De Groene Venen 10 oktober 2014

Page 1

DE GROENE OENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

14-16oC

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 19 – Week 41 – 10 oktober 2014

Plannen Uithoorn met N196 wekken woede bij college De Ronde Venen Het college van B en W van De Ronde Venen gaat formeel bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Uithoorn om doorgaand verkeer op de N196 (de voormalige N201) onmogelijk te maken. Realisatie van die plannen betekent dat inwoners van Amstelhoek en De Hoef, die veel gebruikmaken van voorzieningen in Uithoorn, kilometers moeten omrijden. Landbouwverkeer moet zelfs nog verder omrijden. Het college van De Ronde Venen vindt dat niet acceptabel en neemt juridische stappen.

De afgelopen jaren hebben De Ronde Venen en Uithoorn regelmatig overlegd over de uitwerking van de wens van de gemeente Uithoorn om het dorpscentrum van Uithoorn, nu de N201 is omgelegd, opnieuw in te richten. Uithoorn wil een volledig autovrij dorpscentrum.

TE KOOP ABCOUDE Achter de Kerken 59 Fantastisch ruim huis met heerlijke (zonnige) tuin. Door de enorme uitbouw beneden is als het ware een apart appartement ontstaan met eigen badkamer en keuken. Deze aanbouw is nu in gebruik als Bed & Breakfast en zorgt voor fijne extra inkomsten. Woonopp. ca. 159 m2 Perceelopp. ca. 282 m2 Vraagprijs: â‚Ź 469.000,- k.k.

Raadhuisplein 2, Abcoude Tel.: 0294 - 282940 www.raad-huis.nl

komt hans winter brillen hier

?

hans winter brillen de lindeboom 8 | mijdrecht

Tel. 0297 - 212 987

Groene inrichting

www.vidamakelaars.nl 2Y\PZPUN UPL\^L VU[ZS\P[PUN TL[ Ă„L[ZWHK en met de route voor laden en lossen met vrachtwagensluis

Wel zo makkelijk: alle verzekeringen

Tijdelijke voorziening ]PZRYHHT RVɉL[LU[ V P K

onder ĂŠĂŠn dak C1000

Bakker Bart Opstelplek boodschappenwagens AH

Voetgangersoversteekplaats Fietspad

Kruidvat

De Ronde Venen heeft bij het overleg met Uithoorn altijd aangedrongen dat bij de uitwerking van de plannen rekening wordt gehouden met de belangen van inwoners van De Ronde Venen. Onze gemeente stelt zich op het standpunt dat alleen ingestemd kan worden, als er een aanvaardbare oplos-TIJDELIJKE INRICHTING AMSTELPLEIN sing komt voor (met name) inwoners De Ronde Venen aanvaardbare oplosvan Amstelhoek en De Hoef, het land- sing wordt gekomen. bouwverkeer, doorgaand fietsverkeer, Bij de neus genomen parkeren en calamiteiten-verkeer. Bij elk overleg had Uithoorn aangegeHoewel de gemeente Uithoorn de ven oog te hebben voor de belangen komende tijd nog geen concrete dui- van De Ronde Venen, maar er blijkt nu delijkheid wil of kan geven over hun van die toezeggingen helemaal niets plannen, gaat het college wel verder terecht te komen. Het college van met de voorbereiding en uitwerking De Ronde Venen voelt zich dan ook van die plannen en treft het daarvoor ernstig bij de neus genomen en gaat nodige besluiten. Zo heeft Uithoorn juridische stappen nemen om zich forinmiddels besloten om ook in de tij- meel te verweren tegen de plannen delijke situatie geen landbouwver- van de gemeente Uithoorn. Daartoe keer toe te staan. Als gevolg van deze is inmiddels al een procedure gestart werkwijze verwacht De Ronde Venen volgens de geschillenregeling, die was dat bij de nadere uitwerking van de opgenomen in de RealisatieovereenUithoornse plannen niet tot een voor komst omlegging N201. Ook gaat het Projectnaam: Opdrachtgever: Datum en status: Schaal | Formaat: Project- en documentnummer:

P NI EU W IN VE RKOO

Dorpsstraat 14, Mijdrecht

Laden en lossen (met rijrichting)

TEKST ROB ISAACS

Hofland 1 Mijdrecht Vraagprijs â‚Ź 1.198.000,- k.k.

Tijdelijke inrichting Amstelplein Gemeente Uithoorn VR[VILY c KLĂ„UP[PLM n.v.t. | A3 PN 063.01 | DN 06187-T

ascol.nl

Amstel

0

50

100 m

Zuidsingel 8a 3811 HA Amersfoort 0334328243

college van De Ronde Venen via bezwaar en beroep actief actie nemen tegen door de gemeente Uithoorn genomen (verkeers)besluiten.

info@kienontwerp.nl www.kienontwerp.nl

Strategie doorboord De gemeente Uithoorn zit ondertussen ernstig in haar maag met de Rondeveense reactie. Een geplande persconferentie op het gemeentehuis van onze buurgemeente, onderdeel van een zorgvuldig in elkaar gestoken communicatiestrategie, is inderhaast vervroegd naar donderdagochtend, waarmee de strategie is doorboord. Voor het drukproces van deze krant helaas te laat om mee te kunnen nemen.

Korenbloem 41 te Mijdrecht

Verkocht!


Dichtbij & betrokken

2

10 oktober 2014

Oktober 2014

DE GROENE VENEN

Rabobank Rijn en Veenstromen

Een koninklijke avond in Bodegraven In het kielzog van Prinsjesdag werd op maandagavond 22 september aandacht geschonken aan alle ontwikkelingen, hervormingen en plannen van het kabinet voor 2015. Exclusief voor en door leden mag deze avond een succes genoemd worden. "De forse bezuinigingen en lastenverzwaringen van de afgelopen jaren zijn grotendeels achter de rug, 2015 wordt een jaar van grote hervormingen" Deze veelzeggende woorden sprak gastspreker van de avond, Björn Giesbergen van Kennis en Economisch Onderzoek Rabobank Nederland, als samenvatting op de plannen van het kabinet voor 2015.

Cashless ‘sporten’ in De Ronde Venen

In 2014 fietsten bijna 2000 deelnemers mee met de Rabo Fietstocht. In totaal hebben zij toen gezamenlijk een bedrag van € 10.190 bij elkaar gefietst voor de 163 deelnemende verenigingen, stichtingen en scholen. Een mooi resultaat waar we trots op zijn! Daarom organiseren wij na dit grote succes in 2015 wederom de Rabo Fietstocht. Schrijft u zaterdag 13 juni alvast in uw agenda?

In samenwerking met vijf sportverenigingen Argon, VLTV, CSW, HVM en Hertha en Multicard is de Rabobank een uniek pilot project gestart in De Ronde Venen: MyOrder Cashless Betalen. Dit betaalmiddel vervangt straks het contant betalen in het clubhuis. Hiermee zijn Argon, VLTV, CSW, HVM en Hertha straks de eerste Cashless sportverenigingen in De Ronde Venen! Cashless sporten

De gevolgen van deze uitspraak werden voor zowel de particuliere als zakelijke leden later op de avond door specialisten uit het werkgebied uitgelegd. “Ik weet nu in ieder geval dat er gelukkig niet veel lastenverzwaringen voor mij persoonlijk zullen volgen in 2015” zo sprak een lid aan het einde van de avond. Wanneer u deze avond gemist heeft kunt u een uitgebreider verslag en alle gehouden presentaties op www.rv.rabobank.nl nog eens rustig teruglezen.

Rabo Fietstocht in 2015

Bij tennisvereniging VLTV is het vanaf nu al mogelijk om Cashless te ‘sporten’. Leden en bezoekers kunnen betalen via MyOrder of pinnen. Contant geld is straks verleden tijd. De andere vier sportverenigingen hebben de intentie om ook binnen een half jaar over te stappen op MyOrder Cashless Betalen. Waardoor het straks mogelijk is om bij vijf sportverenigingen in De Ronde Venen Cashless te betalen. Betaalsleutel

MyOrder Cashless Betalen is een betaalmiddel dat gebruik maakt van een betaalsleutel. Deze betaalsleutel kan in de vorm van een armband, sleutelhanger, ledenpas of sticker zijn. Via de MyOrder app is het mogelijk om een digitale portemonnee, die verbonden is met de betaalsleutel, op te laden en te beheren. Betalen is simpel, de betaalsleutel dient tegen een Payter terminal gehouden te worden en de betaling is voltooid. En dat binnen een paar seconden! Wel zo veilig en snel. Kinderportemonnee

Voor kinderen kunnen de ouders een speciale ‘Kinderportemonnee’ aanmaken. Deze portemonnee staat onder toezicht van de ouders! Zij bepalen hoeveel geld hun kind(eren) kunnen uitgeven. Kinderen hoeven niet langer meer met geld op zak te lopen, want dit staat nu op hun eigen MyOrder ‘kinderportemonnee’. Wel zo handig. En bij verlies kan men online het saldo blokkeren en terugstorten.

Uitnodiging Jaarlijkse ledenavond 2014 Graag nodigen wij leden van Rabobank Rijn en Veenstromen uit voor de jaarlijkse ledenavond op maandag 3 november bij Gasterij de Milandhof in Zegveld. Deze ontmoetingsavond staat in het teken van: de uitdagingen van nu en morgen met gastspreker Berry Marttin. Berry is lid van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland en neemt u mee in ontwikkelingen en uitdagingen waar de Rabobank Groep voor staat. Om 20.00 uur start het programma onder leiding van Rens de Jong met een filmpresentatie van de bank gecombineerd met een interactief gedeelte waarbij uw mening telt. Aanmelden kan via www.rv.rabobank.nl.

Voordelen

“MyOrder Cashless Betalen is niet alleen sneller, maar ook veiliger ”, aldus John Raijmakers, adviseur Financiële Logistiek bij de Rabobank. Doordat betalen met contant geld niet meer mogelijk zal zijn, is er geen contant geld in de kassa te vinden. Dit biedt meer veiligheid voor de vrijwilligers achter de bar, er is daar geen eurocent meer te vinden. Ook kastekorten zijn straks verleden tijd. Kortom, het is snel, gemakkelijk en veilig! Kijk voor meer informatie over MyOrder Cashless Betalen op www.cashlessbetalen.nl Rabobank Rijn en Veenstromen | www.rv.rabobank.nl | info@rv.rabobank.nl | (0348) 42 70 00 | twitter.com/RabobankRV Ons kantoor: Mijdrecht. Mobiel Servicepunt: Amstelhoek, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en verschillende verzorgingshuizen.


DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

3

Luistervink

Door Burgemeester Maarten Divendal

“Klopt het dat in het nieuwe jaar allerlei voorzieningen voor ouderen in de gemeenten in Nederland verschillend zullen zijn? Dat je misschien in de ene gemeente meer recht hebt op zaken dan in een andere gemeente? En hoe zit dat dan in De Ronde Venen?” Het is inderdaad zo dat vanaf 1 januari de gemeente meer verantwoordelijkheden krijgt bij de zogenoemde WMO (wet maatschappelijke ondersteuning), de AWBZ, de Jeugdzorg en de Participatiewet (meer mensen aan het werk helpen). Het gaat hierbij dus niet alleen om voorzieningen voor oud eren. Belangrijke reden hiervoor is dat de gemeenten beter weten wat er speelt bij de inwoners dan de rijksoverheid. Gemeenten kunnen deze taken beter en goedkoper uitvoeren. Onze gemeente zal proberen maatwerk te leveren, op basis van wat mensen nodig hebben. De regels van het rijk gaan nu uit van voorzieningen waar mensen recht op hebben. Dat lijkt mooi, maar kan bijvoorbeeld inhouden dat je een aanpassing aan je huis vergoed krijgt omdat je daar recht op hebt, maar dat je die aanpassing eigenlijk niet nodig hebt. En andersom, dat wat je nodig hebt, niet beschikbaar komt. De gemeente zal ook steeds eerst kijken naar wat inwoners zelf kunnen organiseren.

Dit alles houdt inderdaad in dat mensen niet automatisch allemaal hetzelfde aanbod krijgen, maar dat is juist ook de bedoeling.

“Gaat dat niet heel veel onduidelijkheid geven en worden mensen daar niet de dupe van?” Het is natuurlijk niet zo dat álles opeens anders wordt. Na 1 januari krijgt iedereen in beginsel dezelfde soort zorg als daarvoor. Veel dingen moeten echter wel opnieuw worden afgesproken. Soms veranderen zaken wel. Voor sommige onderwerpen moeten mensen nog steeds zaken doen met de zorgaanbieder, voor andere zaken met de gemeente. Dat maakt het allemaal niet eenvoudiger. Toch zullen wij zo adequaat mogelijk informatie geven en alles niet nog ingewikkelder maken. Voor allerlei vragen kunt u nu reeds terecht bij de gemeente. We hebben hiervoor een speciaal telefoonnummer geopend: 0297 551575. Bij zo’n grote verandering kan het bijna niet anders dan dat er ook wel eens wat fout gaat. Het is belangrijk dat dat dan gauw wordt opgelost, door de zorgaanbieder of door de gemeente. De gemeente kan in ieder geval informeren over welke noodzakelijke stappen er dan moeten worden gezet.

Onze wil geschiede “Is het niet raar dat winkels in De Ronde Venen niet altijd op zondag open mogen zijn?” In de zogenoemde Winkeltijdenwet is bepaald dat het verboden is op zondag een winkel voor publiek geopend te hebben. De gemeenteraad mag volgens deze wet vrijstelling verlenen van dit verbod. In De Ronde Venen heeft de gemeenteraad van deze mogelijkheid gebruik gemaakt voor een aantal zondagen, dan mogen de winkels wel open. Dat de winkels dus niet op elke zondag open zijn, is een besluit dat door de meerderheid van de gemeenteraad is genomen. Hiervoor hebben partijen verschillende argumenten. Net zoals andere partijen argumenten hebben om de winkels wel op alle zondag open te hebben. Het onderwerp is onlangs weer in de gemeenteraad aan de orde geweest. De situatie is op dit moment zoals de wetgeving aangeeft. Dat betekent dat we als gemeente aan winkels die zich hier niet aan houden boetes opleggen. Het zou bestuurlijk ongeloofwaardig zijn om een besluit van de raad, waar lang over is gepraat, te negeren op het moment dat winkels zich hier niet aan houden. Tegelijkertijd is het college onder aanvoering van de wethouder economische zaken in gesprek met ondernemers om te

Manifest voor behoud zwemvoorziening Abcoude Inwoners van Abcoude en omgeving willen ook in de toekomst dicht bij huis kunnen blijven zwemmen. Een zwemvoorziening in Abcoude zelf is dan ook onontbeerlijk, zo stelt de Stichting Zwembad Abcoude in een manifest dat dinsdag jl. door bestuurslid Corien van der Linden werd overhandigd aan wethouder Aldrik Dijkstra van de gemeente De Ronde Venen. Het manifest maakt duidelijk waarom zo'n zwemvoorziening onontbeerlijk is, hoe deze past binnen het gemeentelijk- en overheidsbeleid. Met heldere argumenten maakt de stichting in het manifest duidelijk waarom inwoners van Abcoude en omgeving ook in de toekomst dicht bij huis moeten kunnen blijven zwemmen. Voor de veiligheid, de ge-

Agenda Kort Zaterdag 11 oktober • Ladies' Day, Bouwmarkt Karwei, Mijdrecht • Modeweekend, Shopping Mijdrecht • Après Skihut on Tour, Immitsj, Mijdrecht Zondag 12 oktober • Modeweekend, Shopping Mijdrecht • Vocaal Ensemble Octava, De Rank, Mijdrecht • Zondagmiddagconcert KSAB, Dorpskerk, Abcoude Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!

zondheid en om het voorzieningenniveau in Abcoude op peil te houden. Bestuurslid Corien van der Linden is er duidelijk over. “In onze waterrijke omgeving is leren zwemmen een absolute noodzaak. Elk kind moet de mogelijkheid hebben om dicht bij huis het zwemdiploma ABC te halen. Een goede zwemvaardigheid is levensreddend en zeker geen luxe.” De stichting benadrukt dat zwemmen ook een belangrijke rol kan spelen in de gezondheid van mensen. Door zwemmen blijf je langer fit. En het is voor iedereen; voor jong en oud, voor mensen met en zonder beper-

king. “Het is daarbij belangrijk dat iedereen, maar vooral jongeren en ouderen, zelfstandig het zwembad kunnen bereiken. Laatstgenoemde groep wordt bovendien steeds omvangrijker”, benadrukt Van der Linden. Een zwembad is daarnaast een belangrijke vestigingsfactor en trekt nieuwe inwoners aan. “De nieuw te bouwen woonwijk Winkelbuurt trekt jonge gezinnen aan, ook zij willen straks graag in hun eigen dorp naar het zwembad kunnen.” De stichting geeft in het manifest aan dat uit eerdere gemeentelijke besluitvorming blijkt dat de ge-

kijken hoe we kunnen samenwerken om in economisch opzicht een ondernemende en vitale gemeente te zijn.

“Het is deze week de week van de veiligheid. Opnieuw werft u inwoners voor deelname aan Burgernet. Heeft dat allemaal zin?” Absoluut. Uit alle cijfers blijkt dat de criminaliteit minder wordt als inwoners en bedrijven zelf maatregelen nemen om bijvoorbeeld inbraken te voorkomen. Het aantal inbraken is ten opzichte van vorig jaar aan het dalen. Daarnaast is het zo dat zaken vaak worden opgelost met behulp van inwoners. Juist als het gaat om een ‘heterdaad’ tip. Zo is afgelopen weekend een scooterdief aangehouden op basis van een melding. Burgernet is een mooi systeem waarin snel en effectief hulp van inwoners kan worden ingezet als de politie iets op het spoor is of een melding heeft binnengekregen. Daarom: nog geen deelnemer? Meld u dan aan via www.burgernet.nl

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

meenteraad positief stond tegenover een nieuw bad en ook bepaalde verwachtingen bij de bevolking heeft geschapen. “Wij gaan ervan uit dat het College van B&W en de gemeenteraad serieus zullen bekijken hoe een nieuwe zwemvoorziening voor Abcoude kan worden gerealiseerd. En wij willen daar zeker over blijven meedenken. Een eenvoudig, no- nonsense 25 meter bad, dat is de inzet van alle betrokken partijen. Een combinatie van een nieuw zwembad met een nieuwe sporthal behoort daarbij ook tot de mogelijkheden”, besluit Van der Linden. Het manifest is mede ondertekend door de Ouderen Belangen Vereniging (OBV), de Stichting Adviesgroep Gehandicapten (STAG), Reinaerde De Merenhof, Schoolsport Abcoude, zwemverenigingen De Meerkoeten en De Snippen en Stichting Abcoude Sport (SAS).

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Peter Schavemaker en Anja Verbiest. Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse (visionquest.nl) en anderen. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton.

