De Groene Venen 5-10-2018

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

za 20°C zo 16°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 23 - Week 40 – 5 oktober 2018

Voorkom teleurstelling en reserveer vroegtijdig. Ook mogelijk via Whatsapp:

06 20 17 12 44

Oudhuijzerweg 43 Wilnis Vraagprijs € 499.000,- k.k.

U bent van harte welkom op het kantoor van Vida makelaars og.

Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

www.chrisjaeger.nl

Zilveren erepenning voor Kanaalzwemster De 19-jarige Verena Penders heeft zaterdag jl. als eerste de Zilveren Erepenning van Baambrugge ontvangen. Op 15 juli zwom zij in de supertijd van 13 uur en 46 minuten Het Kanaal over, van Engeland naar Frankrijk. Voor de Vereniging Dorpsbelangen Baambrugge reden om haar met een gedenkpenning te belonen. Die werd haar uitgereikt door voorzitter Reinier Bloemer (links), die vertelde hoe trots Baambrugge op de jonge zwemster is. Hij had haar vaak in de Angstel zien zwemmen, niet wetende dat ze voor de oversteek van Het Kanaal aan het trainen was. Verena had zich na het behalen van haar vwo-diploma afgelopen jaar helemaal gericht op de zwemtocht. Wat begon met zwemmen tussen Baambrugge en Abcoude eindigde dus met succes tussen Dover en Calais. Loco-burgemeester Rein Kroon overhandigde Verena namens de gemeente een enorme bos bloemen. Voor hem valt de prestatie van de nu eerstejaars studente filosofie onder de noemer “waarin een klein dorp groot kan zijn”. Verena was bijzonder verguld met de lof die haar ten deel viel: “Het voelt echt als een eer!” tekst en foto peter van der maat

Karolus 5, Mijdrecht. Vraagprijs € 365.000,- k.k. Grote woning (145m2) met dubbele garage. Tuin zuid, uitgebouwde keuken, 6 kamers. 0297-524124 www.kooplenstra.nl

Bijzondere contouren van Land van Winkel steeds beter zichtbaar

‘Binnen zonder kloppen’ bij een (Raad-)Huis.

In Land van Winkel worden in totaal in verschillende fasen circa 200 zeer gevarieerde woningen gerealiseerd. Een wijk met een weids en dorps karakter, veel groen en gevarieerde woningen die passen in de landelijke sfeer van Abcoude en het omliggende landschap. De contouren zijn vooral vanuit de lucht al goed zichtbaar. In ‘Land van Winkel’ is geen woning hetzelfde dankzij de inzet van diverse architectenbureaus. Bijzonderheid, de woningen hebben geen gasaansluiting en zijn all-electric. Wethouder Rein Kroon: “Land van Winkel is in alle opzichten een waardevolle toevoeging aan onze gemeente. Het is een fraaie woonwijk, gebouwd met oog voor de omgeving en voor de toekomst. Goed ook voor de doorstroming, aangezien veel van de bewoners al inwoners van onze gemeente waren.” Bij de entree en aan de landelijke rand van Land van Winkel komen 18 unieke villa’s. Stuk voor stuk unieke ontwerpen van vrijstaande en halfvrijstaande villa’s! De inschrijving voor deze fase 5 heeft reeds plaats gevonden en wordt begeleid door Vlaanderen Meybaum Makelaars uit Abcoude en Brockhoff Makelaars uit Amstelveen. Meer informatie over Land van Winkel vindt u op www.landvanwinkel.nl. foto luchtopname.nl

Wij zijn uw Bank.

Regio Bank zelfstandig adviseur

Dorpsstraat 7, Wilnis T: 0297-28 90 90

Deelnemers: Willem van Abcoudelaan 2B, Abcoude Willem van Abcoudelaan 20, Abcoude Dotter 51, Abcoude Haagwinde 57, Abcoude Hollandsekade 30, Abcoude (kantoor) Sandbergstraat 22, Abcoude

Raadhuisplein 2, Abcoude Tel.: 0294 - 282940 www.raad-huis.nl

Kijk voor ons Open Huis aanbod op

www.korvermakelaars.nl


2

TE KOOP

5 oktober 2018

DE GROENE VENEN

Burgemeester van Baaklaan 34 Wilnis

Dorpsstraat 14, Mijdrecht | Tel.: 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

Ruime twee onder één kapwoning met aangebouwde garage nabij het dorpscentrum van Wilnis! • Woonoppervlakte 162 m² • Inhoud 672 m³ • Perceel oppervlakte 288 m² • Bouwjaar 1971 • Kantoor/praktijk aan huis is mogelijk • 5 slaapkamers • Voorzien van zonnepanelen (10 stuks)

Vraagprijs € 479.000,- k.k. U bent van harte uitgenodigd voor een bezichtiging.

Finesse Bodyline Clinic: al 11 jaar voorgoed van uw vetrolletjes af! WOERDEN Finesse Bodyline Clinic voert al 11 jaar behandelingen uit met de UltraShape. Dit is een medische behandeling waarbij vetcellen vergruisd worden. Finesse Bodyline Clinic werkt al 11 jaar met de UltraShape omdat deze doet wat het belooft: het veilig en blijvend verwijderen van die hardnekkige vetrolletjes zonder operatie!

UltraShape is dé ideale methode tegen hardnekkige vetrolletjes die ondanks lijnen en sporten niet verdwijnen.

Finesse Bodyline Clinic is wereldwijd toonaangevend op het gebied van het vergruizen van vetcellen. Vele buitenlandse artsen hebben de kliniek al bezocht en zijn enthousiast over de resultaten.

UltiMed Contour omvat de behandeling van het totale proces vanaf het ontstaan van ongewenst vet tot het veilig, volledig en voorgoed verwijderen van vetcellen.

®

®

'DWXP

/LFKDDPVYHW

5RPSYHW

jaar

07 Sinds 20

VEILIG

• BLIJVEND • VERJONGEND

Pompmolenlaan 19-A 3447 GK Woerden

0348-409199

NJ

9LVFHUDDO YHW

NJ

5RPSYHW DQDO\VH > @

11

NJ

Bel nu

3URJUHVV $QDO\VLV IURP WR

/LFKDDPVYHW $QDO\VH > @

NJ

/HYHO

9LVFHUDDO YHW $QDO\VH >1LYHDX@

*HZLFKW

NJ

NJ

/HQJWH

FP

%0,

NJ P

NJ

6SLHUPDVVD

NJ

NJ

NJ

6SLHUPDVVD $QDO\VH > @

6NHOHWDO 0XVFOH 0DVV NJ %RW 0DVVD

%0, $QDO\VH >NJ Pð@

9HWYULMH PDVVD

*HZLFKW $QDO\VH >NJ@

NJ

NJ

NJ

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

'DWXP

:DDUGH

'DWXP

:DDUGH 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

'DWXP

:DDUGH NJ Pð NJ Pð NJ Pð NJ Pð NJ Pð NJ Pð

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

9HWSHUFHQWDJH>NJ@

$FWXHOH FKHFN

YURXZHOLMN -DUHQ

9HUDQGHULQJ NJ

5RPSYHW> @

Finesse Bodyline Clinic is uniek in Nederland. Uit het hele land bezoeken mensen de kliniek. Ook mensen uit omliggende landen: België, Duitsland, Schotland, Oostenrijk en Portugal hebben behandelingen in het Woerdense centrum ondergaan.

Finesse Bodyline Clinic onderscheidt zich door gebruik te maken van apparaten die zijn voorzien van het MDD certicaat (Medical Device Directive). Dit betekent dat de apparatuur goedgekeurd is voor medische toepassing in Europa. De behandelingen mogen daarom alleen door gespecialiseerde verpleegkundigen worden uitgevoerd.

9HUDQGHULQJ

9LVFHUDDO YHW>1LYHDX@

UltiMed Contour zorgt dat hardnekkige vetrolletjes die met lijnen of sporten niet weggaan, denitief verdwijnen. Daarnaast voorkomt UltiMed® Contour dat er weer nieuwe vetopslag ontstaat.

/LFKDDPVJHZLFKW>NJ@

Het lichaam voert daarna de vergruisde vetcellen via natuurlijke weg af. Er is daarom geen herstelperiode nodig. Na twee weken is het resultaat zichtbaar.

Ook de Ultherapie, waamee we facelifts uitvoeren, werkt met geluidsgolven. De huid zet het oude collageen om in nieuw collageen. Hierdoor verbetert de elasticiteit van je huid, wordt hij gladder en steviger. De Ultherapie werkt met geluidsgolven onder controle van echo.

%0,>NJ Pð@

De UltraShape gebruikt ultrageluid om vetcellen te vergruizen. Dat is veilig en het resultaat is blijvend.

Facelift zonder operatie

9HUDQGHULQJ 1LYHDX

9HUDQGHULQJ NJ

9HUDQGHULQJ NJ Pð

6SLHUPDVVD>NJ@

De Ultrashape is de beste denitieve oplossing voor het plaatselijk verwijderen van vetcellen, zonder snijden en narcose.

®

UltiMed Contour In samenwerking met UltraShape heeft Finesse ® Bodyline Clinic de UltiMed Contour behandeling ontwikkeld.

UNIE K IN NED ERLA ND

9HUDQGHULQJ NJ

NJ

/HJHQGH

9HUEHWHUG /DDJ

$IJHQRPHQ

*RHG

7RHJHQRPHQ

2QYHUDQGHUG

9HUVOHFKWHUG

+RRJ +HDOWK 0RQLWRU 9HUVLH ZZZ JPRQ HX

SDJLQD

info@finessebodylineclinic.nl - www.finessebodylineclinic.nl


DE GROENE VENEN

Luistervink Pffffff Dertien jaar was ik toen ik voor het eerst (dat dachten mijn ouders tenminste) kennismaakte met het goedje dat tabak heet. We hadden al wat geoefend met 'Silky', een blauw pakje met maar liefst 25 sigaretten voor de prijs van vijftig cent. Roken was toen heel gewoon, op verjaardagen stonden de glaasjes met de diverse soorten op tafel. Tijdens mijn eerste bezoek aan de notaris kreeg ik een rokertje in de vorm van een sigaar aangeboden. In de wetenschap dat die uit eigen doos kwam, nam je een paar flinke trekken. Wat ik als aspirant-roker niet wist, was dat het consumeren van zo'n eerste pakkie 'Drum' je tot een aspirant-verslaafde maakte die de rest van z’n leven de klos zou zijn. Het begrip endorfinelijn zei je totaal niets. Later zou je merken dat het roken van een sigaretje deze lijn verhoogt, om ook weer pijlsnel te verlagen. Zodat de roep om een nieuwe peuk je gehele gemoed beheerst. De eerste jaren merkte je nog weinig gevolgen van je nieuwe hobby. Ik was een fervent hardloper en draaide mijn hand niet om voor een halve marathon. Zelfs een halve triathlon liep ik fluitend uit. Na een aantal sterfgevallen in de nabije omgeving ging er voor het eerst een lichtje branden. Dat leidde ertoe dat ik begon met m’n stoppogingen. Wat een drama. Ik liep in winkels achter mensen aan die mijn merk shag rookten. Ik snoof de lucht op en genoot op die manier toch nog een beetje. Op een terrassencamping in Frankrijk rook ik de geur van omhoog dwarrelende sigarenrook. Mijn familie en de rest van de omgeving werden geteisterd door onredelijk gedrag. En een grote bek werd ook hun deel. Zes tot acht weken gestopt zijn, was het maximale resultaat. De oorzaak was dat misselijke stofje dat de endorfinelijn manipuleert. Het stofje waarover de industrie zo geheimzinnig doet. Sinds die eerste poging zijn er 26 jaren verstreken. Pakweg twintig heb ik er rookvrij doorgebracht. De strijd die ik er voor heb moeten leveren, is alleen in te voelen door rokers die met hetzelfde probleem kampen. Maandagavond zag ik Jan Slagter van Omroep Max tijdens het tvprogramma Pauw pontificaal zijn laatste filtersigaretje opsteken. Als ik het mag geloven, stopt een aantal bekende Nederlanders met het verzieken van hun gezondheid. Ik zie Jan als een boegbeeld van de stoppers die niet slagen. Het is ons wel gelukt, met drie man sterk. Maar wat een strijd heeft dat gekost! Er zijn mensen bij wie het maar niet wil lukken. Veroordeel ze niet! Luistervink

5 oktober 2018

3

Gemeenteraad leest college de les

Kwaliteit van raadsstukken ver onder de maat Voor zover het college van burgemeester en wethouders het idee had dat er na het zomerreces samen met de gemeenteraad energiek en eendrachtig aan een nieuwe regeerperiode begonnen kon worden, pakte dat vorige week donderdag 27 september anders uit. B&W troffen een behoorlijk chagrijnige gemeenteraad, die allerminst te spreken was over de kwaliteit van de voorliggende stukken. Onduidelijke teksten, geschreven in slecht Nederlands, fouten in de voorgestelde raadsbesluiten en onvoldoende onderbouwing van de argumenten leidde tot de conclusie van een aantal raadsleden dat ten minste drie voorstellen niet rijp waren voor besluitvorming. De kritiek kwam niet alleen vanuit de oppositie. Ook de regerende coalitiepartijen kwamen met stevige kritiek.“Dit kan zo echt niet langer en er zal snel verbetering moeten komen.” Desondanks werden alle collegevoorstellen behandeld en aangenomen. De papieren tijger had weer eens stevig gebruld. tekst piet van buul

Ernst Schreurs (PvdA/GroenLinks) zette de toon met zijn kritiek op de gevolgde procedure. “Er staan vanavond drie punten op de agenda die niet rijp zijn voor besluitvorming. Het betreft alle drie onderwerpen op het terrein van Ruimtelijke Ordening. De voorstellen zijn onvoldragen, slecht onderbouwd en ver onder de maat. Ik wil hier een sterk signaal afgeven dat het zo echt niet langer kan.” Waarop hij de steun kreeg van de woordvoerders van de oppositiepartijen. Maar tijdens de vergadering kreeg het college ook de nodige opmerkingen te verwerken van z'n politieke vrienden. Meindert Brunia (D66): “We zullen het voorstel steunen, maar de gevolgde procedure deugt niet. Dat moet in de toekomst beter.” Rudolf van Olden (VVD): “Het proces is uiterst ongelukkig verlopen en het voorstel rammelt van alle kanten.” Cees van Uden (D66): “Eigenlijk zouden we een motie van droefenis in moeten dienen.” Simone Borgstede (CDA): “Het verdient geen schoonheidsprijs”. Wethouder Rein Kroon gaf toe dat

het hier en daar niet allemaal goed is gegaan en beloofde beterschap. Burgemeester Maarten Divendal verzekerde dat het college de signalen ter zake van de kwaliteit van de raadsstukken ter harte zal nemen. Bestemmingsplannen Aan de raad werd een drietal voorstellen voorgelegd, die te maken hadden met de uitvoering van bestemmingsplannen. Aan de Rijksstraatweg 45b in Baambrugge ligt een kleinschalig industrieterrein. Er is aanvraag ingediend om er een verzamelgebouw op te richten, dat plaats moet bieden aan zeventien bedrijven. Volgens het bestemmingsplan kan dat alleen wanneer dat bedrijven uit Baambrugge zijn, die daarmee het dorpscentrum ontlasten. Maar het is niet bekend welke bedrijven er in zouden willen. De oppositie: “Wanneer we nu ja zeggen tegen dit plan, lopen we het risico dat er straks bedrijven van elders komen. Dat is in strijd met de afspraken." De coalitiepartijen rekenen erop dat de aanvrager die afspraken zal respecteren en dat het allemaal wel goed zal komen. Het voorstel werd aangenomen.

