De Groene Venen 3 juli 2015

Page 1

DE GR ENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

31-26°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 20 – Week 27 – 3 juli 2015

Zwaluw 63 Mijdrecht Vraagprijs € 174.500,- k.k.

Nieuw in verkoop!

TE KOOP ABCOUDE

Tweekamerappartement

Kerkstraat 122

Dorpsstraat 14, Mijdrecht

Een heerlijk huis op een prachtige locatie. Een romantisch (achter)huis, rustig gelegen direct aan het ‘Gein’ en ideaal voor 1 tot 2 personen evt. met kindje. Zwemmen en vissen in de achtertuin! Woonopp.: ca. 92 m2 Perceelopp.: ca. 124 m2 Vraagprijs: € 399.500,- k.k.

Raadhuisplein 2, Abcoude Tel.: 0294 - 282940 www.raad-huis.nl

Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

Zaterdag én zondag: Rabobank Rap & Ruig Race Komende zaterdag en zondag is er weer de Rabobank Rap en Ruig race. Op zaterdag gaan diverse teams aan de slag om om hun vaartuig te creëren. Gedurende de dag zullen de teams op diverse plaatsen in De Ronde Venen aan het werk zijn. Op rapenruig.nl is te vinden waar u als toeschouwer zelf de bouwplaatsen kunt bezoeken. Op zondag 5 juli moeten alle teams zorgen dat hun boot veilig bij Eiland 1 komt, waar om 13 uur de jurering start. Op Eiland 1 is eten en drinken verkrijgbaar en tussendoor zal er een optreden plaatsvinden van Dave Miller. Tegen het eind van de middag worden de pechprijs, originaliteitsprijs, Rap en Ruig prijs en prijs voor de snelste boot uitgereikt. Maar of de boten de finish halen…? Eiland 1 bereikt u nabij ingang camping De Tachtig Morgen aan de Vinkenkade in Vinkeveen. Lees verder op pagina 7.

Uw servicepunt in de buurt Tilly's Nail studio Rondweg 1 Mijdrecht D.I.O. drogist de Bree Vinkeveen Martens Mode Loenen aan de Vecht Hendrikse Stomerijen Baambrugge Rijksstraatweg 109

www.hendriksestomerijen.nl

Zaterdag: drukste en zonnigste Vogelvrij Festival ooit!

Realiseert uw woonwensen van A tot Z!

Deze zaterdag is Het Fort bij Uithoorn te Amstelhoek omgetoverd tot een spectaculair festivalterrein. Vogelvrij heeft dit jaar voor het eerst twee stages! Twaalf uur lang hoor je op de Beatbird stage en de Raveraaf stage de crème-de-la-crème op het gebied van EDM, house, deephouse, minimal en techno. Met fantastisch weer en opnieuw een record aantal bezoekers belooft het een te gekke dag te worden! Vanwege de verwachte hitte heeft de organisatie gezorgd voor verschillende koelmogelijkheden. In samenwerking met de gemeente De Ronde Venen worden er door Nuchter Verstand tot 19 uur gratis waterflesjes uitgedeeld. Met zwembaden, waterpistolen en sproeiers op het festivalterrein wordt het één grote Vogelvrije waterpret! Voor verkoeling in de schaduw kan je terecht in de circustent of onder de parasols. Vergeet je zonnebrandcrème niet mee te nemen om je goed in te smeren. Lees verder op pagina 8. foto peter bakker Julianalaan 32 te Vinkeveen

CREATIEVE

ACCOUNT

MANAGER m/v Bekijk de vacature op switchreclamebureau.nl

de passage 10 | mijdrecht

Aangekocht !

Kijk voor meer info over deze woning op www.korvermakelaars.nl


2

3 juli 2015

DE GROENE VENEN

DE T EK MST

VANAF 25 JUNI IN DE SMARTHOMES IN UITHOORN VERKOOP! FASE 2

KIJK OP: WWW.VORM.NL/DETOEKOMST

COMPLEET MET KEUKEN EN APPARATUUR, SANITAIR EN TEGELWERK

TYPE 2054

11 EENGEZINSWONINGEN PRIJZEN VANAF € 266.900,- V.O.N.

TYPE 2060

4 TWEE-ONDER-EENKAPWONINGEN PRIJZEN VANAF € 449.000,- V.O.N.

In Uithoorn, Legmeer-West, wordt de tweede fase van De Toekomst gerealiseerd. Deze smarthomes in deze fase beschikken allemaal over VORMOtica, een elektrische installatie waarmee je centraal de elektrische toepassingen in je huis bedient. Als koper van een VORMHuis in De Toekomst profiteer je bovendien van alle voordelen van het VORM Ruim Leven-programma®: je hypotheek en verzekeringen via VORM. Hiermee daalt je maandelijkse woonlast aanzienlijk.

TYPE 2066

1 VRIJSTAANDE WONING PRIJZEN VANAF € 519.900,- V.O.N.

De Toekomst is een project van:

TYPE 2073

6 GESCHAKELDE TWEE-ONDEREEN-KAPWONINGEN PRIJZEN VANAF € 385.000,- V.O.N. Makelaar:

0297-524124

WWW.VORM.NL/DETOEKOMST

EEN VORMHUIS. WOON BETER, LEEF GOEDKOPER


DE GROENE VENEN

Tekst Maarten Divendal

3 juli 2015

3

BESTE BURGEMEESTER

Luistervink Altijd blijven lachen

“Afgelopen periode waren er twee berichten in de (landelijke) media waarin De Ronde Venen in relatie tot het werk van de politie voorkwam. Het waren echter beide berichten die in eerste instantie veel vragen opriepen, omdat de context niet helemaal helder was. Zaterdag verscheen het bericht in de media dat inwoners van De Ronde Venen het meest van alle inwoners van Nederland (boven de 18 jaar) een boete krijgen wegens te hard rijden. Maar liefst ruim 16 boetes per inwoner. Klopt dat?” Nee, dat klopt niet. Het blijkt wél dat er veel boetes op het grondge-

Geen wekelijkse gftinzameling in de zomer Het ophalen van huisvuil in De Ronde Venen is met ingang van 1 januari jl. behoorlijk veranderd. Met dit nieuwe schema is het niet meer mogelijk om ’s zomers het gft-afval wekelijks op te halen. De gft-containers worden daarom in juli en augustus – net als de rest van het jaar – elke twee weken opgehaald. Tips om overlast van de gft-container bij warm weer te voorkomen: • Vlees- en visresten kunnen in de warme perioden stankoverlast en maden tot gevolg hebben. Verpak dit afval in krantenpapier of doe het in de container die het eerst wordt geleegd. • Zorg dat de gft-­bak niet in de volle zon staat. • Laat het keukenafval uitlekken voor u het in de bak doet. • Gooi geen vochtig afval in de container. Laat gemaaid gras een dagje drogen en laat vochtige etensresten in het gootsteenbakje uitlekken. • De bak blijft schoner als u onderin de bak een laagje droog gft-afval doet, bv kleine takjes of snijbloemen. • Ook door een krant onder in de bak te leggen kunt u voorkomen dat het te vochtig in de bak wordt. Daardoor blijft de container gemakkelijker schoon. Een lege eierdoos onder in bak zorgt er ook voor dat de bodem schoon blijft. • Maak de gft-­bak regelmatig schoon, want juist het achtergebleven afval kan gaan stinken. Ook is het belangrijk om gft-­afval in de container niet aan te stampen, houd het zo luchtig mogelijk.

bied van De Ronde Venen worden uitgedeeld. Omgerekend komt dat neer op ruim 16 boetes per volwassene. Reden hiervoor is dat het deel van de A2 waarop trajectcontrole plaatsvindt binnen onze gemeentegrenzen ligt. Het komt regelmatig voor dat iemand mij ‘bedankt’ voor de bekeuring uit De Ronde Venen. Op de boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau staat kennelijk als plaatsnaam De Ronde Venen. Ik hoop dat onze eigen inwoners niet te hard rijden, of tenminste weten dat het niet handig is om dat daar te doen. Verder weet ik niet of ik blij moet zijn dat op deze manier de naamsbekendheid van De Ronde Venen wordt vergroot. Misschien een idee om een keer een foldertje erbij te doen: “De Ronde Venen, te mooi om te hard voorbij te rijden; sla eens af, afslag Vinkeveen, en kom vooral een volgende keer in alle rust recreëren?!”

RTL cijfers haalt en conclusies trekt uit een systeem dat niet echt gaat over de aangiften. In dat systeem van de politie worden alle meldingen die binnenkomen geplaatst. Als iemand zich bijvoorbeeld bij de politie meldt met een zaak waarbij het blijkt te gaan om een zaak tussen twee burgers onderling, dan zal de politie geen aangifte opnemen. Ze noteren dit echter wel, maar het kan dan natuurlijk niet zo zijn dat vervolgens wordt geconcludeerd dat de politie deze ‘aangifte’ in de prullenbak gooit. De politie probeert haar werkwijze zo te organiseren dat de meeste tijd kan worden besteed aan zaken waar ze wat mee kunnen. Een inbraak in een schuurtje zonder bruikbare inbraaksporen krijgt dus geen prioriteit. Woninginbraken krijgen dat wél altijd. In onze regio scoort de politie ook relatief beter in het oplossen van dit soort inbraken dan in andere gemeenten.

“Vorige week meldde RTL Nieuws dat de politie 11% van de aangiften die wordt gedaan weggooit zonder er iets mee te doen. Is dat niet heel veel?”

“Er is de laatste tijd veel ongenoegen over de openbare verlichting. Er zijn binnen de gemeente veel storingen geweest. Zowel op plaatsen waar de straatlantaarns dag én nacht bleven branden als op plekken waar ze juist uit bleven terwijl het wel donker werd. Kan

Als het zo zou zijn, dan is dat inderdaad veel. De politie is verbaasd dat

• Opbouwen Rap & Ruig Race, diverse locaties, De Ronde Venen • Bezichtiging R.K. Kerk, Vinkeveen • Vogelvrij Festival

Zondag 5 juli • Rap & Ruig Race, Eiland 1, Vinkeveen • De Hoef Sportief, rondom De Strooppot, De Hoef • Kindermiddag De Ruige Hof, Abcoude

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!

Of er echt minder storingen kunnen komen, durf ik niet te zeggen. Als er storingen zijn, is niet altijd meteen de oorzaak te traceren, waardoor de oplossing soms te lang op zich laat wachten. De communicatie hierover kan denk ik wel beter. Het is nu zo dat inwoners eventuele meldingen van storingen bij de gemeente doen. De gemeente geeft dit door aan CityTec. Die gaat namelijk over onder andere de verlichting in de lantaarnpalen. Als het daar niet aan ligt, geeft CityTec het door aan Stedin, want dan ligt het aan de kabels en leidingen. Momenteel is het niet te volgen hoe het gaat met de meldingen. In dit najaar komt er op de website van Stedin een nieuw softwareprogramma waarmee inwoners (en ook de gemeente!) kunnen zien of en waar storingen zijn aangemeld, de stand van zaken van de storing, de oorzaak ervan én wanneer het wordt opgelost.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

Gemeentesecretaris Alexander Meijer vertrekt naar Amstelveen Gemeentesecretaris Alexander Meijer gaat De Ronde Venen verlaten om per 1 september a.s. de nieuwe gemeentesecretaris van Amstelveen te worden. Zijn vertrek komt onverwacht, geeft hij toe. “Maar gemeentesecretaris worden bij onze buurgemeente is een unieke kans die ik met beide handen wil aangrijpen,” aldus Alexander Meijer. Naast gemeentesecretaris van Amstelveen wordt hij ook algemeen directeur van de ambtelijke organisatie. Sinds twee jaar voert die ook alle ambtelijke diensten van buurgemeente Aalsmeer uit. In totaal werken er 870 medewerkers in het Amstelveense gemeentehuis en bedient de organisatie 115 duizend inwoners. Amstelveen zocht een ervaren manager met kijk op bestuurlijke processen en iemand die ook de ambtelijke organisatie met de eisen van deze tijd mee kan laten groeien. Zij hebben die gevonden in de persoon van Alexander. Alexander: “Dit is voor mij een kans

Agenda Kort Zaterdag 4 juli

dat niet beter?”

om in een nieuwe, complexe omgeving aan het werk te gaan. De ambtelijke organisatie staat voor een grote interne veranderopgave waar ik mede invulling aan zal geven. Ook ligt er een ambitieuze en ondernemende agenda en wil het college van Amstelveen, net als dat van De Ronde Venen, dat er meer vanuit de inwoner wordt gedacht en gewerkt. De werkzaamheden bij Amstelveen liggen deels in het verlengde van die van De Ronde Venen.” Alexander Meijer kwam in augustus 2012 bij De Ronde Venen werken. Enige tijd geleden kondigde hij aan eind dit jaar een sabbatical van enkele maanden te willen nemen. Dat wordt nu doorkruist door zijn benoeming in Amstelveen. “Ik ben bijzonder trots op de veerkracht, persoonlijke ontwikkeling en door de medewerkers geboekte resultaten

in de afgelopen jaren. Ik bedank alle medewerkers én bestuurders voor de constructieve samenwerking, ik zal jullie zeker gaan missen.” foto patrick hesse

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse (visionquest.nl) en anderen.

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton.

