Thomas Rap zomer 2020

Page 1

THOMAS RAP ZOMER 2020INHOUD Art Rooijakkers 4 Wim Daniëls 8 Ernö Rubik 12 Mathijs Deen 16 Yuval Noah Harari 20 Hugh Aldersey-Williams 24 Stephen Fry 28 Linda Scott 32 Hauke Friederichs 36 Klaas Knooihuizen 40 Tom Phillips 44 Philip Norman 48


Drie jaar geleden werd Art Rooijakkers vader van een tweeling. Nu zijn dochters opgroeien vraagt hij zich af hoe hun wereld eruit zal zien.
Art Rooijakkers (1976) is journalist en televisie­ presentator bij rtl (onder meer Iedereen had het er over en Praat Nederlands met me). Hij werkte onder meer voor Nova en at5 en presenteerde talloze televisieprogramma’s, waaronder zeven jaar lang Wie is de Mol? Hij werd verschillende keren genomi­ neerd voor de Zilveren Televizier-Ster en won de Gouden Televizier-Ring. Onder de titel ‘De eeuw van mijn dochters’ ging hij voor zowel Het Parool als bnr Nieuwsradio in gesprek met weten­schappers over de toekomst van onszelf en onze kinderen.

ART ROOIJAKKERS De eeuw van mijn dochters Prangende vragen over de 21e eeuw gesteld door een nieuwsgierige vader die wil weten hoe de toekomst eruit ziet.

3 september 2020 luxe paperback, ca. 256 pag. 13,6 x 21,5 cm € 19,99 isbn 978 94 004 0657 5 nur 320 omslagontwerp Moker Ontwerp foto Lin Woldendorp

Hoe oud wordt de generatie die nu in de wieg ligt? Verdwijnt ons kikkerland grotendeels in de Noordzee? Kiezen toekomstige ouders hun baby uit in het lab? Wordt vlees eten het nieuwe roken? Hoe zit het met de privacy in de toekomst; kun je nog geheimen hebben? Nemen robots de wereld over? Deze en vele andere vragen – zoals: worden mijn dochters dommer, racis­ tisch of preuts – stelt journalist, televisiepresentator en vader Art Rooijakkers in De eeuw van mijn dochters. Puk en Keesje, geboren in 2017, zijn kinderen van de eenentwintigste eeuw. Hoe ziet die eeuw eruit en hoe groeit de nieu­ we generatie op? Rooijakkers gaat te rade bij vooraanstaande wetenschap­ pers en andere experts, gerontologen, geografen, maar ook bij een tattoo­ koning. Op de meest prangende vragen over de toekomst volgen soms geruststellende, soms beangstigende antwoorden – die Rooijakkers serieus neemt, maar ook lichtvoetig weet te relativeren.

7


Op die 21ste juni – een donderdag – was het zeer zonnig weer, met een temperatuur die her en der in het land opliep tot bijna 29 graden. De wind was zwak tot matig. Ideaal weer om de zomer mee te beginnen, om de vrijheid te vieren, maar rotweer voor wie niet anders kon dan treuren om een verloren geliefde.

WIM DANIËLS beschrijft

© mai/hollandse hoogte

De zomer van 1945

8


9


15.000 exemplaren verkocht


Wim Daniëls is een geregelde gast bij radio- en televisie­ programma’s en treedt ook veel op in de Nederlandse theaters. Hij heeft een groot aantal boeken op zijn naam staan. In 2019 verscheen van hem bij Thomas Rap Het dorp. Een geschiedenis.

