Woonbijlage 2018

Page 1

1

WONEN

in De Ronde Venen

Dit is een uitneemexemplaar van De Groene Venen

De interieurtrends van 2019 De natuur als inspiratiebron

Vooruitgang in koopkracht HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • WAVERVEEN • DE HOEF • AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE


Sinds 85 Ronde Venen Wonen in 19 De VOKU SERRES & KOZIJNEN

2

20% KORTING op plissé en duette® shades van Luxaflex®*

WIJ MAKEN VAN UW HUIS, GRAAG UW DROOMHUIS! VOKU is sinds 1985 gespecialiseerd in kunststof kozijnen van het merk WERU en serres, uitbouwen en overkappingen van het merk Solarlux. Alle bouwkundige werkzaamheden worden door onze eigen vakkundige monteurs uitgevoerd.

Plaid cadeau T.W.V. ¤ 100,-

BIJ AANKOOP VAN ¤ 1.000,-* Silkeborg Uldspinder

*Vraag naar de voorwaarden in de winkel

Genieweg 10 3641 RH Mijdrecht

Dakkapellen

Dakramen

Garagedeuren

Gevelbekleding

Kunststof kozijnen Serres/Uitbouwen Overkappingen

T 02 97 52 50 49 info@denoudenwonen.nl www.denoudenwonen.nl

Sinds 19 85

SERRES & KOZIJNEN Bezoek onze website! En bekijk ons gastenboek

Voordeuren

Vouwwanden

SHOWROOM MIJDRECHT Ma. t/m Vrij. 10.00 tot 17.00 uur / Za. 10.00 tot 14.00 uur Communicatieweg 4, 3641 SE Mijdrecht SHOWROOM AMSTELVEEN Di. t/m Vrij. 10.00 tot 17.30 uur / Za. 10.00 tot 16.00 uur Zetterij 1, 1185 ZZ Amstelveen WWW.VOKU.NL

NIEUWBOUW VINKENEILAND

VINKEVEEN

9 unieke villa’s aan Vinkeveense Plassen! Herenweg 1, Wilnis Koopsom € 575.000,- k.k.

Stellingmolen 15, Mijdrecht Vraagprijs € 649.000,- k.k.

De Borsaliastraat 44, Mijdrecht Vraagprijs € 279.000,- k.k.

Nieuwbouw de Grutto Welkom op het kantoor van Vida makelaars!

• Bouw gestart! • Vloeroppervlakte vanaf 234 m2 t/m 284 m2 • Inpandige garage

Samen even kijken? Kom langs op de Dorpsstraat 14 in Mijdrecht 0297-212987 vidamakelaars.nl

• Eigen aanlegsteiger • Koopsom vanaf € 920.000,- v.o.n. • Nog slechts enkele beschikbaar!


3

Wonen in De Ronde Venen

Oktober Woonmaand De maand oktober staat voor de deur. We hebben afscheid genomen van de zomer en bereiden ons voor op de herfst en de naderende winter. Niet voor niets is oktober dé woonmaand; een maand waarin u veel inspiratie op kunt doen voor het verbouwen en (her)inrichten van uw woning. Misschien staat net uw droomwoning te koop, of wilt u verhuizen omdat uw gezin groeit of omdat er gezinsleden uitvliegen. In deze woonbijlage geven we u de nodige tips en adviezen. Zo kunt u zich alvast oriënteren en ideeën opdoen. Deze maand zijn er maar liefst vier beurzen op het gebied van wonen (zie kadertje hieronder). Voor een persoonlijk advies bent u welkom bij de bedrijven in deze bijlage. De redactie wenst u een fijne woonmaand!

Tips voor Oktober Woonmaand VT Wonen&Design beurs, RAI Amsterdam (2 t/m 7 oktober) De VT Wonen&Design beurs brengt elk jaar, bij de start van het woonseizoen, alle wooninformatie onder één dak. De mooiste merken, beste experts, nieuwste designs en meest verrassende ontwerpen. Het grootste en leukste woonevenement van Nederland. www.vtwonen.nl/wonen-design-beurs/ NVM Open Huizen Dag (zaterdag 6 oktober) Interesse in een nieuwe woning? Laat u verrassen, inspireren, kijk eens verder en wellicht vindt u zelfs uw droomhuis! Tijdens de NVM Open Huizen Dag kunt u tussen 11 en 15 uur veel huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een goede kans om u breed te oriënteren en ook nog een leuk dagje uit! https://meerwaarde.nvm.nl/openhuizen-dag/ Excellent Woonbeurs, Ahoy Rotterdam (25 t/m 28 oktober) Exclusieve woon & lifestyle beurs, vooral gericht op de consument uit het hogere en topsegment. Dit jaar wordt, in samenwerking met Rotterdam Ahoy, deze exclusieve beurs voor de vijfde keer georganiseerd. www.excellentwoonbeurs.nl Dutch Design Week, Eindhoven (20 t/m 28 oktober) Negen dagen lang presenteert DDW op 100 locaties processen, experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2.500 designers. ddw.nl Kijk voor alle activiteiten op de websites. Daar leest u ook hoe u toegangskaarten kunt bestellen.