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Michael Reuling, Peter Schavemaker en Anja Verbiest.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2015 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Het is al weer even geleden, maar omdat het zo pijnlijk juist aangeeft hoe ons zorgsysteem in elkaar steekt, wil ik het u toch niet onthouden. Willempie, een Downer, woonde samen met z'n moeder op een flat in Mijdrecht. Moeder had het curatorschap dus alles was goed geregeld. Toen moeder plots overleed, waren de rapen gaar. Willempie bleek vogelvrij: er was niemand die zijn zaken mocht behartigen dus ook hijzelf niet. Toch slaagden we er, met list en bedrog, in dat Willempie een fijn nieuw thuis kreeg in Nieuwveen. We zorgden er voor dat de flat werd ontruimd en naar behoren werd opgeleverd. Gelukkig fase 1 uitgevoerd. Het duurde zes weken voordat ik een telefoontje van het gemeentehuis kreeg dat er een probleem was. Een dame, die haar verstand tot na werktijd in de rechter bureaulade had weggeborgen, vertelde mij dat er op het adres ….iemand woont. De flat kon daardoor niet worden verhuurd. Ik kon natuurlijk snel uitleggen hoe de vork in de steel zat, maar kreeg te horen dat slechts de (overleden) curator een uitschrijving op het adres kon bewerkstelligen. “Ik kan dus helaas niets voor u doen.” U leest het goed “voor u”. Ik toog naar Nieuwveen om het uit te leggen. Een dame met een lege rechter bureaulade keek me aan en zei: “Dat is lastig”. Ik kreeg een kop koffie en na enkele minuten kwam de dame naar mij toe en vertelde dat Willempie inderdaad sinds het door mij opgegeven moment in Nieuwveen woonde en dat ze hem even zou overschrijven naar Nieuwveen. Pfffff... Mijn oudste nam, zoals afgesproken, het curatorschap op zich, maar het duurde maar liefst drie jaar voordat dit alle schijven was gepasseerd. In de tussenliggende tijd werd de WAJONG-uitkering gestort. De eigen bijdrage voor de instelling werd niet betaald, want niemand mocht immers over de rekeningen beschikken. Toen het uur u daar was belde ik met Zorgkantoor Leiden. Ik kreeg een dame aan de telefoon die na enig zoekwerk met enige ontsteltenis meldde dat er een bedrag van circa 30.000 gulden (zo lang is het geleden) open stond. “Hoe moet dat nou?” “Nou, gewoon de nota sturen, ik zorg er voor dat die dezelfde dag wordt voldaan.” Wel vroeg ik mij af hoe het in vredesnaam mogelijk is dat er niemand van het zorgkantoor in die drie jaar aan de bel trok. Begrijpt u nu dat staatssecretaris Van Rijn nog wel even doende is deze puinbak te ruimen? Bij het PGB is het namelijk nog erger. Luistervink


4

Kort nieuws Mijdrecht

Doopdienst in De Wegwijzer Op zondag 5 juli leidt ds. W. de Bruin de morgendienst om 10 uur in De Wegwijzer. Hopen betekent: er vertrouwen in hebben dat het goedkomt met deze wereld en met jezelf. Op basis waarvan hebben christenen er eigenlijk vertrouwen in dat het goed komt? In de middagdienst (aanvang 17 uur) wordt er een kind gedoopt. Verblijdt u met hen die blij zijn en huil met hen die huilen. Deze bijzondere tekst uit Romeinen 12:15 is als tekst aangedragen bij de doop van Menoah, een pasgeboren jongetje uit de gemeente. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Lees het artikel ook op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel.Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

3 juli 2015

VIOS leerlingen geslaagd Afgelopen zaterdag deden 8 leerling van muziekvereniging VIOS uit Mijdrecht met succes HaFaBra-examen bij Stichting Kunst Rond De Venen in Wilnis (HaFaBra is een samenvoeging van harmonie, fanfare en brassband - red.). Show- & Marchingband. Op dwarsfluit Deze muziekschool heeft voor het zijn dat Danique Mayenburg en Linde afnemen van de examens een sa- Zomer. En verder staan ook Rachelle menwerkingsverband met muziekor- Mayenburg op trombone en Koen ganisatie Noord-Holland en Utrecht. Hendriks op slagwerk te trappelen om Onder het toeziend oog en luisterend mee op straat te gaan. oor van de examinatoren gingen de 8 jonge VIOS-muzikanten met een Regelmatig verzorgt VIOS optredens gezonde spanning op voor hun prak- in Mijdrecht en omstreken en gaat tijkexamen A. Het theoretische deel ze met haar taptoeshow het land in. hadden de jongelingen eerder dit jaar Heeft uw kind interesse om een koperblaasinstrument, saxofoon of dwarsal met goed gevolg afgelegd. fluit te (leren) spelen of als slagwerDe examencommissie was uiterst te- ker met de show- en marchingband de vreden over de prestaties. De 6 dames straat op te gaan? Bezoek dan eens en 2 heren slaagden met vlag en wim- de website www.vios-mijdrecht.nl en pel. Met het A-diploma op zak stro- meldt hem of haar aan. U kunt ook men op saxofoon Sander Loo, Jamie uw gegevens en interesse mailen naar Spraakman, Sam Posdijk en Laura info@vios-mijdrecht.nl. De vereniging Bakker binnenkort door naar de neemt dan contact met u op.

Regio

Actuele reisinformatie op N201

De plaatsing van het routeinformatiepaneel op de N201 is een samenwerking van de provincie Noord-Holland en de provincie Utrecht.

De leerlingen van de OBS Piet Mondriaan in Abcoude beginnen al aardig aan feestjes te wennen. De afgelopen week was het meesters en juffendag, afscheid van juf Vera en eindejaarsfeest. En nu was in de zomerse warmte directeur Ronald Jansen op het dak van het schuurtje geklommen. Kort en krachtig vertelde hij aan de kinderen dat het hoogste punt

van de bouw bereikt was. Onder luid applaus van de kinderen werden de bouwers begroet. De kinderen kregen een heerlijk ijsje. De wethouder Aldrik Dijkstra, aanwonenden en gebruikers van het Piet Mondriaan Kindcentrum bleven nog even napraten met elkaar. Voor de kinderen begint de grote vakantie, de bouwers moeten nog even door. foto fem van duuren

Pleinfeest op de Pr. Beatrixschool burger, knakworst en pannenkoeken. Om half 8 ging het Rad van Fortuin draaien met mooie prijzen zoals een hotelovernachting en een eenwieler. De prijzen voor het Rad en enveloppen trekken zijn gesponsord door ondernemers uit de Ronde Venen en ouders van school. Het was een gezellige avond, waar de Ouderraad en het team met veel plezier op terugkijken. Van de opbrengst van 1.750 euro kunnen weer spullen voor de kinderen aangeschaft worden, zoals nieuwe voetbalshirts .

Pannenkoekendag heerlijke afsluiting SMAAKproject OBS De Zwaluw Het waren twee lekkere weken op openbare basisschool De Zwaluw in Nes aan de Amstel die geheel in het teken stonden van het SMAAKproject. De aftrap begon met een oorverdovend lawaai van het grote pannenorkest. De kinderen hadden allemaal een pan en pollepel mee en onder leiding van een echte percussionist werd het oorspronkelijke kabaal veranderd in een harmonieus swingend lied.

Mijdrecht

Foto-expositie Amazing Water Reflections Robert Kuiper exposeert in juli en augustus in het gemeentehuis in Mijdrecht zijn foto’s in de tentoonstelling ‘Amazing Water Refelctions’. Sinds zijn jeugd ziet Kuiper de meest vreemdsoortige dingen om zich heen, vooral in water, in reflecties. Toen de digitale fotografie zijn intrede deed is hij dit gaan fotograferen. In de oude hal van het gemeentehuis hangen in de zomermaanden diverse bijzondere voorstellingen op aluminium afgedrukt. De toegang is gratis. U kunt zich tijdens openingstijden melden bij de receptie.

Hoogste punt bereikt

Vrijdag 26 juni werd voor de derde keer een pleinfeest georganiseerd voor de ouders en kinderen van de Pr. Beatrixschool uit Wilnis. Het feest begon met een vossenjacht. Het schoolplein was ’s middags al gezellig aangekleed met springkussens, spelletjes en enveloppen trekken. Door de kinderen en juffen werd enthousiast gedanst op de vrolijke muziek. Voor de lekkere trek kon een stukje taart, cake of cupcake gekocht worden, allemaal gebakken door ouders en kinderen van school. Ook waren er broodjes ham-

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

De provincie Noord-Holland heeft deze week een routeinformatiepaneel geplaatst op de N201 tussen Mijdrecht en Aalsmeer. Het paneel geeft verkeer richting Uithoorn en Aalsmeer informatie over de actuele verkeerssituatie, omleidingen, eventuele werkzaamheden of calamiteiten op de N201 en in het bijzonder het aquaduct en de Waterwolftunnel. Het informatiepaneel op de N201 is de 27ste van de in totaal 30 panelen die de provincie NoordHolland plaatst.

DE GROENE VENEN

Juf Chantal van Vlinderbos trouwt haar Joris

Alle groepen hebben volop kunnen koken, knutselen en proeven op hun eigen niveau. Zo waren er smaaklessen van het voedingscentrum opgezet door topkok Pierre Wind. Werd er verse spaghetti gekookt onder leiding van Martijn, chefkok van restaurant Boerin en de Kok. De onderbouw leerde vers brood te maken in de vorm van een kuikentje. De hoogste klassen hebben een poging gewaagd om kaas te maken, maar dat viel nog niet mee. Veel enthousiasme was er voor het testlab waarbij proefjes werden gedaan. Ook de creatieve activiteiten volgens de methode van de meervoudige intelligentie stonden deze weken

in het teken van SMAAK. Door de kinderen zelf bedachte toneelstukjes over de bio-industrie, presentaties, reclamespotjes, schilderijen en liedjes over (biologisch) eten en het versieren van pollepels. Het project werd smakelijk afgesloten op Nationale Pannenkoekendag met een speurtocht en proeflab door de school. Ook de ouders waren welkom om de sfeer te komen proeven en te zien wat de kinderen hadden gemaakt en geleerd. Natuurlijk ontbraken de pannekoeken gemaakt door groep 8 niet. Zo werd dit geslaagde project boordevol smakelijke activiteiten al smullend afgesloten.

Vrijdag 26 juni, op een prachtige dag, stapten juf Chantal en haar Joris in het huwelijksbootje. Chantal geeft full-time les aan groep 5-6 op Jenaplanbasisschool Vlinderbos. Zij en Joris zijn al vanaf hun jeugd een stel. Voordat de plechtigheden van de dag begonnen, werden ze eerst op het schoolplein feestelijk ontvangen door alle kinderen, leerkrachten en enkele ouders. Nadat er in de aula een welkomstwoord

is gedaan, ging het bruidspaar de groep in waar Chantal les geeft. De kinderen van haar groep hebben een leuk lied ingestudeerd voor het bruidspaar wat ze ten gehore hebben gebracht. De kinderen en het team van Vlinderbos wensen Chantal en Joris een lang, gezellig en gelukkig leven samen. Het was fantastisch om er even van mee te mogen genieten op school!


DE GROENE VENEN

3 juli 2015

5

Vrijwilligersdag Johannes Hospitium

Chazz groot succes De tiende editie van Chazz afgelopen zaterdag, was een groot succes. Het muziekevenement in De Hoef trok meer dan 400 bezoekers. Het mooie weer, het gevarieerde programma, de prachtige tuin en de lekkere hapjes en drankjes zorgden voor een optimale sfeer. De publiekstrekkers Saskia Laroo en Warren Byrd speelden de sterren van de hemel en wisten de bezoekers in ‘no time’ op de dansvloer te krijgen. Het duo dat al over de hele wereld heeft getoerd, trad zaterdag belangeloos op voor Chazz. En met hen nog vele anderen. Het programma startte met One Day Fly: dance classics, soul en feel good music. Hierna traden Nathaly Masclé, Clous van Mechelen en JeanLouis van Dam op, gevolgd door het Nicola Mecca Quintet. De avond werd afgesloten door de reggaeband Bob Syndycate.

Bouwstenen voor een school Om extra inkomsten te generen voor het goede doel in Nepal werden grote legostenen aan de bezoekers verkocht. De legostenen lagen op een grote berg bij de ingang en verbeeldden daar de situatie in Nepal na de aardbeving. Bezoekers konden een steen kopen en deze op het horecaplein gebruiken om een school mee op te bouwen. De actie bleek een groot succes. Al met al kochten de bezoekers bijna 1400 steentjes en werd een heus kasteel gebouwd. De opbrengst van de actie gaat naar de bouw van een aardbevingsbestendige school in Nepal.

Vrijwilligers van het Johannes Hospitium hadden hun jaarlijkse uitje. Traditiegetrouw wordt zo’n dag in de regio georganiseerd en wordt de lokale middenstand via sponsoring betrokken bij het hospice. Zo ook dit jaar. Zo mocht gebruik worden gemaakt van het Verenigingsgebouw van de Hervormde Kerk aan de Herenweg in Vinkeveen, waar iedereen in opperbeste stemming bij elkaar kwam. Van daaruit is het maar een paar stappen naar Jachthaven Borger, waar een aantal bootjes klaar lagen, aangevuld met boten van leden van de Hervormde Kerk waarmee de vrijwilligers in groepen de oversteek maakten naar Zandeiland 4. Daar waren allerlei spelen uitgezet, die soms onder grote hilariteit werden uitgevoerd. De groepen, die op dat moment geen rondvaart maakten over de plassen,

waren welkom in het Veenmuseum. Er zijn nogal wat vrijwilligers die niet uit De Ronde Venen komen. Zij waren verrast dat er zoveel interessants te zien en te horen was over het veen in al zijn facetten. Toen iedereen weer terug was bij het Verenigingsgebouw stond er een heerlijke bbq klaar, geheel verzorgd door Poeliersbedrijf De Haan, aangevuld met heerlijke salades van de Vinkeveense Groentehal. Dankzij de goede zorgen van de vrijwilligers van de Hervormde Kerk ontbrak het de deelnemers aan niets: het was met recht ‘vrijwilligers voor de vrijwilligers!’ Een dag met een gouden randje, die mogelijk werd door de betrokkenheid van zo velen bij ons Johannes Hospitium, een dag waarop met heel veel plezier en dankbaarheid kan worden teruggekeken.

Vrijdag 26 juni was een speciale dag voor de leerlingen van de OBS Piet Mondriaan. Vrolijk kwamen de kinderen met potten en pannen, fluiten en andere herriemakers al naar school. Daar werden ze in een lange, vrolijke stoet opgesteld om door het dorp te wandelen. Niet zomaar, de leerlingen gingen op weg om juf Vera van huis te halen voor haar laatste dagje

Vinkeveen

Prijsklaverjassen in De Boei Klaverjasclub Onder Ons organiseert dinsdag 7 juli weer een zomer prijs kaartavond voor iedereen die wel eens klaverjassen gespeeld heeft. Dit geld ook voor recreanten en vakantiegangers. Er zijn veel prijzen te winnen. De aanvang is 20 uur in dorpshuis De Boei Kerklaan 32 in Vinkeveen. Er worden drie partijen van zestien gifjes gespeeld, volgens het Amsterdamse systeem.