WIM DANIËLS De zomer van 1945 4 juni 2020 paperback, ca. 288 pag. geïllustreerd 13,6 x 21,5 cm € 19,99 isbn 978 94 004 0637 7 nur 320 omslagontwerp bij Barbara foto Merlijn Doomernik

Nieuw leven diende zich aan, dagelijkse beslommeringen hielden mensen bezig, het uitgaansleven kwam op gang, maar er was vooral ook groot ver­ driet om gesneuvelde familieleden, er was bezorgdheid en angst om vaders, moeders, opa’s, oma’s, broers en zussen van wie nog altijd niets was vernomen. Geliefden waren elkaar kwijt. Huizen lagen in puin, gevangenissen zaten overvol en er was onoverzichtelijk veel werk aan de winkel. Wat vernield was moest hersteld worden; er moest voor voldoende voedsel gezorgd wor­ den, oorlogsmisdadigers moesten berecht of eerst nog opgepakt worden. Chaos heerste. In De zomer van 1945 schetst Wim Daniëls aan de hand van dagboekfragmenten, brieven, nieuwsberichten en rechtbankverslagen een bewogen zomer, waarin levensgroot verdriet bestond naast uitbundige vreugde om de herwonnen vrijheid.

11Veertig jaar geleden werd de kubus van Ernő Rubik op de markt gebracht. Sindsdien kun je de wereld in tweeën verdelen: zij die verslaafd raakten aan het ding en zij die er niets mee kunnen. In Cubed beschrijft Ernő Rubik het verhaal van zijn ontdekking. Hij vertelt hoe de kubus zijn leven veranderde en dat van talloze anderen.

˝ rubik erno

CUBEDErnő Rubik werd in 1944 in Boedapest geboren. Hij is wiskundige, architect en uitvinder van onder meer de Rubiks kubus.

UITVINDER VAN DE KUBUS

40 jaar Rubik’s Cube

ERNŐ RUBIK Cubed De kubus die de wereld veroverde 10 september 2020 paperback, 256 pag. 13,6 x 21,5 cm € 19,99 isbn 978 94 004 0638 4 nur 321 oorspronkelijke titel Cubed vertaling Fred Hendriks omslagontwerp bij Barbara foto Simon Móricz-Sabján

Als professor in de architectuur bedacht Ernő Rubik in 1974 een kubus waar­ mee zijn studenten hun ruimtelijk inzicht konden trainen. Zijn leerlingen raakten al snel geobsedeerd door het spel. Zes jaar later bracht een Ameri­ kaans bedrijf de kubus op de markt en nu, ruim veertig jaar later, wordt Rubiks Cube met meer dan 350 miljoen verkochte exemplaren gezien als de bestverkochte puzzel aller tijden. Het lijkt wel alsof je de wereld in tweeën kunt verdelen: zij die hem kunnen en zij die hem niet snappen. Telkens weer raken nieuwe generaties verslaafd aan het spel met de vlakken en nog steeds worden er overal ter wereld wedstrijden speedcubing gehouden. In Cubed beschrijft de uitvinder van de kubus zijn persoonlijke verhaal. Hoe hij zijn uitvinding bedacht, hoe hij voor het eerst, tijdens een wandeling door het park, een kind met de kubus zag spelen, hoe hij kennismaakte met duizenden mensen die in de ban raakten van die meesterlijke puzzel. Cubed is het inspi­ rerende verhaal van Ernő Rubik en zijn kubus, en van de mensen die eraan verslingerd raakten.

15


© mathijs deen


Het was nog niet eens zomer, de eerste week van juni, maar toch al een benauwd heiige dag op het lichtschip Texel. Alles dampte: de zee onder de stekende zon, het geschrobde dek buiten de geopende patrijspoorten, de hachee op de borden van de motordrijvers en de matrozen. De kok die even daarvoor naar gewoonte de mannen op volgorde van dienstjaren het eten had opgeschept, was op weg naar de kombuis in de deuropening blijven staan en had zich daar met de lege schaal nog in zijn handen omgedraaid. Daar stond hij en keek naar hoe de mannen aten. De jongste matroos keek op van zijn bord en stootte de motordrijver naast hem aan. Die legde zijn vork neer en al gauw staarde iedereen terug naar de kok. ‘Alles in orde, Lammert?’ zei Henk Kaag, de oudste matroos. Maar de kok antwoordde niet.

