitermate geschikt. Ook gaan de rietblazers graag interes­ sante samenwerkingen aan. Met het Nederlands Kamerkoor laten ze muziek horen die over een geïsoleerd bestaan gaat of die in uiterste afzondering is ontstaan. Wouter van Reek, bekend van Keepvogel, verzorgt (live) animaties bij de beeldende muziek van Bach, Abrahamsen, Pärt en Prokofjev. En met getalenteerde dans­studenten van Codarts en choreograaf Keith Derrick Randolph gaat Calefax aan de zwier met werken van Rameau.

TUIN DER LUSTEN

FAR FROM HOME

vrijdag 11 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

zaterdag 15 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Calefax Rietkwintet © Rob Marinissen

Calefax is al jaren te gast in de Doelen. Ieder jaar weten de vijf rietblazers weer een boeiende en afwisselende serie samen te stellen. Bovendien maken ze hun eigen, op het rietkwintetlijf geschreven arrangementen van bestaande muziekwerken – een nieuw jasje dat vaak bepaald niet misstaat.

Calefax Rietkwintet Rameau Rappel des oiseaux Brumel Nato Canunt Omnia Bauckholt Zugvögel Jacob TV Jesus is coming

DOOR DE BOMEN HET BOS donderdag 12 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Calefax Rietkwintet Wouter van Reek animatie Bach Die Kunst der Fuge Abrahamsen Walden Pärt Arbos Prokofjev Visions fugitives

FRANSE ZWIER vrijdag 17 januari 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Calefax Rietkwintet Nederlands Kamerkoor Robert Hollingworth dirigent Dagmar Slagmolen mise en espace Nas Entrez! Martland Skywalk Ockeghem Mort, tu as navré De Chavarrìa Fuera, fuera! Haganles lugar! Messiaen Louange à l’Éternité Fitkin Compel Monteverdi Lamento d’Arianna Bjarnason Nieuw werk Dlamini Woah Lashona

CALEFAX IN TRANCE donderdag 15 mei 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Calefax Rietkwintet Cameron Listful Perotinus Viderunt omnes Reich New York Counterpoint Kyriakides Hypothetical Islands

Codarts Dans Calefax Rietkwintet Charlotte Riedijk sopraan Ellen Corver piano Keith Derrick Randolph choreografie Marta Reig Torres choreografie Rameau Delen uit ‘Les Boreades’ (bew. Althuis) Messiaen Harawi Pontier Artefaxxx Dit concert ook in de serie De Doelen danst

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 36 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 84

65+ / R’pas

€ 80

t/m 26 jaar

€ 45

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar

€9


klassieke muziek 45

Toch stond ook Igor Stravinsky midden in een traditie. Hij liet zich onder meer inspireren door Slavische volksmuziek en -verhalen, achttiendeen negentiende-eeuwse muziek, en componisten en andere kunstenaars die hij tijdens zijn leven ontmoette. Hij gaf er vervolgens wel een geheel eigen draai aan. Vier concerten met liederen, een symfonie, kamermuziek en (concertant uitgevoerde) balletten schetsen een portret van een componist die zijn publiek ruim zestig jaar lang bleef verrassen. Stravinsky Unlimited is onder­deel van de intensievere samenwerking tussen de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ‘Convoi exceptionnel’ genaamd (zie pagina 91).

MINIMAL THEATRE I: THE MERRY HARLEQUIN

TURNAGE EN DE VUURVOGEL

dinsdag 1 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

donderdag 10 oktober 2013 Grote Zaal 20.15 uur

DoelenEnsemble Marieke Steenhoek sopraan Maarten van Veen piano Wibert Aerts viool Katya Woloshyn altviool Rebecca Smit cello Jan Jansen klarinet

Rotterdams Philharmonisch Orkest Yannick Nézet-Séguin dirigent Marc-André Hamelin piano

Gurdjieff/de Hartmann Music for the piano Stravinsky Pribaoutki Katsjatoerjan Lied van Jerevan / Het gelukstapijt Demirel The Lake / Semaisi nr.1 Tsjerepnin Bagatellen op.5 Gabunia Pianotrio Dit concert ook in de serie DoelenEnsemble

Prokofjev Symfonie nr.1 ‘Klassieke’ Turnage Pianoconcert (wereldpremière) Stravinsky De vuurvogel (complete balletmuziek)

ACHTHANDIGE SACRE zaterdag 12 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Maarten van Veen

Maarten van Veen, Ralph van Raat, Vitaly Pisarenko en Olga Kozlova piano

STRAVINSKY EN BEETHOVEN

Stravinsky Le sacre du printemps (bew. Maarten Bon) Debussy Jeux (bew. Maarten Bon)

zaterdag 5 oktober 2013 Grote Zaal 20.15 uur Philippe Herreweghe © Eric Larrayadieu

In 2013 is het honderd jaar geleden dat Igor Stravinsky’s ballet Le sacre du printemps een schandaalpremière beleefde. In Stravinsky Unlimited, een serie van de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, staat de van geboorte Russische componist centraal die zo veel tot dan toe ongehoorde muziek schreef en talrijke componisten na hem beïnvloedde.

Rotterdams Philharmonisch Orkest Philippe Herreweghe dirigent Collegium Vocale Gent Beethoven Symfonie nr.7 Bruckner Ave Maria / Os justi / Vexilla regis Stravinsky Psalmensymfonie

Dit concert ook in de serie Virtuoze pianotranscripties

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 38 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN rang

top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 119 / 112 / 89 / 72 65+ / R’pas € 116 / 109 / 86 / 69 t/m 26 jaar € 36 / 36 / 36 / 36 5 en 10 oktober prijs los

€ 52 / 47 / 32 / 21

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9 1 oktober prijs los

€ 24

65+ / R’pas € 22 t/m 26 jaar € 9 12 oktober prijs los

€ 29

65+ / R’pas € 27 t/m 26 jaar € 9


red sofa 47

De Doelen steekt zijn waardering voor componist/ dirigent Tan Dun niet onder stoelen of banken en stelde een serie samen met juweeltjes uit diens grote oeuvre. Ghost Opera is een wat misleidende titel, want er is geen zanger te bekennen, maar dit werk voor strijkkwartet en pipa (Chinese luit) is wel degelijk een theatraal werk vol betekenis. Het DoelenEnsemble laat ons kennismaken met Tan Duns kamermuziek. En in de passietijd komt Tan Dun zelf naar de Doelen om de Nederlandse première van zijn Water Passion uit te voeren!

RED SOFA Red Sofa is al zes jaar lang de titel van het genre moderne muziek in de Doelen. Maar, Red Sofa is ook heel letterlijk het rode meubelstuk waarop componisten, musici en muziekexperts plaatsnemen om u voor of na het concert meer te vertellen over de muziek. De Red Sofa biedt u daarmee de mogelijkheid dichterbij het creatieve en artistieke proces te komen van muziek maken en componeren. En met de Red Sofa Bankpas, die u voor een aantrekkelijke prijs toegang geeft tot álle concerten in dit genre, wordt de drempel om nieuwe muziekwerelden te verkennen alleen maar verder verlaagd.

HERINNERING AAN CHINESE TRADITIES

DE KRACHT VAN WATER maandag 14 april 2014 Grote Zaal 20.15 uur Nederlandse première

woensdag 25 september 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Tan Dun

Hij is de beroemdste Chinese componist van dit moment. Bij het grote publiek is hij bekend van de filmmuziek voor Crouching Tiger, Hidden Dragon. In de muziekwereld wordt hij zeer geprezen om zijn creativiteit en zijn veelzijdige reper­toire, dat klassieke muziek, multimedia en oosterse en westerse tradities dichter bij elkaar brengt. Zijn werken zijn wereldwijd te horen en te zien in operahuizen, concertzalen en festivals, en op radio en televisie.

Ragazze Kwartet Lingling Yu pipa Anthony Heidweiller eindregie Patricia Lim kostuums Maarten Warmerdam lichtontwerp Tan Dun Ghost Opera Dit concert ook in de serie Gastensembles

Cappella Amsterdam solisten van het Nieuw Ensemble Tan Dun dirigent Claudia Barainsky sopraan Stephen Bryant bariton Yuanlin Chen sampler Uri Rapaport licht Tan Dun Water Passion after St. Matthew Dit concert ook in de series De Doelen theatraal en Gastensembles concertsponsor:

OOSTERS - WESTERS vrijdag 29 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur DoelenEnsemble o.l.v. Maarten van Veen piano De Leeuw Krishna en Radha Takemitsu Rain Spell Tan Dun Eight Colors for String Quartet / Dew-Fall-Drops Roberto Faina Nieuw werk Dit concert ook in de serie DoelenEnsemble

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS U kunt abonnementen voor deze serie bestellen óf de Red Sofa Bankpas. Deze Bankpas verschaft u voor slechts € 79 toegang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden voorafgaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangt u van ons een e-mail waarmee u uw gratis kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. De pas is de ultieme manier om zeer voordelig van alle Red Sofaconcerten te genieten.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 25 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 47

65+ / R’pas

€ 45

t/m 26 jaar

€ 27

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar

€9


red sofa 49

Het DoelenEnsemble, een van de steunpilaren van Red Sofa, was er bijna niet meer geweest – kunt u het zich voorstellen? Wij niet! In deze serie laten de Doelen en het DoelenEnsemble zien hoe je iets waardevols herstart, heropbouwt.

ACHT

ZESTIEN

vrijdag 29 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

maandag 17 maart 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Niet bevangen door grootheidswaan, laten wij zien hoe zeer de moeite waard klein (twee, vier of acht musici) kan zijn. Hoe inspirerend nieuwe muziek is. Hoe je iets moois kunt opbouwen in sombere tijden. Hoe minimal een maximaal effect kan hebben. Hoe bijzonder het is als je een ensemble ziet groeien, niet alleen in omvang maar ook in ontwikkeling. Hoe interessant het is om met andere kunstvormen samen te werken, zoals film en dans. Hoe je samen kunt bouwen aan de toekomst. Hoe belangrijk kunst is voor de ziel van de maatschappij. Laat u ook inspireren door deze survivors-in-residence!

Dit concert ook in de serie Tan Dun

De Leeuw Krishna en Radha Takemitsu Rain Spell Tan Dun Eight Colors for String Quartet / Dew-Fall-Drops Roberto Faina Nieuw werk

TIEN zaterdag 25 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur DoelenEnsemble DoelenKwartet Dean Eclipse Takemitsu A Way a Lone De Raaff Megumi (met film van Mirjam van Veelen) Dit concert ook in de series DoelenKwartet en Brett Dean

INTERMEZZO: MINIMAL THEATRE II: FUTURISTENCABARET zaterdag 22 februari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

TWEE

Ralph van Raat © Annelies van der Vegt

vrijdag 20 september 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Maarten van Veen piano Ralph van Raat piano Visual Kitchen Harvey Mortuos Plango, Vivos Voco Cage Suite for toy piano Dragicevic Quarks for piano, quadrophonic tape Bruynèl Brouillard Hovhaness Mihr for 2 piano’s Hovhaness Do You Remember the Last Silence?

VIER: MINIMAL THEATRE I: THE MERRY HARLEQUIN

DoelenEnsemble Gerrie de Vries mezzosopraan Maarten van Veen piano

dinsdag 1 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Zuidam iPancho Villa! Werken van Antheil, Mossolov, Satie en Poulenc

DoelenEnsemble Marieke Steenhoek sopraan Maarten van Veen piano Wibert Aerts viool Katya Woloshyn altviool Rebecca Smit cello Jan Jansen klarinet Gurdjieff/de Hartmann Music for the piano Stravinsky Pribaoutki Katsjatoerjan Lied van Jerevan / Het gelukstapijt Demirel The Lake / Semaisi nr.1 Tsjerepnin Bagatellen op.5 Gabunia Pianotrio

Dit concert ook in de serie Stravinsky Unlimited

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 76 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 92

65+ / R’pas

€ 87

t/m 26 jaar

€ 63

prijs los

€ 24

65+/ R’pas

€ 22

t/m 26 jaar

€9

Codarts Dans © Demet Adiguzel

DoelenEnsemble o.l.v. Maarten van Veen piano

DoelenEnsemble Codarts Dans Codarts Ensemble Arie van Beek dirigent Neel Verdoorn choreografie Bryars Jesus’ Blood Ain’t Failed Me Yet Martland Dance Works Wilson Limena voor piano en strijkkwartet Dit concert ook in de series De Doelen danst en De Doelen theatraal

32 PLUS zondag 25 mei 2014 Grote Zaal 20.15 uur DoelenEnsemble Arie van Beek dirigent Wagemans Improvisaties over 7 (wereldpremière) Reger Largo con gran espressione (bew. Wagemans, wereldpremière) Schönberg Kammer­symphonie nr.1 Beethoven Große Fuge (bew. Wagemans, wereldpremière) Schreker Kammer­symphonie

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS U kunt abonnementen voor deze serie bestellen óf de Red Sofa Bankpas. Deze Bankpas verschaft u voor slechts € 79 toegang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden voorafgaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangt u van ons een e-mail waarmee u uw gratis kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. De pas is de ultieme manier om zeer voordelig van alle Red Sofaconcerten te genieten.


red sofa 51

Het DoelenKwartet en het Doelen­ Ensemble zijn traditiegetrouw belangrijke elementen binnen de Red Sofa-series. Het DoelenKwartet is het belangrijkste Nederlandse strijkkwartet op het gebied van de hedendaagse muziek. De musici schuwen het experiment niet, zoeken graag naar nieuwe klankwerelden en laven zich aan ontmoetingen met interessante componisten van nu.

VEELZIJDIG MODERN

Voor het nieuwe seizoen stelden ze weer een mooi en afwisselend programma samen. Ze laten horen hoe veelzijdig het moderne strijkkwartetrepertoire is. Samen met het DoelenEnsemble spelen ze onder andere de filmmuziek van Robin de Raaff bij Mirjam van Veelens film over het door Noord-Korea gekidnapte Japanse meisje Megumi Yokota. Hoe bloemen klinken weten we na het concert met de talentvolle jonge sopraan Katrien Baerts. Ten slotte een programma met twee Russen en een werk van Tan Dun, die aankomend seizoen met een eigen serie in de Doelen in het zonnetje wordt gezet.

MUZIEK EN FILM

DoelenKwartet

zaterdag 19 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenKwartet Apostel Strijkkwartet nr.1 Trojahn Delen uit Lettera amorosa Webern Rondo Hartmann Strijkkwartet nr.2

zaterdag 25 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur DoelenKwartet DoelenEnsemble Dean Eclipse Takemitsu A Way a Lone De Raaff Megumi (met film) Dit concert ook in de series DoelenEnsemble en Brett Dean

B(L)OEIENDE KLANKEN zaterdag 1 maart 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur DoelenKwartet Katrien Baerts sopraan

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS U kunt abonnementen voor deze serie bestellen óf de Red Sofa Bankpas. Deze Bankpas verschaft u voor slechts € 79 toegang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden voorafgaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangt u van ons een e-mail waarmee u uw gratis kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. De pas is de ultieme manier om zeer voordelig van alle Red Sofaconcerten te genieten.

Abrahamsen Strijkkwartet nr.4 Kaipainen Glühende Blumen des Leichtsinns Schiphorst Nieuw werk voor strijkkwartet

ONTELBARE KLEUREN zaterdag 5 april 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur DoelenKwartet Silvestrov Strijkkwartet nr.1 Tan Dun Eight Colors Sjostakovitsj Strijkkwartet nr.5

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 29 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 67

65+ / R’pas

€ 64

t/m 26 jaar

€ 36

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar

€9


red sofa 53

Als componist die zich graag laat inspireren door literatuur, politiek en visuele stimulansen heeft hij een geheel eigen signatuur opgebouwd. Tijd voor een serie rond deze inspirerende man! In het eerste concert staat muziek centraal die een stem geeft aan individuen die ten prooi vallen aan een politiek machtsspel. Waar zouden we zijn zonder vogelzang?, is in feite de boodschap van Dean en Messiaen in het tweede concert. Tot slot zijn we erg blij dat Brett Dean zelf komt meewerken aan het Zondagfestival in mei, waar hij optreedt met het Scharoun Ensemble, een van de kamermuziekensembles van de Berliner Philharmoniker.

MUZIEK EN FILM zaterdag 25 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur DoelenEnsemble DoelenKwartet

SCHAROUN ENSEMBLE BERLIN zondag 11 mei 2014 Jurriaanse Zaal 13.00 uur

Dit concert ook in de series DoelenEnsemble en DoelenKwartet

ODE AAN VOGELZANG vrijdag 14 maart 2014 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur voorprogramma met Dean Twelve Angry Men voor 12 celli

Residentie Orkest Clark Rundell dirigent Ralph van Raat piano musici van het Koninklijk Conservatorium en Codarts

Brett Dean © Robert Piccoli

Dean Eclipse (2003) Takemitsu A Way a Lone (1981) De Raaff Megumi (met film van Mirjam van Veelen)

Ralph van Raat © Marco Borggreve

De Australiër Brett Dean begon zijn carrière als altviolist van de Berliner Philharmoniker. Al gauw ging hij naast zijn orkestwerk ook componeren, aanvankelijk voor experimentele film- en radioprojecten. Tegenwoordig is hij naast componist ook dirigent. Hij is geregeld artist-in-residence van festivals en werkt als altviolist mee aan speciale concertprojecten.