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Michael Reuling,

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2014 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

www.degroenevenen.nl

Ondernemerschap is een goed goed. Het komt voort uit zakenmensen die inschatten waaraan de consument behoefte heeft. De een maakt een krant, de ander bakt brood, nog een ander verkoopt kleding, enzovoort. Ondernemerschap levert banen op en voorziet in de behoeftes van de mens. Er zijn ondernemers die op maandag vrij willen zijn en daardoor wel eens op zondag werken. Gewoon thuis of op kantoor, wat ze zelf willen. Er zijn ook ondernemers, winkeliers bijvoorbeeld, die afhankelijk zijn van het moment waar op de klant wenst te kopen. Dat kan wel eens op zondag zijn. Van oudsher handhaaft men in onze dorpen de zondagsrust. Een uiterst waardig en nobel streven, God schiep immers de aarde in zes dagen, de zevende gaf hij aan als rustdag. In de loop der jaren is dit gegeven aan het verwateren. De mensen die dit principe belijden verdienen mijn respect. Dit alles onder het motto, respecteer de ander en leef je eigen leven zo je dit wilt. Na de gemeenteraadsverkiezingen is er een nieuw college gevormd dat onze dorpen zo goed mogelijk zou moeten besturen. Hierbij is D66, de grote winnaar van die verkiezingen, buitenspel gezet evenals de VVD. De kleine christelijke partijen zorgden voor een krappe meerderheid en konden hun hete hangijzer, de zondagsrust, als joker inzetten. Met succes. Of dat verstandig is in een tijd dat onze dorpsstraten verpauperen en alle ons ten dienste staande initiatieven ter hand moeten worden genomen? Wie het weet mag het zeggen. De grote baas van Karwei is het inmiddels meer dan zat. Die heeft het lef getoond door afgelopen zondag gewoon open te gaan. Meneer Karwei zag met lede ogen aan dat de klussende consument massaal omliggende gemeenten opzoekt om inkopen te doen. Karwei voldeed aan de wens van het publiek, dat de winkel dan ook massaal bezocht. Het ijzer smeden als het heet is heet dat. De invloed van Karwei is dermate groot dat de gemeente geheid het onderspit delft. Ondanks het feit dat de ambtenaar van handhaving –nota bene op zondag– al met een boete van 5.000 euro op de stoep stond. De gemeente krijgt er een nieuw probleem bij. Het komt op de stapel van onafgemaakte plannen en projecten. De Watertoren, Molenhof, het Centrumplan, de verpaupering van de Mijdrechtse Dorpsstraat, wel of geen detailhandel op het Industrieterrein, samenvoeging sportlocaties, (de Driehoek) Marickenland, bouwplannen Zuiderwaard, en nog wel wat andere zaken. Respectvol met elkaar omgaan is accepteren dat de een anders denkt en handelt dan de ander. Niet dat een kleine minderheid haar wil op slinkse wijze oplegt aan de meerderheid. Ik wens u veel winkelplezier. Luistervink


4

Kort nieuws Mijdrecht

Saulus in De Wegwijzer Op zondag 12 oktober gaat in beide diensten ds. W. van 't Spijker uit Hilversum voor in CGK De Wegwijzer. Kom zondagmorgen om 10 uur in de CGK van Mijdrecht. Dan maak je, door de uitleg van de dominee, de reis van Saulus mee. Saulus ontdekt dat hij stevig onder handen is genomen door de Heilige Geest. Hij kan God alleen maar dienen als hij Jezus dient en volgt. Aan ons als bezoeker stelt dat de vraag op welke manier Jezus in ons leven is. In de middagdienst om 17 uur is het thema van de middagdienst: ‘zonder zending geen kerk’. Belangstellenden zijn van harte welkom op Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Lees het hele artikel ook op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

10 oktober 2014

OBS Molenland en ‘De weg naar school’ Elk jaar wordt er in de diverse groepen van OBS Molenland gewerkt met projecten uit het Kunst- en Cultuurrooster. In groep 4-5 stond het project “Mijn weg naar school” de afgelopen weken centraal. Tijdens dit project hebben de kinderen stil gestaan bij de plekken die zij onderweg naar school tegenkomen. Iedereen beleeft tenslotte de weg naar school op zijn eigen manier: er zijn bijvoorbeeld plekken bij waar je graag bent, hoeken die een beetje donker en eng zijn en stukken waar je je altijd moet haasten. Tijdens dit project hebben de leerlingen een plek uitgekozen die iets voor hen betekent. Ze hebben er een foto van gemaakt en ze hebben er een ver-

haaltje bij bedacht. Hierna hebben ze muziek uitgekozen die goed bij de foto paste.

Baambrugge

Vrijdag 17 oktober wordt er weer klaverjas gespeeld in Dorpshuis De Vijf Bogen. Zaal open vanaf 19.45 uur. Inschrijven € 3,00. 1x koffie of thee gratis. Tombola met heerlijke prijzen. Kom gezellig meekaarten. Zie ook www.devijfbogen.nl

Wilnis

Lezing Nieuwe Hollandse Waterlinie Op woensdag 15 oktober a.s. zal in De Schakel een zeer interessante lezing worden gehouden over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze Waterlinie was een verdedigingslinie met water als wapen. Als de vijand eraan kwam konden stroken weiland onder water worden gezet tussen Muiden en de Biesbosch. De linie deed dienst van 1815 tot 1940. Laat u meevoeren met het verhaal van de inundaties en beleef op indringende wijze de onderwaterzetting aan de hand van de video-animaties van Kees Schipper uit Hilversum. Hij is sinds 2000 actief als gids op Forteiland Pampus, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en van de Hollandse Waterlinie. De avond wordt georganiseerd door Passage christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging afd. Wilnis. Locatie: De Schakel, Dorpsstraat 20 te Wilnis. Aanvang 20 uur. Er is koffie vanaf 19.45 uur. Leden en ook gasten zijn van harte welkom.

Riki Stichting verrast gasten met gezellige pannenkoekenlunch in Vinkeveen In het kader van de Week van de Eenzaamheid heeft de Riki Stichting uit Vinkeveen vijfentwintig gasten van de afdeling Vinkeveen/ Waverveen verrast met een sponsoractie in de vorm van een gezellige lunch. Als locatie was gekozen voor het dit jaar geopende pannenkoekenrestaurant ‘Het Voordek’ van de Zeilschool Vinkeveen. Het was op 1 oktober rustig en zonnig herfstweer dus het uitzicht op het water en de daargelegen boten was heel mooi. De vriendelijke bediening voorzag iedereen van een drankje en consumptiebonnen en al snel werden de eerste pannenkoeken geserveerd. Op de tafels stond

Bovenlanden Wilnis: Hunnie genomineerd voor een Dutch Design Award

Tot slot is er een muziekdocent in de klas op bezoek geweest. Deze muziekdocent praatte met de leerlingen over hun foto's, hun verhalen en de muziek. De muziekdocent liet, op verzoek van de kinderen, diverse soorten muziek horen. Zo speelde hij op zijn hoorn vrolijke, boze en spannende muziek. Samen met de muziekdocent bezochten de leerlingen een plek van een foto. Hier speelde hij op zijn hoorn muziek in de sfeer die de leerlingen aangaven.

cgkmijdrecht.nl/online+diensten

Klaverjassen in De Vijf Bogen

DE GROENE VENEN

stroop, suiker, jam en kaas, zodat iedereen zijn of haar pannenkoek naar eigen smaak kon beleggen. Terwijl iedereen zich de pannenkoeken goed liet smaken, zorgde Agaath Aarsman met haar trekharmonica voor een muzikale omlijsting. Gezellige luister- en meezingnummers zorgden voor een prima sfeer. De tijd vloog voorbij en na een lekkere maaltijd en een aantal gezellige uurtjes samen gingen de gasten weer naar huis of werden door één van de vrijwilligsters thuis gebracht. Iedereen kon terugkijken op een geslaagde middag, met dank aan deRiki Stichting.

Vinkeveen

Mercy Ships bij Passage Op dinsdag 21 oktober is de heer J. Vroege uit Rotterdam van de organisatie Mercy Ships te gast bij de Passage Vrouwen Vinkeveen. Hij laat ons deze avond zien wat deze organisatie doet aan de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Deze avond is er een collecte en verkoping van promotie materiaal. Aanvang 19.30 uur. Locatie: Hervormd verenigingsgebouw, Herenweg 205 te Vinkeveen. Gasten zijn op deze avond van harte welkom.

De jury van de Dutch Design Awards heeft uit meer dan 600 inzendingen drie finalisten gekozen voor het onderdeel Design Research. Een ervan is het Project Hunnie van de Wilnisse Bovenlanden. Hunnie is daarmee nationaal op de kaart gezet en verwerft er internationaal aanzien mee. Ook Rondeveners werkten aan de Hunnie-verkenningen mee. Veel mensen uit de regio hebben van de bijzondere avonturen genoten. Bij de theetuin en minicamping Amstelkade aan de Kromme Mijdrecht is Hunnie nog zichtbaar. Daar zijn onder andere de Hut van wilgentenen, die de Veenmollen vlochten, het Veldlokaal en de eeuwenoude Veeneik te zien. In de Vitrinekast achter de zorgboerderij staan de Kleipotjes, de Huidbootjes en andere Hunnie-attributen. Komt dat vooral zien.

De commissie van de Dutch Design Awards oordeelde over Hunnie: “Hunnie is een verfrissend en innovatief onderzoek naar de relatie tussen mens en natuur. Het biedt een vernieuwend perspectief op deze relatie, in tegenstelling tot de ietwat dogmatische en conservatieve aanpak van bestaande natuurorganisaties. Het project breekt met de klassieke methoden van onderzoek. Hierdoor wordt binnen een grotere doelgroep aandacht gevraagd voor natuur.” Hunnie en de andere twee finalisten voor Design Research vind je bij www.dutchdesignawards.nl Daar kun je ook de nominatie steunen. De winnaar wordt 18 oktober bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week.

OBS Piet Mondriaan op bezoek bij de dierenarts In het kader van de themamaand ‘Kind en Dier’ had Dierenartspraktijk Proosdijlanden de basisscholen uit Abcoude uitgenodigd om een kijkje achter de schermen van een dierenartspraktijk te komen nemen. Leerlingen van groep 3 van de OBS Piet Mondriaan kwamen op bezoek. Met zwaailicht van de Dierenartsambulance De Ronde Venen/ Amstelland werden ze bij de praktijk ontvangen. Dierenarts Shuly Guggenheim, haar assistente Annick Bruns en stagiere Denise Whitton stonden klaar om de kinderen in kleine groepjes door de praktijk de leiden. In de spreekkamer werden de kinderen van Hondengedrag Expert Milou van Gils ontvangen. Zij legde uit wat een gezelschapsdier is, hoe je een hond moet verzorgen en hoe je het beste als kind een hond kan benaderen. In de voorbereidingsruimte demonstreerde Annick met haar eigen kat Tedd hoe je een kat het beste kan benaderen en legde uit hoe je een kat moet verzorgen. Onder de mircroscoop lag een preparaat van een vlo klaar. Ieder kind mocht een kijkje nemen. Wat ziet zo’n parasiet er eng uit! Natuurlijk mochten de leerlingen ook een kijkje nemen in de röntgenkamer en de slaapzaal, waar de dieren na een operatie mogen uitslapen.

In de operatiekamer kon Denise alles over operaties uitleggen, wat ze intussen van de dierenarts Shuly geleerd had. Om iets over konijnen te vertellen waren er twee konijnen van konijnenopvang Rabbit Hutch uit Mijdrecht. De Dierenambulance de Ronde Venen/Amstelland had een fotoreportage voorbereid over dieren die gevonden werden en behandeling kregen. De leerlingen mochten ook in de ambulance stappen. Tot slot leerden de kinderen alles over het chippen van dieren. Toen kwam de hulphond Bella met haar baas nog even langs. Bella liet keurig zien wat een hulphond kan doen, bijvoorbeeld een sleutel of een portemonnee oprapen. Met een tas vol leuke dingen gingen de kinderen weer terug naar school.


DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

Brandweer Vinkeveen derde op landelijke finalewedstrijd De Brandweer van Vinkeveen is afgelopen zaterdag 4 oktober als derde geëindigd tijdens de landelijke wedstrijd in de klasse Oppervlakteredding. In deze relatief nog nieuwe wedstrijdklasse krijgt een brandweerteam te maken met een incident op en rond het water. De finalewedstrijd waaraan acht ploegen deelnamen vond plaats in het Friese dorpje Balk. De wedstrijdploeg kreeg te maken met een scenario waarin een auto van de weg was geraakt en bovenop een praam terecht was gekomen. De praam lag afgemeerd langs de waterkant waarin op dat moment een visser zat te vissen. Door de klap dreef de praam af en raakte de visser te water. Een passerende zeilboot werd ook geraakt waardoor

het zeil en de giek bovenop de zeiler terecht kwam en deze persoon bekneld kwam te zitten in zijn boot. De te water geraakte visser werd als eerste uit het water gehaald en overgedragen aan de ambulancedienst. Daarna lukte het om de beknelde persoon in de zeilboot te bevrijden en veilig naar de kant te brengen. Tenslotte werd de praam met de auto naar de kant getrokken

Burendag op de Waterhoen Op zaterdag 27 september was het Nationale Burendag. Een aantal bewoners van de Waterhoen in Mijdrecht heeft dit jaar de handen ineengeslagen om samen de plantenbakken eens een flinke opknapbeurt te geven.

’s Morgens werd er begonnen met koffie voorzien van een cakeje welke door de kids al vroeg in de morgen waren gebakken. Daarna ging men aan de slag. Er is die dag hard gewerkt en het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Bewoners kijken nu vanuit de woonkamer/keuken op een prachtige aangeklede planten-

bak met mooie diverse bloeiende planten. Aan het einde van de middag sloot de Waterhoen deze buren dag af met een hapje en drankje. Mede dankzij het Oranjefonds, een groepje enthousiaste buurtbewoners en het mooie weer kijken we terug op een zonnige en gezellige Burendag!

zodat de bestuurder veilig uit zijn voertuig gehaald kon worden. Het team had iets meer dan een half uur nodig om het incident tot een goed einde te brengen. Tijdens de prijsuitreiking waarin het scenario en de inzet werden toegelicht bleek het team een zeer verdienstelijke derde plaats te hebben behaald! Daarnaast was er ook nog een individueel succes voor de

Kort nieuws chauffeur die deze wedstrijd de hoogte score behaalde. De wedstrijdploeg bestond uit: Bevelvoerder: Mark van Wijk Chauffeur: Norbert Aarsman Zwemmer 1: Bart van Asselen Zwemmer 2:Jelle Oldenburger Veiligheidsman:Yordi Borger Gewondenverzorger: Martin Pothuizen

Buurtkamer Mijdrecht tussen de ‘Van der Wilt Gerbera’s’ Op de Beursvloer die in mei werd gehouden, heeft de Buurtkamer een leuk contact gelegd met mevrouw Tessa van Saane-Van der Wilt van de gelijknamige kwekerij aan de Tuinderslaan in Mijdrecht. Zij bood de gasten van de Buurtkamer een rondleiding door hun prachtige kassencomplex vol bloeiende Gerbera’s aan. Met hulp van de PlusBus met vrijwillige chauffeur, eigen auto’s van vrijwilligers en rolstoelen van het Rode Kruis konden de buurtkamergasten een bezoekje aan de kassen brengen. In de kantine werd iedereen warm onthaald met een lekker kopje koffie en ondertussen kreeg men uitleg over het bedrijf, de teelt en de veredeling van diverse Gerberarassen. Daarna volgde een looproute door de kassen langs uitbundig kleurende Gerbera’s met allemaal mooie na-

men. Wist u dat er een Gerbera is die Rambo heet en is genoemd naar de hond van de familie, die ons overigens hartelijk begroette? Tessa vertelde ook dat hun Gerbera’s de hele wereld over gaan en zij kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Aan het einde van de ochtend mocht er ook zelf “ouderwets” met een elastiekje een bosje gemaakt worden om thuis nog lang van na te genieten. Iedereen vond het een gezellige, leerzame en vooral fleurige ochtend. Zie ook bijgaande foto’s: gemaakt door Leo Honkoop. Als tegenprestatie van de Buurtkamer is Tessa samen met haar dochtertje uitgenodigd als gast aan tafel in de Buurtkamer. Zij maken van deze uitnodiging binnenkort graag gebruik.

Knutselclub Kinderen Helpen Kinderen is weer van start gegaan In de eerste knutselmaand is met succes een spaarvarken gemaakt met papier-maché: een leuke techniek. De Knutselclub Kinderen Helpen Kinderen spaart voor het Liliane Fonds. Het spaarvarken helpt hierbij. Tijdens het 60-jarig jubileum van de Kinderboekenweek is er in de bibliotheek door de vrijwilligers van club geschminkt en samen met de kinderen geknutseld. Het was een groot succes! Voor de maand oktober zijn leuke op woensdag van 13.30 uur tot 15.00 activiteiten voor de kinderen bedacht uur, in de Schepenenstraat 9 van rondom het thema Herfst. Het maken september t/m april. Meer informavan een lampion, een kabouterdorp en tie www.kinderenhelpenkinderen.com. een heks. Je wordt ook, als je wilt, ge- Aanmelden voor de activiteiten kan schminkt als een heks!! En als er nog op kinderenhelpenkinderen@casema. tijd is maken we nog een kunstwerk nl of op 06 28040492 op dinsdag en met herfstbladeren onder het genot woensdag. van een heerlijke pompoensoep. Het recept voor deze lekkere soep krijgen je mee naar huis, om thuis samen nog eens te koken. Data voor deze activiteiten zijn de woensdagen 8, 22 en 24 oktober van 13.30 tot 15 uur. Meld je voor deze activiteiten aan! Dan weten wij hoeveel soep we moeten maken. Knutselclub Kinderen helpen Kinderen is een gezellige knutselclub voor kinderen vanaf 6 jaar, 2 x per maand

5

Abcoude/Baambrugge

Alzheimer Nederland zoekt collectanten Alzheimer Nederland houdt van 3 t/m 8 november haar landelijke collecte. De organisatie zoekt nog dringend collectanten in Abcoude en vooral in Baambrugge. Met 52 regionale afdelingen en ruim 200 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk dekkend netwerk van betrokken vrijwilligers. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie. De stichting is volledig afhankelijk van particuliere giften. Met een paar uur van uw tijd kunt u helpen door u in te zetten als collectant in de collecteweek van 3 t/m 8 november 2014. Help mee! U kunt zich rechtstreeks opgeven bij: Natascha Kalkman-Schockman, tel. 06-49370942 of natascha.kalkman@upcmail.nl, of via

www.alzheimer-nederland.nl/collecte.

Wilnis

Open Herfsttoernooi bij TV Wilnis Dit jaarlijks terugkerend toernooi biedt altijd veel gezelligheid gedurende een aantal weken, dit jaar van zaterdag 1 november tot en met zondag 24 november. Er is nu de mogelijkheid voor Senior Plus leden om in te schrijven voor een aparte Gemengd Dubbel Senior Plus poule. Er wordt in poules van 5 of 6 dubbels gespeeld, in de onderdelen: damesdubbel, herendubbel en gemengddubbel. Alle wedstrijden worden in één keer gepland, zodat u ruim van te voren weet wanneer u moet spelen. Jeugd mag deelnemer in combinatie met een senior. Jeugdlid moet dan wel minimaal 15 jaar zijn en speelsterkte 7. Inschrijven kan tot en met 12 oktober op www.tvwilnis.nl.

Abcoude

Tweedehands Kledingbeurs in de Dorpskerk Ladies’ Day bij Karwei Mijdrecht

Zaterdag 11 oktober staat Karwei Mijdrecht in het teken van de dames: het is Ladies’ Day. Over de dag verdeeld vinden er (gratis) workshops plaats waar u zich voor in kunt schrijven, namelijk de workshop pronkkastje maken, voederhuisje maken of het maken van een steigerhouten huisje. Inschrijven kan bij de informatiebalie van Karwei Mijdrecht (vol=vol). Verder zijn er doorlopend gratis workshops

van o.a. flessen of glazen potten versieren, knutselen met behang en een moodboard maken. Ook dit jaar vindt u in de bouwmarkt kramen van andere ondernemers, zoals Holland Style, De Witte Roos, Evi Swart, de Wereldwinkel,Vegtvoorjegewicht en Hartenwerk. En natuurlijk staat de koffie klaar. En… ook al is het Ladies’ Day, de heren zijn ook van harte welkom!

Op zaterdag 1 november is er van 10 tot 14 uur een tweedehands kledingbeurs in de Dorpskerk van Abcoude. De organisatoren zijn op zoek naar: alle soorten kleding, tassen, schoenen, lakens, dekens, tafelkleden, etc. Alles wat u inbrengt moet wel schoon en heel zijn! U kunt uw spullen brengen in de consistoriekamer van de Dorpskerk, ingang achterzijde van de kerk, en wel op vrijdag 24 oktober tussen 13 en 15.30 uur en op zaterdag 25 oktober tussen 10 en 12 uur. De opbrengst van de kledingbeurs is bestemd voor het onderhoud van de Dorpskerk van Abcoude. Alles wat niet verkocht wordt gaat naar de stichting ‘Reikt elkaar de Hand’. Inlichtingen: Annie Pijlman, tel. 0294 284163; Janneke Tumpane, tel. 0294 284835.


