Page 1


abonnement 2

Een abonnement:

een seizoen verzekerd van de mooiste muziek

1 maart start d 2012 e verkoo p uit deze brochure

een nieuw seizoen, extra service... ...en uiteraard onze vaste service Kies zelf de stoel die u wenst Bij online bestellingen is het vanaf nu ook bij series mogelijk om zelf uw stoel uit te kiezen. Ga dus snel naar www.dedoelen.nl om uw abonnement te bestellen en kies precies de stoel die u wenst. Nieuw: flexabonnementen De voordelen van een abonnement, maar tóch de flexibiliteit van losse kaarten? Dat kan met het nieuwe flexabonnement. Dit is een abonnement dat u zélf samenstelt. Wanneer u uit deze brochure in één keer voor vier of meer concerten kaarten bestelt, geniet u het voordeel van een flexabonnement. U krijgt 15% korting op de vermelde losse kaartprijzen. Pauzedrankjes Vanaf het nieuwe seizoen zijn álle consumpties bij uw kaartje tijdens de pauze van een concert inbegrepen. Zo kunt u tijdens de pauze met veel gemak en in alle rust genieten van uw koffie, thee, bier, fris of wijn (zie pagina 4).

korting Met een abonnement profiteert u tot 40% korting ten opzichte van losse kaarten en heeft u voorrang op de losse kaartverkoop. Ruilen, geen probleem Bent u een keer verhinderd? Geen enkel probleem. Met de tegoedbon die u ontvangt, kunt u zo een nieuw concert uit de Doelenprogrammering uitkiezen. Kijk op www.dedoelen.nl voor de voorwaarden. Programmatoelichtingen Voor alle concerten verzorgt de Doelen programmatoelichtingen waarin u meer leest over de uitvoerenden en de muziek die klinkt. Inleidingen Veel van onze concerten worden voorafgegaan door een inleiding. Diverse gespecialiseerde musicologen vertellen u alles over de muziek die klinkt. De inleidingen zijn gratis toegankelijk en u hoeft vooraf geen plaatsen te reserveren. Kijk op onze website voor meer informatie. Meet & greet Wat is er mooier dan de musici zélf te ontmoeten? Bij steeds meer concerten bieden wij u een meet & greet met de musici. Onder het genot van een drankje kunt u de musici ontmoeten, cd’s laten signeren of die ene prangende vraag stellen. Zie de series Gouden zondag, Het Zondagfestival, Flamenco en World Sessions.

bestel online www.dedoelen.nl


voorwoord 3

Een nieuw seizoen, in nieuwe tijden Een nieuw seizoen, in nieuwe tijden Met veel trots presenteren wij u hierbij het programma van het nieuwe seizoen. Meer dan ooit was het spannend om deze programmering samen te stellen. De gevolgen van de economisch zware tijden werden het afgelopen jaar concreet voelbaar en er heerst nog altijd onzekerheid in de markt over de nabije toekomst. Maar het was ook een gezónde spanning die ons trof. Een prikkeling, die voortkwam uit het feit dat we met mooie dingen bezig kunnen zijn in een tijd waarin het slechte nieuws soms de voorpagina’s lijkt te beheersen. Een verbeterde dienstverlening Met een frisse blik vooruit bouwen we daarom aan een nieuw seizoen. Een seizoen met mooie concerten én een verbeterde dienstverlening. Voor het eerst is het bijvoorbeeld bij online bestellingen mogelijk zelf uw stoel te bepalen als u een abonnement neemt. Daarnaast zijn alle consumpties (fris, bier, wijn, koffie, thee) in de pauze bij de prijs inbegrepen, zodat u met meer gemak en rust in de pauze van uw drankje kunt genieten (zie pagina 4). Ook hebben we bij meer series een rangensysteem in de zaal ingevoerd, zodat de prijs die u betaalt beter samenhangt met de plek waar u zit.

en zullen gedurende het jaar extra concerten en festivals worden toegevoegd. Als zich een nieuwe veelbelovende band of componist aandient, kunnen we daar dus snel op inspringen. Uiteraard houden we u over deze ontwikkelingen op de hoogte en dat doen we met de Concertagenda, die vanaf september in een nieuw jasje wordt gestoken. Dit nieuwe kwartaalmagazine wordt het belangrijkste overzicht van alles wat er te doen is in de Doelen. Ook randprogramma’s, achtergrondverhalen en andere interessante activiteiten rondom concerten komen daarin aan bod, die we onder één naam gaan vatten: DoelenCampus (zie pag. 63). Als ontvanger van deze brochure krijgt u de vernieuwde Concertagenda in september automatisch thuisgestuurd.

We kijken dus uit naar een mooi seizoen! Elke serie, elk concert, brengt ook volgend seizoen weer talloze mensen op de been om van de schoonheid van muziek te genieten. De concertbeleving is voor iedereen uniek, maar al die individuele concertbelevingen bij elkaar vormen de collectieve energie in de zaal, die de sfeer tijdens een live uitvoering vaak zo bijzonder maakt. Een concert is als een cadeau waar je de tijd voor neemt en van geniet. Ook in onzekere tijden, of misschien wel juist in onzekere tijden. Laat u inspireren door het nieuwe programma Actueel en inhoudelijk en trakteer uzelf op een muzikaal en rijk cultureel Deze brochure biedt een overzicht van de grote muziekseries in de Doelen. De genres jazz en Red Sofa seizoen. (nieuwe muziek) ontbreken dit jaar in dit boekje. Dat komt doordat deze genres minder dan klassiek en wereldmuziek in serie verkocht worden. Daarnaast Gabriël Oostvogel directeur-voorzitter zullen we voor deze genres (en ook voor klassiek en wereldmuziek) steeds actueler gaan programmeren Neil Wallace hoofd programmering


avond in de doelen 4

Een avond in de Doelen, meer dan muziek alleen … over lekker eten en drinken Diner Niets zo heerlijk als een concertavond ontspannen beginnen met een heerlijk diner. Daarom hebben wij twee restaurants in de omgeving van de Doelen geselecteerd die u tegen een speciale prijs een menu bieden: Café Restaurant Floor en The Manhattan Brasserie & Bar. Reserveer bij een van deze restaurants een tafel en op vertoon van uw con­certkaart voor die avond kunt u gebruikmaken van dit speciale aanbod. Zie voor meer informatie www.dedoelen.nl/ restaurants

koffie, thee, bier, fris of wijn. Tijdens de pauze staan alle dranken op de buffetten vrij tot uw beschikking, de wijnen aan de luxe wijnbar kunt u tegen bij­betaling van enkele euro’s genieten. Voorafgaand aan de concerten zijn de drankjes ook tegen betaling voor u beschikbaar. Is er geen pauze tijdens een concert? Dan is uw drankje voorafgaand aan de voorstelling inbegrepen.

Luxe wijnen en champagne In de Hal Grote Zaal vindt u het luxe wijnen champagnebuffet. Fijnproevers, kenners Pauzedrankje inbegrepen Vanaf het nieuwe seizoen zijn álle consumpties bij uw en liefhebbers vinden hier een uitgelezen selectie kaartje tijdens de pauze van een concert inbegrepen. aan wijnen en champagne. Onze medewerkers adviseren u graag. Deze verbetering vormt daarmee een uitbreiding en (Tegen bijbetaling: assortiment luxe wijnbar niet vervanging van de bestaande regeling dat slechts inbegrepen in concertkaart.) koffie en thee inclusief is. Zo kunt u tijdens de pauze met veel gemak en in alle rust genieten van uw EXTR A: lekker eten met een speciaal aanbod

The Manhattan Brasserie

(in The Manhattan Hotel Rotterdam) Weena 686, t 010 430 24 11 Geniet van een wekelijks wisselend driegangendiner à € 39,50 in The Manhattan Brasserie & Bar. Bij het menu wordt een bijpassend wijnarrangement van twee glazen geschonken. Vanuit de Brasserie kunt u comfortabel de Doelen bereiken via een overdekte loopbrug. Parkeerfaciliteiten en mogelijkheden voor valet parking zijn tevens aanwezig in het hotel. Voor meer informatie zie www.manhattanhotelrotterdam.com.

Café Restaurant Floor

Schouwburgplein 28, t 010 404 52 88 Het Doelenmenu à € 25,75 is het tweewekelijks wisselend driegangen Floormenu. Geniet van dit heerlijke aanbod in de vernieuwde locatie aan het Schouwburgplein. www.cafefloor.nl


voordelen abonnement 5

voordelen van een abonnement Series zijn tot 40% goedkoper dan losse kaarten, als abonnementhouder heeft u voorrang op de losse kaartverkoop en dus de mooiste stoelen in de zaal en last but not least, u bent verzekerd van een prachtig gevuld concertseizoen, zonder dat u daar verder naar om hoeft te kijken. Muziekwebplein- extra bij abonnement Buiten de Doelen gaat het genieten van muziek verder. Alle abonnementhouders krijgen gratis een jaarabonnement op het Muziekwebplein (voorheen Centrale Discotheek Rotterdam). Met de grootste collectie cd’s en muziekdvd’s van Nederland vormt dit de ideale aanvulling op de live concerten in de Doelen waarvan u geniet. Kijk voor meer informatie op www.muziekweb.nl.

Een cadeau van de Doelen voor al onze abonnementhouders Bestel vóór 15 maart 2012 uw abonnement en u ontvangt van ons vrijkaarten voor een van deze concerten. Een cadeautje, omdat wij het waarderen dat wij u als trouwe bezoeker mogen verwelkomen. Zie www.dedoelen.nl (onder agenda) voor meer informatie over de concerten. (zolang de voorraad strekt)

woensdag 26 september 2012 20.15 uur Het grootse Coro van Berio voor veertig stemmen door o.a. het DoelenEnsemble en Cappella Amsterdam. zondag 11 november 2012 21.00 uur Britten Sinfonia en topslagwerker Colin Currie spelen het eerste Rotterdam Concerto. Twee jaar geleden in de Grote Zaal een enorm succes, nu terug! zondag 13 januari 2013 20.15 uur De gedurfde Mattheus Passie van Boudewijn Tarenskeen in een enscenering van Paul Koek. woensdag 20 maart 2013 20.15 uur De spectaculaire Martial Arts Trilogy, met filmvertoning, onder leiding van Tan Dun.

bestel online www.dedoelen.nl


KLASSIEKe muziek 6


KLASSIEKe muziek 7

En die meesterwerken worden uiteraard gepresenteerd door meesterlijke musici. Zoals Xian Zhang, de Chinees-Amerikaanse dirigente die de wereld verovert en nu eindelijk naar Rotterdam komt. Of neem het Lets Radio Koor, dat uit z’n fenomenale kelen onder meer het Gloria van Vivaldi laat rollen. Op fortepiano zet Ronald Brautigam het Eerste Pianoconcert van Brahms in een authentieke gloed. En blootsvoets, zoals altijd, werpt de jonge Moldavische ster Patricia Kopatchinskaja zich op een vioolconcert van Mozart. Wie nu ook nog even de gratis concertinleidingen van deze serie meepikt, zit de hele avond eersterang!

DRIE MAAL MOZART

Amsterdam Sinfonietta

zaterdag 22 september 2012 Grote Zaal 19.30 uur

zaterdag 1 december 2012 Grote Zaal 19.30 uur

Om 18.45 uur inleiding door Guido van Oorschot.

Om 18.45 uur inleiding door Guido van Oorschot.

Sinfonia Rotterdam Conrad van Alphen dirigent Julien Hervé klarinet Mozart Symfonie nr.1 in Es KV16 / Klarinetconcert in A KV622 / Symfonie nr.40 in g KV550

RONDOM VIVALDI zaterdag 6 oktober 2012 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace.

Concerto Copenhagen Lars Ulrik Mortensen dirigent Lets Radio Koor Sigvards Klava dirigent Sophie Daneman sopraan Caitlin Hulcup mezzosopraan Vivaldi Ouverture l’Olimpiade RV725 / Concert voor 4 violen, cello en strijkers in b RV580 / Concert voor strijkers in G ‘Alla rustica’ RV151 / Gloria RV589 en werken voor koor van Jackson, Lauridsen en Knaifel

Kleurrijk orkest zaterdag 3 november 2012 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Huib Ramaer.

Noord Nederlands Orkest Michel Tabachnik dirigent Calefax Rietkwintet Stravinsky Suite uit de Vuurvogel Liszt Totentanz (arr. Althuis) Delius A Song of Summer Debussy Images

Candida Thompson

Hoe je hemels zweeft, laat Mozart horen in zijn Klarinetconcert. Engelachtige kinderstemmen stijgen op uit de Derde Symfonie van Gustav Mahler, de langste die hij schreef. En de zon doorstooft Mendelssohns Vierde Symfonie, die niet voor niets de bijnaam ‘Italiaanse’ draagt. We draaien er niet omheen: alleen het allerbeste verdient een plek in de serie Music for the millions.

Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson viool Dejan Lazi´c piano Wim van Hasselt trompet Haydn Pianoconcert nr.11 in D Sjostakovitsj Concert voor piano, trompet en strijkers Grieg Strijkkwartet nr.1 op. 27

MAHLERS HEMELSE DERDE zaterdag 19 januari 2013 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace.

NJO Symfonieorkest Xian Zhang dirigent Carina Vinke mezzosopraan Mahler Symfonie nr.3

WEENSE WANDELING zaterdag 30 maart 2013 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Huib Ramaer.

Le Concert Olympique Jan Caeyers dirigent Till Fellner piano Haydn Symfonie nr.96 in D ‘Miracle’ Beethoven Pianoconcert nr.3 in c op.37 Schubert Symfonie nr.6 in C D589 lees verder >>


KLASSIEKe muziek 8

BRAHMS & BRAUTIGAM zaterdag 13 april 2013 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Guido van Oorschot.

Nederlands Symfonieorkest Jan Willem de Vriend dirigent Ronald Brautigam fortepiano (J.B. Streicher - Wenen, 1847) Brahms Pianoconcert nr.1 in d op.15 Mendelssohn Symfonie nr.4 in A op.90 ‘Italiaanse’

MOZART BLOOTSVOETS zaterdag 1 juni 2013 Grote Zaal 19.30 uur

Patricia Kopatchinskaja © Marco Borggreve

Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace.

BBC Scottish Symphony Orchestra Ilan Volkov dirigent Patricia Kopatchinskaja viool Schumann Ouverture, Scherzo, Finale Mozart Vioolconcert nr.4 in D KV218 Brahms Symfonie nr.4 in e op.98

Programmaboek

bestel nu de serie en ontvang tot € 115 korting t.o.v. losse kaartprijzen

top / 1e / 2e / 3e rang

prijs serie R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 173 / 163 / 154 / 144 € 164 / 155 / 146 / 137 € 138 / 130 / 123 / 115 € 72 / 72 / 72 / 72

prijs los R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 36 / 34 / 32 / 30 € 34 / 32 / 30 / 28 € 25 / 24 / 22 / 21 €9/9/9/9

EL NU BES T NE EN O N L I I R EC T D K IE S S T O E L W U

Abonnementhouders worden geïnformeerd wanneer er een programmaboek met toelichtingen wordt samengesteld.

BESTEL UW ABONNEMENT Bestel nu uw abonnement om te profiteren van de vele voordelen voor abonnementhouders. Ga naar www.dedoelen.nl, bestel uw serie en kies zelf uw stoel uit.

losse concerten U kunt alle concerten ook los bestellen in een flexabonnement of als aanvulling op uw concertserie.


