De Groene Venen 28-04-2017

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

za 13°C zo 17°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 22 - Week 17 – 28 april 2017

Achterbos 52-5 Vinkeveen Vraagprijs € 565.000,- k.k.

Aan ! ater vaarw

Nieuw in verkoop Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

Verhuisd! Bozenhoven 65 – 67 3648 AC Mijdrecht

Zeven inwoners benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Zeven inwoners uit De Ronde Venen hebben woensdag 26 april een koninklijke onderscheiding ontvangen. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis werden de lintjes bij hen opgespeld door burgemeester Maarten Divendal. Vlnr: J. Ligtvoet, C. Vos, J. Verboom, J. Steenbergen, J. de Breij-Pesman, G. Bom-Roosblad en J. van Wijk. Uiterst rechts burgemeester Divendal.

Wij zijn uw Bank.

Regio Bank

Onafhankelijk advies nodig?

zelfstandig adviseur

Dorpsstraat 7, Wilnis T: 0297-28 90 90

Duidelijk verhaal www.hypotheekshop.nl/mijdrecht

Feesten

Schoolfeesten Disco’s 70’s/80’s parties Bruiloften

Verjaardagen Jubilea Bedrijfsfeesten Karaoke

Personen Diskjockeys Videojockeys Lichtjockeys

Presentatoren Gastheer Artiesten

Koningsdag groots gevierd in De Ronde Venen

De oranjeverenigingen in De Ronde Venen hebben gisteren kunnen genieten van een geweldige Koningsdag. De 50e verjaardag van de Koning werd in alle kernen groots gevierd. Voorafgaand aan de festiviteiten in Mijdrecht was er traditiegetrouw een grootse vuurwerkshow bij SV Argon. Voor het eerst dit jaar werd het vuurwerk afgestoken op het ritme van de muziek. De buien bleven beperkt tot slechts een paar druppels en in alle kernen was het volop feest. Voorafgaand aan Koningsdag hebben alle basisscholen voor de vakantie de Koningsspelen gevierd. Dit begon met een ontbijt en daarna vele sportactiviteiten. Een overzicht van de Koningsspelen en een deel van de foto's van Wilnis, Vinkeveen, De Hoef en Mijdrecht kun je terug vinden op pagina 7 van deze krant. Alle overige foto's zijn online te bekijken op www.0297.nl/fotoalbums.

Evenementen Koningsdag Straattheaterfestival Feestweek Sinterklaas

Bedrijfsopeningen Sportevenementen

Elke dag vanaf 12.00 uur

Shows Modeshows Talentenjacht Bedrijfspresentatie Artiestenbegeleiding

Dijkgraaf 18 Wilnis

Extra vaak geopend tijdens de Meivakantie!

   

Lunch, borrel en/of diner Terras aan de Plas Geschikt voor kinderfeestjes

Pannenkoeken en meer...

Herenweg 144, Vinkeveen | 0297 212 067

uur 0 :0 9 1 0 :0 9 0 g a jd ri Maandag t/m V 2:00 uur 0-1 0 : 0 1 g a d r Zate

Verkocht !

Spoedgevallen: 24/7 door dierenarts Shuly Guggenheim, tenzij anders aangegeven

Hoogstraat 13 B 1391 BP Abcoude Tel.: 0294 - 76 90 47

info@dapproosdijlanden.nl www.dapproosdijlanden.nl

Kijk voor andere leuke woningen op

www.korvermakelaars.nl


Martinus Tours dagtocht door de bollenvelden

2

28 april 2017

DE GROENE VENEN

Moederdag High Tea

De bus bij het strand van Katwijk aan Zee. Martinus Tours uit Waverveen heeft afgelopen dinsdag een dagtocht gemaakt met de touringcar door de bollenvelden. Martien: "De meeste busmaatschappijen gaan met z'n allen naar de Keukenhof, massa's mensen. Wij doen het anders, een dagtocht door de bollenvelden met

G JE BELE IZZA NP EIGE MAMA VOOR

Zondag 14 mei 2017 vanaf 14.00 uur

daarna een lunch op het strand bij Katwijk aan Zee." De dagtocht was een groot succes. De deelnemers uit verschillende verzorgingstehuizen hebben de bollenvelden vanuit een mooi hoog standpunt kunnen bekijken. FOTO'S: LUCHTFOTOGRAFIE.ORG

â‚Ź2950

P.P.

Moederdag, dĂŠ dag waarop alle moeders extra in het zonnetje mogen worden gezet. Verras jouw moeder met een heerlijke Moederdag High Tea en klets gezellig bij onder het genot van een kop thee en diverse zoete en hartige lekkernijen. De kinderen kunnen hun eigen pizza beleggen speciaal voor mama en daarna lekker samen opeten.

Reserveer snel en bezorg jouw moeder een gezellige dag! Kinderen t/m 3 jaar eten gratis mee en kinderen van 4 t/m 11 jaar ontvangen 50% korting.

Meer informatie of reserveren? Bel 020 - 31 13 670 | info@fletcherhotelamsterdam.nl Schepenbergweg 50 | 1105 AT | Amsterdam | www.fletcherhotelamsterdam.nl

De bus door de bollenvelden bij Lisse.

Tijd voor tuinmeubelen... kom proefzitten!

El zon ke d op ag en

Uit raad voor aar rb leve

Vlechtwerk - Aluminium - Teakhout - Kunststof - Rvs

Industrieweg 43 te Mijdrecht | www.rijkenbergtuinmeubelen.nl


DE GROENE VENEN

Luistervink Gezond verstand De dag na Koningsdag is er een om over na te denken. Na een dag van feesten gaat de aandacht naar 4 mei, de dag van de Dodenherdenking. Er zullen mensen zijn die het na 72 jaar voor gezien willen houden. Met name de jeugd, velen onder hen kennen het Wilhelmus niet eens, kan zich niet voorstellen wat er in de oorlogsjaren allemaal is gebeurd. Neem ze dat maar eens kwalijk. Zelf heb ik de oorlog niet meegemaakt, gelukkig, maar vanaf de lagere school werd ons verteld hoe de vork in de steel zat. Ik herinner me nog dat een Duitse toerist de weg aan ons moeder vroeg, waarop deze zei: "Nou, in 40/45 wist je de weg, zoek het nu dan ook maar zelf uit." Ferme taal, maar het sloeg nergens op. De bevolking van ons buurland bestaat voor het merendeel uit fatsoenlijke hardwerkende mensen. Uitzonderingen zullen er zijn, maar hier in Nederland kennen we die ook. Waar ik elk jaar wel een beetje ziek van word, is van de mensen die iets in het verzet deden. Mijn inmiddels overleden tante Aal bijvoorbeeld niet, want die deed echt mee. Ze woonde aan de rand van Kampen en leidde een verzetsgroep. Iedereen wist bijvoorbeeld, komende vanaf Wezep, dat als Aal een laken uit het raam had hangen de kust niet veilig was. Grappig is dat ik in Mijdrecht een vrouw ontmoette die dit daadwerkelijk had meegemaakt. Mag ik u het filmpje 'Wo ist der Bahnhof?' van Koot en Bie aanbevelen? Dan weet u precies wat ik bedoel. Mijn oom werd met drie kornuiten de dag voorafgaand aan de overgave van Duitsland op de Kamper IJsselbrug doodgeschoten. Toch is herdenken een goede zaak. De wereld staat immers op z'n kop. Denk eens aan Noord-Korea, Syrië, Israël, Irak, Iran, Turkije, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Enorme aantallen Afrikanen komen naar hier om de ellende in eigen land te ontvluchten. Of ze nu politiek of economisch vluchteling zijn, beiden hebben ze een punt. Net als de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog hebben we politieke leiders die haat preken. Dat is makkelijk, want de bevolking die met overlast wordt geconfronteerd is daar gevoelig voor. De burgemeester van mijn geboortestad Kampen stelde deze week dat er een avondklok ingesteld zou moeten worden voor de bewoners van het opvangcentrum in Roggebotsluis. Dit naar aanleiding van een brute verkrachting van een meisje wiens zaak deze week diende. Herdenken, regels stellen en handhaven en het gezond verstand laten zegevieren helpt.

Luistervink

28 april 2017

3

BESTE BURGEMEESTER "Samen met mijn dochter heb ik twee namen geadopteerd op het Holocaust Namenmonument Nederland. Is het geen goed idee als de gemeente ook de namen zou adopteren van de 51 holocaustslachtoffers uit onze gemeente, die nooit een graf hebben gekregen?"

bij te dragen aan de totstandkoming van het monument. Tegelijkertijd stimuleren en hopen we dat vanuit onze inwoners, net zoals door de vraagsteller, de namen van de holocaustslachtoffers vanuit onze gemeente worden geadopteerd.

Over het Holocaust Namenmonument dat in Amsterdam komt, heb ik eerder gelezen. Maar hoe het precies zit met dit monument moest ik nazoeken. De ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen een eigen monument. Het gaat om alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd en geen graf hebben. Informatie, ook de antwoorden op veelgestelde vragen (te veel voor deze rubriek), is te vinden op www.holocaustnamenmonument. nl. Zo kun je 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog op verschillende manieren deze nagedachtenis helpen mogelijk te maken: door voor 50 euro een naam te adopteren, maar ook als 'supporter' of als sponsor. De adoptie van een naam is niet 'exclusief' (dat houdt in dat namen meerdere keren kunnen worden geadopteerd), het is immers bedoeld om geld te verzamelen om het monument mogelijk te maken. Volgens de huidige namenlijst betreft het 51 slachtoffers die zijn geboren in onze gemeente: uit Mijdrecht 46, uit Abcoude 4 en uit Baambrugge 1. De database die de basis vormt voor de namen is gebaseerd op allerlei officiële lijsten. Geen van deze lijsten is compleet: het Holocaust Namenmonument biedt de gelegenheid omissies in de lijsten te herstellen. Als college hebben wij deze week besloten met een donatie van 2550 euro

"Waar bent u dit jaar bij de herdenking op 4 mei?" Dit jaar ben ik met ons gezin in Mijdrecht. In onze gemeente vindt op vier plaatsen de Dodenherdenking plaats. Op de andere plaatsen is de gemeente vertegenwoordigd door een wethouder. Vanzelfsprekend zijn ook veel gemeenteraadsleden aanwezig bij de dodenherdenkingen. Dit jaar ben ik in Mijdrecht omdat bij deze herdenking ook de oorlogsveteranen aanwezig zijn die onlangs het Draaginsigne hebben ontvangen voor hun deelname aan de vredesmissies in Libanon. Bovendien worden dit jaar de monumenten op het Raadhuisplein betrokken bij de herdenking.

"Hoe zit het met de monumenten op het Raadhuisplein?" Dit was een vraag die mijzelf al geruime tijd bezighield. De Dodenherdenking in Mijdrecht vindt altijd plaats bij het oorlogsmonument in de Dorpsstraat. Op het Raadhuisplein staan drie 'gedenktafels', die tijdens de stille tocht naar het monument in de Dorpsstraat gepasseerd worden, zonder verder stil te staan bij de betekenis ervan. Het 'Monument 1940-1945' in de Dorpsstraat is al in 1945 onthuld, ter nagedachtenis aan de omgekomen plaatsgenoten en aan de bevrijding

‘Tussen Heulweg en viaduct: verhalen uit de buurt’ Samen verhalen (van vroeger) vertellen in Buurtcafé De Broedplaats, dat kan donderdag 11 mei van 14 tot ca. 16 uur onder begeleiding van Elza Vis, verhalenverteller van ‘BinnensteBuiten’. Het thema van deze middag is ‘Tussen Heulweg en viaduct: verhalen uit de buurt, toegang kost 6 euro'. In dit gedeelte van Vinkeveen lagen het zwembad van Vinkeveen, de winkel van Aarsman (supermarkt), de Rooms-Katholieke kerk, de meisjesen jongensschool, het klooster, de huisartsenpraktijken van dokter Pier-

rot en dokter Bijleveld, later dokter Verton. In dit gedeelte van Vinkeveen tussen Heulweg en viaduct zijn de verhalen ‘op straat’ te vinden. Foto’s en attributen zijn ook zeer welkom. Misschien ligt er nog een oud zwemdiploma in uw kast, ondertekend door badmeester Dalemans? Kom ermee voor de dag op deze verhalenmiddag. We luisteren naar elkaars verhalen, dus ook naar uw en jouw verhaal. U bent van harte welkom! Buurtcafé De Broedplaats is te vinden aan de Herenweg 63C in Vinkeveen.

