De Groene Venen 27 mei 2016

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

22-21°C

S p or t Eve nt s

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 21 - Week 21 – 27 mei 2016

Maansteen 20 Mijdrecht vraagprijs: € 935.000 k.k.

Nieuw in verkoop! Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

Tour met plezier

Uitneem exemplaar! Deze week in het midden van deze krant.

Basisschool De Fontein veilig op weg dankzij dode hoek lesprogramma Blijf er ruim en rechts achter en houd minstens drie meter afstand. Dat zijn de twee vuistregels die de leerlingen van BS De Fontein hebben geleerd. Ieder jaar zijn er in het verkeer een aantal ongelukken in de dode hoek te betreuren. Vooral scholieren zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Leerlingen van groepen 7 en/of groep 8 volgden het dode hoek lesprogramma ‘Veilig op Weg’, een samenwerkingsverband van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Dat gebeurt met een theorieles én met een praktijkles rondom een speciale Veilig op Wegvrachtauto. De kinderen konden in de cabine van de vrachtauto plaatsnemen en zo zelf ervaren wat een chauffeur ziet in het verkeer, maar vooral ook wat hij niét ziet. Veilig op Weg is het grootste dode hoek lesproject in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden er zo’n 1.500 basisscholen bezocht, waaronder ook veel Rondeveense basisscholen. www.veilig-op-weg.nl

Motorverzekering

TE KOOP ABCOUDE

Leeuwenburgh 46 Prachtig, luxe afgewerkt appartement met een lift om gemakkelijk van de parkeergarage (privé parkeerplaats) naar uw appartement te komen. Voor de boodschappen loopt u naar de gezellige oude dorpskern of naar de nieuwe Plus supermarkt (open aug. dit jaar). Genieten van het vrije uitzicht doet u op uw zonnige terras. Gebruiksopp.: ca. 108 m2 Terras: ca. 15 m2 Vraagprijs: € 519.000,- k.k.

Raadhuisplein 2, Abcoude Tel.: 0294 - 282940 www.raad-huis.nl

Gedeputeerde Staten op werkbezoek in De Ronde Venen Het college van Gedeputeerde Staten bezoekt regelmatig een gemeente in de provincie Utrecht. Deze week was men op bezoek bij De Ronde Venen. Vanwege de recente collegewissel in De Ronde Venen was dit tevens een eerste kennismaking in de nieuwe samenstelling. Tijdens het bezoek kreeg het gezelschap een rondleiding op het fort Waver-Amstel. Aansluitend werd er vergaderd bij de Adelaar in Vinkeveen. De gemeente werkt op veel terreinen samen met de Provincie. Van gebiedsontwikkeling als Groot-Mijdrecht Noord en Wilnisse Bovenlanden tot ruimtelijke projecten als centrum Vinkeveen, bestemmingsplan Plassengebied en de Stelling van Amsterdam. Er is gesproken over de verbindingen tussen de partijen en gekeken hoe zij de samenwerking kunnen verbeteren. Op de foto van links naar rechts: commissaris van de Koning Willibrord van Beek, wethouder Anco Goldhoorn, Jacqueline Verbeek, Bart Krol, Alberta Schuurs, Maarten Divendal, David Moolenburgh, achter Hans Goedhart, vooraan Mariette Pennarts, Pim van den Berg en gemeentesecretaris Lilian Schreurs. FOTO MARLIES WESSELS

so TV-KNALLER * 1449,koot cool NERGENS GOEDKOPER! LAAGSTE PRIJS VAN NEDERLAND!

1999,-

Prijs- en modelwijziging en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbieding is geldig zolang de voorraad strekt en alléén t/m zondag 29 mei 2016.

de passage 10 mijdrecht

VERTROUWDE Expert Mijdrecht SERVICE! Bozenhoven 19d, (0297) 286845

Beatrixstraat 16 te Wilnis

55EG910

*Prijs na 200,- kassakorting

Verkocht!


2

27 mei 2016

DE GROENE VENEN

27 MEI 17:00-19:00 UUR

START VERKOOP INSCHRIJVEN KAN NOG TOT 6 JUNI 12:00 UUR

HIER

24

Fase 2

luxe

appartementen

De verkoopmanifestatie wordt gehouden op de project locatie, Amsterdamsestraatweg 40, 1391 AB Abcoude. U bent van harte welkom van 17.00 tot 19.00 uur. Tijdens de verkoopmanifestatie zijn de makelaars aanwezig om u meer te kunnen vertellen over het project en de verschillende typen appartementen. U kunt de gloednieuwe glossy met prijslijst ophalen en tevens zal er een maquette te zien zijn.

WWW.ABCOUDERMEER.NL

Verkoop tweede fase Abcoudermeer van start Aan het Abcoudermeer in Abcoude is de eerste fase van nieuwbouwproject Abcoudermeer gerealiseerd en opgeleverd. Op vrijdag 27 mei start de verkoop van de tweede fase. Deze fase bestaat uit 24 appartementen, verdeeld over drie verschillende appartementenpaviljoens. “Het is een schitterende woonlocatie geworden, zo aan het Abcoudermeer. En aan het aantal aanmeldingen voor fase 2 te zien, zijn er meer mensen die daar zo over denken!” zegt Monique Andersen, verkoopmanager HBB Groep. “De mogelijkheid tot inschrijving als geïnteresseerde is een paar weken geleden gestart en de aanmeldingen blijven binnenstromen. De een geeft aan op zoek te zijn naar 100 vierkante meter met uitzicht over het meer en de ander wil liever een groter appartement van 160 vierkante meter op de bovenste verdieping.” Het aanbod aan appartementen in dit nieuwbouwproject is heel divers. De appartementen worden luxe uitgevoerd en variëren in grootte tussen ongeveer 90 en 160 vierkante meter. Ook de indeling per appartement varieert. “Wij willen de mensen inspireren en na laten denken over hun eigen woonideeën door middel van voorbeelden, om zo de woning eigen

te maken. Wij proberen kopers te prikkelen om zelf met vragen en voorbeelden te komen, zodat wij een woning kunnen realiseren die aansluit op het leefpatroon van de koper.” De verkoopmanifestatie wordt gehouden op de locatie van nieuwbouwproject Abcoudermeer in Abcoude op vrijdag 27 mei van 17 tot 19 uur. Tijdens de verkoopmanifestatie zijn de makelaars aanwezig en kunnen geïnteresseerden de verkoopglossy met prijslijst ophalen. Tevens zal er een maquette te zien zijn. Vanaf 27 mei zijn de glossy, de verkooptekeningen, het inschrijfformulier en de prijslijst ook online beschikbaar. De inschrijftermijn loopt door tot en met maandagmiddag 6 juni 12 uur. Het project wordt verkocht door Vlaanderen Meybaum uit Abcoude, tel 0294-281670 en Hoekstra & van Eck uit Amsterdam, tel. 0206360580. Het project is ook op Facebook te volgen via www.facebook.com/abcoudermeer.

De meeste mensen die naar hun werk rijden, zitten alleen in de auto. Wie samen met anderen een auto deelt, is niet alleen goedkoper uit, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Want minder auto’s op de weg betekent minder volle wegen, minder files en minder uitlaatgassen. De carpoolplaats in Abcoude is uitgebreid naar 70 plaatsen. Dat vieren we graag met u! In de openingsweek bieden we u gratis koffie en thee aan.


DE GROENE VENEN

Luistervink

“Kijken er veel mensen live naar de raadsvergadering?”

Soms heb je wat met een bepaald soort auto. Ik, wat zeg ik, m´n hele familie was gek op onze Mini Clubman Estate. Knal oranje-rood, gouden bies, twee deurtjes achter, eigenlijk een klein vrachtautootje.

Om mij heen hoor ik van wel, vooral van oudere mensen. Niet iedereen de hele vergadering, maar zeker nu de vergaderingen via meer providers op de televisie zijn te ontvangen, komen mensen het ook wel ‘zappend’ tegen.

Qua postuur konden we het hebben. Dertig kilo lichter dan nu, nog niet zo stram in lijf en leden kropen we moeiteloos achter het stuur. Ik weet nog dat we er een Walker Bagage-wagentje achter hingen en met twee kinderen aan boord via Duitsland naar Zwitserland reden. Op de autobahn, voorbijgesneld door dure BMW’s waarvan de bestuurders ons meewarig aankeken. Vaak wilde het ding niet starten. Dat kwam omdat de accu onder de achterbank was gemonteerd. . Het gaf allemaal niet. We waren er maar wat blij mee.

Tot voor kort was RTV De Ronde Venen alleen te ontvangen voor de aangeslotenen bij Ziggo. Dankzij nieuwe technische verbindingen kunnen inmiddels ook abonnees bij bijvoorbeeld KPN, Tele2 en Telfort de lokale omroep zien. En op de betreffende zenders vindt de uitzending van de raadsvergaderingen plaats. Dat leidt er overigens wel toe dat ik tijdens de vergadering wel eens een WhatsApp-je krijg hoe het bijvoorbeeld mogelijk is dat de gevulde koek die op een schoteltje voor mij ligt zo lang onberoerd blijft? Of het verzoek om een langdurig zichzelf herhalende spreker vriendelijk af te kappen. Er zijn kennelijk veel mensen die over mijn 06 nummer beschikken en die meeleven met mijn voorzitterschap.

Omdat aan alles een eind komt, kwam dat ook aan onze Mini. Tijdens het avondsnavelen kondigde ik dan ook aan dat ik de auto had ingeruild voor een Renault 4 TL. Onze oudste, toen net tien, barstte in huilen uit. Hij kondigde aan nooit meer met mij in een auto te gaan zitten. Onze overbuuf heeft de nieuwe versie van onze Mini. Niet dat hij er nog echt op lijkt, maar het karakter zit er nog helemaal in. Ze is er wijs mee. Daar kwam ik achter toen ik haar mijn Ministory vertelde. Ik heb al eens geprobeerd de sleutels van onze auto te verwisselen voor de hare, maar dat is tot op heden niet gelukt. Nou gun ik haar alles – dus ook deze Clubman – maar ik had toch graag gezien dat hij op ons pad zou staan. Toen ik afgelopen week na een nachtelijke plas uit het raam keek, zag ik de lichten van de Mini knipperen. Het had niet veel zin om om vier uur de familie uit bed te bellen, dus deed ik dat 's ochtends. U raadt het al, de auto was opengebroken en het complete dashboard was meegenomen. Inclusief de navigatie en andere zaken. Zevenduizend euro schade. Maar wat erger is: hoe haal je het in je harsens om iets wat anderen zo dierbaar is te slopen? Wij lijden als gezin met buuf mee. Luistervink

3

BESTE BURGEMEESTER

Nostalgie

Toen mijn goede vriend Robin mij vroeg om een echte Moris Minor vanuit Durban naar Abcoude te transporteren, ging mijn hart sneller slaan. Bouwjaar midden vijftig. We haalden het blauwe exemplaar op vanuit de haven van Rotterdam. Ik vond veel overeenkomsten met mijn Mini. Het zingen van de motor was gelijk, het schakelen was net zo ruw en ruig als dat wat ik gewend was.

27 mei 2016

“Hoe staat het met het nieuwe gemeentewapen en de ambtsketen. Wordt er al zilver ingeleverd?”

Ter herinnering: tijdens de nieuwjaarsreceptie heb ik meegedeeld dat wij dit jaar ter gelegenheid van ons eerste jubileum als gemeente De Ronde Venen (na de tweede herindeling) een geldig gemeentewapen gaan vaststellen. Daar hoort dan ook een ambtsketen bij met het juiste wapen en van de nieuwe gemeente. Zeer recent is door de Hoge Raad van Adel een advies ontvangen voor een nieuw gemeentewapen. Dit advies is onder andere gebaseerd op ideeën van ons en van de historische verenigingen. De gemeenteraad zal het gemeentewapen vaststellen vlak voor of na de zomervakantie. Voor wat betreft de ambtsketen heb ik geopperd dat inwoners met ‘oud’ zilver kunnen bijdragen aan deze keten. Op die manier wordt de ambtsketen niet alleen iets van de burgemeester maar is die echt van de inwoners afkomstig. De lokale juweliers zijn bereid deze vrijwillig te vervaardigen en het zilver hiervoor te recyclen. Er is al wat zilver ingeleverd, maar voor de nieuwe keten nog niet voldoende. U kunt nog meewerken aan de realisering hiervan door uw zilver in te leveren bij de juweliers Van Beek (Mijdrecht), Hartel (Wilnis), Swaab (Mijdrecht) of bij Kringloopwinkel Kringkoop.

Nieuwe fractieassistent PvdA-Groen Links-Lokaal Sociaal

Bertien Tweehuijsen volgt Hans van Kessel op Bertien Tweehuijsen is Hans van Kessel opgevolgd als fractieassistent voor PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal. Het ontslag van twee goed functionerende wethouders was voor Hans van Kessel de aanleiding om zijn functie als fractieassistent neer te leggen. “CDA, RVB en VVD hebben op flagrante wijze misbruik gemaakt van democratische regels. Bovendien weigeren deze partijen een open debat over hun beweegredenen om de coalitie op te blazen. Ik heb er geen enkele fiducie in dat er op korte termijn een voldoende vertrouwensbasis is om met deze partijen samen te werken”, aldus Hans van Kessel, die tien jaar actief was binnen de lokale

politiek, aanvankelijk als raadslid voor GroenLinks in de voormalige gemeente Abcoude en daarna als raadslid voor PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal in De Ronde Venen. De laatste twee jaar was hij als fractieassistent voor de partij. Zijn opvolgster Bertien Tweehuijsen was voorheen directeur van de Servicepunten en was daarvoor coördinator voor VluchtelingenWerk in De Ronde Venen. Bertien werkt momenteel als coach op het gebied van reintegratie. Zij zal de fractie komen versterken op voornamelijk het sociaal domein, waaronder onderwerpen als zorg, werk en cultuur vallen.

