De Groene Venen 24 april 2015

Page 1

DE ORANJE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

14-16 °C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

J a a r g a n g 2 0 – We e k 1 7 – 24 a p r i l 2 0 1 5

Gemeeneland 14 Vinkeveen Vraagprijs € 439.0000,- k.k. NI EU W IN VE RKOO

P

TE KOOP ABCOUDE Kerkstraat 15 Dorpsstraat 14, Mijdrecht

Wonen in het centrum als u iets ouder bent? Dat kan nu in deze zorgeloze, stijlvolle nieuwbouwwoning (2008). Slapen én de badkamer op de begane grond. Winkels op loopafstand, parkeren op de privé parkeerplaats. Ideaal!

Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

Woonopp. ca. 120 m2 perceelopp. ca. 297 m2 Vraagprijs: € 350.000,- k.k.

Raadhuisplein 2, Abcoude Tel.: 0294 - 282940 www.raad-huis.nl

Provincie haalt streep door rechtstreekse busverbinding Utrecht CS

VOOR ONS IS ELKE KLANT KONING

Het was een belangrijk speerpunt voor kiezers tijdens de vorige maand gehouden verkiezingen voor de Proviciale Staten: herinvoering van de rechtstreekse busverbinding met Utrecht CS. Nu blijkt dat – in tegenstelling tot eerdere documenten en ondanks een eerdere toezegging van gedeputeerde Van Lunteren – de provincie in de tekst van het programma van eisen een passage heeft toegevoegd, die een rechtstreekse busverbinding onmogelijk maakt. Voor de zoveelste keer lijkt het er op dat onze gemeente buitenspel is gezet op het gebied van openbaar vervoer. Burgemeester en wethouders van gemeente De Ronde Venen zijn “zeer teleurgesteld” en hebben de provincie dringend verzocht de eis te laten vervallen die een rechstreekse verbinding onmogelijk maakt. Zie ook pag 3.

ascol.nl

foto rob isaacs

Dit weekend Combi Vinkeveen op Noordplas

TUINCENTRUM

DE HUIFKAR Koopzondag Winkel Wen Weken

26 april Openingstijden: 12.00 uur tot 17.00 uur

Oosterlandweg 32, 3641 PW Mijdrecht

De Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude (WVA) organiseert op 25 en 26 april a.s. de traditionele Combi Vinkeveen op de Noordplas. Deze wedstrijden worden georganiseerd voor jeugd van 6 tot 18 jaar in het kader van het regionale Combi-klassement. Het evenement kent drie klassen waarin op verschillende niveaus wedstrijden worden gevaren. Centraal verzamelpunt is het Clubschip van de WVA aan Zandeiland 4. Zaterdagmiddag tijdens de lunch varen een RS500 en een 29’er een demonstratiewedstrijd. De eerste wedstrijden van deze combi starten op zaterdag om 11.00 uur. Er wordt geprobeerd om minimaal drie wedstrijden te varen, uiteraard afhankelijk van het weer. Op zondag starten de eerste wedstrijden om 10.00 uur. Het programma eindigt zondag rond 16.00 uur met de prijsuitreiking bij het Clubschip van de WVA.

Tel:0297-59 38 30 | www.dehuifkar.com

Dat eten... die gastvrijheid... dat uitzicht! Keuken geopend van 12 tot 22 uur. Zaterdag alleen diner. Zondag en maandag gesloten.

Feesten DJ’s, VJ’s etc Shows Evenementen MOONLIGHT PRODUCTIONS

de passage 10 | mijdrecht

Burgemeester de Voogtlaan 122, 3648 XG Wilnis 06 21 29 36 38

www.moonlightproductions.nl

Nu: Ronde Hoeper lentelam!

Koningsdag!

www.voetangel.nl Ronde Hoep Oost 3, Ouderkerk a/d Amstel Tel: 020 496 13 73

Korver_ADV-Oranjekrant2012.indd 5

19-03-12 18:49


2

24 april 2015

DE GROENE VENEN

Kermis Mijdrecht

24 april t/m 29 april Terrein S.V. Argon / Hoofdweg Mijdrecht Openingstijden: vrijdag 24 april: 14.00 - 24.00 uur zaterdag 25 april: 14.00 - 24.00 uur zondag 26 april: 14.00 - 23.00 uur Koningsdag 27 april: 11.00 - 24.00 uur dinsdag 28 april: 14.00 - 23.00 uur woensdag 29 april: 14.00 -23.00 uur Op zondag is er om 15.00 uur een ‘meet and greet’ met de characters van Zandkasteel. Te weten: KONING KOOS, Sassa en Toto!

Groots Kinderspektakel Windmolen Mijdrecht Koningsdag 12.00 tot 18.00 uur • Volop klauteren, springen en klimmen Er is natuurlijk ook weer een drankje, hapje en discomuziek. Tot maandag!

Kinderbaan slak Mogelijk gemaakt door: van Walraven bouwmaterialen, EMGA

Koning en prinses springkussen Mogelijk gemaakt door: Promofessionals, Lübke

Picknicktafels en banken Mogelijk gemaakt door: Kringkoop Mijdrecht

Schminkstand Mogelijk gemaakt door: Brouwer Transport en Logistiek BV, Fanoy Forsthövel Netwerk Notarissen, ERON

Palm en bananenboom Mogelijk gemaakt door: S.C. Johnson Europlant BV, Autobedrijf Hans Lammers BV

Limbodansen Mogelijk gemaakt door: H.M. van Scheppingen BV, Brabebo Auto onderdelen

Kinderboerderij Mogelijk gemaakt door: Korver Makelaars, van Dort & Partners

Aquabubble Mogelijk gemaakt door: ABN AMRO, Korver BV

Voetbal avontuur Mogelijk gemaakt door: Reurings Beheer, Haaxman Lichtreclame BV

Huifkar springkussen Mogelijk gemaakt door: H.W. van der Laan BV, Multifill

Je kunt spelen op de volgende speeltoestellen:


DE GROENE VENEN

24 april 2015

3

BESTE BURGEMEESTER

Tekst Maarten Divendal

Luistervink Toos grandioos

“De gemeente heeft 'spelregels' vastgesteld voor het feest tijdens Koningsdag in het centrum van Mijdrecht. Waarom is dat nodig?” Van alle festiviteiten op Koningsdag die in onze gemeente plaatsvinden, is het afsluitingsfeest in centrum van Mijdrecht het drukste. Op basis van de ervaringen van vorig jaar hebben de Oranjevereniging, de horeca en de gemeente gezamenlijk geconcludeerd dat het verstandig is regels vast te stellen waarmee overmatig, overlast gevend alcoholgebruik kan worden tegengegaan. Voorkomen moet worden dat een mooi feest ontaardt in bijvoorbeeld vechtpartijen als gevolg van té veel drinken. De spelregels houden vooral in dat alleen alcohol mag worden genuttigd zolang de openbare orde niet wordt verstoord. Dat betekent ondermeer dat alleen de bedrijven met vergunning alcohol mogen verkopen en dat alleen drank mag worden meegenomen waarvan redelijkerwijs duidelijk is dat deze alleen voor eigen gebruik is. De politie en de beveiliging zien hier op toe en grijpen indien nodig in. Net zoals andere jaren is het feest hier om 20 uur afgelopen. Vorige week heeft u in

de bijlage van De Groene Venen het héle programma van Koningsdag in al onze kernen kunnen bekijken. Ik hoop velen van u tegen te komen bij de festiviteiten. Er is werkelijk voor iedereen wel wat te doen.

“Wanneer kan ik een lintje aanvragen voor iemand?” De afgelopen maanden is mij regelmatig gevraagd of iemand zou kunnen worden voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding. Dat kan, maar ik moest er steeds bij zeggen: niet meer voor 2015. Op de vrijdag vóór Koningsdag worden altijd de koninklijke onderscheidingen uitgereikt bij zoals dat heet 'algemene gelegenheid'. Door het jaar heen kunnen eveneens koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt bij 'bijzondere' gelegenheden. Dat heeft dan bijvoorbeeld te maken met een jubileum, of wanneer iemand afscheid neemt. In beide gevallen geldt dat de toekenning voor een koninklijke onderscheiding niet zomaar plaatsvindt. Op allerlei punten wordt getoetst of iemand hiervoor in aanmerking komt. Het gaat om vrijwilligerswerk en ook om de duur ervan

en de hoeveelheid uren per week. Er wordt ook gekeken of er geen juridische belemmeringen zijn. De aanvraag voor een lintje heeft een lange weg af te leggen. Er komt een voorstel, daar adviseer ik over. Ik kijk dus of het aan de regels voldoet. Ook de Commissaris van de Koning geeft zijn oordeel. Het Kapittel voor de Civiele Orde geeft een zwaarwegend advies aan de minister. Als die positief beslist, wordt de onderscheiding door Zijne Majesteit bij Koninklijk Besluit toegekend. Vanwege deze lange procedure is het belangrijk dat u een eventuele aanvraag voor volgend jaar al dit jaar vóór 1 juli bij mij indient. Meer informatie is te vinden op de site www.lintjes.nl of op de site van de gemeente. Hier kunt ook aanvraagformulieren downloaden. Vorig jaar is overigens het absolute recordaantal van 41 koninklijke onderscheidingen uitgereikt, waarvan 29 op Koningsdag.

Diverse fracties zijn door een betrokken inwoner benaderd over het probleem van de hondenpoep. En mij is gevraagd daar in deze rubriek een keer aandacht aan te besteden.

Binnen de gemeente is een paar jaar geleden besloten geen plan op te stellen over 'de omgang' met hondenpoep. Daarom heeft De Ronde Venen niet allerlei maatregelen van de gemeente, zoals het plaatsen van bordjes of het verstrekken van zakjes voor het opruimen van de hondenpoep. Dat laatste wordt trouwens wel regelmatig weer ter discussie gesteld, dus misschien komt het daar toch nog wel eens van. Op sommige plekken zie je dat inwoners zelf bordjes of iets dergelijks plaatsen. Net zoals je ook wel eens zelf geplaatste waarschuwingspoppetjes ziet voor spelende kinderen. Soms kan het goed werken dat je met dit soort hulpmiddelen in je eigen straat of buurt het gedrag van andere mensen (en jezelf?) probeert te beïnvloeden. Want daar gaat het vaak om. Dat we ons met elkaar zo gedragen dat dit soort ergernissen niet meer hoeven voor te komen.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

Wethouder Aldrik Dijkstra: “Zo ga je niet met elkaar om”

Provincie haalt streep door rechtstreekse busverbinding Utrecht CS

fs? ie t a e r c s t ie n a a Toe Kom snel naar l www.punt4.n T: 0297 - 38 52 56

Agenda Kort Zaterdag 25 april • Zeilwedstrijden, WVA, Vinkeveen • IVN Wandelexcursie De Groene Jonker, zie pag. 11 • Open Dag bouwlocatie Abcoudermeer, Abcoude • Wijnproeverij Country Wine, Vinkeveen • Veensteekmachine, Museum DRV, Vinkeveen • Hoorns Byzantijns Mannenkoor, Veenhartkerk, Mijdrecht • Madeleine Kool, De Boei, Vinkeveen

Zondag 26 april • Cantatedienst met CVC, Dorpskerk, Abcoude • Winkel Open Wen Weken, div. winkels, Mijdrecht • Zeilwedstrijden, WVA, Vinkeveen

Het was een belangrijk speerpunt voor kiezers tijdens de vorige maand gehouden verkiezingen voor de Proviciale Staten: herinvoering van de rechtstreekse busverbinding met Utrecht CS. Nu blijkt dat – in tegenstelling tot eerdere documenten en ondanks een eerdere toezegging van gedeputeerde Van Lunteren – de provincie in de tekst van het programma van eisen een passage heeft toegevoegd, die een rechtstreekse busverbinding onmogelijk maakt. In een persbericht geven Burgemeester en wethouders van gemeente De Ronde Venen aan “zeer teleurgesteld” te zijn en hebben de provincie dringend verzocht de eis te laten vervallen die een rechstreekse verbinding onmogelijk maakt. tekst rob isaacs

In de definitieve tekst staat nu: “Breukelen-Utrecht (lijn 130) Afspraken tussen Provincie Utrecht en NS bepalen dat rechtstreekse bussen tussen enerzijds Breukelen (en de gemeente De Ronde Venen) en anderzijds Utrecht via de A2 niet zijn toegestaan.” Verkeerswethouder Aldrik Dijkstra zegt met gedeputeerde Van Lunteren te hebben afgesproken dat deze een rechtstreekse buslijn niet zou tegenhouden als De Ronde Venen de behoefte zouden aantonen. “Nu echter heeft de provincie achter onze rug om een eis opgenomen wat dit onmogelijk maakt. Zo ga je als overheden niet met elkaar om.”

Wethouder Dijkstra is er zich van bewust dat de gedeputeerde vond dat de behoefte hard moest worden aangetoond. “Toen er nog een rechtstreekse lijn was, zaten de bussen naar Utrecht helemaal vol. Dit toont voor mij al voldoende de behoefte aan. Desondanks zijn wij met veel enthousiasme een enquête gestart. Een buslijn is gewoonweg te belangrijk voor onze inwoners en ondernemers.” Hoé belangrijk blijkt uit het feit dat ruim duizend mensen de enquête al hebben ingevuld. Maar al voordat de resultaten gebruikt kunnen worden, heeft de provincie het voor busmaatschappijen onmogelijk gemaakt om een rechtstreekse lijn aan te bieden. “Onze inspanningen voor beter openbaar vervoer krijgen zo geen eerlijke

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse (visionquest.nl) en anderen.

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton.

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Michael Reuling, Peter Schavemaker en Anja Verbiest.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

Maandag 27 april • Koningsdag - activiteiten op diverse locaties in alle dorpskernen. Programma uit onze krant van vorige week kwijt? Kijk online op www.degroenevenen.nl

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!

kans”, aldus Aldrik Dijkstra. Naast dit aspect stoort het B&W ook dat de provincie foutieve informatie verstrekt. “De provincie beweert afspraken te hebben met de NS. Daarom mag er geen buslijn naar Utrecht rijden, terwijl we in november nog een brief van de provincie kregen dat er geen afspraken zijn. De provincie heeft als uitgangspunt dat de markt weet wat de reiziger wil. Ik vind: sluit dan een rechtstreekse bus naar Utrecht niet uit. Laat het over aan de busmaatschappijen." Dijkstra geeft aan te blijven strijden voor een beter openbaar vervoer en roept alle inwoners nogmaals op de enquête in te vullen. Op www.derondevenen.nl vindt u een link naar de vragenlijst.

www.degroenevenen.nl

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2015 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Het is nog erg vroeg als Toos naast haar bed staat en vast doorneemt wat ze die dag zoal gaat doen.Om zeven uur bij mevrouw Bijlmerzicht die de negentig is gepasseerd en door een nare val niet veel meer kan en mag doen. Toos haalt haar 's morgens uit bed, zet een bakkie thee, smeert een boterhammetje en gaat samen met haar aan tafel. Lekker op z'n elfenveertigst. Toos zet haar onder de douche en houdt een oogje in het zeil. Afdrogen, schoon ondergoed uit de kast, en frisse jurk en kousen en schoenen aan. Bijlmerzicht is er klaar voor. Tijdens de koffie kijken ze in het fotoboek dat standaard op tafel ligt. Herinneringen komen boven, doe nog maar een bakkie. Als het weer goed is gaat mevrouw in de rolstoel mee naar buiten. Een beetje regen kan ze ook nog wel hebben. ’Pluutje op, wie doet je wat? Het is zo twaalf uur. Dan komt dochter die de dagtaak overneemt. De kosten van zo’n zorgochtend bedragen niet meer dan een dineetje voor twee bij de Chinees. De familie heeft dit er graag voor over. Moeder heeft jaren voor hen gezorgd, mag je dan wat terugdoen? Gijs is blij als hij Toos aan ziet komen. Toos komt drie keer per week bij hem op bezoek. Ze spelen schaak, dammen of halen herinneringen op van vroeger. Ondanks zijn hoge leeftijd kan hij nog wel autorijden, maar inen uitstappen gaat niet meer zo makkelijk. Daarom maakt hij een boodschappenbriefje uit de Jumbofolder en gaat samen met Toos op stap. Ze schuifelen door de winkel en hebben lol voor tien. Gijs rekent zelf af en gaat met een blij gevoel en z'n boodschappen naar huis. Je wilt niet iedere dag Chinees eten, dus houdt het dit keer maar op Grieks voor twee. Wat Toos doet is hetzelfde als dat wat mensen, voornamelijk vroeger, deden. Vroeger noemden ze dat een werkhuis er bij hebben. Sommige vrouwen hadden er een aantal per week. Er ontstond vaak een hechte band tussen opdrachtgever en uitvoerder. Vroeger, toen er nog geld beschikbaar was, bedachten knappe koppen dat je zorg en huishoudelijke taken moest coördineren, indiceren, evalueren, rapporteren en ook nog echt iets moest doen. Dat lukt nu niet meer. Vrijwilligers werven ook niet meer. Die kiezen voor een rol als Toos. Het is hoog tijd er er meer vrouwen en mannen zoals Toos op moeten staan. Dat is innoverend en zeker kostenbesparend. Luistervink


4

24 april 2015

Kort nieuws

Lenterit brengt 2000 euro op voor Dolphins voor Davey

Mijdrecht

De twaalfde Lenterit, die zondag 19 april jl. plaatsvond, is opnieuw een succesvol evenement geworden. Circa 150 deelnemers, verdeeld over 45 equipes, genoten van een mooie zonnige middag bij deze recreatieve en uitdagende autopuzzeltocht voor het hele gezin. De teams reden in een scala aan voertuigen van klassiek tot moderne hybride. Na afloop van de rit konden er niet alleen mooie prijzen voor de winnaars worden uitgereikt, maar kon Esther Brugman namens het goede doel, de Stichting Dolphins for Davey, ook een cheque van 2.000 euro in ontvangst nemen. De eerste prijs ging naar het team Henk Gille in een BMW Z3. De twee-

Knappe koppen in De Wegwijzer Op 26 april is ds. J. van Amstel uit Ede gastpredikant in de CGK Mijdrecht. Ook in de christelijke gemeente wordt iedereen opgeroepen om wakker te worden en op te staan. Wat dit inhoudt wordt zondagmorgen in de dienst om 10 uur duidelijk wanneer ds. Van Amstel het in de preek uitlegt. Knappe koppen kunnen heel wat betekenen. Toch is het nog belangrijker om wijze mensen te hebben. Hoe komen we aan de nodige wijsheid op allerlei terreinen van het leven? Daarover kunt u meer horen in de dienst die op zondagmiddag om 17 uur begint. Belangstellenden zijn van harte welkom op Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Lees het artikel ook op cgkmijdrecht.nl/ nieuwsartikel. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

In samenwerking met een paar ouders is op 17 april groep 8b van de Sint Jozefschool naar het Cobra Museum geweest. Er was een programma opgesteld waarbij inspiratie en creativiteit de boventoon voerde. In het Cobra museum staan prachtige werken van kunstenaars uit de Cobrabeweging, zoals Appel, Constant en Corneille. Zes vooraf uitgekozen schilder/kunstwerken werden in kleine groepjes besproken en bij elk werk zat een creatieve

Zomeropenstelling Cosmas & Damianuskerk

Praatcafé in ’t Trefpunt Op vrijdag 1 mei start Praatcafé ’t Trefpunt. De eerste bijeenkomst heeft als thema “Ontmoeting”. Iedereen komt met zijn eigen achtergrond, verhalen en ervaringen. We ontmoeten elkaar, we vertellen en luisteren, we delen, we nemen op! Praatcafé ’t Trefpunt mag heel gezellig zijn, maar we streven ook naar diepgang en inhoud. We willen serieus met elkaar in gesprek, waarin we open staan voor het verhaal van de ander en willen delen wat onszelf raakt. Zo hopen we elkaar te verrijken met onze gedachten en ervaringen. Praatcafé ’t Trefpunt is een initiatief van de Pastoraatgroep van de RK Cosmas en Damianus te Abcoude en staat open voor iedereen (man, vrouw, jong of oud), niet gebonden aan kerk, achtergrond of woonplaats. Tijd: van 15 tot ca. 17.30 uur. Kosten: 2 euro per persoon: koffie/thee en een drankje inbegrepen. Locatie: ’t Trefpunt, Kerkstraat 23, Abcoude. Zie ook

www.cosmasendamianus.nl

opdracht. Was het in het begin een beetje wennen, maar naarmate de dag vorderde werden de kinderen steeds creatiever met ontzettend mooie en verrassende resultaten! De dag werd afgesloten met het maken van een eigen "Cobra" tekening in het atelier van het Cobra museum, die op school nog verder afgemaakt zullen worden. Het was zeer inspirerende dag voor de kinderen van groep 8b, een stukje ontspanning zo net voor de Cito week.