9


KLASSIEKe muziek 10


KLASSIEKe muziek 11

DRIE EN VIER

zaterdag 10 november 2012 Grote Zaal 20.15 uur

zondag 11 november 2012 Grote Zaal 15.00 uur

Om 19.30 uur inleiding door Guido van Oorschot.

Om 14.15 uur inleiding door Guido van Oorschot. Kristian Bezuidenhout © Annelies van der Vegt

De sprankelende hoofdrol daarin is weggelegd voor de vijf pianoconcerten, die worden toevertrouwd aan de jonge solist Kristian Bezuidenhout. Deze geboren Zuid-Afrikaan vindt de moderne Steinwayvleugel een ‘prachtmachine’. Toch speelt hij Beethoven liever op een historische fortepiano, zodat hij authentieke gebaren en emoties oproepen kan. Met die instelling vormt Kristian Bezuidenhout natuurlijk de perfecte partner van Frans Brüggen. Vorig seizoen verklapte de dirigent het geheim van de Weense componist. ‘Beethoven vitaliseert een orkest’, zei Brüggen. ‘Na een concert zitten de musici zingend in de bus.’

EEN EN TWEE

Frans Brüggen © Annelies van der Vegt

Wie erbij was, vorig jaar oktober, voelt het soms nóg tintelen. Want de Beethoven Belevenis, de serie waarin Frans Brüggen en het Orkest van de Achttiende Eeuw zich stortten op de negen symfonieën, liep uit op een regelrechte triomf. Zoiets schreeuwt natuurlijk om een vervolg. Daarom kunt u zich in de Doelen een lang weekend komen laven aan de Beethoven Belevenis II.

Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Kristian Bezuidenhout fortepiano

Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Kristian Bezuidenhout fortepiano

Beethoven Dansen, een selectie van Frans Brüggen / Pianoconcert nr.2 / Pianoconcert nr.1

Beethoven Ouverture Prometheus / Pianoconcert nr.3 / Pianoconcert nr.4

‘wij hebben zeer genoten van de serie en de extra’s: voorprogramma, inleidingen en avond met interview en film hebben het tot een Indrukwekkende ervaring gemaakt.’ een bezoeker van De Beethoven Belevenis I

ex tr BEKIJK O A: N INTERVIELINE W

ONLINE INTERVIEW

Programmaboek

De Doelen interviewde Kristian Bezuidenhout over zijn Beethovenconcerten. Kijk op www.dedoelen.nl voor de video.

Abonnementhouders worden geïnformeerd wanneer er een programma­­boek met toelichtingen wordt samengesteld.

DE VORSTELIJKE VIJFDE maandag 12 november 2012 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Guido van Oorschot.

Orkest van de Achttiende Eeuw Frans Brüggen dirigent Kristian Bezuidenhout fortepiano Beethoven Symfonie nr.4 / Pianoconcert nr.5 bestel nu de serie en ontvang tot € 32 korting t.o.v. losse kaartprijzen

top / 1e / 2e / 3e rang

prijs serie R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 76 / 71 / 67 / 63 € 72 / 67 / 64 / 60 € 61 / 57 / 54 / 50 € 27 / 27 / 27 / 27

prijs los R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 36 / 34 / 32 / 30 € 34 / 32 / 30 / 28 € 25 / 24 / 22 / 21 €9/9/9/9


KLASSIEKe muziek 12


KLASSIEKe muziek 13

MIRACULEUS MEERSTEMMIG Zing mee met The Sixteen!

Kenners en liefhebbers zijn het er snel over eens: van de Britse eilanden komt de prachtigste koormuziek. Die rijke traditie duurt al minstens vijf eeuwen. Het leverde rond 1570 Spem in alium op, het 40-stemmige, rondzoemende kunststuk van Thomas Tallis. Een eeuw later vloeide weergaloze rouwmuziek uit de pen van Purcell.

Bent u een gevorderde (koor-) zanger en geïnteresseerd om deel te nemen in de uitvoering van het weergaloze 40-stemmig motet Spem in alium van Thomas Tallis? Dat kan! Schrijf nu in voor een auditie: speminalium@ laurenscantorij.nl

Georg Friedrich Händel, de Duitse immigrant, schonk aan zijn nieuwe vaderland de Messiah en ander moois. Warme, romantische klankbaden werden vervolgens gevuld door Edward Elgar en Ralph Vaughan Williams. En tot op de dag van vandaag houdt James MacMillan de Schotse trots hoog. In deze serie treedt bewezen Brits talent aan, zoals The Sixteen van Harry Christophers. Maar ook De Nederlandse Bachvereniging en het snel opklimmende Laurens Collegium uit Rotterdam zijn van de partij. En vergeet vooral niet te gaan luisteren naar Benjamin Hulett, de veelbelovende tenorsolist die als zevenjarig knaapje begon in het koor van Winchester Cathedral. BIJBELSE BRITTEN zondag 14 oktober 2012 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace.

Laurenscantorij Laurens Collegium Rotterdam Sinfonia Rotterdam Conrad van Alphen dirigent Maarten Koningsberger bariton John Mark Ainsley tenor Wiecher Mandemaker koordirigent

Dominique Labelle sopraan Claire Wilkinson alt Charles Daniels tenor Peter Harvey bas Händel Messiah

MIRACULEUS MEERSTEMMIG woensdag 27 februari 2013 Grote Zaal 20.15 uur

OMFLOERSTE ROUW zondag 12 mei 2013 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace.

De Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent

Purcell Music for the funeral of Queen Mary (1694) / Remember not, Lord, our offences / Hear The Sixteen my prayer Sandström/Purcell Laurenscantorij Hear my prayer Tavener Song Händel Zadok the Priest Elgar Codarts Kamerkoor for Athene (1997) / Funeral Harry Christophers dirigent Great is the Lord (Psalm 48) Canticle (1996) J. Bach Unser Vaughan Williams Five Mystical Wiecher Mandemaker Leben ist ein Schatten J.Chr. Bach Lieber Herr Gott, wecke Songs Britten Saint Nicolas koordirigent uns auf J.M. Bach Herr, ich Carver Gloria en Credo uit Missa MESSIAH warte auf dein Heil J.S. Bach ‘Dum Sacrum Mysterium’ (a 21) dinsdag 11 december 2012 Komm, Jesu, komm BWV229 MacMillan Mitte manum tuam; Grote Zaal 19.30 uur Sedebit Dominus Rex; Miserere Om 18.45 uur inleiding door LUST EN LEVEN Ramsey Drie motetten vanuit Neil Wallace. zondag 2 juni 2013 de Euing Collection Tallis Tunes Grote Zaal 20.15 uur De Nederlandse For Archbishop Parker’s Psalter Om 19.30 uur inleiding door Bachvereniging / Spem in alium (a 40) Neil Wallace. Jos van Veldhoven dirigent Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace.

ex tr A meerstemmig : Zing mee met the six teen !

Laurens Collegium Rotterdam BBC Scottish Symphony Orchestra Ilan Volkov dirigent Christine Rice sopraan Rebecca Evans mezzosopraan Benjamin Hulett tenor Wiecher Mandemaker koordirigent traditional Muziek voor strijkers en blazers (arr. Percy Grainger) Sjostakovitsj Uit Joodse volkspoëzie (o.v.) Britten A Spring Symphony bestel nu de serie en ontvang tot € 48 korting t.o.v. losse kaartprijzen

top / 1e / 2e / 3e rang

prijs serie R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 152 / 144 / 137 / 129 € 144 / 137 / 130 / 123 € 122 / 115 / 110 / 103 € 45 / 45 / 45 / 45

prijs los R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 40 / 38 / 36 / 34 € 38 / 36 / 34 / 32 € 28 / 27 / 25 / 24 €9/9/9/9


KLASSIEKe muziek 14


KLASSIEKe muziek 15

De remmen gaan pas echt los in de aansluitende ‘bierhuissessie’, die is gevuld met 17de-eeuwse kroegjool. Levensgenieters zitten toch al goed in de serie Barok internationaal. Ze kunnen terecht bij Frans Brüggen en het Orkest van de Achttiende Eeuw, die een swingende kijk hebben op Bach en Rameau. Het Combattimento Consort Amsterdam boort een goudader aan met de concerti grossi van Händel, een schitterende afwisseling van peinzende en levens­lustige delen. En zie maar eens stil te blijven zitten bij de concerten van Antonio Vivaldi. Daarin spelen Giovanni Antonini en het ensemble Il Giardino Armonico alle stramheid uit uw spieren.

THE EARLY JOKE

vrijdag 12 oktober 2012 Grote Zaal 20.15 uur

zondag 17 februari 2013 Jurriaanse Zaal 19.30 uur

Om 19.30 uur inleiding door Clemens Romijn.

Om 18.45 uur inleiding door Clemens Romijn.

Giuliano Carmignola

DE VIRTUOZE BACH

Barokksolistene o.l.v. Bjarte Eike viool Steven Player gitaar en dans Thomas Guthrie bariton

Werken van o.a. Telemann, P.D.Q. Bach en Biber Orkest van de Achttiende Eeuw 22.00 – 23.00 uur Frans Brüggen dirigent De bierhuissessie / An alehouse Giuliano Carmignola viool session: Purcell et al Bach Orkestsuite nr.1 in C BWV1066 / Vioolconcert in a BWV1041 / Vioolconcert in E BWV1042 Rameau Suite VEELKLEURIGE HÄNDEL Dardanus zaterdag 20 april 2013 FLUITEND DOOR VIVALDI Jurriaanse Zaal 20.15 uur zaterdag 10 november 2012 Om 19.30 uur inleiding door Clemens Romijn. Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Clemens Romijn.

Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de Vriend viool

Giovanni Antonini © Paolo Morello

Mag er bij klassieke muziek worden gegrapt en gelachen? Natuurlijk, vindt de Noorse groep Barokksolistene, dat gebeurde vroeger toch ook? In hun barokprogramma rond Telemann en Biber delen de Noren alvast een knipoog uit met de fictieve P.D.Q. Bach, geschreven door de hedendaagse Amerikaan Peter Schickele.

Il Giardino Armonico Giovanni Antonini fluit Vivaldi Concert voor fluit, hobo, viool, fagot en b.c. in g RV105 / Concert voor fluit, hobo, viool, fagot en b.c. in D RV94 / Concert voor fluit, hobo, viool, fagot en b.c. in G RV101 / Concert voor fluit, hobo, viool, fagot en b.c. in D RV90 ‘Il Gardellino’ / Concert voor fluit, hobo, viool, fagot en b.c. in g RV103 / Concert voor fluit, hobo, viool, fagot en b.c. in F RV98 ‘La tempesta di mare’

Händel Concerto grosso in g op.6 nr.6 / Concerto grosso in G op.3 nr.3 / Concerto grosso in F op.6 nr.2 / Concert voor hobo en strijkers nr.3 in g / Concerto grosso in C ‘Alexander’s Feast’ Stanley Concert voor orgel en strijkers in Bes op.2 nr.6

bestel nu de serie en ontvang tot € 46 korting t.o.v. losse kaartprijzen

top / 1e / 2e/ 3e rang

prijs serie R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 106 / 101 / 95 / 94 € 101 / 96 / 90 / 89 € 85 / 81 / 76 / 75 € 36 / 36 / 36 / 36

prijs los R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 38 / 36 / 34 / 32 € 36 / 34 / 32 / 30 € 27 / 25 / 24 / 22 €9/9/9/9


KLASSIEKe muziek 16


KLASSIEKe muziek 17

losse concerten

Van tijd tot tijd overkomt het iedereen. Je hoort klanken, zo mooi, dat de wereld opeens stil staat. Sinds de revival van de oude muziek is de kans op die sensatie alleen maar toegenomen. De bliksem kan plotseling inslaan bij een Fantasia van Henry Purcell. Of voor je het weet luister je met vochtige ogen naar zacht zoemende blokfluiten. De schok van het oude: hij bestaat echt. Benjamin Bagby en zijn fameuze ensemble Sequentia ervaren hem in de middeleeuwse vertelkunst. Paul Leenhouts, ooit een founding father van het Amsterdam Loeki Stardust Quartet, wekt hem op met de twaalf blokfluiten van The Royal Wind Music. De gelauwerde luitist Crawford Young trof hem aan tijdens de 15de-eeuwse trouwerij van Karel de Stoute. En de vitaliteit van Henry Purcell en tijdgenoten vormt een garantie voor zoete schokgolfjes tijdens de concerten door het Hathor Consort en de Restoration Company. VOOR STEM EN SNAREN

The Lost Songs Project

zaterdag 20 oktober 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

woensdag 30 januari 2013 Laurenskerk 20.30 uur

zondag 12 mei 2013 Laurenskerk 15.00 uur

Hathor Consort Marnix De Cat countertenor

Sequentia The Lost Songs Project: liedkunst van de 8ste t/m 10de eeuw i.s.m. Organisatie Oude Muziek en de Laurenskerk

The Royal Wind Music © Marco Borggreve

VORSTELIJKE BLOKFLUIT

Engelse Fantasia’s en liederen voor vier gamba’s en stem i.s.m. Organisatie Oude Muziek en de Laurenskerk.

The Royal Wind Music Paul Leenhouts dirigent Muziek van o.a. Edmund The Whyte Rose Turges, John Dowland, Anthony donderdag 7 maart 2013 Holborne, John Coprario en Jurriaanse Zaal 20.15 uur William Byrd Shield of Harmony PURCELL THEATRAAL Werken van o.a. Ockeghem, zaterdag 8 december 2012 Frye, Busnois t.g.v. het bruiloft Jurriaanse Zaal 20.15 uur van Charles le Téméraire en Margaret van York, 1468. Restoration Company Will Wroth dirigent Purcell Masque Bacchus en Cupid uit ‘Timon of Athens’ / Scènes uit ‘The Double Dealer’ / Scènes uit ‘Bonduca’ / Delen uit ‘Circe’, ‘The Gordian Knot Unty’d’ en ‘Indian Queen’

i.s.m. Organisatie Oude Muziek en de Laurenskerk.

bestel nu de serie en ontvang tot € 46 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 109 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 104 / € 87 / € 45 prijs los € 31 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 29 / € 22 / € 9 (in de Laurenskerk vrije plaatskeuze)

U kunt alle concerten ook los bestellen als aanvulling op uw concertserie of zélfeen serie samenstellen in een flexabonnement.

ex tra breid uw: serie uit


KLASSIEKe muziek 18


KLASSIEKe muziek 19

Toveren met de stem is het vak van de zanger. Bijna automatisch denken we daarbij aan operadiva’s en heldentenoren. Maar dat er tussen hemel en aarde meer bestaat weet iedereen die weleens een topkoor heeft gehoord. Zoals het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam of het Lets Radio Koor: al zingend, neuriënd en desnoods fluitend roepen ze onvergetelijke klankwerelden op. Maar alle toverij begint natuurlijk bij een componist. Arvo Pärt verwerkt het lijdens­ verhaal tot een verstilde Johannespassie, in zijn Mattheus Passie stuurt Boudewijn Tarenskeen zangers op een zoektocht door de grote verhalen uit een ver verleden. Prachtige sferen weten de Est Ešenvalds en de Rus Knaifel op te roepen. De serie Stemtovenaars zoekt in elk programma de ontroering zoals alleen de stem die kan op­roepen. Ook tijdens een korendag in de Laurenskerk, waar drie jonge, professionele koren uit Nederland laten horen dat de betovering nog lang niet is verbroken.

