Oranjekrant 2018

Page 1

Special van De Groene Venen • 0plage 18.500 exemplaren • Lezersbereik 45.000 inwoners • Uitgegeven door A-side Publishing B.V. • De Groene Venen • Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht • Telefoon: 0297-38 52 57 • E-mail: info@degroenevenen.nl • www.degroenevenen.nl

ORANJEKRANT

ORANJEKRANT 2018 HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN20• april WAVERVEEN • DE HOEF • AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

UITNEEMEXEMLAAR VAN

DE GROENE VENEN

1


27_April_2018.pdf

1

11-04-1815

14:10

2

20 april 2018

K

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

ON

INGK

EIZERA

DMIRAALKOO

TKENNENZEALLEMAAL

ORANJEKRANT

1

20/200

2

20/100

3

20/70

4

20/50

5

20/40

6

20/30

De Passage 10 Mijdrecht 0297 284 479 info@kootbrillen.nl www.kootbrillen.nl


ORANJEKRANT

20 april 2018

3

Koningsdagconcert met ROM-koor in Mijdrechtse Janskerk Maarten Divendal Het eerste lustrum Dit jaar vieren we het eerste lustrum van koning Willem-Alexander. Op 30 april 2013 nam koningin Beatrix afstand van de Kroon en vond de inhuldiging van koning Willem-Alexander plaats. Inmiddels, vijf jaar verder, zijn er denk ik steeds minder mensen die zich verspreken met termen als Koninginnedag. Ik heb begrepen dat bij de hofhouding van de koning vijf jaar geleden ‘een potje’ bestond waarin iedereen die het per ongeluk had over ‘de koningin’ een euro moest deponeren. Dat potje was gauw te klein, maar ik neem aan dat ook daar het misverstand niet meer zal bestaan. Zeker omdat niet alleen naast koning Willem-Alexander koningin Maxima staat, maar zij ook zelf vele openbare activiteiten verricht. In onze gemeente bestaat een mooie traditie aan Koningsdag-activiteiten. De vele Oranjeverenigingen zijn al maanden bezig met de voorbereidingen. Daar is ook sprake van binnen het gemeentehuis bij het in behandeling nemen van aanvragen voor koninklijke onderscheidingen. De procedure voor de behandeling, van de aanvraag bij en vervolgens door de gemeente, tot besluitvorming via de Kanselarij door de koning bedraagt maar liefst 9 maanden. Dus wanneer u iemand kent die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt en aan alle ‘regels’ voldoet (zie www.lintjes. nl), en die nog geen onderscheiding heeft ontvangen en ook niet bij de gelukkigen behoort op 26 april aanstaande, kunt u nu al een aanvraag indienen voor 2019.

Op Koningsdag, 27 april, biedt de Oranjevereniging u een Koningsdagconcert aan in de Janskerk in Mijdrecht. Inmiddels is het een traditie geworden dat het ROMkoor uit Mijdrecht haar medewerking aan dit concert verleent. Het Regionaal Operette- en Musicalkoor neemt u op deze feestelijke dag mee op een muzikale reis tot langs de uiterste grenzen van zijn repertoire. Muziek van onder anderen Andrew Lloyd Webber en Johann Strauss staan op het programma. Maar ook Vera Lynn komt even langs om 'goodbye' te zeggen. Daarnaast zult u nog vele andere bekende melodieën kunnen beluisteren. Uiteraard zijn er ook stukken die u zelf kunt meezingen. Deze keer zijn er weer leuke liedjes uitgezocht, die u zeker niet onbekend zullen zijn. En dat zijn dat niet alleen maar Nederlandse liedjes.

Vlaginstructie Als u de Nederlandse vlag wilt uithangen, kunt u de dagen van de vlaginstructie volgen. Dit hoeft niet, u mag ook op andere dagen de vlag uithangen. De vlaginstructie is een instructie die het gebruik beschrijft van een vlag.

Het concert in de Janskerk aan de Kerkstraat in Mijdrecht begint om 12.30 uur en duurt tot ongeveer 13.30

uur. Ferdinand Beuse is de dirigent en de begeleiding wordt verzorgd door James Pollard achter de piano.

Kermis Mijdrecht op het Argon-terrein De botsauto's zijn weer gepoetst en de nieuwste knuffelbeesten zijn ingekocht om fris van start te gaan! Vanaf zaterdag 21 april staat de kermis op het Argon-terrein in Mijdrecht. Naast de 'Body Shake' en botsauto's komen dit jaar de 'Paradise Express' en de 'City Hopper' als extra vermaak naar Mijdrecht. Zaterdag begint de kermis om 14 uur en wordt er proefgedraaid. Vanaf 19 uur is het Ladies Night . Alle dames krijgen bij de attracties '3 halen 2 betalen'. Op zondag is het familiedag, met alle attracties voor een gereduceerde prijs. Ook hebben de oliebollen- , sui-

kerspinnen- en snackkramen allemaal een speciale aanbieding. Om het nóg gezelliger te maken, zullen Clown Peter en de Vermakelaar de mensen verrassen. En ook de gratis schminkstand

is weer aanwezig. Donderdagavond is de traditionele lampionnenoptocht, met als afsluiting een geweldig vuurwerk en op Koningsdag is de kermis vanaf 11 uur geopend.

Openingstijden Zaterdag 21 april

14 tot 23 uur

MAARTEN DIVENDAL BURGEMEESTER DE RONDE VENEN

14 tot 19.30 uur Maandag 23 april

14 tot 22 uur Dinsdag 24 april

14 tot 22 uur Woensdag 25 april

14 tot 22 uur Donderdag 26 april

14 tot 24 uur

Vrijdag 27 april

11 tot 23 uur

Colofon Deze speical is een uitgave van A-side Publishing B.V. in opdracht van Oranjevereniging Mijdrecht en wordt verspreid als bijlage van De Groene Venen. Redactieadres: Industrieweg 15 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Dagen vlaginstructie De vlaginstructie houdt in dat de Nederlandse vlag op rijksgebouwen uithangt op de volgende dagen: • 27 april: Koningsdag, verjaardag koning Willem-Alexander; • 4 mei: Dodenherdenking, vlag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang; • 5 mei: Bevrijdingsdag.

Als de dagen op een zondag of christelijke feestdag vallen, geldt de datum tussen de haakjes. Uithangen en hijsen van de vlag Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen, ook niet als de vlag halfstok hangt. De vlaggenstok moet dus een goede lengte hebben. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. De vlag mag wel blijven hangen als hij zodanig verlicht is dat de kleuren duidelijk te zien zijn.

De vlag halfstok Als de vlag halfstok moet hangen, wordt de vlag eerst vol gehesen. Daarna wordt de vlag langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen. Hierna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. De vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald.