Feestelijke afsluiting Rots en Watertraining

Abcoude

Abcoude

St Jozef 8b naar Cobramuseum

de prijs was voor het team Eva en Bo Beeker in een VW Kever. De winnaar van het Concours d’Élégance was een rode Mustang Cabrio van het team Van Bemmelen. De prijzen waren een fraai Icewatch Horloge beschikbaar gesteld door juwelier Van Beek, een Rendez-Vous dinner cheque en een professionele Wagner verfspuit. Voor meer informatie kijk op Facebook Lions-Mijdrecht-Wilnis en www.lenterit-mijdrecht.nl.

cgkmijdrecht.nl/online+diensten

Gedurende de zomermaanden is de Cosmas en Damianuskerk in de Kerkstraat te Abcoude opengesteld voor publiek. De kerk bis een van de negen kerken in onze gemeente die men graag wil behouden. In 2001 is de Cosmas en Damianus al prachtig gerestaureerd en vorig jaar is ook nog het grote glas-in-lood raam achter in de kerk vernieuwd. Het resultaat is een bezoek waard. Dat kan in de maanden mei tot en met september, elke tweede en vierde zaterdag van de maand van 13 tot 17 uur. Er us een beknopte beschrijving beschikbaar waarmee men op zijn gemak kan rondkijken.

DE GROENE VENEN

Mooi weer, mooi parcours en goede sfeer bij Geinloop De 39e Geinloop die zaterdag 18 april werd gehouden, was mede dankzij het mooie weer een succes. In totaal verschenen bijna 1.300 lopers aan de start voor de diverse onderdelen. Nieuw dit jaar was de Kidsrun. Bijna 100 kinderen renden één of twee rondes door het dorp, luid aangemoedigd door het publiek. Omdat veel bewoners langs het parcours hun straat hadden versierd, gaf dit een feestelijke aanblik. De volwassenen renden hun rondje door het prachtige natuurgebied het Gein. Start en finish was op het dorpsplein in Driemond. De lange afstand lopers (15 en 21 km) maakten hun ronde tot in Abcoude en vervolgden hun weg over Gein Zuid terug naar Driemond. Zoals altijd

was de 10 km de afstand waarvoor de meeste lopers zich hadden ingeschreven. Het was een prachtig gezicht om dat lange lint van lopers door het Gein te zien rennen. Alle resultaten en foto’s zijn te vinden op de website www.geinloop.nl. Volgend jaar maakt Driemond zich op voor de veertigste editie van de Geinloop. Hopelijk met net zulk mooi weer. Veel lopers kijken alweer reikhalzend uit naar de volgende editie. Ook deelden velen na afloop complimenten uit voor de professionele organisatie van de Geinloop. Eén deelnemer liep een zonnesteek op en had vochttekort. Uit voorzorg is hij naar het ziekenhuis vervoerd. Na controle aldaar kon hij gelukkig weer huiswaarts keren. foto gerrit jan van campen

foto peter vermeulen

De laatste les van de Rots en watertraining was weer een feestelijke les. De kinderen hebben elkaar in 10 weken tijd goed leren kennen en samen geoefend in het versterken van hun sociale en weerbare vaardigheden. Zij maakten voor elkaar een herinnering. Daarna kwamen de ouders, oma’s en opa’s, broertjes en zusjes naar de training. Eerst lieten de kinderen aan het publiek zien hoe je stevig staat en wat je kunt doen als je last van iemand hebt. Daarna werden er samen nog

enkele rots en waterspelletjes gedaan. Toen was het tijd voor het officiële gedeelte: de uitreiking van het Rots en Waterdiploma. Deze 5 kanjers zijn er terecht trots op en zullen de groep en de leuke spelletjes gaan missen. Na de meivakantie start weer een nieuwe rots en watertraining voor kinderen die steviger in hun schoenen willen staan. Er zijn nog vrije plekken. Meer informatie is te vinden op

www.despeltuin.nl.

Inloopochtend Senioren in Bibliotheek Mijdrecht Op 20 april vond de eerste inloopochtend voor senioren plaats in Bibliotheek Mijdrecht. Deze inloopochtenden organiseert de Bibliotheek samen met Tympaan - De Baat. Er is twee keer per maand een inloopochtend; op één van die ochtenden wordt een bepaald thema belicht. Op 20 april waren twee ambtenaren van de gemeente De Ronde Venen aanwezig om te vertellen over de veranderin-

gen in het Sociaal Domein. Op 18 mei zal Nel Verhoek van TympaanDe Baat aanwezig zijn en vertelt dan over het project ‘Levensboek’: het optekenen van uw levensverhaal. De inloopochtenden zijn inspirerend, gezellig en informatief. Iedereen is welkom : u hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekavv.nl/

actueel/agenda-senioren.html


DE GROENE VENEN

24 april 2015

5

Volledig vernieuwde Jumbo Vinkeveen feestelijk heropend

Scouting Eliboe liet zich zien op Regionale Scouting Wedstrijden

Jumbo Vinkeveen aan de Plevierenlaan 7 in winkelcentrum Zuiderwaard is volledig vernieuwd. Woensdagochtend kon het winkelend publiek voor het eerst in de nieuwe supermarkt. De eerste 300 klanten kregen gratis een mooie bos bloemen mee naar huis. Tijdens de volledige metamorfose is de winkel ingericht volgens de allerlaatste uitgangspunten van de Jumbo formule. Hét paradepaardje is het prachtige versplein, waar klanten terecht kunnen voor dagverse producten als groenten, fruit, vleeswaren, brood, kaas en vers vlees. Daarnaast kunnen klanten weer terecht bij de ambachtelijke slagerij. Ook beschikt de winkel, die met maar liefst 500 m2 is vergroot, over een fotoservice, een bloemenafdeling en een geldautomaat. Klanten kunnen voortaan gebruik maken van een zelfscansysteem om hun boodschappen te scannen. “Dit scheelt klanten van Jumbo tijd én het is gemakkelijk, omdat ze tijdens het winkelen al boodschappen kunnen inpakken in een krat of tas. Bij de speciale zelfscan kassa kan men bij

Afgelopen weekend vond de RSW in Baarn plaats. Ruim 150 Scouts gingen de strijd met elkaar aan om te laten zien wie de beste Scouts zijn. Daarnaast is het een weekend waar ontzettend veel lol wordt gemaakt! De Scouts van de Eliboe waren ook aanwezig en hebben ontzettend goed hun best gedaan. Niet alleen de Scouts van de Eliboe waren aanwezig, maar ook het themateam, de jury, de werkstam en de subkampstaf

waren vertegenwoordigd met leden van de Eliboe. De vrijdag- en zaterdagwelpen hebben zich vermaakt op en rond het scoutinggebouw met het maken van een knopenbord en spellen zoals uitvindersmemory, buskruit en boer zoekt kip. Het was dus een super geslaagd weekend! Op 4 mei zullen wij weer de erehaag bij het monument in Vinkeveen vormen. Kijk voor meer info op www.eliboe.nl.

MKB diploma’s voor 70 leerlingen op het VeenLanden College

Kenmerkend voor een Vecon Business School zoals het VeenLanden College, is de extra aandacht die uitgaat naar de economische aspecten van de maatschappij en de talenten van leerlingen op bijvoorbeeld het gebied van ondernemerschap en ondernemingszin. De leerlingen uit havo 5, atheneum 5 en atheneum 6 die Management en Organisatie in hun vakkenpakket hebben, krijgen daarom bijvoorbeeld de gelegenheid van het VLC zich te bekwamen in één of meer MKB onderdelen, bijvoorbeeld “Personeel en Organisatie”, “Ondernemingsplan” of “Elementair Boekhouden”. Ondanks de hoge werkdruk in -voor

sommige leerlingen- hun examenjaar hebben veel leerlingen de keuze gemaakt om op te gaan voor één of meer diploma’s. Op woensdag 15 april werden op feestelijke wijze ruim 120 certificaten uitgereikt aan bijna 70 VLCleerlingen. Onder hen waren 21 leerlingen die zelfs alle onderdelen hebben behaald en dus een middenstandsdiploma in de wacht hebben gesleept. De school is er trots op dat zoveel leerlingen een -niet verplichte- extra inspanning willen leveren naast het gewone schoolwerk. Behalve blije leerlingen, leverde het ook trotse docenten, rector en ouders op.

Kort nieuws Abcoude

Oud papier voor Piusschool

een caissière in een handomdraai afrekenen. Zo blijft het persoonlijk contact, dat we bij Jumbo zo belangrijk vinden, behouden”, legt ondernemer Vincent Schuijt uit. “Bovendien toont de handscanner een overzicht van het totaalbedrag van de aankopen.” Ondernemer Vincent Schuijt heeft uitgekeken naar de heropening: “Het hele team staat weer klaar om klanten meer dan 100% tevreden te stellen. Dat doen we met de unieke Jumbo formule: de allerbeste service, het grootste assortiment en de allerlaagste prijs van de gemeente De Ronde Venen. Jumbo is de enige supermarktketen in Nederland die deze elementen combineert.” foto's peter bakker

Van 500 naar 1250 voor Voedselbank De cheque van 500 euro op onze voorpagina van De Groene Venen vorige week is op de feestavond van OBS De Eendracht uiteindelijk een bedrag van 1.250 euro geworden. Kees Schouten (links) en Rinze Jellema van de Voedselbank namen de cheque dankbaar in ontvangst.

Rondeveense ouderen behalen certificaat Windows 8.1 bij Seniorweb Veel ouderen zullen het herkennen. De tijd dat je vingers over de toetsen van je laptop dansten is voorbij. Een besturingsprogramma als Windows wijzigt voortdurend en ben je aan het ene gewend, dan word je min of meer gedwongen op het andere over te gaan. Wie als oudere echter mee wil doen als het gaat om telebankieren, skypen of gewoon lekker surfen op het internet, zul je aan de bak moeten. Dan is het fijn om te weten dat Seniorweb De Ronde Venen bestaat. Daar krijg je de mogelijkheid om onder leiding van een mede senior te leren

hoe je de programma's het best onder de knie kunt krijgen. Samen met anderen, die in het zelfde schuitje zitten, ga je aan de slag en leert bijna spelenderwijs hoe je laptop werkt en daardoor hoe je het optimale uit je laptop kunt halen. Na afloop van acht weken cursus Window 8.1, ontvingen afgelopen dinsdag zeven senioren een certificaat van deelname van Joop Frankenhuizen, die daarmee de cursus afsloot. De certificaten gingen samen met het lesboek huiswaarts. Je bent immers nooit te oud om te leren! www.seniorwebderondevenen.nl foto's paul bosman

Op dinsdag 28 april a.s. halen vrijwilligers van de Piusschool weer oud papier op. Graag het papier goed gebundeld in niet te zware pakketten voor 18 uur op de verzamelplaats bij u in de buurt te zetten. Houten kistjes en plastic tassen kunnen niet worden meegenomen. Verpak het papier dusdanig in kartonnen dozen, dat het niet over de straat kan waaien. In verband met de aanstaande meivakantie van de school is de volgende ophaaldag pas op 2 juni.

Vinkeveen

Museum DRV gratis te bezoeken Museum De Ronde Venen heeft haar deuren weer geopend voor publiek. Tijdens de eerste Nationale Museumweek is het museum daarom van tot en met a.s. zondag 26 april van 14 tot 17 uur gratis te bezoeken. Er wordt slechts een vrijwillige bijdrage gevraagd ter ondersteuning van het museum. Museum De Ronde Venen bezit de laatste Veensteekmachine van Nederland. Die werd gebruikt voor het steken en baggeren van het laagveen, zodat hier turf van gemaakt kon worden. Zaterdagmiddag 25 april wordt de machine speciaal voor de Nationale Museumweek tot leven gewekt. Met veel geronk zal het kloppende hart van de machine, een unieke 80 pk Bronsmotor uit 1924, worden gestart door vrijwilligers van het museum. Vanaf 14 uur kunt u dit schouwspel bijwonen en vervlogen tijden herleven in het museum. Het bruine goud, zoals turf ook werd genoemd, speelt een belangrijke rol in de veengeschiedenis van De Ronde Venen. Het museum vertelt het verhaal van de turfstekers en veenbazen, en de invloed die zij op onze omgeving hebben gehad. Adres: Herenweg 240, Vinkeveen.

www.museumderondevenen.nl en www.veensteekmachine.nl

Abcoude

Spaar het Gein plaatst borden

Spaar het Gein in Abcoude plaatste afgelopen week tijdelijke verkeersborden om de mooie nieuwe dijken te beschermen die Waternet langs ’t Gein heeft opgehoogd. De gemeente heeft voor € 100.000 een mooie gladde asfaltlaag op de versterkte dijken laten leggen. Mede ter voorkoming van herstelwerkzaamheden en onderhoudskosten aan de bermen van de dijken is het gebruik door auto’s van de nieuwe passervlakken heel belangrijk. Spaar het Gein hielp de gemeente door, in afwachting van de definitieve borden van de gemeente, deze tijdelijke borden te plaatsen.


6

24 april 2015

DE GROENE VENEN

KARWEI MIjdREcht ZONdAG VAN 12.00 tot 17.00 uur

OPEN KARWEI Mijdrecht, Industrieweg 38 , tel. 0297-24 24 23

t Spreek me f a r a a elk r een en maak e an! v g a top d

KONINGS DAG

Vinkeveen

Organisatie: Club

1

Roekz & de Twee

Heertjes

Gezelligheid voor jong & oud

Dave Miller / Ivanildo Kembel

3

2

Quincy Smolders / DJ Shahin

Eten, drinken & kids attracties

Start 13.00 uur

4

Parkeerterrein Maria-Oord Club Roekz

Spelregels Koningsdag 2015 Mijdrecht De gemeente De Ronde Venen heeft samen met de Oranjevereniging, de plaatselijke horeca en de politie een aantal spelregels opgesteld die gelden tijdens Koningsdag op en rond het Raadhuisplein te Mijdrecht. Al jaar en dag organiseert de Oranjevereniging met de horeca een mooi feest voor jong en oud op het Raadhuisplein en dat willen we graag zo houden! De spelregels gelden op 27 april 2015 voor het volgende aangewezen gebied:

Raadhuisplein en het gebied tussen de Pr. Irenelaan en Kerkvaart met inbegrip van de Croonstadtlaan, Stationsweg en Kon. Julianalaan, te Mijdrecht •

Alleen de horeca en/of detailhandelaren die in het bezit zijn van de vereiste papieren mogen alcohol in het aangewezen gebied verkopen.

Zij dienen zich hierbij aan de Drank- en Horecawet te houden. Dit houdt in dat ze geen alcohol aan jongeren onder de 18 jaar mogen verkopen. Verder heeft de gemeente De Ronde Venen met de horeca enkele afspraken gemaakt die, naast de gebruikelijke regels, gelden tijdens Koningsdag: • •

er worden alleen plastic bekers gebruikt het feest is om 20:00 uur ten einde

Naast deze regels gelden er voor het aangewezen gebied nog andere regels voor wat betreft alcohol. Voorgaande jaren is gebleken dat bezoekers veel eigen drank meenamen naar het Raadhuisplein. Uiteraard gunnen wij iedereen een gezellig feest maar willen wij het meenemen van eigen drank aan banden leggen. Om die reden is het volgende van kracht: Toegestane hoeveelheid alcohol • het is niet toegestaan om alcoholhoudende dranken bij zich te hebben in een grotere hoeveelheid dan waarvan aannemelijk is dat deze voor eigen persoonlijk gebruik is bedoeld. De beveiliging en politie bepalen of en welke hoeveelheid niet meer dan aannemelijk is. Als de beveiliging constateert dat iemand of een groep onevenredige hoeveelheden drank bij zich hebben zullen zij hier tegen optreden door diegene dan wel de groep te verzoeken het aangewezen gebied te verlaten. Geen Glaswerk • Het is niet toegestaan glaswerk mee te nemen in het aangewezen gebied (dit geldt ook voor alcoholhoudende drank in flessen). Eindtijd is 20.00 uur. U geeft gehoor aan aanwijzingen van beveiliging of politie


DE GROENE VENEN

24 april 2015

7

DE WEEK IN BEELD

IJssalon Cadore heeft afgelopen week 3.000 bollen ijs geschonken aan de voedselbanken in Hillegom, Aalsmeer, Uithoorn en de Ronde Venen. Een ijsje is vaak een extraatje. Met het schenken van de bollenkaart aan de gezinnen van de voedselbanken in de regio, hoopt eigenaresse Miranda van Koot de gezinnen te laten genieten. Deze bollenkaart bestaat uit vijftien bolletjes ijs, die zowel afzonderlijk van elkaar (bijv. elke keer één bol p.p.) als in zijn geheel opgemaakt kan worden. In elke winkel kunnen deze bollenkaarten gebruikt worden, zonder dat er verder geld aan te pas komt. De bollenkaarten werden met enthousiasme ontvangen. De eerste reacties waren hartverwarmend.

Het Lentefestival van Koopcentrum Mijdrecht trok vorig weekend, mede dankzij het prachtige weer, veel belangstelling.

Tot en met 31 mei is er bij tuincentrum De Huifkar aan de Oosterlandweg in Mijdrecht een expositie van beeldend kunstenaar Syl Granneman. Haar beelden worden geëxposeerd tussen de kamerplanten. Op zaterdag 2 mei schildert zij in het tuincentrum. Zie www.sylvivre-art.nl

Voor de vierde keer op rij is Villa Oldenhoff in Abcoude door reisbeoordelingssite Zoover uitgeroepen tot de beste Bed & Breakfast van Nederland. Een recordantal van ruim 220.000 consumenten brachten in de afgelopen weken hun stem uit voor de favoriete accommodaties en reisorganisaties.

Na een spannende halve finale, bereikten de meiden van de St Jozefschool ui Vinkeveen de finale. Na verlenging en zenuwslopende strafschoppen is het de meiden van groep 5/6 gelukt om de winst mee naar huis te nemen. Super gedaan! Een aantal gasten van de Zonnebloem heeft samen met enkele vrijwilligers een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum, waar o.l.v. een gids de 18e eeuw werd bekeken. Aandachtig werd er geluisterd. Na afloop werd het gezelschap bij de Voetangel in Ouderkerk aan de Amstel getrakteerd op koffie met appeltaart.


