De Groene Venen 25 november 2016

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

6-9°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 21 - Week 47 – 25 november 2016

DE GRUTTO MIJDRECHT

OPEN HUIS

Zaterd

26 no

ag

12.00 vember - 14.0 0 uur OPE N HUI S

BESPAREN IS EASY

Kijk voor meer informatie bij onze advertentie op pagina 2 in deze krant.

Daar krijgen we het warm van! T 0297 285158

Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

www.zijtveldbv.nl

Keuzevrijheid, scherpe premie

Deel 1 Atalante Volleybaltoernooi voor basisscholen groot succes TE KOOP BAAMBRUGGE Rijksstraatweg 38

Karakteristiek vrijstaand en sfeervol woonhuis met grote schuur/ werkplaats en leuke tuin op het zuidwesten. U loopt vanaf het huis naar de supermarkt, de slager en de pizza bakker. De naast gelegen (dorps)garage is rustig en geeft geen (geluids) overlast.

Zorgverzekering

Na de volleyballessen op de Vinkeveense basisscholen vond afgelopen woensdag deel 1 van het afsluitende Atalante Basisscholen Volleybaltoernooi plaats in de Boei. Volleybaltrainer Hans Ritmeester stoomde alle kinderen tijdens de gymlessen klaar voor de wedstrijden op het scholentoernooi. Zo'n 75 kinderen van de groepen 3, 7 en 8 van de Vinkeveense basisscholen De Pijlstaart, De Sint Jozef en De Schakel gaven de ‘aftrap’. Winnaars: Groep 3: Puppies Power (St Jozef), Groep 7: Chocopasta (Pijlstaart)(foto) en Groep 8: Ravi’s (Pijlstaart). Atalante kijkt terug op een mooie eerste toernooidag. Enthousiaste groepers 3 die vol trots de ballen vingen en gooien en een mooi en ervaren volleybalspel bij de groepen 7 en 8. Volgende week woensdag volgen de groepen 4 , 5 en 6 waarmee het volleybalproject van Atalante wordt afgesloten.

Gebruiksopp.: ca. 108 m2 Perceelopp.: ca. 242 m2

Uw servicepunt in de buurt

Vraagprijs: € 399.000,- k.k.

Tilly's Nail studio Rondweg 1 Mijdrecht D.I.O. drogist de Bree Vinkeveen Martens Mode Loenen aan de Vecht Hendrikse Stomerijen Baambrugge

Raadhuisplein 2, Abcoude Tel.: 0294 - 282940 www.raad-huis.nl

Rijksstraatweg 109

www.hendriksestomerijen.nl

Abcoude heeft vanaf volgende week een eigen magazine Abcoude krijgt een eigen magazine, een initiatief van fotograaf Nienke Meek en journalist Jeroen Dirks (foto). “Het dorp verandert snel. Wij wilden een momentopname maken. Verhalen vertellen die zelfs echte Abcoudenaren lang niet altijd kennen,” aldus Dirks. Ontwikkelt Abcoude zich tot een 'rollator- en bakfietsdorp' zoals iemand in het magazine beweert, of begint het dorp gewoon aan een nieuwe, bruisende levensfase? Met verhalen over architect Sjoerd Soeters en bioloog Jan Beekman, over de geschiedenis van het roemruchte jongerencentrum Tumult en met columns van Bartho Braat, Melody Klaver (nostalgie) en Kasper van Kooten. Foto's tonen de schoonheid van het eerste Gedenkcentrum op een oud fort van de Stelling van Amsterdam. Het gaat voorlopig om een eenmalige uitgave, die vanaf woensdag 30 november te koop is voor 7,95 euro bij Primera Abcoude, Albert Heijn Abcoude, Koot Plus Abcoude en de Troefmarkt in Baambrugge.

Zwarte Piet of Smeer Kees? de passage 10 | mijdrecht

De Passage 50 te Mijdrecht

Luchtfotografie.org

KOOPZONDAG

ZONDAG OPEN

Luchtfoto van uw huis? 0297 38 52 57 info@luchtfotografie.org

A.S. 27 NOVEMBER | 13:00 - 17:00 UUR

LUTZ - Herenweg 45, 3645 DE Vinkeveen - 0297 212121- LUTZ.nl

Verkocht !

Kijk voor andere leuke woningen op

www.korvermakelaars.nl


2

25 november 2016

DE GROENE VENEN

-20%

op alle tapijt, pvc en vinyl van het BINNEN label vraag in de winkel naar de voorwaarden

Genieweg 10 3641 RH Mijdrecht T 02 97 52 50 49 info@denoudenwonen.nl www.denoudenwonen.nl

Zaterd

ag

Zwaluw 43: Luxe penthouse 337 m2 waarvan binnen 130 m2, balkon/terras 206 m2. Twee eigen parkeerplaatsen Koopsom € 540.000 v.o.n.

Zwaluw 97: Luxe appartement 192 m2 waarvan binnen 166 m2, balkon/terras 26 m2. Twee eigen parkeerplaatsen. Koopsom € 440.000.- v.o.n.

Zwaluw 25: Leuke maisonnette 132 m2 verdeeld over twee woonlagen, balkon/terras. Binnen 107 m2, balkon/terras 25 m2. Twee eigen parkeerplaatsen. Koopsom € 279.000.- k.k.

Zwaluw 7: Waterfrontwoning 157 m2 waarvan binnen 137 m2, terras 20 m2. Twee eigen parkeerplaatsen. Koopsom € 319.000,- k.k.


DE GROENE VENEN

Luistervink Horendol Ons Haagse telefoonnummer, ik praat over 1968, was 070-685565. Als je dit nummer belde ontstak een brok bakelit, geposteerd op het dressoir, in een gerinkel waar een brandweerauto jaloers op zou zijn. Je kon het apparaat opnemen, een hoorn aan je oren zetten die middels een gedraaide draad aan het toestel was verbonden. Over de draaischijf wil ik het even niet hebben. Maar wat een vernuft. Nou ging de telefoon niet echt heel vaak. Telefonie werd uitsluitend aangewend als mensen echt iets te melden of uit te wisselen hadden. Aanvankelijk was het dan ook de “upper-ten” die deze vorm van communicatie vermocht te bezigen. Wilden wij als kind het brok bakelit gebruiken, dan was daar voor wel toestemming van de ouders voor nodig. Naleving geschiedde met een slotje op de draaischijf. Vaak wisten we waar het sleuteltje lag. In de loop der jaren is er heel wat veranderd. Het praten met elkaar waarbij je elkander in de ogen ziet is niet meer zo in zwang. Dat leidt nog weleens tot onwenselijke situaties. Als je iemand een hak wil zetten doe je dat bij voorkeur per mail. Ook als je dat nou juist niet wil zetten kille, niet zo bedoelde woorden, nog wel eens aan tot misverstanden die tot hetzelfde leiden. Waar ik het echter over wil hebben is het hedendaagse belgedrag en wel van jong tot oud. Het is heden ten dage bijna onmogelijk een mens te aanschouwen die het mobieltje niet in de handen houdt. Kinderen fietsen, bijvoorbeeld bij de rotonde van het VLC en storten zich, zonder de blik van het toetsenbord af te wenden, naar de overkant. Stelletjes die gezamenlijk uit eten gaan doen dat vaak in combinatie met het raadplegen van e-mails of apps. Leuk te zien dat je dan gezamenlijk met de mobieltjes ter tafel gaat. De inhoud van de telefoongesprekken doet menigeen ook de wenkbrauwen fronsen. “Nee, ik heb niets te vertellen maar wilde even weten of ik bereik heb”. Onlangs reed ik samen met anderen op de snelweg nabij Lelystad, 130 kilometer per uur, waarop een bellende dame zich met maar liefst 60 kilometer per uur tussen de voorbijsnellers nestelde. Het leidde tot minder smaakvolle taferelen. Waar ik innig voorstander van zou willen zijn is handhaving. Zodra iemand al verkeersdeelnemend met een mobiel wordt betrapt, het ding gewoon innemen en een maand lang stallen op het politiebureau. Als toetje een prent die eerst betaald moet zijn voordat je het geluk der mensheid terugkrijgt. Luistervink

25 november 2016

3

BESTE BURGEMEESTER “Regelmatig fietsen wij, het gehele jaar door, ook in de avond, vanuit Abcoude richting Vinkeveen (onze roots liggen daar). De Baambrugse Zuwe is zeker in de avonduren onveilig. Wij fietsen dan langs de Vinkenkade: deze is goed verlicht, maar het is opletten bij de wegversmallingen die geen enkel nut dienen. Het fietspad langs de A2 is zelfs geheel onverlicht. De Baambrugse Zuwe: de witte wegmarkering is nauwelijks te zien, er is slechte verlichting, wegversmallingen weg ermee. Kan de Baambrugse Zuwe worden aangepakt zoals met het deel vanaf de Herenweg is gebeurd. Nu de busverbinding met Vinkeveen vanuit Abcoude belazerd is moet er zeker voor fietsers een veilige route komen.” Deze vraag komt van een 'stoer' echtpaar (beiden 75+) dat de fiets pakt voor deze afstand. Als burgemeester vind ik het altijd verstandig als mensen dit soort punten onder de aandacht van de gemeente brengen. Natuurlijk zijn er voor veel plekken binnen de gemeente wensen en suggesties voor verbeteringen. Maar ondanks dat nooit alles tegelijk wordt opgepakt, worden wensen en suggesties wel heel serieus genomen. Naar verwachting heeft de gemeenteraad toevallig net gisteravond (deze rubriek heb ik eerder geschreven) het zogenoemde Beleidsplan Verkeer 2017-2021 vastgesteld. Met dit kader kan de gemeente sneller en beter inspelen op initiatieven van inwoners en ondernemers. Bovendien kan er bij eventuele

aanpassingen om het veiliger te maken, beter worden aangesloten op wegenonderhoud dat eraan zit te komen. De focus in het beleidsplan ligt op verkeersveiligheid. Daar hoort goed kijken naar de verlichting en eventuele obstakels bij. Wegversmallingen worden overigens voor fietsers soms als onveilig beschouwd, maar bewijzen hun nut echter wel als het gaat om de snelheid te beperken van het autoverkeer. Op veel plaatsen is de markering bij versmallingen en paaltjes al verbeterd in onze gemeente, kennelijk nog niet overal of voldoende. De vraag die ik hierboven heb samengevat eindigde met verzoek aan de wethouder of ambtenaren om eens mee te fietsen. Ik heb dat doorgegeven.

“Vanwege de werkzaamheden bij Hofland is de Tweede Zijweg afgesloten voor doorgaand snelverkeer. Deze weg werd door auto's vaak als sluiproute gebruikt om de N201 te ontwijken, terwijl het een route is waar heel veel scholieren fietsen tussen Mijdrecht en Uithoorn. Het is nu veel veiliger, kan de situatie niet zo blijven als de werkzaamheden bij Hofland afgerond zijn?” Als de werkzaamheden klaar zijn, evalueert de gemeente hoe de tijdelijke maatregelen hebben gefunctioneerd. Hofland was een ingewikkelde situatie, omdat tijdens de werkzaamheden bestemmingsverkeer zoveel mogelijk nog wel gebruik zou moeten kunnen blijven maken van de weg.

Tekst Maarten Divendal

Bovendien is het een belangrijke busroute: geprobeerd is de bus zoveel mogelijk gebruik te laten maken van de bestaande route, omdat anders voor een nadelige andere route gekozen moest worden. Van deze evaluatie willen we leren voor toekomstige werkzaamheden op andere plekken: wat is verstandig, geheel of gedeeltelijk afsluiten? Bij de evaluatie kijkt de gemeente in het bijzonder ook naar het effect op de Tweede Zijweg en of de maatregel daar gecontinueerd zou kunnen worden. We betrekken daar natuurlijk wel de direct belanghebbenden (agrarische bedrijven) bij.

“Hoe is dat nou voor uzelf om overal Sinterklaas te mogen ontvangen? Is het 'een kunstje' of ook leuk om te doen?” Het is zeker leuk. Ik blijf het bijzonder vinden dat in alle kernen de Sint op een passende manier wordt binnengehaald. In Mijdrecht, de drukste intocht, ligt er veel nadruk op muziek en dansen (Pieten, showballet én dansjes met de kinderen). In Vinkeveen en Wilnis staat elke keer een eigen verhaal centraal, vaak met humoristisch spektakel. Net als in Vinkeveen geeft de avond intocht in Amstelhoek een aparte sfeer: de met lichtjes versierde boot en kinderen met lampionnen maken het extra spannend. In het koetsje te Amstelhoek heb ik van Sint vernomen hoe hij sinds 2010 ook De Hoef aandoet. In Baambrugge waan je je in een tekening van Anton Pieck,

dorpser kan bijna niet. Het balkonnetje van het voormalige gemeentehuis van Abcoude wordt door de huidige bewoners als vanzelfsprekend beschikbaar gesteld om de traditionele aubade mogelijk te maken. De harmonie speelt als vanouds 'Zie ginds komt...'. Sint heeft horen zeggen dat de vier basisscholen én de harmonie volgend jaar een eigen Abcouder sinterklaaslied gaan laten horen. En wat maakt het voor mij nou zo leuk? Ik denk dat ik opgeteld misschien wel zo'n 10.000 vrolijke inwoners heb gezien, en dat in twee weekeinden. Dank aan de vele vrijwilligers die dit weer mogelijk maakten. Prima verzorgd, alleen in Mijdrecht was er al 350 kilo strooigoed. Tot slot een herinnering (of oproep) voor alle nieuwe inwoners die in het afgelopen half jaar in De Ronde Venen zijn komen wonen: als het goed is heeft u een uitnodiging gehad voor een welkomstavond aanstaande maandag in het gemeentehuis, aanvang 19.30 uur. U heeft zich wellicht al aangemeld. Wanneer dat niet het geval is: u bent natuurlijk toch van harte welkom (aanmelding is dan niet meer noodzakelijk).