Betere doorstroming rotonde Mijdrechtse Dwarsweg/N212 De werkzaamheden aan de rotonde op de kruising Mijdrechtse Dwarsweg/N212 zijn afgerond. Vrijdag 5 oktober was alles gereed om de nieuwe bypass na de ochtendspits open te stellen. Hierdoor kan het verkeer uit verschillende richtingen sneller doorstromen. Wethouder Alberta Schuurs (Verkeer) is blij dat het werk achter de rug is en dat de doorstroming is verbeterd. “Verkeer komend van de Mijdrechtse Dwarsweg en dat afslaat richting Wilnis of Woerden kan nu van de bypass gebruikmaken en maakt

dus eigenlijk geen gebruik meer van de rotonde. Verkeer dat uit andere richtingen komt hoeft daardoor minder te wachten om voorrang te verlenen. Verkeer kan het kruispunt van wegen dus sneller passeren.’’ De werkzaamheden aan de rotonde zijn uitgevoerd in opdracht van de provincie Utrecht. Aanvankelijk zou het werk al in augustus worden afgerond. Omdat de aanleg van de verlichting op de rotonde meer tijd in beslag nam is dat niet gelukt. Eerder deze week zijn de laatste lichtmasten vervangen.

Bij de procedure rond het bestemmingsplan Herenweg 110 in Vinkeveen is ook het een en ander misgegaan. Dat perceel is zeven jaar geleden door de gemeente verkocht en heeft een woonbestemming. Maar het is te klein om er een woning op te zetten. Daarom zou een aanpassing nodig zijn. Zelfs wethouder Rein Kroon gaf toe dat het daar niet helemaal goed is gegaan. “Maar er zijn in het verleden toezeggingen gedaan en daar moeten we ons aan houden.” De raad was het daarmee eens. Een derde agendapunt ging over de gevolgen van een bedrijfsverplaatsing van de Westerlandweg naar de Hoofdweg in Mijdrecht uit 2000. Het hele bedrijfspand, inclusief een woning, zou naar de Hoofdweg gaan. Het bedrijfspand en de woning aan de Westerlandweg zouden gesloopt worden. Maar de sloop van die woning is tot nu toe niet geëffectueerd, omdat daar de ouders van de toenmalige eigenaar nog wonen. Inmiddels is er een nieuwe eigenaar, die aan de Hoofdweg naast het bedrijfspand ook een woning wil bouwen. Maar dat kan pas nadat de woning aan de Westerlandweg is gesloopt. Wim Stam (ChristenUnie/SGP): ‘Dit is opnieuw zo’n dossier waar we buikpijn van krijgen. Het gaat hier om een privékwestie, waarvan het de vraag is of wij ons daarmee moeten bemoeien.” Ernst Schreurs: “Wanneer we met dit voorstel akkoord gaan, moet de eigenaar binnen twee jaar slopen. We brengen daarmee een oud echtpaar, dat in dat pand woont, flink in de problemen.”

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Wilnis

Vinkeveen

N212 Mijdrecht

Agenda Kort Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a.

Beheersverordeningen Het was niet de avond van wethouder Rein Kroon. Bij de behandeling van het voorstel om drie beheersverordeningen voor woonkernen vast te stellen, kreeg hij er van alle kanten flink van langs. Het ging hier om een technische procedureaanpassing. Na de raadsbehandeling van de 'parapluregeling voor parkeren' was gebleken dat er voor een paar gebieden in de gemeente geen actuele parkeerregeling van kracht is. Die is wel nodig om bij het verlenen van bouwvergunningen ook de parkeerbehoefte te kunnen vastleggen. De raad liet geen spaan heel van de voorstellen. Los van het feit dat men kritiek had op de gevolgde procedure waren er nog tal van inhoudelijke vragen. Na uitvoerig beraad van de wethouder met zijn ambtenaren kwam hij er in de beantwoording maar moeilijk uit. Hij probeerde de raadsleden gerust te stellen met de mededeling dat het hier slechts ging om een juridische exercitie, waardoor niemand geschaad wordt en die leidt tot één regeling waarmee alles was afgedekt. Jan Rouwenhorst (CDA) deed een poging ‘zijn’ wethouder in bescherming te nemen door de betrokken ambtenaren te verwijten dat ze de wethouder onvoldoende steun hebben gegeven. De meerderheid van de raad ging akkoord met het voorstel.

foto luchtopname.nl

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

De coalitiepartijen spraken de hoop en het vertrouwen uit dat er in goed overleg nog wel een oplossing voor de huidige bewoners bedacht zal worden en gingen akkoord met het voorstel.

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2018 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Zaterdag 6 oktober • NVM Open Huizendag, div locaties DRV • IVN Vogelexcursie Hoge Dijk Abcoude, start P Begraafplaats Wilnis • Finales Jeugdbrandweer, Mijdrecht • Kledingbeurs Dorpskerk, Abcoude • Argon vs. FC Aalsmeer, Sportpark Hoofdweg, Mijdrecht

Zondag 7 oktober • Viering 50 jaar Progression, J.de Doperkerk, Mijdrecht/Wilnis • Beurs 'Voor Elkaar', Klein Binnenrust, Abcoude

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

5 oktober 2018

Jeugdbrandweer-finales zaterdag in Mijdrecht

Kort nieuws Mijdrecht

De Wegwijzer over ten goede omdenken Zondag 7 oktober leidt prof. dr. A. Huijgen uit Kampen de morgendienst om 10 uur in De Wegwijzer. De preek gaat dan over Genesis 50:20, over God die het kwaad, dat wij bedenken, omdenkt ten goede. 's Middags om 17 uur leidt ds. J. van Dijken uit Nieuw-Vennep de dienst en gaat de preek over 2 Tim 2:9b. Je hebt een plan, een idee, je bent er enthousiast over maar die ander heeft zijn tegenwerping. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op het adres Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. Bekijk wekelijks nieuwe informatie op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel.

Mijdrecht/Wilnis

DE GROENE VENEN

Open ochtend op Sint Jozefschool in Vinkeveen Op woensdag 10 oktober staan de deuren van de Sint Jozefschool in Vinkeveen van 8.45 uur tot 12 uur wagenwijd open voor ouders/verzorgers die op zoek zijn naar een basisschool voor hun kind. U kunt dan een kijkje komen nemen in de prachtig verbouwde school. Het is een moment voor nieuwe ouders die nog een school moeten kiezen om de sfeer te proeven. U kunt de lessen in verschillende groepen bekijken; op deze wijze krijgt u een beeld van de dagelijkse gang van zaken in de klas en daarmee het dagelijks leven van uw kind. De kinderen, leerkrachten en direc-

tie zijn beschikbaar om u rond te leiden. Het is mogelijk een praatje te maken en vragen te stellen over het onderwijs. De kinderen kunnen deze ochtend een moment meedraaien in groep 1 en 2; zo nodig ook in de andere groepen. De Sint Jozefschool streeft ernaar kinderen een rustige en veilige leeromgeving te bieden, waar ze graag vertoeven en waar zij hun verstandelijke en sociaal emotionele mogelijkheden optimaal kunnen ontwikkelen. Men hoopt u onder het genot van een kopje koffie/thee op deze open ochtend te mogen begroeten.

Zeker 20 jeugdbrandweerkorpsen uit het hele land komen zaterdag 6 oktober naar Mijdrecht om hun vaardigheden te laten zien op de wedstrijdbanen. Daar worden zij getoetst op hun kennis, het veilig en verantwoord handelen bij brand en de samenwerking in het team. De ploegen die naar Mijdrecht komen, zijn al door de voorrondes, kwart- en halve finale heen, zij strijden nu om de landstitel. Het korps dat de wedstrijd wint, is landskampioen 2018 en krijg de schaal mee naar huis.

Het jeugdbrandweerkorps uit Mijdrecht organiseert de wedstrijd en heeft twee uitdagende branden in scène gezet. Over de exacte locatie kan nog geen mededeling worden gedaan, omdat het jeugdbrandweerkorps uit Vinkeveen ook meedoet aan de strijd om de eerste plek. Iedereen die zaterdag 6 oktober de ploegen wil aanmoedigen of gewoon een kijkje bij de wedstrijden wil nemen, kan zich melden bij de brandweerpost in Wilnis aan de Pieter Joostenlaan.

Progression 50 jaar Koor Progression bestaat 50 jaar en wie jarig is, trakteert! Het jubileumjaar start zondag 7 oktober om 10 uur met een prachtige viering in de St. Jan de Doper-kerk van Mijdrecht/Wilnis. In de afgelopen vijftig jaar is een aanzienlijk repertoire opgebouwd met mooie, toepasselijke en soms ontroerende liederen, waaruit het moeilijk kiezen was. Veel leden zijn al een groot aantal jaren bij dit gezellige, eigentijdse koor, twee van hen binnenkort zelfs 25 jaar. Tijdens de jubileumviering worden zij in het zonnetje gezet. Iedereen is van harte uitgenodigd om 50 jaar Progression te komen meevieren. Niets is mooier dan zingen voor (en met) een volle kerk… Na afloop van de viering is er een kopje koffie of thee met een lekkere traktatie voor iedereen.

Mijdrecht

Welkomstdienst in De Rank Op zondag 7 oktober wordt om 19 uur in De Rank, Prins Bernhardlaan 2 in Mijdrecht een welkomstdienst gehouden met als thema ‘Kom uit je bubbel!’ Uitgangspunt is het verhaal van Zacheüs. Jezus prikt de bubbel van Zacheüs door en zet hem zo weer in de goede richting. Ook wij hebben het nodig om uit onze bubbel te stappen en bijvoorbeeld verbinding te maken met mensen die anders zijn dan wij. Voorganger is ds. Florisca van Willegen uit Uithoorn. De muzikale noot wordt verzorgd door het koor United uit Uithoorn, onder leiding van Rob van Dijk. Iedereen is van harte welkom.

Nu ‘alleen’ nog even lopen: Marcella Postma, Helene Kroon, Julie Postma en Tineke Postma (v.l.n.r. op de foto).

SuperSisters wandelen voor borstkankeronderzoek Aanstaande zondag 7 oktober wandelen de Rondeveense SuperSisters voor stichting 'A Sister’s Hope' 32 kilometer in de omgeving van het Gooi. Een aantal 'sisters' doet al een flink aantal jaren mee. A Sister’s Hope zamelt geld in dat direct terechtkomt bij onderzoekers, bijvoorbeeld in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en het LUMC in Leiden. Team SuperSisters heeft al 4.500 euro kunnen doneren dankzij alle bezoekers van een concert afgelopen juni en een mooie donatie van de Historische Vereniging. En van een lieve jarige, die geen cadeautjes wilde maar geld voor dit mooie doel.

Feest op de Pijlstaartschool in Vinkeveen Vrijdagavond 28 september opende de Pijlstaart in Vinkeveen feestelijk het schooljaar met het traditionele Pijlstart-feest. De kinderen hebben zich daarbij uitstekend vermaakt met alle spelletjes en lekker gesmikkeld van de hotdogs, hamburgers en ijsjes. Deze editie was bijzonder vanwege het grote 'Rad van Fortuin'. Ouders konden daarvoor lootjes kopen en mooie, spectaculaire prijzen winnen. Van grillworsten, kaas, planten en vishengels... tot cadeaubonnen voor

sushi, een etentje en een beautybehandeling. Het geld dat hiermee werd opgehaald, komt ten goede aan het nieuwe schoolplein. Tijdens het Pijlstartfeest heeft iedereen het ontwerp en de eerste tekeningen kunnen bewonderen. De school bedankt alle ouders die geholpen hebben om deze avond mogelijk te maken, in het bijzonder de ouderraad. Speciale dank gaat uit naar alle ondernemers, bedrijven en winkels uit Vinkeveen die een prijs gesponsord hebben.

Muziekpodium in Baambrugge groot succes Vrijdagmiddag 28 september werd in de zaal van dorpshuis De Vijf Bogen in Baambrugge de zesde editie van het open muziekpodium gehouden. Doel van het evenement is om jong talent kennis te laten maken met een podium en publiek. Iedereen die een instrument bespeelt of zingt kan hieraan deelnemen. Marnix Lipmann en Jacques van der Bend zijn de organisatoren van dit evenement. Vanaf 17 uur was er een vol programma met allerlei muziek, van 'De Luizenmoeder' tot de violengroep met 'Eine kleine Nachtmusik' en heel veel beat en zang. Drummer en percussionist Chris Elant begeleidde de jonge talenten, maar de meeste muzikanten wisten zelf het

drumstel goed te gebruiken. Ook het Opleidingsorkest van de Abcouder Harmonie onder leiding van Danieke Faber liet horen en zien dat muziek maken met elkaar heel leuk kan zijn. Café-restaurant De Punt in Baambrugge had een prijs beschikbaar gesteld. Die werd gewonnen door Bob van der Wilt. 'The Voice of Baambrugge'. Het podium werd om 20.30 uur afgesloten met het Baambruggelied, waarvan de tekst geschreven is door Jacques van der Bend. De organisatoren zij er wederom in geslaagd om een mooi muziekpodium neer te zetten, het succes en plezier straalden van het talent af. En ook de toehoorders hadden het duidelijk naar hun zin. foto's fem van duuren


DE GROENE VENEN

5 oktober 2018

5

33 teams bij schoolkorfbal De Vinken Woensdagmiddag 26 september stond het jaarlijkse schoolkorfbal van korfbalvereniging De Vinken op de agenda. Maar liefst 180 kinderen stonden te trappelen om samen met hun klasgenootjes een middag te korfballen. Verdeeld over 33 teams en 15 velden werden wedstrijden gespeeld, afgewisseld met sneldoelen, een estafette en een hindernisbaan.

Mooie monumenten en muziekmomenten Zaterdag 29 september kon men genieten van de pruikentijd, mooie gewaden en klassieke muziek op diverse mooie locaties langs de Angstel. Op de buitenplaatsen, bij de kerk en kasteel Loenersloot waren diverse activiteiten. In het kasteel kon men oog in oog komen te staan met de jonge Mozart, buiten werd er Barok gedanst en waren er oud-Hollandse spelletjes voor de kinderen. Op de buitenplaats Binnenrust vertelde Elza Vis over de historie van het pand, gevolgd door een concert 'Op reis met Kasteeldame Marie Cornelie’s muzikale wereld'. Er werd oude volksmuziek gespeeld in de café-restaurants De Punt en De Eendracht.

