De Groene Venen 6 september 2013

Page 1

DE GROENE VENEN

DE GROENE VENEN 2013 WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS6•september VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

1

18-20°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 18 – Nummer 36 – 6 september 2013

Agenda Kort

Dit weekend in De Ronde Venen: Zaterdag 7 september • Heropening De Vijf Bogen, Baambrugge • Bootsale huis Vrederust, Binnenweg 10, Baambrugge • Nacht van Neptunus, Vinkeveense Plassen • Korenconcert, C&D-Kerk, Abcoude • Klaverjasavond, De Springbok, De Hoef

Aalsmeer Nieuw-Vennep Alphen a/d Rijn Amsterdam Woerden

Zondag 8 september • Afscheid ds Simons, Herv. Kerk, Vinkeveen • Workshops div dansstijlen, Rendementsweg 25, Mijdrecht

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!

Aanleg rotonde Mijdrecht start aanstaande maandag Aanstaande maandag 9 september start de aanleg van de rotonde op de kruising Rondweg/Industrieweg/Stationsweg in Mijdrecht. Wethouder Pieter Palm zal de officiële aftrap van de werkzaamheden verrichten door het wegfrezen van een laag asfalt. De kruising wordt tot 18 september afgesloten voor alle verkeer, ook openbaar vervoer en fietsers. Dat is de enige manier om de aanleg in de recordtijd van slechts 9 dagen te realiseren. De bouwwerkzaamheden van de rotonde zijn dag en nacht te volgen via de webcam op www.webcammijdrecht.nl. Zie ook pagina 3. luchtfoto arthur van der kooij

Vacature van de week: Openhaard monteur www.antennagroep.nl uitzenden • werving & selectie payrolling • hr advies & coaching

Culinaire Venen

Homan Beveiliging B.V. •beveiligingsystemen •camera systemen •alarmopvolging

Nacht van Neptunus sluit zomers vaarseizoen af Met deze fraai verlichte rode draak, getiteld Helemaal los in het Sprookjesbos wonnen Erik, Jaap en consorten vorig jaar de eerste prijs voor het mooist verlichte vaartuig tijdens de jaarlijkse Nacht van Neptunus op de Vinkeveense Plassen. Aanstaande zaterdag 7 september is het opnieuw zover en kunnen belangstellenden weer genieten van een bonte stoet fraai verlichte schepen, die het afscheid van de zomer inluiden. Lees verder op pagina 20. foto erik brouwer

Uw beveiligingszorg is onze uitdaging!

Communicatieweg 9-7, 3641 SG Mijdrecht Tel.: 0297-255235, www.homan-beveiliging.nl

Korver open huis Extra Feestjes worden feestelijker op de mooiste locatie in de omgeving! Oostzijde 42-43, De Hoef Telefoon 0297 - 59 37 77

www.strooppot.nl

Komt u kijken bij onze speciale selectie woningen die meedoen? Kijk bij onze andere advertentie voor de adressen. Daarna ‘lekker’ na praten onder het genot van een hapje en een drankje op het plein bij de Culinaire Venen. Mede mogelijk gemaakt door:

Kijk voor de deelnemende panden Kijk voor andere leuke woningen op op korvermakelaars.nl / funda www.korvermakelaars.nl !


Dichtbij & betrokken

2

6 september 2013

September 2013 DE GROENE VENEN

Rabobank Rijn en Veenstromen

Actieve leden gezocht voor onze ledenraad Rabobank Rijn en Veenstromen zoekt actieve leden voor de ledenraad. Wilt u meepraten en meebeslissen over de toekomst van uw bank en haar bijdrage aan de samenleving? Meldt u dan aan! Op www.rv.rabobank.nl vindt u onder 'Leden' meer informatie en de gehele procedure. Heeft u interesse om kandidaat gesteld te worden voor de ledenraad? Geef dit dan voor 23 september door via het interesseformulier op de website.

September Woonmaand De maand september is ‘Woonmaand’ bij Rabobank Rijn en Veenstromen. Wij bieden u tijdens deze maand een gratis oriëntatiegesprek en een aantrekkelijk rentetarief bij een vaste rente van 10 jaar aan. Meer informatie leest u op www.rv.rabobank.nl/nieuws.

ZZP-er of starter? Kom naar seminar ‘Samen kom je verder’!

Hoe kun je je positie als ZZP-er of starter versterken? Hoe zorg je er dat je vindbaar bent én blijft voor opdrachtgevers? Dit en veel meer komt aan de orde tijdens het seminar ‘Samen kom je verder’, een co-creatie van Rabobank en ZOOOM (ZZP Collectief Woerden) op dinsdagmiddag 24 september bij De Boerinn in Kamerik. Deelname is gratis, dus schrijf je nu in via www.rv.rabobank.nl/nieuws.

Aanpassing dienstverlening in Kamerik, Kockengen, Woerden en Zegveld Met het oog op de toekomst verandert er komend half jaar het volgende aan de vestigingen en automaten in Kamerik, Kockengen, Woerden en Zegveld: Woerden De dienstverlening aan de Voorstraat verhuist op 1 januari 2014 naar de nieuwe vestiging aan de Middellandse Zee. De geldautomaat en de sealbagautomaat blijven aanwezig in de Rijnstraat. Het Mobiele Servicepunt brengt vanaf januari een extra bezoek per week aan de binnenstad van Woerden. Kockengen Per 1 januari 2014 sluit de vestiging in Kockengen. Geld opnemen in Kockengen blijft mogelijk. Het Mobiele Servicepunt brengt vanaf januari een extra bezoek per week aan Kockengen. Kamerik en Zegveld Sinds 9 augustus kunt u, tijdens de openingstijden, geld opnemen in de Coop in Zegveld en de Plus in Kamerik. De geldautomaten aan de Middenweg in Zegveld en de Meent in Kamerik worden medio september 2013 verwijderd. Waarom deze veranderingen? Het regelen van bankzaken is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. De meeste klanten maken voor bijna alle dagelijkse bankzaken gebruik van telefoon, e-mail en internet. Het aantal klanten dat de vestigingen bezoekt is daardoor sterk gedaald. Voor de vestigingen in Kockengen en Woerden aan de Voorstraat staan de kosten niet meer in verhouding tot de diensten die er worden afgenomen. Ook van de geldautomaten maken klanten steeds minder gebruik. Tegelijkertijd zijn geldautomaten regelmatig het doelwit van plofkraken. Door deze ontwikkelingen heeft de Rabobank besloten de dienstverlening aan te passen. Cursussen Internetbankieren U kunt snel en dichtbij uw bankzaken bij de Rabobank blijven regelen. Wist u dat u veel bankzaken ook vanuit huis of met uw mobiel kunt regelen? Kijkt u op www.rv.rabobank.nl onder ‘direct zelf regelen’ voor meer informatie. Ook biedt de Rabobank cursussen internetbankieren aan in Bodegraven, Mijdrecht en Woerden, voor klanten is dit kosteloos. Heeft u hier interesse in? Neemt u dan contact op. Bent u minder mobiel en daardoor niet in staat om naar een vestiging te komen? Neemt u ook dan contact op, dan zoeken wij samen met u naar een oplossing. Meer informatie over deze veranderingen vindt u op www.rv.rabobank.nl onder ‘Sluiting en verhuizing’.

Ali B te gast tijdens ledenavond

Graag nodigen wij alle leden van Rabobank Rijn en Veenstromen uit voor de jaarlijkse ledenavond met Ali B op woensdag 9 oktober in Gasterij de Milandhof in Zegveld. Een ontmoetingsavond speciaal voor leden van onze coöperatieve Rabobank. De avond start om 20.00 uur en u kunt tussen 19.00 en 20.00 uur en tussen 22.15 en 23.30 uur vrij inlopen bij het Vraag & Antwoordcafé. Om het u gemakkelijk te maken en om parkeerproblemen te voorkomen, kunt u weer gebruikmaken van onze busdienst vanuit verschillende opstapplaatsen. Via www.rv.rabobank.nl kunt u zich aanmelden voor de ledenavond en voor de busdienst.

Diploma op zak? Aan de bak!

Op 11 september staat onze ledenavond in het teken van jongeren en de arbeidsmarkt. Ben je net afgestudeerd en wil je weten hoe je kunt opvallen op de arbeidsmarkt? Of wil je graag een eigen bedrijf starten en wil je weten waar je moet beginnen? Meld je aan via www.rv.rabobank.nl en kom naar de inspiratiemarkt en volg diverse workshops!

Rabobank Rijn en Veenstromen | www.rv.rabobank.nl | info@rv.rabobank.nl | (0348) 42 70 00 | twitter.com/RabobankRV Onze kantoren: Mijdrecht en Vinkeveen. Mobiel Servicepunt: Amstelhoek, De Hoef, Waverveen en verschillende verzorgingshuizen.


DE GROENE VENEN

Aangepaste busroutes i.v.m. aanleg rotonde Industrieweg Op maandag 9 september begint de aannemer aan de aanleg van de rotonde Stationsstraat/Industrieweg/ Rondweg in Mijdrecht. Omdat de huidige kruising tussen maandag 9 september en dinsdag 17 september volledig wordt afgesloten, kunnen de bushaltes op de Rondweg dan niet gebruikt worden. Daarom rijden de diverse buslijnen een aangepaste route door Mijdrecht. Het gaat hierbij over de buslijnen 121, 123, 126, 130 en 526, 641 en 647. De aangepaste route's zijn als volgt: Lijnen 121 en 130 Vinkeveen Vanaf de N201 slaan buslijnen 121 en 130 rechtsaf de Veenweg in, vervolgens linksaf naar de Mijdrechtsedwarsweg en daarna vervolgen zij hun reguliere route naar Vinkeveen. Op de hoek Veenweg/ Mijdrechtsedwarsweg wordt een tijdelijke halte geplaatst. Om vlakbij het dorp te komen kunnen de reizigers vanuit Vinkeveen daar overstappen op lijn 126. Richting Vinkeveen kan op Uithoorn busstation overgestapt worden op lijn 174. Lijn 123 Woerden – Mijdrecht: Buslijn 123 doet via de Industrieweg alle haltes aan op de Industrieweg, slaat rechtsaf naar de Groot Mijdrechtstraat en rechtsaf naar de Constructieweg. Vervolgens linksaf naar de Veenweg, links de N201 en linksaf Hofland op. Vanaf hier vervolgt hij de reguliere route. Buurtbus lijn 526 De Hoef-Vinkeveen: Buurtbus lijn 526 gaat vanaf de huidige halte aan de Renessestraat in Mijdrecht, over de Ambachtsherensingel en stopt bij Sporthal de Eendracht. Vandaar rijdt ze via de Dukaton naar Hofland. Op het kruispunt Hofland slaat zij rechtsaf over de N201 richting Vinkeveen. Op de kruising met de Veenweg slaat zij rechtsaf richting Wilnis tot aan de Mijdrechtse Dwarsweg. Vervolgens slaat zij linksaf richting Vinkeveen en vervolgt haar oorspronkelijke route. Op de N212 (Ir. Enschedeweg) nabij de stoplichten ter hoogte van Waverveen wordt een tijdelijke bushalte ingericht voor buurtbus lijn 526. Wie op de site van Connexxion een reisadvies opvraagt, krijgt gedetailleerde informatie over de aangepaste routes.

6 september 2013

3

Start aanleg rotonde Mijdrecht aanstaande maandag In de voorbereiding van de werkzaamheden is in overleg met belanghebbenden gezocht naar mogelijkheden om de overlast van de aanleg zo veel mogelijk te beperken. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een aanlegperiode van negen dagen, waarbij de kruising volledig is afgesloten. Dus ook voor openbaar vervoer en fietsers. Uitvoerder Dura Vermeer werkt ’s nachts door om de rotonde in deze unieke korte periode aan te kunnen leggen. Op woensdagochtend 18 september is de rotonde open voor alle verkeer. Van maandag 9 tot en met donderdag 12 september worden bovendien onderhoudswerkzaamheden aan twee nabijgelegen bruggen over de Ringvaart uitgevoerd. De slijtlagen op de Steffensbrug (Stationsweg) en de brug in de Rondweg worden vervangen. Door deze werkzaamheden te combineren met de afsluiting van de kruising blijft de overlast beperkt. Er is geen gemotoriseerd verkeer mogelijk op de Steffensbrug; voeten fietsverkeer kan hier gebruik maken van een noodbrug. Bij de brug in de Rondweg is verkeer mogelijk via één helft van de rijbaan. Tijdens de werkzaamheden zijn de brug-

gen gestremd voor de scheepvaart. Bovendien liggen pontons onder de brug afgemeerd.

u actuele informatie. Daarnaast wordt twitter via het account @gemeentedrv gebruikt om verkeersdeelnemers te informeren.

Aansluitend wordt de Nijverheidsweg opgeknapt. De gemeente laat de weg van een nieuwe asfaltlaag en fietssuggestiestroken voorzien. De inrichting is vergelijkbaar met die van andere wegen op het bedrijventerrein die recent zijn opgeknapt. Verkeer wordt ter plaatse in goede banen geleid door omleidings- en informatieborden. Op www.derondevenen.nl onder leven en werken, projecten, rotonde vindt

Het Lokaal heeft haar plek gevonden Het schoolseizoen is weer begonnen en daarmee heeft het Eet en Drink Lokaal haar deuren ook weer geopend. Het mag al een mijlpaal genoemd worden dat binnen iets meer dan een halfjaar Het Lokaal haar plek binnen de Ronde Venen heeft gevonden. Velen uit onze gemeenschap hebben het restaurant al bezocht. Dat betekent dat de leerlingen ook dit jaar verder kunnen, in de opleiding die Het Lokaal hen biedt. De eerste groep die Het Eet & Drink Lokaal mocht verwelkomen was van het PCOB. Het PCOB organiseert regelmatig bijeenkomsten voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling voor ouderen. Deze keer waren 32 leden van hen te gast in Mijdrecht voor een uitgebreide lunch. Organisator Van Ankeren opende de lunch met een welkomstwoord, samen met Marja Raats van het Eet & Drink

Lokaal. Marja vertelt graag over haar missie van Stichting 2BE. De leden waren zeer van onder de indruk. Voor 14 jongeren wordt een kans geboden om een opleiding te volgen, zodat ze meer kans maken op de arbeidsmarkt. De leerlingen weten samen met een nieuwe kok en gastheer goed het Lokaal gastvrij te bemannen als

een volwaardig restaurant. Het is een mooie gezellige warme locatie met een laagdrempelige menukaart voor lunch en diner. Maar ook voor vergaderingen, presentaties en familie- en bedrijfsbijeenkomsten kunt u voordelig bij ons terecht. www.stichting2Be.nl of tel. 0297 – 267085.

PvdA: ‘Geen schaliegasboringen in De Ronde Venen’ De regering heeft op 26 augustus jl. besloten om te wachten tot oktober met het nemen van een besluit met betrekking tot het geven van vergunningen tot het boren naar schaliegas in Nederland. Mits dit echter ‘veilig’ kan, wil de regering daar toestemming voor geven en zullen er boortorens in het landschap verschijnen.

In De Ronde Venen bevindt zich onder zowel Mijdrecht als De Hoef schaliegas waar op termijn naar geboord zou kunnen gaan worden. PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal wil dat dergelijke boringen niet plaats zullen vinden in De Ronde Venen en dat de gemeente zich daar actief tegen zal verzetten. Schaliegas is namelijk een ver-

vuilende energiebron en past niet bij de duurzame ambities van De Ronde Venen. Daarnaast bestaan er bij boringen naar schaliegas nog altijd risico’s voor aardbevingen, vervuiling van het grondwater en gaan boringen gepaard met grootschalig vrachtverkeer en vervuiling van het landschap.

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Peter Schavemaker en Anja Verbiest. Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse (visionquest.nl) en anderen. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton.

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Michael Reuling,

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2013 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

www.degroenevenen.nl

Luistervink Inhaken M’n collega’s op de redactie willen nog wel eens een opmerking naar mij maken in de trant van ‘Ouwe Knar’. De ondertoon waar mee dit wordt gezegd stemt mij tevree. Daarom zie ik geen enkele reden hier tegenin te gaan. Toen ik verslag deed van wat mij afgelopen zaterdag in Vinkeveen overkwam, kon het ‘Ouwe Knar’ dan ook niet uitblijven. Wekenlange organisatie, commissie overleg, de vraag doen we het wel goed en komt er straks wel publiek, is het niet te hoog gegrepen, het hield de Turfschippers danig bezig. Naar aanleiding van het vijfjarig jubileum vond men met z’n allen dat er wel een punt gezet moet worden. Volkomen terecht, als grap begonnen is het koor uitgegroeid tot bijna vijftig enthousiaste zangers en muzikanten aangevoerd door een man in een zwart pak met gevoel voor maat. Toegegeven, er hangt een zweem van levenswijsheid rondom een optreden van het koor. Het is een tegenhanger voor de jeugd die rondrijdt in discotheken waar je ook nog mee van a naar b komt. Van andere discotheken waar je ook kleding kunt kopen en zo zijn er nog wel en aantal zaken op te noemen. Afgelopen zaterdag was het zonovergoten Boeiplein goed voor een bron van vermaak. De organisatie had mazzel. Flink wat mensen zaten voor het podium op stoeltjes te genieten van zang, het weer, een drankje, een hapje of een ijsje. De beter ten been zijnden hadden een staanplaats tot aan de Boei, op de trappen die naar het Dorpshuis leiden zaten mensen mee te deinen. En dat allemaal gratis en voor niets. Waar vind je zoiets? Na afloop was men tevreden, de koren en het publiek. Onder dat publiek waren een flink aantal mensen die in Mariaoord huizen. Voor hen is een middagje frisse buitenlucht een welkome afwisseling. Even verderop in het dorp was er een manifestatie van werkboten. Kleine sleepboten, maar ook opduwers die vaak door enthousiaste eigenaren tot ware pareltjes zijn omgetoverd. Ook daar was de opkomst van het publiek enorm. Zon, water en motorgeronk, een sfeer die bij een plassendorp hoort. In Abcoude werd de feestweek afgesloten met een daverend muziekfestival. Vele pinten werden geheven en persoonlijk denk ik dat een flink aantal mensen nadat de avond was afgesloten naar het vertrouwde bed verlangde. In Mijdrecht was die avond het Raadhuisplein afgeladen vol. Er werd gedanst, gedronken en er viel geen onvertogen woord. Twee weken daarvoor had de Wilnisser feestweek voor veel vertier gezorgd. Deze 'Ouwe Knar' had het er maar druk mee. Hulde aan allen die dit mogelijk maakten. Luistervink


4

Kort nieuws

6 september 2013

AED voor de Wensstichting Oppepper4all

Mijdrecht

Jeugdzondag in De Wegwijzer Op zondag 8 september is het jeugdzondag in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer in Mijdrecht. Dan worden beide diensten geleid door student J.P. Rozema. De morgendienst om 10 uur is een gezinsdienst waarin het gaat over 'gelijk oversteken'. Na afloop kan de jeugd van 4 - 15 jaar napraten over de dienst, samen met hun ouders. Voor eten en drinken wordt gezorgd (wel van tevoren aanmelden). Psalm 8 is het onderwerp van de middagdienst om 17 uur. Psalm acht kreeg een heel belangrijke plek bij de intocht van Jezus in Jeruzalem. Maar... wie heeft geluisterd naar de vraag van Psalm 8: Hoe komt God aan Zijn eer? Belangstellenden zijn van harte welkom op Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Lees ook het hele artikel op de website van de kerk. Thuis live of achteraf de dienst bekijken kan via cgkmijdrecht.nl/online+diensten/

Vinkeveen

Dominee Simons neemt afscheid

Na ruim 8 jaar verlaat ds. Simons de Hervormde Gemeente van Vinkeveen. In de dienst op D.V. 15 september om 14.30 uur neemt hij afscheid van zijn gemeente. Hij vertrekt naar de Hervormde Gemeente van Montfoort. De Hervormde Gemeente van Vinkeveen is dankbaar voor het Woord dat hij hier week aan week mocht verkondigen en het vele werk dat hij hier mocht verrichten en wenst ds. Simons en zijn gezin Gods zegen toe in Montfoort. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om deze dienst bij te wonen.

foto peter bakker

Donderdag 5 september heeft de heer Gerard Berentsen oprichtervoorzitter van de Wensstichting Oppepper4all een AED ontvangen van Paul Scholten van Scholten BHV. De hartdefibrillator is door de stichting aangeschaft voor de Droombus. Er is voor deze AED gekozen omdat hij een volledige ondersteuning geeft tijdens de reanimatie, waarbij de hulpverlener aanwijzingen krijgt tijdens de reanimatie over zijn prestaties. Doordat de vrijwilligers op pad gaan met de Droombus en er altijd een vervelende situatie kan voordoen, zijn ze daar nu goed op voorbereid en kunnen zij de juiste hulp bieden. Voor de vrijwilligers

van de stichting gaat Scholten BHV de komende jaren de training en opleiding voor het gebruik van de AED en de reanimatie verzorgen. Tijdens de beursvloer De Ronde Venen is deze samenwerking tussen Wensstichting Oppeper4all en Scholten BHV tot stand gekomen. Scholten BHV is leverancier van verbandmiddelen, AED’s en opleidingen op het gebied van bedrijfshulpverlening, EHBO en reanimatiecursussen en is gevestigd in De Ronde Venen. Het is van groot belang dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen, daarom verzorgt Scholten BHV voor verschillende verenigingen binnen De Ronde Venen de opleidingen.

