Page 1

*

Een collectie oorspronkelijk Spaanstalige romans in vertaling, uit Spanje, Mexico, Colombia, Guatemala ArgentiniĂŤ, Peru, Chili, Venezuela, ...

* dit boek spreekt Spaans.


Cambio 6

Este libro habla Español Een selectie van boeken uit de pen van Spaanstalige auteurs. Maak een kleurrijke reis doorheen Spanje maar ook door het Zuid-Amerikaanse continent via de verhalen van zowel Nobelprijswinnaars, poëten als nieuwkomers. ¡Feliz lectura! Het fictieteam van de Bib Leuven Belangrijke literaire prijzen - en de Spaanstalige literatoren hebben er flink wat verzameld - worden vermeld: Nobelprijs voor de literatuur = NP Miguel de Cervantes Prijs = MCP Neustadt internationale prijs voor literatuur = NEU Premio Planeta de Novela = PP Premio de Novela Ciudad de Torrevieja = PN

ARGENTINIË Auteur Titel ARLT, Roberto De zeven gekken Als een kwitantieloper in Buenos Aires wordt betrapt op verduistering en zijn vrouw er ook nog vandoor gaat, is de man geheel uit het lood geslagen. Hij raakt betrokken bij een waanzinnig revolutionair complot. De vlammenwerpers De levens van zeven wonderlijke mensen in Buenos Aires. Vervolg op ‘De zeven gekken’. BIANCIOTTI, Hector Wat de nacht de dag vertelt Een zestigjarige man blikt terug op de eerste 25 jaar van zijn leven in Argentinië. De liefde is niet geliefd Elf verhalen over het menselijke tekort. BORGES, Jorge Luis MCP ’79 De maker Verzameling korte prozaschetsen en gedichten. Het geheimschrift en andere gedichten Dichtbundel.

2


BUCAY, Jorge Verhalen om over na te denken. Inspirerende levenslessen Korte, sprookjesachtige verhalen en gedichten. El candidato PN ’06 Een intense thriller die handelt over politieke machtspelletjes en de manipulatie van gewone burgers. CORTÁZAR, Julio Boek voor Manuel Roman die bij het verschijnen veel meningsverschillen veroorzaakte rond de vraag: wat is de verantwoordelijkheid van de zich links voelende intellectueel en schrijver? Blow-up Verhalenbundel. De mierenmoordenaar Naslagwerkje voor het net-niet-gewone, een handleiding (en waarschuwing!) voor de schijnbaar alledaagse situaties die ongemerkt overgaan in het mysterie. De prijswinnaars Een groep inwoners van Buenos Aires heeft bij een loterij een bootreis gewonnen. Het schip blijkt echter raadselachtig te zijn. Einde van het spel Verzameling van achttien kortverhalen. Rayuela. Een hinkelspel Het leven van een Argentijn die met zijn Cubaanse vrouw in Parijs woont, wordt overstemd door een schrijver die dwaze denkbeelden verkondigt. Reis om de dag in tachtig werelden Speels collageboek over uiteenlopende onderwerpen. Verzamelde verhalen Verzamelde verhalen van de Argentijnse schrijver (°1914). DUJOVNE ORTIZ, Alicia De kleur van de tango Een jong hoertje in Parijs vertrekt naar het door de tango beheerste Buenos Aires om daar een nieuw bestaan op te bouwen. FEINMANN, José Pablo De misdaden van Van Gogh Een Argentijnse jongeman wil beroemd worden en begaat daarom een reeks moorden. FILLOY, Juan De bende... De leden van een bende zwervers debiteren elk hun eigen repertoire van levenswijsheden.

3


Op Oloop Een Finse statisticus in Buenos Aires verliest in slechts een dag zijn methodische greep op het bestaan. GELMAN, Juan MCP ’07 Brief aan mijn moeder. Genève-Parijs, juli 1984 - Parijs, november 1987 Gedichten in het Spaans en in het Nederlands. KAUFMANN, Paola Het meer Een vrouw zoekt naar de achtergrond van een gemartelde, comateuze man die in Patagonië uit een militaire truck is gegooid. Mijn zuster Emily. Roman over de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson Het levensverhaal van de Amerikaanse dichteres (°1830) vanuit het gezichtspunt van haar zuster. MALLEA, Eduardo Al het groen zal vergaan Na de dood van haar man verlaat een contactgestoorde Argentijnse vrouw hun afgelegen boerderij om in de stad nog een flard geluk te vinden. Chaves Een zwijgzame houtzagerijwerker in Argentinië probeert het verdriet over de dood van zijn vrouw en dochtertje te verwerken. MARTÍNEZ, Guillermo De langzame dood van Luciana B. Op een dag krijgt een schrijver in Buenos Aires een telefoontje van een vroegere typiste, omdat het ene na het andere familielid van haar op vreemde wijze overlijdt. De openbaring van Roderer Een begaafde zeventienjarige jongen maakt kennis met een leeftijdgenoot die hem in intelligentie overtreft en ongewild het leven van enkele anderen dramatisch zal beïnvloeden. Onzichtbare misdaden Een Argentijnse student die in Oxford wiskunde studeert, wordt geconfronteerd met de moord op zijn hospita, wat het begin is van een reeks moorden waarbij steeds een wiskundige aanwijzing wordt achtergelaten. MARTÍNEZ, Tomás Eloy De tangozanger Een Amerikaanse student gaat in 2001 in Buenos Aires op zoek naar de wortels van de tango en een legendarische zanger die hiervan de verpersoonlijking is. Santa Evita Betoverende roman over de legendarische Eva Peron.

4


MUJICA LAINEZ, Manuel Bomarzo Het dramatische levensverhaal van Pier Francesco Orsini (°1523), de schepper van de tuinen van Bomarzo. SABATO, Ernesto MCP ’84 De tunnel Getuigenis van de schilder Juan Pablo Castel, die de enige vrouw die hem echt begreep, vermoordde. SAER, Juan José Het onuitwisbare Een man wordt gedwongen zijn verleden en toekomst onder ogen te zien. Niemand niets nooit Ten tijde van de Argentijnse politiestaat overziet een man zijn leven.

CHILI Auteur Titel ALLENDE, Isabel De som der dagen Autobiografisch relaas over het gezinsleven van de schrijfster in de jaren 19922006. Eva Luna Een bediende vertelt haar levensverhaal en dat van de landeigenaars, emigranten, kinderen, guerrillaleiders, entertainers, zonderlingen en vluchtelingen die haar leven veranderen. Fortuna’s dochter Een jonge Chileense vrouw raakt in 1848 tijdens de Californische goudkoorts verzeild in een gewelddadige samenleving die grotendeels uit goudzoekers, dieven en moordenaars bestaat. Herinnering aan mijn Chili Persoonlijke kijk van de auteur op de ware aard van Chili en haar bewoners aan de hand van autobiografische anekdotes en observaties. Het eiland onder de zee In de roerige periode 1780-1812 wordt een knappe slavin door een Franse plantage-eigenaar op het huidige Haïti uitgebuit, misbruikt en van een kind beroofd, maar vervult niettemin toegewijd de moederrol voor diens wettige zoon. Het goud van Tomás Vargas. De verhalen van Eva Luna 23 geschiedenissen over liefde en alledaags geweld in Latijns-Amerika.