In de kerk Postwijck werd de nalatenschap van Johanna Judith Zeelt door toneelgroep Voetlicht gespeeld. Bij studio VJR& More van Marian Moerman kon men naar mooie attributen kijken, waarvan sommige uit de tijd van Napoleon, die zij kunstig op haar hoedencollectie verwerkt en in haar sieraden.

In poule 1 (groep 4) eindigde team Groen (Schakel) als eerste. De spelletjes werden gewonnen door Geel (Willespoort). In poule 2+3 (groep 5) werd team Ananas (Schakel) eerste. De spelletjes werden gewonnen door team Aardbei (Willespoort). In poule 4 (groep 6) eindigde Toad (Willespoort) op nummer één. Bow-

ser (Pijlstaart) werd tweede en won tevens de spelletjes. In de poule met groep 7 werd Den Haag (Jozefschool) eerste. Arnhem (Pijlstaart) was hier de winnaar van de spelletjes. In de oudste poule (groep 8) namen alle scholen uit Wilnis de prijzen mee; LDODK (Kids college) werd eerste, Fortuna (Willespoort) tweede en PKC (Julianaschool) derde. DVO won de spelletjes. Wil je vaker korfballen? Leerlingen uit groep 4, 5 en 6 mogen op maandag of woensdag van 18 tot 19 uur meetrainen en leerlingen uit groep 7 en 8 van 19 tot 20 uur. Voor de groepen 1, 2 en 3 is er zaterdag 6 oktober van 10 tot 11 uur een gezellige kennismaking op het korfbalveld in Vinkeveen.

Dit historisch festival werd georganiseerd in het kader van het Cultuurpact. De opening werd verricht door de wethouder Marja Becker van Kunst en Cultuur en de leerlingen van Martha Roegholt. Kinderen van de zanggroep De Regenboog zongen oud-Hollandse liedjes in mooie kleding en met pruiken op. foto fem van duuren

De 13-jarige Nikita uit Wilnis lanceerde onlangs de videoclip #Proudtobeme op het gelijknamige benefietconcert in Apeldoorn. Samen met Joyce Rising, die het nummer schreef vanuit haar eigen ervaring met pesten, en Mirelle Valentijn, voorzitter van Stichting Omgaan met Pesten. Nikita vond het spannend dat al die mensen naar haar keken, maar was vooral heel erg trots. "We hebben de videoclip samen met andere kinderen en grote mensen opgenomen en hij is heel erg mooi geworden. Het was leuk om daar vragen over te beantwoorden op het podium.” Op het benefietconcert waren niet alleen mensen aanwezig die zich

kelaar versloeg. Biljartclub Heerenlux/ de Merel kan nog nieuwe leden gebruiken, zowel voor de interne competitie op de dinsdagavond als voor De Ronde Venen Competitie. Komt de dinsdag u niet gelegen, dan kunt u zich opgeven voor de donderdagavond bij vereniging D.I.O. Er wordt gespeeld op twee biljarts bij café De Merel, Arkenpark Mur 43 in Vinkeveen. Voor meer informatie: tel. 0297-263562 of thcw@xs4all.nl.

hebben ingezet voor het realiseren van de videoclip, maar ook mensen die zelf gepest zijn of dit om zich

Op maandag 15 oktober komt modehuis 'H en A mode' weer naar de Angstelborgh in Abcoude. Deze keer dus niet op de gebruikelijke vrijdag, maar op een maandag. Van 10 tot 12 uur showen zij daar die dag hun collectie dames- en herenmode. U bent van harte welkom! Meer informatie geeft Annemarie Keja, tel. 0294-284824.

Mijdrecht

Amstelhoek

foto fem van duuren

Mooi benefietconcert #Proudtobeme

'H en A mode' in de Angstelborgh

Dinsdag 9 oktober is de maandelijkse buurtbingo in Present aan de Johan van Renessestraat 16 in Mijdrecht (ingang schoolplein). Aanvang 14 uur, met ook ditmaal weer heel mooie prijzen. De bingokaartjes kosten 0,50 euro per stuk. De koffie en thee zijn gratis. Iedereen is van harte welkom.

Zaterdag 29 september bestond het vernieuwde Baambrugse dorpshuis De Vijf Bogen vijf jaar. Reden voor een groot feest ter gelegenheid van dit eerste lustrum, met een hapje en een drankje. Beheerder, kok, gastheer en duizendpoot Frits Benacchio en zijn echtgenote Petra, altijd vrolijk achter de bar en in de bediening, zijn trots op hun mooie locatie.

Jeroen van Rijn is de winnaar geworden van het prijsbiljarten van biljartclub Heerenlux/De Merel. In de finale rekende hij meedogenloos af met Cor van Wijk, die dus tweede werd. De strijd om de derde plaats werd gewonnen door Eric Aarsman, die Wim Ber-

Abcoude

Buurtbingo in Present

Dorpshuis Baambrugge viert eerste lustrum

Jeroen van Rijn wint prijsbiljarten Heerenlux/De Merel

Kort nieuws

Klaverjasmarathon Zaterdag 17 november is er in het Buurthuis van Amstelhoek aan de Engellaan 3a van 10 tot 22 uur weer een klaverjasmarathon. Inschrijven is verplicht en kan bij Leny Jansen via jansenleny@hotmail.com of tel. 06-50282282. De inschrijfkosten zijn 8 euro per persoon. Op 17 november is de zaal aan de Engellaan 3a open vanaf 9.15 uur, er wordt gekaart van 10 tot 22 uur.

Vinkeveen

Prijsklaverjassen in De Merel

heen hebben gezien en samen willen opstaan tegen pesten. Het werd een avond met een bijzondere mix van mensen, persoonlijke verhalen en spetterende optredens. En er

werd 431,90 euro opgehaald voor Stichting Omgaan met Pesten. De stichting kijkt voldaan terug op de maand september, waarin de campagne #proudtobeme van start ging. Er zijn ruim 900 gratis lespakketten verspreid door heel Nederland. Ook welzijnsorganisaties, asielzoekerscentra en kinderopvangorganisaties hebben het lespakket aangevraagd, waarmee de stichting iedereen wil inspireren om samen met de kinderen te werken aan een veilige omgeving waarin respect, acceptatie en waardering de boventoon voeren. Op www.omgaanmetpesten.nl vindt u meer informatie, ook over de antipestprogramma’s die de stichting verzorgt.

Vrijdag 12 oktober is er in café De Merel op Arkenpark Mur in Vinkeveen prijsklaverjassen. Het kaarten start om 20 uur. Zowel dames als heren zijn welkom, graag aanwezig om 19.45 uur voor de inschrijving. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. Ook wordt er een tombola gehouden met mooie prijzen. Café De Merel is te bereiken via tel. 0297-263562 of thcw@xs4all.nl.

Baambrugge

Klaverjassen in dorpshuis Op 5 oktober is het weer klaverjassen in dorpshuis De Vijf Bogen. Inschrijven vanaf 19,45 uur, kosten 3 euro per persoon. Men schreef erbij: 'De zomer is over, de schemering valt vroeger in. Goede reden om te komen kaarten en wie weet, misschien dat je wat wint. Aan prijzen geen gebrek, er is van alles voor de gezonde trek!'. Voor meer informatie: kooswerneke@gmail.com.


6

oktober 2018 235 september 2018

DE GROENE VENEN

Moederverwendag Op zaterdag 23 september werd alweer voor de 15e keer de Moederverwendag georganiseerd door Rotary AMU. Deze dag is bedoeld om moeders uit De Ronde Venen, die kinderen met een beperking hebben, te trakteren op een gezellige dag vol met verrassingen. Voor wie dat wil, is er volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. De dag startte bij Rendez Vous, waar burgemeester Divendal alle dames toesprak. Vervolgens werd met de touringcar naar de Lage Vuursche afgereisd voor een workshop servies decoreren, waarbij de dames al hun creativiteit lieten zien. Na de lunch volgde een frisse wandeling rond kasteel Drakensteyn. Bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum kregen ze een exclusieve rondleiding. Het bezoek aan de algemene tentoonstelling Media Experience zorgde voor vele hilarische momenten. Bij Restaurant Geniet aan de Amstel in Uithoorn, de thuisbasis van Rotary AMU, genoten alle moeders vervolgens van een heerlijk diner in feestelijke sfeer. Ter afsluiting was het feesten met zanger Martin Williams: dansen, zingen en blije gezichten. Oproep voor de volgende keer Kent u een moeder van een kind met een beperking en gunt u haar volgend jaar ook een prachtige en zorgeloze dag? Geef haar dan geheel vrijblijvend op via rotaryamu@gmail.com. Wij verwelkomen haar graag!

Deze dag werd mogelijk gemaakt door: Bio Trading - De Ronde Venen Fonds - Restaurant de Lage Vuursche - Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid - Wintours - Rabobank - VSB fonds - Geniet aan de Amstel Hema Mijdrecht - Rendez Vous - De Knutselkantine - Jan Dirk Ruizendaal - Henk van der Laan Sr. - José Vogelezang.

KOEK

MICA IT

Boekhandel Mondria De Lindeboom 11, Mijdrecht www.boekhandelmondria.nl tel. 0297-281855

Den Ouden is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op woongebied. PVC vloeren ontbreken dus niet in onze showroom. Maar ook voor een stoere Sichtbeton wand kun je bij ons terecht. We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden bij ons in de showroom. Genieweg 10 3641 RH Mijdrecht T 02 97 52 50 49 info@denoudenwonen.nl www.denoudenwonen.nl


DE GROENE VENEN

5 oktober 2018

7

Judith Godschalx uit Abcoude is voor de VVD lid van Provinciale Staten

‘Ruimte en mobiliteit zijn favoriete onderwerpen’ Ze is enige tijd geleden afgestudeerd als psychiater en heeft een drukke baan in het ziekenhuis in Hoofddorp. Maar dat weerhoudt haar er niet van om zich in te zetten voor de gemeenschap. Ze raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de politiek. Tijdens haar studententijd in Rotterdam werd ze lid van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, waar ze zich vooral bezighield met gezondheidszaken. Vanwege haar studie in Utrecht verhuisde ze naar Woerden, waar ze assistent werd van de VVD-raadsfractie. Daar ontstond ook haar passie voor zaken die met ruimte en water te maken hebben. Een zetel in de Provinciale Staten van Utrecht zat er toen net niet in.Totdat onlangs een collega vertrok, omdat hij wethouder werd, en zij diens vrijgekomen zetel mocht gaan bezetten. Met haar verhuizing naar Abcoude heeft de gemeente weer een Rondeveens statenlid. tekst piet van buul

Judith kreeg meteen een flink aantal beleidsterreinen toebedeeld. In de Provinciale Staten houdt ze zich vooral bezig met de onderwerpen op het gebied van economie, ruimte, recreatie en toerisme. Dat is een omvangrijk pakket en ze moet dus alle zeilen bijzetten om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Judith werkt vier dagen per week in het ziekenhuis en heeft de maandag vrijgehouden voor het statenwerk. “Er is een keer per maand een vergadering van Provinciale Staten. Daarnaast zijn er de commissievergaderingen. En ik doe op die maandag ook zoveel mogelijk de bezoeken in de provincie. Het is dus wel een flinke klus, maar ik doe het graag en je doet het niet helemaal alleen. De VVD heeft negen zetels.” Belangrijke onderwerpen De rol van de Provinciale Staten wordt nog vaak onderschat. De volle aandacht is meestal gericht op de Tweede (en Eerste) Kamer. De leden van de Eerste Kamer worden overigens rechtstreeks door de leden van de Provinciale Staten gekozen. Die verkiezingen werpen hun schaduw al

vooruit, omdat hier de meerderheidspositie van het huidige kabinet op het spel staat. En voor veel mensen is de gemeenteraad dan ook nog wat dichter bij huis dan de Provinciale Staten. “Toch is er een groot aantal belangrijke zaken, die veel mensen direct raken en waarover de besluitvorming bij Provinciale Staten berust”, stelt Judith vast. “Zo stelt Provinciale Staten de structuurvisie vast voor de hele provincie. Daarin worden tal van zaken geregeld die te maken hebben met de inrichting van de openbare ruimte. Denk aan de zogenoemde ‘rode contouren’. Dat zijn de grenzen waarbinnen gemeenten mogen bouwen. Buiten die rode contouren spelen de belangen van de landbouw en de natuur een belangrijke rol. Ook de Vinkeveense Plassen vallen buiten die contouren en daar kun je dus niet zomaar bouwen. Dat is weer van belang voor het bestemmingsplan dat in de maak is. De provincie beheert ook een groot aantal wegen en is dus nauw betrokken bij de inrichting van bijvoorbeeld de N201. Daarover wordt veel geklaagd. De provincie neemt dat heel serieus. De woordvoerder van onze fractie heeft onlangs een motie ingediend, die ook is aangenomen.

Daarin wordt een pilot aangekondigd onder de titel ‘smart mobility’. We beogen daarin na te gaan hoe we op een slimme manier met de verkeersstromen kunnen omgaan. Daartoe wordt onderzocht wat voor soort verkeer er eigenlijk over de N201 komt. Is dat vrachtverkeer allemaal van en voor de veiling of is het overgrote deel gewoon lokaal bestemmingsverkeer? Hoe kunnen we de verkeerslichten zo instellen dat de doorstroming wordt verbeterd? Misschien zijn er wel mogelijkheden om een soort communicatie met boordcomputers van de weggebruikers tot stand te brengen. Verder is er de taak van de provincie om concessies te verlenen aan vervoersmaatschappijen, die het openbaar vervoer moeten verzorgen. Op het gebied van gebiedsinrichting werkt de provincie ook samen met de waterschappen. Mobiliteit gaat over de grenzen van de provincie heen. Dat geldt ook voor allerlei vraagstukken op het gebied van de economie en het bedrijfsleven. Daarom werkt de provincie ook veel samen met andere provincies.” En zo kan Judith nog wel even doorgaan. Volgend jaar verkiezingen In het voorjaar van 2019 vinden er verkiezingen plaats voor zowel de Provinciale Staten als voor de waterschappen. Judith hoopt dat veel mensen zullen gaan stemmen, omdat de Staten een belangrijke rol spelen in ieders directe leefomgeving. En omdat ze de sleutel in handen hebben voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Judith zal overigens niet op het stembiljet voor de Provinciale Staten staan. Ondanks het enthousiasme waarmee

De Naeckte Brouwers in de Annakerk Het was eigenlijk mijn bedoeling om de column deze maand te schrijven over het Borefts Bier Festival in Bodegraven, dat onlangs werd gehouden. Dit zijn altijd twee mooie dagen voor de bierliefhebber.

ze het statenwerk doet, geeft ze er de voorkeur aan om zich kandidaat te stellen voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek (AGV). “We mogen blij zijn met dit waterschap, dat heel goed werk verricht”, zegt Judith. “Ook hier gaat het om zaken die voor iedereen van belang zijn. Denk maar aan milieuzaken, aan landschapsinrichting, aan mobiliteit, aan recreatie, aan goede verbindingen over water, aan oplaadpunten voor elektrische boten of aan de problematiek van de bodemdaling, aan waterzuivering en aan nieuwe vormen van energieopwekking. Allemaal zaken waar het Waterschap een rol in speelt.” Genoeg redenen dus om gebruik te maken van het stemrecht en mee te doen aan de verkiezingen voor zowel de Provinciale Staten als ook het Waterschap. Judith Godschalx woont in Abcoude. Contact met haar kan het beste door haar een mail te sturen: judith-anna. godschalx@provincie-utrecht.nl.