Zondag 22 april Voor nu dank ik de vele tientallen vrijwilligers die zich inzetten om alle activiteiten rond Koningsdag tot een succes te maken voor hun tomeloze energie. En vooral wens ik alle inwoners, van jong tot oud, enorm veel plezier om hier met elkaar aan mee te doen: de sportieve Koningsspelen, de braderieën, aubades, sport- en spel-activiteiten voor de jeugd, de muzikale begeleiding van onze harmonieën, drumbands en fanfares, de activiteiten speciaal gericht op ouderen, de grotere feesten zoals in Mijdrecht op het plein bij het gemeentehuis, de vrijmarkten en juist ook al die kleine, mooie activiteiten die Koningsdag altijd bijzonder maken.

Vlaginstructie

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Aan deze uitgave werkten mee: Alle oranjeverenigingen Fotografie: Peter Bakker, Fem van Duuren en anderen Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards

www.degroenevenen.nl

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2018 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

De Nederlandse vlag De Nederlandse vlag is het symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag moet altijd de ereplaats hebben als deze gebruikt wordt op Nederlands grondgebied. Er zijn geen voorschriften voor de afmeting, maar de lengte moet zich verhouden tot de breedte als 3:2. De kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Het is niet toegestaan versieringen op de vlag aan te brengen. Oranje wimpel Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met een oranje wimpel gehesen.


4

20 april 2018

ORANJEKRANT

Persoonlijke aandacht, vakmanschap en kwaliteit Zoek je een ervaren en betrouwbaar aannemersbedrijf voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud? Wij zetten je bouwplannen om in daden. Met vakmanschap en persoonlijke aandacht leveren we kwaliteit. Een goede voorbereiding is het halve werk. Via een helder stappenplan werken we toe naar de oplevering van jouw project.

OP KONINGSDAG kunt u bij ons terecht van 8.00 - 13.00 uur voor heerlijk vers belegde broodjes!

Jouw eerste stap? Ons bellen om een afspraak te maken!

Tot binnenkort Ondernemingsweg 2

3641 rZ mijdrecht

tel: +31 (0)297-289230

www.krimp.nl

Keurslager Bader - De Passage 20A Mijdrecht - Telefoon: 0297 255 004 www.bader.keurslager.nl

Wij wensen u wederom een gezellige Koningsdag toe!


ORANJEKRANT

20 april 2018

Programma Mijdrecht Donderdag 26 april 2018 Penaltyschieten vanaf 18.00 uur Voor meer informatie zie kader onderaan deze pagina. MOGELIJK GEMAAKT DOOR: HOMAN ALLICHT EN ARCHITECTEN- EN INGENIEURSBUREAU H.W. VAN DER LAAN B.V.

Lampionnenoptocht om 21.00 uur Voor meer informatie zie kader onderaan deze pagina. MOGELIJK GEMAAKT DOOR: SCHADENET KRANENBURG EN VAN BERGEN SPORTS INTERNATIONAL B.V.

Openingsfestiviteiten en vuurwerk De opening van Koningsdag in Mijdrecht zal plaatsvinden op donderdag 26 april. Als de kinderen met de lampionnen aankomen, omstreeks 22.00 uur, zal burgemeester Divendal de festiviteiten openen. Aansluitend zal er een vuurwerkshow worden gehouden. MOGELIJK GEMAAKT DOOR: STICHTING RONDE VENEN FONDS EN S.C. JOHNSON EUROPLANT BV

Vrijdag 27 april Rommelmarkt 8.00 -13.00 uur Het centrum van Mijdrecht (Dorpsstraat tot aan de Helmstraat, het plein bij De Lindeboom, het fietspad langs het Burg. Haitsmaplein en het Raadhuisplein, het plein bij ingang van de Passage) zal vanaf 8.00 uur (opbouw vindt plaats vanaf 5.00 uur voor een goede plek) plaats bieden aan kinderen (en ouders) voor het aanbieden van allerlei spulletjes. Het is niet de bedoeling dat er handelaren/goede doelen e.d. aan deze rommelmarkt deelnemen. Om 13.00 uur eindigt de rommelmarkt. De deelnemers wordt verzocht om hun restanten op een goede manier mee te nemen of naar de Kringkoop te brengen. Oranjegebak Bewoners van verzorgingshuizen in Mijdrecht krijgen bij de koffie of thee Oranjegebak geserveerd.

Activiteiten Windmolen-terrein Van 12.00 tot 18.00 uur worden er diverse sport- en spel-instuifactiviteiten gehouden op het speelterrein en op het water aan de Windmolen. Dit jaar zijn de aquabubbles er weer, maar ook de schminkstand, diverse springkussens en een kinderboerderij ontbreken niet. Hier kunnen de jonge kinderen zich de gehele middag uitleven met allerlei spelletjes. Bij deze activiteiten is EHBO aanwezig, zal een discotheek passende muziek verzorgen en is catering aanwezig voor de verkoop van een hapje en een drankje. MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

& LOGISTIEK • • KRINGKOOP • KORVER BV • KORVER MAKELAARS O.G. BV • REURINGS BEHEER BV • H.M. VAN SCHEPPINGEN • VAN DORT & PARTNERS • VAN SCHIE BV • PROFILE TYRECENTER • PROMOFESSIONALS • LÜBKE B.V. • FFT NOTARISSEN • VAN WALRAVEN GROUP • TUINCENTRUM BROUWER TRANSPORT

VAN WALRAVEN BOUWMATERIALEN

DE HUIFKAR EN GROEP XTRA MOGELIJK GEMAAKT DOOR: EVENTSTATION EN DUKDALF BEHEER BV

Oranjeparade Vanaf de Raadhuislaan wordt om 11 uur de optocht feestelijk geopend. Voor meer informatie zie kader rechts op deze pagina.

Concert met ROM-koor in de Janskerk Van 12.30 tot circa 13.30 uur neemt het Regionaal Operette- en Musicalkoor u mee op een muzikale reis. Op pagina 3 leest u meer over het programma van het concert. MOGELIJK GEMAAKT DOOR: C & R VAN DER WILT EN ABN-AMRO

Koningsdag Penaltytoernooi donderdagavond bij SV Argon Donderdagavond 26 april houdt de Oranjevereniging Mijdrecht in samenwerking met SV Argon het Koningsdag Penaltytoernooi met aansluitend een spectaculaire kinderdisco in de kantine van SV Argon voor de jongste jeugd. En met om 22.00 uur een spectaculaire vuurwerkshow als officiële opening van Koningsdag. Voorafgaand aan het Penaltytoernooi op het complex van Argon aan de Hoofdweg 85 in Mijdrecht wordt er vanaf 18.00 uur op het hoofdveld een spectaculaire keepersclinic gegeven door Keepersschool Berkelaar. Zes groepen Na het overweldigende succes van voorgaande jaren strijden nu maar liefst 6 groepen (jongens en meisjes) om de felbegeerde penaltybokalen. • O7-pupillen (geboortejaar 2011-2012) • O9-pupillen (geboortejaar 2009-2010) • O11-pupillen (geboortejaar 2007-2008) • O13-pupillen (geboortejaar 2005-2006) Voor deze groep is de inschrijving vanaf 17.30 uur in de kantine van SV Argon. Aanvang: vanaf 18.30 uur op het hoofdveld. Prijsuitreiking: zodra de groep klaar is in de kantine. • O15-Pupillen (geboortejaar 2003-2004)