Mathijs Deen Het lichtschip


‘Mathijs Deen is een superieur stilist.’ het parool ‘Mathijs Deen heeft een schitterende stijl: memorabele zinnen, metaforen en beelden. Mijn hoed gaat diep af.’ – Douwe Draaisma ‘Ik ben een enorme bewonderaar van de verhalen van Mathijs Deen.’ – A.L. Snijders


Mathijs Deen (1962) is schrijver en radiomaker. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger werd genomineerd voor de ako Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij het alom geprezen De Wadden, waarvan 25.000 exemplaren zijn verkocht. In 2018 verscheen Over oude wegen dat zeer lovend werd ontvangen en dat, net als zijn roman Onder de mensen, ook in Duitse vertaling verscheen.

MATHIJS DEEN Het lichtschip Een wonderschone en indringende vertelling 17 september 2020 gebonden, 128 pag. 12,5 x 20 cm € 17,99 isbn 978 94 004 0660 5 nur 301 omslagontwerp bij Barbara foto Merlijn Doomernik

Voor de bemanning van het lichtschip Texel is het leven voorspelbaar, het werk eentonig, de leefruimte beperkt en de beloning gering. De mannen lopen wacht, doen weermetingen, noteren de namen van passerende schepen en houden het licht brandende. Bij storm rukt het schip aan de ketting, in dichte mist loeit de misthoorn, op heldere nachten zijn de sterren ontelbaar. En na vier weken mogen de mannen weer naar de wal. Daar kijken ze allemaal reik­ halzend naar uit. In het middelpunt van de kleine gemeenschap van mannen op zee staat de kok, die drie keer per dag op vaste tijden het ritueel van de maaltijd verzorgt. Het eten biedt troost en houvast in het geïsoleerde bestaan. Lammert, de kok op het lichtschip, is dan ook de belangrijkste man aan boord. Alles gaat zijn gang tot de dag dat de kok een levend geitenbokje meeneemt aan boord. Om te slachten voor een stoofpot. De komst van dit jonge, springerige beest gooit de vaste routine van het lichtschip in de war en zet de verhoudingen op scherp. Wat begint als een welkome onderbreking van het saaie bestaan, ontwikkelt zich al gauw tot een splijtzwam die sluimerende angsten wakker schudt en slachtoffers maakt.

19Een kleine geschiedenis van de mensheid werd de grootste non-fictiebestseller van onze tijd. Samen met David Vandermeulen en Daniel Casanave maakte Yuval Noah Harari een onweerstaanbaar boek.

Yuval Noah Harari

Het beeldverhaal


600.000 exemplaren verkocht


Yuval Noah Harari doceert geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Sapiens is in meer dan veertig landen vertaald en werd een wereldwijde bestseller, evenals zijn andere boeken, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw. David Vandermeulen en Daniel Casanave zijn beiden gerenommeerde striptekenaars.

YUVAL NOAH HARARI Sapiens Voor jong én oud: Sapiens, het beeldverhaal 17 september 2020 gebonden, 224 pag. geïllustreerd 19 x 25 cm € 24,99 isbn 978 94 004 0639 1 nur 360 oorspronkelijke titel Sapiens vertaling Inge Pieters

Vijf jaar geleden verscheen de Nederlandse vertaling van Sapiens, de kleine geschiedenis van de mensheid waarmee Yuval Noah Harari de wereld ver­ overde. Sindsdien zijn er 13 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 380.000 in de Lage Landen. Samen met David Vandermeulen en Daniel Casanave, beiden onbetwiste meesters van het stripschap, maakt Harari nu het beeld­ verhaal. Op een volstrekt nieuwe manier wordt de geschiedenis van de mensheid verteld. Het vakmanschap van de gelauwerde striptekenaars ge­ combineerd met de autonome blik en het eigenzinnige gevoel voor humor van Harari levert een verrukkelijk boek op. Een feest van herkenning voor de fans van Sapiens en een lichtvoetige introductie voor hen die voor het eerst kennismaken met het werk van Yuval Noah Harari.

