De Groene Venen 11 december 2015

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

8 °C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 20 - Week 50 – 11 december 2015

Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

GEEF JOUW FAVORIET OP! Wie wint dit jaar de titel? Ga naar de website en geef voor 31 januari 2016 jouw favoriete onderneming op. KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.ONDERNEMINGVANDRV.NL

Winkelketen Action komt definitief naar Mijdrecht Mijdrecht krijgt definitief een filiaal van de bekende winkelketen Action. Dat maakte wethouder Anco Goldhoorn woensdagochtend bekend. Er gingen al langer geruchten dat de lageprijzenwinkel met ruim 600 vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Frankrijk een oogje op het Mijdrechtse koopcentrum had laten vallen. De Action wordt gevestigd op de bovenste verdieping van winkelcentrum De Lindeboom, dat hiervoor eerst grondig wordt verbouwd. Met een loopband, zoals ook op het Amstelplein in Uithoorn in gebruik is, zullen de toekomstige klanten straks de Action kunnen bereiken. Zij moeten nog wel even geduld hebben: naar verwachting opent de winkel pas begin 2017 haar deuren. foto thiJs De vries

Winterevent in Mijdrechtse Dorpsstraat-Noord Tilly's Nail studio Rondweg 1 Mijdrecht D.I.O. drogist de Bree Vinkeveen Martens Mode Loenen aan de Vecht Hendrikse Stomerijen Baambrugge Rijksstraatweg 109

www.hendriksestomerijen.nl

De nieuwe

Auris Hybrid

Standaard automaat, 5 jaar lang 14% bijtelling Van Ekris Maarssen - Mijdrecht www.vanekris.nl

De winkeliers van ‘het leukste winkelstraatje van Mijdrecht’, Dorpsstraat-Noord, houden zaterdag 12 en zondag 13 december een speciaal 'Winterevent'. In verband daarmee zijn twee geheel verlichte kerstbomen van 7 meter hoog geplaatst. Bij een prijsvraag van de winkeliers moet geraden worden hoeveel lampjes er in een van de bomen branden. Daarmee kunnen een 3-daagse reis en twee cadeaupakketten met een aardige waarde worden gewonnen.

€ 50

Tijdens het Winterevent loopt er beide dagen een rode loper door de Dorpsstraat-noord, waar alle bezoekers kunnen genieten van hapjes en drankjes die worden geserveerd door 'kerstmodellen'.

bij onze betaal-rekening*

De deelnemende winkels zijn: Wonders, Hobby Dee, El Fuego, Karamba, Optie1, Dat Leuke Winkeltje, Bonne Nuit, Vakantie Experts, Morpheus, Duo Plant en Backstage Hairfashion. De antwoorden op de prijsvraag kunnen bij de deelnemende winkels worden ingeleverd. De trekking van de winnaars is zaterdag 19 december om 15 uur.

* Deze actie loopt van 27 november 2015 tot en met 29 februari 2016. Alleen i.c.m. een RegioBank spaarrekening. Stap over en laat uw inkomen storten. Vraag naar de voorwaarden.

Uw servicepunt in de buurt

Dorpsstraat 7, Wilnis - T: 0297 - 28 90 90

• Virtualisatie en Cloud oplossingen

Nieuwbouwproject ‘t Hofland in Mijdrecht

• Systeem- en netwerkbeheer • xDSL en Glasvezel verbindingen • Online Backup

Ook voor al uw ongediertebestrijding

• HIP Telefonie (VOIP)

SolidQ IT B.V.

Appartementen in centrum van Mijdrecht vanaf € 159.000,- v.o.n. www.hofland-appartementen.nl

Industrieweg 15 | Mijdrecht 0297 - 38 52 55 | info@solidq.nl

WWW.SOLIDQ.NL

www.korvermakelaars.nl | 0297 - 25 04 21 | welkom@korvermakelaars.nl


2

11 december 2015

DE GROENE VENEN

Kies de zorgverzekeraar die het anders doet. Als je dit jaar wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar, maak dan een bewuste keuze. Steeds meer zorgverzekeraars bieden zogenaamde budgetpolissen aan, waarbij de zorgkeuzevrijheid niet is gegarandeerd. Het gaat echter om jouw gezondheid, waar je zelf over wilt kunnen beslissen. Zorg en Zekerheid is een regionale zorgverzekeraar die dit anders doet. Met onze verzekeringen kun je altijd zelf je arts en ziekenhuis kiezen. Zo maken we in deze regio de allerbeste zorg toegankelijk. Voor iedereen. Kies bewust. Vraag een offerte aan op zorgenzekerheid.nl.


DE GROENE VENEN

11 december 2015

3

Luistervink

Action definitief naar Mijdrecht Het winkelend publiek van Mijdrecht reageert enthousiast op het bericht dat er nu definitief een Action komt in het dorp. Het nieuws werd woensdag jl. op de wekelijkse persbijeenkomst van het college bekend gemaakt door wethouder Goldhoorn. “De Action was met Uithoorn in gesprek, maar hebben ons gisteren laten weten dat ze toch voor de Lindeboom hebben gekozen,” sprak hij tegenover 0297.tv. “Men had ook naar het industrieterrein gekeken, met goedkopere vierkantemeter prijzen, maar men had toch de voorkeur voor vestiging in een winkelcentrum.”Volgens de wethouder kunnen eerste kwartaal 2017 de deuren van de nieuwe winkel open voor het publiek. Voorzitter Hans Rensink van Shopping Mijdrecht is verheugd over het nieuws: “Geweldig dat er nu wat gebeurt bij de Lindeboom, daar hebben we jaren op gewacht. En ook geweldig dat we de leegstaande ruimtes goed gaan benutten. Ik heet de Action van harte welkom, en weet zeker dat het winkelend publiek uit De Ronde Venen hier enthousiast van wordt.”

Afsluiting Aquaduct onder de Amstel N201 Van vrijdag 11 december 20 uur tot zaterdag 12 december 6 uur wordt het aquaduct van de N201 onder de Amstel afgesloten voor verkeer, vanwege het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Door de afsluiting kan het verkeer geen gebruik maken van het N201-tracé tussen de Middenweg Bovenkerkerpolder in Uithoorn en de aansluiting met de N196 in Amstelhoek. Het verkeer op de N201 wordt deels omgeleid met behulp van borden en moet rekening houden met enige vertraging.

Agenda Kort Zaterdag 12 december • Kerstproeverij, De Passage, Mijdrecht • Winter Event, Dorpsstraat-Noord, Mijdrecht • Kerststukjes maken, Karwei, Mijdrecht • Expositie Kerstgroepen- en stallen in H.H. Kerk, Vinkeveen • Argon-Voorschoten ’97, Sportpark Hoofdweg, Mijdrecht • Roemenië-comité bij Plus Koot, Abcoude • Klaverjassen, Springbok, De Hoef • Expositie Sjaak Stroomer, Galerie Boven Verwachting, Wilnis • Kerstconcert Triviant, Oude Parochiehuis, Mijdrecht • Toneel: Nachtvlucht, PM Theater, Abcoude

Zondag 13 december • Open Filmfestival, De Boei, Vinkeveen • Winter Event, Dorpsstraat-Noord, Mijdrecht • Expositie Sjaak Stroomer, Galerie Boven Verwachting, Wilnis • Concert Con Amore, Eendracht, Abcoude • Dickens Koor, kerstmarkt, Mijdrecht • Kerstmarkt, Raadhuisplein, Mijdrecht • Kerstmarkt, Dorpscentrum, Abcoude • 10e Kerstmarkt, dorpscentrum De Hoef • Kerstmatinee CVC, Dorpskerk, Abcoude

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!

Welterusten

Volop feestelijke activiteiten bij Shopping Mijdrecht in de mooiste tijd van het jaar De komende weken zij er veel extra activiteiten in het centrum die het winkelen in Mijdrecht nog leuker en nog gezelliger maken. De winkeliers in Dorpsstraat-Noord organiseren zaterdag 12 en zondag 13 december een Winterevent. Er zijn twee, zeven meter hoge kerstbomen geplaatst en wie raadt hoeveel lampjes er in de boom zitten, maakt kans op prachtige prijzen. In de Passage laten de versspecialisten u zaterdag 12 december proeven van hun eindejaars-assortiment. Laat u inspireren voor een heerlijk kerstdiner. Zondag is de eerste van drie opeenvolgende koopzondagen. Op het Raadhuisplein is er een kerstmarkt georganiseerd door de organisator die daar ook regelmatig de braderie organiseert. De kerstman heeft ook beloofd met zijn arrenslee het centrum te komen bezoeken en er klinken live gezongen kersthits van onder ander het ROM-koor in Dickens stijl. De kinderen kunnen in het pand tegenover Hobby Dee heerlijk kerstknutselen en ook bestaat er de mogelijkheid om kerstukjes te

maken samen met Duoplant, terwijl u de kerstinkopen doet. Om 16.00 uur zal de kerstman de laatste trekking van vier verrassingspakketten van de Spaar & Win actie verrichten en de vier winnaars van vorige week hun prijs overhandigen. Gezien de reeds vele ingeleverde spaarkaarten slaat de actie wederom aan bij een groot publiek. Alle reeds ingeleverde spaarkaarten doen dan ook weer mee met de allerlaatste trekking op zondag 20 december om 16.00 uur dan gaan de 20 speciale Shopping Mijdrecht fietsen er uit. (u kunt tot zondag 20 december 15.00 uur u volle spaarkaarten inleveren).

Zondag 20 december is het evenement Kerst in het Dorp, georganiseerd door de gezamenlijke kerken. Kom naar het dorp en beleef het kerstverhaal! Er zijn levende kersttaferelen; men kan knutselen en cupcakes versieren, er is een kerstwandeling langs de levende taferelen en er worden kerstliederen gezongen in de Janskerk.

Vorig jaar maakte Mijdrecht voor het eerst kennis met de Santarun. Ruim 400 in kerstmannenpak gestoken deelnemers liepen een uitgezet parcours langs vuurkorven. Dit jaar wordt er zaterdag 19 december gestart op het Raadhuisplein. Vanaf 16 uur bent u van harte welkom met het hele gezin, want het is een wandeltocht en geen wedstrijd. Na afloop is er een gezellige Apres-Santarun Party. Geef je snel op en haal je kerstmannenpak op want op is op en vol is vol!

Zoals u reeds heeft gelezen trekken we op deze dag rond 16.00 uur de hoofdprijzen van de Spaar & Win actie. RTV Ronde Venen zal op zaterdag en zondag weer live uitzenden vanaf het Raadhuisplein met speciale uitzendingen voor het goede doel. Zondag 27 december, ‘derde kerstdag’, zijn de winkels ook weer geopend. Kortom, volop activiteiten in het gezellige centrum van Mijdrecht.

De kameel zal er ook weer zijn en er is gratis chocolademelk en kerstmuziek op het Raadhuisplein. Ook zijn de winkels open op zondag 20 december en heeft u volop tijd voor uw kerstaankopen.

Verdubbeling van zonnepanelen op dak gemeentehuis Op het dak van het gemeentehuis zijn dinsdag jl. 29 zonnepanelen geplaatst. Daarmee is het aantal panelen op het dak bijna verdubbeld. Eerder dit jaar zijn er 36 neergelegd en in gebruik genomen. De panelen produceren gezamenlijk jaarlijks 14.500 kwh aan elektriciteit. Dat is de hoeveelheid energie die 4 à 5 huishoudens per jaar verbruiken. De zonnepanelen liggen op een deel van het platte dak en beslaan in totaal ruim 90 vierkante meter. Op zonnige dagen wordt daarmee voldoende elektrische energie geleverd om ruim 20

procent van het verbruik in het gemeentehuis te kunnen dekken. In de hal van het gemeentehuis is op een paneel te zien hoeveel kwh de zonnepanelen produceren en hoeveel ze op dat moment in totaal hebben geproduceerd. Ook is te zien hoeveel is bespaard op de uitstoot van koolstofdioxide doordat van duurzame energie gebruik wordt gemaakt.

dak weinig zon vangt, biedt dat de mogelijkheid zelf te investeren in duurzame energieopwekking. De panelen zouden bijvoorbeeld geplaatst kunnen worden op daken van gemeentelijke panden.

De gemeente onderzoekt momenteel de mogelijkheid om inwoners gezamenlijk te laten investeren in zonnepanelen. Met name voor mensen die geen ruimte hebben voor panelen op hun dak of waarvan het

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Advertentieverkoop: Arthur van der Kooij, Youri Lieberton

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Fotografie: Patrick Hesse, Fem van Duuren, e.a.

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Vormgeving en opmaak: Angelique van Elteren, Rob Isaacs

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling, Peter Schavemaker, en Anja Verbiest.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2015 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Het moest er een keer van komen. Ons ouwe trouwe bed was aan vervanging toe. Niet dat het destijds bij Akva aangeschafte exemplaar oud en versleten was, maar krakende botten en stramme spieren vragen nu eenmaal om een ander soort aandacht. We waren al zo ver dat we in het tijdperk boxspring waren aangeland, maar er bleek nog zo veel meer tussen hemel en aarde te zijn. We werden onderdeel van het volkje dat ongegeneerd in de winkel op een bed plaats neemt en gewoon eens effe lekker gaat liggen. Een en ander leidt tot vreemde taferelen. Sommige stellen zie ik denken hoe ‘het’ op het nieuw aan te schaffen bed zou kunnen zijn. Als ik dat aan mijn vrouw voorleg, kijkt ze me aan op een manier van ‘daar heb je hem weer’. Toch weet ik uit betrouwbare bron dat kennissen van ons na de aanschaf van een waterbed het o zo gewenste afzetpunt node misten. Dus we waren wel op onze hoede. In korte tijd kwamen we er achter dat er heel wat te koop is, maar dat de aanschafprijs er terstond voor zorgt dat je slapeloze nachten krijgt. Na wat speurwerk hebben we inmiddels wel onze gulden middenweg gevonden. Omdat het oude vertrouwde niet tot op de draad was versleten, leek het mij dat we er zo maar een ander een groot plezier mee zouden kunnen doen. Dat viel niet mee. Het tweedehands winkelparadijs zag er geen brood in.“Ik barst van de bedden” en dat was ook nog zo. Mijn opmerking er eens lekker in te gaan liggen en de verhalen die het bed zou kunnen vertellen over de opgedane ervaringen eens aan te horen, konden haar niet vermurwen. Uiteindelijk kwamen wij terecht bij de beste service die onze gemeente biedt, de vuilstort. Krakker-de-krak, snerp-snerp daar ging onze toevlucht voor jaren. De dag daarna kwam onze nieuwe burcht tot ons behoud. Na het vertrek van de monteurs ging er een wereld voor ons open. Zoals gezegd kennen we box en spring, maar de ruggensteun omhoog of de benen in de lucht was geheel nieuw. Dat alles bestuurd met een kastje met een paar drukknoppen. Het was dat het een doordeweekse dag was en het weer goed, anders waren we na een nacht knorplezier gewoon lekker blijven liggen. Mensen, het leest zoveel lekkerder met een hoogopstaande matras achter je rug. Ik heb nog gevraagd om een uitkieperstand als extra, maar de opmerking van de verkoper dat dit dan ook voor mij zou gelden deed mij eieren voor mijn geld kiezen. Luistervink


4

Kort nieuws Mijdrecht

Adam en Eva in De Wegwijzer Zondag 13 december leidt ds. R. Kok uit Sliedrecht om 10 uur de morgendienst in De Wegwijzer. De Schriftlezing is uit Lukas 1: 26-38. Voor God is niets onmogelijk. Om 17 uur leidt student A. Voorwinden uit Apeldoorn de middagdienst, de verkondiging gaat over Genesis 3:15. Adam en Eva en de verboden vrucht: een bekende geschiedenis. In dit verhaal speelt ook God een cruciale rol. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Lees het artikel ook op cgkmijdrecht. nl/nieuwsartikel Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten

Abcoude

Adventsvesper in HH Cosmas en Damianuskerk Zaterdag 12 december wordt een vesperdienst gehouden in de HH Cosmas en Damianuskerk in Abcoude. In de traditie van het klooster, maar met een eigentijdse invulling. Voorgangers zijn zr. Monica Raassen van de Priorij Emmaüs in Maarssen, Willem Meijer en Susan van Agten. Het dames- en het herenkoor onder leiding van Stephan van de Wijgert ondersteunen de samenzang. We staan samen stil bij de verwachting en het verlangen, waarvan de adventperiode is doordrongen. Aanvang 19 uur. Na afloop is er gelegenheid om elkaar in ’t Trefpunt bij een kopje koffie of thee te ontmoeten.

Wilnis

Liefdesmaal van LEEFgemeente LEEFgemeente houdt dinsdag 22 december vanaf 15 uur een Liefdemaal in De Willisstee. Iedereen uit De Ronde Venen, en Wilnis in het bijzonder, wordt uitgenodigd voor gesprek en maaltijd. Er is geen onderscheid des persoons. Er wordt in meerdere gangen een maaltijd aangeboden, met tussendoor muziek. Aan de tafels kunt de kans pakken om anderen, die u van gezicht wel (her-)kent eens wat meer aan te spreken. De toegang is vrij, maar aanmelding is wel gewenst om ervoor te zorgen dat er voldoende stoelen en tafels plus eten en drinken aanwezig zijn. Aanmelden kan door - uiterlijk dinsdag 15 december - een mailtje met naam en aantal te sturen naar dikenanneke@solcon.nl of een sms of app naar 06 5360 1617. Bellen kan naar hetzelfde nummer. Voor een brief is het adres Burg.van Baaklaan 34, 3648 XV Wilnis.

11 december 2015

DE GROENE VENEN

'Vijf Pijlers van Dalton' uitgangspunt voor nieuwe school in Mijdrecht Vanaf volgend jaar werken de Proostdijschool en Twistvliedschool in de nieuwe school die door hun fusie in Mijdrecht ontstaat met een eigentijds onderwijsconcept. Dit concept sluit aan op de ‘5 pijlers van Dalton’, waar de school zich in ontwikkelt. Onlangs kwamen ruim 100 ouders en belangstellenden bijeen in het oude Parochiehuis in Mijdrecht om hierover geïnformeerd te worden. In het Daltononderwijs ligt de nadruk op samenwerken, de ontwikkeling van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van de leerlingen. Een brede vorming staat voorop. Dat geldt voor zowel de vakken rekenen, taal, lezen als voor de sociaal emotionele ontwikkeling. Het Daltononderwijs kent 5 pijlers: verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, samenwerken, effectiviteit en reflectie. De Proostdijschool en Twistvliedschool, die volgend jaar fuseren, nemen deze pijlers als uitgangspunt voor hun nieuwe onderwijsconcept. De beste onderwijskwaliteiten van de beide scholen worden hierin meegenomen. Denk

bijvoorbeeld aan de Kanjertraining, waarbij leerkrachten worden getraind in het waarborgen van veiligheid en vertrouwen in de klas. Kernvakken zoals rekenen, taal en spelling en Engels krijgen ook volop aandacht. Tegelijk ontwikkelen leerlingen hun ‘21th Century Skills’. Hierbij draait het om een nieuwe manier van leren, leven en werken: als optimale voorbereiding op de moderne maatschappij. Het doel is om kinderen kennis bij te brengen en ze te stimuleren hun creativiteit en zelfstandigheid te ontwikkelen. Na het doorlopen van de basisschool zullen ze met vertrouwen en voldoende bagage de volgende stappen in hun ontwikkeling richting voortgezet onderwijs kunnen zetten. Wilt u meer weten over het nieuwe onderwijsconcept? Stuur dan een e-mail naar ostofhof@kpoantonius. nl. Neem voor meer informatie ook eens een kijkje op

www.twistvliedschool.nl/scholenfusie of

www.proostdijschool.nl/scholenfusie.

Mantelzorgers worden verwend met massage Het thema van de Dag van de Mantelzorg dit jaar was ‘mantelzorger laat je zien!’. Mantelzorgers die hun gegevens door hadden gegeven aan het Steunpunt Mantelzorg van Tympaan-De Baat, ontvingen in november een aangename verrassing, een verwenpakket met daarin o.a. een cadeaubon van 25 euro plus een bon waarmee ze kans konden maken op een gratis massage. De laatste massagedag is inmiddels achter de rug. Drie masseurs uit De Ronde Venen hebben de afgelopen drie weken 36 mantelzorgers verwend met een welverdiende ontspannende stoel-, voet- en/of handmassage. De eigenaar van Hampshire Hotel Mijdrecht stelde een prachtige ruimte beschikbaar en ook in ’t Paradijs in Mijdrecht hebben 12 mantelzorgers mogen genieten van

een massage. In Abcoude stelde voetreflexologe Heleen Koldewee haar praktijkruimte beschikbaar en werden de mantelzorgers in haar woonkeuken welkom geheten. Er heerste op alle drie de locaties een gemoedelijke sfeer. Veel mantelzorgers hebben hun persoonlijke verhaal gedeeld met elkaar, voelden zich als herboren en waren dankbaar voor het genereuze gebaar van de masseurs. Vanuit het Steunpunt Mantelzorg waarderen we de belangeloze medewerking van Thea Gramberg van praktijk 'De Lotus Bloesem' in Abcoude, Heleen Koldewee van 'Binnenrust, praktijk voor voetreflexologie' eveneens in Abcoude en Massagepraktijk Mirjam de Lange uit Wilnis. Dankzij hen zijn 36 mantelzorgers extra in het zonnetje gezet!

Kerststerren Zingen

Kerstconcert zangschool Greetje de Haan Leerlingen VLC in actie voor Make-A-Wish In het kader van het 'entreprenasium' (ondernemerschap leren) zamelen vier leerlingen uit de havo-brugklas van het VeenLandenCollege via een speciaal project geld in voor Make-A-Wish. Make-A-Wish bezorgt kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte de mooiste dag van hun leven door een wens te laten uitkomen. De afgelopen jaren heeft Make A Wish Nederland al vele duizenden wensen vervuld en daarmee de eigen kracht van deze kinderen en jongeren aangewakkerd. Niet de ziekte, maar het kind en/of de jongere zelf staat centraal en dat maakt de wens tot een

unieke beleving. Dit vinden wij een heel mooi doel om ons voor in te zetten. De actie van de vier leerlingen Nigel van Asselen, Manuel Leeuwerik, First Permsri en Dion Oudshoorn - bestaat uit het inzamelen van lege flessen en het doen van klusjes. Misschien heeft u hen al voorbij zien komen? Daarnaast verkopen zij zaterdag 12 december bij Karwei aan de Industrieweg in Mijdrecht cupcakes en drankjes voor hun goede doel. Op makeawishnederland.org staat hun speciale actiepagina, te herkennen aan het VLC-logo, met meer informatie hoe hun actie financieel gesteund kan worden.