Kijkavond op OBS Molenland op 10 september aanstaande

De Kweektuin is een biologische zorgtuinderij in Mijdrecht, waar onder het SKAL label een groot assortiment groenten gekweekt wordt. Ook heeft De Kweektuin het EKO certificaat. Een deel van het werk op De Kweektuin wordt gedaan door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Als ondersteuning is tevens een groep vrijwilligers aan De Kweektuin verbonden. Voor het seizoen 2014 geeft De Kweektuin u de mogelijk om een tomatenplant of een andere heerlijke biologische groente plant, te adopteren. De volledige opbrengst van uw adoptieplant staat het hele seizoen 2014 te uwer beschikking. Hiermede draagt De Kweektuin bij aan de ontwikkeling van een gezond en eerlijk leven. Om alvast een indruk te krijgen wat u kunt gaan adopteren en hoe een groentetuinderij met tomatenplanten en andere groente er van binnen uitziet, bent u elke vrijdagmiddag tussen 13 en 16 uur van harte welkom. Het adres is: De Kweektuin, Tuinderslaan 10, Mijdrecht. www.dekweektuin.nl

BEO start nieuw seizoen in verbouwde sportzaal Op de foto is de zaal nog leeg maar op 2 september jl. is sportvereniging BEO weer gestart met het nieuwe seizoen. Na de nodige overlast van de verbouwing in de laatste maanden voor de zomervakantie, is het nu genieten in de stralend frisse sportzaal van De Vijf Bogen. BEO heeft een divers sportaanbod voor jong en oud. Voor de jeugd: op maandagmiddag start met peuter- kleutergym, gevolgd door gym voor de grotere meisjes en tot slot traint de keurgroep. Op dinsdagmiddag wordt er judotraining gegeven en op woensdag zijn er twee groepen

De zomervakantie is inmiddels voorbij. Alle leerlingen zijn begonnen aan een nieuw schooljaar met allerlei nieuwe dingen om te ontdekken en te leren. Binnen een paar weken hebben de leerlingen precies door hoe het eraan toe gaat in de klas. Vandaar dat de leerlingen van OBS Molenland op dinsdag 10 september hun school, klas, boeken, schriften en werkmateriaal

streetdance (tot 7 jaar en vanaf 8 jaar). Op de donderdag is er jongens turnen gevolgd door de keurgroep. Voor volwassenen is er gym voor dames 40+ op dinsdagochtend en zijn er twee uren conditietraining op woensdagavond. Op dinsdag- en vrijdagavond wordt er volleybal gespeeld. Dus voor iedereen die plannen heeft om (weer) te gaan sporten, kom gerust eens kijken of meedoen. Voor alle sporten geldt dat de eerste twee lessen geheel vrijblijvend zijn. Kijk voor meer informatie op

www.beosv.nl.

Vierluik over monumentale kerk ten doop gehouden Afgelopen week kreeg Pastoor Griffioen (links op de foto) van de katholieke parochie St. Jan de Doper de eerste brochure over de monumentale kerk op de grens van Mijdrecht en Wilnis uit handen van Peter Forsthövel, bestuurslid van de stichting Vrienden van het Monument Johannes de Doper. De brochure in de vorm van een vierluik zal worden uitgereikt aan bezoekers van het bijzondere kerkgebouw

Mijdrecht

Adopteer een tomatenplant bij De Kweektuin

DE GROENE VENEN

op Open Monumentendag, zaterdag 14 september aanstaande. “Het is een fraai vormgegeven documentatie geworden met schitterende foto's van Henk Butink,” aldus de oud-notaris, die zelf de tekst daarvoor schreef, “Want wie met deze brochure het monument betreedt en de rondgang maakt langs alle kunstwerken, die komt straks zeer voldaan weer naar buiten!” foto henk butink

aan hun ouders, opa’s, oma’s, neefjes, nichtjes of andere geïnteresseerden mogen laten zien. Naast de informatie van de leerlingen, geven ook de leerkrachten een aantal workshops om de ouders kennis te laten maken en meer inzicht te geven in de manier van werken op school. Kom ook kijken op dinsdag 10 september van 18.30 uur tot 19.30 uur.

Druk bezocht shantyfestival Het was zaterdag voor de vele toeschouwers goed toeven bij de Boei in Vinkeveen. Het jubilerende shantykoor de Turfschippers had een gedeelte van het plein omgetoverd in een gezellige openlucht concertzaal. Een groot en mooi aangekleed podium zorgde dat de toeschouwers een goed zicht hadden op wat zich daarop afspeelden. Wethouder Erica Spil opende om 13 uur het festijn. Diverse koren zorgde vervolgens op hun geheel eigen wijze voor een feestelijke stemming die duidelijk oversloeg

op het publiek. Een publiek dat ook dankzij de strakke organisatie zich geen moment hoefde te vervelen. Voor de meezingers zorgde vooral dweilorkest DORST die voor de afwisseling zorgde. Opvallende verschijning was het Vischwijvenkoor uit Woerkum die niet alleen prachtig zongen en fraai gekleed waren maar ook voor veel hilariteit zorgde met hun optreden. Om half zes na het gezamenlijk optreden van de koren stroomde het plein weer leeg. Volgend jaar weer? Was een veelgehoorde vraag.


DE GROENE VENEN

Festiviteiten 125 jaar kerkgebouw: Korenconcert in Abcoude

6 september 2013

5

Open dag HVM wederom een groot succes Zondag 1 september vond de jaarlijkse opendag van Hockey Vereniging Mijdrecht plaats (HVM). Circa 30 enthousiaste kinderen van verschillende leeftijden hebben mee gedaan aan allerlei oefentrainingen op het veld. De ouders werden ondertussen in het clubhuis door HVM bestuurslid Jan Vesseur geïnformeerd over de club.

De kinderen kregen na afloop een informatie tasje mee met onder andere een armband en sleutelhanger van Rabobank en een kortingsbon van Intersport DUO Mijdrecht. Ter plekke zijn 15 kinderen direct lid geworden. Deze week kunnen de nieuwe leden al starten met de trainingen.

Kort nieuws De Hoef

Zaterdag Klaverjasavond Zaterdagavond 7 september wordt er in de Springbok aan de Oostzijde in De Hoef een klaverjasavond georganiseerd. De avond begint om 20 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 3 euro per persoon. Er worden 3 giffies gespeeld en na afloop is er een leuke verloting. Iedereen is van harte welkom.

Mijdrecht Ons feestjaar in verband met het 125-jarig bestaan van de Cosmas en Damianuskerk in Abcoude loopt langzaam op zijn eind: er zijn nog enkele festiviteiten in de planning. De eerstvolgende is op zaterdag 7 september aanstaande, om 20.00 uur. Er wordt dan een Korenconcert georganiseerd in de Cosmas en Damianuskerk te Abcoude, Kerkstraat 23. Iedereen die van kerkkoormuziek houdt, gelovig of niet -dat maakt echt niet uit- is van harte welkom en is hierbij van harte uitgenodigd om te komen. Drie koren uit de St. Jan de Doperparochie, waartoe ook de Cosmas en Damianuskerk

behoort, zullen hun klanken laten horen: Progression uit Mijdrecht, Eigen Wijs uit Vinkeveen en het eigen Cosmas en Damianuskoor uit Abcoude. Nadat de drie koren afzonderlijk hebben gezongen, zullen zij ook een gezamenlijk slotkoor verzorgen onder leiding van dirigent Stephan van de Wijgert. Na het concert, omstreeks 21.30 uur, zijn alle aanwezigen van harte welkom voor een hapje en een drankje in ’t Trefpunt (gelegen naast de kerk). De entree is gratis en de kerk is open vanaf 19.30 uur. Komt met velen. Er is plaats voor iedereen!

Massale belangstelling voor tweede Opduwerdag

foto tom edward hannes

Open Tennisochtend TV Wilnis krijgt vervolg Op vrijdag 30 augustus organiseerde TV Wilnis een tennisochtend voor de jeugd van de middelbare school, voor wie het de laatste vakantiedag was. Naast de kinderen van TV Wilnis waren ook de kinderen van de verschillende verenigingen in de Ronde Venen uitgenodigd. Het doel van deze ochtend was om de kinderen weer lekker te laten tennissen na de lange vakantie en om te stimuleren dat de jeugd meer met elkaar (jeugd van andere verenigingen) gaat tennissen. We hebben deze ochtend voor de eerste keer georganiseerd en tot onze tevredenheid hadden 29 kinderen zich opgegeven. Een vijftal jonge dames en verder allemaal jonge heren. Na een korte inleiding zijn we om 10:00 begonnen en hebben we toss partijen van een half uur gespeeld. Er zijn zelfs wat mixpartijen gespeeld, voor de Wilnise

foto arnold de groot

Afgelopen zaterdag 31 augustus, was jachthaven Omtzigt het toneel van de Tweede Vinkeveense Opduwerdag. Maar liefst 32 opduwers, uit Vinkeveen en omstreken waren naar de jachthaven gekomen. Primeur voor Nederland was de opduwer 'duwproef'. In plaats van trekken werd er nu met de opduwers geduwd en dit gaf toch in een aantal gevallen een andere uitslag qua kilogram per pk dan de trekproef. Eerste werd de Ouwe Jaap van de Fam. Berkelaar uit Vinkeveen, tweede werd Dingie van de Fam.

Gratis workshops en spectaculair dansoptreden

Zeldenrijk uit Abcoude, op de derde plaats eindigde Opsteker van Bob Kint en Ger Herrebrugh uit Vinkeveen. Voor het publiek dat in grote aantallen was gekomen waren er rondvaarten met de opduwers, de oude gereedschappen op de kade en Shantykoor Krakend Tuig. Langs deze weg willen we de sponsoren die deze dag mogelijk hebben gemaakt heel hartelijk danken. Na het succes van dit jaar krijgt de Vinkeveense Opduwerdag volgend jaar zeker een vervolg!

jeugd is dit vrij uniek! Het weer heeft heel goed meegewerkt en er is veel getennist. Rond half één hebben we een lekkere lunch gemaakt en nadat iedereen uitgegeten was hebben we nog een rondje gespeeld. Hierna was de dag ten einde. De opzet van deze tennisochtend is zeker voor herhaling vatbaar, veel kinderen vroegen eigenlijk gelijk al wanneer het nog een keer georganiseerd zou worden! Dit is een heel goed teken en wij zijn blij dat ze de ochtend leuk gevonden hebben en gaan het zeker nog vaker organiseren.

Zondag 8 september kan men gratis workshop/les volgen in de stijlen breakdance, hiphop of klassiek ballet. Deze worden onder andere verzorgd door Juvat Westendorp. Finalist van SYTYCD. Tevens geeft Luciano een spectaculair optreden. Hij won op 9-jarige leeftijd Move like Michael Jackson en werd onlangs tweede bij Everybody Dance now. Iedereen tussen 7 en 17 jaar kan meedoen. Rendementsweg 25, Mijdrecht. Deuren gaan open om 12.00. Meer informatie op www.danslesmijdrecht.nl

Mijdrecht

Bingo met OKK Dinsdagavond 10 september is er bingo bij toneelvereniging O.K.K. Er zijn weer vele mooie prijzen te winnen. Dit keer is de hoofdprijs een gevulde boodschappentas met een supermarktwaardebon ter waarde van 100 euro! Zo kunt u in tijden van crisis toch heerlijk uw boodschappen doen. De bingo wordt gehouden in partycentrum De Meijert te Mijdrecht en start om 19.45 uur. Loten zijn te koop voor 0,50 eurocent per lot.

Zaterdag 7 september

Start Tenniskids Worldtour Zondag 1 september jl. was de start van de Tenniskids worldtour. Het thema van deze ochtend was New York, gelijk aan de US Open dat deze maand ook wordt gespeeld. Zo’n 30 enthousiaste kinderen in de leeftijd van 8 t/m 11 jaar kwamen naar Tennis Vereniging Mijdrecht om tegen elkaar te tennissen in de oranje competitie. Er werden zowel enkels als dubbels gespeeld. Vaak ging het gelijk op en waren er hele spannende wedstrijden te zien. Op zondag 6 oktober zijn de kinderen van T.V. Mijdrecht te gast bij andere

verenigingen in de omgeving. Het thema is dan Shanghai. Op zondag 3 november wordt er ook weer bij T.V. Mijdrecht gespeeld. Zowel de kinderen uit de rode als de oranje competitie zullen dan tegen elkaar spelen. Het thema van november is Masters/Londen.

Laatste Bootsale – brocante in de tuin Na veertig jaar verlaat ik het huis Vrederust in Baambrugge en ga ik kleiner wonen. Eerder was er een succesvolle sale van veel kleine leuke spullen. Maar er is nog veel meer: schilderijenverkoop en atelierbezoek, tafeltjes, stoelen, kandelaars, serviesgoed en glazen, bijzondere boeken, etc. Alles staat op tafels in de tuin en in het theehuisje. Als het echt regent gaat het feest niet door. Dan ben ik telefonisch bereikbaar: 06-50621111. Op zaterdag 7 september is iedereen welkom van 11 tot 16 uur. Marijn de Koning, Binnenweg 10, Baambrugge


6

6 september 2013

DE GROENE VENEN


DE WEEK IN BEELD DE GROENE VENEN

6 september 2013

CA NV AS

Vorige week vrijdagmorgen vond rond 7.50 uur een ongeluk plaats op de Bovendijk in Wilnis ter hoogte van de Dotterbloem. Een automobilist remde voor een wegversmalling, maar de auto daarachter zag dat vermoedelijk te laat. De auto ramde de remmende auto die vervolgens gelanceerd werd de sloot in. De bestuurder liep nekletsel op. foto peter bakker

De canvas foto van deze week is gewonnen door Hugo Kramer uit Mijdrecht. Hij legde in het Wickelhofpark dit tafereeltje vast. Deze vier enthousiaste jonge vissers gaat het zeker lukken om een mooi avondmaaltje naar boven te hengelen. foto hugo kramer

Woensdagmiddag jl. werd de brandweer gealarmeerd voor een gaslekkage aan de Burgemeester Padmosweg in Wilnis. Bij een bedrijf dat handelt in antiek werd een sterke gaslucht gemeten. De brandweer had veel moeite om binnen te komen maar na lange tijd werd er via via een sleutel gevonden. Het energiebedrijf heeft het lek uiteindelijk dicht gemaakt. De weg werd vanwege de grote hoeveelheid gas afgesloten voor al het verkeer. foto peter bakker

Maandagmiddag jl. is een oudere man gewond geraakt bij een ongeluk op de AC Verhoefweg in Mijdrecht. De man stak over richting de Derde Zijweg maar zag de auto die aan kwam rijden vermoedelijk over het hoofd. De automobilist probeerde nog te remmen maar kon de man niet ontwijken. De auto liet een lang remspoor achter. De man is met onbekende verwondingen met spoed naar het AMC gebracht. De technische recherche onderzoekt het ongeluk. foto peter bakker

Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft samen met de politie in De Ronde Venen dinsdagmorgen een grote verkeerscontrole gehouden op de Oude Spoorbaan/Eerste Hoefweg in De Hoef. Er werd onder andere gecontroleerd op door rood rijden, gordel en niet handsfree bellen. Tevens werden de auto's onderworpen aan een technische inspectie. foto peter bakker

Maandagavond jl. werd de brandweer gealarmeerd voor een brand in een woning aan de Herenweg in Vinkeveen. Toen de brandweer ter plaatse kwam stond de garage open en achterin waren vlammen zichtbaar. De wasmachine was in brand gevlogen. De brandweer had het vuur snel onder controle. De garage liep wel brand- en rookschade op. De Herenweg is tijdelijk afgesloten geweest voor het verkeer. foto richard van der spoel

Zelf ook een nieuwsfoto gemaakt? Stuur uw digitale inzending uiterlijk op woensdag 12.00 uur naar foto@degroenevenen.nl. U maakt dan kans op een gratis vergroting van 20 x 30 cm op canvasdoek, aangeboden door HEMA Mijdrecht!

7


8

Familieberichten

6 september 2013

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Uitvaartbegeleiding

Abcoude e/o Dag en nacht bereikbaar 06-23367997 /06-15442046

Liefde Aandacht Respect www.charonuitvaart-abcoude.nl

Tel. 0297 - 583448 Vinkeveen • Tel. 0294 - 293063 Baambrugge Kantooradres: Voorbancken 3 • 3645 GV Vinkeveen E-mail: info@robvandevelde.nl • robvandevelde.nl

Wereldproduct Serving tray ‘wine bottle’ Deze gerecyclede wijnfles is prima te gebruiken als kaasplankje of hapjesplateau. Fair Trade importeur De Evenaar vond deze originele flesplateaus in Vietnam. In Ho Chi Minh City worden de wijnflessen ingezameld en schoongemaakt en daarna omgesmolten in een oven. Daarom is elk exemplaar uniek. De prijs voor deze leuke serving tray is € 5,60. Zelfgemaakt, dat smaakt! De zomer loopt teneinde en we zijn weer wat vaker binnen. Lekker koken en gezellig tafelen. De Wereldwinkels in Mijdrecht en Abcoude hebben de mooiste en de lekkerste kookspullen in huis. Van bijzondere kruidenmolens zoals Zulu Fire spice, Zongedroogde tomaatmix met peper olijf, Pepermix met citrus knoflook en een gerookte olijfolie (Abcoude) tot de prachtigste snijplanken, houten

schalen en ander houten kookgerei. Een super leuke cadeautip: jij zoekt heerlijke ingrediënten met een receptkaart of kookboek en de wereldwinkeliers maken er een feestelijk pakket van. Je bepaalt zelf de inhoud en de prijs en stelt zo wel een heel persoonlijk cadeau samen. Ook voor kerst- en cadeaupakketten kun je nu al terecht in de Wereldwinkels. Fairtrade De Wereldwinkel is dé fairtrade cadeauwinkel van Nederland. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens fairtrade criteria geproduceerd en ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een beter bestaan op te bouwen. Wereldwinkel Mijdrecht, Passage 14, Mijdrecht

www.derondevenen.wereldwinkels.nl Wereldwinkel Abcoude, Brugstraat 9, Abcoude

www.wereldwinkel-abcoude.nl

DE GROENE VENEN

De Bibliotheek zoekt Vrienden De Bibliotheek ontvangt subsidie van de gemeente. Omdat ook gemeentes moeten bezuinigingen, wordt de subsidie minder. Toch willen we als Bibliotheek graag dezelfde service blijven verlenen en vooral willen we dat de Bibliotheek voor jong en oud dé plek blijft voor lezen, leren lezen en leesondersteuning. Daarom is de Bibliotheek op zoek naar andere vormen van inkomsten. Komende week start de Bibliotheek daarom met een wervingsactie. Leden van de Bibliotheek worden gebeld met de vraag of zij de

Bibliotheek een extra financieel steuntje in de rug willen geven. De Bibliotheek hoopt op deze manier veel Vrienden te werven, zodat we u de service kunnen blijven bieden die u van ons gewend bent. Natuurlijk kunnen ook niet-leden van de Bibliotheek donateur worden. Op de website vindt u informatie hoe u Vriend van de Bibliotheek kunt worden: www.bibliotheekavv.nl. Word vriend van de Bibliotheek, elke donatie is welkom!

Gratis proefles ballet Plus voor kids met ‘n maatje meer Ballet plus een leuke dansles speciaal voor kinderen met overgewicht. In deze les worden twee dansstijlen gemixt klassiek ballet en moderne dans. Tijdens de les trainen de kinderen ongemerkt de grote spiergroepen, dit verhoogt de vet verbranding. Naast een gezond eetpatroon is bewegen essentieel voor kinderen. Voor sommige kinderen is de stap naar een naschoolse activiteit te groot. Soms is er zelfs sprake van schaamte of kan

men niet goed meekomen in de groep. Bij ballet plus kunnen kinderen zich zelf zijn en zich vrij bewegen, zo ontstaat er ook een hechte groepsverband. Wil jij een gratis proefles volgen kom dan woensdag 11 september om 17.00 naar Balletschool Anna, Rendementsweg 25, Mijdrecht. Uiteraard hebben wij ook klassiek & moderne dans voor jeugd en voor volwassenen. Kijk voor meer info op www.danslesmijdrecht.nl

Lustrum-Verhalenroeitochten op Botshol Al eens meegeweest met één van de verhalenroeitochten op Botshol ? Joke Dekker van vertelkring ‘De Schatkist’ en Elza Vis van ‘Binnenste-Buiten’ doen samen nu al voor het vijfde jaar deze speciale en unieke verhalenroeitochten in het bijzondere natuurgebied Botshol. Zij zoeken verhalen die passen in dit stille en sfeervolle waterrijke gebied. Als je dit een keer wilt ervaren: tussen het riet ‘aanleggen’, je handen niet snijden aan de rietstengels, de waterlelie zien bloeien en de stem van de verhalenvertellers die je meenemen naar de diepte onder de waterspiegel, verhalen over de dieren en insecten, de bewoners rond en in de plas... geef je dan op! De zomeravondtocht van 9

juli was weer een succes. U kunt mee met de zaterdagmiddagtocht van 14 september. De middagtocht heeft een heel andere sfeer als de avondtocht. Halverwege leggen we even aan bij een eiland om te genieten van een sapje en een hapje. De verhalenvertellers wisselen van boot en piepend knarsen de riemen en spat het water op in de smalle vaarten met de rietkragen. Je ziet en voelt het aan álles: de herfst is in aantocht. Zaterdag 14 september: 14.00 u - ca 16.30 u. Kosten: 9 euro pp. Afvaart: Roeibotenverhuur Verweij, Botshol 14, Abcoude. Opgeven: Joke Dekker-Booij, tel 0297261000 of 06-10814589.