Baambrugge

Nu inschrijven voor Dorpsloop Op vrijdag 21 augustus vindt in Baambrugge de 26e editie plaats van de Baambrugse Dorpsloop. Organisator IJsclub Baambrugge hoopt weer op zo’n 400 deelnemers. Die kunnen kiezen voor een 10 km wedstrijdloop, een 4 kilometer loop en de run van 1 km run. Dat laatste evenement is er speciaal voor de jeugd. Vanaf nu kan worden ingeschreven voor de 10 en 4 kilometer via www.dorpsloopbaambrugge.nl.

Abcoude nam passend afscheid van Juf Vera als juf. Verrast en ontroerd keek juf Vera naar de lange stoet, die duidelijk hoorbaar aankwam. Vera deelde heel wat high five’s uit aan de stoet en hier en daar kreeg ze van een leerling een stevige knuffel. De stoet ging met Vera in een speciaal wagentje voorop via de Hoogstraat weer terug naar school. Daar was een echte verrassingsdag voor Vera gepland. Alle

Kort nieuws

groepen deden nog een liedje, act of optreden voor de juf. Aan het einde van de dag werd het afscheid gelijk gevierd met het eindejaarsfeest van de school. Voor de kinderen waren er allerlei leuke activiteiten te doen en allerlei lekker eten. De ouders konden lekker napraten over het afgelopen schooljaar. Voor Vera was er een receptie met oud leerlingen, collega’s

en vrienden die zij in haar 41 jaar in het onderwijs heeft leren kennen. Het was voor haar een feest van herkenning. Speciaal voor haar was het ook dat een band van oud leerlingen van destijds de basisschool “De Manse” die nog éénmaal een optreden gaven. Zo is het goed, vond Vera aan het einde van de feestelijke dag. foto's fem van duuren

Nu voorinschrijven betekent minder wachttijden op de dag van de loop, snel een startnummer in ontvangst nemen in dorpshuis "De Vijf Bogen" en lagere inschrijfkosten dan op de dag van de loop. De 10 km wedstrijdloop is voor dames senioren, dames 35+ en 45+, heren senioren en heren veteranen 40+ , 50+ en 60+ . De 10 km start om 19.35 uur. De 4 km prestatieloop, start 19.30 uur, is voor de jeugd t/m 14 jaar en de ouderen. Voor de 4 en 10 km wedstrijd wordt om 19.05 uur de 1 km- JG-Kids RUN weggeschoten voor de jeugd t/m 10 jaar.

Abcoude

Piusschool bedankt voor oud papier Groep 5 en 6 Twistvliedschool maken kunstwerken De leerlingen van groep 5 en 6 zijn in het weiland naast het busstation Wilnis kunstzinnig aan het werk gegaan. Onder leiding van een echte kunstenaar zijn de leerlingen creatief bezig geweest in de natuur. Ze mochten hun eigen kunstwerken maken met onder andere gras en

takjes. De mooiste kunstwerken kwamen spontaan uit hun handjes. Het was een gezellige middag en de kinderen wilden eigenlijk nog lang niet naar huis. Dus dat was een goed teken dat ze het erg naar hun zin hebben gehad in de mooie natuur!

Gezellig tuinconcert van Abcouder Harmonie Zondag jl. hield de Abcouder Harmonie een tuinconcert in de tuin van Café Restaurant De Eendracht. Het terras was gezellig druk. De harmonie opende de middag met een medley uit ‘The sound of music’, wat tot veel herkenning bij het publiek zorgde. Maar ook het populaire ‘Happy’ van Pharrell Williams deed het goed. Maar voor de kleinste luisteraars was vooral ‘Let it go’ uit de film Frozen de topper die hen in beweging bracht. Het orkest stond onder leiding van dirigent Ria Kornet. Daarna werd het stokje overgegeven aan Jack Ligtvoet die de drumband mocht leiden in plaats van dirigent Maarten Rongen, die helaas zelf verhinderd was. Ondanks de regenbuitjes was het optreden spectaculair. Met het opzwepende nummer

‘We will rock you’ van Queen en een stuk waarbij de goed oplettende luisteraar zelfs een trein kon horen aankomen wist ook de drumband het publiek te boeien. Al met al een geslaagde middag voor de 115-jarige Abcouder Harmonie. foto fem van duuren

Het team van de Oud Papier Actie van de Piusschool Abcoude dankt alle inwoners van Abcoude van de wijken waar elke maand het oud papier wordt opgehaald. Ook in het komende schooljaar komt men graag weer langs om papier in te zamelen. Noteert u vast de data? 1 september, 6 oktober, 3 november, 1 december, 5 januari 2016, 2 februari, 8 maart, 5 april, 17 mei, 7 juni en 5 juli. Op de foto: een aantal van de vrijwilligers in actie. Natuurlijk worden ook zij bedankt voor hun inzet. Fijne zomer!


6

Familieberichten

3 juli 2015

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging

Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126

DE GROENE VENEN

IVN-zomeravondfietstochten IVN-afdeling De Ronde Venen en Uithoorn organiseert op dinsdag 7 juli alweer de tweede zomeravondfietstocht van dit jaar. Ondanks het frisse, winderige weer bij de eerste tocht was er toch een grote groep mensen gekomen. We hopen bij de tweede tocht dat we een echte zomerse fietstocht hebben. We vertrekken om 19.15 u vanaf het Raadhuisplein in Mijdrecht. De laatste van de in totaal 3 tochten is 4 augustus. Elke avond is er een andere route in de omgeving van ons mooie veenweidegebied. Ontdek samen de bijzonderheden van dit unieke landschap o.l.v. IVN-natuurgidsen. Er is een pauze onderweg waar u uw zelfgebrachte koffie/ thee e.d. kunt nuttigen. Opgave niet nodig. Afstand: circa 23 kilometer. Info: Anja de Kruijf, 0297-261628

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Zomer vol activiteiten voor eenzame ouderen Uitvaartbegeleiding "Waar u ook verzekerd bent, u bent vrij in de keuze van uw uitvaartondernemer"

Liefde Aandacht Respect

Miranda van Gelderen 06-23367997 Brenda Stork 06-15442046 www.charonuitvaart-abcoude.nl

Ook voor eenzame ouderen en alleengaande ouderen staat de zomer weer voor de deur, iedereen is met vakantie, veel clubjes hebben zomersluiting, kortom er is niets te doen. Daarom organiseert Stichting Tjitze Hesselius deze zomer allerlei activiteiten. Varen over de Vinkeveense Plassen, Workshop Facebook, Lezingen over Kunst en een tripje naar het Kröller Muller Museum. Voor ieder wat wils de hele zomer door. Tjitze Hesselius was een Mijdrechter die zijn hele leven vrijgezel is gebleven. Toen hij ouder werd besefte hij dat het alleen zijn ook zijn mindere kanten had, dat zag hij bij zichzelf maar vooral ook bij ouderen. Dit heeft heb doen besluiten om zijn nalatenschap in te zetten voor de bestrijding van eenzaamheid bij ouderen in De Ronde Venen. Op dinsdag 7 juli is er een Workshop Facebook bij Dock 15 in Mijdrecht. Op maandag 13 en 27 juli wordt in samenwerking met de bibliotheek de lezing ‘Moderne kunst uitgelegd vanuit kunstenaarsperspectief’ georga-

niseerd. Deze lezingen zijn los te bezoeken maar vormen een 3-luik met het bezoek aan het Kröller Muller Museum op 6 augustus. En dan is er nog een groot feest op de Vinkeveense Plassen op 29 juli a.s. heerlijk varen en daarna een lekkere BBQ. De activiteiten van de stichting zijn voor alleengaande ouderen en gratis toegankelijk, aanmelden is wel verplicht.Dat kan via info@tjitzehesselius.nl Bij een aantal activiteiten is een beperkt aantal deelnemers mogelijk, hier geldt: vol=vol. Meer informatie over de activiteiten vindt u op www.tjitzehesselius.nl. Heeft u geen internet? Ga dan even langs bij een van de servicepunten of bij Tympaan De Baat, zij helpen u graag, eventueel ook bij het aanmelden. Voor de deelnemers die geen eigen vervoer hebben: wij kunnen u ophalen en weer naar thuisbrengen na afloop. Geen zin om thuis te zitten deze zomer? Trek de stoute schoenen aan en kom gezellig naar een van de activiteiten (allemaal mag natuurlijk ook).

Kindermiddag bij de Ruige Hof: kunst uit de natuur

Ook Veenmol worden? De Veenmollen ofwel de jeugdnatuurclub van het IVN bestaat inmiddels al vier jaar. De Veenmollen trekken samen met natuurgidsen één keer in de maand de natuur in. Er wordt van alles gedaan: uilenballen pluizen, waterdiertjes vangen, bomen knotten, bootje varen, natuurspeurtochten , paddenstoelen zoeken, etc. Op dit moment hebben we voor het nieuwe seizoen nog plaats voor een paar nieuwe Veenmollen. De Veenmollen is bedoeld voor kinderen in groep 5, 6 7 of 8 die graag buiten in de natuur zijn. We gaan van start op 19 september om 13.30 bij ‘t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan 59 te Uithoorn. Vervolgens trekken de Veenmollen er iedere 2e zaterdag van de maand op uit van 13.30 tot 15.30.

Het lidmaatschapsgeld bedraagt € 25,- per jaar. Naast het lidmaatschap krijgen de kinderen de RondUit ( het blad van het IVN) en het eerste jaar een club T-shirt van “De Veenmollen”. Wilt u meer zien van de belevenissen van de Veenmollen kijk dan eens op www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn. Voor meer info en aanmeldingen: evelinevangerrevink@gmail. com of tel. 0297-261628 (Anja de Kruijf).

De Ruige Kids in Abcoude hebben zondagmiddag 5 juli de laatste opkomst voor de zomervakantie. Ze gaan ontdekken wat voor kunst er in de natuur te vinden is en knutselideeën opdoen voor in de zomervakantie. Doe jij mee? Kom op zondag 5 juli van 14 tot 16 uur (wees op tijd, inloop om 13:45 uur!) naar Natuurvereniging de Ruige Hof, Abcouderstraatweg 77, Abcoude. Tel.: 0294 - 285021; www.deruigehof.nl. Neem je ouders mee! Gratis voor leden (€15,- gezinslidmaatschap). Van niet-leden vragen we een kleine bijdrage van € 3,50.

foto emmY clausen

Deelnemen aan een leesgroep? Houdt u van lezen en wilt u verdieping, dan is een leesgroep wellicht iets voor u. In een leesgroep kunt u interesse in literatuur en schrijvers met anderen delen. De Bibliotheek Mijdrecht organiseert, in samenwerking met stichting Senia, een informatieochtend over leesgroepen. Tijdens deze ochtend ontmoet u gelijkgestemden en krijgt u informatie over het opstarten en/of deelnemen aan een leesgroep. Een medewerker van Senia zal vertellen welke ondersteuning deze organisatie kan bieden. Om mee te doen aan een leesgroep hoeft u geen lid te

zijn van de Bibliotheek. U bent van harte welkom in de Bibliotheek Mijdrecht, Dr. J. van der Haarlaan 8 in Mijdrecht. Voor meer informatie zie www.bibliotheekavv.nl.

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.


DE GROENE VENEN

3 juli 2015

Like, Share en winactie op Facebook

Vervolg van voorpagina.

Doe mee aan de Tour de Passage winactie en maak kans op een wielrennersfiets

Rabobank Rap en Ruig Race

Schipper mag ik overvaren? Water, eilandjes, zon en enthousiasme. Dit gecombineerd met gevoel voor humor, creativiteit en - graag - een flinke dosis handigheid… ziehier de ingrediënten voor een knallend Rap & Ruig 2015. Op 4 juli staan in Bar & Bistro De Haven even niet de snackbar, de bar en de keuken centraal, maar zijn het de zaag, de boor, de schroevendraaier en andere keukenvreemde gereedschappen die bepalen wat ‘er op tafel komt’. Eigenaar Teun Koole is die dag volledig in zijn element. Als oud-binnenvaartschipper en als fervent watersporter is Rap & Ruig hem op het lijf geschreven. Terwijl in De Haven de culinaire voorbereidingen op de ‘after-party’ worden getroffen, is Teun met zijn bouwteam in de weer. “Winnen hoeft niet”, geeft hij eerlijk toe, “maar ik wil De Ronde Venen wel laten zien dat ik verstand heb van boten en varen.” Op de vraag of hij dan ook verstand heeft van

7

‘scheepsbouw’ antwoordt hij lachend dat hij eerlijk gezegd niet zo erg handig is. “Maar mijn teamleden wel”, voegt hij eraan toe. “We gaan ons bouwsel met mijn schip ‘De Zorg en Vlijt’ naar eiland 1 varen. Alleen dat is al leuk. Wie mee wil varen is van harte welkom. We vertrekken op 5 juli om 11 uur vanaf Bar & Bistro De Haven. Zorg dat je erbij bent, zou ik zeggen. Je mag na afloop natuurlijk ook weer mee terugvaren. Wie weet zit je wel bij de kampioenen van 2015 aan boord. Dan valt er wat te vieren!” Gratis meevaren? Meld je snel aan bij Bar & Bistro De Haven, Herenweg 276 te Vinkeveen.

De winkeliers van winkelcentrum De Passage in Mijdrecht hebben een leuke inhaakwedstrijd bedacht rondom de Tour de France. In de actieperiode van 4 t/m 25 juli maak je kans op een wielrennersfiets t.w.v. €1099,-. Enige wat hiervoor gedaan moet worden is, Like de Facebook pagina van Winkelcentrum De Passage en Deel de actie! Het gaat om de Haibike Q Eace RX Flatbar 30 speed Shimano 105 combi (carbon frame 56cm), in samenwerking met Bike OK. Tijdens de actie is de wielrennersfiets te bewonderen in de etalages van de AH. Op Koopzondag 26 juli a.s. vindt de prijsuitreiking plaats in de Passage, bij Albert Heijn om

14:00 uur, en met mooi weer in de openlucht op het plein bij Blue’s Basic. Namens alle winkeliers van De Passage, een fijne Tour de France gewenst.