6

10 oktober 2014

vanaf

DE GROENE VENEN

N201

HO FL AN D

T

D

CH

AN

RE

FL HO

MIJD

CONSTRUCTIEWEG

ENWEG VE

U C TIE W E G

WILNIS INDUSTRIEWEG

WILNIS

MIJDRECHT

VEENWEG

MIJDRECHT

GROOT MIJDRECHTSTRAAT

van 12.00 tot 17.00 uur

REC HT DUK ATO N

RON DW EG

open

VINKEVEEN MIJDRECHTSE ZUWE

MIJD

CONST R

elke zondag

UITH OOR N

5 oktobeR kaRWeI Mijdrecht Industrieweg 38 3641 RM Mijdrecht tel. 0297-24 24 23

elke WeRkdag

open 9-9 karwei.nl

zateRdag 9.00 tot 18.00 uuR

De Specialisten in Orthopedische Chirurgie

dr. G.H.R. Albers

dr. H.M. van der Vis

drs. I. van der Haven

dr. D. Haverkamp

drs. L.W. van der Plaat

dr. J. Cheung

dr. L. Beimers

• Naast Algemene Orthopedie, verwijzen wij u voor de specifieke aandachtsgebieden van onze orthopeden graag naar onze website • Geen wachtlijst • Behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar Centraal nummer voor afspraken en informatie:

035 – 622 32 60

www.ave-orthopedischeklinieken.nl • Almere • Alphen aan den Rijn • Amstelveen • Amsterdam • Bosch en Duin • Den Bosch • Hilversum • Huizen • Leiden • Mijdrecht • Renswoude • Utrecht • Volendam AVE-A5_30.12.13.indd 1

07-01-14 13:11

Zanger, muzikant of DJ?

Zo gerege

ld!

Bruiloft Bruiloft Bruiloft

Presentatie Presentatie Presentatie

Receptie Receptie Receptie

Verjaardag Verjaardag Verjaardag Bedrijfsevent Bedrijfsevent Bedrijfsevent

Geslaagdparty Geslaagdparty Geslaagdparty Workshops en trainingen Workshops en trainingen Workshops en trainingen

Jubileum Jubileum Jubileum

Grand diner of lunch Grand diner of lunch Grand diner of lunch PARTYCENTRUM CLUB ROEKZ HERENWEG 55 VINKEVEEN 0297-262174

Tot snel bij Club Roekz!

Bel of mail voor een vrijblijvend voorstel www.roekz.nl


DE WEEK IN BEELD DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

7

Deze maand is het 20 jaar geleden, dat de eerste bewoners in het seniorencomplex aan de Burg. De Voogtlaan in Wilnis kwamen wonen. Dat wilden zij niet ongemerkt voorbij laten gaan, en dus zijn ze gaan sparen voor een feestelijk dagje uit. Het complex bestaat uit 36 woningen, en in 15 daarvan wonen de senioren al vanaf het begin. Op een mooie donderdag vertrokken zij met de bus naar de Veluwe, waar ze de zandsculpturen in Garderen bekeken. Een heerlijke high tea vormde de afsluiting van deze fantastische dag, die mede mogelijk is gemaakt door een donatie van de woningbouwvereniging Groen West.

Op 22 september kon Astrid Millenaar van de Stichting ‘Samen sterk voor kinderen’ een grote stapel flyers en visitekaartjes in ontvangst nemen. Dankzij een gemaakte beursvloermatch met het bedrijf Walraven BV uit Mijdrecht heeft de stichting, die zich inzet voor basisschoolkinderen in de gemeente De Ronde Venen, nu prachtig promotiemateriaal. Als tegenprestatie zal een team medewerkers van Walraven BV een workshop improvisatietoneel gaan volgen. Wilt u weten wat de Stichting voor uw kind kan doen? Kijk dan op www.ssvk.nl.

Vitac vierde 50-jarig-jubileum bij de zeilschool in Vinkeveen.

Vorige week woensdag is de kinderboekenweek begonnen. Dit jaar is het thema feest! Op de Twistvliedschool mochten alle kinderen van thuis een feestbeest meenemen, om samen een feestje te vieren. De ochtend werd begonnen met een gezamenlijke feestdans. Daarna mochten de oudere kinderen de jongere kinderen voorlezen. Tenslotte maakten ze een feestketting voor hun feestbeest. Het was een fantastische feestochtend voor de kinderen en hun feestbeesten.

Afgelopen woensdag 1 oktober is op de Driehuisschool de Kinderboekenweek geopend. In het kader hiervan kwamen er vrijdag 3 oktober oma’s voorlezen in groep 1/2. De oma’s hadden allemaal een paar kinderen waaraan zij een boek voorlazen. Aan de foto’s is goed te zien hoe erg de kinderen hiervan genoten. Aan het einde vonden de kinderen het jammer dat het afgelopen was en vroegen aan de oma’s of ze snel weer kwamen. Kortom, een erg geslaagde voorleesochtend, voorlezende oma’s bedankt!

Zelf ook een nieuwsfoto gemaakt? Stuur uw digitale inzending uiterlijk op woensdag 12.00 uur naar foto@degroenevenen.nl. U maakt dan kans op een gratis vergroting van 20 x 30 cm op canvasdoek, aangeboden door HEMA Mijdrecht!


8

Familieberichten

10 oktober 2014

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

DE GROENE VENEN

Ik ben het licht der wereld; wie Mij volgt, zal nimmer in de duisternis wandelen.

Johannes 8 : 12

Bedroefd, maar dankbaar dat wij haar zo lang in ons midden mochten hebben, geven wij u kennis dat na een leven waarin zowel geluk als verdriet haar deel werd, vredig is ingeslapen onze zorgzame moeder, schoonmoeder, oma en overgrootmoeder

Anna Elisabeth van Damme - Annie ô 26 mei 1927

Jolanda Dirksen

† 8 oktober 2014

Zij heeft ook gelukkige jaren gekend met Jitze de Boer † 2010

Uitvaartverzorging Wim (in herinnering) Willem en Ali Engel Janwillem en Marly Tom, Daan Peter en Paulien Ko, Rein Tineke (in herinnering)

Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126

Johan en Jolanda Engel Alex en Sacha Ferdy Anoeska en Wishje Shanaya, Amish Martien en Petra Engel Myrna

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Uitvaartbegeleiding "Waar u ook verzekerd bent, u bent vrij in de keuze van uw uitvaartondernemer"

Liefde Aandacht Respect

Miranda van Gelderen 06-23367997 Brenda Stork 06-15442046 www.charonuitvaart-abcoude.nl

Correspondentieadres: W. Engel Burg. Padmosweg 147 3648 BD Wilnis Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op maandag 13 oktober van 19.00 uur tot 20.00 uur in De Schakel, Dorpsstraat 20 te Wilnis. De afscheidsdienst zal gehouden worden op dinsdag 14 oktober om 13.00 uur in de Ontmoetingskerk, Dorpsstraat 20 te Wilnis, waarna aansluitend de begrafenis zal plaatsvinden op de Hervormde Begraafplaats aan de Kerkstraat te Wilnis. Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in De Schakel.

Wij danken u voor de belangstelling en het medeleven, getoond gedurende de ziekte en na het overlijden van mijn vrouw, onze moeder, schoonmoeder en oma

Janny Nagel - Heikoop Uw medeleven is ons in deze moeilijke tijd tot steun geweest. Jan Nagel Marco en Caroline Sanne, Thom Tel. 0297 - 583448 Vinkeveen • Tel. 0294 - 293063 Baambrugge Kantooradres: Voorbancken 3 • 3645 GV Vinkeveen E-mail: info@robvandevelde.nl • robvandevelde.nl

In één avond leren Reanimeren & AED gebruiken

Een EHBO-workshop in je eigen huiskamer Stel, iemand in uw omgeving krijgt een hartinfarct. Weet u dan wat u kunt doen, voordat de ambulance er is? Veel mensen denken, de ambulance regelt het wel, maar feit is dat de overlevingskans op een hartinfarct het grootst is wanneer er binnen zes minuten gestart wordt met reanimeren en een AED (Automatische Externe Defibrillator) ingezet wordt. Hoe meer mensen weten hoe ze moeten reanimeren en een AED kunnen gebruiken, des te groter de kans op overleven dus! Wanneer u weinig tijd heeft, maar toch wilt leren reanimeren en een AED kunt gebruiken, dan is het volgen van een huiskamer-ehbo-workshop wellicht iets voor u?

In één avond leert u, thuis, samen met een groepje van 6-8 bekenden (buren, familie, collega’s vrienden) onder leiding van ervaren ambulance-hulpverleners, professioneel reanimeren en de AED gebruiken. Hoe herken je een hartinfarct, hoe moet je reanimeren, hoe werkt de AED (defibrillator) en waar vind je zo'n AED-apparaat? Tijdens de workshop wordt er ook aandacht besteed aan het herkennen van een beroerte en het verlenen van eerste hulp bij een beroerte. De Reanimatie en AED huiskamerehbo-workshop kost 30 euro p.p. (bij minimaal 6 deelnemers). Meer info: www.huiskamer-ehbo.nl, info@huiskamer-ehbo.nl, Facebook en tel: 06-15216814.

Rob en Barbara Rémon, Thijs Abcoude, oktober 2014

Gratis Valpreventietest voor senioren Staat u stevig in uw schoenen? Hoe goed is uw balans? Spel en Sport DRV en Fysiotherapiepraktijk Kerngezond nodigen u voor een gratis Valpreventietest op zaterdag 11 en 18 oktober. Hierin test een fysiotherapeut hoe het met uw balans is. Daarnaast worden uw voeten door een podoloog bekeken - want voeten zijn ook erg belangrijk voor uw balans - en kijkt een opticien hoe het met uw gezichtsvermogen is. Deze test is bij Kerngezond, Hofland 54 in Mijdrecht. Hier moet u zich ook opgeven, tel. 0297 255 003. Na de test bespreekt u, hoe u zo nodig uw balans kunt verbeteren: door een behandeling bij de fysiotherapeut of door de cursus In Balans

van Spel en Sport DRV te volgen. Deze cursus is mede mogelijk gemaakt door de gemeente De Ronde Venen. Dit is een actieve cursus van vier dagdelen, waarin u inzicht krijgt in de factoren die uw evenwicht beïnvloeden, oefeningen aanleert, die uw balans verbeteren en van gedachten wisselt over praktische maatregelen in en rondom uw huis. De cursus wordt in november gegeven bij Kerngezond, Hofland 54 te Mijdrecht. U kunt kiezen uit 4 keer een woensdagmiddag of 4 keer een zaterdagmiddag. De kosten van deze cursus, € 50, worden mogelijk door uw verzekering vergoed.


DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

9

Wereldprodukt Ring Flip-Flop fantasie

Kerstpakketten voor voedselbankgezinnen

De wereldwinkels in Mijdrecht en Abcoude kozen deze ring als wereldproduct. De ring is gemaakt van gerecyclede teenslippers en kost € 2.65. Vrouwen uit Mali verknippen de teenslippers en smelten de stukjes tot draden en bolletjes. Er zijn ook sets van kleurige Flip-Flop armbanden en kettingen. Het zijn vindingrijke, hippe en vrolijke sieraden. Met de opbrengsten hebben deze vrouwen hun huisvesting verbeterd en kunnen hun kinderen naar school gaan. De maat van dit ringetje is eenvoudig te vergroten door het in heet water te leggen. Tahoua Import importeerde dit leuke gerecyclede sieraad voor de wereldwinkels in Mijdrecht en Abcoude.

Hans Kranenburg en Rein Kroon willen zich ook dit jaar opnieuw inzetten om te zorgen dat gezinnen die zijn aangewezen op de voedselbank minimaal één kerstpakket ontvangen. Hoe? Door als ondernemer dit jaar minimaal één kerstpakket extra te bestellen voor de voedselbank in Mijdrecht & Abcoude! Of door als medewerker je kerstpakket(ten) ter beschikking te stellen.Ruim 100 gezinnen maken gebruik op dit moment gebruik van de voedselbank in De Ronde Venen. Zou het niet mooi zijn als we hen per gezin kunnen verblijden met minimaal één pakket? Stuur een e-mail naar Rein Kroon: rein@vanthul.nl, dan komt hij met Hans in week 51 de pakketten bij u ophalen. Afleveren in week 51 bij Hans Kranenburg Schadenet, Constructieweg 25 in Mijdrecht kan natuurlijk ook!

Zaterdag 1 november driedubbel feest in de Brugstraat in Abcoude. De eerste Fairtradestraat in Abcoude, 45 Jaar Wereldwinkels in Nederland en last but not least Wereldwinkel Abcoude is 10 jaar in de Brugstraat gevestigd. Fair Trade Quiz In aanloop naar de Fairtradeweek van 25 oktober tot 2 november en de festiviteiten in de Brugstraat op 1 november, heeft Wereldwinkel Abcoude een kleine quiz samengesteld. De antwoorden zijn in Wereldwinkel Abcoude te vinden en natuurlijk is hier een unieke Proud Lady van kunstenaar Aaron Kapembeza te winnen. Deze prijs wordt op zaterdag 1 november officieel uitgereikt. De vragenformulieren zijn in de Wereldwinkel verkrijgbaar. Je kunt dan meteen de oplossingen zoeken. Lever jouw antwoordformulier voor woensdag 29 oktober in bij Wereldwinkel Abcoude.

Fairtradestraat Er is sprake van een Fairtradestraat als 70% van de winkeliers Fairtrade kopen , verkopen en kennen. In de Brugstraat in Abcoude is niet alleen de Wereldwinkel Fairtrade maar Kapper Caroline schenkt haar klanten Fairtrade koffie en thee, Boekhandel Sprey weet er ook alles van. Bovendien heeft Restaurant Rechtstreeks Fairtrade gerechten op de kaart. Dat vieren we dus op zaterdag 1 november. www.wereldwinkel-abcoude.nl en

www.wereldwinkelmijdrecht.nl

Michel Verweij ABN-AMRO:

“Met onze gewijzigde openingstijden kunnen we u nog beter van dienst zijn” ABN-AMRO heeft om de cliënten nog beter van dienst te kunnen zijn de openingstijden verandert. “Voortaan kan men vanaf tien uur 's ochtends tot 's avonds zessen terecht. Op maandag kunt u, na een afspraak gemaakt te hebben, tot 20 uur met ons in gesprek,” vertelt kantoordirecteur Michel Verweij van de ABN-AMRO-vestiging aan de Dorpsstraat in Mijdrecht. “Sinds onze verbouwing is de drukte in ons pand behoorlijk toegenomen. Je zou het bijna gezellig druk kunnen noemen. Uit de reacties kunnen we opmaken dat, ondanks het feit dat velen internetbankieren, het persoonlijke contact tussen bank en cliënt nog steeds bijzonder op prijs wordt gesteld.”

Nieuws van SeniorWeb Dit keer over onze tabletworkshops, onze computercursussen en onze inloopmiddagen. Tablet is een verzamelnaam. We onderscheiden daarin twee uitvoeringen. De iPad van Apple en de Android van diverse andere fabrikanten. Onze tabletworkshop duurt altijd twee uur. Mensen met een iPad zitten daarbij het tweede uur gescheiden van mensen met een Android. Tijdens de workshop wordt voor iedereen het eerste uur ingegaan op de mogelijkheden, de instellingen die daarvoor nodig zijn en hoe die gewijzigd kunnen worden. Het tweede uur omvat het beantwoorden van vragen. Onze cursus Windows is verdeeld in twee delen. In deel 1 leren we werken met mappen en bestanden onder Windows 7 en 8.1, hoe die een naam te geven en waar in de computer op te slaan. Aan de orde komen dan de USB stick, de CD of DVD, gevolgd door video's, foto's, muziek en documenten. Deel 2 gaat over de tegels in Windows 8.1 en hoe te werken met internet en e-mail. Onze inloopmiddagen zijn bedoeld voor leden

die problemen hebben met hun tablet, laptop of grote computer, zij die een computerles willen inhalen of mensen die met vragen zitten. Mijdrecht in de openbare bibliotheek ’s morgens van 10 tot 12 uur: Tabletworkshop op 11 december. Cursus Windows deel 1: Vier lessen te beginnen 29 oktober en 24 november Cursus Windows deel 2: Vier lessen te beginnen 20 oktober, 30 oktober en 26 november Cursus Picasa: Zes lessen te beginnen 11 november De inloopmiddag is elke maandag en woensdag van 2 tot 4 uur. In Abcoude: cursussen en workshops bij voldoende deelname. Let wel: De lessen zijn iedere week steeds op dezelfde dag. Voor inlichtingen en aanmelden 0297282938 of 06 5345 4196 of per email naar seniorwebdrv@gmail.com. Zie ook

www.seniorwebderondevenen.nl

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema “Toen we een enquete onder een deel van Ook het rustig, onbespied binnen kunnen pinonze klanten hielden en hen vroegen wanneer nen is aangeslagen, zo meldt Michel Verweij. “We zien dat de oudere ze bij voorkeur een kan“Je kan bij ons rustig, Rondevener hier veel getoorbezoek wilden planbruik van maakt. Door dus nen, lag het accent o.a. op de late middaguren. Even onbespied binnen pinnen. goed naar onze klanten te luisteren passen we ons na afloop van het werk aan en breiden zo onze boodschappen doen en bijdienstverlening uit. De voorbeeld pinnen of een bankvraag stellen bleek Door goed naar onze klan- mensen die ons graag op willen bein trek. De vragenlijst, die ten te luisteren passen we zondagmiddag zoeken moet ik helaas tegrote response kreeg, toonzegt Verweij. de ook het soort activiteions aan en breiden zo onze leurstellen,” “Dat zie ik nog niet zo ten aan die men van onze bank graag wil zien. Ook dienstverlening uit. ” een-twee-drie gebeuren, maar door vanaf 1 oktode vragen inzake de soort ber tot zessen voor u klaar communicatie, telefonisch, persoonlijk, webcam of mail werden goed te staan hebben we een stap voorwaarts gebeantwoord en gaven ons het gewenst inzicht daan. U bent welkom!!” van wat men van ons verwacht.”

Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


10

10 oktober 2014

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

In de rubriek ERELOGE ontmoet muziekjournalist Peter Schavemaker popmuzikanten die in onze regio in de theaters en poppodia te zien zijn. Deze week een gesprek met een van de sleutelfiguren uit de popmuziek Roger McGuinn, oprichter en zanger van de legendarische jaren ’60 en ’70 popgroep The Byrds.

Popmuzieklegende Roger McGuinn

‘De druk van net zo beroemd zijn als The Beatles was ondragelijk’ Op 10 november is het precies 50 jaar geleden dat The Byrds hun eerste platencontract tekenden en in januari 2015 is het 50 jaar geleden dat ‘Mr. Tambourine Man’ als eerste Byrds single verscheen. Ga je hier uitgebreid stil bij staan? “Nee. Ik ben helemaal niet van plan om hier stil bij te staan. Dat zijn mooie herinneringen, maar er zal geen speciale tournee komen of een cd van ‘Mr. Tambourine Man’ waarop outtakes en speciale versies staan.”

Voelt het terugkijken als een last op je schouders? “Zo voelt dat een beetje… Ik heb er nu meer plezier om de muzikant Roger McGuinn te zijn, zonder elke keer terug te moeten kijken naar The Byrds.”

Voelt de periode van The Byrds als een gesloten boek? “Ik ben blij met de erfenis van The Byrds, speciaal de muziek. Ik wil alleen muzikaal terugkijken op die periode, maar niet op de roddels, seks, drugs en rock ‘n’ roll.”

zo populair als The Beatles. Hoe kijk je daar op terug?

In oktober 1967 nam jij toch de beslissing dat Crosby uit The Byrds moest?