5


Het negende schrift van Maya Een jonge Amerikaanse komt na een zeer ingrijpende periode in haar leven in 2008 tot rust op een geïsoleerd Chileens eiland waar zij een nieuwe wending aan haar bestaan kan geven. Het oneindige plan Het leven van een Noord-Amerikaanse jongeman als zoon van een rondtrekkende predikant en later in een Mexicaans milieu in Los Angeles. Inés, vrouw van mijn hart Op historische feiten gebaseerde roman over het leven en de liefdes van de Spaanse Inés Suárez (°1507) en haar rol in de Spaanse verovering en ontstaansgeschiedenis van Chili. Liefde en schaduw Een vrouwelijke en een mannelijke journalist in een dictatoriaal geregeerd ZuidAmerikaans land ontdekken een illegaal massagraf voor vermisten. Paula De auteur beschrijft de periode waarin haar dochter langdurig in coma ligt, welke eindigt met de dood van het meisje. Portret in sepia In het negentiende-eeuwse Chili lijdt Aurora del Valle aan een ernstig trauma dat al haar herinneringen aan haar eerste vijf levensjaren uitwist. Zorro Schets van de zogenaamde jeugdjaren van de gemaskerde bestrijder van onrecht. BARRIOS, Eduardo De jongen die gek werd van liefde Als een tienjarige jongen verliefd wordt op een volwassen vrouw, stuit hij op veel onbegrip. BOLAÑO, Roberto 2666 In Mexico kruist een speurtocht naar een mysterieuze schrijver het onderzoek naar honderden vrouwenmoorden. Amulet Een Uruguayaanse vrouw verbergt zich tijdens de Mexicaanse studentenopstand van 1968 in een damestoilet op de universiteit en bezint zich daar over haar leven en over haar verhouding tot haar min of meer prominente kennissen. Chileense nocturne Een conservatieve Chileense priester en literair criticus wordt in een schijnbaar dodelijk koortsdelirium gekweld door pijnlijke herinneringen en merkwaardige hallucinaties.

6


De wilde detectives Tijdens hun jarenlange speurtocht naar een in de jaren ’20 verdwenen Mexicaanse dichteres hebben twee detectives een reeks tragikomische ontmoetingen met uiteenlopende personen. De woeste zoekers Tijdens hun jarenlange speurtocht over de hele wereld en door diverse tijden, naar een rond 1920 verdwenen Mexicaanse dichteres, hebben twee dichters een reeks tragikomische ontmoetingen. Het Derde Rijk Een Duitse wargame-speler is op vakantie in Spanje, maar van schrijven over Het Derde Rijk - een wargame waarin hij kampioen is - komt niet veel in huis wanneer hij in contact komt met enkele intrigerende lokale bewoners. Het lichtende kwaad In het Chili van generaal Pinochet speelt een dichter, piloot en geheim agent een vreemde rol. BOMBAL, María Luisa Vandaag heb ik mijn minnaar gezien Twee novellen over het geheime liefdesverlangen van twee vrouwen. DONOSO, José Het landhuis Een rijke Chileense familie wordt geconfronteerd met schokkende veranderingen. Obscene nachtvogel De trouwe huisknecht van een rijke landeigenaar verwekt bij een weesmeisje een kind om de aristocraat een erfgenaam te schenken. DORFMAN, Ariel Konfidenz Wanneer een jonge vrouw uit nazi-Duitsland in haar hotelkamer in Parijs arriveert, wordt ze gebeld door een onbekende, seksueel geobsedeerde man. LIRA, Gonzalo Acrobaat De CIA-groep Acrobaat, bestaande uit vijf jonge mensen onder leiding van een Vietnamveteraan, komt er achter dat een hooggeplaatste CIA-man spioneert voor de Chinezen. Tegenspel Nadat al haar medezusters zijn omgekomen bij de ontploffing van de kloosterkapel, wordt een non achtervolgd door een huurmoordenaar. NERUDA, Pablo NP ’71 Keuze uit een aantal bundels.

De afgescheiden roos. Gedichten

De mooiste van Pablo Neruda Bloemlezing uit het werk van de Chileense dichter (°1904).

7


De verzen van kapitein Verzameling van een reeks liefdesgedichten. Honderd liefdessonnetten Gedichten in het Spaans en in het Nederlands. Ik beken ik heb geleefd. Herinneringen Memoires van de Chileense diplomaat en dichter. Ik ben Canto general. Vijftiende zang Deze poëziebundel uit de jaren ’40 werd grotendeels in de clandestiniteit geschreven. Twintig gedichten In de loop van zijn lange loopbaan heeft Pablo Neruda verscheidene, duidelijk te onderkennen personen in zijn werk geprojecteerd. Deze verzameling gedichten bundelt de meest markante personages. Verblijf op aarde Neruda probeert in het reine te komen met een overweldigende seksualiteit en dito eenzaamheid. Wintertuin Bundel geschreven in Frankrijk tijdens zijn laatste levensjaren. In deze gedichten geeft de auteur wellicht het meest genuanceerde, realistische en tegelijkertijd complexe beeld van zichzelf. SEPÚLVEDA, Luis De naam van een torero Een Chileense oud-guerrillastrijder wordt vanuit Duitsland belast met een gevaarlijke missie. De oude man die graag liefdesromans las In het leven van een oude man in een afgelegen dorpje in het Amazonegebied speelt het conflict tussen natuur en beschaving een grote rol. De wereld aan het einde van de wereld Een ecologisch bevlogen journalist trekt in Vuurland de gangen na van een Japanse walvisvaarder. Het verhaal van de kat die de meeuw leerde vliegen Zorbas de kat laat zien dat ook onder dieren een belofte moet worden nagekomen. Daarom stelt hij alles in het werk om een meeuwenjong in leven te houden en het te leren vliegen. Over iets dat ik in de trein ben kwijtgeraakt Verhalenbundel waarin treinen een rol spelen.

8


SERRANO, Marcela Dat wat in mijn hart is Een jonge Chileense vrouw reist naar Mexico om een reportage te schrijven over de indianenopstand in dat gebied en raakt onwillekeurig betrokken bij het conflict. De dagboeken van Violeta Wanneer een vrouw verneemt dat een vriendin haar vriend vermoord heeft, gaat ze in haar dagboeken op zoek naar de ware toedracht. SKÁRMETA, Antonio De bruiloft van de dichter Een oudere Oostenrijkse bankier trekt zich met zijn jonge bruid in de eerste helft van de twintigste eeuw terug op een fictief eilandje in de Adriatische Zee, waar net een politieke opstand plaatsvindt tegen de Oostenrijkse overheersing van het gebied. De dans van Victoria Mede uit humanitaire overwegingen, plegen twee Chileense ex-gedetineerden een meesterkraak. De postbode van Neruda Een postbode zoekt toenadering tot de Chileense dichter Pablo Neruda, met wiens gedichten hij het hart won van een meisje.

COLOMBIA Auteur Titel ABAD FACIOLINCE, Héctor Het vergeten dat ons wacht Twintig jaar na de dood van zijn vader vindt de auteur de moed om dit boek te schrijven. Het resultaat is een louterende roman over een man die vocht tegen onderdrukking en ongelijkheid en die dat moest bekopen met zes kogels in zijn hoofd. BECERRA, Ángela De voorlaatste droom Een man en een vrouw doen onderzoek naar de onmogelijke liefde die hun ouders ertoe bracht samen voor het einde te kiezen. Waar het de tijd aan ontbreekt Als in het Parijse artistieke milieu aan het eind van de twintigste eeuw een kunstacademiestudente in de leer gaat bij een zestigjarige gelauwerde schilder, begint een liefdesgeschiedenis die haar leven en dat van vele anderen ingrijpend verandert. Zij, die alles had Na een ernstig auto-ongeluk heeft een schrijfster last van een writer’s block.