(Facebook.com/depassagemijdrecht)

Geslaagde zorgmarkt voor regionale jeugdhulpaanbieders en Sociale Teams In de Boei in Vinkeveen kwamen op dinsdag 23 juni 2015 jeugdhulpaanbieders uit de regio Utrecht-West, Sociale Teams en gemeenten uit de regio samen voor een zorgmarkt. Samen met een aantal jeugdhulpaanbieders organiseerde de gemeente De Ronde Venen de zorgmarkt. De zorgmarkt is georganiseerd omdat er bij zowel de aanbieders, Sociale Teams als de gemeenten behoefte was om elkaar beter te leren kennen en ervaringen te delen. Inwoners ontvangen hierdoor betere ondersteuning op maat. Aanbieders, Sociale Teams en gemeenten kunnen namelijk beter samenwerken omdat ze elkaar beter kennen. Bij de zorgmarkt waren ongeveer 20 regionale jeugdhulpaanbieders aanwezig en waren alle Sociale Teams uit de regio vertegenwoordigd.

Wereldproduct en opruiming Het wereldproduct van de Wereldwinkels in Mijdrecht en Abcoude is deze maand een geluksflesje uit Peru. In deze flesjes zitten een aantal amuletjes, die geluk brengen. Een flesje kost € 7,50. Hierop krijg je 10 % korting als je dit artikel uitknipt en meeneemt naar de winkel. Wat zit er in de flesjes? Magneetjes, die liefde, geluk en welvaart aantrekken. Een Sint Judasbeeldje, dat zorgt dat je gelukkig bent met je werk. Hoefijzertjes, die beschermen tegen slechtheid. Ook zitten er zaadjes in van CuyaCuay, die liefde aantrekken en de relatie bevor-

deren. Huayruro zaadjes ter bescherming tegen jaloezie. Margarita-pasta zorgt dat geluk en welzijn worden versterkt. Tenslotte Maagdentranen en Pirita, die goed zijn bij onderhandelen en het doen van zaken. Kortom, een flesje boordevol geluk en levensvreugde. Bij de Wereldwinkels is het in de maand juli ook zomeropruiming. Voor jou de kans om een aankoop met een leuke korting te doen. Voor de Wereldwinkels de gelegenheid om weer ruimte te maken voor nieuwe collectie. De makers van alle producten verdienen gewoon een fair loon. Kom dus snel naar de Wereldwinkels en laat je verrassen. Kijk voor openingstijden en meer informatie op www.wereldwinkelmijdrecht.nl en www.wereldwinkel-abcoude.nl. Ook te volgen op facebook en twitter. Wereldwinkel Mijdrecht, De Passage 14, 3641 AK Mijdrecht, tel: 0297-293799 Wereldwinkel Abcoude, Brugstraat 9, 1391 GH Abcoude, tel: 0294-284394.

Zomerpodium ‘Onder de Linden’ met verhalen en muziek Ook deze zomer is er in het Zwanenpark ‘Onder de Linden’ aan de Plevierenlaan in Vinkeveen weer een kleinschalig zomerpodium met vertellers en musici. Op 3 juli kunt u vanaf ca 20.00 u neerstrijken op uw picknickkleed of …. gemakkelijker: gaan zitten in de door u zelf meegebrachte stoel. Als u vroeg genoeg bent heeft u een mooi plekje vooraan waar u de stem en de expressie van de optredende artiesten van dichtbij mee kunt maken. Als u héél vroeg bent kunt u zien hoe dit kleine podium wordt opgebouwd. Terwijl de merel zingt in het topje van de lindeboom wordt er een tentdoek (tarp) gespannen tussen een paar palen en met scheerlijnen vastgemaakt. Een zeil daaronder, bij wijze van ‘podiumplek’. Dáár gaat het gebeuren: vanaf die plek nemen vertellers en muzikanten u mee naar verre landen, arrangeren zij ontmoetingen met bijzondere wezens en laten u glimlachen en huiveren. U maakt van dichtbij avonturen mee waar u misschien in het dagelijkse leven niet aan toekomt maar hier, ‘onder de Linden’ , zomaar in mee wordt genomen. Want dát is verhalen vertellen: alsof je er zelf bij bent. Geef uw fantasie en verbeeldingskracht de ruimte: hier mag het

‘onder de Linden’. En als u denkt dorstig te worden na het beleven van ál die avonturen zou ik zeker een thermoskan met koffie meenemen of iets anders om te drinken en als u hongerig bent geworden iets om te knabbelen. Er is een pauze en giften zijn zeer welkom: de verhalenvertellers en musici komen soms van ver! Rond 22.00 u wordt het podium weer afgebroken. Het zomerpodium gaat altijd door want we hebben een slecht-weer-locatie ‘om de hoek’. Meer info: Elza Vis 06 23150498; elza@binnenste-buitenverhalen.nl;

www.binnenste-buitenverhalen.nl

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


8

3 juli 2015

ERELOGE

DE GROENE VENEN

Tekst Peter Schavemaker

In de rubriek ERELOGE ontmoet cabaret- en theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week een gesprek met regisseur Jeannot Painchaud van het Canadese Cirque Éloize, die in Nederland te zien zijn met de spectaculaire voorstelling ID waarin dans, theater en circus centraal staan. De voorstelling ID speelt zich af in een grote typische Amerikaans/Canadese stad, waar veel straatgeluiden te horen zijn en jongerengroepen elkaar op straat ontmoeten, met elkaar praten en dansen maar ook tegenover elkaar staan. Muziek zoals hip hop, breakdance, R&B maar ook de kleding uit de jaren ’80, ’90 en het heden spelen een centrale rol in de voorstelling.

Spectaculaire voorstelling Cirque Éloize

‘Wij willen heel graag de jonge generatie inspireren’ De voorstelling begint met straatgeluid en de hartslag van de stad. Waarom nam je de stad als uitgangspunt? “De inspiratie kwam nadat ik Miami had bezocht en de grote gebouwen en de gebeurtenissen op straat zag, waaronder dansende mensen en jongeren op rollerblades. Terug in Montréal (de plek waar Cirque Éloize haar basis heeft, red.) kwam een nieuwe generatie dansers, acteurs en acrobaten auditie doen. Hun ideeën over muziek, technologie en hun identiteit bracht me, samen met het feit dat Montréal in Canada ook het centrum is voor digitale grafische media en elektronische muziek, op het idee voor deze voorstelling die kort gezegd gaat over de urban (de manier om muziek- en cultuurstromingen aan te duiden die in verband liggen met hiphop, rap en R&B, red.) wereld van de jongeren.” Hoewel de naam doet vermoeden jullie een (typisch) circus zijn wordt Cirque Éloize juist geroemd om de progressieve en innovatieve manier waarop jullie kiezen voor niet-circus gerelateerde onderdelen. In ID werken jullie artiesten (in totaal staan

14 mensen op het toneel, red.) met een gigantische én zeer spectaculaire trampolinemuur, skates, trialbike en trapeze. Ze dansen, spelen theater en jongleren op letterlijk en figuurlijk het allerhoogste niveau. “Cirque Éloize wil op deze manier niet alleen een link maken met het urban thema van de voorstelling, maar ook de bezoekers laten weten hoe het circus zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.” In ID lijken de jongeren – zoals in gangstegenover elkaar te staan, later in de voorstelling komen ze bij elkaar in een act met een ‘aerial hoop’ (grote ijzeren ring waarmee een unieke roterende trapeze act wordt uitgevoerd, red.), die zorgt voor een soort verbinding. Wilde je hiermee een boodschap geven dat iedereen, hoe verschillend ook met elkaar kan leven? “Absoluut, hoewel ik voorzichtig wil zijn om een boodschap te willen uitdragen.” Wil je ook dat jongeren of kinderen die de voorstelling bezoeken inspiratie krijgen om te gaan dansen, leren werken met circusat-

tributen of voor het theatervak kiezen? “Ja! Het hedendaagse circus, zoals Cirque Éloize, is een combinatie van al deze disciplines. Wij willen heel graag de jonge generatie inspireren wanneer ze kijken onze voorstelling.” Is de show van te voren totaal choreografisch uitgedacht of is er nog ruimte voor improvisatie? “De voorstelling is, ook vanwege veiligheid van onze artiesten, choreografisch uitgedacht. Er is een beetje ruimte voor improvisatie, bijvoorbeeld tijdens het dansen.” In de voorstelling speelt het spectaculaire decor een hoofdrol, naast een vast decor maakt Cirque Éloize gebruik van digitale elementen die het idee van de stad versterken. Zo komt de stad digitaal tot leven, maar worden ook verschillende acts versterkt. “Het is de eerste keer dat we op deze manier ons decor digitaal versterken.”

Cirque Éloize is tot en met 19 juli te zien in Carré in Amsterdam. www.carre.nl foto: theater t & cie / patrick lazic

Op 9 juli om 19.30 uur in de Janskerk

Urker mannen van Martin Mans presenteren DVD in Mijdrecht Twaalf mannen in traditionele Urker kleding zingen in prachtige kerken, onder leiding van de bekende organist en dirigent Martin Mans. Ze brengen het nieuwe repertoire ten gehore dat onlangs werd opgenomen voor hun nieuwe DVD ‘Geloof, hoop en liefde’. Een titel die velen zal aanspreken. Het is indrukwekkend hoe de mannen van de Urker MANS Formatie met hun stoere stemmen de grootste kerken kunnen vullen, maar ook op gevoelige wijze kunnen zingen over het heimwee van de vissers op zee. De Urkers verrassen met een breed repertoire. Op deze DVD gaat het om liederen als: ‘Liefde (Perhaps love), Keerpunt, Rots der Eeuwen, Santo en Where no one stands alone’. In totaal 21 arrangementen zijn opgenomen op deze nieuwe productie. Bijzonder is daarbij dat de mannen elk een of meerdere solo’s vertolken, waardoor hun unieke

Vervolg van voorpagina.

Vogelvrij Festival 2015 Internationale en nationale topartiesten maken hun opwachting bij het Fort bij Uithoorn te Amstelhoek. Bij de Beatbird stage kun je in de openlucht genieten van de vetste EDM en house muziek. Bij de compleet met circustent omgedoopte Raveraaf stage komen de liefhebbers van minimal, deephouse en techno helemaal aan hun trekken. Verspreid over de twee stages vind je in totaal maar liefst 18 artiesten waaronder househelden Benny Rodrigues, La Fuente en Kenneth G en technobazen Secret Cinema, Man With No Shadow en Luuk van Dijk. Voeg daar de acts van DJ Jean & Kris Kross Amster-

stemmen nog meer tot hun recht komen. De meesten zingen van jongs af aan onder professionele leiding en enkelen zijn beroepszangers. De gedreven dirigent Martin Mans smeedt deze krachtige stemmen tot een eenheid. Ondanks de hoge kwaliteitseisen die aan de zangers worden gesteld, is er tijdens de concerten sprake van een ongedwongen sfeer, waardoor het bezoeken van een concert van de Urker MANS Formatie garant staat voor een avond ontspannen genieten. Tijdens het concert wordt de orgelbegeleiding verzorgd door het jonge talent Mark Brandwijk. De zangers Ioan Micu en Palle Jørgenson bespelen, naast hun zang, respectievelijk een taragot en een altviool. De nieuwe DVD ‘Geloof, hoop en liefde’ bestaat uit fragmenten van concerten en exclusieve beelden van Urk.

dam aan toe en het kan niet anders dan helemaal los gaan! Het festivalterrein is dit jaar helemaal opnieuw ingericht. Naast de uitbreiding door de toevoeging van een extra stage, wil de organisatie dit jaar ook meer bieden op het gebied van licht/geluid en beleving. Het Vogelvrij Festival is daarvoor een samenwerking aangegaan met Energy Productions, dat ook de podia op grote festivals als Extrema Outdoor en Zomerkriebels Festival verzorgt. De weersvooruitzichten voor het festival zijn fantastisch. Het wordt zonniger en warmer dan ooit! Mocht er toch een verdwaald drupje regen vallen, dan sta je in de circustent en onder de parasols droog. Er zijn kluisjes aanwezig om je spullen veilig in op te bergen zodat deze niet vogelvrij zijn.

De Urker MANS Formatie is in 2011 opgericht en heeft een eigen stijl, die geworteld is in de Urker zangtraditie. Inmiddels zijn er vijf CD’s gemaakt (‘Kracht’, ‘Een lied voor mijn Koning’,

‘De zee zingt’, ‘Vrede’ en ‘Liefde’). Met trots presenteert de Urker MANS Formatie deze zomer haar eerste DVD ‘Geloof, hoop en liefde’. Toegang: € 17,50.

Er is nog een klein stapeltje kaarten beschikbaar dat aan de deur worden verkocht (€25). Wil jij zeker zijn dat je binnenkomt, koop dan vandaag tot 23 uur nog je ticket in de voorverkoop (€22) via www.vogelvrij-festival.nl, onze Facebook pagina of Primera. De vliegtijd is 4 juli van 14.00 tot 02.00 hiermee is Vogelvrij Festival het enige festival in Nederland wat tot twee uur ’s nachts duurt! Het festival is per auto (gratis parkeren), fiets en openbaar vervoer goed te bereiken. Na afloop rijden er pendelbussen richting Uithoorn busstation.

festival ook je vogelvrije foto’s op Instagram (tag: vogelvrij2015) en maak kans op leuke prijzen!