Zangschool Greetje de Haan geeft op 12 december een sfeervol Kerstconcert met haar leerlingen in de prachtige Galerie Boven Verwachting van Ton Boxce (Herenweg 298A, grens Mijdrecht/Wilnis). Aanvang 19.30 tot 20.30 uur. Na in de afgelopen twee jaar 21 (leerling-)concerten in de eigen Studio van Greetje de Haan aan de Bozenhoven 128A, heeft ze nu eens gekozen voor een andere locatie! De meeste leerlingen zijn semiprofessioneel door zoveel op het podium te staan. “Want oefening baart kunst” zegt zangcoach Greetje, en zij weet dat als geen ander, omdat ze zelf ook wekelijks als zangeres optreedt in het binnen- en buitenland! Het is ook belangrijk om in een andere ruimte je stem te laten horen.dan de Studio. Dit vraagt technisch weer andere inzet en ademtechnische ondersteuning! De meeste leerlingen zijn semi-professioneel geworden en het niveau van de concerten ligt erg hoog! Dertien zangers zullen u verrassen met hun heldere en/of warme, zuivere stemmen, begeleid door instrumenten of een prachtige track met een band of een orkest! Kinderen, jong volwassenen en iets ouderen. U zult mooie liederen van Mariah Carey, Carrie Underwood tot en met Gabriel Fauré's Avé Maria kunnen beluisteren! Begeleid door piano en contrabas. Naast Cantique de Noël en een Kerstengelenlied klinken delen uit de Messiah

Iris Petersen voor Vrouwenkoor, met B.C. Maar ook een gevoelig liedje als ‘Mag ik dan bij jou’ zal niet ontbreken op deze stemmige Kerstavond die wordt afgesloten met een hapje en een drankje! Het wordt een heel afwisselend concert met Christmas Evergreens waarna u ook met Ton Bocxe zijn schilderijen mag bezichtigen. Toegang is €7,50 voor volwassenen, €5,- voor kinderen. Om van tevoren een plaatsje te reserveren kunt u contact opnemen via gretele.rotschild@ gmail.com of bellen op telefoonnummer 06-20743560 / 0297-272328.


DE GROENE VENEN

11 december 2015

5

Kort nieuws

Sint op valreep op Beatrixschool in Wilnis Vroeg in de ochtend van 4 december begonnen de kinderhartjes op de Pr. Beatrixschool in Wilnis al sneller te kloppen… Sinterklaas kwam, op de valreep, alsnog op bezoek! De pietenband van Viribus Unitis zorgde alvast voor een hoop gezelligheid op het plein en er werd uit volle borst meegezongen en gedanst. Maar het grote wachten was natuurlijk op Sinterklaas. Na een aantal liedjes kwam hij dan toch echt in een heel mooie Porsche aangereden, maar waar waren de pieten? Zij kwamen even later in een

versierd bootje achter een auto aan… Na een welkom van juf Angela kwam Sinterklaas gezellig mee naar binnen en nam daar alle tijd voor de kinderen. Eerst gezellig met de pietenband langs alle groepen en daarna langs groep 1&2 en groep 3&4 om naar alle verhalen en optredens te luisteren en te kijken. Natuurlijk had Sinterklaas ook nog cadeautjes meegenomen. Wat een feest. De groepen 5, 6, 7 en 8 hadden lootjes getrokken en surprises met een gedicht gemaakt. Er zaten echte kunstwerken tussen!

Sportieve Sint toch gearriveerd op Piet Mondriaan in Abcoude Alle leerlingen van OBS Piet Mondriaan in Abcoude stonden vrijdagochtend 4 december op het schoolplein te wachten op Sinterklaas. Hoe hard de kinderen ook zongen, de Sint was nergens te bekennen.... Eindelijk kwam er een klein wit golfwagentje het schoolplein oprijden. Zou de Sint daarin zitten? De kleuters dachten van niet, dat paste toch helemaal niet. Maar na een beetje sportief uitvouwen kwam de Sint toch uit het karretje, dat bestuurd werd door de Hoofdpiet. De Sint vertelde de wachtende kinderen dat het een sportief

Baambrugge

Biljartevenement Kruk & Stoof

Zwarte Pieten maken het maar al te bont op Sint Jozefschool Omwonenden van de Julianalaan en Kerklaan in Vinkeveen zijn op de vroege ochtend van 4 december misschien wat ruw gestoord in hun slaap door gelach, gegil en zwaar motorgeluid... Sinterklaas en maar liefst vijf zwarte Pieten kwamen namelijk met luid geraas aan voor een bezoek aan de Sint Jozefschool. Het gezelschap arriveerde met twee stoere crossauto's. Luid ronkend reden ze het schoolplein op, bestuurd door meervoudig autocrosskampioen Rene Kennis en zijn vrouw. Alle leerlingen en hun ouders begroetten hen met gezang en gejuich. Directeur juf Corrie kon de Sint gelukkig melden dat alle problemen op tijd waren opgelost: de kleuters hadden de Hunebedsteen gevonden

en ook de knuffel van Zielepiet was terecht. Alle klassen werden vervolgens bezocht en in elke klas gebeurde wel iets spannends of bijzonders. In groep 3/4 maakten de Pieten het erg bont... Met schoenen aan over de tafels rennen, op de kasten zitten en in de raamkozijnen klimmen... Dat gaat te ver! Om het goed te maken, deden de Pieten een knappe jongleer-act. De kinderen vonden het allemaal prachtig. De groepen 7 en 8 namen de Pieten interviews af. Zo werd gevraagd of Pieten goed kunnen voetballen. Piet dacht van wel en hij demonstreerde dat graag met een knallend schot op een stapel pepernoten. Gelukkig hielpen de leerlingen achteraf goed met opruimen.

jaar was geweest. Met veel bewegen en sporten, vandaar het golfwagentje. De veegpieten waren dit jaar ook weer aanwezig, evenals de Piet Mondriaanpieten. Nadat de Sint met zijn gevolg had geluisterd naar het kinderkoor en gekeken had naar een dans, nodigde hij de directie van de school uit om even naar voren te komen. Op verzoek van de Sint maakten Martine en Ronald een walsje. Daarna gingen de kinderen naar hun eigen klas, waar Sint en zijn Pieten hen ook nog even een bezoekje brachten.

Bingo bij Argon De Lijnkijkers houdt vrijdag 18 december de maandelijkse bingo in de kantine van sportvereniging Argon in Mijdrecht. De bingo staat ditmaal in het teken van het kerstfeest. De tafel ligt vol met prijzen en de hoofdprijs is een 'Vers Kerstpakket' met een waarde van €170. Zaal open om 19 uur, aanvang 20 uur. Natuurlijk is het eerste kopje koffie weer gratis. Met uw deelname aan deze bingo steunt u de jeugd van Argon.

De Hoef

Klaverjassen om kerstprijzen

Vinkeveen

Prijsklaverjassen

Onder luid gejuich van alle bijna zestig kleuters van OBS Willespoort in Wilnis heeft Sinterklaas het nieuwe speel- en klautertoestel De Vesting officieel geopend. Dit deed hij door middel van het doorknippen van het speciale Sint-lint dat er omheen was gespannen. Dankzij onder meer de opbrengst van het jaarlijkse openingsfeest De Willesstart is de aanschaf mogelijk gemaakt. Ook hebben het bestuur van

de stichting AURO voor Openbaar Onderwijs en de tussenschoolse opvang stichting OWIKI hiervoor de handen financieel ineen geslagen. De kleuters hebben de bouw van hun nieuwe klimen klautertoestel in de afgelopen weken vanuit hun lokaal goed gevolgd. Zij waren dan ook heel erg blij dat zij na de openingshandelingen van Sinterklaas meteen met de Pieten op het speeltoestel konden gaan spelen.

Sinterklaas in oldtimer naar De Schakel niet zou komen. Ondanks dat alle kinderen luidkeels zongen en er zelfs werd gedanst, was Sinterklaas in geen velden of wegen te bekennen. Gelukkig werd het wachten uiteindelijk toch beloond. In een prachtige zwarte oldtimer werd Sinterklaas voor het schoolplein gereden. Met dank aan Meneer Eijs, als privéchauffeur van Sinterklaas. Na een warm welkom door directeur Petra Eindhoven kon het feest toch echt beginnen! Sint heeft uitgebreid de tijd

Mijdrecht

Zaterdag 12 december houdt de Biljartclub klaverjassen voor kerstprijzen in Dorpshuis De Springbok in De Hoef. Er is deze keer voor iedere speler een aardigheidje en iedereen is van harte welkom. De zaal is open vanaf 19.30 uur, het klaverjassen begint om 20 uur.

Sinterklaas verrast kleuters op OBS Willespoort in Wilnis

Spanning op basisschool De Schakel in Vinkeveen vorige week vrijdag, 4 december. Om 9 uur hadden alle schoolkinderen zich met hun ouders op het schoolplein verzameld om Sinterklaas op te wachten. Zoals elk jaar was het niet alleen de vraag óf hij wel zou komen, maar ook met welk vervoermiddel. Gelukkig lieten de Pieten al snel van zich horen. In hun eigen pietenauto kwamen zij het schoolplein op gereden. Met de staf, maar... zonder Sint. Het leek er zelfs even op dat Sint helemaal

Biljartvereniging De Poedel houdt traditioneel de zaterdag voor kerst, dit jaar is dat 19 december, het Kruk & Stoof-evenement in dorpshuis De Vijf Bogen in Baambrugge. Deelname vanaf 16 jaar. Ervaring met biljarten is beslist niet vereist en er zijn, zoals altijd, weer leuke prijzen te winnen. Aanvang 14 uur, zaal open om 13 uur.

In De Boei op 15 december houdt Klaverjasclub Onder Ons een prijs-klaverjasavond met leuke kerstprijzen. De aanvang is om 20 uur in dorpshuis De Boei, Kerklaan 32 te Vinkeveen. In De Merel op 18 december In café De Merel op Arkenpark Mur in Vinkeveen, start het kaarten om 20 uur, voor zowel dames als heren. Graag om 19.45 uur aanwezig zijn voor de inschrijving. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. Ook is er op deze avond een grote tombola.

Abcoude

Roemenië-comité bij Plusmarkt Koot Het Roemenië-comité Abcoude staat zaterdag 12 december weer bij Plusmarkt Koot. Twee maal per jaar, met Pasen en Kerstmis, heeft het comité een plek bij Koot om u te voorzien van leuke en aparte dingetjes voor de feestdagen.

genomen om uit zijn boek te lezen, verhalen aan te horen en natuurlijk ook om cadeautjes uit te delen. In de groepen 5 tot en met 8 werd het feest gevierd met

surprises. Alle mooie creaties zijn uitgebreid door Sint bekeken. En daarna was het tijd om met z'n allen pannenkoeken te eten!

Ook dit jaar is het Roemenië-comité daar weer in geslaagd, kom dus een kijkje nemen bij onze kraam. Wilt u niets kopen, maar ons toch steunen? Dan biedt onze 25-jarige vrachtauto op de kraam uitkomst. Die ontvangt graag uw donatie.


6

11 december 2015

DE GROENE VENEN

CASA DI CARIN

Tekst Carin van Kouwen

Bosch en Haven 21, Mijdrecht Vlakbij het centrum van Mijdrecht bezoek ik vandaag een penthouse dat in het appartementencomplex Bosch en Haven ligt. Je loopt hiervandaan in een paar minuten naar het dorpscentrum, en ook verschillende basisscholen en sportgelegenheden vind je hier vlakbij. Een leuke, centrale plek om te wonen. Ik ben erg benieuwd naar het penthouse dus ik bel aan en neem de trap naar de derde verdieping. Uiteraard is er ook een lift aanwezig in het appartementencomplex. schuifpuien naar het dakterras, waar we meteen even een kijkje nemen. Het dakterras is echt de blikvanger van dit penthouse. Het is enorm groot, wel 100 m2, en heeft een fantastisch uitzicht over Mijdrecht en omstreken. Zo kijk je bijvoorbeeld helemaal naar Amsterdam. Dit is wel echt een hele fijne plek om heerlijk van het uitzicht en de woonoppervlakte. De centrale ligging is ook zeker een pluspunt. Als je de ruimte in dit appartement en het fantastische uitzicht zelfs eens wilt ervaren, zou ik hier zeker een kijkje komen nemen. In de ruime hal waar we binnenkomen vind je de meterkast, het toilet, een garderobe en toegang naar een van de slaapkamers en de woonkamer met open keuken. We lopen de woonkamer in, die erg licht en ruim is door de grote ramen

en het hoge plafond. De open keuken ziet er netjes uit en is van alle benodigde apparatuur voorzien.

Afstand tot:

Je kunt hier met gemak een eettafel kwijt waaraan je gezellig kunt eten. Vanuit de keuken kun je via twee

Supermarkt Snelweg A2 Bushalte Basisschool Sportschool

Aantal km: 0,3 9,8 0,2 0,6 1,2

Facts & Figures zon te genieten. We gaan weer naar binnen om de rest van het appartement te bekijken. In een aparte gang bevindt zich de 'master bedroom' die een eigen schuifpui heeft naar het dakterras. De badkamer vind je hier ook, en deze heeft een ligbad, een inloopdouche en een wastafelmeubel. In de naastgelegen berging kun je heel wat spullen kwijt, naast de wasmachineaansluiting en de cv ke-

Tijd voor een andere bank? Stap nu over naar RegioBank Overal sluiten banken hun kantoren. RegioBank bewijst dat het ook anders kan. Voor een persoonlijk advies kunt u gewoon even binnen lopen. Zonder afspraak en wanneer het u uitkomt. Een bank waar ze u kennen en alle tijd voor u nemen. Dat vindt u allemaal bij RegioBank. Zij hebben heldere en eenvoudige producten en een compleet betaalpakket.

De bank bij u in de buurt Bij RegioBank bent u altijd welkom. Voor een persoonlijk advies of gewoon omdat u een vraag heeft. En dat is wat klanten waarderen. Een bank in de buurt. Met een Adviseur die de klant kent en zijn of haar taal spreekt. En met goede producten met heldere voorwaarden en gunstige tarieven. Wat u ook kiest, u kunt altijd bij iemand persoonlijk van RegioBank terecht om uw bankzaken te regelen. Een complete betaalrekening Bij de betaalrekening krijgt u alles wat u nodig heeft om uw bankzaken te regelen zoals u dat wilt. U kunt

nu bijvoorbeeld de app downloaden voor Mobiel Bankieren. Met deze app heeft u RegioBank in uw binnenzak, kunt u overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. Daarnaast krijgt u een Wereldpas, en kunt u uw betalingen makkelijk regelen via Internet Bankieren en iDEAL. Gebruikt u liever overschrijvingsformulieren, dan kan dat natuurlijk ook! Wat u ook kiest, u kunt altijd bij iemand persoonlijk van RegioBank terecht om uw bankzaken te regelen. RegioBank in top 3 beste banken De Consumentenbond vroeg klanten hun mening over hun bank. Regio-

Bank kreeg het rapportcijfer 8,2. Daarmee staan we in de top 3 van beste banken. Van de ondervraagde klanten is maar liefst 95% tevreden over onze service. RegioBank helpt u graag bij het overstappen Wilt u zich ook welkom voelen en de persoonlijke service van RegioBank ervaren? Kom dan naar Regio Bank, Dorpsstraat 7 in Wilnis. Een betaalrekening openen is een fluitje van een cent. Zij zorgen ervoor dat u er nauwelijks omkijken naar heeft. Met de Overstapservice lopen uw betalingen gewoon door. Kijk op www.regiobank.nl voor meer informatie.

Voor informatie kunt u contact opnemen met: Marieke Bach Regio Bank (zelfstandig intermediair) Dorpsstraat 7 3648 AE Wilnis Telefoon 0297-289090

tel. We lopen terug naar de hal om de andere slaapkamer nog even te bekijken die ook grenst aan het dakterras, dus ook hier weer dat geweldige uitzicht.

Bosch en Haven 21, Mijdrecht Vraagprijs â‚Ź 398.000,- k.k. Woonoppervlakte 106 m2 Inhoud 400 m3 3 kamers (2 slaapkamers)

Op de begane grond, de binnenplaats, heb je de beschikking over een eigen parkeergarage voor je auto. Dus altijd een droog plekje voor de deur, wat natuurlijk ideaal is. Het appartement is netjes afgewerkt en heeft maar liefst 106 m2

Makelaardij Witte Herenweg 97 3645 DG Vinkeveen 0297-263219 info@makelaardij-witte.nl

www.deplekbijuitstek.nl


DE GROENE VENEN

11 december 2015

7

DE WEEK IN BEELD Ook de Mantelzorgsalon heeft Sinterklaas gevierd. Er waren mooie cadeautjes met prachtige gedichtjes en een gezellig pietenspel voor alle lieve mantelzorgers. Iedereen heeft genoten van deze middag, zingen, lachen en alle zorgen even achter je laten. De volgende mantelzorgsalon is vop 21 december. Tijdens deze salon wordt met elkaar een kerstkandelaar gemaakt.

Op vrijdag 4 december heeft Sinterklaas een bezoek gebracht aan OBS Molenland. Alle kinderen stonden vol verwachting klaar op het grote plein. Zingend zat de stemming er al gauw in. Al snel kwamen er twee pieten die zochten naar een hunebedsteen. Zonder steen konden zij geen huis meer binnen. Hoe moest dat dan met alle cadeautjes? Gelukkig vonden de pieten onderweg naar school nog een steen en konden de kinderen

en pieten opgelucht ademhalen.

De kinderen van de Twistvliedschool stonden vol verwachting klaar voor de komst van de Sint, maar zagen tot hun grote verbazing een verhuiswagen van P.A. van Rooyen/Topmovers aankomen.

school was aangekocht door Sint.nl.

Daar rolden Sint en zijn pieten uit. De dagen ervoor waren er op school al verhuisdozen gevonden en hing er een bord dat de

Gelukkig kon de Sint wel om zijn vergissing lachen en vierde hij gezellig zijn verjaardag op de Twistvliedschool.

De kinderen hebben de Sint laten weten dat hij zich heeft vergist, want ze gaan pas aan het einde van dit schooljaar verhuizen.

De Groene Venen is ook 24 uur per dag online te lezen op

www.degroenevenen.nl.


8

11 december 2015

Familieberichten Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Uitvaartbegeleiding "Waar u ook verzekerd bent, u bent vrij in de keuze van uw uitvaartondernemer"

Liefde Aandacht Respect

Miranda van Gelderen 06-23367997 Brenda Stork 06-15442046 www.charonuitvaart-abcoude.nl

DE GROENE VENEN

Servicepunt in actie voor Stichting Jongeren Actief Het Servicepunt wonen, welzijn en zorg heeft gedurende het jaar van het 10-jarig bestaan verschillende acties gevoerd ten behoeve van de Stichting Jongeren Actief. Het Servicepunt was aanwezig op verschillende markten, waar bezoekers een bijdrage konden doneren. Een andere actie was het ophalen van de emballagebonnen in de supermarkten. Onze dank gaat daarvoor uit naar Albert Heijn in Vinkeveen en Mijdrecht. Er is een mooi bedrag opgehaald voor Stichting Jongeren Actief. De penningmeester heeft dit bedrag in ontvangst mogen nemen op het Servicepunt in Vinkeveen. Deze stichting laat daarvan kinderen van ouders met een minimum inkomen gratis sporten. Denkt u dat u in aanmerking komt voor vergoeding door Stichting Jongeren Actief, laat u daarover dan informeren op het Servicepunt. U kunt het Servicepunt wonen, welzijn en zorg vinden in de verschillende kernen van de Gemeente De Ronde Venen. Loopt u gerust binnen om uw vraag te stellen, of om gewoon eens te zien en horen wat het Servicepunt voor u kan betekenen.Zie ook

www.servicepuntderondevenen.nl.

Winterwandelen op Derde Bedijking, waar vroeger water was In de winter houdt IVN-afdeling De Ronde Venen & Uithoorn elke derde zaterdag van de maand een Winterwandeling. Op zaterdagochtend 19 december voert deze wandeling door de droogmakerijen van Mijdrecht, de zogenaamde Derde Bedijking. In 1800 was deze wandeling niet mogelijk. Mijdrecht was toen een smal lint met aan weerszijden heel veel water. Het water bedreigde de bewoners. Voor landbouw en veeteelt was geen plaats. In het landschap zien we veel dat herinnert aan de tijd dat hier water was. Maar ook aan de pogingen die de Mijdrechters bijna 80 jaar lang deden om van water

weer land te maken. Op 19 december wordt er om 9.30 uur verzameld bij de algemene begraafplaats in Wilnis. Vandaar vertrekken we met zo min mogelijk auto’s naar het startpunt. De wandeling is ca. 9 km lang en duurt tot ongeveer 12.30 uur. Draag stevige waterdichte schoenen of kaplaarzen en warme kleding. Neem ook een (warme) drank mee voor tijdens de 'pauze'. Wilt u meteen bij het startpunt beginnen of verdere informatie, neem dan contact op met Hans Tuinenburg, tel. 0613999814. Zie ook

www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn.

Verrekijker verloren in natuurgebied Waverhoek Een vogelliefhebster uit Houten ging zaterdag 29 november naar de Waverhoek om vogels te kijken. Helaas is ze daar, op de parkeerplaats van Natuurgebied Waverveen aan Botsholseweg haar verrekijker verloren. Het gaat om een verrekijker 10x50 van de Vogelbescherming, type Zwaluw. Heeft u haar kijker misschien gevonden? Laat het dan de redactie weten via info@degroenevenen.nl of tel. 0297 38 52 57, zodat wij de mevrouw uit Houten op de hoogte kunnen brengen.