omslagontwerp bij Barbara foto Emily Berl

23


Š look and learn/bridgeman images


Hugh Aldersey-Williams beschouwt Christiaan Huygens als een van de grootste wetenschappers van zijn tijd. Met Een eeuw van licht beschrijft hij leven en werk van het genie en krijgt Huygens eindelijk het standbeeld dat hij verdient.

H U G H A L D E R S E Y-W I L L I A M S

Een eeuw van licht


‘Hugh Aldersey-Williams is een van die fantastische Britse non-fictie-auteurs in wiens handen weten­ schap een thriller wordt.’ de morgen

Over Anatomie: ‘Het is Aldersey-Williams op zijn best: nuchter observerend, met oog voor detail, en altijd doorspekt met onderkoelde Britse humor.’  de volkskrant ‘Zowel erudiet als toegankelijk. Aldersey-Williams heeft een onfeilbaar oog voor het verrassende en onthullende detail.’ the times literary supplement


Hugh Aldersey-Williams (1959) studeerde natuur­ wetenschappen aan de universiteit van Cambridge. Hij schreef verschillende populairwetenschappelijke boeken. Zijn Periodic Tales was een bestseller en werd in tien talen vertaald. In 2013 verscheen bij Thomas Rap Anatomie, waarin hij de lezer meeneemt op een fascinerende ontdekkingsreis langs alle delen van ons lichaam. In 2016 verscheen het veelgeprezen Het getij. Wijsheid en wetenschap van eb en vloed.

HUGH ALDERSEY-WILLIAMS Een eeuw van licht Het levensverhaal van Christiaan Huygens 24 september 2020 paperback, 512 pag. geïllustreerd 15 x 23 cm € 29,99 isbn 978 94 004 0556 1 nur 680 oorspronkelijke titel Dutch Light vertaling Pon Ruiter en Ineke van den Elskamp omslagontwerp bij Barbara foto Colin McPherson/ Getty Images

Christiaan Huygens (1629-1695) woonde zijn laatste jaren in de prachtige villa Hofwijck, gebouwd door zijn vader – de dichter en diplomaat Constantijn Huygens (1596-1687) – een paar kilometer ten zuidoosten van Den Haag. In dat huis voltooide hij zijn verhandelingen over de werking van licht en van zwaartekracht, zette hij zijn telescopen op en speculeerde hij over leven op andere planeten. Christiaan Huygens was de grootste wetenschapper in het Europa van de zeventiende eeuw. Hij was een maker, een waarnemer en een denker en hij leverde een cruciale bijdrage aan de astronomie, optica en mechanica. Hij legde de grondslagen voor de moderne wetenschap en was in zijn theorieën zijn tijd en tijdgenoten ver vooruit. De Britse auteur en journalist Hugh Aldersey-Williams vertelt in Een eeuw van licht het verhaal van een van Nederlands belangrijkste maar onderschatte wetenschappers. Met die biografie neemt hij de lezer mee op reis door Huygens tijd en recon­ strueert aan de hand van het werk van Huygens het ontstaan van de moderne wetenschap in Europa.

27Met

Een tomeloze tijd zijn de memoires van

STEPHEN F RY eindelijk compleet


‘Verslavend.’ trouw

‘Onweerstaanbaar.’ 

de volkskrant


Stephen Fry is acteur, journalist, dichter, comedian, tv-presentator, filmregisseur en schrijver. Hij veroverde de Lage Landen met zijn best-­ sellers Mythos en Helden.