‘...wie van mooie muziek houdt en vastgeroeste protocollen eens door elkaar geschud wil zien, moet beslist deze gedurfde Mattheus gaan consumeren.’ Trouw over de Mattheus Passie van Boudewijn Tarenskeen

DE LETTEN KOMEN!

DE PASSIE VAN PÄRT

vrijdag 5 oktober 2012 Laurenskerk 20.30 uur.

donderdag 21 maart 2013 Laurenskerk 20.30 uur

Lets Radio Koor Sigvards Klava dirigent Diane Ketler piano Huib Ramaer spel

Nederlands Kamerkoor Asko | Schönberg Risto Joost dirigent André Morsch bariton (Christus) Elmar Gilbertsson tenor (Pilatus) Evangelisten Heleen Koele sopraan Karin van der Poel alt Albert van Ommen tenor Jasper Schweppe bas

Werken van Ešenvalds, Knaifel en Pärt, Brahms Kwartetten

TARENSKEENS MATTHEUS zondag 13 januari 2013 Grote Zaal 20.15 uur Cappella Amsterdam Paul Koek regie Uri Rapaport licht Edo Sutherland scenografie

Pärt Passio Domini Nostri Jesu Christi Secundo Joannum

Drie Korendag

Tarenskeen Mattheus Passie (lezing voor 19 zangers)

zaterdag 11 mei 2013 Laurenskerk 14.30 en 19.30 uur

Dit concert ook in de serie De Doelen theatraal.

Laurens Collegium Ribattuta Ensemble The Gents Wiecher Mandemaker dirigent Béni Csillag dirigent Dick Duijst dirigent

bestel nu de serie en ontvang tot € 37 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 87 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 83 / € 70 / € 36 prijs los € 31 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 29 / € 22 / € 9 (in de Laurenskerk vrije plaatskeuze)


KLASSIEKe muziek 20


KLASSIEKe muziek 21

Das Lied von der Erde

TARENSKEENS MATTHEUS

dinsdag 18 september 2012 Grote Zaal 20.15 uur

zondag 13 januari 2013 Grote Zaal 20.15 uur

Das Lied von der Erde © Hans Hijmering

Klassieke muziek saai? Een kunst voor kenners? Onzin! Als één serie dat bewijst, is het de Doelen theatraal. Daarin krijgt Das Lied von der Erde, Mahlers cyclus naar Chinese gedichten, een remake door dirigent Reinbert de Leeuw en regisseur Neil Wallace. Met dans, film en twee topzangers ligt een avontuurlijke avond in het verschiet.

Asko l Schönberg Reinbert de Leeuw dirigent Birgit Remmert mezzosopraan Yves Saelens tenor Tessa Joose film Mirjam Pater kostuum Uri Rapaport licht en beeld Sanne van der Put choreografie Neil Wallace regie

Cappella Amsterdam Paul Koek regie Uri Rapaport licht Edo Sutherland scenografie Tarenskeen Mattheus Passie (lezing voor 19 zangers) Dit concert ook in de serie Stemtovenaars.

Medea © Felix Kindermann

MEDEA En wat te denken van de Waalse organist Bernard maandag 11 maart 2013 Foccroulle? Tijdens zijn concert laat hij de Grote Zaal 20.15 uur Spaanse choreograaf Salva Sanchis en zijn groep dansen op orgelmuziek van Buxtehude, Bach en Dusapin. Theatermaker Paul Koek ontfermt Mahler Das Lied von der Erde zich met de zangers van Cappella Amsterdam (bew. De Leeuw) over de Mattheus Passie (2006) van Boudewijn DANSEN IN DE DOELEN Tarenskeen. Voor dit hedendaagse passie­ (Nederlandse première) Muziektheater Transparant verhaal ontving de Nederlandse componist in zaterdag 13 oktober 2012 Hermes Ensemble 2009 de Matthijs Vermeulenprijs. En het Vlaamse Grote Zaal 20.15 uur Wim Henderickx dirigent Muziekheater Transparant neemt gevoelige stof Selva Erdener zangstem Foccroulle Doelenorgel ter hand: die van Medea, de mythische tovenares Bernard Reinout Bussemaker spel Salva Sanchis dans, Joep van der Geest spel die haar eigen kinderen het leven benam. choreografie Tarek Halaby dans Manon Santkin dans Georgia Vardarou dans

‘…een bedwelmend mooie voorstelling...’ De Morgen over Medea

‘...ik was aangegrepen, voelde de catharsis, zoals de oude Grieken de tragedie ook hebben bedoeld.’ Knack.be over Medea

Yonina Spijker spel Lizzy Timmers spel Paul Koek regie m.m.v. Jorrit Tamminga

Deel I: Salve regina Henderickx Medea Foccroulle / Schlick Spiegel (2005), 11 verzen over het Salve regina bestel nu de serie en ontvang tot € 35 korting Deel ll: t.o.v. losse kaartprijzen Dusapin Memory Bach Concert prijs serie € 82 in d naar Vivaldi BWV596 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar DEEL III: De erfenis van Frescobaldi Berio Fa-Si (voor orgel en registranten) Buxtehude Toccata in F BuxWV156 Dit concert ook in de serie Orgel Centraal.

€ 78 / € 66 / € 36 prijs los € 31 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 29 / € 22 / € 9 prijs los 13 okt € 24 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 22 / € 17 / € 9


KLASSIEKe muziek 22


KLASSIEKe muziek 23

losse concerten

De vleugel staat te wachten. De lichten worden gedimd. En daar betreedt hij het podium, de artiest die straks voor ons zijn ziel gaat blootleggen. Het solorecital is bij uitstek een intieme concertvorm. Er ontstaat al gauw een bijzondere sfeer, die nog het best valt te omschrijven als een samenzwering tussen componist, muzikant en luisteraar. In onze serie Wereldberoemde pianisten treden uitsluitend internationale kanjers aan.

U kunt alle concerten ook los bestellen als aanvulling op uw concertserie of zélfeen serie samenstellen in een flexabonnement.

ex tra breid uw: serie uit

Natuurlijk behoort Emanuel Ax tot die categorie, de pianist die werd geboren in Oekraïne en als schooljongen verhuisde naar de Verenigde Staten. Onder de rasvirtuozen schaart zich ook Arcadi Volodos – zelfs al nam deze fenomenale Rus de pianostudie pas vanaf z’n 15de serieus. Nog zo’n uitzonderlijk talent is Severin von Eckardstein. In 2007 schreef deze begenadigde poëet de Koningin Elisabeth Wedstrijd op zijn naam. In zijn recital geeft hij trouwens een verrassend aandeel aan de getalenteerde Hilversumse pianobroers Lucas en Arthur Jussen!

Emanuel Ax

Eckardstein & Jussen

Arcadi Volodos

donderdag 18 oktober 2012 Grote Zaal 20.15 uur

woensdag 6 maart 2013 Grote Zaal 20.15 uur

zaterdag 25 mei 2013 Grote Zaal 20.15 uur Arcadi Volodos piano

Werken van Beethoven en Schubert

Programma n.t.b.

Arthur en Lucas Jussen © Alek

Emanuel Ax piano

Severin von Eckardstein piano Arthur Jussen piano Lucas Jussen piano Schumann Delen uit ‘Bunte Blätter’ op.99 Schumann 3 Romances op.28 Wagner ‘Siegmunds Liebesgesang’ en ‘Feuerzauber’ uit Der Ring des Nibelungen (bew. Brassin) / ‘Isoldes Liebestod’ voor linkerhand (bew. Liszt / Wittgenstein) Werken van Rachmaninov n.t.b.

bestel nu de serie en ontvang tot € 32 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 76 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 72 / € 61 / € 27 prijs los € 36 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 34 / € 25 / € 9

combinatieabonnement Meesters aan het klavier & Wereldberoemde pianisten prijs combinatieserie € 196 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 186 / € 157 / € 81


KLASSIEKe muziek 24


KLASSIEKe muziek 25

Want vóór Daria van den Bercken heeft geen pianist getwitterd om geld in te zamelen voor de opname van een Händel-cd. En zonder de nieuwe media zou de carrière van Valentina Lisitsa beslist trager zijn verlopen. Via YouTube, waar Lisitsa met afstand de best bekeken pianist is, kwam de erkenning voor deze Oekraïense op gang. Bij deze twee voortvarende dames voegen zich in de serie Meesters aan het klavier gevestigde helden als Paul Lewis, Yundi Li en Nikolai Lugansky. Maar ook Franz Liszt laat van zich horen. Onder meer in een recital door Enrico Pace en Igor Roma, het Italiaanse pianoduo dat opwindende virtuositeit koppelt aan diepe introspectie.

Paul Lewis

Igor Roma en Enrico Pace

zondag 30 september 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

zaterdag 23 maart 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Paul Lewis piano

Igor Roma piano Enrico Pace piano

Schubert Sonate in c D958 / Sonate in A D959 / Sonate in Bes D960

Nikolai Lugansky dinsdag 27 november 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Nikolai Lugansky piano Janáˇcek In de mist Liszt Vallée d’Obermann / Jeux d’eaux a la villa d’Este Wagner / Liszt Isoldes Liebestod Rachmaninov Sonate nr.1

Schumann Andante en variaties voor 2 piano’s op.46 Brahms Haydn-variationen voor 2 piano’s op.56b Lutoslawski Paganini-variaties voor 2 piano’s Liszt Concerto pathétique voor 2 piano’s Rachmaninov Suite nr.2 voor 2 piano’s op.17

Yundi Li woensdag 24 april 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Daria van den Bercken zaterdag 15 december 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Daria van den Bercken piano Händel Suite nr.3 in d HWV428 / Suite nr.2 in F HWV427 / Yundi Li piano Chaconne in G HWV435Scarlatti 3 sonates [ntb] Beethoven Sonates Stravinsky Tango, Chorale en Chopin Sonates Circus polka Beethoven Sonate nr.31 in As op.110

Yundi Li

De uitvinder van het pianorecital heet Franz Liszt. Als een ster trok hij in de 19de eeuw door Europa, van het ene enthousiaste hof naar de andere dampende concertzaal. Sindsdien lijkt er aan het pianoambacht weinig veranderd. Maar schijn bedriegt.

Valentina Lisitsa zaterdag 12 januari 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Valentina Lisitsa piano

‘This is the music I love, and my hope is that the people who come and hear it can love it too. That the experience will be longlasting – and if it is, it will be because of Schubert.’ Paul Lewis in The Guardian over zijn grote liefde voor Schuberts muziek

Liszt/Schubert Gute Nacht (Die Winterreise) / Des Mädchens Klage / Der Erlkönig / Der Doppelgänger (Schwanengesang) / Der Müller in der Bach (Die schöne Müllerin) / Ständchen (Schwanengesang) Liszt Hongaarse rapsodie nr.12 in cis / Ballade nr.2 in b / Rondeau fantastique sur un thème espagnol ‘El Contrabandista’ / Totentanz Liszt/Verdi La danza sacra e duetto finale de Aida

bestel nu de serie en ontvang tot € 56 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 130 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 124 / € 104 / € 54 prijs los € 31 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 29 / € 22 / € 9

combinatieabonnement Meesters aan het klavier & Wereldberoemde pianisten prijs combinatieserie € 196 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 186 / € 157 / € 81


KLASSIEKe muziek 26


KLASSIEKe muziek 27

meet & greet

Vier festivals, vier intrigerende werelden, en dat allemaal op de vrije zondagmiddag. Samen met het Nederlands Blazers Ensemble en regisseur Phil Grabsky gaan we op zoek naar de ware Mozart. De Blazers spelen onder meer de Gran Partita, dat mirakel van 18de-eeuwse blaaskunst. Grabsky vertoont zijn film In search of Mozart (2006), waarin beroemde musici Mozart peilen. Het Nederlandse strijkkwartet ZAPP4 laat eerst z’n hedendaagse groove los op SaintSaëns en Radiohead, en maakt dan een Onverklaarbare Reis met Spinvis! De zondagmiddag van violiste Liza Ferschtman wordt al net zo avontuurlijk. Met vrienden als de pianovirtuoos Enrico Pace verkent ze de spirituele diepten van Bach, Prokofjev en Messiaen, de componist die zijn kwartet ‘voor het einde der tijden’ schreef in een Duits concentratiekamp. Optimisme heerst op De Dag van Het Debuut. Jonge ensembles laten horen dat in klassieke muziek volop toekomst zit. En vergeet niet dat elke middag afrondt met een meet & greet plus borrel! MOZART EXPLODED zondag 21 oktober 2012

Jeroen van Vliet piano Michiel van Dijk saxofoon en klarinet Ned McGowan fluit, piccolo en contrabasfluit

Spinvis © Erik de Jong

DVD cadeau Abonnementhouders van deze serie krijgen de bejubelde dvd In search of Mozart van filmmaker Phil Grabsky cadeau (1 dvd per bestelling).

ex tr A: inclusief meet & greet met musi ci

Berlage Saxophone Quartet

Op het programma werken van o.a. Brahms, Schubert, Ravel, Stravinsky, Micháns, Smetana, Sjostakovitsj, De Jurriaanse Zaal 14.00-14.45 uur Leeuw, Farkas en Pierné. De Saint-Saëns Le Carnaval des definitieve indeling van de dag Jurriaanse Zaal 14.00-14.45 uur animaux à la Zapp4 wordt nader bekend gemaakt. Vier nieuwe adagio’s Jurriaanse Zaal 15.15-16.00 uur voor blazers FERSCHTMAN SPIRITUEEL The Radiohead Songbook Jurriaanse Zaal 15.15-16.00 uur zondag 28 april 2013 bewerkingen van Radioheadgesprek op de Red Sofa met Liza Ferschtman viool nummers Bart Schneemann en filmmaker Enrico Pace piano Phil Grabsky Jurriaanse Zaal 16.30-17.30 uur Pascal Moragues klarinet De Onverklaarbare Reis Jurriaanse Zaal 16.30-17.30 uur Christian Poltéra cello ZAPP4 met Spinvis Mozart Gran Partita Jurriaanse Zaal 14.00-14.45u: i.s.m. Stichting Jazz International Solo Deo Gloria Rotterdam ZAPP4 met Spinvis Bach werken voor viool solo zondag 18 november 2012 Messiaen Delen uit Vingt De Dag van Het Debuut regards sur l’Enfant-Jésus zondag 17 maart 2013 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Jurriaanse Zaal 15.15-16.00u: Verbeelding De Vriendenkrans Prokofjev Sonate nr.1 in f op.80 Finalistendag / Sonate in D op.94 Remy van Kesteren harp Rosanne Philippens viool 16.30-17.30u: Geloof ZAPP4 Strijkkwartet Yuri van Nieuwkerk piano Messiaen Quatuor pour la fin Spinvis Dimitar Dimitrov piano du temps Nederlands Blazers Ensemble en gasten o.l.v. Bart Schneemann hobo Phil Grabsky film

Na afloop van ieder zondagfestival borrel en meet & greet met de musici!

bestel nu de serie en ontvang tot € 39 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 97 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 92 / € 78 / € 36 prijs los € 34 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 32 / € 24 / € 9


KLASSIEKe muziek 28


KLASSIEKe muziek 29

Stuk voor stuk hebben ze interessante dingen te melden over de mens en de wisselvalligheid van het bestaan. Met Gouden Zondag keert een van de geliefdste Doelenseries terug in eigentijds gewaad. Spannender, korter, maar ook gevulder. Bij een drankje en een hapje praten we namelijk na met de musici. Het Storioni Trio schuift aan. De jonge Australische violist Ray Chen is van de partij, winnaar van de Koningin Elizabeth Wedstrijd in Brussel. En ook Klara Würtz deelt haar gedachten over het veelzijdige vak. Wedden dat u enthousiast naar buiten stapt?

ex tr A: inclusief meet & greet met musi ci

ROMANCE MET SCHUMANN

zondag 23 september 2012 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

zondag 17 februari 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Storioni Trio

STORIONI TRIO

Storioni Trio Schubert Notturno Beethoven Pianotrio nr.7 in B op.97 ‘Erzherzog’

VERSCHROEIENDE SNAREN zondag 21 oktober 2012 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Daniel Quartet m.m.v. Michael Zemtsov altviool Ying Lai Green contrabas Klara Würtz piano Schumann Strijkkwartet nr.3 in A op.41 C. Schumann Werken voor piano solo Mendelssohn Sextet in D op.110

ROMANTISCHE DIEPTEN zondag 3 maart 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur Torleif Thedéen cello Itamar Golan piano Schumann Fantasiestücke op.73 Britten Cellosonate in C op.65 Brahms Cellosonate in e op.38

Weense kwintetten zondag 5 mei 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur Ray Chen

Heerlijk, zo’n zondag. Uitslapen, op je gemak ontbijten, en dan naar de Doelen om je te laven aan de prachtigste kamermuziek. Grote componisten staan voor je klaar in de Jurriaanse Zaal. Zoals Bach, de meester van de Barok. Of Mozart, de man van de kwikzilverige sonates. De Schumanns zullen er zijn, Clara en Robert, een echtpaar vol inspiratie. Ook Prokofjev en Britten laten van zich horen, twee reuzen uit de 20ste eeuw.