“Dat heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd. Die periode was bijzonder, maar ook zeer stressvol. De druk van net zo beroemd zijn als The Beatles was ondragelijk en voelde respectloos. Ik vond dit helemaal niet prettig!”

“Ja, ik ontken niet dat we destijds niet de beste vrienden waren. Maar dat is lang geleden en voorbij. We zijn nu vrienden. Het is zeker niet onmogelijk dat we in de toekomst weer gaan samenwerken, maar niet voor een Byrds-project.”

Na het horen van ‘Heartbreak Hotel’ van Elvis Presley, op je dertiende verjaardag, wilde je een gitaar.

Sinds november 1995 werkt Roger McGuinn voornamelijk aan het Folk Den project, waarbij hij zich als doel heeft gesteld om de traditionele Amerikaanse folkmuziek levend te houden.

“Dat klopt. Ik hoorde dat liedje voor het eerst toen ik op de fiets reed, met aan mijn oor een transistorradio. Dit liedje was een combinatie van country en blues, niemand had dit ooit gedaan.”

Je relatie met voormalig Byrds gitarist David Crosby lijkt een haat-liefde verhouding. “Ik haat David helemaal niet. Sterker nog, ik heb recent met hem contact gehad over verschillende dingen. Dat ging in alle harmonie. David Crosby wil graag een reünie van The Byrds, hij zegt regelmatig in de pers dat hij hoopt dat ik ook mee doe. Maar ik wil dat niet.”

JAZZ AAN DE AMSTEL

The Byrds waren, voor korte tijd, net

“Elke maand breng ik, via de website www.ibiblio.org/jimmy/folkdenwp/ een traditioneel folknummer uit, dat ik zelf opneem. Op deze manier blijven de liedjes onder de aandacht van de muziekliefhebbers en bewaard. De prachtige liedjes gaan over oude cowboyverhalen, blues en treinverhalen. Tot nu toe zijn er meer dan 200 mp3's beschikbaar als (gratis) download. Folk muziek heeft mij altijd geïnspireerd om liedjes te schrijven, ook voor The Byrds.”

Folkzanger Pete Seeger is één van McGuinn's grote voorbeelden. Seeger schreef het origineel van ‘Turn,

Turn, Turn’ waarmee The Byrds een wereldwijde nummer 1 hit hadden. Pete Seeger overleed op 27 januari 2014.

Beschouw je jezelf een sleutelfiguur in de popmuziek?

“Ik denk graag terug aan de bijzondere momenten waarbij ik bij Pete thuis mocht meedoen aan jamsessies om liedjes te maken. Pete heeft me zeer veel advies gegeven en was een groot inspiratiebron. Ik mis hem zeer.”

“Ik denk daar zelf niet over na. Sommige mensen vinden dit, anderen niet. Deze titel maakt mij niet uit. Ik voel me op geen enkele manier een ‘sleutelfiguur’. Ik ben gewoon een muzikant en wil geen rock ‘n’ roll ster meer zijn.”

Ben je van plan om een herinneringsalbum te maken voor Pete Seeger?

Roger McGuinn is 22 oktober te zien in Schouwburg Amstelveen. www.rogermcguinn.com

“Daar heb ik nog niet over nagedacht, maar dat zou een zeer goed idee zijn.”

Regiotalent bij Jazz aan de Amstel Op zondag 12 oktober, is er een akoestische versie van Jazz aan de Amstel. Deze keer kunt u luisteren naar mooie klanken van de contrabas gespeeld door Vincent Kuiper, percussie drums door Olaf Keus en akoestisch piano door Dirk Balthaus. Zij begeleiden de vocalisten Sébastienne Hol en Colette Wickenhagen, tevens uw gastvrouw van deze middag. Er worden verschillende jazz en pop songs ten gehore gebracht. Jazz aan de Amstel is een initiatief van Shyla Zoet en Sjiek aan de Amstel. Tot nu toe een succesvolle

SJIEK Vocaal Ensemble Octava

Zondag 12 oktober

15.30-17.30 uur

!

AMSTEL piano - Dirk Balthaus Vocaal AAN EnsembleDE Octava, o.l.v. Eric Jan Joosse, geeft zondag 12 oktober een Klein contrabas - Vincent Kuiper

! Matinee in Kerkelijk Centrum De Rank, drums Keus Muzikaal Pr.- Olaf Bernhardlaan 2 in Mijdrecht. ! zang - Sébastienne Hol In iets meer dan een uur willen zij liederen uit hun repertoire ten gehore brengen MARKTPLEIN 11 zang - Colette Wickenhagen AC UITHOORN van o.a1421 Tchaikovsky, Lasso, Hassler, Dowland, Farmer. Zij hebben nog enkele muENTREE sici uitgenodigd: Suzanne Arends, dwarsfluitGRATIS en Mirjam Vos met een strijkersensemble. Het belooft een gezellig muzikaal optreden te worden waarin het zingen en musiceren met elkaar duidelijk naar voren komt. Aanvang: 15 uur. Toegangsprijs: 7.50 euro. Kaarten verkrijgbaar bij: Ans Heikens, tel. 0297- 282934. Juul Rotshuizen, tel. 0297-257808. Nora van Koeverden Brouwer, tel. 0297-284623 en aan de Kerkzaal.

formule waarbij er elke tweede en vierde zondagmiddag van de maand lustig wordt gemusiceerd op hoogstaand niveau. Door de variatie van artiesten, muziekkeuze en prettige sfeer is het elke keer weer verrassend en zeer toegankelijk voor een breed publiek. Zangeres en presentatrice Shyla Zoet werkte reeds met vele nationale en internationale artiesten samen. Deze keer heeft zij Colette Wickenhagen, een echte Jazz Diva, gevraagd de honneurs voor haar waar te nemen. Colette zal samen met

FOTO JOHN CHIASSON

haar bandleden een heerlijke middag verzorgen boordevol muziek. Samen met Vincent Kuiper (contrabas), Olaf Keus (Drum), Dirk Balthaus (piano) en jong zangtalent Sébastienne Hol en de zeer ervaren Jazzvocaliste Colette Wickenhagen belooft het een verrassende muzikale middag te worden. Bent u een liefhebber van echte Jazz standards, dan komt u zondag 12 oktober helemaal aan uw trekken. Locatie: Sjiek aan de Amstel, Marktplein 11 Uithoorn tussen 15.30-17.30 uur. Entree gratis.

Workshop schilderen in Waverveen Op verzoek zijn er nog een aantal najaarsworkshops ‘schilderen in de polder’ in Waverveen. Deze ‘dagjes vakantie met het eigen kunstwerk als mooie herinnering’ zijn op dinsdag 14 en woensdag 15 oktober a.s. Er zijn nog enkele plaatsen vrij! 10.00 uur: Ontvangst met koffie en versgebakken appeltaart, hierna een rondleiding en aan de slag…. 12.30-13.30 uur: Een luxe polderlunch met producten van eigen bodem.

15.30-16.00 uur: Vernissage met een welverdiend glas prosecco. Tijdens de workshop wordt aandacht besteed aan compositie, vlakverdeling licht/donker en kleurgebruik. Er kan zowel abstract als figuratief geschilderd worden. De workshop is een ‘open atelier’ in en met uitzicht over de polder. In het atelier zijn de benodigde materialen aanwezig: De schildersezels, het doek, houtskool voor de schets, acrylverf en penselen.

Ook zijn er voldoende kunstboeken en tijdschriften aanwezig voor inspiratie. Voor aanmelden bel 0297264198 of mail hwoud@dmail.nl. Zie www.hennywoud.nl


DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

Wilnisser Niels Broszat genomineerd voor prestigieuze kunstprijs

11

Collegium Vocale Consonant in Concert Het kleinkoor met de Dorpskerk van Abcoude als thuisbasis werkt mee aan een avondconcert in de Amsterdamse Pelgrimskerk op zaterdag 18 oktober. Het koor zingt een requiem van Rheinberger en vier motetten van Elgar, imponerende en veelzijdig muziek.

Deze vrijdag 10 oktober vindt de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2014 plaats. De in Wilnis woonachtige kunstenaar Niels Broszat is één van de genomineerden van deze prestigieuze prijs en maakt kans om deze uit handen van Z.K.H. Koning Willem-Alexander uitgereikt te krijgen. De uitreiking vindt plaats in het Paleis op de Dam en de uitslag wordt bekend gemaakt tijdens het acht uur journaal op NPO 1.

Niels Broszat is een succesvol kunstenaar. Zijn werk is momenteel door heel Nederland te zien in de Claudia Sträter stores in verband met een internationale campagne. Ook had hij al tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag, de Kunsthal Rotterdam, Gemeentemuseum Helmond, Kasteel Keukenhof en was zijn werk te zien op beurzen voor hedendaagse kunst en in galeries in binnen- en buitenland. Momenteel loopt er een prachtige tentoonstelling in Park Tilburg, gecureerd door Marc Mulders. De Koninklijke Prijs is bedoeld om jonge, talentvolle in Nederland werkzame schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. De prijs is in 1871 door Koning

Willem III ingesteld als Koninwwklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix deze aanmoedigingsprijs ontwikkeld tot een traditie van koninklijke aandacht voor de schilderkunst. Koning Willem-Alexander heeft deze traditie vanaf vorig jaar voortgezet. De tentoonstelling is vanaf aanstaande zaterdag tot en met 2 november geopend voor publiek op dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur in het Paleis op de Dam. Wilt u direct contact met Niels Broszat voor een atelierbezoek in Wilnis? Dat kan via www.nielsbroszat.com

Het is een afwisselend concert met een Grand Duo van F. Schubert, te spelen door Runa ’t Hart op viool en Maarten Lingier op piano. Twee veelzijdige getalenteerde jonge mensen met al heel wat podiumervaring. Zo trad Runa onlangs op tijdens het grachtenfestival in Amsterdam en Maarten in het Theater aan Zee in Oostende. Nu dus samen. Bariton Bert ’t Hart zingt met pianobegeleiding vijf Shakespeare Songs, op muziek gezet door Gerald Finzi. Deze Engelse componist heeft in zijn korte leven vooral vocale stukken geschreven. De muziek is romantisch en laat de invloed van Elgar horen. Rocus van den Heuvel zorgt voor de pianobegeleiding van koor en bariton. Het kleinkoor staat onder leiding van Bert ’t Hart. Aanvang van het concert 20.15 uur. De Pelgrimskerk, Van Boshuizenstraat 560, Amsterdam heeft een intieme concertzaal en is zeer geschikt voor kamermuziek en optredens van kleine ensembles als Collegium Vocale Consonant. Kaarten kosten € 15,- en zijn verkrijgbaar bij koorleden en aan de zaal vanaf een half uur voor aanvang.


12

10 oktober 2014

DE GROENE VENEN

Maak je jongensd

Bleekemolens Ra

Dragrace met een Dodge

Enige weken terug meldden we dat de kartbaan in Mijdrecht weer in het beheer is van Bleekemolen. Bleekemolen is een bekende naam in de racewereld en het bedrijf biedt meerdere opties voor een dagje uit. Van karten tot racen met Ferrari's en Formule-auto's tijdens de Race Experience op het legendarische circuit van Zandvoort.

TEKST MICHAEL REULING

De Race Experience is een dag vol dikke pret, de geur van benzine en verbrand rubber voor de autoliefhebber. Je krijgt de mogelijkheid om de meest exclusieve auto's te rijden, je wordt uitgedaagd om een auto onder controle te houden tijdens lastige opgaven en je kunt helemaal opgaan in het race-element. Deze Race Experience wordt begeleid door ervaren instructeurs of coureurs die ervoor zorgen dat je het beste uit de auto's haalt.

Porsche

Terrein rijden

Aston Martin

In de ochtend komen de eerste deelnemers rond 9.30 uur aan op het circuit Nadat je je aangemeld en de vrijwaring getekend hebt is het tijd voor koffie en een briefing van de meester zelf, Michael Bleekemolen. De deelnemers (de dag dat wij er waren deden zo'n 180 mannen en vrouwen mee) worden verdeeld in diverse groepen. Iedere groep start met een ander onderdeel. Wij mogen deelnemen aan het meest uitgebreide programma dat Bleekemolen aanbiedt op dit circuit en starten meteen met het allergaafste. Rijden in een heuse Ferrari F430. Met een dikke 4.3 V8 met 490 pk en een versnellingsbak die je met flippers achter het stuur bedient. Je kunt de V8 tot 8.500 toeren jagen waarbij je een heerlijk donkere roffel krijgt en je op het rechte stuk van het circuit hoogst illegale snelheden aantikt. Maar vandaag mag het! Na een korte instructie neem je (alleen, dus zonder instructeur) plaats in de auto en rijd je in een treintje met de andere deelnemers het circuit op. Tijdens het eerste rondje leer je de auto kennen, bij het tweede rondje geeft de instructeur die voorop rijdt wat meer gas en rijdt de ideale lijnen zodat je merkt wat de auto echt kan. En dat is de echte Race Experience. In je eentje in een exotische supersportwagen knallen over het circuit. Voor ons zat het hoogtepunt er dan al op. Alhoewel, tijdens het middagprogramma wachten ons nog diverse andere bolides. In de tussentijd mogen we ons vermaken met Suzuki Jimny's in het duingebied van het circuit. Leerzaam. Hier is een offroadparcours uitgestippeld, waarbij je heel anders met je gaspedaal om moet gaan dan op het circuit. Na een rondje over het terrein (heuvel op heuvel af) moet je de auto zo inparkeren dat deze net niet de bal van een pilon aftikt. Na het terreinrijden is het tijd voor behendigheid met de Suzuki Swift. Met de Swift moet een kort slalomparcours afgelegd worden, waarbij je tegen de andere persoon rijdt. De rit wordt geklokt en de winnaar eindigt op het podium. De kunst hierbij is om juist de rust te bewaren. Hoe harder je de bocht insteekt, hoe verder je uitkomt en hoe lastiger het wordt om de volgende bocht weer in te steken een snelle tijd neer te zetten.

FOTO'S ARTHUR VAN DER KOOIJ

Na de Swiftjes keren we weer terug naar de pitboxen. Hier krijgen we een uitleg over de Formule-auto's. Het type raceauto waar menig coureur mee begonnen is. Dit is wel een hele ervaring. Je vouwt je in de Formule auto en rijdt daarna achter de instructeur aan het circuit op. Hoewel het zo op het eerste gezicht niet heel hard lijkt te gaan, is die ervaring vanuit de Formule auto heel anders. Heel spartaans, met je hoofd in de wind (uiteraard draag je wel een helm) en een hoop herrie en andere auto's om je heen. Dit is eigenlijk wel dè manier om het circuit te ervaren! Als de Formule-auto's weer binnen zijn gaan we weer terug naar het paddock waar we een aantal rondes mogen karten. Op een grote buitenbaan met een kart of vijf komt het wedstrijdelement weer naar boven. Na het karten staat er een uitgebreide lunch klaar met een glas jus d'orange, melk of karnemelk, broodje kroket of frikadel, broodje ham of kaas en een kop thee of koffie. Prima verzorgd dus en uiteraard inbegrepen bij de prijs. Dan is het tijd voor de BMW's. Bleekemolen heeft diverse 1-Series staan waarmee je het circuit opgaat. De 1-Series zijn voor een groot deel gestript en voorzien van een rolkooi. Omdat de 1-Serie het dichtste bij een normale personenauto staat, is dit eigenlijk de ideale auto om het circuit goed te verkennen. En ook met deze auto worden op het rechte stuk bij de start/finish flinke snelheden aangetikt die tegen de 160 en 180 km/u liggen. En het leuke van de BMW is dat je zelf moet schakelen, bij de exclusievere auto's rijd je namelijk met een automaat. Als we klaar zijn met de BMW's blijven we in de pitbox. Want het is tijd voor de Porsches. In de ogen van velen de ultieme droomauto. De 911 is voorzien van een vierpuntsgordel en grote achterspoiler die je vanuit je binnenspiegel ziet. Het kenmerkende geluid van de zescilinder boxermotor achter je maakt de beleving af. De 911 staat bekend om zijn wegligging en vermogen en is bij uitstek geschikt voor een dagje circuitrijden. In de optiek van velen is de 911 de fijnste auto tijdens de Race Experience. Maar, we hebben nog twee hele bijzondere auto's tegoed. Nadat we met de 911's weer terug zijn in de pitlane gaan we naar de Dodge Chargers. Dit zijn SRT 8 Chargers en die hebben de beschikking over een hele dikke 6.1 V8 motor met 500 pk. Hiermee sprinten de grote Amerikanen in no time naar 100 km/u. En ook hier komt het wedstrijdelement weer om de hoek kijken. Je rijdt hierbij tegen een andere deelnemer. Eerst in de ene kleur Charger, daarna in de andere Charger.


DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

13

droom werkelijkheid

ace Experience Tijdens de dragrace wordt een selectie van de groep weer apart genomen, want het is tijd voor de laatste twee gave auto's van de dag. De Lamborghini's en Aston Martins staan voor ons klaar. Personen die geen Ultimate Experience of Born 2 Drive Experience geboekt hebben rijden tijdens deze twee elementen onder meer in een Renault Clio (handrembochten maken op een natte baan) of gaan ijsrijden met een auto waarvan de achterwielen op zwenkwieltjes staan. Hierbij krijg je uitleg van een instructeur en leer je dus het element wagenbeheersing. Aangekomen in de pits starten we met de prachtige Aston Martin V8 Vantage. De Brit beschikt over 380 pk en overheerlijk geknetter uit de uitlaat. In een kleine groep gaan we de baan op voor een paar enerverende rondjes. Schakelen doe je met flippers aan het stuur, waardoor je de volledige beheersing over de auto hebt. Je kunt de auto flink op het randje rijden, alle veiligheidssystemen zorgen ervoor dat er eigenlijk niets fout kan gaan. Bij het binnenrijden van de pitstraat zien we aan het einde de volgende auto al voor ons klaar staan. En zo zit je dan vrij kort daarna in een Italiaanse sportwagen. De Lamborghini Gallardo met een dikke 5.0 V10 en 500 pk en nauwelijks comfort. Lange personen zitten een beetje schuin met een helm op, maar dat maakt de beleving niet minder. In de vierwielaangedreven Lambo schakel je wederom zelf met flippers aan het stuur. Achter je hoor je de luide motor zijn werk doen, waarbij de overheerlijke roffel van een V10 te horen is. En hoewel in het treintje niet iedereen het maximale uit de Gallardo haalt, kun je toch flink doorblazen met de auto. Tijdens het rijden over het circuit kan het nog wel eens druk zijn. De instructeurs zorgen er dan voor dat je op tijd aan de kant bent voor eventueel snellere auto's. Daartussen schuiven links en rechts wel eens twee dikke Ford Mustangs langs. Deze cowboys driften de hele dag met

deelnemers over het circuit. Als laatste onderdeel van de dag mogen we een rondje mee en zien we het circuit door het zijraam van de Mustang. Een zeer gave en niet alledaagse ervaring om alle bochten dwars te pakken. Inmiddels is het al een uurtje of zes en loopt het programma iets uit. Geen wonder, want er is veel te doen. Als afsluiter mogen deelnemers met de eigen auto over het circuit. Wederom in een treintje onder begeleiding van een instructeur. En dan zie je vanalles voorbij komen, van Porsche 911 tot Volkswagen Golf diesel. En hoewel de piepende en rokende banden op dat moment van jezelf zijn, biedt ook dit laatste rondje een enorme glimlach op je gezicht. De Race Experience is een absolute aanrader voor de autoliefhebber. De Race Experience start bij € 285,- waarbij je de hele dag in diverse auto's rijdt. Wil je wat extra's in de vorm van een Lamborghini en Aston Martin, dan betaal je € 395,-. Wil je alle jongensdromen waar maken dan kun je gaan voor de Born 2 Drive ervaring en mag je ook nog in een Ferrari rijden voor € 475,-. Bij de dag is een uitgebreide lunch inbegrepen. Tijdens de dag mag je ook toeschouwers meenemen. Dus familie of vrienden zijn van harte welkom om mee te genieten van alle activiteiten op het circuit in de duinen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om zelf te rijden op het circuit van Zandvoort? Check dan de website www.raceplanet.nl. Je kunt je nog aanmelden voor de Race Experience op 30 en 31 oktober en 1 en 9 november. Ook op YouTube zijn veel video's te vinden van de Race Experience. Heb je een iPad? Download dan de Porsche 360 graden app. Met deze app kun je meerijden met Jeroen Bleekemolen over Zandvoort in de 911 die je ook zelf kunt besturen.