Check www.vogelvrij-festival.nl en volg ons via Facebook, Twitter en Instagram voor het laatste nieuws en alle festivalinfo. Plaats tijdens het


DE GROENE VENEN

3 juli 2015

9

HET VERHAAL VAN

Tekst Anja Verbiest

Irina Parfenova verzorgt bijzondere concerten in Rondeveense huiskamers

“Kamermuziek is gevarieerd en zo mooi om te spelen!” Irina Parfenova uit Wilnis heeft een passie voor klassieke muziek. Mede daarom vindt ze het jammer dat er in De Ronde Venen zo weinig klassieke concerten worden gegeven. Maar daar heeft ze een mooie oplossing voor gevonden… Vijfentwintig jaar geleden verhuisde Irina Parfenova van Moskou, waar ze haar muzikale carrière begon aan de befaamde Gnesin Academie voor Muziek, naar Wilnis. In de loop der jaren gaf ze in haar huis aan de Herenweg diverse Rondeveense kinderen pianoles, maar dat doet ze nu niet meer. “Ik vind het veel te leuk om zelf te spelen...” Onder de vlag van ‘Troupe A’dour’, dat ze in 2006 samen met Pieter Scholten oprichtte, verzorgt Irina bijzondere muzikale projecten. Zoals de educatieve muziektheatervoorstelling ‘De Olifant’, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van schrijver Alexander Koeprin en de pianocyclus ‘Kindermuziek’ opus 65 van componist Sergei Prokofiev. Irina: “De muziek en het verhaal zijn in elkaar gevlochten tot een vrolijke voorstelling over vriendschap, fantasie en dromen zo groot als een olifant… Samen met Janneke Everaars heb ik deze voorstelling al op heel wat scholen mogen spelen, onder meer op alle basisscholen in Woerden. Van te voren hadden de kinderen zich goed voorbereid, met behulp van onze lesbrief, een cd en een kleurplaat. Elke keer weer is die voorstelling erg leuk om te doen.”

Varen en schilderen op de Vinkeveense Plas

Atelier54 organiseert een schildermiddag midden op de Vinkeveense Plassen. Water, wolken, bootjes, wat wil een mens nog meer? Deze keer op 9 juli van 14 tot 16 uur. Verzamelen om 13.45 uur bij Klinkhamer, Eiland 4. Aanmelden kan via de mail; annie.overbeeke@ atelier54.eu Je krijgt een bevestigingsmail met daarin het rekeningnummer om te betalen. De kosten zijn 15 euro. Er kunnen acht mensen deelnemen. Je komt op de fiets of met de auto naar Klinkhamer (op de Baambrugse Zuwe), je neemt je schilderspulletjes mee en wordt met de boot overgevaren. Koffie, thee en water is aanwezig. Mocht het onverhoopt regenen dan sturen we ’s morgens een mail, dan schuiven we een weekje op. Meer info op www.atelier54.eu.

In woonkamer of tuin Irina, die haar tweede pianostudie voltooide aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, treedt niet alleen met veel plezier tijdens solorecitals, maar ze werkt ook samen met andere musici, onder meer in het Lotichius Trio en Trio Selleger. Tevens is ze actief als begeleider van zangers en andere musici, van binnen en buiten De Ronde Venen. Irina: “In De Ronde Venen wonen vele getalenteerde klassieke musici, met wie ik regelmatig op het podium sta. Zij werken ook mee aan de huiskamerconcerten die ik verzorg. Degenen bij wie wij te gast zijn, bepalen zelf wat er gespeeld gaat worden en voor hoeveel personen. Zo hebben we al in een heerlijke tuin mogen spelen en in een prachtige villa. Maar we hebben ook intieme concerten verzorgd in wat kleine woonkamers, voor wat minder mensen. Want dat kan natuurlijk ook, voor onze huiskamerconcerten hoeft een woning echt niet heel groot te zijn...” Voor huiskamerconcerten gaat de voorkeur van Irina uit naar kamermuziek. “Kamermuziek is zo mooi om te spelen en het aanbod is zó gevarieerd, daar is altijd wel iets bij wat iemand aanspreekt. Wij stellen doorgaans lichte, toegankelijke muziek voor, met diverse combinaties van instrumenten. Zoals piano en zang of piano, klarinet en zang. Maar ook harp en dwarsfluit of piano en dwarsfluit. Er kan heel veel.”

Enthousiaste reacties Irina presenteerde haar idee van de huiskamerconcerten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in De Boei, begin dit jaar. Dat het in de smaak is gevallen, mag blijken uit de reacties van een aantal Rondeveners. Op tweede pinksterdag waren Irina en klarinettist Harry-Imre Dijkstra te gast bij Marion van Hees in Vinkeveen. “In drie blokken maakten wij kennis met Franse, Italiaanse en Spaanse componisten, afgewisseld met een Portugese wijnproeverij van wijnimporteur Loek Kampinga uit Mijdrecht. Het was een super geslaagde avond. Mede door de sprankelende toelichtingen van Harry-Imre.” Ook Jacques Spruit uit Mijdrecht kijkt met veel genoegen terug op ‘zijn’ huiskamerconcert: “Voor het concert bij ons in de tuin is gekozen voor twee dames, Aimée van Delden op harp en Suzanne Arends op dwarsfluit. Een geweldig duo, dat heel mooie muziek speelde die wij zelf hadden uitgekozen. Het concert, waarvoor we 45 gasten hadden uitgenodigd, was een groot succes. Zeker voor herhaling vatbaar.”

Kunstuitleen De Ronde Venen van start

van de 62 schilderijen uit deze collectie te lenen. In april 2015 organiseerde KuRVe al een kleine eenmalige expositie voor belangstellende inwoners en bedrijven waaruit veel interesse bleek voor de schilderijen van lokale artiesten. Gemeente De Ronde Venen beschikt over een grote kunstcollectie. Op basis hiervan hebben deskundigen een kerncollectie samengesteld die uitgeleend wordt.

Vanaf nu is het mogelijk kunstwerken te lenen uit de gemeentelijke kunstcollectie via Kunstuitleen KuRVe in Abcoude. Met de ondertekening van een bruikleenovereenkomst door burgemeester Maarten Divendal met Gay Jannette Walen van KuRVe wordt het mogelijk voor inwoners en bedrijven om tegen een kleine vergoeding één

Chris en Corrie van der Wilt genoten in hun huiskamer aan de Dorpsstraat in Mijdrecht, samen met 30 gasten. “Het was een schitterend muzikaal feest met zang van Marianne Selleger en Irina Parfenova achter de piano. Een bijzondere avond, die wij graag nog een keer willen herhalen.” Irina: “Marion van Hees noemde al even Harry-Imre Dijkstra. Hij speelt

ARBEIDSRECHT & ONDERNEMINGSRECHT

Rendementsweg 12a 3641 SK Mijdrecht

T 020 412 12 71 F 020 412 15 52

info@maet.nl www.maet.nl

Irina Parfenova geconcentreerd achter de piano tijdens een huiskamerconcert. foto’s troupe a’dour

Concert op maat en naar eigen muzieksmaak.

Dochters en droom De muziek van Alexander Scriabin speelt ook een rol in het leven van Irina’s oudste dochter Helena Basilova, eveneens een begenadigd klassiek pianiste. Irina: “Ter gelegenheid

van zijn honderdste sterfdag heeft Helena een prachtige cd met Scriabins muziek opgenomen. Absoluut iets om trots op te zijn. Net zoals op mijn jongste dochter Sophie Jurrjens, die op een heel andere manier bezig is met muziek, de opleiding ‘Musician 3.0’ heeft afgerond en onder meer haar eigen composities schrijft. Het is mijn droom om ooit met elkaar een concert te geven, waarbij we een speciaal voor ons door Sophie geschreven compositie uitvoeren. Dat zou echt fantastisch zijn!” Wie zelf een huiskamerconcert wil organiseren of meer wil weten over de activiteiten van Irina Parfenova kan mailen naar info@troupeadour.nl.

Het gaat om 62 schilderijen van zeer uiteenlopende aard. Ze zijn de creatieve producten van in totaal negen schilders, van wie het merendeel inmiddels is overleden. Allen van hen hebben gedurende hun leven enige tijd in Abcoude gewoond. Of wonen daar nog, zoals kunstenaar Koos Haykens, de maker van acht werken uit de collectie. Ook Gozen Doorn (1928-1999), Jan van Evelingen (1923-2008) en Jan Vluggen (1941-2009) zijn, met

elk meer dan tien schilderijen, goed vertegenwoordigd in de verzameling. KuRVe bereidt momenteel uitbreiding voor van de collectie met werken uit de andere kernen van de gemeente. Inwoners en bedrijven binnen en buiten De Ronde Venen kunnen de schilderwerken lenen. De minimale uitleentermijn is drie maanden tot maximaal één jaar en de kosten zijn € 5/maand. Uitleen is uitsluitend mogelijk via www.kurve.nl.

niet alleen prachtig klarinet, hij is ook een briljant verteller. Hij weet echt alles over componisten, zelfs de kleinste details. In oktober, november, februari en maart verzorgt hij in de bibliotheek in Mijdrecht vier muzikale lezingen, samen met mij en drie andere musici. Over de componisten Mozart, Debussy, de wat minder bekende Rus Scriabin en Schumann. Die avonden worden beslist een feestje!”


10

3 juli 2015

DE GROENE VENEN

Glenn Berkelaar van klein ventje naar professioneel keeperstrainer

Keepersschool Berkelaar haalt het beste in jou naar boven Het is rond acht uur 's avonds dat ik met Glenn Berkelaar aan tafel zit om eens te praten over zijn motivatie een keepersschool op te zetten. Hij komt net terug van een dagje Ajax waar hij deelneemt aan een clinic en volgens een door hem opgezet plan keepers uit alle landen traint. Ik ken hem vanuit de E5 van Argon waar ik iedere zaterdag mee op stap ging om wedstrijden te spelen. Glenn stond steevast op doel. Gedreven, fanatiek en goed. Regelmatig trainde hij met z'n vader op het veldje langs de Dr v.d. Berglaan. Op weg om een groot keeper te worden, maar daar zit em nou net de kneep. tekst paul bosman

Glenn: “Toen ik vijftien was stond ik samen met mijn ouders voor een zwaar dilemma. Er was belangstelling voor mij bij een aantal profclubs. Ik houd van lekker eten dus er moest wel 20 kilo af. Het grootste probleem echter is mijn lengte. Daar moest 10 centimeter bij. De strijd met de kilo's heb ik inmiddels wel gewonnen. De centimeters erbij is mij niet gelukt. We hebben serieus overwogen om door middel van injecties een groeispurt te bewerkstelligen. Gezien de risico's die dit met zich meebrengt hebben we gezegd: “Niet doen”. Mijn plan-

netje om topkeeper te worden viel in duigen. Maar wat is er tegen om mijn opgedane kennis en ervaring te delen met anderen die wel lang genoeg zijn om een bal uit de doelmond te ranselen? Niets dus, ik nam een baan aan als keeperstrainer in Utrecht en ontwikkelde plannen voor een eigen bedrijf. Zo werd Keepersschool Berkelaar een feit.” Glenn heeft ambities. Al jong werd hij gediplomeerd keeperstrainer en deed ervaring op bij Goalkeepersworld en Argon. Ook Ajax ziet wel wat in het jonge trainerstalent en

Leerlingen van Viribus Unitis geslaagd voor muziek diploma Afgelopen zaterdag 27 juni was een spannende dag voor vier leerlingen van muziekvereniging Viribus Unitis uit Wilnis. De praktijk muziek examens van het KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) stonden op de agenda. Drie kandidaten gingen op voor het A examen; Mike Raaven en Crista Drost op altsax en Iris Vrieling op hoorn. Stefan van der Wilt ging op voor zijn D examen. Met heel veel trots kan Viribus Unitis melden dat alle leerlingen zijn geslaagd met prachtige resultaten. Mike Raaven ontving zelfs een diploma met lof van de examinatoren. Voor Stefan van der Wilt stond er veel op het spel. Anderhalve week eerder speelde hij een aantal solo stukken met het fanfare orkest van Viribus Unitis, in aanwezigheid van de examinatoren. Afgelopen zaterdag volgde de rest van het examen en nu met zijn D diploma op zak kan hij rechtstreeks doorstromen voor de opleiding HaFaBra (Harmonie, Fanfare en Brassband) directie op

zet hem regelmatig in bij Camps en Clinics. Glenn vindt dat keepers de mogelijkheden moeten hebben om wekelijks een training te krijgen die echte profkeepers ook krijgen. Bij hem werken jongens en meiden van zes tot achttien jaar in kleine groepjes om nou net even dat ietsje meer te bereiken. Passie en enthousiasme zijn de drijfveren die een ieder meeneemt naar het veld. We kijken naar de mindere kanten van de pupil en proberen die te verbeteren. De betere kanten proberen we nog beter te maken dan dat ze al zijn. We zien talenten groeien. Ook doorstromen; een meisje van de groep staat bij de laatste zes om ingelijfd te worden bij ADO den Haag. Maar er zijn meerdere successen te melden. “Dat doen we nog maar even niet, maar wel leuk om te ervaren,” vindt Glenn. Glenn maakt geen onderscheid tussen jongens en meisjes. Grinnikend kijken we terug op dat meisje bij Kockengen die alle spitsen van de

Argon E5 er uit speelde. “Een meisje dat zich bij ons aanmeldt wordt ingedeeld in de groep waar ze qua capaciteiten thuishoort. Dat laatste houdt ook in dat ze niet met zijden handschoentjes wordt aangepakt. Ik spreek de taal van onze jongens en meiden. Ik weet wat het is om tussen de palen te staan en op het juiste moment in te grijpen. Ik weet ook dat je soms verwijten krijgt als je die ene belangrijke bal net hebt gemist. Anders dan een spits, die krijgt vaak nog wel een kans, ligt die misser van jou in de touwen en sta je achter. De animo om keeper te worden neemt af. Door onze cursisten een betere techniek bij te brengen en dus ook weerbaarder te maken hoop ik dat het keepersvak weer aantrekkelijker wordt en geloof me, het is zo een mooi vak of hobby.” Glenn Berkelaar traint op zondag en maakt gebruik van de faciliteiten van Argon. Hij wordt bijgestaan door Gerard Zaal en Yannik Zwemer. Een basiscursus bestaat

Mijdrechtse scouts op avontuur in Japan Iedere vier jaar komen Scouts van over de hele wereld bijeen tijdens een wereld jamboree. Dit jaar is het kamp in Japan. Scouting Jan van Speyk ‘levert’ ook een deelnemer en een aantal medewerkers. Er wordt al jaren naar deze reis toegeleefd. Enerzijds omdat er gespaard moest worden, maar ook omdat de scouts die meegaan hun Nederlandse medescouts al hebben ontmoet tijdens verschillende voorbereidingsweekenden. Half juli is dan eindelijk zo ver en vertrekt

het groepje Jan van Speykers naar Japan. Voordat ze de scouts uit de rest van de wereld ontmoeten op het kampterrein, gaan ze nog wat van Japan zien. In totaal is de groep drie weken op pad. Hester de Vroet (15) maakt samen met 35 andere scouts uit de

www.facebook.com/ScoutingJanvanSpeyk in de gaten.

pp! !!!

orraad o v e w u e i Vanaf Vanafwoensdag woensdag 1 1 juli. juli. n Extra

OUTLET

0 titels

ooo o

im 500 u r t i u e z u e kdegehele 40% 40% enen 50% 50% opop de gehele zomercollectie zomercollectie van van o.a. o.a.

rrk k

GROTE OPRUIMING!!!