Sprachcafé Abcoude over Duitse wijn Op 20 september is men van harte welkom bij het Sprachcafé in Abcoude o.l.v. Anne Kewitsch, personal trainer Duits en native speaker. Het thema is dit keer Duitse wijn. Weet u hoeveel wijnbouwgebieden er in Duitsland zijn en hoeveel verschillende druivenrassen? Kent u de kwaliteitscategorieën en smaakrichtingen? 20 september heeft u een kans om de antwoorden op deze vragen te krijgen, wijnen te proeven en nog veel meer over deze kostelijke drank te weten te

komen of uw eigen ervaringen te delen. En dit alles in het Duits. Tijdens het Sprachcafé is Duits de voertaal! Inschrijven: tot 16 september via het aanmeldingsformulier op

www.academieaandeangstel.nl/sprachcafe/ anmeldung Adres: Willem van Abcoudelaan 10, Abcoude. Aanvang 20 uur. Kosten: € 13,50 p.p. Of bel: Academie aan de Angstel, Anne Kewitsch, tel. 06-19 915739.

Alzheimer Café Vinkeveen: De verschillende fasen bij dementie Het Alzheimer Café Vinkeveen op woensdagavond 11 september zal in het teken staan van de fasen van dementie en de karakterveranderingen die daarbij horen. Gastspreker deze avond is mevrouw R. Godfried, specialist ouderenzorg bij Careyn Maria-Oord. Dementie wordt vaak in een aantal fasen onderverdeeld. Ouderen met beginnende dementie voelen zich onzeker, hebben moeite om hun leven op orde te houden maar houden nog wel de schijn op. Daarna volgt een fase van desoriëntatie, gevolgd door een fase waarin contact maken moeilijk is totdat de persoon met dementie volledig naar binnengekeerd is. Deze verschillende fasen van dementie gaan soms gepaard met karakterveranderingen en stemmingswisselingen. Ook kan gedrag veranderen naar impulsief reageren, snel boos worden of juist erg onverschillig en het niet goed meer kunnen inschatten van

eigen mogelijkheden. Mevrouw R. Godfried heeft in haar werk dagelijks te maken met mensen met dementie. Vanuit haar kennis en ervaring neemt zij de bezoekers van het Alzheimercafé mee in de fasen van dementie en bespreekt zij de karakterveranderingen die daar bij kunnen horen. Ook gaat zij met de bezoekers in op de vraag hoe zij kunnen omgaan met deze veranderingen. Het Alzheimercafé Vinkeveen wordt gehouden op woensdagavond 11 september in Zorgcentrum Zuiderhof, Futenlaan 55 te Vinkeveen, het programma is vrij toegankelijk en begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esther Smit, coördinator Steunpunt Mantelzorg, Stichting Tympaan-De Baat, tel.: 0297-230280 of per e-mail: e.smit@stdb.nl.


DE GROENE VENEN

6 september 2013

9

Dr. Beeker

Oud worden is geen pretje! Net op de radio, de ‘gratis’ schoolboekenregeling wordt weer afgebroken. Vanaf 2007 was het lespakket voor alle leerlingen gratis. Ik heb net de boeken voor Bo besteld en het hele pakket heeft me € 9,95 gekost en dat was voor een passer waarvan ik overigens nu al weet dat ze die binnenkort weer kwijt is. Maar goed dat even ter zijde; waar het om gaat is dat dit soort beleidsmaatregelen bijdragen aan versterking van je gevoel dat de hele sociale samenleving wordt afgebroken, nu in crisistijd wordt geen maatregel onbenut gelaten. Onze AOW-ers moeten opeens 25 euro per maand inleveren, de schoolboekenmaatregel kost iedere ouder 300 euro per jaar en zo kunnen we nog even doorgaan. Stel nu dat je als bejaarde rond moet komen van een AOWuitkering; dan moet je dus leven van € 818 per maand en dat gaat uiteindelijk naar zo’n kleine € 800 per maand. Aan huur, gas en licht ben je volgens mij al snel een € 400 kwijt en dus blijft er per maand € 400 over om van te leven. En o ja, de zorgverzekering kost ook nog een kleine € 100 dus dat is dan € 300 ofwel € 10 per dag. Dat is toch belachelijk? Wat kan je daar nou mee? € 10 is net genoeg om niet dood te gaan maar te weinig om te leven. En het gaat hier om de mensen die onze verzorgingsstaat hebben opgebouwd! Wij merken dat dagelijks, wil je wat voorschrijven maar wordt het niet vergoed? Dan kan het niet, want het is niet te betalen. Maagbeschermer bij een medicijn? Nee, want de eerste twee weken moet dat betaald worden en dus nemen de patiënten die het meeste risico lopen op een maagbloeding de minste maagbeschermers. Dan mag je hopen dat je een pensioen hebt opgebouwd ergens, want dan heb je in ieder geval nog een extraatje. O nee, dat pensioen wordt ook gekort!

Het zijn van die dingen waar je over nadenkt op vakantie. Laten we wel wezen, het is een geweldig gegeven dat wij met onze kinderen en de hele aanhang in de zomer naar Oostenrijk kunnen trekken en het is super dat we ons dat kunnen veroorloven, want als je een AOW uitkering hebt zit dat er helemaal niet in. Maar toch zijn het juist deze patiënten die na de vakantie vragen hoe mijn vakantie was en blij voor ons zijn dat het leuk was. Maar het zijn ook de mensen die in mijn praktijk het meest ziek zijn en ons het meest nodig hebben. Ze gunnen mij mijn vakantie, maar wachten met smart om mijn terugkeer (dit jaar was de praktijk –net als vorig jaar– overigens gewoon open. Wij doen niet aan vakantiesluiting en werken gewoon door). Het is nu eenmaal zo dat je van een slechte financiële situatie eerder ziek wordt. Een slecht voedingspatroon (want goedkoop is meestal vet) met weinig groenten en weinig variatie wreekt zich op de gezondheid. Ben je oud en heb je weinig inkomsten dan word je eerder ziek en vaak ook langduriger. Zelfstandig wonen wordt op den duur steeds moeizamer, maar de

minister heeft in zijn wijsheid besloten dat mantelzorg het nieuwe panacee is. Dus dat wordt hands-on voor de buren! Want geloof het of niet; bejaardenhuizen bestaan niet meer. Een bejaarde hoort niet in een instelling, dus na de naamswijziging (het heet nu verzorgingshuis) is het simpele feit dat je oud en alleen bent niet meer voldoende, dat geeft geen recht op onderdak. Nee, je moet nu verzorgingsbehoefte hebben, je moet nu iets mankeren wat in de thuissituatie niet meer te mannen valt. En omdat de regels daarvoor steeds strenger worden, komen er steeds minder mensen in zo’n verzorgingshuis terecht. En de mensen die daar wel in worden opgenomen lopen tegen een volgende barrière; Door bezuinigingen zijn er weinig of geen gekwalificeerde verpleegkundigen meer en wordt het werk nu gedaan door laag opgeleide hulpen. De zorgbehoefte stijgt en het aanbod van goede zorg daalt. En nog erger; een aantal verzorgingshuizen staat op de nominatie te worden opgedoekt. Minimaal één verzorgingshuis in De Ronde Venen gaat tegen de vlakte, er worden al geen nieuwe mensen opgenomen. Zelfs als het nodig is, kan het niet, tegenwoordig verdwijnen mijn hulp-

behoeftige ouderen naar Woerden, Maarssen en Amstelveen. Veilig en ver weg van hun omgeving… Oud worden is geen pretje! In Oostenrijk zat ik daar aan te denken, in het dorp waar wij ‘wonen’ is er een tegengestelde tendens. Het was altijd zo dat ouderen thuis bleven wonen en dat de kinderen een zorgbudget kregen om de zorg in de thuissituatie te volbrengen (zoals men nu in Nederland wil). Door de emancipatie zijn er daar ook steeds meer vrouwen gaan werken en is juist de behoefte aan een verzorgingshuis ontstaan. In ons dorp is dit jaar de bouw van een verzorgingshuis voltooid. Aangekomen in Oostenrijk bleek echter bij lezing van de lokale courant (waar ik niet voor schrijf), dat er in de periode januari tot juli zeven patiënten waren overleden en dat op een populatie van vijftig mensen. Dat is een sterftecijfer van 14% ! Zelfs de verpleeghuizen in Nederland komen niet aan zo’n hoog cijfer.

Ontmoetingskerk viert eerste lustrum met historische fototentoonstelling

“Najaarsmarkt Wilnis voor alle Rondeveners een aanrader!” Zaterdag 14 september wordt in Wilnis voor de vijfde maal de Najaarsmarkt gehouden, op initiatief van de Ontmoetingskerk. Tijdens deze lustrumeditie van de markt, die tussen 10.00 en 16.00 uur gehouden wordt, staan er zo’n 80 kramen vanaf de kruising van de Herenweg en de Pieter Joostenlaan tot aan de kruising van de Dorpsstraat met de Raadhuisstraat. door anja verbiest

Annelies van Ankeren, een van de organisatoren van de Najaarsmarkt, vertelt: “Om een gezellige activiteit in het dorp te hebben én om geld in te zamelen voor onderhoud van de monumentale kerk hebben de kerkrentmeesters vijf jaar geleden samen met juwelier Nant Hartel de Najaarsmarkt opgezet. Dat was al meteen een succes. Vooral ook omdat voornamelijk lokale ondernemers , verenigingen en goede doelen een kraam bemannen en het geen echte commerciële markt is. In de kramen van de Ontmoetingskerk is van alles te koop: bloemen, speciale fotokaarten, zelfgemaakte jam, borduurwerk, tweedehands boeken, noem het maar op. We maken er opnieuw een ouderwets gezellig dorpsfeest van, een dag waarop iedereen elkaar weer eens tegenkomt en herinneringen kan ophalen. Een soort reünie, met voor ieder wat wils. En dat niet alleen voor Wilnissers, ook voor andere Rondeveners. Een bezoek aan onze markt is zeker een aanrader!”

foto peter bakker

Voor de lekkere trek worden er onder meer tosti’s en pannenkoeken gebakken. Annelies van Ankeren: “Alcohol schenken we niet maar er zijn genoeg alternatieven, zoals koffie met heerlijke koek. Er zijn optredens van onder andere de muziekverenigingen Viribus Unitis en Triviant, naast allerlei activiteiten voor jong en oud. Zoals oud-Hollandse spelen voor kinderen tussen 4 en 12 jaar op het terrein van autobedrijf Bouthoorn, het gewicht van een kalf raden, een rondrit met een trekker en huifkar, koemelken en, alweer voor de vierde keer: het Wilnisse Kruiwagenhangkampioenschap! Voor al deze activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd, de netto-opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Ontmoetingskerk en het bijzondere kerkorgel. En natuurlijk verkopen we weer loten, waarvoor de lokale middenstand ook dit jaar prachtige prijzen beschikbaar heeft gesteld.” Dat de Najaarsmarkt tijdens de

Annelies van Ankeren (links) en Marie José van Eijk. Open Monumentendag wordt gehouden is niet toevallig. Annelies van Ankeren: “In Wilnis zijn die dag, naast de Ontmoetingskerk, ook de Veenmolen, de NederlandsHervormde kerk en de RoomsKatholieke kerk Johannes de Doper te bezoeken. Deze beeldbepalende monumenten horen bij het dorp en zijn van en voor de mensen. Dus loop daar ook eens binnen!” In gebouw De Schakel, achter de Ontmoetingskerk, is de maquette te bewonderen die Jan Bluemink heeft gemaakt van het Wilnisse dorp, zoals het er in de jaren vijftig uitzag. En om een bezoek aan de Ontmoetingskerk nog waardevoller te maken, verzorgt de Historische Vereniging De Proosdijlanden een fototentoonstelling met het thema ‘Vorst en Volk’. Marie José van Eijk, secretaris van

de Historische Vereniging: “Voor deze tentoonstelling, hebben we veel gehad aan de hulp van een groot aantal Rondeveners én van het Regionaal Historisch Centrum in Breukelen. De expositie geeft een beeld van de bezoeken van leden van het koninklijk huis aan onze dorpen door de jaren heen. We laten onder meer foto's zien van feestelijke poorten bij de viering van 100 jaar onafhankelijkheid van Nederland en bij het veertigjarig jubileum van koningin Wilhelmina. Ook zijn er foto’s te bewonderen van prins Bernhard op de Vinkeveense plassen, van koningin Juliana bij de opening van Gerardus Majella in Mijdrecht en van prinses Beatrix in Wilnis. Op 28 en 29 september is deze tentoonstelling ook nog te zien op Fort bij Uithoorn in Amstelhoek.”

Bij mij komt dan sterk de gedachte op dat er daar een “barmhartige zuster” aan het werk moet zijn, anders kan ik het niet verklaren, maar slechte zorg staat denk ik op plaats twee. Want erger nog; in juli is een bewoonster uit het huis weggelopen, ze was net geopereerd aan de knie en liep met krukken (ze was wel een beetje dement). In die weken was het slecht weer, koud en regenachtig. De ingeroepen hulptroepen hebben met honden en warmtecamera’s gezocht maar niets gevonden. Hoe kan je in vredesnaam een bejaarde met krukken en een kunstknie kwijtraken? Toen wij aankwamen in Oostenrijk dachten Jolande en ik nog voor de grap dat we tijdens de dagelijkse wandeling in het bos onze ogen open moesten houden, want wie weet? Eind juli ontstond er door de grote hitte een bosbrand halverwege de berg (echt wel een hele klim) en tijdens de aanleg van een brandweg werd ze gevonden, overleden natuurlijk (maar wel vijf weken na haar verdwijning). Zo bezien is die Oostenrijkse tendens ook geen pretje, ik weet het niet zeker maar het personeel lijkt me op zijn zachtst gezegd niet goed opgeleid voor de taak voorhanden. En dat is dan misschien ook de grootste overeenkomst tussen de Oostenrijkse en Nederlandse situatie; ouderen die hulpbehoevend zijn leiden een leven zonder recht op adequate medische zorg door onevenredig verdeelde bezuinigingen en slecht opgeleid personeel. Ik weet het nog niet maar ik moet wel een plan gaan maken, oud ben ik nog niet maar de tijd haalt me in en te allen tijde moet ik voorkomen dat ik ooit in de situatie terecht kom waarin wij nu onze medemensen plaatsen.

Jaco Beeker www.drbeeker.nl info@drbeeker.nl

CommuniCatie is

kleur bekennen! Welk beeld heeft men van uw bedrijf? En klopt dat met hoe u gezien wilt worden? Kan het beter? Beken KLEUR en bel ons voor een afspraak. PRWORKS bv • INDUSTRIEWEG 15 • 3641 RK MIjDREchT 0297 250 530 • info@prworks.nl • www.prworks.nl


10

6 september 2013

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

In de rubriek ERELOGE ontmoet cabaret- en theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week acteur en regisseur Raymi Sambo, die dit seizoen –in reprise- te zien is met het programma ‘Op zoek naar Oom Tom’.

Raymi Sambo

“Ik wilde kleur voorbij spelen en een mooi verhaal brengen” ‘Een toneelstuk vermomd als quiz’, las ik als een van de recensies. “Drie acteurs komen in deze voorstelling bij elkaar om de mooiste voorstelling ooit te spelen. Ze willen laten zien wat ze in huis hebben. Een van de acteurs bekent tijdens het spel dat hij, uit het idee van de voorstelling moet stappen, omdat hij gevraagd is voor een talentenshow, zoals op zoek naar Evita, voor de hoofdrol in de musical Oom Tom. De acteurs komen hierdoor in conflict met elkaar. Dit drama slaat later in de voorstelling om in een spelshow, waar alles mooi lijkt. Terwijl iedereen elkaar haat.”

Oom Tom gaat over de hang en drang naar status. “Precies. Iedereen zwicht voor macht. Oom Tom gaat over de menselijke drang alsmaar meer te willen.”

Je speelt de voorstelling samen met Ruurt de Maesschalk en Sergio IJssel. Wie heeft

deze drang het meeste? “Sergio is in het dagelijks leven de meest commerciële jongen. Dat gegeven hebben we gebruikt om hem, achter de rug van zijn vrienden, het meeste te laten doen om die hoofdrol te pakken te krijgen. De drie acteurs vertegenwoordigen drie generaties, waarvan Ruurt de oudste is en Sergio de jongste is.”

Een van de lagen is het feit dat je als acteur ‘met een kleurtje’ niet alle kansen krijgt op alle rollen. “Dat klopt. Alle acteurs van de grote rollen bij de toneelgezelschappen zijn wit. ‘Oom Tom’ gaat over de niet acceptatiestrijd in Nederland van donkere acteurs, maar ook over de politiek op Curaçao waar men niet kan samenwerken met elkaar. Er is daar onderling te veel een machtsstrijd. Hierdoor wordt het nooit een eenheid en valt alles uit elkaar. Dat gegeven is ook een basis van deze voorstel-

Najaarscursus in het ‘open atelier’

ling. We gaan op zoek naar de vraag waarom donkere mensen niet met elkaar kunnen samenwerken.”

Jij hebt veel rollen gespeeld in bekende tv-series (Baantjes, Spangas, All Stars, ZOOP) en theaterstukken (Oliver Tambo in Amandla! Mandela, Tuur, HUID!). Ben jij de uitzondering op de regel? “Ja, maar ik heb een hele grote mond. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Op het toneel heb ik mezelf bewezen, maar voor televisie heb ik nog geen van de belangrijke rollen kunnen spelen. Die worden nog steeds gespeeld door witte mensen.”

Recent regisseerde je, samen met Jens Rijnsdijk, de film ‘Premier’, over de eerste donkere premier van Nederland, die van zijn partij niet mag uitkomen voor zijn homoseksualiteit. Deze film werd opgenomen in 48 uur. “In eerste instantie vond een deel van de crew niet dat ik deze rol kon

spelen. Ik heb toen gezegd: ‘Ja, en dus? Het gaat toch gewoon over een mens?’ Waarom kan Morgan Freeman in Amerika wel de rol van president vertolken en vallen in Nederland veel mensen hierover? De pers pakt het goed op en hiermee bewijzen we dat het wel degelijk kan dat een donkere man de minister-president speelt. Ik wilde kleur voorbij spelen en een mooi verhaal brengen.” Dat klinkt als een doorbraak? “Ja, onverwacht. Het kan en moet ook

anders, als iemand het maar durft en doet. In ‘Oom Tom’ zal het niemand uitmaken dat er drie donkere acteurs op het toneel staan. Er wordt gewoon een goed verhaal verteld!”

‘Op zoek naar Oom Tom’ is 5 oktober te zien in Schouwburg Amstelveen. www.schouwburgamstelveen.nl www.raymisambo.nl www.premierdefilm.nl foto: francis sling

Hulphond opent nieuwe seizoen Theater Piet Mondriaan Abcoude

Laatste zomerworkshop schilderen Zaterdag 14 september: in Waverveen Remko Vrijdag en Martine Sandifort Deze zomer is er nog een laatste workshop 'schilderen in de polder' in Waverveen op vrijdag 13 september aanstaande. Na deze heerlijke zomer met veel zon, gezellige creatieve zomerworkshops en tentoonstellingen beginnen de najaarslessen weer in het 'open atelier' op 19 en 20 september 2013. Aanmelden kan voor de donderdagavond 19.00-21.30 uur en/of de vrijdagochtend 9.30-12.00 uur. Er wordt gewerkt met een strippenkaART De Artcard t.w.v. 175 euro. Deze is te gebruiken voor 10 lessen, inclusief thee, koffie en basismaterialen voor de teken- en schilderlessen. De materialen zijn aanwezig in het atelier, met eigen materiaal werken is ook mogelijk. Tijdens de les kun je verder gaan werken aan een reeds gemaakt kunstwerk, een nieuw werk beginnen en/of kennis maken met andere technieken.Ook portrettekenen en schilderen is mogelijk, een foto op A4 formaat is hierbij handig. Er wordt onder andere aandacht besteed aan materiaalgebruik, techniek, compositie, kleurenleer en perspectief. De les wordt afgesloten

Ellen Meijer exposeert in gemeentehuis In de maanden spetember en oktober exposeert Ellen Meijer-Reuver schilderijen met het thema 'Natuur' in het Gemeentehuis De Ronde Venen. Gedurende de openingstijden is haar werk te bezichtigen.

met een evaluatie zodat je thuis of de volgende les weer verder kunt. Ook is het inspirerend en heel leuk om te zien wat je medecursisten hebben gemaakt. De cursus is voor beginners en gevorderden. Voor meer informatie zie

www.hennywoud.nl.

Op zaterdag 14 september gaat in Theater Piet Mondriaan het nieuwe culturele seizoen van start. Er staat weer een dijk een van een programmering, waarvan u eigenlijk niet één voorstelling mag missen. Grote namen en veelbelovend talent in een gevarieerde mix van cabaret, toneel en muziek. Zo zijn daar onder meer Erik van Muiswinkel, Pieter Derks, Quatro Ventos, Ingeborg Elzevier, Sigrid Koetse, Kitty Courbois, Joris Linssen, Kasper van Kooten en Leoni Jansen. En dat allemaal om de hoek in Abcoude, waar je gratis kunt par-

keren, de entreeprijzen vriendelijk zijn en jongeren met een CJP maar liefst 30% korting krijgen! Op zaterdag 14 september opent het seizoen met de hilarische cabaretvoorstelling ‘Hulphond’ van Remko Vrijdag en Martine Sandifort, u wellicht bekend van De Parade. Een ijzersterk cabaretkoppel met rake imitaties en typeringen zoals maar weinigen dat kunnen, bijvoorbeeld twee doven die een aria uit Die Zauberflöte zingen, en dat in één toonsoort. Grenzeloos muzikaal,

hartverscheurend geestig en schaamteloos ontroerend.