Tekst Maarten Divendal

“Hoe is het in de gemeente geregeld met trouwlocaties, kan je overal trouwen in de gemeente? En kan iedereen een huwelijk afsluiten?” Op dit moment hebben we binnen de gemeente diverse locaties die zijn toegewezen als ‘vaste trouwlocaties’. Daarnaast is het mogelijk te verzoeken om een specifieke locatie éénmalig aan te wijzen als trouwlocatie. De locatie wordt dan beoordeeld, daarbij moet gedacht worden aan toegankelijkheid en dergelijke. Huwelijken worden afgesloten door zogenoemde Babs-en, het woord Babs staat voor Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand. Een Babs wordt benoemd door het college van Burgemeester en Wethouders en de betreffende persoon wordt beëdigd door de rechtbank. Daar komt dus wel wat bij kijken. Af en toe wordt de vraag gesteld of niet iemand die wordt voorgedragen door het aanstaand huwelijkspaar mag optreden als Babs. Op dit moment is dat alleen voorbehouden aan mensen die in andere gemeenten wel eens huwelijken hebben gesloten of aan gemeentebestuurders die vanuit hun functie reeds op een bepaalde manier de gemeente vertegenwoordigen. Om-

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling, Peter Schavemaker, en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Het is mooi dat de Commissaris van de Koning en de gedeputeerden de gemeenten in de provincie Utrecht bezoeken. Er zijn 26 gemeenten, dus ze doen dat niet elk jaar. Gelukkig is de bekendheid tussen de provincie en de gemeente de afgelopen jaren sterk verbeterd. Op veel terreinen hebben wij te maken met het beleid van de provincie. Daarom is het goed dat de provinciebestuurders onze gemeente kennen en dat je elkaar regelmatig spreekt in meer algemene zin, dan pas wanneer er een actueel probleem is.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

De carpoollocatie aan de A2 bij Abcoude (afrit 3) is uitgebreid met 33 extra parkeerplaatsen. Donderdag 2 juni om 7.30 uur neemt burgemeester Maarten Divendal deze samen met 'Goedopweg' officieel in gebruik. Om de uitbreiding te vieren, worden carpoolers die in de openingsweek van 30 mei en tot en met 3 juni gebruikmaken van de overstaplocatie tussen 7.30 en 9 uur en 17 tot 18 uur getrakteerd op een gratis kopje koffie of thee. De groei naar 70 plekken was nodig om de drukte bij de locatie te verminderen en het stijgende aantal carpoolers ook in de toekomst te kunnen opvangen. Met de verbeterde voorzieningen hopen gemeente De Ronde Venen en Goedopweg het aantal automobilisten tijdens de spits terug te dringen. Dit doen zij door alternatieve reismogelijkheden aan te bieden. Zo kunnen reizigers de locatie bij Abcoude niet alleen bereiken met de auto, maar ook met de fiets of met bus 126 richting Mijdrecht of Amsterdam. Door extra fietsenstallingen en een grotere bushalte te plaatsen, wordt

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a.

“U had deze week het provinciebestuur op bezoek, gebeurt dat vaker?”

Carpoollocatie Abcoude uitgebreid met 33 parkeerplaatsen

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

dat de vraag naar verruiming af en toe voorkomt, ben ik binnen de gemeente aan het kijken of we hieraan tegemoet kunnen komen. Daarbij wordt ook gekeken naar de ervaringen bij andere gemeenten.

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2016 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

voor deze gebruikers een veilige en toegankelijke overstapplaats gerealiseerd. Meerdere locaties Abcoude is de eerste locatie die in het kader van Goedopweg is uitgebreid en verbeterd. In De Ronde Venen zijn er ook carpoollocaties in Wilnis, bij de kruising van de N212 en de Mijdrechtse Dwarsweg, en bij Vinkeveen, bij afrit 4 van de A2.

Agenda Kort Zaterdag 28 mei • Open Atelier Kunstroute, diverse locaties • Korenfestival, Dorpskerk, Abcoude • Hoefse Hobbydag, Springbok, De Hoef • 5e Jasmin Peters Meidenvoetbaltoernooi, SV Hertha, Vinkeveen • Vogelvrij DJ-contest, Twee Heertjes, Vinkeveen • Jubileumconcert Sp!rit, H. Hart-kerk, Vinkeveen

Zondag 29 mei • Ankertour, starten bij Inloophuis ’t Anker, Hoofdweg 83a, Mijdrecht (Argon) • Koopzondag, centrum Mijdrecht • Brillen- en ovalendag, Willisstee, Wilnis • Open Atelier Kunstroute, diverse locaties

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

27 mei 2016

Kort nieuws

DE GROENE VENEN

Zondag feest bij Backstage Hairfashion

Mijdrecht

Beloften van God in De Wegwijzer Zondag 29 mei is ds. H.D. Rietveld uit Nijkerk te gast in De Wegwijzer, hij leidt beide diensten om 10 en 17 uur. In de morgendienst is de Schriftlezing Jozua 2: 1-21, over het geloof van Rachab, de prostitué die geloofde dat God haar leven zou sparen. In de middagdienst staat de tekst 1 Korintiërs 2: 9 centraal, over wat God beloofd heeft aan wie Hem liefhebben. Belangstellenden zijn welkom op de Koningin Julianalaan 22. Thuis de viering bekijken kan via

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

Abcoude

Praatcafé ’t Trefpunt Vrijdag 3 juni is Praatcafé 't Trefpunt aan de Kerkstraat 23 in Abcoude open van 15 tot 17 uur. Het thema 'Vluchtelingen, financiële ondersteuning?' wordt ingeleid door Joop Dornseiffen. Iedereen is welkom: jong, ouder, man, vrouw, ongeacht achtergrond of levensovertuiging. De kosten zijn 2 euro per persoon, koffie, thee en een glaasje wijn of fris inbegrepen. Meer informatie: www.cosmasendamianus.nl of tel. 0294-281335.

Vinkeveen

Bouw Pijlstaartlaan even open Op 4 juni kan iedereen een kijkje achter de schermen komen nemen bij project Pijlstaartlaan in Vinkeveen. Normaliter is de toegang tot de bouwplaats verboden, maar tijdens de Dag van de Bouw is de bouwplaats van Bébouw Midreth van 10 tot 16 uur open voor publiek. De toegang is gratis en er valt op deze zaterdag een hoop te beleven voor jong en oud. Bij de Pijlstaartlaan wordt een appartementengebouw gerealiseerd met 59 appartementen voor de vrije huursector. Onder het gebouw wordt een half verdiepte parkeerkelder met 34 parkeerplaatsen gerealiseerd. Naar verwachting zullen de appartementen in november 2016 worden opgeleverd. Tijdens de Dag van de Bouw kunt u ook uitleg krijgen over hoe de bouw vandaag de dag in z’n werk gaat. Voor de kinderen is er een bouwquiz die hen door het gebouw leidt met tal van vragen over de bouw. Er is ook een springkussen waarop ze zich kunnen vermaken. Johan Immerzeel, projectleider van Bébouw Midreth: "Er valt dus bij ons genoeg te zien en mee te maken op 4 juni. Het wordt een leuke dag voor jong en oud. We nodigen iedereen dan ook van harte uit om een kijkje te komen nemen op onze bouwplaats." Meer informatie is te vinden op

www.dagvandebouw.nl.

Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat Astrid Springintveld haar carrière in het kappersvak begon. Nadat ze in twintig jaar een flinke dosis ervaring had opgebouwd, besloot ze tien jaar geleden een eigen salon te beginnen. Op 1 juni 2006 ging Backstage Hairfashion van start in winkelcentrum Molenhof in Mijdrecht. “Ik begon er in mijn eentje, maar binnen een jaar kwamen er al een paar medewerksters bij en was het daar te klein,” vertelt Astrid. “We zijn toen verhuisd naar onze huidige

locatie aan de Dorpsstraat, waar we inmiddels met een team van tien kapsters onze klanten van dienst zijn.” Astrid Springintveld en haar team willen graag met hun klanten, vrienden en belangstellenden stilstaan bij het tienjarig bestaan van de kapsalon. Dat doen ze op koopzondag 29 mei, tussen 15 en 19 uur. Iedereen die Backstage een warm hart toedraagt, is van harte welkom. Backstage Hairfashion is gevestigd aan de Dorpsstraat 74b in Mijdrecht, tel. 0297-241552.

Druilerig weer deert kinderen niet bij avondvierdaagse Abcoude De weersverwachting gaf al aan dat het een druilerig begin zou worden van de avondvierdaagse in Abcoude. Gewapend met paraplu’s en regenkleding stonden ruim 700 kinderen maandag 23 mei desondanks toch weer klaar aan de Hollandse Kade om de 34e avondvierdaagse in Abcoude te wandelen. Dankzij het vaste team van gecertificeerde vrijwillige verkeersregelaars konden de kinderen en ouders op alle vier de avonden de routes veilig volgen. Donderdagavond werd de 'sociaal bokaal' uitgereikt aan de groep die zich het netste heeft gedragen en het meeste zwerfvuil heeft opgehaald tijdens de wandeling. Ook ontvingen de kinderen hun welverdiende medaille en deden ze met veel plezier, en bloemen, mee aan het afsluitende defilé van ’t Markvelt naar de Hollandse Kade.

Breng voor 31 mei uw st em

Angelique Trouw wint Fairtrade-actie van dit jaar? Wereldwinkel Lutz Fashion uit Vi nkeveen is voor het derde jaar op rij ge voor de Etala no uit Heeft Lutz de beste et alage

mineerd ge van het Jaar. Same n met acht andere bedrijven werden zij genomineerde door een vakjury ge selecteerd uit 300 mers. Nu is het oord deelneeel aan het publiek . Tot 31 mei kunt u uitbrengen op de et uw stem alage van uw voor keur en kans make shoppingweekend vo n op een or 2 personen in Lo nden! “Het eerste jaar wa ren we derde, Klar a Varosy, Visual Di vorig jaar tweede en splay Denu willen we signe r oa voor Anthropolo echt winnen,” aldus Ja gy New sper Verhoek York ; Nicolle Miljoen, W van Lutz. “Onze eta indow Delages zijn het signe r bij Didi Fashion en resultaat van een suc Isis du cesvolle sa- Jour, VM Specialist bij Si menwerking tussen Ur ebel Jusula de Vree- welie rs. de van Designing Ha aker en Han- Stem men voor de etalage neke Blankestijn (foto) van het van Lutz.” jaar (en dus kans ma De vakjury die de ne ken op een gen genomi- shoo pingtrip naar Londen neerden koos, besto ) kan onnd dit jaar uit lin e op: http://a-url.nl/Q1 3 professionals uit L1 het retailvak: FOTO ARTHUR VA N DER KOOIJ

Kleurrijk muzikaal festijn op De Fontein De juffen en de meesters van De Fontein in Mijdrecht vierden op woensdag 18 mei hun verjaardag. Hiervoor werd de hulp ingeroe-

pen van de Klankenkaravaan met hun project ‘Colorbeats’. Alle klassen waren in hun eigen kleur naar school gekomen en dat gaf een heel

Tijdens de landelijke Fairtradecampagneweek van 7 tot en met 15 mei, georganiseerd door Max Havelaar Fairtrade Nederland, werd in de Wereldwinkel het belang van eerlijke handel door veel bedrijven, gemeentes en actiegroepen onder de aandacht gebracht. Wereldwinkel Mijdrecht had de actie ‘Win een Diner voor Twee’. Restaurant Rendez Vous stelde hiervoor een cadeaubon met een waarde van 60 euro ter beschikking. Met elke aankoop van minimaal 7,50 euro in de Wereldwinkel kon meegedongen worden naar het diner voor twee. De actie leverde een heleboel kassabonnen op. Op 7 mei is de winnende kassabon getrokken, waarna de ca-

deaubon door een medewerker van de Wereldwinkel aan de gelukkige winnares Angelique Trouw is overhandigd. De Wereldwinkel heeft regelmatig leuke acties en daarnaast is er altijd een zeer aantrekkelijk aanbod van prachtige handgemaakte producten met een eerlijk verhaal. De medewerkers van de Wereldwinkel informeren u graag.

leuk kleurig geheel. De dag begon met een korte gezamenlijke inleiding, waarbij er ook werd gezongen voor alle juffen en meesters. Daarna kregen alle groepen een workshop om hun eigen ritmes aan te leren.

De dag werd afgesloten met een presentatie op het plein, waarbij met alle bijna 300 leerlingen samen muziek werd gemaakt. Het was een gezellige dag.

Lijkt het u leuk om ook een functie in de Wereldwinkel in te vullen? Loop dan even binnen bij de Wereldwinkel aan de Passage in Mijdrecht of neem contact op voor een oriënterend gesprek over de diverse mogelijkheden.


DE GROENE VENEN

27 mei 2016

5

39e Dorpentocht op zondag 5 juni

n en Mijdrecht ee ev nk Vi in n ge lin er le CGala VL 20.30 uur bij mei, wordt Vanavond, vrijdag 27 examenhet galafeest voor de enLanden leerlingen van het Ve t is traditie College gehouden. He n originele dat de leerlingen op ee ak worden manier arriveren, va voertuigen daarvoor bijzondere leerlingen gebruikt. De examen ren vanaf van Vinkeveen arrive ool aan de 18.30 uur bij de sch Vinkeveen Bonkestekersweg in n uit Mijden de examenleerlinge

recht tussen 19 en t aan de Dide school in Mijdrech route vanaf amant. Zij volgen de Aquamarijn de Dukaton, via de kan sprake naar de Diamant. Er der, mede zijn van verkeershin m van bedoor de grote toestroo langstellenden. ool legt de Een fotograaf van sch aankomsten vast.