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

Samen werken aan verfraaiing belangrijke toegangsweg Industrieweg Mijdrecht Dinsdag jl. organiseerde de gemeente De Ronde Venen samen met Immo Selekt een bijeenkomst voor de vastgoedeigenaren en ondernemers aan de Industrieweg in Mijdrecht. De gemeente heeft in 2010 een kwaliteitsslag ingezet op deze belangrijke toegangsweg. Op de bijeenkomst werden de resultaten van deze slag gedeeld met de aanwezigen en vertelden de ondernemers en vastgoedeigenaren op hun beurt hun wensen en goede ideeën voor diezelfde Industrieweg.

één van de belangrijkste toegangswegen tot het bedrijventerrein Mijdrecht en het centrum van Mijdrecht. De gemeente heeft recent geïnvesteerd in de openbare ruimte, maar de uitstraling van het vastgoed en de privéterreinen op het bedrijventerrein bleef achter. We hebben anderhalf jaar geleden ondernemers en vastgoedeigenaren uitgedaagd om gezamenlijk te komen tot extra investeringen in de uitstraling van de Industrieweg. Een van de vastgoedeigenaren die hieraan gevolg gaf was Immo Selekt.’

Woninginrichting, Zodiac International, Hadeeko en Jorrit van der Veen auto’s de zichtbaarheid te vergroten, extra parkeerplaatsen te creëren en de wateroverlast op te lossen. In samenwerking met de gemeente hebben we vervolgens ons perceel verhoogd, een heg aangebracht en de hele gevel opgeknapt. Daarna is ook de laatste ruimte in het gebouw ingevuld met Kuchenwelt. We hopen met ons initiatief andere vastgoedeigenaren en ondernemers aan de Industrieweg te kunnen inspireren.”

In 2010 heeft de gemeente op de Industrieweg een kwaliteitsslag gemaakt. Zo heeft de gemeente onder meer nieuw asfalt aangebracht, een veilige fietsroute gemaakt en het ‘groen’ opgeknapt. Wethouder Anco Goldhoorn: ‘De Industrieweg vormt

Samen oppakken Portefeuillemanager Chantal Visch van Immo Selekt: “We begrepen het belang van een aantrekkelijke uitstraling van de Industrieweg. Tegelijkertijd hadden wij de wens om voor onze huurders Van Kreuningen

Goldhoorn: “De ingezette kwaliteitsslag werd door de ondernemers goed ontvangen. Er is de afgelopen periode sprake geweest van een win-win-situatie.” luchtfoto arthur van der kooij

Agenda Kort

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling, Peter Schavemaker, en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57

Zaterdag 26 november • Open Monumentendag Special: Juweeltjes aan de Angstel, zie pag. 7 • Expositie Nel Huurman, Galerie Boven Verwachting, Wilnis • Argon-FC Breukelen, Sportpark Argon, Mijdrecht • Concordia Brass & Swing, De Boei, Vinkeveen • Muzikale avond, Herv. Kerk, Waverveen

Zondag 27 november © 2016 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

• Expositie Nel Huurman, Galerie Boven Verwachting, Wilnis

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

25 november 2016

Kort nieuws Mijdrecht

Eerste adventszondag

in De Wegwijzer

Zondag 27 november leidt ds. W.J. Quist uit Amersfoort om 10 uur de morgendienst van de eerste adventszondag. De verkondiging gaat over Openbaring 3: 20 met als thema 'Jezus klopt... doe jij open?' Om 17 uur leidt ds. A. Versluis uit Ouderkerk a/d Amstel de dienst. De verkondiging is uit Jona 1: 1-16 met als thema: Profeet op de vlucht. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op het adres Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

Heel Holland bakt pepernoten op de Eendracht In de hal van OBS De Eendracht in Mijdrecht was een bakkerij ingericht. Elk jaar worden daar weer heerlijke pepernoten gebakken en de gangen en lokalen vullen zich al snel met de kruidige geur! Een selecte groep dames van groep 7 zorgen voor het kneden en rollen van deze lekkernij, terwijl de heren van de groep de taak van het rondbrengen en verdelen van de pepernoten voor hun rekening nemen. De vakjury bestond dit jaar uit alle leerkrachten, die verdacht vaak kwamen proeven en controleren en hun taak uiteraard serieus namen... De winnaars van dit bakfeest mochten alle pepernoten opeten, wat ze vooral snel en met veel smaak hebben gedaan!

Amicitia schittert in uitdagend jubileumconcert

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

Vinkeveen

Cursusproject De Ronde Venen Cursusproject De Ronde Venen heeft nog wat plaatsen vrij voor de cursus 'Kunstgeschiedenis: Het Heilig Schrift ', die wordt gehouden op donderdag 24 november van 20 tot 22 en zaterdag 26 november van 12 tot 14 uur. Centraal staat de expositie in het Utrechtse Catharijneconvent over de heilige geschriften Tenach, Bijbel en Koran. De cursus wordt afgesloten met een bezoek aan de tentoonstelling. Meer informatie op www.cursusproject.nl/

rondevenen.htm.

Abcoude

Praatcafé ’t Trefpunt In Praatcafé ’t Trefpunt aan de Kerkstraat 23 in Abcoude wordt vrijdag 2 december het thema 'Wat doe jij in deze feestmaand voor een ander?' besproken. Ervaringen en verhalen worden gedeeld, er wordt geluisterd naar elkaar en daarna komt men in gesprek hierover. Informeel en gezellig, maar ook serieus. Iedereen is tussen 15 en 17 uur welkom: jong, ouder, man, vrouw, ongeacht achtergrond of levensovertuiging. De kosten zijn 2 euro, inclusief koffie, thee en een glaasje wijn of fris . Meer informatie: www.cosmasendamianus.nl of tel. 0294-281335.

Dank aan Plus Koot Tijdens het donateursconcert van de Abcouder Harmonie op 12 november konden de bezoekers al luisteren naar een prachtige concerttrom, gesponsord door Plus Koot. Helaas kon op deze avond de familie niet aanwezig zijn, dus draaide de harmonie de rollen om en ging op bezoek bij Plus Koot. Zaterdag 19 november werd daar een serenade gebracht. Niet voor de deur van de

nieuwe winkel, maar onder leiding van Tamboer Maître Jack Ligtvoet lopend door de winkel heen. De concerttrom was meegebracht, zodat het winkelend publiek goed kon zien om welk instrument het ging. Sander Koot bedankte op zijn beurt voor deze serenade, waarna de harmonie afsloot met 'Lang zal hij leven'omddat het ook nog eens de verjaardag van Sander Koot was.

De Christelijke Oratoriumvereniging Amicitia heeft het jaar waarin het haar 60-jarig bestaan viert luister bijgezet met een jubileumconcert, waarin de zangers hebben laten zien waartoe ze in staat zijn, en dat is heel wat. Het publiek, royaal aanwezig in De Burcht op vrijdag 18 november, werd getrakteerd op een uitdagend programma. Het koor, waarvan je je steeds weer in herinnering moet brengen dat het amateurs zijn, werd bij dit optreden bijgestaan door een flink aantal professionele musici. Het kwartet solisten deed goed zijn werk. De grootste rol was weggelegd voor de tenor, Peter Vos, die dat heel nauwkeurig deed. Ook sopraan Heleen Koele bleek over een zeer soepele stem te beschikken, die in de hoogte ook

aangenaam bleef en nooit scherp werd. De alt-mezzo Martine Straesser vertolkte haar partij heel adequaat, bas Frans Fiselier had soms wat veel vibrato. Opvallend was het goede samenspel. De passages met drie of vier solisten, soms bijna a capella, vormden hoogtepunten. Het Promenade Orkest begeleidde uitstekend, waarbij de houtblazers in positieve zin opvielen. Het orgel met Eric Jan Joosse, al meer dan 30 jaar met het koor verbonden, had eveneens een belangrijke rol. Bijna zou je dirigent Toon de Graaf vergeten, en dat is een compliment want hij deed precies wat een dirigent hoort te doen: anderen muziek laten maken. Hij deed dat bescheiden, maar met een duidelijke muzikale visie, zonder ooit de controle te verliezen.

foto fem van duuren

'EU-Schoolfruit' van start op De Schakel Met het uitdelen van appels, mandarijnen en peren is op basisschool De Schakel in Vinkeveen het EUSchoolfruitprogramma van start gegaan, dat gericht is op het stimuleren van gezond eten. Twintig weken lang ontvangt De Schakel drie dagen per week gratis groenten en fruit als tussendoortje voor alle leerlingen. Aan het programma zijn diverse schoolfruitlessen gekoppeld, waaronder het doen van proefjes en lessen via het digibord. Zo leren de kinderen gezamenlijk en spelenderwijs om verschillende soorten groenten en fruit te eten.

EU-Schoolfruit is een Europees voorlichtingsprogramma dat de nadruk legt op het eten van voldoende groenten en fruit, waar De Schakel al een aantal jaren aan meedoet. Directeur Petra Eindhoven: “Natuurlijk stimuleren we ouders en kinderen altijd om gezonde tussendoortjes mee te nemen. Met dit programma helpen we als school een handje mee om kinderen gezonder te leren eten. Er wordt een heel breed gevarieerd aanbod aan groenten en fruit geleverd. Het zijn niet alleen appels en peren, de kinderen maken ook kennis met wat meer bijzonder fruit. De pomelo was voor de meeste kinderen bijvoorbeeld een 'raar ding'. Maar zien eten doet eten, we merken in de klas echt dat het werkt. Samen proberen de kinderen sneller iets nieuws of onbekends uit. Voor ouders is het ook fijn dat de kinderen op drie vaste dagen op school iets gezonds krijgen, zij hoeven dan niets mee te geven.”

Inspirerende 'Meet & Eat'viering in De Rank "Wie is God voor jou?" Die vraag stond centraal in de 'Meet & Eat'viering van zondag 20 november in De Rank in Mijdrecht. Een vraag waaraan op vele manieren invulling is gegeven, door gedichten, prachtige muziek van Anita Vos en Cyntha Kooistra, inspirerende teksten op de wanden overal in de kerk, mooie kunstwerken van de kinderen, in stilte, in gesprek en na afloop onder het eten 'gonsde' het nog door. De

DE GROENE VENEN

beelden die men al had van God zijn verrijkt, zonder dat men met antwoorden op alle vragen hoefde thuis te komen. De organisatoren hopen dat steeds meer mensen de weg weten te vin-

den naar de 'Meet & Eat'-vieringen, om gevoed te worden in geloof, in de ontmoeting met God en met elkaar. De volgende is op 15 januari 2017 om 16 uur, opnieuw in De Rank.

Hubrecht Duijker eerste op 'hotlist' WineLife In de zaterdag 19 november gepubliceerde 'hotlist' van het tijdschrift WineLife - een lijst met de 50 mensen ‘die bepalen wat wij drinken’ prijkt Hubrecht Duijker uit Abcoude op de eerste plaats. Dit deels vanwege de 117 boeken die hij schreef over wijn en alles wat daarmee samenhangt. Maar volgens hemzelf nog in veel sterkere mate vanwege het initiatief dat hij op www.hubrechtduijker.com, zijn gratis website die ruim 300.000 keer per jaar wordt

bezocht, heeft gelanceerd om de zogeheten 'bubbeltaks' af te schaffen. Deze 'strafaccijns op mousserende wijn', zoals Duijker 'm omschrijft, wordt in principe per 1 januari 2017 ingevoerd.


DE GROENE VENEN

25 november 2016

5

Hij komt, hij komt... in De Lindeboom Wat voor cadeautje wil jij graag van Sinterklaas? Kinderen mogen tot en met 30 november hun wensenlijstje inleveren bij Boni in winkelcentrum De Lindeboom in Mijdrecht. “Een bromtol met een zweep erbij, een doos met blokken, ook voor mij!” Wat je wensen ook zijn, plaats ze op het verlanglijstje en vertel erbij waarom je dit zo graag wilt hebben. Het verlanglijstje kun je gratis bij alle winkels in De Lindeboom ophalen. Als je 'm vóór 1 december inlevert bij Boni maak je kans op een

Kort nieuws

leuk cadeau van Sinterklaas. De Goedheiligman bezoekt op 3 december tussen 11 en 13 uur De Lindeboom en zal dan persoonlijk het cadeau aan de prijswinnaar overhandigen. Ook als je niet mee hebt gedaan aan de wedstrijd is het leuk om te komen, want een 'meet & greet' met Sint en zijn Pieten is een feest op zich. En wie weet komen je wensen op 5 december alsnog uit, want Sinterklaas onthoudt alles...