Wees er snel bij. Nog slechts enkele plaatsen verkrijgbaar! Aanvang: 20.15 uur. Entree: € 20,00 / CJP € 14,00. Kaarten bij Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via www.ab-art.nl. foto arjan benning

Ada Hoogendam exposeert in De Boei en de Bibliotheek Vinkeveen

Expositie Piet Oussoren

Als kleuterleidster verbeeldde Ada Hoogendam alle te behandelen onderwerpen en feesten op het schoolbord. Elke dag werd er iets nieuws getekend. Na een leven van werken met potloden, verf en ecoline miste ze dat heerlijke creatieve toen ze met pensioen ging. Ze voelde zich het meest aangetrokken tot werken met aquarel. Ada vaart, en schildert nu het liefst platbodems, botters en aken op het IJselmeer of de Randmeren. Soms bij onstuimig weer of een vroege lentedag. Op de Vinkeveense Plassen schildert ze de stilte van een winterlandschap. Tijdens een verblijf op de Randmeren kwam de Huizen 108 voorbij varen, die heeft ze geschilderd. Wie de Boei binnenkomt ziet die als eerste hangen. In de Boei

Piet Oussoren exposeert tot en met 31 okt a.s in wijksteunpunt Bilderdijkhof aan de Bilderdijkhof 1, Uithoorn Zijn expositie ‘Oud en Nieuw’, met 25 abstracte en landschapsschilderijen, is op werkdagen gratis te bezichtigen van 9 tot 12 uur.

en de Bibliotheek Vinkeveen hangt meer werk van Ada Hoogendam.


e r i a DE C GROENE ulin

SM E V AA E E N EN KM E M AK EN EN T D !

DE GROENE VENEN

6 september 2013

11 1

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: • ABCOUDE • AMSTELHOEK • BAAMBRUGGE • DE HOEF • MIJDRECHT • VINKEVEEN • WAVERVEEN • WILNIS •

VENEN S p e c i a l e b i j l a g e b i j D e G ro e n e Ve n e n

met Dit jaar kinderspeciale middag!

Het goede doel 2013 Ieder jaar gaat van elk verkocht hapje en drankje een deel naar een lokaal goed doel. De Stichting Culinaire Venen riep gegadigden op zich hiervoor aan te melden. Meer dan tien goede doelen en andere mooie initiatieven werden ingediend. Aan het bestuur de moeilijke taak er ééntje uit te kiezen. Dat werd Zideris, een organisatie die in Mijdrecht 36 mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt vanuit drie locaties. “Voor iedereen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Maar voor onze groep bewoners is dat extra speciaal, omdat samen eten met zo’n bijzonder accent niet vanzelf gaat. Het is ook niet altijd vanzelfsprekend. Want er zijn altijd extra voorzieningen, vrijwilligers, inzet en/ of ondersteuning nodig. Onze aanvraag betrof juist die projecten waar we samen met cliënten gaan koken. Niet alleen voor de gezelligheid van het samen eten, maar ook voor het leren verantwoord te koken en te leven. Het is een mooie kans om onze culinaire projecten een extra impuls te geven, onze vrijwilligers meer mogelijkheden en middelen te geven én cliënten zelf de kans te bieden om actief deel te nemen,” aldus Marleen Gräper, Clustermanager van Zideris Mijdrecht, dat locaties heeft aan de Molenwiek, de Proosdijstraat en de Verfmolen. Een aantal deelnemende restaurants heeft al aangeboden om door hun koks workshops en kooklessen te laten verzorgen op de diverse locaties. Daar is bij Zideris zeer enthousiast op gereageerd.

www.zideris.nl

Kom proeven op zaterdag 14 september! Volgende week zaterdag 14 september vindt op het Raadhuisplein in Mijdrecht voor de achtste achtereenvolgende keer het culinaire evenement Culinaire Venen plaats. Opnieuw zullen dit jaar tien restaurant- en horecabedrijven uit De Ronde Venen en omgeving een gastronomische proeverij voorschotelen in de vorm van kleine hapjes, gerechtjes, wijnen en champagnes. Dit jaar zorgen kinderen voor de 'kick-off' van het evenement. Van 12 uur kunnen zij in diverse leeftijdsgroepen deelnemen aan een wedstrijd cupcakes versieren. Het officiële startsein wordt om 14 uur gegeven. Het publiek kan terecht bij de paviljoens van zowel nieuwe als trouwe deelnemers: 't Amsterdammertje, Restaurant Boven Water, Grieks specialiteitenrestaurant Corfu, L'Opera Ice Cream, Grand Café Plux, Prinselijk Proeven, PUUR, Rendez Vous, s’Anders Eten en Drinken, Villa Lokeend en Le Virage. Bezoekers betalen met muntjes. Hapjes kosten 1 tot 4 muntjes, afhankelijk of u een voor- of nagerecht of een hoofdgerecht kiest. Huiswijn kost 1 muntje. Prinselijk Proeven biedt een selectie van exclusieve wijnen en champagnes. Daarnaast is er een bar waar bier en frisdranken worden verkocht. De Culinaire Venen begint al om 12 uur met een wedstrijd cupcakes versieren voor kinderen, onder leiding van Ad Mens van Banketbakkerij Westerbos/Mens en Jacqueline Vroegop. Er doen vier leeftijds-

categorieën mee: (4-6, 6-8, 8-10 en 10-12 jaar). Van elke creatie worden foto's gemaakt en de beste/mooiste/ meest creatieve cupcakeversierder per categorie wint een leuk prijsje. Officiële opening Om 14 uur vindt de officiële opening plaats. Juryvoorzitter van de Culinaire Nol, Gerrit Verweij, stelt de juryleden van dit jaar voor en de winnaar van 2012 (Restaurant Boven Water uit Vinkeveen) levert de wisseltrofee in. En terwijl de juryleden bepalen wie de Culinaire Nol 2013 gaat winnen, vermaakt een ballonnen-

goochelaar de kids en brengt saxofoonvirtuoos Pierre Roomenburg gedurende de middag relaxte loungeklanken ten gehore; eerst als soloartiest, later met zijn band Celebration Trio. Aan het begin van de avond wordt de winnaar van de Culinaire Nol bekend gemaakt. Op drie momenten in het programma trekt presentator Hans van Veen winnende lootjes namens 'Shopping Mijdrecht'. 's Avonds staan een optredens gepland van André Hazes-lookalike Lesley Williams en entertainer Ivanildo Kembel, die in 2011 succesvol deelnam aan The Voice of Holland. Graag tot ziens op zaterdag 14 september!

Op de volgende pagina treft u het volledige programmaoverzicht van de Culinaire Venen 2013.

Welkom! Volgend weekend staat het Raadhuisplein in Mijdrecht weer vol met de bekende witte paviljoententen van de Culinaire Venen. John den Hollander van Event Station behoort samen met Peter Homan van Homan Elektrotechniek en Frans Schreurs van Rendez Vous tot de grondleggers van het evenement. De basisformule is al die jaren grotendeels in stand gebleven, daaromheen wordt geprobeerd steeds weer iets nieuws te creëren en creatieve oplossingen te bedenken. Dit jaar zijn de sponsorpakketten uitgebreid, waarbij de sponsors meer terug zien van hun bijdrage. Het aantal bedrijven en organisaties dat de Culinaire Venen steunt is dit jaar dan ook flink uitgebreid. Elders in deze speciale bijlage leest u meer over de nieuwe programmaonderdelen, zoals de samenwerking met Shopping Mijdrecht en de speciale kindermiddag. Acht jaar geleden was het de Lionsclub Mijdrecht-Wilnis die het initiatief nam voor de Culinaire Venen. Inmiddels zijn de activiteiten al enkele jaren ondergebracht in de Stichting Culinaire Venen. De Lionsclub was binnen het bestuur verantwoordelijk voor het selecteren van het goede doel. Met ingang van dit jaar is daar verandering in gekomen. Doordat het jaarlijks moeilijker wordt om de begroting sluitend te krijgen en voldoende geld voor het goede doel over te houden, hebben de Lions besloten zich uit het evenement terug te trekken, en de Stichting de gelegenheid te bieden de formule aan te passen en een gezondere exploitatie mogelijk te maken. Met veel enthousiasme en inzet is weer gewerkt aan een fantastisch programma, met tal van nieuwe elementen. Ik dank alle sponsors voor hun steun en wens iedereen een mooi en vooral smakelijk evenement op zaterdag 14 september!

Norbert Karthaus Coördinator Sponsoring


12 2

6 september 2013

GROENE VENEN DEDE CULINAIRE VENEN

Kom proeven! Boven Water - Vinkeveen

Grand CafĂŠ Plux - Uithoorn

't Amsterdam

mertje - Loenen

PUUR - M ijdrecht

Rendez Vous - Mijdrecht

eveen

nken-Vink

en & dri s'Anders et

Restaurant L

e Virage - Mij

drecht

Dit zijn de deelnemers aan de Culinaire Venen 2013. U bent van harte uitgenodigd bij hen te komen proeven van de gerechtjes en drankjes die zij u voorschotelen. Behalve culinair genieten is er ook een goedgevuld entertainmentprogramma. Hieronder treft u alle details.

Villa Lokeend

- Vinkeveen

Tot ziens op zaterdag 14 september!

Programma Corfu Restaurant

- Mijdrecht

Presentatie Hans van Veen 12:00 uur

12:00 tot 15:00 uur

Cupcakes versieren voor de kids, o.l.v. Ad Mens en Jacqueline Vroegop.

Ballonnengoochelaar

14:00 uur

OfficiĂŤle opening met Hans van Veen, voorstellen juryleden Culinaire Nol door juryvoorzier Gerrit Verweij en de winnaarvan de Culinaire Nol 2012 (Boven Water)

14:10 tot 18.00 uur

Celebration Trio met solo van Pierre Roomenburg op sax

18:15 uur

Uitreiking Culinaire Nol 2013 door juryvoorzitter Gerrit Verweij

18:45 uur

Hans van Veen presenteert "Shopping Mijdrecht", en interviewt aansluitend Zideris over het goede doel

20:00 uur

Lesley Williams, aansluitend achtergrondmuziek

22:00 uur

Ivanildo Kembel, aansluitend achtergrondmuziek

23:00 uur

Einde Culinaire Venen 2012

Kom genieten!

Prinselijk Pro

even - Mijdrech

t


DE CULINAIRE GROENE VENEN DE VENEN

6 september 2013

Jaarlijks eerbetoon aan overleden Mijdrechtse meesterkok Nol Vermeulen

Wie wint dit jaar de Culinaire Nol? Sinds 2007 wordt elk jaar de ‘Culinaire Nol' uitgereikt aan het deelnemende restaurant dat zich het best presenteert tijdens de Culinaire Venen. Vorig jaar ging de trofee naar het team van Restaurant Boven Water. De onderscheiding is een eerbetoon aan Nol Vermeulen, eigenaar van het voormalige restaurant Monfaucon in Mijdrecht. Toen hij om gezondheidsredenen in 2007 zijn lange carrière in de gastronomie moest beëindigen, besloten de deelnemende restaurants aan de Culinaire Venen een wisseltrofee aan hem op te dragen. In 2007 ging de onderscheiding naar Restaurant Boven Water en in 2008 naar het team van Meesters. Beide onderscheidingen konden nog worden uitgereikt door Nol zelf. Kort na de Culinaire Venen 2008 is Nol overleden. Er is geen betere manier om hem te herdenken en te eren dan door zijn award te blijven koesteren. En dat is gebeurd. In 2009 sleepte het team van Le Virage de inmiddels felbegeerde trofee in de wacht, in

13 3

Hans van Veen reikt cadeaucheques uit

Mijdrechtse winkeliers pakken uit tijdens Culinaire Venen Bezoekers van de Culinaire Venen maken volgende week kans op cadeaucheques van 100, 75 en 25 euro, te besteden bij de winkeliers van Shopping Mijdrecht. De Culinaire Venen en Shopping Mijdrecht hebben een sympathieke actie bedacht. Bij aankoop van 25 euro aan muntjes (waarmee tijdens de Culinaire Venen drankjes en hapjes worden afgerekend), ontvangt men 1 lootje. Wie 50 euro aan muntjes aanschaft, ontvangt 2 lootjes, enz. De lootjes zijn niet los te koop, maar worden alleen verstrekt bij aankoop van muntjes.

Het team van Restaurant Boven Water won vorig jaar de felbegeerde trofee. 2010 ging het koperen steelpannetje naar Rendez Vous en in 2011 won Grieks specialiteitenrestaurant Corfu de Culinaire Nol. Op 14 september zal een deskundige jury, bestaande uit Gerrit Verweij

(voorzitter), Karin van Harteveld (Directeur Particulieren bij Rabobank Rijn en Veenstromen) en topkok David Hague alle deelnemers beoordelen en bepalen wie de Culinaire Nol 2013 verdient!

Leuke prijzen voor de mooistversierde cupcakes

Lesley Williams en Ivanildo Kembel

Kinderen waren altijd al van harte welkom op de Culinaire Venen, maar dit jaar spelen zij de hoofdrol in een eigen activiteit: een Cupcake Versierwedstrijd op het Raadhuisplein voor de leeftijden 4 tot en met 12 jaar. En uiteraard zijn er ook leuke prijsjes te winnen.

Zaterdagavond staan optredens op het programma van Lesley Williams en van Ivanildo Kembel. Niet de eersten de besten.

Cupcakewedstrijd voor kids vormt kick-off

Gedurende het evenement verricht presentator Hans van Veen drie keer een trekking. Per trekking wordt een tegoedbon van 100, van 75 en van 25 euro uitgereikt aan de gelukkige winnaar, te besteden bij de winkels en horeca van Shopping Mijdrecht.

Top-entertainment

Onder leiding van Ad Mens van de bekende Banketbakkerij Westerbos/Mens uit De Lindeboom en Jacqueline Vroegop kunnen kinderen zich creatief helemaal uitleven. Er zijn vier leeftijdscategorieën (4-6, 6-8, 8-10 en 10-12 jaar). Van elke creatie worden foto's gemaakt door fotografe Monique Smit en de beste/mooiste/meest creatieve cupcakeversierder per categorie ontvangt een leuke prijs. Alle foto's komen online te staan. Dansworkshop Kinderen die hun versierde cupcakes af hebben, kunnen op het grote podium samen met Edith Blok deelnemen aan een leuke dansworkshop.

Lesley Williams kennen we vooralvan o.a. het SBS-programma Bloed, Zweet en Tranen, waar hij hoge ogen gooide als André Hazes-lookalike. Sinds hij in 2002 meedeed aan de Soundmixshow van Hennie Huisman kreeg hij hiermee landelijke bekendheid. Inmiddels is hij in binnen- en buitenland een veelgevraagd artiest vanwege zijn uitgebreide repetoire van ruim 350 nummers; van Elvis tot Hazes. Lesley was in 2009 al een keer te gast bij de Culinaire Venen en de organisatie is trots om hem opnieuw te kunnen verwelkomen. De avond wordt afgesloten met een spetterend optreden van Ivanildo Kembel, die in 2011 succesvol deelnam aan The Voice of Holland. Ivanildo Kembel heeft een geweldige soulstem, waarmee hij moeiteloos de grootste Motown & Soulhits zingt. Bij klassiekers van onder andere Michael Jackson en Stevie Wonder zal niemand stil kunnen blijven zitten bij het horen en zien van deze bijzondere entertainer!

DORP SSTRA

Wij zijn

Flyer 20 13.in

dd 1

AT 63 MIJDR ECHT

T 0297 - 273 143

op zoek

naar een verantw oordelijk in de bed e, iening tussenthousiaste med en de ewerker

Ben jij diege 25 en 35 versterken ne die ervaring in de in de funct dragen ie van medehoreca heeft en voor het werker bedie ons gezellige goed drinken? team wil Neem dan verlopen van ning en de kome kun contact met ons lunch en het diner jij de verantwoo n Met vriend op. rding bij s' Ande elijke groet rs eten en Sander Hoge , ndoorn (T) 0297• s’ Ande 261075 • (E) info@ rs eten en drinke sanderseten n • Heren weg 120 endrinken. 3645 DT nl Vinkeveen

Deelnemende restaurants nodigen uit

06-08-13

12:17

Maar liefst 10.000 uitnodigingskaartjes zijn er de afgelopen maand uitgedeeld door de deelnemers aan de Culinaire Venen 2013. Restaurantgasten ontvingen bij de rekening een uitnodiging om te komen proeven. “Leuk om te zien wie er dit keer meedoen”, “Leuke promotie. Ik kom zeker”, “Kun je niet vast de gerechtjes vermelden?” en “Dit is het leukste evenement van De Ronde Venen” zijn enkele van de reacties die de kaartjes opleverden.

Advies: Kom te voet of op de fiets Vanaf a.s. maandag 9 september is de kruising Rondweg/Stationsweg en Industrieweg afgesloten voor alle verkeer (ook voor openbaar vervoer en fietsers), vanwege de aanleg van een rotonde. Ook tijdens het evenement is de afsluiting nog van kracht. Bezoekers van de Culinaire Venen wordt daarom geadviseerd zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen. Het Raadhuisplein is goed bereikbaar via de Dorpsstraat, de Croonstadlaan en de Raadhuislaan.


4 14

DEDE CULINAIRE GROENE VENEN

6 september 2013

De Culinaire Venen wordt mede mogelijk gemaakt door: De Culinaire Venen 2013 is mede mogelijk gemaakt door: Hoofdsponsors:

PA R T NER S

SPO NSO R S

Aquafix Milieu B.V. Boekschoten Vastgoed De Venen IntoBusiness EDO Registeraccountants en Belastingadviseurs ERON Communicatie b.v. Mijdrecht Car Cleaning Architecten- & Ingenieursbureau H.W. van der Laan B.V. Sponsors: Monarch Nederland B.V. Poundwise Financial Coaching BV Reurings Beheer B.V. •

Aannemingsmij. H.M. van Scheppingen B.V. • Ascol Verzekeringen • Budget Fitness Gouda B.V. • Van Bergen Sports Int. B.V. • BHV4Safety • Bonne Nuit • Bouwbedrijf Gebr. Van Scheppingen B.V. • Brood- en Banketbakkerij Jan Westerbos - Mens • Groep Xtra • Van der Ham Service Mijdrecht • BOEKSCHOTEN VASTGOED Handling Company Mijdrecht • HGT Geveltechniek • S.C. Johnson Europlant B.V. • Korver Makelaardij • Van Kouwen Automotive Groep • Aannemersbedrijf Krimp B.V. • MTC Mijdrecht • MZ Beveiliging • Platimex Reclame & Beletteringen • Monique Smit Fotografie • Edith Blok & Jaqueline Vroegop •

Mijdrecht Car Cleaning

Subsponsors: Aannemingsmij. H.M. van Scheppingen B.V. • Ascol Verzekeringen • Budget Fitness Gouda B.V. • Van Bergen Sports Int. B.V. • BHV4Safety • • Bonne Nuit • Bouwbedrijf Gebr. Van Scheppingen B.V. • Brood- en Banketbakkerij Jan Westerbos - Mens • Groep Xtra • • Van der Ham Service Mijdrecht • Handling Company Mijdrecht • HGT Geveltechniek • S.C. Johnson Europlant B.V. • Korver Makelaardij • • Van Kouwen Automotive Groep • Aannemersbedrijf Krimp B.V. • MTC Mijdrecht • MZ Beveiliging • Platimex Reclame & Beletteringen • Monique Smit Fotografie • Edith Blok & Jaqueline Vroegop • Uitgegeven door A-side Publishing B.V. in opdracht van de Stichting Culinaire Venen en verspreid als onderdeel van De Groene Venen, editie 36 van 6 september 2013. Redactie en samenstelling: Rob Isaacs - Met medewerking van: Elske Koster, Peter Bakker, Astrid Lemmerzaal. Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Rob Isaacs, Otto Boelens en anderen. © 2013 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


DE GROENE VENEN

6 september 2013

IN VOL BEDRIJF

15

Door Piet van Buul

De Klussenier Mike van der Tol

Profiteren van gunstig BTW tarief Vanwege de stagnatie in de woningbouw merken veel huizenbezitters met verhuisplannen dat het heel lastig is om hun woning voor een aanvaardbare prijs te verkopen. Dat is vaak aanleiding om te blijven zitten en de bestaande woning een opknapbeurt te geven. “Een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken of een aanbouw kunnen weer voor jaren extra woongenot zorgen,” zegt Klussenier Mike van der Tol uit Mijdrecht. “En tot 1 maart van het volgend jaar wordt er over de arbeidskosten een laag BTW-tarief gerekend. Dat scheelt toch al gauw vele honderden euro’s.” Mike van der Tol heeft de gevolgen van de malaise in de bouwsector aan den lijve ondervonden. “Ik heb altijd in de bouw gezeten. Ik was ruim vijftien jaar uitvoerder bij verschillende aannemers,” vertelt Mike. “Mijn laatste grote project was voor een aannemer in Bergambacht. Toen die geen werk meer had kreeg ik mijn ontslag. Daarna kon ik terecht bij een bedrijf in Breukelen dat zich vooral bezig hield met water- en houtbouw. Het ging hier ondermeer om wallenkanten, houtvlonders en aanlegsteigers. Maar na anderhalf jaar hield het hier ook weer op. Ik heb ontzettend veel gesolliciteerd,

maar helaas zonder succes. Vaak reageren bedrijven niet eens op je brieven. Bijna honderd sollicitaties leverden zegge en schrijve twee gesprekken op. Ondertussen deed ik wel hier en daar wat klussen voor familie of vrienden, maar ik had eigenlijk geen concrete plannen om voor mezelf een bedrijf te starten. Totdat ik in contact kwam met De Klussenier. Dat is een franchise-organisatie die in Nederland en België actief is. Ik ben daar in het voorjaar gaan praten. Om toegelaten te worden moet je testen doen en stages lopen. Dat ging allemaal goed en zo ben ik per 1 augustus begonnen als De Klussenier

in De Ronde Venen. Alle voorkomende werkzaamheden Dankzij zijn jarenlange ervaring is Mike inzetbaar voor alle voorkomende klussen in en om het huis. “Je kunt het zo gek niet bedenken of we doen het,” zegt Mike. “Interne verbouwingen, renovatiewerkzaamheden, keukens plaatsen, badkamers installeren, reparaties, bouwen van serres, plaatsen van dakramen en dakkapellen, leggen van vloeren, betimmeringen, wand- en sierpleisterwerk en noem het allemaal maar op. Soms wil men van de zolder een hobbyruimte maken of er een