UU iitt vve e

Supertrash Supertrash 1010 Feet Feet Aaiko Aaiko Olsen Olsen enen nog nog veel veel meer meer merken. merken.

DUIZENDEN FILMS TE KOOP! EN DE NIEUWSTE FILMS TE HUUR!

GROTE OPRUIMING!!! welkom@stellathomas.nl welkom@stellathomas.nl www.stellathomas.nl www.stellathomas.nl

regio Amsterdam deel uit van de groep ‘Nemo’. Zij gaat op de wereld jamboree tien dagen lang een programma vol bijzondere activiteiten volgen. In totaal gaan er zo’n 700 jongeren uit Nederland naar de wereld jamboree. Het kamp verwacht ongeveer 32.000 deelnemers uit alle hoeken van de wereld. Jeroen van Dijk en Jitske Corthals gaan mee als begeleiders van de deelnemers. Patrick van der Waaij, Boet Stevens, Ivette Aarsman, Steven Aarsman, Thijs de Vroet en Anna White zetten zich in als medewerker. Hun werkzaamheden in Japan lopen uiteen van het regelen van evenementen, koken, helpen bij de activiteiten tot zorgen voor veiligheid op het kampterrein. Wil jij volgen hoe het gaat met de Mijdrechtse scouts? Of meer informatie over scouting? Hou dan

het conservatorium van Amsterdam. Als vereniging is Viribus Unitis erg trots dat zij over zoveel muzikaal talent beschikken.Dit ook met dank aan koper docent Vincent Verhage en onze saxofoon docent Leon van Mil.

Uitverkoop!! Uitverkoop!!

Herenweg Herenweg 21c21c 3645 3645 DE DE Vinkeveen Vinkeveen 0297 0297 - 77 - 77 66 66 11 11

uit tien lessen. Heb je die gevolgd, dan weet je aardig wat je wel en niet kunt. De trainers zijn aardig en willen je graag op weg helpen, maar ze zijn ook eerlijk als dat nodig is. Heb je zin om in het nieuwe seizoen deel te nemen aan een keeperstraining? Kijk dan eens op www.keepersschoolberkelaar.nl. De eerste stap op weg naar professionaliteit.

Fashion Fashion & Beauty & Beauty

Openingstijden Zaterdag 13.00-21.00 uur Zondag 13.00-21.00 uur Maandag t/m vrijdag Van 16.00 - 21.00 uur Tel. 0297-261064

DVD en BLU-RAY

WWW.FILMCLUB.NL Winkelcentrum Zuiderwaard Vinkeveen


DE GROENE VENEN

3 juli 2015

IN VOL BEDRIJF

11

Tekst Anja Verbiest

VVP Verhuur van Irma Klinkhamer aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen bestaat 12,5 jaar

“Van 1 kamer naar ruime 5-kamerappartementen in Visserslust” De afgelopen maand was het 12,5 jaar geleden dat Irma Klinkhamer het huidige VVP Verhuur aan de Baambrugse Zuwe begon en het verhuurbedrijf van de familie Klinkhamer nieuw leven inblies. Een moment om even bij stil te staan… Op 18 december 2002 trad Irma Klinkhamer officieel toe tot de v.o.f. van het verhuurbedrijf van haar moeder Karin. “Na het overlijden van mijn vader, alweer 37 jaar geleden, heeft mijn moeder het bedrijf geleid onder de naam Klinkhamer. Voordat ik erbij kwam, deed ze dat gedurende een aantal jaren met ondersteuning van mijn broer Ron. In de loop der tijd was het accent steeds meer komen te liggen op de permanente verhuur van onze accommodaties, maar ik wilde terug naar de recreatieve status die het bedrijf oorspronkelijk had.” Kalkzandsteenindustrie Totdat ze besloot om, met de steun van haar toenmalige partner, in het verhuurbedrijf aan de Baambrugse Zuwe te stappen, werkte Irma ruim 16 jaar in verschillende functies bij het Centraal Verkoopkantoor voor de Kalkzandsteenindustrie (CVK) in Hilversum. “Een heel ander leven, dat ophield toen het verkoopkantoor in verband met Europese concurrentieregels werd opgesplitst. Meer dan 70 kilometer hier vandaan begon men opnieuw, maar omdat ik in Vinkeveen woonde kon ik niet mee. Ik moest op

zoek naar iets anders. Juist in die periode gaf mijn broer aan dat hij niet verder wilde met het verhuurbedrijf, dus we zijn gaan praten. De oplossing was vrij snel gevonden.” In eerste instantie koos Irma voor de naam ‘Appartementen- en ligplaatsenverhuur De Vinkeveense Plassen’, maar dat bleek in de praktijk niet zo handig. Irma: “Toen het drukker werd, was het vooral aan de telefoon elke keer weer een hele mondvol. Voor onze website gebruikten we al ‘VVP Verhuur’, dus ook naar een nieuwe naam hebben we niet lang hoeven zoeken.” Grondige opknapbeurt Per 1 januari 2003 kwam het eerste permanent verhuurde appartement leeg en dat betekende voor VVP Verhuur de echte start. “We hebben die kamer eerst grondig opgeknapt, per 1 april was deze accommodatie klaar voor de recreatieve verhuur. Op die datum hield ook mijn baan bij CVK officieel op, dus kon ik al mijn energie steken in VVP Verhuur. Die zomer was zo prachtig, dat we al gauw besloten om een bootje voor de verhuur te kopen. Zo zijn we gestaag doorgegaan.

Voortvarende start 59 appartementen Pijlstaartlaan Vinkeveen De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de 59 appartementen aan de Pijlstaartlaan in Vinkeveen zijn in volle gang. Inmiddels is gestart met de sloop van de bestaande kelder en fundering, zodat na de zomervakantie kan worden gestart met de heiwerkzaamheden.

De bouw van de 59 appartementen met een half verdiepte parkeerkelder met 34 parkeerplaatsen aan de Pijlstaartlaan is een vervolg op de eerste fase, die bestaat uit 21 appartementen en een basisschool met kinderdagverblijf. Er worden 59 energiezuinige appartementen in de vrije huursector gerealiseerd. Het appartementencomplex kenmerkt zich door het zicht op het park, de nabijheid van het centrum en het hoge afwerkingsniveau. Op donderdagavond 18 juni jl. is voor de omwonenden een informatiebijeenkomst georganiseerd. Op de

bouwlocatie werden buurtbewoners geïnformeerd over de te verwachten werkzaamheden voor de bouw van de 59 appartementen en werden vragen van de buurtbewoners beantwoord. Tijdens de informatiebijeenkomst waren er veel vragen over de verhuur. De appartementen worden door Bébouw Midreth gerealiseerd in opdracht van SPF Beheer, die ook de verhuur zal verzorgen. Waarschijnlijk na de zomer van 2016 zal SPF Beheer starten met de verhuurprocedure. Tot die tijd kunnen geïnteresseerden zich inschrijven via

www.zwanenparkzicht-vinkeveen.nl.

Elk appartement dat leeg kwam, knapten we op en namen het vervolgens opnieuw in de verhuur. Op dit moment verhuren we 10 eenkamerappartementen, 2 chalets voor 4 tot 5 personen en een woonboot voor 4 tot 6 personen. Daarnaast hebben we 6 boten in de verhuur: 3 met een 5 pkmotor, 2 met een stuur plus een sloep. En dan hebben we natuurlijk nog de appartementen in ons Visserslust!” Ruime appartementen Het vroegere café en restaurant Visserslust, waar Irma Klinkhamer 48 jaar geleden werd geboren, kocht ze in 2013 terug van de vorige eigenaar en verbouwde het daarna grondig. “Een ‘Bed & Breakfast’ was het idee, maar door de uitgebreide en ingewikkelde regelgeving - wat in de praktijk niet functioneerde - zijn het nu twee ruime 5-kamerappartementen en een rolstoelvriendelijke studio geworden. Met daarbij een ontbijtzaal in het voormalige restaurant Visserslust. Met name gezinnen of groepen vrienden vinden in deze appartementen prima verzorgde kamers, met goed sanitair en lekkere bedden.” Op de benedenverdieping van Visserslust kunnen 1 tot en met 7/8 personen verblijven en op de bovenverdieping maximaal 9. Irma: “Op beide verdiepingen zijn een woonkamer met keuken, badkamer(s) en 4 slaapkamers. Aan de achterzijde op de begane grond is tevens een speciaal rolstoelvriendelijk en ruim appartement gemaakt. Dit kan door maximaal 4 personen gebruikt worden. Het appartement heeft een eigen entree plus een aangepaste douche en toilet. Voor ieder wat wils dus. Op de begane grond is aan de voorzijde een terras waarvan een deel overdekt, speciaal voor Visserslust-gasten. Dat Visserslust in de smaak valt, hebben we onder meer al mogen horen van de cast van de Hazes-film ‘Bloed, zweet en tranen’ en van de vissers van de ‘WK Hobie Kayak Fishing’, die hier een week lang hebben overnacht.” Heerlijk ontbijt en zonnig terras Het vroegere café is nu de ontbijtzaal, waar ook andere gasten van VVP Verhuur of passanten van harte welkom zijn om te komen ontbijten. “Iedereen kan hier vanaf nu tot eind augustus in principe aanschuiven, voor maar €7,50 per persoon. Reserveren is wel gewenst. Tussen 8.00 en 12.00 uur is de ontbijtzaal van Visserslust open en dan is er ook heerlijke koffie en appelgebak te verkrijgen. Voor duikers, fietsers, wandelaars, noem maar op. Heb je je eigen boterhammen meegenomen, dan ben je net zo welkom op ons zonnige terras! Ook na twaalf uur. In een aparte ruimte staan koffie-, thee- , frisdrank- en snoepautomaten.

Irma Klinkhamer en haar moeder Karin, die nog elke dag meehelpt bij VVP Verhuur, bij het terras van Visserslust. foto patrick hesse Met een zitje erbij, voor als het eens wat minder lekker weer is. Wie liever een koud biertje heeft, kan dat halen bij onze receptie.” Voor een feest, een vergadering buiten de deur van het eigen bedrijf of een brainstorm is Visserslust ook een leuke locatie. Irma: “Wil men daarna blijven overnachten, dan is dat geen enkel probleem. Dat is zo geregeld!” ‘Op herhaling’ Mensen komen graag bij VVP Verhuur terug, zo merkt Irma. “Zoals vissers, die gaan snoeken op de plassen. Zelfs voor één nacht kan men bij ons terecht. Maar ook vele andere toeristen komen voor korte of langere tijd ‘op herhaling’, net zoals een groot aantal bedrijven. Na ons eerste seizoen, in 2003 dus, zijn we de stille wintermaanden doorgeholpen door BioTrading uit Mijdrecht, dat doordeweeks personeel bij ons onderbracht. Dat vergeet ik nooit meer… En nog steeds weten ondernemingen uit de

regio onze appartementen te vinden als tijdelijk onderkomen voor hun werknemers.” Om alles elke dag opnieuw goed voor elkaar te krijgen is, vooral in het toeristenseizoen, een hele klus. Maar gelukkig staat Irma er niet alleen voor. “Ik krijg veel hulp, waar ik erg blij mee ben. Van mijn moeder Karin, Rojo Klussenbedrijf, Geezet Klussenbedrijf, Van Dam Bedrijfsdiensten, Spik en Span Schoon en, op kantoor, Corine van der Stap. Samen rooien we het wel! Eind oktober staan we op de ‘Hengelsport- en Visbotenbeurs’ om Vinkeveen te promoten. Die beurs is van 30 oktober tot en met 1 november in de Jaarbeurs in Utrecht en we hopen daar natuurlijk ook nieuwe gasten voor volgend jaar te mogen verwelkomen!” Wie meer wil weten over alle recreatieve mogelijkheden die Irma Klinkhamer aanbiedt, kan kijken op www.vvpverhuur.nl of op de Facebookpagina van VVP Verhuur.

Bestelbus richt ravage aan op Aquamarijn Mijdrecht Dinsdagavond jl. werden de buurtbewoners van de Aquamarijn in Mijdrecht opgeschrikt door een harde klap. Een bestelbus reed na een bocht tegen een geparkeerde auto aan en kwam vervolgens tegen een boom tot stilstand. Op deze weg door de wijk Hofland-Noord is de maximum snelheid 30 km/u. De bestuurder van de bestelbus liep letsel op aan zijn arm. De weg werd tijdelijk volledig afgesloten voor het verkeer. foto peter bakker


12

3 juli 2015

DE GROENE VENEN

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Nieuwsronde - wekelijks Vanaf vrijdag 18.00 uur de hele week, elk uur herhaald

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur de hele week, elk uur herhaald

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen On Music Avond Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Louder Avond Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Titel: The good girl Auteur: Mary Kubica "Colin heeft de opdracht gekregen de dochter van een rijke en bekende rechter ontvoeren en af te leveren op een ontmoetingspunt. Op het allerlaatste moment besluit hij om haar niet af te leveren. Hij besluit samen met Mia onder te duiken. Ze zitten lange tijd op elkaars lip in een kleine afgelegen blokhut. Ze leren leven in de kou en met elkaar. Mia begint te veranderen. En waar dat vandaan komt…..Daar kom je in de loop van het verhaal achter. Het verhaal wordt afwisselend verteld, met een Erna en Ervoor gedeelte. In het Erna-gedeelte weet Mia niet eens meer hoe ze heet. Langzaam kom je er achter wat er met haar aan de hand is. Het plot is echt goed. Ik zag het niet aankomen. Korte hoofdstukken, leest echt razendsnel!" Gelezen door hettY aafJes

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Met Joris Jouw Weekend In Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 - 23.00

Ochtendronde Amigos da Musica Tussen Twaalf en Twee Voorpremierè Culturadio Middag Venen Avond Venen Kwajongens Avond Venen

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Culturadio Nieuwsronde Avond Venen Weekender Avond Venen

CommuniCatie is

RE

RON

DOM T CH

kleur bekennen!