Colofon Deze woonkrant is een uitgave van A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

De woontrends van 2019

De natuur als voornaamste inspiratiebron In de woontrends 2019 staan qua kleuren 3 elementen uit de natuur centraal: Water, Vuur en Aarde. Daarnaast spelen andere tijdperken en een mengelmoes van culturen in onze maatschappij een belangrijke rol, zoals bos, strand, eindeloze bergen, goudgele velden, maar ook urban lifestyle. In kleurpalet en materiaalgebruik zijn de woontrends van 2019 een één-op-één match. We zien dan het mixen van culturen in stijlen en de invloed van vroeger en nu met elkaar samenvloeien. De retro-invloeden in onze interieurs uit de jaren ’60, ’70 en ’80 zijn nog steeds geliefd, maar steeds meer warme kleurtinten gaan de boventoon voeren. Helemaal hip en onmisbaar in een trendy interieur voor 2019 gaan de volgende kleuren worden: Donker paars Curry geel Chili rood Wijn rood Donker bruintinten Beige tinten Donker groen Indigo blauw Goud en messing (verweerd) Brons (verweerd) Pasteltinten zoals zacht (oud) roze en zacht warm grijs.

volop aanwezig zijn in het modebeeld zullen ook de woonbranche opnieuw veroveren. Duurzaamheid Zeg je wonen in 2019, dan zeg je milieuvriendelijk en duurzaam. Duurzaamheid in alles, van energiezuinig wonen tot aan producten van materialen als bamboe. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker factor voor mensen om hun woonkeuzes op te baseren. Milieuvriendelijk is belangrijker dan ooit en we halen steeds vaker maar wat graag de natuur in huis met natuurtinten, verantwoorde natuurlijke materialen en planten en bloemen. In het jaar 2019 kiezen we massaal voor energiezuinige LED-verlichting en kijkenn we wat zonnepanelen en gasloos koken en/of verwarmen ons aan voordelen kunnen brengen.

De kleuren geel, donker blauw, groen en warm rood hadden al een sterkte opkomst in 2018. Komend jaar komen ook beige- en bruintinten weer terug en ook paars gaat weer een belangrijke interieurkleur worden. De kleurencombinaties worden spannender en gewaagder.

Woontrends 2019 in woonstijl Minimalistisch is uit! De combinaties mogen weer spannender en kleurrijker zijn. Daarnaast zien we een andere stroming tot ontwikkeling komen: de klassieke, soms pompeuze kitschinvloeden. Denk aan ornamenten van Romeinse vrouwen- of mannenlichamen op een sokkel, een ligbad op tijgerpootjes en pompeuze zuilen. Ook verweerde potten in combinatie met glas en heel veel verschillende texturen zijn volop in de woonmode.

Goud, messing en brons vormen accentkleuren die goed matchen met de vele natuurtinten. De typische 90’s-stijlen die al

Interieurs met drama die op een filmset lijken of op het perfecte boetiek hotel, we gaan het terugzien in woonkamers, want thematise-

ren en je eigen unieke stijl extra kracht bijzetten met iets geks is helemaal 2019! Kijk maar eens op Instagram (www.instagram. com/stijlvol_styling_woonblog/) en Pinterest (https://nl.pinterest.com/stijlvolstyling/) voor over-the-top gestylde interieurs met een hele duidelijk stijl. Voor wat betreft materiaalgebruik kiezen we voor leer en gekleurd glas, in combinatie met natuursteen of messing en velours stoffen. Natuursteen is de must-have voor 2019, en dan vooral echt marmer. Planten zijn nog steeds onmisbaar als woondecoratie, maar dragen ook bij aan een schonere lucht in huis. Ook interessant: je ziet ook steeds meer diervriendelijke of zelfs diervrije woonproducten. Multifunctioneel en modulair Multifunctionele meubels en modulaire trends zijn helemaal 2019! Multitasken in je interieur om zo meer uit een ruimte te halen: zo wordt de woonkamer ook een thuiswerkplek, krijgen slaapkamers een open badkamer en slapen meerdere kindjes op één kinderkamer. Ook de technologie dringt verder op in onze woonomgeving: keukens met hoogstaande slimme apparatuur, spiegels die snappen waar jij behoefte aan hebt, gezondheidsdetectors en complete entertainmentsystemen. Schermen die zowel als een kunstobject gebruikt worden worden als een stijlvolle tv zijn en super slimme verlichting. Wij hebben het (te) druk, wij wonen kleiner en zijn het liefste non-stop online. Allemaal invloeden in deze woontrends die het toekomstbeeld van de ideale woning zullen gaan bepalen medio 2019.