5

Nieuwe route voor Vios Oranjeparade in Mijdrecht Ook dit jaar organiseert Show- & Marchingband Vios in Mijdrecht de Oranjeparade. De optocht waarmee Koningsdag vrijdag 27 april om 11 uur vanaf de Raadhuislaan feestelijk wordt geopend. Voor de origineelst uitgedoste deelnemer, versierde fiets of kar die de hele route meegaat, wacht er bij het eindpunt een mooie prijs. Dus doe je best, maak het de jury maar moeilijk! De optocht is voor jong en oud. Dus opa’s en oma’s, vaders en moeders, broers, zussen, vriendjes en vriendinnetjes haak aan en zet je beste beentje of wieltjes voor. En natuurlijk is het kledingadvies voor mens, fiets, kar, skelter en huisdier: rood, wit, blauw en oranje! Toyota van Ekris, één van de sponsoren van de Show- & Marchingband Vios, is te vinden aan de kop van de optocht.

Andere route De route van de Oranjeparade loopt dit jaar vanaf de Raadhuislaan linksaf de Prins Bernhardlaan op. Dan linksaf de Prinses Beatrixlaan in en bij de ABN-Amro rechtsaf Bozenhoven op. De parade volgt Bozenhoven rechtdoor over de rotonde (bij de Anselmusstraat/ Rondweg) om bij de Viergang rechtsaf Molenland in te gaan. Vervolgens gaat het dan over de Viergang rechtsaf de Vijzelmolen in. Dan rechtdoor de Korenmolen op en verderop linksaf via de Korenmolen, rechtsaf de Wipmolen op en even verderop weer linksaf richting Proostdijstraat. Het laatste stuk voert vanaf de Wipmolen linksaf de Proostdijstraat in en dan aan het eind rechtsaf via het sportpark alsmaar rechtdoor tot aan het eindpunt op het feestterrein aan de Windmolen.

• O17-Pupillen (geboortejaar 2001-2002) Voor deze groep is de inschrijving vanaf 18.30 uur in de kantine van SV Argon. Aanvang: vanaf 19.30 uur op het hoofdveld. Prijsuitreiking: zodra de groep klaar is in de kantine. Er zijn 5 doelen, met voor de O7-, O9en O11-pupillen een klein doel. De overige pupillen spelen op een groot doel. De keepers zijn van Keepersschool Berkelaar, kortom toppers in de goals! En de scheidsrechters zijn van SV Argon, dus deskundigheid en eerlijkheid gegarandeerd! Na afloop is er behalve de prijsuitreiking ook een kinderdisco in de kantine. Per groep zijn er mooie bekers te winnen voor de 1e, 2e en 3e prijs. Voor alle deelnemers in de O7groep is er een mooie medaille en na afloop krijgt iedere deelnemer twee muntjes voor de kermis! Iedereen mag meedoen, ongeacht of je wel of niet op voetbal zit of bij welke club je speelt. Dus neem je vriendjes en vriendinnetjes mee! Wees op tijd, want de ervaring leert dat het druk wordt. De kantine is vanaf 17.30 uur geopend.

Lampionnenoptocht in Mijdrecht Donderdag 26 april, aan de vooravond van Koningsdag, wordt in Mijdrecht de o zo leuke en gezellige lampionnenoptocht gehouden. Als je zelf voor het stokje met batterij en het lampje zorgt, krijg je van de Oranjevereniging zo’n mooie lampion. Show- & Marchingband Vios neemt om 21.00 uur de lichtjes vanaf het Raad-

huisplein op sleeptouw richting het sportpark aan de Hoofdweg. De route loopt van het Raadhuisplein via een klein stukje Dorpsstraat door de Raadhuislaan, Koningin Julianalaan, Prinses Wilhelminalaan, Prins Bernhardlaan, Midrethstraat, Steven van Rumelaerstraat, Gijsbert van Stoutenborchstraat, Bisschop Koenraad-

straat, Proostdijstraat en dan vanaf de hockeyvereniging via het park en het kermisterrein naar de opening van het Koningsfeest op het Argonveld vlakbij de Hoofdweg. Win een prijs Er zijn 2 leuke prijzen te winnen voor die jongen en dat meisje die het origineelst verkleed zijn én die vanaf het begin tot het eind hebben meegelopen. Op het sportpark is er een woordje van de voorzitter van de Oranjevereniging en de burgemeester, is de prijsuitreiking van de lampionnenoptocht en wordt gezamenlijk uit volle borst het Wilhelmus gezongen, waarna met een groots vuurwerk het Oranjefeest zal losbarsten. Zien we je op donderdag 26 april vrolijk uitgedost met je lampion vanaf negen uur achter de muziek aangaan? Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Zullen we er weer één grote rood-wit-blauw-oranje optocht en gezellig Oranjefeest van maken?


6

20 april 2018

Spektakel tijdens Koningsfeest in Speelwoud Wilnis Donderdag 26 april 19.30 tot 21 uur: Penaltyschieten bij CSW Elk jaar weer een groot succes, iedereen vanaf 16 jaar mag strijden om de prachtige G. Brouwer Bokaal. Gerrit Brouwer zal de aftrap nemen en het commentaar wordt verzorgd door Peter van Leeuwen. Inschrijven kan vanaf 19 uur in de CSW-kantine. G. Brouwer & Zn. B.V. stelt de bekers beschikbaar.