DE GROENE VENEN

11 december 2015

DR. BEEKER

Antibiotica?

Helaas leveren die nascholingen meestal maar twee uren op en dus moet je dan bijna om de week soep met broodjes doen om aan je verplichting te voldoen, ook geen feest. In de provincie Utrecht regelen de huisartsen daarom twee keer per jaar de zogenaamde Duo-Dagen. De bedoeling is dat je een dag kunt nascholen terwijl een collega je praktijk waarneemt en dat de dag erna de collega gaat scholen en jij waarneemt. Vorige week had ik weer zo’n DuoDag en dit keer was er wel een prikkelend programma, want het onderwerp was onder andere hoe het leven eruit gaat zien als onze antibiotica niet meer werken. De les werd gegeven door een arts infectieziekten en deze arts schetste een vraag die mij eigenlijk al een tijd bezighoudt; Waarom geven we eigenlijk antibiotica? Antibiotica zijn er in veel soorten en maten. De meest bekende is de Penicilline, die is ontdekt door Alexander Fleming in 1928 toen hij per ongeluk ontdekte (Serendipiteit) dat een afgedwaalde schimmel de bacteriën op zijn petrischaal verwoestte. Alexander had een aantal cultures op een bedje van agar-

agar gekweekt en bemerkte dat die niet tegen de sporen van de schimmel Peniccillinum Notatum bestand waren. Vandaar dus de naam. Tegenwoordig wordt agar-agar met name gebruikt in de betere keuken, waar de El Bull- adepten het voor grof geld inkopen en verwerken, terwijl het eigenlijk een vrij goedkoop zeewierextract is, maar dat terzijde. Na de ontdekking van Penicilline ontstond de tijd van de bacteriegeoriënteerde ziekteleer, artsen meenden dat die kleine beestjes wel eens bij allerlei ziekten betrokken zouden kunnen zijn en smeten met antibiotica om ze weg te krijgen. De bacteriën, warme aanhangers van het survival of the fittest principe (Herbert Spencer, en niet Charles Darwin zoals iedereen denkt), zorgden voor voldoende overleving en uiteindelijk ontstonden er daardoor resistente stammen. Die resistente stammen raakten in een steeds voortdurende strijd verwikkeld met de mens, die maar betere en sterkere antibiotica ontwikkelde, en die strijd duurt tot de dag van vandaag voort. Maar niet voor lang, want de pijplijnen zijn leeg, de nieuwe generaties antibi-

Voorlichtingsavond in Hofpoort over pigmentziekte vitiligo Dinsdag 15 december houdt het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden samen met de Landelijke Vereniging voor Vitiligo Patiënten (LVVP) een voorlichtingsbijeenkomst over vitiligo. Bij deze chronische huidaandoening verliest de huid pigment. Tijdens de voorlichtingsavond, die gehouden wordt van 19.30 tot 21.15 uur, komen verschillende medische en psychosociale aspecten van de ziekte aan bod. Mevrouw Inka Nieuweboer, dermatoloog in het Hofpoort Ziekenhuis, legt uit wat vitiligo is en hoe je het kunt behandelen. Paul Monteiro, voorzitter van de LVVP, bespreekt psychosociale gevolgen en de kwaliteit van leven voor patiënten. Ervaringsdeskundige Padminie Gajadhar vertelt hoe vitiligo invloed heeft op haar dagelijkse leven. Op het programma staat ook de vertoning van de korte video 'Courage in Motion'. Er is ook een informatiemarkt, over

Tekst Jaco Beeker otica (als die er al zijn) doden misschien wel samen met de bacterie zijn gastheer en dat schiet zijn doel dus enigszins voorbij.

Ik ben als huisarts verplicht om jaarlijks veertig uur nascholing te volgen. Dat klinkt redelijk, u wilt zeker ook dat uw huisarts op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen, maar het is in de praktijk best wel lastig. Want veertig uur is op zijn best vijf dagen en dat betekent toch weer een week per jaar en samen met de vierenzestig diensten die ik volgend jaar moet doen en mijn praktijk waar ik aanwezig moet zijn, is dat een behoorlijke opgave. De meeste nascholingen zijn daarom in de avonduren. Dan kan je na een dag werken onder het genot van een vies broodje en een kopje laffe soep lekker in slaap vallen bij een duffe spreker...

de mogelijkheden van camouflage, camouflagetherapie en lichttherapie. De toegang tot deze voorlichtingsavond in de Grote Zaal is gratis. Aanmelden kan via www.zuwehofpoort.nl of via de informatiebalie, tel. 0348 42 74 46 (maandag t/m vrijdag van 9 tot 16 uur). De Grote Zaal is bereikbaar via de achteringang van het ziekenhuis aan de Blekerijlaan (tegenover stadhuis Woerden).

Padminie Gajadhar vertelt hoe vitiligo invloed heeft op haar dagelijkse leven.

9

Gaan ze winnen? Om dat te kunnen beoordelen gaan we terug naar het begin van de strijd. Onze vriend Alexander had natuurlijk een briljant middel in handen, maar de toepassing past strikt genomen in het toenmalige wereldbeeld, waarin ziekte en gezondheid in een tijd tussen twee grote oorlogen werd gezien als een te bestrijden invloed van buitenaf. In dat wereldbeeld paste het niet om te kijken naar andere factoren zoals voeding, ongezond gedrag en hygiëne. In die tijd was Florence Nightingale een irritante zuster, die haar mond moest houden als de dokter langs kwam en werd kraamvrouwenkoorts niet veroorzaakt doordat de gynaecoloog zijn handen niet waste, maar door een bacterie die kwaad wilde. Kijken we nu terug naar die jaren, dan moeten we constateren dat de grootse stap in de overleving van de Nederlander de aanleg van gesloten rioleringen is geweest en niet de ontwikkeling van Penicilline. Sterker nog, de mens bestaat voor een groot deel uit beestjes! Een één of andere wetenschapper heeft eens berekend dat een gemiddelde volwassene voor ongeveer anderhalve kilo aan bacteriën meezeult. En als je kijkt naar het niveau van de menselijke cel dan kan je zien dat onze energiecentraletjes eigenlijk restanten zijn van een veel eerdere ontmoeting met virussen. Als je anderhalve kilo van die beestjes

meezeult kan dat toch niet slecht zijn? Steeds meer komen we tot de ontdekking dat die beestjes ons veel goed doen; bacteriën in de darm zorgen voor veel verteringsprocessen waar we anders serieus ondervoed zouden raken. Bacteriën op de huid zorgen ervoor dat andere ziekteverwekkers geen toegang krijgen tot onze kern en ga zo door. In dat licht is het eigenlijk logisch dat er tegenwoordig wordt geëxperimenteerd met poeptransplantaties. Ik schreef er al eerder over, maar het lijkt erop dat we ziekte kunnen herstellen door poep van gezonde individuen te transplanteren naar zieken. Voor Diabetes is dat al aangetoond en nu lijkt dat ook voor sommige vormen van chronische darmontsteking het geval. Een interessante opmerking van de microbioloog prikkelde mijn fantasie, het lijkt erop dat de blindedarm een soort van depot is van je eigen darmflora. Het is namelijk zo dat ieder individu een andere samenstelling heeft van darmkolonisatoren, moeders geven wel een groot deel van hun beestjes mee bij de geboorte van een kind en dat is dan weer de reden waarom je als kind beter vaginaal geboren kunt worden dan via een keizersnee, maar uiteindelijk ontwikkelt iedereen een eigen samenstelling. Je darmflora is je vingerafdruk en die vingerafdruk zit in de blindedarm, geef mij je appendix en ik zeg wie je bent. Soms klopt die vingerafdruk niet en heb je ergens last van, een poeptransplantatie helpt je van de klachten af, maar dat is tijdelijk want je eigen beestjes komen via de appendix weer tevoorschijn en beginnen opnieuw. Interessant hè?

Er is nu al voor minstens één vorm van chronische darmontsteking aangetoond dat je beter de blindedarm kunt weghalen. Doe je er wel goed aan om antibiotica te nemen? Eigenlijk verwoest je de hele beschermlaag van de huid, zowel aan de buiten als aan de binnenkant. Inmiddels weten we dat kinderen die onder het derde levensjaar meermaals antibiotica kregen statistisch meer kans hebben op het ontwikkelen van Diabetes en dat moeders die antibiotica krijgen in de laatste maanden van de zwangerschap vaker een kind met astma krijgen. Het antwoord moet derhalve zijn, nee. Nee, we moeten zo min mogelijk antibiotica geven, want we weten niet wat we doen. Het wordt tijd dat we naar ziekte gaan kijken zoals we dat deden vóór de komst van de antibiotica; als je ziek wordt heb je wat fout gedaan. Ofwel je rookt en krijgt een holteontsteking of een bronchitis, ofwel je rookt en je kind krijgt een middenoorontsteking, ofwel je eet slecht en krijgt een keelontsteking, ofwel je drinkt te weinig en krijgt een blaasontsteking. Vertrouw op die anderhalve kilo aan vriendjes en neem je tijd, je zult zien dat het weer beter wordt. Nog een laatste tip: ben je ernstig ziek en moet je antibiotica, een ziekenhuisopname of chemotherapie ondergaan? Vries alvast wat poep in, dan kan je dat later weer terugplaatsen en herstel je beter. De echte slimpikken onder ons vriezen de poep nu alvast in terwijl ze ‘nog’ gezond zijn.

Jaco Beeker info@drbeeker.nl www.drbeeker.nl

Watertoren Mijdrecht krijgt kantoorbestemming B&W hebben besloten het bestemmingsplan te wijzigen van de watertoren in Mijdrecht. Die staat al jaren leeg en wacht op herbestemming. Onder de naam Kompastoren hebben eigenaar Yourick Fokker en architect Roland Borst de afgelopen

jaren diverse plannen ingediend om het leegstaande bouwwerk te transformeren naar een kantoorlocatie voor creatieve bedrijven. Ook komen er vergaderruimten. Sinds de eerste plannen uit 2009 zijn er diverse voorstellen ingediend, die steeds

werden aangepast. In het plan dat er nu ligt zijn alle zienswijzen meegenomen. Met het collegebesluit komt de weg nu vrij voor realisatie van de Kompastoren. foto arthur van Der kooiJ


10

11 december 2015

DE GROENE VENEN

CULTUUR Beroemde boek Hella Haasse als muziektheatervoorstelling in Schouwburg Amstelveen

Oeroeg: vriendschap in een ander licht

‘Oeroeg was mijn vriend’. Met die zin begint het schrijverschap van Hella Haasse. Haar verhaal over een vriendschap tussen twee mannen, tegen een bijzonder decor: het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Een land waarin zij zelf ook geboren werd en opgroeide. Het debuut van Haasse is nu een toneelstuk, gespeeld door acteur Leopold Witte en acteur/muzikant Helge Slikker. Donderdag 7 januari is de voorstelling te zien in Schouwburg Amstelveen. tekst rinske Wels

“Laten we meteen het eerste mogelijke misverstand uit de weg ruimen,” zegt Witte, bekend van o.a. ‘Gooische Vrouwen’, ‘Dokter Deen’ en De Verleiders. “Het is niet zo dat ik de hoofdpersoon speel en Helge Oeroeg. We spelen hen allebei, samen.” Slikker (Miss Molly & Me, ‘Kauwboy’ en ‘Gejaagd door de wind’) vult aan: “Er zit ook veel muziek en geluid in de voorstelling. Liedjes, en ik werk met ‘geluidservaring’.” Tweede mogelijke misverstand: Slikker doet geen gamelanorkest na. “Dat verhaal vertellen we al in taal. De taal van Haasse is zo beeldend en zintuiglijk, je proeft Indonesië bijna. Als ik daar gamelan bij ga spelen, verf ik rode rozen rood. Zonde. Ik probeer ándere dingen te vertellen met muziek.” Signalen van de geschiedenis ‘Oeroeg’ gaat over een Hollandse jongen, de zoon van de administrateur van een theeplantage, en Oeroeg, een Javaanse jongen. Ze groeien samen op, maar langzaam ontstaan er barstjes in hun intense vriendschap. Als de ik-figuur na een aantal jaren in Holland weer terugkomt in zijn geboorteland Indonesië

gaat hij op zoek naar herinneringen aan zijn jeugd en naar zijn vriend. Door de politionele acties staat de vriendschap in een heel ander licht. Leopold Witte: “Ik heb het boek vroeger gelezen, dat kan ik me wel herinneren, maar verder… Wat ik me beter herinner is de film uit 1993, want daar werd mijn goede vriend Rik Launspach voor gevraagd. Wij zaten toen samen bij toneelgroep De Zaak. Hij vertelde dat hij die film ging doen en daar hebben wij veel ruzie over gemaakt. Film, vond ik, was not done, dat was slecht. Je deed theater! Diep van binnen was ik natuurlijk gewoon jaloers...” Slikker las het boek ook in zijn jeugd: “Maar nooit met de bagage die ik nu heb. Ik las toen over de romantiek van die vriendschap. Nu zie ik beter dat de signalen van de geschiedenis door het hele boek heen zitten. Dat probeer ik met muziek ook te doen. Je denkt: wat een gek geluid hoor ik daar. En pas op driekwart los ik dat in. Gebruik ik nog eens dat geluid of een melodie. Zo probeer ik muzikale lijntjes te leggen.”

Intuïtief opgeschreven Wie denkt een stokoud verhaal opgedist te krijgen, heeft het mis. Witte: “Hella Haasse schreef over een gecompliceerde tijd in onze vaderlandse geschiedenis, terwijl ze er toen middenin zat, zonder afstand. Het verhaal gaat over de botsing tussen twee culturen. Dat heeft Haasse heel intuïtief opgeschreven. In de voorstelling vullen we het boek aan met teksten die Hella Haasse later in haar leven heeft gezegd en ge- Acteur Leopold Witte (rechts) en acteur/muzikant Helge Slikker spelen samen in schreven naar aanleiding van de kri- 'Oeroeg'. foto karin Jonkers tiek op Oeroeg.” Slikker: “Daardoor is het heel erg ons te verdiepen, komen we achter een moedig uitgangspunt van Hella een voorstelling van nu, voor een steeds meer dingen. We hebben ons Haasse.” publiek van nu. Mensen in de zaal daar misdragen, zonder twijfel. Hefkennen de geschiedenis vandaag de tig, maar ook heel interessant. Het De muziektheatervoorstelling is onder anderen ook nog te zien in Zaandag veel beter dan toen het boek net heeft mijn ogen geopend.” dam (zaterdag 9 januari, Zaantheaverscheen. Maar het boek is wel het hart van de voorstelling, want het Witte: “Ja, de mijne ook. Het is zo ter ), Alkmaar (dinsdag 12 januari, verslag van die vriendschap staat makkelijk: achteraf praat je het al- TAQA de Veste), IJmuiden (zondag lemaal goed en heb je het altijd al 7 februari, Stadsschouwburg Velnog steeds fier overeind.” geweten. Maar het mooie van ‘Oer- sen) en Amsterdam (zaterdag 13 en oeg’ is juist dat het een zoektocht is. zondag 14 februari, DeLaMar TheDe ogen geopend De twee mannen kenden elkaar al- De ik-persoon beschrijft hoe hij zijn ater). leen van naam voor dit project. Nu jeugd heeft beleefd, zo was het toen zijn ze samen in een wrang stuk Ne- voor hem. Pas later, in het licht van Zie ook: derlandse geschiedenis gedoken en de geschiedenis, ziet hij in dat het an- www.schouwburgamstelveen.nl en dat schept een band. Slikker: “Door ders moet zijn geweest. Dat vind ik www.bostheaterproducties.nl

Inloopconcert Accordeonvereniging Con Amore bij De Eendracht in Abcoude Zondag 13 december treedt accordeonvereniging Con Amore uit Vinkeveen op in café-restaurant De Eendracht in Abcoude. Het is een zogenoemd inloopconcert, dat duurt van 15.30 tot 16.45 uur. U kunt gewoon in en uitlopen, de entree is gratis!

Expositie Bert van Dijck in Stee-Inn Kunstenaar Bert van Dijck exposeert tot en met maart 2016 in de ruimte van Stee-Inn in Wilnis. Hij vertelt: “Je kunt je op papier of linnen uitleven en daar vond ik als kind en vind ik als 75-jarige nog steeds enorme rust en voldoening in. De uren vliegen voorbij als ik met een schilderij bezig ben en dan vergeet ik vaak de tijd. Dat laatste heb ik in redelijke mate als gepensioneerde…” Bert van Dijck heeft het talent niet van een vreemde. Ook zijn overgrootmoeder en grootmoeder van

vaders kant waren heel creatief. Zij schilderden voornamelijk stillevens en bloemen. En ergens in de familiestamboom ligt ook nog een link naar de beroemde Vlaamse schilder Anthonie van Dijck. Bert van Dijck zegt over zijn eigen schilderijen: “Ik wil dat een toeschouwer niet hoeft te gissen wat ik aan het doek heb toevertrouwd. Ik vind dat je direct moet zien wat iets voorstelt.” Hij werkt met olieverf of acrylverf op doek in diverse afmetingen. Ook in opdracht.

Het concert staat in het teken van de kerstmarkt, die op dezelfde dag wordt gehouden in de Hoogstraat van 12 tot 17 uur. Speelt u accordeon of heeft u dit vroeger gedaan, kom dan zeker luisteren. Nieuwe leden zijn altijd welkom bij Con Amore en dit is een mooie gelegenheid om met elkaar kennis te maken. Wekelijks wordt op dinsdagavond gerepeteerd

in basisschool De Schakel in Vinkeveen. Zie ook: www.vavconamore.nl of

Sjaak Stroomer exposeert in Galerie 'Boven Verwachting' Wilnis Zaterdag 12 en zondag 13 december is Art-Galerie Boven Verwachting' in Wilnis geopend met een expositie van Sjaak Stroomer. Sjaak tekent hoofdzakelijk landschappen en gebouwen, meestal monumentale panden. Het zijn krachtige tekeningen in detail aan het papier toevertrouwd. De fundamenten van Sjaak liggen als art-director in de

grafische sector, zijn opleiding heeft hij bij de Rietveld Academie gevolgd. Zijn zwager Ton Bocxe, galeriehouder en gastheer, organiseert hiermee alweer de 20e editie van het 'Kunstweekend'. De openingstijden van de galerie aan de Herenweg 2981 zijn beide dagen van 11 tot 17 uur. Zie ook www.tonbocxeart.com.

bel met H. van Beek, 0297 - 264071. foto Marlies fotoGrafie


DE GROENE VENEN

11 december 2015

11

Kort nieuws

CULTUUR

Vinkeveen

Kerst met Concordia, Chaverim en Hiddai

Hilarisch cabaretduo Droog Brood in Abcoude Cabaretduo Droog Brood is zaterdag 19 december te zien in Theater Piet Mondriaan in Abcoude. Zij brengen dan hun nieuwste programma 'Kissy Kissy' voor het voetlicht. Dit is de achtste voorstelling van Bas Hoeflaak en Peter van de Witte. Ze zijn moe van het pa zijn. En dat levert voldoende inspiratie op voor avondvullende hilariteit. Youp van 't Hek zei eerder over 'Droog Brood': ”Wat ik het leukste vind? Als ze doordraven. Pijnlijk oneindig doordraven. En liefst ook zo onlogisch mogelijk. Geen touw aan vast te knopen. Dan hou ik het meest van de heren.“ De Theaterkrant schreef: 'Droog Brood houdt het publiek anderhalf uur lang gebiologeerd en vooral geamuseerd op het puntje van de stoel. Verrassend en absurd zijn de muzikale intermezzo’s. De vrolijke panfluitshow, waarin de twee dansend met enorme instrumenten over het podium glijden, werkt enorm op de lachspieren. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld, ook in muzikaal opzicht.'

Het Parool schreef onder meer: 'De miscommunicatie die als een rode draad door hun oeuvre loopt, werkt ook prima als de heren met elkaar bakkeleien, over skippyballen, kroketten en de oerknal.'En NRC: 'Een van hun sterkste kanten is het creëren van slappe praatjes die dermate ver worden doorgevoerd dat ze des te lachwekkender zijn. Een ander sterk punt is het creëren van levende cartoons.'De voorstelling in Theater Piet Mondriaan in Abcoude begint zaterdag 19 december om 20.15 uur. De entree is 18 euro, met CJP 12,50 euro. Zie ook www.ab-art.nl en

www.droogbrood.nl

Dickenskoor zingt in Mijdrechts dorpscentrum

foto bob bronshoff

Het ROM-koor uit Mijdrecht zingt zondag 13 december, in Dickenskleding, tussen 12.30 en 15 uur in het dorpscentrum van Mijdrecht tijdens de winkelopening. Dit optreden wordt door het ROMkoor aangeboden aan de plaatselijke

middenstand en het winkelend publiek. Onlangs zong het ROM-koor, vijf dagen lang, ook tijdens de 'Country and Christmasfair' bij Kasteel de Haar in Haarzuilens. Volgend weekend zijn zij weer van de partij tijdens het jaarlijkse Dickensfestijn in Deventer.