Zondag 5 juni houdt Stichting Dorpentocht voor de 39e maal haar jaarlijkse fietstocht voor het hele gezin en de sportieve fietser, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Het goede doel van dit jaar is 'Stichting Sam, dolfijntherapie'. Deze stichting verzorgt een interactief programma voor kinderen met het Downsyndroom, autistische stoornissen en aanverwante syndromen, in samenwerking met het Dolfinarium in Harderwijk. De Dorpentocht kent ook ditmaal twee afstanden: de traditionele route van 55 km en een kortere tocht van 35 kilometer. De startposten zijn in Aalsmeer, Amstelveen, De Hoef, Hoofddorp, Kudelstaart, Nieuwveen en Uithoorn. De hoofd-startpost is in het gebouw van het Keizer Karel College, Elegast 5 te Amstelveen. Onderweg zijn er twee controleposten, die in de routebeschrijving duidelijk zijn aangegeven.

De stempels op de deelnemerskaart vormen samen het codewoord van de dag, wat te maken heeft met het goede doel. Voor alle fietsers is er een extra attentie en een lekkernij onderweg van de jubilerende Rabobank Regio Schiphol. Na afloop ontvangen alle deelnemers het bekende erelint als blijvende herinnering. De Dorpentocht brengt de fietsers ook ditmaal weer langs schitterende plekken in de omgeving. De organisatie steekt elk jaar veel tijd en moeite in het vinden van fietspaden waar men nog niet eerder geweest is. Deelname kost 4,50 euro op de dag zelf, maar 3,50 euro bij één van de voorverkoopadressen of 4 euro bij bestelling via www.dorpentocht.net. Op de website is alle informatie te vinden over startplaatsen, voorverkoopadressen en starttijden. Vragen? Mail dan naar info@dorpentocht.net. Zie ook de eigen pagina op Facebook.

DER SPOEL FOTO RICHARD VAN

Techniekweek op De Eendracht Het was Techniekweek op De Eendracht in Mijdrecht. Van groep 1 tot en met 8 werkten de leerlingen een week lang aan allerlei vormen van techniek. Daarbij werd gebruik gemaakt van Natuniek, een lesmethode natuur en techniek voor groep 3 tot en met 8 van het basisonderwijs. De kinderen van groep 5 gingen tijdens de techniekweek ‘stevige constructies’ maken. Ze bouwden een knikker-achtbaan of een hoge toren. Eerst maakten zij een ontwerptekening en dachten na hoe je van papier sterke onderdelen voor het bouw-

werk kon maken. Tijdens het bouwen moesten ze goed samenwerken. Ook werd het bouwwerk op stevigheid getest en uiteindelijk gedemonstreerd aan hun ouders. In groep 6 stond onder meer het thema communicatie op het programma en werd van alles bedacht om een lamp te laten branden met behulp van citroenzuur. De ouders hebben genoten van het presenteren van de proefjes en van het plezier van hun kinderen om te laten zien waaraan zij zo hard hebben gewerkt.

Fietstijdrit bij IJsclub Baambrugge IJsclub Baambrugge houdt vrijdagavond 3 juni een fietstijdrit over 13,5 km op en rond de Westkanaaldijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De eerste deelnemer start om 19.15 uur vanaf de Indijk, met na elke 30 seconden een volgende renner. Aanmelden kan op vrijdag 3 juni vanaf 18.30 uur in het Clubgebouw van IJsclub Baambrugge bij de skeelerbaan, IJsbaan 6 te Baambrugge. Er wordt in verschil-

lende categorieën gereden. Deelname kost 4 euro per persoon, maar de jeugd t/m 17 jaar betaalt 2,50 euro. In 2014 stonden er ruim 140 deelnemers aan de start van deze tijdrit, die vorig jaar door regen, storm en bliksem werd afgelast. Traditiegetrouw nemen altijd veel marathon- en langebaanschaatsers uit de regio Amsterdam en Utrecht deel. Meer informatie op www.ijsclubbaambrugge.nl.

De kapitein wist goed de weg in Amsterdam, een gids vertelde wat er zoal te zien was onderweg en ook de catering was goed verzorgd. Al met al was het een gezellige dag, met ook nog eens fantastisch weer.

Mijdrecht

Bingo bij Argon Vrijdag 3 juni houdt de Lijnkijkers de maandelijkse bingo in de kantine van sportvereniging Argon aan de Hoofdweg in Mijdrecht, met als hoofdprijs een fiets. De zaal gaat open om 19 uur, de aanvang is 20 uur. Het eerste kopje koffie is gratis. Wie meedoet aan deze bingo steunt de jeugd van Argon.

Mijdrecht

Inschrijven voor TVM Bar Open Tennis Vereniging Mijdrecht houdt haar open toernooi van 18 tot en met 26 juni. Het toernooi is toegankelijk voor alle tennisspelers. Er worden zoveel mogelijk wedstrijden in poules ingedeeld, maar het enkelspel (15+ en 35+) wordt op actuele rating gespeeld. Daarmee heeft men altijd een tegenstander van gelijkwaardige speelsterkte. TVM viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Het toernooi staat dan ook in het teken van deze mijlpaal. TVM Bar Open is een sportief aantrekkelijk, maar ook gezellig toernooi waarbij de commissieleden niet alleen zorgen voor een goed wedstrijdverloop maar ook voor vele activiteiten rondom de banen. Inschrijven voor het toernooi kan tot en met 6 juni via toernooiklapper of via www.tvm-mijdrecht.nl.

Wilnis

Inschrijven bij Paraplu Het boekje voor het nieuwe seizoen van de Paraplu in Wilnis is uit. Vol creatieve, digitale, informatieve, spirituele en taalcursussen, ontspanningsactiviteiten, workshops en dagtochten. Het boekje is op te halen bij de ‘Paraplu’ aan de Pieter Joostenlaan 28 op donderdag tussen 14 en 16 uur en tijdens de open dag op zaterdag 27 augustus tussen 10 en 13 uur. Ook is het te downloaden via www.stichtingparaplu.nl/programma. Inschrijven kan direct via de website of met het inschrijfformulier uit het boekje.

Zonnebloem Mijdrecht vaart door Amsterdamse grachten Een aantal gasten van de Zonnebloem-afdeling Mijdrecht heeft vrijdag 13 mei, samen met enkele vrijwilligers, gevaren door de grachten van Amsterdam. Met de bus ging het vanaf de Zr. Den Hertoglaan in Mijdrecht naar het Oosterdok in Amsterdam, waar de speciale rondvaartboot van De Zonnebloem al klaarlag. Deze boot is voorzien van een lift voor rolstoelgebruikers en een invalidentoilet.

Kort nieuws

Mijdrecht

Voedselbank ook op Jaarmarkt in Mijdrecht Voedselbank De Ronde Venen staat woensdag 1 juni voor het eerst op de Jaarmarkt in Mijdrecht. In de kraam in de Dorpsstraat voor de ABN-Amrobank wordt informatie gegeven, maar worden ook tuinplanten verkocht. Tevens hopen de mensen van de Voedselbank dat bezoekers van de jaarmarkt houdbare producten meenemen en die afgeven bij de kraam. Vanzelfsprekend komen deze initiatieven volledig ten goede aan de cliënten van de Voedselbank. Kijk op voedselbankderondevenen.nl/node/5 welke houdbare producten zij erg goed kunnen gebruiken.

Tess Tegelaar bij De Loods Fashion Tess Tegelaar van Hair- en Beautysalon ‘Moments’ uit Amstelveen was vorige week zaterdag ook van de partij op het Health & Beauty Event bij De Loods Fashion in Mijdrecht. Met haar 'skinanalyser' heeft zij die dag de huid van vele bezoekers opgemeten. Zie ook www.hair-beauty-moments.nl. In de aankondiging van dit evenement hebben wij per abuis haar naam verkeerd vermeld. Onze excuses.


6

27 mei 2016

DE GROENE VENEN

WERKEN AAN WERK Job Groot, jobcoach bij PAUW Bedrijven

Sinds 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht. Deze wet is in de plaats gekomen van de Wet werk en bijstand (de Bijstandswet), de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (Wajong). De wet is bedoeld om iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft te helpen om werk te vinden. In een zestal maandelijkse afleveringen gaan wij op zoek naar voorbeelden van toepassingen in de praktijk. Vandaag de tweede aflevering. Daarin gaan we op bezoek bij Plus Koot in Abcoude, waar Mariëlle werkt. Ze wordt begeleid door André van der Kroon en Job Groot.

"Dit zouden meer bedrijven moeten doen" Bij de invoering van de Participatiewet hebben overheid, werkgevers, werknemers en tal van maatschappelijke organisaties afgesproken dat ze tot het jaar 2016 in totaal 125.000 mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan een baan zullen helpen. Daarvan neemt de overheid er 25.000 voor haar rekening, de overige 100.000 arbeidsplaatsen moeten in het bedrijfsleven gevonden worden. Inmiddels zijn veel bedrijven ermee aan de slag gegaan. “Een goed voorbeeld is Plus Koot in Abcoude, die als een van de eersten in deze regio een beroep deed op toepassing van de Participatiewet”, stelt Job Groot van PAUW Bedrijven vast. “Dat zouden meer bedrijven moeten doen.”

TEKSTEN PIET VAN BUUL FOTO ARTHUR VAN DER KOOIJ

Mariëlle Vermeulen met André van de Kroon (links) en Job Groot.

André van de Kroon van Plus Koot in Abcoude

"Wij hebben ook een maatschappelijke taak" Supermarkt Plus Koot in Abcoude is een belangrijke werkgever in Abcoude. “Als bedrijf vervul je in zo’n dorpsgemeenschap ook een maatschappelijke rol”, zegt bedrijfsleider André van de Kroon. “Dat betekent onder meer dat we bereid moeten zijn om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt de mogelijkheid te bieden om bij ons te werken. Dat is makkelijk gezegd, maar je moet er dan wel wat zaken voor regelen. Toen de moeder van Mariëlle een beroep deed op Ernst Koot was hij wel bereid het avontuur aan te gaan. Er is wel wat pionierswerk nodig geweest om dat in goede banen te leiden. We zijn dan ook blij met de komst van de Participatiewet, die meer mogelijkheden biedt voor deskundige begeleiding, waardoor we ook in staat zijn om mensen als Mariëlle uit de uitkering te halen en haar een volwaardige baan te bieden.” “Toen Mariëlle met school was gestopt, werden we door haar moeder benaderd”, vertelt André. “Zij was op zoek naar een permanente baan voor haar dochter. Je vraagt je dan in eerste instantie af of je zo’n meisje met een duidelijke handicap zinvol werk kunt bieden. Want ze moet een bijdrage kunnen leveren aan het proces. Het is ook voor Mariëlle belangrijk dat ze het gevoel heeft dat haar werk ertoe doet. Maar we zijn wel een bedrijf dat resultaat moet boeken. Met enige aanpassing en extra aandacht zijn we met haar aan de slag gegaan. Toen begin vorig jaar de Participatiewet van kracht werd, gaf dat de mogelijkheid om een betere regeling met haar te treffen. Maar we wisten niet goed hoe we dat moes-

ten aanpakken. Daarom hebben we contact opgenomen met PAUW Bedrijven. Zij zijn specialist op dit gebied en ze hebben zowel ons als Mariëlle op een voortreffelijke wijze begeleid. Allereerst om ervoor te zorgen dat Mariëlle door het UWV werd geïndiceerd. Vervolgens is er een loonwaardemeting gedaan. Die is weer bepalend voor de hoogte van het salaris dat wij haar betalen en voor de aanvullende subsidie die door de gemeente wordt verstrekt. Mariëlle werkt nu tweeëntwintig uur per week bij ons. Daarmee heeft ze een volwaardige betaalde baan en hoeft ze geen beroep meer te doen op een uitkering.” Plus Koot was het eerste bedrijf dat met de nieuwe Participatiewet aan

Mariëlle Vermeulen werkt al acht jaar bij Plus Koot

de slag ging. Ze kwamen daarmee wel in een pioniersfase terecht. Aanvankelijk maalden de molens wat langzaam en kostte het enige tijd om de zaken geregeld te krijgen. André: “Er is sprake van een soort driehoeksverhouding, die wij als bedrijf hebben met gemeente De Ronde Venen en met PAUW Bedrijven. En ik stel ook vast dat de moeder van Mariëlle een belangrijke rol heeft gespeeld. Zij stond pal voor het belang van haar dochter en als het nodig is trekt ze aan de bel. Er ontstaat een samenspel waarin zaken formeel worden geregeld, maar waarin ook de begeleiding van ons als bedrijf en van Mariëlle een rol speelt. Daarbij ondervinden we nog dagelijks steun van de jobcoach van PAUW Bedrijven.”