Vrijdag 27 april 8.00 uur: Luiden der klokken, de vlaggen worden uitgestoken De klokken van de plaatselijke kerk luiden Koningsdag 2018 in. Van openbare gebouwen en particuliere woningen wordt gevlagd en gewimpeld. 8.30 uur: Muzikale rondgang en optocht versierde fietsen, voor kinderen tot 12 jaar Zodra je de muziek hoort van Muziekkorps Triviant kan je met je versierde fiets aansluiten. Alle deelnemers komen uiteindelijk samen op

het plein bij het voormalig gemeentehuis, waar de officiële opening is. Na afloop ontvangen de fietsers een leuke attentie, mede mogelijk gemaakt door Nant Hartel. Dus maak je fiets heel mooi, dan zorgen we samen voor een bonte optocht. Vanaf de Marktschipper vertrekt de optocht samen met Muziekkorps Triviant. Vervolgens gaan de versierde fietsen richting de Veenweg, Vossestaart, Johannes Hospitium (hier wordt even halt gehouden voor een mini-aubade) en de Pieter Joostenlaan richting de Dorpsstraat naar het voormalig gemeentehuis. 9.15 uur: Officiële opening Koningsdag 2018 Bij het voormalige gemeentehuis zal de officiële opening van de feestelijkheden in Wilnis worden verricht door een afgevaardigde van het College van De Ronde Venen. Onder muzikale begeleiding van Viribus Unitis wordt gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. 10 tot 12 uur: Kindervrijmarkt, Wilnis-Dorp Ook dit jaar is er weer een kindervrijmarkt in en rond de Dorpsstraat (Dorpsstraat, Eendracht, Zuwe en

Stationsweg). Ga maar alvast je kamer of zolder opruimen en neem je oude spullen mee om te verkopen. Kindermuzikanten zijn natuurlijk ook van harte welkom! Op deze markt mogen alleen kinderen hun spullen verkopen. Graag vanaf 8.00 uur je spullen uitstallen. Brasserie De Waard is vanaf 12.00 uur geopend voor borrel & bites, vanaf 17.00 uur voor diner. Cafetaria Alpha is vanaf 10.00 uur geopend en bezorgt vanaf 15.30 uur. Eetcafé De Buurvrouw is van 8.00 uur tot 12.00 uur geopend voor een lekker bakje koffie en oranjetompouces. Pizzeria Delicious is vanaf 12.00 uur geopend en bezorgt vanaf 17.00 uur. 10 tot 12 uur: Seniorenochtend, Oranjeborrel in de Schakel Alle senioren worden hierbij uitgenodigd voor een kopje koffie en een gezellige borrel in de Schakel. U kunt van 10 tot 12 uur vrijblijvend binnenlopen, u hoeft zich hiervoor niet op te geven. Hans Versterink zorgt voor de vrolijke noot. De

ORANJEKRANT

drankjes worden verzorgd door Paul Reurings Beheer BV 12.00 tot 20.00 uur: Koningsfeest in Speelwoud Vanaf 12.00 uur wordt Wilnis Speelwoud omgetoverd tot een waar feestterrein. Spektakel voor jong en oud. Zoals elk jaar kinderspelletjes en dit jaar nieuwe attracties. Een eet- en drinkplein met voor ieder wat wils. Live-muziek en live artiesten, onder wie zangeres Pearl en Mark Fledderman. Natuurlijk mag traditiegetrouw het ringsteken niet ontbreken. Kortom, aan iedereen wordt dit jaar gedacht! Dus kom gezellig naar het Speelwoud om Koningsdag 2018 te vieren. Alle 18+ krijgen een polsbandje, neem je ID mee! De spelletjes en attracties zijn open van 14.00 tot 18.00 uur.

• VEDAMA VERHUUR WILNIS • STICHTING. SERVICEPUNT DE RONDE VENEN • TECHNISCH INSTALLATIEBEDRIJF VD WILT • VAN SCHIE BV • KRINGKOOP KRINGLOOPBEDRIJF • KROON'S ELEKTROSERVICE • KOOL HEIWERKEN BV • EETCAFÉ DE BUURVROUW • V.D. ENDE TRANSPORT • JOHAN GROENEWEGEN • GEMEENTE DE RONDE VENEN • RCHEENAART BESTRATING & GRONDWERK BV • LEO SCHAAPHUIZEN BEHANGEN BINNENHUISAFWERKING • RIJDES TUINCENTRUM-KWEKERIJ • VRIJWILLIGE BRANDWEER WILNIS • G. BROUWER & ZN. BV • IT'S 4 RETAIL BV • PAUL REURINGS BEHEER BV • WILLISSTEE • GERRIJN BV

HFR SERVICES

OLIEHANDEL VIS

Het Oranjefeest van Wilnis wordt mede mogelijk gemaakt door de Wilnisse Oranjevereniging, Gerrit Brouwer van G. Brouwer & Zn., Eetcafé De Buurvrouw en Jochem en Silvia Peek. SPONSORS WILNISSE ORANJEVERENIGING:

• H.I.S. • PROMOFESSIONALS • STIEVA METAALBEWERKING BV • NANT HARTEL, JUWELIER, HORLOGER & EDELSMID • ADVOCATENKANTOORKOOL • VOF BOTS HUISDIERVOERDERS INDUSTRIE SERVICE

Hij is er weer... ‘De Vorstlesser’ De Zwart dranken & delicatessen

Voorheen de Mix van Trix Op=Op Verkrijgbaar bij De Zwart Daar rijdt u voor om!

De Zwart dranken & delicatessen

Herenweg 35, Wilnis www.dezwartdranken.nl

Voor ons is elke klant Koning! Zeker Weten! www.ascol.nl


ORANJEKRANT

20 april 2018 7

Gezellig vol programma voor Koningsdag in Baambrugge Koningsdag begint in Baambrugge om 8.30 uur traditioneel met het uitsteken van de vlaggen. Hierna volgt om 9 uur de muzikale rondgang door het dorp met de Abcouder Harmonie. Nog feestelijker wordt het als de kinderen die hieraan meedoen hun fiets, step of skelter versieren. Om 9.30 uur volgt het welkomstwoord door de voorzitter van de Oranjevereniging en een vertegenwoordiger van gemeente De Ronde Venen. Om 10 uur beginnen de kinderspelen. De peuters en kleuters gaan onder meer zwemmemory oplossen en tennisballen verzamelen. En de kinderen van de groepen 3 tot en

met 8 kunnen curlen, paarden racen, formule 1 racen, hockeyen, handballen, korfballen en skiën. Voor de senioren start om 10.30 uur de feestelijke oranje-ochtend. Gezellig een kopje koffie of thee drinken en de laatste nieuwtjes met elkaar uitwisselen. Daarna een lekker borreltje! Natuurlijk ontbreekt het jaarlijkse prijzencircus ook niet. Tot 12 uur staat, net als elk jaar, de draaimolen op het plein. De ritjes zijn gratis voor alle kinderen die willen draaien en zweven. Ook ontbreekt het springkussen niet. Deze staat er de hele dag en is voor alle kinderen tot en met 8 jaar.

De middag begint om 13 uur traditiegetrouw met de kindervrijmarkt. De beste plek om overtollige spullen te verkopen en anderen hier weer blij mee te maken. Kinderen mogen hier ook hun kunsten vertonen door bijvoorbeeld mooi muziek te spelen. Om 14.30 uur start de survivalbaan. Hier wordt de kracht en behendigheid van de deelnemers getest. Ook de volwassenen kunnen zich helemaal uitleven op de survivalbaan. Wie wordt de behendigste Baambruggenaar? Voor de kinderen van 4 tot 12 jaar oud start om 15 uur het medaille versieren. Let op! Vol is wel vol. En om 16 uur wordt ook de reuzesjoelbak weer van stal gehaald!