Vinkeveen

Prijsklaverjassen in De Merel

‘Muziekproeverij’ op Antoniusschool De Hoef

Stormachtig herfstconcert in de Veenhartkerk Er kwam een redelijke hoeveelheid mensen af op het eerste concert van de nieuwe concertserie 'De Seizoenen' die Troupe A'dour verzorgt in de Veenhartkerk in Mijdrecht. Petje af voor de degenen die het aandurfden om de herfststorm van afgelopen zondag op zijn hoogtepunt te trotseren. Ze werden beloond met een mooi concert door het trio Centella, bestaande uit zangeres Selma Harkink, fluitiste Suzanne Arends en harpiste Aimée van Delden. Onder een door de wind krakend dak werden werken uitgevoerd van o.a. Debussy, Ravel en Britten. Tegelijkertijd werd het

10-jarig bestaan van de stichting Troupe A’dour gevierd met een toespraakje van voorzitter Hans Niehe en een glas prosecco. Nagepraat en genoten werd er met een dampend kommetje soep van het seizoen: paddenstoelen- en pompoensoep. De bodems van de pannen waren weldra in zicht. Een start van een nieuwe traditie? Troupe A’dour kijkt reikhalzend uit naar het volgend concert op 29 januari. Zal dit ook zo in de smaak vallen?

Woensdag 16 november kwamen verschillende docenten van Kunst Rond de Venen met hun muziekinstrument naar de Antoniusschool in De Hoef. De kinderen konden in kleine groepjes kennismaken met een instrument. Er kon gekozen worden uit blokfluit, cello, dwarsfluit, viool, keyboard, trompet en zang. De ochtend begon met een gezamenlijk optreden van de docenten, die een deel van de Zauberflöte van Mozart speelden en waarbij zangeres Greetje de Haan op grappige wijze de rol van de fluitspeler vertolkte. Vervolgens werden de kinderen in groepjes verdeeld voor drie korte workshops, met veel ouders in de buurt die mee genoten. De kinderen leerden veel over het instrument zelf, het materiaal waar het van gemaakt was, maar ook over de verschillende soorten muziek die ermee gespeeld

kon worden. De kleuters gingen helemaal op in de zeer afwisselende oefeningen met instrumentjes en met de blokfluit. De Antoniusschool doet mee aan de landelijke regeling 'Impuls Muziekonderwijs', om muziekonderwijs te verbeteren. Er is een muziekdocent die de leerkrachten coacht en er wordt gewerkt met een speciale digitale muziekmethode. De samenwerking met Kunst Rond de Venen geeft daar een extra dimensie aan. Gezamenlijk is bijvoorbeeld een concert georganiseerd, waarbij alle kinderen van de bovenbouw meededen op een echt instrument. Aan het eind van de muziekochtend op 16 november konden ouders informatie uitwisselen met de docenten en eventueel komen tot het maken van een afspraak voor lessen na schooltijd. Deze muziekproeverij smaakte naar meer! foto frits bos

Op 18 november werd er na maanden trainen door diverse stoelhonkbalteams gestreden om een mooie plaats in het achtste Kees van Ankeren toernooi. Rond 11.45 uur kwamen de eerste deelnemers aan bij de kantine van Argon. Even was er lichte paniek, omdat de lift naar de eerste verdieping haperde. Gelukkig werd het euvel snel verholpen en konden alle deelnemers boven komen, waar een prima lunch voor hen klaarstond. Het jaarlijkse toernooi werd geopend door wethouder Alberta Schuurs van sportzaken. De teams uit Haarlem, Uithoorn en De Ronde Venen namen het vervolgens tegen elkaar op en probeerden zoveel mogelijk punten te verzamelen. Na de pauze speelden de teams die als derde en vierde geëindigd waren

een leuke wedstrijd tegen elkaar, net zoals de nummers vijf en zes. De spannende finale werd gespeeld door de Hema’s en de Bikkels. De Hema’s werden de kampioenen van deze middag. Zij kregen de Kees van Ankeren-trofee en mochten ook de wisselbeker in ontvangst nemen. Het spannende en zeer gezellig toernooi was mede mogelijk dankzij een sponsor en een groot aantal vrijwilligers. Vanaf volgende week gaan de teams weer oefenen en onderlinge wedstrijden spelen, op weg naar de volgende uitdaging. Wilt u ook eens een gezellige en spannende stoelhonkbalmiddag meemaken? U bent elke week welkom op maandagmiddag van 14 tot 15 uur in gebouw De Schakel in Wilnis en op vrijdagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur in Zuiderhof in Vinkeveen.

Baambrugge

Klaverjassen in De Vijf Bogen Vrijdag 2 december is er voor de laatste keer dit jaar De gelegenheid om te klaverjassen met elkaar In Dorpshuis De Vijf Bogen worden de kaarten geschud Voor 3 euro maak je kans op het winnaarsgeluk Natuurlijk staan de prijzen in het teken van Sinterklaas Van banketstaaf, chocoladeletters, marsepein tot speculaas om 8 uur des avonds willen we gaan beginnen Kom ook, doe mee en misschien ga je wel winnen! Zie ook www.devijfbogen.nl.

De Hoef

Nu inschrijven voor kerstmarkt

Sinterklaas in Baambrugge en Abcoude De Hema's winnen stoelhonkbaltoernooi

Vrijdag 2 december is er in café De Merel op Arkenpark Mur in Vinkeveen prijsklaverjassen. Het kaarten start om 20 uur. Zowel dames als heren zijn welkom, graag aanwezig om 19.45 uur voor de inschrijving. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. Ook is er op deze avond een tombola met schitterende prijzen. Café de Merel is te bereiken via tel. 0297-263562 of thcw@xs4all.nl.

Traditiegetrouw kwam ook dit jaar de Sint eerst naar Baambrugge en daarna naar Abcoude. Al vroeg was het gezellig druk langs de Angstel in Baambrugge, waar veel kinderen met hun ouders klaarstonden om de Sint en zijn Pieten een warm welkom te geven. Toen onder begeleiding van de Abcouder Harmonie eindelijk de boot met de Sint in zicht kwam, werd er dan ook vrolijk gezongen. Op het Dorpsplein heette burgemeester Divendal Sinterklaas en zijn Pieten hartelijk welkom. Americo stond al op de Sint te wachten voor een rondtocht door het dorp. Daarna konden de kinderen even bij de goedheiligman langs om hem zelf foto fem van duuren

gedag te zeggen. In Abcoude was het zonnetje al wat verdwenen, maar dat mocht in Abcoude de pret niet drukken. Ook hier stonden de kinderen al op tijd langs de oever te wachten op een glimp van de boot. Op het balkon aan het Raadhuisplein sprak de Sint de kinderen toe en werd er samen gezongen, ook weer onder begeleiding van de Abcouder Harmonie. Na de rondtocht, die dit jaar ook langs de nieuw geopende winkels ging, was het voor de kinderen in Abcoude de beurt om de Sint een handje te geven. Alle kinderen zijn door de Pieten getrakteerd op een zakje lekkernijen.

Zondag 11 december is het weer kerstmarkt in De Hoef. Deze markt, in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de gezelligste en authentiekste kerstmarkten van de wijde omgeving, vindt plaats rondom het rustieke kerkje, met zijn prachtig gerestaureerde kerkramen en zijn Wander Beekes orgel. De markt begint om 11 uur en eindigt om 16.30 uur, de toegang is gratis. Er staan diverse activiteiten gepland, zoals live muziek op het plein en in de kerk, varen op de Kromme Mijdrecht in het Rabootje van Zorgboerderij Amstelkade, er is kunst en brocante te koop in de pastorie, van alles en nog wat voor kinderen en op het plein een groot aantal kramen om leuke ideetjes voor de kerstdagen op te doen. Wie wil deelnemen aan deze kerstmarkt en aan kerst gerelateerde artikelen wil verkopen, kan zich vanaf nu inschrijven en een kraam reserveren. Neem bij twijfel contact op met de organisatie via www.kerstmarktdehoef.nl of bel naar tel. 0172-577124. Via de website kunt u zich direct inschrijven.


6

25 november 2016

DE GROENE VENEN

Het feest was ecHt leuk, Je komt als gast, verblijft als kennis en ga at weg als v riend!

- Alha u rin el Gra nde ( Malaga ) 20 min va n v liegveld - Mooie va ka ntieappa rte menten va n 2 tot 22 pers - Uitermate geschikt voor groepen of fa milies - Va ka ntie in het a uthentieke Andalusie - Mooie Golfba nen op enkele min. Afsta nd ë Ron en Liza va n Roekel - www.casa a ndaluz.com 9,6 info@casa a ndaluz.com - tel: 0034634188432

maar de volgende keer gewoon naar club roekz

Je feest vier je natuurlijk beter in Club roekz. Met een gezellige bar, tafels, dansvloer, geweldige muziekfaciliteiten en heerlijke catering is alles mogelijk voor jouw feest. Maar je kunt Club roekz ook inschakelen voor een bedrijfspresentatie, bruiloft, receptie, jubileum, workshop of training. Partycentrum club roekz Herenweg 55 VinkeVeen 0297-262174

bel of mail voor een vrijblijvend voorstel

tot snel bij club roekz!

OPEN DAG Vrijdag 2 december 12:00 - 16:00 uur

www.roekz.nl

Jorritsma tandprothetische praktijk Mijdrecht

U kunt deze dag bij ons terecht voor: • Informatie over een kunstgebit op implantaten • Een vrijblijvend advies • Gratis controle van uw prothese Helmstraat 55A 3641 EV Mijdrecht 0297-769188 www.praktijkjorritsma.nl


DE GROENE VENEN

25 november 2016

7

CULTUUR Open Monumentendag Special Utrecht: ontdek de juweeltjes aan de Angstel

ST

AM

Zaterdag 26 november heeft u de mo- de omgeving, waaronder de Angstel. gaan, zijn Valkenheining, Lindenhoff gelijkheid om de ‘Juweeltjes aan de Deze buitenplaatsen waren via het en Postwijck. Ook het middeleeuwse Angstel’ te bezoeken tijdens de Open water vanuit Amsterdam goed bereik- kasteel Loenersloot is deze dag open Monumentendag Special. Rivier de baar en werden als zomerverblijf ge- voor publiek. Angstel slingert tussen Loenersloot en bruikt. Bekende buitens die tijdens de Abcoude langs oude buitenplaatsen, Open Monumentendag Special open Aan de rand van Abcoude ligt het Fort bij Abcoude, gebouwd mooie dorpskernen met prachtussen 1884-1887 en het oudtige kerken en historische ste landfort van het Unesco pleisterplaatsen. Werelderfgoed Stelling van Tijdens de Open MonumenAmsterdam. Eind 19e eeuw tendag Special staat de geStation Abcoude werden diverse waterkerinschiedenis van de Angstel cenin Ge gen in de Angstel aangelegd, traal. U bent welkom om de om delen van de omliggende monumenten, muziekrecitals Dorpskerk Abcoude The Green Duck polders onder water te zetten en lezingen te bezoeken en Fort bij Abcoude als de Stelling in staat van padeel te nemen aan rondleidinABCOUDE raatheid werd gebracht. Vlak gen. Langs de route is weinig Afrit 3 Abcoude bij poldermolen ’t Hoog en parkeergelegenheid. Over de Bushalte Manege Groenland is een damsluis om gehele route rijden vnaf NS Lindenhoff Marché Poldermolen Buitenplaats Lindenhoff, gevaarlijk hoog water tegen te Station Abcoude historische ’t Hoog- en Groenland Piet Jonker BV Gereformeerde Kerk Postwijck gaan. bussen die u naar de verschilBuitenplaats Postwijck lende monumenten brengen. BAAMBRUGGE Café De Punt De Open Monumentendag Alle activiteiten zijn deze dag Bushalte Baambrugge NH Dorpskerk Vinkeveense Plassen Special Utrecht wordt mogegratis, meer informatie vindt u Algemene Begraafplaats Baambrugge A2 Buitenplaats lijk gemaakt door Provincie op www.openmonumentendag.nl. Vrederust A n gst el Utrecht, het Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Al in de late middeleeuwen Buitenplaats Valk en Heining Stichting Fort Abcoude, diverwas de Angstel een belangrijk LOENERSLOOT Kasteel se bewoners en monumentenonderdeel van de scheepvaartLoenersloot Bushalte Loenersloot Dorp eigenaren, Stichting Mobiele route over de binnenwateren Afrit 4 Vinkeveen Collectie Nederland (MCN), tussen Amsterdam en het zuide Stichting Veteraan Autoden. In de 17e eeuw, de GouBushalte Kerklaan Opengesteld monument Horeca bussen en projectbureau Open den Eeuw, bouwden veel rijke Bushalte Connexxion bus 120 Monumentendag. Amsterdamse kooplieden bui0 1km Parkeermogelijkheid tenplaatsen langs rivieren in Amster dam R

ijnkana

al

M DA ER

Op zaterdagavond 26 november verzorgt Brassband Concordia een heerlijk avondje uit in De Boei aan de Kerklaan 32 in Vinkeveen. Onder leiding van de nieuwe dirigent Thomas Eveleens brengt de brassband daar een afwisselend 'brass & swing'-programma ten gehore. Vanaf het begin van het concert kunt u op het puntje van uw stoel gaan zitten door te luisteren naar het swingende ‘Jazzimut’, waar het vuurwerk vanaf spat Andere nummers die op het programma staan, zijn onder meer een medley uit ‘Pirates of the Caribbean’, de themasong ‘Crimson Tide’ uit de gelijknamige film en ‘Lord Tullamore’, een rijk gevarieerde driedelige compositie gebaseerd op de Ierse dansmuziek. Na de pauze speelt Concordia onder meer ‘Gonna Fly Now’, de tune uit de film Rocky, gevolgd door Calling Cornwall’, waarin mooie solo’s gespeeld worden door Jan van

Peursem (euphonium) en Wouter Zijlman (solo-cornet). Daarna gaan ze even terug in de tijd met ‘That’s the way I like Em’, een heerlijk swingend nummer. Concordia eindigt dit concert met ‘The Final Countdown’, waarmee de band Europe in meer dan 25 landen gedurende lange tijd een hit had. De entreeprijs voor het 'brass & swing'-concert is voor kinderen tot 16 jaar en donateurs 5 euro en voor volwassenen 10 euro. Kaarten zijn te koop bij de leden of aan de kassa.