Facebook verliest zijn gezicht Goede PR is geen toeval, maar het resultaat van stelselmatig werken aan uw reputatie. En bewust uw identiteit uitdragen. Welk beeld heeft men van uw bedrijf? En klopt dat met hoe u gezien wilt worden? Kan het beter? Beken KLEUR en bel ons voor een afspraak. t: 0297 250 530

WWW.PRWoRKs.nl

1.

Het zal u niet ontgaan zijn, Facebook heeft vorige week in Amsterdam een gevoelige nederlaag geleden. Een meisje vorderde dat Facebook haar zou melden wie een filmpje op de site had gezet waarin zij seks heeft met haar ex-vriendje. Het intieme filmpje is duizenden keren gedeeld en is daarmee openbaar gemaakt. Ze vermoedt dat haar vriendje hier achter zit, wil hem juridisch aanpakken voor geleden schade maar kan niets bewijzen. Het (inmiddels

Een Parijse affaire Tatiana de Rosnay

de gebeurtenis van twintig jaar eerder uit haar eigen leven tegenkomt; een gebeurtenis die ze altijd heeft verzwegen en die ze heeft proberen te verdringen. Wanhopig leest ze verder, tot ze uiteindelijk vol afschuw haar eigen dood beschreven ziet. Wat is er destijds gebeurd en wie wil haar, nu, kapotmaken? Wat ik nooit eerder heb gezegd Celeste Ng J u n i , 1977. In het universiteitsstadje Middlewood ontdekt de familie Lee dat hun dochter verdwenen is. Een paar dagen later wordt het lichaam van de zestienjarige Lydia uit het meer gevist. Verteerd door schuldgevoelens slaat haar vader een roekeloze weg in die hem zijn huwelijk kan kosten. Haar moeder Marilyn is gebroken, maar vastbesloten om een dader te vinden – tegen elke prijs. Lydia’s broer is er zeker van dat hun getroebleerde buurjongen Jack iets te maken heeft met het drama. Maar het is de jongste in de familie, Hannah, die meer ziet dan iemand zich realiseert en die wel eens de enige zou kunnen zijn die weet wat er echt gebeurd is.

3.

Een Parijse affaire is een heerlijk boek voor eenieder die weleens fantaseert over een avontuurtje buiten de deur. Als een vrouw op het punt staat haar man te verlaten omdat ze denkt dat hij zo saai is, verlaat hij háár omdat ze zijn affaires maar nooit in de gaten kreeg. Wat te doen als je er via de telefoon getuige van bent dat je beste vriendin je man verleidt? Van het wegpoetsen van een slippertje tot machiavellistische wraak .

2.

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 - 23.00

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht vijf boeken die je beslist moet lezen.

Disclaimer Renee Knight De achtendertigjarige Catherine is diep geschokt wanneer ze in een populaire thriller de gedetailleerde beschrijving van een aangrijpen-

ex-) vriendje ontkent namelijk alles. Facebook was niet bij de zitting aanwezig. Ze stuurden wel een advocaat die hevig verweer voerde. Men was niet verplicht om deze gegevens te verstrekken. Dat staat ook in de algemene voorwaarden waarvoor alle gebruikers akkoord geven en bovendien: dat filmpje is er gewoonweg niet meer, aldus de advocaat. De rechter vond dat laatste punt niet geloofwaardig. Hoezo heeft Facebook die gegevens niet meer? Facebook bewaart toch altijd alles? Je geeft als gebruiker zelfs toestemming aan Facebook dat zij jouw foto’s etc. mogen gebruiken. De rechter prikte ook het eerste argument lek. De belangen van deze jongedame zijn zo groot, dat zelfs als daar in de algemene voorwaarden iets anders overs staat, Facebook in deze zaak hier in redelijkheid geen beroep op kan doen. De rechtbank ging nog verder. Als Facebook zegt dat het filmpje er niet meer is, moet ze een deskundige

4.

Silvester en de bizarre verhuizing Willeke Brouwer Het eerste deel in een spiksplinternieuwe graphic novel-serie met veel humor. Silvesters

toelaten om dat te checken. Daar is zelfs een boete (dwangsom) op gezet. Een baanbrekende uitspraak die heel veel consequenties heeft voor andere zaken en ook voor andere social media. Het betekent namelijk dat in specifieke gevallen social media (maar ik denk zelfs alle vormen van nieuwe media) zich niet achter de muren van hun algemene voorwaarden kunnen verschuilen en hun medewerking moeten verlenen om in die specifieke gevallen gegevens te verstrekken. Dat kan wellicht veel verder gaan dat wij nu kunnen bedenken. Waar is bijvoorbeeld een filmpje ge-upload? Dat kan van belang zijn als er

Ronnie Eisenmann Eisenmann & Ravestijn Advocaten

ouders besluiten te verhuizen van Burgerdam naar IJsselbroek. Maar Silvester denkt dat zijn ouders gek geworden zijn, hij wil echt niet weg uit de stad. Samen met zijn beste vrienden Mick en Elvis en bedenkt hij een plan om de verhuizing tegen te houden.

5.

De voltooiing David Baldacci

De wereld waarin Vega Jane leeft, is heel duidelijk: iedereen heeft zijn eigen taak, iedereen kent zijn plek, iedereen gehoorzaamt. En niemand heeft ooit hun wereld verlaten, totdat Quentin Hermes spoorloos verdwijnt. Wanneer Vega erachter komt dat haar mentor een kaart voor haar heeft achtergelaten, beseft ze dat er een veel groter geheim schuilgaat achter zijn verdwijning dan iedereen beweert. Een geheim dat angstvallig verborgen wordt gehouden door de machthebbers. Met gevaar voor eigen leven gaat Vega op zoek naar de waarheid. Over de wereld waarin ze leeft, over haar familie en over zichzelf...

misdaad in het spel is, of iemand wil juist zijn/haar onschuld bewijzen door aan te tonen dat men wel of niet op een bepaald moment ergens aanwezig was. Facebook zal – alleen al daarom zeker in beroep gaan tegen deze uitspraak en het zal mij niets verbazen als ze voorlopig liever de boete betalen, dan dat ze een (deskundige) buitenstaander toegang geven tot hun systemen. Die boete daar halen ze hun neus voorop. Of de jongedame ooit zal weten wie haar deze streek heeft geleverd, moeten we daarom echt afwachten.

Biesbosch 225,1181 JC Amstelveen tel: +31 (0)20-445 8 445 www.eisenmann.org


DE GROENE VENEN

3 juli 2015

AUTO & MOTOR

13

Tekst Michael Reuling foto patrick hesse

Toyota Aygo Blue

Kleurenfestijn Het straatbeeld fleurt op. De standaardkleuren grijs, zwart en donkerblauw worden steeds meer verdrongen door lekker felle kleuren. Steeds meer autokopers durven het aan om te kiezen voor een wat meer in het oog springende kleur. Iets waar veel merken op inspelen, waaronder Toyota met haar nieuwe Aygo. Felle kleuren zijn al langer te krijgen. Maar vaak kon je hier vaak alleen voor kiezen op bijzondere sportauto's of auto's uit het hogere segment. Vandaag de dag kun je bijvoorbeeld voor een knaloranje Jaguar F-Type, felgele Mercedes AMG GT of een felgroene BMW M3. Maar ook bij betaalbare auto's zie je steeds vaker gave kleurencombinatie. De nieuwe Suzuki Vitara is te krijgen in talloze kleurencombi's, evenals de Renault Captur en Ford Fiesta. Ook de Toyota Yaris en Aygo kun je geheel naar smaak samenstellen. Neem bijvoorbeeld deze Aygo Blue. Het betreft een Aygo X-Cite voorzien van een speciaal optiepakket met blauwe accenten. Allereerst is er gekozen voor de lichtblauwe lak. Daarbij zijn zwarte 15 inch velgen gemonteerd die de auto lekker stoer maken. De kleur blauw komt verder terug op de naafdop van de velg, terwijl de zwarte kleur ook terugkomt op de voorbumper in x-design van de stoere stadsauto. De x-vorm van de neus loopt door naar de zijkant van de

Toyota Aygo

auto, naar de raampartij en sluit af op de kont van de auto. De blauwe kleur is ook te vinden in het interieur. Zo zijn de sierelementen rond de ventilatieroosters blauw uitgevoerd en zijn de vloermatten voorzien van een blauwe bies. In deze blauwe uitvoering zie je goed wat de mogelijkheden zijn waaruit je kunt kiezen bij het samenstellen van je nieuwe Aygo. Het is tegenwoordig populair om je auto tot in het kleinste detail te personaliseren. Bij de Aygo zijn daar legio mogelijkheden voor. Je hebt keuzen uit talloze lakkleuren en je kunt kiezen voor een afwijkende kleur voor de X-vorm die je terugziet op de neus van de auto. In combinatie met velgen en andere accessoires kun je hier echt je ding van maken. De getoonde Aygo X-Cite Blue staat in de showroom klaar bij Van Ekris. De X-Cite is uitgevoerd met een achteruitrijcamera, waardoor je supermakkelijk voor- en achteruit kunt manoeuvreren met de Aygo. Onder de motorkap ligt een driecilinder 1.0 VVT-i benzinemotor met 69 pk. Deze loopt een stuk stiller in deze nieuwe

generatie Aygo. Nog steeds heb je het kenmerkende driecilinder roffeltje bij hard accelereren. En dat maakt het rijden extra leuk. Ben je op zoek naar een leuke stadsauto en durf je het aan om het straatbeeld lekker op te fleuren, kijk dan eens naar deze Aygo X-Cite Blue, of stel je eigen Aygo samen bij Van Ekris.

Toyota Van Ekris Industrieweg 48 3641 RM MIJDRECHT Telefoon: 0297-230350 Website: www.vanekris.nl

Gereden versie: Toyota Aygo X-Cite Vermogen: 69 pk 0-100: 14,3 s Top: 160 km/u Verbruik: 1 op 26,3 / 3,8 l/100km Prijs gereden versie: € 14.428,Alternatieven:Citroën C1, Hyundai i10, Kia Picanto, Mitsubishi Space Star, Peugeot 108, Skoda Citigo, Volkswagen Up!

Autobedrijf Bouthoorn is nu AutoCrew partner Autobedrijf Bouthoorn uit Wilnis is partner geworden van het snelgroeiende AutoCrew-netwerk. Door zich bij AutoCrew aan te sluiten, verzekert het bedrijf zich van ondersteuning door Bosch, een toonaangevende speler in onderdelen en werkplaatsuitrusting.“We onderstrepen hiermee onze ambitie als onafhankelijk autobedrijf en bieden hoge kwaliteit in onderdelen en uitrusting, voor elk type auto en dus voor elke klant”, zegt Johan Bouthoorn.“Een uitstekende dienstverlening is altijd al een sterk punt geweest. Via AutoCrew kunnen we ons verder specialiseren.”

foto peter bakker

Autobedrijf Bouthoorn werd opgericht in 1995. Inmiddels werken er drie mensen bij ons en hebben wij een mooie voorraad occasions met BOVAG garantie. AutoCrew werd in maart 2010 in Nederland geïntroduceerd. Het garageconcept richt zich tot universele autobedrijven die willen investeren in opleiding, het gebruik van Bosch-apparatuur en in de uitstraling van een internationaal netwerk. “Samenwerken met de grootste speler qua technologie en ontwikkeling biedt heel wat voordelen. Een snelle levering van onderdelen voor elk type auto is maar één voorbeeld.

Maar we leren ook de diagnose- en testapparatuur van Bosch tot in de puntjes te gebruiken. We werken daardoor efficiënter, want we kunnen storingen sneller oplossen. Via AutoCrew krijgen we ook een compleet assortiment aan technische opleidingen aangeboden. Daar halen niet alleen wij ons voordeel uit, maar ook de klant, want ons werk is gegarandeerd kwalitatief goed,” aldus Johan. Ook op marketingvlak biedt het AutoCrew-lidmaatschap een nieuwe stimulans. “Die bekende kleuren en het logo geven de zichtbaarheid een duw in de rug. En toch blijf je baas in je eigen zaak; je kan individuele accenten blijven leggen omdat je zelf je klanten het beste kent. Eigenlijk blijf je gewoon hetzelfde, maar dan beter”, besluit Johan Bouthoorn. Autobedrijf Bouthoorn, tel. 0297 24 21 55, e-mail: j.bouthoorn@planet.nl

fs? ie t a e r c s t ie n a a Toe frs?? ie t a e r c s t ie a a n a n a el fs TKoeeoam oT an iesstnnseclrenataiea.nr l

4 t n r.n l u KKwoowm a p a . n w l e n s m wwwwww..ppuunntt44.n l Punt

4

is

een

creatief

productie u Punt 4 isbureau een waar creatief terecht voor waar al uw Punt 4 kunt isbureau een creatief productie u reclame Naast productie bureau waar u terecht uitingen. kunt voor al het uw ontwerp en de opmaak, terecht kunt voor al het uw reclame uitingen. Naast begeleiden reclame Naast het ontwerp uitingen. en en de verzorgen opmaak, we natuurlijk ook uw drukontwerp en en de verzorgen opmaak, begeleiden werk. begeleiden we natuurlijken ookverzorgen uw drukwe natuurlijk ook uw drukwerk. werk.