Bij Bots’ Huisdiervoeders in Wilnis staan de allernieuwste voedingen voor uw kat op de plank Op zoek naar voeding voor een jong katje? Of naar de juiste maaltijd voor een kat met een lange vacht, een poes met overgewicht of een gecastreerde kater? Bots’ Huisdiervoeders in Wilnis heeft het allemaal op voorraad. Deze winkel behoort tot de selecte groep dierenspeciaalzaken die de complete voedingslijn voor katten van Prins Petfoods mag aanbieden. Bots’ Huisdiervoeders mag zichzelf Kroondealer Plus noemen, wat betekent dat het complete assortiment kattenvoedingen van Prins Petfoods uit Veenendaal hier verkrijgbaar is. Van de paar duizend verkooppunten die het merk Prins aanbieden, mogen maar een paar honderd verkopers deze titel dragen. De ‘plus’ in de naam staat voor kennis en ervaring met de Prins dieetvoedingen voor honden en katten. Smakelijk Uniek aan deze dieetvoedingen, die in samenwerking met dierenartsen zijn ontwikkeld, is dat ze voor een betaalbare prijs in de dierenspeciaalzaak zijn terug te vinden. Prins heeft drie hoogwaardige dieetvoedingen: één voor katten met overgewicht, tevens geschikt ter ondersteuning van katten met suikerziekte, één voor volwassen katten met een voedselovergevoeligheid, wat problemen met huid, vacht of spijsvertering kan veroorzaken en eentje voor katten met blaasgruis. Allemaal zo smakelijk, dat ze zelfs door de meest kieskeurige katten worden gegeten. Bots’ Huisdiervoeders is er blij mee: “Door deze dieetvoedingen kunnen wij onze klanten het breedste assortiment aanbieden en een hoop geld op dierenartskosten laten besparen.” Bots’ Huisdiervoeders heeft ook de vier allernieuwste varianten kattenvoeding van Prins, die deze zomer zijn geïntroduceerd: maaltijden voor

katten die extra eisen aan hun vacht stellen, voor katten met een gevoelige spijsvertering, voor seniorkatten en voor gecastreerde of gesteriliseerde katten. Juist aan deze vier voedingen, blijkt uit onderzoek, is in de praktijk erg veel behoefte. Maar ook voor ‘gewone’ katten is er natuurlijk iets lekkers en gezonds voor in het bakje, met daarbij keuze uit brokjes, diepvries vers vlees of vleesmousse. Allemaal 100% natuurlijk, vrij van geur-, kleur- en smaakstoffen en, iets dat producent Prins ook heel belangrijk vindt, proefdiervrij.

het CareTeam. “Onze klanten zijn daar echt heel erg over te spreken,” zeggen Caroline en Toon van Bots’ Huisdiervoeders. “Zo’n service verdient, vinden wij, echt een heel hoge score.” Dat krijgt het CareTeam dan ook: de service van het team wordt gewaardeerd met een gemiddeld rapportcijfer van 8,5 en vrijwel alle klanten zijn zeer tevreden met de prettige, persoonlijke begeleiding en deskundige adviezen, blijkt uit een recent tevredenheidsonderzoek. Het Prins CareTeam is voor iedereen bereikbaar via advies@ prinspetfoods.nl of via 0318-524245.

Service Bij de complete service die Bots’ Huisdiervoeders op het gebied van kattenvoedingen kan bieden hoort niet alleen het aanbieden van een zeer uitgebreid assortiment, maar ook het geven van deskundig advies. Daarvoor kan de zaak in Wilnis een beroep doen op het speciale Prins CareTeam, een team van deskundigen dat dagelijks telefonisch en per e-mail advies geeft over voeding, verzorging, opvoeding, gezondheid en gedrag van hond en kat. De service van het team gaat verder dan alleen voeding: alle vragen kunnen er worden beantwoord, van waarom katten zo graag krabben tot waar in huis de kattenbak het best kan staan.

Actie Bots’ huisdiervoeders heeft tijdelijk een speciale actie: bij aankoop van een Prins VitalCare kattenproduct krijgt men tijdelijk een verpakking met vier porties heerlijke Prins NatureCare vleesmousse gratis. Kijk voor meer informatie over deze producten op www.prinspetfoods.nl

Niet alleen winkeliers, maar ook consumenten kunnen een beroep doen op

Bots’ Huisdiervoeders aan de Oudhuyzerweg 67 te Wilnis is gemakkelijk bereikbaar; parkeren kunt u bij de verkooploods. U vindt een breed assortiment huisdiervoeders tegen een betaalbare prijs. Goederen worden door ons in uw auto gelegd. Onze slogan is niet voor niets, Méér voor Mínder! Geopend: maandag t/m vrijdag van 13.30 – 17.30 uur en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Mike van der Tol: “Voor onderhoud en verbouwingen aan woningen van twee jaar en ouder geldt nog steeds een regeling waarbij men maar 6% BTW hoeft te betalen in plaats van de gebruikelijke 21%.” foto patrick hesse wellnessruimte inrichten, met sauna. Dat kan allemaal. In principe doe ik al het werk zelf. Een uitzondering maak ik voor het stucadoorswerk. Dat is heel specialistisch werk, dat ik graag aan de vakmensen over laat. Hetzelfde geldt voor sierbestratingen. Dat neemt niet weg dat ik dat wel bij een klus betrek als dat zo uitkomt, maar dan schakel ik daarvoor een specialist in.” De regie in één hand Toen Mike eenmaal met zijn opvallende bus in de regio gesignaleerd werd, kreeg hij al snel talloze aanvragen binnen. “Dat heeft me wel aangenaam verrast,” stelt hij vast. “Kennelijk is er een duidelijke behoefte. Wanneer ik een aanvraag binnenkrijg ga ik eerst met de klant praten en de situatie bekijken. Dan vindt al het eerste overleg plaats over wat men wil en wat de mogelijkheden zijn. Wanneer dat duidelijk is maak ik een offerte. Komt er stucwerk aan te pas of iets anders waarvoor ik collega’s moet inschakelen dan vraag ik daar prijsopgave en verwerk dat in de offerte. Wanneer ik een offerte uitbreng zit daar alles in en weet de klant precies waar hij aan toe is. Er kunnen dan ook geen vervelende verrassingen ontstaan. Ik ga de offerte bij voorkeur bij de klant thuis afleveren. Dan kan ik zaken verduidelijken en kunnen we indien gewenst nog aanpassingen doen. Wanneer we het eens zijn over de te verrichten werkzaamheden en de prijs, wordt dat keurig schriftelijk vastgelegd. Omdat ik de regie van de klus in eigen hand heb, kan ik er ook voor zorgen dat er zo min mogelijk stagnatie ontstaat en het werk op de afgesproken tijd klaar is. Wanneer de klus geklaard is vullen we een opleverformulier in, waarmee de werkzaamheden formeel worden

afgerond. Ik ben aangesloten bij de VLOK. Dat is een branchevereniging van klusbedrijven. Daaraan is ook een geschillencommissie verbonden, waar mensen een klacht kunnen indienen wanneer ze menen dat afspraken niet goed zijn nagekomen. Uiteraard stel ik alles in het werk om te voorkomen dat het zover komt, maar het geeft de klant toch een extra zekerheid. Zo’n brancheorganisatie ziet er ook op toe dat de aangesloten leden zich volgens een bepaalde standaard opstellen.” Financieel aantrekkelijk Voor mensen die met plannen rondlopen om wat aan hun woning te laten doen, lijkt het verstandig om daar niet al te lang mee te wachten. Mike: “Voor onderhoud en verbouwingen aan woningen van twee jaar en ouder geldt nog steeds een regeling waarbij men maar 6% BTW hoeft te betalen in plaats van de gebruikelijke 21%. Dat geldt dan wel alleen over de arbeidskosten, niet over de materialen. Maar het kan toch een aanzienlijk voordeel opleveren. De regeling geldt overigens tot 1 maart van het volgend jaar. Het is dus wel zaak om niet al te lang meer te wachten. En daarnaast wordt in de komende winterperiode ook de regeling voor de winterschilder weer van kracht. Dat betekent dus ook flinke korting op het schilderwerk. Al met al zijn er dus voldoende redenen om nu eindelijk de lang gekoesterde plannen voor een verbouwing of een opknapbeurt ten uitvoer te brengen,” sluit Mike af.

De Klussenier Mike van der Tol is gevestigd aan de Viergang 93 in Mijdrecht. Hij is bereikbaar per telefoon 0297 752946 of 06-38927343, of per mail: mikevandertol@klussenier. nl. Meer informatie is te vinden op de site www.klussenier.nl.


16

6 september 2013

Cultura-dio weer te beluisteren

Boeken tip 5...

Theaterliefhebber Roy Spraakman laat vanaf 7 september op RTV Ronde Venen elke zaterdag en zondagmiddag weer horen wat het theateraanbod in de regio is. De eerste uitzending staat in het teken van het nieuwe theaterseizoen in de regio. Er is aandacht voor de Russische Herfst in De Ronde Venen en uiteraard ontvangt Roy ook Wiet van der Velden van AB-ART, want ook AB-ART heeft dit seizoen veel mooie voorstellingen op het programma staan.

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria vijf boeken die je beslist moet lezen.

Cultura-dio is vooral een vrolijk, luchtig en informatief agendaprogramma boordevol culturele tips. Met veel moois en leuks uit het theater, maar ook uit de wereld van nederpop, nederhop, jazz/soul, wereldmuziek en de hitlijsten. Naast het item Cultureel Sterfgoed komen er drie vaste items bij zoals de ‘Uit de kast-plaat’ en ‘Vieze dingen’. Voortaan ook elke week een plaat uit de Oranje Top 30. Wie meer te weten wil komen over de artiesten die de komende maanden in de regio optreden, doet er goed aan om naar Cultura-dio te luisteren. Veel cabaretiers en artiesten zijn de afgelopen drie jaar te gast geweest om te vertellen over hun voorstellingen. Natuurlijk is er ook dit vierde seizoen daarnaast weer ruimte voor culturele tips en het theateraanbod in de regio. Eigen tips over een voorstelling van jouw toneelvereniging, zangkoor of

band kun je mailen naar: roy@spraakman.nl. Cultura-dio is elk weekend te beluisteren op zaterdag en zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur op RTV Ronde Venen.

www.rtvrondevenen.nl.

Nieuw seizoen bij Atelier De Kromme Mijdrecht Op maandag 2 september is het nieuwe schilder- en tekenseizoen bij Atelier De Kromme Mijdrecht (AKM) weer van start gegaan. Er is een gevarieerd cursuspakket samengesteld voor zowel jeugd als volwassenen en het inschrijven voor de cursussen is nog mogelijk. Volwassenen Het AKM verzorgd cursussen in tekenen en schilderen met verschillende technieken en materialen voor zowel beginners als gevorderden. Het cursusjaar loopt van 2 september 2013 tot half mei 2014 en is ingedeeld in 3 blokken van ongeveer 10 lessen. Men kan zich per blok inschrijven als cursist of voor het gehele jaar als lid. De lessen zijn ‘s ochtends, ‘s middags en ’s avonds op werkdagen en duren 2 uur en een kwartier. Jeugd Kinderen kunnen vanaf 8 jaar lid worden van het atelier. De cursussen zijn ingedeeld naar leeftijd. Zo zitten ze altijd in een cursusgroep met leeftijdsgenoten. Bij het AKM leren kinderen welke creatieve talenten ze hebben

en hoe ze die verder kunt ontwikkelen. De docenten helpen ze daarbij door leuke, spannende en uitdagende opdrachten te geven. Het volledige cursusprogramma is te vinden op www.atelierdekrommemijd-

recht.nl. Inschrijven Bij de jeugd zijn er nog plaatsen vrij en ook bij de volwassenen is er nog een ruime keuze aan cursussen. Met name de lessen voor beginners op maandagmiddag en vrijdagochtend en de lessen modeltekenen en -schilderen voor gevorderden op dinsdagavond bieden nog mogelijkheden tot plaatsing. Aanmelden kan per mail bij de ledenadministratie t.a.v. Marianne van Eck, akmmijdrecht@gmail.com of telefonisch 0297-283917.

Voordeel door willekeurige afschrijving terug van weggeweest Ter stimulering van de economie is er in het jaar 2009 een bijzondere mogelijkheid in het leven geroepen om nieuw aangeschafte bedrijfsmiddelen willekeurig af te schrijven. Deze regeling was van toepassing voor investeringen gedaan in de jaren 2009 tot en met 2011. Voor investeringen gedaan vanaf 2012 geldt deze regeling dus niet meer. Omdat de economie nog steeds niet uit het dal is, is deze regelgeving weer van stal gehaald: investeringen gedaan vanaf

1 juli 2013 tot en met 31 december 2013 kunnen opnieuw willekeurig worden afgeschreven. De nieuwe regeling komt in grote lijnen overeen met de oude regels, maar wijkt op kleine punten af. Het moet gaan om nieuwe bedrijfsmiddelen, die dus niet eerder door een ander in gebruik zijn genomen. Tevens is het van belang dat de investeringen die van 1 juli tot en met 31 december 2013 zijn gedaan, vóór 1 januari 2016 in gebruik zijn genomen. Indien het bedrijfsmiddel niet vóór de genoemde datum in gebruik is genomen, hoewel dit oorspronkelijk wel werd verwacht, dan moet de willekeurige afschrijving worden teruggedraaid. Ondernemers (zowel voor de

1

Mist over Londen C.J. Sansom

DE GROENE VENEN

2

Nacht Karl Ove Knausgard Karl Ove verhuist op 18-jarige leeftijd naar het hoge Noorden, waar hij aan de slag gaat als leraar. Niet dat hij geïnteresseerd is in een carrière in het onderwijs; hij wil vooral geld verdienen om zijn schrijversambities te bekostigen. Aanvankelijk heeft hij het naar zijn zin, hij vindt aansluiting in de lokale gemeenschap en schrijft wat korte verhalen. Maar de lange, donkere winter begint hem parten te spelen, evenals zijn jeugd met een dominante vader, die een schaduw werpt over zijn leven. Zijn gemoed wordt steeds donkerder en hij begint te drinken. Tot overmaat van ramp voelt hij zich tegen beter weten in aangetrokken tot een 13-jarige leerlinge.

3

Londen, 1952. Er zijn twaalf jaar verstreken sinds Engeland zich heeft overgegeven aan Duitsland en de bevolking leeft onder de bezetting. Terwijl in het oosten van Europa de oorlog tegen de Russen voortduurt, zucht de Britse bevolking onder de nazi veiligheidstroepen. Er doen beangstigende geruchten de ronde over wat er gebeurt in de Duitse ambassade in Londen. Maar de weerstand tegen de overheersing groeit. Ook ambtenaar David Fitzgerald besluit bij het verzet te gaan. David wordt ingezet om contact te leggen met Frank Muncaster, een oude studievriend van hem. Frank is gedwongen opgenomen in een gesloten inrichting in Birmingham. Hij beschikt over informatie die de wereld voor altijd zal kunnen veranderen en David krijgt de taak om Frank het land uit te krijgen. Al snel raakt hij verstrikt in een web van spionage en intrige, want niet alleen de verzetsgroep weet van Franks geheim, ook de Gestapo is hem op het spoor... Wie kan David vertrouwen en zal hij zijn eigen verleden verborgen kunnen houden?

inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting) kunnen nieuwe investeringen die in de tweede helft van 2013 zijn gedaan, eenmalig tot 50% willekeurig afschrijven in 2013. Op het deel dat niet willekeurig kan worden afgeschreven is het reguliere afschrijvingssysteem van toepassing. Ondernemers dienen er wel rekening mee te houden dat in de situatie dat het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik is genomen, het bedrag van de willekeurige afschrijving niet hoger kan zijn dan het bedrag dat ter zake van die verplichting is betaald. Een aantal bedrijfsmiddelen is uitgezonderd van de regeling. De belangrijkste uitzonderingen zijn: gebouwen, grond-, weg- en waterbouwkundige werken, dieren, immateriële activa (waaronder software), bromfietsen, motorrijwielen en personenauto’s.

Een man die Ove heet Fredrik Backman Ove is negenenvijftig jaar oud. Hij rijdt Saab. Mensen noemen hem ‘de bittere buurman’. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen, controleert de inhoud van afvalbakken, ook al is hij al jaren geen voorzitter meer van de buurtbewonersgroep. Maar achter deze pedante facade schuilt een verhaal, een verdrietig verhaal. Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap, ongekamde katten en de kunst van het achteruitrijden met een caravan.

Taxi’s en zeer zuinige personenauto’s mogen echter wel willekeurig worden afgeschreven. Bedrijfsmiddelen die hoofdzakelijk bestemd zijn voor terbeschikkingstelling aan derden zijn tevens uitgesloten van de regeling. De bedrijfsmiddelen die hiervoor in aanmerking komen kunnen in 2013 dus willekeurig worden afgeschreven. Ondernemers mogen er dan bijvoorbeeld voor kiezen om versneld af te schrijven, maar ook vertraagde afschrijving is mogelijk. Het voordeel van willekeurige afschrijving is dat het kan leiden tot een verbetering van de liquiditeits- en financieringspositie. Bij versnelde afschrijving worden de afschrijvingslasten naar voren gehaald, hetgeen een belastingbesparing en daarmee een liquiditeitsvoordeel oplevert. In dit kader is het verstandig om te beoordelen of de voorlopige aanslag

4

Poppenspel Mo Hayder Als onverklaarbare stroomstoringen leiden tot een serie gruwelijke incidenten op de beveiligde krankzinnigenafdeling van Beechway, slaat de angst van de patiënten over op de medewerkers. Ondanks de aanzwellende hysterie probeert psychiatrisch verpleger AJ de rust te handhaven. Rechercheur Jack Caffery is op zoek naar het lichaam van een vermiste vrouw. Hij weet maar al te goed hoe het voelt als je er niet in slaagt iemands geliefde te vinden. Als AJ Caffery vraagt of hij kan helpen bij de problemen in Beechway, moeten beide mannen een bittere waarheid in hun leven accepteren. Voordat ze het pure kwaad in de ogen kunnen kijken.

5

Bedrog Peter Romer

In deze tweede moordroman Bedrog van Peter Römer wordt de succesvolle televisieproducent Irene Bisschof vermoord aangetroffen. Bij de zoektocht naar de toedracht van de moord stuit rechercheur Hanna Vermeer op een netwerk van Bekende Nederlanders waarin financiële misstappen onder het tapijt worden geveegd en de adviezen van een medium belangrijker zijn dan de harde feiten. Het verleden van Irene Bisschof blijkt allesbehalve brandschoon te zijn. Maar waar te beginnen in deze piramide van verdachten? Ondertussen moet Hanna zelf zien af te rekenen met een onbekende stalker wiens onbeantwoorde liefde omslaat in haat.

inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2013 naar beneden bijgesteld kan worden. Uiteraard is het gevolg van het versneld afschrijven dat de afschrijvingslasten in de latere jaren lager worden; de winst in deze latere jaren wordt dan relatief hoog. Ook vertraagde afschrijving kan onder omstandigheden een voordeel opleveren, namelijk doordat een verlies kan worden beperkt en daarmee de mogelijkheden tot verliescompensatie enigszins ruimer kunnen worden.

Mr. Frank H. de Jong Belastingadviseur f.dejong@edo.nl

www.edo.nl


DE GROENE VENEN

6 september 2013

17

Voorzitter Troupe A’dour verheugd over samenwerking binnen De Ronde Venen

“Veel enthousiasme voor activiteiten Russische Herfst!” De komende maanden staat Rusland centraal in het culturele leven in De Ronde Venen. Troupe A’dour uit Wilnis verzorgt en coördineert in het kader van het project ‘Russische Herfst’ een dertigtal voorstellingen en evenementen, daarbij geholpen door vele Rondeveners. Ook voorzitter Hans Niehe is nauw betrokken bij de voorbereidingen.