Moties over werkzoekenden en asielzoekerskinderen Met de invoering van de Participatiewet heeft de gemeente de belangrijke taak toegedeeld gekregen om mensen in de bijstand te ondersteunen en aan een betaalde baan te helpen. Een van de instrumenten die hierbij wordt ingezet, is het Werkcentrum dat in 2016 van start is gegaan. Inmiddels zijn we drie jaar verder, de economie is aangetrokken en er zijn veel vacatures. Desondanks daalt het aantal inwoners in de bijstand niet. In 2016 waren dat er 537, in 2017 steeg het aantal naar 542 en per 1 juli 2018 zijn het er 566. Een aantal raadsleden ging op excursie bij het Werkcentrum. Dat leverde een motie op die op donderdag 27 september aan de raad werd voorgelegd. tekst piet van buul

Hoewel de raadsleden ervan overtuigd zijn dat de medewerkers van het Werkcentrum hun uiterste best doen, maakt men zich zorgen om het feit dat het aantal mensen in de bijstand alleen maar groeit. In de motie spreekt de raad uit dat zij er wat dichter op wil gaan zitten.

Voedselbank-actie in Mijdrecht en Vinkeveen Voedselbank De Ronde Venen houdt zaterdag 6 oktober tussen 8.30 en 17 uur een inzamelingsactie bij de supermarkten Albert Heijn in de Passage Mijdrecht en Jumbo in Vinkeveen Voedselbank De Ronde Venen ver-

Aan het college wordt gevraagd de raad regelmatig van informatie en cijfers te voorzien zodat er duidelijkheid ontstaat over de vraag of het Werkcentrum wel in staat is om z'n taak goed uit te voeren. Men wil in de loop van volgend jaar een aparte beleidsnota Werkcentrum zien, met daarin concrete, doelgerichte, kwantitatieve en kwalitatieve voorstellen voor de

strekt wekelijks voedselpakketten aan inwoners in de gemeente die daarvoor in aanmerking komen. Momenteel hebben ze 115 huishoudens in hun bestand. In totaal gaat het om zo’n 350 personen. Men werkt met ruim 70 onbetaalde vrijwilligers. De voedselbank probeert elke week het voedselpakket zo evenwichtig mogelijk samen te stellen door de voedingswaarde en soort van de afzonderlijke producten in het pakket zo goed mogelijk op elkaar af te

aanpak door het Werkcentrum. De motie werd met algemene stemmen aangenomen. Asielzoekerskinderen De recente commotie rond de dreigende uitzending van twee asielzoekerskinderen heeft de roep versterkt om een uitgebreidere regeling van het kinderpardon voor de overige vierhonderd kinderen die in ons land in dezelfde situatie verkeren. Hoewel het kabinet daar niet veel voor voelt, neemt de druk toe. Inmiddels hebben 55 gemeenten in Nederland zich in een beroep op de regering uitgesproken voor een ruimere toepassing van de regeling. In een motie riep de fractie van PvdA/GroenLinks de gemeenteraad op het voorbeeld van

stemmen. Men is daarbij echter afhankelijk van diverse aanvoerkanalen, waarbij niet altijd te voorspellen valt wat voor producten er binnenkomen. Om de nodige aanvullingen op de voedselpakketten te kunnen realiseren, wordt er dus met spanning naar het resultaat van de winkelactie uitgekeken. De winkelactie werkt als volgt. In de supermarkt staat een kraampje van de voedselbank waarin diverse arti-

deze gemeenten te volgen en namens gemeente De Ronde Venen bij de staatssecretaris te pleiten voor een oplossing voor deze groep kinderen. Tijdens de behandeling van de motie bleek al snel dat een aantal fracties het ‘een sympathieke’ motie vond. Dat is meestal de aankondiging dat men er niet mee akkoord gaat. Zo ook vorige week. Met argumenten dat het een zaak van ‘Den Haag’ is, dat het voor de gemeenteraad een veel te ingewikkelde materie is, dat er in De Ronde Venen geen kinderen uit deze groep wonen en dat men zich beter rechtstreeks tot partijgenoten in Den Haag kan wenden, werd de motie verworpen. De drie leden van de PvdA/ GroenLinks-fractie kregen slechts de steun van Eelco Doorn (D66).

kelen zijn uitgestald. Het zijn veelal houdbare huismerkproducten waar de voedselbank grote behoefte aan heeft. Na het afrekenen kan men na de kassa de producten doneren bij de inzamelkraam van de voedselbank. Het grote voordeel van deze winkelacties is dat men als donateur zeker weet dat het gekozen product voortreffelijk aansluit bij de gewenste samenstelling van het voedselpakket.

Maar afgelopen weekend besloten we een wandeling door het Amsterdamse Bos te maken. Op de weg terug naar het busstation in Amstelveen kwamen we langs de Annakerk. Deze kerk is sinds bijna een jaar een cultureel centrum en doet er alles aan om een soort ontmoetingsplek voor Amstelveen te worden. Er kan prima gegeten worden van donderdag tot zondag en in het weekend kun je er ook terecht voor de lunch. Maar dat is niet het enige wat er gebeurt. Er zijn ook optredens, van klassieke concerten tot singer-songwriters en stand-up comedians. Verder dient de kerk als tentoonstellingsruimte of zaal voor evenementen. Maar de Annakerk is voornamelijk een brouwerij en restaurant, van de Naeckte Brouwers. Deze brouwerij maakt al enige tijd bier in een eigen brouwerij in het zuiden van Amstelveen, maar nu hebben ze ook een eigen plek om hun bier te laten proeven. Net als andere brouwerijen, zoals Jopen in Haarlem en Wispe in Weesp, in een kerk. Door de tapkranen stroomt voornamelijk bier van de Naeckte Brouwers zelf, maar er zijn ook vier kranen voor gastbrouwers. In dit geval zelfs de saison van ons eigen Spierbier uit Mijdrecht. Naast het bier van de Naeckte is er ook bier van de Urban Colors brewery. In principe gewoon de Naeckte, maar dan een andere lijn van bieren, iets experimenteler. Want de bieren van de Naeckte zijn prima voor de liefhebber van mooie Belgische en Duitse stijlen. De ketels staan mooi op een rij opgesteld achterin en daarmee is het grootste deel van de kerk open voor banken en stoelen en tafels. De ruimte is groot en open en wat er vooral prachtig aan is, is het gebruik van vintage meubelstukken uit de jaren '50 tot en met '70. Inclusief oude televisies en radio’s ,die mij deden denken aan vroeger. En dan ben ik nog niet eens zo oud. Hoewel het op de zaterdagmiddag dat wij er waren erg rustig was, hoop ik dat dit een bruisende plek kan worden waar bier een belangrijk, maar niet bepalend deel gaat zijn. En het is makkelijk te bereiken vanuit een groot deel van De Ronde Venen. De Annakerk ligt namelijk maar een paar honderd meter van het Amstelveense stadshart af. Martijn Buisman

www.dutchbeerpages.com


8

Familieberichten

5 oktober 2018

Jolanda Dirksen

DE GROENE VENEN

Na een lang en gelukkig leven, waarvan de laatste jaren door afnemende fysieke en geestelijke gezondheid helaas niet meer zo gelukkig voor haar waren, is van ons heengegaan onze lieve moeder, schoonmoeder, oma en omi/oma-oma,

Annie Stigter-Savelkoul Anna Maria Catharina

U itvaartverzorg ing

Met respect voor uw persoonlijke wensen

Volledig begeleid door een ` ` persoon

Sinds 17 juli 1995 weduwe van Wim Stigter Heerlen 28 juni 1926

Marianne Schokker-Stigter Klaas Schokker Jeroen en Annika Kajsa Kalle Paul en Bárbara Martien Stigter Petra Stigter-Erwich Michiel en Charissa Jesse Timo Floris Pieter en Rianne Julia Bo

U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297-594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

In Memoriam 3 oktober 2013 3 oktober 2018 We missen je liefde, je gezelligheid en je verhalen.

In liefdevolle herinnering 2 oktober 2013 - 2 oktober 2018

Onze vriend Dennis "Nooit meer hier, maar altijd bij ons" Bob, Priscilla, Denise, Brenda, Richard, Brenda, Bob, Sabine, Wilbert, Toine, Bianca

Loenen aan de Vecht 1 oktober 2018

Wij danken het personeel van de PG-afdeling van 't Kampje in Loenen aan de Vecht voor de goede en liefdevolle verzorging gedurende de laatste zes jaren. Op 5 oktober, om 13:30 uur, zullen wij afscheid van Annie nemen in een dienst in de HH Cosmas en Damianus kerk, Kerkstraat 23 te Abcoude. Na de dienst is er gelegenheid tot condoleren in zaal "het Trefpunt" naast de kerk. Na de condoleance zal Annie door haar naaste familie vergezeld worden naar het crematorium. Correspondentieadres: M.G. Stigter Koningsvaren 21, 1391 AC Abcoude MGStigter@upcmail.nl

See You. Gedenksieraden

...Omdat een gedenksieraad Liefde is ‘vast willen houden en toch los moeten laten’. Verdrietig, maar met mooie herinneringen aan de vele jaren die we met elkaar hebben gehad, geven wij u kennis van het overlijden van onze lieve moeder, schoonmoeder en liefste oma

Geertruida Adriana Antonia Pouw - van der Maat

Truus

weduwe van Gerrit Pouw Houten, 6 mei 1926

Abcoude, 2 oktober 2018 Jeannette en Tsjeard Wemke en Bas Jitske Sietske Nynke Anneke en Cor † Anne en Wouter Marlieke en Lennart Jolien en Job Laurens

Stationsstraat 20 1391 GN Abcoude

Jos en Sandra Bas Tim

Mama is thuis. U kunt afscheid van haar nemen op donderdagavond 4 oktober van 19.00 tot 21.00 uur. De viering ten afscheid zal gehouden worden op zaterdag 6 oktober om 11.00 uur in de HH. Cosmas en Damianuskerk, Kerkstraat 23 te Abcoude. Aansluitend zullen wij mama begeleiden naar haar laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats aan de Bijdorplaan te Abcoude. Daarna kunt u de familie condoleren in bovengenoemde kerk

ook

mooi mag zijn...

Swaab juweliers | Dorpsstraat 6, 3641 EC Mijdrecht | 0297-283366 | info@swaabjuweliers.nl | www.swaabjuweliers.nl


DE GROENE VENEN

5 oktober 2018

DR. BEEKER Brandwondenadviezen Zo af en toe struikel je dan over een publicatie waarvan je je afvraagt of we die uitkomsten niet al kenden en waarom dit nooit eerder is onderzocht maar tegelijkertijd toch weer blij verrast bent met de uitkomsten. Ik schreef er vorige keer al over dat veel van wat wij dagelijks innemen of veel van wat wij dagelijks aannemen helemaal niet evidece-based is. Oma’s kruidentuin is gewoon nooit onderzocht omdat er geen farmaceuten zijn die daar geld mee kunnen verdienen. Overigens zijn de kruidenproducten van farmaceuten die daar wel geld aan verdienen ook niet onderzocht, waarom zou je? Het risico dat het niet blijkt te werken is levensgroot en dan ben je wel gelijk een mooie bron van inkomsten kwijt. Ik lees dus op

NU (overigens is NU eigendom van de Telegraaf, het concern dat het op z’n zachtst gezegd niet altijd even nauw neemt met de waarheid) dat er een veelbelovend onderzoek is gestart naar het effect van het toedienen van speeksel bij brandwonden. Het eerste wat mij te binnenschiet is dan van “dat wist iedereen toch allang?”. Maar zoals gezegd is het niet onderzocht en het feit dat dit effect nu dan serieus gedocumenteerd gaat worden is al pure winst, er zal wel geen farmaceut achter zitten want ik zie nog geen productiefaciliteit met tuffende mensen verschijnen. Het is al sinds kindstijd een gegeven dat je een gewonde vinger in je mond stopt en dat daarmee de pijn en het bloeden verminderen, zouden ze ook onderzoek doen naar de brandwond door het haar wrijven? De gedachte zou kunnen zijn dat de

Alzheimer Café Vinkeveen met Erik Zwiers Het Alzheimer Café Vinkeveen opent zijn deuren op woensdag 10 oktober in Zorgcentrum Zuiderhof. De zaal is open vanaf 19 uur. Gastspreker deze avond is journalist Erik Zwiers, schrijver van het boek 'Zolang ik er ben'. Erik Zwiers mocht twee jaar lang zes mensen met dementie dagelijks volgen en hun verhalen vastleggen. Het leven met dementie vanuit de Alzheimerpatiënt. Hoe geven de hoofdpersonen vorm aan hun veranderende leven? Zij leggen Zwiers vragen voor, en soms de verontwaardiging, over de maatschappelijke tegenwerking die hen ten deel valt. Vragen die leiden tot onbegrip, pijn en verdriet, maar die ook laten zien dat de oplossing ligt in het samendoen. Maar hoe vanzelfsprekend is die verbondenheid? Een interessante avond met herkenbare dilemma’s voor mensen met dementie hun naasten en

professionals. Bent u geïnteresseerd in dit thema en wilt u van gedachten wisselen en ervaringen uitwisselen, dan bent u van harte welkom in Zorgcentrum Zuiderhof aan de Futenlaan 50 in Vinkeveen. De bijeenkomst, die begint om 19.30 uur en eindigt om 21

Jos Kooijman, Buurtsportcoach Senioren: "De cijfers liegen er niet om, er zijn veel valpartijen onder senioren met vervelende consequenties. Mijn ervaring is echter dat cijfers weinig indruk maken. Iedereen denkt: dat overkomt mij niet, ik ben niet zo dom dat ik op een wankel krukje ga staan… Het heeft echter niets met domheid te maken. 'Ineens lag ik. Geen houden meer aan!' hoor je mensen roepen die wel eens gevallen zijn." Marjan Bos, cursusleidster Valpreventie, vult aan: "En dat is niet waar. Je lag niet ineens, dat heeft

Tekst Jaco Beeker

brandwondenpatiënt zijn eigen verbandjes nat tuft (ik kan het niet beter zeggen) en de veronderstelling is dat het beter werkt tegen bacteriële infecties , pijn en dat er minder littekens ontstaan. Ik vraag me dan af, hoe komt een onderzoeker er op om dit te doen? Interessant gegeven, want als je gaat zoeken kom je alleen maar op kranten die elkaar na apen , de twee alinea’s tekst zijn zonder voorbehoud door alle grote Nederlandse kranten gepubliceerd, de bron lijkt het Nederlands brandwonden centrum te zijn, maar waar komt het vandaan? Onderzoek naar de opzetter van de studie brengt ons bij Professor Sue Gibs, een Engelse professor die hier in Nederland de leerstoel huid en slijmvlies en regeneratieve geneeskunde vult van de afdeling Dermatologie van de VU en van de ACTA (het universitair tandheelkundig instituut).

uur, is toegankelijk voor iedereen die te maken heeft met dementie. Er is muziek, koffie en gelegenheid elkaar te ontmoeten. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg De Ronde Venen via tel. 0297-230280 of mantelzorg@stdb.nl.