Michael Bleekemolen legt uit...

Formule 3

Ferrari F430

L E Z E R S A A N B I E D I N G DE GROENE Tweede kartheat gratis VENEN Alle beginnende coureurs starten op de kartbaan. Wil je zelf ook je racing-skills verder ontwikkelen? Dan geeft Bleekemolen nu de tweede kartheat gratis. Knip deze bon uit en lever deze in bij de kartbaan in Mijdrecht. Ipv € 31,50 betaal je maar € 15,75 voor twee kartheats. De actie loopt tot en met 15 december, tegen inlevering van deze bon.

Lamborghini


14

10 oktober 2014

DE GROENE VENEN

oop - Onderhoud TERBEURT

tie alle merken

jven en particulieren)

GARAGEDEUR VERVANGEN? Verkoop - Onderhoud WINTERBEURT Reparatie alle merken

DeGARAGEDEUR Groene Venen /M is ook 24 per dag online te lezen op Tuur MBER 014 E T P E 2 1S R OBE 15 OKT IE! Twww.degroenevenen.nl

(voor bedrijven en particulieren) Kom een héééééle avond lang GENIETEN Verkooppunt Aspen in Gasterij De Milandhof Verkoop - Onderhoud

T/M MBER 014Gezellig met familie, vrienden, vrijgezellenuitje, collega’s, etc. op 2 één van onze thema avonden. WINTERBEURT OBER

! E I Aggregaten T C Bij ons slechts 52,50 *ALL-INCLUSIVE Waterpompen

Verkooppunt Aspen

Reparatie Heerlijk eten, lekker drinken en gezellig lachen. alle merken (voor bedrijven en particulieren)

E AAR D LER N A E D W N AARDE OORW

(Magic Dinner Show 59,50) *

Verkooppunt Aspen

• Zat. • Zat. • Zat. • Zat. • Zat.

* Aggregaten * Waterpompen E * Kettingzagen AAR D LER N W DEAHeggenscharen N U E D G A R * AA VRA VOORW * Hogedrukreinigers * Bladblazers -zuigers * Houtversnipperaars * Loop- en zitmaaiers

AC

* Kettingzagen 1 nov. Goud tot nieuw Heggenscharen Voku sinds 1985 dé dealer in uw regio * Aggregaten * Verkoop Onderhoud GARAGEDEUR VERVANG 15 nov. Stand up comedian * Waterpompen WINTERBEURT En ook voor bruiloften en partijen Kettingzagen * 6 dec. Goud tot nieuw * Hogedrukreinigers Reparatie alle merken Verkoop - Onderhoud T/M * Heggenscharen MBER 13 dec. Magic Dinner Show SEPTE BER 2014 1 Hogedrukreinigers KTO de Rooij * WINTERBEURT * Bladblazers -zuigers Doornenbal15 O& 31 jan. 2015 Goud tot nieuw Bladblazers -zuigers ! Reparatie alle merken * IE T C A 21 mrt. 2015 Goud tot nieuw Houtversnipperaars * Houtversnipperaars * * Aspen Constructie Verkooppunt Showroom Mijdrecht * * Loop- en zitmaaiers Tuin &t/m Parkmachines Telefoon 0297-284970 Ma. vr. 10.00 - 17.00 uur zitmaaiers * Loop-ouen d COM-VCA keuringsbedrijf * Aggregaten Fax 0297-281892 Zaterdag 10.00 - 14.00 uur Doornenbal & de Rooij h * Waterpompen Verkooppunt Aspen Landbouwmechanisatiebedrijf er E-mail info@voku.nl

Kom ook GENIETEN op • Zat.

V

(voor bedrijven en particulieren)

Werkkleding Snickers Workwear DE NAAR ALER UW DE ARDENBeschermkleding + accessoires G A A A VR VOORW

(voor bedrijven en particulieren)

en

sp

Kettingzagen Communicatieweg 4, 3641 SE Mijdrecht nd T pu* ij.nl Snickers Workwear rooHeggenscharen * oWerkkleding oapl-deSinds - O UR ken ) Onderhoud Verkoop - Onderhoud (industrieterrein RijksstraatwegMijdrecht) 39-41 • Nieuwersluis b slu*is en en + accessoires p EConstructie rrnkenBeschermkleding er er lieren oAggregaten at1958 .dVoeo*Nieuw p w B Tel. 0294-231290 • www.doornenbal-derooij.nl Hogedrukreinigers g w m URT WINTERBEURT o • n n m *e • w 9-41 cu k * E R aTuin 3 290 lle arti & Parkmachines gr rpo age are ers rs -231 aatweg rijf merken Reparatie alle merken er * TWaterpompen 294 r bed Ag *aBladblazers e en p te gz ch inig-zuigers V i Showroom Mijdrecht atie el. 0 Rijksst ge rs T is t N n n f culieren) (voor bedrijven en particulieren) Amstelveen * W tin ns re zuiShowroom I ar a ijve cha drij a me t 58 sbe COM-VCA keuringsbedrijf Houtversnipperaars w 9 g r Ma. t/m vr. 10.00 - 17.00 uur e k u 1 in W *epKettingzagen e o r * *K ra ers g u ed eu db s s k n s e r b a r e d L CA hin * d zitmaaiers R oor eg een ai t/m vr. 10.00 17.30 uur Sin Zaterdag 10.00 - 14.00 uur * LoopM-V rkmac ze ippDi. a H v CO a a Landbouwmechanisatiebedrijf g * * ( Werkkleding Workwear Snickers ij* Ho dsbl rsn itm &P o * Heggenscharen Communicatieweg 4, 3641 SE M Tuin ructie o r z e t R s 10.00 - 16.00 uur * aaiela v en Zaterdag r Con de (industrieterrein Mijdrecht) zitm Braarsut Hogedrukreinigers ea en Nieuwersluis & e o * p s Rijksstraatweg 39-41 • w VerkooppuntSinds Aspen * Doornenbal V erkooppunt Aspen l r p ip e s a accessoires & de ig sn j s Work1,ssoire1185 Beschermkleding * Loo verRooij uH op b+ i n Zetterij ZZ Amstelveen t s -z* erLso u r e o e Bladblazers -zuigers z *H ig Tel. 0294-231290 • www.doornenbal-derooij.nl 1958* o nicker acce Showroom Amstelveen ein dbla orn o(industrieterrein * Bla drukr ren* Do S Werkkleding a Snickers Workwear ge g+ Bovenkerk) R sch Di. t/m vr. 10.00 - 17.30 uur ing din n * Aggregaten * * H*oAggregaten e n * Houtversnipperaars led kle egg gzage Constructie + accessoires k **HBeschermkleding e Werk herm Zaterdag 10.00 - 16.00 uur tin pend aterpompen * Waterpompen * *W Loopen zitmaaiers l Ket rpom c * Tuin & Parkmachines s j.n * es en ate

rnenbal & de Rooij Constructie

A nt

es soir ces ear + ac orkw ing rs W kled e k rm e ic ch g Sn Bes in d kle Werk

* *

Tuin & Parkmachines GRATIS COM-VCA keuringsbedrijf Doornenbal & de Rooij KTRISCHE Landbouwmechanisatiebedrijf NDRIJVING Rijksstraatweg 39-41 • Nieuwersluis * Kettingzagen * Heggenscharen * Hogedrukreinigers * Bladblazers -zuigers * Houtversnipperaars Constructie * Loop- en zitmaaiers

&

NU GRATIS ELEKTRISCHE NU GRATIS AANDRIJVING ELEKTRISCHE

Zetterij 1, 1185 ZZ Amstelveen B *Kettingzagen at W * lui oi reg n * rs ero * Agg (industrieterrein Bovenkerk) e f f spe COM-VCA keuringsbedrijf d Heggenscharen j j A i i w s * nt dr dr eu al ppu ne koo Ni enb hi sbe iebe Hogedrukreinigers Landbouwmechanisatiebedrijf * c Ver it e • g t n a

l ba

n

e rn

c 1 r in m sa Bladblazers -zuigers -4 oo tru ark eur ani * 39 w.d nsNieuwersluis P A k ch Rijksstraatweg 39-41 • o g Houtversnipperaars w Snickers Workwear e C in & C me * * Werkkleding w V w tw Tel. 0294-231290 • www.doornenbal-derooij.nl 1958 Tu Men zitmaaiers aa 0 • ou * Beschermkleding + accessoires * ren) Loopstr 129 CO ndb s e 3 k li j -2 i a rticu rken a p Tuin & Parkmachines L R 94 e n en e lle m T drijv a ud UR 02 r be tie (voo ara BE derho COM-VCA keuringsbedrijf el. Rep TER T n O N I Werkkleding Snickers Workwear W * * Werkkleding Snickers Workwear op Zetterij 1 • Amstelveen • Communicatieweg 4 • Mijdrecht • 0297-284970 • s Landbouwmechanisatiebedrijf rko nstructie Constructie Beschermkleding + accessoires Ve* * Beschermkleding + accessoires nd 958 i S 1

nbal Doornenbal & de Rooij &

8

n

Sinds

o Do de

Tel. 0294-231290 • www.doornenbal-derooij.nl Sinds

&

AANDRIJVING

Rooij

www.voku.nl

Parkmachines Tuin & Parkmachines

• Aluminium & Kunststof kozijnen • Carports • Dakkapellen • Dakramen • Deuren • Deurluifels • Garagedeuren • Gevelbekleding Rijksstraatweg 39-41 • Nieuwersluis M-VCA COM-VCA keuringsbedrijf keuringsbedrijf • Horren • Schuifpuien • Serres-lichtstraten • Vaste en schuifbare terrasoverkappingen • Uitbouwen • Windschermen • Tel. 0294-231290 • www.doornenbal-derooij.nl 1958 ndbouwmechanisatiebedrijf Landbouwmechanisatiebedrijf

.

Sinds Rijksstraatweg 39-41 • Nieuwersluis Rijksstraatweg 39-41 • Nieuwersluis Tel. 0294-231290 • www.doornenbal-derooij.nl 0294-231290 • www.doornenbal-derooij.nl 1958


DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

15

IN VOL BEDRIJF

Tekst Piet van Buul

Accent Financieel Advies

Persoonlijk financieel advies zoals het ook kan De financiële huishouding is voor veel mensen een regelmatig terugkerende bron van zorg. Hoe ziet mijn pensioen er straks uit? Wat gebeurt er als ik arbeidsongeschikt wordt? Of erger nog, wanneer ikzelf of mijn partner plotseling komt te overlijden? Wat moet ik met mijn beleggingspolis? Meer dan genoeg vragen waarbij de hulp van een financieel adviseur kan worden ingeroepen. Voor Jeroen Joosten bevat de financiële wereld niet zo veel geheimen meer. De Rabobank in Mijdrecht en Utrecht zorgde voor een gedegen opleiding. Ook elders bouwde hij kennis over hypotheken, beleggingen, verzekeringen en sparen op. Meer dan voldoende om een eigen financieel adviesbureau op te richten, dat vorige maand in De Ronde Venen van start ging. “Ik wil mensen graag helpen om inzicht te krijgen in hun huidige en toekomstige financiële situatie, hen ondersteuning te bieden in het stellen van financiële doelen en deze ook te bewaken. Dat geeft hen financiële rust.” Jeroen woont al zijn hele leven in Mijdrecht. Hij begon zijn carrière in 1994 als hypotheekadviseur bij de plaatselijke Rabobank. De bank besteedt veel aandacht aan goede opleidingen. Na een paar jaar werd Jeroen opgeleid tot DSI beleggingsadviseur bij de bank. “Ik vind het werken met cijfertjes erg leuk,” zegt Jeroen. “En dankzij die interne opleidingen raakte ik goed thuis in die wereld. De functie van hypotheek- en beleggingsadviseur was destijds erg specialistisch. Ik wilde meer een allrounder worden in het geven van financieel advies. Dat was de reden dat ik de overstap heb gemaakt naar financieel adviseur voor vermogende relaties. Dat gaf me de kans om met mensen mee te denken over de inrichting van hun financiële huishouding. Maar ik werkte wel voor een bank. Dat wil zeggen dat ik een winkel had waar ik maar één smaak kon verkopen, En dat was de smaak die de bank kon leveren.” De wijde wereld in Jeroen besloot na twaalf leerzame jaren de vertrouwde omgeving van

de bank te verlaten. Hij trad in dienst bij de vergelijkingssite Independer. “Daar ben ik er pas goed achter gekomen hoe het wereldje werkt. Met name door het provisiesysteem waren het vooral de tussenpersonen die rijk werden van de adviezen die zij hun klanten gaven. Independer was er op uit om klanten helderheid te verschaffen hoe de deals in elkaar zitten, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Toen Obvion hypotheken een accountsmanager zocht ben ik daar op afgegaan. Obvion is niet zo bekend als hypotheekverstrekker. Ze zijn onderdeel van de Rabobank, dus zo kwam ik via een omweg weer bij mijn oude werkgever terecht. Ik moest voor Obvion tussenpersonen bezoeken. Zo leerde ik hoe de advisering door de tussenpersonen in zijn werk gaat. Toen het provisiesysteem werd afgeschaft en de AFM, de Autoriteit Financiële Markten, de vergunningseisen ging aanscherpen moesten de adviesbureaus hun werkwijze veel meer af gaan stemmen op de klant. Er ontstond veel meer duidelijkheid voor de klanten. De bedrijven draai-

den veelal op de provisie. Toen die was afgeschaft ging er geen euro meer van de hypotheekverstrekker naar de tussenpersoon. Die krijgt nu zijn geld rechtstreeks van de klant. En voor de klant is dat ook nog eens voordeliger. En het resultaat is ook dat de tussenpersoon nu veel onafhankelijker kan opereren.” Een eigen adviesbureau Al deze ontwikkelingen hadden tot gevolg dat Jeroen er steeds meer zin in kreeg om zijn eigen financieel adviesbureau te starten. In september 2013 was het zover. “Bij al mijn activiteiten tot dan toe was het voor mij steeds meer duidelijk geworden dat de financiële zaken voor veel mensen ingewikkeld zijn. Ik kan ze dus helpen om de zaken op orde te krijgen en te houden. Dat doe ik op een open en eerlijke manier. Mijn klanten moeten weten waar ze aan toe zijn. Ik realiseer me heel goed dat je als financieel adviseur een vertrouwensfunctie vervult. Ik kan letterlijk in de portemonnee van de mensen kijken. Maar om een goed financieel beheer uit te stippelen wil

Jeroen Joosten: “Mijn financiële adviezen baseer ik op drie pijlers: wat doet de overheid, wat doet de werkgever en wat moet je zelf regelen. Met een gedegen plan schep je voor je klant rust en zekerheid. En dat is tegenwoordig heel wat waard in deze onzekere tijden.” FOTO PATRICK HESSE ik ook van mijn klanten weten wat ze willen, wat hun idealen zijn en hoe ze in het leven staan. Dat soort gegevens vormen de basis van mijn advies. Een hypotheek is meer dan een zak geld. En wanneer je een hypotheek afsluit moet je ook goed weten wat er gebeurt, wanneer je onverhoopt zonder werk komt of in een scheiding terecht komt. En hoe is de relatie met je pensioenvoorzieningen. Kortom, ik ben een soort financiële coach die pal naast zijn cliënt staat. Ik denk mee over veranderingen. En wanneer er eenmaal een hypotheek is afgesloten, is dat voor mij geen eindstation. Ik bied mijn klanten ook de mogelijkheid voor regelmatig onderhoud van de financiële situatie. Om de paar jaar bekijken we hoe de vlag er bij hangt

en of er eventueel nieuwe ontwikkelingen zijn die bijvoorbeeld besparingen opleveren. We bekijken de hypotheken, de pensioenen, eventuele beleggingen, levensverzekeringen en schadeverzekeringen in hun samenhang. Mijn financiële adviezen baseer ik op drie pijlers: wat doet de overheid, wat doet de werkgever en wat moet je zelf regelen. Met een gedegen plan schep je voor je klant rust en zekerheid. En dat is tegenwoordig heel wat waard in deze onzekere tijden,” besluit Jeroen.

Accent Financieel Advies is gevestigd aan de Croonstadlaan 7 in Mijdrecht. Jeroen is telefonisch bereikbaar onder nr. 06-34816462. Meer information is ook te vinden op www.accentfa.nl.

Stichting Jongeren Actief Gezonde voeding zorgt voor een stralender huid laat kinderen sporten Inspiratie-kennismakingsavond Beauty & Good Food op 16 oktober

Instituut Périne uit Mijdrecht en License To Live & De Culinaire Huiskamer Vinkeveen, slaan de handen ineen en organiseren op 16 oktober a.s. tussen 19 en 20.30 uur een verrassende inspiratie-kennismakingsavond: Beauty and good food. Puur, eerlijk en terug naar de basis, is hetgeen waar Mart Gillis, chefkok en eigenaar van License To Live & De Culinaire Huiskamer Vinkeveen, voor staat. License To Live brengt het restaurant bij u thuis en verzorgt ieder event op locatie. De Culinaire Huiskamer te Vinkeveen is een culinaire studio voor groepen. Hier worden workshops, proeverijen en thema avonden gegeven, op het gebied van de biologische, Italiaanse, Franse, Japanse en moleculaire keuken. Mart Gillis hamert op de Puurheid en Basis van het presenteren en bereiden van food. Back to basic Périne, eigenaresse van instituut Périne, geeft informatie over voeding en supplementen in relatie tot de huid. Omdat schoonheid deels van binnenuit komt, wordt er gekeken naar het belang van gezond eten. Dit is geheel volgens het beautyconcept waar instituut Périne voor staat, inside (voeding van binnenuit), outside (verzorging van buitenaf met

de juiste producten en ondersteund door de juiste producten) en zenbeauty (genieten van de dingen die je doet). Terug naar de basis, maar wat was dat ook alweer? Door de dagelijkse drukte zijn we gemakkelijk en lui geworden als het gaat om koken. Veel mensen lijken afhankelijk van het aanbod in de supermarkten en letten te weinig op echte verse producten. Gelukkig zie je dat er een grote verschuiving gaande is op het gebied van productontwikkeling, waarbij producenten steeds meer de aandacht leggen op biologische superfoods. Puur & Smaakvol Tijdens deze bijzondere avond wordt er gekeken waarvoor eten ook alweer bedoeld is en wordt er dieper ingegaan op bereidingen en vergeten groenten. Ervaar hoe je zo puur mogelijk gerechten kunt bereiden, zonder smaakverlies en toevoegingen uit een pakje. Heerlijk en gezonde smoothies, helemaal zelfgemaakt, in plaats van kant-en-klaar uit een flesje. Wat zijn de verhoudingen op ons

bord en wat is de juiste hoeveelheid om te eten? Proef zelf hoe puur en smaakvol eten kan zijn! Mart Gillis en Instituut Périne hopen hiermee een inspiratiebron te zijn. 16 oktober: Beauty & good food Maak kennis met de relatie van voeding en huid en kom naar de inspiratie kennismakingsavond Puur & Eerlijk op 16 oktober a.s. tussen 19.00 uur en 20.30 uur. Bestel tijdig toegangskaarten à 15,00 via info@ perine.nl of in het huidadviescentrum van Instituut Périne (dagelijks geopend van 9-12 uur en zaterdag van 9 – 16 uur).