Tekst Maarten Divendal

door de geallieerden. De zuil wordt bekroond met het rijkswapen en de spreuk 'Je maintiendrai', ik zal handhaven. Op de muur zijn de Britse en Amerikaanse vlag aangebracht met daarboven het jaartal '5 mei 1945'. Daarnaast zijn er twee platen aangebracht. Links met de tekst 'Ter nagedachtenis aan hen die vielen uit onze gemeente' en rechts 'Mijn schilt ende betrouwen sijt gij o Godt mijn Heer'. In 1993 is door de heren Van Loo en Rouwenhorst het initiatief genomen om met het plaatsen van een gedenkteken de herinnering aan de Mijdrechtse oorlogsslachtoffers levend te houden. Met dit gedenkteken is vanaf het begin beoogd het verleden, heden en de toekomst te verbinden, met name als het gaat om de problematiek rond discriminatie en racisme. Uiteindelijk is gekozen voor gedenktafels die op 4 mei 1995 zijn onthuld. Het zijn drie tafels geworden. Eén met de namen erop van zes inwoners, medeburgers omgekomen door het oorlogsgeweld en de tekst 'De mensheid morst met haar kinderen'. Eén met de namen van drie Joodse medeburgers die zijn weggevoerd naar Auschwitz, met de tekst 'Maar ach ikzelf? ... Keek toe en heb gezwegen'. En de derde met de namen van zeven medeburgers omgekomen in het verzet, met de tekst 'Maar ons verzet is niet alleen moreel gerechtvaardigd, het is in de huidige omstandigheden een morele plicht'. Met deze tafels worden de zestien slachtoffers herdacht die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Het is vanaf het begin niet de bedoeling geweest dat de gedenktafels de plaats zouden innemen van de herdenkingen bij de oorlogsmonumenten. Ik vind het ech-

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

"Wat doen al die kinderen steeds bij de gedenktafels?" Deze vraag kwam naar boven toen vanuit het gemeentehuis goed te zien was hoe de laatste weken steeds vaker groepen kinderen stonden bij de gedenktafels. In Mijdrecht, maar ook in Wilnis, is door Kunst Centraal samen met Historische Vereniging De Proosdijlanden dit jaar het project 'Dit herdenken wij' gestart. Met leerlingen uit de groepen 7 en 8 is aan de hand van de monumenten besproken wat herdenken is: waarom staan de monumenten er nu nog steeds, wat is het verhaal erachter? Op school zijn ze aan de hand van bronnen en verhalen meer gaan ontdekken over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens hebben ze een monument bezocht in hun eigen omgeving. Ten slotte is met de leerlingen gewerkt aan een eigentijds monument voor herdenken. Volgend jaar vindt dit project ook plaats in Abcoude en Vinkeveen. De laatste jaren nemen al steeds meer kinderen deel aan de Dodenherdenking. Dat zullen er dit jaar ongetwijfeld meer zijn, nu ze op school zich hierop hebben voorbereid.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

Maak kans op een heerlijke Moederdagtaart Om de mama’s op Moederdag eens extra in het zonnetje te zetten, heeft winkelcentrum De Lindeboom een smakelijke actie opgezet. Met jouw aankoop maak je namelijk kans op één van de honderd heerlijke Moederdagtaarten. Zo werkt het. Doe tot en met donderdag 11 mei a.s. een aankoop van tenminste 5 euro bij de winkels van De Lindeboom. Schrijf op de achterkant van de kassabon (of een kopie ervan i.v.m. garantie) je volledige naam, adres en e-mailadres (!) en deponeer de bon vervolgens in de speciale actiebrievenbus bij Bakkerij Mens

& Westerbos, Boekhandel Mondria of Boni. Op deze manier maak je kans om één van de heerlijke Moederdagtaarten van Bakkerij Mens & Westerbos te winnen! Je mag zo vaak meedoen als je wilt. Prijswinnaars krijgen op vrijdag 12 mei per e-mail bericht. Ook hangt er vanaf die dag een overzicht van de winnaars bij de bakkerij. De taart kan op zaterdag 13 mei van 9 tot 15 uur worden opgehaald bij Bakkerij Mens & Westerbos. Dus doe je boodschappen bij De Lindeboom en wie weet wordt jouw Moederdag wel een éxtra lekkere Moederdag!

Agenda Kort

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

ter heel goed dat het Oranjecomité Mijdrecht en de gemeente gezamenlijk hebben gekeken hoe vanaf dit jaar de gedenktafels betrokken worden bij de herdenking op 4 mei. Na de herdenking in de Dorpsstraat zal de stoet op de terugweg naar het Raadhuisplein stilstaan bij de gedenktafels en worden ook daar bloemen gelegd.

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Zaterdag 29 april

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

• Kick Off van 'Day to Day uitvaartbegeleiding', bloemenatelier Karin van Dierendonck, Mijdrecht

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57

Zondag 30 april • Taizéviering, Dorpskerk Abcoude • Feel Good Walk, Verzamelen 10.30 uur op de Geertjes Hoeve, Haarzuilens

© 2017 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

28 april 2017

Digitaal ontwerpen bij OBS De Eendracht

Kort nieuws Mijdrecht

De kracht van de opstanding in De Wegwijzer Op zondag 30 april leidt ds. G. Vos beide diensten in De Wegwijzer. Om 10 uur wordt Exodus 1 gelezen. Om 17 uur is de schriftlezing Kolossenzen 3: 1-3. Dat gaat over de kracht van de opstanding. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op het adres Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht.Thuis de viering bekijken kan via

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

Vinkeveen en Waverveen

Opbrengst stroopwafelverkoop

De Hervormde Gemeente heeft onlangs stroopwafels verkocht voor het goede doel 'Tear'. De opbrengst van 6.100 euro overtrof alle verwachtingen! Hiermee kan deze organisatie weer veel hulp bieden waar het hard nodig is. Zie ook tear.nl. De organisatoren, die dit jaar vooral ook weer meer siroopwafels van Van Vliet verkochten, bedanken de inwoners van Vinkeveen/Waverveen hartelijk!

DE GROENE VENEN

In groep 7 van OBS De Eendracht in Mijdrecht worden huizen ontworpen! Vlak voor de vakantie was de introductie van het interactieve, digitale programma en straks gaan de kinderen weer verder met het ontwerpen van zelfbedachte en fraai gedecoreerde huizen. Zodat ze aan het einde van de techniek week,

van 15 tot en met 19 mei, aan de ouders kunnen laten zien hoe hun droomhuis eruit gaat zien! Van alles bedenken ze: 3D- woonkamers, kelders om te ‘chillen’ met poolbiljart en mega-coole geluidsinstallaties. Decoratie aanbrengen, inrichten van de kamers en verdiepingen bouwen, het kan allemaal!

Nieuwe Grand Chamipon Suri voor High Meadow Farm

eveneens eerste in hun klasse, HMF Flying Edge en HMF Cattivo tweede en HMF Flag Fury en HMF Flying Star derde.

Op de Nationale Alpaca Show afgelopen zondag in Assen is de Alpacafarm van Anita Huls uit Wilnis weer groots in de prijzen gevallen. High Meadow Farm heeft met 4 Suri's en 4 Huacaya's deelgenomen en ze vielen allemaal in de prijzen. HMF Tienus werd eerste in zijn klasse en later zelfs de Grand Champion Suri. HMF Durmiente, HMF Coriole en HMF Belle Epoque werden

Er werd altijd al behoorlijk succesvol met de Suri's gefokt, de alpaca met de dreadlock-vacht, maar de afgelopen jaren is er ook geïnvesteerd in de Huacaya, de alpaca met de gekrulde wolvacht. En met succes dus. Op High Meadow Farm lopen nu drie Grand Champion Suri's rond: drievoudig kampioen HMF Gerrit, HMF Durmiente en nu dus ook de zoon van Gerrit, HMF Tienus.

Groep 8 obs Molenland bezoekt Tweede Kamer Groep 8 van obs Molenland uit Mijdrecht vertrok dinsdagochtend 11 april al vroeg richting Madurodam, waar ze werden ontvangen door een vriendelijke medewerker van ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat. De ochtend begon met een leerzaam spel over democratie, waarbij de leerlingen verdeeld over vier partijen in onderling overleg de stad Democracity mochten inrichten. Vervolgens reden ze naar het Binnenhof waar tijdens een rond-

leiding veel verteld werd over de geschiedenis. Ondertussen werden bekende politici en parlementaire journalisten gespot! Na de strenge beveiligingscontrole bezochten de kinderen de plenaire zaal van de Tweede Kamer en woonden ze het begin van het wekelijkse vragenuurtje aan de ministers bij, waarbij alle Kamerleden en minister-president Rutte aanwezig waren. Een bijzonder geslaagde, leerzame dag!

Abcoude

Praatcafé ’t Trefpunt Vrijdag 5 mei is Praatcafé ’t Trefpunt aan de Kerkstraat 23 in Abcoude open van 15 tot 17 uur. Het thema is ditmaal 'Gedenken en vieren, zin of onzin?'. Ervaringen en verhalen worden gedeeld, er wordt geluisterd naar elkaar en men komt daarna met elkaar in gesprek over het thema. Informeel, gezellig, maar ook serieus. Iedereen is welkom, jong, ouder, man, vrouw, ongeacht achtergrond of levensovertuiging. Kosten 2 euro, koffie, thee en een glaasje wijn of fris inbegrepen. Meer informatie: www.cosmasendamianus.nl of tel. 0294-281335.

Abcoude

Dorpskerk open op zondagmiddag Vanaf 7 mei staan de deuren van de Dorpskerk in Abcoude op zondagmiddag van 13 tot 16 uur weer open voor iedereen. Om tot rust te komen, de sfeer van dit oudste gebouw van Abcoude (anno 1491) te proeven en de stilte te ervaren. Of om naar orgelmuziek te luisteren tussen 14 en 15.30 uur. Er is informatiemateriaal over de geschiedenis van de kerk, ook in het Engels en het Duits. Tevens is er gelegenheid een kaarsje aan te steken. De kerk is open tot 10 september,met uitzondering van 14 mei, 11 juni en 9 juli. U bent van harte welkom!

OBS Willespoort eerste Gezonde School De eerste Gezonde School in De Ronde Venen is een feit. OBS Willespoort in Wilnis nam donderdag 20 april het officiële vignet in ontvangst. Wethouder Alberta Schuurs heeft het vignet overhandigd, waarmee bezoekers de Gezonde School bij binnenkomst meteen herkennen. Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die de gezondheid van hun leerlingen hoog in het vaandel hebben staan. OBS Willespoort zorgt voor actieve en gezonde leerlingen en een veilige schoolomgeving. Ook heeft de basisschool aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van haar leerlingen. Jos van der Jagt, directeur van OBS Willespoort, is erg trots op dit resultaat: “Vanaf nu hangt op de

gevel van onze school het logo Gezonde School. Zo kan iedereen op het schoolplein zien dat onze school een gezonde school is!” Wethouder Alberta Schuurs: “Ik vind het buitengewoon leuk dat OBS Willespoort bezig is met het thema gezondheid. Wat het extra bijzonder maakt, is dat de basisschool zich toelegt op het welbevinden en de sociale veiligheid van haar leerlingen. In alle groepen is aandacht voor het respectvol leren omgaan met elkaar.” Op een gezonde school presteren leerlingen beter en is er minder schooluitval. Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Meer informatie vindt u op www.gezondeschool.nl.

Ruim 9.000 euro bijeengebracht voor Wajir

Tijdens de sponsorloop 'Wandelen voor Water' op 22 maart, waaraan zo'n 250 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Abcoude en Baambrugge meededen, is 6.248,62 euro opgehaald voor de Stichting Welzijn Wajir uit Wilnis. De Wilde Ganzen vermeerdert dit sponsorbedrag met 50%, zodat het eindbedrag op 9.372,93 euro is, een fantastisch bedrag! Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude bedankt alle kinderen voor hun inspanning en de sponsoren voor hun bijdrage. Ook veel dank aan de leerkrachten en alle medewerkers, die

hielpen deze dag tot een succes te maken. In het bijzonder denken wij aan de ontvangende hockeyclub, de warming-up van Mark Heinerman en aan dj Henny Versteegh. Het was overweldigend! 'Wandelen voor Water' is een evenement dat jaarlijks door de Stichting Aqua for All wordt gefaciliteerd en door de Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude lokaal wordt georganiseerd. De Rotaryclub wil in 2018 weer graag wandelen, dan met de leerlingen van de scholen uit Vinkeveen en Wilnis. Zie ook

www.rotary.nl/vinkeveenabcoude.


DE GROENE VENEN

28 april 2017

5

Ad Wolf driebandenkoning toernooi D.I.O./ De Merel

Kort nieuws Mijdrecht

Bingo bij Argon

Ad Wolf heeft in Café de Merel in Vinkeveen het regionaal driebandentoernooi 2017 van biljartclub D.I.O. gewonnen. Er deden dit jaar in totaal 64 deelnemers mee.

Golfclub Veldzijde eert 'Super Caddie' Aad Kooijman Bij Golfclub Veldzijde is Aad Kooijman uit Woerden tijdens de algemene ledenvergadering op 18 april uitgeroepen tot 'Super Caddie 2017'. De reden daarvoor werd toegelicht door de voorzitter van Golfclub Veldzijde, Dick Westerveld. Na diens speech werd de trofee overhandigd door 'Super Caddie 2016' Frits Gobée, die de keuze voor Aad van harte onderschreef en verwachtte dat het fraaie beeld in goede smaak zal vallen. Voorwaarde om deze prijs te ontvangen, is de tomeloze inzet van de Super Caddie voor diens bijzondere en onbezoldigde bijdrage aan de golfvereniging. Aad Kooijman is verkozen omdat hij in vele commissies van Golfclub Veldzijde een rol heeft: als schrijvend en fotograferend redactielid van het clubblad Off Course, actief binnen de commissie die zich bezighoudt met werven en binden van nieuwe leden, het organi-

seren van reanimatietrainingen voor leden. Daarnaast ontving Aad de trofee voor zijn rol als voorzitter van de heren seniorencommissie. "Aad heeft met gevoel voor verhoudingen een nieuwe impuls gegeven aan het organiseren van wedstrijden voor de grote groep enthousiaste leden van boven de 50 jaar, die elke donderdagochtend een wedstrijd spelen. Bovenal heeft Aad energie gestoken in het met anderen organiseren en daarna onder de aandacht brengen van een trainingsprogramma dat door de Nederlandse Golf Federatie is ontwikkeld. Dit programma is gericht op het verbeteren van het golfspel door algemene oefeningen en golfoefeningen en heet Committed to Senioren. Het doel is blessures voorkomen en langer kunnen genieten van de golfsport", aldus de golfclub. Aad was zichtbaar geraakt door deze verrassing.