T: 0297 - 38 52 56 T: 0297 - 38 52 56 T: 0297 - 38 52 56


14

3 juli 2015 Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

In pas met de natuur… “Een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is niet in strijd met de Amerikaanse grondwet”. Dat heeft het Amerikaanse Federaal hooggerechtshof vorige week in een historische uitspraak in Washington bepaald. “Het hof is van opvatting dat koppels van gelijke sekse het fundamentele recht hebben om te trouwen.” President Obama’s reactie op deze uitspraak is wereldwijd met veel gejuich ontvangen:“Vandaag is een grote stap gezet in onze opmars naar gelijkheid. Homoseksuele stellen hebben nu het recht om te trouwen, net als alle anderen. Liefde wint”! ‘Eindelijk’ zou je zeggen, want al eeuwenlang handelen mensen in strijd met de natuur. Homoseksualiteit is namelijk een ‘evolutionair natuurverschijnsel’ dat niets met geloof, cultuur, opvoeding of aangeleerd gedrag te maken heeft. Al ruim 2300 jaar geleden stelde Aristoteles homoseksueel gedrag, in zijn tijd een doodnormaal onderwerp, vast bij hyena’s. Homoseksueel gedrag bij dieren, dat wil zeggen seksuele gedragingen en ook paarvorming tussen dieren van hetzelfde geslacht, is een onderwerp waarvoor de biologie tot voor kort geen oog had. Pas halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw is daar verandering in gekomen. Voordien werd veel voorkomend gedrag bij giraffen waarin mannetjes-giraffen elkaar bestijgen gezien als vormen van ‘ritueel vechten of begroetings- of verzoeningsgedrag’. En dat terwijl uit die onderzoeken duidelijk bleek dat 94% van alle giraffen-paringen tussen hengsten plaats vindt! Niet alle seks bij dieren is dus gericht op nakomelingen en dat lijkt ook helemaal niet de bedoeling ‘van de natuur’ te zijn. Mannetjes besnuffelen, bespringen en belikken elkaar en vrouwtjes doen daar onderling niet voor onder. Homoseksueel gedrag in het dierenrijk is alleen al onder 1500 soorten vogels, zoogdieren en reptielen geconstateerd. Homoseksuele vogels hebben vaak een even hechte en trouwe liefdesrelatie met elkaar als heteroseksuele paartjes. Wetenschappers ontdekten dat vogels die koppeltjes van hetzelfde geslacht vormen op dezelfde manier naar elkaar fluiten en nestjes bouwen als hun heteroseksuele soortgenoten. Van homoseksueel gedrag bij dieren werd vaak verondersteld dat het een vergissing is. In vele gevallen is echter duidelijk wat de evolutionaire kracht geweest is achter het ontstaan van homoseksualiteit. Bij olifanten is een heteroseksuele paring bijvoorbeeld zo ingewikkeld dat bullen de verschillende voorbe-

reidende handelingen en de daad zelf al van jongs af aan onderling moeten oefenen, willen ze het als volwassenen klaar kunnen spelen. Het bespringen van een vrouwtje ter oefening is bij veel diersoorten voor jonge mannen te gevaarlijk omdat dit door de volgroeide mannen vaak ernstig wordt afgestraft. Een andere reden is dat jongen van partners van hetzelfde geslacht, in geval van adoptie of zelfs draagmoederschap, vaak een hogere overlevingskans hebben dan jongen van een vader en moeder. Zo hebben zwarte zwanen-kuikens die grootgebracht worden door een mannenstel een overlevingskans van 80% tegen 30% bij koppels van beide sekse. Flamingo’s staan er om bekend dat twee mannetjes uitstekend voor een jong kunnen zorgen. Ze zijn uitermate zorgzaam en beschermend en ze produceren zelfs een soort melk waarmee ze hun, vaak geadopteerde, kuikens voeden! Niet alleen in het wild, maar ook in dierentuinen komt homoseksueel gedrag onder dieren vaak voor. Artis heeft zelfs een vrij vaste populatie homostellen. Binnen de pinguïngroep leven tenminste vijf mannenkoppels en één trio van ‘anders-seksuelen’; een man en twee vrouwen. In Artis zijn opvallend veel mannelijke homokoppels. Dierenpark Avifauna heeft een lesbisch ooievaarsstel die regelmatig samen een (geadopteerd) kuiken grootbrengen. Ook COC Nederland noemt de uitspraak van het Amerikaanse Federaal hooggerechtshof 'historisch'. “Eindelijk wordt erkend dat de liefde tussen lesbiennes, homo's en bi's even veel waard is als die van ieder ander”. En daarmee loopt de mens eindelijk weer in de pas met de natuur. Wie homoseksualiteit vandaag de dag nog bestempelt als ‘onnatuurlijk’ of ‘tegennatuurlijk’, kan zich onmogelijk beroepen op de biologie of Moeder Natuur. Moeder Natuur blijkt namelijk biseksueel…

www.degroenevenen.eu

DE GROENE VENEN

Laatste afzwemmers van het seizoen bij De Amstel Afgelopen zaterdagmiddag was er weer afzwemmen bij De Amstel in het Veenweidebad in Mijdrecht. Deze laatste sessie van het seizoen werd er afgezwommen voor het Amsteldiploma en voor de Zwemvaardigheidsdiploma’s één, twee en drie. Alle deelnemers zijn geslaagd. Aanstaande vrijdagavond wordt er tot slot nog afgezwommen voor de diploma’s Wereldzwemslagen. Voor meer informatie en de start voor het volgende seizoen:

www.zpv-de-amstel.nl.

Teams kanopolo De Ronde Venen gaan voor de prijzen bij NK-toernooi De beide teams traden aan in de nieuwe jacks die gesponsord zijn door Van Dam Bedrijfsdiensten. Een bedrijf dat al twintig jaar gespecialiseerd is in schoonmaken en ongediertebestrijding. De jacks zijn welkom voor tegen de wind en koude in de tijd tussen de wedstrijden op de toernooien. Het A-team van KVDRV heeft in Amsterdam een prima toernooi gespeeld. Met vijf gewonnen wedstrijden; 1x gelijk en 1x verloren is het team gestegen naar de gedeelde 3e/4e plaats in de poule. Iedereen in deze poule is in staat om van elkaar te winnen. De basis van het team is echter smal en alleen bij volle bezetting maakt het team nog kans op het podium. Ook het jeugdteam heeft het goed gedaan en staat nu op de 2e plaats in de poule. Helaas doen er dit jaar minder jeugdteams mee. Ook het jeugdteam van KVDRV schuift volgend jaar door naar de 3e klasse. Door onvoldoende instroom zal de vereniging bij de jeugd weer opnieuw moeten beginnen met het opstarten van een nieuw team. Nieuwe jeugd is welkom! Het volgende NK-weekend moeten beide team weer vol aan de bak, maar dan is een ‘dubbelslag’ haalbaar en staan beide teams op het podium. Zie www.kvdrv.nl.

SAM MOET NOG VEEL LEREN.

Help hem blindengeleidehond worden. Ga naar

adopteereenpup.nl

Rabobank tekent sponsorcontract met Atletiekvereniging De Veenlopers Rabobank Rijn en Veenstromen is opnieuw een sponsorovereenkomst aangegaan met de organisatie van de Zilveren Turfloop. Dit is het grootste sportevenement in de gemeente De Ronde Venen. De Zilveren Turfloop wordt jaarlijks gehouden op de eerste zondag in november. De organisatie hiervan is in handen van atletiekvereniging De Veenlopers. Voor de kinderen wordt de Rabo GeZZinsloop georganiseerd. Met ruim 250 kinderen is dit elk jaar één groot feest. Dit jaar vindt op 1 november de 25e editie van de Zilveren Turfloop plaats. Een groots jubileum, waarbij het doel is dat 2500 lopers (van jong tot oud) de finishlijn passeren.

De afgelopen drie jaar heeft de Rabobank zowel de Rabo GeZZinsloop als de Zilveren Turfloop gesponsord. “Sport is belangrijk. Het is leuk en gezond, maar brengt ook mensen dichter bij elkaar. Sponsoring is voor Rabobank Rijn en Veenstromen méér dan geld geven. Het is voor ons een manier om in verbinding te zijn met de lokale samenleving”, aldus Ronald Meijer, kantoordirecteur De Ronde Venen. Atletiekvereniging De Veenlopers is blij dat de samenwerking met de Rabobank ook dit jaar weer gecontinueerd wordt. Meer informatie over de Zilveren Turfloop op zondag 1 november: www.zilverenturfloop.nl

Tennisdag bij TV De Ronde Vener Afgelopen zaterdag 20 juni, heeft de jaarlijkse jeugddag plaatsgevonden bij tennisvereniging De Ronde Vener . Dit jaar stond naast tennissen ook poldersporten op het programma. Met 40 kinderen zijn we naar de Boerinn in Kamerik geweest. De kinderen hebben zich daar enorm vermaakt en de meeste hebben zich niet weten droog te houden. Na het poldersporten zijn we terug naar de club gegaan en hebben daar

onder leiding van Hans Berk genoten van een heerlijke barbeque, patatjes en stokbrood met kruidenboter. Uiteraard hebben we ook nog getennist en zijn de kinderen om 21.30 uur allemaal weer opgehaald. Denk je nu, goh TV DRV dat lijkt me ook leuk, om daar eens te gaan kijken/tennissen, neem gerust vrijblijvend contact op met de jeugdcommissie via jeugd@tvdrv.nl. Je hoort dan z.s.m. iets van ons.


DE GROENE VENEN

3 juli 2015

VACATURES

15

Merelslag 15 De Hoef â‚Ź 215.000,- k.k.

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures

Functie: Logistiek medewerker Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Commercieel medewerker binnendienst Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer Functie: controller/boekhouder Organisatie: Antenna Plaats: Omgeving Hilversum

Functie: magazijn/werf medewerker Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer Functie: Verkoper sanitair en tegels Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

In prijs verlaagd!

Functie: Office manager Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Cameramensen (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Tien verschillen WERELDBEVOLKINGSDAG

Ruime tussenwoning met een aan de tuin grenzende garage Deze tussenwoning heeft een ruime, lichte woonkamer door de grote ramen aan de voorzijde en een schuifpui aan de achterzijde. Een onderhoudsvrije tuin op het zuidwesten, dus met mooi weer een heerlijk zonnige tuin! De woning heeft een schuurtje en een garage waar je je auto kwijt kunt. Er is een mogelijkheid tot uitbouwen van de badkamer, en als je een dakkapel op de zolder plaatst kunnen er (naast de 3 slaapkamers op de eerste verdieping)nog twee extra slaapkamers gerealiseerd worden. De woning is de moeite waard om een kijkje te komen nemen!

www.korvermakelaars.nl | 0297 - 25 04 21 | welkom@korvermakelaars.nl


16

3 juli 2015

Kinderloop nieuw bij vierde editie

De Hoef Sportief: zwemmen, fietsen, hardlopen en wandelen op 5 juli Zondag 5 juli wordt in De Hoef voor de vierde maal het inmiddels wijd en zijd vermaarde ‘De Hoef Sportief’ gehouden. Nieuw dit jaar is de Kinderloop. Deelnemers gaan op voor ‘De 41 van De Hoef’, een combinatie van 1 kilometer zwemmen, 30 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen, of één van de wandeltochten van 5, 10 of 20 kilometer langs de Kromme Mijdrecht. Ook is er weer een wandeltocht van 40 km, plus een kinderhardloopwedstrijd van 1 km. Die wordt gehouden rond een uur of half vier, na de 10 km hardlopen van de volwassenen. Start en finish van alle activiteiten is zoals gebruikelijk De Strooppot.” Vroeg begin, kom op tijd De eerste wandelaars gaan aanstaande zondag al om 7.00 uur op pad. Het is voor iedereen, zeker voor de deelnemers, belangrijk om op tijd te komen. De Hoef gaat vanaf 8.00 uur ‘op slot’. Parkeren kan onder meer bij Stroomzicht aan de overzijde van De Kromme Mijdrecht of bij Slachterij Wouters. Vanaf de brug vaart het ‘bootje van kootje’ iedereen die dat wil naar De Stroop-

pot. Parkeren bij De Rooij en HSV kan ook, maar die parkeerterreinen liggen binnen het parcours, dus daar kan men gedurende de dag niet meer weg. Op de fiets komen is natuurlijk ook een heel goed idee.

DE GROENE VENEN

Dank aan onze sponsors!

Om 11.00 uur gaat het zwemmen van start, op de steiger bij De Strooppot. De deelnemers zwemmen 500 meter richting de brug, keren bij een felgekleurde boei en eindigen ook weer bij de steiger. De Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen houdt, samen met EHBO’ers, de veiligheid van alle deelnemers goed in de gaten. Na afloop van het zwemmen kunnen de deelnemers zich omkleden in De Springbok, waarna om 12.15 uur het fietsen van start gaat. Wie de 30 kilometer volmaakt, rijdt 7 rondjes en komt zo diverse malen terug in De Hoef. De hardloopwedstrijd begint om 14.00 uur. Er zijn daarvoor meerdere mogelijkheden: 5 kilometer recreatief, 10 kilometer recreatief en 10 kilometer als onderdeel van ‘De 41 van De Hoef’. Het parcours is bijna hetzelfde als voor de fietsers, wie kiest voor de 10 kilometer loopt twee rondjes. Live muziek De Hoef Sportief belooft opnieuw bijzonder te worden. Vanaf drie uur ’s middags speelt ‘De Nieuwe Band’ uit Vinkeveen live op het kerkplein. In voorgaande jaren was het evenement rond zes uur afgelopen, maar dit jaar gaat het feest nog een uurtje langer door.

Inschrijven voor een of meerdere onderdelen kan via www.dehoefsportief.nl, tot uiterlijk 3 juli 24.00 uur. Wie liever op de dag zelf inschrijft,kan daarvoor terecht in de achterzaal van De Strooppot.

De beste start van uw sportieve activiteit begint hier!

Meer informatie over alle mogelijkheden op 5 juli is ook te vinden op www.dehoefsportief.nl.

Oostzijde 42-43, De Hoef

Sporten bereikbaar maken.

www.strooppot.nl

Voor iedereen.

Rabobank sponsor van De Hoef Sportief. Sport integreert en verbindt. Daarom steunt Rabobank de sporten waar we allemaal

Voor al uw verbouwingen

graag naar kijken, maar ook de sport waar we allemaal aan mee kunnen doen. Om die reden verbinden we ons dan ook aan De Hoef Sportief.

Cliffordweg 20a Waverveen, Tel: 06-54362299 www.oostveen-timmerwerken.nl

www.rv.rabobank.nl Een aandeel in elkaar

www.charlesrademaker.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.