Rond 16 uur begint de maag al voorzichtig te knorren. Tijd voor iets lekkers! Dorpshuis De Vijf Bogen zorgt ook dit jaar voor de inwendige mens. De barbecue wordt aangestoken en het buffet weer geopend. Vanaf 16.30 uur wordt de barbecue muzikaal omlijst door Susanne de Rooij. De voetjes kunnen van de vloer! Voor degenen die nog niet genoeg spelletjes hebben gedaan, staat er vanaf 17 uur nog een aantal spellen klaar waar de behendigheid kan worden getest. De spellen én het springkussen staan er tot 20 uur. In het dorpshuis wordt de dag gezellig afgesloten door samen nog even na te praten en een laatste drankje te drinken.

Uitgebreid Koningsdagprogramma van Stichting Feestelijkheden Abcoude De Stichting Feestelijkheden Abcoude heeft voor vrijdag 27 april wederom een leuke Koningsdag in petto en de organisatoren hopen dan ook van harte dat u in groten getale meedoet. Een paar jaar geleden is een traditie in ere hersteld door de feestelijkheden terug te halen naar het centrum van het dorp. De meeste activiteiten vinden plaats op ’t Markvelt en de Hoogstraat (vrijmarkt) en de Raadhuislaan (spellencircuit en springkussens). Het podium staat in het speeltuintje bij de Raadhuislaan. Hier is elke beschikbare vierkante meter afgesloten voor auto’s en ingezet voor het feestelijke programma. Dit jaar zijn alle vertrouwde ingrediënten dicht bij elkaar, dus met een drankje in de hand kunt u zowel genieten van de muziek als van het spellencircuit. Vrijmarkt Het volledige ‘t Markvelt is beschikbaar voor de verkoop van uw waar. Vanaf 6.00 uur is de stichting aanwezig om alles in goede banen te leiden, zodat u het beste plekje kunt veroveren. Om de veiligheid van de veelal jonge deelnemers te kunnen waarborgen, is de enige manier om met de auto ‘t Markvelt te bereiken via de achterkant van ‘t

Markvelt. Op het pleintje achteraan ’t Markvelt, waar in de Feestweek de rups/poliep staat, kunt u de auto even neerzetten om uw waar uit te laden. Vervolgens vertrekt u natuurlijk weer snel om ook anderen die gelegenheid te geven. Als u te voet of met de fiets komt - wat van wordt harte aanbevelen! - kan dit uiteraard wel via de Hoogstraat. U mag best wat langer blijven zitten, maar denkt u eraan dat het ophalen van uw niet-verkochte waar ook weer op dezelfde wijze gebeurt als het wegbrengen. Hopelijk bent u uw spullen dan wel grotendeels kwijt... Zo niet: dan graag meenemen of in de aanwezige vuilcontainers deponeren. Daarna kunt u de verdiende centen meteen weer uitgeven aan een hapje en een drankje enkele meters verderop op de Raadhuislaan, waar de feestelijke activiteiten inmiddels gestart zijn.

Familiefestival in Amstelhoek Deze Koningsdag opent stichting Imagine haar deuren aan de Piet Heinlaan 3 in Amstelhoek tussen 11 en 17 uur voor een familiefestival. De dag staat in het teken van vermaak voor de grootsten, de kleinsten en alles er tussenin! Ben jij er ook bij? Ervaar wat het is om roofvogels van dichtbij te bewonderen tijdens een van de roofvogelshows. Roofvogels? Ja, er wonen uilen, haviken en

een reuze Amerikaanse Zeearend binnen Imagine. Durf jij ze vast te houden? Als het weer goed is, wordt er een picknick gehouden in de tuin. Tevens staat er een grote trampoline waar de kinderen zich flink op kunnen uitleven. En als het weer niet meezit, is er genoeg vermaak binnen, zoals een ballenbak, een bellenshow en kinderfilms op een groot scherm. De toegang tot het familiefestival is gratis.

Abcouder Harmonie De koninklijk onderscheiden Abcouder Harmonie loopt vanaf het Piet Mondriaan Gebouw rond 11.20 uur al spelend naar het feestterrein op het speeltuintje van de Raadhuislaan. U kunt gezellig met de harmonie meelopen of hen bij het podium opwachten. Hier zal de harmonie een kort optreden geven. Rond 11.50 uur zal de voorzitter van de Stichting Feestelijkheden Abcoude, Arie Ligtvoet, een openingswoord spreken en worden de eventuele gedecoreerden van Abcoude in het zonnetje gezet. Clown Kimmy Van 12.00 tot circa 13.00 uur komt Clown Kimmy op het podium in het speeltuintje met een fantastisch programma voor de kinderen. Kom allemaal kijken, want het wordt natuurlijk weer erg leuk! Stormbanen en Springkussen Dit jaar zijn er maar liefst twee stormbanen, voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar, en een springkussen, voor de kleinere kinderen tussen de 3 en 8 jaar, om hen de gelegenheid te geven zich lekker uit te leven. Zij kunnen hier terecht vanaf 13.00 uur tot en met 16.30 uur. Er zal begeleiding bij de stormbanen staan. Spellencircuit Het spellencircuit voor kinderen tot en met 12 jaar is op de Raadhuislaan te vinden. Gratis deelname tussen 12.45 en 16.00 uur, met di-

verse vertrouwde en enkele nieuwe onderdelen. Deelnameformulieren zijn verkrijgbaar bij de kraam van de Stichting Feestelijkheden Abcoude op het Raadhuisplein ter hoogte van de apotheek. Na afloop kunnen de deelnemers daar ook hun persoonlijke deelnamecertificaat ophalen. De inschrijving sluit om 15.45 uur. Grabbelton Nadere uitleg is overbodig: de allerjongsten mogen een keer grabbelen in de ton van Ton. Muziekprogramma Op het podium zal er van 13.00 tot 17.30 uur een in Abcoude en wijde omstreken bekende DJ voor de muziek zorgen. Rondom het podium zijn statafels te vinden en is er gelegenheid tot het nuttigen van een drankje en een hapje, verzorgd door restaurant Jess.

Ouderenmiddag Om 14.30 uur gaan de deuren van het Piet Mondriaan Gebouw open, waar in de grote zaal om 15.00 uur de ouderenmiddag van start gaat. Onder leiding van deskundige ‘Bingo Masters’ wordt een aantal rondjes bingo gespeeld. Uiteraard is er genoeg tijd beschikbaar om de laatste dorpsnieuwtjes uit te wisselen en wordt iedereen verwend met een natje en een droogje. Rond 17.00 uur is de bingo afgelopen omdat de prijzen dan verdeeld zijn en de nieuwtjes en bingo-bonnetjes op zijn... Deelname aan alle activiteiten in Abcoude is gratis, maar wel voor eigen risico. De Stichting Feestelijkheden Abcoude doet zijn best, maar u bepaalt de gezelligheid en het succes door in groten getale aanwezig te zijn. Want een feest is geen feest, als u niet bent geweest.