8

Familieberichten

24 april 2015

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

DE GROENE VENEN

Liefde Aandacht Respect

Uitvaartbegeleiding "Waar u ook verzekerd bent, u bent vrij in de keuze van uw uitvaartondernemer"

Miranda van Gelderen 06-23367997 Brenda Stork 06-15442046 www.charonuitvaart-abcoude.nl Life isn’t about waiting for the storm to pass… It’s learning to dance in the rain

Janneke Tumpane – van Kreuningen

† 19 april 2015

* 1 juli 1957

Jim Tumpane Graínne en Eljin Shane Róisín en Rewie Séamus en Marieke Skye Stiofán en Lotje

29 april 1998

Lieve Emile

29 april 2015

Meerweg 3 1391 HG Abcoude Janneke is thuis in haar vertrouwde omgeving, waar wij in familiekring met elkaar zullen samenzijn. De afscheidsviering zal gehouden worden op vrijdag 24 april om 14.00 uur in de HH. Cosmas en Damianuskerk, Kerkstraat 23 te Abcoude.

16 maanden was je bij ons 16 maanden intens je lief gehad Voor altijd in onze gedachten We missen jou zo Papa, Mama, Thomas en Wiebe in liefdevolle herinnering.

Aansluitend zullen wij het glas heffen op het leven van Janneke. Wij zullen haar daarna in besloten kring begeleiden naar het crematorium.

Verdrietig zijn wij door het overlijden van onze juf en collega

Janneke Tumpane Janneke heeft 15 jaar op de Piusschool gewerkt en wij moeten helaas veel te vroeg afscheid nemen van een enthousiaste, betrokken en kundige juf. We zullen haar op de Pius heel erg missen.

Taalpunt zoekt Taalvrijwilligers Onze gemeente telt meer dan drieduizend laaggeletterden; het grootste deel van hen heeft Nederlands als moedertaal. Met een geschikt taalaanbod kunnen laaggeletterden beter leren lezen en schrijven. Ieder heeft zijn eigen doel: je (klein-)kind kunnen voorlezen, de post lezen, een kaartje schrijven, de verpakkingen in de supermarkt lezen, whatsappen, een sollicitatiebrief schrijven, een formulier lezen en invullen, meer kans op een baan… Het Taalpunt De Ronde Venen leidt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven naar een geschikt taalaanbod, zoals een cursus, een training of een getrainde taalcoach. Werkt u mee aan het terugdringen van laaggeletterdheid in De Ronde Venen? Het Taalpunt De Ronde Venen zoekt vrijwilligers voor de functie van: • Medewerker Taalpunt in de Bibliotheek in Mijdrecht: u ontvangt één dagdeel per week mensen met taalvragen en mensen die taalvrijwilliger zijn of willen worden; • Taalconsulent: u voert intakegesprekken met taalvragers, u schat het taalniveau in, overlegt met de taalvrager wat hij of zij wil leren en geeft advies aan de taalvrijwilliger over het geschikte lesmateriaal; • Taalcoach: u helpt via conversatie anders-

taligen beter Nederlands te leren spreken. U wordt dan individueel gekoppeld aan iemand die bij u past en begeleidt hem of haar één uur per week. Voor alle functies geldt dat u vooraf de Basistraining Taalvrijwilliger dient te volgen. Deze training duurt drie dagdelen en wordt aangeboden door Stichting Lezen & Schrijven. Vrijwilligers worden uiteraard begeleid. Voor meer informatie en aanmelding: taalpunt@ stdb.nl. Het Taalpunt is een initiatief van het Platform Aanpak Laaggeletterdheid De Ronde Venen, een samenwerking van Stichting Tympaan-De Baat, Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen en Gilde De Ronde Venen, met ondersteuning van Stichting Lezen & Schrijven.

Ons medeleven en onze zorg gaan uit naar haar man Jim, haar kinderen en haar kleinkinderen. Kinderen, ouders, Medezeggenschapsraad, Oudervereniging en team van de Piusschool Abcoude

Gratis info voor vrouwen over voeding en gezondheid Onze gezondheid is een van de meest besproken onderwerpen in de huidige maatschappij. Voeding(sadvies), bewegen, plezier en ergens bij horen zijn de onderwerpen die zowel Stichting Multi Mondo als Lifestyle Centre De Ronde Venen heel belangrijk vinden. Daarom organiseren beide organisaties op vrijdag 8 mei een gezellige informatieavond voor vrouwen waar de verschillende onderwerpen die van invloed kunnen zijn op de gezondheid worden besproken. Het doel van deze informatieavond is om de dames bewust te maken van het eet- en leefpatroon wat grote invloed heeft op hun eigen (toekomstige) gezondheid, maar zeker ook op die van het gezin. Helaas zijn mensen zich er vaak niet van bewust dat zij te weinig van het goede en te veel van het minder goede eten dan wel doen. Daarnaast is het steeds minder gesteld met de kwaliteit van onze voeding. Wil je je de hele dag fitter voelen? Inloop 19.15 uur aan de Communicatieweg 9-3, Mijdrecht. Aanvang 19.30 uur. Toegang op de avond is gratis. Aanmelden bij Quasima Asafiati, tel. 06-26999395, Q.asafiati@hotmail.com of bij Marja van den Berg, tel. 06-12323154, Marjavandenberg57@gmail. com Dan wordt er een plaats voor je gereserveerd, want vol=vol.


DE GROENE VENEN

24 april 2015

Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude organiseert Moederverwendag Wegens het succes van vorig jaar organiseert Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude voor de tweede keer een moederverwendag en wel op zaterdag 19 september a.s. Dat is mogelijk dankzij het benefietconcert van 24 januari jl. Een deel van de opbrengst van het concert wordt hiervoor gebruikt. De bedoeling van de moederverwendag is om moeders met een zorgintensief kind een dagje in het zonnetje te zetten. De moeders krijgen een leuk dagprogramma voorgeschoteld, zodat ze er eens helemaal uit zijn. Het leuke is bovendien, dat de vrouwen andere moeders ontmoeten met vergelijkbare omstandigheden. Het programma blijft ook dit jaar diep

geheim, maar een ding is zeker: het wordt weer een geweldige dag! Wie een moeder is of kent, die tot bovengenoemde doelgroep behoort, kan dat aan onze Rotaryclub kenbaar maken. Bel dan voor 24 mei met Inge Gransbergen (065476320) of Trudeke Struijk (0294 284690).

9

Gefeliciteerd! Nog steeds verliefd op elkaar en op 27 april a.s. al 55 jaar een paar Onze lieve ouders en grootouders Piet en Hinke Kostman van Polen Van harte gefeliciteerd namens de kinderen en kleinkinderen.

www.rotary.nl/vinkeveenabcoude.

Nachtegalenconcert in de duinen Maandag 27 april, op Koningsdag, organiseert de vogelwerkgroep van IVN De Ronde Venen en Uithoorn een nachtegalenexcursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De Nachtegaal moet het niet van zijn uiterlijk hebben, wel van zijn zangtalent. Volgens velen is de Nachtegaal de mooist zingende broedvogel van Nederland. Heel vaak komen ze terug op dezelfde plek waar ze het jaar daarvoor als paartje met succes een broedsel hebben groot gebracht.

Aspergediner en popquiz voor alleengaande ouderen

Stichting Tjitze Jelle Hesselius presenteert zich Dinsdagavond jl. organiseerde de nieuwe stichting Tjitze Jelle Hesselius haar eerste bijeenkomst in De Ronde Venen: een aspergediner en aansluitend een Popquiz. Uitgenodigd waren alleengaande ouderen, voor wie de stichting zich wil inzetten om samen activiteiten te organiseren. tekst rob isaacs

- foto's patrick Hese

Veel ouderen zijn eenzaam. Voor hoger opgeleide ouderen lijkt het moeilijker om uit de eenzaamheid te komen. Juist door hun grote zelfredzaamheid zijn deze mensen minder in beeld bij allerlei organisaties en het taboe is groot. De Stichting Tjitze Jelle Hesselius, die is opgezet door Casper Duchhart en Ruud van der Vliet, wil deze groep graag uitnodigen om samen activiteiten te ondernemen. Het aspergediner, gehouden in het Paradijs in Mijdrecht, vormde de kick-off van meerdere activiteiten. “Je moet daarbij denken aan tentoonstellingen, museumbezoek, of uitjes. Doel is dat men op een informele manier weer aan contacten komt. In je eentje stap je niet zo gauw ergens op af. Hier zit je met lotgenoten, dus je hebt al meteen een band,” vertelt Simone Borgstede, die de activiteiten voor de stichting organiseert. Het duurt even voordat je de naam van de stichting onthoudt, maar Tjitze Hesselius was een markante persoonlijkheid in onze gemeente. Hij heeft in zijn bijna 70 jarige leven heel veel maatschappelijk werk verricht rondom de voetbalvereniging VVM en daarna

Argon. Hij was daar keeper, bracht lang de Toto rond, was jarenlang elftalbegeleider, organisator van wedstrijden in binnen en buitenland. En heel lang trouw supporter van Argon. Toen hij vorig jaar overleed was hij zijn hele leven vrijgezel geweest. Naarmate hij ouder werd, besefte hij dat alleen zijn ook mindere kanten had. Hij zag dat ook bij andere alleenstaanden en vooral ook bij ouderen. Dat deed hem besluiten om zijn nalatenschap in te zetten voor het bestrijden van eenzaamheid bij ouderen in De Ronde Venen. Casper Duchhart lichtte de plannen van de stichting toe aan de aanwezigen, die zich vervolgens de aspergemaaltijd van Simone van Reijm van Koken met Simone uit Wilnis prima lieten smaken. Aansluitend zorgde Claudia Prange voor een ontspannende quiz. Al met al een uitstekende start van een nieuwe stichting waarvan we nog meer gaan horen.

Ook andere zangvogels worden op geluid en uiterlijk gevonden. De Gekraagde Roodstaart bijvoorbeeld, die wel mooi gekleurd is, omdat hij als holenbroeder geen schutkleur nodig heeft, komt juist in de duinen veel voor. Andere te verwachten waarnemingen zijn: Boomleeuwerik, Tuinfluiter, Braamsluiper, Bonte Specht, en niet te vergeten de Sprinkhaanzanger. Deze laatste vogel, met zijn mysterieuze krekelachtige zang wordt jaarlijks gehoord. De balts van de Boompieper, die als een parapluutje uit een hoge boomtop naar beneden zeilt is ieder jaar een belevenis. In de waterzuiveringskanalen zijn allerlei watervogels aanwezig, waaronder vele eendensoorten. Ook de kleine fuut, de Dodaars komt er voor. Tijdens de wandeling zal wellicht ook de zandhagedis zich laten zien. Natuurlijk nemen we damherten,

een ree of misschien wel een vos in de kijker mee. Vertrek: gezamenlijk met eigen auto’s om 06.30 uur vanaf de parkeerplaats bij de begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis. Meerijders zijn welkom. Terug in Wilnis ca. 14 uur. De excursie start om 07.15 uur bij de ingang van de Waterleidingduinen, Pannenkoekhuis ’t Panneland, Vogelenzangseduinweg 4, Vogelenzang. Parkeren 2 euro per auto. Toegangskaart 1,50 euro. Vergoeding benzinekosten in overleg met de bestuurder. Neem kijker, brood en koffie mee. Kleed je zo nodig warm aan. Als het erg slecht weer is en u wilt weten of de excursie doorgaat, kunt u contact opnemen met de excursieleider: Ad van Uchelen, tel. 0297-250163 of 0610201401.

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


10

24 april 2015

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

Pop, folk en countryduo Miss Molly & Me

In de rubriek ERELOGE ontmoet cabaret- en theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week een gesprek met actrice en zangeres Marlijn Weerdenburg, die samen met Helge Slikker het pop/folk/ country duo Miss Molly & Me vormt die op dit moment in het theater te zien zijn met hun theaterconcert ‘Bonnie and Clyde’.

‘Ik zou liever doorbreken met wat we nu maken’ Jullie huidige cd ‘Travellers’ doet het goed. Deze cd klinkt iets meer popachtig dan jullie vorige cd ‘Rewind and Say Hello’ (debuutcd). “De eerste plaat ontstond nadat Helge en ik liedjes hadden geschreven en dachten: ‘Laten we gaan optreden en de liedjes op een cd zetten’. Die plaat ging uit van eenvoud. Voor ‘Travellers’ wilden we een meer geproduceerde cd opnemen. Voor onze nieuwe cd ‘Bonnie and Clyde’, die op 14 mei zal verschijnen, hebben we voor het eerst gekozen voor Americana en de Folk muziek. We wilden voor de nieuwe cd iets verder van de popmuziek afstappen.”

Is er iets veranderd in jullie muzikale inspiratiebronnen, zoals Johnny Cash en John Carter? Tijdens jouw studie aan de Koningstheateracademie in Den Bosch luisterde je veel naar Ella Fitzgerald, Nina Simone en Chet Baker. Hebben jullie inmiddels ook banden gekregen met de muziek van nu? “Ik houd, naast die oude muziek, ook veel van de hedendaagse popmuziek, zoals The Cooks, Mumford and Sons en Mister and Mississippi en My Baby. Helge houdt meer van de oudere muziek.”

Oproep: Geef je nu op voor Tweede Pinksterdag

Vinkevoicekids tijdens Vinkefest Tijdens de familiedag vind dé mini soundmixen playbackwedstrijd “Vinkevoicekids!” weer plaats. Heb jij talent en vind je het leuk om dit te laten zien tijdens het Vinkefest? Geef je dan nu op! Je mag dan Tweede Pinksterdag optreden op het grote podium in de feesttent tijdens de Familiedag, mede mogelijk gemaakt door Jumbo Vinkeveen. Dit alles onder toezicht van een verrassende en deskundige jury, waaronder de winnares van vorig jaar: Amber! Voor meer informatie en de spelregels ga je naar: www.vinkefest.nl (Familiedag). Inschrijven kan tot 18 mei, tenzij het maximaal aantal deelnemers eerder is bereikt, door een mail te sturen naar vinkevoicekids@ vinkefest.nl. Vergeet niet je naam, leeftijd, het gekozen liedje en de artiest te vermelden. Geef ook aan of je gaat playbacken of live wil zingen. Voor wie: kinderen tussen 4 en 13 jaar, alleen of met een groep Wanneer: maandag 25 mei vanaf 14.00 uur

Waar: op het feestterrein aan de Demmerik in Vinkeveen. Schrijf je snel in want… Vol=Vol! Naast Vinkevoicekids is er nog van alles te beleven op het feestterein: Zo is er een optreden van “Het Meezingteam”, zijn er diverse attributen zoals bootjes, rodeostier, draaimolen en Aquabubble. Middels verstrekte vouchers kunnen de kinderen knutselen en geschminkt worden, is er een grabbelton, worden er ijsjes verstrekt door De Ijsbeer Vinkeveen en poffertjes van Hoeve Landzicht en kunnen de kinderen een rondje meerijden op de trikes van Trike Center Vinkeveen. Er is een dartwedstrijd en nieuw dit jaar is het spijkerbroekhangen, waarbij Blue’s Basic uit Mijdrecht zorg draagt voor spijkerbroeken en mooie prijzen. Een bomvolle leuke middag op 2e pinksterdag dus voor jong en oud!

Cantatedienst in dorpskerk Abcoude met Collegium Vocale Consonant

Zondag 26 april geeft het Abcouder kleinkoor medewerking aan een kerkdienst die over de liefde gaat, aan het Bijbelse Hooglied gewijd is. Er zal oude muziek klinken van de Spaanse componist Martin de Rivafrecha, nieuwe muziek van de dirigent van Collegium Vocale Consonant, Bert ’t Hart en een eigentijdse Kyrie- en Gloriahymne van Willem Vogel. Daarnaast biedt het koor ondersteuning bij het zingen van psalmen en nieuwe gezangen

uit het liedboek. De dienst begint om 10.00 uur. Voorganger is Ds. Herco van der Wilt. Na afloop is er gelegenheid tot napraten bij koffie of thee. Mannen die mee willen zingen in het koor (vooral tenoren) zijn van harte welkom op de repetitieavonden in de dorpskerk, donderdags van 20.00 uur tot 22.00 uur. Meer weten over het kleinkoor? Bezoek de website

www.collegiumvocaleconsonant.nl

Hoe is verdeling tussen jullie twee in het maken van de liedjes? “Helge schrijft alles. Ik kom ook vaak met een idee voor een liedje. De ideeën voor de liedjes komen uit onze eigen omgeving. De liedjes uit ‘Bonnie and Clyde’ gaan over wat zij meemaken, maar schuren ook langs dingen die wij herkennen, zoals het feit dat Clyde het liefst in zijn auto wilde stappen, wilde gaan reizen en liever geen thuishonk had. Dat herken ik wel. Ik ben ook graag onderweg.” Hoe kwamen jullie op het concept van ‘Bonnie and Clyde’? “Ook zij zijn een duo; man en vrouw. Beiden hadden samen toch een soort droom hadden en zochten het avontuur. Dat idee vonden we fascinerend voor het maken van een theaterprogramma. Voor dit theaterconcert hebben we nieuwe liedjes geschreven. Bonnie en Clyde kozen niet voor het gangbare pad, dat willen wij het liefste ook niet. Ons uitgangspunt als Miss Molly & Me is muziek maken waar wij blij van worden.” Is het dan een zegen dat jullie nog geen commerciële hit hebben gehad? “Ja! Grappig dat je dat zo zegt. Ik was dertig jaar toen ik succes kreeg als actrice (Marlijn Weerdenburg is ook actrice en is te zien in de succesvolle SBS6-serie Danni Lowinski, red.). Als je al jong doorbreekt zijn alle ogen op je gericht. Ik ben nu blij dat Miss Molly & Me een trouwe groep volgers heeft, die meegaan in onze muzikale ontwikkeling. Het grote pu-

bliek kent ons nog niet. Ik zou liever doorbreken met wat we nu maken, dan wat wij eerder hebben gemaakt. We zijn inmiddels muzikaal gezien precies wie we willen zijn. Het is fijn dat we nog kunnen pieken.” Welke rol heeft Paul de Munnik? Hij staat op jullie programmaflyer omschreven als ‘coaching’. “Paul begeleidt ons intensief bij het opzetten van onze theatertournee en beantwoordt de vraag: hoe maak je onze ideeën geschikt voor theater?. Hij schaaft bij, praat mee over de voorstelling, scherpt aan en denkt mee over dramaturgie. Hij is een muzikale regisseur.”

Miss Molly & Me is te zien op 14 mei in De Kleine Komedie in Amsterdam met ‘Bonnie and Clyde’. www.missmollyandme.com foto: raYZor sHarp

Kaartverkoop start op 2 mei

Programma AJOC Back to Basic bekend Eerder wist jongerenvereniging AJOC al te melden dat het tentfeest AJOC Back To Basic in 2015 een vervolg krijgt op 19 en 20 juni. Met zeer veel positieve reacties zijn de vrijwilligers weer aan de gang gegaan om wederom een ouderwets gezellig AJOC weekend te organiseren. Met de eerste voorbereidingen is het programma rond en gaan de kaarten in de verkoop! Op vrijdag 19 juni staan The Dirty Daddies en de BigBird op het programma. Beide bekend van de editie in 2014 maar nu samen geprogrammeerd om het feestgehalte gegarandeerd nog hoger te krijgen. Voor zaterdag 20 juni staan de 3FM DJ’s op het menu gevolgd door Royal Beat. Dit is dé live sensatie van Nederland. Ze geven een wervelende show

waarbij zowel alle grote dance knallers als de beste stadionrock voorbij komen. Op beide avonden is de Fireball discotheek present om de oude bekende AJOC nummers te draaien. De tent zal weer als vanouds op zijn kop staan! Kaarten zijn ook dit jaar weer beschikbaar voor €10,- per stuk. Een passe-partout kost €17,50. Door de nieuwe opzet zijn de kaarten wederom beperkt beschikbaar. De verkoop start op zaterdag 2 mei vanaf 13.00 uur in clubgebouw Immitsj (Windmolen 75, Mijdrecht). Houd onze media kanalen in de gaten voor alle info over de voorverkoop en het laatste nieuws: www.ajocbtb.nl, facebook.com/ajocbtb of twitter @ajocbtb.