Na de zaterdag stond Ad Wolf al aan de leiding met 8 punten uit 4 wedstrijden, gevolgd door Mees Brouwer en Carlos van Oostrom met 6 punten en Jan Eijsker, Robert Daalhuizen en Frank van Schaik met 4 punten. Zondag zette Ad Wolf met uiteindelijk 11 punten zijn zegetocht voort. Carlos van Oostrom en Mees Brouwer kwamen met 10 punten net te kort om de titel voor zijn neus weg te kapen. Vanwege een beter moyenne werd Van Oostrom tweede en Brouwer derde. Ad Wolf verloor slechts een enkele partij en speelde over het hele toernooi een moyenne gespeeld van 0,5135. De kortste partij in het toernooi met 9 caramboles in 10 beurten was eveneens van Ad Wolf, de hoogste serie was van Frank van Schaik: 4 caramboles.

Na een woord van dank aan iedereen die een steentje aan dit toernooi heeft bijgedragen, werden de prijzen uitgereikt door Dorus van der Meer van Café De Merel. De prijzen waren dit jaar weer grandioos, dankzij de sponsoring van Restaurant De Haven. "Zonder sponsors is het toch lastig een dergelijk groot toernooi te organiseren, onze hartelijke dank daarvoor", aldus Van der Meer. D.I.O. en Café de Merel kunnen terugkijken op een prima toernooi, dat werd georganiseerd door Herman Turkenburg, Bert Dijkshoorn en Gijs v.d.Neut.

1.418 pakken koffie voor Voedselbank De Ronde Venen In februari is landelijk de Lions-actie gehouden om DE-waardepunten in te zamelen en die te verzilveren voor pakken koffie voor de lokale voedselbanken. In De Ronde Venen heeft de gezamenlijke actie van de Lions-clubs Mijdrecht-Wilnis en Vinkeveen-Waverveen maar liefst 750.000 punten opgeleverd, goed voor 1.418 pakken koffie! Dankzij dit mooie succes konden afgelopen vrijdag 21 april de koffiepakken in ontvangst genomen worden door Rinze Jellema en Martin van Lint voor Voedselbank De Ronde Venen, in aanwezigheid van Elly En-

gelen namens de Lions-club Vinkeveen-Waverveen. "Een resultaat waar wij geweldig blij mee zijn. Prachtig om te zien hoe de Lions invulling geven aan hun maatschappelijke en sociale betrokkenheid in gemeente De Ronde Venen", aldus voorzitter Kees Schouten van Voedselbank DRV. Dankzij deze donatie kunnen de ruim 80 klanten van de voedselbank voor zeker een half jaar van koffie worden voorzien. Hartelijk dank aan alle donateurs van DE-punten en de inzamelpunten voor hun medewerking aan deze prachtige actie!

Opbrengst Collecte Nationaal Fonds Kinderhulp De jaarlijkse collecte voor Nationaal Fonds Kinderhulp, die gehouden is in de week van 10 tot en met 15 april, heeft in Amstelhoek € 122,07 en € 2092,34 in Mijdrecht opgebracht. Hiervoor zijn 31 collectanten op pad gegaan. Alle gevers en collectanten hartelijk bedankt!

Themadag bij Bezzzpecial

Tafeltennisteam Veenland 1 kampioen in de 5e klasse

De vereniging heeft dan ook zeer veel vertrouwen in de nieuwe trainer en wenst trainer en selectie veel succes in het nieuwe seizoen.

Gemeente

Vinkeveen

Nieuwe trainer/coach voor korfbalselectie Atlantis Arjan Baerveldt is met ingang van het komende seizoen de nieuwe trainer/coach van de Atlantis-korfbalselectie. Arjan komt van hoofd/ overgangsklasser Tempo uit Alphen aan den Rijn en heeft ruime ervaring opgedaan bij diverse verenigingen en op verschillende niveaus. Het bestuur en de technische commissie van de Mijdrechtse korfbalvereniging, momenteel uitkomend in de 3e klasse, zijn dan ook zeer verheugd deze ervaren en gedreven trainer te kunnen vastleggen. Met hem hoopt de vereniging de progressie van de selectie onder de huidige trainer Aad Witteman te continueren en van verdere kwalitatieve impulsen te voorzien. Tijdens de presentatie aan de selectie op donderdag 20 april werden hiertoe al de eerste stappen gezet.

Op 5 mei wordt de maandelijkse bingo van de Lijnkijkers gehouden in de kantine van sportvereniging Argon. De hoofdprijs is een condensdroger met een waarde van 400 euro, mede mogelijk gemaakt door Expert Mijdrecht. Aanvang 20 uur, zaal open om 19.15 uur en het eerste kopje koffie is natuurlijk weer gratis. Met het meedoen aan deze bingo steunt u de jeugd van Argon. Dat doet u ook door uw papier te blijven brengen bij de container van de Lijnkijkers op het parkeerterrein van Argon.

Het eerste team van tafeltennisvereniging Veenland in Wilnis, bestaande uit Bob Bijlsma, Denise van Kreuningen en Martijn de Graaff, heeft zich mogen kronen tot kampioen in hun poule in de 5e klasse van de reguliere competitie. Het verschil met vorig seizoen kon niet groter zijn, in het najaar van 2016 eindigden Bob, Denise en Martijn op de zesde en tevens laatste plaats. Het seizoen van het voorjaar van 2017 verliep goed. Acht van de tien partijen werden gewonnen en de uitslag van de enige verliespartij was 4-6. Het team heeft het gehele seizoen bovenaan gestaan, maar kon moeilijk uitlopen op de andere teams. Daardoor maakten vorige week vrijdag nog drie teams kans op de eerste plaats. Pas na de

laatste gewonnen partij was het zeker dat het kampioenschap gehaald was, met slechts twee punten voorsprong op de runner-up. Een andere noemenswaardige prestatie is dat Martijn met een winstpercentage van 90% procent dit seizoen veruit de meeste wedstrijden van alle spelers in de poule heeft gewonnen (26 van de 29). Bob won 16 van de 27 wedstrijden (59%) en Denise had met 10 gewonnen wedstrijden uit 29 gespeelde partijen een percentage van 34%. Mocht je eens mee willen spelen, dan ben je van harte welkom in de Willisstee in Wilnis. De zaal is tot de zomervakantie elke vrijdagavond beschikbaar voor de jeugd van 19 tot 20 uur en voor de senioren van 20 tot 22 uur.

Kindercoaching Bezzzpecial houdt zaterdag 20 mei een themadag voor kinderen tussen 9 en 13 jaar aan de Voorbancken 12e in Vinkeveen. Vanaf 9.30 uur staan de koffie, thee en limonade klaar. Daarna begint het programma, waarbij de nadruk erop ligt dat iedereen uniek is. Er wordt met elkaar een spel gespeeld, geknutseld, iedereen gaat lekker naar buiten en met elkaar koken en eten. Heb jij ook zin om mee te doen? Meld je dan zo snel mogelijk aan. Je kunt zaterdagavond weer opgehaald worden tussen 19 en 20 uur. De kosten voor deze dag zijn 15 euro per persoon. en neem gerust iemand mee. Aanmelden kan via info@ kindercoaching-bezzzpecial. nl o.v.v. naam en leeftijd van de deelnemer(s). Verdere informatie ontvang je daarna per mail.


6

28 april 2017

DE GROENE VENEN

CASA DI CARIN

Tekst Carin van Kouwen

Postulaat 16 Mijdrecht Vandaag staat er een bezichtiging bij de Postulaat 16 op de planning. De Postulaat ligt in de wijk Hofland Zuid aan de rand van Mijdrecht. De ligging is ideaal, want je rijdt zo de polder in, maar ook een supermarkt en het dorpscentrum van Mijdrecht zijn vlakbij. Het is een heel rustige wijk met veel parkeergelegenheden, veel groen en genoeg speelplezier voor kinderen. De meeste mensen wonen hier al heel wat jaren met veel plezier en er is dan ook weinig wisseling in de straat geweest. Als je bij de woning aankomt valt allereerst de prachtige boom in de voortuin op. De rest van de voortuin is netjes aangelegd en lekker ruim. Het geeft een mooie entree naar de woning. Ik word vriendelijk ontvangen door de bewoners, die mij graag een rondleiding geven door hun woning. We beginnen in de hal. Deze is lekker ruim en geeft toegang tot het toilet, de trap naar boven en de woonkamer. We lopen door naar de woonkamer, de blikvanger van de woning. Van buiten zie je het niet zo, maar de woonkamer is enorm groot en leuk in te richten met bijvoorbeeld een gezellige zithoek en een aparte eethoek. De aangrenzende aangebouwde keuken is van alle gemakken voorzien en heeft veel lichtinval. Via de keuken kun je de achtertuin in, die gedurende de dag verschillende plekjes biedt om lek-

ker van de zon te genieten. Achterin de tuin staat een schuurtje en er is een overkapping met een tuindeur geplaatst, zodat je ook achterom kunt. Achter de woning is een plein, wat onder meer betekent dat je vrij in de tuin kunt zitten, zonder inkijk van achterburen. We gaan weer naar binnen om natuurlijk ook boven even een kijkje te nemen. Op de eerste verdieping vind je drie ruime slaapkamers en een prachtige badkamer. Het toilet is hier apart geplaatst en is toegankelijk vanaf de overloop. De badkamer is mooi ruim en heeft een verrassende ronde inloopdouche, met mozaïektegeltjes en een aantal glazen blokken. Een lekkere ruimte om even heerlijk te ontspannen en te douchen. De grote slaapkamer ligt aan de achterzijde van de woning en heeft een eigen balkon. De slaapkamer aan de voorzijde is ook een heerlijke plek, omdat je hier vandaan een prachtig uitzicht over de polder hebt. En daar is altijd wel iets te zien.

ook nog een aparte berging. Die is behoorlijk groot, dus aan opbergruimte geen gebrek in deze woning. De Postulaat 16 is een heel ruime en nette woning op een heerlijk rustige plek in Mijdrecht. Het is de moeite waard om hier eens te komen kijken. Ook omdat de woning je zeker zal verrassen qua ruimte. Afstand tot:

Facts & Figures

Aantal km:

Supermarkt 0,1 Snelweg A2 9,1 Bushalte 0,1 Basisschool 0,2 Veenlanden College 0,3

Postulaat 16, Mijdrecht Vraagprijs 325.000 euro k.k. Perceel oppervlakte 193 m2 Inhoud 481 m3 6 kamers (4 slaapkamers)

Ruijgrok Makelaars Hofland 19 3641 GA Mijdrecht Tel. 0297-283375 info@ruijgrok.nl

Op naar de tweede verdieping, waar een aparte ruimte is gecreëerd voor de wasmachine, droger en cv-ketel. De zolderkamer heeft een dakkapel aan de achterzijde en is zo ruim dat je hier ook nog met gemak twee aparte kamers van zou kunnen maken als je aan de voorkant eveneens een dakkapel zou plaatsen. En er is

Café-Restaurant Koekenbier realiseert hotelkamers via crowdfunding

Al geruime tijd heeft Café-Restaurant Koekenbier in Abcoude plannen om uit te breiden met hotelkamers. In beginsel 8 en maximaal 16. Het pand leent zich daar goed voor. Verspreid over drie verdiepingen is er ruim 750 vierkante meter beschikbaar. Na de realisatie van de hotelkamers is het de bedoeling om op de eerste etage nog een ruimte te creëren voor 'private-dining'. Koekenbier: "Wij vonden het leuk om een deel van de te plegen investeringen via crowdfunding te doen. Hiermee creëren wij lokale betrokken-

heid. Wij bieden onze gewaardeerde gasten als eerste de mogelijkheid om exclusief te kunnen investeren in de realisatie van onze plannen. Wij bieden 8% rente en lossen maandelijks af. De crowdfunding-campagne wordt in samenwerking met Horeca Crowdfunding Nederland uitgevoerd (www.horecacrowdfunding.nl). Horeca Crowdfunding Nederland staat onder toezicht van de AFM, is lid van de landelijke branchevereniging crowdfunding platformen en is het grootste crowdfunding platform binnen de horecasector."


DE GROENE VENEN

28 april 2017

7

KONINGSDAG & -SPELEN IN BEELD

Koningsspelen

Op alle basisscholen in De Ronde Venen zijn weer de Koningsspelen gehouden. Op de Julianaschool in Wilnis was er een gezamenlijk, actief en sportief Oranjefeest waarbij men liet zien dat goed ontbijten en actief bewegen belangrijk is, maar ook heel leuk. Op de Fontein in Mijdrecht werd er met alle leerlingen in de grote hal ontbeten en OBS De Eendracht en de Hoflandschool hebben de Koningsspelen ook dit jaar weer samen gevierd.