UTRECHT

Angstel

'Brass & Swing'concert van Brassband Concordia

Zondag 4 december van 11 tot Adventzondag 18 september, Monument St Johannes de Doper 13 uur, Spoorhuis Vinkeveen

Sinterklaas Kleurwedstrijd

Op zondag 4 december om 11 uur ontvangt Sinterklaas in zijn Paleis voor een dag, het mooie Spoorhuis van Vinkeveen, kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar. Zij kunnen bij de Goedheiligman hun kleurplaat inleveren. Sint en de Teken-Piet beoordelen samen alle inzendingen en voor de mooiste zijn er leuke prijzen te winnen in de leeftijdcategorieën 3 en 4 jaar, 5 en 6 jaar en 7 en 8 jaar. Als het heel druk is moet je misschien even wachten maar we hebben leuke Sinterklaas liedje opstaan en we zingen met zijn allen regelmatig mee. Ook kun je een kijkje nemen bij een modelspoorbaan, die kinderen zelf kunnen bedienen, en natuurlijk is er limonade en chocomel. En strooigoed natuurlijk! De kleurplaat stond vorige week in deze krant. Gemist of een extra tekening nodig voor broertje of zusje? Je kunt een extra exemplaar downloaden op http://a-url.nl/Me37. Per kind mag 1 kleurplaat worden ingeleverd. Ouders/begeleiders zijn natuurlijk ook van harte welkom. Terwijl de kids bij de Sint hun tekening inleveren, kunnen zij in een tent op het perron van een kopje koffie/ thee genieten.

Meezing Kerst Concert met Sharon Kips Op 18 december, de zondag voor de Kerstdagen, vindt er een heel bijzonder “Meezing Kerst Concert” plaats in het Monument St Johannes de Doper in Mijdrecht-Wilnis. De bijzonderheid zit hem in de kans om veel van de bekendere kerstliederen uit volle borst mee te zingen. Een voor dit concert speciaal samengesteld ensemble, bestaande uit koperblazers en saxofoons begeleidt het geheel samen met het mooie kerkorgel, dat wordt bespeeld door M. Nap. Soliste is de bekende gospelzangeres Sharon Kips, begeleid door Gilbert Thera op piano. Zo gaat er een continu doorlopend muziekprogramma plaatsvinden, zonder onderbrekingen van gesproken woord. En gezien de hierboven genoemde muzikanten mag een veelkleurigheid van muzikale vormgeving en klank verwacht worden. We starten met, en u zult niet anders verwacht hebben, het verbindende ‘Komt allen tezamen’. En we sluiten af met, en ook dat zal u niet verrassen, het majestueuze ‘Ere zij God’, waarin iedereen meezingt

en meespeelt. Wat daar tussendoor komt blijft nog even een verrassing, maar de aanwezigen zullen het zeker herkennen. Het programma, dat onder de artistieke leiding staat van dirigent Stefan van der Wilt, is geschikt voor jong en oud en is bestemd voor alle gezindten. Zondag 18 december, Monument St Johannes de Doper, Driehuisplein 1, Mijdrecht. Aanvang 16.30 uur, inloop vanaf 16 uur. Toegangsprijs slechts 5 euro per persoon.

'Kunst en magie' met Nel Huurman in Wilnis In het weekend van 26 en 27 november exposeert 'kunst-duizendpoot' Nel Huurman in Art-Galerie Boven Verwachting in Wilnis. Haar veelzijdigheid is ontstaan door het volgen van vele cursussen. In 1975 begon Nel met het maken van keramiek in de Werkschuit te Amsterdam en in 1977 kreeg zij les van de befaamde fijnschilder Kreel Daame. Vanaf 1993 volgde

Nel tevens beeldhouwlessen onder begeleiding van Marjan Zwiep en vanaf 1981 tot heden schildert ze bij Marjan van Berkel. Mede door het aanleren van al die verschillende technieken geeft Nel sinds ruim vijftien jaar zelf schilder-workshops bij de Paraplu in Wilnis. Ze won diverse prijzen en hield op vele bijzondere plaatsen prachtige tentoonstellingen.

Fort bij Abcoude te bezoeken Het Fort bij Abcoude kan zaterdag 26 november tijdens de Open Monumentendag Special Utrecht ook bezocht worden. Het aan de Molenweg 19 te Abcoude gelegen fort is open voor bezoekers van 10 tot 16 uur. Men kan vrij rondlopen op het fort, deelnemen aan de rondleidingen of luisteren naar de verhalen van verhalenverteller Janneke Tanja of de demonstratie van de Saluutbatterij Amsterdam bijwonen.

Een compleet overzicht van het werk van Nel Huurman is te bewonderen op de expositie die zaterdag 26 november om 14 uur officieel wordt geopend, met als rode draad de goochelkunsten van haar echtgenoot Jan Huurman. Op zondag 27 november is de galerie van 11 tot 17 uur eveneens geopend. Art-Galerie Boven Verwachting is te vinden aan de Herenweg 298a in Wilnis, de toegang is gratis.

De rondleidingen worden gehouden om 11 en 14 uur. De verhalen worden verteld om 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30 uur en duren een klein half uur. De Saluutbatterij Amsterdam zal op elk heel uur, tot 15 uur, een demonstratie met het kanon van de batterij geven. Het in de Genieloods gevestigde paviljoen van het viscentrum is op deze dag ook open voor de bezoekers van het fort.


Familieberichten

8

25 november 2016

DE GROENE VENEN

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon

Het was zo donker dat ik overal lichtpuntjes zag.

Heel langzaam heeft een hersentumor mijn lieve dappere zus gesloopt.

Op 20 november 2016 overleed

U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

ANNIGJE ALIDA DE GROOT (ANNEKE) geboren op 28 november 1947

Ik dank de thuiszorg en het Johannes Hospitium in Wilnis voor hun goede zorg en de Stichting Ambulancewens, die Anneke nog één keer met haar geliefde edele viervoeters in contact heeft gebracht.

Joost de Groot Gein Noord 26 1391 GZ Abcoude

Anneke is op de boerderij, alwaar geen bezoek. Vrijdag 25 november om 13.30 uur nemen we afscheid van haar in de Dorpskerk van Abcoude, waarbij ds. A. Mak zal voorgaan. Daarna zal de begrafenis plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats van Abcoude. Na afloop is er gelegenheid om te condoleren in het koor van de Dorpskerk.

Na een rijk en voltooid leven nemen wij met dankbaarheid afscheid van onze moeder, schoonmoeder en oma

GERDA ZLOCH 26 november 1928

22 november 2016 Zij was zo lief. Carl en Ria Sam en Floor Dewi Hans en Eric

Correspondentieadres: Carl Zloch Dotter 11 1391 SK Abcoude Zij hield enorm van witte roosjes. Gerda is overgebracht naar Uitvaartcentrum Vinkeveen, Kerklaan 2a te Vinkeveen; aldaar geen bezoek. Op dinsdag 29 november om 10.30 uur gedenken wij haar in Klein Binnenrust, Hoogstraat 37 te Abcoude (achter de Eendracht). Daarna is er gelegenheid tot condoleren en samenzijn. Als gezin begraven we onze moeder en oma bij haar geliefde echtgenoot.

Charon

Uitvaartbegeleiding

Afscheid nemen met je hart

www.charonuitvaart-abcoude.nl Miranda van Gelderen: 06-23 36 79 97/ Brenda Stork: 06-15 44 20 46 Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Zo lang mogelijk veilig thuis wonen Het aantal 65-plussers dat na een val op de spoedeisende eerste hulp belandt, is in tien jaar met 40 procent gestegen. Die stijging is veel sterker dan op grond van de vergrijzing viel te verwachten. In 2015 ging het om 97.400 ouderen. Dit blijkt uit het rapport 'Vallen 65 jaar en ouder' van VeiligheidNL, dat onlangs is gepubliceerd. De meeste ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis wonen. Maar er is nog onvoldoende aandacht voor de risico's en de preventie daarvan. Personenalarmering van Tympaan-De Baat biedt uitkomst. Wat is personenalarmering? U woont graag zelfstandig, maar wel met de geruststellende gedachte dat er altijd hulp in de buurt is. Een personenalarmering van TympaanDe Baat geeft u die zekerheid. Personenalarmering is een zendertje dat u bij u draagt en welke u in geval van nood (zoals bijvoorbeeld bij een val) kan activeren zodat hulp geboden kan worden. Met slechts één druk op de knop legt u verbinding met de alarmcentrale, die vervolgens de aangegeven contactpersoon inschakelt. Dit kan een familielid of een buurvrouw zijn, maar ook iemand van de thuiszorg. Met dit alarmsysteem heeft u altijd de zekerheid dat u snel gehoord en geholpen wordt. Dat is een veilig gevoel, zeker als u alleen woont. U komt in aanmerking als u zich door leeftijd, ziekte of handicap niet veilig/ zeker meer voelt en het risico loopt in een noodsituatie te raken (bijvoorbeeld door een val). U moet beschikken over een telefoon. Hoe werkt het? Wie hulp nodig heeft, bijvoorbeeld na een val, hoeft alleen op de knop van het zendertje te

drukken om in contact te komen met de meldkamer. Deze centrale is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar. Direct na uw melding bij de meldkamer wordt er contact gezocht met de betrokkenen uit uw omgeving. U geeft zelf door wie er gebeld kunnen worden. Deze personen moeten wel uw huissleutel hebben. Kosten Het maandelijkse abonnement voor apparatuur en meldkamer bedraagt 17,50 euro. De eenmalige aansluitkosten zijn 72,50 euro. Veel mensen kunnen op grond van medische indicatie een vergoeding krijgen van hun ziektekostenverzekeraar. Uw huisarts moet hiervoor een verklaring afgeven. Dit regelt Tympaan-De Baat voor u. Bent u verzekerd bij 'Zorg en Zekerheid' dan verrekenen zij de kosten (als u hiervoor een indicatie krijgt) zelfs direct met de zorgverzekeraar. Er geldt dan een eigen bijdrage van slechts 4 euro per maand (inclusief onderhoud). Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Tympaan-De Baat, tel. 0297230280 of info@stdb.nl.


DE GROENE VENEN

25 november 2016

9

Like, Share en winactie op Facebook

Doe mee aan de Passage-winactie en maak kans op een Ultra HD tv De winkeliers van winkelcentrum De Passage in Mijdrecht hebben een leuke eindejaarsactie bedacht. In de actieperiode van maandag 28 november t/m 16 december maak je kans op een Ultra HD TV ter waarde van t.w.v. € 1199,-. Het enige dat hiervoor gedaan moet worden, is de Facebook-pagina van Winkelcentrum De Passage te 'liken' en te delen. Op zaterdag 17 december a.s. vindt de prijsuitreiking plaats bij Expert.