Scharoun Ensemble Berlin Brett Dean altviool Jurriaanse Zaal 13.00-14.00 uur Mozart Strijkkwintet in g KV516 Henze Adagio from ‘Quattro Fantasie’ Dean Epitaphs voor strijkkwintet Jurriaanse Zaal 14.30-15.30 uur Hindemith Octet Dean Recollections Jurriaanse Zaal 16.00-17.15 uur Saunders Into the Blue Schubert Octet in F D803 Na afloop meet & greet met leden van Scharoun Ensemble Dit concert ook in de serie Het Zondagfestival

Dean Pastoral Symphony Messiaen Oiseaux exotiques Messiaen Et exspecto resurrectionem mortuorum Dit concert ook in de serie Gastensembles

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS U kunt abonnementen voor deze serie bestellen óf de Red Sofa Bankpas. Deze Bankpas verschaft u voor slechts € 79 toegang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden voorafgaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangt u van ons een e-mail waarmee u uw gratis kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. De pas is de ultieme manier om zeer voordelig van alle Red Sofaconcerten te genieten.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 27 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 50

65+ / R’pas

€ 48

t/m 26 jaar

€ 27

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar

€9

11 mei prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar

€9


red sofa 55

Red Sofa bevat ieder seizoen ook een gastensembleserie vol uitzonderlijke (nieuwe) muziek, opmerkelijke samenwerkingen, originele ideeën en spannende theatrale effecten. De serie zit opnieuw vol bijzondere gasten. Pipaspeelster Lingling Yu en het Ragazze Kwartet laten zien hoe theatraal een opera zonder woorden kan zijn. Het energieke Ensemble Klang stort zich op Walden van Heiner Goebbels, een van dé makers van deze tijd. Onze ‘eigen’ Bram van Sambeek brengt het derde Rotterdam Concerto, ditmaal van Vanessa Lann, in wereldpremière. Nóg meer (wereld) premières klinken in het daaropvolgende concert vol Nederlandse noten door Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag, de weergaloze altvioliste Geneviève Strosser en de jonge pianist Daniël van der Hoeven. Het Residentie Orkest kwettert, fluit en zingt erop los. Tan Dun komt naar de Doelen om zijn Water Passion te dirigeren.

HOE KLINKT EENZAAMHEID?

woensdag 25 september 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

woensdag 6 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Ragazze Kwartet Lingling Yu pipa Anthony Heidweiller eindregie Patricia Lim kostuums Maarten Warmerdam lichtontwerp Tan Dun Ghost Opera Dit concert ook in de serie Tan Dun

dinsdag 21 januari 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Om 19.45 uur voorprogramma met Dean Twelve Angry Men voor 12 celli

Sinfonia Rotterdam Conrad van Alphen dirigent Bram van Sambeek fagot

Residentie Orkest Clark Rundell dirigent Ralph van Raat piano musici van het Koninklijk Conservatorium en Codarts

Mozart Fagotconcert Lann Rotterdam Concerto lll voor fagot (wereldpremière)

NOG NAT VAN DE INKT woensdag 5 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Asko|Schönberg Etienne Siebens dirigent Slagwerk Den Haag Geneviève Strosser altviool Daniël van der Hoeven piano Kulenty Altvioolconcert (wereldpremière) Wagemans Nieuw werk (wereldpremière) Roukens Scenes from an Old Memory Box De Vries Pianoconcert

vrijdag 14 maart 2014 Laurenskerk 20.30 uur

Dean Pastoral Symphony Messiaen Oiseaux exotiques Messiaen Et exspecto resurrectionem mortuorum Dit concert ook in de serie Brett Dean

DE KRACHT VAN WATER maandag 14 april 2014 Grote Zaal 20.15 uur Nederlandse première Cappella Amsterdam leden van het Nieuw Ensemble Tan Dun dirigent Claudia Barainsky sopraan Stephen Bryant bariton Yuanlin Chen sampler Uri Rapaport licht

Dit concert ook in de series De Doelen theatraal en Tan Dun concertsponsor:

Ensemble Klang Keir Neuringer saxofoon, spreker Goebbels Walden

ODE AAN VOGELZANG

Tan Dun Water Passion after St. Matthew

Ensemble Klang © Loulou d’Aki

Ragazze Kwartet

HERINNERING AAN CHINESE TRADITIES

ROTTERDAM CONCERTO III IN WERELDPREMIÈRE

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS U kunt abonnementen voor deze serie bestellen óf de Red Sofa Bankpas. Deze Bankpas verschaft u voor slechts € 79 toegang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden voorafgaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangt u van ons een e-mail waarmee u uw gratis kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. De pas is de ultieme manier om zeer voordelig van alle Red Sofaconcerten te genieten.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 67 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 82

65+ / R’pas

€ 78

t/m 26 jaar

€ 54

prijs los

€ 24

65+ / R’pas

€ 22

t/m 26 jaar

€9

14 april prijs los

€ 29

65+ / R’pas

€ 27

t/m 26 jaar

€9


kerstvoorstelling 57

Postbode Harry van Rijthoven, engel Dorien Haan en musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest spelen bekende kerstmuziek en scènes uit beroemde kerstverhalen. Een feestelijke muziekvoorstelling voor en met iedereen vanaf 6 jaar, vol humor en af en toe een vleugje ontroering. De musici willen graag een mooi kerstconcert geven. Maar de postbode heeft een eigen plan: die wil zijn publiek uitleggen waarom kerstkaarten zo belangrijk zijn. En hoeveel werk het is om al die kaarten op tijd te bezorgen. Dan verschijnt de engel, die de kerst, het concert en de postbode wil redden. Of haar dat gaat lukken, weten we nu nog niet, want de postbode is namelijk wel érg chagrijnig! Wat we wél weten is dat er heel veel mooie muziek uit De Notenkraker van Tsjaikovski klinkt. En natuurlijk heel veel bekende kerstliedjes. Ook weten we dat Rudolf het rendier, het meisje met de zwavelstokjes, het kleine kerstklokje, Jozef en Maria, de herders en de drie koningen de (kerst)revue passeren.

DE POSTBODE EN DE ENGEL 20 t/m 26 december2013 Jurriaase Zaal (zie speellijst) Harry van Rijthoven postbode Dorien Haan engel Musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest Marcel Sijm regie Toek Numan compositie/ arrangementen Femke Krist script Dieuweke van Reij decor en kostuums Desirée van Gelderen lichtontwerp Jeroen Sarphati repetitor Coproductie van de Doelen, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Oorkaan

SPEELLIJST DE DOELEN KINDER­ KERSTSHOW Vrijdag 20 december 13.00 en 15.00 uur zaterdag 21 december 13.00 en 15.00 uur zondag 22 december 13.00 en 15.00 uur maandag 23 december 13.00 en 15.00 uur dinsdag 24 december 13.00 en 15.00 uur woensdag 25 december 13.00 en 15.00 uur donderdag 26 december 11.00 en 13.00 uur

LEEFTIJDSADVIES Deze voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. Wij verzoeken u rekening te houden met dit leeftijdsadvies.

PRIJZEN prijs los

€ 16

t/m 26 jaar

€ 12


maan roos muziek 59

Voor het hele gezin brengt deze serie de mooiste verhalen en live muziek samen. Er zijn veel spannende verhalen, bijvoor­ beeld over een driepotig monster met een angstaanjagend zwart-wit gebit, de mannen van Minsk (die misschien helemaal niet zo eng zijn als ze klinken) en over de echte Schilderijenslurper. Maar er zijn ook hele romantische verhalen, bijvoorbeeld over Carmen in een operavoorstelling voor kinderen. De voorstellingen vinden tegelijk plaats met de serie Piccolo voor peuters. Zo kan het hele gezin genieten van een mooie voorstelling. DE MANNEN VAN MINSK (6+) Hoe klinkt dapper? zondag 6 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Matangi Quartet Wiebe-Pier Cnossen bariton en spel Marieke Steenhoek sopraan en spel Gienke Deuten regie Annie en Bertje willen niet gaan slapen. Hun ouders dreigen dat de Mannen van Minsk ze komen halen als ze nu niet onmiddellijk onder de dekens kruipen en het licht uitdoen. Zo begint deze muziekvoorstelling die het midden houdt tussen een musical, opera en hoor­ spel. Het Matangi Quartet en zangers Marieke Steenhoek en Wiebe-Pier Cnossen brengen de ontregelende wereld van Minsk op virtuoze en hilarische wijze tot leven.

HET HEMELSE FAGOTJE (5+) zondag 9 februari 2014 Jurriaanse Zaal 14.00 uur J.O.N.G.ensemble Benjamin Murck acteur/verteller Elsina Jansen regie Een muziekengeltje laat van boven uit de hemel pardoes zijn hemelse fagotje vallen. Met een plof valt hij in het gras, vlak voor de voeten van een jongetje. Hij begint op het fagotje te spelen en het klinkt meteen ‘zoet en wollig en mollig en onbeschrijf­ lijk heerlijk’. Ondertussen is het engeltje wanhopig op zoek naar zijn instrument. Hij daalt af naar de aarde en vindt, na vele avonturen, het jongetje dat het fagotje natuurlijk niet meer kwijt wil.

CARMEN (7+)

FÜR ELISE (6+)

zondag 10 november 2013 Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Hoe klinkt een vleugel? zondag 9 maart 2014 Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Frank Groothof spel en zang Harrie Geelen teksten Georges Bizet muziek Syrène Saxofoonkwartet Con Mil Amores Thé-Tjong King tekeningen Bizets Carmen is een van de mooiste opera’s aller tijden en de voorstelling die Groothof ervan maakte in 1995, was zeer succesvol. In deze nieuwe versie vertelt, zingt en danst Frank Groothof samen met flamencoensemble Con Mil Amores en het Syrène Saxofoonkwartet het verhaal over de wanhopige liefde tussen Carmen en José.

Tomoko Mukaiyama piano Muziek van Chopin, Nancarrow, Haydn, Cage, Mukaiyama en Beethoven Zie je het voor je? Een driepotig monster met een vervaarlijk gebit vol witte en zwarte tanden, glimmend zwart alsof hij net uit het water komt. Zijn binnenste een ingewikkelde kluwen van snaren en schroeven. Zijn geluiden verraderlijk, van fluweelzacht tot grommend en dreigend. Zijn naam is zacht, maar zijn bast is hard. En toch kun je verliefd op hem worden én doet hij wat de meester zegt. Rara, wat is dat…? Een beeldende muziekvoorstelling met de piano als oude en nieuwe doos van Pandora in de hoofdrol.

DE SCHILDERIJENSLURPER (6+) zondag 6 april 2014 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest Eva Crutzen spel Sigrid Merx tekst Annick Spoelstra beeld/ vormgeving decor Muziek uit Schilderijen van een tentoonstelling van Moesorgski Kaat is dol op tekenen en schilderen. Haar mooiste tekeningen hangt ze aan de muur van haar kamer. Op een dag wordt Kaat wakker: de tekeningen zijn weg! Er hangen alleen nog maar lege blaadjes aan de muur. Overal in de stad zijn schilderijen verdwenen. In het museum hangen alleen nog maar lege lijsten. De grote mensen lijken de schilderijen niet te missen, maar Kaat wel! De stad is saai en somber. Als niemand iets doet, gaat Kaat zelf op onderzoek uit.

LEEFTIJDSADVIES Wij verzoeken u rekening te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 11 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN Prijzen gelden zowel voor volwassenen als voor kinderen prijs serie

€ 34

prijs los

€9


maan roos muziek 61

Piccolo is onze muziekserie voor de peuters. Het is een allereerste kennismaking met live muziek en uit ervaring weten we dat zelfs de allerkleinsten al geraakt worden door live gespeelde muziek. Vaak is er een mooi verhaal, wordt er gedanst of krijgen kindjes de kans om zelf mee te doen. BACH… À SABLE (1,5+) zondag 6 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Théâtre de la Guimbarde Charlotte Fallon regie Fabienne Van Den Driessche cello Shaula Cambazzu choreografie en dans Bach Delen uit Cellosuites Een danseres en een muzikante ontmoeten elkaar. De muziek nodigt uit tot dans en de dans nodigt uit tot nog meer muziek. Dromen van vredige momenten en mooie plekjes passeren in deze prachtige kennismaking met dans op de live gespeelde muziek van Bach en met dans. Ontroerend mooi.

PLIS / SONS (1,5+) zondag 10 november 2013 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Laurent Dupont regie Marie Fraschina zang Bruno Bernard arrangementen Christine Vadrot scenografie Papier. Karton. Een stem. Zachte muziek. Meer is er soms niet nodig om een betoverend mooie voorstelling te maken die de kleintjes fascineert en raakt. Plis / Sons is een kijken luisterspel dat de zinnen prikkelt en de geheimen achter beelden en geluiden onthult.

JAZZBABAR (2,5+)

VLINDER (2+)

zondag 9 februari 2014 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

zondag 6 april 2014 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Frank Groothof concept, script en spel Gerard de Bruyne live-tekenaar JazzXpress muziek

Ageeth de Haan zang en spel Wessel Coppes gitaar Frans Groen contrabas Vinsent Planjer percussie

‘Hé, wat is dat?’, zegt Frank. ‘Is dat een tak? Een slang? Nee, het lijkt een beetje een slurf… Ja, het is een slurf van een olifantje…! Ach, net geboren, in het grote bos…’ Zo begint het leven van een babyolifantje dat de gekste avonturen beleeft. Frank Groothof vertelt het ons, met jazzy klanken van Marius Beets en live illustraties van Gerard de Bruyne.

Steevast zijn ze uitverkocht, de voorstellingen van Ageeth de Haan in de Doelen. Vlinder en zijn moeder fladderen rond in de tuin. Moeder wijst alle bloemen aan die ze mooi vindt. Maar als ze vraagt wat Vlinder mooi vindt, merkt hij tot zijn schrik dat hij dat helemaal niet weet. Dus trekt Vlinder de wijde wereld in en gaat op zoek naar wat hij mooi vindt. Tijdens zijn tocht ontdekt hij van alles.

WONDERLAND (2+) zondag 9 maart 2014 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Makiko Ito spel, concept Wonderland is een voorstelling die voor, maar ook dóór kindjes gemaakt wordt. Vier muzikanten en vier dansers maken ter plekke een voorstelling waaraan de peuters deelnemen.

LEEFTIJDSADVIES Wij verzoeken u rekening te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 22 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 53

t/m 26 jaar

€ 45

prijs los

€ 15

t/m 26 jaar

€9


maan roos muziek 63

In iedereen schuilt een muzikant, echt waar! Je hoeft niet goed te kunnen zingen, of een instrument te kunnen bespelen om toch samen hele mooie muziek te kunnen maken. In deze workshops, waaraan het hele gezin meedoet, leer je onder leiding van docenten van SKVR Muziekschool de basisbeginselen van muziek maken. Je zult zien dat je aan het einde van de workshop al een heel mooi stuk kunt spelen of zingen.

MET GAMELAN NAAR EEN ANDERE WERELD (6+) zaterdag 28 september 2013 Eduard Flipse Zaal 10.30 - 12.30 uur

OVERAL IS RITME (6+) zaterdag 26 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 10.30 - 12.30 uur

Alles heeft een ritme, een hele wereld aan ritmes komt voorbij De klanken van de gamelan in deze workshop. En iedereen nemen je mee naar de kleurrijke tikt wel eens een ritme mee. warme wereld van Indonesië. Wanneer je dat samen met Speel en zing mee, en leer je anderen doet, heb je zo een com­ eigen stukje muziek spelen op plete ritmesectie, van slag- en deze echte Javaanse instrumenten percussieinstrumenten bij elkaar. zoals xylofoons, trommels, Aan het eind van deze workshop gestemde gongs en de angklung. vormt u een grote, swingende Samen vormen we dan een slagwerkband. heus gamelanorkest. De mooie muziekinstrumenten, die ter beschikking zijn gesteld door het Wereldmuseum Rotterdam, zijn een pracht voor het oog.

JE STEM (6+) zaterdag 30 november 2013 Eduard Flipse Zaal 10.30 - 12.30 uur Iedereen kan (liedjes) zingen, je hebt je muziekinstrument, de stem, eigenlijk altijd bij je. Bovendien kun je nog veel meer met je stem dan een liedje zingen. In deze workshop (waar we ook nieuwe onbekende sintliedjes gaan zingen) ontdek je hoeveel muziek er zit in je eigen stem.

MAAK JE EIGEN FILMMUZIEK (6+)

DE SCRAPBAND NIEUWE STIJL (6+) zaterdag 24 mei 2014 Eduard Flipse Zaal 10.30 - 12.30 uur Deze slagwerkworkshop is een workshop met allerlei (soms ongewone) slaginstrumenten. We gaan muziek maken met alles wat binnen handbereik is. Thuis trommel je er vast ook vaak op los, bijvoorbeeld met een pan, een deksel, een fles, met lepels of emmers. Met z’n allen klinkt het nog veel mooier.

zaterdag 25 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 10.30 - 12.30 uur Tijdens het International Film Festival Rotterdam leren wij je hoe je zelf een korte soundtrack kunt schrijven bij een scène uit een film of tekenfilm. Je ontdekt onder meer hoe bepalend de muziek is voor hoe je naar de beelden kijkt. We gaan de soundtrack ook zelf inspelen met allerlei muziekinstrumenten, van slaginstrumenten tot keyboard tot accordeon. Een leuke workshop voor het hele gezin!

ZING DE STERREN VAN DE HEMEL (6+) zaterdag 29 maart 2014 Eduard Flipse Zaal 10.30 - 12.30 uur Zingen is iets dat iedereen kan en samen zingen is nog leuker. Als je thuis al aan het oefenen bent gegaan, is het nu tijd om met z’n allen de sterren van de hemel te zingen. Leer de liedjes voor groot en klein samen zingen en na het instuderen zingen we als in een échte musical. Vrolijke en droevige deuntjes, liedjes in alle sferen horen erbij en maken het muzikale verhaal (in theatrale stijl) compleet.