A.s. zaterdag in ’t Oude Parochiehuis in Mijdrecht

Triviant sluit zilveren jubileumjaar sfeervol af met kerstconcert Muziek- en showkorps Triviant sluit morgen, zaterdag 12 december, het zilveren jubileumjaar sfeervol af. In ’t Oude Parochiehuis in Mijdrecht wordt een gratis toegankelijk kerstconcert gegeven voor alle Rondeveners. “Kom wel op tijd”, waarschuwt Triviant-voorzitter Hans Oudshoorn. “Er is plaats voor 150 liefhebbers en vol is vol.” tekst anJa verbiest

De aanleiding voor de oprichting van Triviant was de fusie van de gemeenten Vinkeveen en Waverveen , Wilnis en Mijdrecht in 1989 tot De Ronde Venen, vertelt Hans Oudshoorn. “Zowel in Wilnis als in Vinkeveen was er op dat moment een drumband met majorettekorps actief. In Wilnis was dat Tamajco en in Vinkeveen Uno Animo. De besturen hebben de koppen bij elkaar gestoken en dat leidde er toe dat per 1 januari 1990 Triviant werd opgericht. Een muziek- en showkorps met een nieuwe naam die ‘driehoek’ betekent, een mooi symbool voor de drie voormalige gemeenten.” Triviant onderscheidt zich onder meer van de andere Rondeveense muziekverenigingen door als echt showkorps mét majorettes regelmatig de straat op te gaan. “Viribus Unitis speelt, als fanfarekorps met veel koperen blaasinstrumenten, voornamelijk op concoursen. De leden van VIOS gaan nu vooral op pad als Show & Marchingband en dweilorkest Dorst, terwijl de majorettes zijn opgegaan in de wedstrijdafdeling TwirlPower. De Abcouder Harmonie lijkt het meeste op ons, die gaat ook nog altijd als drumband op pad met majorettes. Bij gelegenheid wordt er onderling ook samengewerkt, met veel plezier.” Mooi jubileumjaar Na het grote feest eind juni, waarvoor ook alle Rondeveense muziekverenigingen waren uitgenodigd, treedt Triviant

Versterking Voor de toekomst van Triviant is het ook belangrijk dat het aantal leden op peil blijft. Hans Oudshoorn: “Triviant bestaat op dit moment als vereniging uit een majorettegroep, een slagwerkgroep, een sectie fluitisten en een sectie lyristen (melodisch slagwerk). Onze ca. veertig leden, in leeftijd variërend van 7 jaar tot een eindje in de zestig, zijn aardig over de verschillende groepen verdeeld. Elke donderdagavond oefenen de majorettes in de sportzaal van het VeenLandenCollege en de muzikanten in het nabijgelegen gebouw van de scouting in Vinkeveen. Gezamenlijk of

Vinkeveen

Kerstfoto cadeau tijdens kerstmarkt Abcoude Tijdens de Kerstmarkt in Abcoude kan iedereen zondag 13 december een leuk kerstpresentje laten maken, dat wordt aangeboden door de Ondernemers Vereniging Abcoude-Baambrugge. Bij ElectroWorld Bunschoten in de Hoogstraat is Susan van Duuren zondag aanwezig van 14 tot 16 uur om u gratis op de foto te zetten. Deze foto wordt in een leuke kerstsfeer afgedrukt en kan vanaf woensdag 16 december 12 uur bij Bunschoten in de winkel worden afgehaald.

Baambrugge

– foto triviant

morgen (zaterdag 12 december) solo voor het voetlicht. “Met dit concert, waarbij ook veel kerstnummers gespeeld zullen worden, sluiten we een mooi jubileumjaar af”, zegt Hans Oudshoorn. “Tegelijkertijd kijken we naar onze toekomst. Met onder meer een muzikale verandering in de lira-sectie. We hebben voor drie van onze leden ‘marching bells’ aangeschaft, waardoor we ons repertoire kunnen aanpassen.Tot nog toe speelden we veel marsmuziek, maar straks kunnen we daar heel veel andere genres, waaronder ook Zuid-Amerikaanse muziek, aan toevoegen. Onze leden zijn al hard aan het oefenen, we verwachten halverwege komend jaar met de ‘marching bells’ en ons nieuwe repertoire de straat op te gaan.”

Zaterdag 19 december is er in de Herv. Kerk aan de Herenweg 203 in Vinkeveen een muzikale avond, verzorgd door Brassband Concordia en de Chr. Gemengde koren Chaverim uit Woerden en Hiddai uit Wilnis. Het samen zingen van bekende kerstliederen en het luisteren naar muzikale intermezzo’s en koorzang zullen elkaar afwisselen. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ca. 20.45 uur. De deuren zijn open vanaf 19 uur. De toegang is gratis, er is een collecte voor de onkosten.

elke sectie apart, onder leiding van de eigen instructeur. Wie lid wordt van Triviant krijgt absoluut waar voor z’n tijd en geld… We zijn, denk ik, terecht trots op onze eigen opleiding. Voor een redelijke bijdrage twee uur muziekles van professioneel geschoolde instructeurs. Dat is een mooie deal toch? We kunnen met name nog wel wat versterking gebruiken in de (dwars)fluitsectie en bij het slagwerk. Wie geïnteresseerd is, is van harte welkom op een van onze repetitieavonden!”

Kerstsfeer Het feestelijk concert in kerstsfeer, zaterdagavond in ’t Oude Parochiehuis aan de Bozenhoven 152 in Mijdrecht, begint om 20 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur en vanaf 19 uur is er voor iedereen bij binnenkomst gratis glühwein of chocolademelk. Ook de toegang is gratis. Hans Oudshoorn: “Wil je er echt bij zijn, kom dus wel op tijd. Vol is echt vol.” Meer informatie over het lidmaatschap van Triviant en alle activiteiten is te vinden op www.triviant.tk.

Publieke Werken in Cinema Amstelveen De film ‘Publieke Werken’ is ook te zien in Cinema Amstelveen. Een impressie. Het is 1888. Een vioolbouwer, Vedder, moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs, apotheker te Hoogeveen, heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg. Voor zichzelf, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft.

Bevlogen - of is het hoogmoed? beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen. Wie in het bezit is van een geldige bibliotheekpas van Bibliotheek Amstelland ontvangt aan de kassa (of telefonisch) 1 euro korting op de entreeprijs voor deze film Publieke Werken. De actie geldt zolang de film draait in Cinema Amstelveen. Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data.Entreebewijzen zijn 24 uur per dag online te bestellen.

Ouderenkerstfeest in dorpshuis De Commissie Ouderenkerstfeest van de gezamenlijke kerken in Baambrugge nodigt alle dorpsgenoten van 65 jaar en ouder uit om het kerstfeest te komen vieren. Deze kerstviering vindt plaats in dorpshuis De Vijf Bogen op donderdagmiddag 17 december om 16 uur. Er worden kerstliederen gezongen en het Kerstevangelie plus een kerstverhaal zullen worden voorgelezen. De kerstviering wordt afgesloten met een gezamenlijke broodmaaltijd. Allen hartelijk welkom! Inlichtingen bij Ellen Post, tel. 0294 - 293048.

Vinkeveen

Kerstviering vroeger In de bijlage van het parochieblad ONE van St Jan de Doper staat staat per abuis een onjuiste tijd vermeld bij de kerstviering van donderdag 24 december a.s. in de H. Hart van Jezus-kerk Vinkeveen. Er staat dat de viering om 19.30 uur begint. Dat moet zijn 19 uur.


12

11 december 2015

DE GROENE VENEN

Christmas Carols in Dorpskerk Abcoude Luisteren naar mooie kerstliederen, meezingen van beroemde Engelse Christmas Carols, de muziek van sfeervolle trombones en een kerstverhaal. Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt in de Dorpskerk in Abcoude op zondagmiddag 20 december vanaf 15 uur. Kamerkoor Koor55 uit Deventer, trombone-trio 'Hoog van de Toren’

uit Abcoude en organist Sietse van Wijgerden zingen en spelen onder leiding van dirigent Wolfgang Lange. De zangers en de instrumentalisten treden in wisselende samenstelling op. Zij allen brengen mooie en bekende kerstmuziek. Het publiek kan beroemde liederen meezingen. Marian Tjebbes vertelt daarbij een passend verhaal.

KSAB ‘Abcoude Concerten’ organiseert dit gevarieerde programma als derde abonnementsconcert van het seizoen. Toegang per persoon 15 euro (kinderen 10 euro). Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Sprey tot 19 december 17.00 uur, of bij Stomerij Van Rooijen tot 13.00 uur. Ook zijn kaarten te bestellen via

www.abcoudeconcerten.nl.

Gezellige wandeltocht voor jong en oud, in kerstmannenpak

Doe mee aan de SantaRun Zaterdag 19 december om 17 uur wordt de tweede editie van de Mijdrechtse Rotary SantaRun gehouden. De organisatie hoopt dat er minimaal 500 deelnemers verkleed als kerstman of kerstvrouw de 3,5 km wandeltocht door het centrum van Mijdrecht gaan volbrengen. De opbrengst van deze SantaRun is voor Stichting Hulphond Mijdrecht en de Aalsmeerse en Mijdrechtse Moederverwendagen. Tientallen bedrijven uit de regio (onder wie Mica IT, Stieva, Walraven en Rabobank) ondersteunen het evenement.

Vanaf 16 uur wordt het publiek al in feest- en kerststemming gebracht door dj Boes en dweilorkest Dorst. Om 16.30 uur begint de ludieke warming-up met Jazz-& Showballet Nicole. Om 17 uur lost burgemeester Divendal het startschot voor de gezellige wandeling door Mijdrecht. Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.mijdrecht.rotarysantarun.nl. Voor 15 euro mag je deelnemen en krijg je een compleet kerstmannenpak, inclusief muts en baard. Kinderen betalen 10 euro. Dit jaar bestaat ook de mogelijkheid om in eigen kerstmannenpak deel te ne-

men. Je hoeft dan alleen maar een startnummer à 7,50 euro te kopen bij een van de uitgiftepunten (zie de website voor de adressen). Er zijn prijzen te winnen in vier categorieën: jongste deelnemer, oudste deelnemer, origineelste deelnemer en bedrijf/vereniging/club met de meeste inschrijvingen. Zij gaan met een prachtige bokaal naar huis. Om 18.15 uur sluit de finish. Na de prijsuitreiking kun je tijdens het SantaRun-après-ski-feest nog lang nagenieten.

Oudejaarsconcert in Dorpskerk Abcoude Woensdag 30 december wordt in de Dorpskerk aan het Kerkplein 45 te Abcoude een bijzonder oudejaarsconcert gegeven door Hugo van der Meij en Jan Rozendaal. Deze twee jonge musici zijn virtuozen op toetsen, vol muzikale verrassingen! Een sprankelend concert zal het dan ook zeker worden op het fraaie orgel en de mooie vleugel in de Dorpskerk. Er is deze avond ook samenzang. Het oudejaarsconcert begint om 20 uur. De toegang vrij, maar is er na afloop wel gelegenheid voor een vrije gift. Iedereen is van harte welkom! Zie ook www.zingenenzo.com.

A Spotless Rose, kerstconcert in Dorpskerk Abcoude Op zondag 13 december is er een kerstmatinee in de Dorpskerk van Abcoude. Collegium Vocale Consonant zingt dan onder andere muziek van Brahms en Liszt en kerstmuziek uit Engeland. Brahms klinkt romantisch en Liszt is verrassend eigentijds. A Spotless Rose is ook eigentijds, want 20e eeuws. De toets is luchtig en zowel de muziek als de woorden zijn toegankelijk. Deze carol anthem is gecomponeerd door Hubert Howells, die veel koormuziek schreef.

Recensenten noemden hem wel gelegenheidscomponist. Misschien omdat hij niet zozeer kerkelijk maar wel spiritueel geïnspireerd was en omdat hij componeerde in opdracht. Naast carol anthems van Howells zingt het kleinkoor christmas carols van John Rutter, in spiritueel opzicht een geestverwant. Ook Rutter schreef gelegenheidswerk. Zijn Nativity Carol en Candlelight Carol liggen goed in het gehoor.Het programma dat Collegium Vocale Consonant brengt

in de Dorpskerk zal de luisteraars zeker in kerstsfeer brengen. De kerstmatinee vindt plaats op zondag 13 december in de Dorpskerk, Kerkplein 45 te Abcoude. Aanvang 15.00 uur, toegang € 15,00. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de koorleden en voor aanvang van het concert. Telefonisch bestellen kan bij Greet Rappange 020 6967296.

Nederland heeft de naam een welvarend land te zijn. Toch leven er ook in onze eigen buurt mensen, die de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen. Zij hebben de grootst mogelijke moeite om voor zichzelf en hun gezin een behoorlijke maaltijd te verzorgen. De voedselbanken bieden hen tijdelijk directe voedselhulp. In een drietal afleveringen besteden wij aandacht aan de gang van zaken bij de voedselbanken in Mijdrecht en Abcoude. Vandaag de derde aflevering met daarin de kledingbank. Verder aandacht voor de steun vanuit de kerken en voor de supermarkt die producten levert. tekst piet van buul

Kledingbank coördinator Jolanda Brunsting

‘Kleding hoort bij de dagelijkse levensbehoeften’ Wanneer een gezin een beroep moet doen op de voedselbank, dan komt dat meestal doordat men niet goed meer in staat is om zelf regelmatig een voedzame maaltijd te verzorgen. Voor de meeste van deze gezinnen is ook de aanschaf van kleding een probleem. Daarom kent de voedselbank een aparte kledingbank. Daar kunnen de clienten van de voedselbank één maal per maand een paar kledingstukken uitzoeken. Mensen die kleding over hebben kunnen dat vrijwel dagelijks bij de kledingbank afgeven “Alle soorten kleding is welkom,” zegt coördinator Jolanda Brunsting, “mits het schoon en heel is en nog goed te dragen.”

men dan na verloop van tijd geen gebruik meer hoeft te maken van de voedselbank, dan loopt de steun van de kledingbank nog een half jaar door. Als je bijvoorbeeld net uit de schuldsanering komt kun je wel zelf voor je voeding zorgen.

Ondanks het feit dat de kledingbank al een aantal jaren deel uit maakt van de activiteiten van de voedselbank, is dat bij veel mensen niet bekend. “Toch is het een logische aanvulling op de steunverlening door de voedselbank,” zegt Jolanda, die in februari van dit jaar de coördinatie van de kledingbank overnam van Maria Bank. “Gelukkig staat Maria nog wel steeds ‘dag en nacht’klaar voor de kledingbank,” zegt Jolanda. “Ik ben er in de loop van 2014 als vrijwilliger begonnen en coördineer nu het werk van zo’n vijftien vrijwilligers die zich bezig houden met de inname, de verwerking en de uitreiking van de kleding. De cliënten die ingeschreven staan bij de voedselbank mogen één keer per maand in totaal vijf stuks kleding per gezinslid uitzoeken. Wanneer

Alle kleding is welkom Bij de kledingbank is men blij met alle kleding die wordt aangeboden. “We hanteren daarbij een paar uitgangspunten,” zegt Jolanda. “Om te beginnen moet de kleding schoon zijn en niet kapot. En verder moet het nog goed draagbaar zijn. We kunnen altijd kinderkleding gebruiken. Daarbij hanteren we de simpele regel dat het bij voorkeur kleding is waar je je eigen kind ook mee naar school zou sturen. En verder kunnen we vrijwel alle kleding gebruiken. Van ondergoed en sokken tot broeken en vesten, van panty’s en pyjama’s tot blouses, truien en jassen. Ook een lekkere warme shawl of handschoenen zijn in deze tijd zeer welkom. Het komt in elk gezin wel voor dat de kledingkast moet worden opgeruimd

Maar voor de aanschaf van kleding is er dan vaak nog niet voldoende geld. Nu het weer wat kouder wordt is de aanschaf van een goede winterjas toch vaak nog een flinke aanslag op het karige gezinsbudget. Wij hebben zelf geen budget en zijn volledig afhankelijk van kleding die ons wordt geschonken. We verstrekken zelf alles gratis,” benadrukt Jolanda.


DE GROENE VENEN

11 december 2015

13

DE VOEDSELBANKEN IN DE RONDE VENEN Vincent Schuijt van Jumbo Vinkeveen

‘Niemand hoeft in dit land honger te lijden’ De voedselvoorziening door de voedselbanken wordt voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door de plaatselijke middenstand. Bakkers en groentezaken, maar vooral ook de supermarkten spelen daarin een belangrijke rol. Zo kan de voedselbank Abcoude/Baambrugge onder meer rekenen op de steun van de lokale AH vestiging en op Plusmarkt Koot. Voor de voedselbank in Mijdrecht is de Jumbo-vestiging in Vinkeveen een onmisbare steunpilaar.“Wij vinden het vanzelfsprekend dat we de voedselbank helpen,” zegt supermarktmanager Vincent Schuijt. “In dit land zou niemand honger hoeven te lijden. Wanneer er bij mij iemand aan de deur zou komen die echt niks te eten heeft, zou ik hem ook zo een brood meegeven.”

omdat hij overvol raakt. Kleding, waar niks mis mee is, maar waar je op uit gekeken bent. Of kinderkleding waar ze inmiddels uitgegroeid zijn. En het hoeft ook zeker geen dure merkkleding te zijn. Het komt ook voor dat er bij een overlijden kleding moet worden opgeruimd. Het zou prettig zijn wanneer men in dit soort situaties aan de kledingbank denkt,” zegt Jolanda hoopvol. “Soms komt men ook wel met een doos met speelgoed of met knuffels. Dat is wel goed bedoeld, maar daar kunnen we niet zoveel mee. Alleen al het opslaan deze spullen is een probleem. Vandaar ons verzoek om zich alleen te richten op kleding.”

stellen het op prijs wanneer men de kleding zelf komt brengen. Dat kan op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 09.00 en 15.30 uur en op donderdag van 09.00 tot 14.00 uur. Er is gedurende die tijden altijd wel iemand in het pand aanwezig. De kledingbank is, evenals de voedselbank de Ronde Venen gevestigd in de lokalen van de voormalige basisschool De Hoeksteen, Eendracht 6 in Mijdrecht (achter Albert Heijn aan de Leicester). De uitgifte van kleding is per maand één keer op donderdag van 16.30-18.00 uur en één keer op vrijdag van 10.0013.00 uur. Voor meer informatie kan men terecht op

Kleding brengen De vrijwilligers van de kledingbank

www.voedselbankderondevenen.nl/ kledingbank.

Willem Zijl van het Diaconaal Platform

‘Onze missie is helpen waar geen helper is’ Ondanks het feit dat er in ons land een veelheid aan voorzieningen en regelingen bestaat waar men in voorkomende gevallen een beroep op kan doen of aanspraak op kan maken, komt het toch nog regelmatig voor dat er mensen zijn die tussen de wal en het schip dreigen te geraken. Het Diaconaal Platform van de gezamenlijke kerken in De Ronde Venen wil vooral aan die mensen de helpende hand bieden. “Dat doen we op twee manieren,” zegt Willem Zijl, lid van het Diaconaal Platform. “Het kan gaan om hele praktische hulp, bij dingen waar men zelf niet meer uit komt, of het gaat om financiële ondersteuning.” Het platform bestaat uit diakenen van alle kerken in De Ronde Venen. “De kerken zijn misschien wel te lang in zichzelf gekeerd geweest,” zegt Willem. “Daarom ben ik blij met het feit dat we nu wat meer over de muur van de afzonderlijke kerken heen gaan kijken. Drie jaar geleden is dit samenwerkingsverband tot stand gekomen. Bij de verschillende geloofsgemeenschappen is de diaken bij uitstek degene die zich bezig houdt met de zorg voor mensen die het moeilijk hebben. En dat is dan ook de belangrijkste taak van ons Platform. Daarbij gaat het niet alleen om de mensen die lid zijn van een van de kerkgenootschappen. We richten ons in principe op elke

inwoner van De Ronde Venen, die onze hulp nodig heeft. Die hulpverlening bestaat uit twee elementen.” De database met vrijwilligers De kerken hebben bij hun gemeenteleden of parochianen de vraag neergelegd wie bereid is om af en toe de helpende hand te bieden aan iemand die dat nodig heeft omdat hij of zij dat zelf niet meer kan en

De samenwerking van Jumbo met de Rondeveense voedselbank is min of meer bij toeval tot stand gekomen. Vincent: “we deden altijd al wel mee met incidentele acties maar in april vorig jaar stonden we voor een ingrijpende verbouwing van onze winkel. De hele voorraad moest er uit. We hebben toen contact opgenomen met de voedselbank in Mijdrecht. Die hebben zich toen over onze winkelvoorraad ontfermd. Ze hebben daar ook een aantal voedselbanken uit andere plaatsen in de regio mee kunnen helpen. Na de heropening van onze zaak op 22 april vorig jaar zijn we met het bestuur van de voedselbank om tafel gaan zitten om te bekijken hoe wij een structurele bijdrage zouden kunnen leveren. Dat heeft geleid tot een paar goede afspraken, waarmee de voedselbank is geholpen en waarmee wij ook heel tevreden zijn.” De levering van voedselproducten Vooraf wil Vincent duidelijk stellen dat de bepalingen over de voedselveiligheid voor hem belangrijk uitgangspunt zijn. “Wij houden er hier in onze winkel duidelijke regels op na. Zo verkopen we niks op de houdbaarheidsdatum van vandaag, maar altijd van later. Die zorgvul-

die nergens anders terecht kan. Willem: “Dat heeft een bestand opgeleverd van een vijftigtal vrijwilligers. Daarvan weten wij wie voor welke hulp inzetbaar is. Daarbij kan het gaan om een klusje in huis, het opknappen van de tuin, oppassen bij iemand die ziek thuis is, helpen bij de financiële administratie enzovoorts. Wij werken voor deze vorm van dienstverlening samen met de NVP, de Nederlandse Patiëntenvereniging. Daar komen de hulpvragen binnen. De NPV heeft zelf ook al een aantal vrijwilligers en kan daarnaast ook een beroep doen op onze vrijwilligers. Wanneer zo’n vraag bij ons binnen komt zoeken wij in onze database wie daarvoor het beste benaderd kan worden. Deze hulp is gratis. Hier gaan woord en daad samen. Het woord van het evangelie is gratis dus de daad van deze hulp ook,” zegt Willem. Financiële steun De andere tak van dienstverlening door het Diaconaal Platform is de financiële steun. Willem: “Veel hulpvragen lopen via de gemeente. Men kan er terecht voor financiële bijstand en voor zorg en ondersteuning. Wij richten ons op de mensen

digheidseisen gelden natuurlijk ook voor de voedselbanken. De voedselbank in Mijdrecht voldoet daar ook aan en is gecertificeerd. Dat is voor ons ook heel belangrijk, want als er bij de voedselbank iets mis gaat met producten die door ons zijn geleverd dan slaat dat ook op ons terug. De chauffeur van de voedselbank komt meestal drie keer per week bij ons langs. Soms ook wel elke dag. Hij neemt dan het brood van gisteren mee. Voor wat betreft de versproducten is dat alles wat wij niet meer verkopen, maar dat nog wel goed is. Deze producten leveren wij gratis. Dan komt men een keer per twee weken langs om een voorraad ‘houdbaar’ in te slaan. Dat zijn verpakte levensmiddelen zoals pasta’s, rijst, blikgroenten e.d. die een langere houdbaarheidsdatum hebben. Deze producten leveren wij aan de voedselbank tegen inkoopprijs. En we zijn nu ook gestart met de gratis levering van ingevroren vlees en vis. Die staan hier in speciale kratten in de diepvries en worden ingevroren en wel naar de voedselbank getransporteerd. Zolang de producten ingevroren blijven is er niks mis mee. Bij de voedselbank is hiervoor ook extra vriesruimte geïnstalleerd.”

die tussen de wal en het schip dreigen te geraken, doordat de regels net niet van toepassing zijn of dat zich een onverwachte financiële tegenvaller voordoet die men niet kan opvangen. Zo kan het zijn dat de wasmachine het af laat weten en er geen geld is voor een nieuwe. In dat soort gevallen kunnen wij dan hulp bieden met een eenmalige gift. De coördinatie van deze hulpverlening loopt via de Servicepunten. Daar kan men zich met het probleem melden. Zij bekijken dan op welke wijze er hulp geboden kan worden. En als er dan nergens een regeling is waar men een beroep op kan doen dan worden wij benaderd.” Het gaat bij de hulpverlening en ondersteuning vanuit de kerken in

Speciale actie De afspraken van Jumbo Vinkeveen met de voedselbank zijn een eigen initiatief van de supermarktleiding. “Wij worden door Jumbo daar vrij in gelaten,” zegt Vincent. “Maar ik ben er wel trots op dat ons initiatief in steeds meer Jumbo-vestigingen in het land navolging krijgt. We dragen op deze manier bij aan de steunverlening voor mensen die dat nodig hebben. En eerlijk gezegd hebben we er zelf ook baat bij dat producten, die we zelf niet meer verkopen een goede bestemming krijgen en dat we die niet weg hoeven te gooien. En naast de reguliere levering doen we van tijd tot tijd nog speciale acties. Zo hebben we op zaterdag 12 december een kraampje van de voedselbank in de winkel. Daarop staan een aantal producten variërend van een blikje tomatenpuree van drie-en-dertig cent tot iets van een kleine drie euro. Aan onze klanten vragen wij één of meer van die producten te kopen en te doneren aan de voedselbank. Voor elke vier gedoneerde producten doen wij er een vijfde bij. Dat kan nog aardig oplopen,” verwacht Vincent.

principe om tijdelijke en eenmalige hulp. “We hebben als stuurgroep vanuit de kerken regelmatig overleg met hulpverleningsorganisatie zoals de NPV, maar ook met wethouder Spil, met de Servicepunten en met de Voedselbank. We hebben van tijd tot tijd collectes in de kerken waarvan de opbrengst voor de voedselbank is. Ook verlenen we steun aan acties van derden. Zo steunen we ook de supermarktactie op 12 december bij Albert Heijn aan de Leicester in Mijdrecht en Jumbo in Vinkeveen. Daarbij kunnen de klanten producten kopen die aan de voedselbank worden gedoneerd.” Meer informatie over het Diaconaal Platform is te vinden op

www.diaconaalplatformderondevenen.nl.