Wonen in De Ronde Venen 4 Prinsjesdag 2018 en de wijzigingen voor jou! Het gaat goed met de economie en bijna iedereen gaat er in koopkracht iets op vooruit. Dit was de kern van de troonrede. Uiteraard bent u als huizenkoper of eigenaar benieuwd naar de gevolgen voor de woningmarkt. Speciaal voor u zet HypotheekCompany De Ronde Venen de belangrijkste wijzigingen op een rij. • Wijziging aantal belastingschijven. Op dit moment zijn er vier belastingschijven. Dit aantal wordt geleidelijk teruggebracht naar twee. Als eigenaar van een huis mag u de rente die u betaalt over de hypotheek aftrekken van uw inkomen. Door wijziging van het aantal belastingschijven kunt u de hypotheekrente aftrekken tegen een lager tarief. Hierdoor betaalt u minder inkomstenbelasting. • Hypotheekrenteaftrek. In 2019 gaat het maximale belastingpercentage waarover u de hypotheekrente mag aftrekken met 0,5% omlaag naar 49%. Vanaf 2020 wordt de verlaging versneld doorgevoerd in stapjes van 3% tot 36,93% in 2023. Door deze maatregel kan het interessant zijn om de hypotheek over te sluiten. Eventuele boeterente en andere financieringskosten zijn nu nog tegen een relatief hoog tarief aftrekbaar. In combinatie met de lage rente kan dit voor u veel voordeel opleveren. • Verlaging eigenwoningforfait. Vanaf 2019 wordt het eigenwoningforfait binnen 30 jaar stapsgewijs verlaagd. Eigenwoningbezitters zonder of met een geringe eigenwoningschuld gaan weer belasting betalen over hun eigen woning. • Subsidie voor onderhoud rijksmonumenten. Bent u eigenaar van een rijksmonument? Per 1 januari wordt de huidige regeling vervangen door een subsidieregeling. De subsidie bedraagt maximaal 35% van de onderhoudskosten en kan worden aangevraagd door particuliere eigenaren.

Stationsweg 12 | 3641 RG Mijdrecht | Telefoonnummer: 0297 250 421 E-mail: welkom@korvermakelaars.nl | www.korvermakelaars.nl

Pieter Joostenlaan 2, Wilnis Vrijstaande villa € 745.000,00 k.k.

Burgemeester van Baaklaan 20, Wilnis 2-onder-1-kapwoning € 598.000,00 k.k.

Meerkoet 12, Mijdrecht Geschakelde woning € 575.000,00 k.k.

NVM Open Huizen Dag Ook brengt HypotheekCompany De Ronde Venen de NVM Open Huizen Dag graag bij u onder de aandacht. Op zaterdag 6 oktober kunt u tussen 11 en 15 uur veel huizen zonder afspraak geheel vrijblijvend bezichtigen. Benieuwd naar de gevolgen voor uw persoonlijke situatie? Is uw persoonlijke situatie gewijzigd? Wilt u weten wat u kunt lenen? Is uw huidige hypotheek nog up-to-date? Wilt u weten wat de gevolgen zijn van de nieuwe belastingplannen voor uw situatie? HypotheekCompany De Ronde Venen helpt u graag met al uw financiële vragen. Bel vandaag nog (tel. 0297-250301) en maak een afspraak. Daar wordt u altijd wijzer van! HypotheekCompany De Ronde Venen Dorpsstraat 7, Wilnis info@hypotheekcompanydrv.nl www.hypotheekcompanydrv.nl

6 oktober 11.00 - 15.00 uur

Burgemeester Padmosweg 174 D, Wilnis Geschakelde woning € 645.000,00 k.k.

Herenweg 115, Vinkeveen 2-onder-1-kapwoning € 349.000,00 k.k.

OP

Toermalijn 39, Mijdrecht Vrijstaand € 698.500,00 k.k.

Reigerstraat 15, Vinkeveen Tussenwoning € 335.000,00 k.k.

Demmerik 126, Vinkeveen Vrijstaand herenhuis € 697.000,00 k.k.

Koningsspil 34, Mijdrecht Vrijstaande villa € 865.000,00 k.k.

Ambachtsherensingel 9, Mijdrecht Vrijstaand herenhuis € 489.000,00 k.k.

Uitweg 1 A, Vinkeveen Vrijstaand herenhuis € 535.000,00 k.k.

De Hoef Oostzijde 74 C, De Hoef 2-onder-1-kapwoning € 489.000,00 k.k.

Mijdrechtse Zuwe 11, Mijdrecht Vrijstaand € 520.000,00 k.k.

Scholeksterlaan 90, Vinkeveen Tussenwoning, drive-in € 299.999,00 k.k.