Een tomeloze tijd isbn 978 94 004 0640 7 Een jongensleven isbn 978 94 004 0427 4 De collegejaren isbn 978 94 004 0646 9 27 augustus 2020

STEPHEN FRY Een tomeloze tijd Het sluitstuk van zijn meesterlijke memoires

paperback, 448 pag. 13,6 x 21,5 cm € 22,90 nur 321 oorspronkelijke titel More Fool Me vertaling Henny Corver omslagontwerp bij Barbara / Lucas van Hapert foto Claire Newman

Stephen Fry was nog maar amper dertig jaar toen hij het als cabaretier, acteur en schrijver al helemaal had gemaakt. Hij werd bekend met tv-series als A Bit of Fry and Laurie, Blackadder en Jeeves and Wooster en hij brak door met zijn roman De leugenaar. De wereld lag aan zijn voeten en niets was hem te gek. Wat kon er in hemelsnaam misgaan? Overdag stortte hij zich op zijn werk, ’s avonds gaf hij zich over aan het feestgedruis van de high society, waar allerlei spannende middelen rondgingen. Stephen ging er volledig in op en raakte al snel verslaafd. Zo danste hij langs de rand van de vulkaan, tot hij in een diep en donker gat viel. In Een tomeloze tijd doet Stephen Fry openhartig verslag van een duizelingwekkende periode uit zijn leven, een tijd die hem bijna fataal werd.

31


Š lucas van hapert


Waarom hebben vrouwen nog altijd een achtergestelde positie?

71 procent van de moderne slaven is vrouw.

80 procent van het land op aarde is in handen van mannen. Vrouwen verdienen 38 procent minder dan mannen op een vergelijkbare positie.

Het is tijd voor verandering. Het is tijd voorLinda Scott is een internationaal gerenommeerd expert op het gebied van de economische ontwikkeling van vrouwen. Ze is emeritus-hoogleraar ondernemerschap en innovatie aan de Universiteit van Oxford. Haar werk verschijnt onder meer in The Economist, The Guardian en The New York Times. Prospect Magazine plaatste haar al tweemaal in de top-25 van grote denkers wereldwijd.

LINDA SCOTT DE XX ECONOMIE 10 september 2020 paperback, 432 pag. 15 x 23 cm

Het allesomvattende boek over de schrikbarende gevolgen van ongelijkheid

â‚Ź 24,99 isbn 978 94 004 0647 6 nur 780 oorspronkelijke titel The XX Economy vertaling Brenda Mudde en Maarten van der Werf omslagontwerp Jan van Zomeren

Elk onderzoek toont het aan: vrouwen hebben nog altijd een achtergestelde positie ten opzichte van mannen en dat leidt tot vele problemen, van ernstige armoede tot mensenhandel. Hoogleraar en activist Linda Scott presenteert in dit boek een totaal nieuwe wereldorde op basis van economische vrijheid en gelijkheid. Daarbij blikt ze terug op de historische onderwerping van vrouwen, laat ze zien hoe die heeft geresulteerd in een aantal hardnekkige problemen en roept ze op tot gelijke behandeling – gelijkwaardigheid die zal leiden tot een betere wereld voor zowel vrouwen als voor mannen.

foto Rick Bern

35


Š fpg/hulton archive/getty images


Het bloedstollende verhaal van de zomer van 1939

HAUKE FRIEDERICHS

Vonkenregen


‘Hauke Friederichs heeft uit allerlei bronnen een fascinerend en verhelderend panorama samengesteld.’ welt am sonntag ‘Dankzij het dagboekachtige karakter leest het boek als een spannende countdown, en tegen beter weten in ga je als lezer steeds meer hopen dat het onvermijdelijke toch nog afwendbaar is.’ der spiegel


Hauke Friederichs (1980) werd geboren in Hamburg en promoveerde in de sociale en economische geschiedenis aan de universiteit van Hamburg, waar hij ook criminologie, politicologie en journalistiek studeerde. Hij schrijft onder anderen voor Die Zeit en publiceerde eerder De grafdelvers.