LEEFTIJDSADVIES Wij verzoeken u rekening te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 15 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN Prijzen gelden zowel voor volwassenen als voor kinderen prijs serie

€ 39

prijs los

€9


advertentie 64


advertentie 65


world 66

FLAMENCO SPECIALS Flamenco Specials zijn rijke avonden met naast een avondvullende live show ook een inleiding (19.30 uur) door journaliste Marlies Jansen, een openend en afsluitend concert door het Flamenco Ensemble Codarts, een workshop van dansschool Rosa de Compás, een interview en meet & greet met de artiesten en, om uit te swingen, een dansfeestje in Spaanse sferen met dj Mirjam Bloem.

FLAMENCO SPECIAL ESENCIA

FLAMENCO SPECIAL LUISA PALICIO

zaterdag 5 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

zaterdag 1 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Juan José Amador is een referentie in de flamenco: een lichtend voorbeeld voor jonge cantaores. De 52-jarige zanger, bekend om zijn elegante maar rauwe stijl, werkte in zijn lange carrière samen met grote dansgezelschappen zoals dat van Eva la Yerbabuena, Farruquito en Manuela Carrasco. Voor deze tournee verbindt hij zich aan de jonge generatie. Met dansers Maria ‘La Serrana’ en Antonio Molina ‘El Choro’, en zijn neefje Luis Amador op gitaar brengt hij een voorstelling van echte zigeunerflamenco: de pure ‘essentie’ van de Zuid-Spaanse volkskunst.

Niet alleen is Luisa Palicio gespecialiseerd in het dansen met de ‘bata de cola’ (de sleep van haar flamencojurk), ook is ze bedreven in het dansen met de ‘mantón’ (omslagdoek), wat haar stijl buitengewoon spectaculair maakt. De jonge bailaora (1984) was een leerlinge van topdanseres Milagros Menjibar en geeft inmiddels les op de gerenommeerde flamencoschool Cristina Heeren in Sevilla. Na een succesvolle avond met haar dansgezelschap, in 2010 in de Doelen, staat haar eigen danskunst vanavond centraal.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 13 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 31

65+ / R’pas

€ 29

t/m 26 jaar

€ 18

prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20

t/m 26 jaar

€9


world 67

COLOR TANGO

QUINTETO EL DESPUÉS

zaterdag 28 september 2013 Willem Burger Zaal 20.15 uur

vrijdag 21 maart 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Om 19.30 uur inleiding

Color Tango

El Después – vrij vertaald ‘het hierna’ of ‘het hiernamaals’ – wil een eeuwige, tijdloze tango laten horen. In tegenstelling tot de meeste tango-ensembles focust het kwintet op nieuw repertoire en arrangementen Color Tango treedt al bijna van bijvoorbeeld Gustavo een kwart eeuw op en wordt Beytelmann en gitarist Alejandro geleid door de veelgelauwerde Schwarz, die samen met de bandoneonmeester Roberto veelgevraagde bandoneonist Álvarez, ooit tien jaar lang solist Victor Hugo Villena de groep en arrangeur van het legen­ oprichtte. Dat legt hen beslist darische orkest van maestro geen windeieren: El Después Osvaldo Pugliese. Na hun eerste tourde van Algerije tot Japan, buiten­landse tournee in Neder­ maakte deel uit van de land, in 1989, volgden onder meer BBC-documentaire Las Rutas Brazilië, de Verenigde Staten, del Tango, en gaf een reeks Colombia, Canada en Japan (met uitverkochte concerten met maar liefst 35 concerten in 2011). fadozangeres Misia in de Opera Het orkest, dat de romantische Sao Carlos in Lissabon. en expressieve lijn van Pugliese continueert, bracht inmiddels 9 cd’s uit en produceerde zelfs een eigen musical.

JUAN TAJES & PAVADITA STRING QUARTET vrijdag 6 juni 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Malena, María, Margot: veel tangoteksten gaan over vrouwen. Ze worden beschimpt of aanbeden en slechts zelden loopt het goed af. Het Pavadita Tango String Quartet vertaalde de mooiste tangoteksten over vrouwen zodat ook het Nederlandse publiek er helemaal door kan worden meegevoerd. De schorre en sidderende stem van Juan Tajes is de ideale vertolker van deze ontroerende liederen. Samen met de vier vrouwelijke strijkers van Pavadita brengt de Uruguayaan, die naast tangozanger ook acteur, schrijver en ontwerper is, dit hartverscheurend mooie muziektheaterprogramma.

TANGO­DANS­ WORKSHOP Na afloop van ieder concert is er een korte tangodansworkshop dor Cuartito Azul en is er een tangobal met live muziek.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 19 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 46

65+ / R’pas

€ 44

t/m 26 jaar

€ 27

prijs los

€ 20

65+ / R’pas

€ 18

t/m 26 jaar

€9

28 september prijs los

€ 25

65+ / R’pas

€ 23

t/m 26 jaar

€9


world 68

DAISY CORREIA

CUCA ROSETA

vrijdag 10 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

vrijdag 7 februari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

zaterdag 5 april 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Melancholie, verdriet, tegenslag: het zijn de voornaamste termen die men met de fado associeert. Maar Quatro Ventos (‘Vier Windrichtingen’) richt zich juist op de vrolijke component van deze meeslepende Portugese volksmuziek. Het kwartet rond Azorische zanger Emanuel Pessanha – met een bijzondere bezetting van harmonica, gitaar, viool, piano en contrabas – geeft bovendien veel tekst en uitleg over de smaakvol gearrangeerde liederen. Na 17 jaar en vijf cd’s, waaronder een live-album en duetten met Fernando Lameirinhas, Iain Matthews en Rui Veloso, is Quatro Ventos een fadokracht om rekening mee te houden.

Na een tienercarrière in de popmuziek ontdekte de Portugees-Nederlandse Daisy Correia de fado. De Amsterdamse zangeres, die al door 3FM en Sky Radio was uitgeroepen tot groot talent, stortte zich op de volksmuziek van haar moederland. Ze bracht haar fadodebuut Este meu fado uit, waarop ze werkte met de begeleiders van Krezip, Ilse de Lange en Ellen ten Damme, en deelde het podium met fadogrootheden Ana Moura, Mafalda Arnauth en Fernando Lameirinhas. De ultieme ontmoeting tussen haar twee grote liefdes, pop en fado, komt nu tot uiting in haar gloednieuwe theaterconcert Meu abraço.

TIP: CABOCUBAJAZZ

Isabel Roseta

QUATRO VENTOS

Hoewel zij pas op haar achttiende voor het eerst een fadohuis bezocht, stelt Isabel ‘Cuca’ Roseta zonder aarzelen: ‘Ik ben geboren voor de fado’. Popmuziek en haar vak psychologie lieten de jonge zangeres altijd achter met een leegte. In fado vond zij de meest pure muziekvorm, in haar eigen woorden: ‘Zonder ruimte voor leugens’. Ze werd als fadista ontdekt door Carlos Zel, João Braga en Mário Pacheco, maar het was de Argentijnse Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla (Bajofondo, Babel, Brokeback Mountain), die haar debuutalbum in 2011 produceerde.

Breid uw abonnement uit met het con­cert Cabo­Cuba­ Jazz op vrijdag 14 maart 2013 (Eduard Flipse Zaal 20.30 uur). CaboCubaJazz brengt een mix van Kaap­verdische morna en coladera met Cubaanse rumba, salsa en jazz. kaarten € 19 65+ / R'pas € 17, t/m 26 jaar € 9

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 19 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 44

65+ / R’pas

€ 42

t/m 26 jaar

€ 27

prijs los

€ 20

65+ / R’pas

€ 18

t/m 26 jaar

€9

5 april prijs los

€ 23

65+ / R’pas

€ 21

t/m 26 jaar

€9


world 69

MARIKE JAGER

ROGIER PELGRIM

VONDER & BLOOM

zaterdag 2 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

vrijdag 13 december 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

vrijdag 31 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Marike Jager

Bezige bij en man-met-gitaar Rogier Pelgrim deed de afgelopen drie jaar een kleine 130 optredens, die hij deels zelf organiseerde. Nergens voelt hij zich meer op zijn gemak dan op een podium. Here Comes the Night is een Als geboren performer vertolkt muzikaal avontuur door de hij zijn eigen repertoire vol nacht: met bewegende objecten overgave en overtuiging. Met zijn als decor wordt het podium geweldige stembereik brengt omgetoverd tot een nacht aan het hij gevoelige, melancholische water. Dit analoge ‘geluidsdecor’ popliedjes met referenties maakt het concert tot een naar Jeff Buckley, Damien Rice, bijzondere belevenis. Marike Sufjan Stevens en Johnny Cash: en haar band spelen kleurrijke, persoonlijke liederen over liefde, speelse en soms broeierige songs, lijden, relaties, geloof en andere waarin het beeld wordt geschetst persoonlijke overpeinzingen uit van de nacht waarin Marike het dagelijks leven. haar liedjes schrijft: het liefst op Schiermonnikoog, omgeven door de zee.

Nina Ebbenhout en Caroline Ouwendijk zaten in dezelfde tram op weg naar een talentenjacht, raakten aan de praat en de muzikale vonk sloeg meteen over: Vonder en Bloom was geboren. Met hun ingetogen, recht-uithet-hart maar pakkende liedjes ging het duo op tournee en met succes: tijdens hun Tiny Little Theatre Tour speelden ze vrijwel alleen voor uitverkochte zalen. Wie ze nog niet kende van hun recente debuutalbum Do Much Better, zal het gelijknamige nummer zeker gehoord hebben in de Rivella-reclame op televisie. vrouwelijke strijkers van Pavadita brengt de Uruguayaan, die naast tangozanger ook acteur, schrijver en ontwerper is, dit hartverscheurend mooie muziektheaterprogramma.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 19 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 43

65+ / R’pas

€ 41

prijs los

€ 20

65+ / R’pas

€ 18

2 november prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20


world 70

donderdag 24 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Met het programma African Samba vieren The Five Great Guitars dit seizoen alweer hun tienjarig bestaan. Na de buiten­ gewoon succesvolle tournee African Blues heeft gitarist Jan Kuiper met de Malinese sterzanger en gitarist Habib Koité en Braziliaanse singersongwriter Ceumar een nieuwe topline-up samengesteld. Groovy gitaar- en baspatronen, virtuoze gitaarsolo’s, swingende samba’s en bossa nova’s, en dat alles gespeeld met een tome­loze energie en muzikaal plezier. African Samba is een exclusieve avond waarin de roots van de Braziliaanse muziek naadloos overgaan in traditionele Afrikaanse percussiepatronen.

HARRY SACKSIONI

ERIK VAARZON MOREL EN LEONI JANSEN

zaterdag 14 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

donderdag 9 januari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Harry Sacksioni

THE FIVE GREAT GUITARS

In het soloprogramma While my guitar gently weeps… speelt Sacksioni een reeks schitterende bewerkingen van legendarische George Harrison- en Lennon/ McCartney-composities en andere klassieke nummers uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, van Frank Sinatra en Mungo Jerry tot The Lovin’ Spoonfull en Jefferson Airplane. Door deze beroemde composities op één gitaar te spelen, ontstaat een transparant beeld van de popmuziek uit die periode. Ook worden de vroege contouren zichtbaar van de grote gitarist die Sacksioni uiteindelijk zélf is geworden.

In een zoektocht naar de oorsprong van de muziek die hen bindt reisden gitarist Eric Vaarzon Morel en zangeres Leoni Jansen elkaar tegemoet naar een van de oudste bedevaartplaatsen van Europa: Santiago de Compostela. Hij nam de zilverroute vanuit het diepste zuiden van Spanje, de bakermat van de flamenco, en zij bereisde de oeroude pelgrimsroute vanuit het Keltische noorden. In dit theateren muziekprogramma in diverse talen – Nederlands, Engels, Spaans en Keltisch – presenteren zij de bevindingen van hun spirituele en muzikale reis naar het bedevaartsoord, waarheen zo velen hen voorgingen.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 20 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 49

65+ / R’pas

€ 47

t/m 26 jaar

€ 27

prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20

t/m 26 jaar

€9

24 oktober prijs los

€ 25

65+ / R’pas

€ 23

t/m 26 jaar

€9


world 71

SHARON CORR

ANÚNA

singer, songwriter & violinist of The Corrs and her band zondag 17 november 2013 Grote Zaal 20.15 uur

woensdag 11 december 2013 Grote Zaal 20.15 uur

Vijftien jaar lang was ze kernlid en songwriter van de populaire Ierse band The Corrs, waarmee ze diverse Grammy-nominaties en Britt Awards in de wacht sleepte. Sinds 2009 vliegt ze solo: zangeres en violiste Sharon Corr. Na het uitkomen van haar solodebuut Dream of you werkte Corr samen met artiesten als Jean Michel Jarre, operazanger Bryn Terfel en de Spaanse popster Alex Ubago. In 2012 werd ze jurylid van de uiterst populaire talentenshow The Voice of Ireland. Met een gloednieuwe tweede cd op zak brengt Corr nu een bezoek aan de Doelen.

Koormuziek van ongeëvenaarde klasse in een unieke stijl: dat is het handelsmerk van het Ierse topkoor Anúna. Niet alleen blinkt het uit het in meerstemmige religieuze gezangen en eigen­ tijdse muziek, maar ook in publieks­interactie. De koor­ leden omringen de toehoorder letterlijk met een klanktapijt van loepzuivere zang, ritmische songs en meditatieve gregoriaanse gezangen. Het kerstprogramma bevat naast klassiekers als Silent Night en Gloria in Excelsis Deo ook modernere songs. Door de combinatie van adembenemende a-cappellazang, prachtige kos­ tuums en flakkerend kaarslicht creëert Anúna een betoverende sfeer die de luisteraar niet meer loslaat.

CELTIC & BALFOLK NIGHT zaterdag 8 februari 2014 diverse zalen, 19.00 uur De Europese folk viert hoogtij en met haar toonaangevende verleden op dit gebied orga­ niseert de Doelen voor de echte die hards, maar ook voor de (nog) niet-ingewijden, weer een breed geschakeerd dansfestijn met Keltische roots. Van de crème de la crème op het gebied van live muziek uit Ierland, Schotland, Wales en Bretagne tot dansworkshops waar je de basisstappen van stampende jigs en reels kunt leren, maar ook kunt meeswingen met een wals, bourree of polka: met verschillende bands staat deze afwisselende avond compleet in het teken van deze rijke Europese tradities.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 24 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 57

65+ / R’pas

€ 54

prijs los

€ 27

65+ / R’pas

€ 25


world 72

SABRINA STARKE

RUBEN HEIN

KARSU DÖNMEZ

donderdag 6 februari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

donderdag 13 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

zaterdag 19 april 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Sabrina Starke

Een nieuwkomer kun je de Nederlandse crooner Ruben Hein nauwelijks meer noemen. Sinds de start van zijn solocarrière in 2010 werd hij al gebombardeerd tot 3FM Serious Talent, ontving Ain’t no sunshine, when she’s hij een Edison-nominatie en won gone of Just the two of us: het hij de Radio 6 Award. Op zijn zijn slechts twee van de talrijke nieuwe cd, te verschijnen in 2013, wereldhits die Bill Withers op zijn gaat hij verder op zijn jazz-roots, naam heeft staan. In een nieuw maar nu nog meer vermengd avondvullend theaterprogramma met diepgaande grooves en funk laat Edison-winnares Sabrina waarbij hij zich – met zijn stem Starke het publiek (hernieuwd) als middelpunt – laat inspireren kennis maken met het repertoire, door grootheden als Paul Simon, de wortels en het leven van deze Bill Withers, maar ook Fink, Tony soul-legende. Starke zoekt daarbij Allen en Black Dub. muzikale en visuele grenzen op, speelt met geluidseffecten, daagt zichzelf uit op de piano en krijgt naast haar ‘echte’ band ook begeleiding van een virtueel orkest.

De jonge diva-in-spé Karsu Dönmez studeerde tien jaar klassiek piano en zong als tiener elke vrijdagavond in haar vaders restaurant toen haar carrière in een stroom­ versnelling raakte. Inmiddels betrad zij prestigieuze podia als Carnegie Hall, het Istanbul Jazz Festival en North Sea Jazz, verzorgde zij het voorprogramma van de Turkse popdiva Sezen Aksu en verscheen zij in tvprogramma’s als De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. In 2012 verscheen zowel haar debuutalbum Confession, vol jazz, pop en Turkse liedjes, als een documentaire op basis van haar bijzondere levensverhaal.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 19 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 52

65+ / R’pas

€ 49

t/m 26 jaar

€ 27

prijs los

€ 23

65+ / R’pas

€ 21

t/m 26 jaar

€9

19 april prijs los

€ 25

65+ / R’pas

€ 23

t/m 26 jaar

€9


world 73

ETNOSARAJ

NYNKE LAVERMAN

vrijdag 17 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

vrijdag 21 februari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

woensdag 19 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Opgericht om de muziek van componist Nino Rota – uit de mythische Fellini-films – in een nieuw jasje te gieten werd I Compani halverwege de jaren tachtig al snel een begrip in de kunstmuziek. Na programma’s als Last Tango in Paris en Diva’s speelde het jazzensemble Verdi’s opera Aida op het Holland Festival. Nu komt I Compani met Verdi 2.00, vol muziek uit de opera’s van de Italiaanse componist – wiens tweehonderdste verjaardag in 2013 gevierd wordt – die bij dit negenkoppige gezelschap soms naar tango, circusmuziek, oosterse klanken, emotionele miniatuurtjes en grommende uithalen leidt.