Diversiteit van ouderen aan het licht door Informatieve Huisbezoeken Theo Lambers is als vrijwilliger vanuit Tympaan-De Baat betrokken bij de Informatieve Huisbezoeken. Inwoners die vijfenzeventig worden, worden uitgenodigd om aan dit gesprek deel te nemen. Een vrijwilliger legt een bezoek af en brengt met behulp van een vragenlijst de situatie in kaart. De gemeente krijgt op deze manier een goed beeld van wat er speelt bij ouderen en indien nodig kan hulp vroegtijdig worden geboden. Theo Lambers kwam in contact met welzijnsorganisatie Tympaan-De Baat nadat hij met pensioen ging. “Ik heb jarenlang gewerkt als docent op het Alkwin Kollege in Uithoorn,” begint hij te vertellen. “Ondanks dat ik met pensioen mocht, vond ik het goed om aan het werk te blijven. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan voor de tennisclub waarbij ik betrokken ben en ik heb me aangemeld als vrijwilliger bij Tympaan-De Baat voor de Informatieve Huisbezoeken. Toentertijd heette dat nog Senioren Huisbezoeken, maar die naam is intussen veranderd.” Als leidraad voor de gesprekken maken de vrijwilligers gebruik van een vragenlijst. “We vragen naar de woning, mobiliteit, gezondheid, zelfredzaamheid, mantelzorgtaken en tijdsbesteding,” legt hij uit. “Ook komt aan bod of de mensen zich eenzaam voelen en wat hun netwerk nog is.” De gegevens gaan naar de gemeente en naar de sociaal werker van Tympaan-De Baat. “Naast het inwinnen van gegevens kan ik hen ook van informatie voorzien,” vervolgt de Mijdrechter. “Ik laat folders achter en verwijs hen indien nodig naar o.a. de Servicepunten waar zij hun verdere informatie kunnen halen. Voor veel

inwoners lijken hulpvragen nog niet van toepassing, maar op die leeftijd kan dat binnen korte tijd veranderen.” Theo Lambers voert ongeveer wekelijks een gesprek voor het Informatief Huisbezoek. Per gesprek rekent hij zo’n anderhalf uur. “Je hebt wel even tijd nodig om alle gegevens door te nemen,” stelt hij. “Iedereen heeft zijn persoonlijke verhaal. Ik neem de tijd om daarnaar te luisteren. Maar langer dan anderhalf uur moet het niet duren, dan verdwijnt de concentratie.” Theo Lambers heeft zich helemaal in deze vorm van vrijwilligerswerk gevonden. “Ik vind het mooi dat ik op deze manier heel gevarieerde mensen mag ontmoeten,” zegt hij. “Bovendien zit het in mijn aard om informatie uit te wisselen en ben ik hiermee zelf ook van de straat.” Sociaal werker Marianne White is op zoek naar vrijwilligers die het ook leuk vinden om Informatieve Huisbezoeken af te leggen. Ze zoekt naar mensen met een sociale belangstelling en kennis van de organisatiestructuur binnen de gemeente. Belangstellenden kunnen zich bij haar melden via m.white@stdb.nl of tel. 0297-230280.

Sinterklaas ook bij Scouting Abcoude Sinterklaas brengt zaterdag 3 december een bezoek aan Scouting Abcoude. De Bevers en Welpen zijn al druk met de voorbereidingen van zijn komst. Is uw kind ook 5 jaar of ouder en bent u nieuwsgierig wat er wordt gedaan bij Scouting Abcoude? Kijk dan eens op www.scoutingabcoude.nl. De enige echte Sinterklaas die Scouting Abcoude een bezoekje brengt, kan ook bij u thuis komen! Bezoekjes van Sint en Piet zijn te boeken in Abcoude en Baambrugge. Elk huisbezoek duurt circa 20 minuten, maar ook 40 minuten is mogelijk. Dit jaar legt Sinterklaas zijn huisbezoeken op afspraak af op zaterdag 3, zondag 4 en maandag 5 december. Bel of mail snel, want vol = vol. Bel voor meer informatie met de hoofdpiet, tel. 06-23109797 of mail naar sinterklaasbezoekabcoude@gmail.com

Kabouterwandeling en informatieavond Vrije School Groene Hart De kabouterwandeling van de initiatiefgroep voor een vrije school in het Groene Hart, die vanwege het slechte weer op 20 november niet is doorgegaan, wordt nu gehouden op zondag 27 november. Start om 10 uur bij de Boswinkel in het Amsterdamse Bos. Alle ouders en kinderen zijn welkom, meer informatie is te vinden op vrijeschoolgroenehart.wordpress.com. Daar wordt ook meer verteld over de informatieavond die woensdag 30 november wordt gehouden over ‘een dag op de vrijeschool’. Werd de vorige keer

het kleuteronderwijs extra belicht, nu wordt dieper ingegaan op de schooltijd vanaf het kleuter-zijn. Lieke Hobus, schoolleider op de Geert Grooteschool in Amsterdam, zal interactief met het publiek de avond invulling geven. Daarin is ook ruimte voor een praktisch aspect. De informatie-avond wordt 30 november gehouden in de bibliotheek van Mijdrecht aan de Dr. J. Van der Haarlaan 8. Inloop vanaf 19.45 uur, start om 20 uur.

facebook.com/depassagemijdrecht

Kleuters spelenderwijs socialer en weerbaarder maken Kleuters die samen spelen, samenwerken en samen leren. Het lijkt zo eenvoudig, maar dat is het niet. Een jong kind leert dit spelenderwijs. Sommige kinderen kunnen hierbij een steuntje in de rug gebruiken, zodat ze minder verlegen of boos doen, durven zeggen wat ze wel en niet willen en op een handige manier voor zichzelf opkomen. Kinderen uit de groepen 2 en 3 kunnen nu worden aangemeld voor de 'Sta sterk training voor het jonge kind' die wordt uitgevoerd door de Stichting ‘Samen sterk voor kin-

deren’. Er zijn 10 bijeenkomsten voor de kinderen op dinsdagochtend in Vinkeveen en twee ouderavonden. De intakegesprekken zijn in december. U kunt uw kind nog opgeven, er zijn nog enkele vrije plekken. Deze training maakt deel uit van de pilot van de gemeente om dit schooljaar een pakket weerbaarheidstrainingen aan te bieden. Wilt u overleggen of deze training iets voor uw kind is, dan kunt u contact opnemen met trainer Astrid Millenaar via astrid.millenaar@ssvk.nl.

Multiculturele eettafel in Abcoude Elke vijfde dinsdag van de maand wordt er in ontmoetingscentrum de Angstelborgh in Abcoude een multiculturele eettafel verzorgd door Tympaan-de Baat in samenwerking met Vluchtelingenwerk. De eerstvolgende maaltijd vindt plaats op dinsdag 29 november. Een team van vrijwilligers uit verschillende culturen zal deze keer een heerlijke maaltijd bereiden bestaande uit gerechten en hapjes uit een Afrikaans land. Het is de bedoeling om kennis te maken met de buitenlandse families die

in Abcoude wonen en met hun cultuur. In ieder geval wordt er halal gekookt en er worden specifieke kruiden gebruikt. De maaltijd kost 9,25 euro inclusief een drankje. U bent welkom vanaf 18 uur, de maaltijd begint om 18.30 uur. Wilt u ook eens zo’n ontmoetingsavond mee maken, dan kunt u zich hiervoor persoonlijk op kantoor of telefonisch aanmelden van 10 tot 12 uur bij het Klanten Contact Centrum van TympaanDe Baat via tel. 0294-283302. Dit kan tot en met maandagochtend 28 november.

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


10

25 november 2016

Santa Run Mijdrecht op 17 december De derde Santa Run Mijdrecht zal plaatsvinden op zaterdag 17 december om 16.30 uur en wordt georganiseerd door Rotary Mijdrecht. De goede doelen die dit jaar ondersteund worden zijn de Moederverwendag en Kerstdiner Soos De Cirkel. Er is volop catering aanwezig: glühwein, warme chocolademelk, bier, frisdrank, broodjes, snacks…. Website/informatie en inschrijven via de site kan via

http://mijdrecht.rotarysantarun.nl De nieuwe facebookpagina is:

facebook.com/santarunmijdrecht

Het programma is als volgt: 15.30 uur: Registratie late inschrijvers en verzamelen op het Raadhuisplein, met muziek van Dweilorkest Dorst. 16.00 uur: Muzikale warming-up met een optreden van Dansstudio Sietske 16.30 uur: Countdown en startsein SantaRun 2015. Wandelen, slenteren, kuieren ….over het 3,5 km lange parcours door Mijdrecht 17.45 uur: Sluiting finish 18.00 uur: Prijsuitreikingen en bekendmaking opbrengst Aansluitend een gezellige SantaRun After-Party!

Taart voor vijfhonderdste vrijwilliger Tympaan-De Baat Gijs Ekelschot uit Mijdrecht ontving een feestelijke taart van Tympaan-De Baat: hij is de vijfhonderdste vrijwilliger van de Rondeveense welzijnsorganisatie. Directeur Mieke Telder is trots dat zoveel mensen zich inzetten in het welzijnswerk. “Het is fantastisch dat zoveel mensen hun talenten, tijd en inzet beschikbaar stellen voor een ander.” Zij hoopt dat het aantal vrijwilligers blijft groeien. “550 vrijwilligers is de volgende doelstelling.” Gijs Ekelschot (67) is met pensioen, maar voelt zich nog niet oud genoeg om stil te gaan zitten. “Ik doe graag vrijwilligerswerk om bezig te blijven,” vertelt hij. “Ik zet me in voor diverse sportclubs en zit nog steeds in besturen en commissies.”Toch had hij het gevoel dat hij nog wel iets extra’s kon doen. Een artikel in de krant over ‘ANWB AutoMaatje’ wekte zijn interesse. “Ik vind autorijden leuk om te doen. Bovendien kan ik op deze manier iemand anders helpen. Dat vind ik fijn. Wellicht ontstaat er ook een leuke band met iemand.” Met de service van ANWB AutoMaatje stellen vrijwillige chauffeurs hun auto en tijd beschikbaar om anderen te brengen op plekken waar zij anders niet zouden kunnen komen. “De service is vooral gericht op ouderen, voor wie het reizen met openbaar vervoer lastig is en die geen geld hebben voor een ritje met de reguliere taxi,” zegt Liesbeth Boswijk van Tympaan-De Baat. Het doel is ook de sociale cohesie van inwoners te bevorderen. “Met ANWB AutoMaatje kan men de deur weer even uit. Voor de klanten is het een fijne manier om nog te kunnen reizen en voor de vrijwilligers is het een dankbare vorm van vrijwilligerswerk. Elke rit betekent een nieuw sociaal contact: een gesprek tussen de deelnemer en de chauffeur. Bovendien kan de service een uitstekende oplossing zijn

Risico's bij Overlijdensrisicoverzekeringen In ons stukje in deze krant van een paar maanden geleden hebben wij reeds op de risico's gewezen als een testament niet wordt aangepast aan gewijzigde situaties (echtscheiding, hertrouwen, grote wijzigingen in vermogen e.d.). Deze waarschuwing is niet alleen op testamenten van toepassing, maar zeker ook op levensen overlijdensrisicoverzekeringen. Het uitgangspunt van overlijdensrisicoverzekeringen is dat de overlijdensuitkering naar de begunstigde op de polis toe gaat. Als niet meer wordt gelet op de begunstigingsclausule, dan zou deze begunstigde zo maar iemand anders kunnen zijn dan de erfgenaam/erfgenamen volgens het testament of, bij het ontbreken van een testament, van de wettelijke erfgenaam/erfgenamen. Hierdoor kunnen vreemde en ongewenste situaties ontstaan. Stel: samenwoners hebben samen een huis gekocht en hebben voor de financiering een hypothecaire lening afgesloten. Om ervoor te zorgen dat bij overlijden van één hen de ander de maandelijkse lasten nog kan blijven betalen, sluiten ze ieder een losse overlijdensrisicoverzekering af. Dan gaan de samenwoners uit elkaar. In hun testamenten was opgenomen dat bij het einde van de samenwoning zij geen erfgenamen meer zouden zijn. 'So far so good'. Maar dan overlijdt plotseling één van de samenwoners, terwijl het huis nog niet was verkocht of aan één van hen was toebedeeld. Wat dan? De helft van het huis en de hypotheekschuld vererven naar de erfgenamen (bijvoorbeeld ouders, broers en zussen), maar de verzekering?Zolang de begunstiging daarvan niet is gewijzigd, gaat de ex er met de uitkering vandoor. Dan is het voor de erfgenamen maar te hopen dat het huis voldoende waard is om de schuld te kunnen aflossen.

Stel dat een gehuwd stel, we noemen ze Arie en Claire, beiden een polis afsluiten met een 'standaard'begunstiging, waarin is opgenomen dat de echtgenoot de eerste begunstigde is en de kinderen de tweede begunstigden. Arie en Claire krijgen 2 kinderen, maar het huwelijk eindigt helaas door scheiding en ze vergeten de verzekering. Arie komt nieuwe liefde Bernadette tegen, die ook al 3 kinderen heeft en ze trouwen. Helaas overlijdt Arie kort na het huwelijk. Wie ontvangt de uitkering? Welke echtgenote is bedoeld?

DE GROENE VENEN

Stel dat de uitkomst is dat Bernadette de uitkering ontvangt en dit bedrag netjes op een spaarrekening zet. Wat gebeurt er als Bernadette overlijdt? Gaat de uitkering dan naar haar kinderen en kunnen de kinderen van Arie fluiten naar de uitkering? De antwoorden op deze vragen hangen af van de in de polis opgenomen begunstigingclausule en van eventueel gemaakte testamenten. Omdat overlijdensrisicoverzekeringen vaak voor hoge bedragen worden, afgesloten is het heel belangrijk om dit goed af te stemmen op een (gewijzigde) situatie. Wijzigt uw situatie, denk aan uw testament én aan de levensverzekering! Uiteraard kunnen wij u hier verder in adviseren. FFT Notarissen Bozenhoven 115 3641 DA Mijdrecht 0297-288086 info@fftn.nl

om de belasting voor mantelzorgers wat te verlagen.” ANWB AutoMaatje is bedoeld voor incidentele hulpvragen. De chauffeur rijdt tot van deur naar deur. De klant betaalt dertig cent per kilometer, direct aan de chauffeur. Dit is niet alleen voor de benzine, maar ook voor andere kosten die aan de auto gemaakt moeten worden. Deelnemers die gebruik willen maken van deze service dienen zich eenmalig kosteloos te registreren bij het Servicepunt. Na de registratie kunnen zij hun verzoeken voor autoritten indienen. Het Servicepunt zoekt vervolgens een beschikbare chauffeur. De Servicepunten in De Ronde Venen zijn bereikbaar op tel, 0297-587600 of via info@servicepuntderondevenen.nl.