SEPTEMBER

20: Concert zanggroep Orpheus (Oekraïne) en Dirk Jan Warnaar (orgel) Stichting Cultura i.s.m. Janskerk. Janskerk, Kerkstraat 11, Mijdrecht. Aanvang: 20.30 uur. Toegang: € 15. Info, reserveren en voorverkoop: www.cultura-drv.nl.

door anja verbiest

Hans Niehe is blij met de aandacht voor de Russische cultuur in dit speciale jaar. “Nog niet zo heel lang geleden is er in deze krant een tip van de sluier opgelicht, om de lezer alvast een beetje nieuwsgierig te maken. Maar ondertussen kan geen Rondevener meer heen om alles wat er van eind september tot en met december op diverse locaties te gebeuren staat. Wat te denken van een fantastisch concert door een projectkoor onder leiding van een Russische dirigent, met een Russische zangeres, een instrumentaal trio én een jeugddansgroep, in de kerk Johannes de Doper in Mijdrecht? Of van een simultaanwedstrijd schaken met een Russische grootmeester in De Boei in Vinkeveen? Het begint nu toch wel spannend te worden, de herfst begint al bijna.” Troupe A’dour heeft met veel enthousiasme een groot aantal ideeën ontwikkeld in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Hans Niehe: “Maar liefst een dertigtal voorstellingen en verscheidene evenementen worden er de komende maanden uitgevoerd. Daar kunnen we best trots op zijn! Dat Troupe A’dour al die projecten en ideeën niet in haar

eentje kan aanbieden, is duidelijk. Daarom heeft zij contact opgenomen met de talrijke culturele en maatschappelijke instellingen die onze gemeente rijk is. De vraag daarbij was of zij een bijdrage konden en wilden leveren aan de realisatie van de diverse evenementen. Velen hebben daar positief op gereageerd. Ik vind het bijzonder dat er zoveel organisaties en instellingen binnen onze gemeente bereid zijn hun inbreng te leveren bij deze activiteiten. En dat we op zoveel vrijwilligers kunnen rekenen! Blijkbaar is er in De Ronde Venen behoefte aan dergelijke initiatieven. We hebben gezocht naar kunstenaars en artiesten binnen en buiten onze gemeente, die een bijdrage zouden kunnen leveren. Heel vaak lukte dat, soms ook niet. Helaas moesten er ook projecten worden geschrapt omdat ze gewoon niet haalbaar bleken. Maar er is nog heel veel overgebleven en inmiddels zijn alle afspraken gemaakt en toezeggingen vastgelegd. De posters en flyers zijn eveneens klaar, zodat onze Russische Herfst nu ook daadwerkelijk zichtbaar wordt in alle kernen van De Ronde Venen.” Troupe A’dour is er trots op dat ze met zoveel deelnemers zo’n divers

Hans Niehe: “Maar liefst een dertigtal voorstellingen en verscheidene evenementen worden er de komende maanden uitgevoerd. Daar kunnen we best trots op zijn!” foto peter bakker en groot aanbod van activiteiten voor verschillende groepen mogelijk kan maken. Hans Niehe: “Als we hadden vermoed dat dit het resultaat zou mogen zijn, dan hadden alle betrokkenen bij Troupe A’dour in het begin van dit project misschien wat beter geslapen.” Vrijdag 20 september, aan de vooravond van het herfstseizoen, is in de Janskerk in Mijdrecht de eerste voorstelling in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Hans Niehe: “Dit concert van de Oekraïnse á capella zanggroep Orpheus en organist Dirk Jan Warnaar, georganiseerd door Cultura De Ronde Venen in samenwerking met het kerkbestuur, wordt ook van onze Russische Herfst een waarlijk prachtig begin!”

Volgende week vrijdag 13 september verschijnt bij De Groene Venen de Russische Herfst-krant met een totaaloverzicht van alle voorstellingen en evenementen. Meer informatie is ook te vinden op www.troupeadour.nl. Kaarten voor het concert in de Janskerk zijn te reserveren via www.cultura-drv.nl en in de losse voorverkoop te verkrijgen bij Boekhandel Mondria in Mijdrecht en bij Drogisterij De Bree in Vinkeveen.

Initiatiefnemers landelijk platform Vol in het leven komen uit Vinkeveen

“Wij willen de vergeten groep mensen tussen de 40 en 65 jaar een stem geven” “Wij staan zelf zeker vol in het leven,” zeggen Vinkeveners Anco Goldhoorn (57) en Joppe de Ree (59), de initiatiefnemers van het nieuwe landelijke online platform Vol in het leven. “Ons motto is gezond, gelukkig en aan het werk. Volgens ons zijn deze drie termen onlosmakelijk met elkaar ” Goldhoorn en De Ree denken dat de termen horen bij mensen die zich vol in het leven willen voelen. “Door de inhoud van de website willen wij deze mensen inspireren voor een actieve houding. Wij hopen dat bezoekers aan onze website deelnemers willen worden van ons motto, en ook anderen willen inspireren.” tekst peter schavemaker

Goldhoorn is naast raadslid voor de lokale politieke partij Ronde Venen Belang ook eigenaar van Level 45, dat mensen van 45 jaar en ouder aan werk probeert te helpen. De Ree is ondernemer en afkomstig uit de krantenwereld. Goldhoorn: “De aandacht voor mensen tussen de 40 en 65 jaar is in de afgelopen jaren verslapt. Het lijkt wel alsof deze mensen niet meetellen in de politiek, bij vakbonden, in de media en maatschappelijke organisaties. Het lijkt een vergeten groep. De wet die leeftijdsdiscriminatie verbiedt wordt vaak niet nageleefd.” De initiatiefnemers vinden dat veertig plussers niet serieus worden genomen, zeker ook niet bij Omroep Max, de politieke partij 50PLUS en andere politieke partijen. “50PLUS praat in De Tweede Kamer alleen maar over pensioenen en gepensioneerden, Omroep Max is vooral bezig met retro.” Goldhoorn en De Ree zeggen zich door beide organisaties niet vertegenwoordigd te voelen. “Ook de meeste partijen hebben

het alleen maar over jongeren en 65-plussers.” Als Vinkeveners hopen Goldhoorn en De Ree dat wethouder Erika Spil hun platform als instrument gebruikt om kleine en grote werkgevers in De Ronde Venen op te roepen gratis vacatures op Vol in het Leven te plaatsen. “In De Ronde Venen zijn veel mensen van onze doelgroep werkloos, waaronder zeer veel zzpers. Wethouder Spil is verantwoordelijk om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen, maar doordat de (lokale) overheid geen geld meer heeft voor eigen projecten, zou Vol in het Leven hiervoor een prima lokaal platform en middel kunnen zijn om de werkloosheidscijfers omlaag te brengen. Als wethouder kan zij haar landelijke collega’s oproepen hetzelfde te doen.” Goldhoorn en De Ree zagen een gat in de markt en startten recent het online platform Vol in het leven. “Wij willen bijvoorbeeld de doelgroep in Den Haag weer invloed geven, door –

Joppe de Ree (links) en Anco Goldhoorn bij de lancering van Volinhetleven.nl. foto rob isaacs voordat er over wordt gedebatteerd– politieke onderwerpen als stellingen voor te leggen aan de deelnemers van ons platform.” Goldhoorn zegt hierna met de reacties naar de politieke partijen en belangenorganisaties te willen gaan. Voor 18 euro per jaar kan men ‘deelnemer’ worden van het platform. “Dat lijkt een hoog bedrag, maar onze bezoekers krijgen, na plaatsing van hun CV, hiervoor toegang tot een vacaturebank met geselecteerde banen, die bedrijven gratis kunnen plaatsen. Ons platform zorgt er vervolgens voor dat mensen op zoek naar een baan worden gematched. Dat is het voordeel boven dat mensen

27: Russisch culinair voor 55+ Het Kookpunt. De Morgenster, Herenweg 253, Vinkeveen. Aanvang: 17.00 uur. Kosten € 8. Aanmelden: Servicepunt T 0297- 587600. 28: Koude oorlog op Fort bij Uithoorn, rondleidingen Fort bij Uithoorn, Mijdrechtse Zuwe 31, Amstelhoek. Tijd: 11.00-17.00 uur. www.fortamstelhoek.nl 29: Koude oorlog op Fort bij Uithoorn, rondleidingen Fort bij Uithoorn, Mijdrechtse Zuwe 31, Amstelhoek. Tijd: 11.00-17.00 uur. www.fortamstelhoek.nl OKTOBER

4:

Lezing Peter d’Hamecourt Venen Literair. De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen. Aanvang: 20.00 uur. Toegang € 7,50. Info, reserveren en voorverkoop: www.bibliotheekavv.nl/agenda. T 0297-261382/0297-263195.

8:

Russisch culinair voor 55+ Buurtkamer Mijdrecht. Gosewijn van Aemstelstraat 5, Mijdrecht. Aanvang: 12.00 uur. Kosten € 5. Aanmelden: T 0297-288466.

11: Concert Projectkoor o.l.v. Arkadi Gankin met Trio Samovar, Viktoria Pankratova (zang), en dansleerlingen van de Russian School of the Arts Rotterdam Troupe A’dour. Johannes de Doperkerk, Driehuisplein 3, Mijdrecht. Aanvang: 20.00 uur. Toegang € 15 en kinderen € 5 incl. koffie/thee. Reserveren en voor verkoop: www.cultura-drv.nl. GEHELE PERIODE

zelf via internet op zoek gaan naar vacatures.” Deelname geeft ook toegang tot unieke aantrekkelijke korting(en) op producten waarover op de website informatie te vinden is, zoals op een pensioenadvies of korting op een tijdschrift.

Wandelen langs Russische boerderijen

Goldhoorn en De Ree willen dat de website een bron wordt van eigen en aangekochte nieuwsberichten, toegespitst op mensen tussen de 40 en 65 jaar, op het gebied van economie, gezondheid, cultuur, voeding, vrije tijd en financiën. “Er zullen columns te lezen zijn van deskundigen, zoals bijvoorbeeld een voedingsdeskundige.”

Wijzigingen voorbehouden.

www.volinhetleven.nl

Wandelroute Kazan-Lindenhorst. Startpunt De Lindenhorst Groene Hart Landwinkel, Westzijde 17a De Hoef. www.recreatiemiddennederland.nl.


18

6 september 2013

DE GROENE VENEN

Het Festival Zonder Stroom: een duurzaam popfestival voor jongeren Een duurzaam popfestival, organiseren kan dat? Ja, dat bewijzen NME Centrum De Woudreus en Jeugd- en Jongerenwerk De Ronde Venen met het Festival Zonder Stroom op 28 september. Het festival maakt geen gebruik gemaakt van het stroomnetwerk. De festivalgangers wekken zelf de benodigde stroom op door bijvoorbeeld tijdens een optreden een accu vol te fietsen. Dit wordt aangevuld met zonne- en windenergie. Ook het eten en drinken is duurzaam geproduceerd, zo mogelijk lokaal voedsel en we zorgen er voor dat er zo min mogelijk afval ontstaat door bijvoorbeeld afbreekbare/herbruikbare bekers te gebruiken. Op het festival kunnen jongeren ook

meedoen aan allerlei leuke, interessante én duurzame activiteiten. Natuurlijk is er ook muziek, verschillende goede bands treden op. Het Festival Zonder Stroom is bedoeld voor jongeren van 14-21 jaar en vindt plaats in de voetbalkooi naast Het Lokaal. De kaarten kosten 5 euro. Voor meer informatie kunt u kijken op facebook.com/veenig de ronde venen of www.veenig.nl. Het Festival Zonder Stroom is een activiteit voor en door jongeren. Bij deze geweldige jongerenactiviteit willen we aandacht besteden aan duurzaamheid en klimaat. Voor jongeren zijn duurzame keuzes vaak niet vanzelfsprekend. Tijdens het

festival laten we zien dat duurzaamheid zeker past bij jongerencultuur en dat er veel manieren zijn waarop je duurzaam kunt leven zonder daarbij plezier en gemak in te leveren. Deze activiteit is ontstaan uit een stageopdracht die NME Centrum De Woudreus en IVN De Ronde Venen hebben gegeven aan een aantal studenten. Zij hebben met jongeren uit De Ronde Venen gesproken over de manier waarop jongeren betrokken willen worden bij duurzaamheid. Deze groep kwam met het idee om een duurzaam festival te organiseren. De Baat en De Woudreus zijn met dit idee aan de slag gegaan. Het resultaat is het Festival Zonder Stroom!

Stichting Thuis Sterven De Ronde Venen bestaat 15 jaar

Thuis sterven is 'doodgewoon' Op zaterdag 14 september aanstaande staat Stichting Thuis Sterven De Ronde Venen stil bij het 15-jarig bestaan. Dat gebeurt in De Meijert, waar voor genodigden een themaprogramma wordt gehouden onder de titel 'Doodgewoon'. Met de fotoclub de Ronde Venen is een fotowedstrijd georganiseerd rond het onderwerp ‘Doodgewoon’. De foto’s worden die middag tentoongesteld en na beoordeling door een deskundige jury reikt burgemeester Maarten

Divendal deze middag de prijzen uit aan de winnaars. In alle realiteit maakt de dood deel uit van ons leven. Het thema dood is voor velen een teer punt om over te praten wanneer dit nog niet aan de orde is. In het drieluik op de pagina hiernaast komen drie mensen aan het woord over de dood. Want over datgene wat bij het leven hoort, moet je praten. Zie volgende pagina.

HET FEEST WAS ECHT LEUK, MAAR DE VOLGENDE KEER GEWOON NAAR CLUB ROEKZ

Je feest vier je natuurlijk beter in Club Roekz. Met een gezellige bar, tafels, dansvloer, geweldige muziekfaciliteiten en heerlijke catering is alles mogelijk voor uw feest. Maar u kunt Club Roekz ook inschakelen voor een bedrijfspresentatie, bruiloft, receptie, jubileum, workshop of training. PARTYCENTRUM CLUB ROEKZ HERENWEG 55 VINKEVEEN 0297-262174

Bel of mail voor een vrijblijvend voorstel

Tot snel bij Club Roekz!

www.roekz.nl

Korver open huis Komt u kijken bij één van deze deelnemende woningen? •

Kwikstaart 7 te Mijdrecht

Korenbloem 41 te Mijdrecht

Diamant 36 te Mijdrecht

Bolderik 8 te Mijdrecht

Wagenmaker 40 te Wilnis

Kastelein 30 te Wilnis

Waverbancken 12 te Vinkeveen

Poldermeester 6 te Wilnis

Daarna kunt u terecht op het plein bij de Culinaire Venen om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Mede mogelijk gemaakt door:

Kijk voor woningen opde deelnemende panden op korvermakelaars.nl / funda Kijk voorandere meer leuke informatie over www.korvermakelaars.nl !


DE GROENE VENEN

6 september 2013

19

Stichting Thuis Sterven De Ronde Venen bestaat 15 jaar

Thuis sterven is 'doodgewoon' Kees Romijn, voorzitter

Vrijwilligster Tiny Tijssen

“We willen er zijn als het nodig is”

“Er bestond geen cursus mantelzorg”

Wanneer ernstig zieke patiënten de slechte boodschap krijgen dat ze zijn uitbehandeld en dat de laatste levensfase is ingegaan, wordt in bijna driekwart van de gevallen de wens uitgesproken om die tijd thuis door te brengen. En de verwachting is dat dit aantal in de toekomst nog toeneemt. Dat betekent ook een toenemende druk op de mantelzorg. “Onze vrijwilligers kunnen daarbij ondersteuning bieden,” zegt Kees Romijn, voorzitter van de Stichting Thuis Sterven.

Het is inmiddels al weer vijftien jaar geleden dat Tiny Tijssen te hulp geschoten werd door vrijwilligers van de Stichting Thuis Sterven. Zij was een van de eerste deelnemers aan het pas gestarte project. Tiny en haar man Arie komen beiden uit een groot gezin. Toen Arie als gevolg van zijn ziekte intensieve zorg nodig had was het de bedoeling om de verzorging samen met de familie op te lossen. Via de verpleegkundige kwamen ze in contact met de vrijwilligers van de stichting. Dat bleek een welkome aanvulling op de zorg die Tiny en haar familie konden geven.

De Stichting Thuis Sterven De Ronde Venen is één van de ruim tweehonderd VPTZ organisaties voor vrijwillige palliatieve terminale zorg in ons land. Palliatieve terminale zorg is de zorg voor mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is en die zich in de laatste maanden van hun leven bevinden. De missie van VPTZ Nederland is om daar waar nodig en gewenst tijd, aandacht en ondersteuning te bieden aan eenieder in de laatste levensfase en aan diens naasten. Dat wordt gedaan door goed opgeleide vrijwilligers. Voorzitter Kees Romijn: “Onze vrijwilligers bieden ondersteuning. Ze zijn er niet vierentwintig uur per dag en ze zijn geen verpleegkundige. Ze voeren dus geen medische handelingen uit. We kunnen wel vaststellen waar behoefte aan is en er voor zorgen dat vragen op de juiste plek terechtkomen. Het belangrijkste is echter dat we er zijn als dat gewenst en nodig is en dat we met onze hulp rust brengen in de zorg die de mantelzorgers zelf al geven zodat die laatste levensfase zo goed mogelijk beleefd kan worden. We kunnen momenteel een beroep doen op een kleine twintig vrijwilligers en we hebben ongeveer vijftien inzetten per jaar. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Voor een deel is dat nodig omdat onze vrijwilligers zelf

natuurlijk ook ouder worden. Maar ook vanwege het overheidsbeleid dat er op gericht is dat mensen zo lang mogelijk voor zichzelf zorgen waardoor de vraag om vrijwillige hulp bij de terminale palliatieve zorg toe zal gaan nemen.” Samenwerking De Rondeveense stichting is aangesloten bij de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ). Daar is een heel leertraject ontwikkeld voor de opleiding van de vrijwilligers. Er zijn in de omgeving nog drie vergelijkbare stichtingen, in Abcoude, Breukelen en Maarssen. “We zijn met hen in gesprek over een fusie en ik hoop dat die binnenkort zijn beslag gaat krijgen,” zegt Kees. “We hebben dan één organisatie voor Noordwest Utrecht en ik denk dat we daarmee ons werk kunnen versterken.” Kees rekent er op dat in de toekomst het aantal aanmeldingen voor hulp zal toenemen. “We merken vaak dat mensen lang wachten voordat ze uiteindelijk hulp inroepen. Ons advies is dan ook om op tijd aan de bel te trekken. Onze coördinatrice Jannie van Kooten is dag en nacht bereikbaar via 0651451130. Ook mensen die vrijwilliger zouden willen worden kunnen met Jannie contact opnemen.” Mensen die de stichting financieel willen steunen of donateur willen

worden kunnen lid worden van de Stichting ‘vrienden van thuis sterven’. Voor meer informatie kan men terecht op

www.thuissterven.info. Het vijftien jarig jubileum Op zaterdag 14 september zal het derde lustrum van de stichting worden gevierd met een openbare bijeenkomst in Partycentrum De Meijert in Mijdrecht. Kees: “We hebben voor die middag een groot aantal mensen uitgenodigd maar iedereen die belangstelling heeft is welkom. De bijeenkomst duurt van 13.30 uur tot 17.00 uur en er is een gevarieerd programma opgesteld. Zo zal Marieke de Bruijn een lezing geven over het thema ‘In vrijheid (laten) sterven’. Er komt een fototentoonstelling met als titel ‘Doodgewoon’, waaraan meegewerkt wordt door Fotoworkshop De Ronde Venen. En verder is er een theatervoorstelling ‘Hospice aan Huis’ waarin op ontroerende, maar ook amusante wijze op het thema wordt ingegaan. We willen op deze wijze niet alleen stilstaan bij ons jubileum, maar ook deze gelegenheid te baat nemen om ons vrijwilligerswerk op een speciale manier onder de aandacht te brengen.”