8

20 april 2018

ORANJEKRANT


ORANJEKRANT

20 april 2018

9

Groots Oranjefeest in Vinkeveen Vrijdag 27 april staat Vinkeveen er weer (oranje) gekleurd op. Door samenwerking van de Lions Vinkeveen & Waverveen en het Oranje Comité Vinkeveen zullen de Kerklaan, het Boeiplein en De Boei weer in het teken staan van een groots Oranjefeest, met natuurlijk ook de vrijmarkt met kramen en kleedjes, diverse kinderattracties, versnaperingen en muziek. De activiteiten van Koningsdag richten zich ook dit jaar hoofdzakelijk op de Kerklaan en in en rondom dorpshuis De Boei en het Boeiplein. Het plein wordt omgetoverd tot een evenemententerrein met attracties, een eetstraatje, terras, muziekpodium, plantenmarkt en bovenal gezelligheid. Vrijmarkt met kramen voor kinderen Vanaf 6 uur vrijdagmorgen zal er weer een vrijmarkt worden gehouden op de Kerklaan, Tuinderslaantje en het Boeiplein. Daarnaast is in samenwerking met Makelaardij Witte besloten ook een 40-tal kramen neer te zetten op de Kerklaan, speciaal voor de (Vinkeveense) kinderen. Inmiddels zijn alle kramen voor de kinderen verhuurd, maar kunnen alle deelnemer(tje)s aan deze vrijmarkt tussen de kramen plaatsnemen. Dit op aanwijzingen van de organisatie. Het Oranje Comité zal ervoor zorgen dat iedereen een mooie en bovenal veilige plek krijgt toegewezen. Activiteiten op Boeiplein Op het Boeiplein vinden allerhande activiteiten plaats. Zo zal de voetbalvereniging Hertha weer aanwezig zijn met doelschieten en de bekende enveloppen. Voor de kinderen worden een bungee-jump en de Jumbo-draaimolen opgebouwd en zullen er 2 springkussen, één voor de allerkleinsten (tot 4 jaar) en één van 'normale' grootte worden opgeblazen. Ook komt er een grote opblaasbare zeskampbaan van 17 meter te staan. Kinderen kunnen bij Tattoo Lounge Vinkeveen glitter-tattoo’s laten ‘zetten’ en zich laten schminken. Natuurlijk zal ook de grabbelton niet ontbreken. Tevens zal DJ Nick, tussen de bedrijven door, gezellige muziek over het Boeiplein laten klinken. Op de Vinkeveense basisscholen worden weer gratis kinderbonnetjes uitgedeeld, waarmee de kinderen veel gratis versnaperingen kunnen krijgen. Vier pony’s zullen beschikbaar zijn om rondjes te rijden. Houd wel re-

kening met wachttijden, vanwege de noodzakelijke rustmomenten van deze kleine paardjes. 65+-brunch met oude Vinkeveenfilms In samenwerking met AH Vinkeveen en de Lions wordt de 65+-brunch weer georganiseerd. In de grote zaal van De Boei worden 65-plussers uitgenodigd om hier (gratis) aan deel te nemen. Zorg dat u tijdig een aanmeldformulier inlevert bij de Albert Heijn in Vinkeveen. Tijdens deze brunch, maar ook tijdens de rest van de dag, zullen oude Vinkeveense filmpjes worden getoond op twee grote projectieschermen, met dank aan de Regiobank. Om 12 uur zal Brassband Concordia, aansluitend op de 65+-brunch, een aubade in de grote zaal geven. Vanwege het eerdere overweldigende succes zal ook Dansstudio Sietske haar medewerking weer verlenen aan deze viering van Koningsdag. Met de kinderen van haar dansstudio zullen diverse pasjes en uitvoeringen aan het grote publiek worden getoond. Natuurlijk mag ook het Shantykoor De Turfschippers niet ontbreken, ook zij maken hun opwachting met hun bekende meezing- en zeemansliederen. Koningsdag wordt afgesloten met een optreden van live-band Shoreline en zanger Franky Stardust.

Diverse gratis (kinder)attracties op Boeiplein (achter het dorpshuis) met Activiteiten van Hertha, ponyrijden, bungee-jump, Jumbo-draaimolen, Tattoo Lounge Vinkeveen, een 17 meter stormbaan en springkussens. 11.00 uur Aanvang AH 65+-brunch met oude Vinkeveense filmpjes (grote zaal dorpshuis) 12.00 uur Optreden Brassband Concordia (grote zaal dorpshuis) 13.00 uur Dansstudio Sietkse (podiumwagen Boeiplein) 14.00 uur Optreden Shantykoor De Turfschippers (podiumwagen Boeiplein) 16.00 uur Optreden orkest Shoreline en zanger Franky Stardust (podiumwagen Boeiplein) 20.00 uur Einde muzikale feestelijkheden op Boeiplein en het dorpshuis KONINGSDAG

VINKEVEEN

2018

WORDT

MOGELIJK GEMAAKT DOOR GEMEENTE DE

• • ALBERT HEIJN VINKEVEEN • DE ERVEN CEES BERKELAAR • JUMBO SUPERMARKTEN • OVM/ REGIOBANK VINKEVEEN • GEERLINGS LICHT EN GELUID • DORPSHUIS DE BOEI • RONDE VENEN

RABO DICHTBIJFONDS

ONDERNEMERS VINKEVEEN

LIONSCLUB VINKEVEEN & WAVERVEEN EN HET ORANJE COMITÉ VINKEVEEN.

Voor meer informatie, kijk op de website en/of Facebook van het Oranje Comité; www.oranjecomitevinkeveen.nl - facebook.com/oranjecomite.vinkeveen.

Programma 7.00 uur Vrijmarkt op de Kerklaan, Tuinderslaantje, Roerdompbrug en Boeiplein 9.00 uur Muzikale omlijsting door discotheek Flash en DJ Nick (Kerklaan en Boeiplein) 10.00 uur

Koningsavond vieren in De Boei in Vinkeveen Ook dit jaar is er weer een gezellige avond vóór Koningsdag in De Boei in Vinkeveen. Op donderdag 26 april begint deze Koningsavond om 20 uur met een optreden van De Nieuwe Band. De Nieuwe Band mengt bekende liedjes met feest en plezier en dat maakt een zeer genietbare cocktail: soms heet en uitbundig, soms zoet en zachtaardig. Maar ook met akoestische instrumenten dreunt het soms nog lang na! De toegang tot dit feest in De Boei is voor iedereen vanaf 21 jaar. De entree is gratis.