VVD alsnog akkoord met gezondheidscentrum De huisvesting van de rooms katholieke basisschool Sint Jozef is niet meer toereikend en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarnaast zijn de huisartsen in Vinkeveen al jaren op zoek naar een nieuwe praktijkruimte. Deze artsen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in aankoop van een deel van de Sint Jozef school om daar een nieuwe praktijk te gaan vestigen. Een voorstel hiervoor is twee maanden geleden in de gemeenteraad teruggeven aan het College. Reden hiervoor was vooral ingegeven door een minimale onderbouwing van de verkoopprijs en daarnaast de zeer beperkte wijze waarop de marktconsultatie had plaatsgevonden. Ook voor de VVD was dit aanleiding om dit voorstel niet te kunnen steunen. Deze bezwaren zijn met het nieuwe voorstel dat op donderdag 24 november in de raad behandeld wordt, voor de VVD althans weggenomen. Er liggen meerdere offertes aan de verkoopprijs ten grondslag en daarnaast zorgen overige financiële maatregelen er voor dat ook de overige zorgen van de VVD zijn weggenomen. Een mooi en nieuw gezondheidscentrum ligt op deze manier voor de inwoners van Vinkeveen binnen handbereik, daarnaast is dit initiatief een opsteker voor de kwaliteit van het onderwijs in onze gemeente.

M’s Fitness in Abcoude bestaat drie jaar

Sportschool M’s Fitness in Abcoude opende op 1 december 2013 de deuren voor de inwoners van Abcoude en omstreken. Drie jaar later mogen de medewerkers van de sportschool vieren dat M’s Fitness een begrip is geworden. Een fitness voor jong en oud, met een gezellige sfeer, waar iedereen terecht kan om aan zijn of haar lichaam te werken. De afgelopen jaren is er een groot aantal toestellen bij gekomen om het aanbod te verbreden. Ook zijn er meerdere 'personal trainers' en is er twee keer per week de mogelijkheid om deel te nemen aan een bootcamp les in de buitenlucht. Het flexibele abonnement van M’s Fitness, dat eventueel per maand

kan worden opgezegd, wordt erg goed ontvangen. Leden kunnen onbeperkt trainen en deelnemen aan de bootcamp. Voor wie wekelijks een afspraak heeft met een personal trainer is het reguliere abonnement gratis. M’s Fitness is gelegen aan de Hollandse Kade 36A, met een geweldig uitzicht over het station en de weilanden. Via de ingang van Garage Abcoude gaat u met de trap omhoog naar de fitnessruimte. U bent van harte welkom voor een gratis proefles om het trainen op deze locatie te ervaren. Meer informatie, ook over de tarieven, is te vinden op www.fitness-abcoude.nl. Bellen met tel. 06-57368906 kan ook.


DE GROENE VENEN

25 november 2016

11

IN VOL BEDRIJF

Tekst Piet van Buul

Bewust Winkelen in Vinkeveen

Een keuze uit 55.000 artikelen Het is dit jaar precies 105 jaar geleden dat de familie De Kruijf in Vinkeveen een drogisterij vestigde. De drogisterij werd een begrip in Vinkeveen en omstreken. We zijn nu ruim een eeuw verder en het bedrijf heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Na drie generaties De Kruijf namen Willem Jan de Bree en zijn vrouw Karin in 1990 het roer over. Zij bouwden de zaak uit tot een winkel waar de drogisterijartikelen nog steeds de hoofdmoot van het assortiment vormen. Maar men kan er nu ook terecht voor parfumerie en voor tal van biologische producten en producten op reformgebied. Daarnaast is er een flinke speelgoedafdeling, een hoek met cadeauartikelen, huishoudelijke artikelen, fototoestellen en fotolijstjes. Willem Jan maakt pasfoto’s en verkoopt dvd’s en cd’s.“En wanneer we iets niet in de winkel hebben, kunnen we dat de volgende dag leveren.” Willem Jan de Bree werkt al dertig jaar in de drogisterij. “Ik ben er min of meer toevallig ingerold. Ik heb een technische mts-opleiding gevolgd en jaren in de bouw gewerkt. Na een klus bij De Kruijf ben ik er blijven hangen. Ik ben in 1986 hier begonnen. In 1990 hebben Karin en ik de zaak van de familie De Kruijf overgenomen. In die tijd waren wij DA-drogist. In 2004 zijn we overgestapt naar de DIO-organisatie. Toen kwamen we in contact met de groothandel Holland Pharma. Die werkt volgens de formule 'Bewust Winkelen'. Dat was voor ons een zeer aantrekkelijke optie. We zijn dan ook overgestapt naar Bewust Winkelen en hebben de naam van de zaak daar ook op aangepast.” Bewust Winkelen De groothandel Holland Pharma is een al vele jaren gevestigde naam. Willem Jan: “Het grote voordeel voor ons is het feit dat we onze klanten een keuze kunnen bieden uit meer dan 55.000 artikelen op het gebied van drogisterij, reform- en biologische producten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vroeger. De formule is even simpel als doeltreffend. Bewust Winkelen heeft een website waarop men producten kan bestellen. Die bestelling wordt dan de volgende dag bij ons in de winkel afgeleverd. Men betaalt hier in de winkel, zonder extra kosten voor verzending of bezorging. Een groot deel van het productaanbod vindt men ook hier in de zaak. In plaats van een bestelling via internet te doen, komen onze klanten ook gewoon hier in de winkel voor hun aankopen. Het voordeel daarvan is dan weer dat

ze met al hun vragen bij Karin terecht kunnen. Zij zorgt er ook voor dat de klant een deskundig advies krijgt. Wanneer we iets niet in de winkel hebben, bestellen we dat. De klant kan het dan de volgende dag komen ophalen. En of het dan gaat om een product van een paar tientjes of van zestig cent, dat maakt helemaal niks uit.” Er is van alles te koop Dwalend door de zaak van Karin en Willem Jan dringt zich al snel de associatie op met de beroemde 'Winkel van Sinkel' waar van alles te koop is. Nou is alles misschien wat overdreven, maar waar vind je een drogisterij met een grote speelgoedafdeling? Of met een aparte ruimte met leuke cadeauartikelen? En een mooie sortering parfumerie-producten? Maar ook voor een pasfoto kan men er terecht. Er staat een fraaie foto-ontwikkelmachine naast een vitrine met fototoestellen en een serie fotolijstjes. En ook voor kleine lederwaren, zoals een portemonnee of portefeuille, is men aan het goede adres. Zelfs de voor ons klimaat zo onontbeerlijke (kinder)laarzen ontbreken niet. En tussen de cd’s en dvd’s treffen we nog een paar bijzondere exemplaren aan over de geschiedenis van Vinkeveen. Afkomstig van een grote verzameling historisch materiaal, dat De Kruijf had verzameld en dat Willem Jan van hem heeft overgenomen. “We spelen graag in op de wens van de klanten. Wanneer je snel iets nodig hebt, dan is zo’n dorpswinkel al gauw een plek waar men even binnenloopt. Zo hebben we een afdeling huishoudelijke artikelen, waar we de dingen

Proosdijlanden heeft nieuwe voorzitter Op de algemene ledenvergadering van 17 november hebben de leden van de Historische Vereniging De Proosdijlanden een nieuwe voorzitter benoemd. Aftredend voorzitter Jaap Meulstee gaat zijn vizier binnen het bestuur vooral richten op kwartaalblad De Proosdijkoerier. Rob Blans uit Mijdrecht is bereid gevonden om de voorzittershamer over te nemen. Rob Blans is 68 jaar, getrouwd en heeft vier kinderen en vier kleinkinderen. Hij studeerde Geodesie in Delft, alwaar zijn belangstelling voor het maken van kaarten is gewekt. Na zijn afstuderen en de vervulling van de dienstplicht als terreinmeet-

officier (wederom kaarten...) werkte hij gedurende 41 jaar in de ICT, van programmeur tot lid van de Raad van Bestuur van CMG (nu CGI). Als vrijwilliger heeft Rob Blans gedurende ruim 40 jaar allerlei bestuursfuncties vervuld bij Scouting Nederland, voornamelijk op gewestelijk en landelijk niveau. Van 2006 tot 2014 was hij lid van de gemeenteraad van De Ronde Venen. Hij heeft altijd veel belangstelling gehad voor geschiedenis en gaat zich daar nu verder in verdiepen binnen De Proosdijlanden. Meer informatie over de historische vereniging vindt u op www.proosdijlanden.nl.

Uw advertentie ook in deze krant? Bel 0297 38 52 57 of mail naar info@degroenevenen.nl.

Karin de Bree: “Wanneer we iets niet in de winkel hebben, bestellen we dat. De klant kan het dan de volgende dag komen ophalen. En of het dan gaat om een product van een paar tientjes of van zestig cent, dat maakt helemaal niks uit.” foto Patrick hesse verkopen die je voor het dagelijkse gebruik nodig hebt. We hebben bijvoorbeeld ook een uitgebreide collectie HG reinigingsproducten in huis. En wanneer men op zoek is naar iets bijzonders, dat we niet op voorraad hebben, dan gaan wij er naar op zoek en bestellen het voor de klant.” Jubileum-lot Het is wel geen echt kroonjaar, maar Karin en Willem Jan de Bree willen toch graag stilstaan bij het feit dat de zaak dit jaar 105 jaar bestaat. Vanaf vrijdag 25 november ontvangen klanten bij aankoop voor minimaal vijfentwin-

tig euro een lot. Daarmee zijn leuke prijzen te winnen. Deelname is gratis en uit de juiste ingeleverde deelnames worden de zes afgebeelde Ty knuffels verloot. Inleveren kan tot en met 2 december. De antwoorden zijn te vinden in de winkel of internet. Bewust Winkelen is gevestigd aan de Herenweg 12 (De Heul) in Vinkeveen. Tel. 0297261232. Op maandag is de zaak gesloten. Van dinsdag tot en met vrijdag kan men er terecht van 8.30 tot 18 uur en op zaterdag van 8.30 tot 16 uur. Voor meer informatie en bestellingen zie www.bewustwinkelen.nl.

Naam

Naam

Naam

Verjaardag

Verjaardag

Verjaardag

ee Doe m en ne en wi ffel! u ‘ty’ kn

Naam

Naam

Naam

Verjaardag

Verjaardag

Verjaardag

Naam ............................................................................ Adres ............................................................................ Woonplaats ............................................................. Tel. .................................................................................


12

25 november 2016

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Salam Europa! Kader Abdolah Sjeed Djamal, docent oriëntalistiek, woont al lange tijd in Nederland. Op een dag krijgt hij een reisboek in handen van een Perzische sjah, die in de negentiende eeuw door Europa reisde. Sjeed Djamal vindt het fascinerend. Nieuwsgierig besluit hij om deze reis zelf te maken, met een afstand van anderhalve eeuw. Gaandeweg dringt de geschiedenis, maar ook het heden van Europa, steeds dieper tot hem door.

1.

Titel: Achter gesloten deuren Auteur: B.A. Paris "De titel "Achter gesloten deuren" is zeker van toepassing op de situatie van Grace. Wat als een sprookje begon, eindigt voor haar al snel in een ongekende en onverwachte

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

De vijftiende affaire James Patterson Een brute moord in een van de meest luxe hotels in San Francisco doet het levensgeluk van Lindsay Boxer kantelen. Het onderzoek leidt naar een knappe blonde vrouw, die in contact stond met de CIA. Maar voordat Lindsay haar kan verhoren, vindt er een vliegramp plaats in de stad en verdwijnt Lindsays man Joe. Hoe meer ze te weten komt, hoe duidelijker het wordt dat haar man een verleden deelt met de blonde vrouw.

Dagen van schaamte Lieneke Dijkzeul Pieter Elting is een geslaagd man: glanzende carrière, groot huis, dure auto. Dan slaat het noodlot toe. Op klaarlichte dag wordt hij ontvoerd en vervolgens opgesloten in een lege kamer. Hoewel hij ervan overtuigd is dat hij daar nooit eerder is geweest, komt de plek hem toch bekend voor. Maar waarom is hij hier? Zijn ontvoerders geven hem geen verklaring. Integendeel, hij krijgt de opdracht om daar zelf achter te komen...

nachtmerrie. Jack lijkt eerst de prins op het witte paard, maar als Grace eenmaal met hem getrouwd is, laat hij zijn ware gezicht zien! Een manipulatieve narcist met een hele zieke geest. Millie het zusje van Grace heeft het syndroom van Down en is het allerbelangrijkste in het leven van Grace, Jack weet dit en krijgt daardoor steeds meer grip op Grace.

Jack's plan voor Millie maakt Grace wanhopig en strijdlustig... Het verhaal vangt je en laat je pas los bij de laatste bladzijde, een origineel en indringend verhaal waar het draait om perfectie en manipulatie. Een debuut waar je U tegen zegt!"

2.

DE GROENE VENEN

3.