9


CAÑÓN, James Het dorp van de weduwen Nadat guerrillastrijders hun dorp hebben overvallen en alle weerbare mannen hebben ontvoerd, moeten de vrouwen van een Colombiaans dorpje zonder de mannen verder. FRANCO, Jorge Paradijsvogels Een jonge man maakt vanuit Colombia met zijn geliefde de riskante reis als illegale immigrant naar de Verenigde Staten. Rosario De schokkende gebeurtenissen in het leven van de jonge drugsmoordenares in Colombia. GARCÍA MÁRQUEZ, Gabriel NP ’82, NEU ’72 Afval en dorre bladeren Drie monologen, uitgesproken tijdens de dodenwake bij een zonderlinge Franse arts in een Zuid-Amerikaans dorp. Alle verhalen 1947-1982 Bundeling van de verhalen van García Márquez (°1927) uit de periode 1947-1982. De avonturen van Miguel Littín Reportage geschreven n.a.v. een interview dat García Márquez had met de gevluchte Chileense filmer over diens ervaringen in Chili tijdens de clandestiene opnames voor een filmdocumentaire. De generaal in zijn labyrint De laatste zeven maanden uit het leven van Latijns-Amerika’s meest legendarische vrijheidsstrijder, Simón Bolívar (°1783). De herfst van de patriarch Schets van de nadagen van een dictator van wie niemand gelooft dat hij dood is, hoewel dat overduidelijk wel het geval is. De ongelooflijke maar droevige geschiedenis van de onschuldige Eréndira en haar harteloze grootmoeder en andere verhalen Verhalenbundel. De zee van mijn verloren verhalen Bundel korte teksten over uiteenlopende onderwerpen. Herinnering aan mijn droeve hoeren Een man geeft zichzelf op zijn negentigste verjaardag een bezoek aan een maagdelijk hoertje cadeau en wordt tot zijn verbazing verliefd op haar. Honderd jaar eenzaamheid Ontstaan, bloei en verval van het geslacht der Buendia’s in de door hen gestichte stad Macondo.

10


Kroniek van een aangekondigde dood Novelle over de gebeurtenissen rond de moord op een inwoner van een dorpje in Colombia, verteld door een dorpsgenoot en vriend van het slachtoffer. Leven om het te vertellen Autobiografie van de Colombiaanse schrijver tot 1955. Liefde in tijden van cholera De tragikomische liefdesgeschiedenis tussen een realistische vrouw en een romantische man. Ontvoeringsbericht Journalistiek verslag van een serie ontvoeringen van vooraanstaande journalisten door de Colombiaanse drugsmaffia. Over de liefde en andere duivels Onder invloed van de Spaanse inquisitie wordt een meisje in Colombia in een klooster opgesloten omdat ze door de duivel bezeten zou zijn. Een jonge priester krijgt opdracht de kwade geesten uit te bannen. Toen ik nog gelukkig was en ongedocumenteerd De auteur was in de jaren ’50 een bekend journalist in zijn geboorteland Colombia. Enkele befaamde reportages van hem werden in dit boek gebundeld. Verhaal van een schipbreukeling die tien dagen zonder eten of drinken op een vlot ronddobberde, tot held van de natie werd uitgeroepen, ... Een Colombiaans bemanningslid van een torpedojager van de Colombiaanse marine slaat met nog zeven anderen overboord. Alleen hij overleeft een tien dagen lange strijd op open zee en zonder rantsoen aan boord van zijn reddingsvlot. MUTIS, Álvaro NEU ’02, MCP ’01 De lokroep van de zee De avonturen en bespiegelingen van twee zeelui, op reis door de Middellandse Zee en in de Caraïben. Zee en aarde. De omzwervingen van Maqroll el Gaviero Omnibus met de zeven romans over de wereldreiziger Maqroll El Gaviero. RESTREPO, Laura De donkere bruid Een prostituee in een Colombiaans oliestadje in de jaren ’40 ontwikkelt zich tot een bijzondere vrouw. Luipaard in de zon De bloedvete tussen twee Colombiaanse families bereikt een dramatisch hoogtepunt wanneer een huurmoordenaar wordt ingeschakeld.

11


Te veel helden Als een vrouw tien jaar na de Vuile Oorlog naar Argentinië terugkeert, wil haar vijftienjarige zoon weten wie zijn vader is. VALLEJO, Fernando De madonna van de moordenaars Als een Colombiaanse intellectueel terugkeert naar Medellin ontdekt hij via een relatie met een jonge huurmoordenaar hoe de samenleving daar beheerst wordt door drugs en geweld.

CUBA Auteur Titel CABRERA INFANTE, Guillermo MCP ’97 Drie trieste tijgers Impressie van het Cuba van voor de Castro-periode. Het dansen van de cha-cha-cha Drie verhalen rond hetzelfde incident in een Cubaans restaurant. CARPENTIER, Alejo MCP ’77 Heimwee naar de jungle Een Cubaanse componist ontvlucht de grote stad om een reis te maken op de Orinocorivier. Het koninkrijk van deze wereld. Roman over Haïti Een grootgrondbezitter op Haïti tijdens de Napoleontische periode tiranniseert met harde hand zijn slaven. Tijdoorlog Een door de Cubaanse schrijver (°1904) zelf samengestelde verzamelbundel van drie verhalen over het thema ‘tijd’. CHAVIANO, Daína Het eiland van de oneindige liefdes Het verhaal van drie Cubaanse families, op Cuba zelf en in ballingschap in Miami. EIRE, Carlos Sneeuw in Havana. Een Cubaanse herinnering Autobiografisch relaas van een paradijselijke jeugd op Cuba kort voor de revolutie van Castro. GARCIA, Cristina Cubaanse dromen Herinneringen van vier vrouwelijke familieleden uit het kapitalistische New York en het communistische Cuba in de jaren ’60 en ’70. Het geluk van Enrique Florit Drie jonge mensen die in totaal verschillende werelden opgroeiden, ontmoeten elkaar in Californië.

12


De suikeroogst van La Amada De belevenissen van verschillende generaties van een Chinees-Cubaanse migrantenfamilie. De zusters Agüero Twee Cubaanse zusters die een zeer verschillend leven leiden (de een in Amerika en de ander in Cuba) ontmoeten elkaar na dertig jaar weer in Miami. HIJUELOS, Oscar De Mambo Kings met songs of love Het levensverhaal van twee muzikale Cubaanse broers die in 1949 naar New York emigreren. Een Cubaans liefdeslied Biografie van een fictieve Cubaanse componist (°1890), die tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar in kamp Büchenwald heeft gezeten. Klanken van verlangen Een voormalige nachtclubdanseres kijkt terug op haar leven in het Cuba van de jaren ’40 en ’50. Koningin van de tedere tijden De dochter van welvarende, maar strenge Cubaanse ouders, ziet zich gedwongen in New York als schoonmaakster de kost te verdienen voor haar gezin. MENÉNDEZ, Ana Liefde voor Che Een jonge Cubaanse in Amerika krijgt brieven van haar moeder in handen waaruit blijkt dat deze een verhouding had met Che Guevara. Op Cuba was ik een Duitse herder Verhalen over Cubaanse ballingen in de Verenigde Staten. SAMARTIN, Cecilia Ana’s wake Terwijl een vrouw waakt aan het sterfbed van haar man, kijkt ze terug op haar roerige leven dat begon in El Salvador. De geuren van de ziel Een tienjarige ziekelijke jongen en zijn Porto Ricaanse oma gaan de problemen in hun familie te lijf door te koken. Peregrino’s hart Een illegale jonge Mexicaanse migrante komt in de Verenigde Staten in contact met een psychiatrische patiënt. Schaduwhart Twee hartsvriendinnen worden van elkaar gescheiden door de Cubaanse revolutie in 1961.