Instituut Périne, Total Skin Improvement & Advice is gevestigd op: Genieweg 8 te Mijdrecht. Kijk voor meer info op www.perine.nl

Stichting Jongeren Actief heeft als doel dat kinderen in de leeftijdsgroep van 4-16 jaar uit gezinnen met financiële problemen toch kunnen blijven sporten, of lid kunnen zijn van een vereniging zoals de Scouting. De stichting betaalt daarvoor de contributie maar ook het benodigde tenue. Stichting Jongeren Actief is in 2007 opgericht en jaarlijks maken er ongeveer circa 130 kinderen uit De Ronde Venen gebruik van deze stichting. Kinderen die anders niet konden sporten. We weten allemaal hoe belangrijk het is om te bewegen, maar ook om contact te maken met leeftijdgenootjes, vooral in de jonge fase van hun leven. Op dit moment is het aantal aanvragen voor de stichting ten opzichte van afgelopen jaar enorm toegenomen. Dit wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de slechte economische omstandigheden, waardoor er meer mensen zonder werk komen te zitten, of die van de WW in de bijstand terecht komen. Als er dan minder geld in het gezin binnenkomt is de contributie voor de sportclubs het eerste waar op bezuinigd wordt. Dat de kinderen hiervan de dupe worden is duidelijk en juist dit probeert Jongeren Ac-

tief te voorkomen. De Stichting werkt nauw samen met de gemeente die haar ook jaarlijks financieel ondersteunt en daarnaast wordt getracht met donaties vanuit het bedrijfsleven geld bijeen te halen om dit alles te kunnen bekostigen. Helaas is het in de huidige moeilijke markt zo dat het verkrijgen van donaties steeds lastiger wordt. Het resultaat is dat de Stichting haar begroting bijna niet meer sluitend kan krijgen, met enerzijds minder en lagere donaties en anderzijds de sterk groeiende lijst met aanvragen voor de stichting. Om te voorkomen dat wij kinderen moeten weigeren, doen wij graag een beroep op alle bedrijven om bij de toekennen van donaties ook aan de Stichting Jongeren Actief te denken, wij kunnen het geld erg goed gebruiken en het is een lokaal doel! Voor meer informatie:

www.stichtingjongerenactief.nl


16

10 oktober 2014

Uitgelicht...

Boeken tip 5... Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria vijf boeken die je beslist moet lezen.

Nieuwsronde - wekelijks Vanaf vrijdag 18.00 uur de hele week, elk uur herhaald

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur de hele week, elk uur herhaald

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00 23.00 - 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen On Music Avond Venen Nacht van De Ronde Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00 23.00 - 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless Nacht van De Ronde Venen

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 - 22.00 22.00 – 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Louder Nacht van De Ronde Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Met Joris Jouw Weekend In Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 22.00 22.00 – 00.00

Ochtendronde Amigos da Musica Tussen Twaalf en Twee Voorpremierè Cultura-dio Middag Venen Avond Venen Nacht van De Ronde Venen

1.

Titel: De Boerderij Auteur: Tom Rob Smith “Het is weer voorbij die mooie zomer…. Het waren zonnige dagen in Zuid Frankrijk. Lekker lezen op de camping! Uit de meegenomen boekentas koos ik een nieuw boek van Tom Rob Smith: De Boerderij. Daniël, woonachtig in Londen, is de zoon van een ouder echtpaar dat in Zweden een boerderij heeft gekocht en besloten heeft daar de rest van hun leven te blijven. Op een dag krijgt Daniël een emotionele vader aan de telefoon, die hem vertelt dat Tilde (zijn moeder) last heeft van waanideeën en erg in de war is en dat ze is opgenomen in een inrichting. Maar Tilde, inmiddels ontsnapt vertelt Daniël een heel ander verhaal. Voor Daniël reden om dit alles te onderzoeken en vertrekt naar Zweden. Wie vertelt de waarheid. Met De Boerderij bewijst Smith opnieuw geslaagd te zijn in het schrijven van een boeiend en meeslepend verhaal, een prachtige thriller! Het debuut van Smith is: Kind 44 en verscheen in 2008. Hierna volgden Kolyma en Agent 6; deze boeken vormen samen een geweldige serie!”

In een paar oer-Hollandse protestantse dorpen langs de rivier de IJssel komen voor het eerst vreemdelingen wonen. Ze beginnen aan een nieuw bestaan in een nieuw land. Het duurt niet lang totdat de rivier, de IJsselbrug en de pont deel uitmaken van hun identiteit. Papegaai vloog over de IJssel, de nieuwe roman van Kader Abdolah, vindt plaats in en rond de stad Zwolle en vooral in Zalk, Wilsum, 's Heerenbroek en Veecaten, in een landschap dat honderden jaren hetzelfde is gebleven. De kou is niet uitnodigend, de fabuleuze luchten zijn dat wel.

2.

kleur bekennen!

Welk beeld heeft men van uw bedrijf? En klopt dat met hoe u gezien wilt worden? Kan het beter? Beken KLEUR en bel ons voor een afspraak. t: 0297 250 530

WWW.PRWoRKs.nl

De belastingwetgeving kent zijn eigen belasting rechtspraak in zogenaamde belastingkamers. De wetgeving van de belasting is met geen andere wetgeving te vergelijken, hetgeen tot soms vreemde situaties leidt. Neem bijvoorbeeld deze uitspraak van de belastingkamer van het Gerechtshof Amsterdam van 25 september. Het ging hier om de vraag of een iPad een communicatiemiddel is of niet. Een werkgever was zo vriendelijk belasting door de werkgever moest om een aantal jaren terug aan al worden betaald. Omdat het om heel haar werknemers een iPad met veel iPads ging, bedroeg de nahefmobiel-internetdatakaart te ge- fing maar liefst EUR 240.000,-ven. De belastinginspecteur die De vraag was of de iPad belasop bezoek kwam vond dat DOM tingvrij, dat wil zeggen zonover die schenking loonder inhouding van loonheffing, aan de werknemers kon worden geschonken. Daarbij is van belang onder welke bepaling van de Belastingwet de iPad geschaard kan worden. Valt de iPad onder het begrip "telefoon, internet en dergelijke communicatiemiddelen", dan kan de iPad belastingvrij worden. Is de iPad meer een met een computer

RE

Goede PR is geen toeval, maar het resultaat van stelselmatig werken aan uw reputatie. En bewust uw identiteit uitdragen.

Het hout Jeroen Brouwers In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en

De iPad, een belastend vraagstuk

RON

CommuniCatie is

GELEZEN DOOR LAMMY TROMMEL

T CH

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Cultura-dio Nieuwsronde Avond Venen Weekender Avond Venen

Papegaai vloog over de IJssel Kader Abdolah

vernedering plaats. Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig? 'Het hout' geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

3.

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 - 00.00

DE GROENE VENEN

De offers Kees van Beijnum Tokio, 1946. Een jaar

oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden. De zwemmer Joakim Zander De Zweedse Klara Walldéen is Europarlementariër in Brussel wanneer ze via haar ex-vriend inlichtingen krijgt over de marteling van krijgsgevangenen in Amerika. Vanaf dat moment worden ze beiden gezocht door -agenten die een internationaal schandaal proberen te voorkomen en ze moeten vluchten voor hun leven. Maar ze worden ook opgemerkt door een Amerikaanse spion, die het stel om zijn eigen redenen gaat volgen.

4.

Not that kind of girl Lena Dunham In dit hilarische, rauwe en zeer persoonlijke ideeenboek bewijst Lena Dunham, de bekroonde bedenker, producer en hoofdrolspeler van de HBO-serie Girls, dat ze een van de meest authentieke en intelligente Amerikaanse auteurs van deze tijd is. Een openhartig en geestig boek voor fans van Nora Ephron, Tina Fey en David Sedaris.

5.

na de capitulatie van Japan is het Tokio Tribunaal in volle gang. De Nederlander Rem Brink is een van de rechters die een vonnis moeten vellen over de belangrijkste Japanse oorlogsmisdadigers. Ter afleiding van de machtsspelletjes en voortdurend wisselende allianties van zijn collega's probeert Brink het hem volstrekt vreemde en totaal verwoeste land te verkennen. Als Brink de Japanse sopraan Itchiko leert kennen, die tijdens de bombardementen op Japan haar ouders heeft verloren ontluikt er een tedere, geheime liefde die niet zonder gevaar is. Wanneer deze relatie is uitgekomen verliest Itchiko het protectoraat van haar westerse weldoenster. Haar beloftevolle toekomst ligt aan duigen en ze vertrekt zwanger naar haar geboortedorp in de bergen. Het is juist dat dorp waar vlak daarvoor in stilte gruwelijke

vergelijkbaar apparaat, dan kan de iPad niet belastingvrij worden verstrekt. De rechtbank Haarlem had in het nadeel van de werkgever beslist. Het Gerechtshof was het daarmee niet eens en stelde vast dat een iPad niet als een computer moet worden aangemerkt. Het Hof legt uit waarom: Onder communicatie valt in ieder geval telefonie, sms, e-mail en internetgebruik maar niet het schrijven van lange teksten. Volgens het hof is bij een iPad de invoer van langere teksten, door middel van het op het beeldscherm (touchscreen) verschijnende toetsenbord, aanzienlijk minder vlot dan bij apparaten - zoals desktop-PC’s en laptop-computers - die gebruik maken van een ‘klassiek’ toetsenbord met fysieke toetsen die niet een deel van het

beeldscherm bedekken. Het touchscreen - zodra daarop het toetsenbord verschijnt - van de iPad is naar het oordeel van het hof dusdanig beperkt in vergelijking met desktop-PC’s en laptopcomputers zodat de iPad niet als een computer kan worden aangemerkt. Daarom is er sprake van een communicatiemiddel en hoeft de werkgever geen loonbelasting te betalen. Een wel heel aparte uitleg van het Hof. Heel veel iPad gebruikers hebben immers hun PC/Laptop aan de kant geschoven en doen alles met hun trouwe tablet. Het zou mij niets verbazen als een vergelijkende zaak in de toekomst alsnog tot loonheffing leidt. Daar heeft deze werkgever dan geen last meer van, dankzij het Hof.


DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

17

Wethouder Anco Goldhoorn heeft er vertrouwen in

Koopcentrum Mijdrecht heeft volop kansen De wethouder ging er eens goed voor zitten. Natuurlijk heeft hij als verantwoordelijk wethouder ook een mening over de ontwikkelingen in het koopcentrum. Maar Anco Goldhoorn houdt niet van doemscenario’s. “Wanneer we maar blijven roepen dat het slecht gaat, zal dat op den duur vanzelf gebeuren. Het wordt tijd dat we daar eens mee ophouden. Laten we de zaak eens omdraaien en vaststellen wat er allemaal wél gebeurt. En welke kansen er nog liggen. Veel ondernemers zien wel degelijk perspectief. Daar moeten we met ’n allen hard aan werken. En dat doen we dan ook,” stelt de wethouder ferm vast. TEKST PIET VAN BUUL

Wethouder Goldhoorn ziet ook wel dat er de laatste tijd een aantal winkels zijn gesloten. De ondernemers hebben het moeilijk. “We hebben te maken met een algehele recessie. De mensen houden hun hand op de portemonnee. En er is ook sprake van een veranderend koopgedrag. Kijk maar naar de toenemende aankopen via internet en webwinkels. Lang niet alle winkeliers zijn al in staat om daar goed op in te spelen. Elke sluiting heeft zijn eigen achtergrond. En daar hebben wij als gemeentebestuur absoluut geen invloed op. Maar kijk ook eens naar die winkeliers die nog wel perspectief zien. Die recent hun pand hebben opgeknapt of een nieuw pand hebben laten bouwen. Juwelier Swaab heeft zelfs een heel complex gebouwd. Daar zit nu ook een kapperszaak in. Kijk naar de nieuwkomers, zoals de telefoonwinkel in de Dorpstraat. Blik op Hout is naar Hofland verhuist en in hun pand komt binnenkort een nieuwe bloemenzaak. En kijk eens naar de winkeliers in De

Passage, die er samen iets moois van maken. Er gebeurt dus wel degelijk van alles. We moeten af van de neerwaartse spiraal en meer nadruk leggen op de positieve ontwikkelingen, zodat mensen geïnspireerd raken. Pas dan zit je op de goede weg.” Samen werken, samen zorgen Een mooie titel voor het coalitieakkoord, dat onlangs werd gesloten. Maar mooie woorden openen geen nieuwe winkels. Regelmatig komen er vanuit het gemeentehuis signalen die er op duiden dat men ‘in gesprek’ is. Anco legt uit dat hij het niet bij woorden alleen wil laten. “Wij kunnen als gemeente geen winkels beginnen. Het initiatief moet van de ondernemers komen. En uit de vele gesprekken die ik de laatste maanden gevoerd heb is me wel duidelijk geworden dat er veel goede ideeën zijn. Het is nu dus zaak dat er spijkers met koppen worden geslagen. Daartoe heb ik het initiatief genomen door een groot aantal partijen bij elkaar te brengen. En bij die partijen richt ik me niet alleen tot de winkeliers, maar ook tot hun belangenverenigingen. En ook de eigenaren van de winkelpanden hebben we nodig. Ik heb ook Karwei, n.a.v. een gesprek dat ik met ze had over de zondagopening, uitgenodigd om mee te doen. Het is mijn bedoeling, dat er op korte termijn door al die belanghebbenden, samen met externe experts en gebruik makend van de kennis en kunde die we in onze gemeente hebben, gezamenlijk een goed plan wordt uitgewerkt. En aan goede plannen geven wij graag onze medewerking. Het moet toch lukken om in een gezamenlijke aanpak het koopcentrum weer extra leven in te blazen. Mijn stelling is dat je overal kunt kopen, maar op

weinig plekken kunt winkelen. En dat moet hier kunnen.” De medewerking van de gemeente Aan de medewerking van de gemeente bij de realisatie van allerlei plannen wordt hier en daar nog al eens getwijfeld. Hoe lang duurt het nog voordat er iets met Molenhof gaat gebeuren? Hoe lang gaat het duren voordat de Boni in De Lindeboom kan uitbreiden? Waarom moeten de ontwikkelaars van de Watertoren zo lang wachten tot ze echt aan de slag kunnen? En hoe komt het dat er van de zes goede ideeën die voor de stationslocatie zijn ingediend, er niet één gehonoreerd is? Met verwijten als zouden gemeentelijke procedures tot vertragingen of zelfs vastlopen van projecten aanleiding zijn, maakt de wethouder korte metten. “In alle genoemde gevallen ligt de bal niet bij ons,” zegt Anco. “Bij Molenhof wachten we op concrete plannen. Hetzelfde geldt voor De Lindeboom. De mannen van de Watertoren zijn nog in overleg met de buurt. En voor wat de stationslocatie betreft voldoet geen van de voorstellen aan de criteria die wij hebben gesteld. Dat neemt niet weg dat we er wel serieus op in gaan. We gaan nu met de indieners van de plannen bekijken of we

Wethouder Dijkstra gaat gesprek met inwoners aan

Hoe maken we het nog groener en mooier? Keurig verzorgde straten en pleinen, netjes gemaaide plantsoenen en veel groen. Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan een plezierig woonklimaat.Wethouder Aldrik Dijkstra wil graag weten of de inwoners tevreden zijn over het onderhoud van de openbare ruimte. Ziet het groen er in de wijk verzorgd uit? Worden de prullenbakken op tijd geleegd en de trottoirs goed onderhouden? Tijdens een bewonersbijeenkomst op 14 oktober kan iedereen meepraten en meedenken hoe de gemeente De Ronde Venen nog groener en mooier gemaakt kan worden. TEKST PIET VAN BUUL

Het openbare groen houdt veel mensen bezig. “Maar het is een subjectief onderwerp,” stelt de wethouder vast. “Wat versta je onder mooi en goed? Daarom ontwikkelen we een beeldkwaliteitsplan. Dat is een objectieve meetlat waarmee je de kwaliteit van het onderhoud van de openbare ruimte kunt meten. In het plan worden vijf categorieën uitgezet. Elke categorie geeft een bepaalde kwalificatie aan. Een wijk waar het er allemaal perfect uitziet komt in categorie A+. Dan loop het vervolgens af via A, B en C naar D. In de categorie D is het een rommeltje en moet er nog heel veel verbeterd worden. Aan de hand van dat beeldkwaliteitsplan kun je bepalen

in welke categorie het onderhoud in jouw wijk zich bevindt. Vraag is dan of je er tevreden over bent of dat je wel naar een hogere categorie zou willen. Wat zou daar dan voor gedaan moeten worden en wat gaat dat kosten?” Bewonersbijeenkomst op 14 oktober Tijdens de bewonersbijeenkomst krijgt iedereen de gelegenheid om zijn of haar opvattingen kenbaar te maken en leuke ideeën naar voren te brengen. “Het wordt een bijzondere avond,” zegt Aldrik. “We hebben gekozen voor een vorm, waarbij alle aanwezigen op een speelse manier mee kunnen doen aan de discussie. Geen lange speeches en diapresentaties met veel cijfers, maar een heel

praktische benadering, waar iedereen zich een voorstelling van kan maken. Tijdens de avond krijgen de mensen ook inzicht in de kosten van bepaalde voorzieningen. Zo kun je zien of bepaalde maatregelen haalbaar zijn en of er ook alternatieve oplossingen mogelijk zijn. In juni hebben we al een eerste bewonersbijeenkomst gehad. In deze tweede bijeenkomst ligt de nadruk veel meer op hetgeen de bewoners willen. Het resultaat verwerken we dan een definitief beeldkwaliteitsplan dat de gemeenteraad volgend voorjaar gaat vaststellen.” Uit een recente QuickScan blijkt dat de beoordeling per kern of wijk kan verschillen. “Dat is ook geen probleem,” zegt de wethouder. ‘Het gaat altijd om de directe leefomgeving. De

gezamenlijk tot een goed plan kunnen komen.” Goldhoorn betreurt het dat de verwijten steeds op het bordje van de gemeente terecht komen. Hij vindt dat vervelend en veelal niet terecht. Maar hij is ook bereid de hand in eigen boezem te steken. “Ik denk dat het hier en daar ook wel schort aan goede communicatie onzerzijds. Dat kan altijd beter.” De publiekstrekker Als raadslid heeft Anco Goldhoorn in het verleden hartstochtelijke pleidooien gehouden voor het binnenhalen van grootschalige detailhandel als publiekstrekker. Een bedrijf als Action was voor hem een voorbeeld. “Daar sta ik nog steeds achter,” zegt wethouder Goldhoorn. “Wanneer zo’n publiekstrekker gunstig is voor het winkelcentrum wil ik er wel een plaatsje voor inruimen. Het coalitieakkoord biedt ook die ruimte.” Het hete hangijzer Bouwmarkt Karwei heeft inmiddels aangekondigd elke zondag de deuren open te stellen. De wethouder weet ervan. Hij is gebonden aan het coalitieakkoord waarin een beperkte openstelling op zondag is geregeld. Vraag is wel hoe lang dit stand zal houden. Zelfs uit de kring van de coalitie bereiken ons geluiden, dat een goed en gedegen plan bespreekbaar moet zijn. De druk neemt toe. Hoelang kan de gemeente de feiten nog negeren dat in alle omliggende plaatsen er Albert Heijnwinkels en Karwei zaken open zijn? De eerste koopzondag bij Karwei leverde afgelopen zondag al opvallend veel klanten op. En ook de eerste gemeentelijke boete, die door de hoofddirectie betaald zal worden.

Meer op 0297.tv, of scan de QR met uw smartphone

scan leverde overigens een positief beeld. De meeste wijken zitten in categorie B en een paar zelfs in A. Het staat er dus wel goed bij. Maar het kan altijd nog beter.” Bomen De beoordeling van het groengehalte is een kwestie van beleving. Wethouder Dijkstra: “We krijgen vaak het verwijt dat er veel te veel bomen gekapt worden. Maar dat blijkt flink mee te vallen. Natuurlijk worden er regelmatig bomen gekapt. Maar er komen ook nieuwe bomen bij. We hebben de cijfers van de afgelopen vier jaar eens op een rij gezet en dan blijkt dat we er per saldo iets meer dan zevenhonderd bomen bij hebben gekregen. En ik ben van plan om dat positieve saldo in de komende jaren zo mogelijk nog te verbeteren.” De bewonersbijeenkomst op dinsdag 14 oktober vindt plaats in De Willisstee in Wilnis. Men is vanaf 19.00 uur welkom. De discussie begint om 19.30 uur. Aanmelden kan bij Marloes Pikkemaat van de afdeling Groen via een mailtje: m.pikkemaat@derondevenen.nl of telefoon 0297291616.