Thomas Dekker, mijn gevecht Thijs Zonneveld Thomas Dekker (1984) heeft genoeg van de leugens. Zijn echte verhaal is nog nooit verteld. De waarheid met al zijn slechte lelijke kanten moet maar eens naar buiten. De schaamte heeft het altijd gewonnen van de last die de kroonprins van het Nederlandse wielrennen met zich heeft meegedragen. Maar nu is er niets meer te verliezen. Een boek dat al meteen veel stof heeft doen opwaaien binnen de wielerwereld.

4.

GeleZen door hettY aafjes

Dione Bril ‘schoolkampioen voorlezen' op De Eendracht

Help haar met protheses en revalidatie op lilianefonds.nl

Verslapping van de oogleden Je hoort er veel mensen over praten en ook wij krijgen regelmatig de vraag: mijn bovenoogleden verslappen, is daar iets aan te doen? Zowel bij mannen als bij vrouwen zie je vanaf een jaar of 35 de oogleden langzaam zakken. Een natuurlijk proces, waar op zich niets ergs aan is. Gaan de oogleden echter meer zakken dan gewenst, dan kan dit voor de betreffende persoon wel vervelend zijn. De ogen voelen zwaarder aan door de druk van de oogleden op de oogbol, de

Wekenlang werd er druk geoefend met voorlezen in de groepen 7 en 8 van OBS De Eendracht in Mijdrecht. In een spannende finale op vrijdag 17 november koos de jury, bestaande uit 2 leerlingen van groep 7, twee leerlingen van groep 8 en de beide juffen, Dione Bril uit groep 8 als ‘schoolkampioen voorlezen’. Dione las zo prachtig voor uit ‘Zwarte sneeuw’ van Simone van der Vlugt, dat zij de school mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd. Ze doet dat in februari/maart 2017 in de lokale en regionale vervolgrondes, die de

uitstraling ziet er vermoeider uit en bij vrouwen wordt het ook lastiger om de oogmake-up mooi aan te brengen. Tegen een goede ooglidcorrectie/operatie kan geen enkele cosmetische behandeling op. Het is echter wel mogelijk om deze chirurgische ingreep zo lang mogelijk uit te stellen. Eén van de mogelijkheden is een behandeling met de koude ofwel Softlaser. Deze liftende, verstevigende en drainerende methode helpt onder meer bij de lifting van de oogleden en het verstevigen van de huid. Daarnaast geeft deze behandeling ook mooie resultaten bij de behandeling van vochtwallen onder de ogen en versteviging van het gezicht en verstrakking van de oogcontouren.

bibliotheken organiseren. Voor de regionale winnaars volgt de provinciale finale in april. Alle provinciale

De toga van mijn vader Yehudi Moszkowicz Het verbijsterende verhaal van een strafpleiter en zijn roemruchte familie. Zijn vader Robert Moszkowicz, zoon van de beroemde Max, was een succesvol advocaat. Tot hij verslaafd raakte aan heroïne. In zijn peilloze val nam hij zijn jonge gezin mee. Yehudi's moeder belandde in de bijstand, grootvader Max deed het gezin in de ban en zijn vader verdween uit beeld. Yehudi werd een vechter, deejay en uiteindelijk strafpleiter...

5.

9 clubs 4 kansen 1 doellat

winnaars strijden ten slotte eind mei om de titel ‘Nationale Voorleeskampioen’.

Bekijk Argon

Elke vrijdag een nieuwe Latjetrap op 0297.nl

BEAUTY

De zogenoemde ‘Niet Invasieve Laser-technologie’, of koude laser, kan ook worden toegepast bij vooren nabehandeling van cosmetische ingrepen. De behandeling is voor de meeste mensen geschikt en geeft al na de eerste behandeling een zichtbaar effect. Een mooie behandeling dus, indien er bijvoorbeeld een feestje is. Veel mensen zijn bekend met de Laser in het gebruik van ontharen en het coaguleren en verminderen van bijvoorbeeld pigmentvlekjes, rode vlekjes en (acne)littekens. De werking van de Softlaser komt echter op een geheel andere wijze tot stand. De koude ofwel Softlaser gebruikt zuiver licht met één specifieke golflengte (laser) om cellen te stimuleren. Huidcellen kunnen licht gedeel-

telijk absorberen. Van dit specifieke licht neemt de huidcel zodanig veel op dat de stofwisseling wordt beïnvloed. Het gevolg: een verhoogde activiteit van de cel. Revitalisatie dus. Door de behandeling meerdere keren te herhalen, herstelt het metabolisme (= stofwisseling) van de cel zich en als gevolg daarvan wordt de huid voor langere tijd gerevitaliseerd. Voor langdurige resultaten wordt dan ook in kuurvorm gewerkt. Het voordeel van een behandeling met de Softlaser is onder meer dat er direct een zichtbaar effect waarneembaar is, zonder operatie, de behandelingen licht ontspannend aanvoelen, geheel pijnloos is en geschikt is voor alle huidtypen en huidskleuren. Qua leeftijd is rond 60

Bekijk de video over deze column via www.0297.nl, of scan de QR-code

à 65 jaar meestal het maximum, om een gewenst effect te kunnen behalen. Dit heeft met name te maken met de lichamelijke gezondheid en de huidconditie van de persoon. Er wordt om deze reden dan ook eerst een enkele behandeling gedaan. Tijdens deze behandeling wordt een speciaal programma gebruikt, waardoor de specialist en de cliënt een beeld krijgen van het effect na meerdere behandelingen.

Périne Heerooms Instituut Périne, Mijdrecht Winnaar Beauty Award; Beste Beauty Salon van Nederland www.perine.nl


DE GROENE VENEN

25 november 2016

HMMM... MET HESSE

13

Tekst en foto's Patrick Hesse

Driehuisschool in Mijdrecht: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst... Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst... Het is misschien een beetje oubollig gezegde, maar het geldt nog steeds. Ik ben dit keer niet op weg naar een restaurant, maar naar de Driehuisschool in Mijdrecht. Ik ben uitgenodigd door Onno Stokhof, de directeur van de school, voor een unieke en bijzondere gebeurtenis. De kinderen van de school krijgen vandaag kookles van niemand minder dan chef-kok André Gerrits, eigenaar van het met Michelin-ster bekroonde restaurant 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. U vraagt zich natuurlijk meteen af wat voor budget de Driehuisschool wel niet heeft om dit soort 'leraren' in te huren, maar laat ik u geruststellen: André doet dit op geheel vrijwillige basis. Het toeval wil dat André's eigen kinderen op de Driehuischool zitten. Toen directeur Onno samen met de ouderraad het idee had opgevat om de 'Culibus' eens te laten komen om de kinderen te vertellen over gezond voedsel, informeerde hij bij André of die wist wat de mogelijkheden waren. Waarop André met een veel beter idee kwam: 4 maal per jaar met alle kinderen van de school gaan koken en hen zo het een en

ander leren over gezonde voeding. Dit idee werd met liefde omarmd. Op deze druilerige maandagochtend is het een drukte van jewelste op de Driehuisschool. Het ruikt al naar verrukkelijke kookluchtjes in de school... Maar liefst zo'n 75 kinderen van groep 4 tot en met 8 krijgen kookles in kleine groepjes. Voor de allerkleinsten, van groep 1, 2 en 3, houdt André samen met zijn charmante vrouw Geneviève een heuse smoothieworkshop om hen te leren dat een heerlijk drankje met alleen puur fruit, een klein beetje honing en water echt superlekker smaakt en dat al die extra suikers in frisdrank helemaal niet zo goed zijn. Natuurlijk ben ik voor deze rubriek wel eens bij 't Amsterdammertje geweest (een van mijn beste culinaire ervaringen ooit) en ik ken André ook van BeuvingLifestyle, waar we allebei sporten en elkaar regelmatig tegenkomen. Deze bijzonder vriendelijke en aimabele chef is heerlijk 'down to earth' en laat zich vooral leiden door zijn ongeremde passie voor koken. Ik hobbel achter hem aan van het hoofdgebouw van de school, waar de kleintjes leren over gezond drinken, naar de b i j g e b o u we n . Daar staat een achttal elektrische bakplaten,

waarop de kids in groepjes van drie kookles krijgen. Benieuwd kijk ik wat er gekookt wordt: pasta met vergeten groenten. André vertelt dat we in Nederland eigenlijk wel veel vlees eten en dat dit ook wel eens overgeslagen mag worden. Hij legt uit dat in Amerika mensen zo'n 70 kilo vlees per jaar eten, in Nederland 50 kilo maar in Azië slechts 5 kilo. Deze vergelijking maakt, aan de reactie van de kinderen te zien, duidelijk indruk. De kinderen beginnen onder begeleiding van André, leerling-kok Bas en een aantal vrijwillige ouders met het snijden van de groenten koolrabi, schorseneer, aardpeer en zoete aardappel. Ook worden de knoflook en peterselie klein gesneden. Dit alles gaat de pan in, vergezeld door wat room en kippenbouillon. De kids hebben duidelijk plezier in het koken en het is gezellig druk. Wanneer ik even met directeur Onno praat, vertelt hij me dat de kinderen het recept mee naar huis krijgen en aangespoord worden om dit minimaal één keer per week samen met hun ouders te koken. Zo sla je twee vliegen in één klap, er wordt bewuster gegeten en gezond eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Dit jaar is de Driehuisschool begonnen met

een nieuwe manier van lesgeven. Elke drie maanden werken de kinderen aan een project met een speciaal thema. De afgelopen maanden was dat de USA, ook in verband met de verkiezingen, en dit laatste kwartaal is dat voeding. Ook de lessen aardrijkskunde en geschiedenis staan bijvoorbeeld helemaal in het teken van het onderwerp. Iedereen is hier enthousiast over, zegt Onno. Niet alleen de leerlingen, ook de leraren en ouders. Het is tijd voor André om de volkoren pasta bij de gerechten te voegen. Met het oog op de hoeveelheid kinderen is deze voorgekookt. Ook laat leerling-kok Bas de kinderen het door hem gekookte gerecht proeven, maar dan

met zeewier-pasta. Dit zorgt voor grote hilariteit onder de leerlingen. Uiteraard krijgen Onno en ik ook een bakje om te proeven. Eerlijk is eerlijk, het smaakt voortreffelijk. En ondanks het feit dat ik een echte carnivoor ben, mis ik het vlees totaal niet. Daar is de volgende groep kinderen alweer... André begint met dezelfde hartstocht aan zijn verhaal, hij is een echte kok in elke vezel van zijn lichaam. "We gaan dit dus vier keer per jaar doen", vertelt Onno met gepaste trots vlak voordat ik weer huiswaarts keer. Onderweg denk ik terug aan de jaren zeventig, waar ik op een zeer progressieve school ook op een nieuwe manier les kreeg. Je mocht je en jij zeggen tegen de leraren, jongens kregen kook- en naailes en de meisjes techniek. Ik vond het niks. De school en ik werden nooit vrienden. Misschien heeft het aan de geestdrift van de kooklerares gelegen, zoveel bevlogenheid is niet voor iedereen weggelegd...

André Gerrits van 't Amsterdammertje in Loenen: wereldkampioen! André Gerrits, eigenaar en chefkok van 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, is vorige week in Abu Dhabi uitgeroepen tot wereldkampioen van het festival 'Taste The World', georganiseerd door Taste Festivals en hun partner Etihad Airways. De nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten staat bekend om zijn hoogstaande service. De finalisten, uitsluitend sterrenchefs, waren geselecteerd op lokale Taste Festivals, die in 2016 werden gehouden over de hele wereld: Pascal Aussignac (Club Gascon, Londen), André Gerrits (Amsterdammertje, Loenen), Michael Hunter (Antler Restaurant, Toronto), Andrea Provenzani (Il Liberty, Milaan), Vitaly Tikhonov (G.Graf, Mos-

kou), Siu Hin Chi (Duddell's, Hong Kong), Scott Bridger (Bib & Tucker en May Street Larder, Perth), Sylvestre Wahid (Restaurant Sylvestre, Parijs), Francesco Apreda (Imàgo, Rome) en Nelly Robertson (nel., Sydney). Alle chefs moesten een gerecht maken, dat op 10.000 meter hoogte door de chefs van Etihad voor de passagiers in de 'First Class' gemaakt kan worden. De eerste plaats was voor André Gerrits, die een geweldig gerecht had gecreëerd met

kip en krab. André had het gerecht zo gemaakt, dat er allerlei internationale smaken samenkwamen. Dit overtuigde de jury, onder wie de 'Inflight Chef' van Etihad Airways, een vertegenwoordiger van Taste Festivals en een gerenommeerd voedseldeskundige. Het komend jaar komt dit gerecht op de kaart van het First Class-menu van Etihad én André is gevraagd als Taste-ambassadeur, een geweldige eer. Gelukkig blijft André zijn nuchtere zelf: "Ons restaurant en het gezin gaan voor..."