14

11 december 2015

In gesprek met adviseur Marie-Thérèse Bakker van Univé We spreken met Marie-Thérèse Bakker, verzekeringsadviseur bij Univé. Ik meld me om 9 uur en we starten met een kop heerlijke koffie. MarieThérèse werkt al bijna 40 jaar bij Univé. Nog altijd met plezier. Marie-Thérèse: ‘Veel klanten ken ik al jaren. Als ze ouder worden, komen ze vaker. Zeker als ze iets gaan mankeren, zien we ze hier regelmatig. Als ze langskomen met hun vervoerskostendeclaraties, dan zie je vaak dat mensen hun verhaal even kwijt moeten. Met die klanten maak je het ziekteproces van dichtbij mee. Op een gegeven moment zijn ze er dan vaak niet meer. Dan komt er een overlijdensmelding binnen, of ik lees het in de krant. Sigaretje Marie-Thérèse zucht diep: ‘Als verzekeringsadviseur ben je nauw betrokken bij klanten die een zware tijd meemaken. Je spreekt mensen die net te horen hebben gekregen dat ze niet meer beter worden, of klanten van wie de partner net is overleden. Er valt wel eens een traan. Vroeger bood ik dan een sigaretje aan, maar dat is al heel lang geleden. Nu krijgen ze een zakdoek en een glaasje

Kort nieuws Wilnis

Kerstviering Passage met Joke Verweerd Passage, afdeling Wilnis heeft schrijfster Joke Verweerd uitgenodigd. Zij verzorgt dinsdag 15 december het kerstprogramma, met de liturgie getiteld 'Het wonder zoekt een plaats'. Zij gebruikt hiervoor teksten uit haar kerstbundel 'Het licht roept in de nacht', aangevuld met nieuw werk. In de pauze is er de gelegenheid haar boeken te bekijken, te kopen en te laten signeren. Dat kan ook met eerdere aankopen. De kerstviering wordt dinsdag 15 december gehouden vanaf 20 uur in De Schakel, Dorpsstraat 20 te Wilnis. Ook gasten zijn van harte welkom.

Vinkeveen

Volkskerstzang in kerk H. Hart van Jezus In samenwerking met de protestantse gemeente de Morgenster houdt de R.K. H. Hart van Jezuskerk in Vinkeveen een volkskerstzang In de gelijknamige kerk op woensdagavond 16 december. Het thema is: Het Licht verdrijft de duisternis. Aanvang 20 uur. Medewerking verlenen Koor Eigen Wijs, versterkt met zangers van de andere koren, en de gereformeerde cantorij. Begeleiding op het orgel: Felicity Goodwin. Voorgangers zijn dominee BramWillem Aarnoutse, Otto van Asselen en Sybil van der Maat. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten bij koffie, thee of warme chocolademelk.

water. En vanzelfsprekend een luisterend oor.’ Taalbarrière Er komt een oudere man binnen. Hij is van Turkse komaf en spreekt niet goed Nederlands. Hij is bij de apotheek geweest voor diabetestestmateriaal. Vroeger werden deze spullen volledig vergoed, maar ineens moest hij er een flink bedrag voor neerleggen en het is hem niet

duidelijk waarom. De man is zichtbaar ontdaan. Marie- Thérèse biedt hem een glas water aan en belt de apotheek om het voorval te bespreken. De regels zijn namelijk onlangs veranderd en een ander merk wordt nog wel vergoed. Binnen vijf minuten is het probleem duidelijk én opgelost. Marie-Thérèse : ‘Ik had ook aan de klant kunnen uitleggen wat er aan de hand was en tegen hem kunnen zeggen dat hij dit maar aan de apotheek moest vertellen, maar dat werkt niet. Als er een taalbarrière is, dan doe ik het liever op deze manier.’ Buitenlandse rekening De tweede klant die binnenkomt, is een dame die net terug is uit Portugal. Ze heeft een ongelukje gehad, waardoor haar enkelbanden gescheurd waren. Ze kwam in een Portugees ziekenhuis terecht. De kosten moest ze voorschieten; een flink bedrag. Geïrriteerd komt de dame vragen of ze soms voor niks verzekerd is. Marie-Thérèse bekijkt de papieren

Cursussen Windows 10 bij SeniorWeb DRV De eerste grote update voor Windows versie 10 voor pc's en tablets, die half november door Microsoft is uitgestuurd, bevat verbeteringen en nieuwe stuurprogramma’s voor randapparatuur. Reden voor veel mensen om alsnog Windows 10 te installeren en reden voor SeniorWeb De Ronde Venen om het cursusprogramma in Mijdrecht en Uithoorn aan te passen. In de bibliotheek in Mijdrecht worden begin volgend jaar twee cursussen Windows 10 gehouden. Vanaf 14 januari eentje van acht donderdagochtenden, van 10 tot 12 uur, en daarnaast eentje van acht woensdagochtenden te beginnen op 16

DE GROENE VENEN

maart. Een cursus Bestandsbeheer van vier maandagochtenden begint hier op 25 januari en een tweede cursus, van vier donderdagochtenden, op 7 april. De cursus Picasa (digitale fotobewerking) op zes maandagochtenden begint op 7 maart.

en schrijft een toelichting bij de nota’s. Marie-Thérèse : ‘Onduidelijkheden of onvolkomenheden leiden ertoe dat dit soort nota’s terug worden gestuurd. Het is ook complexe materie. Ik ben blij dat dit soort klanten bij mij langskomen, zodat ik ervoor zorgen dat het alsnog snel in orde komt.’ Daarvoor zijn wij er.

In het Buurtnest in Uithoorn worden ook cursussen Windows 10 gegeven. Op acht maandagmiddagen van 2 tot 4, te beginnen op 11 januari, en op acht donderdagmiddagen, te beginnen op 24 maart. Een cursus Bestandsbeheer, van vier dinsdagochtenden van 10 tot 12, begint in Uithoorn op 8 maart. SeniorWeb DRV houdt ook workshops in de Mijdrechtse bibliotheek. Internetbankieren (Rabobank) op elke laatste vrijdag van de maand van 10 tot 12 uur en een workshop Tablets woensdagmorgen 20 januari van 10 tot 12 uur en dinsdagmorgen 23 februari ook van 10 tot 12 uur. Daarnaast organiseert de biblio-

Mijdrecht Bozenhoven 5 (0297) 25 04 05 mijdrecht@unive.nl Nieuwkoop Dorpsstraat 79 (0172) 57 34 02 nieuwkoop@unive.nl theek elke laatste maandag van de maand ’s middags van 14 tot 16 uur een tabletcafé, waar geïnteresseerden met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen. Seniorweb assisteert daarbij. Elke maandag- en woensdagmiddag om 14 uur staan vrijwilligers van SeniorWeb in de bibliotheek in Mijdrecht voor u klaar om te helpen uw computerproblemen op te lossen. Wordt het later, bel dan 06 2066 6738 om te zien of er nog helpers aanwezig zijn. Voor aanmelden en informatie 0297-282938 of 06 5345 4196. Mailen naar seniorwebdrv@gmail. com kan ook.

Open avond 'Hink Stap Sprong' in Vinkeveen

Pearle Mijdrecht deelt gratis vuurwerkbrillen uit

Maandag 14 december houdt trainingsbureau Hink Stap Sprong een open avond in de Broedplaats aan de Herenweg 63E in Vinkeveen. Tijdens deze avond geven Mieneke Vaas en Laura Passet een presentatie over hun trainingsaanbod. Via deze presentatie willen zij belangstellenden ook laten kennismaken met hun visie en werkwijze. Trainingen die al gepland staan, zijn Keuzestress (speciaal voor middelbare scholieren), de Puber en Zwaar (bedoeld voor iedereen die het leven soms als zwaar ervaart.) U kunt zich deze avond inschrijven voor een cursus die u aanspreekt. Het trainingsbureau wil een ieder (laagdrempe-

Vorig jaar hebben rond oud & nieuw 210 mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen. Acht mensen zijn blind aan één oog geworden en één persoon zelfs volledig blind. Het is dan ook van groot belang om je ogen goed te beschermen tijdens de vuurwerkperiode. Vanaf vandaag deelt Pearle Opticiens Mijdrecht daarom gratis vuurwerkbrillen uit.

lig) aanzetten tot beweging in hun eigen ontwikkeling! De open avond is gratis toegankelijk. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom in de Broedplaats. Aanmelden is wel gewenst. Dat kan via denktankhinkstapsprong.wordpress.com. U ontvangt dan al direct geheel gratis het e-book 'De kracht van je talent'.

Yoga-Zwangerschapscursus in groepsverband Ook in De Ronde Venen wordt een yoga-zwangerschapscursus in groepsverband gehouden, op maandagavond van 18.45 tot 20.15 uur in De Boei aan de Kerklaan 32 in Vinkeveen. Een deel van de lessen wordt besteed aan lichamelijke oefeningen en het contact maken met de baby. Houdingen, adem, til- en perstechniek, concentratie, ontspanning, meditatie

en energetische oefeningen. Ook diverse thema's komen aan de orde, zoals angst, veranderingen, overgave, pijn, ongemakken en verwachtingen. Je leert onder meer observeren en luisteren naar de signalen en behoeftes van het lichaam, hoe je ontspanning tijdens de bevalling kunt inzetten, massagetechnieken en hoe je adem te leiden ter ondersteuning

Ondanks de halvering van de gedoogtijd om vuurwerk te mogen afsteken, is er tijdens de vorige jaarwisseling slechts sprake geweest van een daling van 14% van het totale aantal slachtoffers met oogletsel (van 245 tijdens de jaarwisseling van 2013/2014 naar 210 afgelopen jaarwisseling). 50% van alle slachtoffers is 21 jaar of jonger en 53% van de slachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand an-

van de ontspanning. Op elke eerste maandagavond van de maand is er een speciale partnerles. Voor een goede voorbereiding van de bevalling worden theorie en praktijk gecombineerd. Omdat we aangesloten zijn bij de VYN kun je de kosten voor zwangerschapsyoga bij de meeste ziektekostenverzekeringen declareren. Mochten er financiële redenen zijn waarom je geen zwangerschapscursus zou kunnen volgen, dan komen we ook graag met je in contact. Voor meer informatie:

www.yoga-geboortepraktijk.nl

ders is afgestoken. Pearle Opticiens draagt met het uitdelen van 70.000 vuurwerkbrillen ook dit jaar graag bij aan de campagne van oogarts Tjeerd de Faber, van Het Oogziekenhuis Rotterdam, die al jaren strijdt voor een drastische vermindering van het aantal oogletsels door vuurwerk. “Tijdens oud & nieuw raken elk jaar weer te veel mensen gewond aan hun ogen door vuurwerk. Vuurwerk is supermooi om naar te kijken, maar laat het niet het laatste zijn dat je ziet. Ik raad dan ook iedereen aan om een vuurwerkbril op te zetten. Niet alleen als je zelf vuurwerk afsteekt, maar ook als je naar buiten gaat. Meer dan de helft van de slachtoffers wordt namelijk geraakt door het vuurwerk van een ander. Je hebt maar één paar ogen, zorg daar dan ook goed voor.” De gratis vuurwerkbrillen zijn tot en met 31 december gratis af te halen bij alle 300 winkels van Pearle Opticiens (zolang de voorraad strekt). Kijk op www.pearle.nl voor meer informatie over deze actie.


DE GROENE VENEN

11 december 2015

IN VOL BEDRIJF

15

Tekst Piet van Buul

Kooreman Uitvaartzorg Ronde Venen e.o.

Hulp bieden in tijden van groot verdriet Naast het verdriet van een overlijden is het regelen van de uitvaart en alles wat daarbij komt kijken voor veel mensen een enorme opgave. De begeleiding van een deskundige uitvaartondernemer is er op gericht om de nabestaanden steun te bieden. “Wij vinden het belangrijk dat we samen met de familie een afscheid organiseren dat helemaal bij de overledene past”, zegt uitvaartbegeleider Brigitte Kooreman. “Men moet met een goede herinnering op de dag van de uitvaart terug kunnen kijken.” Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in het bedrijfsleven ging Brigitte enkele jaren geleden op zoek naar een nieuwe baan. Haar voorliefde ging uit naar een baan waarin ze met mensen kon werken. “Min of meer bij toeval maakte ik op een beurs kennis met mensen uit de uitvaartbranche. Ik begreep dat bij de uitvaartverzorging de persoonlijke contacten heel belangrijk zijn. Dat sloot perfect aan op het werk dat ik daarvoor gedaan had en dat mij ook het beste ligt. Ik was eigenlijk meteen verkocht. Ik ben een opleiding gaan volgen en kwam in contact met Uitvaartverzorging Van Vuure in Hilversum. Daar hebben ze al meer dan honderd jaar ervaring op het gebied van uitvaartverzorging. Ik ben deels bij hen in dienst getreden en heb er enorm veel geleerd. Daarnaast ben ik een eigen uitvaartbedrijf begonnen. Vanaf 1 juni van dit jaar ben ik ook in De Ronde Venen en omstreken actief. Ik werk overigens ook nog steeds samen met Uitvaartverzorging Van Vuure.”

Een persoonlijke invulling Afscheid nemen van een dierbare heeft de laatste jaren steeds meer een persoonlijke invulling gekregen. Brigitte is blij met deze ontwikkeling. “Je merkt dat mensen in toenemende mate een naderend einde en het afscheid met elkaar bespreken. Elke begrafenis is anders en het is dan ook nooit standaard. Er is ruimte voor een eigen invulling door de familie. Wanneer ik ergens kom, laat ik de familie eerst praten. Ik laat ze vertellen wat er gebeurd is. Ik neem graag de tijd om te horen wie de overledene was en welke betekenis hij of zij had voor de familie. Dan bespreken we op welke wijze men het afscheid zou willen inrichten. Gelukkig is er een ontwikkeling gaande waarbij het mogelijk is om ook voor de begrafenis een eigen vorm te kiezen. Zo zie je dat mensen er steeds vaker voor kiezen om de overledene thuis in de eigen omgeving op te baren. De verzorging van het lichaam gebeurt tegenwoordig op een wijze dat verblijf in een gekoelde

ruimte niet per se nodig is. Men kan kiezen voor begraven of cremeren, voor een kerkelijke plechtigheid of voor een bijeenkomst in een aula. Ook de invulling van de afscheidsbijeenkomst krijgt een eigen karakter, met verhalen die mensen over de overledene vertellen en met muziek die daarbij past. Uiteindelijk moet het zo zijn dat men met enige voldoening op het afscheid kan terugkijken. Dat draagt bij aan de dierbare herinnering en helpt ook bij het rouwproces”, zegt Brigitte. Op het einde voorbereid Een van de weinige zekerheden in het leven is dat we allemaal een keer komen te overlijden. In sommige gezinnen is men daar op voorbereid. Men heeft een uitvaartverzekering afgesloten en soms is zelfs de afscheidsbijeenkomst helemaal voorbereid. Brigitte: “Maar het komt ook voor dat men geen verzekering heeft afgesloten en dat de familie met hoge kosten wordt geconfronteerd. Daarom

Brigitte Kooreman is er op uit om maatwerk te leveren en samen met de familie een passend afscheid te verzorgen. foto patrick hesse adviseer ik altijd om ten minste een verzekering af te sluiten. In de meeste gevallen zijn dan de basiskosten gedekt. En men hoeft hierbij ook niet een standaardpakket af te nemen. Er is altijd ruimte voor een eigen invulling. Voor zover een dekking niet voorziet in speciale wensen kan men zelf beslissen of men die voor eigen rekening laat uitvoeren. Mijn advies is dus om zelf een regeling te treffen en de nabestaanden niet met onverwachte kosten op te zadelen.” Brigitte is er op uit om in elk geval maatwerk te leveren en samen met de familie een passend afscheid te

verzorgen. “Dat maakt dit werk voor mij ook zo bijzonder. Mensen denken vaak dat we in ons beroep alleen maar ellende en verdriet meemaken. Elk overlijden is anders en soms is het erg emotioneel. Maar ik kom ook in gezinnen waar men samen al op een heel mooie manier naar het onvermijdelijke einde heeft toegeleefd. Die verscheidenheid vind ik erg inspirerend.” Kooreman Uitvaartzorg Ronde Venen en omstreken is telefonisch bereikbaar onder tel. 06 21704080. Meer informatie is ook te vinden op

www.kooremanuitvaartzorg.nl.

Einde verkenningsfase centrum Vinkeveen in zicht

Avondopenstelling informatiecentrum De Uitvlucht Dit wordt de vierde openstelling van het informatiecentrum De Uitvlucht. Op verzoek opent het informatiecentrum nu ’s avonds haar deuren. Het einde van de verkenningsfase komt in zicht. De laatste onderzoeksresultaten komen binnen en de laatste ontwerpslagen worden nu gemaakt. Nieuwsgierig? Of hebt u zelf ideeën of suggesties voor het centrum die u nog wilt meegeven? Op woensdagavond 16 december 2015 tussen 17.00 en 20.00 uur bent u (weer) van harte welkom in het informatiecentrum De Uitvlucht in de oude kantine van de betonfabriek De Adelaar aan de Herenweg 186 in Vinkeveen.

De laatste openstelling was op zaterdag 10 oktober. Veel mensen bekeken de plannen die met een maquette letterlijk en figuurlijk vorm krijgen. De plannen zijn naar aanleiding van onderzoeken, overleg met de provincie en gesprekken met de klankbordgroep van het centrum Vinkeveen aangepast. De maquette is een product van de verkenning van de ruimtelijke haalbaarheid van de ideeën die er voor het centrum zijn. Een verkenning vol opties, analyses

fs? e i t a e r c s t e i n a a Toe Kom snel naar l www.punt4.n T: 0297 - 38 52 56

en onderzoeken. Van veel gepuzzel en overleg. De maquette en de ontwerpen naderen nu min of meer de eindfase. Op basis van de maquette en de tekeningen die op woensdagavond 16 december te zien zijn, worden de plannen doorgerekend. Het kan zijn dat de plannen maar deels haalbaar zijn. De vraag is dan in hoeverre ambities bijgesteld moeten worden en welke dat dan zouden moeten zijn. Daarom willen de gemeente en de ontwikkelaar de ambities voor het centrum op een rij zetten en met de klank-

bordgroep bespreken welke van die ambities het belangrijkst zijn. Op basis van de doorrekening, de uitkomsten van de laatste onderzoeken en de prioritering van de ambities worden de plannen mogelijk aangepast. Het resultaat kunt u naar verwachting eind januari zien en ook dan kunt u nog uw reactie geven voor het aan college en raad ter besluitvorming wordt voorgelegd.

van het centrumplan Vinkeveen afgesloten. In deze fase verkennen de gemeente en ontwikkelaar AHV/Timpaan de financiële en ruimtelijke haalbaarheid van de ontwikkeling van het centrum Vinkeveen zoals geschetst in de dorpsvisie Centrum Vinkeveen.