Bouwmarkt Karwei voortaan open op zondag Je winkel open op zondag. Het mag officieel niet in deze gemeente, maar Karwei Mijdrecht doet het toch. Afgelopen zondag was de bouwmarkt voor het eerst open. Dat trok een hoop bezoekers, èn een ijverige ambtenaar die meteen een boete kwam uitdelen. Bedrijfsleider Marco Kruse van Karwei zegt niet anders te kunnen en wil met de openstelling een statement maken. TEKST ROB ISAACS

“Rondom onze gemeente zijn op zondag overal winkels open, we zien met lede ogen dat de consument steeds vaker elders boodschappen gaat doen en dat er dus omzet wegvloeit. In overleg met ons hoofdkantoor is besloten voortaan op zondag open te zijn,” aldus marco Kruse, die terugkijkt op een ”gezellige zondag, met veel winkelende mensen.” En ja, er was iemand van 'handhaving' die constateerde dat Karwei een overtreding aan het begaan was en een boete van 5000 euro oplegde. “De waanzin ten top,” reageren veel klanten en collega-winkeliers. Het is velen van hen al jaren een doorn in het oog dat de gemeente bepaalt wanneer zij moeten werken. “Het is voor ons een pure economische afweging,” vervolgt de Karweibedrijfsleider. “De consument bepaalt waar en wanneer hij komt winkelen, daar moet je als ondernemer op inspelen, zeker in deze economisch moeilijke tijden.” Vanuit de Handelsvereniging Mijdrecht wordt al langer gesproken om de zondagopenstelling vrij te geven, zodat iedere ondernemer zelf kan bepalen of hij open wil. Tot nu toe zonder resultaat. “Jammer,” oordeelt Kruse. “De consument geeft aan minder behoefte te hebben aan een koopavond en kiest juist steeds meer voor de zondag om op zijn gemak boodschappen te doen.” Uiteraard heeft hij respect voor mensen die de zondagsrust nastreven. “In onze CAO is ook geregeld, dat medewerkers die niet willen werken op zondag, dat ook niet hoeven te doen. De meesten willen echter graag werken.” Op de vraag hoe lang hij denkt de boetes te kunnen volhouden, antwoordt hij dat dit aan het moederbedrijf van Karwei is. “Voorlopig is iedereen enthousiast over deze stap. Hopelijk trekken we meerdere ondernemers over de streep en gaat men op het gemeentehuis inzien dat je opening op zondag niet meer tegenhoudt.” Wordt vervolgd...


18

10 oktober 2014

Kort nieuws

Schakel-kinderen op excursie naar Zuiderhof

Mijdrecht

Leerlingen uit groep 7 van de Schakel uit Vinkeveen zijn afgelopen vrijdag op een heuse expeditie naar Zuiderhof geweest. De jongens en meisjes waren namelijk uitgenodigd om samen met de bewoners van woonzorgcentrum Zuiderhof zelfportretten te maken. De bewoners als modellen en de kinderen onder leiding van juf Jacqueline als kunstenaars. Zonder goede voorbereiding geen goed eindresultaat, daarom was de hulp van een schilderende oma ingeroepen. Zij had de dag voorafgaand aan het bezoek, een presentatie gehouden over het maken van portretten. Zeer aan-

De Ronde Venen

Nog vrije plekken bij groepstrainingen Dankzij gemeentesubsidie kan de Stichting ‘Samen Sterk voor Kinderen’ dit najaar weer twee groepstrainingen aanbieden om kinderen te helpen bij hun sociaalemotionele ontwikkeling. Er zijn nog enkele vrije plekken. De weerbaarheidtraining Rots & Water is er voor kinderen uit de groepen 7 en 8 die weerbaarder willen worden of juist merken dat zij impulsief of snel boos reageren waardoor er problemen ontstaan. Deze training is o.a. een goede voorbereiding op de overgang naar het voortgezet onderwijs. De faalangstreductietraining ‘Faalangst de baas!’ is er voor kinderen uit de groepen 5 t/m 8 die faalangstklachten hebben zoals vaak twijfelen, bang zijn om fouten te maken, onzeker zijn in nieuwe situaties, angst en stressreacties hebben zoals dichtklappen, buikpijn en hoofdpijn. De kinderen leren tijdens de training vaardigheden om met hun faalangst om te gaan. Beide trainingen starten na de herfstvakantie. Kinderen die op een basisschool zitten die met de stichting samenwerkt, krijgen voorrang en betalen een lage eigen bijdrage. Meer informatie op de basisschool van uw kind of via

Ben jij bijna 5, 6 of 7 jaar en vind jij het leuk om spelletjes te doen, te

was van de gezichten af te lezen. De portretten zijn voor de bewoners, de kinderen hebben als herinnering een mooie foto met hun model en gemaakte portret. Kortom: een zeer geslaagde morgen en een top prestatie van deze leerlingen van groep 7.

knutselen of lekker te ravotten met elkaar. Kom dan langs! Of ben je 18 jaar of ouder en vind jij het leuk om met kinderen te werken en samen met een team een programma te bedenken en uit te voeren. Meld je dan aan! De bevers hebben elke zaterdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur een bijeenkomst. Momenteel zijn we bezig met hutten bouwen, dus kom gerust langs! Kijk voor meer informatie op www.scoutingabcoude.nl

Particulier initiatief voor verbetering van de doorvaart bij De Heul Op dinsdag 28 oktober aanstaande wordt er een belangrijke stap gezet in het verwezenlijken van de verbeterde doorvaart bij de Heul. Het verbeteren van de doorvaart is namelijk het doel van de in 2013 opgerichte Stichting Ontwikkeling Achter de Heul die met dit initiatief het mooie Vinkeveen als dorp aan het water aantrekkelijker wil maken.

Links de huidige situatie met veel waterfiles bij de Heul. Rechts de verbrede doorvaart

Situatie Achter de Heul | Vinkeveense Veer

Stichting Ontwikkeling Achter de Heul, Vinkeveen, juni 2014

Vinkeveen, dorp aan de plas Vinkeveense Plassen

Vaart Vin keve ens Vee r

www.shoppingmijdrecht.nl

De bevers van Scouting Abcoude zijn weer van start gegaan met een nieuw scoutingseizoen! Voor alle speltakken(groepen) staat er weer een leuk programma op zich te wachten voor de leden! Dit geldt ook voor de jongste groep, de Bevers! Helaas staan ze momenteel wel erg onder druk. Ze zijn dringend op zoek naar nieuwe Bevers, kinderen van 5 t/m 7 jaar en naar nieuwe enthousiaste leiding vanaf 18 jaar.

loot

zens

Geu te

rou aar ev

idig

Hu

Vinkeveen

6

4

Wooneiland

Beplanting

1 5

1

Heul

3

2

6 4

Historisch centrum

2

Kermisterrein

Polderreservaat Demmerik

3

1

www.ssvk.nl. 2

3

Een omlegging van doorvaart de Heul tot een breedte dat boten en grotere schepen elkaar eenvoudiger en veiliger kunnen passeren Een tijdelijke aanlegsteiger voor het ophalen van recreanten, boodschappen doen in het oude dorp of voor een bezoek aan de naastgelegen horeca Klein parkeerterrein voor ± 6 auto’s

4

5 6

Die volgende stap is de start van de actie "Vrienden Vinkeveense Veer", waarmee de stichting minimaal 400 Vrienden wil werven. Een ruim aantal om aan te tonen dat Vinkeveen het plan van harte steunt en om onze gemeenteraadsleden ook enthousiast maken voor dit particulier initiatief. Die dinsdag zal om vijf uur de veerbengel op een afgemeerde pakschuit worden geluid door wethouder Anco Goldhoorn; het symbolische startschot voor de Actie Vrienden Vinkeveense Veer. De pakschuit ligt vanaf half vijf afgemeerd bij de Heulbrug nabij Bar Eetcafé Het Kruytvat aan de Herenweg.

5

Bedrijfsgebouw en botenhuis

Kassen

Afvaart Vinkeveense Veer

Here nwe g

De modeshows vinden ieder half uur plaats tussen 13 en 15.30 uur. De catwalk/rode loper loopt van Winkelcentrum De Passage via de Dorpsstraat naar Winkelcentrum de Lindeboom. Op zondag is het koopzondag van 12 tot 17 uur.

stonden gezellige gesprekken, leuke verhalen, en niet alleen over vroeger maar natuurlijk ook over de portretten. Het resultaat mocht er zijn, iedereen had een gezellige ochtend en het resultaat was kleurrijk en zeer gelijkend! Er waren dan ook vele complimentjes en waardering

Bevers van Scouting Abcoude zijn op zoek naar jou

meri k

Dit weekend van 10 t/m 12 oktober staan bij de winkels in het centrum van Mijdrecht de modetrends voor dit najaar in de schijnwerpers. Voor het eerst presenteren vrijwel alle modewinkels gezamenlijk highlights van hun collectie. Op zaterdagen zondagmiddag showen de modellen op een 450 meter lange rode loper de mode voor jong en oud, dames, heren en kinderen. Ook zijn er trends op het gebied van sieraden, schoenen en andere accessoires en op het gebied van haarmode. In de 25 deelnemende winkels kunt u uitgebreid kennis maken met de nieuwe collecties en velen hebben voor de klanten een speciale aanbieding. Ook zijn in een aantal winkels speciale activiteiten, zoals make-up advies en voor de mannen de mogelijkheid zich ambachtelijk te laten scheren. Kortom, u heeft geen excuus om er niet geweldig uit te zien dit najaar en de komende winter.

Dem

Modeweekend in het centrum

dachtig werden alle instructies en tips ter harte genomen die de dag erop goed gebruikt werden. Niet alleen met potlood maar ook met penseel en verf aan de slag. Met als extra opdracht: geen huidskleur uit een potje, maar zelf mengen van de kleuren wit, rood en geel. In de gezamenlijke ruimte van Zuiderhof waren lange tafels opgesteld. De bewoners zagen er tiptop uit en toonden zichzelf als zeer geduldige modellen. De kinderen gingen vol overgave aan het werk, dit onder het genot van limonade en koek. De sfeer was prima, uiterste concentratie! Tussen de ouderen en kinderen ont-

DE GROENE VENEN

Een markant punt als ingang van Vinkeveen. Aansluiting op sloepenroute en polderreservaat Demmerik en wandel- fietsroutes. Met informatievoorziening over Vinkeveense Veer en meer verhalen Buffereiland, een legakker als scheiding tussen omwonenden en vaarroute Afvaart Vinkeveense Veer met historische pakschuit (1901) en loswal

Bestuurslid Klaas Pater: "Het Vinkeveense Veer combineert het heden met het verleden, want naast het verbeteren van de doorvaart zal de rijke geschiedenis van de omgeving bij de Heulbrug tot leven komen. Het Vinkeveense Veer was een logistiek knooppunt van belang met de ligplaats en afvaart van de schepen van de familie Rijnsoever. Zij verzorgden de veerverbinding tussen Vinkeveen en Utrecht en Amsterdam." Alle Rondeveners zijn hierbij uitgenodigd om dit startmoment mee te maken. Aansluitend wordt het glas geheven, de actiebrochures uitgereikt en wordt de website www.vinkeveendorpaanhetwater.nl gestart. Voor nadere informatie kan men contact opnemen met bestuursvoorzitter Jos van Wijk, tel. 0622 - 94 22 62.


DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

HMMM MET HESSE...

19

Tekst en foto's Patrick Hesse

De Oude Smidse, Ouderkerk aan de Amstel

Een warm weerzien met een oude vriend Ik ben altijd blij gestemd wanneer ik voor De Groene Venen een artikel in de serie Hmmm met Hesse kan maken. Vaak betekent het dat ik op culinaire ontdekkingsreis ga en heb ik de laatste vijf jaar heel wat pareltjes ontdekt. Soms word ik vaker op dezelfde locatie uitgenodigd, bijvoorbeeld wanneer de kaart vernieuwd is. En heel soms kom ik op locaties waar ik voor de krant nog nooit geweest ben, maar persoonlijke ervaring mee heb. Ik werd uitgenodigd door Richard Roeland om in zijn restaurant te komen eten. Richard en zijn charmante vrouw Mandy zijn sinds april eigenaar van De Oude Smidse in Ouderkerk aan de Amstel. Onmiddellijk voel ik kippenvel, De Oude Smidse? Wat leuk! Ik kom graag! Bij ons in de familie is het jaren een traditie geweest om wanneer er wat te vieren viel dit bij de De Oude Smidse te doen. Veel verjaardagen van mijn lieve Oma werden er uitbundig en naar volle tevredenheid gevierd. Jaren ben ik er niet meer geweest. Maar vanavond een hernieuwde kennismaking en ik heb er zin in! Voor de verandering heb ik nu eens niet een collega meegenomen, maar de belangrijkste vrouw in mijn leven, inderdaad mijn echtgenote! Op deze prachtige najaarsavond rijden we het gezellige ‘Swiebertjedorp’ in, waaraan mijn vrouw en ik warme herinneringen hebben. Hier gaven we elkaar ruim 13 jaar geleden het jawoord. Aan het bruggetje in het dorp ligt nog steeds vertrouwd de Oude Smidse. Bij binnenkomst maakt het gevoel van thuiskomen

zich van mij meester en is die geweldige, gemoedelijke en huiselijke sfeer die ik me kan herinneren nog steeds ruimschoots aanwezig. Met een grote glimlach maak ik kennis met Richard Roeland. We blijken dezelfde kapper te hebben en dat schept een band. Ook is daar Mandy, Richards echtgenote. We nemen plaats en praten met dit zeer ervaren horeca echtpaar die al sinds de vroege jaren 90 diverse hotels heeft gehad, maar nu toe was aan iets anders dan 24-uurs service. Toen zij dit pareltje aan de Amstel vonden, waren ze op slag verliefd. Na wat aanpassingen voor een personal touch wordt er nog even lekker gekookt als voorheen, al het vertrouwde personeel is gebleven. Natuurlijke barsten Richard

en Mandy van de ideeën waarvan sommige al op korte termijn zullen worden gerealiseerd, waaronder een prachtige kast midden in de zaak met dry aged meat (Rundvlees word vaak te vers gegeten. Voor de echte smaakbeleving moet vlees, net zoals dat vroeger gebruikelijk was, enkele weken rijpen. Deed de boer dit rijpen vroeger in de schuur, nu doen we dat in een speciale koelcel. En dit wordt Dry-Ageing genoemd). Het is een doordeweekse dag maar het restaurant druppelt lekker vol: familiediners, groepen zakenmensen, een verliefd stel, kortom een heerlijk gemêleerd publiek. Wij krijgen een tafeltje aan het terras met uitzicht op het water en zijn klaar voor ons voorgerecht. Wanneer ik de kaart bestudeer ben ik blij te ontdekken dat er gelukkig nog een paar ‘oudgedienden’ op de kaart staan, maar ook een aantal zeer aantrekkelijke nieuwe gerechten. “Het is de bedoeling om vijf keer jaar per jaar de kaart te wijzigen,” meldt Richard, als hij mij ziet ‘studeren’. Onmiddellijk valt mijn oog op het voorgerecht Chef's Proeverij. Wanneer een restaurant dit op de kaart heeft, ga ik hier altijd voor: een mooie selectie van heerlijke voorgerechten, het beste wat het restaurant te bieden heeft. Mijn eega gaat voor de zeer aanlokkelijke Risotto met truffel,

oesterzwam, kastanjechampignons en parmezaan. Binnen een mum van tijd staan deze heerlijke gerechten op tafel. Het aanzien is al een feest en doet me watertanden. We proeven ook de nieuwe huiswijnen: Laurent Miquel Pere et Fils Chardonnay-Viognier; een heerlijk glas wijn met een fris bouquet, maar toch vol van smaak en een heerlijke geur. Helemaal niet verkeerd. Na wat overheerlijk brood van de buurman (bakkerij Out) en smaakvolle tapenade hebben we onze smaak geneutraliseerd en proeven we de rode variant: Laurent Miquel Syrah Grenache Père et Fil. Deze diep robijnrode wijn heeft een uitnodigend aroma van rijp rood fruit heeft een volle smaak en een zachte afdronk. Vooral deze rode valt bij ons in de smaak. Nog nagenietend van het heerlijke voorgerecht is het tijd voor de hoofdgerechten en die mogen er ook wezen: mijn vrouw gaat voor de Black Angus hamburger met Italiaanse tomaat, rode uienchutney en groene asperges. Een geweldig mooi stuk vlees. Ik kon het niet laten om voor de traditionele Steak ‘De Oude Smidse’ te gaan. Het was té aanlokkelijk en

ik word niet teleurgesteld! Deze prachtige entrecote van maar liefst 400 gram komt vergezeld met paprikasalsa, knoflook, citroen en jus naturelle en daar wordt een mens stil van. Het is geweldig toeven en ondanks dat de zaak bijna alle 140 zitplaatsen bezet heeft, is dit door de ruime opzet van de tafels niet te merken en is de sfeer gezellig en intiem. Na een bezoekje aan de imponerende en als een geoliede machine draaiende keuken is het tijd voor het dessert : Huisgemaakte appeltaart met kaneelroomijs en stroop van bruine rum. Mijn vrouw kiest de thee compleet met drie heerlijke zoete delicatessen. Na al deze verwennerij is het tijd om dit geweldige, monumentale en uit de 18de eeuw stammende restaurant achter ons te laten. We nemen afscheid van Richard en Mandy en bedanken hen voor de genoten gastvrijheid. Blij gestemd stap ik in de auto. Als ik straks thuis kom bel ik meteen mijn vader. Eens kijken of we binnenkort niet iets te vieren hebben in de familie en anders verzinnen we wel wat...

Restaurant De Oude Smidse/ Lekker aan de Amstel Achterdijk 2-4 Ouderkerk aan de Amstel Tel. 020 4961262 E info@deoudesmidse.nl www.lekkeraandeamstel.nl Maandag gesloten. Keuken open van 12.00 tot 21.30 uur, restaurant open tot na 24 uur.

Stichting Hulphond bij Vereniging De Christenvrouw

Alzheimer Nederland zoekt collectanten in Mijdrecht 3 t/m 8 november

Op donderdagavond 16 oktober vertelt Sylvia Meijer uit Soest bij Vereniging De Christenvrouw over het werk van Stichting Hulphond. Zij heeft zelf in het dagelijks leven de hulphond nodig en kan als ervaringsdeskundige veel vertellen over deze hulp. Uiteraard komt ook het werk van de stichting Hulphond aan bod. De avond is vrij toegankelijk. Zowel leden als gasten zijn van harte welkom. Locatie: gebouw ‘t Kruispunt, Kon. Julianastraat 22 in Mijdrecht. Aanvang 20 uur, koffie vanaf 19.45 uur. Meer informatie: Adeline Stam, tel. 0297- 257151.

Alzheimer Nederland zoekt enthousiaste collectanten in Mijdrecht. Met een paar uur tijd kunt u zich als collectant inzetten tijdens de collecteweek van 3 tot en met 8 november. Aanmelden kan bij: Corrie Dessing, tel. 0297-282818, e-mail: corriedessing@ziggo.nl.

Alzheimer Nederland werkt al 30 jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie – waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is - en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun be-

langen. Met 52 regionale afdelingen en ruim 220 Alzheimer Cafés is er een landelijk netwerk van betrokken vrijwilligers. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie.


20

10 oktober 2014

DE GROENE VENEN

PROFILE HOGENDOORN IS VERNIEUWD! Naast banden en velgen, zijn we nu ook specialist in onderhoud. Full service waar je blij van wordt. Graag nodigen we je uit om langs te komen en zelf te ontdekken wat we jou en je auto allemaal te bieden hebben. Je kunt bij Profile terecht voor;

APK KEURING

20.-

Door deskundige APK-keurmeester. Inclusief afmelden.