Ik begrijp dus wel dat ze op het idee gekomen is! Maar meer, ze is al in 2017 op dit idee gekomen want toen publiceerde ze een studie naar de wondgenezende eigenschappen van bepaalde stofjes in menselijk speeksel. Je vraagt je af waarom dit bijna twee jaar later hot news is? Welke krachten zitten hier achter, een nieuwe subsidie ronde, een aankomende collecte van het brandwondencentrum? Ik weet het niet maar het blijft interessant. Als je er op gaat letten blijkt het brandwondencentrum trouwens best actief, een paar weken eerder waren ze namelijk ook in het nieuws met een gewijzigd advies voor ongevallen en brandwonden bij kleine kinderen. Blijkbaar werd niet op de juiste wijze eerste hulp verleend (waarop die aanname is gebaseerd blijft onduidelijk). Het advies om direct te koelen bij een verbranding wordt wel opgevolgd maar omdat de kleding niet zou worden verwijderd worden brandwonden bij kleine kinderen over het hoofd gezien en derhalve niet adequaat behandeld. Hoewel het altijd al de bedoeling was dat je gelijk zou beginnen met koelen en dat je de kleding moest verwijderen leverde dat in praktijk vaak een tegengesteld actie plan op, je kunt meestal niet en koelen en kleding verwijderen tegelijk. Het advies is nu geworden “ Koel een brandwond eerst tien minuten met lauw water (leidingwater) en doe direct de kleding uit en bij kleine kinderen ook de luier. Ik dacht trouwens altijd dat je koud water moest gebruiken en ik merk dat mijn patiënten dat ook denken maar verder zie ik nog niet direct hoe dit advies afwijkt van het vorige, het was in ieder geval genoeg voor publicatie.

Valpreventie: laat vallen geen struikelblok zijn! Deze eerste week van oktober is het de Week van de Valpreventie, waarin landelijk aandacht wordt besteed aan het feit dat een goed valpreventieprogramma voor senioren veel leed en zorg kan voorkomen. Diverse enthousiaste valpreventie-experts in De Ronde Venen hebben in dat kader een compleet valpreventieprogramma samengesteld.

9

een oorzaak. In de cursus over valpreventie leer je onder meer over oorzaken van vallen, veranderingen in je lichaam en te nemen maatregelen. Als je je ergens bewust van bent, dan wordt het risico lager. De meeste mensen die zich aanmelden voor een valpreventietest of -cursus hebben een nare ervaring. En dan denk ik: jammer. Had nou maar eerder die cursus gedaan, dan was je misschien op de been gebleven. Want dat is nou precies het idee van valpreventie, op de been blijven! Wanneer je de 65 jaar begint te bereiken, zorg dan dat je alvast weet wat de risicofactoren zijn. Er wordt continue onderzoek gedaan en de resultaten zijn positief: als je alleen al weet waar jouw zwakke punten liggen, is de valreductie 50%. Nu of in de toekomst! Maar je moet ook voldoende bewegen en actief blijven." Praktisch aan de slag Esther Verdam, geriatrie-fysiotherapeute bij MTC Mijdrecht, zegt: "Ik ga praktisch met de deelnemers

aan de slag. We gaan trainen om steviger op de benen te komen te staan, tijdens de lessen én thuis. Ook oefenen we valtechnieken: hoe zorg je ervoor dat je goed terechtkomt op het moment dat je toch valt? We bieden een uitgebreid programma aan. Dit probleem kunnen we alleen aanpakken met aandacht op meerdere fronten tegelijk. Daarom hebben we zowel een theoretisch als een praktisch deel, maar zijn ook een podoposturaal therapeut en een diëtist betrokken bij het programma en wordt er een screening gedaan van de veiligheid in en om het huis." Joop van Hoorn, vrijwilliger bij TympaanDe Baat tijdens onder meer het rollatorspreekuur, is erg begaan met de veiligheid van ouderen. "Meer dan 50% van de valincidenten vindt in en om het huis plaats. Dus het is zeker de moeite waard om daaraan aandacht te besteden. Ik stel mijn tijd beschikbaar om eens even met andere ogen naar uw woning te kijken. Vreemde ogen zien weer heel andere dingen! Eventueel kunnen we u meteen advies geven om simpele aanpassingen te doen."

Het valpreventieprogramma Zaterdag 20 oktober is er van 10 tot 12 uur een test- en informatiedag in het nieuwe gezondheidscentrum in Wilnis. Hier zijn geen kosten aan verbonden, wel graag van te voren aanmelden. De Basiscursus Valpreventie wordt gegeven op de donderdagmiddagen 8, 15, 22 en 29 november van 13.30 tot 16 uur in de Willisstee in Wilnis. Een uur theorie en een uur praktijk. De kosten zijn per persoon 50 euro, inclusief cursusboek. Deze kosten worden door verschillende ziektekostenverzekeraars vergoed. Bij voldoende belangstelling wordt een Vervolgcursus Valpreventie van een aantal trainingslessen van een uur aangeboden. Voor een veiligheidscheck van uw woning kunt u een afspraak maken. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie over het valpreventieprogramma is te verkrijgen via tel. 06-22130626. Voor aanmelding belt u tel. 0297-760260 op werkdagen tussen 10 en 12 uur.

Jaren geleden waren deze regels er natuurlijk ook al en in een ver verleden heb ik met frisse tegenzin een aantal EHBO cursussen gegeven aan het personeel van een lokaal bedrijf. Ik deed het niet echt voor mijn plezier , ik ben een schrijver en geen prater, maar het personeel zat eigenlijk ook het verplichte uurtje uit met in het blikveld de gereedstaande versnaperingen. In ieder geval hebben we toen ook het brandwonden advies besproken en dat gaf aanleiding tot hilarische discussies want zo vroeg een cursist “wat nou als er geen kraan in de buurt is?”. Nou ja het meest logische zou dan zijn om het slachtoffer in de naast gelegen sloot te gooien, waarmee we gelijk bij het onderwerp verdrinkingen waren aanbeland en toen we dat af hadden kwam de volgende vraag. De werknemers waren namelijk van een bedrijf met bedrijfswagens en klussen her en der en de vraag was “ als je geen sloot en geen kraanwater hebt, kan je dan je jerrycan met benzine gebruiken? Dat is achteraf gezien een interessante vraag omdat benzine verdampt en in het proces van verdamping warmte onttrekt aan de omgeving, in theoretische zin zou je kunnen denken dat een benzine douche de huid dus beter koelt dan kraanwater. Maar aan de andere kant is gelijkmatig koelen misschien wel beter dan te snel, getuige het advies om lauw water te gerbuiken. Is dat zo? Aan Sue kunnen we het niet vragen want die doet alleen in monden, misschien een nieuwe topic voor het brandwonden centrum?

Jaco Beeker www.drbeeker.nl info@drbeeker.nl

Op 11 oktober in Mijdrecht

2 uur cursus belastingzaken voor ondernemers: speciaal voor ZZP’ers, Free-lancers, starters en andere ondernemers. Cursus met digitale syllabus (60 pagina’s), netwerkborrel en gratis advies-uur voor € 75,-. Meer info en/of aanmelden: cursus@maquis.nl of www.maquis.nl

Maquis Belastingadviseurs


10

5 oktober 2018

DE GROENE VENEN

CULTUUR Sandra van Nieuwland met muzikale theatertour in Abcoude

Workshop 'Beelden boetseren' in Mijdrecht

Sandra van Nieuwland keert vanaf deze maand terug naar de Nederlandse theaters met haar derde muzikale theatertour ‘Human Alien’, genoemd naar haar gelijknamige album dat op 21 september is uitgebracht.

Mini-expositie Koos van der Kooij en Hetty Vermeulen ‘Human Alien’ breekt qua onderwerp met deze tijd waarin alles draait om storytelling. Sandra van Nieuwland: "Je hoort zo vaak dat het belangrijk is dat je een verhaal vertelt. Dat je alleen dan meedoet. Maar je bent meer dan je verleden en je omstandigheden. Je bent ook meer dan je succes en je falen." De helm waarmee de zangeres is afgebeeld, staat voor de zienswijzen die iedereen in zijn leven verkrijgt. Een extra laag om je heen. Een rol. Maar als je altijd een oranje vizier draagt, weet je niet dat sneeuw wit is. Dan is het tijd om je blik te openen. Verwacht naast Sandra’s al uitgebreide repertoire veel nieuwe songs

en nieuwe sferen. Deze muzikale show ‘Human Alien’ voert je mee naar een intieme avond vol songs met een verhaal. ‘Take off your space helmet and travel with me into the galaxy.’ Sandra van Nieuwland wordt bijgestaan door Chris Kikic (bass, gitaar, zang, SPD drums) en Len van de Laak (toetsen). Theater Piet Mondriaan, zaterdag 13 oktober 2018. Aanvang: 20.15 uur. Entree: 18 euro/ CJP 12,50 euro. Kaarten bij The Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via

Vanaf 1 oktober exposeren Koos van der Kooij en Hetty Vermeulen in gezondheidscentrum Croonstadt (boven AH inde Passage) in Mijdrecht. Koos is een autodidact. Hij schildert al vanaf zijn twaalfde jaar. Hij schildert voornamelijk met olieverf, maar de laatste tijd probeert hij ook de mogelijkheden van acryl uit. Hetty is van oorsprong ook een autodidact, maar zij volgt de laatste zeven jaar tevens lessen bij Atelier de Kromme Mijdrecht. Hetty houdt van experimenteren met verschillende materialen en technieken. Koos exposeert met twee stadsgezichten en Hetty toont twee werken gemaakt met koffie en vier werken middels negatief schilderen in acryl en waterverf.

Op de zaterdagen 20 en 27 oktober houdt Atelier de Kromme Mijdrecht een workshop 'Beelden boetseren' in haar atelier aan De Eendracht 6 in Mijdrecht. Daarmee treedt het AKM enigszins buiten het vaste programma, dat normaliter tweedimensionale kunst betreft: tekenen en schilderen. De workshop omvat twee lessen van elk twee uur, van 9 tot 11 uur. De lessen worden gegeven door Angelique Streefkerk van Lique’s Creations & More. De complete workshop kost 20 euro per persoon, plus 35 euro voor materiaalkosten. De deelnamekosten dienen vooraf te worden overgemaakt. Daarover staat meer informatie op www.atelierdekrommemijdrecht.nl. Het benodigde materiaal wordt verstrekt bij aanvang van de workshop en dient dan contant te worden afgerekend. Angelique Streefkerk maakt haar beelden van Powertex, een zelfhardende klei die zij zelf maakt. Wanneer de klei is uitgehard, is het werkstuk zelfs geschikt om buiten neer te zetten. Om mee te doen heb je geen ervaring nodig, deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Je maakt een uiltje, op hoge poten, dat op een stenen sokkel is gemonteerd. Laag voor laag bouw jij je creatie op

en na de tweede ochtend heb je een mooi, zelfgemaakt kunstwerkje. Je wordt geadviseerd een schort en kleding aan te trekken, waar klei en verf op mogen komen. Neem de tweede zaterdag een klein, hoog doosje mee waarin het beeldje meegenomen kan worden. Aanmelden voor deze workshop kan met een mailtje aan leden@ atelierdekrommemijdrecht.nl of via het contactformulier op

www.atelierdekrommemijdrecht.nl.

www.theaterpietmondriaan.nl.

ROM-melmarkt voor uitvoering 'Titanic' Het ROM-koor uit Mijdrecht gaat in oktober 2019 de musical ‘Titanic’ uitvoeren. Onlangs zijn hiervoor de eerste koorrepetities gestart. Een grote productie als ‘Titanic’ brengt natuurlijk flinke kosten met zich mee en om de begroting voor deze musical geen zinkend schip te laten worden, organiseert het ROM-koor op zaterdag 13 oktober een ROM-melmarkt. Ze hopen op een leuke opkomst en opbrengst

voor het koor. De koorleden hebben al heel wat interessante artikelen bij elkaar gespaard en gaan hun huis nog eens kritisch inspecteren om te zien of er nog meer leuke spulletjes zijn te vinden die op de ROM-melmarkt kunnen worden aangeboden. Iedereen die wil komen snuffelen, is op 13 oktober tussen 10 en 15 uur van harte welkom in de loods van Walraven, Industrieweg 5 te Mijdrecht (t.o. de brandweerkazerne). Naast een ruime selectie tweedehandsartikelen en kleding zal daar een verloting gehouden worden met prachtige prijzen. Er is een koffiehoek, waar u ook thee en de traditioneel door de ROM-leden zelfgemaakte taartpunten kunt kopen. Meer informatie over het ROM-koor is te vinden op

www.romkoor.nl en Facebook.

Wolter Kroes op Hollandse Avond in Mijdrecht De eerste artiest voor de Hollandse Avond 2018 is bekend. Niemand minder dan Wolter Kroes komt zaterdag 29 december naar Mijdrecht. De Hollandse Avond is al jaren een begrip in De Ronde Venen en omstreken. Wanneer de jaarwisseling in zicht is, bouwt de organisatie een mega-tent op de parkeerplaats van het Veenweidebad aan de Ontspanningsweg in Mijdrecht. Diverse Nederlandstalige artiesten komen langs en zetten de tent op z'n kop. Dit jaar vindt de Hollandse Avond plaats op zaterdag 29 december. Naast Wolter Kroes zullen er komende tijd nog meer artiesten bekend worden gemaakt. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 16 november bij de voorverkoopadressen. Vorig jaar was de Hollandse Avond uitverkocht, dus wees er snel bij!

Cees Krul blij met schilderij Jeroen van der Velden Het was tijdens de Open Atelier Route van Abcoude in mei dit jaar dat Cees Krul in contact kwam met kunstschilder Jeroen van der Velden. Van der Velden, geboren en opgegroeid in Ede, woont al enkele jaren in Abcoude en hij werd vroeger met name geïnspireerd door de theatrale landschappen van Carel Willink. Na zijn verdere ontwikkeling in de figuratieve kunst maakt Van der Velden realistische schilderijen in impressionistische stijl. Veelal schildert hij landschappen, stadsgezichten, maar ook mensen en interieurs of combinaties daarvan. Sfeer en compositie zijn de belangrijkste overwegingspunten bij de keuze van een onderwerp. Jeroen van der Velden exposeerde tijdens de Open Atelier Route bij Raad-Huis Makelaardij en zijn

werk sprak Cees Krul direct aan. Zij maakten daarom een afspraak om te kijken wat de mogelijkheden waren om een wens van Krul te realiseren. De familie Krul heeft als bewoners van het voormalig gemeente- en polderhuis van Abcoude heel veel documentatie en foto’s van vroeger, maar eigenlijk nog niets van het bestaande, gerenoveerde en gerestaureerde gemeentehuis en de drie aangrenzende woningen. Zij misten een afbeelding van de huidige situatie en daarom vroeg Cees Krul aan Jeroen van der Velden om dit op het witte doek vast te leggen. Dat heeft geresulteerd in dit prachtige schilderij. Beiden zijn zeer tevreden over het resultaat. Het is mooi dat de Open Atelier Route dit contact mogelijk heeft gemaakt. foto arthur van der kooij


DE GROENE VENEN

5 oktober 2018

DE HELE MAAND SPORTEN VOOR MAAR € 10,-!