13


VALDÉS, Zoé Het helse paradijs Tegen de achtergrond van het wanhopige en hilarische leven van alledag op Cuba probeert een jonge Cubaanse liefde en vriendschap te vinden. Ik gaf je mijn hele leven Lief en leed van een Cubaanse vrouw vanaf 1950 tot heden, tegen de achtergrond van het ontluiken en het verval van de Castro-revolutie. Legenden van Havana Verhalen over bijzondere gebeurtenissen en kleurrijke figuren in de Cubaanse hoofdstad Havana. VALDES-RODRIGUEZ, Alisa De Dirty Girls social club Zes jonge Latijns-Amerikaanse vrouwen in de Verenigde Staten maken van alles mee op het gebied van werk, relaties en seks. Ziet er goed uit! Zes vrouwen zien hun leven veranderen door de omgang met een popster.

DOMINICAANSE REPUBLIEK Auteur Titel Alvarez, Julia Een betere wereld Een Dominicaans-Amerikaanse schrijfster die een medische expeditie rond 1800 naar de Nieuwe Wereld als onderwerp heeft, ontdekt parallellen met haar eigen leven Hoe de meisjes García hun accent kwijtraakten Een jong doktersgezin met vier dochters verhuist van de Dominicaanse Republiek naar New York. Iets aan te geven Bundel verhalende autobiografische essays, waarin de auteur ook ingaat op de ontwikkeling van haar schrijverschap. In de naam van Salomé Op 65-jarige leeftijd reconstrueert een Dominicaanse lerares het leven van haar moeder, die al jong een nationale heldin werd door haar patriottische gedichten Yo! Het leven van een schrijfster uit de Dominicaanse Republiek in de Verenigde Staten wordt belicht door verschillende kennissen.

14


DIAZ, Junot Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao De bijzondere levensgeschiedenis van een dikke, van science fiction bezeten Amerikaanse jongen en zijn Dominicaanse familie wordt bepaald door tientallen jaar dictatuur in de Dominicaanse Republiek. PÉREZ, Loida Maritza Een huis voor mijn ziel Een streng religieuze familie van Dominicaanse immigranten in New York heeft veel aanpassingsproblemen.

GUATEMALA Auteur Titel ASTURIAS, Miguel Ángel NP ’67 De doem van de mais Het verhaal speelt zich af in de hooglanden van Guatemala, waar de culturen van de Maya-indianen en afstammelingen van de Spaanse kolonisten botsen: een wereld van geweld, onbegrip en magie. GOLDMAN, Francisco Esteban In een uithoek van de haven van New York ligt een onzeewaardig vrachtschip, bemand door ongeschoolde Midden-Amerikaanse vluchtelingen en in de steek gelaten door malafide reders. Zeg haar naam Een schrijver kijkt na de dood van zijn twintig jaar jongere, levenslustige en getalenteerde vrouw terug op hun relatie.

MEXICO Auteur Titel ALIRE SÁENZ, Benjamin Draag mij als het water Een naar de Verenigde Staten geëmigreerde Mexicaanse familie blijft zich daar ontheemd voelen. BENÍTEZ, Sandra Het gewicht van alle dingen De ervaringen van een negentienjarige jongen tijdens de burgeroorlog in El Salvador in 1980. CASTILLO, Ana Pel mijn liefde Een beroemde flamencozangeres vertelt over haar triomfen in dans en liefde, ondanks haar polio. 15


FUENTES, Carlos MCP ’87 Alle gelukkige gezinnen Verhalen over familieperikelen in verschillende perioden in Mexico. Apollo en de hoeren Vijf verhalen, waarvan er vier zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen. Aura De ontmoeting met een mysterieuze jonge vrouw brengt een man in een verwarrende situatie. De campagne Baltasar Bustos, een revolutionaire democraat, sluipt de slaapkamer binnen van de vrouw van de Markies van Cabra en kidnapt haar baby, die hij verwisselt met het kind van een zwarte prostituee. De jaren met Laura Díaz Aan de hand van het veelbewogen leven van een Mexicaanse vrouw die haar onafhankelijkheid bevecht,wordt een beeld geschetst van de twintigste-eeuwse geschiedenis van Mexico. De kop van de hydra Ongewild wordt een ambtenaar een dubbelspion in het spel om het profijt van de Mexicaanse olierijkdom. De stoel met de adelaar Terwijl in 2020 door toedoen van de Verenigde Staten alle communicatiemiddelen in Mexico zijn verbroken als gevolg van een politiek conflict tussen beide landen, ontketent zich in Mexico een hevige machtsstrijd om de opvolging van de zittende president. De wil en het lot Twee Mexicaanse wezen zijn boezemvrienden, maar als de een het zakenleven ingaat en de ander de politiek, zorgen de machtsverhoudingen in Mexico en de verstrengeling van misdaad en economie ervoor dat ze vijanden worden. Diana, de eenzame jachtgodin Autobiografisch getint relaas van een hartstochtelijke verhouding tussen een Mexicaan en een Amerikaanse filmster. Instinct van Inez De liefde tussen een dirigent en een operazangeres verloopt in de twintigste eeuw net zo moeizaam en onbevredigend als die van een paar in de oertijd. Onrustig gezelschap Griezelverhalen. GONZÁLEZ, Ray Tango Latino. De beste erotische verhalen uit Latijns-Amerika Erotische verhalen en gedichten van Latijns-Amerikaanse schrijvers. 16


MARTÍNEZ, Demetria Moedertaal In een poging evenwicht in haar leven te vinden, gaat een Amerikaanse vrouw van Mexicaanse afkomst na de dood van haar moeder een liefdesrelatie aan met een illegale politieke vluchteling uit El Salvador. PADILLA, Ignacio Amphitryon Een seinwachter en een soldaat op weg naar het front spelen tijdens de Eerste Wereldoorlog een partij schaak die leidt tot een persoonsverwisseling: de winnaar wordt seinwachter en de verliezer gaat naar het front. PAZ, Octavio NP ’90, NEU ’82, MCP ’81 Het labyrint der eenzaamheid Essay over verschillende aspecten van de Mexicaanse cultuur en het Mexicaanse volkskarakter. Het vuur van iedere dag. Gedichten Keuze uit het dichtwerk uit de periode 1958-1987 van de Mexicaanse letterkundige. Nachtmuziek over San Ildefonso en andere gedichten Keuze uit het dichtwerk van de Mexicaanse letterkundige (°1914). PINEDA, Cecile De liefdeskoningin van de Amazone Een meisje uit een nette maar arme Peruaanse familie wordt bordeelhoudster in een klein stadje bij de Amazone. PITOL, Sergio MCP ’05 De goddelijke Marietta Een onzekere schrijver legt zijn kaarten op tafel door de ontstaansgeschiedenis en zelfs de inhoud van zijn nieuwe roman te onthullen. Het defilé van de liefde Een Mexicaanse historicus stuit op een verwijzing naar een moord, in 1942 gepleegd in hetzelfde luxueuze appartementengebouw in Mexico-stad waar hij toen als jongetje logeerde. Het geluk getrouwd te zijn Op een dag weet een vrouw uit de Mexicaanse society zeker dat ze genoeg heeft van haar echtgenoot en ze besluit hem te vermoorden. PONIATOWSKA, Elena Tinisima Het levensverhaal van de Italiaans-Mexicaanse communiste en fotografe Tina Modotti (°1896). RULFO, Juan Verzameld werk Verzameld werk van de Mexicaanse schrijver (°1918). SABINES, Jaime Dichter? Nee, voetganger. Een keuze uit zijn verzamelde gedichten Keuze uit het werk van de Mexicaanse dichter (°1926) met vertaling.