Bert Huussen:

“Een patiënt optillen is een speciale techniek” Pety, de echtgenote van Bert Huussen had al geruime tijd lichamelijke klachten. Maar het duurde toch nog lang voordat men er achter kwam dat zij aan de ziekte ALS leed. Dat is een slopende ziekte waarbij geleidelijk de spieren slechter gaan werken en het uiteindelijk af laten weten. Dat betekent dat de patiënt verlammingsverschijnselen gaat vertonen en sterk afhankelijk wordt van hulp. Dankzij een groot netwerk van familie, vrienden en bekenden kreeg Bert volop steun in de zorg voor zijn vrouw. Een beroep op vrijwilligers van de Stichting Thuis Sterven was vooralsnog geen item. Toen er vanuit de Stichting contact met Bert werd opgenomen met de vraag of hij hulp kon gebruiken, reageerde hij aanvankelijk wat terughoudend. “We hadden een flinke uitgebreide groep van medische verzorgers om ons heen. Een team van het AMC, de huisarts, de verpleegkundigen van Zuwe Zorg en de thuiszorg. Natuurlijk kwam een flink deel van de dagelijkse zorg op mij neer. Gelukkig waren er veel vrienden en familie die me daarbij hielpen. Het ziekteproces verliep echter langzamer dan was voorspeld. Dat betekent dan wel dat je het als verzorger ook steeds moeilijker krijgt.” Na een aanvankelijk terughoudende reactie van Bert besloot Jannie van Kooten, coördinatrice van de stichting

toch maar eens langs te gaan. Bert: “Ik vertelde haar dat het allemaal best redelijk ging. Maar de meeste problemen had ik met het optillen van mijn vrouw. Ik moest haar wel een keer of acht per dag optillen. Uit het bed en in het bed, uit een stoel of naar het toilet. Ik vertelde Jannie dat ik wel wat instructie kon gebruiken hoe ik dat het beste kon aanpakken. Dat gaan we regelen, was haar reactie.” Rachinus Kort na het bezoek van Jannie verscheen Rachinus Heidema ten tonele. Hij is vrijwilliger bij de stichting maar hij is ook lid van het SIGMA team van het Rode Kruis. Zo’n SIGMA team wordt ingezet wanneer er

snel medische assistentie geboden moet worden bij grote ongelukken of rampen. “Die mensen hebben een uitgebreide opleiding gevolgd waarbij ze ook leren hoe je gewonden optilt en verplaatst. Rachinus legde mij uit hoe ik het beste kon tillen zonder daarbij mijn rug al te zeer te belasten. Hij

Het ziekteproces van Arie duurde van februari tot zijn overlijden op 14 juli. Dat is dus heel snel gegaan. Hij wilde zolang mogelijk thuis verzorgd worden. “We hebben zelf geen kinderen, maar de familie was bereid om te komen helpen. Maar de gezondheidstoestand van mijn man verslechterde snel en dan loop je toch tegen de grenzen aan van wat je zelf op kunt brengen. Ondanks alle goede bedoelingen en goede wil. Achteraf gezien is me wel bij gebleven dat je blijkbaar toch telkens weer ergens de kracht vandaan haalt om door te gaan. Je bent vaak sterker dan je zelf denkt. Maar uiteindelijk wordt de belasting wel erg groot. Om er voor te zorgen dat mijn man thuis kon blijven was het wel zaak dat ik niet zelf in zou storten. En dan is het wel heel prettig dat er vrijwilligers zijn die een deel van de druk bij je weghalen. Ik heb ook gemerkt dat de hulp die vreemden verlenen toch anders is dan de eigen familie.” Deskundige ondersteuning Het is inmiddels al weer vijftien jaar geleden dat Tiny en haar man door vrijwilligers van de stichting gesteund werden. “De stichting bestond net en volgens mij waren wij de eersten die een beroep op hen deden,” zegt Tiny. “Er waren, zeker in die tijd, geen boekjes waarin je kon lezen hoe je de zorg voor een ernstig zieke patiënt thuis moest aanpakken. Je moest het toen allemaal maar een beetje zelf uitzoeken. Daar begin je vol goede moed aan, maar op een gegeven moment gaat het dan niet meer. Bij ons was het grote probleem dat er ook ’s nachts iemand bij Arie moest blijven. Zelf redt je het niet om dag en nacht paraat te zijn. Je hebt ook

speelde zelf de patiënt die opgetild moest worden. Ik heb heel veel aan zijn adviezen gehad en zeg nog steeds dat ik aan hem het behoud van mijn rug te danken heb. Als vrijwilliger van de stichting kwam hij tegen het einde regelmatig langs om op te passen. Mijn vrouw moest doorlopend beademd worden en hij kon ingrijpen als dat nodig was. Naast een nuchtere en efficiënte vrijwilliger was hij ook nog een beetje een filosoof. Hij gaf me een wijze les mee: ‘Denk er aan dat je allereerst partner bent en niet alleen verzorger’.” Vrijwilligers Na een ziekteproces dat enkele jaren heeft geduurd is Pety eerverleden jaar overleden. Bert: “Je gaat zo’n

zelf je nachtrust nodig. Vandaar dat we afspraken hebben kunnen maken dat er gedurende drie nachten vrijwilligers kwamen die bij Arie waakten. Ze mochten zelf geen verpleegkundige handelingen verrichten. Maar het was voor mij al een hele opluchting dat er mensen bij hem waren, die hem konden helpen en steunen en de zaak in de gaten houden. Zelf wist hij op het laatst niet eens wie er bij hem aan het bed zat. Ik herinner me nog dat één van de vrijwilligers eenzelfde situatie in haar eigen familie had meegemaakt. Dat was dus echt een ervaringsdeskundige. Naast de nachten heb ik op zeker moment ook afspraken kunnen maken voor twee middagen in de week. Dat gaf mij de mogelijkheid om er even uit te zijn, noodzakelijke verplichtingen na te komen of even wat anders te doen. De vrijwilligers van de stichting worden heel goed begeleid. Ze zijn inmiddels een onmisbare schakel op het gebied van steun en begeleiding van families met een ernstig zieke patiënt. Ik hoop dat er steeds opnieuw weer voldoende vrijwilligers beschikbaar zullen zijn om dit belangrijke werk te doen.”

tekst piet van buul foto's patrick hesse

ziekteproces in met de overtuiging dat je tot het uiterste voor haar zult zorgen. Maar je weet nauwelijks wat je te wachten staat. In zo’n situatie is de inzet van je omgeving en van vrijwilligers van onschatbare waarde. Zij maken het ook mogelijk dat je af en toe je momenten hebt om tot jezelf te komen en even de deur uit kunt om wat boodschappen te doen of iets dergelijks. Ik heb daar veel bewondering voor. En ondanks het feit dat ik het aanvankelijk niet zo nodig vond ben ik blij dat ik met de stichting in contact ben gekomen.”


20

6 september 2013

DE GROENE VENEN

Nacht van Neptunus 2013

beestenboel

Op zaterdag avond 7 september 2013 vindt de ‘Nacht Van Neptunus’ plaats. Deze is een aantal jaren geleden ontstaan toen een aantal Vinkeveen goedgezinde mensen vond dat een afscheid van de zomer op een andere manier moest gebeuren dan alleen maar de weersverandering. Zo ontstond het idee om de booteigenaren op een bij de watersport behorende manier afscheid te laten nemen van de zomer. ‘Neptunus, de schrik van de Evenaar’ komt sindsdien ieder jaar op de eerste zaterdag van september naar Vinkeveen, om alle boten uit te wuiven en ze een goede winter toe te wensen.

Artrose bij dieren

Neptunus en zijn meegereisde zeemeerminnen staan (zitten) boven op een verlichte boot, en varen een route over de Vinkeveense plassen. De boten die meevaren volgen ‘Neptunus’ en tijdens de route komt de stoet elkaar tegen zodat een ieder een groet kan brengen aan Neptunus. De bedoeling van de meevarende boten is dat zij hun jacht, schip, praam of iets dergelijks versieren en op een zo ludiek mogelijke manier verlichten. Vele bootbezitters zijn al gedurende lange tijd bezig om te bedenken op wat voor manier zij dit jaar hun boot kunnen versieren. In de weide omgeving is dan ook geen stroomaggregaat meer te huur, aangezien de meeste mensen hun boot met dusdanig veel lampjes verlichten dat een 220 volt stroom aggregaat nodig is. Vele bedenken ieder jaar opnieuw weer een thema wat zij d.m.v. lampjes uit beelden. Ook dit jaar is er weer een ‘wedstrijd’ en worden er een aantal prijzen uitgereikt aan de winnende deelnemers. Nog een voorwaarde voor het meevaren is dat de gewone navigatieverlichting gevoerd moet worden. Het BPR is van kracht, en de aanwijzingen van de organisatie en politie, handhaving moeten worden opgevolgd. De politie zal ook dit jaar alcohol controles houden op het water.

De route van dit jaar zal zijn: Start om ongeveer 21.00 uur in de buurt van de starttoren op zandeiland 8, waarna koers gezet wordt richting eiland 9 om daarna voor eiland 10, 11 en 12 langs te varen. Daarna wordt voor eiland 1 en 2 langs gevaren. Dan langs eiland 3 richting eiland 4, let op bij het duikgebied!. Daarna wordt er tussen eiland 5 en 6 gevaren richting de boei bij jachthaven Oldenburger waarna weer koers gezet wordt richting de WVA om vandaar langs eiland 3 richting de starttoren te varen. Hierna zal worden afgemeerd bij de starttoren op eiland 8 om de prijs uitreiking te doen. Na uitreiking van de prijzen is de Nacht van Neptunus afgelopen en gaan de deelnemers terug naar hun thuishaven. Geluidsoverlast zal niet worden toegestaan. Om de verlichtte boten goed te kunnen zien kan een ieder het beste

gaan kijken bij eiland 4,5 of bij eiland 1 of 2. De prijzen zijn ook dit jaar weer bekers en voor de eerste plaats in de categorie mooist verlichte schip en de eerste prijs in de categorie origineelst verlicht schip en de eerste prijs in de categorie actueelst verlichte schip wordt er tevens een prijs uit gegeven van € 100 die gesponsord worden door lokale ondernemers. Als aanmoedigingsprijs is er prijs van € 500 beschikbaar gesteld voor diegene die net niet voldoende aan het verlichten van zijn boot gedaan heeft, zodat met deze prijs volgend jaar er nog beter verlichting op die boot kan komen.

Artrose is een chronische gewrichtsontsteking, die bij onder andere honden en katten vooral op oudere leeftijd voorkomt. Mijn eigen twee honden hebben ook te maken gehad met deze aandoening. Beide honden gingen altijd graag mee hardlopen. Op elf jarige leeftijd wilde de oudste van het stel soms niet meer mee. Zij ging na een paar honderd meter weer terug naar huis. Ik veronderstelde dat Scooby het hardlopen voor gezien hield. De vijf jaar jongere hond ging nog steeds enthousiast mee. Toen de jongste hond ook op dezelfde leeftijd wat luier leek en vaker thuis bleef, kwam er in die periode een nieuw hondenvoer op de markt, speciaal voor honden met artrose. In dit voer zitten als voedingssupplementen onder andere Glucosamine en Chondrotoine. Deze voedingssupplementen helpen het kraakbeen te herstellen en de gewrichten soepeler te maken. Na het uitproberen van deze voeding op hond Gijs, liep Gijs tot mijn

verbazing weer elke afstand met de staart omhoog mee. Ook andere honden en katten die ik dit voer voorschrijf, reageren goed op dit speciale voer en blijken zich makkelijker te bewegen. Het laatste jaar van Gijs zijn leven, toen hij weer wat moeizamer uit de voeten kon, heeft Gijs pijnstillers gekregen en liep hij tot enkele maanden voor zijn overlijden nog bijna dagelijks vrolijk mee. Komt uw oudere hond moeilijker uit de mand, wordt uw hond wat minder speels, of is hij wat trager, dan is er mogelijk sprake van artrose. Bij katten kenmerkt artrose zich doordat de kat bv niet meer op het aanrecht of in de vensterbank kan springen. Herkent u deze verschijnselen bij uw huisdier, dan kan dierenarts Bert Molenaar u een passend advies geven, zodat ook uw huisdier, net als Gijs, langer en kwalitatief goed leven heeft. Dierenartspraktijk Abcoude Holendrecht 33, Abcoude Tel: 0294 281420 e-mail: dap.abcoude@planet.nl

www.dapabcoude.nl Dierenarts: Bert Molenaar Assistentes: Danielle Jolanda Anita

De organisatie wenst iedereen een behouden ‘Neptunusvaart’ toe, voor verdere informatie kunt u contact opnemen met H. Griffioen 0294284819 of nachtvanneptunus@ gmail.com

Gastspreker bij ZZP De Ronde Venen

Explosie auto veroorzaakt ramp in Mijdrecht

Wat klanten echt willen

EHBO vereniging Wilnis is het nieuwe seizoen van de EHBO herhalingslessen gestart met een grote oefening in samenwerking met brandweer Wilnis op maandagavond 2 september. Een geëxplodeerde auto was de oorzaak en het centrum van de chaos op het terrein Van Schie in Mijdrecht. In de kettingreactie van die chaos raakten maar liefst 8 slachtoffers gewond. Gelukkig allemaal opgeleide Lotusslachtoffers, die hun rol erg reëel weten na te spelen met echt lijkende kleine en grote verwonden variërend van botbreuken en brandwonden tot een slagaderlijke bloeding.

De vereniging voor zelfstandige professionals uit De Ronde Venen is weer actief van start gegaan na de zomer. Naast de reguliere activiteiten organiseert de vereniging op woensdag 25 september aanstaande een lezing over acquisitie; een onderwerp dat ondernemers bezighoudt en aanspreekt. Oftewel, hoe krijg ik klanten en hoe houd ik klanten. Wat kun je daar zelf aan doen? Wanneer is een resultaat positief te noemen? En bestaat ‘koude acquisitie’ eigenlijk wel?

Ruim 25 leden van de Wilnisse EHBO-vereniging en vrijwillige Brandweer probeerden onder leiding van de EHBO-bevelvoerder de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Slachtoffers moesten door de brandweer uit benarde situaties bevrijd worden en EHBO-ers hadden hun handen vol met de behandeling van grote en kleinere verwondingen. De brandweer had de brandende auto snel onder controle, maar door de schrik van de explosie waren meerdere mensen op het terrein gewond geraakt. De triage, het beoordelen van slachtoffers en de ongevalssituatie, is best een heftige klus en je moet je hoofd er goed bij houden.

Bart van Walderveen, voorzitter van de EHBO vereniging, vertelt: “Uit de oefening blijkt dat een goede kennis van EHBO ook binnen bedrijven belangrijk is, om alert te kunnen handelen bij bedrijfsongevallen. Tijdens de oefening kwamen veelvoorkomende ongevallen voor, zoals een werknemer die de slijptol niet volgens veiligheidsvoorschriften vasthield. De slijptol kwam ongelukkig in zijn arm terecht met een slagaderlijke bloeding en grote inwendige schade als gevolg. Taak was aan de EHBOers te plaatse om deze bloeding daadkrachtig en snel te stoppen.” Nieuwe EHBO opleiding De oefening was de aftrap van het nieuwe seizoen voor de EHBO herhalingslessen. Voor mensen die nog geen EHBO hebben, start EHBO vereniging Wilnis in oktober met een nieuwe EHBO opleiding

op de woensdagavond. Inschrijven kan nog via info@ehbowilnis.nl. Kijk voor meer informatie over de opleiding op www.ehbowilnis.nl. Meer informatie KNV EHBO afdeling Wilnis verzorgt opleiding- en herhalingslessen voor het officiële EHBO-diploma inclusief verbandleer, reanimatie en AED. De EHBO-ers van KNV EHBO afdeling Wilnis worden ingezet voor EHBOhulpverlening bij diverse activiteiten, waaronder de Avond4Daagse, Wilnis Festival en sportevenementen. Ga voor meer informatie over evenementen, de nieuwe cursus en herhalingslessen naar www.ehbowilnis.nl.

Joop Gerards, van commercieel adviesbureau Klantenkoning.com, kijkt daar op een geheel eigen wijze tegenaan. Tijdens een lezing geeft hij zicht op het bouwen aan herkenbaarheid op de markt en tevens welke (commerciële) principes maken dat inspanningen iets opleveren en zelfs gaan renderen. Joop Gerards vertelt op een zeer inspirerende wijze over zijn ervaringen, zijn aanpak en zijn successen. Door af te vragen wat klanten echt willen en te vertalen naar jezelf, je gedrag en je activiteiten. Om vervolgens structureel te werken aan een concrete én scherpe propositie met verbinding te leggen

tussen zakelijk en persoonlijk. Het lijkt makkelijk, maar het is ware topsport voor elke ondernemer. Op woensdag 25 september 2013 vanaf 20:00 uur is Joop gastspreker bij ondernemersvereniging ZZP DRV, kijk voor meer informatie op www.zzpderondevenen.nl ook voor aankomende activiteiten; waaronder in oktober staat een praktische cursus voor zakelijk Facebook. De ZZP vereniging is speciaal voor zelfstandige professionals als kleine zelfstandigen uit De Ronde Venen. Zij organiseert meerdere bijeenkomsten per jaar waarbij ondernemers elkaar kunnen ontmoeten.


DE GROENE VENEN

6 september 2013

21

HEt VERHAAL VAN

Door Anja Verbiest

Hans Baas, vrijwilliger en rondleider op Fort bij Uithoorn in Amstelhoek

“Het militaire leven van vroeger blijft me boeien” Wie wel eens een rondleiding heeft meegemaakt op Fort bij Uithoorn bij Amstelhoek is hem ongetwijfeld tegengekomen: Hans Baas uit Mijdrecht. Van jongs af aan geïnteresseerd in alles wat met het militaire leven te maken heeft en altijd bereid om daarover te vertellen. tekst en foto anja verbiest

“Mijn opa was fortwachter op Fort Vreeswijk,” begint Hans Baas zijn verhaal. “Dat fort maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ligt nu in de gemeente Nieuwegein. Het is een rijksmonument, net zoals Fort bij Uithoorn. Als kind kwam ik vaak bij mijn opa en zo is het allemaal begonnen. Ik vond alles daar prachtig en spannend, ik heb er als kleine jongen veel plezier gehad en mooie dingen beleefd.” Toen hij wat ouder werd, wilde Hans Baas steeds meer weten over het militaire leven van vroeger. “Het intrigeert me hoe men leefde op en rond zo’n fort. Ik heb zelf een aantal jaren bij de Onderzeebootdienst van de Koninklijke Marine gewerkt en weet hoe belangrijk discipline in zo’n besloten gemeenschap is om het leefbaar te houden. Maar ik was ook benieuwd in hoeverre de forten van de Stelling van Amsterdam bewaard waren gebleven nadat ze voor de verdediging van ons land niet langer gebruikt werden.” Op weg naar zijn werk op Schiphol komt Hans Baas elke keer langs het fort in Amstelhoek. “Heel lang

heb ik daar geen oog voor gehad. Ik wist wel dat hier een fort lag, maar toen er begin 2000 veel bomen gekapt werden zag ik pas hoe prachtig het was! Ik wilde er meteen alles van weten en ben op zoek gegaan naar meer informatie. Zo kwam ik bij de Stelling van Amsterdam uit en bij René Ros, die werkelijk álles weet van militair erfgoed. Kijk maar eens op www.stelling-amsterdam.nl.” René Ros nam Hans Baas de afgelopen jaren mee op vele ‘veldtochten’. “Onder meer naar alle forten van de Stelling, behalve Fort Velsen dat voor niemand toegankelijk is. Maar daar laten we het op zo’n tocht niet bij, we bekijken ook altijd het land wat tussen de forten in ligt. Het liefst ontdekken we tot in de kleinste details hoe het er indertijd uitzag. Het blijft boeiend om te zien hoeveel invloed het leger had op het dagelijkse leven op een fort én op de omgeving. Ik leer nog elke keer nieuwe dingen. Weet je bijvoorbeeld wat de hopen zand zijn die je ziet liggen in diverse bochten op bijvoorbeeld de Vuurlijn in De Kwakel? Voormalige batterijen in de

verdedigingslinie om kanonnen op te kunnen zetten. Dat is toch leuk om te weten als je er een volgende keer langs fietst?” Hans Baas verzamelde de afgelopen jaren niet alleen veel kennis over militair erfgoed, maar ook veel tastbaar historisch materiaal. “Dat zijn soms behoorlijk grote objecten, die kan ik thuis niet bewaren. Op Fort bij Uithoorn kan dat wel. Sterker nog, we kunnen dat historische materiaal hier goed hergebruiken. Fort bij Uithoorn is van alle forten van de Stelling het minst aangetast door verbouwingen. Dat willen we het liefst ook zo houden. Waar mogelijk proberen we de sfeer van het fort, zoals het in gebruik was rond de Eerste Wereldoorlog, zelfs een beetje terug te brengen. Het was voor die tijd hier allemaal heel modern, met eigen voorzieningen voor stroom en drinkwater. In de dorpen in de buurt had men dat allemaal nog niet. Je kunt niet álles bewaren, dat weet ik. Maar dit fort is uniek, daar moeten we zuinig op zijn. ”

Open dag brandweer De Ronde Venen in Wilnis Veiligheidsregio Utrecht nodigt jong en oud uit voor de Open Dag van de brandweerposten van gemeente De Ronde Venen in Wilnis. Zaterdag 14 september is er van 10.00 tot 16.00 uur een actief en educatief programma voor iedereen om kennis te maken met het werk van de brandweer. Laat je informeren over de wereld van de brandweer: bekijk verschillende demonstraties, bouw een hut, maak een ritje in een brandweerauto en laat Brandweerman Paul je alles bijbrengen over het zelf blussen van kleine brandjes! Op deze dag zet de VRU brandweer in Wilnis haar deuren open voor belangstellenden op de Pieter Joostenlaan 26. Het materieel van de brandweer is te bezichtigen en te bezoeken: waaronder ook een Amerikaanse brandweerwagen. En er kan een rondrit worden gemaakt met enkele van de brandweerauto’s. De jeugdbrandweer uit Mijdrecht en Vinkeveen geeft demonstraties brandbestrijding. Ook vindt er een ongeluk in het water plaats en worden de 'slacht-

offers' gered door de oppervlakteredders uit Abcoude en de boot van Vinkeveen. Tijdens deze interactieve dag laat de brandweer eveneens zien hoe redgereedschap wordt ingezet bij een ongeval en kan bovendien de eigen behendigheid met hydraulisch redgereedschap worden getest. Verder zijn er diverse informatiestands, bijvoorbeeld van de EHBO, de Brandweerwinkel en de Reddingsbrigade Vinkeveen. Kinderen: kom een hut bouwen! Ook aan de kinderen is gedacht. Er is een springkussen voor de allerkleinsten en diverse blusspelletjes om te testen of je

een goede brandweerman- of vrouw bent. De oudere kinderen mogen een hut komen bouwen, met prijzen voor de mooiste hutten. Na de prijsuitreiking worden deze in brand gestoken en vakkundig geblust door brandweer Wilnis. Dagprogramma Open Dag brandweer Wilnis 10.00 uur Start Open Dag, met diverse activiteiten en verschillende demonstraties 11.00 - 11.30 uur 1e demonstratie Jeugdbrandweer 12.30 - 13.30 uur 2e demonstratie HV bij ongeval 14.00 - 14.30 uur 3e demonstratie Jeugdbrandweer 15.00 - 15.30 uur 4e demonstratie Oppervlakteredding 16.00 uur Prijsuitreiking mooiste hut en huttenverbranding.

Hans Baas op een van zijn favoriete plekjes op het Fort bij Uithoorn: het bankje naast de genieloods.

Toch is er het afgelopen jaar behoorlijk wat veranderd op het fortenterrein. Door een groot aantal bomen te kappen en veel struikgewas te verwijderen, is het fort nu goed zichtbaar vanaf de N201. Wanneer de nieuwe N201 gebruikt kan worden en de reconstructie van de wegen in de buurt van het fort ook klaar is, zal Fort bij Uithoorn nóg beter te bereiken zijn. Hans Baas: “Net zoals ikzelf zoveel jaren geleden worden mensen die hier voorbijkomen op de fiets of met de auto nieuwsgierig naar wat er hier te beleven is. Helemaal goed dus. We ontvangen iedereen in de genieloods, waar men ook wat kan gebruiken, en nemen ze vervolgens mee op een spannende rondleiding door het fort. Soms zelfs in het donker.”