Ray Chen viool Julien Quintin piano

Den Haag Piano Quintet Hummel Pianokwintet in Es op.87 Schubert Pianokwintet in A D667 ‘Forellenkwintet’

Mozart Vioolsonate in Bes KV454 Brahms Vioolsonate nr.3 in d op.108 Ysaÿe Sonate nr.2 voor viool solo Saint-Saëns Havanaise

ZELDZAME KWARTETTEN zondag 16 december 2012 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

bestel nu de serie en ontvang tot € 38 korting t.o.v. losse kaartprijzen

MEET & GREET

Uriël Ensemble

prijs serie € 88 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 84 / € 70 / € 54

Ieder concert inclusief meet & greet met de musici en een glaasje champagne.

Mozart Pianokwartet in g KV478 Mahler Pianokwartet Schumann Pianokwartet op.47

prijs los € 21 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 19 / € 15 / € 9

Concert cadeau Abonnementhouders van deze serie kunnen per abonnement een toegangskaart aanvragen voor het zondagfestival De dag van Het Debuut op 17 maart 2013, zie ook pagina 27. U wordt hierover de Doelen benaderd.


KLASSIEKe muziek 30


KLASSIEKe muziek 31

Om Wolfs verhaal uit de doeken te kunnen doen, organiseert de Doelen samen met de Stichting Vrienden van het Lied een Hugo Wolf Dag. Trots zijn we verder op het feit dat we Angelika Kirchschlager hebben kunnen strikken. De wereldberoemde mezzosopraan laat in de Doelen haar licht schijnen over werken van Robert Schumann. Maar om te beginnen schotelen we u de verse winnaars voor van het Internationaal Vocalisten Concours, dat zich in oktober afspeelt in ‘s-Hertogenbosch.

Winnaarsconcert IVC ‘S-Hertogenbosch

Dietrich Henschel bariton Fritz Schwinghammer piano DoelenKwartet

zaterdag 6 oktober 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer.

Winnaars- en Laureatenconcert 2012 IVC Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch Elly Ameling, Ian Bostridge en Nelly Miricioiu: slechts een klein aantal van de grote vocalisten die ooit het Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch wonnen. Ontmoet in dit concert de sterren van de toekomst.

GOERNE ZINGT BRAHMS maandag 5 november 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Wolf Fünf Goethe-Lieder / Gesänge des Harfners, Der Rattenfänger, Prometheus / Italienische Serenade voor strijkkwartet / Vier MörikeLieder / Peregrina I en II, Auf eine Christblume I en II (bew. Henschel) / Strijkkwartet in d ‘Entbehren sollst du, sollst entbehren’ Mahler Vier Rückert-Lieder voor bariton en strijkkwartet (bew. Henschel)

Angelika Kirchschlager maandag 8 april 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 inleiding door Huib Ramaer

Angelika Kirchschlager mezzosopraan Roger Vignoles piano

Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer. Dit concert ook in Dossier Werken van o.a. Schumann Johannes Brahms

Matthias Goerne © Marco Borggreve

Liefhebbers van het lied zitten gebeiteld in de Jurriaanse Zaal. Ze kunnen van nabij meemaken hoe Matthias Goerne zijn bejubelde bariton loslaat op liederen van Johannes Brahms. De interpretaties van zijn collega Dietrich Henschel graven al even diep. Henschel levert zich met huid en haar over aan Hugo Wolf, de geplaagde componist bij wie koorts­ achtige scheppingsmomenten en peilloze depressies elkaar afwisselden.

Lezing, workshops, masterclass, meezing, participatie, alles over Hugo Wolf! Dag i.s.m. Stichting Vrienden van het Lied

Matthias Goerne bariton Alexander Schmalcz piano Brahms Vier ernste Gesänge / 9 Lieder und Gesänge op.32

Dietrich Henschel

Hugo Wolf Dag zaterdag 16 februari 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 en 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer. Dietrich Henschel © Thibault Stipal / Naïve

‘Wonderful to be able to sing this fantastic repertoire in your wonderful hall!’

bestel nu de serie en ontvang tot € 43 korting t.o.v. losse kaartprijzen

top / 1e / 2e rang

prijs serie R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 101 / 92 / 84 € 96 / 87 / 80 € 81 / 74 / 67 € 36 / 36 / 36

prijs los R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 32 / 30 / 28 € 30 / 28 / 26 € 22 / 21 / 20 €9/9/9

5 nov en 8 april prijs los € 40 / 36 / 32 R’pas/65+ € 38 / 34 / 30 CJP € 28 / 25 / 22 t/m 16 jaar € 9 / 9 / 9


KLASSIEKe muziek 32


KLASSIEKe muziek 33

Jerusalem String Quartet dinsdag 12 februari 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Borodin Quartet

Jerusalem String Quartet

Tsjaikovski Quartettsatz in B Borodin Strijkkwartet nr.2 in D Brahms Strijkkwartet nr.1 in e op. 51

Mozart Strijkkwartet nr.22 in Bes KV589 Wolf Italienische serenade in G Sjostakovitsj Strijkkwartet nr.15 op.144

The Endellion String Quartet

Pavel Haas Quartet dinsdag 12 maart 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

dinsdag 6 november 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Pavel Haas Quartet

The Endellion String Quartet m.m.v. Quirine Viersen cello

Schnittke Strijkkwartet nr.3 Sjostakovitsj Strijkkwartet nr.8 op.110 Beethoven Strijkkwartet in Bes op.130 en op.133

Beethoven Strijkkwartet in D op.18 nr.3 Bach Cellosuite nr.4 in Es BWV1010 Schubert Strijkkwintet in C D956

Atos Trio dinsdag 16 april 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Rubens Kwartet dinsdag 4 december 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Atos Trio

Rubens Kwartet

Haydn Pianotrio nr.25 in G ‘Zigeunertrio’ Ravel Pianotrio in a Schumann Pianotrio nr.3 in g op.110

Quatuor Ebène dinsdag 7 mei 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Roukens Strijkkwartet ‘Visions at Sea’ Brahms Strijkkwartet nr.2 in a op.51 Debussy Strijkkwartet in g op.10

Quatuor Ebène © Julien Mignot

Het jeugdige Van Baerle Trio staat pas aan het begin van een carrière. Maar met een pianist als Hannes Minnaar, laureaat van het vermaarde Elisabeth Concours in Brussel, gaat het z’n vleugels nog wijd uitslaan. Tussen deze uitersten zitten musici uit Frankrijk (Quatuor Ebène) en Duitsland (Atos Trio), Londen (The Endellion String Quartet) en ook Praag (Pavel Haas Quartet). Jong en tóch al ervaren zijn het Nederlandse Rubens Kwartet en het Jerusalem String Quartet, dat eind jaren negentig als een komeet aan de hemel verscheen.

Borodin Quartet dinsdag 9 oktober 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Rubens Kwartet

Gelouterde musici van internationale allure, maar ook aanstormend talent van eigen kweek. Ze treffen elkaar in de serie Beroemde strijkkwartetten, waarvoor de top van de kamermuziek naar Rotterdam reist. Ervaring zindert in elke snaar van het Russische Borodin Quartet. Het kwam in z’n vroegste formatie al in 1945 bij elkaar en een van zijn beschermheren heette Sjostakovitsj.

Van Baerle Trio dinsdag 8 januari 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Van Baerle Trio Saint-Saëns Pianotrio nr.1 in F op.18 Martin Trio sur des mélodies populaires irlandaises Beethoven Pianotrio nr.7 in B op.97 ‘Erzherzog’

Quatuor Ebène Haydn Strijkkwartet in C op.76 nr.3 ‘Kaiser’ Bartók Strijkkwartet nr.4 Mendelssohn Strijkkwartet nr.2 in a op.13 bestel nu de serie en ontvang tot € 137 korting t.o.v. losse kaartprijzen

top / 1e / 2e rang

prijs serie € 255 / 234 / 208 prijs los € 49 / 45 / 40


KLASSIEKe muziek 34


KLASSIEKe muziek 35

Eeuwenlang stond het orgel bekend als ‘de koningin der instrumenten’. Terecht natuurlijk, want aan de rijkdom van klank en kleur kan geen enkel ander instrument tippen. Toch doet de serie Orgel centraal er nu een schepje bovenop. Zo tovert Bernard Foccroulle, de Waalse organist en directeur van het Festival d’Art Lyrique in Aix-en-Provence, het Doelenorgel om tot dansorgel. Die opmerkelijke metamorfose vindt plaats tijdens de Nederlandse première van The Organ Project, waarbij de Spaanse choreograaf Salva Sanchis en zijn groep dansen op muziek van Buxtehude, Bach en Dusapin. Geert Bierling, de Rotterdamse stadsorganist, ontpopt zich op zijn beurt als bioscooporganist, door te improviseren bij de zwijgende filmklassieker The Hunchback of Notre Dame. Maar natuurlijk etaleert het Doelenorgel ook zijn vertrouwde kwaliteiten als concertorgel. Vivaldi’s Vier jaargetijden, een orgelsymfonie van Widor: ze zijn in uitstekende handen bij Geert Bierling en Hayo Boerema, de organist van de Laurenskerk die vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst is gelauwerd.

Deel ll: Dusapin Memory Bach Concert in d naar Vivaldi BWV596

Salva Sanchis © Patricie Nin

(Nederlandse première) zaterdag 13 oktober 2012 Grote Zaal 20.15 uur

Bernard Foccroulle Doelenorgel Salva Sanchis dans, choreografie Tarek Halaby dans Manon Santkin dans Georgia Vardarou dans

QUASIMODO KRIJGT KLANK

L’ORGUE À LA FRANÇAISE

vrijdag 1 februari 2013 Grote Zaal 20.15 uur

donderdag 11 april 2013 Grote Zaal 20.15 uur

DEEL III De erfenis van Frescobaldi Berio Fa-Si (voor orgel en registranten) Buxtehude Toccata in F BuxWV156 Dit concert ook in de serie De Doelen theatraal.

VIVALDI MET VIDEO donderdag 13 december 2012 Grote Zaal 20.15 uur Geert Bierling Doelenorgel

Vivaldi De vier jaargetijden Deel I: Salve regina (bew. Bierling) Widor Foccroulle / Schlick Spiegel Symphonie pour Grand Orgue (2005), 11 verzen over het Salve nr.5 in f op.42 nr.1 regina en de zetting van Arnolt Schlick (1455-1525)

Hayo Boerema Doelenorgel The Hunchback of the Notre Dame

DANSEN IN DE DOELEN

Geert Bierling Doelenorgel (live filmbegeleiding en improvisatie) The Hunchback of Notre Dame (versie 1923)

Marchand Grand dialogue Alain Deuxième fantaisie Franck Fantasie in A Mozart Fantasie in f KV608 Dupré Symphonie-passion op.23 Boerema Improvisatie

bestel nu de serie en ontvang tot € 29 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 67 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 64 / € 54 / € 36 prijs los € 24 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 22 / € 17 / € 9


KLASSIEKe muziek 36


KLASSIEKe muziek 37

De Doelen helpt graag en legt samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest voor de tweede keer het Dossier Johannes Brahms aan. Daarin wordt de liedcomponist verdedigd door de vermaarde bariton Matthias Goerne. De devote pracht van Ein deutsches Requiem wordt verkend door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin. Een week later pluizen ze uit wat Brahms nu eigenlijk heeft opgestoken van Bach. En kamermuziek klinkt in een verrassend theatrale voorstelling rond het Nederlandse Rubens Kwartet. Grote kans dat u na deze serie één ding zeker weet: wat schuilt er toch een sublieme componist in de veelkleurige Johannes Brahms.

MATTHIAS GOERNE

BRAHMS THEATRAAL

maandag 5 november 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

zaterdag 17 november 2012 Jurriaanse Zaal 19.30 uur

Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer.

Matthias Goerne bariton Alexander Schmalcz piano Brahms 9 Lieder und Gesänge op.32 / Vier ernste Gesänge / n.t.b. Dit concert ook in de serie Lied.

EIN DEUTSCHES REQUIEM vrijdag 9 november 2012 Grote Zaal 20.15 uur

Johannes Brahms

Wie was Johannes Brahms? Sommigen zetten hem neer als een producent van degelijk Duits eiken. Anderen zien in de Duitse componist juist een radicale vernieuwer. Dat laatste vond tenminste Arnold Schönberg, die als muzikale revolutionair natuurlijk wist waarover hij sprak. Voor het publiek zit er bij die tweespalt maar één ding op: zelf luisteren.

Rubens Kwartet m.m.v. Ferdinand Erblich viola Zuill Bailey cello Nino Gvetadze piano Huib Ramaer tekst en spel Brahms Strijkkwintet in F op.88 / Sonate voor cello en piano in e op.38 / Rapsodie in b op.79 / Strijksextet nr.2 in G op.36

Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer.

Rotterdams Philharmonisch Orkest Yannick Nézet-Séguin dirigent Dorothea Röschmann sopraan Matthias Goerne bariton Collegium Vocale Gent Mozart Maurerische Trauermusik Haydn Symfonie nr. 44 ‘Trauer’ Brahms Ein deutsches Requiem

BRAHMS en bach vrijdag 16 november 2012 Grote Zaal 20.15 uur

Yannick Nézet-Séguin © Marco Borggreve

Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer.

ex tra: breid uw serie uit

losse concerten U kunt alle concerten ook los bestellen als aanvulling op uw concertserie of zélfeen serie samenstellen in een flexabonnement.