HU EN IS

Kijk voor alle details op www.korvermakelaars.nl of bel 0297- 25 04 21


5

Wonen in De Ronde Venen

NHG-grens omhoog: hypotheek honderden euro's goedkoper Goed nieuws voor woningzoekenden: de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omhoog. Vanaf 1 januari kunnen kopers van een huis tot 290.000 euro profiteren van de lagere hypotheekrente die hoort bij de NHG. Nu ligt die grens nog op 265.000 euro. De hypotheekrentes liggen sowieso al historisch laag, maar wie een hypotheek afsluit met NHG verzekert zich van een nog lagere rente. Het gaat om een verschil van 0,3 tot 0,5 procentpunt aan rente. Omgerekend scheelt dat honderden euro’s per jaar aan woonlasten. Fors meer woningen en hypotheken komen vanaf volgend jaar in aanmerking voor NHG. Nationale Hypotheek Garantie De NHG is een vangnet voor mensen die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Als een huis met verlies wordt verkocht, neemt de NHG de restschuld op zich. Banken lopen dus minder risico en dat berekenen ze door in een lagere rente. De NHG is ooit in het leven geroepen toen het slecht ging met de economie en huizen onder water kwamen te staan. De NHG wordt geregeld door het Waarborgfonds Eigen Woningen. Huizenprijzen De NHG-grens gaat omhoog omdat de prijzen van huizen de laatste tijd fors zijn gestegen. In sommige steden zijn nauwelijks nog starterswoningen te koop onder de 265.000 euro, terwijl juist voor die doelgroep de NHG belangrijk is. "Starters en doorstromers zijn nu gedupeerd. Het is voor hen vaak onmogelijk om in grote steden met NHG te financieren", zegt Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep. "Terwijl die er juist is om hen toegang tot een koopwoning te geven." Woningmarkt Gek, maar handig: met deze truc kun je meer lenen voor een huis Energiebesparende maatregelen Wie bij een nieuwe woning investeert in energiebesparende maatregelen, kan zelfs een NHGhypotheek aanvragen van maximaal 307.400 euro. Nu is dat nog 280.900 euro. Overigens moet er voor een hypotheek met NHG wel een eenmalige premie van 1 procent van de hypotheeksom worden betaald. “Ik heb net een huis gekocht, vis ik nu achter het net?” Dat ligt eraan wanneer je de sleutel krijgt. Krijg je die pas na 1 januari, dan kan het lonend zijn om opnieuw naar je hypotheekadviseur of bank te gaan. "Dan moet je je huidige aanbod afwijzen en opnieuw een aanvraag doen", legt Meijer uit. Dat kost wel tijd en geld, maar je krijgt jarenlang 'korting' op je hypotheek. Recordhoogte Deze maand werd bekend dat koopwoningen in één jaar tijd 9,3 procent duurder zijn geworden. De huizenprijzen staan daarmee op een nieuwe recordhoogte. Sinds het einde van de crisis, in 2013, zijn woningen gemiddeld 32 procent duurder geworden. In steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is die stijging nog veel groter. Het is het gevolg van een grote vraag naar huizen en een laag aanbod van te koop staande huizen. Het zorgt niet alleen voor hoge prijzen. Ook het aantal verkochte woningen daalt. In de eerste acht maanden van dit jaar werden 145.507 huizen verkocht. Dat is ruim 6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, berekende het CBS. Een gemiddelde woning kostte de afgelopen drie maanden 291.444 euro. De nieuwe NHG-norm is op dat bedrag gebaseerd. De minister van Binnenlandse Zaken moet wel nog goedkeuring geven voor de verhoging van de NHG-grens.

Verkoop De Heeren van Wilnis gestart Goed nieuws! Zaterdag jl. is de verkoop van fase 2 van de Heeren van Wilnis in de Maricken Wilnis gestart. Op de projectwebsite kunt u de brochure en prijslijst downloaden. Op vrijdag 28 september en komende week kunt u ook in het verkoopkantoor aan de Marickenlaan in Wilnis de prijslijst en brochure bij Brockhoff Makelaars ophalen van 15 tot 17 uur.

Aan de entree van de nieuwe wijk de Maricken zullen twee mooie appartementengebouwen verrijzen: Heeren van Wilnis. Door de markante vierkante bouw met aan elke zijde uitpandige balkons vormen deze twee appartementengebouwen de karakteristieke toegang naar de wijk. Heerlijk lichte appartementen met twee slaapkamers en een ruim balkon met weids uitzicht. Gebouw 201 heeft acht woonlagen, is inmiddels verkocht en de bouw is gestart. Gebouw 202 heeft zes woonlagen. Elke woonlaag beschikt over slechts vier appartementen. Parkeren kan heel gemakkelijk voor de gebouwen op straat. Gebouw 202 is sinds 22 september in verkoop. Inschrijven voor een woning kan tot maandag 8 oktober 12.00 uur. Koopsommen vanaf 272.000 euro vrij op naam. https://www.demaricken. nl/de-woningen/heerenvanwilnis

Nieuwbouw in Mijdrecht Derde toren Grutto in de verkoop Na de succesvolle verkoop van de eerste en tweede toren is nu ook de derde toren van het nieuwbouwproject ‘de Grutto’ - inmiddels beter bekend als ‘de Zwaluw' - in de verkoop gegaan. Spelt Ontwikkelings Mij. is initiatiefnemer van dit project met 10 appartementen en 2 penthouses, gelegen aan de Hoofdweg in Mijdrecht. De drie- en vierkamerwoningen hebben alle een gunstige zonligging op het zuidoosten of zuidwesten en variëren qua woonoppervlakte van 73 m2 tot maar liefst 138 m2. Ook aan buitenruimte is er geen gebrek, vanaf 8 m2 oplopend tot maar liefst 30 m2 en 44 m2 voor de penthouses. Handig is ook dat elk appartement één eigen parkeerplaats toegewezen krijgt en de penthouses twee. Interesse? U bent van harte uitgenodigd op het open huis van zaterdag 6 oktober tussen 11 en 15 uur op het kantoor van Vida makelaars og, Dorpsstraat 14 te Mijdrecht. Onze makelaars staan voor u klaar om u meer informatie te geven en samen de tekeningen door te nemen. Om het plaatje compleet te maken, kunt u de maquette bekijken. Alvast meer informatie? Bel Vida makelaars op tel. 0297-212987 of stuur een email naar info@vidamakelaars.nl.