Beurs 'Voor elkaar' Nu ook met de fiets naar cabaretvoorstellingen zondag in Abcoude in Nigtevecht Zondag 7 oktober kan er in Klein Binnenrust in Abcoude tijdens de kinderkleding- en speelgoedbeurs 'Voor elkaar' van 12 tot 15 uur van hartenlust gewinkeld worden voor vier goede doelen. Nu het ook echt kouder begint te worden, is het een mooi moment om voor een zacht prijsje mooie en kwalitatieve najaars- en winterkleding te shoppen. Van klein tot groot, voor alle kinderen is er wat te vinden. Er is kleding van maat 74 tot en met maat 176 aanwezig. Vertel het voort en neem je vrienden, familie en kennissen mee, want iets goeds doen is zelden zó leuk! Voor donaties of meedoen: info@ voorelkaar.org. Meer informatie staat op www.voorelkaar.org.

De pas geopende fietsbrug naar Nigtevecht maakt het mogelijk om nu per fiets van Abcoude naar de cabaretvoorstellingen in het Dorpshuis Nigtevecht te gaan. Al meer dan 19 jaar lang komen er bekende cabaretiers naar Nigtevecht. Met een kwartier fietsen uit Abcoude komen deze voorstellingen nu wel heel dichtbij. Een welkome aanvulling, naast de uitstekende programmering van het Piet Mondriaan Theater. Het programma van het theaterseizoen 2018-2019 staat op www.cabaret-nigtevecht.nl. Een passe-partout voor vijf voorstellingen kost slechts 89 euro. Dit is inclusief de voorstelling van Patrick Laureij, overal in heel Nederland uitverkocht. Reserveren kan op tel. 0294-252506, of via het formulier op de website. De brochure voor dit sei-

zoen is daar ook te downloaden. Er komen weer topnamen naar het dorpshuis in Nigtevecht. Remko Vrijdag en Martine Sandifort komen 13 oktober. Tim Fransen ontving in 2016 de prijs voor het grootste cabarettalent. Nu is hij genomineerd voor de beste cabaretvoorstelling van het seizoen. Met deze voorstelling komt hij zaterdag 3 november. Op zaterdag 1 december komt Patrick Laureij, weliswaar uitverkocht, maar nog wel in een passe-partout verkrijgbaar. De Partizanen, de huiscabaretiers van De Wereld Draait Door, komen op 2 februari. Traditie is dat het dorpshuis in Nigtevecht de meest veelbelovende jonge comedian presenteert. Ditmaal is dat Janneke de Bijl, op 13 april. Zij was onlangs nog met veel succes te zien op het Lowlandsfestival in een afgeladen tent.

Klankreis bij Stichting Paraplu Cursuscode: SP1660 op woensdag 17 oktober van 20.00 – 21.15 uur Er is nog plaats om deel te nemen aan de eerste Klankreis van dit seizoen. Laat je tijdens een klankreis meevoeren door de ontspannende werking van klankschalen en klankstaven in combinatie met zang, tampuralier, (ocean)drum, rainstick en tal van andere klanken. De klankreis wordt maandelijks gegeven door Jessica Erdtsieck die een passie heeft voor klank en muziek. De deelnameprijs is € 11,00 per keer. Zelf meenemen een matje en een plaid, want deze zijn niet standaard aanwezig bij de Paraplu. De sessie duurt ruim een uur en daarna is er gelegenheid voor een kopje kruidenthee en/of een nadere kennismaking met de gebruikte instrumenten. Aanmelden kan rechtstreeks via de website op www.stichtingparaplu.nl. Het programmaboekje met inschrijfformulier is af te halen bij de Paraplu of het gemeentehuis in Mijdrecht. Het ingevulde inschrijfformulier levert u in bij de Paraplu op de Pieter Joostenlaan 28 te Wilnis. Volg het laatste nieuws ook op

www.facebook.com/paraplustichting

Abcoude en Baambrugge

Rollatorspreekuur

De vrijwilligers van het rollatorspreekuur toeren maandelijks door De Ronde Venen om ervoor te zorgen dat u veilig blijft lopen met uw rollator. Vrijdagochtend 5 oktober kunt u in Abcoude vrijblijvend langskomen en dinsdagochtend 9 oktober in Baambrugge. Tijdens het rollatorspreekuur van Tympaan-De Baat kunt u gratis een ‘APK-keuring’ laten doen voor uw rollator. Tijdens de rollator-APK wordt altijd gekeken naar mogelijk slecht werkende remmen, loszittende kabels en de hoogte van uw rollator. Niet goedlopende of draaiende wielen worden bijgesteld of indien nodig vervangen, loszittende handvatten worden weer vastgezet. Het rollatorspreekuur is vrijdagochtend 5 oktober tussen 10 en 11 uur in de Angstelborgh in Abcoude en op dinsdagochtend 9 oktober tussen 10 en 11 uur in Baambrugge, in dorpshuis De Vijf Bogen). Een compleet overzicht staat op www.stdb.nl, zoek op Rollatorspreekuur.

AGENDA WEEK 6 - 12 OKTOBER

BEWEEGMAAND VOOR SENIOREN

Zaterdag Fitness. Zumba (tijd gewijzigd na printen flyer). Kanovaren op de Vinkeveenseplas. Golfclinic. U leert de beginselen. Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur.

09.00-14.00

Abcoude

10.30-11.30 10.30-12.00 11.00-12.30

Mijdrecht Vinkeveen Wilnis

In overleg

Vinkeveen

Zondag Fitness. Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur.

09.00-14.00

Abcoude

In overleg

Vinkeveen

Maandag Fitness. BodyFit 40+. Beter Bewegen voor alle leeftijden. Body & Mind. Mix tussen pilates, yoga en tai chi Fifty Fit. Conditie en spel. Meer Bewegen voor Ouderen. Line Dance. Walking Football. Brein Actief, cognitieve wandelgroep. Sport en Spel voor ouderen en/of met een lichte beperking. Line Dance. Volleybal. Volleybal ‘light’. Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur.

08.00-22.00 09.00-10.00 09.00-10.00

Abcoude Abcoude Wilnis

09.15-10.15 10.00-10.45 10.00-11.00 10.15-11.15 14.00-15.00 14.00-15.00 15.00-16.30

Mijdrecht Abcoude Wilnis Wilnis Mijdrecht Vinkeveen Mijdrecht

16.00-17.00 16.30-18.00 18.30-19.30 19.45-20.45

Wilnis Abcoude Wilnis Mijdrecht

In overleg

Vinkeveen

Dinsdag

Doe je mee aan de Rabo GeZZinsloop? Atletiekvereniging de Veenlopers organiseert elk jaar de Zilveren Turfloop, dit jaar op 4 november. De dag begint natuurlijk ook ditmaal weer met de sportieve uitdaging voor de kinderen: de Rabo GeZZinsloop. Dit is een sportieve loop van 1 kilometer door het sportpark aan de Hoofdweg, met voor iedereen een aandenken. Je kunt al meedoen als je vier jaar oud bent. Er wordt gelopen in zes categorieën: meisjes t/m 6 jaar, meisjes 7 t/m 9 jaar, meisjes 10 t/m 12 jaar, jongens t/m 6 jaar, jongens 7

t/m 9 jaar en jongens 10 t/m 12 jaar. Als je het nog spannend vindt, om alleen te lopen, mag een van je ouders natuurlijk gezellig met je meelopen. De Rabo GeZZinsloop is cool, er doen veel kinderen mee, het zal dus druk zijn bij de start op de parkeerplaats bij voetbalvereniging Argon. Je kunt je inschrijven in sporthal de Phoenix of een mailtje sturen naar: GeZZinsloop@zilverenturfloop.nl. Dan ligt je startnummer al voor je klaar in de sporthal. Meer informatie is te vinden op

www.zilverenturfloop.nl.

Fitness. Gym dames 40+. BodyShape. Aerobic gecombineerd met oefeningen Sportief wandelen. Wandeltraining. lekker fit voor ouderen. Watergymnastiek. Conditie en spel, medium. Hardlopen (ook voor starters). Recreanten volleybal. Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur.

08.00-22.00 09.00-10.00

Abcoude Baambrugge

09.15-10.15 10.30-11.30 11.30-12.15 12.00-12.45 12.30-13.30 19.30-20.45 20.15-21.30

Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Baambrugge

In overleg

Vinkeveen

Woensdag Fitness. Dansles, geschikt voor iedereen. Senioren fitness. Onder begeleiding Conditie en spel, medium. Badminton dubbelspel. Bodyshape. Conditietraining. Zwemmen, gemengd. Conditie sport. Kennismaking met tafeltennis. zwemmen, alleen vrouwen. Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur.

08.00-22.00 10.00-11.00 11.00-12.00 13.00-14.00 13.30-15.30 19.00-20.00 19.30-20.30 19.45-20.30 20.00-21.00 20.00-22.00 20.30-21.15

Abcoude Mijdrecht Mijdrecht Vinkeveen Wilnis Mijdrecht Baambrugge Mijdrecht Mijdrecht Vinkeveen Mijdrecht

In overleg

Vinkeveen

Donderdag Fitness. 08.00-22.00 Senioren gymnastiek op maat. 09.30-10.30 SCIP Walking. 09.30-10.45 Senior Fit, bewegen op muziek. 11.00-12.00 Watergymnastiek. 12.00-12.45 Zeker bewegen. Valpreventie. 13.30-15.00 Nordic Walking. 16.00-17.00 Stand Up Paddling (SUPPEN). 18.00-20.00 Conditie en spel, medium, plus half uur volleybal. 19.00-20.30 Wandelen sportief. 19.30-20.45 Hardlopen (ook voor starters). 19.30-20.45 Badminton. Open speelavond en training. 19.30-22.30 Badminton. Introductieles. 20.00-21.00 Pilates/Yoga. 20.00-21.00 Yin Yang Yoga. 20.15-21.15 Volleybal. 20.30-21.30 Conditie en spel, pittig. 20.30-21.30 Hot Flow Yoga. Yoga in +/- 35graden 20.30-21.45 Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur. In overleg

Informatie over locaties vindt u op www.oktoberactief.nl U bent overal welkom, wordt actief en doe mee!

Abcoude Wilnis Mijdrecht Vinkeveen Mijdrecht Wilnis Mijdrecht Vinkeveen De Hoef Mijdrecht Mijdrecht Vinkeveen Mijdrecht Mijdrecht Wilnis Mijdrecht Vinkeveen Mijdrecht Vinkeveen

11


12

5 oktober 2018

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 1.

2.

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

3.

4.

Insomnia Jilliane Hoffman Na de vondst van het mobieltje en de bebloede jas van de vermiste 17-jarige Mallory is de politie in de hoogste staat van paraatheid. Mallory voldoet aan het profiel van de slachtoffers van de seriemoordenaar die zich in tweets aan de FBI ‘Handyman’ noemt. Als Mallory twee dagen later verward en bebloed wordt aangetroffen en zegt ontsnapt te zijn aan de Handyman is er geen reden om aan haar verhaal te twijfelen. Of toch wel? Is zijn jacht nu juist echt begonnen?

Gordel van geweld Art de Vos Een jongeman uit Ede ontvlucht in 1932 de crisis in Nederland en wordt soldaat in Nederlands-Indië. Hij vindt daar zijn vrouw, wordt vader en neemt zich voor ‘uitmuntend militair’ te worden. Dan vallen in 1942 de Japanners aan en stort het trotse Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in. Het is het begin van een chaotische, gewelddadige periode waarin man en vrouw elkaar uit het oog verliezen. Na veel omzwervingen vindt een moeizame gezinshereniging plaats.

De clan van de rode vos John Flanagan Na vijf jaar wachten heeft bestsellerauteur John Flanagan eindelijk het dertiende deel in zijn serie over De Grijze Jager voltooid. Will en Maddie, twee favoriete personages die we kennen uit 'De koninklijke leerling' en 'De jacht op het schaduwdier', hebben een pittige missie voor de boeg. De clan van de Rode Vos staat bekend om hun conservatieve opvatting dat vrouwen niet op de troon horen, en vormt een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van het koninkrijk van Araluen…

De Cock en de dood van de kerkrat Baantjer De Cock is door zijn rug gegaan, met moeite beweegt hij zich richting de Oudezijds Voorburgwal. Vastgoedhandelaar Koen Pronk is dood aangetroffen; een val of moord? Niet veel later worden De Cock en Vledder naar de Vituskerk geroepen, op het altaar ligt het levenloze lichaam van Okke, de kraker van de kerk. Het eerdere slachtoffer Pronk blijkt een goede kennis van de voormalige pastoor van de Vituskerk te zijn. De Cock weet dat de moorden verband houden, maar hoe?

Titel: Spreek je chocola? Auteur: Cas Lester

ingaat. Het begint met een actie tegen het dragen van een schooluniform. Dat loopt iets anders af dan ze dacht. Er komt die ochtend een nieuw meisje in de klas, Nadima. Zij komt naast haar te zitten. Jaz voelt aan dat ze vriendinnen worden. Het enige probleem is... Nadima is met haar familie naar Engeland gevlucht en spreekt amper Engels. Jaz wordt aangewezen om Nadima

te helpen. En dat blijkt niet heel erg makkelijk aangezien Jaz dyslectisch is. Dat zorgt gaandeweg het verhaal nog voor de nodige complicaties. Op het moment dat het kennismaken echt vast lijkt te lopen, komt Jaz op het idee om Nadima een stuk chocolade aan te bieden met de woorden: "Spreek je chocola?" Daarop haalt Nadima een stuk Turks Fruit uit haar tas. Het is de start van een

hechte vriendschap. Verder gaat het in dit boek over vriendinnengroepjes, onzekerheid, kwetsbaarheid. Maar ook over hoe een meisje dat alles achter zich heeft moeten laten zichzelf een plek in een nieuwe omgeving geeft. Een ontroerend, grappig boek voor meisjes van 10 jaar en ouder."