10

20 april 2018

ORANJEKRANT

JA, ik doe mee met KONINGSDAG Spelregels voor Koningsdag in Mijdrecht in DE HOEF Versierde fietsen

Prinsen- en Prinsessenfeest

Ik wil meehelpen

Naam:…………................................................................................................. GROEP: .................... Naam en telefoonnummer meehelp-ouder:…………………………………...... ........................................................................................................................... Levend tafelvoetbal Naam van het team: ……………………………………………………………… ………………………….....…. Namen en leeftijden spelers (5) : ……………………………………………………………………………………… ……………………………...……………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… .…………………………………………………………………………………...… ……………........................................................…............................................ Naam en telefoonnummer leider :………………………………………….....… ……………………………….............................................................................. Vul in, knip uit en lever in op school bij de juf of op Merelslag 42 of via www.hoefsebelangen.nl

Prinses Anabelle bezoekt Koningsfeest in De Hoef Optocht met versierde fietsen Deze traditionele optocht mag uiteraard niet ontbreken tijdens Koningsdag in De Hoef. De fietsen worden thuis versierd en de mooiste fietsen krijgen een prijs. Verzamelen om 9.15 uur in de Mr. van de Meerendonkstraat. Vanaf daar vertrekt de optocht naar HSV aan de Schattekerkerweg. Levend tafelvoetbalspel Het was vorig jaar een groot succes, daarom is er dit jaar wederom een toernooi 'levend tafelvoetbal'. Jongens en meisjes van 6 tot en met 14 jaar kunnen meedoen. Schrijf je in als team, met 5 kinderen per team. Je verzint een naam, zorgt zelf voor teamshirts en een leider. Het toernooi wordt gehouden op het handbalveld bij HSV. Het begint om circa 10.30 uur en duurt tot ongeveer 12.30 uur. Prinsen- en prinsessenfeest Dit jaar komt er een echte prinses naar De

Hoef: prinses Anabelle. Prinses Anabelle en haar gevolg maken er een leuk en stoer feestje van. Van een verhaal tot een echte prins of prinses worden en van een speurtocht en een stukje creativiteit, Prinses Anabelle maakt van deze Koningsdag een echt prinsen- en prinsessenfeest! De prinses wil wel heel graag weten hoeveel kinderen er op haar feestje komen, dus van te voren inschrijven is een must. Voor de verschillende onderdelen willen de organisatoren ook graag de hulp van een paar ouders. Het feest begint om 10.30 uur en is rond 12.30 uur weer afgelopen. Om 10.15 uur staat voor iedereen de koffie klaar. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar De Springbok. Tot ziens bij het Koningsfeest in De Hoef! STICHTING HOEFSE BELANGEN WWW.HOEFSEBELANGEN.NL

Koningsdag open!

Tel.: 0297 - 59 37 77 www.strooppot.nl

De activiteiten voor Koningsdag in Mijdrecht vinden plaats op het Raadhuisplein en de Dorpsstraat. Het college van burgemeester en wethouders heeft op basis van artikel 2:48 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor deze dag een gebied aangewezen waar geen alcohol genuttigd mag worden. Aangewezen gebied Het college wijst voor de periode 27 april 12.00 uur tot 22.00 uur, op basis van artikel 2:48 van de APV, de aangrenzende straten rondom het evenemententerrein - Raadhuisplein en Dorpsstraat te Mijdrecht - aan als het gebied waarbij het onderstaande verbod van kracht is. Verboden drankgebruik APV, artikel 2:48, lid 1: Het is verboden, onverminderd het bepaalde in artikel 45 van de Drank- en Horecawet, op een openbare plaats en op openbaar water, die of dat deel uitmaakt van een door het college aangewezen gebied, alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. Over eigen drank en glaswerk Voor alcohol gelden er voor het evenemententerrein in Mijdrecht ook nog andere regels. In voorgaande jaren is gebleken dat bezoekers veel eigen drank meenamen naar het Raadhuisplein. Uiteraard gunt de gemeente iedereen een gezellig feest, maar zij wil het meenemen van eigen drank aan banden leggen. Om die reden is het volgende eveneens van kracht. * Het is niet toegestaan om alcoholhoudende dranken bij zich te hebben in een grotere hoeveelheid dan waarvan aannemelijk is dat

deze voor eigen gebruik is bedoeld. De beveiliging en politie bepalen of en welke hoeveelheid niet meer aannemelijk voor eigen gebruik is. Als de beveiliging constateert dat iemand, of een groep, onevenredige hoeveelheden drank bij zich heeft, zullen zij hier tegen optreden door diegene, dan wel de groep, te verzoeken om het evenemententerrein te verlaten. * Om veiligheidsredenen wordt het gebruik van glaswerk binnen het terrein geweerd. Om deze reden is het niet toegestaan om glaswerk mee te nemen naar het evenemententerrein. (Dit geldt ook voor alcoholhoudende drank in flessen). De festiviteiten eindigen om 20:00 uur. Iedereen die aanwezig is op het plein zal dan worden verzocht om het plein te verlaten, zodat er begonnen kan worden met het afbreken van onder meer het podium en met de schoonmaak. Het is niet toegestaan dat bezoekers op het plein blijven hangen. Als de beveiliging of politie u verzoekt het plein te verlaten, dient u hieraan gehoor te geven. Het is ook niet toegestaan om na 20.30 uur zich met alcoholhoudende drank op het evenemententerrein te begeven.


ORANJEKRANT

20 april 2018

11

5 MEI BEVRIJDINGSDAG Zaterdag 5 mei, 13 uur Johannes de Doper Kerk Driehuis

Een bijzonder concert met de kenmerken van een heel groot feest Het is al weer 25 jaar geleden dat het eerste, maar zeker ook het beste koor uit Canada voet op Rondeveense bodem zette. Toen in de Hervormde Kerk die uitpuilde. Heel wat mensen moesten staan, maar hadden daar bepaald geen spijt van. Nu heeft het mannenkoor "Libertas" de koffers gepakt en zal samen met de "Urker Mans Formatie" een concert verzorgen dat z'n weerga niet kent. Onder leiding van Martin Mans, muzikaal ondersteund door Marjolein de Wit (fluit), Martin Zonnenberg (orgel), Mark Brandwijk (piano) en Jan Scheper (bas-bariton) zullen de vonken er af vliegen. U kunt daarbij zijn. Destijds hadden een flink aantal Rondeveense gezinnen hun deur gastvrij open gezet. Ze kregen een aantal Canadezen te logeren die genoten van de gezellige Hollandse gastvrijheid. Nog steeds zijn er contacten die destijds zijn ontstaan en in stand worden gehouden. Ik herinner me nog onze buuf, die met een theedoek op schoot appeltjes schilde

Het Spoorhuis Vinkeveen Donderdag 3 mei, 19.30 – 21.30 uur: Lezing “Wat gebeurde er op 5 mei 1945 in Vinkeveen” Aan de hand van ooggetuige-verslagen en andere bronnen worden de tragische gebeurtenissen van 5 mei 1945 in Vinkeveen ontrafeld. De lezing is uitverkocht, maar wordt die avond tussen 19.30 en 21.30 live uitgezonden door RTV Ronde Venen.