Zoals saraj in het Oud-Perzisch zoiets betekent als een kruispunt waar reizigers elkaar ontmoeten, zo symboliseert de naam EtnoSaraj de samensmelting van verschillende traditionele muziekstijlen uit voormalig Joegoslavië, misschien wel ’s werelds grootste kruispunt tussen de oosterse en westerse culturen. In het tijdloze, intense en smaakvolle programma Reminiscencije (Reminiscentie) gidst EtnoSaraj haar publiek door de diverse muzikale landschappen, met name langs de melancholische Bosnische sevdah. Een nostalgische, afwisselende trip boordevol spanning en ontroering.

Nynke Laverman © Menno Stassen

I COMPANI

Nynke Laverman is een echte ‘wereldvrouw’: in 2004 maakte de zangeres grote indruk met haar Friese fado’s, vertalingen van Slauerhoffs gedichten, die een jaar later terechtkwamen op haar debuutalbum Sielesâlt. Op haar tweede cd en gelijknamige tournee, Maisfrou, zingt ze met dezelfde ingehouden passie ook Mexicaanse muziek, tango en flamenco. Maar daar houdt deze wereldreiziger niet op: de stukken van haar derde cd, Nomade, schreef Nynke op bezoek bij een nomadenfamilie op de steppen van Mongolië.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 19 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 46

65+ / R’pas

€ 44

t/m 26 jaar

€ 27

prijs los

€ 20

65+ / R’pas

€ 18

t/m 26 jaar

€9

19 maart prijs los

€ 25

65+ / R’pas

€ 23

t/m 26 jaar

€9


advertentie 74


jazz 75

OLIVER’S CINEMA vrijdag 27 september 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Oliver’s Cinema – een anagram van Eric Vloeimans – is het nieuwe trio van de Rotterdamse jazztrompettist. De jarige Vloeimans was al jaren geïnteresseerd in het geluid van de accordeon, maar vond pas in Florizoone, met diens grote flair en onweerstaanbare podiumprésence, de perfecte tegenhanger om een muzikale dialoog mee te voeren. Later werd er een derde klankkleur aan het palet toegevoegd: de zijden celloklank van Jörg Brinkmann. Het trio, dat in september zijn eerste cd presenteert, speelt filmische muziek met scherpe, avontuurlijke improvisaties.

DUO JOANNA MACGREGOR & ERIC VLOEIMANS zondag 15 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.30 uur De Engelse toppianiste en muziekhoogleraar Joanna MacGregor soleerde bij onder

meer het New York Philharmonic en werkte met dirigenten als Pierre Boulez en Valery Gergiev. Zij wordt wereldwijd geprezen om haar innovatieve ideeën en veelzijdigheid. Naast een indrukwekkend repertoire als klassiek pianist legt MacGregor verbindingen naar andere muziekgenres en multimedia, waarbij ze samenwerkte met musici als Brian Eno, Nitin Sawhney, Dhafer Yousef, Andy Sheppard en Django Bates. Vanavond gaat zij de muzikale dialoog aan met trompettist Eric Vloeimans, tijdens een intieme duosessie met veel interactie en improvisatie. Dit concert ook in de serie Jazz not jazz

HOLLAND BAROQUE SOCIETY & ERIC VLOEIMANS zaterdag 22 februari 2014 Jurriaanse Zaal 20.30 uur De Holland Baroque Society wordt geroemd om haar ver­nieuwende aanpak, frisse geluid en energieke en speelse

interactie tussen de musici. Het orkest brengt vergeten schatten uit de Barok, maar verkent ook nieuwe terreinen, zoals de volksmuziek, moderne muziek en zelfs de pop. Vanavond gaat het ensemble het muzikale avontuur aan met Eric Vloeimans, die een voor hem onbekend terrein betreedt: de zestiende- en zeventiendeeeuwse klassieke muziek.

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST & ERIC VLOEIMANS donderdag 5 juni 2014 Grote Zaal 20.15 uur Met dit project komt een van Eric Vloeimans’ grootste wensen in vervulling: een rol als solist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Deze avond geldt als het slotconcert – en wat Vloeimans betreft het hoogtepunt – van vier concerten om zijn vijftigste verjaardag te vieren. Om dit te benadrukken zullen er speciaal voor deze avond nieuwe werken worden geschreven. Dit concert met het RPhO heeft ook een

bredere context: het is een van vijf gezamenlijke projecten van de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch onder de noemer Convoi exceptionnel.

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 28 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 67

65+ / R’pas

€ 64

t/m 26 jaar

€ 36

prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20

t/m 26 jaar

€9

27 september prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar

€9

5 juni prijs los

€ 32

65+ / R’pas

€ 30

t/m 26 jaar

€9


jazz 76

NEW ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRA

De Codarts & Royal Conservatory Big Band, spelen samen met vrijdag 4 oktober 2013 trio – en tevens gastsolisten – Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Out Of The Blues de bigband­ arrangementen die Oliver Nelson ‘Kakelvers, elastisch en onder­ (1932-1975) schreef voor Jimmy houdend’, schreef de Volkskrant Smith en Johnny Hodges en voor over het New Rotterdam Jazz populaire televisieseries als Orchestra. Het jonge, creatieve The Six Million Dollar Man. Maar toporkest verkent en verlegt graag ook Nelsons blues-geïnspireerde zijn grenzen. Na succesvolle tour­ composities, in nieuwe arrange­ nees met Eric Vloeimans, Anton menten van Out Of The Blues, Goudsmit en Ernst Reijseger, geeft staan op het programma. het NRJO een sneak preview op hun komende tournee: vol nieuwe Dit concert ook in de serie Jazz as we speak muziek, heen en weer vliegend tussen jazz, rock, funk, vrije improvisatie en elektronica. JAZZ ORCHESTRA OF Dit concert ook in de serie Jazz not jazz

CODARTS & ROYAL CONSERVATORY BIG­BAND MEETS TRIO OUT OF THE BLUES Celebrating the Music of Oliver Nelson vrijdag 22 november 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

THE CONCERTGEBOUW Culture Clash vrijdag 24 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Het Jazz Orchestra of the Concert­gebouw keert terug naar de wortels van de jazz: de dans­ muziek. Tijdens een wervelend concert met live gemixte film­ beelden, draaitafel­specialist Git Hyper en trompettist Jan van Duikeren speelt het orkest een collage van muziek uit

de swingperiode (o.a. Count Basie en Benny Goodman) en stukken van de cd Scribblin’, met Van Duikerens funkmuziek: swingende dance met spannende solo’s, groovy beats en mes­ scherpe riffs.

DAVID KWEKSILBER BIG BAND vrijdag 11 april 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur De 26-koppige David Kweksilber Big Band brengt een zinderend avontuur vol fonkelnieuwe geïmproviseerde muziek. Deze virtuoze en pionierende specialisten uit de geïmproviseerde en moderne klassieke muziek inspireren componisten uit de meest uiteenlopende muzikale klankwerelden om speciaal voor hen te schrijven. Tijdens dit concert zal dan ook een aantal nieuwe Rotterdamse opdracht­ werken in première gaan. Dit concert ook in de serie Jazz not jazz

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 23 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 55

65+ / R’pas

€ 52

t/m 26 jaar

€ 36

prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20

t/m 26 jaar

€9

4 oktober prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar

€9

22 november prijs los

€ 15

65+ / R’pas

€ 13

t/m 26 jaar

€9


jazz 77

CHAMBERTONES TRIO vrijdag 18 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur De leden van dit trio – gitarist Jesse van Ruller, klarinettist Joris Roelofs (voor velen bekend als saxo­fonist) en bas­sist Clemens van der Feen – verdien­den hun sporen in de internationale jazzscene en zijn allen band­ leiders en componisten. De naam zegt het al een beetje, we hebben te maken met geïmproviseerde muziek in kamermuziekvorm. De twee juichend ontvangen cd’s van dit trio typeren hun stijl: ruimtelijk, intiem en warm, maar soms ook uitbundig, spectaculair en ritmisch, op z’n tijd.

FAY CLAASSEN Remembering Chet Baker vrijdag 1 november 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Het is inmiddels 25 jaar geleden dat de geliefde zanger en trompettist Chet Baker op mysterieuze wijze stierf in Amsterdam. Zangeres Fay

Claassen, die internationale bekendheid verwierf met het dubbelalbum Two Portraits of Chet Baker, brengt vanavond een eerbetoon aan haar held. Ze start met Bakers vroege werk – met Gerry Mulligan – en in het tweede deel van de avond staan Bakers bekendste liedjes centraal.

CODARTS & ROYAL CONSERVATORY BIGBAND MEETS TRIO OUT OF THE BLUES Celebrating the Music of Oliver Nelson vrijdag 22 november 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur De Codarts & Royal Conservatory Big Band is opgericht om de grootste solisten te bege­leiden. Ditmaal spelen ze samen met trio – en tevens gast­solisten – Out Of The Blues de bigband­ arrangementen die Oliver Nelson (1932-1975) schreef voor Jimmy Smith en Johnny Hodges en voor populaire televisieseries als The Six Million Dollar Man. Maar ook Nelsons blues-geïnspireerde

composities, in nieuwe arrange­ menten van Out Of The Blues, staan op het programma. Dit concert ook in de serie Big bands

MICHIEL BORSTLAP SOLO

ontwikkelde zich meer als een instrument om het muzikale gevoel te vertalen. Reflective is een album geworden dat deze ontwikkeling, met nieuwe composities, symboliseert’.

Reflective vrijdag 20 december 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

KORTING

Vijfentwintig jaar zit hij in het muzikantenvak: pianist Michiel Borstlap. Reden genoeg voor enige reflectie. In september komt dan ook Borstlaps derde soloalbum uit met de titel Reflective. In zijn eigen woorden: ‘De laatste jaren is mijn muziek [...] veranderd: less is more werd het credo, de behoefte tot meer zeggingskracht werd onherroepelijk. De klassieke pianoachtergrond en ervaring in jazz en improvisatiemuziek

Bestel nu en ontvang tot € 23 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 49

65+ / R’pas

€ 47

t/m 26 jaar

€ 36

prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar

€9

22 november prijs los

€ 15

65+ / R’pas

€ 13

t/m 26 jaar

€9


advertentie 78


jazz 79

NEW ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRA

Pierre Boulez en Valery Gergiev. Zij wordt wereldwijd geprezen vrijdag 4 oktober om haar innovatieve ideeën Eduard Flipse Zaal 20.30 uur en veelzijdigheid. Naast een indrukwekkend repertoire als ‘Kakelvers, elastisch en onder­ klassiek pianist legt MacGregor houdend’, schreef de Volkskrant verbindingen naar andere over het New Rotterdam Jazz muziekgenres en multimedia, Orchestra. Het jonge, creatieve waarbij ze samenwerkte met toporkest verkent en verlegt graag musici als Brian Eno, Nitin zijn grenzen. Na succesvolle tour­ Sawhney, Dhafer Yousef, Andy nees met Eric Vloeimans, Anton Sheppard en Django Bates. Goudsmit en Ernst Reijseger, Vanavond gaat zij de muzikale geeft het NRJO een sneak preview dialoog aan met trompettist Eric op hun komende tournee: vol Vloeimans, tijdens een intieme nieuwe muziek, heen en weer duosessie met veel interactie en vliegend tussen jazz, rock, funk, improvisatie. vrije improvisatie en elektronica. Dit concert ook in de serie Big Band

Dit concert ook in de serie Eric Vloeimans 50!

DUO JOANNA MACGREGOR & ERIC VLOEIMANS

ZAPP4 & ANTON GOUDSMIT

zondag 15 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.30 uur De Engelse toppianiste en muziekhoogleraar Joanna MacGregor soleerde bij onder meer het New York Philharmonic en werkte met dirigenten als

Poetic Dynamite vrijdag 14 februari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Strijkkwartet Zapp4 nodigde voor deze bijzondere ontmoeting twee snarentovenaars uit. Gitarist Anton Goudsmit verbluft met zijn goudeerlijke spel. Iedereen

kent zijn uitbundige energie maar opdracht­­werken in première ook zijn prachtige fluisterzachte gaan. begeleiding. De Tsjech Jan Dit concert ook in de serie Big Band Rokyta is gepokt en gemazeld in de Moravische muziek. Daarnaast brengt hij de cimbaal helemaal naar de tijd van nu met vlammende heavy metal en uitgekiende nieuwe noten. Zapp4 schrijft fonkelnieuwe muziek voor deze bezetting voor een avond vol poëtische ontploffingen...

DAVID KWEKSILBER BIG BAND vrijdag 11 april 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur De 26-koppige David Kweksilber Big Band brengt een zinderend avontuur vol fonkelnieuwe geïmproviseerde muziek. Deze virtuoze en pionierende specialisten uit de geïmpro­ viseerde en moderne klassieke muziek inspireren componisten uit de meest uiteenlopende muzikale klankwerelden om speciaal voor hen te schrijven. Tijdens dit concert zal dan ook een aantal nieuwe Rotterdamse

KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 26 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZEN prijs serie

€ 56

65+ / R’pas

€ 53

t/m 26 jaar

€ 36

prijs los

€ 19

65+ / R’pas

€ 17

t/m 26 jaar

€9

15 december en 11 april prijs los

€ 22

65+ / R’pas

€ 20

t/m 26 jaar

€9


chronologisch overzicht 80

CHRONOLOGISCH CONCERTOVERZICHT VUL UW SERIE AAN MET LOSSE CONCERTEN OF STEL ZELF UW SERIE SAMEN SEPTEMBER VR 20 TWEE Eduard Flipse Zaal 20.30 uur DoelenEnsemble: Maarten van Veen & Ralph van Raat piano Visual Kitchen o.a. Harvey Mortuos Plango, Vivos Voco Cage Suite for toy piano Dragicevic Quarks Bruynèl en Hovhaness » p.49

ZA 21

Z0 22 OPERA SENZA PAROLE Jurriaanse Zaal 11.00 uur Osiris Trio and Friends Michael Zemtsov altviool Schumann Pianokwartet in Es Martinu Pianotrio nr.1 ‘Cinq pièces brèves’ Zimmerman uit ‘Melodies of Love and Death’. Meet & greet met champagne »p.31

WO 25

DE WEENSE CONNECTIE HERINNERING AAN Grote Zaal 19.30 uur CHINESE TRADITIES Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen m.m.v. Alexander Gilman viool Mikhail Zemstov altviool Mozart Ouverture Don Giovanni / Sinfonia concertante KV364 Haydn Symfonie nr.101 ‘De klok’ »p.7

ZA 21 BRITSE LIEDKUNST Jurriaanse Zaal 20.15 uur Sarah Connolly mezzosopraan Malcolm Martineau piano Howells, Gurney, Britten en Bennet » p.37

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Ragazze Kwartet & Lingling Yu pipa Anthony Heidweiller eindregie

ZA 28 MET GAMELAN NAAR ANDERE WERELD (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur De klanken van de gamelan nemen je mee naar de kleurrijke warme wereld van Indonesië. Speel mee op deze echte Javaanse instrumenten. » p.63

ZA 28 OP EN TOP HÄNDEL Grote Zaal 19.30 uur Gabrieli Consort & Players en solisten o.l.v. Paul McCreesh Händel l’Allegro, il Penseroso, ed il Moderato » p.15

Tan Dun Ghost Opera » p.47

VR 27 OLIVER’S CINEMA Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Oliver’s Cinema – een anagram van Eric Vloeimans – is het nieuwe trio van de Rotterdamse jazztrompettist. Evocatieve, filmische muziek met scherpe, avontuurlijke improvisaties. » p.75

ZA 28 COLOR TANGO Willem Burger Zaal 20.15 uur Color Tango treedt al bijna een kwart eeuw op en wordt geleid door bandoneonmeester Roberto Álvarez. Na afloop dansworkshop voor de beginnende tangodanser en tangosalon met live muziek. » p.67

ZO 29 HANNES MINNAAR Jurriaanse Zaal 20.15 uur Hannes Minnaar piano Marion van den Akker mezzosopraan Hommage aan de in 2011 overleden pianist Rian de Waal met onder meer Bachbewerkingen en presentatie van boek ‘Metamorphosis; The Art of The Romantic Virtuoso Piano Transcription’. »p.27

OKTOBER DI 01 HUELGAS ENSEMBLE Grote Zaal 20.15 uur Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel o.a. Brumel Missa Et ecce terrae motus » p.13

DI 01 HET DOVE GENIE Jurriaanse Zaal 20.15 uur Storioni Trio Alle pianotrio’s van Beethoven in één seizoen, met in dit concert: Beethoven Pianotrio’s nr.3, nr.7 ‘Erzherzog’ en nr.10 » p.33


chronologisch overzicht 81

DI 01

ZO 06

MINIMAL THEATRE I: BACH À SABLE (1,5+) THE MERRY HARLEQUIN Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Eduard Flipse Zaal 20.30 uur DoelenEnsemble Gurdjieff/de Hartmann Music for the piano Stravinsky Pribaoutki Katsjatoerjan Lied van Jerevan; Het gelukstapijt Demirel The Lake; Semaisi nr.1 Tsjerepnin Bagatellen op.5 Gabunia Pianotrio » p.49

VR 04 NEW ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRA Eduard Flipse Zaal 20.30 uur ‘Kakelvers, elastisch en onderhoudend’, schreef de Volkskrant over het New Rotterdam Jazz Orchestra. In dit con­cert veel nieuwe muziek, heen en weer vliegend tussen jazz, rock, funk, vrije improvisatie en elektronica. » p.76

ZA 05 STRAVINSKY EN BEETHOVEN Grote Zaal 20.15 uur Rotterdams Philharmonisch Orkest Philippe Herreweghe dirigent Collegium Vocale Gent Beethoven Symfonie nr.7 Bruckner Ave Maria / Os justi / Vexilla regis Stravinsky Psalmensymfonie » p.45