Job Groot is nauw betrokken bij de totstandkoming van de regeling van Plus Koot met Mariëlle. “Wanneer er een aanvraag bij de gemeente binnenkomt, worden wij gevraagd om het proces te begeleiden. Zo’n regeling in het kader van de Participatiewet noemen we een ‘Baanafspraak-baan’. Er wordt eerst een aanvraag bij het UWV ingediend voor een indicatie Banenafspraak. Vervolgens wordt er een loonwaardemeting uitgevoerd door een onafhankelijke loonwaardespecialist. In het geval van Mariëlle is dat gedaan door een consulent van de gemeente Amsterdam, op verzoek van de gemeente De Ronde venen. Bij die loonwaardemeting wordt bepaald wat het arbeidsvermogen van Mariëlle is ten opzichte van andere werknemers. Wanneer dat lager is dan honderd procent kan de werkgever het verschil tussen dat lagere percentage en het volledige loon gecompenseerd krijgen. In dit geval wordt die compensatie verstrekt door de gemeente en zo krijgt Mariëlle een volwaardig salaris. Naast de formele kant in het proces spelen wij ook een rol in de bewaking van de voortgang. Daarbij staan we het bedrijf terzijde in de begeleiding op de werkplek. Wij maken een begeleidingskaart. Daarin staan de dingen waar men in het bedrijf rekening mee moet hou-

de verpakking, de kleur en de afbeelding. Maar wanneer een klant mij vraagt naar een product van Wanneer je bij Plus Koot in Abcoude door de winkel loopt, bestaat de kans dat je Mariëlle tegenkomt. Ze een bepaald merk, dan zegt dat heeft een ‘eigen straat’ bij de wasmiddelen en de schoonmaakspullen, waar ze ervoor zorgt dat alle artikelen merk mij niks. Dan vraag ik of ze netjes in de vakken staan. Op het eerste oog zie je niet aan Mariëlle dat ze een beperking heeft, waardoor willen uitleggen om wat voor proze extra aandacht en begeleiding nodig heeft. Mariëlle heeft een ernstige vorm van dyslexie. Daardoor heeft duct het gaat. Wil men bijvoorbeeld ze moeite met het verwerken van informatie. Ook heeft ze een Taal Ontwikkelingsstoornis (TOS), waardoor een pak rijst, dan kan ik wel met de ze zich moeilijk kan concentreren en snel is afgeleid. “Omdat iedereen weet wat ik heb, houden de collega’s klant naar het schap gaan waar de rijstproducten staan. En daar kan daar rekening mee en ze gaan normaal met me om. Dat vind ik heel prettig.” de klant dan het gewenste product Vanwege haar handicap werd al lijkheden die deze wet biedt en die kening mee kan houden. Ze moeten zelf opzoeken. Maar wanneer ik snel duidelijk dat een uitgebreide haar in staat stellen om door mid- me accepteren zoals ik ben. Ik kan voor zoiets van mijn normale werk schoolcarrière er voor Mariëlle niet del van een vaste baan haar plaats mijn werk heel goed doen, maar het weg ben geweest, dan kost het me wel even moeite in zat. Dus ging ze met haar moe- in de samenleving in te vullen en er gaat allemaal wel der al op jonge leeftijd op zoek naar een inkomen mee te verdienen. Ma- een beetje langza- “Ik kan mijn werk heel om me daar weer te concentrewerk. Moeder klopte aan bij Ernst riëlle is heel openhartig over haar mer dan bij andere goed doen, maar het op ren.” Mariëlle is Koot van supermarkt Koot Plus en handicap. “Doordat er uiterlijk niets collega’s. Ik heb die durfde het wel met haar aan. aan mij te zien is, kunnen mensen ook moeite met gaat allemaal wel een blij met het werk dat ze doet. Naast Ze werkt er inmiddels al acht jaar. ook niet weten wat er met mij aan teksten en met vullen Sinds de invoering van de Partici- de hand is. Daarom vind ik het be- namen van produc- beetje langzamer dan bij vakken komen daar nog patiewet maken Mariëlle en haar langrijk om daar open en eerlijk ten. Die herken ik andere collega’s.” verschillende werkgever gebruik van de moge- over te zijn, zodat iedereen daar re- aan de vorm van

"Accepteer me zoals ik ben"

den om het goed functioneren van Mariëlle mogelijk te maken. En er wordt een jobcoach aangesteld. In het geval van Mariëlle ben ik dat. Ik onderhoud het contact met het bedrijf en met Mariëlle en ik ben voor hen ook een aanspreekpunt wanneer er vragen of problemen zijn. Daarvoor ga ik ook met een zekere regelmaat bij het bedrijf langs. In dat proces speelt ook de familie een rol. Die vormt de thuisbasis en is ook betrokken.” Job Groot toont zich tevreden met de manier waarop Plus Koot haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt. “Wij begrijpen ook wel dat er bij veel bedrijven nog veel aarzeling is. Maar wanneer men eens de tijd neemt om de verschillende werkplekken in het bedrijf tegen het licht te houden, dan zal men vaststellen dat er met enige aanpassing heel vaak werk geschikt gemaakt kan worden voor mensen met een handicap. Wanneer de bereidheid er is, willen wij graag samen met de werkgever de mogelijkheden onderzoeken. We moeten met z’n allen in de komende tien jaar honderdduizend van zulke banenafspraken maken. En er zullen altijd mensen met een beperking blijven. Er zal daarom altijd behoefte blijven bestaan aan speciale arbeidsplaatsen. We kunnen dus nog flinke stappen zetten”, zegt Job.

werkzaamheden bij. “Ik doe ook schoonmaakwerkzaamheden. En zorg ervoor dat de winkel er netjes uitziet. Ook het schoonmaken en bijvullen van de koffieautomaat behoren tot mijn taken. Ik ken mijn mogelijkheden en mijn beperkingen. Ik weet ook dat een plek achter de kassa er voor mij niet in zit. Maar daarnaast zijn er tal van dingen die moeten gebeuren en die ik met plezier wel kan doen. Het is hier ook plezierig werken en de omgang met de collega’s is heel prettig. Ik kijk ook al uit naar de verhuizing naar de nieuwe winkel. Die is veel groter dan hier en misschien is er dan ook wel meer voor mij te doen. Ik werk hier nu tweeëntwintig uur per week. Misschien kan ik daar wel baas van de karretjes worden”, zegt Mariëlle hoopvol.


Familieberichten

DE GROENE VENEN

27 mei 2016

7

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon

“Het gaat eigenlijk alleen maar om liefde. Liefde en plezier maken met elkaar. En het leven vieren.”

U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126

Erik Jesse Groenenboom

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

* 12 mei 1981

- Amsterdam -

† 23 mei 2016

Willemijn Mare Pap en Mam Marije en Yonier Karen en Harm Britte en Senna Marian en Wim † Koen Anne en Mart

Charon

Uitvaartbegeleiding

Afscheid nemen met je hart

www.charonuitvaart-abcoude.nl Miranda van Gelderen: 06-23 36 79 97/ Brenda Stork: 06-15 44 20 46

Op maandag 30 mei om 12.30 uur nemen wij in de Dorpskerk, Kerkplein 45 te Abcoude afscheid van Erik. U kunt uw herinneringen en/of foto’s achterlaten op www.charonuitvaart.nl/condoleance/erik-groenenboom

Met droefheid hebben wij kennis genomen van het toch nog onverwachte overlijden van onze Clubgenoot, Teamgenoot en Voorzitter van onze Zwemvereniging:

Erik "Peer" Groenenboom Als vereniging zijn wij dankbaar en trots op de vele jaren waarin Erik zich met heel veel enthousiasme, vriendschap, humor en gedrevenheid heeft ingezet voor onze club. Voor alles wat Erik heeft gedaan voor de vereniging is hij verkozen als "Sportvrijwilliger van 2015" door de Gemeente de Ronde Venen. Wij verliezen in hem dan ook een vriendelijk bekwaam bestuurder en stuwende kracht. Wij wensen zijn vrouw en dochter, ouders, zussen alsmede zijn naaste familie en vrienden alle kracht voor de toekomst om dit verlies te verwerken. "Veel heb je ons gegeven, Veel heb je voor ons betekend, Te vroeg uit ons leven gedreven, Blijf je in onze harten leven" Namens bestuur en alle leden Abcouder Zwem- en polovereniging "De Meerkoeten"

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Laatste klaverjasavond KV Atlantis Afgelopen zaterdag was de laatste klaverjasavond van KV Atlantis aan de Hoofdweg. Winnaar van het seizoen 2015-2016 is Toon Blok met 35.242 punten. De tweede prijs ging naar Frans van de Berg (34.260 punten) en de derde prijs naar Sandra Start (34.084 punten). De verzorging van de klaverjasavond was in handen van Hans en Ria van Oldeniel en Ton en Brenda Kuijlenburg. Het klaverjassen begint weer in september.

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


8

Programma veilingweekend HSV'69 Vrijdagavond 3 juni Beachvolleybal aanvang 19.00 uur Aansluitend live muziek

Zaterdag 4 juni Gehele dag luchtkussen voor de jongere kinderen Jeugdvoetbaltoernooi 10.30 tot 12.30 uur Witte Kraay voetbaltoernooi Aanvang 10.30 uur Kinderrommelmarkt 13.30 tot 15.00 uur Beachvolleybal aanvang 13.30 uur Dek mijn plekje aanvang ± 16.30 uur

VEILING 2016 Aanvang 19.45 uur Veilingmeesters: Dirk Janmaat/Ronald Wieman

Hoe werkt DE VEILING ?

PROGRAMMA 27 mei 2016

VEILING

DE HOEF

Er wordt geveild bij opbod Hetgeen wat wordt aangeboden wordt getoond op het podium en omschreven door de omroeper. U maakt uw bod kenbaar door het opsteken van uw hand waardoor de veilingmeester ziet dat u er op wilt bieden. De uiteindelijke verkoopprijs is het bedrag dat als laatste wordt genoemd voordat de koop wordt afgeslagen. Als u iets heeft gekocht komt een medewerker bij u langs met een koopbriefje met daarop de omschrijving van de koop en het te betalen bedrag. Tevens heeft de veilingmedewerker een

éénmalige machtiging bij zich zodat u gemakkelijk kunt betalen. Voor het gebruik van deze machtiging dient u wel uw rekening (IBAN) nummer te weten. U kunt ook contant afrekenen. Kijkdagen: Vrijdagavond en zaterdag overdag. U kunt uw aangekochte goederen gedurende de veiling of meteen na afloop van de veiling ophalen. Kiest u er voor om uw goederen de zondag na de veiling op te halen dan is dit geheel voor eigen risico.

Dek mijn plekje!!!!!!??

Dat zijn lieve konijntjes. Dek mijn plekje is een kansspel om snel € 500,binnen te halen. Het is een spel waar de liefde een grote rol in speelt. De hoofdrolspelers zijn twee schattige konijntjes die samen een avontuur proberen te beleven. Zij ontmoeten elkaar voor het eerst op zaterdag om ongeveer 16.30 uur in de feesttent in De Hoef. Na eerst wat hollen en snuffelen in een afgezette en in vakken verdeelde ruimte zullen we zien wat er gebeurd. Volgens de deskundigen zullen de lieftallige konijntjes snel overgaan tot de orde van de dag in konijnenland.

DE GROENE VENEN

HET ACHTERSTE KONIJN ZAL PROBEREN HET VOORSTE KONIJN IN UW VAKJE TE DUWEN. De ruimte is verdeeld in 500 vakken. Deze zijn te huur á € 5,- per vak. Mocht het nu zijn dat de konijntjes hun taak uitvoeren op uw gehuurde vakje dan bent u vijfhonderd euro rijker. Er zijn nog prijzen voor de 4 aangrenzende vakken á €75,-. Heeft u nog geen loten, bel even 0297-593509.

Aanbod veiling

De veiling heeft elk jaar een gevarieerd aanbod van artikelen, hieronder noemen wij enkele artikelen die geschonken zijn door diverse (lokale) ondernemers: Bijzondere koop dit jaar is ook weer een rondje vliegen boven je woonplaats vanaf vliegveld Hilversum , de vlucht duurt maximaal een uur. (De Ronde Venen is goed te doen binnen deze tijd.) Deze koop wordt u aangeboden door Peter Bakker. Verder zijn er ook nog tegoedbonnen voor minigravers, kanovaren etc, allemaal voor een halve dag, of een overnachting in een hotel in Amsterdam aangeboden door Kees Bakker. Dit is slechts een greep van het gebodene, ook kopen we van giften die we ontvangen artikelen die we veilen. Zoals gereedschap, speelgoed voor binnen en

buiten, antiek&curiosa, tuinbeelden, fietsen, alles voor de barbecue, sport ,strand en luxe sfeerpakketten en nog vele andere dingen. Het is eigenlijk te veel om op te noemen dus kom gewoon even van te voren kijken in de tent. Wilt u ook wat aanbieden, wij horen het graag! Er moet toch iets voor u bij zitten, u kunt vrijdag en zaterdagmiddag het aanbod komen bekijken of nog beter zaterdagavond vanaf 19.45 de veiling bijwonen. Het inkoopteam Jan-Willem van Rossum: 06- 50499160 of janwillenvanrossum@gmail.com. Marjan de Jong: 06-50526040 of marjanxxx@xs4all.nl. Ps. aanbieden van items kan natuurlijk nog tot aanvang van de veiling op zaterdagavond.

Kinderrommelmarkt Op zaterdag 4 juni is er weer een kinderrommelmarkt naast de feesttent van de HSV - veiling. De rommelmarkt is van 13.30-15.00 uur. Ben je jouw speelgoed zat? Je voetbalschoenen te klein ? Trainingspak te krap…. Kom dan naar de rommelmarkt,want dan kun je spullen verkopen. Het is de bedoeling, dat er alleen gebruikte spullen verkocht worden, dus geen nieuwe artikelen.

Wie weet zit er ook nog iets voor jezelf bij? Vanaf 13.15 uur kun je een plek uitzoeken en om 15.00 uur ruim je alles weer op! Bij slecht weer wordt de markt in de feesttent gehouden. Ben je van plan om te komen? Bel of mail dan even naar Marjan de Jong Telefoon: 06-50526040 e-mail: marjanxxx@xs4all.nl o.v.v. rommelmarkt HSV en je naam.


VEILINGWEEKEND DE GROENE VENEN

27 mei 2016

2016 VRIJDAG 3 EN ZATERDAG 4 JUNI

9

De veiling wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors:

Veilingnieuws

Veiling 2016 Stichting Veiling De Hoef

Veilingnieuws


10

27 mei 2016

DE GROENE VENEN

CULTUUR Dansshow Nicole in Crown Theater Op zaterdag 4 juni en zondag 5 juni a.s. vinden de eindshows van Jazz& Showballet Nicole plaats in het Crown theater te Aalsmeer. Het is de tweede keer dat de Mijdrechtse dansschool het Crown theater als locatie voor de shows heeft gekozen. De shows waar dansers en danseressen vanaf 4 jaar tot en met volwassenen aan deelnemen zijn zeer gevarieerd. Van Hula Hoop, Grown woman, the loveboat tot aan een mini-musical, alle varianten komen aan bod. Alle dansers en danseres-

sen hebben er enorme zin in om te laten zien wat zij het afgelopen seizoen geleerd hebben. De dansen en kostuums zijn klaar, de muziek is geleveld dus de show kan beginnen. De zaterdagshow begint om 19.30 uur. Na de show is er een afterparty waar iedereen welkom is, de dansers/danseressen en het publiek. De zondagshow is een matinee en begint om 13.30 uur. Kaarten à 15 euro zijn te koop bij Het Rechthuis en Backstage Hairfashion in Mijdrecht.

