Page 1

e Holen bi e transgend r Je bent wie je bent!


Alles over holebi en transgender • Holebifoon Voor vragen over holebiseksualiteit. Je kan er ook discriminatie melden tel. 0800 99 533 www.holebifoon.be • Çavaria Komt op voor holebi’s en transgenders www.cavaria.be • Wel Jong Niet Hetero Organisatie voor holebi- en transgenderjongeren www.weljongniethetero.be www.watisgay.be

• Merhaba Voor holebi’s en transgenders uit etnisch-culturele minderheden www.merhaba.be • Ella Kenniscentrum voor gender en etniciteit www.ellavzw.be • Rosa vzw Voor gelijke kansen m/v, feminisme en gender www.rosadoc.be

• Transgender infopunt transgenderinfo.be

Een uitgave van De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel


Holenebi transgender

Je bent wie je bent!

Hetero, transgender, holebi, of kweethetnie? Dan is deze folder iets voor jou. Je bent zoals je dat zelf aanvoelt. Op wie je verliefd wordt, maakt niet uit. Je hebt het recht om jezelf te zijn.


Holebi, wat is dat? Val je op mensen van het andere geslacht? Dan ben je heteroseksueel. Voel je je aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht, of tot beide geslachten? Dan kan je jezelf ‘holebi’ noemen. Dit letterwoord staat voor ‘homo’, ‘lesbisch’ en ‘biseksueel’. Twee jongens die op elkaar vallen noemen we homo en twee meisjes lesbisch. Val je op beide geslachten, dan ben je biseksueel. Tot wie je je aangetrokken voelt, wordt ook wel seksuele oriëntatie of seksuele geaardheid genoemd.


Hoeveel mensen zijn holebi? Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen holebi zijn. Je seksuele geaardheid bestaat namelijk uit drie verschillende aspecten: • identiteit: hoe je jezelf noemt • verlangen: wat je voelt • gedrag: wat je doet op vlak van relaties en seksualiteit Die aspecten komen niet altijd overeen. Zo kan je jezelf hetero noemen, maar wel af en toe fantaseren over of kussen met iemand van hetzelfde geslacht. 3 tot 8% van de bevolking noemt zichzelf holebi. Dat gaat enkel over identiteit.


“Drie tot acht procent van de mensen noemt zich holebi�


Is holebiseksualiteit erfelijk? Je kan zelf niet kiezen op wie je verliefd wordt. Wat zorgt er dan voor dat je holebi of hetero bent? Is het aangeboren of spelen je opvoeding en je omgeving ook een rol? Er worden veel onderzoeken naar gevoerd. Maar eigenlijk weet niemand hoe zich dit precies ontwikkelt. Dat maakt ook niet zoveel uit. Je bent gewoon wie je bent en je seksuele geaardheid is daar een deeltje van.


Bestaat holebiseksualiteit over de hele wereld? We weten niet hoe holebiseksualiteit ontwikkelt, maar we weten wel dat het overal ter wereld voorkomt. In sommige landen is men wel heel onverdraagzaam tegenover holebi’s of is het zelfs bij wet verboden. Daarom wordt op 17 mei in heel de wereld de ‘Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie’ gevierd om discriminatie en vervolging van holebi’s en transgenders wereldwijd aan te klagen. In de meeste Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten wordt op die dag ook de regenboogvlag opgehangen, het symbool van de holebi- en transgendergemeenschap.


Hoe weet je of je holebi bent? Er zijn geen tests die jouw seksuele oriÍntatie met zekerheid bepalen. Gevoelens zoals aantrekking en verliefdheid kan je moeilijk testen. Gevoelens kunnen ook veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat je zelf begint te twijfelen of dat je je onzeker voelt. Heb je vragen over jezelf, je omgeving, relaties en seksualiteit,‌? Op pagina 2 van deze folder vind je verschillende organisaties die zich inzetten voor holebi’s. Zo kan je bijvoorbeeld anoniem en gratis bellen, chatten of mailen met de Holebifoon. Zij helpen je graag verder met al je vragen.