ZA 05 FLAMENCO SPECIAL ESENCIA Jurriaanse Zaal 20.15 uur Avondvullende Flamenco Special met zanger Juan José Amador en dansers Maria ‘La Serrana’ en Antonio Molina ‘El Choro’. Dansworkshop, interview met artiesten en meet & greet. » p.66

VR 11

ZA 19

TUIN DER LUSTEN

VEELZIJDIG MODERN

Eduard Flipse Zaal 21.00 uur

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Théâtre de la Guimbarde

Calefax Rietkwintet

DoelenKwartet

Dromen van vredige momenten en mooie plekjes passeren in prachtige kennismaking met muziek van Bach. » p.61

Programma geïnspireerd door het gelijknamige drieluik van Jheronimus Bosch, met muziek van Rameau, Brumel, Bauckholt en Jacob TV in de thema’s paradijs, genot en het laatste oordeel. » p.43

Apostel Strijkkwartet nr.1 Trojahn Delen uit Lettera amorosa Webern Rondo Hartmann Strijkkwartet nr.2 » p.51

ZO 06 DE MANNEN VAN MINSK (6+) Jurriaanse Zaal 14.00 uur Een spannende muziekvoorstelling tussen een musical, opera en hoorspel. Het Matangi Quartet en zangers Marieke Steenhoek en Wiebe-Pier Cnossen brengen de ontregelende wereld van Minsk tot leven. » p.59

MA 07 VERLEIDING EN INTRIGES Grote Zaal 19.30 uur Frans Brüggen dirigent Jeroen Lopes Cardozo regie met o.a. Lenneke Ruiten Fiordiligi Ilse Eerens Despina Rosanne van Sandwijk Dorabella André Morsch Guglielmo David Wilson-Johnson Don Alfonso Anders Dahlin Ferrando Cappella Amsterdam Mozart Così fan tutte (scenisch) » p.35

DO 10 TURNAGE EN DE VUURVOGEL Grote Zaal 20.15 uur Rotterdams Philharmonisch Orkest Yannick Nézet-Séguin dirigent Marc-André Hamelin piano Prokofjev Symfonie nr.1 ‘Klassieke’ Turnage Pianoconcert (première) Stravinsky De vuurvogel » p.45

ZA 12 ACHTHANDIGE SACRE Jurriaanse Zaal 20.15 uur Maarten van Veen, Ralph van Raat, Vitaly Pisarenko & Olga Kozlova piano Hommage aan de in 2011 overleden pianist Rian de Waal, met: Stravinsky Le sacre du printemps Debussy Jeux (beide in bewerking Maarten Bon) » p.45

ZO 13 SLOTCONCERT R’DAMSE ORGELDAGEN Laurenskerk 15.00 uur Hayo Boerema orgel Geert Bierling Frans drukwindharmonium Laurenscantorij, Codarts kamerkoor o.l.v. Wiecher Mandemaker o.a. Vierne Messe Solennelle op.16 »p.23

VR 18 CHAMBERTONES TRIO Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Gitarist Jesse van Ruller, klarinettist Joris Roelofs en bassist Clemens van der Feen verdienden hun sporen in de internationale jazzscene. De muziek van de Chambertones is ruimtelijk, intiem en warm, maar soms ook uitbundig en spectaculair.» p.77

ZO 20 JUWEELTJES VOOR ALTVIOOL Jurriaanse Zaal 11.00 uur Lawrence Power altviool Simon Crawford-Phillips piano Bowen Fantasie voor altviool en piano Prokofjev Delen uit Romeo en Julia Sjostakovitsj Altvioolsonate. Na afloop champagne en meet & greet. » p.31

DI 22 HINDEMITH & SJOSTAKOVITSJ Grote Zaal 20.15 uur Codarts Dans Lawrence Power altviool Simon Crawford-Phillips piano Lukásˇ Timulak choreografie Sjostakovitsj Vioolsonate / Zeven Preludes Hindemith Sonate » p.17

DI 22 AD LIBITUM QUARTET Jurriaanse Zaal 20.15 uur Enescu Strijkkwartet in G Beethoven Strijkkwartet in f ‘Serioso’ Sibelius Strijkkwartet in d ‘Voces intimae » p.39

DO 24 FIVE GREAT GUITARS Jurriaanse Zaal 20.15 uur African Samba, waarin de roots van de Braziliaanse muziek overgaan in traditionele Afrikaanse percussiepatronen. » p.70


chronologisch overzicht 82

ZA 26 OVERAL IS RITME (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur Een wereld aan ritmes komt voorbij in deze workshop voor het hele gezin. Aan het eind vormen we met z’n allen een grote, swingende slagwerkband. » p.63

ZA 26 EVERGREEN & PREMIÈRE Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel o.a. Reger Choral-Phantasie über ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ op.27 Saint-Saëns Poème symphonique ‘La Jeunesse d’Hercule’ op.50 » p.23

ZA 26 ROMANTISCHE REIS Grote Zaal 19.30 uur Orkest van het Zuiden Kees Bakels dirigent Geneviève Strosser altviool Berlioz Harold en Italie Wagner Ouverture en Venusberg­muziek uit Tannhäuser (Parijse versie) / Suite uit Die Meistersinger von Nürnberg » p.7

NOVEMBER VR 01 FAY CLAASSEN Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Remembering Chet Baker Het is inmiddels 25 jaar geleden dat de geliefde zanger en trompettist Chet Baker op mysterieuze wijze stierf in Amsterdam. Fay Claassen brengt een live tribuut aan haar held. » p.77

ZA 02

WO 06

BRAUTIGAM & MOZART HOE KLINKT Grote Zaal 19.30 uur EENZAAMHEID? Kölner Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens Ronald Brautigam piano Mozart Ouverture La finta giardinera / Pianoconcert nr. 15 in Bes KV450 / Symfonie nr. 17 in G KV129 / Pianoconcert nr.16 in D KV451 » p.7

ZA 02 MARIKE JAGER Jurriaanse Zaal 20.15 uur Here Comes the Night, het theaterprogramma van Marike Jager, is een muzikaal avontuur door de nacht, waarbij het podium wordt omgetoverd tot een nacht aan het water. » p.69

ZO 03 VIOOLZANG Jurriaanse Zaal 11.00 uur Vilde Frang viool Michail Lifits piano Mozart Vioolsonate in A KV305 Fauré Vioolsonate nr.1 in A Mendelssohn Vioolsonate in F. Na afloop champagne en meet & greet met de musici. » p.31

DI 05 GRAVINNEN EN GEESTEN Jurriaanse Zaal 20.15 uur Storioni Trio Alle pianotrio’s van Beethoven in één seizoen, met in dit concert: Beethoven Pianotrio’s nr.2, nr.5 ‘Geister-Trio’, nr.9 en Allegretto in Es » p.33

WO 13 KLANKEN UIT HET KLOOSTER

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Laurenskerk 20.30 uur

Ensemble Klang

Cappella Artemisia Candace Smith dirigent Bruce Dickey cornetto

Goebbels Walden » p.55

ZO 10 CARMEN (7+) Jurriaanse Zaal 14.00 uur Frank Groothofs Carmen van Bizet, in een geheel nieuwe versie! Een uitbundige, ontroerende en multidisciplinaire opera voor volwassenen en kinderen. » p.59

ZO 10 PLIS / SONS (1,5+) Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Papier. Karton. Een stem. Zachte muziek. Meer is er soms niet nodig om een betoverend mooie voorstelling te maken die de kleintjes fascineert en raakt. » p.61

ZO 10 VLAAMSE ORGELMEESTER Laurenskerk 15.00 uur Frank Heye orgel Gratis toegankelijk concert met werken van Reger, Rheinberger en Verschraegen » p.23

DI 12 FAURÉ PIANO QUARTETT Jurriaanse Zaal 20.15 uur Kirchner Pianokwartet nr.3 ‘Tango’ Beethoven Pianokwartet in Es op.16a R. Strauss Pianokwartet op.13 in c » p.39

Speer Motetten naar liederen van een anonieme non » p.21

ZO 17 LA HARPE, C’EST MOI: GODELIEVE SCHRAMA Jurriaanse Zaal 13.00-17.30 uur Godelieve Schrama harp Quatuor Danel Knabenchor Gütersloh Sigmund Bothmann dirigent Een zondagfestival bestaande uit drie concerten met werken van o.a. Debussy en Britten en een muziektheaterstuk van Wouter Snoei en Jos van Kan. In de pauzes leest Porgy Franssen uit The Mask of Red Death van Edgar Allan Poe. Na afloop meet & greet. » p.29

ZO 17 SHARON CORR & BAND Grote Zaal 20.15 uur Vijftien jaar was ze kernlid en songwriter van de populaire Ierse band The Corrs, waarmee ze diverse Grammynominaties en Britt Awards in de wacht sleepte. Sinds 2009 vliegt ze solo: zangeres en violiste Sharon Corr. » p.71

VR 22 CODARTS & ROYAL CONSERVATORY BIGBAND Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Celebrating the Music of Oliver Nelson Een concert met de bigband­arrangementen die Oliver Nelson (1932-1975) schreef voor Jimmy Smith en Johnny Hodges en voor series als The Six Million Dollar Man. » p.76


chronologisch overzicht 83

DI 26

ZA 30

VR 06

DEUTSCHES REQUIEM

BACH MEETS VIVALDI

BLACK PENCIL

Grote Zaal 20.15 uur

Grote Zaal 20.15 uur

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Rotterdam Symphony Chorus Wiecher Mandemaker dirigent Lucas en Arthur Jussen piano Sunhae Im sopraan Thomas Bauer bariton

Concerto Copenhagen o.l.v. Lars Ulrik Mortensen clavecimbel Trevor Pinnock, Marieke Spaans, Marcus Mohlin clavecimbel

Virtuoos ensemble vermengt nieuw repertoire met volksmuziek. » p.93

Brahms Ein deutsches Requiem (versie voor twee piano’s) » p.13

VR 29 ACHT Jurriaanse Zaal 20.15 uur DoelenEnsemble o.l.v. Maarten van Veen piano

Bach Concert voor 4 clavecimbels in a BWV1065 / Concerten voor 3 clavecimbels in d BWV1063 / in C BWV1064 Vivaldi Concerten voor strijkers in e / in g / in G ‘Alla Rustica’ RV151 » p.15

DECEMBER ZO 01 CARTE BLANCHE VOOR REINILD MEES

De Leeuw Krishna en Radha Takemitsu Jurriaanse Zaal 20.15 uur Rain Spell Tan Dun Eight Colors for Ilse Eerens sopraan Maria Fiselier String Quartet /Dew-Fall-Drops mezzospraan Peter Gijsbertsen tenor Roberto Faina Nieuw werk » p.49 Reinild Mees piano

ZA 30 JE STEM (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur Iedereen kan (liedjes) zingen, je hebt je muziekinstrument – de stem – eigenlijk altijd bij je. Bovendien kun je nog veel meer met je stem. In deze workshop ontdek je hoeveel muziek er zit in je eigen stem. » p.63

ZA 30 LISZTS ORGELMONUMENT Grote Zaal 15.00 uur

Franse en Britse liederen van Bridge, Elgar, Britten, Debussy en Poulenc » p.37

VR 06 FORBIDDEN PRAYERS Grote Zaal 20.15 uur Rotterdams Philharmonisch Orkest Otto Tausk dirigent Dietrich Henschel bariton Clara Pons film en regie Wagner Siegfried-Idyll en scenische uitvoering met film van de complete orkestliederen van Hugo Wolf (Nederlandse première) » p.35

Jan Hage Doelenorgel Gratis toegankelijk concert met o.a. Liszt Fantasie und Fuge über den Choral ‘Ad nos, ad salutarem undam’ » p.23

VR 06

ZO 08 JUBILEUM HOOFDORGEL LAURENSKERK Laurenskerk 15.00 uur Hayo Boerema orgel Gratis toegankelijk concert met werken van Bach, Franck en Messiaen, die gespeeld werden bij de ingebruikname van het orgel van de Laurenskerk op 8 december 1973. » p.23

ZO 08 HARRY: HEINE IN HOLLAND Jurriaanse Zaal 20.15 uur Marc Pantus bas/bariton Rudolf Jansen piano Arnon Grunberg spreker Arnon Grunberg draagt voor uit eigen werk en werk van Heinrich Heine in een programma met liederen op gedichten van de Duitse meester. » p.41

DI 10 ARTEMIS QUARTETT

DOOR DE BOMEN HET BOS Jurriaanse Zaal 20.15 uur Calefax Rietkwintet Wouter van Reek animatie Bach Die Kunst der Fuge Abrahamsen Walden Pärt Arbos Prokofjev Visions fugitives » p.43

VR 13 ROGIER PELGRIM Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Singer-songwriter Rogier Pelgrim brengt melancholische popliedjes met referenties naar Jeff Buckley, Damien Rice, Sufjan Stevens en Johnny Cash. » p.69

ZA 14 HARRY SACKSIONI Jurriaanse Zaal 20.15 uur In While my guitar gently weeps… speelt Harry Sacksioni bewerkingen van legendarische Harrison- en Lennon/ McCartney-composities en andere kla­ssie­k­ers uit de jaren ’60, ’70 en ’80. » p.70

ZO 15 MELANCHOLIE TEN TOP Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Trio Wanderer

Haydn Strijkkwartet in C op.20 nr.2 Hob.III:32 Bartók Strijkkwartet nr.5 Schubert Strijkkwartet in G D887 » p.39

Liszt Tristia Tsjaikovski Pianotrio in a. Na afloop champagne en meet & greet

WO 11

ANGELA HEWITT

ANÚNA

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Grote Zaal 20.15 uur

Bach Engelse Suites nr.3 in g BWV808 / nr.6 in d BWV811 Beethoven Sonates nr.18 in Es / nr.24 in Fis » p.25

DO 22

ZO 15 BURCHT VOL GEHEIMEN Grote Zaal 20.15 uur

Orkest van het Koninklijk Conservatorium Dit Ierse topkoor omringt de toehoorder Jac van Steen dirigent met een klanktapijt van loepzuivere Deirdre Angenent sopraan zang, ritmische songs en meditatieve Andrew Schroeder bariton gregoriaanse gezangen. » p.71 Bartók Blauwbaards burcht » p.35


chronologisch overzicht 84

ZO 15 DUO ERIC VLOEIMANS & JOANNA MCGREGOR Jurriaanse Zaal 20.30 uur

ZO 22

ZO 12

ZWAVELSTOKJES

HAPPY NEW YEAR!

I COMPANI

Grote Zaal 20.15 uur

Laurenskerk 15.00 uur

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Laurenscantorij Wiecher Mandemaker dirigent De Engelse toppianiste en muziekLive begeleiding op orgel en harmonium Hayo Boerema orgel hoogleraar Joanna MacGregor wordt van de Franse zwijgende film La Petite wereldwijd geprezen om haar innovamarchande d’allumettes (1928) (Het Gratis toegankelijk nieuwjaarsconcert tieve ideeën en veelzijdigheid. Ze treedt meisje met de zwavelstokjes) van de Vrienden van de Laurenskerk eenmalig op met Eric Vloeimans. Gratis toegang! » p.23 » p.23 » p.75

WO 18 KERST OP CYPRUS Laurenskerk 20.30 uur graindelavoix Björn Schmelzer dirigent Kerstmotetten van Jean Hanelle, hof­c­omponist op Cyprus in de 15de eeuw, afgewisseld met gezangen uit GrieksByzantijnse manuscripten en uit de rijke soefitraditie van Cyprus. » p.21

VR 20 DO 26 DE POSTBODE EN DE ENGEL (6+) 16 voorstellingen van vr 20 t/m do 26 Feestelijke, ontroerende kerstshow

VR 20 MICHIEL BORSTLAP Eduard Flipse Zaal 20.30 uur 25 jaar zit pianist Michiel Borstlap in het muzikantenvak, reden voor zijn derde soloalbum, getiteld ‘Reflective’. » p.77

ZA 21 SCHEPPING VAN HAYDN Grote Zaal 19.30 uur Residentie Orkest Richard Egarr dirigent Claron MacFadden sopraan Marcel Beekman tenor Maarten Koningsberger bas Laurens Collegium R’dam Haydn The Creation » p.7

VR 17

Geert Bierling en Hayo Boerema

JANUARI DO 09

ERIK VAARZON MOREL EN LEONI JANSEN Jurriaanse Zaal 20.15 uur Op zoek naar de oorsprong van de muziek die hen bindt reisden gitarist Eric Vaarzon Morel en zangeres Leoni Jansen elkaar tegemoet naar een van de oudste bedevaartplaatsen van Europa: Santiago de Compostela. Hij nam de zilverroute vanuit het diepste zuiden van Spanje en zij bereisde de oeroude route vanuit het Keltische noorden. » p.70

VR 10 QUATRO VENTOS Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Melancholie en verdriet: het zijn de voornaamste termen die men met de fado associeert. Maar Quatro Ventos (Vier Windrichtingen) richt zich juist op de vrolijke component van deze meeslepende Portugese volksmuziek.