Met de besluitvorming van de raad wordt de verkenningsfase

De dorpsvisie Centrum Vinkeveen is een wensbeeld over hoe het

ARGON – VOORSCHOTEN ‘97

dorp er in de toekomst uit zou moeten komen te zien. Vragen die in de visie centraal staan, zijn: Hoe kan de relatie tussen Vinkeveen en de Plassen worden verbeterd? En hoe kan de aansluiting van Vinkeveen op de N201 worden verbeterd? Meer informatie vindt u op de projectpagina Centrumplan Vinkeveen via

www.vinkeveen.nl.

Kerststukjes, kerstgroen vele soorten, malusappeltjes Goudreinetten mooie rode per kist 12 kilo € 10,Gieser wildeman stoofperen vanaf 75 cent per kilo Doyenne du comice handperen 3 kilo € 2,95

Tuinonderhoud

Onze vakmensen komen graag bij u snoeien Poeldijk 2a 3646 AW Waverveen Tel: 0297-281122 www.firmaruizendaal.nl


16

11 december 2015

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 1.

De ochtendgave A.F.Th. van der Heijden

2.

Het heft in eigen hand Stephanie Laurens

Het is 9 juli 1672. Op de dag dat de troepen van Lodewijk XIV Nijmegen belegeren, verdwijnt de jonge bruid van Caspar Sonmans. Zes jaar later, op de dag dat de Vrede van Nijmegen wordt getekend, vindt hij haar terug in de tijdelijke Franse ambassade. Daar spioneerde zij als maîtresse van markies Caloyanni voor de Hollandse Staten-Generaal. Zij wil, nu de vrede een feit is, zo snel mogelijk de ambassade ontvluchten. Maar laat de bedrogen Caloyanni dit over zijn kant gaan?

Heather Cynster wil trouwen uit liefde, ze wil overrompeld worden door haar eigen held. Ze is vastbesloten haar ware liefde te vinden. Haar gewaagde poging wordt echter ruw verstoord door Timothy Danvers, Viscount Breckenridge. Hij gebiedt haar onmiddellijk te vertrekken, nu haar reputatie nog intact is. Tot zijn ontzetting brengt zijn bemoeienis haar juist in gevaar. Ze wordt door een onbekende man in een rijtuig geduwd en ontvoerd. Timothy zet meteen de achtervolging in...

Het meisje op de weg Michael Berg

ze haar partner eigenlijk helemaal niet kent...” Michael Berg koos voor dit verhaal een tijdspanne van één week, zowel in het heden als in het verleden, waarbij we meer te weten komen over Anne en over haar relatie met Guido, die een jaar en zes maanden voor de dramatische gebeurtenissen begon.

“Psychologe Anne en haar partner Guido wonen in een afgelegen streek in Frankrijk. Op een avond vinden ze een meisje voor de oprit van hun huis, en na enig overleg mag de tiener blijven overnachten. De volgende morgen is het huis een ravage en zijn zowel het meisje als Guido verdwenen. Anne ontdekt beetje bij beetje dat

Ik was al fan van Michael Berg en ben weer niet teleurgesteld. Het verhaal had mij vanaf de allereerste bladzijde in zijn ban en de mooi opgebouwde spanning groeit uit tot een verrassende plot.

3.

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

Ritueel Isa Maron

4.

In 2014 veroverde Isa Maron de boekhandels en lezers met deel 1 en 2 van de succesvolle serie 'De Noordzeemoorden'. Een knap geconstrueerde, vierdelige thrillerserie die de lezer meevoert van Amsterdam naar Texel, en verder op een tocht langs de kille Noordzee. In 'Ritueel', deel 3 van de serie, raakt het onderzoek van rechercheur Maud Mertens en student Forensisch Onderzoek Kyra Slager naar de vermissing van Sarina in een stroomversnelling...

GeleZen Door hettY aafJes

Koop- of huurwoning? Kwaliteit voor nu en later!! Bent u misschien één van de gelukkigen die binnenkort een woning koopt of huurt in Vinkeveld, De Maricken of Land van Winkel? Dan zult u het fijn vinden dat de Woonadviescommissie De Ronde Venen u terzijde kan staan met een gratis advies over uw nieuwe woning. De Woonadviescommissie De Ronde Venen zet zich in voor de praktische bruikbaarheid van de woning en de wijk. Het gaat daarbij niet zozeer om de techniek, maar om zaken als een logische en praktische indeling van een huis, voldoende ruimte, goed schoon te maken en te openen ramen en praktische installaties.

Top 5 Knelpunten Woningen 1. Afmetingen 2. Indeling 3. Berging en bergruimte 4. Toegankelijkheid/ doorgankelijkheid deuren 5. Installatie Niet levensloopgeschikt Zoals u weet moeten de mensen thuis blijven wonen, verzorgingshuizen zijn er niet of nauwelijks meer. Veel nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd met kleine en smalle ruimten. Met name de entree en hal zijn aan de krappe kant, maar ook slaapkamer(s), de gang of overloop en sanitaire ruimten zijn niet royaal te noemen. Veel commissies melden dat woningen daardoor niet levensloopgeschikt zijn. Terwijl er wel nieuwe wetten worden inge-

Het kleine leven van Norbert Jones Marloes Kemming

voerd waardoor bewoners langer thuis moeten blijven wonen en thuis ook hulp moeten kunnen krijgen. Onhandig Wandcontactdozen en radiatoren die onhandig geplaatst zijn, beperken de indeling- en gebruiksmogelijkheden van de woning. Een stopcontact midden op de muur zorgt er bijvoorbeeld voor dat men die grote kast niet meer kwijt kan. Te weinig bergruimte Ook de aanwezige bergruimte is vaak minimaal of wordt in ruimte beperkt door de plaatsing van installaties ten behoeve van warmte, warm water en ventilatie. Hierdoor kunnen bewoners hulpmiddelen als een rollator moeilijk kwijt. Maar niet alleen ouderen hebben hinder van de beperkte ruimte. Er is ook (te) weinig plaats voor kinderwagens, tuinmeubilair, kerstartikelen en skispullen enzovoorts. Momenteel bestaat onze Woonadviescommissie uit 5 personen maar er is nog ruimte voor een enthousiaste vrijwilliger met interesse voor bouwen en wonen. Geïnteresseerd? Meld u aan door een mail te sturen naar wac-derondevenen@hotmail. com

De 77-jarige Norbert Jones leidt een rustig leven. Hij heeft een liefdevol huwelijk, is vader van een ambitieuze dochter en geniet sinds twaalf jaar van zijn pensioen. Vol overgave stort hij zich op zijn liefste bezigheid: verzamelen. Ruim 19.000 voorwerpen vonden in de loop der jaren hun weg naar Norberts garage. Elk object uniek, verzameld in een poging het verleden te behouden. Maar wat doe je met zo'n collectie als je erachter komt dat je niet lang meer te leven hebt? Norbert opent een nostalgiewinkel...

5.

De Standaards van Spits Frits Spits

Frits Spits is een van de bekendste radiomakers van Nederland. Meerdere generaties jongeren groeiden op met zijn programma 'De Avondspits'. Voor 'De Standaards van Spits' selecteerde hij 90 van de mooiste Nederlandstalige liedjes. In deze persoonlijke canon van het Nederlandstalige lied schrijft hij niet alleen over muziek, maar ook over taal en over inhoud. Veelal gevat in een miniportret van de betreffende artiest en gelardeerd met persoonlijke herinneringen.

Wereldproduct december: thee uit de Himalaya in satijnen tasje Deze heerlijke thee wordt verbouwd in de uitlopers van de Himalaya, in het oostelijk deel van Nepal. De thee is er in diverse smaken, zoals kaneel, citroen en gember, maar ook als zwarte thee voor wie van puur houdt. Dat gebeurt volgens de traditionele landbouwmethode, zonder vervuilende pesticiden en kunstmest. De totale verwerking van de thee is duurzaam en fairtrade. De tasjes van satijn worden gemaakt door exleprapatiënten, die daardoor in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Sinds 1989 bestaat er een project voor leprapatiënten in Kathmandu in Nepal. Het belangrijkste doel is leprapatiënten te genezen en aan een baan te helpen. Daarnaast wordt er in dit project medische zorg gegeven aan mensen met een ernstige handicap. Ex-leprapatiënten zijn door hun ziekte getekend en worden vaak uit

www.wereldwinkel-abcoude.nl en www.wereldwinkelmijdrecht.nl

BARBA NERO BARBER & SHOP

W

NIEU

VOO R MAN NEN Barber Shop Brugstraat 7 Abcoude Afspraken & Webshop www.barbanero.nl Afspraken via WhatsApp 06 3900 7785

Barbanero_Add.indd 4

hun familie verstoten, door gezonde mensen gemeden en veroordeeld tot een leven als bedelaar. Om deze mensen te reïntegreren in het normale leven is importeur Tilingo een revalidatiewerkplaats gestart. De duurzaam verbouwde fairtrade thee in satijnen tasje kost 6,40 euro en op vertoon van dit krantenbericht wordt 10% korting gegeven. Voor kerst hebben de wereldwinkels veel moois in allerlei prijsklassen. Er zijn kaarten, engelen, sieraden, sjaals en de lekkerste chocolade. Kom daarom langs voor kerstcadeaus met een verhaal of een kerstpakket. De wereldwinkels zijn gevestigd in Abcoude aan de Brugstraat 9 en in Mijdrecht aan De Passage 14. Voor openingstijden en acties:

DÉ BARBIER VAN ABCOUDE; VOOR UNIEKE HAAR- EN BAARDVERZORGING Bij Barba Nero koop je ook unieke haar-, baard, en scheerproducten. In de salon en onze webshop! Maak nu een afspraak op www.barbanero.nl en krijg € 5,00 korting op een behandeling.

01-12-15 12:57


DE GROENE VENEN

11 december 2015

17

Wilnisser IJsclub Nooitgedacht werkt aan jubileumboek

Honderd jaar clubgeschiedenis Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Elmar Hier Avond Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 - 20.00 20.00 - 21.00 20.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen Sportronde Avond Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen De Vrijdag Voorbij Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 21.00 21.00 - 23.00

Ochtendronde Amigos da Musica Andy in de Lucht Voorpremière Cultura-dio De Middagshow Avond Venen Next Round

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 - 23.00

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Cultura-dio Nieuwsronde Avond Venen Weekender Avond Venen

ZONDAG 13 DECEMBER

Op 17 februari 1917 besloot een aantal schaatsliefhebbers uit Wilnis een vereniging op te richten. IJsclub Nooitgedacht is van plan om het eeuwfeest in 2017 op gepaste wijze te vieren. Dat lijkt nog ver weg, maar een goede voorbereiding kost tijd. Dat geldt zeker voor het samenstellen van een jubileumboek dat de club wil uitbrengen. Een speciale werkgroep is aan de slag gegaan met het opdiepen van gegevens over belangrijke gebeurtenissen uit de rijke historie van de club. Zij roepen daarbij ook de hulp in van (oud-)leden en andere schaatsliefhebbers, die nog foto’s, krantenknipsels of ander materiaal hebben. Of nog mooie verhalen kunnen vertellen over honderd jaar ijsplezier op de Wilnisse Plas of op de ijsbaan aan de Herenweg. tekst piet van buul

Tijdens een gesprek met de werkgroepsleden Coos Brouwer, Jan Berkelaar en Jan Vergunst komen al snel de verhalen op tafel. In die honderd jaar is er nogal wat gebeurd. “We weten wel het een en ander uit documenten die er nog zijn en uit de overlevering van leden”, vertellen de drie. “Zo is bekend dat in de tijd dat de club werd opgericht de polder Wilnis-Veldzijde langs de Padmosweg nog niet drooggelegd was. Daar op de Wilnisse Plas begint de geschiedenis van de ijsclub. Later zijn we verhuisd naar de ijsbaan aan de Herenweg. Daar lag achter de gebouwen van de firma Voorbij het voormalige openluchtzwembad van Wilnis. Dat is nog steeds onze ijsbaan en we hebben er ook ons clubhuis. Helaas hebben we de laatste jaren weinig winters gekend met voldoende vorst om op natuurijs te schaatsen. Wanneer het er nog eens van komt, dan zijn we daar dus helemaal klaar voor. Maar daar gaan we

- foto patrick hesse niet op zitten wachten. Onze thuisbasis heeft zich inmiddels verlegd naar de Jaap Eden kunstijsbaan in Amsterdam.” Opleidingsclub Hoewel IJsclub Nooitgedacht van oorsprong een natuurijsclub is, vinden tegenwoordig vrijwel alle activiteiten op kunstijs plaats. Nooitgedacht is een grote vereniging met ongeveer zevenhonderd leden. “In tegenstelling tot bij sommige andere schaatsclubs ligt bij ons het accent sterk op het opleiden van jeugdleden. Ruim honderd jongeren volgen op zaterdag de lessen in Amsterdam. Daarnaast is er een trainingsgroep van ruim tachtig leden die meedoen aan wedstrijden. Een twintigtal leden legt zich voornamelijk toe op het rijden van toertochten die bij voldoende natuurijs gehouden worden. En ook het G-schaatsen krijgt bij ons veel aandacht. Het is een genot om de te zien hoeveel plezier

Muzikaal en culinair avontuur in Wilnis

De werkgroepleden (v.l.n.r.) Coos Brouwer, Jan Berkelaar en Jan Vergunst. mensen met een beperking aan het schaatsen beleven.” Het eeuwfeest Langzaam maar zeker worden de contouren van het eeuwfeest duidelijk. “Onze kracht ligt bij het opleiden van de jeugd. Daarom zal de jeugd via de scholen nadrukkelijk bij het feest betrokken worden. Uiteraard zullen een feestavond en een openbare receptie ook deel uitmaken van de jubileumviering. En de clubkampioenschappen, die we op 11 februari 2017 houden, staan ook in het teken van ons jubileum.” Jubileumboek De leden van de werkgroep, die zich bezighouden met de samenstelling van het jubileumboek, roepen de hulp in van eenieder die daaraan op enigerlei wijze zou kunnen bijdragen. “We hebben moeten vaststellen dat er vooral van de beginjaren niet veel in onze archieven is terug te

vinden. Vooral van de periode vanaf de oprichting tot aan de jaren zeventig/tachtig ontbreken nog veel gegevens. Zo hebben we niet kunnen achterhalen wie de feitelijke oprichters van de vereniging waren, wie er lid waren in die tijd, welke activiteiten er toen plaatsvonden. We zijn dus op zoek naar mensen die daar nog iets van weten, die over gegevens beschikken of die misschien nog oude notulenboeken, programma’s van activiteiten of foto’s hebben. Ook houden we ons aanbevolen voor verhalen uit die tijd en leuke anekdotes. Mensen die ons willen helpen, kunnen contact opnemen met de werkgroep jubileumboek. Stuur een mailtje naar jhberkelaar@ ziggo.nl of naar vergunst@swam.nl. Men kan ook even langskomen bij de stand van IJsclub Nooitgedacht tijdens de Nieuwjaarsreceptie op woensdag 6 januari 2016 in De Boei in Vinkeveen.”

bij bovengenoemde deelnemers of via de website van Viribus Unitis:

www.viribusunitis.nl. Muziekvereniging Viribus Unitis uit Wilnis houdt op 2 januari, in samenwerking met De Zwart dranken & delicatessen, Café de Buurvrouw en de Barones, het evenement 'Happen en Stappen' door Wilnis-dorp. De tocht begint tussen 18 en 18.30 uur bij Café de Buurvrouw in de Dorpsstraat en eindigt omstreeks 20 uur bij het clubgebouw van Viribus Unitis aan de Pieter Joostenlaan in Wilnis. Daar

zal aansluitend een concert worden verzorgd door het fanfareorkest van Viribus Unitis. Tijdens de tocht wordt u voorzien van in totaal 3 gangen, met steeds een bijpassend drankje. Ook de nieuwjaarsbubbels zullen uiteraard niet ontbreken. Straatorkest Toos uit Heemskerk begeleidt de tocht muzikaal. Kaarten voor dit ‘walking dinner’ kosten 25 euro per stuk en zijn slechts tot 24 december te verkrijgen

Wees er snel bij, want het aantal kaarten is beperkt. Kunt u alleen het concert bijwonen? Dat is ook mogelijk. Kaarten hiervoor kosten 5 euro per stuk (inclusief een warm drankje met gebak) en zijn alleen te bestellen via

www.viribusuniti.nl. Daar kunt u vanaf half december ook terecht voor het bestellen van onze oliebollen!

KERSTMARKT Gemeente plaatst de eerste 130 ABCOUDE kroonringen in De Ronde Venen 12.00 - 17.00 UUR Gezellige kramen Heerlijk hapjes & drankjes Veel winkels geopend! Kerstmuziek Theater en dans

Speciaal voor de kids: zweefmolen en een GRATIS sneeuwspin!

...de Kerstman komt natuurlijk ook naar de kerstmarkt!

Gemeente De Ronde Venen heeft in de eerste week van december 130 kroonringen om lantaarnpalen aangebracht. Aan de kapstokhaken van deze kroonringen kunnen afvalzakken worden opgehangen. De eerste 130 kroonringen in De Ronde Venen zijn geplaatst op aanvraag van inwoners. Wethouder Anco Goldhoorn: “Het doel van het plaatsen van kroonringen is het voorkomen van zwerfafval en het stimuleren van een opgeruimd straatbeeld. Gemeente De Ronde Venen roept u als inwoner op om aan te geven op welke plaats in uw buurt de kroonringen het best bevestigd kunnen worden.” Afvalinzameling bevorderen Met de introductie van kroonringen wil gemeente De Ronde Venen de inzameling van plastic, blik en drinkpakken bevorderen. Het inzamelen van deze drie afvalsoorten resulteert in meer hergebruikte grondstoffen en drukt de kosten voor de afvalverwerking. Momenteel wordt 62 procent van het afval in De Ronde Venen gescheiden ingezameld. De doelstelling is om naar 75 procent toe te groeien in het jaar 2020.

Afvalzakken ophalen Het ophalen van huishoudelijk afval in De Ronde Venen is op een vernieuwde manier georganiseerd. U kunt plastic, blik en drinkpakken inzamelen in de speciaal daarvoor verstrekte afvalzakken. Deze afvalzakken zijn gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis, de servicepunten, de afvalbrengstations én alle supermarkten binnen De

Ronde Venen. In de oneven weken op de donderdagochtend worden de afvalzakken opgehaald bij de kapstokhaken van de kroonringen. Kroonring aanvragen Wilt u graag een kroonring bij u in de straat? Bespreek dit dan met uw buren en noteer het nummer van de lantaarnpaal waar de kroonring ge-

plaatst moet worden. Per inwoner kan er één kroonring aangevraagd worden. U kunt een kroonring aanvragen bij het Klant Contact Centrum van gemeente De Ronde Venen via T. 0297 29 16 16. Vervolgens plaatst de gemeentelijke buitendienst binnen twee weken een kroonring bij u in de straat.


18

11 december 2015

DE GROENE VENEN

GELIEVE TE RESERVEREN

Kerstbrunch Geniet met de hele familie van een uitgebreide kerstbrunch

COMPLEET COMPLEETONDERHOUD ONDERHOUD €39 VOOR VOORALLE ALLEAUTOMERKEN AUTOMERKEN Combineer je je Combineer onderhoudsbeurt COMPLEET ONDERHOUD onderhoudsbeurt metmet de APK? DanDan de APK? is deis APK helemaal de APK helemaal VOOR ALLE AUTOMERKEN GRATIS!

Kom tijdens de Kerstdagen gezellig met de hele familie uitgebreid brunchen bij Fletcher Hotels. Eerst even lekker uitslapen en vervolgens aanschuiven voor een heerlijk en uitgebreid brunchbuffet? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Geniet van mooie kazen en vleeswaren, heerlijke zoetigheden, verschillende salades, warme brunchgerechten en als afsluiter een feestelijk dessert. Tweede Kerstdag vanaf 11.30 uur

50 P.P.

Meer informatie of reserveren? Bel 020 - 311 36 70 of mail naar info@fletcherhotelamsterdam.nl Schepenbergweg 50 | 1105 AT | Amsterdam | www.fletcherhotelamsterdam.nl

GRATIS! COMPLEET ONDERHOUD Combineer Combineerjeje onderhoudsbeur VOOR ALLE AUTOMERKENonderhoudsbeurt met metde deAPK? APK?Dan Dan

WIE VERDIENT DE TITEL

Start je auto minder Start auto minder goed? Laatjedan gratis je dan gratis je accugoed? testenLaat bij Profile. testengevoel! bij Profile. Voor accu een veilig Voor een veilig gevoel!

isisde deAPK APKhelemaa helemaa Combineer je GRATIS! GRATIS! onderhoudsbeurt met de APK? Dan is de APK helemaal

ONDERNEMING VAN DE RONDE VENEN

Het jaarlijkse event, waarmee het ondernemerschap in De Ronde Venen gestimuleerd wordt, vindt ook in 2016 weer plaats. Dit jaar wordt op donderdag

Start Startjejeauto autominder minder

✓ Onderhoud van alle goed? merken goed? Laat Laatdan dangratis gratisjeje 17 maart 2016 de ‘Onderneming van De Ronde Venen’ gekozen. Ondernemingen ✓ Onderhoud van accu alle merken accutesten testenbij bijProfile. Profile. Van Alfa tot Volvo met een belangrijke economische functie of ambitieuze startende ondernemingVan Alfa tot Volvo Voor Vooreen eenveilig veiliggevoel! gevoel! en met een sterk innoverend karakter maken kans om onderneming van het jaar ✓ Wij zijn RDW erkend ✓ Wij zijn RDW erkend te worden. ✓ We werken volgens het onderhoudsschema ✓ We werken volgens het onderhoudsschema van je auto G. Kremer over onderhoud + APK van je auto GEEF JOUW FAVORIETE ONDERNEMING OP G. Kremer over onderhoud + APK De jury maakt 5 februari de behoud van fabrieksgarantie bij Profile : ✓ Met Vanaf 1 december kun je jouw favoriete ondernebij Profile : ✓- Met behoud van fabrieksgarantie “De werkzaamheden zijn perfect genomineerden in drie catego “De werkzaamheden zijn perfect ming opgeven via www.ondernemingvandrv.nl. en de prijs viel mij 100% mee!” ✓ Altijd een duidelijke✓✓prijsopgave Onderhoud Onderhoud vooraf van van alle alle merken merken uitgevoerd rieën bekend. Vervolgens kan uitgevoerd en de prijs viel mij 100% mee!” ✓ Altijd een duidelijke prijsopgave vooraf Hier staan ook de voorwaarden vermeld. Geef bij Van Van Alfa Alfa tot tot Volvo Volvo er vanaf 8 februari tot 29 fede aanmelding een korte motivatie waarom juist die ✓ Wij Wij zijn zijnofferte RDW RDW erkend erkend bruari gestemdNeem worden op contact op voor een ✓ passende of ga naar www.profile.nl/onderhoud-offerte onderneming deze prestigieuze ondernemersprijs Neem contact op voor een passende offerte of ga naar www.profile.nl/onderhoud-offerte * De gratis APK is inclusief afmeldkosten. Excl. eventuele roetmeting bij diesels (€ 28.-) deze ondernemingen. De win✓✓We We werken werken volgens volgens het het onderhoudsschema onderhoudsschema verdient. Aanmelden kan tot 31 januari. * De gratis APK is inclusief afmeldkosten. Excl. eventuele roetmeting bij diesels (€ 28.-) naars worden tijdens een toonvan van jeje auto auto G.G.Kremer Kremerover overonderhoud onderhoud++APK APK aangevend event op 17 maart bij bijProfile Profile: : ✓✓Met Met behoud behoud van van fabrieksgarantie fabrieksgarantie bekend gemaakt. “De “Dewerkzaamheden werkzaamhedenzijn zijnperfect perfect uitgevoerd uitgevoerden ende deprijs prijsviel vielmij mij100% 100%m ✓✓ Altijd Altijd een een duidelijke duidelijke prijsopgave prijsopgave vooraf vooraf

GRATIS!