Ander huis? De beste keus maak je met een goede voorbereiding. De beste online oriĂŤntatie voor een hypotheek heb je bij de Rabobank (WUA onderzoek april 2018). Krijg direct een compleet beeld van je financiĂŤle mogelijkheden op Rabobank.nl/wonen * Alleen bij een rentevaste periode van 20 jaar. Kijk voor de overige actievoorwaarden op Rabobank.nl/wonen

Kom maar op met de toekomst

jaar 0 2 t e Nu m g op je kortin eek* hypoth

Wonen in De Ronde Venen

6


7

Wonen in De Ronde Venen

Steek je licht op bij een blogger! Bloggers zijn constant bezig met het volgen van de allerlaatste trends op het gebied van interieur, want hier spelen zij graag op in. Om op de hoogte te blijven van de laatste woontrends kun je natuurlijk veel blogartikelen lezen. Online ontdek je zo de leukste meubels of gadgets. Maar waar moet je beginnen? Met deze tien favoriete blogs bijvoorbeeld!

1. Stijlvolstyling

4. Live Love Home

7. Yvestown

Op www.stijlvolstyling.com vind je je dagelijkse portie interieur inspiratie: de leukste lifestyle- en woontips, inspiratie voor huis en tuin, woontrends en styling-ideeën. Oprichtster Susanne is werkzaam als interieur-stylist en weet daarom als geen ander hoe je een interieur inricht. Op zoek naar de laatste woontrends? Dan raden we aan om haar blog regelmatig in de gaten te houden!

Op www.livelovehome.nl geeft Gemma een kijkje in haar interieur. Het afgelopen jaar heeft Gemma flink wat verbouwd en daarbij is alles vastgelegd. Een nieuwe keuken, werkkamer én babykamer. Want met de geboorte van de baby moest er ook een babykamer komen. Als je je huis binnenkort gaat verbouwen, is het zeker een aanrader om even bij Gemma een kijkje te nemen voor wat leuke tips.

Op het blog van Yvonne vind je niet alleen de leukste wooninspiratie, maar ook lekkere inspiratie voor bakken en koken. Van de heerlijke gebakjes loopt het water je in de mond… Zeker het proberen waard! Als je houdt van knutselen en DIY, dan is dit blog ook perfect. In haar blog-

2. Ik woon fijn

5. Mylovelyhome

Op dit blog alles wat te maken heeft met wonen en lifestyle. Van de leukste cadeau-ideeën tot de tafelaankleding bij een diner. Wij vinden dit blog vooral heel mooi, omdat er gebruik gemaakt wordt van prachtige foto’s in dezelfde stijl. Daarnaast is het ook op dit blog mogelijk om even heerlijk binnen te kijken bij anderen. Genoeg inspiratie dus! www.ikwoonfijn.nl

Het doel van www.mylovelyhome.nl is om blogartikelen te schrijven die bijdragen aan het creëren van een uniek thuis-gevoel. Een plekje creëren dat bij je past en waar jij je op je gemak voelt! Dit doen ze aan de hand van creatieve blogartikelen met handige tips, nieuwtjes en gevarieerde onderwerpen. Ben je creatief en houd je ervan om te knutselen? Bekijk dan zeker eens de Do It Yourself berichten!

3. Interiorjunkie

6. Interieurinspiratie

Het is één van de meest bekende interieurblogs van Nederland: de blog van Elisah Jacobs. Op haar blog tipt 'interior junkie' Elisah je over de laatste woontrends, maar kun je ook een kijkje nemen in de woningen van anderen. Van studentenkamers tot volledig perfect gestylde woningen. Inspiratie genoeg dus op Interior Junkie! www.interiorjunkie.com

Over écht elke woon categorie is hier een artikel te vinden. Of je nou op zoek bent naar tips over de tuin, babykamer, woonkamer of gewoon even lekker bij mensen wilt binnenkijken. Je kunt het hier allemaal vinden. Op dit blog vind je daarnaast ook handige tips voor bijvoorbeeld de efficiente schoonmaak van je huis. www.interieurinspiratie.nl

artikelen deelt Yvonne eigenlijk alles wat zij leuk en lekker vindt. www.yvestown.nl

8. Woonschrift Als je houdt van een warm en huiselijk interieur is dit blog zeker een aanrader! Op dit creatieve blog vind je DIY-artikelen, handige woontips en free printables (onze persoonlijke favoriet!). Daarnaast word je ook altijd geinspireerd door de laatste trends. Over elke kamer in huis is wel iets te vinden. www.woonschrift.nl

9. thestylebox Al hun design- en interieur-ideeën delen de vier bloggers van The Style Box met je. Ze inspireren je graag met originele en laagdrempelige interieur-ideeën, DIYprojecten en de laatste trends. Dit doen ze door je voor te stellen aan de mooiste en leukste winkels, hotels, koffietentjes en restaurant, in binnen- en buitenland. www.thestylebox.nl

10. Inrichting huis Dit is misschien wel ons favoriete blog! Bij www.inrichting-huis.com word je gegarandeerd geïnspireerd. Onder meer door de prachtige foto’s, strakke interieurs en leuk geschreven artikelen. Hier kijken we zeker wel even één keer per dag op, om te zien of er alweer een nieuw artikel online staat. Elk interieur is een droominterieur en zouden we regelrecht naar ons eigen huis willen kopiëren. Dit blog is een echte aanrader!