Rotterdams Philharmonisch Orkest Yannick Nézet-Séguin dirigent Cappella Amsterdam solisten n.t.b. Webern Passacaglia Bach Cantate ‘Nach dir, Herr, verlanget mich’ BWV150 Brahms Symfonie nr.4

bestel nu de serie en ontvang tot € 58 korting t.o.v. losse kaartprijzen

top / 1e / 2e / 3e rang

prijs serie € 134 / 119 / 101 / 75 t/m 26 jaar € 36 / 36 / 36 / 36 5 nov en 17 nov prijs los € 40 / 36 /32 / – 9 nov en 16 nov prijs los € 56 / 49 / 40 / 24 t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9


KLASSIEKe muziek 38


KLASSIEKe muziek 39

In de Doelen behoren de musici al jaren tot de vaste gasten. Ook dit seizoen schuimt Calefax voor ons de muziekgeschiedenis af, van de 17de eeuw, via de ‘roaring twenties’, tot de actualiteit van vandaag. Ze zijn samen met jazztrompettist Eric Vloeimans te horen in spannende improvisaties. Mezzosopraan Cora Burggraaf ontpopt zich bij hen als een vooroorlogse cabaretière. En met het geraffineerde Quatuor Danel uit België geeft Calefax kleur aan de muziek van Claude Debussy.

On the Spot

The Roaring Twenties

zaterdag 22 september 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

zaterdag 27 april 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Calefax Rietkwintet Cora Burggraaf mezzosopraan

Eric Vloeimans © Harrie Meijer

Weill Dreigroschen-suite (arr. R. Hekkema) Ravel Menuet antique (arr. J. Althuis) Copland Sentimental Melody Calefax Rietkwintet (uit ‘Blues nr.1’) (arr. J. Althuis) Eric Vloeimans trompet Tak / Van Dijk Onder de bomen van het plein (arr. J. Althuis) Vloeimans Nieuw werk Bosmans Le diable dans la Van Veenendaal Nieuw nuit (arr. J. Althuis) Janácˇek werk McGowan Nieuw werk Strijkkwartet nr.1 ‘Kreutzer’ Overwater Nieuw werk Dowland (arr. R. Hekkema) Songs Monteverdi Madrigalen

images zaterdag 1 december 2012 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Calefax © Rob Marinissen

Klassieke muziek met een pop­ mentaliteit, zo valt het musiceren van Calefax het best te omschrijven. Al sinds 1985 wervelen de vijf riet­ blazers over de podia. Dat doen ze blazend, improviserend en vooral ook arrangerend, want van hokjesgeest heeft Calefax geen last. En terecht: waarom zou je de mooiste noten niet mogen plooien voor vijf rieten? Met die frisse blik heeft het kwintet een reputatie opgebouwd die reikt tot ver over de grenzen.

Calefax Rietkwintet Debussy Images Skrjabin Preludes & Etudes Louis van Dijk Aquarelles (arr. W. van Klaveren) Dick van der Harst Viaggio fra due fini Billie Holiday God bless the Child (Arr. Eric Dolphy / R. Hekkema)

En blanc et noir zaterdag 12 januari 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur Calefax Rietkwintet Quatuor Danel Debussy Strijkkwartet Fafchamps Nieuw werk voor strijkkwartet en rietkwintet Debussy Six épigraphes antiques / En blanc et noir

bestel nu de serie en ontvang tot € 32 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 64 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 61 / € 51 / € 36 prijs los € 24 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 22 / € 17 / € 9 (in de Eduard Flipse Zaal vrije plaatskeuze)


40


41


Maan roos muziek 42


Maan roos muziek 43

Ben je zes jaar of ouder, kom dan met je ouders, opa, oma of wie er maar met je mee wil naar de serie Maan Roos Muziek. Muziektheater voor de hele familie! Ga op zoek naar het geheim van de gevoelige snaar, luister naar tekenfilmmuziek door een klein orkest, beleef een spannend avontuur van een zeemeermin of vier feest met jarig Slagwerk Den Haag, zij slaan echt (op) alles... De Suleika’s en het mysterie van de gevoelige snaar (6+) Hoe klinkt verliefd? zondag 14 oktober 2012 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Trio Suleika Jochem Stavenuiter regie Help! Pepijn, Emmy en Maurice doen de Suleika! Dat lijkt op een dans maar dan anders. Waarom zou je niet met z’n drieën op een cello spelen? Waarom klinkt die viool zo zoet? En waarom heeft die pianist zijn hand in het verband? Een muziekvoorstelling waarin alles anders gaat. Wel met de mooiste muziek die voor pianotrio is geschreven!

Vinni Puh (6+) zondag 11 november 2012 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Insomnio Ulrich Pöhl dirigent met de stemmen van Thomas van Luijn, Hadewych Minis en Yente van Hulst Winnie de Poeh was ooit de bekendste tekenfilmfiguur in Rusland, waar hij door het leven ging als Vinni Puh. Bij alle tekenfilms schreef Mieczyslaw Weinberg de muziek: vrolijke muziek, die de speelse beelden en verhalen van Vinni prachtig

ondersteunt. Winnie de Poeh zal na het zien van zijn Russische neefje nooit meer hetzelfde zijn!

Soeraki, heldin van de zee (6+) zondag 9 december 2012 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest Wim Steinmann dirigent Eva Crutzen spel Sjoerd Kuyper tekst Monique Krüs muziek Marc Krone regie Lotte de Vries decor De zeemeermin Soeraki leeft in de in de tropische zee en heeft alleen oog voor de zeemeerminjongen Bob. Maar Bob kijkt niet naar haar om. Zal hij haar aardig vinden als ze een verborgen schat voor hem opduikt? Soeraki zwemt de diepzee in, waar het donker en gevaarlijk is...

In de gloria (6+) zondag 13 januari 2013 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Slagwerk Den Haag Fedor Teunisse en Saskia Krol concept Saskia Krol dramaturgie Peter Drost eindregie Muziek van o.a. Martin Denny, John Cage en Thierry de Mey

- pas op voor rare geluiden – geen gekke bekken a.u.b.

Slagwerk Den Haag is jarig en pakt muzikaal uit! Vier slagwerkers vieren feest met een bonte verzameling van stijlen en instrumenten. Een repertoire uiteenlopend van kitscherige Hawaii-muziek en traditioneel slagwerk tot een ritmische dans voor zes handen.

Slagschaduw (6+) Hoe klinkt betovering? zondag 24 februari 2013 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Diverse musici Boukje Schweigman regie Louis Lansing composities Een sprookje over geheime avonturen tussen droom en werkelijkheid. Als het donker wordt komt de muziek tot leven. Plots verschijnt een noten verslindende trompet. Ademloos ontdekt Toon een dansende contrabas, een reusachtige klarinet en nog veel meer ongehoords. Een betoverende voorstelling waarin schimmenspel en jazz samensmelten tot een poëtisch avontuur.

La Balle Rouge & Quatuor (6+) Nederlandse première zondag 7 april 2013 Jurriaanse Zaal 14.00 uur Ensemble Quatuor en Jacques Trupin bandoneon In deze bijzondere Franse voorstelling, zonder gesproken tekst, komen geometrische vormen van schuim magisch tot leven. De schuimfiguren worden echte persoonlijkheden. De voorstelling is een intense visuele ervaring vol subtiele emoties die worden gedragen door de prachtige muziek van Quatuor en de bandoneon.

LEEFTIJDSADVIES Wij verzoeken u vriendelijk rekening te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen. bestel nu de serie en ontvang tot € 27 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 63 t/m 16 jaar € 54 prijs los € 15 t/m 16 jaar € 9


Maan roos muziek 44


Maan roos muziek 45

- geen scheetjes laten – klaar voor een verrassing?

Een piccolo is het kleinste fluitje van het orkest. Als daarop gespeeld wordt komt er een mooie, zilveren glans over het hele orkest. Piccolo is ook de serie muziektheater voor de allerkleinste luisteraars. Zes heel verschillende voorstellingen, waarin muziek altijd centraal staat. Prentenboeken komen tot leven, een meezingfeest met wilde dieren, er zijn ridders en prinsessen… Kom luisteren, kijken en genieten!

Bramborry (1 t/m 3 jaar)

Thomas en Ilja (2,5+)

Drie op een wolk (2,5+)

De grote verrassing

zondag 14 oktober 2012 Eduard Flipse Zaal 14 en 16 uur

zondag 11 november 2012 Eduard Flipse Zaal 14 en 16 uur

zondag 13 januari 2013 Eduard Flipse Zaal 14 en 16 uur

zondag 7 april 2013 Eduard Flipse Zaal 14 en 16 uur

Theater De Spiegel

Frank Groothof spel – en diverse musici

Compagnie Violala

Speciaal voor de Kindermuziekweek die van 5 t/m 14 april 2013 plaats vindt organiseert de Doelen een mooie peutervoorstelling. Meer informatie volgt.

Drie saxofonisten gaan op ontdekking in een reuzegroot prentenboek. Met wonderlijke klanken, grillige vormen en heldere kleuren maken ze een muzikaal schilderij, geïnspireerd op het beeldend werk van de Tsjechische kunstenares Kvˇeta Pacovská. Haar magische, kleurrijke kunstobjecten verschijnen in Bramborry levensgroot op het podium en prikkelen de fantasie.

Een nieuwe, intieme voorstelling van Frank Groothof. Thomas wil graag ridder zijn, draken verslaan en prinsessen redden. Zijn zusje Ilja tekent zijn verhalen. Soms schrikt zij wel van wat hij bedenkt en verdwalen ze in haar tekeningen, waardoor ze de weg naar huis niet meer kunnen vinden en er van alles kan gebeuren...

Bijt-ie in je bil! (2+) zondag 9 december 2012 Eduard Flipse Zaal 14 en 16 uur Ageeth de Haan – en diverse musici Ageeth de Haan zingt de bekendste crècheliedjes, zoals Olifantje in het bos en natuurlijk De krokodil! Maar waar wonen de olifanten en de krokodillen eigenlijk? Hoe zit het met de dieren in het wild? Het wordt een geweldig meezingfeest en nog leerzaam ook. i.s.m. Wereld Natuur Fonds

Een eindeloos openklappende partituur. Een zeilboot, een gezellig huisje in een mysterieus bos. Muziek­ lessenaars veranderen in bomen, wolkjes gaan dansen en kikkers kwaken er op los. Deze muzikale en beeldende voorstelling zorgt voor een verrassende kijk- en luisterervaring.

Pommeliere (2+)

LEEFTIJDSADVIES

Muziek met dans en dessert zondag 24 februari 2013 Eduard Flipse Zaal 14 en 16 uur

Wij verzoeken u vriendelijk rekening te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen. Omdat Pantalone de leeftijden waarvoor Muziek met dans en de voorstellingen worden dessert! Pommeliere is een gemaakt variëren, is een verwenervaring voor ogen, oren abonnement alleen geschikt en smaak. Drie spelers komen voor kinderen in de leeftijd op en groeten het publiek. Ze vanaf 2,5 jaar. groeten elkaar en ook de piano. bestel nu de serie en Die antwoordt met prachtige ontvang tot € 27 korting muziek, tot er een appel in het t.o.v. losse kaartprijzen spel komt... prijs serie € 63 t/m 16 jaar

€ 54

prijs los € 15 t/m 16 jaar € 9


Maan roos muziek 46


Maan roos muziek 47

Met het hele gezin muziek maken! Sommigen doen dat thuis, anderen hebben er een beetje begeleiding bij nodig. Met docenten van SKVR Muziekschool biedt de Doelen zes verschillende workshops muziek maken met instrumenten, ritmes en met de stem. Het zijn workshops voor het hele gezin, met kinderen vanaf 6 jaar. Erg leuk voor kinderen én ouders om te doen! Muzikale ervaring is niet nodig.

Wereldmuziek met gamelan

Je stem

- niet voor watjes - de hoogste noten kunnen papa’s het best

Zing de sterren van de

zaterdag 1 december 2012 hemel zaterdag 29 september 2012 Eduard Flipse Zaal 10.30 -12.30u zaterdag 23 maart 2013 Eduard Flipse Zaal 10.30 -12.30u Eduard Flipse Zaal 10.30 -12.30u Iedereen kan (liedjes) zingen, De klanken van de gamelan Zingen is iets dat iedereen je hebt je muziekinstrument nemen je mee naar het eigenlijk altijd bij je. Bovendien kan en samen zingen is nog kleurrijke, warme Indonesië. leuker. Leer liedjes voor groot kun je nog veel meer met je Leer je eigen stukje muziek en klein samen zingen. Na het stem dan een liedje zingen. spelen op deze echte Javaanse In deze workshop, waarin instuderen zingen we als in instrumenten zoals xylofoons, we ook nieuwe, onbekende een echte musical. Vrolijke trommels, gestemde gongs en Sinterklaasliedjes gaan zingen, en droevige deuntjes, liedjes de angklung. Samen vormen we ontdek je hoeveel muziek er zit in alle sferen horen erbij dan een heus gamelanorkest. in je eigen stem. en maken het muzikale en De prachtige instrumenten theatrale verhaal compleet. worden ter beschikking gesteld Maak je eigen soundtrack zaterdag 26 januari 2013 De nationale scrapband door het Wereldmuseum Eduard Flipse Zaal 10.30 -12.30u zaterdag 1 juni 2013 Rotterdam. Eduard Flipse Zaal 10.30 -12.30u Tijdens het International Film Alles heeft een ritme Een slagwerkworkshop met Festival Rotterdam leren zaterdag 27 oktober 2012 allerlei (soms ook ongewone) wij je hoe je zelf een korte Eduard Flipse Zaal 10.30 -12.30u slaginstrumenten. We gaan soundtrack kunt schrijven Ritmes zijn overal. Een hele muziek maken met alles wat bij een scène uit een film of wereld aan ritmes komt voorbij tekenfilm. Je ontdekt hoe binnen handbereik is. Thuis in deze workshop. En iedereen bepalend de muziek is voor trommel je er vast ook vaak op tikt wel eens een ritme mee. los, bijvoorbeeld met een pan, hoe je naar de beelden kijkt. Wanneer je dat samen met een deksel, een fles, met lepels We gaan de soundtrack anderen doet, heb je zo een of emmers. Met z’n allen klinkt zelf inspelen met allerlei complete ritmesectie van slag- muziekinstrumenten. Een leuke het nog veel mooier. en percussie-instrumenten. workshop voor het hele gezin! Aan het eind van deze workshop vormen we een grote, swingende slagwerkband.

Leeftijdsadvies De workshops zijn toegankelijk voor iedereen vanaf 6 jaar. Wij verzoeken u vriendelijk rekening te houden met dit leeftijdsadvies. bestel nu de serie en ontvang tot € 20 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 52 t/m 16 jaar € 48 prijs los € 12 t/m 16 jaar € 9


48


49


WERELDmuziek 50


WERELDmuziek 51

Meet the artist Ieder concert inclusief een korte film, interview met de artiesten en na afloop meet & greet. Leer alle rising stars uit deze serie persoonlijk kennen!