30 juli 2020 paperback, 432 pag. geïllustreerd 13,6 x 21,5 cm € 24,99

HAUKE FRIEDERICHS Vonkenregen Augustus 1939. De zomer voor de oorlog begon

isbn 978 94 004 0666 7 nur 320 oorspronkelijke titel Funkenflug vertaling Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen omslagontwerp bij Barbara foto Arne Mayntz

Augustus 1939. Het is heet in Midden-Europa. Boeren spannen hun paar­ den voor de wagens, het graan moet worden geoogst. Stedelingen vieren zomervakantie. Het zou een onbekommerde tijd moeten zijn, maar er hangt iets in de lucht. Sommigen zeggen dat er oorlog komt, anderen zeggen dat het zo’n vaart niet zal lopen. De wereld richt haar blik op de Obersalzberg, van waaruit Adolf Hitler zijn dodelijke plannen maakt. Hauke Friederichs vertelt het verhaal van de weken die voorafgingen aan de eerste september in 1939 toen om kwart voor vijf ’s ochtends de oorlog begon. Hij zoomt in op een vonkenregen die uiteindelijk de wereld in lichterlaaie zou zetten.

39Toen ik Elmar vertelde dat ik best op die hond van hem wilde passen, had ik er niet bij nagedacht dat ik in vreemde huizen ’s nachts bang ben. Dat komt door de geluiden. Die zijn anders dan thuis. De geuren ook natuurlijk, maar die kun je eenvoudig herleiden. De mensen-in-de-tramlucht komt van de hond. Simpel. De koelkast ruikt naar salami vanwege de salami in de koelkast. Geen mysterie. De geur van het kussen heeft iets weg van lavendel, alleen zoeter. Van het wasmiddel misschien, geen idee, dat doet er ook niet toe, het is duidelijk dat die geur van het kussen komt, er is niets om bang voor te zijn.Klaas Knooihuizen (1980) is journalist en schrijver. Hij werkt o.a. voor Trouw, oor en Vice en schreef korte verhalen voor De Revisor en Lowlands. Hij is een graag geziene gast op literaire avonden en festivals. Geel is de kleur van de zomer is zijn debuutroman.

KLAAS KNOOIHUIZEN Geel is de kleur van de zomer Het debuut van een opvallend talent 4 juni 2020 paperback, 224 pag. 13,6 x 21,5 cm â‚Ź 19,99 isbn 978 94 004 0590 5 nur 301 omslagontwerp Lucas van Hapert foto Bas Uterwijk

Wegens uit de hand gelopen goede bedoelingen stemt Antwan toe om op de hond van een oud-collega te passen. Wanneer het beest op noodlottige wijze verongelukt neemt Antwans achteloze bestaan een dwingende wending. In dat vreemde appartement, van iemand die hij nauwelijks kent, dringt de vraag zich op hoe hij daar eigenlijk terecht is gekomen, hoe hij Ăźberhaupt is beland op dit punt in zijn leven, dat hij zich misschien wel heel anders had voorgesteld. Hij overpeinst de twintig jaar die hij nu werkt als huis-dj van dezelfde afgeleefde kroeg, zijn baan bij Van Goethem Buizen & Leidingen, zijn grote liefde Chantal. Wanneer begint het nu eindelijk? Of is het, zonder dat hij er erg in had, al voorbij voordat het goed en wel begonnen is? Beheerst en pijnlijk geestig, Geel is de kleur van de zomer is een indringende en ontroerende vertelling die de lezer niet loslaat.

43


Š ewing galloway/uig/bridgeman images


Waar is de tijd gebleven dat je mensen nog op hun woord kon geloven?


Š ewing galloway/uig/bridgeman images


Tom Phillips studeerde archeologie, antropologie en geschiedenis aan de universiteit van Cambridge. Hij is werkzaam als journalist, factchecker en cabaretier.