DE GROENE VENEN

24 april 2015

11

Zaterdag 2 mei in De Hanenbalken, Abcoude

Braziliaanse avond in Jazzhuis Abcoude met Lilian Vieira Jazzhuis Abcoude organiseert op zaterdag 2 mei een extra concert met openbare kaartverkoop: Samba Soul. Een avond in Braziliaanse sferen met zangeres Lilian Vieira en haar fantastische band met knetterende blazerssectie. Aanvang 20.30 uur. Lilian Vieira woont al bijna 25 jaar in Nederland. Met haar warme persoonlijkheid is zij de verpersoonlijking van Brazilië. Opgroeiend in de seventies werd zij omringd door muziek van helden als Jorge Ben, Trio Mocoto en Tim Maia. En nu brengt zij ons háár samba soul. Een ritmisch samenspel van soulvolle en groovy fragmenten, in een spannende mix van cavaquinho, gitaar, hammondorgel en blazers. Lilian trad met ZUCO 103 op over de hele wereld. Hun song Futjebol was tijdens het EK 2004 de tune voor de speciale voetbaluitzendingen van Barend & Van Dorp. Sindsdien is ze een veelgevraagd gastsoliste, o.a. bij het Metropole Orkest, pianist Gideon van Gelder en het jeugdtheater.

Atelierroute op 30 en 31 mei in alle kernen van de gemeente

Voorbereidingen KunstRondeVenen in volle gang Jazzhuis Abcoude laat de zomer vast beginnen! Er zijn maximaal 80 kaarten te koop en die kunt u reserveren voor 20 euro per kaart. Stuur daarvoor een mailtje naar info@ jazzhuisabcoude.nl, dan staat het genoteerd. Jazzhuis Abcoude programmeert uitsluitend professionele Nederlandse topjazz. Eigentijds, spannend en spraakmakend. De concerten vinden plaats in De Hanenbalken van café-restaurant De Eendracht in Abcoude.

www.jazzhuisabcoude.nl.

De 69 deelnemende kunstenaars aan de Atelierroute KunstDeRondeVenen op zaterdag 30 en zondag 31 mei hebben deze week hun promotiemateriaal in ontvangst genomen. De komende dagen zult u op verschillende plaatsen in De Ronde Venen de kleur-

rijke posters en flyers tegenkomen. KunstRondeVenen voert bezoekers langs ateliers van Rondeveense kunstenaars van allerlei disciplines. Op zaterdag 30 en zondag 31 mei stellen zij hun werkplaats open voor publiek. KunstRondeVenen is dit jaar in

alle dorpskernen vertegenwoordig. In sommige ateliers kunnen mensen zelf de handen uit de mouwen steken door aan de slag te gaan met een penseel of paletmes. Ook wordt het publiek onderweg verrast door veelzijdige optredens. Meer informatie:

www.kunstrondevenen.nl. foto rob isaacs

De flyer van het evenement bevat (fiets)routekaartjes per dorpskern van de deelnemende ateliers. Kunstenaars in Abcoude en Baambrugge

Kunstenaars in De Hoef

Kunstenaars in Mijdrecht

Kunstenaars in Vinkeveen en Waverveen Marcel Straver - schilderijen

Atelier De Kromme Mijdrecht - schilderijen Atelier aan huis: Gein Noord 51 Jos Out - beelden

Bep Blenderman-Overweg - keramiek

Daniël van Kreuningen - schilderijen

Atelier De Kromme Mijdrecht: De Eendracht 6

Tweed/Netsquare: Achterbos 105

Atelier Keramiek 32: Kromme Mijdrecht 32 Coby Daalmeijer - schilderijen Casita Omtzigt: Baambrugsezuwe 121 Bibet Udo - schilderijen

Lidy Tijssen - schilderijen Annet Nielen - keramiek Hedy Jagtman - collages

Atelier aan huis: Briljant 23 Martina Dielen - keramiek

Karin de Rooij-Leicht - beelden P

Atelier: Baambrugsezuwe 128b

Peter ter Beek - schilderijen Atelier aan huis: Achterbos 45

Tuinhuis De Kromme Mijdrecht: Kromme Mijdrecht 42 Marleen van de Kraats - sieraden

Angstelborgh: Dorpszicht 22

P

Atelier Martina Dielen: Barnsteen 21

Waverveen Tineke van Strien - schilderijen

Liedewey Lammers-van Toorenburg - schilderijen

Alleen zaterdag: Herenweg 177

Tiny Mens - schilderijen

Yaya-art: Zr. Claassenhof 37

Flory Oerlemans-Pels - schilderijen

In de tuin: Cliffordweg 30 Corinne Bredemeijer - beelden

Alex Stempels - schilderijen

Van Asselen - schilderijen

Van Steen tot Beeld: Genieweg 45

Paviljoen Viscentrum: Molenweg 19

Henny Woud - schilderijen

Van Asselen: Herenweg 132

Open Atelier: Cliffordweg 56

P

Abcoude

IVN Wandelexcursie in De Groene Jonker

P Bob Nisters - meubelen

Mijdrecht

Atelier: Productieweg 38

Adriaan van der Veer - schilderijen Leerlingen VLC - schilderijen Veenlanden College: Bonkestekersweg 1

Vinkeveen Gijs van der Schalm - installaties

Op zaterdag 25 april organiseert IVN een wanderexcursie naar De Groene Jonker, een waterrijk, nieuw moerasgebied. In 2006 was dit nog landbouwgrond. Het is nog volop in ontwikkeling, maar er worden al zeer veel bijzondere vogels gezien. In het vroege voorjaar komen de eerste moerasvogels terug uit hun overwinteringsgebieden. Ze vinden hier hun voedsel, rust en een plek om te broeden. Sommige zingen al het hoogste lied om hun territorium af te bakenen en een vrouwtje te veroveren. De Groene Jonker laat veel wandelaars en natuurliefhebbers hun hart sneller doen slaan. Voor veel Rondeveners een nog onbekend gebied, terwijl het zo dichtbij ligt. Aanvang 10 uur; vertrekken vanaf Parkeerplaats “De Roerdomp aan de Hoge Dijk 6 te Zevenhoven (t.o.v de dierenbegraafplaats.)

Meikie van Suchtelen - schilderijen

Annie Overbeeke - schilderijen

Nico van Oosten - schilderijen

Henk Overbeeke - fotografie

Atelier De Waterlelie: Oostzijde 64

Marion Stok van Dongen - schilderijen Maria-Oord / Broedplaats DvB: Herenweg 63e

Atelier 54: Rietveld 54

P Schilders ’t Anker - schilderijen Inloophuis ’t Anker: Hoofdweg 85a

Rita Kroom - beelden

Marijke van Kouwen - bloemen

Atelier aan huis: Rijksstraatweg 57

Gerard Vis - fotografie De Tuinderij: Demmerik 124

Resi van Zijl - keramiek Boer en Hoef Glas: Schattekerkerweg 7 Chantal Zaat - sieraden

Baambrugge

Nico de Boer - glasblazen

Marjolein Berger-Vos - beelden Carolien Straver - schilderijen

Tartitup - meubelen Atelier ViZi keramiek: Energieweg 12

Atelier IntoTuition: Reiger 6

Moniek van Dijk - schilderijen Corry Niesing - schilderijen

Laura Ruhé - beelden Beeld en Tuin: Donkereind 46

Atelier Moniek van Dijk: Voorbancken 16

3831-15_routefolder_KRV2015_05a.indd 2

13-04-15 13:49

Zaterdag 20 juni: 23e editie van ‘de gezelligste dag van het jaar’ in centrum Mijdrecht

Geef je op en doe ook mee aan het straattheaterfestival! Het kan er drassig zijn dus waterdichte schoenen of laarzen zijn aan te bevelen. Het gebied is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. (geen verharde paden). Een verrekijker meenemen verhoogt uw kijkplezier. Aanmelden bij Ellen Aarsman (IVN Natuurgids), tel. 0297-288106, of per e.mail: r.aarsman@telfort.nl.

Foto-expositie ‘Vogels in het voorjaar’ Momenteel exposeert Marianne Wustenhoff, vogelaar en fotografe uit Mijdrecht, een foto-expositie getiteld: ‘Vogels in het voorjaar’. Nu de lente echt is losgebarsten hoort en ziet u hoe de natuur zich

Marian Blokker - schilderijen s’Anders: Herenweg 120

P

Wil van der Zee - beelden Atelier: Rijksstraatweg tussen nr. 18 en 20

uitbundig ontpopt. Marianne geniet volop van deze tijd van het jaar en gaat zo vaak mogelijk de natuur in en probeert deze zo mooi mogelijk vast te leggen. Onder andere door haar vogelfoto’s laat zij u meegenieten van de mooie natuur om ons heen. De foto expositie toont vogels uit binnen- en buitenland die zingend, baltsend en foeragerend het voorjaar nóg mooier maken. De foto's worden geëxposeerd in tuincentrum 'De Huifkar' aan de Oosterlandweg 32 te Mijdrecht. Meer van Mariannes werk kunt u zien én lezen op haar weblog: http:// devogelkijker.blogspot.nl

Nog acht weken en dan wordt, op zaterdag 20 juni, voor de 23e keer Straattheaterfestival De Ronde Venen gehouden. Ook ditmaal doet weer een groot aantal internationale, nationale én lokale artiesten mee op deze volgens velen gezelligste dag van het jaar in de dorpskern van Mijdrecht. De organisatie is nog druk bezig om het programma helemaal rond te krijgen, maar voorzitter Aldert Kamp heeft in ieder geval al twee bijzondere internationale straattheateracts kunnen contracteren. “Uit Gent komen zowel de wervelende show van de dames van ‘La Guardia Flamenca’ als het kleurrijke ‘Teater Exces’. Maar er is natuurlijk, naast de professionele straattheatermakers, ook weer volop plaats voor lokale organisaties en artiesten in het Mijdrechtse dorpscentrum. Iedere Rondevener die een optreden wil verzorgen, is van harte welkom om zich aan te melden. Alleen zo krijgen we de bonte mix van straattheater, dwaze straatmuziek, circustheater en acrobatiek, die iedereen elk jaar opnieuw zo leuk vindt.” Wacht niet te lang: vol = vol! Op www.straattheaterdrv.nl vinden lokale artiesten en organisaties onder het kopje ‘Contact’ het voor hen inmiddels welbekende aanmeldformulier om te downloaden, in te vullen én te versturen! Ook dit jaar is er weer veel mogelijk, maar vol = vol! Dus laat de organisatie snel weten wat je plannen zijn. Er zijn eigenlijk maar twee voorwaarden

Deze benen verzorgen zaterdag 20 juni een wervelende en verrassende show… voor deelname: je komt uit De Ronde Venen of omgeving én je optreden moet een breed publiek aanspreken. Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 1 mei. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Aldert Kamp. Hij is te bereiken via info@straattheaterdrv.nl. Straattheaterfestival zoekt vrienden Om ook in de toekomst spraakmakende en verrassende optredens naar het festival te kunnen halen, hopen de organisatoren dat veel liefhebbers ‘Vriend van Straattheaterfestival De Ronde Venen’ willen worden. Dit kan door in ieder geval 10 euro te doneren aan de organiserende stichting, via een automatische incasso of via een eenmalige storting. Aldert Kamp: “Tot nog toe hebben we kunnen rekenen op onze trouwe sponsors, maar met alleen subsidies en

sponsorgelden, de basis van ons festival, redden we het niet meer. Naast dat we erg op de uitgaven letten, de artiesten zo scherp mogelijk inkopen en vrijwel alles zelf doen en regelen, moeten we op zoek naar extra financiële bronnen om ook in de toekomst een mooi straattheaterfestival in De Ronde Venen te kunnen organiseren. Niet groter, niet kleiner, maar zoals het nu is. Daarom wil ik iedereen die ons festival een goed hart toedraagt, vragen om ook ‘Vriend van Straattheaterfestival De Ronde Venen’ te worden.” Op www.straattheaterdrv.nl is, onder het kopje ‘Vriend worden’, het speciale Vrienden-aanmeldformulier te vinden. Ook staat er op de website een groot aantal foto’s van de afgelopen edities, om alvast een beetje in de stemming te komen voor zaterdag 20 juni. Tot dan!


12

Voortzetten BIZ voor levendig centrum Mijdrecht Gemeente De Ronde Venen en Stichting Koopcentrum Mijdrecht willen de regeling rond de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) voortzetten. Deze financiële regeling maakt het ondernemers mogelijk om activiteiten te blijven organiseren die bijdragen aan een levendig centrum in Mijdrecht. Deze week stemde het college van burgemeester en wethouders in met de eerste stappen om de BIZ voort te zetten.

24 april 2015

DE GROENE VENEN

Sjaak Blom BIKE OK:

“Al weer drie jaar maken wij fietsen betaalbaar” Het is drie jaar geleden dat Sjaak Blom de deuren opende van BIKE OK. Uitgangspunt was dat er in Mijdrecht duidelijk behoefte bestond aan een moderne eigentijdse fietsenwinkel. Dat dat inderdaad zo is blijkt uit de praktijk. Midden in het Mijdrechtse winkelcentrum gelegen is het er een drukte van belang. Het Rondeveense fietspubliek heeft de weg naar BIKE OK gevonden. Op zich niet zo vreemd, wie wil er nou niet betaalbaar fietsen? tekst paul bosman

- foto's peter bakker

Zowel de gemeente als Stichting Koopcentrum Mijdrecht willen graag een bruisend centrum in Mijdrecht met regelmatig aantrekkelijke activiteiten voor bezoekers en winkelend publiek. De BIZ is een belangrijk middel om deze activiteiten mogelijk te maken en daarom willen beide partijen de samenwerking met de BIZ-regeling voortzetten.

Eigenaar Sjaak Blom is tevreden over het behaalde resultaat tot nu toe. Juist in een tijd die als moeilijk wordt bestempeld is het opzetten een nieuwe winkel een uitdaging. “Onze locatie is meer dan goed gebleken, de merken die wij voeren vallen in de smaak bij de consument en onze service completeert het geheel. Volop reden om de zaak verder uit te breiden. Met heel veel enthousiasme en vertrouwen in de toekomst. Die uitbreiding hebben we gezocht in een afdeling sport, race, atb fietsen, die we op de eerste verdieping hebben gesitueerd. Bijzonder is dat we de afdeling hebben uitgerust met speciale meetapparatuur die feilloos de juiste zithoogte van de gebruiker meet. Iemand die een fiets bij ons aanschaft en vooraf een meting laat uitvoeren zit in ieder geval goed bij ons!” Tevreden blijven “Er is ons veel aan gelegen dat de klant tevreden onze winkel verlaat, maar dat ook blijft. We bieden dan ook aan dat er kan worden proefgereden. Geheel vrijblijvend. Rijd maar eens een stukje door het dorp om aan te kunnen voelen of de fiets bij je past. Dat laatste is van belang. Keuze hebben we voldoende. We voeren niet voor niets gerenommeerde merken zoals MC Multicycle, Giant, BSP, Focus, Isaac, Kalkhoff en Alpina kinderfietsen.” Sjaak: “We beschikken over een team vakbekwame monteurs. Die doen hun

De BIZ is een ondernemersfonds dat bijdraagt aan de verbetering van de bedrijfsomgeving. Het fonds is destijds opgericht op verzoek van de ondernemers om activiteiten in het centrum te financieren. Iedere ondernemer in het centrum betaalt mee en de kosten voor het aantrekkelijk houden van het centrum worden zo eerlijk verdeeld.

werk in een werkplaats waar met milieuvriendelijke middelen wordt gewerkt. Wij zijn in staat kleine reparaties zo mogelijk direct uit te voeren. Onderhoud en de grotere reparaties doen we op afspraak, de fiets is dan wel in 1 dag klaar. Belangrijk vinden we het dat de klant vooraf weet waar hij of zij aan toe is. Er wordt altijd een duidelijke prijsopgave voorafgaand aan de reparatie afgegeven. Verder zit u nooit onthand, er staat een aantal leenfietsen tot uw beschikking. Iedereen is welkom voor reparatie bij ons, ook al is de fiets gekocht via Internet, of bij een warenhuis of elders...” Bike OK ruilt niet in, uitgezonderd een enkele aangeduide actiefiets, maar wel kunt u er terecht voor banden oppompen of het laten afstellen van een zadel op de juiste hoogte. Dat maakt fietsen prettig maar dus ook betaalbaar.

Bike OK Burgemeester Haitsmaplein 24 A 3641 EW Mijdrecht 0297-25 02 60 info@bikeok.nl www.bikeok.nl

Om de BIZ voor de komende vijf jaar voort te zetten, is een draagvlakmeting onder de ondernemers nodig om te bepalen of de BIZ-regeling al dan niet wordt voortgezet. Behalve een meerderheid van de ondernemers die instemmen met de regeling, is ook een besluit van de gemeenteraad nodig over de verordening. Bij positieve besluitvorming zal de BIZ weer per 2015 van kracht zijn.

Nieuw op Industrieweg 38 E te Mijdrecht

Liek’s Loods is vanaf nu geopend Vrijwel iedereen staat wel eens voor de vraag wat je aan moet met spullen die je kwijt wilt. Vaak gaat het om dingen die nog in redelijke staat verkeren, maar waar men op uitgekeken is of waar men geen plaats meer voor heeft. Iets weggooien wat nog goed is doen we niet zo gauw. Weggeven is een mogelijkheid. “Maar waarom zou je iets weggooien of weggeven, als dat nog waarde heeft?” stelt Angelique van der Tol. In Liek's Loods helpt ze mensen bij de verkoop van hun gebruikte spullen. “Na vorig jaar gestart te zijn in een bedrijfsunit op de Genieweg, werd het wegens overweldigende drukte al snel tijd voor een heuse winkel,” vertelt ze. “Toen we de mogelijkheid kregen het pand tussen Karwei en de Vakgarage te huren was de sleuteloverdracht dan ook snel een feit.” Na het nodige klussen en heel veel verhuizen en inrichten is Liek’s Loods afgelopen woensdag gestart op de nieuwe locatie aan de Industrieweg 38 E te Mijdrecht

Angelique: “Een grootse opening laat nog even op zich wachten tot september. We gaan nu eerst drie maanden van start en in augustus gaan we een maand dicht om de laatste verbouwingen uit te voeren en de puntjes op de i te zetten.” U kunt bij Liek’s Loods terecht als u spullen heeft waar u vanaf wilt, maar zelf geen zin of tijd heeft om deze te verkopen. Uw spullen worden twee maanden te koop aangeboden in de winkel en op Marktplaats.

Na twee maanden neemt Angelique contact met u op en krijgt u 50% van de opbrengst op uw rekening gestort. Er zijn wel een paar eisen waar de artikelen aan moeten voldoen: Minimale verkoopprijs van circa 15 euro; niet beschadigd of vervuild (kleine gebruikssporen zijn uiteraard geen probleem); goede, degelijke kwaliteit en apparaten moeten 100% functioneren. Tevens is er een lijst van artikelen die niet voor de verkoop worden ingenomen. Deze

foto peter bakker

lijst is te vinden op www.lieksloods. nl of op te halen in de winkel. De openingstijden worden de eerste maanden als volgt: Maandag – Woensdag – Vrijdag – Zaterdag: Geopend van 10 tot 16 uur (Koningsdag gesloten, 2e Pink-

sterdag geopend). Op deze dagen staat men voor u klaar en bent u van harte welkom om eens lekker rond te komen snuffelen! Liek's Loods, Industrieweg 38 E te Mijdrecht.