KLEINE BEURT TOT 1600 CC

75.-

85.Kleine beurt auto’s € tot 2000 cc – 2500 cc: 95.Kleine beurt auto’s tot 1600 cc – 1900 cc:

Kleine beurt auto’s boven 2500 cc:

op aanvraag

GROTE BEURT TOT 1600 CC €

250.-

275.Grote beurt auto’s € vanaf 2000 cc – 2500 cc: 300.Grote beurt auto’s € vanaf 1600 cc – 1900 cc:

Grote beurt auto’s vanaf 2500 cc:

op aanvraag

* Exclusief roetmeting of diagnose van het EOBD-systeem.

Acties zijn geldig t/m 15 november 2014 bij Profile Hogendoorn in Mijdrecht.

Profile Carcenter Hogendoorn Provincialeweg 11 T: 0297-281363 E: mijdrecht@profile.nl W: www.profile.nl/mijdrecht


DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

21

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Film ‘Easy Rider’ 45 jaar oud

Keep those motors running... Volgende week wordt in Californië de legendarische 'chopper' Captain America geveild, hoofdrolspeler (naast Dennis Hopper, Peter Fonda, Jack Nicholson en Karen Black) in de even legendarische film Easy Rider uit 1969. Reden voor Patrick om deze week zijn motorzadel te verruilen voor het leer van de bioscoopfauteuil. Uiteraard ben ik gek op elke film waar motorfietsen de hoofdrol spelen. Easy Rider is een film waarop ik gelijk verliefd was, en het gekke was: zonder dat ik de film had gezien. Ik was 7 jaar oud toen hij uitkwam en ik kende alleen de hoesfoto van de fenomenale soundtrack, waarop je Dennis Hopper en Peter Fonda zag, rijdend over een brug op de meest geweldige choppers ooit (de gebruikte motorfietsen waren speciaal voor de film gebouwd door chopperbouwers Cliff Vaughs en Ben Hardy, gebaseerd op ideeën

van Peter Fonda. Fonda kende Hardy nog van de opnamen voor "The Wild Angels" waarvoor de laatste de motorfietsen had gebouwd. Vaughs en Hardy kochten vier oude politiemotoren op een veiling, Harley Davidsons van 1200cc uit 1949,1950 en 1952. Ze werden gekocht in één bod voor 500 dollar per stuk). Met dat beeld van die choppers op de brug begon niet alleen mijn passie voor de motorfiets, maar ook voor Amerika. Jarenlang

was dat ene beeld bepalend, pas vele jaren later heb ik hem helemaal gezien. Toen vond ik het verhaal erg dun en begreep ik er niet veel van. Inmiddels heb ik de film een aantal keer bekeken, documentaires over gezien en veel over gelezen en nu snap ik het cultureel erfgoed van de film en vind ik het een geweldig tijdsbeeld, hoewel hij wel in de ‘director’s cut’ erg lang duurde...

low), maar ook het geweldige The Weigth van The Band (If Six Was Nine) van Jimi Hendrix en het volkslied van iedere motorrijder Born To Be Wild van Steppenwolf. Centraal in de film staan de tegenstellingen tussen jeugd en de oudere generaties en het platteland en de stad. Maar vooral is Easy Rider een ode aan de vrijheid en het weidse Amerikaanse landschap.

Hopper & Fonda De film is gebaseerd op een origineel scenario van Hopper en Fonda en heeft een grote cultstatus. Bij het uitkomen van Easy Rider werden alle bezoekersrecords gebroken. De film die voor een schijntje was gemaakt (400.000 dollar) bracht in de VS 40 miljoen dollar op en wereldwijd 60 miljoen dollar (januari 1972). Het was de eerste film afkomstig uit de protestcultuur van de hippie-beweging, en daarmee de eerste film die inging op deze jeugdcultuur. Het geluidsspoor bestond volledig uit popmuziek met onder andere de nummers van The Byrds (I Wasn’t Born to Fol-

In 1998 werd de film vanwege het historische, esthetisch en cultureel belang opgenomen in het National Film Registry van de Amerikaanse Library of Congress. Inmiddels is de film 45 jaar oud, zijn Hopper en Black overleden en hebben Fonda (74) en Nicholson (77) hun helm aan de wilgen gehangen. Maar nog steeds is Easy Rider een icoon en een ‘must seen’ voor iedere motorliefhebber. Volgend weekend wordt in Californië de originele Captain America chopper van Peter Fonda geveild... Verwacht wordt dat deze iconische motorfiets meer dan een miljoen dollar zal opbrengen...

Vinkeveen staat week lang op zijn kop

Wereldkampioenschappen Hobie vissen op de Vinkeveense Plassen Deze week zijn 48 van 's werelds beste Hobievissers uit 20 verschillende landen te gast in Vinkeveen, waar de vierde WK Hobie Fishing wordt gehouden. De vissers, afkomstig van drie verschillende continenten, verblijven bij VVP Verhuur, de organisatie en officials in De Plashoeve en de Lokeend. En de WVA heeft de handen vol als startlocatie. Een prachtig staaltje PR voor onze Vinkeveense Plassen, want dagelijks flitsen er honderden foto's en filmbeelden rond de wereld met de belevenissen van de vissers. En... voor de niet-vissers onder ons: een Hobie is geen vissoort, maar een type kayak. Hobievissen doe je namelijk niet vanaf een stoeltje aan de waterkant, maar vanuit een speciale kayak. En dat valt nog helemaal niet mee... De grootste delegatie dit jaar komt uit Australië, dat naast de huidige wereldkampioen Richard Somerton en de kampioen uit 2011 Scott Baker nog zes andere teamleden bevat. De Verenigde Staten is met een team van zes man aanwezig, plus een Canadese back-up. Dan zijn er nog 25 vissers uit Europese

Aankomst van de kayaks bij VVP Verhuur.

Tewaterlating bij Eiland 4, waar de WVA faciliteert.

landen, waarvan drie uit ons eigen land. Verder telt het deelnemersveld nog kayakhengelaars uit Azië, het Midden-Oosten en Nieuw-Zeeland. Europees kampioen Daniel van der Post uit Nederland is favoriet; hij is bekend met het gebied en dat kan hem net de voorsprong geven die nodig is om te winnen.

En hier doen ze het allemaal voor...

De uitslag wordt op 10 oktober verwacht, en kunnen we helaas niet in deze editie meenemen. Maar wat voor de internationale vissers telt is het plezier van de wedstrijden en de gastvrijheid die zij hier ontmoeten. Als je het zo bekijkt heeft Vinkeveen nu al gewonnen!


22

Kort nieuws

10 oktober 2014

Hertha MC1 meiden goed op weg

DE GROENE VENEN

Eerste startnummer Zilveren Turfloop overhandigd aan VOKU

Mijdrecht

HVM zoekt versterking G-jeugdteam Bij Hockey Vereniging Mijdrecht (HVM) kunnen kinderen met een verstandelijke beperking hockeyen bij de G-jeugdafdeling. Een seizoen bestaat uit trainingen op zaterdag op het veld en in de zaal, competitiewedstrijden (zaterdag), toernooien en afsluitend een familiedag met diploma-uitreiking. Om het huidige G-team te versterken worden nieuwe leden gezocht. Coördinator Danielle Hartog: “Bij G-hockey wordt uitgegaan van de normale regels, technieken en tactieken van hockey. Waar nodig worden deze aangepast aan individuele mogelijkheden en behoeften van de deelnemers. De training wordt steeds opnieuw afgestemd op de verschillen in de groep, waardoor er met sommige kinderen 1 op 1 wordt getraind en anderen meer oefeningen met elkaar doen. We passen de oefenvormen aan op kennis, kunde en niveau van het kind. Uiteraard staat plezier in het sporten voorop!” De training wordt verzorgd door een groep ervaren en enthousiaste HVM-leden, onder leiding van een hoofdtrainer. Er wordt gespeeld met normale hockeyballen en -sticks en gewerkt met vrolijke trainingsmaterialen. Meisjes en jongens vanaf 8 jaar met een verstandelijke en/ of licht lichamelijke beperking zijn van harte welkom bij het Gteam van HVM. Plezier, sporten en bewegen in een veilige omgeving staan voorop. Daarbij worden de kinderen niet geremd door hun beperking maar gesterkt in hun mogelijkheden. Meer informatie of een keer vrijblijvend komen kijken of meedoen? Dat kan altijd. Bel of mail Danielle Hartog op tel. 06-10891160 of g-hockey@hvmijdrecht.nl.

De Zilveren Turfloop wordt jaarlijks gehouden op de eerste zondag in november. De organisatie hiervan is in handen van atletiekvereniging De Veenlopers. Dit jaar is VOKU als sponsor duidelijk zichtbaar op de startnummers die de deelnemers zullen dragen. VOKU is al sinds 1985 een vakkundig aannemersbedrijf met een goede reputatie, gespecialiseerd in o.a. kunststof kozijnen van het merk WERU en serres & uitbouwen van het merk Veranda Nederland.

De meiden van Hertha MC1 zijn het seizoen goed gestart. Nadat ze vorig seizoen als kampioen zijn geëindigd zijn de meiden dit jaar vol goede moed in een sterkere competitie verder gegaan. Na 4 competitiewedstrijden staan de meiden wederom aan kop in een competitie van 14 teams. Ook in de beker staan de meiden op de eerste plaats. Trainer en coaches zijn dan ook super enthousiast over dit Vinkeveense meidenteam. Alle meisjes komen uit ons dorp. Sv Hertha heeft grote plannen met het meisjes voetbal. Ook dit jaar

Gezellig Stieva toernooi bij TV Wilnis voor de jongste jeugd

Op vrijdag 3 oktober organiseerde de jeugdcommissie van TV Wilnis een gezellige tennismiddag voor de basisschooljeugd. De opzet was dat de kinderen van alle omliggende verenigingen mogen komen tennissen om zo elkaar te leren kennen en ook om eens tegen een ander te spelen. Op een warme en mooie middag met 21 graden speelden ruim 35 kinderen van TV De Ronde Vener, VLTV, TVM en TV Wilnis met en tegen elkaar middels het toss-systeem op hun eigen niveau van rood, oranje of groen. Tussen de wedstrijden door stonden er voldoende verfrissende drankjes en hapjes klaar. Tegen etenstijd hebben de kinderen een lekker broodje

Kwinkslag Mix team speelt in nieuw shirt Donderdag 2 oktober was er weer een thuiswedstrijd voor het Mix Team van badmintonvereniging Kwinkslag en wel in een geheel nieuw shirt. Dit keer moesten wij het opnemen tegen Vianen. Een leuk jong team dat we vorig seizoen ook in onze poule tegenkwamen en we bij de uitwedstrijd met vlaaien werden beloond. Wederom was het erg spannend de herendubbel is overtuigend gewonnen en de damesdubbel was een spannende 3 setter, waarbij uiteindelijk Kwinkslag met een stand van 24-22 de overwinning behaalde. Top dames!

hebben er zich weer nieuwe meisjes aangemeld. De meisjes zijn dan ook enthousiast over de ontwikkelingen bij de club. Ze kunnen niet wachten op de nieuwe kleedkamers en zijn met name benieuwd of de nieuwe kantine ook een goed Wifi bereik heeft. Erg belangrijk om direct de uitslagen van de andere teams te kunnen volgen! Afgelopen zaterdag hebben we bij prima weersomstandigheden onderstaande teamfoto bij Roda 23 in Amstelveen gemaakt. De wedstrijd werd overigens met 3-8 gewonnen.

In de singles hebben we wat punten laten lopen, alleen Ton wist zijn single te winnen. De mixen waren ook verdeeld Ton en Jolanda hebben hier een punt weten te behalen en voor Berry en Mirjam ging dit helaas niet lukken. Uiteindelijk is de eindstand 4-4 geworden, deze stand gaan we zeker in de returnwedstrijd in ons voordeel uitspelen. Helaas zullen we het dan zonder vlaai moeten stellen, aangezien de dames van Vianen niet meer bij de Vlaaierie werkzaam zijn.

knakworst gegeten en daarna zijn ze nog even verder gegaan met het tossen.Toen er om 19 uur echt gestopt moest worden, wilden de kinderen nog best doorspelen. Het geweldige weer en de gezelligheid bij de deelnemers maakten dit jeugd tennis evenement helemaal compleet. Met grote dank aan Stieva Metaalbewerking B.V. die voor de hapjes, drankjes en het broodje heeft gezorgd! Lijkt het je ook leuk om kennis te maken met het tennisspel en mee te doen aan dit soort evenementen kijk dan eens op onze website: www.tvwilnis.nl en neem contact op met de ledenadministratie voor meer informatie.

Op donderdag 30 oktober zal onze volgende thuiswedstrijd zijn in sporthal De Boei te Vinkeveen, kom gerust eens een kijkje nemen tussen 20.00 en 22.30 uur.

Paulien Voortjes-van Aalst mocht het eerste startnummer in ontvangst nemen uit handen van Irma van Eeken namens de organisatie Zilveren Turfloop. Ze koos startnummer 1985 dat verwijst naar het jaar dat het bedrijf VOKU werd opgericht. Nabij sporthal De Phoenix kan weer op verschillende afstanden worden gestart. Voor de jeugd is er de Rabo GeZZinsloop over een afstand van 1 km waarvan het parcours door het sportpark voert. De deelname aan de GeZZinsloop is gratis. Andere afstanden waaraan deelgenomen kan worden zijn 5 km, 10 km en 16,1 km. Dit zijn allen prestatielopen. Tenslotte is er een Businessloop die kan worden gelopen als 5 en 10 km. De Businessloop is bedoeld voor bedrijven en instellingen. Men loopt in teamverband en de gezamenlijke

tijd telt voor het uiteindelijke resultaat. Net als voorgaande jaren is de belangstelling voor deze Businessloop enorm. Voor meer informatie over de starttijd per afstand, de bereikbaarheid, het prijzengeld, het parcours etc. kijkt u op www.zilverenturfloop.nl Ook dit jaar is de Zilveren Turfloop de eerste loop van het Zorg & Zekerheidcircuit 2014/2015. Aan dit circuit, dat tot de grootste van het land behoort, doen acht regionale lopen mee. Bij elke loop krijgen de deelnemers het aantal punten dat gelijk is aan hun plaats op de ranglijst. De punten worden bij elkaar opgeteld en degene met het laagste aantal punten wordt eindwinnaar van het Zorg en Zekerheid Circuit 2014/2015. Kijk voor meer informatie op

www.zorgenzekerheidcircuit.nl

HVM MB1 gaat door in de topklasse

De reis van deze groep meiden begon eigenlijk een paar seizoenen geleden onder coach Thom Fokker in de MC1 ( 1e klasse) met diverse kampioenschapen en promoties tot gevolg. Vorig seizoen nam ErikJan van Tol het stokje over en ging op hetzelfde hoge niveau door met wederom een zaal- en veld kampioenschap als gevolg. Deze constante reeks had als bonus dat de meiden dit seizoen zich mochten proberen te plaatsen voor de topklasse. Het coachingsteam werd uitgebreid met Rick Fokker, om zo niks aan het toeval over te laten

Een lang verhaal kort, 4 van de 5 wedstrijden werden overtuigend, soms spannend maar ieder geval winnend afgesloten en met royaal het beste doelsaldo werden deze toppers overtuigend eerste in hun poel, en gaan ze na de herfstvakantie door in de Topklasse, uniek voor HVM Mijdrecht en deze meiden. Maar de reis gaat nog verder. In de voorjaarsvakantie gaan zij op trainingsstage naar Spanje. Er zijn nog plekken beschikbaar op de sponsortrui die hier voor gemaakt gaat worden, Sponsoren kunnen zich melden bij één van de meiden: Sterre, Sophie, Julia v W, Julia G, Manon, Merel, Merith, Celine, Eva V, Eva B, Jana, Femke, Hester, Jamie-Lee.


DE GROENE VENEN

10 oktober 2014

VACATURES

23

Stichting Primair onderwijs Mondriaan Abcoude “PriMA”

De stichting Primair onderwijs Mondriaan Abcoude “PriMA” vormt het bestuur van

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures

OBS Piet Mondriaan.

De directie van de Stichting is op zoek naar een

Functie: Enthousiaste crediteuren administratie medewerker Organisatie: Denim Air ACMI BV Plaats: Mijdrecht Functie: Commercieel administratief medewerker Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Aalsmeer Functie: Flexibele Servicemedewerker Tankstation Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Aalsmeer Functie: Parttime Medewerker Wasstraat Organisatie: Loogman Carwash B.V. Plaats: Aalsmeer Functie: Bedrijfsverzorgers veehouderij Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht Functie: Barman/vrouw Organisatie: De Plashoeve Plaats: Vinkeveen

Functie: Stagiair DTP / Grafisch Vormgeven Organisatie: Walraven Group Plaats: Mijdrecht Functie: Product Development Engineer (m/v) Organisatie: Walraven Group Plaats: Mijdrecht Functie: Account Manager (m/v) Organisatie: Walraven Group Plaats: Mijdrecht

OBS Piet Mondriaan heeft ruim 350 leerlingen, verdeeld De school is qua groei stabiel.

zijn er 30 vastemedewerkers aan

Functie: Is je droom iets voor jezelf te starten (pt/ft)? Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen i.o. Plaats: Mijdrecht

De school ligt vrij centraal in Abcoude en maakt onderdeel uit van het Piet Mondriaangebouw

Functie: Ambitieuze 20-ers en 30-ers gezocht. Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen Plaats: De Ronde Venen e.o.

Functie: Vacature Webdeveloper m/v (fulltime) Organisatie: Feka ICT & Office Plaats: Mijdrecht

Functie: Inkoper/Supply Chain manager Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Accountmanager West Nederland Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: INKOPER M/V Organisatie: Van Walraven Plaats: Mijdrecht

Na gebleken geschiktheid behoort een vaste aanstelling tot de mogelijkheden.

Van de kandidaten verwachten wij: - boekhoudkundige kennis - zelfstandigheid en accuratesse - goede beheersing van de Nederlandse taal - ICT vaardig - flexibel en kindvriendelijk

OBS Piet Mondriaan wil een optimaal ontwikkelen in

- organisatievermogen - aansturen werkzaamheden vrijwilligers, zoals conciёrge - praktisch en oplossingsgericht ingesteld

een veilige omgeving waarin

- op hoofdlijnen kunnen notuleren

kinderen zich “thuis” voelen,

- teamspeler

met respect voor ieders culturele en/of levensbeschouwelijke

De functiewaardering zal op basis van geschiktheid worden vastgesteld

achtergrond. Een goede samenwerking tussen bestuur, schoolleiding, leerkrachten, kinderen en

Functie: Zelfstandig werkende kok Organisatie: De Plashoeve Plaats: Vinkeveen

Het betreft een aanstelling op payroll (uitzend) basis via ons administratie bureau.

de school verbonden.

school zijn, waar kinderen zich

Functie: op zoek naar een bijverdienste van €250€1000? Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Het betreft een parttime functie voor 2 dagen per week op donderdag en vrijdag. Mogelijk op termijn uitbreiding met een derde werkdag.

In het schooljaar 2014-2015

aan de Broekzijdselaan

Functie: SKIN coaches (pt/ft) Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Administratief / financieel medewerk(st)er

over 14 groepen.

ouders, vormt voor de school de

Vragen? Voor meer informatie kunt u de website van de school raadplegen: www.obspietmondriaan.nl, of contact opnemen met de directie van de school, Vera Melkman of Ronald Jansen, tel;: 0294281900 of directie@obspietmondriaan.nl

basis voor een goed schoolklimaat met een prettige sfeer.

Solliciteren Indien u belangstelling heeft voor deze functie, verzoeken wij u uw motivatie en uw CV vóór 30 oktober a.s. te mailen naar:

stichting

PriMA

Primair onderwijs MondriaanAbcoude

directie@obspietmondriaan.nl Sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in week 46


24

10 oktober 2014

DE GROENE VENEN

Bel: 0800-0011


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.