TOM PHILLIPS Waarheid Een kleine geschiedenis van complete bullshit 17 september 2020 paperback, 320 pag. geïllustreerd 13,6 x 21,5 cm € 22,50 isbn 978 94 004 0669 8 nur 32o oorspronkelijke titel Truth vertaling Inge Pieters omslagontwerp bij Barbara

Sommigen zeggen dat er tegenwoordig zo veel onzin verspreid wordt, dat je door de leugens de waarheid niet meer kunt zien. De Verenigde Staten hebben een president die zo vaak liegt dat je haast zou denken dat de waar­ heid hem niets kan schelen. Sinds het internet zich heeft ontwikkeld tot een bron van fake news worden zogenaamde experts door niemand meer ver­ trouwd. Waar is de tijd gebleven dat je journalisten, wetenschappers en staatshoofden nog op hun woord kon geloven? Of was het vroeger niet veel anders? Tom Phillips is al jarenlang werkzaam als factchecker. Elke dag weer wordt hij geconfronteerd met totale onzin. In dit boek laat hij ons zien dat de mens al sinds het prille begin jokkend door het leven gaat. Dit is zijn hilarische opsomming van de meest spectaculaire en fabelachtige leugens uit onze geschiedenis.

47


Š gered mankowitz


Op 18 september 1970 overleed Jimi Hendrix. Hij was toen nog maar zevenentwintig jaar oud, en toch al een fenomeen. De grote biograaf Philip Norman dook in het leven van de rocklegende. Nu, vijftig jaar na zijn dood, leren we hem pas kennen zoals hij echt was.

PHILIP NORMAN

WILD THING


‘Jimi Hendrix is mijn idool. Hij is hét voorbeeld van een rockster. Hij is met niemand te vergelijken. Niemand kan zijn plaats innemen.’ – Freddie Mercury


Philip Norman maakte naam met zijn onvolprezen boek over The Beatles, Shout! Bij Thomas Rap publiceerde hij de succesvolle biografieën van Mick Jagger, Paul McCartney en Eric Clapton.

PHILIP NORMAN Wild Thing 20 augustus 2020 paperback, 416 pag. geïllustreerd 15 x 23 cm € 24.99 isbn 978 94 004 0557 8 nur 320 oorspronkelijke titel Wild Thing vertaling Frits van der Waa omslagontwerp bij Barbara foto Getty Images

Jimi Hendrix (1942-1970) was een muzikaal genie. Met zijn virtuoze gitaar­ spel bracht hij een revolutie teweeg binnen de rockmuziek. 50 jaar na zijn eenzame dood geeft Wild Thing een unieke inkijk in de tegenstrijdige per­ soonlijkheid van deze legende, die op het podium flamboyant en grenzeloos was, maar buiten de spotlights een verlegen en zachtaardige jongen. Norman neemt de lezer mee van Hendrix’ geboortegrond in Seattle, naar de glamour van het Londense Mayfair, destijds het swingende middelpunt van de wereld, en weer terug naar de Verenigde Staten, waar Hendrix schitterde op een reeks historische rockfestivals, waaronder Woodstock. Wild Thing is de eerste biografie waarin de grootsheid en de tragiek van Hendrix’ korte leven samenkomen en de mysterieuze omstandigheden van zijn dood worden ontrafeld. Een monument voor een weergaloos kunste­ naarschap en een meeslepende kroniek van een mythische tijd.

51


Uitgeverij Thomas Rap | Van Miereveldstraat 1-3 | 1071 dw Amsterdam Postbus 75184 | 1070 ad Amsterdam | info@thomasrap.nl | Telefoon algemeen: 020 - 305 98 10 besteladres in belgiĂŤ Bestellingen in BelgiĂŤ via boekenbank, cbonline, of via besteldienst@standaarduitgeverij.be of 03 285 72 00

thomasrap.nl @uitgeverijthomasrap |

@uitg_thomasrap |

@thomas_rap


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.