DE GROENE VENEN

24 april 2015

HET VERHAAL VAN

13

Tekst Anja Verbiest

Oud-Vinkevener Frits Njio legt bijzondere belevenissen vast in ‘Boekie!’

“Dit zijn mijn leukste verhalen: van Auto-mobiel tot Wijnoogstgekte” Als freelance reis- en luchtvaartjournalist reist oud-Vinkevener Frits Njio de hele wereld over. Ook privé gaat hij graag op pad. Zijn observaties en belevenissen tijdens zijn reizen heeft hij nu vastgelegd in de bundel ‘Boekie!’. Vijf jaar geleden verruilden Frits Njio en zijn vrouw Vinkeveen voor Almere. Twintig jaar lang woonden ze met veel genoegen aan de Scholeksterlaan, maar het werd tijd voor iets anders. Ze wonen nu dicht bij de prachtige Oostvaardersplassen, maar weten de weg naar De Ronde Venen nog regelmatig te vinden. Ik spreek Frits op een wat kille voorjaarsdag bij Rendez Vous in Mijdrecht. Het zonnetje laat zich voorzichtig zien, maar het is te koud voor het terras. Met een warme kop thee een tafeltje binnen opzoeken is een beter idee. Schrijven én fotograferen In zijn ‘Boekie!’ vertelt Frits Njio allemaal persoonlijke verhalen. “Over de val van de Berlijnse Muur, over het sleutelen aan mijn eerste brommer, over mijn grote liefde voor auto’s in het algemeen en de Citroën DS in het bijzonder, over gedenkwaardige bezoeken aan China en Kaapstad en over gokken op het eiland Macau. Maar ook over golfen, jeu de boules, de wijnoogstgekte, de streek in Frankrijk waar mijn vrouw en ik zo graag naartoe gaan en over nog veel meer.” Frits begon zijn journalistieke carrière bij het dagblad De Gooi- en Eemlander. “In 1980 verliet ik de School voor Journalistiek in Utrecht. Het arbeidsklimaat was op dat moment niet zo best, zeker niet in de journalistiek. Ik kon als correspondent voor Naarden aan de slag bij de Gooi- en Eemlander, maar ik wilde meer. Ik ben ook gaan fotograferen. Dat deed ik voor de krant en voor reclamebureaus, maar ik maakte ook bruidsreportages. Tevens werkte ik enige tijd als cameraman bij de NOS, onder meer voor het politieke programma Den Haag Vandaag. De

brede opleiding op de School van de Journalistiek, waar we toen nog meerdere disciplines van het vak leerden, kwam me daarbij goed van pas.” Nieuw begin met Delta Airlines Toch bleef Frits’ schrijversbloed kriebelen… “Wat ik deed vond ik absoluut leuk, maar ik merkte steeds vaker, dat ik het allerliefste toch zelf de verhalen vertelde. Eind jaren tachtig ben ik dan ook als eindredacteur/verslaggever begonnen bij een regionaal zakenmagazine, dat onder meer in de Haarlemmermeer verscheen. Daarvoor kwam ik ook regelmatig op Schiphol, dat in die jaren immers fors aan het uitbreiden was. Een voor mij gedenkwaardig moment was de eerste vlucht van Delta Airlines vanaf Schiphol naar Atlanta. Achteraf kan ik wel zeggen, dat met die vlucht mijn luchtvaartcarrière is begonnen.” Als freelance reis- en luchtvaartjournalist was zijn woning in Vinkeveen vanaf 1991 de uitvalsbasis. “Ik ben veel op pad geweest. Vaak alleen, maar soms ging mijn vrouw ook mee. Zoals in de tijd dat ik de ‘Silver Goose Award’ won met een artikel over wintersport in Canada. Daarna kreeg ik van uitgeverij Kosmos opdracht om een reisgids over Canada te maken. Het was mijn eerste reisgids en ik ben er wel zes keer voor heen en weer gevlogen. Die reisgids heeft van 1992 tot 2000 gelopen in drie drukken. Ja, daar ben ik nog steeds trots op.” Favoriet schilderij op omslag Sinds enkele jaren geleden een beetje de klad kwam in de reis- en luchtvaartjournalistiek is Frits Njio niet bij de pakken gaan neerzitten.

Frits Njio vertelt in de bundel ‘Boekie!’ over zijn talrijke reizen. “Ik schrijf nu bijvoorbeeld ook over de bouwen vastgoedsector en lever bijdragen aan online media, zoals The Post Online. En ik heb nu meer tijd voor mijn grote hobby: schilderijen maken. Dat ben ik gaan doen toen we nog in Vinkeveen woonden. Ik heb daar ook een hoofdstuk aan gewijd in Boekie! En voor de omslag heb ik een van mijn favoriete schilderijen gebruikt. Ik ben begonnen met een aquarelcursus van Annie Overbeeke in De Boei, om me in het jaar daarna verder te bekwamen in het schilderen met acrylverf op doek. Vervolgens ben ik overgestapt naar de Volksuniversiteit in Amstelveen, waar ik ook leerde schilderen met olieverf. Dat ben ik ook na onze

foto patrick Hesse

verhuizing naar Almere nog een paar jaar blijven doen, maar inmiddels volg ik lessen aan de Gooise Academie in het schildersdorp Laren. Daar heb ik onder meer driedimensionaal, abstract en impressionistisch leren werken, zowel met als zonder levend model. Schilderen is geweldig! Even helemaal opgaan en je verliezen in je creatie, dat is echt prachtig! Ik heb al enkele keren mogen exposeren, ook in Frankrijk, en zo nu en dan verkoop ik een schilderij. Wie daar meer over wil weten, kan kijken op www.njioart.nl. En wie Boekie! wil lezen, kan het kopen bij boekhandel Mondria in Mijdrecht of het online bestellen bij uitgeverij Boekscout.”


14

24 april 2015

DE GROENE VENEN

Het testament van het recreatieschap

De toekomst van de Vinkeveense Plassen De exploitatie en beheer van het recreatiegebied Vinkeveense Plassen berust bij het Recreatieschap. Daarin zijn de gemeenten Amsterdam en De Ronde Venen alsmede de provincie Utrecht vertegenwoordigd. De gemeente Amsterdam heeft aangekondigd zich terug te trekken uit het recreatieschap. Daarbij is afgesproken dat Amsterdam tot en met het jaar 2023 jaarlijks een bijdrage van 232.500 euro zal blijven betalen. Daarna zullen de Provincie Utrecht en de gemeente de Ronde Venen de exploitatie moeten voortzetten. Hoe dat zou kunnen, wat er allemaal gedaan zou moeten worden en wat dat moet gaan kosten, is beschreven in een ‘Toekomstplan Vinkeveense Plassen’ dat onlangs door het dagelijks bestuur van het Recreatieschap is vastgesteld. tekst piet van buul

De toekomst van de Vinkeveense plassen en met name het behoud van de legakkers en de zandeilanden was onlangs ook een belangrijk thema bij de verkiezingen voor de Provinciale staten. Door het uittreden van de gemeente Amsterdam was bezorgdheid ontstaan over de vraag of de gemeente de Ronde Venen en de provincie Utrecht de zorg voor dit gebied zouden kunnen en willen voortzetten. De gemeente de Ronde Venen wil wel, maar kan dat niet alleen. De provincie toonde zich afhoudend. Men wilde eerst een goed plan zien, alvorens de benodigde gelden beschikbaar te maken. Dat plan ligt er nu. Opgesteld door het recreatieschap waar alle drie de partijen in

vertegenwoordigd zijn. Daar kan de provincie zich niet zo maar van distantiëren. Amsterdam heeft inmiddels toezeggingen gedaan voor een jaarlijkse financiële bijdrage tot en met 2023. De gemeente De Ronde Venen heeft ook al geld klaarliggen voor investeringen in de beschoeiingen van de eilanden. De provincie heeft nog geen formeel standpunt bepaald.

te vervallen, op basis van hun jaarlijkse bijdragen de exploitatie duurzaam voortzetten?” Dat kan, vindt het recreatieschap. In het rapport wordt een uitvoerige onderbouwing geleverd voor deze optimistische stelling. Voor het geval er nog partijen zijn die overtuigd moeten worden van het grote recreatieve, landschappelijke, ecologische, cultuurhistorische en sociaaleconomische belang van dit plassengebied, wordt daar in het Toekomstplan uitvoerig op ingegaan. Omdat het plan een beschrijving wil geven hoe het er over tien jaar zal uitzien en de toekomst voor veertig jaar zal zijn gegarandeerd, ontkomt men er niet aan om van bepaalde aannames uit te gaan. Men denkt dat de bevolkingsgroei zal doorzetten en dat ook

de behoefte aan recreatie zal toenemen. Daartoe biedt het gebied vele mogelijkheden. Nieuw te ontwikkelen voorzieningen op de eilanden en de legakkers krijgen ruim aandacht. Het gaat wel wat kosten Ontwikkeling, beheer en exploitatie van zo’n groot gebied van ongeveer duizend hectare kost veel geld. Alleen al het behoud van de meest waardevolle legakkers en de zandeilanden is berekend op 13,1 miljoen euro, nodig om uitvoering en exploitatie, ook op langere termijn uit te kunnen voeren. Daarvoor zal bespaard moeten worden en zullen er extra inkomsten gerealiseerd moeten worden. Door ondernemers meer mogelijkheden te bieden om recreatievoorzieningen op de zand-

De hamvraag De hamvraag die het recreatieschap zich heeft gesteld luidt: ‘Kunnen de gemeente de Ronde Venen en de provincie Utrecht vanaf 2024, het jaar dat de vaste exploitatiebijdrage van de gemeente Amsterdam komt

eilanden te ontwikkelen zou er een netto verhoging van de inkomsten van om en nabij de 78.000 euro per jaar kunnen worden ingeboekt, denk het recreatieschap. Besparingen op personeelskosten en kapitaallasten zou in 2025 ook nog eens 187.000 euro opleveren. Voor de te behouden legakkers verwacht men 30.000 euro aan extra onderhoudslasten. In totaal komt de besparing, zoals het bestuur die voorziet, uit op 235.000 euro per jaar. Nieuw bestemmingsplan In 2017 moet er een geactualiseerd bestemmingsplan voor dit gebied van kracht worden. Het college van de gemeente de Ronde Venen heeft inmiddels een procesplan aan de raad voorgelegd, waarin de procedure om te komen tot een nieuw bestemmingsplan wordt geregeld. Bij de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan zal het Toekomstplan van het recreatieschap ongetwijfeld een belangrijke rol spelen. Het gedetailleerde, alleszins lezenswaardig rapport is te vinden op de website van de gemeente de Ronde Venen onder ‘toekomstplan Vinkeveense Plassen’.

Keuzes voor de toekomst van de Vinkeveense plassen

Herziening bestemmingsplan Plassengebied In 2007 is het bestemmingsplan Buitengebied De Ronde Venen van kracht geworden. Dit plan omvat onder meer het Vinkeveense plassengebied. Vóór september 2017 moet het bestemmingsplan herzien worden. Het maken van een nieuw bestemmingsplan is een ingewikkeld proces dat zorgvuldig moet worden afgewikkeld, omdat de inrichting van het gebied voor de tien daaropvolgende jaren wordt vastgelegd. Voor de totstandkoming van het nieuwe plan heeft het college een procesplan aan de raad gepresenteerd. Daarin staat uitvoerig omschreven hoe men tot een nieuw plan wil komen, op welke wijze de raad en de belanghebbenden daar bij betrokken zullen worden en welke stappen er gezet gaan worden om in 2017 een nieuw bestemmingsplan te kunnen vaststellen. tekst piet van buul

Het college stelt voor om het huidige bestemmingsplan Buitengebied De Ronde Venen op te splitsen in twee afzonderlijke delen ‘Plassengebied’ en ‘Buitengebied West’. Het voorliggende procesplan richt zich op het Plassengebied. In het gebied van de plassen worden diverse ontwikkelingen verwacht, waarvan de planologische consequenties in het bestemmingsplan moeten worden vastgelegd. Het projectplan geeft geen blauwdruk van de situatie over tien jaar. Er spelen verschillende onderwerpen waarover beleidsmatige afwegingen moeten worden gemaakt en worden vastgelegd. De bestaande situatie rond de plassen laat zien dat dit gebied een diversiteit aan functies vervult. Daarbij komen de feitelijke situatie en de planologische regelingen niet altijd overeen. Er zijn in de loop der jaren situaties ontstaan die in strijd waren met de regels, maar die werden gedoogd. Het is zaak dat in het nieuwe bestemmingsplan een helder en voor een ieder duidelijk regime zal worden vastgelegd. Bestaande planologische rechten moeten zorgvuldig worden geborgd, stelt het college vast. Een complexe puzzel De invulling van een nieuw bestemmingsplan is een complexe puzzel, waar vele belangen en verwachtingen tegen elkaar moeten worden

- foto peter bakker

afgewogen. Zo is er een duidelijke verder dan alleen een procesplan. behoefte om de recreatieve ontwik- Het sorteert al voor op beslissinkeling op en rond de plas mogelijk gen, waar we het als raad nog over te maken. Daarbij gaat het om het moeten hebben. We willen ook eerst behoud en de inrichting van de le- meer helderheid over de illegale begakkers en de zandeilanden en de bouwingen op de legakkers. Na een veelbesproken mogelijkheden tot inventarisatie willen we eerst kijken bewoning van recreatiewoningen. wat er aan handhaving gedaan kan Een deel van de puzzelstukjes is al worden tegen de illegale bebouwinbeschikbaar. Diverse visies en plan- gen.” D66 was het ook niet eens met nen zijn al vastgelegd in onder meer het college om het Toekomstplan van de Structuurvisie De Ronde Venen, het recreatieschap bij de besluitvorde Toekomstvisie Legakkers en de ming te betrekken. “Het is een stuk van het DB recreatie“Er is een duidelijke behoefte om van het visie. Daarnaast is er de recreatieve ontwikkeling op en recreatieschap, dat het Toerond de plas mogelijk te maken. we hier in komstplan raad VinkeveenDaarbij gaat het om het behoud en de nog helese Plassen, een rapport de inrichting van de legakkers en de maal niet dat onlangs zandeilanden en de veelbesproken besproken hebben. door het mogelijkheden tot bewoning van Het stuk recreatieheeft dan schap is uitrecreatiewoningen.” ook geen gebracht. enkele status,” aldus Houmes. Hij wilde dat de raad eerst beslist wat er Het verkeerde keelgat De voortvarende aanpak van het col- met de plassen moet gebeuren voor lege is bij de raadsfractie van D66 in dat er over een nieuw bestemmingshet verkeerde keelgat geschoten, zo plan kan worden gesproken. De ovebleek tijdens de vergadering van de rige fracties waren enigszins verrast raadscommissie jongstleden dinsdag. door de insteek van D66. Men vond Woordvoerder Cees Houmes van dat Houmes wel een paar punten D66 verweet het collega dat de raad had gemaakt, en dat daar maar eens onvoldoende bij het proces betrok- over gesproken moest worden. Veel ken wordt. “Het college gaat veel raadsleden hadden het Toekomst-

plan van het Recreatieschap niet eens gelezen. Vervolgens was het de vraag of de hele kwestie in een commissievergadering of in een aparte openbare informatiebijeenkomst besproken moest worden. Voortvarend verder De wethouders David Moolenburgh en Anco Goldhoorn wezen op het feit dat enige haast wel geboden is. “Het is 2017 voor je het weet,” aldus Moolenburgh. “We moeten nu niet doen alsof er nog niets gebeurd is. U hebt als raad de structuurvisie, de recreatievisie en de toekomstvisie legakkers en zandeilanden al besproken en vastgesteld,” zo friste de geïrriteerde wethouder het lange termijn geheugen van de raad op. Wethouder Goldhoorn wees de raadsleden op het feit dat de situatie rond het behoud van de legakkers en de zandeilanden dermate urgent

is dat een voortvarende aanpak gewenst is. “Elke week verdwijnt er wel een legakker onder water. Er is al een inventarisatie gemaakt van wat er zou moeten gebeuren. Er komt nog een apart voorstel voor de uitwerking van de planologische kaders voor de legakkers en zandeilanden in de Vinkeveense plassen. Het gaat hierbij ook om de vraag wat er kan en mag op de legakkers en zandeilanden en hoe daarvoor duurzame oplossingen kunnen worden bereikt. En het onderzoek naar illegale bouwwerken loopt ook al.” Wethouder Moolenburg wees de raad op de kadernota die in de maak is en aan de raad zal worden voorgelegd. “Daarin komen al die zaken die u nu hebt aangekaart weer aan de orde en dan krijgt u voluit de kans om uw mening te geven en standpunt te bepalen.”


DE GROENE VENEN

24 april 2015

15

IN VOL BEDRIJF

Tekst Piet van Buul

Patricia de Groot, Business + Life coach

In twee dagen weer op de goede weg Patricia de Groot uit Mijdrecht heeft een unieke methode ontwikkeld om mensen, die nieuwe energie in hun leven of hun carrière willen brengen op weg te helpen. Vaak komt men op een bepaald moment in het leven op een punt dat er een gevoel ontstaat op een dood spoor te zijn beland. Deze mensen hebben een redelijk beeld van wat ze eigenlijk willen en wat ze in ieder geval niet willen. Maar het lukt alsmaar niet om de juiste aanpak te vinden. Patricia kiest voor een intensieve persoonlijke, kortlopende begeleiding. In een tweedaagse één-op-één sessie krijgt men een goed inzicht in zichzelf en wordt een richting ontwikkeld, waarmee men weer verder kan. Er zijn twee verschillende één-op-één coaching trajecten. De tweedaagse ‘haal het beste uit jezelf’, richt zich op bewustwording en zelfontplooiing. Bij de ‘Carrière-APK’ ligt de nadruk op de zoektocht naar het terugvinden van het plezier in het werk. Patricia richt zich op de werkende mensen. Het maakt daarbij niet uit in welke branche men werkzaam is of in welk beroep. “Het gaat bij mij om de mensen die op een punt in hun carrière zijn beland, waar men zich afvraagt hoe men verder wil. Je hebt wel ideeën om er meer uit te halen maar weet niet goed hoe je dat moet aanpakken. Of je hebt het in je huidige beroep wel gezien, je wilt wat anders maar weet niet goed welke kant je op zou kunnen. En dan zijn er de mensen die hun werk zijn kwijt geraakt. Soms vertrekt men met een zogenoemde vaststellingsovereenkomst, waarin een bedrag wordt vastgesteld dat men meekrijgt om een opleiding of coaching te gaan volgen. Veel werkzoekenden merken dat sollicitaties niets opleveren en vragen zich dan af of ze niet een totaal andere weg in zou moeten slaan. In de tweedaagse sessies zoeken we dan uit wat je eigenlijk graag zou willen en waar je gelukkig van wordt. Vervolgens wordt er gewerkt aan een actieplan waarmee je dan weer verder kunt.” Een unieke aanpak Patricia heeft een ruime ervaring opgedaan in het bedrijfsleven, waar ze in verschillende functies werkzaam is geweest. Achttien jaar geleden is ze zelfstandig ondernemer geworden en ging ze zich vooral toeleggen op trainingen en opleidingen voor het bedrijfsleven. “Toen een paar jaar geleden de economische

crisis in volle hevigheid uitbarstte moesten veel bedrijven hun kosten beperken. Dat had tot gevolg dat de budgetten voor opleidingen en trainingen sterk werden beperkt, dan wel helemaal geschrapt. Dat was voor mij het moment om ook mijn eigen positie te herijken. Ik heb toen besloten om me meer te gaan richten op de individuele begeleiding. In de periode dat ik de groepstrainingen verzorgde, deed ook al wel korte sessies met individuele personen. Dat concept heb ik vervolgens verder uitgewerkt. Ik ben dus geen reguliere coach die mensen gedurende een langlopend traject begeleid. Ik ga twee aaneengesloten dagen in een één-op-één opstelling heel intensief en gericht met iemand aan de slag. Na die twee dagen is er inzicht ontstaan over de mogelijkheden die men zelf heeft. Vervolgens zoeken we naar een richting om een nieuwe positie te bereiken waarin men denkt gelukkig te kunnen worden. Door mijn jarenlange ervaring heb ik een soort intuitie ontwikkeld waardoor ik al heel snel aanvoel welke richting we op zouden kunnen. En tenslotte gaat men dan met een actieplan naar huis. Daar houdt mijn directe bemoeienis op. Men moet nu verder zelf aan de slag. En dat kan ook heel goed omdat er een basis is gelegd voor een succesvolle transformatie.” Het proces Tijdens de tweedaagse één-op-één

coaching staat de cliënt centraal. Die wordt begeleid in het proces naar bewustwording en zelfontplooiing. “Bewustwording opent de weg naar verandering,” zegt Patricia. “Het is daarom van essentieel belang om je bewust te worden van je eigen gedachten en levenspatronen die je belemmeren om verder te komen in je werk of in je privéleven. Die belemmeringen draag je vaak al je hele leven mee zonder dat je ze bewust als zodanig ervaart. Door die te herkennen kun je er ook aan werken om ze op te heffen. Soms kunnen achterhaalde drijfveren en overtuigingen je heel veel energie kosten. Door dat aan te pakken, wordt de batterij weer opgeladen en wordt er weer nieuwe energie opgebouwd.” De sessie ‘haal het beste uit jezelf’ is vooral gericht op inzicht,

Wie het project Abcoudermeer volgt op facebook heeft het al kunnen zien, de bouw van de drie appartementenpaviljoens aan het Abcoudermeer in Abcoude is in volle gang. Zaterdag 25 april - tijdens de Amsterdamse Nieuwbouwdag - is de bouwplaats van 11 tot 14 uur open voor publiek. Twee van de drie paviljoens zijn uitverkocht, zo vertelt Monique Andersen, verkoopmanager HBB Groep. "Van de 21 appartementen zijn er al 15 verkocht. Paviljoen Spiegel - te zien op de foto - én paviljoen Glinstering zijn al uitverkocht. We bouwen wel alle drie de paviljoens in één keer. De bouw is in volle gang en dat willen we laten zien. Kom gezellig langs zaterdag 25 april tussen 11:00 en 14:00 uur en zie met eigen ogen hoe ver wij zijn met het project. Zowel de kopers als geïnteresseerden zijn van harte welkom."