Atelierroute, korenfestival en kunstkaravaan

Dit weekend: Open Atelier Route Abcoude

Op 28 en 29 mei 2016 vindt de tweejaarlijkse Open Aterlierroute van Abcoude plaats. Vijftien professionele beeldende kunstenaars, - kunstschilders, beeldhouwers en een fotograaf - stellen hun ateliers of expositieruimtes open voor publiek. Het is de zesde achtereenvolgende keer dat Stichting Ab-Art deze succesvolle kunstmanifestatie organiseert. De ateliers en expositieruimtes liggen verspreid over de kern van Abcoude, in het buitengebied aan het Gein en langs de Holendrecht. De openingstijden zijn zowel op zaterdag als op zondag van 12.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis. Op vrijdag 27 mei a.s. om 19.30 uur is de feestelijke opening van dit evenement plaats in gebouw Klein Binnenrust, Hoogstraat 23 te Abcoude, aan het pleintje achter café-restaurant de Eendracht. Dit is het epicentrum van de route, want hier is ook de overzichtstentoonstelling waar tijdens genoemde openingstijden van elke deelnemer een kunstwerk wordt getoond en waar u routekaarten kunt verkrijgen.

BeKOORlijk Abcoude viert eerste lustrum Morgen, zaterdag 28 mei, vindt voor de vijfde keer het korenfestival BeKOORlijk Abcoude plaats in de Dorpskerk te Abcoude. Abcoude zal weer gonzen van de koorzang. Er komen dit jaar maar liefst 21 koren optreden, elk met een eigen, uniek repertoire. En evenals andere jaren is de toegang geheel gratis. De opzet is immers

dat iedereen moet kunnen genieten van koormuziek, of je nu jong of oud bent, een dikke portemonnee hebt of juist niet. Muziek verbindt en moet voor iedereen toegankelijk zijn. De koren komen uit de hele regio, van Utrecht tot Amsterdam en van Uithoorn tot Abcoude en Baambrugge. Alle leeftijden zullen voorbijkomen en het afwisselende repertoire loopt van populair, jazz, musical en wereldmuziek tot kerkmuziek en klassiek. Om 10.15 uur opent zoals gebruikelijk een bekende Abcoudenaar het festival. Ditmaal is dat acteur en cabaretier Najib Amhali. Vanaf dat moment zijn er de hele dag optredens, die aan elkaar gepraat worden door Marry Jansen en Claartje van Andel. Meer informatie is te vinden op www.creatoonkoor.blogspot.com en op Facebook, op de pagina BeKOORlijk Abcoude. Daar vindt men ook het schema van optreden van alle koren.

Schilderen in de polder Op 4 juni en 16 juli zijn er nog enkele plaatsen vrij voor de workshop 'Schilderen in de polder’ van Henny Woud in Waverveen. De workshop begint om 10 uur met koffie en versgebakken appeltaart. Hierna geeft Henny een rondleiding en gaat iedereen aan de slag. Tussen 12.30 en 13.30 uur is er een luxe polderlunch met producten van eigen bodem. Tussen 15.30 en 16 uur gevolgd door een vernissage met een welverdiend drankje. De workshop begint schetsend en onderzoekend met potlood of houtskool om daarna te gaan schilderen met acrylverf op doek.

Meer informatie op www.hennywoud.nl, via tel. 0297-264198 of per mail via hwoud@dmail.nl.

Zondag 29 mei zal tussen 13.00 en 16.00 uur een ‘kunstkaravaan’ langs de Open Atelierroute trekken. Onder leiding van Marjolein Macrander zullen leerlingen van de Jeugdtheaterschool Abcoude op verschillende locaties optredens verzorgen, geïnspireerd op de werken van de kunstenaars. Meer informatie vindt u op

www.ab-art.nl.

Voor de vijfde achtereenvolgende keer komen tijdens de Open Atelierroute vele koren uit de wijde omtrek naar Abcoude om zich te laten horen in de Dorpskerk aan het Kerkplein. (zie artikel elders op deze pagina).

Vinkeveens koor Sp!rit viert 50-jarig bestaan

Vogelvrij DJ contest in café De Twee Heertjes Zaterdag 28 mei is de finale van de 'Vogelvrij DJ contest' in café De Twee Heertjes in Vinkeveen. De winnaar van de contest verdient een plek op de mainstage van het Vogelvrij Festival op zaterdag 2 juli. De deelnemers komen uitsluitend uit de regio, op deze manier wil het Vogelvrij Festival beginnende dj’s een kans geven om door te breken. Tientallen dj’s reageerden op de oproep om mee te doen en stuurden een mixtape in. De zeven beste hiervan nemen het zaterdag tegen elkaar op voor een plek tussen sterren als Mr. Polska, Lil Kleine, Dyna en The Darkraver: Deserno, DJ Navy, Hans Dollee, JEVS & Kühl b2b, Patrick Dyco, Soundshockers en Taluco. Vogelvrij-artiesten Andrew Worth en MC Maximiliano zorgen voor een mooie afsluiter van de avond, die duurt van 22 tot ca. 03.30 uur. Entree gratis. De bezoekers bepalen samen met de jury wie er 2 juli mag optreden op het Vogelvrij Festival 2016. Afgelopen week werd de line-up van Vogelvrij nog uitgebreid met een nieuwe live-act. Mr. Polska komt 2 juli langs voor een spetterend optreden. Je kent hem van zijn hits ‘Allermooiste Feestje’, ‘Krokobil’ en ‘Hausa Wausa’. De kaartverkoop voor het Vogelvrij Festival gaat sneller dan ooit. De eerste staffels waren twee maanden eerder dan vorig jaar de deur uit. Op dit moment zijn alleen de Late Beslisser tickets voor 23 euro nog verkrijgbaar via www.vogelvrij-festival.nl en Primera. Wees er dus snel bij!

Praktische fotocursus op 4 dinsdagavonden

Koor Sp!rit, voorheen het Jongerenkoor, uit Vinkeveen bestaat 50 jaar! Het koor begon in november 1965 oorspronkelijk als projectkoor om tijdens kerst een beatmis op te voeren. In januari 1966 ging het als Jongerenkoor reguliere vieringen verzorgen. Tien jaar geleden besloot het koor tot een naamsverandering en sindsdien staat het bekend als koor Sp!rit. Het jubileum wordt morgen, zaterdag 28 mei, gevierd in de Heilig Hart van Jezuskerk in Vinkeveen met een eucharistieviering om 19 uur. Voorganger in deze viering is oud-koorlid en vicaris Hans Pauw. De huidige Sp!rit-leden vormen samen met 70 oud-leden tijdens deze viering een groot koor. Gezamenlijk vertolken zij oude en recente liedjes,

begeleid door dirigenten en musici uit de jarenlange koorgeschiedenis. De toegang tot de jubileumviering is vrij, iedereen is welkom. Ook heeft koor Sp!rit ter gelegenheid van het jubileum een cd uitgebracht, 'Alle 13…Sp!rit' met daarop favoriete liedjes van de koorleden zelf. De cd is te bestellen bij Frank en Leonie Voorbij, tel. 0297264274 of fvoorbij@kpnplanet.nl, of bij Jörgen en Monique Aarsman, tel. 0297-242230.

Nienke Meek van Meekspicures uit Abcoude verzorgt een praktische fotografiecursus op 4 dinsdagavonden. De deelnemers leren van alles over compositie, kleurgebruik, lijnenspel en vooral kijken. Ook leren zij meer over de knoppen van hun camera. Nienke weet uit ervaring dat mensen fantastische camera's kopen, maar vervolgens vaak alleen maar fotograferen op de automaat. "Zonde van de investering", zegt zij. Nienke leert als geen ander van alles over diafragma, sluitertijden, isowaarden, witbalans en scherptediepte. Ook bespreekt ze tijdens de les foto-opdrachten. Deze opdrachten zijn facultatief, maar wel aan te raden. Door te fotograferen in de praktijk worden de (on)mogelijkheden van de fotocamera geleerd. De cursus wordt gehouden op de dinsdagavonden 31 mei, 7 en 21 juni en 5 juli, van 20 tot 22 uur aan de Koningsvaren 50 in Abcoude. De kosten bedragen 145 euro. Voor opgeven of meer informatie: nienke@meekspictures of tel. 06-21572945.


DE GROENE VENEN

27 mei 2016

HET VERHAAL VAN

11

Tekst Anja Verbiest

Spellenvereniging De Ronde Stenen speelt maandelijks bij Blik op Hout in Mijdrecht

“Een week zonder bord- of kaartspel, dat kan echt niet!” Patrick Franken en Martijn Rutgers, allebei woonachtig in Wilnis, zijn de drijvende krachten achter spellenvereniging De Ronde Stenen. Eenmaal per maand spelen ze samen met andere ‘spelletjesfanaten’ hun favoriete bordspellen bij Blik op Hout aan het Hofland in Mijdrecht. Al sinds ze elkaar leerden kennen in groep 2 van de Twistvliedschool in Mijdrecht spelen Martijn en Patrick spelletjes. Op het Alkwin Kollege in Uithoorn gingen ze daar vrolijk mee verder, maar ook nu ze wat ouder zijn en inmiddels zelf kinderen hebben, is hun week niet compleet als er geen bord- of kaartspel is gespeeld. “Een week zonder bord- of kaartspel, dat kan echt niet! Onze vrouwen worden daar soms een beetje moe van. Ze spelen zelf wel eens mee hoor, maar ze willen ook gewoon gezellig met vrienden wat kunnen eten, drinken en bijkletsen zonder dat er meteen een spel op tafel komt.” Spellenspektakel Het idee voor het oprichten van spellenvereniging De Ronde Stenen ontstond tijdens een bezoek aan de jaarlijkse beurs Spellenspektakel in Eindhoven, eind 2014. “We zagen daar dat er door het hele land heen spelletjesverenigingen waren, maar niet bij ons in de buurt. De dichtstbijzijnde verenigingen waren in Haarlem, Amsterdam en Utrecht, maar ons daarbij aansluiten was geen

optie vanwege ons werk en gezinsleven. Daarom besloten we er zelf maar eentje op te richten. In maart 2015 was De Ronde Stenen een feit. Onze eerste spellenavond was aan het eind van die maand meteen bij Blik op Hout.”

FOTO ARTHUR VAN DER KOOIJ

Geen mens-erger-je-niet Tijdens de spellenavonden van De Ronde Stenen komen maandelijks nieuwe, uitdagende spellen op tafel. Patrick: “Nee, geen mens-erger-jeniet of monopoly. Er zijn zoveel andere mooie spellen! Samen hebben we er nu ruim driehonderd… Het is leuk om te merken dat het spelen van bord- en kaartspellen weer in de lift zit en dat er nog steeds nieuwe spellen in soms echt ongelooflijk mooie uitgevoerde en verrassende bord/ en kaartspellen op de markt komen. Het is elke keer opnieuw een feest om de ontdekkingsreis te ondernemen, nieuwe scenario’s te ontrafelen of een spelmechanisme uit te pluizen.” Martijn: “Ook coöperatieve spellen, in combinatie met de iPad, of 3Dspellen vind je meer en meer in de winkel. Mooie voorbeelden daarvan

Zaterdag bij SV Hertha: 5e Jasmin Peters Meidenvoetbaltoernooi Ook morgen, zaterdag 28 mei, belooft het Jasmin Peters Meidenvoetbaltoernooi, ter nagedachtenis aan Jasmin Peters, weer een groot succes te worden. Jasmin had altijd een grote passie voor voetbal en voetbalde met veel plezier bij SV Hertha en CSW. Op 12 september 2011 overleed ze aan acute leukemie, ze heeft net geen veertien jaar mogen worden… Om Jasmins passie voor voetbal in

Patrick Franken (links) en Martijn Rutgers spelen minstens eenmaal per week een van hun ruim driehonderd bord- of kaartspellen.

ere te houden, besloten Hertha, CSW en haar ouders jaarlijks een meidenvoetbaltoernooi te organiseren. Dit jaar hebben maar liefst veertig meidenteams zich aangemeld. Deze sportieve en bijzondere dag zal bestaan uit een ochtend-, middag-, en avondprogramma. De opbrengst van de dag gaat ook dit jaar naar het Ro-

zijn het gloednieuwe ‘Potion Explosion’, enigszins gebaseerd op het bekende computerspel Candy Crush, en het 3D-spel ‘Colt Express’, waarbij je om een midden op tafel staande trein heen speelt. Geweldig!” Vaste kern Patrick en Martijn zijn blij met de hulp van Carmen Kuijlenburg van Blik op Hout, bij wie De Ronde Stenen sinds de oprichting ‘thuis’ is. “Ze speelt ook mee en weet als geen ander welke te gekke spellen er op de markt komen. Soms mogen we zelfs een nieuwe doos ‘opentrekken’ en gebruiken als demo-spel. We zijn echt superblij met Carmen en al haar hulp!” Inmiddels kent De Ronde Stenen een vaste kern. “Gemiddeld komen

nald McDonaldHuis en de Stichting Emma Kinderziekenhuis. Aan beiden hebben Jasmin en haar familie veel steun gehad. De dag zal beginnen met het hijsen van Jasmins vlag en wedstrijden voor de MF-, ME- en MD-teams, gevolgd door wedstrijden voor de MC-, MB- en MAteams in de middag. Ook worden er de hele dag door loten verkocht voor de loterijen van 12.30 en 17.30 uur. De opbrengsten van de loterijen en donaties gaan ook naar de twee