Vloerentrends in 2019:

PVC is hot!

PVC-vloeren winnen terrein. En dat zit ‘m niet alleen in het ongekende comfort, maar ook het eigentijdse design waarmee deze vloeren zich elegant een weg banen in ons interieur speelt hier een belangrijke rol. Het Belgische Moduleo, specialist in pvc-vloeren, zet vier najaarstrends in de spotlight.

TREND 1: palazzo Rijke materialen, intense kleuren, luxueuze stoffen, subtiele details… De Italiaanse palazzo-sfeer vlijt zich met veel gemak in onze interieurs. In alle stijl en elegantie meet je je leefruimte zo de allures van een authentiek palazzo aan. Daarbij trekken originele vloeren royaal de aandacht met hun majestueuze uitstraling. Voor het expressieve dessin Bohemian liet Moduleo zich inspireren door het klassieke legpatroon van de Hongaarse punt - waarbij de planken in een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar liggen - en het oude zigzagpatroon Chevron. Door de strakheid van de tekening van de Hongaarse Punt, past deze vloer zowel in een klassiek als eigentijds interieur. Elke verpakking telt acht unieke XL-planken, 150 bij 250 cm, links en rechts, met op de achterkant een pijl die de legrichting aangeeft. Begin en einde van het dessin vallen altijd mooi samen, zodat je zeker bent van een luxueuze look en afwerking.

TREND 2: botanicals De botanische woontrend houdt aan. Ook dit najaar duiken tropische bloemen, planten en dieren enthousiast op in huis, voor een warme, gezellige maar tegelijk ook stoere sfeer. Je eigen ‘urban jungle’ creëren is niet moeilijk: combineer veel groen met natuurlijke materialen zoals hout, rotan, bamboe, glas of aardewerk. Met Shades kleurt Moduleo de tropische trend origineel in. Deze vloer valt op door zijn effect van gelaserd hout en zijn speels maar uitgebalanceerd lijnenspel. Achter deze premium designcollectie gaat een speciaal ontwikkelde technologie schuil voor een ongeëvenaarde reliëfdruk. De botanicals-trend krijgt zo meteen een strakker accent, voor een eigentijdse look in tal van interieurs. TREND 3: blank wood Om rust te kunnen vinden in deze drukke gedigitaliseerde wereld, trekken we steeds vaker de natuur in. Of halen we de natuur in huis, in al haar rijkdom en schoonheid. Dat vertaalt zich meestal in tijdloze interieurs met een ongekende decoratieve kracht. Lichte tinten - zowel in grovere, massieve blokken als in verfijnde houten latjes - brengen kalmte en verrassen door hun ruime mogelijkheden tot combinatie. De ‘Naturally Impressive Floors’ van Moduleo lijken als het ware uit de natuur geplukt. Deze vloeren staan stuk voor stuk voor een aparte beleving, waarbij je zelfs de diepte van de groeven, lijnen en knoesten voelt. Laurel Oak straalt rust, elegantie en gezelligheid uit. Santa Cruz Oak, gebaseerd op metalen en indigo, heeft een meer vintage imago. En Sierre Oak oogt zacht en verfijnd, maar laat je voluit het gevoel van een echte plankenvloer ervaren.

TREND 4: stone age Niet alleen met houtmotieven maar ook met steenstructuren maken we steeds vaker een trendstatement in huis: marmer, graniet, leisteen of zelfs het gespikkelde terrazzo dat aan een sterke comeback bezig is. In deze digitale tijden, waar veranderingen elkaar in een snel tempo opvolgen, zoeken we een houvast bij eeuwenoude natuurmaterialen die de tand des tijds moeiteloos hebben doorstaan. Mustang Slate brengt natuurlijke schoonheid en duurzame hardheid samen. Voor dit ontwerp greep Moduleo terug naar de klassieke, natuurlijke vloer. Daarbij werd de robuuste ruwheid van steen gecombineerd met een visueel textuurspel. Het resultaat is een luxueuze uitstraling, een moderne look en een heel natuurlijke indruk. De talloze kleurschakeringen en voelbare structuren verraden de buitengewone precisie waarmee deze delicate leisteen is vervaardigd. In de XL-versie (tegels van 44 bij 86 cm) oogt Mustang Slate indrukwekkender dan ooit.