De bouw van het project is online te volgen, want de uitvoerder plaatst regelmatig bouwfoto’s op www.facebook.com/abcoudermeer. De laatste beschikbare appartementen zijn appartementen van 135 en 137m2. Wilt u ook op de hoogte gehouden worden over dit project? U kunt zich als geinteresseerde vrijblijvend aanmelden via www.abcoudermeer.nl óf contact opnemen met één van de makelaars: Vlaanderen Meybaum uit Abcoude (0294-281 670) of Hoekstra & van Eck uit Amsterdam (020-636 05 80).

foto patrick Hesse

groei en nieuwe ontwikkeling in de persoonlijke levenssfeer. De ‘carrière APK’ is vooral gericht op de zoektocht naar de ontwikkeling van een carrière waarin men zich optimaal kan ontplooien en waar men gelukkig van wordt. Naast de beide tweedaagse sessies geeft Patricia ook regelmatig workshops van één dag. Die zijn vooral gericht op mindfulness en intuïtie. Zo’n workshop is ideaal voor mensen die even het hoofd leeg willen maken en weer met nieuwe energie

Koot Brillen straks beter in 't zicht Als nieuwbakken Mijdrechter wist ik niet wat mij overkwam. Na jarenlang mijn brillen in Hilversum aangeschaft te hebben, had ik mij laten verleiden een aankoop te doen bij Hans Winter, destijds al gevestigd in De Mijdrechtse Lindeboom. Mijn oog viel op een combinatiemontuur, metalen neusbrug, voorstuk acetaat. Nadat ik na verloop van tijd 's morgens een driedelig montuur van het nachtkastje viste, meldde ik mij bij Hans in de Lindeboom.“Wie heeft jou die bril verkocht?” was zijn vraag, terwijl hij de bril inclusief glazen in de vuilnisbak kieperde. Terwijl hij naar zijn vrouw Bep knipoogde vertelde hij mij dat ik op zijn kosten maar een nieuwe bril plus glazen moest uitzoeken. Het leek er dus op dat ik de eerste niet was en zonder enige discussie ging ik de winkel uit met een nieuwe fok op m’n gok en vanaf dat moment besloot ik definitief klant te blijven. Dat is inmiddels ruim veertig jaar geleden en simpelweg omdat ik min-glazen draag, zijn ook mijn kinderen tot de klantenschaar toegetreden. tekst paul bosman

Bouwplaats nieuwbouwproject Abcoudermeer 25 april open voor publiek

Patricia de Groot: “Ik ben geen reguliere coach die mensen gedurende een langlopend traject begeleid. Ik ga twee aaneengesloten dagen in een één-op-één opstelling heel intensief en gericht met iemand aan de slag. Na die twee dagen is er inzicht ontstaan over de mogelijkheden die men zelf heeft.”

In de loop der jaren is het een winkel gebleken waar humor de boventoon voerde. Hans hoorde graag een goede mop aan en beschikte toch zelf ook wel over een flinke voorraad tot schaterlachen uitnodigende verhalen. Henk Straver bleef in de loop der jaren zijn linker- dan wel rechterhand. Maar, als je zoals Hans opa's, oma's, vaders, moeders, kinderen en kleinkinderen van goed zicht mag voorzien, breekt ook de tijd aan dat je zelf voor opvolging moet gaan zorgen. Typisch voor Hans viel z’n oog op Rolf Koot, die bij Krijtenberg (de buurman) cd’s verkocht en bij hem het brillenvak aanleerde om dit bij de grote Hans Winkel in Amsterdam te vervolmaken. Een goede keus, want reeds een flink aantal jaren runt Rolf samen met zijn onafscheidelijke winkelmaat Henk de brillenwinkel waar iedereen zo graag komt.

- foto patrick Hesse De humor is er nog steeds maar is eigentijdser geworden.Toen er werd ingebroken besloten de mannen dat ze uiting moesten geven aan het gevoel uitgekleed te zijn en verschenen paginagroot in boxershorts gekleed in de driekleur in het Oranjeboekje De Ronde Venen. Spraakmakend, dat zeker. De opruiming

tegen het leven aan willen kijken. “Mijn aanpak is vooral gericht op snel en concreet resultaat. Dat bereik ik door kortlopende sessies van één of twee dagen en deze zijn bestemd voor mensen die iets anders willen dan langlopende begeleidingstrajecten,” zegt Patricia.

Patricia de Groot Business + Life coaching is gevestigd aan de Poldermolen 15 in Mijdrecht. Telefoon 0297-281028. Voor meer informatie kan men terecht op www.patriciadegroot.nl.

werd aangekondigd door, als drie vrouwen gekleed in schorten en hoofddoekjes om, opnieuw pagina groot te adverteren. Dat het moeizaam gaat in de Lindeboom verbaast niemand meer. Enige tijd geleden besloot Rolf dan ook te vertrekken. Waarheen bleef lang de vraag. Via de voorpagina-advertenties in De Groene Venen werden tal van suggesties gewekt. Afgelopen week leek ineens het pleit te zijn beslist: de leegstaande Watertoren aan de Industrieweg. Velen zagen wel wat in de locatie waar je je bril zo maar kon testen op in de verte turen en zelfs onder water. Toch zal het de echte zieners niet zijn ontgaan dat er momenteel hard wordt gewerkt in het voormalige pand van Blues Basic, op de hoek Passage/Dorpsstraat. Binnenkort opent daar Koot Optiek haar deuren. Daar gaan Rolf en Henk hard aan de slag om Hans Winter brillen op een eigentijdse manier voort te zetten. Meer in het zicht, maar daar ben je dan ook opticien voor. Koot Brillen, alleen de naam is anders...


16

24 april 2015

DE GROENE VENEN

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht vijf boeken die je beslist moet lezen.

Nieuwsronde - wekelijks Vanaf vrijdag 18.00 uur de hele week, elk uur herhaald

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur de hele week, elk uur herhaald

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen On Music Avond Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Louder Avond Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Met Joris Jouw Weekend In Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 - 23.00

Ochtendronde Amigos da Musica Tussen Twaalf en Twee Voorpremierè Culturadio Middag Venen Avond Venen Kwajongens Avond Venen

Zondag

DOM

RE

RON

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Culturadio Nieuwsronde Avond Venen Weekender Avond Venen

T CH

07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 - 23.00

Twee keer worden ontslagen, kan dat? Een Belgisch bedrijf benaderde mij 3 maanden terug. Men had in Nederland een vertegenwoordiger rondlopen, die de kantjes er van af liep. Rapportages kwamen er nooit, omzet werd niet gemaakt en de dame in kwestie bleek voornamelijk bezig om tijdens werktijd privé autoritjes te maken. Toen ze ook nog eens ongevraagd verlof opnam, was de maat vol en werd ze op staande voet ontslagen. De medewerkster was woedend.

Titel: Weerwater Auteur: Renate Dorrestein "Zo gauw de schrijfster Renate Dorrestein haar tijdelijke onderkomen in Almere betrokken heeft, zorgt noodweer er voor dat de jonge stad letterlijk van de rest van de wereld afgesloten raakt. De stad wordt omgeven door een mistbank waarin alles verdwijnt, oplost en van waaruit geen terugkeer mogelijk is. Niets of niemand kan de stad meer uit, maar ook niets of niemand kan van buiten Almere de stad binnen komen en dat heeft zo zijn gevolgen. Omdat de stedelingen doorgaans buiten Almere werkten, blijft er een merkwaardige verzameling mensen over: de meeste van de weinige mannen die in Almere achterbleven, zaten in de gevangenis, er is een vrouwenoverschot, er zijn relatief veel ouderen en kinderen, en er wordt maar één baby geboren. De overlevenden bouwen een nieuwe samenleving op binnen de door de mistbank gestelde grenzen. Wat zijn je oude normen en waarden nog waard zonder gas, elektriciteit, stromend water, welke nieuwe gaan er gelden en waarom worden dat de nieuwe normen en waarden? Hoe kan de toekomst van de wereld veilig gesteld worden? Is er aan gene zijde van de mistbank überhaupt nog wel iets? Renate Dorrestein zou als gastschrijver enige tijd in Almere verblijven met als opdracht een roman te schrijven, maar die opdracht viel in het water. In de nieuwe situatie kreeg ze het verzoek de geschiedenis van Almere te boekstaven vanaf het noodweer. Dankzij haar inventiviteit kunnen wij deze wonderbaarlijke geschiedenis van het van de aardbodem verdwenen Almere toch lezen. Een boeiend boek!" geleZen Door bertvelDstra

Ze had wel toestemming gevraagd voor het verlof en ze kwam met een mailtje tevoorschijn waarin ze inderdaad aangaf wellicht plannen te hebben om op bepaalde dagen verlof op te nemen. De werkgever had het verzoek naast zich neergelegd, want het was immers geen concreet verzoek en de medewerkster was er zelf ook nooit op terug gekomen. Er ontstond een hooglopende discussie, die voor de rechter in kort geding werd voortgezet. Die kwam tot de conclusie dat het handelen van de medewerkster inderdaad nogal vreemd was geweest, maar dat de werkgever door hier niet op te reageren ook wel een beetje boter op het hoofd had. Ontslag op staande voet van de baan. De kantonrechter had de medewerkster op zitting nog expliciet gevraagd of ze het echt wel zag zitten om weer aan de slag te gaan, want het wederzijds vertrouwen was totaal verdwe-

Portret van een man Jens Christian Grondahl Een roman over de vergankelijkheid van de tijd en de hang naar een voller, rijker, mooier leven. De psychologische analyse, zorgvuldige beschrijving en schildering van de kwetsbaarheid van de personages zijn haast magisch. Als jonge man wordt hij zo aangegrepen door de dood van zijn moeder dat hij op zoek gaat naar meer betekenis in zijn leven. Een van zijn leraressen inspireert hem en laat hem kennismaken met kunst en literatuur; er gaat een wereld voor hem open. Hij zit vol idealen en denkt de wereld iets te kunnen bieden door ook leraar te worden. Wanneer hij jaren later terugkijkt op een serie mislukte relaties, heeft hij het gevoel dat hij is weggedreven van zichzelf. In de loop der jaren is hij de passie verloren die hem altijd voortdreef. Juist dan ontmoet hij wederom een vrouw, veel jonger dan hij, die iets wezenlijks in hem weet te raken.

1.

Dood de vader Sandrone Dazieri In de buitenwijken van Rome verdwijnt een kind en wordt zijn moeder dood gevonden. Colomba, een vastberaden, atletische, knappe, maar getraumatiseerde politieagente,

2.

staat onder grote druk de ontvoering op te lossen. Colomba wordt bijgestaan door Dante, hoogbegaafd en briljant en een expert in het peilen en doorgronden van menselijk gedrag. Dante gaat af op zijn intuïtie en denkt te weten wie de dader is. Maar kan Colomba daarop vertrouwen? En durft Dante de confrontatie met zijn eigen verleden aan te gaan en zijn ergste nachtmerrie onder ogen te komen? De zaak blijkt ingewikkelder dan gedacht. Het gaat niet om een enkele crimineel, maar de misdaad is verweven met een organisatie die zich bezighoudt met het manipuleren van menselijk gedrag. Is Dante wel wie hij denkt te zijn? Jacoba van Tongeren Paul van Tongeren Dit boek is gebaseerd op de authentieke memoires van Jacoba van Tongeren (1903-1967) die -als enige vrouwin de Tweede Wereldoorlog een grote verzetsgroep oprichtte en vijf jaar lang leidde: Groep 2000. Groep 2000 zorgde tussen 1940 en 1945 voor zo'n 4500 onderduikers in Amsterdam en stond aan de wieg van het blad Vrij Nederland. In plaats van namen en adressen gebruikte Groep 2000 cijfercodes waardoor vrijwel iedereen de oorlog overleefde. De Groep telde circa 140 leden; van 85 van hen is een korte biografie opgenomen.

3.

Piece of Kate Emily Lichthart Na een berg vergeefse sollicitaties gooit de 28-jarige Kate het roer om: ze begint een taartenwebshop. Wanneer haar kersverse site getipt wordt door een hippe glossy is deze bin-

4.

nen. De medewerkster zag geen problemen en was professioneel genoeg om deze kwestie achter haar te laten. Dat bleek echter niet het geval. Toen de directie haar uitnodigde voor een gesprek op kantoor in België om de hernieuwde samenwerking – na een onderbreking van twee maanden in verband met het ontslag – te bespreken, gaf mevrouw niet thuis. Ze schreef dat ze angst had om naar België te reizen en dat ze alleen bereid was om op een neutrale locatie af te spreken. Daar nam de werkgever geen genoegen mee. Het betrof immers een redelijke instructie en er was geen enkele reden om niet te komen. Niet de medewerkster, maar

het bedrijf bepaalt waar een gesprek moet plaatsvinden.

Ronnie Eisenmann Eisenmann & Ravestijn Advocaten

Biesbosch 225,1181 JC Amstelveen tel: +31 (0)20-445 8 445 www.eisenmann.org

Men nodigde haar opnieuw uit, maar ze bleef weigeren om te verschijnen. De spanning steeg weer en toen ook een derde uitnodiging niet werd opgevolgd, werd de medewerkster voor de tweede keer (binnen twee maanden) op staande voet ontslagen. Ze zocht opnieuw haar heil bij de rechter. Die was echter niet nogmaals bereid om mevrouw te redden. Er was volgens de rechter inderdaad geen enkele objectieve grond om geen gevolg te geven aan het redelijke (en ook logische) verzoek van de werkgever. Mevrouw had gegokt en verloren.

nen de kortste keren een grote hit. Al snel opent Kate ook een echte winkel. Als vervolgens een buitengewoon charmante zakenman in haar zaak wil investeren, lijken al haar wensen uit te komen. Ineens bevindt Kate zich in de wereld van filmfestivals, BN'ers, deftige grachtenpanden en buitenlandse reisjes. Het succes heeft wel een keerzijde: Kate stort zich zo halsoverkop in dit nieuwe avontuur dat ze de controle dreigt te verliezen. En dan blijkt het gezegde be careful what you wish for maar al te waar... Verrukkelijk! Ruth Reichl Billie Breslin reist naar New York om daar bij het iconische food magazine Delicious! te gaan werken. Ze vindt al snel haar plek tussen de kleurrijke collega's van het tijdschrift en is overdonderd door de geweldige culinaire scene in downtown New York. Maar dan wordt Delicious! plotseling opgeheven. Billie kan nog even aanblijven in het lege kantoor, om de teleurgestelde lezers te woord te staan. Tot haar verbazing levert deze eenzame klus een bijzondere ontdekking op. In een afgeschermd deel van de bibliotheek vindt ze brieven uit de Tweede Wereldoorlog: geschreven door de twaalfjarige Lulu Swan, aan de legendarische chef James Beard. De brieven van Lulu bieden Billie niet alleen een nieuwe kijk op de geschiedenis, maar geven ook een gevoel van verbondenheid met het jonge meisje...

5.