17


VOLPI, Jorge De zoektocht naar Klingsor Een jonge Amerikaanse geheime agent gaat tijdens het proces van Neurenberg, vlak na de oorlog, op zoek naar het hoofd van het atoombomonderzoek van nazi-Duitsland en vindt vooral zichzelf. Het einde van de waanzin Een Mexicaanse psychiater beleeft allerlei avonturen in Parijs ten tijde van de studentenopstand in 1968, in Cuba onder Castro, in Chili onder Allende en keert tenslotte weer terug naar Mexico.

NICARAGUA Auteur Titel BELLI, Gioconda De bewoonde vrouw Een rijke feministische architecte in Nicaragua raakt via haar minnaar betrokken bij het verzet tegen de dictator Somoza. ² De schepping van de vlinders Arno kan zijn droom om een wezen te ontwerpen dat het mooie van een plant en van een dier in zich verenigt, niet vergeten. Prentenboek met fantasierijke illustraties in collagetechniek. Het geheim van de verleiding Het levensverhaal van Johanna de Waanzinnige, koningin van Castilië (°1479). Kroniek van liefde en oorlog Autobiografisch getint relaas van het leven van een Nicaraguaanse schrijfster als lid van het Sandinistische verzet en als echtgenote en moeder. Oneindigheid in een handpalm Navertelling als psychologische roman van het bijbelse verhaal over Adam en Eva. Waslala. Memorie van toekomst In de nabije toekomst gaan een jonge vrouw en een journalist in een gecorrumpeerd en vervuild Latijns-Amerikaans land op zoek naar het paradijs.

PARAGUAY Auteur Titel

18


ROA BASTOS, Augusto MCP ’89 Terugtocht Een gevangene weet uit een Paraguayaanse gevangenis te ontsnappen en begint aan een zwerftocht door het land en aan een geestelijke odyssee.

PERU Auteur Titel ALARCÓN, Daniel Radio verloren stad Een radiopresentatrice in een Zuid-Amerikaans land gaat op zoek naar haar in de recente burgeroorlog verdwenen echtgenoot. ARANA, Marie De betovering van de zinnen Een veertiger, die met vrouw en kinderen in een chique buitenwijk van Lima woont, begint een affaire met een danseresje van vijftien jaar. De papiermaker van de Amazone Een excentrieke ingenieur is gefascineerd door papier en zet in het hart van de Peruaanse jungle een papierfabriek op. ARGUEDAS, José María De diepe rivieren Een Indiaanse jongen in Peru maakt op kostschool kennis met de macht van de grootgrondbezitters en de kerk. Deels autobiografisch relaas van de Peruaanse antropoloog (°1911). BAYLY, Jaime De laatste dagen van La Prensa Een schuchtere, naïeve adolescent krijgt door bemiddeling van zijn grootmoeder een baan bij een in naam uiterst keurige krant. Tegen niemand zeggen Een jongen ontdekt dat hij homoseksueel is, maar durft er met niemand over te praten. BRYCE ECHENIQUE, Alfredo Zij noemt zich Tarzan De Salvadoraanse geliefde van een Peruaanse troubadour in Parijs stuurt hem gedurende dertig jaar vele hartstochtelijke brieven. El huerto de mi amada PP ’02 Tussen een zeventienjarige jongen en een beeldschone vrouw van midden de dertig, ontstaat een liefdesrelatie met allerlei complicaties. CASTANEDA, Carlos De actieve kant van de oneindigheid In opdracht van zijn meester, Don Juan Matus, heeft de Amerikaanse antropoloog de meest gedenkwaardige momenten uit zijn leven op een rijtje gezet om zich emotioneel voor te bereiden op zijn laatste reis.

19


De lessen van Don Juan Verslag van een jonge Amerikaanse antropoloog, die vijf jaar doorbracht bij de Mexicaanse Don Juan en door hem werd binnengeleid in een hallucinatoire wereld door het gebruik van kruiden en paddestoelen. Een aparte werkelijkheid. Verdere gesprekken met Don Juan Vervolg op De lessen van Don Juan, waarin dieper wordt doorgedrongen in de wereld van mystieke ervaringen en percepties, aanvankelijk nog met behulp van Mexicaanse drugs, maar later zonder dit hulpmiddel. Reis naar Ixtlan Vervolg op De lessen van Don Juan en Een aparte werkelijkheid, waarin een Amerikaanse antropoloog zijn ontmoeting met een Mexicaanse indiaan beschrijft en zijn ervaringen met bewustzijnsverruimende middelen. VALLEJO, César Bloemlezing uit de poëzie van César Vallejo In zijn poëzie valt Vallejo de koloniale katholieke cultuur aan die zovele LatijnsAmerikanen lijdzaam moesten ondergaan. Tegen het beroepsgeheim Reeks introspectieve stukken. VARGAS LLOSA, Mario NP ’10, MCP ’94 Aan een jonge romanschrijver. Brieven over de kunst van de roman Brieven van de Peruaanse schrijver (°1936) aan een fictieve jonge beginnende collega over de fijne kneepjes van het schrijversvak. De droom van de Ier De Ierse vrijheidsstrijder Roger Casement klaagt aan het begin van de twintigste eeuw het Europese kolonialisme in de Congo en het Amazonegebied aan. De geesten van de Andes PP ’93 Wanneer een lid van de Peruaanse guardia civil wordt geconfronteerd met drie mysterieuze verdwijningen, maakt zijn vermoeden dat zij gevangen zijn genomen door terroristen langzaam plaats voor een nog veel gruwelijker waarheid. De jonge honden van Miraflores Zeven verhalen over mensen in Peru die zich onder moeilijke omstandigheden staande proberen te houden. De oorlog van het einde van de wereld Epos over de lotgevallen van een religieuze sekte, die in de binnenlanden van Brazilië aan het eind van de negentiende eeuw in opstand komt tegen de jonge republiek. De stad en de honden Een militaire school in Lima is het toneel van een tragedie waarbij een scholier het slachtoffer wordt van de wedijver die het dagelijkse leven in de school kenmerkt. 20