Van de Sahara tot de Middellandse Zee: neem een kijkje achter de schermen bij de meest kleurrijke artiesten. CALIMA

AMIRA KHEIR

SOUSOU & MAHER CISSOKO

vrijdag 26 oktober 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

vrijdag 15 februari 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

vrijdag 12 april 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Calima is Spaans voor ‘een mistige zeewaas’, in dit geval die van de Middellandse Zee. Muziek uit alle windstreken - flamenco, jazz, rumba, hiphop en samba - strijkt dan ook neer in de musica mestiza van dit bonte gezelschap. ‘Sueña con el presente’, zingt de Catalaanse groep op een van hun leukste nummers, vrij vertaald ‘droom van het nu’. En dat doen ze: de groep van bassist Juanlu ‘el Canijo’, ooit mede-oprichter van Ojos de Brujo, is één vrolijke, multiculturele bende.

Vanaf de eerste noten die de Soedanees-Italiaanse liedjesschrijfster Amira Kheir zingt, betovert zij de luisteraar. Net als haar roots is haar muziek een minder voor de hand liggende, maar unieke melange: geënt op de traditionele zang en instrumentatie uit het Midden-Afrikaanse land, maar vermengd met elementen uit de jazz, soul, Afrikaanse en Arabische muziek. In de composities van de in Londen woonachtige, maar nog steeds in de Soedanese woestijn gewortelde zangeres is een gevoel van thuishoren dan ook een terugkerend thema.

ALINE FRAZÃO vrijdag 7 december 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Haar album Clave Bantu schreef de Angolese zangeres Aline Frazão onderweg tussen Luanda, Lissabon, Barcelona, Madrid en Santiago de Compostela. ‘Maar het verhaal van de plaat’, vertelt Frazão, ‘begint eigenlijk bij de wortels van een boom, begraven in de rode aarde van Angola’. Deze veelbelovende jonge telg aan het Afrikaans-Europese firmament mixt muziek uit haar thuisland met jazz, bossa nova en andere lusofone muziek, begeleid door een smaakvolle instrumentatie van percussie, bas en hier en daar een trombone.

Op reis in Senegal leerde de in Zweden geboren zangeres Sousou haar kora-leraar en latere echtgenoot Maher Cissoko kennen. Sindsdien creëert het ZweedsSenegalese echtpaar een mix van westerse popmelodieën, een vleugje Mali blues en andere Afrikaanse elementen, zoals de instrumentatie van traditionele percussie en kora, de West-Afrikaanse harpluit. Sousou en Maher schrijven hun liedjes in maar liefst vier talen: het Wolof, Mandinka, Zweeds en Engels. Hun cd Dakar-Stockholm bezorgde hen afgelopen jaar een showcase op de prestigieuze wereldmuziekbeurs Womex. Serie i.s.m. bestel nu de serie en ontvang tot € 43 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 65 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 62 / € 52 / € 36 prijs los € 23 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 21 / € 16 / € 9 (vrije plaatskeuze)

ex tr A: inclusief meet & greet met musi ci


KLASSIEKe WERELDmuziek muziek5252


WERELDmuziek 53

Laat u verrassen door de sierlijke kracht van topdansers uit Andalucía.

vrijdag 10 mei 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Om 19.30 uur inleiding door Marlies Jansen.

Om 19.30 uur inleiding door Marlies Jansen.

Alberto Sellés

ALBERTO SELLÉS

vrijdag 15 maart 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Choni © Luis Castilla

Asunción Pérez ‘Choni’

Als telg van de Sevillaanse school wordt de dans van Asunción Pérez, ook wel ‘Choni’ genoemd, gekenmerkt door vrouwelijkheid, elegantie, sierlijkheid, perfecte beheersing over armen en benen, en een meesterlijke behendigheid met de bata de cola, oftewel de staart van de jurk. De populaire Choni, die naast danseres en choreografe ook is afgestudeerd in de informatietechnologie, leidt sinds 2007 haar eigen gezelschap. Ze trad veel op in de Verenigde Staten, won diverse belangrijke prijzen, en is met haar grensverleggende voorstellingen een belangrijke spil in het Spaanse flamencolandschap.

Theatraal en krachtig, zo is de stijl van de twintigjarige ‘bailaor’ het beste te omschrijven. Alberto Sellés werd geboren in San Fernando, in de baai van Cádiz, eveneens de afkomst van de grote flamencovernieuwer Camarón de la Isla. Al op achtjarige leeftijd nam Sellés lessen bij Antonio el Pipa, een figuur die altijd belangrijk voor hem is gebleven. Met energie, inspiratie en technische controle weet deze elegante flamencodanser elk publiek te beroeren. Alberto Sellés is voor het eerst in Nederland: mis hem niet!

ex tr A: o.a. inclusief p worksho dans

Boordevolle avond

Serie i.s.m. Flamencoschool Rosa de Compás

bestel nu de serie en ontvang tot € 12 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 34 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 32 / € 27 / € 18 prijs los € 23 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 21 / € 16 / € 9 (vrije plaatskeuze)

Verdieping, intimiteit, interactie, amusement: dat is de meerwaarde van deze reeks flamencoconcerten. Met een inleiding door flamencojournalist Marlies Jansen, een workshop dans door Rosa de Compás, een meet & greet met de artiesten, plus muziek in de foyer van het Flamenco Ensemble van Codarts, zijn dit, van 19.30 uur tot middernacht, avonden om niet snel te vergeten.


WERELDmuziek 54


WERELDmuziek 55

ANA LAÍNS

CARMINHO

donderdag 4 oktober 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

vrijdag 26 april 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

‘Goudeerlijke en intense stem’ Parool over Ana Laíns

Elegant, goudeerlijk, intens: dat zijn enkele van de termen die muziekrecensenten de stem van Ana Laíns toedichten. En niet onterecht. De beschermelinge van gitarist Diogo Clemente zong als klein meisje al fado, maar na het winnen van de beroemde ‘Noite de Fado’ in 1999 kwam haar carrière echt van de grond. Op haar nieuwste plaat Quatro Caminhos is te horen hoe Laíns vanaf die tijd is gegroeid: inmiddels geeft de veelzijdige zangeres een geheel eigen kleur aan de fado.

FÁBIA REBORDÃO

Carminho

Ana Lains

Nieuwe ontdekkingen en oude bekenden: de crème de la crème van de hedendaagse Portugese muziek.

Vanaf het moment dat Carminho het podium betreedt laat ze het publiek snakken naar adem: haar rauwe talent en intense stem eisen alle aandacht op. De 25-jarige ‘fadista’ uit Lissabon zong in 2011 al op een evenement van het Britse magazine Songlines en de prestigieuze wereldmuziekbeurs WOMEX. Carminho, die opgroeide in het fadohuis van haar moeder, bracht in datzelfde jaar haar debuutalbum uit, dat ze, simpelweg, ‘Fado’ noemde. En niet onterecht: op de plaat ontbloot ze met verve de ziel van de Portugese muziekstijl.

donderdag 28 februari 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

ex tra: breid uw serie uit

losse concerten U kunt alle concerten ook los bestellen als aanvulling op uw concertserie of zélf een serie samenstellen in een flex-abonnement.

De nieuwste ontdekking van fadogitarist en -producer Jorge Fernando (Mariza, Ana Moura) is de piepjonge zangeres Fábia Rebordão. Als nichtje van de absolute fadokoningin, Amália Rodrigues, heeft zij een grote verwachting in te lossen, maar Rebordão maakt haar naam meer dan waar. Op haar album A Oitava Cor laat ze horen dat ze met haar warme alt een geweldig zang- en schrijftalent is: ze tekende voor de muziek en tekst van enkele van de nummers.

bestel nu de serie en ontvang tot € 20 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 49 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 47 / € 39 / € 27 prijs los € 23 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 21 / € 16 / € 9 (vrije plaatskeuze)


WERELDmuziek 56


WERELDmuziek 57

Sfeer, emotie en romantiek: één muziekgenre, drie totaal uiteenlopende stijlen.

TANGUARDA

ORQUESTA TÍPICA MISTERIOSA

vrijdag 23 november 2012 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Wie ze in 2010 onverhoopt heeft gemist krijgt nu een nieuwe de kans: wegens groot succes keert tangokwartet Tanguarda terug in de Doelen. Klassieke muziek, jazz en tango ontmoeten elkaar in dit internationale gezelschap met leden uit Finland, Bulgarije, Polen en Engeland. Gebruikmakend van een grote podiumenergie brengen deze vier musici een sfeervol en ritmisch groovend repertoire, waarin de bandleden elkaar voortreffelijk weten aan te vullen.

HET KRAAYENHOF TANGO ENSEMBLE

zaterdag 13 april 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Literatuur, muziek en dans: volgens oprichter, pianist en arrangeur Javier Arias steunt het werk van zijn tienkoppige Típica Misteriosa - voluit ‘La Orquesta Típica Misteriosa Buenos Aires’ - op die drie fundamentele pilaren van de tango. In de dansbare tangocomposities van deze groep uit de Argentijnse hoofdstad keert de romantiek terug, met een prominente rol voor de violen en zang, geheel in de stijl van Di Sarli. Serie i.s.m.

Kraayenhof Tango Ensemble © Govert de Roos

zaterdag 9 februari 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

ex tr A: tangowork shops en tangosalon

Tangoavond compleet Tijdens deze avonden houden we het niet bij luisteren naar topensembles. Na de concerten gaan we door tot in de late uurtjes met een tangoworkshop door Cuartito Azul en een tangosalon met OTRA en andere muziekensembles.

Carel Kraayenhof vernieuwt: verliefd op het klankbeeld van de bandoneon met strijkinstrumenten roept de bandoneonspeler/bandleider/ componist een nieuw ensemble in het leven. In het Kraayenhof Tango Ensemble wordt de bandoneon gecombineerd met strijkkwartet, contrabas en piano. Stukken van Piazzolla voor deze bezetting, maar ook zelf geschreven composities geïnspireerd op de Argentijnse folklore staan op het programma. Het doel: een complete gevoelservaring.

bestel nu de serie en ontvang tot € 22 korting t.o.v. losse kaartprijzen prijs serie € 59 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 56 / € 47 / € 27 prijs los € 27 R’dam, 65+ / CJP / t/m 16 jaar € 25 / € 19 / € 9 (vrije plaatskeuze)


losse concerten 58

uw abonnement uitbreiden of uw flexabonnement samenstellen Alle concerten in deze brochure kunt u in de door ons samengestelde series bestellen. De concerten kunt u ook los bestellen als flexabonnement. Daarnaast kunt u uw serie of flexabonnement met de concerten op deze pagina’s aanvullen of uitbreiden.

EL NU BES T NE EN O N L I I R EC T D K IE S S T O E L UW

BESTEL UW ABONNEMENT Bestel nu uw abonnement om te profiteren van de vele voordelen voor abonnementhouders. Ga naar www.dedoelen.nl, bestel uw serie en kies zelf uw stoel uit.


losse concerten 59

15% korting

EXTRA CONCERTEN MATTHÄUS-PASSION

zondag 16 december 2012 Grote Zaal 20.15 uur

maandag 18 maart 2013 Grote Zaal 19.30 uur

Scottish Chamber Orchestra Robin Ticciati dirigent Maria João Pires piano

Anne-Sofie von Otter mezzosopraan The Merry Swedish Gentlemen

traditional Hjortingen Andersson/Ulvaeus Klinga mina klockor** Göras Annas visa instrumentaal (accordeon) / Medley van WEIHNACHTS-ORATORIUM The Christmas Song; Bright, zaterdag 15 december 2012 bright the Holly Berries; Nigh Grote Zaal 14.30 uur Bethlehem; Caroling, Caroling Bach/Näsbom O Jesulein Näsbom Vatten Gardner/ trad. Tomorrow shall be my dancing day* Martin/Blane Have yourself a merry little Christmas* / Silent Night* Bach/Hess Jesu bleibet mein Amsterdam Baroque Orchestra Freude (piano) Reger & Choir Sankta Lucia Maria Wiegenlied Ton Koopman dirigent Henryson Black Run (cello) Johannette Zomer sopraan Trenet Boum!* Ruiz/ Maarten Engeltjes alt Gimbel Sway/¿Quién será?* Tilman Lichdi tenor instrumentaal Andersson/ Klaus Mertens bas Ulvaeus Like an angel* Andersson/Ulvaeus Thank you Bach Weihnachts-Oratorium for the music* (delen l, ll, lV en V) Johannette Zomer

Wagner Siegfried Idyll Mozart Pianoconcert nr.17 KV453 Beethoven Symfonie nr.6 ‘Pastorale’

* arr. Svante Henryson ** arr. Anders Eljas en Svante Henryson

Matthäus-Passion

Maria João Pires

dinsdag 30 oktober 2012 Grote Zaal 20.15 uur

HOME FOR CHRISTMAS

Anne-Sofie von Otter © Mats Bäcker

Scottish Chamber Orchestra

Bestel een of meer van deze concerten in combinatie met een serie uit deze brochure of in een flexabonnement en u krijgt 15% korting op de vermelde prijzen!

Koor en Orkest van De Nederlands Bachvereniging Peter Dijkstra dirigent Marcel Beekman tenor Miriam Allen sopraan Heleen Koele sopraan Maarten Engeltjes contratenor Alex Potter contratenor Robert Getchell tenor Mikael Stenbaek tenor Andreas Wolf bas Jelle Draijer bas Kampen Boys Choir Bach Matthäus-Passion losse concerten

top / 1e / 2e / 3e rang

15 + 16 dec € 40 / 38 / 36 / 34 R’dam/65+ € 38 / 36 / 34 / 32 CJP € 28 / 27 / 25 / 24 t/m 16 jaar € 9 / 9 / 9 / 9 30 okt R’dam/65+ CJP t/m 16 jaar

€ 42 / 40 / 38 / 35 € 40 / 38 / 36 / 33 € 29 / 28 / 27 / 25 €9/9/9/9

18 mrt € 48 / 46 / 40 / 36 R’dam/65+ € 46 / 44 / 38 / 34 CJP € 34 / 32 / 28 / 25 t/m 16 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

ex tra breid uw: serie uit


60


NIEUW SEIZOEN 61

Verwacht in het nieuwe seizoen Mist u een geliefde serie of favoriet genre in deze brochure? Maakt u zich geen zorgen. Deze brochure vermeldt de grootste en populairste series van de Doelen. Er komt nog veel meer in het nieuwe seizoen! Vanaf september 2012 zal de Concertagenda als magazine elke drie maanden verschijnen. In die nieuwe opzet biedt elke editie een chronologisch overzicht van het gehele programma-aanbod van het komende kwartaal. Ook vindt u in het magazine aanvullende informatie over alles wat de Doelen in die periode heeft te bieden, naast nieuws, features, interviews en artikelen over musici, muziek en musiceren. Ook de mogelijkheden om te leren en te participeren in de DoelenCampus (zie pagina 63) komen in het magazine aan bod.

In het herfstmagazine vindt u meer achtergrond­ informatie over de series en concerten en een overzicht van het volledige programma voor september, oktober en november. Ook treft u daarin – en in de latere edities – de informatie aan over te verwachten concerten en festivals. Denk daarbij aan een uit­ gebreid aanbod wereldmuziek en jazz, het volledige Red Sofa-programma (met werken van onder anderen Luciano Berio, John Cage en Tan Dun), festivals (zoals de Kindermuziekweek, een folkfestival, muziek rondom de Arabische Lente, Cross-Linx, RedEar), het volledig programma van de DoelenKwartet en het DoelenEnsemble. Ook brengen we u op de hoogte over Talentfabriek (het toptalent van Codarts Rotterdams Conservatorium). Plus alle informatie over een bruisende reeks inleidingen, nabesprekingen, open­bare masterclasses, lezingen en projecten waaraan u kunt deelnemen.