FOTO'S PETER BAKKER, RICHARD VAN DER SPOEL EN ANDEREN

Op weg naar een klimaatneutrale gemeente in 2040

Eensgezinde raad steunt milieu-aspiraties In juni 2016 nam de gemeenteraad van De Ronde Venen met algemene stemmen de motie ‘Klimaatneutraal 2040’ aan. Met de motie werd aan het college gevraagd om een programma op te stellen dat erop gericht is de gemeente in 2040 klimaatneutraal te maken. Na een aantal voorbereidende besprekingen over duurzaamheid, waarbij ook experts werden uitgenodigd, zijn er werkgroepsessies gehouden met bewoners en ondernemers. Dit alles heeft geleid tot het ‘Spoorboekje naar een klimaatneutrale gemeente 2040’, waarin door het college de marsroute wordt uitgezet waarin de kaders en de werkwijze voor de komende jaren worden bepaald om de ambitie waar te maken. Tijdens de raadsvergadering van 20 april bleek er een raadsbrede waardering voor het plan van aanpak. TEKST PIET VAN BUUL

In de nota worden de beleidskaders, zoals het klimaatakkoord van Parijs uit 2015, uiteengezet en wordt ingegaan op de maatschappelijke ontwikkelingen die erop gericht zijn om zorgvuldig met het klimaat om te gaan. De Europese doelstellingen in de strijd tegen de opwarming van de aarde zijn ambitieus. In 2040 moet de uitstoot van broeikasgassen met 80% zijn gereduceerd, moet de opwekking van duurzame ener-

gie groeien naar 75% en moet er tot 30% minder energieverspilling plaatsvinden. Meer dan veertig organisaties, waaronder alle lagen van de Nederlandse overheden, sloten in 2013 het Nationaal Energieakkoord. Het Energieakkoord bevat bindende afspraken voor Nederland en dus ook voor De Ronde Venen. Duurzaam De Ronde Venen Het bestaande duurzaamheids-

beleid van de gemeente kent zijn oorsprong in het werkprogramma 'Nieuwe energie voor het klimaat’ en het klimaatakkoord 2007-2011. Doelstelling was toen om in 2020 in totaal 10% duurzame energieproductie te bereiken. Inmiddels zijn de doelstellingen zodanig bijgesteld, dat het streven er nu op gericht is om in 2040 geheel klimaatneutraal te zijn. Dat betekent een enorme opgave. Aan de ene kant zal op het energieverbruik bespaard moeten worden. Anderzijds moet de energievraag die dan nog resteert duurzaam worden opgewekt. De gemeente kan de doelstelling niet alléén halen, stelt het college. Daarvoor zijn ook actieve mensen nodig, inwoners en ondernemers die zich willen committeren aan concrete acties en projecten. Om de betrokkenheid te vergroten, wil het college komen tot de oprichting van een Platform Duurzaamheid.

De energievraag in 2040 Het spoorboekje geef een uitvoerige schets van de te verwachten ontwikkelingen. Door tal van maatregelen kunnen energiebesparingen worden bereikt. Ook de mogelijkheden van duurzame energie nemen sterk toe. Ontwikkeling van hernieuwbaar gas, zoals waterstof en biobrandstof, kunnen de fossiele brandstof vervangen. Tijdens het raadsdebat bleek dat alle fracties de noodzaak om te werken aan een duurzaam energieverbruik onderschrijven. Wethouder Moolenburgh benadrukte dat er al veel gedaan wordt. Zo wees hij onder meer op het Land van Winkel in Abcoude, waar geen gasleidingen meer zullen worden aangelegd en de energie onder meer zal worden opgewekt door zonnecollectoren. Ook de windmolen waarin Johnson een groot deel van de eigen energie opwekt is een goed voorbeeld, vond de wethouder. “We zullen ons moeten realiseren dat we in de toekomst flink zullen moeten investeren in zonnepanelen, windmolens en andere voorzieningen”, merkte raadslid Wim Stam (ChristenUnie/SGP) op. Hij pleitte

voor een Stimuleringsfonds, waarmee initiatieven kunnen worden ondersteund. Tweesporen-beleid In het spoorboekje worden twee sporen aangegeven. Spoor 1 gaat over duurzame meters maken. Daarin wordt aangegeven wat er al gedaan wordt en hoe tal van activiteiten versneld kunnen worden. Spoor 2 richt zich op de verdere toekomst vanaf 2018. Daarbij gaat het onder meer over het opstellen van een 'transitieplan elektriciteit 2018-2040' en een 'transitieplan warmte 2018-2040' en het wegnemen van belemmerende regels. Het spoorboekje werd door de raad unaniem vastgesteld. De beide sporen zullen verder worden uitgewerkt. De kosten verbonden aan de uitvoering van het spoorboekje bedragen in 2018 en 2019 een bedrag van 129.000 euro, te dekken uit de algemene reserve. Belangstellenden kunnen het lezenswaardige document vinden op www.derondevenen.nl.


8

Zorgnieuws & Zo

28 april 2017

DE GROENE VENEN

‘Al op de operatietafel voelde ik pijnverlichting’ Bijna vijf jaar geleden is het nu. Mark Tubée uit het Limburgse dorpje Wessem kreeg last van een liesbreuk, die acuut verholpen moest worden. Tijdens de operatie raakten verschillende zenuwen ernstig beschadigd. Heftige pijn was het gevolg, op zo’n manier dat de toen 44-jarige chauffeur van Post NL vrijwel niets meer kon. Zijn werk, zijn allround top-100 Coverband waarmee hij ook in het buitenland speelde: het stopte allemaal. “Mijn leven bestond uit pijn en nog meer pijn”, blikt Mark terug. Er volgde een periode van twee jaar waarin pijnspecialisten van verschillende ziekenhuizen naar oplossingen zochten, maar niets hielp. De klachten werden zelfs erger. Van een sterke kerel veranderde Mark in een ernstig invalide man. Doorverwijzing In 2014 volgde een doorverwijzing naar de pijnpoli van het St. Antonius Ziekenhuis. “Ik kwam in aanmerking voor een neurostimulator. Dan wordt er een elektrode op een bepaald gevoelig deel van een zenuwbaan in je ruggengraat geïmplanteerd. Dat zorgt ervoor dat je in het pijnlijke gebied van je lijf wel tintelingen voelt, maar geen of minder pijn.” Mark: “Al op de operatietafel voelde ik pijnverlichting, dat was geweldig.”

Mark Tubée uit Wessem

Santeon ziekenhuizen verbeteren zorg Samen met zes andere topklinische ziekenhuizen in Nederland maakt het St. Antonius Ziekenhuis – en daarmee ook het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis – deel uit van Santeon. Binnen Santeon werken we intensief samen met specialisten uit de andere ziekenhuizen om de kwaliteit van onze zorg continu te verbeteren.

patiënten hebben de aangesloten ziekenhuizen zich het afgelopen jaar verbeterd. Het aantal heroperaties en onnodige ziekenhuisovernachtingen zijn gedaald. Ook worden er minder röntgenfoto’s en MRI’s gemaakt en worden patiënten beter geïnformeerd. Kijk voor meer informatie over Santeon op www.santeon.nl.

Ook patiënten denken mee over hoe we de zorg naar een hoger plan kunnen tillen. En met succes, want mede dankzij de inbreng van

St. Antonius Ziekenhuis iedere werkdag op televisie Maak kennis met de zorgverleners van het St. Antonius Ziekenhuis en kijk vanaf 3 mei iedere werkdag naar het tv-programma Trauma Centrum van SBS6. De Spoedeisende Hulp en andere afdelingen van het St. Antonius Ziekenhuis in zowel Utrecht als Nieuwegein staan centraal in een nieuwe reeks van dit tv-programma. In het programma vertolken artsen, verpleegkundigen en patiënten samen de hoofdrol. De serie over de belevenissen in het St. Antonius blijft tot eind juni op de buis.

Trauma Centrum is elke werkdag te zien op SBS6 vanaf 20.00 uur. Gerard Janssen uit Utrecht

Wilt u meer informatie? Kijk dan op zuwehofpoort.nl of antoniusziekenhuis.nl of volg ons op

Hoe is het nu met hem? “Inspanning veroorzaakt al heel gauw weer pijn, die ik dan moet onderdrukken met extra medicatie. Maar toch, gemiddeld is de pijn wel veel minder en zie ik weer wat kansen om iets op te bouwen in mijn leven. Daar ben ik het team van de pijnpoli ontzettend dankbaar voor.”

Neurostimulator vermindert de pijn Spotlights Mark toonde zijn dankbaarheid meerdere keren door bij poli-afspraken de allerlekkerste vlaaien van een echte Limburgse bakker mee te nemen. “Ik weet dat dokter Nijhuis, dokter Van Engelen, dokter Aarsman en de rest van het team zelf niet zo nodig in de spotlights hoeven te staan. Maar ze hebben mij voor een heel groot stuk kunnen helpen. Dat gaat veel verder dan die neurostimulator. Ze luisterden goed, lieten mij actief meedenken over oplossingen en stonden altijd voor me klaar. Vooraf had ik gehoord dat dit een van de beste pijnpoli’s van Nederland is. Wat mij betreft, is dat helemaal waar.”

Patiënten van het Zuwe Hofpoort worden voor deze specifieke behandeling doorverwezen naar het St. Antonius Ziekenhuis.


DE GROENE VENEN

28 april 2017

9

Pauline van der Drift (49) uit Woerden:

‘Kan ik straks nog op de fiets naar de controles?’

Beter zicht Oogarts Leo Fick van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis is geen onbekende voor mevrouw Lok. De 92-jarige inwoonster van Woerden werd al eens eerder door hem behandeld. Afgelopen maand ging ze opnieuw bij hem langs voor een laserbehandeling. Mevrouw Lok heeft last van nastaar, een vertroebeling achter de lens. Door haar oog te laseren maakt dokter Fick haar zicht minder troebel, waardoor haar zichtvermogen verbetert en mevrouw een stukje scherper ziet. De behandeling is geheel pijnloos en na een paar minuten kon mevrouw Lok gewoon weer naar huis.

Ziekte van Dupuytren

‘Ik kan je weer een fatsoenlijke hand geven’ ‘Och, laat maar zitten’, dacht Gerard Janssen (71) uit Utrecht in eerste instantie toen de pink van zijn rechterhand krom ging staan. “Ik ben linkshandig. Ik doe alles met links”, vertelt de kwieke zeventiger. Maar het begon hem toch te vervelen. Het was altijd opletten dat je niks omstootte. Die pink zat soms toch aardig in de weg. Als ik een kopje vasthield of als ik aan het autorijden was.” De kromme pink van Gerard is het gevolg van de ziekte van Dupuytren. De problemen ontstaan door verdikkingen in het bindweefsel. Hierdoor gaan vingers krom staan, waardoor ze niet meer helemaal gestrekt kunnen worden. Vier jaar geleden stonden ook twee vingers van zijn linkerhand krom. Om dit te verhelpen heeft Gerard zich toen laten opereren door plastisch chirurg Erik Zonnevylle in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Tot volle tevredenheid. Omdat de eerste operatie goed verlopen was, besloot Gerard om toch maar weer onder het mes van dokter Zonevylle te gaan en ook zijn pink recht te laten zetten. “Ik moest er om acht uur ’s morgens zijn en om vier uur was ik weer thuis. Geen centje pijn. En dat terwijl er toch heel wat hechtingen in waren geknutseld. Had die dokter toch knap gedaan.” Inmiddels staat de rechterpink van Gerard weer in het gelid. En met wat eenvoudige oefeningen heeft hij ook de functionaliteit weer helemaal teruggekregen. “Ik heb aan de operatie getwijfeld, maar ik ben toch blij dat ik het gedaan heb”, lacht hij. “Nu kan ik tenminste iedereen weer een ‘gewone’ hand geven.”

“Ik ben nu bijna twintig jaar diabetespatiënt. Voor de diverse controles ga ik verschillende keren per jaar naar het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en daar ben ik heel tevreden over. Je wordt er vriendelijk en warm ontvangen. Ik ben iemand die van het persoonlijke contact houdt, van kleinschaligheid. Als ik bij de balie kom weten ze wie ik ben. Of dat belangrijk is? Nee, voor mijn behandeling niet, maar voor mijn gevoel wel.”

Kleinschaligheid is volgens mij erg bevorderlijk voor die zo enorm belangrijke onderlinge communicatie. Mijn diabetesverpleegkundige, de diëtiste en de internist kennen mij. Ze hebben overleg, lopen makkelijk bij elkaar binnen en zijn op de hoogte van mijn gezondheid. Dat geeft een goed gevoel. En ja, dat kán in een grotere organisatie ook, maar het is wel lastiger, lijkt me. Ik zou het niet fijn vinden als ik elke keer een andere arts zou moeten zien.

Omdat de polikliniek in Woerden open blijft, verandert er voor Pauline eigenlijk niets. “Ik kan straks dus nog steeds voor alle controles lekker op de fiets naar het ziekenhuis. Toch vind ik het wel jammer dat het Zuwe Hofpoort fuseert en zo’n groot ziekenhuis wordt.

Patiënten hebben behoefte aan deskundige artsen, dat is logisch, maar betrokkenheid en een vriendelijke en persoonlijke benadering zijn ook enorm waardevol. Ik hoop dat dat gevoel ook meegenomen wordt in het grote ziekenhuis dat nu aan het ontstaan is.”

Nieuwe polikliniek Orthopedie Binnenkort opent in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis een nieuwe polikliniek Orthopedie. Vanaf 1 juli 2017 kunt u er vijf dagen per week terecht. De komst van de polikliniek is een gevolg van de fusie met het St. Antonius Ziekenhuis. De orthopedisch chirurgen van het St. Antonius zijn onder meer gespecialiseerd in de behandeling van schouderklachten, sportletsels, gewrichtsklachten en het plaatsen en vervangen van heup- en knieprotheses. U kunt bij de orthopeden ook terecht

met bijvoorbeeld klachten aan de voet (voorvoet) en hand- en polsklachten. De nieuwe polikliniek in het Zuwe Hofpoort komt naast de poli van Fysiotherapeuten Maatschap Woerden. De orthopeden houden samen met fysiotherapeuten gecombineerde spreekuren voor het stellen van de juiste diagnose en het geven van een compleet behandeladvies. Operaties en ziekenhuisopnames vinden plaats in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. Voor de controles en de nazorg kunt u gewoon in Woerden terecht.