KERKLAAN 12 VINKEVEEN

Tekst Piet van Buul

FOTO'S PATRICK HESSE

'Studio110 architectuur' na 12,5 jaar weer terug in Vinkeveen

Nieuwe thuisbasis in kantoor van eigen ontwerp Op 10 augustus van dit jaar was het precies 12,5 jaar geleden dat Roland Borst zich als zelfstandig architect in Vinkeveen vestigde. Een kantoor aan huis met het huisnummer als bedrijfsnaam: Studio110. Roland ontwikkelde een herkenbare eigen stijl en zijn ontwerpen vielen bij velen in de smaak. Het toenemend aantal opdrachten maakte een grotere kantoorruimte noodzakelijk. Hoewel verknocht aan Vinkeveen moest hij uitwijken naar Mijdrecht. Toen Arnold en Maarten van assurantiekantoor Van Wijngaarden hem vroegen of hij terug wilde komen naar Vinkeveen was voor Roland de keuze niet moeilijk. Maar dan wel in een door hemzelf ontworpen gebouw. Daar werden ze het over eens en sinds augustus van dit jaar is 'Studio110 architectuur' gevestigd op de tweede etage van het ingrijpend verbouwde en vernieuwde voormalige Rabobank-kantoor aan de Kerklaan in Vinkeveen. 'Studio110 architectuur' is gespecialiseerd in particuliere woningbouw, projectontwikkeling en herbestemming van leegstaand vastgoed. In de loop der jaren heeft Roland een geheel eigen stijl ontwikkeld. De 'handtekening’ van Studio110 architectuur is modern en thema’s als licht, lucht en ruimte staan centraal in elk ontwerp. Roland: "Het ontwerpen van een gebouw is een kwestie van teamwerk. We begeleiden de opdrachten gedurende het hele bouwproces door middel van een heldere werkwijze en volgens een eigen visie. Het maken van een ontwerp gebeurt altijd in nauw overleg met de gebruikers.” Samen met zijn mede-ontwerpers Nick en Angela vormt Roland een hecht ontwerpteam. “Ik ben blij met deze samenwerking. Het geeft ons de mogelijkheid met elkaar te overleggen. En het is prettig om je ontwerp door je collega’s te laten bekijken. Zo ontstaat er een wisselwerking en daar wordt het werk alleen maar beter van. Voor de verdere uitwerking hebben we rondom ons team een flexibele schil opgebouwd van een aantal zzp’ers en andere gespecialiseerde bedrijven, die ons op alle gebieden kunnen ondersteunen. Daarbij kun je onder meer denken aan interieurontwerpers, stylisten en tuinarchitecten. Daarnaast is er binnen het bureau ook altijd ruimte voor stagiaires. Door deze samenwerking komt een plan vaak op een hoger niveau.”

Een grote diversiteit Roland en zijn team zijn erin geslaagd om in betrekkelijk korte tijd een grote diversiteit van bouwprojecten te realiseren. Voor een groot deel zijn dat vrijstaande woningen en luxe villa’s. Kenmerkend daarbij is dat bij het ontwerpen ook rekening gehouden wordt met de directe omgeving. “Zo’n gebouw moet aansluiten op de omgeving en er onderdeel van uitmaken. Dat betekent dat een villa in een woonwijk er anders uit gaat zien dan een villa in een mooi stuk natuur.” Het zijn overigens niet alleen de dure huizen en villa’s, waar Studio110 naam mee maakt. Roland: “We hebben net een plan met 56 woningen in Nieuwegein opgeleverd en zijn elders nog bezig met het ontwikkelen van meerdere woningbouwplannen. In De Ronde Venen hebben we ook al aardig wat ontworpen, zoals Dock15, het kantoor van deze krant. We waren ook betrokken bij de verbouwing van de Sint Jozefschool in Vinkeveen en de bouw van het nieuwe gezondheidscentrum in Vinkeveen. Ik vind het wel belangrijk dat lokale ondernemers met elkaar samenwerken en daarmee de lokale betrokkenheid tot uitdrukking brengen. Wij voelen altijd een verantwoordelijkheid voor de omgeving.”

Roland Borst: “Een gebouw moet aansluiten op de omgeving en er onderdeel van uitmaken. Dat betekent dat een villa in een woonwijk er anders uit gaat zien dan een villa in een mooi stuk natuur.” jectontwikkeling en het opknappen van bestaand vastgoed. Roland: “in deze laatste sector zitten leuke opdrachten, zoals het opknappen of herinrichten van historische gebouwen. Zo hebben we ontwerpen gemaakt voor de herbestemming van twee kerken. De ene is omgebouwd tot woning en de andere tot horecagelegenheid. Daarnaast hebben we ook plannen gemaakt voor het hergebruik van watertorens. Ook het pand aan de Kerklaan is natuurlijk een mooi voorbeeld van een bestaand gebouw dat een flinke opknapbeurt heeft gekregen. Voor ons als architecten zijn dat leuke uitdagingen. En het gaat bij ons niet alleen om grote projecten. Ook aan kleine aanpassingen aan een woning door middel van

een aanbouw of een dakkapel besteden we veel aandacht. Klein of groot maakt ons niet uit. We zijn een dienstverlenend bedrijf. Het is leuk om direct voor de eindgebruiker te werken. We kruipen bij wijze van spreken in de huid van de opdrachtgever. Die persoonlijke contacten maken ons werk extra leuk. En wanneer men blij wordt van het eindresultaat, dan geeft dat ons veel voldoening.”

‘Studio110 architectuur’ is gevestigd aan de Kerklaan 12b in Vinkeveen. De ingang is aan de kant van het eigen parkeerterreintje. Tel. 0297-778912. Voor meer informatie: www.studio110.nl.