ZA 11 DE JEUGD TREKT OOSTWAARTS Grote Zaal 19.30 uur NJO Symfonieorkest Santtu-Matias Rouvali dirigent Rosanne Philippens viool Janácˇek Sinfonietta Bartók Rapsodieën 1 en 2 Prokofjev Scythische suite » p.7

DI 14 JERUSALEM STRING QUARTET Jurriaanse Zaal 20.15 uur Jerusalem String Quartet Amihai Grosz altviool Mozart Strijkkwintet in g KV516 Brahms Strijkkwintet nr.2 in G op.111 » p.39

DO 16 BOESCH EN MARTINEAU Jurriaanse Zaal 20.15 uur Florian Boesch bariton Malcolm Martineau piano Schubert Die schöne Müllerin » p.37

VR 17 FRANSE ZWIER Grote Zaal 20.15 uur Codarts Dans Calefax Rietkwintet Charlotte Riedijk sopraan Ellen Corver piano Keith Derrick Randolph en Marta Reig Torres choreografie Rameau Delen uit ‘Les Boreades’ (bew. Althuis) Messiaen Harawi Pontier Artefaxxx » p.17

I Compani brengt Verdi 2.00, vol muziek uit de opera’s van de Italiaanse componist – wiens 200ste verjaardag in 2013 gevierd wordt – die bij dit gezelschap soms naar tango, circusmuziek, oosterse klanken, emotionele miniatuurtjes en grommende uithalen leidt. » p.73

DI 21 ROTTERDAM CONCERTO III Grote Zaal 20.15 uur Sinfonia Rotterdam Conrad van Alphen dirigent Bram van Sambeek fagot Mozart Fagotconcert Lann Rotterdam Concerto lll voor fagot (wereldpremière) » p.55

VR 24 JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Culture Clash Terug naar de wortels van de jazz: de dansmuziek. Tijdens een wervelend concert met live gemixte filmbeelden, draaitafelspecialist Git Hyper en trompettist Jan van Duikeren speelt het orkest een collage van muziek uit de swingperiode. » p.76

ZA 25 MAAK JE EIGEN FILMMUZIEK (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur Tijdens het International Film Festival Rotterdam leren wij je hoe je zelf een korte soundtrack kunt schrijven bij een scène uit een film of tekenfilm. Een leuke workshop voor het hele gezin! » p.63


chronologisch overzicht 85

ZA 25

VR 31

VR 07

ZO 09

SYMFONIE VOOR ORGEL VONDER & BLOOM

DAISY CORREIA

JAZZBABAR (2,5+)

Grote Zaal 15.00 uur

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Ben van Oosten orgel

Met hun ingetogen, recht-uit-het-hart maar pakkende liedjes heeft het duo Vonder & Bloom veel succes. Wie ze nog niet kende van hun debuutalbum Do Much Better, zal het gelijknamige nummer zeker gehoord hebben in de Rivella-reclame op televisie. » p.69

Na een tienercarrière in de popmuziek ontdekte de Portugees-Nederlandse Daisy Correia de fado en stortte zij zich op de volksmuziek van haar moederland. De ultieme ontmoeting tussen haar grote liefdes, pop en fado, uit zich in haar theaterconcert Meu abraço. » p.68

Frank Groothof vertelt over het leven van een babyolifantje dat de gekste avonturen beleeft , met klanken van Marius Beets en live illustraties. » p.61

Gratis toegankelijk concert met o.a. Widor Symphonie nr.6 pour le Grand Orgue op.42/2 » p.23

ZA 25 CONCERTGEBOUW KAMERORKEST Grote Zaal 19.30 uur Concertgebouw Kamerorkest Emily Beynon fluit Godelieve Schrama harp Mendelssohn Sinfonia voor strijkers Mozart Concert voor fluit en harp Tsjaikovski Serenade voor strijkers » p.7

ZA 25 TIEN Eduard Flipse Zaal 20.30 uur DoelenEnsemble DoelenKwartet Dean Eclipse Takemitsu A Way a Lone De Raaff Megumi (met film van Mirjam van Veelen) » p.49

ZO 26 ZWIEREN MET SAVALL Grote Zaal 20.15 uur Le Concert des Nations o.l.v. Jordi Savall viola da gamba In kastelen en paleizen hoorde de hofdans er eeuwenlang bij. Savall stroopt 16de- en 17de-eeuwse composities af, op zoek naar lichtvoetige, statige en opzwepende noten. Op het programma muziek van o.a. Praetorius, Philidor, Purcell, Lully. » p.15

FEBRUARI WO 05 CHANTICLEER Laurenskerk 20.30 uur Het wereldvermaarde ensemble Chanticleer, een overrompelend orkest van mannenstemmen, zingt werken van onder anderen Josquin, Palestrina en Victoria. » p.19

DO 06 SABRINA STARKE

ZA 08 CELTIC & BALFOLK NIGHT diverse zalen, 19.00 uur De Europese folk viert hoogtij en met haar toonaangevende verleden op dit gebied organiseert de Doelen voor de echte die hards, maar ook voor de (nog) niet-ingewijden, weer een breed geschakeerd dansfestijn met Keltische roots. » p.71

ZA 08

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

PROMETHEUS & FAUST

In een nieuw, avondvullend theaterprogramma laat Edison-winnares Sabrina Starke het publiek (hernieuwd) kennismaken met de muziek en het leven van soul-legende Bill Withers. » p.72

Grote Zaal 20.15 uur

VR 07

WAALS ORGELTALENT Laurenskerk 15.00 uur Gratis toegankelijk concert van Etienne Walhain, organist Kathedraal Tournai. » p.23

ZO 09 GRANDIOZE NEGENDE Grote Zaal 20.15 uur Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Kristian Bezuidenhout fortepiano Hanneke de Wit sopraan Maria Fiselier mezzo Sebastian Kohlhepp tenor Konstantin Wolff bas/bariton Laurens Collegium Rotterdam en Laurenscantorij

Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Isabelle Faust viool

Beethoven Fantasie voor piano, koor en orkest / Symfonie nr.9 » p.11

Beethoven Vioolconcert / Die Geschöpfe des Prometheus » p.11

MA 10

ZO 09

FRANCESCO PIEMONTESI

HEMELS FAGOTJE (5+)

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Francesco Piemontesi piano

In een nieuwe bewerking van Kees Olthuis wekt het J.O.N.G.ensemble het prachtige muzikale verhaal van Annie M.G. Schmidt opnieuw tot leven. » p.59

Hommage aan de in 2011 overleden pianist Rian de Waal, met: Debussy 12 Préludes (Livre I) Beethoven/Liszt Symfonie nr.6 ‘Pastorale’ » p.27

ZO 09

KEIZERLIJK TRIO Grote Zaal 20.15 uur Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Storioni Trio Kristian Bezuidenhout fortepiano Beethoven Tripelkonzert / Pianoconcert nr.5 » p.11

DI 11 RUYSDAEL KWARTET Jurriaanse Zaal 20.15 uur Strijkkwartetten van Mendelssohn nr.1 Weill nr.1 Sjostakovitsj nr.3 » p.39


chronologisch overzicht 86

VR 14 ZAPP 4 & ANTON GOUDSMIT Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Strijkkwartet Zapp 4 nodigt voor deze bijzondere ontmoeting twee snarentovenaars uit: Anton Goudsmit en de Tsjech Jan Rokyta. Zapp 4 schrijft muziek voor een avond ‘Poetic Dynamite’. » p.79

VR 21 ETNOSARAJ Eduard Flipse Zaal 20.30 uur In het tijdloze en smaakvolle programma Reminiscencije (Reminiscenties) gidst EtnoSaraj haar publiek door de muzikale landschappen van voormalig Joegoslavië, met name langs de melancholische Bosnische sevdah. Een nostalgische, afwisselende trip boordevol spanning en ontroering. » p.73

ZA 22 HIGHLIGHTS UIT DE ROMANTIEK Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel Saint-Saëns Poème Symphonique ‘Danse macabre’ Reubke Der 94ste Psalm, Sonate für die Orgel Liszt Symphonische Dichtung ‘Les Préludes’ Gratis toegang! » p.23

ZA 22 ERIC VLOEIMANS & HOLLAND BAROQUE SOCIETY Jurriaanse Zaal 20.30 uur Vanavond gaat het ensemble voor oude muziek Holland Baroque Society het muzikale avontuur aan met jazzvirtuoos Eric Vloeimans, die op zijn beurt het terrein van de 16de- en 17de-eeuwse klassieke muziek betreedt. » p.75

ZA 22

WO 26

KONINKLIJK CONCERT- JIDDISCHE GEBOUWORKEST RENAISSANCE & JANINE JANSEN Laurenskerk 20.30 uur Grote Zaal 20.15 uur Koninklijk Concertgebouworkest Pablo Heras-Castado dirigent Janine Jansen viool Sjostakovitsj Festival Ouverture Szymanowski Vioolconcert nr.1 Sibelius Symfonie nr.2 » p.8

ZA 22 MINIMAAL THEATRE II: FUTURISTENCABARET! Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Lucidarium

HOLLANDSE PARELS

ZA 01

Symfonie Orkest Codarts & Koninklijk Conservatorium Susanna Mälkki dirigent n.t.b. sopraan

Grote Zaal 20.15 uur

Schönberg Erwartung Mahler Symfonie nr.10 » p.37

VIJF BLAZERS EN PIANO

Anima Eterna Brugge Collegium Vocale Gent Jos van Immerseel dirigent Orff Carmina burana » p.13

ZO 02 Jurriaanse Zaal 13.00 uur Zondagfestival met drie concerten met parels van het Nederlandse muziekleven: pianist Hannes Minnaar, saxofonist David Kweksilber en The Stolz Quartet rondom hoboïste Marieke Schut. Met o.a. Ravel Le tombeau de Couperin, werk van Zuidam en Verbey en sneak preview van nieuwe theaterstuk voor The Stolz Quartet. Na afloop meet & greet met de musici. » p.29

DI 04 DE EERSTE KLAP Jurriaanse Zaal 20.15 uur

ZA 01

Saint-Saëns Caprice sur des airs danois et russes Pauer Kwintet in F FLAMENCO SPECIAL Moesorgski Schilderijen van een LUISA PALICIO tentoonstelling (arr. Kees Olthuis) Jurriaanse Zaal 20.15 uur Na afloop champagne en meet & greet » p.31 Avondvullende Flamenco Special rondom flamencodanseres Luisa Palicio, een jonge bailaora met spectaculaire stijl van dansen. Avond inclusief meet & greet, interview met artiesten, dansworkshop en live muziek na het concert. CARMINA BURANA » p.66 Grote Zaal 15.00 uur

ZO 23

DoelenKwartet Katrien Baerts sopraan

MAART

Zuidam iPancho Villa! en werken van Antheil, Mossolov, Satie en Poulenc » p.49

Hexagon Ensemble

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Abrahamsen Strijkkwartet nr.4 Kaipainen Glühende Blumen des Leichtsinns Schiphorst Nieuw werk Koolmees Rozen / Rozen II (première) » p.51

SCHÖNBERG & MAHLER

Jurriaanse Zaal 11.00 uur

B(L)OEIENDE KLANKEN

Het Jiddisch is een taal die is ontstaan in middeleeuws Europa. De levendige muziekcultuur die erbij hoorde, is in nevelen gehuld. Voor Avery Gosfield, mede-artistiek leidster van ensemble Lucidarium en zelf van Joodse komaf, werd het een erezaak de muziek van haar voorvaderen te herontdekken. » p.21

DoelenEnsemble Gerrie de Vries mezzosopraan Maarten van Veen piano

ZO 23

ZA 01

Storioni Trio Henk Neven bariton Uitvoering van alle pianotrio’s van Beethoven in één seizoen, met in dit concert Pianotrio’s nr.1, nr.4 ‘Gassenhauer’ / Selectie uit Schottische Lieder » p.33

WO 05 NOG NAT VAN DE INKT Jurriaanse Zaal 20.15 uur Asko | Schönberg & Slagwerk Den Haag Etienne Siebens dirigent Geneviève Strosser altviool Daniël van der Hoeven piano Kulenty Altvioolconcert (wereldpremière) Wagemans Nieuw werk (wereldpremière) Roukens Scenes from an Old Memory Box (2010) De Vries Pianoconcert (2013) » p.55


chronologisch overzicht 87

ZO 09

DO 13

ZA 15

VR 21

FÜR ELISE (6+)

MAAGDEN & MADONNA’S FAR FROM HOME

QUINTETO EL DESPUÉS

Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Laurenskerk 20.30 uur

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Een beeldende muziekvoorstelling met de piano als oude en nieuwe doos van Pandora in de hoofdrol. Pianiste Tomoko Mukaiyama neemt de kinderen mee op ontdekkingstocht, met muziek van Chopin, Nancarrow, Haydn, Cage, Mukaiyama en natuurlijk Beethoven. » p.59

Los Músicos de su Alteza

Calefax Rietkwintet Nederlands Kamerkoor Robert Hollingworth dirigent Dagmar Slagmolen mise en espace

El Después – vrij vertaald ‘het hierna’ of ‘het hiernamaals’ – wil een eeuwige, tijdloze tango laten horen. In tegenstelling tot de meeste tango-ensembles focust het kwintet op nieuw repertoire. » p.67

ZO 09 WONDERLAND (2+) Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Wonderland Collectief bestaat uit dansers en musici onder artistieke leiding van Makiko Ito. De groep maakt interactieve kindervoorstellingen met improvisatietechnieken. Ter plekke ontstaat een unieke voorstelling door vier musici, vier dansers en het publiek! » p.61

ZO 09 PERPETUUM MOBILE Laurenskerk 15.00 uur Aart Bergwerff orgel Gratis toegankelijk concert door de organist van de Lutherse Kerk Den Haag en Grote Kerk Breda. Werken van Bach en minimal music van o.a. Simeon ten Holt. » p.23

DO 13 RUBEN HEIN Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Een van de meest gezochte, maar nooit teruggevonden muziekstukken uit de Barok is de opera L’Arianna van Monteverdi. Aan de maten die zijn overgebleven kun je je oren schroeien. Het is de befaamde Lamento d’Arianna. Toen het Spaanse ensemble Los Músicos de su Altezza zocht naar hartverscheurende noten voor stersopraan Olalla Alemán, kon het om deze ultieme treurzang niet heen. » p. 21

VR 14 PIANIST JOSEPH MOOG Jurriaanse Zaal 20.15 uur Hommage aan de in 2011 overleden pianist Rian de Waal met op het programma Bachbewerkingen en Godowsky-parafrases. » p.27

VR 14 ODE AAN VOGELZANG Laurenskerk 20.30 uur Residentie Orkest Clark Rundell dirigent Ralph van Raat piano musici van het Koninklijk Conservatorium en Codarts Dean Pastoral Symphony Messiaen Oiseaux exotiques / Et exspecto resurrectionem mortuorum Voorprogramma (19.45 uur) Dean Twelve Angry Men voor 12 celli » p.53

VR 14

Een nieuwkomer kun je de Nederlandse crooner Ruben Hein nauwelijks noemen. Op zijn nieuwe cd gaat hij verder op CABOCUBAJAZZ zijn jazz-roots, maar nu nog meer verEduard Flipse Zaal 20.30 uur mengd met diepgaande grooves en funk. » p.72 Op onnavolgbare wijze mixt deze band de melancholie van de Kaapverdische morna en de vrolijke coladeira-dans met opzwepende Cubaanse rumba, salsa en een vleugje jazz. » p.68

Werken van Nas, Martland, Ockeghem, De Chavarría, Messiaen, Fitkin, Monteverdi, Bjarnason en Dlamini » p.43

MA 17 BEWEEGLIJKE BRITTEN

ZA 22 BACHS GEBURTSTAG EIN TAG SPÄTER! Grote Zaal 15.00 uur

Grote Zaal 20.15 uur

Bram Beekman orgel

Codarts Dans DoelenEnsemble Codarts Ensemble Arie van Beek dirigent Neel Verdoorn choreografie

Karg-Elert Passacaglia und Fuge über den Namen B-A-C-H op.150 Bach orgelwerken Gratis toegang! » p.23

Bryars Jesus’ Blood Ain’t Failed Me Yet Martland Dance Works Wilson Limena voor piano en strijkkwartet » p.17

DI 18 PIANOTRIO SHAHAM, EREZ, WALLFISCH Jurriaanse Zaal 20.15 uur Schumann Sechs Stücke in canonischer Form Arenski Pianotrio nr.1 Brahms Pianotrio nr.1 » p.39

WO 19

ZA 22 ANDRÉ KUIPERS: VAN STERREN EN PLANETEN Grote Zaal 20.15 uur Ralph van Raat piano André Kuipers spreker Ralph van Raat speelt werken gebaseerd op sterren en planeten (van o.a. Debussy, Poulenc, Holst en Cage), waarbij astronaut André Kuipers tekst en uitleg geeft over het heelal. » p.41

Z0 23

NYNKE LAVERMAN

BERGEN EN DALEN

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Grote Zaal 19.30 uur

‘Wereldvrouw’ Nynke Laverman maakte in 2004 grote indruk met haar Friese fado’s. Op haar tweede cd en gelijknamige tournee, Maisfrou, zingt ze met dezelfde ingehouden passie ook Mexicaanse muziek, tango en flamenco. De werken van haar derde cd, Nomade, schreef ze op bezoek bij een nomadenfamilie op de steppen van Mongolië. » p.73

Bamberger Symfoniker Jonathan Nott dirigent R. Strauss Metamorphosen Bruckner Symfonie nr.7 » p.8


chronologisch overzicht 88

ZA 29 ZING DE STERREN VAN DE HEMEL (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur Workshop voor het hele gezin: zing samen liedjes voor groot en klein. » p.63

ZO 30 WARMBLOEDIGE PIANOTRIO’S Jurriaanse Zaal 11.00 uur Van Baerle Trio Haydn Pianotrio in es Hob.XV:31 Gernsheim Pianotrio nr.2 Brahms Pianotrio nr.2 » p.31

MA 31 ALEXANDRE THARAUD Jurriaanse Zaal 20.15 uur

ZA 05

MATTHÄUS-PASSION

DE KRACHT VAN WATER

Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Grote Zaal 19.30 uur

Grote Zaal 20.15 uur

‘Ik ben geboren voor de fado’, zegt Isabel ‘Cuca’ Roseta. In dit genre vindt zij de puurste muziekvorm. » p.68

Ripiënisten en Orkest van De Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent en diverse solisten