"Wat is het toch heerlijk om kinderboeken te lezen. Dit boek gaan over Jaz en Nadima en speelt zich af in Engeland. Jaz zit in de brugklas en is een meisje dat graag tegen alle regels

Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

Een boom Een boom wordt gepoot, een boom wordt gekapt. Soms zit daar 10 jaar tussen, soms meer dan 100 jaar. Door de grote dynamiek in óns haastige bestaan worden bomen vaak niet oud. Een straat wordt gereconstrueerd, een riolering vernieuwd. Allemaal redenen om een boom te kappen. Soms uit gemakzucht, soms kan het echt niet anders. Maar wat doen we als we een boom vellen? We vernietigen een heel ecosysteem. In de boom huizen honderden, misschien wel duizenden insecten. Een deel zit in de schors: rupsjes, mieren, duizendpoten, wantsen en nog veel meer. Luizen zitten op de bladen en eten delen ervan. Sommige soorten zitten zelfs ín de bladen en eten kleine gangetjes er doorheen. Al deze kleine diertjes worden gegeten. De boom is ten slotte een ecosysteem met planteneters en roofdieren. Lieveheersbeestjes zien er o zo aardig uit, maar het zijn echte rovers. Ze eten bladluizen, waar we soms wel blij mee zijn. Maar die lieveheersbeestjes worden op hun beurt weer graag gegeten door de koolmezen en andere vogels. De bonte specht zoekt de schors van de boom af, ook weer op zoek naar torretjes, rupsjes en noem maar op. Hebben de mezen en spechten geen vijanden? Ja natuurlijk wel.

Sperwers en andere roofvogels eten maar al te graag een sappige koolmees of een lekkere specht. Een ander deel van het ecosysteem van bomen wordt gevormd door de zaden en vruchten van de boom. De lijsterbes maakt bessen, die voor de mens niet eetbaar zijn maar voor de merel des te meer. Ook de houtduif eet graag een besje mee. Het is nu najaar, tijd voor de eikels. Ook deze zijn geliefd bij de vogels. Houtduiven eten graag eikels. De gaaien verstoppen de eikels in de grond, om in de winter een voorraadje te hebben. Soms vergeten ze waar ze deze begraven hebben en groeit er ergens een jonge ei-

kenboom op een plaats waar helemaal geen eikenbomen staan. Zo helpt de gaai de eik te verspreiden. Iemand kapt een boom en vernietigt een ecosysteem. Maar hij doet meer: hij tast het leefklimaat van de mens aan. De boom kan geen fijnstof meer opvangen. De boom kan met zijn schaduw niet meer zorgen voor een beschermend microklimaat als het warm is. De lucht wordt droger. Des te ouder de boom wordt, des te belangrijker wordt zijn functie. Een oude eik die 100 jaar geleden is gepoot, is van veel groter belang dan een spichtig laanboompje langs de straat. Toch hopen we dat dat boompje ook eens groot wordt en een belangrijke functie krijgt. Laten we zuinig zijn op onze bomen. Zowel de natuur als de mens hebben ze hard nodig.

www.degroenevenen.eu

5.

Berta Isla Javier Marias Madrid, eind jaren zestig. Berta Isla en Tomás Nevinson zijn jong als ze elkaar ontmoeten en op stel en sprong besluiten te trouwen. Tomás, half Spaans en half Engels, heeft een talent voor talen en accenten dat hem tijdens zijn studie in Oxford onder de aandacht brengt van een mysterieuze overheidsinstantie. Teruggekeerd in Madrid, net getrouwd en met een veelbelovende toekomst, werkt hij op de Britse ambassade. Maar dat werk vereist steeds vreemdere reizen...

GeleZen door carla burGGraeve

Het is weer Kinderboekenweek! Tot en met 14 oktober is het op school, in de bibliotheek en in de boekwinkel tijdens de Kinderboekenweek één groot boekenfestijn. Het thema van de Kinderboekenweek van 2018 is 'Vriendschap' en het motto is 'Kom erbij!'. BFF, hartsvriendinnen, bloedbroeders, het zijn allemaal hartenkreten van echte vrienden. Vriendschap is diep verankerd in de jeugdliteratuur. Niet voor niets natuurlijk: vrienden maken leer je als kind. De gelukza-

lige momenten van verbondenheid of juist het tegenovergestelde gevoel van miskenning als het niet lukt aansluiting te vinden of als je gepest wordt, iedereen maakt het mee. Online en offline. Echte vriendschap kent geen scheidslijnen en trekt zich niets aan van culturen, rangen en standen. Tijdens de Kinderboekenweek krijg je bij aankoop van een boek vanaf 10 euro het boekje 'De eilandenruzie' van Jozua Douglas cadeau.

Digitale muurkrant BUURbook in Baambrugge Als dertiende plaats in Nederland is Baambrugge aangesloten bij BUURbook, een digitale muurkrant waarop alles wat er in het dorp gebeurt kan worden gepubliceerd. Wethouder Rein Kroon nam het onafhankelijke sociale platform zaterdag 29 september in gebruik tijdens het dorpsfeest, dat was georganiseerd vanwege het eerste lustrum van het vernieuwde dorpshuis. Het initiatief om BUURbook te gaan gebruiken, komt van de Vereniging Dorpsbelangen Baambrugge.

Bestuurslid Gerard de Korte: “Zo kunnen we elkaar informeren over alles wat er in het dorp gebeurt of ontstaat. Van spontaan idee tot serieus plan en van nieuws tot kennis over welk onderwerp dan ook. Zo blijf je als bewoner op de hoogte, kan je invloed hebben en betrokken zijn.” Wethouder Kroon toonde zich enthousiast over BUURbook en sprak de hoop uit dat de andere kernen van de gemeente het voorbeeld van Baambrugge zullen volgen. Aanmelden kan op baambrugge.buurbook.nl.

De dubbele oo in BUURbook is een knipoog naar Facebook en dat is niet voor niets. Op BUURbook.nl staat: 'We zijn eigenlijk het Facebook voor je buurtnetwerk. We faciliteren een nieuwe manier van samenwerken aan de leefomgeving. BUURbook is een instrument waarmee de ‘participatiesamenleving’ concreet vorm kan krijgen. Veel kansen liggen letterlijk om de hoek: kansen op samenwerking, op hulp of misschien wel op werk.


DE GROENE VENEN

5 oktober 2018

13

IN VOL BEDRIJF

Tekst Piet van Buul

Promofessionals Mijdrecht

Creativiteit en kwaliteit in relatiegeschenken Over een jaar bestaat het bedrijf van Jeroen Weber precies vijfentwintig jaar. Dat gaan ze dan vieren met leuke acties voor klanten. Momenteel bereidt hij zich, samen met Paulien van Aalst, voor op de drukte van de komende maanden. “Voor ons zijn de laatste maanden van het jaar van oudsher de topmaanden, waarin de kerstpakketten en relatiegeschenken een centrale rol spelen.” Promofessionals is de specialist op het gebied van relatiegeschenken en promotiemateriaal. Promotiemateriaal ter ondersteuning bij reclamecampagnes en persoonlijke geschenken, al dan niet voorzien van het logo of de bedrijfsnaam van de schenker. En Promofessionals biedt ook een zeer uitgebreide collectie bedrijfs- en sportkleding, die voorzien kan worden van een bedrijfs- of verenigingsnaam, een logo of een speciale tekst. “We hebben in de afgelopen jaren zoveel ervaring opgebouwd, dat we ons wel een professional op dit gebied durven noemen." Vandaar die naam, waarmee Jeroen wil aangeven dat ze op een professionele manier bedrijven en organisaties in staat stellen om promotie te bedrijven. De showroom van Promofessionals is als een winkel van Sinkel, waar van alles te koop is. Een keur aan artikelen, van praktische gebruiksvoorwerpen tot leuke hebbedingetjes. Van de overbekende pennen met naamsvermelding, die je tegenwoordig bij vrijwel elk bedrijf tegenkomt, en de schrijfblokjes tot luxe artikelen voor in huis of op kantoor. Je kunt het zo gek niet bedenken of Paulien en Jeroen kunnen het regelen. “Daarbij staat creativiteit bij ons voorop. We mikken vooral op de niet-alledaagse dingen, die er net even iets leuker uitzien. Een mooi voorbeeld zijn de pennen. Die kunnen we leveren in speciale uitvoeringen die passen bij het bedrijf, zoals een pen uitgevoerd in autobandmotief voor een bandenbedrijf. Er zijn tal van mogelijkheden. Maar we hebben ook bamboe pennen, veelal in combinatie met bureausetjes in dezelfde uitvoering.”

Drie categorieën Jeroen maakt een onderscheid in een drietal categorieën: promotieartikelen, relatiegeschenken en bedrijfskleding voorzien van een logo. "De promotieartikelen zijn vooral bedoeld om reclame te maken en de naamsbekendheid te vergroten. Die worden meestal in een wat ruimere oplage gemaakt. In de showroom kan men een keuze maken uit honderden producten, die voorzien van de eigen bedrijfsnaam of logo als promotiemateriaal kunnen worden ingezet. Dat varieert inderdaad van pennen en paraplu’s tot mokken, T-shirts en usb-sticks.” Een tweede categorie wordt gevormd door de relatiegeschenken. “Die zijn vooral bedoeld voor de bestaande klanten”, zegt Jeroen. “Het is van belang dat je niet alleen nieuwe klanten binnenhaalt, maar ook dat je de relatie met je bestaande klanten goed onderhoudt. We hebben het dan over bruikbare producten, meestal in kleinere oplagen dan de promotiematerialen.” Een derde categorie is de bedrijfskleding. “Ook hier kunnen we een breed assortiment aanbieden. Het kunnen shirts of jacks zijn met het bedrijfslogo of de bedrijfsnaam. Kleding voor baliepersoneel of magazijnmedewerkers. Maar ook voor mensen die buiten de deur werken en daarom een herkenbaar kledingstuk willen dragen. We leveren ook speciale kleding voor medewerkers bij eenmalige evenementen en speciale gebeurtenissen, zoals een schoolvoetbaltoernooi. Ook in de bedrijfskleding hanteren we hoogwaardige kwaliteit als een belangrijk uitgangspunt. Voor al onze producten geldt dat we letten op duurzaamheid en we mijden artikelen uit verdachte productielanden.”

Wilnis Dorp krijgt ook Medisch Centrum Wilnis Dorp krijgt begin volgend jaar een eigen Medisch Centrum, op de hoek van de Dorpsstraat en de Kon. Julianastraat. Behalve een uitbreiding met een nieuwe huisartspraktijk wordt ook een specialist ouderengeneeskunde toegevoegd. Wilnis Dorp Medisch Centrum, zoals de officiële naam wordt, gaat maatwerk leveren op het gebied van moderne behandelingen, voeding, beweging en preventie. Ook komt er een apotheek, die ook 24/7 medicijnen levert, onder meer met behulp van de bekende medicijnenafhaalautomaat die ook op andere plaatsten in onze gemeente is te vinden. Yvonne Jordan van Major Apotheken is enthousiast over de nieuwe vestiging, waar inmiddels de verbouwing aan de gang is. Major Apotheken heeft al andere apotheken in De Ronde Venen en is aangesloten bij het Service Apotheek-label. “Veel inwoners uit De Ronde Venen kennen ons als lokale partij en in Wilnis hebben we al een afhaalautomaat staan bij de Jumbo-supermarkt. Die is echter alleen toegankelijk tijdens de ope-

ningsuren van de winkel. Straks kunnen mensen ook 24 uur per dag, 7 dagen per week hun medicijnen en herhaalrecepten komen afhalen in het nieuwe centrum in Wilnis Dorp. De afhaalautomaat in de Jumbo blijft bestaan.” Er is de laatste tijd veel te doen over de continuïteit van geneesmiddelen-uitgifte en geneesmiddelen-bewaking. Yvonne Jordan: “Als apotheker bewaken wij sinds jaar en dag een veilige toepassing van geneesmiddelen, zoals die worden voorgeschreven door de huisartsen en de medisch specialisten van ziekenhuizen. Onze systemen bevatten daardoor een compleet beeld van door duizenden patiënten gebruikte geneesmiddelen en gewenste en ongewenste effecten. Bij ons in de apotheek is het medicijngebruikoverzicht actueel beschikbaar van dag tot dag. Ook registreren wij specialisten-recepten, controle-momenten en wijzigingen in het dossier. Het actuele medicijnen-overzicht is zoals gezegd direct beschikbaar en onze herhaalservice is bij ons in deskundige handen.”

Jeroen Weber: “Wij maken een onderscheid in een drietal categorieën: promotieartikelen, relatiegeschenken en bedrijfskleding voorzien van een logo.” foto patrick hesse Kerstpakketten Bij veel bedrijven en instellingen is het goed gebruik om rond de kerst de medewerkers, de vrijwilligers of de relaties een kerstpakket te schenken. “Het is een blijk van waardering voor de medewerking of voor de trouwe klandizie”, zegt Paulien. “Wij bieden een ruime keuze in kerstpakketten. Onze basis zijn de cadeauartikelen. Daarnaast kunnen we ook food-producten toevoegen. Daarbij richten we ons op de aparte producten, die de mensen niet wekelijks op het boodschappenlijstje van de supermarkt hebben staan. Juist die aparte dingen, mooi vormgegeven en fraai verpakt, maken zo’n kerstpakket tot een gewaardeerd geschenk.” Kerstmis lijkt nog ver weg, maar voor degenen die zelf een pakket willen samenstellen, geheel in de sfeer van de eigen organisatie en al dan niet voorzien van eigen logo’s of opschriften, is het verstandig om niet te lang te wachten. “De mensen die vóór 10 november aanstaande bij ons langskomen, hebben volop de vrije keuze om een eigen pakket samen te stellen. Ook na die datum kan men nog wel bestellen. Maar dan

is de keuze beperkt tot door ons samengestelde pakketten. Ook deze pakketten voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen en zijn gevarieerd samengesteld. Leuke cadeautjes en food-artikelen voor ieders smaak, wat zoets en wat hartigs of biologisch.” De boodschap van Paulien en Jeroen is duidelijk: wacht niet te lang met het maken van een afspraak. Laat je inspireren door de ruime keuze in de showroom en de adviezen van de twee professionals. Voor meer informatie over de vele mogelijkheden die worden geboden, kan men terecht op de geheel vernieuwde site www.promofes-

sionals.nl. Promofessionals is gevestigd aan de Rendementsweg 4M in Mijdrecht. Omdat Paulien en Jeroen iedere klant de volledige aandacht willen geven en hen ook de nodige privacy willen bieden, werken ze alleen op afspraak. Daarvoor kan men telefonisch contact opnemen via 0297-256377. Mailen kan ook: jeroen@promofessionals.nl. of paulien@promofessionals.nl.

Alle werkzaamheden in en om het huis van oa: Bij Ronald van Eijk badkamer-/toiletrenovatie timmerwerkzaamheden Onderhoud- en Woninginrichting raambekleding stoffering kunt u voor bijna alles terecht.

Ook toe aan een badkamerrenovatie? Alle werkzaamheden worden door ons zelf uitgevoerd, van leidingwerk tot tegelwerk. Maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte.

TING! 20% KOR llectie is u nze h co

op o rende ratie. Gedu raamdeco oktober. de maand gordijnen,

Tel: 0297 - 253 800 Vermogenweg 1, Mijdrecht www.ronaldvaneijk.nl

en, vouw , Rolgordijn jaloezieën , verticale de ha tis , mul ën ie ez lo houten ja issé, duette & pl ieën. jaloez le ta on riz ho

Let op onze speciale openingstijden! Dinsdag en Donderdag van 09.30 uur – 17.00 uur. Overige dagen op afspraak.