Hergebruik van bedrijfspanden Ongeveer de helft van de opdrachten komt uit de particuliere sector en betreft nieuwbouw of verbouwingen. De andere helft bestaat uit pro-

Aannemersbedrijf D. Kroese BV verbouwde pand ook al voor Rabobank

Van scheepsbouwer tot aannemersbedrijf Het pand aan de Kerklaan 12 in Vinkeveen kent een rijke historie. Meer dan veertig jaar geleden werd het gebouwd als postkantoor. Toen het gebouw werd overgenomen door de Rabobank was er een ingrijpende verbouwing nodig. Die is toen uitgevoerd door het plaatselijke aannemersbedrijf D. Kroese BV. “Van die verbouwing hadden we de werktekeningen nog liggen”, zegt Daan Kroese.“Maar dit keer moest er veel meer gebeuren, zodat het een vrijwel totaal nieuw gebouw is geworden. We hebben bijvoorbeeld de fundering moeten verzwaren, omdat er een verdieping bovenop moest komen. Ook op het gebied van energiebesparing zijn er voorzieningen getroffen, zoals extra isolatie aan de buitenkant met daaroverheen een stuclaag en driedubbel dik glas. We zijn trots op het resultaat. Het is een mooi ontwerp en het is een mooi pand geworden.” De naam Kroese is van oudsher een bekende naam in Vinkeveen. Al sinds 1886, toen overgrootvader Hein Kroese een scheepswerf begon. Hij bouwde pramen waarmee de boeren hun vee vervoerden van het ene stukje land naar het andere en waarmee de tuinders hun producten naar de Vinkeveense groenteveiling brachten. Hein verzorgde ook onderhoud aan de pramen en diverse timmerwerkzaamheden voor de boeren. Het begon als kluswerk en groeide uit tot het bouwen van kassen en stallen. Aanvankelijk waren dat houten stallen met betonnen vloeren waarin het vee stond. Het bedrijf ging over van vader op zoon. Onder de opeenvolgende generaties groeide het bedrijf

uit van een scheepswerf tot een aannemersbedrijf. De huidige directeur Daan Kroese heeft het bedrijf in 1992 van zijn vader en zijn oom overgenomen. Hij is inmiddels de vierde generatie en zoon Henk-Jan bereidt zich al voor om het stokje van hem over te nemen. “De oorsprong van ons bedrijf ligt dus in het boten bouwen voor de agrarische sector”, zegt Daan. “Die relatie is er nog steeds en de lokale boeren en tuinders vormen nog steeds een belangrijk deel van ons klantenbestand. Omdat veel daken van schuren en stallen van oudsher uit asbestplaten bestonden, zijn wij ons ook gaan specialiseren in asbestverwijdering. Dit gaat nu vaak in combinatie met de plaatsing van zonnepanelen.”

Geleidelijke groei Aannemersbedrijf Kroese heeft in de loop der jaren een geleidelijke groei doorgemaakt. Daan: “Het werk bij de boeren en tuinders vormt nog steeds een constante factor. Maar we zijn inmiddels ook actief in de woningbouw en de utiliteitsbouw. We bouwen geen rijtjeshuizen, maar woningen in de vrije sector en kantoren. Het kantoorpand van Van Wijngaarden is daar een mooi voorbeeld van. We hebben inmiddels zo’n vijftig vaste medewerkers in dienst. Zo nodig huren we voor specifieke klussen zzp'ers in. Het is moeilijk om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Daarom ben ik blij dat ook een aantal Poolse vaklieden bij ons werkt.” Kerklaan 12 Voor Kroese was de verbouwing van het pand aan de Kerklaan 12 een mooie opdracht. “Niet alleen omdat we daar al eens eerder een verbouwing gedaan hadden”, zegt Daan. “Maar vooral ook omdat er een paar uitdagende aspecten aan de opdracht zaten. Dat leidde ertoe dat de verbouwing feitelijk neerkwam op nieuwbouw. Voor ons een mooie uitdaging. Het was ook leuk om te werken met plaatsgenoten, om samen iets moois neer te zetten. De opdrachtgever, Van Wijngaarden, is voor ons geen onbekende. We zijn er klant voor onze verzekeringen en dergelijke. En we hebben ook al eerder met architect Roland Borst

gewerkt. Roland is heel sterk in het ontwerpen van mooie en functionele gebouwen. Hij heeft een heel eigen stijl ontwikkeld en omdat we vaker met hem gewerkt hebben, begrijpen we elkaar. Bij het tot stand komen van zo’n project vorm je een team, samen met de opdrachtgever en de architect. De opdrachtgever bepaalt hoe het moet worden en welk budget daarvoor beschikbaar is, de architect ontwerpt het gebouw en wij bouwen. Onze taak is het om een gebouw neer te zetten dat voldoet aan de wensen van de opdrachtgever en de ideeën van de architect. Onze rol in dat geheel richt zich op de technische uitvoering. Daarbij beschouwen wij het ook als onze taak om het budget in de gaten te houden. Dat betekent dat je soms aan de bel moet trekken omdat bepaalde wensen duurder uitvallen dan men had voorzien. Dan moet er geknepen worden en gekeken of er met wat aanpassingen toch tot het gewenste resultaat kan worden gekomen. En dan ook nog zonder dat de kwaliteit daaronder lijdt, want kwaliteit is voor ons een belangrijk uitgangspunt. Ik vind dat we er met z’n allen in geslaagd zijn aan de Kerklaan een mooi pand neer te zetten, dat best een aanwinst voor Vinkeveen genoemd mag worden.”

Aannemersbedrijf Kroese is gevestigd aan Demmerik 96b in Vinkeveen. Tel. 0297-262676. Voor meer informatie: www.kroesebv.nl.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.