Cappella Amsterdam solisten van het Nieuw Ensemble en diverse solisten Tan Dun dirigent

Bach Matthäus-Passion » p.13

Tan Dun Water Passion after St. Matthew (Nederlandse première) » p.47

ZA 05 ONTELBARE KLEUREN Eduard Flipse Zaal 20.30 uur DoelenKwartet Silvestrov Strijkkwartet nr.1 (1974) Tan Dun Eight Colors (1986) Sjostakovitsj Strijkkwartet nr.5 (1952) » p.51

ZO 06 DE SCHILDERIJEN­ SLURPER (6+) Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Alexandre Tharaud piano Mozart Suite KV399 / Praeambulum / Gigue KV574 / Sonate KV331 ‘Alla Turca’ Mahler/Tharaud Adagietto uit Symfonie nr.5 Schubert 4 Impromptus op.90. » p.25

Kaat is dol op tekenen. Haar mooiste tekeningen hangt ze aan de muur van haar kamer. Op een dag wordt Kaat wakker: de tekeningen zijn weg! » p.59

DI 01 VERNUFTIGE DEUNTJES Jurriaanse Zaal 20.15 uur Storioni Trio Uitvoering van alle pianotrio’s van Beethoven in één seizoen, met in dit vierde concert onder meer: Beethoven Pianotrio’s n.6, nr.8, nr.11 ‘Kakadu’ / Delen uit Symfonie nr.2 (pianotrio) » p.33

VR 04 SASKIA LANKHOORN Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Een pianiste die hypnotiserende geluidsgolven weet op te roepen…

MA 14

CUCA ROSETA

Ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

APRIL

DO 10

ZO 06 VLINDER (2+) Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur Vlinder en zijn moeder fladderen rond in de tuin. Moeder wijst alle bloemen aan die ze mooi vindt. Maar tot zijn schrik merkt Vlinder dat hij helemaal niet weet wat hij mooi vindt. » p.61

ZO 06 REIS DOOR DE ORGELLITERATUUR Laurenskerk 15.00 uur Kees van Eersel orgel Gratis toegankelijk concert met werk van o.a. Bach, Franck en Germani »p.23

VR 11 DAVID KWEKSILBER BIG BAND Eduard Flipse Zaal 20.30 uur De 26-koppige David Kweksilber Big Band brengt een zinderend avontuur vol fonkelnieuwe geïmproviseerde muziek. Tijdens dit concert zal onder meer een aantal nieuwe Rotterdamse opdrachtwerken in première gaan. » p.76

ZA 12 AMSTERDAM SINFONIETTA Grote Zaal 19.30 uur Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson viool Geert Bierling orgel en kistorgel C.Ph.E. Bach Symfonie voor strijkers in Bes Händel Concert voor orgel in F op.4/4 Piazzolla De Vier Jaargetijden van Buenos Aires Ravel Pavane pour une infante défunte Poulenc Concert voor orgel, strijkers en pauken » p.8

Z0 13 DE JOHANNES VAN BRÜGGEN Grote Zaal 14.30 uur Orkest van de Achttiende Eeuw Cappella Amsterdam Frans Brüggen dirigent en diverse solisten Bach Johannes-Passion » p.15

DI 15 ZEMLINSKY STRING QUARTET Jurriaanse Zaal 20.15 uur Beethoven Strijkkwartet nr.1 Zemlinsky Strijkkwartet nr.3 Dvorˇák Strijkkwartet in d » p.39

ZA 19 KARSU DÖNMEZ Jurriaanse Zaal 20.15 uur Karsu Dönmez heeft een indrukwekkende staat van dienst. Ze betrad podia als Carnegie Hall en North Sea Jazz. Haar debuutalbum Confession werd lovend ontvangen. » p.72

VR 25 ENGELSE JUWELEN Laurenskerk 20.30 uur New York Polyphony Werken uit de Engelse Renaissance » p.19

ZA 26 KONING DER INSTRUMENTEN EERT DE KONING Grote Zaal 15.00 uur Geert Bierling Doelenorgel Feestelijk Koningsdagprogramma. Gratis toegang! » p.23


chronologisch overzicht 89

MEI ZA 03 BACHS MAGNIFICAT Grote Zaal 20.15 uur De Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent en diverse solisten Bach Magnificat in D BWV243 en andere werken » p.15

ZO 04 DUTCH CLASSICAL TALENT TOUR Jurriaanse Zaal 11.00 uur Joris van den Berg cello Martijn Willers piano Nora Fischer sopraan Daniël Kool piano Niek KleinJan slagwerk Duo Rosanne van Sandwijk & Jacobus den Herder Kennismaking met aanstormende Nederlandse klassieke talenten. Na afloop champagne en meet & greet. » p.31

DO 08 ROFFELEND HAKKEBORD PER IL SALTERIO Laurenskerk 20.30 uur La Gioia Armonica Sonates van o.a. Chiesa, Monza en Pasquini » p.21

ZA 10 QUASTHOFF VERTELT Jurriaanse Zaal 20.15 uur Michael Volle bariton Thomas Quasthoff spreker Helmut Deutsch piano Brahms Die schöne Magelone op.33 » p.41

ZO 11

ZA 17

SCHAROUN ENSEMBLE BERLIN

BEZUIDENHOUT DIRIGEERT

Jurriaanse Zaal 13.00 –­ 17.15 uur

Grote Zaal 14.30 uur

Scharoun Ensemble Berlin Brett Dean viool

Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Kristian Bezuidenhout fortepiano

Zondagfestival met drie concerten. De spraakmakende Australische componist Brett Dean bezoekt de Doelen met het Scharoun Ensemble. Als altviolist speelt Dean mee in eigen werk, maar ook in Schuberts fenomenale Octet. Na afloop meet & greet met de musici. » p.29

Haydn Keuze uit Parijse symfonieën Mozart Pianoconcert nr.22 KV482 / Symfonie nr.36 ‘Linzer’ KV425 » p.8

ZO 11 MOEDERDAGCONCERT Laurenskerk 15.00 uur Leonore Lub orgel Gratis toegankelijk moederdagconcert met werken van o.a. Joseph Jongen » p.23

DI 13 BENNEWITZ QUARTET & SKAMPA QUARTET Jurriaanse Zaal 20.15 uur Sjostakovitsj Prelude op.11 (octet) Dvorˇák Strijksextet in A Brahms Strijksextet nr.2 Mendelssohn Octet » p.39

WO 14 GRIGORY SOKOLOV Jurriaanse Zaal 20.15 uur Grigory Sokolov piano Programma nader te bepalen » p.25

DO 15 CALEFAX IN TRANCE Jurriaanse Zaal 20.15 uur Calefax Rietkwintet Cameron Listful Perotinus Viderunt omnes Reich New York Counterpoint Kyriakides Hypothetical Islands » p.43

ZA 24 DE SCRAPBAND NIEUWE STIJL (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur

ZO 25 32 PLUS Grote Zaal 20.15 uur DoelenEnsemble Arie van Beek dirigent Wagemans Improvisaties over 7 (wereldpremière) Reger Largo con gran espressione (bew. Wagemans, wereldpremière) Schönberg Kammersymphonie nr.1 Beethoven Große Fuge (bew. Wagemans, wereldpremière) Schreker Kammersymphonie » p.49

VR 30

Een workshop met allerlei (ook ongeSYMFONIE VAN DE ZEE wone) slaginstrumenten. We gaan met Grote Zaal 20.15 uur het hele gezin muziek maken met alles wat binnen handbereik is. » p.63 Rotterdam Philharmonisch Orkest James Gaffigan dirigent Sophie Bevan sopraan Mark Stone bariton Rotterdam Symphony Chorus

ZA 24

FRANSE GRANDEUR Grote Zaal 15.00 uur Leo van Doeselaar orgel Gratis toegankelijk concert met o.a.: Franck 3 Pièces pour le Grand Orgue: Fantaisie, Cantabilé & Pièce héroïque » p.23

ZA 24 THE QUEEN OF HEAVEN Laurenskerk 20.30 uur The Sixteen Harry Christophers dirigent gregoriaans Regina caeli Palestrina Regina caeli a 8 / Delen uit Missa Regina caeli / Stabat mater a 8 / motetten Allegri Miserere MacMillan Delen uit The Strathclyde Motets » p.19

Vaughan-Williams ‘A Sea Symphony’ » p.13

JUNI DO 05 ERIC VLOEIMANS & PHILHARMONISCH Grote Zaal 20.15 uur Eric Vloeimans als solist bij het Rotterdams Philharmonisch! » p.75

VR 06 JUAN TAJES & PAVADITA Eduard Flipse Zaal 20.30 uur De mooiste tangoteksten door de karateristieke stem van Juan Tajes. »p.67

ZO 08 PARIJSE MIS Laurenskerk 15.00 uur Ribattuta Ensemble o.l.v. Dick Duyst Hayo Boerema, Geerten Liefting orgel Castagnet Missa Salve Regina (Nederlandse première) » p.23


advertentie 90


convoi exceptionnel 91

CONVOI EXCEPTIONNEL DE DUBBELE OPLEGGER IN DE MUZIEK Als hoofdpodium van het Rotterdamse muziekleven werkt de Doelen al sinds jaar en dag samen met vele instellingen. Een van de belangrijkste partners daarin is het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In dit samenwerkingsverband bundelen we onze krachten om mooie, bijzondere projecten mogelijk te maken. Projecten die alleen door samenwerking tot stand kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze te omvangrijk, te duur of te bijzonder – en daardoor lastig uitvoerbaar – zijn om door een van beide organisaties afzonderlijk gedragen te kunnen worden. Die projecten bundelen we vanaf dit seizoen onder de noemer Convoi exceptionnel.

CONVOI EXCEPTIONNEL, DE DUBBELE OPLEGGER IN DE MUZIEK, STAAT GARANT VOOR VERRASSENDE MUZIKALE ONTMOETINGEN.

Bijzondere projecten het samenwerkingsverband tussen het Rotterdams Philharmonisch en de Doelen in seizoen 2013-2014:

PIRATES OF THE CARIBBEAN Uitvoering van de film met live begeleiding door het Rotterdams Philharmonisch. Kaartverkoop start april 2013.

KINDERMUZIEKWEEK 2014 Met een speciale dag rondom Peter en de Wolf. Kaartverkoop start later in het seizoen.

STRAVINSKY UNLIMITED Vier concerten waarmee we de honderdste geboortedag van Stravinsky vieren, zie pagina 44.

DIETRICH HENSCHEL Film en liedkunst komen samen in Forbidden Prayers met Dietrich Henschel, zie pagina 35.

VAUGHAN-WILLIAMS De zelden gehoorde Sea Symphony van Vaughan-Williams, zie pagina 13.

ERIC VLOEIMANS Eric Vloeimans viert zijn vijftigste verjaardag in de Doelen, zie pagina 75.


advertentie 92


Vrijdag in de Flip 93

Verdeeld over de series in deze brochure komt u verschillende concerten tegen die onder Vrijdag in de Flip vallen. Hieronder vindt u een greep uit alle concerten op Vrijdag in de Flip. Gedurende het seizoen worden er nog extra concerten toegevoegd, dus houd het Doelen Magazine en de website in de gaten voor een actueel aanbod.

MICHIEL BORSTLAP 20 december

MR. CLASH 27 december

2014

De Flip: zo noemen de Doelenmedewerkers in de wandelgangen de Eduard Flipse Zaal. Het is echt een koosnaam: sinds precies tien jaar is de zaal, die tot dan toe een repetitielokaal 2013 was, een van onze concertzalen, en zowel DOELENENSEMBLE musici als publiek zijn er dol op. Hij klinkt 20 september geweldig, en is met zijn 180 stoelen erg OLIVER’S CINEMA intiem.

QUATRO VENTOS

Die intimiteit leent zich heel goed voor een andere concertopzet, en daar beginnen we in seizoen ’13-’14 mee: Vrijdag in de Flip. Nee, we denken niet dat Eduard Flipse zich zal omdraaien in zijn graf: als er iemand een voorvechter is geweest voor het nieuwe, dan was het deze geweldenaar wel – de dirigent die het Rotterdams Philharmonisch Orkest groot maakte en die een groot voorvechter was van de bouw van de Doelen.

31 januari

27 september

NEW ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRA 4 oktober

CALEFAX 11 oktober

CHAMBERTONES 18 oktober

Vrijdag in de Flip brengt veel nieuwe, eigentijdse, soms tegendraadse muziek in alle genres, volgens een speciale formule: geen buffet in de hal beneden, maar een intieme bar boven. Een concert zonder pauze met één lange set, na het concert wordt muziek gedraaid die is uitgekozen door de artiest van dienst, meestal met hem/haar ook als DJ om de avond feestelijk af te sluiten. Jazz International Rotterdam neemt de meer jazzgerelateerde programmering voor zijn rekening, de andere concertene zijn geprogrammeerd met singer/ songwriters, tango, fado, pop, folk en nog veel meer. Ook Calefax, het DoelenEnsemble en het DoelenKwartet doen mee aan deze nieuwe concertvorm, in deze nieuwe avond. U vindt de concerten hiernaast of (in combinatie met andere concerten) in de series in dit boekje. Maak er een vast uitje van en laat u verrassen op Vrijdag in de Flip.

MR. CLASH 25 oktober

FAY CLAASSEN 1 november

10 januari

I COMPANI 17 januari

JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW 24 januari

VONDER & BLOOM DAISY CORREIA 7 februari

ZAPP 4 & ANTON GOUDSMIT 14 februari

ETNOSARAJ 21 februari

MR. CLASH 7 maart

CABOCUBAJAZZ 14 maart

CODARTS EN ROYAL CONSERVATORY 22 november

MUSIC MATTERS PRESENTS 29 november

ENSEMBLE BLACK PENCIL 6 december

ROGIER PELGRIM 13 december

Verderop in het seizoen in Vrijdag in de Flip nog veel meer concerten met o.a. David Kweksilber Big Band, Quinteto el Después, Mr. Clash, Music Matters en Juan Tajes & Pavadita. Kijk op www.dedoelen.nl voor een actueel overzicht.


advertentie 94


bestellen 95

SNEL EN GEMAKKELIJK EEN ABONNEMENT BESTELLEN U kunt op de volgende manieren bestellen:

KIES ...

BESTEL ONLINE: WWW.DEDOELEN.NL

1) KIES UW SERIE(S).

BESTELFORMULIER PER POST

2) BREID UW SERIE EVENTUEEL UIT MET LOSSE CONCERTEN UIT ANDERE SERIES.

Stuur het bestelformulier naar het volgende adres: Kassa de Doelen Postbus 972 3000 AZ Rotterdam

3) OF STEL ZELF UW FLEXABONNEMENT SAMEN DOOR VIER OF MEER VERSCHILLENDE CONCERTEN TE SELECTEREN.

U kunt uw bestelformulier ook ongefrankeerd naar ons antwoordnummer sturen, maar houd er rekening mee dat het dan langer duurt voordat wij uw bestelling ontvangen. Gebruik in dat geval: Antwoordnummer 1544, 3000 WB Rotterdam

De makkelijkste en snelste manier om uw bestelling te plaatsen. Groot voordeel: U kunt zĂŠlf de stoel van uw voorkeur in de zaal uitkiezen.

BESTELFORMULIER INLEVEREN

... EN BESTEL

Kassabalie Schouwburgplein 50 Rotterdam Geopend van maandag t/m zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur. Bij grote drukte is het niet altijd mogelijk uw bestelformulier direct te verwerken.

VANAF 15 MAART TELEFONISCH Vanaf 15 maart kunt u ook telefonisch uw abonnement bestellen. De kassa is van maandag t/m zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur bereikbaar via 010 217 17 17.

VRAGEN? OF ADVIES OVER UW BESTELLING NODIG? Aarzel niet en bel onze kassa via 010 217 17 17 of mail kassa@dedoelen.nl


plattegronden 96

PLATTEGRONDEN

BESTEL VIA WWW.DEDOELEN.NL EN KIES ZELF UW STOEL

Grote Zaal en Jurriaanse Zaal

Hier vindt u de plattegronden van de Grote Zaal en de Jurriaanse Zaal. Bestelt u via www.dedoelen.nl dan kunt u daar zelf uw stoelen uitkiezen. Bestelt u via het bestelformulier achterin deze brochure, dan kunt u uw voorkeur voor een zaalvak invullen. Concerten in de overige zalen van de Doelen en in de Laurenskerk zijn niet geplaceerd.

G POD links IUMRIN

PODIUMRING midden

RING links

PARTERRE rechts

toprang eerste rang tweede rang

TRIBUNE links

TRIBUNE midden

TRIBUNE rechts

RING rechts

PARTERRE links

RING IUM rechts POD

Jurriaanse Zaal


plattegronden 97

Grote Zaal ORGELRING rechts

Cees en Inge de Bruin RING links

LOGES links

PARTERRE rechts

Arcadis FRONTRING links

Arcadis FRONTRING midden

Arcadis FRONTRING rechts

TRIBUNE links

TRIBUNE midden

TRIBUNE rechts

LOGES rechts

PARTERRE midden

Cees en Inge de Bruin RING rechts

toprang eerste rang tweede rang derde rang

PARTERRE links

s recht

PODI UMR

ING UMR PODI

ING l inks

ORGELRING links


milieu 98

DE DOELEN EN HET MILIEU Na het behalen van het Green Key certificaat voor 2012 ruim een jaar geleden, is de Doelen wederom gecertificeerd als houder van het Gouden Green Key certificaat voor het jaar 2013.