S p or t Eve nt s

er nu zo’n 20 mannen en vrouwen, jong en ouder, van allerlei pluimage, naar onze spellenavond. We waren ook al een keer met 36 spelers, maar toen zat het wel heel erg vol… We leggen op zo’n avond om acht uur twee of drie voor iedereen toegankelijke spellen klaar, en zo nu en dan nemen onze spelers zelf ook een favoriet spel mee. Rond twaalf uur komt er niets nieuws meer op tafel, maar alle spellen maken we natuurlijk wel af. En daarna ruimen we met z’n allen op. Ja, het wordt wel eens laat. Soms zijn we pas om een uur of half drie thuis.” Groeps-app Aan de maandelijkse spelavond blijken diverse Rondeveense spelletjesfanaten toch niet genoeg te hebben. Martijn: “We hebben ook

een groeps-app en daarin kan ineens zomaar een berichtje verschijnen, zoals ‘Ik leg nu een spel op tafel en heb nog 3 stoelen over…’ Het is grappig om te zien hoe iedereen elkaar ook buiten De Ronde Stenen om weet te vinden voor een gezellige avond. Zelf speel ik minstens eenmaal per week een bord- of kaartspel, maar vaak ook wel twee of drie keer.” Patrick: “Dat zou ik ook wel willen, maar bij mij blijft het meestal toch bij eenmaal per week.” Wil je ook een keertje meespelen met De Ronde Stenen? De volgende spellenavonden zijn op 18 juni en 9 juli. Daarna is er een zomerstop, tot september. Patrick en Martijn zijn te bereiken via

www.facebook.com/derondestenen.

goede doelen. Na afloop van de wedstrijden en de prijsuitreikingen van de teams is er dit jaar in de avond ook de mogelijkheid om verder te genieten. Onder andere twee upcoming dj’s zullen live muziek verzorgen in de nieuwe kantine van SV Hertha. Kom zaterdag 28 mei langs ook bij SV Hertha in Vinkeveen (Sportpark De Molmhoek) om uw steentje bij te dragen. Voor meer informatie: Danny Bierman, tel. 06-22958501, of jasminpeters-meidenvoetbaltoernooi.nl.

Dat eten... die gastvrijheid... dat uitzicht! Keuken geopend van 12 tot 22 uur. Zondag en maandag gesloten.

Nu: Ronde Hoeper lentelam!

www.voetangel.nl Ronde Hoep Oost 3, Ouderkerk a/d Amstel Tel: 020 496 13 73


12

27 mei 2016

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Mottenballen voor de ziel James Worthy Sinds het verschijnen van zijn rauwe, geestige en innemende debuutroman is James Worthy uitgegroeid tot een van de best gelezen columnisten van Nederland. Hij wordt geroemd om zijn fijnzinnige pen, onbevooroordeelde blik op de wereld, humor en mededogen. Of het nu gaat over de liefde, over de dood, over angst, verlangen, weemoed, schoonheid of het vaderschap, hij schrijft altijd eerlijk, onbevangen en recht uit het hart. In dit boek staan z'n beste columns van de afgelopen vijf jaar.

1.

Titel: Maestra Auteur: L.S. Hilton "Judith Raleigh werkt overdag als assistent in een Londens veilinghuis en om rond te komen is ze ' s nachts werkzaam in een gentlemanclub onder de naam Lauren. Als het vei-

Wat een week! Of beter gezegd, wat een dubbel gevoel heb ik over de afgelopen periode. De media stonden er vol van: minister Schippers wil een beleidsvoorstel indienen om van laser- en IPLbehandelingen een zogenoemde 'voorbehouden behandeling' te maken. Maar dat is nog niet alles. Ook wil de minister bekijken of aanverwante behandelingen, die al vele jaren door gediplomeerde schoonheidsspecialisten worden uitgevoerd, zijn voor te behouden aan BIG-geregistreerden. 'De minister komt tot dit voorstel op basis van het door haar gevraagde onderzoek van het RIVM naar verschillende vormen van laseren en het mogelijke risico’, zo stelt het ministerie. Het RIVM concludeert dat aan alle behandelingen risico’s kleven en dat de gebruiker deskundig moet zijn. Ondanks dat er in het rapport staat dat speciaal opgeleide schoonheidsspecialisten dit kunnen doen, is de minister voornemens om een hele beroepsgroep buitenspel te gaan zetten. Minister Schippers: “Bij ondeskundig gebruik kunnen ernstige complicaties optreden, zoals het verbranden van de huid of pigmentverkleuring. Ik kies dan ook voor patiëntveiligheid en kwaliteit.” Uiteraard is dit een

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

De grote Hard Gras zomerbundel De grote Hard Gras Zomerbundel is voor alle voetballiefhebbers die 'droeftoeteren' dat Nederland niet gekwalificeerd is voor het EK. In een poging het leed te verzachten, brengt Hard Gras de mooiste voetbalzomerverhalen: Ronaldo in duel met Frank de Boer in Marseille, Rory de Groot bij Feyenoord in een uitverkocht stadion in Japan, herinneringen aan verloren finales in '74, '78 en 2010... Plus reportages van Ronald Giphart en Robert Vuijsje, op stap met Nederlandse fans in de VS en Brazilië.

Uli! Uli! Jules van der Wardt Ulrich van Gobbel was ongekend populair bij Feyenoord. Toch was het leven van de goedlachse Surinaamse Nederlander niet altijd vrolijk. De veel te vroege dood van zijn vader, die zelfmoord pleegde, had een enorme impact op het gezin Van Gobbel. En na zijn actieve loopbaan raakt de verdediger in de problemen. Hij kon niet met geld omgaan en ging failliet. Ook kreeg hij een taakstraf voor het 'stelen' van zijn geleasde auto's. Van Gobbel heeft ervan geleerd en gaat weer lachend door het leven.

linghuis zich opmaakt voor de verkoop van een topstuk, komt Judith erachter dat er sprake is van vervalsing. Om haar baas voor een cruciale fout te behoeden, gaat ze op onderzoek uit. Alleen resulteert dit in het verlies van haar baan. Maar als ze 's avonds in de club in tranen haar verhaal vertelt aan haar vaste klant James, met wie ze elke don-

derdag een afspraak heeft, nodigt hij haar uit voor een weekend aan de Franse Rivièra. Dit aanbod kan Lauren (Judith) niet weigeren. Het is echter een begin van het afscheid van haar oude leven in Londen. Dit is een zinderende thriller, die je zeker gelezen moet hebben!"

2.

3.

De laatste tour Inge Duine Rouen is in de ban van de start van de Tour de France. Wanneer topfavoriet John Ryder vlak voor de start dood wordt aangetroffen in zijn hotelkamer staat de Tour op zijn kop. De nukkige rechercheur Pierre Thilliez ziet zich, zeer tegen zijn zin, genoodzaakt met het peloton mee te reizen om de zaak op te lossen. Ook de ambitieuze journaliste Patricia Wale gaat op onderzoek uit. En dan stort de geletruidrager tijdens een bergrit in een ravijn... Een toevallig ongeluk of is er meer aan de hand?

4.

Waarom ineens? In de jaren negentig is er een wetswijziging geweest, waardoor de diploma-eis voor de schoonheidsspecialist kwam te vervallen. Dit wil zeggen dat iedereen zich schoonheidsspecialist mag noemen en een dergelijk bedrijf mag beginnen. En dat gebeurde dus ook. Helaas zijn inmiddels veel ongediplomeerde mensen werkzaam in de beauty-branche. Toen een aantal jaar geleden ook nog eens de economische crisis de kop opstak, zagen veel mensen een kans liggen in de beauty-branche, daar was nog wel werk. Ontharen door middel van, vooral, IPL werd toegepast met (vaak) apparatuur uit Verweggistan, voor een voordelige prijs. Vooral dit laatste is voor veel consumenten een trekker gebleken om naar de verkeerde, doorgaans ongediplomeerde, behandelaar te gaan. Die een certificaat kreeg na een dag scholing over de werking van het apparaat... Het resultaat: ongediplomeerde mensen, die werken met apparatuur die niet aan de eisen voldoet. Met alle gevolgen van dien. Raadsel De ANBOS, de brancheorganisatie schoonheidsverzorging, is vanaf het voorstel voor de wijziging, na de wijziging en nu nog steeds zeer actief om de branche te beschermen tegen beunhazerij als gevolg van

De provocateur Clive Cussler In dit zesde deel van de spectaculaire Isaac Bell-serie wordt de onverschrokken privédetective naar West-Virginia gestuurd om undercover als mijnwerker zien te achterhalen wie achter het complot tegen de 'Gleason Consolidated Coal & Coke Company' zit. Als er in zijn bijzijn, en dat van honderden andere mensen, een goederentrein vol met kolen ontspoort en er tientallen doden vallen, wordt de druk om de dader in de kraag te vatten alleen nog maar groter voor Isaac Bell.

5.

GELEZEN DOOR JOYCE GORTENMULDER

BEAUTY

goed uitgangspunt. Er is echter geen bewijs dat er bij gekwalificeerde schoonheidsspecialisten meer complicaties bekend zijn dan bij een andere beroepsgroep die deze behandelingen verricht.

Petitie

DE GROENE VENEN

deze wetswijziging. Men kan alleen lid worden van de organisatie als men een erkend diploma heeft. En voor specialisaties, zoals ontharen, moet de specialist elke drie jaar een verplichte nascholing doen. De specialisten die dit goed doorlopen, zijn aangesloten bij ziektekostenverzekeraars en verzekerd bij verzekeringsmaatschappijen. Het is voor de branche dan ook een raadsel waarom de minister ineens de hele beroepsgroep wil aanpakken en niet teruggaat naar de oorzaak, het vrijstellen van het beroep. Daarnaast meldt de ANBOS: "Het is een schijnveiligheid die de minister afgeeft met de nieuwe wet." Het feit dat je door iemand wordt behandeld die tuchtrechtelijk aanspreekbaar is, garandeert volgens de ANBOS geen foutloze behandelingen. "Sterker nog, artsen zijn opgeleid om huidziekten te behandelen, niet om cosmetische ontharingen te verrichten." En: "Dat betekent dat de kans groot is, dat de assistenten de behandelingen gaan uitvoeren." Resultaat: een grote financiële strop voor de branche en wachtlijsten in de zorg, dus stijgende kosten. Teken voor het vak Uiteraard zitten mijn gediplomeerde collega-specialisten en ik niet stil. Het werk dat ik al vanaf 1992 met veel passie, liefde, zorg en plezier uitoefen, kan niet zomaar ineens (deels) verloren gaan. Wij hebben ons diploma schoonheidsverzorging behaald door alle ins en outs van de huid te leren kennen. En we leren nog steeds bij en investeren op andere manieren in ons bedrijf. Daarnaast worden wij erkend door

de ziektekostenverzekeraars en door verzekeringsmaatschappijen, zodat wij ons kunnen verzekeren voor eventuele ongevallen. Wat aangeeft dat onze diploma's van goede kwaliteit zijn! Naast de brancheorganisatie ANBOS zijn overal in het land schoonheidsspecialisten bezig actie te voeren tegen het plan van minister Schippers. Dit doen we onder meer door handtekeningen te verzamelen onder een petitie. In het belang van de schoonheidsspecialist en in het belang van goede en betaalbare zorg! Ik wil u dan ook één keer als lezer van mijn column oproepen om de petitie te tekenen via

www.tekenvoorhetvak.nl En overweegt u een laser-, IPLof soortgelijke behandeling, vraag dan altijd naar een diploma (geen certificaat!) en naar de verzekeringspapieren. Want dan mag u ervan uitgaan dat u in goede handen bent.

Boek over 100-jarige IJsclub Nooit Gedacht Op 17 februari 2017 bestaat IJsclub Nooit Gedacht in Wilnis 100 jaar. Wie zo oud is, kan veel verhalen. Nooit Gedacht heeft daarom haar geschiedenis opgeschreven in een speciaal samengesteld jubileumboek met prachtige oude foto’s. Het bezitten van dit boek is de moeite waard. Wist u dat in 1917 de polder Wilnis-Veldzijde, de polder tussen de Burgemeester Padmosweg en de Bovendijk, nog een uitgeveende plas was met legakkers? Op de plek waar nu een golfbaan ligt? In de luwte van de legakkers werd er geschaatst. In datzelfde jaar is de IJsclub Nooit Gedacht opgericht in het gelijknamige café. Er waren toen in Wilnis alleen al drie ijsclubs. Meer leuke weetjes uit de geschiedenis van de jubilerende ijsclub zijn te vinden in dit 'jubileumboek van een 100-jarige'. Geïnteresseerd? Kijk dan voor meer informatie op

www.ijsclubnooitgedacht.nl. Périne Heerooms Instituut Périne, Mijdrecht Winnaar Beauty Award; Beste Beauty Salon van Nederland T. 0297 273 121 info@perine.nl www.perine.nl


DE GROENE VENEN

27 mei 2016

IN VOL BEDRIJF

13

Tekst Piet van Buul

ICT-bedrijf NTREE Solutions uit Mijdrecht

"Het grootste probleem is gebrek aan kennis" Zowel in de privésfeer als in het zakenleven is de automatisering en de digitalisering niet meer weg te denken. Computers vormen een onmisbare schakel in het productieproces. Gegevens worden digitaal opgeslagen en computerprogramma’s zorgen voor de aansturing van werkprocessen. “En toch maken we maar heel beperkt gebruik van de mogelijkheden die de moderne apparatuur biedt”, stellen directeur Fred de Groot en ICT-medewerker Ronald Pothuizen van NTREE Solutions. “Gemiddeld wordt slechts vijf procent van de capaciteit benut en problemen met de apparatuur ontstaan meestal door gebrek aan kennis.” Deze laatste uitspraak van Fred en Ronald komt niet als een verrassing. NTREE Solutions is opgericht in 1988 en heeft in de achterliggende jaren naam gemaakt als opleidingsinstituut. Het bedrijf ging van start in Gouda en verhuisde al snel naar Mijdrecht. Veel mensen in deze regio hebben de eerste stappen op de weg naar computergebruik gemaakt met behulp van de opleiders van NTREE. “We stonden toen nog zo’n beetje aan het begin van het computergebruik”, stelt Fred vast. “Zowel in de particuliere sector als in het bedrijfsleven werden computers aangeschaft en wij verzorgden de lessen om mensen te leren met die nieuwe apparatuur om te gaan. Inmiddels is de ontwikkeling razendsnel gegaan. In die beginperiode hadden we nog te maken met mensen uit de wereld van pen en papier. De huidige generatie is inmiddels met computers, laptops, iPads en mobiele telefoons opgegroeid. De behoefte aan basistrainingen is daardoor sterk afgenomen en dat betekent dat wij onze aandacht ook steeds meer zijn gaan richten op softwareontwikkeling. Daar hoort training overigens nadrukkelijk bij. Wanneer we ergens een nieuw programma installeren, dan is het zaak dat de mensen die er mee moeten werken, dat ook kunnen.”