Met de bus naar het ziekenhuis Sinds maart 2017 rijdt er een pendelbus tussen het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht en het St. Antonius Nieuwegein. Veel patiënten maakten hier de afgelopen weken dankbaar gebruik van. De busdienst is gratis voor patiënten, familieleden, mantelzorgers en bezoekers van het Zuwe Hofpoort en het St. Antonius en rijdt volgens een vaste dienstregeling op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. Naast de pendelbus rijdt er ook een ‘belbus’ door de regio. Deze bus vervoert patiënten op afspraak van deur tot deur. Kijk voor meer informatie op www.zuwehofpoort.nl.

Wilt u reageren of wilt u zich aanmelden voor ons patiëntpanel? Stuur dan een mail naar redactie@zuwehofpoort.nl, T 088 - 320 84 00.


Familieberichten

10

28 april 2017

DE GROENE VENEN

29-04-1998

29-04-2017

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Jolanda Dirksen

Lieve Emile

U itvaartverzorg ing

Voor jou

Met respect voor uw persoonlijke wensen

Ik staar omhoog en zoek naar jou

Volledig begeleid door een ` ` persoon

Ik stel mij voor, dat jij daar bent

U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297-594345 / 06-26242126

Het gevoel dat jij er bent, Voor mij een intens moment

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Papa, Mama, Thomas en Wiebe in liefdevolle herinnering

Kick Off van 'Day to Day uitvaartbegeleiding' Zaterdag 29 april viert 'Day to Day uitvaartbegeleiding' de start van haar uitvaartonderneming. In het bloemenatelier van Karin van Die-

rendonck aan de Tuinderslaan 4 in Mijdrecht kunt u tussen 13 en 16 uur kennismaken met de uitvaartbegeleiders van deze onderneming,

Vier generaties Van Vliet in Wilnis Met de geboorte van zijn achterkleinzoon Midas van Vliet op 13 maart 2017 heeft de 92-jarige Jaap van Vliet uit Wilnis vier generaties mannen in zijn familie. Jaap van Vliet is geboren in Uithoorn en werd in 1951, na zijn huwelijk met Nelie van der Vliet, melkveehouder aan het eind van Donkereind, op de grens van Wilnis en Vinkeveen. Hij woont daar nog steeds. Zijn zoon Jan Hendrik van Vliet (65), de opa van Midas, werd gebo-

ren in Wilnis en is op de boerderij opgegroeid. Jan is getrouwd met Ditta van der Most uit Mijdrecht. Zij wonen al vele jaren in Wageningen, waar Jan advocaat is en vooral werkt op het gebied van het agrarisch recht. De vader van Midas is Wim Jaap van Vliet (30), zoon van Jan en Ditta. Wim Jaap woont ook in Wageningen, is getrouwd met Saskia Smolders uit het Brabantse Westerhoven en werkt als ict’er bij de Rabobank.

In het zwarte van de nacht En gewoon tegen mij lacht.

tevens zussen, Daisy Helmig en Danielle Dijkstra. 'Day to Day uitvaartbegeleiding' staat voor begeleiding vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de uitvaart. Ook kunt u voorafgaand aan een overlijden uw wensen vrijblijvend bij hen vastleggen in een voorbespreking. Tijdens de 'Kick Off' ziet u tevens een aantal mogelijkheden voor de dag van de uitvaart en daarna, zoals onder meer vervoer, kisten, muziek, grafmonumenten en videoregistratie. Uiteraard ziet u ook creatief rouwwerk van de hand van Karin van Dierendonck. Bent u geïnteresseerd of nieuwsgierig, kom gerust langs. Bent u niet in de gelegenheid, maar wel geïnteresseerd in een kennismaking of voorbespreking? 'Day to Day uitvaartbegeleiding' is bereikbaar op tel. 0297-893073.

Beter fotograferen door anders leren kijken

Nienke Meek, professioneel fotograaf uit Abcoude, heeft een speciale programma ontworpen waarin je leert hoe een mooie foto is ‘opgebouwd’ en waarom de foto in evenwicht is. Ze heeft deze lessen in fotografie ook aan kinderen op de lagere school gegeven. Dat was een goede leerschool voor haar. Zo ontdekten kinderen hoe je anders naar beeldmateriaal kan kijken door allemaal hun eigen ontbijt te fotograferen. Hoe maakte niet uit en dat gaf juist verrassende resultaten, want ze ontving foto's vanuit verschillende perspectieven. Wel veel foto's met hagelslag en chocopasta! Menig ouder raakte enthousiast, dus besloot Nienke ook een cursus voor volwassenen te maken. Wat je in de cursus 'Beter fotograferen' leert is om anders naar foto's te kijken. Waar liggen accenten? Hoe speel je met licht? Waar liggen de lijnen en de vormen? Wat doe je met

kleurstellingen? Hoe zorg je dat de foto in perfecte balans komt? Met voorbeelden van andere fotografen leer je kijken naar verschillende stijlen op het gebied van portretfotografie, landschapsfotografie en natuurfotografie. Daarbij ligt telkens de vraag voor: welke sfeer roepen licht, kleuren, lijnen en vormen op? Wat doet het met jou? De cursus 'Beter fotograferen' bestaat uit vier lesavonden en is geschikt voor enthousiaste fotoliefhebbers die meer diepgang in hun fotografie willen aanbrengen. Je krijgt foto-opdrachten mee, maar die zijn facultatief. De cursus vindt plaats in de studio van Meekspictures in Abcoude op de dinsdagavonden 9 en 23 mei & 13 en 27 juni van 20 tot 22 uur. Kosten: 150 euro. Voor meer informatie: nienke@meekspictures.nl of tel. 0621572945.


DE GROENE VENEN

28 april 2017

11

HET VERHAAL VAN

Tekst Anja Verbiest

Ruben van der Kleij en Leonie Portanger uit Mijdrecht beklimmen de Kilimanjaro

“Een spontane reactie wordt een steeds echter avontuur” Nog iets meer dan vijf weken en dan vertrekken Ruben van der Kleij en Leonie Portanger uit Mijdrecht voor een mooi avontuur naar Tanzania: het beklimmen van de Kilimanjaro. Maar eerst wachten er nog vele trainingskilometers in de polders van De Ronde Venen… Het was in september vorig jaar eigenlijk een mo-ondergoed. “Hoe hoger we komen, hoe spontane reactie op een voorstel van haar va- kouder het zal zijn. Het kan daar zeker min der, vertelt Leonie. “Na 27 jaar in het Midden- 20 graden worden! Goede kleding is dus van Oosten gewoond en gewerkt te hebben, heeft groot belang. Het is voor mij zelfs voor het mijn vader zichzelf beloofd om een jaar lang eerst dat ik zo’n warme jas heb gekocht”, zegt zoveel mogelijk punten van zijn ‘bucket list’ te Leonie. Zij groeide op in Oman, waar ze met verwezenlijken. Het beklimmen van het 5895 heel andere temperaturen leerde omgaan. meter hoge bergmassief in het noordoosten Ruben, die in De Hoef opgroeide, heeft een van Tanzania is er daar een van. Toen hij het paar maanden geleden zijn studie als verons vertelde, zeiden Ruben en ik dat ons dat pleegkundige op de intensive care afgerond ook wel wat leek… Voor ons allebei kwam en werkt nu bij het VU Medisch Centrum in het met onze studie precies goed uit. En nu Amsterdam. Leonie is bezig met de voltooiing gaat het avontuur dus al snel echt beginnen!” van haar master ‘Earth Sciences’ in AmsterOp 4 juni vertrekt het tweetal, samen met Le- dam, waarbij ze onder meer veel leert over onie’s vader, een van zijn vroegere studiege- ons aardoppervlak, klimatologie en oceanonoten en een goede vriend van Ruben en Leo- grafie. Zij maakt deze tocht dan ook met exnie zelf, naar Arusha. Ruben: “Van daar gaan tra interesse. we naar Moshi, waar we een nacht blijven, om de volgende dag aan de klim van de Kiliman- Kilometers maken Leonie en Ruben maken de laatste maanden jaro via de Lemosho Route te beginnen.” Leonie: “Via deze route gaan we in 6 dagen veel kilometers in de polders van De Ronde naar de top, en in één dag weer naar bene- Venen, maar dat is niet alles. Ruben: “In de den. Natuurlijk niet alleen, maar met de hulp sportschool zijn we ook veel vaker dan voorheen te vinden. Daar van twee professionele “Het wordt spannend. richten we ons vooral op gidsen, een kok en drie conditietraining en doen, dragers per persoon. Een Dit doe je niet zomaar even, bij gebrek aan bergen, hele club dus. De dragers we zullen onszelf ongetwijfeld intervaltraining op de zorgen er onder meer behoorlijk tegenkomen op onze loopband. Maar we mavoor dat het kamp elke ken, zeker nu de tocht avond is opgebouwd wantocht naar boven.” steeds dichterbij komt, neer wij daar aankomen. Een fijn idee, want wij zullen al meer dan ge- ook zo vaak mogelijk lange wandelingen in de duinen. We zijn dan algauw vier of vijf uur aan noeg aan onszelf hebben.” Ruben: “Het wordt spannend. Dit doe je niet het lopen. Ons tempo is daarbij anders dan het zomaar even, we zullen onszelf ongetwijfeld op de Kilimanjaro zal zijn, door de ijle lucht behoorlijk tegenkomen op onze tocht naar komen we daar immers straks slechts voetje boven. Voor het fysieke deel kun je trainen, voor voetje vooruit.” het mentale moet je afwachten en zal voor Leonie: “Overal waar ik nu kom, ga ik alleen iedereen anders doen. Nee, het wordt beslist nog maar met de trap naar boven. Een van mijn lessen is op de tiende verdieping, dus ook geen simpele wandeltocht.” dat helpt.” Iets waarop niet getraind kan worden, is Goede voorbereiding Vanaf het moment dat ze besloten mee te hoogteziekte. Ruben: “Om dat te voorkomen, gaan naar de Kilimanjaro hebben Ruben en is er onder meer medicatie. Maar daarnaast Leonie zich zo goed mogelijk voorbereid. Te is het heel belangrijk om strikte leef- en eetbeginnen met het aanschaffen van een uit- regels te volgen, plus zo’n 5 liter water per gebreide uitrusting, variërend van geschikte dag te drinken. En om elkaar goed in de gaten wandelschoenen tot stevige stokken en ther- te houden, hoezeer je op bepaalde momenten

Wereldwinkel Abcoude heeft een ‘make over’ gehad en dat vieren we met een feestelijke opening!

Zaterdag 6 mei 2017 om 13.30 uur

Leonie Portanger en Ruben van der Kleij met een deel van hun uitrusting voor de tocht naar de Kilimanjaro. FOTO PATRICK HESSE ook alleen maar met jezelf bezig wilt zijn.” Het wordt een indrukwekkende reis, weten Leonie en Ruben. Maar ook een onzekere. Ruben: “Natuurlijk gaan we er vanuit dat we de top halen, maar dat moet nog maar blijken. Onderweg kan er van alles gebeuren en het weer heb je al helemaal niet in de hand. We gaan bewust aan het einde van het regenseizoen. Best een risico met hagel en sneeuw,

maar ook een periode dat er minder groepen tegelijk onderweg zijn. Dat kan juist weer een voordeel zijn. Ja, het is daar echt druk. Ga maar na, er zijn zo’n 300 bedrijfjes die dit soort reizen verzorgen…” Wanneer Leonie en Ruben weer veilig beneden zijn, wacht hen nog een heel mooi ‘toetje’. Leonie: “We sluiten af met een paar dagen safari, ook dat wordt een prachtig avontuur.”

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

• De nieuwe vlag wordt opgehangen • De hele dag gratis Fairtrade koffie en thee met lekkers • Je maakt kans op een leuke surprise-tas t.w.v. €10,00 • De kinderen worden geschminkt • De hele dag 20% korting op alle cadeau artikelen (m.u.v. food wijn en papier)

Je bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn!