De nieuwe Concertagenda: Agenda - Achtergronden - Actualiteiten en meer... U vindt het vanaf september in de nieuwe herfstbrochure van de Doelen!


62


DE DOELEN CAMPUS 63

de Doelencampus gratis leren over muziek, musici en musiceren Vanaf seizoen 2012-2013 gaat er een nieuwe wereld open voor iedere muziekliefhebber: de DoelenCampus.

De laatste jaren heeft de Doelen zijn activiteiten op het gebied van educatie en randprogrammering sterk uitgebreid. Inleidingen, nabesprekingen, debatten, openbare master足 classes en zelfs de mogelijkheid om deel te nemen aan concerten bieden we vaker aan. Veel van deze activiteiten worden door u met enthousiasme bijgewoond. U verkent graag met anderen de diepere lagen van de muziek.

Vanaf september 2012 worden al deze activiteiten gebundeld onder de term de DoelenCampus. De DoelenCampus opent een deur naar nieuwe inzichten en biedt informatie over muziek, musici en musiceren. Dit kan in de vorm van een inleiding, een nabespreking, een meet & greet (ontmoeting met artiest na afloop), of door het bijwonen van een van de vele openbare masterclasses of workshops. De DoelenCampus dient ook als etalage voor jong talent en talentontwikkeling. Voor al deze activiteiten bent u als muziekliefhebber van harte welkom. Ook via onze website zullen we verwijzen naar achtergrondinformatie, filmpjes en interviews en plaatsen we interessante links die u meer vertellen over een artiest, project, werk of thema. Na het daverend succes van de Doelen Beethoven-thuiscursus (meer dan 1500 deelnemers!) komt er een vervolg: een thuiscursus over de pracht en praal van de Britse koormuziek en koortraditie. Mis het niet!

de Doelencampus: gratis leren over muziek, musici en musiceren. Be our guest!


CHRONOLOGISCH OVERZICHT 64

CHRONOLOGISCH OVERZICHT SEIZOEN 2012-2013 •••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• 2012 ••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

september

di 18 Das Lied von der Erde > Asko l Schönberg o.l.v. Reinbert de Leeuw za 22 Drie maal Mozart > Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen za 22 On the Spot > Calefax Rietkwintet zo 23 Storioni Trio wo 26 Coro van Berio > DoelenEnsemble za 29 Workshop Wereldmuziek met gamelan (6+) zo 30 Paul Lewis

oktober

do 4 Ana Laíns vr 5 De Letten komen! > Lets Radio Koor o.l.v. Sigvards Klava za 6 Rondom Vivaldi > Concerto Copenhagen o.l.v. Lars Ulrik Mortensen za 6 Winnaarsconcert IVC ’s-Hertogenbosch di 9 Borodin Quartet vr 12 De virtuoze Bach > Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen za 13 Dansen in de Doelen > Bernard Foccroulle en Salva Sanchis zo 14 Bijbelse Britten > Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen zo 14 De Suleika’s en het mysterie van de gevoelige snaar (6+) zo 14 Bramborry (1 t/m 3 jaar) do 18 Emanuel Ax za 20 Vorstelijke blokfluit > The Royal Wind Music o.l.v. Paul Leenhouts zo 21 Verschroeiende snaren > Ray Chen en Noreen Polera zo 21 Zondagfestival Mozart exploded > Nederlands Blazers Ensemble vr 26 Calima za 27 Workshop Alles heeft een ritme (6+) di 30 Maria João Pires en Scottish Chamber Orchestra o.l.v. Robin Ticciati

november

za 3 Kleurrijk orkest > Noord Nederlands Orkest o.l.v. Michel Tabachnik ma 5 Goerne zingt Brahms > Matthias Goerne en Alexander Schmalcz di 6 The Endellion String Quartet en Quirine Viersen vr 9 Ein deutsches Requiem > Rotterdams Philharmonisch o.l.v. Yannick Nézet-Séguin za 10 Beethoven Een en Twee > Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen za 10 Fluitend door Vivaldi > Il Giardino Armonico en Giovanni Antonini zo 11 Vinni Puh (6+) zo 11 Thomas en Ilja (2,5+) zo 11 Beethoven Drie en Vier > Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen zo 11 Rotterdam Concerto > Britten Sinfonia en Colin Currie ma 12 Beethoven De vorstelijke Vijfde > Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen vr 16 Brahms en Bach > Rotterdams Philharmonisch o.l.v. Yannick Nézet-Séguin za 17 Brahms theatraal > Rubens Kwartet zo 18 Zondagfestival Zapp4 met Spinvis vr 23 Tanguarda di 27 Nikolai Lugansky

p.21 p.7 p.39 p.29 p.5 p.47 p.25 p.55 p.19 p.7 p.31 p.33 p.15 p.21 p.13 p.43 p.45 p.23 p.17 p.29 p.27 p.51 p.47 p.59 p.7 p.31 p.33 p.37 p.11 p.15 p.43 p.45 p.11 p.5 p.11 p.37 p.37 p.27 p.57 p.25


CHRONOLOGISCH OVERZICHT 65

losse concerten Breid uw serie uit met één of meerdere van deze losse concerten, of stel zélf uw flex­abonnement samen.

E LOS S K IE S R T E N E N E CONC A A L Z E L F P B E S E R IE UW

december

za 1 Workshop Je stem (6+) za 1 Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson za 1 Images > Calefax Rietkwintet di 4 Rubens Kwartet vr 7 Aline Frazão za 8 Purcell theatraal > Restoration Company o.l.v. Will Wroth zo 9 Soeraki, heldin van de zee (6+) zo 9 Bijt-ie in je bil! (2+) di 11 Messiah > De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven do 13 Vivaldi met video > Geert Bierling za 15 Weihnachts-Oratorium > Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman za 15 Daria van den Bercken zo 16 Zeldzame kwartetten > Uriël Ensemble zo 16 Home for Christmas > Anne Sofie von Otter en The Merry Swedish Gentlemen

p.47 p.7 p.39 p.33 p.51 p.17 p.43 p.45 p.13 p.35 p.59 p.25 p.29 p.59

•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• 2013 ••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

januari

di 8 Van Baerle Trio za 12 Valentina Lisitsa za 12 En blanc et noir > Calefax Rietkwintet en Quatuor Danel zo 13 Tarenskeens Mattheus > Cappella Amsterdam zo 13 In de gloria (6+) zo 13 Drie op een wolk (2,5+) za 19 Mahlers hemelse Derde > NJO Symfonieorkest o.l.v. Xian Zhang za 26 Workshop Maak je eigen soundtrack (6+) wo 30 Voor stem en snaren > Hathor Consort en Marnix de Cat

februari

vr 1 Quasimodo krijgt klank > Geert Bierling za 9 Het Kraayenhof Tango Ensemble di 12 Jerusalem String Quartet vr 15 Amira Kheir za 16 Hugo Wolf Dag > Dietrich Henschel en Fritz Schwinghammer zo 17 The Early Joke > Barokksolistene o.l.v. Bjarte Eike zo 17 Romance met Schumann > Daniel Quartet zo 24 Slagschaduw (6+) zo 24 Pommeliere (2,5+) wo 27 Miraculeus meerstemmig > The Sixteen o.l.v. Harry Christophers do 28 Fábia Rebordão

p.33 p.25 p.39 p.19 p.43 p.45 p.5 p.47 p.17 p.35 p.57 p.33 p.51 p.31 p.15 p.29 p.43 p.45 p.13 p.55 volgende pagina >>


CHRONOLOGISCH OVERZICHT 66

CHRONOLOGISCH OVERZICHT SEIZOEN 2012-2013 maart

zo 3 Romantische diepten > Torleif Thedéen en Itamar Golan wo 6 Severin von Eckardstein en Arthur en Lucas Jussen do 7 The Whyte Rose > Shield of Harmony ma 11 Medea > Muziektheater Transparant di 12 Pavel Haas Quartet vr 15 Asunción Pérez ‘Choni’ zo 17 Zondagfestival De dag van Het Debuut ma 18 Matthäus-Passion > Koor en Orkest van De Nederlands Bachvereniging wo 20 Martial Arts Trilogy > Nederlands Symfonie Orkest o.l.v. Tan Dun do 21 De passie van Pärt > Nederlands Kamerkoor en Asko | Schönberg za 23 Workshop Zing de sterren van de hemel (6+) za 23 Igor Roma en Enrico Pace za 30 Weense wandeling > Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers

april

zo 7 La Balle Rouge & Quatuor (6+) zo 7 De grote verrassing (2,5+) ma 8 Angelika Kirchschlager do 11 L’Orgue à la Française > Hayo Boerema vr 12 Sousou & Maher Cissoko za 13 Brahms & Brautigam > Nederlands Symfonieorkest o.l.v. Jan Willem de Vriend za 13 Orquesta Típica Misteriosa di 16 Atos Trio za 20 Veelkleurige Händel > Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de Vriend wo 24 Yundi Li vr 26 Carminho za 27 The Roaring Twenties > Calefax Rietkwintet en Cora Burggraaf zo 28 Zondagfestival Ferschtman spiritueel > Liza Ferschtman en Enrico Pace

mei

zo di vr za zo zo za

5 Weense kwintetten > Den Haag Piano Quintet 7 Quatuor Ebène 10 Alberto Sellés 11 Drie korendag > Laurens Collegium, Ribattuta Ensemble, The Gents 12 Omfloerste rouw > De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven 12 The Lost Songs Project > Sequentia 25 Arcadi Volodos

juni

za 1 Workshop De nationale scrapband (6+) za 1 Mozart blootsvoets > BBC Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Ilan Volkov zo 2 Lust en leven > BBC Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Ilan Volkov

p.29 p.23 p.17 p.21 p.33 p.53 p.27 p.59 p.5 p.19 p.47 p.25 p.7 p.43 p.45 p.31 p.35 p.51 p.8 p.57 p.33 p.15 p.25 p.55 p.39 p.27 p.29 p.33 p.53 p.19 p.13 p.17 p.23 p.47 p.8 p.13


67


68


BESTELLEN 69

Snel en gemakkelijk een abonnement Bestellen 1.

Kies uw serie(s) of stel uw flexabonnement samen (min. 4 concerten)

2. Breid uw abonnement eventueel uit met concerten uit andere series 3. Bestelt u voor 15 maart? Maak dan uw keuze uit de gratis cadeauconcerten op pagina 5 4. Plaats uw bestelling via een van DEZE kanalen

ONLINE: WWW.DEDOELEN.NL – KIES ZELF UW STOEL

De makkelijkste en snelste manier om uw bestelling te plaatsen. Groot voordeel: U kunt zĂŠlf de stoel van uw voorkeur in de zaal uitkiezen. BESTELFORMULIER PER POST

Stuur het bestelformulier naar onderstaand antwoordnummer. Houdt u er rekening mee dat post naar een antwoordnummer enkele dagen tot een week langer onderweg is? Wilt u er zeker van zijn dat we uw bestelling snel ontvangen, bestel dan online of lever het formulier in bij de kassa van de Doelen. Kassa de Doelen Antwoordnummer 1544 3000 WB Rotterdam BESTELFORMULIER INLEVEREN

Kassabalie Schouwburgplein 50 Rotterdam

Vanaf 1 maart 2012 van maandag t/m zaterdag geopend van 14.00 tot 18.00 uur. Bij grote drukte is het niet altijd mogelijk uw bestelformulier direct te verwerken. Vanaf 15 maart 2012: telefonisch

Vanaf 15 maart kunt u ook telefonisch uw abonnement bestellen. De Kassa is van ma. t/m za. van 14.00 tot 18.00 uur bereikbaar via 010 217 17 17 Vragen? advies over uw bestelling nodig?

Aarzel niet en bel onze kassa via 010 217 17 17 of mail kassa@dedoelen.nl

Bestel online via de vernieuwe website www.dedoelen.nl


PLATTEGRONDEN 70

Plattegronden

Bestel dedoelenvia en kies .nl zelf uw stoel

Grote en Jurriaanse zaal

Hier vindt u de plattegronden van de Grote Zaal en Jurriaanse Zaal. Bestelt u via www.dedoelen.nl uw abonnement, dan kunt u zelf uw plaatsen in de zaal uitkiezen. Bestelt u via het bestelformulier, dan kunt u uw voorkeur voor een zaalvak aangeven. Concerten die in de overige zalen van de Doelen en in de Laurenskerk plaatsvinden, zijn ongeplaceerd.

Jurriaanse Zaal PODIUMRING midden

POD links IUMRING

ING UMR PODI rechts

RING links

PARTERRE rechts

toprang eerste rang tweede rang

TRIBUNE links

TRIBUNE midden

TRIBUNE rechts

RING rechts

PARTERRE links


PLATTEGRONDEN 71

Grote Zaal

ORGELRING links

ORGELRING rechts

Cees en Inge de Bruin RING links

PARTERRE rechts

Arcadis FRONTRING links

Arcadis FRONTRING midden

Arcadis FRONTRING rechts

TRIBUNE links

tribune midden

tribune rechts

LOGES rechts

PARTERRE midden

Cees en Inge de Bruin RING rechts

LOGES links

hts

PODI

G rec

UMRI

MRIN

NG lin

ks

PODIU

toprang eerste rang tweede rang derde rang

PARTERRE links


72


BEGUNSTIGERS VAN DE DOELEN 73

GEZOCHT: SCHUTTERS VAN DE DOELEN! Concert- en congresgebouw de Doelen heeft de traditie van de schutterij in ere hersteld! Net als dorpen en steden in de Middeleeuwen, zoekt de Doelen anno 2012 steun en bescherming van Schutters. Het zijn muziekliefhebbers, concertbezoekers en andere betrokkenen van de Doelen die een bijdrage willen leveren aan de ambities van een van de sterkste cultuurmerken van Rotterdam.

Schutters van de Doelen schenken € 500 per jaar gedurende vijf jaar*. Als dank voor hun steun genieten Schutters privileges zoals een persoonlijke seizoenspresentatie, voorrang bij de abonnementenverkoop en de mogelijkheid om bijzondere activiteiten in de Doelen bij te wonen. Meer informatie: www.dedoelen.nl/schutters * Van Heeswijk Notarissen legt de gift kosteloos vast in een notariële akte, zodat deze 125% aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.

‘De Doelen is voor mij nog steeds het beste concertgebouw van Nederland. Ik wil Schutter worden van de Doelen om de muziekcultuur in Rotterdam op topniveau te helpen houden.’ Dhr. C. van Keulen, Schutter van het eerste uur


GREEN KEY 74

de doelen en het milieu

Na het behalen van het Green Key certificaat voor 2011 ruim een jaar geleden, is de Doelen wederom gecertificeerd als houder van het Gouden Green Key certificaat voor het jaar 2012. Dit certificaat is het milieukeurmerk voor duurzame organisaties en geeft aan dat de Doelen in zijn bedrijfsvoering bewust omgaat met de milieubelasting. Waar mogelijk worden maatregelen getroffen om deze te verminderen of te voorkomen. Dit maatschappelijk verantwoorde milieubeleid gaat verder dan waartoe de wet verplicht. Hiermee loopt de Doelen voor op mogelijke toekomstige wetgeving, vanuit de overtuiging dat duurzaam ondernemen geen trend is maar een noodzaak. Deze benadering past de Doelen ook toe bij de selectie van toeleveranciers.