Wijnproeverij Country Wine Op zaterdag 25 april 2015 houdt Country Wine uit Vinkeveen de jaarlijkse gratis wijnproeverij van 15 tot 18 uur. Ook dit jaar is de locatie weer de gezellige binnenplaats aan de Herenweg 173 in Vinkeveen. Naast de alom bekende wijnen is het assortiment uitgebreid met verrassende rosé, heerlijke frisse witte wijn en spannende rode wijnen. De toegang is, zoals bekend, gratis, maar René Bergh van Country Wine vindt het plezierig als u even laat weten dat u komt, met een e-mail aan info@countrywine.nl, of een telefoontje aan 0297-266 448 / 06-53561610. Uiteraard is uw bevriende wijnliefhebber eveneens van harte welkom. www.countrywine.nl


DE GROENE VENEN

24 april 2015

NEUS IN DE BOTER

17

Tekst David Hague foto's patrick Hesse

Spier Bier. Een verhaal voor mannen. Er wordt wel gezegd dat achter iedere succesvolle man een sterke vrouw staat. Voor mij betekent dat in ieder geval dat deze vrouw ‘ondersteunend’ en ‘tolerant’ is. Twee ingrediënten, die een apart, excentriek persoon helpen om dingen te bedenken en creëren, zonder al te veel stress over de rommel die het maakt. Sommigen hebben meer geluk dan anderen in het krijgen van ondersteuning en tolerantie, maar het is essentieel als het je is gelukt een eigen business op te zetten vanuit je keuken. En als je dan ook nog het geluk hebt om een partner te vinden die kan leven in een staat van chaos en financiële spanning is dat

zelfs nog beter. Elke vrouw die dat allemaal aan kan en ook nog voor een paar kinderen kan zorgen, fulltime werkt en ook nog sereen glimlacht als ‘de mannen’ rondlopen, nóg beter, of niet? Maar wat echt perfect zou zijn, is als ze je honderden biertjes in haar keuken liet brouwen en je iedere kast en koelkast liet vullen met flessen en vaten bier. Klinkt dit een beetje als 15e eeuws? Nou, het zal meer gebeuren dan je denkt,

vandeStreek Bier Sinds enkele jaren voorzien de broers Ronald en Sander van de Streek de bierliefhebber van een serie uitstekende speciaalbieren. Een kennismaking met deze twee brouwende broers uit Utrecht.

want ‘micro’ brouwen is in opmars en dit is Mijdrecht 2015! Spier Bier is het geesteskind van een IT-project manager, genaamd Richard Spierendijk en de naam ‘Spier Bier’ is derhalve afgeleid van zijn achternaam. Dus nee… het refereert niet aan de spieren die wij mannen krijgen door het doen van alle moeite om dit spul te drinken. Spier Bier is voor zover ik weet de enige micro brouwerij in Mijdrecht (als iemand anders hier ook aan het brouwen is, laat het ons dan weten). Maar in de hele wereld en vooral in Noord-Amerika en Europa wordt het brouwen van eigen bier steeds populairder. Zoals veel mannen heb ik vroeger toen ik een tiener was mijn eigen bier gebrouwen door een speciaal soort pakket hiervoor te gebruiken, maar dat is niet waar we het hier over hebben. Dit is andere koek. Om de titel ‘micro brouwerij’ te krijgen, moet je wel wat meer doen dan alleen water toevoegen. Dit is een oud en mystiek beroep, het is bijna alchemie. En de inspanningen van een goede brouwer resulteren in trouwe klanten met een aanhang die grenst aan aanbidding: volwassen mannen die kilometers rijden om die hemelse nectar weer te drinken. Sociale aangelegenheden en feestjes zijn niet compleet zonder dat speciale moment. En als goede vrienden elkaar na een tijd weer zien, dan kan zo’n speciale biersoort de gelegenheid iets extra’s geven en natuurlijk de tongen losmaken en dat doet het al meer dan 10.000 jaar. Het is niet de eerste keer dat ik een ‘Neus in de boter’ heb ge-

CDA: Innovatieve jeugdzorg biedt kansen

schreven over dranken. Misschien kunt u zich herinneren dat ik een paar jaar geleden ook bij Guus in de Schans, een kleine brouwerij/distilleerderij in Uithoorn ben geweest? Nou, Richard heeft in 2006/2007 een tijd bij Guus gewerkt om de fijne kneepjes van het brouwen te leren van de oude meester. Richard en Guus hebben allebei een achtergrond in de IT en gelukkig voor ons hebben ze allebei de capaciteiten en het geduld om de kunst van het brouwen te beheersen en de vruchten van hun werk met ons te delen. Als we een paar jaar verder zijn zal Richard zijn passie voor het brouwen verder geperfectioneerd hebben en het hele proces naar een nieuw niveau hebben gebracht. Ambachtelijk bier in verschillende classificaties. De drie lijnen waarmee hij steeds meer bekendheid krijgt, zijn het witbier Spierwit (6 %), InSpieratie (6%) en het triple bier Spierkracht 8 (8 %). Maar er is ook een Bockbier (Bockspier?) die in de herfst uitkomt als limited edition. Heren, als u Spier Bier nog niet hebt uitgeprobeerd, mag ik u dan het advies geven eens te kijken op www.spierbier.com om te zien welke bierwinkel het dichtstbij voor u is? Normaal gesproken koop ik mijn bier bij De Zwart in Wilnis, die een fantastisch assortiment modern en klassiek bier heeft. Maar bedenk je dat het Spier Bier een gelimiteerde

Het CDA zoekt altijd naar verbeteringen. Op het terrein van de jeugdzorg ging de fractie daarom op bezoek bij Youké in Woerden. Zij verlenen ook hulp aan kinderen en jongeren in De Ronde Venen. Het was indrukwekkend hoe nieuwe plannen in het belang van het kind integraal worden uitgewerkt. De fractie was te gast in een observatie kinderdagverblijf. Een moeder vertelde “eindelijk werd mijn kind van drie jaar begrepen en begreep ik wat er aan de hand was.” Ambulant medewerker Rik sprak over zijn werk bij Youké met jongeren die vanwege omstandigheden bijna uit huis geplaatst moeten worden. Vroeger moesten deze jongeren naar een

productie van gastronomisch bier is, die je bij een speciale gelegenheid drinkt. Alhoewel, dit bier ís de speciale gelegenheid. Om dit artikel af te ronden wil ik graag een voorspelling doen. Ik verwacht dat Spier Bier binnen een paar jaar heel succesvol gaat worden, ver buiten de grenzen van De Ronde Venen, omdat Richard de twee belangrijkste succesfactoren van zakendoen begrijpt. Ten eerste dat goede kwaliteit absoluut een vereiste is. Dit betekent je verantwoordelijk voelen om betrokken te zijn bij iedere level binnen het proces met als enige intentie al-

les perfect te krijgen. Ten tweede begrijpt hij de kracht van het bouwen aan een solide klantenbestand en het ontwikkelen van een trouwe aanhang, waarbij de business langzaam maar zeker groeit, in harmonie met de klantvraag. Maar let op mijn woorden, met de hersenen van een top IT-er en het lichaam van Arnold Schwarzenegger, zal Spier Bier gauw weer in het nieuws zijn!

opvanghuis. Nu probeert hij bekenden uit de omgeving van de jongeren in te zetten om bij de jongere thuis begeleiding te geven. Henry Koopman sprak over zijn Gezinshuis. Samen met zijn vrouw heeft hij het plan om 4 kinderen op te vangen in zijn eigen huis en kinderen die uit huis geplaatst worden een zo gewoon mogelijk thuis te bieden. Deze initiatieven passen bij de ideeën van het CDA over zorg. “Zo gewoon mogelijk en dicht mogelijk bij huis regelen". De fractie was onder de indruk van de innovatie en betaalbare zorg, met de kwaliteit als uitgangspunt. De CDA fractie zal deze nieuwe inzichten binnenkort bespreken met wethouder Spil.

Sander en Ronald zijn begonnen met brouwen zoals vele brouwers voor hen: thuis in de keuken, gewapend met een bijzonder grote interesse in bier en informatie van het internet. Hun doel was het maken van bieren die ze niet in de supermarkt konden vinden, bieren met veel eigen fantasie. De hobby groeide, de 20 liter pan ingeruild voor een groter exemplaar en de hobby werd meer dan alleen een leuk tijdverdrijf. Er werd gezocht naar een plek om op grotere schaal te gaan brouwen en dit te gaan verkopen, wat nu gelukt is. En dit terwijl ze beiden nog gewoon werk hadden. Nu werken ze –zoals ze zelf zeggen– 4 dagen voor zichzelf, 4 dagen voor de baas. Twee van hun eerste bieren zijn genaamd Broeders en Dark Roast. De eerste spreekt voor zich. De Dark Roast is een interessant bier, het is een donker bier (een stout), waar koffie aan is toegevoegd. Het was één van de eerste bieren waar de broers aan gewerkt hebben en heette van begin af aan al Dark Roast. Het bier is nog steeds één van hun toppers, al is het recept een klein beetje aangepast. Voorheen gebruikten ze koffie uit de supermarkt, maar sinds vorig jaar zijn ze begonnen samen te werken met Het Koffielab. Het Koffielab roostert de dag voordat de Dark Roast gebrouwen wordt verse Keniaanse koffiebonen die dan aan de stout worden toegevoegd. Hop Art Serie Behalve de vaste bieren in het assortiment lanceert vandeStreek om de zoveel maanden een eenmalig bier in hun Hop Art Serie. De broers maken het bier; soms in samenwerking met een kunstenaar die het label heeft ontworpen. Tot nu toe zijn er zes bieren uitgebracht in de Hop Art serie, waarvan de laatste twee erg goed waren. Nummer 5 uit de serie heeft zelfs vorig jaar een prestigieuze prijs gewonnen op de Brussels Beer Challenge in België, een teken dat de broers op de goede weg zijn. Waar zijn de broers? Op 9 mei aanstaande tappen Sander en Ronald hun bier weer op het Utrechts Bierbrouwersfestival in Utrecht. De voortreffelijke Dark Roast is ook te krijgen bij Drankenhandel De Zwart in Wilnis, waar ook meerdere vandeStreek bieren op de plank staan. martijn buisman WWW.DutcHbeerpages.com


18

24 april 2015

DE GROENE VENEN

Groenste editie van Goud in je wijk

micHael Hart Wigsen

Overal in De Ronde Venen kon je goud vinden afgelopen zaterdag. Soms moest je er even ‘n woonerf voor doorslingeren of een poortje door, maar dan zag je al weer een vlaggetjeslijn, tuintafels vol met kannen koffie, thee en koek en hoorde je vrolijk geroezemoes. Honderden enthousiaste inwoners pootten evenzovele gouden spireaplantjes, struiken en zelfs complete bomen, terwijl buurtkinderen druk met vogelhuisjes of bloembollen in de weer waren. Heel wat contracten zijn getekend voor de adoptie van hanging baskets, pallet gardens en moestuinen. De Ronde Venen kleurt groen goud deze zomer! En is weer een stuk schoner en gezelliger door het opruimen van zwerfafval, het opknappen van speeltuinen en vervangen van een bruggetje. Vaak bleek een initiatief een vliegwiel voor nog meer leuke ideeĂŤn met de buurt. Kruisbestuiving in de praktijk. Al deze activiteiten waren niet mogelijk geweest zonder al deze inwoners en organisaties als Zideris, Jumbo, Plus Abcoude, bakkerij De Kruijf, de brandweer, Martien Roelofsen en zijn gezin, De Huifkar en het hele projectteam achter Goud in je wijk: gemeente De Ronde Venen, NME Centrum De Woudreus, St. TympaanDe Baat, GroenWest. Bedankt! Het kan in De Ronde Venen!

l n Der spoe ricHarD va

ricHarD van Der spoel micHael Hart Wigsen

ricHarD van Der spoel rtWigsen micHael Ha

ricHarD van Der spoel

l n Der spoe ricHarD va

ricHarD van Der spoel ricHarD van Der spoel


DE GROENE VENEN

24 april 2015

Boek over Proostdijersluis goed ontvangen

Hettie de Jong schrijft boek over haar vader

De held tegen wil en dank

Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog blijven de gebeurtenissen uit deze periode ons nog steeds bezig houden. De grote geschiedenis over de vijf bezettingsjaren is in vele versies beschreven door middel van publicaties, boeken, films en documentaires en met tentoonstellingen. Door de verhalen van hen die het hebben meegemaakt blijft de herinnering bewaard. In talloze families worden de kleine persoonlijke geschiedenissen levend gehouden. Zo ook in de familie van Hettie de Jong-de Ruiter uit Baambrugge. Zij schreef een boek over haar vader die door velen als een held werd beschouwd, maar dat zelf eigenlijk helemaal niet wilde zijn. tekst piet van buul

Vader Hein de Ruiter was een binnenvetter. Hij liep niet zo te koop met zijn belevenissen tijdens de crisistijd en de bezetting. “Toch kwamen in de loop der jaren de verhalen wel los,” vertelt dochter Hettie. “Ik denk dat hij dat zelf ook nodig had om de gebeurtenissen te kunnen verwerken. Ik was al lang van plan om zijn belevenissen op te schrijven, om daarmee een belangrijke fase in de geschiedenis van onze familie vast te leggen. Ik wilde dat ook graag doen voor mijn kinderen, zodat zij een blijvende herinnering aan hun opa hebben. Maar het kwam er alsmaar niet van. Vader is inmiddels overleden en nu vond ik eindelijk de tijd en de rust om dingen uit te zoeken en de verhalen op te schrijven. Dat leverde een boek op dat vorig jaar is verschenen.” In het verzet Hein de Ruiter was twintig toen de oorlog uitbrak. Daarvóór had de familie al een aantal moeilijke jaren achter de rug. “De crisistijd had er ook in onze familie behoorlijk ingehakt,” vertelt Hettie. “Mijn grootouders waren gescheiden en oma had een andere partner gevonden. Toen mijn vader in 1938 wilde gaan trouwen was hij achttien. Daarom moest ook zijn stiefvader tekenen. Maar dat bleek een

Duitser te zijn. Dat gaf nog wel de nodige problemen. Toen de bezetting eenmaal een feit was ging mijn vader in het verzet. Hij had inmiddels twee kinderen en liep nogal wat risico. Bij het rondbrengen van verzetsblaadjes is hij op een zeker moment opgepakt. Hij moest naar Duitsland en werd tewerkgesteld in de buurt van Berlijn. Daar heeft hij tweeëneenhalf jaar gezeten. Een paar maanden voor het einde van de oorlog wist hij, samen met een collega dwangarbeider te ontsnappen. Die collega werd doodgeschoten. Mijn vader zag kans om te voet van Berlijn naar Utrecht te lopen. Hij was lichamelijk erg verzwakt en had tijd nodig om weer op te knappen. Dat lukte en toen ging hij toch weer het verzet in.” Een heldendaad Na de oorlog meldde Hein zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Hettie: “Op zeker moment moesten ze Duitse

19

soldaten begeleiden bij hun aftocht. Mijn vader en de andere begeleiders waren gewapend. Maar er was afgesproken dat ze hun wapens niet zouden gebruiken. Op een of andere manier bleek een jonge Duitse soldaat echter in het bezit van een geweer en begon daarmee in het wilde weg in het rond te schieten. Mijn vader heeft toen ingegrepen en de Duitser dood geschoten. Daarmee voorkwam hij ongetwijfeld dat er nog meer slachtoffers zouden vallen. Daarom vond men hem een held. Maar hij heeft het er zelf heel moeilijk mee gehad en het heeft hem zijn leven lang bezig gehouden.”

Onder grote belangstelling heeft Ad Geerlings vrijdagmiddag jl. zijn boek over de Proostdijersluis gelanceerd. In het restaurant van jachthaven Bon waren veel belangstellenden gekomen om een exemplaar te bemachtigen. Hoe hij er toe gekomen was om een boek over de sluis te schrijven, vertelde Ad in zijn welkomstwoord. Eerst alles over de Proostdijersluis vastleggen en uiteindelijk alles opschrijven op een A4tje dat Ad dan kon uitdelen aan belangstellenden. Dan ga je eens informeren bij familie en oude en vorige sluiswachters en blijkt dat er zoveel meer informatie en documentatie is, dat je je verhaal niet meer kwijt kunt op een paar A4tjes. Toen ook nog eens bleek dat de belangstelling naar de historie van de Proostdijersluis aanwezig is, werd er algauw besloten om het meer professioneel aan te pakken en een boekje over de sluis te maken. Het boek bevat leuke anekdotes en veel

interessante verhalen over de sluis die Ad in de loop der jaren als brugwachter verzameld heeft. Met een bijzonder woord van dank werd het eerste boek overhandigd aan Joop Redegeld. Joop heeft veel bewaard uit de tijd dat hij op de sluis stond (bijna 40 jaar) en uit dat grote archief mocht Ad onbeperkt putten. Dacht Ad een hoofdstuk klaar te hebben, dan kwam Joop weer met een ander stuk documentatie of een mooie foto uit zijn schuur, waardoor het hoofdstuk weer op zijn kop ging. Maar het verhaal over de sluis werd er wel completer door. Het boek is een mooie afsluiting van de vele jaren dat Ad op deze unieke plek gewerkt heeft. Het boek over de Proosdijersluis is o.a. te koop bij de Read shops in Abcoude en Vinkeveen, bij Sprey in Abcoude en Boekhandel Mondria in Mijdrecht. foto fem van Duuren

Het boek: “Hij was een held. Hij die geen held wilde zijn” geschreven door Hettie de Jong is te koop. Het is uitgegeven door uitgeverij Mijn eigen Boek met ISBN nummer 97 8905 97 42734. Belangstellenden kunnen het bestellen via www.mijneigenboek.nl of bij boekhandel Spreij in Abcoude.

ZomerOndernemer

Uniek ondernemersproject voor jongeren Ook deze zomer biedt het Project ZomerOndernemer aan jongeren in de leeftijd van 15 t/m 22 jaar uit De Ronde Venen, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Bodegraven,Woerden en Oudewater de kans om gedurende zes weken in de zomervakantie een eigen bedrijf op te zetten en ervaring op te doen met het ondernemerschap. Ze krijgen een driedaagse training, een startkapitaaltje, workshops bij lokale ondernemers en begeleiding van coaches, zakenvrienden en de Rabobank. Met een goed idee en veel enthousiasme kan dit het begin zijn van een succesvolle onderneming. Voorzitter Jan van Walraven van de Stichting “Om nu en in de toekomst een florerende economie en goede arbeidsmarkt te realiseren, heeft de maatschappij behoefte aan ondernemende mensen. Daarom zet ik mij in voor het project ZomerOndernemer. Ik heb er lol in om jongeren op weg te helpen en ben trots op de resultaten van 2014. Meer dan 30% van de deelnemers schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. Maar ook de jongeren die zich niet inschreven, hebben veel geleerd, kregen een groter netwerk en zijn ondernemender.” Van Walraven was ook zakenvriend van Dedier en Sander van SanDé luchtopnames. Met hun zelfontworpen drone maken ze luchtopnames voor bedrijven en particulieren. “Een mooi voorbeeld van gemotiveerde jongeren die zelf aan de slag gaan en zo ervaren of ondernemen iets voor hen is. Zo’n kans bieden we graag aan meer jongeren, vertelt Iwan Pol, een van de coaches van ZomerOndernemer. Samen met Karin Wateler en Jeroen de Graaf vormt hij het team ZomerOndernemer Groene Hart en Rotterdam.

Donker Eind:

Fotoboek van een Vinkeveens boerenerf ‘Hier, op dit erf, bepalen wij wat er gebeurt en dat gaat niemand iets aan!’ Het is een deel van de tekst die Gert de Jong uit Vinkeveen schreef bij het zien van de foto’s van het huis waar hij tot zijn 23e had gewoond. De tekst is opgenomen in het nieuwe fotoboek van fotograaf Ruud Smit: Donker Eind, afscheid van een erf. De Jong zette fotograaf Smit aan tot het vastleggen van herinneringen in zwart wit aan dat ouderlijke huis, het boerenbedrijf aan Donkereind 17 in Vinkeveen.

Twee ZomerOndernemers ontwierpen een drone om luchtopnames te maken voor bedrijven en particulieren. foto marlies Wessels “Als jongerencoach merk ik dat jongeren veel ambitie en kunde hebben, maar dat dit niet altijd wordt onderkend. Mijn ervaring is dat jongeren kunnen verrassen met hun ideeën, frisheid en ambitie. Het project geeft jongeren de kans om zich ondernemende vaardigheden eigen te maken. Wat ik persoonlijk erg mooi vind, is dat niet opleidingsniveau, maar motivatie en ambitie de drijvende krachten zijn van deze jongeren. Dit is één

van de redenen waardoor ik met veel plezier aan dit project meewerk”. De stichting rekent op steun vanuit het bedrijfsleven en het onderwijs om jongeren te wijzen op deze unieke besteding van hun zomervakantie. Maar ook ouders kunnen hun kinderen natuurlijk stimuleren om mee te doen. Op 16 juli a.s. start een driedaagse training in Woerden. Aanmelden via www.zomerondernemer.nl.

Smit: ‘Overal in Nederland sluiten boerenbedrijven. Er is geen opvolger, of er is geen economisch perspectief meer. De boerderijen en landerijen worden verkocht. Ik heb dit kleinschalige boerenerf in Vinkeveen gefotografeerd in een nu nog traditioneel boerenlandschap in het Groene Hart. Het huis is inmiddels afgebroken, het wachten is op de projectontwikkelaar die het erf kaal slaat en er één of meer villa’s bouwt.’ Donker Eind is een fotografisch verslag van de lotgevallen van één boerenerf. Maar het is ook exemplarisch voor wat overal in Nederland gebeurt in het kleinschalige boerenland, of het nu in het veen- en poldergebied in de

Randstad is, op het Groningse Hogeland of in de Achterhoek. De fotograaf: ‘Dit huis, met zijn schuren en kleinere opstallen gaf een sterk gevoel van verlatenheid. Niet eens zozeer van verval. Maar het was alsof alles zomaar verlaten was. Als bij een emigratie. We gaan weg en we laten de boel achter zoals het erbij ligt, dat idee. Daarna doen het weer en de insecten en het stof hun werk. Er groeit gras, er komen planten op. Langzaam verovert de natuur het terrein terug. Het huis heeft er gestaan van 1923 tot 2013. Ik heb de serie foto’s de naam Donker Eind meegegeven. Ik ben van die plek gaan houden.’