Wereldwinkel Abcoude Brugstraat 9 - 1391GJ Abcoude

www.wereldwinkel-abcoude.nl Volg ons op Facebook en Twitter

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


12

28 april 2017

DE GROENE VENEN

CULTUUR Haar koffer vol favoriete chansons gaat eindelijk open

Ellen ten Damme op 7 mei terug in Abcoude! Alweer komt één van 's lands grootste zangeressen, podiumbeest Ellen ten Damme, naar Abcoude. En zeer binnenkort nog wel! Vorig jaar was haar try-out voor het theaterprogramma 'Bij Ellen Thuis' een geweldig groot feest in een bomvol Theater Piet Mondriaan. Haar nieuwe concert is getiteld - het kon bijna niet uitblijven na het enorme succes van het onvergetelijke Berlin-concert - 'Paris'. Ellen ten Damme’s koffer vol favoriete Franse chansons gaat eindelijk open. En hoe! Op een manier zoals alleen Ellen het kan... Ze laat de mooiste Franse chansons uit de dynamische twintigste eeuw herleven. Klassiekers van onder anderen Jacques Brel, Edith Piaf, Yves Montand, Brigitte Bardot en Serge Gainsbourg. Aangevuld met latere hits. En met eigen liedjes. Ellen ten Damme zal ze allemaal op majestueuze wijze de revue laten passeren. Ten behoeve van dit concert zal Ellen 20 Franstalige nummers gaan 'tryouten' met haar vaste pianist Thijs Cuppen. Ze doet dit in slechts enkele

kleinere theaters, waaronder - het mag met trots gezegd worden - Theater Piet Mondriaan in Abcoude! De voorstelling in Theater Piet Mondriaan begint zondag 7 mei om 20.15 uur. Kaarten kosten 22,50 euro (CJP 16 euro) , inclusief pauzedrankje, en zijn te verkrijgen bij The Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via

www.theaterpietmondriaan.nl. FOTO DANNY ELLINGER

Volop optredens tijdens atelierroute in alle kernen op 27 & 28 mei

KunstRondeVenen zorgt voor bruisend weekend De derde editie van KunstRondeVenen komt in zicht. Naast heel veel kunst om te bekijken tijdens de atelierroute op 27 en 28 mei zijn er ook weer veel bijzondere optredens van lokale artiesten. Zo zal Shantykoor De Turfschippers voor de allereerste keer een openbaar optreden geven in Waverveen. Hoewel ze zo’n beetje overal in de gemeente hebben gezongen, is het voor de Vinkeveense Turfschippers de eerste keer dat ze een openbaar optreden geven in dorpskern Waverveen. Turfschipper Jan van der Maat: "We hebben daar wel een paar keer opgetreden in een bed & breakfast, maar dat was altijd besloten. Mooi dat we nu voor het eerst echt in het dorp spelen, want ook in Waverveen hebben we sponsors van het koor zitten.” Zaterdag 27 mei treden de mannen vanaf 15 uur twee keer een half uur op in Open Atelier Henny Woud. In tegenstelling tot hun meeste optredens spelen ze dit keer kosteloos. ,,Een paar keer per jaar treden we op voor goede doelen, dit is daar één van”, vertelt Van der Maat. Ook sluit de kunstroute volgens de Turfschipper

goed aan bij het shantykoor. ,,Wij zijn ook een heel kunstzinnig koor, hoor. Een paar van onze koorleden hebben wel eens een cursus gedaan bij Henny Woud. Dat maakt het extra leuk.” Ook op andere plekken valt tijdens KunstRondeVenen van alles te beleven. Zaterdagmiddag speelt accordeonist Wim Holla op de startlocatie, Art-Galerie Boven Verwachting. Op zondag speelt de Heyser Klezmerband daar Oost-Europese volksmuziek en een dag eerder doen ze dat op Fort Abcoude. In het Paviljoen Viscentrum bij het fort zijn zondagmiddag leerlingen van Muziekschool de Regenboog te vinden. De dansers van docent Aino Merits van Kunst Rond de Venen treden zaterdag 27 mei op in ’t Oude Parochiehuis in Mijdrecht en het fluitensemble van Judith Glasbeek speelt die dag in De Broedplaats (bij Maria-Oord) in Vinkeveen. In het atelier van Resi van Zijl in Mijdrecht geeft Justin Buskermolen

op zaterdag een demonstratie Stencil Art en op zondag geeft hij een inkijk in de kunst van het Tatoeage Zetten. En dit is nog maar een greep uit het complete aanbod! Om bezoekers nog beter de gelegenheid te geven zoveel mogelijk te zien, zullen dit jaar meer kunstenaars op gezamenlijke plekken exposeren. Daar staan ze klaar om uitleg te geven over wat ze maken, wat hen inspireert en hoe ze te werk gaan. In startlocatie Boven Verwachting in Wilnis vinden bezoekers een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en één van hun werken en van de optredens die zij onderweg kunnen zien. Zo kan iedereen zijn eigen route uitstippelen. Art-Galerie Boven Verwachting is gevestigd aan Herenweg 298a in Wilnis. Op zaterdag en zondag zijn bezoekers hier welkom van 11 tot 17 uur. Op beide dagen zijn alle atelierdeuren eveneens geopend van 11 tot 17 uur. Voor meer informatie:

www.kunstrondevenen.nl.

Alpe d’HuZes in Mijdrecht •

Byzantijnse kerkmuziek in Mijdrechtse Rank Op zaterdag 6 mei brengt het Hoorns Byzantijns Mannenkoor tijdens een eucharistieviering in De Rank in Mijdrecht Byzantijnse kerkmuziek ten gehore. De voorganger is de Oud-Katholieke priester Henk Schoon, het zangkoor staat onder leiding van dirigent Grigori Sergei Sarolea. De vieringen van de Oud-Katholieke parochie i.o. van de H. Elia De Ronde Venen zijn gewoonlijk op zaterdagavond in de Veenhartkerk. Maar vanwege deze bijzondere byzantijnse zangdienst is de viering dit keer in De Rank. Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor, dat in 1985 is opgericht, is op dit moment bijna 40 man sterk. Het koor, dat niet specifiek kerkelijk gebonden is,brengt Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek in de monastieke (= klooster) stijl. Het zijn soms 'eenvoudige' melodieën, zoals deze door de monniken in de kloosters worden gezongen, maar ook prachtige vierstemmige composities staan op het repertoire. In alle gevallen komt de diepte van de Russische spiritualiteit tot uiting in de liederen die a capella worden gezongen, want de regel is dat alleen wat God geschapen heeft (de menselijke stem) de gebeden en

Succesvol donateursconcert Tropical Triviant Een zaal vol donateurs en belangstellenden heeft zich zaterdag 22 april een avond lang op een tropi-

• •

Iedereen is welkom, de toegang is vrij. De eucharistieviering in De Rank aan de Prins Bernhardlaan 2 in Mijdrecht begint zaterdag 6 mei om 19 uur.

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 100.000 mensen de diagnose kanker. In de strijd tegen kanker ervaren zowel patiënten als hun dierbaren een groot gevoel van onmacht. Alpe d’HuZes is opgericht met als doel de onmacht die door kanker ontstaat om te zetten in kracht. Onder het motto ‘Opgeven is geen optie’ gaan twee teams van Brandweer Mijdrecht op donderdag 1 juni voor de derde keer de uitdaging aan om zo vaak mogelijk de legendarische Alpe d’Huez in Frankrijk te beklimmen. Samen hebben zij één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor het bevorderen en ondersteunen van (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker. Shopping Mijdrecht organiseert, in samenwerking met Brandweer Mijdrecht, op zaterdag 6 mei

sche bestemming gewaand tijdens het jaarlijkse donateursconcert van Muziek en Showkorps Triviant. Met Latijns-Amerikaanse muziek en prachtige optredens van de majorettes was de avond een daverend succes. Ook het decor was geheel in tropische sfeer met onder meer

palmbomen en surfplanken. Heeft u een foto laten maken bij het fotobord? Deze kunt u terug zien op www.triviant.eu. Triviant treedt weer op met Koningsdag in Wilnis en tijdens de Avond4Daagse in Vinkeveen en Mijdrecht.

gezangen mag vertolken. Naast het uitgebreide kerkelijke repertoire heeft het koor ook Russische en Oekraïense volksliederen op het programma staan. Bij concerten staat vaak naast de RussischOrthodoxe kerkmuziek deze volkszang ook op het programma. Het publiek maakt zo met beide aspecten van deze muziek kennis. Zie ook

www.hoornsbyzantijnsmannenkoor.nl.

een Alpe d’HuZes-dag op en rond het Raadhuisplein. Er is een spetterend programma in elkaar gezet en voor de activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. De volledige opbrengst komt geheel ten goede aan Alpe d’HuZes. Wat kunt u zoal verwachten? • Een wielerbaan, waarbij 4 personen tegen elkaar kunnen strijden. Door Shopping Mijdrecht zijn de volgende prijzen beschikbaar gesteld: 1e prijs een flatscreen televisie, 2e prijs een wijnpakket, 3e prijs een lunchbon voor 4 personen. • Teamsponsor Wielerschool.nu is uiteraard ook aanwezig bij dit spektakel. Zij organiseren een heuse Watt-competitie. Benieuwd

hoeveel Watts u kunt wegtrappen? De dagwinnaar krijgt 10 Wattbike-trainingen aangeboden ter waarde van 150 euro. Voor de kinderen: rondritten met een brandweervoertuig, diverse (water)spelletjes, op de foto gaan als echte brandweerman of -vrouw, schminken, springkussens. De beroemde autowasdag: tegen een kleine vergoeding kunt u uw auto laten wassen op het parkeerterrein van Van Walraven (tegenover de brandweerkazerne). Omhoog met de hoogwerker (vanaf 18 jaar en ouder). DJ Nick: voor een bijdrage naar keuze een verzoekplaatje. Uiteraard zullen ook de waterflesjes van het Alpe d'HuZes-team worden verkocht en de zeer geliefde, handgemaakte beschermengeltjes. Enkele ondernemers zullen hun producten verkopen en (een deel van) de opbrengst doneren aan Alpe d’HuZes. Uiteraard is er nog veel meer te beleven!

Onze brandweermannen en -vrouwen staan altijd klaar om mens én dier hulp te verlenen. Helpt u ons mee? Ter nagedachtenis aan de mensen die te vroeg aan kanker zijn overleden en ter inspiratie van de mensen die aan het strijden zijn, want opgeven is geen optie!


DE GROENE VENEN

28 april 2017

13

IN VOL BEDRIJF

Tekst Piet van Buul

Ascol Verzekeringen Mijdrecht

Onafhankelijk financieel verzekeringsadviseurs Op vrijdag 28 april betrekken Bert van Zijl en zijn team een nieuw kantoor aan Bozenhoven in Mijdrecht. Het voormalige makelaarskantoor dat daar voorheen gevestigd was, heeft een complete metamorfose ondergaan. “We hebben gekozen voor een mooie moderne inrichting met een rustgevende uitstraling. Een prettige werkomgeving, waar de mensen kleur aan geven”, zegt Bert. Het kantoor is goed bereikbaar en laagdrempelig. “Men kan hier ook zonder afspraak gewoon binnenlopen voor een advies.” Aanvankelijk begon Bert van Zijl samen met Albers Assurantiën. Bert: “We waren allebei zelfstandige bedrijven. Onze samenwerking bestond uit een kostenmaatschap. Dat is een rechtsvorm waarin je met elkaar afspreekt dat de gezamenlijke kosten met elkaar gedeeld worden. Deze kostenmaatschap is onlangs beëindigd wegens verkoop van Albers Assurantiën. Dat was voor ons aanleiding om een ander plekje te gaan zoeken.” Ascol is uitgegroeid tot een veelzijdig onafhankelijk adviseur op het gebied van verzekeringen voor bedrijven en particulieren. Ascol is gespecialiseerd in schade- en inkomensverzekeringen. Bert: “Wij willen onze klanten helpen bij het in kaart brengen van de risico’s die een klant loopt. Ik ben er trots op dat wij zowel door bedrijven als door particuliere klanten gewaardeerd worden als een no-nonsense adviseur. Wij weten dat goede dienstverlening net even een stapje verdergaat. En als onafhankelijk adviseur zijn we op zoek naar maatwerk. Deze professionele en persoonlijke aanpak maakt ons daarom bijzonder.”

Een goed team Het is Bert er veel aan gelegen om te benadrukken dat het succes van het bedrijf gebaseerd is op de inzet van gemotiveerde en deskundige medewerkers. Hij is duidelijk trots op zijn team en nodigt ze dan ook graag uit om aan het gesprek deel te nemen. Dat geeft Nico Suuring de kans om te vertellen dat hij een loopbaan bij een bank achter de rug had toen hij in dienst trad bij Ascol. Nico: “Ik deed daar vooral verzekeringen voor bedrijven. Nu komen er ook particuliere verzekeringen bij. Op basis van inventarisatie en analyse en wat de klant wil, bekijk ik welke oplossing het beste aan de wensen voldoet.” Michèle Taffijn werkt nog niet zo lang bij Ascol. Naast het verzorgen van verzekeringen voor particulieren richt zij zich vooral op de klanten uit het midden- en kleinbedrijf. Michèle: “Denk daarbij bijvoorbeeld aan brandverzekeringen of aansprakelijkheidsverzekeringen. Verder bemiddelen we in levensverzekeringen, zorgverzekerin-

gen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Voor veel mensen zijn dat ingewikkelde zaken. We merken wel dat klanten op internet zoeken, maar zo’n zoektocht blijkt doorgaans toch ingewikkelder dan men in eerste instantie denkt omdat het op internet om standaardsituaties gaat. Omdat iedereen zo zijn eigen specifieke punten heeft, kunnen wij een op maat toegesneden advies geven en daar passende service bij verlenen. Daarom zijn wij altijd beter dan de internetverzekeraars en internetvergelijkers.” Annika Steenstra doet bij Ascol de schadebehandeling. Daarnaast studeert ze rechten. Annika: “Dat is wel een mooie combinatie. Ik doe naast de schadebehandeling ook voorbereidende werkzaamheden voor de particuliere markt. Ik vergelijk voorwaarden en premie, zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden. Het motto van Ascol is niet voor niets ‘Zeker Weten!’ In mijn werk is het belangrijk dat ik de moeilijke juridische terminologie voor de klant in begrijpelijk Nederlands vertaal.”