14

25 november 2016

DE GROENE VENEN

HET VERHAAL VAN

Tekst Anja Verbiest

Tim den Hartog maakt prijswinnend ijs op familieboerderij Hartstocht in Abcoude

Politicoloog, ijsmaker en moderne boer ‘to be’ Wanneer ik kom aanrijden bij de prachtig langs Gein Zuid in Abcoude gelegen boerderij Hartstocht, zijn op allerlei plekken mensen bedrijvig in de weer. Nadat ik de blaarkoppen in de koeienstal van een afstandje heb begroet, ga ik op zoek naar politicoloog en ijsmaker Tim den Hartog. Boerderij Hartstocht, voorheen ook bekend als boerderij Oost-Gein, werd in 1674 gebouwd. Sinds 1936, toen Gijsbert den Hartog de boerderij kocht van de vrijgezelle broers Schalij, hebben er diverse generaties van de familie Den Hartog gewoond en geboerd. Tim (25) is de oudste zoon van Wilma en Henk den Hartog. Zij runnen sinds 2004 een biologische melkveehouderij met blaarkoppen plus een composteringsbedrijf op de familieboerderij. Meer over de geschiedenis en de activiteiten van boerderij Hartstocht is te vinden op www.hartstocht.net. Ik praat met Tim over de toekomst. Tim groeide op tussen de koeien op Hartstocht, maar was tijdens zijn jeugd absoluut niet van plan om de boerderij ooit van zijn vader over te nemen. Hij was al jong politiek geinteresseerd en vertrok op zijn negentiende naar Amsterdam om ‘Bestuurs- en organisatiewetenschap’ te gaan studeren. “Dat was mijn bachelor, voor mijn master koos ik ‘Internationale Betrekkingen’. Eind vorig jaar heb ik die opleiding voltooid en nu mag ik me politicoloog noemen. Maar ik blijf nog even stu-

deren, hoor. Ik heb begin dit jaar vijf maanden stage gelopen op de Nederlandse ambassade in Luxemburg en dat wil ik binnenkort, als het lukt om dat te regelen, ook gaan doen bij een Europese instelling. Ik heb op politiek gebied zeker nog wel het een en ander te leren.” Prijswinnend kersenijs Ondertussen kwam er ook nog een andere carrière op Tims pad: het maken van ijs. Dat bracht hem vorig jaar als ondernemer weer terug op boerderij Hartstocht, wonen doet hij nog altijd in Uilenstede in Amstelveen. “Wij maken ons ijs onder meer voor gerenommeerde restaurants. Myrthe’s Delight is sorbetijs met veel minder geraffineerde suikers dan gewoonlijk, door het gebruik van een natuurlijke suikervervanger en veel meer vruchten. Voor het biologisch amarena kersenijs uit onze andere lijn, Hartstocht IJs, hebben we pasgeleden ’t Groentje gewonnen. Dat is de aanmoedigingsprijs voor het meest duurzame product bij de verkiezing van het beste Groene Hart Streekproduct 2016. Een leuke opsteker! Bovendien maken

Tim den Hartog op de composthoop in de 'biomeiler' van boerderij Hartstocht. we sinds enige tijd ook suikerarm melkijs met biologische melk van boerderij Hartstocht. Op een aparte manier komt de cirkel voor mij zo toch weer een beetje rond.” In de keuken van de boerderij vertelt Tim verder over zijn toekomstplannen. In de politiek, wellicht in de diplomatieke hoek, maar ook over het uitbreiden van het afzetgebied van de ijsmakerij. Met naast een groot aantal horecaondernemingen ook duurzame retailorganisaties en biologische supermarkten. Plus het vervaardigen van nog meer smaken volledig biologisch melkijs, gemaakt met melk die direct van oer-Hollandse runderrassen komt. En ja, uiteindelijk toch ook over zijn mogelijke toekomst op het familiebedrijf. “Mijn afstudeerscriptie ging over agro-ecologie, de volgens mij beste methode om landbouwtechnieken en wetenschappen te gebruiken voor betere landbouw, meer biodiversiteit en het aanpakken van klimaatverandering. In Wallonië en Frankrijk

wordt deze methode steeds meer toegepast, met een sterke reductie van het gebruik van pesticiden en kunstmest. In ons land heeft men het in dit verband eerder over geïntegreerde of natuurinclusieve landbouw, hoewel er toch ook wel verschillen zijn. Op de agro-ecologische manier ‘boeren’ lijkt me wel wat. Zelf ben ik niet zo’n boer in de ouderwetse betekenis van het woord, maar ik zie in de toekomst wel een rol voor mezelf weggelegd op het gebied van agrarisch management. Misschien ooit samen met mijn zusje, over een jaar of tien. Zeker niet eerder, want mijn vader runt samen met mijn moeder nog veel te graag zelf de boerderij.” Duurzame energie Op weg naar die wellicht toch agrarische toekomst in Abcoude houdt Tim zich ook graag bezig met het uitbreiden van de mogelijkheden om daar uiteindelijk energieneutraal te kunnen werken en leven. “Op boerderij Hartstocht werken we nu al behoorlijk duurzaam, maar het kan natuurlijk altijd nog beter.

foto’s arthur van der kooij

We hebben sowieso de zon waar alles van groeit en bloeit, onze koeien lopen heel veel buiten, uit de melk kunnen we warmte terugwinnen en we gebruiken geen kunstmest. Ook omdat de productie daarvan veel energie kost. Tevens hebben we een zogenoemde ‘biomeiler’, een composthoop waarvan de warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van doucheruimtes. Mogelijk leggen we binnenkort ook een ringleiding aan om alle facetten op de boerderij van warmte te voorzien. Maar er zijn nog meer manieren om duurzame energie op te wekken. Ja, windmolens zijn daar ook een voorbeeld van. Of die ooit langs het kanaal vlakbij onze boerderij geplaatst zullen worden weet ik niet, daar zitten heel wat procedurele haken en ogen aan. Wel ben ik aan het bekijken of we een duurzame energiecooperatie kunnen oprichten, om dat energieneutraal werken en leven verder voor te bereiden. Onze familieboerderij Hartstocht wacht zo, denk ik, een nóg mooiere toekomst.”

Abcoude praat in volle Dorpskerk over toekomst van centrum tekst fem van duuren

Donderdagavond 17 november kon in de volle Dorpskerk in Abcoude worden meegepraat over de toekomst van het dorpscentrum. ‘Houd centrum Abcoude authentiek en aantrekkelijk’ is een initiatief van de Ondernemersvereniging Abcoude-Baambrugge (OV-AB) in samenwerking met gemeente De Ronde Venen. De OV-AB wil samen met winkeliers, bewoners, andere belanghebbenden en geïnteresseerden komen tot een toekomstvisie op het centrum van Abcoude. De leegstaande winkelruimtes en andere ontwikkelingen in het dorp waren hiervoor mede de aanleiding. Avondvoorzitter Jeroen Dirksen noemde het centrum een gebied zonder echt

verleden, maar wel met een grote toekomst. De OV-AB is ruim anderhalf jaar geleden aan de slag gegaan met de vraag ‘Wat is de identiteit van Abcoude’. Wethouder Goldhoorn zei dat ook de gemeente vindt dat er iets moet gebeuren aan de ongewenste ontwikkeling die men ziet ontstaan in het centrum van Abcoude. Met alle kennis en kunde die in Abcoude aanwezig is, moet het volgens hem gaan lukken om de sfeer in het centrum en het dorp voor mensen toegankelijk te houden. Goldhoorn benadrukte dat de rol van de gemeente in dit proces alleen faciliterend zal zijn. Er moet volgens hem een samenwerking komen tussen winkeliers, ondernemers en inwoners.

Jasper van der Scheer, stedenbouwkundige van De Ronde Venen en procesbegeleider bij het Initiatief Abcoude Centrum, en Marloes Krol, beleidsmedewerkster economie van de gemeente gaven vervolgens een toelichting op een onderzoeksrapport dat over het centrum is opgesteld. De vitaliteitsmeting, uitgevoerd door een extern bureau, gaf een score van 5,5 voor het centrum. Oorzaken daarvan zijn onder meer een rommelig straatbeeld en de totale beleving van de Hoogstraat. De inkopen in het centrum komen vooral uit Abcoude, Baambrugge, Stichtse Vecht en Amsterdam. De heer van der Meer legde daarna

uit hoe verzamelde data van inwoners het mogelijk maken om het 'DNA van Abcoude' vast te stellen, om zo inzichtelijk te maken waar dit dorp behoefte aan heeft. Zijn voornaamste conclusie was dat Abcoude een exclusief boerendorp is. Zijn advies aan de ondernemers was om samen op te trekken om Abcoude een beter centrum te laten krijgen. Martine Koomen van OBS Mondriaan, Martijn Steinebach van Anna Haen, Ds. Herco van der

Wilt van de Dorpskerk en Wiet van der Velden van Ab-Art gaven in een pitch van 1 minuut hun visie op de toekomst van het centrum van Abcoude. Stefanie Sangers van Zwembad Abcoude gaf ten slotte in 1 minuut haar visie op het zwembad in het bijzonder. Na afloop konden de aanwezigen bij vijf stands hun ideeën over de toekomst van het centrum kenbaar maken.


DE GROENE VENEN

25 november 2016

AUTO & MOTOR

15

Tekst Michael Reuling

LA Autoshow

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures

Van 18 tot en met 27 november vindt in Los Angeles de LA Autoshow plaats. Veel Europese fabrikanten hebben hun primeurs bewaard voor het Amerikaanse publiek. Daarom een snelle blik op het belangrijkste nieuws uit de Verenigde Staten.

Functie: Coffeeshop medewerker Organisatie: Coffeeshop Mijdrecht Plaats: Mijdrecht Functie: Huiswerkbegeleiding Organisatie: Van Oostveen Medical B.V. Plaats: Wilnis Functie: Logistiek Medewerker (m/v) Organisatie: Contender B.V. Plaats: Mijdrecht

Mini komt met de nieuwe Countryman, die een stuk ruimer is dan

zijn voorganger. Uiteraard wordt ook deze nieuwe Mini gebouwd in het Nederlandse Born.

Alfa Romeo presenteert de Stelvio, de langverwachte sportieve SUV. Vooralsnog wordt de auto gepresenteerd als Stelvio Q, de snelste versie met 510 pk. De beschaafdere versies komen waarschijnlijk in maart naar de Autosalon van Genève. De auto moet het de Porsche Macan en Jaguar F-Pace lastiger maken.

Functie: "Interesse in voeding en gezondheid, werken vanuit huis?" Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen Plaats: De Ronde Venen Functie: Commercieel medewerker Verkoopbinnendienst 161033 Organisatie: Plaats: Mijdrecht Functie: Fulltime Servicemonteur (M/V) Organisatie: Spangenberg International BV Plaats: Mijdrecht Functie: parttimer / zaterdag Organisatie: Boellaard Doe het zelf Tuin & Dier Plaats: Vinkeveen

Porsche toont de Panamera Executive met verlengde wielbasis. Ook staat de 911 RSR op het menu. Een raceauto die is ontwikkeld voor de 24 uur van Le Mans. Audi toont het Amerikaanse publiek de nieuwe A5 en S5 Sportback, die nu ook in Amerika leverbaar worden.

Functie: Teamleider FinanciĂŤle Administratie (m/v) 161031 Organisatie: Van Walraven Plaats: Mijdrecht Functie: Secretaresse Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Eerste Medewerker Bediening Organisatie: Brasserie 10 Plaats: Amstelveen Functie: Teamleider afvullijn Organisatie: Multifill BV Plaats: Mijdrecht Functie: Partime pannenkoekenbakker / keukenhulp 18+ Organisatie: De Strooppot Plaats: De Hoef

Jaguar komt met de i-Pace concept. De 100% elektrische auto met

400 pk en een actieradius van 500 kilometer is een voorbode van wat komen gaat in 2018. Ook kwam het merk met de nieuwe XKSS, gebaseerd op het jaren '50-model. Vanwege een brand werden slechts 16 van de 25 geplande exemplaren gebouwd. Nu brengt het model alsnog 9 XKSS'en uit, die allemaal al verkocht zijn, voor ruim 1 miljoen pond. Per stuk.

Wij geven gratis advies Shuly Guggenheim

oor vuurwerk? v t s g n a r ie d is u f medicatie! /o n e r e o Heeft uw h v l a ia c e t training, sp Begin op tijd me 6 dagen per week geopend!

ma t/m vr op afspraak van 09:00 tot 19:00 uur ma t/m vr balie van 13:00 tot 19:00 uur za van 10:00 tot 12:00 uur - spoedgevallen 24/7

Hoogstraat 13 B 1391 BP Abcoude Tel.: 0294 - 76 90 47 info@dapproosdijlanden.nl www.dapproosdijlanden.nl

Mercedes-Benz kan zich geen betere plek wensen om een superde-luxe cabrio te onthullen. Het merk toont de Mercedes-Maybach S650 Cabriolet met een V12 en 630 pk. De auto wordt in een gelimiteerde oplage van 300 stuks geproduceerd. In Nederland komt het prijskaartje op 300.000 euro. Ook toont het merk de nieuwe E63 AMG en de X-Klasse, de eerste pickup van Mercedes.

Functie: Krantenbezorger Abcoude / Baambrugge Organisatie: De Groene Venen Plaats: Mijdrecht Functie: 1ste Automonteur Organisatie: Auto Berkelaar Plaats: Mijdrecht & Amstelveen Functie: Studenten bijbaan: Administratief Medewerker Orderinvoer Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Scholieren bijbaan: Medewerker Wasploeg (zaterdagochtend) Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht


16

25 november 2016

DE GROENE VENEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.