Hans Baas vindt het plezierig om bezig te zijn bij het fort, ook als hij alleen is. “Andere mensen vinden dat eng, ik vind het prima. Dit is toch een vredelievend gebouw? Als het rustig is, ga ik soms aan de voorzijde van het fort een tijdje naar de vogels kijken. Ook zit ik graag op het bankje naast de genieloods. Vanaf dat plekje heb ik een prachtig uitzicht op een geweldig stuk geschiedenis!” Volgende week zaterdag en zondag, tijdens het Open Monumentenweekend, zijn er op Fort bij Uithoorn diverse activiteiten. Kijk daarvoor op www.fortbijuithoorn.nl. Ook op zaterdag 28 en zondag 29 september is er van alles te doen.

Uw verhaal...? U kent ze wel: die verhalen waar je stil van wordt. Of blij van wordt. Ontroerende verhalen, grappige verhalen, trieste verhalen. De Groene Venen start deze week met een nieuwe rubriek, getiteld ‘Het verhaal van...’ waarin verslaggever Anja Verbiest al die bijzondere verhalen navertelt. Mogelijk heeft u zelf wel zo'n verhaal beleefd, of kent u iemand met een mooi verhaal. Van lang geleden of recent. Het enige criterium is dat het verhaal waargebeurd moet zijn. Meld uw verhaal aan in een korte omschrijving van maximaal 100 woorden en mail dat naar de redactie op info@degroenevenen.nl. Zet in de onderwerpregel 'Het verhaal van'. Anja komt uw verhaal aanhoren en schrijft het prachtig op.

Vrolijk optreden Zeemanskoor ‘Ahoy’ tijdens Abcouder Feestweek Op de slotdag van de Abcouder Feestweek was het Zeemanskoor ‘Ahoy’ present in de tuin van caférestaurant De Eendracht tijdens het Abc’Oude’ muziekfestival. Onder leiding van dirigent René de Groot werden drie optredens verzorgd die klonken als de bekende klok van Arnemuiden. Het enthousiasme van de zangers en de dirigent sloeg over op het vele publiek en overal werd enthousiast meegezongen. Met grote tevredenheid kan het koor daarom terugzien op de start van het nieuwe seizoen (zie ook pag. 24 - Red.). Was u onder de indruk van het optreden en/of wilt u eens (vrij-

blijvend) meezingen bij het koor of meespelen in het orkest, neem dan contact op met de secretaris. Ook voor boekingen voor een optreden kunt u bij hem terecht: Frits Kutschenreuter tel 0294-283332, fkutschenreuter@zonnet.nl of via

www.zeemanskoorahoy.nl.


22

6 september 2013

DE GROENE VENEN

MOtOR & AUtO

Tekst en foto's Patrick Hesse

San Diego: een stad van vernieuwingen Het is de op zes na de grootste stad van de USA en heeft met zijn vele parken, kuststrook en prachtige bossen de toerist veel te bieden. Wanneer ik via de Interstate 5 San Diego vanuit Los Angeles nader, zijn mijn verwachtingen dan ook hoog gespannen. Een stukje geschiedenis In 1769 begon de Spaanse monnik Junipero Serra in San Diego een nederzetting die het begin vormde voor het fundament van het moderne Californië. De zee is altijd belangrijk geweest voor het reilen en zeilen in San Diego, in de 19e eeuw waren het vooral goudzoekers, huidhandelaren en walvisvaarders die San Diego aantrokken. Toen in het begin van de 20ste eeuw de Amerikaanse Marine hier een basis opende, begon het allemaal goed voor San Diego. Vandaag de dag bezit deze megastad de grootse militaire basis ter wereld. Als kortstondige bezoeker van deze immense stad (ik kon helaas maar twee nachten blijven), dacht ik aan de twee meest voor de hand liggende attracties: de wereldvermaarde San Diego Zoo en Sea World, maar aangezien ik niet zo’n parkenman ben en de weekenddrukte het ook niet bepaald aantrekkelijk maakte, gooide ik het bezoek over een heel andere boeg en dus toog ik het oudste

gedeelte van de stad binnen om me daar te laten verrassen in het ‘Gaslamp Quarter’. Gaslamp Quarter Dit stadsdeel, dat in het einde van de 19de eeuw de bijnaam ‘Stingaree’ (afzet gebied) kreeg, was berucht om de zware gokkers, de vele prostituees en de criminele oplichters. Het duurde tot ver in de jaren 70 voordat de politie enigszins vat op deze vervallen wijk kreeg. In 1980 kwam de ommekeer toen dit stadsdeel werd uitgeroepen tot National Historic District. Ten gevolge daarvan werden alle oude huizen weer in oorspronkelijke staat teruggebracht en kan men vandaag de dag genieten van de vele winkels, eetgelegenheden en de prachtige gebouwen. Helemaal in Victoriaanse stijl waarmee de Gaslamp Quarter het nieuwe kloppend hart van San Diego werd. Het is geweldig weer, een graadje of 30 en ik bereid me voor op een stevige wandeling door dit mooie gebied. Het eerste dat opvalt is dat ieder gebouw volledig is gerenoveerd en ten tweede dat het hier bijzonder schoon is. Onmiddellijk valt mij het statige Pacific Theatre op, gelokaliseerd op de hoek van 5th Avenue met al zijn pracht en

Connect-Roké zijspanteam bij WK in Schleiz Op het oudste stratencircuit van Duitsland, Schleiz, werd de voorlaatste ronde van het wereldkampioenschap zijspanrace verreden. Ook hier was Kees Kentrop nog met invaller bakkenist Jarno van

Lith aanwezig. Op het mooie maar ook voor de deelnemers zware circuit stonden twee races op het programma. Zaterdag de Sprintrace, 11 ronden en voor zondag de Gold-race over 22 ronden. In de

praal uit vervlogen tijden. Twee straten verder een winkel naar mijn hart: de ‘San Diego Wig store’. Een ‘kek’ theaterwinkeltje met de mafste pruiken in alle soorten en maten. Om de hoek vind ik het prachtige Sun Café, en snel ga ik een kijkje binnen nemen. Alsof ik een decor binnenloop uit een jaren vijftig film, zo lijkt het of hier de tijd stil heeft gestaan. Mede doordat alles in voortreffelijke nieuwstaat is. Ik besluit dit alles goed op me in te laten werken en lekker in de schaduw te gaan genieten van een Starbucks, een voor de Amerikabezoeker zeer bekend koffie-icoon dat zich qua bekendheid mag meten met de grote gele M. Mijn reisgenoot en ik besluiten nog even de Aziatische wijk in te gaan om aan het eind van deze fantastische dag te stranden op het terras van een van de geweldige Italiaanse restaurants in F street.

American football team ‘Charges’. Ook dit is geheel vernieuwd. Ik kijk links van mij en zie langs de oude gebouwen de Skyline oprukken met al die hypermoderne gebouwen. Deze stad is serieus aan het vernieuwen. Wanneer ik de volgende dag koers zet voor een tocht naar het krankzinnige Las Vegas, besef ik dat ik San Diego te weinig tijd heb gegund om haar volledige potentie te laten zien. Voor een langer verblijf terugkomen doe ik zeker, misschien waag ik me dan op een rustige regenachtige maandagmorgen toch ook wel in Sea World.

Een Stad van vernieuwing De volgende dag, na een zeer goede nachtrust en een stevig Amerikaans ontbijt, besluiten we nog een stuk door de stad te toeren. Het valt me op dat er overal gebouwd wordt. Ik stop even bij het stadion van het

trainingen werd in een veld van 17 deelnemers een 13e plaats op de startgrid gereden. In de sprintrace op zaterdagmiddag kon het team geen potten breken en eindigden op een 14e plaats. In de goldrace op zondag was er een matige start. Als laatste vertrokken wisten zij na een inhaalrace toch nog in de punten te rijden. Met deze twee resultaten voegen zij 5 WK-punten toe aan hun totaal en bezetten daardoor met 40 punten de 13e plaats in de totaalstand. Zij kunnen hierin niet meer achterhaald worden en omdat vanaf nu de prioriteit ligt bij het behalen van het Nederlands Kampioenschap is deze rangschikking in het WK 2013 een feit. Aanstaande weekend gaan zij hun positie als lijstaanvoerder verdedigen in de uitgestelde Paasraces op het circuit van Assen. Op zondag twee wedstrijden meetellend voor dit kampioenschap.

Rabobank brengt startende ondernemers samen Na succesvolle eerdere edities organiseert Rabobank Amstel en Vecht op vrijdag 13 september weer een StartersOntbijt. Het thema is ‘Gezond ondernemerschap: zorg voor uzelf én voor uw zaak’. Het StartersOntbijt vindt plaats in de Muziek- en Dansschool Amstelveen aan het Stadsplein. Ondernemers zijn vanaf 08.00 uur van harte welkom. De bijeenkomst duurt tot 11.30 uur. Tijdens het StartersOntbijt wordt het nuttige met het aangename gecombineerd Anna en Lea van Carpe Kiem (www.carpekiem.nl) starten met een verrassend slim en lekker ontbijt voor

startende ondernemers en kijken samen met hen naar hun eetgewoonten. Zij krijgen antwoord op vragen als ‘Wat kan ik doen om goed in balans te blijven en energiek te zijn?’. Veel ondernemers focussen vooral op de bedrijfsmatige risico’s: heb ik wel voldoende marge? Wat als mijn grootste klant wegloopt? Hierbij lopen ondernemers het risico hun eigen gezondheid uit het oog te verliezen. Ook wordt er naar de financiële gezondheid van het bedrijf gekeken. Docent Alex Klein, freelance professor en universitair docent verbonden aan de Business Universiteit Nyerode, verzorgt een crashcourse financieel management speciaal voor startende ondernemers. Na afloop is er volop gelegenheid om te netwerken. Startende ondernemers kunnen zich aanmelden via

www.rabobank.nl/amstelenvecht.


DE GROENE VENEN

6 september 2013

AUtO & MOtOR

23

Tekst en foto's Michael Reuling

Uit je dak tijdens de daklozenrit Op woensdag 28 augustus vond de jaarlijkse Daklozenrit plaats. Een toerrit van ongeveer 260 kilometer langs mooie plekjes van Nederland met auto's zonder dak. En zo verzamelden 's morgens rond negen uur 22 verschillende equipes zich bij Café Het Rechthuis in Mijdrecht. De Daklozenrit werd voor de tweede keer georganiseerd. De organisatie van de rit ligt in handen van Gerrit Verweij van Café Het Rechthuis en

Paul Reurings. Samen hebben zij een mooie route uitgezet van ongeveer 260 kilometer. Vorig jaar was de rit al een groot succes met vele equipes en mooie stops met proeverijen en bijzondere musea. Dus ook voor dit jaar beloofde het veel goeds. Ik reed mee met de equipe van Mark van Zijl (Ingericht Succes) en Jan Willem van Walraven (Blik op Hout) in een witte Citroën 2CV6. Slechts twee cilinders, 600 cc motorinhoud en een kleine 30 pk bleken goed in staat te zijn drie volwassenen een dag lang op sleeptouw te nemen. Een beleving op zich, gezien het deelnemersveld dat varieerde van een prachtige Citroën DS Décapotable tot Mercedes SL600 en van Peugeot 206 CC tot Porsche 911. Mark en Jan Willem reden deze rit nu voor de tweede keer en laten we zeggen dat op

geen enkel moment tijdens de rit een 'win'-mentaliteit te bespeuren is. Al is het wel leuk om een tijd lang met een Eend op kop te liggen. Alle deelnemers krijgen een routeboek met daarin duidelijke aanwijzingen. Er zit verder geen spelelement in om bijvoorbeeld letters te verzamelen of vragen te beantwoorden. Het is gewoon een leuke rit om te genieten van de omgeving, het rijden en de tussenstops. Gelukkig zat het weer mee en konden van alle cabrio's de kappen geopend worden. De route voerde langs Argon richting Nieuwveen, Nieuwkoop en langs de Meije naar Zwammerdam richting Stompwijk. Van daar voerde de route richting de Hofstad. In de haven van Scheveningen stond een kop koffie en appelgebak klaar en kregen de deelnemers een rondleiding over de 'Hr. Ms. Mercuur', een Amerikaanse mijnenveger. Aan boord vertelden oud-marinemensen hoe het leven op

Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

Braakballen In deze tijden van verruwing zou je haast denken dat dit een scheldwoord is. Maar niets is minder waar. Braakballen worden na het eten uitgebraakt door roofdieren. Uilen zijn van die roofdieren die braakballen produceren. Braakballen van uilen noemen we ook wel uilenballen. Uilen zijn geen vegetarische dieren maar echte rovers. Ze jagen op andere dieren, voornamelijk kleine zoogdieren maar ook insecten versmaden ze niet. En hoe groter de uil, hoe groter hun prooi. Uilen eten graag muizen maar ook insecten, vissen, kikkers, vogels, hazen en hele grote uilen wagen zich zelfs af en toe eens aan een jong reetje. Uilen slikken hun prooi vaak in zijn geheel in. De stukjes die oneetbaar en onverteerbaar zijn dus schedeltjes, pootjes, botjes, nageltjes etc. blijven in hun maag achter en worden na verloop van tijd weer uitgebraakt in de vorm van braakballen.

Braakballen zijn meestal ronde of ovale stukjes materiaal. Veel mensen vinden braakballen vies maar dat is niet terecht. Als je ze uit elkaar haalt, dan kom je precies te weten wat uilen eten. Zo vindt je bijvoorbeeld schedeltjes en haren en nageltjes van veldmuizen, pootjes van mollen, schildjes van kevers of veren van vogels. Roofdieren die braakballen produceren hebben vaak twee magen;

zee er aan toe ging. In 1954 kwam het schip in Nederlandse handen om de zee en de haveningangen vrij te maken van mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. De 67 bemanningsleden kregen de taak om zo'n 800.000 mijnen en vliegtuigbommen die door Duitsers en Engelsen waren afgeworpen te ruimen. In 1972 kreeg het schip een nieuwe bestemming en werd deze omgebouwd tot torpedoschip. Hierbij kreeg de Mercuur het doel om torpedo's die door onderzeeërs tijdens oefeningen werden afgeschoten aan boord te halen en deze opnieuw te vullen met brandstof. Sinds 1993 ligt het schip in de Scheveningse haven. Na de rondleiding was het tijd om te vertrekken naar de lunchlocatie. De route voerde langs het duingebied richting de prachtige lanen van Wassenaar en Valkenburg, om de route te vervolgen van Noordwijk naar Bennebroek en Hoofddorp. Hier moest een stukje snelweg gepakt worden, een uitdaging voor de Eend, die zich toch goed staande wist te houden. In de tunnel onder het Noordzeekanaal brulden diverse cabrio's het uit. Een waar concert van 12-, 8-, 6-, 4- en 2-cilinders. Bij Akersloot ging de route verder over landelijke weggetjes en werden alle cabrio's met een pont overgezet. Hierna wezen de instructies ons naar het toeristische Edam om daarna de cabrio's in Volen-

een die het voedsel verteert en een tweede die de grotere delen tegenhoudt en deze samenkneedt tot een bal. Voorbeelden van andere vogels die onverteerbare voedselresten uitbraken zijn meeuwen, reigers en kraaiachtige vogels. Deze laatste dieren verslinden hun prooien doorgaans niet met huid en haar maar scheuren stukjes vlees af. Daarbij krijgen ze soms wel kleinere botjes binnen maar de grote botten laten ze liggen. Uilen slikken hun prooi in zijn geheel in. Vandaar dat uilenballen vaak de meest interessante inhoud bevatten. De braakballen die het meest geschikt zijn om uit te pluizen zijn de braakballen van kerkuilen. Deze uil eet alles wat hij te pakken kan krijgen, ook spitsmuizen. Bosuilen doen dat ook maar hun braakballen zijn veel moeilijker te vinden. Braakballen van ransuilen zijn wel gemakkelijk te vinden op winterroestplaatsen maar ze eten vooral woelmuizen en gewone muizen. Steenuiltjes eten vooral insecten dus hun braakballen

dam te parkeren voor een uitgebreide en heerlijke lunch aan de Haven.

meerijder niet meer op zaten te letten en we er zo voor kozen om dan maar via de Amstel de weg terug te volgen naar Het Rechthuis. In het dorpscafé stond later die avond een uitgebreid buffet op het programma. Al met al was het een mooi evenement om op terug te kijken. De organisatie heeft al aangegeven dat er volgend jaar iets meer stops tijdens de route worden ingebouwd, omdat het vooral een gezelligheidsrit is. En dat was te merken bij de diverse stops onderweg. Tot in de kleine uurtjes bleef het gezellig bij de finish.

Na de lunch voert de route door Waterland boven Amsterdam, om vervolgens via Weesp weer terug te keren naar Mijdrecht. Ondergetekende equipe koos echter vanwege de snelheid voor een snelle route terug naar Mijdrecht via de snelweg. Ware het niet dat de navigator, bestuurder en

bevatten weinig resten van zoogdieren. Doorgaans spuugt een uil een paar uur na het verorberen van zijn prooi een braakbal uit. Wetenschappers pluizen de braakballen uit en proberen de botjes die ze in de braakbal vinden weer in elkaar te passen. Door de braakballen uit te pluizen en de schedelresten te identificeren, krijgen ze een indruk van de kleine zoogdierenfauna in de buurt van de vindplaats en dus in het leefgebied van de uil. Braakballen pluizen levert informatie op over het verspreidingsgebied van kleine zoogdieren en het foerageergebied van roofdieren. Als je op een gestandaardiseerde wijze werkt (eenzelfde aantal braakballen inzamelen op regelmatige tijdstippen op steeds dezelfde plaatsen) dan kun je na verloop van tijd iets zeggen over veranderingen in de verspreiding van en het aantal uilen dat in een gebied leeft. En zo kunnen wetenschap-

pers dan weer nuttige informatie verzamelen over hoe de leefgebieden van uilen beschermd of beheerd moeten worden. Een van deze uilenwetenschappers is de heer Marc van Leeuwen. Marc is gastonderzoeker bij Dutch Wildlife Health Centre en houdt zich bezig met kerkuilenonderzoek. Daarnaast is Marc ecoloog en eigenaar bij ecologisch onderzoeksbureau Eco-line. Op donderdag 12 september om 19 uur geeft hij een lezing over uilen tijdens onze jeugdavond in Dorpshuis De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen. En natuurlijk zullen we die avond braakballen uitpluizen. Dus als je dit met eigen ogen wilt zien en zelf wel eens een balletje wil uitpluizen, kom dan naar deze bijzonder leuke en leerzame avond. (Tijdens deze jeugdavond zullen ook de prijzen worden uitgereikt voor de mooiste geranium).

www.degroenevenen.eu


24

6 september 2013

DE GROENE VENEN

101e Feestweek Abcoude weer ten einde Hoewel het mooie weer aanhoudt is er in Abcoude niets meer te zien van de festiviteiten van de afgelopen week. Op dinsdag opende de Feestweek met gewijzigde routes van de Ronde van Abcoude en een lampionnenoptocht, begeleid door muziek van de Abcouder Harmonie en maar liefst drie andere bands uit de omliggende plaatsen. Op woensdag was het zoals altijd een feest om de kinderen van de Abcoudse scholen aan het werk te zien bij hun kinderspelen, de speurtocht door het dorp en op het Jeu de Boulesterrein. Later die middag werden het traditionele voetbal- en slagbaltournooi gehouden en gingen alle teams met een beker naar huis. Het tobbesteken – dit keer tegen de zon in – kende een groot aantal deelnemers en dat gold eigenlijk voor alle activiteiten: mede door het fraaie weer kwamen velen meedoen of kijken. Donderdag was iedereen traditiegetrouw vrij om een paardje te zien of te kopen, van het podiumprogramma te genieten of met aanmoedigingen van het publiek en de muziek van de Geinpiepers een spek of worst uit de paal op de Hoogstraat te halen. Dat laatste met enige vertraging vanwege een foutief geparkeerde fiets, maar in het zonnetje is dat helemaal niet zo’n groot probleem. Voor het eerst in drie jaar – jawel, twee jaar slecht weer! – weer recordjachten op de vrijdag, een druk bezochte seniorenmiddag en ’s avonds het ringsteken onder de man/vrouw. De verschillen tussen de deelnemers en hun edele viervoeters waren groot. En wat sommigen ‘uitgestrekte draf’ noemden, vonden anderen toch echt een galop. Nadat de vissers van het vroege uur op zaterdag het enige buitje regen van die week hadden opgevangen mochten het ringsteken voor aanspanningen en de 25e editie van het ABC’Oude’ Jazz Festival volop in de zon staan. Met medewerking van Sugar, de Forth Night Swing Band, Zeemanskoor AHOY en het kindertheater van Marjolein Macrander (alles uit Abcoude), plus nog twee ‘buitenlandse’ bands werd het een echte Abcoudse editie die naar meer smaakt. Het vuurwerk op het Abcouder meer – letterlijk en figuurlijk het klapstuk van de week – was weer wonderschoon en afgezien van de ‘Ohhhs’ en de ‘Ahhs’ was de enige vraag die je nog hoorde of de Stichting Feestelijkheden geen tekst meer had. Die vraag zal volgend jaar worden beantwoord, maar op dit moment kijkt de Stichting Feestelijkheden Abcoude terug op een geslaagde en gezellige Feestweek. Tot over 51 weken! foto's fem van duuren


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.