DE DOELEN ZAKELIJK 75

Uw zakelijke bijeen­komst in de Doelen De Doelen is een van de meest vooraanstaande accommodaties op congresgebied. Door de ligging in het hart van dynamisch Rotterdam is het dé ontmoetingsplaats bij uitstek, op slechts enkele minuten loopafstand van het Centraal Station.

De unieke uitstraling en de jarenlange ervaring met toonaangevende opdracht­ gevers maken de Doelen een veelgevraagde locatie voor zowel nationale als internationale bijeenkomsten.Op het gebied van advisering, voorbereiding, vormgeving en uitvoering van evenementen is de Doelen een gekwalificeerde partner met een eigen team van deskundige medewerkers en een zorgvuldig opgebouwd netwerk van externe professionals. Gezamenlijk zorgen zij ervoor dat de doelstelling van elke bijeenkomst wordt gerealiseerd. Kijk voor meer informatie over de congresmogelijkheden in de Doelen op www.dedoelen.nl/congresgebouw of bel 010 217 17 35, afdeling Evenementenwerving.


76

de doelen bedankt zijn begunstigers Concert- en congresgebouw de Doelen is hテゥt toonaangevende muziekpodium van Rotterdam. Het monumentale gebouw uit 1966 en de hoogwaardige programmering hebben internationale allure en een uitstekende reputatie. De Doelen ontvangt jaarlijks 650.000 bezoekers bij 1.200 culturele en zakelijke evenementen. Om aan de wereldtop van concertzalen te blijven ontvangen wij meerjarige steun van subsidiテォnten, sponsors en particuliere donateurs. Dankzij hun bijdrage kan de Doelen op het hoogste niveau blijven programmeren voor een groot en breed publiek.

STEUN DE DOELEN

Voelt u zich ook betrokken bij de Doelen en wilt u financieel bijdragen aan mooie concerten, een groot publieksbereik en muziekeducatie voor kinderen? Word dan begunstiger van de Doelen. Als bedrijf verbindt u zich aan een sterk cultuurmerk en krijgt u tal van mogelijkheden om uw naamsbekendheid, zichtbaarheid en imago te versterken. De Doelen is een uitstekende ambiance voor het ontvangen van relaties en het ervaren van unieke belevenissen. Ook particulieren kunnen ons financieel steunen via een periodieke gift (www.dedoelen.nl/schutters) of een legaat. Voor elke bijdrage vindt de Doelen in overleg een passende bestemming en tegenprestaties. Contact

Irma van Lierop (hoofd fondsenwerving & sponsoring), 010 217 79 07 en i.vanlierop@dedoelen.nl.

BEGUNSTIGERS VAN DE DOELEN SUBSIDIテ起TEN

SPONSORS GROTE ZAAL

PROGRAMMASPONSORS


ALGEMENE INFORMATIE 77

Contact & algemene informatie Ruilen

Kassa de Doelen De kassa van de Doelen is uw aanspreekpunt voor alle vragen over concerten en het bestellen van kaarten. De kassa is vanaf 1 maart 2012 van ma. t/m za. geopend van 14.00 tot 18.00 uur en is bereikbaar via 010 217 17 17 of e-mail kassa@dedoelen.nl.

Suggesties en opmerkingen Suggesties, vragen, opmerkingen? Wij horen het graag. Uw bericht kunt u sturen naar: Directie de Doelen, Antwoordnummer 1544, 3000 WB Rotterdam of directie@dedoelen.nl. U ontvangt binnen twee weken een reactie.

Jongerentarief € 9

Vanaf een uur voor aanvang kunnen houders van een CJP, studenten t/m 29 jaar en studenten van Codarts Hogeschool voor de Kunsten en van Theater Hofplein voor de concerten uit deze brochure één toegangskaart per pas kopen voor € 9 (indien beschikbaar). De pas of collegekaart moet getoond worden en de plaatsen worden toegewezen door de kassamedewerker.

Bereikbaarheid

OPENINGSTIJDEN

Een keer verhinderd? Geen probleem. U kunt uw kaart tot twee werkdagen voorafgaand aan het concert omruilen voor een ander Doelenconcert of voor een tegoedbon van de Doelen, die tot twee maanden na uitgifte geldig is.De waardebon kan worden verzilverd voor concerten van de Doelen uit deze brochure. Voor deze service wordt € 3,50 boekingskosten in rekening gebracht. Kijk op www.dedoelen.nl voor de overige voorwaarden.

De Doelen is geopend vanaf vijf kwartier voor aanvang van het concert.

Kaarten kwijt

staan bij het vertrek, mits u binnen de geldigheidsduur van de parkeerkaart (4 uur) weer bent uitgereden. Parkeerkaarten tegen dit gereduceerde tarief kunt u na al aanschaffen voor het hele seizoen 2012-2013. Parkeerkaarten bestelt u gemakkelijk via het bestelformulier. Bestelt u uw concertkaart online? Dan kunt u aanvullend telefonisch de parkeerkaart bestellen.

Laatkomers Mocht u na aanvang van het concert arriveren, dan zullen onze publieksmedewerkers u bij de eerst mogelijke concertonderbreking de mogelijkheid geven om uw plaatsen in de zaal op te zoeken. Bij concerten waarop geen geschikt moment is om de zaal te betreden, wordt geen toegang meer verleend. Kom dus op tijd!

Bezoekersvoorwaarden De algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD zijn in de Doelen van toepassing. U kunt deze inzien aan de Kassa of raadplegen op www.dedoelen.nl.

Informatie over bereikbaarheid vindt u op www.dedoelen.nl. Wij adviseren bezoekers Programmawijzigingen om met het openbaar vervoer naar de Door ziekte van musici of door bijzondere Doelen te reizen. omstandigheden kunnen wijzigingen Parkeren optreden in de programmering. Hierdoor Komt u met de auto en parkeert u in ontstaat geen automatisch recht op Parking Schouwburgplein dan kunt restitutie. u voorafgaand aan het concert een parkeerkaart aanschaffen. Deze parkeerkaart biedt korting op het tarief dat u betaalt aan de parkeerautomaat. Daarnaast hoeft u niet in de rij te

Als u uw abonnement of losse kaarten heeft verloren, dan kunt u aan de Kassa een duplicaat kopen voor € 3,50 per bestelling. Naam- en adresgegevens moeten gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke besteller.

Privacy De Doelen gebruikt uw persoonlijke gegevens voor de afhandeling van uw bestelling, om u te informeren over concerten en activiteiten in de Doelen en in culturele instellingen waarmee de Doelen samenwerkt. Indien u helemaal geen informatie wilt ontvangen of bijvoorbeeld alleen prijs stelt op de Abonnementenbrochure, dan kunt u dit aangeven via kassa@dedoelen.nl of via 010 217 17 17.

Huisregels – In de Doelen geldt een wettelijk bepaald rookverbod; – mobiele telefoons dienen tijdens de concerten te worden uitgeschakeld; – geluids- en beeldopnamen zijn zonder toestemming van de musici en directie niet toegestaan.


Bestelformulier 78

via Bestel .nl oelen de d zelf en kies stoel uw

Toelichting bestelformulier series seizoen 2012-2013 Bestellen kan ook via www.dedoelen.nl, hier kunt u zelf uw stoel uitkiezen. Heeft u vragen, neemt u dan contact op met de Kassa via 010 217 17 17 of mail kassa@dedoelen.nl.

1) Standaard abonnement

7) Vakvoorkeur

Kies uit de vaste concertseries ĂŠĂŠn of meerdere abonnementen en vul deze hier in.

Voor series met besproken plaatsen kunt u hier uw voorkeur aangeven voor een vakvoorkeur in de zaal. Zie pagina 70 van de brochure voor de zaalplattegronden. Omdat wij veel aanvragen 2) Uitbreiding abonnement voor dezelfde vakken ontvangen, kunnen wij niet garanderen dat U kunt uw abonnement aanvullen met losse kaarten voor alle we aan uw verzoek tegemoet kunnen komen. Wilt u zelf uw stoel concerten uit deze brochure (zie chronologisch overzicht van alle uitkiezen? Plaats dan uw bestelling via www.dedoelen.nl. concerten op pagina 64). U krijgt 15% korting op de prijs van de In de Eduard Flipse Zaal kunt u met een rolstoel terecht zonder concerten die u aan uw abonnement toevoegt. De korting wordt dit van tevoren aan te geven. Wilt u in de Grote Zaal of Jurriaanse automatisch voor u verrekend door de Doelen. Zaal gebruikmaken van rolstoelplaatsen, geef dit dan bij uw bestelling aan.

3) Flexabonnement

Stel zelf uw flexabonnement samen uit de concerten in deze brochure. Een flexabonnement bestaat uit minimaal 4 losse concerten. U krijgt 15% korting op de losse kaartprijs van de concerten. De korting wordt automatisch voor u verrekend door de Doelen.

4) Parkeerkaarten Schouwburgplein Komt u met de auto en parkeert u langer dan 4 uur in Parking Schouwburgplein? Bestel dan hier uw parkeerkaarten die u samen met uw toegangskaarten krijgt thuisgestuurd, zodat u gebruik kunt maken van korting. De parkeerkaarten zijn het hele seizoen geldig.

5) Besteller U bent de besteller. Vul hier uw persoonlijke gegevens in.

6) Medebesteller Mocht u samen met iemand bestellen, vul dan hier de persoonlijke gegevens in van uw medebesteller.

8) Cadeau voor snelle bestellers Als uw bestelling voor abonnementen uiterlijk 15 maart 2012 bij ons binnen is, dan kunt u vrijkaarten aanvragen voor een concert (zolang de voorraad strekt). Zie pagina 5 van de brochure voor meer informatie. Wilt u daarvan gebruikmaken, geef dan hieronder aan welk concert uw eerste en tweede voorkeur geniet. Wilt u geen gebruikmaken van dit aanbod, dan vult u niets in.

9 + 10) betaling en ondertekening Vergeet niet uw betaalwijze in te vullen en het formulier te ondertekenen. Bij niet volledig ingevulde formulieren kan vertraging optreden in de behandeling daarvan.

11) Verzending Stuur het formulier in een envelop naar het antwoordnummer van de Doelen. Een postzegel is dan niet nodig. De Doelen Antwoordnummer 1544 3000 WB Rotterdam Houdt u er rekening mee dat post naar een antwoordnummer soms enkele werkdagen tot een week langer onderweg is. Wilt u er zeker van zijn dat uw bestelling snel binnen is? Bestel dan online of stuur uw bestelformulier in een gefrankeerde envelop naar ons postbusnummer 972, 3000 AZ Rotterdam.


Bestelformulier 2012-2013 1) Standaard abonnement serie

(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

kies uit de vaste concertseries Rang

(indien van toepassing)

aantal normaal aantal tarief R’pas, 65+

aantal CJP

aantal t/m 16 jaar

totaal €

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

TOTAAL € 2) Uitbreiding abonnement datum concert

titel

(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

u kunt uw abonnement aanvullen met losse kaarten voor alle concerten uit deze brochure Rang

(indien van toepassing)

aantal aantal normaal tarief R’pas, 65+

aantal CJP

datum concert

titel

(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

totaal €

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

15% korting wordt door ons berekend 3) Flexabonnement

aantal t/m 16 jaar

TOTAAL €

stel zelf uw flexabonnement samen uit de concerten in deze brochure (minimaal 4 ) rang

(indien van toepassing)

aantal normaal aantal tarief R’pas, 65+

aantal CJP

aantal t/m 16 jaar

totaal €

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

x€

15% korting wordt door ons berekend

TOTAAL €

4) Parkeerkaarten Schouwburgplein aantal Parkeerkaart

x € 8,50

totaal €

Administratie- en verzendkosten voor de complete bestelling

€ 3,50

Totaalbedrag bestelling (de eventuele korting wordt door ons berekend)

€ z.o.z. >>


Bestelformulier 2012-2013 (vervolg) 5) Besteller klantnummer naam Straat Postcode telefoonnummer geboortedatum (verplicht indien korting 65+ en t/m 16 jaar) □ CJP (stuur een kopie mee van de CJP) korting

m/v huisnr. woonplaats e-mailadres □ Rotterdampas, pasnummer:

6) Medebesteller Als u hier de gegevens van uw medebesteller invult, kunnen wij deze ook benaderen met onverhoopte berichten over annuleringen, programmawijzigingen, servicemails en/of programmatoelichtingen. klantnummer naam Straat Postcode telefoonnummer geboortedatum (verplicht indien korting 65+ en t/m 16 jaar) □ CJP (stuur een kopie mee van de CJP) korting

m/v huisnr. woonplaats e-mailadres □ Rotterdampas, pasnummer:

7) Vakvoorkeur Grote Zaal eerste keuze voorkeursvak Jurriaanse Zaal eerste keuze voorkeursvak Indien dit vak niet beschikbaar is: □ bespreek dan de best beschikbare plaatsen Ruimte voor opmerkingen Ik wil

rolstoelplaatsen en

tweede keuze voorkeursvak tweede keuze voorkeursvak □ neem telefonisch contact met mij op over een alternatieve vakkeuze

plaatsen direct daarbij in de buurt.

8) Cadeau voor snelle bestellers Vul het aantal kaarten in dat u wenst (max. aantal is het aantal abonnementen dat u bestelt) woensdag 26 september 2012 Coro van Berio door het DoelenEnsemble zondag 11 november 2012 Rotterdam Concerto door Britten Sinfonia zondag 13 januari 2013 de Mattheus Passie van Tarenskeen woensdag 20 maart 2013 Martial Arts Trilogy o.l.v. Tan Dun

9) Betaling □ Ik machtig de Doelen eenmalig het verschuldigde bedrag af te schrijven van mijn rekeningnummer (naam van de hoofdbesteller moet overeenkomen met de naam van de rekeninghouder)

rekeningnummer | _ | _ | _ | _ | _ | _ | _ | _ | _ |

10) Ondertekening

Handtekening

Datum

11) verzending Stuur het formulier in een envelop naar het antwoordnummer van de Doelen. Een postzegel is dan niet nodig. De Doelen, Antwoordnummer 1544, 3000 WB Rotterdam


COLOFON Programmering Miriam Duiker Hans de Lange Madelène Roovers Neil Wallace

Redactie en tekst Mira van Baalen Mathijs Bouwman Elda Dorren Philip Leussink Guido van Oorschot Neil Wallace

concept en ontwerp Studio Lonne Wennekendonk

Illustraties bij de kindervoorstellingen Barbara Mulderink

Druk Mediacenter Rotterdam

Fondsenwerving & sponsoring Irma van Lierop 010 217 79 07 i.vanlierop@dedoelen.nl

Advertentiewerving Afdeling Marketing en Communicatie de Doelen, Femke Meeuwissen 010 217 17 44, f.meeuwissen@dedoelen.nl

Achtergrondfotografie p. 24-25 © Sam Jones p. 26-27 © Marco Borggreve p. 58-59 © Annelies van der Vegt De Doelen heeft getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Drukfouten en wijzigingen voorbehouden.

De Doelen maakt uitsluitend gebruik van FSC-papier


KLASSIEKe muziek 4

Abonnementenbrochure 2012-2013  

Annual brochure