De vis in het water. Een autobiografie Autobiografie van de Peruaanse schrijver, die zich in 1990 kandidaat stelde voor het presidentschap van zijn land. Een manier om ongeluk te bestrijden. Een literaire autobiografie Acht informele essays die de evolutie en achtergrond van Vargas Llosa’s zes favoriete novellen beschrijven. Gesprek in de kathedraal Ten tijde van de dictatuur van generaal Odria (1948-1956) in Peru fungeert een kroeg in Lima als ontmoetingsplaats voor enkele sleutelfiguren. Het feest van de Bok Geromantiseerde reconstructie van de moordaanslag op Trujillo, dictator van de Dominicaanse Republiek van 1930-1961. Het groene huis Episodes vol geweld en onrecht uit het leven rond een bordeel in een Peruaans provinciestadje. Het ongrijpbare meisje Een Peruaanse jongen wordt in 1950 verliefd op een avontuurlijk meisje, dat tot haar dood op hem zal blijven terugvallen bij het bereiken van haar levensdoel: baden in luxe. Het paradijs om de hoek De radicale Flora Tristán en haar kleinzoon, de beroemde schilder Paul Gauguin, zoeken ieder op hun eigen wijze in de negentiende eeuw naar een ideale wereld. Het verhaal van Mayta Een schrijver tracht het leven te reconstrueren van een trotskistische revolutionair, die in 1958 vergeefs een opstand in Peru trachtte te ontketenen. Het woord van de verteller De plaats van de inheemse indianen in Peru in de moderne samenleving blijkt problematisch. Lof van de stiefmoeder Een ca. tienjarig jongetje maakt zijn stiefmoeder het hof en heeft een verhouding met haar totdat hij zijn doel heeft bereikt. Mijn Latijns-Amerika Dit boek is een getuigenis van de verbintenis met Latijns-Amerika die de auteur in Parijs is aangegaan, en waaraan hij nog steeds trouw is. Pantaleón Een legerofficier in Peru krijgt de opdracht een mobiel bordeel op te richten omdat zijn soldaten zich vergrijpen aan de inheemse vrouwen. 21


PUERTO RICO Auteur Titel SANTIAGO, Esmeralda Mango’s en milkshakes. Een jeugd in Puerto Rico Autobiografisch getint relaas over de jeugd van een meisje in Puerto Rico en New York. VEGA YUNQUÉ, Edgardo Vidamía De twaalfjarige Vidamia Farrell, half Puerto-Ricaans, half Iers, gaat op zoek naar haar biologische vader, een jazzpianist die in Vietnam gewond is geraakt waardoor hij niet meer kan spelen.

SPANJE Auteur Titel ALBERTI, Rafael MCP ’83 De mooiste van Rafael Alberti Keuze uit het werk van de Spaanse dichter (°1902) met vertaling. CASAVELLA, Francisco Het wilde spel In de jaren ’70 van de twintigste eeuw zoekt een jongen in de onderwereld van Barcelona naar de moordenaar van een buurmeisje. CASO, Ángeles PP ‘09 Tegen de wind in Het levensverhaal van een Kaapverdische vrouw, die in Portugal en Spanje aan de armoede probeert te ontsnappen. CATALÀ, Víctor Eenzaamheid Een plattelandsvrouw weet in de bergen te overleven dankzij een herder. Hun hechte vriendschap geeft echter aanleiding tot roddels. CELA, Camilo José NP ’89, MCP ’95 De familie van Pascual Duarte Een ter dood veroordeelde beschrijft zijn ontaarde familie. De nacht van San Camilo Caleidoscopische beschrijving van de chaotische gebeurtenissen in Madrid op 18 juli 1936, de dag waarop de Spaanse Burgeroorlog begint. De windmolen Het leven in een klein Spaans dorpje, waar markante types wonen.

22


Een elftal voetbalverhalen Korte absurde verhalen rond lokale voetbalhelden. Joden, moren en christenen. Spaanse reisverhalen Selectie uit de reisverslagen van de schrijver. Ze geven op een romantische en tegelijkertijd ironische manier zijn haat-liefdeverhouding weer met zijn geboorteland Spanje. Mazurka voor twee doden Roman die zich in de Spaanse provincie Galicië afspeelt, waarin geweld tussen mensen een belangrijke rol speelt. La cruz de San Andrés PP ’94 Geschiedenis van een religieuze sekte, culminerend in hun collectieve zelfmoord. CLARÍN Zijn eniggeboren zoon In het leven van een harde, liefdeloze vrouw en haar weifelmoedige echtgenoot, wonend in een provinciestad in Spanje in de tweede helft van de negentiende eeuw, doet ontrouw zijn intrede als een operagezelschap het stadje aandoet. CUNQUEIRO, Alvaro Een man die op Orestes leek Parafrase van het Oud-Griekse drama rond de familie van koning Agamemnon. DE CERVANTES, Miguel De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha Epos over een door ridderromans bevlogen, oprechte maar hulpeloze strijder voor waarheid en recht in het zestiende-eeuwse Spanje. DELIBES, Miguel MCP ’93 De ketter Levensverhaal van een man die wordt geboren in het jaar dat Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de handel in aflaten poneerde en die zich inzet voor de humanisering van het christendom. DE PRADA, Juan Manuel Kut Vijftig lyrische uitwijdingen over de verschillende verschijningsvormen van het vrouwelijke schaamdeel. Noodweer PP ’97 Een jonge Spaanse kunsthistoricus is in Venetië getuige van de moord op een beruchte schilderijenvervalser. DE UNAMUNO, Miguel Liefde en pedagogiek Op grond van strikt wetenschappelijke principes wil een man een genie op de wereld zetten en opvoeden. Nevel Dialoog tussen de auteur en zijn hoofdpersoon waarin zij een strijd om de macht voeren.

23


ETXEBARRIA, Lucía Beatriz en de hemellichamen Pas na een vierjarig verblijf in het buitenland merkt een jonge vrouw dat ze zich los kan maken van haar hartsvriendin. De twee gezichten van de liefde. Een roman over de liefde en andere leugens De ontstuimige liefde-haat relatie tussen een beroemde filmregisseuse en een jonge schrijver heeft ingrijpende gevolgen. Een doodgewone liefdesgeschiedenis We maken kennis met vijftien verschillende vrouwen, die ieder hun eigen besognes de revue laten passeren. Familieperikelen PP ’04 Een jonge moeder beschrijft in brieven haar leven aan haar pasgeboren dochter. Liefde, stress en andere curiositeiten Een jonge vrouw beschrijft haar leven en relaties waarin ze op zoek is naar de vrouwelijke identiteit. FREIRE, Espido Irlanda en Natalia Na de dood van haar zusje gaat een opgroeiend meisje om haar verdriet te ontvluchten met een groepje leeftijdgenoten een huis opknappen. GAMONEDA, Antonio MCP ’06 Boek van de kou Gedichten. GARCÍA LORCA, Federico De mooiste van Federico García Lorca Keuze uit het werk van de Spaanse dichter (°1898) met vertaling. Diván van de Tamarit en andere gedichten Keuze uit het werk van de Spaanse dichter uit de periode 1924-1936. Verspreide gedichten Vertaling van verspreide poëzie en gelegenheidsgedichten van de Spaanse dichter. Verzamelde gedichten Voor het eerst staan alle gedichten van Lorca bijeen, waarvan een groot deel zelfs voor het eerst in het Nederlands verschijnt. Voor duizend verliefden van hart. De mooiste liefdesgedichten Keuze van liefdesgedichten uit het werk van de Spaanse dichter met vertaling. GÓMEZ-JURADO, Juan Contract met God Een excentrieke miljonair probeert in de woestijn van Jordanië de zoekgeraakte joodse Ark des Verbonds te vinden.