REVIEW REVIEW

REVIEW REVIEW

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.ONDERNEMINGVANDRV.NL

84.0.014 Krant HAH_238x300_v6.indd 3

19-01-15 15:17

84.0.014 Krant HAH_238x300_v6.indd 3

19-01-15 15:17

Neem Neemcontact contactop opvoor vooreen eenpassende passendeofferte offerteofofga ganaar naarwww.profile.nl/onderhoud-o www.profile.nl/onderhoud* De * Degratis gratisAPK APKisisinclusief inclusiefafmeldkosten. afmeldkosten.Excl. Excl.eventuele eventueleroetmeting roetmetingbijbijdiesels diesels(€(€ 28.-) 28.-)

HOGENDOORN 84.0.014 84.0.014 Krant Krant HAH_238x300_v6.indd HAH_238x300_v6.indd3 3

Mijdrecht, Provincialeweg 11 T 0297 28 13 63 www.profile.nl/mijdrecht Uithoorn, Amsterdamseweg 8 T 0297 56 47 08 www.profile.nl/uithoorn


DE GROENE VENEN

11 december 2015

19

Discussie over het gemeentelijk bomenbeleid

Soms groeien bomen nog steeds tot in de hemel We zijn al vele jaren gewend aan het feit dat in overdrachtelijke zin de bomen niet meer tot in de hemel groeien. Maar in de praktijk blijken er in de gemeente tal van bomen te staan zich daar niets van aantrekken en vrolijk doorgroeien. Dit tot ongenoegen van bewoners die klagen over ernstige overlast. Bij het VVD-meldpunt bomenoverlast zijn tal van meldingen binnengekomen. Tijdens de commissievergadering van 2 december laatstleden kwamen zeven inwoners getuigen van hun ongenoegen over de ongebreidelde voortgang van de natuur. Zij willen dat de gemeente hier een einde aan maakt. Alleen mevrouw Moon Wolters van Abcoude Groen wierp zich als roepende in de woestijn op als beschermvrouwe van het bomenbestand. tekst piet van buul

Toen in de loop van 2010 duidelijk werd dat de fusie van de gemeente De Ronde Venen met de gemeente Abcoude door zou gaan, sloeg in Abcoude en Baambrugge bij een aantal inwoners de schrik om het hart. Zij waren trots op het grote gemeentelijke bomenbestand dat met veel zorg werd omringd. Veel bomen waren als zeer waardevol gerubriceerd en kappen was een begrip dat in het Abcouder woordenboek met heel kleine lettertjes werd geschreven. En ze hadden in Abcoude begrepen dat er in De Ronde Venen driftig met de kettingzaag werd gezwaaid. Het was dan ook niet verwonderlijk dat er in de loop van 2013 door de gemeenteraad een gemeentelijk bomenbeleid werd vastgesteld. Daarin is vastgelegd hoe er met de bomen moet worden omgegaan, welke bomen gezichtsbepalend zijn en welke op de lijst van waardevolle bomen moesten worden geplaatst. Voorts werd afgesproken tot welk formaat een boom gekapt mag worden zonder vergunning en wanneer er een vergunning nodig is. En die vergunningen worden maar met mondjesmaat verstrekt, was de afspraak. En voor elke gekapte boom moest er een terug komen. De afdeling groenvoorziening kreeg opdracht om zich strikt aan deze regels te houden. Overlast Bomen hebben de neiging maar door te groeien, wanneer ze de kans krijgen. Ze worden hoger en breder. En hoge bomen vangen veel wind, zeker

als in de zomer de takken zwaar zijn van de bladeren. Wanneer het dan een keer flink waait wil er nog wel eens een boom omwaaien. Bij recente stormen ging het zelfs om aanzienlijk meer dan één boom. Mensen met een grote boom dicht bij hun woning werden ongerust en verzochten de gemeente om die boom te verwijderen. Naast de veiligheid was ook de overlast van afgewaaide takken en de vallende bladeren in de herfst een bron van zorg. De insprekers tijdens de commissievergadering bleken unaniem groot bomenliefhebber, maar dan wel van bomen die niet te dicht bij hun huis stonden. “Hak de grote boom maar om en zet er twee kleine boompjes voor terug,” was de algemene strekking van hun inbreng. Gemeentelijk beleid Wethouder Aldrik Dijkstra reageerde wat laconiek op alle commotie. “U hebt als raad zelf het beleid vastgesteld en dat voeren we nu uit. En met de veiligheid valt het wel mee. We controleren met regelmaat de bomen op hun verankering

in de grond. Wanneer die niet stevig genoeg is grijpen we in. Ik voel er dan ook niks voor om nu het roer om te gooien. We hebben afgesproken dat we eind 2016 met een evaluatie komen. Daar wordt nu al aan gewerkt. Wanneer dat moet leiden tot aanpassing van het beleid, dan moet dat wel heel zorgvuldig gebeuren. En dat kost tijd. Wanneer ik nu bomen laat kappen, waarvan een paar mensen roepen dat die overlast bezorgen, dan komt er commentaar omdat ik het beleid niet consequent uitvoer. Laten we dus maar even de evaluatie afwachten,” stelde de wethouder voor. Vergeten passage Tijdens de discussie werd duidelijk dat in de tekst van het raadsvoorstel, dat in 2013 door het CDA is ingediend en door de raad is overgenomen, vergeten is om een passage op te nemen waarin wordt omschreven wanneer er sprake is van overlast. De VVD kondigde aan dat men dat gat snel wil dichten, zodat de wethouder in geval van overlast in ieder geval kan optreden. Het fractie komt in januari a.s. met een tekstvoorstel.

De top 7 gevaarlijke thuissituaties tijdens de feestdagen

Start verkoop 27 stijlvolle woningen van Jan des Bouvrie

Het wordt een witte kerst in Wilnis

Op zaterdag 19 december a.s. start de verkoop van Wilnis Wit: 27 stijlvolle woningen ontworpen door Jan des Bouvrie. In een gezellige kerstsfeer presenteren Bouwmaatschappij Verwelius samen met Brockhoff Nieuwbouwmakelaars tussen 16 en 18 uur de woningen in het verkoopkantoor aan de Mijdrechtse Dwarsweg in Wilnis. Deze ruime twee-onder-één-kapwoningen hebben een prominente plaats gekregen in de nieuwe woonwijk ‘de Maricken’ in Wilnis. Ligging De woningen liggen centraal in de wijk aan een statige laan. Mede door de ligging van de woningen komt de visie van Jan des Bouvrie, om het binnen- en buitenleven optimaal te combineren, goed tot haar recht. De achtertuinen van de woningen zijn gelegen op het westen en grenzen aan het water. De woningen De woningen van Jan des Bouvrie worden gebouwd in twee varianten: type Bianco en type Blanc. Beide woningtypen kenmerken zich door de witte uitstraling en de donkere aluminium kozijnen. De woningen verschillen van elkaar in grootte, gevelindeling en de pergola aan de voorzijde van de woning. Jan des Bouvrie is erin geslaagd om twee woningen te ontwerpen met een

flexibele indeling die veel mogelijkheden biedt om aan de specifieke wensen van de koper te voldoen. Zo is het mogelijk om één tot drie badkamers te realiseren en drie tot zes slaapkamers. Een extra grote dakkapel als uitbreiding op de al standaard aanwezige dakkapel, of een kantoorruimte aan huis behoren ook tot de mogelijkheden. Meer weten? Kijk op de website of neem contact op met Brockhoff Nieuwbouwmakelaars 020 – 543 73 75. En noteer 19 december bij het verkoopkantoor alvast in uw agenda. Dan kunt u deze kerst in gedachten uw nieuwe woning alvast inrichten!

De decembermaand staat in het teken van de feestdagen. Met de donkere dagen, de kerstdagen en de jaarwisseling komen ook de versieringen uit de kast om het huis sfeervol aan te kleden. Daarnaast zoeken mensen elkaar op tijdens de feestdagen. Met de extra drukte in huis en aan tafel liggen de risico’s op de loer. Om de feestdagen niet alleen gezellig, maar ook zonder de ellende van brand en brandwonden door te brengen, hebben wij een top 7 van meest brandgevaarlijke onderwerpen tijdens de feestdagen voor u samengesteld. Heel herkenbare risico’s. Waar u gelukkig eenvoudig zelf iets aan kunt doen om de (brand)veiligheid in huis te vergroten. Top 7 brandgevaarlijke risico’s: Onze top 7 bestaat uit: kerstbomen, kaarsen, kerstversiering en- verlichting, open haard, spiritus voor de gourmet of fondue, verlengsnoeren en haspels en vuurwerk. Brand voorkomen • Een echte kerstboom is erg brandbaar. Neem het liefst een kunstkerstboom, want deze is brandveiliger. Of neem, als u toch een echte wilt, één met een kluit. Deze droogt minder snel uit en is daardoor minder brandgevaarlijk; • Kaarsen staan sfeervol, maar pas hier erg mee op! Houd kaarsen uit de buurt van ontvlambare materialen (zoals gordijnen, kerstversieringen, kerststukjes en papieren

tafelkleedjes), kinderen en van plekken waar men steeds langs loopt. Plaats kaarsen dan ook vooral in een stevige, stabiele, hittebestendige houder. • Zorg dat de versiering in huis brandveilig of geïmpregneerd (=brandvertragend) is? Elektrische verlichting in de boom is mooi, maar alleen veilig als de verlichting het KEMA keurmerk heeft. Controleer daarnaast de bedrading op eventuele beschadiging. • Een kachel of openhaard is heel sfeervol. Als u deze gebruikt, zorg er dan voor dat u het schoorsteenkanaal goed heeft onderhouden. Laat de schoorsteen minstens één per jaar vegen en controleren op scheuren en lekkage. • Let bij gourmet en fondue op met spiritus. Vul nooit een brandende of warme brander bij met brandstof. Dit geldt ook voor nephaarden en sfeerverlichting die wor-

den aangestoken door het gebruik van bio-ethanol. • Gebruik goed passende verlengsnoeren en leg deze zo neer dat niemand erover kan struikelen. De snoeren afplakken (zeker langs vluchtroutes) is zelfs nog beter. Rol kabelhaspels en lichtsnoeren volledig uit en waak ervoor dat de aangesloten apparatuur niet het maximale vermogen van de stekkerdoos overstijgt (vaak aan de onderzijde beschreven). De stekkerdoos kan dan namelijk gaan smelten. • Wees altijd alert bij het afsteken

en kijken naar vuurwerk. Koud vuurwerk bestaat niet, ook sterretjes worden heet en kunnen letsel veroorzaken. Gebruik altijd een aansteeklont voor het afsteken van vuurwerk en plaats het vuurwerk op een stevige vlakke ondergrond. Bescherm je ogen en die van je (klein)kinderen met een speciale vuurwerkbril. Als er dan toch brand uitbreekt, breng dan uzelf en uw huisgenoten direct in veiligheid. Sluit als het kan ramen en deuren en blijf tijdens het vluchten laag bij de grond. Bel als u in veiligheid bent direct 112. Meer tips over brandveiligheid in huis en informatie over de brandweer vindt u op www.vrubrandweer.nl. Met vragen kunt u ons bereiken via info@vru.nl.


20

11 december 2015

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Style Icoon 2

Honda CBX: 'the sound of music' In het najaar van 1975 was Honda aardig ingedut en teerde nog steeds op het daverende succes van de CB750 uit 1969. Er was sinds die introductie weinig veranderd. Op basis van de CB was een hele lijn motorfietsen gebouwd, met af en toe een verandering in details.

Honda zat duidelijk zonder sportief topmodel en leek de boot volledig te missen... De concurrentie had niet stilgezeten: Kawasaki had zijn zelfbenoemde King of the Road met de Z900, Yamaha kwam met de XS 1100 en zelfs het Italiaanse merk Benelli had in 1974 zijn exclusieve Sei met maar liefst (zoals de naam al doet vermoeden) zes cilinders! Honda moest toch weer eens laten zien wie de baas was in motorland en begon een nieuw project. Een 1000cc zescilinder motorfiets, iets wat nog nooit vertoond was.Projectleider Soichiro Irmajiri nam de leiding over de bouw van de CBX en Norimoto Otsuka was verantwoordelijk voor de styling van de CBX.

geïntroduceerd: een zes cilinder motorfiets met 1049 cc 24 kleppen en 105 pk. De motorwereld was laaiend enthousiast. Wat een kracht en wat een souplesse! Ook het gemak waarmee deze zware fiets zich liet bedienen, was ongekend. Het blad Motorsport nam een demofiets meteen mee naar de sprintstrip en zorgde voor die tijd voor ongekende metingen van een standaard wegmotorfiets. Zelf kocht ik er een in 1983, een jaar nadat de productie gestopt was. Vele jaren later kwam er per toeval nog een op mijn pad. Het geweldige van dit beest was dat er toen nog voornamelijk luchtgekoelde motorfietsen waren. De blokken waren dus behoorlijk aan de maat, met de vele koelribben om het hele zaakje koel te houden. Het was echt een enorm blok... En zo breed, dat wanneer het regende je benen gewoon niet nat werden want die zaten achter dat magnifieke motorblok. Ook de tellers waren enorm en leken zo uit een vliegtuig te komen. De zit was formidabel licht voorovergebogen met het brede stuur.

Kracht en souplesse Uiteindelijk werd de CBX in 1978

Zelf had ik onder mijn eerste CBX een Janton zes-in-een-uitlaat met

Zelfs toen Honda in 1975 de Gold Wing als sportief topmodel op de markt bracht, werd deze zeker niet zo ontvangen. Een prachtige toerbuffel, die vandaag de dag nog steeds wordt geproduceerd en een grote schare fans heeft over de hele wereld. Maar sportief? Nee, dat zeker niet!

Zondag 13 december van 12 tot 17 uur

Kerstsfeer proeven in Abcoude Op zondag 13 december organiseert de OV-AB, de ondernemersvereniging van Abcoude en Baambrugge, wederom de gezelligste kerstmarkt van de Ronde Venen met meer dan 70 kramen in het centrum van Abcoude. In en rond de Hoogstraat kunt u uw inspiratie voor de feestdagen opdoen in onze winkels, bij een uiteenlopend aanbod van kramen en bij diverse eettentjes. Natuurlijk is er ook dit jaar weer een overvloed aan activiteiten voor jong en oud op deze gezellige Kerstmarkt. De tent op de hoek van ’t Markvelt staat bol van de optredens van lokale artiesten. Hier treden o.a. het Creatoonkoor, de vioolschool Abcoude en de enthousiaste dansers van dansschool Sundance op. De kinderen van jeugdtheaterschool Abcoude en de balletschool verzorgen om 15 uur en 16 uur een kerstrevue bij de Hanenbalken boven in de Eendracht. Op diverse plekken verzorgen de Geinpiepers miniconcerten en in Klein Bin-

nenrust speelt accordeonvereniging Con Amore. De Kerstman deelt traditiegetrouw lekkere en gezonde mandarijntjes uit aan de kinderen en er is voor elk kind een gratis sneeuw-suikerspin. Ook de schaapjes, de kleine pony en de andere dieren uit de Kerststal staan weer te wachten om geknuffeld te worden… Wilt u een aandenken aan deze dag? Kom dan naar de fotostudio op de markt waar u kosteloos in kerstsfeer op de ge-

een, anders dan doet vermoeden redelijk bescheiden geluid. Totdat je boven de 8000 toeren kwam... De schreeuw die de motor gaf, is dan ook het meest te vergelijken met een Spitfire vliegtuig. Wat een sensatie! Ook voor de duopassagier was het goed toeven op het enorme zadel, dus was het ook voor mijn toenmalige vriendinnetje een feest om een stukje motor te gaan rijden. En ook het bekijks was ongekend. Zodra ik de fiets ergens neerzette, kwam er wel een oud baasje die maar niet kon geloven dat deze fiets een zescilinder was.

gen het vele geweld. Al snel kwam het Nederlandse merk Koni met een paar verstevigende achterschokbrekers voor de CBX en werden er stuurdempers gemonteerd. Zelf had ik hier niet zoveel problemen mee, ik had tenslotte voldoende eigen gewicht...

'Elk voordeel heb z'n nadeel' De fiets bleek ook uitermate geschikt om lange reizen mee te maken. Dus bouwde oud-coureur en motorontwerper Jos Schurgens een bijpassende kuip, die in de kleuren van de CBX gespoten werd. Dit werd

In 1980 werd de toen nog 'naked bike' door Honda aangepakt. Om nog meer comfort te creëren, liet Honda de CBX, als een van eerste productiemotoren, af fabriek van een mooie volledige (gestroomlijnde) kuip voorzien. Maar ook op een

een fraai geheel. Alleen, zoals Cruijf altijd zegt: 'elk voordeel heb zijn nadeel'. Want ook de CBX had wat nadelen. Om te beginnen was de fiets met maar liefst 6 carburateurs niet bepaald zuinig. Ook bleken zowel de voorvork als de vering niet echt opgewassen te-

langere wielbasis zetten (lees: een minder steile balhoofdhoek meegeven), de stereoveren achter vervangen door een voor die tijd zeer innovatieve, verstelbare Pro-Link achtervering en de voorvork dikker te maken (al was deze met 39 mm nog altijd onder de maat voor zijn

voelige plaat wordt vastgelegd. Naast de diverse eettentjes op de Kerstmarkt kunt u deze dag afsluiten in één van de vele eetgelegenheden van Abcoude. Van de snelle hap bij snackbar Van Schaick tot meer culinair bij restaurant Jess, café-restaurant Koekenbier en chinees restaurant Jasmijn. In de tuin van de Eendracht vindt u de Streetfood Market met in diverse kleine eettentjes een overzicht van al het lekkers dat de Eendracht heeft te bieden.Tenslotte nog een tip om pas echt in de kerstsfeer te geraken. Kijkt u eens omhoog als u in het centrum van het dorp bent. Op bordjes onder de kerstverlichting wenst de schooljeugd van Abcoude en Baambrugge u de meest persoonlijke kerstwensen toe.

Let op! De Hoogstraat is van 8 tot 18 uur afgesloten voor verkeer. Kom op de fiets of neem de rondweg en parkeer de auto op het Dr. van Doornplein. Baambrugge blijft bereikbaar.

taken). Ook werden een andere, grotere (toer)tank gemonteerd (inhoud 22 liter), een sterkere dynamo plus een breder en beter zadel. Al met al werd het zo een andere motor, een prachtige snelle toerfiets. Maar het miste in mijn ogen nu het bullige karakter en zag er allemaal nogal glad uit. Stijgende prijzen De productie stopte in 1982 en lange tijd kocht je de CBX voor een appel en een ei. Eind jaren tachtig heb ik er nog een verkregen door inruil. Een prachtig exemplaar met gepolijst en verchroomd blok en een Lazer 6 in 1. Helaas heb ik niet heel lang plezier gehad van deze fiets. ik kreeg een probleem... Wat ook zo'n beetje het zwakke punt bleek van deze luchtgekoelde 6 cilinder. De 5e cilinder kreeg niet genoeg koeling en piepte het blok vast... Met al die kleppen (24 stuks) op dat moment een voor mij financieel niet op te lossen probleem, dus verkocht ik hem aan een motormonteur. Vandaag de dag wordt de Honda CBX enorm gewaardeerd en stijgen de prijzen per maand. Een keurige CBX brengt zomaar zo'n 8000 euro op. Een heel mooie, met heel weinig kilometers, heeft op Markplaats. nl een vraagprijs van 20.000 euro... Een astronomisch bedrag! Met veel plezier kijk ik dus nog maar even naar de video die motorvriend Gerrie maakte van mijn 2e CBX. Dat geluid, wat een sound... Zie ook www.cbxclub.nl

Abcoude

Volkskerstzang in Dorpskerk Oecumene Abcoude houdt de jaarlijkse Volkskerstzang op dinsdagavond 15 december vanaf 19.30 uur in de Dorpskerk te Abcoude. De deuren gaan open om 18.45 uur. Er wordt weer gerekend op veel belangstelling om met elkaar te luisteren naar het kerstverhaal en aloude kerstliederen te zingen. De overdenking zal worden gehouden door ds. Herco van der Wilt en de schriftlezingen worden verzorgd door Susan van Agten. Medewerking wordt verder verleend door de Abcouder Harmonie o.l.v. Ria Kornet en de begeleiding op het orgel wordt verzorgd door Lieuwe Visscher. Het Cosmas en Damianuskoor uit Abcoude zingt kerstliederen o.l.v. Stephan van de Wijgert. Bep Buys draagt het kerstgedicht voor. Aan het einde van de bijeenkomst zal burgemeester Maarten Divendal een kerstwens uitspreken.