20

24 april 2015

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Kawasaki Vulcan 650 S

"Change is the essential process of all existence" De Vulcan is in de motorwereld echt een gevestigde naam vanaf het moment dat Kawasaki dit model in 1984 introduceerde. Oorspronkelijk bedoeld voor export naar de Verenigde Staten waar hij werd geleverd met een 699cc motor, maar sinds 1986 gewijzigd naar een 750cc motor. Tot de stopzetting van de productie van de VN750 in 2006 werd dit model nauwelijks aangepast en heeft Kawasaki onder de typenaam Vulcan

motorfietsen uitgebracht (meestal met een V-twin motor), variërend van 125cc tot 2053cc Ook in Nederland is deze toer/cruiser zeer populair. Sinds 1993 is er zelfs een zeer fanatieke Vulcan club in Nederland:

www.vocn.nl. Omdat de Vulcan in eerste instantie bedoeld was voor de USA, werden deze motorfietsen in de jaren 80 en 90 massaal grijs geïmporteerd door

motorhandelaren; het was een gouden tijd voor hen, er waren velen die letterlijk met een koffer geld naar de VS gingen en motorfietsen inkochten. Voordat de boot met containers vol in Nederland aankwam, waren de meeste motorfietsen reeds verkocht, zo geliefd waren die Amerikaanse uitvoeringen. Vandaag de dag is hier zo goed als geen sprake meer van. Dat is ook niet echt nodig, deze types zijn gewoon te koop bij de dealer en vandaag ben ik bij een van de Kawasaki dealers: Motoport UIthoorn. Ik overleg welke fiets we gaan testen en natuurlijk komt bij ons die-hard wegrace-fans de race van het afgelopen weekend ter sprake.... Terug naar de Vulkan. Ik vind het een mooie fiets, spierwit en met mooie biezen rond de wielen in de voor Kawasaki zo karakteristieke gifgroene kleur. Uit de 650cc Twin die we onder andere kennen van de Versys komt een prachtige roffel. De zit is prima — typisch voor een Cruiser maar

zoals misschien bekend: ik ben een fan van een lekker hoog stuur en een prachtig multifunctioneel dashboard als in een klok geïntegreerd. De zit is zeer ontspannen, maar ook nog zo dat je een lekker bochtje kan pakken. Wanneer het gas erop gaat wordt die mooie roffel in een keer een gevaarlijke grom, en gaat de fiets lekker vooruit. Ik moet wel veel schakelen om het maximale uit de 650 te halen, maar dit gaat met zo’n gemak dat het een feestje is; als het bekende mes door de warme roomboter schakel je door de versnellingsbak heen. Enorm onder de indruk ben ik van de remmerij van de Vulcan. Vroeger was dit op menig Cruiser een ondergeschoven kindje, maar tegenwoordig is dit dik in orde. Deze Vulcan heeft

zelfs ABS aan boord. Eén van mooiste dingen aan de Vulkan is dat hij Ergo-fit Adjustable is, wat inhoudt dat een aantal componenten te verstellen zijn, zoals steppen, rem/schakel en het zadel om de fiets geschikt te maken voor alle soorten rijders en op die manier de fiets perfect af te stemmen is op je eigen lengte. En daar slaan we een nieuwe weg in: een op maat gemaakte motorfiets is een mooie verandering. Om met de legendarische Mr Spock te spreken (een rol van de vorige maand overleden Leonard Nimoy in de SF serie Star Trek. Mr Spock kwam van de planeet Vulcan): "Change is the essential process of all existence"... De Kawasaki Vulcan 650 S is te koop vanaf 8.299 euro.

www.motoportuithoorn.nl


DE GROENE VENEN

24 april 2015

AUTO & MOTOR

21

Tekst Michael Reuling foto's patrick Hesse

Veel nieuws te zien op AutoRAI 2015

Eindelijk weer een AutoRAI Het was een tijd geleden dat de AutoRAI plaats vond. Sinds vorige week vrijdag konden autoliefhebbers dan eindelijk weer naar de Amsterdamse RAI om al het nieuws te bekijken en hun hart op te halen. Nog niet geweest? Je hebt tot en met zondag de tijd om alle auto's te bekijken. Hierbij alvast een sfeerverslag. Dit jaar zijn praktisch alle merken te vinden op de AutoRAI. Alleen Fiat en Alfa Romeo hebben het af laten weten. En hoewel je niet alle wereldprimeurs ziet, is er wel een hoop nieuws. Zo toont Volvo de hagelnieuwe XC90. Eentje die hoog op het verlanglijstje staat om mee te nemen voor een proefrit. De styling is verbluffend en het interieur legt de lat extra hoog voor de concurrentie. Dit wordt een verkooptopper voor het merk. Ander groot nieuws is te zien bij de Fransen, want daar staat onder meer de nieuwe Espace. Deze nieuwe MPV is flink opgefrist en heeft wat weg van een crossover. In het interieur valt het gigantische panoramadak op en het futuristische dashboard, iets waar de Espace altijd al om

bekend stond. Op de stand van Audi kun je bijzondere modellen als de S8, RS3 en RS7 van dichtbij bekijken. Ook de nieuwe Q7 is aanwezig. Bij Opel staat een wereldprimeur in de vorm van de Adam Rocks S. Maar het echte nieuws is eigenlijk de Karl, het model onder de Corsa. Jammer genoeg zijn er ook beursstands waar je als bezoeker niet zo maar op mag. Zo hebben Ferrari, Bentley, Lamborghini en RollsRoyce hun stands hermetisch afgesloten. En wie goed zoekt vindt in de hoek bij de Lambo een Bugatti Veyron. Watertanden mag, maar op gepaste afstand. Ook de Porschestand is niet zomaar toegankelijk. Daar hebben ze wel een aandachtstrekker. Naast een gigantische motor gebouwd van huishoudelijke

(elektrische) apparaten, kun je daar kennis maken met de Oculus Rift. Aan de hand van sensoren die op je hoofd geplaatst worden wordt de hersenactiviteit gemeten. Ook wordt de hartslag gemeten. De Oculus Rift is een bril met een display. Als je rondkijkt beweegt het beeld mee en zo ervaar je dus hoe het is om in een Porsche te rijden. Tijdens de rit tril je in je stoel en scheur je door Amsterdam, over dijkweggetjes en over het circuit. Het is akelig realistisch. En dat ziet de buitenwereld ook: aan de hand van je hersenactiviteit en pols wordt visueel weergegeven of je angsten uitstaat, of juist enthousiast en nieuwsgierig bent. Erg gaaf. Die bril kom je op meer stands tegen om een

virtuele proefrit te maken in een nieuw model. Een unieke ervaring om eens mee te maken. Naast exclusieve merken als Morgan, McLaren en Maserati kun je ook kennis maken met Tesla. Of wat te denken van de nieuwe Jaguar XE die het de BMW 3-Serie lastig gaat maken. Mini toont in een donkere ruimte de Clubman concept-car, maar heeft ook de vijfdeurs Mini staan. Die achterin ook redelijk mini is. Mazda heeft als hoogtepunt de nieuwe MX-5, Honda de Civic Type R en HR-V, Toyota de Mirai (waterstof), Mercedes heeft de GLE, S500e en AMG GT staan. Een wereldprimeur is de nieuwe Volkswagen Transporter (T6). Eigenlijk een ingrijpende facelift. Maar het is bijzonder te noemen dat VW voor Nederland koos om het model te lanceren. Een mooi eerbetoon aan de geestelijk vader van de Transporter, de Nederlandse importeur Ben Pon. Maar er is meer. Techneuten kunnen terecht bij het innovatiepaviljoen, nostaligische personen kunnen terug naar vroeger in een hal met

een compleet tijdsbeeld uitgebeeld met alledaagse en bijzondere automobielen. Buiten kun je zelf ervaren hoe het is om met een elektrische auto te rijden, of om een uitwijk- en remproef te doen. Wil je meer spektakel dan kun je binnen zien hoe de mannen van RacePlanet driftend de bocht omgaan met onder meer een Porsche, Lamborghini, Aston Martin en Ferrari. Fotograaf Patrick Hesse was ik even kwijt toen deze in een gigantische Cadillac Escalade was geklommen. In dezelfde hoek van de Escalade kun je ook een Corvette vinden en een Dodge Ram. Voer voor de fan van Amerikaanse automobielen. Naast deze stand is Infiniti te vinden. Naast de Q50 en nieuwe Q70 staat hier ook de Red Bull Formule 1 auto. Kortom, genoeg te zien. De AutoRAI is tot en met zondag geopend (de show van Raceplanet wordt zondag niet opgevoerd). Meer info en tickets: www.autorai.nl.

Online opfriscursus verbetert kennis van verkeersregels In de afgelopen 15 jaar is 40% van de verkeersregels gewijzigd. Vele weggebruikers hebben lang geleden het rijbewijs gehaald maar zich er daarna nooit meer in verdiept. Voor hen lanceert Veilig Verkeer Nederland de online VVN Opfriscursus; vvn.nl/opfriscursus. Deze online verkeerstest maakt binnen een paar minuten zichtbaar hoe de eigen verkeerskennis ervoor staat. Na de online verkeerstest kunnen mensen eventueel een VVN Opfriscursus in de buurt volgen. Veilig Verkeer Nederland organiseert deze opfriscursussen door het hele land. Veilige mobiliteit voor senioren is al

jarenlang een belangrijk doel van Veilig Verkeer Nederland. Hoewel senioren vaak veel verkeerservaring hebben en erg oplettend zijn, zijn ze erg kwetsbaar in het verkeer. Senioren hebben daardoor een vergroot risico om betrokken te raken bij ongevallen. Van de 570 verkeersdoden in 2013 was maar liefst 40% ouder dan 65 jaar.

“Deze opfriscursussen blijken te voorzien in een behoefte”, aldus VVNvoorzitter Liesbeth Spies. ”In eerste instantie richt VVN zich op de oudere verkeersdeelnemer. Veel mensen zullen het herkennen: je doet één keer in je leven examen en daarna gebeurt er niets meer aan het opfrissen van de verkeerskennis.”


24 april 2015

DE GROENE VENEN

Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

De Groene Venen ©

Deze puzzel wordt gesponsord door Oranjecomité Vinkeveen 1

2 6

3

4

7

5

8 9

12

13

14

15

10

17 20

18

21

19

22

23

25

24

26 27

31

28

32

29

30

33

34

35 38

11

16

36

39

40 42

43

44

37

41

45

46

47

48

49

50 52

51

53

54

55

56 57

58

59

60

61 62

63

64

65

66

67

68

69

70 72

73

74

75

77 79

71 76

78

80

81

82

83

84

85

86

87

88 89

90

91

92

93

94

95 96 100

97

98

101

106

102 107

103

99

104

108

105

109

110

111 112

113

114

116

115

117 118

119

120

121

124

122

123

125 126

127

128

129

132

133

130

131

134

135

136 137

138

53. 54. 58. 59. 60. 62. 63. 64. 66. 68. 70. 72.

2. 4. 6. 9. 10. 12. 17. 18. 21. 22. 24. 25.

Tijdperk Heel langzaam Planeet Tijdspanne Waterplantje Van eigen bodem Getal Veer Uitwerpsel Niet goed Sluis Brandstof

26. 27. 31. 33. 35. 36. 38. 42. 45. 47. 51. 52.

74. 75. 76. 78. 79. 80. 82. 86. 88. 89. 91. 93. 94. 95.

Stip Opening Opvoedkundig Menseigen Vogelproduct Rumoer Rekening Niet kort Struikgewas Gezellige vogel Lekkernij Onecht Kleur Verrassing

96. Onderscheiding 98. Inactief 99. Waarschuwingsteken 102. Verschrikkelijke sneeuwman 105. Algemene ledenvergadering (afkorting) 106. Voedselbereider 107. Spijker 109. Sfeerlicht 111. Cirkel 113. Tijdmechanisme 114. Natuurverschijnsel 116. Boerenproduct 117. Drank 118. Niet veilig

Waterweg Specerij Test Familielid Insect Richting Onderwijsinstelling Groeten Rusten Afzijgen Voorzetsel Saus

139

Mantel Voertuig Waterplantje Verbintenis Momentopname Vet Intelligent Oud beroep Boom Weg Schijnbaar Taaie vloeistof

1. 3. 4. 5. 7. 8. 9. 11. 13. 14. 15. 16. 19. 20. 23. 28. 29. 30. 32. 34. 37. 39. 40. 41. 43. 44. 45. 46. 48. 49.

H O R I Z O N TA A L

Groene Adel …

V81

V56

120. Stevig 122. Geschiedenis 126. Trekschuit 127. Snavel 128. Zak 129. Lichaamsvocht 132. Apenvoedsel 133. Ondernemer 134. Streling 135. Waterzak 136. Fabelachtig dier 137. Biskwietje 138. Stripfiguur 139. Eetbare paddenstoel 140. Sport

H12

V16

V41

V11

140

Fototoestel Leefomgeving Kenmerk Gestoofd Knol Communicatie Lichaamsdeel Casus Traktatie Uitgang Sporter Zonder strakke regels Diersoort Deel van boom Voorbeeld Lidwoord Schrijfgerei Vervoersmiddel Aanhouding Buitenverblijf Knaagdier Werktuig Dier Voorjaarsbloem Speeltuig Klus Autobaan Opbergmiddel Bij Overslagplaats

H24

V68

VERTICAAL

22

H6

108. Kun je in zitten 110. Vreemd 112. Debacle 113. Van wie 115. Kopje (belgisch) 119. Rijtje 121. Ordner 122. Seizoen 123. Kledingstuk 124. Luxe huis 125. Oxidatie 127. Discussie 128. Product van boom 130. Liegen 131. Zilverkleurig 136. overgangsmetaal 82. Tip 83. Wolk 84. Knol 85. Reptiel 87. Trillingen 88. Natuurproduct 89. Zwabber 90. Fietsonderdeel 92. Landvlakte 97. Persoonlijk voornaamwoord 100. Vis 101. Boom 103. Lengtemaat 104. Hulpmiddel 50. 55. 56. 57. 61. 63. 64. 65. 67. 68. 69. 71. 73. 77. 81.

V85

V130

Overeenkomt Afslag Hemellichaam Drinkgerei Baksel Grauw Bouwstenen Orgaan Geconcentreerd Niet lelijk Ruimte Vet Zitelement Soort haring Bewegend beeld Lidwoord

H107

Stuur de oplossing vóór 10 mei a.s. naar info@degroenevenen.eu of bel met ons secretariaat: 0294 261576. Onder de juiste inzendingen worden 3 leuke prijzen verloot.


DE GROENE VENEN

24 april 2015

VACATURES

23

SYSTEEMBEHEERDER Wij zijn op zoek naar een systeembeheerder met enkele jaren ervaring die ons team kan komen versterken. Je bent verantwoordelijk voor de ICT omgevingen van onze klanten.

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures

Functie: Junior Allround medewerker notariskantoor Organisatie: Kroes & Partners Notarissen Mijdrecht Plaats: Mijdrecht

Functie: Junior Customer Service Medewerk(st)er Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

Functie: Stage Grafische vormgeving & DTP Organisatie: H&R Products Plaats: Mijdrecht

Functie: Junior Chauffeur-Logistiek Medewerker (Bijbaan) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

Functie: REOB Servicemonteur Organisatie: Paraat bv Plaats: Aalsmeer Functie: Schipper Watertaxi Organisatie: Watersportcentrum Vinkeveen Haven Plaats: Vinkeveen Functie: Systeembeheerder Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Beveiligers Organisatie: Paraat Veiligheidsdiensten B.V. Plaats: Aalsmeer

Je kunt jezelf nieuwe ontwikkelingen eigen maken en weet deze ook toe te passen in de omgeving van SolidQ en haar klanten. Je vindt het leuk om nieuwe (beta) technologieën uit te testen en onze klanten voor te leggen.

Wij vragen iemand die kennis en ervaring heeft met: • Inrichten en beheren servers (hardware en software) • Beheren Exchange servers • Beheren van de Microsoft server lijn • Remote monitoren van servers • Microsoft Hyper-V

Verder verwachten we dat je: • HBO werk/denk niveau hebt • Beschikt over MCSE certificering (pre) • Goed zelfstandig kunt werken • Advies kunt geven aan klanten • Servicegericht bent • In bezit van rijbewijs B • Bij voorkeur woonachtig in het werkgebied

Wij bieden:

Functie: Rijksgediplomeerde Brandwachten Organisatie: Paraat bv Plaats: Aalsmeer

• De mogelijkheid om diverse disciplines eigen te maken in een dynamische omgeving met een uitgebreid systeemlandschap • Een prima salaris • Leaseauto, mobiele telefoon en laptop

Functie: Barman/vrouw Organisatie: De Plashoeve Plaats: Vinkeveen

Durf jij de uitdaging aan? Herken jij jezelf hierin, neem dan contact op met Carel Jan Kuiter. Mail je CV en motivatie naar careljan@solidq.nl of bel 0297 - 38 52 55.

Functie: Medewerk(st)er Administratie / HRM ondersteuning / Telefoniste – Fulltime Organisatie: CE Repair Services Plaats: Mijdrecht

Functie: Zelfstandig werkend kok Organisatie: De Plashoeve Plaats: Vinkeveen

Functie: Zoekt u een bijverdienste van €250-€1000? Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Systeembeheerder Mijdrecht Organisatie: SolidQ IT Plaats: Mijdrecht

Functie: Junior Inpakker Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

Functie: junior comm. medewerker binnendienst Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

SolidQ IT B.V. | Industrieweg 15 | Mijdrecht | 0297 - 38 52 55 | info@solidq.nl

WWW.SOLIDQ.NL

Ja, wij zien ze graag vliegen... bezorg kinderen met een levensbedreigende of chronische ziekte een onvergetelijke dag

Voor een dag piloot! Stichting

Hoogvliegers

stuurt

zieke

kinderen de lucht in. Als het kan, dan mogen ze zelfs het vliegtuig besturen. Laat ze voor één dag hun ziekte compleet vergeten!

Onvergetelijk avontuur

U kunt helpen

Een dag zonder zorgen, ziekte of handi-

Als dat nodig is dan halen we ze soms

Vanaf € 100 helpt u al een kind

cap? Een dag waarop je boven jezelf

zelfs thuis op om ze naar het dichtst-

de lucht in. Als bedrijf kunt u voor

uit stijgt en meer dan bijzonder bent?

bijzijnde vliegveld te vervoeren.

€ 25.000 hoofdsponsor worden van

Een dag om nooit meer te vergeten?

een Grote Hoogvliegersdag. Doen!

Stichting Hoogvliegers maakt die dag

Wat levert dat op?

mogelijk!

Een dag die zo bijzonder is dat onze

6747

gasten even vergeten dat ze ernstig ziek

Doneer op

Zieke of gehandicapte kinderen (vanaf 6

zijn. Een belevenis met als hoogtepunt

www.stichtinghoogvliegers.nl

jaar) beleven met onze hulp een onverge-

een vlucht van 30 tot 45 minuten.

telijk avontuur: we sturen ze de lucht in!

Advertentie VIN - 300 x 250.indd 1

10-12-13 08:25


24

24 april 2015

DE GROENE VENEN


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.