24


El emblema del traidor PN ’08 Een Spaanse jongeman probeert de toedracht te achterhalen van de redding van Duitse drenkelingen door zijn vader in de Tweede Wereldoorlog. Spion van God Als tijdens de pauswisseling in 2005 twee invloedrijke kardinalen worden vermoord, wordt een vrouwelijke Italiaanse politie-inspecteur op de zaak gezet. GRACÍAN, Baltasar De criticon. Of: De kunst van het leven Allegorische zeventiende-eeuwse roman over de kunst van gelukkig leven en sterven. JIMÉNEZ, Juan Ramón NP ’56 Platero en ik. Een Andalusische elegie Herinneringen aan de Andalusische geboorteplaats van de auteur, gezien vanaf de rug van zijn trouwe ezel. LAGO, Eduardo Noem me Brooklyn Een schrijver van Spaans-Italiaanse afkomst vraagt een journalist om na zijn overlijden de roman af te maken waaraan hij een groot deel van zijn leven heeft gewerkt. MARÍAS, Javier Aller zielen Autobiografisch getint relaas van het verblijf van een Spaanse letterkundige in een college in Oxford. Denk morgen op het slagveld aan mij Een getrouwde vrouw sterft in haar slaapkamer in de armen van de man met wie ze op het punt staat naar bed te gaan. De zwarte rug van de tijd Autobiografisch getint relaas over een schrijver die onderzoekt waarom een eerdere roman van zijn hand, ‘Aller zielen’, als autobiografisch werd begrepen. Een hart zo blank Een pas getrouwde tolk/vertaler wil niet weten waarom zijn tante zelfmoord heeft gepleegd, omdat hij vermoedt dat deze wetenschap zijn bestaan in negatieve zin zal beïnvloeden. Geen liefde meer Psychologisch verhaal. MARSÉ, Juan MCP ’08 De betovering van Shanghai Een man kijkt met weemoed terug op de periode waarin hij, veertien jaar oud, samen met een aan tbc lijdend meisje, kon wegdromen bij een verhaal over haar naar Shanghai vertrokken vader. De laatste middagen met Teresa Een knappe jonge Spanjaard raakt bij pogingen hogerop te komen verwikkeld in een onmogelijke relatie. 25


De staart van de hagedis In de jaren ’40 probeert een fantasierijke puber zijn voortvluchtige vader op te sporen, net als een politieman die verliefd wordt op zijn moeder. MARTÍN GAITE, Carmen De achterkamer Wanneer een Spaanse na veertig jaar in New York terugkeert naar haar geboortedorp, doet een confrontatie met het verleden haar inzien dat haar verwarde emoties voortvloeien uit zelfbedrog. Spaanse vrouwen, bewolkte luchten Na meer dan dertig jaar zien twee vriendinnen, die beiden een crisis in hun leven doormaken, elkaar weer terug. MILLÁS, Juan José Verhalen over overspel.

Overspel in 33 variaties

MUÑOZ MOLINA, Antonio Beatus Ille Aan zijn zoektocht naar een overleden schrijver ontleent een literatuurstudent gaandeweg een andere identiteit. Carlota’s minnaar Een overspelige man vertelt aan een toevallige passant over zijn onmogelijke liefdesaffaire die hem immer nog met passie vervult, op een gesloten vliegveld tijdens een sneeuwstorm. Prins der duisternis Een geheim agent op rust, belast met het uitschakelen van een verrader, gaat steeds meer twijfelen aan zijn opdracht. Ruiter in de storm PP ’91 Familie-epos over de wederwaardigheden van een Zuid-Spaanse familie vanaf 1870 tot aan de Golfoorlog. Sefarad. Het boek der ballingen In de twintigste eeuw worden allerlei Europeanen slachtoffer van politieke vervolgingen door o.a. het nazi-regime en het stalinisme. Strijdlust. Een militaire verhandeling Autobiografische roman over de diensttijd in 1979-1980 in het Baskenland, dat toen vanwege het ETA-geweld de gevaarlijkste streek van Spanje was. Volle maan Een rechercheur raakt geobsedeerd door het kwaad dat hij gepersonifieerd ziet in de ogen van de moordenaar van een meisje. Zonder Blanca In een Spaanse provinciestad bloeit een onmogelijke liefde tussen de droogstoppel Mario, een jonge technisch tekenaar, en de muze Blanca, in alles zijn tegendeel. 26


PÉREZ GALDÓS, Benito Marianela Als een jongeman van zijn blindheid geneest, ziet hij dat zijn vriendin niet zo knap is als hij dacht. Mevrouw Bringas In het negentiende-eeuwse Madrid gaat een snobistische dame uit de middenklasse in de omgeving van het hof erg ver in het ophouden van haar stand. PÉREZ-REVERTE, Arturo Comancheland een verslag Impressies in romanvorm van de bloedige burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië, waarbij het mediacircus en de dubieuze rol van VN-bemiddelaars centraal staan. De avonturen van kapitein Alatriste Rond 1625 krijgt een soldaat en zwaardvechter de opdracht twee Engelsen te doden, van wie de een de prins van Wales blijkt te zijn die de hand van een prinses komt vragen. De club Dumas. Of: De schaduw van Richelieu Wanneer een liefhebber van zeldzame boeken speurt naar de geheimen van twee uitzonderlijke boeken, laat hij een spoor van lijken na. De koningin van het zuiden Nadat haar partner is vermoord, staat een Spaans-Mexicaanse er alleen voor in de harde wereld van de drugsmaffia. De schilder van het kwaad Een oorlogsfotograaf trekt zich terug om een schilderij te maken dat de verschrikkingen van de oorlog uitdrukt, iets wat hij naar zijn gevoel met zijn foto’s niet voldoende kon. Het paneel van Vlaanderen Drie mannen stuiten op een door een vijftiende-eeuwse Vlaamse meester ontworpen mystiek raadsel en doen een schokkende ontdekking. Het trommelvel Het Vaticaan raakt in paniek wanneer een hacker weet in te breken op het hoogste niveau van het computersysteem. PINILLA, Ramiro De boekhandelaar en de detective Een boekhandelaar in het Baskenland na de Spaanse Burgeroorlog wordt detective om een moord op te lossen, maar niet iedereen wil dat de waarheid aan het licht komt. De vijgenboom Een Franco-aanhanger raakt in 1937 bij de jacht op diens tegenstanders geobsedeerd door de blik van het zoontje van een van zijn slachtoffers.

27


POMBO, Alvaro De aangenomen zoon Na de dood van zijn moeder wordt een in afzondering levende schrijver geschokt door de ontmoeting met hun voormalige dienstknecht. De held van de mansardes van Mansard Een kind dringt de wereld der volwassenen binnen in een besloten aristocratisch milieu in Noord-Spanje. Lichte vergrijpen De tragikomische geschiedenis van de vriendschap tussen een middelbare, mislukte schrijver en een knappe, klaplopende jongeman. Onder vrouwen Een vrouw, die vlak na de Burgeroorlog beschermd opgroeit op een eiland, doet tijdens het eerste bezoek van haar vader na vele jaren een ontgoochelende ontdekking. Verschijning van het Ewigweibliche. Verteld door Z.M. de Koning Gebeurtenissen in het leven van een puber, door hem verteld in een lange monoloog. REVERTE, Javier De helse rivier. Een reis langs de Amazone In 2002 voer de auteur op overvolle passagiersschepen de Amazone af. Hij overleefde de malaria die hij daar opliep, en schreef het relaas van zijn reis neer. RUIZ ZAFĂ“N, Carlos De nevelprins Een gezin verhuist naar een woning aan de kust waarin vroeger een jongen woonde die onder mysterieuze omstandigheden is verdronken. De schaduw van de wind Een jongen wordt rond 1945 door zijn vader betrokken bij occulte kringen die langzaam aan zijn leven gaan beheersen. Gaudi in Manhattan De Spaanse architect GaudĂ­ reist naar New York om met een plaatselijke magnaat te praten over een mogelijke opdracht in ruil voor de financiering van de Sagrada Familia in Barcelona. Het middernachtspaleis Als een zestienjarige jongen erachter probeert te komen waarom hij met een tweelingbroer te vondeling werd gelegd in Calcutta in 1916 stuit hij op onwil van diverse betrokkenen. Het spel van de engel In het roerige Barcelona van de eerste helft van de twintigste eeuw spelen zich rond het Kerkhof van de Vergeten Boeken vreemde zaken af.