DE GROENE VENEN

11 december 2015

AUTO & MOTOR

21

Tekst Michael Reuling foto's patrick hesse

Jazz is weer helemaal in

Honda Jazz Het heeft even geduurd, maar Honda heeft de nieuwe Jazz in de showroom staan. De auto is direct herkenbaar als een Jazz, maar is toch compleet vernieuwd. De auto is qua uiterlijk niet revolutionair veranderd, maar oogt nog steeds goed. Maar is de auto nog net zo praktisch? De Jazz gaat de strijd aan met auto's als de Ford Fiesta, Peugeot 208, Skoda Fabia en Volkswagen Polo. Deze zijn verkrijgbaar voor zo'n 13 à 14 mille, de Jazz begint echter bij 17.850 euro. De nieuwe generatie is echter wel gegroeid met een lengte van bijna 4 meter. En dat betekent dat je in het interieur meer ruimte hebt gekregen. Dat merk je ook weer in de kofferbak, die van 354 liter uit te breiden is naar 897 liter. De achterbank is voorzien van Magic Seats. Het zitvlak kun je wegklappen, waardoor je bijvoorbeeld een fiets overdwars kunt vervoeren, of even makkelijk een hoge plant vervoert. De Jazz is met name populair bij een oudere doelgroep. Het nieuwe model heeft een hoge zit meegekregen en het zicht rondom is zeer goed. Bijkomend voordeel is dat de voorstoelen op meerdere punten te verstellen zijn. In combinatie met het verstelbare stuur is het ook voor langere personen mogelijk om een goede rijpositie te vinden. En dat is waar Honda punten scoort ten opzichte van de concurrentie: optimaal gebruikersgemak.

Minder BPM en wegenbelasting Onder de motorkap is er slechts één motor te vinden, de 1.3 benzinemotor met 102 pk. Je kunt dan kiezen voor een handgeschakelde versnellingsbak of een traploze CVT transmissie. Je rijdt al een automaat voor een zeer lage meerprijs vanaf 350 euro (afhankelijk van de gekozen uitvoering) en dat zie je dan weer niet bij de concurrent. De winst zit 'm hier in de uitstoot die wat lager ligt dan bij de handgeschakelde Jazz. bijvoorbeeld aan Vehicle Stability Assist, dat berekent hoeveel grip de vier wielen hebben en hoeveel remkracht of vermogen er nodig is om grip terug te krijgen. Verder zijn er nog zaken als Hillstart assist, dat de hellingproef overbodig maakt, en Brake Assist, dat de remkracht opvoert om sneller tot stilstand te komen bij een noodsituatie.

In het geval van de uitvoering Trend (instapper) val je daarmee in het 20% bijtellingsniveau, mocht je willen leasen. In de overige gevallen betaal je minder BPM en wegenbelasting. Honda staat bekend om zijn hoogtoerige motoren. Dat houdt in dat je flink wat toeren moet maken om het vermogen optimaal te benutten. En dat is ook het geval bij deze 1.3. Qua uitrusting is er keuze uit drie uitvoeringen: Trend, Comfort en Elegance. Standaard krijg je airconditioning, elektrische ramen en een goed audio-

Automotive-centre Van Nieuwkerk Bozenhoven 36 3641 AH Mijdrecht Tel. 0297-281708 Hoogoorddreef 41 1101 BB Amsterdam Tel. 020-4683341 www.vannieuwkerk.nl

systeem met vier speakers. Vanaf de Comfort (vanaf 18.850 euro) krijg je daar het infotainmentsysteem bij, 15 inch lichtmetalen velgen en diverse functies via stuurbediening. De Elegance (vanaf 20.850 euro) is de meest luxe uitvoering met zaken als keyless entry, startknop, lederen stuurwiel, automatische airconditioning en 16 inch lichtmetalen velgen.

Andere zaken zijn onder meer een intelligente snelheidsbegrenzer, een verkeersbordenherkenningssysteem, Lane Departure Warning, grootlichtondersteuning, City-Brake Active Systeem (dat tot 32 km/u de voorligger in de gaten houdt en eventueel zelf remt als een botsing onafwendbaar is). Compleet en betrouwbaar Hoewel er in het interieur hier en daar wat harde materiaalsoorten ge-

Feesten DJ’s, VJ’s etc Shows Evenementen MOONLIGHT PRODUCTIONS Burgemeester de Voogtlaan 122, 3648 XG Wilnis 06 21 29 36 38

www.moonlightproductions.nl

Om 9.00 uur staat de koffie klaar in het Tuinhuis en daarna gaan we op pad om vogels te bekijken. Wintergasten zoals smienten en kuifeendjes op de Hoge Dijk plas, maar ook veel rondzwervende staartmeesjes (foto) en zelfs de ijsvogel vliegt nog regelmatig voorbij. Aanmelden niet nodig, maar trek

Gereden versie: Honda Jazz Vermogen: 102 pk 0-100: 11,2 s Top: 190 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 20,4 / 4,9 l/100km Vanafprijs: 17.850 euro Alternatieven: Ford Fiesta, Peugeot 208, Toyota Yaris, Volkswagen Polo

bruikt zijn, maakt de Jazz een zeer nette en complete indruk. Misschien mis je een beetje beleving in de Jazz, maar de auto doet zeker niet onder voor een aantal concurrenten. En niet voor niets staat de Jazz al jaren bovenin de lijst als het gaat om meest betrouwbare auto.

Je kunt de auto ook uitrusten met Honda Connect. Dit zit op de duurdere modellen (vanaf het Comfort-niveau). Je krijgt dan een 7 inch touchscreen met Android besturingssysteem. Optioneel kun je dit voorzien van Garmin navigatiesoftware. Dit scherm toont dan tevens een achteruitrijcamera. Veiligheidssnufjes De Jazz kan verder voorzien worden van diverse veiligheidssnufjes. Denk

Barbershopkoor op kerstmarkt Uithoorn

Vogelexcursie en kindermiddag bij de Ruige Hof Op zondag 13 december zijn er weer leuke natuur-activiteiten bij natuurvereniging de Ruige Hof bij Abcoude.

Honda Jazz

stevige schoenen aan. De wandelingen zal ongeveer twee uur duren. Om 14.00 uur begint de kindermiddag van de Ruige Kids met als thema Kerst. We zingen oh denneboom, maar zetten een spar in huis. Wat is eigenlijk het verschil? En verder knutselen en lekkere dingen eten en drinken, tot 16.00 uur. Ook hier is aanmelden niet nodig. De activiteiten zijn gratis voor le-

den (15,- lidmaatschap per gezin per jaar) en anders 3,50 p.p. Natuurvereniging de Ruige Hof is te vinden achter het AMC, Abcouderstraatweg 77. Een tijdelijk bruggetje leidt naar het Tuinhuis. Een auto is aan de overkant te parkeren.

Het Close Harmony en Barbershopkoor Lake District Sound uit Maarssen treedt zaterdag 12 december op tijdens de Kerstmarkt in Uithoorn. Zij zingen vierstemmig a capella gezellige en sfeervolle kerstsongs. Dit doen zij op diverse locaties, zoals het Amstelplein, de Schoolstraat en de Schans. Het koor begint om 15 uur en sluit af rond 17 uur.


22

11 december 2015

Sport nieuws

Delicious nieuwe sponsor van CSW MC1

Abcoude

Delicious is de nieuwe sponsor van CSW MC1. Dit topmeiden-team komt dit seizoen uit in de eerste klasse. Afgelopen week waren de meiden van CSW MC1 te gast bij Delicious Pizzeria in Wilnis. Na de gewonnen kraker van de mede-koploper uit

Eigen bier voor jubilerende HVA Ter ere van haar 40-jarige bestaan (op 15 december 2015) heeft Hockeyvereniging Abcoude haar eigen biertje gebrouwen: de SCOOP! Dit is meteen een heel bijzondere scoop, want het is de eerste keer dat een sportvereniging een eigen biertje brouwt. De SCOOP is een pilsenerachtig biertje met een bite, door toegevoegde kruiden en specerijen als rode peper. Wat is er mooier dan op een lustrum te proosten met een eigen biertje? Naast de introductie van het biertje, hebben het onder hetzelfde thema – SCOOP – hele seizoen al verschillende activiteiten plaatsgevonden op de club om het lustrum te vieren. Toewerkend naar het hoogtepunt in het weekend van 11 december, met onder andere discozwemmen voor jonge kinderen en een chique diner voor de volwassenen. Op zondag 13 december sluit het lustrumweekend af met een feestelijke lustrumborrel, voor alle leden, ouders van leden, bijzondere leden, oud-leden, sponsoren, gemeenteraadsleden, Abcoudenaren en iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt. Iedereen is welkom! Geschiedenis Op 15 december 1975 is de Hockeyvereniging Abcoude opgericht, na een handtekeningenactie die is opgezet door onze ‘founding mothers’: Trees Laumans en Mieke Timmermans. De eerste wedstrijden werden in 1976 op velden van andere hockeyverenigingen gespeeld, totdat het oude voetbalveld op het Dokter van Doornplein was aangepast naar een hockeyveld. In de jaren hierna volgden de twee nieuwe grasvelden en het eerste clubhuis op de Hollandse Kade (waar we nu nog zitten), het eerste kunstgrasveld, de brand die ons clubhuis verwoestte, een (langdurig) tijdelijk onderkomen in containers, het nieuwe clubhuis, het tweede kunstgrasveld, een terras aan ons clubhuis en de vervanging van het eerste veld door een waterveld. En het mooiste moet nog komen, dit jaar krijgt de vereniging een derde kunstgrasveld, en wederom een waterveld. En dat alles in 40 jaar.

Oproep oud-leden Het oud-leden bestand van de hockeyvereniging is incompleet, van de meeste leden van voor 2006 ontbreken de contactgegevens. Oud-leden die dit bericht lezen en op de hoogte gehouden willen worden, worden dan ook opgeroepen om een mail met hun gegevens sturen naar lustrum@hvabcoude.nl

DE GROENE VENEN

Nieuw Vennep werd het team uitgenodigd om een heerlijke pizza te komen eten.De eerste titel is in zicht met 3 punten voorsprong en nog 2 wedstrijden te gaan. De meiden zijn erg blij met hun nieuwe sponsor, die ze zal voorzien van nieuwe shirts en trainingspakken.

CTO gaat tennislessen Tennis Vereniging Mijdrecht overnemen FC Abcoude F2 kampioen Onder de bezielende leiding van de coaches Elie Rusthoven en Hans Spruijt is de F2 van FC Abcoude zaterdagochtend 5 december kampioen geworden in de 2e klasse 09. Daar hadden ze Sinterklaas niet

voor nodig, maar wel trainer Nelinio... Op de foto is goed te zien dat iedereen heel blij is met deze prestatie. Wij feliciteren Charles, Nourdin, Alec, Jamie, Ivan, Wouter, Mathijs, Rowan, Shane en Floor.

Tijdens de ledenvergadering van Tennis Vereniging Mijdrecht op 1 december is de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen TVM en Challenge Tennis Organisatie (CTO). CTO wordt gevormd door een aantal gediplomeerde tennis leraren, waaronder de in De Ronde Venen zeer bekende namen als Hans van Scheppingen, Ruud van der Helm en Jeroen Wichers. CTO zal per direct de tennislessen voor zowel junioren als senioren bij TVM gaan verzorgen. CTO heeft door deze samenwerking inmiddels 8 verschillende verenigingen waar wordt lesgegeven; LTC Loenen, LTV Breukelen, TV Blauwe Reiger, LTC Maarssen-Broeck, TV De Ronde Vener, TV Wilnis, TV Westbroek en dan nu ook TV Mijdrecht. Volgens de trainers van CTO is TVM een waardevolle uitbreiding in het netwerk van de tennisschool. Alle TVM-ers kunnen nu ook profiteren

van de regionale activiteiten die CTO regelmatig organiseert voor al haar verenigingen, zoals toernooien, open dagen en uitwisselingen. Doordat de verschillende verenigingen dicht bij elkaar liggen, kunnen er verschillende onderlinge junior en senior activiteiten op de agenda gezet worden. Bij deze – vooral eendags- toernooien zijn alle leden van de 8 verschillende verenigingen welkom en speel je onderling dubbelwedstrijden tegen elkaar. De toernooidag is telkens bij een andere vereniging. Op deze manier hopen CTO en de tennisverenigingen de interesse voor de tennissport in de regio te kunnen versterken. Des te meer een reden om te informeren naar de mogelijkheden bij Tennis Vereniging Mijdrecht:

www.tvm-mijdrecht.nl. Voor meer informatie over CTO zie

www.ctotennis.nl

Basiscursus ontspanningsmassage bij de Paraplu Laatste rondje in de 'oude' kantine van SV Hertha Zaterdag 12 december vanaf 20 uur worden de laatste biertjes getapt in de huidige kantine van SV Hertha in Vinkeveen. Na 44 jaar trouwe dienst gaat de 'oude' kantine plaatsmaken voor de broodnodige kleedkamers. Rond half januari zal de mooie nieuwe kantine worden geopend. Een ieder die nieuwsgierig is naar de bouwwerkzaamheden, of voor de allerlaatste keer een lekker pilsje, wijntje of glaasje fris wil komen drinken is van harte welkom. In

de kantine, waar zoveel mooie en gezellige momenten zijn gedeeld, zorgt Hertha voor een bijpassend hapje.

Bij de Paraplu in Wilnis kan een 'Basiscursus ontspanningsmassage' worden gevolgd. Deze cursus is geschikt voor iedereen die wil leren masseren. Ervaring is niet vereist. In 8 lessen leer je de basistechnieken van de klassieke ontspannings massage. Elke lesavond masseren we een deel van het lichaam. Tijdens de cursus werken we in tweetallen op massagetafels, zowel gever als ontvanger. Behalve het aanleren van de massagegrepen is er aandacht voor

de sfeer en de zorgzaamheid tijdens het masseren. Daarnaast besteden we aandacht aan lichaamshouding, ademhaling en praktische aanwijzingen zoals het

gebruik van olie. Aan het eind van de cursus heb je voldoende kennis en ervaring om iemand een volledige ontspanningsmassage te geven. Je

oefent op een medecursist, je hoeft dus geen proefpersoon mee te nemen. Zo ervaar je ook zelf hoe het aanvoelt, wat zeer leerzaam is en ontspannend. Het is ook mogelijk om samen met iemand die je kent de cursus te volgen en op elkaar te oefenen. Docent René Beerse verzorgt deze cursus op acht woensdagen van 09.30 tot 12 uur, te beginnen op 13 januari. Kosten: 70 euro. Voor aanmelding en meer informatie:

www.stichtingparaplu.nl of bij de Paraplu, Pieter Joostenlaan 28 te Wilnis.


DE GROENE VENEN

VACATURES

11 december 2015

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures

Functie: Mobiele surveillanten Flex - poule Organisatie: VMB security & services Plaats: Uithoorn

Functie: Logistiek medewerker(40u) Organisatie: KampeerPerfect.nl Plaats: Uithoorn

Functie: Assistent veredelaar Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: E-commerce Organisatie: KampeerPerfect.nl Plaats: Uithoorn

Functie: Junior Klantenservice Medewerk(st)er (startersfunctie) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

Functie: Commercieel-administratief medewerker (m/v) Organisatie: bioTRADING Benelux B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Stagiair Logistiek (MBO/HBO/WO) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen Functie: Junior Chauffeur-Logistiek Medewerker (full-time) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen Functie: Junior Chauffeur-Logistiek Medewerker (part-time) Organisatie: Hub Hub Plaats: Amstelveen Functie: Laad- en losploegmedewerker (Bijbaan) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen Functie: Stagiair Administratie (MBO/HBO) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

Functie: hulpkok Organisatie: De Plashoeve Plaats: Vinkeveen Functie: Super handige collega’s Organisatie: CE REPAIR SERVICES Plaats: Mijdrecht Functie: Chauffeur (m/v) Organisatie: Van Walraven Plaats: Mijdrecht Functie: allround medewerker Organisatie: stichting KringloopMania-Aalsmeer Plaats: Aalsmeer Functie: DTP-er met affiniteit voor techniek en openstaand voor een cursus Technisch tekenen (CAD) Organisatie: Aquafix Milieu bv Plaats: MIJDRECHT

23


advertentie keigoed 2016 140x90

24

05-11-2015

09:58

Pagina 1

11 december 2015

zand

de Rooij

grind schelpen wit grind

bielzen grond wegendoek

grijze & gele split - etc.

GRAFISCH ONTWERP - DTP - WEBDESIGN

zand en grindhandel b.v.

mijnsteen graniet

DE GROENE VENEN

Gezond en en KEI KEI goed goed 2016 2016 Gezond

Vrachtwagens met of zonder kraan

Nationaal & Internationaal Transport

Thuisbezorgd of zelf af te halen

Is uw website: • zoekmachine-vriendelijk? • geschikt voor tablets en smartphones?

www.derooijzand.nl Oostzijde 61 • 1426 AG DE HOEF Tel. 0297 - 593 202 • info@derooijzand.nl

Nee, bel Chantal 0297-593300 of mail chantal@zaatsidee.nl.

ZAATSIDEE.NL

13 december op het kerkplein 11.00 - 16.30 uur - diverse kerstkramen Stam Sloopwerken V.O.F. Kromme Mijdrecht 9 1426 AA De Hoef

T 0297 561512 F 0297 524881 M 06 18955461 E info@stamsloop.nl I www.stamsloop.nl

- concerten in de kerk - kunstexpositie in de pastorie - kindercreativiteit - live muziek op het plein - vervoer per boot - GRATIS PARKEREN

www.kerstmarktdehoef.nl MUZIEKPROGRAMMA IN DE KERK

TIJDENS DE KERSTMARKT 2015

11.50 – 12.30 uur Het Amstel Blazers Collectief uit Uithoorn o.l.v. R. Wortel 1500,-

12.40 – 13.00 uur Het Kwetternest kinderkoor van de geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua uit De Hoef o.l.v. Julia Heidstra

13.10 – 13.50 uur Zanggroep The Bridges uit de Kwakel o.l.v. pianist/dirigent Leo van Rijt

14.50 – 15.30 uur Zanggroep Colorique uit Alphen a/d Rijn o.l.v. Wim van Aken

14.00 – 14.40 uur Zang- en muziekgroep Nooit Alleen uit Ter Aar o.l.v. A. Könst

15.40 – 16.20 uur Het Mispagekoor uit Nieuwveen o.l.v. Theo van der Hoorn

Voor al uw kaas, noten en delicatessen tel.: 0634556753 e-mail: joskok78@gmail.com

Zondag 13 december 10 jaar Kerstmarkt De Hoef Alweer voor de tiende keer gaat de Kerstmarkt in De Hoef plaatsvinden, reden voor een extra feestelijke markt. De markt is uitgegroeid tot de meest gezellige en authentieke kerstmarkt uit de wijde omgeving. De basis hiervan is een markt met alleen kerstgerelateerde artikelen in combinatie met een rijk gevuld cultureel programma. Op de markt vindt u kramen met o.a. kerstkransen, kerststukjes, kerstkaarten, steigerhouten kerstbomen, kerstgroepen en allerlei kerstversieringen. Ook op culinair gebied zijn er diverse kramen te vinden met o.a. champagne, honingproducten, bonbons, Thuringse braadworst, taart & cupcakes, jam & curry, kaas & noten en paté & worst. Er is ook een kraam met keramiek en fimo-sieraden. In de kerk en op het kerkplein treden de hele middag koren en muziekensembles op. Zie het muziekprogramma hierboven. De pastorie is weer omgedoopt tot expositieruimte. Verschillende schilderessen zoals Marie José Kleibrink, Yvonne Kaptijn en Afke Borgman laten u kennismaken met hun schilderkunstwerken.

Het duo Jacques en Jacques exposeert hun mozaïeken, glasobjecten, curiosa en religieuze beelden. Adriaan de Horde showt zijn prachtige kerststallen en kerstgroepen. Historische foto’s van de Ronde Venen zijn te bewonderen bij de Historische Vereniging ‘De Proostdijlanden’. Om 14.30 uur wordt er op de markt een prachtig mozaïek van

George Staes geveild, op de Facebook pagina Kerstmarkt De Hoef vindt u een foto van dit kunstwerk. Op het grasveld voor de kerk staat een tent waarin de kinderen kosteloos kunnen knutselen. Om 14 en 15 uur zal er in de tent een speciale jeugd kerstvoorstelling worden vertoont door Toneelgezelschap ‘De Opregte Amateur’.

Verkeer en parkeren Om het verkeer te structureren geldt er op de Oostzijde eenrichtingsverkeer. U kunt de kerstmarkt benaderen via de Oude Spoorbaan (dus vanaf de kant van de Hoefse brug). Parkeren kan langs de Oostzijde aan de waterzijde, maar de parkeergelegenheid rond de markt is beperkt. Een ruime parkeergelegenheid is er bij slachterij Wouters aan de Oude Spoorbaan. De pendelboot van zorgboerderij De Amstelkade pendelt tussen de Hoefse brug en de steiger van Pannenkoekenrestaurant De Strooppot. De aanwezige verkeersregelaars zullen u begeleiden. Volgt u alstublieft de aanwijzingen van deze verkeerregelaars op voor ieders veiligheid. Om 11 uur wordt de kerstmarkt geopend door burgemeester Divendal. De markt wordt om 16.30 op feestelijke manier gesloten. De kinderen zullen dan hun zelfgemaakte kerstlichten te water laten onder begeleiding van feestelijke muziek. Zoals u leest reden genoeg om naar de Hoef te komen. Wilt u meer weten kijk dan op

www.kerstmarktdehoef.nl

w w w.ke rst m a r ktd e h o ef. n l


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.