Vrijdag 4 mei Colour Party Royal Canadian Legion Het Royal Canadian Legion (Branch 005) verzorgt een “colourparty” op 4 mei in Wilnis tijdens de stille tocht en vervolgens stellen zij zich op op de begraafplaats. Een 10-tal Royal Canadian Legionairs is ook aanwezig bij het concert op 5 mei.

Het Libertas Male Choir uit Canada voor haar twee mannelijke logé's. Het moment dat het lied " O, what a wonderful morning" werd aangekondigd, werd de kerk in een zee van zonlicht gedompeld. Toeval bestaat niet. Vanaf minuut één zult u worden opgenomen in een groot muzikaal spektakel. Hou dan tijdens de samenzang uw stembanden maar eens stil. Een bomvolle kerk gevuld met

enthousiaste concertgangers zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. De reden dat het koor zich weer in Nederland meldt, is dat Nederland warme banden met Canada onderhoudt. Heel wat Nederlanders trokken na de oorlog naar Canada om daar een nieuw bestaan op te bouwen. In de loop der tijd bleven de immigranten elkaar trouw. Zo werden er koren opgericht die geheel volgens Nederlandse traditie zingen. Dat er voor het bijwonen van een repetitieavond zo maar even meer dan 100 kilometer moet worden gereden mag de pret niet drukken. Het begrip afstand is in Canada heel anders ingevuld dan hier in Nederland waar de afstanden van noord naar zuid slechts driehonderd kilometer bedragen. Als u besluit op 5 mei naar de Driehuiskerk te komen doet u daar verstandig aan. Het wordt een groot feest, daar kunt u zeker van zijn. De toegang is gratis.

Dirigent Martin Mans

'Victory Boogie Woogie Diner' in het Spoorhuis Vinkeveen op zaterdag 5 mei In het Spoorhuis in Vinkeveen wordt de 73e verjaardag van de Bevrijding gevierd met een feestelijk bevrijdingsdiner, samengesteld door maitre Dick Pater. U hoort muziek uit de jaren '40 - In the Mood! - , en volgt aan de hand van radiofragmenten, videobeelden en de opbeurende woorden van Winston Churchill de

Donderdag 3 mei

opmars van de geallieerden tot en met de bevrijding. Spoorhuis-directeur Gert Tetteroo houdt een met veel beeld en geluid gelardeerd verhaal over de feestelijke, maar ook zware zomer van 1945. Maître Dick Pater heeft een heerlijk bevrijdingsdiner samengesteld.

Bevrijdingsdiner op zaterdag 5 mei: Voorgerechten • Churchill Martini en Cocktail met Oranjebitter • Bevrijdingshapjes met American Corned Beef en British Stilton • Toast van Zweeds wittebrood met wilde zalm en oranje eitjes • Potage la Reine Wilhelmina

Zaterdag 5 mei, 18 tot 21.30 uur, Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68. Kosten: 57,50 euro p.p., inclusief alle drankjes. Lezers van De Groene Venen betalen slechts 52,50 euro per persoon. Reserveren: info@hetspoorhuis.nl. Meer informatie:

Concert Amicitia in Janskerk te Mijdrecht Het koor organiseert op 4 mei 2018 om 20.45 uur een herdenkingsconcert in de Janskerk te Mijdrecht. Het Requiem van Fauré wordt uitgevoerd met medewerking van sopraan solist Greetje de Haan uit Mijdrecht en bas bariton Berend Eijkhout, organist is Eric Jan Joosse en de algehele leiding dirigent Toon de Graaf. Toegang tot het concert is vrij, met collecte na afloop. Vier mei herdenkingen kernen De Oranjevereniging De Ronde Venen zet zich in een “uniforme” thematisch gecoördineerde herdenking te realiseren. Hierbij zal mogelijk ook het monument op het terrein van SC Johnson worden betrokken.

Zaterdag 5 mei Historische Vereniging De Proostdijlanden i.s.m. Galerie “Boven Verwachting” De galerie wordt op 5 mei – voor slechts één dag - een centrale plaats voor een expositie van authentieke WO-II attributen uit de collecties van Rondeveners, deskundig bijgestaan door de Historische Vereniging. De toegang tot de expositie gaat via een blok-uur-systeem, waarover meer in de programmakrant van De Groene Venen. Bevrijdingsconcert in het Rijksmonument Johannes de Doper door het Canadese Libertas Male Choir en de Urker Mans Formatie o.l.v. Martin Mans. Met medewerking van Marjolein de Wit (fluit), Martin Zonnenberg (viool), Mark Brandwijk (piano) en Jan Scheper (basbariton). Aanvang 13 uur. Toegang gratis. Authentieke militaire voertuigen Er zullen enkele militaire voertuigen aanwezig zijn op het parkeerterrein tegenover de het Monument Johannes de Doper op het Driehuisplein. Het Spoorhuis Vinkeveen zaterdag 5 mei, 18.00 – 21.30 uur: Het ‘Victory Boogie Woogie Bevrijdingsdiner’ (zie elders op deze pagina)

Zondag 6 mei Gezamenlijke kerken De commissie kunst-en-kerk van de Protestantse Kerk Mijdrecht initieert in kerkgebouw De Rank op zondag 6 mei om 10 uur een dienst rond het thema "Vrijheid". Kunstzinnige en muzikale gemeenteleden leveren hiervoor bijzondere bijdragen. WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN

www.hetspoorhuis.nl.

Buffet • Kip op de wijze van 'Soldaat van Oranje' • Shepard's Pie - een Britse klassieker met lamsvlees • Pompoen à la Canedienne • Russisch Ei / Russische Salade - heerlijke koude schotel gegarneerd met paling, sardines, zalm, vlees en groenten. • Yankee Mashed Potatoes

• Geallieerde groenten - een winnende combinatie!

KORTING!

Dessert • New York Cheese Cake • Pancakes met Maple Syrup en blauwe bessen • Tommies Scones met clotted cream • Moskovische cake

Victory Boogie Woogie Diner op zaterdag 5 mei Lezers van De Groene Venen betalen i.p.v. 57,50 euro slechts 52,50 euro per persoon inclusief alle drankjes.


12

20 april 2018

ORANJEKRANT

s r a a l e k a M r e v r o K Het team van ! g a d s g in n o K e ig l l e wenst u een gez


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.