14

5 oktober 2018

DE GROENE VENEN

Minister Slob van Onderwijs komt naar Techniek Driedaagse

Robijn appelen 12 kilo € 12,50 Doyenne du comice handperen kilo € 1,50 Stoofappels Stoofperen Violen, heide, asters, div. grassen en andere mooie tuinplanten Graszoden Poeldijk 2a 3646 AW Waverveen Tel: 0297-281122 www.firmaruizendaal.nl

“Herfst” tijd voor de juiste bladblazer!

DOLMAR BLADBLAZER

Doornenbal & De Rooij Landbouwmechanisatiebedrijf Constructie Tuin- & Parkmachines VA keuringsbedrijf

Sinds 1958

* VERKOOP * ONDERHOUD * Aggregaten * Waterpompen * Kettingzagen * Heggenscharen * Hogedrukreinigers * Bladblazers en –zuigers * Robotmaaiers * Bosmaaiers * Loop- en zitmaaiers * Tractoren * VERKOOPPPUNT ASPEN * Werkkleding Snickers Workwear * Beschermkleding + accessoires

WWW.DOORNENBAL-DEROOIJ.NL

Rijksstraatweg 39-41 Nieuwersluis Tel 0294-231290

De Techniek Driedaagse is dit jaar op 6, 7 en 8 november bij F.N. Kempen in Mijdrecht. foto peter bakker Minister Slob komt naar TechNetAmstel enVenen ontvangt op 6 november haar partners en de leden van de ondernemersverenigingen VIB, VON, OVAB en OVU voor een interactieve middag en avond in het kader van techniek, arbeidsmarkt en onderwijs. Speciale gast is Arie Slob, de minister voor basis- en voortgezet onderwijs en media. Op deze eerste dag van de Techniek Driedaagse, die van 6 tot en met 8 november duurt, kunnen ondernemers zelf zien en beleven hoe scholieren van scholen uit de omtrek aan de slag gaan met workshops die lokale ondernemers uit de techniek, logistiek, bouw, ICT en vele andere sectoren speciaal voor hen organiseren. Plaats van handeling is F.N. Kempen bv, Oosterlandweg 45 in Mijdrecht. Om de toenemende krapte op de arbeidsmarkt in bovenvermelde sectoren het hoofd te bieden, dienen overheid, onderwijs en het bedrijfsleven proactief samen te werken en tieners kennis te laten maken met de kansen en vooruitzichten van een opleiding en werk in de techniek en aanverwante sectoren. TechNet Amstel & Venen

maakt jonge- de Techniek Driedaagse in ren bewust van Mijdrecht. foto rijksoverheid de betekenis van techniek voor de samenleving en enthousiasmeert hen voor een baan in de technische sector. De Techniek Driedaagse draagt hieraan bij door leerlingen het werken in deze sectoren door middel van interactieve workshops te laten beleven. Ondernemers uit Nieuwkoop, Uithoorn en De Ronde Venen kunnen 6 november ook zelf samen met leerlingen deelnemen aan een workshop en netwerken met ondernemers tijdens een borrel en informele ‘Meet & Eat’. Tijdens een interactieve paneldiscussie met minister Arie Slob en enkele prominente gasten worden onder leiding van Annemarie van Gaal uitdagingen, oplossingen en beleid op dit terrein uitgediept. Leden van de genoemde ondernemersverenigingen worden persoonlijk uitgenodigd. TechNet Amstel en Venen verwacht een grote opkomst. De beschikbare plaatsen zijn echter beperkt, dus vol = vol!

Kort nieuws Abcoude

Kledingbeurs voor Sporthuis en Dorpskerk

In de Dorpskerk van Abcoude vindt vrijdagavond 5 oktober van 17.30 tot 20.30 uur en zaterdag 6 oktober van 11 tot 14 uur de jaarlijkse kledingbeurs plaats . Ook schoenen, sieraden, tassen en kinderkleding worden verkocht. De opbrengst is voor 50 procent bestemd voor onderhoud van de kerk en de andere 50 procent gaat dit jaar naar Sporthuis Abcoude. Wat niet verkocht wordt gaat ook naar een goed doel, dus alles heeft een mooie bestemming.

De Hoef

Najaarsgroenruilbeurs in De Hoef Op zaterdag 6 oktober kunt u van 10.30 tot 12 uur in de tuin van Groei&Bloei-voorzitter Jaap Gelderloos, Westzijde 50 in De Hoef planten en ander groenmateriaal inbrengen op de Najaarsgroenruilbeurs. Deze tijd van het jaar leent zich goed om te groot geworden planten te scheuren, de jonge planten hebben dan nog even de tijd om te wortelen. In het voorjaar kunnen ze dan meteen beginnen met

groeien en bloeien. Verzamel deze planten en breng ze zaterdag in op de groenruilbeurs. U kunt alles aanbieden of ruilen wat met tuinieren te maken heeft, zoals zaden, zaailingen, bollen, knollen, planten, boeken/tijdschriften, potten en tuingereedschap. Verpak de plantjes, stekken in plastic zakjes of potjes, zaden bijvoorbeeld in koffiefilterzakjes of kleine doosjes, want nietverpakt materiaal wordt geweigerd.Voorzie alles van een etiket of briefje met daarop de naam van het aangebodene en eventueel nog wat extra informatie, zoals hoogte, kleur, zon/schaduw. Niet geruilde boeken, tijdschriften, potten en gereedschap dienen weer mee naar huis te worden genomen. Iedereen is welkom, ook om gewoon eens te snuffelen aan de sfeer.

De Ronde Venen

College bezoekt Vinkeveen en Mijdrecht op dorpentour Woont u in Vinkeveen en Mijdrecht en wilt u kennismaken met burgemeester Maarten Divendal en de wethouders Rein Kroon, Alberta Schuurs, Kiki Hagen en Marja Becker? Dan nodigen wij u van harte uit om op dinsdag 16 oktober in De Boei, Vinkeveen en donderdag 18 oktober in het gemeentehuis, Mijdrecht. Tijdens deze avonden kunt u in gesprek gaan met het college en de plannen voor de komende jaren bekijken. Uiteraard kunt u ook goede ideeën aandragen en bespreken om de gemeente te verbeteren. Er is geen vastomlijnd programma tijdens de bijeenkomsten. Wel houdt de burgemeester om 19.45 uur een kort welkomstwoord.


DE GROENE VENEN

5 oktober 2018

15

AUTO & MOTOR

Tekst Michael Reuling foto's patrick hesse

Autosalon van Parijs Deze week openen de deuren van de Autosalon in Parijs. Veel grote namen laten het afweten, maar er blijft genoeg nieuws over.

Audi komt met onder meer de nieuwe A1 Sportback, A4 facelift, de SQ2, nieuwe Q3 en de 100% elektrische E-tron SUV naar Parijs. Vooral op die laatste moesten we lang wachten. De E-tron heeft een actieradius van 400 kilometer.

Ferrari komt met twee speciale projecten naar Parijs, de Monza SP1 en SP2. Een eenzitter en tweezitter, gebaseerd op de 812 Superfast. De auto's wegen ongeveer 1.500 kilo en zijn voorzien van een 810 pk sterke 6.5 liter V12.

Honda's CR-V wordt vernieuwd. Vanaf een kleine 39 mille heb je een voorwiel-aangedreven SUV met een benzinemotor. Vierwielaandrijving is leverbaar vanaf een kleine 46 mille. Er komt ook een hybride uitvoering, die in 2019 leverbaar wordt.

BMW heeft een nieuwe X5 en 8-Serie. Ook wordt de kleinere sportauto Z4 getoond, evenals het belangrijkste model van het merk, de hagelnieuwe 3-Serie.

Jaguar en Land Rover vieren respectievelijk het 50-jarig en 70-jarig bestaan van de merken. Niet alleen zijn er legendarische modellen van weleer te bewonderen, maar ook staat er een speciale editie van de XJ, de XJ50. Ook staat de persoonlijke XJ van Sir William Lyons, oprichter van Jaguar, op de stand. Land Rover toont een speciale Discovery, die ontwikkeld is voor het Oostenrijkse Rode Kruis.

Kia's Ceed GT wordt vergezeld van de Proceed Shooting Break. Belangrijker nieuws staat er in de vorm van de e-Niro, die met zijn actieradius van 485 kilometer maar liefst 85 kilometer verder komt dan Audi's duurdere E-Tron. Eind 2018 start de verkoop.

Mercedes-Benz heeft genoeg nieuws in Parijs. Zo is de nieuwe GLE te bewonderen, evenals de elektrische EQC, de nieuwe B-klasse en de nieuwe A 35 AMG.

Peugeot heeft een nieuwe 508 en laat vol trots de stationuitvoering zien. Ook toont het merk de PHEVuitvoeringen van de 508 en 3008. De E-Legend is een nieuwe conceptcar, een ode aan de oude 504. Porsche bestaat 70 jaar en pakt uit met de 935. Een supersportwagen, die in een gelimiteerde oplage van 77 stuks wordt gebouwd. Het prijskaartje ligt op ruim 7 ton. Andere auto's die je kunt bewonderen, zijn de gefacelifte Macan, de 911 Speedster en de volledig elektrische Taycan.

Porsche bestaat 70 jaar en pakt uit met de 935. Een supersportwagen, die in een gelimiteerde oplage van 77 stuks wordt gebouwd. Het prijskaartje ligt op ruim 7 ton. Andere auto's die je kunt bewonderen, zijn de gefacelifte Macan, de 911 Speedster en de volledig elektrische Taycan.

Skoda dieselt lekker rap met een 2.0 turbodiesel met 240 pk en 500 Nm koppel in de Kodiaq RS. De sportieve SUV van het merk. In 7 seconden zit de kolos op 100 km/u en blaast door tot 220 km/u. Ook toont het merk de conceptversie van de nieuwe Rapid. Toyota presenteert de nieuwe Auris en grijpt hiervoor terug naar een oude naam, de Corolla. Er komt wederom een hatchback en een Touring Sports. Uiteraard leverbaar met twee hybride aandrijflijnen. Levering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2019.

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures Functie: Junior Administratief medewerkster (m/v) Organisatie: Kroes en Partners notarissen Plaats: Mijdrecht

Functie: Accountmanager regio Randstad Organisatie: Constructor Dexion Holland B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Afwasser Organisatie: Bowling Mijdrecht Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker Uitkeringsadministratie en Zorgadministratie Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Begeleider voor 24-28 uur in de Ronde Venen Organisatie: Plaats: Ronde Venen Functie: Kranten bezorgers De Groene Venen Organisatie: De Groene Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Accountmanager regio Brabant/Limburg Organisatie: Constructor Dexion Holland B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: ICT systeembeheerder buitendienst Organisatie: Feka ICT B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Chauffeur (M/V) Organisatie: Van der Wilt Gerbera's Plaats: Mijdrecht Functie: Scholieren Organisatie: Van der Wilt Gerbera's Plaats: Mijdrecht

Wij zoeken voor de wasserij een enthousiaste parttime/fulltime medewerker(ster)

Heb je zin om in een leuk team te werken en hou je van aanpakken, bel voor inlichtingen 0294-291554 of 06-53607500, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 07.00 uur tot 15.00 uur.

Klanten kiezen steeds vaker voor Careyn. Daar hebben we de juiste mensen voor nodig. Mensen die mee willen bouwen, terwijl ze gelijk ook zichzelf ontwikkelen. Wij bieden volop mogelijkheden; kies een contract van een paar uur per week, of een groter contract. Samen geven we vernieuwende ideeĂŤn vorm, zolang het maar in je leven past.

Ga naar werkenbijcareyn.nl en vind de baan die bij je past

Voor het wijkteam Vinkeveen zijn wij op zoek naar een:

Voor het wijkteam Abcoude zijn wij op zoek naar een:

Verpleegkundige

Verpleegkundige

Je werkt zelfstandig en hebt verantwoordelijkheid. Met het team overleg je over dagelijkse ervaringen.

Je werkt in een team waarin eigen initiatief gewaardeerd en gestimuleerd wordt.Â

Wijkverpleegkundige

Verzorgende IG

Je bent samen met je wijkteam verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg.

Je maakt onderdeel uit van een team, dus samenwerken is jouw kracht.

Kies jouw contract: mogelijk vanaf 8 uur per week.

werkenbijcareyn.nl


16

5 oktober 2018

DE GROENE VENEN

De nieuwe collectie is binnen! Meer dan 100 dames en heren merken. Hier alvast een sneak preview.

STONE ISLAND jas kakigroen € 1.299,00

C.P. COMPANY vest kakigroen € 219,95

STONE ISLAND jas print € 839,00

LYLE & SCOTT jas zwart € 150,00

STONE ISLAND joggers grijs | 60320 € 199,00

C.P. COMPANY

LYLE & SCOTT

C.P. COMPANY

DENHAM

DENHAM

jas kakigroen

jas groen

vest grijs

razor jeans

sweater blauw

€ 499,00

€ 150,00

€ 209,95

€ 239,95

€ 139,95

DENHAM

CROSSLEY

TEN-C

FILIPPO DE LAURENTIIS

LYLE & SCOTT

jas groen € 229,95

trui marine € 149,95

jas beige € 1.279,00

trui rood € 189,95

vest groen € 120,00

WOMEN Airfield | Anecdote | Anine Bing | AOS | Aspesi | Baobab | Baum und Pferdgarten | By Malene Birger | Cambio | Circolo NEW Closed | Crossley | Dante6 NEW | DNA | Drykorn | Essentiel | Filippa K | Ganni | Glanshirt | Hampton Bays | Herno | Incotex | Le Specs | Luisa Cerano | Marc Cain | Maison Scotch | Max Mara | Max Volmáry | Miccy’s | Natan | No mansland | Penn & Ink | SET | Sibin Linnebjerg NEW Sissel Edelbo | Transit | Xandres | Yoga Jeans | Zanone | 7 For All Mankind | 10 Days | SHOES AGL | Adidas | ETQ | Hogan | Kanna | Kennel & Schmenger | Lilian | Lola Cruz | Lodi | Marc Cain | Maripe | Nubikk | Paul Green | Pertini | Peter Kaiser | Premiata | Puma | Santoni | Sendra Shabbies | Tod’s | Toral | Unisa | What For | BAGS Campomaggi | Furla | Guanabana | Marc Cain | Michael Kors | Unisa MEN Aspesi | Blue de Gênes | Bolzonella | Boglioli | Canali | Caruso | Corneliani | CP Company | Crossley | D’Amico | D by D* syoukei NEW Denham | Drakes | Fedeli | Filippo de Laurentiis NEW | Finamore | Fortela | Glanshirt | Gierre Milano | Gran Sasso | The Gigi | Herno | Hiltl 100Hands | Incotex | Jacob Cohën | Lardini | Lyle & Scott NEW | Mazzarelli | Moorer | Private White | Ten C NEW | Xacus | Stone Island | Vilebrequin | Woolrich Zanone | SHOES Alden | Barracuda | Bernardo M | Crockett & Jones | ETQ | Hogan | Magnanni | Santoni | Tod’s

LUTZ | Herenweg 45 | 3645 DE Vinkeveen | 0297 212121 | Shop 24/7 op lutz.nl |

8,8 | Volg ons op

Lutz1904


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.