Wanneer moet je vertellen dat je holebi bent? In onze samenleving is heteroseksualiteit nog altijd de norm. Mensen denken automatisch dat je hetero bent totdat je vertelt of duidelijk maakt dat je holebi bent. Dit bekend maken, noemen we ook ‘uit de kast komen’ of ‘coming out’. Een coming out doe je niet één keer in je leven, maar is eigenlijk een levenslang proces: in elke situatie moet je de afweging maken of je dit wel of niet toont. Hoe en wanneer je dat doet, is uiteraard jouw eigen keuze. Veel mensen ervaren het als een opluchting of een bevrijding wanneer ze openlijk voor hun identiteit kunnen uitkomen. Voor anderen is dat minder relevant.


Hoe kan je zien of iemand holebi is? Soms wordt er gesproken over de gaydar: de vaardigheid om holebi’s te herkennen op basis van hun uiterlijk. Dit is gebaseerd op het vooroordeel dat homojongens vrouwelijke trekjes hebben en lesbische meisjes eerder mannelijk zouden zijn. Maar dit is niet altijd zo. Je mannelijk of vrouwelijk voordoen, heeft te maken met genderexpressie of gedrag (zie pagina 13) en zegt dus niets over je seksuele geaardheid. De enige manier om zeker te weten of iemand holebi is, is door het te vragen.


Ben ik een jongen, meisje of nog iets anders? Op basis van je geslachtskenmerken wordt bij je geboorte bepaald of je een jongen of een meisje bent. Dit lichamelijke aspect wordt ‘biologisch geslacht’ genoemd. Maar er is ook sprake van ‘sociaal geslacht’ of gender. Dit heeft te maken met hoe je je voelt (genderidentiteit) en hoe je je gedraagt (genderexpressie). Bij de meeste mensen komen die 3 aspecten overeen (je voelt je en je gedraagt je zoals verwacht wordt volgens jouw biologisch geslacht). Maar dat is zeker niet bij iedereen zo. In dat geval spreken we over transgender. Er zijn ontzettend veel variaties mogelijk. Meer weten? Neem dan een kijkje op www.transgenderinfo.be.


Waar kan je op andere holebi- of transgenderjongeren ontmoeten? Er bestaat een hele subcultuur met eigen cafÊs, verenigingen en evenementen voor holebi’s en transgenders. Er zijn verschillende redenen om hier aan deel te nemen: om meer informatie te krijgen, om anderen te ontmoeten, om je geaardheid erkend te zien of gewoon om een lief te zoeken. Voor holebi- en transgenderjongeren bestaat er de nationale vereniging Wel Jong Niet Hetero. In heel Vlaanderen en Brussel hebben zij groepen die activiteiten organiseren. Daarnaast hebben zij ook een uitgebreide online infobox, verschillende publicaties en een actief forum. Je vindt het hele aanbod op www.weljongniethetero.be.


Wat doe je best bij geweld en discriminatie? Spijtig genoeg staan sommige mensen negatief ten opzichte van holebi’s en transgenders. Zij zijn homo- en/of transfoob. Homo- en transfobie kan leiden tot fysiek, psychisch, materieel en seksueel geweld. Je kan worden uitgelachen, of uitgescholden en kan ongewenste opmerkingen of klappen krijgen. Daarnaast bestaat er ook discriminatie ten opzichte van holebi’s en transgenders. Dat betekent dat ze je verschillend behandelen omwille van je seksuele geaardheid. Zowel geweld als discriminatie zijn verboden in België. Als jou dit overkomt, meld je dit dus best bij de politie (bel 101). Je kan in dit geval ook bellen naar de Holebifoon, zij luisteren naar je verhaal en staan klaar met advies en een correcte doorverwijzing. Voel je niet schuldig of beschaamd om hulp te zoeken! Je hoeft niets alleen te dragen.


met steun van:

Deze folder kwam tot stand met de medewerking van Wel Jong Niet Hetero.

Wel Jong Niet Hetero is een laagdrempelige jongerenorganisatie voor ĂŠn door Vlaamse en Brusselse holebien transgenderjongeren. www.weljongniethetero.be

Folders bestellen? Surf naar www.ambrassade.be

Najaar 2015: V.U. Eva Vereecke, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel

Dit is een folder van Jongerengids. Jongerengids is de snelste weg naar betrouwbare informatie. Voor een antwoord op al jouw vragen, surf naar www.jongerengids.be.

Holebi en transgender  

Hetero, transgender, holebi, of kweethetnie? Dan is deze folder iets voor jou. Je bent zoals je dat zelf aanvoelt. Op wie je verliefd wordt,...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you