Een nieuwe gemeenschap van goederen Heeft u plannen om in het huwelijksbootje te stappen? Houd er dan rekening mee dat de regels voor trouwen in gemeenschap van goederen gaan veranderen. Bent u al getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan blijven voor u de huidige regels gelden. Een maand geleden heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel 'Beperking wettelijke gemeenschap van goederen' aangenomen. De nieuwe wet brengt verandering in de traditie van de gemeenschap van goederen in Nederland. Al sinds 1838 wordt bij een echtscheiding (bijna) alles fifty-fifty-gedeeld, als paren niet op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd. Driekwart van de huwelijken werd gesloten zonder huwelijkse voorwaarden. Alles wat ieder bij aanvang van het huwelijk had, werd dan automatisch gemeenschappelijk. Ook als dit schulden betrof. Daar komt op 1 januari 2018 eindelijk verandering in. In de wet wordt de gemeenschap van goederen beperkt, zodat niet alles er meer binnen valt. Zo vallen de bezittingen en schulden die bij aanvang van het huwelijk op eigen naam staan van een van de echtgenoten hier niet meer in. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen, of deze al voor het huwelijk zijn verkregen of tijdens het huwelijk. In de afgelopen jaren is de maatschappelijke werkelijkheid drastisch veranderd. Onder meer doordat mensen al jaren samenwonen vóór het huwelijk en vaak meerdere keren in hun

leven trouwen. De wet moet dan aansluiten bij die werkelijkheid én bij wat de meeste mensen in Nederland een goed systeem vinden. Anders dan in veel berichten staat, trouwt men vanaf 2018 niet automatisch 'op huwelijkse voorwaarden'. Aanstaande echtparen die willen afwijken van de nieuwe wettelijke regeling zullen alsnog huwelijkse voorwaarden moeten maken. Als echtparen na 1 januari 2018 in de volledige gemeenschap van goederen van 1838 getrouwd willen zijn, dan kan dat nog steeds maar daar zijn dan huwelijkse voorwaarden voor nodig. Voor mensen met een bedrijf blijven huwelijkse voorwaarden beter, om de partner te beschermen tegen ondernemersrisico. Ook voor koppels die helemaal financieel onafhankelijk van elkaar willen zijn, zullen e r

ook huwelijkse voorwaarden moeten worden opgemaakt. Er is in de Tweede en Eerste Kamer flink gediscussieerd over de nieuwe wet. Ook buiten de Kamers waren er tegenstanders. Tegenstanders hanteerden onder meer het argument dat het ingewikkeld wordt als niet alle bezittingen en schulden in de gemeenschap vallen. Paren die met elkaar discussies willen voorkomen over wat er wel en niet gedeeld moet worden bij een scheiding kunnen voorzorgsmaatregelen nemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om vast te leggen wat ieder van de aanstaande echtgenoten bij aanvang van het huwelijk heeft, maar ook wat er met dit vermogen daarna gebeurt. Wat als de erfenis deels wordt gebruikt voor de aankoop van een gezamenlijke woning die uiteindelijk met verlies wordt verkocht? Een notaris kan dit goed begeleiden en meteen praktische tips geven over hoe de financiën het beste tijdens het huwelijk kunnen worden geregeld.

FFT Notarissen Bozenhoven 115 3641 DA Mijdrecht tel. 0297-288086 info@fftn.nl

Bert van Zijl: “Onze mensen vullen elkaar goed aan. Dat maakt het mogelijk om de lijntjes naar de klant kort te houden.” Tamara Janmaat verzorgt de financiele administratie van Ascol. Tamara: “Daarbij gaat het niet alleen om onze eigen administratie. Ik verwerk ook boekingen vanuit de verzekeraars.”

singsgericht voor de klanten. Daarbij hoort de term maatwerk. Onze mensen vullen elkaar ook goed aan. Dat maakt het mogelijk om de lijntjes naar de klant kort te houden.”

Puck Straver ten slotte is administratief medewerkster. Zij is ook de webmaster van Ascol en houdt zich bezig met social media.

Vanaf 28 april 2017 is Ascol Verzekeringen gevestigd aan Bozenhoven 65-67 in Mijdrecht. Dat is tegenover het benzinestation en naast de ingang van het appartementencomplex Bosch en Haven. Tel. 0297-288816. Voor meer informatie: www.ascol.nl.

Oplossingsgericht werken “We zijn een hecht team”, stelt Bert vast. “We werken vooral oplos-

Nieuwe service gemeente: thuis laten bezorgen van paspoort of identiteitskaart Inwoners van De Ronde Venen kunnen vanaf 1 mei 2017 hun aangevraagde paspoort of identiteitskaart thuis of op het werk laten bezorgen. Inwoners die van deze service gebruik willen maken, hoeven niet meer naar het gemeentehuis te komen om hun document op te halen. Het bezorgen kost 4,95 euro, of 9,50 euro als er meerdere documenten op één adres worden afgeleverd. De aflevering kan in elke plaats in Nederland plaatsvinden, met uitzondering van de Waddeneilanden. Het bezorgen is een proef, na een half jaar wordt gekeken of het definitief wordt ingevoerd. Het laten bezorgen van paspoort of identiteitskaart past volgens burgemeester Maarten Divendal goed in de gemeentelijke dienstverlening. "We willen het makkelijker maken voor de inwoners en aansluiten bij wat hen goed uitkomt. Deze bezorgservice is een uitkomst voor mensen die slecht ter been zijn of tijdens kantooruren niet naar het gemeentehuis kunnen komen vanwege drukke werkzaamheden. Ze kunnen de documenten laten brengen naar het adres dat hen het beste uitkomt en op het moment dat het hen het beste schikt." Aanvragen paspoort ongewijzigd Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart verandert niet. Daarvoor dient de inwoner naar het gemeentehuis te komen, onder meer in verband met de pasfoto die nodig is voor het reisdocument en het afnemen van vingerafdrukken. Is het document gereed, dan ontvangt de aanvrager een sms en kan via een speciale website worden aangege-

ven of men het wil laten bezorgen of dat het wordt opgehaald in het gemeentehuis. Als niets wordt doorgegeven, gaat de gemeente er vanuit dat het paspoort wordt opgehaald. Bezorging Wordt gekozen voor bezorgen, dan levert de gemeente het document verzegeld aan bij bezorgbedrijf AMP Groep. Van AMP Groep krijgt de aanvrager bericht dat een bezorgafspraak kan worden gemaakt. Dat kan via de website of telefonisch. Op de dag van de bezorging krijgt de aanvrager een mail of sms met informatie over de bezorger (inclusief foto) en het tijdstip van de bezorging. Dit is een tijdvak van twee uur, bijvoorbeeld van 10 tot 12 uur. Het bezorgen van de documenten kan tijdens de proefperiode op maandag tussen 8 en 19.30 uur, op dinsdag tot en met donderdag van 8 tot 15.30 uur en op vrijdag tussen 8 en 12 uur.


14

28 april 2017

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Pijngrens Loes den Hollander Juli 2014. Het leven van Annemiek, Bridget en Maxim lijkt in balans te zijn. Maar dan worden ze geconfronteerd met een vliegtuigramp die herinneringen wakker maakt. Ze zoeken ieder voor zich naar manieren om de onrust en de angst te bezweren. Daarbij komt Annemiek voor een cruciale beslissing te staan, moet Bridget alles op alles zetten om de koers die ze gekozen heeft overeind te houden en maakt Maxim voor de tweede keer in zijn leven een onherstelbare fout.

De pier Claire Douglas Frankie Howe wordt al twintig jaar geteisterd door nachtmerries over de verdwijning van haar beste vriendin. Ze is verhuisd om de vreselijke herinneringen zo ver mogelijk achter zich te laten. Wanneer ze een telefoontje krijgt van Sophies broer, die haar vertelt dat er een lichaam is gevonden, weet ze dat ze niet langer kan weglopen voor het verleden. Angstig voor de emoties die loskomen als oude wonden worden opengereten, keert ze toch terug naar het dorp waar ze opgroeide.

Titel: Over het spoor Auteur: Eva Keuris

men en wordt haar door een van de 'daders' gevraagd een boek over de zaak te schrijven. Ze besluit met hen op zoek te gaan naar de waarheid rondom de moord. Wat is er toen gebeurd en wie is er echt verantwoordelijk? Of 'Over het spoor' een echte thriller is laat ik in het midden, maar het is zeker een boek dat boeit van begin tot eind met een verrassend einde. Lekker lezen, zonder te veel na te hoeven denken."

1.

"Stella heeft een fascinatie voor een moordzaak. Een tienjarige jongen, vermoord in een meertje gevonden. Voor deze moord zijn toentertijd drie oudere jongens veroordeeld. Op het moment dat Stella zich in de zaak voor haar werk vast gaat bijten, zijn de jongens al vrijgeko-

2.

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

Art Flipper Bert Kreuk Wat Luyendijk deed voor de financiële wereld, doet Bert Kreuk nu voor de kunstwereld. Bert Kreuk heeft een collectie van tegen de 750 stukken van internationaal befaamde kunstenaars en kan als geen ander een sluier oplichten van een wereld die voor de meeste mensen nauwelijks te doorgronden is, maar wel een enorme aantrekkingskracht uitoefent. De uitdrukking 'het is wat een gek ervoor geeft' blijkt meer op waarheid gebaseerd dan de meeste mensen durven denken.

3.

GELEZEN DOOR HETTY AAFJES

MITSUBISHI ASX CONNECT PRO NU MET € 1.500 EXTRA INRUILVOORDEEL

Zij, jij en ik Julie Cohen Sinds het overlijden van haar zoon Stephen, tien jaar geleden, heeft Honor nauwelijks contact met zijn vrouw Jo en haar kleindochter Lydia. Maar als Honor haar heup breekt, ziet ze zich gedwongen tijdelijk bij Jo in te trekken. Een ongemakkelijke situatie, tussen Honor en Jo heeft het nooit geboterd en Lydia is inmiddels een nukkige puber. Bovendien zijn ze alle drie meer bezig met dingen voor elkaar geheim te houden dan met elkaar steunen. Weten ze elkaar toch weer te vinden?

4.

Workshop 'Etsen als Rembrandt' in Wilnis Op dinsdag 9 mei houdt de stichting Tjitze Hesselius, die activiteiten organiseert voor alleengaande ouderen uit De Ronde Venen, een workshop 'Etsen als Rembrandt'. Dit als vervolg op de lezing over Rembrandt en Glenn Brown, die eerder dit jaar plaatsvond. Voorafgaand aan de workshop krijgen de deelnemers een virtuele rondwandeling door het Rembrandthuis, gepresenteerd door de mensen van het Rembrandthuis. Daarna kan iedereen zelf aan de slag om een ets te maken. De workshop wordt gehouden in

Volgens de automankementen-test van de Consumentenbond

5 jaar garantie

€ 26.290

CONNECT PRO VOORDEEL € 2.485 Autobedrijf Van Yperen B.V.

Constructieweg 2 • Mijdrecht • T. 0297 – 28 46 10 • www.vanyperen.nl Brandstofverbruik: 4,6-5,7 l/100km. CO2-uitstoot: 119-132 g/km.

Dorpsacademie Mus en Muzen aan de Irenestraat 4a in Wilnis. Omdat er maar in een groepje van 15 personen per keer aan de slag gegaan kan worden, is er zowel een ochtend(10.30-12 uur) als een middagworkshop (14-15.30 uur). Aanmelden kan via info@tjitzehesselius.nl of bij een van de Servicepunten. Ook deze keer geldt vol = vol. Medio mei verschijnt het zomeractiviteiten-programma van stichting Tjitze Hesselius, waarvoor men zich kan inschrijven na publicatie in de lokale media.

“ BETROUWBAARSTE MERK VAN 2016”

Zeer rijk uitgerust met o.a.: • MGN Navigatie met smartphonekoppeling • Super ‘wide vision’ HID-Xenon koplampen • Achteruitrijcamera • Cruise control • Climate control • LED achterlichten

all-in rijklaar vanaf

50 dingen die ik blijf doen Saskia Noort Saskia Noort is 50 geworden en single. De kinderen zijn het huis uit. Wat nu? Om mee te blijven tellen, blijkt ze verbijsterend veel te moeten doen: cursussen volgen; op retreat; naar Wasteland; een strak lijf; gezond eten; sociaal beschikbaar zijn, en vooral: daten. Allemaal opstapjes naar een gelukkige tweede helft van haar leven, zeggen vrienden en vloggers. Maar naast dit alles mag ineens een hoop niet meer. Zoals mouwloze truitjes, korte rokjes en lang haar dragen...

5.

Prijs incl. BPM/BTW en bijkomende kosten, exclusief extra inruilvoordeel en metallic lak. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspecificaties. De Mitsubishi ASX wordt geleverd met 5 jaar garantie en mobiliteitsservice. Imp.: MMSN B.V., Amstelveen, contact@mmsn.nl. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.