Op zoek naar het juiste programma Wanneer een bedrijf of een organisatie wil automatiseren, is het van belang om precies na te gaan waar behoefte aan is. “Er zijn heel veel toepassingsmogelijkheden. De kunst is om uit te zoeken wat in dit specifieke geval het meest geëigende programma is. Onze programmeurs weten welke technieken er zijn en hoe je die het beste kunt inzetten. Die kennis is nodig om te bepalen hoe de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingericht, door zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de techniek. Af en toe komen we nog mensen tegen die gegevens in de computer opslaan en die dan vervolgens handmatig gaan rangschikken. Men is dan onvoldoende op de hoogte van het feit dat je bijvoorbeeld met Excel dat proces kunt automatiseren. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen waar je met gebruikmaking van de juiste programma’s processen sterk kunt verbeteren en versnellen. Wij werken bijvoorbeeld ook veel voor gemeente De Ronde Venen. Daar zat men met een verouderd systeem voor de administratie van de ontgravingen in de gemeentegrond. Daar hebben we een systeem voor ontworpen dat inmiddels ook in zes andere gemeenten wordt toegepast. De invoering van de wijzigingen op het gebied van het

Roland Pothuizen (rechts) en Fred de Groot: “Als extra service bieden we onze klanten een ‘no cure no pay’- afspraak aan. Dat betekent dat we een oplossing leveren en zorgen voor de nodige instructie en begeleiding van de medewerkers. Pas wanneer de oplossing werkt en de klant tevreden is, kan hij van ons de factuur verwachten.” FOTO PATRICK HESSE sociaal domein heeft veel gemeenten heel wat kopzorgen opgeleverd. Wij vinden overigens dat de overheid hiermee eigenlijk veel te gehaast te werk is gegaan. Daardoor moest er op korte termijn een ingewikkelde administratie worden opgetuigd, zonder dat men precies wist wat er verwacht werd. Daar kwam nog bij dat het ook nog eens gaat om heel privacygevoelige informatie die opgeslagen moet worden. De vraag is wie daar toegang toe krijgt en hoe je daar mee omgaat. En wanneer er dan iets vastloopt, weet bijna niemand wat men ermee aan moet. Bij veel bedrijven ontstond een tijd geleden een trend om de ICT uit te besteden. Op dit moment bespeuren we weer een tegengestelde ontwikkeling en gaat men het weer zelf doen. Maar de problematiek is zo ingewikkeld dat bijna niemand een totaalbeeld heeft. Daarom pleiten wij er ook altijd voor om de zaak niet ingewikkelder te maken dan nodig is. En

zet niet alles meteen helemaal op zijn kop. Introduceer nieuwe ontwikkelingen stap voor stap. Vooral bij gemeenten zien we het nogal eens misgaan, omdat men ambitieus een breed opgezet automatiseringsplan in één keer wil uitrollen.” No cure no pay Vaak denkt men dat grote investeringen nodig zijn om de kantoorautomatiseringstaken te optimaliseren. Maar dat is lang niet altijd nodig. Vooral regelmatig terugkerende werkzaamheden kunnen vaak veel eenvoudiger en dus goedkoper. Dat kan door bestaande apparatuur of programma’s beter in te zetten of het kennisniveau te verhogen. Daarmee kan veel tijd en geld bespaard worden. “Onze professionals laten zich inspireren door de techniek”, zegt Ronald. “Maar ze worden er niet door gedreven. Ze kunnen simpele problemen

Ongehuwd? Wat moet je regelen als je kinderen hebt of krijgt? Volgens de politiek weten te weinig ouders dat zij erkenning en gezag apart moeten regelen. D66 pleit voor een wetswijziging om gezag en erkenning automatisch te regelen. Wij zetten voor de ongehuwd samenwoners met kinderen nog een aantal belangrijke zaken op een rijtje. Erkenning en gezag Heeft u al een kind of verwacht u op korte termijn gezinsuitbreiding en bent u niet getrouwd? Bij ongehuwde stellen krijgt alleen de moeder automatisch het gezag over haar kind. Een vader moet eerst het kind erkennen, met toestemming van de moeder. Dit geschiedt bij voorkeur voor de geboorte, maar kan eventueel ook tijdens de aangifte van de geboorte of daarna. Na de erkenning moet ook nog het ouderlijk gezag aangevraagd worden bij de rechtbank. Middels het gezag is de vader ook bevoegd om mee te beslissen over de opvoeding en verzorging van het kind.

Voogdij Als beide ouders het gezag hebben en er valt een ouder weg, dan gaat 'twee ouder gezag' over naar 'een ouder gezag'. Vallen beide ouders weg, dan wordt er gesproken over voogdij (gezag door een niet-ouder). De voogd neemt dan het gezag

op zich totdat een kind 18 jaar is. De voogd is verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding. Voorheen kon een voogd alleen worden aangewezen bij testament. Sinds 2014 kunnen ouders ook een voogd aanwijzen zonder testament. Dit kan door registratie in het Centraal Gezagsregister op www. rechtspraak.nl en dit moet per kind. Het is echter niet mogelijk om hierbij een reservevoogd te benoemen of wensen ten aanzien van de opvoeding te formuleren. Dit kan wel in een testament.

op de financiën totdat de kinderen een bepaalde leeftijd hebben bereikt, bijvoorbeeld 23 jaar. De bewindvoerder kan dezelfde persoon zijn als de voogd, maar dit hoeft niet. Een executeur zorgt voor de afwikkeling van de nalatenschap, zoals het betalen van alle lopende rekeningen, het verzorgen van de uitvaart en het (laten) opmaken van belastingaangiften. Zeker indien er minderjarige kinderen zijn, kan het ontbreken van een executeur moeilijkheden opleveren bij de afwikkeling.

Bewind en executeur Nog een voordeel van een testament is dat er tevens een bewindvoerder en een executeur kunnen worden aangewezen. Indien er geen bewind is, mogen kinderen vanaf 18 jaar zelf beslissen wat ze met de erfenis doen. Indien dit niet gewenst is, kan een bewindvoerder worden benoemd. Een bewindvoerder kan toezicht houden

Samenlevingscontract & testamenten Naast een testament mag ook een samenlevingscontract niet ontbreken. Een testament is noodzakelijk omdat samenwoners niet automatisch van elkaar erven en er in de wet geen langstlevende-regeling van toepassing is voor samenwoners. Een notarieel samenlevingscontract is noodzakelijk, omdat hiermee wordt voorkomen dat

ook simpel houden en zoeken naar snelle, degelijke oplossingen. Als extra service bieden we onze klanten een ‘no cure no pay’- afspraak aan. Dat betekent dat we een oplossing leveren en zorgen voor de nodige instructie en begeleiding van de medewerkers. Pas wanneer de oplossing werkt en de klant tevreden is, kan hij van ons de factuur verwachten. In het geval dat de klant onze oplossing toch helemaal niks vindt, komt er dus geen rekening. We zoeken dan graag naar een oplossing die voor de klant wel goed werkbaar is. Op basis van onze jarenlange ICT-ervaring in een kantooromgeving kunnen wij vaak snel tot oplossingen komen.” NTREE Solutions is gevestigd aan de Diamant 7a (achter het Veenlandencollege) in Mijdrecht. Tel. 0297 - 28 27 00. Meer informatie is te vinden op

www.ntreesolutions.nl. een kind zijn erfenis kan opeisen. Dit is ook van belang indien de kinderen minderjarig zijn, omdat de rechter dan namens de minderjarige kan verlangen dat de erfenis wordt opgeëist. Verder kunnen er in het samenlevingscontract afspraken worden gemaakt over de rolverdeling binnen het gezin en de financiële consequenties daarvan als bijvoorbeeld een van de ouders minder gaat werken. Tevens kan een regeling worden getroffen voor partneralimentatie en/of een verhuiskostenregeling. Slot De wet regelt heel veel voor gehuwden, ondanks dat er sinds 2012 meer eerstgeborenen buiten een huwelijk geboren worden. Omdat voor samenwoners met kinderen dit niet automatisch wordt geregeld, doen zij er goed aan om alles goed op een rijtje te zetten. Wij kunnen u daarbij helpen.

Fanoy Forsthövel Netwerk Notarissen Bozenhoven 115 3641 AD Mijdrecht Telefoon 0297-288086


14

27 mei 2016

DE GROENE VENEN

Maatschappelijk Ondernemen in De Ronde Venen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma werd er erg blij van Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 heeft het streven om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen een extra impuls gekregen. Daarbij wordt veel aandacht geschonken aan de mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. In speciale projecten werken organisaties samen om vraag en aanbod bijeen te brengen. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst op donderdag 19 mei in De Boei in Vinkeveen werden vier projecten gepresenteerd. Staatssecretaris Jetta Klijnsma was speciale gast. TEKST PIET VAN BUUL

De leiding van de bijeenkomst, die was georganiseerd door de gemeente en Tympaan-De Baat, was in handen van burgemeester Maarten Divendal. Hij benadrukte dat het streven er op is gericht om iedereen te laten meedoen in de samenleving. “Het mooiste is wanneer dat kan in een vaste baan, maar ook tijdelijk werk, stageplaatsen en vrijwilligerswerk zorgen ervoor dat mensen er weer bij gaan horen.” In korte presentaties werd een viertal projecten, die tot stand zijn gekomen door samenwerking van ondernemers en maatschappelijke organisaties, met steun vanuit de gemeente, nader toegelicht. Maatjesproject Mensen die vanuit de bijstand op zoek zijn naar werk kunnen zich laten bijstaan door een ‘maatje’. Het maatje is een coach die de werkzoekende motiveert en ondersteunt in de zoektocht naar een baan. Hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief en andere praktische ondersteuning kunnen deel uitmaken van de samenwerking van de werkzoekende met zijn ‘maatje’. Mensen die als maatje willen deelnemen in dit project kunnen voor nadere informatie en voor aanmelding terecht bij Tympaan-De Baat. Social Return On Investment (SROI) SROI heeft als doel dat een investering, naast het gewone rendement, ook een sociale winst oplevert. Dat is het geval bij een duurzame (arbeids)participatie door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociale partners hebben afgesproken om in de periode tot 2026 maar liefst 125.000 mensen met een achterstand aan werk te helpen. In De Ronde Venen speelt ook PAUW Bedrijven hierin een belangrijke rol. De gemeente werkt al een paar jaar met SROI en gaat op zoek naar nieuwe en creatieve manieren om hier invulling aan te geven. Wellicht kan men ook eens zoeken naar een duidelijke en begrijpelijke Nederlandse naam voor een dergelijk project. Techniek Driedaagse Om jongeren enthousiast te maken voor kansrijke banen in de techniek

organiseren technische bedrijven, de gemeenten De Ronde Venen en Uithoorn en de scholen op 25, 26 en 27 oktober 2016 de eerste Techniek Driedaagse in De Ronde Venen. Leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en scholieren uit de eerste klassen van het middelbare onderwijs maken kennis met techniek door middel van workshops. Bedrijven die willen meedoen en geinteresseerden kunnen terecht op:

Naast vaste banen gaat het hier ook om tijdelijk werk, vakantiewerk, vrijwilligerswerk, stages, werkervaringsplekken of opdrachten voor ZZP'ers.

www.technetamstelenvenen.nl. De Rondevener Werkt Een digitaal platform waar alle lokale vacatures samenkomen, met als doel de lokale arbeidsmarkt te versterken.