Dit certificaat is het milieukeurmerk voor duurzame organisaties en geeft aan dat de Doelen in haar bedrijfs足voering bewust omgaat met de milieubelasting. Waar mogelijk worden maatregelen getroffen om deze te verminderen of te voorkomen. Dit maatschappelijk verantwoorde milieubeleid gaat verder dan waartoe de wet verplicht. Hiermee loopt de Doelen voor op mogelijke toekomstige wetgeving, vanuit de overtuiging dat duurzaam ondernemen geen trend is maar een noodzaak. Deze benadering past de Doelen ook toe bij de selectie van toeleveranciers.


schutters 99

STEUN DE MUZIEK, STEUN DE DOELEN De Doelen is een internationaal toonaangevende concertzaal met muziekprogrammering van het allerhoogste niveau. Om deze positie te behouden en te versterken zijn wij voortdurend op zoek naar financiële steun voor het realiseren van onze ambities. Daarom doen wij steeds meer een beroep op muziek­ liefhebbers die de Doelen een warm hart toedragen en zich aangesproken voelen om bij te dragen aan hét muziekpodium van Rotterdam. Er zijn tal van mogelijkheden om de Doelen te steunen.

PERIODIEKE SCHENKING Voor een periode van tenminste vijf jaar kunt u de Doelen jaarlijks een vast bedrag schenken. Deze schenking wordt voor u kosteloos vastgelegd in een notariële akte, waardoor u de schenking jaarlijks volledig kunt aftrekken van uw inkomen voor de inkomstenbelasting. Omdat de Doelen een Culturele ANBI is, mag u zelfs 125% van uw gift aftrekken. Als u minstens € 500 per jaar schenkt, wordt u Schutter van de Doelen en profiteert u van diverse privileges.

STRUCTURELE GIFT U kunt tot wederopzegging de Doelen machtigen om maandelijks een donatie af te schrijven van uw bank­ rekening. Al vanaf € 5 per maand kunt u op deze manier de Doelen steunen. Alle Donateurs van de Doelen worden jaarlijks een keer uitgenodigd voor het bijwonen van een concert met een ontvangst vooraf.

NALATEN AAN DE DOELEN U kunt de Doelen opnemen in uw testament als (mede-) erfgenaam of legataris. Bij een legaat laat u een vastgesteld bedrag in geld of een goed na aan de Doelen. U kunt er ook voor kiezen om de Doelen een bepaald deel of percentage van uw nalatenschap te laten ontvangen. Indien u de Doelen informeert over uw vastgelegde nalatenschap aan de Doelen, zorgen wij er natuurlijk voor dat u bij leven nog kunt genieten van privileges in de Doelen.

FONDS OP NAAM U brengt een deel van uw vermogen onder bij een fonds op naam dat wordt beheerd door de Doelen (of zijn steunstichting). U mag als oprichter de naam en de bestemming van het fonds bepalen. Natuurlijk moet deze bestemming wel passen bij de ambities en doelstellingen van de Doelen. Wij als Doelen zorgen ervoor dat het geld besteed wordt aan het specifieke doel en we dragen zorg voor de administratieve afhandeling. Voelt u zich aangesproken om de Doelen te ondersteunen? Neem dan contact op met Irma van Lierop, relatie­manager van de Doelen, bereikbaar via 010 217 79 07 en i.vanlierop@dedoelen.nl. Meer informatie en een contactformulier vindt u ook op onze website www.dedoelen.nl onder het menu steun ons.

EENMALIGE GIFT U kunt ook eenmalig een bedrag schenken aan de Doelen. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag stelt de Doelen daar passende privileges tegenover. Zowel de structurele als eenmalige giften zijn 125% aftrekbaar, echter alleen als deze giften in totaal per jaar meer bedragen dan 1% van uw verzamelinkomen, tot een maximum van 10% van uw verzamelinkomen. Bij een periodieke schenking gelden deze drempel en plafond niet.

SINDS 1697 De geschiedenis van de Doelen wortelt in de Middeleeuwen. Toen was ‘de Doele(n)’ een plek binnen de stad waar het Schuttersgilde oefende in het schieten. Na verloop van tijd kwamen de Schutters niet alleen meer om te schieten, maar ook om te drinken en om vrienden en kennissen te ontmoeten. In 1697 kreeg de toen­malige Doele toestemming om ook muzikale activiteiten te ondernemen. Daarmee kunnen we de lijn doortrekken tot nu.


zakelijk 100

UW ZAKELIJKE BIJEENKOMST IN DE DOELEN De Doelen is een van de meest vooraanstaande accommodaties op congresgebied. Door de ligging in het hart van dynamisch Rotterdam is het dé ontmoetingsplaats bij uitstek, op slechts enkele minuten loopafstand van het Centraal Station.

De unieke uitstraling en de jarenlange ervaring met toon­­ aangevende opdrachtgevers maken de Doelen een veel­ gevraagde locatie voor zowel nationale als internationale bijeenkomsten. Op het gebied van advisering, voorbereiding, vormgeving en uitvoering van evenementen is de Doelen een gekwalificeerde partner met een eigen team van deskundige medewerkers én een zorgvuldig opgebouwd netwerk van externe professionals. Gezamenlijk zorgen zij ervoor dat de doelstelling van elke bijeenkomst wordt gerealiseerd. Kijk voor meer informatie over de congresmogelijkheden in de Doelen op www.dedoelen.nl/congresgebouw of bel 010 217 17 35, afdeling Evenementenwerving.


contact 101

CONTACT KASSA DE DOELEN De kassa van de Doelen is uw aan­ spreekpunt voor alle vragen over concerten het bestellen van kaarten. De kassa is bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur en is bereikbaar via 010 217 17 17 of e-mail kassa@dedoelen.nl. Vijf kwartier voorafgaand aan ieder concert is de kassabalie eveneens geopend.

aanschaffen voor het hele seizoen 2013-2014 via het bestelformulier. Bestelt u uw concertkaart online? Dan kunt u aanvullend telefonisch de parkeerkaart bestellen.

voor concerten van de Doelen uit deze brochure. Voor deze service wordt € 3,50 boekingskosten in rekening gebracht. Kijk op www.dedoelen.nl voor de overige voorwaarden.

LAATKOMERS

KAARTEN KWIJT

Mocht u na aanvang van het concert arriveren, dan zullen onze publieksmedewerkers u bij de eerst mogelijke concertonderbreking de SUGGESTIES EN OPMERKINGEN mogelijkheid geven om uw plaatsen Suggesties, vragen, opmerkingen? in de zaal op te zoeken. Bij concerten Wij horen het graag. Uw bericht kunt waarin geen geschikt moment is om de u sturen naar: zaal te betreden, wordt geen toegang Directie de Doelen, meer verleend. Kom dus op tijd. Antwoordnummer 1544 3000 WB Rotterdam BEZOEKERSVOORWAARDEN of directie@dedoelen.nl. U ontvangt De algemene bezoekersvoorwaarden binnen twee weken een reactie. van de VSCD zijn in de Doelen van toepassing. U kunt deze inzien aan BEREIKBAARHEID de Kassa of raadplegen op Informatie over bereikbaarheid vindt www.dedoelen.nl. u op www.dedoelen.nl. Wij adviseren bezoekers om met het openbaar PROGRAMMAWIJZIGINGEN vervoer naar de Doelen te reizen. Door ziekte van musici of door bijzondere omstandigheden PARKEREN kunnen wijzigingen optreden in de Komt u met de auto en parkeert u programmering. Hierdoor ontstaat in Parking Schouwburgplein dan geen automatisch recht op restitutie. kunt u voorafgaand aan het concert een parkeerkaart aanschaffen. RUILEN Deze parkeerkaart biedt korting U kunt uw kaart(en) tot twee werkdagen op het tarief dat u betaalt aan de voorafgaand aan het concert omruilen parkeerautomaat. Daarnaast hoeft u voor een tegoedbon voor het bedrag niet in de rij te staan bij het vertrek, van de kaarten die worden geruild. mits u binnen de geldigheidsduur van Of u kunt voor dit bedrag andere de parkeerkaart (4 uur of 5 uur, u kunt concertkaarten uitzoeken uit de eigen een geldigheidsduur kiezen) weer programmering van de Doelen. De bent uitgereden. Parkeerkaarten tegen tegoedbon is twee maanden geldig. dit gereduceerde tarief kunt u na al De tegoedbon kan worden verzilverd

Als u uw abonnement of losse kaarten heeft verloren, dan kunt u aan de Kassa een duplicaat kopen voor € 3,50 per bestelling. Naam- en adresgegevens moeten gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke besteller.

PRIVACY De Doelen gebruikt uw persoonlijke gegevens voor de afhandeling van uw bestelling, om u te informeren over concerten en activiteiten in de Doelen en in culturele instellingen waarmee de Doelen samenwerkt. Indien u helemaal geen informatie wilt ontvangen of bijvoorbeeld alleen prijs stelt op de Abonnementen­ brochure, dan kunt u dit aangeven via kassa@dedoelen.nl of via 010 217 17 17.

HUISREGELS – In de Doelen geldt een wettelijk bepaald rookverbod; – mobiele telefoons dienen tijdens de concerten te worden uitgeschakeld; – geluids- en beeldopnamen zijn zonder toestemming van de musici en directie niet toegestaan.


bestellen 102

TOELICHTING BESTELFORMULIER SEIZOEN 2013-2014 Bestellen van abonnementen en flexabonnementen kan gemakkelijk via www.dedoelen.nl. Hier kunt u dan direct zélf uw stoel uitkiezen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de kassa via 010 217 17 17 of kassa@dedoelen.nl. 1) STANDAARD ABONNEMENT

5) BESTELLER

Vul hier uw bestelling van de vaste concertseries en/of de Red Sofa Bankpas uit deze brochure in.

Vul hier uw gegevens in. Maakt u gebruik van korting 65+ of t/m 16, dan is het verplicht uw geboortedatum in te vullen om van de korting gebruik te kunnen maken.

2) UITBREIDING ABONNEMENT U kunt uw abonnement uitbreiden met losse kaarten voor de concerten uit deze brochure. U krijgt 15% korting op de prijs van de concerten die u aan uw abonnement toevoegt. Wij berekenen de korting voor u.

3) FLEXABONNEMENT Stel zelf uw abonnement samen uit de concerten in deze brochure. Kies vier concerten of meer en u krijgt 15% korting op de vermelde prijzen. De korting wordt automatisch voor u verrekend.

4) PARKEERKAARTEN SCHOUWBURGPLEIN Komt u met de auto naar de Doelen en parkeert u langer dan vier uur in garage Schouwburgplein? Bestel dan tegelijk met uw abonnementen uw parkeerkaarten, zodat u gebruik kunt maken van korting. De parkeerkaarten zijn het hele seizoen geldig. U kunt kiezen voor een kaart met een parkeer­ duur van vier uur en een kaart voor vijf uur. Parkeert u langer? Het extra bedrag betaalt u in de garage.

6) MEDEBESTELLER Bestelt u samen met iemand, vul dan hier de gegevens van uw mede­ besteller in. Wij kunnen hem/haar dan ook op de hoogte houden van eventuele wijzigingen en kunnen hem/haar vooraf per e-mail de programmatoelichtingen sturen.

7) VAKVOORKEUR Voor series met besproken plaatsen (geldt niet voor jazz, wereldmuziek) kunt u hier uw voorkeur voor een zaal­vak aangeven. Op de platte­gronden op pagina 96-97 kunt u de zaalvakken bekijken. Wij krijgen veel aanvragen voor dezelfde vakken, dus kunnen niet garanderen dat wij aan uw wens tegemoet kunnen komen. Wilt u zelf uw stoel uitkiezen, bestel dan via www.dedoelen.nl Wilt u in de Grote of Jurriaanse Zaal gebruikmaken van rolstoelplaatsen geef dit dan ook hier aan. In de Eduard Flipse Zaal en Laurenskerk kunt u met een rolstoel terecht zonder dat vooraf aan te geven.

BESTEL VIA WWW.DEDOELEN.NL EN KIES ZELF UW STOEL 8) BETALING EN ONDERTEKENING Wij kunnen uw bestelling alleen in behandeling nemen als deze gegevens volledig zijn ingevuld.

9) VERZENDING Stuur het bestelformulier naar het volgende adres: Kassa de Doelen Postbus 972 3000 AZ Rotterdam U kunt uw bestelformulier ook ongefrankeerd naar ons antwoord­ nummer sturen, maar houd er rekening mee dat het dan langer duurt voordat wij uw bestelling ontvangen. Gebruik in dat geval: Antwoordnummer 1544, 3000 WB Rotterdam


BESTELFORMULIER 2013-2014 1) STANDAARD ABONNEMENT serie

(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

kies uit de vaste concertseries Rang

(indien van toepassing)

datum concert

titel

(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

titel

(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

aantal t/m 26 jaar

totaal

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

u kunt uw abonnement aanvullen met losse kaarten voor alle concerten uit deze brochure Rang

(indien van toepassing)

3) FLEXABONNEMENT datum concert

aantal R’pas, 65+

€ 79

Red Sofa Bankpas

2) UITBREIDING ABONNEMENT

aantal normaal tarief

aantal normaal tarief

aantal R’pas, 65+

aantal t/m 26 jaar

totaal

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

stel zelf uw flexabonnement samen uit de concerten in deze brochure (min. 4 concerten)

rang

(indien van toepassing)

aantal normaal tarief

aantal R’pas, 65+

aantal t/m 26 jaar

totaal

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

4) PARKEERKAARTEN SCHOUWBURGPLEIN aantal

totaal

Parkeerkaart vier uur

x € 8,50

Parkeerkaart vijf uur

x € 10,50

Administratie- en verzendkosten voor de complete bestelling

€ 3,50

TOTAALBEDRAG BESTELLING (de eventuele korting wordt door ons berekend)

€ z.o.z. >>


BESTELFORMULIER 2013-2014 (VERVOLG) 5) BESTELLER klantnummer naam

m/v

straat

huisnr.

postcode

woonplaats

telefoonnummer

e-mailadres

geboortedatum (verplicht indien korting 65+ en t/m 26 jaar) □ Rotterdampas, pasnummer:

korting

6) MEDEBESTELLER Als u hier de gegevens van uw medebesteller invult, kunnen wij deze ook benaderen met onverhoopte berichten over annuleringen, programmawijzigingen, servicemails en/of gratis programmatoelichtingen. klantnummer naam

m/v

straat

huisnr.

postcode

woonplaats

telefoonnummer

e-mailadres

geboortedatum (verplicht indien korting 65+ en t/m 26 jaar) □ Rotterdampas, pasnummer:

korting

7) VAKVOORKEUR Grote Zaal

eerste keuze voorkeursvak

tweede keuze voorkeursvak

Jurriaanse Zaal

eerste keuze voorkeursvak

tweede keuze voorkeursvak

Indien dit vak niet beschikbaar is: □ bespreek dan de best beschikbare plaatsen

□ neem telefonisch contact met mij op over een alternatieve vakkeuze

Ruimte voor opmerkingen Ik wil

rolstoelplaatsen en

plaatsen direct daarbij in de buurt.

8) BETALING □ Ik machtig de Doelen eenmalig het verschuldigde bedrag af te schrijven van mijn rekeningnummer (naam van de hoofdbesteller moet overeenkomen met de naam van de rekeninghouder) rekeningnummer | _ | _ | _ | _ | _ | _ | _ | _ | _ |

9) ONDERTEKENING

Handtekening

Datum

10) VERZENDING Stuur het formulier in een gefrankeerde envelop naar het postbusnummer van de Doelen. Kassa de Doelen, Postbus 972, 3000 AZ Rotterdam. U kunt het ook ongefrankeerd naar ons antwoordnummer sturen, maar houd u er rekening mee dat het dan langer duurt voordat wij uw bestelling via de post ontvangen. Zie voor adres p.95.

TIP: GEEF UW E-MAILADRES AAN ONS DOOR, DAN STUREN WIJ U VOORAFGAAND AAN UW CONCERTBEZOEK DE PROGRAMMATOELICHTING BIJ HET CONCERT GRATIS TOE.


COLOFON PROGRAMMERING

DRUK

Miriam Duiker Hans de Lange Madelène Roovers Neil Wallace

FONDSENWERVING & SPONSORING

REDACTIE EN TEKST Mira van Baalen Mathijs Bouwman Anneloes Brand Elda Dorren Philip Leussink Guido van Oorschot Neil Wallace

CONCEPT EN ONTWERP Studio Lonne Wennekendonk

MediaCenter Rotterdam

Irma van Lierop 010 217 79 07 i.vanlierop@dedoelen.nl

ADVERTENTIEWERVING Afdeling Marketing en Communicatie de Doelen, Femke Meeuwissen 010 217 17 44 f.meeuwissen@dedoelen.nl De Doelen heeft getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Drukfouten en wijzigingen voorbehouden.

ILLUSTRATIES bij de kerstvoorstelling Caroline Ellerbeck bij de kindervoorstellingen Barbara Mulderink

BEGUNSTIGERS VAN DE DOELEN

De Doelen maakt uitsluitend gebruik van FSC-papier

ACHTERGRONDFOTOGRAFIE p. 10-11 © Annelies van der Vegt p. 12-13 © Alek p. 14-15 © Annelies van der Vegt p. 16-17 © Joke Schot p. 18-19 © Lisa Kohler p. 24-25 © Marco Borggreve p. 28-29 © Merlijn Doomernik p. 30-31 © Niclas Jessen p. 32-33 © Marco Borggreve p. 34-35 © Clara Pons p. 36-37 © Peter Warren p. 38-39 © Felix Broede p. 40-41 © ANP p. 42-43 © Rob Marinissen p. 44-45 © Arnold Newman p. 46-47 © Robert Piccolo p. 54-55 © Loulou d’Aki p. 73 © Almar Setz


Abonnementenbrochure 2013-2014  

De nieuwe abonnementenbrochure voor seizoen 2013-2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you