DE GROENE VENEN

28 april 2017

AUTO & MOTOR

15

Tekst Michael Reuling FOTO'S PATRICK HESSE

Mitsubishi ASX

Opgefrist, maar nog even degelijk Wie op zoek is naar een betrouwbare auto is bij de Japanse merken aan het goede adres. Mitsubishi overspoelde de Nederlandse wegen met de 'metsubsidie' Outlander PHEV, maar de kleinere ASX valt wat dat betreft minder op. Recent werd het model opgefrist, dus tijd voor een nieuwe kennismaking. Na alle bijtellings-drukte rondom de Outlander had het merk tijd om de overige modellen weer wat aandacht te geven. Zo werd de neus van de ASX aangepast aan de looks van de Outlander, zo is er wat meer chroom te zien en is de vorm van de grille aangepast. De ASX is inmiddels al zeven jaar op de markt, maar ziet er met deze subtiele aanpassing weer goed uit. Aan de achterzijde is de meest ingrijpende wijziging de achterbumper. De lengte is met 5 centimeter toegenomen tot 4.35 meter. In het interieur zijn weinig veranderingen te vinden. Al heb je nu wel de beschikking over een nieuw stuur, een dikke Rockford Fosgate geluidsinstallatie en een nieuw navigatiesysteem. Enige puntje; de vrouwenstem heeft een apart accent, waarbij de R bij meterrrr en rrrrechtsaf errrg nadrukkelijk te horen is. Het interieur is functioneel vormgegeven en is zeer overzichtelijk. Uiteraard zit je lekker hoog en heb je een goed zicht rondom. Bij het achteruitrijden heb je de beschikking over een achteruit-

rijdcamera. Ook is de auto leverbaar met keyless entry en start-stop. De ruimte achterin is maar liefst 800 liter als je de achterbank wegklapt. Recent is de ASX beoordeeld door de Consumentenbond. Daar werd het merk beoordeeld als het betrouwbaarste merk van 2016. De ASX scoorde maar liefst een 9.3 en scoorde daarmee beter dan merken als Honda en Toyota. Zo was er in Nederland geen geval bekend waarbij een ASX met pech moest worden weggesleept. Een veilige keuze dus. De auto is voorzien van standaard veiligheidssystemen en 7 airbags. Ook is er een dode hoekverklikker en adaptieve cruise control beschikbaar. De ASX is leverbaar met een 1.6 benzinemotor (117 pk) en een 1.6 dieselmotor (114 pk). Wij reden de 1.6 ClearTec benzinemotor in de Intense+ uitvoering. Verwacht geen supersportieve prestaties, maar de auto komt goed van zijn plek. Qua verbruik blijft het allemaal erg

Mitsubishi Gereden versie: Mitsubishi ASX Intense+ Gecombineerd vermogen: 114 pk 0-100: 11,5 s Top: 183 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 15,6 / 6,4 l/100km Vanaf-prijs: 27.443 euro Alternatieven: Honda HR-V, Mazda CX3, Nissan Qashqai, Peugeot 2008, Toyota C-HR

netjes bij de Mitusbishi. Achter het stuur heb je dankzij de hoge zit een goede rijpositie. Wie ook in het donker goed zicht wil hebben en vaak over verlaten landweggetjes rijdt,

doet er verstandig aan te kiezen voor het Connect Pro pakket. Dit pakket omvat onder meer koplampsproeiers, HID-Xenon kop-

lampen met 'wide vision' en LED achterlichten. Daarbij krijg je de beschikking over het 6,5 inch MGN navigatiesysteem met TomTom navigatie, smartphonekoppeling (Apple Car Play of Android Auto), DAB+ tuner en CD/DVD-speler. Dit pakket kost 110 euro bovenop de ASX Intense. Met een startprijs van 21.680 euro koop je een hele degelijke Japanse SUV. Vanaf de Intense+ uitvoering krijg je zaken als een glazen panoramadak er extra bij. De meest complete uitvoering is de ASX Instyle, vanaf een kleine 30 mille.

Mitsubishi Van Yperen Constructieweg 2 3641 SB Mijdrecht tel. 0297-284610 www.vanyperen.nl

Het trammetje komt echt niet naar Mijdrecht

Doortrekken Uithoornlijn definitief van de baan De uitwerking van de plannen voor de aanleg van een tramlijn van Amstelveen naar Uithoorn vordert gestaag. Kort na het bekend worden van deze plannen klonk vanuit De Ronde Venen de wens om de Uithoornlijn dan maar meteen door te trekken naar Mijdrecht. Dat is indertijd door de initiatiefnemers serieus bekeken. De conclusie luidde toen dat het doortrekken van de tramlijn geen haalbare kaart is. Het te verwachten reizigersaanbod is te gering om de hoge kosten te rechtvaardigen. Desondanks nam de gemeenteraad van De Ronde Venen op 24

november van het vorige jaar een motie aan waarin het college werd opgedragen om uit te zoeken of het mogelijk is om de tramlijn van Amstelveen naar Uithoorn alsnog door te trekken. Afgelopen week kwam het college met het resultaat van dit onderzoek, met als het te verwachten resultaat dat het doortrekken van de Uithoornlijn er echt niet in zit. TEKST PIET VAN BUUL

Het was vragen naar de bekende weg. Desondanks is het college op pad gegaan om deze ‘mission impos-

sible’ uit te voeren. Er is gesproken met de bestuurlijke opdrachtgever van de Uithoornlijn in de persoon van de heer Pieter Litjens, wethouder van Amsterdam, met wethouder Marvin Polak van Uithoorn en met de gedeputeerde van de provincie Utrecht, mevrouw Jacqueline Verbeek-Nijhof. Ook is de kwestie in het Amsteloever-overleg aan de orde geweest. Uit al deze gesprekken trekt het college de conclusie dat de diverse bestuurders de wens vanuit De Ronde Venen begrijpen en het belang van een goede openbaar-vervoerverbinding voor de gemeente ondersteunen. “Uit de gesprekken blijkt echter ook dat de daadwer-

kelijke realisatie van de verlenging van de Uithoornlijn een zeer grote investering vergt en dat de exploitatielasten ten opzichte van de huidige situatie fors zullen toenemen. Er is geen bereidheid om een dergelijk bedrag te investeren en/of te zoeken naar mogelijkheden voor een dergelijke investering. Daarnaast past een verhoging van de exploitatielasten niet in het beleid van de verantwoordelijke overheden. Er is daarmee helaas geen bestuurlijk draagvlak aanwezig om de Uithoornlijn naar onze gemeente te verlengen. Wij zien dan ook geen aanleiding om nader onderzoek uit te voeren”, stelt het college vast.

In antwoord op vragen van de Statenfractie van GroenLinks over het doortrekken van de Uithoornlijn hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht een toelichting gegeven op de argumenten die ook door de bestuurders naar voren zijn gebracht: de zeer forse investering, de significant hogere exploitatielasten, het beperkte positieve effect voor de reiziger en de beperkte potentie voor meer reizigers. Vastgesteld kan worden dat deze conclusie ook al in november vorig jaar getrokken had kunnen worden. De vraag blijft derhalve waarom het college toen niet meteen had gemeld dat men de motie niet zou uitvoeren om daarmee aardig wat energie en kosten te besparen.


16

28 april 2017

DE GROENE VENEN

Programma nationale dodenherdenking 2017 Mijdrecht

Vinkeveen

Wilnis

18.00 uur Vlaggen halfstok

18.00 uur Vlaggen halfstok (gemeente)

18.00 uur Vlaggen halfstok

19.45 uur Verzamelen voor gemeentehuis

19.30 uur Betrekken erewacht door leden Scouting Groep Vinkeveen bij Monument

19.40 uur Verzamelen nabij de Koningin Julianaschool, hoek Stationsweg en de Kon. Julianalaan

19.30 uur Koraalmuziek gespeeld door Brassband Concordia (opgesteld op trottoir tegenover monument)

19.45-19.59 uur Luiden van de kerkklokken

19.45 tot 19.57 uur Luiden van de kerkklokken 19.50 uur Stille tocht naar monument Dorpsstraat 19.58 uur VIOS speelt Last Post 20.00 – 20.02 uur 2 minuten stilte

19.45 uur Vertrek stille tocht vanaf RK Kerk aan de Kerklaan naar monument hoek Heulweg/Herenweg

20.02 uur VIOS speelt Wilhelmus

19.45 – 19.59 uur Luiden van de kerkklokken

20.05 uur Bloem-/kranslegging: - Kranslegging door gemeente - Kranslegging door Oranjevereniging - Kranslegging door Veteranen - Kranslegging door Scouting - Kranslegging door overigen

20.00 – 20.02 uur 2 minuten stilte 20.02 uur Brassband Concordia speelt Wilhelmus

20.20 uur VIOS speelt Koraalmuziek; een koor samengesteld uit leden van het ROM koor zingen een tweetal liederen 20.30 uur Stille tocht terug naargemeentehuis alwaar bij de 3 monumenten op het Raadhuisplein een bloemlegging plaatsvindt

20.04 uur Lyône Pothuizen-van Vliet stelt de kinderen van de scholen één voor één voor om hun gedicht voor te dragen 20.10 uur Bloem-/kranslegging: - Kranslegging door gemeente - Kranslegging door overigen

20.35 uur Einde herdenking

Heerlijk, de zon… Voor veel mensen is de meivakantie begonnen. Lekker een paar daagjes weg of zelfs met het vliegtuig de warmere gebieden opzoeken. Heel verleidelijk om dan meteen van de zon te genieten. Maar pas op, de huid is hier nog helemaal niet aan gewend. Natuurlijk is het heerlijk om naar de zon te gaan. We stappen in het vliegtuig en na een uur of vier komen we al in zonnige gebieden terecht. En ook al klinkt het logisch, we staan er over het algemeen niet voldoende bij stil dat onze huid zich ook ineens in een ander klimaat begeeft en zich dus moet aanpassen. Een goede bescher-

19.45 uur Vertrek stille tocht. Na aankomst bij monument Koraalmuziek door Viribus Unitis (VU)

Een dagcrème met een beschermingsfactor is goed om te gebruiken. Tijdens zonvakanties biedt dit echter niet voldoende bescherming. Een goede zonbescherming is dan ook echt een must. Beschermingsfactoren in deze producten worden aangegeven met UV-A en UV-B. Bescherming van UV-B wordt aangegeven met SPF (Sun Protection Factor). UV-A bescherming wordt aangegeven met 'low' tot 'high protection'. Om een werkelijke bescherming van het product te krijgen, moet deze zo’n 15 maal dikker dan de dagcrème worden aangebracht. Daarnaast is het herha-

ca. 20.20 uur Einde herdenking

Baambrugge 18.00 uur Vlaggen halfstok 19.00 uur Herdenkingsdienst in de Dorpskerk

20.00 – 20.02 uur 2 minuten stilte

19.30 uur Luiden van de kerkklokken

20.02 uur Na 2 minuten zingen en spelen van twee coupletten van het Wilhelmus

19.30 uur Stille Tocht langs het graf van Cees van der Lee en eindigend bij het Monument

20.04 uur Bloem-/kranslegging: - Gemeente - Comité Herdenking Wilnis - Vrijwillige brandweer - Vertegenwoordigers vd scholen - De Oranjevereniging - Ouderenbonden - Nabestaanden verzetsstrijders - Inwoners van Wilnis

19.56 uur Aankomst bij het Monument in de C.P. van der Leestraat

20.08 uur Vertrek naar het N.H. Kerkhof. Op de begraafplaats speelt Viribus Unitis Koraal Muziek, gevolgd door de ‘Last Post’. ca. 20.15 uur In stilte gelijktijdige bloemleg-

ming en rekening houden met deze overgang is dan ook geen overbodige luxe voor de huid. Vermijd bijvoorbeeld de volle zon tussen 11 en 15 uur. Ook als het bewolkt is of u achter glas zit, kunt u zonschade oplopen.

ging namens het comité op de graven van de drie Canadese officiervliegers. Tot slot wordt het Canadese Volkslied gespeeld en gezonden.

19.57 uur Kranslegging door gemeente 19.59 uur Trompet: The Last Post

- Oranjevereniging Baambrugge - Stichting Feestelijkheden Abcoude - ANBO/PCOB/OBV Na de kranslegging volgt het defilé langs het monument. De vlaggen zullen tot aan zonsondergang halfstok blijven hangen.

Oproep aan alle Veteranen van de gemeente de Ronde Venen Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Hierbij nodig ik alle Veteranen van de Ronde Venen uit om gezamenlijk een krans te leggen bij het oorlogsmonument in Mijdrecht. Voor aanmelden en info:

Ruud van den Heuvel veteranen.rondevenen@gmail.com

20.00 – 20.02 uur 2 minuten stilte 20.02 Abcouder Harmonie speelt ‘Het Wilhelmus’ 20.04 Kranslegging door: - Leerlingen Ichthus

BEAUTY

len om de 2 tot 3 uur nodig en in ieder geval nadat u in het water bent geweest.

Het aantal 'nieuwe' mensen met huidkanker neemt jaarlijks met zo’n 25.000 toe. Zonschade speelt hierbij een grote rol. Zonschade ontstaat door het overmatig en (deels) onbeschermd in de zon zitten. Veel van deze schade wordt al in de kinderjaren opgelopen. Het 'zo schattig laten lopen in de blote billetjes op het strand' is dan ook ten zeerste af te raden. Uiteraard heeft de zon ook goede kanten. Het is een natuurlijke lichtbron en geeft bij veel mensen een goed gevoel. Daarnaast zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D3, dat bij ongeveer 15 minuten per dag al gebeurt. Zonschade ontstaat op gebieden van de huid die vaak met de zon in

aanraking komen. 'Aktinische keratose' wordt dit genoemd en het kan een voorloper zijn van een kwaadaardige huidaandoening. Alhoewel de behandeling (door huisarts of dermatoloog) relatief simpel is, is alertheid dus noodzakelijk.

Ook wij verwijzen regelmatig cliënten door met zonschade op de huid. Als huidspecialistes mogen wij geen diagnose vaststellen met betrekking tot bijvoorbeeld huidkanker. In de 25 jaar dat ik werkzaam ben in dit beroep merk ik echter wel dat het doorsturen, helaas, steeds meer gebeurt. Mede om die reden, en natuurlijk om de ontwikkelingen te blijven volgen, hebben mijn collega’s en ik de opleiding 'Dermatologie voor schoonheidsspecialistes' gevolgd. Een goed advies over de juiste zonbescherming voor de huid kunt u krijgen van een schoonheids- of huidspecialist. Wij geven het advies vaak met behulp van onze huidcomputer. Met speciale sensoren kunnen wij

in slechts een paar minuten het huidige pigment in de huid meten. Doordat we enkele gegevens invoeren, waaronder de tijdsduur van blootstelling aan de zon, gebied en periode in het jaar, berekent de computer automatisch de minimaal benodigde zonnefactor. Ideaal om op deze manier een compleet advies in kaart te brengen. Ik wens u, ook in Nederland, een heel fijne (vakantie)tijd toe. Geniet van de zon, maar met mate.

Périne Heerooms Instituut Périne, Mijdrecht Winnaar Beauty Award; Beste Beauty Salon van Nederland www.perine.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.