28


SEMPRÚN, Jorge Buiten bewustzijn Autobiografisch getint relaas van een Spanjaard die zijn geheugenverlies probeert te overwinnen met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De dode met mijn naam De auteur beschrijft zijn leven in het concentratiekamp Buchenwald eind 1944, waar hij mogelijk de identiteit van een medegevangene kan aannemen om een bestraffing te ontlopen. De grote reis De beschrijving van een transport met Fransen in de Tweede Wereldoorlog naar het concentratiekamp Buchenwald. Federico Sánchez groet u PP ’77 Autobiografisch getint relaas van de ontwikkelingsgang van een man, van ondergronds verzetsstrijder tot minister. Schrijven of leven. Autobiografie Jorge Semprún werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar Buchenwald. Hij was lid van het Engelse verzetsnetwerk Buckmaster en werd een van de leiders van de communistische Spanjaarden in het kamp. Hij werd bevrijd door de troepen van Patton op 11 april 1945. Twintig jaar en een dag Op een landgoed in Spanje komt een aantal mensen bij elkaar om voor het laatst de op 19 juli 1936 gepleegde moord op de landheer te herdenken. Vaarwel, heldere glans De auteur blikt terug op enkele jaren van ballingschap (1936-1939). SIERRA, Javier De dame in blauw ‘De blauwe dame’, een zeventiende-eeuwse non die gelijktijdig aanwezig kon zijn in haar klooster in Spanje en Nieuw Mexico, speelt een spannende rol in het leven van een aantal mensen in Amerika en Europa die op zoek zijn naar haar geheim van bilocatie. Het geheime avondmaal Op het einde van de vijftiende eeuw wordt een inquisiteur naar Milaan gestuurd om te onderzoeken of de geruchten dat Leonardo da Vinci allerlei ketterse ideeën in zijn Laatste Avondmaal verwerkt, kloppen. Het geheim van Napoleon Als in 1798 Napoleon Egypte binnenvalt, worden oude documenten - een aanvulling op het evangelie van Marcus - aan de koptische paus Marcus VIII aangeboden, die bij bekendwording de fundamenten onder de koptische kerk weg zouden slaan.

29


SOLER, Antonio Afscheid van Barcelona Een oude Spanjaard die in Toronto als receptionist in een hotel werkt, wordt onverwacht geconfronteerd met de man die veertig jaar geleden de groep verraadde waarvan hij deel uitmaakte en die samenspande tegen het Francoregime. SOMOZA, José Carlos Clara en het schemerduister Een veertienjarig meisje dat als menselijk doek fungeerde - een vorm van hyperdramatische schilderkunst - wordt dood en afgrijselijk verminkt in Wenen aangetroffen. De tijdschim Een groep wetenschappers is op zoek naar een methode om terug in de tijd te kijken, gebaseerd op de string theory. Het raadsel van de filosoof Na de raadselachtige dood van een jongeman rond 380 v. Chr. gaan zijn mentor en een speurder op onderzoek uit en belanden in het duistere Athene, waar de logica van hun leermeester Plato erg op de proef wordt gesteld. TRAPIELLO, Andrés De vrienden van de perfecte misdaad Na een verhitte discussie met zijn uitgever, besluit een tweederangs detectiveschrijver een detectivebureau op te richten. UMBRAL, Francisco MCP ’00 Een wezen van verten De Spaanse auteur verhaalt over zijn dagelijkse leven in het hedendaagse Spanje, maar filosofeert ook over dood, religie, liefde en literatuur. VALENTE, José Angel Lichtgevende schaduwen. Gedichten Keuze uit het werk van de Spaanse dichter (°1929) met vertaling en inleiding. VALLVEY, Ángela Handboek voor de moderne man Jonge en iets minder jonge Madrilenen worstelen met allerlei relatieproblemen. Op jacht naar de laatste wilde man Een 26-jarige vrouw tracht te ontsnappen aan de verstikkende greep van haar uit vrouwen bestaande familie en vindt het geluk bij een ongecompliceerde macho. VÁZQUEZ MONTALBÁN, Manuel Autobiografie van generaal Franco Gefingeerde autobiografie van de Spaanse dictator. Tahiti ligt bij Barcelona Een privédetective uit Barcelona onderzoekt de moord op een rijke industrieel wiens lijk ruim een jaar na zijn verdwijning gevonden wordt. Voetbal is oorlog. Buitenspel in Barcelona Een privédetective wordt door FC Barcelona ingehuurd om een aangekochte Engelse profvoetballer te beschermen die enkele dreigbrieven heeft ontvangen.

30


VICENT, Manuel De ontmaagding van Manuel De auteur vertelt over zijn leven als adolescent tijdens de Franco-periode. Het geluid van de golven Een vrouw en haar tien jaar eerder overleden echtgenoot delen in een sprookjesachtige werkelijkheid hun diepste fantasieën. VILA-MATAS, Enrique De waan van Montano Een moderne Don Quichot kan het leven slechts via de literatuur zien en beleven. ZARRALUKI, Pedro Het andere eiland Een oorlogsweduwe, haar dochter en een van contraspionage verdachte Duitser, worden naar een vrijwel verlaten eilandje voor de kust van Mallorca verbannen, waar hij als huurmoordenaar voor het Franco-regime werkt.

URUGUAY Auteur Titel GALEANO, Eduardo Dolende woorden Verzameling Latijns-Amerikaanse sprookjes, legenden en anekdotes. Het boek der omhelzingen. Beelden en woorden uit Latijns Amerika Collage van teksten en illustraties. Vagamundo Achttien korte verhalen over de complexe werkelijkheid van Latijns-Amerika. Onetti, Juan Carlos MCP ’80 De werf De directeur van een fictieve scheepswerf voert een uitzichtloze strijd tegen anonieme en onbegrijpelijke krachten, die uit zijn op zijn ondergang. Het korte leven Een man verzint in een armtierig vertrek andere levens om zijn eigen leven binnen de grenzen van het leefbare te houden. POSADAS, Carmen De trouwe dienaar Een succesvolle modefotografe van middelbare leeftijd wordt verleid door een gigolo, die door haar moeder - die tevens haar grootste rivaal is - werd ingehuurd. Kleine zonden PP ’98 Na de dood van een gerenommeerde kok in de vrieskamer van een buitenhuis, blijken alle gasten hun eigen redenen te hebben om de man liever kwijt dan rijk te zijn.

31


QUIROGA, Horacio Verhalenbundel.

Verhalen van liefde, waanzin en dood

VENEZUELA Auteur Titel USLAR-PIETRO, Arturo Rode lansen De Venezolaanse onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje (1811-1821), gezien vanuit verschillende vertegenwoordigers van de toenmalige bevolking van Venezuela.

Inhoudsbeschrijvingen opgehaald uit Fictierom Samenstelling: Lieselot Delmaire Vormgeving: Kris Putzeys

! a r u t c e l Feliz

!

Cambio - Este Libro Habla Español  
Cambio - Este Libro Habla Español  

Een collectie oorspronkelijk Spaanstalige romans in vertaling, uit Spanje, Mexico, Colombia, Guatemala Argentinië, Peru, Chili, Venezuela, ....