Lokale werkgevers, verenigingen en instanties kunnen hierop hun aanbod plaatsen. Werkzoekenden kunnen via het platform direct op de vacatures reageren. De staatssecretaris gaf tij-

dens de bijeenkomst het startsein van de speciale website www.derondeve-

nerwerkt.nl. Jetta Klijnsma Staatssecretaris Jetta Klijnsma sprak haar waardering uit voor de verschillende initiatieven die door de gemeente, de maatschappelijke organisaties en de ondernemingen worden

Een nieuw zwembad in Abcoude

Er wordt hard gewerkt aan het businessplan Tijdens de afgelopen twee weekeinden vond er in Fort Abcoude een expositie plaats van het werk van kunstenaar Gozen Doorn. Zijn kunstwerk ‘Waterpolotafereel’ was vroeger te bewonderen in het plaatselijke Meerbad, dat inmiddels gesloten is. De familie Doorn heeft nu besloten om het kunstwerk te reserveren voor een toekomstig nieuw zwembad in Abcoude. Een mooie reden om eens te gaan vragen hoe het ervoor staat met de plannen voor zo’n nieuwe accommodatie. TEKST PIET VAN BUUL

Daarvoor moeten we bij Corien van der Linden zijn. Zij is de voorzitter van de Stichting Zwembad Abcoude. Na zich jarenlang ingezet te hebben voor het behoud van het Meerbad is zij, samen met haar stichtingsbestuur, met niet aflatend enthousiasme in de weer om een nieuwe zwemgelegenheid in Abcoude te realiseren. Er was scepsis bij het gemeente. “We hebben al een zwembad en een tweede zwembad is dus overbodig. Bovendien gaat het allemaal veel te veel kosten en is het niet rendabel te exploiteren.” Maar de Abcouder zwemliefhebbers lieten zich niet afschepen. Ze kregen het voor elkaar dat er een haalbaarheidsonderzoek werd ingesteld. Daaruit bleek dat het onder zekere voorwaarden zeer wel mogelijk zou zijn. “Maak dan maar een goed doordacht businessplan, dan zullen we dat wel opnieuw

bekijken”, was de boodschap. En daar wordt momenteel hard aan gewerkt, zo wisten Corien en haar medebestuursleden duidelijk te maken. Samenwerking met SAS De sluiting van het bad betekende ook het einde van de Stichting Meerbad. Inmiddels is het oude stichtingsbestuur omgevormd tot Stichting Zwembad Abcoude. Corien: “We hebben een vernieuwd bestuur, bestaande uit acht enthousiaste mensen. Het bestuur is zodanig samengesteld dat we mensen hebben met kennis, ervaring en expertise op verschillende terreinen. Daarnaast hebben we contact opgenomen met de Stichting Abcoude Sport (SAS), die verantwoordelijk is voor de exploitatie van de lokale sportzaal, de Kees Bonzaal. De zaal is sterk verouderd en de SAS is op zoek naar een nieuwe locatie. We

hebben afgesproken om in nauwe samenwerking een plan te ontwikkelen voor een accommodatie waarin zowel een zwembad als twee sportzalen worden gerealiseerd.” Zwembad en sportzalen Het is de bedoeling dat een nieuw zwem- en sportcentrum gebouwd gaat worden aan de Spoorlaan. Corien: “Die grond is al van de gemeente, dus dat scheelt. Architect Max van Huut heeft inmiddels enkele schetsontwerpen gemaakt voor een accommodatie die daar gebouwd zou kunnen worden. Daaruit blijkt dat het mogelijk is om een sportvoorziening te bouwen met een 25-meter bad en een horecavoorziening op de begane grond en twee sportzalen op de eerste verdieping. En met een eigen parkeergarage. We zijn nu in gesprek met verschillende bouwers en met partijen die de exploitatie voor hun rekening willen nemen. Het zou mooi zijn wanneer we iemand vinden die zowel de exploitatie van het zwembad als van de sportzalen op zich wil nemen.” Financiering Niet onbelangrijk is de vraag of het plan ook financieel haalbaar is.

Uitnodiging Borrel

Zaterdag 28 mei meer informatie op Afspraken: Maandag t/m Vrijdag 09:00-19:00 uur - Zaterdag 10:00-12:00 Balie: Maandag t/m Vrijdag 13:00-19:00 uur - Zaterdag 10:00-12:00

Spoedgevallen: 24/7 door dierenarts Shuly Guggenheim, tenzij anders aangegeven

“Veel van die initiatieven zie je ook in andere gemeenten, maar ik ben met name onder de indruk van het Maatjesproject. Daar word ik heel blij van. Ik zal dit initiatief ook zeker bij andere gemeenten onder de aandacht brengen,” aldus de staatssecretaris.

Daarover zijn al gesprekken gevoerd met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). “De bank adviseert ons bij de ontwikkeling van de businesscase en de financiering van de nieuw te bouwen accommodatie”, zegt Corien. “Daarbij wordt ook gekeken naar de financiële bestendigheid in de toekomst. Met ons plan moeten we straks de gemeente tot deelname kunnen bewegen. We hoeven van hen geen lening, maar we hopen wel dat ze borg willen staan. De grond is al van de gemeente. Na de sloop van de Kees Bonzaal krijgt de gemeente daar weer een flink stuk grond terug. Dus we rekenen op een gunstige regeling voor de grond aan de Spoorlaan. Verder rekenen wij erop dat de eerdere toezegging over financiële bijdragen gestand zal worden gedaan. En tot slot is gebleken dat ook de inwoners bereid zijn om het plan financieel te steunen.” Het stichtingsbestuur wil vóór de zomervakantie het businessplan in concept klaar hebben. “Wanneer blijkt dat de bouw en exploitatie financieel haalbaar zijn en het definitieve advies van de BNG is verwerkt, hopen we ons plan kort na de zomer aan de gemeente voor te leggen”, aldus de optimistische Corien van der Linden. “Als het een beetje meezit, zou dan nog dit jaar de besluitvorming afgerond kunnen worden.”

Hoefse Hobbydag op 28 mei

28 mei - vaccinatie dag voor konijnen

Openingstijden:

genomen om zoveel mogelijk mensen weer bij de samenleving te betrekken.

Hoogstraat 13 B 1391 BP Abcoude Tel.: 0294 - 76 90 47 info@dapproosdijlanden.nl www.dapproosdijlanden.nl

VAN 14.00 TOT 18.00 Graag nodigen wij, Dick de Groot en het team van de Zwart, u uit om met ons te proosten op het voortzetten van Slijterij Vreeland!

De Zwart dranken & delicatessen

Vreeland/Plevierenlaan 15 Vinkeveen

Zaterdag 28 mei vindt in De Hoef voor de vijfde keer een Hoefse Hobbydag plaats, het tweejaarlijkse evenement waarbij tientallen hobbyisten hun liefhebberij demonstreren in diverse kramen in en rondom dorpscentrum De Springbok in De Hoef. Ook zijn er workshops sieraden maken, keramiek maken en knutselen voor kinderen. Om 11.00 uur verricht wethouder Moolenburgh de officiële opening.


DE GROENE VENEN

27 mei 2016

15

AUTO & MOTOR Brillen en ovalen komen weer bij elkaar in Wilnis Na het succes van de Brillen en Ovalendag vorig jaar organiseren initiatiefnemers Nico Kennis en zijn kompanen René en Rob ook in 2016 weer een dag voor liefhebbers van klassieke Volkswagens. Vorig jaar waren er al meer dan 60 auto's te bewonderen, aanstaande zondag 29 mei staan er meer dan 100 auto's rond De Willisstee in Wilnis. Brillen en Ovalen verwijzen naar de achterruiten van de Volkswagen Kever. In de volksmond wist men al snel wat men bedoelde als er over een bril-Kever of een ovaal-Kever gesproken werd. De Kever werd geproduceerd van 1946 tot 2003 en kende vele uitvoeringen. Gedurende deze periode zijn er ruim 20 miljoen exemplaren van de lopende band afgereden. Honderd van deze exemplaren zijn zondag te bewonderen in Wilnis. Nico: "Voor een eerste keer was het vorig jaar zeker geslaagd. Er stonden 29 ovalen en 21 brillen, sommigen compleet met allerlei ac-

cessoires als koffers, skidragers en het welbekende vaasje. Van latere bouwjaren stonden er nog veel meer exemplaren. En dan tel ik de speciale customs nog niet eens mee." De customs zijn verlaagd en voorzien van zwaardere motoren of andere accessoires die destijds nog niet leverbaar waren. Dit jaar verwacht Nico ruim honderd auto's. "Voor het eerst hebben we ook internationale deelnemers uit Amerika, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. En natuurlijk komen er veel deelnemers uit het hele land." Bijzondere uitvoeringen Onder de deelnemers is een aantal

Tekst Michael Reuling FOTO'S PATRICK HESSE

bijzondere auto's te vinden dat gebouwd is op de basis van een Volkswagen. Zo is er een Hebmuller(slechts drie in Nederland), Beutler-, Rometsch- en Kubel-uitvoering te bewonderen. Ook is er een unieke ijscowagen te vinden. "Daarnaast staan er drie Kevers uit 1948, eentje in zeer slechte staat, een 'daily driver' en een in concoursstaat. Zo krijgen bezoekers een goed beeld van de staat waarin een Kever kan verkeren en wat voor enorme verschillen kan zorgen bij de vraagprijs van een Kever." Verder zijn er 12 Brilkevers van voor 1950 (de oudste twee uit 1946) te vinden, die nog onder Engels bewind gebouwd zijn. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Engelsen namelijk de leiding overgenomen van de fabrieken in Wolfsburg. Voor veel eigenaren van Kevers is het een treffen met bekenden, maar voor bezoekers is het des te leuker om een praatje te maken met de eigenaren om meer te weten te komen over Kevers. Markt en muziek Naast de talloze Kevers zijn er ook diverse andere Volkswagen-gerelateerde auto's, zoals een oude brandweerbus en een postwagen. Uiteraard mogen de Transporters van de eerste generaties niet ontbreken op een dergelijke dag. Net als vorig jaar zullen er ongetwijfeld ook VW-

Porsche 914's en Porsche 356's te vinden zijn. En wie op zoek is naar onderdelen of leuke cadeaus kan zijn hart ophalen op de markt. Hier zijn nieuwe en gebruikte onderdelen te vinden. "Op de dag is er tevens een liveband en een discobus met muziek. De Stee Inn verzorgt hapjes en drankjes. Het wordt dus ongetwijfeld

weer een prachtige dag, waar iedereen tevreden op terug kan kijken." De Brillen en Ovalen zijn te bewonderen van 10 tot 17.30 uur. Locatie: Pieter Joostenlaan 24, Wilnis. Meer informatie is te vinden via Facebook. Zoek op 'Brillen en Ovalendag'.

ZATErdAg 4 juni 2016

Dag van de Bouw Pijlstaartlaan Vinkeveen Op zaterdag 4 juni is de Dag van de Bouw. Bébouw Midreth doet ook mee en zet de bouwhekken van de bouwplaats van het appartementengebouw in de Pijlstaartlaan in Vinkeveen open voor publiek. Wij nodigen u van harte uit om een kijkje te komen op onze bouwplaats. U bent tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom. Onze medewerkers staan klaar om u rond te leiden over de bouwplaats en door het appartementengebouw. Voor de kinderen is er een bouwquiz die hen door het gebouw leidt met tal van vragen over de bouw. Ook is er een springkussen waar ze zich op kunnen vermaken.

Dag van de Bouw De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland, de branchevereniging van bouw- en infrabedrijven. Eén keer per jaar stellen de aangesloten leden hun bouwplaatsen open voor publiek. Dit jaar wordt voor de 11e keer de Dag van de Bouw georganiseerd. Zo’n 175 bouwlocaties in Nederland zijn te bezoeken. Kom en ervaar de bouw!

#dagvandebouw www.dagvandebouw.nl


16

27 mei 2016

DE GROENE VENEN

VACATURES

Wij zijn een watersport winkel die al ruim 25 jaar nieuwe en gebruikte watersportartikelen verkoopt.

Zoek jij een leuke bijbaan / vakantiebaan?

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures

Functie: Stichting Zorgboerderij De Lindenhorst is op zoek naar mensen met een verstandelijke beperking, die het leuk vinden om te werken op de boerderij en in de Landwinkel! Organisatie: Boerderij De Lindenhorst Plaats: De Hoef Functie: Junior Operationeel leidinggevende logistiek Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen Functie: Receptioniste / Facilitair medewerker Organisatie: VMB security & services bv Plaats: Uithoorn Functie: MARKETING & COMMUNICATIEMEDEWERKER Organisatie: Qlean-tec Plaats: Mijdrecht Functie: Zomerkracht winkel Organisatie: KampeerPerfect.nl Plaats: Uithoorn Functie: Afwas/Keukenhulp m/v Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Amstelveen Functie: Distributiechauffeur Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Per direct gezocht: Personeelsplanner 40 uur pw Organisatie: VMB security & services bv Plaats: Uithoorn

Functie: Bedienend personeel Organisatie: Watersportcentrum Vinkeveen Haven Plaats: Vinkeveen Functie: Coördinator trainingen / Medewerker Office Support Organisatie: Paraat bv Plaats: Aalsmeer Functie: Stagiair Procesmanagement / Procesoptimalisatie Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Aalsmeer

Wij zoeken voor de weekenden en eventueel vakantietijden een leuke enthousiaste collega!

Werkzaamheden: • Winkel op orde houden en de voorraad aanvullen • Klanten adviseren • Verkopen afrekenen via ons kassasysteem

Wie zoeken wij? • Affiniteit met de watersport / interesse in de watersport • Klantgerichtheid en gevoel voor service • Communicatieve vaardigheid • Enthousiasme en gevoel voor humor.

Om te solliciteren kunt u uw CV en motivatie doorsturen naar de heer J. van Eijk Info@bootaccessoiresvinkeveen.nl Telefonisch contact over de vacature wordt niet op prijs gesteld.

Functie: Stage Social Media Medewerker Organisatie: H&R Products Plaats: Mijdrecht Functie: Allround autospuiter / voorbewerker Organisatie: Auto Berkelaar Mijdrecht B.V Plaats: Mijdrecht Functie: 1ste Automonteur Organisatie: Auto Berkelaar Mijdrecht B.V Plaats: Mijdrecht Functie: Service Adviseur Organisatie: Auto Berkelaar Mijdrecht B.V Plaats: Woerden Functie: Meewerkend voorman productie Organisatie: Caltra Nederland B.V. - Cal Mixed Products B.V. - Tri-Al B.V. Plaats: Mijdrecht

Ko tij m n de a ns ar d de e M Da o g v del an wo de nin Bo g uw

Zwanenparkzicht biedt 59 vrije sector huurwoningen van 60 tot 111 m2. Huurprijzen van €731,- tot €1250,-. Kom langs bij Zwanenparkzicht!

Zaterdag 4 juni Van 10:00 tot 13:00 uur T 020 5 217 230

Pijlstaartlaan 7 3645 GR Vinkeveen T 020 5 217 217

Ga naar: www.zwanenparkzicht-vinkeveen.nl voor meer informatie.